Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
16:25

Meglepő hírt adott ki ma a távirati iroda. Érdemes szó szerint idézni belőle:

A háttérben tovább folynak azok az egyeztetések az MDF és az SZDSZ között, amelyek eredményeként több, a liberálisok által delegált jelölt is felkerülhet a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési választási listáira - erősítették meg az MTI-nek szabad demokrata és MDF-es források kedden. Az MTI-nek nyilatkozó források állítása szerint az MDF fővárosi listáján legalább két, míg az országoson minimum három helyet kaphatnának az SZDSZ jelöltjei. Egyelőre több név is felvetődött a tárgyalásokon, de az MTI-nek nyilatkozók szerint a fővárosi listavezetői posztra a Magyar Telekom egykori, új üzleti területekért és üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese, Simó György a legesélyesebb. (…) Megerősítették azokat a sajtóhíreket is, amelyek szerint Simonyi András volt washingtoni nagykövet és Ikvai-Szabó Imre budapesti főpolgármester-helyettes is felkerülhet a fővárosi listára. (…) Az MTI-nek nyilatkozók szerint a korábbi cáfolatok ellenére Fodor Gábor neve is "a kalapban van", habár az elmúlt napok egyeztetésein a szabad demokraták volt elnökéről állítólag nem tárgyaltak. Arra is kitértek, hogy ha eredményesek lesznek a tárgyalások, akkor az SZDSZ "minimum három, de inkább több helyre" tehetne javaslatot az MDF országos listáján. Itt neveket nem említettek, de mint mondták, elsősorban vidéki politikusokról lehet szó. Felhívták arra is a figyelmet, hogy az MDF a szabad demokraták mellett "más szervezetekkel is tárgyal".

Az MDF politikai fordulatáról már többször írtam. Mára a napnál is világosabb, hogy az MDF egyértelműen a baloldalon keletkezett űrt próbálja kitölteni, az MSZP és az SZDSZ politika válságát kihasználva ezen pártok szavazóira vadászik. Ehhez látszik alkalmas jelöltnek az a Bokros Lajos, aki szocialista parlamenti képviselő, miniszter és párttag volt (bár ez utóbbit EP-listavezetői kampányában egy ideig tagadta - igaz, ebben az interjúban korábban maga mesélte el), s akiről az is közismert, hogy támogatta (és az alapító nyilatkozatot alá is írta) a kilencvenes évek első felében az MSZP és az SZDSZ együttműködését elősegítő – s az akkori MDF-kormány tevékenységét élesen elítélő – Demokratikus Charta mozgalmat. Bokros mellett - ezen terv alapján - az Orbán Viktor első számú kritikusaként és Gyurcsány Ferenc lelkes támogatójaként megismert Debreczeni József, valamint az MSZP-SZDSZ körökben szintén otthonosan mozgó Somogyi Zoltán szerepeltetése is logikus lépésnek tűnik. Engem most már az sem lepne meg, ha a következő bejelentés egy virtigli szocialista politikus átigazolásáról szólna, s akár azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy bejutásukat veszélyben érző MSZP-sek csoportosan erősítsék Dávid Ibolya pártját.

Mindez nevezhető racionálisnak, érthetőnek – ha az MDF valóban az új első számú baloldali párt kíván lenni. Talán a folyamat túl gyors, és ezért felvet majd hitelességi kérdéseket, de legyen a választók dolga, hogy erről véleményt mondjanak. Tulajdonképpen egy dolgot nem értek csak ebben a nagy átigazolási hullámban. Mi szüksége van az MDF-nek Retkes Attilára? Miért kell megállapodniuk a már alig létező SZDSZ vezetőivel, miért nem elég nekik, ha az SZDSZ szavazóit elcsábítják? Hiszen nem gondolhatják komolyan, hogy Retkes nélkül lehetetlen vállalkozás lenne mindez. Egy magyarázat persze lehet: ha az SZDSZ mögött még mindig olyan jelentős erőforrások, kapacitások vannak, amelyekért cserébe az MDF szinte bárkit felvesz a listájára.

x x x

Érdemes felfigyelni arra, hogy ma az MSZP élesen támadta az MDF-et; ilyesmire hosszú ideje nem volt példa. Tényleg lehet, hogy a szocialisták felismerték: az MDF veszélyesen közel került hozzájuk (és szavazóikhoz).

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr11666787

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kiégett sztár esete a kurvával 2010.01.13. 13:37:30

Érdekes dolog ez az MDF-SZDSZ szövetség. Persze most nem arra gondolok, hogy mit szólna ehhez Antall József, meg hogy egyáltalán a régi MDF-esek és SZDSZ-esek, hanem arra gondolok igazából, hogy nagyon sajnálom, hogy nem az MSZP-vel kötöttek megállapod...

Trackback: Gyurcsány és Kapolyi finanszírozza az MDF kampányát? 2010.01.12. 23:50:02

Szocialista politikusok dobhatják össze az MDF kampányköltségeinek 90 százalékát. Közel az MDF-SZDSZ megállapodás, az SZDSZ el sem indulna tavasszal.

Trackback: Tovább alkudozik az MDF és az SZDSZ 2010.01.12. 19:20:01

Simonyi András lehet az MDF budapesti listavezetője, akit Herényi Károly követne.

Trackback: Bokros telefonál, de nem kampányol 2010.01.12. 19:10:31

A választói kapcsolatfelvétel jegyében hívja az embereket az automata-Bokros.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

radala 2010.01.12. 16:34:31

Amennyire idegesített Bokros az EP listán, annyira örülök ennek. Szerintem ez a dolog akár korrekt is lehet. innentől kezdve nincs konzervatívoskodás. Mondjuk retkest én sem értem, de nyilván a szervezet meg a logó az ö birtokában van, így ez is érthetö. Termászetesen jobban örülnék, ha Fodor kapna helyet, mint ha ö.
Mondjuk szerintem ezzel a lépéssel az LMP-nek meszeltek. Még jó, hogy nem feccöltek bele több energiát a láthatóságba:-)

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.01.12. 16:35:35

Annak idején a Fidesz is hasonlóan pozícionálta át magát a jobboldalra, úgyhogy sikeres példa már van erre. Érdekes módon, akik a FIDESZ részéről támadják most emiatt az MDF-et, hajlamosak elfelejtkezni arról, hogy annak idején az ő pártjuk is csinált hasonlót. :P

radala 2010.01.12. 16:38:26

Csak egy kérdés mi ebben a meglepő? Már itt a blogon is volt szó róla, mint MN hír.
Amúgy meg a Fidesz ezt 4 év alatt csinálta meg, de tény, hogy sok a hasonlóság. Én is azt hittem, hogy az mndp-vel fognak szövetkezni nem pedig a Lezsákos MDF-fel. Pont, mint Retkes és talán mégis az volt a jó döntés.

vörös csepel 01111 (törölt) 2010.01.12. 17:09:19

@agyvihar:
Baromság. 93-ig nem volt elnöke/alelnöke a fidesznek. 93-tól Orbán/Kövér határozza meg a fidesz politikáját. Fodor akkor rohant át bőgicsélve az szdsz-hez.
Szerintem :)

vörös csepel 01111 (törölt) 2010.01.12. 17:10:00

@vörös csepel 01111:
Szóval 93-tól volt érezhető a konzervatív irányváltás.

kutya vacsorája 2010.01.12. 17:18:45

az nem vet föl "hitelességi problémákat",h.somogyi voltaképpen tg konkurenciája?

erom? 2010.01.12. 17:23:24

Mikor fogja valaki végre érdemben felvetni, hogy meg kell változtatni a pártfinanszírozást?

2010.01.12. 17:27:46

Nincs ebben semmi különös, az SZDSZ gatdasági háttércsapata bevásárolja magát/az SZDSZ-t az MDF-be. Logikus lépés a szadesznak, politikai öngyilkosság az MDF-nek. Az ország _döntő_ része sikítófrászt kap a magát liberálisnak nevező hordától, nyilván óriás pénzek mozognak a háttérben, ha ezt bevállalták az mdf-esek, számukra maximum annyi haszon lehet, hogy a párt krémje nem marad pénz nélkül a kiesés után. Dávidot ennél okosabbnak hittem, a sorozatos botrányok után még becsúszhattak volna az 5% fölé, így esélyük nulla.

prometheus_X 2010.01.12. 17:30:25

@radala: Az LMP-nek akkor meszelnek majd, ha megszűnik a korrupció és az összes rendszerváltó párt feloszlatja magát.

Ez a változás nem fogja szerintem érdemben befolyásolni az LMP kommunikációját, sem a választókat, sem azokat, akikkel ezeknek az átigazolásoknak a segítségével lehet tovább erősíteni a politikai elitről alkotott képet, ami szerint ezen politikusok köpönyegforgatók, csalók, hazugok.

Megkockáztatom, még hasznára is lehet mindez az LMP-nek. Kérdéses viszont, hogy akarnak-e előnyt kovácsolni ebből.

erom? 2010.01.12. 17:30:55

@kutya vacsorája: Ne tereljünk: a hangsúly az utolsó mondaton van!

tony zionist 2010.01.12. 17:37:52

az MDF lett mára a leggusztustalanabb párt...

és biztos vannak olyan faszok, akik erre a megélhetési bűnözőpártra fognak szavazni. dávid ebolára és herényi káróra, a párttolvajokra...

tony zionist 2010.01.12. 17:40:43

@kutya vacsorája: kinél? somogyinál? neki már jóideje nincsen semmilyen hitele,így nem.

milyen ember az, aki elemzőnek hazduja magát, miközben az ország legnagyobb férgeinek a seggét nyalja?

milyen ember az, aki dávid ebolával és herényi káróval közösködik?

erom? 2010.01.12. 17:41:08

@shitgun: Nyilván könnyű úgy egyéni képviselőjelölteket állítani, hogy a
költségvetési támogatás elég a reklámszatyrokra.

sárkányfő 2010.01.12. 17:43:29

Szerintem itt lassan már egy kicsit többről is szó van. (Bő) 20 év után, az örök amatőr, osztódásairól és botrányairól híres MDF mintha komolyan nekilátna önmaga megreformálásának. Dicséretes, ráfér. Talán sikerül belőle komoly pártot faragni.

A szinte naponta felröppenő nevek mutatják, hogy bár valóban balra tart, ha másért nem a régi szavazók, és persze a látszat kedvéért igyekeznek klasszikusan jobbos figurákat is aktiválni, bár pl. Katona úr nem tudom mit tudna hozzátenni a mai politikához.

A másik, hogy mintha az MDf megpróbálna egyfajta intellektuális fordulatot is végrehajtani. Ami az örök tétova, szürke, totyorgó Mszp-sek, a lojalitást és egyszólamúságot minden fölé helyező Fidesz, és a szintén nem az intellektualistásáról ismert Jobbik mellett üdítő színfolt lesz a következő parlamentben, persze ha bejutnak.

Simó, Somogyi, Simonyi, és persze Bokros mind gondolkodó emberek, saját területükön nehézsúlyúak és szakmailag hitelesek. Az MDF láthatóan küzd és kockáztat.

Őszintén szólva nekem egyre szimpatikusabbak a nevek, bár pl. Debreceni szerintem kilóg a sorból, erősen középszerű figurának tartom, és ott vannak még a régiek is (Herényi, meg a noname-ek), meg az SZdsz másodvonalbeli arcai, ezeket szerintem kár erőltetni.

tölgyes 2010.01.12. 17:44:25

Kedves Gábor! Nem csodálom, hogy meglepődött. Ezért írtam Önnek valamikor a múltkor, hogy itt még sűrűn fognak előfordulni kiszámíthatatlan ésszel fel nem fogható dolgok. Ezért van az, hogy én a napi pártpolitikába való jövőbe látást nem sokra becsülöm..

Egyébként pedig ezek a dolgok nem olyan meglepőek. Épp ma olvastam a NOL-on, hogy van valahol vidéken egy Jobbikos tisztségviselő, aki valamikor MSZMP tag volt.. a szerző erre elkezdett a fideszes exmszmpésekről elmélkedni...:)::) Pedig ha csak egy kicsit is elmélyedt volna saját pártja (MSZP) történetében, akkor nem teszi magát nevetségessé..Úgy látszik, hogy a kijózanodásunk folyamatához ez a nevetségessé válás is hozzátartozik.. Mert mondja meg milyen szánalmas az, hogy Bokros letagadja MSZMP-és, MSZP-és múltját...mint ahogy Pethő letagadta ÁVÓS szüleit és perben kellett rápirítani, Nyers Rezső nagyokat summantott a Nagy Imre ügyben mutatott túlzott aktivitásáról...és atöbbi és a többi. Ehhez képest néhány figura (léhűtő és komoly? ember) feltűnése az MDF körül...csak azt mutatja, hogy egyes a gazdasági elithez tartozó érdekkörök attól félnek, hogy parlamenti érdekképviselet nélkül maradnak...

rockjano 2010.01.12. 17:46:43

Igen a gazdasági körök és az MDF szervezeti kopogtatócédula gyüjtő problémái szerintem.

Az MDF nem az MSZP helyére pályázik ez hülyeség és semmi közük nincs a baloldalhoz, mint az igazi liberalizmusnak sem. Egy középpárton dolgoznak és nagyon jól teszik.

A fidesz hatalomra jutásával világos lesz hogy ugyanaz a szociál-demagóg erő ők is mint az mszp. Az alapvető reformokra ugyanúgy képtelenek lesznek mint a mostaniak, anélkül meg nemfog jól menni sehogy. Az mszp balra el balról támadja majd őket, mást nemigen tehet, ezzel a jobbikot gyengíti majd hosszútávon.

Kell egy igazi gazdaságilag konzervatív társadalompolitikailag liberális párt. Az Szdsz főleg saját hibájából ezt a szerepet nem tudta eljátszani majd eljátsza az mdf, erre a szerepre szükség van, és leszenk szavazók hozzá pl. én is és még nagyon sokan mások. A kérdés most az hogy ki vezeti majd ezt a pártot?

És hogy egymásnak esnek-e és kiejtik egymást vagy megpróbálnak összefogni ami sokkal többel kecsegtet szerintem.

Az LMP egy távoli dolog, utópisztikus egyenlőre, talán néhány ciklus múlva lesz olyanokra szükség mint ők, a problémák most mások.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.01.12. 17:47:25

Retkesnek egy adut lehet a kezében az anyagiakon túl: az elméletileg még létező országos pártszervezeti struktúra. Ami az ajánlószelvény gyűjtésnél hatalmas kincs.

Egyébként ha Dávidéknak van eszük, létrehoznak egy választási formációt, mint anno a miép-jobbik. Ez elvileg fontos, hogy csak 5%-ot kelljen megugrani, másrészt rá lehet fogni, hogy csak Orbán ellenében fognak össze. Végén még megéljük, hogy az olajfa az mszp nélkül hajt ki.

2010.01.12. 17:48:03

@erom?: ja, értem. Szerintem meg ne csináljon politikát az, aki egy zsák pénzért feladja az elveit, a nézeteit. Ahogy nem kell mindenkinek érettségizni, úgy nem kell mindenkinek politizálni sem, ha Ibolyának nem megy a pénzszerzés az elvhűség megtartása mellett, akkor fejezze be. Nem mintha lett volna valami kitapintható elvrendszere ennek a kalandorpártnak az elmúlt tíz évben.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.12. 17:49:31

banyek, a virtiglit ki kellett keresnem mit jelent google -ban :) szégyeljem magam?
@radala: Én (is?) arra számítottam, hogy LMP + Bokros fúzió lesz. De azért az LMP -t nem temetném.

@erom?: LMP felvetette, nem foglalkoztak vele :/ Gondolom mert kicsi párt...

Üdv:
www.kitvalasztanal.hu
Tippelős politikai oldal

2010.01.12. 17:50:18

@ó jaj: levitézlett, bukott szadeszos emberekkel "komoly pártot faragni". Nem lehetsz ilyen naiv. Pénz-pénz-pénz-csak erről van szó, nem eszközként, hanem célként.

feliguresvagyfeligtele 2010.01.12. 17:52:56

@rockjano: Nem értek veled egyet az LMP- vel kapcsolatban. Felkészületlenek amatőrök, és naivnak tettetik magukat. Szerintem a magyar politikai mezőben csak markáns csoportosulásoknak van létjogosultsága. Az elit minden hájjal megkent, és szorítja, nagyon szorítja. Nincs szükség rájuk, ha valaki az általuk képviselteket komolyan gondolja, ne süljön fel egy rakás ember előtt a Toldi moziban rendezett beszélgetésen.

sárkányfő 2010.01.12. 17:55:13

@shitgun: Ha végigolvastad volna amit írtam, talán a bölcs hallgatást választottad volna.

2010.01.12. 17:58:36

@ó jaj: én végigolvastam, és nem értem, miért lettem butább.

[nev] (törölt) 2010.01.12. 17:59:02

kérdés, hogy ezt az amfoter pártot fogják-e a választók szeretni.

sárkányfő 2010.01.12. 18:03:46

@shitgun: A kommentem végén világosan leírtam, hogy az ex-szadeszosokat nem kéne, mer az nem jó.
Az elején-közepén pedig név szerint is megemlítettem azokat a nem szdsz-eseket, akik viszont jó irányba viszik a pártot.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.01.12. 18:04:06

@rockjano: "Az LMP egy távoli dolog, utópisztikus egyenlőre, talán néhány ciklus múlva lesz olyanokra szükség mint ők, a problémák most mások. "

Mint például a mindent átszövő korrupció? tényleg.

@erom?: az LMP ősz óta ezt nyomja:
lehetmas.hu/sajto/805
lehetmas.hu/sajto/841
lehetmas.hu/hirek/931
lehetmas.hu/hirek/938

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.01.12. 18:05:05

@kitvalasztanal.hu: LMP + Bokros? Te jó isten... Ezt honnan gondoltad?

mafos 2010.01.12. 18:06:54

Kíváncsi vagyok, egy ilyen túlélésért küzdő párt bármilyen koncepció elvén haladna. Ez is gondolom egy légből kapott ötlet, hogy a haldokló baloldal helyébe akar lépni egy olyan pár, ami konzervítívnak indult. akkor legalább legyen pofájuk új pártot csinálni. Ez a párt azért rúg oda, és azért hízeleg ide oda, hogy túléljen. De könyörgöm. Ki az aki olyna pártra szavaz, ami fényévekkel többet foglalkozik a megítélésével, mint hogy egyáltalán legyen e programja.

sárkányfő 2010.01.12. 18:07:18

Hogy érdemi kommentelés is legyen, nekem úgy tűnik, Somogyi találja ki és hozza be ezeket a neveket. Jól teszi. Fejlettebb demokráciákban normális, hogy egy párt folyamatosan akar fejlődni, változni, embereket kipróbálni. Ha csak 1-2 beválik és marad, hosszútávon már az is sokat hozzáad egy párthoz.

De nem vagyok bennfentes, valaki tudja ki vezényli ezt a sok változást, ami az eddigi stagnáláshoz képest iszonyat gyors?

stratez 2010.01.12. 18:07:21

Dávid a politikai hulladéktárolóban guberál, a politikai hulladék pedig az MDF-ben. Ezt próbálta körülírni Török Gábor, nevén mégsem nevezheti, elvégre jóízlés is van a világon. A választók remélhetően ez utóbbit azért még nem vesztették el teljesen, ha meg is csömörlöttek már attól, ami politika címén körülöttük zajlik.

2010.01.12. 18:07:33

@ó jaj: ezt meg is értettem. Pont ezért mondom, hogy hiába a hiteles jobboldali, baloldali arcok, az intellektuális fordulat, ha belepiszkítanak az összképbe szadeszos figurákkal (és a hírbe hozott Fodor nem épp másodvonalbeli liberális), akkor az egész megújulás vagy fordulat vagymi fabatkát sem ér, és komoly párt sem lesz belőlük. Az SZDSZ vörös posztó a választók szemében, azt az 1-2%-ot kivéve, akik még bíznak bennük.

2010.01.12. 18:08:54

@ó jaj: "De nem vagyok bennfentes, valaki tudja ki vezényli ezt a sok változást, ami az eddigi stagnáláshoz képest iszonyat gyors?" -én sem, de szerintem a pánik, és túlélésért való küzdelem, ehhez kell a liberális pénz. Ami nagy hiba.

sárkányfő 2010.01.12. 18:12:04

@Lastres: Én még azt sem tudom, mit képvisel igazán, és milyen arcokkal a pártod. Ne mond, hogy nézzem meg a honlapotokat, mert nem fogom. Ebben az országban <1% ember olvas párthonlapokat, ami talán nem is baj. Én is, a többség is a médiában megjelent infók alapján fogjuk kialakítani a véleményünk, de ilyen infók konkrétan nincsenek.

Caymans 2010.01.12. 18:16:16

Az MSZP 8 év alatt csupán azt tudta felmutatni, hogy mennyire mesterien tudja elherdálni a választópolgároktól kapott bizalmat. A fidesz már korántsem arról szól, mint anno. Az SZDSZ teljesen szétesett. Az LMP a zöld szivecskés, levakarhatatlan matricájával sokkolt. A jobbik kérdései valósak, viszont válaszaik túlontúl radikálisak.

Maradt az MDF. Ha hitelesen tudják elmondani a választópolgároknak a párt átszervezésének lépéseit és tényleg a már előttem szóló nehézfiúkkal (Simó, Somogyi, Simonyi, Bokros) fogják magukat eladni akkor arra vevő vagyok. De arra, hogy csupán Bokros hátán cipelje be az MDF-et a parlamentbe... meg kell találniuk az ésszerű döntéseket azzal kapcsolatban, hogy ki mehet a listára és ki nem. Ahhoz képest hogy ez az első olyan parlamenti párt aki ténylegesen, radikális változtatásokkal akar megújulni, nem rossz. A választások után megtudjuk hogy mennyire életképes a dolog. Minden a sikeres, hiteles előadásmódon van. Még akár komoly előnyökre is szert tehetnek ezáltal hosszabb távon.

is 2010.01.12. 18:17:14

@tölgyes: hadd foglaljam össze: tereljük el a figyelmet arról, hogy a FIDESZ-ben is vannak MSZMP-sek, nem is akármilyen szintekről. azért tereljük el, nehogy valakinek eszébe jusson: nem az a baj, hogy van MSZMP-s múltú, hanem, hogy az MSZP nem tagadja, és nem komcsizik, bezzeg a FIDESz tagadja/elhallgatja/félrenéz és közben hevesen komcsizik. támogató kommentelői heves billentyűcsapkodásiaval megátmogatva.

szóvel komcsizni + MSZMP tagokkal erősíteni = gusztustalan. próbálj szofisztikáltabban terelni, sima komcsizással már nem sokra mész.

Diocles 2010.01.12. 18:19:10

Kedves Gábor,

jómagam nem vagyok éppen MDF-fan, de nálad úgy veszem észre, hogy kifejezetten rájuk utazol a fikázásban :)

(persze érthető, közröhejnek örvendő lúzerpárt, messze kockázatosabb nekik beszólni, mint a két-három nagyobbnak, szal hálás terep ez.)

pl.:

"Miért kell megállapodniuk a már alig létező SZDSZ vezetőivel, miért nem elég nekik, ha az SZDSZ szavazóit elcsábítják?"

Az ok igen prózai, már amennyire egy magamfajta laikus láthatja: az anyagiak.

Az MDF Demszkyékkel akar megállapodni, azokkal a Demszkyékkel, akik felügyelték az elmúlt 20 évben Budapestet, stb. , szal az SZDSZ igenis kívánatos mennyasszony, még most is, egy halom pénztömeg (erre utalsz Te is), helyi szervezetek, stb.

Mit ér Bokros, ha nincs pénzed óriásplakátra, és nem tudod összeszedni a cédulákat?

sárkányfő 2010.01.12. 18:19:47

@shitgun: Tök mindegy a névsor, a lényeg azon van kiket fognak exponálni a kampányban, a híradókban, ill. kik lesznek a párt belső életében a meghatározóak. Ez max 3-4 ember. Egészen mást jelez ilyen szempontból egy bp-i lista első helye (Simó vagy Simonyi, ha jól tudom követni), mint egy 5., vagy még rosszabb hely, ami amúgy sem bejutó hely.
Egyébként minden pártban vannak emberek, akik a pénzükkel érik el, hogy bekerüljenek, ilyen az élet. De ez igazán csak nekik fontos, szép csöndben elvannak, komoly szerepük nincs se a pártban se a közéletben.
Fodor meg külön kategória, mindig is kilógott az Szdsz főáramából, meg egyelőre elég bizonytalanul emlegetik. Várjuk ki tényleg felkerül-e a listára, és hányadik helyre.

spájdernecc 2010.01.12. 18:24:50

@HalivudEstevez:
virtigli
igazi, valódi, eredeti

[nev] (törölt) 2010.01.12. 18:28:14

@HalivudEstevez:
ugyanaz, mint az echte.
ezek a német "wirklich" és az "echt" szavakből jönnek.

stratez 2010.01.12. 18:28:45

Egy dologban kiegyezhetünk, ilyen gusztustalan politikai váladék még nem volt a magyar parlamentben, mint ez a most formálódó MDF. Ha bejut.

csj 2010.01.12. 18:29:01

Szerintem is a politikai hatalomhoz ezer szállal kötődő pénz keresi a helyét a hátérben. Az MSZP már évek óta küszködött azzal a megszámukra kikerülhetetlen kolonccal, milyen ha a farok csóválja... Nem tudom, DI felmérte - e ennek valós veszélyét. Tiszta politikai identitásról már régóta csak vicc szintjén lehet beszélni az MDF esetében, de szerintem az SZDSZ mögött álló érdekkör fel fogja zabálni ezt a heterogén társaságot, ha kapun belül engedik őket. A süllyesztőbe kerülésnek több útja is lehet. Ez látszik a legbiztosabbnak :))
www.csj.hu

Diocles 2010.01.12. 18:29:12

Amúgy a lista nagyon ütős szerintem, vonzani fogja a kiábrándult ballibeket.

Simonyi "rocknagykövet" már régóta sztár bizonyos körökben, kiváló kapcsolatokkal, Ikvai-Szabó sem kutya (bár nem vagyok szadis, de még ő ott a legnormálisabb, szal ha muszáj föltenni valakit a Szadiból, akkor az Ikvai-Szabó nem a legrosszabb választás), és még ehhez jön a pénz, amit - állítólag - a Szadi körüliek dobnak a kalapba.

Ez cseppet sem hülyeség, hanem nagyon is talpraesett pártszervezés.

is 2010.01.12. 18:29:27

@poszt: három választás van: FIDESZ, Jobbik, és a maradék. a maradék az a választók 50%-a. Jobbik nálam kiesett, a továbbiakra: én szeretnék önfenntartó egészségügyet és oktatást (jól definiált, adóból rendesen fedezett költségvetési támogatással persze), önkormányzati reformot kompromisszumos alapon, vagyonadót, egykulcsos SZJA-t, tőkebevonást, nem akarok viszont Polt Pétert, pártkatona bankelnököt, hazafias népfrontos egypártrendszert, újra 32 évig hatalomban lévő egyedüli jelölt pártvezért, gyöngyösi gumigyár elkergetését stb. és hiába magyarázza valaki, hogy majd nem így lesz. ugyanaz, ugyanazt csinálja, csak a vak nem látja.

_nyuszi_ 2010.01.12. 18:32:44

a végén összeér, ami összetartozik.

S. Annyi 2010.01.12. 18:33:04

Ibolyka, egyszer úgysem lesz mentelmi jogod, aztán csicskázol a börtönben. Azok a boldog szép napok ..... :-)))))))))))

[nev] (törölt) 2010.01.12. 18:34:53

@Diocles:
egyiknek sincs igazi karaktere. nem lehet rájuk azt mondani: "ejha". az ex kormánypárti szavazók nem baloldaliak, vagy libeálisak, hanem kiábrándultak.

kristofnagy 2010.01.12. 18:40:26

@Caymans: az LMP az EP választás után a többi párttal ellentétben lelkiismeretesen levakarta a zöld szivecskéit:)
erről ennyit

Janovszki Zsolt 2010.01.12. 18:42:10

Mi szüksége van az MDF-nek Retkes Attilára?... Egy magyarázat persze lehet: ha az SZDSZ mögött még mindig olyan jelentős erőforrások, kapacitások vannak, amelyekért cserébe az MDF szinte bárkit felvesz a listájára.

Mi köze van ennek Retkeshez? Nincs tisztelet társasága, mesterházy ernő meg belép a helyére, kevesebb mandátumért cserébe, mint amennyit anno schmuckék lenyúltak. Annak, aki Debreczenit a listájára teszi, annak ez prompt deal. Ez azért nem olyan bonyolult, hogy Török Gábor ne tudja levenni énnél egyértelműbben. Nem is értem ezt a posztot...

kristofnagy 2010.01.12. 18:42:48

@stratez: ha a válaztóknak van egy csöpp eszük-márpedig szerintem van-akkor egy ilyen köpönyegforgató haszonleső MDF biztos nem jut be

kristofnagy 2010.01.12. 18:45:13

@Caymans: ja + az LMP-nek van egy kőkemény programja is, csak ez "túl normális" a mainstream médiának

lehetmas.hu/img/lmp+ep+program.pdf

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.01.12. 18:46:11

@stratez: Számomra az MDF listáján szereplők még mindig jóval hitelesebbek, mint bármely másik párt politikusai.

Egyezzen ki veled az, aki azzal a világnézettel és stílussal azonosul, amit te az avatároddal képviselsz.

rockjano 2010.01.12. 18:46:26

Az MDF lesz az egyetlen normális párt a parlamentben ha bejut és ha mindez igaz akkor lesz kire szavaznom, és még elég sokan vannak ezzel így.

De ha valaki szereti a demagógiát akkor hajrá mszp-fidesz mindegy szavazz ezekre

rockjano 2010.01.12. 18:47:34

@Lastres: Korrupció van volt és lesz, fidesz alatt is és most is és ha egyszer az LMP kerül a húsosfazék hoz akkor ők is korruptak lesznek, vonáékkal együtt..ne legyünk már naívak könyörgöm

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.01.12. 18:49:52

Kedves Gábor!

Mikor fogod kiírni a blogodra, hogy Sólyom László - akit csak Orbán Viktor bábjának tartok, de ez magánvélemény - tanácsadója vagy és a Fidesz érdekeit képviseled az elemzéseiddel?!

Őszintébb lenne ha az ide betévedő rögtön láthatná, mely irányból elemzel.

török gábor 2010.01.12. 18:53:36

@Spirál: Kedves Spirál, köszönöm, hogy megtisztelt a figyelmével és az észrevételével. Az első Sólyommal kapcsolatos írásban (12.) feltüntettem ezt a tényt, illetve az ide belinkelt saját honlapomon is szerepel. Mármint a tanácsadás, nem a Fidesz-bérencség. Utóbbiról nem tudok, de persze attól még igaz lehet - ahogy a ballibségem is, amiről szintén sok kommentben olvastam már.

[Gábor] 2010.01.12. 18:56:07

Már a kampányukat is elkezdték: egy barátom családjának mobilszámait az imént csörgette meg Bokros Lajos, az előre rögzített üzenetével. Már alig várom, hogy engem is felhívjon a bajuszkirály! ;)

prometheus_X 2010.01.12. 18:58:30

@ó jaj: "Én még azt sem tudom, mit képvisel igazán, és milyen arcokkal a pártod. Ne mond, hogy nézzem meg a honlapotokat, mert nem fogom."

Gratulálok. Nem érzed úgy, hogy a két mondatod között szoros az összefüggés?

stratez 2010.01.12. 19:00:52

@Spirál: Saját magadnak mondasz ellent, hiszen Dávid bármelyik másik pártból toboroz, pontosabban guberál, még a néhai Torgyánéból is, ha van a politikában prostitúció, akkor ez az. Egyetlen célja pedig a túlélés, a parlamenti szék, a rettegés a politikán kívüli világtól, élettől, és persze a mentelmi jog elvesztésétől.

pannonfunk 2010.01.12. 19:01:25

@Caymans: Dehogy maradt az MDF, te jó ég... Ha nem tudsz legalább háromszor annyi szaftos botrányt, elképesztő baromságot odatenni az MDF melé, mint a többi párt mellé, akkor valószínűleg a párt aktivistája vagy...

moncayo 2010.01.12. 19:01:36

Szerintem Herényi biztosan jól érezné magát a sitten. Most olvastam, hogy a hétvégi MDF gyülés egy melegbárban volt. Dávid és tsi. , tipikus éhenkórász, megélhetési senkik. No, nem mintha a többi párt prominensei akár csak 1 fokkal is jobbak lennének. De az MDF még nevetséges is.

Iván 2010.01.12. 19:03:14

"Buborék, buborék.
Színjátszós, csodaszép.
Imitt veres, amott kék.
Orromból jött ki elébb."

írta Laár András verse

pannonfunk 2010.01.12. 19:03:42

@Janovszki Zsolt: És Janó, Te még indulsz Nógrádban az szdsz színeiben? Vagy marad az éneklés és a kocsmázás?

rockjano 2010.01.12. 19:05:46

@stratez: Te a Fidesz honnan guberál???
Számoljuk össze vagy reménytelen????

MDF-KDNSP-Kisgazdák-Vállakozók pártja stb...

Ők a legnagyobb guberálók.

Ne felejtsd csak egy elit van..nincs több

mirrmurrkandúr 2010.01.12. 19:06:14

Ahogyan TG is utalt rá finoman, az MDF hitelességi gondokkal küzd.

Ezen kár vitázni, egy rendszerváltó konzervatív nagy pártból a ma létező legnagyobb botránypárttá "nőtte" ki magát, ráadásul csak ezeknek a bizonyos morálisan finoman szólva is kérdéses húzásainak köszönheti, hogy az utóbbi években nagy nehezen átugrotta a lécet.
Ok, ez politika, nem angyalok, és veszta szüzek nyomulnak a szavazatainkért, hanem meglett maffiózók. Rendben. De azért az MDF-et hitelesnek beállítani -amit néhányan gondolkodás nélkül tesztek- enyhén szólva is ordenáré melléfogás.

Az, hogy a Fidesz négy öt év alatt lett az, ami, igaz. Az MDF-nek is ennyi idő kellett, mire a szoci mankókkal a kis popsiukban eljutottak Bokros Lajosig, meg, hogy a fél szadesz lassan a listájukon szerepel.

A Fidesz egyébként önmagát szociálliberális pártként határozta meg még 93'-ban, ezt maga Kövér László mondta egy akkori Mozgó Világban.
A Liberális Internacionálé tagjai voltak talán még 2000-ben is, úgyhogy azon ne nagyon vitázzunk, hogy ők miből lettek konzervatívok...
Nagyjából 96'-ra érett be a fordulat, ekkor vették fel a Fidesz mellé a Polgári Párt nevet, 98'-ban pedig már el is indult a hajó...

Mindezek mellett (térdre csuhások! stb...) a Fidesz fordulata morálisan még mindig elfogadhatóbb és emészthetőbb, mint az MDF-é. Nem csináltak (mert nem csináltak!!) bohócot magukból, mint a madof Bokrossal, meg a Hitgyüli óvó karjaival, hogy aztán a Tisztelet Társaságáról már említést se tegyünk.

Kár arról ábrándozni, hogy az MDF átveszi a szocpárt helyét, mert neki pontosan erre a szánalmas botránypolitizálásra telik, ennél egy fikarcnyival sem többre.
Szerencséjük lesz, ha 2014-ben is átugorják a lécet, de reménykedem benne, hogy ne így lesz.

Minősíthetetlen volt a szocik elmúlt nyolc éves "teljesítménye", de én még annak is jobban örülnék, ha az az öt százalék náluk jelenne meg többletként, cserébe az MDF -mondjuk- kétezer szavazatot kapna.

Az MDF a legalja. Kár ezen vitázni.

Aldobói Feldob 2010.01.12. 19:10:03

Az MDF meg az SZDSZ. Sötét, nagyon-nagyon sötét!!
Tényleg végképp menthetetlen ez az ország, ha lesz 5% szavazó, aki bejuttatja őket!

mirrmurrkandúr 2010.01.12. 19:11:56

@stratez: "Egy dologban kiegyezhetünk, ilyen gusztustalan politikai váladék még nem volt a magyar parlamentben, mint ez a most formálódó MDF. Ha bejut."

Ha tetszik, ha nem, ez így van.

sárkányfő 2010.01.12. 19:14:04

@prometheus_X: Ha nem csak kiragadnál két mondatot, hanem a lényegre is figyelnél, látnád, hogy azt próbáltam mondani, ráadásul segítő szándékkal, hogy nem arra kéne várni, hogy az emberek elmenjenek az lmp honlapjára, hanem az lmp -nek kéne elmenni a választókhoz.

Amúgy ha egy párt még az országos médiába sem képes bejutni, hogy bízzon rá (hatékonyságot feltételező) érdekképviseltet egy választó?

mirrmurrkandúr 2010.01.12. 19:14:25

@moncayo: A Herkakaresz a sittre való Dévid Ebolával együtt... vigyünk nekik bablevest...!

burian 2010.01.12. 19:15:19

Bokros folyamatosan éli fel - az egyébként teljesen megalpozatlan - hírnevét. Ő ma az egyik legnagyobb lufi a politikai palettán. Az MDF Bokrossal akkorát fog hasalni, mint a Kisgazdapárt Torgyánnal.

sárkányfő 2010.01.12. 19:17:27

@rockjano: Ne hagyd magad provokálni, pláne ilyen olcsó kis vaskalaposoktól.
Mindneki tudja honnan jött Tölgyessy, Szűr, Martonyi, Matolcsy, és még sorolhatnánk... maga Orbán is kemény liberális volt még 15 éve, stb...

mirrmurrkandúr 2010.01.12. 19:18:58

@burian: Szerintem ne beszéljünk a madöfről, és akkor lehet, hogy pont nem jutnak be...:-)

Oh, adnád, Uram!

fabaszorult 2010.01.12. 19:21:42

Hadd kérdezzem meg a szerzőt vagy a hozzászólókat, hogy tudnak e egy párt ilyen jellegű gyökeres átpozicionálásáról külföldön mint az MDF-é, volt e már rá (sikeres) példa, mert számomra felfoghatatlan, hogy a kidőlt pártkatonák felélesztésével, egy ilyen roncsderbit indító párt hogyan lehet sikeres. Van olyan jelentős választói réteg, akik a korábbi ideológiai énjüket szemenköpő politikusokra szavaz? Mi az a csali, amiért a választók ráharapnak erre a horogra? (Mielőtt ezzel jön valaki: a korai Fideszen persze lehet vitatkozni, hogy valóban "jobbra" tolódott, vagy csak a környezete és a média úszott-e el "balra" és relatíve változott-e; szerintem az utóbbi).

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.12. 19:32:39

@Lastres: Szerettem volna, nem pedig gondoltam :) Egyértelmű volt,h önmagában az MDF valószinü' nem kerül be a parlamentbe. LMP szintén rezegteti a lécet. Együtt sokmindenre képesek lehettek volna :)

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.12. 19:38:18

@burian: jah, Bokrost véletlenül tartjék határainkon túl is nagy koponyának...
hu.wikipedia.org/wiki/Bokros_Lajos

Üdv:
www.kitvalasztanal.hu
Tippelős politikai oldal

tony zionist 2010.01.12. 19:38:19

na megjelentek az MDF fizetett bohócai itt is...

komoly párt? :D beszarás...2 senkiházi bűnöző által ellopott, és a zsidóknak bérbeadott párt...

tony zionist 2010.01.12. 19:39:18

bokros meg kb annyit ért a közgazdaságtanhoz, hogy bármelyik első féléves hallgató lealázná ezt a kontárt.

95ös ámokfutása 31Mrd dollár kárt okozott nekünk közvetlen. a közvetett károk csak százmilliárdokban mérhetőek.

Kivlov 2010.01.12. 19:39:29

@agyvihar:

Csak az a különbség, hogy a fityesz jobboldalivá "alakulása" előtt is maszop ellenes volt, meg utána is. De a madöf összeáll azzal, aki ellen pozicionálta magát évekig. Majdnem olyan gusztustalan, mint a szadesz 94es koalája, mikor azzal szövetkeztek, aki ellen létrejöttek. Ez az igazi 6aloméhség, a fityeszé ehhez képest bölcsödei bújócskázás.

Straight 2010.01.12. 19:44:57

Kár értük. Utolsó alternatíváim voltak ha ló nincs meg szamár sincs akkor menjünk gyalog alapon. De most már se ló se szamár sőt már lábam sincs így maradhatok otthon. Én olyanra nem szavazok amivel akár egy szdsz est is támogatok. Ki van zárva. Ez a szemét banda több kárt okozott nekem és legalább ugyanannyit az országnak mint 100 fletó együttvéve. Gyalázatos szemét népség. "A szabadverseny nevében"
Én is versenyeznék szabadon egy tetves meztelencsigával. Mégis hogyan lehet versenyezni egy olyan céggel aki megengedheti magának időszakosan akár a milliárdos veszteséget mindemelett nem adózik és állami támogatásokat is kap amíg én 6% degresszív árrés melett 60% feletti állambácsinak történő adózás után rámküldenek egy kibaszott ellenőrt aki 100000ft ra megbüntet mert a 15ml es terméknek nincs kint a literenkénti ára? Kapják be.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.01.12. 19:47:20

@Kivlov: Arról meg már nem is beszélve, hogy jelenleg a Fidesz éppen baloldali nézeteket hangoztat! Azért, mert jobboldalinak mondja magát, még nem biztos, hogy az.

Az MDF pedig jogosan nyit az MSZP irányába, hiszen a jobboldali eszmék ott teljesülnek ki. Amiket Bokros hangoztat, azok nem éppen nevezhetők egy baloldali program elemeinek.

tölgyes 2010.01.12. 19:51:13

Kedves @is! Azt gondolom téved... de ha ez a kívánsága, akkor beszéljünk a dolgokról.
1. 1945 után az MKP többféle helyről verbuválta tagságát.
1.1 Voltak a moszkoviták, vagyis a Moszkvából hazatérttek.. ők kerültek a párt kulcspozicióiba.
1.2 Aztán voltak a 19-esek, de azokkal sok baj volt, multjukra való tekintettel nehezen tűrték a vasfegyelmet és a moszkoviták irányítását, ráadásul a többségük egyszerű, iskolázatlan ember volt.
1.3 Aztán voltak az illegális kommunisták, a feloszlatott békepárt tagjai és vezetői, a különböző vörös sejtek kislétszámú tagsága.
1.4 Igen ám, de a sokra hivatott párt létszáma alacsony volt, ezért igyekeztek megnyerni az egyszerű emberek nagyobb csoportjait, ezért mindenféle módon, élelmiszerjegyekkel, poziciókkal csábították őket, aminek hatására a PÁRTBA NAGY SZÁMBAN ÖZÖNLÖTTEK BE A KIS NYILASOK.. ÉS a nem olyan kicsik is. (eZ A SZERVEZÉS OLYAN JÓL SIKERÜLT, HOGY A PÁRT VEZETÉSE ARRA KÉNYSZERÜLT, HOGY KIMONDJA: VOLT NYILAS PÁRTTAG LEHET, DE PÁRTVEZETŐ NEM.. ÍGY VOLT OLYAN település, ahol azért választottak fiatal 18 év alatti pártitkárt, mert egyedül ő nem volt korábban nyilas.

2. Ez az MKP aztán 1948-ban magába olvasztotta
2.1 Az MSZDP-t, akik közül később többeket börtönbe zártak, többeket meggyilkoltak;
2.2 Tagok lettek a korábbi polgári pártok kriptokummunistái (kisgazdák, paraszt pártiak, szabadelvűek..)
2.3 Sok párttag lett a városokba özönlő falusi fiatal társadalmi rétegek tagjaiból is...
2.4 De változatlanul tagok maradtak a korábban belépett kis nyilasok is.
2.5 A párt vezető testületeiben mindenütt megőrizték domináns szerepüket a moszkoviták.

3. 1956-ban oldott kéveként esett szét az MDP. A forradalom után megkezdték az MSZMP újjászervezését.
3.1 A tagság döntő része a volt MDP tagjai közül szerveződött akik tehát 19-esek, moszkoviták, szoc. demek.. és a túlélő kis nyilasok is...
3.2 Az MSZMP néhány megrázkódtatás után így ért el 89-hez.

1989 után erre a sokszínű bázisra épülve jött létre az MSZP, amelyik már 89 előtt is több párt volt egy pártba zárva!
3. Ez az

cincinnatus 2010.01.12. 19:51:48

Az mdf megmutatta a politika legmélyebb bugyrait. Mikor megvették Lengyelt, azt hittem ennél lejjebb már nem lehet jutni.. Dávid-Herényi páros eltűnhetne végre. Morális hullák.

Janovszki Zsolt 2010.01.12. 19:58:36

@pannonfunk:
hát azért úgy istenigazából kocsmázni már elég rég kocsmáztam, úgy kb. 10 év. :) szdsznek vége, ki tudja mit hoz a jövő. Most éppen az éneklés is parkolópályán, mást csinálok :)
index.hu/kultur/eletmod/2009/12/14/evmenedzsere06/
Van egy 3 éves fiam, és most várjuk a lányomat, több, mint valószínű, hogy jelenleg én vagyok a legboldogabb olyan ember Magyarországon, aki valaha politikával foglalkozott. :)
Üdv,
Zs

Kivlov 2010.01.12. 20:01:53

@ReWriter:

bokrosé egy liberális egyveleg. Vannak benne jó dolgok, de abból ebben a naplopó országban forradalom lenne...

Levéltetű 2010.01.12. 20:04:51

@burian: Szerintem még mindig Bokros a leghitelesebb az egész politikai palettán. Ő az, aki abszolút nyílt kártyákkal játszik, és ez nekem bejön.

tony zionist 2010.01.12. 20:11:14

@Janovszki Zsolt:
úú zsolti vazzeg de csúnya zsidó vagy...aztabetyármindenit :)

ezzel az ábrázattal egyenes út vezetett az új generációba léderer meg a többi közelekeleti pofa mellé :)

rockjano 2010.01.12. 20:16:40

Az hogy más pártokból verbuvál valaki politikusokat az megszokott dolog nyugatabbra is. Az MDF változása nem jeletősebb mint a fideszé volt vagy valamennyire az mszp-é gyurcsánnyal.

Nem az a lényeg hogy mi a neve egy pártnak vagy múltja vagy vezetői a lényeg az hogy van egy politikai szinház ahol szerepek vannak és ezeket el kell valakinek játszani. Ha egy szereplő valamiért kimarad jön egy másik, beugrik helyette.

vannak társadalmi csoportok, gazdasági és ideológiai érdekek ezeket valakinek kéopviselnie kell. Ilyen a liberalizmus is ami volt van lesz magyarországon. A Szadsz ezzel saját baromsága okán megbukott most jön más aki azokat felölei akik úgy gondolkodnak mint ők

tony zionist 2010.01.12. 20:16:55

@Levéltetű: nevedhez méltó vagy. méghogy bokros mint leghitelesebb :D nyílt kártyákkal? persze, teleóbégatja a médiát az idiótaságaival ha csak egy perc lehetőséget kap. aki csak egy félévet hallgatott közgázt, az csak nevet Bokros 'megoldásain'

arról neis beszéljünk, hogy Bokrossal milyen zsidóbandát szabadítanánk magunkra. CEU és az egész zsidónáci brigád ott ülne a parlamentben, Peresznek egy sékelt se kéne kidobnia felvásárlásra...

tony zionist 2010.01.12. 20:18:20

@rockjano: ne mosdasd már ezt a ganépártot te szerencsétlen hazaáruló...
dávid ebola és herényi káró politikai prostituáltak. bírósági végzés van arról, hogy ellopták az MDF-et...

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.12. 20:18:59

Várom azt a pillanatot, amikor végre kiáll Dávid Ibolya, a normális Magyarország pártjának nagyasszonya, és végre normálisan belemondja a kamerába, h kérem szépen

"az antalli örökséget kidobtuk az ablakon!"

pandacsökiboborján 2010.01.12. 20:19:29

A komlett Heti Hetes is leigazol az MDF-hez-megfelelő gázsiért

Kivlov 2010.01.12. 20:19:39

@rockjano:

gondolkodjanak... valahol a közel-keleten. de innen takarodjanak.

bastian 2010.01.12. 20:21:43

Jó ha így összefújja a szemetet a szél, remélem még többen lesznek és akkor legalább nem kell utánuk rohangálni a bilincsekkel...

tony zionist 2010.01.12. 20:25:16

mondjuk ez abból a szempontból jó, hogy sokkal könnyebb lesz az MDF ellen kampányolni:

aki az MDF-re szavaz, az az SZDSZ-re szavaz...

így remélhetőleg sok olyan birkát lehet távoltartani az MDF-től, akik bekajálják ezt a jobbhíjánrájukszavazokmertőkalegnormálisabbak dolgot.

Caymans 2010.01.12. 20:26:10

@kristofnagy: én mind a mai napig találkozom vele.

@pannonfunk: én aktivista? ...:D ez több mint gáz

Ma magyarországon nem érdemes párttagnak lenni, nem érdemes aktivistának lenni és főleg nem érdemes politikusnak lenni.

tony zionist 2010.01.12. 20:27:38

" Az izraeli Top Image Systems (TIS) nyerte meg a MÁV Zrt. 1 millió euró értékű, teljes, automatizált ügyviteli rendszerre vonatkozó közbeszerzési eljárását - közölte a nyertes társaság."

tessék már a spájzban vannak. egy náci államtól vesz a MÁV informatikai rendszert...

leendő MDF szavazók: ha bokrost és a CEU-s zsidónáci bandát rászabadítjátok az országra, akkor hazaárulók vagytok

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.12. 20:30:32

@bastian:

Remélem, a bőröndjeikbe is bekészítették a legszükségesebbeket:o)

Levéltetű 2010.01.12. 20:32:10

@tony zionist: Muhaha! A cionista más nevén élcelődik.

gitáros 2010.01.12. 20:37:13

@stratez:
Talán csak a liberálisból keresztény-konzervatívon keresztül szocivá lett fidesz. Esetleg.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.01.12. 20:37:14

Mi a rosszabb, a hazaárulás, vagy a paranoia? De most komolyan!

pannonfunk 2010.01.12. 20:37:38

@Janovszki Zsolt: Wow. Gratula a kicsikhez. Azért az éneklésért kár :)

Kivlov 2010.01.12. 20:37:49

@Levéltetű: a halvérűség

ha '89-ben kivégezte volna az összes (ex)vörös tetvet, nem itt tartanánk. Ehhez képest csak egy alibimondatra futotta tőle: "tetszettek volna forradalmat csinálni..." viccc

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.12. 20:38:30

@Levéltetű:

az kurvára mindegy, h mi az antalli ökörség, ez pusztán logika kérdése:

ez az MDF nem az, mint ami volt pl. 7 éve, nagyon nem az.

Ezért, ha akkor megvolt az antalli ökörség, akkor most nincs meg, és már csak kimobndásra vár, h kampec, konyec, nuku, nyista, etc...

gitáros 2010.01.12. 20:39:05

Na, jól van, megjött egy zsebnáci is. Hajrá, tony.

pannonfunk 2010.01.12. 20:39:05

@Caymans: Nem, az a gáz, hogy az mdf-et normális pártnak tartod...

Levéltetű 2010.01.12. 20:43:45

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=90): Aha. Azt kérjük számon, hogy nem ragaszkodik valamihez, amit mi magunk sem tudunk, hogy mi. Brávó, malac.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.12. 20:43:52

@gitáros:

Asztafaszta, hát mi a szoci a Fideszben?

Talán el akarják távolítani a koronát a parlamentből?
Újra TSZ-eket akarnak létrehozni?
Államosítani akarják a bankokat?
Riogatni fognak a 23 millió románnal?
Azt mondták, amit a szocik 2002-ben: több pénzt az embereknek, Magyarország többet érdemel?

Levéltetű 2010.01.12. 20:45:06

@Kivlov: Néha azt gondolom, hogy tényleg jobb lett volna ha vér folyik. Nem lenne ilyen iszonyatosan punnyadt ez a társadalom.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.12. 20:46:32

@Levéltetű:

Nem azt kérjük számon, h nem ragaszkodik hozzá, hanem azt, h ezt nem meri kimondani, nem meri felvállalni!!!! Comprende?

Máskor lassabban olvass, hátha sikerül megérteni! Üdv.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.01.12. 20:47:18

Önállóan több esélye lenne az MDF-nek. Így szerintem semmi.

mirrmurrkandúr 2010.01.12. 20:49:13

@Caymans: "Ma magyarországon nem érdemes párttagnak lenni, nem érdemes aktivistának lenni és főleg nem érdemes politikusnak lenni."

Ezt mégis honnan veszed?

Levéltetű 2010.01.12. 20:49:39

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=90):
"Tisztelt hölgyeim és uraim! Kidobtuk az ablakon azt, amiről senki sem tudja, hogy micsoda."

Így gondoltad?

[nev] (törölt) 2010.01.12. 20:55:15

jó, azért mégis csak az a probléma, vagy nem is tudom, hogy probléma-e, a helyzet, hogy parlamenti választásokon kétféle párt tud elindulni: a balos vagy, és a semmilyen.

tehát az, hogy a magukat jobbra pozícionáló pártok kavarnak ilyenkor természetes. a fidesz is kézzel lábbal mondja, hogy ő pont nem akar másik nyugdíjrendszert. most mindenki balos. még a jobbik is.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.12. 20:56:37

@Levéltetű:

Nem. Így:

"Tisztelt hölgyeim és uraim! Kidobtuk az ablakon azt, amiről senki sem tudja, hogy micsoda, de mi antalli örökségnek hívtuk megannyiszor, ha szóbajött."

Yasashi Tanuki 2010.01.12. 20:57:03

Kaotikusnak és ötletszerűnek tűnnek az MDF lépései. Nem csodálkoznék, ha Németh Sándor "próféciái" és "szellemi látása" állna a háttérben. Az MDF és a Hit Gyülekezete kapcsolatáról méltatlanul kevés szó esik, pedig ez lehet az egyik fő mozgatóereje a stratégiának. Bartus könyvéből tudjuk, hogy a hit főnök stílusa a merész propagandafogások és a politikusok idomítása.

mirrmurrkandúr 2010.01.12. 20:58:40

@Levéltetű: "Aha. Azt kérjük számon, hogy nem ragaszkodik valamihez, amit mi magunk sem tudunk, hogy mi. Brávó, malac. "

De tudjuk, hogy mi, és ők is tudják, és ha Antall politikai pályafutását nézem, náluk jobban senki nem ragaszkodik hozzá...

Antall Jóska szeretett nagy baromságokat mondani, miközben "utánozhatatlan" humorával végig bólogatta, hogy ellopták az országot a lábunk alól.

Kb. ez a szervilis mocsok az, amit mi antalli ökörségnek neveznek, és ehhez hűek Bokrossal együtt is.

Ettől még megvolt a pálfordulás, csak most már a verbalitásokról áttértek a tettek hímes mezejére...
Arra pedig, hogy Bokros nyílt lapokkal játszana, csak annyit mondok, hogy dugja fel az egész paklit magának és nyugodtan vonuljon be ő is Herekaresszal, meg Ebolával a sittkóra, és fogja be!

...

Levéltetű 2010.01.12. 21:04:46

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=90):

Hát de malac, most tényleg, vedd elő a másik eszed. Ha nem tudod, hogy mi az antalli örökség, akkor, honnan tudod, hogy bárki is kidobta az ablakon?

Hmmm? (+emesés nézés)

Kovácsovics László, mosógépszerelő 2010.01.12. 21:06:34

az mszp eddigi önmagukat "értelmesnek" tartó szavazói nagy valószínűséggel két alternatíva közül választanak majd: az mdf vagy az otthonmaradás.
Az mdf, ha semmit nem lép irányukba, akkor is megkapná őket, viszont ha minél több "vállalhatatlan" arcot passzíroz be az anyagi motiváció a pártba, inkább az otthonmaradás készteti őket. Az LMP nem lehet alternatíva, egyelőre passzív kívülálló szemével egy jobb HÖK színvonalát hozzák.

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2010.01.12. 21:08:30

Én csak egy miatt aggódom: mi lesz most az LMP = SZDSZ lemezzel?

cellimega 2010.01.12. 21:09:01

@is:
"tereljük el a figyelmet arról, hogy a FIDESZ-ben is vannak MSZMP-sek, nem is akármilyen szintekről. "

Ez utóbbival kapcsolatban kíváncsi lennék a konkrétumokra.
Arra gondolsz, hogy a Fideszben egykori vörös káderek (funkcionáriusok) vannak?

mrs. white 2010.01.12. 21:11:43

Hát jobb oldalról ezzekkel a húzásokkal nem sok szavazatra számíthat az mdf. Marad a balaoldali szavazó réteg. Kérdés mennyire hiteles egy normális szavazó számára, hogy jobboldali keresztény antikommunista pártból az Mszp-vel összebújó és a vesztét pont ennek köszönhető szdszel összeálló baloldali párt legyen. Mondjuk ha belegondolok mennyire lenne számomra hiteles ha valaki (Mondjuk ibolyka) 10 éven keresztül minden egyes megszólalásában az antali örökség hiteles képviselőjének tartja magát, most meg az szdsz-el meg a political capita cseppet sem baloldal iránt elfogulatlan volt vezetője a kampányguru. kb annyira hiteles mint Orbán tanácsadójából két egymásnak ellentmondó könyvet Orbánról író Debreceni J. Természetesen lehet sőt kell is egy pártnak időnként változtatni politikáján esetleges ideologia szemléletén változtatni, arról nem is beszélve, hogy másként éli meg valaki a világot huszonévesen mint negyvenen vagy hatvan évesen. Szóval az Mszp-vel összeállt Szdsz elvesztette az egyik fő identitását az antikommunizmust és a melegek jogai meg a kábszer legalizálás valamint a szellemi potenciál hangsulyozása ennyit nem hoz a konyhára. Ezzel a húzással az Mdf egy örök baloldali kispárt maradhat ha szerencséje van ott tiplizhet 5-7 % környékén. Megélhetési politikára tökéletes, akinek tetszik mint fent egy két kommentelőnek az önmagát hetente szembe köpő ibolyka és herényi károly az szavazzon rájuk de könyörgöm ne öntse le ideologiai mázzal hogy akkor ez most milyen cool meg értelmiségi meg előremutató. Egy esetben lett volna az, ha egy darab ismert név nem lenne ott aki az előző 20 évben részt vett, de hát ugye pont nem ez volt a cél.

SzCsaba 2010.01.12. 21:13:47

Gábor,
"Tényleg lehet, hogy a szocialisták felismerték: az MDF veszélyesen közel került hozzájuk (és szavazóikhoz)."
"Mára a napnál is világosabb, hogy az MDF egyértelműen a baloldalon keletkezett űrt próbálja kitölteni"

Szerintem olvassák a blogodat :)

pandacsökiboborján 2010.01.12. 21:17:19

Tegnap véletlenül hallottam mit mondott Landvai Ildikó annak a jellemtelen, szar alak Szekeresnek: ha nyerünk Imi, belőled NATO főtitkárt csinálunk,feltéve ha addig leteszeg a nyelvvizsgát, esetleg bemegy helyetted a Vadai vizsgázni. Amúgy tvább növeljük az SZJA-t minimum 123%-ra és évi 9 milliárd euro támogatást adunk nigériai multicégeknek, hogy ide jöjjenek. Az ingyen tanköny és ösztöndíj mellé ingyen machetet kapnak a cigánygyerekek, ha 14 éves koruki kijárjá a 2. osztályt. További 3 viaduktot építünk, de még nem tudjuk hová, lehet közvetlenül egymás után.
Hm. és Bokrosból szociális minisztert csinálunk, Ibiből meg titokminiszert.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.12. 21:17:26

@Yasashi Tanuki:

"Kaotikusnak és ötletszerűnek tűnnek az MDF lépései."

Hát toszod, ezt egen csak jól skulázod. Oka is van ám ennek, meg aztán meg is mondom, mi az:

először csak be akartak jutni a parlamentbe, és látván, h van egy piaci rés a bevállalós kapitalista pártok placcán, hát leigazolták Bokrost, és lettek ők egy neokon kapitalista csapat, ami éppen jó arra, h bőven 5% fölé kerüljenek. Aztán látva, h Bokros 16%-on áll, míg beretvált Dartagnan 7%-on, hát álmodtak egy nagyot, rámentek arra, h ők legyenek a 2. legnagyobb párt hosszútávon.

Vátópárt akarnak lenni, na. Csakhogy. Váltópárt csak nagy párt, tömegpárt lehet. Tömegpárt meg populizmus nélkül nincs. Arra meg Bokros nem jó, és ezzel a kígyó meg is harapta a farkát.

Ez a törekvésük, h 2. párt legyenek, egyfajta következetlenségbe viszi őket, ráadásul az szdsz annektálásával piszok nagy ziccert adnak az ellenük kampányolóknak.

A helyzet tehát az, h sokat akar a szarka, de nem bírja a farka.

Majd szépen bejutnak, Bokros meg lelép Brüsszelbe, ők meg itt maradnak komoly, karizmatikus vezető nélkül, és akkor esetleg jön Somogyi, és átveszi a pártot, hacsak nem Dávid megint kap egy CD-t;-)

dzsaszper 2010.01.12. 21:18:51

Az MSZP-t marhára nem értem.

Köztudott, hogy ha az elöregedés a mai ütemben folytatódik, akkor egy emberéleten belül katasztróffa lesz, ugyanis nincs az az állam, ami finanszírozni tudna egy akkora lukat a nyugdíjrendszerben, ami szép lassan készül.

Az MSZP a Fideszt vádolja azzal, hogy nem szolidárisak a nyugdíjasokkal, de előzőleg lefaragják a szocpolt és a GYED-et, és adóztatnák a családi pótlékot (ha nem bukott volna el az AB-n)... Ennyire síkhülyének néznek?

tölgyes 2010.01.12. 21:20:13

@cellimega: Is-nek és a többieknek most az a fő bajuk, hogy az LMP is, az MDF is és még a Jobbik is az MSZP szavazóbázisát gyengíti..tehát az MSZP-nek ezek ellen is kampányolnia kell saját szavazóbázisának megőrzéséért, miközben az LMP és az MDF később akár szövetségesük is lehet..Mégis ebben a helyzetben ma már nem elégséges a fidesz és Orbán nyakló nélküli szidalmazása.

tölgyes 2010.01.12. 21:21:21

@dzsaszper: Igen!!! Ennyire sík hülyének nézik!

Kivlov 2010.01.12. 21:21:57

@dzsaszper:

okkal nézik síkhülyének a népet. bejött 2002-ben, 2006-ban is...

tamasu 2010.01.12. 21:22:12

C-típusú átvilágításra nincs szükség az MDF képviselő csoportjában? Az MDF nem fogja soha megszavazni a dosszié törvényt. Jó étvágyat Simonyi Andráshoz. Uramisten.

vörös csepel 01111 (törölt) 2010.01.12. 21:22:40

MDF

-elméletileg a középosztály pártja lenne
-miniszterelnök jelöltje Bokros Lajos
-akinek a nevéhez a Bokros-csomag kapcsolódik
-az a csomag, amely a középosztály kizsigerelésével akarta a problémákat megoldani, szinte büntető jelleggel
-Bokros önmaga is elismerte, hogy baloldali

Akkor miről is beszélünk? Milyen középosztályt akar képviselni ? :)

Komolytalan, szdsz nélkül is. Azzal együtt meg...

pandacsökiboborján 2010.01.12. 21:26:17

@dzsaszper: Mi az, hogy?! Nagyon is!
A szocpol, meg mindeféle segíly csak a cigányoknak jó. Egy dolgozó házaspárt miért kell segélyezni? Ez önmagában abszurd. Legyen adókedvezmény és az vállaljon gyereket, aki fel is tudja nevelni, ne a sok szerencsétlen,már-már nyomorgó magyar melós tartsa már el az otthon a picsáját vakargató cigány ellőgépeket.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.12. 21:32:25

@Levéltetű:

Na jó, legyen az antalli ökörség az, hogy konzervatív-liberális-nemzeti, amiből kb. a libsi a leggyengébb, a konzit meg gondolom, nem kell magyarázni.

Antall szerint ő lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke akart lenni, ezért nemzeti.

Node,
az mdf annak az mszp-nek a szekerét tolja, azzal az szdsz-el paktál, amelyik 2004. decemberében megalázta a külhoni magyarokat-->nem nemzetiek.

Vajon konzervatívak?
A konzervatívba belefér a kereszt előtt faszlóbáló, rendőrverő Lengyel leigazolása, meg beleférnek a törvénytelen kizárások, amiket immár bírósági ítéletek mondanak ki, több milliós bírságot kiszabva Herényire?
Értem, a törvénytelenség az afféle konzi hagyomány, ezért használtak pártcélokra NBH felvételt is.

Na jó, ne legyünk már hülyék: nem konzervatívak. Újabban a kereszténység mellett sem állnak ki, amit Antall mindig megtett.

Viszont erősödött a libsizmus és a kozmopolitizmus az szdsz-esítéssel!

Nah, ezért kéne kimondaniuk, h ők egy polgári-liberális-neokon-kapitalista-kozmopolita párt.

dzsaszper 2010.01.12. 21:38:38

@pandacsökiboborján:
1. van adókedvezmény a szocpol helyett? nincs
2. a szocpol jól jött a dolgozó, de önerővel nem rendelkező dolgozó házaspároknak is? igen
3. könnyen találja magát önerő híján dolgozó szülők gyermeke? igen, feltéve, ha nagycsaládban nőtt fel.

pannonfunk 2010.01.12. 21:39:32

@Yasashi Tanuki: Lehet, hogy Ibike kapott egy kis cuccot a fiacskájától, és most ő is "prófétál" meg "szellemi lát"? :P

pandacsökiboborján 2010.01.12. 21:43:35

@dzsaszper: basszus tényleg. Akkor mindent vissza kell csinálni. Mindjárt választás, de még mindig nem tudni, hogy mit akar a Fidesz. Itt tök mindegy, hogy melyik párt kivel áll össze,konkrétumok nélkül fognak ikszelgetni az emberek,mint a lutrin.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.12. 21:47:08

@pannonfunk:

Egy konzervatív asszonynak drogos fia lett, így aztán egyenessé vált az út a liberális eszmékhez?:o))

Pfúúúúj, ez undorító személyeskedés, na neeee!

Arivistus 2010.01.12. 21:49:32

@pandacsökiboborján:
Teljes mértékben egyet értek. Ha a cigányok így szaporodnak akkor elöbb-utóbb nem fogja bírni a magyar állam segéllyel.

Inkább azt kéne pénzügyileg ösztönözni, hogy cigány ne vállaljon gyereket.

Diocles 2010.01.12. 21:50:02

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=90):

"ráadásul az szdsz annektálásával piszok nagy ziccert adnak az ellenük kampányolóknak."

ez attól függ, malacka, hogy mennyit rak bele az SZDSZ-es nyuszi a kalapba.

én évek óta ezzel a névvel nyomulok a neten, szal senki nem mondhatja, hogy MDF-SZDSZ-es bértollnok volnék, sőt, mégis azt mondom, ez jó húzás, Gábor pedig most csak azért fikázza az MDF-et, mert jó rajtuk röhögni, ideális pofozógépek.

max. annyi kritikám van a döntés iránt, hogy én politika iránt érdeklödő laikusként, inkább a Magyar-Kuncze párossal pacsiztam volna Ibolya helyében, nekik több pénzük, és - pláne! - több médiájuk van, mint a Demszky-Mesterházy párosnak.

dzsaszper 2010.01.12. 21:51:48

@pandacsökiboborján: nem mondom azt, hogy mindent feltétlen az eredeti formában kell vissza kell csinálni.

Nekem az a verzió lenne a legszinpatikusabb, ha a dolgozó szülő kevesebb SZJA-t és járulékot fizet, ha gyereket nevel, olyan mértékben, hogy ezek a kedvezmények jegybanki alapkamattal 20 év alatt összehozzák a szocpolt és hitelkamatát.

Viszont a szocpol megszüntetése, GYED csökkentése, családi pótlék adóztatásának megkísérlése, mindenféle ellenkező irányú lépés nélkül az arra utal, hogy ez az egész náluk egyszerűen nem szempont.

Hogy azért, mert úgy állnak hozzá, hogy utánunk a vízözön; vagy azért, mert saját maguk a síkhülyék, azt ki-ki eldöntheti.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.12. 21:52:00

@pandacsökiboborján:

Először is nem igaz, h a Fidesz nem mond semmit. Tájékozódj!

Másodszor a 2006-os választás jobb volt? Ott mondtak nekünk valami, aszt mégsem az lett. Sőt, törvénybe foglaltak adócsökkentést, a választás után pedig eltörölték. Ez jobb volt, mint a mostani lutri?

dzsaszper 2010.01.12. 21:55:42

@Arivistus: valami azt súgja, hogy nem az etnikai származással van önmagában bajod. Fölösleges támadási felületet adsz a libsiknek, akiknek formailag még igazuk is lesz, ha támadnak ezért.

pannonfunk 2010.01.12. 21:57:49

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=90): Annyiban nem személyeskedés, hogy emiatt ki tudja, kik és mennyire tartják sakkban ezt a nőt...

pannonfunk 2010.01.12. 22:02:12

Na, szevasz...

"Az MDF országos listájának hatodik helyére Kapolyi embere kerül, aki bejutása esetén átadná képviselői helyét a milliárdosnak."

index.hu/belfold/2010/01/12/az_szdsz_nem_indul_a_tavaszi_valasztasokon/

Karcolt lendület 2010.01.12. 22:03:38

Az MDF be fog jutni, mert sokan úgy vélik, hogy az ész meg a normalitás pártja és nem populista, hanem az őszinte pártra szavaznak. Persze az erre alapozó kampány ugyanúgy populista, mint a Fidesz és az MSZP nyugdíjak körüli kavarása, csak nem a választók pénztárcáját célozza, hanem a hiúságukat, a büszkeségüket a független gondolkozásra és a másoknál nagyobb eszükre. (Az SZDSZ-nek is bejött ez, amíg Kóka nem blöffölt, Magyarék pedig nem loptak túl sokat.)

Egy tőkeorientált, kapitalista párt nem ártana, de ez az alakulat egyenlőre elég hiteltelen ehhez:
- Dávid Ibolyát kevésbé érdekli a normalitás és még az erkölcsösség/törvényesség látszata sem, ha a pártelnökségéről van szó;
- Bokros Lajos tényleg hiteles abból a szempontból, hogy ő tűzzel-vassal megpróbálná megvalósítani, amit az ÉS-ben rendszeresen leír. Az nem olyan nagyon zavarná, hogy az elméleteiben már a kiinduló pontokban vannak konkrét tévedések és világmegváltó tervei a tapasztalatok szerint nem azokkal a társadalmi hatásokkal szoktak járni, amiket leír. Az pedig, hogy a meglehetősen opportunista és Gyurcsányhoz hasonlóan csak a pillanatnyi érdekeit szem előtt tartó Dávid meddig támogatná, ha egész véletlenül Bokros legendájára építve hatalmi pozícióba kerülnének és csinálni is kéne valamit, nemcsak úgy csinálni, mintha qrvára értenének hozzá, az elég érdekes kérdés. Vagyis nem teljesen: kb. pont ugyanaz lenne az eredménye, mint a Gyurcsány-kormány tevékenységének: reformdühből adódó átgondolatlan kapkodás és erőszakosság, amit a saját párt is ímmel-ámmal támogat, majd káoszba fullad az egész.
- az SZDSZ tőkeorientáltságát ismerjük, ha a saját vagy hozzá közelálló vállalkozók feltőkésítéséről van szó. Más nem jut eszembe, amit valójában tettek volna a szabad versenyért.

Azért ennél a "guberálásnál" nekem messze hitelesebb az LMP hozzáállása, amelyik távol akarja magától tartani az összes lejáratódott régi motorost. Mégha esélytelenebbek is így...

Pentvalley 2010.01.12. 22:12:53

@Caymans: Lehet, hogy aktivista vagy, lehet, hogy nem, mindenesetre örülsz az MDF jelenségnek, de ez a te ügyed.
Azt hadd kérdezzem meg tőled, hogy a Pannergynek van köze az MDF-hez?

Diocles 2010.01.12. 22:14:25

index:
Az egyeztetések menetét ismerő forrásaink szerint Debreczeni József jelölését a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc anyagilag is támogatta, ahogy jelentős forrásokat ajánlott fel a Szociáldemokrata Párt elnöke, az MSZP színeiben parlamenti képviselő milliárdos, Kapolyi László is. Úgy tudjuk, a két forrás az MDF kampányköltségeinek 90 százalékát fedezi."

huhh, ez durva, pedig már azt hittem, hogy nem tudnak meglepni a magyar politikusok :)

[nev] (törölt) 2010.01.12. 22:30:37

@dzsaszper:
basszuskulcs. vagy 300 milliárdot szórt ki évente állam szocpolra, és mennyivel lett ettől könnyebb lakáshoz jutni. semennyivel sem.

ugyanis miből veszed a lakást: hitelből. miből építi a vállalkozó: hitelből. miből adja az állam a szocpolt: hitelből. klassz. hitelből akartok keresletet élénkíteni.

a bank nem hülye. pont annyival emeli a hitelekre rakódó költségeket, és a kamatokat, mint amennyi támogatást ad az állam. a szocpol ebben a formában ablakon kidobott pénz.

ha ebből az évi 300 milliárdból önkormányzati bérlakások épültek volna, amit bérbe, vagy tartós bérbe lehetne venni, akkor ma a családok jelentős része nem lenne kiszolgáltatva a bankoknak.

az önkormányzatoknak kellene itt is szerepet vállalniuk, és nem az államnak. az olcsó bérlakások építése tipikusan ilyen terület lehetne.

2010.01.12. 22:31:58

@Spirál: ??? Te el vagy erősen tévedve!!

Ja, hogy dicsekedjek, engem ma felhívott L. Lui de Bokros. A mobilomon megtalált. Biztos tetszett ezeknek is dr., mint az összes ügynöknek, akik, ha kérdeznek zavarhatnak-e, a válaszom: nem, nem zavarhatnak, viszlát! Szóval Lui gépen közölte, hogy zavarni akar engem, és meg nem akartam, oszt kikapcsoltam a vételt...Miről maradtam le, ó Istenem!!:DD

[nev] (törölt) 2010.01.12. 22:33:23

@Diocles:
feudális hadurak finanszírozzák a kampányokat. minden létező oldalon.

GabiLaci 2010.01.12. 22:37:55

Teljesen jól gondolt logika, és hát valljuk be, ügyes taktika mentén dolgozik Somogyi, ill. az MDF vezetés, amiben Dávid-Somogyi a stratéga - és Dávid az arc, Bokros eszköz, Herényi a "fővezér" v. végrehajtó, Makay a kakukktojás, mivel inkább szeretne ő Somogyi helyében lenni. (Meg Csapody ölebként vicsorog minden vélt, valós veszélyre, Kerék-Bárczy pedig hálózatosdit játszik, szervez, épít, stb).
Ja és ma ez volt a legérdekesebb post a twitteren: www.scribd.com/doc/25092445(persze ez ugye túl őszinte)
Talán olvasták itt páran már.

2010.01.12. 22:41:43

@Pentvalley: érdekes...ez is a ballib meg a judeo-keresztény konzervatívok műve...Mecsoda disznóság! Skandalum!!!

dzsaszper 2010.01.12. 22:43:06

@[nev]: ezzel nagyvonalakban egyetértek. Azért csak nagyvonalakban, mert a problémahalmaz csak az egyik felével (lakáshozjutás) foglalkozik, a probl;mahalmaz másik felétől (gyernmekvállalás, nagycsaládosok) függetlenül.

Ha az lenne a cél, hogy a szocpol ne kidobott pénz legyen, lenne helyette más, 2009. július 1-től. De nincs.

1. Abban egyetértek veled, hogy a szocpolra kifizetett pénz jó része kidobott pénz volt. 2. A többbi részére meg irtózatos nagy szükség volt és szükség lenne -- mint már írtam, nem feltétlen azonos formában.

A 2. miatt továbbra is fenntartom, hogy az MSZP síkhülyének néz, amikor a skandináv nyugdíjrendszer kapcsán támadja a Fideszt, ugyanis ők saját maguk vágják a fát a nyugdíjrendszer alatt. Erre az 1. önmagában nem mentség.

GabiLaci 2010.01.12. 22:43:46

@Karcolt lendület: LMP, semmi bajuk nem volna, csak végre kezdenének el kommunikálni, úgy igazán.
Sok párt ott bukja el, hogy nem hisz abban, hogy családtaggá kell vállnia, mint Vitraynak, meg Győzikének.
Az MDF-ben egyedül Pettkó tudta ezt, csak hát neki "sajátos" stílusa van.

Higany 2010.01.12. 22:54:29

Mivel nem az én szavazatomra ácsingóznak, ezért nyilván nem érdekli őket, hogy a gyomrom kifordul ennek a szövetségnek még a gondolatától is. Remélem viszont, hogy az SZDSZ-el kötendő szövetség lesz annyira mérgező a népszerűségükre nézve, hogy nem jutnak be.

SteveNo1 2010.01.12. 22:58:43

Az MDF sokáig a Fidesz helyett akart a jobboldali nagy párt lenni, most viszont a baloldalon keresgél szavazókat.

A baj ezzel az, hogy az európai értelemben vett jobboldali társadalompolitika és neoliberális gazdaságpolitika elegye - vagyis a neokon politika - épp most fuccsolt be az USA-ban G W. Bushhal! Miért pont az MDF-nek sikerülne ezt sikeresen megcsinálni?

Nehéz lesz magukról lemosni a politikai prostitúció vádját, de talán a kopogtatócédulák könnyebben meglesznek!

2010.01.12. 22:58:51

@Higany: szerintem ezen lépésükkel azt érték el, hogy menjenek mindketten a süllyesztőbe!!:) Hajrá. Alleluja...

Karcolt lendület 2010.01.12. 23:09:45

@Ganaga:
Ennek két oka van:
Egyrészt a tagság egy részében is megvan az a "nem nézek TV-t" értelmiségi gőg, amivel lenéznek mindent, ami kicsit is populáris. Nem mondom, Győzikét én sem érzem úgy, hogy bármilyen szinten el kellene ismernem, de mondjuk nem zaklatott fel, hogy gyerekarc került az egyik nyári plakátjukra (szemben ottani emberek egy részével, akik kiakadtak rajta, hogy milyen kommersz marketingfogást használnak).

Másrészt nincs nagy támogatottságuk a jelenlegi sajtóban. A Fidesz-közelinél egyértelműen csak érintőlegesen foglalkoznak velük (bár volt Schiffer interjú a Heti Válaszban), ahogy az MSZP-közelinél egy fokkal jobb a helyzet, de pl. az állítólag nagyon független Index gyakorlatilag ignorálja őket, olyan, mintha fizikai fájdalmat okozna nekik, ha le kell írni, hogy LMP. Eredetileg volt indexes újságíró, aki szimpatizált velük, őt ennek kapcsán irdatlanul lebaszták és áthelyezték gazdasági vagy külpol területre - erre a részére nem emlékszem a sztorinak. Hogy Új Péter vagy Spéder rühelli az LMP-t nem tudom, lényegtelen ebből a szempontból.

Karcolt lendület 2010.01.12. 23:12:36

@Ganaga:

Ennek két oka lehet, amennyire ismerem őket:
Egyrészt a tagság egy részében is megvan az a "nem nézek TV-t" értelmiségi gőg, amivel lenéznek mindent, ami kicsit is populáris. Nem mondom, Győzikét én sem érzem úgy, hogy bármilyen szinten el kellene ismernem, de mondjuk nem zaklatott fel, hogy gyerekarc került az egyik nyári plakátjukra (szemben ottani emberek egy részével, akik kiakadtak rajta, hogy milyen kommersz marketingfogást használnak).

Másrészt nincs nagy támogatottságuk a jelenlegi sajtóban. A Fidesz-közelinél egyértelműen csak érintőlegesen foglalkoznak velük (bár volt Schiffer interjú a Heti Válaszban), ahogy az MSZP-közelinél egy fokkal jobb a helyzet, de pl. az állítólag nagyon független Index gyakorlatilag ignorálja őket, olyan, mintha fizikai fájdalmat okozna nekik, ha le kell írni, hogy LMP. Eredetileg volt indexes újságíró, aki szimpatizált velük, őt ennek kapcsán irdatlanul lebaszták és áthelyezték gazdasági vagy külpol területre - erre a részére nem emlékszem a sztorinak. Hogy Új Péter vagy Spéder rühelli az LMP-t nem tudom, lényegtelen ebből a szempontból.

[nev] (törölt) 2010.01.12. 23:18:41

@dzsaszper:
oké, de a bérlakások osztásánál nem csak a gyerek léte jelenthet előnyt. az is, természetesen. főleg ott, ahol az átlagnál jobbak a körülmények.

de mondjuk egy leszakadó térségben nem feltétlen jó ez. hogy az kap lakást, akinek sok gyereke van. egy leszakadó térség simán mondhatná azt, hogy várja egyszerűen a fiatalokat. azokat is akik még nem akarnak gyereket, de mondjuk rendelkeznek valamilyen szakképzettséggel, és kezdvező körülmények között juthatnak bérlakáshoz. és ők tudják azt a kistérséget felzárkóztatni.

de itt nem lehet ugyanazt a stratégiát követni, mert van ahová kis gyerekek kellenek, van ahová egyáltalán nem kellenek. hanem inkább fiatalok kellenek. van ahová magasan képzett műszaki értelmiség kell.

az állami szocpollal pont az a baj, hogy mindenkinek adni akar, semmiféle prioritást nem szab, mert nem szabhat, az ellentétes volna az alkotmánnyal. de az önkormányzat mondhatja azt, hogy várunk ide mérnököket. vagy szakmunkásokat. és lehet jönni családdal. vagy anélkül. hogy az ne menjen el külföldre, hanem maradjon az országban.

[nev] (törölt) 2010.01.12. 23:42:10

magyarán minden kistérségnek, és városnak magának kell megszabni a prioritásokat. nem akarok offtopic fejtegetésekbe bocsátkozni, mert a probléma megint csak ugyanaz, hogy az egyes térségek, és kistérségek nem nagyon gondolkodnak, hanem várják a központi tervutasításokat. nincs valódi önkormányzatiság.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.13. 00:46:21

@Letícia:
Jó lenne tudni, hogy ezeket a telefonos konzerv-hívásokat DARABRA vagy PERCRE kell fizetniük a (nagyon) drága pártjainknak?
Mert ugyebár, ha darabra, akkor lazán mehet a kinyomás, ÁMDE HA netán percre ... nos, akkor elég LETAKARNI a telót - csak hadd ketyegjen nekik szépen a számláló...

clownfish 2010.01.13. 01:27:30

reméljük, hogy csak az szdsz-es szavazók ragadnak majd át az mdf-re, és semmi más, ami miatt az szdsz azzá vált, ami. félek, hogy nem így lesz. :(

steverubellreborn 2010.01.13. 02:11:39

Azt hiszem evvel behúzták maguknak a mattot. Ibolyka kanyec.De előtte még megpróbáljék újraéleszteni Feri és a Strabag Demokraták pénzéből.

steverubellreborn 2010.01.13. 02:15:07

Jön a Reformok kritikus tömege Kapolyi és Feri pénzéből.D
Vajon most ki hallgatja le őket?

Kevercs 2010.01.13. 07:42:20

Kedves Gábor !

Vegyük már tudomásul, hogy a "másik
oldal" teljesen más logika alapján" építkezik, mint a FIDESZ. A politikai
kultúrához tartozik, hogy lehetőség
szerint beszélő-viszonyban kell lennie
a magukat demokratikusnak tartó
erőknek.

radala 2010.01.13. 08:51:51

@fabaszorult: Az osztrák FPÖ Haider előtt egy liberális párt volt. Volt koalícióban az SPÖ-vel 83-87-ig (ha jól tudom pont Haider pártelnökké választása miatt szakadt meg ez a koalíció).
Ez szerintem bőven übereli az MDF-et. De Mo-n szinte minden párt forgott ekkorákat, hogy lehet mondjuk az mszp-t baloldalinak gondolni a legvéresebb thatcherista politikával? Mi a helyzet a 90-es és a 94-es szdsz-szel.
Szerintem nem az oldalváltás a baj az mdf-fel, hanem az igénytelenség.
De még ez sem baj, ha ez az ára az mszp kicsinálásának (demokratikus fölszámolásának)

radala 2010.01.13. 09:02:05

@bastian: :-)
ez nagyon vicces volt, bár gondolom ez egy népi mondás, de még nem hallottam.
Amúgy viszont bármennyire utálom az szdsz-t és most már az mdf-et is, azért szerintem az utódpártnál még mindig jobb. Bármekkora mocsok is valaki, de legalább nem az utódpárt.

Pentvalley 2010.01.13. 09:09:50

Facebook rulez!
Nem leszek rajta az MDF listán!-csoport
Kit várnak:
Emberek, akiknek nincs elég pénzük, hogy felkerüljenek az MDF listára.
Vagy nem akarnak ilyen társaságba keveredni:
belharcokban kivérzett konzervatívok
ex-szocialista neoliberális miniszter
ex-szdsz politikusok
ex-kisgazdák
ex-politikai tanácsadók
Akinek van pénze, hogy az embereit beültesse az MDF frakcióba: Gyurcsány Ferenc, Kapolyi László

www.facebook.com/group.php?gid=251744422071&ref=nf&v=info#

radala 2010.01.13. 09:11:34

@IGe: Szerintem amit az MDF csinál az egy nagyon logikus és sikerrel kecsegtető húzás. Azok, akik nem a Fideszt vagy a Jobbikot választják azok csak szavakban finnyásak. Bármit is mondanak a valóságban semmi más nem motiválja őket, mint ne a Zorbán. Egészen biztos vagyok benne, hogy a mai mdf szavazókhoz sima összeadással, minden korrekciós faktor nélkül hozzá lehet adni az szdsz szavazókat. Ráadásul egy mdf szavazó sem veszik el. Egy olyan ember, aki szerint Bokros egy valaki, az simán egy fanatikus hívő. Ez már egy atombiztos tábor. A gond továbbra is az, hogy ezek tuti szavaznak, de dolgozni senki nem fog közülük, szóval a kopogtatókat még mindig nem értem honnan lesznek meg. No persze sok pénzből biztos tuti adatbázisokat lehet venni. Meg persze az szdsznek vannak is tuti adatbázisai.

radala 2010.01.13. 09:25:13

@Diocles: Maximálisan egyetértek, de a Magyar-Kuncze páros az pont az MDNP, Retkes meg a Lezsák. Akkor sem értettem, hogy miért ez történik, de nyilván még a leggyengébb pártszervezet is sokat ér.
Szóval az mdf most a 98-as Fidesz stratégiát majmolja. Van itt valami titok, amit mi nem beavatottak nem érthetünk. Mondjuk az, hogy Kuncze-Magyar neve hoz 50 ezer szavazatot, de Retkes adatbázisa meg tartalmaz 50 000 potenciális kopogtatót. Mondjuk a 98-as Fidesznél mások voltak a nagyságrendek, de akkor meg az akkori MDF egy baromi erős tagsággal rendelkezett a Fidesz meg konkrétan semekkorával.

radala 2010.01.13. 09:34:01

@Karcolt lendület: "Persze az erre alapozó kampány ugyanúgy populista, mint a Fidesz és az MSZP nyugdíjak körüli kavarása, csak nem a választók pénztárcáját célozza, hanem a hiúságukat, a büszkeségüket a független gondolkozásra és a másoknál nagyobb eszükre."
Jujj de kár, hogy ezt a mondatot nem én írtam. Pont erre gondoltam:-)

dzsaszper 2010.01.13. 09:35:23

@[nev]:
1. nem lesz a semmiből mérnök, ahhoz úgy 23 évvel korábban csecsemő is kell. Vagy bevándorló. "tmenetileg dönthetünk úgy, hogy mivel kevés a gyerek, csak a bevándorlókra építünk, de hosszútávon nem egy egészséges társadalom, ami erre áll rá

2. nem csak mérnökök kellenek 20 év múlva, hanem általában kevesebb lesz az, aki bármiféle közterhet visel.

3, épp ezért a gyermekvállalás elismerése, ösztönzése, vagy ennek hiánya, ha kb 20 éves késleltetéssel is, de közvetlenül hatással van a nyugdíjrendszerre.

4. épp ezekért a lakásproblémától függetlenül is el kellene ismerni a gyermekvállalást (legalábbis aminek nem a segélygyűjtés az első számú célja). Méghozzá annyira, hogy néhány éven belül forduljon a trend...

radala 2010.01.13. 09:40:07

@dzsaszper: Én ezzel maximálisan egyetértek, bár elképzelhető lenne egy olyan rendszer, ahol nem a munka, hanem a termelés lenne adóztatva. A termelés az folyamatosan nő, szóval szerintem azért nem az éhhalál fenyegeti a nyugdíjasokat, inkább csak a rendszer van rosszul kitalálva.

Periksz 2010.01.13. 09:50:26

A commentek alapján újabb Ibolya-jelzővel gazdagodott nyelvünk, az „európai értelemben vett” meg a „normális” stb. mellé mostantól a „g u b e r á l ó kukabúvár” is a zelnökasszony monopóliuma. A roncsderbi mellé szíves használatra felajánlom a „politikai dögkút” megkapó fogalmát is.
Az SZDF hasonló tüneteket produkál, mint pl. az ukrán politikai élet. Ott ugyanis a mostani elnökválasztásra, kihasználva az általános undort, bejelentkezett egy jelölt, bizonyos Vaszil Vasziljevics Protivszih. Emberünk nemrég nevet változtatott, így új nevének jelentése: mindenki ellen. Pár százalék garantált.
Ibolya, azaz Somogyi meg hasonlóképp arra gyúr, hogy minél több „jajjcsakazorbánne”- szavazatot lenyúljon.
Vagy kiérdemeljen, ízlés kérdése.

Zoltchy (törölt) 2010.01.13. 10:29:40

Roman Polanski egyszer azt mondta, hogy a valóság folyton rácáfol a képzeletre és ez valahogy mindig elveszi az ember munkakedvét.

Jelenlegi erkölcseinkkel kapcsolatban a végén mindig ugyanaz derül ki:
"Igen, van az a pénz"

apácai 2010.01.13. 10:51:53

A szükség törvényt bont, mondja a szólás. Hát ez történik most.
Olyan durva elfajulások vannak politikai szinten is, hogy kénytelenek még ilyen kompromisszumokra is. Amikor jön az ár, akkor nem jó szélen lenni, inkább középen.
Ne kérjünk számon olyat másoktól, amit mi sem tennénk meg. Talán mindenki úgy él, gondolkozik és viselkedik, mint 20 éve? Kétlem. A fejlődés akkor is történik, ha nem veszünk róla tudomást, legfeljebb lemaradunk.

[nev] (törölt) 2010.01.13. 10:56:12

@dzsaszper:
a mérnök csak egy példa. mondjuk szamossályiban élnek a romák a szamos folyó egyik kanyarulatában. ott nem feltétlen azt kell mondani, hogy az kapjon lakástámogatást, akinek sok gyereke van. hanem mondjuk azt, hogy kapjon egy pedagógus házaspár. kapnak egy szolgálati lakást, háztájit gyakorlatilag ingyen, csak menjenek oda. azért hogy a gyerekek az első két osztályt képesek legyenek helyben kijárni. és úgy menjenek a járási iskolába, hogy tudnak írni, értő módon olvasni, számolni.

de ugye ki megy oda. vagy nagyon fiatalok, mondjuk 21 évesek, a főiskola után, nincsenek előítéleteik, és végtelen elszántak, és akkor esetleg pár évre leköltöznek. vagy mondjuk egy idősebb pedagógus házaspár nyugdíj előtt, mondjuk 55 évesek, ahol a gyerekek már önállóak. és akkor megnézik az ottani romákat, aztán vagy egymásra találnak, vagy nem.

én nem azt mondom, hogy ez egyszerűen megy, de mehetne éppen. de ehhez az kell, hogy ne az állam akarja szabályozni ezt, hanem a helyiek.

nekem meggyőződésem, hogy a gyermekvállalást a társadalomnak nem készpénzzel kell elismernie. ez a rendszer nem jó. mert ez éppen a leszakadó rétegeknél eredményezi a legnagyobb népességnövekedést. és ez nyilván nem tarható.

hanem a gyermekjóléti intézmények magas szinten tartásával kell ezt elérni. úgy, hogy mondjuk a járásban, vagy a városban legyen egy szuper iskola. úgy, hogy mondjuk ne 1 eurot költsük naponta gyermekétkeztetésre, hanem mondjuk 10 eurot. de akkor ne járjon a családi pótlék, vagy ne járjon annyi. viszont a gyerekek kapjanak rendes ételt. minden gyerek. és persze, akinek a 10 euros koszt nem jó az mehessen a legjobb étterembe enni, de természetbeli támogatások járjanak valamilyen normatív rendszerben, és nem készpénz. és a gyerek ezt kapja meg az iskolába. adott esetben kapjon ruhát, cipőt, az iskola logójával, és azt a roma gyerek is büszkén hordhassa. nyilván akinek van pénze arra, hogy más ruhát is vegyen, és már unja az egyenruhát, akkor az járhasson a legújabb divat szerint. de ez kisiskolás korban nem annyira fontos. és bizonyos kor után a gyerekek kaphatnak tanulmányi hitelt, vagy ösztöndíjat. tanulni kell, sportolni, és jól viselkedni. és ehhez kellenek az állami programok. hogy ezek azokban a térségekben és kistérségekben is működjenek, ahol egyébként nem tudnának működni. ez az állami felelősség. a működés minimális szinten tartása, vagy inkább magas szinten tartása.

az unió meg majd fejleszt. és a helyiek meg majd hozzáteszik az önrészt. gdp arányos önrész kellene. mondjuk én hasznosabbnak tartanám, ha az uniós támogatások alacsony kamatozású és hosszú lejáratú világbanki kölcsönök lennének, mert akkor a jelenleginél több pénzt lehetne osztani, és a megtérülés is biztosabb lenne. nekem erős a gyanúm, hogy a vissza nem térítendő támogatás a soha meg nem térülő beruházás szinonimája.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.13. 11:09:24

@IGe:
IGen, IDE is illik, hogy: a kevesebb több lenne...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.13. 11:13:34

@[nev]: "a vissza nem térítendő támogatás a soha meg nem térülő beruházás szinonimája."

Ja, a "nonprofit" meg annak, hogy:
- "annyi a(z ön)költségünk, hogy nem is fizetünk nyereségadót... (-csak SZJA-t ;)"
:(((

[nev] (törölt) 2010.01.13. 11:23:23

@1.szolo (B.A.):
nyilván jogokat kell adni a piaci szereplőknek, hogy rendelkezzenek a nyereségadóról, és azt közcélokra felhasználhassák. és akkor azt be fogják forgatni az egészségügyi alapellátásba (a megelőzésbe), és a szakoktatásba. az oktatásban alapképzés, az egészségügyben a szakellátás (a gyógyítás) állami feladat, illetve egyházi. de az eü alapellátást, és a szakképzést lehet is piacosítani, sőt kell is.

ugye itt a probléma az, hogy az egyik brancs azt mondja, hogy mindent piacosítani, a másik meg azt, hogy mindent államosítani.

demokráciában a közhatalom osztott. és akkor meg kellene mondani, hogy mi az unió, az állam, a város, a piac feladata, mi az állampolgár egyéni felelőssége, és milyen célokat szolgálnak a közintézmények. jelenleg egyik párt sem akarja, illetve nem tudja ezeket megmondani.

novákandris 2010.01.13. 11:33:54

"Tényleg lehet, hogy a szocialisták felismerték: az MDF veszélyesen közel került hozzájuk (és szavazóikhoz)."

Lehet.
Viszont a pletykák arról szólnak, hogy Gyurcsány és Kapolyi dobta össze az MDF kampánypénzét.

A másik értelmezés ezért az, hogy az MSZP-s oligarchák manővere mindaz, ami most az MDF körül történik. Aki az MDF-re szavaz, az is az MSZP-re szavaz.

apácai 2010.01.13. 11:37:46

Olyan környéken lakom, ahol gyakori a több gyerekes család. A közhiedelemmel ellentétben nem a romákra jellemző a Gyesért, családip. gyereket vállalás. Úgy mondhatnám, inkább az alul képzett társ. réteg sajátja. A fiatalok többsége nem tanul, még ha tanköteles koráig iskolába jár is. Mert ott a föld( nem feltétlen saját), a napszámból jól ki lehet jönni. Így is nőnek fel sokan, ezzel a szemlélettel. Aztán persze a lányok szülnek korán, el is várják tőlük. Gyakran még élettársa sincs, végül is modern világban élünk!
A vidék hihetetlenül felelőtlen bizonyos szempontból. Az emberek nagy része élhetetlen, mert nem tervezi az életét. Hiába próbálod neki megmagyarázni, meg sem hallgat. Nem véletlen, hogy sok fiatal menekül a szülőhelyéről, nekik van esélyük. Esélyük, amivel vagy élnek, vagy nem, mert az ember a viselkedési sémát elsősorban a szüleitől látja.

bee-lah 2010.01.13. 11:42:35

A Fidesz irányváltást (én) nem érezem akkora durranásnak...
a kezdeti szociálliberálisból - miután a szdsz elszívta azon az oldalon a levegőt - átment nemzeti-liberálisba...
Közben az MDF összement, az szdsz le stoppolta a liberális jelzőt (és a lopásokat... :) ) így a "nemzeti" jelzőt emelték ki... de hogy nem lesz mindig így, arra szvsz a KDNP a jel...
a KDNP lesz a konzervatív, a Fidesz meg a liberális része a pártszövetségnek...
a mikorra nem tudok felelni: előszört ki kell kopjon az szdsz "liberalizmusa " a fejekből...

Arra azért kiváncsi lennék, hogy alakult volna mindez, ha anno az szdsz a nemzeti liberalizmus felé billen, ha az a fránya fasiztaveszély ezt nem akadályozta meg... Lehet, hogy ma csak az öregebbek emlékeznének a Fideszre? :)

A topichoz: :)
Arra is kiváncsi vagyok, meddig tart még az mdf "haláltánca"? mert ezzel gyakorlatilag megalakult az "olajfa koalíció" csak még nem találtak nevet, ezért jobbhíján az mdf-et használják...
aztán a választások után hirtelen Liberális Demokrata Párt-ként fog előszökkenni... (de lehet, hogy még a kampányban)

(kiváncsi vagyok tölgyes-mester észrevételeire :) )

Bí.

Yasashi Tanuki 2010.01.13. 11:51:04

Az ATV úgy tudja:)
"Egyes MDF-s és sajtóhírek szerint az MDF kopogtatócéduláit a Hit Gyülekezete aktivistái gyűjtik össze, ám Hit Gyülekezete közeli forrásunk kijelentette: nincs MDF - Hit Gyülekezete egyezség."

atv.hu/cikk/20100113_demokratikus_centrum_lesz_az_mdf_bol_es_az_szdsz_bol

radala 2010.01.13. 11:56:24

@apácai: Egyszer olvastam valahol, hogy sok gyerek alul meg fölül van. Azt hiszem a diplomás nőknek is több gyerekük van az átlagnál, meg a 8 általánososoknak is. Amúgy rémlik, mintha azt is hallottam volna, hogy Franciaországban is pont ez a helyzet. Nekem is viszonylag sok (4) gyerekem van éppen ezért sok sokgyerekest is ismerek, mind Mo-n mind itt Ausztriában inkább középosztálybeli értelmiségiek, mint mások. Ez persze nem egy minta, hisz az ismerőseim csaknem 100 % középosztálybeli...
Van itt egy nagyon érdekes kicsit sem friss elemzés.
Rettentő meggyőző. Ezek szerint igenis több volt mszp szavazó van a jobbiknál, mint fidesz, az LMP csak az szdsz szavazókat szerezte meg, az mdf-nek meg gyakorlatilag csak volt balos szavazói vannak még 2006-hoz képest is.
konzervatorium.blog.hu/2009/07/01/atigazolok_es_otthonmaradok_a_partok_szavazotaborainak_valtozasai_2006_2009

dzsaszper 2010.01.13. 12:34:47

@[nev]: a készpénz szerintem sem jó megoldás. Szerintem az adókedvezmény a legjobb. A szocpol sem rossz, csak munkaviszonyhoz vagy legalábbis legális nem segély jövedelmhez kellett volna/kellene kötni.

Azzal viszont nem értek egyet, hogy csak a gyermekjóléti intézmények magas nívón tartása lenne a jó megoldás. Ezzel gyakorlatilag minden szülőt felelőtlennek nézne az állam. A gyermekjóléti intézményekben pedig könnyen el lehetne mutyizni az oda érkező összegeket, inkább jusson el közvetlenül a családhoz egy jelentős rész -- de ennek legyen a feltétele az, hogy legalább az egyik szülő keres.

apácai 2010.01.13. 12:35:33

Nekem is több gyerekem van az átlagnál,7. Egy egyetemen tanul, a többi még alsóbb iskolában. Nálunk a gyerekek felé a minimum követelés az érettségi+val.szakma. És az a szomorú, hogy ezt sok szülővel nem tudom elfogadtatni. Igaz nekem is azt mondták, amikor GYED ideje alatt jelentkeztem egy tanfolyamra, hogy mit akarok én, ilyen "öregen" tanulni? Azóta még egy szakmát kitanultam, persze nem volt ismeretlen számomra, csak bizonyítványom nem volt róla. Most van 3 szakmám. Mind olyan, amivel bármikor találnék munkát. Persze most is van állásom, méghozzá abban a szakmában, amit középiskolában tanultam. Sokan irigyelnek a fizetésem miatt, ami csak itt számít magasnak, de semmit sem tesznek magukért. Egy ilyen közegben felnövő generációra hogyan építhet a társadalom?

[nev] (törölt) 2010.01.13. 12:36:01

én az összes elmezővel ellentétben (mondjuk nem vagyok elemző, szóval nyugodtan lehetek velük ellentétben) kétpárti parlamentet jósolok.

úgy látom, hogy a jobbik egyáltalán nem biztos befutó. ezen regresszió analízis szerint a jobbik szavazóbázisa az ep választásokon az összes szavazó körében:
-- 2,2% ex mszp
-- 1,9% ex fidesz
-- 1,3% ex miép
-- 0,4% ex mdf

na most az ep választáson nem volt érdekes, hogy a kedvenc párt sokat kap, vagy keveset. sok volt átszavazás. de az ogy választásokon az átszavazás helyett a távolmaradás fog érvényesülni.

a jobbiknak a teljes lakosság körében 2-3% biztos szavazója van. és ez vagy éppen elég lesz a bejutásra, vagy éppen nem lesz. a kérdés az, hogy a jobbik a bizonytalanokat majd megszólítja, vagy épp ellenkezőleg elriasztja.

ugyanez ez mdf esetén:
-- 0,7% ex szdsz
-- 0,6% ex mdf
-- 0,4% ex mszp
-- 0,1% ex fidesz

szerintem ehhez a bázishoz az mdf élére egy kívülről jövő integratív személyiséget kellett volna választani, aki leginkább szerintem habsburg györgy lehetett volna.

az szdsz pedig akkor lett volna esélyes, ha egy felvilágosult baloldali pártként tudta volna magát pozícionálni fodorral.

Dr. Pelikán et. (ferológus) · http://ferologia.blog.hu 2010.01.13. 12:46:47

Dávid Ibolya 1997-ben például a parlamentben azt mondta, hogy a "Bokros-csomag az elmúlt évben olyan károkat okozott, hogy háborús években volt ehhez hasonló mértékű népességfogyás Magyarországon". Bokros/háborús pusztítás, nemzetromlás.
Érdekes mondat, mint ahogy az is érdekes, hogy miket mondott az szdsz-ről anno, ebből nem következik más, mint hogy megbízói most mást követelnek tőle illetve a megbízatás teljesítéséhez más taktika kell.
Ez azonban senkit ne bizonytalanítson el az mdf hívek közül, a magyar választók zöme buta mint a tök és képtelen a tegnapelőtti vacsoránál régebbi dolgokra emlékezni.
Tehát a taktika bejöhet.
Üdv Pelikán

[nev] (törölt) 2010.01.13. 12:54:02

@dzsaszper:
pont azért kellene, hogy a pénz legalább részben a piacról érkezzen. nyilván ha a telekom veszi meg az iskolaszámítógépet direktben (nem pusztán jótéteményből, hanem úgy, hogy leírja a nyereségadóból), és a telekom pályáztat, és az "adományozásokban" verseng a többi multival, akkor kevésbé lesz a rendszer pazaló. nyilván úgy lesz gép, hogy lesz mellé ember (technika) tanár is. és annyi gép lesz, amennyi nagyjából kell.

itt elő kellene írni, hogy mi a közhasznú, és mi a kiemelten közhasznú. előbbit az adóalapból, utóbbit az adóból kellene leírni. a dologi kiadásokat majdnem egészében lehetne a piacról fedezni. ami jelentősen csökkentené a mutyit.

ugye itt az a cég tudna csalni, akinek a piacon amúgy is jól megy, és az elcsalható pénzek mértéke felülről korlátos, ráadásul pont az tudna csalni, akinek a legkevésbé érné meg. szóval az, hogy a piac direktben finanszírozza a közintézményeket szerintem nem jó, hanem szuper jó.

persze itt leginkább műszaki oldalról érkezne a segítség, mert a piac leginkább a műszaki értelmiség kinevlésében érdekelt. a humán oldalról viszont ott lenne az egyház, és az állam. az állam az utolsó mentsvár lenne, de ott lenne.

[nev] (törölt) 2010.01.13. 13:02:04

@dzsaszper:
az adókedvezménnyel az a baj, hogy pont oda nem jut, ahová kellene, hogy jusson.

ma durván 1 euro jut közétkeztetésre, amiből valami moslékot löknek a gyerekek elé. mert abból a normatívából így tud szuper nyereséges lenni. és úgy működik, hogy nyilván egy gyerek se számolja meg, hogy mennyi sárgaborsó van abban főzelékben. hanem eszik, nem eszik, nem kap mást. az van, hogy a gyerekek egy része elmegy a mekibe, a többiek meg elmehetnek a sunyiba. na most akkor nem kell csodálkozni, hogy egyes hátrányos helyzetű gyerekek brutál agresszívak.

nem értem, hogy miért nem emeljük meg durván a normatívát. és miért nem adunk rendes ételt minden gyereknek. olyat, ami a középosztálybelinek is jó. lehet, hogy kevesebben mennek majd a mekibe, de az is lehet, hogy nem. szóval az adókedvezmény logikája szerintem durván antiszociális.

[nev] (törölt) 2010.01.13. 13:06:47

persze ez iskolája válogatja. nyilván van olyan iskola, ahol ez nem probléma. de az ország iskoláinak jelentős részében a közétkeztetés rendkívül elavult. akár itt is lehetne bevonni a piacot, hogy az éttermek legyenek a közintézmények beszállítói. public-private partnership csak nem magyar módra. na de nem akarok megint offtopic lenni.

dzsaszper 2010.01.13. 13:08:50

@[nev]: a gyerekétkeztetési normatíva és a gyerekétkeztetés helyzete egy külön ügy. Teljesen egyetértek, hogy ott IS tarthatatlan a helyzet.

dzsaszper 2010.01.13. 13:11:24

@[nev]: hová nem jut el az adókedvezmény?

amúgy meg a multikat is meg kell próbálni bevonni, de csak korlátozottan építenék rájuk. Nem lenne jó a még nagyobb multi-függőség irányába mozdulni. Szerény véleményem szerint így is túlságosan kinyalja a kormányzat a multik seggét...

[nev] (törölt) 2010.01.13. 13:20:14

@dzsaszper:
az adókedvezmény a multiknál dolgozóknak jó, és a közalkalmazottaknak. mert az átlagnál magasabb bejelentett bérük van.

aki maszeknál dolgozik az többnyire minimálbérrel van bejelentve, "mert így éri meg". van egy csomó család, ahol egy kereső van, mert a nő nem dolgozik, gyereket nevel. később már nem tud, vagy nem akar visszamenni a munkahelyére. (mondjuk utóbbi nem feltétlen jó).

és megint vannak családok, ahol egyetlen kereső sincs. ezekben egyikben sem jó az adókedvezmény.

azt, hogy valaki dolgozik, és mellette még gyereket is nevel úgy lehetne elismerni, hogy az szja-ról nagyobb mértékbe lehetne rendelkezni. és akkor azt fel lehetne ajánlani az állatkertnek, ahol örökbe lehetne fogadni a vizilovat. na most ahol nincs kereső, ott pont nem tudnák így örökbefogadni a vizilovat. sag schon. szóval inkább jelképesen ismerés volna ez.

a multiknál pedig a jelenlegi adókedvezményt válhatná fel az adóról való rendelkezés intézménye. tehát készpénz (adókedvezmény) helyett természetbeli juttatásokat, és jogokat.

[nev] (törölt) 2010.01.13. 13:22:42

a viziló persze csak egy példa.

CSENDES 2010.01.13. 13:23:44

A VDSZSZ csatlakozott a BKV sztrájkhoz. Miért nem csodálkozom? Holnap 4-től 8-ig b...sza el a közlekedést...

apácai 2010.01.13. 13:25:43

Dávid Ibolya '97-ben mondott, amit mondott, de azóta sok víz lefolyt a Dunán. Azóta az MDF sem ugyan az a párt.
Az adókedvezmény önmagában jó, ha nem irreális( 10ezer/gyerek). Jobban ösztönöz a legális munkára, mint bármi.

[nev] (törölt) 2010.01.13. 13:33:56

szerintem havi 10 ezernél jóval magasabb összeggel kellene növelni az egy gyermekre jutó normatívát az összes közintézményben. különösen az iskolákban. akár a szülői munkaközösség, akár az iskolaszék képes lenne felügyelni a pénzköltést.

és akkor ebből minden gyerek részesül. az is aki nagycsaládban nő fel, az is aki kicsiben. az is aki szegényben, az is aki gazdagban. nyilván nem az alapján kell támogatni a gyerekeket, hogy hová születik. én értem, mindenki meg akarja magyarázni, hogy miért őt támogassák. szerintem itt egy szóbeli vállveregetés elég lenne a politika részéről.

radala 2010.01.13. 13:34:17

@apácai: 2002-ben a Fidesz azt ígérte, hogy 1 gyerek 1 millióig, 2 2-ig 3 3 ig adómentes lesz. Persze a 19 000 Ft a nyugdíjasoknak eredményesebb ígéret volt.

radala 2010.01.13. 13:37:54

@CSENDES: Nem szoktam, de most éppen egyetértek a VDSZSZ-szel. A szolidaritási sztrájk egy szép dolog.
Mondjuk én alapból a világ összes sztrájkjával egyetértek.

apácai 2010.01.13. 13:39:09

Jól hangzik az adómentes szint, csak nehéz megkeresni. Találni, meg főleg.

radala 2010.01.13. 13:40:08

@radala: Bocs szóval, akkor a VDSZSZ-szel is egyet szoktam érteni, csak ez a fránya mérsékeltség látszata az, ami miatt ilyen hülye ellentmondásokba keveredem.:-)
Összefoglalva: sztrájk jó, értem?

apácai 2010.01.13. 13:42:39

A sztrájkkal, mint olyannal egyet lehet érteni, de ami értelmetlen, az értelmetlen.
De sokan örülnének, ha csak 13%-al növekedne a nettójuk. Eszükbe nem jutna sztrájkolni.

radala 2010.01.13. 13:44:02

@apácai: ja a hétmilliót biztos nehéz megkeresni:-) De azt nem is ígérték. Ha mindkét szülő dolgozik, akkor azért nem olyan nagy kihívás a bruttó 3 milla.
Két tanár is megkeresi bőven. Az adókedvezménynél meg szerintem nem föltétlen cél, hogy minden adózó autómatikusan az egészet igénybe tudja venni.
Aki többet keres, az jó eséllyel olyan gyerekeket nevel, akik maguk is többet fognak keresni és adózni, szóval ez nem igazságtalanság egy kicsit sem.

radala 2010.01.13. 13:45:50

@apácai: én azt hallottam a rádióban, hogy 13 %-kal csökken. Nöni csak a szuperbruttósítás miatt nö néhány alacsonykeresetünek, de nem a buszsoföröknek.

apácai 2010.01.13. 14:03:39

Nem magamról beszéltem adó kedvezmény ügyben. Sok ismerősöm van, aki papíron, aztán meg később kézhez is csak minimálbért kapott( mivel ez állt a szerződésében). Ők sosem vehettek igénybe kedvezményt.

apácai 2010.01.13. 14:10:35

A BKV-nál évente új kollektív szerződést készítettek. A tavalyi szerint egyéb juttatásként szerepelt étkezési támogatás, egyebek, ami az újban nincs. Ezt követelik, de nem veszik figyelembe azt, hogy a kapott bér és juttatások összege nettóban nagyobb 13%-al, mint a tavalyi évben. Ezért van a sztrájk, vagyis ennek ürügyén, de vajon milyen szándékkal?

radala 2010.01.13. 14:12:14

@apácai: Ez nem igaz, ők is igénybe vehettek kedvezményt, amíg a "Fidesz-rendszer" volt. Addig ugyanis a minimálbér is adóköteles volt, ami teljesen rendben is van, aki dolgozik adózzon.

radala 2010.01.13. 14:14:48

@apácai: Talán ezért
"Sztrájkoltassuk meg a sofőröket, mutassuk meg, hogy jó szakszervezeti vezetők vagyunk, tegyünk be ezeknek, aztán majd jönnek Orbánék, és szeretni fognak minket."
hetivalasz.hu/jegyzet/nem-verzik-a-szivem-a-bkv-soforokert-26463/

radala 2010.01.13. 14:29:47

@radala: Magyarán a minimálbér adómentessé tétele volt az elsö "családellenes" intézkedése az mszp-nek, mert csak annak adtak, akinek nem volt gyereke.

apácai 2010.01.13. 14:31:03

@radala: Igénybe lehetett volna venni, de a minimálbér összegéig 20% adójóváírás illette meg a munkavállalót. Csak a pontosság kedvéért.

bee-lah 2010.01.13. 14:32:06

@apácai:
10ezer/gyerek/hó/szülő :)
ezt így elfogadnám minimum programnak...
de inkább a gyerek/millió/év...

Bí.

apácai 2010.01.13. 14:33:31

@radala: 1991-től létezik alkalmazotti kedvezmény, ami a minimálbért mentesíti( ma már csak részben) az adófizetés alól.

apácai 2010.01.13. 14:37:46

@bee-lah:
Kéretik továbbítani a saját képviselőnek. Én is szívesen venném, még az is elég volna, ha 1 millió összjövedelemig lenne. Persze keresőnként, feltételezve, hogy két keresős családról beszélünk. Ja, és az alkalmazotti kedvezményen felül.

radala 2010.01.13. 14:43:41

@apácai: Akkor engem megvezettek.
Vagy ha idöm engedi utánanézek, mert 100 %-ig biztos voltam, abban, amit leírtam, sőt arra is emlékszem, hogy anno az indexen sokat vitatkoztam ezen, hogy az adókedvezmény csak a gazdagoknak jó. Azt akarom mondani ezzel, hogy határozottan emlékszem, hogy valaha képben voltam az ügyben még számolgattam is létező adatokkal, ergo nem hiszem, amit írsz. Nem volt mindig adómentes a minimálbér.

radala 2010.01.13. 14:45:51

@apácai: Mi továbbítandó van ezen Fidesz alatt 12 000 /gyerek/hó volt az adókedvezmény 3 gyereknél, vagy itt is megszépítette az idő:-)

apácai 2010.01.13. 14:53:43

a-munkaado-lapja.cegnet.hu/2002/9/a-minimalber-adoterhenek-csokkentese
Ezen az oldalon minden le van írva az adójóváírásról.
Jó böngészést!

apácai 2010.01.13. 14:55:40

@radala:
Pontosítás.
10 ezer/ gyerek. Szülők között megosztható.

radala 2010.01.13. 15:04:42

@apácai: Ok ha jól értem havi max 3000 Ft volt max 10 %. Szerintem 18 %-osnál kisebb kulcs soha nem volt Mo-n.
Maradjunk annyiban, hogy továbbra is 100%-ig biztos vagyok benne, hogy két minimálbéres OV idején legalább 2 gyerekre tuti 100 %-ig igénybe vehette a családi adókedvezményt.
Ha nem így volt, akkor is így van:-)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.13. 15:13:53

@apácai:
De minek (bármit is) megosztani, ha CSALÁDI (pláne EGY kulcsos;)) adó van?!

radala 2010.01.13. 15:18:49

@1.szolo (B.A.): Akkor semmit, de nem az van. Sőt OV azt mondta, hogy két elképzelés van az egykulcsos egyszerű, meg az ö lieblinge a családi. Én a kettőt egyszerre még nem hallottam, de támogatnám, feltéve, hogy nem az mdf javasolja:-) Ez csak visszatérés a topikhoz.

Isakson26 2010.01.13. 15:53:59

@radala: hozzászólva az elöbbiekhez...

hetivalasz.hu/itthon/szinglik-panikban-26324

elgondolkodtató....:(

radala 2010.01.13. 16:13:36

@Isakson26: Ijesztő. Múltkor hallottam, hogy csak minden negyedik német nő szül. Itt Ausztriában a csoportomban 4 harmincon (32-38) fölüli nőből egynek sincs gyereke kettőnek stabil kapcsolata sem.
Mondjuk a legnagyobb baj Mo-n, hogy én pl senkit nem ismerek, aki részmunkaidőben dolgozna. Sőt valaki egyszer mondta, hogy 2 db 4 órás többe kerül a munkáltatónak, mint 1 db 8 órás. Ez persze érthető, de sürgősen megváltoztatandó.

radala 2010.01.13. 16:20:45

@radala: Itt a cikk alján az van, hogy a német nők 30 % nem szül, ez kb. pont az ellenkezője annak, amire én emlékszem. Mégis azt hiszem a minden 4. szül (nyilván mondjuk a 40 alattiak vagy valami egyéb kitétellel) is igaz lehet.

Isakson26 2010.01.13. 16:33:58

@radala: az unokatestvérem dolgozik részmunkaidőben 3 gyerek mellet. nem volt egyszerű elhelyezkednie. az baj, arról pofáznak, hogy az anyákat vissza kellene terelni a munka világába...na persze csak a legalapvetőbb feltételrendszer hiányzik hozzá(bölcsöde ovoda, részmunkaidő, stabil anyagi háttér). az unokahugomat már tavaj iratták be a bölcsibe közben most egy hete volt két éves....
arrólnem is beszélve hogy trend lett szingliség, hogy a gyerek meg a család hátráltató tényezővé vált a fiatalok felemelkedési pályáján. hozzá teszem nincs meg ebben a generációban(25-35) felelősségtudat, az áldozatvállalás.
én jó magam(25) szeretnék gyereket vagy hármat. A párom is vagy négyet de ilyen feltételrendszerben a 98 ezres hiv.tűzoltó fizetésemből nehezen tudnék eltartani 3 vagy 4 embert.

ezek buzik meg a nyugdíjjakkal vannak elfoglalva. elmennek a büdös picsába.

eredeti témához: 2006-ban az mdf-re szavaztam. most márvéletlenül se fogom odarakni az x-et.
ezek is elmennek a picsába...

dzsaszper 2010.01.13. 16:46:11

@apácai: amennyire értem, a 13%-at a 2010 januári, kollektív szerződés nélküli, csak a Munka törvénykönyve alapján számolták, nem pedig a 2009. decemberi, kollektív szerződés szerinti állapothoz képest.
Javítsatok ki, ha nem így van, forrással.
Ilyen javítás hiányában arra következtetek: jól hangzik, és akinek lukat lehet beszélni a hasába, az el is hiszi hogy a sofőrök milyen pénzsóvárak -- de amúgy ez a 13% egy irtó félrevezető és demagóg beszólás volt Horváth Csaba részéről.

dzsaszper 2010.01.13. 17:20:04

De ha a tavalyi nettó növekszik is átlag 13%-kal, akkor is tessék a nettó+juttatások összegét nézni, az hogy változik?
"the only statistics you can trust are those you falsified yourself" (Winston Churchill)

discretio 2010.01.13. 17:49:50

Ez a 3v koaliciója ( Vak Vezet Világtalant )

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.13. 22:21:01

@Isakson26:

"ezek buzik meg a nyugdíjjakkal vannak elfoglalva. elmennek a büdös picsába."

Ez egy kicsit képzavar! A buzik a p...a mennek?
Menjenek inkább egymás valagába!

....én kérek bocsánatot!

@apácai:

"Az adókedvezmény önmagában jó, ha nem irreális( 10ezer/gyerek). "

A 10 ezer valóban irreálisan kevés gyerekenként. Vagy nem így gondoltad?

steverubellreborn 2010.01.14. 00:07:22

@radala:
Azért az SZDSZ és az MDF porgramjában sok viélágnézeti különbség van, meg kérdés,hogy az SZDSZ nem az ellenkező hatást váltja ki a szavazókból, vagyis inkább nem szavaznak rá.

steverubellreborn 2010.01.14. 00:30:19

Azért az SZDSZ és az MDF programjában sok világnézeti különbség van, meg kérdés,hogy az SZDSZ vajon nem az ellenkező hatást váltja ki a szavazókból, vagyis inkább nem szavaznak rá.

radala 2010.01.14. 09:38:25

@Isakson26: Lesz ez még jobb is.
Amúgy bár itt valaki írta, hogy sokan csak szülnek bele a vakvilágba és ez rossz.
Szerintem a gyerekvállalás nem pénzkérdés. Most hirtelen nem tudom elképzelni, hogy hogyan is tartanánk el Mo-n egy közalkalmazotti fizetésből 4 gyereket, de 3-at csak sikerült. Tény, hogy hihetetlen nehezen, illetve akkor én nem éreztem, hogy nehéz lenne. Mindenesetre visszamenőleg baromira sajnálom magamat:-)
Mindenesetre nem hiszem, hogy kevésbé voltam boldog akkor mint most. Tény, hogy most baromira sokkal kevesebb a stressz, tuti, hogy a pénz az nagyon jó dolog.
Egy biztos kezdetben a gyerek nem olyan rettenetes költség, amire meg az lesz addigra talán jobb lesz, ha meg nem lesz jobb, akkor majd még többet dolgozol:-) Szóval, bár nem akarom azt mondani, hogy a gyerek az egy életcél, de szerintem kár ezt tervezgetni, úgysem látsz semeddig előre. Viszonylag drága háziállat a gyerek, de nagyon vicces, szerintem összességében kerül, amibe kerül megéri.

Lyuk! Én vagyok az Apááád! 2010.04.05. 00:14:01

Mi készül az MDF-ben?

Az, ami az SZDSZ-ben; összeomlás.

Ibike drága, vegye le végre a görcsös, májfoltos kicsi kezeit az MDF kormányáról! Különben magával viszi azt a sírba! Tudja jól, hogy a szeretettel is lehet ölni?!
Megéri? Antall József vajon mit mondana most Önnek Ibike?
Ibike drága, Ön egy közepesen klassz MILF, ennyi nem több.
süti beállítások módosítása