Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
14:06

Régi mániámról fogok beszélni, talán a megszokottnál is nyíltabban. Hosszú ideje vallom, a magyar közélet legnagyobb bajai nem abból származnak, hogy a politikusok szavazatvadász és haszonmaximalizáló módon viselkednek, hiszen ez – ha lehetnének is időnként méltányosabbak és nagyvonalúbbak - a dolgok természetesen rendje (erről a blogban a Mádi-ügy kapcsán írtam is). Sokkal inkább abból, hogy azok is ezt a logikát követik, akik bátran lehetnének kritikusak, szabadok és önállóak. Újságírók, gazdasági döntéshozók, szakszervezeti vezetők és véleményvezérek időnként politikusokat is megszégyenítő módon igazodnak és alkalmazkodnak, holott nekik elméletileg más logika rendeltetett. Hogy miért van ez? Talán azért, mert politikai hátszél nélkül nem lehet senki sikeres újságíró, cégvezető, szakszervezetis és közíró? Vagy egyszerűen így kényelmesebb: beállni a sorba és lemondani az önálló gondolkozás kétségtelen nehézségeiről? Bárhogy is van, a következmények dermesztők. Miután ma nálunk csak politikai ellenerő létezik (ami a másik oldalról, rivális politikusoktól és a másik táborhoz tartozó egyéb emberektől jön), a politikusok szinte soha nem találják magukat szembe a média, a gazdaság vagy más területek saját logikájával. Így szabad kezet kapnak, mert sajátjaik – dolgozzanak akár a sajtóban, akár a gazdaságban, akár az egyetemen - mindig mindenben támogatni fogják őket, míg az ellenoldal irányából érkező kritikát és ellenvéleményt könnyedén politikai támadásnak állíthatják be, amely pedig, mint tudjuk, inkább erősít, semmint elbizonytalanít.

Mindenkit a saját baja bánt a legjobban: így engem ebben a tekintetben különösen a politikai elemzők világa foglalkoztat. Azt látom ugyanis, hogy éppen egy olyan helyzetben, amikor egyre többen tudnak erről a foglalkozásról, mert egyre több helyen látnak és hallanak elemzőket, válik egyre reménytelenebbé a szakma művelése. Nem mintha korábban sokkal jobb lett volna a helyzet, de mára a magukat elemzőknek nevezők között is szinte teljesen kiveszett az autonómia, a szabad gondolkozás. Régebben is tudta persze mindenki, mondjuk az 1998-as választási kampányban, hogy a közszolgálati tévében rendszeresen vitázó Stumpf István és Ágh Attila hová tartozik, milyen célokat szolgál, és milyen politikai pozíciókról álmodik, de miután mindketten egyetemi emberek voltak, többé-kevésbé ügyeltek arra, hogy bizonyos határokat ne lépjenek át.

Fontos és lényegi változást jelentett ebben az ügyben, hogy a pártok felismerték: a nyilvános térben minden hang számít, s ezek a hangok a politikus szempontjából - ahogy erre már utaltam - binárisak: vagy használnak, vagy ártanak; s ezért aztán erőforrásokat áldoztak arra, hogy saját elemzőik legyenek. A pártok által finanszírozott, a pártoknak köszönhetően fenntartott intézetek pedig valójában nem elemzéseket adnak, hanem elemzéseknek látszó politikai termékeket. Értékeléseik, kutatási beszámolóik, nyilatkozataik nem a megértésről, hanem a meggyőzésről szólnak, s bár maguk gyakran értékek mentén való elkötelezettségről beszélnek (ha éppen nem álcázzák magukat függetlennek), valójában aktív részesei a politikai küzdelemnek.  A média pedig boldog, mert vannak szereplők, akik rendszeresen idézhetők, akik bármikor mennek, írnak és beszélnek, ugyanis nekik a szereplés – hiszen olyanok, mint a politikusok – munkaköri kötelességük.

S miközben értem ezt a világot, mégis azt hiszem, hogy lehetne másképp. Talán nem a politika által szorosan felügyelt „pártelemzőknél”, de legalább azoknál, akik többé-kevésbé szabadok. (Olykor még munkahelyi függetlenség sem kell: Tölgyessy Péterről például akkor sem gondoltam volna, hogy hivatalból elfogult valamelyik párt irányában, amikor a Fidesz-frakció tagja volt – legfeljebb az emberileg érthető SZDSZ-fóbiája ütött át néha az egyébként kiváló elemzéseken.) Sajnos azonban azt látom, hogy a legtöbben önként hajtják a fejüket az igába, lemondva szellemi önállóságukról, feladva hitelességüket, szócsövekké, propagátorokká válnak. Mondataik nem értelmezések, nem a miértekről szólnak, hanem jobb vagy rosszabb érvek a szeretett politikai erő mellett: azt és úgy mondják, amit és ahogy a pártközpontok hallani szeretnének. Tudják vagy sem, de részeseivé válnak az adott politikai erő kampánygépezetének, ami akár nagyszerű és szép vállalkozás is lehetne (hiszen a politika, a politizálás valóban az egyik legfontosabb hivatás), ha közben nem tévesztenék meg a nyilvánosságot egy másik szakma, a megértésre törekvő politikai elemző pecsétjével.

Félreértés ne legyen, ez a bejegyzés nem valami reménytelen idealizmus lenyomata. Tudom, hogy nem létezik semleges ember, mindenki valahol választ, s mindenkit valaki - helyesen vagy helytelenül, ez mindegy is - besorol. Nekem is vannak kedvelt vagy kevésbé kedvelt politikusaim, tudok választani politikai értékek között, elemzőként azonban törekszem arra, hogy ne ezek a politikai választásaim határozzák meg a mondanivalómat: ezért aztán a feketéről akkor sem mondom, hogy fehér, ha amúgy az jobban tetszene. Mindemellett komolyam tisztelem azokat a politológus kollégáimat, akiket normatív szempontok vezérelnek: akik a maguk ideológusi vagy megmondóemberi szerepükben - nem elemzőnek maszkírozva - nyíltan küzdenek politikai célokért. Tisztában vagyok azzal is, hogy a politika veszélyes üzem: politikáról nyilvánosan gondolkozni és beszélni még akkor is része a politikai versenynek, ha a beszélőnek nem szándéka bárkinek ártani vagy használni. A vízválasztó számomra az elemző szakma autonómiája szempontjából – s így van ez az első bekezdésben említett más hivatásoknál is – mégis ez, mármint a szándék. Hogy miért is csináljuk? Azért elemzi valaki a politikát, mert tudását és ismereteit használva megérteni és megértetni kíván, valami olyanhoz akar eljutni a politika működésével és a politikai szereplők viselkedésével kapcsolatban, amit korábban nem tudott, vagy mások nem ismernek, vagy egyszerűen csak azért, mert bizonyos politikai célokat és politikai szereplőket akar segíteni. Ha ugyanis csak a második létezik, akkor ez a szakma nincs, s onnantól kezdve mindenkire, aki magát elemzőnek nevezi, egyszerűbb és igazabb politikai szereplőként tekinteni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr961733786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6.Lenin 2010.02.06. 22:11:40

@1kutya:

"csak annyira elege van az egészből, hogy inkább nem szólal meg... "

Valóban?
Akkor viszont a "felelős"-t húzd ki.

A poszthoz.

Nekem speciel a "független" akárkikből elegem van,ilyen nincs.

Sokkal jobban értékelnék elkötelezett xoldali emberkéket.
Viszont itt a probléma(a sok közül),hogy az elmúlt évtizedekben tulajdonképpen hazugság volt
minden körülöttünk.
Ilyen előzmények után nehéz is elkötelezett(gerinces)akárminek is lenni.
A baloldalnak semmi köze a baloldali eszmékhez,de ez jellemzője Mo-on bármelyik oldalnak is.

Talán ezért szeretne mindenki függetlenkén megmutatkozni,mert nem tudja eldönteni,mihez,kihez legyen elkötelezett,miért vállalna tulajdonképpen felelősséget .
A függetlenség ezért valójában gyávaság és hazugság,menekülés a felelősség vállalása elöl.
Szerintem.

[nev] (törölt) 2010.02.06. 22:23:18

@6.Lenin:
én egyik politikai párttól sem függök. egyik politikai pártnak sem voltam sohaem a tagja. még az ifjúsági szerveztének sem. és politikai pártoktól sohasem kapott megbízást. modhatnám ezt úgyis, hogy politikai értelemben függetlennek vagyok.

nem nagyon értem azt, aki azt mondja, hogy ilyen márpedig ilyen létezik. hogyne létezne.

nincs baj persze azokkal sem, akik meg függnek a pártoktól. azok az emberek is tehetnek értelmes kijelentéseket. tehát ők is lehetnek értelmiségiek. csak ők nem függetlenek. sag schon.

Diocles 2010.02.06. 22:35:27

egyetértek veled, kedves Török Gábor, a "középen álló elemzőkre" nincs igény, egyszerűen azért, mert nincsenek középen álló elemzők.

én téged sem tartalak annak (bár nyilván azért írtad ezt, mert te magad annak gondolod), hanem egy jó értelemben vett konzervatív-liberális politológusnak, aki alól kihalt az SZDSZ (nem azt állítom, hogy a "létező SZDSZ" nagy híve lettél volna, de szerintem alapvetően hozzájuk áltál közel, ami nem baj, valaha én is nagy szadis voltam.), az MDF-et büdös bevállalni (megértem), az MSZP-t egy jobblibnek méginkább (ahhoz otthonról hozott erős balosság szükséges, MSZMP-s rokonok sora kell, plusz elég nagy a konkurencia is), a Fidesztől meg egyelőre ódzkocc, mert talán van olyan, amit cikinek érzel.

Szerintem nyugodtan felvállalható, ha valaki szilárdan kiáll egy értékrend mellett (te is írtad korábban, hogy az USA-ban az elemzőkhöz kiírják, hogy demo, vagy repi, a gond az, hogy nálunk mindenki függetlenként akar tetszelegni, pedig van olyan, hogy - pl. most az egyik kollegádra célzok - valaki reggel még Lamperth Mónikának ír beszédet, este meg elemzi az MSZP-t...), akár úgy is, ha egy pártban, vagy kormányzatban látja megtestesülni ezt az értékrendet, és akár tevékenyen segíti a megvalósulását, ahelyett, hogy partvonalon kívülről köt bele mindenbe.

Ezt most ne vedd felkérésnek :D , de én nagyon örülnék, ha Borókai vagy Navracsics, Tölgyessy példáját követnéd majd, ami egy jobblib számára az egyetlen lehetséges és vállalható opció lesz az elkövetkező ciklusokban szerintem.

A "függetlenség" szerintem nem létezik, "függetlenként" is besorolnak, sőt, ha pechje van valakinek, akkor mindenki, minden szereplő az ellenséges oldalhoz sorolja be.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.06. 22:36:25

@török gábor:

Kedves Gábor!

Az a tény, h 21 oldalon keresztül tárgyalják azt az egyszerű kérdést, h ki a politológus, azonnal világossá teszi számomra, h miért elismerésre méltó politikai teljesítmény Önnek Orbán beszéde:o))))

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.06. 22:48:00

@Diocles:

Sztem egyszerű eldönteni, ki a független politológiai elemző:

kérdezzük meg az embereket, h az adott politikai elemző kire fog szavazni ápr. 11-én!

Ha az emberek véleménye nem, vagy alig szór, akkor az adott elemző nem áll középen, hanem elfogult, bármit is állítson magáról, de ha a vélemények erősen szórnak, akkor sikerült független elemzőként megjelenítenie magát.

6.Lenin 2010.02.06. 22:49:40

@[nev]:

Én nem a függőségről írtam,hanem az elkötelezettségről.Nem kell ahhoz párttagnak lenni,hogy 1 ideológiát a magaménak valljak.
Mondjuk a baloldaliságom nem azt jelenti,hogy vakon követek 1 magát baloldalinak valló pártot,de ezt sok másikra is értem.

Nem vagy/voltál párttag,de nyilván valamelyik ideológiához csak érzel,akár milyen kis mértékben is vonzalmat.
A múltad,neveltetésed,jellemed nyilván kijelöl mindenkinek 1 irányt,ezektől nem függetlenítheted magad.Ezt nem tudom elképzelni.

De miért is kellene függetlennek lenni a munkámtól,elveimtől?
Gyávaságból,félelemből?

Attól én még büszkén vállalhatom,hogy sok mindenben liberálisnak vallom magam,miközben 1 hazug párt összeomlott.

Politikai párttól elhatárolhatom,de a politikától miért kellene?
Szerintem ez két különböző dolog.

Sőt azt sem tartanám megvetendőnek,igen tagja voltam ennek és ennek a pártnak,de már továbbiakban nem tudom elfogadni,amit ők képviselnek,kilépek,de az eszmét miattuk még nem kell megtagadnom.

jjulie 2010.02.06. 22:51:51

@Diocles:

a függetlenség nem az hogy a miközben pártok folyamatosan újra pozicionálódnak, az fogalmak folyamatosan újabb tartalmakkal bővülnek illetve más jelentéstartalmat is kapnak, ezalatt az elemző öntörvényűen tarthat távolságot vagy közelíthet, nem pedig automatikusan követ egy pártoz ebben a mozgásban?

azt hittem ez a függetlenség

tengier 2010.02.06. 22:53:23

aki középen áll, mindkét oldalról kapja apofonokat:)

[nev] (törölt) 2010.02.06. 22:56:13

@6.Lenin:
én baromira tudok baloldali lenni akkor, amikor gyermekszegénységről van szó. szerintem benntlakásos iskolákat kell építeni, de ez ugye végtelen konzervatív dolog. vö. angolszász hagyományok. és persze liberális is, hiszen nyilván a mély szegénységben elők szabadságát megnöveli, sőt általában a növeli szabadságot. és ez az iskolarendszer leeht a nemzeti felemelkezdés záloga. na akkor én most itt milyen oldali voltam?

tengier 2010.02.06. 23:04:08

Én gyakorló politikus vagyok. persze nem országgyűlési szinten, csak (kis)városi önkormányzati testületben.most állítottuk össze a költségvetést. elárulom nektek, hogy a döntések 98%-ánál semmilyen politikai megfontolás nem játszik szerepet. értelmesen lehet vitázni mindenkivel,és a város fejlődik. ez a cirkusz csak az országházra jellemző, és az ebből élő slepp (újságírók elemzők stb..) a nagy profiterei.

6.Lenin 2010.02.06. 23:08:18

@[nev]:

Hát pontosan ezért nem lehetsz,nem mondhatod,én független vagyok.

Mert amikor a szegénységet látod,rádtör a baloldaliság.a megoldás konzervatív,de közben liberálisan gondolkodsz,hiszen nem faj és bőrszín szerint válogatod ki a bentlakókat.
Az sem katasztrófa,ha valamelyik irányban néhány centivel jobban húzol.
Középen a O-a van.Ott kár tolongani,nincs hely.

jjulie 2010.02.06. 23:10:50

@6.Lenin:

a független az nem hogy középen van

a független az aki szabadon dönt józan belátása szerint

dr. mesterséges színezék 2010.02.06. 23:14:24

@egyittlakó: "az érett kor 40 évnél kezdődik"

Jézus is milyen szalonképesen bölccsé csiszolódhatott volna, ha túl korán fel nem szögezik a keresztfára...

@G. Wolf: "Budai Bernadettet nem tartom szakértőnek"

Ugye nem befolyásolt negatívan az ebbéli véleményalkotásban az, hogy sajttájon osztotta meg velünk azt a politológushoz méltó gondolatot, miszerint az ártatlanság véDelme mindenkit megillet?

6.Lenin 2010.02.06. 23:14:38

@tengier:

1 közös cél/érdek mentén létrejött megegyezés miatt remélem nem kellet senkinek sem megtagadni a vallását/pártállását?

tengier 2010.02.06. 23:17:05

@6.Lenin: ez abszolút nem is téma, vannak problémák, és azokat általában csak egyféleképpen lehet megoldani. a legtöbb probléma ilyen.

6.Lenin 2010.02.06. 23:24:46

@jjulie:

Aki a józan belátása szerint szabadon döntött, függetlenül Tőled és tőlem,az csak a józan belátásától függött, az adott kérdésben.
A józan belátás pedig nagyon sok külső/belső körülménytől függött.

Függetlenül a hőmérséklettől és a páratartalomtól.

radala 2010.02.06. 23:26:25

Nincs most időm, mindent végigolvasni, de szerintem tölgyes látja jól a helyzetet.
El kéne kezdenem tévét nézni, akkor talán hogyan van ez külföldön. Szerintem tuti, hogy a magyar újságírás véleményformáló értelmiség le van maradva az ájrópaitól. Ennek két oka van, az egyik az anyagi függetlenség hiánya a másik a békés átmenet. Mostanra szerencsére megmurdelnek lassan a politikai újságírás nagyjai. Szerintem ki kel várni (nem akarok nevet írni, mert még valaki azt hiszi, hogy a halálukat kívánom), míg ezek eltávoznak az élök sorából. Szerintem a Heti Válaszban (ezt ismerem) sokan, az indexnél is sokan, a blogokban tán mindenki, független.
Egyszóval szerintem ez az a rész, amiben Mo rosszabb a foci színvonalánál is, de szerintem nagyon hamar jó lesz ez.
Bízni kell abban, hogy a balos véleményformáló elit teljesen elvesztette a hitelét, a jobberek, meg talán észbe kapnak, ha rájönnek, mi történt a balos társaikkal és talán annyira nem fognak kompromittálódni.
Én rendkívüli módon bízom abban, hogy ez a végtelen nagy és egyetemes válság sok jót hoz még a jövőben.

6.Lenin 2010.02.06. 23:35:35

@tengier:

Igen,így helyes.
Vagyis a probléma megoldásának nem volt feltétele,a probléma megoldóinak a függetlensége valamitől/valakitől.
Vagyis akkor is megoldható 1 probléma,hogy annak megoldásában fideszesek,jobbikosok,maszoposok is részt vettek.A megoldás a lényeg.

Nem csak a függetlenek(akik nincsenek is)rendelkeznek problémamegoldó képességgel,röviden ennyi a lényeg.

Spiro 2010.02.06. 23:37:23

Egyrészről a közéletben résztvevő összes választó politikus, a szó klasszikus értelmében.
Ez az egyszerű válasz a kérdésedre.

Miért választja valaki a politikát ma, hivatásának? Leginkább egzisztenciális okokból, mert a pártok által eluralt jelenlegi politikai rendszerben nem az ész, és a közérdeké a fő szerep, csak a hatalomra kerülés, hatalmon maradás, amit titkolni kell.
A politikai elemzők is ezt a rendszert szolgálják ki, akarva akaratlanul, hozzájárulva fennmaradásához, hiszen az elemzések azt a célt szolgálják, hogy tovább, jobban, eredméynesebben manipulálják a választókat.

A politikai elemző akkor független, ha a köz érdekében elemez és tesz javaslatokat, fizetség nélkül (na ezért nincs pártatlanság, mert mindenkit befolyásol a megrendelő személye, akarva akaratlanul, illetve meg kell élni valamiből).

Az informatika mai fejlettségi szintjén egyben mindenki lehet könnyen, és jól hallható politikai elemző is, hiszen az itt megfogalmazott vélemények is ezek. Ráadásul ingyenesek is.

Továbbá, ma naponta lehetne népszavazást tartani a mobil telefonokkal, számítógépekkel, de egyetlen elemző sem hozakodott még elő hasonlóval sem (talán, mert ez az ő egzisztenciájukat veszélyezteti).

Sztyepan Asztahov 2010.02.06. 23:44:59

Tiszteletem Török uram!

Én csak az Ághoz szólnák hozzá:

"Ágh Attila hová tartozik, milyen célokat szolgál, és milyen politikai pozíciókról álmodik, de miután mindketten egyetemi emberek voltak, többé-kevésbé ügyeltek arra, hogy bizonyos határokat ne lépjenek át."

Nézze csak meg:

jobbklikk.hu/index.php?Cikk=631

Hátha magának ezek az idézetek nem bizonyítják Ágh már-már fanatizmusba gondolkodását, akkor semmi. Ez a fickó már minden határ átlép, az MSZP ideális szócsöve.
Nem az a baj, ha valaki értékek mellett elkötelezett, hanem ha valaki egy pártnak a szócsöve

6.Lenin 2010.02.06. 23:49:02

@radala:

Én annak örülnék,ha továbbra is maradnának elkötelezett balos,jobbos,keresztény,konzervatív,liberális véleményformálók és még sokan mások,akik segítséget nyújtanának a véleményem formálásában.
Függetlenek talán inkább csak torzítanák.
Enyém a döntés joga és felelőssége.

Mindenkinek vállalnia kellene a maga részét.
Én ebben látom a lényeget,a felelősségvállalásban.
A függetlenségnek is lenne felelőssége,ha lenne olyan.

[nev] (törölt) 2010.02.06. 23:50:13

@radala:
oké, csak mondjuk ferge zsuzsa is balos véleményformáló. van egy csomó jószándékú szocialista, akik humanisták valójában. és az ő rögeszméjük egyöntetűen a balos állam. és velük szemben egy ultra brutál ostoba csoport áll. szóval nekem erős a gyanúm, hogy egy demokratikusan működő állam nem lehet másmilyen csak baloldali. a közintézményeknek is eredendően mind baloldaliaknak kell lenniük.

persze demokráciában a közhatalom osztott. és nyilván ezt ellensúlyozza az unió, ami meg nem nagyon tud baloldali lenni, mert az egy nemzetközösség, és a nemzetzetek egyenrangúak, nem lehet abból kiindulni, hogy a szegény magyarok, jaj segítsünk már nekik, mert olyan derék módon harcoltak az oszmán birodalommal, vagy az szovjetorországgal. abból kell kiindulni, hogy vannak ezek a nemzetek, és ezeknek az érdekeit kell együttesen szem előtt tartani. ez nyilván egy erősen jobboldali beállítódást kíván meg.

szóval szerintem a különféle ideológiákat nem a parlamenten belül kell polarizálni, hanem a parlementek között.

balos állam kell, és jobbos unió.

sunázósün 2010.02.06. 23:54:10

@tengier: Igazán üdvös amit írsz....és gondolom nem Esztergomból teszed.
Ennyit arról, hogy csak az országházra jellemző.

[nev] (törölt) 2010.02.06. 23:58:27

@Sztyepan:
oké csak ugye a jobbklikk meg a fidesz szócsöve. mondhatnám azt is: szervilizmus mesterfokon. navracsics tibortól pindroch csabáig.

szerintem egyáltalán nem baj, hogy vannak ilyen szekértáborok. szerintem a probléma az, amikor ezek a táborok konkrét elképzelések nélkül egymásnak rontanak. és próbálják egymást lejáratni. ágh attila mennyire szervilis. pont annyira, amennyire a jobbklikk.

[nev] (törölt) 2010.02.06. 23:59:09

tamás, nem csaba. utóbbi a színész.

6.Lenin 2010.02.06. 23:59:46

@[nev]:

"balos állam kell, és jobbos unió."
+liberális polgárok.

lanyi 2010.02.07. 00:04:32

@theofil:

Tisztelt uram!

Ön Németh Miklóst meg Bajnait emlegeti, mint pozitív példát.

Ezt mire tetszik alapozni?
Mondana velük kapcsolatban valami pozitívumot?

@ORBÁN őskövület LÉPJEN HÁTRA , MLSZ elnöknek jó!:

Azt miből tetszik gondolni hogy a Bokros mentette meg az országot?
Hogyan mentette meg?
Tanulmányozott ön valaha magyar vonatkozású gazdasági adatokat?

@is:

Uram!

Ön beteg.
Lehet nincs betegségtudata, de egy megfelelelő orvos (elme) sokat tudna az állapotán javítani.

Kedves Gábor!

Élvezettel olvasom az írásait.

Véleményem szerint, nem a politológusokon kellene elverni a port az elmúlt 20 év miatt.
Az egész magyar értelmiség bűne hogy itt tartunk.Persze ebben élenjárt a balliberális média által támogatott értelmiséginek tűnő "bérnyalonc" réteg.(A kifejezést most találtam ki és nagyon tetszik)Például a hetihetes tagjaira gondolok.

Sok időt vesztegettünk.Azon kellene elgondolkodnunk, hogy 20 év alatt mit értünk el, összehasonlítva a második világháború utáni németországgal.
Persze ott volt egy Adenauer.

Elnézést ha kicsit eltértem a témától, de a politikában minden összefügg.

sunázósün 2010.02.07. 00:15:42

Ágh Attilán nagyon jókat szoktam mulatni. Akkora vöröshályog van a szemén, amin még a legmodernebb lézerkard is kicsorbul.
Ugyanez pepitában Fritz Tamás és Csizmadia Ervin.
Viszont aki mindent visz, az a malacképű Stumpf, behalok ahogy eladja magát full független elemzőnek.

[nev] (törölt) 2010.02.07. 00:31:44

@lanyi:
miért ne gondolhatná valaki, hogy orbán viktor a késő kádárkori értelmiségnél alávalóbb. nagyobb gazember, mint az, aki a 70-es, 80-as években párttag volt. nem állítom, hogy ez így van, de miért ne gondolhatná ezt valaki.

trabant 2010.02.07. 01:37:10

@fran7:
"S ami igazán durva, hogy ezt az a 160 parlamenti képviselő, akinek joga lenne mindezt számon kérni. Szó nélkül benyelte"

A beszédet felvételrôl meghallgatva az volt az elsô gondolatom, hogy ott, azonnal mindenkinek le kellett volna mondani. Miért? Szégyenükben.

Azóta tudjuk, hogy a szégyen nem politikai kategória. Sajnos.

akf22 2010.02.07. 01:54:25

Azt gondolom, hogy ez a szelsosegese vallas egy folyamat. A politikusok elkezdtek egyre egyszerubben reagalni a masik fel tetteire, es azt tapasztaltak, hogy egyre nagyobb viszhangot kaptak igy, egyre tobben eljeneztek. Kozben a velemenyem szerint az tortent, hogy az ertelmisegiek belefaradtak a politizalasba, mig a szerenyebb kepessegu emberek egyre jobban elkezdtek politizalni, egyre nagyobb hangjuk lett, es csak az o hangjukat lehetett hallani.

Ez talan annak is koszonheto, hogy a rendszer valtas ota, az igazi ertelmisegi reteg, raadasul ebbol az a normalis realisan lato reteg, aki nem akart atgazolni masokon, mert volt benne emberi erzes, tisztesseg, az egyre nehezebben elt meg. Mert valjuk be a rendszer valtas utan eleg erosen tulekedes es helyezkedes volt, hogy minel jobban fizeto allasokat toltsenek be, minel nagyobb hatalmat szerezzenek. Az a reteg, aki nem volt hajlando belemenni ebbe, akiket en nevezek normalis es igazi ertelmiseginek (attol nem lesz valaki ertelmisegi, hogy egy egyetemen tanit vagy barmi hasonlo allasa van, mert aki ilyen kozegben mozog az tudja, hogy egyetemen is vannak meglehetosen sotet emberek). Tehat ez a reteg hatterbeszorult, mert nem volt hajlando tulekedni, logdosodni, igy viszont lejebb csuszott ebben a kozegben, hatterbe szorult. Tobb gondja lett, mert vezeto poziciokba tulekedok kerultek, igy tobb munkahelyi vitaval, nehezseggel, nehezebben is tudott anyagilag megelni (egyre kisebb anyagi elismeres jar sajnos nekik), ezert kevesbe volt ereje foglalkozni a politikaval. Ez viszont azt okozza, hogy nincs meg az a reteg a tarsadalmunkban, aki erre az egyre szelsosegesedo velemenyekre reagalna, aki jozan esz erejevel szembeszalna a hulyesegekkel.

Azt gondolom, hogy eltunt az a normalis reteg, a szelsosegesedo velemenyekre nem jott reakcio, nem jott olyan normalis valasz, amit minden ember megert, es elfogad. Igy egyre erosodott ez a jelenseg, es most mar eljutottunk odaig, hogy ha valaki normalisan akar szolni, azt leorditjak, es beallitjak valakinek a berencenek, egy normalis ember ebbol nem is ker, igy egyelore esely sincsen arra, hogy normalis hang elojojjon.

Jelenleg eljutottunk oda, hogy barmilyen javaslatra a masik oldal ugy valaszol, hogy az az otlet eszement baromsag, es a satantol valo. Pedig szerintem ok is tudjak, hogy ez nem igaz. Vegyuk pl az ingatlanadot, en azt gondolom, hogy ez nem egy abszolut hulyeseg, az mas kerdes, hogy a bevezetni kivant javaslat mennyire jo es mennyire igazsagos, mennyire kivitelezheto. De erre nem az volt a valasz, hogy ezzel a modszerrel nem ertunk egyet, nem szakmai szempontok jonnek elo, hanem egyszeruen, az hogy ez az ordog muve. Vagy a tandij, pedig szeritnem tandij igen is kell, csak egy igazsagos formaban, egy olyan osztonzo modszerrel, hogy a tanulast preferalja, aki jol tanul az sokkal tobb osztondijat kap mint tandijat kell fizetnie, aki meg dolgozni akar mellette es valahogy diplomat akkor az is el tudja vegezni az egyetemet, illetve alapitvanyi tamogatasok is fontosak, olyanoknak akik probalnak kitorni egy hatranyos kozegbol. Sajnos nem latom, hogy lenne olyan reteg akire hallgatna a tarsadalom, akinek a velemenyet elfogadna, csak egyszeruen a politikusokat halljak, es igy feketen feheren latja a legtobb ember az osszes temat.

Mondjuk ki eljutottunk odaig, hogy a politikusok a valasztokat egyszeruen hulyenek nezik, es manipulaljak, es sajnos sokan ennek meg orulnek is es tapsolnak is. Igy a partokat nem is kenyszeriti arra, hogy normalisabb hangot ussenek meg. Szerintem a politologusok is olyan helyzetbe kerultek, hogy vagy hasonulnak valahova, vagy kikozositik, es aki normalis akar maradni, azt is megpecsetelik, hogy valamelyik ero berence, es ez kerul be a koztudatba. Aztan lehet hogy az az oldal meg is vedi, es igy ha "gyenge", akkor maris eltolodott... De ugyan igy van mindenkivel... Aki nicnsen velunk az az ellensegunk lett mindenben sajnos... Ez a mentalitas sajnos szerintem lement a mindennapjainkba is... ami nagyon szomoru...

Ajanlom mindenkinek, aki lelkesedik barmelyik politikai eroert, az gondolkodjon el. Biztos, hogy letezik olyan, hogy egy part mindenben a tuti mondja, bizots, nincsen olyan, hogy egy adott temaba az egyik, egy masik temaban a masiknak van olyan programja/velemenye, ami neki jobbnak tunik. Illetve, ha ennek ellenere is ugy gondolja, hogy egy part tudja a tutit a tobbi meg ellenseg, es csak rosszat akar az orszagnak, biztos, hogy azt akarja, hogy mindenki arra szavazzon akire o szeretne? Mert akkor egy part fog csak bejutni a parlamentbe, ujbol egypartrendszert akarunk? Legyunk toleransak, es oruljunk inkabb, hogy van olyan ero, aki csak a hibakra var, es ha veletlen rosszat tesz az altalunk magasztalt ero, akkor o rogton felemeli a hangjat. Sajnos a valasztasi rendszerunk olyan, hogy csak arra szavazhatunk akit akarunk, hogy kormanyozzon. Hogyan szavazzon az, aki valtast akar, de azert ketsegei vannak, es nem akar tul nagy hatalmat adni az adott eronek? Miert ellenseg az, aki mashogy gondolkodik, aki igazabol lehet hogy nem mas ertekrendszerint el, csak mas szempontokat tart elsodlegesnek, esetleg olyanokat, amiket mi nem is latunk, nem is erzekelunk?

Elnezest a hosszu kommentert...

trabant 2010.02.07. 02:01:00

@6.Lenin:
"A függetlenség ezért valójában gyávaság és hazugság,menekülés a felelősség vállalása elöl.
Szerintem."

Még jó, hogy hozzátetted.

Szerintem a függetlenség a gondolat és a vélemény béklyómentes, szabad áramlása. Minden területen.

trabant 2010.02.07. 02:08:36

@Diocles:
"A "függetlenség" szerintem nem létezik"

... ha valaki magából indul ki. Mások mások. Elképzelni is nehéz?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.07. 02:24:49

@nyünyüge: Hihi, én is pont EZT éreztem ki a poszt eme a mondat-részéből:
"... azt hiszem, hogy lehetne másképp."

Kapásból az ugrott be erről, hogy: "Lehet Más a Politika-i elemző" - de csak azért, mert eddig is az volt a véleményem az LMP-ről, hogy a másod- (harmad-) hegedűs szerepüket megelégelők gondolták úgy, hogy végre valahára "Lehet Más a Politika-i etit(t-unk) - vagyis most már igazán jöhetnek ők...
Nomeg ebből is látszik, hogy remek ez a hívószó ("Lehet más..."), akárcsak S.M. pártjának a "CIVIL Mozgalom" fedőneve (még az ODA csatlakozók nagyobbik része sem tudja, hogy PÁRT :().

((Cc: ajánlószelvényeket várok IDE mindenkitől!
- megindokokolása itt: ide-ide.blog.hu/2010/2 ))

KaszaP · http://kaszapf.blog.hu 2010.02.07. 07:58:43

Tisztelt Török Úr!
Úgy érzem sok hasonlóság van a gondolataink között, noha jómagam jogot tanítok, nem politológiát.
Két éve beválasztottak póttagként a szegedi választási bizottságba, majd nemrégiben javasoltak OEVK választási bizottsági tagnak is. Ezeket a javaslatokat végül nem vitték a megyei közgyűlés elé (www.delmagyar.hu/szeged_hirek/az_mszp_szerint_a_megyei_tobbseg_tisztogat/2140021/), így nem tudhatom, hogy vitatták-e a függetlenségemet.
Egy dolog tény, valóban számtalanszor foglaltam állást blogbejegyzésben, olvasói nyílt levélben politikai kérdésekben. Ezekből szerintem leginkább értékorientáció szűrhető le. Mégis el kell gondolkodnom, hogy politikailag független vagyok-e.
Egyelőre én magam sem tudom, hogy kire fogok szavazni, csak azt, hogy a két "nagyra" nem. Ugyanis, badar módon, úgy gondolom, hogy ez a parlamenti rendszer egy plurális demokráciára, nagyjából 5-6 pártra van szabva. Ilyen alapon biztos, hogy sem fideszes sem szocialista nem vagyok.
Kérdés az, hogy tekinthető-e a függetlennek az a személy, aki elutasít egy olyan ideológiát, amit egyes politikai pártok igyekeznek maguknak kisajátítani?
Veszélyezteti-e mindez az illető szakmai pártatlanságát? Érdekelne a véleménye a Csongrád Megyei Közgyűlés döntése kapcsán. Ha válaszra érdemesnek tart, megírhatja nyilvánosan, de akár privátban is. Az e-mail címem könnyen lenyomozható.
Üdvözlettel,
Dr. Kasza Péter Ferenc

theofil 2010.02.07. 09:13:51

@lanyi:

Értem a kérdést.
Németh Miklóst 1988. őszén nevezte ki Grósz Károly miniszterelnökké (aki állítólag ingadozott Németh és Thürmer Gyula között...).
Németh első fél éve semmitmondó volt, de 1989. tavaszán azt nyilatkozta a rádióban, hogy ő minden hajnalban arra ébred, hogy mi van Bős-Nagymarossal....
Ez katartikus hatással volt rám....a bolsevik vezetők mindezidáig fütyülni látszottak minden alulról jövő véleményre, mert idézem:"...a tömeg vezető ereje a Párt." (Kádár János)
1989. májusában felállt az igazi Németh-kormány amely Horn Gyula külügyminiszterrel megváltoztatta Kelet-Euróa arculatát....sorra dőltek romba a szocialista rendszerek magyarországi hatásra.
Nagyon jó volt akkor magyarnak lenni.
Aki nem követte figyelemmel a mi példánk hatására kirobbant romániai forradalmat - pl. azért mert akkor még gyermek volt - az óriási, katartikus élményből maradt ki.
Németh Miklós mindvégig egy várbeli társasház alagsori lakásában lakott, a miniszterelnöki rezidenciába - ő alakíttatta ki - nem költözött be, mondván, hogy majd a szabad választások után az új miniszterelnök lakhelye lesz.
Németh Miklós soha, de soha nem nyúlt bele az őrzésére bízott húsosfazékba. (Ebben a vonatkozásban Kádár Jánosra hasonlított akinek magánemeri tisztességéhez kétség nem fér.)

jjulie 2010.02.07. 09:18:39

neveltetésünk sokkal de sokkal a születésünk előtt kezdődik

független gondolkodás, szakmai pártatlanság:

volt egy zsidó hitközségi vezető pesten akitől kértek egy állásfoglalást

legépeltette a választ a titkárnőjével, de mondta neki hogy három példányba készítse el és egyet küljönel a dohány utcába, egyet meg a rumbachba azzal, hogyha ott is érdeklődne a kérdező, tudjanak róla hogy ő mit válaszot

feljebb az első kommentek egyikében javasoltam egy fiatal politológusnak, hogy nősüljön az orvosiról vagy a jogról és aztán lehet független elemző
azt válaszolta hogy nem is érti, a pénzre gondolok e

ennyire ismeretlen az a réges régi zsidó gyakorlat miszerint egy éleseszű csóró könyvmoly fiunak reális lehetőség volt egy gazdag kereskedő lánya, és ezt a közösség normálisnak tartotta, és az immár férj tovább bújhatta a könyveket szerencsés esetben élete végéig?

és még egy kis olvasnivaló

libertarius.info/?q=naturalelites

theofil 2010.02.07. 09:31:48

@lanyi:

Bajnai.
Mint ismeretes Bajnai akkor vállalta el a miniszterelnöki posztot amikor azt már utána hajigálták mindenkinek aki megfordult a Kossuth téren.
Akinek nem kínálták föl és nem utasította már vissza a kormányfői posztot azt kigolyózták az úri társaságból...
Ekkoriban történt, hogy mindezidáig kedvenc közgazdászom amortizálta magát nálam - Surányi György elment pitizni Orbánhoz, hogy vajon nem fogja-e őtet Orbán bántani ha elvállalja a posztot....Orbán biztosította róla, hogy bántani fogja...nem kicsit, nagyon....Surányi erre, a nagy Surányi gyáván megpucolt....
Bokros - akinek szintén felkínálták a posztot - arra hivatkozott, hogy nem vállalhatja mert Karsai (szocialista képviselő) csúnya.
Egyedül Bajnai merte elvállalni.
Sokkal jobban csinálta mint azt várni lehetett tőle, szorgalmasan és eredményesen takarította Augiász istállóját Gyurcsány után.
Jó kormányfő.
Csak az Isten tudja, hogy mikor lesz nekünk újra ilyen.

[nev] (törölt) 2010.02.07. 09:46:52

@akf22:
több országban is van "against all" (franciaország, spanyolország, ukrajna) szavazat.

en.wikipedia.org/wiki/None_of_the_above

---

magyarországon a pártrendszer elutasítottságát tudtommal egyik cég sem méri, szerintem itt van a kutya elásva. a politikusok azt olvassák, hogy van egy csomó "bizonytalan".

ennek a tömegnek egy részét egyáltalán nem érdekli se a politika, se a közélet. van egy réteg, akit nagyon is érdekel, csak épp elutasítanak minden pártot.

és van egy bizonytalan réteg. de még ez is két részből áll alapvetően. az egyiknek határozott pártpreferenciája van, de nem döntötte el, hogy elmegy-e szavazni, vagy nem megy el. és van aki ténylegesen bizonytalan. aki a kampányfinisben dönt.

a közvéleménykutatók a pártot nem választókat en bloc "bizonytalan" szavazóknak titulálják. persze az is lehet, hogy felmérik ezeket, csak nem hozzák nyilvánosságra. a múltkor török gábortól megkérdeztem melyik az igaz, mérik, vagy sem, de nem válaszolt rá.

Lucilius 2010.02.07. 12:09:44

@[nev]:
Erről jut eszembe, pár napja kitöltöttem egy netes tesztet. 48 kérdésre kellett válaszolni és az alapján belőtték melyik párthoz állok legközelebb. Az eredmény: a válaszaim alapján az MSZP a pártom, alig tőle lemaradva pedig a Jobbik :-))))
Az MDF, akikre 2006-ban és 2009-ben szavaztam, utolsó előtti volt mesze lemaradva. Az LMP programjával - akikre Áprilisban 99.99% h szavazni fogok pedig - pedig nulla átfedésem volt és a legtávolabb áll tőlem.
Úgyhogy ha én rejtőzködő szavazó lennék, akkor közvélemény kutató legyen a talpán aki a válaszaimból kitudja következtetni h hova szavazok. Valszeg potenciális MSZP vagy Jobbik szavazónak lőne be. Aztán Április 11.én este kilenckor meg vakargathatja a fejét h hol rontotta el a számolásokat, súlyozásokat és egyéb statisztikai hókuszpókuszokat :o)

zarao 2010.02.07. 12:40:08

@mirrmurrkandúr: "TGM egy szépen kiszabott faladatot teljesít kellenek a renitensek, hogy meglegyen a látszat (lásd még: Molnár Oszi).
Nem kell ezt ennyire komolyan venni, van még néhány ember, aki hozzá hasonlóan a mártírt játsza (a teljesség idénye nélkül: Hack, Kiss János, Tölgyessy, Fodor ..."

Fodor Gábor elég érdekes példa. Ezek szerint ő még most is a Fidesz embere és csak a renitenst szerepét játsza? (Persze tudom, hogy az szdsz-es szerepére gondoltál, nyilván a 93-as eseményekre már nem is emlékszel. Gyerek voltál még. Ebből is látszik, hogy igaza lehet egyittlakónak. Nem bűn az, ha valaki fiatal, de nem árt egy bizonyos életkort megélni ahhoz, hogy kellő rálátással bírjon az ember az életre.)

jardel 2010.02.07. 12:47:56

@theofil: ez persze biztos pont így van, de Bajnai tágabb környezetében meg már - legalább - 2008, de inkább 2007 óta beszéltek arról, hogy ő lesz a kormányfő. Ostoba kis színjáték volt, ami előtte ment, szerintem. A politika olyan, mint egy színpad és mi a színészek teljesítménye alapján nyilvánítunk tetszést - de voltaképpen ha nem szerpelnek, akkor ők teljesen mások és más motivációk vezérlik őket, mint amit látunk. A politikai elemzésnek ez a része nekem ezért olyan, mint a színikritika.

6.Lenin 2010.02.07. 12:55:12

@trabant:

"Szerintem a függetlenség a gondolat és a vélemény béklyómentes, szabad áramlása. Minden területen. "

Ez nagyon szépen hangzik,de semmi értelme.

Minden,ami az eddigi életed folyamán veled történt,befolyással van az érték ítéleted kialakításában.
Anélkül,hogy tudatosan gondolnál rá,amikor véleményt formálsz.
Nem tudod magad tőlük függetleníteni.Senki.

Viszont én nem látok abban semmi kivetni valót,hogy rendelkezem bizonyos gondolatokkal,értékekkel,amik mellett elkötelezem magam.
NEM AKAROK FÜGGETLEN LENNI
(1 üresfejű seggfej)
Ellenben vállalom a felelősséget,még akkor is,ha tévednék.
Tévedni emberi dolog.
Ezért írtam,a függetlenség(ami nincs)
hangoztatása tulajdonképpen gyávaság,menekülés a felelősség vállalása elöl.
Aki nem vállalja a saját gondolatait,véleményét,az gyáva.
Szerintem.

lüke 2010.02.07. 12:56:47

Azért politikus itt mindenki, mert annak képzeli magát .Közben tudatlan, képzetlen, nem szabad- amikor elkötelezi magát, s csak akkor lehetne független ,ha sok tudás birtokában lenne- gondolkodó:).
Igen ,kényelmesebb ezt az utat választani, hisz mások is egyengetik.
S így volt 1946- 90 közt.
Ma az ország bipolárisan osztott és ilyen értelemben nem bináris, hisz ott minden 1és 0,bár sok nulla van!
S ha semleges ember nincs is Ön szerint- szerintem van:)- én már akkor is az voltam, mikor a libero még pelenka volt, szoktam hangoztatni -, de az értelmiség elvesztette józan eszét - legalább is Magyarországon-
s elfelejti, hogy a mindenkori kritika, bármely rendszerrel szemben a klasszikus feladata.
S ha ezt nem így csinálja, akkor ez a gyülölködö , értelmetlen, érvek nélküli, zsidózó, komcsizó ordibálás alakul ki.

theofil 2010.02.07. 13:02:25

@jardel:

Nem hátrány ha egy politikusnak vannak színészi képességei.
Az ilyesmi sokat képes hozni a konyhára.
Hogy ne menjek messzire itt van pl. Orbán Viktor.
Ezért nézem én szívesebben az politikus cselekedetetit, viselkedését a húsosfazék mellett és ezért vagyok gyanakvó amikor kinyitja az ő ajakát és beszélni kezd.

theofil 2010.02.07. 13:04:42

@jardel:

Nem értem a színjátékra utaló részt.

G. Wolf 2010.02.07. 13:15:48

@jjulie:

Nem ismeretlen hogy a nő tartsa el a férfit (lástd Marx - sors iróniája hogy egy arisztokrata hölgy tartotta el a kommunizmus egyik atyját) csak éppen számomra nem elfogadható, és ezért alapvetően értelmezhetetlen is. Véleményem szerint a közös családfenntartás az optimális; perasze lehetnek eltérések, de az elfogadhatatlan hogy egyik fél totálisan eltartsa a másikat, nemektől függetlenül. Bár ezene lehet vitázni, ízlések és pofonok kérdése - ez csak az én véleményem.

Egy ilyen alternatívánál még mindig jobb ha egyetemen (vagy bárhol) elmegy oktatni - már ha van igény az általa nyújtott tudásra.

De szerintem a legracionálisabb megoldás hogy bizonyos mértékig ki kell szolgálni a piac igényeit, és akkor az embernek lesz jövedelme és marad ideje "elefántcsonttorony tudóst" játszani.

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 13:19:39

@zarao: Nem egészen értem a feltételezésed logikai hátterét.
Nem értem miből következtetted ki, hogy én nem vagyok tisztában azzal, hogy Fodor fideszes volt, csak mert fiatal voltam akkor.
Ez nagyjából akkora baromság, mintha azt mondtad volna, majdnem senki nem tud a II. Világháborúról értekezni, hiszen nagy valószínűséggel nem élt akkor, vagy ha élt is, még nagyon kicsi volt...
Ne... hagyjuk ezt. Tényleg.

Fodornál -természetesen- a gyöngyösi és egyéb dolgokra céloztam, meg arra, hogy persze eljátszotta mindez előtt, hogy ő kilépett ebből az egészből (egyébként is nagy bátorság kellet ahhoz, hogy elhagyja a süllyedő hajót...), belátta önön kudarcát, és ő aztán a tisztesség szobra... Na ne 2.

Tényleg a tapasztalatot csak évekkel lehet birtokba venni, de valaki 18 évesen is lehet értelmes, és lehet érzéke a dolgokhoz, és lehet hetven évesen is olyan, hogy világít a Negró a szájában (hogy fekete bőrű embertársaink egyes testtájairól már ne is beszéljünk.)

Nagyon egyszerű a story:

Az MSZP, az SZDSZ, és csatolmányaik a húszból tizenkét évet töltöttek hatalomban országosan (és akkor az MDF-kormány(okat) nem említettem, amikor meg ugyebár a kiegyezések révén szintén volt a szadinak pozíció, csak mert szépen mosolyogtak...).
A fővárosban mind a húszat ott töltötték.
Mindezzel szemben a Fidesz összesen négy évet töltött hatalomban, és nagyjából minden elképzelhető statisztika szerint az volt a legértékelhetőbb időszak eddig.

Ergo: Ha majd a Fidesz is töltött (legalább!) tizenkét évet kormányon, és húsz évig igazgatta a fővárost egyhuzamban, és nem nyújtott jobb teljesítményt, mint ezek a félkegyelmű nyomorultak, akkor lehet vitatkozni...
Addig viszont a legokosabb a részetekről mélyen hallgatni, és egy kicsit magatokba szállni...

Nem ártana már. Tényleg.

Malachi 2010.02.07. 13:27:04

Független vagyonos osztályra volna szükség, akik hajlandóak volnának támogatni egy független elemzői szervezetet, központot, akármit.

Lehet - és persze a tisztesség ezt diktálná - úgy függetlennek lenni, hogy a remek gondolataink elszállnak a semmibe, mert senkinek nincs ÉRDEKÉBEN, hogy bárhol komoly nyilvánosságot adjon nekik, illetve felhasználja azokat. Csak jelenleg éppen ezért értelmetlen, másrészt nehéz.

Kellene valami igazi ellensúly a mérleg másik serpenyőjébe, mert jelenleg úgy látszik csak az egyikben ülnek, azok akik bármilyen szinten is politikával foglalkoznak.

Igenis szükség volna felelős, véleményformáló értelmiségre, de támogatók nélkül egyhamar nem lesz ilyen réteg itthon. Azaz, ha lesz is, a semmibe száll a szavuk.

zarao 2010.02.07. 13:33:18

@mirrmurrkandúr: részünkről??? Miről beszélsz? A bejegyzést nekem címezted, de legfeljebb az első két bekezdés vonatkozhat az én hozzászólásomra. Látod, pontosan ezért szoktam ritkán hozzászólni politikai kérdésekhez. Most is csak annyit tettem, hogy egy rossz példádra világítottam rá. Fogalmad sem lehet róla, hogy milyen politikai beállítottságú vagyok. De miután némileg ellentmondtam neked, azonnal emeszpéseszdéeszes gazember lettem. Semmi értelme ilyen légkörben eszmét cserélni. További szép napot Neked!

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 13:43:08

@zarao: Nincsenek függetlenek...

Ezt ne mondd!
Egyébként nem vagy gazember, én ezt nem állítottam, csak a példád alapján következtettem a politikai vonzalmaidra.

Ha tévedtem volna, ne haragudj!

Szép napot Neked is!

6.Lenin 2010.02.07. 13:47:55

Van 1 olyan érzésem,a vita abból ered,hogy sokan tévesen értelmezik,használják a" független vagyok" fogalmát.

Elfogadok,egyet értek bizonyos baloldali értékekkel,de független vagyok az MSZP-től.

Sok liberális értékkel tudok azonosulni,de hányok az SZDSZ-től.

Mint vállalkozó,kapitalista,obboldali gondolatokat is befogadok,de nem értek egyet a Fidesz politikájával.

A magyar kis pártocskáktól hétfőn és kedden hasmenésem van.

Tetszik Merkel és Obama politikája,de őket meg saját hazájukban utálják.

Nem vagyok vallásos,de néhány erkölcsi kérdésben egyet tudok érteni szinte az összes egyház tanításai közül.Egyedül Xenu-val vannak még egyeztetni való kérdéseim.

Amennyiben valakivel/valamivel nem értek egyet,azt kimondhatom,független vagyok tőlük sok kérdésben,oszt rendben.

Mindentől és mindenkitől nem lehetek független,esetleg elpatkolt állapotban,erről viszont gyakorlati tapasztalat hiányában(szerencsére?)nem tudok véleményt mondani.Független véleményt nem tudok kialakítani.
Utána meg mi a tosznak?

[nev] (törölt) 2010.02.07. 13:51:18

@Lucilius:
a klaszter analízisekben nem nagyon hiszek. európa nem klasztertársadalom. szerintem itt nem lehet néhány jellemző alapján belőni, hogy ki milyen szavazó. nincs különösebb igazodási kényszer az emberekben ellentében ázsiával. szerintem ezek az értékkutatások politikai szemponbtól használhatatlanok.

úgy látom, hogy egy adott pártra szavazó ismerőseimben között annyi a közös, hogy azt a pártot választották, de ezen túl semmiféle értékközösséget nem fedeztem még fel bennök. ezek a kutatások meg abból indulnak ki, hogy egy adott párt szavazói homogén értéktömböt alkotnak.

szerintem az elkövetkező években a politika inkább az érdekek mentén tagolódik majd. azt jósolom, hogy az mszp lesz a munkáspárt, a szakmunkások, és a szakmunkásokból lett nyugdíjasok pártja. a jobbik - ha bejut - a parasztpárt. a vidéken élők pártja. illetve azon városlakóké, akik vidéken nőttek fel, vagy azoké akik a városok kertségeiben élnek. az mszp meg a rámozdul a lakótelepekre.

és a kérdés az, hogy a fidesz kormányon képes lesz-e ezek között lavírozni, képes lesz-e megszólítani a fiatal diplomás értelmiséget. szerintem ennek jelenleg orbán a legnagyobb akadálya. orbán legalább annyira népszerűtlen ebben a körben, mint gyurcsány. általában a megosztó politikusokat nem kedveli ez a közeg. és ebből tevődik az mdf-szdsz szavazói, és az lmp szavazói is. és van egy igen széles tábor, amelyik azt mondja: a fentiek közül egyik sem.

theofil 2010.02.07. 13:59:37

@6.Lenin:

Mit akarsz, egészen jól megrajzoltad a független ember portréját....aki mindenünnen kiszemezgeti a számára fontos elképzeléseket és rokonszenves ideákat, de megőrzi a kritikus látásmódját, nem azonosul senkivel és semmivel 'mindenben' és esze ágában sincs rajongóvá válni.

Jó ez így.

Puszi Krupszkajának!

6.Lenin 2010.02.07. 14:03:02

@[nev]:

A meghatározó,kormányzó pártnak/koalíciónak lehetőleg a társadalom többségét kell képviselnie.

az elmúlt 8 évben pontosan az volt 1 agyrém,hogy 1 kis(2-3%-os)pártocska akarta meghatározni az ország/politika irányát a többség akaratával szemben.

Nem jött össze,nem is fog,mert az diktatúra lenne.A többség akaratát pedig a kisebbségnek el kell fogadnia,mindaddig,amíg nem ők lesznek többségben.Akkor fordul a kocka.Ennél jobb, egyelőre nem találtatott.

török gábor 2010.02.07. 14:04:36

Szolgálati közlemény: elméletileg most kezdődik Bokros Lajos beszéde, s a párt honlapja szerint itt lehetne is nézni: eloadas.mdf.hu/
nekem egyelőre nem indul, de hátha...

6.Lenin 2010.02.07. 14:09:17

@theofil:

Minden OK!
Eddig:
"nem azonosul senkivel és semmivel 'mindenben'"
Én csak azt mondtam,ilyen nincs,hogy senkivel és semmivel.
Amennyiben lenne, az 1 üresfejű,érték nélküli/gondolatok nélküli seggfej .

Bizonyos eszméktől,emberektől függetleníted magad,ez helyes,de mindentől és mindenkitől,az 1 nagy lópisztoly.

jjulie 2010.02.07. 14:10:38

@G. Wolf:

nem akartam olyanra rávenni ami kényelmetlen önnek, csak arra akartam célozni, hogy a függetlenséget nagyon nincs ingyen

egyébként boldogtalan volt a mecénás hölgy ebben a szerepben?

biztos tudja, hogy a yossariennel akart repülni mindenki, mert aki vele repül egy kötelékben nagy eséllyel túlélte a bevetést

ez pedig nem azért volt mert bátor és jó katona volt, hanem azért mert iszonyúan gyáva volt

abban hogy valakinek pénzelni kellett marx "rabbit" semmi meglepő nincs, nyilván egy tehetős ember tehette meg

jjulie 2010.02.07. 14:15:41

@6.Lenin:

egy sereg kocsma van ahol népszerű lennél ezzel a gondolatsorral

nyilván nagyobb biztonságban éreznéd magad, ha a dolgok és az emberek fel lennének cimkézve, katológusba rendezve, és az igy is maradna az idők végezetéig mozdulatlanul

így meg képtelen vagy eligazodni

[nev] (törölt) 2010.02.07. 14:28:57

@6.Lenin:
nekem erős a gyanúm, hogy recesszióban egyetlen párt nem képes képviselni a többséget. magyarán szerintem ez a néppárti (csúnya szóval népfrontos) politika nem működik.

konjunktúra idején lehet igérni mindenkinek, és azokat részben lehet teljesíteni. recesszió idején meg azt lehet mondani, hogy egy réteg nem válik az átalakulás vesztesévé.

6.Lenin 2010.02.07. 14:31:19

@jjulie:

Van 1 olyan érzésem,semmit nem értesz abból,amit írtam,de ez nem baj.
Nekem nem,a többi meg a Te dolgod.

Nekem semmi bajom az emberekkel,veled sem.Ki,mitől és kitől határolódik el,függetleníti magát,az mindenkinek a magán ügye,ezzel ellentétes véleményt soha és sehol nem írtam.

Amennyiben van/lesz kedved olvasd el többször,amiket írtam.Talán 1x leesik a lényeg,ha nem,az sem baj.

[nev] (törölt) 2010.02.07. 14:34:59

@jjulie:
lenin uram azt mondja, hogy a pártoktól még úgy ahogy lehet függetlenedni a politikában, de a a kultúrától nem lehet.

[nev] (törölt) 2010.02.07. 14:36:09

@török gábor:
a live coverage nálam sem működött.

6.Lenin 2010.02.07. 14:43:26

@[nev]:

Természetesen mindenki nem lehet nyertes,de az sem,hogy csak a kisebbség lehet nyertes.
Hosszútávon egyik sem működik.

Az is elképzelhető/elfogadható,nekem vagy neked a jelenlegi irányítók nem tetszenek,de egyetlen(?)demokratikus eszközt tudok elképzelni a helyzet megváltoztatására,
meggyőzöm a többieket az én elképzelésem helyességéről.Amennyiben ez sikerül,megnyerem a demokratikus választást és megvalósíthatom az elképzeléseimet.
Teljes meggyőződéssel hiszem,csak az az egyedüli helyes,amit én gondolok a világról,de az anyósomon kívül senkit nem tudok meggyőzni,őt is csak fizikai kezelés után,cseszhetem az elveimet.

gossage 2010.02.07. 14:46:52

Sokaig gondolkodtam,hogy ujbol vegyem-e faradsagot es a batorsagot hogy velemenyemet leirjam. nem ertek hozza ,de mint minden ertelmes embernek van velemenyem a korulette levo vilaghoz.
Rovid palyafutasomat azert fejeztem be mint hozzaszolo mert valami olyan hihetetlen ostoba,gyulolkodest tapasztaltam az egyes dolgozatok utan ami nekem mar tul sok volt.
Dobbenetesnek tartottam azt,hogy egyes emberek mennyire nem latjak a feheret es a feketet es ennek meg hangot is adnak,nagyon nagyot....(ja es megjegyzem a nagy liberalis oldalrol)
Torok Gabor sorait erdekesnek es jonak,hitelesnek tartom, a dilemmat is ertem. En mint velemennyel rendelkezo es egyszeruen fogalmazo ember nem gondolom,hogy barmilyen ember-meg a politikai elemzo is fuggetlen,nem is lehet az,hiszen hozza a csaladbol a tapasztalataibol az ertekrendjebol amit evek alatt kialakultak korulotte stb....de ez velemenyem szerint nem is baj, a lenyeg amit Torok Gabor ugy fogalmaz hogy “ezért aztán a feketéről akkor sem mondom, hogy fehér, ha amúgy az jobban tetszene” azt gondolom ez a lenyeg es ez a legfontosabb dolog egy politikai elemzonel is….mint minden mas embernel. Amit en egyszeruen leforditva ugy ertelmezem,hogy ha valakinek van valamilyen szakmaja az tegye a dolgat tisztessegesen,ugy ahogy hitelesnek erzi, es hiszem ebben a helyzetben,hogy a feheret nem lehet feketenek a feketet meg fehernek bemutatni,a hazugsagot nem lehet igazsagbeszednek beallitani es a korupciot pedig uri huncutsagnak vagy sikeres uzletemberi karriernek. Hiszem aki szakszeru az kozel jar ahhoz a hatarvonalhoz amikor mar fuggetlennek minositenek..miert? mert akkor bizony mindegyik oldal hibait vagy ertekeit az elemzeseiben sorra veszi es igy talan egyszeruen fogalmazva teszi a dolgat..persze a legnagyobb gaz hogy ebbol a mi kis orszagunkban nagyon nehez megelni.

Hogyan lehet szerintetek egy Hirados partatlan aki egyutt bulizik vagy siel az orszag egyik partjanak elso szamu vezetoivel..az hogyan fogja a hireket eljuttatni az emberekhez, hogyan fogja kerdezni a masik part vezetojet a masnapi hiradoban, szamtalan peldat lehet felhozni ,ennek ellenere ezeket tisztessegtelen embereknek nevezem….ami lehetseges hogy kifizetodo es nem okoz szamukra gondot egy Apple Laptop de hosszutavon eletuk nem er egy kalap szart se. Hiszen politikusok jonnek politikusok mennek mi maradunk igaz nekunk senki nem itel meg 1,7 miliiardot es nehany ev mulva pedig nem mondhatjuk,hogy szurke eminenciaskent sikeres uzletemberkent a hatterbol iranyitjuk a folyamatokat,de hat van akinek ez hianyzik es van akinek ez nem.
Persze tudom valamibol meg kell elni ….igazibol ez a legnagyobb problema ma Magyarorszagon es lehet valaki egyetemi professzor ,vallakozo,vagy politikai elemzo a dolog nem egyszeru politikai segitseg nelkul,elkurvulas nelkul…szakmai sikereket el lehet erni,buszke lehet az ember arra ha kikerik a velemenyet,sokan olvassak,es meg nepszeruenek is mondjak….de ez bizony keves a boltban….es igazibol ez a nagy dilemma mit tegyen ilyenkor az ember. Mindezek ellenere egy helyes út vallalhato megpedig a tisztesseg….

Malachi 2010.02.07. 14:52:49

@gossage: valahogy így gondolom én is.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.02.07. 14:56:49

"Vagy egyszerűen így kényelmesebb: beállni a sorba és lemondani az önálló gondolkozás kétségtelen nehézségeiről?"

Ezen percekig röhögtem...

[nev] (törölt) 2010.02.07. 14:57:45

@6.Lenin:
ebben a rétegpárti felfogásban hagyományosan koalíció van, és akkor így jön ki a többség.

lehet, hogy nem fog tetszeni, de békeidőben én kisebbségben kormányzást tartom az előremutatónak. ami nem azt jelenti persze, hogy a törvényeket nem kell a többségnek megszavazni, hanem éppen azt, hogy nem tud a kisebbik koalíciós partner zsarolni. viszont meg kell egyezni. tehát a kormányfőnek van egy magja, amire számíthat, de a párt minden irányban nyitott.

én biztosan így szervezném meg most a fideszt. hogy lennének emberek, akik szót értenek a szocialistákkal. és persze olyanok is, akik a jobbikkal vitáznának. tehát én el tudnék képzelni egy kövér-vona vitát.

jardel 2010.02.07. 15:00:11

@theofil: én nem hiszem, hogy a tavaly tavasszal bejelentett sok-sok miniszterelnök-jelölt igazán komoly volt, az igazi jelölt, aki végül is miniszterelnök lett, már megvolt jóval előbb.
Amit a színészi teljesítményről írtam, természetesen én sem csak a maszopra értettem, hanem általában. Szóval, ha a színházas hasonlatnál maradunk, amíg a szánháznál engem tényleg a színpadi előadás érdekel, a politikánál meg inkább az, hogy ki-kivel kúr félre a színfalak mögött - meg ilyesmi.

theofil 2010.02.07. 15:00:48

@6.Lenin:

Nem, nem, vagy én írtam rosszul, vagy te érted rosszul, de azt akartam mondani, hogy az ember szerethet pl. egy pártban néhány személyiséget, lehet rokonszenves számára a párt néhány gondolata, ideája, cselekedete, de nem válik rajongóvá aki okvetlenül,
mindenben igazat ad a szóban forgó tömörülésnek.
Azt hiszem így már közös nevezőn vagyunk.

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 15:04:58

@[nev]: Szerintem -alapvetően- helyes a gondolatmeneted, de Van néhány része a hozzászólásodnak, amivel nem értek egyet.

1, - A politikai érdekek mentén tagolt társadalom.

Gyanítom, ez még nagyon sokáig nem lesz így.
Ha a valós/tényleges politika érdekek mentén tagolódna a társadalom, akkor a Fidesz összehasonlíthatatlanul előbb lenne egy -bár külső jegyeiben kevésbé karakteres- munkáspárt, mint például az MSZP.
Az MSZP-nek az volt az óriási szerencséje a jelenlegi évtizedben, hogy egyrészről beágyazódottsága és (pártállami) múltja révén meg tudta tartani a munkás/bérből és fizetésből élő réteg nagy részét, másrészről pedig az újonnan, frissen meggazdagodott yuppie réteg is benne látta azt, aki leginkább az érdekeit képviseli. S van még egy harmadik csoport, az az értelmiség, aki a "fasizmustól" való beteges rettegésében még mindig inkább a szocialisták mögé állt, mint az értékeiben hozzá egyébként sokkal közelebb álló Fidesz mögé.
Az igazság valószínűleg valahogy úgy fest, hogy az "újgazdag" réteg érdekeit valóban sokkal jobban képviselte az MSZP, mint a Fidesz, ám a munkásokét (...) már nagyon régen nem képviseli, ez már régen így van, de Gyurcsány kormányzása óta ez egészen szignifikáns.
A bibi az MSZP-nél ott van, hogy ez a bérből és fizetésből élő csoport már egyáltalán nem hisz az MSZP-nek, és ez nem csak a közvélemény-kutatásokból nyilvánvaló, hanem abból is, hogy az MSZP már a legbefolyásosabb balos fellegvárakból is sorban hullik ki (Pécs, Csepel, Ferencváros, Tatabánya, Salgótarján stb...).
Tehát azt, hogy az MSZP lehetne hosszú távon a munkásosztály képviselője, nem nagyon hiszem. Elsősorban azért nem, mert olyan mértékű a kiábrándulás és a bosszúvágy az emberekben (elég megnézni ezt a videót, hogy a többség, mit kifogásol illetve értékel Orbán Viktor évértékelőjében: www.origo.hu/itthon/valasztas2010/live/20100205-orban-viktor-evertekelo-2010-taps-es-futty.html ), hogy hosszútávon az MSZP-nek, legalábbis a jelenlegi formájában, és nevével semmi esélye sincs.
Az értelmiség jelentős része pedig csak ezért támogatta őket, mert az SZDSZ (a kisebbség) hatalma (a többség fölött) csak őáltaluk volt biztosított.

2, A Jobbik, mint az új Kisgazdapárt

Ezzel egyetértek (habár egy kissé vicces volt azon kitételed: "ha bejutnak". Mivel a kérdés legfeljebb annyi lehet, hogy 12%, vagy esetleg afölött...). Szerintem egyébként nekik van a legjobb agrárprogramjuk, ráadásul az a nyelv, amit beszélnek "falun" jóval nagyobb táptalajra lel, mint a városi emberek körében.
A meglátás szerintem jó, már csak azért is, mert mind retorikájában, mint méretében hasonlít az egykori FKGP-hez. Annyit talán még hozzátennék, hogy ehhez azért némileg még át kell alakulnia a Jobbiknak, és nem utolsó sorban a szavazótáborának is. Ugyanis jelenleg láthatólag egyáltalán nem azok az emberek támogatják őket, mint annak idején Torgyánékat.
De az irány jó - szerintem is.

3, A Fidesz és a lavírozás, az MDF/LMP, mint a fiatal értelmiség pártja.

Ez egyáltalán nem így van meglátásom szerint.
Egyrészről nagyon alábecsülöd a Fidesz, és ezen belül is legfőképpen Orbánt.
A Fidesz jelenleg olyan "monopol" helyzetben van, hogy az összes többi párt az nagyjából csak azért van/lehet az 5%-os küszöb felett, hogy a Fidesz ne egyedül ücsörögjön a parlamentben, mert az unalmas lenne, meg egyébként is, senki nem szeret magyarázkodni.
A Fidesz hosszútávú pozíciója nagyjából a következő négy-nyolc évben dől el, és ezzel együtt a többi párté is.
Az már látszik, hogy a leszakadottabb rétegek sokkal előbb fognak rájuk szavazni, mint a szocikra. Sőt ilyen téren még akár a Jobbik is szóba jöhet.
A fiatal értelmiség is inkább a Fideszben találja/találja meg majd a későbbiekben a maga képviseletét, hiszen a neoliberális/globalista értékrendszer még soha az életben nem volt népszerű ezen korcsoport körében, különösen aktuális ez most, amikor ez nyilvánvalóan nem működik...
A Jobbik még szóba jöhetne (jelenleg is meglehetősen sokaknál szóba jön), de ha ők lesznek az új kisgazdapárt, akkor ez nyilván kilőve... Valamit valamiért.
Az LMP-t hagyjuk, szerintem a Centrum Párt sorsára jut, és ez még a számukra előnyösebb eset.
Az MDF már érdekesebb.
Náluk lenne értelme a "ha bejutnak" kitételednek, de ha ez meg is történik, az MDF soha nem tud majd tömegeket megszólítani, legfeljebb az SZDSZ megüresedett helyét veheti át, ami láthatólag a célja is.
Szóval, ha meglesz nekik a megfelelő számú ajánlószelvény, és be is jutnak, akkor van rá újabb négy évük, hogy kitalálják merre tovább, végül is még a Győzike-Kiszel Tünde-Fekete Pákó triumvirátus nem indult a listájukon, bár Fekete Laci már igen, és ez valami nagyon biztató dolog előszele lehet...

4, Az én jóslatom a következő:

a, Vagy megérkezik a varsói gyors, és a Fidesz váltópártja a Jobbik lesz, ez nagyjából 8-12 év egybefüggő fideszes kormányzás után alakulhat így.
Ebben az esetben a Két nagy párton kívül (Fidesz, Jobbik) még lehet egy harmadik (,negyedik(?)) is.
Ezek nagyon kicsi pártok lehetnek, és mondjuk felmerül bennem az MSZP, és az MDF is, sőt akár mindkettő.

b, Kialakul három viszonylag nagy tömb.

pl: 1, Fidesz-KDNP (plebejus-keresztény szociális, picit szocdem beütésű kereszténydemokrata párt)

2, Jobbik (radikális agrár, földművelő vidékpárt)

3, MSZP-MDF-SZDSZ (kapitalista, globalista, neoliberális elitpárt)

c, Visszaáll az eredeti "rend" (MOST erre látom a legkisebb esélyt)

Valamilyen homályos indoknál fogva visszaerősödik az MSZP, és újra ő lesz a Fidesz váltópártja.
Megmarad a két kis(ebb) párt is, csak most az egyik a Jobbik, a másik az MDF lesz.

Nagyjából ezek a lehetőségek vannak, melyeket el tudok képzelni, kedves nev.

:-)

6.Lenin 2010.02.07. 15:08:33

@gossage:

Egyet értek sok mindenben,amit leírtál,persze ez nem jelent semmit.
Csak 1 dologban nem.

"Dobbenetesnek tartottam azt,hogy egyes emberek mennyire nem latjak a feheret es a feketet es ennek meg hangot is adnak,nagyon nagyot..."

Nincs ebben semmi döbbenetes,hiszen mindenki más utat jár be élete folyamán,más képességekkel rendelkezik ezért más következtetésre is jut.Ennek hangot adni,akár nagyon nagyot is,jogában áll,ahogy neked is,nekem is.
Az hogy melyikünk véleménye helyes,hát hosszú vitákban eldönthető(?),de biztosan hasznos.
Szerintem az a lényeg,hogy mindenkinek joga legyen elmondani/leírni miről,mit gondol,még ha első látásra megdöbbentő is lehet.

Viszont,ha nem írod le,soha nem tudom meg,hogy néhány dologban hasonlóképpen gondolkodunk, ezért kár lenne,ha lemondanál erről a jogodról.

theofil 2010.02.07. 15:13:43

@jardel:

Én úgy gondolom, hogy a sok miniszterelnök-jelölt bizony komoly volt - nem jelentéktelen figurák voltak a kiszemeltek, közülük bárki bízvást elvállalhatta volna de nem tették.

Azt hiszem Békesinek is felajánlották, azután a Raiffeisen bank elnökének - azt hiszem valamilyen Péter, nem jut eszembe a neve - azután Király Júliának is.
Surányi, Bokros plusz a fentiek mind nagyvadak, nem lehetett tudni előre, hogy egyiknek sincs vér a pucájában.
Hiszen csak az országot kellett volna megmenteni a Gyurcsány okozta káosztól.
Ezért meg csak nem emeljük fel az ülepünket, nemdebár?
Csak fontosabb az egyéni karrier, meg a nyugalom nem igaz?
Az országot meg ott egye meg a fene ahol van.

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 15:14:24

@mirrmurrkandúr: A hozzászólásomat így kezdtem: A politikai érdekek mentén tagolt társadalom... és hogy ez nagyon sokáig nem így lesz...

Tehát: De, valószínűleg így lesz, csak a pártok nevei, és besorolása még vélhetően nagyon sokáig nem ehhez fog alkalmazkodni...

6.Lenin 2010.02.07. 15:18:30

@theofil:

Amennyiben a hosszúlépést kedveled,lényegesen szűkülne köztünk azon dolgok száma,amiben esetleg ellenvélemény alakulhatna /lenne köztünk.

gossage 2010.02.07. 15:18:48

@mirrmurrkandúr: erdekes....bar nagyon valoszinu alternativak
szerintem a Jobbik teljesen atalakul foleg hangveteleben ,es jelentos tenyezoje lesz az elkovetkezo eveknek,
az MSZP is nagyon nehezen de osszegyujti az elvesztett szavazobazisanak egy reszet ,de soha nem fog 25-30 szazaleknal nagyobb part lenni,igaz ez sem az elkovetkezo evekben lesz,es teljesen kicserelodnek vezetoi.
SZDSZ megszunt
LMP eltunik,gyenge probalkozas,idealistaknak
Fidesz-szoc demokrata felutessel
MDF? talany....meg nehany huzo nev es koreikben es teljesen felmorzsolodnak

ja ez persze jatek a gondolatokkal:)

gossage 2010.02.07. 15:36:46

@6.Lenin: Persze igazad van,elsosorban nem politikai velemenykulonbsegeken dobben le az ember,mivel teljesen igazad van mindenki mas utat jar ... en elsosorban a bun megitelesen haborodtam fol...nekem a bun az bun az nem ideologiai kategoria-lehet felreertheto voltam

ennek ellenere termeszetesen igazad van ,fontos hogy hasonlo vagy ellentetes velemenyunket megosszuk masokkal mivel senki nem tevedhetetlen

akf22 2010.02.07. 15:39:25

@gossage:
Nem ertek egyet amit mond. Azt latom a hozzaszolasabol, hogy nem igazan tud felulemelkedni a dolgokon, nem tud fuggetlenul gondolkodni (gondolok itt pl. a "ja es megjegyzem a nagy liberalis oldalrol" megjegyzesere, ami biztos igaz, de ebbol nekem az jon le, hogy nem latja azt, ha masokkal tortenik ugyan ez, vagy legalabbis nem zavarja). Viszont attol, hogy on nem tud elvonatkoztatni dolgoktol, meg mas eltudhat. Van olyan ember, aki meg, ha neki szemely szerint rossz is egy dontes, azt tamogatja, mert azt tartja igazsagosnak. Van olyan ember, aki nagyon joban van a masikal egyutt csinalnak rengeteg dolgot, de mikor szakmai dolog kerul elo, totalisan nem ert egyet a masikkal, es akar hevesen vitatkozik is. Ettol meg nem lesz rossz viszonyuk, ez nem jelenti azt hogy benyal neki. Sajnos en azt latom, hogy nagyon sokszor szakmai vitakba indulatok kerulnek, ami viszont tenyleg kizarja, hogy egy jo viszony legyen ket ember kozott. De ebben az esetben a szakmai vita sem lesz igazan szakmai csak egy indulatokkal teljes vagdalkozas. De azt latom, hogy szerencsere vannak olyan emberek is, akik felultudnak emelkedni ezen, nem erdekli oket, hogy a masik milyen posztban van, egyedul az erdekli az aktualis vitaban, hogy igaz es jo-e az amit a masik mond vagy sem, nem erdekli az, hogy a szembeszallasaval neki barmifele hatranya is lehet.

Azt gondolom ha valaki mar duhot, vagy ellenszenvet erez valaki irant, mikor a masik barmit is mond, akkor tenyleg remenytelen, hogy azt tisztan fuggetlenul kezelje. De ugyan igy igaz, hogy ha felemelkedettseget, buszkeseget erez mikor egy masik felrol van szok, akkor megint, nem fog tudni fuggetlenul beszelni rola (ezert pl csaladtagokkal szeretteinkrol nem is lehet igazabol fuggetlenul beszelni). De ha ezt tudja az ember, akkor eleg jol tudhatja kezelni, mert barmit mondana, barmit gondol, akkor megprobalja vegiggondolni, hogy esetleg nem az erzelmei beszelnek-e belole, megprobalja atgondolni, hogy ha egy tok ismeretlen ember tenne ezt akkor mi lenne...

Szerintem a problema az, hogy a legtobb ember a masikat akarja besorolni. Ha nem tudja meggyozni a masikat, vagy nem tudja elfogadni, hogy neki masok a szempojai, akkor inkabb besorolja, es undorral elfordul tole. Tipikus eset, hogy ha valaki biral valamit, akkor a masik fel rogton azzal jon, hogy egy masik dolog berence (ami nyilvan nem igaz), illetve, hogy bezzeg a masik, es azt probalja ketsegbe vonni, hogy milyen alapon mondja ezt (kozben attol meg hogy nem tudok focizni, meg tudhatom itelni, hogy valaki jo-e vagy sem, kulonben az edzok lennenek a legjobb focistak). Ezt egy nagyon rossz mentalitasnak tartom. Talan a jo mentalitas az lenne, hogy meg kellene erteni, hogy a masik miert is gondolja ezt, es nem arra gondolni, hogy o egy elvakult berenc, hanem vegiggondolni, hogy milyen elmenyei lehettek, ami miatt ez lett a velemenye, es az alapjan esetleg meggyozni, hogy nincsen igaza, vagy elfogadni, hogy valaki a tokfozeleket szereti jobban, a masik meg a spenotot.... Oruljunk hogy nem egyforma a vilag, es nem minden kek vagy piros, es nem minden cipo, haz, auto ugyan olyan...

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 15:42:52

@gossage: Igen, a Jobbikkal kapcsolatban nekem is ez az érzésem (bármelyik variáció is történne), legalábbis, ha értik az idők szavát, akkor mindenképp. (s eddig úgy tűnik nagyon is értik...)

Az MSZP-vel kapcsolatban én szkeptikusabb vagyok ennél, de valószínűleg leginkább azért, mert nem nagyon hiszem, hogy egyhamar eltűnnének a régi arcok...

Az MDF eltűnik előbb-utóbb, a celebesítésnek, meg a "semmi sem szent" típusú politizálásnak is megvannak a határai, és ők a legutóbbi húzásaikkal nagyon közel kerültek ehhez a bizonyos határhoz.

Azért az érdekes lehet, ha a három nagy tömb jön létre, akkor milyen koalíciós lehetőségek vannak..:-)

gossage 2010.02.07. 15:55:27

@akf22: ha arra iranyul a kritika,hogy nem tudok felulemelkedni a lopason,a csalason,es a hazugsagon akkor elfogadom a kritikat

egyebbkent en nem szeretem se a tokfozeleket sem a spenotot,es az szerencse hogy nem kell azt ennem,senki nem erolteti ram-ebben viszont egyetertunk

6.Lenin 2010.02.07. 15:57:54

@gossage:

Elolvastam még egyszer,elsőre megzavart a beírás...

"...(ja es megjegyzem a nagy liberalis oldalrol)...."

OK!

akf22 2010.02.07. 16:20:22

@gossage: Nem, nem arra gondolok, hogy nem tud felulemelkedni a hazugsagon/lopason/csalason, hanem arra, hogy erzemektol vezerelve nezi a dolgokat. Igy nem fog tudni, fuggetlenul gondolkodni, vagy nagyon nehezen, de ami a mondandom lenyege, hogy ettol meg hogy on igy gondolkodik, nem biztos, hogy mas is csak igy tud gondolkodni.

Mielott barmi konkret temat elohoznank, biztos abban, hogy egy osszetett dologban mi a hazugsag, es mi az igazsag? Attol meg hogy eleg sokan mondanak valamit es eleg hangosan nem lesz igaz... Illetve ha valaminek a reszerol valamit ki lehet jelenteni, attol meg eleg helytelen ha azt altalanositjuk es azt egyszeruen az egeszre kiterjesztjuk, mert igy kenyelmes.

En sem szeretem egyiket sem, de gondolom on is ertette, hogy a massagra utaltam, es a toleranciara...

gossage 2010.02.07. 16:32:55

@akf22: Persze ertettem a spenot meg a tokfozelek peldat ezert irtam azt hogy en egyiket sem szeretem..ennek ellenere megeszem a spenotot is toleransan-igaz a tokot azt nem
de ha borsofozelek van akkor azt is toleraljak es nem is varom el,hogy minden nap az legyen

persze elfogadom amit ir,de en nem igy gondolkodom,a hazugsag nekem nem az alapjan hazugsag hogy mit mond a HirTV vagy a TV2

egyebbkent nem gondolom magamrol azt hogy gyulolnek barkit is
szinten nem ezt hoztam a csaladbol es nem igy neveltek- ebben viszont biztos vagyok meg azok is akik ismernek

Tovabbi szep napot

akf22 2010.02.07. 16:41:12

@gossage: En sem arra utaltam, hogy a media az igazsagot osztja. Ugy gondolom, hogy a tenyeket kihamozni a hozzank eljuto adatokbol, meglehetosen nehez, a teljes valosagot meg nem is lehet. Igazabol minden igazasag ott veszik el amikor megtortent, utana mar szinte lehetetlen kideriteni mi is tortent.

En sem hinnem, hogy gyulolkodo lenne, amit irt az szamomra arra utal, hogy megfontoltan probalja nezni a dolgokat, de ettol meg azt is erzem, hogy vannak erzelmek a mondandojaban, negativ/pozitiv, ez nem jelenti hogy gyulolet, vagy imadat. Nincsen szerintem feher es fekete dolog, csak a szurkenek sok sok arnyalata. Sajnos nagyon sok ember, az egyszeruseg kedveert, vagy nem tudom milyen indokbol, ezt szereti kifeheriteni vagy befeketiteni.

Tovabbi szep napot kivanok en is....

[nev] (törölt) 2010.02.07. 16:55:56

@mirrmurrkandúr:
nincs nagy vita közöttünk. én úgy kalkulálok, hogy az mszp ellenzékben klasszikus balos politikát fog vinni. egyrészt az a legegyszerűbb, másrészt arra lesz igény. és akkor adja magát. miért lennének ők elitpárt, vagy miért lennének globalisták. ez is benne van persze, de ezt tartom a kevésbé valószínűnek.

das boot 2010.02.07. 19:15:09

Kedves Gábor!

Ennek az igen hasznos posztnak az alapfeltevésével nem értek egyet: a függetlenség mivoltának meghatározásával és annak számonkérésével. Itt persze nem a "PC-típusú" (direkt nem írtam ki, gondolom nyilvánvaló, kikre célzok) elkötelezettséget szeretném védelembe venni, hanem alapvetően a politológus függetlenségének kérdéskörének ilyesformán leegyszerűsített szemléletét nem látom megalapozottnak.

Az utolsó mondatod "masszív" konklúziójának mindennapi cáfolata - többek közt - megtalálható például az amerikai think-tank-ek működésében. Ott az a tény, hogy az adott politikai elemző republikánus vagy demokrata kötődésű intézethez (esetleg más piaci szereplőhöz) tartozik, nem eredményezi automatikusan azt a következtetést, hogy a delikvens elemzése pártos vagy elfogult lenne. Ugyanannyira komolyan veszik egyik oldal "figyelői", mint a másik oldalé, (kizárólag) a szakmai felkészültség alapján kategorizálnak. Ezt nem neked írom, csupán tájékoztatásképp.

Tudom, hogy naivitás ezt itthon számon kérni, azonban fontos példája annak, hogy nem feltétlen a hazai stigmatizáló módszertan mentén lehetne csak meghatározni a politikai elemző mibenlétét. Nem tudom eldönteni, hogy az általad felvázolt dichotómiát a közérthetőség kedvéért egyszerűsíted le, vagy valóban így gondolod helyesnek a felosztást? Véleményem szerint nem lehet a kizárólagos "pártatlan" függetlenség a sarokköve a független politikai elemzésnek, ahogyan erre nagyon helyesen utaltál is Tölgyessy kapcsán, miután ez Magyarországon jelenleg nem egy elérhető alternatíva. Azonban az utalás után - bár hozzáteszed, hogy "nem gondoltam volna", azaz nem koherens része a hipotézisednek, csupán vélemény - mégis élesen két részre bontod azt. Így a kérdés adott: le lehet ezt így egyszerűsíteni? Valóban nincsen átjárhatóság; vagy független politikai elemző, vagy elkötelezett politikai szereplő lehetsz csak és kizárólag?

Felmerül a kérdés, ha a piacról szerzed be azt a tőkét, amivel fenn tudod tartani az elemzőcéged működését, az valóban gyökeresen más, mintha a politika aktív szereplőihez kötne szerződés? Főleg ha a helyszín ismert: Magyarország, ahol a két szféra kórosan összefonódott. Valóban egy más típusú függetlenség, ha a piaci aktorok adják a financiális hátteret, mint ha egy párt alapítványa teszi azt?

Itt nem a függetlenségedet támadom, hiszen valóban elismerésre méltóan próbálsz középen lavírozni, hanem ezek szerintem fontos és kikerülhetetlen kérdések.

Hiszen ha a válasz az, hogy a piac ugyanúgy elkötelezetté tesz (miután ott is kézzelfogható „irányvonalak” mentén működnek), akkor valóban a függetlenségedet biztosítod, vagy csak tompítod az elkötelezettség sarkosságát?
Nyitva marad a következő kérdés is: ezek a felvázolt eshetőségek tényleg valódi problémát hordoznak, vagy csak a végletesen polarizálódott politikai környezet torz szüleménye a "túlzott sterilitás"?

Köszönöm, ha megtisztelsz válaszoddal!

Üdv:
AV

török gábor 2010.02.07. 19:17:29

@Diocles: szinte mindenben egyetértek. a legfontosabbak:
1. soha nem mondanék olyat, hogy középen állok.
2. szerintem is nyugodtan felvállalható, ha valaki szilárdan kiáll egy értékrend mellett.

török gábor 2010.02.07. 19:20:36

@das boot: sokadszor hangsúlyozom: nem függetlenségről beszélek, különösen nem semlegességről, hanem szellemi önállóságról, a szakma elsőbbségéről a politikai elkötelezettség felett.

das boot 2010.02.07. 19:29:31

@török gábor: én nem ezt olvastam ki soraidból, bár ez szubjektív, ugye. Ez esetben másképpen teszem fel a kérdést:

Hogyan hidalod át a politikai elkötelezettség (etető kéz) és a szellemi önállóság (éhes száj) között feszülő ellentétet?

Ha fogalmazhatok ilyen profánul.

das boot 2010.02.07. 19:32:24

Nem voltam tiszta: miképpen védhető ki az, hogy a politikai-piaci kötődések mentén támadjanak akár inkonzisztensen is, mindamellett, hogy teszem azt szakmailag-szellemileg egyértelműen önállóságot közvetítek?

:)

török gábor 2010.02.07. 19:42:11

@das boot:
miután a mi cégünk jelenleg csak állandó terméket "gyárt" (politikai-gazdasági elemző csomag), így ez a probléma nincs. ha lett volna és ha lenne a jövőben, akkor úgy védem ki, hogy alkalmazom az egyik kedvenc életvezetési tanácsomat: "nem kell annyira akarni".

das boot 2010.02.07. 20:04:56

@török gábor: nos, erre a válaszra még egy edzett diplomata is elismerően csettintene a nyelvével!

Mindenesetre a szellemi önállóság fogalma is erősen nézőpont kérdése. Sokak szerint az Orbán-beszéd értékeléséhez fűzött utolsó megjegyzés "pártos", míg - ha elvonatkoztatok attól, hogy mire vonatkozott - valójában csak rámutat, hogy ennél ügyesebben nehezen csinálhatta volna a párt vezetője. Nos, ilyen esetekben el lehet a szellemi önállóságot tenni a klozetbe, mivel csak a saját aspektusunkból számít önállónak, mert mindenáron mást vagy bonyolultabbat akarnak belelátni, mint ami annak az egyszerű valósága. Gondolom ez kivédhetetlen, megfelelő edzettségi szint mellett pedig könnyeden kezelhető.

A nagy kérdés, hogy éremes-e ma Magyarországon szakmailag és szellemileg önálló politikai elemzőnek lenni? Akar és elbír-e a piac ennyi szakembert?

Mert az vicc, hogy egy elemzőnek blogokban kell (vagy a saját honlapján) kifejteni bővebben az álláspontját, miután az igényesség kivitelezhetetlen "két-öt-tízpercesekben", amikre a média felkéri őket nagyrészt. Bár ez csak egy példa a sok közül és nem is vág szervesen a témába..

trabant 2010.02.07. 20:16:50

@6.Lenin:

Tegyük párbeszéddé, kezdem a sajátommal:
- "Szerintem a függetlenség a gondolat és a vélemény béklyómentes, szabad áramlása."

- "Ez nagyon szépen hangzik,de semmi értelme. ... NEM AKAROK FÜGGETLEN LENNI ... Aki nem vállalja a saját gondolatait, véleményét, az gyáva."

Ergo: aki vállalja, az bizony lehet független (is). Akár pártfüggetlen is.

Az általam leírt kiindulási alap, személyre vetítetten kiegészítve:

Szerintem a személyes függetlenség a saját gondolat és a vélemény béklyómentes, szabad áramlása.

Ezek után döntsd el, mi a vita tárgya. Szerintem ugyanarra a következtetésre jutottál, ahonnét én kiindultam.

Aki nem "gyáva", az mer független lenni, tehát lehetséges a (párt)politikai függetlenség.

dzsaszper 2010.02.07. 21:38:55

@das boot:
"Nos, ilyen esetekben el lehet a szellemi önállóságot tenni a klozetbe, mivel csak a saját aspektusunkból számít önállónak, mert mindenáron mást vagy bonyolultabbat akarnak belelátni, mint ami annak az egyszerű valósága"
A magam részéről ezt a szöveget inkább a politikusainknak címezném (pártállásra tekintet nélkül).
Különösen azoknak, akik mindenkit ki szoktak osztani, hogy ne szóljanak bele semmibe, amire ráfeküdt a pártpolitika szent tehene, kezdve az egyházaktól a politológusokon át a köztársasági elnökig és az Alkotmánybíróságig...

lanyi 2010.02.07. 22:24:07

@theofil:

Aha a Bajnai...
A kedvencem, aki 2008 közepén semmit sem észlelt az ország válságából.

Valami olyat mondott, hogy magyarország tévén fogja nézni a válságot.Ha jól emlékszem akkor valami Gyurcsány volt a miniszterelnök és valami Bajnai is benne volt a kormányában.

Ez a Bajnai tényleg egy géniusz...

Komolyra fordítva a szót, mondj egy hozzá köthető intézkedést ami a gazdaság kilábalását szolgálja.

6.Lenin 2010.02.07. 23:13:17

@trabant:

Azt hiszem csak értelmezési probléma van köztünk.
Kezdem a tiéddel?
"Szerintem a függetlenség a gondolat és a vélemény béklyómentes, szabad áramlása."

Ha gondolat és a vélemény béklyómentes,akkor bármikor és bármit mondhatok,akár egy előtte mondottakkal ellentétesen is,hiszen nem köt semmi.
Gondolataimat,véleményemet nem kötöm semmihez.

Természetesen függetleníthetem magam bizonyos pártoktól,eszméktől,vallástól,de mindentől és mindenkitől, nem.

Egyéni döntés kérdése.
Viszont azt sem tartom megvetendőnek,hogy elkötelezem magam valamihez/valakihez,de azt csak bizonyos feltételek mentén.Mindig egyeztetve a saját,hosszú évek alatt kialakult értékítélettel,addig vállalom,minden megalkuvás nélkül.amíg a kettő összeegyeztethető.
Nem akarok független lenni,szeretek tartozni valahová/valakihez,ha az vállalható megalázkodás/megalkuvás nélkül.

Ha függetleníteni akarom magam(elhatárolódom)valamitől/valakitől,akkor azt néven kell nevezni,csak úgy látom értelmét.

theofil 2010.02.08. 07:39:13

@lanyi:

Bajnaiból - amíg Gyurcsány második embere volt - én sem néztem ki semmit.
Nem tudjuk, nem is tudhatjuk és soha nem is fogjuk megtudni, hogy Bajnai és a fénykorában lévő Gyurcsány között voltak-e viták, nézeteltérések, de a döntés minden esetben Gy. kezében volt.
Én a magam részéről Bajnait afféle se hús-se hal figurának tartottam.

Akkor vállalta el a miniszterelnöki posztot amikor az senki, ismétlem senki nem merte elvállalni.
Föltehetőleg szerepet játszott a döntésében az amire te is hivatkozol:
ő volt a Gy.-kormány második embere, Gy. bizalmasa, nem hátrálhat ki a feladat elől.

És jól csinálta. Most olvastam, hogy a költségvetésnek többlete van.....a kergebirka Gyurcsány idejében ez nem fordulhatott volna elő.
Az minden lehetséges és lehetetlen pénzt elszórt. (Egek, de utálom!)

A tavaly elfogadott költségvetésre sok mindent lehet mondani, de hogy választási költségvetés lenne.....
Bajnai felnőtt a felaladathoz amit elvállalt. Ha még legalább két évig maradna és nem lett volna az első pillanattól kezdve átmeneti figura aki rendet rak és utána eltűnik, sokkal nagyobb hatása lenne a közgondolkodásra, sokkal jelentősebben lenne képes normalizálni azt.

abandi 2010.02.08. 22:39:38

T. T.G.!
Köszike!
Magának ebből még baja sem is eshetne!
Okos lány: hoztam is, meg nem is...
süti beállítások módosítása