Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
20:17

Az ATV információi szerint már neve is van az MDF és az SZDSZ mini oljafájának: a jól értesült orgánum szerint Demokratikus Centrum gyűjtené össze - és hasznosítaná újra - mindazokat a politikusokat, Bánk Attilától Bokros Lajoson át Retkes Attiláig, akik készek harcba szállni az öt százalék eléréséért - azaz a politikai túlélésért. Miközben az MDF balfordulatát korábban szavazatszerző szempontból racionális lépésnek minősítettem - a lépés hitelességét azonban erősen kétségesnek neveztem -, azt, hogy az MDF miért veszi magára az erősen megkopott és elhasználódott SZDSZ-t (és politikusait), ugyanezen szempont alapján nehezen értettem. Ha valóban létrejön ez a megállapodás, az nem az MDF erejéről, sokkal inkább sebezhetőségéről szól majd: az MDF vezetői - akik a külső elemzőnél sokkal jobban ismerik pártjukat - feltehetően úgy ítélik meg, hogy az amúgy erősen amortizálódott SZDSZ mögött álló anyagi erőforrások és szervezeti erő nélkül elindulni sem lennének képesek a választáson. Ezért az együttműködés sokkal inkább tűnik egyfajta kényszernek, mint zseniális húzásnak.

De vajon hogyan hatna a Demokratikus Centrum a többi pártra?

1. Számomra úgy tűnik, hogy leginkább az MSZP feje fájhat, hiszen a DC ugyanazokat az antiorbánista szavazókat szólítja meg, akikre a szocialisták is apellálnak. Ahogy már tegnap is láttuk, mindezek alapján nem elképzelhetetlen, hogy az MSZP baráti tüzet irányít majd időnként a kampányban Bokrosékra.

2. A Fidesznek is újra kell gondolnia valamelyest politikáját, a korábbi no comment helyett  a DC támadása sem elképzelhetetlen: ezt már ma is el is kezdték, amikor Répássy Róbert Gyurcsány két pártjáról beszélt. Hozzá kell azonban tenni, hogy a DC létrejöttével a Fidesz érvelése egyszerűbbé válhat: azzal, hogy a 2002-es szövetségese hozzáköti magát az SZDSZ-hez, valamennyit értelemszerűen átvállal az elmúlt évek kormányzati politikájából is, s végleg elriaszt magától minden kormányváltó szándékú szavazót.

3. A többi parlamentbe törekvő párt közül a Jobbiknak feltehetően édesmindegy, hogy milyen formában indul az SZDSZ korábbi heves nácizását már korábban átvevő MDF, míg az LMP - amelynek helyzetét első látásra talán rontja a megállapodás - esetleg kihasználhatná, ha lenne olyan állapotban, hogy az MDF-et az SZDSZ elrántja középről.

x x x

Ugyanerről az MTV Ma Reggel című műsorában: a felvétel ide kattintva elérhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr991670326

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Plakátháború 2010.01.15. 17:26:49

Kellene a 2/3? Akkor ne csak elhitetni tessenek, hogy megszűnik a korrupció, hanem lássuk a szándékot is. Kérünk szépen egy törvénycsomagot, ahol a közszolgáknál épp úgy, mint a rendőrségnél, súlyozottan büntetik a hivatalból elkövetet...

Trackback: A kiégett sztár esete a kurvával 2010.01.13. 21:32:02

Érdekes dolog ez az MDF-SZDSZ szövetség. Persze most nem arra gondolok, hogy mit szólna ehhez Antall József, meg hogy egyáltalán a régi MDF-esek és SZDSZ-esek, hanem arra gondolok igazából, hogy nagyon sajnálom, hogy nem az MSZP-vel kötöttek megállapod...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[nev] (törölt) 2010.01.15. 16:41:44

@clownfish:
oké, de dönthetsz úgy is, hogy nem mész el szavazni. és akkor pont megmarad a 7 euró. ami azt jelenti, hogy akinek az a pénz égetően fontos, úgy gondolja, hogy 4 évre elosztva elbukik 7 eurót, az neki rengeteg, az nem menne el. a szociális kártyát venné ez ki a pártok kezéből. pontosabban megmaradna a szociális kártya, csak az nem lenne többé az adu ász.

[nev] (törölt) 2010.01.15. 16:45:50

tehát a pártok maguk dönthessék el, hogy mennyit ér nekik egy szavazat, de ezt a pénzt kupon formájában előbb oda kell adni a polgároknak. nagyjából ez sulik ötlete.

hogy a kuponnal el lehet menni szavazni, vagy - mondjuk a szavazás napján - beválthatod a kocsmában, vagy akárhol. ihatsz belőle egy sört, vagy ehetsz belőle egy pár virslit az árusoknál a sátorban.

dzsaszper 2010.01.15. 17:07:24

@clownfish: bőven elég, ha lóbálta.

dzsaszper 2010.01.15. 17:08:49

@[nev]: a gazdaságösztönző programok teljes kidobása árán ezt inkább kösz, de ne...

dzsaszper 2010.01.15. 17:11:09

@clownfish: az indexes cikk szerint büntetőeljárás
is lenne, mentelmi jog miatt áll.

dzsaszper 2010.01.15. 17:16:33

@[nev]: az ugye azért a minimum, hogy ez a papíros csak személyesen használható szavazásra?

Különben a kocsmárosok este sok szavazattal rendelkeznének...

Arivistus: azért EUR 7 nem HUF 7000. Nem kéne annyira hízlalni a pártokat :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.15. 17:48:29

@iii: "ha minden megyében tud listát állítani."

- Na, így már kicsit jobb... Szóval akkor az EP-s 20.000 helyett lesz(?) kétszer annyi ajánlásuk. (49*800;) - az erre "járó" kétszer annyi szavazattal (-még mindig csak 150e!).

"Az EP-választás óta nagyot növekedett az LMP ismertsége és szavazótábora.

- az előbb saccolt "DUPLA" az ugye elég "nagy" lenne?! :)

"Az MDF és az SZDSZ korábban hasonló szavazati hajlandósággal jutott be a parlamentbe."

Na ja, kb. 15 éves bejáratás után...

"Én nem félek a tétre menő szavazástól, bízom az emberek józan ítélőképességében."

Ajaj! Ezzel vágtad agyon az egészet. :(
Az "ítélő" emberek nem józanok, a "józanok" meg nem itt élők...
Félni meg nem neked kell, hanem NEKIK, mégpedig attól, hogy nem jutnak be (pláne nem -koalíciós- kormányzati helyzetbe!) Márpedig anélkül hiába minden -még oly- szép igéret!
Vagyis "éles" helyzetben CSAK azok szavaznak rájuk, akinek nincs jobb ötletük, de lelkiismereti okból nem maradnak távol.
Ez pedig - növekvő ismertség IDE v. ODA - még akár kevesebb is lehet, mint az EP eredményük volt (75e)!

((ezzel nem fikázok senkit, csak ez a realitás))

[nev] (törölt) 2010.01.15. 18:24:26

@dzsaszper:
a szociális ellátórendszert nem lehet megnyirbálni csak akkor ha csökken az államháztartás, és akkor muszáj. különben meg nem lehet. mert vagy elveszted a választást, vagy kitör a palotaforradalom.

lehet a közintézményeken spórolni, ezt ugye látjuk a szoci kormányzás alatt, mihez vezetett. lehet az állam vagyont eladni, egy idő után az elfogy.

ha adót akarsz csökkenteni, akkor nem marad más lehetőség, mint az állami gazdaság élénkítő programokat leállítani. vagy ugye a másik út az eladósodás. de az kamatemelést, és árfolyamingadozást jelent, amitől nem a belgazdaság fog élénkülni, hanem a külső pénzpiac.

[nev] (törölt) 2010.01.15. 18:40:23

@dzsaszper:
persze ez a választási értesítő. a választási bizottság az egyik felét letépi, amin a neved van, és a kupon másik felével pedig névtelenül szavazhatsz. nyilván fel kell mutatod az azonosító kártyádat, meg alá kell írnod a névjegyzéket, hogy a többszörös szavazás legyen kizárva. de elvben ez most is így megy.

vagy a kuponnal aznap (szerintem ez a szlovák javaslatban nincs benne, csak én mondom) elmehetsz a kocsmába, és jár az ingyen sör. vagy elkölthető a vustliban. ebben az esetben a választási értesítő megy a kukába. a pártoknak aznap versenytársai a zsibárusok.

abandi 2010.01.15. 19:10:58

@[nev]:
Köszönjük a "demokrata" magyarázatot.
Azért a rabbi tud jobbat is...

abandi 2010.01.15. 20:11:30

A megrekedt betűfosását elősegítendően:
A szavazólap kihozatala, és a kocsmában beváltása...
Természetesen: nem ellenőrizhető módszer, de hatásos!
Legalább félmillió éhenkórászt bezsebelnek a MAGUKFAJTÁK!

abandi 2010.01.15. 20:36:40

Bogár Lacibá az M1-en...
Kezdődik a vég...

bee-lah 2010.01.15. 20:40:18

Az index szerint Kapolyi is beszállt az olajbogyó bizniszbe...
Ez már azért tekintélyes "spektrum"... már nem a fidesz az első számú "néppárt" :)
és zsé se lett ezzel kevesebb :)

Mi lesz még itt...

abandi 2010.01.15. 20:55:13

@bee-lah:
A zsindex tompít...
Az öreg zsidócsahosnak a pénze kell a "demokratáknak"...
Ő meg föláldozzsa ...
A tezsvíreknek...!

dzsaszper 2010.01.15. 20:57:45

@[nev]: a szociális ellátórendszert nem kell feltétlen megnyirbálni. De mind az adórendszerben, mind az ellátórendszerben lehetnek még tartalékok, amiket átrendezéssel ki lehet hozni belőle, valamint rövid távon a gazdaság beindításáért kicsit nagyobb hiány sem feltétlenül ésszerűtlen.
Amúgy az ellátórendszert elég egy időre reálértéken befagyasztani.

Ehhez képest az mszp Medgyessyvel kezdve eszementen osztogatott, eladósodott, (számomra úgy tűnik, abban bízva, hogy a piacról olcsó a kölcsön). Amennyire követtem, a szociális ellátórendszer finanszírozására is hitelt vettek fel. Most isszuk a levét.

dzsaszper 2010.01.15. 21:02:23

@[nev]: amúgy ha forrásra van szükség, akkor a korrupció visszafogása lehet az egyik első számú. A Transparency International ijesztő számokat közölt, hogy országosan a közbeszerzéseken elköltött pénzeket milyen arányban dobja meg a korrupció. Egy jól átlátható közbeszerzési rendszerrel, a kiskapuk becsukásával óriási pénzeket lehetne megfogni.

A fidesz hitelességét szerény véleményem szerint ezen lehet majd lemérni: becsukják-e a kiskapukat, vagy csak elkezdik a maguk hasznára hajtani őket. Kérdés, hogy ők is csak rövidtávon gondolkoznak, vagy fontosabb nekik a közép- és hosszútáv, mint az mszp-nek.

bee-lah 2010.01.15. 21:03:13

Még az jutott eszembe, hogyha az LMP akar még valamit, akkor most kellene a HitGyülire rámozdulnia...
Németh Sándornak egy top10 hely és megvan az ajánlószelvény és az 5%-is...
(inkább ők, mint a DC :) )

B1

abandi 2010.01.15. 21:20:07

@dzsaszper:
"Ehhez képest az mszp Medgyessyvel kezdve eszementen osztogatott, eladósodott, (számomra úgy tűnik, abban bízva, hogy a piacról olcsó a kölcsön). Amennyire követtem, a szociális ellátórendszer finanszírozására is hitelt vettek fel. Most isszuk a levét."

Maga izraélben a fegyverkezési kiadásokba is belekötne...

abandi 2010.01.15. 21:21:28

@bee-lah:
Úgy-úgy!
Egy kupacba a sok senkiházit!

Surko 2010.01.15. 22:27:35

@iii: "Maximum az első forduló után jöhet bármilyen okoskodás. Ha a Fidesznek biztos nincs kétharmada, én nem zárnék ki egy Fidesszel történő megegyezést sem."

Az LMP-t támogató alapvetően baloldali és liberális választók számára ez lenne az LMP utolsó húzása. Kb. mint amikor a Kupa-féle Centrum a szocik támogatására szólított fel 2002-ben.

Amúgy csodálkoznék, ha az LMP-ben rejlő erősen balos beállítottságú tagok vonzódnának a Fideszhez.
Persze ma már Thürmer is oda-oda dörgölőzik tanújelét adva, hogy létezhet munkás-polgár örök barátság.

"Ha az LMP-nek sikerül országos listát állítani, nagyon nagy valószínűséggel bejut a parlamentbe."

Ehhez nem ártana egy húzónév a lista élén... Mondjuk egy Róna Péter.

Húzónév nélkül nehéz lesz.

Surko 2010.01.15. 22:32:27

@clownfish: "amúgy őszintén örülök, hogy én már nem az állami nyugdíjat fogom "élvezni"."

Hát ennek én is nagyon örülök.

Épp ezért utolsó leheletemig harcolnék a magánnyugdíjpénztárak államosítása ellen. Az én általam félretett pénzemtől az állam tartsa nagyon távol magát!

Sajnos bizonyos balodali gondolkodók körében ez időről-időre felmerül.

Amúgy nekem a Fidezs áltaql favorizált svéd-modell már régóta a lieblingem. :)

Surko 2010.01.15. 22:41:05

@Arivistus: "A választók soha nem fognak átlátni a demagógián. Mert 70-80%-uk a TV2 és az RTL klubból meríti információbázisát. A Maunika showt meg érdekesebbnek tartják a politikusoknál. "

Ezzel 100%-ig egyetértek.

Sajnos...

Ez a demokrácia rákfenéje, hogy a satu-gyökerek is szavazhatnak.

Kíváncsi lennék, hogy ha Győzike, vagy Mónika indulana egy párt élén, mennyien szavaznának rájuk...

Balt 2010.01.15. 22:41:18

"Amúgy nekem a Fidezs áltaql favorizált svéd-modell már régóta a lieblingem. :)"

1. Senki nem favorizálta
2. Ezután vsz. nem is fogja
3. Pedig 20(?) évre a nyugdíjtól én is favorizálnám, de sajnos a 8 évvel ezelőtti 19e Ft-okért önmagukat (és unokáik jövőjét) eladó korabeli nyugdíjasok vétkét nem verhetjük le a jelen és jövő nyugdíjasain, pedig
a) muszáj lesz
b) megérdemelnék...

Surko 2010.01.15. 22:58:17

@Balt: Varga Mihály nyilatkozott róla a Figyelőben.

Miután ő a pénzügyminiszteri poszt várományosa, ezért az ő szájából elhangzó bármilyen nyilatkozat kimeríti a "favorizálás" fogalmát.

Surko 2010.01.15. 23:05:25

„A Fidesznek az az álláspontja, hogy a nyugdíjakat hozzá kell igazítani a gazdaság állapotához, életképességéhez, és abból fizessük a nyugdíjat, amit erre a célra félretettünk” – összegezte dióhéjban a párt megközelítését Varga Mihály. A politikus szerint e célok eléréséhez az úgynevezett névleges egyéni számlás (angol elnevezéssel: notional defined contribution – NDC) rendszer a lehető legalkalmasabb, amely Svédországban kiválóan, Olaszországban és Lengyelországban már kevésbé jól, de azért működik.

www.fn.hu/hetilap/20100105/a_fidesz_nyugdijtervei/

2010.01.15. 23:13:21

Hogy mit hoz a mini olajfa?? Összevesznek annak jövedéki adóján...és azon, hogy ki a vezér...Új Energol?? Hm, hm. Azok az idők elmúltak? Ezek szerint azért még van pénzük belőle...

[nev] (törölt) 2010.01.15. 23:19:08

@dzsaszper:
a szocik az osztogatáskor az uniós pénzek gazdaságélénkítő hatásában bíztak. a beruházás élénkítésben. hogy majd attól úgy fellendül a gazdaság, hogy csak na.

a baj csak az, hogy uniós forrásból épült mondjuk egy kilátó, és akkor abból nem lett pénz.

---

debrecen példáját tudom mondani. mert éltem ott, és figyelem, hogy mi zajlik. épült egy csomó minden. sportcsarnok, sportuszoda, új színház (igaz nem tudták befejezni, mert várják az állami támogatást a fidesz kormánytól), futball stadion terve kész (várják az állami támogatást a fidesz kormánytól), lecserélték az összes buszt (várják a megemelt állami támogatást, hogy a beruházás megtérüljön), új villamos pálya terve kész (a külső lakótelepre viszi az utasokat 20 milliárdot kóstál, itt is várják az állami támogatást, mert kiderült, hogy magasabb lesz az összköltség, mint azt várták, emelkedett az önrész is), és még lehetne sorolni. ez tök jó. most hagyjuk a korrupciót (nem nehéz kitalálni, hogy egy a fidesz által irányított város kitől vesz mondjuk buszt, de ez nem érdekes, nem ez a lényeg itt szerintem)

a probléma az, hogy a beruházások mind veszteséges működést eredményeznek. az összes. mert mindenhol közvetlen megtérüléssel kalkuláltak. majd így, meg úgy a multiplikátor hatások.

na most ezeket a veszteséget egy ideig fedezte az, hogy a városi vagyonkezelő, aki nem adta el a belvárosi ingatlanokat, hanem felújította, és jó pénzért bérbe adta. csak ma már annyi a közberuházás van, hogy az ingatlanhasznosításból származó bevételek messze nem fedezik a közberuházásokból származó veszteségeket.

most persze a város kötvényeket bocsátott ki, és van még neki ingatlanvagyona, de most év végén ezekből kényszerült áron alul eladni, hogy a városüzemeltetés veszteségei fedezni tudja.

mindenki látja, hogy ez nem lesz tartható. kósa is. ő sem hülye. látja, hogy építettünk minden bokorba egy gyógyfürdőt, mert messze földön híres a magyar gyógyvíz, csak egy baj van. fürdők üzemeletetése drága, vendég meg nincs elég. debrecen környéken van egy nyertes, hajdúszoboszló, mindenki más vesztese ennek a tervnek. megépült mert volt rá állami pénz, szép is, jó is, csak viszi a pénzt, és nem hozza.

vagy ott van pécs. azt a várost is figyelem, mert elég sokat éltem ott is. lesz a sok közlétesítmény, nem sorolom fel ami megépül a kulturális évad végére. ami ugye megint micsoda, hogy az évad végre. de hagyjuk. és aztán miből is fognak ezek üzemelni. a városüzemeletési költségek a rengeteg közberuházás az egekbe szöknek.

oké, hogy majd a fidesz kormány ezen változtat, de ezek fideszes önkormányzatok, szóval nem tudom, hogy milyen nagy változás lenne. lesz valami terv gondolom valamelyik szent királyunkról elnevezve, de nekem erős a gyanúm, hogy itt cseberből esünk vederbe.

igazából a meglévő városi ingatlanvagyont kellene hasznosítani, illetve elmagyarázni, hogy amit épít a város, azt a lakóinak kell majd üzemeltetni. és ha nyereség lesz, akkor jó, de ha veszteség, akkor azt valamiből finanszírozni kell. és ennek a közgondolkodásba való bevitelét a nyomokban sem látom.

clownfish 2010.01.15. 23:23:03

@dzsaszper: ezt nyilván nyomozás előzné meg, amihez a szükséges bizonyítékok már nyilván nincsenek meg, de az ember (főleg a politikus) nem lehet sosem eléggé biztos.
@Surko: hát mivel megelőlegezem magamnak, hogy középosztálybeli értelmiségi leszek, így azt mondom, nekem az az érdekem, hogy tőke alapú nyugdíjam legyen, de kékgalléros munkavállalók számára nem biztos, hogy ez lenne a legideálisabb megoldás, de nem tartom kizártnak, hogy lehetne valamilyen kedvező konstrukciót kitalálni, mert a semminél a kevés is jobb.

clownfish 2010.01.15. 23:27:39

@Surko: olvastam azt az interjút még a megjelenésekor, jót is nevettem rajta, hogy vajon ez mennyiben a fidesz, és mennyiben varga mihály véleménye. mert hát a figyelőt nem kifejezetten a fidesz törzsszavazói rétege olvassa... szóval ott eshet szó értelmes dolgokról. félek, hogy sok a fidesz propagandája és a végrehajtandó lépések között az ellentmondás.

[nev] (törölt) 2010.01.15. 23:34:41

@clownfish:
ugyebár a mai hír, hogy a fidesz szerint lazítani kell a nyugdíjrendszer jelenlegi szabályozásán, mert "meg kell védeni a nyugdíjasokat a szocialistáktól", mire a válasz az, hogy "a fidesz néhány tízezer forint nyugdíjat akar adni, és be akarja csapni az embereket". az egyik 19, a másik 1 híján 20.

dr. mesterséges színezék 2010.01.15. 23:37:10

@abandi: "A szavazólap kihozatala, és a kocsmában beváltása..."

Lehet, hogy a kocsmában, de ott aztán kiderülne, hogy a szavazatnak mekkora piaci értéke van, miután két szék, meg a hitelek vezetésére szolgáló könyv segztségével megnyílna a speciális tőzsde, ahol arra licitálnak, hogy ki hány felesért dobja be MÉGIS azt a nyamvadt lapot a ládába.

dr. mesterséges színezék 2010.01.15. 23:39:02

@bee-lah: "Az index szerint Kapolyi is beszállt az olajbogyó bizniszbe..."

Torgyán most biztos bánja, hogy ingatlanba fektette a politikai profitot, nem valami likvidebb eszközbe.

clownfish 2010.01.15. 23:40:55

@[nev]: köpködjünk kicsit az szdsz-re is, hogy minden elcseszett próbálkozásukkal elvették az ország kedvét a hasonló életképes nyugdíjrendszerbeli átalakítástól.
mdf az újabb, törpébb szdsz-szel kíváncsi vagyok, mit fog ajánlani, de erős sejtésem, hogy ők és az lmp fognak az itt elhangzott véleményekhez legközelebb álló javaslatokkal előállni, csak kérdés, hogy szavazni is képesek lennénk-e rájuk (költői kérdés)

clownfish 2010.01.15. 23:42:57

@clownfish: most nem kifejezetten a nyugdíjrendszer átalakítására gondoltam, mert az speciel szocialista tárca reszortja volt

abandi 2010.01.15. 23:47:45

@mesterseges szinezek:
Nem érti...
Egy kilopott biankó szavazócédula egy tuti x-el visszaküldve legalább fél siker...!!!
És ott van még az urnazárási "Bizottség" érvényességi vizsgálata!!!
Egyébként:
Igaz-e, hogy az érvénytelenített szavazatok számát, minden párttól levonják? Pl.: 100 érvénytelent ugyan úgy levonnak a 100ezres fidesz, szoci, stb párttól, mint a 102 szavazatot kapott "Cigányegyenjogúság" párttól...???

clownfish 2010.01.15. 23:49:17

www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=9716

nem nézek gyakran hír tévét, de Tölgyessyt mélységesen tisztelem és hitelesnek tartom, érdemes megnézni ezt az interjút (finnyásoknak: Philip hiányzik, nincs benne, úgyhogy ez ne tartson senkit se vissza! :P )

Lacóka 2010.01.15. 23:50:02

@abandi: mért vonnák le? az érvénytelenített szavazatokat nem számolják be.

[nev] (törölt) 2010.01.15. 23:52:57

@clownfish:
itt senki se akarja azt elmagyarázni, hogy a nyugdíj a járulékokból lesz, és azt nem a nyuszi tojja.

Balt 2010.01.15. 23:53:30

@[nev]: Már bocsi, de Pécs mióta Fideszes? Páva május óta polgármester, ez tény, aztán nyáron szépen dezertáltak a MSZP-sek is a frakciójukból, de a EKF-projekt már 5 év permanens elkúrásban van (honnan is ismerős ez...?), nemigen lehetett fél év alatt behozni. Ehhez képest parádés volt pl. az EIK megnyitó.

[nev] (törölt) 2010.01.15. 23:56:15

@Balt:
már bocs, de páva nem egy ejtőernyővel dobtak le oda. hanem beült a polgármesteri székbe. és gondolom azért ült be azon túl, mert beválasztották hanem azért, mert tudja, hogy mit miért csinál, különben nem vállalja. nem látom az utóhasznosítás terveit például. és ezt a fidesz ellenzékben is elkészíthette volna akár.

Balt 2010.01.15. 23:56:38

@clownfish: Nem mondott sok újdonságot, de én is örülök a Tölgyessy-beszélgetésnek!

Balt 2010.01.15. 23:57:53

@[nev]: Ez igaz, végtére is 4 éve is kormányra készültek... :)

abandi 2010.01.16. 00:22:36

@Lacóka:
Jogos!
Nem "érvénytelent", hanem HAMISAT akartam írni!

clownfish 2010.01.16. 00:28:41

@[nev]: még mindig biztosabb, mint az állami kezelés
kettő: aki saját felelősségére köt nyugdíjbiztosítási szerződést, az az állam esetleges káros beavatkozásaitól óvhatja meg magát, a nyugdíjpénztárak szerződéskötéskor olyan vállalásokat tesznek, amelyeket kötelességük betartani, azokat semmilyen körülmények között nem változtathatják meg a szerződő fél beleegyezése nélkül, a betartásáért pedig felelősséget vállalnak. nem mellesleg a banknak is érdeke, hogy minél jobban fialjon a belé fektetett pénzünk, az államnál viszont sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy a mi pénzünk nem arra fordítódik, mint kellene.

clownfish 2010.01.16. 00:30:51

@Lacóka: másrészt alkotmányellenes is lenne.

Lacóka 2010.01.16. 00:38:25

@abandi: még mindig nem értem. CSAK az érvényes szavazatokat számolják össze. az érvényteleneket nem. a "hamisakat" sem. bár nem tudom, mit értesz hamis alatt. nekem kisebb csalások (már ha lehet kicsit csalni), gyanúk rémlenek, szavazathamisítási botrány nem.

clownfish 2010.01.16. 00:47:33

@abandi: honnan lehet tudni, hogy hamis egy szavazat?
a csalás úgy történik, hogy a láncban az első ember üresen dobja be a borítékot, kiviszi a szavazólapot, kint "jól" beikszelik, beküldik a másodikkal, aki azt bedobja, és kiviszi azt az üreset, amit ő kapott, és így tovább... a csalók is ügyelnek arra, hogy a szavazólapok száma ne térjen el a megjelentekétől!

[nev] (törölt) 2010.01.16. 00:56:31

@clownfish:
a világ pénzügyi rendszere úgy működik, hogy ha én azt mondom, hogy ez az értékpapír szerintem ér 10 dollárt, és ezt elég sok ember elhiszi, akkor beírjuk a könyvbe, hogy van 10 dollárom mindegy, hogy a valóságban az üzletrészem mennyit ér. aztán azt mondom, hogy megér az 11-et is, és így tovább. és érhet az a papír a végén akár 100 dollárt is mire te nyugdíjba mész.

na most mi van akkor ha az a vállalat pont akkor megy csődbe, aminek a papírjait a te alapkezelőd birtokolja. az mondjuk egy olajcég. de pont feltaláltak valami izét, amiből könnyű energiát nyerni, és az olajipari részvények meg zuhannak. és te meg pont ebbe pakoltad az összes megtakarításod.

vagy mondjuk azt mondták, hogy az amerikai autógyárak sokat érnek, aztán kiderült, hogy nem érnek azok 1 centet se, most meg az van, hogy mégis csak érnek azért valamit, mert feltőkésítették őket.

mi van, ha beüt egy általános krach pont akkor, amikor te egy életed megtakarításait élvezni akarod.

most persze ennek az esélye csekély, de nem árt ha van egy olyan rendszer, ami a létminimumot mindenkinek biztosítja. és abba kötelező belépni.

és ezen felül egyéni számlákon mindenki megtakaríthat. és a megtakarítási formákat lehet kombinálni (betét, részvény, kötvény, kincstárjegy, arany) ha ezeket szépen egymás mellé rakosgatod, akkor valóban szép nyugdíjad lesz. de ezt azért kevés ember tudja megtenni, mert az élet nem mindig habostorta, és akkor ebből megint csak az jön ki, hogy kell valami rendszer, ami fix, amire mindenki számíthat, viszont ebbe a rendszerben az is fix, hogy mindenkinek fizetnie kell egy keveset.

clownfish 2010.01.16. 01:01:40

@[nev]: "na most mi van akkor ha az a vállalat pont akkor megy csődbe, aminek a papírjait a te alapkezelőd birtokolja"

a nyugdíjbiztosító garanciát vállal, hogy veled ilyen ne történhessen meg. ennek megfelelően fekteti be a pénzedet. ezeknek rengeteg kockázatelemzőjük van. éppen ezért nem brókercégnek, hanem nyugdíjBIZTOSÍTÓnak hívják őket.

clownfish 2010.01.16. 01:07:46

itt a generali (ez itt a reklám helye :P ) tájékoztatója:
onyp.generalipenztar.hu/Magannyugdijpenztar/Magannyugdijpenztariuzletagunk.aspx

itt írják is, hogy a befektetések hozamát folyamatosan írják jóvá a számlán, az egész pénz elvesztésének nem látom esélyét. pár bekezdéssel lejjebb azt is leírják, hogy vannak választható kockázatú befektetések. az egyén döntése, mi történjen vele. mérlegelni tudunk, nemde?

abandi 2010.01.16. 01:08:45

@Lacóka: @clownfish:
Tehát:
Ha egy szavazókörben több az érvényes szavazat, mint a jogosult szavazók száma...
Na, erre gondoltam.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.16. 01:12:30

@Lacóka: Az ajánlószelvényekkel keveri, csak mert már teljesen az agyára mentek a zsidók...

abandi 2010.01.16. 01:12:39

@Balt:
Akkor maga ennek is "ürült":

"- Agárdi Péter irodalomtörténész a Zárórában."

abandi 2010.01.16. 01:13:36

@1.szolo (B.A.):
Túl sokat olvas éngömöt...

clownfish 2010.01.16. 01:18:56

sajnos a választásra vonatkozó passzusokban nem vagyok otthon, de lehet, hogy itt áll az egyenlő levonás elve, mivel csak így biztosítható, hogy senki se kapjon többet. bár szerintem 100-as nagyságrendben ez feltűnés nélkül megoldhatatlan. 1-2 max, de amúgy is nehéz megoldani, hogy ne lássák. ha egy borítékban két ugyanolyan szavazólap van, az evidens csalás (mondjuk papírpocsékolás, de erre jó a boríték, mert ott kizárható a többes szavazás... az egymás mellett boríték nélkül bedobott több cédula pedig nehézkesen férne be az urna résén. necces vállalkozás, na...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.16. 01:19:08

@abandi: na, erre végképpen nem gondoltam volna...
1. olyan nem is lehet
2. ha mégis, akkor a zsidók keze van a dologban!
3. a megoldás:
- permanens ujraszámlálás, amíg "előrehozott választás" nem lesz, rosszabbik esetben amíg el nem érkezik (helyette) a rendes választás IDEje.

abandi 2010.01.16. 01:30:37

@1.szolo (B.A.):
Na, jó.
Az én judeofóbiám csak átlagos.
Na ellenben a rászízmusom....

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.16. 01:31:12

@clownfish:
Mondom, hogy gyakorlatilag kizárt.
Bemész, aláírod a "jelenléti ívet", EZÉRT kapsz 1 szavazólapot, amit AKKOR, előtted lebélyegez egy tag.
EZ az egy ÉRVÉNYES szavazólapod lehet, az összes többi legföljebb ÉRVÉNYTELEN lehet!
(-oszt jónapot!:)

Amiből lehet több, (mert sz@r a rendszer) az az ajánlószelvény, amelyet ha csak fénymásolnál, és kitöltenéd valós emberek címével és "személyiszámával" (ilyenekből BÁRMELY KAMU aláírásgyűjtéssel százezreid lehetnek!!!) AKKOR ABBÓL mindegyik érvénytelen lesz, függetlenül attól, hogy a MÁSIK teljesen szabályos volt.
Január óta nem hallani arról, hogy mire jutott a rendőrség a több száz ferencvárosi cédulahamisítás ügyében - pedig azóta már keményen ülnie kéne az összes érintettnek közokirat hamisítás miatt...
((pl. Tomcatnek is - aki kivételesen nem zsidó, bár sosem lehet aztat tudni!;))

abandi 2010.01.16. 01:35:44

Vegyük górcső alá a haiti katasztrófát...

clownfish 2010.01.16. 01:40:02

@1.szolo (B.A.): színes fénymásoló. elég nehéz lehet kiszúrni 290 szavazólapból a fénymásolatot. de én is azt mondtam, hogy ezzel senki sem próbálkozik. én most csak játszadoztam a gondolattal, hogy mi lenne, ha...

abandi 2010.01.16. 01:41:56

@1.szolo (B.A.):
Nem, nem, mert:
A szavazólap -és rajta a pecsét- egyszerűen fénymásolható (illetve átcsoportosítható, ha a pecsét nem választókörzet azonosítós)...
Na, most: a pártdelegáltak...
Ej, bakker.

clownfish 2010.01.16. 01:43:32

@clownfish: a szavazókörbe úgy jutna vissza, mint ahogy pár hsz-szel feljebb leírtam. egyébként kíváncsi leszek, mennyivel ugrik meg tavasszal a csalási kísérletek száma az itteni fejtegetések hatására, gondolom semennyire... :D

clownfish 2010.01.16. 01:45:34

@abandi: azért van az összes pártnak delegáltja, hogy egymást is ellenőrizhessék, ezen nem tudsz nagyon mit variálni.

abandi 2010.01.16. 01:54:10

@clownfish:
Na most:
Egy nagyobb választókörben már senki nem figyel senkit. Önkéntesen kijelölt, fáradt emberek...
Vannak lényegesebb összeesküvés-elméletek is, de pár tíz ezer szavavazaton sok minden múlhat.
Természetesen a mai állás szerint kormányváltás lesz!
Én csak a választási anomáliákra szerettem volna felhívni a figyelmeteket.
Természetesen a szó/cionista-romakákó tengely figyelembevételével...

abandi 2010.01.16. 02:00:06

@clownfish:
Mint a buzik felvonulásakor: farok a kézben, kéz a farokban.
Körbe-körbe mint a cirkuszi elefántok.
A "huncutszemű" Bloggazda, majd utánajár a szocionisták által átrajzolt választókörzeteknek.
Meg az arrafele regnáló zsandárszámnak.
Hajrá Jobbik!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.16. 02:08:44

@clownfish: Erre azért nem gondoltam
- vagyis, hogy valaki a kabátja alatt becsempész több tucat fénymásolt szavazólapot, és "a fülke magányában" előveszi ... és betesz az urnába ..
MERT az egész procedúra azon áll vagy BUKIK, hogy az urnákban lévő szavazólapoknak pontosan meg kell egyezniük a "jelenléti ív" (választói névjegyzék) szerint kiadott mennyiséggel!!!
Ha csak egyel is több, akkor onnantól kezdve nem ELNÉZÉS lesz, hanem szőrözés - méghozzá "sűrűfésűvel"!
((az pl. alap, hogy még kétszer újraszámolják az egészet;)))

Egyébként ha még a levelezőlap méretű ajánlóról IS megmondta a nyomdász, hogy az NÁLUK készült-é avagy SEM, akkor egy méretes szavazólapról IS lazán megmondják (gyanítom, hogy még vízjel is van benne, azt meg már nem viszi át a xerox)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.16. 02:18:25

@abandi: OFFF
- szerintem te még "kláusztrofób" is vagy...

abandi 2010.01.16. 02:19:55

@1.szolo (B.A.):
Köszönjük...
Ugye, hogy vannak még problémák???

abandi 2010.01.16. 02:26:11

@1.szolo (B.A.):
hehehe...
Miért?
Mert kevés kitörési pontot látok megvalósíthatónak?
És az is ütközik a nyúorderrel?
A házibuliból is el kell kezdeni kirúgdosni a "vendégeket"!
Előbb-utóbb...
És már csökken a bezártságérzet a felszabaduló térrel!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.16. 02:46:39

@abandi:
Én annyira toleráns vagyok, hogy még az intoleranciát is próbálom megérteni...

Csak azt szeretném, h nem esnénk át a ló sötét oldalára...
Magyarul jó lenne, ha nem lennénk MI magyarok "zsidóbbak a zsidóknál"!

Mert ha felrójuk egyeseknek, hogy magukat "KIVÁLASZTOTT nép"-nek tartják, (és EZÉRT gyakorlatilag közutálatnak "örvendenek" világszerte), akkor talán mégse kéne annyira törekednünk a HELYÜKBE kerülni...

Mert a MI Nagy Magyar Kiválasztottságunkkal sajna együtt járna az a jól megérdemelt közútálat is - mint a nyalókával a nyele. :(((

abandi 2010.01.16. 02:52:29

@1.szolo (B.A.):
Nézze!
Természetesen megértem a félelmeit...
Elismerem a zsidóség mai vezető szerepét.
Tudom, hogy mindent mgtesznek az éppen kiosztott posztjukon...
A nevüket a Magyar Közlönyben közhírré teszik.
Állítólag:
Nem fog fájni...

abandi 2010.01.16. 03:03:10

Természetesen:
A bizonyítottan cionistákról beszéltem.
A kiszolgálóik mennek szibériai bértartásba.
Azzal a pár százezer börtönviselt cigánnyal meg földmunkát végeztetünk....
Jááááj

abandi 2010.01.16. 03:06:07

Úgy vélem, hogy egy bauertamás féle árokásó zsidónak (+tsai) is van helye a Nap alatt...

clownfish 2010.01.16. 10:31:54

@1.szolo (B.A.): elmondom még egyszer, hogy ez csak elméleti fejtegetés volt, mindkétszer leírtam, hogy senki sem csinálja.

@abandi: bolond-e vagy?
trágár-e vagy?

Surko 2010.01.16. 10:38:50

@clownfish: "még mindig biztosabb, mint az állami kezelés
kettő: aki saját felelősségére köt nyugdíjbiztosítási szerződést, az az állam esetleges káros beavatkozásaitól óvhatja meg magát, "

Ezt mintha én mondtam volna. :))

Surko 2010.01.16. 10:44:22

@clownfish: Ezt írod:
"@[nev]: "na most mi van akkor ha az a vállalat pont akkor megy csődbe, aminek a papírjait a te alapkezelőd birtokolja"

a nyugdíjbiztosító garanciát vállal, hogy veled ilyen ne történhessen meg. ennek megfelelően fekteti be a pénzedet. ezeknek rengeteg kockázatelemzőjük van. éppen ezért nem brókercégnek, hanem nyugdíjBIZTOSÍTÓnak hívják őket. "

Ez így nem egészen igaz. A biztosító nyilván nem ígéri meg, hogy veled ilyen nem fog történni. A biztosító csak annyit tesz ez ellen, hogy maximálisan diverzifikálja a portfóliódat, azaz egy vállalat részvényéből nincsen több abban, mint max. 1%.
Így ha az adott cég csődbe megy, akkor legfeljebb ez az 1% veszteséged keletkezik.

Egész piacokat, különböző földrajzi régiókat, meg teljes szektorokat vesz meg a biztosító az alapkezelőkhöz hasonlóan. Így egy 1800 részvény között elosztott portfólióból ha eltűnik, kinullázódik az egyik értéke, annak az egészre csekély hatása van.

Az meg értelemszerűen kizárt, hogy mind az 1800 vállalat egyszerre menjen csődbe...

A fontos különbség, hogy a biztosító nem spekulál, azaz kereskedik dinamikusan, hanem csak vesz és tart, ergo a piacok általános felíveléséből profitál.

Surko 2010.01.16. 10:58:53

@clownfish: "köpködjünk kicsit az szdsz-re is, hogy minden elcseszett próbálkozásukkal elvették az ország kedvét a hasonló életképes nyugdíjrendszerbeli átalakítástól.
mdf az újabb, törpébb szdsz-szel kíváncsi vagyok, mit fog ajánlani, de erős sejtésem, hogy ők és az lmp fognak az itt elhangzott véleményekhez legközelebb álló javaslatokkal előállni, csak kérdés, hogy szavazni is képesek lennénk-e rájuk (költői kérdés) "

Azt erősen kétlem, hogy az LMP ilyen piaci logika alapján formálna véleményt a nyugdíjrendszer átalakításáról...

Sajnos ott a fősodort sokkal inkább a radikálbalos, állami beavatkozást preferáló gondolkodók jelentik...

Ahelyett, hogy vegyes rendszereket hoznánk létre, ahol állami és magántársaság is versenghet egymással, és az emberek egyéni szabad döntésük alapján választhatnak.
Sajnos azok, akik a "közösség" primátusát hirdetik, valójában nem akarnak döntési lehetőséget adni az emberek kezébe. Inkább meg akarják szabni központilag, hogy mi a jó a "közösségnek", ezzel belekényszerítenek az állam önkénye alá.
(ahol nincs szerződés, és a másik fél bármikor egyoldalúan rúghatja fel a hallgatólagos megállapodást...)

[nev] (törölt) 2010.01.16. 11:09:30

@Surko:
ez oké. és mi van ha én úgy képzelem a világot, hogy én a sorsomat csak és kizárólag "nokia" részvényekbe teszem. mert mit tudom én. a nokiának dolgozom, és úgy gondolom, hogy nincs annál jobb vállalat egy sem. és pont nem akarok diverzifikálni. ezt miért nem tehessem meg szabadon.

szerintem nyilván az lenne a cél, hogy legyen egy felosztó-kirovó rendszerben működő állam nyugdíjrendszer, amiben kötelező részt venni. ez a létminimumot minden idős, vagy beteg ember számára biztosítja, de ennek megfelelően a kötelező befizetések is minimálisak, és ezen felül pedig működik a piac a maga logikája szerint.

és lesz aki majd diverzifikált alapba teszi a pénzét, és nyilván lesz olyan is aki meg pont nem olyanba. attól függően, hogy nem szeret kockáztatni, vagy pont szeret.

Surko 2010.01.16. 11:35:37

@[nev]: Ebben van igazság. Gyakorlatilag ma sincs teljes szabadságod a nyugdíjbefektetéseid összeálításakor.
Azon el lelehtne gondolkodni, hogy ne csak 3 választható portfólió legyen, hanem ahogy az életbiztosításoknál működik, szabadon tehesd át a pénzed egyik eszközből a másikba.
De egy NYESZ jellegű teljesen egyénileg kezelt megoldás nem biztos, hogy jó lenne. A hozzá nem értők ugyanis túl sokat kockáztathatnának, velük aztán mi történne?
Néha bizony a szabályok azért kellenek, hogy megvédjenek minket a saját hülyeségünktől.

Amúgy a svéd NDC modell is valamilyen formában felosztó-kiróvó lenne. Emellett pedig természetesen megmaradna a 2. pillér.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.16. 11:52:08

@clownfish: "ez csak elméleti fejtegetés volt, mindkétszer leírtam, hogy senki sem csinálja."

Ja, hát akkor elméletileg te egy értelmes fantasy-író vagy... 8Đ

(("abandi" meg nem bolond, inka egy ravasz zsidó, aki így akarja lejáratni a derék antiszemita + rasszista + homofób érzelmű gójokat.))

clownfish 2010.01.16. 12:06:51

@Surko: az eggyel alatta lévő hozzászólásomban kifejtettem bővebben is, amit cáfoltam az a létminimum veszélybe kerülése mnyp-os megoldással. lehet, hogy az első hsz nem volt elég konkrét, de a másodikból kiderül.

clownfish 2010.01.16. 12:19:07

@Surko: szvsz a nyugdíjrendszer ügyében nincs zöld megoldás, max okos, úgyhogy ha pragmatikus gondolatok alapján határozzák meg a szociálpolitikájukat, akkor nem ütné a credojukat (remélem).

másfelől meg nem sok ex-szdsz-est tudnának egy szocialista (mert az) társadalompolitikával megszólítani.

clownfish 2010.01.16. 12:20:32

@1.szolo (B.A.): vannak, akik hangosan kiabálják, hogy ez történik, én csak azon gondolkozok, hogy lehetne megcsinálni. :D
majd gondolkozok, átírjam-e a nickemet leslie l. clownfish-re ;)

[nev] (törölt) 2010.01.16. 12:24:12

@Surko:
szerintem egész egyszerűen 1 munkaórára ki kellene számolni, hogy mennyi a legyen kötelezően fizetendő minimális járulékösszeg.

ez egy különbségi hányados:

(összes kifizetés - önkéntes befizetések) / aktív munkaórák száma

tehát összeadni, hogy mennyi állami nyugdíjat kell most kifizetni, ebből levonni azt az összeget, amennyi állampapírt az önkéntes vásárolnak. ez a különbözet ugye az, amit valójában be kellene szedni a lakosságtól. és ezt kellene elosztani az aktív munkaórák számával.

és ebből kijönne, hogy 1 munkás 1 órai munkájára mekkora járulékteher rakódik. fix összegű járulék lenne tehát. ami az új belépőknek már csak egy minimál nyugdíjat biztosítana. a jelenleg benntlévőknek pedig ehhez képest emeltet, hiszen nekik a korábbi befizetéseik is magasabbak voltak.

a lényeg szerintem a rendszer kiszámíthatóságban rejlik, abban, hogy ne legyen kikerüljön a politika kereszttüzéből.

fix összegű járulék, flat tax, és vagyonadó. szerintem ez a kombó az, ami a valódi és igazságos közteherviselést biztosítja.

clownfish 2010.01.16. 12:32:04

@[nev]: aha, persze, és többet is költöttek el belőle! akik pedig ezt a pluszterhet legnagyobb részben állták, azok meg kapjanak kevesebbet?

Surko 2010.01.16. 12:50:23

@clownfish: "másfelől meg nem sok ex-szdsz-est tudnának egy szocialista (mert az) társadalompolitikával megszólítani."

Feltéve, hogy a választók tudják, hogy pontosan mit is képvisel a párt és nem vesznek zsákbamacskát...

Sokan azt gondolják, hogy az LMP valamiféle liberális utódszervezet, de ez a párhuzam max. az emberijogi kérdésekben nyilvánul meg, gazdasági kérdésekben sokkal vörösebb az a zászló.

Egyébként ebből a szemszögből nézve a csalódott MSZP-s szavazók többen vannak, mint a hontalanná lett liberális szavazók, úgyhogy a balos értékrend még akár jól is jöhet nekik.

Surko 2010.01.16. 12:56:39

@[nev]: "fix összegű járulék, flat tax, és vagyonadó. szerintem ez a kombó az, ami a valódi és igazságos közteherviselést biztosítja. "

Nagyjából én is így gondolom. Azzal kiegészítve, hogy a jövedelmet terhelő adó irányából nem csak a vagyon, hanem a fogyasztást terhelő adózás irányába is mozdulnék.

Csak ezzel a 30 milliós korláttal megint kiskapukat tettek a rendszerbe. Szerintem minden ingatlan után kelljen adózni, de aki szja-t is fizet, az írhassa le a vagyonadót, vagy az szja kulcsát csökkentsék le, hogy ne legyen dupla adóteher.

Surko 2010.01.16. 13:00:31

Jó lenne, ha a "kampány" fogalma épp az ilyen kérdések megvitatásáról szólna a pártok között, és nem szlogenek bedobásáról.

Pl. a 'cocialisták hirdetése, miszerint a Fidesz a svéd modellel "nyugdíjkatasztrófát okoz". Na ha csak ennyi telik tőlük, ez minden mondanivalójuk, akkor már tényleg itt lenne az ideje, hogy átadják a kormányrudat...

Nem vagyok a baloldali, ál-közösségi megoldások híve, de a MEBAL (Magyar Egyesült Baloldal) készített egy érdekes programot 90 fokos fordulat néven:
www.90fokosfordulat.hu/

Az állítások többségével nem értek ugyan egyet, de azért vannak benne érdekes felvetések. (pl. offshore céggel ne üzleteljen állami szerv, vagy vállalat)

Plusz legalább alkalmas saját gondolatok ébresztésére.

abrakadabra40 2010.01.16. 13:15:56

Az MDF nagyott hibázott.
Ugyanis, ha csak egyedül indultak volna, akkor Bokros személye miatt talán elértek volna egy 5 és 7% közti eredményt.

Mostmár kételkedem. Ugyanis az MDF és az SZDSZ szövetséget kötött.(hallani, hogy az MSZDP(Kapolyi)-t is beveszik)
Miért az SZDSZ-szel?
Ez a párt(a nemrégiben kiváltakkal együtt is) 0 és 1% között áll. Nem hiába... Ezt a formációt a szavazók nem az, hogy nem szeretik, hanem egyenesen gyűlölik.
Egy ilyen párttal szövetséget kötni az nagyon nagy hiba, és szerintem ezzel az MDF el is fog vérezni 2 és 3/4 hónap múlva az első fordulóban.

abrakadabra40 2010.01.16. 13:24:28

Amúgy pedig a Demokratikus?? Centrum(MDF,SZDSZ,MSZDP??), ha be tud egyáltalán az SZDSZ-szel kavarni, akkor az csak az MSZP-nek lesz rossz. Ugyanis ez a tábor csak a balliberális oldaltól tud elvenni szavazatokat.
A Fidesz-Kdnp-nek és a Jobbik-nak ez a formáció nem oszt nem szoroz.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.16. 13:31:42

@clownfish: (láncszavazás)

Még ez az, ami a "legjobban" működhetne - elméletileg;)
- viszont NETTO törvénytelen, és minél több a résztvevője (kevéssel meg ugye minek?!:)), annál rizikósabb, hogy akad köztük egy v. több "gyenge láncszem", aki elkezd dalolni róla a törvény embereinek - vagy akár az ellenféltől is könnyedén lebuktathatja őket egy "álszavazó-ügynök".
Egyébként meg anyagilag is "veszteséges" a buli, mert így azoknak is fizetni kellene a voksukért, akik amúgy ingyen is leadták volna.

Szóval az egész cirkusz ekörül a módszer körül inka annak jó, akinek meg kell majd magyaráznia a vereségét. (mindig csak a győztes csal, a vesztes sosem;)

clownfish 2010.01.16. 14:22:02

@1.szolo (B.A.): teljesen egyetértek :D
mivel nem vagyok pártaktivista meg agitprop menedzser (hú ez de hülyén hangzik XD ), így nem tudom, mi az ami még megéri és mi az, ami már nem a szavazási csalásban. jelenleg elmondhatom, én csak olyan csalásban vettem részt, amikor kiskoromban apukám felpakolt a pultra, és azt mondta, hogy bökjek valamelyikre. :D lehet, hogy ezt többen is alkalmazhatnák.

Surko 2010.01.16. 14:27:29

@abrakadabra40: "Az MDF nagyott hibázott.
Ugyanis, ha csak egyedül indultak volna, akkor Bokros személye miatt talán elértek volna egy 5 és 7% közti eredményt."

Erre a kérdésre nagyon könnyű felelni.

Azért kötött szövetséget az SZDSZ-szel, mert egyedül el sem tudtak volna indulni a választásokon.
Ehhez ugyanis pénz és aktivisták kellenek.
Az SZDSZ-től ez a két komponens érkezik.

Amúgy meg ki fordulna el ezek után a fórumtól? Aki számára Bokros szimpatikus volt fél éve, azokat már a szadi szövetség sem rázza meg.

Az MDF választói már régóta a tévesen "balliberálisnak" nevezett oldalról származnak.

Ennek a szövetségnek senki nem állította, hogy az a élja, hogy a fidesztől vegyen el voksokat.

Ennek a szövetségnek a célja, hogy átvegye a váltópárti szerepet a szocialistáktól. És ez még akár be is jöhet nekik.

Balt 2010.01.16. 14:31:50

@Lacóka: "még mindig nem értem. CSAK az érvényes szavazatokat számolják össze. az érvényteleneket nem."

De a részvételbe beleszámít, ami sok aspektusból fontos!

dzsaszper 2010.01.16. 14:31:59

@abandi: a kettő nagyon nem ugyanaz. Minden államnak kötelessége megvédeni az állampolgárait, és saját magát, hogy megvédhesse az állampolgárait. Ott ráadásul elég komoly fenyegetés is jelen van folyamatosan. Élet-halál kérdése ott a dolog. Persze ha hirtelen nagyot kell költeni fegyverekre, az némi nadrágszíjhúzással kell járjon más területen.

Nálunk a szociális ellátórendszer bővítése (pl. egyszeri plusznyugdíjak kifizetése) nem ilyen élet-halál kérdése volt.

Balt 2010.01.16. 14:50:21

@abandi: "Akkor maga ennek is "örült":

"- Agárdi Péter irodalomtörténész a Zárórában.""

Ritkán szoktam nézni, ha véletlenül odakapcsolok és ott ragadok, de a műsorvezetővel pl. nincs bajom. (Ha a vélelmezhető "liberális" beállítottságát kárhoztatod, akkor se.)

lüke 2010.01.16. 16:51:50

Nem kell ezt felnagyítani . Sem politikai megegyezés, sem közös program nincs ebben.
A közös cél :a képviselöi szék, a bejutás a parlamentbe.
A megegyezök érdeke , a választók nem érdekesek.Egy két romantikus választó:) természetesen érdemnek fogja látni a kompromisszumot.

is 2010.01.22. 17:49:15

gondolom már kommentelők nem reagálnak, de talán még ez is elolvasásra kerül: megérne egy posztot szerintem, hogy mi a hasonlóság, mi különbség a mostani MDF baloldali lukba benyomulás, és a FIDESZ 1993-1995-ös jobboldali lukba benyomulása között. akkoriban mintha Orbán se válogatott volna, hogy kikből álljon össze az új csapata...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.22. 18:10:39

@is: akkoriban?!

Azután meg pláne!
Egy normális demokrata megelégszik azzal, ha egy koalíció vezére lehet annak legerősebb pártja élén...
Amit viszont 0.Viktor csinált, azt alapján ő lehetne R.M. legjobb kései tanítványa.
- a konkurencia feldarabolása ("leszalámizás")
- a megvehető megélhetésiek bekebelezése mindegyiküktől (KdNp, MNF, KPE, STB)
- a maradék konkurencia belső "öngyilkos" bomlasztása (vagyis kizárásig menően:)
- akiket nem lehet megvenni, azok mellé velük konkurens "(szavazatmeg-)osztópárt" kreálása (másik MIÉP, másik Munkáspárt, másik ÖKO-párt)
- az ajánlócédulák többszörös túlgyűjtetése (akár 3-4 konkurens jelölt indulását is megakadályozva ezzel!)
- induló ellenjelöltek visszalépésre "rábeszélése"
- meg még amikről nem is tudunk...

((az azér' ugye igen gyenge mentség, hogy ebből sokat a túlpartiak is megcsinálnak))
süti beállítások módosítása