Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
13:53

Miután szombaton a Jobbik is nyilvánosságra hozta az egyéni választókerületekben induló politikusainak névsorát, most már csak a politikusok újrahasznosításával elfoglalt MDF és a választók elől egyelőre rejtőzködő LMP jelölt-jelöltjeire várunk. A három legesélyesebb párt listáinak birtokában azonban már látható, hogy idén sem méretteti meg magát egyéniben számos frontpolitikus. A Fidesz és az MSZP elnökének, Orbán Viktornak és Lendvai Ildikónak a nevét a 176 körzet egyikében sem találjuk (Orbán 1990-ben Budapesten második, 1994-ben Székesfehérváron harmadik lett – előbbiben Zacsek, utóbbiban Vancsik nyert -, azóta nem próbálkozott egyéniben). A szocialisták miniszterelnök-jelöltje, a négy évvel ezelőtt Tapolcán 36 százalékot szerzett Mesterházy Attila sem indul. Mint ahogy Kövér László (aki 1990-ben Pápán nyert), Szijjártó Péter (aki négy éve Győrben veszített), vagy éppen Gyurcsány Ferenc (aki egyéniben még soha nem mérette meg magát) sem.

A vezető politikusok szempontjából természetesen érthető, hogy az országos kampányra fókuszáltság - és talán a várakozásokhoz képest esetlegesen gyengébb eredménytől való félelem okán - szívesebben választják a listák biztonságát, mégis jó lenne, ha az egyéniben való indulás egyfajta „belső politikai kötelezettség” lenne a pártvezetők számára. Mondjuk, ha azt éreznék, mert a választók azt éreztetnék velük, hogy szükségük van erre a személyes felhatalmazásra, közvetlen bizalomra is a politizálásukhoz. Minden tiszteletem azoké, akik országos elfoglaltságaik mellett is vállalják a helyi megmérettetést – ami, persze, számukra személyes előny és presztízs is; már abban az esetben, ha sikerrel veszik az akadályt.  (További ellenérv lehet a frontpolitikusok indulásával szemben, hogy például egy miniszterelnök megválasztása esetén egyrészt túlzottan kiemelt szerepet kaphat a körzet, másrészt viszont értelemszerűen veszít is, hiszen a kormányfő nem lehet egy evk lobbistája.)

A Fidesz elnökségi tagjai közül a választók elé áll Kósa Lajos, Pokorni Zoltán és Varga Mihály, mindannyian négy évvel ezelőtt is mandátumot szereztek. A párt frakcióvezetője, Navracsics Tibor annak ellenére próbálkozik ismét Veszprémben, hogy 2006-ban alulmaradt Pál Bélával szemben. Kalocsán ezúttal is ott lesz a KDNP elnöke, Semjén Zsolt, akinek legutóbb szélsebesen kellett beugrania – mégis győzött. Az MSZP elnökhelyettesei és alelnökei Mesterházy kivételével indulnak: Lamperth Mónika, Szekeres Imre és Ujhelyi István négy évvel ezelőtt sikerrel járt. A Jobbik a teljes vezérkarát csatasorba állítja: Gyöngyösön indul Vona Gábor, a párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje, és az elnökségi tagok mindegyike is gyűjtheti majd az ajánlószelvényeket.

Az alábbi táblázatban az országosan ismert(ebb) politikusok indulási helyét és az  eddig nyilvánosságra hozott potenciális ellenfeleiket foglaltam össze:

 
Fidesz-KDNP
MSZP
Jobbik
2006-os győztes
BAR 2 Pécs
Nagy Csaba
SZILI KATALIN
Németh Zsolt
Szili Katalin 51,27
BÁCS 3 Tiszakécske
LEZSÁK SÁNDOR
Csernus Ferenc
Gyöngyösi Márton
Lezsák Sándor 57,27
BÁCS 7 Kalocsa
SEMJÉN ZSOLT
András István
Beck Ottó
Semjén Zsolt 45,61-52,39
BÉKÉS7 Mezőkovácsháza
Simonka György
KARSAI JÓZSEF
Dévényi-Dabrowsky Géza
Karsai József 41,49-55,67
BORS9 Encs
Ódor Ferenc
NYAKÓ ISTVÁN
Baksy Rezső
Ódor Ferenc 54,06
BORS11 Szerencs
Koncz Ferenc
FICSOR ÁDÁM
Holcman László
Szabó György 49,17-54,26
BUD1 I.
Nagy Gábor Tamás
Molnár Zsolt
PÖRZSE SÁNDOR
Nagy Gábor Tamás 48,31-51,12
BUD2 II.
BALSAI ISTVÁN
Donáth László
BALCZÓ ZOLTÁN
Balsai István 44,98-52,25
BUD6 IV-XV.
Wintermantel Zsolt
KISS PÉTER
SZEGEDI CSANÁD
Kiss Péter 52,31
BUD7 V.
ROGÁN ANTAL
STEINER PÁL
Hegedűsné Kovács Enikő
Pető Iván 23,48-55,06
BUD10 VIII.
FÓNAGY JÁNOS
SZABÓ ZOLTÁN
Pintér Attila
Szabó Zoltán 42,62-57,26
BUD12 IX.
Bácskai János
BUDAI BERNADETT
Kassab Adonis
Gegesy Ferenc 22,47-56,10
BUD17 XI.
KUPPER ANDRÁS
Józsa István
NOVÁK ELŐD
Józsa István 40,46-52,30
BUD18 XII.
POKORNI ZOLTÁN
HAGYÓ MIKLÓS
Martinez Gábor
Pokorni Zoltán 47,82-54,68
BUD19 XIII.
KOSZTOLÁNYI DÉNES
SZANYI TIBOR
Kovács Bertalan
Szanyi Tibor 48,36-68,20
BUD29 XX.
Földesi Gyula
HILLER ISTVÁN
Balog Barna
Hiller István 54,68
CSON1 Szeged
Bodó Imre
UJHELYI ISTVÁN
Zagyva Gyula
Újhelyi István 58,38
CSON3 Szeged
Bohács Zsolt
BOTKA LÁSZLÓ
Molnár Áron
Botka László 59,06
CSON6 Hódmezőv
LÁZÁR JÁNOS
Csengeri István
Kristó Gabriella
Lázár János 47,93-54,62
FEJ1 Székesfehérvár
CSER-PALKOVICS ANDRÁS
ifj. Knizse Gyula
Kummer Ákos
Warvasovszky Tihamér 52,80
HB3 Debrecen
KÓSA LAJOS
Zsiros Zsolt
Kulcsár Gábor
Kósa Lajos 57,20
HEV3 Gyöngyös
Balázs József
Magda Sándor
VONA GÁBOR
Magda Sándor 47,54-59,34
JNSZ2 Jászapáti
Pócs János
SZEKERES IMRE
Madarász Sándor
Szekeres Imre 46,12-51,96
JNSZ8 Karcag
VARGA MIHÁLY
VADAI ÁGNES
Boros István
Varga Mihály 53,42
SOM1 Kaposvár
Heintz Tamás
LAMPERTH MÓNIKA
Nemes Károly
Lamperth Mónika 50,89
SOM5 Marcali
Szászfalvi László
SUCHMAN TAMÁS
Széll Károly
Szászfalvi László 52,78
SZAB6 Nyírbátor
Simon Miklós
VERES JÁNOS
Kiss Sándor
Veres János 49,72-52,11
VAS2 Szhely
HENDE CSABA
Nemény András
Árvai Roland
Hende Csaba 44,82-50,75
VESZ7 Veszprém
NAVRACSICS TIBOR
Pál Béla
Forgó Gyula
Pál Béla 46,41-53,64
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr851678192

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A változatlanság listája avagy a selejt bosszúja 2010.01.18. 00:04:45

Megvan a vesztes csapat – az MSZP elkészítette régi embereit bebetonozó jelöltlistáját. Ezt a targikomédiát taglalja az írás. A győztes csapaton ne változtass elvét alkalmazza a választások előtt vesztésre álló MSZP. A választmány á...

Trackback: Törd a fejed! 1. 2010.01.17. 20:20:06

Már régebben is foglalkoztam fejtörőkkel, és most úgy döntöttem, felelevenítem ezt a jó szokásom. Az ilyen posztok (már amennyiben ezek posztoknak nevezhetők) annyiban lesznek különlegesek, hogy egy darabig (nagyjából egy hétig) moderálom a kommenteke...

Trackback: Fideszfigyelő: A változatlanság jelölt-listája 2010.01.17. 15:34:10

Miután az ellenfelek gyengébbek, Viktor nem változtatott a vesztes csapaton. Így, aki 2006-ban nem kellett, azt ellenjelölt híján választhatják most az emberek. A Fidesz ugyanis egyéni jelöltjeinek kétharmadát megtartotta. (Az MSZP 1998-as egyéni jelöl...

Trackback: Radikális változás: jelöltek és program a Jobbiktól 2010.01.17. 14:50:02

A radikális párt programja az elmúlt húsz évvel szemben szebb jövőt ígér. A Jobbik harcba küldi EP-képviselőit is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mirrmurrkandúr 2010.01.17. 14:15:26

Azért már az itt felsorolt választókerületek közül is van néhány necces... (Szanyié, Botkáé, Karsaié pölö)... meg aztán ott van Gyöngyösön Vona...

Ki tudja.. azért nem biztos, hogy a Fidesz elviszi mind a 176-ot. Legalábbis elsőre biztosan nem...

Horizont 2010.01.17. 14:16:26

Azért az elgondolkoztató ha valaki vezető politikusként egyszer sem meri megmérettetni magát.....Mind a két oldalra vonatkozik!

freehckr 2010.01.17. 14:16:27

A hevesi 3. sz. evk-t alaposan felértékeli, hogy csak ott indul egyéniben miniszterelnök-jelölt. :)

Horizont 2010.01.17. 14:19:22

@freehckr: Nagy meglepetés volna ha Vona tarolna, mert eddig Magda (MSZP) kibérelt helye volt :)

török gábor 2010.01.17. 14:28:57

@Horizont:

Magda 2002-ben és 2006-ban a második fordulóban nyert, igaz, Fodor Gábor mindkétszer 10 százalék felett kapott az első fordulóban. Amúgy még érdekesebb, ha Fodor most is indulna itt az MDF-SZDSZ színeiben.

mirrmurrkandúr 2010.01.17. 14:35:16

Nagy Gábor Tamás körzetében nyert már nem jobboldali jelölt?

török gábor 2010.01.17. 14:38:07

@mirrmurrkandúr: nem.

1990: Bánffy (MDF)
1994: Csóti (MDF)
1998-2002-2006: NGT

Csomsy 2010.01.17. 14:46:35

Jó lenne végre eltörölni a listás szavazást,igy elkerülendő ,hogy az oda nem illők vagy egyébként soha be nem jutok ne is kerüljenek oda.
Kicsit változna a parlament összetétele.
Olyan dolgokat már nem is merek mondani,hogy esetleg visszahivhatóak legyenek a politikusok :)
MOst a politikusok 4 évente csinálnak ugy mintha érdekelné őket magukon kivül bármi is.

==T== 2010.01.17. 14:48:01

Úgy nézem a komolyabb pártok vezetői közül egyedül Vona Gábor vállalta be az egyéni indulást.

==T== 2010.01.17. 14:48:47

@Csomsy: Egetértek, szerintem is csak egyéni körzetek kellenének.

Mr. Moody (törölt) 2010.01.17. 14:52:54

@==T==: Aztán egy 200 fős parlament esetén, a jelenlegi erőviszonyokat tekintve lenne egy minimum 197 fős Fidesz frakció ...

Öröm, boldogság lenne az egyéni körzet ilyen esetben :)

bitadani 2010.01.17. 14:55:09

Horváth Cs. helyett állítólag Donáth László indul a II. kerületben. Ezt Lendvai visszavonásával egyidőben jelentették be :)

index.hu/belfold/2010/01/11/lendvai_ildiko_nem_indul_egyeniben/

szolzsenyicin, az első szovjet antibiotikum 2010.01.17. 14:56:11

Valaki belinkelné a nagy pártok egyéni indulóit? (Én csak a Jobbikosokat találtam meg ezidáig)
Köszönöm!

mirrmurrkandúr 2010.01.17. 14:56:43

Ahogy a helyzet most áll, én is jobbnak tartanám, ha csak egyéni körzetek lennének...

Ezzel mindjárt meglehetne oldani a parlament felezésének problémáját is, és mondjuk lenne néhány semmirekellő, aki soha az életben nem lenne képviselő.

De... Azért azt ne felejtsük el, hogy nálunk az egyéni helyeket is gyakran (leginkább) a jelöltek párthovatartozása dönti el...

Így aztán kisebb pártoknak egy ilyen rendszerben esélyük sem lenne. (mondjuk jelen esetben ez tiszta haszon volna szegény, sokat megélt Magyarországnak... elég csak az MDF-SZDSZ-re vagy az LMP-re gondolni...).

Úgyhogy minden összevetve én most támogatnám, hogy csak egyéniben lehessen mandátumot szerezni.

:-)

bitadani 2010.01.17. 15:01:36

@török gábor: Plusz hiányolom Balassa Pétert a listádról. Egy Haladás-drukkertől ez igazán furcsa :))

latte · http://midterms.blog.hu 2010.01.17. 15:01:48

Ha egyéni körzetek lennének, az abból a szempontból lenne problémás, hogy totális kétpártrendszer állna be. Az Egyesült Államokban sincs olyan politikus, aki nem demokrata vagy republikánus, mondjuk Angliában a munkáspárt és a toryk mellett ott vannak a liberálisok, de általában jóval kevesebb mandátummal, mint amit a szavazatarányuk indokol. Szegedi Csanád mintha pár hónapja máshol indult volna időközin, de lehet, hogy ő minden választókerületben alkalmas az indulásra.

==T== 2010.01.17. 15:07:02

@Mr. Moody: de kiküszöbölné a megélhetési politikusok legjavát...

2010.01.17. 15:08:27

@mirrmurrkandúr: micsoda élvezkedés...:P

Hát majd meglássuk, a vak is asszonta...:)

Mr. Moody (törölt) 2010.01.17. 15:11:15

@==T==: Valóban ez igaz.

De ahogy a kolléga is írta fentebb az egyéni jelölteket a pártpreferencia határozza meg. Sarkítva több helyen a Fidesz üregi nyulakat is indíthatna az is nyerne a mostani fölényben. Az, hogy a magyar választó esetleges tudatosan megosztja egyéni és listás szavazát az nagyon ritka.

Két párt váltogatná egymást az 100%, többi párt lényegében meg is szűnhetne.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.17. 15:14:35

@mirrmurrkandúr: Vona indulás Gyöngyösön nagyon kemény :) Kifog kapni. Bár, ez Orbánt sem zavart túlzottan...

CSak egyéni nekem is tetszene, USA példa elemére is :)

Üdv:
www.kitvalasztanal.hu
Tippelős választási oldal

acsa77 2010.01.17. 15:16:07

OFF
Tisztelt Török Gábor,
feltételezem, hogy már formálódik az ön cikke a jobbik programjáról. Ezzel kapcsolatban jutott eszembe, hogy érdemes lenne végre szokássá tenni a magyar választóknál, hogy igenis olvassák el a programokat, az összes pártét és az általa szavazható egyéni képviselőét. Így a választásról szóló cikkekben is célszerű lenne ezeket elemezni, összevetni társadalmi, jogi, gazdasági, azaz reálpolitikai szempontból. Akár összehasonlítva, hogy egy-egy érdek hogyan valósult meg külföldön.
Konkrétan a jobbik programját a 31. oldaltól találom érdekesnek, és annak egy kis közgazdasági elemzése sem ártana. Szerintem egy politológus ma már nem kerülheti el, hogy slágfertig gazdasági szakértő legyen, hiszen gazdasági erő a legnagyobb hajtóerő a politikában.

Higany 2010.01.17. 15:19:19

Ma láttam Újpesten egy óriásplakátot: "Kiss Péter, az ön képviselője. MSZP" +fénykép róla.

Mit ne mondjak, vakmerő...

mirrmurrkandúr 2010.01.17. 15:23:26

@Letícia: Eddig -nyóóc évig- ti élvezkedtetek, ha jól emlékszem... :-)

Egy kedves régi ismerősöm mondta állandóan: a kerék mindig megfordul.

Hadd élvezkedjenek most egy kicsit azok, akik eddig bosszankodtak:-)
Szerintem is meglássuk, de nagy meglepetésekre azért ne számíts...

Tudod: Az elvárás a csalódás melegágya, Kedves Letícia:-)

mirrmurrkandúr 2010.01.17. 15:24:44

@kitvalasztanal.hu: Hogy Vona kikap, az nem biztos, majd meglátjuk...:-)

2010.01.17. 15:28:14

@mirrmurrkandúr: én nem élvezkedtem ezen sosem, nemhogy még 8 évig! Én igazi empirista létemre az illúzióban sosem hittem s hiszek!:P

:DD

Metal Warrior · http://ordogvilla.blog.hu/ 2010.01.17. 15:31:16

"CSON1 Szeged"-en Újhelyivel szemben induló Zagyva Gyula nem a Hatvannégy Vármegyének az Elnöke? Mert akkor ő is komoly név...
www.hvim.hu/elnokseg/zagyva-gyorgy-gyula
Ha tényleg ő az...

2010.01.17. 15:38:34

@Metal Warrior: beszédes a neve...zagyva..:DD

Tell Vilmos 2010.01.17. 15:44:41

A fidesz nem tud mind a 176 körzetben nyerni, ez tutkó. Angyalföldön be vannak betonozva a vörösök. A XV.ker is a rendszerváltás óta vörös, hisz ott van Újpalota. Ahol lakótelep van, ott már necces, bár Csepel szvsz már idén elesik...

Tell.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.01.17. 15:49:27

Spoiler: Az itt is felsorolt II.kerületben az LMP jelöltje Szombati Kristóf lesz:
www.168ora.hu/itthon/az-lmp-a-ciganykerdesrol-49612.html

Riley Kestrel · http://100auto.blog.hu/ 2010.01.17. 15:55:44

Tisztelt Tanár Úr!

Meglepetéssel olvastam bejegyzésének megállapításait. Különösnek tartom azt az elvárást, hogy a pártok frontpolitikusainak "belső politikai elkötelezettsége" legyen evk-ban megmérettetnie magát, hiszen ez nálunk jóval érettebb rendszerekben sem szokás. A cikk azt sugallja, hogy a tisztán listás választási rendszerekben gyengébb a felhatalmazás, bizalmatlanabbá teszi a választókat a politikusok fel. Pedig jelen esetben olyan országokról van szó, mint Hollandia. Utóbbiban szintén 2006-ban tartottak törvényhozási választásokat, 80% feletti részvétellel - erről Magyarországon csak álmodni lehet.

Ugyanígy lehet említeni Svájcot, ahol a jelenlegi szövetségi kancellár soha sem volt sem a tartományi, sem a szövetségi gyűlés tagja. Igaz, ott egészen más funkciókat tölt be ez a poszt, mint mondjuk Németországban, de attól még csak a végrehajtó hatalom egyik csúcspozíciójú vezetője.

Érdekes, hogy ráadásuk pont az ön által szerzőként jegyzett A magyar politikai rendszer című könyv hoz egy táblázatot a 68. oldalon, amelyben világosan szerepel, hogy a magyar társadalom éppen a pártokban és a választott intézményekben bízik meg a legkevésbé, és a bizalmi index ezekének közel duplája az olyan intézményekben, amelyekben a szakmai elv érvényesül (min mondjuk az Alkotmánybíróság).

És itt akkor át is térhetünk arra a dilemmára, hogy olyan súlyos közpolitikai elmaradásokkal terhelt országban, mint Magyarország, mennyire lehet praktikus, ha a törvényhozás minden egyes tagja elsősorban a saját választókerületének a rabja lenne. Mindez elsősorban olyan képviselők, pártvezetők számára nyitna terepet, akik férfiak, házasok, van legalább 2,1 gyerekük és 1,7 háziállatuk - miközben a szakmai indokok és a törvényhozás sajátos működése nem éppen ezeken az erényeken alapulnak.

Mindezekre alapozva, erősen kétlem, hogy Magyarország számára pozitív hozadéka lenne egy többségi rendszer felé való eltolódásnak, még ha csak a jelöltállítási procedúrán keresztül is.

török gábor 2010.01.17. 16:01:49

@Jerome: Egy szóval sem említettem, hogy el kellene mozdulni a többségi választási rendszer irányába - bár amúgy nem tartom rossznak azt sem.

Egyszerűen csak arra gondoltam, hogy jó lenne, ha a mai rendszerben fontosnak érezzék a frontpolitikusok, hogy egyéniben is elinduljanak.

mirrmurrkandúr 2010.01.17. 16:07:13

@Letícia: jah, nem élvezkedtél...:-)

Egyébként is milyen madár már ez? A macskák nem is szeretik a madarakat...

:-)

(vagy te is csak a hasadra tudsz gondolni...)

Ralph Cifaretto 2010.01.17. 16:09:31

A XIII. kerület nagyon kemény! :))

2010.01.17. 16:11:11

@török gábor: Ezeket az adatokat, hogy melyik vk-ban kik nyertek fejből nyomod? :)

pannonfunk 2010.01.17. 16:11:34

@bitadani: Oh, remek. Ha persze szoci színekben indul egy evangélikus lelkész, akkor senki nem rinyál az oly hőn szeretett ballib nyüszítőemberek közül, hogy az egyház miért politizál.

Horváth Csabát valószínüleg az önkormányzatira tartogatják, polgármesterként nem is volt annyira rossz, de most áprilisban esélytelen lesz a második kerületben.

Ralph Cifaretto 2010.01.17. 16:12:19

@Horizont: Az EP-n Gyöngyösön a Jobbik második volt.46% FIDESZ, 20% JOBBIK, 19% MSZP. Vona vs. Magda harc lesz a második helyért.

Ralph Cifaretto 2010.01.17. 16:17:05

@Higany: Ma reggelre nálam is egy maszopos köszönt be az ablakon. Ha nem cserélik le gyorsan kidekorálom.

2010.01.17. 16:26:27

@mirrmurrkandúr: ez milyen madár?? Igazi, egészséges téli, zsírral dundi magyar KÉKCINKE!!!!:P

Macskám nem eszik kismadarat...:)

mirrmurrkandúr 2010.01.17. 16:26:33

@Tell Vilmos: Szerintem is így van... Olyan 160 mandátum körül érzem reálisnak a dolgot, annál lehet egy kicsit kevesebb, meg egy kicsit több is talán...

De a 176 (nem mondom, hogy lehetetlen) szerintem egy kissé már irreális.
Angyalföld, Újpalota, Uránvárosi vk. Pécsett, Szegeden is van legalább két körzet, ahol esélyesek a szockók, és azért még van egy pá hely, ahol befuthatnak...
Nem beszélve É-K Magyarországról, ahol még akár a Jobbik is hozhat mandátumokat... Szóval várjuk ki a végét... :-)

fabaszorult 2010.01.17. 16:27:20

Számomra a BP.XII.-ben Hagyó indítása a legviccesebb: itt a mszp-t mindig agyonverték eddig, főként Pok.ival szemben. Ha valaki ólomsúlyú nehezék a pártja számára, akkor ő az, igaz, az mszp-nél nem nehéz ilyeneket találni, de ő az adu ász, jelenleg mindent üt. De hát így még pár hónapot kitart a mentelmi jog...

mirrmurrkandúr 2010.01.17. 16:27:38

@Letícia: Oh, neked is ilye humanitárius macskád van...? :-)

Micsoda jólneveltség:-)

Ralph Cifaretto 2010.01.17. 16:32:10

@mirrmurrkandúr: É-M-on a Jobbik és az MSZP kioltja egymást, ott 40-45% Fidesz is elég lehet a győzelemhez.
Pécs, ahogy a polg.vál. mutatja pedig már elveszett az MSZPnek.

Jameson w/ soda 2010.01.17. 16:33:33

Angyalföldön eredmények vannak, jól működik a kerület, fejlesztenek folyamatosan, ráadásul mindezt hitel nélkül - önkormányzati best practice, ami ott történik, Gábor részéről ez is megérne egy elemzést. Ezért szeretik ott a tizenöt éve kormányzó szocikat - már amennyire szerethetik a jelenlegi országos politikai helyzetben. Mindenesetre nyerni fognak, mert jó a jelölt, a fidesz meg egy beteg balekot indított (krumplit akart osztani az önkormányzat nevében)

török gábor 2010.01.17. 16:34:01

@sááá: vagy ha nem tudom mindegyiket, akkor megnézem :)

2010.01.17. 16:36:48

@mirrmurrkandúr: hát, ja, adok rá, hogy hasonlítson a gazdijára...:) Mondjuk azért kaptam, mert eleve hasonlít, s valóban.

Van ez így, pl. úgy - hogy on is legyek - mint az aerobikos Kosztolányi Dí műmájer a merev tekintetű hűllőihez..:DD

2010.01.17. 16:39:35

@Jameson w/ soda: kit indítottak?? Én is megelégedett ÚL-i lakos vagyok, de Szanyira akkor se szavazok!!!

Jameson w/ soda 2010.01.17. 16:46:54

@Letícia: Angyalföldön a polgármester (Tóth J.) ellenfele a Spaller nevű elmebeteg lesz. Szanyi az Újlipótban versenyez Kosztolányi Dinivel. Te ÚL-iként majd az önkormányzatin szavazhatsz Tóth J-ra :)

Amúgy Gábor: a sikeres (vagy annak vélt) polgármesterek ellen mennyire fajsúlyos jelöltek indulnak? Molnár Gyula, Borkai, Káli pl.

Jameson w/ soda 2010.01.17. 16:50:48

@Letícia: Na, eltűnt az előző bejegyzésem. Szóval Angyalföldön a polgármester (Tóth J.) ellen egy Spaller nevű elmebeteget indítanak, ÚJ-ban Szanyi vs. Kosztolányi csata lesz. Te majd az önkormányzatin szavazhatsz Tóth J-ra :)

Amúgy ON: Gábor, a sikeres (vagy annak vélt) polgármesterek ellen mennyire fajsúlyos jelölteket indítanak? Molnár Gyula, Borkai, Káli pl.

Jameson w/ soda 2010.01.17. 16:51:26

mégse tűnt el, bocsi a duplázásért :)

mirrmurrkandúr 2010.01.17. 17:01:38

@Ralph Cifaretto: Én nem mondom, hogy nem hozhat mandátumot onnan is a Fidesz, én csak azt mondom, hogy ott azért nem olyan egyértelmű, mint egyébütt.

Egyébként a polgármester választáson Pécsett a nagy Páva-győzelem ellenére is Uránvárosban Szili nyert.
Az EP-választáson is néhány vk-ban a szocik nyertek (pl. Angyalföld, Újlipótváros stb...). Ez nem azt jelenti, hogy nem nyerhet ott most a Fidesz, főleg ha lesz második forduló ezeken a helyeken, és az elsőben országosan a narancs tarol. Én csak azt mondom, hogy a 176 így sokadik hallásra is kissé illuzórikusnak tűnik...

Egyébként nagyon kevésen múlhat a kétharmad. Ha a Fidesz minimum valahol 150 és 160 hely között nyer egyéniben és listán kap minimum kb. 48-58%-ot, akkor meglesz, ha mondjuk csak 130 egyéni helyet tud behúzni, és 45%-ot kap listán, akkor viszont csak sima (bár nagy arányú) győzelmet arat. Ez sem lehetetlen egyébként, bár ma nem ez tűnik a valószínűbbnek.

Sok múlik a Jobbikon is, a Fidesznek jó, ha a Jobbik jól szerepel, abban az esetben, ha ezt a "jó szereplést" a volt baloldali fellegvárakból szedi össze (ti. É-K Magyarország, D-Alföld, D-Dunántúl és -természetesen- a pesti prolikerületek).
Azonban, ha a hagyományos jobboldali régiókba, körzetekbe is beférkőznek a radikálisok, az már a Fidesznek egyáltalán nem jó, sőt, akkor már inkább az MSZP legyen egy kicsit erősebb - a Fidesz érdekei szerint.

Az MDF szvsz nem sok vizet zavarhat a Fidesznek, az MSZP-t viszont annál jobban aggaszthatja a bokrosista tömörülés, minél inkább apátiába zuhannak a hagyományos szoci szavazók.

@Letícia: Öeülök, hogy te is ilyen szimbiózisban élsz a háziállatoddal:-)

kérdés: Ha nem Szanyi, akkor ki?
Egyébként Kosztolányi Déni zaklat téged rémálmaidban?

:-)

aum 2010.01.17. 17:02:26

Szanyi-Tóth ugyanúgy Gyurcsány szavazógépként funkcionált, ennyire nem hülyék az emberek, kedves Jameson! Dícséretes, h. nem loptak, mint a többség, de "bűnösök közt cinkos, aki néma". Egyébként vesztésre állnak, EP-n 39-30 arányban maradtak alul.

mirrmurrkandúr 2010.01.17. 17:03:33

@Jameson w/ soda: Ismered az Endrét...???

Mondjuk szemét egy mocskos disznó, az biztos... ha ott laknék, lehet, hogy szentségtörést követnék el..:-))))))

mirrmurrkandúr 2010.01.17. 17:04:32

@aum: Nem mondod, hogy vesztettek az EP-n????

2010.01.17. 17:04:51

@Jameson w/ soda: köszönöm a választ...:) Szanyit nem akarnám, de helyette KáDí! No, még gondolkozom rajt' egy cseppet!:)

Érdekes felvetés, a polgármesterség is jó indikátor!! De mit tesz egy népszerű mszp-s egy fidesz többségű képviselő-testülettel?? Lemond...:(

Ralph Cifaretto 2010.01.17. 17:05:01

"Páva-győzelem ellenére is Uránvárosban Szili nyert."
Rosszul emlékszel! Ott is Páva nyert!

2010.01.17. 17:07:41

@mirrmurrkandúr: Nem zaklat, de ő az a típus, akinek nem kell jelmez a kísértet kastélyba, vagy a szellemvasúton...Szóval ennyit, inkább a gekkóit indítsa...:)))

Caymans 2010.01.17. 17:08:03

Kedves Gábor! Kíváncsi vagyok, hogy mi a véleményed az egyes pártok választási programjáról... bár eddig csak a Jobbikét láttam, nem is tudom közölték-e a többiek, mindenesetre érdemes lenne összevetni őket.

is 2010.01.17. 17:09:21

@==T==: azért én javaslok egy kis gondolkodást:

ma a magyar egyértelműen pártra szavaz, egyéniben is. lenne móka, ha nem szabadna feltünteni a pártlogót az egyéni képviselő mellett, annyira fingjuk sincs az emberről, csak a pártot keresik. megmondaná bárki, hogy ezek után miért nem a listás oldalt tartjuk meg?

az meg, hogy a kispártoknak ne legyen esélye, azt pozitívumként beállítani, hát hogy is mondjam. ne legyen rögtön egypártrendszer? keressünk valakit, aki 32 évig, Kádárként vezeti egyben az országot (már van egy 21 éve pártvezető jelentkezőnk)? köpjük szembe magunkat, hogy olyan hülyék voltunk, hogy 1989-ben rendszert váltottunk?

a FIDESZ idén kb. 45%-ot fog kapni listán, így lesz neki 60-65-70% helye. a 65%-ot nem is bánom, a kétharmadot viszont nagyon bánnám 45% birtokában. a történelmet persze a győztesek diktálják, de írjuk fel, hogy milyen kegyetlen, kizárólagosságra törekvő hívek viszik vállukon a FIDESZ-t. nem pont egy dicsőges lap abban a történelemkönyvben.

is 2010.01.17. 17:11:50

@aum: "Szanyi-Tóth ugyanúgy Gyurcsány szavazógépként funkcionált, ennyire nem hülyék az emberek, kedves Jameson!"

jaj, dehognyem, mert ezt rossznak próbálják beállítani. 2006 óta Gyurcsány-támogatónak lenni az azt jelenti, amit a külföld már visszaigazolt. rendbe tenni az országot. nálunk természetesen illik Bokrost is utálni, mert hát miért is ne. de én mondom: ne érezze senki magát kevesebbnek, mert pl. nem ment el a józan esze a népszavazáson. sőt.

aum 2010.01.17. 17:13:43

@mirrmurrkandúr: A Jobbik meg 11-7-re verte a Szadit a "bronzmeccsen" :)

Jameson w/ soda 2010.01.17. 17:13:50

@aum: hát, szerintem ma a maszop 1. számú baja a korrupció, és erre, legyünk őszinték, tudatosan rásegít kommunikációban a fidesz és a jobbik. Ha nem lennének a korrupciós ügyek, balhék, sztem a maszop ma cca. 10-15 ponttal jobban állna. Így igenis fontos, ha valaki nem lop, mint a többség. Sőt, fel is léptek ellene, pl párton belül a fővárosban ők (XIII. ker) Hagyóék legnagyobb ellenfelei, pont most jelent meg a magyar nemzetben is valamelyik nap. Hogy az emberek meg mit gondolnak, az az országban valamikor áprilisban derül ki.

@mirrmurrkandúr: Csak a tettei minősítik spallert. Folyamatosan árt a kerületnek, támadja a polgármstert, miközben a fejlesztéseket nem szavazza meg (nehogy már együtt kelljen szavazni a szocikkal). Ha csendben maradna, a pártja még lehet, hogy nagyobb esélye lenne.

Amúgy a második forduló (már amelyik kevés helyen lesz) izgalmas lehet: mit csinál a jobbik? visszalép? vagy visszalép a fidesz a jobbik részére? Összenő majd, ami összetartozik? A második fordulóban sztem a jobbik hátrány lesz a fidesznek, amelyik szoci jelölt eljut a második körig, nagyobb esélye lesz a győzelemre.

török gábor 2010.01.17. 17:17:06

@Caymans: ez lehet, hogy meghaladja a felkészültségemet, de olvasgatom, amit már lehet.

2010.01.17. 17:18:05

@aum: szanyi állandó összetűzésben volt gyurcsánnyal. Sőt, szanyi gyurcsány akart lenni...

aum 2010.01.17. 17:18:17

@is: Én nem utálom Bokrost, pedig jóvoltából tandíjat fizettem anno. Gyurcsány viszont korrupt és hazudós, EZT is tudják külföldön, csak az ilyet nem illik úton-útfélen a magyarok orra alá dörgölni. Ha itt most dícsérni akarsz valakit, akkor inkább Bajnait lehet.

Ralph Cifaretto 2010.01.17. 17:21:06

@Jameson w/ soda: Azé nem tuti, hogy a Jobbik lesz a 3ik. Az MDF-SZDSZ vegyes is befuthat pl.. Sztem ez a körzet ott dől el ki lesz a harmadik és visszalép vagy nekimegy a második körnek is.

Ralph Cifaretto 2010.01.17. 17:22:00

@Letícia: De azért mindent megszavazott.

aum 2010.01.17. 17:27:47

Szili is be-beszólt az ügyek miatt, aztán kiélezett helyzetben mind egyfele szavazott. Nem lehet egyszerre kurvának lenni és szűznek is maradni... Őszintén sajnálom, de valós alternatívát kellett volna a baloldali érzelmű szavazók számára felmutatni, teljes megtisztulás vagy új párt formájában. De kell még egy nagy választási pofon, hogy ez megkezdődjön. Szerintem az izgalmas kérdés az, hogy a Jobbik megelőzi-e az MSZP-t és erre most már egyre nagyobb esélyt érzek.
Minden rossz tulajdonsága ellenére is a Jobbik tagadhatatlanul ráérzett a "versenyszellem" fontosságára, bízonyítja ezt Vona egyéni indulása is.

mirrmurrkandúr 2010.01.17. 17:35:01

@is: Kedves is!

Pont azért kellene tisztán egyéni rendszer (mint ahogy a te általad levezetett gondolatmenetből is egyenesen következik), hogy az embereket gondolkodásra, józan mérlegelésre legyenek kényszerítve és ne csak a nyájszellem érvényesüljön.
Talán nem nagy kívánalom az, hogy inkább egy ideális állapot felé törekedjünk, mintsem az istenadta időnként fülsüketítő butaságához igazodjunk!

Arra a felvetésedre, hogy a kis pártoknak a nem léte egyenesen egypártrendszert, hovatovább diktatúrát eredményez, igazából reagálnom sem kéne, de most tegyünk kivételt.
A megállapításod szerint akkor nyilván az USÁ-ban is diktatúra van (egyébként bizonyos szempontok alapján igen, de nem ezért...), hogy aztán egyéb "mintaországokról" már ne is beszéljünk.
A kis pártoknak akkor van jelentőségük, ha a nagyok tevékenységéhez valamit hozzáadnak, hogy ne mondjam eltérnek tőlük, és a különbözőségük valamiféle értéket is magában hordoz.
Szerintem a Jobbikot már ne tekintsük kis pártnak, de mondjuk az MDF-SZDSZ vajon milyen értéket hordoz magában?
Azon felül, hogy a mentelmi jogáért kapar veszettül, és már az öreganyját is engedné felcsináltatni Kolompár Rómeóval, csak legyen meg az az öt százalék, és ne az ö alfelét birizgálja a börtönben - szintén Kolompár Romi.

Az MDF-SZDSZ teljesen felesleges selejtje a mai pártrendszerünknek, meg lehet ezt finomabban is fogalmazni persze, de attól még a menyasszony nem fog más szögben feküdni...

A Bokros-csomagról -sokadszorra- meg csak annyit, hogy felejtsük már el ezeket a lejárt ballib mítoszokat, hogy enélkül már nem is lennénk stb..., mert uncsi már.

Attól, hogy beteg valaki, még nem az az egyetlen gyógymód, hogy levágom a lábát.
Bokros -az a barom- meg épp ezt tette...

Tegyük már túl magunkat rajta...

aum 2010.01.17. 17:41:22

@Jameson w/ soda: A korrupció és a kontraszelekció kéz a kézben jár. Ahogy az SZDSZ-ből évek alatt kikoptak a becsületesek, úgy az MSZP-ben is mára túlsúlyba kerültek a Hagyó-félék - lásd bp-i listaállítás.

Jameson w/ soda 2010.01.17. 17:49:38

@aum: én egy korábbi hozzászólásodra (Szanyi-Tóth ugyanúgy Gyurcsány szavazógépként funkcionált, ennyire nem hülyék az emberek, kedves Jameson! Dícséretes, h. nem loptak, mint a többség, de "bűnösök közt cinkos, aki néma".) reagálva írtam, amit írtam. Vagyis Szanyi, Tóth egyáltalán nem voltak némák, folyamatosan felszólaltak az ilyen szerencselovagok, megélhetési bűnözők ellen. Továbbra is állítom: Szanyi, Tóth stb. arról sohasem szavaztak az elmúlt 8 évben, hogy szabad lopni, éljen a korrupció. A parlamenti képviselők szeintem a szavazásaikkal könnyebben el tud(ná)nak számolni, mint a rájuk ragasztott korrupciós jelzőkkel.

Baloldali gondolkodásúként (és egyébként XIII. kerületi lakosként) remélem, hogy a tóthjózsefek nem kopnak ki a politikából, és szerintem a jobboldaliaknak is az az érdekük, h a tisztességes fazonok mradjanak talpon a baloldalon is (legalábbis ez lenne az ideális, aztán ki tudja, a valóságban hogy működik... Lehet, túl naív vagyok :))

aum 2010.01.17. 18:06:59

@Jameson w/ soda: szintén angyalföldi vagyok és szurkolok minden tisztességes arcnak, de nem vagyok naív: ahol többségben a mutyisták, ott előbb-utóbb kitúrják a megmaradt becsületeseket. Mit gondolsz, miért nem került fel Szanyi a listára? Szilvássy meg befutó helyen, na neee...
Anno személyesen ismertem Antalóczy Attilát, az angyalföldi MSZP első elnökét, aki szintén a becsülendő fajtából való - na őt is parkolópályára tették két ciklus után.

2010.01.17. 18:12:05

@aum: AA remek és becsületes fickó volt, sajnálom, hogy sehol sincs...

peacekeeper 2010.01.17. 18:14:58

Gábor!
A táblázatod visszaigazolta az elméletemet.

A Fideszt meg lehetne verni, a saját csapdájába esett. Az a kérdés, hogy mit tudnak kezdeni az ellenfelek ezzel a helyzettel. Ugyanis ezen a helyzeten a Fidesz már csak rontani tud!

A választást az MDF és a kis pártok fogják eldönteni, valamint az, hogy a Jobbik visszalép-e a 2. fordulóban.
Az a kérdés, hogy az MSZP mit tud kezdeni ezzel a megnyílt eséllyel, és hogy a demokratikus erők össze tudnak-e fogni a 2. fordulóban. Vagyis az egyénit a kiesők szavazóinak 2. fordulós magatartása dönti el, hiszen se a Jobbiknak, se a Fidesznek nem marad tartaléka a 2. fordulóra.

Egy kis odafigyeléssel a Fidesz simán elveszti az egyedüli 2/3-át (a Jobbiknak az az érdeke, hogy a Fidesz győzzön, de csak vele legyen meg a 2/3).
Egy jó MSZP, MDF, Jobbik kampánnyal és egy rossz Fidesz taktikával (ami egy pánik esetén könnyen előfordulhat!) nagyon vékony lesz az a Fidesz győzelem.

A listák azt mutatják, hogy a Fidesz ebben a választásban is eltaktikázta magát, és a kampányban innen kezdve csak csökkenni fog az előnye, egészen a választásig.
Ettől be fognak pánikolni......és onnan kezdve sok minden előfordulhat.
Szerintem......

mirrmurrkandúr 2010.01.17. 18:17:48

aztanemjóját, ezt nézzétek meg:

index.hu/video/2010/01/17/jobbik1/

ááááááááááá

mirrmurrkandúr 2010.01.17. 18:22:51

@peacekeeper: Egyébként nem értem, hogy miért gondolod, hogy a Fidesz eltaktikázta magát.
Lehet, hogy így lesz, ahogy te mondod, de azért azt gondolom, te is belátod, hogy egy kissé nyakatekert a gondolatmeneted:-)

Pont a sok ellenfél miatt szerintem megoszlanak a Fidesz-ellenes szavazatok, és a Fidesznek ez egy minden eddiginél vastagabb győzelmet jelent majd:-)

Másrészről meg ez a választás nem a Fideszről szól, hanem az MSZP elzavarásáról. Ő most a mumus, a Fidesz baromi népszerű (legalábbis a többiekhez mérve), és olyan monopol pozícióban van, amit már szvsz nem lehet elrontani...

Ralph Cifaretto 2010.01.17. 18:25:39

@peacekeeper: Most csak a reményeidet írtad le. Van rá esély csak nagyon kicsi.
Az egészben azt nem értem miből vontad le ezt a következtetést?

Ralph Cifaretto 2010.01.17. 18:28:10

@peacekeeper: Ha az MDF féle hulladék vegyesnek lesznek szavazói az a komancsoknak rossz, tőlük vesznek el szavazókat.

Jameson w/ soda 2010.01.17. 18:28:40

@aum: én hiszek abban (a mesében?), h a végén hosszú távon a jók győznek a szerencselovagok felett, akik meg hamar eltűnnek a süllyesztőbe. Sztem sokan közlük már most, a választások után. (Ugyanakkor, amikor a győztes oldalon meg kezd megjelenni az egyre több szerencselovag, és néhány hónap-év múlva ugyanez lesz a fidesz baja...) Amúgy meg Szilvássy nincs befutó helyen, ezen akkor is röhögtem, amikor írták. Sz. valami 75. a listán, a mai állás szerint meg örülhetnek a szocik ha az országos lista 45-50. helyezettje bejut. Ha Szilvássy bekerül a 75. helyről, azzal nemhogy a fidesz 2/3-a, de erős (10-15%) jobbikkal még az 50+1-e is veszélybe kerülne.

@peacekeeper: én is hasonlót próbáltam fejtegetni fentebb. A legtöbb helyen fidesz-mszp-jobbik hármas lesz második körben (már ahol lesz ilyen...) Ekkor a jobbik ad1) nem lép vissza, a szavazói (bigottak) ugyanúgy szavaznak rájuk, de nem tudnak nyerni, a fidesz nem tudja növelni szavazói számát, a kieső pártokra voksolók meg félve a 2/3-tól meg a jobbiktól, behunyják a szemüket és szocikra szavaznak. Ad2) jobbik visszalép. szavazóinak egy része fideszre szavaz, egy része nem megy el. mszp-sek és kieső pártok szavazói a '"demokrácia nevében", meg félve a fideszjobbik összeborulástól, odaszavaznak. Ezért írtam, hogy amelyik szoci jelölt eljut a második körig, nagyobb esélye lesz győzelemre.

Ralph Cifaretto 2010.01.17. 18:34:06

@Jameson w/ soda: Annyira a béka alatt vannak a szocik, hogy nem fognak rájuk ikszelni a kiesett jelöltek szavazói. Most nem Orbán lesz a mumus, hanem az MSZP.

mirrmurrkandúr 2010.01.17. 18:42:15

@Ralph Cifaretto: Egyébként igen. Általában valaki/valami ellen szavaznak az emberek. Eddig nyolc évig Orbán ellen ment a játék. Most az MSZP lett az üldözendő.

peacekeeper 2010.01.17. 18:44:35

@Jameson w/ soda:
Igen pont ez a lényeg, erről szól a javasolt taktikám, hogy amelyik szoci jelölt eljut a 2. fordulóba, annak megnőnek az esélyei.
És úgy látom, hogy minden nappal nő az esélye, hogy ezt egyre több szocialista jelölt elérje.

Vagyis egy nagyobb részvétel kisebb listás eredményt hozna a Fidesznek, ráadásul nem lesz meg a várt elsöprő számú első körös egyéni győzelem, az pont a mítoszt, a hatalmas előny hazugságát leplezné le az első fordulóban......
És akkor még van két hét....

Persze van itt még egy-két dolog, ami fontos lesz még, de erről majd később.
Most az egyéni helyekről van szó.....

Jameson w/ soda 2010.01.17. 18:46:02

@Ralph Cifaretto: ahol annyira a béka segge alatt vannak, ott nem lesz második forduló, mert a fidesz behúzza az 50+1-et az első körben - ez sztem kb 100 helyen lesz. A maradék 80 körzetben lesz egy 40-50% közötti fideszes, egy 20-40% közötti mszp-s és egy 10-30% közötti jobbikos. Plusz ismert lesz az első kör és a lista eredménye, vagyis tudott lesz, h mi a második forduló tétje ("demokrácia", 2/3-ad megakadályozása, jobbik kormányzati szerepe stb.) ebben az esetben már nem feltétlenül a szocik (addigra: múlt) lesz a mumus, hanem a félelem a jövőtől.
Annak majd örülnek sokan, hogy elzavarták a szocikat, de azért lesz egy típusú félelem a fentebb leírtaktól.
Szerintem, persze ez szimpla okoskodás...

Ralph Cifaretto 2010.01.17. 18:49:18

@peacekeeper: "minden nappal nő az esélye, hogy ezt egyre több szocialista jelölt elérje."
Ez most vmi csodavárás?? Miből következtetted ki???

aum 2010.01.17. 19:15:25

@Jameson w/ soda: igen, okoskodás, mert a magyar választói lélektan nem így működik. Nagyon erős a protest szavazási hajlandóság és ezt csak kissé tántorítja el a Fidesz-kormányzástól való félelem. Sőt, elképzelhető az ellentétes hatás, a győzteshez húzás, a "kapjon egyedül kétharmadot" effektus. Az emberek többségét zsigerileg taszítja az elmúlt 8 év és a Jobbik várható sikere is inkább a számonkérő hangulatot fogja erősíteni.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.17. 19:20:42

Vona nagyot húzott azzal, h egyedüliként indul egyéniben, mint miniszterelnök-jelölt.

Vajon Bokros megpróbálja?

Orbán nem teheti.

Gyurcsány mindig is gyáva volt ehhez, a sérülékeny pszichéje nem bírna ki egy súlyos pofont.

Semjén jó körzetet választott!

Retkes hol Van????

Ps.:
Török uram, épp az előző posztban hívtam fel a figyelmet Szijjártó nevének helyesírására, sztem érdemes javítani a posztban.
Üdv.

aum 2010.01.17. 19:20:53

@Jameson w/ soda: köszönöm a kiigazítást, tényleg csak 75. Szilvásy. Amúgy a 78. Horváth Klárát a hírek szerint most vitték el a nyomozók...

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.01.17. 19:25:44

@Jameson w/ soda: Sok szavazó nem fél a fideszes 2/3-tól, hanem a romeltakarítás eszközének és kívánatosnak tartja.

Volt már Magyarországon 94-98 között is kétharmados többsége egy blokknak.

Ha az MSZP-SZDSZ-nek oda merték adni a szavazók, akkor a Fidesznek is oda fogják.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.17. 19:29:45

@Ralph Cifaretto: "az a komancsoknak rossz, tőlük vesznek el szavazókat."

Szegény Thürmer akkor már megint nem jut be ... :(

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.01.17. 19:33:08

@1.szolo (B.A.): Van még egy utódpárt a Munkáspárton kívül.

KaszaP · http://kaszapf.blog.hu 2010.01.17. 19:33:21

Ami nekem nagyon érdekes, hogy a választók sokszor nincsenek is tisztában azzal, hogy ki is valójában az egyéni jelölt, alapvetően pártra szavaznak. Lásd: kaszapf.blogspot.com/2009/11/egy-jeloles-margojara.html
A Fidesz név, pedig úgy néz ki, hogy bizonyos helyeken bárkit bevisz a Parlamentbe. Ezért nekik alapvetően nincs szükségük arra, hogy a frontemberek nevével akarjanak körzeteket nyerni.
Úgy tűnik Bács-Kiskunt teljesen átadták a keresztény-konzervatív szövetségeseknek, csodálkoznék, ha abban a megyében valódi kampány lenne. Cserébe a KDNP vezető emberei közül egyéniben (ha jól láttam) csak Harrach Péter indul még, a 2/176 szerintem a párt valós súlyának megfelelő arány.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.17. 19:37:20

@br: ez egy bődületesen barom "párhuzam" (akárkitől is!)

'94-ben KÜLÖN szavaztak arra a KÉT pártra, amelyek EZUTÁN álltak össze - kisebb-nagyobb meglepetést okozva...

MOST meg EGYBEN szavazhatnak a fideszes kisgömböcre (benne: MNF, KPE, KDSZ, Lungodrom, Munkások, Parasztok, Értelmiségiek, Hazaffyas Néphfronth stb. stb.)!

"Árnyalatnyi" különbség...

peacekeeper 2010.01.17. 19:37:30

@Ralph Cifaretto:
Ezt kellett volna kérdezned az előbb is....
Nem csoda és nem a reményem.
Egyszerűen kiszámoltam.
Csak tudni kell, hogy melyik szám mit jelent, és "látni", hogy milyen folyamatok zajlanak.

A Fidesz azért döntött a "hűvös kampány" mellett, mert felmérte, hogy mit kezdhet 2 millió szavazóval. És azt is felmérte, hogy ezt se növelni nem tudja nagyon, se sokat veszteni belőle.
Ha csak nem.....

Ehhez csinálta meg a saját taktikáját.
Amit akart, az valóban hozta volna a 2/3-ot. Az az Achilles sarka, hogy ki lehet számolni, hogy mi az ellenszere.
És az ellenfelek úgy látszik, dolgoznak az ellenszer megvalósításán.
Erre viszont a Fidesz csak pánikkal tud válaszolni, amikor elkezd csúszni a szájából a sajt.....

Na ebből következtettem ki....és végigmehetünk az elemein egyenként.

Jameson w/ soda 2010.01.17. 19:42:58

A blogíró elemzései mindenkit elemzésre (ha úgy tetszik, okoskodásra) késztetnek :)

A protest szavazás oka az mszp hiteltelensége. Én nem mondom, hogy tökéletesen és jól kormányoztak (sőt!), de a nyolc év alatt 30%-kal nőtt a nyugdíjak reálértéke (13. havi nyugdíj nélkül), duplájára emelkedett a nettó átlagkereset (miközben az infláció ennél kevesebb volt), autópályák vannak a határokig, az infláció 4,5%, az étlagkereset SZJA-terhe 25%-ról 14%ra csökkent stb.
Ezekkel kár vitatkozni, KSH-adatok, csakhogy senki nem hiszi el (nem ilyen a közhangulat), mert "a korrupt szocik" mondják. (Persze, van most egy válság is, amely miatt 2009-ben visszalépés volt az életszínvonalban, de ez az életszínvonal ma sokkal jobb, mint 2001-2002-ben...)
Ez bizonyítja, h a fidesz-jobbik kommunikációja sokkal jobb, gyakorlatilag egy dologgal - korrupció - tematizálni tudják a politikát és a közvéleményt. (Na, jó, jobbiknál van közbiztonsági kártya is, erre is vannak egyébként ksh-adatok, de ezeket nem fogom most előkeresni). Ennyi elég is nekik - és ez elég szomorú. Ezért kellett volna a szociknak elzavarni a címzetes korruptakat és hiteles emberekkel előállni. Tartom, h 10-15%-kal jobban állnának ma.

Most viszont mennem kell, mára egy élmény volt.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.17. 19:44:04

@br: "Van még egy utódpárt a Munkáspárton kívül."

Tudom, de épp az komcsizik a legjobban, pedig a vezetője jó eséllyel túlszárnyalja majd a keleti blokk minden volt pártvezérének szolgálati IDEjét... 8Đ

Jameson w/ soda 2010.01.17. 19:46:10

bocs, magam pontosítása: a fidesz-jobbik kommunikáció nem jobb, meghatározóbb.
Mert ha jobb lenne, az az országnak is jó lenne, én pedig nem érzem magam jól egy ilyen közérzetű/közhangulatú országban. És erről a mszp, a fidesz és a jobbik is tehet (előbbi egyes tagjai viselkedésével, utóbbi kettő a kommunikációjával.)

Azért én kalandvágyból itthon maradok, kivárom, amíg jobb lesz :)

aum 2010.01.17. 20:04:44

@Jameson w/ soda: max. a választók 10%-kát érdekli a statisztika, a szubjektív érzet pedig a valóságosnál sötétebb képet fest. Amúgy inkább stagnálás, mint javulás, az infláció már 2002-ben 5%-ra ment le, a GDP-nk most kb. 2004-es szinten, a nemzeti jövedelem (GDP mínusz kamatfizetés) pedig még ennél is rosszabb, köszönhetően az eladósodásnak. A nyugdíjak emelkedése fedezet nélküli és ezt sajnos előbb-utóbb korrigálni kell. A kétségtelen infrastrukturális fejlődés mellett (autópálya, telekommunikáció, motorizáció) igen súlyos és megoldatlan társadalmi és államszervezési problémák szerepelnek. Szintén élmény volt :)

mirrmurrkandúr 2010.01.17. 20:04:45

@peacekeeper: Ezt te sem gondolhatod komolyan.
Az MSZP minden nappal közelebb kerül a végső csapáshoz...
Amit e írsz, az csak a te csodavárásod, nem egy komolyan vehető gondolatmenet.

Ne viccelj!

:-)

mirrmurrkandúr 2010.01.17. 20:10:28

@peacekeeper: Te akkor most azt állítod, hogy a Fidesz nem fog tudni egyedül kormányozni?

Bajnok Béla 2010.01.17. 20:12:33

Egyáltalán nem lepne meg, ha Borsod, Szabolcs és Heves megyékben – egy-két helyen – jobbikosok egyénit tudnának nyerni.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.17. 21:33:39

@peacekeeper:

"Az a kérdés, hogy az MSZP mit tud kezdeni ezzel a megnyílt eséllyel, és hogy a demokratikus erők össze tudnak-e fogni a 2. fordulóban."

Haha, a Fidesz ezek szerint nem demokratikus erő...:o)))
Ezt a félburkolt droidságot, asztakurva-díjas!

pannonfunk 2010.01.17. 21:46:09

@Jameson w/ soda: Hát egy első körös fidesz 45%, mszp 30%, jobbik 15% mdf-szdsz-kutyafüle 5%, 5% egyéb esetén a hajadra kenheted a "demokratikus erők" összefogását.

Ennél szorosabb versenyben meg nehogy azt hidd, hogy a fidesz aktivisták nem fognak kampányolni a két forduló között

pannonfunk 2010.01.17. 21:48:51

@peacekeeper: "Az a kérdés, hogy az MSZP mit tud kezdeni ezzel a megnyílt eséllyel"

Válasz: semmit...

Mellesleg eddig is világos volt, hogy az mszp, mdf, szdsz szavazatait együttesen kell számolni, ezek összegénél kell nagyobbnak lennie a fidesz támogatottságának. Ez eddig is fennállt, most hogy az mdf és az szdsz összebútorozott, a helyzet nem változott...

progresszív 2010.01.17. 21:50:24

Kár, hogy a régi győzők párt támogatása lemaradt, de jó ez a kis táblázat. Nálunk Szfváron Warvasovszky nyert MSZP támogatással, de most már inkább a fideszt erősíti. Olvasd el:

feherenfeketen.blog.hu/2009/12/14/warvasovszky_menekul

Balt 2010.01.17. 22:57:09

@mirrmurrkandúr: Rákospalota-Újpest is necces: Kiss Péter és Szegedi Csanád. Mi lesz, ha koalícióra lépnek? :) (Mert ez máris benne van a pakliban kimondatlanul, legalábbis jobban , mint a Fidesz-MSZP koalíció. :))

Balt 2010.01.17. 22:59:40

@török gábor: "Amúgy még érdekesebb, ha Fodor most is indulna itt az MDF-SZDSZ színeiben."

Az egy kiegyenlített körzet lehet, és talán azon dől el, hogy ki nem jut be a 2. fordulóra. (Tipp: Fodor. Akkor pedig elhozza a Fidesz a körzetet.)

Balt 2010.01.17. 23:01:40

@bitadani: "Horváth Cs. helyett állítólag Donáth László indul a II. kerületben. Ezt Lendvai visszavonásával egyidőben jelentették be :)"

Helyes, akkor ezt is előre kipipálhatjuk. :)

pannonfunk 2010.01.17. 23:07:19

@Balt: A pipa mit jelent? Itt Balczó fog indulni a jobbiktól. A második kört mindenképpen viszi Balsai, főleg Donáth-tal szemben (a SZOCIALISTA POLITIKUS EVANGÉLIKUS LELKÉSZ, UGYE, SZOCLIB MEGMONDÓEMBEREK!!!!), de az első körben az 50%+1 szavazat necces lehet...

Balt 2010.01.17. 23:16:50

@Tell Vilmos: Igen, Kiss Péter körzete szerintem is necces, egy Jobbikos húzónévvel... De el nem tudom képzelni, hogy ha a 2. fordulóban is, ne bukjon Kiss, aki végig kormánytag volt a 8 év alatt!

Balt 2010.01.17. 23:24:32

@mirrmurrkandúr: "Oh, neked is ilye humanitárius macskád van...? :-)"

A miénk egy - akkor még... :( - élő szarkát hozott haza a minap. De ez elég off. :)

Balt 2010.01.17. 23:28:40

@mirrmurrkandúr: Igen, ez elég jó levezetés. :) (Én azért 170 alá nem adnám...)

Balt 2010.01.17. 23:37:21

@Jameson w/ soda: "A második fordulóban sztem a jobbik hátrány lesz a fidesznek, amelyik szoci jelölt eljut a második körig, nagyobb esélye lesz a győzelemre."

Ahol 20%-on belül - vagy a Jobbik jelölt vissza nem lépése esetén (Isten őrizz!), az ő eredményénél valamivel kevesebb százalékpontra - megközelíti a Fideszes jelöltet. De akkor is nagyon kell(ene) kaparniuk a Retkes-Bokros szavazókból...

Balt 2010.01.17. 23:46:27

@Jameson w/ soda: "Baloldali gondolkodásúként (és egyébként XIII. kerületi lakosként) remélem, hogy a tóthjózsefek nem kopnak ki a politikából, és szerintem a jobboldaliaknak is az az érdekük, h a tisztességes fazonok mradjanak talpon a baloldalon is"

Hja kérem, az MSZP mára igazi húzónév. A mélybe húz... Tetszettek volna korábban megszabadulni a kolonctól! (Bár az önk.-i választásokig még nem késő.)

Balt 2010.01.17. 23:51:24

@peacekeeper: "Az a kérdés, hogy az MSZP mit tud kezdeni ezzel a megnyílt eséllyel, és hogy a demokratikus erők össze tudnak-e fogni a 2. fordulóban. Vagyis az egyénit a kiesők szavazóinak 2. fordulós magatartása dönti el, hiszen se a Jobbiknak, se a Fidesznek nem marad tartaléka a 2. fordulóra."

:)) Ez ma már csak a "demokratikus" választók motiválásával jöhetne össze, a régi szocialista hagyományokkal: stukkerrel a hátukban...

Balt 2010.01.18. 00:03:14

@peacekeeper: "Igen pont ez a lényeg, erről szól a javasolt taktikám, hogy amelyik szoci jelölt eljut a 2. fordulóba, annak megnőnek az esélyei.
És úgy látom, hogy minden nappal nő az esélye, hogy ezt egyre több szocialista jelölt elérje."

:) Honnan ez a kincstári optimizmus? Csak nem az államkincstárból...? :))

Sok helyen nemhogy 2. helyen befutó nem lesz az MSZP-s jelölt (már a "sok" is erősen relatív, mert a vk. 2/3-ában eldől a meccs első körben...), de a fordulóba jutásért is kapaszkodnia kell. Ha Bokrost-Debreczenit jól nyomják Ibolyáék - vagy fordítva :) -, simán több helyen fordul a 2. körre a Szadesz-Madöf, mint a Maszop. :)

G. Wolf 2010.01.18. 00:05:05

hát ehhez nem nagyon tudok mit hozzátenni most :)

max egy kis elméleti fejtegetést miért jó vagy miért nem jó ha országos párt politikusok indulnak helyi szinten.

általánosságban:

nem jó:
- országos érdekeket kell képviselni
- szakpolitikus nem biztos hogy jó egyéni képviselő
- nehezebb az országos érdeket keresztül vinni a helyi érdeken
- helyi szintű elfoglaltság vs országos ügyek; egymástól veszik el az időt

jó:
- közvetlenebb felhatlamazás (közvetlenebb legitimáció)
- országosan ismert politikusnak nagyobb a súlya egy helyi ügy országos képviseleténél (pl egy noname meg egy országosan ismert politikus lobbyzásánál országosan ismert előnyösebb lehet)
- országosan ismert politikus más erőforrásokat is tud mozgósítani (kapcsolatai révén)

indító párt szempontjából:

nem jó:
- bukhat egy országos arc (lásd Szili)
- egyéni felépítésére kell energiát fordítani

jó:
- nagyobb megerősítést nyer; az ismert arcot valóban támogatják
- több szavazatot hozhat mint egy sima jelölt

nyilván a lista nem teljes. meg a poszt se igazán erről szól :) de nekem ez jutott eszebe :)

Balt 2010.01.18. 00:06:32

@Jameson w/ soda: "20-40% közötti mszp-s és egy 10-30% közötti jobbikos. Plusz ismert lesz az első kör és a lista eredménye, vagyis tudott lesz, h mi a második forduló tétje ("demokrácia", 2/3-ad megakadályozása"

:) 20-40%? Ennyit jóformán 1994-ben kaptak utoljára. :))

Tényleg, újabb elméleti kérdés a közhöz: alakulhat úgy az 1. forduló eredménye, hogy már akkor biztos legyen a 2/3? Mi kell ehhez?

Balt 2010.01.18. 00:16:29

@pannonfunk: Lehet, hogy nem első körös, de Balsai győzelmének igen magas az esélye. (Elég szerényen fogalmaztam? :))

mirrmurrkandúr 2010.01.18. 00:53:12

@Balt: Balsai biztos első körös befutó... Az ő választókerületében éltem le az eddigi életem jelentősebbik felét, és ott is születtem...

Amióta az SZDSZ átállt a kommerekhez, csak jobbos jelölt nyert ott ogy. választásokon. (polgin egyszer Horváth Csaba, ő is hét szavazattal 2002-ben!)

2/3: Nem elképzelhetetlen már első körben a kétharmad, Ha megnyer első körben kb. 150 egyéni helyet a Fidesz, akkor megvan a kétharmada, és indifferens a második forduló eredménye.

aum 2010.01.18. 01:05:42

@Balt: úgy 130 elsőkörös Fidesz egyéni mandátum és 60% feletti listás eredmény.

pannonfunk 2010.01.18. 07:15:31

@Balt: Ez így már teljesen reális. Azért a hidegkutiak lelkivilága is megérne egy elemzést, hogy hogyan lettek nagy szdsz-esből miép szavazók, lehet, hogy most Balczóra szavaznak, azért húzónév. Én a jobbikot várom a második helyre, akkor is, ha esetleg Balsai behúzza első fordulóra.

2010.01.18. 10:08:32

@mirrmurrkandúr: A saját gondolatmeneted mutatja, hogy miér lenne káros a tisztán egyéni jelölés: így egy párt akár 51% támogatottsággal is 100%-os eredményt érhetne el. Szerinted ez demokratikus?

Szerinted az demokratikus, hogy a parlamentből kizárjuk az uralkodó széljáráson kívüli álláspontokat? Gondolok itt elsősorban az LMP-re, mert a szociálökológiai gondolkodásmód megjelenítése életbevágó fontosságú lenne.

2010.01.18. 10:12:25

Az Lehet Más a Politikának feltehetően minden frontpolitikusa indulni fog egyéni választókerületben is. A cikkel ellentétben az LMP nem rejtőzködik, ahogy nemrég több kérdésben is megnyilvánult (cigánykérdés, közlekedés, pártfinanszírozás, stb.) A jelöltjeit még valóban nem hozta nyilvánosságra, mert erről a hónap végén tartandó kongresszus fog dönteni. Az LMP-ben, amelyben a párttagok beleszólását a lehető legkomolyabban veszik, ez egy lassú folyamat. De semmiről nem fognak lekésni, ez biztos.

Caymans 2010.01.18. 11:05:18

@török gábor: köszönöm. Sajnos nekem sincs idő mindegyiket az utolsó betűig végigolvasni, ezért szerintem mindenki okulására egy zanzásított változat és összefoglaló a programok negatívumairól és pozitívumairól mindenki javát szolgálná.

2010.01.18. 11:08:29

@Balt: Tóth József függetlenként is nyerne, ebben biztos vagyok. Nem a szocitagsága a döntő nála...

Don_Pipita 2010.01.18. 11:11:58

Többen említették ,hogy a fidesznek nem kedvez a passzív politika...
Szerintem meg ez a leghatásosabb, hogy egy nagyarányú győzelmet vigynek véghez. Ha elkezdődne az nagy ígérgetések, mindjárt kikezdhetőek lennének ezáltal sokkal több szavazatot vesztenének, mint egy passzív kampánnyal.
Azért nincsenek kint a plakátok, mert egyrészt nincs pénz(belső infó), másrészt most egy nagyon "undorodom a politikától" érzés van jelen

Don_Pipita 2010.01.18. 11:19:15

@Jameson:

Spaller Endre XIII. kerületi jelölt egy tehetséges politikus,aki előtt szép jövő áll. Ne higgyétek azt, hogy ebben a kerületben nincsen lopkodás. Sőőt totya (tóth polgármester úr) különösképpen jeleskedik ebben. A fejlődésről meg annyit, hogy Angyalföld egyes részei még mindig úgy néznek ki,mint a 70' évek kommonizmusában.
Azt aláírom ,hogy Tóth jelenleg egy jobb polgármester, ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy a kerület többet érne Spallerrel, mint egy feltehetőleg idővel ellenzéki politikussal. (ezek a dolgok persze csak ősszel fognak eldőlni)

Diocles 2010.01.18. 11:27:31

Jameson,

ha Tóth kell nektek, akkor ott az önkormányzati választás.
A parlamenti választás az arról szól, hogy Angyalföldnek egy kormánypárti, vagy egy minden bizonnyal ellenzéki képviselő tud többet "kijárni".
Márpedig abban gondolom nincs vita, hogy Spaller (legyen bármilyen vitatható szerinted) messze többet tud elérni a leendő Fidesz-kormányzatnál, mint Tóth, aki egy szoci képviselő lesz a sok közül.

Szóval ez a választás nem arról szól, hogy milyen kiváló ember-e Tóth, vagy sem, hanem arról, hogy ki tud többet hozni Angyalföldnek, és ha van esze a Fidesznek, meg Spallernek, akkor ezt hangsúlyozza.

Diocles 2010.01.18. 11:31:17

Kedves Török Gábor!

1. Van-e bármi hatása az eredményre annak, ha visszalép a jelölt, értem ez alatt, hogy elvesznének a töredékszavazatai?
Mert ha elvesznek, akkor az MDF-nek és a Jobbiknak esetleg mandátumok sora bánná a visszalépést, tehát messze nem mindegy nekik. Szal mit ír a választási törvény?

2. Az MDF szerinted megegyezést köt-e az MSZP-vel a második fordulóban, és miként? Mennyi visszalépést kaphat az MDF? Hogyan befolyásolhatja ez az eredményt? (A Népszava egyébként azt írja, hogy megegyezést tervez az MDF vezetősége.)

Diocles 2010.01.18. 11:32:19

@Diocles:
1. tehát a töredékszavazatokat hogy számolják, az első forduló, avagy a második forduló alapján?

török gábor 2010.01.18. 11:38:00

@Diocles:

1. Az első érvényes fordulóban keletkeznek a töredékszavazatok. Ha tehát az első fordulóban 50% felett van a részvétel, csak politikai következményei vannak a visszalépésnek.

2. Szerintem inkább igen. De azért ez attól is függ, hogy lesz-e még országos tétje a második fordulónak (egyáltalán hány helyen lesz szavazás).

peacekeeper 2010.01.18. 13:02:13

@mirrmurrkandúr:
Ez egy elemző blog.
Gábor is ír valamit, mások is, én is.
Aki személyeskedik, azzal nem tudok mit kezdeni. Akinek az elemzése eltér az enyémtől, azzal szívesen megvitatom, hogy ez miért lehet.

Nem azt mondtam, hogy nem tud egyedül kormányozni a Fidesz. Hanem azt, hogy ez nem tőle függ. Vagyis szerintem a Fidesz már csak rontani tud a helyzetén, javítani már nem. Mert egyik felén lezárta az útját a Jobbik, a másik felén az MDF.
Bármerre mozdul, a másik oldalon ugyanannyit veszít. Ha hibázik, akkor mindkét oldalon veszít a szavazóiból. És ha a várható győzteshez csapódó szavazói megérzik, hogy a Fidesz valós helyzete és a magáról terjesztett mítosz, legenda nem ugyanaz, akkor ez még egy hónap alatt is hatalmas kiábránduláshoz vezethet.

A Fidesz akkor nyer 2/3-al, ha alacsony lesz a részvétel, ha a riválisait megosztja, ha listán 50% közelébe kerül, ha első körben elsöprő számú egyéni győzelme lesz, és ha legalább 160 egyéni győztese lesz a végén.

Az egy mítosz, hogy a Fidesz elsöprő fölényben van a társadalomban. Egy elemző meg nem alapozhatja az elemzését kommunikációs trükkökre.
A Fidesznek ezzel a kampánnyal lesz 2 millió körüli szavazója, a Jobbiknak 500 ezer körüli.
Ha a Jobbik zajos kampányba kezd, az a most távol levő szocikat aktivizálja. Ha az MDF kampányba kezd, az a normális jobboldaliakat is mozgósíthatja, nem csak a középen levőket. 56% részvételnél már egyenlőség van, 62%-nál már bal-jobb egyensúly. És akkor már csak kevés helyen lesz első körös Fidesz győzelem, és nagyon nem mindegy, hogy mit csinál a Jobbik a 2. körben.......

Aki nem pártharcos propagandista, hanem a számok és az objektív tények érdeklik, azzal szívesen megvitatom.......

Persze, a Fidesz törekedni fog a kevés szavazóra. De ezt csak akkor fogja tudni elérni, ha a Jobbik kampányát is ő irányítaná. Na de az mennyire volna jó a Fidesznek, ha az derülne ki, hogy a Fidesz meg a Jobbik a polgári körös jelszóval "egyszerre mozdul"?
Az ugyanúgy mozgósítja a másik oldalt. És elgondolkodtatja a most még fideszes konzervatív jobboldaliakat.
Szóval sokat hibázhat még a Fidesz, simán el tudja veszíteni a 2/3 lehetőségét.
És mint atléta tudom, hogy az szárnyakat ad az üldözőnek, ha azt látja, hogy az elsőnek a célegyenesbe megtörik a lendülete és görcsössé válik....
Orbánnak (és az itteni Fidesz szurkolóknak) csak azt a női kézi meccset ajánlanám visszaidézni, ahova győzelmet ünnepelni indult és már 6 góllal vezettünk.......

pannonfunk 2010.01.18. 13:07:50

@peacekeeper: Az, hogy mit csinál a jobbik a második körben, az akkor számít, ha szoros a meccs az első két helyezett között. Nem hinném, hogy 62%-os részvételnél egyensúly lesz bal és jobb között. De majd meglátjuk.

Mindenesetre a felütés ezzel a plakáttal siralmasra sikerült a fidesz részéről...

peacekeeper 2010.01.18. 13:44:34

@pannonfunk:
Én azt látom, hogy van több mint egy millió ember, aki szavazni fog, de még nem döntötte el, hogy kire.
És 95%-uk szerintem nem a Fideszre és a Jobbikra fog.

Nekem az a tapasztalatom, ha egy csapat túl korán elkezdi őrizni az addigi előnyét, az csúnyán pórul járhat....

A Fidesz arra fog törekedni, hogy ebből legyen 5 db 200 ezres, 4%-os be nem jutó párt.
Az a kérdés, hogy mit akarnak a kis pártok. Mert a választók már tudják, hogy akinek nincs esélye 5%-ra, arra nem kell szavazni.
Tehát az utolsó 2 héten még nagy átrendeződések lesznek.
Szerintem....

pannonfunk 2010.01.18. 14:08:47

@peacekeeper: A Jobbikra sok rejtőzködő fog szavazni, ezt már láttuk az EP választáson. Másrészt ugyan nem elképzelhetetlen ekkora méretű átrendeződés, amit Te vízionálsz, de ilyet nem láttunk sem 2002-ben, sem 2006-ban (meg korábban sem). Nézzed meg a medián 2002 januári, 2006 januári közvéleménykutatását, és hasonlítsad össze a választási végeredménnyekkel. A különbségek szinte hibahatáron belüliek. Nem hogy az utolsó két hétben, de az utolsó 4-5 hónapban nem szoktak akkora átrendeződések lenni, mint amit Te jósolsz.

Másrészt nincs 5 kis párt, akinek akár a 4%-ra esélye lenne. Pont ma jött ki a Szonda januári felmérése, nézzed meg.

Harmadrészt, meg ha valamelyik párt 5% környékén lesz, nem fognak elpártolni a választók tőlük. Emlékszel, hogy pl. az MDNP hány százalékot vízionált magának '98-ban? Nézzed meg, az összes LMP-st, nem fognak másra szavazni. Nem fognak nagy tömegek eltántorodni az mdf-szdsz-mittoménmégki formációtól sem csak azért, mert fél, hogy elveszíti a szavazatát.

peacekeeper 2010.01.18. 14:41:48

@pannonfunk:
Nem tulajdonítok túlzott jelentőséget a k.v. kutatásoknak. Tudom hogyan készülnek.....
Az idén minden szempontból rendhagyó lesz a választás, és az lesz benne a legmeglepőbb, amit írtam.
2002-ben és 2006-ban ilyenkor már én is többet tudtam....

Nem jósolok és nem vizionálok.
Számolok....

MDF, LMP, CM, VSZ, Centrum. Az utóbbi négy akár 10%-ot is szerezhet úgy, hogy 5-öt egyik se. És az is lehet, hogy ebből 3 is szerezhet 5% fölött. És akkor nem mindegy, hogy 10% szavazat ide vagy oda megy......
Ez 5-600 ezer szavazat a második fordulóban.
Ha bejutnak (5% az első körben) akkor egyiküknek se az lesz az érdekük, hogy a Fidesz 2/3-os párt legyen, mert az annyit érne, mint ha be se jutottak volna.....

radala 2010.01.18. 15:28:33

@peacekeeper: Szerintem ez ki van zárva, de ha nem is lenne kizárva, akkor is pont az történne, ami Babescu esetében történt, hogy a szavazók leszarják, hogy a párt mit mond. Ha lenne is 15 % anti orbán anti mszp fan, azokat sem hiszem, hogy olyan egyszerüen be lehetne terelni az mszp mögé.
Az meg ugye nem képzelhetö el, hogy nem lépnek vissza a második körben, lévén, hogy nem visszalépnük kell majd, mert nem is indulhatnak max 3-an vagy 15 % fölöttiek indulhatnak.
Mindenesetre szerintem az emberek messze nem annyira kiábrándultak a politikai elitböl, mint azt sokan mondják. A kis pártok szavazói meg általában simán hülyék (önámítók), nincs ennyi hülye (önámító) Mo-n.

radala 2010.01.18. 15:33:21

@török gábor:
2. No végre valaki "elemző" is leírja, hogy nem is lesz második forduló.
Hihetetlen, hogy ezt az aprócska faktort soha senki nem említi, hogy tök újszerű lesz a választás, mert egyfordulós lesz. Pl el lehet kezdeni kormányt alakítani, mert a mandátumok nagy része kialakul.
Jut eszembe, ha csak 1 körzet is állva marad, ugye addig nincs sem megyei sem országos lista? Azaz, ha mondjuk egy megyében mindenhol érvényes és eredményes is lesz a választás, akkor sincs még abban a megyében sem hivatalosan mandátum?

radala 2010.01.18. 15:35:15

@peacekeeper: Valamikor meglepődve láttam egy közvélemény kutatásban, hogy nem retteg a kutya sem a 2/3-tól. Csak azok, akiket ezért megfizetnek:-)

pannonfunk 2010.01.18. 15:45:10

@peacekeeper: Na most ezek közül a CM-ről és a VSZ-ről magam sem tudom, hogy kinek a rövidítései, pedig próbálom a napi politikát nyomon követni. Hány százalékuk lesz ezeknek? Még a Centrumnak sincsen költségvetési támogatottsága, mivel 2006-ban nem sikerült abszolválniuk az 1%-os küszöböt. Az EP-n nem sikerült indulniuk tavaly, mert nem sikerült a megfelelő számú kopogtatót összegyűjteni.

De akkor játszunk tétbe, mondjuk egy tábla Milka csokit teszek arra, hogy a Centrum pártnak nem lesz meg az országos litája. Állod?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.18. 15:52:36

Én állom, és emelem kettővel! 8Đ

török gábor 2010.01.18. 15:54:31

@radala:

1. ha a területi listás szavazás minden megyében és Budapesten érvényes, akkor az első forduló estéjén már kialakul az összes területi listás mandátum

2. az országos listás mandátumelosztásra viszont addig várni kell, amíg minden evk-s mandátum elkel, hiszen csak akkor alakul ki az összes töredékszavazat (mandátumot nem eredményező szavazatok)

pannonfunk 2010.01.18. 15:56:24

@1.szolo (B.A.): Mármint két tábla csokit adsz nekem, ha nem lesz a Centrumnak országos listája, és én két tábla csokit adok neked, ha lesz?

radala 2010.01.18. 16:12:05

@török gábor: Köszönöm. Akkor fogadjunk abban, hogy az elsö forduló után a Fidesznek meglesz a 200 mandátuma.
Nincs valami lehetőség arra, hogy a 2. forduló végképp elmaradjon? Mert az elsö forduló után 90 % körül lesz a Fidesz:-)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.18. 16:15:04

@pannonfunk: "a CM-ről és a VSZ-ről"

CM: "Civil Mozgalom" PÁRT
- csak azért nem indult az EP-be, mert későn jegyeztette be Seres Mária...
Aki melleslg 600.000 aláírást gyűjtött, "mint az köztudott".
(bővebben róla: www.magyarorszag.hu/kapcsolat/forum/kozelet/politika/szavaz/tema.html?topicid=2165 :)

VSZ: "Vállalkozók Szövetsége" PÁRT
- szintén nem állt még fel az EP-választásig
De: "... a kis- és középvállalkozások ereje egyesével nézve lehet, hogy nem nagy, de 1,3 millió vállalkozás azonban komoly erőt jelent..."

Mellesleg a MIÉP-nek meg ugye ""megvolt"" a 20e EP-cédulája, csak kilopták a főnök kocsijából (ha jól tudom:)

peacekeeper 2010.01.18. 16:15:17

@radala:

Ott nem lesz 2. forduló, ahol egy jelölt 50% fölött kap az első fordulóban. 2006-ban ez azért történhetett meg 66 helyen, mert 2 nagy, 42%-os párt volt. És a kilengések miatt mindkét nagy pártnak volt 50% feletti első köröse.

Én meg azt mondom, hogy az idén meg azért nem lesz több, mert az egyik oldal kiesik, a másik oldalon, ahol korábban egyedül volt a Fidesz, most ketten lesznek. Vagyis a Jobbik folyamatos erősödésével a Fidesznek egyre kevesebb helyen van esélye első körös győzelemre!!!

És ez az esély a szavazók 60% fölé növekedésével még jobban csökken, mindegy kire szavaznak.

papika 2010.01.18. 16:21:23

@török gábor:

Arra jól emlékszem, hogy listára a második forulóban csak akkor lehet szavazni, ha a megyei részvétel nem volt meg az 50%, de akkor az egész megyében?
Azaz, ha pl. Fejér megyében a részvétel 55%, de a bicskei körzetben csak 45%, akkor a bicskeiek a második körben csak egyénire szavazhatnak, listára nem, azaz, a Fejér megyei mandátumokat az első fordulóban kiosztják? Mint ha ilyen lett volna 98-ban egy pár ilyen.
És nem kizárt, hogy most is lesz.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.18. 16:25:21

@pannonfunk: jogos...

"állom, és emelem kettővel!"
helyesebben:
állom a fogadást, TARTOM a tétet (1) és emelem kettővel! (+2)
Tehát =3 (már ha tartod...)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.18. 16:37:06

@papika:
Ebben a kettős érvényességben még az is izgalmas, hogy megeshet, hogy BÁR valahol az egyéni mandátum eldől már az első körben,
- ámde a megyei lista érvénytelensége miatt mégis csak "visszatapsolják" őket (az egyéni második forduló helyett) egy 2. listás szavazásra... 8Đ

mirrmurrkandúr 2010.01.18. 16:47:44

@peacekeeper: Rendben, legyen akkor konkrétabb a vita!

"A Fidesz akkor nyer 2/3-al, ha alacsony lesz a részvétel, ha a riválisait megosztja, ha listán 50% közelébe kerül, ha első körben elsöprő számú egyéni győzelme lesz, és ha legalább 160 egyéni győztese lesz a végén."

Ez így van. Én is leírtam már többször is, a Fidesznek nagyjából ezeket a számokat kellene abszolválnia a 2/3-os győzelemhez.
Az is igaz, hogy ehhez egy viszonylag(!) alacsony részvétel kedvezőbb lenne.

Ezt akár ki is pipálhatjuk szerintem, nem sok mindenki szállna szembe ezzel az állítással.

A gond nem itt van szvsz, hanem:

1, Ugyebár te azt állítod, hogy a Fidesz már elérte már "növekedési potenciáljának maximumát" és innen már csak lefelé vezet az út, mindenhonnan körbe van kerítve, és egyébként meg van nagyságrendileg egymillió szavazó, aki sem a narancsot sem a Turult nem választaná.

Ez így nem igaz.
Egyrészt azért nem, mert ez alapvetésed a kiindulópontod nem jó.
Ez a választás egy protestszavazás lesz az MSZP-vel szemben, ellenben az ezt megelőző két országgyűlési választással, amikor leginkább az Orbán Viktorhoz való viszonyulás volt a meghatározó, és ez el is döntötte mindkét választást - nem a Fidesz javára.
Orbán negatív nimbusza elkopott, és a tömegek egyre kevésbé rettegnek tőle.
Arról nem is beszélve, hogy emlékezvén Orbán kormányzására -kissé már túlmisztifikálva is azt- és összehasonlítva az elmúlt nyolc évvel, a többség egy sikertörténetként éli meg. Ez persze csak addig lesz így, ameddig bele nem kóstolnak megint (és nem csalódnak, hogy a szőlő még sincs kolbászból...), de ez a választások végkimenetelét -értelemszerűen- nem befolyásolja.
Sőt továbbmegyek, az MSZP népszerűségének még az sem fog feltétlenül jót tenni, ha a Fidesz nem csinálja jól, azon egyszerű oknál fogva, hogy a szocialista pártot néhány hét múlva -előreláthatólag- kivégzi a nép.

Tehát a választás az MSZP eltakarításáról fog szólni, nem pedig arról, hogy szeretik-e a Fideszt.
Következésképpen egy dolog biztosnak tűnik, az MSZP-hez semmiféle szavazói tömegek nem fognak csapódni, hiszen most a "mindenki egy ellen" című játék van soron, és az az egy az MSZP!

Igen, még akkor sem, ha a Jobbik üvöltve végigzsidózza (már tegnap elkezdte...) az elkövetkezendő szűk három hónapot.
Különösképp azért nem, mert az MSZP hagyományos szavazótáborát ez a legkevésbé sem zavarja, ha lehet még a többségük élvezi is egy kicsit, és netán el is gondolkodik, hogy inkább a Jobbikra szavazzon...

Ráadásul az MSZP-t nem csak a Jobbik csapolja rettentő vehemenciával, hanem az MDF-is, akiknek a listáján lassan az egész balliberális koalíció szerepelni fog.

Konklúzió: Az MSZP-nek a jelenlegi formájában vége van, a pecsét már régen rajta a halálos ítéleten, a kivégzés tervezett időpontja 2010 április 11.

Nos, a Fideszt tehát az MSZP nem fenyegeti, az MDF egyáltalában nem, hiszen nem egy térfélen játszanak, és kicsik is hozzá, a Jobbik pedig csak akkor -mint ahogy írtam is már korábban- ha a hagyományos szoci fellegvárakon kívül a jobbos körzetekben is jól tud szerepelni, amire egyébként semmilyen jel nem mutat.

2, Azt mondod, hogy az alacsony részvétel jó a Fidesznek kizárólag.

Eddig ez tényleg így volt, azonban a hangsúly itt az "eddig-en" van.
A nagyon alacsony részvétel nem jó a Fidesznek, az a Jobbiknak, és különösképp az MDF-nek kedvez.
Az MSZP-nek -mint már az előző pontnál említettem- teljesen mindegy, a tét mindössze annyi lehet, hogy 40 vagy 70 képviselőt küldhetnek a parlamentbe, ami a Fidesz 2/3-a szempontjából teljesen indifferens. Ebből következően, az sem igaz, hogy 60% körül a jobb és a baloldal kiegyenlített lenne, nem jó álmodni, nem létezik olyan részvételi arány, amivel a két oldal közel azonos méretűvé válna.

A 60% körül jó lenne a Fidesznek, mert bár ott egy kicsit többet kapna az MSZP, de a Jobbik jelentősen rosszabbul szerepelne, az MDF pedig talán épp, hogy bejutna.

3, Szerinted a csendes kampány a Fidesz érdeke, és nem jár jól, ha ezt valaki felrúgja.

Ez igaz, de tegyük hozzá, hogy az MSZP-nek is a csendes kampány az érdeke.
Szépen a Bajnai-kormány elkormányoz, ők kapnak 20% körül listán, elvisznek néhány egyénit is, és ellenzékből majd kitalálják, hogy milyen új nevet lehet adni a pártnak, és hogy lehetne ebből kimászni.
Hát kell az nekik, hogy reggeltől estig az ő korrupciós ügyeikkel, botrányaikkal, hazugságaikkal és egyéb viselt dolgaikkal legyen tele a sajtó? Nem. A Fidesz szintén szeretné, ha minél csendesebb és rövidebb kampány lenne, akkor nem követhet el hibát -és annyiban mindenképpen igazad van- hogy a legtöbb vesztenivalója neki van.
A Jobbik, és az MDF a balhéra törekszik, ez látszik, és bizonyítják is nap, mint nap (Vonáék kongresszusa, Herényi gusztustalan meséje a 100000 kínairól stb...).

A kérdés csak az, hogy azzal a publicitással, amit kapnak, át tudják-e törni a nagyok akaratából álló hallgatás falát...

radala 2010.01.18. 16:51:35

@peacekeeper:
www.konzervatorium.hu/cikkeink/3-koezeletpolitika/205-atigazolok2

Itt egy elemzés, ami szerintem messze tudományosabb, mint a kv-kutatások.
A Jobbik messze nem csak a Fidesztöl vesz/vett el szavazatokat. több, mint másfélszer annyi volt mszp-s szavaz a Jobbikra, mint ahány volt Fideszes. A fidesz szavazók nagy része szerintem csak átszavazott a Jobbikra, mert megtehette, meg mert az szdsz annyira fölidegesítette a plakátjaival. Az mszpsek végképp radikalizálódtak, azaz ők maradnak a Jobbiknál. Szóval én halálosan biztos vagyok abban, hogy legalább 140 helyen eldöl az elsö körben a Fidesz javára az elsö fordulóban. Ezt nem a Jobbik csak az érdektelenség tudja megakadályozni.
Mindenesetre, ha nem így lesz, akkor szerintem én többet nem megyek Mo-ra:-) Ha a jobbik megy 15 fölé, akkor azért, ha az mszp megy 20 fölé akkor azért lesz vagy félelmetes vagy menthetetlen hely.

török gábor 2010.01.18. 16:52:37

@papika: Igen, így van, 98-ban két megyében kellett megismételni a listás szavazást. Ez akkor ott azzal az eredménnyel járt, hogy az első fordulós országos győztes még jobban szerepelt - feltehetően "hangulati" okok miatt.

török gábor 2010.01.18. 16:54:35

@radala: azért a 140 kicsit soknak tűnik.

radala 2010.01.18. 16:58:53

@török gábor: 106 volt 2006-ban nem?
Minden időközin, mindenhol messze messze 50% fölött volt a Fidesz, még a baloldali fellegvárakban is.
Fogadjunk:-)

radala 2010.01.18. 17:06:07

@radala: Arról nem is beszélve, hogy semmi nem indokolja, hogy az mszp fanok mozgósuljanak. A fasizmustól nem fél a bátor magyar (úgy tünik), a nyugdíjasok rettegnek ugyan a svéd modelltől, de azért ez nem lehet elég csak mondjuk + 200 000 mszp szavazathoz, olyanokhoz, akiket ráadásul az életben nem mértek még a Fideszhez, azaz ettől a Fidesz 60 % csak mondjuk 58-ra csökken.
Meglátjuk.

török gábor 2010.01.18. 17:07:30

@radala: 2006-ban 66 helyen lett eredményes a választás az első fordulóban (2002:45, 1998: 1, 1994: 2, 1990: 5)

pannonfunk 2010.01.18. 17:12:11

@1.szolo (B.A.): OK, 3 tábla csokiba, hogy a Centrumnak nem lesz országos listája.

mirrmurrkandúr 2010.01.18. 17:21:11

@radala: Sok a 140 szerintem is, de egy 100, esetleg 120 már elképzelhető:-)

radala 2010.01.18. 17:28:18

@török gábor: OK, javítom a fejemben. Akkor is tartom a 140-et. kocka sör. De mondjuk ez úgy értendő, hogy aki közelebb van hozzá. Nem szeretnék 139 hely miatt kocka sört fizetni és fönntartom azt is, hogy akkor sem fizetek, ha kijönne a 140, de a sok köcsög elfelejt elmenni szavazni.
Magyarán azt mondom, hogy kb 140 körüli helyen 50%+1 fölött lesz a Fidesz.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.18. 17:33:37

Kis elemzés Jobbik vs Fidesz ügyében, már ami a szövetség vagy ellenség viszonyt illeti, különös tekintettel egy szcenárióra, ami a két forduló közé esik:
torokgaborelemez.blog.hu/2010/01/17/39_hol_indulnak_a_frontpolitikusok

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.18. 17:34:21

Jav.: ....egy nagyon valószínű szcenárióra, amely a két forduló között megeshet...

Balt 2010.01.18. 18:44:42

@Letícia: "Tóth József függetlenként is nyerne, ebben biztos vagyok. Nem a szocitagsága a döntő nála..."

Hát nem ezt mondom én is?! Az MSZP nagy tehertétel neki. :)

Balt 2010.01.18. 18:48:52

@Don_Pipita: "Azért nincsenek kint a plakátok, mert egyrészt nincs pénz(belső infó), másrészt most egy nagyon "undorodom a politikától" érzés van jelen"

Plakátok márpedig vannak, de hogy minek (kinek)...?
Építő jellegű kritika: :)
konzervatorium.blog.hu/2010/01/17/vizualis_elkuras_tervezz_jobb_plakatot_mint_a_fidesz

Balt 2010.01.18. 18:50:58

@Diocles: "messze többet tud elérni a leendő Fidesz-kormányzatnál, mint Tóth, aki egy szoci képviselő lesz a sok közül."

Ez azért barokkos túlzás! (Ti. a "sok". :)))

Balt 2010.01.18. 18:55:38

@peacekeeper: "Vagyis szerintem a Fidesz már csak rontani tud a helyzetén, javítani már nem. Mert egyik felén lezárta az útját a Jobbik, a másik felén az MDF."

:) Miközben öles léptekkel gyalogol a másik oldalra az MDF, széles teret hagyva középen. :) (Kb. mint egy cizellált patkómágnes: a két kis vége fekete, a többi pedig egyszínű, legyen most narancssárga. :))

Balt 2010.01.18. 18:58:03

@peacekeeper: "És ha a várható győzteshez csapódó szavazói megérzik, hogy a Fidesz valós helyzete és a magáról terjesztett mítosz, legenda nem ugyanaz, akkor ez még egy hónap alatt is hatalmas kiábránduláshoz vezethet."

De persze 8 év (gyk.: 94 hónap) nem volt elég a kiábránduláshoz... :)) Szó se róla, megdöbbentően sok az a 14% körüli népszerűség is ilyen "teljesítmény" után!

Balt 2010.01.18. 18:59:36

@peacekeeper: "A Fidesz akkor nyer 2/3-al, ha alacsony lesz a részvétel, ha a riválisait megosztja, ha listán 50% közelébe kerül, ha első körben elsöprő számú egyéni győzelme lesz, és ha legalább 160 egyéni győztese lesz a végén."

Jelen helyzetben bármelyik feltételt (és mindet persze együtt) messze túlteljesíti.

Balt 2010.01.18. 19:03:11

@peacekeeper: "Az egy mítosz, hogy a Fidesz elsöprő fölényben van a társadalomban."

Nem mítosz, mert nincsen. A kormánypártok gerjesztette apátia és rezignált lemondás, jövőkép nélküliség van "elsöprő többségben", de most végre saját magukat döntik be vele.

peacekeeper 2010.01.18. 19:11:14

@mirrmurrkandúr:

Az elemzőt az különbözteti meg a pártkatonától, hogy mindkét oldalról informálódik, így meg tudja különböztetni a tényt a propagandától. És az érzelmeitől függetleníti a tényeket.
Az csak a jobboldali sajtóban- és a hívek közt- igaz, hogy felértékelődik Orbán kormányzásának ideje. Ez a másik oldalon még akkor sincs így, ha ez a propaganda hatására Orbán saját maga is elhiszi médiája propagandáját. Azok a módszerek és személyiségjegyek, ami miatt leváltották, nem eltűntek, hanem fölerősödtek. A gyűlölet csökkent vele szemben, de az elutasítás nem lett kisebb.

Igen, a baloldali választó már eddig is bűntette az MSZP-t, és még akarja is. De a baloldali szavazóban nincs olyan gyűlölet a sajátjai iránt, mint ahogy jobboldalon ezt (magukból kiindulva) gondolják.
A "hűvös kampányban" az is benne van, hogy nem támadják jobban, mert akkor megfordul a hatás, és a "túlzott" bántás okán visszatérhet egy részük.

A 2/3 ugyanis sok embert elgondolkoztathat. A magyar ember szabadságvágya nem szereti az ellenőrizetlen hatalmat maga felett. És a magyar nép eddig még minden választáson pont úgy szavazott, ami akkor adott helyzetben a legjobb volt. Én személy szerint most is erre számítok, hogy a végén minden ebbe az irányba fog mutatni.
A Fidesz nyer, de egyedül nem lesz 2/3-a. Azt hiszem, ez a legvalószínűbb.

Nem azért jöttem ide, hogy pártkatonák közt hittérítést végezzek.
Hanem hogy elmondjam azokat a lehetőségeket is, amivel nem mindenki számol.
Senkit nem akarok meggyőzni semmiről.
Csak azt tartom igazi elemzőnek, aki MINDEN lehetőséget végiggondol.
És nem szeretem a magukat politikai elemzőknek mondó propagandistákat, Gíró-Szásztól, Mráz Ágostonig.

Én még emlékszem Stumpf 98-as "független" "elemzésére" a kampánycsend előtti estén.......

Balt 2010.01.18. 19:29:22

@peacekeeper: "Szóval sokat hibázhat még a Fidesz, simán el tudja veszíteni a 2/3 lehetőségét."

Ez utóbbi feltételezést nem is vitatta senki. Tedd fel úgy a kérdést (legalább magadnak): mi a jobb? Egy szűk :) 2/3-os Fidesz, vagy legalább bizonyos kérdésekben a jobbik segítségére kényszeríteni? :) Mert arra aligha lesz esélye a baloldalnak (MSZP-től MDF-ig), hogy a Fidesz + Jobbik 2/3-ot megakadályozza...

Balt 2010.01.18. 19:33:27

@peacekeeper: "MDF, LMP, CM, VSZ, Centrum. Az utóbbi négy akár 10%-ot is szerezhet úgy, hogy 5-öt egyik se."

Jó eséllyel (önálló) listát sem tud állítani egyik sem. :)

peacekeeper 2010.01.18. 19:39:46

@Balt:
A Fidesz propaganda szövegeit ismerem, nem kell megismételned.

Debreczeni konzervatív liberalizmusa (liberális konzervativizmusa) az nem a baloldal felé tartó irány az MDF részéről.
Hanem a közép kiszélesítése.

Az más kérdés, hogy mit és hogy kommunikál a Fidesz és azzal mit szeretne elhitetni.....

Ez itt egy elemző oldal, ezért a többi megjegyzésed szót sem érdemel.....
(Én már nem az vagyok, akit az origóról ismersz, de látom Te még ott tartasz most is.....)

Balt 2010.01.18. 19:40:01

@pannonfunk: "De akkor játszunk tétbe, mondjuk egy tábla Milka csokit teszek arra, hogy a Centrum pártnak nem lesz meg az országos litája. Állod?"

:) Bocs, nem azért írom, csak régi angol hagyomány, hogy "úriember biztosra nem fogad". :) Ma reggel mondta Retkes Attila, hogy az MDF a Centrum (Kht) bevonásán is fáradozik...

Balt 2010.01.18. 19:41:03

@pannonfunk: Magyarul: önállóan biztos nem állítanak listát, de esetleg Centrum Kht néven igen. :)

Balt 2010.01.18. 19:43:54

@radala: Ejnye, ma ilyen fogadós(né) nap van? :)

peacekeeper 2010.01.18. 19:44:05

@Balt:

Igen, én már tudom mire készül a Fidesz ajánlószelvény gyűjtésre hivatkozva.....
De ez majd külön téma lesz, ha a többiek is megértik ezt a mondatodat.....
Hányingerük lesz tőle!

Balt 2010.01.18. 19:58:33

@mirrmurrkandúr: "Következésképpen egy dolog biztosnak tűnik, az MSZP-hez semmiféle szavazói tömegek nem fognak csapódni, hiszen most a "mindenki egy ellen" című játék van soron, és az az egy az MSZP!"

:) Milyen szarkasztikus megfogalmazás! De pontos! :))

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.18. 20:01:03

@peacekeeper: "tudom mire készül a Fidesz ajánlószelvény gyűjtésre hivatkozva....."

Csak nem "padlássöprés"-re?!

(avagy modernebbül: - cédula(por)szívózásra?:()

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.18. 20:06:22

@Balt: @mirrmurrkandúr:
"most a "mindenki egy ellen" című játék van soron, és az az egy az MSZP!"

Érdekes, én eddig pont a Fidesztől hallottam, hogy
- satuban érzik magukat, és kétfrontos harcra készülnek...
(persze nem szokatlan, hogy össze vissza kommunikálnak)

pannonfunk 2010.01.18. 21:05:30

@Balt: Dehátha adni akarnak nekem három tábla Milka csokit? Most úriember létemre mondjam le?

Na jó, akkor _veszek_ három tábla csokit... :S

pannonfunk 2010.01.18. 21:06:22

@1.szolo (B.A.): Azt eddig is alkalmazta mindkét nagy párt...

2010.01.18. 21:15:56

@Balt: ja de, de bizony ám...:)

Balt 2010.01.18. 21:25:10

@radala: "OK, javítom a fejemben. Akkor is tartom a 140-et. kocka sör."

Ez azt jelenti, hogy egy tálca (két tucat) dobozos? :) Na de önmagunk ellen már mégsem fogadhatunk, bármilyen csábító is... :)

Balt 2010.01.18. 21:27:13

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=83): "Kis elemzés Jobbik vs Fidesz ügyében"

Jó, jó, malacka, de épp eztet olvassuk itten. :) Biztos, hogy ezt akartad belinkelni?

Balt 2010.01.18. 21:28:07

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=83): "LOL, ön-LOL, elcsesztem a linket!"

Na, azért! :)

Balt 2010.01.18. 21:31:54

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=83): Igen, ez érdekes kérdés, de miért nem ragoztad tovább? (De persze ezt a saját blogodban kellene boncolgatnunk, pardon.)

mirrmurrkandúr 2010.01.18. 21:33:01

@1.szolo (B.A.):
Azért annak örülök, hogy az életben vannak biztos pontok, az egyik ilyen bizonyosan te vagy:-)

Én nem a Fideszről beszéltem, hanem a választópolgárokról.
A Fidesz lehet, hogy satuban van, de ez csak a pártok satuja legfeljebb, amit -mint ahogy nagyon helyesen írtad- lehet hogy be lehet tudni egy kis kommunikációs trükközésnek. Egyébként a Fidesz satuja az ő baja, oldja meg!

Az MSZP az embörök satujában vergődik, és bárkire is szavaz az istenadta, azt biztos, hogy a szocik ellenében teszi, ergo a szocik népszerűsége akkor sem fog szignifikánsan növekedni, ha a Fidesz még az 50%+1-et sem éri el...

Ennyit akartam mondani.

mirrmurrkandúr 2010.01.18. 21:55:55

@peacekeeper: Kissé megmosolyogtat, mikor meggyőződéses ballib szekértolók játsszák a függetlent.
Ez nagyjából az a magasság -mélység-, amikor az MSZP tart szemináriumokat a demokráciáról.

Nyilván baromi független vagy, főleg, hogy Debreczeni az egyik "adu ász" hivatkozási alapod.
A kis Jóska, hát nem ennivaló, ő annyira autentikus viszonyítási pont a politikában, mint mondjuk Dzsingisz kán a Hit Gyülekezetében.
Öt a közép kiszélesítőjének látni pedig olyan intellektuális barbarizmus, mint ló faszával szeget beverni egy barokk tálalószekrénybe.

Ne már...
Nézd, mi többnyire nem titkoljuk, hogy kihez húz a szívünk (ikszelő kezünk), és vicces is lenne, hiszen a függetlenség hiú ábránd, mutass már nekem egy független elemzőt pölö.
Nem, kedves @peacekeeper, Somogyi Zotya, meg Hann Bandi nem függetlenek, ők erősen szadeszosok, vagy most már MDF-esek vagy mittomén...

Éljünk már a valóságban, én nem azt mondtam, hogy a Fidesznek kőbe van vésve a kétharmada, hanem csupán azt állítottam, hogy ez nem a szocpárton fog múlni.

Az már inkább hiú (és baromi elfogult) ábránd, hogy a volt MSZP-szavazók most már nem haragszanak annyira a pártjukra, és csak azért fogják a szocikat segíteni, mert annyira szeretik a szabadságot.

A húgom épp most írta a diplomamunkáját, és mit tesz Isten ez volt az egyik témája. (Szociólógia szak)
Hát, ki kell ábrándítsalak, a helyzet baromira úgy áll, ha lenne egy féldiktatórikus állapot, és nagyjából úgy élhetnének, mint a Jó Jani idején, akkor az aktuális diktátor képét aranyba öntenék, és esténként hozzá imádkoznának.
Féktelen szabadságvágy... Hol hallottad ezeket a hülyeségeket?
Nyugat-Európa néhány országán meg az USÁ-n kívül mutass már egyetlenegy országot, ahol a jónép' a szabadságot az egzisztenciális biztonság elé helyezi!
Nagyszerű, ilyen nincs. Hát, nem érdekes...?
Soha nem azért szavaztak erre, vagy arra, mert a szabadság ezt diktálta, hanem azért, mert az szebbeket ígért, vagy mert rettegtek a másiktól, vagy éppen gyűlölték... milyen szabadságvágyról hadoválsz, ez nem egy Kundera regény...!

Most már csak egyet kérek: Ne példálozz Debreczenivel. Kérlek!

:-)

Balt 2010.01.18. 22:42:27

@peacekeeper:
"Debreczeni konzervatív liberalizmusa (liberális konzervativizmusa) az nem a baloldal felé tartó irány az MDF részéről.
Hanem a közép kiszélesítése."

:)) Még szerencse, hogy ilyen nyitott és körültekintő elemzőre találtunk, mert különben azt hinném, Debreczeni legfeljebb bizonyos alfeleken szélesített egy cseppet... :)))

Balt 2010.01.18. 22:44:57

@peacekeeper: "(Én már nem az vagyok, akit az origóról ismersz, de látom Te még ott tartasz most is.....)"

Aha, hát innen az ismeretség! O, így már világos! :)

Balt 2010.01.18. 22:47:56

@1.szolo (B.A.): "Érdekes, én eddig pont a Fidesztől hallottam, hogy
- satuban érzik magukat, és kétfrontos harcra készülnek..."

A választások után bizonyára így lesz. Ámbár: kérdés, a Jobbik felvállalja-e, hogy így az MSZP-vel egy platformra kerül. :))

mirrmurrkandúr 2010.01.18. 23:45:09

@Balt: Tudod, én egyre inkább azt érzem, hogy Debreczeniről most már kizárólag csak bizonyos "alfelek" vonatkozásában lehet beszélni...

:-)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.18. 23:58:19

@Balt: "a Jobbik (...) így az MSZP-vel egy platformra kerül."

Nos, a KÉTesélyes válaszok már csak ilyenek...
( hacsak nem TARTÓZKODIK az a nevető 3. :))

Én mindig jókat mosolyogtam a komcsizós Fideszen, amelyik ezenközben rendre EGY plattformra került - a Thürmer-féle VALÓDI ős-komcsikkal, az összes létező népszavazáson!!!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.19. 00:14:42

@pannonfunk:
Nos, valóban így volt, amíg KÉT nagy párt volt...

Most viszont van két középpárt, amelyik már/még nem elég erős ahhoz, hogy ezzel foglalkozzon, elég neki a saját közel 200e céduláját betakarítani.

Maradt tehát EGY, amelyiknek viszont létkérdése, sőt egyben IDEológiája is, hogy 1 a tábor, 1 a zászló, tehát: 1 az ajánlás, 1 a szavazat, 1 a pártrendszer... (nomeg ugye 1 a pártelnök is - életfogytig;))

/-azér' a "kdnp"t meg ne számítsuk már külön IDE:)/

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.19. 04:06:45

Igazából a Fidesz semmi mást nem tett, mint elgondolkodott azon, hogy miért vesztette el az előző két választást. És az ok egyszerű: szarul kommunikált. Most nem teszi, el sem ronthatja. :)

Azt megfigyeltétek, hogy ez a "megélhetési" egy új szó lett? Legutóbb egy edző is használta, hogy ő "nem megélhetési edző". Szerintem ez szánalmas. Én megélhetési mérnök vagyok. Bizony: pénzért dolgozom. Lehet kövezni! :)

peacekeeper 2010.01.19. 09:02:55

@mirrmurrkandúr:
Ezt a stílust velem szemben elfelejtheted, nem mész vele semmire.

A többet ígéréssel már 2006-ban se lehetett nyerni.
Az a kérdés, hogy 4 év hazugság kampány után, mennyire kockázatos a Fidesznek hazugságokkal kampányolni?

Azt hiszik, ha nem mondják meg, hogy mit akarnak csinálni, akkor majd a többször becsapott szavazó szavaz a Fidesz zsákbamacskájára?
Az itt lévő fideszes elmondja, hogy azért van a "hűvös kampány", hogy ne kelljen beszélni arról, hogy mit fog csinálni, mert az szavazatot vinne el. Igaza van.

Komolyan azt hiszitek, hogy 2006 és ilyen 4 év után Orbán megcsinálhatja ugyanazt, mint Gyurcsány, hogy hazudik a választás előtt, nem mondja meg, hogy mit akar, és utána olyant csinál, amire nem kapott felhatalmazást?
Ti tényleg komolyan gondoljátok, hogy a Fidesz média propagandájával telenyomott fejű jobboldaliakon kívül ezt a többi választóval meg lehet etetni?

A Fidesz minden információ birtokában van ahhoz, hogy tudja MI VAN, ezért a választás ELŐTT meg kell mondja, hogy MIT AKAR, és MIT FOG tenni a választás után, ha simán nyer, és mit, ha 2/3-al.
És akkor jön a HITELESSÉG.
Hogy a választók elhiszik-e Orbánnak, hogy azt fogja csinálni, amit mond??????

Elhiszik-e, hogy Sólyomra hallgat, és nem nyúl az alkotmányhoz, és azt nem a saját hatalmi érdekei (hanem az ország érdekei) szerint alakítja át?
Elhiszik-e, hogy nem nyúl a nyugdíjakhoz, ha megteheti? (Mert azt tudjuk, hogy amikor tehette, megtette).
Elhiszik-e, hogy ha a 2/3-hoz, az alkotmány módosításhoz a Jobbik kell, akkor inkább az alkotmányban most benne levő 4/5-ös szabályt alkalmazzák, és az alkotmányozásba az ellenzéket is (mint az ország kisebb részét) bevonják az alkotmányozásba?
Elhiszik-e az emberek, hogy Torgyán után, Csurka segítségét igénybe véve, Orbán nem veszi igénybe a Jobbik segítségét?
Elhiszik-e, hogy nem lesz bevezetve a kötelező hitoktatás?
És még hosszú a kérdések sora....

Erre mondom én azt, hogy akiket a Fidesz meg tudott győzni, azokat már maga mellé állította. Ezzel a stílussal, ezzel a kampánnyal új szavazókat nem tud szerezni a bizonytalanok köréből.....

A Fidesz létrehozott egy helyzetet, ami a legkedvezőbb neki. De szinte semmi nincs a kezében, amivel ezt a helyzetet meg is tudja őrizni. Vagyis az ellenfelek pontosan tudják és ki tudják számolni, hogy mivel lehet megverni. Az a kérdés, hogy erre képesek-e?

Én csak azt mondom, hogy az már nem a Fidesztől függ, hogy erre az ellenfelek képesek-e.
Én csak ennyit mondtam...

radala 2010.01.19. 09:08:23

@Balt: Szerintem egy rekesz az egy kocka, de lehet egy tálca is. Mondjuk nehezen tudom a fogadás kivitelezését elképzelni. Sajnos:-(

radala 2010.01.19. 09:13:28

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=83):
98-ban voltak helyek, ahol nem lépett vissza az FKGP semmi hatása nem volt az emberek elmentek Fideszre szavazni, azt hiszem ugyanez volt 2006-ban az mdf-fel is. Nincs nagy jelentősége a hivatalos visszalépésnek. Az emberek nem hülyék és ez különösen igaz a Jobbik szavazóira. Szerintem nincs olyan Jobbikos szavazó (nincs tömegesen), aki a 2/3-ad elkerülését azon az áron is hajlandó elérni, hogy egy szoci mandátumot nyerjen. Őszintén szólva komoly lelki törést tudna egy ilyen döntés okozni. 8:0-nél is akar még az ember gólt lőni, ha nem túl megerőltető.

radala 2010.01.19. 09:21:12

@1.szolo (B.A.): Szerintem egy 1% alatti kommunista páttal nem nagyon lehet egy platformra kerülni. Túl kicsi ahhoz a munkáspárt, hogy az ö platformjukra bárki ráférjen, arról nem is beszélve, hogy a népszavazásnak még az ötlete is orbáni volt.
A jobbiknak viszont ez komoly dilemmát fog okozni, hogy ne áruljon egy gyékényen a szocikkal, de mondjuk ez még a jövő, ráadásul a miépnek ilyen problémája pl soha nem volt, szóval lehet, hogy nem is akkora mutatvány elhatárolódni a szociktól ellenzékben sem.

radala 2010.01.19. 09:24:56

@Naszta: Akkor lennél megélhetési mérnök, ha hajlandó lennél mondjuk soha el nem induló, szar autókat tervezni, ha a főnököd azt mondja. Szerintem a megélhetési politikus vagy edző azt jelenti, hogy a szakmája céljai nem célok számára, csak a havi fix.

peacekeeper 2010.01.19. 09:30:51

@radala:

Megnéztem a hivatkozott elemzéseket.
Megmondom, mi a hibájuk.

A legtöbb elemző - a fideszesek különösen - azt csinálják, ha látnak egy helyzetet, keresnek rá egy olyan magyarázatot, ami a saját prekoncepcióját alátámasztja, és nem foglalkozik azzal, hogy van még egy sor lehetőség, ami lehet, hogy közelebb van a valósághoz.
Mondok példát:

Van egy 2006-os OGY választási adat, ahol 60% részvételnél mondjuk az MSZP kapott 45%-ot, a Fidesz 40-et, a jobbik 5-öt. És van egy 2009 -es EP választási adat
40%-os részvétellel, ahol az MSZP kapott 20-at, a Fidesz maradt 40, a Jobbik meg 15-öt.
És ebből az elemző megállapítja, hogy a Jobbik 10% növekedése az MSZP-től származik.

Én meg egy variációként ( a többit most hagyjuk) azt mondom, hogy volt egy 2008-as népszavazás, ahol sok szocialista (szívesen elmondom, hogy melyik réteg) átment a Fideszhez. Majd jött 2009, és a Fidesz másik oldaláról a radikálisok átmentek a Jobbikhoz.
Szám szerint ugyanaz???
És akkor honnan jöttek a Jobbik szavazók????
Na ennyit ér ez az elemzés.

Amit a cikkben csinálnak, az primitív leszűkítése a lehetőségeknek. És saját szájuk íze szerinti tálalása. Te meg azt mondod rá, hogy objektív.....
Ugyanmár!

Itt a háttérben valóban van egy pártok és szavazóbázisok átstrukturálódása, de azt látni kell, hogy mitől, minek a hatására, és milyen következményei vannak, lesznek.
Aki azt hiszi, hogy a Fidesz szavazói ugyanazok, mint 4 éve, és ugyanúgy kezd beszélni hozzájuk, az nagyot bukhat.
És ugyanúgy, akik azt hiszik, hogy a radikális jobbikosok volt baloldaliak.
A rossz taktikák rossz helyzetértékelésből levont rossz következtetések eredményei.
A Fidesz eddig minden kampányban elkövette.....

radala 2010.01.19. 09:42:39

@peacekeeper: Szerintem ég és föld kerülni a konfrontációt, mint azt mondani, "Elnök Úr Ön nem mond igazat, ön uriember..." Ég és föld azt mondani, hogy nem látunk tisztán, mint adatot hamisítani. Arról nem is beszélve, hogy a Fidesz mond ezt is azt is. Tuti nem fog olyat csinálni, amit nem mondott, mert már mindent mondott. A svéd hideg bevezetésétől a 43. havi nyugdíjig, a nagyberuházások leállításától a vasútépítésig mindent. És ezek még csak nem is hazugságok, csak lehetőségek.
A balosok összekeverik a durva hazugságot a politikusi beszéddel. Honnan tudná bárki, hogy mit fog tenni pontosan, amikor kb végtelen faktor van, ami ismeretlen és ebből csak az egyik a költségvetési hazugság. Miért kéne a Fidesznek elhinnie egy szót is abból amit pontosan ugyanaz az mszp mond, amelyik durván csalt és nem csinált semmit 2006-ig és tól?
Az a baj GyF-fel és az össze szocival, hogy nem ismerik a határokat. Azt hiszik, hogy ha füllenteni ér, adatokat más sorrendben megjeleníteni ér, akkor az ugyanaz, mint adatot hamisítani meg csillagokat lehazudni az égről.
Nem ugyanaz egy használt autónál kihangsúlyozni, hogy garázsban tartott es nemdohányzó nő vezette (közben nem említeni, hogy ez a nö egy rally bajnok volt), mint elhallgatni egy totálkárt visszatekerni az órát.
Nem bírom ki, hogy ne írjam le, hogy Bajnai költségvetése egy nagy lufi szerintem. Rohadtul nem értek hozzá, de van egy családom és vettem életemben ezt azt építkeztem párszor. Ha nincs elég pénz, akkor nincs elég pénz, ha az iskolára én elöírok 300 €/hót, de 400-at kell fizetni, akkor hiába a világ legtakarékosabbja az én költségvetésem. Ha én 100 000/m2-böl tervezek lakást építeni, az baromi jól hangzik, csak nem lesz lakásom. Egyszerűek ezek a dolgok. Strukturális átalakulás (más iskola, kevesebb m2) nem lehet takarékosabb költségvetést csinálni. Azt pedig mindenki tudja és elismeri, hogy nem történt semmiféle strukturális átalakítás.
Nem mellesleg, teljesen nyilvánvalóan április 11-ig mindent ki fognak osztani a költségvetésből. Rohadt könnyű "takarékoskodni", ha áprilisig elkölthetem az éves fizetésemet.
Arról nem is beszélve, hogy Bajnainak az a jó, ha minél jobban tönkremegy az ország áprilisig.

peacekeeper 2010.01.19. 09:45:45

@radala:

Látod?
Magad tagadod a Fidesz taktikát!!!
Hiába hazudik a Fidesz a Jobbikkal kapcsolatban, Te magad mondod, hogy a Jobbik és a Fidesz az ugyanaz.

Akkor ezek után, aki tudja, hogy a Fidesz az Jobbikot is jelent, és a Jobbikra nem akar szavazni, az fog a Fideszre?
Ahogy fentebb mondtam, a Fideszben van egy új bázis, ami a Fidesz szociális igéreteire vevő lenne, de a Jobbikra már nem.
Ha számukra kiderül, hogy a szociális ígéretek csak ígéretek, amit Orbán nem akar, és ha akarna se tudna beváltani, de a Jobbik az igen, az kell a 2/3-hoz, akkor rá is fog szavazni a Fideszre? Ezek nem fanatikusok, hanem "zsoldosok". Oda mennek, ahol nem csak többet ígérnek, hanem ahol esély van rá, hogy legalább a kevesebbet meg is kapják.

Egy kampány az matematika, pszichológia és kommunikáció.
A Fidesz 4 éve kampányol, és ellőtte minden puskaporát. A többiek csak most kezdik......

pannonfunk 2010.01.19. 09:55:36

@peacekeeper: Nem lőtte el minden puskaporát. Ott van egy rahedli korrupciós eset, kezdve azzal, hogy James Joyce elemzésre adunk stratégiai ipari kutatá-fejlesztési pénzt.

pannonfunk 2010.01.19. 09:57:27

@peacekeeper: És a lehetőségek közül azt se hagyjuk ki, hogy valójában hüllőemberek irányítanak minket:

www.youtube.com/watch?v=ctIpUmJjkAs

Minden esetet alaposan meg kell fontolni, éberség, elvtársak, éberség!

pannonfunk 2010.01.19. 10:00:09

@1.szolo (B.A.): Azért azt ismerjük már el, hogy az az egy az elnök azért kezd röhejessé válni, mert

1. Dávid Ibike is azért elég régóta elnök, és Orbánnal ellentétben eléggé botrányosak az újraválasztási körülményei

2. Az SzDSz meg váltogatja szépen, európai demokratákhoz illően az elnökeit, meg is van az eredménye..

peacekeeper 2010.01.19. 10:03:45

@radala:
Én arra "rohadtul" vigyázok, hogy ne szóljak bele abba, amihez nem értek....
Főleg úgy, hogy logikailag is ellentmondásba keveredjek!

Azt mondod, hogy Bajnainak az a jó, ha áprilisig mindent tönkretesz. Meg azt is mondod, hogy áprilisig elkölti az éves keretet.
Akkor nem áprilisig megy tönkre az ország, ahogy írod, hanem utána, ha az új kormány nem csinál sürgősen valamit. Vagyis semmi más nem történik, mint Orbán azt kapja vissza, amit 2002-ben maga is elkövetett az utódjával szemben. Vagyis most nem az fog történni, mint 98-ban, ahol a Horn még úgy csinált költségvetést, mintha maradt volna. Amit utána a Fidesz jól el tudott költeni. És úgy se mint 2006-ban, hogy ugyanannak szakadt a nyakába, aki előidézte.

Innen szép megmutatni, hogy mit kell csinálni a 2002-es 100 napos program helyett.
Az most fog kiderülni, hogy Orbán hatalmas politikus, vagy ez csak maga teremtette mítosz.
Persze ahhoz előbb még nyernie kell.
Mert egyedül azt se tette még meg....és most is úgy látszik, hogy csak a Jobbik segítségével lesz rá képes....

pannonfunk 2010.01.19. 10:10:12

@peacekeeper: Ember, mindjárt kisüt a Napocska (legalábbis itt Budapesten), menjél ki sétálni a friss levegőre, csukd be a szemed, nézz bele a Napba így öt percig, csodákat tud művelni!

Valóban iszonyatos ellentmondás, hogy áprilisig elkölteni a (tervezett) éves költségvetés 75%-át, az nem az ország tönkretétele. Fájdalmas, ahogy így kínlódsz...

pannonfunk 2010.01.19. 10:11:20

@peacekeeper: Nem csak a Jobbik, hanem a hüllőemberek segítsége is kelleni fog hozzá, mint erre felhívtam a figyelmedet! Nehogy elfelejtsed!

peacekeeper 2010.01.19. 10:13:29

@pannonfunk:

Te a politikusokról elhiszed, hogy az egyik korrupt, a másik meg nem?
A Fidesz kormány alatt nem volt korrupció?A fideszes önkormányzatokban mind a jobb ajánlatot tevő független vállalkozó nyeri a pályázatokat?
Tud az eddigiektől újat, nagyobbat mondani? Akkor meg ellőtte.....és most lődözik vissza, hogy hány fideszes elítélt van....
A korrupcióról beszélni kell!
Na de pont a Fidesz?????

radala 2010.01.19. 10:15:57

@peacekeeper: Szerintem meg nem így van. Az elemzés természetesen leegyszerűsítse a lehetőségeknek, mert ez a tudomány módszere. Szerintem magam is azt mondtam, hogy "sokkal tudományosabb", nem azt, hogy ez az egyetlen igazság. De azt állítom, hogy az embereket a múltbeli szavazásaikról kérdezni teljesen félrevezető. Csak nem gondolod, hogy egy Jobbikos megmondja, hogy 2002-ban a szocikra szavazott? Azok az emberek, akik olyat mondanak, hogy 2002-ben a szocikra szavaztak, de már megbánták, azoknak tuti a 90 % nem mond igazat, mert soha nem szavaztak a szocikra, csak ezt egy ütős, hitelélesítő érvnek tartják.
A közvélemény kutatás fantasztikus tudomány baromi impresszív, de vannak dolgok, amiket az emberi gyarlóság lehetetlenné tesz mérni. Szerintem én is hazudnék egy kv kutatónak. Nyilván nem vallanám mondjuk be, hogy a pénztárcámhoz nyúlok, ha cigány száll föl a buszra, mert tudom, hogy ez valóban csúnya dolog. Nyilván azt mondanám, hogy az integrált oktatás híve vagyok, de a lelkem mélyén örülök (talán, ez azért nem biztos), hogy nincsenek törökök a gyerekek osztályában. Az ember ilyen. Nem mondom, hogy nem lehet ezt kicselezni jó kérdésekkel, de nem egy szimpla feladat. (pl a hazugot, aki azt állítja, hogy a szociktól ment a Jobbikhoz gyorsan le lehet leplezni, ha OV szimpibb neki, mint Szili, akkor tuti hazudik... stb. (Biztos vannak módszerek).
Ez a szavazó körönkénti megoldás egyszerűen zseniális, amúgy a fordítottját is megcsinálták és úgy is (kevésbé bár), de működik a modell.
Azonkívül az mszp törzsszavazók a legcigányellenesebbek, a Jobbik baloldali dumákat nyom a nácin kívül, szóval sokkal nagyobb húzóerő az mszpseknek, mint bárki másnak.

peacekeeper 2010.01.19. 10:20:15

@pannonfunk:

Kínlódik a fene.....
Mondtam én hogy nem?
Azt mondtam, hogy nem áprilisig....és ez igaz.
Ha viszont ez az ország tönkretétele, akkor annyit a tárgyilagosság látszata kedvéért ismerj el, hogy Orbán ugyanezt csinálta 2002-ben!

A hüllőket még nem néztem, de mindjárt....:-)

Egyébként én Orbán helyében ugyanazt csinálnám, mint 2006-ban.
Ilyen rossz helyzetben nem is akarnék nyerni. Egyék meg a szocik, amit főztek.....boruljon az ő fejükre!

radala 2010.01.19. 10:21:14

@peacekeeper: Valóban vannak ellentmondások a hozzászólásaim között. Talán a vitatkozás vágya elvakít:-)
Érdekes kérdés, hogy mi lesz a volt mszp most jobbik szavazókkal, ha nem lép vissza (vagy visszalép) a jobbik. Nos ők valószínűleg otthon maradnak, de ők csak a kisebbik fele a Jobbiknak, szóval 60 % még mindig elmegy a Fideszre szavazni belőlük, ami még messze messze elég az egyéni győzelemhez.

radala 2010.01.19. 10:23:51

@peacekeeper: No ne 2002-ben a szocik azt mondták, hogy találtak még 300 milliárdot.
Baromira nem ugyanaz elkártyázni a feleségem kiskocsiját (ami épp le akartam cserélni), mint a gyerekeim utolsó ágyneműjét is...

pannonfunk 2010.01.19. 10:26:47

@peacekeeper: irreleváns komment. Azt állítottad, hogy a fidesz ellőtte minden puskaporát, erre válaszoltam, hogy nem.

Persze tőlem nyithatunk egy thread-et a korrupcióról is, vannak fogszívós történeteim '98-2002-ből, nem vagyok elvakult. De azokhoz képest, ami az elmúlt 8 évben történt, a fidesz ciklus maga a tökéletesen működő ország volt...

pannonfunk 2010.01.19. 10:29:11

@peacekeeper: mit értesz az "ugyanezen"? Az ugyanez, tárgyilagosan: választásokig elérni a tervezett éves hiány 75%-át. Nosza, ugorgy fel a ksh honlapjára, lássuk az adatokat! Aztán ha mégsem, akkor legalább annyi kommentet rittyents ide, hogy ja, bocs, nem...

pannonfunk 2010.01.19. 10:33:35

@peacekeeper: Május végére értük el az éves hiány 57.6%-át. Ebben benne van egy hónap a választások után:

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20020703azallamhaztartasihiany.html

Idén a Bajnai kormány az első negyedévben akarja elkölteni az éves hiány 75%-át.

Ugyanaz?

peacekeeper 2010.01.19. 10:33:40

@radala:

A nemzeti szocialista Hitler is meg tudta részegíteni a munkásokat a dumájával, miért ne tudná megtenni ugyanezt egy újnyilas Vona vagy Morvai?

Csak utána a kijózanodás volt nagyon kellemetlen.....és fájdalmas.
Itt is az lesz......

A történelem azt tanítja, hogy tanulni kellene a megtörtént dolgokból.
Aki(k) erre nem képesek, azok meg megérdemlik, hogy megtapasztalják újra.....
A szélsőjobb semmit nem tud adni a munkásoknak.....csak hamis, beválthatatlan ígéreteket.

radala 2010.01.19. 10:33:46

@peacekeeper: Szerintem nem kell közgazdásznak lenni ahhoz, hogy ha egy autó 3 milla, akkor nem kapod meg kettőért, hiába ez a költségvetési terved.
Valóban talán semmihez sem értek kevésbé, mint a közgazdasághoz, de ettől még nem vagyok hülye.
Szerintem a takarékosság (=/= a pazarlás hiánya) egy faszság. Még soha senkinek nem lett pénze úgy hogy takarékoskodott. A pénzt azt munkával kell előteremteni.
Az meg, hogy papíron spórolok az meg mindennek a teteje.
Amúgy tegnap hallgattam a rádióban az ütközőzőt. Szerintem a szocik még legalább + 5-10 százalékot össze tudnak maguknak hazudni. Teljesen világos, hogy azt játsszák, hogy ők kicsinálták a válságot és lesz egy pár (aki már Bokrost is elhitte, meg 2002-t), aki visszamegy pontosabban elmegy szavazni rájuk.

peacekeeper 2010.01.19. 10:40:08

@pannonfunk:
Persze, az elején ügyelni kellett a látszatra, akkor még a főügyész se fideszes volt...
Na de most?

Mindig mondtam, hogy Orbán azért vesztett, mert egy évvel korábban mutatta ki a foga fehérjét. Meg kellett volna várni a 2002-es választást, és utána azt csinált volna, amit akar....

De így viszont már tudjuk, hogy mit akart...

radala 2010.01.19. 10:40:59

@peacekeeper: Ahogy ez a kommunistákra is igaz. Nem zavar, hogy te folyamatosan azokra szavazol, akik pont azon a nívón vannak, mint az NSDAP lenne? NSDAP székházak + teljes vezérkar?
Tökéletesen egyetértünk abban, hogy szélsőjobb rossz. Abban nem értünk egyet, hogy az mszp mi. De ez nyilván a neveltetésünkből adódik. Természetesen mindketten betegesen elfogultak vagyunk. Csak nekem igazam van:-)
(ez vicc volt)

pannonfunk 2010.01.19. 10:47:46

@peacekeeper: Na, pontosan erre mondom, hogy kínos, ahogy vergődsz. Nosza, akkor nézzük az utolsó fideszes kormányzati év nagy K+F-ési korrupciós ügyeit! 0-t fogsz találni. Sebaj, majd kitalálsz valami mást, dobálózol összevissza, ami az eszedbe jut. Pedig mondom neked, hogy a hüllőemberek a tuti thread. Ott még van esélyed...

radala 2010.01.19. 10:48:52

@peacekeeper: Azért vesztett, mert a szocik mozgósítottak.
Ez egyébként 2006 óta tökéletesen biztos. Ugyanis 2002 az egyetlen olyan év, ahol délután kezdtek az emberek szavazni menni. Ilyen nem volt sem korábban sem azóta.
hetivalasz.hu/itthon/szazezreket-mozgositottak-4773/

hetivalasz.hu/itthon/baloldali-furfangok-4845/

No, persze a Fidesz meg pöcs volt...

peacekeeper 2010.01.19. 10:58:19

@radala:

Látod, erről beszélek.
Nem rendszerben gondolkozol.
Veszel egy elemet, a Jobbik 2. körös visszalépését, megnézed milyen hatása van a szerinted volt szocialista jobbikosokra, majd levonod a következtetést, változatlanul hagyva minden további elemet.
Hogy viszonyul ehhez egy konzervatív liberális fideszes?
És hogy egy első fordulótól távol maradó volt szocialista?
Mert ha ezután előbbi távol marad (máris elvesztette a fideszes jelölt amit a Jobbikkal nyert) és a volt szoci meg elmegy (ebben az esetben lehet még én is elmennék, pedig sose szavaztam még szoci jelöltre).

Még mindig biztos vagy benne, hogy olyan nagy a kettő közti különbség?
Vannak itt a táblázatban is érdekes helyek. Ahol Vona meg Novák indul, ott biztos a fideszes nyer?
Ha viszont azt mondod, hogy Vona visszalép a második fordulóban, akkor mennyire hiteles, hogy ők a Fideszt akarják legyőzni?
Akkor hazug az egész Jobbik kampány!
Még be se került a parlamentbe, és már hazudik????

pannonfunk 2010.01.19. 11:16:30

@peacekeeper: Neked is van egy nagy bajod, hogy nem rendszerben gondolkozol. Folyamatosan kihagyod a hüllőembereket a számításaidból.

Pedig azok is annyira fontosak a Te kalkulációidban, mint a saját agymenéseid!

radala 2010.01.19. 11:16:44

@peacekeeper: "Hogy viszonyul ehhez egy konzervatív liberális fideszes?"

Sehogy. Az emberek hülyék. Nem fogom újra ezzel elcseszni az időmet. de 2002 előtt még az indexen baromi sok választókörre kiszámoltam, hogy 98-ban az emberek mind leszarták a kis különbségeket. Darabra, hiba nélkül össze lehetett adni a szoci+mszp+munkáspártot (bárki is maradt állva) a fidesz+mdf+mdnp+kdnp+fkgp+miép-pel.
Senki nem maradt otthon mindenki úgy szavazott, ahogy kell.
Nem nem gondolkozom rendszerben, hanem ez a rendszer.
Mi a különbség az FKGP és a Jobbik között? Szerintem én előbb ikszelném be Vonát, mint Torgyánt.
Az elsö fordulótól távol maradó szoci a kardjába dőlhet. Mást nem tesz.
Nincs olyan ember, aki az elsö körben otthon marad, majd megretten a 2/3-tól vagy a fidesz Jobbik összeborulástól. Ez egy fikció. Azok, akik ilyentől megrettennek, azok nem, hogy otthon nem maradnak, de napi 24 órában nyomják a süket dumát a 2002-es tolvaj Orbánról:-)
Majd a választások után elbeszélgetünk.
Novák, Vona semmivel sem fog (nem több, mint 20 % plusz, azaz 8 helyett 10-et 15 helyett 18-at) többet kapni, mint amennyit kapna bárki. Doszpotnál nagyobb ászt kitalálni sem lehet, mégis akkorát bukott, hogy csak na. Az emberek nem hülyék. tudják, hogy a választás a pártokról szól, nem mindenféle kis hülye jelöltecskéről.

radala 2010.01.19. 11:18:31

@radala: szoci+mszp+= szdsz+mszp+..
Gondolom világos, de azért ideírom.

peacekeeper 2010.01.19. 11:19:13

@radala:

Fogalmad se lehet, hogy eddig kire szavaztam. Tehát amit mondasz azt az indulatod és az előítéleted mondatja veled.
Segítek...

1990-ben két jogász közül, az emberileg szimpatikusabb rendszerváltóra szavaztam. És aztán mindig, mert nem csalódtam benne, a másik meg "bizonyított"....
A "másikat" Hende Csabának hívták....

Talán ha akkor lett volna egy jó rendszerváltó fideszes jelölt, ma más lenne a helyzet....
De ott egy se volt. Azóta se....

pannonfunk 2010.01.19. 11:21:15

@peacekeeper: De akkor vegyük sorban a kérdéseidet:

"Hogy viszonyul ehhez egy konzervatív liberális fideszes?" Az a konzervatív liberális fideszes, aki az első körben a fideszre szavazott, a második körben is a fideszre fog szavazni. Esetleg a hüllőemberekre.

"És hogy egy első fordulótól távol maradó volt szocialista?" Az eddigi választási eredményekből, közvéleménykutatásból az derül ki, hogy az mszp szimpatizánsok második fordulós részvételi hajlandósága sokkal kisebb, mint az első fordulóbeli. Ennek történeti okai is vannak, pl. a kommunizmusban tartott ál-demokratikus szavazások egyfordulósak voltak. Úgyhogy aki nem ment el az első fordulóban szavazni, nagyon nagy valószínűséggel nem megy el a második fordulóban sem. Esetleg elmegy, és a hüllőemberekre szavaz.

peacekeeper 2010.01.19. 11:35:28

@radala:

Biztos, hogy az emberek mindig hülyék is maradnak?
Én jobb véleménnyel vagyok róluk.
És azt gondolom, hogy még Orbánnak is jobb volna, ha előbb jönne meg az eszük, mint utóbb.
Mert ha utóbb, főleg egy 2/3-al, nem lesz mire hivatkozni.

radala 2010.01.19. 11:35:35

@peacekeeper: Természetesen nem állítom, hogy nincs egyetlen rendes ember sem a földön, olyan, aki valamilyen okból képes függetleníteni magát a pártoktól. Azt viszont állítom, hogy az ilyen embereknek nincs nagyobb hatásuk, mint annak, hogy ki töri el épp a lábát a két forduló között és nem tud elmenni szavazni.
Természetesen lehet, hogy soha nem szavaztál az mszp-re. De ez akkor azért van, mert mindig akkora szerencséd volt, hogy a körzetedben a szdsz jelölt maradt állva. Így könnyű. Baromi összegekben mernék fogadni, hogy behúztad volna az x-et Biszku Bélára is...
Nyilván é is behúznám, ha úgy adódik Szállasira. Ez egy ilyen világ. de ha nem is húznánk be akkor is megválasztaná öket a maradék.

radala 2010.01.19. 11:40:01

@peacekeeper: biztos.
Semmi nem indokolja, hogy megokosodjanak.
Nem mellesleg, az, hogy én hülyének nevezem őket az nem jelenti azt, hogy hülyék. Nem is gondolom, hogy hülyék csak azt akarom megfogalmazni, hogy baromira kiszámítható, hogy ki mit gondol miről.
Egyszerűen faxni a többség számára, amikről te beszélsz.
A Jobbik semmivel sem ijesztőbb mint Csurka. 0 extra embert tudott az mszp anno a plakátjaival mozgósítani 98-ban, pedig, akkor még volt hitele.

pannonfunk 2010.01.19. 11:43:57

@radala: Ehhez tegyük hozzá még az szdsz ki lesz a harmadik erő plakáthadjáratát, amiből a jobbik profitált. Nem kicsit, nagyon :P

radala 2010.01.19. 11:50:57

@pannonfunk: Ja az tuti, hogy az szdsz több, mint 2,36 % (vagy mennyit hozott saját magának) pluszt hozott a jobbiknak.

peacekeeper 2010.01.19. 11:59:19

@pannonfunk:

Még hogy hüllőemberek.....
Még hogy David Icke, aki azt mondja, hogy "az igazság szabaddá" tesz.
Hol is hallottam ezt, hol is....mit is ad erre a gugli?
Csak nem?

orbanviktor.hu/irasok_list.php?item=4

Szóval hüllőemberek irányítanak minket.....
Ha csak így nem!

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 12:26:08

@peacekeeper: Nem akarok semmire sem menni veled, mivel már akkor elvéreztél, mikor vitára bocsátkoztál az egyértelműről:-)

Egyébként is minden mondatodról ordít a "függetlenség".

Majd kiderül kinek lesz igaza:-)

pannonfunk 2010.01.19. 12:31:05

@peacekeeper: Persze. A répa nem tud fütyülni, a lánchíd nem tud fütyülni, tehát a lánchíd egy répa. Kb. ennyi értelme van az előbbi kommentednek.

Tudniillik, az "Igazság szabaddá tesz" evangéliumi idézés II. János Pál ránkhagyott mondata, lásd: ujember.katolikus.hu/Archivum/2005.04.10/0301.html

Tehát ha mind Orbán Viktor, mind David Icke használta ezt, akkor Orbán Viktor = David Icke. Mintahogy lánchíd = sárgarépa, hiszen egyik sem tud fütyülni.

A rossz hír az, hogy még mindig nem süt a napocska, pedig tényleg rádférne.

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 12:32:11

@peacekeeper:"Egy kampány az matematika, pszichológia és kommunikáció.
A Fidesz 4 éve kampányol, és ellőtte minden puskaporát. A többiek csak most kezdik...... "

Ez dettó az álmok világa. A te álmaidé. A többiek eddig nem kampányoltak egy percet se... Ne már...

Nézd, semmi bajom azzall, hogy te ezt gondolod, csak akkor ne kammerold azt, hogy független vagy... és máris van vitaalapod.

Ennyi.

pannonfunk 2010.01.19. 12:33:42

@peacekeeper: Ja igen, én meg még azt mondom, hogy hagyjuk ezt a vitát, gyerünk, tegyük a dolgunkat. Mivel én a Te szemebdben egy beszűkült értelmű fasiszta vagyok, ezért Gyurcsány Ferenc is az ettől a pillanattól kezdve, ugye?

dr. mesterséges színezék 2010.01.19. 12:57:20

@peacekeeper: "A történelem azt tanítja, hogy tanulni kellene a megtörtént dolgokból."

Most ugye nem arra gondolsz, hogy nem kellett volna az MSZ(M)P-nek 20 éven belül még egy lehetőséget adni arra, hogy a földbe állítsa az országot, mert ez olyan csapat, hogy él is vele>

radala 2010.01.19. 13:07:27

@radala: www.polhist.hu/voks2002/jevk160.htm
Így legyen lottó ötösöm
Hankó Faragó Miklósra szavaztál, aki 2002-töl közös jelölt volt.
Miről beszélsz?
Mi a frac baja lehet egy fideszesnek a Jobbik feltételezett támogatásával, ha te, aki büszke arra, hogy soha nem szavazott az mszp-re. A valójában az mszp-re szavazol.
Mondom én, hogy baromi nagy szociálpszichológus vagyok a faék egyszerűségű agyammal, ami nem gondolkozik rendszerben.
Addig OK, hogy valaki önámító, de ez már az "igazság nem teljes kibontása".

pannonfunk 2010.01.19. 13:10:27

De lehet, hogy megfogadta a tanácsomat, és elment szolizni, ha már a napocska nem süt. Azért nem tud a kommentekre válaszolni.

Vagy éppen most csiholja össze a blogját a plusz pontokért:

kepviselofunky.blog.hu/2010/01/18/akkor_most_ez_lesz_aprilisig

radala 2010.01.19. 14:03:22

@pannonfunk: Nem illik személyeskedni, bár egy kicsit én is ezt tettem:-)

peacekeeper 2010.01.19. 14:03:28

@pannonfunk:

Tisztességesen nem megy?
Foglalkoztam én azzal, hogy mi vagy?
Akkor ne tulajdoníts nekem olyant, amit nem mondtam.

Olvasni még tudok. Orbán cikke sokkal inkább idézi az összeesküvés elmélet ezoterikus hátterét (David Icke), mint a nagytiszteletű pápát. Szakértője vagyok Orbán beszédei ezoterikus utalásainak....
(Nem tudod véletlenül, ki volt az, aki az ezoteriát felhasználta a beszédeiben?)
Szóval ne próbáljunk itt mellébeszélni, meg sárgarépákkal jönni...
Méltatlan.....
Nem hozzám....hozzád meg a bloghoz.

radala 2010.01.19. 14:17:17

@peacekeeper: Ki Hitler? Ja meg Babescu. Úgy tűnik ez most a trend a bal oldalon, hogy azt gondolják a jobbosok ezoterikus erőkkel nyírják őket.
Amúgy érdekelnek OV beszédeinek ezoterikus elemei.
Jut eszembe, nem Ipkovich-ra szavaztál véletlenül a polgármester választáson? Nem kell rá válaszolni, csak kérdeztem, hogy tisztán lássak. Ebben az esetben ugyanis az volna a helyes állítás, hogy "soha nem szavaztam PARLAMENTI választáson az mszp-re, csak az általa is támogatott jelöltre"
Félreértés ne essen ezzel nekem semmi bajom nincs, bajom a liberál-konzervatív Fideszes szavazók miatti aggódással van. De azzal sincs, csak azt nem értem, hogy miért nem magadból indulsz ki és látod be, hogy igenis két oldal van nüansznyi eltérésekkel. (börtön vagy kötél a szociknak, illetve kínhalál halál OV-ra vagy csak egy golyó a fejébe) :-)

radala 2010.01.19. 14:26:40

@radala: mandiner.blog.hu/2010/01/19/lila_lang_romaniaban_ilyen_szomszed_pedig_nincs_vi
Itt az ezotéria. Jut eszembe nem inkább a Szilvásy családnak és így minden bizonnyal GyF-nek van komolyabb ezoterikus kötődése?

peacekeeper 2010.01.19. 14:29:42

@mesterseges szinezek:

40 év szörnyű kommunista elnyomás (meg minden amit mondani szoktatok) után, elég volt 4 év Horthy nosztalgia, és a "nép" azóta soha nem látott arányba szavazta vissza a kommunistákat a hatalomba.
Mikor is volt földben az ország?
1994-ben vagy 98-ban?

Meg tudod mondani, hogy a Fidesz mikor változtatott a Bokros által felélesztett gazdaság irányán? Segítek. 2000-ben.....
És az MSZP ezen mikor változtatott érdemben először?
Bizony barátom, 2006-ban, a választás után.....
Vagyis a lejtmenet, ami 10%-os hiányhoz vezetett, abban a szocialisták nem abban voltak hibásak, hogy elindították, hanem abban, hogy nem mindjárt 2002-ben állították meg.

Ha elemzünk, akkor elemezzünk.....

Ha jól bele gondolok, lehet hogy Gyurcsány csak jó erős ellenzék akart lenni, és nem is akart nyerni, mert azt akarta, hogy Orbán oldja meg a 10%-os hiányt. És felépítette volna magát 2010-re.
Csak arra nem gondolt, hogy Orbán se akart nyerni, és így a nyakába szakadt. És ha már ott volt, akkor a Fidesz és a saját frakciója betartása mellett is levitte a hiányt 3% közelébe. A hülye!
Hogy a Fidesznek legyen mit osztogatni! Mert mi a fenét kezdene Orbán a gazdasággal, ha még most is 10% lenne a hiány? Felmenne 14-re?

Aki 4 év kormányzás és folyamatos 5% GDP növekedés mellett kormányról elveszít egy választást, az ne hivatkozzon a nép nem bölcs voltára......

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 14:33:06

Hát igen... van, amiben mind egyetérthetünk Patás Öúraságával:-)

index.hu/belfold/2010/01/19/orban_beszolt_a_fidelitasosoknak/

radala 2010.01.19. 14:36:06

@peacekeeper: Értem Ipkovichra szavaztál:-)
Atya isten, én még meg akartalak védeni, hogy ne személyeskedjünk, de tuti, hogy a pontvadászat az ami motivál.

peacekeeper 2010.01.19. 14:36:54

@radala:

Ez nem csak kötődés kérdése....
A beszédek elemzéséből ugyanis az is látszik, hogy ki melyik ágát használja az ezoterikának, és azt hogy, és mire.....

peacekeeper 2010.01.19. 14:40:22

@radala:

Sosem szavaztam Ipkovicsra.

radala 2010.01.19. 14:51:48

@peacekeeper: Furcsa, ezzel a vehemens Orbán gyűlölettel pedig ott lett volna a helyed. Persze lakhatsz egy Szombathely melletti kis faluban, ahol a volt tanácselnök a független polgármester:-)
Ez az ezoterika + szdsz hit így együtt gáznak tűnik.
Mindig azt hittem, hogy a Jobbik az egyetlen párt, amelyiknek a szavazótáborában sok a szívcsakrás-ezoterikás-szíriuszos- hármas DNS spirálos. De úgy látszik ez normál eloszlású mindenhol.

radala 2010.01.19. 15:01:33

@peacekeeper: No, most komolyan ez érdekel.
Muti már az ezoterikát Orbánban.
Orbán szerintem semmi különös. Egy viszonylag tehetséges politikus, akit sokan imádnak, sokkal többen gyűlölnek. Nagyon sokan azt gondolják, hogy képes ellátni egy miniszterelnöki funkciót kisebb nagyobb hibákkal.
Volt, amikor én is azt hittem, hogy OV-nak hátra kellene lépnie. Mostanra belátom, hogy ez teljes tévedés volt részemről. Nem mintha, Pokorni, Kósa, Navrasics vagy sokan mások nem lennének pont olyan jó ME-k, mint ö, hanem mert irtó szórakoztató a balosok páni félelme.
Kár, hogy OV egy demokrata, jó vicc lenne részéről, ha megcsinálna mindent, amit Debreczeni szeretne látni. Amúgy szerintem, ha végignézné valaki OV összes cselekedetét, akkor kiderülne, hogy nem nagyon van hozzá fogható demokrata Mo-n. 0 alkotmánysértés, utcai politizálás alkotmányosba csatornázása, 89-es beszéd. Szerintem sajnos nagyon szép teljesítmény ez. Nem lennék OV gyűlölő, nehéz lehet (szerintem nem is lehet) könnyű ekkora erőszakot tenni folyamatosan a józan észen.

peacekeeper 2010.01.19. 15:01:52

@radala:

Be tudom mutatni azt az ezoterikus kiadványt, ahol a szerkesztő ódákat zeng Viktor-Mihályról, és már úgy beszélnek a materialista, kommunista vezetőről, mint a "hazugság fejedelméről" (pedig ekkor még Medgyessynek hívják a miniszterelnököt, és a láthatáron nincs a 2006-os választási kampány meg az öszödi beszéd!!!)
És ebben a kiadványban Orbán írása is megjelent.....
Nem árt ha tudjuk, hogy mi honnan származik, legyen az egy (Orbán) írás címe, vagy egy karaktergyilkosság kifejezése........

Nem egyformán gondolkodunk.
Én azt kívánnám Orbánnak, amit a Spártai király az őt eláruló nyomoréknak:
- Élj soká! (És cipeld a sorsodat a válladon.)

Gyurcsányt az ellenfelei gyűlölik.
Ha Orbán nyer, és nem tudja megoldani az ország előtt álló problémákat, akkor gyorsabban, mint gondolná, a sajátjai fogják gyűlölni. Jobban, mint Gyurcsányt!

radala 2010.01.19. 15:05:27

@mirrmurrkandúr: Igen szomorúan olvastam, hogy Csongrád megye rossz. A fidesz 2/3-nak sem fogok tudni örülni, ha Újhelyi meg Botka marad.
Mondjuk, ha így lesz, akkor az bizonyíték lesz arra, hogy Botka/Újhelyi fekete mágiával gyengíti a szegedi Fideszt....

peacekeeper 2010.01.19. 15:08:54

@radala:

Most hanyatt dőltem, mint hajdanán a Postabank macija...:-))

dr. mesterséges színezék 2010.01.19. 15:09:11

@peacekeeper: Jóvanna, tudtam én, hogy nem azt akarod mondani. Ami történt, az pont jól történt. Mit is kezdtünk volna 15 évnyi távolságban az eus bérátlagtól, amikor 30 évnyiben nagyobb a távlat....

dr. mesterséges színezék 2010.01.19. 15:12:57

@peacekeeper: "Mikor is volt földben az ország?
1994-ben vagy 98-ban?
"

Ja itt elhangzott ez a picit kérdés. A választ Békesi mondta el, amikor a közelmúltban reá tört a Nagy Szoci Deja Vu, hogy mintha már megélt volna olyat, hogy táskában kellett hozni a túléléshez a pénzt - de se '94-et, se '98-at nem említett az emlékei mellé.

peacekeeper 2010.01.19. 15:13:40

@radala:

Amikor 2006-ban azt mondta Szamóca a Kossuth téren, hogy 1 millióan imádkoznak Orbánért, akkor az egyik pap ismerősöm csak annyit mondott, hogy mi csak páran imádkoztunk 2002-ben, de az Isten tudta, kinek az imáját kell meghallgatni.....
(Na ennyit a fekete mágiáról....)
És most megyek el szolizni...:-)

dr. mesterséges színezék 2010.01.19. 15:17:49

@radala: Jól kitanítva simán lehet bárkiből orbángyűlölő - sokaknak megy is -, de az arra mégse elég, hogy az ember megest olyan hibát kövessen el, amiből pl. egy Lamperth miniszter lesz. Mert a gyűlölet legalább valami, az "ezzelmegmiafrancotlehetkezdeni?"-érzéshez képest.

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 15:20:27

@peacekeeper:

1, A Horthy nosztalgia erős túlzás, de még ha igaz is lenne, én magam nem látnék benne semmi kivetnivalót, főleg Hornék politikai vonzalmainak ismeretében.

2, A Fidesz valóban egy igen feszes költségvetési politikát folytatott 2000-ig. Az viszont már erős túlzás, hogy ez egy az egyben a Bokros-féle vonal továbbvitele lett volna. Elég csak az állami tulajdonba -részben vagy egészben- visszavásárolt (!) javakra gondolni (pl. MOL), ami például szöges ellentétben van a Bokros által meghirdetett gyorsított lefolyású privatizációval. De említhetnék egyéb különbségeket is, példának okáért az átcsoportosításokat, tudniillik a Fidesz -szerintem nagyon helyesen- az aktívak részére jóval több forrást biztosított, mint elődje, cserébe az inaktívaknak (pl. nyugdíjasok) egy ideig némileg kevesebb jutott az aktívakhoz képest. Megjegyzem, az MSZP által akkoriban oly sokszor hangoztatott 52 milliárd forintnyi nyugdíjemelés nem a Fidesz programjában szerepelt, hanem az MSZP egyik utolsó döntése volt, amit a Fidesz visszavont.
Vagy különbségként említhetném a tandíj azonnali eltörlését is.
Ha az emlékezetem nem csal, ezek 1998-as döntések, ami ha jól számolom kronologikusan még 2000 előtt van...
Tehát nem igaz, hogy Orbán a Bokros-féle gazdaságpolitikát vitte tovább. De ha gondolod, van még több példa is ennek alátámasztása végett.

3, A 10%-os hiány az MSZP "eredménye", még akkor is, ha Fidesz is támogatta a 100 napos programot.
A szocik gazdasági elképzelései egyébként kimerülnek az osztogatás-megszorítás duo használatában, nem tudom, miért kell ezt az egekbe magasztalni és egyenértékűnek tekinteni valós és életképes koncepciókkal.

4, Gyurcsány bizonyára azon jóindulatából vezérelve vitte le a hiányt 3%-ra (sic!), hogy legyen a Fidesznek osztogatnivalója... hát nyilván. :-)
Persze azt nem számolod gondolom, hogy mindeközben még a levegőt is eladták, az államadósság a másfélszeresére nőtt, és még egy IMF-hitelt is felvettek, amit a biztonság kedvéért már el is költöttek. Nos, íme a szocialista gazdasági csoda, nyolc év "baloldali" kormányzás végterméke, és ez csak a gazdaság, van még ott, ahonnan ez jött...:-)

5, Az, hogy Fidesz ilyen mutatókkal, teljesítménnyel is vesztett, az csak egyet bizonyít: szarul kommunikálnak. De ennek, azt hiszem, nem sok köze van a valós kormányzati teljesítményhez...

Te tényleg annyira-annyira független vagy - a Fidesztől:-)

pannonfunk 2010.01.19. 15:21:17

@peacekeeper: És hüllőemberek is voltak abban a kiadványban?

radala 2010.01.19. 15:23:41

@peacekeeper: Nem értem.
Van egy ezoterikus valami, amibe beszerkesztettek egy OV írást.
Jól értem?
Ebben a kiadványban, valaki szereti Orbánt és gyűlöli MP-t.
Jól értem?
Ezért OV egy ezoterikát rossz célokra használó lehetőleg hosszú életű politikus.
Logikus, értem. Megyek is szavazok Botkára.
De eredetileg OV beszédeinek elemzését ígérted. Természetesen már most is leborulok a bizonyíték nagyszerű volta előtt, de azért a beszédei, meg az, hogy mire is használja még jobban meggyőznének.

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 15:25:33

@peacekeeper: Ezt a "kinek az imáját hallgatja meg az Úr" már Juszt Lacika is elsütötte a 2002-es választások első fordulója után. Nem nagy ötlet ilyennel viccelődni... Istennek nem sok köze van az MSZP-hez.

Jó szolizást!

pannonfunk 2010.01.19. 15:27:14

@radala: Ez nem személyeskedés akart lenni, hanem tényleg jótanács. Ez a kommentelő meglehetősen frusztrált lehetett ma, volt itt minden, horty-fílingtől kezdve költségvetési hiányon át ezotériáig, mindegy, csak vagdalkozzunk. Mondhatod neki, hogy nem volt 2002-ben a választásig 75% hiány, ha május végéig volt csak 57%, magasról letojja, a következő kommentben már jön is a következő agymenéssel, bármi is legyen az.

Max. a hüllőemberekről lehet értelmesen beszélni vele :P Na jó, abbahagyom én is...

pannonfunk 2010.01.19. 15:29:43

@radala: Erről beszélek... Értelmet ne keressél a kommentjeiben. Helyette jön a következő téma. David Icke már kezd uncsi lenni. Mondjuk próbáljunk meg vele beszélni erről:

index.hu/tech/blog/2010/01/16/porno_allitotta_meg_a_forgalmat_moszkva_belvarosaban/

Hm?

radala 2010.01.19. 15:30:14

@pannonfunk: Nyilván tökéletesen igazad van. Egyszerűen lassabb a fölfogásom, mint neked, vagy jobb indulatú vagyok...

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 15:31:27

@peacekeeper: "Gyurcsányt az ellenfelei gyűlölik.
Ha Orbán nyer, és nem tudja megoldani az ország előtt álló problémákat, akkor gyorsabban, mint gondolná, a sajátjai fogják gyűlölni. Jobban, mint Gyurcsányt!"

Baszki, te honnan veszed ezt a rengeted ostobaságot???? Mire alapozod?

Te jó ég, honnan szabadultál?

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 15:36:28

@pannonfunk: Egyébként igazad van. Teljesen feleslegesen törjük magunkat észérvekkel, feldughatom magamnak a pontjaimat, ha ő minderre azzal reagál, hogy Orbánt maga Lucifer küldte közénk.
Sőt, a H1N1-et is ő terjeszti igazából, sőt a Crohn-betegek, meg stroke-osok állapotának rosszabbodásáról is ő tehet.

Úgy látom, ez a félőrült valami missziós tevékenységet teljesít...

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 15:38:00

@radala: Ja, vagy inkább a mi elmeállapotunkat gyengíti itt fekete mágiával valaki...

radala 2010.01.19. 16:01:08

@mirrmurrkandúr: Az a baj, hogy az ember annyira végtelenül hiszékeny, hogy ha valaki azt mondja, hogy XY beszédeit ELEMEZVE", akkor azt hiszi, hogy van valami elemzés. Csak a legritkább esetben jövök rá, hogy valaki teljesen hülye.
Mondjuk az orosz pornósok baromi viccesek. David Icket meg ciki nem ciki ma hallottam először nem is értem.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.19. 17:05:03

@mirrmurrkandúr: "ezt a rengeted ostobaságot"
OK, fordítsuk csak meg, mennyivel okosabb lenne így:

"Ha Orbán nyer, és nem tudja megoldani az ország előtt álló problémákat - a sajátjai attól még továbbra is változatlanul imádni fogják...
(Jobban, mint Gyurcsányt az övéi!:)"

Köszi, így már valóban sokkal reálisabb! 8Đ

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.19. 17:16:38

@mirrmurrkandúr:
Istennek mindenhez köze van...
Pl. ott van Trianon ügye ugye.
15 M magyarból 10M imádkozik (5M meg ugye nem is magyar, csak "magukfajta"!), hogy adja vissza az Isten azt, amit anno lazán hagyott tőlünk elvenni...
Erre 23M román, 5M tót, XM szerb, XXLM ukrán imádkozik ugyanahhoz(!) az Istenhez, hogy "Lécci, hagyd már minálunk..."

Közben ráadásul a Jobbik meg inkább a konkurencia (Allah) felé kacsintgat ;)

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 18:01:15

@1.szolo (B.A.): "Istennek mindenhez köze van...
Pl. ott van Trianon ügye ugye.
15 M magyarból 10M imádkozik (5M meg ugye nem is magyar, csak "magukfajta"!), hogy adja vissza az Isten azt, amit anno lazán hagyott tőlünk elvenni...
Erre 23M román, 5M tót, XM szerb, XXLM ukrán imádkozik ugyanahhoz(!) az Istenhez, hogy "Lécci, hagyd már minálunk..."

Közben ráadásul a Jobbik meg inkább a konkurencia (Allah) felé kacsintgat ;) "

Tudtam, hogy előbb-utóbb kibújik belőled a "pragmatikus liberális".
Kikívánkozott már egy olyan jó kis slotás "nagymagyar sovinisztázás", ugye-ugye?

Nyilván neked nem fáj Trianon, meg aztán Istenben sem hiszel...
Isten mentsen tőle, ne is tedd, mert még a végén kiderül, hogy mégis csak felénk "kacsintgat", és ki tudja hova vezet ez?

Talán a Jobbikhoz?

Pfujj-pfujj, ez nem túl píszí...

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 18:03:29

@1.szolo (B.A.): ""Ha Orbán nyer, és nem tudja megoldani az ország előtt álló problémákat - a sajátjai attól még továbbra is változatlanul imádni fogják...
(Jobban, mint Gyurcsányt az övéi!:)"

Köszi, így már valóban sokkal reálisabb! 8Đ "

Szerintem neked rémálmaid vannak Orbánnal... a pszichiáter segít a fóbiáidon.

:-)

pannonfunk 2010.01.19. 18:35:21

@1.szolo (B.A.): Felhívnám a figyelmedet, hogy itt az "A-ból következik B tautológia B-ből következik A" klasszikus logikai bukfencbe esel bele (szerintem...)

Balt 2010.01.19. 19:03:21

@peacekeeper: "Vagyis most nem az fog történni, mint 98-ban, ahol a Horn még úgy csinált költségvetést, mintha maradt volna."

:))) Na persze: messze a lehetőségeket meghaladó (párt)nyugdíjemeléssel, a többin felül az ingyenes Malév "tömegközlekedéssel", a két forduló között aláírt törvénytelen metrószerződéssel. Azért nem mindenki amnéziás!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.19. 19:17:28

@mirrmurrkandúr:
"- Hol nem jártam én már életemben! Csak azt sajnálom, hogy nem értem rá megtudakolni a professzortól, mi az a szkizofrénia. Ezt már önnek személyesen kell tőle megkérdeznie, ..."

Balt 2010.01.19. 19:19:04

@radala: "Az elsö fordulótól távol maradó szoci a kardjába dőlhet. Mást nem tesz.
Nincs olyan ember, aki az elsö körben otthon marad, majd megretten a 2/3-tól vagy a fidesz Jobbik összeborulástól."

Annál is inkább, mert max. 2-3 tucat helyen lesz csak 2. forduló. De pssszt! :))

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.19. 19:28:26

@pannonfunk:
Én ugyan nem - ám a viktoriánusok anál inkább.

Hiszen ők vallják, hogy Tőle még a megszorítás is édes teher lenne.

Épp ezért vitatták bőszen Paecekeeper azon állítását, miszerint ők "megneheztelnének" érte a kedves vezetőre, ha az mégse azt tenné, amiért megválasztották...

De a lejobban mégis az tetszett (talán Radala:) aki, a '89-e beszédéért kedveli AZT a 0.Viktort, akinek azóta már semmije sem egyezik meg akkori önmagával...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.19. 19:31:04

@mirrmurrkandúr:
"- Már engedje meg, Ivan Nyikolajevics, ki ne ismerné magát? - Azzal az IDEgen előhúzta zsebéből a Lityeraturnaja Gazeta előző napi számát..."

pannonfunk 2010.01.19. 19:45:12

@1.szolo (B.A.): Ember, Te nem is érted, hogy mit írtam.. :P

Balt 2010.01.19. 20:06:23

@peacekeeper: "A "másikat" Hende Csabának hívták...."

Csaxólok, Hende Csaba 4 éve volt először Fideszes jelölt, nem is biztos, hogy egyéniben...

Balt 2010.01.19. 20:09:05

@pannonfunk: "Esetleg elmegy, és a hüllőemberekre szavaz."

:)) Ez már engem is kíváncsivá tesz: anno volt egy ilyen szovjet film, hogy "Kétéltű ember". Róla van szó? :) Esetleg valami új pártcsíra? :)) A linket nem találtam első blikkre túlontúl érdekesnek... Miről szól?

Balt 2010.01.19. 20:11:46

@radala: "Baromi összegekben mernék fogadni, hogy behúztad volna az x-et Biszku Bélára is..."

:)) Én ezt csírájában elfojtottam: amióta (94-es 2. forduló) az SZDSZ visszalép az utódpárti jelölt javára, tőlem nem számíthat szavazatra. (Na persze azóta sok más miatt sem...)

pannonfunk 2010.01.19. 20:15:04

@Balt: Óh, a kétéltű ember igazi antiklerikárius kommunista propaganda volt, érdemes elolvasni felnőtt fejjel is. Meg ilyen pl. a pár lépés a határ. Felnőtt fejjel nagyon súlyosak.

David Icke szerint van egy, talán az űrből, vagy a föld alól, vagy a múltból (én sem vagyok szagértő :) ) faj, a hüllőemberek, akik átvették a hatalmat a Föld irányításában. Ismert képviselőik pl. Margaret Thatcher. Meg ha jól tudom, a hüllőemberek robbantották kia H1N1 járványt is...

Balt 2010.01.19. 20:39:55

@pannonfunk: "Persze. A répa nem tud fütyülni, a lánchíd nem tud fütyülni, tehát a lánchíd egy répa. Kb. ennyi értelme van az előbbi kommentednek.

Tudniillik, az "Igazság szabaddá tesz" evangéliumi idézés II. János Pál ránkhagyott mondata, lásd: ujember.katolikus.hu/Archivum/2005.04.10/0301.html"

:))) Pedig már láttam a lelki szemeim előtt, amint fűrészelik a feliratot. :)))

Balt 2010.01.19. 20:49:32

@peacekeeper: "Ha jól bele gondolok, lehet hogy Gyurcsány csak jó erős ellenzék akart lenni, és nem is akart nyerni, mert azt akarta, hogy Orbán oldja meg a 10%-os hiányt. És felépítette volna magát 2010-re.
Csak arra nem gondolt, hogy Orbán se akart nyerni, és így a nyakába szakadt. És ha már ott volt, akkor a Fidesz és a saját frakciója betartása mellett is levitte a hiányt 3% közelébe. A hülye!
Hogy a Fidesznek legyen mit osztogatni!"

:))) Hát ez kész! Az eleje még logikus, de a végére már tényleg ezoterikus ráolvasás lesz belőle. :))) Gyurcsány hagy a Fidesznek osztogatni valót. :))) Ezt te magad elhiszed? :)))

Balt 2010.01.19. 20:53:33

@radala: "Volt, amikor én is azt hittem, hogy OV-nak hátra kellene lépnie. Mostanra belátom, hogy ez teljes tévedés volt részemről. Nem mintha, Pokorni, Kósa, Navrasics vagy sokan mások nem lennének pont olyan jó ME-k, mint ö, hanem mert irtó szórakoztató a balosok páni félelme."

Telitalálat! Én is pont így gondolom! :) Képzeld, mi lenne, ha nem Orbán lenne a listasvezető! Kb. 380 helyük lenne a parlamentben. :) Ezt meg azért mégsem kívánhatjuk... :)

Balt 2010.01.19. 20:59:53

@mesterseges szinezek: "az ember megest olyan hibát kövessen el, amiből pl. egy Lamperth miniszter lesz."

Tegyük hozzá: legalább 5 MSZP-SZDSZ kormányban, kirobbanthatatlanul. (Azt hiszem mégiscsak körül kell majd nézni Dr. Jegessy páncélszekrényében...)

Balt 2010.01.19. 21:03:08

@mirrmurrkandúr: "Elég csak az állami tulajdonba -részben vagy egészben- visszavásárolt (!) javakra gondolni (pl. MOL),"

M1 - ELMKA kivásárlása: az sem volt kis tétel! És önmagában a 150 km-nyi autópálya építésének többszöröse. Európa legdrágább autópályája... Aztán megörökölte tőle az M5 - AKA, azt is kivásárolták, vagy legalábbis előkészítették, bevonták a matricás rendszerbe. Megyóék meg újra eladták...

Balt 2010.01.19. 21:18:46

@pannonfunk: :))) Hát ez csöcs... akarom mondani: csúcs! :))

Balt 2010.01.19. 21:22:39

@1.szolo (B.A.): "Erre 23M román, 5M tót, XM szerb, XXLM ukrán imádkozik ugyanahhoz(!) az Istenhez, hogy "Lécci, hagyd már minálunk...""

Ki mondta, hogy ugyanahhoz? :) Legfeljebb egyedül a szlovákok, az össtes többi nádora Moszkvában van. :)

Balt 2010.01.19. 21:26:39

@1.szolo (B.A.): "'89-e beszédéért kedveli AZT a 0.Viktort, akinek azóta már semmije sem egyezik meg akkori önmagával..."

Hol mondott ellent azóta az ott elmondottaknak?!

Balt 2010.01.19. 21:30:09

@pannonfunk: "Óh, a kétéltű ember igazi antiklerikárius kommunista propaganda volt,"

:)) Tehát igazi gyöngyszem az evolucionistáktól? - jujj, már a csengése(m) is tiszta antiszemita :)))

pannonfunk 2010.01.19. 21:42:59

@Balt: Látom, jól elvagy itt, csak gondoltam, szólok, hogy van új poszt :)

Balt 2010.01.19. 21:58:03

@pannonfunk: :)) Kösz, de előbb ezt kiélveztem utolsó cseppig. :))

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.19. 22:05:18

@Balt:
Baltuska, kevered az Urat a földi helytartóival!

Márpedig mindkettőjük ura a jó öreg "IEOUA" 8Đ
- akinek mellesleg majdnem volt szerencséje belekerülni az EU Alkotmányba, mint KÖZÖS keresztény gyökér... (-sőt mi több, ráadásul még judeo- is;)))

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.19. 22:08:59

@Balt:
Pl. azóta volt borbélynál... meg ruhaüzletben is;)

Meg ott még talán nem használta az "a mi szakmánkban..." kifejezést.
(pedig már akkor is végzett jogász volt)

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 22:30:37

@1.szolo (B.A.): Ez egy blog, és itt tegeződni szoktunk!

Egyébként sem kedvelem az orosz realizmust:-)

Látod, ebben sem hasonlítunk:-)

Balt 2010.01.19. 22:48:59

@1.szolo (B.A.): Nem keverem: ezért írtam a nádort.

De "élő" cáfolat a közös Istenre :) a vallásháború, amit még az egészen közelmúltban is gyakoroltak itt a szomszédban...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.19. 22:57:19

@mirrmurrkandúr:

Allahnak legyen hála érte, hogy nem!

((- mert te bezzeg lazán "Patás"-ozhatsz,
- "realistázhatod" a szürreális Bulgakovot,
- tegezősre javíthatsz egy magázós idézetet,
egyáltalán: élvezettel mehetsz mások agyára))

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.19. 23:03:41

@Balt:
Egyezzünk ki döntetlenben:

Nincs Isten, de az közösen nincs...

(-legalább is minden azonos Isten neve alatt zajló vallásháború ezt igazolja, vagyis a "közös Isten"-ből éppen nem a "közös"-et cáfolja, hanem a maradékot:)

Balt 2010.01.19. 23:19:56

@1.szolo (B.A.): Engem nem zavar, ha van. De tény: az sokaknak kellemetlen lesz... :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 00:26:44

@Balt:
Engem sem zavar, ha nincs. Viszont tény, hogy a menyország hiányáért senki nem fog beírni a panaszkönyvbe... 8Đ

mirrmurrkandúr 2010.01.20. 00:56:26

@1.szolo (B.A.):

Tényleg hál' Istennek.

((- mert én bezzeg lazán "Patás"-ozhatok, mint ahogy te meg lazán zsidózhatsz, senki nem mondja rád, hogy antiszemita, mert amit szabad Jupiternek... ugyebár.
- "realistázhatom" Bulgakovot, hiszen te is megnyilvánulhatsz vallásfilozófiai kérdésekben, akkor is, ha halvány lila segédfogalmad sincs róla, nyugodtan belegyalogolhatsz más emberek vallási és nemzeti identitásába (Trianonnal való viccelődés stb...).
- tegezősre javíthatok egy magázós idézetet, főleg, ha egy olyan idézetről van szó, amiről százból száz ember nem tudja micsoda.
- és végül élvezettel mehetek mások agyára, főleg ha a te agyadról van szó.))

De ha tanácsolhatok valamit, legközelebb ne reagálj a kommentjeimre, és akkor talán megőrizheted maradék intellektuális integritásodat. Sőt, ha megkérhetlek senkijére se válaszolj, és akkor nem kell attól tartanod, hogy valakinek az agyára mész -hiszen, ha nálam ezt sérelmezed, nyilván magaddal szemben is van ennyi kritikád.

S még valami: Nem rég írtam ezen a blogon valamelyik hozzád hasonló szellemi hontalannak, hogy vicces, mikor egy zsigeri libsi előadja a függetlent, közben meg a szadesz ócska dumáit szórja az éterben szerteszét. Nem kéne. Ennyire ne kéne igénytelennek lenni...

pápá

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 02:20:26

@mirrmurrkandúr: (Trianonnal való viccelődés)

Nem én "viccelődök" trianonnal, hanem azok,
akik naív hittel attól várják a megoldást,
"aki" legalábbis engedte azt megtenni anno...

Viszlát!

peacekeeper 2010.01.20. 06:45:49

Amire nem volt módom tegnap reagálni, azt most utólag megteszem.
Annyi hülyeség nem maradhat válasz nélkül....
@Balt:
"Gyurcsány hagy a Fidesznek osztogatni valót. :))) Ezt te magad elhiszed? :))) "
A tények ezt mutatják.
Ha a 3,8%-os hiányt fel lehet vinni 7,5-re, akkor van benne tartalék.
Ha nem, akkor még a megteremtett lehetőség, maga a 3,8, is segítség az új kormánynak. A 10%-hoz képest mindenképp jobb helyzet, tehát Gyurcsány jobb helyzetet adott át, mint amit kapott.

@mirrmurrkandúr:

-Sose vágytam olyan szellemi "magasságokba", ahol székelsz, ahova csak egy magadfajta jobboldali "entellektüel" képes eljutni (a maga ékes lófasz magyar nyelv sárba tiprásával)
-Sose mondtam, hogy független vagyok, hiszen több politikai szervezet alapításában vettem részt.
(Ha ilyent mondtam volna, bizonyára idézni is tudtad volna.)
- Sose mondtam, hogy magamat hova helyezem a politikai palettán (egyébként középre) és veled ellentétben én nem pártkatona vagyok, hogy pártpropagandát terjesszek. Én megengedhetem magamnak, hogy a dolgokat a maguk valójában lássam, és azt mondjam, amit gondolok.

-Ja és nem vagyok hontalan.
Szellem szintjén Isten része vagyok, emberi testként a Föld az otthonom, és csak harmadsorban vagyok magyar. És csak negyedikként magyar állampolgár.....
De ez már tényleg nem a Te szinted....

pannonfunk 2010.01.20. 10:45:50

@peacekeeper: "Annyi hülyeség nem maradhat válasz nélkül...."

És akkor muszáj további hülyeségeket írnod, ugye? Tegnapi kommentemben ott volt, feketén-fehéren, origós hiperlinkkel alátámasztva, 2002 májusig volt a _tervezett_ hiány az éves 57%-a. Ehhez képest most Bajnaiék úgy tervezik, hogy az éves hiány 75%-át elköltik az év első három hónapjában. Egy általános iskolás ki tudja számolni, hogy ha a fidesz a maradék háromnegyed évben ugyanilyen tempóban költene, mint ahogy Bajnaiék teszik, akkor az év végére a tervezett hiány 300%-a jönne össze. Tehát amit a Bajnaiék csinálnak, az nem más, mint beterveznek 3.8%-os hiányt papíron, amit gyakorlatban csinálnak, az meg egyenértékű egy 15.2%-os hiánytervel. Ember, 15.2%!!!

Ehhez képest 2002-ben a költségvetési hiányt az erősen szoci kötődésű GKI 6%-ra becsülte, és ugye ebből lett az ominózus 10%

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20020529gkia.html

Akkor miről beszélünk?

pannonfunk 2010.01.20. 10:47:03

@pannonfunk: Mármint a kormányátadáskor becsülték 6%-ra, ugye ez van a belinkelt oldalon.

peacekeeper 2010.01.20. 12:17:44

@pannonfunk:

Én csak arról beszélek, amihez értek, vagy amihez nem értek, de az én szintemen is érthetően elmagyarázza valaki....
Mint mondtam, a gazdasághoz nem értek.

De amit értek, abból nyilvánvaló, hogy ahogy Orbán is 6%-os ÉVES hiányt tervezett, úgy Bajnai (Oszkó) is ÉVES hiányként tervezte a 3,8%-ot.

Az egy másik kérdés, hogy 2002-ben jött az ÚJ kormány, és beletette a 100 napos programot a költségvetésbe (amit a Fidesz is megszavazott!) és így KÖZÖSEN beletettek még 4%-ot. Így lett 10.

Most meg jön majd Orbán, és EGYEDÜL beletesz 3,5%-t, hogy 7,5% legyen.
Legalábbis ezt akarják, számomra minden magyarázat nélkül egyértelmű és érthető.
Amit ehhez - e helyett - a Fidesz kommunikál az finoman mellébeszélés, durvábban hazugság.

Az éves hiányról pedig pár napja hallgattam Oszkót, aki 3 mondatban elmagyarázta, hogy hogy jön létre az éves hiány. Azt megértettem belőle, hogy az év elején nagyobb, aztán van olyan is, amikor TÖBB, mint a végén. És a végére beáll.
Tehát amit belinkeltél, az ebből a szempontból nem összehasonlítható.
Nincs két egyforma költségvetés (ráadásul az egy kétéves költségvetés 2. éve volt, ahol már a kiinduló adatok se voltak igazak) Már EU ország vagyunk, változtak a szabályok, adók, tehát nem lehet se összehasonlítani, se következtetést levonni az egész évesre abból, ami áprilisig lesz.

Olcsó fideszes néphülyítésre való kommunikációs blabla, azaz nem ide, egy elemző blogba való...
Ezért nem reagáltam rá ott....ezt a "hülyeséget" válasz nélkül hagytam, vagyis én nem soroltam sehova, csak Te vetted magadra.....
Hiszen meg se vagy említve a hozzászólásban....

mirrmurrkandúr 2010.01.20. 12:21:53

@peacekeeper: Jellemző rád, hogy már megint semmilyen felvetésemmel nem szállsz vitába, hanem elintézed annyival, hogy ez nem a te szinted...
... és kivételesen igazad van: ez tényleg nem a te szinted.

Ha mi pártpropagandát terjesztünk, akkor a te tevékenységed már nem is leképezhető, hiszen a jelenlegi kormánynak még olyan lépései mellett is kiállsz és dicsőíted, amit már ők maguk sem tesznek.
Debreczenit a közép kiszélesítőjeként látod, és közben -természetesen- te nem vagy pártkatona, mert a pártkatona az a te olvasatodban, aki nem úgy gondolja mint te.
Mellesleg elvakult vagy, próbálunk veled vitatkozni, de felesleges. Ostoba vagy, és minderre csak annyit mondasz: "ennyi hülyeség nem maradhat válasz nélkül".

Tudod, te még egy panamai demokráciához is silány vagy.
Ja, hogy személyeskedtem volna: Bocs, ilyen az élet.

Pá.

pannonfunk 2010.01.20. 12:54:12

@peacekeeper: Na, szóval itt van a kutya elásva: "Azt megértettem belőle, hogy az év elején nagyobb, aztán van olyan is, amikor TÖBB, mint a végén. És a végére beáll. "

Figyusz, indítsunk egy közös vállalkozást. Vegyünk fel 10 millió hitelt, én elköltök belőle 7.5 milliót, aztán átadom neked a vállalkozást, a 10 millás tartozással együtt. Olyan szuper az üzleti tervem, hogy simán fogod hozni a nyerességet. Ha mégsem, akkor meg kikiáltunk Téged szélhámos hazug csalónak. Bennevagy?

Ha meg mégsem vagy benne, akkor meg dilettáns vagy, nem értesz a vállalkozáshoz. Mert akkor annyira hülye vagy, hogy nem érted meg, hogy miért is olyan fantasztikusan jó az üzleti tervem. Hiszen abba bele van írva, hogy a végére megtérül, hát nem tudsz olvasni?

Kb. ez jelenleg az mszp és a Te kommunikációd.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 13:11:04

@peacekeeper:
"Most meg jön majd Orbán, és EGYEDÜL beletesz 3,5%-t, hogy 7,5% legyen."

Most konkrétan nem követtem, hogy hogy jött IDE ez a 7,5%, de nekem már akkor világos volt ez a fineszes taktika, amikor a kölségvetést "elemző" "független" közgazdászaik csoportjával kimondatták, hogy az a hiány nem is annyi, hanem "el van rejtve" benne ennyi meg annyi TOVÁBBI hiány, ami összesen tehát jóval TÖBB (talán éppen 7,5?!:)).

A dolog annyira átlátszó volt, hogy még nekem is leesett:
- ezek itt, most ELŐRE megmagyarázzák, hogy
"nem is a Fidesz növelte meg" (majd:) a hiányt, hiszen az már "eleve bele volt kódolva"...
Ügyes!
(akár anno a "KÉTÉVES költségvetés" trükkje 8Đ)

Balt 2010.01.20. 19:52:51

@peacekeeper:
Ad 1.: Fegyencnek legfeljebb akkor lehet köze a dologhoz (mármint, hogy a ktsgv. hiány az elvárton belül marad), hogy ő mozgatja a kesztyűsbábokat: Bajnait és Kókát.

Ad 2.: Ha márciusig a tervezett hiány 75%-a "megvalósul", akkor megint dávidibolyásan sikerült kőbe vésni a szocialista alapvetéseket: habbeton falazóblokkra krétával...

"A 10%-hoz képest mindenképp jobb helyzet, tehát Gyurcsány jobb helyzetet adott át, mint amit kapott."

Ja. Saját magától. Vagy még úgysem, ,mert (névleg) nem ő adja át a kormányzást. :))

Balt 2010.01.20. 19:54:41

@peacekeeper: "Szellem szintjén Isten része vagyok, emberi testként a Föld az otthonom, és csak harmadsorban vagyok magyar."

Sőt, ettől azt hiszem el is tudsz vonatkoztatni. :)

Balt 2010.01.20. 19:56:13

@peacekeeper: Íme az ékes bizonyítéka, hogy önmagatokat rekesztitek ki, nem kell itt a duma a "kokárdázásról", "megosztásról" (összeszorzásról és megporzásról)...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 23:11:07

@Balt:
Na és azokról mi a véleményed, akik rínak, hogy KEVÉS a magyar (minha a duplája többet számítana a milliárdok között!), majd egy laza VONÁSSAL kihúznak a 15M-ból vagy 5M-t "más-faj-ta-elmélet" címén...

Na, ez ám a nagy fogyás, nem az "egykézés"!

Balt 2010.01.20. 23:41:03

@1.szolo (B.A.): ??? Horn Gyulára gondolsz? Azt hiszem ő jelentette ki, hogy csak 10millió (bel)magyar miniszterelnöke - rögtön distinkciót téve az Antall-i nemzetben való gondolkodástól. (Bár én is alig vártam, hogy Borossék eltűnjenek végre...)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.21. 00:15:24

@Balt: Nem talált!:)

Az "én" 10M-m úgy jött ki, hogy:
"10M 'belmagyar' + 5M 'külmagyar' - 5M 'IDEgenszívű' = 10M 'magunkfajta' "

BEREMÉNYI szövege jut eszembe erről:
"... hát mondja, maguknál vannak maguk?
Keverik, keverik (...), a jó Istenit maguknak!
Már megint addig ugrálnak, amíg magukon a világ szeme (...)
-Nahát, aztán a maga V. barátja, hát egyszerűen nem ebben állapodtunk meg vele. Hát a V. egyike volt a legtehetségesebb, a leginkább szubvencionált koponyáknak részünkről, és tessék, most értesülünk, hogy csinálja nekünk itt a felfordulást, a botrányt, cirkuszozik. Elnyír valamit teljesen zavaros irányba."

Géza, Géza, te tudtál valamit... 8Đ
süti beállítások módosítása