Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
20:17

Az ATV információi szerint már neve is van az MDF és az SZDSZ mini oljafájának: a jól értesült orgánum szerint Demokratikus Centrum gyűjtené össze - és hasznosítaná újra - mindazokat a politikusokat, Bánk Attilától Bokros Lajoson át Retkes Attiláig, akik készek harcba szállni az öt százalék eléréséért - azaz a politikai túlélésért. Miközben az MDF balfordulatát korábban szavazatszerző szempontból racionális lépésnek minősítettem - a lépés hitelességét azonban erősen kétségesnek neveztem -, azt, hogy az MDF miért veszi magára az erősen megkopott és elhasználódott SZDSZ-t (és politikusait), ugyanezen szempont alapján nehezen értettem. Ha valóban létrejön ez a megállapodás, az nem az MDF erejéről, sokkal inkább sebezhetőségéről szól majd: az MDF vezetői - akik a külső elemzőnél sokkal jobban ismerik pártjukat - feltehetően úgy ítélik meg, hogy az amúgy erősen amortizálódott SZDSZ mögött álló anyagi erőforrások és szervezeti erő nélkül elindulni sem lennének képesek a választáson. Ezért az együttműködés sokkal inkább tűnik egyfajta kényszernek, mint zseniális húzásnak.

De vajon hogyan hatna a Demokratikus Centrum a többi pártra?

1. Számomra úgy tűnik, hogy leginkább az MSZP feje fájhat, hiszen a DC ugyanazokat az antiorbánista szavazókat szólítja meg, akikre a szocialisták is apellálnak. Ahogy már tegnap is láttuk, mindezek alapján nem elképzelhetetlen, hogy az MSZP baráti tüzet irányít majd időnként a kampányban Bokrosékra.

2. A Fidesznek is újra kell gondolnia valamelyest politikáját, a korábbi no comment helyett  a DC támadása sem elképzelhetetlen: ezt már ma is el is kezdték, amikor Répássy Róbert Gyurcsány két pártjáról beszélt. Hozzá kell azonban tenni, hogy a DC létrejöttével a Fidesz érvelése egyszerűbbé válhat: azzal, hogy a 2002-es szövetségese hozzáköti magát az SZDSZ-hez, valamennyit értelemszerűen átvállal az elmúlt évek kormányzati politikájából is, s végleg elriaszt magától minden kormányváltó szándékú szavazót.

3. A többi parlamentbe törekvő párt közül a Jobbiknak feltehetően édesmindegy, hogy milyen formában indul az SZDSZ korábbi heves nácizását már korábban átvevő MDF, míg az LMP - amelynek helyzetét első látásra talán rontja a megállapodás - esetleg kihasználhatná, ha lenne olyan állapotban, hogy az MDF-et az SZDSZ elrántja középről.

x x x

Ugyanerről az MTV Ma Reggel című műsorában: a felvétel ide kattintva elérhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr891670326

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Plakátháború 2010.01.15. 17:26:49

Kellene a 2/3? Akkor ne csak elhitetni tessenek, hogy megszűnik a korrupció, hanem lássuk a szándékot is. Kérünk szépen egy törvénycsomagot, ahol a közszolgáknál épp úgy, mint a rendőrségnél, súlyozottan büntetik a hivatalból elkövetet...

Trackback: A kiégett sztár esete a kurvával 2010.01.13. 21:32:02

Érdekes dolog ez az MDF-SZDSZ szövetség. Persze most nem arra gondolok, hogy mit szólna ehhez Antall József, meg hogy egyáltalán a régi MDF-esek és SZDSZ-esek, hanem arra gondolok igazából, hogy nagyon sajnálom, hogy nem az MSZP-vel kötöttek megállapod...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Surko 2010.01.13. 20:42:15

Szerintem az LMP számára inkább lehetőség ez, mintsem hátrány. Hiszen sokan az SZDSZ utódszervezetének tartják őket, így viszont hogy a szadi összebútorozik az MDF-fel, egyértelművé válik, hogy ki kivel van.

De egyébként ez az öüsszeborulás csak az első pillanatban tűnik meglepőnek. Anno a fórum és a szadi már a Reformszövetség javaslatai kapcsán is egy hajóban evezett, valamint Bokrost az SZDSZ is javasolta miniszterelnök-jelöltnek még a nagy névpókerben.

Emlékezhetünk, hogy még a plakátjukon is az állt, hogy "Bokros nem vállalta".

Ezek után logikus lépés az erőforrásaik összetolása.

Amúgy a valamikori MDNP-sek Szabó Ivánnal az élen hasonló nemzeti-liberalizmust hirdettek, mint amit most tervez Somogyi csapata.

Balt 2010.01.13. 20:46:17

Tölgyessyvel szólva: "az teljesen világos", hogy nagy hazardőrök ezek ott a túloldalon, amiből még akármi (max. bejutás) is összejöhet. Mindez persze az MSZP kárára... Még nem tudom, hogyan álljak hozzá - ha végleg kinyírják az MSZP-t, össznemzeti érdekből még jó is lehet -, de ha már "sport", szerintem inkább maradjunk a focinál, noha ahhoz sem ért mindenki...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.13. 20:46:49

Ez itt a kulcsmondat:
"elriaszt magától minden kormányváltó szándékú szavazót."
Pedig éppen ez lehetett volna a fő erőforrása:
- az EP választás megmutatta, hogy a szocik büntetésben vannak: 500e szavazót vesztettek (2004-hez képest!:) míg az MDF csupán 10e körül.
Ennek egy része csak demonstrál, és áprilisban kénytelen-kelletlen visszatér, másik része otthon marad, de 1-200e átszavazott volna egy "se kormány se 0rbán"-pártra...
Ezeket veszítették el most - legalábbis a javát, akik nem felejtették el, hogy az SZDSZ egy éve még kormányon volt.

Tehát ez most egy "róka fogta csuka" helyzet (avagy inka "se veled, se nélküled":), mert így most van kivel és van mivel (elindulni), de nincs kiket (szavaztatni)...
- ellenkező esetben meg hiába lett volna elég potenciális szavazó, ha nincs kivel (mivel) összeszedni az induló ajánlásokat.

Balt 2010.01.13. 20:49:31

Hézagpótlóként: meg tudná valaki mondani, mi kell az országos (és területi) listaállatáshoz? Lusta vagyok utánanézni. :) Ez esélyes nekik? Összejöhet? Máris megyek kopogtatócédulát gyűjteni. :) (No, nem nekik! :))

freehckr 2010.01.13. 20:51:49

Ez a lépés minden politikai szervezet számára lehetőség, kivéve az MDF-et és az SZDSZ-t. Hogy ők nem fognak profitálni a vélhetően rajtuk kívül álló okok (strómanok) miatt rájuk kényszerített "házasságból", az egészen biztos. :) Ha "politikai hullákat" új néven egyesítenek az nem egy "új lehetőség", hanem az, aminek látszik is: még több politikai hulla egy helyen, még több teher ami "lehúzza" majd őket...

Balt 2010.01.13. 20:53:10

@Balt: Már nézem. Itt egy autentikus forrás (MDF-es csalással): :)
index.hu/belfold/kopog9567/

török gábor 2010.01.13. 20:53:12

@Balt:

területi lista: az adott megyében (illetve Bp-en) lévő egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább kettőben jelöltet tudott állítani.

országos lista: legalább 7 területi lista.

Balt 2010.01.13. 20:57:48

@Balt: "Az ajánlószelvények egy országos választás esetén különösen sokat számítanak. Területi listát ugyanis csak az a párt állíthat, amelyik a megye választókörzeteinek negyedében (és legalább két helyen) képes volt jelöltet állítani. Országos listája pedig annak a pártnak lehet, amelyiknek legalább hét területi listája van. Vagyis ahhoz, hogy egy pártnak egyáltalán esélye legyen a parlamentbe jutásra, minimum 10 500 darab ajánlószelvényt kell gyűjtenie, és akkor csak a legkisebb megyékben lehet területi listája. Egy budapesti listához legalább 6000 ajánlószelvény kell. Ha egy párt az összes megyében akar listát, akkor minimum 36 750 ajánlószelvényt kell gyűjtenie. A listaállítás nagyon fontos, hiszen területi lista nélkül a pártra nem lehet szavazni, csak a jelöltre, országos lista nélkül pedig veszendőbe mennek a töredékszavazatok, vagyis a nem győztes egyéni jelöltekre adott voksok."

Balt 2010.01.13. 21:16:28

@török gábor: Köszi! Van esélye országos listát állítani a korábbi jelöltállításokat tekintve egy 5% körül (alatt) billegő pártnak? Akár összeadva a kettőt, de lehet, hogy ezúttal kivonni kellene... :) Na jó, maradjunk a pillanatnyi népszerűség számtani közepénél. :) Elég szaxerű voltam?

rc · www.gpskalauz.blog.hu 2010.01.13. 21:26:48

Az, hogy az SZDSZ maradékának ez miért éri meg, könnyen látszik. Gyakorlatilag az egyetlen esélyük, hogy valahányan közülük bejussanak a parlamentbe.

De hogy az MDF miért gondolja, hogy megéri nekik ahhoz a csoportosuláshoz kötni magukat, akiket manapság Magyarországon már szinte gyűlöl a többség?

Feltételezve, hogy nem teljesen hülyék akik a döntéseket hozzák az MDF-ben (hiszen onnantól logikus lépéseket elvárni tőlük eleve értelmetlen volna:) szóval ha nem teljesen hülyék, akkor valószínű olyat látnak, amit a külső szemlélők (mi) nem. De állítólag ez nem a pénz. De vajon akkor mi?

rc · www.gpskalauz.blog.hu 2010.01.13. 21:28:42

Na megtaláltam, hogy hol olvastam, hogy nem a pénz miatt dörgölőzik az MDF az SZDSZ-hez. Tegnapi index cikk:

"A két párt tárgyalásairól már a múlt héten kiszivárogtak értesülések. Az akkori feltételezések szerint az MDF anyagi gondjai indokolták a megállapodást. Értesüléseink szerint azonban ez nem igaz, az MDF anyagi helyzete megoldott."

kristofnagy 2010.01.13. 21:28:48

@Balt: de mivel az egyéni jelöltek töredékszavazatai sem vesznek el, csak akkor léphetik át a küszöböt, ha szinte mindenhol lesz egyéni jelöltjük
ám mivel az SZDSZnek és az MDFnek gyakorlatilag megszűnt az aktivista bázisa ez szinte lehetetlen--ergo megkapják valamelyik nagy párttól a celtiket, vagy megveszik azokat---ez van

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.13. 21:30:05

@Surko: Azért az LMP -t nem sokan, csak a zindex fórum trollok tartják SZDSZ -hez tartozónak. Aki picit is utána nézett tudja,h sületlenség.

@freehckr: MDF+SZDSZ annyit nyer az együtt indulással, hogy bejutnak. Külön-külön MDF talán, SZDSZ biztos nem jársikerrel. Hiába veszítenek el egy jelentős számú szavazót, ha a 2 tábor együtt magasabb százalékot ér el mint az MDF külön ért volna :)

Üdv:
www.kitvalasztanal.hu
Tippelős politikai oldal

kristofnagy 2010.01.13. 21:31:51

@rc: ja megoldott, mivel a cikk az írja, hogy az MDF kampányába Kapolyi meg Gyurcsány tolják a zsét

rc · www.gpskalauz.blog.hu 2010.01.13. 21:32:44

@kitvalasztanal.hu: "Hiába veszítenek el egy jelentős számú szavazót, ha a 2 tábor együtt magasabb százalékot ér el mint az MDF külön ért volna :)"

Na szerintem ez az, ami erősen vitatható az MDF szemszögéből... A kormányváltani akaró embereket kapásból egy az egyben elvesztik.

Hipposaurus 2010.01.13. 21:33:02

egyszerű a képlet, csak az a kérdés, hogy az összebútorozástól hány MDF és SZDSZ szimpatizánsnak fordul fel a gyomra, majd ezt a számot, ha kivonjuk a szummából, akkor az még elégséges az 5%-os küszöbhöz...
Ők úgy számolták elég, tehát összebútoroztak. Most már csak az a kérdés, hogy a gyomorfelfordulósok hányan lesznek.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.13. 21:33:17

egyszerű a megoldás: JOBBIK!!!!
elég volt az ilyen levitézlett megélhetési politikusokból.
Fodor Gabcsi előszőr fidesz ,majd Szdsz majd MDF????
ezen csak röhögni lehet a következő mi lesz munkáspárt???

kristofnagy 2010.01.13. 21:33:32

@kitvalasztanal.hu: hát nem értek veled teljesen egyet
az MDF ezzel a lépéssel eljátssza a hitelességének az utolsó morzsáit is

pandacsökiboborján 2010.01.13. 21:36:02

Így legalább könnyű lesz őket begyűjteni.

sertésmájkrém 2010.01.13. 21:37:03

@rc: de nyernek más embereket. én is úgy látom hogy ez minimális, de nyereség lesz az új pártnak. Más meg errefelé nem számít.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.13. 21:38:36

ennél még a diktatúra is jobb mint ez a szánalomcsapat.

sertésmájkrém 2010.01.13. 21:38:50

@kristofnagy: a hitelesség utolsó utáni morzsáit is többször eljátszották, ugyan már. :) ezt is meg lehet magyarázni annyira mint mindent eddig.

rc · www.gpskalauz.blog.hu 2010.01.13. 21:40:25

A vicc az, hogy az MDF esélye a kiábrándult SZDSZ (és MSZP) szavazók levadászása lenne. Ehhez képest most nem csak hogy a kiábrándult SZDSZ-es szavazók nem fognak rájuk szavazni, de még a saját táborukból is elveszítik azokat, akik le akarják váltani az eddigi kormányt.

Balt 2010.01.13. 21:46:48

@kristofnagy: Ezt levezetnéd? Remélem, hogy jól számolunk! :)
(Bár fene tudja: talán annak kellene örülnünk, ha ők (is) meg tudnák verni az MSZP-t...)

freehckr 2010.01.13. 21:47:11

@kitvalasztanal.hu:
"MDF+SZDSZ annyit nyer az együtt indulással, hogy bejutnak."

Egyelőre a Retkes-féle vonallal állnak kapcsolatba, ne feledjük hogy van még egy Gyurcsányhoz (és köreihez) hű Kuncze-Kóka vonala, illetve egy Magyar Bálint-féle újabb formációja is az SZDSZ-nek. Ebből a katyvaszból pedig a Retkes-féle vonal a népszerűtlenebb. :)

Az EP választáson az MDF Bokros elvtárs jelölésével pedig bemutatta, milyen az ha az SZDSZ-ből kiábrándultakat átcsábítja magához: veszített is támogatókat, meg nyert is, végül maradt ugyan ott, annyi mandátumot szerzett mint öt éve, viszont az SZDSZ mind a kettőt elveszítette. :)

Szóval nem venném én olyan biztosra az MDF bejutását egy SZDSZ házassággal. Sőt, mint fentebb is meg vagyon említve, aki eddig még valamilyen mentális problémáiból fakadóan magát "konzervatívnak" gondolta, ennek ellenére az MDF-fel szimpatizált, az lehet ennek a lépésnek a hatására fejvesztve menekül más egyéb párthoz, vagy el sem megy szavazni.

gauche caviar 2010.01.13. 21:48:09

de hogy a jobbik fanatikusok miert erzik mindig szuksegesnek, hogy minden letezo forumon kijelentsek a nagyvilagba, hogy hajra jobbik meg majd attol lesz itt kanaan meg turulos teszko.
ez egy politologiaval foglalkozo blog, ahol latolgatas megy, elmelkedes, nem erzelemgazdag focimeccs. tok mindegy melyik part milyen, abszolut ertekben vannak kezelve, nem jobb-rosszabb dimenziokban.

koszonom, a szo ismet a studioe.

Arivistus 2010.01.13. 21:49:06

Én úgy látom a helyzetet, hogy a "bal oldal" csinálhat akármilyen orbitális gazdaság- és nemzetellenes baromságot, csak nem akar eltűnni.

Ha a fenti megállapítás igaz, akkor a kérdés most az, hogy a bal oldalt Bokros, és Dávid, vagy Gyurcsány, és Lendvai vezesse.

És ebből a szemszögből, én támogathatónak találom az MDF-et, mivel még így is jobb választás, mint az MSZP.

Balt 2010.01.13. 21:51:37

@kitvalasztanal.hu: "Hiába veszítenek el egy jelentős számú szavazót, ha a 2 tábor együtt magasabb százalékot ér el mint az MDF külön ért volna :)"

Ebben egyáltalán nem lennék biztos... Épp elég exDéeSZes haragosa van a Retkes-féle pártvezetésnek, ők szerintem nettó negatív eredményt "hoznak" eleve. Ugyanez a másik oldalról. (Komolyan nem értem, ki lehet az az MDF-szavazó, aki ezt őszinte büszkeséggel felvállalná...)

Egyre inkább úgy fest a dolog, hogy ezt valahonnan más helyről szervezik (Kapolyi bábáskodásával). Csak azt nem értem, akkor Fegyenc mit keres a maradék MSZP pártlista 4. helyén...?

kristofnagy 2010.01.13. 21:51:43

@sertésmájkrém: szerintem a szavazók nem hülyék

kristofnagy 2010.01.13. 21:52:51

@Arivistus: már miért is tűnne el a baloldal?

kristofnagy 2010.01.13. 21:53:51

@Gyurma73: ez igaz, van az a pénz
csak kérdés, kell-e a választóknak az ilyen pénzen vett/csinált párt---szerintem nem

kristofnagy 2010.01.13. 21:55:05

@Balt: az MDF-el és az MSZP-vel kapcsolatban én már semminek nem tudnék örülni, főleg nem annak ha bejutnának a parlamentbe

Balt 2010.01.13. 21:57:43

@Arivistus: "Ha a fenti megállapítás igaz, akkor a kérdés most az, hogy a bal oldalt Bokros, és Dávid, vagy Gyurcsány, és Lendvai vezesse.

És ebből a szemszögből, én támogathatónak találom az MDF-et, mivel még így is jobb választás, mint az MSZP."

Ez az én dilemmám is. (Nem mintha bármikor is szavaztam vagy szavaznék rájuk...) Hogy egyik sem "hiteles" "baloldali", az evidens. De hogy melyik okozott és okozhat nagyobb károkat az országnak, az már erősen vitatható, szép eredményeket tudnak felmutatni külön-külön is...

Kerecsenyfa 2010.01.13. 21:58:27

Hát ez engem nagyon a Kupa-féle Centrum Pártra emlékeztet, jó kis szavazattemető volt.

Kérdés, hogy ez most kinek lenne jó vagy rossz :)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.13. 21:59:08

@gauche caviar:
nem értem a szdsz fanatikusok minden topikon el mondják hogy fasiszta veszély van:-))

Myacis 2010.01.13. 22:00:07

Ez kábé olyan, mint a végsö stádiumban lévö rákbeteg megveszi a bulvärban reklämozott csodagyógyszert.. reményt vettek ezzel, az pedig csodára is képes. Ha a Fidesz elkomolytalankodja ezt, könnyen meglepödhet áprilisban.
A szocik viszont ezzel a húzással akár 10% alatt is maradhatnak. Kérdés, hogy MSZP+MDF+SZDSZ szavazatmaximalizálás szempontból jobb-e így (6%+9% két országos listával), vagy több mandátumhoz jutnának-e az országos kb. 13%-al.
Kíváncsi lennék pár számításra pl. TG részéröl ;)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.13. 22:00:37

én csak azért szavazok a jobbikra hogy lássam Gyurcsány örjöngő fejét:-))A többi nem érdekel ,lehet köpködni

Balt 2010.01.13. 22:00:50

@Balt: Persze nem lenne jó teljesen kontroll nélkül hagyni a Fideszt (most azért csak legyen meg az a 2/3! :)), de hogy ezek egyike sem lehet alternatíva, az fix. Akkor inkább ott lesz a Jobbik... Elvtársak, jöjjön már az a varsói gyors, lehetőleg még a vasút teljes összeomlása előtt! :))

Balt 2010.01.13. 22:02:20

@Kerecsenyfa: "Kérdés, hogy ez most kinek lenne jó vagy rossz :)"

:)) Na igen: azt hiszem, a Fideszt és a Jobbikot nemigen érinti a dolog - ahogy a TopikGazdi is megfogalmazta. :)

Balt 2010.01.13. 22:03:47

@Myacis: Igen, ez jó kérdés, de azt hiszem, még korai.

Balt 2010.01.13. 22:04:28

@Gyurma73: Ez is egy szempont, bár - finoman fogalmazva - kissé közelre néz. :)

penna 2010.01.13. 22:05:25

Úgy látszik, egyre több a variáció a kis pártok hányan együtt/hányan külön indulását illetően. De saját jól felfogott érdekük lenne, ha mielőbb eldöntenék. Egyrészt, mert a választásig nincs már 3 hónap, másrészt bárhogy is döntenek, azt le kell még a saját (netán megmaradt) híveik torkán nyomni is + próbálkozni új szavazókat csábítani.

Nem lehet könnyű a döntés, mert sok érv szólhat ellene és mellette, illetve baromi nehéz lehet kisakkozni, melyik járna nagyobb haszonnal.

Biztos lesznek olyanok, akik szavaznának egy ilyen mixre, mert számukra kizárt a szocikra vagy a fideszre való voksolás.
Magam részéről nem fogok egy ilyen vegyesfelvágottat támogatni, túl "sokszínű" lenne az összetétel. Ugyanakkor a fidesz, jobbik, szocik - nekem nem alternatíva. Max. egy egyedül induló MDF jöhetne szóba.

Legnagyobb sansza annak van, hogy nem megyek szavazni. Sajnos 2010-re elfogyott az összes bizalmam és szimpátiám, max. abban van különbség, melyiket tartom kevesebbre, vagy melyiktől irtózom jobban.

Pedig naná, hogy érdekel, hogy alakul a sorsunk, az életünk, de a szememben a jelen kínálat elkeserítően nagy nulla.

hercegnö 2010.01.13. 22:08:57

@freehckr:
már miért lennének politikai hullák? vagy ha azok, akkor az országgyűlés összes jelenlegi lejárt szavatosságú tagja miért ne volna az? márpedig azok is ott tülekednek az induló között. nyilván nagy lesz (hiszen máris megkezdődött) a gyalulás mind mszp, mind fidesz oldaláról, ami arra is utalhat, hogy nem kaptak röhögőgörcsöt a Demokratikus Centrumtól. ahol - apropó Centrum . akár még Kupa Mihály is megjelenhet...
egyébként 300 ezer szavazat elég a bejutáshoz, és annyi meglesz: ha másból nem, hát a lerabolt adófizetőkből.
amúgy eléggé furcsa, hogy máris pont ezt a kicsi, de legalább valamiféle ÖSSZEFOGÁSRA példát mutató alakzatot fikázza mindenki: a többiek tán oly tökéletesek?
Somogyi megtalálta a szükséges szűrőfeltételt: kormányzatban volt szdsz-es szóba sem jöhet. ez nagyon rendben van, a sokféleség is rendben van, a képviselni kívánt nyugatos polgári értékrend pedig nagyon-nagyon rendben van. e téren a legnagyobb ugyanis a lemaradás.

SteveNo1 2010.01.13. 22:09:22

Szerintem rossz a szerző megközleítése:

Ezt nem tipikus választási szövetségnek gondolnám, sokkal inkább tekinteném egyfajta válalati fúziónak, ahol mindkét cég nehéz helyzetben van, de vannak még erősségei (pont azok, amik a másiknál gyengeségek), és ezeket egyesítve próbálnak túlélni!

Szerintem ezért racionális lépés volt az MDF-től az SZDSZ integrálása. Bár politikai tartalma lett volna egy önálló MDF-nek, de a szervezeti és anyagi gyengeség miatt lehet hogy nem tudott volna valamennyi választókerületben jelöltet/megyében listát állítani, így viszont ez a gond megoldódni látszik! Az SZDSZ esélyei egyedül már elszálltak, szervezeti és anyagi oldalról viszont jobb állapotban vannak, mint az MDF, és ezt kihasználva próbálnak meg túlélni!

Összerakják amiben még erősek, és megnézik mire mennek ezzel így együtt. Egyedül a gyengeségeik miatt egyik sem jutott volna talán be, de így lehet hogy mindkettő ott lesz!

gauche caviar 2010.01.13. 22:10:21

@Gyurma73: tudnal mutatni 2010 magyarorszagan egy szdszesseget nyiltan vallalo coming outolt szdsz szavazot...?

szerinted gyurcsany ideges lenne a jobbikkal kapcsolatban barmitol is...?
te tenyleg ennyire naiv lennel?
persze a jobbik tart karokkal varja az ilyen basic_logic alapu szavazokat, nem lesz gond.
(nem akarlak megbantani, de azert gyurcsany ferenc lehet akarmekkora sutyerak meg koztorvenyes bunozo, osszehasonlithatatlanul nagyobb koponya, mint te, ha tenyleg komolyan gondolod ezt az idegeskedes dolgot... szted nincs szcennarioja vagy 40 variaciora? vagy mi a tipped, miert ezek az arcok ulnek a parlamentben es nem mondjuk jolika a konyhasneni, vagy bela a traktoros? barmily remiszto is a gondolat, a gerinctelenseg, erkolcstelenseg nem zarja ki az intelligenciat.)

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.01.13. 22:11:21

Jövő héttől az mszp rástartol a nyugdíjasokra, ezért az mdf-szdsz párosnak nincs más választása, a maradékból kell 5%-ot összekapargatniuk.

Tibike15 2010.01.13. 22:12:38

Ezek után az a nagy kérdés, hogy miért kellene rájuk szavazni ? Mit, miféle elveket képviselnek ?

Talán még az ördöggel is összeállnának egy következő 4 éves parlamentbe kerülés érdekében.

Ennyire nem kellene görcsösen ragaszkodni a hatalomhoz és a képviselőséghez sem.

Balt 2010.01.13. 22:13:13

@penna: OK, -1, regisztráltuk! :)
(Kösz a megerősítést, mi is így látjuk többségében ezt a leosztást. Persze még többen amúgy se szavaztunk volna rájuk se így, se úgy. :))

freehckr 2010.01.13. 22:14:05

@hercegnö:
"már miért lennének politikai hullák?"

Az SZDSZ esetében nem gondolom, hogy ezt a kijelentést meg kellene magyarázni. Az MDF esetében pedig: hónapok óta nincs parlamenti frakciójuk, vidéken megszűnőben vannak a tagszervezeteik a vezetőség ostobaságait követő kilépések és önfeloszlatások miatt, 2006-ban csak a tisztelet társaságának volt köszönhető hogy bejutottak, a tavalyi EP választáson pedig a szektás "hitgyülisek" mentek láncba szavazni rájuk, végül az ügyészség ott toporog a parlament kapujában Dávid és Herényi mentelmi jogának megszüntetése érdekében.

Az MDF politikai hulla, ha nincsenek láthatatlan (khm... Gyurcsány és üzletfelei) strómanok mögöttük, az SZDSZ előtt szűnnek meg...

Elektro (törölt) 2010.01.13. 22:14:51

Remélem kézen fogva mennek, ahova valók: a süllyesztőbe.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.13. 22:14:54

@gauche caviar:
nem baj a jobbikot senki nem szereti a parlamentben,énmeg őket nem ezért szavazuk rájuk,az első fordulóban.A másodikban sok variáció nem lesz MSZP vs FIDESZ

Balt 2010.01.13. 22:15:03

@penna: Egyébként azt hiszem tényleg érdemes lenne az LMP körül körülnézned, pedig messze nem szeretném a szekerüket tolni... (Szolg. közl.: Ha olyan balfácánok, hogy Téged sem tudnak megszólítani, magukra vessenek.)

Higany 2010.01.13. 22:15:41

Ez végzetes hibának tűnik az MDF részéről.
Felhívnám a figyelmet arra, hogy ezzel a "közös lista, de mégsem" trükkösködéssel arra játszanak, hogy az 5%-os küszöb vonatkozzon rájuk és ne az igazi közös listánál megugrandó 10%. Szabad ilyet csinálni? Etikusnak nem etikus, ez nem is kérdés.

Myacis 2010.01.13. 22:16:33

Jajj, még valami. Ezzel a húzással minden városban/kerületben két irodájuk lesz, amiböl egyet eladhatnak, és lenyúlhatják az árát, kvázi végkielégítésként, ha mégsem jön össze a frakció :(

Attila64 · www.sagaontour.ca 2010.01.13. 22:17:04

Valaki fentebb írta:
"... támogathatónak találom az MDF-et, mivel még így is jobb választás, mint az MSZP. "

Ezért tart itt az ország, ahol. Vagy nem választ (el se megy), vagy kiválasztja a kisebbik szart, abba lép, oszt' jónapot!

Balt 2010.01.13. 22:17:20

@hercegnö: "amúgy eléggé furcsa, hogy máris pont ezt a kicsi, de legalább valamiféle ÖSSZEFOGÁSRA példát mutató"

Sokszor mondtam már: előbb ÖSSZEFOGDOSÁS...! (Mindjárt lehet is kezdeni a Dávid-Herényi kombóval.)

[nev] (törölt) 2010.01.13. 22:19:03

pont nem értek egyet most én se. szerintem ez a mini olajfa a szociknak jó. az olajfa ugyanis az szdsz-t, és ezzel az mszp-szdsz koalíciót is rehabilitálja valamelyest.

na most ez arra szerintem a volt szdsz szavazó esetén ez nem lesz elég arra, hogy elmenjen és szavazzon erra az új koalícióra, de a szoci szavazó esetén meg pont elég lehet.

másrészt ugye azért is jó, mert így a fidesz potentátok nyilván az mdf-szdsz koalícióra is kénytelenek majd kenni egy kis sarat, és ettől egy szocialista szavazó megint csak egyenesebb derékkal járhat.

szóval szerintem van ebben egy dupla csavar de lehet, hogy én logikázom ezt túl szokás szerint.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.13. 22:19:28

@Balt:
gondolom Te 8 éve tudtad hogy ez lesz?
Gondolom Te még hiszel a mesékben:-))

Balt 2010.01.13. 22:22:34

@Gyurma73: Egyébként igazad van. (Viccen kívül!) Ne hallgass a kioktatókra, ha így látod jónak: kiderült, ma csak ezen a módon lehet szankcionálni egy kormányzati ciklust...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.13. 22:23:14

a kormánynak mennie kell mindenkép!!!
8 év nem volt elég??
8 év mindenkiből elég!!!

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.01.13. 22:23:26

@török gábor: egyébként már megkezdődött az odamondogatás:

"Az MSZP szomorúan tapasztalta, hogy az MDF is csatlakozna a Fidesz által favorizált svéd modellhez a nyugdíjrendszer átalakítása kapcsán. Egy napilap körkérdésére válaszolva, Pusztai Erzsébet, a párt nyugdíjügyekben is illetékes egészségpolitikusa kifejtette: az MDF szerint a svéd-modell jó kezdeményezés és megvalósítható."

mszp.hu/belfold/bovebben/fidesz-mdf-koalicio-a-sved-modell-bevezetesere-

penna 2010.01.13. 22:23:39

@Balt:
Tavaly megcsináltam a Progresszív Intézet felmérését, hogy különböző kérdésekre válaszolva milyen értékrendem van és melyik jelenlegi párthoz áll a legközelebb a politikai beállítottságom. Azon nem lepődtem meg, hogy elég magasan a liberális beállítottság jött ki. (Ettől függetlenül a szememben az szdsz az egyik leghiteltelenebb párt.) Pártpreferenciánál meg az LMP jött ki. Ebbe beletrafáltál :).

Utána kezdtem el jobban kutakodni, miről-mit gondolnak. Összességében elég vegyes kép alakult ki bennem róluk. Most hosszú lenne részleteznem, miért.

Így maradtam érdemi, normális választási lehetőség nélkül...

Balt 2010.01.13. 22:24:10

@Higany: Hopp, milyen igaz! Ezt nyilván ki akarják driblizni, kérdés, ezt a kanyart beveszi-e az OVB. (Vagy ki?)

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.13. 22:24:58

azért kiváncsi vagyok az ősz sztrájkokat hogyan oldja meg a FIDESZ,mert ugye lesznek szrájkok az biztos.

sárkányfő 2010.01.13. 22:25:25

Hát... eddig nekem úgy tűnt, hogy az MDf építkezik, most már kezd esztelen kapkodásnak és tűzoltásnak tűnni a dolog. Ki az a Bánk Attila? Nem valami joggal kimúlt kisgazda? Ez már a vég. Ex-szdsz-es biztos nem fog szavazni kisgazdára, és ez fordítva is igaz. Tök irracionális és hihetetlen, hogy ezt komolyan gondolná bárki.

Komolyan Bokrossal, Habsburggal meg Somogyival olyan ígéretesen kezdték, most meg elcseszik...

Persze az is lehet, hogy Somogyi pár napja átvette a kampányt, és már kavar. Eregeti fel a léggömböket, és figyeli a reakciókat, tesztel minket, aztán ami nagyon nem tetszik a népnek, azt majd jól megcáfolja. Vagy valamiért azt hiszik mindegy milyen áron, de be kel kerülni a hírekbe...

Értem én, hogy egy politológusnak gyorsnak kell lennie, kampányban pedig 24 órás a készültség, de ezzel az Mdf-fel szerintem most várni kéne pár napot, had főjön magában. A tegnap Simó-sztori is csak pár óráig élt, A Gyurcsány pénz is hihetetlen volt, ma meg Bánk... várjunk kicsit, míg elül a káosz.

gauche caviar 2010.01.13. 22:26:04

@Balt: hat, a valasztopolgar 4 evente leadja a voksat aszerint melyik parttal mennyire volt elegedett.

gauche caviar 2010.01.13. 22:28:06

@Gyurma73: a jobbikbol is eleg 8 ev? :)
aztan vetesforgoban adjak tovabb a stafetat?

Lehet más a fasizmus :))

Balt 2010.01.13. 22:28:07

@[nev]: Azt hiszem a (maradék) szoci szavazó nem kicsit haragszik az SZDSZ-re, akik egymásra licitálva határolódtak el a népszavazás után a gyurcsányizmustól, de még inkább a "borzalmas tagságtól", tehát ez így már nemhogy triplacsavar, hanem egyenest egy komplett DNS-spirál. :)

penna 2010.01.13. 22:28:31

@ó jaj:
Igen, nekem is tetszett Somogyi, Bokros és Habsburg is, akárki akármit mond. Meg az MDF konszolidált hangneme is az utóbbi években, eltűntek a Lezsák-féle hordák, erre meg olajfa, meg Bánk Attila?? Na, erre forgott egyet a gyomrom.

micu · http://www.ingyentv.hu 2010.01.13. 22:28:39

HA a DC így bejut, fletóéknak lesz egy évekre szóló stabil szövetségesük. Ha
nem, fletó elbukott egy kis zsebpénzt.
Őt eddig sem érdekelte, hogy a szoci tábor mit szól a manipulációihoz...
Az azonban nem igaz, hogy a Jobbikot
nem érinti a DC megalakulása. Neki kimondottan jót tesz /mint ahogy fletó
országlása is rombolta a baloldalt és "építette" a jobboldalt/ Azért 88 nap múlva /lásd visszaszámoló ápr. 11 éjfélig az Ingyentv.hu-n/ nagy öröm
lenne a jobboldalon, ha a DC elmenne a lefolyóba...

Balt 2010.01.13. 22:28:54

@Balt: (És persze mindeközben mindent megszavaztak a kvázi-kolícióban...)

kristofnagy 2010.01.13. 22:30:08

@penna: nem értelek, mi nem volt neked tiszta az LMP profiljában?

Balt 2010.01.13. 22:30:09

@Gyurma73: "gondolom Te 8 éve tudtad hogy ez lesz?"

Azt kb. sejtettem, hogy ezek kormányozni nem tudnak, ha akarnak se, de az "ellenzék ellenzéke" szerepből meg pláne nem megy...

gauche caviar 2010.01.13. 22:30:45

@Gyurma73: na, ez egy erdekes dolog: mondjuk az oszi sztrajkokkal mit kezdene a jobbik?
mondjuk egyertelmuen eselyuk sincs kormanyozni, tehat nekik ugye majd nem is kell semmit. ergo, mondhatnak nyugodtan barmit.
igy viszont kicsit furcsa keszpenznek venni a mondandokat.

de a magyar lakossagnak tortenelmileg is nagyon fekszik a jobbik altal kepviselt "hangulatfokozas" (filozofianak nem mondanam...)

Balt 2010.01.13. 22:31:23

@nyomasek_bobo: "egyébként már megkezdődött az odamondogatás:"

A szerző is belinkelte indirekte: az előző cikkében részletezte.

penna 2010.01.13. 22:34:44

@kristofnagy:
Nem nem tiszta volt az LMP profilja, hanem a benyomásom róluk vegyes. Azaz volt, ami tetszett, volt, ami nem. Nem akarom hosszúra nyújtani, mert eléggé off lenne. A zöld értékek hangsúlyosabb képviselete nagyon tetszett, a gazdasági kérdésekben képviselt nézeteik már sokkal kevésbé.

Higany 2010.01.13. 22:36:33

Gondolom akkor Ibolya mostantól fogva már "ért a focihoz"? Kínos...

Egyébként aki habzó hullákból lakmározik ne csodálkozzon, ha utoléri őt is a dögvész, függetlenül attól, hogy a kényszer viszi rá, vagy az ínyencség.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.13. 22:38:32

@gauche caviar:
szocializmusban már éltem,demokráciában is,egy kis fasizmust is kipróbálnék.:-))

pusztaibetyárokszövetsége 2010.01.13. 22:38:37

MDF+SZDSZ= Demokratikus Chartell

Kapolyi pénze elég lehet, sok plakátra. De aki látja mi folyik a szinfalak mögött, az csak hányni tud ettől.

Maradt az LMP, kicsit amatőr, kicsit vegyes. De ezerszer inkább, mint a lejáratódott korrupt bagázs, vagy a polgárháborút szítók.

Hasonmás 2010.01.13. 22:39:34

Hagyjuk már az LMP-t!
Mondjatok egy embert, arcot, akit az LMP-vel azonosítani lehet! Komolytalanok, esélytelenek, láthatatlanok. Akik valamennyire is szimpatizálnak velük, azokat annyira nem érdekli a politika, hogy el sem mennek majd szavazni. Egy liberális értelmiségi meg nem fog egy ilyenre szavazni.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.13. 22:40:23

aztán jöhet az ősközösség :-))
szaporodunk,eszünk,vadászunk:-))

latte · http://midterms.blog.hu 2010.01.13. 22:41:40

Ez a paktum egyértelműen bizonyítja, hogy az MDF csapata csupán megélhetési politikusokból áll, akik a politikai túlélésért bármire hajlandóak. Aki egyaránt elutasítja a jelenlegi nagy pártokat és nem akar a jobbikra szavazni, azok számára az LMP marad(hat) az egyedüli választási lehetőség.

[nev] (törölt) 2010.01.13. 22:43:55

@Balt:
én úgy gondolom, hogy ez az új koala nem elviszi a szoci szavazókat, hanem elviszi szavazni.

a fidesznek egy sárdobálós kampányban valamennyire muszáj hajigálnia az olajfát. és így nem kapnak annyit a szocik, sőt vissza is csapódik egy kevés. dávid ibolya mégis csak orbán viktor koalícíós partnere volt annak idején.

másrészt ugye az olyan típusú hírek, hogy pusztai erzsébet azt mondja, hogy ő egyet ért a fidesszel, hogy ide svéd nyugdíjrendszer kell, és ezt már mégis csak az mdf-szdsz nevében mondja, azt válthatja ki egy baloldali szavazóból, hogy itt mindenki jobbos, és csak egy igazi baloldali párt van ez pedig az mszp.

nem állítom, hogy a szocik szavazótábora ettől nőni fog, de azt igen, hogy a szocik szavazási hajlandósága megnőhet.

Balt 2010.01.13. 22:44:32

@pusztaibetyárokszövetsége: "Maradt az LMP, kicsit amatőr, kicsit vegyes. De ezerszer inkább, mint a lejáratódott korrupt bagázs, vagy a polgárháborút szítók."

Legyen! Legalább menjetek el szavazni! És persze az magasztos, önzetlen "demokrácia ünnepe" szólamokon túl az is mondatja velem, hogy egyrészt tényleg kellene valami nemzeti-zöldballib párt (távlatilag talán engem is érdekel...), az LMB-ből kinőhet; másrészt legalább magasabb lesz a részvétel!

Hasonmás 2010.01.13. 22:45:52

@latte: illetve a nem szavazás. Nem kötelező szavazni. Akinek Orbán "sok", az MSZP-re "haragszik", az SZDSZ és az MDF "ciki", a Jobbik meg "fasiszta", az ne erőlködjön és húzza be az X-et az MSZP-re, hanem maradjon otthon. Nem kell szavazni ahhoz, hogy kinyithassa a száját 2014-ig, ha nem tetszik valami.

stratez 2010.01.13. 22:47:01

Ha a politikai hullákat felturbózzuk egy kis pénzzel, életre kellhetnek-e? Ha jól értem, ezt a kérdést tette fel Török Gábor, némiképp eufemisztikusabban fogalmazva. A magyar választói ízlést és a politikusi választékot ismerve, sajnos lehet, hogy igen...

Balt 2010.01.13. 22:48:10

@[nev]: "másrészt ugye az olyan típusú hírek, hogy pusztai erzsébet azt mondja, hogy ő egyet ért a fidesszel, hogy ide svéd nyugdíjrendszer kell,"

És ezt hol mondta a Fidesz, mint hivatalos pártálláspontot? :)) (És biztos, hogy rossz lenne? Az adókerülőknek nyilván... A jelen nyugdíjasainak meg mindegy, persze meg lehet vdítani őket, látszik is szándék megint...)

Balt 2010.01.13. 22:51:03

@[nev]: "nem állítom, hogy a szocik szavazótábora ettől nőni fog, de azt igen, hogy a szocik szavazási hajlandósága megnőhet."

Na jó, nyilván nem értünk egyet - mert szerintem egy szatyorból merítenek és itt nem lesz "halszaporítás" -, de a cél lehet közös: szurkoljunk együtt az MDF-nek! :))

gauche caviar 2010.01.13. 22:51:30

@Gyurma73: sztem nyugodtan koltozz eszak koreaba.
nagyszuleim lecsekkoltak idehaza a fasizmust, kivetelesen meg kene tanulni a sajat hibainkbol is mint folyamatosan ugyanabban a kakiban tapicskolni.

@pusztaibetyárokszövetsége: "De aki látja mi folyik a szinfalak mögött, az csak hányni tud ettől."
a nagy francokat. aki tudja mi folyik a szinfalak mogott az mocskos modon porog es elvezi mivel akarmennyire mocskos meg zullott ez az egesz, benne lenni mocskos modon izgalmas (volt mar szerencsem helyi szintu valasztasi hacacareban reszt venni. az erkolcsi megitelese a dolognak tok lenyegtelen, ugyis csak nezopont kerdese).

Balt 2010.01.13. 22:52:09

@Hasonmás: "Nem kell szavazni ahhoz, hogy kinyithassa a száját 2014-ig, ha nem tetszik valami."

Kevés erkölcsi alappal...

Félkupica_Fehér_Főnök 2010.01.13. 22:53:11

@rc: Én most úgy gondolom, hogy Török Gábor előző bejegyzése hozhatja meg a választ kérdésedre:

Az MDF kényszerhelyzetben volt(van), amikor az összebútorozásról döntött. A blackmail szerint az MDF kampányköltségének 90% -át a volt szdsz-es jelöltek szállítják a pártnak.

Ha ez igaz, akkor az MDF-nek nincs más választása, ha szeretne elindulni a következő parlamenti választásokon, és azt is megmagyarázza, hogy:

-1: Miért utasítják el ilyen keményen ezeket a pletykákat, még azután is, hogy Herényi Karcsi lenyilatkozta, hogy több szdsz-es politikussal is tárgyalnak az átigazolásról.

-2: Miért mondták a megnevezetlen források azt, hogy csak "névtelen", vidéki szdsz-eseket hajlandóak felvenni a listára. (Ebből persze idővel engedniük kell, és itt léphet a színre Fodor Gabi, Retkes Attila és tsai.)

(Az mondjuk fasza, hogy amikor elkezdtem olvasni a postot, akkor csak 8 komment volt, amikor meg bejelentkeztem, hogy reagáljak, már 60 fölött járt...)

@[nev]: Szerintem pedig a fagyi pont most nyal vissza. Ami szavazatot az MDF elvett a fidesztől 2006-ban, azt most a szociktól fogja begyűjteni... ha belegondolsz, ez nem jó nekik, mert így még nagyobb esély van rá, hogy az mszp-t legyűrje, vagy csak nagyon megközelítse egy radikális párt... ha ez megtörténik, az a szociknak mindenképpen tragédia lesz.

Lesz egy nyertes párt és három kis/közép izé, ami egymással marakodik az ellenzéki szerepen, az utódpártnak innentől kezdve a csillagokat is le kell hozni az égről (és nem elég ígérni!) ahhoz, hogy esélye legyen a váltópárti szerepre.

MDF = MASZOP szopás, de csak szerintem!

A legnagyobb bajom az, hogy a három kis/közép kárt közül egyiknek sem tudok drukkolni... ij

[nev] (törölt) 2010.01.13. 22:56:03

@Balt:
ha pusztai erzsébet az mdf-szdsz nevében azt mondja: "egyet értünk a fidesszel abban, hogy". mi ugrik be erre egy baloldali szavazónak. bakker ezek itt mind jobboldaliak. a jobbik is, a fidesz is, meg ez az olajfa is. el kell menni szavazni.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.13. 22:57:12

@gauche caviar:
"nagyszuleim lecsekkoltak idehaza a fasizmust, kivetelesen meg kene tanulni a sajat hibainkbol is mint folyamatosan ugyanabban a kakiban tapicskolni."
én meg lecsekkoltam az utóbbi 20 év demokráciáját.Akkor inkább legyen diktatúra,Kádár János sem volt ilyen gátlástalan.Én akkor jól éltem.

Balt 2010.01.13. 22:57:46

@Félkupica_Fehér_Főnök: Pardon, kicsit szószátyár vagyok. (Nem lotyaszájú! :))

"MDF = MASZOP szopás, de csak szerintem!"

Nem csak szerinted...

LMP-nek sem tudsz drukkolni? Egyre inkább úgy látom, hogy 10-15 év múlva szükség lehet rá... :)

fabaszorult 2010.01.13. 22:58:28

Demokratikus Centrum=Centrum Párt

Az igazság első pillanata úgyis csak a két forduló között jön el, mikor a kis pártok a siralmas leszereplésük után visszalépnek, és hogy, hogynem azt tanácsolják szavazóinak, adják voksukat az addig mélyen megvetett nagy pártra. (pl.2002)

A második pedig koalíciókötésnél: ha lenne esély MSZP-MDF (izé...DC) együttműködésre, simán meglépnék.
Isten ne adja!!

Diocles 2010.01.13. 22:59:25

Kedves Török Gábor!

Én egyetlen dolgot nem értek, ma sem, meg tegnap sem, erre tán kitérhetnél.

Magyarán, miért nem a Kuncze-Magyar párossal pacsizott le Ibolya, holott Magyar vért izzadt már tavaly tavasz óta, hogy Ibolya felvegye a hátára?

Az érveket értem, az MDF-nek pénz kell, csak azt nem értem, hogy mit tud többet Retkes (igaz, Demszky kezében a főváros, de magát Retkest még a volt szadisok is utálják), mint a közismerten rendkívül befolyásos Magyar, vagy a népszerűsége egy részét még mindig megőrző Kuncze?

Szóval az igazi szavazatmaximálás az volna MDF-részről, ha a Kuncze-féle társulatot csípnék meg.

Vagy egy kiugrott, ám alapvetően "polgári" mentalitású MSZP-s politikust, itt Baráth Etele-féle figurákra gondolom, magyarán, akiknek van akkora elismertségük a társadomban, hogy nem sima apparatcsikként, pártmunkásként vannak elkönyvelve, hanem szakemberként.
Egyébként maga Bokros is ilyen.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.01.13. 22:59:44

szerintem legyen AC és DC koalició!!!!!

Balt 2010.01.13. 22:59:52

@[nev]: OK, akkor el kell magyarázni, hogy milyen is a svéd nyugdíjmodell. (Nem mintha tudnám, de azt hiszem rossz lóra tesz, aki ezt valamiféle baljós csengésű jelzőnek próbálja beállítani... a jelen albán állapotaival szemben.)

latte · http://midterms.blog.hu 2010.01.13. 23:00:57

@gauche caviar:"az erkolcsi megitelese a dolognak tok lenyegtelen, ugyis csak nezopont kerdese). "

Azért ez elég érdekes nézőpont és sok mindent elárul :D

Balt 2010.01.13. 23:02:22

@Balt: És persze ezt továbbra sem kívánja senki bevezetni, de talán vizsgálni érdemes... (Persze cáfolni felesleges és kontraproduktív. Azt kell mondani, mint Kósa: mennyi is a svéd nyugdíjminimum? 20e SEK? Kb. félmilla, ezt megjegyeztem.)

penna 2010.01.13. 23:03:31

@Balt:
"Kevés erkölcsi alappal...
".
Azért ezt nem gondolom. Látom, nem vagyok itt egyedül abban a helyzetben, hogy számomra jelenleg egy szál normális, úgy-ahogy szimpatikus párt sincs. Akkor ki a túróra szavazzak?? Én ebben a szituban nem tudok, de nem is akarok egyikre sem szavazni.
Te például nem jártál még úgy, hogy fáradtan kattintgatod a távkapcsolót és hiába van millió csatornád, mindegyik vacak a műsor?

És most ne gyere azzal, hogy nincs tévéd x éve, vagy van, de sose kapcsolod be, ill. kizárólag Mezzót vagy NatGeót nézel :D.

Jó, minden hasonlat sántít, de nyilván érthető, mire gondoltam.

Balt 2010.01.13. 23:06:04

@penna: :) Most is internetezek. :) (Na jó, megy H. Bóna Márta a háttérben... :)))

gauche caviar 2010.01.13. 23:06:30

@Gyurma73: HÁHÁHÁHÁHÁHÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
Ahogy mondani szokták, "na fiam, te is csak annyit értesz az életből, hogy drága a sör".
Ez annyira mindenben összefoglalja a jobbik szimpatizánsok *khm* érdekes gondolkodásmódját: Takarodjanak a kommunisták, mert Kádár alatt mennyivel jobb volt!"

Egyébként is... szerinted mások nyomták az ipart Kádár alatt, mint akik most ott héderelnek?
ahogy azt máskor olyan nagy magabiztossággal hangoztatja a jobbik. Most akkor mi van?

@latte: miért, szerinted lényeges egy kampány vagy politikai manőver szempontjából, hogy milyen színű az adott párt logója? Ahogy a blog szerzője nagyon találóan szokta megfogalmazni, véleménye neki is van, de itt az objektív szakmaiságról van szó.
Érted, attól, hogy én nem szeretem a spenótot, attól még nem mondom azt, hogy az szar kaja. Csak nekem nem ízlik.

penna 2010.01.13. 23:07:05

@Balt: Kösz a tartalmas választ :). Grrrrrrrrr :DD.

Mentem, sziasztok, jó éjt.

[nev] (törölt) 2010.01.13. 23:08:34

@Félkupica_Fehér_Főnök:
a baloldali szavazó ezt fogja látni: a szocikon kívül itt mindenki jobbos.

ez az olajfa a volt szdsz szavazókra hajt, nem az mszp választóira. nem azt fogják megígérni, hogy nem lesz gázáremelés, hanem azt, hogy lesz. és egyet fognak ebben érteni a fidesz valamelyik gazdasági szakértőjével. és persze a fidesz azt fogja mondani erre, hogy hazugság, de ezzel lépéshátrányba kerül.

én egyik pártnak se szurkolok, de így látom, hogy azzzal, hogy az mdf-szdsz jobbközépre pozícionálja magát, a fidesz mozgástere csökken, és az mszp-jé pedig valamelyest megnő.

Balt 2010.01.13. 23:08:43

@penna: De hogy ne térjek ki a kérdés elől: én egyáltalán nem vagyok kiábrándult (ha eddig nem derült ki), mert bár k.va nehéz lesz, de szerintem vannak koherens jövőképpel bíró indulók, ráadásul egyáltalán nem esélytelenek. :)

is 2010.01.13. 23:11:21

@Gyurma73: én kívánom, hogy egyszer ezt a mondásodat élesben próbálhasd ki. akkor talán rájössz, hogy hülyeséget beszélsz.

penna 2010.01.13. 23:12:09

@Balt:
Na jó, egy utolsót.

Dehogynem, kiderült, hogy nem vagy kiábrándult és szavazol is majd. Én azzal nem értettem egyet, amikor azt reagáltad vkinek, hogy aki nem megy szavazni, annak nem lesz erkölcsi alapja majd kritizálni sem.

Erre írtam, hogy bizony lehet olyan, aki nem tud a jelen palettából választani, mert senkit nem lát arra érdemesnek.

Na jó, tényleg ennyit.

prometheus_X 2010.01.13. 23:12:49

Bocsánat a vulgaritásért.

Találós kérdés:
- A kék színű szart összekeverik a zöld színű szarral, mi lesz belőle?
- ???
- Szar.

Látszatmegoldás, ezer éve lejár(atódot)t arcokkal, gazdasági érdekből. Sajnos valószínűleg tömegével fognak ennek is bedőlni.

prometheus_X 2010.01.13. 23:14:30

Egyébként egyáltalán nem biztos az, hogy ebből mini olajfa lesz a végén. Ha az MSZP kitalálja, hogy húdemennyi szavazót fog bukni a DC-n, simán elképzelhető, hogy betársul harmadiknak.

Na az lesz a szép.

Balt 2010.01.13. 23:14:36

@[nev]: :) Na, ez egy unikális álláspont. Hogy a Fidesz, pláne a Jobbik táborából nem merítenek, az nyilvánvaló. Arra esetleg lehet bazírozni, hogy az EP-n SZDSZ-re szavazók harmadát(?) felszívják Retkessel szövetkezve, és persze az is lehet, hogy az MSZP rettegőit urnához szólítaná - végül is ebben igazad van, így tényleg dupla csavar. De ebből mit profitálna az MDF...? Tehát azt mondod, tényleg Fegyenc mester mozgatja a marionettet?

Diocles 2010.01.13. 23:15:00

@[nev]:

a Fidesz gazdasági szagértői nem fogják teríteni a lapjaikat a kampányban.

ha a bugyuta Bernadett vagy Nyakó betámadja Bokrost, akkor az MSZP fog voksokat veszíteni, hiszen az MSZP-tábor fele félistenként tiszteli Bokrost...

Balt 2010.01.13. 23:16:34

@penna: Én meg azt mondom, hogy "aki nem szavaz a folytatásra szavaz", ami persze nem igaz, de lám, az MSZP(-SZDSZ) pár tucatszor elsütötte már a poént...

[nev] (törölt) 2010.01.13. 23:25:15

@Balt:
nekem is van ilyen érzésem. pontosabban az van, hogy a fideszt a pártok holdudvarában lévő értelmiség eléggé utálja ahhoz, hogy ha már megverni nem tudják, de a sarokba szorítsák. és ehhez nem azt kell mondaniuk, hogy határolódjanak el a jobbiktól, hanem azt, hogy határolódjanak el az olajfától.

Diocles 2010.01.13. 23:28:02

"A Fidesznek is újra kell gondolnia valamelyest politikáját, a korábbi no comment helyett a DC támadása sem elképzelhetetlen: ezt már ma is el is kezdték, amikor Répássy Róbert Gyurcsány két pártjáról beszélt."

Ez egy nagyon ügyes szöveg Répássy részéről, illetve a Fidesz részéről, nemcsak az MDF maradék jobboldali szavazóit taszítják el, ill. vonzzák magukhoz a gyurcsányozással, hanem az MSZP gyurcsányistáit is tolják ezzel az MDF felé, hiszen ha eztán hetente legyurcsányozzák, meg ledebreczenizik az MDF-et, akkor egy ortodox gyurcsányista is komolyan elgondolkozik rajta, hogy miért ne szavazzon inkább Debreczeni pártjára, mint az MSZP-re, ahol Sziliék már fenik a késeiket...

[nev] (törölt) 2010.01.13. 23:36:58

@Diocles:
ez is lehetséges persze. hogy az olajfát balközépre kerül. de mi van ha jobbközépre. mi van ha azt mondják: meg kell változtatni a nyugdíjrendszert. meg kell változtatni a segélyek rendszerét. tovább kell támogatni középosztályt.

és ebben egyet értenek a fidesszel. ez a csavar. én a helyükben biztosan ezt mondanám. erre ugyanis lehet azt mondani, hogy hazudtok rohadt, szemetek, de erre jönnek a szocik, hogy lám-lám a fidesz mégis csak ezt akarja. és ez mindenkinek jó, csak a fidesznek nem.

allahakbar 2010.01.13. 23:38:10

az én MDF listám:húzónév Gáspár Győző,Bajor Imre esetleg az a raccsoló idióta a heti hetesből-biztos befutók:Mónika /a sóbol/Latabár /a száz év felettiek kedvence,sorozatszinész pótolja/legalább kettő nolta énekes ,ja és Kozsó a fiatalabb dilóknak.csak így nyerhetnek

Diocles 2010.01.13. 23:42:03

@[nev]:

túlkombinálod.
esetleg provokátor vagy.

az ilyen szöveg éppen azért nem volna érdeke az MDF-nek, mert a kommunikációját a két nagy anyázására építi, tehát ha azt hangsúlyozná, hogy miben ért egyet a Fidesszel, azzal balról is, meg jobbról is elveszítené a szavazóit.
Dávid gátlástalan, de nem hülye.

freehckr 2010.01.13. 23:54:35

@[nev]:
"én a helyükben biztosan ezt mondanám"

Ehhez Bokros elvtársat nagyon el kellene dugniuk, úgy hogy ne is nyilatkozhasson. Márpedig nagyon úgy néz ki, hogy Bokros elvtárs az "olajfa" törzse, rá akarják építeni az imázst, szóval egyes kérdésekben bizony be kell böffentenie a véleményét. Na az lesz kemény: a szokásos neoliberális dogmáival "kinyírja" az imázst, az biztos. :)

kovaxx 2010.01.14. 00:01:42

@[nev]: "mdf-szdsz jobbközépre pozícionálja magát"

HAAAAAAAAAHAHAHAHAHHAAHAHAH

MDF-SZDSZ jobbközépena ahahahahahahahahah

Ekkora gyenge bemondásra még a hazug Gyurcsány sem vállalkozott pedig belőle aztán dőltek a hazugságok.

Baloldali szélsőséges debrecenivel aztán hitelesen lehetne "jobbközepet" építeni... Már csak "körmös" Bauer és Vásárhelyi Mária hiányzik az aranycsapatból.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.14. 00:23:32

kisgazdák, mdf-esek, szadeszosok és Bokros egy pártban. Ha azt nekem 5 éve mondja valaki, körberöhögöm.

gauche caviar 2010.01.14. 00:23:35

@kovaxx: esetleg orok kedvencem: Thürmer Gyula

[nev] (törölt) 2010.01.14. 00:24:54

@freehckr:
ez a neolib vonal lesz az imázs. az államháztartást egyensúlyba kell hozni. de ez egy jobbos politika az én értelmezésem szerint. fiskálisan közelítik meg a problémákat. de a fidesz szakértői is így közelítenek. ennyi legyen a hiány, vagy annyi. ezen vitatkoznak.

gauche caviar 2010.01.14. 00:26:27

@Fedor: nem ertelek. mindenki arrol papolt, hogy nincs idehaza osszefogas.
na, most meg van.
ja, erdekek alapjan?
hat miert, mi masert szoktak osszefogni az emberek? szivjosagbol? mindenkit a sajat erdekei vezerelnek (csak az "erdek" szot ne valami borzalmas negativ dologkent tessek felefogni. egyszeru dolgok, a kisembereknek is vannak erdekeik: sajat lakas, auto, plazmateve).

szoval most osszefognak akiknek kozosek az erdekeik.

freehckr 2010.01.14. 00:53:34

@[nev]:
"ez a neolib vonal lesz az imázs"

Pedig ezt a vonalat a szociális népszavazáson rekord részvétel mellett meggyőző többséggel utasította el a Zistenadta. :) Most megmondom: nem lesz nyerő tavasszal sem...

"de ez egy jobbos politika az én értelmezésem szerint"

Ez a folyamatosan csak az államháztartási hiány csökkentését és "misztifikálását" középpontba helyező tematizálás oldalfüggetlen, ez egy posztkommunista hungarikum. Semmi köze nincs semmiféle politikához, mellébeszélésre és mint említettem, a közélet tematizálására alkalmas. Egy kormányzatnak kicsit több funkciót kellene ellátnia, mint az államháztartási hiány csökkentését, még akkor is, ha a rekord hiányt ők okozták. :)

"ennyi legyen a hiány, vagy annyi. ezen vitatkoznak"

Nagyon vita nincs, illetve a jelenlegi baloldali liberális kormányzattal értelmetlen is ilyesféle "szócsatába" belemenni: eddig egyetlen hiányszámuk nem volt valós, főleg választási évben (ugye a 2006-ra a választások előtt vizionált 4% kúszott fel a "nem bontottuk ki az igazság minden részletét" kampány utána közel 10%-ra). A kormányzat tematizál, és lakájsajtósaik a kormányzat nyolc éves teljesítményének elemzése helyett inkább belemennek az "álvita" gerjesztésébe...

török gábor 2010.01.14. 01:12:29

@Diocles: A szervezet. Jelöltek, aktivisták, hálózat, erőforrások stb. Ez az, ami miatt annyira értékes lehet most az SZDSZ, s ami miatt a Magyar-Kuncze pártnélküli liberálisok végül nem kaptak ajánlatot.

combo 2010.01.14. 02:51:53

Szerintem várjuk ki a végét... Egyelőre ezek még csak értesülések. Az, hogy átigazol egy-két vállalható SZDSZ-es politikus, az még belefér (nálam). Pl. számomra Bokros vállalható, hiába volt MSZP-s pénzügyminiszter. Ha valamilyen néven választási koalíciót köt az MDF és az SZDSZ, akkor 1 szavazatot már el is vesztettek.

rockjano 2010.01.14. 03:45:33

@török gábor: pontossan, az MDF-nek kell a szervezet.

És ez nemcsak a parlamentbe kerülésről szól, azzal így már nem lesz gond szerintem, hanem a késöbbiekről.

Nagyon jó volna ha a két (vagy másfél :-) ) demagóg nagypárt mellé felnőne egy valamikor még potenciálissá váló harmadik. Ez egyedül csak az mdf-nek nem fog sikerülni ez már kiderült.

Azt gondolom mindenki tudja hogy a Fidesz népszerűsége nagyon gyorsan fog amortizálódni hatalmon, a szocikat meg nem felejtik még egy ideig a választók (mondjuk egy -vagy két év az átlagos választói memória).

Szerintem Retkesék és Dávidék ezzel bölcs döntést hoznak, lehet marakodni egymás választóiért de azon a mostani hangulatban mindenki csak veszítene mert nem mennének el azok a választók.

Nagy pofon ez az szdsz előző garnitúrájának de ők minimum megérdemlik.

Nekem személy szerinte (és ezzel még szerintem vagyunk így néhányan) meg nagy megkönnyebbülés mert lesz kire szavazni. Önmagában az MDf cikis és sokaknak az szdsz is de más név alatt pártszövetségben az azért más.

Kell persze még egy jó kampány, de van hozzá szakértő és ha lesz pénz akkor azzal sem lesz gond.

Egyébként ez szerintem a Fidesznek legalább annyira kihívás mint az mszp-nek. Az hogy a régi konzervatív szavazók most végleg nem az mdf-re szavaznak szerintem marhaság azok már régen fideszesek. Viszont a Fidesznek valamit el kell majd kezdenie érdemben is mondania és látszik hogy az mszp mint kéhezett vad csak erre vár. (ja és a fiatalok ott sem leszne rosszak gyorsan beletanulnak)

A Fidesz nem építheti csak Gyurcsányozásra a kampányát, ez önmagában kevés lesz.

Az LMP-nek meg ha nem jut be a parlamentbe akkor nehéz lesz felnőnie, arra amit ők hirdetnek ma még nem áll készen a társadalom.

stratez 2010.01.14. 04:42:15

@rockjano: Milyen kevés kell egyeseknek ahhoz, hogy tudjanak kire szavazni. Elég egy köztemető, amelyiknek a politikai hulláit feltámasztja egy-két élelmes temetkezési vállalkozó, meg egy hajléktalan pártelnök, aki a már régen ebben a temetőben guberál...

netsrot5 2010.01.14. 05:23:28

Bárki,... csak a FIDESZ NEEEEEEEE!!!!

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.01.14. 07:51:29

Elég ezekből a simlis, mutyizó, a 20 évünket tönkretevő pártokból!
/FIDESZ-MDF-MSZP-SZDSZ/

Én változást akarok, másra szavazok!

www.lehetmas.hu

midnight coder 2010.01.14. 07:55:12

Szerintem az ország szempontjából nagyon fontos lenne hogy az MDF-SZDSZ ne kerüljön be a parlamentbe. Nem a FIDESZ 2/3-a a lényeg, nem is az hogy mi lesz a Jobbikkal, de még az MSZP sem annyira, de ez a kártékony tetűláda banda épp ideje hogy eltűnjön a balfenéken. Minden bajunk okozója 89-től az a társaság amit ma SZDSZ-nek hívunk. Ha ők nincsenek akkor ma kb Szlovénia szintjén állna az ország. Egymagában az MSZP sem lett volna ennyire kártékony. Ők adták az izmot, de az SZDSZ adta az agyat annak az országot leromboló szörnyetegnek amit balliberális kormányzásnak hívunk.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.01.14. 08:00:00

Én elmegyek savazni majd, és egy qrva nagy 'Zorróbetűvel' áthúzom a szavazólapot. Megint.

hunyuan 2010.01.14. 08:09:14

@Gyurma73: "Akkor inkább legyen diktatúra.."

te kis fosadék csíra..megtudnád..
nem böföghetné' ilyeneket..

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.14. 08:11:35

A DC most a régi Kupa féle Centrum? alahol nagyon lemaradtam :/
Indulni szeretne a Civil szervezet is.. Telejsen elaprózódnak a zsavazatok. Egymást szivatja a sok kis próbálkozó...

@midnight coder: Pedig Bokros nagy koponya, csak az emebrség nem fért már a fejébe. Az Ő valóban radikális megoldásai egy szociálisan érzékeny kontrollal nagyszerű megoldás lehetne.

@immortalis: Aztán, ha sokan gondolkodnak úgy, mint Te, esetleg csak lusták elmenni szavazni, majd a kemény adó forintokból lesz új szavazás :/

Üdv:
www.kitvalasztanal.hu
Politikai tippelős oldal

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.14. 08:19:01

@ORBÁN LÉPJ HÁTRA ÉS VÉGRE NYERÜNK!:

Istenem, nagyon buta vagy. Ez nem az a hely, ahol ez a szöveg bejön. Itt nem 8 általánossal olvasgatnak, kedves droid úr.

-------------------

@poszt

Ad1. Amiben a "centrum" szó szerepel, az mind szoci kötődésű, ezt már megtanulhatta a magyar választó.

Ad2. Rosszul észlelték az mdf vezetői a helyzetet. Ők nem a fodoristáknak voltak szimpik, hanem a kuczistáknak, tehát azt a vonalat kellett volna annektálniuk. Fodort sokan utálták a régi szdsz bázisában (ezt a fórumokról egyértelműen tudom.)

Ad3. Aki még mindig szoci, az nem hiszem, h átpártol (sajnos), de azok, akik kiábrándult szocik, és nem mennének el szavazni jelen pillanatban, azok fogékonyabbak lehetnek a DC-re, mint a Mesterházyval fémjelzett szoci kampányra.

sanya64 2010.01.14. 08:28:29

Valaki segítsen picit!
Az édesdrága Ibolya éveken keresztül azzal hülyítette a népet, hogy na de ő aztán tényleg a korrupció ellen van, meg majd még külön hivatalt is felállít e célból, megminden, erre most arconköpve magát, összeáll a mindenféle mocskos ügyekben leginkább érintett és hitelességét vesztő társasággal?
Ő ezt vajon hogy fogja kimagyarázni megzavarodott híveinek és vajon mennyire fogják őt kiröhögni és az utcán is jó messziről kikerülni a jóérzésű emberek ezek után?...

szvsz 2010.01.14. 08:42:07

Muhahahahahaaaaa, ujabb Centrum Part.
Elso kezbol tudom, hogy amikor az elozo Centrum kiesett a valasztason es megkerdeztek Kupa Mihalyt, hogy akkor a szavazoik kit tamogassanak a tovabbiakban, a valasz 'leszarom' volt.
Azert kivancsi vagyok mi lesz az eredmenye a náci szadeszosbűnözők es a 'necsinaljunksemmitabbolnemlehetbajellenbenazördöggelisfeküdjünkösszehakell' elveinek keveredesebol.
Broaf-broaf-broaf.
Es meghogy Morvai Krisztina jarat le! Remelem majusban mar elzavarja 2 pofonnal ezt a ratyi bagazst, a masik kettovel egyutt.

radala 2010.01.14. 08:47:24

@rc: Igazából nem s akartam hozzászólni, mert annyira egyetértek mindennel, hogy sem hozzátenni sem elvenni nem tudnék belőle.
De már tegnap is írtam, hogy ez nyilván kopogtató gyüjtésre jó. Ez pont ugyanaz, mint ahogy a Fidesz 98-ben nem a hozzá elvileg közelebb álló mdnp-t karolta föl, hanem a Lezsák féle MDF-et.
Úgy tűnik, hogy egy pártszervezet nagyon sokat ér. Mondjuk a dolog ott bukhat, hogy szerintem szdsz pártszervezet sincs nagyon. 98-ban valószínűleg az mdfesek sokkal többet dolgoztak a Fidesz győzelméért, mint a sok léhűtő Fidesz aktivista. Talán én is emlékszem arra, hogy a szegedi mdf irodában mindig volt valaki, volt fénymásolójuk, voltak középkorú elszánt értelmes emberek a Fidesznek meg nem volt semmije, főleg nem aktivistái. Nyilván az akkori mdf ereje nem mérhető a mostani szdsz erejéhez, de ugye a célok is messze vannak egymástól.
Amúgy én nem hiszem, hogy bármiféle negatív hatása lenne ennek a koalának bármelyik pártra (m´ßarmint a mdf-re vagy szdszre).
Van egypár széplelkű normális Mo fan, de ők valójában csak önámító Orbanofóbok. Akik Sztálinra/Hitlerre is behúznák az ikszet, csak simán hazudnak nekünk, meg maguknak.
Sajnos elfelejtettem azt a baromi jó, hozzászólást, aki azt írta, hogy a DC pont olyan demagóg-populista, mint a többiek, csak nem nyugdíjjal, hanem a szellemi függetlenség látszatával üzletel.
Szerintem az LMP-re ez rettentő negatív hatással lesz. Mert ha valóban ők is a legeslegjobb párt a földkerekségen, akkor sincs 2 %-nál több olyan ember, aki valóban képes fölismerni egy párt jóságát. Ha nem tudnak "szellemi függetlenség hit" függőket szerezni, akkor nincs esélyük.

radala 2010.01.14. 08:51:50

@rc: Aki kormányt akar váltani, annak a jobbik meg a fidesz van esetleg az LMP. Az mdf nem kormányváltó. Aki ilyet mond az egy önbecsapó. Vannak ilyenek, de ők tuti a második körben elmennének kormányváltás címén GyF-re is szavazni.
Amúgy ilyen nem lesz, mert ha 50 % fölött lesz a részvétel, akkor nem lesz szinte második forduló.

radala 2010.01.14. 08:54:20

@Gyurma73: Majdbnem biztos vagyok abban, hogy a Jobbiknak vannak MDF-Fidesz/miép-Jobbik jelöltjei. A pártváltással nincs különösebb baj, pont eleget mozognak ahhoz a pártok, hogy akár egy helyben maradva is más-más pártban találd magad olykor.

radala 2010.01.14. 09:01:48

@Myacis: Nincs gyakorlatilag különbség a 6 + 9 illetve a 15 % együtt között.
Egy kicsivel jobb a 6 + 9, mert az országos listán van egy d´Hont korrekció, ami egy kicsit nyomja a kicsiket, de ez max 1-2 mandátum.
Onnantól kezdve jobb a két párt külön, mint az egy nagy, ha ketten le tudják nyomni az egy nagyot, mert akkor a visszalépő kap töredékszavazatot a látszólag nem hasznosuló szavazatai után.
Most nincs ilyen helyzet.

radala 2010.01.14. 09:05:30

@Gyurma73: Szavazz a Fideszre!!!
Tuti, hogy senki nincs, akit Orbánnál jobban gyűlöl GyF. Most komolyan, ha őrjöngő szocikat akarsz, akkor a Fidesz 2/3 sokkal jobban eléri ezt. :-)

szkeptikus vagyok 2010.01.14. 09:13:20

Sziasztok! Jó látni, hogy vannak még olyan emberek, akik képesek ilyen szellemi magaslatokban repkedni, és kitalálni, hogy melyik formáció milyen "szellemi" töltettel rendelkezik, melyik politikus milyen "értékeket" képvisel, és melyik a legtisztább "ideológia". De ez szerintem ma 2%-ot érdekel. És azoknak is a fele elfordult most, gyomor-forogva, hiszen a "nagy rendszerváltók" a vetített imázsukat szembeköpve, összeborultak, bebizonyítva, hogy megélhetési politikusokról beszélünk, akiknél minden elmondott mondat csak púder, és csak a pénz és a hatalom és befolyás érdekli őket. De az emberek 98 % ehhez vagy nem ért, vagy csak olyan földhözragadt, hogy olyan dolgok érdeklik, mint a maga és családja biztonsága, a munkahelye, a megélhetése, és hogy többet mutathasson, mint a szomszédja. És nekik - szerintem - úgyis ígéretek kellenek. Már nem is nagyok. Már nem vágynak megbecsülésre, elismerésre, sokan már a Maslow-i piramis alján topognak, és arra vágynak, hogy biztonságban lehessenek, és ne kelljen éhen-halniuk, némi túlzással.
Úgyhogy eszmeileg hülyeségnek tartom, de nyilván az SZDSZ pénze, elfogadhatóbb köntösben még csodákra lehet képes. Csak fussa elég cédulára...

[nev] (törölt) 2010.01.14. 09:26:43

@török gábor:
plusz az ideológiára. sose fogok ezekre szavazni, mert a személyek számomra nem elég hitelesek. de érteni vélek egy koncepciót. a gazdasági liberalizmust akarják összehozni a kult konzervatizmussal.

már látom ahogy bauer tamás magyarázza az atv-ben, hogy ők nem a szocik (mszp-munkáspárt), nem a nácik (fidesz-jobbik), de nagyon sok kérdésben, nem mindenben, de nagyon sok egyetértenek a jobboldal szakértőivel. és ez mindenkinek jó, kivéve a fideszt.

az mszp-nek jó, mert a választók számára az jön le: bakker itt egy baloldali párt van, az mszp.

az olajfának jó, mert ezzel nem a kormány, hanem az ellenzék mellé pozícionálják magukat. azt kell mondaniuk, hogy nem volt itt semmiféle neoliberális program, a fidesz szakértői is neoliberálisak (járai, matolcsy, és a többiek), mert nincs más lehetősége az országnak.

és ez a jobbiknak is jó, mert azt tudják mondani: lám-lám itt mindenki neoliberális, kivéve minket.

[nev] (törölt) 2010.01.14. 09:33:08

@szkeptikus vagyok:
politika=ideológia
politizálás=ideologizálás

Higany 2010.01.14. 09:37:01

@immortalis: Ha úgy döntesz, hogy a véleményedet a szavazólap áthúzásával fejeznéd ki, a biztonság kedvéért azért mindegyik neve mellé tegyél X-et, nehogy véletlenül valaki érvényes szavazattá tudja alakítani...

Yasashi Tanuki 2010.01.14. 09:44:54

@gauche caviar: "de a magyar lakossagnak tortenelmileg is nagyon fekszik a jobbik altal kepviselt "hangulatfokozas" (filozofianak nem mondanam...) "

Egyetlen problémát kellett volna kezelni és el lehetett volna kerülni, hogy a Jobbik elérje a 10%-ot, de fontosabb volt az antifasiszta tüntetéseken szónoklás mint a vidéki lakosság biztonságának a biztosítása. A magyar lakosságnak mindössze azt lehet felróni, hogy ragaszkodik az élet és vagyonbiztonságához még akkor is ha ezt egy szélsőjobbnak kikiáltott párt garantálja.

szkeptikus vagyok 2010.01.14. 10:13:21

@[nev]: igazad lehet, bár én is ideologizáltam, csak éppen azon a szinten, ahol -szerintem- az átlagemberek ideologizálnak. Mert valamelyest ők is odafigyelhetnek, hisz miért került volna 1% alá az SZDSZ, ha pénzük dögivel van, és végig divatos liberális lózungokkal jöttek. De szerintem éppen ezek az egyszavas leírások koptak meg, mint "náci", "liberális", "szélsőséges", "demokratikus" a szemükben, mert ha tudják is, hogy mi mit jelent, akkor sincs idejük ilyenre figyelni, mert a bűnözés, a szegénység, a kiszolgáltatottság már a szájukig ér. Szerintem egyébként a Jobbik azért lesz sikeres, mert ha leszedjük róluk a rádobált sarat (náci, stb.), akkor egy olyan szervezet képét mutatják, amely nem korrumpálódott, nem csak érthetetlen "demokratikus értékrendről" és "svéd tipusú nyugdíjrendszerről" beszél, hanem biztonságról, elszámolásról, rendről. Ezek persze mögött lehet nagy semmi is, de az ő szájukból mégiscsak hiteles és csináltak egy gárdát is, ami ebbe az irányba mutat, vagyis észrevétlen pártként a tettek mezejére is léptek. És ők ettől egyediek, mert az emberek pislognak, hogy jé, ezt is lehet, és ez inkább az ő napi problémáikhoz kapcsolódik. "Tudják, merik, teszik!"

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.14. 11:02:23

Szavazzon csak mindenki a mocskos, undorító és hazug Fideszre, amelyik már 1998-ban is becsapta a választókat, és a rákövetkező 4 évben szétb...ta a gazdaságot. Orbán már bebizonyította 100-szor, h semmibe veszi a demokráciát, és tehetségtelen közgazdászokkal veszi magát körbe.

--------------------

Kérdem én: egy fenti vagy ahhoz hasonló komment kinek az érdekét szolgálja? Mit ér el vele az, aki ilyet beír?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.14. 11:09:11

@[nev]:

Hát azért ez elég nagy hülyeség, mert a maga módján persze lehet úgy értelmezni, h minden ideologizálás politika, de az már korántsem állja meg, h minden politika ideologizálás.

A kettő nem egyenlő.

akakukk 2010.01.14. 11:23:10

Elgondolkodtato az elemzes. Nekem ugy tunik, az SZDSZ olyan most mint a Piszkos Fred: akit elkezd szeretni, azt megutaljak. Ennek a kockazatat kell hogy lassa az MDF is. Csak a penzt tudom elkepzelni mozgatonak, az SZDSZ mogott komoly toke all, ebbol kap az MDF is, akinel valoszinuleg ures a kassza. Az egyeb osszeeskuves elmeleteket meg akar ne is emlitsuk....

Periksz 2010.01.14. 11:23:19

Ha bejut az MDSZ, azzal nem gyengíti a Fidesz – KDNP pozícióját, merthogy főleg az országos listáról szerez majd mandátumot az MSZP és a Jobbik elől. Második fordulóban MDSZ-es jelölt max. 30 helyen, főleg Budapesten marad majd állva, ott lesz csak tétje az esetleges visszalépésnek. De ott sem nagyon, mert akkorra már totál rezignált állapotban lesz a balos szavazópopuláció, látva a Fidesz addigra megszerzett mintegy 100 első körös győzelmét és ugyanennyi területi mandátumot. Nagyrészt otthon maradnak majd.
Ugyan a kampány során Somogyinak a liberál szavazókat kell lépre csalnia, de később, az új OGY-ben el kell majd tolódniuk balra. Merthogy egy a Jobbiktól távolságot tartó, középre húzó Fidesszel szemben csak egy balos ellenzéknek lesz esélye, és erre ott lesz egy mondjuk 80 fős MSZP-frakció.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.14. 11:27:18

@Periksz:

"Somogyinak a liberál szavazókat kell lépre csalnia, de később, az új OGY-ben el kell majd tolódniuk balra."

Így van! És akkor majd a történelem szépen megismétli önmagát...

mirrmurrkandúr 2010.01.14. 11:40:58

@ORBÁN LÉPJ HÁTRA ÉS VÉGRE NYERÜNK!: Most már legalább tudjuk, Kedves Seggfej, hogy az LMP ki ellen -és ki helyett- alakult elsősorban. (nem mintha eddig...)

De kár a gőzért, kaptok egy százalékot áprilisban, és már megint jobban jártatok, mint ami megérdemeltetek volna...

Persze nem értem minek tépjük itt a szánkat, az ilyen bunkó, sötét szardarab választ magának egy provokatív nicknevet, beír egy ilyen faszságot, és onnantól kezdve se kép, se hang... Gondolom, ezek alapján tudjuk, hogy az LMP alkalmatlan a támogatásunkra...

Csak ennyit akartam, kedves Faszfej:-)

mirrmurrkandúr 2010.01.14. 11:50:19

@netsrot5: csak ismételni tudom magam: menj szépen haza játszani!

Diocles 2010.01.14. 12:13:42

Korábban szó volt a budapesti választókörzetekről, TG is írt róla, és szerintem ehhez a poszthoz is nagyon kapcsolódik a téma, ugyanis egy MDF-SZDSZ Bp-n, főleg a "pénzesebb" körzetekben, lazán elérhet 15-20%-okat is.

Ez pedig azt jelenti, hogy nagyon komoly alkupozijai lesznek a második forduló előtt az MSZP-vel szemben (feltéve ha egyáltalán meg akar egyezni, szerintem hülye lenne, mert négy évig azt hallhatná jobbról, hogy lám-lám... és mindezt cserébe néhány mandátumért... De hátha, ne fussunk a dolgok elébe.)

Szal a lényeg az, hogy az MSZP-nek nagyon fontos lesz Bp-n ez a 15-20% szavazat, enélkül sehol nem tudnak nyerni.

És van egy speciális körülmény Bp-n, erre felhívnám Török Gábor figyelmét!

Bp-n, erről az index is cikkezett, Hagyó nagytakarítást végzett, tehát a régi bejáratott szocikat kidobta, és saját magára, illetve a haverjaira cserélte, így ezeken a körzetekben HATALMAS ESÉLYE van az MDF-nek, feltéve ha olyan arcokat indít (Debreczeni, Bokros), akik elismertek szoci körökben is.

Mondok egy példát, Hagyó a 12. ker-ben indul most, ott nagyon sűrű a népesség és mindig nagyon magas a részvétel, tehát ha ott elindítják Bokrost vagy Debreczenit, az azt jelenti, hogy még a legfanatikusabb szocik is inkább az MDF-re voksolnak, mintsem Hagyóra.
(Pláne ha addigra már Hagyónál kopogtat az ügyészség, legalábbis a szocik ettől félnek az index szerint.)

Szal ha Hagyó ill. a Hagyó-emberek körzetében nyomulna az MDF ismert arcokkal, akkor Bp-n szerintem tízezrével záporoznának a plusz szavazatok.
Nincs olyan szoci szerintem, aki Hagyót ikszelné Bokros helyett... Ez kapásból 30-40 ezer szavazat.

[nev] (törölt) 2010.01.14. 12:17:05

@szkeptikus vagyok:
oké. a jobbik micsoda. szerintem a parasztpárt. most ez megint lehet, hogy durván hat elsőre. szerintem a jobbik szavazótábora a kisgazda szavazótábor. azok a bizonytalanok (első szavazók) szavaznak a jobbikra, akiknek a szülei kisgazda szavazók voltak.

a jobbik mit mond. földed van, dolgozol. és vannak ellopják a termést. jön a jobbik, és megvéd. és vannak, akik fel akarják vásárolni a földet, és földön futóvá akarnak tenni. jön a jobbik, és megvéd. dióhéjban ez a programjuk.

kiket érint ez leginkább. a parasztságot egészen nyilvánvalóan. a parasztság problémáival ma a jobbik foglalkozik a pártok közül egyedül.

de a jobbik válaszait, a cigány, és a zsidóellenességet a városi munkásság nem érti. számára a cigány nem a tolvaj, hanem a segédmunkás. a zsidó nem az uzsorás, hanem a munkaadó. és nem azt akarja, hogy a "cigányokat" ne integrálják a társadalomba, hanem azt, hogy integrálják. nem azt akarja, hogy a "zsidók" vonuljanak ki, hanem azt, hogy ne vonuljanak ki. tehát egy munkás akármennyire egyszerűen gondolkodik, nem fogja elfogadni a jobbik válaszait.

na most az olajfa esetleg át tudja rajzolni úgy a politikai térképet, hogy van egy balos munkáspárti koalíció (mszp-mkm), van egy jobbos parasztpárti (fidesz-jobbik), és van egy mérsékelt konzervatív-liberális középpárt (mdf-szdsz). lehet, hogy nem, mert hiteltelenek lesznek azok a személyiségek, akik ezt képviselik, én leginkább erre tippelek, hogy a végén kétpárti parlament lesz. de ez csak egy tipp.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.14. 12:21:38

@mirrmurrkandúr:

A szigorú cipődbe bújtál be ma!:o)) Lendül a láb, ki tudja, kit talál;-)

radala 2010.01.14. 12:21:56

@Diocles: 12. kerületben semmi esélye senkinek, ott az elsö körben 60 % fölött lesz a Fidesz ez tuti:-)

Diocles 2010.01.14. 12:31:35

@radala:

nem erről beszélek radala, hanem arról, hogy ki szerzi meg a budai kerületekben a ballib voksokat.

az MDF ugyanis CSAK AZZAL bejuthat a P-be, ha Budán, ill. a belvárosban Debreczenivel meg Bokrossal összeszedi azokat a ballibeket, akik fújnak az MSZP-re a BKV-ügy miatt.

egy Hagyó vs Bokros párviadal pedig szimbólikus lehetne: hogy kire akartok szavazni, kedves exszocik, Horn exminiszterére, vagy a BKV-t felügyelő szocialista exalpolgármesterre?
CSAK EZ kapásból több tízezer voks abban a körzetben (függetlenül attól, hogy Pokit nyilván nem győzné le), szóval ha az MDF-nek van esze, akkor az ismert arcait (Bokros, Somogyi, Debreczeni) azokban a körzetekben veti be (és mindegyiket beveti, ugyanis egy Bokrost nyilván nem tud helyettesíteni egy noname helyi jelölt, akiről még senki nem hallott), ahol a ballib értelmiség nagy számban jelen van.
Vagyis Budán és a belvárosban.

Diocles 2010.01.14. 12:38:36

@radala:

a fenébe, elszállt a válaszom.

nem arról beszélek, hogy ki nyeri, hanem arról, hogy ki szerzi meg ott a nagyszámú ballib értelmiség voksait.

ha az MDF nagyot akar kaszálni, akkor Hagyóval szemben indítja valamelyik nagyágyúját, több tízezer plusz voks a területi listára, ez akár mandátumot is jelenthet.

Isakson26 2010.01.14. 12:41:01

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=87): "Szavazzon csak mindenki a mocskos, undorító és hazug Fideszre, amelyik már 1998-ban is becsapta a választókat, és a rákövetkező 4 évben szétb...ta a gazdaságot. Orbán már bebizonyította 100-szor, h semmibe veszi a demokráciát, és tehetségtelen közgazdászokkal veszi magát körbe."

www.youtube.com/watch?v=mhi7z52p1Nw

ajánlom mindenkinek...már akkor kibújt a szög zsákból...

[nev] (törölt) 2010.01.14. 12:49:25

@Diocles:
magyarán az olajfa a közetkezőképp próbálja felosztani a magyar társadalmat
-- munkások: baloldal
-- parasztok: jobboldal
-- értelmiség: közép.

utóbbiak két dolgot tehetnek: vagy rájuk szavaznak, vagy otthon maradnak. nyilván ajánlanak majd egy helyet schiffernek is, hogy kipipálják az lmp-t. de én még seres máriát se tartom elképzelhetetlen indulónak. és ezeknek a pártok ezt komolyan fontolóra kell venniük, hiszen néhány körzetet leszámítva a megfelelő számú kopogtatócédula összegyűjtésére sincsen esélyük.

radala 2010.01.14. 13:40:09

@radala: igazából nincs benne semmi érdekes. Kár is elolvasni:-)
Hiába bedőltem a névnek.
Egyetlen egy érdekes észrevétel azért csak van benne. "...hogyan állhatnak össze egy olyan párttal, amelynek a jelenlegi formája a legelképesztőbb erőszakosságok, szabálytalanságok és törvénytelenségek révén alakult ki."
Mondjuk nem értem, hogy már miért zavarna egy szdsz-est, akit nem zavart a Mártíriuszozás bármi is. De azért érdekes fölvetés.
Tényleg hány ember emlékszik még Almássy Kornél kicsinálására? Lezsák-Horváth Balázsig papíron is törvénytelen kicsinálására?
Igazából már én sem.

kristofnagy 2010.01.14. 14:50:04

az MDF már nem csak politikusokat nyúlj le
most az LMP több hónapja futó kopogtatócédula-regisztrációs kampányát másolták le
www.lehetmas.hu/176 --ez az LMP-é
http://www.mdf-budapest.hu/---és ez a fórum féle copy

dzsaszper 2010.01.14. 15:07:02

@török gábor: már csak az a kérdés, hogy ezzel jó üzletet csinálnak-e? (ezt értem az MDF-re meg az SZDSZ-re is)

Rövidtávon lehet hogy igen, mert esetleg bejutnak. Hosszútávon viszont halmozzák az amúgy is meglévő hitelességi deficitet mindkét társaságnál.

Persze az SZDSZ helyzetén nehéz mit rontani, az MDF is a túlélésre játszik. A jelek azt mutatják, hogy a hitelesség és az integritás ilyenkor sokadik szempont.

De más oldalról nézve, talán épp az integritás hiánya juttatta ide az MDF-et, a hitelesség hiánya pedig az SZDSZ-t. Ebből a problémakörből egy mini olajfával aligha tudnak kikerülni, és 4-8-12 év múlva a most szerzett szavazótábor fog elveszni.

Kiváncsi vagyok, az MDF és az SZDSZ 2006-os szavazói közül hányan szavaznának a mini-olajfára. Egyszer-kétszer el lehet játszani a szavazótábor szinte teljes lecserélését. Az MDF és az SZDSZ ezt 1990 óta már többé-kevésbé eljátszotta. Most el akarják játszani másodjára, és kérdés hogy összejön-e. Harmadjára szerintem már esélyük sem lesz...

kovaxx 2010.01.14. 15:07:56

@[nev]: "a városi munkásság nem érti. számára a cigány nem a tolvaj, hanem a segédmunkás. "

Kb 100-200 évvel ezelőtt még igaz is volt, amikor mindenki csak azt látta ami közvetlen környezetében történik, nem volt média nem volt tévé nem volt internet. Egy városi "munkás"-nak is lehet tévéje lehet internete.

Tudhat az Olaszliszkai brutális lincselésről fényes nappal ("Öld meg a magyart" kiáltások közepette) Halhat Marian Kozma meggyilkolásáról, halhat a rendrőautóba baltát vágó hordáról, a Sajóbábonyi támadásról, a többi vérengzésről. Internet előtt ülve ismerheti a börtönstatisztikák etnikai megoszlását stb stb.

Szóval elég kétséges hogy ezek után bárki is akinek minimális tájékozódási lehetősége is van a "cigány=segédmunkás" abszurditásának szintjén mozognak akár városban akár falun él.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.01.14. 15:14:19

Szerintem ehhez hozzájárulhatott, hogy az EP választáson még az MDF mögött álló Hit Gyülekezete kiment onnan. (Hogy miért, nem tudom, de az MDF szociális kártya-javaslata után egy kártya-ellenes cikk jelent meg a Hetek-ben).

Így az MDF totálisan szervezet (és pénz?) nélkül maradt.

Egy konzervatív-kapitalista pártnak lehet, hogy lenne tábora (bár én nem szavaznék rájuk), de így megspékelve az szdsz-tőkével... Így, akik nem korrupt pártra akarnak szavazni, tényleg csak az LMP vagy a Jobbik marad. Kinek-kinek ízlése szerint.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.01.14. 15:20:03

@[nev]:
Az LMP nem fog semmilyen formában részt venni ilyen "olajfában" azokkal a pártokkal (MSZP és SZDSZ), akik viccet csináltak a demokráciából hatalmi érdekből.

Robinzon Kurzor 2010.01.14. 15:29:30

Ennek így semmi értelme.

Aki azért X-elne az MDF-re, mert nem akar SZDSZ-es muksókra szavazni, azt mivel akarják megtartani?

Ha meg valaki még nem pártolt el az SZDSZ-től (leginkább a Bokrossal felálló MDF-hez), annak meg valami olyan oka van, hogy azok egy jó része nem hiszem, hogy követni fogja az SZDSZ-es potentátokat az MDF listára.

Nem hiszem, hogy ennek pozitív egyenlege lesz, sőt.

Ettől függetlenül még lehetséges, hogy az MDF annyira legyengült szervezet, hogy egyedül nem tudna indulni, de ha csak így tud, akkor szintén vége van, mint a botnak.

Robinzon Kurzor 2010.01.14. 15:31:16

@Lastres:

Ez tiszteletre méltó, de ha az LMP nem tudja elhitetni magáról, hogy reális esélye van az 5%-os küszöb átlépésére, akkor kevesebb szavazatot fog kapni, mint ahány ajánlószelvényt.

rockjano 2010.01.14. 15:39:41

Sok itt a gyűlölködő de nem baj.

Ez nem olajfa először is abban az mszp-nek is benne kellett volna lennie.

Szerintem ezzel Retkesék nagyobb politikai realitásérzékről tettek tanúságot mint az elődeik valaha, ez az szdsz már tényleg más mint volt. A régi társaságból leginkább még Fodor volt vállalható ha ő még kapna szerepet az jó lenne.

A nagy kérdés itt nemcsak a választások hanem az utána következő stratégia. Mindkét pártnak nagy szüksége van rebrandingelésre, igen az mdf-nek is.

Logót, nevet kell váltani bizonyos szempontból. A világ sok részén vannak sikeres állandó pártszövetségek.

Amire számítani lehet: (szerintem) választás után fél évvel

Fidesz: visszamegy törzsszavazóbázisra, marad legnagyobb párt kb. 40%

Mszp: balratolódás, baloldali demagógiával támadva a fideszt ellenzékből: kb. 25%

Jobbik egyértelmű tartós parlamenti jelenlét de olyan 8-10% körül stabilizálódva (parlamentbe kerülésük sokat fog "reszelni" rajtuk.

és akkor: akik sem a jobb sem a szélsőjobb sem a baloldali demagógiát nem szeretik azoknak kell lennie egy, és csak egy !!! alternativájuknak és ennek egy DC megfelelhet. Persze nehéz egy ilyen pártszövetséget komoly súrlódások nélkül fenntartani de hajrá. Szervezetileg az szdsz még mindig erősebb és bp-en szerintem népszerűbb is. Az mdf brandje viszont erősebb.

és sokan nem maradunk otthon hanem lesz kire szavazni akár még tenni is ezért. ÉS ami a politikai hullákat illeti! hahahaha orbánék nem politikai hullák meg kövér semjén vagy akármelyik, előbb-utóbb mindegyik az lesz.

vajon jó ötlet volt a fidesznél hogy megint orbán lesz a miniszterelnök????

Zoltchy (törölt) 2010.01.14. 15:51:23

Török Gábor:

Reggel a tévében hallottam, hogy az MDF kádergyűjtéség "újrahasznosításnak" nevezte.
Értem én, hogy egy elemző nem mondhat akármit a tévében, de legyünk őszinték: ugye, a "kukázás" korrektebb kifejezés lenne?

[nev] (törölt) 2010.01.14. 16:08:30

@Lastres:
számomra sem hiteles ez a koalíció. ezzel együtt az lmp helyében én komolyan fontolóra venném az ajánlatukat, már ha lesz ilyen.

csak azt mondom, hogy ezen kis értelmiségi pártok számára racionális lehet egy választási koalíció. a vk-kat feloszthatják egymás között. a listán pedig felváltva sorakoztathatják fel jelöltjeiket.

egy esetleges parlamentbe jutás után ellenzékbe kerülve külön frakciót alapítanak.

dr. mesterséges színezék 2010.01.14. 16:54:53

@rc: "hát nem értek veled teljesen egyet
az MDF ezzel a lépéssel eljátssza a hitelességének az utolsó morzsáit is"

Előbb kopogtatócédula legyen, hitelesség nélkül még mindegyik párt boldogult...

radala 2010.01.14. 16:56:19

@[nev]: Szerintem az LMP nem veheti ezt fontolóra, hacsak nem az lenne a cél, hogy Schiffer bekerüljön a parlamentbe. Gondolom ezt már korábban is elérhette volna, ha akarja, szóval ez biztos nem lehet cél. Mondjuk szerintem az LMP-nek ez a koala+láthatatlanság betesz. Szerintem az EP-t sem tudják megismételni.
Kár.

dr. mesterséges színezék 2010.01.14. 17:06:08

@freehckr: "Na az lesz kemény: a szokásos neoliberális dogmáival "kinyírja" az imázst, az biztos. :)"

Ha a TT kibírja Bokrost (és nincs az a hanta, amit 1 szervezett tömegnek el ne lehetne adni - ennyivel egyszerűbb a TT, mint 150ezer individualista szépkorú), akkor már csak a Szadi 18%-is plakátjait kell előszedni (arra az egyszeri szadista minden körülmények között repül, mint légy a szarra). Ja és persze hangosabban kell kajabálni, hogy "KÜLÖNBEN VISSZAJÖN A ZORBÁN", mint az MSZP, de valszeg Fletó rég meggyőzte őket, hogy 13% és +1 (+1) frakció jobb, mint 15% +0 frakció, ezért kímélni fogják a torkukat (Lendvai torkának jót is tesz a pihenés).

Robinzon Kurzor 2010.01.14. 17:18:48

@radala: Ha ilyen töketlenek, akkor nem kár.

dr. mesterséges színezék 2010.01.14. 17:21:05

@Diocles: 'egy MDF-SZDSZ Bp-n, főleg a "pénzesebb" körzetekben, lazán elérhet 15-20%-okat is. '

Se fővárosi, se pénzesebb nem vagyok, de ha volnék mindkettő, valszeg nem rajonganék azért, aki az MSZP alá tette a voksokat az ingatlanadó mexavazásánál, még ha éppen jobb híján ellenzékinek hívta is magát az a valaki.

rockjano 2010.01.14. 17:21:58

@mesterseges szinezek: Ez bizony kurvára így van...

Hiteleség!!!???...Romanticizmus, leáényregényolvasóknak.

Meg nézzük már meg néhány fideszes honnan jött (mdf, miép, mszmp, szdsz, kdnp, kisgazdák...folytassam???)

rockjano 2010.01.14. 17:23:27

@mesterseges szinezek: ez igaz de az a frakció volt és a párt nem értett vele egyet (mint én sem pedig libsi vagyok)

Az ingatalandó egyébként elég keveseket érint (engem sajnos nagyon)

rockjano 2010.01.14. 17:25:05

@[nev]: Ebbe az LMP nem léphet be és nem is fog...ők a mindenkit elutasítók pártja...egyébként lehet hogy ezzel nem lesznek teljesen sikertelenek de be nem jutnak...mondjuk3-4% is szép eredmény tőllük..van állami támogatás és lehet parlamenten kívül építkezni

dr. mesterséges színezék 2010.01.14. 17:30:23

@rockjano: Azt se tudom, mit kezd a pénzesebb fővárosi szavazó egy olyan párttal, amelyik a saját frakciójával se tud mit kezdeni, amikor az egy totál más párttal készül kezdeni valamit, de sejtéseim vannak.

rockjano 2010.01.14. 18:02:24

@mesterseges szinezek: vannak ugye történelmi helyzetek, meg nagy bukások meg nagy átalakulások.

Az Szdsz most ebben van és mást akar a teljesen másokból álló frakció akik most távoznak a politikából mint az újak.

Nehéz egy ilyen dolog de egyben megújjulás is. Az mszp-nél dettó. kell az eljövendő nagy bukás a generáció cseréhez. Hoszabb távon ebből akár jól is ki lehet jönni (vagy nem)

rockjano 2010.01.14. 18:03:17

A politikát folyamatában kell nézni nem egy pillanatfelvételre koncentráni, nem biztos hogy minden úgy lesz ahogy most látszik...

creativecitizen 2010.01.14. 18:10:42

MDF apróhirdetés a Magyarország Kisokosban:

kicsiny, de hatékony pártvezetés új pártot, szavazóbázist, programot és új jelölteket keres ...
az ajánlatokat "Múltunkat végképp eltörölni" jeligére a pártvezetés bukszájába kérjük ...

garancia típusa: a nevünket nem adjuk!

creativecitizen 2010.01.14. 18:31:46

garancia pontosítva:
a nevünk? na AZ változatlan!

pannonfunk 2010.01.14. 19:14:16

Én nem tudom eldönteni, hogy fletóék ezt azért pénzelink, hogy kerüljenek be az ibolykáék, és ezzel kevesebb legyen a fidesz mandátum, vagy azért, hogy ne kerüljenek be, és ezzel az mszp mandátumszám nőjjön.

6.Lenin 2010.01.14. 19:51:42

Azt már többször is leírtam itt,hogy az MDF és SZDSZ nevezetű valakik mindent el fognak követni a bejutásért.

azt is értem,megszokták a képviselőséget,hiszen ebből élnek.

Azt viszont nem értem,ellenzékben lopni,na erre nagyon kíváncsi vagyok.A Jobbik mellett lopni,persze van köztük 1-2 zseni ebben a témában,gyakorlatuk is van,igaz kormányzati pozícióban,de így?

Írtam már,ezeknél nem számítanak ilyen apró faszságok,mint elvek,erkölcs.Egy a lényeg,a lóvé,más nem számít.

Balt 2010.01.14. 19:53:09

@török gábor: "A szervezet. Jelöltek, aktivisták, hálózat, erőforrások stb."

Végül is lehet, a "be a szervezetbe" régi munkásmozgalmi szlogen (egy-egy feles előtt a romkocsmákban)... :) De hol van ma Demszkygrádon kívül értékes szervezet? (Na jó: + Tolnában-Baranyában, ahol Wekler praktizál.)

pannonfunk 2010.01.14. 19:53:24

@prometheus_X: Heuréka!!!

Az mszp+szdsz+mdf koalának 15%-ot kellene megugrania, és abban benne van, hogy buknak. Az mszp+dc-nek csak 10-et, az meg meglesz. Na, nem zseniális?

Balt 2010.01.14. 19:54:35

@török gábor: Ja, egyébként gratulálok a Reggelhez, részben láttam a beszélgetést: nagyon ott volt a szeren! :)

Balt 2010.01.14. 19:55:41

@combo: "akkor 1 szavazatot már el is vesztettek."

-2. :)

Balt 2010.01.14. 19:59:53

@rockjano: "nagy megkönnyebbülés mert lesz kire szavazni. Önmagában az MDf cikis és sokaknak az szdsz is de más név alatt pártszövetségben az azért más."

+1 (-1 MSZP :))
Mitől más...? :) Nagy mázli, hogy a "józan ész" olyasmivel tudhat kampányolni, amit úgyse kell megvalósítani... (Jobbik, másképpen.)

Balt 2010.01.14. 20:03:22

@rockjano: "(ja és a fiatalok ott sem leszne rosszak gyorsan beletanulnak)"

Hol?
Az MDF-nél? Almássyt, Olajost kinyírták.
Az SZDSZ-nél? Az új DE - mint egykori "Demokratikus Ellenzék" :) - Generáció atomizálódott, bár vannak Demszkyhez hű magjai. (John.)

Balt 2010.01.14. 20:05:51

@midnight coder: "Egymagában az MSZP sem lett volna ennyire kártékony."

Tény, hogy háromból két ciklust az SZDSZ-nek köszönhetnek. ("Köszönhetünk"...) Bár ha a Demokratikus Csordát is beleszámoljuk, akkor 3/3...

Balt 2010.01.14. 20:06:55

@immortalis: "Én elmegyek savazni majd, és egy qrva nagy 'Zorróbetűvel' áthúzom a szavazólapot. Megint."

Ezt lehet, és még mindig jobb, mintha otthon maradsz!

Balt 2010.01.14. 20:12:44

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=87): "Ad3. Aki még mindig szoci, az nem hiszem, h átpártol (sajnos), de azok, akik kiábrándult szocik, és nem mennének el szavazni jelen pillanatban, azok fogékonyabbak lehetnek a DC-re, mint a Mesterházyval fémjelzett szoci kampányra."

Mindegy: ha a részvétel nő, az MSZP egyre kevésbé maradhat váltópárt... (Már így sincs erre esélye szerintem.)

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2010.01.14. 20:15:49

@Balt:

Jaja, jól látod!
Pont ezért ugrottam ide (most csak 1 pill.-ra) hogy közvetítsem ebbéli elismerésemet:)

Kedves Gábor, igazán üdítő volt hallgatni, együtt volt kellem, s szellem, ami beszélgetőpartneréről aligha mondható el....( Látva legalábbis a Semjén interjút... Fogalmam sincs, miért jó egy műsorvezetőnek, ha feltörlik vele a fél stúdiót?)

Balt 2010.01.14. 20:23:38

@[nev]: "az olajfának jó, mert ezzel nem a kormány, hanem az ellenzék mellé pozícionálják magukat. azt kell mondaniuk, hogy nem volt itt semmiféle neoliberális program, a fidesz szakértői is neoliberálisak (járai, matolcsy, és a többiek), mert nincs más lehetősége az országnak."

Ez máris megdőlni látszik, mert a Fidesz előbb lépett, már beszorultak Bokrossal, Debreczenivel Gyurcsány mögé...

Balt 2010.01.14. 20:29:42

@Periksz: "Második fordulóban MDSZ-es jelölt max. 30 helyen, főleg Budapesten marad majd állva"

Szerintem ezt erősen túlbecsülöd...

Balt 2010.01.14. 20:31:34

@Periksz: "erre ott lesz egy mondjuk 80 fős MSZP-frakció."

Ezt is. :)
Azt azért megnézném, amikor az állva maradt jelöltjeit - ha lesz ilyen :) - Bokros Ibolya az MSZP-s jelölt javára lépteti vissza... :)

Balt 2010.01.14. 20:34:57

@Diocles: "Ez pedig azt jelenti, hogy nagyon komoly alkupozijai lesznek a második forduló előtt az MSZP-vel szemben (feltéve ha egyáltalán meg akar egyezni, szerintem hülye lenne, mert négy évig azt hallhatná jobbról, hogy lám-lám... és mindezt cserébe néhány mandátumért... De hátha, ne fussunk a dolgok elébe.)"

Az szerintem kizárt, hogy azon az 1-2 helyen (V. ker., Zugló?) ahol egyáltalán állva maradhatnak, az MSZP-vel együtt kitegyenek 50%-ot...

Balt 2010.01.14. 20:37:43

@Diocles: "Nincs olyan szoci szerintem, aki Hagyót ikszelné Bokros helyett..."

Messze kevés, szerencsére... :)
(Budán pláne esélyük sincs, legfeljebb Kelenföldön, esetleg Budafokon.)

Balt 2010.01.14. 20:40:42

@[nev]: "kiket érint ez leginkább. a parasztságot egészen nyilvánvalóan. a parasztság problémáival ma a jobbik foglalkozik a pártok közül egyedül."

Épp most beszél a Magoszos (Fideszes) Jakab István.

Balt 2010.01.14. 20:45:12

@Diocles: "ha az MDF-nek van esze, akkor az ismert arcait (Bokros, Somogyi, Debreczeni) azokban a körzetekben veti be (és mindegyiket beveti, ugyanis egy Bokrost nyilván nem tud helyettesíteni egy noname helyi jelölt, akiről még senki nem hallott)"

Most ehhez képest Ibolya újabban nem indul egyéniben (Rogán ellen indilt volna), talán Herényi sem; persze lehet, hogy rossz lenne az optikája, ha a kampányzáróról vinné el az ügyészség. :)) (Ja, ne szaladjunk ennyire előre, akkor még védi a men5elmi jog őket...)

Balt 2010.01.14. 20:49:47

@[nev]: "-- értelmiség: közép.

utóbbiak két dolgot tehetnek: vagy rájuk szavaznak, vagy otthon maradnak."

:)) Ezt magad sem hiszed el.

Balt 2010.01.14. 20:56:11

@rockjano: "Ez nem olajfa először is abban az mszp-nek is benne kellett volna lennie."

Hogy már gyárilag benne legyen a gyökértetű? :))

Balt 2010.01.14. 20:59:43

@[nev]: "csak azt mondom, hogy ezen kis értelmiségi pártok számára racionális lehet egy választási koalíció. a vk-kat feloszthatják egymás között. a listán pedig felváltva sorakoztathatják fel jelöltjeiket.

egy esetleges parlamentbe jutás után ellenzékbe kerülve külön frakciót alapítanak."

Remélem, az OVB-nek azért lesz 1-2 szava ehhez, mert az 5%-os küszöb nem véletlenül van... (A Horn kormány óta, mert előtte "csak" 4% volt.)

Balt 2010.01.14. 21:02:31

@radala: "Mondjuk szerintem az LMP-nek ez a koala+láthatatlanság betesz. Szerintem az EP-t sem tudják megismételni.
Kár."

Egyetértek. Jó lenne dunsztba tenni őket 4 évre legalább, mert valamiféle váltópártra hosszú távon szükség lesz, így meg nagyon a Jobbiknak áll a zászló...

Balt 2010.01.14. 21:12:10

@pannonfunk: "Az mszp+szdsz+mdf koalának 15%-ot kellene megugrania, és abban benne van, hogy buknak. Az mszp+dc-nek csak 10-et, az meg meglesz. Na, nem zseniális?"

Várjunk, a pártegyesítés belefér a bő 2 (vagy csak 1) hónapba? Március közepétől már nem lehet az országos listán variálni, vagy nem jól tudom? A (cég)bíróság addig lezongorázza, vagyon"megosztással", miegymással? Hogy van ez jogilag?

Balt 2010.01.14. 21:14:43

@hölgyválasz: "Kedves Gábor, igazán üdítő volt hallgatni, együtt volt kellem, s szellem, ami beszélgetőpartneréről aligha mondható el..."

Ne légy ilyen szőrős lá... izé, szívű, nekem pont így tetszett a felállás. :) (Leülés...) :))

pannonfunk 2010.01.14. 21:17:05

@Balt: Gondolom, hogy belefér, mert hogy az mdf+szdsz nem fogja megugorni a 10%-ot, arra mérget veszek. Ezt a kitalálóik is így gondolják, biztos utánanéztek... Ezért lett DC, annak csak 5%-ot kellene megugorni. Gondolom én. De mondjátok, ha nem így van.

Balt 2010.01.14. 21:19:40

@pannonfunk: Passz. Valaki tolja már az OVB elé! Vagy még korai? Majd akkor kell balhét csinálni, amikor már nem tudnak sakkozni...?

6.Lenin 2010.01.14. 21:38:22

Megy itt az agyalás ezerrel,5 meg 10%ról,de uraim tegyük már fel a kérdést,mit a fenét akarnak csinálni az 5-10%-al?

Mi ebben a logika?

Szerintem a valódi cél a következő,betiltják valamilyen ürüggyel a Jobbikot,már többször megjelentek hírek arról,hogyan csinálják ezt tőlünk nyugatabbra.
Lesz valamilyen szélsőséges akció,Jobbikra kenve,aztán betiltás.

Fideszre is ráhúznak néhány "ügyet",megpróbálva gyengíteni a pozícióját.

Aztán jöhet az összeborulás,MSZP DC koalíció.

Egyenként egyiküknek sincs esélye a kormányzásra.Ők viszont kormányozni szeretnének,mert csak annak lenne értelme számukra.

Ennyi pénz,energia,mocskolódás azért,hogy ellenkezzenek a parlamentben?
Ennek semmi értelme.
Ezt minden erőfeszítés nélkül megtehetnék.

bunko_jobbos 2010.01.14. 23:02:08

Nyilván ezt a koalíciót az MSZP-től elfordult szavazóknak találták ki. Azt úgysem tudják már elérni, hogy az MSZP-re szavazzon, a Fideszre sohasem fog, így inkább otthon marad. KIVÉVE, ha adunk neki egérutat az MDF formájában.

Soha sem fogom megérteni, hogy ilyen 8 év után, és olyan 4 év után miért nem a Fideszre szavaz mindenki? Mi a fene kell még, hogy bebizonyítsák, hogy ők a legjobb választás? Mondjuk ezt már 2002-ben sem értettem.

mirrmurrkandúr 2010.01.15. 00:07:50

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=87): Nem malomkövet dobtam el, csak nehezen viselem az ilyen idiótákat...

szerintem megértesz...:-/

steverubellreborn 2010.01.15. 02:06:59

@Hasonmás:
Hagyjuk már az LMP-t!
Mondjatok egy embert, arcot, akit az LMP-vel azonosítani lehet! Komolytalanok, esélytelenek, láthatatlanok. "

azért ezt a társagágot nem nevezném reménytelnenek sem esélytelennek.
lehetmas.hu/rolunk/valasztmany

[nev] (törölt) 2010.01.15. 02:17:00

@radala:
@rockjano:
nem az a kérdés, hogy valami jó, vagy nem jó, hanem az, hogy mire jó. a politikában láttunk már sok mindent. csak azt mondom, hogy az lmp számára lehet ez egy dilemma.

[nev] (törölt) 2010.01.15. 03:08:01

@Balt:
bocs, de én nem azt állítom, hogy ez így van, hanem csak azt, hogy az olajfa így pozícionálhatja magát:

-- munkások: baloldal (mszp-munkáspárt)
-- értelmiség: közép (mdf-szdsz)
-- parasztok: jobboldal (fidesz-jobbik)
annak megfelelően, hogy ki kivel van, arra szavaz, vagy otthon marad. én már látom, ahogy dávid ibolya kiáll és azt mondja: "a demokratikus centrum a középosztály pártja" jön a tavsz, felvesz egy új a kosztümöt, kis kalapját, meg a napszemüvegét. és eljátsza a grófnőt. fodor gábor mellette a "kócos értelmiségi úrifiú". hogy mennyire lesz ez hiteles azt persze nem tudom.

persze értem én, hogy lesz aki visít és azt mondja, hogy "ne, ne, ne ezt a lemezt tegyük már megint fel", én is így vagyok ezzel, de az nem tehet mást, mint otthon marad. vagy ugye a zorro jelet rávési a szavazólapra, ahogyan mondta itt egy nick.

szóval a dc egy klasszikus 19. századi felosztást átvehet. amire lehet persze mondani (kovaxx), hogy internet korában idejétmúlt. lehet.

---

a dc szerintem egy orbán ellenes koalíció. azokat szólíthatja meg, akik nem szavaznak az mszp-re, és orbán miatt nem szavaznak a fideszre se. debreceni tipikusan ilyen.

de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy gyurcsány mellé kell felsorakozniuk. mondjuk debreceni mondhatja azt: járai, matolcsy, vagy szapáry ugyanabból a körből jönnek, mint bokros, igen tisztelt fidesz hölgyek, és urak. tessenek ezen elgondolkodni. az ellenzék mellé érdemes most inkább sorolódni, és nem a kormányoldal mellé.

a baloldali szavazó erre azt fogja mondani: "bakker itt mindenki jobboldali." és mindeközben az mszp egy klasszikus baloldali retorikával megszólíthatja a munkásosztályt. tehát visszajuthat a politika egy 19. századi minek lehetne ezt hívni premodern szakaszba. az mszp kilép abból a néppárti politikából, amit egyébként eddig folytatott. hogy mindenkinek ígértek valamit. de ugye ez a stratégia esett a kútba. de nem nehéz látni, hogy a fidesznek is ez lesz a veszte.

egy magyar focicsapat 6-ból 5-öt a nemzetközi kupa selejtezőiben (régen volt ilyen), megjelenik orbán viktor loki sállal a nyakábán, és ígér a városnak egy stadiont. teljesen irracionális a dolog, az uefa a győzelmekért azonnal utalt közel 1 milliárd forintot, a klub többségi tulajdonosa egy rendkívül ügyes pincérből lett milliárdos, aki előbb játékgépeket üzemeltetett, és most szállodaláncot épít. elég logikus, hogy építsen ő stadiont. és ne az állam vegyen neki egyet. oké. csak áprilisban a szocialisták meg fogják kérdezni. hol van a stadion. a kormányfő megígérte.

és nem lesz stadion. tudjuk. vagy ha lesz az debrecenen kívül nem lesz népszerű. a válság kellős közepén a magyar kormányfő futball stadiont adományoz egy klubnak, aminek többségi tulajdonosa egy milliárdos.

ezzel itt nem orbánt akarom szapulni, hanem azt mondom, hogy ez a néppárti politika konjunkturális időszakban működik csak. hanem egyre inkább megjelenik majd a rétegpártiság.

dzsaszper 2010.01.15. 09:03:18

Ugyan ezt már neves politikusok is mondták, de tőlük függetlenül is: szerintem az mszp+mdf megpróbálja az 1/3 parlamenti mandátumszámot megugrani, mert a mentelmi jog ügyében egy hajóban eveznek.

Jó kérdés, hogy ha a 2/3 szempontjából a jobbik lesz a mérleg nyelve, akkor mit fog csinálni. Ha így lesz, akkor ez lesz a jobbik hitelességének a próbája.

radala 2010.01.15. 09:03:52

@Balt: Szerintem a Jobbik nem lehet valtópárt. Illetve a mai formájában nem. Persze sok mindent el tudok képzelni, 90-ben biztosan azt mondtam volna, hogy az mszp sem lehet váltópárt, mert ilyet nem vesz be a "bölcs magyar nép" gyomra. Ennek ellenére azt hiszem, hogy olyan nincs, hogy egy radikális párt váltópárttá tud válni. Nem az lesz ugyanis, hogy ők lesznek normálisabbak, hanem az, hogy a "jobb-bal közép" pártok lesznek hülyébbek. Azaz a közép lesz egyre szegény, cigány, idegen ellenesebb. Mármint persze szerintem lesz így.

radala 2010.01.15. 09:05:57

@pannonfunk: Persze, hogy 5 % kell. Nem mdf-szdsz közös lista, hanem DC lista.

radala 2010.01.15. 09:56:57

@[nev]: Szerintem meg nem lehet ilyen dilemma. Az egész brancs mdf-szdsz-lmp nem tud 20 mandátumot szerezni ha megfeszül sem. Szerintem ez nem kiindul´ßasi alap. Jobb 3 % kint a parlamentből, az LMP-nek, mint bent egy ismeretlen koalában DI-vel.
Nem értek hozzá, de ha megremeg a pártrendszer, akkor azért még lehet az LMP-nek később is esélye. Mondjuk bekerül a BP közgyűlésbe, talán megcsíp valahol valamilyen polgármesteri helyet...
Mondjuk szerintem az a baj velük, hogy nem dolgoznak. Baromi nehéz értelmiségi pártnak lenni, mert mindenkinek derogál a plakátolás, a blogharc stb. Minden tag azt szeretné, hogy ö legyen a legelső, mindenki mindenkinek tetszeni akar....Nyilván a radikálisaknak könnyebb.

dzsaszper 2010.01.15. 10:01:21

amúgy az mdf-szdsz összefogás a mentelmi jog szempontjából öngól is lehet: a csalódott mdf szavazók jó eséllyel a fideszhez fognak átpártolni.

[nev] (törölt) 2010.01.15. 10:23:53

@radala:
az mdf-szdsz támogatottsága cca. 5%
5% = 20 mandátum = 2 frakció.
az mdf-lmp-szdsz támogatottsága cca. 8% = 30 mandátum = 3 frakció.

persze mondhatja azt az lmp, hogy nem akar mindenárom a parlementbe kerülni. az 1% meg lesz, 5% vélehetően nem lesz meg, de majd a helyhatóságokban, illetve majd a következő országgyűlésben.

kívülről úgy tűnik, mintha az lmp vi (sólyom) lászló udvari talpasaiból állna össze. úgy képzelik el magukat, mint valami köznemesség.

[nev] (törölt) 2010.01.15. 10:27:10

@dzsaszper:
a csalódott mdf szavazók (a vidékiek), már régen a fideszt erősítik.

clownfish 2010.01.15. 10:28:09

@mirrmurrkandúr:az ilyen hozzászólók arcától olvadnak a sarkvidéki jégtáblák. szerintem dicsekedj is el vele anyukádnak.

radala 2010.01.15. 10:31:48

@dzsaszper: Nehéz elhinni, hogy Bokrosnál lehet nagyobbat csalódni egy mdf szavazónak. Szóval szerintem egy mdf szavazó már nem csalódhat bármi történik is.
Szerintem amúgy az 1/3 jobbik nélkül momentán kizárt. Szerintem a Fidesz 240 mandátum alá nem tud kerülni, hacsak ki nem derül egy OV öszödi beszéd. Még ha az mdf 8 az mszp 35 a jobbik 7, még akkor sincs meg az mdf+mszp 1/3, ha jól számolom. Márpedig 42 % a "kormánypártokra" igen nagy siker lenne.

clownfish 2010.01.15. 10:48:23

@dzsaszper: ezt akkor újra megkérdezem... herényin kívül kinek lehet fontos a listás helye mentelmi jog szempontjából?!

[nev] (törölt) 2010.01.15. 10:56:45

@radala:
lehet, hogy ebben igazad van. és 8% kell 2 frakcióhoz. az lmp-nek nyilván úgy érdemes egy ilyen koalába csak belemennie, ha egy esetleges bejutással önálló tudna maradni.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.15. 11:02:57

@radala: "a Jobbik nem lehet valtópárt. (a mai formájában)"

- nem is kell neki.
Elég, ha (2014-) egy kisebbségi (49%) kormány külső támogatója, amelynek az életét a kezében tartja...

+ "idegen ellenesebb" rövIDEn: "ideg...esebb" 8Đ

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.15. 11:19:54

@radala: "5 % kell. Nem mdf-szdsz közös lista, hanem DC lista."

Talán teccetek még emlékezni:
Nem MIÉP-Jobbik közös lista, hanem:
"MIÉP-Jobbik a 3. út"
- néven bejegyzett "új" VÁLASZTÁSI párt...
( szóval tényled nincs új a Nap alatt ;))

radala 2010.01.15. 11:24:52

@1.szolo (B.A.): Ja, ja ez kb világos, de arról volt szó "Egyetértek. Jó lenne dunsztba tenni őket 4 évre legalább, mert valamiféle váltópártra hosszú távon szükség lesz, így meg nagyon a Jobbiknak áll a zászló..."
Erre mondtam én, hogy szemben az LMP-vel és mindenkivel.
Egy radikális párt nem tud váltópárt lenni, már csak azért is, mert ugye csak nem nevezheted a választók 50 %-t radikálisnak (még akkor sem, ha azok).
Hatalomra kerülhet a Jobbik, akár már most is, ha a nyugdíjasok valóban beszarnak a rettenetes svéd modelltől az álértelmiségiek, meg a fasiszta Orbántól.

vlaca55 2010.01.15. 11:43:31

@sanya64: ott a pont! Pontosan erre gondoltam én is. Ha még ez is bejön neki (tudniillik a magyar választó felületes és feledékeny), Ibolya lehet a magyar politika kaméleonja. Éppen az ilyenek miatt kell elmenni szavazni! Csak tudnám kire...

papika 2010.01.15. 11:53:48

@radala:

Tartok tőle, ha az mszp konzekvensen nyomja ezt a nyugdíj vonalat, akkor sem a jobbik, sem a fidesz nem kerül hatalomra.

Itt egy friss csokor:

nol.hu/belfold/20100115-bajnai_gordon_osszehivta_az_idosugyi_tanacsot

nol.hu/belfold/_a_fidesz_hazudik_nyugdijugyben_

radala 2010.01.15. 12:06:49

@papika: No azért az, hogy ilyen 8 év után meg lehet tartani a kormányzást az kizárt. Viszont egy Fidesz-Jobbik koala, ha nehezen is de elérhető. Szinte látom, amint a mamik a svéd modelltől reszketnek. Igazán abszurd.
Az idősügyi tanácsot már láttam tegnap is a mandineren. Hihetetlen, hogy ilyesmik vannak. Mondjuk van az a hiteltelenség, ahonnan nincs visszaút. Persze itt csak a törzsszavazók mobilizálása jöhet szóba. Mindenesetre nem vagyok biztos benne, hogy a Fidesz nem kampányolása olyan baromi nagy ötlet. Bár értem mögötte a logikát, de 2002-ben is értettem mögötte a logikát oszt mi lett belőle.

papika 2010.01.15. 12:19:38

@radala:

Ha Mesterházy meg Bajnai hiteltelen, jön majd Kovács Laci, no és persze a rengeteg szakértő, azok, akik, miután Varga annyit mondott, hogy egyéni számlás rendszer, rögtön a homolukra csaptak, hogy igen, ezt ismerem, ez azt jelenti, hogy -20% nyugdíj és 70 év nyugdíjkorhatár, és ennek svéd modell a neve.
Ha a közvéleménykutatók bármi mocorgást mérnek erre a témára, akkor ezt fogják nyomni.
Én a hiteltelenséget nem tudom megítélni, mert nekem már 2002-ben is azok voltak, mégis nyertek.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.15. 12:23:13

@radala: "a mamik a svéd modelltől reszketnek. Igazán abszurd."

Annyira nem, mert azt még ők is tudják, hogy Svédorszában hIDEg van, és aki (rá)fázik, az ugyebár reszket...

clownfish 2010.01.15. 12:32:18

@papika: ööööö mondjuk talán náluk mégsem olyan rossz nyugdíjasnak lenni. itt sem a nyugdíjrendszer lenne a fő probléma, ha többen dolgoznának/tudnának dolgozni egészen a nyugdíjkorhatárig.

papika 2010.01.15. 12:48:18

@clownfish:

Igazad van, viszont egy MSZP kampány nem erről szól.
Hanem arról, hogy hogyan tudják megroggyantatni a Fideszt, az, hogy milyen áron, van-e igazságtartalama, az mellékes, lásd 23 millió román. Aztán, ha megtalálják a témát, akkor folyamatosan húzni fogják őket. Ez 2006-ban olyan jól sikerült, hogy a Gyurcsány-Orbán vitában a Viktor Budapestügyi Minisztériumot ígért.

clownfish 2010.01.15. 13:01:04

@papika: ez már a politikusi mellébeszélés tárgyköre. álmodhatunk még pár évig a pragmatikus versenyig... addig marad ez a (...stb)

radala 2010.01.15. 13:17:13

@1.szolo (B.A.): :-)
hogy erre nem gondoltam.

[nev] (törölt) 2010.01.15. 13:23:03

@papika:
azért ehhez a fidesz politikája is hozzájárult, aminek a lényege mégis csak a populizmus. persze hívhatjuk ezt néppártiságnak is: "azt támogatjuk ami jó az embereknek". ehhez képest bármi racionálisat mond az ultra brutál megszorításnak hat.

[nev] (törölt) 2010.01.15. 13:24:09

gyurcsány is ebbe bukott bele.

clownfish 2010.01.15. 13:31:07

@[nev]: e-e. mondjuk inkább úgy, hogy nem csak az ő felelőssége volt. lehetséges, hogy 3 évvel korábban kellett volna miniszterelnökké választani, de utólag már bárki lehet okos...
mindenesetre a 2002-es mszp egy fikarcnyival sem jobb.

2010.01.15. 13:31:53

@radala: Tökéletesen hiteltelen lenne, ha az LMP beszállna bármiféle olajfa-koalícióba. Schiffer már párszor elmondta, hogy nem lesz semmiféle összefogás a jelenlegi parlamenti pártokkal. Főleg nem azzal a gusztustalansággal, amit most az MDF művel, teljesen lementek kutyába, ehhez képest az orbáni fordulat lófütyi.

Maximum az első forduló után jöhet bármilyen okoskodás. Ha a Fidesznek biztos nincs kétharmada, én nem zárnék ki egy Fidesszel történő megegyezést sem.

Ha az LMP-nek sikerül országos listát állítani, nagyon nagy valószínűséggel bejut a parlamentbe.

dzsaszper 2010.01.15. 13:32:59

@clownfish: tudtommal Dávid Ibolya mentelmi jogának felfüggesztését is indítványozta az ügyészség...

dzsaszper 2010.01.15. 13:39:25

@papika: elég nagy az iszapdobálás az ügyben...
őrizzük meg a nyugdíjak értékét, sőt ha lehet ne csak az inflációt kövessék -- ezzel távolról mindenki egyetért.
De miből? Ha most nem számolom a korrupció felszámolásával felszabaduló forrásokat, akkor gyakorlatilag csak a gazdaság növekedésére szánható források szűkítésével megoldható a dolog rövidtávon -- abból viszont az következik, hogy ez a rendszer jó eséllyel nem lesz közép- és hosszútávon fenntartható.
Szóval már középtávon a nyugdíjasok is azzal járnak jobban, ha most kb. minden rendelkezésre álló erőforrással a gazdasági növekedést próbálnánk beindítani, aminek sikeréből ők is kaphatnának...

Diocles 2010.01.15. 13:47:58

@dzsaszper:

na igen, de ha ezt mondod, akkor sohasem nyersz választást.
teccik, nem teccik, hárommillió nyugdíjas ellenében mindenki bukik, hiába igaz az, hogy 1 millió termelőszférában dolgozó nem tud eltartani egyre több nyugdíjast...

erre jáccik az MSZP, és okosan, a maguk szempontjából.

A fidesz, ha van esze, akkor ezerszeres hangerővel cáfol mindent, NEM lesz svéd modell, NEM lesz korhatáremelés, stb., persze ez nyilvánvalóan nem tartható, hiszen a nyugdíjasok MÁR pár év múlva is lényegesen rosszabbul fognak élni, függetlenül attól, hogy ki nyer, akár Gyurcsány Ferencet is császárrá koronázhatja Bajnai az idősügyi tanácsával, a számok adottak...

Ja igen, Bajnai... Tegnap azzal jött, hogy 5 évre biztosította a nyugdíjrendszert... És nem szakadt le a plafon.
ilyenkor hol van Békesi, hogy hangosan kiröhögje?
Holott már a 2012-től hatalmas gondok lesznek, nem lesz miből kifizetni a Ratkó-generáció nyugdíját...

Elképesztő hülyítés megy a témában, de ha szembeszállsz ezzel politikusként, akkor meghalsz.

Diocles 2010.01.15. 13:49:03

jav.:
Ja igen, Bajnai... Tegnap azzal jött, hogy 50, azaz ötven évre biztosította a nyugdíjrendszert... És nem szakadt le a plafon.

dzsaszper 2010.01.15. 14:01:38

@Diocles: mikor jön már el az az idő, amikor a választók átlátnak az efféle, meglehetősen gyenge demagógián?
merem remélni, hogy egyértelműen ebbe az irányba tartunk.
Amúgy nyilván ez a "tojástánc" része fidesz részéről, ahogy Török Gábor fogalmazott a korábbi postban...

pannonfunk 2010.01.15. 14:03:44

@Diocles: Erre miért nem tud kiállni egy fideszes politikus, aki értelmesen, pár mondatban, úgy hogy az üzenet átjöjjön, elmondaná azt, hogy az mszp megszavazott egy ötéves adócsomagot, majd miután nyert visszavonta? Pl. rá lehetne nyomulni az öt év témára, mint szimbólumra. Amit a szocik 5 évre igérnek, abból biztos nem lesz semmi.

[nev] (törölt) 2010.01.15. 14:09:50

@clownfish:
a "néppárti" politika bukott meg. az, hogy mindenkinek igérnek. ez csak konjunkturális időszakban tartható. akkor ugyanis abból valamit be lehet tartani, de most semmit sem lehet.

papika 2010.01.15. 14:10:26

@dzsaszper:
Elméletileg a költségvetés bevételei is növekednek az inflációval.
Így az nem egy országot tönkretevő, jövőfelemésztő vállalás, hogy a nyugdíjak követik az inflációt. Lásd, amikor Orbán erről beszélt a titokzatos Kéri klubban, másnap a Népszabadságban egészoldalas hirdetés volt, hogy a Fidesz a nyugdíjasokat lassú halálra ítélte. Sőt, ha van növekedés is a gazdaságban, még a Ratkó gyerekek nyugdíja is kijöhet.

[nev] (törölt) 2010.01.15. 14:14:21

@Diocles:
akkor ha nem mondod meg pontosan, hogy ez a járadék mennyi járulékfizetéssel jár.

ugye orbán azt mondta, hogy ha a járulékokat lecsökkentjük, akkor abból akkora növekedés lesz, amiből lesz még 14. havi nyugdíj is. ezt akkor mondta, amikor 12. havira sem volt fedezet. és a tőkepiac gyakorlatilag semmilyen feltételek mellett nem volt hajlandó finanszírozni a költsévetési hiányt, mert akkor volt az árfolyamkockázat. az államcsőd szélén magyarul. ehhez képest bármit mond minden ultra brutál megszorítás.

Arivistus 2010.01.15. 14:16:27

@dzsaszper:
A választók soha nem fognak átlátni a demagógián. Mert 70-80%-uk a TV2 és az RTL klubból meríti információbázisát. A Maunika showt meg érdekesebbnek tartják a politikusoknál.

Diocles 2010.01.15. 14:16:45

@papika:

"Sőt, ha van növekedés is a gazdaságban, még a Ratkó gyerekek nyugdíja is kijöhet."

a fenét.
hogyan tudna kifizetni, megfelelő szinten fenntartani egy látványosan növekvő létszámú inaktív réteget megfelelő színvonalon egy látványosan csökkenő, romló helyzetű aktív réteg, amelyből a tehetségesebbek még le is lépnek Nyugatra, mert ott kapkodnak értük?
Sehogy.

Ez el van kúrva, és ha netán valaki tenni merne is valamit, akkor jön az aktuális MSZP-kampány a nyugdíjasholokausztozással, és két percen belül megbuksz, még örülhecc, ha nem lincselnek meg a népek.

[nev] (törölt) 2010.01.15. 14:22:03

@Diocles:
nyilván úgy, hogy a foglalkoztatottak számát növelni kell. be lehetne vezetni azt, hogy vasárnap zárva legyenek az üzletek. több munkaerőt foglalkoztana a kereskedelem. többen lesznek bejelentve. több járulék bevétel folyik. számtalan eszköz van.

pannonfunk 2010.01.15. 14:23:03

Az elemzés szempontjából helyes, hogy a nyugdíjasokat egy kalap alá vonjuk, és ezt konstans populációnak tekintjük? A nyugdíjasok folyamatosan változnak, a legöregebbek folyamatosan halnak ki, és helyükre meg jönnek az újak. Akik esetleg már nem fognak szavazni az mszp-re, akkor sem, ha törtéenetesen többet igérnek nekik.

nem tudom, hogy mennyire nagy az eltérés a nyugdíjasok körében a fideszre és a nem fideszre szavazók között, de annyira drámaian nem nagy.

clownfish 2010.01.15. 14:23:27

@dzsaszper: ibolyka be van védve, őt nem fenyegetne semmilyen eljárás tudtommal.

Diocles 2010.01.15. 14:23:35

@[nev]:

bocs, de kímélj meg a hülyeségeidtől.
utoljára válaszoltam neked.

Arivistus 2010.01.15. 14:25:59

@Diocles:
Az egyetlen megoldás, egy olyan családpolitika lenne, ami erőteljesen ösztönzi a középosztálybeli (nem segélyes!!) embereket a gyermekvállalásra.

papika 2010.01.15. 14:27:34

@Diocles:

Hát egy "látványosan csökkenő, romló helyzetű aktív réteg" sehogy.
Az a kérdés, hogy ez örökké így kell-e maradjon? És itt nem a demográfiai arányokra gondolok, mert az adott, hanem hogy muszáj-e folyamatosan romlania a helyzetnek, és muszáj-e, hogy az aktív korú lakosságnak csak a fele dolgozzon.
Ha úgy látom majd, hogy igen, akkor biza én is lelépek Nyugatra.

Diocles 2010.01.15. 14:28:11

egyébként nagyon megérne a nyugdíjtéma egy elemzést, hiszen a nyugdíjasok döntenek el minden választást, a többi (gazdasági racionalitás, az ország jövője) olyan nagyon nem is érdekes. Sajnos.

Magyarán: Ki tud jobban és hitelesebben ígérni?

tehát ez a téma a fő frontvonal lesz, aki jobban meg tudja szólítani ezt a réteget, az fog nyerni.
a Fidesz hagyományosan gyengébb ezen a területen, vagy el tudja sajátítani az MSZP módszereit e téren, hihető ígéretek, kampányolás nyugdíjasszervezetekkel, stb., vagy akár még bukhat is szerintem.

Diocles 2010.01.15. 14:32:12

@papika:

szerintem igen, ez már veszett fejsze nyele.
A tehetségesek lelépnek Nyugatra, hiszen már Németországban lasszóval fogják a fiatalokat. És jobban kell nekik mondjuk a magyar és a lengyel, mint az afrikai.

A középosztály minimális gyerekvállalását nem tudod jelentősen növelni, akiknek meg több gyereke születik, hát, nem akarom bántani őket, de hát nem azokban a rétegekben születik sok gyerek, ahol pályára tudják őket állítani.

Szal igen, ez veszett fejsze nyele szerintem.

Gyurcsánynak igaza volt, ők itt maradnak a nyugdíjasokkal, és el lehet menni, ha nem tecc.

clownfish 2010.01.15. 14:32:40

@pannonfunk: mivel a 45-60 éves sávban is relatíve erős az mszp, így egyelőre számolni kell a nyugdíjasok között tapasztalható trenddel. mire a jelenlegi 45 évnél fiatalabbak nyugdíjba mennek, addigra az sem biztos, hogy fidesz lesz meg mszp, úgyhogy ezen felesleges filózni.

amúgy őszintén örülök, hogy én már nem az állami nyugdíjat fogom "élvezni".

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.15. 14:34:02

@Diocles: "NEM lesz svéd modell, NEM lesz korhatáremelés, stb."

Ajaj, hallottunk már ilyet is: "Nem lesz ..."
( pl. gázáremelés;)

Diocles 2010.01.15. 14:37:31

@papika:

"muszáj-e, hogy az aktív korú lakosságnak csak a fele dolgozzon."

nézd, beállíthatod őket árkot ásni, meg gereblyézni, mint a monoki polgármester, és mondhatod, hogy mostmár nem munkanélküliek, és az is igaz, hogy még ez is jobb, mintha otthon vannak, de ebből nem lesz több pénzed nyugdíjra.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.15. 14:37:41

@Diocles: "a nyugdíjasok döntenek el minden választást"

Na és?!
"Fiatalság bolondság."
Oszt jónapot!

Mellesleg akiknek vannak gyerekei, unokái azok RÁJUK is gondolnak 4 évente!
(-különben meg nekik kell(ene) kisegíteniük AZOKAT!;)

pannonfunk 2010.01.15. 14:49:51

Azért egy pozitív hírt hagy mondjak. A második kerület népessége nő. És ha jól tudom, de ebben erősítsetek meg, a tizenkettediké is. Egyik sem a bevándorlások miatt.
@1.szolo (B.A.):
Hány olyan nyugdíjas van, akinek nincs unokája? Vagy ha van is, akkor felé sem néz? Ha az unoka nem néz rá a nagyira/nagypapira, akkor az miért fog gondolni az unokájára, aki behúzza az ikszet?

papika 2010.01.15. 14:54:16

@Diocles:

Most vállalkozásszopató időket élünk.
Ha ez változik, akkor nem kizárt, hogy lehet értelmesebb dolgot is csinálni, mint árok partján kólásüvegeket gereblyézni.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.15. 14:57:54

@iii: "Ha az LMP-nek sikerül országos listát állítani, nagyon nagy valószínűséggel bejut a parlamentbe."

Csaxólok, hogy EZT a szlogent értelmes emberek között ne nagyon emlegessd...

Országos lista MÁR 14 (2x7:) jelölttel IS állítható. De ha benne van a 3 nagyobb terület (8+4+3), még akkor is lehet 23-mal (15+2x4)...
Na és?!
Még mindig kell a bejutásukhoz úgy 250-280e szavazat is...
A (tét nélküli!) EP választáson 20.000 ajánlásra kaptak 75.522 szavazatot.
Legyen az az "országos listás" 23x750 ajánlás "kerekítve" 20.000!
Akkor mennyit is kapna erre az LMP egy TÉTRE menő szavazáson?!
(-örülhetnek, ha az 1%-uk meglesz az állami támogatáshoz!)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.15. 15:04:00

@pannonfunk:
Akkor talán VISSZA kéne térnünk a RÉGI ("jól bevált", "szentkoronás", stb.) "nyugdíj (NÉLKÜLI!) rendszer"-hez, amelyben a GYEREKEK tartották el a szüleiket (mondjuk VOLT is miatta szaporulat rendesen, hogy NYOLC gyerekből legalább NÉGY eltartó meg is maradjon :(((

/akkoriban volt az a "szlogen", hogy:
"- Rendőr, postás, vasutas: jó parti, mert NYUGDÍJAS!"/

[nev] (törölt) 2010.01.15. 15:04:22

az lmp egyáltalán nem foglalkozik országos ügyekkel, és nincs végrehajtható programja. nincs egy olyan embere, aki képes volna világos, egyértelmű üzeneteket bevésni az emberek fejébe.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.15. 15:10:58

@[nev]:
Hát éppen ettől Lehet(ne) Más a Politika, hogy a zemberek FEJE nem vésni való, hanem gondolkodtatni...
Csak sajnos ERRE még jó sokáig nem lesz igénye a zembereknek (-azaz könnyebb nekik a vésést állni, mint önállóan gondolkodni:(((

dzsaszper 2010.01.15. 15:26:27

@Arivistus: pontosan. A jelenlegi családpolitika mindent megtesz az elijesztésért. Ezért mondtam a másik poszthoz írt kommentben, hogy az MSZP vágja a fát a nyugdíjrendszer alatt. Hozzáteszem, az amúgy is gyenge fácskát.

pannonfunk 2010.01.15. 15:27:51

@1.szolo (B.A.): Egyrészt ne akarjuk az akkori gazdasági helyzetet összehasonlítani a maival. Nyílván fenntartható rendszer kell, ehhez az kell, hogy az átlagos gyerekszám 2-2.1/nő legyen, a nyugdíjkorhatár, foglalkoztatottság pedig olyan legyen, hogy a keresők el tudják tartani a nyugdíjasokat. Ez a második világháború előtti gazdasági helyzetben kivitelezhetetlen volt, a mai rendszerben nem lenne lehetetlen. A probláma ott van, hogy meg sem közelítjük a 2.0 utód/nő-t. És talán nem kell mondanom, hogy a dolog nem lineárisan nő, 2.0 utód/nő alatt a korfa exponenciálisan szakad be, így senki nem lesz, aki eltartsa a nyugdíjasokat.

Másrészt bármilyen hihetelenül hangzik, de ma is a gyerekek, unokák tartják el a nyugdíjasokat, csak nem közvetlenül, hanem a befizetett járulékokon keresztül. (OK, plusz a hitelek, de azt is ők fogják visszafizetni...)

Úgyhogy nem értelek, hogy mit is akartál mondani a hozzászólásodban...

dzsaszper 2010.01.15. 15:29:50

@[nev]: ezt én is megmondom. Ha vasárnap nem kell munakerő, épphogy kevesebb lesz amit a kereskedelem járulékban fizet.

(Ezzel együtt a vasárnap nincs nyitva a bolt kérdésben a fenti szerintem nem feltétlen fő szempont)

dzsaszper 2010.01.15. 15:31:46

@Diocles:
"egyébként nagyon megérne a nyugdíjtéma egy elemzést, hiszen a nyugdíjasok döntenek el minden választást, a többi (gazdasági racionalitás, az ország jövője) olyan nagyon nem is érdekes. Sajnos.

Magyarán: Ki tud jobban és hitelesebben ígérni?"

Nagyon remélem, hogy a nyugdíjasoknak van annyi eszük, hogy az unokáikra is gondolnak...

clownfish 2010.01.15. 15:42:01

@dzsaszper: a kézbesítő herényi volt, ibolya akár az utcasarkon is találhatta volna azt a cédét. szóval bizonyítani rá maximum becsületsértést vagy jó hírnév megsértését lehetne bizonyítani. herényi státusza már jóval bonyolultabb.

Arivistus 2010.01.15. 15:52:51

@1.szolo (B.A.):
Igen, a nyugdíjrendszer hiánya az egyik kulcseleme volt a régi demográfialag fenntartható Magyarországnak. Akkoriban a szülőknek muszáj volt gyermeket vállalniuk, hiszen ez volt a hosszú távú befektetés, ami majd kisegíti őket örek napjaikon.
Ilyen szempontból: minél nagyobb a vágás a nyugdíjrendszeren annál jobb.

@dzsaszper:
Láttam erre a kérdésre egy megoldást ami nagyon megtetszett. Aki nem szavaz, az a szavazóhelyiségben kap egy 7000 Ft értékű csekket. Így megszűnnének a demagóg ígérgetések, hiszen a [kedvenc párt] ígérete az csak egy ígéret, a 7000 Ft meg biztos.
Bővebben:
vastagbor.blog.hu/2010/01/11/megvedem_a_nyugdijasokat/fullcommentlist/1#c8265931
Na erről kéne népszavazást tartani...

[nev] (törölt) 2010.01.15. 16:00:12

@1.szolo (B.A.):
hja, megint összekeveredik a helyi politika, és az országos ügyek. szerintem mari néninek pont nem kell megoldani az országos ügyeket. hanem neki kész megoldásokat kell szállítani. a civil ügyekben kell mozgósítani. ültessünk fát, meg virágot. és akkor abba pont mari néni is be tud kapcsolódni. de hogy mi legyen a nyugdíjrendszerrel ezt nem neki kell megoldania, hanem a parlamentni pártoknak.

dzsaszper 2010.01.15. 16:03:29

@clownfish: Ibolya sajtótájékoztatón olyan személyes adatot hozott nyilvánosságra, amihez a hírek szerint nem volt sem törvényi jogalapja, sem hozzájárulás. Elég a jelentős érdeksérelmet bizonyítani, ami az UD vezetői részéről nem tűnik nehéznek: és meg is van a visszaélés személyes adattal (Btk. 177/A §) tényállása.

[nev] (törölt) 2010.01.15. 16:07:04

@Arivistus:
ez egy szlovák neoliberélis egy bizonyos richard sulik ötlete. a 7 euros kupon. szlovákiában 7 eurot kap egy párt 1 parlamenti szavazatért. ennyit szavaztak meg maguknak a pártok.

sulik azt mondta, hogy küldjék el ezt a pénzt a választóknak egy választási kupon formájában, és azt dobják be a szavazók névtelenül az urnába, és közben jelöljék be, hogy melyik pártnak utalják a pénzt. aki nem szavaz a 7 eurót értelemszerűen megtartja. és beválthatja, mint egy bankót.

clownfish 2010.01.15. 16:12:39

@dzsaszper: amint mondtam, az utcán is találhatta. namost ebből a szép állításból kiindulva érdeklődve belehallgatott, csúnyaságokat mondtak benne rá vonatkozóan, majd felháborodva lóbálni kezdte...
nyilván nem így történt, de bizonyítani nehéz lenne, hogy ő kérte vagy vette volna át.

Arivistus 2010.01.15. 16:14:50

@[nev]:
Jó, akkor szlovákok találták ki... de ettől még jó ötlet.

clownfish 2010.01.15. 16:18:22

egyébként az sem mindegy, hogy polgári vagy büntető eljárás indul. polgári pert indíthat az ud ibolya ellen, nem?

clownfish 2010.01.15. 16:20:41

@[nev]: engem ez annyira nem nyugtatna meg a pártfinanszírozás ügyében. ha szavazónként 7 euróért megy a csata, akkor valószínűleg öldöklő kampányok zajlanak majd, amire pedig még több pénz kell. ördögi kör? :D

2010.01.15. 16:26:12

@1.szolo (B.A.): Igen, ezt rosszul fogalmaztam. Nem országos listáról, hanem ha minden megyében tud listát állítani.

Az EP-választás óta nagyot növekedett az LMP ismertsége és szavazótábora. Az MDF és az SZDSZ korábban hasonló szavazati hajlandósággal jutott be a parlamentbe.

Én nem félek a tétre menő szavazástól, bízom az emberek józan ítélőképességében.

Arivistus 2010.01.15. 16:26:17

@clownfish:
Nem egészen erről van szó, itt a link:
vastagbor.blog.hu/2010/01/11/megvedem_a_nyugdijasokat/fullcommentlist/1#c8265931

2010.01.15. 16:30:49

@[nev]: Az LMP foglalkozik országos ügyekkel, te nagyon tájékozatlan vagy. Lásd lehetmas.hu/allasfoglalasok

De hamarosan megjelenik az LMP cigánykérdésre adott válasza is, amiről egy vezetőségi tagunk nyilatkozott:
www.168ora.hu/itthon/az-lmp-a-ciganykerdesrol-49612.html

[nev] (törölt) 2010.01.15. 16:39:25

@dzsaszper:
na, jó hülyeség. illetve nem hülyeség, csak nem ez oldja meg.

itt a hangsúlyt nem a járulékbevételek növelésére kellene tenni, hanem a kiszámíthatóságára.

ugyanis a nyugdíjkassza többé-kevésbé egyensúlyban van, a járulékok mértékét nem emelni kell, vagy csökkenteni, hanem a járulékfizetés logikáján kell változtatni. a probléma az, hogy követhetetlen, hogy mibe kerül nekünk az állami nyugdíjrendszer, és ezért van a riogatás.

az állami nyugdíjrendszer fenntartásához a legegyszerűbb számítás ez lenne:

összes nyugdíj kifizetés mínusz magánnyugdíjpénztári befizetések osztva aktív munkaórák száma.

és akkor kijönne az a fix összeg, amit az állami nyugdíjrendszerbe kellene fizetni. amibe a munkaadónak kerül 1 munkás.

ez a rendszer az új belépőknek csak minimálnyugdíjat biztosítana (hiszen a járulék mostantól nem lenne arányos a bérrel, nem adó lenne, hanem egy fix összegű járulék, amiből minimál járadékot lehetne fizetni), illetve csökkentet nyugdíjat eredményezne azoknak akik a jövőben mennek nyugdíjba. viszont a járulékos terheik azonnal csökkennek. tehát azonnal lehetnének megtakarításaik.

a lényeg, hogy pont kiszámítható lenne a munkaadónak, hogy mennyi a járulék mértéke. mert az fix összeg lenne. jóval több lenne a részfoglalkoztatás, pontosan tudná mindenki, hogy mennyibe kerül 1 munkás 1 órára.

a munkaügyi bírságot meg ennek a sokszorosára - akár a tízszeresére - kell feltolni. azaz nem volna érdemes ezt a fix összegű járulékot elcsalni.

jelzem ez pont korrelálna azzal, hogy a maszekoknál mindenki pont a minimálbért keresi, azaz fix összegű járulékot fizet, a multiknál pedig az adókedvezményekkel kompenzáljuk a magas járulékos terheket.

a közszférában meg ez semmilyen változást nem okozna, viszont megint csak könnyebb lenne közmunka programokat indítani.

ehhez persze az kellene, hogy az állami egészségügy ne a járulékokon, hanem a jövedéki adókon lógjon. ehhez kellene 1000 milliárdos megszorítás. a különféle gazdaságösztönző programokat, és ártámogatást ki lehetne dobni az ablakon, és akkor a cigi, a pia, a kávé, a benzin, a szerencsejátékok többlet adója durván eltarthatná az állami egészsügyet.

[nev] (törölt) 2010.01.15. 16:41:44

@clownfish:
oké, de dönthetsz úgy is, hogy nem mész el szavazni. és akkor pont megmarad a 7 euró. ami azt jelenti, hogy akinek az a pénz égetően fontos, úgy gondolja, hogy 4 évre elosztva elbukik 7 eurót, az neki rengeteg, az nem menne el. a szociális kártyát venné ez ki a pártok kezéből. pontosabban megmaradna a szociális kártya, csak az nem lenne többé az adu ász.

[nev] (törölt) 2010.01.15. 16:45:50

tehát a pártok maguk dönthessék el, hogy mennyit ér nekik egy szavazat, de ezt a pénzt kupon formájában előbb oda kell adni a polgároknak. nagyjából ez sulik ötlete.

hogy a kuponnal el lehet menni szavazni, vagy - mondjuk a szavazás napján - beválthatod a kocsmában, vagy akárhol. ihatsz belőle egy sört, vagy ehetsz belőle egy pár virslit az árusoknál a sátorban.

dzsaszper 2010.01.15. 17:07:24

@clownfish: bőven elég, ha lóbálta.

dzsaszper 2010.01.15. 17:08:49

@[nev]: a gazdaságösztönző programok teljes kidobása árán ezt inkább kösz, de ne...

dzsaszper 2010.01.15. 17:11:09

@clownfish: az indexes cikk szerint büntetőeljárás
is lenne, mentelmi jog miatt áll.

dzsaszper 2010.01.15. 17:16:33

@[nev]: az ugye azért a minimum, hogy ez a papíros csak személyesen használható szavazásra?

Különben a kocsmárosok este sok szavazattal rendelkeznének...

Arivistus: azért EUR 7 nem HUF 7000. Nem kéne annyira hízlalni a pártokat :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.15. 17:48:29

@iii: "ha minden megyében tud listát állítani."

- Na, így már kicsit jobb... Szóval akkor az EP-s 20.000 helyett lesz(?) kétszer annyi ajánlásuk. (49*800;) - az erre "járó" kétszer annyi szavazattal (-még mindig csak 150e!).

"Az EP-választás óta nagyot növekedett az LMP ismertsége és szavazótábora.

- az előbb saccolt "DUPLA" az ugye elég "nagy" lenne?! :)

"Az MDF és az SZDSZ korábban hasonló szavazati hajlandósággal jutott be a parlamentbe."

Na ja, kb. 15 éves bejáratás után...

"Én nem félek a tétre menő szavazástól, bízom az emberek józan ítélőképességében."

Ajaj! Ezzel vágtad agyon az egészet. :(
Az "ítélő" emberek nem józanok, a "józanok" meg nem itt élők...
Félni meg nem neked kell, hanem NEKIK, mégpedig attól, hogy nem jutnak be (pláne nem -koalíciós- kormányzati helyzetbe!) Márpedig anélkül hiába minden -még oly- szép igéret!
Vagyis "éles" helyzetben CSAK azok szavaznak rájuk, akinek nincs jobb ötletük, de lelkiismereti okból nem maradnak távol.
Ez pedig - növekvő ismertség IDE v. ODA - még akár kevesebb is lehet, mint az EP eredményük volt (75e)!

((ezzel nem fikázok senkit, csak ez a realitás))

[nev] (törölt) 2010.01.15. 18:24:26

@dzsaszper:
a szociális ellátórendszert nem lehet megnyirbálni csak akkor ha csökken az államháztartás, és akkor muszáj. különben meg nem lehet. mert vagy elveszted a választást, vagy kitör a palotaforradalom.

lehet a közintézményeken spórolni, ezt ugye látjuk a szoci kormányzás alatt, mihez vezetett. lehet az állam vagyont eladni, egy idő után az elfogy.

ha adót akarsz csökkenteni, akkor nem marad más lehetőség, mint az állami gazdaság élénkítő programokat leállítani. vagy ugye a másik út az eladósodás. de az kamatemelést, és árfolyamingadozást jelent, amitől nem a belgazdaság fog élénkülni, hanem a külső pénzpiac.

[nev] (törölt) 2010.01.15. 18:40:23

@dzsaszper:
persze ez a választási értesítő. a választási bizottság az egyik felét letépi, amin a neved van, és a kupon másik felével pedig névtelenül szavazhatsz. nyilván fel kell mutatod az azonosító kártyádat, meg alá kell írnod a névjegyzéket, hogy a többszörös szavazás legyen kizárva. de elvben ez most is így megy.

vagy a kuponnal aznap (szerintem ez a szlovák javaslatban nincs benne, csak én mondom) elmehetsz a kocsmába, és jár az ingyen sör. vagy elkölthető a vustliban. ebben az esetben a választási értesítő megy a kukába. a pártoknak aznap versenytársai a zsibárusok.

abandi 2010.01.15. 19:10:58

@[nev]:
Köszönjük a "demokrata" magyarázatot.
Azért a rabbi tud jobbat is...

abandi 2010.01.15. 20:11:30

A megrekedt betűfosását elősegítendően:
A szavazólap kihozatala, és a kocsmában beváltása...
Természetesen: nem ellenőrizhető módszer, de hatásos!
Legalább félmillió éhenkórászt bezsebelnek a MAGUKFAJTÁK!

abandi 2010.01.15. 20:36:40

Bogár Lacibá az M1-en...
Kezdődik a vég...

bee-lah 2010.01.15. 20:40:18

Az index szerint Kapolyi is beszállt az olajbogyó bizniszbe...
Ez már azért tekintélyes "spektrum"... már nem a fidesz az első számú "néppárt" :)
és zsé se lett ezzel kevesebb :)

Mi lesz még itt...

abandi 2010.01.15. 20:55:13

@bee-lah:
A zsindex tompít...
Az öreg zsidócsahosnak a pénze kell a "demokratáknak"...
Ő meg föláldozzsa ...
A tezsvíreknek...!

dzsaszper 2010.01.15. 20:57:45

@[nev]: a szociális ellátórendszert nem kell feltétlen megnyirbálni. De mind az adórendszerben, mind az ellátórendszerben lehetnek még tartalékok, amiket átrendezéssel ki lehet hozni belőle, valamint rövid távon a gazdaság beindításáért kicsit nagyobb hiány sem feltétlenül ésszerűtlen.
Amúgy az ellátórendszert elég egy időre reálértéken befagyasztani.

Ehhez képest az mszp Medgyessyvel kezdve eszementen osztogatott, eladósodott, (számomra úgy tűnik, abban bízva, hogy a piacról olcsó a kölcsön). Amennyire követtem, a szociális ellátórendszer finanszírozására is hitelt vettek fel. Most isszuk a levét.

dzsaszper 2010.01.15. 21:02:23

@[nev]: amúgy ha forrásra van szükség, akkor a korrupció visszafogása lehet az egyik első számú. A Transparency International ijesztő számokat közölt, hogy országosan a közbeszerzéseken elköltött pénzeket milyen arányban dobja meg a korrupció. Egy jól átlátható közbeszerzési rendszerrel, a kiskapuk becsukásával óriási pénzeket lehetne megfogni.

A fidesz hitelességét szerény véleményem szerint ezen lehet majd lemérni: becsukják-e a kiskapukat, vagy csak elkezdik a maguk hasznára hajtani őket. Kérdés, hogy ők is csak rövidtávon gondolkoznak, vagy fontosabb nekik a közép- és hosszútáv, mint az mszp-nek.

bee-lah 2010.01.15. 21:03:13

Még az jutott eszembe, hogyha az LMP akar még valamit, akkor most kellene a HitGyülire rámozdulnia...
Németh Sándornak egy top10 hely és megvan az ajánlószelvény és az 5%-is...
(inkább ők, mint a DC :) )

B1

abandi 2010.01.15. 21:20:07

@dzsaszper:
"Ehhez képest az mszp Medgyessyvel kezdve eszementen osztogatott, eladósodott, (számomra úgy tűnik, abban bízva, hogy a piacról olcsó a kölcsön). Amennyire követtem, a szociális ellátórendszer finanszírozására is hitelt vettek fel. Most isszuk a levét."

Maga izraélben a fegyverkezési kiadásokba is belekötne...

abandi 2010.01.15. 21:21:28

@bee-lah:
Úgy-úgy!
Egy kupacba a sok senkiházit!

Surko 2010.01.15. 22:27:35

@iii: "Maximum az első forduló után jöhet bármilyen okoskodás. Ha a Fidesznek biztos nincs kétharmada, én nem zárnék ki egy Fidesszel történő megegyezést sem."

Az LMP-t támogató alapvetően baloldali és liberális választók számára ez lenne az LMP utolsó húzása. Kb. mint amikor a Kupa-féle Centrum a szocik támogatására szólított fel 2002-ben.

Amúgy csodálkoznék, ha az LMP-ben rejlő erősen balos beállítottságú tagok vonzódnának a Fideszhez.
Persze ma már Thürmer is oda-oda dörgölőzik tanújelét adva, hogy létezhet munkás-polgár örök barátság.

"Ha az LMP-nek sikerül országos listát állítani, nagyon nagy valószínűséggel bejut a parlamentbe."

Ehhez nem ártana egy húzónév a lista élén... Mondjuk egy Róna Péter.

Húzónév nélkül nehéz lesz.

Surko 2010.01.15. 22:32:27

@clownfish: "amúgy őszintén örülök, hogy én már nem az állami nyugdíjat fogom "élvezni"."

Hát ennek én is nagyon örülök.

Épp ezért utolsó leheletemig harcolnék a magánnyugdíjpénztárak államosítása ellen. Az én általam félretett pénzemtől az állam tartsa nagyon távol magát!

Sajnos bizonyos balodali gondolkodók körében ez időről-időre felmerül.

Amúgy nekem a Fidezs áltaql favorizált svéd-modell már régóta a lieblingem. :)

Surko 2010.01.15. 22:41:05

@Arivistus: "A választók soha nem fognak átlátni a demagógián. Mert 70-80%-uk a TV2 és az RTL klubból meríti információbázisát. A Maunika showt meg érdekesebbnek tartják a politikusoknál. "

Ezzel 100%-ig egyetértek.

Sajnos...

Ez a demokrácia rákfenéje, hogy a satu-gyökerek is szavazhatnak.

Kíváncsi lennék, hogy ha Győzike, vagy Mónika indulana egy párt élén, mennyien szavaznának rájuk...

Balt 2010.01.15. 22:41:18

"Amúgy nekem a Fidezs áltaql favorizált svéd-modell már régóta a lieblingem. :)"

1. Senki nem favorizálta
2. Ezután vsz. nem is fogja
3. Pedig 20(?) évre a nyugdíjtól én is favorizálnám, de sajnos a 8 évvel ezelőtti 19e Ft-okért önmagukat (és unokáik jövőjét) eladó korabeli nyugdíjasok vétkét nem verhetjük le a jelen és jövő nyugdíjasain, pedig
a) muszáj lesz
b) megérdemelnék...

Surko 2010.01.15. 22:58:17

@Balt: Varga Mihály nyilatkozott róla a Figyelőben.

Miután ő a pénzügyminiszteri poszt várományosa, ezért az ő szájából elhangzó bármilyen nyilatkozat kimeríti a "favorizálás" fogalmát.

Surko 2010.01.15. 23:05:25

„A Fidesznek az az álláspontja, hogy a nyugdíjakat hozzá kell igazítani a gazdaság állapotához, életképességéhez, és abból fizessük a nyugdíjat, amit erre a célra félretettünk” – összegezte dióhéjban a párt megközelítését Varga Mihály. A politikus szerint e célok eléréséhez az úgynevezett névleges egyéni számlás (angol elnevezéssel: notional defined contribution – NDC) rendszer a lehető legalkalmasabb, amely Svédországban kiválóan, Olaszországban és Lengyelországban már kevésbé jól, de azért működik.

www.fn.hu/hetilap/20100105/a_fidesz_nyugdijtervei/

2010.01.15. 23:13:21

Hogy mit hoz a mini olajfa?? Összevesznek annak jövedéki adóján...és azon, hogy ki a vezér...Új Energol?? Hm, hm. Azok az idők elmúltak? Ezek szerint azért még van pénzük belőle...

[nev] (törölt) 2010.01.15. 23:19:08

@dzsaszper:
a szocik az osztogatáskor az uniós pénzek gazdaságélénkítő hatásában bíztak. a beruházás élénkítésben. hogy majd attól úgy fellendül a gazdaság, hogy csak na.

a baj csak az, hogy uniós forrásból épült mondjuk egy kilátó, és akkor abból nem lett pénz.

---

debrecen példáját tudom mondani. mert éltem ott, és figyelem, hogy mi zajlik. épült egy csomó minden. sportcsarnok, sportuszoda, új színház (igaz nem tudták befejezni, mert várják az állami támogatást a fidesz kormánytól), futball stadion terve kész (várják az állami támogatást a fidesz kormánytól), lecserélték az összes buszt (várják a megemelt állami támogatást, hogy a beruházás megtérüljön), új villamos pálya terve kész (a külső lakótelepre viszi az utasokat 20 milliárdot kóstál, itt is várják az állami támogatást, mert kiderült, hogy magasabb lesz az összköltség, mint azt várták, emelkedett az önrész is), és még lehetne sorolni. ez tök jó. most hagyjuk a korrupciót (nem nehéz kitalálni, hogy egy a fidesz által irányított város kitől vesz mondjuk buszt, de ez nem érdekes, nem ez a lényeg itt szerintem)

a probléma az, hogy a beruházások mind veszteséges működést eredményeznek. az összes. mert mindenhol közvetlen megtérüléssel kalkuláltak. majd így, meg úgy a multiplikátor hatások.

na most ezeket a veszteséget egy ideig fedezte az, hogy a városi vagyonkezelő, aki nem adta el a belvárosi ingatlanokat, hanem felújította, és jó pénzért bérbe adta. csak ma már annyi a közberuházás van, hogy az ingatlanhasznosításból származó bevételek messze nem fedezik a közberuházásokból származó veszteségeket.

most persze a város kötvényeket bocsátott ki, és van még neki ingatlanvagyona, de most év végén ezekből kényszerült áron alul eladni, hogy a városüzemeltetés veszteségei fedezni tudja.

mindenki látja, hogy ez nem lesz tartható. kósa is. ő sem hülye. látja, hogy építettünk minden bokorba egy gyógyfürdőt, mert messze földön híres a magyar gyógyvíz, csak egy baj van. fürdők üzemeletetése drága, vendég meg nincs elég. debrecen környéken van egy nyertes, hajdúszoboszló, mindenki más vesztese ennek a tervnek. megépült mert volt rá állami pénz, szép is, jó is, csak viszi a pénzt, és nem hozza.

vagy ott van pécs. azt a várost is figyelem, mert elég sokat éltem ott is. lesz a sok közlétesítmény, nem sorolom fel ami megépül a kulturális évad végére. ami ugye megint micsoda, hogy az évad végre. de hagyjuk. és aztán miből is fognak ezek üzemelni. a városüzemeletési költségek a rengeteg közberuházás az egekbe szöknek.

oké, hogy majd a fidesz kormány ezen változtat, de ezek fideszes önkormányzatok, szóval nem tudom, hogy milyen nagy változás lenne. lesz valami terv gondolom valamelyik szent királyunkról elnevezve, de nekem erős a gyanúm, hogy itt cseberből esünk vederbe.

igazából a meglévő városi ingatlanvagyont kellene hasznosítani, illetve elmagyarázni, hogy amit épít a város, azt a lakóinak kell majd üzemeltetni. és ha nyereség lesz, akkor jó, de ha veszteség, akkor azt valamiből finanszírozni kell. és ennek a közgondolkodásba való bevitelét a nyomokban sem látom.

clownfish 2010.01.15. 23:23:03

@dzsaszper: ezt nyilván nyomozás előzné meg, amihez a szükséges bizonyítékok már nyilván nincsenek meg, de az ember (főleg a politikus) nem lehet sosem eléggé biztos.
@Surko: hát mivel megelőlegezem magamnak, hogy középosztálybeli értelmiségi leszek, így azt mondom, nekem az az érdekem, hogy tőke alapú nyugdíjam legyen, de kékgalléros munkavállalók számára nem biztos, hogy ez lenne a legideálisabb megoldás, de nem tartom kizártnak, hogy lehetne valamilyen kedvező konstrukciót kitalálni, mert a semminél a kevés is jobb.

clownfish 2010.01.15. 23:27:39

@Surko: olvastam azt az interjút még a megjelenésekor, jót is nevettem rajta, hogy vajon ez mennyiben a fidesz, és mennyiben varga mihály véleménye. mert hát a figyelőt nem kifejezetten a fidesz törzsszavazói rétege olvassa... szóval ott eshet szó értelmes dolgokról. félek, hogy sok a fidesz propagandája és a végrehajtandó lépések között az ellentmondás.

[nev] (törölt) 2010.01.15. 23:34:41

@clownfish:
ugyebár a mai hír, hogy a fidesz szerint lazítani kell a nyugdíjrendszer jelenlegi szabályozásán, mert "meg kell védeni a nyugdíjasokat a szocialistáktól", mire a válasz az, hogy "a fidesz néhány tízezer forint nyugdíjat akar adni, és be akarja csapni az embereket". az egyik 19, a másik 1 híján 20.

dr. mesterséges színezék 2010.01.15. 23:37:10

@abandi: "A szavazólap kihozatala, és a kocsmában beváltása..."

Lehet, hogy a kocsmában, de ott aztán kiderülne, hogy a szavazatnak mekkora piaci értéke van, miután két szék, meg a hitelek vezetésére szolgáló könyv segztségével megnyílna a speciális tőzsde, ahol arra licitálnak, hogy ki hány felesért dobja be MÉGIS azt a nyamvadt lapot a ládába.

dr. mesterséges színezék 2010.01.15. 23:39:02

@bee-lah: "Az index szerint Kapolyi is beszállt az olajbogyó bizniszbe..."

Torgyán most biztos bánja, hogy ingatlanba fektette a politikai profitot, nem valami likvidebb eszközbe.

clownfish 2010.01.15. 23:40:55

@[nev]: köpködjünk kicsit az szdsz-re is, hogy minden elcseszett próbálkozásukkal elvették az ország kedvét a hasonló életképes nyugdíjrendszerbeli átalakítástól.
mdf az újabb, törpébb szdsz-szel kíváncsi vagyok, mit fog ajánlani, de erős sejtésem, hogy ők és az lmp fognak az itt elhangzott véleményekhez legközelebb álló javaslatokkal előállni, csak kérdés, hogy szavazni is képesek lennénk-e rájuk (költői kérdés)

clownfish 2010.01.15. 23:42:57

@clownfish: most nem kifejezetten a nyugdíjrendszer átalakítására gondoltam, mert az speciel szocialista tárca reszortja volt

abandi 2010.01.15. 23:47:45

@mesterseges szinezek:
Nem érti...
Egy kilopott biankó szavazócédula egy tuti x-el visszaküldve legalább fél siker...!!!
És ott van még az urnazárási "Bizottség" érvényességi vizsgálata!!!
Egyébként:
Igaz-e, hogy az érvénytelenített szavazatok számát, minden párttól levonják? Pl.: 100 érvénytelent ugyan úgy levonnak a 100ezres fidesz, szoci, stb párttól, mint a 102 szavazatot kapott "Cigányegyenjogúság" párttól...???

clownfish 2010.01.15. 23:49:17

www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=9716

nem nézek gyakran hír tévét, de Tölgyessyt mélységesen tisztelem és hitelesnek tartom, érdemes megnézni ezt az interjút (finnyásoknak: Philip hiányzik, nincs benne, úgyhogy ez ne tartson senkit se vissza! :P )

Lacóka 2010.01.15. 23:50:02

@abandi: mért vonnák le? az érvénytelenített szavazatokat nem számolják be.

[nev] (törölt) 2010.01.15. 23:52:57

@clownfish:
itt senki se akarja azt elmagyarázni, hogy a nyugdíj a járulékokból lesz, és azt nem a nyuszi tojja.

Balt 2010.01.15. 23:53:30

@[nev]: Már bocsi, de Pécs mióta Fideszes? Páva május óta polgármester, ez tény, aztán nyáron szépen dezertáltak a MSZP-sek is a frakciójukból, de a EKF-projekt már 5 év permanens elkúrásban van (honnan is ismerős ez...?), nemigen lehetett fél év alatt behozni. Ehhez képest parádés volt pl. az EIK megnyitó.

[nev] (törölt) 2010.01.15. 23:56:15

@Balt:
már bocs, de páva nem egy ejtőernyővel dobtak le oda. hanem beült a polgármesteri székbe. és gondolom azért ült be azon túl, mert beválasztották hanem azért, mert tudja, hogy mit miért csinál, különben nem vállalja. nem látom az utóhasznosítás terveit például. és ezt a fidesz ellenzékben is elkészíthette volna akár.

Balt 2010.01.15. 23:56:38

@clownfish: Nem mondott sok újdonságot, de én is örülök a Tölgyessy-beszélgetésnek!

Balt 2010.01.15. 23:57:53

@[nev]: Ez igaz, végtére is 4 éve is kormányra készültek... :)

abandi 2010.01.16. 00:22:36

@Lacóka:
Jogos!
Nem "érvénytelent", hanem HAMISAT akartam írni!

clownfish 2010.01.16. 00:28:41

@[nev]: még mindig biztosabb, mint az állami kezelés
kettő: aki saját felelősségére köt nyugdíjbiztosítási szerződést, az az állam esetleges káros beavatkozásaitól óvhatja meg magát, a nyugdíjpénztárak szerződéskötéskor olyan vállalásokat tesznek, amelyeket kötelességük betartani, azokat semmilyen körülmények között nem változtathatják meg a szerződő fél beleegyezése nélkül, a betartásáért pedig felelősséget vállalnak. nem mellesleg a banknak is érdeke, hogy minél jobban fialjon a belé fektetett pénzünk, az államnál viszont sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy a mi pénzünk nem arra fordítódik, mint kellene.

clownfish 2010.01.16. 00:30:51

@Lacóka: másrészt alkotmányellenes is lenne.

Lacóka 2010.01.16. 00:38:25

@abandi: még mindig nem értem. CSAK az érvényes szavazatokat számolják össze. az érvényteleneket nem. a "hamisakat" sem. bár nem tudom, mit értesz hamis alatt. nekem kisebb csalások (már ha lehet kicsit csalni), gyanúk rémlenek, szavazathamisítási botrány nem.

clownfish 2010.01.16. 00:47:33

@abandi: honnan lehet tudni, hogy hamis egy szavazat?
a csalás úgy történik, hogy a láncban az első ember üresen dobja be a borítékot, kiviszi a szavazólapot, kint "jól" beikszelik, beküldik a másodikkal, aki azt bedobja, és kiviszi azt az üreset, amit ő kapott, és így tovább... a csalók is ügyelnek arra, hogy a szavazólapok száma ne térjen el a megjelentekétől!

[nev] (törölt) 2010.01.16. 00:56:31

@clownfish:
a világ pénzügyi rendszere úgy működik, hogy ha én azt mondom, hogy ez az értékpapír szerintem ér 10 dollárt, és ezt elég sok ember elhiszi, akkor beírjuk a könyvbe, hogy van 10 dollárom mindegy, hogy a valóságban az üzletrészem mennyit ér. aztán azt mondom, hogy megér az 11-et is, és így tovább. és érhet az a papír a végén akár 100 dollárt is mire te nyugdíjba mész.

na most mi van akkor ha az a vállalat pont akkor megy csődbe, aminek a papírjait a te alapkezelőd birtokolja. az mondjuk egy olajcég. de pont feltaláltak valami izét, amiből könnyű energiát nyerni, és az olajipari részvények meg zuhannak. és te meg pont ebbe pakoltad az összes megtakarításod.

vagy mondjuk azt mondták, hogy az amerikai autógyárak sokat érnek, aztán kiderült, hogy nem érnek azok 1 centet se, most meg az van, hogy mégis csak érnek azért valamit, mert feltőkésítették őket.

mi van, ha beüt egy általános krach pont akkor, amikor te egy életed megtakarításait élvezni akarod.

most persze ennek az esélye csekély, de nem árt ha van egy olyan rendszer, ami a létminimumot mindenkinek biztosítja. és abba kötelező belépni.

és ezen felül egyéni számlákon mindenki megtakaríthat. és a megtakarítási formákat lehet kombinálni (betét, részvény, kötvény, kincstárjegy, arany) ha ezeket szépen egymás mellé rakosgatod, akkor valóban szép nyugdíjad lesz. de ezt azért kevés ember tudja megtenni, mert az élet nem mindig habostorta, és akkor ebből megint csak az jön ki, hogy kell valami rendszer, ami fix, amire mindenki számíthat, viszont ebbe a rendszerben az is fix, hogy mindenkinek fizetnie kell egy keveset.

clownfish 2010.01.16. 01:01:40

@[nev]: "na most mi van akkor ha az a vállalat pont akkor megy csődbe, aminek a papírjait a te alapkezelőd birtokolja"

a nyugdíjbiztosító garanciát vállal, hogy veled ilyen ne történhessen meg. ennek megfelelően fekteti be a pénzedet. ezeknek rengeteg kockázatelemzőjük van. éppen ezért nem brókercégnek, hanem nyugdíjBIZTOSÍTÓnak hívják őket.

clownfish 2010.01.16. 01:07:46

itt a generali (ez itt a reklám helye :P ) tájékoztatója:
onyp.generalipenztar.hu/Magannyugdijpenztar/Magannyugdijpenztariuzletagunk.aspx

itt írják is, hogy a befektetések hozamát folyamatosan írják jóvá a számlán, az egész pénz elvesztésének nem látom esélyét. pár bekezdéssel lejjebb azt is leírják, hogy vannak választható kockázatú befektetések. az egyén döntése, mi történjen vele. mérlegelni tudunk, nemde?

abandi 2010.01.16. 01:08:45

@Lacóka: @clownfish:
Tehát:
Ha egy szavazókörben több az érvényes szavazat, mint a jogosult szavazók száma...
Na, erre gondoltam.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.16. 01:12:30

@Lacóka: Az ajánlószelvényekkel keveri, csak mert már teljesen az agyára mentek a zsidók...

abandi 2010.01.16. 01:12:39

@Balt:
Akkor maga ennek is "ürült":

"- Agárdi Péter irodalomtörténész a Zárórában."

abandi 2010.01.16. 01:13:36

@1.szolo (B.A.):
Túl sokat olvas éngömöt...

clownfish 2010.01.16. 01:18:56

sajnos a választásra vonatkozó passzusokban nem vagyok otthon, de lehet, hogy itt áll az egyenlő levonás elve, mivel csak így biztosítható, hogy senki se kapjon többet. bár szerintem 100-as nagyságrendben ez feltűnés nélkül megoldhatatlan. 1-2 max, de amúgy is nehéz megoldani, hogy ne lássák. ha egy borítékban két ugyanolyan szavazólap van, az evidens csalás (mondjuk papírpocsékolás, de erre jó a boríték, mert ott kizárható a többes szavazás... az egymás mellett boríték nélkül bedobott több cédula pedig nehézkesen férne be az urna résén. necces vállalkozás, na...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.16. 01:19:08

@abandi: na, erre végképpen nem gondoltam volna...
1. olyan nem is lehet
2. ha mégis, akkor a zsidók keze van a dologban!
3. a megoldás:
- permanens ujraszámlálás, amíg "előrehozott választás" nem lesz, rosszabbik esetben amíg el nem érkezik (helyette) a rendes választás IDEje.

abandi 2010.01.16. 01:30:37

@1.szolo (B.A.):
Na, jó.
Az én judeofóbiám csak átlagos.
Na ellenben a rászízmusom....

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.16. 01:31:12

@clownfish:
Mondom, hogy gyakorlatilag kizárt.
Bemész, aláírod a "jelenléti ívet", EZÉRT kapsz 1 szavazólapot, amit AKKOR, előtted lebélyegez egy tag.
EZ az egy ÉRVÉNYES szavazólapod lehet, az összes többi legföljebb ÉRVÉNYTELEN lehet!
(-oszt jónapot!:)

Amiből lehet több, (mert sz@r a rendszer) az az ajánlószelvény, amelyet ha csak fénymásolnál, és kitöltenéd valós emberek címével és "személyiszámával" (ilyenekből BÁRMELY KAMU aláírásgyűjtéssel százezreid lehetnek!!!) AKKOR ABBÓL mindegyik érvénytelen lesz, függetlenül attól, hogy a MÁSIK teljesen szabályos volt.
Január óta nem hallani arról, hogy mire jutott a rendőrség a több száz ferencvárosi cédulahamisítás ügyében - pedig azóta már keményen ülnie kéne az összes érintettnek közokirat hamisítás miatt...
((pl. Tomcatnek is - aki kivételesen nem zsidó, bár sosem lehet aztat tudni!;))

abandi 2010.01.16. 01:35:44

Vegyük górcső alá a haiti katasztrófát...

clownfish 2010.01.16. 01:40:02

@1.szolo (B.A.): színes fénymásoló. elég nehéz lehet kiszúrni 290 szavazólapból a fénymásolatot. de én is azt mondtam, hogy ezzel senki sem próbálkozik. én most csak játszadoztam a gondolattal, hogy mi lenne, ha...

abandi 2010.01.16. 01:41:56

@1.szolo (B.A.):
Nem, nem, mert:
A szavazólap -és rajta a pecsét- egyszerűen fénymásolható (illetve átcsoportosítható, ha a pecsét nem választókörzet azonosítós)...
Na, most: a pártdelegáltak...
Ej, bakker.

clownfish 2010.01.16. 01:43:32

@clownfish: a szavazókörbe úgy jutna vissza, mint ahogy pár hsz-szel feljebb leírtam. egyébként kíváncsi leszek, mennyivel ugrik meg tavasszal a csalási kísérletek száma az itteni fejtegetések hatására, gondolom semennyire... :D

clownfish 2010.01.16. 01:45:34

@abandi: azért van az összes pártnak delegáltja, hogy egymást is ellenőrizhessék, ezen nem tudsz nagyon mit variálni.

abandi 2010.01.16. 01:54:10

@clownfish:
Na most:
Egy nagyobb választókörben már senki nem figyel senkit. Önkéntesen kijelölt, fáradt emberek...
Vannak lényegesebb összeesküvés-elméletek is, de pár tíz ezer szavavazaton sok minden múlhat.
Természetesen a mai állás szerint kormányváltás lesz!
Én csak a választási anomáliákra szerettem volna felhívni a figyelmeteket.
Természetesen a szó/cionista-romakákó tengely figyelembevételével...

abandi 2010.01.16. 02:00:06

@clownfish:
Mint a buzik felvonulásakor: farok a kézben, kéz a farokban.
Körbe-körbe mint a cirkuszi elefántok.
A "huncutszemű" Bloggazda, majd utánajár a szocionisták által átrajzolt választókörzeteknek.
Meg az arrafele regnáló zsandárszámnak.
Hajrá Jobbik!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.16. 02:08:44

@clownfish: Erre azért nem gondoltam
- vagyis, hogy valaki a kabátja alatt becsempész több tucat fénymásolt szavazólapot, és "a fülke magányában" előveszi ... és betesz az urnába ..
MERT az egész procedúra azon áll vagy BUKIK, hogy az urnákban lévő szavazólapoknak pontosan meg kell egyezniük a "jelenléti ív" (választói névjegyzék) szerint kiadott mennyiséggel!!!
Ha csak egyel is több, akkor onnantól kezdve nem ELNÉZÉS lesz, hanem szőrözés - méghozzá "sűrűfésűvel"!
((az pl. alap, hogy még kétszer újraszámolják az egészet;)))

Egyébként ha még a levelezőlap méretű ajánlóról IS megmondta a nyomdász, hogy az NÁLUK készült-é avagy SEM, akkor egy méretes szavazólapról IS lazán megmondják (gyanítom, hogy még vízjel is van benne, azt meg már nem viszi át a xerox)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.16. 02:18:25

@abandi: OFFF
- szerintem te még "kláusztrofób" is vagy...

abandi 2010.01.16. 02:19:55

@1.szolo (B.A.):
Köszönjük...
Ugye, hogy vannak még problémák???

abandi 2010.01.16. 02:26:11

@1.szolo (B.A.):
hehehe...
Miért?
Mert kevés kitörési pontot látok megvalósíthatónak?
És az is ütközik a nyúorderrel?
A házibuliból is el kell kezdeni kirúgdosni a "vendégeket"!
Előbb-utóbb...
És már csökken a bezártságérzet a felszabaduló térrel!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.16. 02:46:39

@abandi:
Én annyira toleráns vagyok, hogy még az intoleranciát is próbálom megérteni...

Csak azt szeretném, h nem esnénk át a ló sötét oldalára...
Magyarul jó lenne, ha nem lennénk MI magyarok "zsidóbbak a zsidóknál"!

Mert ha felrójuk egyeseknek, hogy magukat "KIVÁLASZTOTT nép"-nek tartják, (és EZÉRT gyakorlatilag közutálatnak "örvendenek" világszerte), akkor talán mégse kéne annyira törekednünk a HELYÜKBE kerülni...

Mert a MI Nagy Magyar Kiválasztottságunkkal sajna együtt járna az a jól megérdemelt közútálat is - mint a nyalókával a nyele. :(((

abandi 2010.01.16. 02:52:29

@1.szolo (B.A.):
Nézze!
Természetesen megértem a félelmeit...
Elismerem a zsidóség mai vezető szerepét.
Tudom, hogy mindent mgtesznek az éppen kiosztott posztjukon...
A nevüket a Magyar Közlönyben közhírré teszik.
Állítólag:
Nem fog fájni...

abandi 2010.01.16. 03:03:10

Természetesen:
A bizonyítottan cionistákról beszéltem.
A kiszolgálóik mennek szibériai bértartásba.
Azzal a pár százezer börtönviselt cigánnyal meg földmunkát végeztetünk....
Jááááj

abandi 2010.01.16. 03:06:07

Úgy vélem, hogy egy bauertamás féle árokásó zsidónak (+tsai) is van helye a Nap alatt...

clownfish 2010.01.16. 10:31:54

@1.szolo (B.A.): elmondom még egyszer, hogy ez csak elméleti fejtegetés volt, mindkétszer leírtam, hogy senki sem csinálja.

@abandi: bolond-e vagy?
trágár-e vagy?

Surko 2010.01.16. 10:38:50

@clownfish: "még mindig biztosabb, mint az állami kezelés
kettő: aki saját felelősségére köt nyugdíjbiztosítási szerződést, az az állam esetleges káros beavatkozásaitól óvhatja meg magát, "

Ezt mintha én mondtam volna. :))

Surko 2010.01.16. 10:44:22

@clownfish: Ezt írod:
"@[nev]: "na most mi van akkor ha az a vállalat pont akkor megy csődbe, aminek a papírjait a te alapkezelőd birtokolja"

a nyugdíjbiztosító garanciát vállal, hogy veled ilyen ne történhessen meg. ennek megfelelően fekteti be a pénzedet. ezeknek rengeteg kockázatelemzőjük van. éppen ezért nem brókercégnek, hanem nyugdíjBIZTOSÍTÓnak hívják őket. "

Ez így nem egészen igaz. A biztosító nyilván nem ígéri meg, hogy veled ilyen nem fog történni. A biztosító csak annyit tesz ez ellen, hogy maximálisan diverzifikálja a portfóliódat, azaz egy vállalat részvényéből nincsen több abban, mint max. 1%.
Így ha az adott cég csődbe megy, akkor legfeljebb ez az 1% veszteséged keletkezik.

Egész piacokat, különböző földrajzi régiókat, meg teljes szektorokat vesz meg a biztosító az alapkezelőkhöz hasonlóan. Így egy 1800 részvény között elosztott portfólióból ha eltűnik, kinullázódik az egyik értéke, annak az egészre csekély hatása van.

Az meg értelemszerűen kizárt, hogy mind az 1800 vállalat egyszerre menjen csődbe...

A fontos különbség, hogy a biztosító nem spekulál, azaz kereskedik dinamikusan, hanem csak vesz és tart, ergo a piacok általános felíveléséből profitál.

Surko 2010.01.16. 10:58:53

@clownfish: "köpködjünk kicsit az szdsz-re is, hogy minden elcseszett próbálkozásukkal elvették az ország kedvét a hasonló életképes nyugdíjrendszerbeli átalakítástól.
mdf az újabb, törpébb szdsz-szel kíváncsi vagyok, mit fog ajánlani, de erős sejtésem, hogy ők és az lmp fognak az itt elhangzott véleményekhez legközelebb álló javaslatokkal előállni, csak kérdés, hogy szavazni is képesek lennénk-e rájuk (költői kérdés) "

Azt erősen kétlem, hogy az LMP ilyen piaci logika alapján formálna véleményt a nyugdíjrendszer átalakításáról...

Sajnos ott a fősodort sokkal inkább a radikálbalos, állami beavatkozást preferáló gondolkodók jelentik...

Ahelyett, hogy vegyes rendszereket hoznánk létre, ahol állami és magántársaság is versenghet egymással, és az emberek egyéni szabad döntésük alapján választhatnak.
Sajnos azok, akik a "közösség" primátusát hirdetik, valójában nem akarnak döntési lehetőséget adni az emberek kezébe. Inkább meg akarják szabni központilag, hogy mi a jó a "közösségnek", ezzel belekényszerítenek az állam önkénye alá.
(ahol nincs szerződés, és a másik fél bármikor egyoldalúan rúghatja fel a hallgatólagos megállapodást...)

[nev] (törölt) 2010.01.16. 11:09:30

@Surko:
ez oké. és mi van ha én úgy képzelem a világot, hogy én a sorsomat csak és kizárólag "nokia" részvényekbe teszem. mert mit tudom én. a nokiának dolgozom, és úgy gondolom, hogy nincs annál jobb vállalat egy sem. és pont nem akarok diverzifikálni. ezt miért nem tehessem meg szabadon.

szerintem nyilván az lenne a cél, hogy legyen egy felosztó-kirovó rendszerben működő állam nyugdíjrendszer, amiben kötelező részt venni. ez a létminimumot minden idős, vagy beteg ember számára biztosítja, de ennek megfelelően a kötelező befizetések is minimálisak, és ezen felül pedig működik a piac a maga logikája szerint.

és lesz aki majd diverzifikált alapba teszi a pénzét, és nyilván lesz olyan is aki meg pont nem olyanba. attól függően, hogy nem szeret kockáztatni, vagy pont szeret.

Surko 2010.01.16. 11:35:37

@[nev]: Ebben van igazság. Gyakorlatilag ma sincs teljes szabadságod a nyugdíjbefektetéseid összeálításakor.
Azon el lelehtne gondolkodni, hogy ne csak 3 választható portfólió legyen, hanem ahogy az életbiztosításoknál működik, szabadon tehesd át a pénzed egyik eszközből a másikba.
De egy NYESZ jellegű teljesen egyénileg kezelt megoldás nem biztos, hogy jó lenne. A hozzá nem értők ugyanis túl sokat kockáztathatnának, velük aztán mi történne?
Néha bizony a szabályok azért kellenek, hogy megvédjenek minket a saját hülyeségünktől.

Amúgy a svéd NDC modell is valamilyen formában felosztó-kiróvó lenne. Emellett pedig természetesen megmaradna a 2. pillér.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.16. 11:52:08

@clownfish: "ez csak elméleti fejtegetés volt, mindkétszer leírtam, hogy senki sem csinálja."

Ja, hát akkor elméletileg te egy értelmes fantasy-író vagy... 8Đ

(("abandi" meg nem bolond, inka egy ravasz zsidó, aki így akarja lejáratni a derék antiszemita + rasszista + homofób érzelmű gójokat.))

clownfish 2010.01.16. 12:06:51

@Surko: az eggyel alatta lévő hozzászólásomban kifejtettem bővebben is, amit cáfoltam az a létminimum veszélybe kerülése mnyp-os megoldással. lehet, hogy az első hsz nem volt elég konkrét, de a másodikból kiderül.

clownfish 2010.01.16. 12:19:07

@Surko: szvsz a nyugdíjrendszer ügyében nincs zöld megoldás, max okos, úgyhogy ha pragmatikus gondolatok alapján határozzák meg a szociálpolitikájukat, akkor nem ütné a credojukat (remélem).

másfelől meg nem sok ex-szdsz-est tudnának egy szocialista (mert az) társadalompolitikával megszólítani.

clownfish 2010.01.16. 12:20:32

@1.szolo (B.A.): vannak, akik hangosan kiabálják, hogy ez történik, én csak azon gondolkozok, hogy lehetne megcsinálni. :D
majd gondolkozok, átírjam-e a nickemet leslie l. clownfish-re ;)

[nev] (törölt) 2010.01.16. 12:24:12

@Surko:
szerintem egész egyszerűen 1 munkaórára ki kellene számolni, hogy mennyi a legyen kötelezően fizetendő minimális járulékösszeg.

ez egy különbségi hányados:

(összes kifizetés - önkéntes befizetések) / aktív munkaórák száma

tehát összeadni, hogy mennyi állami nyugdíjat kell most kifizetni, ebből levonni azt az összeget, amennyi állampapírt az önkéntes vásárolnak. ez a különbözet ugye az, amit valójában be kellene szedni a lakosságtól. és ezt kellene elosztani az aktív munkaórák számával.

és ebből kijönne, hogy 1 munkás 1 órai munkájára mekkora járulékteher rakódik. fix összegű járulék lenne tehát. ami az új belépőknek már csak egy minimál nyugdíjat biztosítana. a jelenleg benntlévőknek pedig ehhez képest emeltet, hiszen nekik a korábbi befizetéseik is magasabbak voltak.

a lényeg szerintem a rendszer kiszámíthatóságban rejlik, abban, hogy ne legyen kikerüljön a politika kereszttüzéből.

fix összegű járulék, flat tax, és vagyonadó. szerintem ez a kombó az, ami a valódi és igazságos közteherviselést biztosítja.

clownfish 2010.01.16. 12:32:04

@[nev]: aha, persze, és többet is költöttek el belőle! akik pedig ezt a pluszterhet legnagyobb részben állták, azok meg kapjanak kevesebbet?

Surko 2010.01.16. 12:50:23

@clownfish: "másfelől meg nem sok ex-szdsz-est tudnának egy szocialista (mert az) társadalompolitikával megszólítani."

Feltéve, hogy a választók tudják, hogy pontosan mit is képvisel a párt és nem vesznek zsákbamacskát...

Sokan azt gondolják, hogy az LMP valamiféle liberális utódszervezet, de ez a párhuzam max. az emberijogi kérdésekben nyilvánul meg, gazdasági kérdésekben sokkal vörösebb az a zászló.

Egyébként ebből a szemszögből nézve a csalódott MSZP-s szavazók többen vannak, mint a hontalanná lett liberális szavazók, úgyhogy a balos értékrend még akár jól is jöhet nekik.

Surko 2010.01.16. 12:56:39

@[nev]: "fix összegű járulék, flat tax, és vagyonadó. szerintem ez a kombó az, ami a valódi és igazságos közteherviselést biztosítja. "

Nagyjából én is így gondolom. Azzal kiegészítve, hogy a jövedelmet terhelő adó irányából nem csak a vagyon, hanem a fogyasztást terhelő adózás irányába is mozdulnék.

Csak ezzel a 30 milliós korláttal megint kiskapukat tettek a rendszerbe. Szerintem minden ingatlan után kelljen adózni, de aki szja-t is fizet, az írhassa le a vagyonadót, vagy az szja kulcsát csökkentsék le, hogy ne legyen dupla adóteher.

Surko 2010.01.16. 13:00:31

Jó lenne, ha a "kampány" fogalma épp az ilyen kérdések megvitatásáról szólna a pártok között, és nem szlogenek bedobásáról.

Pl. a 'cocialisták hirdetése, miszerint a Fidesz a svéd modellel "nyugdíjkatasztrófát okoz". Na ha csak ennyi telik tőlük, ez minden mondanivalójuk, akkor már tényleg itt lenne az ideje, hogy átadják a kormányrudat...

Nem vagyok a baloldali, ál-közösségi megoldások híve, de a MEBAL (Magyar Egyesült Baloldal) készített egy érdekes programot 90 fokos fordulat néven:
www.90fokosfordulat.hu/

Az állítások többségével nem értek ugyan egyet, de azért vannak benne érdekes felvetések. (pl. offshore céggel ne üzleteljen állami szerv, vagy vállalat)

Plusz legalább alkalmas saját gondolatok ébresztésére.

abrakadabra40 2010.01.16. 13:15:56

Az MDF nagyott hibázott.
Ugyanis, ha csak egyedül indultak volna, akkor Bokros személye miatt talán elértek volna egy 5 és 7% közti eredményt.

Mostmár kételkedem. Ugyanis az MDF és az SZDSZ szövetséget kötött.(hallani, hogy az MSZDP(Kapolyi)-t is beveszik)
Miért az SZDSZ-szel?
Ez a párt(a nemrégiben kiváltakkal együtt is) 0 és 1% között áll. Nem hiába... Ezt a formációt a szavazók nem az, hogy nem szeretik, hanem egyenesen gyűlölik.
Egy ilyen párttal szövetséget kötni az nagyon nagy hiba, és szerintem ezzel az MDF el is fog vérezni 2 és 3/4 hónap múlva az első fordulóban.

abrakadabra40 2010.01.16. 13:24:28

Amúgy pedig a Demokratikus?? Centrum(MDF,SZDSZ,MSZDP??), ha be tud egyáltalán az SZDSZ-szel kavarni, akkor az csak az MSZP-nek lesz rossz. Ugyanis ez a tábor csak a balliberális oldaltól tud elvenni szavazatokat.
A Fidesz-Kdnp-nek és a Jobbik-nak ez a formáció nem oszt nem szoroz.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.16. 13:31:42

@clownfish: (láncszavazás)

Még ez az, ami a "legjobban" működhetne - elméletileg;)
- viszont NETTO törvénytelen, és minél több a résztvevője (kevéssel meg ugye minek?!:)), annál rizikósabb, hogy akad köztük egy v. több "gyenge láncszem", aki elkezd dalolni róla a törvény embereinek - vagy akár az ellenféltől is könnyedén lebuktathatja őket egy "álszavazó-ügynök".
Egyébként meg anyagilag is "veszteséges" a buli, mert így azoknak is fizetni kellene a voksukért, akik amúgy ingyen is leadták volna.

Szóval az egész cirkusz ekörül a módszer körül inka annak jó, akinek meg kell majd magyaráznia a vereségét. (mindig csak a győztes csal, a vesztes sosem;)

clownfish 2010.01.16. 14:22:02

@1.szolo (B.A.): teljesen egyetértek :D
mivel nem vagyok pártaktivista meg agitprop menedzser (hú ez de hülyén hangzik XD ), így nem tudom, mi az ami még megéri és mi az, ami már nem a szavazási csalásban. jelenleg elmondhatom, én csak olyan csalásban vettem részt, amikor kiskoromban apukám felpakolt a pultra, és azt mondta, hogy bökjek valamelyikre. :D lehet, hogy ezt többen is alkalmazhatnák.

Surko 2010.01.16. 14:27:29

@abrakadabra40: "Az MDF nagyott hibázott.
Ugyanis, ha csak egyedül indultak volna, akkor Bokros személye miatt talán elértek volna egy 5 és 7% közti eredményt."

Erre a kérdésre nagyon könnyű felelni.

Azért kötött szövetséget az SZDSZ-szel, mert egyedül el sem tudtak volna indulni a választásokon.
Ehhez ugyanis pénz és aktivisták kellenek.
Az SZDSZ-től ez a két komponens érkezik.

Amúgy meg ki fordulna el ezek után a fórumtól? Aki számára Bokros szimpatikus volt fél éve, azokat már a szadi szövetség sem rázza meg.

Az MDF választói már régóta a tévesen "balliberálisnak" nevezett oldalról származnak.

Ennek a szövetségnek senki nem állította, hogy az a élja, hogy a fidesztől vegyen el voksokat.

Ennek a szövetségnek a célja, hogy átvegye a váltópárti szerepet a szocialistáktól. És ez még akár be is jöhet nekik.

Balt 2010.01.16. 14:31:50

@Lacóka: "még mindig nem értem. CSAK az érvényes szavazatokat számolják össze. az érvényteleneket nem."

De a részvételbe beleszámít, ami sok aspektusból fontos!

dzsaszper 2010.01.16. 14:31:59

@abandi: a kettő nagyon nem ugyanaz. Minden államnak kötelessége megvédeni az állampolgárait, és saját magát, hogy megvédhesse az állampolgárait. Ott ráadásul elég komoly fenyegetés is jelen van folyamatosan. Élet-halál kérdése ott a dolog. Persze ha hirtelen nagyot kell költeni fegyverekre, az némi nadrágszíjhúzással kell járjon más területen.

Nálunk a szociális ellátórendszer bővítése (pl. egyszeri plusznyugdíjak kifizetése) nem ilyen élet-halál kérdése volt.

Balt 2010.01.16. 14:50:21

@abandi: "Akkor maga ennek is "örült":

"- Agárdi Péter irodalomtörténész a Zárórában.""

Ritkán szoktam nézni, ha véletlenül odakapcsolok és ott ragadok, de a műsorvezetővel pl. nincs bajom. (Ha a vélelmezhető "liberális" beállítottságát kárhoztatod, akkor se.)

lüke 2010.01.16. 16:51:50

Nem kell ezt felnagyítani . Sem politikai megegyezés, sem közös program nincs ebben.
A közös cél :a képviselöi szék, a bejutás a parlamentbe.
A megegyezök érdeke , a választók nem érdekesek.Egy két romantikus választó:) természetesen érdemnek fogja látni a kompromisszumot.

is 2010.01.22. 17:49:15

gondolom már kommentelők nem reagálnak, de talán még ez is elolvasásra kerül: megérne egy posztot szerintem, hogy mi a hasonlóság, mi különbség a mostani MDF baloldali lukba benyomulás, és a FIDESZ 1993-1995-ös jobboldali lukba benyomulása között. akkoriban mintha Orbán se válogatott volna, hogy kikből álljon össze az új csapata...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.22. 18:10:39

@is: akkoriban?!

Azután meg pláne!
Egy normális demokrata megelégszik azzal, ha egy koalíció vezére lehet annak legerősebb pártja élén...
Amit viszont 0.Viktor csinált, azt alapján ő lehetne R.M. legjobb kései tanítványa.
- a konkurencia feldarabolása ("leszalámizás")
- a megvehető megélhetésiek bekebelezése mindegyiküktől (KdNp, MNF, KPE, STB)
- a maradék konkurencia belső "öngyilkos" bomlasztása (vagyis kizárásig menően:)
- akiket nem lehet megvenni, azok mellé velük konkurens "(szavazatmeg-)osztópárt" kreálása (másik MIÉP, másik Munkáspárt, másik ÖKO-párt)
- az ajánlócédulák többszörös túlgyűjtetése (akár 3-4 konkurens jelölt indulását is megakadályozva ezzel!)
- induló ellenjelöltek visszalépésre "rábeszélése"
- meg még amikről nem is tudunk...

((az azér' ugye igen gyenge mentség, hogy ebből sokat a túlpartiak is megcsinálnak))
süti beállítások módosítása