Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
20:59

Többször volt már szó arról, hogy a kis pártok előtt álló első szelekciós küszöb nem a választás napján jön el, hanem sokkal korábban: a láthatóság (láthatatlanság), illetve az elérés (el nem érés) képében. Aki figyeli a pártok honlapjait, gyakran tapasztalhatja, hogy közleményeik, nyilatkozataik, kezdeményezéseik gyakran teljesen visszhangtalanok maradnak. Éppen ezért ezen politikai erők kapcsán nem is az az első kérdés, hogy a választók kedvelik-e őket, hanem az, hogy egyáltalán hallottak-e róluk, ismerik-e őket.

Most abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy alkalmunk lehetett egyszerre tesztelni ebben a versenyben három kisebb pártot. Az MDF, a Jobbik és az LMP is  mostanra időzített egy-egy, a média ingerküszöbének átlépésére elméletileg esélyesnek gondolt megszólalást.

A média figyelméért elkeseredett harcot folytató MDF egy internetes portál erősen kacsaszerűnek látszó hírére ugrott rá, méghozzá meglepően erőteljes módon. Herényi Károly sajtóközleményében Orbán Viktort gazdasági hazaárulással vádolta (pontosabban felvetette ennek lehetőségét), s feltette a kérdést: „Igaz-e, hogy az IMF hitel átvállalásáért cserébe százezer kínai állampolgár befogadását ígérte?”.

A tömegmédiába ritkán bekerülő, de saját csatornáin professzionálisan kommunikáló Jobbik új arcot („egyik fő arcunk”) mutatott be: a volt televíziós Pörzse Sándort a párt elnöke méltatta sajtótájékoztatóján.  Vona Gábor nem felejtette el azt sem, hogy újra hangsúlyozza a párt legfontosabb üzenetét: „a Jobbik lesz az az erő, amely végrehajtja a jelenlegi politikai garnitúra elszámoltatását”  - mondta.

Az elmúlt hetekben alig-alig látható LMP tájékoztatóján még szemléltetést is tartott, hogy érdekesebb legyen a sajtó számára. Schiffer András a parlament rendkívüli ülésének összehívását követelte, hogy a kampányfinanszírozás új szabályairól időben lehessen dönteni.

Egy éles politikai támadás, egy ismert személy bemutatása és egy intézményi követelés versengett egymással a média figyelméért. Bár minden orgánumot és minden híradót nem tudtam követni – talán majd a kedves kommentelők segítenek ebben –, tapasztalataim szerint legkevésbé az LMP volt képes láthatóvá válni: a didaktikus performansz ellenére is alig találtam nyomát a bejelentésnek. Az MDF furcsa közleménye a baloldali sajtóban élénk érdeklődést váltott ki, bár hozzá kell tenni, hogy még Bolgár György is inkább szkeptikusan kérdezgette a Klubrádióban Herényi Károlyt az állítólagos orbáni ajánlatról. Szíjjártó Péter válasza („bődületes marhaság”) azonban valamennyire segített abban, hogy nagyobb tere legyen a hírnek – igaz, nem feltétlenül az MDF előnyére. Legsikeresebbnek a Jobbik bizonyult: Pörzse Sándor bemutatása még ma este is címlapos az Indexen és a NOL-on - a Fideszhez közeli sajtóban azonban csak aprólékos munkával lehet megtalálni a Hír TV és az Echo TV egykori műsorvezetőjének politikai szerepvállalásáról szóló hírt.

Hogy mi következik mindebből? Elméletileg a médiabeli megjelenés különbségét két ok magyarázhatja: a pártokra irányuló figyelem, vagy a témák jellege.  Sajnos kísérletezni nem tudunk: pedig izgalmas lenne felcserélni a pártokat és a mondanivalókat… Vitatható lesz, amit mondok, de nekem úgy tűnik, hogy - a média egyes szereplőinek nyilvánvaló pártpolitikai motivációi mellett is - ma mindkét szempontból a Jobbik áll a legjobban: eleve érdekesebb, mint a másik két párt, ráadásul a megszólalásainak többsége is átgondoltabb, kitaláltabb, mint a többieké.

Mielőtt azonban messzemenő következtetéseket vonnánk le, érdemes arra is figyelni, hogy a legnagyobb nézettséggel rendelkező kereskedelmi tévék (bulvár)híradóiba – ha jól kapcsolgattam - a három közül egyik hír sem jutott el. Ott BKV, járvány és havazás ment, minden fronton.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr841655207

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kínaiakra cserélné az IMF-hitelt Orbán? 2010.01.09. 01:00:02

Egyes hírek szerint szerint Orbán Viktor eladná IMF-hitelünket Kínának, cserébe 100 ezer kínai telepedne le hazánkban.

Trackback: Fideszfigyelő - Saját korábbi sztárját is elhallgatja a Fidesz sajtó? 2010.01.07. 23:43:09

Török Gábor csütörtöken egy kisebb médiajelenlét-elemzésben lett figyelmes a következőre:[Másik két párt hírkísérletével szemben] "Legsikeresebbnek a Jobbik bizonyult: Pörzse Sándor bemutatása még ma este is címlapos az Indexen és a NOL-on - a Fid...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.01.08. 21:17:03

@hölgyválasz: Aki már politikusnak meg, nem tiszta, szerintem és nem is szimpatikus. Max. jóképű, és simaarcú. Nekem.

róka27 2010.01.08. 21:17:45

Mi a helyzet Csurkával?
És hol van Thürmer?

pannonfunk 2010.01.08. 21:21:43

@róka27: Én azon lepődöm meg, hogy a Magyar Fórumot még mindig lehet kapni az újságosoknál/nagyobb CBA-kban...

Thürmernek most jelent meg könyve, egetverő baromságokkal (helyes volt a Grósznak a fehérterroros beszéde, Kínában az ellenforradalmat verték le '89-ben, stb.), volt a zindexen.

antal733 2010.01.08. 21:56:52

@róka27: A MIÉP szebb napokat is megélt már. Örülhetnek, ha elérnek 1 % -ot. A Munkáspárt se áll jobban.

Bár a helyzet (gazdasági válság, megszorítások, kiábrándultság, bizonytalanság…) elvileg kedvez a szélsőséges pártoknak. Ezért is erősödött meg annyira a Jobbik.

Az biztos, hogy most sok embert vonzanak a radikális szólamok.

Török úr, Ön mit jósol ?

A MIÉP és a Kommunista párt mennyire erősödhetnek meg a választásokig?

radala 2010.01.08. 22:14:19

@iii: Nem LMPs vagy te, hanem egyszerűen buta.
Kibaszott messze van a 200 fő a 200 főtől, ha az egyik helyen listás a szavazás a másik helyen meg vegyes. Ha az mszp féle kisebb parlament lenne akkor tuti lenne a jobbik fidesz koala és nem lenne más alternatíva. Jobban tennéd, ha utánanéznél a dolgoknak mielőtt össze-vissza beszélsz. Teljesen fölháborít az, ha valaki ennyire tájékozatlan és közben osztja az észt. Nézz már utána GyF parlamentkisebbítésének, az egyszerűen arcátlan javaslat volt.
Az önkormányzatokról nyilván szintén nem tudsz semmit csak írsz. Teljesen szégyent hozol az LMP-re...

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2010.01.08. 22:15:46

@Letícia:

Ez így, ebben a formában, sztem meglehetősen sommás ítélet.
Még akkor is, ha ebbéli véleményed kialakításáért és megszilárdulásáért, jelentős igyekezet mutatkozott a ballibek részéről:)

2010.01.08. 22:27:57

@hölgyválasz: ja, igen, elismerem, hogy sommás, de tudod, boldogok a lelki szegények...:D

A ballibek helyett inkább erre hallgatok s hallgattam: www.youtube.com/watch?v=G68QrjF1qOM

radala 2010.01.08. 22:31:02

@iii: "Pont ez a végletesen megosztott, a másik felet ördöginek tartó gondolkodásmód az, ami ellen vagyunk mellszélességgel. Nem igaz, hogy amit az Mszp akart, az mind rossz, ahogy nem igaz ugyanez a Fideszre sem. Az LMP nem azt nézné, ki mondja, hanem hogy mit mond és az mennyire illik az elveihez."

No ez a duma az, ami igazán ciki. Ennél tisztább demagógiát még nem is hallottam. Ettől minden magára valamit adó ember sugárban hány, komolyan mondom, akkor már inkább Morvai Krisztina, ő legalább valamelyest igyekszik nem

pannonfunk 2010.01.08. 23:09:01

@Letícia: '96-ban játszottam egy olyan zenekarban, amelynek az erőteljesen középkorú dobosa az énekeslány által hozott szerelmes szám szövegétől ilyedt meg, mondván, hogy ebbe majd politikai mondandót fognak belelátni, és esetleg megütjük a bokánkat. Mit mondjak, érdekes dolog volt látni élőben a bevésődött reflexeket.

De hogy ebben a Révész számban hol van politika, az egy jó kérdés lenne még a volt erőteljesen középkorú dobosunk számára is....

forrestg 2010.01.08. 23:13:15

Sziasztok! Elég ritkán járok erre mostanság. Engedelmetekkel eleresztenék pár meglátást, hátha érdekel valakit (és esetleg reagál rá). Előre bocsátom, nem tudtam minden kommentet elolvasni.

forrestg 2010.01.08. 23:19:39

Szóval.
1. Jobbik. Az egytényezős magyarázatok soha nem kielégítőek. Ahol lakom az utóbbi hónapokban több betörés is volt (kocsik, lakások, tárolók). KIVÉTEL NÉLKÜL cigányok voltak az elkövetők. Távol áll tőlem a rasszizmus, de a fenti tény sajnos statisztikai igazság. Ha ez nem lenne, a Jobbik sokkal kevésbé erősödött volna meg. Ugyankkor sikerükben sok minden benne van még (elsőszavazó fiatalok, gyanús pénzek, válság, kiábrándultság a politikai elitből stb.)
2. A választási földrajzi elemzések egyértelműen megerősítik, hogy az LMP júniusban majdnem kizárólag a kiábrándult SZDSZ szavazókat vitte el. Ha ezen nem tudnak túllépni, akkor az kevés lehet áprilisban.
3. Az MDF valóban sokkal rosszabb, mint az LMP. Most már nagyon látszik, hogy szó szerint bármely szlogent felkapnak egy napra, csak hozzon legalább plusz egy szavazót. (D. Mihály: "Én a rend pártján állok" - közben a volt SZDSZ-bázisra hajtanak).
4. A mai nap fő mondata számomra Mesterházyé: "Ha jön Orbán Viktor és a Fidesz, akkor csökkenteni fogja a nyugdíjakat". Uraim: most már biztosan megkezdődött a kampány.

[nev] (törölt) 2010.01.08. 23:23:10

oké, de ennél a kisebb parlament dolognál ismét elsikkad a fő kérdés. milyen legyen a választási rendszer.

én például nem értem, hogy miért nincs senki, aki kiáll, és azt mondja: az országgyűlési választásokon a jövőben a választások legyenek egyfordulósak, és szavazzunk csak pártlistákra. a döntés gyorsabb, olcsóbb, világosabb, átláthatóbb. lehessen választani egy pártot, vagy lehessen elutasítani az összes listát. ami azt jelenti, hogy van pluszos, és mínuszos szavazat.

a nép mit akar a parlamenti választásokon. valamelyik pártra szavazni, vagy az összes ellen. akkor miért nem ez a rendszer?

nota bene a mínuszos szavazatok beszámítása pont megoldana egy csomó kérdést. tehát azt a mandátumok elosztásánál nem kellene figyelmen kívül hagyni. hanem a negatív szavazatokkal szépen sorban ki kellene ütni a pluszos szavazatok egy részét. egy mínuszos nem üt ki minden pártból egy pluszost, hanem értelemszerűen csak egyet.

pont megoldódna a küszöb problémája. akinek a procedúra végén marad szavazata az bejutott. aki nem az meg kiesett. a szélsőségek megerősödését pont megakadályozná. pont megoldódna a kormányozhatóság dilemmája. de ez már csak a politológusokat érdekli.

abandi 2010.01.09. 03:11:12

@forrestg:
Köszönjük, leülhet.
4-es!

..."KIVÉTEL NÉLKÜL cigányok voltak az elkövetők. Távol áll tőlem a rasszizmus, de a fenti tény sajnos statisztikai igazság."

Gondolom érzi a statisztikai és a tapasztalati szavak lényegbeli eltérését...
Amúgy rendben.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.01.09. 07:24:33

@radala: Hát, azért azt, hogy a fidesz "bűntelen", nem mondanám. Számos önkormányzatban ők is követnek el durva dolgokat...

2010.01.09. 08:37:03

@pannonfunk: hát, ha a politikusok=angyalok, mint akik a tisztaság szimbólumai, tiszta emberről írt hölgyválasz, azért s neki írtam.

reichenberg kenéz 2010.01.09. 09:38:38

@forrestg: kb 1 hónappal ezelőtt olvastam egy cikket a Szent Korona Rádió honlapján (kurucinfó light...) Összegyüjtötték az elmúlt 20 év cigányok által elkövetett legsúlyosabb büncslekményeket Tudod mennyi volt? most figyelj:

darabszám: 119 (lehet h. 111 már nem emlékszem)

tehát mégegyszer 20 év alatt 119 db nagyon súlyos bűncslekmény. De mondok egy másik számot is:

tudod hogy menyit költöttek a cigányság felzárkóztatására 20 év alatt? 120 milliárd forintot. 800 ezer fővel számolva 20 év alatt az havi 625 forint per kopf. (ez persze nem igaz mert mindenki tudja hogy ezeket a pénzeket ellopták, elsikkasztották, stb stb stb.) Szóval lehet hogy nálatok csak cigányok törik fel a kocsikat de ha őket elkapják bezsupolják a böribe őket simán. Ellentétben a képviselőinkel (az összessel) akik úgy veszik fel a javadalmazásukat az ORSZÁG HÁZÁBAN hogy nem adnak róla számlát... most akkor ki a nagyob rabló aki felvesz havi 200 - 500 ezer ft - t csak "úgy" vagy az aki autórádiót lop? Hm?

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2010.01.09. 10:50:12

@pannonfunk: Nem tudok LMP-s álláspontról a parlament létszámával kapcsolatban. Igazából ez nem centrális kérdés, 27. a sorban és már elkéstünk vele. A kampányfinanszírozásban viszont meg lehetne állapodni.

azta.hu/gyorshirek/9256-rendkivueli-parlamenti-uelest-akar-az-lmp

A két nagy párt álláspontja igen hasonló volt, mégsem tudtak megállapodni. Miért nem kértek fel egy szakértő bizottságot, civil szervezeteket, tegyen javaslatot? Mert el akarták szabotálni.

[nev] (törölt) 2010.01.09. 11:02:08

@reichenberg kenéz:
oké, csak most vagy komolyan vesszük, hogy nem teszünk különbséget roma és nem roma között, vagy nem vesszük komolyan. a roma felzárkóztatás pont olyan bullshit, mint a cigánybűnözés.

az államnak a közintézmények fenntartásában lenne itt feladata. abban, hogy a leszakadó térségekben is legyen rendes iskola, kórház.

de egy centet sem kellene adni egyetlen díszcigánynak se, hogy zárkóztassa fel a többit. meg ugyanígy nem kellene adni a díszmagyaroknak se. mindkettőre van példa elég.

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2010.01.09. 11:03:19

@radala: No, úgy látom, kezdesz sarokba szorulni, mert elkezdtél harapni is. Édesanyád fiacskája buta, max. tájékozatlan vagyok, de ez sem igaz.

Én nem mondtam, hogy a Gyurcsány-féle koncepciót kell megvalósítani, én azt állítom, hogy nem tudtak és nem is akartak megállapodni. Mindkét nagy párt, sőt az Szdsz javaslata vegyes rendszer volt, kevered a szezont a fazonnal. Olvasd el ezt az elemzést, ott van a végén a kulcs:
index.hu/belfold/kisparl4660/
"a választások előtt - főleg a Fidesznél - a konszenzus a gyengeség jele lehet." Erről van szó, ezt a politikát követte végig a "felelős ellenzék".

Az önkormányzattal kapcsolatban ugyanez a helyzet, sőt még rosszabb, ott tárgyalni se voltak képesek.

Te ne foglalkozz az LMP imázsával, semmi közöd hozzá. Egyébként amiket mondok, az a magánvéleményem, márcsak ezért sem.

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2010.01.09. 11:08:20

@radala: Ebben semmi demagógia nincs, ez szemléletbeli különbség. Neked ciki, azt el tudom képzelni. Morvai Krisztina gyűlöletkampánya az nyilván szimpatikusabb. A két "keresztény" párt - gyönyörű. Pont ez a gyűlölködés az, ami megutáltatta a politikát az emberekkel. Nekünk minden ember fontos, mindenkinek a véleményében van értékes.

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2010.01.09. 11:12:35

@radala: Gondolom, akkor ez a cikk megfelel a te világodnak:

www.magyarhirlap.hu/velemeny/mindjart_itt_van_az_itelet_napja.html

Énszerintem meg ez a szemlélet már nagyon közel van akár a Szálasi, akár a Rákosi-féle elvaduláshoz. A demokráciához viszont semmi köze.

hoplita 2010.01.09. 12:01:50

@Letícia:

Én egy kicsit fiatalabb vagyok, 3-4 évvel lecsúsztam a nagy Piramis Bummról.
Amúgy szerettem-szeretem őket.....de ha rock, akkor Mobil, most és mindörökké...!!!!!:DD

És a legjobb magyar rockdal....

www.youtube.com/watch?v=BjMRa5QQGus

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2010.01.09. 12:02:43

@iii: "Mindkét nagy párt, sőt az Szdsz javaslata vegyes rendszer volt, kevered a szezont a fazonnal"
Attól függ, hogy melyik javaslatról van szó, a 2009. februári gyurcsányi javaslat listás rendszert jelentett, ha jól tudom. A Fideszé volt vegyes rendszer. Mindkettő azonos volt abban, h kisebb legyen a parlament. Azt meg nem kell magyarázni, h a szocik miért a listát erőltették. :))

hoplita 2010.01.09. 12:14:19

@reichenberg kenéz:

Ha egy-két linkkel megtámogatnád, mert ez így, még egy dilettáns számára is baromság.

Mit tekintünk súlyos bűncselekménynek..?
Jelenleg heti 3 rablógyilkosságot követnek el átlagban...az elég súlyos, vagy csak a tömeggyilkosságot számolták...?

A 120 milliárd meg nevetséges.
Az évi segélyezésükre, a cigányszaporításra elmegy 5-600 milliárdnál több, évente..!!!!
Vagy az ingyenlakás, az ingyen gyógykezelés a 125 féle jogcímen juttatott segély az mi...?
Ezeket is bele kellene a nagy felzárkóztatási-integrációs izékbe számolni!!!
Mit gondolsz, meddig vagyok én hajlandó azért dolgozni, hogy a saját gyerekeim mellett még cigánypurgyékat is eltartsak...???
Tartsa el az, aki megcsinálta....vagy dögöljenek éhen.
Ha meg bejön lopni, akkor dögre lőni és egy gonddal kevesebb...!!
Hú, de felbasztam ezen az agyam!!!!

pannonfunk 2010.01.09. 12:24:59

@iii: Egészen pontosan mi is volt a két álláspont? És egyébként a performanszon kívül szeretném látni az LMP álláspontját is. Lehetőleg röviden, értelmesen leírva.

Dr. Pelikán et. (ferológus) · http://ferologia.blog.hu 2010.01.09. 12:35:39

Kedves 3i és még sokan mások!
Most leírom itt az összes orbánfóbiásnak a lényeget, nagyon figyeljetek mert nem mondom el többször azt amire 80-as IQ-val bárki maga is rájöhetnek.
Alapvetés a fidesznek és orbánnak rengeteg hibája van, de...:
Első, hogy az előző antal és horn féle imf hitelt ők fizették vissza, 99-ben vagy 2000-ben kb nem számít.
A gdp arányos hitelt 64%-ról 53 ra csökkentették, most 90% körüli!
2002-ben 8 milliárd euró volt a nettó külföldi adósságállomány most 40 milliárd.
Az gdp növekedésének lassulása és vele szemben az adósságnövekedés 2004-től folyamatos volt, hol volt még akkor a válság. 2008 első félévében már 20% körüli volt az ipar visszaesése.
Tehát minden normális a hazáját szerető embernek zsigeri szimpátiájától függetlenül a fideszre kellene szavazni, hogy meglegyen a 2/3-ad, amire nem azért van elsősorban szükség, hogy a tolvajokat elkapják, hanem hogy a 89 kinyögött, majd az ügynök pártok által 90-ben módosított alkotmányt végre érdemben a kor és Mo jelenlegi igényeihez igazíthassák.
Nem biztos, hogy meg tudják oldani a jelenlegi válságot, de ha ennek van esélye az csak velük képzelhető el, a feltörekvő kis pártoknak sem háttér bázisa sem nemzetközi kapcsolatai nincsenek érdemben.
Utolsó alapvetés az mszmp utódpártjainak el kell tűnnie a közéletből ez alapja a megújulásnak tehát mszp, szdsz, mdf irány a süllyesztő ebből sajnos most egy max kettő kerül oda, de 4 év múlva talán mind ott lesz hála a feltörekvő kispártoknak.
Üdv Pelikán
Ui: Amúgy meggyőződésem, hogy itt és a különböző egyéb fórumokon már csak az mszp és szdsz politikusok hintik az igét álnéven.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.09. 12:59:00

@tdave:
A listás rendszer mindenki érdeke.
Az "EGYÉNI" rendszer csak arra "jó", hogy:
- egy NAGY PÁRT 51%-kal (ami mellesleg egy 50%-os részvételnél 25!) 100%-ot kaphasson.
- a körzet többi lakosa MINDEN képviselet NÉLKÜL maradjon
- azután a körzet "egyéni" képviselője a PÁRTJA frakciófegyelme szerint szavazhat
- a következő választáson AKÁRKIT indít a PÁRT helyben, akkor is megszavazzák azt a PÁRTJA miatt.
((ez itt nem Anglia - de még csak nem is GB))

[nev] (törölt) 2010.01.09. 13:06:56

@Dr. Pelikán et. (ferológus):
basszuskulcs. nem ők fizették vissza, meg ők csökkentették. hanem mi. a horn gyulára szavazó nagymamák is kellettek hozzá, és a szadeszre szavazó juppik is. nélkülük nem ment volna.

Dr. Pelikán et. (ferológus) · http://ferologia.blog.hu 2010.01.09. 13:12:40

@[nev]: Tehát akkor a mostani hiányt is a nagymamák, meg a jupiik, plussz ti okoztátok. Szégyelljétek magatokat.

Dr. Pelikán et. (ferológus) · http://ferologia.blog.hu 2010.01.09. 13:14:52

@[nev]: Én egy ideje északi szomszédunknál adózom tehát, én kivétel vagyok, szabályt erősítendő.

[nev] (törölt) 2010.01.09. 13:15:27

meg a jobbikos gárdisták, meg én is, aki nem szavazok egyikre se. naná, persze.

Dr. Pelikán et. (ferológus) · http://ferologia.blog.hu 2010.01.09. 13:18:16

Hát akkor javaslom a támogatott kukoricára térdepelés.

Dr. Pelikán et. (ferológus) · http://ferologia.blog.hu 2010.01.09. 13:19:46

@[nev]: Természetesen a mszp szdsz alakulat kivételével mindenki hibás.

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2010.01.09. 13:26:43

@1.szolo (B.A.): Úgy látszik, mi ketten ezügyben mindig összetalálkozunk. Vitatkoznék, h mindenkinek érdeke lenne, egy nagy támogatottságú pártnak nem az (szerintem). 2009 elején amikor Gy. F. bedobta a listás tervét, akkor egyértelmű volt, h ez nekik jó, miután arányos rendszer, így át tudják menteni magukat. A Fidesznek a tisztán listás rendszer nem volt érdeke, s szerintem nem most sem az, mert a jelenlegi támogatottságuk mellett hozzák az egyéniek túlnyomó többségét (feltehetően), ráadásul aránytalan miután eredményeket produkál: nem jó a szociknak, ez pedig jó a Fidesznek. Szóval nem értem, h a Fidesznek miért lenne érdeke a listás rendszer.

[nev] (törölt) 2010.01.09. 14:05:42

@Dr. Pelikán et. (ferológus):
nem az alapján hibás valaki, hogy ilyen, vagy olyan szavazó. csak ennyit állítok. a jelenleg regnáló pártok között nincs akkora különbség, hogy a bármelyikre rámondjuk: az a bűnös.

az mszp, és az szdsz sok kárt okoztak az elmúlt években, és ennek megfelelően egyáltalán nem zavar, hogy tavasztól nem ők fognak kormányozni.

Dr. Pelikán et. (ferológus) · http://ferologia.blog.hu 2010.01.09. 14:19:51

@[nev]: Összesen 12 év és rengeteg milliárd, meg sok sok elszalasztott lehetőség szárad a lelkükön, ha e mellé még a ksh oldalát is áttanulmányozod, akkor simán ki lehet mondani, hogy amit elkövettek az túl megy a sima bénázáson ez már előre megfontolt lerablás fogalmába esik, noha a btk ilyet nem ismer és a ptk sem, de sajnos Magyarország már ismeri, bár lesznek akik ezt soha nem ismerik el.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.09. 14:31:21

@tdave: :)
Pontosítok: mindenki érdeke, AKI képviseletet szeretne magának.

Egyúttal had térjek ki arra a tévhitre, hogy LISTA esetén nem szólhtunk bele abba, hogy KIK képviseljenek bennünket - mi az hogy (nem), nagyon is!
Pl. most, hogy GYF neve megjelent a biztos befutó 4. helyen, minden potenciális szoci szavazó beszólhatna a pártközpontba, hogy "hurrá" vagy "fújjj" - és akkor a központ szépen mérlegelhetné, hogy melyikkel veszít többet, ha indítja, vagy ha nem...

Ennél tágabb értelemben:
Egy IDEális demokráciában nem 5 párt listája közül lehet választani, hanem 10-15 közül, és azokból mindenki arra szavazhat, amelyik a legjobban tetszik neki (avagy legkevésbé zavarja:))

A lényeg, hogy hasonlóan gondolkodó 300.000 ember ne maradhasson képviselet nélkül (-ahogy az "egyéni" rendszerben milliók!!!).

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.09. 14:44:21

@Dr. Pelikán et. (ferológus):
Hogy Magyarország MÁR mit ismer, ahhoz javaslom feleleveníteni József Attila korrajzait a 20-as, 30-as évek Magyarországából!
(pl. az "és háltak az utcán"-tól a "kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk"-ig "és tovább")
mek.oszk.hu/00700/00707/html/index.htm

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.09. 14:56:54

Pontosabban legalább EZT ajánlom elolvasni:
HAZÁM
mek.oszk.hu/00700/00707/html/vs193701.htm#11
(a lap alsó harmadában - 1937. máj.)

Dr. Pelikán et. (ferológus) · http://ferologia.blog.hu 2010.01.09. 15:04:56

@1.szolo (B.A.): J. A. -t én is kedvelem, de igazából nem értem konkrétan miért citáltad ide, de sebaj, ha már rákattintottam elolvastam néhányat tőle ismét az nem árthat.

Aldobói Feldob 2010.01.09. 15:22:05

@Dr. Pelikán et. (ferológus): "ez már előre megfontolt lerablás fogalmába esik, noha a btk ilyet nem ismer és a ptk sem, de sajnos Magyarország már ismeri, bár lesznek akik ezt soha nem ismerik el."

Viszont a bűnszövetkezetben elkövetett rablás fogalmát ismeri a Ptk., és ez pont ráillik az MSZP-SZDSZ nevű szövetkezetre!

2010.01.09. 16:14:42

@hoplita: ez így van, Mobil forever!:)

2010.01.09. 16:18:35

@hoplita: ja, én is Révészt imádtam inkább, mint a Piramist, arról én is lecsúsztam kb. annyival, mit Te!:)

(Ez Révész és igen áthallásos is lehet... www.youtube.com/watch?v=oYJxQ8SkkkY)

G. Wolf 2010.01.09. 17:03:22

Nekem van egy olyan érzésem, hogy az LMP - ha meg tud maradni - akkor sokkal inkább 2014-ben lesz ütőképes. Szóval ezt arra alapozom, hogy ma még eléggé alacsony az internethasználók bázisa. Viszont az LMP tipikusan az alternatív mozgalmak (critical mass, stb...) módszereivel él; ami nem baj, csak komolyabb médiamegjelenésre így kisebb az esélye.

Bár én nagyon örülnék ha bekerülne a következő parlamentbe. Nem ártana ha több új képviselő is lenne. Kicsit izgalmasabbá tenné a következő ciklust. :)

Továbbá valaki kérdezte fentebb Miép/Munkáspártot

index.hu/belfold/hirek/2010/01/09/thurmer_ujra_allamositani_kell/

egy munkáspárti hír... sok ilyen okosságot mondanak akkor nem lesz meg még az 1% se...

Miép meg kifejezetten szembe megy a Jobbikkal:

www.miep.hu oldalon nézzétek meg a nap kérdését: "XXX napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát." - nyilván fáj nekik hogy ők kiestek a képből, és egy fiatal "niemand" történészecske meg tarol az öreg íróhoz képest... de hát iylen a politika :)

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2010.01.09. 17:04:28

@Dr. Pelikán et. (ferológus): "Tehát minden normális a hazáját szerető embernek zsigeri szimpátiájától függetlenül a fideszre kellene szavazni"

Helyben vagyunk, akár be is jelenthetjük az egypártrendszert újra. Valamint az összes vállalatot államosítjuk és egyetlen cégben összevonjuk.

A 2/3 bármely párt kezében veszélyes. Erre az a mondás érvényes: a hatalom megront, a korlátlan hatalom korlátlanul megront. Ezekre a szirénhangokra nem szabad hallgatni, szavazzon mindenki arra, amit a legjobb programnak tart, függetlenül mindenféle machinációtól. A második meg szavazzon a második legjobbra.

Dr. Pelikán et. (ferológus) · http://ferologia.blog.hu 2010.01.09. 17:19:18

@iii: Ha azt nézzük, hogy jelenleg a parlamentben az mszmp által alakított, mszp, szdsz é mdf többségben van és kétharmad nélkül is végzetes károkat okozott, akkor bizony igenis szükség van a kétharmadra.
A balib média süket dumája, hogy a kétharmad már diktatúra egy frász a 2/3ad lehetőség, a mostani feladatokhoz extra legitimáció kell.
"Ezért csak szemközt láthatod az országot, de nem léphetsz be a földre, amelyet Izrael fiainak adok." mondta az Úr Mózesnek. A biblia jelképek sorozata ránk vonatkoztatva nem léphetünk be az általunk vágyott kánaánba addig amíg van egyetlen ember is a parlamentben a múlt rendszer emberei közül, mert addig nem érdemeljük meg erkölcsileg és szellemileg sem.

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2010.01.09. 17:54:54

@Dr. Pelikán et. (ferológus): akkor a Fidesz is tisztítsa meg sorait az elmúlt rendszer embereitől... nem?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.09. 17:56:34

@Dr. Pelikán et. (ferológus): "amíg van egyetlen ember is a parlamentben a múlt rendszer emberei közül"
"
Mikola István - Hazafias Népfront, elnök
Fónagy János - MSZMP tag
Vonza András - MSZMP tag
Szabadi Béla - MSZMP tag, munkásőr
Varga Mihály - KISZ titkár
Deutsch Tamás - KISZ titkár
Orbán Viktor; - Gimnáziumi, majd egyetemi KISZ titkár
Kövér László - KISZ titkár
Stumpf István - MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök
Járai Zsigmond - MSZMP tag, kormánytag, III/2 ügynök
Matolcsy György - MSZMP tag, III/2 ügynök
Martonyi János - MSZMP tag, kormánytag, III/2 ügynök
Ligetvári Ferenc - MSZMP tag
Chikán Attila - MSZMP tag
Pintér Sándor - MSZMP titkár
" (forrás: Internet;))

Ajaj, basszus - na, ebből se lesz Kánaán 8:(:::

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.09. 18:14:11

Igazán nincs mit, csak úgy találtam :)
(-de még húztam is ki belőle: Pozsgay, Szűrös, ...))

+ezennel utólag Szabadi Bélát radíroznám ki...

SzucsCsaba 2010.01.09. 18:28:37

Kedves Török Gábor,
kedves Fórumozók!

A következő költői és nem költői kérdések fogalmazódtak meg bennem a cikk alapján:
o A Jobbik médiában való ilyen térnyerése/jelenléte jöhet-e egyedül a Jobbiktól?
o Őszinte és hiteles-e az MSZP azon célja, elkötelezettsége, illetve megtesz-e mindent annak érdekében, hogy a Jobbik semmiképpen se kerüljön be a 2010-es parlamentbe (más pártokra is érdekes lehet feltenni e kérdést)?
o Bekerülne-e a Jobbik a parlamentbe akkor, ha csak minimálisan, a legszerényebb és legközömbösebb módon foglalkozna vele a média? Másképp: mennyi extra szavazatot hoz(hat) a Jobbiknak a más pártok és médiáik általi naponkénti (a Jobbiknak hátrányos) hírbehozása?
o Lehetséges-e a "Ki hozta létre a Jobbikot?" kérdés egyszerű, egyértelmű, fekete-fehér megválaszolása? Másképp: A "jobboldali, szélsőséges, apolitikus emberek" válasz fedi, fedheti-e a teljes valóságot, politikai realitást?

Üdvözlettel.

6.Lenin 2010.01.09. 18:41:04

@SzucsCsaba:

"o Őszinte és hiteles-e az MSZP azon célja, elkötelezettsége, illetve megtesz-e mindent annak érdekében, hogy a Jobbik semmiképpen se kerüljön be a 2010-es parlamentbe (más pártokra is érdekes lehet feltenni e kérdést)?"

Az MSZP az elmúlt 8 évben mindent elkövetett,hogy a Jobbiknak, megerősödve esélye legyen a parlamentbe kerülésre.

Amennyiben annyi választó polgár szavaz a Jobbikra,hogy átlépik az 5 5-os küszöböt,az MSZP csak annyit tehet,tudomásul veszi ezt az eredményt.

Kormányozni kellett volna.Késő bánat kisöreg.

6.Lenin 2010.01.09. 18:53:32

@SzucsCsaba:

5 5-os=5%-os bocs

1990 től,ha Mo-on 1 párt törvényesen be van jegyezve,arra a választásokon,választó polgárok szavaznak,átlépik az 5%-os köszöböt,az tagja lesz a parlamentnek.
az Mszp-nek és más pártoknak sincs vétó joga,ha minden törvényesen zajlik.

90 előtt lehet,hogy volt ilyen joga.

Csabika ezen már túlléptünk!!!!

hoplita 2010.01.09. 19:18:36

@SzucsCsaba:

"...Lehetséges-e a "Ki hozta létre a Jobbikot?" kérdés egyszerű, egyértelmű, fekete-fehér megválaszolása?..."

Hogyne lenne lehetséges.
Kövér műkuruc laca nem lacafacázott, egyértelmű, hogy a maszop.
A komcsik szerint a fidesz.
Szerintem meg ők ketten, úgy 95%-ban.
Már ami a megerősödéséhez szükséges feltételeket illeti.
:DD

6.Lenin 2010.01.09. 19:51:13

Választási híreink következnek.

Az áprilisi választások előtt az MSZP támogatottsága megközelíti a 95 %ot.
Az elmúlt 8 év alatt Mo-ot olyan pályára állitotta,amit az elmúlt 1000 évben senki nem tudott elérni.
Franciaországból és azt USA-ból tömegesen, száz ezres nagyságrendben,nyújtottak be betelepülési kérelmet.Napokig lehetne sorolni azokat a jóléti intézkedéseket,amit az MSZP,SZDSZ koalíciós kormánynak
köszönhetünk.A gazdasági fejlődés meghaladta a kinai gazdaságét,pontosan 150%-al.

A fidesz nagygyűléséről mind az 5 embert előállították,mert a kormányt szidták,trágár jelszavakat kiabálva.

Vona Gábort a Jobbik elnökét levizelte 1 kóbor eb,amikor egymagában a nagygyűlésen sírva könyörgött,hogy szavazzanak rá,de 3 km-es körzetben nem volt senki,csak az elébb említett eb,az is magányosan,számkivetetten.

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2010.01.09. 20:10:41

@6.Lenin: ezzel a választás el is dőlt. :)))

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.09. 20:17:30

@Dr. Pelikán et. (ferológus):
KONKRÉTAN idéztem belőle két gondolatot, azután én is elkezdte újra olvasgatni, majd kissé meglepődtem, hogy mindkét idézet ugyanegy verséből jött IDE: HAZÁM

Az OK pedig az, hogy ő 1937-ben MÁR igen szemléletesen bemutatta, hogy milyen AZ a rendszer, amelyre a szocik voltak olyan szívesek átváltani minket.

A (kapitalista) rendszer azóta sem változott, cska a MÓDSZER finomodott kissé (pl. "szociális piacgazdaság" fedőnév).

Hangosan mosolygok, amikor a szocik "bűnéül" azt róják fel a jobberek, hogy valójában ők a milliárdos kapitalisták pártja!

Hát hol éltek ti drága szíveim?!
Avagy:
Tetszettek volna József Attilát KÍVÜLRŐL tudni!
(-na, de most majd megtanuljátok belülről! 8Đ)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.09. 20:25:03

@1.szolo (B.A.): - pár IDEillő sor:

"mint bánja sok törvényhozó,
hogy mint pusztul el szép fajunk!
(...)
Cicáznak a szép csendőrtollak,
mosolyognak és szavatolnak,
megírják, ki lesz a követ,"

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.09. 20:44:07

@SzucsCsaba:

o 1.
Annyiban, hogy a "hírértékű" botrányokat ő kavarja tudatosan.
Pl. sokáig NEM hívták a Napkeltébe (kaptak is érte jobbról:) amikor meg végre hívták, akkor lezsidózta a műsorvezetőt.
(de azé' aztat má' nem lett vo'na muszáj!)

o 2.
Akármit is tesz, 400.000 szavazattal BIZTOS az 5%-uk...
Hacsak be nem tiltja, de az meg polgárháborút hozna :(((

o 3.
BE.
1. elég tisztességesen "masírozgatnak" helyben, vagyis nem szorultak a "TV"-re.
2. elég tisztességtelenül átálltak hozzájuk a volt MIÉPes vezetők (azaz még jobbkor elhagyták a süllyedő hajót)
3. a Jobbik nem most lépett le a falvédőről (bár onnan olvas;), több mint 7 éve építkezik.

o 4.
Tekintettel arra, hogy mindkét oldal egymást vádolja, reális, hogy valójában mindkettőtől függetlenek (legalábbis elvágták a saját köldökzsinórjukat:)
A másikhoz kötésük taktikája csak arra (lenne) való, hogy a szavazókat (kölcsönösen) elriassza tőlük.
A szocik negatív reklámja pedig leginkább a sajátjaikat aktivirálná a riogatásukkal (de ez eléggé kontraproduktív, lásd szdsz-es EP plakátkampány)

Dr. Pelikán et. (ferológus) · http://ferologia.blog.hu 2010.01.09. 20:47:23

@1.szolo (B.A.): Bizony így igaz erről beszélek, most nyerjen a fidesz, csinálja meg a piszkos munkát, aztán jöjjenek az újak a tiszták egy jobb helyzetben.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.09. 20:50:07

@SzucsCsaba:

"Bekerülne-e a Jobbik a parlamentbe akkor, ha csak minimálisan, a legszerényebb és legközömbösebb módon foglalkozna vele a média?"

A média azért foglalkozik velük, mert a politika foglalkozik velük, elsősorban a maszop, vagy az EP-választás előtt az szdsz.

Emlékezz: az EP-választás előtt alig hívták be őket műsorba, de a maszopnyikok és a szadisták rengeteget beszéltek róluk a saját interjújuk során.

A gátlástalan, politikai haszonszerzésre használt antifa harc hozta fel a Jobbikot!

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2010.01.09. 21:00:06

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=92): "A gátlástalan, politikai haszonszerzésre használt antifa harc hozta fel a Jobbikot!"
Meg az, h a parlamentben ülő politikai elit eltöketlenkedett pár dolgot... s az emberek oda szavaztak, ahonnan valamilyen megoldást hallották, de legalább látták, h foglalkozik velük valaki... más kérdés, h hogyan, meg, ha ez jó-e...

6.Lenin 2010.01.09. 21:23:48

@tdave:

"s az emberek oda szavaztak, ahonnan valamilyen megoldást hallották, de legalább látták, h foglalkozik velük valaki."

Na ne,lenne Mo-on olyan szavazó is,aki talán gondolkodik is?
Szerintem tévedsz,vagy nagyon ritka véletlen lehet.Eddig ilyesmikről szó sem volt itt.

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2010.01.09. 21:36:43

@tdave: Teljesen igazad van, nekem még a 2005-ös tárgyalások voltak a fejemben, akkor volt igaz, amit írtam. Nyilvánvaló volt, hogy a tisztán listás rendszert nem fogja a Fidesz elfogadni.

6.Lenin 2010.01.09. 21:42:52

@tdave:

Azannya,most jól összezavartál.A blog indulása óta szinte az összes hsz-t elélvastam.Éppen az előbb végeztem a rendszerezéssel,hogy mi is várható 2010 áprilisában,vagyis

aki a maszopra szavaz,az hülye is meg gazember,meg nem is magyar

aki a fideszre,az még nagyobb,sőt agymosott is,vasárnap meg a mise után turult,meg maszopos gyerekekt eszik.

aki az mdf-re,nahát az totál,mert az Ibolya 1 sunyi,meg herényi abarátjai vannak.Pfujj!

a szadeszra jó lenne,de nincsenek.Se akire,se aki,mert szétszéledtek.

lmp-re,de az mi a tosz.

most meg azzal jössz,hogy vannak akik,mert elhitték,róluk kellene,hogy szóljon a nóta,oszt ők meg a rohadtakra,akiket ki kéne tulajdonképpen nyírni?

Pont szombaton?

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2010.01.09. 21:44:55

@Dr. Pelikán et. (ferológus): A 2/3 eddig is lehetőség volt, csak éppen politikai elitünk képtelen a megegyezésre, amire például az írek képesek voltak.

A mostani választási rendszerben még a 2/3 se feltétlen jelenti az emberek többségét, éppen ezért fontos, hogy több párt egyetértésével alakuljon ki. Ha csak a Fidesz dönt a 2/3-os törvényekről, akkor azt teljesen a saját szája íze szerint alakíthatja ki, gyakorlatilag egy ember, a fővezér akarata fog dönteni. Aki a Fideszben bízik, az szavazzon rájuk, de aki szeretne olyan erőt is a Parlamentben látni, aki friss levegőt tud beengedni az áporodott termekbe, az szavazzon az LMP-re.

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2010.01.09. 21:47:52

@Dr. Pelikán et. (ferológus): Így van, de erre már akkor is csak az idő hozott megoldást. Nem gyilkolták le a zsidók apáikat, hogy beléphessenek az Ígéret földjére. Ami nincs is, ezt jó tudni. Sose lesz Kánaán, mindig lesz gond, baj, keserv, sanyar.

6.Lenin 2010.01.09. 21:56:02

@iii:

"Sose lesz Kánaán, mindig lesz gond, baj, keserv, sanyar. "

Ha van friss levegő,akkor ez nem gond.

6.Lenin 2010.01.09. 22:02:47

@tdave:

Meg az, h a parlamentben ülő politikai elit eltöketlenkedett pár dolgot... s az emberek oda szavaztak, ahonnan valamilyen megoldást hallották, de legalább látták, h foglalkozik velük valaki... más kérdés, h hogyan, meg, ha ez jó-e...

Bocs,de kifelejtettem,ebben egyet értünk.A többi nem neked szólt.

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2010.01.09. 22:11:31

@6.Lenin: Miben értünk egyet, s mi nem vonatkozik rám? :) Ezt nem értem, teljesen.

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2010.01.09. 22:12:54

@6.Lenin: Nem a gondolkodás a lényeg, hanem az, hogy valaki foglalkozik az ő problémájával (pl. uborka ellopás vidéken). Erre melyik párt adott választ? Ha jól sejtem: egy.

dr. mesterséges színezék 2010.01.09. 22:15:45

@róka27:
"Mi a helyzet Csurkával?"

Ez azért érdekes kérdés, mert '98-ban, amikor a MIÉP bekerült, Árpi bá élő adásban külön ezért megrendült, és páran auto verbális csomagolásba kezdtek. Aztán amikor 2002-ben kiesett a MIÉP, Kuncze olyan arccal jelentette ki/be, hogy bölcs a magyar választó, mert kigolyózta a szélsőséget, mint aki nyert a planétáson.

Most, 8 év koalás kormányzás után pedig ott tartunk, hogy az akkori MIÉP szervezetlen cserkészcsapat az éppen bekerülőhöz képest, és Kuncze akkor se tudna pályán maradni, ha akarna - inkább nem is akar. Mert hát a szélsőségeket a bölcs választó kigolyózza. Igaz, nem mindig ugyanazokat a szélsőségeket.

dr. mesterséges színezék 2010.01.09. 22:29:57

@tdave:

"Meg az, h a parlamentben ülő politikai elit eltöketlenkedett pár dolgot"

A parlamenti jegyzőkönyvön kívül csak az ég tudhatja, hányszor vágta egymás fejéhez az örökösnek hitt parlamenti pártmix egyik-másik komponense, hogy "mert növeli, ki elfödi a bajt" - oszt mégse ment más, csak az elfödés feszt. Most egyiket-másikat is elfödik.

6.Lenin 2010.01.09. 22:37:36

@tdave: Amit tőled idéztem(csak lemaradt az ")ebben egyet értünk.Meg azzal is,hogy 1 válaszolt a problémákra.A válasz jó,vagy téves,majd eldönti az idő.Mindenkinek jár a bizonyítás lehetősége.

Visszanéztem,tévedtem,bocs.azt hittem a többit is neked címeztem.

radala 2010.01.09. 22:56:10

@iii: Ugyan már, sarokba szorulni.
Egyszerűen mindig fölháborít az, amikor valaki tájékozatlanabb még nálam is, de úgy nyilatkoztat ki dolgokat, mintha bármihez értene. Megdöbbent, ha valaki ilyen tájékozatlan és azt állítja magáról, hogy LMPs (vagy bármi más) vagyok.

Nem akarnám elemezni a szocializációdat. De egyszerűen tele van nyomva a fejed a világ legegyszerűbb mémjeivel...
Iszonyat primitív demagógia, amit nyomsz. Nekem nem liblingem Morvai. Ö is demagóg, de legalább nem bután. Schiffer szájából nem hallatszanak szarul ugyanezek a mondatok, mint a tiedből, mert ő nem buta (tájékozatlan), de tájékozatlanul, eszet osztani az iszonyat ciki.

Dr. Pelikán et. (ferológus) · http://ferologia.blog.hu 2010.01.10. 10:03:34

@reikitanfolyam: Szép ez a civil vonal, de először is, ha egy civil mozgalom aktívan politizálni kezd akkor politikai mozgalom lesz még ha nem alalkul párttá akkor is.
A másik ma a civil szervezetek többsége pályázik állami, önkormányzati pénzekre vagyis csak szövegeikben civilek a működés feltételeit tekintve államiak vagy önkormányzatiak és mindenképpen politikaiak hiszen a támogatásról alapvetően politikusok döntenek. Ez alól csak cusi szervezetei jelentenek kivételt, ott csak politikusok nem döntöttek, de hát ők ugye a kivételt erősítő szabály.
Aztán alapszabály minden jól működő emberi szervezetben, hogy van a megbeszélés ideje amikor eldöntjük mit és hogyan és van a végrehajtás ideje, amikor az eldöntötteket végrehajtjuk. Ez így van a sportban éppen úgy, mint egy építkezésen, vagy bármilyen más több ember együttműködését követelő helyzetben. Elárulok egy titkot ez alól a politika sem kivétel tehát, ha már a megbeszélés során sincs domináns személy(párt), aki mederben tartja a folyamatokat akkor a döntéshozatal sem működik gördülékenyen, a végrehajtás még úgysem. Ezért hatékonyabb bizonyos tekintetben egy diktatúra és ezért van az, hogy a legdemokratikusabb ország hadserege is hierarchikus felépítésű, mert nem lehet minden lövést napokig vitatni.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.10. 10:20:20

@Dr. Pelikán et. (ferológus):
"még ha nem alalkul párttá akkor is."

"A választáson indulni kívánó pártok(!)"
www.valasztas.hu/ep09vt/p1.html
(2. a "Civil Mozgalom" fedőnevű PÁRT;)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.10. 10:38:39

@reikitanfolyam: "Ha lesz 176 ember, aki elindul a 176 választási körzetben, akkor sikerülni fog."

Légyszives keresd meg nekem azon az oldalon ennek a "sikerülni fog" állítmánynak az "alany"-át!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.10. 10:52:58

@1.szolo (B.A.): Mert én csak ezt találtam:
"- mások milliárdokat kapnak az államtól"
A fogalmazása egyébként pontatlan.
Helyesen:
"- más PÁRTOK ..."
Például a "MIÉP - Jobbik a harmadik út" nevű párt, amelyik a 2006-os 2,2%-ára 37,9 MFt-ot kapott évente.
Egyébként az összes párt éves állami támogatása 3,9 milliárd, tehát kb. annyi mint egy országos népszavazás költsége...

Szóval akkor mi is "sikerülhet" akkor,
"Ha lesz 176 ember, aki elindul a 176 választási körzetben"?!
Csornán elindult 1 emberük, és kapott 400 voksot.
Ennek a 176-szorosa = 70.400, ami 2006-ban 1,3% lett volna, amire 22 milliós éves állami támogatás járna!
Tehát EZ "sikerülne" ...
- már HA a "Civil Mozgalom" egy PÁRT lenne ugye.

[nev] (törölt) 2010.01.10. 17:39:04

a pártrendszer akkor fog megújulni, ha tisztán a listás szavazás lesz. akkor fog belépni a komoly elit. akkor ugyanis tudnának létre jönni virtuális pártközpontok. nem kellene minden választókerületben ott lenni.

ez azt jelenti, hogy az éppen londonban élő magyar közgazdász pont úgy részt vehetne a "hazai" közéletben, mint a berlinben élő magyar művész.

távol álljon tőlem gyurcsányt magasztalni, de majdnem sikerült átvinnie azt, hogy legyen tisztán listás szavazás "kisebb parlament" címszó alatt. más kérdés, hogy őt ebben az ötletében "egyéb" szempontok is vezérelték.

ha tisztán listás szavazás lenne, vélhetően minden területen felsorakoznának azok a szellemi szekértáborok, amik képesek lennének itt-ott átrendezni a jelenlegi feudális (államkapitalista) viszonyokat, és akkor végbe mehetne a felzárkózás.

abandi 2010.01.10. 17:46:04

@[nev]:
Maga legalább nyíltan felvállalja a globál-cionista nézeteit.
És igen szaporán fossa is ide.

abandi 2010.01.10. 17:48:15

@[nev]:
Maga igen szaporán pottyantja az újvilágrend kakiját...

Dr. Pelikán et. (ferológus) · http://ferologia.blog.hu 2010.01.10. 17:54:14

@[nev]: A listás szavazás lehet szimpatikus, de éppen az arányossága miatt könnyen okozhat kormány képtelenséget, ha mondjuk nyer a fidesz 48% és bejut még az mszp, a jobbik és az mdf akkor hogyan lesz ebből stabil kormányzás nagyjából sehogy.

hoplita 2010.01.10. 17:56:17

@[nev]:

".....ha tisztán listás szavazás lenne, vélhetően minden területen felsorakoznának azok a szellemi szekértáborok, amik képesek lennének itt-ott átrendezni a jelenlegi feudális (államkapitalista) viszonyokat, és akkor végbe mehetne a felzárkózás...."

Feltehetően még több akasztófára való gazember jelenne meg - bár nem is tudom, hogy ennél több egyáltalán lehetséges-e - és még inkább megfoghatatlan lenne a politikai "elitünk".

Nem tudom hányadjára megy már ez a listás kontra egyéni, vagy vegyes rendszerű gumicsont, de a problémáink nem ebből, vagy a kisebb-nagyobb parlament problematikájából fakadnak.
Ez a fajta vita fingfestésnek jó.....vagy még annak se.

abandi 2010.01.10. 18:05:18

@Dr. Pelikán et. (ferológus):
A csupán listás szavazással az a gond, hogy bekerül pl. egy bauertamás is...
Az atv-be is...
lmpvs-ra is.

[nev] (törölt) 2010.01.10. 18:54:06

@Dr. Pelikán et. (ferológus):
két (egymásnak ellentmondó) érv szokott elhangzani. az egyik, hogy a parlementáris rendszer teljesesen széttöredezik. egy tucat párt kerül a parlamentbe. nem lehet kormányozni, mert folyamatos kompromisszumokra kényszerül a politika.

a másik az, hogy a parlamentális rendszer középen kettétörik, lesz két párt, fifti-fifti szavazatarányokkal, és egyik se tud stabilan kormányozni, mert nem lesz kényelmes többsége.

ezek a helyzetek a vegyes rendszerben is kialakulnak.

---

de én olyan listás rendszer mellett érvelek, amiben van "against all" szavazat. jó néhány országban van ilyen. a spanyolo, franciao, ukrajna. csak nem veszik őket számításba, mert nagyjából annyi van, mint érvénytelen szavazat.

szerintem ezekkel a negatív szavazatokkal kellene a listás eredményeket alávágni, ami a győztes irányába torzítaná a végeredményt. mennél nagyobb a pártok elutasítottsága annál inkább. ez biztosítja a kormányozhatóságot.

egy példán keresztül a legegyszerűbb ezt elmondani. modellezzük azt az esetet, hogy van két nagy párt, és sok kicsi. mondjuk:

40% 30% 5% 3% 2% 1%, van 18% "against all" szavazat, és 2% érvénytelen.

ugye ebben a helyzetben félő lenne, hogy a 40%-ot kapott párttal szemben alakulna egy koalíció, és nekik is pont 40%-uk van. kialakul egy patthelyzet. könnyen lehet, hogy a pártrendszer tovább széttöredezne, miközben a szembenállás fennmaradna.

csakhogy ezt akadályozza meg az "alávágás". ugyanis ezzel a pártok elutasítottsága növekszik, és ez még inkább győztes irányába torzítja a végeredményt.

visszatérve a példára.

40%, 30%, 5%, 3%, 2%, 1%

a 18% against all szavazat ebben az esetben így oszlana el a pártok között:

-4%, -4%, -4%, -3%, -2%, -1%

tehát a mandátumeloszlás ez esetben:
36%, 26%, 1%, 0%, 0%, 0%

lenne, ami a győztes számára kényelmes kormányzást eredményezne.

ez ellen a rendszer ellen is lehet érveket hozni persze. például azt, hogy így ad abszurdum egypárti, vagy üres parlament is kialakulhat. akkor ha az összes párt elutasítottsága rendkívül magas, mondjuk 50% feletti. mindenkinek elege van a parlamentarizmusból.

erre az esetre ez a rendszer azt mondja, ha a rendszerből 0, vagy 1 párti parlament jön ki, akkor mivel az ütközik az alkotmánnyal új választást kell kiírni. és nyilván alakul majd egy olyan párt, ami a protest szavazókat meggyőzve a választók egy részét maga mögé állítja. és lesz legalább 2 párt, ami komoly támogatottságot kap.

ebben a rendszerben azt is elő lehet írni, hogy a választók többsége szükséges az érvényességhez. mert aki nem tud pártot választani annak is érdemes elmennie szavazni. mert az ő szavazata is számít. ez határozza meg a küszöböt például, és ez adja a rendszernek a stabilitást, ez a fék, vagy az ellensúly.

[nev] (törölt) 2010.01.10. 19:09:47

a legfőbb érv ezen rendszer mellett, hogy a választási rendszert brutálisan leegyszerűsíti, de az mégsem válik teljesen primitévvé ami az arányos szavazás lenne. hanem beszámítja a negatív szavazatokat, és pontosan olyan súllyal, mint a pozitívat. és ezzel a népakaratot képezi le.

szükségtelenné teszi a kompenzációs listákat. a nép nem tud eligazodni azon, hogy van egy országos lista, megyei lista, plusz egyéni jelöltek.

a választó a parlementi szavazáson azt nézi: fidesz, mszp, jobbik, mdf, lmp, szdsz, cm, akármi. vagy "az összes ellen". nagyjából ezek az attitűdök. a jelölt személye a helyhatóságokban érdekessé.

ezzel egyébként az ogy, és az ep választási rendszer egységes rendszerben működhetne. egyfordulós lenne, és listás.

[nev] (törölt) 2010.01.10. 19:22:41

@hoplita:
csakhogy az, amiről beszélsz éppen a jelenlegi rendszer eredményez. gyurcsány ferenc úgy kormányzott, hogy ha valakit "nyírpazonyban" támogattak mondjuk a helyi romák, vagy nem romák, akárki, akkor bejelentkezett egy államtitkári posztra. ő is hoz majd 500 szavazatot. és kapott ő is valamilyen "nemesi" címet.

mindegy volt, hogy az a fazon országosan egy senki volt, és gyurcsány is tudta, hogy az illető a feladatra tökéletesen alkalmatlan, de ha hozza a szavazatot, akkor adnia kellett valamit. és ez gyakorlatilag egy feudális hűbéri rendszert eredményezett. és ahol gyurcsány abbahagyta orbán ott fogja folytatni.

és nem azért van ez, mert a politikusok eredendően gazemberek, hanem azért, mert a választási rendszer ez a gyakorlatban kikényszeríti.

[nev] (törölt) 2010.01.10. 19:41:12

egy ilyen rendszert persze úgy kellene beveztni, hogy első körben az összes közvéleménykutatásban fel kellene venni a kérdőívre az "összes ellen" válasz lehetőséget. és mondjuk legalább egy cikluson át mérni, hogy ez milyen mandátumeloszlást eredményezne. és figyelni, hogy a kormányozhatóság veszélybe kerülne-e.

ha a pártpreferenciák stabilan egyenletesek, akkor ebben a rendszerben is patthelyzet alakul ki, de én úgy látom, hogy a pártpreferencia görbe pont nem ilyen. hanem "dohányfüst". egy egy markov lánc. az egy olyan véletlen görbe, ahol a jövőbeli állapot csak a jelentől függ, azaz nem számít a múlt. tehát csak tendenciák vannak benne, nincsenek trendek.

tehát a pártpreferenciával nem az a baj, hogy túl merev, túl stabil, hanem az, hogy az teljesen instabil. nem véletlen bolyongás, de nem majdnem az.

[nev] (törölt) 2010.01.10. 19:54:37

@abandi:
a globálcionista miből jön ki. ebbe a rendszerben megnézhetnéd, hogy a listán hány neked nem tetsző "globálcionista" van. és amelyiken kevés, vagy egy se arra szavazhatnál. ha meg úgy látod, hogy mindegyik tele van ezekkel, akkor is lenne választási lehetőséged. szavazhatnál az "összes ellen".

most viszont nem látod át, hogy ki kerül be a parlementbe, mert a fele egyéni jelölt, nem országos politikusok, nem ismered őket. azt látod, hogy feudális hadurak kerülnek be, és mögéjük látod a globális üzleti érdekeket, "globálcionizmust".

abandi 2010.01.10. 20:14:04

@[nev]:
Na igen, szerinted.
Így lesz tele az országgyűlés közgazda-jogász judeokratákkal.
Numerusz-klauzusz kell.

abandi 2010.01.10. 22:45:22

Mi van?
Befékeződtek a demokratikus polgártársak???
Vagy ccsak a választókörzetek "újrademokratizálásával" vannak elfoglalva???
Esetleg hellerági banya petícióját fogalmazzák-írják alá???
Vagy csak lopnak?

radala 2010.01.11. 09:18:41

@iii: Nagyon távol áll a világomtól a MH. Ez a cikk ráadásul gyenge is. Én csak a vicces jó-tollú szélsőségeseket szeretem. Egészen pontosan én szeretem TGM-t is és Bayer Zsoltot is. Schiffer Andrást is, Morvait is. Nekem bajom nem a különböző véleményekkel van általában, hanem a különböző vélemények minőségével. Morvai Krisztina pl messze nem kedvencem, de legalább nem buta. Ha valaki mondjuk a tényeket más szempontok alapján csoportosítja, mint az nekem tetszene, az általában még el is gondolkoztat, sőt ad abszurdum még tetszik is, mert látom benne a munkát. Bajom azzal van, ha valaki buta.
Nem mellesleg kicsit ide tartozik, hogy a gyűlöletbeszéddel kapcsolatban is mindig az volt a bajom, hogy szerintem nem a gyűlöletbeszédet kell büntetni, hanem a hallgatását, mert vannak emberek, akik nem elég intelligensek ahhoz, hogy ezt lelki sérülések nélkül megtegyék. Nem hiszem, hogy lenne olyan dolog a világon, amit nem szabadna kimondani, de az sajnos biztos, hogy vannak olyanok, akiknek az ilyen dolgok olvasása, hallgatása nem való, mert nem veszik a fáradságot arra, hogy esetleg kérdéseket tegyenek föl az ügyben.
Visszatérve a fene nagy békülésre. Egyrészt önmagában is irritál az ilyenfajta duma, másrészt egy Fideszes politikus a saját szempontjait mérlegelve azt gondolja, hogy az Mszp kormányzás árt az országnak, mivel függetlenül az elérni kívánt céltól és eszköztől ez a kormány az emberek számára hiteltelen és az ö kérésükre nem hajlandó áldozatokat hozni, mert nem hiszi el, hogy velük ez érdemes. Sőt azt gondolja, hogy az áldozathozatal értelmetlen is velük.
Ezek után mi értelme van bármiféle kompromisszumnak? Százhuszad rangú kérdés Mo-n a parlament létszáma, a választási rendszer, az önkormányzati rendszer az eü reform, az oktatás, minden, mivel nagyságrendekkel több pénz az, amibe az egész rossz kormányzás kerül. (lényegtelen, hogy ez a föltételezés igaz-e, ezt gondolja egy Fideszes, de kb. ezt gondolja mára a többség is). Egyszerűen 2006-óta nincs nagyon miről kompromisszumot kötni, mivel az első kompromisszumról, az előrehozott választásokról szó sem esett.
Mostanában meg minek kompromisszumot kötni a szocikkal? A kompromisszum nem egy önmagáért való pozitívum. Egy Fideszes politikus a kompromisszumról azt gondolja, hogy az ideális helyett az optimális valósul meg, minek ezzel vesződni, mikor hamarosan lehet esély az ideálisra is.
Majd meglátjuk a választások végeredményét, de egyáltalán nem tűnik momentán igaznak az az állítás, hogy az mszp az ország egyik felét képviselné. Olyan elvárás az, hogy az mszp-vel egyezz meg mindenben, mintha mondjuk 2002-ig minden kérdésben csak úgy lehetett volna megállapodni, hogy az Torgyán Józsefnek is tetsszen. Te összekevered a demokráciát a parlamenti erőviszonyokkal.

abandi 2010.01.15. 17:39:51

Aggódó demokraták....összecsapnak a polgári fidesszel...
hehehe.
Idézőjeles mind!
New order, new cionism...

progresszív 2010.02.03. 23:42:32

www.fehervaritenyek.hu/index.php?pg=news_2_93

Székesfehérváron két fiatal demokrata szocialista üzenete a TV2-ig is eljutott, de már a youtube-n is fent van!
süti beállítások módosítása