Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
13:54

Bizonyára sokan emlékeznek arra, hogy 2006-ban a két választási forduló között a Fidesz még tett egy halovány kísérletet. Orbán Viktor bejelentette: kész lemondani a miniszterelnök-jelöltségről, s hogy az MDF-fel való választási együttműködést segítse, a régi fórumos Bod Péter Ákost – aki ugyan akkor már lényegesen közelebb állt a Fideszhez, mint a balra navigáló MDF-hez – javasolta maga helyett. Az elképzelés inkább volt gesztus és üzenet, mint valódi, reális szándék, hiszen a Fidesznek az MDF-fel együttműködve sem sok esélye maradt volna a második fordulóra. Az Orbán-nélküli Fidesz-kormány ötlete azonban itt-ott tovább élt.

A 2006-os választási vereséget követően – amikor hosszú elemzésében a pártelnökkel addig egy frakcióban ülő Tölgyessy Péter is biztosra vette Orbán elkerülhetetlen visszavonulását („Ma mégis csupán távozásának módjáról és idejéről dönthet alighanem”) - a jobboldali vitákban időnként nyilvánosan is felmerült: talán szerencsésebb lenne, ha Orbán Viktor átadná a jelöltséget valaki másnak, akivel szemben kevésbé sikeresen lehet mobilizálni a baloldali választókat (Kósa Lajos a Nap-keltében: "Az valószínű, hogy ha így teszi fel a kérdést, hogy lesz-e még egyszer Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt, akkor erre inkább azt mondom, hogy nem tartom valószínűnek, mert valószínű, hogy egy más felállásban kell egy következő választáson megmérettetni magunkat"). A Magyar Nemzetben publikált Pokorni Zoltánt és Rogán Antalt (Pokorni Zoltán birodalmat épít), illetve Schmidt Máriát és Áder Jánost (Schmidt Mária ante portas?) támadó különös írásokban (Stumpf István szerint: "olcsó bolsevik trükk") közvetett nyomát is lehetett találni a belső szervezkedésnek, amelyet azonban az őszödi beszéd és Gyurcsány-kormány válsága hamar levett a napirendről. Ennek ellenére a Fidesz szárnyalása idején is többször lehetett olvasni és hallani arról, hogy Orbán Viktor maga is el tudna képzelni más szereposztást. Stumpf István, az Orbán-kormány minisztere 2008-ban már elemzőként a rádióban arról elmélkedett, hogy Orbán kétharmados győzelem esetén inkább a megerősített köztársasági elnöki pozíciót választja („akár ilyen is lehet”). A Kéri-körben Orbán által említett „nem hagyományos kormányzást” is sokan úgy értelmezték, hogy a pártelnök az első két év nehézségeit a kormányfői székben inkább valaki más nevéhez kötné, s maga csak a gazdasági helyzet javulása után venné át a kormányzást.

A kérdés nyilvánvaló: van-e realitása egy ilyen forgatókönyvnek? Meggyőződésem, hogy – ha egyáltalán - leginkább választási, szavazatszerzési megfontolásokból lett volna értelme Orbánt hátrébb vonni. Egyrészt egy új jelölttel kapcsolatban lényegesen kevésbé lehetett volna attól tartani, hogy segíti az ellenoldal összerántását (a baloldalon az Orbán-ellenesség még mai is az egyik legkomolyabb – igaz, csökkenő jelentőségű - kohéziós erő), másrészt pedig az új arc cáfolhatta volna a „húsz éve ugyanaz” és „kétszer már megbukott” típusú gyakran felmerülő vádakat. Mindennek azonban csak akkor lett volna igazán jelentősége, ha a választási szituáció kiélezett. Ebben a mostani aszimmetrikus kampányhelyzetben azonban a törzsszavazókat elbizonytalanító, felesleges kockázatnak tűnne ez a lépés, ráadásul láthatóan a nagy napra türelmetlenül váró Orbán Viktor maga sem híve már egy ilyen megoldásnak. A köztársasági elnöki pozíció átszabása kétharmados többség birtokában nem elképzelhetetlen, azonban itt is komoly ellenérvek sorakoznak. Egyrészt ott van Orbán nyilatkozata, amelyben - körülírva - cáfolta, hogy erre készülnek, ennél jelentősebb azonban, hogy egy ilyen félelnöki típusú rendszerben óhatatlanul megjelenne egy, a kormányzásban alternatívaként is beállítható – vagy akár magát egy idő után így elképzelő - politikus. Ha mondjuk Navracsics Tibor, Kósa Lajos vagy Varga Mihály kerülne a miniszterelnöki székbe, hiába lenne az államfő közjogilag erősebb, fizikai képtelenség lenne minden fontos kormányzati ügyben a Sándor-palotában dönteni. Éppen ezért sokkal valószínűbbnek látszik ma a fordított felállás: egy nagyon erős miniszterelnökkel és egy együttműködő, de politikailag súlytalan elnökkel – aki semmilyen értelemben nem válhatna Orbán  riválisává.

x x x

Kitől származhat az idézet?

"...zárt körben elmondott beszédei nem kifogásolhatóak, hiszen bizalmas társaságban az ember mindig szabadabban fogalmaz"

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr731697841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. Wolf 2010.01.24. 14:14:29

Azt hiszem csak olyan esetekben lehet más ha akár egészségügyi, akár valami nagyon súlyos büntetőjogi eset felmerül Orbánnal szemben.

Gyakorlatilag akkora az előnye, hogy nicns rákényszerülve, hogy bármely személyében (értem ide a minisztereket államtitkárokat is) kompromisszumot kelljen kötnie külsős (értsd nem Fideszes vagy nem Fidesz közeli) erőkkel.

mirrmurrkandúr 2010.01.24. 14:14:36

Nem... nem lehet más a miniszterelnök.

Most nem.

mirrmurrkandúr 2010.01.24. 14:19:37

@G. Wolf: "Azt hiszem csak olyan esetekben lehet más ha akár egészségügyi, akár valami nagyon súlyos büntetőjogi eset felmerül Orbánnal szemben."

Szerintem ne adj ötleteket nekik...

Balt 2010.01.24. 14:21:57

Pont így gondolom én is, de nekem is dialektikusan módosult a véleményem a helyzet változtával. :)

Balt 2010.01.24. 14:28:41

Elébe megyek a kommenteknek: :) ezzel együtt azt hiszem badarság "Orbán királyról" hadoválni. Bár magam sem látom a "tűzközeli" háttéremberek aktuális csapatát, biztos vagyok abban, pragmatikus és józan tanácsadók veszik körül. (Ma nyilván komoly befolyása van a következőknek: Kubatov, Németh Zsolt, Martonyi, Varga, Matolcsy, Szapáry, Kövér, de remélem kéznél van Borókai, Nagy Elek, Fábry akár.)

Balt 2010.01.24. 14:30:18

Na meg persze az aktuális párt és frakció tisztségviselők. Navracsicsról ne feledkezzünk meg!

G. Wolf 2010.01.24. 14:35:55

@mirrmurrkandúr:

Pedig... Nekünk nagyon szép Mátyás templomunk van... biztos lehet kapni kicsinyítettben akár mint példának okáért a Milánói dómot... csak jól kell célozni...

_KingJack_ 2010.01.24. 14:38:21

Óriási szerencséje volt Orbánnak azzal a bizonyos őszödi beszéddel, mert egymás után két elvesztett választással könnyen elveszthette volna a párton belüli vezető szerepét. A kialakult helyzet azonban megmentette, sőt egy olyan szerepben tetszeleghetett ami mindig is a legjobban feküdt neki: a hatalom ellen ágáló agitátoréban.
Most úgy látom, hogy senki más nem lehet a miniszterelnök rajta kívül, de szerintem az is megérne egy elemzést, hogy ha a Fidesz a választásokat követő egy évben valóban keresztülmegy a súlyos népszerűség-és presztíszvesztésen, az hogyan hat majd Orbán párton belüli dominanciájára. Mögötte csak Navracsicsot és Kósát látom potenciális utódnak, sőt utóbbi lehet hogy még kevésbé mobilizálná a balodali szavazókat egy voksoláson.
Most azonban csak az Orbán, sajnos vagy nem sajnos.

Balt 2010.01.24. 14:48:13

@G. Wolf: Csak jelezném: Berlusconi népszerűsége kb. 10%-kal javult a karácsony előtti eset hatására...

Balt 2010.01.24. 14:49:19

@Balt: Vagy a fene tudja pontosan mennyivel, mindenesetre mérhető az elmozdulás az együttérzés hatására.

_KingJack_ 2010.01.24. 14:50:20

@Balt: ja mint a jó öreg Horn Gyula bátyánké '94-ben. Ez sose rossz prpaganda....

Balt 2010.01.24. 14:58:42

@_KingJack_: Igaz. Talán ide passzol az őszödi beszéd egyik jelentőségteljes mondata, amit ugyan ritkábban idéznek, de pont a szimpla jelentésével ellentétes értelmű:

"Ezt legfeljebb még egyszer fogom én elmondani nektek. Fantasztikus dolog politikát csinálni. Fantasztikus. Fantasztikus egy országot vezetni. Az utolsó másfél évet azért tudtam én személy szerint csinálni, mert egy dolog ambicionált, és egy dolog fűtött: visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet, hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól meg a jobboldaltól, és tanulja most már meg magát, nem ő hozzájuk mérni, hanem a világhoz. Ez adta a hitet, hogy miért érdemes ezt csinálni. Nagy dolog volt, imádtam, életem legjobb része volt. Most az adja, hogy történelmet csinálunk. Nem a történelem könyveknek, arra szarok, egyáltalán nem érdekel, hogy benne leszünk-e."

Érezhető, hogy semmi más nem motiválja még akkor, a váratlan győzelme mámorában sem (az egész pártot persze), mint az Orbánhoz való méricskélés. Nem tudom elemezte-e pszichológus, ebben az összefüggésben, de ez véleményem szerint semmi más, mint a kisebbségi komplexus kendőzetlen megnyilvánulása.

Balt 2010.01.24. 14:59:34

@Balt: Ja, ez több volt egy mondatnál, de nem szerettem volna szövegkörnyezetéből kiragadni. Mégse illik... :))

Balt 2010.01.24. 15:00:05

@_KingJack_: Úgy valahogy, bár '94-ben nyilván nem azon múlott a dolog...

G. Wolf 2010.01.24. 15:02:05

@Balt:

nem nem nem nem...

azt modom - mint az elsőben hozzászólásomban is - hogy egészségügyileg alkalmatlanná válik (pl elüti egy autó és game over), vagy egy családi veszekedésben agyonlövi a családját. Ennyire radikális esetektől eltekintve nem érzek semmi olyan okot/indokot ami miatt akár neki akár a kormányának KÜLSŐ erőkkel kompromisszumot kéne kötnie.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.01.24. 15:02:30

@Balt: azért remélhetőleg Fábry nem lesz tanácsadó, komolytalan lenne...

Balt 2010.01.24. 15:12:39

@agyvihar: Szerintem meg páratlan intellektus, azt hiszem szükség lenne rá a saját "szakterületén" (színházi dramaturg), pláne: azon túl...

ILLED 2010.01.24. 15:19:54

@Balt: Elsőre nekem is furcs volt Fábryt olvasni, de végiggondolva nem hülyeség.

Amúgy szerintem a "törzsszavazókat elbizonytalanító" enyhe kifejezés arra az esetre, ha Orbán kiszállna. Rengeteg törzsszavazónak a Fidesz nem jelent sokat, helyette Orbán a garancia, mely a rendszerváltós Hősök terei beszéden alapul. Ha Orbán nem lenne miniszterelnök-jelölt, szerintem hihetetlen sokan a Jobbikra, LMP-re, MDF-re szavaznának.

abrakadabra40 2010.01.24. 15:25:03

Elképzelhetetlen.

Ugyanis a Fidesz-t Orbán tette nagy párttá a személyével, és a 2.5 milliós tábort ő tartja elég ügyesen egyben.

Ha nem ő lenne a jelölt és a vezető, akkor a Fidesz szétesik.
Vagy legalábbis bukik 1 millió szavazót.

Szóval ez az egész eszmefuttatás értelmetlen.

Hajrá Viktor, hajrá Fidesz!

Balt 2010.01.24. 15:27:13

@ILLED: Fábry kötődése ismert - bár korábban nem volt egyértelmű -, a Terror Háza megvalósításában pl. aktív szerepe volt. De engem ezzel a máig aktuális "vallomásával" levett a lábamról:

www.es.hu/index.php?view=doc;1306

(Érdemes elolvasni. Hja kérem, az őszinteség csodákra képes...)

Balt 2010.01.24. 15:28:42

@ILLED: Van benne valami, de én pl nem láttam az inkriminált Orbán-beszédet, sőt - szégyen ide vagy oda - teljes terjedelmében azóta sem, de még csak nem is olvastam. :)

Balt 2010.01.24. 15:29:56

@Balt: Ja, ez a válaszlevél a 2002-es két forduló között íródott, mint talán látszik a dátumból.

Balt 2010.01.24. 15:31:17

@Balt: Pardon, úgy látom, már a 2. forduló után, csak az előzmény két forduló közti. Végül is mindegy, akkor is az 1. forduló volt döntő...

Balt 2010.01.24. 15:37:22

@Balt: Pardon, az előzménye két forduló közötti, Fábry levele a 2. forduló utáni. De akkor is eldőlt minden az 1. fordulóban...

Balt 2010.01.24. 15:38:02

Na jó, így türelmetlenkedjen az ember. :)

Kalmár 2010.01.24. 15:40:42

Amíg az elnöki pozíciót nem közvetlenül választjuk, addig normális az, hogy nincs igazi súlya.
Ha a pártok választják akkor aligha várhatjuk el, hogy igazán a körmükre nézzen.
Ezért különleges Sólyom mert ő pont úgy került pozicióba, hogy a kormánypártok eltöketlenkedték.
Meg is kavarta az álló vizet.
Sajnos arra rávenni a pártokat, hogy közvetlenül választott, tökös elnök felügyelje az alkotmányt, akár kormánnyal szemben is, reménytelen. Főleg egfelelő jogosultsággal.
Kis legitimáció, kis hatalom.

Csomorkány 2010.01.24. 15:42:28

Azt hiszem, Uj Péter írta valahol, hogy Gyurcsány Ferenc legnagyobb politikusi teljesítménye, hogy föltámasztotta Orbán Viktort.

Ha jól meggondoljuk, ez a mágiával határos eredmény, hiszen 2006-ban OV valóban politikai halott volt. Ehhez Gyurcsány kellett! Pl. én is csak a jelenlegi komcsik ellenében fogok a FIDESZ-re szavazni.

Csomorkány 2010.01.24. 15:45:43

@Csomorkány: kiegészítés: na jó, azt elismerem, hogy zéró esély volt arra, hogy komcsira szavazzak, de egy teljesen más felállásban egy önálló KDNP-t vagy MDF-et el tudnék képzeli. Jelen helyzetben a FIDESZ győzelmére jegelem a pezsgőt, azután valami majdcsak lesz.

Balt 2010.01.24. 15:47:07

@Csomorkány: Vsz. nem ebben a cikkben írja UP, ez ahhoz korai (az őszödi kiszivárogtatás után közvetlenül), de ez is egy kultikus cikk:

index.hu/velemeny/jegyzet/flet060921/

Naszta · http://naszta.hu 2010.01.24. 15:49:44

Arra vagyok nagyon kíváncsi, hogy mit kezd azzal a feladattal az Orbán, ami miatt Gyurcsány bukott. Nevezetesen: a csoda várással. Meglátjuk. Amíg csak várják a csodát, nincs baj...

ILLED 2010.01.24. 15:51:13

@Kalmár: Sajnos tökéletesen egyetértek. Bár én voltam olyan naiv, és rákérdeztem egy Fideszes vezető politikusnál, hogy az esetleges 2/3-dal mit kezd majd a párt: inkább mindent a kormányhoz köt, és vállalja annak a kockázatát, hogy négy év múlva más lesz a mindent meghatározó szerepben; vagy olyan demokratikus bástyákat épít ki (pl. független köztévé, közvetlen államfőválasztás) mely hosszú időre meghatározná a szétpontosított demokratikus intézményrendszert.

A válasz az előbbire esett, minden mérlegelés nélkül.

gramercy 2010.01.24. 15:54:51

a 20 éve ugyanaz és a kétszer már megbukott az nem vád, hanem TÉNY

ILLED 2010.01.24. 15:55:41

@Balt: Fábry kötődése ismert, de Orbán Fábry kötődése nem.

Bepótolhatod :)
"Inkriminált beszéd":
www.youtube.com/watch?v=42SlWKNxjnY

Balt 2010.01.24. 15:59:32

@gramercy: Mondjuk egyik sem igaz ebben a formában: a (névleges) pártvezető nem Orbán volt 20 éven át, a "bukás" meg igencsak szabadon értelmezett pl. annak a függvényében, hogy Orbán óta nem volt kormányfő, aki kitöltötte volna a mandátumát. A tény az: kétszer szűken elvesztette a választást, de úgy fest, ezúttal nem fogja elveszíteni...

Balt 2010.01.24. 16:02:05

@ILLED: Kösz! Inkább a vonzatai érdekeltek. Pl. itt is kritikus kérdés volt az újratemetés:

index.hu/belfold/1989/2009/12/21/ha_nincs_a_forradalom_haboruzunk_romaniaval/

G. Wolf 2010.01.24. 16:07:43

@Naszta:

Hope, change.... valahonnan ismerős...

ugye akik nagy dolgot várnak, nagyot szoktak csalódni..

"2008-ban még őt segítették ugyanezek az érzelmek"

lásd bővebben itt:
www.origo.hu/nagyvilag/20100120-obama-a-massachusetts-valasztasi-utan.html

Baj akkor lesz ha rájön a nép hogy nem jön el a csoda...

nemnormális 2010.01.24. 16:07:45

orbánt miért nem zavarták el 2 elvesztett választás után..?most nézhetjük azt a letörölhetetlen vigyort a képén megint 4 évig..fasza

Balt 2010.01.24. 16:13:24

@nemnormális: Ne bízz benne, hogy csak 4 évig!... :))

latte · http://midterms.blog.hu 2010.01.24. 16:15:17

Azt hiszem, ez ugyanolyan jellegű felvetés, mint a nagykoalíciós poszt. Érdemes ezeken is elgondolkodni, de marginális az esélye.

nemnormális 2010.01.24. 16:15:53

@Balt: abba én nem gondolok bele..persze egyik félgengszter sem jó.mindegy hogy hívják meg milyen színben hülyítik a népet.

ILLED 2010.01.24. 16:18:41

@G. Wolf: A csoda azért eljöhet, ha elég nagy a társadalmi támogatottsága a hatalmon lévőnek. Ha Gyurcsányban az egész ország megbízott volna, biztos százszor jobban állnánk ma, de hiteltelen volt.

Annak, hogy valaki mögé óriási csapat beáll, és hiszi, és teszi a változást, nyilván nagy ereje van. Nem a recept a fontos szerintem, hanem az, hogy megadjuk-e hozzá a megfelelő támogatottságot, vagy keresztbe teszünk.

nemnormális 2010.01.24. 16:25:45

@ILLED: Komolyan úgy érzed ennyi hiányzik, hogy társadalmi támogatottság?? kiknek? nézd már meg milyen ügyek vannak. sitten ülnek többen közülük.

ILLED 2010.01.24. 16:27:58

@nemnormális: Nem, nem ennyi hiányzik, de ez hiányzik. Azért írtam, hogy százszor jobban állnánk, nme pedig azt, hogy magyar csoda lett volna.

SzucsCsaba 2010.01.24. 16:31:42

Nekem úgy tűnik Stumpt szavaiból, hogy Orbán Viktor általa lehetségesnek vélt köztársasági elnöki jog- és szerepkörét ő nem a miniszterelnöki ambícióiról való lemondásaként és feladásaként értelmezi, hanem épp ellenkezőleg...

... a következő értelemben értelmezésem szerint:
Nem látja biztosítottnak, hogy a jelenlegi politikai klímában (2008) egy miniszterelnök minden energiáját arra szentelheti, hogy:
o kormányzással foglalkozzon, ügyeket vigyen,
o nemzetstratégiai területekkel foglalkozzon,
o politikai ciklusokon átívelő, azt meghaladó tevékenységet folytathasson.

Hiszen a miniszterelnök is egyre inkább csak politizál, iszapbirkózik, ad-hoc módon cselekszik stb.

Emiatt és ennek kontextusában beszél egy megfelelően módosított/megerősített köztársasági elnöki tisztségről, ami alkalmasabb lehetne a fenti eredendően(?) miniszterelnöki feladatok elvégzéséhez.

Ez lehetne az ország javára is, és nem mellesleg egy vonzó "államférfiúi" karrierlehetőség Orbán Viktor számára :)

Én így értelmezem Stumpf szavait. Vagy nagyon belemagyarázós lettem?

pannonfunk 2010.01.24. 16:33:34

@Naszta: Pl. Rogán nyert önkormányzati választást 2006-ban úgy, hogy csodát vártak tőle. Az V. kerületi közvéleménykutatásokból kideríthető, hogy lehet-e ezzel valamit kezdeni.

G. Wolf 2010.01.24. 16:37:12

@ILLED:

csak hogy az óriási csapat odaáll aki több támogatást mond. Ahogy az emberek Obamánál ugyanúgy Orbánnál is el fognak pártolni, függetlenül attól hogy amit tesz az jó-e az országnak vagy nem. Mert rövid távon ha jó az embereknek az nem jó az országnak hosszútávon, ami meg az országnak jó hosszú távon az nem jó az emberekenk rövid távon...

@SzucsCsaba:

Korábban is fölmerült már hogy OV. legyen közt elnök, és egyfajta tovább lépésként. Szóval szeirntem nem értelmezed rosszul, azonban kétlem hogy jelenleg pályázna erre a posztra.

nemnormális 2010.01.24. 16:39:52

nana..ne menjünk bele személyeskedésbe ok? szárny. melyik gondolatommal van problémád?

SzucsCsaba 2010.01.24. 16:44:36

@G. Wolf: Teljes mértékben egyetértek.

nemnormális 2010.01.24. 16:47:46

ugyan már közt. elnök..orbán uralkodó típus nem egy diplomáciai báb

karikaV43 2010.01.24. 16:47:51

ennyi hülye jobbost nyaljátok ki orbán seggét megint a csórokba fog először belerúgni,persze király nem lesz mert a duna nem fagy be,de még azt is elintézik neki,az országnak egy ma nem politizáló ember kéne,akit nem fertőzött meg még a hazai közeg
a jelenlegi pártok mind leszerepeltek a jobb oldal 2-szer,a bal 3-szor,eddig a bal kétszer kényszerült a jobb szarját rendbe rakni,most fordítva kellene lenni,de a gordonka nem volt annyira szemét
ja ne becsüljétek le az orbán ellenességet én is utálom(sok más politikussal egyetemben),csak akkor mennék szavazni ha ellene kellene bárki más csak ő ne legyen miniszterelnök

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.24. 16:48:12

@nemnormális: (a Mam-ma Maria dallamára:)

"Mindenki távozhat, s jöhet egy másik,
hátha az új seprő jobban beválik,
no persze, kérem, csak lassan a testtel,
mivelhogy van pótolhatatlan ember,

igaz, hogy nem sok, csak egyetlen, kérem,
de az ne mozduljon, maradjon szépen,
ott van az ő helye a hatalom ormán,
a neve nem titok, úgy hívják Orbán"

Hajrá 0.Viktor!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.24. 16:50:24

@nemnormális:
Te tényleg nem tudod, mi mindenre jó a 2/3...

nemnormális 2010.01.24. 16:51:34

@karikaV43: így van!!! de az orbanistáknak mondhatsz bármit, elvakultak. más szavakat inkább nem is használok

Balt 2010.01.24. 16:52:29

@karikaV43: :))) Gratulálok, ez remek illusztráció volt!

Frank99 2010.01.24. 16:52:52

Kövér és a komoly ember, jajajj...

érdeklődjetek egy kicsit Pápán, ki is ő....
attól hogy valakinek nagymagyar bajsza van, még nem komoly. sőt.
Egy vicc.

Viktor meg előbb-utóbb köztársasági elnök lesz, amikor majd süllyed a hajó, meg az ígéretek hát, nem igazán jönnek majd, és páholyból nevet majd.

mirrmurrkandúr 2010.01.24. 16:53:10

@G. Wolf: Érdekes a felvetés. Azért az elgondolkodtató, hogy ki lehetne most miniszterelnök, ha nem O.V.? Mármint, ha a Fidesz nem nyerne egyedül, de senki nem akarna velük koalára lépni...

MSZP-Jobbik-MDF?

S ki lenne a miniszterelnök?
Kompromisszumos személy kell, aki egyszerre:

- kommunista
- fasiszta
- vadkapitalista
- neoliberális

Azt hiszem csak egy olyan ember van ebben az országban, aki mindennek megfelel:

Jön Gyurcsány?

:-)

nemnormális 2010.01.24. 16:54:08

@1.szolo (B.A.): Te elhiszed, hogy lesz itt bárminemű elszámoltatás? ugye magad sem gondolod komolyan. de majd jön nektek pintér belügyre aztán örülhettek.

Balt 2010.01.24. 16:54:56

@mirrmurrkandúr: Az tkp. kizárható, hogy ne legyen abszolút többsége a Fidesznek. Tehát a maradék nem tesz ki 50%-ot. :)

Balt 2010.01.24. 16:56:38

@nemnormális: "Te elhiszed, hogy lesz itt bárminemű elszámoltatás?"

Ez elengedhetetlen. De ha úgy tetszik, máris folyik: Zuschlagéktól Hunvaldékon át a BKV-ügyekig mind valamiféle törvényes "elszámoltatás"...

G. Wolf 2010.01.24. 17:00:20

@mirrmurrkandúr:

Szerintem HA nem lenne meg az 50% (bár ezt alapból kétlem de tegyük fel) akkor kérdésenként külön egyeznének meg a Jobbikkal és az MDF-el, illetve megnőne a kormányrendeletek száma.

@Frank99: Szerintem is előbb utóbb lesz még OV közt elnök, de inkább utóbb. Nem leszólva és lenézve a köztársasági elnök tisztségét, de egy miniszerelnökhöz, vagy egy aktív pártvezetőhöz képes az egy laza nyugdíjas állás.

m.logic 2010.01.24. 17:00:59

Valamiért a Fideszben "új" arcok nem mernek miniszterelnök-jelöltnek jelentkezni.

El kell mondania a kampányban a Fideszben, hogy Orbán vagy Gyurcsány. Mert ugye senki sem olyan hülye, hogy azt képzeli, nem áll Mesterházy azonnal félre Fletó kedvéért, ha nyernek.

nemnormális 2010.01.24. 17:01:07

@Balt: ha ez politikai akaratra történik akkor viszont szomorú, ugyanis 20 éven keresztül mit csináltak a kedves ügyészek? el voltak hallgattatva, ennyi..orbánod is benne van mindenben, sokan tudják, üzleti világban pedig pontosan.

fourgee 2010.01.24. 17:01:53

"gy új jelölttel kapcsolatban lényegesen kevésbé lehetett volna attól tartani, hogy segíti az ellenoldal összerántását (a baloldalon az Orbán-ellenesség még mai is az egyik legkomolyabb – igaz, csökkenő jelentőségű - kohéziós erő)"

Én 5 évvel ezelőtt beszéltem egy Fidesz-taggal, aki a belső ellenzékükről beszélt. Szerintem a fiataloknak jobb "esélyeik" lennének egy különálló pártban, mivel ezt a pártot Orbánra és csapatára szabták.
A fentebb kiragadott idézetet pedig azért tettem be ide, mert ha tegyük fel, Orbán a háttérbe vonulna, vagy kiszállna a politikai életből (ilyen biztosan nem lesz), esetleg az élők sorából távozna, a fanatikus MSZP szavazók akkor is az ő nyakába varrnának mindent. Jellemző az MSZP-szavazókra, hogy azt tudják hogy "a zorbán a gonosz, a zorbán ellen kell szavazni", de azt nem tudják, hogy a választókerületüknek név szerint ki az MSZP-s képviselője, azt sem tudják 1 nappal később, hogy kire adták le a szavazatukat... :)))

Szívesen látnék olyan új pártokat, olyan fiatalokkal, akik a Fidesz-ből és az MSZP-ből szakadnak ki, levetve az elődeik által rájuk erőltetett dolgokat.

Bambano 2010.01.24. 17:05:00

@_KingJack_: a legnagyobb különbség Kósa meg a többi politikus között, hogy Kósa tud elegánsan lopni. Ő azt ismerte fel a többiekkel szemben, hogy mindegy, mire költi az állam/város pénzét, neki minden költésből megvan a százaléka, tehát akkor jár jól, ha a költésben valamennyire figyelembe veszi a nép elvárásait. Ha nem is mindig...

A másik, hogy talán Kósa volt az egyetlen, aki a 2006-os zavargások idején percek alatt rendet rakott a saját városában. Ezt máshol nem láttam. Ő kiállt a hőzöngő tömegek elé és közölte, hogy az mszp-nek nincs tulajdona a városban, azt mind a várostól bérlik. Ha valaki felgyújt egy mszp székházat, akkor a város tulajdonát rongálja, nem az mszp-ét, tehét elmegy mindenki a picsába. És a hőbörgők elmentek. HOPPÁ.

nemnormális 2010.01.24. 17:11:06

@Bambano: kósa lalit itt debrecenben kósa 20% lalinak hívják--szóval nem hiteles ő sem, viszont nem beszél teljesen baromságokat, próbál rávilágítani a valódi problémákra (pl mi a faszért nekünk 400-450 mrd-ért metro , miközben vidéken MAGYAROK éheznek)

Balt 2010.01.24. 17:12:22

@nemnormális: Nem politikai, hanem társadalmi akaratra. Az igazságszolgáltatás a társadalom önvédelme, semmi más.

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.01.24. 17:13:31

szerintem ha pl. Kósa Lajos lenne a miniszterelnök jelölt, sokkal több szavazót tudnának gyűjteni a bal oldalról meg a liberálisoktól

most nagyon magabiztosak hogy meglesz a kétharmad, de énszerintem nem lesz meg

ugyanilyen pofáraesés volt az EP választás, előtte a Schmidt Pál nyilatkozta, hogy mivel a 66% biztos megvan, blablabla, aztán mikor kiderült hogy nincs meg, a VIktor már azt mondta, hogy elértük amit akartunk, nem akartuk túlnyerni magunkat, stb.

mivel az OV-nak van egy jelentős ellentábora az országban, szerintem valamennyit biztos veszítenek vele a választáskor

==T== 2010.01.24. 17:14:03

Nekem az a nagy gondom a jelenlegi magyar rendszerrel, hogy mivel az OGY választja meg a miniszterelnököt, ezáltal a kormányt, nem érvényesül a hatalmi ágak szétválasztásának elve. Szvsz az kéne, mint az amerikaiaknál: egy külön választás során megválasztani az országgyűlés tagjait (lehetőleg csak egyéni képviselők) majd félidőben egy kormányfőt, aki lehetne mondjuk a Magyar Királyság választott kormányzója.

==T== 2010.01.24. 17:15:30

Nekem az a nagy gondom a jelenlegi magyar rendszerrel, hogy mivel az OGY választja meg a miniszterelnököt, ezáltal a kormányt, nem érvényesül a hatalmi ágak szétválasztásának elve. Szvsz az kéne, mint az amerikaiaknál: egy külön választás során megválasztani az országgyűlés tagjait (lehetőleg csak egyéni képviselők) majd félidőben egy kormányfőt, aki lehetne mondjuk a Magyar Királyság választott kormányzója.

==T== 2010.01.24. 17:16:11

Bocs a dupláért, többszöri frissítés után sem jelent meg az üzenet.

Balt 2010.01.24. 17:16:28

@Bambano: "Ő kiállt a hőzöngő tömegek elé és közölte, hogy az mszp-nek nincs tulajdona a városban, azt mind a várostól bérlik."

Ha így volt: ügyes. :)
(Azért kíváncsi lennék bármiféle adatra, esett-e valahol bármiféle kár a köz- és magánvagyonban Budapesten kívül.)

egyittlakó (törölt) 2010.01.24. 17:18:40

@GYUSZI BACSI: "szerintem ha pl. Kósa Lajos lenne a miniszterelnök jelölt, sokkal több szavazót tudnának gyűjteni a bal oldalról meg a liberálisoktól"

Ahhoz hangnemet kellene váltania és jó modort kellene tanulnia. Meg diplomáciát. Elfuserált beszólásokkal meg hasonlatokkal nem lehet országot kormányozni.

egyittlakó (törölt) 2010.01.24. 17:22:06

@nemnormális: "orbánt miért nem zavarták el 2 elvesztett választás után..?most nézhetjük azt a letörölhetetlen vigyort a képén megint 4 évig..fasza"

Szektákban az elvakult hívők még eddig soha nem zavarták el a főpapot.

mirrmurrkandúr 2010.01.24. 17:25:20

@G. Wolf: Ez egy poénos felvetés akart lenni, nem pedig egy komoly eszmefuttatás...

Természetesen, én sem kétlem, hogy meglesz a Fidesznek az 50%+1, a plusz egy éppen neked válaszol:-)

Már csak az 50%-ot kell össze kell összekaparni valahogy:-)

nemnormális 2010.01.24. 17:28:07

@egyittlakó: jaja, csodálják a királyukat..ezüsthajón választatná meg magát a Dunán!

mirrmurrkandúr 2010.01.24. 17:28:24

@nemnormális: "így van!!! de az orbanistáknak mondhatsz bármit, elvakultak. más szavakat inkább nem is használok"

Azért egy diszkrét gyászszalagot feltettél, amikor feloszlatták a munkásőrséget...?:-)

mirrmurrkandúr 2010.01.24. 17:29:38

@nemnormális: ... Te is bizonyosan a Soroksár-Pesterzsébet tengelyen helyezkedhetsz el:-)

nemnormális 2010.01.24. 17:33:32

@mirrmurrkandúr: ne nézzél már be ennyire. okos. kurcsány, libajnai meg a drazsé féléktől is rosszul vagyok..do not worry..én magyarként írok dolgokat nem hogy jobb meg bal meg tudja még mi a szent szar..

pandacsökiboborján 2010.01.24. 17:36:12

Ján Slota elvállalhatná a miniszterelnökséget...

Nem vagyok fideszes 2010.01.24. 17:38:43

Mondtam már, Dzurinda for president! Az itthoni hazug, beszari, töketlen faszkalapjainkkal ellentétben ő már egyszer rendet rakott egy kuplerájban, nem is akárhogy.

mirrmurrkandúr 2010.01.24. 17:45:42

@pandacsökiboborján: A baj az, hogy Slota tényleg el is vállalná...

nemnormális 2010.01.24. 17:47:16

dzurinda az hogy állt a magyarokhoz?

pandacsökiboborján 2010.01.24. 17:48:31

@Lófasz Hadnagy: és még lehet magyarul is tud. Ilyeneket például, hogy "lószart mama!" és "Miazhogy,nagyonis!"

nemnormális 2010.01.24. 17:48:51

azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy a világban 3 helyen nincs gazdasági visszaesés az egyik az Lengyelország..vaj miért? biztos nem azért nagyszerű politikusok eladták az ország vagyonát

mirrmurrkandúr 2010.01.24. 17:49:03

@nemnormális: Remek, ha így gondolod.
Ám azért legközelebb lehetnél egy kissé körültekintőbb, ilyen nyolc év után nekiállni orbánozni, meg ezüsthajón magát koronázó patásördögöt vizionálni, nem éppen a arra vall, amit állítasz magadról.

De sebaj, biztos csak egy új, eleddig ismeretlen szín vagy a nagy magyar éjszakában...

mirrmurrkandúr 2010.01.24. 17:51:09

@nemnormális: Szlovák soviniszta disznó, bár jóval kevésbé, mint Fico és barátai. Dzurinda együtt is kormányzott az MKP-val.

nemnormális 2010.01.24. 17:51:56

@mirrmurrkandúr: akkor se orbán..nem vágod úgy látom..mit szerettek benne ennyire? az éjszakai életben nem vagyok ismeretlen, a kommentelésben igen

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2010.01.24. 17:52:58

A zOrbán a pártjával együtt idegességében rágja a körmét. Izgul, nyernek-e? Lesz-e 2/3?. Mire odakerülnek, hogy dolgozzanak, addigra jól elfáradnak és ismét nem történik négy évig semmit. Ja, duma, az lesz: "büdöskommunistaantiszemita".
Meg veszünk fel kölcsönt. Mert a Soros bejelentkezik a jussáért az biztos!

Aztán ott van ugye a Jobbik kérdés: OV olyan szellemet engedett ki a palackból, amit nem tud kontroll alatt tartani. Nem csodálkoznék, ha a Jobbik kis idő múltán ellene fordulna.

Köztársasági elnök? Ki? A zOrbán? A KE-nek politikailag függetlennek kell(ene) lennie! Jobboldalra hajazó már most is van.

Jelen állás szerint azonban OV az esélyes Min.elnöknek. Jóslatokba nem érdemes bocsátkozni, hogy ez lesz, meg az lesz. Ki kell várni a végét!

@pandacsökiboborján: Inkább a Fico. Az szimpatikusabb! :)

nemnormális 2010.01.24. 17:54:05

akkor nem jó dzurinda sem..hát akkor mi legyen? Braziliában a nép emberét sikerült megválasztani..nálunk a politikai maffia határozza meg kire szavazhatsz

nemnormális 2010.01.24. 17:55:47

na a Világbank IMF dologba inkább bele se menjünk mert a végén biztos jönnének hogy antiszemita vagyok

pandacsökiboborján 2010.01.24. 17:57:20

Erős felhatalmazású közt. elnök: az akár király is lehetne. 1. Viktor alsó- és felsőpannónia imperátora,csepel királya és pontifex maximus .De ha nem, kap egy éves konditerembérletet.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.24. 18:00:43

@Turk Hava Yollari: "Jobbik ... amit nem tud kontroll alatt tartani."

Már megbocsáss, de az le lesz rendezve a már beígért "két pofon"-nal!
Pont úgy, ahogy Horthy lerendezte anno a nyilasokat...

mirrmurrkandúr 2010.01.24. 18:03:00

@nemnormális: te nem értesz, de nem fontos.
Senki nem mondta eleddig, hogy antiszemita vagy... de netán Jobbik-szimpatizáns?

mirrmurrkandúr 2010.01.24. 18:04:19

@pandacsökiboborján: "Erős felhatalmazású közt. elnök: az akár király is lehetne. 1. Viktor alsó- és felsőpannónia imperátora,csepel királya és pontifex maximus .De ha nem, kap egy éves konditerembérletet."

:-))))))))))))))))))))))))))))))))

Te teljesen meg vagy veszve... de ez akkor is vicces:-)))))))))))))))))))

pandacsökiboborján 2010.01.24. 18:07:21

@mirrmurrkandúr: őfelségén nem illik viccelődni,mert leküldi Pintér brigadéros vezetésével a tokaj-hegyaljai bandériumot és az orrodra koppintanak.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.01.24. 18:08:51

Orbán egyszerűen azért kell, mert az embereknek joguk van a boldogsághoz.
Rossz volt nézni nyolc évig a jajjveszékelésüket.

Balt 2010.01.24. 18:09:05

@nemnormális: "dzurinda az hogy állt a magyarokhoz?"

Úgy, hogy Orbánnal együtt gurították a hordót a párkányi Mária Valéria-híd avatásán. (Különös ez a mai sötét szlovák-magyar viszony láttán, különösen annak tükrében, hogy az EP-ben egymás mellett ül Fico és a - meglehet, csekélyke... - MSZP frakció...)

www.hidlap.hu/news/view/kozos-hid-az-unnep

Balt 2010.01.24. 18:11:26

@mirrmurrkandúr: "Szlovák soviniszta disznó,"

Ha valakivel, vele lehet "kiegyezni" az új szlovák-magyar kiegyezés érdekében. Bár attól tartok, ez odaát valahogy nem népszerű program mostanság... (Meg itt sem. Pedig nagy szükség lesz rá!)

Balt 2010.01.24. 18:13:02

@Turk Hava Yollari: "Meg veszünk fel kölcsönt."

Ne zavarjon az éleslátásban, hogy Orbánék idején ütemesen csökkent a GDB-arányos államadósság...

Balt 2010.01.24. 18:14:27

@Turk Hava Yollari: "Nem csodálkoznék, ha a Jobbik kis idő múltán ellene fordulna."

Ezzel a felismeréssel egy cseppet elkéstél: kezdetektől fogva (többek közt) a Fidesz ellenében határozzák meg magukat. (Csak vissza kéne olvasni a blogban.)

karikaV43 2010.01.24. 18:18:54

@fourgee: az utolsó mondatoddal egyetértek

6.Lenin 2010.01.24. 18:19:22

@nemnormális:

"azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy a világban 3 helyen nincs gazdasági visszaesés az egyik az Lengyelország..vaj miért"

Mert még időben kirúgták Bokros Lajost,nem volt ideje eladni mindent.

Lev Menachem 2010.01.24. 18:21:06

Írja már meg valaki okos mi volt annyira rossz 98 és 02 között, az hogy nem mentünk államcsődbe, nem szorultunk imf hitelre, vagy h prosperáló volt a gazdaság, folyamatos gdp növekedés mellett csökkent a gdp arányos államadósság?

jól átmosta az agyatokat a hetihetes, gratulálok, aki egy kalap alá veszi a fideszt a többi pártal azt semmivel nem becsülöm többre, mint aki 2006ban képes volt a szocikra szavazni annak ellenére, h tökéletesen lehetett látni hova vezet a gyurcsányizmus.

az meg hogy orbán bukott politikus lenne megint vicces, 98 óta minden választáson nőtt a fidesz támogatottsága, orbán sem szerepelt soha a népszerűségi lista alsó harmadában, csak a baloldali médiamegmondók szerették volna nagyon halottnak látni. hogy a fidesz többre ment volna orbánnal mint nélküle a tipikus értelmetlen kérdés, mert a politikában ugye minden "mi lett volna ha" felvetés értelmetlen.

(szvsz nem is nagyon láttam jelentkezőket a helyére, vki felvetette pokornit, de ő tökéletesen alkalmatlan, talán kósa lehetne hasonló integráló személyiség, de azt látni kell, hogy a fidesz elég heterogén párt, és egy liberálisabb szemléletű vezetőt nem biztos hogy a párt és a támogatók nemzetibb érzelmű része elfogadna [ahogy pl én sem])

G. Wolf 2010.01.24. 18:23:01

@1.szolo (B.A.):

"Pont úgy, ahogy Horthy lerendezte anno a nyilasokat... " - érdekes ez... ugye: 1944. október 16 - az a két pofon hova is sült el és honnan is indult... csak hogy ki kit zavart és hova...

Jobbik már most is megy szembe a Fidesszel, és ez rendben is van.

Bár mindezek ellenére nem hiszek benne hogy európa közepén bármi nemű különösebb diktatúra bármilyen irányból kialakulna, és abba se hogy a Jobbik hasonló módszerekhez folyamodna mint a nyilasok... Szerencsére már túl vagyunk egy ilyen vészkorszakon és REMÉLEM mindeki tanult belőle.

De azért kiváncsian várom Orbán miképp akarja "hazazavarni" a Jobbikot...

Balt 2010.01.24. 18:23:51

@Lev Menachem: Ne is törődj velük, már az is valami, ha közöttük is derogál az MSZP-re szavazni. :)

2010.01.24. 18:25:43

Húúúúúúúú, ha ez igaz, csoda történt!:))

Balt 2010.01.24. 18:26:08

@Balt: És lásd a fentebb idézett gyurcsányi mondatokat, hova jutottak a "magasztos" célkitűzésektől a ciklus végére: :)))

"Az utolsó másfél évet azért tudtam én személy szerint csinálni, mert egy dolog ambicionált, és egy dolog fűtött: visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet, hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól meg a jobboldaltól, és tanulja most már meg magát, nem ő hozzájuk mérni (...)"

karikaV43 2010.01.24. 18:26:15

@Balt: téged se,hogy a rendszerváltás után ő vett fel először kölcsönt

6.Lenin 2010.01.24. 18:26:28

Lehet más a miniszterelnök?

Miért lenne más?

A Fidesz jelenleg a legerősebb párt.

Más mindenki a léc körül nyüzsög.

Balt 2010.01.24. 18:27:36

@karikaV43: Akkor vond le Bokros-Suchmann (és Antallék) által privatizált nemzeti vagyonból, aztán lássuk az egyenleget!

pandacsökiboborján 2010.01.24. 18:29:18

@Lev Menachem: a Fideszt sem érintette meg soha a korrupció szele. Az MSzP és a Fidesz között a különbség mindössze annyi, hogy az egyik a kisebbik rossz(ez lenne az Orbánviktorpárt). Szerintem az is tele van megélhetési politikussal,akiket a nép csak annyira érdekel,amíg viszonylag jól elvannak. Az lesz a szerencséjük ,hogy az MSzP tejesítményét nem lesz nehéz felülmúlni,de én túl sokat nem várnék egy olyan párttól,amelyik ugyanúgy leszarja a tényeket(például a cigánybűnözéssel),mint a tolvajpárt.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.24. 18:38:29

A Viktor soha nem fog lemondani a hatalomról. 8 éve Fideszre szavaztam, 4 éve miatta nem. Hányan gondolhatják így, mint Én?

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2010.01.24. 18:38:32

@Balt: Ezt hol hallottad? A GDP arányos államadósság nem egyenlő a Magyarország külföldi adósságával. Tény, hogy 2001-ban 52% volt a GDP arányos, de ~48-50%-ot a központi költségvetés (tudod, ami a kormányhoz köthető) tett ki. A maradék az önkormányzatoké volt.

mirrmurrkandúr 2010.01.24. 18:38:59

@pandacsökiboborján: Az én orromra?
Nem is vagyok tokaji... :-)

Egyébként meg minek izgatod magad? A nép boldog lesz (ha csak néhány napra is), Viktor kormányoz, az MSZP bűnhődik, a szadi meg a madöf elvesztik a mentelmi jogukat, a Jobbik meg rázza az öklét, hogy 2014-től ők jönnek, és most már még a kerítés is Turulból lesz, a szőlő meg kolbászból, mindenki reménykedik egy szebb jövőben, és mosolyog, hogy a dolgok a helyükre kerültek.
Ne vedd el a néptől azt a néhány nap örömöt... ilyen nyóc év után... a többit meg majd meglátjuk. Gyanítom, lesz min vitatkozni...

:-)

mirrmurrkandúr 2010.01.24. 18:40:36

@Letícia: Mi történt, Letícia? Felvillant egy reménysugár?

:-))))

karikaV43 2010.01.24. 18:40:40

@Lev Menachem: a minimálbér megadóztatása,a folyamatos tb és adó emelés lehetne még sorolni a viktoristák mindent tagadnak szerintük itt kánaán volt,kérdezz meg néhány embert akik az eü-ben dolgoznak és nem nagy kutyák milyen volt viktor alatt
és milyen most a megélhetésük.itt sokkal komolyabb változás kellene nem egyik vagy másik bukott vezetőt újra választani ez csak az olaszoknál megy meg is lehet nézni a korrupciót,az meg vicc hogy a fityesz nem lop most is lopnak csak az mszp bőrére,minden nagyobb közbeszerzésből részesülnek csak az elvakultak nem látják ezt

török gábor 2010.01.24. 18:41:37

Kicsit késve, de lett azért ma is idézet. Várom a tippeket....

Balt 2010.01.24. 18:41:56

A cikkben van róla szó: 2006-ban épp lemondott. :)

Egyébként: kevesen gondolják úgy, mint te, pláne ilyen cikkcakkokkal. :) Azt el tudom fogadni, ha valaki 2002-ben protestszavazatot húzott Medgyessyre (brrrr!), de hogy 2006-ban Orbán ellen protestáljon...?

Balt 2010.01.24. 18:44:03

@Turk Hava Yollari: Aha! Akkor már értem: mára erősen javult a helyzet, hogy már csak 80%!...

Lev Menachem 2010.01.24. 18:45:53

@pandacsökiboborján:

jó akkor játszunk olyat hogy te elkezded sorolni a fideszhez köthető bizonyított korrupciós ügyeket, én meg az mszp-szdszhez köthetőeket...

érdekpolitikusok mindenhol vannak, ez egy ilyen szakma (igen még a jobbikban is!), a mennyiség és a minőség viszont sokat számat

cigánybűnözéssel meg ne gyere, mert a fidesz volt eddig az egyetlenpárt akinek épkézláb koncepciója volt és tett a cigánykérdéssel kapcsolatban, mégpedig h a családi pótlékot a gyerek iskoláztatottságához kötötte, h és adókedvezmény formájában támogatta a gyerekvállalókat (amit persze megyóék első körben visszaállítottak)

az hogy nem állnak ki az út szélére alpári stílusban cigányozni,annak többek között az az oka, amiért néhány jobbikos politikus megteszi.. politikai marketing

politikai marketinget meg ne keverjük a tényleges kormányzati munkával, mint ahogy a személyes benyomás se illene

Balt 2010.01.24. 18:47:09

@karikaV43: "a minimálbér megadóztatása"

A minimálbér adómentessége az őselkúrás origója, innen eredeztethető, hogy a foglalkoztatottak több mint fele minimálbérrel lett bejelentve...

"kérdezz meg néhány embert akik az eü-ben dolgoznak és nem nagy kutyák milyen volt viktor alatt
és milyen most a megélhetésük."

Most már egész jó, kivéve annak a kisebbségnek, aki kalandvágyból itthon maradt...

karikaV43 2010.01.24. 18:48:40

@Balt: nem hiszem,hogy orbánon kívül bárki miniszterelnökként gazdagodott volna meg,98 előtt lukas mackóba nyomta a tisza tónál vmi táborba,most milliárdos,fél hegyalja az övé,fel kéne ébredni
a baj inkább az nincs alternatíva,nincs kire szavazni aki meg is érdemelné a bizalmat,ebbe az országba rengeteg potenciál van,de amíg az átlag emberek két majom miatt egymással sem beszélnek addig nem lesz jobb,nekik ez acéljuk oszd meg és uralkodj
a tv-be egymást szídják a büfébe meg röhögve mennek 300ft-os libamájat zabálni,jobboskáim ébresztő
a 25-30%-os részvételi arány meg ne tévesszen meg senkit az a 2/3-ad nem biztos sőt bukott már a narancs kétszer biztosról
"kicsit savanyú,kicsit fakó nem baj de a miénk"vmi ilyesmi a magyar narancs A Tanú után szabadon

Lev Menachem 2010.01.24. 18:49:17

@karikaV43: bezzeg az adócsökkentés kormánya mindent megoldott :):) komolytalan vagy

MCsaba · http://alegy.blog.hu/ 2010.01.24. 18:49:22

Ez most már valószerűtlen ugye, de Kósát el tudnám képzelni min. elnöknek a jövőben!

Idézet: Esetleg Kéri László??

pandacsökiboborján 2010.01.24. 18:50:40

@Lev Menachem: az első elítélt politikus Szabadi Béla az Orbán-kormány államtitkára.

tony zionist 2010.01.24. 18:52:14

@pandacsökiboborján: ahol érdekes módon most a volt vádlóját veszi elő a rendőrség ezért azért...a végén kiderül, hogy Szabadinak volt igaza,és ártatlan volt...

Balt 2010.01.24. 18:53:12

@karikaV43: "nem hiszem,hogy orbánon kívül bárki miniszterelnökként gazdagodott volna meg"

Nyilván onnan tudod, hogy a vagyonbevallásában szerepel. Gyurcsányét láttad már...? (Nem mintha ebben mutogatni kéne bárkire is, de Orbán messze plebs polikitikusi viszonylatban.)

karikaV43 2010.01.24. 18:54:44

@Balt: bocs nekem anyám pont végig élte,amikor 23ezerből elvesznek 4-et az biztos jó azért most 4x-er annyi ez se sok de jobb mint addig,szerintem is szar a minimálbér de amíg egy vállalkozásnak 120000nettó bér 270e-be kerül addig ez is lesz,adót ezek se fognak csökkenteni soha nem is tették,legfeljebb befagyasztják amit a gordonka még nem tett,kamu az egész politika,legalább a szavazók lennének józanok

Balt 2010.01.24. 18:55:12

@pandacsökiboborján: "az első elítélt politikus Szabadi Béla az Orbán-kormány államtitkára."

Igaz is, az olajügyeket elsikálták, pedig jóval előbb voltak...

Balt 2010.01.24. 18:56:35

@Balt: Ja, és persze nem Gyurcsány vagyonbevallását vettem alapul, mert abban csak egy pápai másfélszobás lakás fele része szerepel... :)))

pandacsökiboborján 2010.01.24. 19:00:04

@Balt: előtte is utána is loptak és nemcsak fent,de lent és mindenhol. Nehéz beismerni,de ez egy ilyen nép.

G. Wolf 2010.01.24. 19:00:40

index.hu/belfold/orb2999/

Navra :)

amúgy Kérire gondoltam... :)

Lev Menachem 2010.01.24. 19:00:57

@Balt: "kalandvágyból itthon maradt"

:D:D muhhaha :D:D

sok mindenki látja így mint te, meg én, csak sajnos ált. azok nem szeretnek kommentelni (énse csak ha felbasszák az agyam a hülyeségükkel, akkor azért néha beleköpök a kommentcsatába, csak hogy lássák legalább, létezik ellenvélemény)

Török Gábortól pedig egy olyan posztot szeretnék kérni egyszer ha lehet, ami azt elemzi milyen veszélyes ha egy marhaságot sokszor szajkóznak, hogyan épül be az emberek tudatába a dezinformáció, ha elég sokszor ismételgetik, úgyis divatos manapság a "karaktergyilkosság" kifejezés.

karikaV43 2010.01.24. 19:01:29

@Balt: fleto a komcsi apósa miatt lett kőgazdag ire bársonyba ült tele volt,vitya 3-as golfja meg 30nm lakása kicsit vicces,az hogy nem vallja be nem jelenti azt,hogy csóro, kavicsbány,hegyalja,fociakadémia ez mid az ővé vagy az ővé volt,ezek tények, ettől függetlenül lehet a népgyermeknek tekinteni csak nem az
egyébkénz sem ferkót védtem egyik 19 a másik egy híján 20

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.01.24. 19:03:12

Elég már a 20 évünket elcsesző 4 csaló, simlis, mutyista pártból.
/ FIDESZ-MDF-MSZP-SZDSZ /, nem tudnak és nem is akarnak megváltozni! Nincs bizalom, ne szavazz rájuk!

Orbán lenne a megújulás a 20 év dagonyázása,semmittevése csak az egyéni gazdagodása után?
Lejárt lemez, változás kell!

Legyen, mert LEHET MÁS A POLITIKA!

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2010.01.24. 19:03:49

@karikaV43: Kiegészíteném azzal, hogy OV és baráti köre a Soros segítségével tanultak külföldön, amikor itthon még keményen szocializmus volt.

@Balt: Bizony, bizony, azzal nem dicsekednek nektek, hogy az ő zsebükbe mi lapul, de legfőképpen honnan! Tudod Happy End, meg hasonlók.

Lev Menachem 2010.01.24. 19:04:11

@pandacsökiboborján: Szabadi kisgazda volt tudtommal, próbáld újra

Balt 2010.01.24. 19:06:00

@ORBÁN őskövület LÉPJEN HÁTRA , MLSZ elnöknek jó!: :)) Hát ez tényleg vicces, nyilván valami spambot csinálja, de most véletlenül témába vág. Sok sikert LMP, bár így nehéz lesz! :)))

karikaV43 2010.01.24. 19:07:05

@Lev Menachem: de a viktor kormányában és csak a balhét vitte

Balt 2010.01.24. 19:08:15

@Turk Hava Yollari: Igen, a Happy Gangről hallottam valamit, de azt hiszem kicsit lejárt lemez... (Közröhej, hogy mikor naponta visznek el főmaszopos tanácsadókat - lásd tegnap Hagyó újabb ügyeit -, valaki még ilyennel érveljen.)

.szali 2010.01.24. 19:11:41

Most komolyan, mi a fenének cserélnék le Orbánt? Nem a Fidesz szerzett 17%-ot júniusban.

pandacsökiboborján 2010.01.24. 19:12:01

@Lev Menachem: na de kinek a kormányában? Persze nem volt infoja arról, hogy szövetségesei síbolják a lóvét...
A Fideszes vásárhelyi álláshalmozó a költségtérítés királya, a fos Gripenek is érdekes körülmények közt vették meg és mutyiországban ahol az önkormányzatokat a Fidesz irányítja, biztosan mindenki teljes mértékben tisztességes.
Ez egy konglomerátum, egy érdekszövetség...

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2010.01.24. 19:15:11

...és még mindig akadnak, akik e förmedvényes 7,5 év után, a hemzsegő botrányok közepette, mernek visszamutogatni Orbánra, és a fidesz érára...!

Felfoghatatlan......

kéremszépen 2010.01.24. 19:16:37

@török gábor:

Kigugliztam Navracsics Tibor mondotta a Klub Rádióban.

:)

Nagyon nem lepett meg, de nem a tanár úrra számítottam egyébként.

szamoai 2010.01.24. 19:17:11

@Balt: 2006-ban lemondott, ez nagyon jó:D

Úgy lemondott, hogy azóta is ő a pártelnök és a min.elnök-jelölt.

A paradoxon feloldása egyszerű: NEM mondott le semmiről, csupán belengette, hogy kész lenne lemondani, ha.. deaztánsajnosvalahogymégsem.

Még valami: az államadósság valóban ütemesen csökkent, csak épp nem "Orbánék alatt", hanem Horn alatt kezdődött az a csökkenés, ezt a csökkenő pályát tartotta a Fidesz a ciklusa elején, hogy aztán ismét növekedésnek induljon, köszönhetően pl. a kétéves költségvetésnek.

A valóság tehát valahogy így néz ki:
-valóban volt egy "ütemes csökkenés"-i szakasz, csak épp nem a Fidesznek köszönhető
-98-02 között nem csökkent "ütemesen".

Apróság..

MCsaba · http://alegy.blog.hu/ 2010.01.24. 19:17:57

@pandacsökiboborján: A Kisgazdák aztán repültek is a kormányból nem? 2001 után már nem volt haverság.

jjulie 2010.01.24. 19:19:13

Azt hiszem értem a Viktort. Nem csak a szövegét hanem a dallamát is. (5 évvel vagyok idősebb és ugyan abban a megyében egy hasonló faluban gyerekeskedtem, mint ő) És mindíg egy kicsit lehangolódok mikor a Viktorról vagy a Viktort hallom.

Ő a rendszerváltás sokak szemében (ruszkik haza, stb, tényleg ott volt mindenhol) Aztán az elmúlt 20 év döntő részében a cserepadra szorult. (Sikerült kétszer élről elvesztenie a hajrát.)

Most viszont tényleg nem tudja elrontani, legjobb ha semmit sem tesz a következő hónapokban, akkor meglesz akár még a kétharmada is.

A sors fintora, a helyzete kb olyan, mint a Brit Birodalomé volt 1918-ban. Megnyerte végül a háborút, és soha nem volt olyan kiterjedt a mint akkor. Viszont meg voltak számlálva a percei.

A rendszerváltás tegnap előtt végérvényesen megbukott és az egész világ beleremegett.

90-ben még tacskó volt az öregek kifocizták, 94-ben az ellenségei játszva zsebre tették, 8 évet várt a jogos jussára. Most megint ült a cserepadon 8 évet de közben megdöglött a lova.

Mire tökre az övé lesz amit kitalált, nem ér egy hajítófát sem.

szamoai 2010.01.24. 19:21:22

@hölgyválasz: ..mert még mindig vannak, akik komolyan azt hiszik, hogy az elmúlt két ciklus elkúrásai miatt el kéne felejteni, mi volt előtte.

Amíg ilyenek lesznek, addig mindig lesznek olyanok is, akik emlékeztetik az előbbieket arra, ami megtörtént.

Balt 2010.01.24. 19:22:39

@szamoai: "2006-ban lemondott, ez nagyon jó:D"

Ott az első bekezdés, ha esetleg nemcsak a write only megy...

Balt 2010.01.24. 19:25:48

@szamoai: Ez már tényleg kényszeres.

szamoai 2010.01.24. 19:26:29

@Balt: ez vicces, mert igazából én is arra akartam felhívni a figyelmedet, mármint a poszt első bekezdésére:)

az alábbi megjegyzésedből: "A cikkben van róla szó: 2006-ban épp lemondott" ugyanis PONT azt derült ki, hogy neked nem tűnt fel, mennyire NEM mondott le valójában.

Ha irónia volt, akkor persze elnézést:)

6.Lenin 2010.01.24. 19:27:17

@hölgyválasz:

Kéztsók!

Tulajdonképpen voltál szíves rátapintani a rettegés tárgyára.

Ha jól megnézzük az elmúlt 2 ciklusban a zsenik kormányoztak Mo-on.
Az eredmény ismert.

Mi is a baj tulajdonképpen a patással?
Voltak kormányos és első nekifutásban nem is csinálták rosszul.Minden kormányzati tapasztalat nélkül.

Ha most még jobban csinálnák,mert nyilván tapasztaltabbak,erősek(lehet 2/3 is)ők meg a léc után kapkodnak.

Részükre nem egy fényes jövőképet mutat.
Szerintem mindent el fognak követni,hogy ezt megakadályozzák.

Szép példa Ibolyka pártja.Lesznek itt még meglepetések.

tölgyes 2010.01.24. 19:27:51

Az a valódi kérdés, hogy vajon megbukott-e 2002, 2006-ban Orbán, vagy csak vereséget szenvedett? Vajon a politikai vereségnek szükségszerű következménye-e az, hogy a vereséget szenvedő politikus egyúttal a politikai vezetésből és a politikából is kiszoruljon?

Török Gábor már megint írt valamit amiben nagyon tájékozottnak akarja magát mutatni és mégis nagyon felszínes és rossz elemzőnek bizonyul.

1. Bizony a történelem és a politikatörténet számos olyan esetet tud, amikor egy sikeres politikust nem választanak újra, majd néhány év elteltével ez a vereséget szenvedő politikus újból az országa élére kerül. Ez akkor szokott bekövetkezni, amikor maga a politikus által képviselt politika nem bukik meg, csak azt a választók nem követik..mert van, hogy egy győztes politikai gondolat a választásokon vereséget szenved. Ezt nem árt meglátnia a politikai elemzőnek.. mondhatni ez az ELEMZŐI KVALITÁS FOKMÉRŐJE.. Különben csak amolyan üres fecsegés az amit csinál..

2. Orbán ugyanis 2002-ben, 2006-ban vereséget szenvedett de nem bukott meg.. Sőt az a furcsa ellentmondásos helyzet jött létre, hogy az általa vezetett csoport egyre erősebb és szervezettebb lett, a politikai törekvései pedig semmit sem veszítettek aktualitásukból; a múló idő is igazolta politikáját. (A későkádári elit alkalmatlansága...Gyurcsány: Elnök úr maga hazudik nem akar itt senki vizitdíjat...)
3. A politikai elemzők akik Orbán vereségét várták inkább saját alkalmatlanságukat bizonyították.. hisze mondjuk Tölgyessy a választások után Gyurcsány rendkívüli kvalitását méltatta (DEbreceni szintén), mert nem ismerte fel, hogy a politikusi siker nem azonos a politika sikerével a politikusi kvalitásokkal.

Ha egy kicsit eltávolodunk a kérdésfeltevésektől és az elmúlt 8 évtől, akkor talán azt kell látnunk, hogy most kell átmennie az országnak a késő-kádári, magát baloldalinak mondó politikai garnitúrából való teljes kiábránduláson... A régis KISZ és pártvezetők Gyurcsányban, Lendvaiban, a kádári technokrata réteg Bokrosban mutatja meg hervadt és önmagát túlélt amorális arcát.

Balt 2010.01.24. 19:27:53

@szamoai: "Az elképzelés inkább volt gesztus és üzenet, mint valódi, reális szándék, hiszen a Fidesznek az MDF-fel együttműködve sem sok esélye maradt volna a második fordulóra."

Ekkor persze már elment a hajó - és jött az őszödi kikötő...

szamoai 2010.01.24. 19:28:50

@Balt: elismerem. Ha hazugsággal / az igazság tagadásával találkozom, kényszeresen vitába szállok. Ez az én gyengém, magamra vessek, tudom..

szamoai 2010.01.24. 19:33:07

@Balt: leírom még egyszer (csak ki ne találd, hogy íráskényszerem van, mert nincs, csak a te kedvedért teszem): felesleges idézgetned az első bekezdést. Épp arra akartam felhívni a figyelmedet én is, mert hát olyat írtál, ami ellentmond neki..

Más. Van válaszod az adósság "ütemes csökkenés"-éről általam írtakra?

Balt 2010.01.24. 19:33:28

@szamoai: OK, tehát akkor a terminólógiai vitát elkerülve abban maradhatunk, hogy felkínálta az MDF-es Bod Péter Ákosnak a miniszterelnöki pozíciót, amennyiben az MDF-fel közösen sikerül kormányt alakítani. De ugye Dávid Ibolya addigra "(hab)kőbe véste", hogy sem Orbán Viktort, sem Gyurcsány Ferencet nem segítjük hatalomra!" Így tehát maradt az utóbbi...

Balt 2010.01.24. 19:34:44

Csak mert nekem sincs íráskényszerem. :))

pandacsökiboborján 2010.01.24. 19:38:39

@jjulie: ez igen találó leírás. Nekem nem is Orbánnal van gondom,mert jó politikus, kiváló szónok, de a pártja is csak megélhetési politikusokból áll. De sajnos ez van. Muszály neki lavírozni, mert ha ennek a sok idiótának felvázolnak egy optimális politikát gazdasági-társadalmi szempontból a fél ország infarktust kapna-mert korán kéne kelni és melózni, meg tanulni, meg pár nyugdíjas agyonverése és kirablása után 120 évig ülni a sitten...

azértmertcsak 2010.01.24. 19:39:47

ez nagyon érdekes :D
a minap vetődött fel bennem pont ez a kérdés, s rögtön arra jutottam, h Navracsics. Mit tud vele kezdeni, rágalomhadjárni az mszp? egyáltalán semmit. bírja a szócsatákat? nagyon is. Viktor meg majd átveszi a hatalmat másnap vagy harmadnap mint Feri, de legkésőbb 2012-ben, amikor ugye mi leszünk az EU soros elnöke? :D

jjulie 2010.01.24. 19:40:37

@tölgyes:

Összefoglalom:

Orbán = Kádár és a poszkádári garnitúra ellenfele.

Kádár és a poszkádári garnitúra ma = 0

ma mennyi az Orbán?

kamasuka 2010.01.24. 19:42:06

"Kitől származhat az idézet?"
-Eddie Merckx?
-Nem, Che Guevara.

szamoai 2010.01.24. 19:47:58

@Balt: igen, KSH. Ott (is) utána lehet ezeknek az adatoknak nézni. Szerintem tedd meg:)

kamasuka 2010.01.24. 19:49:20

@Lev Menachem:
Kósa nem vezéregyéniség.

Ilyen persze nincs a Fideszben, csak elmebetegek. Mondjuk, az MSZP, az SZDSZ és az MDF szopása, hogy már náluk sincs egy sem, csak sok beteg:
Duda beteg, Gyurcsók elmebeteg, Kunczekinte idegbeteg, Davidovics pedig köztörvényes, de kiskorában fejreejtették. Ráadásul Antall már meghalt.

jjulie 2010.01.24. 19:51:23

@pandacsökiboborján: Nekem nincs bajom a Viktorral. Kb. olyan mint a többi.
Egyik sem beszél arról, hogy ma mindenkinek egy kínai, indiai, stb munkavállaló a konkurense, amely hajlandó (vagy magától vagy kényszerítve) évi 350 napon napi 10 órát dolgozni egy marék rizsért.
Elmondani, hogy vége egy ábrándnak nagyon régen. Hogy európa nagy lépéshátrányba került.
Európa 150 éve a nemzetállami őrülettel van elfoglalva és emiatt lavirozza magát a futottak még kategóriába.

jobbrólelőz 2010.01.24. 19:51:28

@tölgyes: Tisztelt Tölgyes!
Tökéletesen egyetértek (nem először) az Ön által írtakkal, szivesen venném(nk), miért nem índit egy hasonló blogot aktuális politikai elemzések témában?
Egyetlen megjegyzés: a bejegyzés tökéletességét csak TG bírálatának mellőzésével lehetne fokozni :-)

6.Lenin 2010.01.24. 20:00:29

@jjulie:

Hú,ennyire nyekk?
Gondolod rá kéne szoknom a nekem is kenderre?
Éreztem,hogy a cigiről is kár volt,mire sikerült,itt a vég.
Szólhattál volna kicsit hamarább is!

mirrmurrkandúr 2010.01.24. 20:02:13

@pandacsökiboborján: "ez igen találó leírás. Nekem nem is Orbánnal van gondom,mert jó politikus, kiváló szónok, de a pártja is csak megélhetési politikusokból áll. De sajnos ez van. Muszály neki lavírozni, mert ha ennek a sok idiótának felvázolnak egy optimális politikát gazdasági-társadalmi szempontból a fél ország infarktust kapna-mert korán kéne kelni és melózni, meg tanulni, meg pár nyugdíjas agyonverése és kirablása után 120 évig ülni a sitten..."

Nagy valószínűséggel nem ugyanarra a pártra szavazunk, de ezzel nem nagyon lehet vitába szállni...

manager2008 2010.01.24. 20:03:52

@simonmondja.: Most már tényleg hiányzik egy Orbán féle kormányzás.
Ezzel is csak egy baj van, hogy a nép kb olyan mint egy ló (pedig az szép állat) hogy pár percre van hitelesítve a memóriája).
Mind1, négy év, és mindkét párt (MSZP, FIDESZ) leírja magát végleg.

tölgyes 2010.01.24. 20:08:19

@jjulie: Sajnos nem ilyen egyszerű a kérdés, mint ahogy beállítja.
1./Ma Mon. még mindig a legnépszerűbb "politikus" Kádár és az emberek nagy része ma még mindig visszavágyik a kádárizmusba (ez nem csak magyar jelenség).
2. Az elmúlt 6-8 év "eredménye", hogy az emberek nagy része előtt világossá vált, hogy a mai MSZP csak kádereiben utódja a kádári szocializmusnak, ahhoz politikai értelemben már semmi köze nincsen. Sőt visszaélve a kádári üzenetekkel elárulták kádárék egyszerű népét.. miközben ők maguk gátlástalanul gazdagodtak.
3. A kádárizmussal és az utódpártisággal való szembeállást az elmúlt 20 évben Orbán képviselte a legkövetkezetesebben, de ez nem eredményezte volna még politikai fennmaradását. Orbán volt az, aki képes volt biztosítani a kádárizmussal szakító politikai csoportok számra a társadalomba való integrálódást.. vagyis képes volt arra, hogy az alternatív felfogások széles és az egyes emberekig is elérő egységét megteremtse.

török gábor 2010.01.24. 20:11:01

@tölgyes: Kedves Tölgyes, örülök, hogy újra itt van. Csak egy apró kérdés: hol írtam, hogy szerintem megbukott? Felhívom a figyelmét az idézőjelre és a nem sokkal később megjelenő szóra (vádak).

tölgyes 2010.01.24. 20:16:40

@jobbrólelőz: Talán már írtam Önnek, hogy nincsenek ilyen ambicióim..ha blogot indítanék az már számomra nehezen vállalható kötelezettségekkel járna..
Ami pedig TG bírálatát illeti: Bírálok én mást is akivel nem értek egyet. Ugyanakkor én nagyon nem szeretem ezt az "egy zseni lakik Önben! Önben nem különben", vagy másképpen: én elhiszem neked azt amit te hazudsz, ha te is elhiszed nekem azt amit én hazudok" attitüdöt.
Török Gábor elemzése rossz, és hazudós. Nem állítom, hogy akaratból, de mégis.. mert vagy tudatosan, vagy hozzá nem értésből elhallgatja a lényeget...így elemzésének rossz lesz még az üzenete is. (ha nem ilyet ír, akkor azt is megírom, hogy egyetértek)Persze ezt a véleményemet nem kell sem Önnek, se másnak osztania..:::))

jjulie 2010.01.24. 20:17:30

@tölgyes:

Az hogy ki volt a Kádár és ki kedvelte vagy utálta legjobban csak a Kárpát medencében kérdés, ahol pedig a Kárpátmedence sorsát eldöntik ott ennek a kérdésnek a helyi értéke csekélyke.

mirrmurrkandúr 2010.01.24. 20:18:16

@6.Lenin: nincs nyekk.

Butaságokat fecsegő kommentelők vannak.

mirrmurrkandúr 2010.01.24. 20:20:54

Jut eszembe: Kitől származik az idézet?

tölgyes 2010.01.24. 20:22:35

@török gábor: Kedves Gábor! Én is üdvözlöm Önt.
Ha az ember idéz egy szöveget és azt nem cáfolja, akkor azt a véleményt osztja, legfeljebb az idézett személy szájába adja...a saját véleményét..Ez régi trükkje volt a kádári politikai elemzői irodalomnak és nem volt idegen attól az iskolától sem, ahol Ön is tanult... Az én korosztályom pedig már azt szokta meg.
Barátsággal.

tölgyes 2010.01.24. 20:26:51

@jjulie: Amit a kádárizmusról és a kádári szocializmus népszerűségéről írtam, azt sok közvélemény-kutatás igazolja.
Ugyanakkor jogos az észrevétele: a kádárizmusnak csak helyi értéke van. Én azonban -igaz nagyon pongyolán - arra utaltam, hogy a volt szocialista országok mindegyikében (még a németeknél is) van egyfajta nosztalgia a szocializmus iránt..

török gábor 2010.01.24. 20:26:54

@tölgyes: Kedves Tölgyes! Ha én azt mondom, hogy Ön cáfolhatja azokat a vádakat, melyek szerint Ön "nem egy kedves ember", akkor ebből kiderül, hogy én mit gondolok Önről? Amúgy ha a véleményemre kíváncsi, szerintem a vereség vereség, Ön pedig bizonyára egy nagyon kedves ember :)

@mirrmurrkandúr: index.hu/belfold/orb2999/

6.Lenin 2010.01.24. 20:27:07

@mirrmurrkandúr:

Tudom,de nagyon kedvelem az "itt a világvége" emberkéket.
Érdekes,de engem feldob az ilyesmi.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.01.24. 20:27:17

@tölgyes:
Ja, mint mikor Orbán Viktor Hitlert idéz , ugye Tölgyes?

borovi 2010.01.24. 20:27:26

"A 2006-os választási vereséget követően – amikor hosszú elemzésében a pártelnökkel addig egy frakcióban ülő Tölgyessy Péter is biztosra vette Orbán elkerülhetetlen visszavonulását..."
Orbán úr valószínűleg kihalással adja át majd helyét, mint történt ez az egykori Szovjetunió matuzsálemkorú vezetőivel. Dehát pártja története is sokban emlékeztet az SzKP történetére, hogy csak a bírálhatatlan vezető figurájára vagy a félreállított egykori alapítókra gondoljunk.

jjulie 2010.01.24. 20:38:26

@tölgyes:

Valahogy röviden arra akartam utalni, hogy a magyar politikai eseményeket sem szokás azonnal a világtérképen és történelmi távlatban is elhelyezni. Ezt oriási önátverés, és a függetlenül attól hogy mit gondol az ember a TGM írásairól, rajta kívül nagyon kevés ember ír magyarul aki egy mondatban képes átívelni 2000 évet és több kontinest eszme és politikatörténeti összefüggésben.

Ez nagy hiányosság.

Náci bácsi 2010.01.24. 20:39:52

Azért is jobb lenne a Jobbik,mert nincs mit kifogásolni rajtuk.Az,hogy nácik,meg szélsőségesek,ez hülyeség.Akarnak nyitni a volt Szovjetunió felé és,ha sikerül tán még Lenin elvtársat is elhozzák haknizni.Azért az mégis más,mint a Vörös téren sorban állni.Főleg,ha ilyen hideg van.

tölgyes 2010.01.24. 20:40:01

@török gábor: Ön Tölgyessyt idézi: "Ma mégis csupán távozásának módjáról.." stb... Ez már nem a vereségről szóló mondat.
Én azonban a vereség és a bukás közti különbségről írtam. Arról, hogy sokan szerették volna bukásnak feltüntetni a vereséget... mert nem tudtak különbséget tenni. Ha Ön most erről a kérdésről politikai sandaság nélkül elmélkedik, akkor érdemes végiggondolnia ezeket a különbségeket. Egyébként azokra a politikusokra, akiket később államférfinak szoktak nevezni az a jellemző, hogy vereségeket szenvedtek ugyan, de nem buktak meg.Gondolja meg Churchill hány vereséget szenvedett...

tölgyes 2010.01.24. 20:42:12

@jjulie: Éppen ezért írtam meg erre adott válaszomban, hogy a szocializmust - mint ahogy nálunk a kádárizmust - a volt szocialista országokban sokan visszasírják.. Itt is ott is ezt mutatják a felmérések.

jjulie 2010.01.24. 20:44:28

@tölgyes: 2010 és a szocialista országok nem történelmi távlat és nem a világtérkép

mirrmurrkandúr 2010.01.24. 20:44:48

@török gábor: Kedves Gábor!

Köszönöm a linket, bár nem értem, hogy ez melyik hozzászólásomra reagáltad.

mirrmurrkandúr 2010.01.24. 20:50:39

Tölgyessy jó elemző... akkor épp tévedett... ilyen van.

jjulie 2010.01.24. 20:52:33

@tölgyes: vagyis nem azzal kéne foglalkozni hogy ki volt a kádár és ki az orbán viktor hanem mit jelent az hogy 2004-ben a BBC-n a japán ministerelnők egy japánban történő befektetésékre ösztönző reklámban az országát bemutató szövegét azzal kezdte, hogy "second largest economy of the world".

Vajon hányadiknak gondolta az EU-t és miért? És miért nem szóltak neki a BBC-nél hogy számolja újra?

tölgyes 2010.01.24. 20:53:37

@jjulie: Bizonyára nagyon slamposan fogalmazok. Magyarorszgon, Csehországban, Szlovákiában az emberek nagy része visszavágyik a régi szocializmusba..azt jobbnak tartja mint azt a kapitalizmust, amiben él. Ez természetesen nem jelent valós jövőbeni alternatívát, de befolyásolja az emberek mindennapi politikai magatartását. Ezt akartam írni, semmi mást.

mirrmurrkandúr 2010.01.24. 20:54:46

@jjulie: Miért gondolod, hogy már nem ér egy hajítófát sem? (nem cáfolom, csak érdekel a véleményed)

samprass 2010.01.24. 21:04:54

@Hát úgy valóban nem volt nehéz spórolni, hogy foci stadionokon kívül szinte semmi nem épült, kivéve a kedves papa felújította nekünk az M7-est meg áthelyezték a Nemzetit.
Ezen kívül már csak a Fehér hajó Kft. vitt el egy kis pénzt, de azt Kaja Ibrahin tisztára mosta.
Most aki azt hiszi hogy itt bármi is jobb lesz a választások után az valószínű el volt zárva a külvilágtól idáig. Várhatóan marad minden a régiben, a háttérben már rég lepaklizták most Ők lopnak kicsit vagy sokat. OV már megígérte a Debrecenek az új stadiont, biztos, hogy most ez a legfontosabb.
Itt akkor lenne rend talán, ha az összes képviselőt szétkergetnénk és új alapokkal éj parlamenttel indulnánk. De belátom ez halucináció…………….Sajnos.

Lev Menachem:

is 2010.01.24. 21:04:59

@Balt: ne zavarjon az éleslátásban, hogy csak 2001-ig csökkent, és a kétéves költségvetés pontosan ugyanolyan pénzszórás volt, mint utána Medgyessy 100 napos programja, és nőtt is tőle a GDP arányos hiány, összegében meg pláne. mindezt 3,7%-os GDP növekedés mellett.

ezzel szemben a Horn-kormány (vagy mondjuk helyesen: Bokros) úgy vitte le 86%-ról 61%-ra, hogy közben nem volt GDP növekedés a kiigazítás miatt. az tehát bizony érdemben vitte le a hiányt, ütemesen.

a számok makacs dolgok, a történelem átírását úgy látszik nem fejezték be 1984-ben...

jjulie 2010.01.24. 21:06:08

@mirrmurrkandúr:

úgy értem, hogy mire igazi erővel és tapasztalattal rendelkezve főnők lesz a viktor, addigra kis hazánk sorsa nagyon rosszara fordult és nagyon nehéz sors vár a vortorra mint főnőkre
ő arra gyúrt, hogy a kádári világot hanyattlökje, aztán az hanyatt esettmagától, de nem a viktor lett a főnők
aztán meg küzdött a kádár örökségével, de azt sem a viktor győzte le, hanem a globalizációs válság,
és most főnok lesz végre hatalmas támogatottsággal, de közben minden megváltozott, itthon is és a világban is, gazdaságilag és politikailag is
ma már semmi sem érvényes ami akár 5 éve érvényes volt
a kassza üres, redszer romokban, és ma már van egy sokkal erősebb ellenfele a viktornak mint a töketlen balosok

és ez jobbról jön és erről nem tehet, de fel fogják falni
tehát megnyer valamit ami néhány éve boldogság forrása lehetett volna ma meg szinte csak gondot jelent neki

is 2010.01.24. 21:06:43

@tölgyes: pláne a szociális népszavazások. értelmes ember utálja is emiatt a FIDESZ-t, mert ezt a szocialista nosztalgiát erősítette.

is 2010.01.24. 21:12:29

@tölgyes: "Ha egy kicsit eltávolodunk a kérdésfeltevésektől és az elmúlt 8 évtől, akkor talán azt kell látnunk, hogy most kell átmennie az országnak a késő-kádári, magát baloldalinak mondó politikai garnitúrából való teljes kiábránduláson... A régis KISZ és pártvezetők Gyurcsányban, Lendvaiban, a kádári technokrata réteg Bokrosban mutatja meg hervadt és önmagát túlélt amorális arcát."

wishful thinking, a tények folyamatos figyelmen kívül hagyásával. már ezerszer megbeszéltük, hogy a kádári baloldali értékeket már rég a FIDESZ képviseli. olyat írni, hogy a FIDESZ hatalomra jutása befejezné a kádári korszakot, nagyon megmosolyogtató. pont az volt gyurcsánnyal a baj, hogy kiszolgáltatta az országot a liberális, globalizált, szélsőkapitlaista SZDSZ-nek, és ettől 'óv minket' többek között a FIDESZ szociális népszavazása. van persze, aki ennek tapsikol, de hát nem mindenkinek van itt megfelelő képzettésge, ismerete, a kommentelés lehetősége a billentyűzethez, és a havi internet-előfizetéshez jár. de azért NEM MUSZÁJ ÉLNI VELE.

is 2010.01.24. 21:14:14

@poszt: egyetértek. nem lehet más a miniszterelnök. egy jelölt, 1191/1196 után pontosan az van, hogy semmi. tényleg kihalás után gondolkodik el majd pl. Navracsics is, hogy jó volt-e erre a kiszolgáló szerepre fetennie a tehetségét, ilyen hülyeségbe ölnie tudását.

-lyla- 2010.01.24. 21:14:56

@jjulie: "de fel fogják falni"

az a dolga minden böcsületes országlakosnak, hogy ezt ne engedje...

reményeim szerint nem kevés lefojtott alkotóerő lesz képes felszabadulni a választások után...

aki meg nyilvánvaló hülyeségeket beszél, azt pofán kő csapni, lett-légyen az agyatlan 'balos' vagy szemét haszonleső 'jobbos'...

oda kő figyelni...

szamoai 2010.01.24. 21:16:08

@is: amíg egynél több ember van, különbözőképpen fognak emlékezni a múltra, ennyiben a történelem átírása sajnos folyamatos jelenség.

Amit tenni lehet: a folyamatos korrekció. Szerencsére aki tud írni-olvasni, annak módja van rögzíteni a tényeket és később szembesíteni velük az írás-olvasásra képteleneket/lustákat.

kutyacica 2010.01.24. 21:19:42

úgy látom nem írta még be senki, hogy az idézet(-részlet) Navracsics Tibortól származik.

index.hu/belfold/orb2999/

ps. távol álljon tőlem hogy más tollával ékeskedjek, első google találat

jjulie 2010.01.24. 21:21:29

@mirrmurrkandúr:

meg arra is gondolok a hajítófát emlegetve, hogy nagyjából mindenhol bebukott európában a baloldal, és tök nagy kaka várható nagyon kemény szélsőségek fognak elszabadulni, amivel szemben nincs politikai erő sem nálunk sem európában
szóval a viktor olyan amilyen csak nagyon kaka a közeljövő és ezt Magyarországon kezelni iszonyú nehéz lesz, szinte megoldhatatlan, nagy az utcai zavargások esélye, vagy még rosszabb is lehet és erre nem gyúrt a viktor és nem is gyúrhatott és ebbe mindenki belebukna
nem tudom jártál e már vidéken mostanában, és tudod e hogy mekkora ma az a tömeg Magyarországon aminek nincs vesztenivalója

mirrmurrkandúr 2010.01.24. 21:24:14

@jjulie: Ez egy nagyon érdekes megközelítés...!

Azt hiszem, ez sokunkban (legalábbis bennem) már régóta motoszkált, de nem tudtam volna most így megfogalmazni...

jjulie 2010.01.24. 21:27:08

@-lyla-:

ki fogja eldönteni hogy mi a "nyilvánvaló hülyeség"
amiért fofán kő csapni

te leszel

Volt egy ember Bécsben kicsit több mint száztíz éve lett polgármester, Laugernek hívták, mindenhol zsidózott.
aztán feltették neki a kérdést hogy hogy dönti el hogy ki a zsidó.
erre megadta a nyilvánvaló választ: akire én azt mondom

mirrmurrkandúr 2010.01.24. 21:36:02

@jjulie: Igen, jártam vidéken, Pécsen elég sok időt töltök el (az év nagyjából egyharmadát), de most voltam például Mátészalkán, vagy a Nyírségben és elég elkeserítő helyzet... Azt nem tudom, mennyire fog a forradalmi hevület érvényesülni, de abban biztos vagyok, hogy Viktort épp annyira fogják utálni, mint most Ferkóékat, ha nem produkál valami kézzelfogható, pozitív eredményt viszonylag rövid idő alatt.
Az is biztos, hogy a neoliberális eszmékkel, és a nemzetközi piac érdekeivel folyamatosan szembe kell mennie, mert ha nem ezt teszi, a többség nagyon fog rá haragudni, és nem biztos, hogy annyira elnézőek lesznek, mint az MSZP-vel, akiktől akárhogy is nézzük mindig egy kicsit többet fogadnak el.

Mindennek a másik fele, hogy azért teljes mértékben (sőt) nem gyalogolhat szembe az IMF-el, a bankokkal, meg úgy általában a multinacionális nagytőkével sem, mert hamar megrezgetik a lécet, és a Fidesz egyet sem pislant, már kint is van a hatalomból... és ki tudja onnan hova zuhan...

Az országnak, meg a Fidesznek is az lenne a jó, ha találnának egy arany középutat, ahol bár senki sem elégedett maradéktalanul, de mindenki kap valamit, és nem lesz lincshangulat...
Különben jön a Jobbik, vagy visszajön az MSZP, meg még ki tudja ki, és abban biztosak lehetünk, hogy akkor még száz évre elástuk magunkat...

Szerintem.

6.Lenin 2010.01.24. 21:39:05

Azannya,mekkora világvége hangulat alakult ki,így hirtelen.

Végre kezdek bízni a jövőben.Mondjuk eddig sem voltam elkeseredve,de a bukás most már világos.

A magukat baloldalinak,liberálisnak hazudok bukása nem a világvége,ellenkezőleg.
Változás kell,a remény megvan hozzá,sőt az akarat is.

tevevanegypupu 2010.01.24. 21:43:31

Ahogy az MDF Antall, ugy a FIDESZ Orban. Mas partokat nem jellemez ennyire egyetlen szemelyiseg sem, mint ezt a ket partot. Talan a fidesz nem menne tonkre ugy mint az MDF Antall utan, a FIDESZ-ben tehetseges, okos politikusok vannak es nem kompromittalodtak, de nem lenne ugyanaz a part. Orban is sokat hibazott es nehany nagyon szerencsetlen szemelyi valasztasa is okozta a part ket vereseget, de akkor is es ezzel egyutt is amig aktiv politikus, csak o lehet a miniszterelnok.

mirrmurrkandúr 2010.01.24. 21:47:18

@6.Lenin: Ebben igazad van, de attól még ténykérdés, hogy a Fidesznek most nagyobb szart kell átvennie, mint bárkinek eddig.
Nem azt mondja senki (legalábbis az értelmesebbje), hogy a Fidesz törvényszerűen megbukik, csak azt, hogy nagyon nehéz dolga lesz.
Az MSZP tényleg most megsemmisül, és ha van egy kis eszük, akkor gyorsan megszabadulnak minél több ballaszttól, mert iszonyú nagy bukta után valakinek el kell vinne a balhét. Másrészt pedig, ha még valamit akarnak -mit azt írtam is már nem egyszer- új emberek kellenek, és egy olyan koherens ideológia, ami nem csak a Fidesszel (és most már a Jobbikkal) versenyképes, hanem hosszútávon alkalmas egy ország kormányzására.
Ha nem ezt teszik, végük, és hál' Istennek nagy sansz van arra, hogy a régi komcsi reflexek győzedelmeskednek ismét, és csak azért sem változnak meg. Ha így lesz, tényleg annyi nekik, ami ennek az országnak egy soha vissza nem térő alkalom arra, hogy rendezze sorait... és megszabaduljon végre azoktól, akik eddig a vérét szívták...

A Jobbikkal nehezebb... ők még okoznak fejtörést... de majd meglátjuk...

jjulie 2010.01.24. 21:49:27

@6.Lenin:
a kérdés nem az hogy kell e változás, mert változás lesz

a kérdés az hogy a változás jót hoz e vagy rosszat és hogy mekkora hatáunk van a befolyásolására

van aki nem csak arra figyel hogy igaza van a, hanem arra is hogy ha igaza van abból lesz e haszna

szamoai 2010.01.24. 21:49:30

@jjulie: ha megengeded hogy beleszóljak:

valóban, komoly változások várhatóak nemcsak itt, M.o.-on, de még nem is csak Európában: az egész világon.
Ha történeti kontextusba próbálom helyezni, én azt látom: miközben a baloldal a politikai nemzetek szintjén a XX. sz. második felére nagyjából elérte elsődleges célkitűzéseit, "ősellensége" közben új szintre fejlesztette magát, immáron globális színtérre emelkedett a kizsákmányoltak és a kizsákmányolók ellentéte.

Bár tény, hogy a klasszikus baloldali pártok mindenhol visszaszorulóban vannak, valójában az egész eddig megszokott gazdasági rendszer fog borulni, ami szvsz nem csak a baloldali pártokat, de a politikai eliteket fogja alapjaiban megrendíteni mindenhol a fejlett világban.

Afelől sincs kétségem - gyorsan hozzáteszem: nekem személy szerint -, hogy az esetleges megoldást végül épp "a" baloldal találhatja meg - pontosan azért, amit az elején írtam: mert a probléma alapvetően megmaradt, csak magasabb szintre helyeződött. Ezen semmiféle konzervatív politika nem tud változtatni, legfeljebb a negatív hatásait próbálhatja ösztönösen kizárni/távoltartani a polgároktól. Ez az ami nem fog működni.

Vagy globális szintre emeljük a baloldal célkitűzéseit, és a polgári jogi harcok tapasztalatai alapján kiterjesztjük a jogvédelmet és az egyenlőség eszméjét a nemzetek közötti szintre, vagy vége az eddigi (vélt..) aranykornak.

Személyes pechünk nekünk magyaroknak, hogy mire lassan tényleg csatlakoznánk a szép új világhoz, pont berohad az egész..

tevevanegypupu 2010.01.24. 21:56:40

@is:
Menj el kulfoldre egy-ket evig es probalj megelni ott a sajat labadon ugy, hogy senkit nem ismersz, magad szerzel allast magadnak, lakast, ha van gyereked iskolat, fizess te magad mindent, es ha beteg leszel ugy menj el az orvoshoz, hogy sajat magad altal fizetett egeszsegbiztositasod van, de valami tartos nyavalyaval (nem kivanom, de ugy az igazi maganegeszsegbiztosito tagjanak lenni) es aztan majd jelentkezz mi a velemenyed.

jjulie 2010.01.24. 22:13:42

@szamoai: szép új világhoz nem tudtunk csatlakozni mert az nincs

valaha volt a brit, spanyol holland stb hajóhad és fejlett tűzerő szemben más kontinensek tűzerejével

a hajók elmentek és hazahozták a kincseket amitől egyesek nagyon gazdok lettek

aztán találtak újabb helyeket ahol még mindig gyengécske volt az ellenállás

ennek befellegzett régen

van most közel 7 milliárd ember, az euban 450 millió (sacc)

mi van ha egy két milliárdot jól megszervez valaki európán kívül és azt mondja nekik, erősek vagytok vegyétek vissza amit európába hordtak tőletek, de a kamatot is kérjétek el

mit gondolsz nem kezdődőtt még el ez a folyamat?

mit fog az számítani hogy valaha kitalálták a jobb és a baloldal fogalmát?

6.Lenin 2010.01.24. 22:24:48

@mirrmurrkandúr:

Végre ma megvillant az igazi remény, rájöttek,hogy nem lesz vissza út,sem 2014-ben,sem utána.Természetesen ebben van óriási veszély is,de már a védekezésre, a higgadt helyzet értékelésre se képesek.2006 őszén lett volna esély,hogy megváltozzanak,de ez már legyen az ő gondjuk.
Mo-nak már nincs szüksége az ilyen pártokra(MSZP,SZDSZ,MDF).
Lehet még bejutnak,de ez lesz a hattyúdaluk.

A Fidesz mit kezd a megörökölt szarkupaccal,valóban nagy kérdés,de ha nem tudják megoldani,buknak.
Mo TÚL FOGJA ÉLNI,ahogy eddig is.
Lehetséges,hogy lesz néhány nemkívánatos évünk,de erre nem látok sok esélyt.Nincs a jobbiknak(meg is szelídülhet)akkora támogatottsága,a nekik tulajdonított eszméknek még annyi sem.
Bármelyik szomszédos ország nagyságrendekkel fasisztább volt nálunk.Az ellenkezője,hazugság,az is volt mindig.

A változás örök,az útjain nem lehet megállni és nem lehet megállítani.

@jjulie:

A változás hosszútávon mindig jót hoz.Kell,hogy legyen benne 1 kis rossz is,hiszen csak úgy lehet érezni,értékelni a jót,ha megtapasztaltuk a rosszat is.

Rajtunk múlik minden,akarjuk-é a jót,vagy értelmetlenül ragaszkodunk a rosszhoz.Azt sem tudjuk megállítani.

Spartacusok születnek,harcolnak és néha elbuknak,de utánuk jön a változás és ami előtte volt, már nem lesz többé.

-lyla- 2010.01.24. 22:31:02

@jjulie: beveszlek téged is, csak ne beszélj nyilvánvaló hülyeségeket...

szamoai 2010.01.24. 22:33:20

@jjulie: pontosan arról beszélsz, amiről én.

Apró véleménykülönbség: "ennek" nem fellegzett be régen, most is pontosan ez zajlik. Mennek a hajók és hozzák haza a kincseket - csak most nem aranyat, ezüstöt, gyöngyöt és fűszereket, hanem olajat, fát, az óceánban úszkáló utolsó halakat, rabszolgamunkával legyártatott luxustermékeket. Most nem ágyúkkal biztosítják az olcsó árakat, hanem "szabad"kereskedelmi egyezményekkel. Az elv nem változott.

Kérdésedre a válasz: számítHAT, amennyiben a baloldal időben előáll a megoldással: a "nyugat" és a "kelet" kiegyezésével, melynek során a "nyugat" lemond a túlfogyasztásról, a "kelet" pedig lemond a túlszaporodásról.

Nem mondom, hogy ez meg fog történni, de gyanítom: ha megtörténik, az a baloldali mozgalmak megújulásának lesz köszönhető.

jjulie 2010.01.24. 22:36:15

@6.Lenin: csak úgy lehet érezni,értékelni a jót,ha megtapasztaltuk a rosszat is.

tuod van aki hallott már szer dolgokról és nem kell neki is kipróbálnia hogy tényleg szar e

tudod e hogy tömegesen jelentkeztek önkéntesnek emberek az első világháburúba, vagy behívták őket és lelkesen mentek (olvass pl. Hamvas Bélától erről az élményéről)

és nézz utána mekkora volt az önkéntesek létszáma a másodikban, es hogy nézett ki a lelkesedési együttható

úgy gondolog hogy nem létezik felhalmozott tapasztalat?

szamoai 2010.01.24. 22:42:49

@szamoai: a "szép új világ"-ot természetesen iróniának szántam, idézőjelbe kellett volna tennem azt is, elnézést.

6.Lenin 2010.01.24. 22:50:59

@jjulie:

Miből gondolod,hogy az a "jólét",ami most az EU-ben van.

Milliós nagy városokban isszuk a saját tisztított(?)vizeletünket,nézzük a lapos tv-n a bárgyú filmeket,azt sem tudjuk mit is eszünk valójában.
Óriási pénzeket fizetünk beteg generációk életben tartására.Azért dolgozunk,hogy adózhassunk,kamatokat fizessünk,mások jólétéért?Minket is most rabolnak ki.Önként építünk korlátokat magunknak.

Kell nekünk ehhez ragaszkodni?
Ezért a modern rabszolgaságért küzdöttek az előttünk élt generációk?

Ragaszkodjunk a fennmaradásához?

Rajtunk múlik.
Visszaveszik a jussukat?
Na, bumm!Tevehajcsár leszek Afrikában,meg lesz egy csomó asszony körülöttem.
VISZONT NEM LESZ GÁZSZÁMLA.Megmarad a lóvém sörre.Most ezen bosszankodjam?

6.Lenin 2010.01.24. 23:00:34

@pannonfunk:

Elolvastam a kommenteket.Ennyi beszart libsi meg kommancs hsz-t még nem olvastam.
Pedig a múltkor szóltam is-nek,hogy baj lesz.Totál kész,de sorolhatnám a neveket.
Leragadtak.Képtelenek tovább lépni.
Gondolkodom 1 mosoda nyitásán.
Ennyi nikotinos fehérneműre már lehetne alapozni,szerintem.

6.Lenin 2010.01.24. 23:06:08

Na jó,mára ennyi rettegés,doszt elég.
Még vad álmaim lesznek.

Jó éjt!

6.Lenin 2010.01.24. 23:31:17

@jjulie:

"úgy gondolog hogy nem létezik felhalmozott tapasztalat? "

Túléltem II. Világégést(együtt jöttem ruszkikkal,ők tankkal,engem a gólya(?)hozott.

A vad fényes szeleket is,kivágtak az óvodából,mint osztály idegent,Sztálin,Rákosi,Kádár már a múlt(hogy csak a nagyobb kedvenceket említsem).
Oszt én még itt pusztítom a kenyeret.

Nem elég ok ez az optimizmusomhoz?Apróbb cirkuszokat direkt nem is említek,mint 56.

bocs, muszáj volt ezt még lefekvés előtt kiadnom magamból.

elfelejtette 2010.01.25. 05:02:10

Nem tudom, miert olyan dolgokon kene agyalni, aminek az eselye 0%-kal hataros. Tortenhet varatlan dolog, peldaul, hogy lotto otosom lesz, de a patas lesz a miniszterelnok.

pannonfunk 2010.01.25. 08:03:05

@6.Lenin: Ah, vagy úgy. És ehhez mit szóltok:

index.hu/velemeny/2010/01/25/befogott_orral_halkan_anyazva/

tipikus ballib agymosás. Ezek (mszp, mdf, szdsz) annyira, de annyira rosszak, hogy hányingerem van tőlük, dehát noncs más választás MUSZÁJ rájuk szavazni, mert különben jönnek a fasiszták.

Agyam eldobom ilyen emberektől... Csak nehogy azzal a mozdulattal átalakuljak szoci szavazóvá... :S

vlaca55 2010.01.25. 08:40:26

@pannonfunk: én is most akartam belinkelni, mert - ellentétben veled -teljesen egyetértek vele!!! De megnyugtatlak, a cikk nem neked szól...;)

pannonfunk 2010.01.25. 08:46:40

@vlaca55: De, nekem is szól. Annak ellenére, hogy a cikk szerzője nem akarta, hogy nekem szóljon. De ezek után én is befogott orral és hányingerrel fogok szavazni. Az első fordulóban a Jobbik egyéni jelöltjére, és a fidesz listájára, a második fordulóban a fidesz egyéni jelöltjére. Mert most már kezd nagyon elegem lenni ezekből az álintellektüel ballibekből.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.25. 09:12:01

@pannonfunk: Kedves "Valódi Intellektüel"!
Gratulálok a remek választási módszeredhez!
Remélem, MINDEN magadfajta ÍGY fog szavazni...;)

Az első fordulóban:
"a Jobbik egyéni jelöltjére" - aki így SEM nyerhet,
"és a fidesz listájára" - hogy az 5% -uk SE legyen meg...

Hát, ez ám az "OKOS" megoldás - a "TOMI" ravasz rókája elbújhat melletted... 8Đ

pannonfunk 2010.01.25. 09:21:40

@1.szolo (B.A.): Azért jó, ha _néhányan_ a jobbik egyéni jelöltjére szavaznak az első fordulóban, mert az megy töredékszavazatként az országos listára. Ha meg az első körben is a fideszes jelöltre szavaznék, akkor az vesztett szavazat lenne.

Igen, ne legyen 5%-a az mfd-szdsz-egyéb kriminális alakok közös listájának. Tudom, hogy számodra ez a jogaimmal való visszaélés, de pont az ilyen bulshitek miatt fogok nem túl boldogan úgy tenni, ahogy. Mert ennél az álliberalizmusnál, miszerint mindenki visszaél a jogával, aki nem úgy cselekszik, ahogy az neked kívánatos, még a nyílt zsidózás is jobb.

Ami, hangsúlyozom, rém gusztustalan, és elítélendő.

peacekeeper 2010.01.25. 09:25:36

@pannonfunk:

Nem kell félned, ami neked nincs, azt nem tudod eldobni....

A fasisztáktól se kell félned, mert azok nincsenek. Az újnyilas csőcselék meg csak Orbán választási szabadcsapatai, amit Orbán a kampány végén két pofonnal lerendez, és a Jobbik szimpatizánsok tódulnak majd a Fideszre szavazni. Majd meglátod, ki van ez a taktika találva rendesen. (Aztán vagy működik, vagy nem. Mert ha nem, akkor a Jobbik fogja a pofonokat osztani Orbánnak, és az Orbán 2/3-os győzelmének elvesztését fogja jelenteni. Márpedig a Jobbik célja csak ez lehet, ha az, akinek mondja magát, és nem Orbán segédcsapata)

DE!
A krokodil attól nem lesz a barátom, ha megeszi az ellenségem!

Ez a ballib taktika, amit a cikkíró taktikának gondol (hogy majd befogott orral és káromkodva, de rájuk,) már korábban se működött, és ezt a tudják is.
Ha meg tudják, akkor azt is tudják, hogy hiába csinálják.
Mást kellene csináljanak.

Vagyis megint működik a klasszikus magyar hagyomány, (ami csak egyszer szakadt meg) hogy nem a későbbi győztes nyer, hanem a riválisai vesztenek. A rossz stratégiával és taktikával.
Mert már egy éve pontosan lehet látni, hogy hogyan, milyen technikával és eszközökkel akar(t) Orbán 2/3-os győzelmet szerezni.
Ha meg tudható volt, akkor meg is lehetett volna akadályozni.
Persze nem így....ahogy az MSZP és az MDF, meg a sok új kis párt politizál.
Ettől csak a 2/3-nak lesz egyre nagyobb esélye!!!

Mert pl. én soha nem szavaznék a Fidesz-Jobbikra, de ez a (szerinted "agymosás") engem semmiről nem győzött meg....

Az Orbán vezette 2/3 az országnak lesz katasztrófa, (mert nem lesz kire fogni a törvényszerű bukást ) és mire nekem vidéken rossz kezd lenni, addig már rég égni fognak a nemzeti vagy árpás sávos zászlóval megjelölt budai villák, az államcsőd okozóinak átvert proletárok általi megbüntetése okán.........

Szóval ez a cikk mindenre jó, csak arra nem, amire szánták.
És ezt én mondom, akihez - elvileg - szólnia kellett volna...
Mert tőled nem hiteles, tőlem meg az.

peacekeeper 2010.01.25. 09:50:57

@pannonfunk:

Választási tanácsadónak ne menj! :-)

Töredék szavazata csak annak lesz, aki az első fordulóban listán eléri az 5%-ot.
De ha az első fordulóban minden jobbikos a Fidesz listára szavaz, akkor abból nem lesz 5%.

Ha jobboldali szavazatmaximálásra törekednél, akkor minden jobbikos szavazónak az első fordulóban egyéniben és listán is a Jobbikra kell szavazzon, és csak a második fordulóban a Fidesz jelöltre. (mint a kisgazdák 98-ban)
Csak ebben az esetben a hülye is látja, hogy a Jobbik nem más, mint a Fidesz választási segédcsapata.

Mondjuk én ezt eddig is tudtam, de ezzel kiírják a homlokukra. És ez mozgósítani fogja a másik oldalt.
Ha meg nem ezt teszik, könnyen úgy járnak, mint Csurka.
Aki előre bejelentette a szövetséget, aminek az lett a következménye, (amit Te is követsz most) hogy már elsőre mindenki a későbbi partnerre, a Fideszre szavazott, és a Miép nem jutott be.
A Te taktikáddal a Jobbik is így járhat.
(Akkor ezek szerint Te fideszes szavazó vagy, és nem jobbikos. Csak trükközöl, hátha beveszik a jobbikosok........:-))
Nem szép dolog átverni a szövetségest! :-)

pannonfunk 2010.01.25. 09:55:25

@peacekeeper: Ez érdekes hozzászólás. Azért érdekes, mert gyakorlatilag egyet tudok vele érteni, annak ellenére, hogy már a felütésnél személyeskedsz ("ami neked nincs, azt nem tudod eldobni"), a végén meg posztulálod, hogy tőlem nem hiteles kijelentés bármi, amit az ominózus jegyzetről mondok.

Tudod, pont a ballib értelmiségnek ez a mérhetetlenül nagy aroganciája az, ami miatt rohadtul ki fognak kapni idén a választáson. Érdekes, hogy Te is szidod őket, hogy eltaktikázzák magukat, ugyanakkor meg Te is beleesel ugyanabba a hibába. A 2/3-dal (vagy a fidesz egyedül, vagy a Jobikkal együtt) azt fogjuk üzenni a ballib álintellektüeleknek, hogy köszönjük, le lehet szállni a mags lóról, és tessék elkezdeni gondolkodni.

pannonfunk 2010.01.25. 10:04:38

@peacekeeper: Óh, ez a klasszikus vicc:

Két rabbinövendék veszekszik, hogy szabad-e a tóra tanulmányozása közben dohányozni. Úgy döntenek, hogy megkérdezik a rabbit. Odamegy az első:
-Rabbi, szabad a tóra tanulmányozása közben dohányozni?
- Nem, szigorúan tilos!!!
Nagy mellénnyel megy vissza a másik növendékhez:
- Látod, hogy igazam volt?
- Dehogy volt, csak rosszul kérdeztél!
Odamegy ő is a rabbihoz:
- Ó, nagy bölcs rabbi, mond meg nekünk, szabad dohányzás közben a tórát tanulmányozni?
- Hát természetesen!

Szóval a prekoncepciókból vissza lehet venni, mert az is rém gusztustalan.

Nem utolsósorban, oda van kerek perec írva a kommentemben, hogy a Jobbikot rém gusztustalannak tartom. Na, akkor ezek szerint a pártpreferenciám? Nem tudom, honnan szedtétek az ellenkezőjét, és abból kiindulva hogyan tudtatok homlokegyenest butaségra következtetni.

Tehát mégegyszer, világosan a recept:

1. A fidesz szavazók jelentős százaléka szavazzon a jobbik egyéni jelöltjére első fordulóban, és a fidesz listára. (De ne olyan sokan, hogy a jobbikos jelölt első fordulóbanelérje az 50%-ot...)

2. A második fordulóban szavazzon a fidesz jelöltjére.

3. A jobbikosok meg szavazzanak a jobbikra, mind egyéniben, mind listán.

4. A többiek meg [az meg nem PC, ami ide jönne... :P]

peacekeeper 2010.01.25. 10:07:20

Ja és a bloghoz!

Gábor!
Lehetett volna más a miniszterelnök, hiszen ha nem lenne (nem lesz) nagy a társadalmi felhatalmazás, vagyis csak egy vékony (mondjuk 54%-os) Fidesz győzelem esetén (főleg, ha a Jobbikkal se, vagy ha csak azzal lenne meg a 2/3) győzelem esetén a győztes rövid időn belül biztos bukásra lenne ítélve, és akkor nem biztos, hogy Orbán vállalná. Hiszen egyedül, nagy felhatalmazással akar kormányozni.
De az ellenfelei ezt a lehetőséget elpuskázták.

Most, hogy nagy győzelem ígérkezik, nem adja ki a kezéből a diadal learatásának jogát, azt gondolja ez minden elszenvedett vereségért kárpótolja majd.
Arra most nem gondol, hogy ez a következő, még nagyobb buktához vivő - ami bukta (végleg) eltakarítja a magyar politikából - első (nagy) lépés is....

peacekeeper 2010.01.25. 10:17:00

@pannonfunk:

A fogadj'Isten mióta számít személyeskedésnek?
Mert ugye, Te nem személyeskedsz, csak minősítesz és megalázol másokat, " Agyam eldobom ilyen emberektől... Csak nehogy azzal a mozdulattal átalakuljak szoci szavazóvá... " és nem szereted, ha visszakapod...

Engem nevezhetsz akár ballib értelmiséginek is, nekem csak azt üzened ha a Fideszre szavazol, hogy vak és süket vagy, semmi mást.
Ahhoz ugyanis semmi közöm, ha nincs olyan párt, amire szavazni tudnék.
Pont ez mutatja, hogy én most is gondolkodom.....

Zoltchy (törölt) 2010.01.25. 10:26:00

Én úgy gondolom, hogy ha szorosabb lenne a választások várható eredménye, akkor O. V. nem kockáztatna meg még egy buktát. Már az első is eléggé megviselte a lelkét.
Jó kérdés, hogy akkor ki lenne, mert a komolyabban vehető korú "legendás" Fideszeseket a Vezér már rég kinyírta maga körül, Cserpalkót, vagy Szíjjártót viszont elég nehéz lenne eladni miniszterelnöknek.
De így, hogy Viktor már fél évvel korábban tuti befutóra számít, biztos hogy nem hagy ki egy olyan sanszot, amikor ő kiállhat ország-világ nyilvánossága elé és tombolva ünnepeltetheti magát.

Más célja meg úgysincs az indulással.

pannonfunk 2010.01.25. 10:26:26

@peacekeeper:

Könyörgöm, vegyük már észre a "minden agy nélküli a szocikra szavaz" és a "minden szocikra szavazó agy nélküli" közti különbséget. Az elsőben semmi személyeskedő nincs, csak a másodikban. Márpedig én az elsőt mondtam, nem a másodikat...

Zoltchy (törölt) 2010.01.25. 10:26:43

Ja, a tippem:

Lendvai Ildikó az öszödi beszéd kapcsán.

peacekeeper 2010.01.25. 10:27:49

@pannonfunk:

Így teljesen világos! ;-)

A Fidesz szavazók az első körben a Jobbik egyéni szavazóira szavazzanak, hogy az elveszett Fidesz szavazatok a Jobbik országos listájára kerüljenek.
Vagyis az a taktika, hogy a Fidesz az első körben a Jobbikot támogassa.
Még jó, hogy ellenfelek, és nincs köztük együttműködés! Mi lenne jobb taktika, ha lenne? :-)

Igazad van, ezzel nem írta a Fidesz a homlokára, hogy HAZUDUNK, a Jobbik a szövetségesünk, csak a szociknak azt hazudjuk, hogy nem.....:-)

Ti tényleg annyira hülyének nézitek az ellenfél szavazóit, mint a sajátotokat, hogy mindent bevesznek????
Ott a másik oldalon nem csak Hir meg Echo Tv-t néznek.....

pannonfunk 2010.01.25. 10:39:50

@peacekeeper:

Hm, itt egy délelőtt produkáljátok az összes szokásos ballib politikai tévedést :)

Ez is sokszor szerepelt már, hogy "szimpatizáns = politikai párt". Ha a jobboldal szidja valamelyik baloldali pártot, akkor a szimpatizánsait is szidja, ha a jobboldali szavazó elmondja a magánvéleményét, akkor az a párt taktikája...

HÁT NEM.

Ez a saját magánvélemányem, hogy a t... teli van a leállíthatatlan ballib intellektüelekből, és EZÉRT és nem másért fogok a jobbik egyéni jelöltjére szavazni az első körben. Teszem ezt akkor is, ha maga Orbán Viktor fog megkérni arra, hogy ne tegyem.

peacekeeper 2010.01.25. 10:41:01

@pannonfunk:

Igazad van, személyeskedni nem lehet.
Emberek csoportját az alkotmánnyal és a demokráciával ellentétesen politikai hovatartozása miatt megalázni, az olyan természetes fideszes entellektüel technika, az olyan jópofa, azt szabad. Sőt, az kötelezően elő van írva minden fideszes forumozónak!

Bocsánatot kérek, hogy lementem a szintedre, és ugyanezt gondoltam a fideszesekről és Téged közéjük soroltalak. Visszavonom.
A fideszesek maguk a megtestesült erény és törvényesség, a patyolat tisztaság. Te meg maga vagy a megtestesült jóindulat és jó szándék!
Ezután csak így fogok róluk (rólatok) beszélni, az élen azzal, aki még sosem hazudott!

pannonfunk 2010.01.25. 10:43:09

@pannonfunk: Igen, és rohadtul unszimpatikus a jobbik számomra, és mit sem rühellenék jobban, mint egy fidesz-jobbik koalíciót. Remálem, nem is lesz fidesz-jobbik koalíció 2010-ben, azaz a fidesznek meglesz az 50% +1 képviselője a parlamentben (elég nehéz ennek az ellenkezőjét elképzelni). A jobbik egyéni jelöltre leadott első fordulós szavazatom a jelenlegi baloldal (mszp+szdsz+mdf) ellen leadott protest szavazatom.

pannonfunk 2010.01.25. 10:47:06

@peacekeeper: Még mindig nem vágod, hogy mi a különbség az "A-ból következik B" és a "B-ből következik A" között.

Ott kezdődik, hogy minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. Ha ez megvan, akkor próbáljad meg ízlelgetni a
"minden hülye a szocikra szavaz, de nem minden szocikra szavazó hülye" állítást... Aztán utána próbáljad meg értelmezni, hogy ez miért nem "Emberek csoportját az alkotmánnyal és a demokráciával ellentétesen politikai hovatartozása miatt megalázni"...

peacekeeper 2010.01.25. 10:53:58

@pannonfunk:

Mit értesz azon, hogy leállíthatatlan?

Én nem jobbos vagy balos agitátor vagyok, akit ha megcáfolnak, másnap szemrebbenés nélkül ott folytatja, ahol az előző nap megcáfolták.
Ha vannak érveid, cáfolj meg.

Te egyszerűen nem tudod elfogadni, hogy nem szopom be a fideszes dumát, ami a 80 IQ alattiaknak van szánva, és nem emelem fel mindkét kezem, hogy Orbán akadálytalanul megkapja a korlátlan hatalmat.

Csak azt nem értem, hogy ezt miért kell nyomni minden szinten, és egy elemző blogban miért nem tudunk objektív dolgokban egyet érteni?
Pl abban, hogy a Fidesz néphülyítési technikája tökéletesre van fejlesztve, de Orbán ugyanarra készül, amit 4 évig kritizált Gyurcsányban, hogy úgy akar választást nyerni, hogy nem mondja meg, hogy mit akar csinálni utána.

Mert egymást fölösleges győzködnünk a nézeteit illetően, az ettől a vitától nem fog változni, de az érveit azt lehet elismerni, vagy cáfolni.
Szerintem...

peacekeeper 2010.01.25. 11:05:59

@pannonfunk:

Már bocsánat, tanultam logikát, de az előbb nem ezt mondtad.
(Már bocsánat, de ez már olyan fideszes csúsztatásos technika. Ahhoz hogy úgy tűnjön a kívülálló, hozzá nem értő szemében, mintha egy vitában Te győznél - mert egy vita az nem eszme csere, hanem egy fideszesnek a vitában GYŐZNI kell! És ezért képes vagy egy picit csavarni a mondatodon, hogy úgy tűnjön, mintha Te azt mondtad volna)

Amikor egy fideszes előjön ezzel a technikával, ott velem nincs tovább vita, mert az már rólunk, a Te minden áron való győzelmedről szól, és nem a blog témájáról.....

Én ilyenkor azt mondom, hogy igazad van. És meguntam, hogy visszaidézgessem és kielemezzem, és bizonyítsam, hogy hogyan is volt.
Nem ér annyit, mert úgy se ismered el, és rajtunk kívül már rég senki nem is követi és nem is érti...

peacekeeper 2010.01.25. 11:17:14

@peacekeeper:

Nem győzelmedről csak a győzni akarásodról...de mindegy.

Lényeg, hogy a politikai kommunikációban olyan elem van jelen, aminek a sportban és háborúban van létjogosultsága és nem a politikában.
A politikában a megegyezésre való törekvés kellene legyen a kulcsszó.
Aki a politikában mindig mindenhol csak harcot, győzelmet vagy bukást lát, azzal nem lehet megegyezni semmiben.

Zoltchy (törölt) 2010.01.25. 11:18:32

Nem Lehetne Másképp Kommentezni?

Tudom én, hogy mindig a másikban van a hiba, de mi lenne, ha nem venne fel mindig, mindenki, minden kesztyűt?

Szegény bloggazdában még a végén megrendül a pártatlanság igényébe vetett hit.

(na jó, ezt egy kicsit túlspiláztam...)

Kevercs 2010.01.25. 11:22:34

Orbán Viktornak nem kell megbuknia. Orbán Viktor el fog tünni a közéletből és pedig nem sok idő múlva.Ennek oka, hogy 2002-2006. között legalább 8, 2006-tól a mai napig pedig legalább
15 évet öregedett. O.V. biológiai kora
pedig annak köszönhető, hogy valójában
magát is mindíg átverte, s így sikerült
megőriznie legalább a párton belüli
hatalmát.

pannonfunk 2010.01.25. 11:29:58

@peacekeeper: Ez szép. Először megvádolsz, hogy nem is vitázni akarok, csak mindenáron győzni, majd deklarálod a következő kommentedben, hogy természetesen nem én győztem (azaz ergo te). Jó, akkor ezt megbeszéltük, ugye? :)
@Zoltchy:
Nem spilázod túl. Nem mellesleg éppen peacekeeper volt az, aki a múltkor kifejtette, hogy van egy zseniális taktikája ez ellen, mondjuk én már akkor kifejtettem, hogy szerintem lózung, de még mindig várom a megvalósítását...

pannonfunk 2010.01.25. 11:31:54

@Kevercs: Még négy évig jó lesz. Voltak már a történelemben nagysikerű politikusok meglepően öregen. De valóban, szerintem is 2014-ben nem ő lesz a miniszterelnökjelölt, arra felteszek egy üveg pezsgőt.

Zoltchy (törölt) 2010.01.25. 11:31:58

@pannonfunk:

Én az utolsó előtti mondatra gondoltam, hogy túlspiláztam. Mármint a "Szegény bloggazda...." kezdetűre.

pannonfunk 2010.01.25. 11:35:20

@Zoltchy: Tökéletesen egyetértek veled. Valóban kellene másképpen kommentezni. Akkor váltsunk témát, pl. valami aktuálpolitikára: ki tudja, hogy Hagyó Miklós sleppjéből hány embert helyeztek előzetesbe? Én már nem bírom követni.

Zoltchy (törölt) 2010.01.25. 11:37:00

@pannonfunk:

Szerintem, ne váltsunk témát!
Én tök jól elvagyok a blogtopikkal.

pannonfunk 2010.01.25. 11:49:55

@Zoltchy: OK, ne váltsunk, csak nehezen tudok hozzászólni. Valójában mindig is csodálkozva néztem, hogy mitől ennyire népszerű Orbán Viktor. Meg fel lehet tenni a kérdést, hogy a kisgazda koalíciós átokkal, az Új Zélandon hetekig vakációzó, idehaza részegen festményekbe lövöldöző miniszterekkel, államtitkárokkal, Dél Amerikát végighaknizó Torgyánnal (azóta is keresem az argentin cseresznyét a piacon...) lett-e volna esélye a fidesznek győzni bármilyen másik miniszterelnök-jelölttel. Lett-e volna bárkinek esélye 2006-ban nyernie a szoci hazugságkampánnyal szemben.

Persze ugyanígy meg lehet kérdezni, hogy lehetne-e másnak esélye most nyerni a fidesz élén, és a válasz az, hogy biztosan, de miért lenne más. Akárhogy is nézzük, Orbán volt az, aki összegrundolta ezt a népszerűséget, aki megdolgozott érte, megérdemli, hogy megkapja a jussát is.

Természetesen ez vonatkozik az esetleges bukására is. Ha ez az irány nem lesz kormányon életképes, akkor miért más bukjon? Hogy fog-e bukni, azt pl. lehet majd most tesztelni a Lipótváros-Újlipótváros körzetben. Rogánt csodavárók választották meg 2006-ban polgármesternek, a hagyományosan szocikra szavazó részeken is tarolt a fidesz itt (kivéve az ex-munkásőrök a Honvéd-tér környékén, de ők köszönik, jól vannak a kiemelt nyugdíjukkal, ők nem vártak semmit Rogántól). Ha Rogánnak sikerül most itt győznie, súlyosbítva azzal, hogy a parlamenti választáson a holtszoci Újlipótváros egy része is ide lesz csapva. Ha Rogánnak sikerül most győznie, az az aktuális politika fenntarthatóságát fogja prediktálni.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.25. 12:08:53

@pannonfunk: Bocsánat!
Nem figyeltem ODA, hogy Te mégsem egy "okos jobbikos" vagy, csak egy fineszes fideszes...
Így már teljesen rendben van a fentebb leírt szavazatod, hogy közben vannak, akik helyetted megcsinálják a Jobbiknak az 5%-os listás eredményt.

Zoltchy (törölt) 2010.01.25. 12:10:48

@pannonfunk:

Orbán Viktor népszerűségének titkáról Damien Hirst, az angol képzőművész jutott eszembe.
Miből állnak az ő művei? Rothadó disznófejekből, közlekedési balesetek áldozatairól készült fotóinstallációkból, hidraulikus szerkezettel mozgatott bikatetemből, amelyik egy tehéntetemmel közösül. Olyan alkotásokból, amelyeknél ezerszer szolidabbak kiállítását is visszautasítanák másoktól. És ezekkel a művekkel ő a világ egyik leggazdagabb képzőművésze.
Egyszerűen nem tudott olyan művet létrehozni, amit ne csillagászati összegekért vettek volna meg, vagy ne tartottak volna csúcsalkotásnak.
Miért? Egyszerű. Mert Hirst menő, és ez ellen még ő sem tehet semmit.
Egyszer ráragadt, többet az isten sem mossa le róla.

radala 2010.01.25. 12:17:56

@Balt: köszönöm a linket.
Olvastam, de már nem is emlékeztem, hogy mennyire jó.

peacekeeper 2010.01.25. 12:25:58

@pannonfunk:

"Először megvádolsz, hogy nem is vitázni akarok, csak mindenáron győzni, majd deklarálod a következő kommentedben, hogy természetesen nem én győztem (azaz ergo te)."

Hazudni azért nem kell.
Ugyanis szó szerint ezt írtam (vissza lehet nézni) :

"...ott velem nincs tovább vita, mert az már rólunk, a Te minden áron való győzelmedről (Nem győzelmedről csak a győzni akarásodról) szól, és nem a blog témájáról.....

Én ilyenkor azt mondom, hogy igazad van."

Tehát nem kell hazudni, azt mondtam, hogy igazad van, és még csak közvetve se mondtam, hogy én győzni akarok, vagy győztem egy fideszessel folyó vitában. Illúziókat nem kergetek....:-)

Azt viszont tapasztalatból mondom, hogy a fideszes nem az a fajta, aki egy vitában bemondja a találatot....
Sőt! Inkább az a tapasztalatom, hogy a nyilvánvaló találatot is szemrebbenés nélkül letagadja....
Kb 2006-ban halt ki az utolsó tisztességesen vitatkozó fideszes vitapartnerem....

radala 2010.01.25. 12:55:55

Megint nem bírok ennyit végigolvasni, hozzászólás nélkül.
A legmegdöbbentőbb számomra, hogy mennyi nyílt Orbánt-szerető van. Kicsit el is szégyeltem magamat, hogy rám akkora hatással vannak az agymosó liberálisok, hogy még magamnak sem vallanám be, hogy én nagyon is kedvelem OV-t. Talán csak amióta a legszimpatikusabb magyar (Cseh Tamás) mondta, hogy ö Orbán fan, azóta nem hiszem, hogy esetleg ettöl csorba érné a "független, liberális értelmiségi" imidzsemet.
Őszintén szólva én azt gondoltam, hogy a Fidesz szavazóknak kb mindegy, hogy ki az ME jelölt. De ha jobban belegondolok nekem ugyan mindegy, de ha OV más pártba menne, akkor annak nagy lenne a húzóereje irányomban. Pl nem tudnám kire szavazzak, ha OV lenne a KDNP Pokorni meg a Fidesz...
Azt mindig úgy gondoltam, hogy OV-nak jelentős érdemei vannak a Fidesz nagyságában, de azt soha nem gondoltam, hogy ez neki személyesen szól. Tulajdonképpen most sem gondolom.
Szerintem ki van zárva, hogy OV egy megerősített KE elnök akarna lenni. Legjobb ismereteim szerint lassan csak a Fidesz az, amelyik soha nem kampányolt még a közvetlen KE elnök választással. OV szerintem legkorábban 2020 után lehet KE, ha kitölt 2 ciklust majd visszavonul és a még mindig Fideszes többség fölkéri erre.
Jut eszembe Orbánfikázóknak. Meg egyáltalán az elitet fikázóknak. Múltkor hallottam Csáky Pált, amit azt mondta, hogy Ficot az idegesíti legjobban, hogy OV a második legtöbb szavazattal megválasztott alelnöke az ájrópai néppártnak...
Azért talán erre is lehetne, ha nem is nagyon de egy kicsit büszkének lenni.

radala 2010.01.25. 13:01:09

@radala: A helyesírásom az, ami rossz fényt vet rám, de erről leginkább a hosszú ékezetes betűk hiány tehet, azt pedig egy helysírásjavítóval korrigálom olykor, de nem mindig. Hiperkorrigálás pláne nem szép dolog szóval irányomba és nem irányomban...

radala 2010.01.25. 13:07:36

Nem tudom nem hihetetlen nagyképű. gusztustalan dolog-e az önidézet. Illetve tudom, hogy az. Szóval nem idézem magamat, csak áthozom az 1+1-böl, ahova illik a hozzászólásomat, ide, ahova nem illik:-)
pannonfunk tehet róla nem én.-)

index.hu/velemeny/2010/01/25/befogott_orral_halkan_anyazva/

Nevetségesen sötét és gusztustalan, rosszul is van megírva, a konklúziója pedig talán mindennél gusztustalanabb. De nagyon jól alátámasztja, amit én mondok. 1+1=2, de legalább 1,9:-)
"Van Magyarországon vagy kétszázezer iskolázott, világias, progresszív baloldali és egyben liberális választó... ... Igen, szerénytelenség, de magamat is közéjük sorolom....."
Erről beszélek. Nincs még egy párt, akinek a szavazói ennyire büszkék lennének az "osztályukra" kasztjukra és pláne nincs senki, aki azt hinné, hogy ö csak akkor lehet jó tagja a kasztjának, ha xy pártra szavaz.
Bocsánat kedves Naszta (nem téged akarlak gyalázni, pláne nem 1-1 mdf-szdsz szavazót) Egyesével az szdsz szavazó a legszimpatikusabb ember a világon, de mint csoport egy kis gusztustalan, frusztrált, identitáskrízises valami.

A cikket végig ne olvassátok:-)
Az van benne, hogy csak az mszp vagy az mdf van és ez a konklúzió:
"A választásig hátra lévő időben kénytelenek leszünk patikamérlegen méricskélni, hogy melyik párt mit mond a Jobbikról, a Fideszről, a kétharmadról. Aztán a kárminimalizálás jegyében majd elmegyünk, és befogott orral, halkan anyázva behúzzuk az ikszet valamelyikre. Már most hányingerem van az egésztől."
Szörnyű.
Török Gábor kórosan túlértékeli a liberális szavazókat:-) Pedig tuti, hogy nincs még egy ilyen egyszerűen körülírható és modellezhető banda, mint ezek. Somogyi is nyilván ezért választotta ki ezt a csoportot. Nem hülye.

szamoai 2010.01.25. 13:31:42

bár mostanra teljesen OFF, de azért van itt egy gyöngyszem, az önmagával logikai ellentmondásba forduló mondat tankönyvi esete, amire muszáj felhívnom a figyelmet:

"Először megvádolsz, hogy nem is vitázni akarok, csak mindenáron győzni, majd deklarálod a következő kommentedben, hogy természetesen nem én győztem (azaz ergo te)"

Tehát az illetőt először "megvádolják" azzal, hogy a vitában csak a győzelem fontos neki. A "vád" szó használatával rögtön vissza is utasítja az állítást. Majd abból, hogy a vitapartnere szerint ő nem győzött, levonja a következtetést: akkor tehát a vitapartner szerint minden bizonnyal a vitapartnernek kellett győznie - ezzel viszont pont azt ismeri el, hogy szerinte egy vita a győzelemről és a vereségről szól, másról nem.

Hát nem szép?:)

Zoltchy (törölt) 2010.01.25. 13:33:33

@radala:

Az 1938-ban, a Time magazin szavazásán Hitler lett az Év embere.
Nem tudom, van-e még német ember, aki erre büszke.

pannonfunk 2010.01.25. 14:12:56

@Zoltchy: Hát, ha folytatjuk a párhuzamot, akkor ebből jönne az, hogy Orbán 2014-ben is népszerű lesz. Nem hinném.

Zoltchy (törölt) 2010.01.25. 14:18:25

@pannonfunk:

Ez miből következik és hogyan?

pannonfunk 2010.01.25. 14:18:40

@peacekeeper: @szamoai: tudjátok mit, akkor ebben most igazat kell, hogy adjak nektek.

Azt viszont továbbra is fenntartom, hogy a "minden hülye a szocikra szavaz" nem ekvivalens azzal, hogy "minden szocikra szavazó hülye". Ez utóbbit soha nem mondtam, és ha kell, akkor most ez utóbbitól ünnepélyesen el is határolódom (mert a ballibsik úgyis ezt kérik mindig, akkor tessék, zárjuk rövidre a dolgot, már azelőtt elhatárolódom, mielőtt felkérnétek rá...)

Továbbá azt továbbra is állítom, hogy peacekeeper agyatlannak nevezett, és ezzel személyeskedett velem.

pannonfunk 2010.01.25. 14:19:40

@Zoltchy: "Egyszer ráragadt, többet az isten sem mossa le róla."

radala 2010.01.25. 14:20:59

@radala: Szerintem alelnökké nem a Time magazin szavazása választ.
Nem várom el, hogy bárki nyomon kövesse, amit írok, de ez arra való utalás is volt, hogy szerintem teljesen igaztalan az egész elitet vádolni. Szanyi Tibor vagy Navracsics beférne bármelyik ajrópai pártba. Nem a politikai elittel van, baj, illetve velük nincs nagyobb baj, mint bármely tetszőleges ország politikai elitjével. Gyurcsány egy kisiklás volt, (remélhetőleg) letarolja a saját oldalát, de ebben nincs semmi drámai, fatális, történelmi...
Félreértések elkerülése végett egy csöppet sem vagyok büszke OV alelnökiségére, csak azt akartam megjegyezni, hogy a magyar politikusok nem alávalóbbak senkinél. (fölévalóbbak sem)

floorwalker (törölt) · http://spacepetanque.blog.hu/ 2010.01.25. 14:23:24

@hölgyválasz: csak attól tartanak, hogy újabb 7,5 év förmedvény vár rájuk :)

Zoltchy (törölt) 2010.01.25. 14:29:52

@pannonfunk:

Gondolj bele: egyszer azt mondta, hogy, jól meg lenne ő a választások nélkül is, ennek ellenére még mindig nagy demokratának tartják.
Öt választásból egyszer sikerült felmásznia a miniszterelnöki székbe, akkor is annak az ütődött Torgyánnak a hátán, ennek ellenére a köztudatban még mindig ő a zseniális politikus.
Sokszor előfordult már, hogy a külföldi sajtó gátlástalan populistának aposztrofálta (pedig azokra nehéz lenne ráfogni, hogy balliberálisok), ennek ellenére itthon még mindig dicsérik.
Lehet, hogy el fogja veszíteni a népszerűségét, de az nem lesz kis teljesítmény. Ehhez már az kéne, hogy az egész párt kiugorjon mögüle.

peacekeeper 2010.01.25. 15:01:14

@pannonfunk:

Elismertem, bocsánatot kértem, visszavontam.

Bizonyára elkerülte a figyelmedet!
(Látod, milyen jóindulatú vagyok?:-))
Mit szeretnél még?

radala 2010.01.25. 15:05:48

@Zoltchy: Ez mind igaz, de nézd meg a "rá" a Fideszre szavazók számát. Az folyamatosan nő (nagyjából)
439 649, 378 678 (ez épp csökken), 1 263 522, 2 306 763, 2 272 979 (stagnál)...
Szerintem 2002-ig semmi nem indokolta, hogy ne maradjon, 2006-ban már majdnem ment, amikor GyF megmentette.
Tulajdonképpen akár igazságosnak is nevezhetnénk ezt, most mindenki azt hinné, hogy Kósa vagy Pokorni, vagy akárki más érdeme a talán 2,5-2,8 milla szavazó.
Vagy úgy is megfogalmazhatjuk, hogy micsoda mázli, ha Kósa vagy Pokorni lenne, akkor az mszp a 10 % sem érné el, az mdf meg már a stratégia kidolgozása során bedobná a törölközőt:-)
Vagy azt is mondhatjuk, hogy milyen szer lenne neked, ha most nem lenne egy darab érved sem a Fidesz ellen. Mi lenne, ha a törökgáborelemez-en ilyen címek lennének.
Kit szeretek jobban, Pokornit vagy Kósát?
Lehet-e 100%-nál többje a Fidesznek?
Ki legyen a KE Orbán vagy Kövér?
Sikerül-e a Fidesznek mind a 8 millió kopogtatót összegyűjtenie?....

Honnan tudod, hogy OV nem azért maradt elnök, mert akkora demokrata, hogy így próbálja megerősíteni az ellenzéki pártokat.
Ha OV nem lenne, akkor valóban nem maradna érv a Fidesz ellen, az lenne az igazi egypártrendszer.

szamoai 2010.01.25. 15:22:41

@Zoltchy: ..sőt, folytatva ezt a gondolatot, még akkor sem biztos.
Az akkori mondjuk kb. még mindig 30-40%-os táborból miért ne hasíthatna ki magának egy 10-15%-os Orbán-pártra való támogatót? Szerintem ha egy ilyen helyzetben belevágna, még erre is lenne esélye. Pusztán a személyes népszerűsége okán. (Akár még ciklusokon át maradhatna is a parlamentben. Szigorúan ügyelve arra, hogy ne kerüljön kormányra, ha lesz annyi esze:)

De az sztem is alap, hogy ha nem rúgják ki élete végéig, akkor a Fidesz marad "örökre" egy legalább 30-35%-os tömegpárt, történjék a következő ciklus(ok)ban akármi.

pannonfunk 2010.01.25. 15:25:45

@peacekeeper: Kinyitni a pezsgőmet a választások után :)

radala 2010.01.25. 15:32:19

@szamoai: De ez teljesen hipotetikus. GyF mögül egy ember sem ugrott ki Öszöd után. 1 ember sem ugrott ki (még a másik pártból sem ) a szemkilödözés, Mártíriuszozás, terror után.
Mi a fenéért kéne kiugrania bárkinek Mo legnépszerűbb politikusa mögül? Aki 2002 óta, ha akart volna sem tudott volna senkinek semmi rosszat vagy antidemokratikusat tenni.
Tulajdonképpen még föl is háborodhatnék ezen az eszmefuttatáson...
Hogy a picsába (bocsánat stilárisan akarom érzékeltetni a földúlt lelki állapotomat), jön valaki, aki Mártíriuszozósokra, Gergényi kitüntetökre szavaz, hogy a demokráciáért aggódjon. (valaki mesélje már el nekem, hogy Debreczeni mit írt 2006 október 23-ról?)
2/3 nélkül is lehet jelvény nélkül tömegbe lövetni. Az tuti, hogy a 2006-2010 nem múlható alul demokratikus szempontból, akkor sem, ha királyságot csinál OV.

pannonfunk 2010.01.25. 15:33:21

@szamoai: Az a vicces, hogy ha megmaradnak, illetve stabilizálódnak a jelenlegi pártviszonyok, akkor egy 30-35%-os "tömegpártnak" sansza van megnyerni elég sok választást még 2010 után...

floorwalker (törölt) · http://spacepetanque.blog.hu/ 2010.01.25. 15:36:45

erre reflektálva:
index.hu/velemeny/2010/01/25/befogott_orral_halkan_anyazva/

sosem gondolkodtam azon vajon bal vagy jobboldali vagyok vagy liberális vagy konzervatív-e... sztem ilyen nincs is, vagy aki tisztán az, az eldobta az agyát és beállt egy zászló mögé.
"helyesen gondolkodni", inkább emögé szeretek beállni.
éppen ezért a fenti cikk nagy részével tudok azonosulni. és tudjátok, nagyon jellemző ere a mi kis országunkra, hogy ebből egyből az jön le, hogy ki melyik dobozba tartozik.
ahelyett, hogy "dehát miért büdös neked ez a szavazás? miért kell neked (vagy bárkinek) valaki ellenében a szerinted legkisebb rosszra szavaznod? hol a te képviseleted és hol van a néma 40%-é?"
nos, szerintem ez ennek a választásnak (is) a legszomorúbb pontja.
én most -bár sosem szimpatizáltam a naranccsal - sok sikert meg jjózanságot kívánok nekik. és azt is hogy "a két ahrmados ló" nehogy ledobja őket.

@jjulie: tetszik a szélesebb látóköröd, szvsz Ázsia már bele is húzott ebbe a kontinetális párbajba, habár egyelőre az arabok és a kínaiak (még?) nem fogtak össze, elég nagy befolyásra tettek szert hirtelen.

A poszthoz kapcsolódóan: még nem venném én sem biztosra a kétharmadot, de elég sanszos. Hamarosan sztem az MSZP és a Jobbik is belefut egy-két nagyobb kampánypofonba, Lehet, hogy átalakítják a kormányzási struktúrát, ellenben bármit is alakítanak át, Számolniuk kell azzal, hogy egy kudarc után az ellenfeleiket beültetni ilyen felépítésbe szuicid tett lehet.
Egyértelműen centralista, autoriter képet adna a Fidesz az állami gépezetnek, főleg ét ciklus alatt.
NAgy harcok várnak rájuk, és OV-nek egy igazi ellenfele lesz, mégpedig önmaga.
A helyzet komolyságával sztem körülötte mindenki tisztában van, nem hiszem hogy más bevállalná ezt a posztot. Tkp ezért is lett ő az arc. Emellett rengeteg tanácsadója van, igyekszik azért megrágni a dolgokat, ahbár igazán megemészteni nem sikerül, nincs ideje. Azért ha jól emlékszem, ő is gyakran mondogatta, hogy a sikerek közösek. Szóval ilyen szempontból vitatkoznénk azokkal, akik szerint OV a Fidesz és hogy minden az ő zsenialitása. Megszenvedné az ő elvesztését a Fidesz, de ettől nem roppana meg. Amíg bírja, ő mindig ott lesz a háttérben kvázi garanciaként.

pannonfunk 2010.01.25. 15:37:14

@Zoltchy: Radala már válaszolt Neked erre, és azzal egyet tudok érteni. Akárhogyan is nézzük, hosszú távon lehet, hogy bejön ez a stratégia.

Mellesleg öt választásból kinek hányszor sikerült felmászni a miniszterelnöki székbe? És hatból kinek hányszor fog?

Zoltchy (törölt) 2010.01.25. 15:40:45

@radala:

Megnéztem a Fideszre szavazók számának alakulását, de számomra ez nem O. V. nagyságát bizonyítja. Az eddig nagy pártok sorban összementek és a szavazók még mindig reménykednek abban, hogy van egy párt, ami "nem olyan", tehát eddig még mindig volt alternatíva.
Aki (esetleg maga O. V.) azt a következtetést vonná le ebből, hogy "csak egy marad", az téved, mert szerintem egy sem fog maradni.
A Fidesz jelenlegi nagysága csak annyit jelent, hogy - tőzsdei nyelven szólva - indokolatlanul túl van árazva.
Az lesz az érdekes helyzet, amikor majd kidurran az "Orbán-buborék".
Mi fog történni? Megint előáll Ledvai Ildikó és Kovács László? Kimászik az ágy alól Kóka János? Dávid Ibolya új, önálló politizálásba kezd?
Mit fognak felkínálni a mindenkiben csalódott szavazóknak és ki fog nekik hinni?

pannonfunk 2010.01.25. 15:41:49

@floorwalker: Az ominózus index véleménnyel nekem az a legnagyobb bajom, hogy axiómaként kijelenzti, hogy a fidesz rosszabb, mint az mszp és az mdf együttvéve, majd ebből "levezeti", hogy a fidesz az rosszabb, mint az mszp és az mdf.

Az egész cikk arról szó, hogy jó, jó, az mszp és az mdf-szdsz büdösek, node a fidesz, az mégjobban. Teszi ezt úgy, hogy végig fikázza az mszp-t és az mdf-szdsz-t, viszont összehasonlítani meg nem hasonlít össze.

pannonfunk 2010.01.25. 15:43:36

@Zoltchy: Szerintem az utóbbi 5 évben kilyukadt egy lufi, nevezetesen a gyurcsány-lufi. Hogy hol folytatja? Az mszp országos listájának a negyedik helyén. Úgyhogy nagy elvárásaid ne legyenek... :S

radala 2010.01.25. 15:45:03

@floorwalker: Sose gondoltam volna, hogy a fenti cikkel ilyen szimpatikus gondolatokkal bíró valaki is azonosulni tud:-) Bár magam mondtam, hogy egyesével az szdsz szavazók a legszimpatikusabb valakik.
Nagyon egyetértek azzal, amit írtál, pláne a poszthoz kapcsolódó részével.

Zoltchy (törölt) 2010.01.25. 15:45:36

@pannonfunk:

Miért, szerinted milyen elvárásaim vannak?

pannonfunk 2010.01.25. 15:46:11

Red Queen effektus, ahogy a nagyok csinálják:

www.youtube.com/watch?v=WMEWpLi_iQI&feature=player_embedded

Na, ezt kellene megállítani. Csak nem tudok semmi okosat rá.

pannonfunk 2010.01.25. 15:48:00

@Zoltchy: Hát, ha nincsenek elvárássaid, akkor próbáljad meg megválaszolni a 2010.01.25. 15:40:45 kommentedben feltett kérdéseket...

radala 2010.01.25. 15:50:28

@Zoltchy: Ez a baj a csapatsportban, mint a pártválasztás, hogy nem tudhatod mi kinek az érdeme. De azért OV egyszerre csatár is meg edző is:-)
Nagyon szar politikus szerintem OV. De messze a legnagyobb Mo-n:-)
Azt is mondhatnám, ha gonosz lennék, hogy nézz az eredményjelzőre...
Maradjunk annyiban, hogy OV a legnagyobb, korábban 0-ról indult párt vezére baromi régóta. Ez azért nem tűnik olyan nagy lúzerségnek. Főleg, ha figyelembe veszed, hogy az ellenfeleinek már a nevére sem nagyon emlékszik senki.

floorwalker (törölt) · http://spacepetanque.blog.hu/ 2010.01.25. 15:52:12

@pannonfunk: az én olvasatomban egy kalap alá veszi őket. de megértem ha az írás stílusát nem találod tisztának. nem az.
mindazonáltal az esszenciája sztem ez: miért kell bárkinek egy álítólagos demokráciában mindenáron pozicionálnia magát a politikai tér egy pontjára valamint miért ilyen elcseszett, megújulni, megtisztulni képtelen pártok vannak a menün? :)
Mer tényleg voltak botrányok mindenütt, valószínúleg ez a politika hordaléka. Na de miért nem lehet kiállni és azt mondani, sajnáljuk, bocsánat. (A kérdés költői eme politikai kultúrában.)

pannonfunk 2010.01.25. 15:55:03

@floorwalker: Annyiban nem veszi őket egy kalap alá, hogy a végén kerek perec kijelenti, hogy vagy az mszp-re vagy az mdf-szdsz-akárkikre kell szavazni. Mert különben orbánnácifasisztagetódiktatúra lesz. Anélkül, hogy ez utóbbit bármivel is alátámasztaná, ez nála axióma.

Zoltchy (törölt) 2010.01.25. 15:56:37

@pannonfunk:

Azok költői kérdések voltak.
A választók helyzetének általam elképzelt, jövőbeli kilátásait voltak hivatottak érzékeltetni.

És az sem bizonyítja O. V. nagyságát, hogy ha még egyszer megválasztják.
Ha nem lett volna öszödi beszéd, meg gazdasági válság, ha az MSZP csak feleannyit bénázott volna, ha nem úgy alakul az MSZP-SZDSZ viszony, ahogy alakították a résztvevők... stb., akkor most O. V-nak nagyobb lenne az oka az izgalomra.
Én a "tehetségtelen-alkalmatlan-Gyurcsány-kormány" kifejezés folyamatos ismételgetését nem tartom olyan szenzációs stratégiának, aminek logikus következménye lenne a Fidesz jelenlegi helyzete.

Zoltchy (törölt) 2010.01.25. 15:59:35

@radala:

Már sokszor ránéztem az eredményjelzőre. Többek között a Zalaegerszeg - Manchester United meccsen is. Ebből az következik, hogy a Zalaegerszeg jobb csapat.
Szerintem, nagy hiba csak az eredményből kiindulni.

floorwalker (törölt) · http://spacepetanque.blog.hu/ 2010.01.25. 16:05:35

@pannonfunk: látom szeretsz szélsőségesen fogalmazni.
mivel a szerző baloldali liberálisként azonosítja magát rögtön az elején (bár nem tudom, honnan veszi a 200e, valszeg szdsz-re utalás, pedig ennél többen vannak ebbena szituban), szóval, ezek után nyilván ezt a két opciót fogja ajánlani. Sztem ne ragadj le ezen. ilyen cikkeket a Fidesz oldali sajtótermékekben is találnánk, igaz?
A "kétharmad" pedig egy kétélű fegyver, ezt aláírod, igaz?
Én mondjuk nem parázom, mint a szerző, ez a nép csak a jó atyaúristent szerette, a rosszat mindig elkergette. Viszont ezzel együtt az ország és a mi egyszerű kis életünk, jövőnk táncol azon a késélen. De nem feltétlenül a Fidesznél kell buknia. Lehet, hogy az általuk átalakított rendszerbe majd más ül bele és annál.
Szóval ezért mi várnánk azzal a pezsgővel. Van is erre egy szép magyar szólás :)

pannonfunk 2010.01.25. 16:06:33

@Zoltchy: Valahol le kell akkor rögzíteni, hogy miben látjuk a politikusi nagyságot. Itt elhangzott egy olyan érv, hogy csak egyszer nyert öt választásból, tehát nem nagy politikus. Ne essek abba a hibába, mint mások, tehát ugye ebből nem következik, hogy aki sokszor nyer választást az nagy politikus. Ugyanakkor a fentiek alapján, "aki nagy politikus, az ötböl több, mint egy választást megnyer". És esetleg van még pár egyéb, méltatható tulajdonsága is. Kicsit magasra tesszük azt a lécet, nem?

bandeirante 2010.01.25. 16:08:59

@samprass: Hát, azért a Széchenyi terv sokat javított a vállalkozói szférában, még ha nem is lett belőle autópálya.

radala 2010.01.25. 16:11:18

@Zoltchy: Szerinted ez alapján Fergusonnak le kellett volna mondania a ZTE meccs után? Vagy most kiderül, hogy mégis OV-é a jobb csapat.
No, jó hagyjuk ezt a viccelődést. Természetesen neked is van némi igazad meg nekem is. maradjunk annyiban, hogy a körülmények olykor szerencsés olykor szerencsétlen együttállása alakította OV karrierjét olyanná, amilyen.

pannonfunk 2010.01.25. 16:11:55

@floorwalker: Ok, ebben tényleg igazad van, kijelenti, hogy ő baloldali liberális. Viszont a konklúzió mégis az, hogy mszp vagy mdf, mert különben a zorbán... Ahelyett, hogy azt mondáná, hogy azért, mert ez az én világnézetem, és sajnos ebből ez a felhozatal.

jo.e 2010.01.25. 16:13:28

Két dologhoz szeretnék hozzászólni: Ha nem OV lenne a Fidesz m.e jelöltje, és ezt az mszp negatívan értékelné a saját szempontjából, kb. 2 nap kellene, hogy az új jelölt a bojtosfarkú ördöggé változzon a ballib sajtóban. Emlékezzünk vissza, mikor még pl. volt esély Debrecenben Kósa ellen. Azonnal "kurvákat vett föl a hivatali autójával a főpályaudvar előtt". Ne legyenek illúzióink...
A másik az említett index cikkre: Sztem ez lesz a választáson is, sokan befogott orral halkan anyázva behúzzák az Xet a szocikra, aztán majd figyelik ahogy megtorolják az idős emberek ellen elkövetett bűnöket, v. ha nem akkor meg OV lesz a hibás, mint mindig...

floorwalker (törölt) · http://spacepetanque.blog.hu/ 2010.01.25. 16:24:36

@pannonfunk: igen, ebből a szempontból szerencsétlen publicisztika ez. a fenti kommentláncban is rengeteg zsigerből dühös meg úgy geyébként az utcán is sok zsigerből dühös vélemény születik, hála annak a gyönyörű barikádharcnak, amit nekünk itt az elmúlt években feltálaltak.
Igazából, ha a Fidesz el is bukja ezt a következő időszakot, azért annak lehet egy olyan nyereménye, hogy tényleg kénytelenek lesznek hangnemet és eszköztárat (netán gárdákat is?) cserélni a politikai erők.
Bár ez valószínűleg csak álom, látva az LMP idétlen DI-s performanszát.

szamoai 2010.01.25. 17:15:14

@radala: felháborodni, ugyan miért?

Nyilván nem arra gondoltam, hogy most bárki is kiugrana Orbán mögül, hisz miért tennék? Épp megnyeri nekik a választásokat, ez elég valószínű, csak az arány kérdés.

Egy-két év kormányzás után azért más lesz a helyzet, ebben remélem egyetértünk. Ha esetleg ők is elkúrnak pár dolgot - és esetleg a világgazdaság sem indul be úgy, mint ahogy azt (szerte a világon egyre kevesebben) vizionálják -, adódhat éppen olyan helyzet, amikor valaki már meg merhet próbálkozni egy belső puccsal. Ennek előre kizárni az esélyét szerintem nem lehet.

Én ilyen helyzetre gondoltam, de ezt valóban nem fejtettem ki eléggé.

pannonfunk 2010.01.25. 17:18:56

@floorwalker: Én nem zsigerből vagyok dühös, tételesen meg tudom mondani, hogy melyik politikai ideológiával, illetve melyik politikussal mi a bajom :)

Egyébként nem hinném, hogy a hazai közpolitikai helyzet annyira katasztrófális lenne, hallgass bele a BBC-be egy alsóházi közvetítésbe, meg fogsz lepődni.

Magával a politika tematizálásával annál nagyobb bajom van, pl. lásd a fentebb belinketl videót a fidesz és az mszp nyugdíjasharcáról. Komolyan mondom röhejes. Ugyanakkor, nem gondolom, hogy ebben a helyzetben lehetne mást tenni. Sajnos. Aki lusta visszalapozni a kommentekre, íme a "gyöngyszem" újra:

www.youtube.com/watch?v=WMEWpLi_iQI&feature=player_embedded

radala 2010.01.25. 17:22:28

@pannonfunk: Azzal, hogy liberális nincs semmi baj, azzal, hogy azt képzeli ez egy magasabbrendű kaszt és ehhez a kaszthoz csak az szdsz szavazáson keresztül visz az út, nos ez az, ami gusztustalan, vagy még inkább szánalmas. Annak idején én mindig azon röhögtem, hogy az ember nem nagyon látott semmilyen pártlogót sehol, kivéve szdsz-est a buszsofőrfülkék ajtaján. Nos kb ez az a szellemi szint, amit az szdszszavazóság megkövetel. Félreértések elkerülése végett nekem nem a szellemi szinttel van bajom, hanem a pártszimpátia útján megszerezni kívánt "független-progresszív értelmiségi státusszal".
Egyszer el fogok mélyedni az osztrák, német választásokban, mert érdekelne, hogy ez a jelenség unikális-e vagy ugyanezt a szerepet tölti be például az USA-ban a demokrata szimpátia, meg az ilyenek.
Mondjuk az osztrákoknál talán a szocikra szavazás az, ami az értelmiségi lét letéteményese, de még utánaérdeklődöm...

radala 2010.01.25. 17:24:55

@szamoai: Ja-ja. Csak azt hittem igény lenne a kiugrásra szerinted, csak nem merik. Szerintem meg momentán igény sincs. kiugrani meg nem nagyon kell ott a KDNP, abban lehetne villogni, ha valaki akarna. Ezt még lehet, hogy OV is támogatná;-)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.25. 17:35:39

@krüger: "a Széchenyi terv sokat javított a vállalkozói szférában"

Kétségtelen! Lett is belőle pl. annyi "élményfürdő", hogy "Dunát lehetne rekeszteni velük".
Persze a szocik nem nézték ezt jó szemmel, és 7 év alatt sikerült is egy csomót tönkretenniük a fizetőképes kereslet leszorításával.
Node a 7 szűk esztendő után mindjárt jön a "VÁLTOZÁS"...
(-kivéve persze a Fidesz élén - mielőtt még megijednének egyesek;)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.25. 17:41:41

@jo.e: "Ha nem OV lenne a Fidesz m.e jelöltje, (...) kb. 2 nap kellene, hogy az új jelölt a bojtosfarkú ördöggé változzon a ballib sajtóban. Emlékezzünk vissza, mikor..."

...mikor Bajnai lett Gyurcsányi helyett a m.e!
2 nap SE kellett a jobbantilib sajtónak a libázós, kesztyűsbábozós, takoroggyozós (újabb) karaktergyilkossághoz...

Erre mondom én, hogy:
"Egyik (oldal) 19 KUTYA, a másik 20-1 EB!"
(Valódi változás kell IDE;)

Zoltchy (törölt) 2010.01.25. 17:46:59

@radala:

Így van, tehát Orbán Viktornak semmi köze nem volt hozzá.

Zoltchy (törölt) 2010.01.25. 17:47:43

@radala:

A meccset arra hoztam fel példának, hogy nem elég csak az eredményjelzőt nézni.

Zoltchy (törölt) 2010.01.25. 17:49:04

@floorwalker:

Szerintem, inkább mi leszünk kénytelenek politikai erőket cserélni.
Amúgy, ez már folyamatban van...

Zoltchy (törölt) 2010.01.25. 17:52:21

@pannonfunk:

Itt elhangzott egy csomó érv, melyből az egyszeri választásnyerés csak egy volt.

szamoai 2010.01.25. 17:54:10

@radala: neem, igény most egyértelműen nincs rá.

A KDNP szerepéről másthogy vélekedem. Szerintem OV mögül "ki"ugrani épphogy nem a KDNP felé érdemes, ha valaki esetleg azon gondolkodna, a KDNP-vel inkább csak beragadni lehet mögé.

Ha valaha bekövetkezne egy Orbán-leváltás a Fideszben (most nem taktikai visszahúzódásra gondolok, hanem egy esetleges tényleges puccsra), annak szvsz szinte törvényszerűen a KDNP-vel való szakítást is magával kéne hoznia.

radala 2010.01.25. 17:58:09

@Zoltchy: Ezt nem mondtam. Szerencséje volt 89-ben, hogy ö beszélhetett. Viszont okosan tért át 93-95 között a jobb oldalra. Szerencséje volt 98-ban, hogy minden szerencsésen alakult számára. Viszont kb elfogadhatóan kormányzott. Pechje volt 2002-ben, hogy későn kapott észbe. Vagy buta (nagyképű) volt, hogy nem kezdett időben kampányolni.
Rossz következtetést vont le 2002-böl, ezért szar volt 2006-ban, de mázlija volt, hogy nem nyert. 2006-óta gusztustalan kicsit, amit csinál, de meglehetősen effektív...
Nem hiszem, hogy csupán egy konjunktúra lovag, de persze azt mégannyira sem hiszem, hogy 2006-ban látta mi lesz 2010-ben. Nem hiszem amúgy, hogy volnának nála nagyobb stratégák a világban, de ezt nem azért mondom, mert ö nagy, hanem csak mert nehezen hiszem, hogy egy ennyi szereplős játékban, ahol még végtelen sok tőled teljesen független szereplő is van lehetne nagyobb stratégának lenni.
Mondjuk pl Torgyán kinyírása szerintem iskolapéldája a stratégiai játszmáknak. De ilyen kis hülyeségekre azért az ember nehezen lehet büszke. Nem is képzelem, hogy OV annyira nárcisztikus lenne, mint GyF, aki állati büszke a 23 milla románra, meg a köteles beszédre.
Szerencsére elmúlt az az idő, hogy GyF-et be kéne emelni bármilyen vitába.

pannonfunk 2010.01.25. 18:08:34

@Zoltchy: Történetesen a többi érv között van olyan is, amit én is el tudok fogadni, viszont ez az egyszer nyert csak 5-ből kicsit rosszul veszi ki magát. Mert 6-ból meg kétszer fog nyerni, hacsak Mikola és Kövér nem fogja 7/24 haknizni az országot április 11-ig... Annál többet meg nem tud felmutatni senki.

Balt 2010.01.25. 18:13:29

@azértmertcsak: "a minap vetődött fel bennem pont ez a kérdés, s rögtön arra jutottam, h Navracsics. Mit tud vele kezdeni, rágalomhadjárni az mszp? egyáltalán semmit."

Igen, szerintem is Navracsics lenne a legjobb - bár nincsenek abbéli illúzióim, hogy ne próbálná rögtön kikezdeni az MSZP -, de most nem időszerű a miniszterelnök-jelölése...

pannonfunk 2010.01.25. 18:31:18

Én pl. Pokornit is jó választásnak tartanám. Hogy azt ne mondjam, szívesebben látnám a fidesz élén. Csak hát ez most nem aktuális...

Frank99 2010.01.25. 18:38:53

én megnézem azt a2/3-ot tavasszal...
meg hogy annak híján kivel baszatja meg magát Viktorka.

aztán majd nézünk (tek)

EZ a tuti.

Balt 2010.01.25. 18:45:13

@szamoai: "Még valami: az államadósság valóban ütemesen csökkent, csak épp nem "Orbánék alatt", hanem Horn alatt kezdődött az a csökkenés, ezt a csökkenő pályát tartotta a Fidesz a ciklusa elején, hogy aztán ismét növekedésnek induljon, köszönhetően pl. a kétéves költségvetésnek.

A valóság tehát valahogy így néz ki:
-valóban volt egy "ütemes csökkenés"-i szakasz, csak épp nem a Fidesznek köszönhető
-98-02 között nem csökkent "ütemesen".

Apróság.."

Na, akkor nézzük, csak hogy ne maradj tudatlanságban: (Idézetek Tölgyessytől)

Orbán tudja, hol lakik az Úristen

Az egyáltalán nem mindegy Orbán Viktor szemszögéből, hogy 3-4 százalékos növekedés lesz-e kormányzásának az első egy évében vagy esetleg 2-3 százalékos visszaesés. Óriási különbség van a kettő között a partraszállási szakaszt tekintve.

Rengeteg a talány ebben a tekintetben, ezért érdemes megnézni, hogyan kormányzott Orbán Viktor annak idején. Nagyon érdekes a Fidesz-kormányzás: klasszikus, régi, dualizmus-kori magyar kormányzás. A vezető nagyokat mond és utána meglehetősen pragmatikusan cselekszik. Kurucosan viselkedik szavakban - és labancosan a valóságos cselekvésben.

Nagyon valószínű, hogy ez most is így lesz. Nagy odamondogatásokra lehet számítani, és közben pedig az az ember gyanúja, hogy Orbán Viktor tudja, hol lakik az Úristen. Pontosan tudja, milyenek a gazdasági erőviszonyok, és azokhoz fog igazodni, hiszen ezt tette legutóbb is. Akkor is volt egy válság: az orosz válság, és olyan megszorításokról döntött a kormány anélkül, hogy azt bejelentette volna, amely a harmadik legnagyobb megszorítás volt mostanáig. Eközben Orbán végig arról beszélt, hogy pozitív kínálatösztönző gazdaságpolitikát folytat, holott éppen az ellenkezőjét tette.

Teljesen egyértelmű, hogy Orbán Viktor volt az a miniszterelnök, aki leginkább kézben tudta tartani az állam pénzügyeit. Olyan mértékig kézben tartotta, ahogyan szocialista kormány Magyarországon béke időben, erős külső szorító erő híján, soha nem volt képes. Ez kormányzásának első három évére igaz, és az is, hogy az volt a magyar gazdaság legjobb időszaka a rendszerváltás óta.

Volt olyan negyedévünk, ahol 6,5 százalékos volt a növekedés, és volt olyan évünk, amikor 5,5 - és éppen abban az évben nőttek másfél százalékkal a reálbérek. Teljesen egyértelmű, hogy míg az MSZP a lobbik pártja, ahol erős csoportok vannak és az alkudozás arról szól, hogy mennyi pénzt osztanak szét, a Fidesznél jóval gyengébbek ezek a csoportok. Ott van egy főnök, aki dirigál, és csak oda megy a pénz, ahova ő akarja. És teljesen egyértelmű, hogy szemben a szocialista kormányokkal, Orbán Viktornak volt naptára. A szocialista kormányok még azt sem fogták fel, hogy ha már osztogatnak, akkor azt ne a ciklus elején tegyék, hanem a végén.

Balt 2010.01.25. 18:47:03

@jjulie: "Európa 150 éve a nemzetállami őrülettel van elfoglalva és emiatt lavirozza magát a futottak még kategóriába."

:)) Ez hogy jött ki?

Balt 2010.01.25. 18:47:49

@jobbrólelőz: "Egyetlen megjegyzés: a bejegyzés tökéletességét csak TG bírálatának mellőzésével lehetne fokozni :-)"

Egyetértek. :)

peacekeeper 2010.01.25. 18:48:47

@pannonfunk:

Igen, erre nagy esélyed van.
Tudod, én láttam síró fideszeseket 2002-ben meg 2006-ban is.
Te nem fogsz látni síró MSZP-st 2010-ben....:-)

Balt 2010.01.25. 18:51:30

@Balt: folyt.:

Orbán Viktor egyértelműen tartalékolt. Az elején nagyon visszafogta a kifolyó pénzeket, harminc éve nem látott rigorózussággal megfogta az állami kiadásokat, és a végén kezdett el egy tűzijátékszerű osztogatásba.

Most is valószínűleg lesz naptára. Azok a baloldali állítások, hogy csak ők tudnak kormányozni, a jobboldal erre teljesen alkalmatlan, csak ők azok, akik válságot tudunk kezelni, szerintem gyerekesek. Egészen biztos, hogy a jobboldal az állami pénzügyek kézben tartásában jobb eredményeket produkált, mert nem szedik szét annyira a lobbik, jobban uralta a különböző erőcsoportokat, és kommunikációs szempontból is sokkal attraktívabban politizált.

Sokaknak nem tetszik, ahogy a Fidesz kommunikál, de Orbán Viktornak volt még egy nagy titka: pontosan tudta, hogy az ember nemcsak kenyéren él. Pontosan tudta, hogy a gazdaságban milyen keveset tud adni a vágyakhoz képest, és megpróbálta a maga módján olimpiát meg minden mást ígérni az embereknek. Mindez nagyon sok embert taszított, de Orbán Viktor azt mindenesetre megértette, hogy nem minden az, mennyi pénzt oszt szét a nyugdíjasok között.

A jobboldali politika nem szereti a társadalom inaktív rétegeit. Orbán Viktor számára az elsődleges preferencia jól láthatóan az olyan család, mint amilyen az övé: aktív, rámenős és sok gyereke van. Az egész társadalompolitikája az ilyen családok támogatását célozta. Az adórendszert is ebbe az irányba vitte el, és kifejezetten nem szerette a nyugdíjas és inaktív rétegeket, a közalkalmazottakat. A szocialisták pedig őket szeretik a legjobban.

(Inforádió: tavalyi Tölgyessy interjú részlete)

pannonfunk 2010.01.25. 18:56:13

@peacekeeper: Nem örülnék, ha látnék síró mszp szavazót 2010-ben. Síró mszp-és politikust már inkább, de vazze, ezek még bilincsbe verve is mosolyognak:

static.nol.hu/media/picture/43/03/09/000090343-3242-330.jpg

Balt 2010.01.25. 18:57:44

@simonmondja.: "Ja, mint mikor Orbán Viktor Hitlert idéz , ugye Tölgyes?"

Ez az "élettér" kifejezésre vonatkozna? Mert akkor ennek mentén levonhatjuk azt az axiómát, hogy minden biológus náci. :)))

Balt 2010.01.25. 18:58:28

@Balt: Vagy felállíthatjuk. Vagy ahogy tetszik. (Nekem sehogy.)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.25. 18:59:41

@pannonfunk:

Pokorni nálam ott szerepelt le, amikor (anno domini) őszinte, könnyes megbánással LEMONDOTT (a szülei érintettsége miatt?),
- amiről utóbb kIDErült, hogy sem őszinte nem volt, de lemondás meg pláne nem, mivel hamarabb visszatért az addigi székébe, mint Cusi az ő hír(tv)hedt "zsidózása" (kb.: ők már akkor nem fáztak) utáni büntijéből...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.25. 19:06:28

@Balt: "O.Viktor számára az elsődleges preferencia jól láthatóan az olyan család, mint amilyen az övé"
R-GO:
Az egész társadalompolitikája a SAJÁT családja támogatását célozta! 8Đ

Kedves "Nyuggerek", kitartás!
Eljön még a TI időtök újra, amikor 0.Viktor nyugdíjba készül majd menni...
(-csak megérjétek!:()

Balt 2010.01.25. 19:10:11

@borovi: "Orbán úr valószínűleg kihalással adja át majd helyét, mint történt ez az egykori Szovjetunió matuzsálemkorú vezetőivel. Dehát pártja története is sokban emlékeztet az SzKP történetére, hogy csak a bírálhatatlan vezető figurájára vagy a félreállított egykori alapítókra gondoljunk."

Mondok egy pár nevet: Adenauer, de Gaulle, Pompidou és Mitterand, Gandhi. Mind SZKP eredetű, nemdebár - egyedül az MSZP nem az...

pannonfunk 2010.01.25. 19:11:23

@1.szolo (B.A.): Én úgy tudtam, hogy az ember a gyerekeiért felelős, és nem a szüleiért.

De hát ne legyenek illúzióink, bárki is lesz a fidesz élén, pofozógép lesz a "függetlenek" szemében, akik számára a gettókban megkínzottakon röhögni egyenértékű azzal, hogy valakinek az apja jelentéseket írt, ami miatt a szülei elváltak, és ez őt megviselte...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.25. 19:12:43

@Balt: (Tölgyes;)
"A szocialista kormányok még azt sem fogták fel, hogy ha már osztogatnak, akkor azt ne a ciklus elején tegyék, hanem a végén."

Ez egy kis pontosításra szorul, imígyen:

"A szocialista kormányok még azt sem fogták fel (amit pedig még 0.Viktor is felfogott!), hogy ha már IGÉRGETNEK, akkor eleve CSAK OLYANOKAT igérjenek, miket nem "KELL" a ciklus elején teljesíteniük, hanem (ha már mindenképpen muszáj) CSAK a végén."

pannonfunk 2010.01.25. 19:15:44

@1.szolo (B.A.): Nem kevésbé, az addigi székébe nem tért vissza, mert akkor éppen a fidesz elnöke volt (2002), bármilyen meglepő is ez, a frakcióvezetői tisztségébe sem tért vissza... továbbá, azon az ominózus napon azt mondta, teljesen jogosan, hogy "sem erkölcsi, sem politikai kényszer nincs arra nézve, hogy lemondjon".

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.25. 19:20:25

@pannonfunk: Ne csavard ki!
Nem a lemondása a problémás, hanem a VISSZA szivárgása.

És az ember valóban nem felel a szüleiért,
viszont a választónak egy támpont, hogy AZT, akiben megbízik, kik nevelték évekig (ami ugye valószínűsíti azt is, hogy MIRE...)

Ettől függetlenül KIVÉTELEK mindig lehetnek, lehet bizonyítani az ellenkezőjét a saját tetteivel.
Pl. hogy:
- VAGY a helyén marad (tőlem nyugodtan!)
- VAGY ha sírva lemond, akkor MÁR ne lopakodjon vissza egy huncut félmosollyal...

((CC: Valódi változás kell IDE ;))

Balt 2010.01.25. 19:29:54

@samprass: "Most aki azt hiszi hogy itt bármi is jobb lesz a választások után az valószínű el volt zárva a külvilágtól idáig."

Szerintem meg az, aki 8 ilyen év után még ma is 2002 előttre mutogat vissza. Röhej.

Balt 2010.01.25. 19:30:36

@Balt: És hadd ne cáfoljam tétlesen a Sicietas-házi feladatot!

Balt 2010.01.25. 19:31:58

@is: Neked IS: fentebb Tölgyessy hiteles elemzése.

Balt 2010.01.25. 19:34:18

@is: "ezzel szemben a Horn-kormány (vagy mondjuk helyesen: Bokros) úgy vitte le 86%-ról 61%-ra, hogy közben nem volt GDP növekedés a kiigazítás miatt. az tehát bizony érdemben vitte le a hiányt, ütemesen."

Egy nagy túróst! Abból csökkent a hiány, hogy - elismerem, bizonyos szocialisták ellenében - a hiteltörlesztésre fordítódott a nemzeti vagyon kiárusításából származó bevétel...

Zoltchy (törölt) 2010.01.25. 19:36:29

@pannonfunk:

Az alapkérdés az volt, hogy mennyire jó politikus O. V.
Nos, szerintem, a győzelem puszta ténye (lásd: Z'eg : M. U.) még bizonyíték arra, hogy a győzelem a győztes saját tehetségének és ügyességének a következménye. Úgy gondolom, hogy meg kell vizsgálni a körülményeket is, amelyek között győzött.
Ha egyszer O. V. a többi párt bénázásainak következtében nyer (mert, ha nyer, az ennek a következménye lesz), vagy olyan alku megkötésével lesz miniszterelnök, amitől a fél ország hányingert kap (mert hát úgy lett az), az egyáltalán nem az ő tehetsége mellett szól.
Miből áll az ő zseniális stratégiája? Abból, hogy utolsó lehelletéig ragaszkodik ahhoz a képhez, hogy ő Magyarország egyedüli és örökös miniszterelnöke?
Abból, hogy a pártjában nincs egyetlen ember, aki szembe merne vele szállni, vagy ha van, azt félreállítja?
Szerintem ott van köztünk a félreértés, hogy én a jó politikusról beszélek, te pedig a jó karrieristáról.
Ebben az esetben neked van igazad. O. V. valóban egy jó karrierista.

Balt 2010.01.25. 19:42:25

@szamoai: "Amit tenni lehet: a folyamatos korrekció. Szerencsére aki tud írni-olvasni, annak módja van rögzíteni a tényeket és később szembesíteni velük az írás-olvasásra képteleneket/lustákat."

Ezért kell beleverni az orrotokat az elmúlt 8 évbe unos-untalan!

Balt 2010.01.25. 19:43:48

@jjulie: Ebben alighanem igazad van...

szamoai 2010.01.25. 19:50:25

@Balt: és ennek az általad beidézett Tölgyessy-szövegnek hol van köze ahhoz, amit korábban írtam?

A konkrét számoknak utánanéztél azóta? Látod már, mikor kezdett csökkeni a GDP-arányos államadósság, mikor kezdett el növekedni és hol(mikor) voltak a fordulópontok? Hogy élcelődjek kicsit: kevésbé vagy már tudatlan mint legutóbb?:)

Mondom, ez a szöveg pont nem cáfolja amit írtam, csak pozitívabban értékeli Orbán gazdaságpolitikáját, mint ahogyan én tenném. Ízlés kérdése.

Balt 2010.01.25. 19:51:48

@mirrmurrkandúr: "Ha nem ezt teszik, végük, és hál' Istennek nagy sansz van arra, hogy a régi komcsi reflexek győzedelmeskednek ismét, és csak azért sem változnak meg. Ha így lesz, tényleg annyi nekik, ami ennek az országnak egy soha vissza nem térő alkalom arra, hogy rendezze sorait... és megszabaduljon végre azoktól, akik eddig a vérét szívták..."

Szerintem csak ez az opció marad nekik. Kikkel is tudnának megújulni? A Zuschlag-Societas-generációból...? Annak lőttek. Kb. az óvodai nagycsoportban kell kezdeni a pártépítést, hogy hitelesek legyenek, de addig nem futja a bespejzolt BKV-MÁV(-STB) pénzekből... (Annál is inkább, mert úgy néz ki, a pártkasszába kevesebb jutott vissza, mint magánzsebekbe...)

szamoai 2010.01.25. 19:55:13

@Balt: abba nem kell, legalábbis felesleges, amíg nem teszek (a többesszámot hagyjuk, jó? paraszt dolog) úgy, mintha le akarnám tagadni, hogy volt elmúlt 8 év.

Majd ha csúsztatáson kapsz, mint én téged;), majd akkor próbáld bárkinek a bármijét beleverni bármibe, okés? Köszi:)

Balt 2010.01.25. 20:00:21

@jjulie:
"van most közel 7 milliárd ember, az euban 450 millió (sacc)

mi van ha egy két milliárdot jól megszervez valaki európán kívül és azt mondja nekik, erősek vagytok vegyétek vissza amit európába hordtak tőletek, de a kamatot is kérjétek el

mit gondolsz nem kezdődőtt még el ez a folyamat?"

Szerencsére ez már rég nem test-test elleni háború, az a "hadelmélet" már megdőlt, hogy legalább 2,5x-es túlerő kell a sikeres hadműveletekhez. De talán a technológia is kicsúszik lassan az euroatlanti térség kezéből, ennyiben igazad van. Viszont a zavaros kínai belpolitikai helyzet hamarabb kiélezi a belső feszültségeket, mintsem gondolnánk, tehát el lesznek foglalva magukkal egy cseppet hamarosan...

Balt 2010.01.25. 20:01:25

@jjulie: Mindamellett: igazad van a vitában. :)

Balt 2010.01.25. 20:05:07

@6.Lenin: "Végre ma megvillant az igazi remény, rájöttek,hogy nem lesz vissza út,sem 2014-ben,sem utána."

Ez miben nyilvánult meg? (Én mondjuk ezt a forgatókönyvet látom egy ideje, de azt nem látom, hogy ők maguk rájöttek volna. :))

A komment többi részével tökéletesen egyetértek.

pannonfunk 2010.01.25. 20:06:27

@1.szolo (B.A.): Milyen visszaszivárgásról beszélsz? Egyrészt amikor lemondott, akkor kijelentette, hogy erre sem erkölcsi, sem politikai oka nincsen. Plusz eléggé le volt törve. Elég nehéz felfogni, hogy ez a hír megviselte? Egy büdös szóvel nem mondta, hogy soha-de-soha nem jön vissza. Mondjak neked olyan politikust, aki lemondott/távozott, aztán visszatért? Charles de Gaulle, Winston Churchill...

Neveléséről: lehet tudni, hogy az anyja azért vált el az apjától, mert rajtakapta, hogy éjjel jelentést ír. Az apja egyébként azért írt jelentést, mert 1952-ben lesittelték a komcsik, aztán 1956 után, az elvesztett forradalom után azt mondték, hogy vagy megy vissza 9 évet, vagy köpni fog.

Ezek után elgondolkozhatsz arról, hogy mire nevelték. De erről ne itt csámcsogjunk, mert ez pont nem az, amiről csámcsogni kellene, ebben egyetértünk, ugye?

Balt 2010.01.25. 20:06:48

@szamoai: "Kérdésedre a válasz: számítHAT, amennyiben a baloldal időben előáll a megoldással: a "nyugat" és a "kelet" kiegyezésével, melynek során a "nyugat" lemond a túlfogyasztásról, a "kelet" pedig lemond a túlszaporodásról."

Már látom a lelki szemeim előtt az új Jaltát. :)))

Balt 2010.01.25. 20:10:49

@elfelejtette: "Tortenhet varatlan dolog, peldaul, hogy lotto otosom lesz, de a patas lesz a miniszterelnok."

Végre egy reális orbánfóbiás! :)))

Balt 2010.01.25. 20:14:12

@pannonfunk: "tipikus ballib agymosás. Ezek (mszp, mdf, szdsz) annyira, de annyira rosszak, hogy hányingerem van tőlük, dehát noncs más választás MUSZÁJ rájuk szavazni, mert különben jönnek a fasiszták."

Van róla számos topik - úh sikercikk. :)) Egy biztos: ha annyit elértünk - pontosabban elértek saját maguk a 8 év alatt -, hogy az ilyeneknek is derogál az MSZP-re vagy(!) az MDF-re :)) szavazni, az maga a csoda. :)))

Balt 2010.01.25. 20:18:27

@peacekeeper: "DE!
A krokodil attól nem lesz a barátom, ha megeszi az ellenségem!"

Viszont jól ki lehet játszani őket egymás ellen. Figyelj csak feszülten! :)))

Balt 2010.01.25. 20:23:12

@peacekeeper: "Az Orbán vezette 2/3 az országnak lesz katasztrófa, (mert nem lesz kire fogni a törvényszerű bukást ) és mire nekem vidéken rossz kezd lenni, addig már rég égni fognak a nemzeti vagy árpás sávos zászlóval megjelölt budai villák, az államcsőd okozóinak átvert proletárok általi megbüntetése okán........."

Szép kis vízió egy "békefenntartótól". :)) De tudod mit? Ám legyen kívánalmad szerint, ha az elvezet a megtisztuláshoz! A katarzis elengedhetetlen.

Balt 2010.01.25. 20:26:01

@pannonfunk: @peacekeeper:
"Ha jobboldali szavazatmaximálásra törekednél, akkor minden jobbikos szavazónak az első fordulóban egyéniben és listán is a Jobbikra kell szavazzon, és csak a második fordulóban a Fidesz jelöltre. (mint a kisgazdák 98-ban)"

Ne hallgass rájuk, az országban alig-alig lesz 2. forduló, csak Budapesten, meg a nagyvárosok némelyikében!

Balt 2010.01.25. 20:26:48

@Balt: Én inkább azt mondom, megértem az indulatod, de ne a Jobbikkal állj bosszút!

Balt 2010.01.25. 20:28:14

@peacekeeper: "Mondjuk én ezt eddig is tudtam, de ezzel kiírják a homlokukra. És ez mozgósítani fogja a másik oldalt."

És tömegével vonulnak a zárva tartó szavazókörök elé... :)))

pannonfunk 2010.01.25. 20:31:15

@szamoai: A gdp már 1994-ben elkezdett nőni:

en.wikipedia.org/wiki/File:Gdp_inflation_activepopulation_hungary.png

Bokros 1995-ben és 1996-ban nagyon letörte az államadósságot, majd az erőltetett privatizáció miatt ez a csökkenés nagyon visszafogottá vált:

outside.mfor.hu/mfor/images/allama060511_460.jpg

Majd 2002-ben a trend megfordult (és figyelem, még 2001-ben IS csökkent a gdp-hez viszonyított államadósság). 2002 kisebb részben a választási költségvetés I. miatt volt (Orbán), nagyobb részben meg a választási költségvetés II. miatt (t.i. önkormányzati választás, Medgyessy). Onnantól meg az eladósodás töretlen.

Balt 2010.01.25. 20:32:56

@pannonfunk: "1. A fidesz szavazók jelentős százaléka szavazzon a jobbik egyéni jelöltjére első fordulóban, és a fidesz listára. (De ne olyan sokan, hogy a jobbikos jelölt első fordulóban elérje az 50%-ot...)

2. A második fordulóban szavazzon a fidesz jelöltjére.

3. A jobbikosok meg szavazzanak a jobbikra, mind egyéniben, mind listán."

Ne hagyd ki a számításból, hogy (hacsak nem tömeges a gondolatod) kevés helyen lesz 2. forduló...

pannonfunk 2010.01.25. 20:34:02

@Balt: Szia Balt! Te eddig dolgozol? Minden este elkezded az egész napi "termést" végigkommentelni :)

Balt 2010.01.25. 20:34:57

@peacekeeper: "Lehetett volna más a miniszterelnök, hiszen ha nem lenne (nem lesz) nagy a társadalmi felhatalmazás, vagyis csak egy vékony (mondjuk 54%-os) Fidesz győzelem esetén"

Pártlistán 54% garantált 2/3-os mandátumarányt jelent. :)

6.Lenin 2010.01.25. 20:35:48

@Balt:

"....már a védekezésre, a higgadt helyzet értékelésre se képesek."

Pedig leírtam,de talán akkor kiegészíteném,elolvastam itt is és más blogokon is a fő "hangadók" hozzászólásait,posztjait.
Már csak vagdalkozás megy,értelmetlen ismételgetések.
Ez már a teljes reményvesztés stádiuma.

Azt is leírtam,Mo-nak nincs szüksége az ilyen pártokra.Ők már a múlt.

Ideje lenne végre a jövővel foglalkozni.
Hogyan tudnánk végre ELŐRE lépni,mit kéne ahhoz tenni,hogy az ilyen kalandorok,szélhámosok ne kapjanak többet lehetőséget a közéletben.

Balt 2010.01.25. 20:41:35

@peacekeeper: "Orbán ugyanarra készül, amit 4 évig kritizált Gyurcsányban, hogy úgy akar választást nyerni, hogy nem mondja meg, hogy mit akar csinálni utána."

Meccsoda eufémia! :))

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.25. 20:42:15

Lehetséges-e, h nem Orbán lesz a miniszterelnök?
Hát persze, igen. Például akkor, ha kiderül Orbánról, hogy pedofil, és éppen gyurcsány fiát erőszakolta meg a múlt héten.
:o))

Balt 2010.01.25. 20:44:24

@Zoltchy: "Szegény bloggazdában még a végén megrendül a pártatlanság igényébe vetett hit."

Őszintén szólva csodálom a türelmét. :) De nyilván ahhoz tartja magát - még ha tényleg minden kommentet bégig is olvas -, hogy csak akkor szól hozzá, ha személyesen megszólíttatik...

Balt 2010.01.25. 20:46:54

@Kevercs: "2006-tól a mai napig pedig legalább 15 évet öregedett."

Tény, hogy k.va hosszú volt ez a 8 év (egy nemzet rokkant bele), és bizony a 2002-es tévévitát nézve Orbán ott még valóban szinte szemtelenül fiatal. Mára legalább beérett! :))

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.25. 20:47:03

@Zoltchy:

Ekkora közhelygyűjteményt!!!
És mindezt azért, h a végére valamiféle önigazolást nyerj, h Orbán mégsem tehetséges politikus, csak egy ügyes karrierista.

Talán meg kéne próbálnod leszakadni a dichotomizálás önmételyező, kétbites gondolkodásáról, hátha reálisabban látnád a világot, és benne az embereket.

Balt 2010.01.25. 20:48:00

@pannonfunk: "Nem mellesleg éppen peacekeeper volt az, aki a múltkor kifejtette, hogy van egy zseniális taktikája ez ellen, mondjuk én már akkor kifejtettem, hogy szerintem lózung,"

Miről van (as)szó?

dzsaszper 2010.01.25. 20:48:39

@pannonfunk: jól értem, hogy te a jobbiknak szeretnél töredékszavazatot gyűjteni?

Balt 2010.01.25. 20:49:35

@pannonfunk: "ki tudja, hogy Hagyó Miklós sleppjéből hány embert helyeztek előzetesbe? Én már nem bírom követni."

:) Minapi hír, hogy Bp.-en 25%-ra számítanak. Tehát minden negyedik :)) Vagy úgy kell érteni, hogy 3/4?!

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.25. 20:50:48

@Balt:

Ha van egy csöpp esze - márpediglen van - akkor egy idő után már csak átszalad a szemével, mert az ilyen mennyiségű komment elolvasása esztelen sok időt elvesz a hasznos szakmai tevékenység + a család (van-e?) elől.

Balt 2010.01.25. 20:54:40

@radala: "köszönöm a linket.
Olvastam, de már nem is emlékeztem, hogy mennyire jó."

:) Örülök, hogy felidézhettem. Tény: máig aktuális - még ha "fel is adták" a pártházat azóta...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.25. 20:56:34

@6.Lenin: "Ideje lenne végre a jövővel foglalkozni.
Hogyan tudnánk végre ELŐRE lépni,mit kéne ahhoz tenni"

Hát, akárhogy is fáj, de a (kulturáltabb:) JÖVŐT bizony ők fogják meg"kreálni":
www.kulturaliskreativok.cc/blog/

6.Lenin 2010.01.25. 20:58:46

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=76):

Szerintem érdemes átolvasni,minden információ hasznos lehet 1x.
Ami ma hülyeségnek tűnik,később akár az életet is jelentheti.
Ezt most csak általánosan értem.

Balt 2010.01.25. 21:04:37

@radala: "Talán csak amióta a legszimpatikusabb magyar (Cseh Tamás) mondta, hogy ö Orbán fan, azóta nem hiszem, hogy esetleg ettöl csorba érné a "független, liberális értelmiségi" imidzsemet."

Stimmt, Cseh Tamást szeretjük. :) (Igen, jelenidőben.) De vannak még egy páran, akik vállalják az értékítéletüket. (És nyilván vannak Gyurcsány mellett is, ne vitassuk el. Még azt is megengedem, hogy ez "drukkerpolitika".)

Én úgy látom, hogy Orbán (ma) szükséges "rossz". Más nem tudna ilyen határozottsággal menedzselni egy (szerencsére) önmagán messze túlnövő pártot, noha a Pokorni, Navracsics vonal hozzám (is) közelebb áll.

Balt 2010.01.25. 21:08:38

@radala: "Pl nem tudnám kire szavazzak, ha OV lenne a KDNP Pokorni meg a Fidesz..."

Igen, ez jogos dilemma (lenne). Meglehet, volt is ilyen szándék a KDNP bevonásával, mert vannak ilyen gyanús "keresztezések": Mikola világéletében KDNP-s volt (de nem akart átülni a frakcióba), Simicskó meg ősfideszes, ő átült...

Balt 2010.01.25. 21:10:23

@radala: Ne törődj vele, becsúszik elütés itt-ott, magyar billentyűzettel is...

jo.e 2010.01.25. 21:13:19

@1.szolo (B.A.): Csak tudod nem ua, hogy valaki kurvázik a hivatali autójával ( :) ) v. tönkretesz jópár embert a libáival. Láttad azt a riportfilmet amiben ezek az emberek beszéltek az ügyről ?...

6.Lenin 2010.01.25. 21:21:46

@1.szolo (B.A.):

Ha eddig nem vetted volna észre,NEKEM AZ FÁJ,ami most van.

Felőlem lehetnek ők,TE.Még Fleto is lehetne felőlem,ha értelmes jövőképet mutat/csinál,de ezt NE,amit eddig.
EBBŐL ELÉG VOLT!

Mondjon már meg valaki,amikor ők voltak hatalmon,hogy nem reformálni akarták azt,amit ők elrontottak.Mindig válságban voltunk.
Az 50-es években(padlássöprés),de mondjon már valaki legalább 1-2 évet,amikor a válságról és reformok szükségéről beszéltek,de amihez hozzányúltak mindent szétcsesztek.

És még aránylag nyugodtan írtam ezeket.
Rajtuk kívül kinek jó ez,ami jelenleg is van ebben az országban.
Erről kellene már beszélni végre,nem a szarba kapaszkodni,két
kézzel.
Na,most abbahagyom,kezd remegni a billentyűzet.

6.Lenin 2010.01.25. 21:26:50

@6.Lenin:
csak nem voltam teljesen nyugodt..

de mondjon már valaki legalább 1-2 évet,amikor a válságról és reformok szükségéről beszéltek,

amikor nem a válságról és reformok..
a nem kimaradt az elébb.

jjulie 2010.01.25. 21:38:02

@Balt:
jólesik egy kis egyetértés
viszont ezt az euroatlanti kifejezést azért módósíts egy kicsit ugyanis ez már nem nagyon létezik

az amerikaiak már ejtették európát

és van valami olyan hogy Egyesült Kinai-Amerikai Államok

mam már magasan képzett amarikaiak keresnek és vállalnak munkát Kínában

és az amerikat politikát már száz évvel ezelőtt is jobban érdekelte ázsia mint európa, és csak a háború miatt figyeltek ide néhány évig, aminek eredményeképpen az európai aranytartalék nagyrésze átvándorolt hozzájuk átvándorolt, aztán szartak európára megint

és persze hogy nem elsősorban ember ember elleni háborúra gondoltam

a 21 század félelmetes fegyverét úgy hívják: szerződés

több ezer évig kardot puskaport meg ilyen fajta tárgyakat gyártottak és vért ontottak

ma egy kupac ügyes szerződéssel országokat lehet letérdeltetni

persze jó ha van hozzá egy jókora technológiai, tudományos és pénzügyi előny

európában a hátrány van

jjulie 2010.01.25. 21:50:46

@jjulie:

egyébként az elmútl 20 évszázadból 17ésfélben az ázsiai produktumok messze verték európát rengeteget kellett tőlük tanulni

aztán állva hagytuk őket

most meg visszavették az előnyt, csak európa nem akarja látni, beszélni meg egyáltalán nem akar róla

most amig itt arról megy a vita hogy valami avas harmincas évekbeli szellemi reinkarnációként OV viszi e a prímet vagy sem tavasztól érdemes lenne körülnézni a világban és ami ott zajlik azt is belefoglalni a képletbe

6.Lenin 2010.01.25. 21:51:09

@jjulie:

Hallottál már arról,hogy globalizáció?

Kicsi ám ez a golyóbis ennyi embernek.
Nincs más lehetőség.
A fegyver kereskedők is rá fognak jönni hamarosan,lesz nagyobb buli is,mint mindenféle mordályokkal kupeckedni.

Szerintem csak a nyelvünkre és a kultúránkra kell vigyázni 1 picit,hogy azért maradjon valami,ami csak ránk jellemző.A többi nyugodtan mehet a közösbe.

Különben is,a kommunizmus előszobája a globalizáció,csak 1 jó lehetőség létezik,minden más,bukás.

jjulie 2010.01.25. 21:53:01

@jjulie:

most hogy itt vagyok nagyon megakadtak a kommentek

Balt 2010.01.25. 21:55:38

@Zoltchy: "Én a "tehetségtelen-alkalmatlan-Gyurcsány-kormány" kifejezés folyamatos ismételgetését nem tartom olyan szenzációs stratégiának, aminek logikus következménye lenne a Fidesz jelenlegi helyzete."

Nem, ez a mantra nem hatna, ha nem lenne a nagy-nagy többségnek (igen, még a nyugdíjasoknak, inaktívaknak is) húsba vágó személyes tapasztalata az elmúlt 8 évről...

6.Lenin 2010.01.25. 21:56:40

@jjulie:

Hát először én is betojtam kissé,de amint látod csak evett a fene és válaszoltam.
Remélem túlélem.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.25. 21:59:53

@jo.e:
Én értelek, sőt megértelek.
Csak nem beszélni kellene, hanem feljelenteni a gazembereket!
Aztán jöhet a rendőrség, az ügyészség, végül a független magyar bíróság elítéli, és börtönbe kerül.
És majd AKKOR lehet BESZÉLNI...
(-a beszélőn;)

jjulie 2010.01.25. 22:00:53

@6.Lenin:

azzal hogy változatosan tudod szidni a komcsikat nem sok maradandót alkotsz

Balt 2010.01.25. 22:05:14

@1.szolo (B.A.): "Persze a szocik nem nézték ezt jó szemmel, és 7 év alatt sikerült is egy csomót tönkretenniük a fizetőképes kereslet leszorításával."

Ezen kár kajánkodni, mert ugye most nyírták ki az üdülési csekk intézményét. (Én sokáig azt hittem, ez MSZP-s vívmány, de hát egy túróst, Orbánék hagyatéka, ami egy jól felépített "támogasd a belföldi turizmust" koncepciót mutat.)

Balt 2010.01.25. 22:07:20

@1.szolo (B.A.): "...mikor Bajnai lett Gyurcsányi helyett a m.e!
2 nap SE kellett a jobbantilib sajtónak a libázós, kesztyűsbábozós, takoroggyozós (újabb) karaktergyilkossághoz..."

De azért nem radírozzuk ki az életrajzából, hogy az ún. "elkúrás" tevékeny részese volt folyamatosan, a Gyurcsány-kormányok több kulcspozíciójában...?

6.Lenin 2010.01.25. 22:07:46

@jjulie:

Nem is szeretnék annál maradandóbbat,mint,hogy eltakarodjanak végre kishazánkból.
Ma nagylelkű vagyok,maradhatnak is,1 jól őrzött intézményben.Még beszélőre is hajlandó vagyok elmenni,ha sms-ben megírják,milyen befőttet vigyek.

jjulie 2010.01.25. 22:12:38

@6.Lenin:

tudod én is rühellem a komcsikat, csak azzal még nincs minden megoldva

a te cserjátékosaidnak és neked egyetlen dolog fáj: ők kaszálnak nem te

de ki fog vetni kispajtás?

Balt 2010.01.25. 22:12:43

@radala: Tökéletesen egyetértek! (Már megint... Baj lesz ebből, meglásd! :)))

Balt 2010.01.25. 22:16:09

@Frank99: "én megnézem azt a2/3-ot tavasszal...
meg hogy annak híján kivel baszatja meg magát Viktorka."

Szerintem te (mint sün) maradj nyugodtan a mosókefénél. :)

(Gyk.: semmiféle "koalíciós kényszer" nem lesz, ha az 50%+1 mandátum meglesz, márpedig ez annyira biztos, hogy én is csak megszokásból megyek választani. :))

Balt 2010.01.25. 22:22:25

@1.szolo (B.A.): "Az egész társadalompolitikája a SAJÁT családja támogatását célozta! 8Đ"

:)) Tölgyessy mintha nem pont ezt írta volna...

"Kedves "Nyuggerek", kitartás!
Eljön még a TI időtök újra, amikor 0.Viktor nyugdíjba készül majd menni...
(-csak megérjétek!:()"

Ej viszont valódi "szavazói szempont" hiszen kb. egykorú vagyok Orbánnal. :)) Igaz, nincs 5 gyerekem, de lassan az övéi is kinőnek a családi pótlékból... :)

6.Lenin 2010.01.25. 22:26:30

@jjulie:

Kedves jjulie!

Tévedésben vagyol,én nem rühellem a komcsikat se, meg senkit se,akinek más a pol. nézete,mint az enyém.
Én a szélhámosokat és a gazembereket,de főleg a hazudósakat rühellem.
Nincsenek elő-,csak utóítéleteim.
Nem tudom,mit fog csinálni OV,de megadom a lehetőséget számára,hogy többet,jobbat tegyen.

Ha nem lesz rá képes,pontosan olyan változatosan fogom elküldeni melegebb éghajlatra,mint ezeket.

jjulie 2010.01.25. 22:28:35

Kedves Gábor!

valójában régen nagy Török Gábor fan voltam, tulajdonképpen Ön volt azon kevesek egyike akit szivesen hallgattam a tvben amikor ezt még meg lehetett tenni

ha most viszont megtatja ezt a blogot abban a mederben amelyben legfontosabb kérdés hogy ki ki lesz a bajnok az megyei másodosztályban akkor kicsit csalódott leszek, mintha nem is lenne a Barcelona, MU, és társai

valahogy szélesítse a perspektívát

Balt 2010.01.25. 22:28:41

@1.szolo (B.A.):
"És az ember valóban nem felel a szüleiért,
viszont a választónak egy támpont, hogy AZT, akiben megbízik, kik nevelték évekig (ami ugye valószínűsíti azt is, hogy MIRE...)"

Várjunk, megint fordítva ültök a lovon! Persze, hogy nem derék dolog, ha valakit zsarolni tudnak (akár egzisztenciális ellehetetlenítéssel), de azért a főbűnösök mégiscsak azok, akik működtették a rendszert egy magasabb pozícióból. (Mondjuk SZT/tartótisztek voltak, és persze "a KGB-től védték a hazát"...) De ez ugyanaz a szemérmetlen (ön)védelem, ami Kovács László szájából így hangzott: "Martonyi János ugyanannak a pártnak volt a tagja, mint én." Na persze. Csak nem mindegy, hogy valaki külügyi osztályvezető, moszkvai nagykövet (Szűrös), vagy mezei (opportunista) párttag.

Balt 2010.01.25. 22:29:17

@Balt: Pardon, nem önvédelem, inkább rágalom.

Balt 2010.01.25. 22:33:46

@szamoai: "Mondom, ez a szöveg pont nem cáfolja amit írtam, csak pozitívabban értékeli Orbán gazdaságpolitikáját, mint ahogyan én tenném. Ízlés kérdése."

Akkor csak ízlelgesd, összevetve az elmúlt 8 évvel! Lesz rá alkalmad legalább még 8 évig minimum! :))

Balt 2010.01.25. 22:35:56

@szamoai: "abba nem kell, legalábbis felesleges, amíg nem teszek (a többesszámot hagyjuk, jó? paraszt dolog) úgy, mintha le akarnám tagadni, hogy volt elmúlt 8 év."

Egyes számba' is mondhatom. :))

Balt 2010.01.25. 22:43:46

@pannonfunk: "Te eddig dolgozol? Minden este elkezded az egész napi "termést" végigkommentelni :)"

:) Úgy valahogy. De csak ahhoz térek vissza, amit az elejétől követtem, az előző LMP-s poszt kommentjeibe bele sem néztem...

török gábor 2010.01.25. 22:43:59

@jjulie: egyrészt nagyon köszönöm, és őszintén sajnálom, ha ebben változás áll be. másrészt ez a blog - mint minden elemzés - reaktív: sajnos csak arról tudok írni, ami történik. márpedig ez a kampány egyelőre nem az izgalmas fordulatokról szól. most éppen a képviselői-polgármesteri összeférhetetlenségről szeretnék, mert legalább van egy ezzel kapcsolatos "okom"...

jjulie 2010.01.25. 23:03:01

@török gábor:

tudja, valahogy elszomorít ez a "nem írok nem olvasok" magyar nemesi hagyomány

ennek volt az eredménye, hogy amikor a kiegyezés után kivonultak a hivatalokból és még egy csomó helyről a német nyelvű hivatalnokok, szegény Eötvös kultuszministernek komoly gondja támadt: ki a fenét ültessen a helyükre?

egyet tehetett, megkereste a zsidó vezetőket, hogy ajánjanak néhány tehetséges fiatalt

azok persze tudtak írni és olvasni és németül is, adott nelkik egy kis pénz és elküldte őket német egyetemekre, hogy okosodjanak, de jöjjenek haza pár év múlva

aztán hazajöttek, volt akit pl Csemegi-nek volt akit Kármánnak hívtak közűlük

Hány istenverte nemes gyerekét lehetett kiutaztatni ?

kényszerítse a kommentezőit arra hogy nézzenek körül a világban és a múltban

a világ nem egyenló az orbán-gyurcsány párosmérközéssel, at örténelem pedig nem 8 vagy 12 éve kezdődött

török gábor 2010.01.25. 23:10:52

@jjulie: félek, hogy túlértékel. a kényszerítés távol áll tőlem, ez a blog pedig nem akarná minden problémánkat megoldani, egyszerűen csak figyelni szeretné a magyar politikát - miközben persze egyetértek a világról és a történelemről írtakkal.

6.Lenin 2010.01.25. 23:23:50

@jjulie:

Elnézést,hogy beleszólok,de érintettség jogán,talán megtehetem.

Kedves jjulie!

Mielőtt beírna egy posztba megsértve az ide kommentelőket,talán érdemes lenne elolvasni ,valójában mi is a poszt által megjelölt téma és miről kell,hogy szóljon a disputa.
Nyilván,ha a blog gazdája kiszélesíti a vita tárgyát nemzetközi netán univesumi összefüggésekre,remélem lesz ahhoz is megfelelő számú és szintű hozzászólás.
Még 1x elnézést.

Balt 2010.01.25. 23:38:57

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=76): Alább a cáfolat. :) Felületesen átfutva nem futott volna bele a "még ha tényleg minden kommentet bégig is olvas" mondatomba. +1 pont az elütésért Radalának! :)

Balt 2010.01.25. 23:44:46

@jjulie: "az amerikaiak már ejtették európát

és van valami olyan hogy Egyesült Kinai-Amerikai Államok"

Nem hiszem. Nekik is látniuk kell, hogy Kína ma a legnagyobb vetélytársuk. Ettől persze még próbálhatnak vele kényszerből, praktikumból együttműködni. (TGM idézte bon mot: "Hol van ma az amerikai munkásosztály? Kínában...")

Balt 2010.01.25. 23:47:50

@6.Lenin: "azért maradjon valami,ami csak ránk jellemző.A többi nyugodtan mehet a közösbe.

Különben is,a kommunizmus előszobája a globalizáció,csak 1 jó lehetőség létezik,minden más,bukás."

Nomen est omen: ezt akár Lenin et. is mondhatta volna. :)

Balt 2010.01.26. 00:01:30

@jjulie: "a világ nem egyenló az orbán-gyurcsány párosmérközéssel, at örténelem pedig nem 8 vagy 12 éve kezdődött"

Igaz, ez a meccs egyelőre nem lesz műsoron, bár meggyőződésem, többet nem is lesznek egy súlycsoportban.

Ettől függetlenül - és azért sem veszem magamra! :) - a mostani választás leginkább az elmúlt 4 (8) évről fog szólni elsősorban, esetleg hozzá vehetünk még 4-et (köbgyök alatt), a többi meg aligha számít. De persze vizsgálhatjuk térségi, uniós, globális perspektívából is, akkor is illeszkedik a sorba, sőt, talán mintaértékű lesz ez a tavasz. (Na jó, a lengyelek persze megint jócskán előttünk járnak...)

Balt 2010.01.26. 00:10:45

@török gábor: Isten éltesse! :)

(Akkor illene rövidebbre fogni a kommenteket, attól tartok... Már legalábbis akkor, ha ennek követése értékes időt rabol a családtól...)

jjulie 2010.01.26. 00:22:47

@török gábor:

igen a kényszerítés szó tényleg nem illik Önhöz

azért még írok egy sztoriról, az egyik kedvencem, nagyjából 3000 éves

éldegélt a hét törzs úgy ahogy békében és gyarapodott ott valahol amit Kánaánnak is hívtak, csak úgy lazán, nem voltak adók, kényszerű szolgálatok stb

aztán egyszer észrevették hogy a körülöttök élők között szervezkedés kezdődőtt és létrejöttek államok, királyok és azok zsoldos hadseregei, amiket hogyha elküldtek a szomszéd tözsi területekre, könnyedén győzedelmeskedtek a szervezetlen törzsek fölött

volt egy próféta aki látta a baljós jövöt és kiutat keresett: rájött, vagy megszervezik a maguk királyságát és hadseregét vagy baj lesz

mivel ő egy igazi próféta volt, tudott beszélni a főnökével, aki jóváhagyta a tervet, már csak be kellet adni a törzseknek

nagyon ügyesen kellet politizálnia, ugyanis a törzsfők gyorsan átlátták a helyzetet: ha lesz király lesz adószedő, adó és egyéb járulékok, a királynak lesznek kapitányai, akiknek odaadja a beszedett pénzt, azok meg el fogják tapsolni

sokszor megvitaták a helyzetet, mindig ugyan az a végeredmény jött ki, átlátták a technológiát és azt mondták nem kívánatos, no adó, no király no kapitányok

viszont a próféta látta, hogy a szomszédban szorgosak az adószedők és egyre több a zsoldos, úgyhogy ráijesztett a törzsfőkre, akik végül ráálltak

addigra már ki is választotta a királynak valót, Saulnak hívták elkérte az apjától, az odaadta, és mivel meg volt az engedélye fentről, fel is szentelte (lehet hogy ez hibás kifejezés)

aztán erről a témáról beszéltek széltében hosszában és mindenki rühellte, mert tudták mi a menet: adók> kincstár>kapitányok>eltapsolás

végül hogy legyen formája a dolognak, összehívta a törzsfőnököket, hogy szavazzanak, de előtte megvette egyenként mindegyiket, nehogy ne jöjjön ki az eredmény, hiszen már fel is volt szentelve felsőbb belegyezéssel

megvolt hát a szavazás, és nyert a jelölt, mindenki boldog volt, meg akarták ünnepelni a megválasztott királyt, de nem találták sehol

végül meglett: szégyenében el volt bújva a szamarak közé

Kedves Gábor!

Mit tippel hány százalék magyar szavazásra jogosoltnak új ez a sztori?

Mit tippel hány százalék magyar választópolgár képes egy ilyen hosszúságú szöveget végig koncentrálva elolvasni?

És mit tippel hányan szégyellik el magukat attól a felismeréstől, hogy nem ők az elsők akik rájöttek hogy ebben a szisztémában mindíg el van verve a zsé?

jo.e 2010.01.26. 08:57:15

@1.szolo (B.A.): Nem hinném, h. a mai magyar jogrend szerint fogást lehetne találni rajtuk. V. ha mégis, könnyen lehet, h. ilyen ítélet születne: www.magyarhirlap.hu/velemeny/itelet.html
Mondjuk árnyalná a képet néhány megfelelő embernek kiosztott pofon, de ez ugye nem pálya...

msmester 2010.01.26. 09:34:35

Kicsit belemerültünk az iszapolásba, ahogy látom ;) Pedig a témafelvetés nagyon jó.

Biztos, hogy felmerült Orbán Viktor szűkebb csapatában az ötlet, hogy valakit előretoljanak, de érdekes módon a potenciális jelöltek többségére a következők egyike (vagy több is) igaz:

1. polgármester (mint pl. Kósa vagy Pokorni) - nehezen védhető, ha egyébként le kéne mondania erről (lásd a mai posztot a polgármesteri - képviselői szék összeférhetetlenségéről)
2. szakpolitikus (pl. Varga Mihály) - fölöslegesen kiteszi a pártot az olyan kritikának, mint pl. "a Nádor utcából irányítják az országot" és általában sokkal kevésbé szimpatikus, fogyasztható arcok ezek
3. már "volt egy dobása" - mint Pokorninak például. Igaz, a tömegek talán nem emlékeznek már rá, de a mai helyzetben várható lenne, hogy a balos sajtó alaposan körbejárná a részleteket ismét és ebben számíthatnának a bulvármédiára is

Ha úgy vesszük, akkor a csúcsemberek közül Orbán az egyetlen alappal nyilvánosan meg nem vádolt, gyengébb területi kötődésű és nem kifejezett szakpolitikus a Fideszben.

A szürke selyemcukor ;)

Az idézet amúgy Navracsics Tibortól van, még a 2006-os választási vereség után hangzott el, Mikola István félresikerült nyilatkozatait és egyéb kommunikációs hibákat taglalva.

szamoai 2010.01.26. 10:32:26

@pannonfunk: jól mondod, az már 94-ben, de nem a GDP növekedése volt éppen a kérdés, hanem a GDP-arányos államadósságé.

6.Lenin 2010.01.26. 11:44:19

@Balt:

Emelkedjünk fel a megyei másodosztály szintről,nézzük a dolgokat globális szinten és mindezt történelmi távlatokat is figyelembe véve,próbáljunk ebből bizonyos következtetéseket levonni.

Vannak olyan folyamatok,amiket nem tudunk megállítani,esetleg nagyon kismértékben befolyásolni.Sőt már az is nagy sikernek számítana,ha meg tudnánk akadályozni,ne menjenek el a dolgok valamilyen szélsőséges irányba.
A globalizáció megállíthatatlan,de értelmetlen is lenne megállítani,hosszútávon.

Jól írtad,az amerikai munkásosztály,Kínában van.Mi értelme lenne 1 egymás elleni háborúnak?

Az élelmiszer és energia tartalékok fogyása pedig majd rákényszeríti az emberiséget a szükségleteik szerinti korlátozott fogyasztásra.
Ez pediglen már volt említve,de nem a megfelelő időben.Ezek történelmi távlatokban nézve,nagyon hosszú folyamatok is lehetnek.Akár sok generáción keresztül is.

A fenteket figyelembe véve,nyilvánvaló,sok téveszme,messiások,zavaros gondolkodású öntömjénező próféták sokasága kíséri ezt a folyamatot.
Ez elkerülhetetlen.

1 Másik.
Nem az eszmék buknak,hanem az emberek,akik bizonyos eszmékbe burkolva próbálják saját zavaros elképzeléseiket eladni,az arra fogékony embertársaiknak.

Napi aktualitás,amikor az SZDSZ szétporlad a történelem szemétdombján,ez nem a liberális eszmék bukását jelenti.

Néhány seggfej eltűnik.Ennyit.

Ami ma Mo-on történik,része a folyamatnak.igaz,csak 1 piciny szelete.

És bármennyire is szeretnék egyesek negligálni,a ma problémája mégis csak az Mo-on(megyei II. oszt.)
Ki lesz Mo-n a következő években a me.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.26. 13:32:12

@6.Lenin: "amikor az SZDSZ szétporlad a történelem szemétdombján, ez nem a liberális eszmék bukását jelenti."

Jut eszembe, az a jobbantilib viszony, hogy:
1. utáljuk az SZDSZ-t...
2. ráadásul AZ nem is igazi liberális párt!!!
3. amúgy meg az igazi liberalistákat IS utáljuk


((CC: Valódi változás kell IDE!))

vlaca55 2010.01.26. 15:40:50

@török gábor: Én is jó egészséget kívánok a "kis-Töröknek" és családjának!

cellimega 2010.01.26. 19:35:46

@Balt:
az államadósság csökkenése az árfolyamváltozásokból fakadt 94-98 között főként. A forint felértékelődött nagyon a jenhez képest, így az adósságtömeg nagysága csökkent a GDP-hez képest.
A szocik 1998-ban nagyon magas ktgvetési hiánnyal adták át a kormányzást a jobbos koalíciónak.

Az Orbán-féle megszorítás (1998-2000) sokkal ügyesebb volt, mint a Bokros-féle, mert nem fulladt le tőle a gazdasági növekedés, mint 95-96-ban.
Járainak és Chikánnak kellett volna pozícióban maradniuk, de sajnos jött Matolcsy a tervével. Előtte nagyon jó gazd.politikát folytatott a fidesz.

pannonfunk 2010.01.26. 21:56:49

@szamoai: A GDP arányos államadósság viszont még 2001-ben is csökkent. Azóta meg növekszik, töretlenül. Mondom Neked is, @cellimega:

ben2 2010.01.29. 19:01:00

Amikor Fidesz kormány volt, nem kúrták el, amikor MSZP-SZDSZ elkúrták. Ezért rúghat még mindig labdába Orbán Viktor.
End of the story.
A balosok azért reagálnak neurotikusan Orbán minden megnyilvánulására, mert bebizonyította nekik, hogy lehet jobban kormányozni, mint azt ők tették és teszik.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.29. 19:36:13

@török gábor: (gratulálok én is!:)

Ehhez mit szólsz? (-pl. kértek rá engedélyt? -esetleg alapból szabad kezet adtál nekik?)
hvg.hu:
"Török Gábor:
Lehet-e más a kormányfő Orbánon kívül?"

(ehelyett: "43. Lehet más a miniszterelnök?")

Érdekes, hogy mennyire nyírják az LMP-t, hogy feltétlenül ODA kellett tenniük közbe azt az "-e"-t, hogy véletlenül se hasonlítson őrájuk a szöveg...

Megjegyzem, hogy 0.Viktoron BELÜL azért elég fura lenne egy más kormányfő... 8Đ

((CC: Valódi változás kell IDE!))

A Sherman megsérült, végzünk vele 2010.01.30. 09:13:38

Minden normális demokráciában, ha valaki veszít kormányfőként, majd utána négy évvel később ellenzéki pártvezetőként is, szépen lemond, visszavonul. De Orbán megmondta, hogy ő mindig velünk lesz...

Orbán a nemzettel szembeni sok mulasztása miatt se lenne méltó arra, hogy újra miniszterelnök legyen.

Az meg nevetséges, hogy ő a legalkalmasabb... Próbálna Al Gore vagy Kerry újra elnökjelölt lenni... Bukott emberek.

pannonfunk 2010.01.30. 09:29:19

@A Sherman megsérült, végzünk vele:

Charles de Gaulle, Winston Churchill, ezek a nevek mondanak valamit neked? Olvass utána, lehet, hogy meg fogsz lepődni...

Balt 2010.01.31. 12:00:58

@1.szolo (B.A.): "Megjegyzem, hogy 0.Viktoron BELÜL azért elég fura lenne egy más kormányfő... 8Đ"

:)) Miért? És ha dinasztiát alapít? :)) (Lásd még: Göncz-femili.)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.31. 14:19:58

@Balt: (BELÜL-ről)

"A kutyán KÍVÜL a könyv az ember legjobb barátja."

- azért, mert BELÜL túl sötét lenne olvasni..."

A Sherman megsérült, végzünk vele 2010.02.02. 21:27:17

@pannonfunk: Persze, sokat mondanak e nevek. De nem igazolta Orbán, hogy Churchillhez vagy de Gaulle-hoz lehetne hasonlítani.

pannonfunk 2010.02.02. 21:58:33

@A Sherman megsérült, végzünk vele: Nem is kell... Csak annyit akartam mondani, hogy egy választási veresség nem feltétlenül jár együtt a politikai karrier végével. És hát az a helyzet, hogy elég furcsa dolgoknak kellene történnie ahhoz, hogy április 25 után Magyarország leendő miniszterelnökét ne Orbán Viktornak hívják (Bajnai még ügyvezető lesz egy darabig...). És hát az az igazság, hogy ha sikerül nyernie most áprilisban, akkor annyiban Churchillhez és de Gaulle-hoz lehet hasonlítani, hogy bukás után újra miniszterelnök tudott lenni.
süti beállítások módosítása