Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
15:36

Szerettem volna elemezni a nyugdíjakkal kapcsolatos – január eleje óta tartó és még ma is folytatódó - vitát. De nincs értelme.

Az elmúlt napokban számtalan véleményt olvastam a kampány első "igazi", a szereplők többségét bevonó témájáról. A megállapítások többsége egyetértett abban, hogy a heves szócsatáknak nagyon kevés közük van a valósághoz. Publicisták és véleményvezérek sopánkodtak a színvonaltalan, nevetséges állítások tömkelegén, a szimpla ökörségektől a plafon leszakadását veszélyeztető hazug mondatokig. Pedig nincs mit csodálkozni: a pártok azt tanulták meg – bizony, tőlünk, választóktól, meg persze egymástól is -, hogy ez kell. És nem fogják abbahagyni – amíg csak valami mást nem tanulnak majd.

Talán egyedül Varga Mihály, a legelső megszólaló volt az, aki nem vette észre, hogy még nincs „itt az idő”. Mindazok, akik utána beszéltek, a nyugdíjak privatizációjáról, a nyugdíjak ellopásáról, a nyugdíjkatasztrófáról és más szólamokról, nem tettek mást, mint amit egy kampányban kötelességüknek gondoltak a szent cél, a szavazatmaximalizálás érdekében. Navracsics Tibor és Mesterházy Attila jó politikusok módjára képesek voltak feláldozni szellemi integritásukat, és elvégezték azt a – cseppet sem cinikusan mondom - fájdalmas agyi redukciót, ami az ilyen mondatok elmondásához kell. (Azért őket említem, mert azért akadnak náluk alkalmasabbak is a feladatra: olyanok, akiknek nincs szükségük bonyolult agyi redukcióra egy ilyen művelethez…) Nem vitás: pártjuk választási szereplésére tekintettel ők a tiszteletre méltó hősök, nem a felelőtlenül őszinték és igazmondók, akik csak veszélybe sodornak, kockára tesznek.  

Félreértés ne essék, egy választási kampány sehol sem a szakmai logikáról és a méltányos beszédről szól. Aki figyeli a mostani brit vitákat, aki olvasta a legutóbbi amerikai elnökválasztást megelőző nyilatkozatokat, alapvetően ugyanezt tapasztalhatta. Kemény mondatok, egyértelmű fogalmazás, hatásvadász retorika. A svéd modellből a világ bármely kommunikációs szakembere ki tudná hozni ugyanezt, de persze az ellenkezőjét is.

Csak egy különbség van, már ahol van. Akadnak pártok, amelyek bizonyos színvonalbeli határokat nem lépnek át. Nem feltétlenül azért, mert politikusaik nem vállalnák (ilyen is lehet természetesen), hanem azért, mert ez már nem érdekük. Aki választást akar nyerni, nem veszítheti el a – nevezzük így – „józan többség” támogatását. Nem mondhat olyat, ami nyilvánvalóan hamis, megalapozatlan, vagy egyszerűen nevetséges. Nem, mert ha ezt teszi, még saját törzsválasztói is furcsán néznek, a megcélzottak pedig fintorogva elmenekülnek.

Ha tehát majd nálunk is büntetik a választók azokat, akik tudatosan hülyének nézik őket, a sikeres pártok kutyába csak tévedésből mennek le. (Lásd: "„Le kell menni kutyába, légy a kutyák királya, ne királyok kutyája”")

x x x

Végül egy találós kérdés, hogy ilyen is legyen. Az első helyes megfejtőé a dicsőség... Ki írhatta ezt?

„Az egyre gyarapodó számú nyugdíjas szavazatait megnyerni kívánó politikai gesztusok rendre felülírják a nyugdíjrendszer átalakításának égető szükségességét.”

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr881684855

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért hazudja a Fidesz a nyugdíjról mindig ugyanazt? 2010.01.26. 17:55:35

Cser-Palkovics András hazudott. Felesleges finomkodni, mert így van. Nyilván az MSZP is csak akkor nem állít valótlant nyugdíj témában, amikor csöndben van (erről is írtam már - a bérkommentelők legyenek szívesek minden linkelt írást elolvasni, és nyel...

Trackback: Nyugdíjasokkal levelez a Fidesz 2010.01.19. 17:40:05

Egymillió-hatszázezer háztartásba küldenek nyugdíjas-nyugtató levelet.

Trackback: Politikai matematika Magyarországon 2010.01.19. 16:43:56

Ebben a posztban azt próbálom bebizonyítani, hogy ma Magyarországon egyik nagy politikai pártnak sem áll érdekében - ebben a pillanatban - komoly reformokat, változásokat végigvinnie. Ha a lakosság szerkezete nem változik meg h...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.01.19. 15:44:27

bokros lajosra gondoltam volna, de megnéztem :)

2010.01.19. 15:48:57

megfejtés: Jobbik

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 15:49:14

valamelyikőjükre gondolok.

Miért ki?

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 15:49:48

ahha... választási program...

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 15:51:32

Na, most ki volt az első megfejtő?:-)

G. Wolf 2010.01.19. 16:14:07

mármint a negatítumok utoló (azaz2. bekezdése)

de ahogy látom már más lelőtte hogy Jobbik :) úgyhogy csak pontosítottam :)

G. Wolf 2010.01.19. 16:16:24

Vannak abba a programba ennél cifrábbaka is... 70-72ezres hadsereg ami leginkább kacagásra késztetett!

Azonban találtam benne pozitívumot is (pl atomerőművek)

Ha nem lennék olyan lusta össze szedném saját értékrendem szerint mi a pozitív és mi a negatív benne... bár utánnam ég kicsit súlyozni is kéne...

radala 2010.01.19. 16:18:41

Nem látom be, hogy miért lenne baj, hogy a pártok lemennek kutyába. Volt egy üde próbálkozás 98 és 2002-ben a fidesz részéröl, hogy ne menjen le kutyába. nem jött be másodszor.
Amúgy meg szerintem a nyugdíjbiztosítók privatizálását (vagy tök mindegy mit) SL is megküldte az AB-nek, magyarán az egy valóban gázos törvény.
Kedves tg! Mit tehetne a Fidesz, ilyen helyzetben? a pártok kénytelenek egymás után menni a mocsokba.
De amúgy meg mi a baj ezzel, akit érdekel megtalálja a lényeget, ha egyszer ez a szint az, ami működik, akkor ez a szint van. Az amerikai kampányok sokkal sötétebbek és valamiért csak-csak egy fantasztikus demokrácia kerekedik ki a nagy mocsokból.
Nem szabad finnyáskodni. A kampány nem maga a politika, csak egy szeletkéje.

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.19. 16:28:26

@Naszta: basszus ez a Jobbik programja? Kemény.

G. Wolf 2010.01.19. 16:30:01

@Naszta:

én végigolvastam az egészet, leszámítva hogy megvalósíthatlan, vannak benne azért érdekes elemek is!

de vannak benne igazi röhögögöcsrös baromságok, még ha nem is olvasod végig ,de érdemes belefutni.

török gábor 2010.01.19. 16:30:58

@radala: én nem vagyok finnyás, s tudom, hogy máshol is így működik, erről (is) szólt a bejegyzés. legfeljebb megvan a véleményem, ha a magán-nyugdíjpénztárak esetén valaki privatizációról beszél, vagy a svéd modell kapcsán nyugdíjkatasztrófáról.

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.19. 16:31:19

@G. Wolf: kő liberálisként írom Neked: energetikában erős a Jobbik. Magyarország egyik legjobb szakembere az EU képviselőjük. Kár, hogy minden más témában sötét, mint az éjszaka.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.01.19. 16:32:34

Találóskérdés: Guglival már nem az igazi. :-(

Egyébként teljesen korrekt írás, egyetértek!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.19. 16:34:51

"akadnak náluk alkalmasabbak is a feladatra: olyanok, akiknek nincs szükségük bonyolult agyi redukcióra egy ilyen művelethez…"

Ej, de finoman fogalmazol, szerintem a célszemélyek ezt már meg sem értik :-)

@radala: "Volt egy üde próbálkozás 98 és 2002-ben a fidesz részéröl, hogy ne menjen le kutyába."

Ugye ezt t sem gondolod komolyan... Még hogy 2002-ben nem mentek le kutyába...

"Mit tehetne a Fidesz, ilyen helyzetben? a pártok kénytelenek egymás után menni a mocsokba. "

Speciel ha volt párt valaha olyan helyzetben, hogy ne kényszerüljön rá erre, akkor a FIDESZ most épp pont abban van. Ilyen hatalmas előnynél szerintem ez csak visszaüt rájuk. Ha csak annyit csinálnak az elkövetkezendő három hónapban csak az MSZP valós bakijait sorolják, akkor megvan a kétharmad. Ha elkezdenek hülyeségeket beszélni, akkor már nem biztos...

G. Wolf 2010.01.19. 16:37:37

@Naszta:

Nem tudom hogy egyes szakpolitikákban mennyire erősek, de tudom hogy a Pakssal kapcsolatos rész kifejezetten mint pozitívum csapodott le bennem - úgyhogy elhiszem amit mondasz :)

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.19. 16:38:52

@Fedor: szerintem még ennyit sem kell tenniük. Csak hagyni kell a másik oldalt beszélni. Amikor megszólalnak, csak úgy "süt" az értelem. (Ebben a Fidesz sem jobb. Cser-Palkovicsnál már előre félek, ha meglátom...)

A napokban a nyugdíj téma van a toppon. De szinte minden más témát is hasonló "színvonalon" tárgyalnak.

gentry 2010.01.19. 16:38:58

Kedves Gábor, ez a nyugdíj körüli kavarás újból rávilágít arra, hogy amíg létezik az általános választójog intézménye, addig az ostoba tömeget kell megszólítani. Majd ha a választójogért pályázni, vizsgázni kell (én még fizettetnék is párezer forintot, hogy legyen súlya a dolognak), akkor a pártok elkezdenek az értelmes emberekhez szólni. Addig sajnos nem lehetnek illúzióink....

radala 2010.01.19. 16:39:20

@török gábor: Ja van véleményem erröl nekem is, de nem tulajdonítok neki nagy jelentőséget. Kicsit talán szomorú, de mi várható a 19000 Ft után. Ez van. Nekem a svéd modellből az jön le, hogy a Fidesz nyilván akar ilyet, de nyilván nem lehet egyszerre megoldani, mert az valóban nyugdíjkatasztrófához vezetne. Még azt is gondolhatnám, hogy korrekt az mszp, legalábbis a 23 milla románnál ez közelebb áll a valósághoz. Sajnos valóban nem lehet elég járulékot beszedni a nyugdíjakhoz kell a költségvetés kiegészítése. Nem mondom, hogy az mszp zseniális, de mi más esélyük van? Nekem a sikerpropaganda még ennél is hiteltelenebb, sőt károsabb is a jövőre nézve, pedig nincs is ennyire lent kutyában.

OkoskaTo:rp 2010.01.19. 16:40:42

Eléggé egyszerű a választási matematika: Vajon kinek a kegyeit kell keresni? A 2,6 millió nyugdíjasnak, vagy a kb. egymillió valódi adófizetőnek (a minimálbéres keresőket nem számítom ide).

Különben meg Török Gábor elfelejtkezik arról, hogy a választók szellemi színvonalát nem lehet alulbecsülni. Abban az országban, ahol adományokat gyűjtenek Isaurának? Ahol a legnézettebb műsor a Maunikasó és az Anyátok közt?

Jaffar 2010.01.19. 16:42:19

Szerintem is Bokros volt aki erröl eööbb beszélt, de attól még tölem lehet a dzsobbik programja is. Tökmindegy, mert amíg a fidesz/mszp banda kormányoz ill. úgy tesz mintha kormányozna, addig itt változás nem lesz. Mondom ezt úgy, hogy marhára nem vagyok dzsobbik szavazó. Mohács kellene ide újra. A szocik (bár maguk járultak hozzá ismét, hogy súlyos legyen az ország helyzete) megen´ "megmentették" a hazát a csödtöl. Ha mást nem, de ezt fel lehet hozni mellettük érvként.
Egyébként rohadtul nem értem a fideszre szavazó Zembereket. Mert miért is szavaznak ök erre a pártra? Jobban éltünk 8 éve, vagy 90 éve?
A magam részéröl nem látom értelmét, hogy rájuk szavazzak. (Mielött valaki betámadna, nem fogok a szocikra szavazni.) Az elmúlt 8 évben mit tett a fidesz Magyarországért, amiért azt tudnánk mondani, hogy igen, ök lesznek azok akik kihúznak minket a gödörböl. Nekem nem resetel minden nap végén az agyam, szal emlékszem jónéhány dologra. Talán túl sokra is. S ezek a dolgokat nem lehet azzal felülírni, hogy
-a szocik kormányoztak
-a szocik loptak, csaltak, hazudtak etc
-a fidesz csak kevesebbet lop, csal, hazudik
és még sorolhatnánk..............

radala 2010.01.19. 16:42:41

@Fedor: rég volt 2002, de nem emlékszem semmi kutyaságra a Fidesztől. Persze lehet, hogy csak nagyon elfogult vagyok. (biztos)
Az talán igaz lehet, hogy most a Fidesz lehetne elegánsabb, de megint csak 2002-ben ezt megpróbálták és nem jött be. Nagyon örülök, hogy nem vagyok politikus ez a kampány része nagyon embert próbáló dolog.

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.19. 16:43:01

Több, mint egy éve egyébként már kiszámoltam ezt KSH adatok alapján: ertekel.blog.hu/2008/07/11/politikai_matematika_magyarorszagon

radala 2010.01.19. 16:45:14

@gentry: Ez hülyeség. Nem ennyire hülyék a nyugdíjasok. Csak a politikusok még nem kapták meg a legújabb fölméréseiket és ezért biztos-ami biztos még a 2006-os adatokkal dolgoznak:-)

radala 2010.01.19. 16:47:57

Navrasics itt kompenzálja, hogy le kell mennie kutyába:-)
jobbklikk.hu/index.php?Cikk=955

latte · http://midterms.blog.hu 2010.01.19. 16:53:01

Az a bajuk a pártoknak, hogy hála a netnek nem tudnak precízen célozni és szétválasztani a komplett idiótáknak szánt kijelentéseket és a szakmai érveket, mert őgyis felkerül a netre. Akkormeg inkább az idiótákaz győzködik, abból több van.

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.01.19. 16:54:35

Orbán beszólt a fidelitasosoknak
Nem fekszik jól a Fidesz-vezetésnél az utóbbi hónapokban a Fidelitas. A pártelnök nagy derültséget keltve az országos választmány színe előtt köszörülte a nyelvét a nyomuló fiatalokon. Pedig a Fidesz ifjúsági szervezetének az elnöke már beígérte a szervezetnek az állami karriert.
Feddést kapott a csongrádi erősember Lázár János is, aki nem volt ott a fontos választmányi ülésen. Orbán elfogadhatatlannak nevezte, hogy a hódmezővásárhelyi polgármesternek az elmúlt évek alatt egyetlen egyszer sem volt ideje megjelenni az üléséken, ezért még a mandátumát sem sikerült igazolni.
A cikk állításait több választmányi tag egymástól függetlenül megerősítette, a sajtóosztály viszont Szijjártó Péter kérésére arról értesítette az Indexet, hogy Orbán Viktor nem kritizálta a Fidelitast.

Így hazudik a fidesz is!

radala 2010.01.19. 16:56:14

@latte: nagyon helyes észrevétel. Nem is mennek le kutyába, csak kiderül, amikor ezt csinálják. Nyilván már 90-ben is ezt csinálta mindenki, csak más-más frontokon.

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.19. 16:58:26

@török gábor: nagyon kíváncsi vagyok, hogy Te kire voksolsz! Ha nem lenne itt publikus, küldheted máshogy is! :) Felőlem lehet a választások után is! :)

vörös csepel 01111 (törölt) 2010.01.19. 17:02:01

@ORBÁN LÉPJEN HÁTRA , MLSZ elnöknek jó lehet!:

Figyu, lehet már mondta más is, de kontraproduktív amit csinálsz. :)

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.19. 17:02:40

@radala: szerintem meg pont neten lehet pontosan célozni. iwiw-en, facebook-on lehet iskolafüggő és kor függő hirdetéseket nyomni. IP cím alapján lehet falura és városra lőni. Blog-okra lehet, aprólékosabbakat stb.

Az az elkeserítő véleményem, hogy a pártok alkalmatlanok egy ilyen nívójú kommunikációra. Gondolj csak arra: még a nagy T-nek és a Voda-nak sem megy... :)

radala 2010.01.19. 17:05:18

@Naszta: A fideszre fog:-)
Amúgy szerintem semmi kutyaság nincs inkább zseniálisak ezek a szocik is meg a fidesz is.
Navrasics pl nem mondja ki, hogy mit őriznek meg a nyugdíjak értékén? reálértéken, nominál értéken. Inflációt követ, GDP-t. Ha ezt beszopja egy nyugdíjas, akkor úgy kell neki.
Az mszp is zseniális, ha egy az egyben bevezetnék a svéd modellt, akkor az valóban, azt hozná amit mondanak. Amelyik nyugdíjas ezt beszopja, az meg is érdemli, hogy még a 12. havi nyugdíját is elvegyék a szocik....

radala 2010.01.19. 17:07:14

@Naszta: Igen ám, de az iwiwröl is kikerülne az index-re, szerintem erről beszél latte.

==T== 2010.01.19. 17:09:10

@Naszta: katonatiszt ismerőseim szerint a honvédelemmek kapcsolatos programjuk a legjobb, amit az utóbbi években hazai politikai erőtől olvastak.

==T== 2010.01.19. 17:09:46

@Naszta: Ha elárulná, oda lenne a szakmai hitelessége.

G. Wolf 2010.01.19. 17:11:19

@==T==:

miből lenne finanszírozva a 70-72 ezres hadsereg?

és mellesleg minek egy akkora tömeghadsereg?

RoGeR 2010.01.19. 17:12:42

Talán ez az, amiért az LMP nem üti meg a sajtó ingerküszöbét?
Mert nem hülyék nyelvére lefordított egyszerűsített szövegeket böfögnek be egy mikrofonba?

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.19. 17:12:50

@radala: hát igen. A mondandó magjának meg kéne lenni. Akkor kifejthető két szóban is R=1* állampolgároknak és disszertációban is túlképzetteknek... :)

* egységsugarú

G. Wolf 2010.01.19. 17:14:28

@RoGeR:

sajnos ebben ebbe van igazság....

török gábor 2010.01.19. 17:20:05

@Naszta:

akár hiszed, akár nem, még csak abban vagyok biztos, hogy kikre nem fogok szavazni.

@==T==: remélem, nem attól függ egy elemző hitelessége, hogy sikeresen titkolja-e politikai választásait.

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.19. 17:20:18

@RoGeR: én csak az energia politikáját ismerem valamennyire az LMP-nek. Az barátom megvalósíthatatlan. Kb. mint amikor két tinilány leül fűbe betépve és kitalálja, hogy "tökre süt a nap, tehát ezzel lehet várost is fűteni". Ezen felül: ki a rossebnek kell még egy szociáldemokrata párt (a Fidesz és az MSzP mellé)? Az üzentek meg azért nem jönnek át, mert jelentéktelenek. Nézd meg a honlapot most, ez egy párt és nem a "critical mass"!

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.19. 17:22:43

@török gábor: mondjuk ebből a sz@rkupacból tényleg nehéz választani... :) Én is kínomban fogok szavazni, de már kb. tudom kire.

kristofnagy 2010.01.19. 17:23:54

@Naszta: én az LMP energiapolitikáját nem ismerem annyira, de minden más téren, (amit láttam) tök rendben voltak szakmailag, és amennyire láttam, emberileg is

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.01.19. 17:29:17

@gentry:
Szép dolog az általános választójogot bírálni, de eltörölni már ostobaság lenne, visszavezeten egyfajta neofeudális körülmények közé, az meg senkinek nem hiányzik szerintem.
Az esettanulmányból nem csak azt a következtetést lehet levonni, hogy a politikusoknak egyszerűbb lemenni kutyába, mint a józanabb népességet megszólítani, de azt is, hogy a magyar választópolgárok jelentős része hülye és/vagy lusta gondolkodni, és nincs tisztában a választással járó egyéni felelősséggel.

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.19. 17:29:33

@kristofnagy: van barátom, aki szívvel, lélekkel csinálja, építi a pártot. Nekik is adtam a kopogtató cédulámat, hogy ne ezen múljon az EU szavazás. Aztán a honlapon elolvastam néhány cikket. Nem bántam meg a cédulát, mert fontosnak tartom a sokszínűséget, de rájuk nem szavazok.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.19. 17:30:41

@Naszta: Igen, írhatta Vo'na akár Bokros is...:)

"Ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy a globális diktatúra hozta létre a Jobbikot, és mesterségesen keltették az „üldözött” látszatát annak érdekében, hogy a húsz éve hatalmat gyakorló pártokban csalódott választók benne lássák a megoldást, annak érdekében, hogy a liberális-kapitalista érdekek tovább érvényesüljenek. "
(innen: szkszhu.szksz.com/100118.doc )

gentry 2010.01.19. 17:35:07

@Vérszegény éjszakai dúvad:
Sajnos a politikában olyan szinten háttérbe szorult az értelem, hogy az általános válsztójog megszüntetése lenne az egyetlen kivezető út ebből a borzalomból.
Persze tudom, hogy ennek akkora az esélye, mint a világbékének...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.19. 17:35:12

@Vérszegény éjszakai dúvad:

OKTATÁS, KÉPZÉS kérdése az egész...
(na de abban sem a "cenzusé", hanem a művelésé:)

(Tetszettek volna nem elsötétíteni, hanem felvilágosítani az istenadta NÉPet!)

gentry 2010.01.19. 17:37:39

@török gábor:
Na azt én is tudom, hogy kire nem voksolok, a maradék kettő közt meg vagy pénzfeldobással döntök, vagy a családi 2 szavazatunkat osztjuk meg 1-1 arányban. Aztán drukkolunk, hogy mindkét bagázsnak meglegyen az 5%-a. :)

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.19. 17:40:47

@1.szolo (B.A.): ez azért eléggé messzire vezet. De az oktatást tényleg rendbe kéne tenni.

@1.szolo (B.A.): "(innen: szkszhu.szksz.com/100118.doc )"

Én örülnék, ha egy ilyen összeesküvés elmélet igaz lenne. Akkor ugyanis lenne remény arra, hogy nem akkora idióták ülnek sok helyen, mint ahogy az innen látszik. :)

Vanek B. Eduard 2010.01.19. 17:41:44

Az már jó ideje látszik, hogy a demokrácia jelenlegi működése - mindenütt, de nálunk meg főleg - kihívásokkal küzd. Mert jó politikusaink a tömeg (nálunk: adóNEMfizetők) kegyeit keresik az ország, neagyisten a világ gondjainak orvoslása helyett.

De némi javítócsomagot rá lehetne küldeni a rendszerre, ilyenféle ötletek vannak:
a.) Mindenki kap egy kétezer forintos választási csekket, amit beválthat a sarki kocsmában, vagy leadhat a választás során. Aki inkább levásárolja, az nem választ (oszt jónapot).
b.) A közterhekhez való hozzájárulás arányában ér a szavazatod: 150 eFt SzJA alatt zéró szavazat, fölötte meg sávosav 1-2-3-4 értékű (nyugdíjjasok, egyemisták kérdése megoldandó).
c.) Valamilyen intelligenciát, vagy értelmi minimumot megkövetelni attól, aki a választásban részt venne (és mérni is kő, ami nem egyszerű). Mind a választó, mind a választható oldalon :)

Nem állítom, hogy minden gondot egy csapásra megoldana akármelyik verzió, de párat csökkentene tán...

gentry 2010.01.19. 17:41:58

@1.szolo (B.A.):
Nem tudod felvilágosítani a "nép"-et, a nagy többség egyszerűen képtelen elérni egy bizonyos szintet. De ez nem is lenne baj, ha az emberek tudomásul vennék, hogy bizony mindenkinek megvannak a korlátai.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.19. 17:43:27

@G. Wolf:
Az én kedvenc pártom "programja" épp az ilyen "se veled se nélküled" helyzetek kezelésére lenne kifejezetten alkalmas:

"az (...) képviselői minden egyes, a parlament elé kerülő kérdésre úgy szavaznak, ahogy a választóik utasítják őket.
Rajtuk keresztül tehát BÁRMELYIK párt programjának bármely elemét támogathatják a választók, akár több párt programjából kiemelve csak az azokból nekik tetsző részeket, vegyesen.

A Parlamenti bejutásra esélyes pártok esetében a választási programjuk IGÉRETEInek a várható megszegését lehet majd hatásosan kivédeni az (...) választásával (helyettük).
Vagyis minden TÉNYLEGESEN betartott igéretük az (...)'n keresztül is ugyanúgy folyamatosan támogatható lesz, a megszegettek viszont az (...)'n keresztül végig akadályozhatóak lesznek..."

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.19. 17:45:33

@Vanek B. Eduard: szerintem csak meg kell kérdezni az x^2-1=0 zérus helyeit. Aki ezt nem tudja, az nem szavazhat.

Opcionális feladat lehet, hogy melyik a nagyobb?

1.25 20%-a vagy 1.00 25%-a? Aki ezen megbukik, az ne rendelkezzen költségvetésről és kamatokról... :P

is 2010.01.19. 17:54:37

@radala: "Volt egy üde próbálkozás 98 és 2002-ben a fidesz részéröl, hogy ne menjen le kutyába."

ez nem a Showder klub, ne mondjál ilyen nevetségeseket. az egsz kétéves költségvetés kutyába lemenés volt, széchenyi tervestől, mindenestől. Álmok álmodói, persze. Dupla minimálbér, lakáshitel, élményfürdő, beléptető kapu. Mindez hitelből, Medgyessy-t megszégyenítő tempóban.

még egyszer kérjük, hogy ne beszélj itt hülyeséget, ez nem az a fórum. ja, vagy rájöttem: te bevetted. akkor rólad szól ez a poszt, és miattad csinálják.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.19. 17:55:42

Török Úr!

Ez talán az első olyan posztja, amikor úgy érzem, végre szabadjára engedte a tollát, és pontosan azt írja le, ami a fejében van, kertelés és tiszteletteljes távolságtartás nélkül.

Végre vannak velős, véleményező mondatok politikusi teljesítményről, hozzáállásról.

Ám egyúttal hadd figyelmeztessem: ezen a vonalon ne menjen messzebb, ez így pont jó, mert különben elszabadul a pokol, és kénytelen lesz a moderálás eszközéhez nyúlni. Önnél azért moderáltak (relatíve) a népek, mert Ön is az.

De azért ez most jobban tetszett, mint máskor (úgy értem, stílárisan).
Hajrá!
Üdv.

Ps.: Jaaaa, és még színtisztán igaza is van mindenben, de azért nálam a szocik voltak ebben az ügyben messze a gennyesebbek azzal az elhíresült újsághirdetésükkel. Az kérem mindennek a legalja, a legócskább és egyúttal a legocsmányabb populista demagógia.

is 2010.01.19. 17:55:46

@poszt: legutóbb 2008 márciusában mutatta ki a választók 82%-a, hogy vevő a hülyeségre. ki meg ezzel két év után szembemenni, még azon az áron is, hogy ezzel a Jobbikot erősíti?

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2010.01.19. 17:58:07

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=83):

"de azért nálam a szocik voltak ebben az ügyben messze a gennyesebbek azzal az elhíresült újsághirdetésükkel"

Malac, te elmentetted anno azt az egész oldalas index-címlapos MSZP-hirdetést ami a Kéri-beszéd másnapján azt taglalta, hogy jön a Zorbán és elveszi a nyugdíjakat?

Ütős volt.

is 2010.01.19. 17:58:45

@Vanek B. Eduard: van egy még ezeknél is érdekesebb módszer: mindenki pénzt tesz fel a szavazatára. a szavazatok a pénz arányában (képlet szerint) érnek. aki nyer, az fizet (nem pont a feltett összeget, de egy képlet szerint keményen). aki akarja, aki választotta, akinek fontos, az fizesse is.

na ez még a tieidnél is jobb lenne.

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.19. 18:01:27

@is: a pénzzel alapvetően az a baj, hogy onnantól a szavazat még inkább áru lenne. Nem jó még kis mértékben sem erre a játszani.

==T== 2010.01.19. 18:02:49

@G. Wolf: Részben sorkatonaság is lehetne, másrészt annyi pénzből, amennyit évente ellopnak a nagy közbeszerzésekből, a 2% lazán megoldható...

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.01.19. 18:03:10

@gentry:
Azt valaki írta már a kommentek között, hogy a demokrácia máshol sem működik tökéletesen, tkp. a civil szféra ellenörző feladata gyengült meg, de ahogy TG. is írta a bejegyzésben:
"Akadnak pártok, amelyek bizonyos színvonalbeli határokat nem lépnek át. Nem feltétlenül azért, mert politikusaik nem vállalnák (ilyen is lehet természetesen), hanem azért, mert ez már nem érdekük. Aki választást akar nyerni, nem veszítheti el a – nevezzük így – „józan többség” támogatását. Nem mondhat olyat, ami nyilvánvalóan hamis, megalapozatlan, vagy egyszerűen nevetséges."
Nos, nálunk ez nem működik, mert az emberek jelentős része a választás alatt pont azt a pillanatot érti, amikor behúzza az ikszet valahova. Pedig ez egy sokkal hosszabb és felelősségteljesebb folyamat lenne mindenki részéről.
"Persze tudom, hogy ennek akkora az esélye, mint a világbékének... " :(
No, igen ehhez kellene az oktatás javítása.
Másrészt meg a választójog korlátozása azért is problémás, mert mi alapján kategorizálod a választókat? Iskolai végzettség? Az ma már sajnos semmit nem jelent. Én az egyetemi éveim közepétől már-már rosszul voltam, amikor be kellett mennem az egyetemre...
Akkor meg vagyoni helyzet? Jelzem, pl. Győzike a gazdagok (gazdagabbak?) közé tartozik.
Akkor hogyan?

==T== 2010.01.19. 18:04:19

@török gábor: Kedves Gábor!

Szerintem sem attól függ, de a hazai viszonyokat ismerve az elkötelezett ellenoldali média- és sajtómunkatársak bizonyára meglovagolnák a dolgot.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.19. 18:04:42

@G. Wolf: Ejnye, mire ide jut az ember lelövik a poént :/
Engem érdekelne egy kis nyugdíjas fejtegetés. MSZP felé hajló nyugdíjas azt mondta Fidesz megszívatta őket. Fidesz felé hajló szidja az MSZP -t.
Közbe na pártok is a másik ellen beszélnek.
Ki érti mi van?:)

@ORBÁN LÉPJEN HÁTRA , MLSZ elnöknek jó lehet!: Nem kétséges, hogy az öszes párt hazduik:) A nick tetszik!

Ezekiel 25,17 2010.01.19. 18:04:54

@G. Wolf:
Nem olvastam a programját, de kitalálom, hogy a Jobbik javasolta a 72000-es hadsereget. Nem értem te miért tartod ezt soknak... És mi lenne a probléma a finanszírozással??? jelenleg kb. 3,5 millió ember tartja el az ország többi részét, nem értem, hogy most pár tízezer ember ide vagy oda miért borítaná ezt fel. Jelenleg 10-15 X 72.000 ember élelmét és lakhatását finanszírozzák az adófizetők...

Eygébként egy svájci típusú rendszernek lennék a híve. Nem kell évekig a laktanyában ülni, de az elvárható, hogy minden felnőtt férfi tudjon fegyvert kezelni. Ehhez pedig igenis oda kell tenni a pénzügyi hátteret, ha tetszik, ha nem.

G. Wolf 2010.01.19. 18:07:40

@Naszta:

Ne hari Naszta de ez baromság... mármint ilyen feladathoz kötni... én simán valami féle végzettséghez kötném, mondjuk érettségi. A bizonyos fokú szellemi cenzussal egyet értek.

Mégpedig azért mondom hogy baromság egy konkrét MATEMATIKAI feladathoz kötni, mert nem csak matekról van szó. (hozzáteszem hogy x^2-1=0 zérus helyeit én se tudom...)

Szóval ha más tudományágból emelünk ki példát azt akkor meg Te se fogod tundni... mondjuk pl ismertesse választó jogi törvényt :) vagy mutassa be a Hagenbach-Bischoff forumlát..., esetleg mutasson be két eltérő mandátumszámítási módszert; szeritnem ezen kérdések javán Te is megbuknál ;) ami nem baj mert Neked mérnök révén nem kell tudnod hogy is működik

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.01.19. 18:08:01

@G. Wolf:

nem az a gond a jobbik programjával, hogy nincsenek benne racionális elemek, hanem az, hogy a jobbik de facto egy maffia érdekképviselete.

minden politikai pártnak gázos a finanszírozása, de a jobbiké egészen hátborzongató.

Robinzon Kurzor 2010.01.19. 18:08:36

A dolog úgy áll, hogy ez a nyugdíj-kavarás nem a kampány része.

Illetve persze, hogy kampány, de nem a mosatni.

Hanem a 2014-es választási kampány része.

2012-től drasztikusan csökkenni fognak a kezdő nyugdíjak, ezt már 1997-ben rögzítették törvényben, csak nem verik nagy dobra.

És ezzel nem lehet mit kezdeni, ez demográfia: akkor kezdenek nyugdíjba menni a Ratkó-korszak gyermekei, a piramisjáték összeomlása akkor kezdődik majd.

Egyre kevesebb aktív járulékfizetőnek kell majd egyre több nyugdíjast eltartani, aminek következtében kb. harmadával kisebb induló nyugdíjak lesznek, mint most.

És hiába van ez már törvényben lefektetve 12 (lassan 13) éve, ezzel nem szembesült a társadalom: ez az egész a Fidesz nyakába fog szakadni és az MSZP éppen most kényszeríti bele a Fideszt "az igazság nem teljes kibontásába".

Olyan ezek, mint John Malkovich a ConAir c. filmben: berontott a pilótfülkébe, lelőtte az egyik pilótát, majd a fegyverért a másik pilóta tarkójához szegezte és javasolta az útirány módosítását.
Amikor az felhívta a figyelmét, hogy ha őt is lelövi, akkor nem marad senki, aki vezetni tudná a gépet, hősünk így felelt:
- Ennyire előre sosem gondolkozom.

Igen, ennyire előre itt senki sem gondolkozik, mert az a néhány órás mámor egy áprilisi vasárnap éjszakán, az igazol minden hazugságot és baromságot.

==T== 2010.01.19. 18:09:13

@G. Wolf: Bocs, az előbb nem válaszoltam a minek kérdésre.

A VSZ felbomlása után általános hurráoptimizmus uralkodott el európa-szerte, és megkezdődött egy igen erős leszerelés. Ez részben indokolt volt, de erősen eltúlzott mértékű.

Mára egyre nyilvánvalóbb, hogy bizony a jövő sem fogja nélkülözni a fegyveres konfliktusokat ill. katonai veszélyhelyzeteket, és bizony ha egy ország ne mtudja megvédeni magát, más nem biztos, hogy megfogja, mert egy papír az csak papír.

A 70-72 000 nem egy nagy szám, a rendszerváltás előtt ennek duplája volt a létszám + az sem mellékes, hogy bizony a mai fiatalokra is ráférne egy normálisan működő sorkatonaság (nem az a vicc, ami az utolsó 10-15 évben volt, amikor félidióta/szadista kiképzők meg az öregkatonák szívatták az újoncokat, akik emellett szakmailag nem sokat tanultak a katonáskodással kapcsolatban).

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.01.19. 18:10:04

@Naszta: vannak erre egészen gyakorlati ötletek. Első Polgár például azt javasolta, hogy minden szavazókörben az urna mellett legyen egy shredder. aki a szavazatát a shredderbe dobja, azonnal kap 10 ezer forintot készpénz ben.

Robinzon Kurzor 2010.01.19. 18:10:17

@elemes2: Még szerencse, hogy neked erről (is) pontos, részletes és hiteles információd vannak.

Mihez is kezdene a hazai fórumozó-blogoló társadalom nélküled ... ;-)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.19. 18:10:18

@Non est volentis:

Asszem igen, de én most erről az újról beszélek. Már fel van töltve a gépre a jó minőségű szkennelés, aztán ha minden jól megy, kap tőlem pár soros elemzést. Már csak azért is, mert egyetlen sorában (a sok közül) tán van vmi, ami mégiscsak igaz lehet, ami mégiscsak elkerülhetetlen.

De most dolog, félévi statisztika "á lá extrabonyodalom" mártással.

==T== 2010.01.19. 18:11:17

@kristofnagy: Akiknek egy pedofil 68-as az egyik erkölcsi példaképük + ha jól tudom a kendermagosokkal is szoros kapcsolatuk van az nálam nem játszik.

G. Wolf 2010.01.19. 18:12:04

@==T==:

ez az "annyi pénzből amit elloptnak" ez populista válasz volt... értelme nem sok...

@Tom Sawyer:

Mert nem csak annyiból áll hogy azt a plusz 40-50 ezer embert KIVONOD a termelési oldalról, hanem emelett el is kell látni, továbbá a hadsereg egy kifejezetten drága szórakozás, úgyhogy ahhoz hogy értelme is legyen horribilis összegeket kéne rákölteni, de ez még megoldható (nyilván másnak a kárára) viszont ami a legnagyobb bajom ezzel hogy nem látom az értelmét? minek Mo-ra ekkora hadsereg?

Visszatérve egy kicsit ==T== -hez is, ugyanazt a pénzt sokkal hatékonyabban is lehetne használni pl az oktatásban, szóval nem mindegy hogy 40-50 ezer ember ellébecol vagy inkább valami hasznosat tanítani nekik amiből hátha hasznos termelővé tudnak válni

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2010.01.19. 18:13:42

@Naszta:

"szerintem csak meg kell kérdezni az x^2-1=0 zérus helyeit. Aki ezt nem tudja, az nem szavazhat."

Lehetnének fokozatok is:
1) Sima egyismeretlenes szöveges feladat
2.) Másodfokú megoldóképlet
3.) Egyszerűbb differenciálás
4.)
a)
Másodrendű inhomogén diffegyenlet megoldása.... :D
4.
b)
Homogén lináris egyenletrendszer mátrixának felírása és megoldása Gauss-Jordan eliminációval.

Komplett BME-s matek szigót vissza lehetne kérdezni... :D

Jelentősen nőne a műszaki- és természettudományos oktatás iránti érdeklődés...

A nick már létezik 2010.01.19. 18:13:48

Csak szólnék,hogy az idézett szöveg úgy kezdődik:

"HA le kell menni kutyába..."

Azért az a "ha" szócska ott az elején szerintem elég fontos. Szóval a dal nem arról szól, hogy itt az idő lemenni kutyába, hanem hogy HA netán úgy adódna, hogy - ok miatt - le kell menni, akkor mi az ildomos.

(Valamint Kossuth Lajos sem azt izente, hogy mindnyájunknak el kell menni, hanem azt, hogy majd ha még egyszer azt izeni, akkor kell elmenni.)

m.logic 2010.01.19. 18:13:57

Nem lehetne februárban vagy márciusban választani? Már most nagyon elegem van az egészből. Akinek meg nincs kialakult véleménye a pártokról, az maradjon otthon.

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 18:14:25

@Naszta: "nagyon kíváncsi vagyok, hogy Te kire voksolsz! Ha nem lenne itt publikus, küldheted máshogy is! :) Felőlem lehet a választások után is! :)"

Nekem van egy gyanúm, s szerintem eddig nem erre a pártra szavazott.

Olvasd el a hozzászólásait, szerintem érezhető. (legalábbis az biztosan, hogy kire nem, és innen már nem nehéz kikövetkeztetni, hogy ki az az egy, aki marad:-)

G. Wolf 2010.01.19. 18:14:35

@==T==:

"A 70-72 000 nem egy nagy szám, a rendszerváltás előtt ennek duplája volt a létszám" - valóban sokkal több volt, ha jól tudom a csúcs valahol 300e körül volt... irdatlan és értelmetlen.

Amúg a tömeghadseregek ideje lejárt. Ma már nem fog két reguláris erő megütközni. Sokkal inkább egyik oldalon rendfentartó erők másik oldalnon ilyen olyan rejtőzködő KICSI érdekcsoportok vannak.

(kicsi - értsd egy állami méretekhez képest)

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 18:16:19

@Naszta: "mondjuk ebből a sz@rkupacból tényleg nehéz választani... :) Én is kínomban fogok szavazni, de már kb. tudom kire"

Csak nem az MDF-re fogsz?
(szintén nagy tehetség kellett a leleplezéshez)

:-)

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2010.01.19. 18:16:42

Ami valamiféle beugró zh-t illeti választás előtt, lehetnének alapvető politikai ismeretekre vonatkozó kérdések is:
pl.:
Hogy hívják az aktuális miniszterelnököt?

Esetleg trükkösebb:
Ellenzéki párt-e az SZDSZ?

Még trükkösebb:
Bal- vagy jobboldali az MDF? :)

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 18:19:36

@radala: "A fideszre fog:-) (TG)"

Tudtam, hogy zseni vagy:-)

==T== 2010.01.19. 18:30:15

@G. Wolf: Bocs, de ez egy damagóg maszlag. Ha megindul a népáradat délről, meg keletről, akkor bizony kell majd a tömeghadsereg...

Balt 2010.01.19. 18:35:46

@radala: "Amúgy meg szerintem a nyugdíjbiztosítók privatizálását (vagy tök mindegy mit) SL is megküldte az AB-nek, magyarán az egy valóban gázos törvény."

Milyen igaz! Megjegyzem: engem is felháborít, ha megvonják a mnyp. örökölhetőségét, mert ez sokat nyomott a latban, amikor (Hornék idején) oda váltottam...

Balt 2010.01.19. 18:37:18

@Naszta: Ideje a Jobbikot is bevonni a Retkes-Bokros-csapatba, különösen, ha a Fidesz 2/3-tól való elütése a cél... :)))

Balt 2010.01.19. 18:40:16

@török gábor: "megvan a véleményem, ha a magán-nyugdíjpénztárak esetén valaki privatizációról beszél"

Hívhatjuk akárhogy, egy tény: a tag jelen jogai csorbulnak, a hazai kis társaságokat meg mindenképpen külföldi kezekre akarták játszani, más szándék nem látszik mögötte.

reccs 2010.01.19. 18:40:52

@G. Wolf:
Mégpedig azért mondom hogy baromság egy konkrét MATEMATIKAI feladathoz kötni, mert nem csak matekról van szó. (hozzáteszem hogy x^2-1=0 zérus helyeit én se tudom...)

Remélem, nincs érettségid.

G. Wolf 2010.01.19. 18:40:55

@==T==:

csakhogy ennek semmiféle valós és racionális jele nincsen.

én inkább a kisebb de profi hadsereg híve vagyok, szeirntem kb 10e fő bőven elég Magyarországra. Viszont azok nagyon jól fizetettek (megnézni menniy az EU-s átlag és megadnám simán). Hozzá tartozó korunknak megfelelő technikai ellátottsággal.

Túlzott fegyverkezésnek meg láttuk már mi lett az eredménye, szó szerint saját páncélja alatt roppant össze a rendszer 89-ben.

Ha valaki szeret számolgatni egyszer kiszámolhatná hogy a lakosság hány százaléka van honvédelem terlületén itthon, és egy két fejlettebb államban (usa, fr, német, uk stb...) nem lennék meglepve ha az jönne ki hogy nálunk magasabb arányú. Bár tudni nem tudom, és első klikkre nem is találtam még csak iránymutató adatot se.

vörös csepel 01111 (törölt) 2010.01.19. 18:44:25

@G. Wolf:
Ezt a katonai szakértők sem nagyon merik kijelenteni egyértelműen.

Jövőben milyen háborúk lesznek ? Ki tudja. De benézed egy tömeghadserreggel szemben alaposan , ha csak elit egységeid vannak. ;)

G. Wolf 2010.01.19. 18:44:51

@reccs:

Reményeim szerint szeptemberben második fajta diplomámat kezdem meg de mindegy... igaz nem reál vonalon, nem is véletlen, mivel a számok világa soha nem vonzott a kellő minimumnál jobban.

Viszont jelen esetben a fentebb említett kérdések neked is állnak :) remélem ismertetni tudod kellő pontossággal pl a választójogi törvényt;vagy a többit amit írtam... csak mert saját szakmájába könnyebben penge az ember.

(és mielőtt bárki félreértene én nem ilyenekhez kötném a szellemi cenzust, hanem sima érettségihez)

reccs 2010.01.19. 18:49:30

@G. Wolf:
Lefordítom, azt kérdezték, hogy melyik az a két szám, amelynek a négyzete 1.
Aki ezt nem tudja, annak ne adjanak érettségi bizonyítványt. Mondom ezt bölcsész diplomával.
Bocs, nem személyeskedni akartam, de ez szerintem olyan, mintha valaki nem tudja, ki volt Petőfi Sándor.

G. Wolf 2010.01.19. 18:50:23

"A tömeghadseregek kora lejárt, a haderõ létszáma egyre kisebb lesz, fegyverzetének mennyisége és alakulatainak száma egyre jobban csökken."

www.zmne.hu/kulso/mhtt/hadtudomany/2003/3/02varhegyi/Chapter1.htm

Azt hiszem a ZMNE-nél biztosabb forrás jelen kérdésben nem nagyon van :)

==T== 2010.01.19. 19:03:39

@G. Wolf: Ennél kissebb hova lenne?

==T== 2010.01.19. 19:04:35

@G. Wolf: Erre nem vennék mérget...

G. Wolf 2010.01.19. 19:08:13

@reccs:

ez van... tényleg nem esett le... majd visszaaszom ha végeztem minden tanulmányommal :)

@==T==:

"Erre nem vennék mérget..." - ezzel nem tudok mit kezdeni, szerintem a ZMNE-nél nem nagyon van jelenleg kompetensebb, bár ez csak egy vélemény, kicsit rákeresve olyat is lehet találni ami boncolgatja a kérdést hogy kell-e tömeghadsereg és ha igen mekkora. Viszont olyan írást nem találtam ami egyértelműen csak a tömeghadsereg mellett tenné le a voksát - csak olyan ami megfontolja a kérdést.

Véleményed elfogadom, de nem értek egyet.

rockjano 2010.01.19. 19:11:32

Van egy baromi nagy különbség a mostani és a 4 vagy 8 évvel ezelőtti kampányok között.

Mégpedig az hogy az egyik nagypárt ma itt annyival vezet hogy abból képtelenség veszíteni. KÉPTELENSÉG. Ha nem kampányolnak egy szót sem vagy még a 2006-osnál is rosszabb kampányt visznek akkor sem.

És az alapvető különbség.

A Fidesz ma megengedhetné magának hogy egy normális demagógiákkal nem foglalkozó kampányt vigyen úgyis bőven nyerne legfeljebb nem 2/3-al.

Ezzel viszont elképesztő erkölcsi tőkét gyűjthetne és könnyen lehet hogy bebetonozná magát több ciklusra. De erre vagy képtelenek vagy nem eléggé okosak hozzá vagy nagyon kéne a 2/3??

Nem tudom. Az mszp jelenlegi helyzetében ismerve az ország lakóinak és saját táboruk lelkületét nem igen tehet mást minthogy ilyen demagóg kampányt folytasson és tegye azt majd ellenzékből is. Ezt én elitélem de ez a realitás.

Normális kampányt vagy kispárt folytathat aki úgysem kerül hatalomra vagy egy olyan aki már úgyis nyert.

ÉS A FIDESZ MÁR NYERT!!! ez nagy különbség.

(ja és törjön le a kezem ha akár mszp-re akár fideszre szavazok tavasszal)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.19. 19:12:24

@Non est volentis:

Jut eszembe erről:

Tudod, miben halt meg Cauchy?
.
.
.
.
Kapott egy sorozatot.
:o))

Murderface 2010.01.19. 19:16:48

Kutyák? Inkább Disznók. Vagy galandférgek. Mindegyik, kivétel nélkül.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.01.19. 19:18:34

Nem értem én ezt a hadsereg iránti vágyat, katonának lenni csak akkor jó, ha te vagy a parancsnok. Magyarországot meg nem akarja megtámadni senki, ha meg mégis, akkor nem 70.000 géppityus katona vagy tankok állíthatják meg, hanem korszerű fegyverzet.

sárkányfő 2010.01.19. 19:19:43

@poszt:
Először is, nevezzük nevén a dolgokat, ahogy a lopás nem csenés, a hazugság nem füllentés (legfeljebb ha gyerekek csinálják), úgy az a jelenség, amit a politikusok csinálnak, az nem más, mint vegytiszta, kalória- és IQ-mentes, sötét demagógia, hülyeség, a választók szédítése.

Azt én is érteni vélem miért nyomatják ezt a barom pártok barom politikusai, csak az értés nem megértés, és pláne nem felmentés. És Navracsics meg Mesterházy, ha a szavazatokért eladják a hitelüket és az IQ-jukat, akkor ne várják el, hogy hiteles és okos emberként tekintsünk rájuk. Valamit valamiért. Tőlem nem kapnak felmentést.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.01.19. 19:21:38

@Non est volentis: kössz a másodrendű inhomogént tanulom éppen....

sárkányfő 2010.01.19. 19:22:00

Gábor, hányan szokták olvasni a posztjaidat? Ahogy elnézem a kommentelők gyakorlatilag zártkörű klubot alkotnak, kb. 2 tucat név szokott ismétlődni, oszt ennyi.
És a kommentek olvasása rajtunk kívül érdekel még valakit? :)

pandacsökiboborján 2010.01.19. 19:24:32

Az ilyen "játékot" ki lehetne küszöbölni azzal, hogy csak azok rendelkezzenek szavazati jogal,akik aktív adó- és járulék befizetők!
Ne azok döntsenek az ország sorsáról, jövőjéről akik 16 éve segélyen élnek, vagy 23 éve nyugdíjasok.
A Fidesz meg minek reagál ilyen MSzP-s kijelentésekre? Azt se hiszik már el az emberek Lendvaiéknak, amit kérdeznek.

Netuddki. 2010.01.19. 19:30:04

Gennyes tus és redvás szendvics (szó szerint: irrigátor és ganaj).
Na ezek közül lehet majd választani tavasszal.

török gábor 2010.01.19. 19:30:11

@ó jaj:

naponta pár ezren, a legtöbb eddig 13 ezer látogató (21 ezer oldalletöltés) volt.

hogy kit mi érdekel, azt nem tudom. nekem úgy tűnik, hogy itt meglepően sok értelmes és elemző jellegű hozzászólás akad.

Netuddki. 2010.01.19. 19:34:10

@rockjano: "Mégpedig az hogy az egyik nagypárt ma itt annyival vezet hogy abból képtelenség veszíteni."

:)))

Valahogy számolni azt nem tudnak a fijjugg. Mindenesetre sokkal többen utálják OV-t, mint amit saját magának valaha is bevallana.
Enyhe többség lesz az csak, nem elsöprő. Ezt most borítékolom.

akakukk 2010.01.19. 19:37:08

@Jaffar: (-a fidesz csak kevesebbet lop, csal, hazudik)

Igen, de mi meg azt tanultuk hogy a mennyissegi valtozasok minosegibe csapnak at! Az MSZP kormanyzas eme tetel fenyes bizonyiteka, hihihi!

pannonfunk 2010.01.19. 19:39:30

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=82): jajj, malac beírtam a megoldást, azt mondtad, hogy moderálod, nem? Erre látom....

sárkányfő 2010.01.19. 19:40:20

@török gábor: Ez egész jó arány, gratulálok. Máris befogtál pár politikai újságot.

Azt hallottam egyszer egy polelemző cég vezetőjétől, hogy Magyarországon 80-100.000 ember foglalkozik közvetlenül a politikával. Azaz ők olvasnak és néznek politikai anyagokat, és ők a Te potenciális olvasóid is. De te ezt biztos jobban tudod :)

A nick már létezik 2010.01.19. 19:40:35

@Naszta:
"szerintem csak meg kell kérdezni az x^2-1=0 zérus helyeit. Aki ezt nem tudja, az nem szavazhat."

Mivel ez a feladat így megfogalmazva (felírva) hülyeség, máris kizártad magad a szavazók köréből. Ezúton gratulálok.

@==T==:
Na igen, valami olyasmi kéne, mint az 50-es - 60-as években, amikor lágy szavú kiképzőőrmesterek altatódalt dúdolgatva ringatták álomba a rossz alvó kiskatonákat.
De biztos tudsz te még több hülyeséget is.

@Non est volentis:
Szerintem nem matematikusválasztásról van szó.
Mi lenne, ha vennénk bele mondjuk helyesírási példákat is, és aki azt nem tudja, nem szavazhat?
Mondjuk az, aki kötőjelezi a műszaki szót a "műszaki és természettudományos oktatás" szintagmában?

Mit szólnál esetleg pár irodalmi vagy képzőművészeti kérdéshez is?
Vagy csak a mérnök-szakbarbár vonal játszik?

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2010.01.19. 19:42:49

@török gábor:

Amúgy érdekelne, hogy mi a véleményed a fiatal politikusokról, illetve magáról a politikus utánpótlás rendszeréről (ha van ilyen).

Tölgyessynek volt egy olyan észrevétele a baloldal kapcsán, hogy csak karrierpolitikusok vannak a fiatalok között. És bármennyire is ironikus, de kb Gyurcsány volt az utolsó fiatalabb köztük, akinek volt valami "világmegváltó" elképzelése is. (ami sajnos még most is megvan).
Úgy láttam, T.-nek visszatérő gondolata, hogy hiányol friss új arcokat, akikben él a tűz és tényleg valamiféle vízió is van bennük Magyarország jövőjével kapcsolatban.

Szerintem ez is a politológiához tartozik, csak talán kevésbé pillanatnyi helyzetelemzés, mint inkább egy hosszabb folyamat áttekintése. Ez a mai Fidelitasos kiszólása Viktornak pl tanulságos volt (nem azért, hanem annak ellenére indult xy, hogy Fidelitasos)

Szóval szerintem ez a téma is megérne egy posztot. Miért csak a régi káderek vannak döntő többségben. (MSZP első 10 helyén 1 új arc van 2006-hoz képest Mesterházyn kívül: Kovács László...

akakukk 2010.01.19. 19:42:58

@rockjano: Ezt mar elemezte TG rendesen. Nem mindegy, mennyivel nyer. Ha a 2/3-ra hajt, az szvsz szuken lesz meg, ezert laviroz. De amugy egyetertek Veled, es kicsit felek, a "ki sokat markol, keveset fog" esete fog fennalni.

egyenlítő 2010.01.19. 19:44:36

Hetvenezres hadsereg? Ez a Szent Korona - Turul - Nagymagyarország szentháromság megcsúfolása!

Félmilliós honvédsereget! Minden második forintot hős katonáinknak!

(Csak a szomszédok meg ne hallják!)

A nick már létezik 2010.01.19. 19:45:16

@reccs:
Azért nem tudja, mert ennek így nincsenek zérushelyei. Van két megoldása, és slussz.
Zérushelyei akkor lennének, konkrétan kettő, ha a függvény úgy lenne felírva, hogy f(x)= x^2-1.

G. Wolf 2010.01.19. 19:46:23

@A nick már létezik:

még a végén kiderül hogy nem kell visszaadni az érettségimet :)

A nick már létezik 2010.01.19. 19:47:10

@reccs:
Valóban ezt akarták kérdezni, de hülyeséget kérdeztek.
Ennyit arról, ha nagyobb az arc, mint az agy.

egyenlítő 2010.01.19. 19:47:27

Érdekes lenne ez a szavazási cenzus. Vajon mi lenne jobb: ha csak a milliárdosok szavazhatnának, vagy ha a Magyarországon bejegyzett, külföldi tulajdonosú vállalatok is (persze a befizetett adójuk arányában)?

Netuddki. 2010.01.19. 19:47:56

@radala: "rég volt 2002, de nem emlékszem semmi kutyaságra a Fidesztől."

Csak, hogy felfrissítsem a memódat:
- Ezüsthajó
- TSZ-eknek kegyelemdöfés.
- Koronaúsztatás.
- Kőbánya.
- Országjáró.
- Széchenyi terv (persze lehet ez csak nekem nem tiszta).
- Bánk Bán.
- Emberek egymásnak ugrasztása (bár ezt azóta folyamatosan művelik).
- ...

A legnagyobb vétküknek mindenesetre azt tartom, hogy ugyanúgy nem tették rendbe a gazdaságot (adók, újraelosztás, közigazgatás, oktatás, stb.) mint az elődeik. Sőt én viszont semmi említésre méltóra nem emlékszem amit tettek volna az országért és az állampolgárokért.

Netuddki. 2010.01.19. 19:48:51

@kovi1970: Tokaj szőlővesszeit kifelejtettem. :(

A nick már létezik 2010.01.19. 19:50:20

@rockjano:
A 2/3 viszont semmiképp nem lesz meg, bármit tesznek is.

Ahhoz túl sokan utálják az országban Orbánt, és azok semmiképp nem szavazanak rá.

A nick már létezik 2010.01.19. 19:56:38

@pandacsökiboborján:
Szerintem a nyugdíjasok elég sokat tettek az országért ahhoz, hogy szavazati joguk legyen.

Mi van, ennyire fosnak a fideszesek, hogy mindenkitől el akarják venni a szavazati jogot?

Netuddki. 2010.01.19. 19:57:47

@Non est volentis: "Miért csak a régi káderek vannak döntő többségben."

Mér, mér, hát a pézér.

Nem világmegváltás kell ide, hanem az emberekkel megértetni, hogy a saját sorsukon csak ők tudnak változtatni. Csak épp ez felesleges elvárás a kecskéktől akikre a káposzta őrzését bízták.
22-es csapdája.
Semelyik esélyes párt nem fog itt változást hozni. Na ezt is lehet borítékolni.
Drasztikus adócsökkentéssel kéne indítani. A Fidesz ígér adócsökkentést, de max. 5% lesz belőle, hacsak el nem feledkeznek róla. Na ezt is borítékolom. :(

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2010.01.19. 19:59:28

@A nick már létezik:

"Szerintem nem matematikusválasztásról van szó.
Mi lenne, ha vennénk bele mondjuk helyesírási példákat is, és aki azt nem tudja, nem szavazhat?"

Központozásra nem feltétlenül szoktam odafigyelni blogos hozzászólásoknál. De a kedvedért majd mindig kiírom legközelebb, hogy "Vigyázat ironizálok!" és "Ne értsd szó szerint!", és akkor nem kell megsértődnöd a matematikusválasztáson.

akakukk 2010.01.19. 19:59:33

@kovi1970: Haaat, en ugy emlekszem Medgyessy Peter es Orban Viktor meg azon TV-vitazott, hogy 2006-ban vagy 2007-ben legyen-e Euro.

A nick már létezik 2010.01.19. 20:00:21

@kovi1970:
Kaya Ibrahim és Joszip Tot kimaradt.
Meg a júniusban üresen átadott államkincstár.
Meg a haveroknak a választás elvégzése után, ügyvezető kormányként pofátlanul átjátszott állami vagyon.
A hosszú bitek éjszakája Simicska vezetésével (APEH).

És biztos van, amire én sem emlékszem.

pandacsökiboborján 2010.01.19. 20:03:55

@A nick már létezik: kikérem magamnak! nem vagyok Fideszes. Azért az mégis gáz, hogy száraz tésztáért veszik meg a sook tahó cigány szavazatáz .
Akkor legyen más korlát: mint az USAnkában előtte regisztráltatni kell pár hónappal. Akit komolyan érdekel a választás, az úgyis veszi a fáradtságot.
De ebben az országban vagy 1.5 millió ember melózik, ők tartják el a többit, őket szopatja a legjobban a kedves állam, és mégsem ők döntenek...

rockjano 2010.01.19. 20:04:35

@kovi1970: Hááát én ennél jobban bízom a közvélemény kutatásokban. A baloldalt valóban sokszor alámérik de azért ma már nem annyira.

Szerintem teljesen biztos az elsöprő fidesz győzelem a 2/3-viszont TALÁN kétséges.

Egyébként ha a mostani kutatásokat nézzük akkor a 2/3 is teljesen biztos (ismerve a választási rendszerünket).

egyenlítő 2010.01.19. 20:05:03

@kovi1970: Ki fogja azt a néhány átmeneti évet megfinanszírozni, amíg 20 % lesz a hiány, és mi lesz, ha nem jön be a tipp?

A nick már létezik 2010.01.19. 20:06:20

@Non est volentis:
Ja, meg a matematikai képletekre sem, ahogy látom.

Csak akkor meg minek írod őket?

(A Vigyázat után pedig vessző... csak szólok. Pedig a végzettségem nekem is mérnök, nem nyelvész, csak zavar, ha valaki ennyire egyoldalú, mint pl. te itt. Ahogy a másik oldalról meg hülyeségnek tartom azt, hogy nem kapsz mérnöki diplomát nyelvvizsga nélkül - nekem azért van 2, szóval nem azért mondom, mert nem tudtam volna megcsinálni -, nyelvészdiplomát viszont kapsz matek- vagy fizikaszigorlat nélkül. Egyszerűen nem fair, pláne nem az, ha megnézzük, hogy melyik szakon mit kell megtanulnod.)

Netuddki. 2010.01.19. 20:06:45

@egyenlítő: Szerintem felejtsétek már el ezt a ki szavazhat ki nem dolgot. Gondolom itt aki mások szavazati jogát korlátozná az saját magát tökéletesen alkalmasnak gondolná rá. Pedig tükörbe nézhetne, ha már ilyen hülyeség az eszébe jutott.
Továbbképzésnek javaslom az előbb már belinkelt South Park epizódot.

Ja még egy. Nem sírni kellene itt, hanem egy normális pártot létrehozni, normális célokkal. Mindjárt kiderülne több értelmes ember van mint gondolnátok. De úgy, hogy gyakorlatilag nincs felhozatal győz az információs entrópia minimuma. Azaz 50-50% felé fog tendálni a végeredmény. (Leszámítva a kicsikre adott szavazatokat).

rockjano 2010.01.19. 20:07:34

@akakukk: Igen nem kéne akarni "annyira" nyerni.
És mégegy ha Orbán több ciklust akar valamilyen szinten meg kell próbálnia kiegyezni a baloldali értelmiséggel. Hagyni kell teret, pénzt nekik is.
Nem kell hogy szeressék de legalább elfogadják. Ehhez kell bölcsesség, nem tudom meglesz-e benne.

Ennek nagyon ellene van a saját értelmisége, de egy nagyarányú győzelem után ovi szinte akármit megtehet a saját táborában.

pannonfunk 2010.01.19. 20:08:36

@kovi1970: Ezek közül az Ezüsthajó az, ami jogos, azóta sincsen megoldva a pártok finanszírozása. Az összes többi max. egyéni véleménybeli különbség, vagy csak szépen bekajáltad a szoci propagandát. Pl. országjáró stílusú kormánykiadvány, amelyet minden otthonba eljuttattak, a Gyurcsány-kormány alatt is volt. Az miért nem annyira bicskanyitogató? Mert nem dumálták vele tele az agyadat.

Ja, amúgy a Kaya Ibrahim, meg a Joszip Tot is jogos. Nagyjából ugyanaz, pártfinanszírozási probléma. De akkor hagy kérdezzek vissza: az mszp-nek honnan volt pénze 10 emeletes fletó-képeket kirakni? Mert az kijött a 365 millából, mi?

A nick már létezik 2010.01.19. 20:08:39

@pandacsökiboborján:
Miért, nedves tésztáért jobb lenne?
Egyébként mindkét oldal ezt teszi.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.01.19. 20:10:13

@rockjano: Ez a baloldali értelmiség mostanáig bujkált, vagy ők azok akikekhez szerencséje volt az országnak az elmúlt 20 évben?

rockjano 2010.01.19. 20:12:16

@A nick már létezik: Na ez a különbség! Az OV utálat ideje-korszaka lejárt. Ezzel már nem lehet választást nyerni. (egyébként a GYF-ezés is döglött ló)

Ma nem az a baja a baloldalnak hogy nem utálják eléggé OV-t sokan (mert szerintem igen) hanem hogy az mszp-t nem szereti még a saját tábora sem eléggé, nem tudtak hitelesek lenni és maradni. Ebben sokaknak van nagy hibája GyF-től az egész pártvezetésig + korrupció stb...

Az mszp csak a fiatalokkal nyerhet választást ha valaha még fog.
És a fidesznek is lesz még gondja saját öregedő politikusaikkal (lásd ovi-fidelitas vita, ezek valós problémák lesznek ott is).

Lehet hogy a baloldalnak hosszú távon nagyon jót fog tenni ez a mostani számukra szörnyű állapot és hatalmas vereség, kierőszakolja a nemzedékváltást.

A nick már létezik 2010.01.19. 20:12:29

@pannonfunk:
Konkrétan a 10 emeletes Fletó-kép az kb. 1 milkából kijött, nyomtatással és felületbérlettel együtt is. :-)
Meg egyébként is 386 milla. Az év napjainak számával kevered a parlamenti képviselőkét.

pipacsaripacspapucs 2010.01.19. 20:13:30

Szegény Varga Mihály, nem kéne azért ennyire kritizálni amiat, mert egyszer véletlenül elbambult, és nem ment le kutyába!

Netuddki. 2010.01.19. 20:14:16

@egyenlítő: Ki mondta, hogy kevesebb lesz az adóbevétel egy drasztikus adócsökkentés után? Azt ugye nem lehet mérni hányan kerülik el az adófizetést és ebből következően pontosan mennyivel kevesebb adóbevétel van.
De egy adócsökkentés ugye nincs magában. Ezt az értelmetlen újraelosztást és pazarlást is meg kell szüntetni.

Ki finanszírozza? Aki idáig is. Mert pénz tömegében nem lesz kevesebb, csak az állampolgárok rendelkeznek az elköltéséről. Az biztos, hogy pár embernek rosszabb lenne aki ennek a rendszernek a haszonélvezője volt, de szerintem azért a többség jobban járna azzal, hogy megszűnne az állampolgárok törvényszegésre kényszerítése és a beszedett adók elherdálása.

rockjano 2010.01.19. 20:15:03

@blas: nem ők azok akik a klubrádióban-A-TV-n szerepelnek és még nagyon sokan mások. De van egy jobboldali értemiség HÍRTV-ECHO- NEMZET stb. amelyik ha lehet még náluk is szörnyűbb.

Minkét társaság egyébként öregszik eléggé. A fiatalok vagy máshogy gondolkoznak kissé minkét oldalon vagy kiszolgálják az előző generációt hatalmi érdekekből, minkét oldalon.

A nick már létezik 2010.01.19. 20:16:46

@rockjano:
Szerinted.
Vidéken Orbánt egy kanál vízbe bele tudnák fojtani.
Választást nyerni nem tud ezzel az MSZP, de a Fidesz nagyon sokat tud vele veszíteni. Szerintem valahol max. 50-55% környékére tud majd eljutni, és a MSZP is hoz kb. 30-at (lehet, hogy többet is). A többit meg elosztja a többi.

rockjano 2010.01.19. 20:17:41

@A nick már létezik: és micsoda egy barom mértéktévesztés volt az akkor is. GyF azért nem egy BradPitt, már akkor sem értettem. (volt aki a füle mögött lakott :-)))

Mondjuk a fidesz kampánya még az övékénél is rosszabb volt (pedig az se volt jó)

pandacsökiboborján 2010.01.19. 20:18:00

Kedves Török Gábot! A múlt héten azt, mondta a tévében Tölgyessy Péter, hogy a Jobbik a fiatalok körében sokkal népszerűbb,mint akár az MSzP akár a Fidesz. Már nem tudom,hol olvastam, hogy a 40 év alatti korosztályban az MSzP midössze 8% áll(t). Nincsenek erre vonatkozó aktuális felmérések?

Netuddki. 2010.01.19. 20:19:14

@pannonfunk: Hát én a gyurcsány alatt nem emlékszem országjáróra. De arra kifejezetten, amikor egy ilyet kinyitottam és az agyam eldobtam a sok baromságtól ami abban volt. Appedig a fidesz "alatt" került kiadásra.

A fenti felsorolással persze nem a ki a nagyobb tolvaj sorba akartam beállni. Mert tolvaj az aki lop, mindegy mennyit.

egyenlítő 2010.01.19. 20:19:41

Szerintem nem is szavazni kellene, hanem sorsolni választókerületenként egy-egy képviselőt.

Ezután pályázhatnának a pártok kormányprogrammal. 100 nap türelmi idő után, ha elégedetlen a parlament, lehet új pályázatot kiírni, ha pedig elégedett, maradhat húsz évig is a kormánypárt.

Havonta meg újrasorsolni 4-4 választókerületben.

rockjano 2010.01.19. 20:19:45

@A nick már létezik:
"Vidéken Orbánt egy kanál vízbe bele tudnák fojtani." miért gondolod?? komolyan én sem szeretem de azért nem hiszem hogy ennyire utálnák.

"valahol max. 50-55% környékére tud majd eljutni"

na ja kb reális csak parlamenti matematika szerint az már majdnem 2/3. Nézd meg mennyi volt a különbség az elmúlt 2 választáskor nem sok.

rockjano 2010.01.19. 20:21:23

@pandacsökiboborján: " 40 év alatti korosztályban az MSzP midössze 8% áll" Ez az mszp legnagyobb baja, de ellenzékben azért ez javulhat. (pláne mondjuk 2 ciklus alatt :-))))

Netuddki. 2010.01.19. 20:24:36

@egyenlítő: Szerintem meg egyenesen meg kéne szüntetni a listás bejutást és a pártokra való szavazást. Majd a saját körzetükben eldöntenék az emberek kit tartanak érdemesnek a bejutásra. Aztán maguk közül választanának miniszterelnököt. Ha meg nem válik be valamelyik képviselő akkor simán vissza lehetne hívni.

egyenlítő 2010.01.19. 20:25:16

@kovi1970:

Pár embernek?

Közalkalmazottak, egészségügy, oktatás, mezőgazdaság, nyugdíj, családi pótlék, gyes, stb.

Plusz adóbevétel meg csak akkor lesz, ha a megmaradt pénzt beruházásokra fordítják, abból (külföldre) eladható termék lesz, és nyereséget hoz. Ha ez így történik (és nem importból származó fogyasztás lesz belőle), akkor is több év kell hozzá.

Netuddki. 2010.01.19. 20:26:13

@kovi1970: Mármint a bejutott képviselők választanának maguk közül ME-öt.

MCsaba · http://alegy.blog.hu/ 2010.01.19. 20:28:35

Pont ma mondta a nagymamám, hogy kapott 4 ezer ft emelést! Ami jó, csak valamiért ugye kampányszagúnak tűnik az egész.. igaz az új kormány is emelni fog majd, nem??

.. de szeretnék már nyugdíjas lenni, a pártok kedvence! Már csak 4x év és meglesz!

egyenlítő 2010.01.19. 20:30:11

@kovi1970: Maguk közül nem tudnak választani. Már a választókörzetekben sem, mert ki a fene ismeri a 30.000 választópolgártársát, illetve kit ismernek tízezren? Miniszterelnöknek pedig megfelelő személyiség kell (aki nem terem minden bokorban), aki csak hosszabb idő alatt választódik ki. Komoly stábra, szakértőkre is szükség van.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.01.19. 20:30:20

Egyre jobban utalom a politikat.
Pedig tolem es a tobbi olyan embertol fugg a jovonk akikkel szinten megutaltattak a politikat.

török gábor 2010.01.19. 20:32:42

@pandacsökiboborján: aktuálist nem láttam, de feltehetően mostanában majd megszaporodnak a felmérések. Amúgy az kétségtelen, hogy a Jobbik az első szavazók korosztályában nagyon jól áll.

Netuddki. 2010.01.19. 20:33:05

@egyenlítő: "Plusz adóbevétel meg csak akkor lesz, ha a megmaradt pénzt beruházásokra fordítják, abból (külföldre) eladható termék lesz, "

??? Valamit itt keversz szerintem. :)

Adóbevétel abból van, hogy az emberek fogyasztanak és minden fogyasztás után befizetik az adót. Ami ha nem magas akkor valóban be is fogják fizetni.
De azzal, hogy fogyasztanak egyúttal munkalehetőséget is teremtenek a többi ember számára. Nem véletlen, hogy a béka segge alatt van nálunk a szolgáltatások mennyisége és színvonala.
Egyúttal a kevesebb adó miatt a gazdaságban fog forogni a pénz. Ami azért talán nem kicsit hatékonyabb, mint amit az állam ma művel vele.

pannonfunk 2010.01.19. 20:33:35

@A nick már létezik: Szerény számítások szerint is az mszp 2006-os kampánya kb. 3 milliárba került. Ugye, kezdjed el számolni, hogy nem egy fletó-kép volt, hanem csak Budapesten csak amerre jártam volt vagy 10. Meg a tévéreklám, újsághírdetések, internetes hírdetések, végigtelefonálni a teljes magyar lakosságot többször is, a szórólapok, az ezeket kihordók díjazása. És akkor a cigányoknak osztogatott gulyáslevest nem is számoltuk, ugye.

Persze ezt ne az ÁSZ honlaján keressed, mert a hivatalos könyvelés szerint ők is csak 386 milcsit költöttek a kampányra.

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.01.19. 20:35:14

Ne bízzál a 20 évünket elcsesző mutyizó, csaló, hazudós pártokban!
/FIDESZ-MDF-MSZP-SZDSZ/

LEHET MÁS A POLITIKA!

www.lehetmas.hu

pandacsökiboborján 2010.01.19. 20:37:49

@török gábor: hm.. akkor Kárpátia pólókat fogok árulni:)

Netuddki. 2010.01.19. 20:38:12

@egyenlítő: Miért most szerinted ismerem a képviselőnket. Max. akkor látom őket amikor választások előtt körbejárnak. Azután csak ahogy alszik a TV-ben a parlamentben. A lényeg a visszahívhatóságon lenne.

Nem tudnának maguk közül választani? Páratlan számú képviselő kellene és mindenkinek kötelező lenne a szavazás. ;)

pannonfunk 2010.01.19. 20:38:47

@kovi1970: Pedig volt, csak nem országjárónak hívták (még szép, azért annyira ők sem retardáltak :P) Lehet, hogy a postások egy része elszabotálta a kikézbesítést, mint ahogy az országjáró is csak papíron jutott el mindenkihez.

Egyébként nesze, ez egészen friss, ez lesz az országjáró reloaded by Bajnai:

hetivalasz.hu/itthon/a-fidesz-szerint-leleplezte-magat-a-gyurcsany-korszak-26573/

GGerg · http://gergoblogja.blog.hu 2010.01.19. 20:38:48

@egyenlítő:
Igen, anno ezt mondta az MSZP is. Talán erre kellett volna hitelt felvenni anno, ezt finanszírozni...

pandacsökiboborján 2010.01.19. 20:38:57

@rockjano: addigra megszűnnek. de lehet reaktiválják Biszku Bélát

G. Wolf 2010.01.19. 20:40:30

@pandacsökiboborján:
@török gábor:

pár napja kerestem iylesmit

www.konzervatorium.hu/cikkeink/3-koezeletpolitika/205-atigazolok2

én ezt találtam még a legjobbnak, bár ez is tavaj nyári... de elég jó

ha valaki tud frissebbet ami legalább ilyen részletes az dobja be pls a közösbe mert érdekelne

Netuddki. 2010.01.19. 20:40:56

@ORBÁN LÉPJEN HÁTRA , MLSZ elnöknek jó lehet!:

Hát, ha nem beszélnétek össze minden ződséget, talán még rátok is szavaznék. :)
Meg persze, ha nem a bejutásra, hanem a győzelemre hajtanátok. Sok múlik ám a hozzáálláson.

rockjano 2010.01.19. 20:50:21

@pandacsökiboborján: Erre ne fogadjál.

Naiviás azt hinni hogy amennyi pénz áll az mszp mögött megfognak szünni, esetleg átalakulnak ellenzékben kissé, de ezt sem hiszem, nagyon összetartóak tudnak lenni ha gáz van, most pedig van :-)

Az egész magyar társadalmat a fidesz féle szociális-konzervativizmus nem tudja lefedni ehhez kell az mszp konzervatív-szocializmusa is :-))).

De tényleg egyik párt kispolgáribb mint a másik?? nem???

A nick már létezik 2010.01.19. 20:50:29

@rockjano:
Sokat járok vidékre, és beszélgetni szoktam az emberekkel.

@pannonfunk:
Na ja, mert a Fidesz 386 milliót költött a kampányára, mi? Ne röhögtess.

@ORBÁN LÉPJEN HÁTRA , MLSZ elnöknek jó lehet!:
Az LMP leánykori neve SZDSZ. Szóval ott vannak az általad felsoroltak mutyizó, csaló, hazudós pártok között.

pandacsökiboborján 2010.01.19. 20:54:16

@rockjano: a pénz oda fog áramlani,aki könnyebben tudja majd képviselni az érdekeit. Egy haldoklóba nem fognak befektetni.

Yasashi Tanuki 2010.01.19. 21:00:55

Egyetlen megoldás van a kijózanodásra. A szavazati jogot korlátozni kell a nem minimálbéren bejelentett adófizetőke.

smartdrive 2010.01.19. 21:06:03

egész egyszerűen a jelenlegi politikai elit nem alkalmas arra, hogy a nyugdíjasok is szavazhassanak rájuk. el kell venni a nyugdíjasoktól a szavazati jogot

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.19. 21:06:07

@török gábor:

És ezért ha nem dugják el, akkor kiközösült erősek lehetnek 2014-ben, de én tartok tőle, h későn jönnek rá, h a cselekvő nemzeti gondolatnak kell radikálisnak lenni, de a közbeszédüknek pacifikálódni kell.

Mit jelent ez?

Amit most rikácsolva harsognak el két "szemkilövetők", három "magukfajták" és négy "palesztinirtók" között, azt ezek nélkül is elmondhatnák, kevésbé emelt hangon, és szólhatnának a nagygyűlés tömegében felharsanó "mocskos zsidók" miatt is, hogy pl. váltsanak arra mondjuk, h "le a cionizmussal", "le a gázai gyilkosokkal", vagy hogy mittomén, de meg kéne érteniük, h a zsidóság egyes entitásait (pl. Mazsihisz) bírálni lehet, sőt, időnként meg is érdemlik, de kollektíve felelőssé tenni a teljes etnikumot (jelentsen is az bármit), a zsidóság egyes entitásainak negatívumait általános tulajdonsággá formálni, és azt így megjeleníteni nem komilfó.

Nem tudom, világos-e?

pannonfunk 2010.01.19. 21:06:43

@A nick már létezik: Ha olvasnál is, és nem csak írnál, akkor látnád, hogy éppen erről beszéltem. Úgy kezdődött a thread, hogy Ezüsthajó -> baj van a pártfinanszírozással -> pl. a szoci kampány is túlköltekezett -> de nem! de igen! de nem! de igen! -> na jó, igen -> na ne röhögtess, a fidesz is.

Kezdjük előlről, vagy kitárgyaltuk?

A nick már létezik 2010.01.19. 21:07:31

@Yasashi Tanuki:
A szavazati jogot le kell korlátozni azokra, akik nemo lyan hülyék, hogy korlátozni akarják mások szavazati jogait.

rockjano 2010.01.19. 21:07:38

@A nick már létezik: "Sokat járok vidékre, és beszélgetni szoktam az emberekkel."

Én meg ott élek :-)))

Nállunk vicces van jobboldal és jobboldal helyileg (egyik fideszes másik régebbi sváb helyi) Na ezek úgy de úgy utálják egymást hogy pereskednek és egy kanál vízbe belefojtanák egymást.

nem kell ide mszp a jobboldal saját magával is össze tud veszni

Mi magyarok ilyenek vagyunk :-)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.19. 21:08:40

Bocs, ha ismétlés, de nem látom a kommentem!

@török gábor:

És ezért ha nem dugják el, akkor kiközösült erősek lehetnek 2014-ben, de én tartok tőle, h későn jönnek rá, h a cselekvő nemzeti gondolatnak kell radikálisnak lenni, de a közbeszédüknek pacifikálódni kell.

Mit jelent ez?

Amit most rikácsolva harsognak el két "szemkilövetők", három "magukfajták" és négy "palesztinirtók" között, azt ezek nélkül is elmondhatnák, kevésbé emelt hangon, és szólhatnának a nagygyűlés tömegében felharsanó "mocskos zsidók" miatt is, hogy pl. váltsanak arra mondjuk, h "le a cionizmussal", "le a gázai gyilkosokkal", vagy hogy mittomén, de meg kéne érteniük, h a zsidóság egyes entitásait (pl. Mazsihisz) bírálni lehet, sőt, időnként meg is érdemlik, de kollektíve felelőssé tenni a teljes etnikumot (jelentsen is az bármit), a zsidóság egyes entitásainak negatívumait általános tulajdonsággá formálni, és azt így megjeleníteni nem komilfó.

Nem tudom, világos-e?

rockjano 2010.01.19. 21:10:04

@pandacsökiboborján: panda..szerinted GyF miről beszélt Putyinnal moszkvában??? Kutyuskákról??? Vodkáztak???

Nekem lennének tippjeim :-)))

Te csak a vágyálmaidat képzed le.

Senkifia 2010.01.19. 21:10:47

a nyugdíjas találóskérdés megoldása ugye a Jobbik választási programja...na de már kitalálta más is... :)

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.01.19. 21:11:31

Nem akarok az értelmes De! Nem! vitába beleugatni, csak szólok, hogy az semmi alól nem mentesít senki, hogy de hiszen a másik is csinálta! Ezt úgy 4 éves kor környékén, az oviban megtanulják a gyerekek.

És hogy miért megy le kutyába?
Mert nem bízik. Se a programjában, se a közvélemény-kutatási adatokban. Valljuk be, mindkettő jogos. Így aztán tolják, ami a csövön kifér - hááát, közben kicsit mocskos, de mire leér, elfújja a szél.
Én meg nem szeretem ezt. Azt se, ha hülyének néznek.

Yasashi Tanuki 2010.01.19. 21:12:08

@A nick már létezik: Kiváncsi leszek hogyan fog megváltozni a véleményed 30 év múlva.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2010.01.19. 21:14:35

Egyszer és mindenkorra el kellene venni az inaktívak, köztük a nyuggerek szavazati jogát. Mindjárt lenne normális kampányunk. Az ország értelmesebbik felének nyilván tele a hócipője ezzel, de amíg ez a világképében, felfogásában ízigvérig kádárista zombitömeg ki nem hal, igenis hazudj Fidesz, hazudj MSZP (utóbbinak úgyis könnyen megy), ezeknek nem lehet és nem is szabad igazat mondani. Úgysem értik.

pandacsökiboborján 2010.01.19. 21:16:17

@rockjano: szerintem arról beszéltek, hogy lehet-e gyurcsányt is bebalzsamozni...

pandacsökiboborján 2010.01.19. 21:17:17

Állítólag arról is megállapodtak,hogy Lendvain kipróbálják és kicserélik a kupolateremben a Szent Koronára.

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 21:17:48

@rockjano: "40 év alatti korosztályban az MSzP midössze 8% áll" Ez az mszp legnagyobb baja, de ellenzékben azért ez javulhat. (pláne mondjuk 2 ciklus alatt :-))))"

Ez így van szerintem is.
Az MSZP-nek van sansza nyolc év alatt újra kormányképes erővé válni, szerintem több is, mint a parlamenti jelenlétben (és nem kormányon) szépen elkopó Jobbiknak. (szvsz a Jobbikot csak a kormányzati szerepvállalás, és egy merőben szokatlan, sajátos, ámde a gyakorlatban működőképes politika teheti tartósan népszerűvé, ti. a cigány bűnözés lemez lejárta utáni időkre gondolok)

A Viszont az MSZP-nek újra kell építenie magát most tényleg az alapoktól, és ez -vélhetően mindenki számára nyilvánvaló okokból kifolyólag- nem fog menni Lendvaival, Szekeressel, Kováccsal meg a többi többszörösen odakozmált vén bolsevikkel, de Gyurcsánnyal és tisztelt körével sem.
Új arcok kellenek, és most -kivételesen, ebben az esetben- lehet, hogy egy névcsere sem tenne rosszat nekik.
Maradhatna pár alapember, akik sikeresek, és vsz ezt a baloldal számára vészkorszaki nagyságrendű megrázkódtatást is túlélik (Botka, Szili, Tóth József, Szanyi, Avarkeszi stb...), és jöhetnének az újak, akik egy teljesen más, tényleg baloldali arcot mutathatnának (meg mondjuk az sem lenne hátrány, ha netán tényleg azok lennének).

A Fidesznek sincs könnyű dolga, ott O.V. után nincs élet, úgyhogy nekik is -a szocikhoz hasonlóan- el kéne kezdeni egy másik -hiteles!- csapatot kiépíteni.

Az MDF pedig... hát... remélem lassan véget ér a West Side Story...

Josef (K.) 2010.01.19. 21:21:13

@Non est volentis:

"Amúgy érdekelne, hogy mi a véleményed a fiatal politikusokról, illetve magáról a politikus utánpótlás rendszeréről (ha van ilyen)."

Ha nem is konkrétan a politikus utánpótlás rendszeréről, de egy-két igéretes fiatal politikusról már kifejtette a véleményét. A 22. blogbejegyzésében @török gábor: a következőket írta:
"a Fidesz-KDNP frakciószövetség talán legtehetségesebbnek tűnő fiatal politikusa, Rétvári Bence, aki igazi XXI. századi kereszténydemokratának látszik."
És linket is adott a honlapjára: retvari.hu .

Hoppá, egy igazi XXI. századi kereszténydemokrata! Gyorsan rákattintottam a honlapjára, ott az első link a blogjára vezetett...és...

Kiderült, hogy Gábor - aki korábban (3. bejegyzés) kifejtette , hogy "azok viselkedése antidemokratikus, akik antidemokratikusnak nevezik már jó előre"
a fidesz esetleges "kétharmados ténzkedéseit" (pl. az alkotmány ilyen-olyan megváltoztatása) - egy olyan embert tart "a Fidesz-KDNP frakciószövetség talán legtehetségesebbnek" fiatal politikusának, egy igazi XXI. századi kereszténydemokratának,
aki a blogjában a következők szavakkal kritizálja Andor László EU-biztosnak való jelölését:
"Érzelmileg elfogult, kirekesztő. Antidemokratikus eszméket vall a kommunizmussal kapcsolatban. Élesen, megosztóan nyilatkozik."
(Ez már akkor rajta volt a blogján, amikor TG belinkelte RB a honlapját.)

Kedves Gábor, RB ezen megjegyzéseit szerinted "rendben vannak"?

pandacsökiboborján 2010.01.19. 21:21:13

@mirrmurrkandúr: addig Szanyit elvonóra küldik, hátha szalonképesebb lesz?

kéremszépen 2010.01.19. 21:22:01

A Jobbik programjából van az idézet.

Mit nyertem?

(Esetleg egy 1 éves ingyenes előfizetést a torokgaborelemez.blog.hu-ra?)

6.Lenin 2010.01.19. 21:22:14

@Zsit (nyújtózós macs; révülettündér):

1-2 dologban tévedsz,A pártok viszont nem tévednek,nem rajtad múlik a győzelmük.

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 21:22:41

@A nick már létezik: "Az LMP leánykori neve SZDSZ. Szóval ott vannak az általad felsoroltak mutyizó, csaló, hazudós pártok között. "

It''s perfect.

pannonfunk 2010.01.19. 21:24:44

@mirrmurrkandúr: Hajjaj. Volt a Loppert Dani féle ifjusági tagozat, ott L.D. ellenére egészen meglepően értelmes arcok voltak, aztán ment a hajtépés a fidelitasszal. És eltűntek a süllyesztőben, pedig 30 és 35 közöttiekről van szó (vesd össze Mesike most 36). Ez volt úgy három éve, azóta sem látom, hogy lenne megújulás, ill. hogy lenne egyáltalán IT.

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 21:27:17

@pandacsökiboborján: Szanyi nem nekünk szalonképes, hanem a balosoknak.

Nekik meg Viktor szalonképtelen, de kevesen vannak már, úgyhogy ettől még O.V. lehet baromi népszerű.

Gyurcsányék meg a régi, ráncos, trottyos-pelenkás kommerek már lassan nekik sem hitelesen, de a túlnyomó többségnek biztos nem. Hogy Feriről és baráti köréről már szót se ejtsünk. S akkor most ezek után most nézd meg kikből áll ma az MSZP parlamenti képviselőcsoportja... Néhány kivételtől eltekintve ezekből...
Ezekhez képest Szanyi baromira hiteles... hogy ne mondjam: néha még dolgozbi is látták állítólag.

pannonfunk 2010.01.19. 21:29:09

@Zsit (nyújtózós macs; révülettündér): A De!Nem! viták mindig úgy kezdődnek, hogy az egyik oldal szemellenzős fanja azt állítja, hogy az övéi a hófehérek, az ellenfél meg totál mocsok. Amíg ilyenek lesznek, lesznek De!Nem! viták is.

pannonfunk 2010.01.19. 21:31:01

@mirrmurrkandúr: Ifjúsági Tagozat. Úgy 4-5 évvel ezelőtt volt. Lehet, hogy ők csak a fidesz lmp-je voltak, és ugyanarra a sorsra jutottak, mint az lmp is fog...

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 21:31:08

jaja.. értem:-)

A Fidesz ma Orbáné. De ha Orbán elkopik, ki marad? Viktor már mindenkit elpaterolt.
Akkor ki? Pokorni, Kósa, Navra?

Örülnék, de nem hiszem...

6.Lenin 2010.01.19. 21:31:47

@pannonfunk:

Vagyis mindig voltak/vannak/lesznek.

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 21:32:10

Az LMP olyan lesz mint a CP. Könnyen jött..

pandacsökiboborján 2010.01.19. 21:32:50

@mirrmurrkandúr: engem nem érdekel az MSZP: halottról vagy jót vagy semmit.

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 21:33:57

@Josef (K.): "Kedves Gábor, RB ezen megjegyzéseit szerinted "rendben vannak"?"

Együtt dolgoztam vele, és bizton állíthatom: IGEN.

pannonfunk 2010.01.19. 21:35:21

@Josef (K.): Bár nem nekem szegezted a kérdésed, de azért T.G. nem azt mondta, hogy aki ezentúl kiejti az antidemokratikus szót a száján, az velejéig antidemokratikus...

is 2010.01.19. 21:36:46

@kovi1970: "Ki mondta, hogy kevesebb lesz az adóbevétel egy drasztikus adócsökkentés után?"

jaj, erre akarok reagálni. aszondja: adót csökkentek, de több jön be. tehát a 10 millió ember a csökkentés után többet fizet, mint előtte. de akkor többet fizetett, nem kevesebbet! akkor emelkedett az adója (együtt, az egésznek)! akkor hol a csökkentés? emberek! kapjatok észbe! ez akkora hanta, hogy csökkentés, meg több jön be, mint egy ház. ha több jön be, akkor az emelés volt. ha csökkentés, akkor az kevesebbet jelent.

értem én, hogy más eloszlás, de aki meg abban hisz, hoyg hirtelen elkezd BÁRKI több adót fizetni, mint eddig, az eléggé eltévedt. hiszen az eddig is fizethetett volna több adót.

pannonfunk 2010.01.19. 21:37:45

@mirrmurrkandúr: A fidesz egyik legnagyobb átka, hogy nem bírja elképzelni az Orbán utáni időszakot. Persze van sansza egy összeomlásnak is, de én el bírok képzelni egy teljesen sima átmenetet az új és régi vezetés között.

6.Lenin 2010.01.19. 21:38:41

@mirrmurrkandúr:

Az igazi harc még el sem kezdődött és Ti már temettek?

Ez a zaj csak annyit jelent,hogy a (párt)katonák a szokásos csata előtti anyázást gyakorolják.Még ez sem az igazi.

is 2010.01.19. 21:39:50

@Karmadealer: "igenis hazudj Fidesz, hazudj MSZP (utóbbinak úgyis könnyen megy)"

20 év tapasztalata után az előbbinek IS.

pannonfunk 2010.01.19. 21:41:33

@is: Sz'al nyugaton működik ez. Amiből nem következik, hogy kis hazánkban is fog, de nem ördögtől való gondolat, hogy kipróbáljunk olyat, ami máshol már működött.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.01.19. 21:43:37

@pannonfunk:
Érdemes? Most komolyan? Semmi eredménye az ilyen vitának.

@6.Lenin:
Ebben igazad van. De mégis... én is szavazok, ha... szóval pont ettől félnek. Félős kampány ez, amolyan izzadtságszagú.
És miben tévedek?

Diocles 2010.01.19. 21:43:58

Kedves Török Gábor!

1. Navra és Mesterházy egy szintre hozása mesterséges egalizálás, és nem azért, mert Navra fideszes, hanem azért, mert messze elismertebb. Már akkor is az ország egyik legelismertebb figurája volt a saját szakterületén, és Te, mint kollegája ezt nyilván tudod, amikor Mesterházy még egyike volt a kétes hírű sportminiszteriumban sertepetélő ifjúszociknak. Szal miért is vártál volna M-től mást, mint ami a lényege? (Költői kérdés.)

2. Vargát kegyetlenül megszopatták, ma már ez egyre világosabb, végy egy függetlennek láccó lapot, hozz le benne egy cikket, amelyben nyugdíjkatasztrófát jósolsz, tulajdonítasz az ellenfélnek, annak egy politikusára hivatkozva. (Persze ezt te nyilván nem mondhatod ki így, hogy ez történt, de valszeg te is így látod.) Szal itt nem Varga volt egyértelműen balfék, bár kétségtelen, hogy ezzel azt is megtanulta egy életre, hogy soha ne bízzon senkiben, még szakmai konferenciákon sem szabad értelmesnek láccó véleményt mondani. (Tulajdonképpen Te is ezt mondod a sorok között, kérdés, kinek lesz ez jó...)
Ja, és hasonló módon meg bármikor visszavághatnak a fideszesek, ki kell kutatni bármilyen értelmes véleményt szoci oldalról (vagy ha nagyon le akarnak menni kutyába, akkor összemosni őket Bokrossal, vagy nekimenni a korhatáremelésnek, stb.).
A gond az, hogy a figyelő eljárással a minimális bizalom is megszűnt, hiszen hogyan legyenek őszinték (bárhol, bármikor, bármilyen körben) legalább a gazdaságpolitikusok, ha az ún. gazdasági sajtó is gyakorlatilag pártsajtóként funkcionál?

3. A (magán)nyugdíjrendszert nem lehet privatizálni - tételedben látszólag igazad van. De csak látszólag. A "privatizáció" itt a lenyúlás szinonímája ugyanis, mint már régóta a magyar közbeszédben.
A törvény tudtommal arról szól, hogy a kis nyugdíjpénztárakat "megehetik" a nagy cápák. Nos, lehet azon vitatkozni, hogy ez racionális-e, de azon aligha, hogy itt valamiféle átjátszásról van szó. Ha valakit zavar a "privatizáció" szó, amely valóban nem pontos, akkor használja a "lenyúlást" (amely szintén nem pontos, de nem vagyok nyelvész, hogy erre a szitura mi a jó.)

6.Lenin 2010.01.19. 21:44:55

@is:

Csak szólok,ebbe bele fogsz őrülni!
Vagy már elkéstem?

pannonfunk 2010.01.19. 21:46:44

@Zsit (nyújtózós macs; révülettündér): Olvastad-é, kedves Zsit, az Alice csodaországban-t és tudod-e, hogy mire mondják a biológusok, hogy Red Queen effektus?

2010.01.19. 21:46:46

Köszönet Török Gábornak, hogy megerősített abbéli tapasztalatomban, hogy ebben a politikai mizériában Varga Mihály az, aki egyedüli józan ember...Elég siralmas, főleg, miután Retkest hallgattam tegnap...

Josef (K.) 2010.01.19. 21:47:25

@pannonfunk:

"Bár nem nekem szegezted a kérdésed, de azért T.G. nem azt mondta, hogy aki ezentúl kiejti az antidemokratikus szót a száján, az velejéig antidemokratikus..."

Ugyan nem neked szegeztem a kérdést, de nyugodtan válaszolhatsz rá, mert eddig nem tetted.
Akkor szerinted helyénvaló, hogy Rétvári Bence - az igazi XXI. századi kereszténydemokrat - így kritizálja Andor Lászlót?

vörös csepel 01111 (törölt) 2010.01.19. 21:47:30

@is:
Közben habzik a szád ? :) Ki fogsz készülni 80 nap alatt... xDxDxD

A nick már létezik 2010.01.19. 21:51:25

@pannonfunk:
Talán olvasd vissza saját magad, és látni fogod, hogy nem erről beszéltél.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.01.19. 21:51:28

Török Gábor.

Azzal kezded, hogy a nyugdíjvitának nincs értelme.
Az ATV-n épp most láttam egy nyugdíjvitát, ahol a fideszes kész volt méltatni és megvédeni a svéd modellt.
Nagyon ragaszkodott hozzá.
Egyébként nem figyeltem, hogy kik, de szinvonalas vitát kezdtek a szakemberek - gondolom azok voltak.

Szeva Lenin !

ardywal · http://ardywal.blog.hu/ 2010.01.19. 21:53:43

A cikket olvasva, nekem végig az volt az érzésem, hogy a szerző ezektől a politikusoktól mást várt...

Mert úgy gondolja, hogy van ott más is mint populizmus, pedig nincs, mindkét nagyobb párt, a Fidesz is, MSZP is pontosan attól nagy párt, hogy tudatosan megszólítja az inaktívakat. És ez meg azért akkora üzlet Magyarországon, mert több inaktív van mint aktív, a helyzetet pedig épp az ő szavazat többségük konverzválja.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.01.19. 21:54:26

@pannonfunk:
igen és nem
:) okíts :) (tényleg szívesen veszem, de mondjuk most már meg is guglizom)

mafos 2010.01.19. 21:54:40

Dejó, nagyjából elolvastam a kommenteket. Tényleg egész kultúrált a társaság.
Tényleg valahogy szűrni kéne a választópolgárokat, mert az egy dolog hogy minden ember egyenlő. Általában egyenlő számű lábujjuk meg fülcimpájuk van, meg általában tudnak beszélni, de hogy a szavazatuk értéke is egyenlő e, affelől már vannak kétségeim.
Balczó úr tényleg korrekt szakember, bár a tanítás nem az erőssége. Jobb neki ott az EP-ben :)
Fidesz szvsz jól megszivatta magát, mert ők "sem" "csináltak" semmit 4 évig. És ez vissza fog ütni.

6.Lenin 2010.01.19. 21:56:10

@Zsit (nyújtózós macs; révülettündér):

"És hogy miért megy le kutyába?
........., se a közvélemény-kutatási adatokban. ......... Így aztán tolják, ami a csövön kifér - hááát, közben kicsit mocskos, de mire leér, elfújja a szél."

Ezekben.
A pártok azért mennek le kutyába,mert ismerik a valós közvéleményt(csak el kell olvasniuk az ilyen és hasonló blogokat).Természetesen van ezeknél nekik komolyabb is.
Aztán tolják,ahogy írod és sajnos a szél nem fújja el ,de hiszen ez a hsz-ekből látszik is.

pannonfunk 2010.01.19. 21:59:30

@A nick már létezik:
Itt kezdődik:
@pannonfunk:

Akkor kérlek, hogy foglaljad össze, hogy mit is mondtam...

rockjano 2010.01.19. 22:02:12

@Diocles: Kedves Diocles
Ez így baromi igazságtalan. Az hogy az mszp kapásból demagóg módon nekikront abban teljesen igazad van.

De utánna amit tesz a fidesz?? Megpróbálja elmagyarázni eladni az elgondolásait (nevezzük azt akárhogy). Nem igaz hogy ezt nem lehetne, erőfeszítés kellene hozzá, de akár nevetségessé is tehetnék vele a szocikat.

De nem, ők megtagadják amit mondtak másnap, és ugyanolyan demagóg módon vágnak vissza un. privatizációs demagógiával. (többszörösen hülyeség mert ők is privatizáltak pl. gyógyszertárakat és a másik sem azt akarja stb...).
És kiküldenek x millió levelet ..ki írja alá: Schmidt Pali még jó hogy nem a római pápa...szerinted ez nem demagógia?? Bizony az mégpedig vastagon. És valójában szükségük van rá?? Elveszthetik a választást??? Szerinted???

Szerinted ők jobbak??? Szerintem egyik kuya másik eb.

Balt 2010.01.19. 22:04:28

@Fedor: @radala: +"Volt egy üde próbálkozás 98 és 2002-ben a fidesz részéröl, hogy ne menjen le kutyába."

Ugye ezt t sem gondolod komolyan... Még hogy 2002-ben nem mentek le kutyába...+

Pedig ez hótt komoly! Ugyan sejthettem volna magam is, hogy a "23 millió románnak" meglesz a gyümölcse, de a Fidesz elegánsan tudomást sem vett ezekről az övön aluli dolgokról, abszolút pozitív kampányt folytatott ez első fordulóig. (Igen, a "köteles beszéd" is abszolút pozitív volt, hiszen az olimpia kishitűségi ellenkampányát kritizálta a maga nyers modorában, pedig akkor még realitása is lett volna egy 2012-es vagy 16-os olimpiának... Nézzük meg most! Nem mondom, hogy nem jó szándékú emberek akik BOM-olnak, de hol voltak akkor?! Most már nevetséges... belátható időn belül sakkolimpiát sem tudunk rendezni.)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.01.19. 22:04:31

@6.Lenin:
Na, de hát ezért rossz a populista politizálás.
Mert ha azt mondja a párt, amit a legtöbben akarnak, akkor pénzosztást igér.
Ha meg oszt, akkor csődbe megy az ország.
Úgyhogy tapasztaltabb demokráciák a populizmust már megszívták és próbálják elkerülni.
Persze mi, ifjú titánok, mi belecsapunk a lecsóba - mert amit nyugaton nem csinálnak, az csak jó lehet, ugye.

6.Lenin 2010.01.19. 22:04:33

@simonmondja.:

Helló öreg harcos!

Már lógsz?
(lefagyott blogod)

pannonfunk 2010.01.19. 22:04:44

@Josef (K.): Sajnos nem ismerem Andor Lászlót, így erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Csak a Te kommentedet láttam, aminek a logikai felépítése az volt, hogy T.G. megmondta, hogy aki azt mondja, hogy antidemokratikus, az antidemokratikus, R.B. azt mondta, hogy antidemokratikus valaki, tehát antidemokratikus. Pusztán arra világítottam tá, hogy ez az érvelés alapból logikai bukta, mivel T.G. irodalmi mondatát emelted matematikai logikai tézissé. T.G. nem állította azt, hogy aki rámondja az ellenfélre, hogy antidemokratikus, az maga is antidemokratikus. Antidemokratikus emberek vannak, és (ez a saját véleményem) rámondani az antidemokratikus emberekre (ha tényleg azok), hogy antidemokratikusak pontosan demokratikus cselekedet.

Mivel mégegyszer, fogalmam sincsen hogy ki Andor László, nem tudom, hogy helyesen cselekedett R.B. Ha Andor László tevékenysége antidemokratikus, akkor R.B. helyesen cselekedett. Ha nem, akkor R.B. sem helyesen cselekedett.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.01.19. 22:06:49

@6.Lenin:
kicsit vitatkozok most, jó? :)

Az előzetes közvélemény-kutatási adatok már okoztak némi pánikot annak okán, hogy némileg, khmmm, mellélőttek. Ugye. Aztán meg ott van az a tömeg, akikről ki tudja még, hogy merre mozdul. Na, emiatt aggódnak.
És a mocsok, meg a szél: arra gondoltam, hogy mire leér a mondanivaló a tömeghez, addigra képes olyan szépen eloszlani a mocskossága, hogy nem érzékelhető egy bizonyos küszöb alatt.
Amúgy valóban, igazad van, a hsz-kből is látszik a hatás.

Engem zavar. De ettől még ugyanúgy plebs vagyok. Gondolom.

pannonfunk 2010.01.19. 22:10:18

@Zsit (nyújtózós macs; révülettündér): A Red Queen volt Alice Csodaországban az, aki állandóan futott, és az udvartartásának is futnia kellett, hogy látszólag állva maradjanak a Red Queenhez képest.

A biológusok arra mondják, hogy Red Queen effektus, amikor két faj evolválódik egymás mellett, egyik sem győzi le a másikat, tehát egymáshoz képest stagnálnak, bár mindkettő folyamatosan változik.

Én a Deigen!Denem! típusú vitákat látom ilyennek. Látszólag semmi értelme nincsen, de ha megállsz, mondván, hogy ennek semmi értelme, a Red Queen hirtelen elviharzik előled, és kiderül, hogy mégis van értelme futni: azért, hogy látszólag egy helyben álljál.

Azt nem mondom, hogy ez örvendetes. Szívem szerint támogatnék bármely rendszerszintű megoldást, amely kiiktatná a Red Queen effektust, de nem látom a megoldást.

Balt 2010.01.19. 22:10:25

@G. Wolf: "Nem tudom hogy egyes szakpolitikákban mennyire erősek, de tudom hogy a Pakssal kapcsolatos rész kifejezetten mint pozitívum csapodott le bennem"

Na ne mossuk má' össze a Jobbikot a Fidesszel, ha kérhetem, mert ebben történetesen teljesen azonos az álláspontjuk. :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.01.19. 22:11:01

@6.Lenin:
Csak lazítok, mert most azok írnak, akiknek a pénzük múlik rajta.
Majd ha mind elhúztak a zsíros állásokba, talán jövő télre, megint lazaság lesz.

6.Lenin 2010.01.19. 22:13:04

@simonmondja.:

Ugyan simon,már túlléphetné ezeken.

Kit érdekel itt az ország,eddig 3-an vagy 4-en hozták szóba ,minden visszhang nélkül.

Vannak az országnál fontosabb dolgok is.

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 22:13:16

@Letícia: Miért, mit mondott a Reták?

Diocles 2010.01.19. 22:14:54

@rockjano:

nem azt mondtam, hogy a Fidesz különb, hanem azt, hogy ebben a kérdésben borzasztóan álszentnek és cinikusnak tartom az egybemosást.
(Persze Török Gábor ebből él (és most nem erről a posztról van szó), mert ha beszólna az MSZP-nek, hogy álljatok már le gyerekek, mert lehet, hogy ezzel szereztek +10 mandátumot, de még tíz évre jegelitek a nyugdíjrendszert, egészen addig, amíg már magától összeomlik... Szal világos, hogy ezt Török Gábor nem teheti meg, mert másnap Bolgár György felvenné a témái közé, hogy "Török Gábor fasiszta lett", attól én még véleményt mondhatok a kérdésről.)

És nem azt mondom, hogy a Fidesz ártatlan! Mert az egészségügy kapcsán pl. a Fidesz volt hasonlóan demagóg. De jelen esetben "nem ő kezdte", hogy ezt az ovis érvet használjam, nem ő hozta be a nyugdíjtémát a kampányba (amely messze fontosabb annál, mintsem ezen a szinten tárgyaljuk, és egy heves kampányban évtizedekre beássák magukat a pártok) a Fidesz vagy ugat valamit, vagy elvágják a torkát.

2010.01.19. 22:20:13

@mirrmurrkandúr: Hátha azt én elmondhatnám..:D Fogalmam sincs, mit hadobált, de azt kurvára magabiztosan...Megtisztulás, meg szervező erő a választásokon, stb...

Pontnyi agya van, ennek nem kell kutyába lemenni, mert maga egy túltenyésztett csivava, alias csipogós kutya...:D

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 22:20:27

@6.Lenin: Senki nem temet. (Én legalábbis nem)
Csak, ha már szóba került a többi párt jövője, akkor -úgy éreztem- valamit a Fideszről is szólnom kell, és hosszú távon ezt tartom a legnagyobb problémájának náluk...

6.Lenin 2010.01.19. 22:21:42

@Zsit (nyújtózós macs; révülettündér):

Vitázhatunk,de azt hiszem beleesnénk ugyanabba a hibába,mint itt a többség.

Kapargatnánk a felszínt.A valódi okokat nem ismerjük,csak sejtéseink lehetnek.
Nekem,mondjuk ez izgatja a fantáziám,nem amit mondanak,hanem vajon miért mondja.Ez sokkal érdekesebb lenne.

G. Wolf 2010.01.19. 22:21:49

@Balt:

nem mosom én össze

www.jobbik.hu/sites/jobbik.hu/down/Jobbik-program2010OGY.pdf

III/4 (Paksról a 27. oldalon írnak)

szerintem az vállalható rész, és itt az energetikai résznél eléggé értelmes és számomra szímpatikus megnyílvánulások vannak.

és véletlen se mosandó össze a Fidesszel. nem tom miből gondoltad ezt??????

De azért egy modnat alapján még nem kell összemosásról beszélni. szóval ha mindegyik párt mondja hogy "jólétet kíván a hazának" akkor mindegyik pártot rögtön össze kell mosni? :)

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.01.19. 22:21:56

@pannonfunk:
értem (közben megnéztem én is)

Amondó volnék, hogy ítéljük el közösen a futást. A futás rossz.
És akkor mindenki megállhat, igaz, kicsit alacsonyabb energiaszinten - bár nem is tudom, lehet, hogy mégsem, hisz értelmesebb dolgokra lehetne fordítani az így megspórolt energiát.
(jó ez a párhuzam, amúgy, köszönöm az infót)

==T== 2010.01.19. 22:21:57

@G. Wolf: már hogyne lenne valós jele. Kérdezd meg erről az olaszokat/spanyolokat.

10 ezer fős hadsereg?

Az mégis mire lenne elég? Mégegy tisztességes hadgyakorlatra sem,

A 10 ezres létszám nem tesz ki egy hadosztálynyi létszámot sem. Magyarországnak legalább egy 4 hadosztánynyi (azaz legalább egy hadtestnyi, de inkább egy hadsereg méretű MH-ra lenne szüksége + sorállományra a tartalékosok miatt.

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 22:24:16

@Letícia: Csakis az eszdéesz öngyilkosságát alátámasztandó választhatták meg ezt a szellemi csököttet... Építse csak le a szadit, már elvégezte a küldetését.
Emlékezz Fodort sem nagyon akarták kábé 15 éven keresztül, aztán egyszer odaengedték, és nézd mi lett. (lehet, hogy Fodor a Patás beépített ügynöke, és minden csak ezért volt:-)

Rémálmodsz még Kosztolányival?

:-)

pannonfunk 2010.01.19. 22:24:44

@Zsit (nyújtózós macs; révülettündér): Hát, ha az elítélésnek lenne foganatja, már rég megtettük volna. "Life is complicated"... Az evolúció meg érdekes. A politikában is fellelhetőek az aspektusai.

==T== 2010.01.19. 22:25:09

@G. Wolf: ebbe a topikba olvass bele egy picit. Javarészt aktív katonák a törzskommentelők:

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9098576

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.01.19. 22:26:33

@6.Lenin:
Valóban, érdekesebb lenne. De hajlok itt az egyszerűsítésre, hisz világos célok vannak most. Meg kell nyerni egy választást. Tűzzel-vassal. Más okát nem nagyon látom, hogy ennyire ostoba módon nyilatkozzon. Elég rövid távú és ostoba cél.... rosszak ezek a 4 éves ciklusok. Csak ebben élnek az (emberek), hoppá, bocs -politikusok! És ez nem engedi meg a hosszabb távú célok kitűzését. Mindig csak választástól választásig látva nem lehet dolgozni.

Balt 2010.01.19. 22:28:37

@Jaffar: "Az elmúlt 8 évben mit tett a fidesz Magyarországért, amiért azt tudnánk mondani, hogy igen, ök lesznek azok akik kihúznak minket a gödörböl. Nekem nem resetel minden nap végén az agyam, szal emlékszem jónéhány dologra. Talán túl sokra is."

Na, az is valami, ha legalább e remek 8 év után kényelmetlen még ilyen attitűddel is az MSZP-re szavazni...

Balt 2010.01.19. 22:33:44

@Naszta: "nagyon kíváncsi vagyok, hogy Te kire voksolsz! Ha nem lenne itt publikus, küldheted máshogy is! :) Felőlem lehet a választások után is! :)"

:) Nem pont ebből a posztból, de - talán nem is annyira a sorok között olvasva - (számomra) kiderül. :) Ne reménykedj...! :))

2010.01.19. 22:33:52

@mirrmurrkandúr: jaj a gabriella iszonyú volt, a sok tökös gyerek vonzotta a fideszbe, de aztán rájöttek, hogy a hátukat fedezni kell, és így maradt a szadeszba...:DD

Most kérdeztem elsőre, hogy "én színes tentákkal álmodom", mire rájöttem, hogy te a hüllőagyú kosztolányit kérdezted...hát, eszembe se jut, ez gáz? Ez krónikus és nem fertőző?:DD

Jaffar 2010.01.19. 22:35:14

@Balt: Ki az a barom, aki rájuk szavaz? Megvolt a lehetöségük és nem éltek vele. De ez nem (nálam legalábbis) azt jelenti, hogy az egy híján 20 párt helyett a 19-es pártra szavazok, pláne, ha az napról napra bizonyítja, hogy semmivel sem különb az elözönél. Szerintem csak mi magyarok vagyunk ilyen hülyék, hogy 2szer, 3szor is belelépünk ugyanabba a szarba.

Balt 2010.01.19. 22:38:02

@török gábor: "akár hiszed, akár nem, még csak abban vagyok biztos, hogy kikre nem fogok szavazni."

Őszintén szólva a "kívánatos 2/3-hoz" elég kevés alternatíva marad. :) Mondhatnám: egy ujjamon is meg tudom számolni. :))

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.01.19. 22:40:34

@pannonfunk:
ühüm - bár kevéssé vagyok járatos az evolúcióban, azért van olyan, amit még én is észreveszek. Nem feltétlenül örülök neki.

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 22:41:19

@Letícia: :-)))))))

Nem, azt hiszem, nem fertőző..

:-)

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 22:43:37

@Balt: "Őszintén szólva a "kívánatos 2/3-hoz" elég kevés alternatíva marad. :) Mondhatnám: egy ujjamon is meg tudom számolni. :)) "

Szerintem, ezt ő is tudja, Balt:-)))

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.01.19. 22:44:01

@6.Lenin:
Jaja. Nagyon izgi ez a választás.
Már lerágom a körmöm, hogy kétharmad, vagy nemkétharmad.

Balt 2010.01.19. 22:44:19

@Naszta: "Én is kínomban fogok szavazni, de már kb. tudom kire."

:)) Na, TG rájuk biztos nem, olvasd csak el a torokgaborelemez.blog.hu/2010/01/13/37_mit_hoz_a_mini_olajfa posztot és a előzőt. Tőle szokatlanul kemény ("újrahasznosított politikusok", de teljesen megértem. Még akkor is megérteném, ha nem színtiszta politikai "vonzalmak" mozgatnák.

(Pardon, TG! :)

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 22:44:35

@Jaffar: Szerintem nagyjából minden országban ugyanebben a "szarba" tapicskolnak:-)

jozicsenko 2010.01.19. 22:46:38

Tisztelettel, a számok az utóbbi négy évből:

www.parlament.hu/irom38/10554/adatok/fejezetek/71.pdf

"2010. évben 595 018,7 millió forint a központi költségvetési hozzájárulások
tervezett összege, amely a bevételi főösszeg 20,3 %-a."
"2009. évben 599 033,7 millió forint a központi költségvetési hozzájárulások
tervezett összege, amely a bevételi főösszeg 19,0 %-a."
"2008. évben 531 820,6 millió forint a központi költségvetési hozzájárulások
tervezett összege, amely a bevételi főösszeg 18,5 %-a."
"2007. évben 487 472,0 millió forint a központi költségvetési hozzájárulások
tervezett összege"
"2006. évben 473 408,9 millió forint a központi költségvetési hozzájárulások
tervezett összege"

5 év alatt 2690 mrd Ft plusz befizetés az államkasszából a nyugdíjkassza hiányára...

mirrmurrkandúr 2010.01.19. 22:47:34

Egyébként nekem megérne egy üveg pezsgőt, ha a madöfákör nem jutna be... akár kettőt is:-)

R\'hard 2010.01.19. 22:49:26

Udv!

A politikusok szinvonalahoz:

Nekem ugy tunik, hogy a lokal politikusok (Warvasovszki Szekesfehervaron, Kosa Lajos Debrecenben) a nagy atlagnal joval kevesebb demagogiat hasznalnak, sokkal inkabb hasznalnak eszerveket. Ezt csak en latom igy, vagy masnak is ez a benyomasa?

Emellett nemregiben megalakult egy koltsegvetesi tanacs nevu szervezet. Azt hiszem ez az elso lepes a felelotlen igergetesek megszuntetese fele. (Nem demokratikus uton megvalasztott szervezet, ezert nekem szemely szerint az az erzesem, hogy komoly eredmenyek varhatoak tole.)

Az inaktiv nepesseg kvazi megvasarlasahoz:

Elso hallasra talan jo otletnek tunik, de amint azt egyszer egy aranyszaju szonok megjegyezte: "El lehet innen koltozni." Amennyire en latom, menekul is, ki hogy tud. (Kivandorlas illetve fekete/szurke gazdasag.)

A szavazasi rendszerrol altalaban:

A demokracia rossz dolog. Borzaszto. De tenyleg. Egyszeruen rettenetes. Borzalmas. De a legszornyubb es leginkabb ketsegbeejto az egeszben az, hogy ez a legjobb, amivel eddig probalkoztunk...

R

2010.01.19. 22:49:35

@mirrmurrkandúr: húúúúúúú, de megnyugodtam, kedves doktorúr!:) Most már nyugodtam hajtom álomra a fejem...:)

Jóccak ide is!:)

6.Lenin 2010.01.19. 22:51:41

@Zsit (nyújtózós macs; révülettündér):

"Meg kell nyerni egy választást. Tűzzel-vassal. Más okát nem nagyon látom, hogy ennyire ostoba módon nyilatkozzon. Elég rövid távú és ostoba cél.."

.. nyerni kell tűzzel vassal...
Ez elfogadnám,de...

elég rövid távú és ostoba cél..

ezt már nem,mert én nem tartom annyira ostobának a politikusokat(őket talán igen),de a mögöttük állókat már kevésbé,hogy rövid távon gondolkodjanak.
A célok midig hosszabb távra szólnak, csak néha a körülmények még nem adottak.A türelem hasznos erény.

Megér a győzelem annyit,hogy feláldozzak érte mindent?
Hát, érdekes lenne rá a válasz.

dzsaszper 2010.01.19. 22:59:32

Nekem különösen Lendvai hozzászólása tetszett... Vicces ígretek így szűk 8 év után.
Navracsics szerintem erre reagált, ami a 13. havi nyugdíj elvételét illeti, az a pofon teljesen korrekt volt az MSZP-nek.
A privatizáció persze érdekes felvetés volt, ott már talán tényleg befigyelt egy kevés agyi redukció, de azok után, hogy hónapokkal ezelőtt milyen levélváltást lehetett olvasni gazdasági oldalakon (portfolio.hu ha jól eemlékszem), ami leginkább arról szólt, hogy kinek a kezében is kamatozhatnak a nyugdíjmegtakarítások, lehet hogy nem is durva csúsztatás.

A találós kérdésre így csípőből Boross Péterre tippelek, bevallottan csak tipp.

6.Lenin 2010.01.19. 23:01:00

@simonmondja.:

Ha nem lennél elvakult,talán megértenéd OV-t

A Fidesznek egyetlen célja lehet,hogy egyedül, a lehetőség szerinti legnagyobb fölénnyel nyerjen.

Aztán ez még kinek jó,vagy nem,az más kérdés.Nekik ez a legfontosabb.
Kis különbséggel nyerni,hosszútávon,bukás.

Balt 2010.01.19. 23:02:01

@1.szolo (B.A.): "OKTATÁS, KÉPZÉS kérdése az egész...
(na de abban sem a "cenzusé", hanem a művelésé:)

(Tetszettek volna nem elsötétíteni, hanem felvilágosítani az istenadta NÉPet!)"

Ez ugye Mucuska udvarlóinak szól...? :)) (M. Bálint és H. István, talán ebben a sorrendben. Vagy együtt. Vagy ahogy tetszik. :))

6.Lenin 2010.01.19. 23:09:32

@simonmondja.:

De a kedvenceidről is,az MSZP-nek a jenlegi állapotát is figyelembe véve,létkérdés.
A következő néhány évben sikerülne a Fidesznek valamit is megoldania,az MSZP,SZDSZ(és klónjai)nevezetű formáció többé itt nem muzsikál,mint 100 tagú,esetleg kis lakodalmas bandaként,május 1-én.

Balt 2010.01.19. 23:12:12

@1.szolo (B.A.): "Az én kedvenc pártom "programja" épp az ilyen "se veled se nélküled" helyzetek kezelésére lenne kifejezetten alkalmas:"

Fú, micsoda pop-demagógia ez a program! :)

Balt 2010.01.19. 23:16:58

@is: "legutóbb 2008 márciusában mutatta ki a választók 82%-a, hogy vevő a hülyeségre."

Nincs mese, le kell váltani. :)) "Úgysem érdemelnek meg minket, radikális reformereket!" - nem igaz?! :)))

dzsaszper 2010.01.19. 23:17:14

A tipp nem jött be... bár ez sem lep meg annyira.
Viszont a honlapjukon nem találtam, nagy google vadászatra volt szükség, hogy ne egy index fórum kommentet találjak -- végül egy helyi szervezetük honlapján megtaláltam.
Az index úgy tűnik erősen besegít a jobbiknak láthatóságban ;)
Az SZJA egy részének szülők, nevelők részére utalása egy érdekes ötlet, de csak akkor van értelme, ha egy nemzeti minimum része...

6.Lenin 2010.01.19. 23:21:12

Még a poszthoz is néhány szót.

"Ha tehát majd nálunk is büntetik a választók azokat, akik tudatosan hülyének nézik őket, a sikeres pártok kutyába csak tévedésből mennek le. "

Ez 1 nagyon jó meglátás,csak van 1 bibi vele még nálunk.
A mi pártunk minket soha nem néz/nézett hülyének.Ez csak a másik oldalra érvényes.

Na,itt téved a választó polgártárs 1 picurkát.

Balt 2010.01.19. 23:22:37

@Vérszegény éjszakai dúvad: "Akadnak pártok, amelyek bizonyos színvonalbeli határokat nem lépnek át."

Mondjuk engem azóta is furdal a kíváncsiság: kikre gondolhatott...? És alulról, vagy felülről? :)

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.01.19. 23:23:24

@6.Lenin:
Szeretném én tudni azt a hosszabb távú célt. De komolyan. Demagógiamentesen.
Mégis a politikusokat (avagy a mögöttük állókat) mi vezérli?
És mi az akadálya a hosszabb távú célok deklarálásának?

Ha azt mondom, hogy zsebre megy a játék, akkor nagyon populista és nihilista vagyok? Vagy naív. Nem tudom, melyik a rosszabb.

:) - késő van, fáradt vagyok, bocs, de nem várom meg a választ.

G. Wolf 2010.01.19. 23:27:46

@==T==:

Elolvastam a 17-étől jövőket.

---

"A fentiek alapján az az éves pár száz milliárd ígéret a honvédségnek max mese a habbal, és akkor még nem is számoltam ki (mondjuk ehhez kellene segítség), hogy mit jelent, hogy meg tudjuk védeni magunkat, mennyi kellene, hogy most kiképezzünk és felszereljünk plusz 50000 ember, és még ráadásul a legkorszerűbb eszközökkel szereljük fel."

Némedi László __ - 2010.01.19 10:36:31

---

"Szereny, iszonyat pontatlan becslesem szerint egy 80 000-es jol felszerelt hadero kiepitese, a tartalekokkal a GDP 50 % -at siman vinne 3 evig, utanna ez merseklodne a GDP 10-15 %-ara, marmint a fenntartas. Korrupcios tenyezok nelkul."

M.Zoli - 2010.01.19 11:26:18

---

"A 20-22 ezer fős területvédelmi erőt nem tudom, miből finanszíroznák, és azt sem tudom, hogy mit csinálna ez a rengeteg ember egész nap. Annyi természeti katasztrófa azért nincsen, közvetlen háborús veszély meg nem fenyeget."

harpet79b - 2010.01.19 12:31:57

---

"Talán a Zoli valamennyit túlzott, de 2% + meg homályos időszakra elosztott + 1000 milliárd rettenetes kevésnek tűnik ennek megvalósítására és szinten tartására."

Némedi László __ - 2010.01.19 13:00:50

---

"A Jobbik programja, akár a honvédelmi rész akár a többi, úgy beszél és tervez mintha hazánk alatt terülne el a világ kőolaj készletének minimum 60%-a de csak azért nem tudjuk felszínre hozni mert útját állja a rétegekben némi arany készlet, amihez meg azért nem férünk hozzá mert előtte le kell fejteni róla a felette halmozódó szilíciumot. "

kószák egyike - 2010.01.19 14:17:03

---

"Azert egy, legyen akkor 70 000 fos, gepesitett sereg eleg sok naftat megesz egy even, csak gyakorlatokon is, raadasul haboru esetere nem art rendelkezni bizonyos keszletekkel."

M.Zoli - 2010.01.19 15:05:04

---

noh hát első körbe ezeket szedtem ki, egyet se találtam ami azt mondaná hogy "igen támogatjuk a 40+10+20 ezres sereget - és alapos indoklást adott volna.

egy volt amelyik azt mondja hogy nem irreális, csak épp értelmetlen. harpet79b - 2010.01.19 12:31:57

Balt 2010.01.19. 23:30:18

@G. Wolf: "esetleg mutasson be két eltérő mandátumszámítási módszert"

Márpedig ha valamiből, a választójogból ill. Alkotmányból való vizsga alapján lehetne szűrni - de szerintem ennek a bevezetése után még az ENSZ-ből is kizárnának... Elvégre a honosított magyar áp-ok ebből vizsgáznak eskü előtt; miért ne lehetne a belmagyaroknak is? :)

G. Wolf 2010.01.19. 23:35:35

@Balt:

szűrni lehetne .... de hát nem sokan mennénk utánna szavazni ... nagyon nagyon jogász/politológus diktatúra lenne :)

Balt 2010.01.19. 23:39:28

@Non est volentis: "Jelentősen nőne a műszaki- és természettudományos oktatás iránti érdeklődés..."

Vagy a politikai apátia... :))

Balt 2010.01.19. 23:42:27

@mirrmurrkandúr: "Nekem van egy gyanúm, s szerintem eddig nem erre a pártra szavazott."

Szerintem meg de. :) Vagy legalábbis részben. Volt már olyan, na. :)

Balt 2010.01.19. 23:44:15

@Non est volentis: "Esetleg trükkösebb:
Ellenzéki párt-e az SZDSZ?

Még trükkösebb:
Bal- vagy jobboldali az MDF? :)"

Ááá, ez már akadémiai székfoglaló szint. :))

Balt 2010.01.19. 23:55:42

@ó jaj: "Gábor, hányan szokták olvasni a posztjaidat? Ahogy elnézem a kommentelők gyakorlatilag zártkörű klubot alkotnak, kb. 2 tucat név szokott ismétlődni, oszt ennyi.
És a kommentek olvasása rajtunk kívül érdekel még valakit? :)"

Nem mindegy? :) Némely párt örülne, ha ennyi és ilyen aktív képviselője lenne... :))

Balt 2010.01.20. 00:04:04

@Non est volentis: "Ez a mai Fidelitasos kiszólása Viktornak pl tanulságos volt (nem azért, hanem annak ellenére indult xy, hogy Fidelitasos)"

Gyürk András pl. szerintem egyáltalán nem tehetségtelen. Csak nekem folyton Walter Matthau protkója jut eszembe róla a Dennis a komiszból. :) (Pardon, mert erről nem tehet szegény, és mégiscsak egészségesebb protkója van, mint L. Ildikónak vagy Berlusconinak...) Vagy ő már kiöregedett?

A kérdés ettől függetlenül aktuális.

Balt 2010.01.20. 00:08:21

@kovi1970: Köszönjük a Népszava vezércikit! :))

Balt 2010.01.20. 00:10:41

@A nick már létezik: "A 2/3 viszont semmiképp nem lesz meg, bármit tesznek is."

Nem bántásiból mondom, de az előbbiek alapján körültekintőbbnek gondoltalak. :)

egyenlítő 2010.01.20. 00:13:51

Radikális adócsökkentés: Ronald Reagan kipróbálta. Nem jött be. Az államadósság meg a társadalmi különbségek növekedtek radikálisan, nem a bevétel.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 00:17:07

@Balt:
Köszönöm (a pártom nevében is:) ezt tőled dícséretnek veszem!

mirrmurrkandúr 2010.01.20. 00:19:34

@Balt: "Szerintem meg de. :) Vagy legalábbis részben. Volt már olyan, na. :) "

Szerintem az egy másik liberális párt volt... ami már csak retekkel fekszik, s kel..:-)

Balt 2010.01.20. 00:22:59

@A nick már létezik: "Szerintem valahol max. 50-55% környékére tud majd eljutni, és a MSZP is hoz kb. 30-at (lehet, hogy többet is). A többit meg elosztja a többi."

Jó, ezzel bőven megvan a 2/3. Választási matematika, alapfok. :)

Balt 2010.01.20. 00:39:57

@mirrmurrkandúr: "Maradhatna pár alapember, akik sikeresek, és vsz ezt a baloldal számára vészkorszaki nagyságrendű megrázkódtatást is túlélik (Botka, Szili, Tóth József, Szanyi, Avarkeszi stb...)"

Kizárt, hogy aki jelenleg képviselő, és 4 (8) évig a nevét adta ehhez, az valaha még egyszer kormánypárt frakciójában üljön. Erre szerintem jogi megoldás is lesz nemsokára... :)

Balt 2010.01.20. 00:41:52

@Josef (K.): "Kedves Gábor, RB ezen megjegyzéseit szerinted "rendben vannak"?"

Rendben. :) (Történetesen én is "Kedves Gábor" vagyok. :))

mirrmurrkandúr 2010.01.20. 01:01:22

@Balt: "Kizárt, hogy aki jelenleg képviselő, és 4 (8) évig a nevét adta ehhez, az valaha még egyszer kormánypárt frakciójában üljön. Erre szerintem jogi megoldás is lesz nemsokára... :)"

Szeretném hinni, hogy igazad van.
De szerintem ez egy kicsit illuzórikus... bár kétségkívül szép:-)

Balt 2010.01.20. 01:06:42

@G. Wolf: "szerintem az vállalható rész, és itt az energetikai résznél eléggé értelmes és számomra szímpatikus megnyílvánulások vannak.

és véletlen se mosandó össze a Fidesszel. nem tom miből gondoltad ezt??????"

Viccőtem az összemosás vádjával, de:
www.nol.hu/archivum/orban_energiafuggetlenseget_iger
hvg.hu/Tudomany/20091119_energia_fuggetlenseg_orban_viktor_gaz.aspx

Balt 2010.01.20. 01:09:40

@Letícia: "jaj a gabriella iszonyú volt, a sok tökös gyerek vonzotta a fideszbe, de aztán rájöttek, hogy a hátukat fedezni kell, és így maradt a szadeszba...:DD"

Nem hiszem, hogy így lenne, de kétségtelen: belebukott a gyurcsánybuktatásba...

Balt 2010.01.20. 01:16:41

@dzsaszper: "Az SZJA egy részének szülők, nevelők részére utalása egy érdekes ötlet, de csak akkor van értelme, ha egy nemzeti minimum része..."

Ez a Fidesz 2002-es adótervei között (is) szerepelt.

G. Wolf 2010.01.20. 01:28:31

@Balt:

nah jah... bár kevesebb kijelentés derül ki, meg majd igazából az lesz érdekes amit program szinten letesznek az asztalra szépen egybenkötve csomagolva olvashatóan! személy szerint már alig várom :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.01.20. 06:55:25

@6.Lenin:
Értem én OV-t.
A legnagyobb eredmény a legjobb.
Meg a hosszútáv.
De miért jó - nekem - , ha értem?
Ez az ő bulija.

Szajrézzon, ha tud. Tiszta sor.

2010.01.20. 07:30:23

@Balt: szerintem meg a anno fideszes társai rájöttek, hogy nem egyenes ember és a kést bármikor a hátukba teszi...és lőn, átigazolt hamar a szadeszba. Aki saját identitását nem tudja eldönteni, az a mások sorsának a megítélésében is is ilyen bizonytalan és felmentést ad az éppen adott pillatanban diktálta érdekének a következményei alól. Szóval én ezért nem csodálkozom, hogy mindent, amit rábíztak, eltol, mert fogalma sincs a világról, de nem is lehet, hiszen belül iszonyúan el van varázsolva.

egyenlítő 2010.01.20. 08:20:57

@Balt:
"Kizárt, hogy aki jelenleg képviselő, és 4 (8) évig a nevét adta ehhez, az valaha még egyszer kormánypárt frakciójában üljön. Erre szerintem jogi megoldás is lesz nemsokára"

Ez a kommunista, vagy a fasiszta párt programjában szerepel?

egyenlítő 2010.01.20. 08:31:04

@kovi1970:

"Miért most szerinted ismerem a képviselőnket. Max. akkor látom őket amikor választások előtt körbejárnak.

Nem tudnának maguk közül választani? Páratlan számú képviselő kellene és mindenkinek kötelező lenne a szavazás."

Ezért szavazunk a pártok által javasolt jelöltekre, és történne ugyanezen az alapon a miniszterelnök-választás.

peacekeeper 2010.01.20. 08:52:11

@pannonfunk:

Az, hogy Te nem látod a megoldást, az nem azt jelenti, hogy nincs.
Van.
Csak kell hozzá pár dolog.
1. Lássa és értse a problémát, és felismerje az okát.
2. Legyen elég tudása, hogy meg tudja mondani, hogy mivel lehetne megszüntetni az okot.
3. Legyen akarata arra, hogy ezt meg is akarja tenni.
4. Legyen képessége, hogy ezt (amit akar) meg is tudja tenni.
5. Legyen benne elég tisztesség ahhoz, hogy ezt előre el is mondja.

A nyugdíj problémájához visszatérve.
A pártok azért menne le kutyába, mert csak a problémát látják, és az utána szükséges pontokhoz hozzá se tudnak szagolni.
A Fidesz 98-ban elkövette azt a hibát, hogy nem mondta meg előre, hogy miről szól a kormányzása. Itt az előző (39.) blogban egy fideszes világosan elmondja, hogy arról szólt, hogy a Fidesz átcsoportosította a társadalmi erőforrásokat az inaktívaktól az aktívakhoz. 2002-ben a szocialisták meg a 10 napos programmal meg a többi intézkedéseikkel vissza-csoportosították. 100 IQ alatt meg ilyen szinten nem lehet vitatkozni, tehát kampányolni se. Csak az a kérdés, hogy a politizáló értelmiségnek a támogatóit kellene segíteni a saját szintjére emelkedni, vagy "lemenni" az ő szintjükre, és ott tartani őket.

A nyugdíj kérdés akkor oldódik meg, ha jön egy politikai erő, aki nem csak látja, hanem érti is a problémát, van elég tudása, akarata és képessége, hogy meg is akarja és meg is tudja oldani, és van elég tisztesség benne, hogy ezt el is mondja a népnek.
Mert olyan emberek vannak, akik a mai nyugdíjrendszertől - de még azoktól is, amik a köztudatba be vannak dobva - tudnak jobbat.

Ezektől még az én "ARÁNYOS" nyugdíjjavaslatom is jobb.....

A lényege, hogy két pilléres állami nyugellátást kell biztosítani (egy létminimumig tartó részét a jelenleg is alkotmányban rögzített, állampolgári jogon járó szociális ellátásként, nagyobb részét munkában töltött évek és befizetés alapján járó állami nyugdíj-biztosítási ellátás keretében)
És lenne egy megtakarítás alapon működő forma, amit hibásan magán nyugdíjnak hívnak. Ez nem nyugdíj, hanem saját megtakarítás nyugdíjas korban való felélése. (Nem jöhet ki belőle több, mint amit beleraktak és közben kamatozott / vagy eltőzsdézés után benne maradt)

És a lényeg, hogy nem összegeket kell megállapítani, hanem létminimumhoz kötött ARÁNYOKAT.
És akkor a politikától függetlenül, fenntarthatóan és finanszírozhatóan hosszú távon működőképes, együtt- sírunk együtt nevetünk alapon a munkavállalók bérével arányosan változik....
Csak nincs olyan párt, aki ez értené és felvállalná.

Jobban szeretnek kutyák lenni......(ahelyett, hogy büszke farkasok lennének....:-))

egyenlítő 2010.01.20. 09:47:12

Ajánlom figyelmetekbe:

Lesz-e forradalom 2013-ban?:
www.tothandras.hu/blog/index/2010-01-14/lesz-e-forradalom-2013-ban/

"2013-ban lép életbe az új nyugdíjrendszert szabályzó “A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény“. Az elemzések szerint, ez alapján az újonnan nyugdíjba menők utolsó nettó fizetésük mindössze 25-40%-át kapják majd kezdő nyugdíjként. Tévedés ne essék, ez nem 25-40%-os jövedelemesés, hanem 60-75%-os! Ez messze túl van azon a határon, ahol a történészek szerint ki kell törnie a forradalomnak!"

dorka3. 2010.01.20. 09:47:51

Lehet még szavazni? JOBBIK mondta vala az programjában, nyertem??:-)
d.

Isakson26 2010.01.20. 10:19:07

@egyenlítő: ezt törvént 21 képviselő nem szavazta meg...

ha frakcióan gondolkodunk akkor az 21 képviselő vagy kdnp-s vagy fideszes volt

Vanek B. Eduard 2010.01.20. 10:35:08

A kutyába lemenés (populizmus, demagógia) ellenszere lehet, ha megoldanánk, hogy az inaktív tömeg (adót még, már, vagy soha sem fizetők) számosságukkal ne übereljék az őket eltartókat. Így a kormányra törekvők nem az ő kegyeiket keresnék, vagy őket riogatnák.

Ennek egyik megoldása a korábban is leírt ötletem, miszerint a szavazat a közterhekhez való hozzájárulással arányos legyen. A részleteket kidolgozom jó pézé :-).

2010.01.20. 10:58:14

@Naszta: Szerintem te nem ismered az LMP energiapolitikáját, az ugyanis nemcsak hogy megvalósítható, hanem nincs is más út szinte. Szerintem meg a te gondolkodásod beszűkült és elfogult.

@A nick már létezik: Hülyeségeket beszélsz, az LMP meg az Szdsz között van hasonlóság, de épp annyi különbség is. Az LMP nem liberális, hanem ökopárt. Ezt a dumát a jobboldal nyomja, de már vak is látja az MDF ügylet után, hogy ennek semmi alapja nincs.

A mutyiról meg csak annyit, hogy az LMP az egyetlen párt, aminek nyilvános a költségvetése és nyilvános lesz a kampányra költött pénze is. Milyen mutyiról halandzsázol egy olyan párt esetében, amelyik 1 éve alakult meg?

Az LMP be fogja tartani a képviselőjelöltenkénti 2 mft keretet, ellentétben a parlamenti pártokkal és a Jobbikkal. Az LMP javasolja a pártfinanszírozás azonnali rendezését is:
lehetmas.HU/kampanyfinanszirozas

bee-lah 2010.01.20. 11:23:33

Egy kis populizmus... :)

<a href="http://kepfeltoltes.hu/100120/pf_www.kepfeltoltes.hu_.jpg">svéd modell</a>
<a href="http://kepfeltoltes.hu/100120/pm_www.kepfeltoltes.hu_.jpg">albán modell</a>

bocsi. :)

Zoltchy (törölt) 2010.01.20. 11:31:23

Tisztelt Török Gábor!

Nem teljesen értek egyet a 6. bekezdésben alkalmazott feltételes móddal. Azok a választók, akiknek a szavazataikra a pártok feltétlenül számíthatnak, igenis büntetik azokat, akik tudatosan hülyének nézik őket. Nem szavaznak rájuk. Az ellenfelükre szavaznak.

Tippem: Dávid Ibolya

egyenlítő 2010.01.20. 11:47:25

@Vanek B. Eduard: Már kérdeztem fentebb: csak a milliárdosokkal, vagy a multikkal is gondolod?

Zoltchy (törölt) 2010.01.20. 12:19:06

@iii:

Tiszteletre méltó a lelkesedésed, de az, hogy az LMP mit mond és hogy mit fog tenni, nem következik egymásból.
Valaha Trabantok is voltak az Országház parkolójában.
Valaha voltak őszinte, fiatal, demokrata érzelmű szereplők is a politikában.
Mi történt velük? Tulajdonképpen semmi. Lehetőséghez jutottak.

vlaca55 2010.01.20. 12:27:38

@Jaffar: Valahogy én is hasonlóképpen érzek...ezért fel kell tennem a kérdést: akkor kire fox/lehet egyáltalán?/ szavazni?

peacekeeper 2010.01.20. 12:37:32

@Zoltchy:

Igen, én is úgy gondolom, hogy 20 évvel ezelőtt a Fidesz is úgy indult, mint most az LMP.
Miért kellene újabb 20 évet elpazaroljunk, hogy megtudjunk egy igazságot, amit már most is tudunk?

A hiba a rendszerben van, és amíg ez nem változik, a rendszer bedarál mindenkit, hiába hiszi, hogy lehet más a politika.
Mert lehetne.....
De akkor az úgy kezdődik, hogy mondok a demokráciától egy jobb rendszert, mondok egy mai alkotmánytól jobb alkotmányt, egy mai választási rendszertől jobb választási rendszert, ami új parlamentet eredményez. És ezzel a "programmal" indulok el egy választáson. És akkor kiderül, hogy a népnek az jó, ami van, vagy egy másik, ami változás, de nem ÜRES ÍGÉRET, nem zsákbamacska.

Amíg ez nincs, addig nincs változás, és a rendszer bedarálja a résztvevőket. Nekünk meg marad a "választás" a még rosszabb, a rosszabb és a rossz között.

vlaca55 2010.01.20. 12:40:10

@elemes2: ezt kifejtenéd? rettentő módon érdekelne. köszi!

pannonfunk 2010.01.20. 12:57:31

@peacekeeper: Nu, akkor hajrá, alkalmazzuk a fantasztikus módszeredet! Ha jövő héten is lesz még sárdobálás itt a blogon, lesz Deigen!Denem! vita, akkor sajnos nem működik. A puding próbája az evés, hajrá! Én szorítok, hogy sikerüljön, de azt nem látom, hogy ezt a nagy lózungot, amit sikerült leírnod hogyan fogod alkalmazni a gyakorlatban. Hajrá, alkalmmazzad, lássuk!

vlaca55 2010.01.20. 12:58:06

@rockjano: na pont ebből látszik, hogy nem ismered a választási rendszerünket... Megjegyzem szvsz az országgyűlési választás két fordulója az egyetlen olyan választás MO-n (SAJNOS), amin látszik, hogy sokakat érdekel az ország sorsa, és az is, hogy gondolkodó emberek (is) adják a szavazatukat. Épp ezért nem lehet összehasonlítani semmilyen időközi meg helyi választással.

pannonfunk 2010.01.20. 12:59:01

@A nick már létezik: De tudok. És án azt olvastam ki a kommenteimből, amit Te cáfoltál. Ezért kértelek meg, hogy akkor légyszi olvassad ki a kommentjeimből, hogy Te mit látsz ott. Hátha kiderül, hogy mi a nézeteltérésünk alapja.

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.20. 13:04:18

@Balt: nekem még nem derült ki. És mivel ő is ezt írta, hajlamos vagyok elhinni... :P

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.20. 13:15:05

@A nick már létezik: igazad van, pontatlanul írtam le a feladatot, mert az lett volna a helyes kérdés, hogy f(x)=x^2-1-nek mik a zérushelyei.

Milyen szerencse, hogy a blog nem arra való, hogy olyan akadémiai pontossággal írjunk, mint pl. Te.

pannonfunk 2010.01.20. 13:46:24

@bee-lah: Nu, ezt kellene a lakótelepek óriásplakátjaira kirakni. Vagy egy lakótelepre eljuttatott magyar vizslába betenni kétoldalasan.

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.20. 13:48:57

@iii: ami itt van: www.lehetmas.hu/hirek/72 az süket duma. Az én célom meg az, hogy ne is legyen energia. Nyertem?

compasspolicy.hu/img/zold_elenkites.pdf - ami ebben van, az tipikus hippi zöld mozgalom. Csak nagy vonalakban a hibákról:

1) ha biomasszát égetsz el, az is CO2 kibocsátó (klímán nem segít),

2.a) a bioüzemanyag a táplálék előállítás elöl veszi el a területet (drágább élelmiszer), nem mellékesen ez is CO2 kibocsátó (klímán nem segít),

2.b) a bioüzemanyagból az autók többet fogyasztanak, hamarabb megy tönkre a motor -> járulékos energia növekedés, (ne felejtsd el, hogy ma már a dízel motorok olyan hatékonyak, hogy fűtés rendszer kell az autóba, mert a motorhő nem elég az autó téli befűtésére, egy dízel motor élettartama 500.000 km)

3) a geotermikus energia - a nagy só tartalom miatt - a járulékos költségekkel együtt kicsiben nem megtérülő, nagyban pedig szinte minden(!) erőmű gazdaságosabb,

4) szél és naperőmű építésekor a "megújuló erőmű" mellé kell építeni gázturbinát is, mert ha nincs szél/napfény, akkor is kell áram dupla költséggel termelsz áramot, nem vagy versenyképes,

4.a) az erőmű építése is energia. Mivel a szél és nap erőművek kevés energiát termelnek, az első 10 év csak a saját előállításuk energiáját fedezi,

4.b) mivel a gázturbinákba gáz kell, nem csökkenti Mo. gáz függését,

4.c) a gázturbina CO2 kibocsátó (klímán nem segít),

5) energia hatékonyság: miért gondoljátok, hogy a nagy fogyasztók nem foglalkoznak vele? Azért, mert az LMP még új, a gyárakban bizony kemény költségmegtakarítás megy ezen is, évtizedek óta,

6) gázártámogatást és távhőtámogatást meg kell szüntetni és helyette kell szigetelő anyag támogatás, nem mellette,

7) nincs szó Paks-ról,

7.a) mondj versenytársat az atomenergiának Mo.-on (egy blokk Pakson (4 van most) 440MW-os (440.000kW), az Inotai szélerőmű turbinájának a teljesítménye 250kW (ennyit soha nem fog leadni az erőmű...)).

Még van több is, de ez egy blog.

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.20. 13:51:18

@Naszta: 4) szél és naperőmű építésekor a "megújuló erőmű" mellé kell építeni gázturbinát is, mert ha nincs szél/napfény, akkor is kell áram. Dupla költséggel termelsz áramot (két erőműved van), tehát nem vagy versenyképes,

pannonfunk 2010.01.20. 14:08:14

@Naszta: "1) ha biomasszát égetsz el, az is CO2 kibocsátó (klímán nem segít),"

JÁÁÁÁÁÁJJJJJ!!!!

Ha fosszilis tüzelőanyagot égetsz el, akkor olyan CO2 kerül vissza a levegőbe, amely a Föld szénkörforgásából ki lett vonva millió évekkel ezelőtt. Ez okoz üvegházhatást. Ha biozőcséget tüzelsz el, akkor nem vonsz ki szenet a körforgásból, de nem is teszel bele. Az a CO2 kerül vissza, amit a növény felvett.

Az más kérdés, hogy a bio üzemanyagokhoz milyen alapanyagot használunk fel, és ahhoz mennyi fosszilis tüzelőanyagot kell elégetni (esetleg biot). Itt derül ki, hogy a kukoricából előállított bioetanol rohadtul nem gazdaságos, de pl. spéci fűfélék, magas olajtartalmú növények meg igen.

Zoltchy (törölt) 2010.01.20. 14:17:47

@peacekeeper:

Úgy érted, hogy parlament van, választások vannak, de nem demokrácia van, hanem valami más? Mi lenne az a más?

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.20. 14:38:53

@pannonfunk: de amikor megeszem a növényt, akkor nem égetem el teljesen, hanem egy csomó részét magamba építem. Amikor elpusztulok, akkor meg szépen lebontanak majd a baktériumok. Valószínűleg a biomassza csak egy kis részét égetem el CO2-re és H2O-ra. Így viszont mind elégetésre kerül, tehát nő a légkör CO2 koncentrációja.

peacekeeper 2010.01.20. 14:46:25

@Zoltchy:

Demokrácia van, csak a magyar nagyon kreatív, és most éppen a "totális demokrácia" megalkotásán dolgozik, ami nem más, mint egy egyszemélyi, egy oligarchia és a demokrácia (a többség) együttes diktatúrája a kisebbség felett.
Ezen az úton a végállomás az inkvizíció és Auswitz, ahol a többség a kisebbség fizikai megsemmisítéséig is eljuthat.

Hogy ezen az úton meddig jut a totális demokrácia, az csak saját magától függ. Az ENSZ Bosznia, Koszovó és Ruanda ügyében napi példával is tud szolgálni, hogy ezen a lejtőn nagyon hamar a társadalmak aljára lehet jutni. Persze mi kultúremberek vagyunk - röhögnek bele a képünkbe - mi nem ölünk meg, csak olyan helyzetbe hozunk, hogy élni se lesz kedved. Vagy megszöksz, vagy behódolsz....

Az alkotmány, a választás, a parlament csak eszköz a kezükben.
2 millió ember, azok élcsapata, vezető ereje (pártja, oligarchái) és megkérdőjelezhetetlen egyszemélyi vezetője KORLÁTLAN lehetőség előtt áll, hogy 8 millió emberre (6 millió választóra) a hatalom minden eszközével RÁKÉNYSZERÍTSE saját értékrendjét.
És ha megtehetik, meg fogják tenni....
De legalább ha ez az értékrend ÉRTÉK is volna!!!

Na ezért rossz a demokrácia, az alkotmány és ez a választási rendszer. Mert ilyen hatalmat képes létrehozni.......

radala 2010.01.20. 14:48:03

No, ennyi hozzászólást nem tudok végigolvasni, és így nem is tudom kerülök-e bárkivel egy platformra (öszintén szólva nem hiszem, talán majd végig kell olvasnom a hozzászólásokat, mert érdekel, hogy van-e bárki akit nem ragad el a könnyű fikázás lehetősége).
Már a hozzászólások elején is próbáltam megemlíteni, hogy szerintem ez nem baj, hogy lemennek kutyába. Közben kicsit gondolkoztam a dolgon tovább. Leginkább az háborított föl szerintem, hogy Török Gábor azt mondta csak azt tudja kire nem szavaz...
Szóval szerintem ez a kutyába menés mindig is így volt, de ezzel semmi baj nincs. Ez pont olyan, mintha valaki a Barátok köztön vagy Benkö feleséget keresen van fölháborodva.
Nem kell bekapcsolni a TV-t. Ez nem 100-as pláne nem 110 fölötti IQ-nak szól. Aki ezen háborog az nem érti a rendszert.
Szerintem, mondjuk a Kossuthon, M1-en, egy beszélgetős műsorban, ami a politika iránt mélyebben érdeklődőknek szól ott most sem mennek le a politikusok kutyába.
Láttam már választási harcot, Angliában, Belgiumban, Ausztriában. Nyilván semelyik nyelvet nem bírom tizedannyira sem, mint a magyart ( a flamandot konkrétan semennyire). De nincs sehol semmi különbség. Az emberek is egyformán suttyók mindenütt, a politikusok meg nekik akarnak megfelelni.
A szóvivőket nem kell meghallgatni. Ez pont olyan, minthogy a bibliáról nem egy jehova tanujától akarunk informálódni az utcán.
Engem iszonyatosan irritál ez a globális elitfikázás.
Nálam jobban kevesen utálják a szocikat, de "kikérem magamnak", ha valaki azt mondja, hogy Szanyi Tibor, Hegyi Gyula vagy akár Lendvai Ildikó nem üti meg az európai mércét. Ugyanez igaz a jobbosokra is. Nehogy már OV egy lehelettel is rosszabb legyen egy Sárközynél vagy Berlusconinál, Aznarnál. Medgyessy sem volt rosszabb, mint Faymann (nem a miniszterelnöki, hanem a politikusi teljesítményükről beszélek)...
Ez az egész egy hiszti. Egy értelmes ember nem hergeli magát hülyéken.
Pontosan nem tudom miért ilyen a politika, de azt gondolom az egyetemes választójog eredménye ez. Az egyetemes választójog meg egy minden körülmények között támogatandó valami. Kerül, amibe kerül, ezen nem lehet vitázni.

Vanek B. Eduard 2010.01.20. 14:48:41

@egyenlítő: Bocs, de nem értem a kérdésed: a multik nem szavaznak áprilisban, csak a zemberek. Köztük viszont van, aki milliókkal járul hozzá a közhöz (SzJA formájában), jó sokan meg zéróval. Ha ez kellő súllyal megjelenik a szavazatának értékében, akkor már nem a szegény nyugdíjasokat kell riogatni.

radala 2010.01.20. 15:00:20

@kovi1970: Akkor itt félre van értve a kutyába lemenés.
Szerintem az a kutyába lemenés, (tg-i értelemben), ha hülyének nézik az embereket és nyilvánvalóan szakmailag megalapozatlanokat mondanak. Az ezüsthajó, korona úsztatás stb ezek lehetnek a Fidesz bünei, de ez nem a kampányban kutyába lemenés. (az a 23 milla román, vagy a rosszabbul élünk, mint négy éve)
Nem azt állítottam, hogy a Fidesz jól kormányzott, hanem, hogy a 2002-es kampányban megpróbált "igényesen" kampányolni. De tök mindegy ez, csak azért írtam le, nehogy úgy tűnjön, hogy teljesen hülye vagyok. Maximum félig:-)

peacekeeper 2010.01.20. 15:05:34

@pannonfunk:

Ezt most nem értem, hogy amit írtál azt melyik hozzászólásomra írtad?
Mit csináljak?
A nyugdíjrendszert vagy a demokrácia megváltoztatását?
Mert ugyanis egyik se 2 hét......

Persze ha leírnád, hogy szerinted mi a hozzászólásomban a "lózung", könnyebben kielemeznénk melyikünknek van jobb javaslata a probléma megoldására......

pannonfunk 2010.01.20. 15:06:03

@Naszta: Mihez képest? Ha mind elégeted azt, amit megtermeltél, akkor pont ugyanakkora lesz a CO2 koncentrációja, mint a telepítés előtt.

Azért azt megnézem, hogy amit most eszel, annak "csomó részét magadba építed"... Mennyi ételt eszel meg naponta? 1.5-2 kilót? Ennek hány százalékát építed magadba? Mondjuk 1-et? Hány kilót hízol így 10 év alatt? 50-65 kilót? Aha...

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.20. 15:07:32

@iii: értelmes realitás:

- Paks-ot felújítani + 1 blokk (még így is importáljuk az áramot.), a Mecsekben van alapanyag, kitermelhető (valóban sokba fog kerülni, hogy modern bánya legyen), a helyszín atom hulladék tárolására is alkalmas,

- szélerőművek építése és csúcserőművek építése a hegyekben: nem gázturbina, (persze az LMP nyilván ott lenne a fákhoz kötözve radikál zöldként),

- Nagymarosi erőmű megépítése (amire Mo. a hajózás miatt kötelezettséget vállalt újra),

- háztetőkön napkollektorok telepítésének támogatása,

- hidrogén alapú autózás és buszozás támogatása (csak halkan: így sokkal jobban hasznosítható a megújuló energia, mert NEM igényel csúcserőművet).

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.20. 15:08:56

@pannonfunk: én azért sz@rni is szoktam. :)

pannonfunk 2010.01.20. 15:11:00

@peacekeeper: Hát a téma a Red Queen effektus volt az internetes web2 közösségekben, lásd itt:
@pannonfunk:

A megoldási javaslatod meg erre az volt, bemásolom ide:
"1. Lássa és értse a problémát, és felismerje az okát.
2. Legyen elég tudása, hogy meg tudja mondani, hogy mivel lehetne megszüntetni az okot.
3. Legyen akarata arra, hogy ezt meg is akarja tenni.
4. Legyen képessége, hogy ezt (amit akar) meg is tudja tenni.
5. Legyen benne elég tisztesség ahhoz, hogy ezt előre el is mondja."

Erre mondtam, hogy lózung. Ha nem, akkor lássuk, hogy a probléma megoldására ezt hogyan alkalmazod.

És félre ne értsd, ezek nagyon szép elvek, de ezt bármire rá lehet mondani, anélkül, hogy konkrét cselekvési programot tudnál mögé tenni. De ha nem értesz ezzel egyet, akkor légyszi mutassad meg a gyakorlatban. Ha működik, akkor nem lesznek a blogon Deigen!Denem! típusú viták. Ha nem működik, akkor továbbra is lesznek.

Nosza, lássuk a gyakorlati megvalósítást!

pannonfunk 2010.01.20. 15:14:40

@Naszta: Pontosan erről van szó. Azt meg szépen megemésztik a baktériumok, és lesz belőle CO2. Azaz, ha megeszed a növényt, pontosan ugyanannyi CO2 kerül vissza a környezetbe, mintha elégetnéd.

Lehet két keresztkérdésem? 1. Mi per pillanat a legnagyobb CO2 kivonó a Föld bolygón? Azaza, mi az a mechanizmus, ami a legtöbb szenet vonja ki a szén körforgásából?
2. A növények által kibocsájtott O2 miből származik?

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.20. 15:15:14

@pannonfunk: értem egyébként amit írsz (annyira nem vagyok hülye), de ezzel nagyon szkeptikus vagyok. Már Te is írtad trágya stb.

Az meg hab a tortán, hogy lassan 7 milliárd embert kéne etetni, aztán mi meg elautózzuk a növényeket a helyett, hogy kaja lenne nekik. Ilyenkor nem csak zöld, hanem ember tudatom is van...

Zoltchy (törölt) 2010.01.20. 15:16:02

@peacekeeper:

Én arra voltam kíváncsi, hogy te hogy képzeled el azt a rendszert, ahol parlament van, választások vannak, demokrácia pedig nincs, mert az nem jó. De diktatúra sincs, mert azt sem jó és anarchia sincs, mert az sem jó.
Mit csinál a parlament? Kit választanak a választásokon?

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.20. 15:22:32

Egyébként aki tényleg kemény környezetvédő, az ide megy pampogni (helyesen): www.chinahush.com/2009/10/21/amazing-pictures-pollution-in-china/

Vanek B. Eduard 2010.01.20. 15:25:48

@radala: "... nem tudom miért ilyen a politika, de azt gondolom az egyetemes választójog eredménye ez. Az egyetemes választójog meg egy minden körülmények között támogatandó valami. Kerül, amibe kerül, ezen nem lehet vitázni."

Miért is ne lehetne vitázni? Én is épp ezt tetten föntebb. Akkor én nem vagyok demokrata?
Szerintem a jelenlegi demokratikus modell akkor életképes, ha a többség reális, előremutató célokban érdekelt. Ha a többség abban érdekelt, hogy minél többet nyúljon az államtól (az adófizetőktől), abból lesz a demagógia, kutyába lemenés, meg az osztogatás, elkúrás, eladósodás.

A mai "demokratikus" alapelvek némi meghágása sajnos kell ahhoz, hogy szavazattúlsúlyban legyenek azok, akik viszika bótot, nem csak megélni akarnak belőle...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 15:26:02

@peacekeeper:
Nevetséges az az "ABSZOLUT többség",
amelyet 50%-os részvétel 50%-ával el lehet érni.

Persze a "2. forduló" még ennél is durvább tudna lenni...
( 25% részvét harmadáért 1 mandátumot :(((

Persze lehet azt mondani, hogy "tetszettek volna résztvenni" - csak azt meg nagyobb mennyiségű NYÍLT szavazáshoz (ajánlás) kötik, ráadásul még azt is megnehezítik a túlgyűjögetésükkel.

- és IGEN, akkor legalább "közhasznú" ÉRTELME lenne ennek a "belterjes" vezetésüknek...

peacekeeper 2010.01.20. 15:29:03

@Zoltchy:

Komplett rendszerem van, de a végén kezdem, a kérdéseddel.

A választáson egyéni képviselőket választanak és listára szavaznak. A pártok listáját az egyéni képviselők adják, a választás eredményétől függően. (Vagyis nem a párt állítja össze a lista tagjait, hanem a választók)
A parlament 65%-a egyéni képviselő, a pártok csak egyéni képviselőt indíthatnak.
Vagyis egy párt nem érhet el 65%-nál nagyobb arányt, azaz egy párt nem dönthet mindenki sorsáról.

Ha értesz hozzá, akkor látod, hogy ez egy hatalom szempontjából önkorlátozó, együttműködésre ítélt parlament......
Ha nincs HARC, egész más a törvényalkotás.
Ha más a törvényalkotás....akkor minden más.....

Röviden ennyi.

pannonfunk 2010.01.20. 15:31:26

@Naszta: Figyu, ne haragudj, de tényleg fájdalmas amit itt összehordasz:

1. Nagymarosi erőmű miatt felduzzasztott folyóban pangó víz annyi metánt termelne, amely több üvegházhatással járna, mint amennyit a vele teljesítményben equivalens, fosszilis tüzelőanyagú erőmű okozna. Persze letojhatjuk a környezetvédelmet, és akkor revideálhatjuk az álláspontot, hogy megépítsük-e.

2. Jelen technológiával a napkollektorok gyártási energiaigénye nagyobb, mint amit egész életük során megtermelnek. Ugye nem kell megmondanom, hogy hány fokon olvad a szilícium-dioxid? Abból öntik a napkollektorokat, nettó energiapocsékolás.

3. A hidrogén sem az eperföldön terem a hidrogénzöldségen, hanem víz elektrolíziséből állítják elő. Ha még dereng valami termodinamikából (nem lehet perpetum mobile-t készíteni), akkor láthatod, hogy a víz elektrolízisébe befektetett energiát nem tudod 100%-ban visszanyerni, tehát kevesebb energiát kapsz vissza a hidrogén elégetésekor. Ha a víz elektrolízisére fordított energiát közvetlenül az autók meghajtására használod, akkor lehet, hogy gazdaságosabb leszel.

peacekeeper 2010.01.20. 15:36:27

@1.szolo (B.A.):
Az ajánlószelvények gyűjtéséről külön írni akarok.
A Fidesz kezében a zsarolás, a kirekesztés és a megfélemlítés eszköze lesz.
Mire kell százezer aktivista?
176x750 ajánlószelvény gyűjtésre?
A tartalékot számítva is 5x annyian gyűjtik, mint amennyi kell......
MINDENKIT meg fognak keresni!
És listát fognak vezetni.....
De erről később.

pannonfunk 2010.01.20. 15:36:42

@Naszta: C'est la vie, túl sokan vagyunk a Földön, ráadásul jó béna eloszlásban. Európában konkrétan ránkrohad a kaja, és vészesen el vagyunk hízva. Persze, amikor az idióta amcsik kukoricából kezdtek bioetanolt készíteni, akkor Mexikóban meg éheztek. Ha ugyanezt gazdaságos energianövénnyel tették volna meg, kb. tized-, huszadakkora termőföld lett volna elég ugyanannyi bioüzemanyag előállításához, az nem döntötte be volna a kukorica tőzsdét.

radala 2010.01.20. 15:38:00

@Vanek B. Eduard: Az ezen nem lehet vitázni=vitathatatlan.
Nem a választójogot kell elvenni emberektől, hanem az információt odaadni (oktatni).
lehet, hogy az általános választójog előtt lehetett volna erről vitázni, hogy nem kéne adni, de miután már van erről nem nagyon demokrata dolog vitatkozni.
Egyébként a választásokban van egy bizonyos önkéntes cenzus, nevezetesen az egészen iskolázatlanok gyakorlatilag nem szavaznak...
Különben meg szerintem sok buta jobban szavazhat, mint kevés okos, de ezt nem tudnám tudományosan alátámasztani.
Nekem ez az arisztokratáskodás nem fekszik. Olyan ez, mint a foci. gólra játsszák, nem pontoznak.
De azt sem látom be, hogy nyugdíjkatasztrófával/privatizálással fenyegetni olyan nagy gáz lenne. Mindenki megérdemli, akire ez hatással van. Tulajdonképpen az elmúlt 8 év is tök jogos volt. Azok, akik 19 000 Ft ért az utódpártra szavaztak illetve 23 millió romántól féltették a szaros kis vagyonkájukat. Azok pont azt kapták, amit megérdemeltek...
Ha rettegnek a svéd modelltől most is megkaphatják Vonát belügyminiszternek. Meg fogják érdemelni. Ez nem a politikusok felelőssége. Nem a gyűlöletkeltéssel van baj, a gyűlölettel...

pannonfunk 2010.01.20. 15:38:29

@peacekeeper: És jönnek a hüllőemberek is! BIZTOS INFORMÁCIÓIM VANNAK? NEKEM ELHIHETITEK!!!

Zoltchy (törölt) 2010.01.20. 15:40:00

@peacekeeper:

Ez a rendszer kizárja annak a lehetőségét, hogy a képviselők több mint kétharmada egyformán szavazzon?
És ha módosítják a házszabályt (vagy mit) és leviszik a 2/3-os határt 50%-ra, azt a rendszer melyik eleme akadályozza meg?
Azt mi garantálja, hogy a választók ne választhassák mindenhol ugyanannak a pártnak a jelöltjét?
Lenne olyan korlát is, hogy egyetlen párt sem indíthat egyéni jelöltet a választókörzetek 65%-nál több körzetben? Mi lenne abban az esetben, amikor a választók a jelölteknek több mint a 65%-át ugyanabból a pártból szeretné választani?

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.20. 15:41:40

@pannonfunk:

1) a Nagymarosi erőművet fel fogják építeni. Nem azért, mert én szeretném, hanem mert a magyar állam kötelezettséget vállalt rá a hajózás miatt. Az erőművet tehát nem azért építjük tehát ide, mert tök hatékony. A Duna ezen a szakaszon nem nagy esésű folyó, pont ezért építettek elé egy másik erőművet (Bős). A két erőmű együtt tud csak viszonylag hatékonyan áramot termelni. De ha már építünk gátat (mert kell), csak lesz benne erőmű (ami hazai viszonylatban nagynak fog számítani).

2) napkollektor az nem a napelem. Sokan keverik. (Te is.) Nézz utána!

3) pontosan. Viszont a csúcserőműből keletkező veszteséged nem keletkezik a szélturbina mellett. A szélkerekek leadott munkája viszonylag jól számolható, csak a pillanatnyi teljesítményük erősen ingatag. Mivel a hidrolízis nem igényeli, hogy reggel 6 és 8 között történjen meg (mint az átlagos áramgörbe), ezért ezek a szélerőművek kizárólag hidrogént termelnének.

radala 2010.01.20. 15:44:31

@peacekeeper: Ugyan már, ez pont olyan hiszti, mint a kutyába lemenés. ezek a szabályok vannak, így kell játszani. teljesen fölháborító elvitatni a jogot bármelyik párttól, hogy ha tud szerezze meg mind a 8 milla kopogtatót.
Ez része a kampánynak. Tetszettek volna pártszervezetet építeni. Szemben az mszp-vel a Fidesz munkával jutott oda ahol van. Kibaszott nevetséges, hogy amíg a jobb oldal volt mindenféle hátrányban, addig másról sem volt szó, mint a "piac"-ról. Most meg jöjjön a fair-play. Elmegy minden balos a fenébe komolyan mondom...

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.20. 15:47:04

@Naszta: 3) folyt: Nem igényelnek tehát csúcserőművet, ami 5-10%-os veszteség.

pannonfunk 2010.01.20. 15:52:36

@Naszta:

1. Hát ez elég szomorú hír, mármint, hogy gátat kell építeni. Ha gátat kell építeni, akkor tényleg érdemes turbinát építeni hozzá...

2. Oh pardon. Valóban, napkollektor jöhet.

3. OK, ha megmondod, hogy hol állítasz elő gazdaságosan hidrogént, akkor jöhet a hidrogén is. Kérdés, hogy hány százalékát tudod kiváltani a fosszilis és biodízel/bioetanol üzemanyagoknak. Egyébként most, hogy mondod, feldereng bennem valami olyan hír, hogy a MOL iszonyat mennyiségű területet vásárolt az Alpokban szélarőműveknek, és mintha ez is hidrogéngyártásra ment volna.

Na, akkor most háromszor is igazat kellet adnom Neked :)

pannonfunk 2010.01.20. 15:54:40

@radala: De a fidesz nem csak a kopogtatót akarja összegyűjteni, hanem felírja azokat, akik nem adják oda nekik! És tudom mi lesz azokkal?!?!?! Azokra ráküldik a hüllőembereket, vágod, apukám, ugye? Tudod, hogy az milyen borzalmas terror lesz?

török gábor 2010.01.20. 15:57:53

@radala: szerintem ez egy nagyon okos hozzászólás volt, köszönöm.

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.20. 15:58:53

@pannonfunk: "Na, akkor most háromszor is igazat kellet adnom Neked :)"

:)

Zoltchy (törölt) 2010.01.20. 16:04:15

@radala:

Az MSZP is munkával jutott oda, ahol van. (mondta Zoltchy és köpött egyet)

pannonfunk 2010.01.20. 16:13:01

@Naszta: Bizony vannak ilyenek, de ez önmagában nem bizonyítja azt, hogy energiaügyi szempontból is megéri ilyet gyártani. Persze pl. a városi környezetszennyezést kétségkívül lecsökkenti. De azon sem lepődök meg, hogy pont az USÁ-ban fog beindulni előzör ezeknek az autóknak az elterjedése, abban az országban, amely messze a világelső az egy főre jutó energiafogyasztásban, és szemlátomást nem csinálnak ebből problémát.

Plusz, mint a cikkben is írják, elég borsos az ára ezeknek az autóknak. Pl. Swarcinak is van egy hidrogén-meghajtásu Hummerje, nem véletlenül neki, és nem egy afrikai átlagembernek...

www.forbes.com/2005/01/04/cx_dl_0104vow.html

Hosszú távon ez megoldás lehet, ha lesz gazdaságos hidrogén előállítás, pl. a másik kommentedbe leírt szélerőművek teljesítménykiegyenlítésére. Esetleg sikerül megbuherálni egy algát, hogy gazdaságosan állítson elő hidrogént, és akkor lehet tengeri telepeket is létrehozni.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.20. 16:15:24

@Zoltchy:

??????
Milyen pártot?
Jaaaa, ha eltaláltad, akkor én is...

Még keveset tudsz, de azt mondom neked, amit kis Vuknak mondott Karak, mikor emez azt kérdezte.
- Karak, most akkor én buta vagyok?
- Nem vagy buta, csak még keveset tudsz!

Szép napot!;-)

Zoltchy (törölt) 2010.01.20. 16:19:55

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=82):

Hozzászólásod hálózati hiba eredménye, vagy szándékosan írtad?

Utóbbi esetben kérek magyarázatot.

Köszi!

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.20. 16:22:31

@pannonfunk: igazából ha az energia árak megnőnek, akkor egyre több ilyen autó lesz. Ha több van, olcsóbb az előállítása, növekedés stb. (vö.: CPU)

"szélerőművek teljesítménykiegyenlítésére" - Pont az a lényeg, hogy nem kell kiegyenlíteni, mert nem a teljesítmény számít, hanem az energia. :) W = dE/dt

Az is világos, hogy egy ilyen kezdeményezés nem nőhet ki Equador-ban, mert nincs rá pénz. Igazából szerintem 3-4 jó technológia már jelenleg is van, de még nem elég elterjedtek ahhoz, hogy a fosszilis üzemanyagokkal felvegyék a versenyt. Ne aggódj: a következő szuperhatalom az lesz, aki nem függ az olajtól.

(Japán is az IC-nek és a kis autóknak köszönheti a gazdasági nagyságát, amik az első olajválságkor robbantak be, mert keveset fogyasztottak.)

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.20. 16:23:57

@pannonfunk: ja és Schwarciban ilyenkor az osztrákot látom, nem az amcsit... :P

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.20. 16:24:57

@török gábor: bocsi, hogy szét off-oljuk a posztodat. :)

Zoltchy (törölt) 2010.01.20. 16:28:49

@Naszta:

És mindet ugyanazzal a pókerarccal...

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.20. 16:34:38

@Zoltchy: általában nem szeretem ha valaki a saját arcképét teszi ki. Aztán ki raktam a sajátom: aki ennek ellenére elolvas, azt érdekli, amit írok. :)

Zoltchy (törölt) 2010.01.20. 16:36:07

@Naszta:

És mindet ugyanazzal a pókerarccal...

Zoltchy (törölt) 2010.01.20. 16:37:37

@Naszta:

Nincs vele problémám. Tetszik, hogy mindig egyenesen a szemembe nézel. :-)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 16:40:56

@radala: "szerezze meg mind a 8 milla kopogtatót."

Ez mind szép, hogy szerinted ehhez "JOGA" lenne....
Tudod, nekem is jogom LENNE, hogy 45 nap alatt a jóval kevesebb gyűjtőmmel kényelmesen összeszedjem az indulási JOGom gyakorlásához szükséges (és elégséges) számú cédulát.
Csakhogy ebben a JOGomban akadályoznak a (már 4-5 nap alatt) szükségtelenül túlgyűjtők, akik a maguk jogát NEM jóhiszeműen és NEM rendeltetésszerűen gyakorolják - avagy egyenesen megvalósítják a JOGgal való visszaélést!

DE tegyük fel, hogy én is szerveznék a saját pártomnak cédulabeszedő "szabadcsapatot". Akkor meg mit csináljunk a többi hasonló pártszolgálattal? Talán csapjunk össze velük, és győzzön az erősebbik???
Vagy ha "napszámosokkal" gyűjtetjük, akkor csak a PÉNZ számítson, ki tud több gyűjtőt felvenni?

radala 2010.01.20. 16:46:49

@pannonfunk: No persze ez a veszély fönnáll. Viszont szerencsére nincs annyi hüllőember, ahány kopogtatót nem kap meg a Fidesz:-)
@török gábor: szívesen:-)
Egyébként komolyan fölbosszantott, hogy azt mondod, csak azt tudod kire nem szavazol. Mert ez nyilván igaz is lehet, nem is volna szabad elárulnod (ez kár), hogy kire szavazol. De a valóságban közel sem annyira rossz a fölhozatal. A baj az, hogy valóban csak sejtheti az ember, hogy ki mit akar csinálni, de maguk a pártok is csak sejthetik. Nem is csak az eltitkolt, meghamisított adatok miatt, hanem mert valóban kicsi a mozgástér, de nagyok a feladatok. Szerintem úgy kell szavazni, ahogy az ember autószerelőt vagy kőművest választ, ha elhiszem róla, hogy ért a szakmájához, ha szimpatikus, ha úgy érzem, ha egy kicsit átver még akkor is jó helyre ment a pénzem, akkor vele dolgoztatok. Az autószerelő sem tudja megmondani, hogy pont mibe fog kerülni az a furcsa hang, ami jobbról jön néha a motorból, de el tudja hitetni velem, hogy igyekezni fog jól dolgozni. (Mondjuk igaz, hogy nem mennék ahhoz, akit hallanék a 80-as IQ-jú autósokat próbálni átverni, de ne vigyük végig az analógiát). Egyébként szerintem két párton gondolkozhatnál el. Az MDF-ről olyan maró gúnnyal szoktál írni, hogy nyilván ők azok akikre biztos nem szavazol. Az LMP-re lehetne szavazni, de te megbíznál egy autószerelőben, akihez senki nem viszi a kocsiját? No persze én megbíznék benne, ha látnám, hogy most nyitott az üzlete. Viszont, ha soha senki nem veszi föl a telefont, mindig üres a szerviz, mert "úgysem jön senki". Akkor azért ez elvenné a kedvemet. Magyarul marad a Fidesz. Szerintem, én a 98-as szemléletű Fideszre nem csak szavaznék, de még plakátot is ragasztanék nekik. Azt kéne megnézni, hogy mi lett abból a Fideszből. Tölgyessy elment, ez baj. (hogyan ment el küldték, vagy maga ment?) (Áder elment, ez nekem mindegy, DT elment ez kicsi fejlődés, bár szerintem jó, hogy volt egy ennyire baromi jóképű politikus Mo-n). Martonyi van, Narvasics jött (ő direkt nagy erősítés, szellemileg), Stumpfot cserélte mondjuk (szerintem ez egy minőségi csere volt). Pokorni van (ez jó)...
Szerintem nem történtek drámai változások (ez lehet, hogy csak egy remény).
Kialakult a Jobbik, szerintem ez jó, mert OV nem tud egy a zászlózni, talán nem is akart soha őszintén (szerintem az az igaz, amit TGM mond, hogy OV messze középre van a szavazóihoz képest).
A jó az lett volna, ha 2002-ben megmutathatták volna, hogy mire képesek egyedül (FKGP nélkül), de ez nem valósult meg. Szerintem az itt fölsorolt nevek megérdemlik, hogy még egyszer elvigyem hozzájuk az autómat (tény, hogy az én életemre most nincsenek nagy hatással, tehát könnyen beszélek)...

radala 2010.01.20. 17:03:08

@1.szolo (B.A.): Ezekkel én tök egyetértek. A helyzet viszont egyrészt közel sem annyira tragikus, mint ezt egyesek mondják, másrészt a kopogtatógyűjtés igenis része a választók kötödésének megerősítésének és ez egy teljesen legitim cél. A másik kiszorítása is az egyébként, nem ítéli el senki a hátvédeket, mert a csatárt megakadályozzák a gólszerzés jogában.
Piac-piac-piac:-)

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.20. 17:06:50

@radala: ez a kommented jobban meggyőzött, mint a Fidesz kampány stábja. :)

Ennek ellenére nem fogok rájuk szavazni, mert a "szerelő" hülyének néz és kérdésre se mondja meg, hogy kb. mivel kezdi az autóm javítását, ami sokba fog kerülni. Sajnos még az is előfordulhat, hogy nem javít semmit, de jól megmarketingeli a nagy semmit.

Ráadásul én más alapelvek mentén szavaznék. Csak az a baj, hogy az összes nagy pártunk és az LMP is, szociáldemokrata. Én meg liberális vagyok, de még egy klasszikus konzervatív közelebb áll hozzám, mint a paternalista állam gyurmázása... :(

radala 2010.01.20. 17:07:02

@török gábor: Mi kezdődik? Jönnek le kutyába, vagy bementek a szervizbe, hogy legalább a telefont fölvegyék? (szerintem bementek a szervizbe)
Szerintem ez egy jó politikai nyilatkozat és szerintem ez van annyira vicces, hogy áttörje a hallgatás falát, (hogy ilyen patetikusan fogalmazzak)

török gábor 2010.01.20. 17:10:04

@radala: az MDF-LMP összecsapás. ahogy írtam már többször, ez várható volt.

pannonfunk 2010.01.20. 17:13:47

@1.szolo (B.A.): Most ne haragudj, de 100000 vagy 10000000 kopogtatócédula összegyűjtése az mitől nem "jóhiszemű"? Eleve, ez mi a bánatot jelent? Vagy mi a kopogtatócédula "rendeltetésszerű" összegyűjtése? Hol a határ? 752 kopogtatócédula összegyűjtése még "jóhiszemű", 753 pedig már "rosszhiszemű"?

Másrészt a helyedben meg nem jönnék a PÉNZ-zel, mert a pénzért éppen az MDF szokott kopogtatócédulát vásárolni, persze amikor éppen nem hamisakat szed össze:

www.stop.hu/articles/article.php?id=431630

pannonfunk 2010.01.20. 17:16:32

@török gábor: Ez az automata rendszer által berakott párom.hu reklámmal a legszebb. Az szdsz és az mdf már egymásratalált, próbáld ki te is :)

radala 2010.01.20. 17:20:29

@Naszta: Nehezen vitatható az álláspontod. Főként mivel én is csak remélem, hogy a Fidesz nem az, aminek látszik, vagy mutatja magát, hanem, amit jól rosszul csinált kormányon.
Eddig (90-94-re nem emlékszem mert egyetemista voltam és nem érdekelt a gazdaságpolitika), szerintem a Fidesz volt a legkonzervatívabb gazdaságpolitikailag.
Ha nem gondoljuk azt, hogy a pénz elvétele az emberektől az a konzervatív politika. Egyszer az indexen volt egy cikk erről, miszerint bármit is mondott a Fidesz 2002-ig valójában folyamatosan az aktívakat támogatta.
Amúgy szerencsére nem kell senkit meggyőznöm erről, mert hamarosan ha akarjuk, ha nem kiderül, hogy mit tud kezdeni a hatalommal a Fidesz. Mindannyiunk érdekében remélem, hogy tud vele mit kezdeni.
Mondjuk vannak aggasztó jelek. Ugyanis szerintem is szükség lenne az emberek "lelki" megerősítésére, a nemzeti öntudat-összetartozás érzésének erősítésére. Ezek a dolgok szerintem forintban mérhető pluszt hoznak egy gazdaságnak, de addig, amíg a nemzeti tudatot/összetartozást erősítik, addig a magad/magam fajta sugárban hány...
Nem tudom mit lehet ez ellen tenni. Talán az volna a legjobb, ha az ember titokban hányna csak, mert belátná, hogy ez a gusztustalan koronatologatás jót tesz majd az unokáinak...

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.20. 17:21:09

@Zoltchy:

Beszálltál a Societas pontgyűjtő akciójába, vagy csak szimplán vagy 80-as IQ-ra hangolva?

Na jó, elárulom, én egy vírus vagy, és amikor a nickemnél rákattintasz a "válasz" gombra, már meg is fertőztem a gépet.

radala 2010.01.20. 17:25:48

@török gábor: na ja, azért ehhez nem kellett elemzőnek lenni:-)
Azt elemezd inkább, hogy ennek lesz-e hatása?
Lehet-e az MDF-nek ártani? (szerintem nem, mert nekik van a legelfogultabb szavazótáboruk).
használ-e bármi az LMP-nek? (szerintem nekik minden használ, ha róluk szól, szerintem nagyon jó, ha a Fidesz szavazókra (is) mennek, mert a nettó Orbángyűlölők úgyis az mdf-re fognak inkább szavazni, mert azt látják biztosabbnak.)

bee-lah 2010.01.20. 17:28:53

@pannonfunk:
A jogot átengedem... :)
igazából olyan képet kerestem, amelyben egy mosolygó nyugdíjas volvóban ül, hátul az unokák, ellentétnek meg kisnyugdíjas mami fényezi a sztálin-szobrocskát miközben a papa antifasiszta érdemrendel díszített ruhában hallgatja a sokol-t, de a gugli még nem elég inteligens ehhez... :)

B1

radala 2010.01.20. 17:28:56

@pannonfunk: Ja ez szerintem is igaz. A fidesznek annyi lelkes kopogtatógyüjtöje van ingyé, amennyit akar. Azért a polgárikörök meg ilyenek jócskán megtették a hatásukat.

radala 2010.01.20. 17:34:15

@radala: Majd valaki mondja már meg, hogy ez az LMP tényleg volt-e annyira vicces, hogy kilátsszon a küszöb alól. Egyelőre nincs sem az indexen, origon, stop.hu-n, inforadion, mr1-en

pannonfunk 2010.01.20. 17:37:27

@bee-lah: Ne nekem adjad, hanem a fidesz aktivistáinak :P
@radala:
A polgári köröknek valószínűleg összeségében pozitív az egyenlege, de azért eléggé kapkodva jött létre, még a körülményeket sem tudnám felhozni mentségnek. Lehetett volna mondjuk értelmesebben is csinálni, sok volt a tégla, meg az elfajzó dolgok, mint pl. Vonáék, akik most visszaütnek.

Persze a szocik sem csinálták jobban, mindig eszembejut az Ufi-ban az Amőba-buliről megjelent fénykép, Gyurcsány szónokol, azt hiszi milyen népszerű, az első sorban meg csak fidelitasos ül :P

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 17:37:45

@radala: "a kopogtatógyűjtés igenis része a választók kötödésének megerősítésének"

Igen csakhogy olyan ez, mint a közvéleménykutatás, ami szintén torzít, mert a zemberek NEM vallanak színt, rejtőzködnek, FÉLNEK a (volt és leendő!) HATALOM megtorlásától.
Viszont a kvk-i titkolódzásuknak nincs hatása MÁSOK indulására...
(ez EGYBEN arra is válasz, hogy MIÉRT is adják oda az első erőszakosabban kéregető aktivistának a cédulát...)

"nem ítéli el senki a hátvédeket, mert a csatárt megakadályozzák a gólszerzés jogában."

NAGYON JÓ a példád!
Csak itt a csatárok CIPŐJÉT dugják el ezek a "pajkos" hátvédek!!! Sőt mi több, cipő nélkül a BÍRÓ nem is engedi fel őket még a PÁLYÁRA sem! (de még az 1% fölött kapható PÉNZÜKET sem érhetik el "cipő" nélkül.)

Piac??? (-a kerítésen kívülről nézve AZT?!)
Jó hogy már nem:
"Egyenlő pályák, egyenlő esélyek..."

Ez pedig nem "törlesztés az esélyegyenlőtlen" múltért", hanem az ÚJABBAK leszorítása az útról :(

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.20. 17:40:51

@török gábor:

Sztem minden összecsapásban a hitelesebb párt az erősebb, ha egyébként a szellemi potenciál egál, és ebből a szempontból az LMP még mindig hitelesebb, mint az mdf. Elég, ha csak arra utalok, hogy Schiffer rendkívül korrekten ítélte meg a 2006. őszi eseményeket, emberjogi fellépése mindig következetes volt, sosem politikai kártyaként használta, hanem meggyőződésből, s ezért tisztelet néki.

common sense 2010.01.20. 17:41:52

Az idézett, nyugdíjasokkal kapcsolatos mondat szerintem Orbán Viktortól származik. Úgy 1993-94-ből.

radala 2010.01.20. 17:45:30

@1.szolo (B.A.): Én általában egyet szoktam veled érteni. A különbség az, hogy nekem nem az LMP jár a fejemben, amikor válaszolok, hanem az szdsz. Az LMP elől elszedni a kopogtatót nem szép, az mdf elől belefér. Mondjuk az tuti, hogy az mdf nem jelent veszélyt a fideszre, de az LMP mindenkire veszélyt jelent.
Értem amit mondasz. A piac-ot egy frappáns visszavágásnak szánom, amikor a balosok azzal jöttek folyton, hogy ők nem tehetnek róla, hogy az egész sajtó az övék...
De nincs vita, maximum annyiban, hogy ezt én nem látom tragikusnak. Azonkívül, aki nem tud 750 kopogtatót bármilyen körülmények között összegyűjteni, az valóban nem érdemli meg az indulást. Meg kell keresni a cipőt, lakkcipőben kell focizni...

radala 2010.01.20. 17:48:17

Ez lehet igaz?

gondola.hu/nagykep.php?oid=19784533&ct=image%2Fjpeg&szal=69329

Néztem, hogy az LMP/MDF fönt van-e a gondolán és ezt találtam. Mondjuk én nem hiszem el, hogy ilyen van.

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.20. 17:48:45

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=82): szerintem meg csak mértékkel játszanak egy kapura.

Aki emberjogi értelemben liberális, de egyébként szociáldemokrata, az LMP-re fog szavazni. Aki viszont gazdasági vonalon liberális vagy konzervatív, az soha nem fog LMP-re szavazni.

És mielőtt dőlne rám a hülyeség: az előző 8 év NEM liberális gazdaságpolitika volt, csak Mo.-gon hívjuk annak.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 17:49:04

@pannonfunk: "Most ne haragudj, de"

Nem baj, hogy egyik mondatoddal ütöd agyon a másikat...

"100.000 vagy 10.000.000 kopogtatócédula összegyűjtése az mitől nem "jóhiszemű"?"
KONTRA:
"752 kopogtatócédula összegyűjtése még "jóhiszemű", 753 pedig már "rosszhiszemű"?"

GYKV: az előbbinél két nagyságrend a difi, az utóbbinál meg egy db. - ez pedig ÉG ÉS föld.

"nem jönnék a PÉNZ-zel"

Ezzel csak arra próbáltam utalni, hogy szokták emlegetni, hogy 2-3 milliárd Ft lenne egy új párt "felépítése" egy választásra... Ebben pedig nyilván benne van a cédulagyűjtő napszámosok bére is...
(gykv. mert önkéntesek nem kerülnének ennyibe!)

Talán épp az ekkora "rezsi" miatt választották páran (a háttérben!) egy "ÚJ PÁRT" helyett a régiek kiturkálását és "újrahasznosítását"...
(- az egyébként is "zöldcsuhás"-abb dolog ugye;)))

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.20. 17:55:22

@radala: "...ők nem tehetnek róla, hogy az egész sajtó az övék..."

Ezt sose értettem.

Bal oldali sajtó: Népszava, ATV
Jobb oldali sajtó: Magyar Nemzet, HírTV, EchoTV

Miért is nem kiegyenlített ez? Ja: ha az emberek az egyikből vesznek többet, arról ugye csak nem az orgánum tehet? (Vagy persze ha jó minőségű, akkor igen, de itt talán nincs erről szó... :P)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 18:05:12

@radala: Elvégezhetnél egy számítást, hogy egy jelölt (felkerekítve:) 1000 cédulájához hány aktivista hány munkaórája/napja szükséges...
Vedd hozzá még a szükséges km-t is, amely napról napra hosszabb, ahogy a nagyobb pártok letarolják a "belvárosokat", és a kicsik mehetnek kijjebb és kijjebb.

/Ezt még "szorozd be" azzal, hogy hányan utálják a pártokat (miközben meg tőlük várják a sültgalambot)/

Egy körzetben van kb. 50.000 választópolgár, tehát az elméleti jelöltszám 50 lehetne. Ha egy 60%-os részvátellel arányosítjuk, akkor ez lemegy 30-ra. Ez persze valóban sok, ám mégse úgy kelene köztük szelektálni, mint az UV kutyák között, ahol ugye mindig csak az erősebb közösül...

A "lakkcipős" példád meg sajna sántít, mert abban SEM engedi fel a bíró a focistánkat!
Egyszerűen NINCS kiskapu!
Mindanám az aktivistáinknak, hogy töltessenek ki a pógárral egy MÁSIK ajánlólapot, és MELLÉ nyilatkozzanak is, hogy az előzőt megtévessztéssel, kényszerrel CSALTÁK ki tőle...
Ám a "JOG" úgy rendelkezik, hogy egy ilyen esetben MINDKÉT cédula érvénytelen!
Vagyis MI nem nyernénk vele SEMMIT, a taroló pedig bukna egyet a SOK közül.
- Na és? Oszt jónapot!

radala 2010.01.20. 18:06:19

@Naszta: A múltról beszélek. "amikor a balosok azzal jöTTek folyton".
2002 előttről. vagy pláne 98 előttről.
de lényegtelen ez, csak egy példa volt arra, hogy milyen könnyű, higgadtan logikusan a status quo fönttartás mellett érvelni. Nagyon sokszor irigyeltem a balos hozzászólókat fiatal koromban, hogy milyen higgadtan érvelnek és csak nagy sokára jöttem rá, hogy ez nem csak a vitakultúrán múlik, hanem vannak könnyebben védhető álláspontok. Sokkal könnyebb egy összeesküvés elmélet ellen beszélni, mint mellette.

radala 2010.01.20. 18:11:05

@1.szolo (B.A.): Mondtam, hogy nem vitatom, amit mondasz. Nem lehet egyszerű. Vigasztalja az LMP-seket az, hogy a Fidesz adatbázisában nem is szerepelnek azok, akikre ők utazhatnak, az mszp/szdsz adatbázisok meg momentán elavultnak tűnnek. Meglátjuk. Remélem meglesz nekik a kellő ajánló szelvény, de ha nem akkor sem leszek benne biztos, hogy nem a lustaság volt a döntő. Soha nem fogjuk megtudni. Javaslom hogy menj és segíts nekik kopogtatót gyűjteni, szép, demokratához méltó tett lenne.

egyenlítő 2010.01.20. 18:11:22

@Vanek B. Eduard: De ha a magyar milliárdosok a befizetett adójuk arányában szavazhatnak, akkor miért ne szavazhatnának a Magyarországon bejegyzett cégek (köztük a multik is), szintén az adójuk aránya szerint? Hiszen ami jó a Tesco Globál Áruházak Zrt-nek, az jó Magyarországnak!

pannonfunk 2010.01.20. 18:22:27

@1.szolo (B.A.): OK, akkor mégegyszer felteszem a kérdést, hol a határ a "jóhiszemű" és a "rosszhiszemű" kopogtatócédulagyűjtés között, nekem édes mindegy, hogy ez 752 és 753 vagy 1000752 és 1000753 között van, csak mondjad meg! Hogy értsük, hogy mit is mondasz.

A pénzről meg: hát tessenek aktivistákat gyűjteni, akik ingyen megcsinálják a kopogtatógyűjtést. Végülis, ha van elég szavazó, akkor kell lennie elég aktivistának is.

pannonfunk 2010.01.20. 18:28:53

@1.szolo (B.A.): Az a baj, hogy nem a nagy pártok szokták kicsalni a jónéptől a kopogtatókat.

Szerintem ez az egész nyüszítésetek itt arról szól, hogy a csúnya fidesz begyüjti a kopogtatókat, így a kis pártok nem tudják párszázforint/kopogtatóért felvásárolni azoktól, akiktől lehetne, mert amúgy magasról tojnak a politikára. Ami utóbbi persze a kispártok szimpatizánsai szemében nem csúnya...

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.20. 18:29:42

@Naszta:

én gazdaságpolitikailag egy keresztényszociális alapon álló, konzervatív politikát képzelnék el. A liberális gazd.pol. mindenképpen erősíti a fennálló elit előnyeit, és növeli a hendikepesek felemelkedésének akadályait.

Olyan rendszert akarok, ami tehetség alapon ad esélyt a felemelkedésre, ugyanakkor a gazdagabb rétegeket érdekeltté teszi abban, h támogassák bizonyos mértékig a társadalmi mobilitást, hiszen ennek megrekedése hosszútávon a fejlődés gátja, nekik sem jó.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 18:43:00

@pannonfunk:
Írtam már radalának, hogy ha nekünk IS van egy "begyűjtési gárdánk" meg a többi pártnak is, abból elég nagy hirigek lesznek a lépcsőházak előtt...

pannonfunk 2010.01.20. 18:51:38

@1.szolo (B.A.): Szép is lesz, amikor a DC aktivisták meg a CV aktivisták összeverik egymást a lépcsőházban... Jó, tegyétek, a lelketek rajta, de ehhez nekem mi közöm van?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 18:58:08

@pannonfunk:
A JOG elég érthetően fogalmaz:
Bárki lehet jelölt, aki lead érte 750 érvényes ajánlószelvényt.
Vagyis ADDIG jogszerű a gyűjtés, amíg ezzel nem akadályozzák mások jogainak a gyakorlását.

A cédulák érvényessége "elég könnyen" megállapítható (még csak meg se kell hozzá gyújtani;)), főleg, ha a gyűjtés maga is korrekt volt (a szem.szám valódiságát -önmagában- akár excellel is ellenőrizheted:)
De biztonsági ráhagyással SEM haladhatná meg jogszerűen az előírt "határérték" kétszeresét (gykv. 1500).
Ez pedig 15 jelöltnek adna elvi lehetőséget, amennyiben a választók is úgy akarják.

Egyébként meg próbáljanak csak meg NEMET mondani a leendő kormány embereinek, akik egy (fekete;)cím-listán jelölik meg ezeket a nagyon bátor egyedeket.
LÉNYEGTELEN, hogy mit csinálnak majd vele valójában - a LÉNYEG a fenyegetés látszatában van...
(elvégre a hírhedt "23M román"-nal való fenyegetettség fikciója IS bejött a túloldalnak!)

peacekeeper 2010.01.20. 18:58:42

@radala:

"ezek a szabályok vannak, így kell játszani."

Amelyik szabály elavult, azon változtatni kell. Ezeket a szabályokat úgy alkották meg, hogy feltételezték a jóhiszemű joggyakorlást.
Ami azt jelenti, hogy a 750 helyett biztonságként gyűjt 1000-et. De nem többet, mert nincs rá szükség.
A baj akkor kezdődött, amikor a pártok elkezdtek játszani a választási rendszer "lehetőségeivel" és "kiskapuival".

Te nem látsz benne veszélyt, mert szerintem fogalmad nincs mi megy az ajánló szelvényekkel. Pl fantom pártokkal meg lehet osztani az ellenfél szavazóit. Név szerint sorolni tudom ezeket a pártokat, érdekesen mind valamilyen szociáldemokrata tömörülésnek nevezte magát. Aztán iparággá vált, adták-vették az ajánlószelvényt. Majd rájöttek, hogy az ellenfél indulásának megakadályozására is jó, ha érvénytelenné teszik. És arra is rájöttek, hogy az ellenoldali kispártoknak is be kell segíteni.
De ami most jön az mindent fölül fog múlni. Én megtapasztaltam már egy faluban kicsiben, most a Fidesz országosan veti be.

Az csak az egyik dolog, hogy arra is rájött a két "nagy" párt, hogy ha ketten az összes ajánlószelvényt összegyűjtik, akkor a kicsiknek még az indulása is tőlük függ. Ez egy rendkívül antidemokratikus eljárás, ez már a joggal való visszaélésen is túl van, ez a demokrácia elleni merénylet.
És ez a választásból való kirekesztés csak a kisebb baj.
A nagyobb bajról, hogy az ajánló szelvények segítségével milyen listák készíthetők, és mire használhatók még, azt majd ha Gábor is figyelmet szentel nekik akkor mondom el.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 18:59:48

@pannonfunk: Az, te nagyon ártalmatlan, hogy a te javaslataid vezetnek ODA!

Viszlát!

peacekeeper 2010.01.20. 19:11:46

@1.szolo (B.A.):

"Egyébként meg próbáljanak csak meg NEMET mondani a leendő kormány embereinek, akik egy (fekete;)cím-listán jelölik meg ezeket a nagyon bátor egyedeket"

Rátapintottál a lényegre.....
Ez nem fenyegetés "látszata", hanem maga a fenyegetés! Nem fikció, hanem gyakorlat. És ezt fogják most országos szintre emelni.

pannonfunk 2010.01.20. 19:13:33

@1.szolo (B.A.): Ne haragudj már, de ez dettó hülyeség. Ennyi erővel mindenkinek joga van 5%-ot kapni a parlamenti választáson, tehát jogtalan annyi szavazatot összegyűjteni a választáson, hogy másnak ne legyen meg az 5%-a, ugye? Tök jogtalan a nagypártok kampánya, mert így a kispártok nem kapják meg a szükséges szavazatokat ahhoz, hogy kormányt alakítsanak, pedig joguk van hozzá. Érdekes gondolatok ezek...

pannonfunk 2010.01.20. 19:14:34

@peacekeeper: És rászabadítják a hüllőembereket a retinens alakokra. Ekkora fenyegetettséget, úristen!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 19:25:01

@török gábor:

apropó:
"hogy az ajánló szelvények segítségével milyen listák készíthetők, és mire használhatók még, azt majd ha Gábor is figyelmet szentel nekik"

Jobb lenne kicsit előbb kijönni ezzel a témával - mintegy "közszolgálati felvilágosító" jelleggel is - mint ahogy 2-3 hét múlva már "kezdődik" is az ODA-visszaélések tömege...
Addig meg csak juthasson el minél több helyre a szükséges info innen (is:).

Szóval (szvsz:) kivételesen nem kéne megvárni amíg napi aktuális hír lesz a cédulázás, hiszen a "rendszer" ismert, az "elrettentő példa" bőséges, és elkéne pár okos figyelmeztetés még IDEjében...

dzsaszper 2010.01.20. 19:27:54

Szerintem a sajtó is lement kutyába :(
Ígéretlicitről beszélnek, amikor az egyik oldal még nem licitált, csak annyit reagált, hogy leülnek beszélgetni az érintettek szervezeteivel...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 19:30:24

@pannonfunk: (a JOGokról)

"Élni és VISSZA élni vele...
Nekem minden egyformán _ POPZENE!"

(avagy: mondd, mitől szédült meg a józenész?!;))

6.Lenin 2010.01.20. 19:30:46

@pannonfunk:

Megelőztél.
Igen a választás nagyon mocskos és antidemokratikus.

A kopogtatóra rá kellene írni,melyik pártnak szánom(ha jól tudom)

Nem tudhatom,akiknek szánom,mennyit gyűjtöttek eddig.

Ha 1 párt meggyőzi az embereket,rájuk érdemes szavazni,nekik adják a cetlit,
felfogható ez úgy is,mint 1 előválasztás.

Miért kéne 1 olyan pártnak adni,akit nem választanák?
Senki nem adja,senkinek,akkor mi van?

Meg kell győzni a választásra jogosultakat,nektek adják,akár az összeset.
Ez az egyetlen jó módszer!

dzsaszper 2010.01.20. 19:31:49

@1.szolo (B.A.): elég könnyen? hogyan?
se vízjelet, se dombornyomatot, se hologrammot nem szoktak rá tenni...

6.Lenin 2010.01.20. 19:36:24

@1.szolo (B.A.):

Miért lenne a joggal visszaélés,ha azoknak adom,akikre szavazni is szándékozom?

Ha 1 millióan adják azoknak,akikre szavaznának is?
Ha mind a 8 millió 1 pártnak adja?

Győzzél meg és neked adom,sőt gyűjteni is fogok nektek.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 19:37:03

@dzsaszper: Köszönöm a kérdést!:)

Hát mondjuk onnan, hogy a(z első:) tulajdonosától kapod (a sajátját:) és ott tölti ki előtted.
ENNYI pont elég az érvényességhez, hacsak az illető nem olyan szociopata, hogy előre fénymásoltat magának 8-10 példányt, hogy mindenkinek jusson, aki kéri tőle 8Đ

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 19:39:47

@6.Lenin: (1937-ből, 1984-en át IDE)

"Cicáznak a szép csendõrtollak,
mosolyognak és szavatolnak,
megírják, ki lesz a követ,

hisz „nyiltan” dönt, ki ezer éve
magával kötve mint a kéve,
sunyít vagy parancsot követ."

+
"Retteg a szegénytõl a gazdag
s a gazdagtól fél a szegény.
Fortélyos félelem igazgat
minket s nem csalóka remény."

pannonfunk 2010.01.20. 19:42:51

@1.szolo (B.A.):
"Én tudom, hogy mi az a bűn,
És te is tudod igazán jól,"

az, amikor pénzért szedik a kopogtatócédulákat. És ezt nem a nagy pártok teszik, hanem azok, akiknek lételeme, hogy összejöjjön a 750 körzetenként. Nem fogsz meggyőzni, hogy ez ellen kűzdeni jogellenes. Tetszettek volna népszerűbb pártot csinálni. És akkor nem kellene itt nyüszíteni.

dzsaszper 2010.01.20. 19:48:00

@1.szolo (B.A.): választópolgárként még talán tudom, hogy korrekt borítékban jött -- itt nagyon megbízunk a Magyar Postában. Ha én írnék választási jogot, nem bíznék benne ennyire...

Pártként meg naná, hogy inkább gyűjtenek 5000-et is, hátha kb 4000 aktivista hamisat ad a túloldalról...

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.20. 19:52:16

@Naszta: Teljesen lehangolod az embert :/
Abszolult és nagyon nagyon laikusként örültem (örülök most is), hogy az LMP tartja annyira fontosnak a környezet védelmet, hogy kampány közben is foglalkozzon vele. Pedig nem egy populáris, szavazót hozó téma. Na de legalább próbálkoznak. Ha bejutnak (remélem igen) majd lesz több pénz erre is, csak előjönnek valami okos ötlettel :)

latin szerelő · https://www.facebook.com/pages/Malacz-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.20. 19:59:38

A Fideszben kiadták a parancsot,
mindenki egyen egy narancsot,
kopogtatónként kettő árát kapod,
mdf, nektek nem jut: bekaphatod

abandi 2010.01.20. 20:02:34

T. Bloggazda!
Minthogy Önnek- mint (profi/megélhetési) politológusnak- semmiből sem áll egy rittyenteni táblázatot...Ezért kérem, hogy a maszop, zsidesz, madöf, szadesz brancs igéret/teljesítés viszonyát bemutatni szíveskedjék.
Csak, hogy emlékezzük...
(Egyébként: a Jobbik is beleszállt a pártfinanszírozási homályba...)

Vanek B. Eduard 2010.01.20. 20:03:48

@egyenlítő: Aha, így már értem, de ekkora választójogi reformot nem terveztem :D. Radala polgártárs intelmeit is megfogadva megtartom az egy ember (min.) egy szavazat elvét, azzal kiegészítve, hogy aki többet tesz a kalapba, annak egynél többet is érhet a szava. A sávokat meg úgy kell meghúzni, hogy az aktív adózók össz-szavazata több legyen, mint az inaktívaké és minimálbérre bejelenteteké együtt.

török gábor 2010.01.20. 20:18:49

@abandi: Nagyon kedves ez a "megélhetési" jelző, "rendelését" is köszönöm, sajnos azonban túlbecsül: meghaladja a képességemet egy ilyen táblázat "rittyentése". Mentségként talán azt hozhatom fel, hogy nem a blogírásnak, hanem egyetemi tanításnak (ilyenkor: vizsgáztatásnak) és egyéb kutatói és elemzői munkáknak köszönhetem a "megélhetésemet". :)

6.Lenin 2010.01.20. 20:21:03

@1.szolo (B.A.):

1 drb mikroprocesszoros jajveszékelőt nyertél!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 20:31:28

@6.Lenin: KÖSZÖNET ÉRTE!
- hogy - akaratlanul is;) - leírtad a kulcsszót IDE:

"ADOM - ADJÁK - ADJA"

Vagyis ezzel eddig sem volt semmi problémám, hiszen természetesen AZ nem visszaélés, ha VALAKI a saját 1 (azaz EGY) céduláját bárkinek is ODAadja!
(-ámde Ő is egyből visszaél, amint TÖBBET ad, mint az az EGY, amihez neki JOGA van!;))

Nézzük akkor egybe a két JOGalanyt!

Adott egy PÁRT, amelyik aktivistákkal gyűjt a terepen, vagyis vaktában v. listával felkeresik a választókat (utóbbi esetben illik a sajátjaikat ugye:). EMELLETT van 1-2 "passzivistájuk" is, akik bent ülnek az irodájukban...
Namost.
A csapatnak illik megállnia az 1500 cédulánál (ami több, mint elég és tutira érvényes is mind, hisz maguk mentek értük), az IRODA ezzel szemben BÁTRAN fogadhatja az ODA maguktól betérők "önkéntesen" átadott céduláit.

Pont azért, mivel ők egyébként sem adták volna pl. nekünk IDE;)
Ezzel azonban SENKIT nem is ér semilyen kár, vagyis NEM történik "joggal való visszaélés".

És igen, ha egy körzet 50.000 választójából 20.000-nek VAN választott pártja, akkor legyenek csak egymáséi.
De el a kezekkel a többi 30.000 "bizonytalan" (v. akár egyáltal nem is) szavazótól.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 20:36:52

@latin szerelő:

"de a nők inkább banánt kérnek
a fáradt gyűjtők már henyélnek"

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 20:45:14

@dzsaszper:
Hát erre mondják azt, hogy : "a kevesebb több."

Vagyis kisebb, de megbízható aktivista csapat,
rövIDEbb, mert inka csak "baráti" címlista,
és máris jóval kevesebb a hibaszázalék!
(és akkor bőven elég az az 1500 cédula is:)

pannonfunk 2010.01.20. 20:45:24

@1.szolo (B.A.): Tehát azt mondod, hogy a nagy támogatottságú pártoknak nincs joguk elkérni a bizonytalanoktól a kopogtatót. Hm. a jogokat ugye törvényekbe foglalják. Ez a fenti kijelentésed melyik törvényben van benne, hányadik paragrafus?

Dr. Pelikán et. (ferológus) · http://ferologia.blog.hu 2010.01.20. 20:48:03

Valahogy nagyon unalmas ez már, ha belegondoltok ez megy 2002 óta, mióta elvették majd visszaadták a 19000Ft-ot. Sok jó komcsi beszélhet mindent itt, de a szavazatnak ilyen szintű precízen beígért és kifizetett megvásárlása a szocik találmánya, magyarul bunda. Sajnos a nyuggerek még emlékeznek rá, hogy bizony amit akkor a szegfűsök ígértek azt megadták, tehát már csupán egy szám kell a negatív kampány mellé mondjuk 24000Ft és már tódulnak is szavazni, de sebaj, ha majd a többség mind elmegy külföldre dolgozni, akkor a nyuggerek szépen éhen halnak még tíz év és helyre áll a normális populációs szisztéma, aztán majd, jöhet a XXX párt és dolgozni taníthatja az addigra hajléktalanná váltakat, akik elmentek nem fognak visszajönni, de jön majd helyettük más.
Üdv Pelikán

pannonfunk 2010.01.20. 20:54:00

@Dr. Pelikán et. (ferológus): Huh, erről beugrott a klasszikus "közlegelők tragédiája", amely mind a közgazdászok, mind az evolúcióbiológusok körében ismert. Igen, ez is egy lehetséges scenárió. Az egyre kevesebb embertől egyre több adót szedünk be, mert az az érdekünk, aztán nem vesszük észre, hogy közben magunkat pusztítjuk ki.

Balt 2010.01.20. 20:55:57

@peacekeeper: "Ezen az úton a végállomás az inkvizíció és Auswitz, ahol a többség a kisebbség fizikai megsemmisítéséig is eljuthat."

:))) Ez olyan gyönyörű, hogy Hócipő címlapon a helye! :)) Csak siess vele, mert már nemigen fog megélni 20 lapszámnál többet! :)

Balt 2010.01.20. 20:58:25

@peacekeeper: "mi nem ölünk meg, csak olyan helyzetbe hozunk, hogy élni se lesz kedved. Vagy megszöksz, vagy behódolsz...."

Most, hogy mondod, ez valahonnan ismerős. Várjunk csak: "El lehet menni Magyarországról, kérem szépen...!"

6.Lenin 2010.01.20. 21:00:00

@1.szolo (B.A.):

A jog akkor ér valamit,ha annak megszegése büntetést,jelen esetben mondjuk kizárják a választhatóságból ,von maga után.

1 körzetben van 50 000 szavazásra jogosult,közülük 49 000-en 1 pártra szavaznak.A maradék 1000-nek is csináljunk 1 frakciót a parlamentben,nehogy éjszaka bepisiljenek,mert félnek?

Mo-on van 8 millió állampolgár,akinek jogában áll választani,sőt választható is.
Bárkinek jogában áll pártot alapítani,MEGGYŐZNI a többi állampolgárt arról,képes ezt az országot irányítani.

Ha képes meggyőzni az embereket,el is hiszik neki,rá szavaznak,kormányt alakítva valóban megvalósítja a programját,jólétet teremt ebben az országban.

Akkor mi itt a probléma?

Vannak hazugok,tolvajok,gazemberek?

MI SZAVAZUNK RÁJUK!!!
MIÉNK A FELELŐSÉG!

Meg kell azokat nevezni

akik mások szavazati jogát korlátoznák,akik koronaúsztatásról beszélnek,akik dobálják a melegeket,szidják a zsidókat,cigányokat(általánosítva),
azok NEM DEMOKRATÁK.
Akik hazudnak,lopnak,hamisítanak,azok gazemberek.

Őket kell nevükön nevezni,független attól,mi a vallása, politikai nézete.

Ezen kell (ene)változtatni.

Kitöröltem néhány mondatot.

Josef (K.) 2010.01.20. 21:02:52

@török gábor:

Kedves Gábor, mit gondolsz Rétvári Bence - akit "a Fidesz-KDNP frakciószövetség talán legtehetségesebbnek tűnő fiatal politikusá"-nak, "igazi XXI. századi kereszténydemokratának" tartasz - kijelentéséről, miszerint Andor László "Érzelmileg elfogult, kirekesztő. Antidemokratikus eszméket vall a kommunizmussal kapcsolatban. Élesen, megosztóan nyilatkozik."?

Vagy a kényes kérdésekre nem válaszolsz?

Balt 2010.01.20. 21:04:22

@radala: "De tök mindegy ez, csak azért írtam le, nehogy úgy tűnjön, hogy teljesen hülye vagyok."

Ne szabadkozz: teljesen helyénvaló, amit a 2002-es Fidesz-kampányról írtál, legalábbis az 1 fordulóig így volt. Nem vették fel a kesztyűt, nem mentek le kutyába. És én őszintén szólva meglepődtem, hogy az ellenkező irányba indultak a TF beszéddel, de bizony: ha felvették volna a azt a 23 millió romános (box)kesztyűt még decemberben, talán hozzák a választást.

Balt 2010.01.20. 21:06:05

@Naszta: "(egy blokk Pakson (4 van most) 440MW-os (440.000kW),"

Már 4x500MW, de bő 10 éve is 4x470MW-t hoztak ki belőle.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.20. 21:10:46

@latin szerelő:

Átállítottam, te kurafi!:o)
De ha még egyszer beszólsz, hát számolunk a "tuggyukhol", megértetté?

@abandi:

Kérdezte az ismerősőm, h most, h múlik a válság, mibe fektesse 3 millkáját?
Mondom neki: lámpavasba!

Jól tettem?:o)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.20. 21:11:52

@latin szerelő:

Átállítottam, te kurafi!:o)
De ha még egyszer beszólsz, hát számolunk a "tuggyukhol", megértetté?

@abandi:

Kérdezte az ismerősőm, h most, h múlik a válság, mibe fektesse 3 millkáját?
Mondom neki: lámpavasba!

Jól tettem?:o)

pannonfunk 2010.01.20. 21:11:53

@Josef (K.): Ugyan én még mindig nem T.G. vagyok, de mivel tegnap is váltottunk itt pár szót, utánanéztem ennek az Andor Lászlónak, ha már ennyire kíváncsi vagy a válaszra. Bevallom, most már magam is kíváncsi voltam, ki is ez az Andor László. Nos ez a kedves barátunk ezt nyilatkozta:

"E pillanatban azonban azt kell tisztán látni, hogy a vörös csillag nem önkényuralmi jelkép." /Népszava, 2004. április 14./

Én magam úgy gondolom, hogy minden demokratikus gondolkodású ember szerint a kommunizmus önkényuralom volt, amely több áldozatot követelt, mint a fasizmus. A jelképe pedig a vörös csillag volt. Ennek a tagadása ugyanolyan súlyú, mint a fasizmus legnagyobb bűnének, a holochaust tagadása. Ez így kielégítő válasz, vagy hallgassuk meg T.G.-t is?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 21:16:01

@pannonfunk: Azt neked kellene tudnod alátámasztani, amiket szerinted mondok...

Amit én momdok:

Bármely párt bárkitől kérhet ajánlást, a törvényi minimum legfeljebb kétszereséig JOGosan, onnantól pedig ezzel a jogával (avagy a "piaci erőfölényével" ha úgy tetszik:) visszaélve.

Az már csak praktikussági kérdés, hogy elsősorban a sajátjaival kezdje, ám ha valami mazohizmusból a bizonytalanokra hajt, hát tegye azt, mert JOGában áll.
Viszont ezesetben már illik hozzászámolnia az irodáiban önként leadott saját részt IS...

Szóval ha próbálsz ezen gondolkodni, akkor rakd össze a JOG rendeltetésszerű gyakorlását (pártok, polgárok), a joggal való visszaélést, a jogsértést, nomeg az illemet, méltányosságot, "hálát" és a többi "nem politikai kategóriát" is.
Azután válaszd szét a történésekből azt ami:
IDEális - illendő - JOGos - méltányos - és jogtalan.
De talán hagyjuk is, mert én már
"nem akarok állni, ha fordul a föld."

Josef (K.) 2010.01.20. 21:16:45

@pannonfunk:

Valóban igaz, hogy most sem téged kérdeztelek.

török gábor 2010.01.20. 21:18:17

@Josef (K.): miért lenne kényes? Rétvári urat személyesen nem ismerem, Andor Lászlónak viszont - ha jól tudom - a székébe ültem be tíz évvel ezelőtt a közgázon, amikor ő egy másik tanszékre "igazolt". én biztos nem nevezném antidemokratikusnak, legfeljebb marxistának - ami ugyan tőlem nagyon távol áll, de ettől még nem gondolom, hogy ki kellene kergetni az országból - egészen Brüsszelig :)

abandi 2010.01.20. 21:18:55

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=81):
Meg sodronykötélbe!
Amilyen vastagbőrű szarzsákokat kell himbi-limbiztetni...

6.Lenin 2010.01.20. 21:20:19

@1.szolo (B.A.):

Az alsó határ van rögzítve,a felső,nincs.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 21:20:40

@Balt:
Mondta GyF SZÉLESnek, DEMJÁNnak, CSÁNYInak... stb. 8Đ

pannonfunk 2010.01.20. 21:24:21

@Josef (K.): Hát ha nem nyílt választ vársz, akkor kérdezzed magánba. Rákattintasz a nicknévre, akkor bejön az adatlapja, és ott a fül, hogy levél írása. De azon már meg ne sértődj, hogy ha egy blogon kommentelsz, akkor válaszolnak rá...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 21:27:52

@6.Lenin:
Pontosan!
De azt az "alsó határt" akkor ugye nekem is jogom van leadni a VB-nak, és akkor indulhat a jelöltem.
Vagyis AMÍG körzetenként 50 (azaz Ötven!) jelölt (ami ugye KB. egy ELMÉLETI "felső határ") NEM lesz, addig akkor MINDEN jelölés JOGOS...
- ugye EZT akartad mondani ezzel?!
Az "50." jelentkező után pedig már el lehet kezdeni vizslatni, hogy vajon JOGOS-e még annak az 51.nek a cédula gyűjteménye IS avagy SEM?!

Josef (K.) 2010.01.20. 21:32:52

@török gábor:

Finoman megkerületed a kérdés lényegét, ügyes :). Engem inkább Rétváriról alkotott véleményed érdekelt volna (akitől származott az idézet), és kevésbé az
Andorral kapcsolatos vélemésnyed.

Akkor kérdeznék még pár dolgot, ha megengeded. Nem nehéz kérdések, kb 2 perc alatt lehet választ adni rájuk.

1) Ha egy ember nem antidemokratikus, akkor vajon az "fair", ha őt ennek ellenére "antidemokratikus"-nak bélyegzik meg?

2) Andor kirekesztő? Ha nem az, akkor az "fair", ha őt kirekesztőnek bélyegzik meg?

3) Rétvári egy fair politikus?

Remélem, hogy ezek sem kényes kérdések.

pannonfunk 2010.01.20. 21:39:41

@1.szolo (B.A.): Ezt próbáljuk elmagyarázni Neked, hogy érvelhetsz-e úgy, hogy a minimálisnál több kopogtatócédula összeszedése "joggal való visszaélés". Mert ugye, ha összeszedik a másik gyűjtő előtt, akkor neki "korlátozva lesz azon joga", hogy ő is összeszedje a kopogtatókat. Sajnos nem vagyok jogász, de a józan paraszti eszem azt mondja, hogy ez az érvelés jogilag nem állja meg a helyét. Hiszen ha itt alkalmazhatnánk, akkor miért ne alkalmazhatnánk más választási eseményekre, nevezetesen a szavazásra. Ekkor "joggal való visszaélés" lenne a pártoknak kampányolniuk, hiszen akkor esetleg túl jó eredményt érnének el, és ezzel a többi indulónak "veszélyeztetnék azon jogát" hogy bekerüljön a parlamentbe. Ez nonszensz, ne haragudj.

Balt 2010.01.20. 21:41:57

@Zoltchy: "És mindet ugyanazzal a pókerarccal..."

:))) Ki pókerezik, ki kockázik... Esetleg: -tat. :))

6.Lenin 2010.01.20. 21:44:43

@1.szolo (B.A.):

Ha jelölted összegyűjti a minimálisnak előírt ajánló szelvényt,jogosan indulhat a választáson.
Amennyiben nem,akkor majd legközelebb ismét próbálkozhat.

A választó polgár nem kötelezhető arra,olyannak adja az ajánló szelvényt,akinek még a legvadabb rémálmokkal terhelt éjszaka után sem adná.

A választó szabadon dönthet,támogat-é valakit,hogy neki adja,vagy nem adja, így jelezve,nem találja alkalmasnak a jelöltet arra,hogy esetleg az érdekeit képviselje.

Ez így demokratikus.Én így tartom jónak.

Balt 2010.01.20. 21:45:11

@1.szolo (B.A.): "DE tegyük fel, hogy én is szerveznék a saját pártomnak cédulabeszedő "szabadcsapatot"."

Csak tessék, csak tessék! :)) De a kezedben a megoldás (amennyiben az abban található kopogtatót odaadod a Fidesz-önkénteseknek): 2/3-dal lehet módosítani a választójogi törvényt. :)

Josef (K.) 2010.01.20. 21:45:15

@Balt:

Cézár óta minden politikus kockázik, kockáztat...:)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 21:49:21

@6.Lenin: "Akkor mi itt a probléma?"

Az, hogy ez nagyrész "írott malac" marad!
NÉZZÜK:

"Mo-on van 8 millió állampolgár,akinek jogában áll választani,sőt választható is.
Bárkinek jogában áll pártot alapítani,MEGGYŐZNI a többi állampolgárt arról,képes ezt az országot irányítani.

Ha képes meggyőzni az embereket,el is hiszik neki,"

>>Na, ITT, EZEN a ponton<< BUKIK a szép elmélet.

"rá szavaznak, kormányt alakítva valóban megvalósítja a programját,jólétet teremt ebben az országban."

Addig tehát stimmelhet(ne), hogy:
Ha képes meggyőzni az embereket (BÁR már ehhez sem árt némi MÉDIA/pénz annak a "BÁRKI"-nek;))
+"el is hiszik neki,"
AKKOR fogják széttárni a kezüket, hogy:
- Ez mind nagyon szép, szavaznánk is RÁTOK, DE... sajnálatos módon már ODAadtuk a cédulánkat a (...) PÁRT gyűjtőjének.
ÉS EZZEL KÉSZ IS!
(gykv. nuku "bárkire szavazás", ha "bárki" nincs a szavazólapon!)

Ezzel még nincs is nagy baj, mert BÁRKI azért már csak ne kerülhessen rá!

A baj csak azzal van, hogy egyes DEMAGÓGok azzal próbálnak ETETni, hogy nincs itt SEMMI gond, hiszen DEMOkrácia van, MERT ugye BÁRKIRE szavazhatunk...

Hát nem.
De még csak nem is jelölhetük BÁRKIT!
Erről ennyit.

Mellesleg az LMP (is) ezt ismerte fel, amikor belefogott a lehetséges ajánlóik ELŐregisztrációjába.
(kérdés persze, hogy mekkora sikerrel:)

dzsaszper 2010.01.20. 21:53:00

@1.szolo (B.A.): igen, feltéve, hogy jól válogatod a barátaidat.

Balt 2010.01.20. 21:53:37

@radala: "Egyébként szerintem két párton gondolkozhatnál el."

Nem kell ezt szerintem ennyire túlragozni, az első (érdemi) posztok egyikében szerepel torokgaborelemez.blog.hu/2009/11/03/kell_e_felni_a_ketharmados_tobbsegtol:

"(...) A kétharmadra lehet félelemmel is tekinteni, a potenciális vesztesek köréből akár megalapozottan is, én azonban inkább lehetőségnek látom. Az elmúlt években nem a kétharmad hiánya bénította meg a kormányzást, hiszen számos fontos dolgot (csak néhány: adórendszer, egészségyügy, oktatás stb.) sima feles törvényekkel is alapvetően át lehet alakítani, ha van elképzelésünk a jóról, a jobbról."

Balt 2010.01.20. 21:54:40

@Balt: Ja, és természetesen tökéletesen egyetértek vele. :)

Balt 2010.01.20. 21:58:12

@radala: "Azt kéne megnézni, hogy mi lett abból a Fideszből. Tölgyessy elment, ez baj."

Szerintem nem a Fidesztől ment el, csak a parlamenti aktív politikától. (Én is kíváncsi lennék az indokra.) De szerintem Tölgyessy pont olyan érték nekünk, mint a TopikGazda :): hiteles és tárgyilagos, mértéktartó, bölcs és talán nem elriasztó, hanem orientációt jelenthet mindenki számára. :) Legalábbis nagyon remélem!

dzsaszper 2010.01.20. 21:58:34

@1.szolo (B.A.): amíg a választópoláron kívül másnak ellenőrzésig fogalma sincs, hogy az ajánlócédula valódi, addig a dupla szavazócédula kevésnek bizonyulhat.
Azok után, hogy kiderült, hogy vissza lehetett élni az igazolással, ami feljogosított máshol szavazásra, fel kell készülni minden oldalról a rosszhiszeműségre és a visszaélésekre.

Balt 2010.01.20. 21:58:48

@Balt: Na jó, ezt kezeljük négyszemközt, mert nem kenyerem a hízelgés. :))

Balt 2010.01.20. 21:59:54

@radala: Tudod-e, hogy nagyon egy platformon vagyunk? :))

pannonfunk 2010.01.20. 22:00:51

@1.szolo (B.A.): Tudod, én szeretném, hogy ha az országot olyan emberek irányítanák, akik az orruknál tovább is látnak. Baromira nem szeretnék olyan embereket látni, akik ésszel belátják azt a szcenáriót, amit Te is leírtál fent, és a legjobb dolog, amit bírnak tenni, az hogy össze-vissza hőzöngjenek. Szerintem jót tesz az országnak, ha az ilyen emberek a kormányrúd közelébe sem kerülnek.

Ott a példa, leírtad, az LMP-nek legalább volt annyi esze, amivel ezt a 'borzalmasan' nehéz feladatot meg tudja oldani. Ezek megérdemlik, hogy induljanak a választáson. Akiben annyi szervezési erő nincsen, hogy összeszedjen körzetenként 750 kopogtatót, az ne akarjon országot irányítani.

Balt 2010.01.20. 22:02:51

@török gábor: :))) Hú, de jó, tetszik a műsor! :)

dzsaszper 2010.01.20. 22:03:37

@1.szolo (B.A.): ne nézzük ennyire hülyének a választókat, hogy jön X párt és lukat beszél a választó hasába, mire ő akarata ellenére kénytelen odaadni az ajánlószelvényt. Minden épeszű választó tudja, hogy csak 1 szelvénye van, és azt kell beosztania.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 22:04:33

@Balt:
Az előbb az összeverekedésre célozva lemaradt a futbal "drukker" huliganizmussal való párhuzam felvetése. (most pótoltam:)

Nos, a Fidesz 2/3-os módosító intézkedései vel 2 gond van:
1. a kompromisszumra való képtelensége (0.Viktornak, mert a TÖBBI vezetőjük az képes - mármint ővele;))
Emiatt találta ki a "2 éves költségvetés"-t is.
2. az, hogy nem lehet tudni, mit csinálna vele.
Ehhez kéne egy világosan megadott program (de olyan ám, amitől nem lesz "más a kormányzás"!).
Mert nekem pl. a "tiszta egyéni" rendszer nem tetszik.
De gondolom 0.Viktornak SEM, mert különben minimum indulna valamelyik EGYÉNI körzetben a PÉLDA kedvéért.
Mert enélkül igencsak hiteltelen BÁRKINEK kritizálni a listán besunnyogó pártvezéreket (ahogy "szokom" olvasni hunniából;)

Ezért (a kettőért;)) becsülöm 5.Gábort, mert ő legalább elindul egyéniben is, nem csak csapatban.
- és, hogy az általa felheccelt tömeg gyűlésének végén sem távozott angolosan, mint (angliában) tanult kollégája tette anno ;)))

6.Lenin 2010.01.20. 22:05:15

@1.szolo (B.A.):

AZ LMP-sek olyan pólóban járnak,hogy ők aztán tényleg nem demagókok?

Honnan fogom tudni ELŐRE,hogy ők nem?Mert TE mondod?

Az utólag kitöltött,fénymásolt ajánló szelvények leadása,csalás.
Kezdeményezni kell a leadók kizárását a választásból.Erre van törvényes lehetőség.Volt is rá példa nem is olyan régen.
ÉLNI KELL A JOGOKKAL,nem másokat korlátozni,kényszeríteni.
Az még akkor sem demokratikus,ha az LMP állítja.

H-P-ig, 08-20-ig nyitott vagyok,győzzetek meg és imádni fogom az LMP-t.

pannonfunk 2010.01.20. 22:08:23

@dzsaszper: Pontosan erről beszélek én is. Általában empatikus vagyok, de az ország kormányzását nem szánalomból akarom odaadni valakiknek. Így nem bírok empatikus lenni azokkal, akik a választáson való indulásukat olyan szavazók kopogtatócéduláinak a megszerzésében látják csak biztosítva, akik ő szerintük is könnyen manipulálhatóak. Nem, a demokrácia azért nem homokozó. Akik csak könnyen manipulálható emberek manipulálásával akarnak tűzközelbe kerülni, azokat szerintem teljesen jogosan el lehet zavarni a fenébe. Ennek a legkultúráltabb módja éppen a kopogtatók beszedése mindenkitől.

Balt 2010.01.20. 22:09:48

@Naszta: "Ennek ellenére nem fogok rájuk szavazni, mert a "szerelő" hülyének néz és kérdésre se mondja meg, hogy kb. mivel kezdi az autóm javítását,"

Hogy a bánatba mondja meg, amikor még nem is látta? :)) Abban biztos lehetsz, hogy az autó totál le van rohadva (noha himi-humi műszakit kapott trükkök százaival), aztán hirtelen lerohadtunk a leállósávban. Éppen az utolsó pillanatban ért ide a sárga angyal - izé, ez ugye nem antiszemitizmus?! :)) - most kölcsönbenzint töltött bele, de ha kinyomjuk a kuplungot, továbbra is csak visszafelé gurulunk a lejtőn, a motor el sem indul...

Balt 2010.01.20. 22:11:11

@Naszta: "Én meg liberális vagyok, de még egy klasszikus konzervatív közelebb"

Na, ez az igazi megmarketingelt nagy semmi. :)) (Ne vedd magadra, nem téged kárhoztatlak miatta!)

pannonfunk 2010.01.20. 22:12:15

@1.szolo (B.A.): nosza, lőjjél ki magadnak egy tühtig kis országocskát, ahol nem korlátoznak a kopogtatócédula gyűjtési jogodban, és nyerjed meg a választást. Vigyed magaddal a Torgyán Jóskát is, csak hogy vele együtt legyen meg a többséged, Ő meg vigye a szarmasmarha sleppjét, a részegen képekre lövöldöző miniszterekkel és államtitkárokkal, oszt gyakoroljad a kompromisszumokat...

Balt 2010.01.20. 22:12:43

@Naszta: "az szép. :)"

És jó, de legfőképpen: igaz! :))

Balt 2010.01.20. 22:18:36

@radala: "Mondjuk vannak aggasztó jelek. Ugyanis szerintem is szükség lenne az emberek "lelki" megerősítésére, a nemzeti öntudat-összetartozás érzésének erősítésére. Ezek a dolgok szerintem forintban mérhető pluszt hoznak egy gazdaságnak, de addig, amíg a nemzeti tudatot/összetartozást erősítik, addig a magad/magam fajta sugárban hány..."

Ebben viszont nem értünk egyet. Szerintem messze nem lehet nacionalistábbnak nevezni a 98-2002 közötti Fideszt (és a mait sem), mint bármelyik európai nemzetet. (Még ha Fico mást is mond, de akkor mit mondana a saját koalíciós kormányáról...?)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 22:23:12

@dzsaszper: Szó sincs itt lyukat b@szélésről :)
(tudod: "otthonra" drága, IDEgenbe meg fölösleges:)
Egy kipipálandó LISTA mindennél szebben "beszél".
- a bizonytalanokhoz leginkább -
Te is odaadnád még a nyuszikának is, ha a medve "halál-listájával" állítana be hozzád...
((még csak halkan meg se kérdeznéd tőle, hogy:
- és nem-e lehetne-e esetleg kihúzni-e róla?))

Balt 2010.01.20. 22:24:21

@1.szolo (B.A.): "(ez EGYBEN arra is válasz, hogy MIÉRT is adják oda az első erőszakosabban kéregető aktivistának a cédulát...)"

Én pl. még soha nem adtam oda senkinek, pedig minden választáson szavaztam...

Balt 2010.01.20. 22:25:40

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=81): "Schiffer rendkívül korrekten ítélte meg a 2006. őszi eseményeket, emberjogi fellépése mindig következetes volt, sosem politikai kártyaként használta, hanem meggyőződésből, s ezért tisztelet néki."

Így igaz.

dzsaszper 2010.01.20. 22:26:03

Olvasva a hírekben Mesterházy legfrissebb ígéreteit (vagy az én olvasatomban, eddigi legmélyebb lemenetelét kutyába), én úgy látom, hogy azért mer ilyen ígéreteket tenni, mert tudja, hogy nem kerülnek kormányra. Úgy tűnik, már nem érdekes a hiánycél.
Ha ezek után nem minősítik le Magyarországot, az szerény véleményem szerint azt jelzi, hogy a hitelminősítők is tudják ezt...
Könnyű úgy licitálni, hogy nem kell lejátszani a partit...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 22:26:50

@pannonfunk: "gyakoroljad a kompromisszumokat..."

Minek is az IDE ... de persze diktatúra, AZ nincsen!
(-pedig úgy látom, IGYÉNY azé' vo'na rá dögivel!)

6.Lenin 2010.01.20. 22:28:34

@Balt:

Tőlem kérték,ráírtam kit ajánlok.
Kösz,így már nem kell,nem nekik gyűjtöttek.

Balt 2010.01.20. 22:29:45

@radala: Pedig igaz, indulnak a fiatalok a bögréért, bézbólsapkáért, wellness-hétvégéért. :)) Milyen kár, hogy Cusi nem lehet köztük! (Azt hiszem, a körletben nincs wlan... :)))

dzsaszper 2010.01.20. 22:30:03

@1.szolo (B.A.):
1. Milyen lista? A Btk. 177/A §-ra gondoltál (jogosulatlan adatkezelés)? Akkor gyorsan oda kell hívni két családtagot, majd irány a legközelebbi ügyészség...

2. ott helyben meg azt kell mondani, hogy bocs, de már másik párt megkapta.

Balt 2010.01.20. 22:30:53

@Naszta: "És mielőtt dőlne rám a hülyeség: az előző 8 év NEM liberális gazdaságpolitika volt, csak Mo.-gon hívjuk annak."

Annyiban talán igazad van, hogy még csak "gazdaságpolitika" sem volt...

dzsaszper 2010.01.20. 22:31:50

@6.Lenin: valahogy nem lep meg.
A végén még annak is örülni fognak, hogy begyűjthetik a konkurrens csapat elől...

Balt 2010.01.20. 22:35:06

@radala: "A múltról beszélek. "amikor a balosok azzal jöTTek folyton".
2002 előttről. vagy pláne 98 előttről."

Mondjuk talán az összes megyei lap lenyúlását igyekeztek eképpen palástolni.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 22:35:27

@pannonfunk:
Nehéz veled "vitatkozni", amikor képes vagy összehasonlítani a NYÍLT szezont a TITKOS fazonnal.

Ennél még a cédulagyűjtés is könnyebb - ellenszélben...
No, megyek is, viszlát!

Balt 2010.01.20. 22:36:13

@radala: "Javaslom hogy menj és segíts nekik kopogtatót gyűjteni, szép, demokratához méltó tett lenne."

De hát ő nem nekik akar gyűjtögetni! :)

Balt 2010.01.20. 22:40:33

@egyenlítő: "Hiszen ami jó a Tesco Globál Áruházak Zrt-nek, az jó Magyarországnak!"

:)) Ez ugye irónia volt? Persze nem Turulos Teszkót vizionálok; az viszont alighanem tény, hogy pl. a tejet szépen körbeutaztatják az ilyen gyarmati országokban: nálunk a szlovák tej olcsó, Szlovákiában a lengyel, a lengyeleknél meg a magyar. (A kör szabadon bővíthető, sokszorozható.) Mi az értelme? Hogy a termelőnek bele lehessen verni az orrát a saját tejébe, látod paraszt, a szlovák ennyiért is eladja. (És odaát viszont, körbe-körbe.) A vevő persze (azt hiszi) jól jár, ideig óráig... Aztán jönnek a marhafejek a parlament elé...

Balt 2010.01.20. 22:42:40

@pannonfunk: "A pénzről meg: hát tessenek aktivistákat gyűjteni, akik ingyen megcsinálják a kopogtatógyűjtést. Végülis, ha van elég szavazó, akkor kell lennie elég aktivistának is."

Pontosan erről van szó!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 22:42:54

@dzsaszper:
Csak úgy dől belőle az ÉLETSZAG!
(bár az ügyvédjét, a kezelőorvosát és a gyógyszerészét hiányolom:)

Ezek a "mintapolgárok" talán majd még a pártprogramokat is gondosan össze fogják vetni a szavazásuk előtt!
(-bár az igéretszegések ellen az sem használhat semmit:()

6.Lenin 2010.01.20. 22:46:00

@dzsaszper:

Naná,nekik üresen kellett volna,abban van az üzlet,aki többet ad,de ismét csak annyit ehhez,rajtunk múlik.

Ha úgy kezeljük,valójában ez 1 előválasztásnak is felfogható,kizárhatjuk a "gyűjtő"(mármint politikai hullákat gyűjtő)pártocskákat.

Balt 2010.01.20. 22:47:09

@peacekeeper: "Pl fantom pártokkal meg lehet osztani az ellenfél szavazóit. Név szerint sorolni tudom ezeket a pártokat, érdekesen mind valamilyen szociáldemokrata tömörülésnek nevezte magát."

Biztosan a Centrum Pártra gondolsz! :))

Balt 2010.01.20. 22:48:58

@peacekeeper: "A nagyobb bajról, hogy az ajánló szelvények segítségével milyen listák készíthetők, és mire használhatók még, azt majd ha Gábor is figyelmet szentel nekik akkor mondom el."

Nocsak, leleplezed a szoci-taxi-riadóláncot? :)

Balt 2010.01.20. 22:51:06

@peacekeeper: "Ez nem fenyegetés "látszata", hanem maga a fenyegetés! Nem fikció, hanem gyakorlat. És ezt fogják most országos szintre emelni."

Mondom, hogy én még soha nem adtam oda a kopogtatócédulámat senkinek. Rettegnem kéne...? :))

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 22:52:57

@Balt: Pl.:

"Új Baloldal"
- Szűrös Mátyás ("fidesz-díszvendég") elnökletével...

Azon buktathatók le, hogy JÓVAL kevesebb szavazatot kapnak (pl. "3:15"; ), mint amennyi cédulát ÁTADOTT nekik a keresztapjuk.
(Mellesleg "véletlenül" PONT annyit, amennyi elég egy "országos listához"!)

Balt 2010.01.20. 22:53:12

@1.szolo (B.A.): Ezt ismerjük: "Szavazz rám!" :))

Balt 2010.01.20. 22:54:36

@1.szolo (B.A.):
"Élni és VISSZA élni vele...
Nekem minden egyformán _ POPZENE!"

De ha nem (persze, hogy nem), akkor is Európa Kiadó. :) Te viszont az előbbit szeretnéd hallani... :))

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 22:55:43

@Balt: "Rettegnem kéne...?"

Csak ha netán mégis narancsos bukta lenne...
(-ezexerint náluk a "jobbára ártalmatlan" listán vagy;)

Balt 2010.01.20. 22:58:46

@pannonfunk: "az, amikor pénzért szedik a kopogtatócédulákat. És ezt nem a nagy pártok teszik, hanem azok, akiknek lételeme, hogy összejöjjön a 750 körzetenként."

Mondjuk kifizetődőbb (lehet) (176x)750 db-ot megvenni, mint két és félmilliót. :))

Balt 2010.01.20. 23:01:42

@abandi: "(Egyébként: a Jobbik is beleszállt a pártfinanszírozási homályba...)"

Jóbékat is be kell szerkeszteni, bizonyám! :))

Balt 2010.01.20. 23:04:32

@6.Lenin: "1 drb mikroprocesszoros jajveszékelőt nyertél!"

:))) Az hány bögre egyenérték? Esetleg bézbólsapkában kifejezve? :))

Josef (K.) 2010.01.20. 23:04:52

@török gábor:

Kedves Gábor, lassan elmegyek aludni, de remélem nem feledkezel el a kérdéseimről ( @Josef (K.): ), s hamarosan medkapom a választ tőled ezekre. Azért is merek reménykedni ebben , mert tudtomra adtad, hogy ez a téma egyáltalán nem kényes a számodra.
(A kérdések megválaszolása pedig nem hiszem, hogy sok időt igényelne.)

Balt 2010.01.20. 23:08:15

@Dr. Pelikán et. (ferológus): "sebaj, ha majd a többség mind elmegy külföldre dolgozni, akkor a nyuggerek szépen éhen halnak még tíz év és helyre áll a normális populációs szisztéma,"

El lehet menni kérem Magyarországról! Itt lehet hagyni minket a nyugdíjasainkkal! :))

török gábor 2010.01.20. 23:09:38

@Josef (K.): bocsánat, de közben írtam egy új bejegyzést, meg azért mással is kell néha foglalkoznom :) de tényleg elnézést, hogy már fél órája nem válaszoltam. szóval:
1) nem méltányos.
2) nem tudom megítélni. de remélem, hogy nem.
3) nem tudom megítélni. de remélem, hogy igen.
sajnálom, ha nem voltam elég kielégítő, de egyikükről sincs annyi információm, ami alapján egy ilyen eldöntendő kérdésre válaszolni tudjak.

Balt 2010.01.20. 23:14:12

@1.szolo (B.A.): "legfeljebb kétszereséig JOGosan, onnantól pedig ezzel a jogával (avagy a "piaci erőfölényével" ha úgy tetszik:) visszaélve."

Ó-óóó, ez így nem kóser! Hogy érvényesül így a szabad piac?! :))

Josef (K.) 2010.01.20. 23:15:21

@török gábor:

Köszönöm.
(És Rétvári szerintem sem volt méltányos Andorral szemben.)

Balt 2010.01.20. 23:17:47

@török gábor: "biztos nem nevezném antidemokratikusnak, legfeljebb marxistának - ami ugyan tőlem nagyon távol áll, de ettől még nem gondolom, hogy ki kellene kergetni az országból - egészen Brüsszelig :)"

:))) Pedig csak közelebb került az áldott jó hazájához, legalább egy csatornányival. :)

Balt 2010.01.20. 23:19:41

@1.szolo (B.A.): "Mondta GyF SZÉLESnek, DEMJÁNnak, CSÁNYInak... stb. 8Đ"

Nagy kár, hogy nem vettem magamra... :(

Balt 2010.01.20. 23:22:35

@Josef (K.): "2) Andor kirekesztő? Ha nem az, akkor az "fair", ha őt kirekesztőnek bélyegzik meg?"

Végül is Veress Janit kirekesztette a jó kis brüsszeli állásból... :))

Balt 2010.01.20. 23:28:56

@1.szolo (B.A.): "- és, hogy az általa felheccelt tömeg gyűlésének végén sem távozott angolosan, mint (angliában) tanult kollégája tette anno ;)))"

Felheccelt? :) Rebiszes vagy, vagy mi?
index.hu/belfold/2010/01/18/en_nem_lottem_fejre/

Balt 2010.01.20. 23:37:18

@1.szolo (B.A.): "(-ezexerint náluk a "jobbára ártalmatlan" listán vagy;)"

Lehet, pedig több hírlevelükre meg az UFi-ra is feliratkoztam. :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.20. 23:45:56

@Balt:
Már az egy (rebiszes:)) "hecc" volt, AHOVA be-le-szervezték azt tömeget... :(
(-nem egy jól bejáratott és nem is tágas helyszín!)

Balt 2010.01.21. 00:02:55

@1.szolo (B.A.): Nem-e? Hát a Blaháig elfér pár tucat ember... Egyébként, ha a rendőrség tudja, hogy nem tudja fenntartani a közrendet, akkor javasolhatott volna más, biztosított helyszínt.

A nick már létezik 2010.01.21. 02:23:33

@Balt:
Összesítve gondoltam.
Egyébként tényleg nem értek a választási matematikához, sőt, igazából ahhoz sem, hogy pontosan hogy alakul ki a végleges parlamenti összetétel. Ennyire sosem érdekelt a politika (de majd 2014-ben, amikor az addigra megalapított pártommal megdöntöm a Fideszt, na, majd akkor érdekel. A Lapító Atyák kerestetnek. :-)

A nick már létezik 2010.01.21. 02:48:04

@iii:
Akkor nézd meg a tagjait.
Mutyiról egy szót sem szóltam.
Egyébként képviselőnként 1 millió a keret, ha jól tudom.

@Naszta:
Na ja, csak ha már matematikai feladatok megoldásához szeretnéd kötni a választójogot, akkor ne hibázz mindjárt a feladat leírásában, mert csak azt mutatja, hogy te sem vagy a saját kikötéseid szerint választónak alkalmas.
A nyalóka visszanyalt.
És ezen nem felháborodni kell, hanem az arcból visszavenni.

A nick már létezik 2010.01.21. 02:51:42

@radala:
"De a valóságban közel sem annyira rossz a fölhozatal."

Nem annyira rossz.
A valóságban sokkal rosszabb.

radala 2010.01.21. 11:15:01

@Balt: Ebben is egy platformon vagyunk. Azt akartam írni, hogy ez NEKEM gusztustalan, de ez KELL, mert nem "elég nacionalista" a magyar.
Az más kérdés, hogy személyesen nem okoz örömöt a korona úsztatás, de szerintem is a parlamentben van a helye, akár úsztatva is. De ezek a gesztusok nem nekem szólnak.

radala 2010.01.21. 11:17:56

@radala: már csak azért sem mert én elég nacionalista vagyok, hiába szeretnék kozmopolita lenni:-)
Én vagyok az egyetlen igazi magyar a fórumon, aki még Lendvai Ildikót is megvédem, csak mert magyar;-)

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.21. 16:13:03

@Balt: nem tudtam. Ha "csak" 470MW, akkor is 30MW a különbség, ami 30.000kW. Ez 120 Inotai erőmű blokkonként...

(És akkor erősen jótékonyan azt feltételeztem, hogy az Inotai erőmű mindig csúcsra jár, miközben a valóság olyan 20-30% lehet.)

Balt 2010.01.21. 19:14:19

@radala: "Az más kérdés, hogy személyesen nem okoz örömöt a korona úsztatás, de szerintem is a parlamentben van a helye, akár úsztatva is. De ezek a gesztusok nem nekem szólnak."

Tőlem lehetne a múzeumban is szent korona. (De ezzel együtt Gyurcsány magyarázata Merkelnek, amit naponta látni a HírTV-n, na, az vérlázító.) Az meg azt hiszem elnézhető, hogy István koronázásának ezeréves évfordulóján Esztergomba "utazzon" a jelképe (ill. annak is csak a másolata), még akkor is, ha sosem volt István fején.

Balt 2010.01.21. 19:18:14

@Naszta: Nem olyan régen olvastam: Mára minden blokknál elérték az 500 MW-ot. Ezt gondolom az éves leállásoknál hőcserélő cserével, vagy a franc tudja milyen műszaki átalakítás tette lehetővé, de ha akarod, pontosan megkérdem. :)) De "gyári" állapotában is kicsiholtak 470-et belőle, már bő 10 éve is.

dzsaszper 2010.01.21. 22:25:08

Ma megkaptam az első kutyába lemenős szórólapot is a postaládába,

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.22. 17:08:25

@Chezza: Egy ilyen hogy kerül ki? Kinek a fiókja lyukas? Bár megírva is úgy lett, hogy nem baj, ha kikerül... :P

2010.01.23. 12:31:51

@A nick már létezik: Összesen 384 millió, ami választókerületenként kábé 2 + 32 m egyébre. Lehet, hogy van más megkötés is, de mindegy, mert úgysem tartják be.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.23. 15:30:33

@iii: "Összesen 384 millió"

Biztos, hogy nem 386M?

2010.01.25. 09:59:53

@1.szolo (B.A.): De, neked van az igazad.

elfelejtette 2010.01.27. 01:48:56

@radala: A Fidesz kampanya az elso forduloig elegge takareklangon uzemelt, Kover elhiresult beszede sem volt olyan durva, mint amennyire kinezett, aztan az elso fordulo utan turbo fokozatba kapcsoltak. Orban tartott egy eloadast a Testnevelesi Egyetemen, es ha jol remlik, akkor indult utjanak a "bankarkormany" hadmuvelet.

Le is dolgoztak valamennyit a hatranybol, de nem eleget, mindenesetre ebbol a leckebol tanultak. A 2006-os kampanyuk mar joval agreszivebb volt alapbol, es az igeretek is jobban ropkodtek.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.02.06. 22:44:57

„Le kell menni kutyába, légy a kutyák királya, ne királyok kutyája”

ezt vmi kommunista mondhatta
süti beállítások módosítása