Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:24

Székesfehérvár polgármestere, a 2010-es költségvetést az MSZP padsoraiból egyedül elutasító Warvasovszky Tihamér bejelentette, hogy nem indul a parlamenti választáson (azt korábban is tudni lehetett, hogy tavalyi mozgása után szocialista színekben ez már nem valószínű). A politikus elvi magyarázatát is adta döntésének: „A mostani, politikailag és gazdaságilag kiélezett helyzetben elképzelhetetlennek tartom, hogy egy település polgármesterének egyszerre mindkét oldalon állnia lehet”. Warvasovszky közlése ismét felveti a kérdést: jó-e, ha egy polgármester parlamenti képviselőként is dolgozhat?

Mint közismert, 1990 és 1994 között a két pozíció még összeférhetetlen volt. 1994-ben a kétharmados többséggel rendelkező MSZP-SZDSZ egyik első kezdeményezése lett (a törvényjavaslatot Horn Gyula és Kuncze Gábor közösen jegyezték) ennek a feloldása. Érdekes vita után (csak néhány példa: Kuncze Gábor, Bihari Mihály, Torgyán József, Dávid Ibolya és Deutsch Tamás felszólalása) július 5-én – harmadik ülésnapján - az országgyűlés 215 igen (MSZP, SZDSZ, Fidesz) szavazattal 50 nem (FKGP, MDF) és 20 tartózkodás (KDNP) ellenében elfogadta a polgármesteri tisztség egyes kérdéseiről szóló törvény módosítását. A változásnak akkor alapvetően az MSZP volt a kedvezményezettje, hiszen a több mint kétszáz szocialista között közel ötven polgármester foglalt helyet. Később azonban pártállástól függetlenül egyre több képviselő keresett magának helyi elfoglaltságot is egy-egy település első embereként – vagy vált parlamenti képviselővé, ha már egy települést irányított. Ráadásul mára még frontpolitikusok is felismerték a rendszerben rejlő lehetőséget: részben párton belüli menekülő (pihenő) út, részben birodalomépítési eszköz lett egyesek számára a polgármesterség.

Ha jól figyeltem, a parlamenti pártok egyike sem jelezte a mostani kampányban, hogy változtatni szeretne ezeken a szabályokon, egyedül a Jobbik programjában (amely pártnak értelemszerűen jelenleg nincs olyan politikusa, akinek valamiről is le kellene mondania) találtam erre utaló mondatokat: „A politikusi álláshalmozás megszüntetése érdekében az országgyűlési képviselők számára megtiltjuk többek közt a polgármesteri tisztséget, önkormányzati és megyei közgyűlési képviselőséget.”

A pártok és különösen politikusaik részéről első látásra logikus, hogy ragaszkodnak az összeegyeztethetőséghez, ha azonban az érveket és az ellenérveket számba vesszük, nekem úgy tűnik, hogy még számukra is több erősebb érv szól az elválasztás mellett. A rendszer jelenleg arra ösztönöz minden polgármestert, hogy próbáljon meg a döntéshozatal közelébe kerülni: aki lemond erről a lehetőségről, úgy érezheti, hogy hátrányba kerülhet az önkormányzatokat érintő ügyekben a parlamentben szavazattal rendelkező városvezető társaival szemben. Aki kizárólag településének szenteli az idejét, kisebb lobbierőt tudhat magáénak, így aztán nem lehetőség, hanem szinte kényszer lett a parlamentbe törekvés. Miközben éppen Warvasovszky példája mutatja – de a kormánypárti frakcióban ülő más polgármesterek is mesélhetnének erről -, hogy vajon inkább átok vagy áldás a kettős szerep: s most nem csupán a munkaszervezési és időbeosztási problémákra gondolok (Torgyán az 1994-es vitában: „Tessék nekem megmondani: ha - mondjuk - valaki Zala megye csücskében polgármester, vagy - mondjuk - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közel a szovjet határhoz - polgármester, hogy tud egyszerre itt lenni a Magyar Köztársaság Országgyûlésében és - mondjuk - Záhonyban. Sehogy nem tud egyszerre két helyen lenni, csak két fizetést tud felvenni.”), hanem inkább a parlamenti frakciófegyelem és a települési érdekképviselet közötti időnként nehezen feloldható ellentétre. Hasonló problémák az egyéni választókerületekben megválasztott képviselőknél is felmerülhetnek, őket azonban a szavazók elsősorban pártkötődésük alapján választják és ítélik meg, míg a polgármestereknél minden eddigi tapasztalatunk szerint valamivel többet számít a személyiség – így aztán többet is veszíthetnek, ha elsősorban a pártjukhoz, s nem a településükhöz kötődnek.

Leszámítva tehát a nagyobb befolyás és a több pénz kínálta nem csekély előnyöket, úgy érzem, hogy hosszú távon még az ide-oda ingázó politikusaink sem járnának feltétlenül rosszul, ha választaniuk kellene a parlament és a polgármesteri hivatal között. Ha senki nem lehetne közülük képviselő, nem kellene félniük, hogy hátrányt szenvednek azzal, ha nem ülnek bent az Országházban a számukra kevésbé izgalmas interpellációkat hallgatva – amúgy meg senki sem akadályozná meg őket abban, hogy akár ugyanebben az időben településük érdekeiért küzdjenek a parlamenti folyosókon, vagy a miniszteri tárgyalókban.

Különösen akkor lenne értelme egy ilyen módosításnak, ha egyszer valóban sikerülne jelentősen csökkenteni a parlamenti képviselők számát: így anélkül válhatnának el a szerepek, hogy közben nem kellene a mainál nagyobbra duzzasztani hivatásos politikusok táborát.  

x x x

Mai idézetünk egy internetes naplóból származik: "Délután Balatonőszödön voltam, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr adott tájékoztatást a kormányprogramról, arról, hogy milyen feladatok várnak ránk az elkövetkezendő időszakban."

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr351702556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.26. 09:27:44

Megjegyzem, hogy a "kisebb parlament" EGYETLEN értelme a kisebb költsége lenne, (már ha nem ugyanannyit(!) osztanának szét a kevesebb képviselője között!)
Ennek elkezdése lehetne az, hogy aki polgármester IS, annak ne járjon díjazás a parlamenttől - ha akarja, csinálja, de "önkéntes" munkában!

gonosztojás (törölt) 2010.01.26. 09:33:39

Szerintem a "magyarosch" politikai etikába belefér, de a morális minimumba nem.
Melyik köztelezettségét tudja ellátni teljes mellszélességgel? Főleg hogy ugye a parlamentben az asztalról leesett zsíros koncként még esetleg bizottsági tagsága is van.
Én mereven elhatárolnám a két dolgot egymástól.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.26. 09:36:18

Szeritnem ne jó a funkció halmozás. Kizárt, hogy 2 helyen is helyt tudjon állni, ráadásul élje az életét (család, hobbi) is.

@Josef (K.): Alapnak kellene lennie, hogy aki úgy gondolja képes dupla munkára a másodikat közösségi munkaként fogja fel. Ha nem lenne fizetés csak az elsőért mindjárt nem lennének olyan lelkesek :F

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.01.26. 09:41:48

Helyes a Jobbik álláspontja. Vagy polgármester, vagy képviselő. Torgyán anno jól megmondta, erre persze az MSZP és kis lotyó barátja, az SZDSZ megszavazta magának. A FIDESZ meg miért bántotta volna, ha jó neki is?

mafos 2010.01.26. 09:43:19

Amihez 2\3-os többség kell, az már radikális változást ígér, nem?!

Spiro 2010.01.26. 09:49:45

Maximum csak 113 Önkori-Polgármesteri Hivatal kell (709 Tanács volt anno, most ~3250 Önkori van) a Városi Bíróságokkal azonos területi elhelyezkedéssel, azonos hatókörrel (lehetőség szerint kb. 90.000fő népesség eloszlással).
Elméletileg egyetlen település sem lenne távolabb az Önkori központtól mint 17km (113db ~17km sugarú kör = Magyarország területe).
Ezekbe a központokba kellene koncentrálni az oktatást, egészségügyet, igazgatást, rendészetet.

A Polgármester = Országgyűlési képviselő is. (egyfordulós, egyidejű országgyűlési, parlamenti képviselő választással)

Csak országos és önkormányzati pártlista kell, amin a ténylegesen megszerzett szavazatok (kompenzációs listák nélkül) alapján lehet becsücsülni a Parlamentbe, Önkoriba. (azaz, akik nem igénylik a pártképviseletet, és/vagy nem is szavaz, azok szavazatainak megfelelő mandátumot nem kell betölteni).
A parlamenti, önkori mandátum küszöbe legyen az 1 mandátum megszerzéséhez szükséges szavazatszám, a választásra jogosultak számához viszonyítva (azaz a sok csalódott nem szavazó nevében ne üldögéljenek párttagok a kompenzációs lista alapján, és ne vesszen el azon szavazok szavazata akik jelenleg a parlamenti küszöb alatti pártokat támogatnak).

pucros 2010.01.26. 09:53:47

Én visszamennék ahhoz a kérdéshez hogy kit képvisel az országgyűlési képviselő. Eleve elhibázott gyakorlat, hogy a képviselő egy településnek vagy régiónak a kijáró embere, lobbistája.
Az Országgyűlésnek nem úgy kell képviselnie az országot, hogy a helyi érdekeket ütköztetik egymással. Azoknak ugyanis nem az ország érdeke lesz az eredője.
Nem azt mondom, hogy ne legyenek választókerületi képviselők - hiszen fontos, hogy az állampolgár tudjon személyesen fordulni valakihez, akinek révén a parlament tudomást szerezhet az általa felvetett problémáról. De a képviselők mindannyian dolgozzanak az egész hazájukért, és ne a szűkebb pátriájukért. Arra ott van az önkormányzat.

Nzoltan 2010.01.26. 09:58:16

Újabb érv a Jobbik mellett?

radala 2010.01.26. 10:02:25

Amikor megláttam a bejegyzés címét elolvasás előtt be akartam írni, hogy üljön.
Érdekes dolog történt, elolvastam a bejegyzést és megváltozott a véleményem. Azt hiszem ilyen még nem történt velem. Gratulálok kedves Török Gábor. Szerintem ritka, hogy valaki meg tud győzni valakit valamiről. Az volt az érv, ami meggyőzött, hogy ma ez már nem egy lehetőség, hanem egy kényszer. Azért gondoltam egyébként, hogy nem baj az álláshalmozás, mert egyrészt idegesít a demagóg jobbik, másrészt igazából szerintem nem olyan megterhelő a két funkció együtt sem. Egy nagyváros polgármestere szerintem baromi sokat kell, hogy Bp-re járjon. (mondjuk kérdés, hogy ez így a 21. században normális dolog-e). Amúgy meg azért gondoltam, hogy összeegyeztethető, mert egy vezetőnek nem hiszem, hogy napi jelenlétre van szüksége ahhoz, hogy a rendszer elketyegjen.
Az viszont talán igaz, hogy ebbe nem szabad senkit belekényszeríteni.
Amúgy szerintem a Fidesz tuti nem teszi ezt most összeférhetetlenné, legalábbis, ha ezt tenné, akkor már most nem indítaná Lázárt, Pokornit, Rogánt, Kósát, Pávát...
Ugye ezeket indítja?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.26. 10:07:09

Azon ritka esetek egyike ez, amikor egyetértek a Jobbikkal. Valóban jobb lenne, ha a polgármesterek csak a városukkal foglalkoznának. Persze ez önkéntes alapon nem meg, pont a posztban felvázoltak miatt, tehát a dolog törvényi rendezést kíván.

@Balt: "Hallok olyan ötleteket (laikusoktól, de attól még lehet ésszerű), hogy miért ne lehetne összevonni a parlamenti és önkormányzati választást? Időben úgysincs távol egymástól."

Költségek szempontjából persze nem lenne rossz, de nem biztos, hogy szerencsés lenne, ha egyszerre lenne a teljes közigazgatás (a helyi is, meg az országos is) átmeneti állapotban. jobb lenne talán, ha az önkormányzati választások az országgyűlési ciklus félidejében lennének, bár ezt meg elindítani lenne nehéz, mert akkor ez azt kívánná, hogy az egyik önkormányzati ciklust vagy megrövidítsék két évvel, vagy meghosszabbítsák ugyanennyivel, márpedig ilyen szintű megegyezésre számítani a mai pártok között...

==T== 2010.01.26. 10:10:04

@Spiro: Szvsz választókerületenként kellene egy önkori, és valóban, szét kéne választan ia két tisztséget, a képviselőit és a polgármesterit.

==T== 2010.01.26. 10:12:49

@Spiro: Szvsz annyi önkori kéne ahány választókerületvan, vagyis kb. járási szinten kellene felállítani az önkormányzatokat + természetesen valóban szét kellene választani az országgyűlési képviselői és a polgármesteri funkciókat.

bioLarzen 2010.01.26. 10:15:03

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal:
"Alapnak kellene lennie, hogy aki úgy gondolja képes dupla munkára a másodikat közösségi munkaként fogja fel. Ha nem lenne fizetés csak az elsőért mindjárt nem lennének olyan lelkesek :F "

Pontosan erre gondoltam én is! Tán még megspékelni állami vállalatnál betöltött FB-tagsággal. A háromból csak egyért lehgetne juttatást kapni, a többi "társadalmi munkában". Biztos vagyok benne, hogy nem egy polgmest még így is vállalná, mert biztos vannak, akik nem (csak) a pénzért csinálják, de rögtön kiszűrne egy csomót, az tuti.

bio

tom sailor 2010.01.26. 10:27:16

Mindkét pozíció egész embert kíván, ennek megfelelően kizárja egymást. Persze, csak ha komolyan gondolja.
Szavazó és pénzfelvevő helynek persze mindkettő jó. Neki, mert nekünk nem.

penna 2010.01.26. 10:28:35

Gábor, nem írtál semmit a nyugat-eu-i országok gyakorlatról, pedig engem pl. érdekelt volna. Ők mégis néhány évtizeddel/századdal régebb óta éldegélnek demokráciákban, gondolom, mindegyik ország megtalálta a maga válaszát erre a kérdésre. Biztos nem egységes, de néhány konkrét ország, ill. pláne tendencia ismertetését viszonyítási alapként nagyon hiányoltam.

A kérdésedre a válaszom a mai magyar dicstelen gyakorlatot ismerve: NEM.

Alátámasztom egy konkrét példával. Volt szerencsém évekig közvetlenül látni egy megyeszékhely önkormányzatánál dolgozva azt, hogy az illető polgármester - aki több ciklusban ogy. képv. is volt - hogy tud megfelelni e két feladatának. A válasz: sehogy.
Legalábbis a polg.mesteri részt illetően egyértelműen tudom. Az 5 munkanapból hármat Pesten, kettőt itthon töltött. A várost gyakorlatilag az egyik alpolg. vezette. A polgármester tevékenysége kimerült az itthonlétére időzített protokoll- és médiaszereplésekben. Az pedig már csak hab a tortán, hogy természetesen Pestre szinte minden alkalommal az önkormányzat hivatali gépkocsija + gk.vezető vitte fel és várta meg estig őszentségét... Természetesen évekig elszámolták önkormányzati útként ezeket a képviselői minőségben megtett utakat.

Amikor Tollerrel a baleset történt, ő is ugyanezt csinálta, céges kocsival és sofőrrel (aki szegény meghalt utána) volt fenn aznap Pesten a Parlamentben képviselőként (megnéztem, Toller szavazott, jelenvolt a balesete napján), majd mentek volna haza Pécsre. Emberileg borzasztó, ami ezzel a két emberrel történt, de ez a két konkrét példa is mutatja számomra, hogy az ilyen álláshalmozások a hivatali visszaélések melegágya, s ezenkívül nyilván nem tud két helyen egy ember egy időben teljes értékű munkát végezni.

halfi 2010.01.26. 10:55:55

Lehet, hogy nagyon naív vagyok, de szerintem a parlamentnek és az önkormányzatoknak a megbecsülését, valódi ellensúlykénti működését is elősegítené, ha elvállna egymástól a két funkció. Én nem bagatelizálnám el az idő beosztás kérdését.
Vegyünk egy példát: Pokorni Zoltán (lehetne pl. Botka is)
funkciói: - XII. kerületi polgármester
- ogy-i képviselő
- ogy. oktatási bizottság tagja
- Fővárosi Közgyűlés tagja
- Fővárosi Közgyűlés egészségügyi(???) bizotsság tagja
- nem utolsó sorban a Fidesz alelnöke, választókerületi elnök
Ne mondja nekem senki, hogy ezeket a funkciókat képes teljes értékűen ellátni. Az ogy és fővárosi bizottság elé kerülő kérdéseket akár csak futólag áttanulmányozni. De egy beszédes adat az országgyűlés honlajáról: Pokorni indítványai
- 2002-2006: önálló 46, nem önnálló 415; felszólalás 21
- 2006-2010: önálló 12, nem önálló 100; felszólalás 56
Tehát, amióta polgármester aktivitása a negyedére csökkent a parlamentben.

Ha valóban csökkenne a képviselők létszáma és elválasztanák egymástól a két funkciót véleményem szerint a parlament visszaszerezhetne valamennyit a tekintélyéből. Valódi parlamentként tudna működni, nem pedig törvény gyárként mint jelenleg, amikor nincsenek a képviselőknek, bizottságoknak önálló kezdeményezéseik. Csak a kormány által kidolgozott törvényeket szavazzák meg futószalagon.
Ha a hét elején részt vesz a plenáris ülésen és a bizottsági ülésen (aktívan!!) a fennmaradó 2 napban hátha lenne ideje a benyújtott indítványokon gondolkodni és jobb minőségű jogszabályok születnének.

carokatona 2010.01.26. 11:02:31

Elöször is üdvözöllek, nivel még nem kommenteltem.
Válaszom:nem.Bővebben azért nem
fejtemki mert az elöttem szólok már
megtették.Egy érdekes példa.közép-ausztriában/Bad-Goisern/lévö önkormányzat a környéken lévö mitegy 35 települést képviseli hivatalosan.Természetesen a pontos
felépitést nem ismerem,de úgy néz ki, hogy működik.

Manyizga (törölt) 2010.01.26. 11:19:50

@carokatona: ez volt régen nálunk a járási rendszer. Azt eltörölték. Csak megye van. Most van megye, régió, kistérség. Párhuzamosan. A kistérség kb. egyenlő a régi járással. A megyéket meg kell szüntetni, régiós-kistérségi szintre leosztani minden feladatukat.

Neménvótam 2010.01.26. 11:22:01

Ha 1994-ben összeférhetetlen volt a két tisztség, akkor a módosításról történő szavazáskor hogyan lehetett 50 mszp-s képviselő polgármester?

halfi 2010.01.26. 11:37:21

@Miazma: Ez így nem igaz.
A járás a megyének volt egy kvázi kihelyezett intézménye, mai nyelven egy területi ügyfélszolgálati iroda.
A kistérségbe különféle módon delegálnak tagokat.
Azonban mindkettőnek lényeges tulajdonsága, hogy nem rendelkezik az ÖNkormányzatiságon alapuló felhatalmazással. Azaz nem az ott élő emberek választják meg szabad, titkos, általános, stb. választáson a tagjaikat.
Azon el lehet gondolkodni, hogy nem lehene-e a falusi szintű választás helyett kistérségi választást tartani. De a tévhitekkel ellentétben a falusi önkormányzatok nem azért vannak nehéz anyagi helyzetben mert sok a képviselő.
Egy közeli ismerősöm egy szegénynek nem nevezhető Pest megyei faluban volt képviselő 2002-2006 között. A polgármester kapott valamivel több mint 100 ezret, a képviselők (11 fő) meg nagyából 15 ezer forint költségtérítést. (Ez hozzávetőleg a falu ügyében lefolytatott telefon költséget fedezte.)
Ez nem akkorra költség aminek haza kéne vágnia az ország költségvetését.
Arról nem is beszélve, hogy az igazán költséges intézmények (iskola,óvoda, szociális ellátó, stb.) már gyakorlatilag önkormányzati társulási szinten vannak megoldva. Tehát azon a területen már lezajlott/zajlik ez a fajta centralizáció.

BISMARCK 2010.01.26. 11:52:31

Nem jó ha ezek a funkciók halmozhatók. Itt nem csak a polgármesterekről lehet szó, hanem pl. a megyei közgyűlés elnökeiről, stb.
Nehéz egy seggel több lovat megülni. Hiába vannak "jó" ellenpéldák, Kósa, Botka, ez a rendszer akkor sem jó. Ezek teljes embert igénylő állások. Ennyi erővel a közigazgatásban bárkinek lehetne két-három nyolcórás állása, hogyan töltené be őket? Vagy egy képviselő, polgármester munkája nem igényel annyit odafigyelést mint pl. egy könyvtáros vagy műtős munkája?
Nem tartozik ide de TG írhatna egy posztot a kormánytagság és a képviselőség összeférhetetlenségéről is.

bass.gitár 2010.01.26. 11:59:47

El kell választani a két funkciót. Vagy országgyűlési képviselő, vagy polgármester. A polgármester urat meg kellene kérdezni, miért volt szüksége 3 helyettesre? Ha nem képes ellátni a feladatát, miért nem mondott le valamelyikről? A polgármesteri hivatalokban dolgozók létszámát csökkenteni kell! A megyei önkormányzatoknál dolgozók munkáját felül kell vizsgálni! Minek ennyi köztisztviselő? A spórolás egyik formája, ha megszabadulunk tőlük!

trabant 2010.01.26. 12:16:03

A két funkció elválasztása mellett szól a leterheltség hatványozásának elkerülése is.

Minek annyi túlpörgetett, valamilyen függôségben szenvedô, kiégett politikus, amikor náluk alkalmasabb emberek hasonló tudással, valamint friss erôbedobással szívesen elvállalnák a feldatok egyik-másik részét?

Olyanok, akik eddig szóhoz sem jutottak bizonyos szinten, mert a halmozható "törzshelyek" a dupla-tripla funkciót ellátóknak dukálnak.

Milyen alapon vonják meg másoktól a hatékony munkavégzés jogát, és egyúttal miért szorítják be ôket a munkakeresôk (államilag dotált) népes táborába?

Artaban · http://artaban.blog.hu/ 2010.01.26. 12:32:01

Kedves Gábor!
Nem akarom überelni felvetésed, de azért akad kicsiny országunkban, aki még az általad írtaknál is több feladat ellátására képes.
Konkrét példa:
országgyűlési képviselő
polgármester
kistérség elnöke
pártjának megyei elnöke egyidőben.
Bizony, mi féltjük az egészségét, nehogy ez a sok munka megártson !

Spiro 2010.01.26. 12:36:42

Lehet, hogy az ingázás felemészti a kettős pozíció esetén a Polgármester - Országgyűlési képviselő idejét, de valójában ezek a feladatok elválaszthatatlanok egymástól.

Ki másnak lenne nagyobb rálátása a helyi ügyekre mint a polgármesternek, és ki tudná ezeket az érdekeket jobban képviselni országos szinten, mint a polgármester (most nem a jelenlegi pártok által eluralt rendszerben kell gondolkodni, hanem egy jobb jövőn).

Egyébként is, az internet korában minek bejárkálni a parlamentbe, amikor biztonságos zárt videokonferenciákat, és távszavazást is lehet bonyolítani (még a stábnak sem kell Bp.-en tanyáznia).

Én azt mondom, annyi Önkormányzat kell, ahány egyéni Országgyűlési képviselő hely van/lesz, és a két funkciót ugyan annak kell ellátnia. (mint már írtam 113 Városi Bíróság van, ami hatókőrben lefedi ez egész országot – minek ennél több Önkori (kvázi Járási rendszer)).

Persze néhányan szomorúak lesznek, ha nem lesz önkormányzati munkájuk, de röhej, hogy az Önkorik költségvetése kb. egyenlő az SZJA bevételekkel ~2300MRD Ft, amiből legalább a fele a működés és a bérjellegű költség. Ergo az SZJA 10% alatt lehetne, ha kevesebb Önkori lenne.

Netuddki. 2010.01.26. 12:38:18

Szerintem is összeférhetetlennek kéne lennie. Egyik pozíciót se tudja az ilyen ellátni, mégis felveszi mindkét helyről a fizetést. Tiszta pénzkidobás. Mondom mint adózó állampolgár.

Netuddki. 2010.01.26. 12:41:58

@Spiro: Már ne haragudj, de szerintem egy országgyűlési képviselőnek nem azért kellene rálátásának lennie a dolgokra, mert polgármester is.
Ettől függetlenül a képviselők nagyon nincsenek tisztában itt a helyzettel. Vagy nagyon titkolják.

Meggyes a hibás · http://meggyesahibas.blog.hu 2010.01.26. 12:48:22

Jól jön egyes polgármestereknek ez a fajta pozícióhalmozás, főképp olyankor, amikor a parlamenti "munkával" megszerzett mentelmi jogukat messzemenőkig kihasználják polgármesterként!

tölgyes 2010.01.26. 12:52:06

Szerintem ne üljön.. de ez sem olyan egyszerű.

hoplita 2010.01.26. 12:54:28

@Manyizga:
Ne szüntetgessél már meg hirtelen megokosodásból ezer éves közigazgatási egységeket...
Ha valaki elő mer jönni egy osztrák, vagy holland példával, akkor a válaszom, hol voltak ezer éve.
A párhuzamos igazgatási rendszereket kell felülvizsgálni és kiegyelni.
A polgármester pedig legyen az, ami a neve....a képviselő pedig szintén.
Nem lobbizásról, meg érdekérvényesítésről van itt szó, hanem hatalomról és nem kevés suskáról.
A többi a maszlag.

radala 2010.01.26. 12:56:14

Akkora itt az egyetértés, hogy az már-már ijesztő. Lehet, hogy kénytelen leszek visszaváltoztatni a véleményemet, hogy legyen valaki a másik oldalon is.
Azt azért le kell szögezni, hogy szerintem a kérdés irreleváns. Momentán, hogy 386 képviselő van, messze nem kell mindenkinek jelen lennie. Bőven van, aki a polgármestereket tehermentesítse. Az meg, hogy a Jobbik, amit a téma egyáltalán nem érint mit mond szintén érdektelen. A kisebb parlament esetén a kérdés talán valóban újragondolandó. Amúgy a kisebb parlamenttől kisebb költségeket várni szerintem nevetséges. Szinte semmibe nem kerülnek a politikusaink, illetve nem a fizetésük az, ami a valódi költség, hanem az esetlegesen hibás döntéseik. A korrupciót nem említem, mert az valóban nem várható, hogy a létszámtól kevesebbet lopnának.
Itt van viszont egy jó cikk, persze ez is annyira egyértelmű, hogy ezzel sem lehet majd egymás torkának ugrasztani az ittlevőket.
index.hu/velemeny/eheti/2009/11/23/felbukkan-e_ferenc_ibolya_legszebb_almaiban/
Ez az, ami leginkább érdekes meg igaz benne:
"Vircsaft miatt nyavalyogni ősi értelmiségi szokás, sokat nem ér, jelentősége nincs."
Hosszabb idézetet kellene betennem, de inkább olvassátok el.

török gábor 2010.01.26. 13:02:54

@Neménvótam: úgy tudom, hogy 23 polgármester jutott csak be 94-ben a parlamentbe, nekik dönteniük kellett volna, ha nem fogadják el az új szabályozást. az ötven körüli szám már az önkormányzati választás utáni adat.

radala 2010.01.26. 13:05:49

@török gábor: Hogyan van ez a "fejlett világban"?

tibapó 2010.01.26. 13:16:30

@Spiro: "annyi Önkormányzat kell, ahány egyéni Országgyűlési képviselő hely van/lesz, és a két funkciót ugyanannak kell ellátnia."

Vazze, ez olyan, mint amikor még az átkosban minden városban volt tanácselnök és pártbizottsági titkár, holott elég lett volna belőlük egy is, mellesleg a párttitkár volt felesleges.

Szerintem is a polgármester vezesse a várost, a képvielő meg Pesten foglalkozzon országos ügyekkel, oszt ha úgy alalkul, egyeztessenek.

D nem is azon múlik, hogy egy van-e belőlük, vagy kettő! Akkor lesz itt szépvilág, ha mind a polgármester a városért, mind a képviselő a nemzetért, képes lesz mind megfeszíteni magát, mint Jézus.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.01.26. 13:16:48

Az egyetlen választói felhatalmazáson alapuló hátországot a pártokon belül ez a módszer jelenti. A helyi hátország lehet egy ugródeszka az országos politika felé a párton belüli nyomulás helyett.

radala 2010.01.26. 13:31:48

@török gábor: Köszönöm. Már el is felejtettem, hogy létezett Wekler Ferenc.
Ez nekem azt mondja, hogy tulajdonképpen kár megváltoztatnom a véleményemet. Illetve kár volt. Nincs nagy baj azzal, hogy a polgármesterek ott vannak a parlamentben, úgy tűnik legalábbis francia- és német-földön is lehet ilyet csinálni. Szerintem Szeged, Pécs, Debrecen stb. polgármestere jó, hogy ott van, még majdnem azt is gondolnám, hogy akár alanyi jogon is bekerülhetnének. A fizetésen rugózni meg kicsinyes. Egy német képviselőnek 7.668 + 3.868 költségtérítés az alapfizetése. Egy magyaré kb 1600 € lehet.
az egy före jutó GDP 44,729 € No-ban 15,523 Mo-on. ez 2,88-szoros szorzó. A fizetés meg 4,78-szoros.
Nem akarom védeni a politikusokat, de nem a fizetésükkel, hanem a teljesítményükkel van gond.

papika 2010.01.26. 13:34:11

Szerintem ennek az egésznek semmi jelentősége.
Nem változtat lényegében az ország helyzetén, ha megtiltjuk a polgármestereknek, hogy parlamenti képviselők is legyenek.
Lehet rájuk irigykedni egy kicsit, hogy mennyi pénzt kereshetnek így, de valójában, ha annyira zavarná az embereket, hogy a polgármester képviselő is, akkor az önkormányzati választásokon bosszút lehetne állni rajtuk. De szerintem még az ellenjelöltek sem kampányolnak azzal, hogy válassz engem, mert a másiknak nincs ideje a városra.

Én/Me 2010.01.26. 13:37:00

@hoplita: szerintem a megyerendszer megtartása mellett azzal érvelni, hogy azért jó mert ezer éves, nem több mélymagyar beidegződésnél, már bocs.

A megyerendszer megalkotásakor - és még sokáig utána - válasz volt az akkori közigazgatási kihívásokra. Csakhogy a világ akkoriban igen lassan változott.

Szerintem a közigazgatás ma merőben más kihívásokkal küzd, ami ad absurdum alapja lehetne egy teljesen új közigazgatási (egység) rendszer létrehozásának. A régi felett egyszerűen eljárt az idő...

hoplita 2010.01.26. 13:40:06

@radala:
Csak úgy, viszonyítási alapként dobd már mellé a magyar minimálbért is, aztán húzhatod a német - magyar párhuzamot.
Benne lehet a pakliban, hogy én hatszor hülyébb és lustább vagyok egy dajcsnál....csak nem valószínű.
Észre sem veszed és a disznó politikusok mantráját nyomatod....vagy te is az vagy..?

hoplita 2010.01.26. 13:46:09

@Én/Me:
Ja, mélymagyar....ez egy überérv.:D
Neked fel sem tűnik, hogy ezek a megyék évszázados gazdasági-társadalmi kisegységként funkcionálnak?
Hogy ezek felbomlasztása, újrarajzolása semmiféle hozadékkal nem kecsegtet, azon kívül, hogy a szétverésnek komoly hagyománya van a modernizációs agybajjal megvertek körében?
Én már tanulmányozgattam egy ilyen régiós elképzelést....100 kilométert kellene ötven helyett utaznom.....na, ez lenne a legfontosabb hozadéka.:(

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.26. 13:50:14

@radala: "létezett Wekler Ferenc"

Létezik is: Mecseknádasd polgármestere.
Vagyis az országos politikából visszavonult a birtokaira...

((CC: Valódi változás kell IDE!))

radala 2010.01.26. 13:56:05

@hoplita: 7600/1200=6,333
400000/88000=4,5
:-)
sajnos nem vagyok demagóg:-)

radala 2010.01.26. 13:59:40

@hoplita: csak 3,4x vagy lustább:-)
De azt mindenki elfelejti, hogy aki 200 000-t keres annál a 400 000 keresönek nem dupla annyi pénze van, hanem esetleg végtelenszer annyi pénze, ha a 200 000 elmegy az utolsó vasig a gyerekekre, rezsire, kajára....
A szorzószámok általában (számomra) megdöbbentően nem nagyok. De ennek ellenére, mondjuk az osztrákok veszett gazdagoknak tűnnek nekem.

Én/Me 2010.01.26. 14:02:31

@hoplita: évszázadokkal ezelőtt merőben más gazdasági-társadalmi szerkezete volt az országnak, egyebek mellett.

Mégegyszer mondom: az hogy valamit ezer éve alkottak, az nem jelenti azt, hogy funkcionalitásában, költséghatékonyságában stb. ma is a legjobb választás, akkor sem, ha egyébként évszázadokon át jól működött.
Történetesen azt gondolom, hogy a megye rendszer megalkotói is más rendszert szülnének, ha a mai viszonyok között kéne nekilátniuk...

peacekeeper 2010.01.26. 14:06:02

A címre röviden: NE!

Ez szakmai kérdés kellene legyen, amiben a politikát kicsit hátrébb kellene vonni. Ez kialakulhat 2-300 év alatt, de ha egyszer mindenki egy asztalhoz ülne, 5 év alatt megoldható lenne egy új, modern közigazgatás.
Ebben szabályozni lehetne a jogalkotó, népképviseleti országgyűléstől egészen a helyi önkormányzatokig mindent.

Csak röviden: Önkorlátozó, együttműködésre épített kis létszámú országgyűlés, ahol a teljes létszám 65%-a az egyéni körzetek száma, a pártok csak egyéniben indulhatnak, és a vesztesek a szavazataik arányában adnák a pártlistát. Vagyis a listát a választók állítanák össze, abban a körzetben lenne két képviselő, ahol kiegyenlítettebbek az erőviszonyok.

Alapelv, hogy függetlenített, fizetett helye mindenkinek csak egy lenne. Azaz polgármester és megyei (régió, kistérségi) önkormányzat vezetője nem lehet OGY képviselő.

Az mindegy, hogy mennyi önkormányzat van, ha javadalmat csak a polgármester kaphat a lakosság létszámának arányában. A lényeg a jegyzőség. Ezt helyileg kellene megállapítani, 2000 fő felett lehetne jegyzőség, 5000 felett körjegyzőség, 10-50-200 ezer városi jegyző, 50 ezerként aljegyzővel. Fölötte főjegyző, városi jegyzőkkel.

Szabályozandó a régió és kistérség, és lehetne az országgyűlésnek akár 3 alsóháza ( igazgatási-kormányzási, gazdasági, kulturális-oktatási).

Az OGY és önk választást egymástól elkülöníteni, legyen félidőben, ogy. mandátuma is csak négy évre vagy kevesebbre szóljon, viszont a jegyzőt csak 5 évre vagy kevesebbre lehessen választani, essen egybe a KE választással.

Spiro 2010.01.26. 15:05:31

Mivel jelenleg is látható, hogy így vagy úgy egy halom állami, önkormányzati munka egy időben ellátható, ezért felesleges ezen pozíciókat ellátó személyek számát szaporítani.

A jelenlegi ~3200 Önkormányzatból, illetve az ezekhez kapcsolódó Polgármesteri Hivatalok, Körjegyzőségek közül ~75% (2399 Önkormányzat) olyan településen van, ahol a lélek szám nem éri el a 2000 főt (gyakorlatilag egy városi panelház is lehetne külön önkormányzat).
Az ezeken a településeken lakó népesség az ország lakosságának ~16,8%-a.

Tényleg ebben a rendszerben képzeljük el a jövőt?

Saját tapasztalatom szerint, egy átlagos állampolgár egész életében be sem teszi a lábát a Polgármesteri Hivatalba (pláne, ha a segélyezést nem az Önkori, hanem az APEH végezné, vagyonbevallás és tényleges rászorultság alapján).
Így a ténylegesen szükséges a funkciók kiválogatása után, belátható, hogy ezek ellátásához nem szükséges a jelenlegi mennyiségű hivatal, és alkalmazott.

A világon számos olyan város van, ahol több lakó van, mint nálunk az egész ország lakóssága, és ők jóval kisebb apparátussal képesek működni. Nálunk ez miért ne működhetne?

radala 2010.01.26. 15:12:27

No ez pl sokkal fontosabb része a demokráciának.
A szocik szinte soha nem tudnak az alkotmány keretein belül maradni:-(
index.hu/gazdasag/magyar/2010/01/26/az_ab_eltorolte_a_vagyonadot/

radala 2010.01.26. 15:16:54

Az még nevetségesebb, hogy ismét hogyan sértettek volna alkotmányt.
"...Ám még ha jogszerűen jár is el minden fél, akkor is előfordulhat, hogy becslésenként 30-40 százalékkal eltér a lakás értéke. Így pedig az adózó egyoldalúan viseli a kockázatokat, és jogbizonytalansághoz vezet a szabályozás".
Ennyit a szakértelemről, demokráciáról stb. Nehéz megérteni, hogy hogyan van ezek közül bárkinek mersze demokráciát félteni egy olyan párttól amelyik talán soha nem bukott még el az alkotmánybíróságon. Az a szakértelem minimuma, hogy tudjon valaki törvényeket alkotni.

vlaca55 2010.01.26. 15:18:40

@radala: Nagyot tévedsz, ha azt hiszed, hogy nem lesz ingatlan vagyonadó MO-n, minden nálunk fejlettebb országban ez az egyik legigazságosabb (ha lehet ilyet mondani, :D ) adófajta. Csak alaposabban(=alkotmányosan) ki kellene dolgozni.

radala 2010.01.26. 15:27:59

@vlaca55: Maximálisan egyetértek a vagyonadóval. Pont az a legfölháborítóbb, hogy dilettáns bunkók, mint Bajnai, beszennyeznek ilyen egyébként elfogadható, indokolható dolgokat, és ezért most a Fidesznek nem lesz legalább 4 évig lehetősége, hogy nyugodt szívvel bevezesse.

Vanek B. Eduard 2010.01.26. 15:38:24

@radala: "Fidesznek nem lesz legalább 4 évig lehetősége, hogy nyugodt szívvel bevezesse"

Hát, másképp kellett volna kommunikálni, akkor nem csuknák be az ajtókat maguk előtt. És hány ajtót bereteszeltek már... Innentől vagy hazudnak, vagy elkúrnnak.

papika 2010.01.26. 15:42:17

@radala:
Ingatlanadó van Magyarországon, úgy hívják, kommunális adó, és az önkormányzat döntheti el, hogy kiveti-e vagy nem veti ki.
Ezt akarták központosítani és kötelezően kivetni, dehát, egy szakértő nem bújhatja folyton az alkotmányt, ezt lásd be!

Vanek B. Eduard 2010.01.26. 15:47:22

@Spiro: Egyetértek, szerintem sem kell 3200 önkormányzóság. Amit javasoltál (~110), az meg a másik véglet, de 500-600 símán elég lenne.
Parlamenti képviselőből meg fele ennyi is elég - és nem is a megspórolt fizetésük a fő nyereség.

radala 2010.01.26. 15:49:44

@Vanek B. Eduard: Ugyanmár ezt te sem gondolhatod komolyan. Nem másként kellett volna kommunikálni, hanem réges-rég bedobni a törölközőt.
Minden felelősség Bajnait és GyF-et terheli. Nevetséges ez a felelősség terítés.
Lehet, hogy teljesen szelektív a memóriám, de nem emlékszem rá, hogy az Orbán kormány valaha is említette volna, hogy valamit az ellenzék miatt nem tud megcsinálni. Arra sem emlékszem, hogy valaha az mszp-szdsz bármivel a leghalványabb mértékben egyetértett, amit anno a kormány tett.
De ez teljesen rendben van, az ellenzéknek az a dolga, hogy semmivel ne értsen egyet, amivel egyetért azt maximum nem is említi meg. Ez így van az egész világon és így is van jól.
Eszméletlen irritáló ez a faxni, ez a fene nagy barátságkeresés. Különben is idegesítő, de 60:20-nál még hiteltelen is.

radala 2010.01.26. 15:51:24

@papika: Belátom, hogy nem bújhatja szegény folyton az alkotmányt. Mi lenne, ha áttelefonálnának néha Sólyomhoz, hogy Laci bácsi maga szerint ezt lehet így?

papika 2010.01.26. 16:03:13

@radala:
A szakértők szakértőjének, a minden miniszteri poszton bevethető Draskovics Drazsénak lett volna igazságügyi és rendészeti miniszterként a feladata, hogy tájékozódjon, vizsgálódjon és korrigálja az alkotmányellenesnek vélt részeket, de ő akkortájt még nagyobbat szakértett a polgári törvénykönyvvel, valamit szakrendészkedett a Magyarok Nyilai ellen.

radala 2010.01.26. 16:04:04

index.hu/kulfold/2010/01/26/a_who_tagadja_hogy_nyomasra_hirdette_ki_a_vilagjarvanyt/
No és ez. Remélem még a H1N1-gyel is lesz egy kis botrány, hogy potyára beoltotta magát sokmillió magyar.
Sehol a környező országokban a kutya nem oltatta be magát (ok maradjunk abban, hogy Ausztriáról beszélek), sehol nem is volt soha hír ez a nevetséges kis náthácska.
huhh de utálom én ezeket a Bajnaiékat, esküszöm visszavágyom GyF-et:-)

radala 2010.01.26. 16:07:15

@papika: Igazából kár is erre szót vesztegetni. A baj annyiban nagyobb, hogy ez nem Drazsé felelőssége, hanem valami osztályvezetőé, aki ilyenhez a nevét adja. Illetve a felelősség DT-é, de azért valami valódi szakértő szólhatott volna neki, hogy ezt íy nem lehet megcsinálni. Persze lehet, hogy szólt, de azt mondták, hogy nem baj csináld csak ez ne legyen neked probléma....

trabant 2010.01.26. 16:33:12

@radala:
"az egy före jutó GDP 44,729 € No-ban, 15,523 Mo-on. ez 2,88-szoros szorzó. A fizetés meg 4,78-szoros."

A külföldi országok és a magyar megélhetési költségek összehasonlítása nélkül hasonlóan félrevezetôk a statisztikai adatok. Almát a körtével, ez nem megy, mert az eredménye téves lesz.

radala 2010.01.26. 16:41:42

@trabant: Persze, hogy téves, de ez a korrekció csak javítaná a helyzetet egyrészt, másrészt én a német almát a német körtével illetve a magyar almát a magyar körtével hasonlítottam össze...
A lényeg, hogy a politikusok fizetésén vitázni nettó demagógia.
Pl. szerintem fölösleges oltásra többet költöttünk, mint a képviselők 4 éves fizetése... (2000x4milla/386/4/12 az 413 ezer Ft)
Mondjuk a 4 millió oltásból talán 1 millió hasznos volt...

trabant 2010.01.26. 16:52:49

@radala:
"mondjuk az osztrákok veszett gazdagoknak tűnnek nekem."

Pontosan fogalmaztál: "gazdagoknak tűnnek". Nekik meg a magyarok tűnnek gazdagnak, akik 90 százalékban a saját ingatlanukban laknak, szemben az osztrákokkal, akik bérelik a lakásul szolgáló ingatlanokat.

Mindig ott, ahol munkát kapnak, és olyat, aminek a havi lakbére és egyéb költsége a jövedelmükbe belefér. (Bécsben pl. 10 Euro/nm/hó bérleti díj alatt semmi nincs, de másutt se nagyon.)

Kik is akkor a gazdagok?

radala 2010.01.26. 17:13:03

@trabant: Maradjunk annyiban, hogy vannak magyar ismerőseim is osztrákok is. Mo-n is a középosztályt (az alsó felét) ismerem, itt is. Ezek irtó gazdagok:-)
Saját ingatlana is van minimum a felének. Ez nem úgy van, hogy itt nem fussa nekik házra, hanem úgy, hogy képesek a bérleti díjat is kifizetni:-)
Amúgy a magyarok nem szegények, hanem elkeseredettek elsősorban. Mondjuk minden okuk megvan rá.

radala 2010.01.26. 17:19:23

@radala: Hogy én hogy értek a becsléshez hasból:-)
www.resourceinfo.hu/images/user/image20090902-140628.jpg
Az osztrákok kb 45 %-nak van saját ingatlana, a magyaroknak viszont nincs 90 %-nak, csak mondjuk 83%.
Nekem ez nem drámai különbség. Mindenesetre sok jót hallottam már Mo-ról osztrákoktól, de azt, hogy gazdagok lennénk még sajnos nem:-9

radala 2010.01.26. 17:27:39

@radala: Ez a baj Mo-n
www.gallup.hu/Gallup/release/zimbabwe_090605.htm

Vagy ha valakit csak a táblázat érdekel, akkor az itt van
www.gallup.hu/Gallup/release/table_090605.html

A magyar társadalom több, mint egyharmada azt képzeli, hogy ö vesztes és az is marad. Ahol ilyen életérzés van másutt ott az egy főre jutó GDP 100-10-szer kisebb, mint Mo-n. Ez azért jelent valamit.
Azt is mondhatnánk, hogy az elsö hozzánk hasonló GDP-vel rendelkező országban már csak az emberek alig 1/5 érez ugyanígy....

hengerfejtömítés 2010.01.26. 18:45:55

A Jobbik alapszabályából:
"A Jobbik országos és területi listán, illetve egyéniben megválasztott országgyűlési képviselői nem lehetnek a parlamenti képviselőség megtartása mellett - a mandátumuk elnyerése után következő önkormányzati választás eredményeképpen - polgármesterek, települési vagy megyei/fővárosi önkormányzati képviselők, önkormányzat külsős bizottsági tagjai. Ha kialakul az összeférhetetlenség, akkor a tagnak az egyik megbízatásáról le kell mondania."

aum 2010.01.26. 18:53:32

Mind a polgármesteri, de akár a miniszteri munka is szervezhető úgy, hogy alpolgármesteri, jegyzői, államtitkári szintre van delegálva a munka jelentős része. Az is tudható, hogy az OGY működése 'szezonális", a plenáris ülések pedig sokszor igencsak foghíjasak, vagyis összességében nem egy teljes emberes munka. Sajnos a miniszterek, képviselők a fennmaradó "szabadidejükben" vagy saját vállalkozásukat tolják, vagy lobbiznak, durvább formában: lopnak. Gyurcsány Ferenc a Zuschlag-per tárgyalásán a lobbistákra fordított időt a miniszteri munka 30-40%-ra becsülte.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.26. 19:00:10

@hengerfejtömítés: (nem lehetnek)

Ez nem nagy kunszt, ilyet én is tudok írni:
Az IDE képviselőjelöltjének kiválasztása ott kezdődik, hogy:
"alapból NEM is lehet TAGJA az IDE pártnak (személyi függetlenség)"
- és ott folytatódik, hogy:
"egyéni körzetből beválasztva valóban teljesen FÜGGETLEN-ként dolgozhat, a szavazásoknál NEM köti a frakciófegyelem!"
- végül listánkról bejutva:
"a mandátuma csak 3 hónapra(!) szól, ezután lemond, és így felválthatjuk a listánkon következő személlyel... (ezért tehát nem is szükséges az ezen időn belüli "visszahívható"-ságát külön megoldanunk!:)"

((CC: Valódi változás kell IDE!))

pannonfunk 2010.01.26. 19:21:54

@radala: Nem olyan veszett gazdagok (mihez képest, mondjuk egy budapestihez képest), csak kis tüchtigek. Minden falu szélén meg végig az utcákon ott virítanak a virágok, nagyon tiszták az utcák, a terek, gondozzák a házukat, kertüket.

Mi meg kiszavazósóra verük el az sms-eket, meg mobiltelefonra, meg fizetős pornófilmre, meg töménytelen piára, cigire (tisztelet a kivételnek).

pannonfunk 2010.01.26. 19:26:35

@Spiro: És az önkormányzatokkal együtt zárjuk be az iskolákat, ovódákat, kórházakat is. És hurrá 10% szja elég lesz. Frankón megoldottuk, pacsi a tenyeredbe :P

pannonfunk 2010.01.26. 19:29:11

@radala: A szocik történetesen nem is akarták a vagyonadót. Jogász ismerősöm ránézett a törvényre, és azt mondta, kb. 6 helyen köthet bele az Alkotmánybíróság. Benfentesek azt is tudni vélik, hogy a vagyonadót az IMF erőltette ránk (nagyjából ennyire vagyunk független ország). Aztán hogy Orbánnak sikerül-e kisírnia az IMF-nél azt, hogy ne legyen vagyonadó, az már más kérdés. Lehet, hogy már ki is sírták, azért volt akkora nagy a mellényük, hogy el fogják törölni.

pannonfunk 2010.01.26. 19:31:01

@radala: Hát, fletót valahogy én nem, fene az ízlésemet...

aum 2010.01.26. 19:31:43

Említve lett itt a felcsúti kolbászos-rántottás pofavizit. A TV2-Napló riport épp Lázár János csongrád megyei jelölt meghallgatását vette filmre. Érdekes adalék, hogy állítólag Orbán Viktor egy választmányi ülésen említette, hogy gyenge pontot lát Csongrád megyében és Lázár Jánost külön is megfeddte. Nekem a riport alapján nem volt szimpatikus az arc, túl szervillis, de közben törtető. Sajnos a Fidesz is szenved ettől a kontraszelekciós jelenségtől. Van kábé egytucat használható vezetője, a többi meg töltelékember.

Gerardus A. Lodewijk 2010.01.26. 20:05:53

Köszöntöm a szerzőt, most kommentelek itt először.

A címben feltett kérdésre a válaszom egyértelmű: igenis legyen alkotmányban kimondottan is összeférhetetlen a polgármesteri és az országgyűlési képviselői megbízatás. Nehezen vitatható ugyanis, hogy ezek de facto összeegyeztethetetlenek, így ezt a jogi szabályozásnak is tükröznie kellene. Az indokokat pedig az előttem hozzászólók már részletesen leírták.

Kicsit továbbgondolva a dolgot azt a merész kijelentést teszem, hogy a címbeli kérdés szerintem álkérdés. A valódi kérdés ehelyett: szükség van-e egyáltalán (a mai értelemben vett) polgármesterre? Szerintem túlságosan sok feladat és nagy hatalom tömörül a polgármester kezében (csak annyit mondok: Esztergom). Elláthatnák a tisztséget pl. a képviselőtestület tagjai rotációs rendszerben. Vagy legyen polgármester, de szigorúan csak reprezentációs feladatokkal, a köztársasági elnök analógiájára ("kifejezi a község/város egységét és őrködik a helyi közhatalom demokratikus működése felett"). Ha ezt sikerülne meglépni, máris nagyrészt élét vennénk a problémának.

lüke 2010.01.26. 20:24:04

Ne üljön!Ahogy Kósa se üljön a lovon, főleg ne nagy lovon! Két lovon meg egy polgármester se üljön !(egy fenékkel két lovat nem is lehet megülni, a közmondás szerint)A polgárester üljön otthon a városházán vagy a községházán és igazgassa a helyi ügyeket.
( sportos hasonlattal egyetlen profi teniszező se játszik az NHL-ben)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.26. 20:32:38

@halfi: @Artaban: @lüke:
"egy fenékkel két lovat nem is lehet megülni"

De "megállni" tud a magyar még (egy Puszta-) ÖTö(s)t is!


((CC: Valódi változás kell IDE!))

Balt 2010.01.26. 21:08:51

@Spiro: Nem tudom hol lehetnek ennek az elképzelésnek a buktatói, de nagyjából egyet tudok érteni.

Balt 2010.01.26. 21:11:57

@vlaca55: Azért úgy egy kicsit visszás, hogy előbb eladjuk a lepukkant önkormányzati lakásvagyont a bentlakóknak, aztán mikor kínkeservvel felújították (vagy nem), akkor kivetük rá vagyonadót, a lakásmaffia és az IMF behatására...

Balt 2010.01.26. 21:20:20

@trabant: "magyarok tűnnek gazdagnak, akik 90 százalékban a saját ingatlanukban laknak, szemben az osztrákokkal, akik bérelik a lakásul szolgáló ingatlanokat.

Mindig ott, ahol munkát kapnak, és olyat, aminek a havi lakbére és egyéb költsége a jövedelmükbe belefér. (Bécsben pl. 10 Euro/nm/hó bérleti díj alatt semmi nincs, de másutt se nagyon.)

Kik is akkor a gazdagok?"

Magad válaszoltál rá: már középtávon is a lakbér a sok.

Balt 2010.01.26. 22:00:20

@aum: Lázár belügyminiszter-esélyes. (Ettől persze lehet szervilis és törtető, meg ezzel együtt kiváló belügyminiszter. :))

jardel 2010.01.26. 22:57:16

Nekem a személyes (munka) tapasztalatom az, hogy a polgármesterek többsége jól ismeri a gyakorlati problémákat, ezek jogszabályi-költségvetési hátterét, a párttal szemben inkább hajlandó a tényleges problémamegoldásra és ennek érdekében a pártérdekek felülírására. Hangsúlyozom: inkább. Ezenkívül, szerintem probléma, hogy a képviselőknek nagyon kevés közük van a választókhoz, tulajdonképpen nem őket képviselik, hanem egy pártot, ami a választók számára absztrakt jelenség (ha a tettei nem is azok) - a polgármesterekre ez kevésbé igaz, hiszen van aki évente több ezer választóval találkozik személyesen is. Szóval, én a polgármester képviselőre szavaznék.

Claritas 2010.01.27. 09:07:29

@==T==: te biztosan budapesti vagy, hogy így gondolod. ott szerencsésen egybeesik a két dolog, de vidéken éppen a lényeg veszne el: az "önkormányzás". A régiókkal sem értek egyet. Nekünk,vidékieknek iszonyatos többletidővel, - költséggel járna, ha valamilyen hivatalos ügyet másodfokon kellene intézni, pl fellebbezés bármilyen önkormányzati határozattal kapcsolatban. Megkockáztatom,hogy talán még a jogegyenlőség is sérülne.
Mivel tatabányai vagyok,nem tudok egyetérteni azzal,hogy egy polgármester nem tud mindkét helyen felelős munkát végezni. A mienk legalábbis tud, nem is akárhogyan:)

dzsaszper 2010.01.27. 11:30:39

@lüke: a megnyitó képein nem láttam Kósát. Akár a háta mögött is mehetett a dolog. Vagy Kósa nagyon béna, vagy provokáció?

==T== 2010.01.28. 10:10:28

@Claritas: Abszolút vidéki vagyok, és bizony úgy vélem, hogy elég lenne járási szinten elintézni a dolog, mert ez az elaprózott rendszer csak a pénzt viszi (fölöslegesen fenntartott adminisztráció + korrupció). A bürokráciát pedig egyszerűsíteni kell,ene, hogy minél több dolgot el tudj internet vagy telefon segítségévell intézni. Amúgy a legtöbb dologhoz faluból így is be kell járni a városba.

theofil 2010.01.28. 18:28:25

Ajvé, úgy érzem magam mint Buridán szamara aki mint ismeretes két fűcsomó között vacillált hosszasan.
Egyrészt mélységesen egyetértek a blogszerzővel, abszolúte és totál.
Másrészt.
Kóczián (akinek a blogját a Hírszerzőnél olvastam) vitatkozik a szerzővel, homlokegyenest ellenkező véleménnyel lévén a kérdésről....mindez olyan életszerűen fölfestve, hogy azonnali bólogatást vált ki az olvasóból...
A Kóczián-féle okfejtésnek az a lényege, hogy egy-egy nagyformátumú polgármester hatalmi centrumot jelent és az ő különvéleménye, a párthierchiába be nem ágyazódó személyisége eltiporhatatlan a pártvezetés számára....
Sem egy Kósát, sem egy Botkát nem lehet a pártvezetésnek hidegre tenni... ők az egyedüli fék az ellenőrizetlen és ellenőrizhetetlen, elszabadult pártvezetők számára...
Igen - itt és most - ez a nagyformátumú polgármesterek egyik - talán a legfontosabb - közfeladata.
A gordiuszi csomót úgy lehet kettévágni, hogy egy normális országban - ahol a polgármesteri poszt egy város vezetéséről szól - Török Gábornak van igaza,
nálunk viszont inkább talán Kócziánnak.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.28. 23:45:49

@theofil: (a gordiuszi görcsöt)
... kibogozni pedig a KÉPVISELET segítségével lehetne.

Amikor a párt az adott (nagy)városban az ERŐS embert indítaná, az megköszönné, és betolna maga HELYETT egy kevésbé erős ember(é)t...
A pártnak megigérné, hogy ha elfogadják helyette indulónak, akkor ő megnyeri NEKI a körzet képviseletét - azzal, hogy erősen kampányol mellette.
És lőn a papírforma...
Innentől az illető KÉPVISELŐje az erős polgármesternek, méghozzá kvázi "kötött mandátum"-mal, magyarul azt csinálja (helyette) amit az "parancsol" neki.
Mert (eredetileg) ERRE való a "kép-viselő"...

((CC: Valódi változás kell IDE!))

trabant 2010.01.29. 01:21:40

Balt
"Lázár belügyminiszter-esélyes. (Ettől persze lehet szervilis és törtető, meg ezzel együtt kiváló belügyminiszter.)

Kizárt. Demeter Ervinnel és kapcsolt részeivel mi lesz? Nem hagyná annyiban, az biztos.

trabant 2010.01.29. 02:01:15

Balt
"már középtávon is a lakbér a sok."

Azoknak, akik nem ismerik az osztrák ingatlanárakat. Annak, aki a magyar ingatlanárakból indul ki, pedig hatalmas a különbség. Nyugaton az ingatlanok ára többszöröse a hazai áraknak, így sokaknak a lakásbérlés az egyedüli lakhatási megoldás. Azért is laknak Nyugat-Európában olyan sokan bérelt ingatlanokban, mert a saját ház, lakás átlagos jövedelem mellett anyagilag elérhetetlen. A mobilitás megtartása viszont a bérelt lakás tagadhatatlan elônye.

theofil 2010.01.29. 06:43:24

@1.szolo (B.A.):
Aha.
Egyetlen szempontot hagysz ki, a választóét.
Magát a választót a pártjaink nem veszi emberszámba és ezt a viszonyulást a pártszimpatizánsok átvették.
Ha én (a választó) szeretem Nyohácai Püpüt és őt akarom polgármesternek akkor nem biztos, hogy Pityi Palkóra fogok szavazni akit Nyohácai tol maga előtt - nekem más fontos dolgom van, érjétek be vele, nektek ő is jó lesz! - jeligével.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.29. 07:11:17

@theofil: BOCS, h felületesen írtam...
Helyesen:
"Amikor a párt az adott (nagy)városban az ERŐS embert indítaná" +: OGY képviselőnek IS.

Vagyis éppen hogy azt akartam leírni, hogy:
- ha Te a Te hőn szeretett Nyohácaid megnyugtató közelségét nem óhajtod nélkülözni az OGY ülések napjain, akkor biztos, hogy kitörő örömmel fogadod azt az áthidaló ötletét, hogy ő saját maga helyett inka egy Pityingert javasol arra a fővárosi "számüzetésre"...

A választó szempontját pedig jómagam annyira nem hagyom ki, hogy az én szimpatikus pártom pont egy üdítő kivétel a választó - általad egyébként joggal kifogásolt - emberszámba nem vétele alól.

((CC: Valódi változás kell IDE!))

theofil 2010.01.29. 09:27:43

@1.szolo (B.A.):

Szóval Pityi Palkó inkább az országgyűlésben hemzsegjen, míg a szívnek kedves Nyohácai legyen az enyém?

Ebben van életszerűség.
Elvileg azonban az ogy-ben sem a senkiknek kell gyülekezniük...

Az a baj, hogy mi egy nagyon rossz helyzethez igyekszünk megoldást keresni - Kócziánostul - beletörődve abba, hogy a pártvezérkaroknak nincsenek igazi, hathatós kritikusai akiket muszáj lenne figyelembe venni.
Valójában a kritikus szerepe van a sikeres polgármesterekre ráosztva, holott nekik nem ez lenne a feladatuk. Na, de ami pártdemokrácia nálunk van...röhej.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.29. 09:58:39

@theofil: Ezt is leírtam (már valamivel világosabban), hogy a sikeres polgi akkor is hatással lehet a pártközpontra, ha nem személyesen országgyűlik, hiszen Palkónk az ő instrukciói szerint viseli a képét, és a pártcentrum is gyüledezik időnként, ahová már őmaga is ellátogathat gyakorolni a nyomogatást, meg a kritikát.

Leginkább attól röhej ez a pártokrácia, hogy már a kétpártrendszer is akadozik...
Van hozzá 1 NAGY (+lóg rajta egy csimbók), 1 fél (sőt retteg), meg két negyed, amelyik együtt akarna félni...
Ja, és van még egy 7 éves "új párt", amelyiktől amazok félnek...
+ A NAGY mániákusan koalíció-fóbiás.
+ a törvényhozás és a végrehajtó hatalom NEM ellensúlyozzák egymást, hanem cinkosok...
Ajaj!

((CC: Valódi változás kell IDE!))

jóbaráth 2010.01.29. 15:27:45

Ahogy látom, az itt írogatóknak a legjobban a szinte ismeretlen Civil Mozgalom felelne meg a legjobban. Kár, hogy szinte ismeretlen ez a Seres Mária által alapított országos mozgalom. Indulni akar a választásokon is ha sikerül elég ajánló gyűjteni a körzetekben.
Mindenkinek figyelmébe ajánlom!!!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.29. 16:34:01

@jóbaráth: - ismerjük a CM PÁRT-ot, mint a ...
"Kedves Barátom, itt a lehetőség, hogy te is változtass…
- Aláírásgyujtés a parkolási díjak megszüntetéséért ...
- Aláírásgyujtés az Internet ingyenessé tételéért ...
- Aláírásgyujtés a pártok állami támogatásának megszüntetéséért ...
Töltsd le az aláírásgyujtő íveket, írasd alá minél több emberrel és add postára 2010. február 25-ig. ...
Köszönjük, hogy a segítségünkre vagy!"

DE KINEK IS SEGÍTSÜNK???

Nos, az OVB hitelesítő határozatai szerint mindhárom kérdés esetében:
- "Stekler Ottó, a Magyar Szociális Zöld Párt elnöke által benyújtott országos népi kezdeményezés"-ről van itt nagyba' szó!!!
( www.valasztas.hu/hu/ovb/305/305_0.html )

MELLESLEG:
A CM honlapján persze erről az "apróságról" nagyvonalúan megfeletkeznek:
"Újabb kezdeményezésekbe kapcsolódtunk be!"
- slussz, semmi több infó arról, hogy valójában a Seres-Stekler KLÁN régebbi pártja az ívek tulajdonosa...

Mint ahogy arról sincs egy ÁRVA szó SEM, hogy a CM PÁRT netán lemondana a részére IS járó állami támogatásról!
"
((CC: Valódi változás kell IDE!))

Ralph Cifaretto 2010.01.30. 11:17:54

Sztem ne üljön. Viszont ha adva van a lehetőség, hogy induljon, akkor hibázik egy párt, aki nem indítja helyben népszerű polgármesterét a választásokon.

Balt 2010.01.31. 11:49:13

@trabant: "Kizárt. Demeter Ervinnel és kapcsolt részeivel mi lesz? Nem hagyná annyiban, az biztos."

Titkosszolgálatokért felelős akárki (mondjuk: államtitkár) lesz, ez nyilvánvaló. Az volt 8 éve is.

Balt 2010.01.31. 11:51:03

@trabant: "Azért is laknak Nyugat-Európában olyan sokan bérelt ingatlanokban, mert a saját ház, lakás átlagos jövedelem mellett anyagilag elérhetetlen."

Ámdebezzeg nálunk! :)))

"A mobilitás megtartása viszont a bérelt lakás tagadhatatlan elônye."

Vagy nem. Én nem szeretnék olyan nagyon mobilis lenni, mert akkor nem állnék meg egy kerülettel-várossal-megyével arrébb...

Balt 2010.01.31. 11:55:30

@1.szolo (B.A.): Jól emlékszem, ez v.mi neonáci formáció volt (a korabeli vádak szerint)?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.05.28. 19:09:51

@1.szolo - 2014;):
"A független Molnár Oszkár egyelőre alig használhatta a szavazógombjait, az edelényi polgármester esetében azonban az árvíz erős magyarázó tényező."

Ceterum censeo: polgármester ne lehessen OGY-i képviselő!!!
(-árvíz IDE vagy oda;)
süti beállítások módosítása