Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
14:57

Egyelőre ez lesz a legrövidebb bejegyzés. Miután Orbán Viktor évértékelőjének elemzése kapcsán többen felvetették, hogy az MDF miniszterelnök-jelöltjének beszédéről is feltétlenül írjak majd, ma kísérletet is tettem erre. S bár a kampányfőnök azt csiripelte, hogy „kezd teljesen összeállni Bokros Lajos évértékelő beszédéhez a rendezvény eszköztára”, sajnos az MDF honlapja valamilyen technikai probléma miatt mégsem közvetített. Ezért aztán az aktuális, gyorselemző válaszom a „fogalmam sincs”. Ha hozzájutok a szöveghez, még jelentkezem…

x x x

Időközben a párt honlapjára felkerült Dávid Ibolya beszéde. Érdemes elolvasni, mert szinte minden benne van, amit az MDF feltehetően mutatni szeretne magáról a kampányban. A kulcsszavak a következők: igazmondás, minőség, Bokros Lajos, Új MDF és független polgárok. Dávid Ibolya ismét a „két nagy” bűneiről beszélt, de nem meglepő módon elsősorban nem a nyolc éve kormányzó szocialistákat bírálta (a párt neve is mindössze egyszer hangzott el), inkább a jobboldalra tekintett: „és közben Orbán köpenyéből szép csendben előbújt, önállósult, majd megizmosodott az antidemokratikus és a radikális Jobbik” - fogalmazott. A pártelnök külön bekezdésben foglalkozott az MDF számára élet-halál kérdésként felmerülő feladattal: az ajánlószelvények gyűjtésével. “Ma az ajánlószelvény a kulcsszó” – mondta, s nagyon úgy tűnik, hogy ez a rövid megjegyzés nehéz helyzetben lévő pártja kapcsán most a legpontosabb politikai elemzés.

x x x

Végre hozzájutottam Bokros Lajos beszédéhez is. A volt szocialista pénzügyminiszter érdekes módon egy korábbi SZDSZ-es szlogennel jött elő: amit Csillag István Okos Magyarországnak mondott, azt Bokros most okos államnak. Az MDF listavezetője egyértelműen versenyelőnyeire támaszkodott, s nem is bízta a véletlenre a dolgot, vagy csomagolta be sokszorosan az üzenetet: saját magát és programját ("szikrázóan logikus, kemény szavakkal összeállított"”) nevezte a legfontosabb MDF-es értéknek. Bokros ügyesen építette fel beszédében az anti-Orbán képet, szinte minden mondatában – kimondva vagy kimondatlanul – a Fidesz elnökével vitatkozott. Ha az MDF eddigi politikájából nem lett volna az, Bokros beszédéből most már egyértelmű, hogy a listavezető nem csupán a kampány középpontjában áll majd, hanem valójában ő lesz az eladásra kínált egyedüli termék – minden más az MDF politikájában csak Bokros sikeres marketingjét szolgálja. A megszólított szavazók pedig mindazok, akik a Fidesz elnökének antitézisére vágynak – márpedig nem vitás, hogy ezen a téren Bokros legalább akkora előnnyel rendelkezik Mesterházyval szemben, mint az MSZP az MDF-fel szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr431736523

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Évérték 2010.02.07. 19:35:45

Arra gondoltunk, hogy - bizonyítandó, mi is tudjuk mi történik a világban - írunk egy vitriolost a nagy manitu aktuális évértékelésével kapcsolatban. De mivel nem mondott semmit, nem írunk. Köszönjük a figyelmet.

Trackback: MDF: igaza van a Fidesznek 2010.02.07. 16:37:13

Két napja az egész ország évértékelő lázban ég, részben okkal, részben ok nélkül. Az Origos, Virgos finomságoknak köszönhetően itt a blogon is élőben nézhették a kedves olvasók Orbán évértékelőjét. A tizenkettediket. Amivel egy időben volt egyébként Sz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 15:05:50

Az hagyján, hogy miről, de mit...

Diocles 2010.02.07. 15:31:57

én ezt találtam:

Dávid Ibolya: ma Bokros számít Orbán kihívójának

Dávid Ibolya szerint az MDF politikai üzenetei nem kampányszlogenek. Ma Bokros Lajos számít Orbán Viktor kihívójának - mondta a párt elnöke vasárnap Budapesten, Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltjének programadó és évértékelő beszédét felvezetve. A pártelnök kiemelte, hogy Magyarország sorsa saját polgárai kezében van. Az elmúlt nyolc év alatt utat tévesztett a politika, a mindenkori ellenzék és a mindenkori kormánypártok színjátéka tette tönkre - jelentette ki, hangsúlyozva azt is, hogy kiüresedett a szabad vállalkozásra épülő piacgazdaság, az adórendszer ugyanis az ügyeskedést támogatja. A miniszterelnök-jelöltnek szüksége van egy csapatra, és ez a csapat a Magyar Demokrata Fórum - hangoztatta Dávid Ibolya, aki hosszan sorolta Bokros Lajos érdemeit. A pártelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar demokrácia válságban van, majd azt mondta: kevesen vannak olyanok a teremben, akiket ne ért volna el bármilyen rágalomhadjárat. Dávid beszélt arról is, hogy az állam nem mindenható, és ott van szükség az aktív részvételére, ahol tényleg rászorul a gazdaság.

Az eseményt megnyitó Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője azt mondta: komoly idők komoly emberekért kiáltanak, akik nem árulnak zsákbamacskát. Ilyen komoly ember Bokros Lajos, és ilyen komoly program az MDF programja - tette hozzá.

A szónoki pulpitust - amelynek elején "A minőség" felirat olvasható - a terem közepére helyezték, előtte foglal helyet a közönség. A pulpitus mögé állították az MDF új, tulipánnal borított plakátjait, amelyen a "Magyarok. Demokraták. Függetlenek." felirat olvasható.

Azért szellemes, ahogy újrapozíciónálták magukat: "A pulpitus mögé állították az MDF új, tulipánnal borított plakátjait, amelyen a "Magyarok. Demokraták. Függetlenek." felirat olvasható."

Kiváncsi leszek, hogy az Antall-portrékat mikor dobják ki a kukásba, ill. maga az Antall-család mikor kéri ki magának, hogy Antallra hivatkozzanak.

nézz · http://www.ejatekok.com/ 2010.02.07. 15:40:01

reméljük kijavítják hamar a problémát

kis kály (törölt) 2010.02.07. 15:46:45

Egy Török Gábor foglalkozik még egy MDF(-SZDSZ?) torzszüleménnyel? A zombis horrorregényeket talán meg kéne hagyni másoknak, mert kb. az a szint ...

röntgenszeműlány 2010.02.07. 15:47:51

Nem értem, semmi baj a közvetítéssel. Egy nagy fehér táblára rajzoltak egy nemzetiszín tulipánt. Szép, minimalista kampány, kicsit dadaista, de legalább nem hazug.

StavrosMenace 2010.02.07. 15:48:37

Érdemes? A „fogalmam sincs” elég.

tlac 2010.02.07. 15:49:22

Pár nap és Bokros be fog hisztizni..

Surko 2010.02.07. 15:51:45

Ezek szerint nem csak az én készülékemben van a hiba...

Kár, nagyon kíváncsi lettem volna rá... :((

latte · http://midterms.blog.hu 2010.02.07. 15:53:42

@Diocles: Kicsit az ilyen egér vs elefánt viccek jutnak az eszembe, amikor ibi néni ilyeneket mond.

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 15:54:18

@röntgenszeműlány: Nem hazug???

ááááá... ugye nem mondod komolyan?

röntgenszeműlány 2010.02.07. 15:58:48

@mirrmurrkandúr: Ne már, mi az isten hazug van egy tulipánban?

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 16:00:22

@Diocles: Nem hivatkoznak már Antallra, pedig megtehetnék, nem biztos, hogy olyan nagyon ellenére lenne, Isten nyugosztalja...!
Bokrosnak volt kapcsolata Antallal, de gyanítom a story-t sokan ismerjük...

Egyetértek egyébként Dévid Ebolával: Ez az antalli örökség! Antall leszármazottai/családja pedig már régen kollaboráns, úgyhogy nem tiltakozni, hanem tapsikolni fognak az első sorban.

Csak azt nem értem, hogy jön ide a tisztesség?

gossage 2010.02.07. 16:04:01

hat nekik nincs valami nagy technikajuk,szponzort kereshettek volna a kozvetiteshez

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2010.02.07. 16:05:18

@röntgenszeműlány:

Nekem inkább az eklektika ugrik be, amolyan piros szegfűs-fehér galambos zöld tulipán:)

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 16:06:38

@röntgenszeműlány: Isten nevét hiába ne vegyed! - ezt még Ibolya asszonyság is tudja.

Akkor visszakérdeznék, Kedves Kisasszony: Mi hazug van egy narancsban, egy szegfűben, vagy mondjuk három madárban, ami jelen esetben már nem galamb, hanem Turul?

Nem a tulipánnal van a gond, és ezt te nagyon jól tudod... (persze nem mindenki ilyen "toleráns", mint én vagyok. Az MDF emblémáját köztudomásúlag Szörényi Levente tervezte a pártnak. Amikor 2006-ban lefeküdtek a kommereknek, és hagyták, hogy a Fidesz kivérezzen (meg aztán ugye ott volt még Katona Kámi Főpolgármester-jelölt Úr esete is...), akkor Szörényi felszólította a pártot, hogy ne használja többet a tulipános logót. Van, aki szerint hazugság a tulipán... és nem én mondtam...)

Kábé ennyi.

Diocles 2010.02.07. 16:13:04

@mirrmurrkandúr:

félreértés ne essék, nem vagyok egy Antall-fan, vigyék csak az antalli örökséget, bár - őszintén szólva - az egy olyan örökség, amely nem sokaknak kell (a jobboldalnak a legkevésbé), az új szavazóiknak sem.

de tény, hogy Bokros szocialista képviselő volt akkor, amikor Antall miniszterelnök.
(tehát nem csupán Horn technokrata minisztere, hanem az MSZP mezei parlamenti képviselője is, az első ciklusban.)

a család szerintem sem fog tiltakozni, úgy olvastam, hogy Antall Péterkének jó állása van az MDF-pártalapítványnál, minek veszélyeztetné a bizniszt.

tragikomikus történet ez minden téren.

gossage 2010.02.07. 16:19:01

Bokros Lajos kiemelte: Magyarországon ma nagyon kevesen fizetnek egyedileg nagyon sok adót. Ez kialakított ki egy adóelkerülésre ösztönző magatartást, ezért az a megoldás, hogy több embernek kell egyedileg kevesebb adót fizetnie.
Hangsúlyozta azt is: okos államra, emellett pedig erős társadalomra, erős demokráciára, valamint erős vállalkozásokra van szükség.
Az MDF miniszterelnök-jelöltje szerint erős jegybank kell, amely ellensúlya lehet egy rossz költségvetési politikának. Felhívta a figyelmet a munkahelyteremtés fontosságára is. (MTI)

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 16:25:18

@Diocles: Nem baj, még néhány milliárdot le lehet nyúlni négy év alatt, ha bejutnak... azért ennyit megér egy tulipán...

röntgenszeműlány 2010.02.07. 16:29:08

@mirrmurrkandúr: Akkor gyorsan morzsolj el 42 miatyánkot, mert épp az imént írtad le, hogy "Isten", láthatóan tök feleslegesen. Vagy az isten neve alatt jhv-re célzol? Azt meg nem írtam.

A kommented többi részét meg nem értem, vélhetőleg nem olvastad el a valóban durván hosszú posztot, vagy nem kattintottál a linkre. Így aztán nehezen lehet érteni, amit írtam, elismerem.

Hazug narancs? Magadnál vagy egyébként?

szobatars 2010.02.07. 16:32:12

@gossage: Magyarországon ma nagyon kevesen fizetnek egyedileg nagyon sok adót. Ez kialakított ki egy adóelkerülésre ösztönző magatartást, ezért az a megoldás, hogy ...

be kell vezetni az ingatlan és vagyonadót...

gossage 2010.02.07. 16:34:59

@szobatars: hat ezt nem tudom ,de azt igen hogy ilyen semmitmondo MTI hir,na ez nem semmi

gossage 2010.02.07. 16:36:56

@szobatars: kezdem azt hinni hogy tenyleg lehetnek en is politikus
hmmmm megse..nekem nem menne,sokkal foldhozragadtabb vagyok

theofil 2010.02.07. 16:37:39

@Diocles:

Drága Ibolyám, egyem a zúzádat, azt mondod, hogy
"az elmúlt nyolc év alatt utat tévesztett a politika, a mindenkori ellenzék és a mindenkori kormánypártok színjátéka tette tönkre" -
akkor miért akarad becepelni a hátadon az egyik tönkretevő kormánypártot?

szobatars 2010.02.07. 16:39:19

@gossage: azért az MTi-től ez már szinte teljesítmény, nem? Manapság , ha a magyar média bármely szereplőjétől egy hír, ami nem tartalmaz helyesírási hibákat...ez már szinte ünnep. ja, hogy a hír tartalma....a Kádár-rendszerben felnőve a tartalom hiánya már-már megszokott..:_)))

theofil 2010.02.07. 16:40:26

@gossage:

Lajoska, nem akarok kekeckedni veled, de felhívnám becses figyelemedet, hogy a forgalmi adó révén mindenki fizet adót és baromi sokat Lajoska....ezt azért ne felejtsd el te közgazdászok gyöngye.

szobatars 2010.02.07. 16:40:44

@theofil: azért, hogy közben ne vegyék észre, ő is ennek a tönkretevő politikának e része..4 évig miniszterként, 4 évig ellenzékben, s a legutóbbi 4 évben külső támogatóként...

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 16:41:32

@röntgenszeműlány: Látom, te is a szövegértési nehézségekkel küzdők egyre növekvő táborát gyarapítod.

Először is az "Isten nevét hiába ne vegyed" című tőmondat a Tízparancsolatban található, amelynek a lényege a HIÁBA szócska!!
Te hiába használtad, ez nem kérdés, olvasd vissza, amit írtál!
Én nem használtam hiába, mivel csak megtiszteltem az elhunyt Miniszterelnök Urat, ami ugye nem hiábavaló... Jahvét meg hagyjuk ki ebből, az nem egészen ez a történet:-)
Remélem, tudsz követni.

A posztot elolvastam, meg a hozzászólásodat is, ami annyira patetikus volt, hogy megmozdult bennem valami... valahol gyomortájon...

A hazug narancsot pedig poénnak szántam, de látom, nem esett le.
Nem baj, biztos az én hibám, nem vagyok elég egyértelmű.

Ígérem, igyekszem.

szobatars 2010.02.07. 16:42:05

@gossage: miért ne lehetnél az??? Nem tudom, de érzem, hogy az utcán találomra összeszedett 386 ember tisztességesebb lenne, mint a jelenleg megválasztottak...

szobatars 2010.02.07. 16:45:55

A post tárgyához visszatérve, Bokros Lajos valószinűleg a saját ötletelését adta elő, csak ezúttal nem Horn Gyula a szponzor, hanem Ibolyka. S bár Horn Gyulál sem tartom túl sokra, de azért nagyságrendnyi az előnye a kalapos hölggyel szemben...

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 16:47:53

@szobatars: Rendben Kedves Szobatárs!

Majd elintézzük neked, hogy fizethess ingatlan meg vagyonadót, ne aggódj!
De mi nem szeretnénk a (legalább!!!) háromszor leadózott jövedelmünkből vásárolt javaink után negyedszer is adót fizetni.

Ráadásul mindezt csak azért, mert a Mélyen Tisztelt Urak folyamatosan nyakig merülnek zsebeink érdekfeszítő világába, és villás targoncával oponálják annak tartalmát a saját és ugyancsak Mélyen Tisztelt Baráti/Üzleti Köreik zsebébe.

Ha te ezeknek szeretnél még többet pengetni, hát fizess!

gossage 2010.02.07. 16:47:55

ovatosan fogalmazok mert az elozo blogban azt vetettek szemere hogy az erzelmeimen nem tudok felulemelkedni es a hazugsag es igazsag nem biztos az amit en gondolok meg a tolerancia ...es stb....hat ehhez a hirhez tenyleg nem lehet hozzatenni semmit ,ez nem gyulolkodes vagy tolerancia kerdese ezt egyfelekeppen lehet ertekelni...persze hozza teszem szerintem....

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 16:49:42

@szobatars: hú bocs, ez mégsem neked ment, azt hiszem...

gossage 2010.02.07. 16:51:17

@szobatars: koszonom,talan a szomszedaim meg az utcabol sokan szavaznanak is ram,de ez keves,part nelkul :)
meg aztan nincs is ilyen kedvem van nekem mas elfoglaltsagom

is 2010.02.07. 16:51:40

kommentelőtársak,

gyűjtsétek össze az összes negatív jelzőt, amit mindenkire szórtok itt, aki nem FIDESZ (vagy még Jobbik :-), aztán csendben kérdezzétek meg magatoktól: vajon ez a kettő mivel jobb? nem lopott, nem lop, nem fog lopni a FIDESZ milliárdokat? dehogynem, a múlt és jelen idő tudott, a jövő idő a perszonálkontinuitás miatt borítékolható.

értem én, hogy egyesek feltétlenül, kétségek nélkül azt hiszik, hogy a FIDESZ bármiben is jobb, mint az összes többi, amit szapulnak, pocskondiáznak, taposnak, ütnek-vágnak. na erre (mirrmurr figyelj) maga Krisztus mondja: boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa.

de nem is baj. ha Bokros megmarad az értelmiség pártjának, 5-8-10%-on, még az is jobb lesz, mint a kádári FIDESZ-Hazafias népfront hívének számítani.

gossage 2010.02.07. 16:52:01

@mirrmurrkandúr: szerintem nem ugy ertette szobatars......

jjulie 2010.02.07. 16:52:23

én azért előbb megtudnám hogy mit is mondott

aztán majd lesz róla véleményem

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.07. 16:52:40

Én előre megmondom, mi lesz:

Bokrosnak számai lesznek, konkrétsági világbajnokként adja majd elő a politikai macsót, aki simán lepofozza az asszonyt (értsd: népet). Bokrostól egyet nem várok: társadalmi víziót arról, h ő milyen értékekben hisz, milyen Magyarországot akar építeni azon kívül, h "működj, vazze, működj!"

A balliberális oldalon mindig ez volt a baj '90 óta: nincsenek erőteljes ideológiai, társadalompolitikai elképzelései. Egyfajta technokrata, máról-holnapra politikát folytatnak. Ma megszorítunk, aztán holnap, ha kicsit több lesz, majd osztogatunk. Az elsőre jó lesz egy Bokros, a másodikra meg ajkárki.

Persze jönnek majd a volt szdsz-szavazók, a szadisták, és istenítik majd bajuszt, megváltóként, az egyűedül üdvözítőként éltetik majd.

De kérem, ez csak a kibic blöffölése annak biztos tudatában, h sosem kell semmit sem megvalósítania politikailag abból, amit kiszámolt. Amint beviszi az MDSZ-t a parlamentbe, már megy is vissza az EP-be, esze ágában sincs ebben a katyvaszban alámerülni a mindennapi mocskosságokba.

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 16:52:59

@gossage: közben rájöttem, sűrű elnézéskérések közepette...

:-(

szobatars 2010.02.07. 16:53:18

@mirrmurrkandúr: olyan ingatlanadó kell, ami tartalmaz mentességeket, hogy ne az fizesse, aki pl. egy 100 nm-.es házban lakik a családjával, hanem az, aki 4-5 ingatlannal rendelkezik...

vagy azt gondolod, hogy az általad csak "Mlyen Tisztelt Urak"-nak tituláltak ugyanúgy leadóztak az ingatlanjaik után, mint pl. Te????

de ha bonyolult, lerajzolom....:-)))

gossage 2010.02.07. 16:53:58

@is: huhhhh,ez szep: personalkontinuitas
le se tudtam irni

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 16:54:24

@is: erre majd válaszolok hosszabban egy kicsit később...

szobatars 2010.02.07. 16:54:37

@is: a tolvaj tipikus védekezése: a másik is lop...

szobatars 2010.02.07. 16:55:38

@mirrmurrkandúr: megbocsáták, még, ha nekem is jött...:-)))

szobatars 2010.02.07. 16:57:23

@gossage: akkor menj el más utcákba is...vagy munka nélkül lennél képviselő???
:-)))

ha lesz elég ajánlószelvényed, majd párt is akad...vagy megszervezheted Te magad..az utcában lakókkal, a barátaiddal...ezt hívják civil kurázsinak, nem???

röntgenszeműlány 2010.02.07. 17:00:16

@mirrmurrkandúr: De, elhiheted, TELJESEN hiába vetted a szádra. V.ö. mit értél el vele?

A posztom patetikus? Ez egészen elképesztő. Egy vicc volt, te szerencsétlen, és rájönnél, ha megnéznéd az istenverte linket:

eloadas.mdf.hu/

Haha, érted? Vagy még mindig előtted van a Bokros említésétől manifesztálódó vörös köd?

zsoltix 2010.02.07. 17:01:25

Ezt minek raktak ki a cimlapra? :) Partallastol fuggetlenul, ennek a posztnak annyi a mondanivaloja, hogy bocs, nincs mit irnom, majd kesobb. Ha ennyi eleg a cimlaphoz, inditok en is blogot:)

gossage 2010.02.07. 17:01:47

@is: Draga baratom amennyiben a Fidesz,Jobbik MSZP-rol is ilyen sokatmondo hir jelenne meg ugyanez lenne a velemenyem...vagy ennyi volt a mondandoja Bokros Lajosnak vagy ilyen szar az MTI (ha az utobbi akkor bizony tenyleg nincs ra szukseg ha meg az elobbi azt meg eldontik a valsztok )

azt meg nem tudom,hogy ki mit fog lopni
neked is tovabbi szep napot

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.07. 17:02:14

A jobboldal megkönnyebbültem dőlhet hátra egy olyan országban, ahol a balliberális oldal legjobb jelöltje egy Bokros, egy szociokulturálisan fogalmatlan számmisztikus technokrata...

Fogalmam sincs, mi a bajuszos pasi társadalomfilozófiája, ideológiája, pedig hónapok óta tele van vele a sajtó.

Mit gondol a családról,

Mit az egyházak szerepéről?

Mit az abortuszról?

Mit a cigányok körüli anomáliák megoldásáról?

Mit a közoktatásról?

Mit gondol a környezetvédelemről?

Mit a határon túli magyarokról?

Mit a kettős állampolgárságról?

stb, stb, stb....

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 17:03:19

van nekem egy jó ötletem az ingatlanadóra, ingyen adom a politikusoknak és programalkotóknak. csak annak kelljen fizetnie aki bruttó 100eFt-nél kevesebbet keres havonta, viszont a közepeset jóval meghaladó értékű ingatlanbat tulajdonol. nyugdíjasok kivétel, ha viszont a gyerekük haszonélvezőként van a lakásban, ő fizessen mondjuk 100 e Forintot évente. pont.

gossage 2010.02.07. 17:03:24

@szobatars: mar 48 eves vagyok, 4 ev mulva meg 52....a kurazsim nem a regi

:)))))

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 17:04:08

@szobatars: Nem, ők talán nem adóztak, de ha meg is tették, abból az évi néhány százmilliócskából (legrosszabb esetben is) talán csak tellett rá valahogy...

Az elképzelésed nem lenne rossz szerintem sem, csak kissé illuzórikus.
Mert ilyenkor jönnek a szokásos ócska trükkök, hogy a családban még a három éves kislánynak is van egy istenhegyi kúriája, meg jönnek a céges verdák, meg a vagyon letagadása stb...
Aki igazán gazdag, pont az nem fog fizetni, aki meg csóró, és napról napra él, annak meg a nyakába raknak még néhány tehet.
Boritékolhatóan ez lenne.

Én inkább a korrupció felszámolásából, meg a nem egészen (...) tisztázott körülmények közepette elkótyavetyélt állami vagyon "visszaszerzéséből" indulnék ki.
Sok ezer milliárdot(!) vissza lehetne pörgetni, ha egy kicsit belenyúlna a következő kormány a részletekbe...

Kérdés, hogy érdeke-e mindez...

globglob 2010.02.07. 17:04:59

Ez igen. Még nincs is mit kommentelni, de máris van 50 komment.

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 17:05:40

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=63):

a fidesz mit gondol róluk? hallottál konkrét számokat hogy mire mennyit költene? mondd el légyszíves, érdekelne

szobatars 2010.02.07. 17:06:07

@gossage: én meg 49 és most gründolom a pártot...az önkormányzati választásokra jók is leszünk..:-))

stratez 2010.02.07. 17:06:47

Tartok tőle, ha üzemképes lett volna az MDF honlapja, TG elemzése a zseniális csomagszakértőnk beszédéről akkor is megegyezett volna a mostanival...

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 17:06:58

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=63):

egyébként a kettős állampolgárságról a NÉP már egyszer mondott véleményt, csodálom hogy valakinek még van pofája elővenni és bevezetni. mert ugye a zemberek felhatalmazása nélkül ilyet nem lehetne ha jól tudom

szobatars 2010.02.07. 17:08:30

@mirrmurrkandúr: képzelj el egy olyan variációt, hogy az ingatlanba állandó lakcímmel bejelentett szenélyek után jár 40 nm - adómentes terület...és ugye, csak egyetlen állandó lakcímed lehet..szóval az általad említett példában a 3 éves leányka után, ha oda van bejelentve, akkor ott jár 40 nm...a szülők lakásában meg nem...

fantázia, kedves mirrmurr...:-)))

gossage 2010.02.07. 17:08:46

@szobatars: akkor erdekel a dolog ,valami jo nevet kellene kitalalni, UTOSET

most sajnos megyek de a targyalasokat majd elkezdjuk :)

jjulie 2010.02.07. 17:09:24

embereK a bokros annak idején lemondott vagy leváltották?

szobatars 2010.02.07. 17:10:21

@gossage: részemről OK..
:-)))

de közben, vezet a Chelsea!!!
:-)))

szobatars 2010.02.07. 17:11:29

@jjulie: leváltották...

mellesleg, senki nem gondolkodott még el azon, hogy vajon a mostani válásg mélysége mennyiben köszönhető a Bokros-csomagnak???

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 17:13:40

@balage_81: Engem meg érdekelne az MDF meg az MSZP programja!
Linkeld már be lécci...

Ja, és mielőtt azt a 96 oldalas szoci izét küldenéd, azt ne küldd, ilyen színvonalú a Fidesznek is van, neki is kb. 2007-ből.

Egyébként meg malac nem a számokat hiányolta a bajszostól, hanem pont azt a koherens, komplex világképet, amivel szerintem Bokroson kívül az összes miniszterelnök-jelölt rendelkezik.

S most itt nem az a lényeg, hogy ez milyen kép, hanem hogy egyáltalán van elképzelése.

Tudod, bármily hihetetlen is számodra, az ember, az állam, vagy akár egy közösség nem egy számsor, hanem összetettségükben páratlan entitások!

Bokros ezt nem érti... a baj az, hogy mást sem...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.07. 17:13:54

Török Gábor!

Nem gond.
Egy politológusnak elég, ha Orbánt elemzi.
Még sok is.
Elég ha ismétli, mert mindig igazat mond.

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 17:17:54

@szobatars:

Majd mindjárt kifundálom, hogy ezt hogyan lehet kijátszani:-D

zsoltix 2010.02.07. 17:18:43

''Az MDF miniszterelnök-jelöltje programadó és évértékelő beszédében kiemelte: Magyarországon ma nagyon kevesen fizetnek egyedileg nagyon sok adót. Ez kialakított ki egy adóelkerülésre ösztönző magatartást, ezért az a megoldás, hogy több embernek kell egyedileg kevesebb adót fizetnie. Hangsúlyozta azt is: okos államra, emellett pedig erős társadalomra, erős demokráciára, valamint erős vállalkozásokra van szükség. Az MDF miniszterelnök-jelöltje szerint erős jegybank kell, amely ellensúlya lehet egy rossz költségvetési politikának. Felhívta a figyelmet a munkahelyteremtés fontosságára is.   Dávid: Orbán egyetlen kihívója Bokros Dávid Ibolya hangsúlyozta, hogy kiüresedett a szabad vállalkozásra épülő piacgazdaság, az adórendszer ugyanis az ügyeskedést támogatja. Szerinte az állam nem mindenható, és ott van szükség az aktív részvételére, ahol tényleg rászorul a gazdaság. Bokros programadó beszédét Kerék- Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője nyitotta meg, aki azt mondta, a komoly idők komoly emberekért kiáltanak, akik nem árulnak zsákbamacskát. Ilyen komoly ember Bokros Lajos, és ilyen komoly program az MDF programja - tette hozzá.''  

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 17:21:01

@mirrmurrkandúr:

www.es.hu/index.php?view=doc;21945

ez bokros programja. az mszp-t leszarom, tőlem az övékét ne várd. malac is bokrost kritizálta, arra válaszoltam.

amúgy pedig: egy telejesítmény alapú társadalom, ahol a verseny és a piac szabja meg a munkánk értékét. ez vonatkozik felsőoktatásra, eü-re, közhivatalnokokra is. ez egy filozófia. nyugati típusú, polgári. a szirupos szűzmáriás baromság két okból rossz:1. csak az ország fele tartozik oda, az is csak ímmel-ámmal, divatból (értsd: a fidesz hatására fedezte fel hogy keresztény). 2. a kínosan alulfinanszírozott és működésképtelen területek szakmai megoldására nem ad semmilyen választ. amikor varga a svéd nyugdíjmodellt, sió az oktatók minősítését, mádi a vagyonadót taglalja, abban NINCS keresztényi vagy világi út, csak SZAKMAI

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 17:24:52

ja és még valami, mert tudom hogy fel fogjátok hozni. amikor a fidesz azt mondja hogy nem közli a programját, az túl azon hogy teljesen ellentétes minden nyugati típusú demokrácia szellemiségével, szakmailag is hülyeség. nem először tévednek. már stumpf is megmondta annak idején, hogy amíg a miépes szavazóktól nyernek 2%-ot a szélre kacsintásokkal, addig középről elvesztenek 5-öt és odadobják más pártoknak. ugyanez a helyzet a programalkotással is. az új többség az egyedüli ami kihátrálhatna mögülük, bár mostanra már talán az sem. viszont a bokrosista 5-8% pont így vész el számukra. tehát ez az érv már nem működik, kéretik kalkulálni vele

Diocles 2010.02.07. 17:25:19

nézzétek meg a képeket az origo-n, ott láccanak a leendő MDF-plakátok is, szvsz Somogyiék elég jó cuccokat terveztek.

kékes-zöldes plakátok (ugye MDF-SZDSZ) + Bokros minden mennyiségben.
a méregzöld színt is lecserélték halványzöldre.

hírbehozó · https://webisztan.blog.hu/ 2010.02.07. 17:26:25

ha tudtuk volna h ekkora informacioehseg lesz, kozvetitettuk volna ezt a beszedet is a backchannelen. backchannel.virgo.hu/

na nem baj. majd legkozelebb.

betufalo 2010.02.07. 17:34:18

Emlékszem egy pasas a Parlamenben bemutatott egy mázsa iratot, hogy neki falvakra lebontott programja van. A hülyeség tapintható volt a sokat látott falak közt. Ezt az embert Gyurcsány Ferencnek hívták. Most jön a másik szaki a panamai géniusz. Most ő mutogat egy csomó táblázatot, megmondja merre az előre. Én jobbat tudok. Van egy negyedosztályú csehó a Kakadu. Ott Struccmüller bácsi minden nap gazdasági programot hirdet. Pont olyan esélye van a miniszterelnökségre, mint Bokrosnak, csak Struccmüller úgy még nem tudott berúgni, hogy ennek ne lenne tudatában. Bokrost már egyszer lehúzták a WC-n. Visszajött. Húzzuk le még egyszer!

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 17:41:15

@betufalo: én ismerek egy politikust akit háromszor húzták le a vécén. 94-ben épphogy bejutott, aztán egy nyerés után bukott még két választást. nála vajon miért nem vagy ilyen következetes? bokrost csak horn küldte el, nem az istenadta nép

kisa 2010.02.07. 17:47:09

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=63):
Malac, A kérdésfeltevés jogos. Mert azt tudjuk, hogy a zorbán mit gondol a fentiekről: pont azt, ami az aktuális politikai céljainak éppen megfelel.

jjulie 2010.02.07. 17:50:53

tegyük fel hogy a viktor tanult valamit az elmúlt 8 évből és két buktábó

nem feltételezhető hogy a bokros sem ugyan az mint 15 éve?

Pedró27 2010.02.07. 17:51:51

@balage_81: "egyébként a kettős állampolgárságról a NÉP már egyszer mondott véleményt, csodálom hogy valakinek még van pofája elővenni és bevezetni. mert ugye a zemberek felhatalmazása nélkül ilyet nem lehetne ha jól tudom".

Kihagy a memóriád.

Nos: a népszavazás az alacsony részvétel miatt érvénytelen volt, de akik szavaztak, azok között 65:35 arányban az igen győzött. Lásd:

www.valasztas.hu/hu/parval2010/45/45_0.html

Az érvénytelenség miatt nyugodtan elő lehet venni a kérdést. Ha pedig az eredmény alacsony részvétel mellett is kötelez, akkor már rég be kellett volna vezetni a kettős állampolgárságot!

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 17:53:43

@Pedró27: és hogy a szavazásra jogosultak döntő része úgy döntött hogy köp az egészre és el se megy, az neked azt jelenti hogy meg kell őket kérdezni újra? még a fidesz-szavazókat sem tette ki a ott igennel szavazók aránya.

bajuszur 2010.02.07. 17:56:47

Kedves Elemző úr!

tetszik ez az analitikus freudi elszólás:
"a következők: igamondás, minőség,..."

valahogy érzem én, hogy az iga kifejezés talán csak a "z" hiánya, de nem akarok igakötő sem lenni :)

Pedró27 2010.02.07. 17:58:02

@balage_81: "s hogy a szavazásra jogosultak döntő része úgy döntött hogy köp az egészre és el se megy, az neked azt jelenti hogy meg kell őket kérdezni újra?"

Nem azt, hogy meg kell, hanem hogy meg lehet. Meg azt, hogy be lehet vezetni a megkérdezésük nélkül, mert nincs érvényes népszavazás, ami tiltaná. Vagy azt mondjuk, hogy érvényesnek tekintjük a népszavazást az alacsony részvétel dacára. Ekkor viszont figyelembe kell venni, hogy a leadott szavazatok között az igenek egyértelmű többségben voltak.

Oblomov 2010.02.07. 17:58:19

Gábor, nem kellesz Te ide!

Pedró27 2010.02.07. 18:03:06

@balage_81: "s hogy a szavazásra jogosultak döntő része úgy döntött hogy köp az egészre és el se megy, az neked azt jelenti hogy meg kell őket kérdezni újra?"

Még egyszer: az a baj a gondolkodásoddal, hogy te az otthon maradottak véleményét automatikusan a nem szavatokhoz számítod (nem érdekel = nem akarom). Holott ugyanilyen erővel az igenekhez is lehetne sorolni (nem érdekel = felőlem bevezethetik).

Én nem sorolom őket sehová. Azt mondom, hogy mivel nem szavaztak, ezért senki sem hivatkozhat a véleményükre.

török gábor 2010.02.07. 18:03:39

@bajuszur: jogos, javítom.

@Oblomov: hová kellek akkor? :)

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 18:03:46

@Pedró27: na akkor most átmegyek demagógba: egyszer megkérdezték az embereket, hogy akarják-e. nem akarták, mert nem mentek el igenelni. nem is tiltották, ez igaz. de a demokrácia szellemiségével ez totálisan ellentétes. hiszen a többség el se ment. aki elment, annak egy része nemet mondott. vagyis a társadalom döntő része ezt nem helyesli/nem érdekli. szellemiségileg ez a véleményem. persze ne játsszuk meg magunkat: ez a téma a kampány része, kétségtelenül alkalmas a szavazók ide-oda mozgatására. már csak azért sem illene elővenni, mert amit mikola mondott utána a 20 évről meg az 5 millió magyarról, az gusztustalan volt

kisa 2010.02.07. 18:10:30

@Pedró27:
A zemberek nagy része tudta, hogy ha nem mennek el, akkor érvénytelen lesz.
Ennek dacára NEM mentek el (még a nagyjából évek óta 1,5 millás fidesz-tábor SE. Szerinted ez azt jelenti, hogy felőlem vezessék be?

tony zionist 2010.02.07. 18:15:43

"Érdemes elolvasni, mert szinte minden benne van, amit az MDF feltehetően mutatni szeretne magáról a kampányban. A kulcsszavak a következők: igazmondás, minőség, Bokros Lajos, Új MDF és független polgárok."

érdemes egy faszt érdemes...
igazmondás? egy bűnözőpárt bűnöző vezetőjétől?
minőség? milyen minőség?
Bokros? akit minenhonnan elüldöztek, mert egy kontár. nekünk csak 5-10ezer Mrd kárt okozott 1 év alatt.
új MDF? jah, ellopták a régit, mert ebben az országban ezt is lehet...

dávid ibolyát és társait a népstadionban nyilvánosan kéne kivégezni. már amennyiben egy felvilágosult, civilizált társadalom lennénk.
itt meg választáson indulhatnak...

beszarás

Pedró27 2010.02.07. 18:18:18

@balage_81: "megkérdezték az embereket, hogy akarják-e. nem akarták, mert nem mentek el igenelni."

Nekem nem a véleményeddel van bajom, hanem azzal, hogy a népszavazásra hivatkozva utasítod el, hogy eleve felvesse valaki a témát.

"nem akarták, mert nem mentek el igenelni"

Ez egyszerűen nem igaz. Az igen és a nem között nincs alá és fölérendeltségi viszony. Aki otthon maradt, az nem nyilvánított véleményt és ezért hivatkozni sem lehet rá.

"de a demokrácia szellemiségével ez totálisan ellentétes."

Mi ellentétes?

"vagyis a társadalom döntő része ezt nem helyesli/nem érdekli."

Megint ugyanaz, önkényesen csoportosítod a kategóriákat. Az is igaz, hogy a társadalom többségét ez nem érdekli vagy éppen helyesli.

"persze ne játsszuk meg magunkat: ez a téma a kampány része, kétségtelenül alkalmas a szavazók ide-oda mozgatására. már csak azért sem illene elővenni, mert amit mikola mondott utána a 20 évről meg az 5 millió magyarról, az gusztustalan volt"

Akkor beszélj erről, de ne hazudj a népszavazással kapcsolatban!

globglob 2010.02.07. 18:18:24

@Pedró27: Az általad belinkelt oldal mutatja, hogy az OVB-nél sem állnak mindig a helyzet magaslatán. Az ábrákat teljesen összekutyulták:

Az egészségügyi privatizációnál az érvényes-érvénytelen és az igen-nem mezőben is az egészségügyi privatizációhoz tartozó érvényes-érvénytelen ábra szerepel.

A kettős állampolgárságnál az érvényes-érvénytelen és az igen-nem mezőben is az egészségügyi privatizációhoz tartozó igen-nem ábra szerepel.

Amit te akartál idézni a kettős állampolgársággal kapcsolatban, az a következő lenne:

IGEN választ adott az érvényesen szavazó választópolgárok 51,57 %-a, 1 521 271 fő
NEM választ adott az érvényesen szavazó választópolgárok 48,43 %-a, 1 428 578 fő

jardel 2010.02.07. 18:18:45

@is: az mdf, mint az értelmiség pártja... az értelmiségnek nincs pártja, legfeljebb a félműveltek nem kicsiny csoportjának. Amúgy meg szánalmas, hogy Bokros még mindig eladható nemzetmentő szuperközgazdászként - ez egyben a magyar közgazdásztársadalmat is jellemzi sajnos, tisztelet a kivételnek persze.

jjulie 2010.02.07. 18:20:28

tévedtem pedró ne gyere

mrs. white 2010.02.07. 18:21:01

Is kedvéért aki szerintem vagy maszopos vagy stdsz-es képviselő mert ennyire már senki nem védi a mundért rajtuk kvül. A, Igen mindenki lop a fidesz is és ha jobbik oda kerül akkor Ő is meg minden egyéb országban légyen bármilyen demokratikus. Akkor mi a különbség? Csupőán annyi hogy amíg loptak csökkent az államadóság, mielőtt rávágnád igen a GDP arányos, még ha közben volumenében nőtt is. Tehát vagy kevesebbet loptak vagy jobban csinálták a gazdaságot vagy egyszerüen ügyesebben loptak mert nem derült ki ilyen mértékben mint most. Pusztán ez a különbség megéri hogy rájuk szavazzanak. De te legyél cool értelmiségi Bokros fan. Egyébként nerm mondott hülyeséget kb felmondta a fidesz program legfontosabb elemeit pl több embernek kell munkát biztosítani a szabályzók megváltoztatásávan, kevesebb adminisztrációs teher és bürökrácia. Ezt kb mindenki józan paraszti ésszel elmondja. A különbség az hogy Fidesznek vélhetőleg lehetősége lesz megvalósítani még ha nem is hirdeti úton útfélen hogy mit fog csinálni. boki meg nyugodtan pofázhat bármit mert 5%-ért kapaszkodnia kell és egyáltalán nem biztos hogy , lehetősége lesz a parlamentbe felszólalni. Azért ezt cool értelmiségiként aki annyira egyedi és mély ráncokkal a homlokán igazságokat kinyilatkoztat, azért felfohatná az alpvető összefüggéseket a 10 % meg vágyálom, illetve akkor meg a volt kedvenc pártod a maszop nem jut be. Szar dolog beismerni hogy hülyén döntöttél már kétszer IS.

kisa 2010.02.07. 18:21:20

@Pedró27:
Egyébként hallottál a kognitív disszonancia fogalmáról?
Akik nem mentek el, valószínűleg nem akarták a kettőst, viszont valahogy mégse volt képük NEM-et ikszelni. Ezért aztán a legegyszerűbb megoldást választották: otthon maradtak.

Pedró27 2010.02.07. 18:22:12

@globglob: Köszönöm a pontosítást.

theofil 2010.02.07. 18:22:34

@szobatars:

Azt hiszem nyolc hónapig volt miniszter ameddig a csomagját áthajtotta a parlamenten (amely megmentette az országot az államcsődtől).
Nem mintha szeretném a Bokrost.
De amit tény az tény.

jjulie 2010.02.07. 18:26:02

@mrs. white:

ne lelkesedj ennyire, ne hogy egyszer majd le kelljen tagadnod

theofil 2010.02.07. 18:26:22

@balage_81:

Nem győzőm hangsúlyozni, hogy a Mikola igazat mondott....meglesz a húsz év, úgy látszik itt senkinek sincs semennyi veszélyérzete.

kisa 2010.02.07. 18:31:43

@theofil: 45 év szocializmus után 20-at csak kibírunk valahogy! :-)

jjulie 2010.02.07. 18:35:54

szoktam találkozni a bokrossal a járdán az október 6 utcában

úgy sétál mint egy ember akinek természetes mindez

ezen kívül nem megélhetési politikusnak tűnik

biztosan tudja, hogy a viktor utcahosszal népszerőbb

en továbbra is érdeklődéssel várom mi lesz vele

állítólag klasszis a szakmájában

a viktornak mi is a szakmája amiben klasszis?

Pedró27 2010.02.07. 18:36:03

@kisa: Teljesen igazad van, a többség szerintem sem akar kettőst. Viszont szerinted ebből az következik, hogy a témát még felvetni sem szabad? Mert balange ezt állította.

theofil 2010.02.07. 18:37:16

@kisa:

A rendszerváltáskor nem erről volt szó...hogy az egyik párt külhoni szavazatokkal rátukmálja magát akkor is az országra amikor az már nem akarja...
Ezért nem volt érdemes rendszert váltani.

mrs. white 2010.02.07. 18:39:08

@jjulie: Racionalitás kérdése. Ez a teljesítmény alúlmulhatatlan szerintem. Azért csőd szélére vinni egy országot pár év alatt nem semmi, kádárnak ehez kb harminc év kellett nekik három. Ez nem lelkesedés tény kérdés ha alulmulják akkor mélyen szégyellem magam és nem írok melettük kommenteket mint most egyesek, talán ez a különbség köztem és köztük.

[nev] (törölt) 2010.02.07. 18:40:36

bokrosnak én annyit tanácsolnék, hogy kérjen elnézést azoktól, akik a megszorítások idején éppen dagobert bácsit nézték a tévében. ugyanis nem kevés család életébe rondított bele az ő csomagja. és ugye azokból a családokból a gyerekek azóta felnőttek. szóval a minimum az lenne, ha elnézést kérne tőlük. nem kell öt nyelven, elég magyarul. mondhatna valami olyasmit: "bocsánat. gyorsan kellett cselekedni, és jobb nem jutott az eszünkbe, mint a bérek befagyasztása, vámpótlék bevezetése, a forintleértékelés. ennek az előzmény az volt, hogy nem sikerült megállapodni a valutalalappal, mert a külföld bizalmatlan volt a hatalomba visszatérő szocialistákkal. el kellett kerülni az államcsődöt. senki nem volt itt, aki akkor jobbat tudott volna mondani. senki. még egyszer elnézést."

gauche caviar 2010.02.07. 18:40:46

azert mondjuk most mar illene atirni a blogketrec ajanlojaban, hogy "mirol beszelt Bokros Lajos : fogalmam sincs" dumat, mert a felvezeto kontextus nelkul azt a latszatot kelti, mintha Torok Gabor szamara ertelmezhetetlen dolgokat mondott volna BL, ne adj isten, zagyvasagokat.
(ertem en, hogy index meg kattintas, de ez igy nem igazan illik az "objektiv" szerepkorbe amirol TG nemreg irt par sort...)

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 18:43:12

@Pedró27: ebben sajnos nem tudok egyetérteni. azért ez a téma alaposan átjárta a médiát, ráadásul fajsúlyos, mondhatni történelmi jelentőségű volt. feltételezhetjük hogy a többség hallott róla, tudta miről szól és mégsem szavazta meg. nincs itt fele olyan nemzeti érzés sem, mint orbánék feltételezik. ráadásul pont ők akarták végül mégis elfogadtatni a parlamenttel, mondván hogy a többség igennel szavazott. épp ezért (meg a mikola-nyilatkozat miatt) én továbbra is úgy gondolom, hogy oltári nagy pofátlanság ezek után újra megkérdezni, ha már egyszer az ingerküszöböt sem érte el az ügy.

gauche caviar 2010.02.07. 18:44:06

@[nev]: kinek ronditott bele az eletebe? a bokros-csomag gyakorlatilag az allamcsodtol mentette meg az orszagot, annak volt koszonheto, hogy orban vikit tudott osztogatni a kis kormanyzasa idejen, Bokros nelkul nem lett volna Szechenyi terv meg egyeb kezbol etetesek.
szal inkabb azok az arcok koszonjek meg bokrosnak amit bevallalt, mivel minden idok egyik legnepszerutlenebb intezkedese volt.
amit azota mellesleg egyetemeken tanitanak, mint gazdaagi stabilizacios intezkedesek.
eleg lesz magyarul, nem kell 5 nyelven. ugysem beszelnek tobbet...

kisa 2010.02.07. 18:45:23

@theofil:
Szerinted a legtöbb ember mit a szent szart akart a rendszerváltástól? Hogy mehessen nyugatra, amikor akar, hogy itthon is vehessen FA szappant meg plébojt, meg volkswagent, satöbbi. A többit, a munkanéküliséget, a versenyt, az erősebb kutya baszik-ot, meg még ami ezzel jár, el se mondták nekik. Meglehet, a többséget nem is érdekelte volna, tényleg nem láttak a kirakatokon túl...

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 18:47:32

@[nev]: én dagobert bácsit néztem az ő idejében, és egyáltalán nem szeretném hogy bocsánatot kérjen tőlem. inkább azok kérjenek, akik olyan zombikat csináltak a választókból, hogy szerintük már nem is szabad olyannak programot hirdetnie és indulnia a választásokon, akinek láthatóan csak 5-8 százaléka lesz. akik csak két (sőt, csak egy) pártban tudnak gondolkodni egy demokráciában, azok az igazi kádári kisemberek. amúgy meg örülnék ha valaki bocsánatot kérne tőlem a "mi vagyunk a jobbik magyarország"-ért például. meg a látszatberuházásokért, mint a vesztegséges fürdők. meg a széchenyi-terv eldobott milliárdjaiért. ha már....

jjulie 2010.02.07. 18:51:07

@kisa:

teljesen igazad van és még azt sem tudta annak idején szinte senki, hogy a meggazdagodás egyetlen tisztességes módja az öröklés

mestanában aztán van csodálkozás

Lord heckman 2010.02.07. 18:51:52

Bokros az IMF verőembere... idejön, kicsavarja az IMF adósságot az országból, aztán köde előttem, köd mögöttem..... ezt csinálta Lengyelországban is, és még számos más helyen. A legkevésbé sem érdekli az ország, a nép. Ő egy "terminator", aki jön, elvégzi a munkát és megy... ha hagyjuk....

mrs. white 2010.02.07. 18:51:53

Csak az okosoknak vitaindító. Orbánnak két nagy hibája van ami miatt nem lehet rá szavazni. Egyrészt egy fasiszta diktátor. Márészt korrupt mind Ő mind a pártja. Nos mikor kit vertek meg 98-02 között, mikor nyilatkoztatott ki fasiszta gondolatokat? Talán a sajnálatos Öszi eseményeket ő vezényelte le és verette meg a párt rendezvényéről hazatér szimpatizánsokat és cigánynak kinéző perui diákot pl. A tisztakezűséget meg talán pont most nem kérném számon rajta még Bokrosként sem akiről mint tudjuk egy kommentelőtől egyszerű emberként és lánglelkű közgaszdként sétál a nép egyszerű fiai között. Csak az a probláma, hogy a beszéde után a vágókép mesterházy ernő letartóztatása volt, az Ő pénszerzése nélkül nem álhatott volna most ki a zemberek elé. akinek kedve van sorolja fől a tisztakezűséget számonkérő baloldal korrupciós botrányait. Még valami. A szoci Mesterházy szerint nincs programja, ha fletó program száma az etalon, akkor inkább ne is legyen könyörgöm.

kisa 2010.02.07. 18:52:12

@jjulie: meg politikusnak menni...

Arivistus 2010.02.07. 18:54:41

@gauche caviar:
Azzal egyet értek, hogy Bokros az államcsődtől mentette meg az országot.

Viszont Bokros bár 1 teljes évig volt pénzügyminiszter, 3-4 hónap után már nem nagyon engedték szóhoz. Volt helyette Horn szavazatszerző-osztogató politikája. Gondolom emlékszel: nyugdíjemelés; differenciált nyugdíjemelés; soron kívüli nyugdíj emelés; a nyugdíjasok ingyen utazhatnak; a nyugdíjasok ingyen repülhetnek...

Mért van az hogy mostanra mindenki elfelejtette, hogy Orbán a "rejtett kiigazítás"-sal kényszerült kezdeni kormányzását?

[nev] (törölt) 2010.02.07. 18:54:57

@gauche caviar:
gondolom senkinem sem jött jól mondjuk a 30% körüli infláció.

nekem lövésem nincs, hogy mi mást lehetett volna akkor csinálni, mint elinflálni a hiányt. az imf megállapodást nem sikerült tető alá hozni, nem voltunk eu tagok. a nyugat az infláció felpörgetését várta el, és a privatizáció felgyorsítását. ami még egyszer magas inflációt eredményezett, és további munkahelyek szűntek meg.

és akik annak idején dagobert bácsit nézték azoknak ez nem lett még soha a nyilvánosság előtt elmagyarázva. és ugye az a generáció már azóta felnőtt. még egyszer. azóta sem volt senki, aki bármilyen alternatívát mondott volna az akkori helyzetre. senki.

kisa 2010.02.07. 18:56:02

@Pedró27:
Szerintem nincsértelme felvetni: a HT-k nagy többsége EU tag. Akik meg nem, azoknak tudtommal bevezettek utazási könnyítést és egyszerűsített állampolgársági eljárást. Tudod, akkor sok helyen leírtam, hogy a 70-es években sokat jártam az akkori Jugóba. Egyetlen magyar se akart magyar állampolgár lenni. (Nem tudom, mennyi idős vagy, de tudni kell, hogy Jugoszlávia piacilag sokkal jobban el volt eresztve akkoriban, mint mi: lehetett farmert venni, olyan lemezeket, kozmetikumokat, amikről itthon csak álmodoztunk.) Szóval a nagy jólétük közepett pont leszarták magyar mivoltukat...

theofil 2010.02.07. 18:56:39

@kisa:

Nekem valamivel jobb véleményem van az ország lakosságáról.

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 18:58:09

@tony zionist: "érdemes egy faszt érdemes...
igazmondás? egy bűnözőpárt bűnöző vezetőjétől?
minőség? milyen minőség?
Bokros? akit minenhonnan elüldöztek, mert egy kontár. nekünk csak 5-10ezer Mrd kárt okozott 1 év alatt.
új MDF? jah, ellopták a régit, mert ebben az országban ezt is lehet...

dávid ibolyát és társait a népstadionban nyilvánosan kéne kivégezni. már amennyiben egy felvilágosult, civilizált társadalom lennénk.
itt meg választáson indulhatnak...

beszarás"

:-DDDDDDDDDDDDDDDDDD

Hát hallod... ha ezt tényleg komolyan gondolod, még tisztellek is érte...

kisa 2010.02.07. 19:00:11

@theofil: Szerinted akkoriban mennyivel voltak okosabbak, mint most? Most se érdekli a többséget más, csak hogy jöjjön végre a zorbán, és legyen kolbászból a kerítés. Hogy milyen áron? Az mindegy nekik/nem is értik... Olvasod Te is a kommenteket, nem?

Arivistus 2010.02.07. 19:01:31

@Lord heckman:
Ha az ország 200 km/h-val rohan a szakadék felé, akkor ott már nem lehet gyengéd módszerekkel javulást hozni, ott egy Bokrosra-csomagra van szükség.

Nem a megszorító csomag a szörnyű, hanem az, hogy olyan helyzetbe juttatják az országot, ahol megszorító csomagra van szükség.

Orbán is rá fog kényszerülni egy megszorító csomagra, nem azért mert ő gonosz, hanem Medgyessy és Gyurcsány gazdaságpolitikai ámokfutása okán.

theofil 2010.02.07. 19:03:43

@Arivistus:

Valami lopakodó csomagnak vagy minek nevezték a közgazdászok Orbán csomagját amiről persze nem beszélt, hiszen annyit anyázták a Bokros-csomagot, hogy ő nem jöhetett elő egy "csomaggal".

De a nem létező Orbán-csomag hétszázezer forintjába került a velem szemben lakó vállalkozónak amiért nem kapott semmit.
Utálják is azóta Orbánt mint üveges tóth a hanyattesést.

gauche caviar 2010.02.07. 19:05:55

@Arivistus: nem pontosan ertem, hogy miert Bokros lenne a hibas azert mert horn lepattintotta majd osztogatasba kezdett...?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.02.07. 19:06:06

"a listavezető nem csupán a kampány középpontjában áll majd, hanem valójában ő lesz az eladásra kínált egyedüli termék – minden más az MDF politikájában csak Bokros sikeres marketingjét szolgálja. A megszólított szavazók pedig mindazok, akik a Fidesz elnökének antitézisére vágynak"

nem is baj, ha ő az egyetlen termék, ugyanis az MDF-SZDSZ táján ő az egyetlen piacképes áru. Ő viszont annyira, hogy minden hacacáré és pártbalhé ellenére akár még be is viheti az MDF-et az országgyűlésbe. Nem is ártana , ha ő nyár elején hazajönne Brüsszelből, és Ibolyka menne ki helyette...

Arivistus 2010.02.07. 19:06:22

@theofil:
Csak hát nem tehetett mást, ahogy Bokros sem.

gauche caviar 2010.02.07. 19:08:42

Torok ur, gondolom nem ul egesz nap a gep elott, de azert tenyleg ciki, hogy ilyen durvan felrevezeto cim alapjan vetodnek ide a nepek a blogketrecbol (mirol beszelt bokros: fogalmam sincs)...

vagy nem felrevezeto, tenyleg meg most sincs? :)

gauche caviar 2010.02.07. 19:11:19

@Fedor: na ez nekem nagy banatom is. Bokrosra gondolkodas nelkul adnam a voksomat. de a sleppjehez, ibolyahoz, szdsz-es arcokhoz, meg a tobbihez, teljeseggel kizart.
szoval ebbol nalam lesz lesz iksz.

de nem gond, mert bokros az mdf nelkul is talpon marad, itthon lesz o, mondani fogja ezutan is. erdemi vitat meg lathatoan senki sem akar a hazai politikai eletben (meg a melldongeto jobbik sem) szoval, sajnos mindegy is milyen eszervei vannak BL-nek.
a valasztok meg aztan vegkepp nem kerik szamon, hogy milyen muanyagot tolnak le epp a torkukon.

Arivistus 2010.02.07. 19:12:13

@gauche caviar:
Nem azt mondtam, arra a mondatodra reflektáltam, hogy:

"annak volt koszonheto, hogy orban vikit tudott osztogatni a kis kormanyzasa idejen, Bokros nelkul nem lett volna Szechenyi terv meg egyeb kezbol etetesek."

Mire Orbán jött, addigra Horn már újra elbaszta a dolgokat. Az 1998-as államháztartási hiány még rejtett kiigazítással együtt is 4.6% volt.

theofil 2010.02.07. 19:12:40

@kisa:

Most rosszabb a helyzet. Az a baj, hogy nincs alternatíva, nem értek egyet ugyan azzal aki a Fideszben bízik (én egy fikarcnyira sem bízom bennük), de ki, vagy mi a szöszben lehet helyettük megbízni....?
Nincs senki.

Ha a szocik képesek lettek volna Bajnait megtartani akkor szavaznék rájuk.
De ahhoz kevesebbet kellett volna lopni.

[nev] (törölt) 2010.02.07. 19:12:48

@balage_81:
oké, ha megfigyeled, akkor van egy egy igen széles réteg, aki neheztel bokrosra. és nem kevés közöttük a fiatal.

engem anno egyetemista voltam. és nem mentem a tandíj ellen tüntetni. nem zavart különösebben, hogy vissza kellett fogni a fogyasztást. oké, persze bosszantott, hogy mert ram-ot akartam venni a gépembe, arra spóroltam előtte jó ideje, nem volt magas az ösztöndíj, nem volt diákhitel, semmi ilyesmi. szóval egyáltalán nem körülöttem senki se gazdag, sőt szerintem sokkal kevesebb pénze volt akkor egy fiatalnak, mint most. de mégsem volt ez annyira zavaró.

de mondjuk ha akkor 5 éves lettem volna, akkor nem lettem volna ilyen megértő. szerintem semmit se értettem volna az egészből. és ha jól számolom, most 20 éves lennék. első választó. és vélhetően ha meglátnám bokrost azt mondanám, hogy ez az ember húzzon el innen.

és ha én bokros lennék, akkor elmagyaráznám ezeknek a fiataloknak, hogy akkor anno miért kellett mindezt meglépni. és elnézést kérnék azoktól, akik nem tehettek az egészről semmit. akik akkor gyerekek voltak, ma pedig fiatal felnőttek.

Arivistus 2010.02.07. 19:14:22

@Fedor:
Valóban. Olyan embert el tudok képzelni aki Bokrosra szavaz, viszont olyat aki Debrecenire, hát olyat nem.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.02.07. 19:16:11

@gauche caviar: Csak az nem mindegy, hogy a partvonalról mondja a magáét, mind eddig, minden hatás nélkül, vagy a parlamenten belülről, ahol amit mond, annak nagyobb súlya van, törvényjavaslatokat nyújthat be, amihez akár más pártok támogatását is megszerezheti némi alkuval, szóval nem ugyanaz. A mögötte álló két párt meg annyira súlytalan, hogy idővel úgyis a saját képére formálja őket, most csak az infrastruktúrájuk számít.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.02.07. 19:19:53

@Arivistus: Pedig hidd el, nagyon sok ilyen van. Ho laz ellentmondás Bokros és Debreceni között? Per pillanat mindkettő Orbánnal szemben pozícionálja magát...

jjulie 2010.02.07. 19:19:57

azért egy orbán-mesterházi-vona parlament helyett egy bokrossal kiegészített mégsem volna annyira ciki

tevevanegypupu 2010.02.07. 19:20:46

Ugy tunik hogy Ibolya es Bokros nemsokara beleorul az Orban gyuloletbe.

theofil 2010.02.07. 19:20:58

@Arivistus:

De akkor nem kellett volna Viktorunknak vérpopulista módon anyázni Bokrost a csomagja miatt.

Az első reakciója az volt a Fidesznek, hogy a Bokros-csomag nem elég szigorú, de azután, hogy Csurka elkezdett krokodilkönnyeket hullatni:....kivették a gyermekek szájából a falatot!....(mármint a gonosz bolsik) úgy vélték gyümölcsözőbb lesz úszni a populista árral mintsem őszintének, normálisnak és racionálisnak lenni.

Lime · http://www.mrhow.eu/_.php?id=667 2010.02.07. 19:21:02

"Bokros Lajos rendhagyó évértékelő beszédét ezrek követhették élőben az interneten. A hatalmas érdeklődés miatt azonban sokan még nem láthatták és hallhatták Bokros Lajos beszédét."

Forrás: www.mdf.hu

kisa 2010.02.07. 19:21:32

@[nev]: Szerinted hány ötéves foglalkozik politikával, hány ötéves tudja, hogy ki a pénzügyminiszter?
Bakker, az orvos se kér bocsánatot, mert felvágta a hasadat!

Pedró27 2010.02.07. 19:24:13

@kisa:

Szia!

"Szerintem nincsértelme felvetni:"

Az, hogy van-e értelme felvetni, az egy más kérdés. Legalább egy ilyen internetes vitafórumon van.

"HT-k nagy többsége EU tag. Akik meg nem, azoknak tudtommal bevezettek utazási könnyítést és egyszerűsített állampolgársági eljárást."

2004 környékén sokat beszélgettem erdélyiekkel, feleségem családja is erdélyi. Számomra az jött le, hogy itt számukra valamiféle érzelmi kérdésről van szó. Már csak azért is, mert aki akarta, már rég megszerezte a magyar állampolgárságot. Legalábbis akiket én ismerek.

Akkoriban beszélgettem egy ottani magyarral egy ottani vonaton. Szó szerint azt kérdezte tőlem: "Maguk magyarországiak ugye nem szeretik az erdélyieket?". Éreztem a szavai mögött a fájdalmat.

"Szóval a nagy jólétük közepett pont leszarták magyar mivoltukat... "

Aztán 90 után fordult a kocka. Nálunk lett farmer, ott meg nyomor. Akkor hirtelen fontos lett a magyarság.

Nem vagyok már fiatal, ismerem a szitut. Megy a szlovákiai magyarokról is mesélhetnék érdekes tapasztalatot.

Viszont minden hely más és más.

A kárpátaljaiak helyzete elég szar. Ott kellene még gondolkodni valamin.

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 19:24:19

@gauche caviar: Hjajj... bocsásd meg türelmetlenségem, de kezd már egy kicsit agyszexualizáló lenni, hogy ezredszerre magyarázom el ugyanazt, ugyanazoknak a hülyéknek...

Nézd... azt, hogy Bokros az államcsődtől mentette meg az országot, még valahogy lenyelem, bár azért ezzel is lehetne vitatkozni...

Na, de a többi?

Te úgy látom nagy közgazdász vagy.
Ha ez így van, akkor viszont tudnod kéne (ezt a közgázon is tudják), hogy amit Lajcsi bácsi csinált az nagyjából olyan 50 milliárdos spórolást jelentett, cserébe kábé 5-10 ezer milliárdos kárt okozott.
Egyébként a Bokros-féle csomagnak azon elemével tömték be a lyukakat Hornék, ami a gyorsított privatizációról szólt, tehát a megszorítás része (ez az amit dicsőít úton-útfélen) majdnem semmi fajta hasznot nem hajtott az államnak, viszont felbasszerolta az inflációt úgy 30%-ra... tehát igaz, hogy szart sem ért, de az embereknek legalább baromi szar volt...

Nota bene: A Lali-féle pakknak ellenben volt néhány nem elhanyagolható mellékhatása:

- Először is kiprivatizálta az állami vagyon igen jelentős részét, mondanom sem kell fillérekért.
Hogy a többi pénz hova vándorolt, arra várom a tippjeidet, de ha gondolod megmondom én is szívesen.

- Olyan társadalmi szegregációt idézett elő, ami nagyjából a dicső feudalizmus óta nem volt Magyarországon. A társadalom jelentékeny részét azelőtt elképzelhetetlen mértékű mélyszegénységbe sújtotta, a középosztályt (amelynek elvileg felkent pártjának most épp a miniszterelnök-jelöltje egyébiránt) pedig egyszerűen szétbombázta, mára a klasszikus középosztály majdnem, hogy nem is létezik, pedig egy országot általában ezek az emberek tudnak előrébb vinni...

- ésatöbbi...

Ezeket az ocsmányságokat, hogy "kézből etetések" be kéne fejezni, mert nevetségesek.
Nyilván fogalmad sincs arról, hogy miképp néz ki egy jól működő, polgárosult társadalom, de erről nem O.V. tehet, hogy szegény Széchenyiről már ne is beszéljünk...

Summa summarum: Bokros semmit nem tett, ami elkerülhetetlen lett volna, csak annyit amennyire egy nyolc osztályt végzett segédmelós is képes: elvett.

Elvette az emberektől a pénzt, elvette azt is amit kaptak addig érte ("ingyenes" felsőoktatás, "ingyenes" fogmegtartó kezelések), majd még azt is eladta, amijük volt (állami vagyon)...

Árulja már el valaki, hogy ez miért akkora teljesítmény?????????????
Miért nem ismeritek be, hogy Bokros egy rohadt kókler, aki semmihez sem ért, viszont azt remekül el tudja adni?

Ennyi. A lóvét, amit elkótyavetyéltek meg vissza kéne kérni... ha nem akkor lehet menni a Lakatos Rómeóval egy cellába a hüvire... Ott mondd, hogy nincs cigánybűnözés...

:-)

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 19:28:13

@theofil: "...úgy vélték gyümölcsözőbb lesz úszni a populista árral mintsem őszintének, normálisnak és racionálisnak lenni. "

Őszinte??? Normális??? Racionális???

Te jó Ég... Nem tudom elképzelni, hogy ennyire beteg a lelked, de tényleg...

Elszomorító

kisa 2010.02.07. 19:29:47

@Pedró27: Kárpátalja tényleg szar.
Én megértem, hogy számukra érzelmi kérdés, a zorbán számára viszont számszerűsíthatő szavazatokat jelent. És én nagyon nem szeretném 20 évig őt és az embereit látni a hatalmon. Nem tudom, kit látnék szívesen, többnyire egyiket sem... Mondjuk a 1990-es fideszt talán..

jjulie 2010.02.07. 19:32:10

@mirrmurrkandúr:

ezek a kommentjeid biztos hasznos eredményt fognak hozni

abba ne hagyd

Arivistus 2010.02.07. 19:32:17

@theofil:
Valóban, ők sem tökéletesek, de jobb ha valaki csak verbálisan populista, azzal nem árt senkinek.
Szemben ezzel van egy-két politikai erő Magyarországon, amik nem csak verbálisan populisták. Ezzel már tényleg ártanak, lásd elmúlt 8 év.

postakocsi 2010.02.07. 19:32:42

Talán most kellene szervezni egy online gazdasági pártot, az hogy az ideológiák mentén hova jutottunk húsz év alatt, látható, meg kellene próbálni talán gazdasági alapon. Mondjuk lehetne 10% adó a jelmondat, online szavazással költséghatékonyan és gyorsan megoldható lenne a működés, csak egy hiteles, nem elkurvult arc kellene mögé.

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 19:34:22

@jjulie: ha nem tetszik, lehet vele vitatkozni, de a bekiabálósdi nem túl elegáns...

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2010.02.07. 19:34:30

@kisa:

Ugyan Kisa, ne ferdítsél már ennyire!

Szó sincs ama naivitásról, amiről beszélsz. Pontosan tudható, hogy a kerítést, - amit a szocik rég elloptak - Orbánék nem lesznek képesek kolbászból pótolni, ennyire senki sem hülye.
( párhuzam: Ti is azzal jöttetek Fletó nagy átverése után, hogy dehát mindenki tisztában lehetett a költségvetési adatokkal! Na peeersze.....! )

Hogy immár pattanásig feszített idegekkel, végső türelmetlenséggel várja az ország a változást, az se a polgárok, se OV hibája, az kérlek az elmúlt 8 év generálta indulat.

Tudod, a csodavárásnak is vannak fokozatai...
Egy darabig azzal is beérnénk, ha a majdan összetákolt kerítés pl. a helyén marad, - szánalmas, de erre vezettek az elmúlt évek - egy megvalósult álom kezdetének nem rossz perspektíva...

dov 2010.02.07. 19:35:51

gondolom az elemző úrnak szokatlan, hogy egy pártnak van programja, nemúgy mint a favoritnak.. :D

Arivistus 2010.02.07. 19:36:03

@Fedor:
Hát azért kettő között van valamekkora minőségbeli különbség. Bokros már valamit letett az asztalra.
Debreceni meg ábrándozik a köztársaság végéről, retteg Orbántól, és három hetente mond valami hülyeséget. Más kategória a kettő.

[nev] (törölt) 2010.02.07. 19:38:39

@kisa:
aki akkor volt 5 éves. az ma 20 éves. és az szerintem tudja. 15 év távlatából szerinted egyesek miért anyázzák bokrost. az emberek döntő többsége a 15 nappal előtti politikai eseményeket sem tudja felidézni. miért nincs az már régen elfelejtve. de ha csak én gondolom ezt így, akkor biztos hülyeség. de én ezt gondolom.

mrs. white 2010.02.07. 19:38:49

Itt a volt baloldal régebbi és mostani szavazóinak szeretnék egy félreértést eloszlatni. Odaátról azt hiszik hogy a jobboldalon mindenki csodát vár és jólétet ha vége a választásoknak. Nos Lófaszt miondja a müvelt francia. Nem lesz osztogatás (legalább is remélem) az orbán előző négy évéből kiindulva ha ugy tetszik rejtett megszorítás. Néhány sokba nem kerülő látványos dologban eltörli a bajnai korszak néhány elemét. Folyamatosan pénzbe nem kerülő ha ugy tetszik spirituális dolgokról fog szólni a dolog mint haza család vallás és st. stb. Ez volt ami a materialist baloldal szemét csípte annak idején. Pedig ha jobban belegondolnak ez sokkal kevesebbe kerül mint 13. havi nyugdíjat adni hogy az adott oldalra szavazzanak. inkább vettek volna be egy dedelont mielőtt 2002 ben meghozták a döntésüket mert akkor most nem itt tartanánk. Az egyetlen pozitív dolog a bukásban az volt hogy talán kisebb orca lesz a jobboldalon mert tudják, hogy bármikor járhatnak így, mert az ezerfejű cézár olykor kíméletlen. A jobboldali szavazók nem mind egytől egyig vallásos szemellenzős idióták mint ahogy a baloldalon sem mindenki kommunista. Sokkal inkább racionálisan végigondolt döntéshozók (legalábbis egy részük). Baloldal bizonyított. A tavasz minelnök választási mélypont már sok balos ismerősőmnél is kiverte a biztosítékot. Már önmagában ez a dolog jó időre minősit őket, hogy másról ne beszéljünk. Bokrossal olyan nagy probléma nincs közel sem olyen Isten mint a baloldaliak gondolják, de mint egy racionális könyvelő képes volt a csődőt elkerülni, de könyörgöm miért mindig a baloldal viszi csődbe az országot és aztán veri a mellét, hogy sikerült meguszni. 89. 96 és 06 ismerős? probálnának meg egyszer ugy kormányozni, hogy ne a csőd szélén legyen az ország. Szóval Boki pártszövetsége meg egy vicc. Kényes baloldali ízlést vajon miért nem zavarja ez a formáció. Ha azt mondanák Lmp még egyet is értenék, a messziről jöttek előnye hogy még nem sározodtak be. Akár mi is lehetne belőlük, még normális formáció mert vannak köztük jó fejek, de maszop helyett mdfszdsz az egy vicc ezért nem tudom ezt komolyan venni.

jjulie 2010.02.07. 19:40:48

@hölgyválasz:

te vagy az x edik vktor hívő aki számára evidens, hogy aki nem viktor hívő az mszp szavazó

ki mondta ezt neked és a mirrmurnak

Arivistus 2010.02.07. 19:40:58

@mirrmurrkandúr:

"cserébe kábé 5-10 ezer milliárdos kárt okozott."

Ezt egy kicsit túlzónak vélem, már csak azért is mert folyó áron számolva az 1995-ös GDP 5644,1 mrd Ft volt.

6.Lenin 2010.02.07. 19:41:27

@gauche caviar:

"a bokros-csomag gyakorlatilag az allamcsodtol mentette meg az orszagot, "

Igen,erre én is emlékszem.
egyik reggel,strandra készültünk,kinéztünk az ablakon,látjuk ám,államcsőd,államcsőd kiabálták az emberek és rémülten rohangásztak az utcákon, tereken.

Hát beismerem ijedtünkben össze vissza rosáltuk a lépcsőházat.Piszok szerencsénk volt,mire kiértünk a térre,menekülve az óvóhely felé,látjuk ám,hogy Bokros Lali hatalmas lángoló pallossal gyilkolássza az államcsődöt.

A zemberek meg rohangáltak utána,a csontokat szedegetve,megmenekültünk,megmenekültünk,
Lajos.Lajos,Te hős kiabálták.

Hősi idők voltak az tuti.

arra az 1-re nem emlékszem,kik is engedték be ebbe az aranyos kis országba az államcsődöt,meg elkapták-é őket?

Meg aztán mintha úgy rémlene,a most kormányzó foszerok közül mintha 1-2 hasonlítana azokra,akik akkoriban is meg előtte is kormányoztak.

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 19:41:33

@mirrmurrkandúr: 5-10ezermilliárdos kár? nem túlzol te egy kicsit huncutka? egyébként mintha varga nyilatkozott volna valamit egyszer a bokros csomagról, ami pozitív volt...hm rá kéne keresni. ja és azt se felejtsük el, hogy a bokros csomatot már mindenki szapulta ahogy csak lehet (kellenek a szavazatok ugye), egy dolgot nem csinált még senki: nem állt ki tényszerűen, számokkal alátámasztott vitát lefolytatni vele.

[nev] (törölt) 2010.02.07. 19:44:29

@hölgyválasz:
dehogy érnénk be. radikális adócsökkentés volt beígérve. munkahelyteremtés. és gyors gazdasági felemelkedés. államadósság csökkenni fog. nyugdíjak reálértéken maradnak. most a gázüzletág visszavásárlásáról, és egyéb okosságokról nem is beszélve.

ha az egyiken - nagyon helyesen - szigorúan számon kért a magyar társadalom minden mondatot, miért ne kérjünk szigorúan mindent a másikon is.

gauche caviar 2010.02.07. 19:44:29

@mirrmurrkandúr: szerintem kar magyaraznod, mindenki hulye rajtad kivul.
partot kene inditanod, nem? elvegre te total vagod a frankot es nyilvan meg is tudnad csinalni amit itt a monitorra olyan tokosen leirsz. felteszem neked ez sima ugy lenne.
nem is ertem hol voltal te ennyi ideig, hiszen az egesz annyira de annyira egyszeru.
na, alapits partot, hirdess programot, kampanyolj, kerulj be, csinald meg, es garantaltan lesz szobrod valahol.
hiszen ha mar ennyire kepben vagy, akkro talan - mint az irastudonak - kotelesseged a hazadat felviragoztatni.

aztan persze lehet, hogy megsem minden olyan baszom egyszeru mint azt gondolod, lehet hogy a legjobb es legjoszandekubb programok csusznak el a valosag zord kovein...

na, hass, alkoss, gyarapiiiiiicccccss, szakikam.

kisa 2010.02.07. 19:47:04

@hölgyválasz:

"hogy immár pattanásig feszített idegekkel, végső türelmetlenséggel várja az ország a változást,"
Pontosítsunk: a választójogú állampolgárok 51 %-nak (akik a kv-k szerint nagyjából elmennének szavazni)- ez ugye 4 millió ember -
a kb 40-50 %-a. Ez nagyjából 2- 2 és fél millió.Azokról beszélek, akik értelemszerűen a fideszetől és a jobbiktól várják a változást, mert asszem rájuk gondoltál, úgy-e?

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 19:50:12

@balage_81: hja... bizonyára azért nem ülnek le vele vitázni, mert félnek a fene nagy szakértelmétől (?), és még véletlenül sem azért, mert ha leülsz valakivel vitázni, akkor akarva-akaratlanul magad szintjére emeled őt (méltó ellenfélnek tartod).

Orbán azért nem akar leülni vele, mert kb 60%-on áll a pártja, Bokrosé meg 4-en, Mesterházy meg azért nem, mert nem akarja, hogy a 17-ből neki is négy legyen...

Pedró27 2010.02.07. 19:51:24

@kisa: Szia!

Megnyugtatlak, néhány személyes tapasztalattal.

1, Ismerek több erdélyit, akiknek van magyar állampolgárságuk. Még soha egyikük sem utazott több száz kilométert azért, hogy a Fideszre szavazzon. Jobban érdekli őket, hogy Romániát ki vezeti. Nem azért, mert románok, hanem mert mégis ott költik el az adóforintjaikat.

2, Az erdélyiek eredetileg ugyanúgy megosztottak politikailag, mint mi. Most tényleg inkább a Fidesz felé hajlanak, de ez inkább következménye a népszavazásnak, semmint előzménye. De akár hiszed, akár nem, én még a népszavazás után is beszéltem olyan erdélyivel, aki inkább a szocialistákkal szimpatizált (persze nem szavazott).

A vér nem válik vízzé. Aki balosnak született, az balos is marad.

mrs. white 2010.02.07. 19:52:11

@kisa: Erre az analogiára hajzva akkor nyilván a nem jobbik és nem fidesz szavazóknak tetszik ami eddig történt és ők továbbra is ezt akarják folytatni Jól gondolom? Lelkük rajta tényleg rohadt előremutató volt. Akkor 2012-ben hiány 110% ha a pic kultiválja, vagy csőd? Mert egy lináris volnalat húzva ez következik. kisa tényleg ezt a akarod? Csak kérdezem.

jjulie 2010.02.07. 19:53:30

@mirrmurrkandúr:

az orbán azért nem ül le vele mert az neki vesztes pálya, és azt szarul bírja

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 19:54:22

@gauche caviar: hiába gúnyolódsz, felesleges.

Nem az én zsenialitásomról van szó, hanem arról, hogy attól hogy van néhány ember, aki ezt jónak tartja, nem kéne elfeledkezni az összes többiről, aki meg nem.
Tehát ne is haragudj, de nem én mondom, hogy mindenki hülye, hanem inkább te, hiszen annak a néhány embernek többet adsz a véleményére, mint asz összes többinek.

Ténykérdés, hogy nem ülnek le Bokrossal vitázni, de ennek politikai, és nem szakmai indokai vannak.

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 19:55:10

@jjulie: Nem tudom, miért gondolod, hogy vesztes pálya...

Én még nem láttam vitázni őket...

[nev] (törölt) 2010.02.07. 19:55:32

@6.Lenin:
a folyó fizetési mérleg nőttön nőtt. az imf-fel nem sikerült megállapodni. az imf úgy gondolta, hogy a magyar privatizáció nem elég gyors, és nem elég határozott. pénzügyi körökben mindenki arról beszélt, hogy magyarország mexikó után államcsődöt fog jelenteni. senki sem volt hajlandó finanszírozni a hiányt.

és lövése sem volt senkinek, hogy mit is kellene csinálni. mindenki azt mondta, hogy el kell inflálni a hiányt. le kell értékelni a forintot, vámpótlék kell, durván megdrágult az import, a béreket befagyasztották, a nyugdíjak vásárlóértéke jelentősen csökkent. akkor jött be az, hogy a nyugdíjasoknak 5 deka parizert is mértek a közértben.

gauche caviar 2010.02.07. 19:56:58

@mirrmurrkandúr: na ja, Einstein is csak EGY volt...
minoseg vagy mennyiseg? tarsadalmi donteshozasok alapkerdese ez..

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 19:57:25

@balage_81: nem abban az évben, hanem hatásait tekintve, tehát ÖSSZESSÉGÉBEN 5-10 ezer milliárdos a kár... huncutka:-)

vizesnyolcas 2010.02.07. 19:57:34

Tévednek, akik azt hiszik, hogy Bokros nem számít a mai felállásban. Szerintem az előkelő

második helyen álló olyan tényező, amely megakadályozhatja a Fidesz kétharmados győzelmét.

(Az első helyezett a Fidesz bénázása lehet.)

Bokros legalább a következő okok miatt számíthat jelentős számú szavazóra:
1. Az ezidáig mainstreamnek számító közgazdaságtani tanításokon nevelkedettek körében van

egy - a teljes populációhoz viszonyítva elenyésző sokaságot képező, de a véleményformálásban

annál befolyásosabb - rajongói tábora.
2. Ami szavazatszámban az előbbinél még sokkal többet jelenthet, Bokrosnak nem csak

ambíciója, hanem tehetsége is van a politikához: nem hagyatkozik csupán a szakértői

nimbuszára; tisztában van azzal, hogy a tömegek mozgósításához ez kevés, ahhoz a politikusok

csodafegyverére, egy jól felépített ellenségképre van szükség.

Ami Bokros szakértelmét illetti, kétségtelenül viszonylag ritkán ad fel olyan magas

labdákat, mint például a több biztosítós finanszírozási modell melleti axiómái. Ezek szerint

a beteg - magánbiztosító - egészségügyi szolgáltatók felállásban:
A) a magánbiztosító egyértelműen a jófiú,
B) egészségügyi szolgáltató meg csakis a rosszfiú (ez is ellenségkép).
Merthogy a magánbiztosító egyetlen vágya és "Önérdeke", hogy "jól informált, szakértelemmel

bíró és tőkeerős intézményként a beteg érdekét képviselje az információs aszimmetriával

visszaélő egészségügyi szolgáltatókkal folyó alkufolyamatban".

Bokros más következtetései ennél sokkal elfogadhatóbbnak tűnnek. Az általa javasolt terápák

kézenfekvően következnek a diagnózisból. Mármint az általa megállapított diagnózisból. A

trükk az, hogy a diagnózis csak olyan elemeket tartalmazhat, amely a terápiát indokolja, az

annak ellentmondó tüneteket figyelmen kívül hagyja. - Bokros a gazdaságpolitika igazi

Schobert Norbija: Ott fekszik a szerencsétlen balek kifosztva, vérbefagyva, fél veséje

lerúgva, bordái eltörve, végtagjai csonkolva. Ő meg megállapítja, hogy a

páciensnek magas a koleszterinszintje, és fogyókúrás diétát ír elő neki.

Aki nem hiszi, hogy egy jó ellenségkép mennyire fontos, az gondoljon arra, hogy Demszky

hányszor érdemelte meg, hogy főpolgármester legyen, és hányszor választották meg (eddig).

Na, a kettő deficitjét vajon mi fedezi?

A fasiszta magyarokban rejlő fenyegetés helyett Bokros egy sokkal korszerűbb, és lényegesen

nagyobb tömegeket megmozgatni képes ellenségfigurával operál. Ez a potyautas. - Melyikünk ne

háborodna fel egy olyan szituáción, hogy én fizetek, a másik meg csak fogyaszt? És igaz is, hogy át kell alakítani az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjak finanszírozását. (A nyugdíjakra például de jó lenne egy olyan önműködő - a politika beavatkozását kizáró - és stabil szabályrendszer, amely automatikusan megmondaná, hogy az aktívak aktuális befizetéseiből mennyi jár XY nyugdíjasnak a nyilvántartott egykori befizetései alapján. - Svéd modell. - Ha az aktívak jövedelmének zuhanása miatt csökkennének a befizetések, na azt kelle leverni a politikán az aktívaknak és a nyugdíjasoknak összefogva, nem pedig egymásnak esve.)

Bokros potyautasok elleni harcával azonban van legalább két probléma:
2.1. Nem veszi figyelembe, hogy itt nem olyan potyautasokról van szó, akiket egyszerűen leszállíthatunk a hetes buszról. A potyautasok jelentős része minden szisztéma mellett megmaradó potyautas, mert fizikailag csak potyautasként képes létezni. (Hacsak nem feltételez valaki olyan szisztémát, amely a potyautas fizikai megsemmisítésével is számolna.) Ez a sokaság jó esetben is csak lassan egy vagy több nemzedék alatt csökkenthető. Mivel a magánbiztosítók és a magánnyugdípénztárak rendszere velük nyilván nem foglalkozik, vagy továbbra is az állami kasszára marad az segélyezésük, vagy az állam is "elengedi a kezüket". Az első esetben annyi változna, hogy az állam nem járulékbefizetésekből, hanem adóból finanszírozná a megmaradó potyautasokat. A második eset pedig azt jelentené, hogy a rendszer a társadalom erősebb érdekérvényesítő képességgel rendelkező rétegeit megkíméli, és a megmaradó potyautasok létezésének összes költségét egy az eredetinél szűkebb rétegre, a még éppen nem potyautas de velük érintkező polgárok csoportjára terheli.
2.2. A fentebb említett - cenzúrázott - diagnózis messzemenően hallgat a potyautasoknál is károsabb - de rendszerszinten működő - útonállásról, fosztogatásról, "védelmi" pénzbehajtásról, amelynek a bevételi oldalon a nem-potyautasok "állampolgári jogon" szenvedő alanyai. - Pontosabban csak a diagnózis részeként hallgat róluk, mert ejt néhány méltatlankodó szót amiatt, hogy a buta polgár a fosztogatás infrastuktúrájának létrejöttét képtelen a fejlődés jeleként tisztelni. Ha a legszélsőségesebb Bokros-fanok kívánságának megfelelően sikerülne egy rezervátumba kizárni és magára hagyni az összes potyautast és nyugdíjast, attól ez a jövedelemszivattyú tovább működne a kizárók nagy meglepetésére. (Aki szerint ez alaptalan feltételés, annak tudok mondani példát olyan országra, amely a szociális gondoskodás teljes hiánya miatt "nem cipel potyautasokat"; lakosságához képest hatalmas olajvagyona van, amelyet fejlett világbeli cégek termelnek ki, és közben rohamosan növekszik a külső adóssága.)

jjulie 2010.02.07. 19:58:12

@mirrmurrkandúr:

én viszont láttam a meggyesi ellen bukni, a gyurcsány ellen pedig megsemmisült

a bokrosnak nagyobb előnye van vele szemben mint a gyurcsánynak amekkora volt

a viktor műfaja a megírt beszéd a hivei előtt

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 19:59:14

@mirrmurrkandúr: tipikus betanult fideszes duma. ha orbán programja és érvei annyira jók, a nép meg olyan bölcs, mint mondja (hiszen folyton rá hivatkozik), akkor azok egy vitában nem bizonyulhatnak gyengének. egyébként nem orbánra, hanem a jobber közgazdászokra és fórumozókra gondoltam pont. ettől függetlenül nehéz úgy hinni valamiben hogy nem mérjük meg egy vita során. kádári, nagyon kádári....

[nev] (törölt) 2010.02.07. 20:00:21

és ugye mindez úgy, hogy közben az összes munkahely fele megszűnt. tehát egy nagy felfordulás közepén volt az ország. engem az zavar a jobboldalban, hogy van egy rakás közgazdász járaitól a főprofesszor csaba lászlóig, és már nem tudják hogyan dörgölőzzenek jobban orbánhoz, de ez a csoport akkoriben kussban volt. és azt mondják, hogy így kellett volna élénkíteni a gazdaságot, meg úgy, de a kincstárban nem többlet volt, hanem hiány. és akkor ők lennének a szuper közgazdászok. én bokrost se tartom szupernek, de a jobboldali közgáz csapat szerintem nevetséges.

müszi 2010.02.07. 20:02:36

ki ez a bokros lajos?
olyan intézkedést,hogy tb támogatás helyett 3000- 8000 ft-ért tömjék be a fogam,bármikor tudnék én is hozni kg egyetem nélkül is!
ezért vagyunk elájulva tőle?
ne szigort vezessen be ,hanem a termelést inditsa meg az országban .abból van a haszon,nem abbol amit elvesz a néptől!
egyébként a választásokat az nyeri meg aki megtud egyezni a szabadkőmüvesekkel!!!

mrs. white 2010.02.07. 20:03:40

Szar ügy de vitatkozni mindig annak érdeke aki vesztésre áll mert ő tud a pozicióán változtatni jó esetben, de hogy mennyire értelmetlen az egész két dolog. 1, Megyesitől Orbánt meggyőzőbnek találták az emberek a vita értékelése után de Orbán túl nyerte magát megsajnálták megyót ezért Ő futott be. 2, fletó álmokfutása a vitában ugye ismerős hadjon fel azzal a hazugsággal hogy mi vizitdíjat akarunk bevezetni maga uriember. Ismerős? Van vitatkozni értelme ha csak egy virtuális valóságot teremtünk ami már két hét múlva értelmét veszti. Szerintem nincs. Mielőtt hörögne a baloldal ugyanugy járt volna Orbán a 14. havi nyugdíjjal, csak egy kibúvó ilyenkor mindig akad. Nem tudtuk hogy ilyen rossz helyzetben van a költségvetés kezdetű. Ezt bármelyik párt bármelyik választás után előveheti bünmtetlenül ezáltal az elődökre hárítva a felelősséget. Ez a mindenkori ellenzék helyzetét megkönnyíti, büntetlenül beszélhet hülyeséget. fletó pl itt cseszte el hogy kormányzó erőként nem játszhatta volna az ellenzék szerepét mert annak ilyen csúnya vége lett. mondjuk biztos nem gondolta volna hogy nyernek, és a saját szarukat kell maguk után takarítani. gyengébb idegzetűek ne gondoljanak bele mi következett volna ha akkor a Fidesz nyer.

Pomme 2010.02.07. 20:05:00

Aszondja Dávid, hogy: "elharapózott a korrupció, és ez nem is fog változni, amíg az országgyűlés nem magán kezdi a megtisztulást"

Hát, ha Ők úgy képzelik a megtisztulást, hogy összebútoroznak az SZDSZ-el, akkor ahhoz csak gratulálni tudok. (de rájuk szavazni nem) :)

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 20:05:29

@jjulie: Medgyessyt lealázta Orbán!
De annyira, hogy ennél jobban már nem is tudom, hogy lehetett volna...
De erről is írtam már ezerszer.
Kérlek, ne beszélj már ekkora csacskaságokat, szegény Megyót már ÉN sajnáltam... valószínűleg nem csak én... többek között ezért nyerhetett.

Gyurcsány tényleg felmosta vele a padlót, de az nem azért volt, mert csak beszédeket tud olvasgatni, hanem mert épp ez volt az image... érdekes, mikor egy évvel korábban vitáztak a parlamentben valahogy Orbán nyert... de legjobb esetben is döntetlen volt...

Nem kell hülyeségeket csacsogni, értelmes vagy, semmi szükség erre, a kedvenceid nem érnek ennyit.

Bokros előnyéről meg csak annyit, hogy Bokrosnak legfeljebb annyi előnye van, hogy többet ért a léhez... nincs koherens, összefüggő világképe, hanem csak egy likvidátor... Nem hiszem, hogy megverné Orbánt...

6.Lenin 2010.02.07. 20:06:43

@[nev]:

"a folyó fizetési mérleg nőttön nőtt. az imf-fel nem sikerült megállapodni. az imf úgy gondolta, hogy a magyar privatizáció nem elég gyors, és nem elég határozott. pénzügyi körökben mindenki arról beszélt, hogy magyarország mexikó után államcsődöt fog jelenteni. senki sem volt hajlandó finanszírozni a hiányt."

A világon minden országban így volt?
Nem!
Valamit,valakik nem csinálnak jól!!!

Már mindent eladtak és mégis jelenleg is államcsőd fenyeget.

1947-től mindig akkor,amikor a szocialisták kormányoznak.
Véletlen?

Volt 60 évük!

A mocskos Orbán meg képtelen volt ezt a sok szart utánuk 4 év alatt rendbe tenni.

Írta itt valaki,ha őszig nem teszi rendbe az Orbán az országot,elmegy.

ŐSZIG ADOTT HALADÉKOT,60 év hülyeség után.

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 20:07:29

@mrs. white: kicsit próbáld meg mérsékelni a gondolatrohamokat, és akkor érthetőbb lesz hogy mit akarsz mondani. pláne hogy baromságokat is beszélsz.
@mirrmurrkandúr: és honnan veszed ezt az összeget? van erre valami statisztika, vagy csak összehadoválsz itt mindenfélét?

Martian (törölt) 2010.02.07. 20:09:07

Bokros egy monetáris ámokfutó... :))

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 20:09:14

@müszi: De tényleg!!!

Hiába magyarázod ezt itt a sok elit közgazdásznak. Most menő Bokrost isteníteni... ennyi... négy év múlva majd mást szeretnek...

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2010.02.07. 20:10:04

@jjulie:

Tudod, ez csak a tévedés jogát fenntartó megérzés:)

@[nev]:

naná, persze hogy!

Ezért is árnyaltam mondandómat az ilyenekkel, mint :

"_Egy darabig_ azzal is beérnénk..." vagy a "megvalósult álom _kezdetének_...

@kisa:

Legyen. Nem az egész ország.
Mintha változtatna a lényegen az én hanyag megfogalmazásom....!

A Kárpátok Ostora 2010.02.07. 20:10:18

@tony zionist: Felvilágosult társadalom, mint mondjuk Irán? MIért nem költözöl oda?

mirrmurrkandúr 2010.02.07. 20:11:16

@balage_81: Mondjuk Kádárral pont nektek nem túl ildomos példálózni... ugyebár..

:-)

mrs. white 2010.02.07. 20:11:57

@balage_81: Pontosan melyik baromság, mert ez így elég tág fogalom? Vagy nincs észérv baby? Egyébként nem beszélek hanem írok, a többi amit írtál nagyjából stimmel, vagyis semmi. Elég gyenge produkció.

Balt 2010.02.07. 20:12:09

@Diocles: "Az eseményt megnyitó Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője azt mondta: komoly idők komoly emberekért kiáltanak, akik nem árulnak zsákbamacskát."

Ez a Kerék-Bárczy Szabolcs ugyanaz, ugye, aki a héten kapásból letagadta Mesterházy Ernőt a Reggelben, miszerint ő nem is ismeri. Pár perc múlva Horn Gábor felnevetett rajta, ugyanis - állítása szerint - a közelmúltban is többször tárgyaltak.

Ennyit a komoly pártokról...

kisa 2010.02.07. 20:15:42

@mrs. white: Nem jó az analógiád, én ugyanis konkrétan a fidesz-szavazókról beszéltem, ők azok, akik szeretik azonosítani magukat az országgal. Továbbá említettem azt is, hogy vagyunk páran, akik változást szeretnénk, csak éppen nem találunk a palettán erre alkalmas jelöltet. Capito? Te is azok közé tartozol, akik szerint a nemfideszesek mind mszp-sek, igaz? És az istennek vagytok képesek felfogni, hogy NEM!
(Annyira nem, hogy én pl. '90-ben a fideszre szavaztam, igaz, az egy másik fidesz volt...)

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.02.07. 20:15:53

Sokkal többet ért Bokros, mint az örök készenlétis , mesemondó O. Viktor!

Go LMP Go!!

Végre kinyitják a parlament ajtaját és friss levegőt, új embereket tesznek a trágyadomb helyére! Go LMP!!!

www.lehetmas.hu
www.lmpbaranya.hu

Balt 2010.02.07. 20:16:55

@hölgyválasz: "Nekem inkább az eklektika ugrik be, amolyan piros szegfűs-fehér galambos zöld tulipán:)"

A háromfejű fehér galamb olajág helyett egy tulipánba oltott szegfűt tart a csőrében. (Micsurin et. legnagyobb gyönyörűségére.) Na, milyen az új címerállat? :))

[nev] (törölt) 2010.02.07. 20:21:20

@6.Lenin:
2 ciklust leszámítva (antall, és orbán) itt csak szocialista kormányok voltak.

orbán egyensúlyban levő államháztartást vett át konjunkturális időszakban úgy, hogy magyarországra folyamatosan áramlott be a működő tőke. nem valami extra gazdasági intézkezés hatására történt mindez, hanem ez volt a helyzet. orbán semmi extrát nem csinált.

Kivlov 2010.02.07. 20:23:06

@Orbán Castro Chavez Rákosi Viktor takarodj!:

gittegylet már a Pál utcában sem vitte sokra. nemhogy a Kossuth-téren! :)))

magyalka 2010.02.07. 20:23:31

Bokrost máglyára! Nem az ő programja mentette meg az országot 96-ban, hanem az tőlem elvett gyed /gyes!!!
Aki úgy próbálja az országot megmenteni, hogy az adó- tb-stb fizetőtől vesz el, az pusztuljon. Ja, nem voltunk milliárdosok, vagy ilyesmi 200(!) ft-tal több volt az egy főre esőnk, mellette panel,fele hitel stb.
Egyébként tojok rájuk. Mindegyik lop. Én is arra fogok szavazni, aki kevesebbet..
És nem fog semmi változni, mert a bürökrácia, a hivatalnokok maradnak.

[nev] (törölt) 2010.02.07. 20:23:37

egyébként abban igazad van, hogy amióta az eszemet tudom ez a húzd meg, ereszd meg politikája folyt. konjukturális időszakban a kincstár kiosztja a nincset is, jön a dekonjuktúra, ami azt jelenti, hogy a piac nem finanszírozza a hiányt, szaladunk a valutalaphoz, és nem győzik a támogatásokat visszaszedni. most is ez történt.

[nev] (törölt) 2010.02.07. 20:26:30

csak bokros idején a valutalap nem adott készenléti hitelt, hanem azt mondta, tessenek felpörgetni az inflációt, és a privatizációt. azaz kényszerpályán mozgott az ország.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.07. 20:26:57

@balage_81:

"egyébként a kettős állampolgárságról a NÉP már egyszer mondott véleményt, csodálom hogy valakinek még van pofája elővenni és bevezetni."

Ez minden idők egyik legnagyobb öngólja, kedves Balage, hiszen

BOKROS TANDÍJAT AKAR, AMIRŐL DÖNTÖTTÜNK NEMRÉG, ráadásul
1. az állampolgársági népszavazáson kicsi aránnyal többségben volt az igen,
2. a tandíj kérdésében 80% felett volt (nagy részvétel mellett) az eltörléspárti többség
3. az állampolgársági népszavazás 5 éve volt, a tandíjas pedig még 2 sincs

Lécci a gólörömödet visszafogni, hiszen ez mégiscsak öngól volt!
THX:o)

mrs. white 2010.02.07. 20:40:07

@kisa: Általánosítasz. Egy fidesz szavazó nem azonsítja magát az országgal. Vannak -Fidesz szavazók akik azonosítják magukat az országgal, mint ahogy vannak jobbikos szavazók akik szélső jobboldaliak és vannak akik csak radikális változást akarnak mint te aki nem találsz magadnak a palettán senkit. 3-4 pártba próbáljuk besüríteni 10 milla ember elképzelését. Nekem pl tök szimpatikus az Lmp. Egy prücök van csak, valszeg mivel nem kerülnek be, ezért kidobott szavazat, valamint minden párt igy kezdi, ahogy te mondtad a fidesz is.Másrész érdekelne hogy van -e bennük levitézlett politikusok háttérben, csak ugy a móka kedvéért mint a mostani bokros formáció, vagy a centrum faltörő kos. Viszont maszop sose kezdte így, megörkölte a szétlopott vagyont emberei átmentették (mivel a múlt rendszerben párttagság elhivatottság nélkül nem került senki vezető beóba) amit 4 év után ismét politikai hatalommá kovácsoltak. Ez az ami nekem örökre válalhatatlanná teszik őket. Mivel itt a proteset szavazat működik leginkább ezért a baloldal jól mérte fel hogy a patás orbán éhes fiuk még nem lopták szét magukat féljünk tölük müködik. Nos van egy országot szétlopó privatizáló saját zsebre tevő maszop akinek őszinte cimborája a szadesz amivel le is írta magát, és van egy ezzel szembehelyezkedő egyetlen párt. Mert valljuk meg őszintén 94-után csak ők maradtak az ellenoldalon. pedig mennyivel kényelmesebb lett volna orbánnak az őket megverők mellé odaállni mint a szadesz kistesója. A sokkal nehezebb elején még valós sikerrel sem kecsegtető utat választotta. Ez így még mindig ezerszer szimpatikusabb sok ezer szarjával együtt mint a másik oldal. Nekem sem volna ellenemre egy hiteles normális szereplő de nem vagyok gyerek tudom hogy ilyen nincs és valószinűleg mivel egy pártot felépíteni kurva sok pénz nem is lesz. Hacsak nem egy jobbik féle formáció ami törvényszerüen a legalapvetőbb zsigeri dolgokat lovagolja meg. Ami valljuk meg ha jólét lenne mindenki letojna. De nincs, el kell menni keltre. Választáskor csudát látnak a maszoposok a kelti végéken ami mindig a hazájuk volt. Ha tudsz egy legkisebb reménnyel kecsegtető valós alternatívát azért szólj nekem.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.07. 20:41:13

@magyalka:

Bokros lelkén hány meg nem született, jó adófizetőnek felnevelendő gyermek nincs most köztünk?

6.Lenin 2010.02.07. 20:46:28

@[nev]:

OK!

98-2002-ig a parlamentben az akkori ellenzék állandóan szóvá tette,a gazdasági helyzet olyan állapotban van,hogy az emberek több pénzt érdemelnének,de a Fidesz nem ad eleget.
A nyugdíjasok fel voltak háborodva és követelték,több pénz jár nekik.

Több pénzt követelt az MSZP és az SZDSZ,mert a gazdaság állapota többet is megengedett volna.

Aztán jött 2002.A szocialisták és szabad demokraták szerint a gazdaság jó állapotban volt.
Még 2005 őszén is dübörögtünk.

Mi történt 2002 után,hogy megint az államcsőd szélén tántorog az ország?

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2010.02.07. 20:46:47

@Balt:

:)))

Azt is csak letojnák az igazi galambok....:)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.07. 20:50:15

@magyalka:

"Bokrost máglyára!"

Nem, nem értek egyet! Az Északi-sarkra vele, a rokonaihoz!

Reszket a rozmár…

Morcos idő viharoz már,
reszket a jégen a rozmár,
zúzmara-fény agyarán,
míg magyaráz magyarán:
„Brrr…

Morcos idő viharoz már,
én vagyok itten a Rozmár,
ülök az Északi-sarkon,
vízbe fityeg le a farkom.
Brrr…

Mért vagyok én ez a Rozmár?
Morcos idő viharoz már,
ülök az Északi-sarkon,
vízbe hanyatlik a farkom.
Brrr…

Mért vagyok épp ez a Rozmár?
Fázom az Északi-sarkon,
morcos idő viharoz már,
vízbe fagy egyszer a farkom.
Brrr…

Én vagyok itten a Rozmár…
Fázom az Északi-sarkon…
Vízbe fagy éppen a farkom…
Morcos idő viharoz már…
Brrr!!!”

(Kovács András Ferenc)

mrs. white 2010.02.07. 20:50:17

@[nev]: Den baxta el, ami nagy szó mert a baloldal minden egyes ciklusban igen. Nekünk már az is megéri ha valaki nem csinál szart maga után. egyébként arról a konjuktura időszakról beszélsz amikor az orosz tözsde összeomlott ezáltal arrafelé gyakorlatilag semmit nem lehetett szállítani mert nem fizettek? És arról a konjukturáról beszálsz amikor a német gdp 0.5 százalékkal nött mi pedig 2 vel tehát közeledtünk és nem távolodtunk? ugye hogy az emlékek hogy halványulnak egyes választókban az idő előrehaladtával? képesek vagyunk konjukturának beállítani egy stagnáló időszakot a világgazdaságban. Mint Orbán kormányzását elitélő (amiből fent megtudtam nem azt jelenti hogy baloldali vagy csak simán nem szereted a fideszt) nem gondoltam volna hogy ilyen elismerően emlékszel meg róla.

kisa 2010.02.07. 20:52:00

@mrs. white:
Egy prücök van csak, valszeg mivel nem kerülnek be,
Látod, szerintem ez a legnagyobb baj. Hogy mindenki így gondolkodik, és ezzel faszán elérjük, hogy két párt közül lehet választani. Az én álmom egy sokpárti parlament, ahol a pártok - lelkiismeretük, elveik szerint - vagy megszavaznak egy kormányintézkedést, vagy nem. És nem lehet ennyire biztosan tenni dolgokat, mint most, ahol ha a kormánypártnak többsége van, gyakorlatilag- kevés kivételtől eltekintve-bármit megtehet. Ezért is virágzik a korrupció, a lopás, a paternalizmus, és minden, amit Mikszáth jó száz éve oly szépen megírt...

jjulie 2010.02.07. 20:52:51

@mrs. white:

megnyugtattál, már örülök neked:

eddíg csak viktor ellendrukker voltam valójában nem tudtam miben bízhatok

most már látom hogy tényleg bukhat újra

ő és a tanácsadói már régóta tudja hogy kussolni kell és akkor van esély

a web2-n a saját szurkolói viszont nem bírnak magukkal

ezt a web2-n fogja elbukni

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 20:55:51

@malac69【ツ】nemigazországi hisztidetektor, 63cm: bokros kiáll, és elmondja a programját. vagy szavazol rá, vagy nem. ő kockára teszi a parlamenti bejutást - ja bocs nem, mert neki van civil állása, szóval a lényeg hogy a párt felvállalja, és kockára teszi a parlamenti bejutást vele. ez egy program. nem kötelező rá szavazni, de szavazni attól még lehet. viszont egy konkrét kérdést amit elutasítottunk felvetni újra, hogy konkrétan amiatt elmenj és újra szavazz, az bunkóság. remélem még te is megérted a különbséget. by the way, ahogy fentebb is írtam, a mikola nyilatkozat után a fidesznek ezügyben kussolni kéne, de nagyon erősen.

órarugógerincű felpattanó 2010.02.07. 20:57:32

@[nev]: Jah. És ehhez az egyensúlyhoz ugye ti bokros-t társítjátok. Csak azt felejtitek el, hogy abban a ciklusban még volt több mint 8 milliárd dollár értékben privatizáció is. Úgy kicsit könnyebb programozni.

jjulie 2010.02.07. 21:00:37

@mrs. white:

könyörgöm ne hagyd abba, használd ki az összes lehetőséget, hogy elmagyarázd

mrs. white 2010.02.07. 21:01:29

@kisa: Ez szép lenne de semmi realítása. az elmúlt egy év mutatta meg igazán hogy mindenki oda szavaz ahol érdeke van és neki nem az országnak. lásd mdf szadesz parodia az utóbbi egy évben. Én realistán ugy gondolom mivel pártot megbuktatni nem lehet ha szarul csinála lásd szintén utóbbi pár év, hogy egy kvázi diktatura sokkal hatékonyabb mint egy látszat demokrácia. Mire is gomdolok. Mátyás király valljuk meg egy diktátor volt erős kezü. rövid országlása alatt élte fénykorát az ország pedig előtte sem volt kifejezetten rózsás állapot. Szóval ha megfelelő akkor nincs baj. Az ilyen tesze tosza mindenkinek jó legyen minden érdekcsoportot kielégítenő akaró szarakodás sehova nem vezet. Jöjjön a kétharmad, csinájn amit akar, sokkal szarabbul nem lehet. Ha meg nem sikerül leváltani jöjön egy másik. ebben az esetben nem mutogathat másokra kétharmaddal azt csinál amit akar. De könyörgöm ha hülye lesz váltsa le mindenki bukjon akkorát mint most az mszp.ez lenne az előrevivő gondolkodás. ha nincs teljesítés érezzék a bukás fájdalmát menjenek a párt környékéről is hátha időnként normálisak is odakerülnének.

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 21:04:10

@mrs. white: pl hogy megyót sajnálatból válaszották meg. sok okból szavazunk emberekre, a sajnálat nincs köztük. máris alkalmatlanná tenné őket a feladatra. orbán budapesten vesztett, érthető miért. másik hogy lett volna kibúvó, hogy nem tudták milyen a ktgvetés helyzete. ez egy aljas hazugság lett volna, ennél fogva felhozni hogy neki legalább lett volna kibúvója, nem is tudom....olyan szar..

jjulie 2010.02.07. 21:07:18

@mrs. white:

konkrétan magyarázz el mindent amit csak gondolsz a múltról jelenről, mindent

magyalka 2010.02.07. 21:07:19

@kisa: az én álmom az, hogy a kormány(párt) az ÉN és honfitársaim érdekeit tartja szem előtt, minket SZOLGÁL. Nem egy eszmét vagy ami még rosszabb IMF-t meg EU-t, meg USA-t stb-t

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.07. 21:08:30

@balage_81:

"bokros kiáll, és elmondja a programját. vagy szavazol rá, vagy nem. ő kockára teszi a parlamenti bejutást "

Lófaszt! Bokros kiáll, és blöfföl, mert pontosan tudja, h úgysem kell megcsinálnia, amit mond, de van annak a sok baromságnak legalább 5%-nyi bázisa, amelyik épp nemrég hagyta el az szdsz-t, h most máshol játssza el a szadistát.

Amit Bokros mond, az társadalompolitikailag véghezvihetetlen, abba 1 éven belül belebukna.

Bokros tartja minden idők legnépszerűtlenebb politikusa büszke címét 9 ponttal!!!!! Ma kicsit jobban kommunikál, de ez a szám mutatja, képtelen az emberek lelkéhez szólni, képtelen politikailag helyes döntéseket hozni. Egy szociológiai és politikai dilettáns.

Nagyjából simán cigánylázadáshoz vezetne az, amit mond, mint Szlovákiában is volt, aztán 1 éven belül megbukna, Torgyán a matekérettségin.

Azt mondja ez a magát szakértőnek nevező dilettáns egy dolgozatában, h minden 18 év feletti polgár fizessen 10 ezer forint tételes eü hozzájárulást.

Okés, bazmeg, gondolom, a tandíjon felül a 20 éves csóka, mi? Na meg Kolompár Armageddon is lecsengetné a havi 10ezrest. Eszem-telefaxom megáll. Ez a szakértelem? LOL

Megint csak az jönne ki az egészből, h azokat büntetné, akik éppenséggel próbálnának egyfajta polgári létet megvalósítani.

sárkányfő 2010.02.07. 21:09:12

Beleolvasva a sok magasan képzett közgazdász kommentjébe, nagyon komolyan kezd bennem megfogalmazódni, hogy csakugyan hiba volt, hogy Bokros nem hagyta 95-ben csődbe menni az országot.

Komolyan. Akkor rövidtávon nyilván hatalmas károkat okozott volna, családok mentek volna tönkre, bedőlnek cégek, munkahelyek sokasága szűnt volna meg, stb. Mindenkit érintett volna, már csak a forint, a fizetések drasztikus leértékelődése, és az így bekövetkező azonnali óriási áremelkedés miatt, nem szólva egy tucat más dologról, talán még zavargások is kitörtek volna, stb.

De.

A zembereknek lett volna egy erős, személyes és közvetlen tapasztalatuk arról, hogy a közgazdaságtannak van értelme és jelentősége. Mára talán már felfogták volna, hogy ha ingyen van a suli meg a doki, akkor az nem ingyen van, hanem mindenki fizeti. Talán felfogták volna, hogy adni csak úgy lehet, ha azt előbb valahonnan elveszik. Talán nem tapsikoltak volna a 13., meg 14. havi nyugdíjaknak. Stb...
Ha az a sokk meg lett volna, mára talán már nehezebben lehetne lyukat dumálni az emberek hasába.

m.logic 2010.02.07. 21:09:14

Ki kell mondani, Bokros nem más, mint egy elméleti szakember, aki nem képes másra, mint fűnyíróelv szerinti pénzbehajtásra. Egy társadalomban több tényezőre kell figyelemmel lenni, mint a pénzre. Egy eltúlzott példa, ha a hajléktalan 200 Ft-t elvesszük tőle, esetleg belehal. Gazdaságos, de nem humánus.

Szóval Bokros mehet a fenébe.

mrs. white 2010.02.07. 21:10:23

@balage_81: Aljas hazugság valóban de a maszop is ezt szajkózta. bár viktor esetében azért árnyalta volna a kép, hogy pár % eltérés mutatkozott a valós hiány és a lejelentett között, ami nálunk akkor még elment de görögök belehúztak ők 3% helyett 12% produkáltak. ezzel lehet hogy sikeresen megnyították a gazdasági válság másik lemenő szakaszát, amíből a legrosszabb esetben nem lesz felívelés hacsak nem a bevált módszer egy kis világháború. Kevesebb ember több munkalehetőség pénz adáság nem számít mindent lehet előről kezdeni. Csak ennyi jelentősége van a számoknak, csak nem mindegy higy ki és mikor hazudik.

kisa 2010.02.07. 21:12:46

@mrs. white: "Mátyás király valljuk meg egy diktátor volt erős kezü. rövid országlása alatt élte fénykorát az ország pedig előtte sem volt kifejezetten rózsás állapot."

Erről azért meg kéne kérdezni néhány akkor élt jobbágyot is.UTÓLAG elég sok korra mondták, hogy az volt az aranykor.

órarugógerincű felpattanó 2010.02.07. 21:13:49

@ó jaj: Te ugye akkoriban még nem voltál a csattogós lepkénél komolyabb eszközök szakértője, amikor bokros ténykedett itt, kishazánkban.

mrs. white 2010.02.07. 21:15:32

Ez egy vélemény blog, ahol írnak. már akinek van gondolata. Akinek nincs az olvassa. Ha vitatkozni nem tud vele akkor meg pláne.

kisa 2010.02.07. 21:17:49

@magyalka: Eznagyjából kizárt, mivel 10 millió embernek 10 millió érdeke van. Nézd csak az erős forintot: az exportőrnek jó, az importőrnek meg nem. Ez pont olyan, mint az időjárás: van, akinek jó, ha esik az eső, de ha éppen nyaralsz, akkor kurvára nem érdekel Téged, hogy másnak mi a jó.
Az adócsalónak nyilván nem jó, ha szigorítják a behajtást, csak ő nem mer hangosan sopánkodni. Szóval nekem az olyasfajta lózungok, hogy a zország érdeke, meg a honfitársaim érdekei, az nem sokat jelent, mert marhára más az én érdekem, mondjuk, mint a tiéd...

mrs. white 2010.02.07. 21:19:02

@kisa: Minden jobbágynak szar volt mindig. Gyakorlatilag a nemmésseg kivül mindenki rabszolga volt előtte is utána is. akkoriban anglia egy vicc ország volt, mo pedig talán a negyedik európában. Gondolom elcserélnéd ha most is a negyedik legerősebb gazdaságú területű ország volnánk.

magyalka 2010.02.07. 21:20:41

@kisa: jó, akkor csak az én érdekeimet. akkor legalább nekem jó... :)
egyébként találnánk közös érdekeket

mrs. white 2010.02.07. 21:21:38

Mindenkinek jó éjt! Mennem kell gyereket altatni. Ilyenkor megmondani a tuti vélemény anyázni már nem sport szerű. Na pá

kisa 2010.02.07. 21:22:08

@kisa: És persze árnyalhatjuk tovább a dolgot az ideológiák mentén, a hívőknek az az érdeke, hogy legyen hittanoktatás, a nemhívőknek meg, hogy ne legyen. A buzik érdeke, hogy köthessenek házasságot, a homofóboké meg hogy ne - bár nem tudom, miért érdekük ez a homofóboknak, de mindegy.
Persze nyilván meg kéne állapodni valami közös nevezőben, és pont ehhez kellenének a kis pártok, mintegy balanszként...

magyalka 2010.02.07. 21:23:13

@ó jaj: nem bokros húzta ki az országot a szarból!!! (mondom mégeccer!!!)

is 2010.02.07. 21:23:19

@poszt: jaj, én már három hete politikai elemző vagyok! én már azóta mondogatom, hogy ez se nem MDF, se nem SZDSZ. EZ A BOKROS-PÁRT. Antallt itt keresni hülyeség: ami van, az van, ami meg nincs, az nincs belőle. Megszüntetve megőrizték, kész. Ez egy másik párt, és majd nevet is fog változtatni, mint a FIDESZ, ami MPP. Ibolyáról egy szót se többet.

a beszéd alapján az, aki hallott közgazdaságtant, meg van valami államelmélet-fogalma, és nem szocialisztikus eszméket vall, az megtalálja itt a pártját. ha 5%, akkor 5%. ha 8, akkor 8. ha 12, akkor 12. a többiek menjenek a kádári szocializmusra szavazni életkortól függően az MSZP-nél vagy a FIDESZ-nél, vagy szavazzanak a szimpla érzelmi tagadásra a Jobbiknál.

emberek: itt kapitalizmust, és modern, a polgárait jómódra vivő államot árulnak. szavazz a józan észre, Bokrosra!

kisa 2010.02.07. 21:23:35

@magyalka: Sorold! De olyat, ami mindenkinek jó, és ne általánosságokat, hogy erős ország.

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 21:25:03

@malac69【ツ】nemigazországi hisztidetektor, 63cm: nem, sajnos az jó nagy adag faszság, amit te írkálsz itt össze.
1. amit orbán ígér, megvalósítható? mégsem lesz belőle lázadás
2. jól értem hogy te most azt róvod fel bokrosnak hogy nem politikusi fejjel gondolkodik??? hogy képes kimondani amit gondol? hát így már értem miért vagy te orbán-fan, és sajnállak is érte de nagyon
3. ( a szlovákok se pusztultak bele a cigánylázadásokba, sőt a magadfajták bezzegországként szokták emlegetni őket)

kisa 2010.02.07. 21:25:27

@mrs. white: Attól függ, jobbágyként vagy nemesként élek abban a z országban. Mert szerintem nem mindegy. Inkább élek itt és most egy "gyenge" ami persze így nem is igaz - ország középszerű polgáraként, mint igazságos Mátyásjobbágyaként.

is 2010.02.07. 21:26:41

@magyalka: persze, hogy nem ő, hanem a programja. az államadósság 1994 és 1998 között 86%-ról 61%-ra csökkent. ennek az adóterhe a GDP 4%-a volt, annyival kevesebb volt a kamat, abból tudott az ország tovább építkezni, amiből lett is 1998-ra 4%-os GDP növekedés. ebbe a készbe ült bele Orbán.

és még húszszor ennyi adat, összefüggés. de aki nem akarja elhinni, vagy direkt mást akar hinni, annak annyi se lesz elég.

6.Lenin 2010.02.07. 21:27:03

www.youtube.com/watch?v=jdimdYuSXQk&feature=related

www.youtube.com/watch?v=q1g_SNA3ZJA

Én is felteszem a kérdéseimet

Mikor,miből és hogyan lesz ebből felemelkedés?

clownfish 2010.02.07. 21:28:00

@malac69【ツ】nemigazországi hisztidetektor, 63cm:
az ország megnyugodva dőlhet hátra, mert a következő kormányfője még most se ismeri a matekot, de most legalább nincs is rá szüksége. :)

trabant 2010.02.07. 21:28:31

@m.logic:
"Bokros nem más, mint egy elméleti szakember, aki nem képes másra, mint fűnyíróelv szerinti pénzbehajtásra. Egy társadalomban több tényezőre kell figyelemmel lenni, mint a pénzre."

Bokros az "elméleti szakember", a "több tényező" pedig a mögötte álló párt(ok?) politikai tapasztalata.
Nem is rossz felállás!

clownfish 2010.02.07. 21:30:17

@malac69【ツ】nemigazországi hisztidetektor, 63cm:
"Megint csak az jönne ki az egészből, h azokat büntetné, akik éppenséggel próbálnának egyfajta polgári létet megvalósítani."

gondolom figyelted a szöveg elején a szemétlevivős sztorit... figyelmes-e vagy?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.07. 21:30:18

@is:

"szavazz a józan észre, Bokrosra!"

Anyám, h valaki ennyire nyíltan droidkodjon, az még engem, sokat látott bivalybasznádi sertést is meglep.

Figyu, biztos lehetsz benne, h ha Orbán nyer, itt visszaáll a Kádár-rendszer, tuuuuuuudod...

....és kolbászból lesz a kerítés, és lesz 15. havi nyugdíj is, és nemhogy megszorítás nem lesz, hanem egyenesen ingyen utazás mindenkinek, meg ingyen gáz. Tudod, mi ezért szavazunk a Fideszre, mi ezt várjuk, mert mi ilyen kádárista barmok vagyunk.

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 21:31:26

@kisa: telitalálat. megnézem majd amikor orbán "megvédi" a kapun belüli munkanélküliséget termelő bürokrata munkahelyét ahogy ígérte mindenkinek. megnézem ahogyan a segélyből élőt kibékíti az őt az adójából eltartóval. csupa ellenérdek és a sok fasz a millenárison idióta módon tapsol neki. azt se tudja minek... egyébként kedvencem amikor a díszcelebjeiket mutogatják. a ripacs balázs péter, a bunkó paraszt, edzőként bukott mészöly, jeszenszky zsolt, pataki attila, vagy a szomszédok nagyszerű művésze, nemcsák karcsi. húbazmeg, jó lehet nekik

tengier 2010.02.07. 21:31:32

@mrs. white: nagy léptékekben gondolkodsz, írsz ez jó. Ellenben a történelmi kérdésekben való megnyilatkozást kerüld légyszi. Mátyás uralkodása összetetteb mint ahogy látod.

más:Bokros jó fiskális,de csak az. Csak az a bökkenő, hogy nem lehet mindent pénzben mérni. Az élet nem csak kamatlábakból áll. Ő soha nem fog megérteni olyan értékeket, amit az ország többsége fontosnak tart.Azt hiszem jó pénzügyminiszter lehetne, de nem szeretnék pl környezetvédelmi vagy kultúrális miniszter lenni abban a kormányban, amiben ő a kormányfő.

magyalka 2010.02.07. 21:32:15

@kisa:
1.erős magyar mezőgazdaság: munkát ad vidéken, finom, egészséges kaját nekünk városiaknak.
2. jól fizetett orvosok, tanárok, akik megfelelő, erős rosta után jutnának álláshoz.
3. sokkal kisebb parlament, bürokrácia, "no sóhivatal"
4. egyszerűbb adózás..
...meg ilyesmik, na nem vagyok közgazdász, nem is szeretnék. Azt tudom, hogy viszont ezek eléréséhez nem szadabna függnünk másoktól. Hogy pontosan kik ezek, ezekről ismerek városi legendákat, még igaz is lehet...

[nev] (törölt) 2010.02.07. 21:35:37

@6.Lenin:
nem akarom védeni ezt a koalíciót. egyszerűen nem látom az ellenoldalon a nagy spílereket. végeláthatatlan jobbos közgazdász mondja azt, hogy a bokros csomag hibás volt, nem úgy kellett volna csinálni, oké, és hogy. de ezt ugye nem 15 év távlatából kell megmondani, de ez sem megy, hanem ott, és akkor. hol van járai, matolcsy, vagy csaba lászló, vagy bogár laci bácsi írása 94-ből, vagy 95-ből, hogy ezt és ezt kell tenni.

ezzel együtt szerintem bokros csinálhatta volna jobban is. szerintem a gyerekes családokat kellett volna "megvédeni". és ezt beismerhetné. hogy szociális érzéketlen volt. nem 50% támogatást kell kapnia, hanem 5%-ot.

biztos kiállna szíjjártó, hogy bokros lajos beismerte, hogy nem az emberek oldalán áll, és ő meg az emberek oldalán áll, ez oké, de ezzel gondolom már nem lehet szavazatot szerezni.

szerintem az őszinte, egyenes beszéd hiányzik. de nem gyurcsány féle túlzások, hanem valódi őszinteség.

magyalka 2010.02.07. 21:37:47

@is: a programja tett tönkre több családot, és csinált "angyalt" sok meg nem született gyerekből. Mint fentebb írtam tőlünk vették el!! 9 évig adóztam stb, és amikor szültem , a fejemhez vágták, hogy gazdagok vagyunk: se gyed, se gyes.
Az iskolából kimaradó, életében nem adózó nők meg kaptak gyes-t családi pótlékot egyebeket.
Bokros sokkal több kárt okozott, mint hasznot.

Pedró27 2010.02.07. 21:38:30

@balage_81: "viszont egy konkrét kérdést amit elutasítottunk felvetni újra, hogy konkrétan amiatt elmenj és újra szavazz, az bunkóság. remélem még te is megérted a különbséget. by the way, ahogy fentebb is írtam, a mikola nyilatkozat után a fidesznek ezügyben kussolni kéne, de nagyon erősen."

Tényleg nem értem. A téma úgy került szóba, hogy Malac69 hiányolta Bokros véleményét a témáról. Hol írta, hogy ismételt népszavazást akar kiírni? Egyébként is, Malac69 a Fidesz álláspontját képviseli?

Más: szerinted akkor az is bunkóság volt, hogy az íreket másodszor is megszavaztatták a lisszaboni szerződésről?

[nev] (törölt) 2010.02.07. 21:39:36

@mrs. white:
és utána a magyar gazdaság is benyomta a féket. csak ez épp orbán kormány végére esik.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.07. 21:40:34

@balage_81:

1. Orbán mit ígért? Állítólag nincs is programja. Miről beszélsz?

2. Azt rovom fel Bokrosnak, h végrehajthatatlan polmacsó fasságokkal kábítja a magukat okosnak képzelő, "hulljon a férgese" hívő majmokat. Ugyanolyan hívő réteg veszi körbe, mint egy megváltó királyt, mint annak idején gyurcsányt, aki ráadásul nála jóval kevesebbe bukott bele.

3. A szlovákoknál már éppen 2,5 méter magas betonfalakat emelnek a nyomorban tengődő cigányság szegregálására, mert rendszeressé vált a megélhetési dézsmálás. Semmit nem tettek a cigányok felemeléséért, hanem gettósítás folyik

Ps.: laza mozdulattal nem beszélsz a tandíjról, pedig kéne: volt népszavazás róla!

@clownfish:

Amit Bokros mond, arra azt mondom, h nem lehet megcsinálni, ez a bukás programja 2010. Magyarországában

Orbán meg kormányzott, és neki elhiszem, h nem kúrja el, a programja kurvára nem érdekel, nekem már épp elég az is, h nem ígér szinte semmit, míg a szocik kegyeleti díjjal és egyéb nyalánkságokkal szórakoznak.

tengier 2010.02.07. 21:41:01

@[nev]:
szerintem az őszinte, egyenes beszéd hiányzik. de nem gyurcsány féle túlzások, hanem valódi őszinteség

az a baj az igazsággal, hogy sohasem objektív, mindenki a saját szubjektuma által látja. Én pl símán elhiszem, hogy gyurcsány szent meggyőződése, hogy az öszödi beszéd igazságbeszéd volt. Orbán szerint pedig... Szóval nehéz igazságot tenni:)

NemzetköziKockázatközösség 2010.02.07. 21:41:07

Bokrosra, tisztelet a kivételnek, az szavaz, aki körülbelül idáig lát el: ha csökkentik az adómat, akkor több pénzem marad. Magyarul: burkolt önzésből.

Arra persze nem gondol, hogy összeomlás szélén áll a közoktatás és a rendőrség (az egészségügyet csak azért nem írom, mert ott a fenti grállovagok úgy gondolják, hogy majd ők a MAGUKÉT megfizetik a privatizáció után, a többi meg dögöljön meg).

Természetesen egy ilyen embernek más érve nem is lehet, mint hogy a másikat lehülyézi.

Ugyanis a nagy teljesítmény nem az, hogy elvonásokkal egyensúlyt teremtünk, hanem hogy kigazdálkodjuk azt, amire az országnak szüksége van. Csak a közoktatás tönkretétele százmilliárdos nagyságrendű kár az elkövetkező pár évtizedre vetítve (érdemes megnézni, ki megy ma tanárnak). Vagy hogyan számszerűsítjük azt a kárt, ami érzelmileg sivár generációt hoz létre, mert a gyereket elvágjuk az anyjától?

Javaslom tanulmányozásra azt az öreg nénit, aki az utolsó fillérjét vitte el a szobor építéséhez. Bokroséhoz nem fogja.

clownfish 2010.02.07. 21:42:03

@magyalka: kiscsillag, és akkor miből tetszett volna gyest meg gyedet kapni, ha elfogy az állam pénze? ja! hoppá.

Pszt! 2010.02.07. 21:42:10

Istenem, ezek az elemzők!
Ha a bokros kutyája visszahozza az eldobott botot, akkor régi szdsz-es szlogennel köszöni meg? "Okos kutya!"

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 21:43:20

@magyalka: ez valóban gáz, szintén azt mutatja hogy bokros hideg fejű számológép, de sajnos jelenleg szakmailag nincs alternatívája, mert nincs aki vállalja hogy kiáll és legalább egy kéri-beszédben elmondja hogy mit lehetne igazán csinálni. egyébként második bokros-csomagtól már nem kell félni, most nagyobb ügyek vannak napirenden, nem pü-i megszorítások csupán. és amit mond, ha fájna is sokaknak, de szimpatikus mert hadat üzen a megmaradt szocializmusnak több helyen is. ez az amit orbán és társai nem mernek felvállalni. ők politikusok, ilyen értelemben bokros valóbaj "csak" egy közgazdász. a víziókról még: sokan hiányolják. de mi is lenne az állam dolga, ha nem az hogy lehetőséget teremt? munkára, befektetésre, szabad értékválasztásra. számomra az nem társadalomfilozófia, hogy majd a miniszterelnök úr megmondja hogy a család az szent. mi van ha nekem nem az? erre senki se gondol?

kokoro 2010.02.07. 21:44:46

úgy tűnik bokrosnak az a fontos hogy rendberakja az állámháztartási hiányt ha abba beledöglik mindenki akkor is (adóemelés,új adók), viszont ha esetleg az mdf parlamentbe bekerülne akkor úgy kivágják majd a lalit rövid időn belül mint a macskát

Pszt! 2010.02.07. 21:45:06

Igazából normális embernek két választása van, az MDF vagy a Dzsobbik.

[nev] (törölt) 2010.02.07. 21:45:55

@órarugógerincű felpattanó:
az egyensúlyt az infláció felpörgetése és a privatizáció felgyorsítása eredményezte. pont ezt mondta anno az imf és az eu. azt mondták, azért nem adnak készenléti hitelt, mert figyelem félő, hogy a szocialisták le akarják állítani a privatizációt, volt egy bizonyos a hungarhotels ügy. és lépjen be a kormányba az szdsz, hogy ne legyen visszarendeződés. ami persze elég nagy hülyeségnek tűnt, de volt egy ilyen félelem. 5 évvel vagyunk a rendszerváltás után, és nem lehet tudni, hogy mit akarnak az oroszok.

clownfish 2010.02.07. 21:46:03

@malac69【ツ】nemigazországi hisztidetektor, 63cm: az, hogy a fidesznek nem hiszek, szerintem jelen állás szerint azt is magában hordozza, hogy a szociknak sem. pepitában ugyanaz a szar. aki ma azzal kampányol, hogy lehet többet költekezni, az nem felelős politikus.

ami bokros szövegéből is kiderült. nem többet elvenni akarnak, hanem kevesebbet adni. nem az állam sáfárkodna a pénzeddel, hanem te. ennyi a lényeg. a fidesz meg az mszp szeretne sáfárkodni erős állam címén a pénzeddel. nyilván a redisztribúció ennél összetettebb folyamat, de leegyszerűsítve kb. ennyiről van szó.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.07. 21:46:49

@balage_81:

"a ripacs balázs péter, a bunkó paraszt, edzőként bukott mészöly, jeszenszky zsolt, pataki attila, vagy a szomszédok nagyszerű művésze, nemcsák karcsi. húbazmeg, jó lehet nekik"

a ripacs Gávölgyi, a még ripacsabb Sasjózsi, Korda Gyuri bácsi, Pécsi Ildikó, húbazmeg, nagyon komoly

Te Balage, ez egy szint, amiket te ide befosol?

Ráadásul Mészöllyel kint voltunk a VB-n, és még csak 6:0-t sem kaptunk. Aki Mészölyt bukottnak hívja, az nem ért a focihoz, mint ahogy Dávid Ibolya sem értett, ma meg már Elie Wiesellel ül szemben a legprominensebb helyen. LOL

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 21:48:06

@Pedró27: tudtam hogy ez feljön. azért nem jó felvetés, mert a lisszabonit utólag módosították és az írek erről szavaztak. tehát kivették belőle azokat a dolgokat amiket elsőre elutasítottak. ez a kettőssel nem esélyes.
malacka pedig nagyonis a fidesz álláspontját képviseli, gyakorlatilag a fidesz honlapját is olvashatnám ha érdekelne a véleménye. valszeg arra írtam a népszavazást hogy mit hiányol bokros álláspontján mikor a témát már egyzer ejtettük egy népszavazáson. ez a hátránya a sok pofázásnak a neten, hogy már nem lesz időm visszakeresni hogy mit is írtam pontosan:)

tengier 2010.02.07. 21:50:31

Azon gondolkodtam, hogy vajon lehet-e egy ennyire szar helyzetben az intuíciókra hallgatni, vagy mindent agyon kell számolgatni? A fentebb emlegetett Mátyás büszke volt arra, hogy "sugalmak által" kormányzott.
vajon kényszerzubbonyt érdemel az aki szimplán csak "érzi" hogy mit kell tennie?

clownfish 2010.02.07. 21:50:48

@malac69【ツ】nemigazországi hisztidetektor, 63cm:
a szikla lehet, hogy jó focista meg edző volt, de kérem szépen, hogy a közéletben ne szerepeljen a leugrálós megnyilvánulása után. köszi.

jardel 2010.02.07. 21:51:09

@magyalka: igen, sajnos erről van szó: olyan program kellene, ami fenntartható pályára állítja a gazdaságot és sokak számára teremt esélyt. Fontos a költségvetési egyensúly, de jó lenne, ha végre ez lenne a minimum, és vége lenne ennek a GDP arányos állháztartási hiány fetisizmusnak, meg a társainak. Megjegyzem: Hornék abban a helyzetben voltak, hogy lényeges megtakarítást jelentő, hosszú távon is ható lépéseket tegyenek, de ehelyett a kibaszott tandíj-emelésre futotta meg támogatás-megvonásra. Akinek ez frankó, attól visszavenném a diplomáját.

magyalka 2010.02.07. 21:55:14

@clownfish: drága!! én adóztam, tb-t fizettem előtte 9 évig!! Ha beteszem a közösbe, akkor elvárom, hogy nekem is jusson, amikor szükségem van rá! Nem kellett volna elherdálni mittudomén mire!!!
Most is a fizetésünk 40%-át visszük haza.... De nyugdíjam se lesz, mint ahogy gyesem sem volt!!!
Húzzuk az igát, és más kap a közösből!!! Nem vagyok közgazdász, hangsúlyozom, de jobban járnék, ha az egész fizetésem után én dönthetném el, hogy akarok-e egészségügyi hozzájárulást, meg nyugdíjjárulékot fizetni. Nyílván adóznék, mert a gyerekeim iskolába járnak, és jó hogy van közvilágítás. De nem tudom ellenőrizni mire költik, amit én befizetek..

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 21:55:19

@malac69【ツ】nemigazországi hisztidetektor, 63cm: gálvölgyi mint ripacs? na ezt azért gondold át, ahogy mondani szokás. én konkrétan olyan nevekre gondoltam a szoclib holdudvarban mint : esterházy, korniss, kállai, jancsó, de lehetne még sorolni és pirulnál nagyon. mészöly pedig edzőként megbukott ha ezt tagadod háááát, a kilencvenes években ült utojára padon, azóta csak pofázik a sport tv-n, bár már azt se kéne. a tandíjról leírtam, csak te nem vetted észre, mert írni jobban szeretsz mint olvasni. dávid ibinek elnézem hogy változott, egyszerű okból: pragmatikus, nem ideologikus választó vagyok. ha most olyat mond amit reálisnak hiszek, épp leszarom hol ül. orbánék se voltak ilyen nagy konzik régen (szóval ez most a te mércéddel nem is egy, hanem mindjárt két öngól). és igen malacka, amíg a net téged elbír, addig azt hiszem engem is, bátran állíthatom hogy ez egy szint. nézek is onnan lefele rád.

[nev] (törölt) 2010.02.07. 21:56:14

@jardel:
és nem lehet, hogy orbánék is olyan helyzetben voltak, hogy egy csomó hoszzú távon ható stratégiai lépést tehettek volna az oktatásban, egészségügyben, közigazgatásban, és mik is voltak ezek?

6.Lenin 2010.02.07. 21:58:19

@[nev]:

Nekem nem a nevek számítanak,hanem aki kormányozni akar mondja meg,tegyen úgy,hogy lássam,mi lesz belőle.

A Bokros csomagból csak annyi látszik egyre szarabb lesz,aztán majd eltűnik,mint Bajnai milliárdokat érő információkkal,minden felelősség nélkül.

Tudja-é Bokros uram,mennyi idő bevezetni,felfuttatni 1 vállalkozást,mikor lesz abból haszon?
Állami megrendelések nélkül?
Az elmúlt 40 évben úgy csökkentettek mindig adót járulékot,most is,hogy a befizetendő összeg növekedett.
Csak átnevezték és megemelték.

A Baló,ha 1 kicsit tökösebb padlóra küldhette volna Lajost,így se kellett sok.Az előbbi, belinkelt felvételen.

Bokrossal az a baj,nem látja a következményeket.Nagyon rövid távon képes gondolkodni.
Ilyen gondolkodás módra nem lehet hosszútávon tervezni.Ezért nem vállalkoznak többen,csak azok,akik állami megrendelésekből rövid távon ki tudják venni a pénzt.
Csak a szélhámosok(nagy többségben)és akik rákényszerülnek a vállalkozásra,de az utóbbiak is csalni kénytelenek mert nem tudnának másként megélni,családot eltartani.

Felőlem lehetne a Bokros is,de nem látom benne azt az embert,aki látná,tudná a kivezető utat.

Szálhámos meg már volt elég az elmúlt 60 évben.

Ezért tart itt az ország.Ezért gondolják már úgy az emberek,mindegy ki jön csak ennél már legyen jobb,még ha az csak bolhafingnyi is lesz,de ebből már elég volt.

Bokros nem tud ennél jobbat kínálni,sőt ennél csak rosszabbat.

Pedró27 2010.02.07. 21:59:43

@balage_81: "azért nem jó felvetés, mert a lisszabonit utólag módosították és az írek erről szavaztak."

Ja, az úgy más. Értem.

"tehát kivették belőle azokat a dolgokat amiket elsőre elutasítottak. ez a kettőssel nem esélyes."

Rendben. Ezt kell csinálni kettős állampolgárság ügyben is. De attól még fel szabad vetni a témát újra!

Pedró27 2010.02.07. 22:02:16

@balage_81: "malacka pedig nagyonis a fidesz álláspontját képviseli, gyakorlatilag a fidesz honlapját is olvashatnám ha érdekelne a véleménye."

Elfogadom. De itt és most akkor is arra reagálj, amit írt. Leírta, hogy hiányolja Bokros programjából ezt és ezt, mire te kijelented, hogy a kettős állampolgárságot hogy merészeli egyáltalán szóba hozni, holott a nép leszavazta, punktum. Ami mint kiderült nem is igaz.

clownfish 2010.02.07. 22:03:08

@magyalka: fejet hajtok az előtt, hogy a munka és a gyerekvállalás a társadalom szempontjából a két legfontosabb tevékenység (de csúnyán hangzik). nade ha vészesen megcsappan az állam pénze, akkor nem játszhatjuk el azt, hogy ugyanannyi pénzt ad vissza az állam, amennyit beszedett. magácska akkor az átkos rossz gazdaságpolitikája és hitelgazdálkodásá miatt és a kedves többi állampolgár nemdolgozása/nemadózása miatt nem kapta meg a gyest. azért, hogy visszatáplálta az államháztartást bokros, biztos, hogy őt kell hibáztatni? mert szerintem ő pont azt mondja, amit magácska sérelmezett, hogy nincs: nem elvenni, meghagyni az embereknél a pénzüket, hogy saját felelősségükön gazdálkodjanak vele. ez a kis állam koncepciója.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.02.07. 22:04:47

Figyelemreméltó sokak elfogultsága Orbánnal kapcsolatban - ez tényleg az ő bajuk - meg az orságé, de ha lenyessük ezt a rajongósdi, érzelmekkel fűtött dolgot, azért a tények makacs dolgok maradnak. Orbán megbukott, kormányzott, majd kétszer egymás után nem szavaztak rá az emberek. Most is pont ugyanazok fognak rászavazni mint eddig, de azért van esélye a nyerésre, mert kevesen maradtak akik az MSZP-re szavaznak. Szóval egy megbukott politikus, aki jelenleg nem árulja el hogy mit fog csinálni - azért ez elég vezélyesen hagzik. Ha a jobbik nem lenne - akitől sokan jogosan rettegnek, biztosan nem állna ilyen jól a fidesz. Bokros legalább megfogalmazott egy irányt: Szőrnyű, de ezzel egyelőre egyedül van.....Kénytelenek leszünk rá szavazni??

Pedró27 2010.02.07. 22:04:50

@balage_81: "valszeg arra írtam a népszavazást hogy mit hiányol bokros álláspontján mikor a témát már egyzer ejtettük egy népszavazáson."

Te jó ég... Lehet, rosszul emlékszem.

Úgy szólt a kérdés, hogy "Akarja-e Ön, hogy ejtsük a kettős állampolgárság témáját?" mire a nép egyértelmű igennel szavazott. Így volt, ugye?

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 22:04:55

@Pedró27: sose mondtam hogy nem szabad. azt mondtam hogy pofátlanság. és amit mikola mondott meg amennyit a "hitelesség" szó szerepel a jobboldalon, ezt az embert már rég ki kellett volna tiltani a parlamentből. érdekes hogy máditól meg siótól elhatárolódnak, mikor mondanak valami értelmeset, ezt a parasztot meg hagyják garázdálkodni. ezért veszítenek folyton

kisa 2010.02.07. 22:05:51

@magyalka:
Aha: Józsi bá' kapjon sok pénzt a paradicsomé', te meg tudd ocsóé' megvenni. Ez ki volt találva 40 évvel ezelőtt, úgy hívták, hogy állami dotáció.
Jól fizetett tanárok, orvosok: több adóbevétel kéne hozz, nagyobb adófegyelem (pl. képviselőink költségelszámolása, na? szerinted?)
A többi oké.

jardel 2010.02.07. 22:06:14

@[nev]: de lehet, de most Bokrosról van szó. Szerintem ha valaki azt mondja, hogy Bokros a magyar politika Erwin Koemanja, az nem azt jelenti, hogy OV, Matolcsy és Járai a Van Basten-Rijkaard-Gullit trió. Legalábbis elég furcsa világkép lenne ez nekem...

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 22:06:18

@Pedró27: most gizike-gőzekét játszol? megkérdezték hogy akarjuk-e hogy állampoltárok legyenek. a többség annyira akarta ezt a nagy, dicsőséges nemzeti ügyet, hogy el se ment rá szavazni. olyan mintha lófaszt rajzolt volna a szavazólapra választáskor

S. Annyi 2010.02.07. 22:07:38

Csomag.
Pakk.
Batyu.
Poggyász.
Málha.
Cucc.
Motyó.

clownfish 2010.02.07. 22:08:37

@Pedró27: bokros gazdasági programjával egyetértek, de valóban hiányos. nekem legfőképp a mezőgazdasági és egészségügyi koncepció hiányzik. ezeket feltétlenül fel kéne fedniük választás előtt.
azért még így is inkább támogatnám, mint a fideszes tervet, miszerint "lesz rá több pénz és kész". ezt meg nem hiszem el. amúgy meg a fidesz egyelőre ennyi konkrétumot se tett le az asztalra, szóval számon nem kérhet semmit bokroson.

jardel 2010.02.07. 22:11:37

@kisa: nem, nem úgy hívták, hogy állami dotáció, hanem úgy, hogy piac (ok, lehet 60 éve) és ez remekül működik nálunk módosabb és kevésbé módosabb országokban. Nálunk mi van? a paraszt odaadja ingyért a paradicsomot a kereskedőnek, más meg megveszi nem is olyan olcsón a Tesco-ban, még ha fene fenét eszik is. Van egy pár olyan dolog, amitől jobb lehetne az embereknek anélkül, hogy a sokat emlegetett és ki nem talált nagy strukturális reformokat szajkózná mindenki.

magyalka 2010.02.07. 22:12:39

@clownfish: táplálta volna vissza a magánvagyonából és a hozzá hasonló multik vagyonából. miért mindig a bérből élőktől veszik el azt a keveset. annyi itt a milliomos, mint a szemét..... én tőlük vennék el egy kicsit...

6.Lenin 2010.02.07. 22:14:31

@Legelő Őse:

Ha már tényekről szeretnél beszélni,nézz utána,mi a különbség a vesztés és a bukás között.

A megyó és a fleto bukott.Orbán néhány %-al vesztett,ha már tényekről beszélsz/írsz.

Bukás most lesz áprilisban,a szadesz hamarább átélte ezt az élményt.Ők már buktak.

jjulie 2010.02.07. 22:15:27

Kedves török Gábor!

Remélem ir valamit arról ami ma itt zajlott Bokros ügyben. Engem ez meglepett, pozitívan.

hjzgjkhjkl 2010.02.07. 22:15:29

Nem tudom kik hisznek még a politikai prostituáltnak számító MDF-SZDSZ-nek és a Bokrosnak, aki egy már rég lejárt és megbukott gazdaság-politikai filozófiát követ. Hiteltelen pártok, hiteltelen politikusokkal.

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 22:16:43

@Pedró27: mire reagáljak? ezek a témák a családtámogatást leszámítva (már ha erre gondol malacka) főleg ideológiai, nem költségvetési kérdések. semmi olyan nincs bennük ami egy kormányzás tartalmát megszabná, vagy amiben a politikának kéne gondolkodnia helyettünk. ez nem az ő területük, a miénk. erről szólna a demokrácia és a szabadon gondolkodó polgár - számomra. hogy mire költünk évente 3ezer-milliárdot, az más tészta. abból derül ki hogy mennyi marad a kétszáz bruttómból.

magyalka 2010.02.07. 22:16:53

@kisa: naná, ezt kihagytam...mentségemre e hevenyészett program az első, amit csináltam. hát igen tudom, hogy a mezőgazdaságot támogatni kell, de csak azért, mert az eu a többieket támogatja, nem? szóval innentől kemény külpolitikára is szükség lenne. Hogy megvédjük magunkat és a termékeinket. és innen már nem is olyan hülyeség, amit Viktor mond, hogy nemzetet védő kormány...

clownfish 2010.02.07. 22:16:53

@magyalka: jogos, de irreális elvárás. nyilván sok a legenda a nagyvadak (maffiózók?) és a politika viszonyáról, de abban megegyezhetünk, hogy akiknek elég pénze van, elintézik, hogy jól járjanak. akik meg becsületes adózás mellett gazdagok, azokat tovább adóztatni nem igazságtalanság?

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 22:19:31

@hjzgjkhjkl: hát igen, azok a fránya politikai prostituáltak igaz? van olyan párt amelyik még nevet is változtatott anno, csak hogy hitelesebben tolodhasson picit jobbra, ahol voltak még elérhető szavazatok. aztán még jobbra. aztán középre, majd balra. nem tudod melyik párt is ez? segítek: van körülötte egy pár csintalan sanyi meg szűrös matyi

Pedró27 2010.02.07. 22:19:40

@balage_81: "megkérdezték hogy akarjuk-e hogy állampoltárok legyenek. a többség annyira akarta ezt a nagy, dicsőséges nemzeti ügyet, hogy el se ment rá szavazni. olyan mintha lófaszt rajzolt volna a szavazólapra választáskor"

Tényleg vicces. Minden retorikai leleményt bedobsz, hogy megmagyarázd, hogy ha valaki otthon marad, az ugyanaz, mintha nemmel szavazott volna.

clownfish 2010.02.07. 22:20:14

@hjzgjkhjkl: szép üres szavaid vannak.

magyalka 2010.02.07. 22:23:38

@clownfish: becsületes adózás mellett gazdagok?? viccelsz? van ilyen???

clownfish 2010.02.07. 22:26:36

@magyalka: akárhogy is fáj: van ilyen. ráadásul ezek a vállalkozók nagyban hozzájárulnak a gazdaság erősödéséhez.

hjzgjkhjkl 2010.02.07. 22:26:54

@clownfish: Örülök neki, hogy így gondolod, 4 évvel ezelőtt is sok tudatlan mondta ezt, csak akkor az MSZP kapcsán. Aztán később valahogy elhallgattak, csak sajnos tévedésük következtében 4 évig tovább rombolhatták az országot, és itt tartunk ahol tartunk. Úgy látszik, sokan nem tanulnak ezekből a példákból és továbbra is hisznek egy bukott eszme képviselőjében, ráadásul egy olyan pártban, amely mindent megtesz, hogy életben maradjon, eladja magát mindenféle pénzügyi körnek, cserébe a korrupt SZDSZ-es politikusok továbbélését biztosítják majd. Aki ehhez akar asszisztálni, az asszisztáljon!

órarugógerincű felpattanó 2010.02.07. 22:28:09

Abban mi a varázslat, hogy eladom mindenemet, jóval áron alul, és abból fizetek adósságot? Azt a hülye is megtudja csinálni.

Veritass 2010.02.07. 22:29:43

Lehet utálni a Fideszt ilyen.olyan mendemondák miatt,de legalább nem ültetnek a miniszterelnöki székbe bűnözőket(gondolok itt Bajnaira meg az Ő ludaira,Gyurcsányra stb stb)Aztán ott az SZDSZ,MDF csomó politikus ellen eljárás folyik Dávid Ibolya,Herényi is mentelmi jogára támaszkodik (UD Zrt. mondd vkinek vmit?) csak ugy gyorsan összeszedett gondolataim...

Don_Pipita 2010.02.07. 22:30:54

közgazdászként, mondom, hogy ez a bokros egy kuka... mindenkit megnyugtatok, hogy nem népszerű a mi köreinkben, habár lehet, hogy pesten igen(oda csak üzlet miatt megyek) El lehet ismerni az érdemeit,ha volt egyáltalán,de ennek az embernek nem a parlamentben a helye, talán még többet is tehet az országért, ha nem bent csücsül. Tudjátok az baj, hogy úgy gondolja, hogy Mo. egy vállalat, mondom ezt a közgazdászként. Hosszú távon csőd ez az ember, csőd a programja. Csőd ez az szdsz-mdf bagázs is,sajnos.

Teddypompom 2010.02.07. 22:31:26

Szeretnék leleplezni egy titkot.

Orbánt a Gyurcsány vitára egy virtigli színházi rendező készítette fől.
Az volt a koncepció hogy hozzák ki Gyurcsányból az agressziv valódi énjét, ezért volt Orbán olyan mit akit leszedáltak.
Gyurcsány vérszemet is kapott és szépen bemutatta a lári-fári figurát.

Azóta ebből a vitából él Gery Greyhund , (best of Gyurcsány)

Az más kérdés hogy a széplelkű fideszes rendező(nő) nem számolt a baloldal vérszomjával.
Azt hitte mindenkienk leesik, kicsoda Gyurcsány.
Ehhez képest a baoldaliak vérszemet kaptak , és a roppant európai Heller Ágnes egyenesen azon dühöngött a Friderikusznál, hogy Gyurcsány miért
nem vágta arcba ököllel Orbánt mert az nem nézett a szemébe........

Nem lehetetlen hogy ez az indulat vezett aztán Gyurcsényt 2006-ban a sajnálatos események létrehozásában.
Hogy mondta Orbán?
" ütni öröm"

magyalka 2010.02.07. 22:31:57

@clownfish: nem fáj, örülök neki! komolyan.

clownfish 2010.02.07. 22:33:10

@hjzgjkhjkl: tessék már elolvasni esetleg fentebbi kommentjeimet is, hátha nem lennének ilyen téves gondolataid. ez a bukott eszme továbbra is jól hangzik. ha azt tetszik hinni, hogy csak az mdf meg az szdsz tartalmaz bitang gazembereket, akkor tessék szétnézni jobban. egyébként sem állítottam, hogy ne lennének, mindenütt vannak, ezért figyelem inkább a programokat vagy a programhiányokat... az még számonkérhető, ha már a politikusok nem. ennyi.

NemzetköziKockázatközösség 2010.02.07. 22:34:45

@is: Értelmiséginek nevezed azt, aki arra szavaz, hogy tegyük tönkre a kultúrát, tudományt pénzügyi szűklátókörűségből? Bokros fűnyírója a Zeneakadémiáról meg a tudományegyetemekről is ugyanúgy 25%-ot rúgott ki, mint a nevesincs főiskolákról.

Persze akinek a saját úszómedence a csúcs, az kajánul vigyorog. Mert az a szuperértelmiségi?

hjzgjkhjkl 2010.02.07. 22:37:25

@clownfish: Már bocsi de ez nem válasz a felvetésemre, hogy "mások is ilyenek". Én konkrét példát mondtam. Az SZDSZ-MSZP már bizonyított az elmúlt 20 évből, 12 évet, köszönöm, nem kérek belőlük. Az MDF-ről mint önálló pártról már nem lehet beszélni, ezért az SZDSZ jelzői illenek rájuk a leginkább. Tehát ugyanaz a véleményem. Lehet, hogy Neked jól hangzik, nekem nem. :) Elfogadom, hogy így gondolod, bár nehezen tudom megérteni, csak azt sajnálom, hogy nem csak azoknak az embereknek kell szívniuk, akik ezekre szavaznak, hanem mindenki másnak.

jardel 2010.02.07. 22:37:45

egyébként meg, akkor a beszéd alapján úgy tűnik, hogy az mdf tkpen az mszp vetélytársa - abban, hogy ki legyen OV kihívója (persze nem ténylegesen, ahhoz előbb kellett volna ébredni)

clownfish 2010.02.07. 22:39:39

@magyalka: a te szemszögedből a kérdés az: elhiszed-e, hogy bedobsz az állam nevű gépbe egy fillért, és kijön belőle kettő, vagy az egy filléredet mered-e fialtatni. az mszp és a fidesz programja alapján jól járnál, de hogy miből, arról már nem beszélnek, ergo komolytalan igéretekről van szó. utólag megint lehet majd elégedetlenkedni meg kormányt váltani, de jobban megint nem fogsz járni, ha rájuk szavazol. a jobbik ugyanilyen megalapozatlan kiadásokra épít, de jóindulatúan is hatástanulmány-hiányban szenved. az lmp programja is homályos még, de legalább a jövőbe ruházna, és ez egyértelmű pozitívum. ezért két alternatíva számomra ez a két sokat szidalmazott pártocska. én mégis őket tudom komolyan venni.

clownfish 2010.02.07. 22:42:50

@hjzgjkhjkl: soroljak fideszes korrupciós ügyeket, hűtlen kezelést vagy elhibázott gazdasági stratégiát? ettől függetlenül is: legitimál egy pártot egy másik inkompetenciája? továbbra is kérlek: olvasd el korábbi hozzászólásaimat, ne irreleváns témákban kérj számon engem. nincs is miért.
másrészt: ma hány szdsz-es vett részt a kampánynyitón? hmm? erősen túlzol.

viktor134 2010.02.07. 22:44:26

@malac69【ツ】nemigazországi hisztidetektor, 63cm:
"Bokros lelkén hány meg nem született, jó adófizetőnek felnevelendő gyermek nincs most köztünk? "

miért hiányzik az a pár ezer cigánygyerek? :)

clownfish 2010.02.07. 22:45:02

@clownfish: hehe, már leírtam, hogy a fidesz és mszp programja... hehe :D

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 22:45:21

@Pedró27: csak próbálom elmagyarázni, de látom hiába, mert direkt értetlenkedsz. amellett meg lazán elmész hogy nem azt mondtam hogy nem szabad, hanem hogy pofátlanság. de elmondom mégegyszer: az embereket ez a téma nem érdekelte, nem pedig nemmel szavaztak. ha nem érdekelte őket, és a társadalom elenyésző részét meg igen (és igennel szavazott) , akkor a kérdés ezzel le van zárva mert az embereket nem kérdezem meg minden héten addig amíg egyszer nekem politikailag hasznos dolgot nem szavaznak meg.

Preskin 2010.02.07. 22:47:56

Bokrosisták,tulipánossphan fanok !

Egy kissé gyomorforgató,hányingert keltő, hogy a mödöfö egy általa évekig lehurrogott "kisstílű főkönyvelőt" akar a zország élére.

clownfish 2010.02.07. 22:56:23

@Preskin: a megállapításod jogos, de hát basszus, az a program, amit kínálnak, az jobb, mint a fideszé, mszp-é vagy a jobbiké. a fidesz 92 előtt utálta a nemzeti radikális mdf-eseket. ja? az mszp régen baloldali volt. ja? a jobbik meg egy talpig becsületes, demokratikus elveken alapuló programmal rendelkező párt.

Italo Balbo 2010.02.07. 22:58:34

@magyalka: Így van, mocskos vagyonadó, azzal is csak a szegényembert akarták húzni :-) phíj a mocskos kommerek, szerencse, hogy van nekünk ez nagy fárosz Orbán, nélküle elvesznénk a sötétben

bürger 2010.02.07. 23:05:05

A magyarok sunyi módon mindig arra szavaznak, aki többet igér - jaj neked MDF!!

[nev] (törölt) 2010.02.07. 23:08:53

@Don_Pipita:
meg kellene mondani, hogy mi a nem csőd.

Gábor mester 2010.02.07. 23:12:49

@ó jaj: Ha Bokros előtt már jó pár évvel nem lopják szét szeretett Vezéreink az országot, nem kellett volna olyan, az AB által is részben "törvénytelennek" nyilvánított eszközökkel letaposni a jobbágyokat...
Bokros bizonnyal hiányzott, amikor Keynest tanították, ő csak ahhoz a fickóhoz járt, aki a chilei junta Nobel-díjas gaz(da)sági tanácsadója volt, hogy is hívják, itt van a nyelvemen: pfö...

balage_81 (törölt) 2010.02.07. 23:13:37

látván hogy mennyien utálják bokrost és ibolyát, azt kell mondjam be fog jutni az mdf. a mindenki mást hagyományosan utáló fideszesek azért is ágálnak ennyire, mert érzik hogy nem lesz olyan egyszerű osztani az észt 4 évig. nem csak a legyengült maszop lesz ott, hanem egy komolyabb alternatíva is. jó ez így, nagyon jó.

tevevanegypupu 2010.02.07. 23:13:55

Csak a nagyon agressziv, ostoba emberek mondtak es mondjak, hogy a Gyurcsany-Orban vitaban Gyurcsany gyozott. A rendozo(no)nek tokeletesen igaza lett, es kijott Gyurcsanybol a buta, hetvenkedo, primitiv, ujgazdag proli.

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.02.07. 23:17:42

@is: +meg, mi lenne, ha nem a kedvenc politikusaid tegnapi szoveget szajkoznad, hanem egy kicsit utana is neznel a dolgoknak, es az eszedet is megprobalnad hasznalni?

az allitolag zsenialis bokros csodalatos tetteinel elfelejted, hogy az alkotmanybirosag igy is kinyirta legalabb az intezkedesei harmadat. ez hogy lehet, megsem volt akkora zseni, mert igy is minden olyan fasza lett, hogy orban beult a tutiba, vagy megakkorabb zseni, es mar a kanaan koszont volna itt be, ha az ab nem cseszi el?

bokros egy erzeketlen, szelsosegesen liberalis penisz, es pontosan erre hasznaltak ket evig. mivel rovid a memoriad, ezert segitek felfrissiteni, utana mar az mszp is elkezdett (a kovetkezo kormanyzat terhere) osztogatni.

es jott a tutiba orban, aki ket evig nagyjabol ugyanugy megszoritott, mint elotte a bajszos zsenid. (lasd meg elegans huzasok a korabbi kormanytol az utolso heten, nyugdij, metro, stb)

ha szerinted mar 1998 tavaszan olyan irtozatosan tuti volt minden, akkor nezd meg legyszives a koltsegvetes szamait 1997-2000 kozott (a benyujtott tervet, majd a megvalosult eredmenyeket is)

bokros egyaltalan nem penzugyi zseni, akarhogy is probalod itt beallitani.

[nev] (törölt) 2010.02.07. 23:21:12

@Gábor mester:
hol volt az országnak 95-ben tartaléka keresletélénkítésre. magyarázd már el ha ennyire okos vagy. nem voltak lakossági megtakarítások se. senki sem finanszírozta a hiányt, se a piac, se az imf, se az eu. azt mondták: ott az állami vagyon, és azt majd olcsó pénzen felvásárolják, és tessenek konszolidálni a bankokat.

miért nem állt elő ez a sok jobbos közgazdász főprofesszor, akiket az ország határain túl senki sem ismer, emberek ne ezt csináljuk, hanem emezt.

Peter252 2010.02.07. 23:39:42

Valaki magyarázza már meg, hogy baloldali újságírók, médiaértelmiségiek, korábban mszp-hez kötődő megmondóemberek, és tujadonképpen a baloldali média most miért Bokrost pártolja és tolják 1000 el a médiában?? És miért nem Mesterházyt és a szocikat??

Csak nem igaz az, hogy Gy. Ferenc reformer elkötelezettségű blogger oda tart és ez lesz az ő jövendő pártja, és szegény Mesterházyékat és az mszp-t már leírták??:)))

Bona Fides 2010.02.07. 23:39:56

A hozzászólásokból úgy látom, hogy Bokros Lajos is megosztó személyiség, ilyen pedig éppen nem hiányzik most (ismét) a kormány élére.
Mindazonáltal nem értem az indulatokat, hiszen Bokros nem lesz miniszterelnök, tehát kár a gőzért. Jó éjszakát mindenkinek. :)

[nev] (törölt) 2010.02.07. 23:46:30

@Peter252:
a magyar értelmiség jelentős része utálja orbánt. mindegy ki van, csak orbán ne. (a másik fele meg, csak orbán. nagyjából ez felállás.) az orbánt utálók mindig azt komálják, aki orbánt képes lehet a terepről leradírozni. és ez most nem mesterházy, hanem bokros. ezért.

ben2 2010.02.07. 23:49:03

@balage_81:

Az MDF be fog jutni, de ez elsősorban nem a Fideszeseket izgatja, ugyanis nem a Fidesz-től vesz el szavazókat, hanem az MSZP-től.
A következő 4 évben ráadásul az MDF nem a Fidesz ellenfele lesz, hanem az MSZP-é. (Ahogyan az elmúlt 8 évben sem a kormány, hanem az ellenzék ellenzéke volt.)
Ha a Fidesz tesz néhány kemény, megszorító lépést, arra az MSZP tutira beindítja majd a szocdemagóg tamtamot és elég nehéz lesz ezt ellenzékből, Orbánt támogatva kritizálni, illetve ha mégis sikerülne, az meg az MSZP-t hiteltelenítené. Akárhogy is, a Fidesznek csak jót tesz egy ideológiailag megosztott ellenzék, márpedig a szocdemagóg-fröcsögő MSZP, az őt jobbról überelni akaró Jobbik és a neoliberális közhelyekkel oktató Bokros-MDF így együtt minden lesz, csak egységes nem.
Egyébként Bokros most sem a Fidesz ellen kampányol, hanem Orbánt támadva valójában az MSZP oldalvizein próbál evickélni. Azokat célozza meg, akik zsigerileg utálják Orbánt, de hányhatnékjuk van a nyugdíjasokat hergelő, "mi nem akarunk ingatlanadót, csak néha megszavazzuk" MSZP kampánytól.
2006-ban Gyurcsány meg tudta etetni a mérsékelt, gondolkodásra képes balliberálisokkal, hogy valójában az ő emberük, csak hát a populista Orbán miatt fűt-fát kell ígérgetnie a népnek. Ez az image egészen a szociális népszavazásig kitartott, amikor Gyurcsány a neoliberalizmus helyett demonstratívan a szavazóit választotta (vesztére).
Ugyanez a trükk Mesterházyval már nem fog menni, a Political Capital pedig sikeresen felismerte a kínálkozó lehetőséget és jó ritmusérzékkel belökte az MDF színpadára Bokrost.

mecvekke 2010.02.07. 23:50:48

Gyerekek, az senkinek nem tűnt fel a sorok között, amit nagyon szeretne: OLCSÓ MUNKAERŐT.
Van-e még ennél lejjebb? :((
Mit akar ez a szerencsétlen, hogy a keleti páriák szintjén éljünk? Hogy hálásak legyünk egy összemarék rizsért??????

órarugógerincű felpattanó 2010.02.07. 23:52:45

@[nev]: Az aztán nagyon értelmiségi dolog, érzelmek alapján dönteni egy értelmet kívánó döntésben. Az egyfogú mszp szurkolók is értelmiségiek akkor, akik 2006-ban még igen igent üvöltöztek, és azóta a zsebükben hordják az akkor még meglévő fogukat.

ben2 2010.02.08. 00:02:18

@[nev]:

A magyar értelmiség ballib részét 90-94 között kilóra megvette a szocializmus végnapjaiban meggazdagodott nagyvállalkozói réteg (értsd: szervezett bűnözés). Aki tehát keresztezi a gazdasági érdekeiket (mert teszem azt tényleg kormányozni akar), azt a ballib értelmiség hivatalból utálja. Amikor Antall József volt útjukban, akkor Antall volt a főnáci, amikor Boross Péter, akkor ő. Aztán jött Orbán és egyelőre maradt is.
Tehát ez esetben nem az a kérdés, hogy miért utálják Orbánt, hanem hogy mennyiért. Pontosan azért maradhatott két elvesztett választás után is Orbán a jobboldal vezetője, mert mindenki számára világos volt, hogy teljesen mindegy, hogy ki kerülne Orbán helyébe, fél éven belül már úgyis ő lenne a főnáci miniduce.
Bokros meg elég messze van Orbán leradírozásától, mert az MDF támogatottsága a statisztikai hibahatár körül mozog, ráadásul Bokros neve még mindig szitokszó a Fidesz táborban, így akár vele riogatva még növelni is lehet a Fidesz szavazók aktivitását.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.02.08. 00:17:05

@6.Lenin: Ne haragudj, de a a játék a szavakkal nem érdekel. Nagyon szomorú hogy az MSZP a semmivel tudott nyerni kétszer is, és ez annak köszönhető hogy Orbán megbukott, és nem vonta le a következtetéseket. Aztán ellenzékben csinálta a nagy semmit, az ország érdekében csak egymást basztatták. Nekik közösen köszönhetjük a JObbik nevű szélsőséget, és az ország lakosainak a közintézményekben való hitének elvesztését. Ne haragudj, de nagyon elegem van hogy itt tényleg csak ez a két oldal létezik, miközben egyik szánalmasabb mint a másik. Ha nem látod be hogy Orbán bukott, az a Te bajod, és rögtön cska a másik oldallal példálózol, ami felesleges, hiszen egyértelműen gázok. De akkor ki marad? Sajnálom én is, de eddg egyedül a Bokros beszélt VALAMIRŐL, hogy mi az új irány, mit szeretne csinálni, és hogyan. A többiek nem mondtak eddig lófaszt, semmit. Engem az érdekel hogy MIT mondanak, nem az hogy KI, és melyik oldalról. NEm az érzelmeim vezérelnek- tényleg az érdekel mikor lesz jobb ennek az országnak, és csak reménykedni tudok hogy emelett elkerülkük a szélsőjobboldal további erősödését.

Náci bácsi 2010.02.08. 00:21:02

Én csak azt nem értem,ha még egy nem magyar ember(mint ahogy Bokros nem magyar)elvenné még a maradékot az emberektől,akkor mitől lesz jó az embereknek?Szerintem ő is arra játszik,hogy elég 2-3 millió magyar ember rabszolgának a betelepülő magafajtájának kiszolgálására.Lehet,hogy ferde a gondolkodásmódom,de még mindig azt hiszem,hogy először az embereknek kellene jól élni,mert akkor másodsorban jó lesz az államnak,ergo jó lesz az országnak.Ez az ember egy ugyanolyan hazakiárusító,mint a jelen hatalom.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.02.08. 00:21:49

@ben2: Az eszedbe sem jutott hogy azért utálják Orbánt, mert a nyomorult MSZP-re kellett szavazniuk pusztán azért hogy ne segísék hatalomra Őt és a fiúkat? Az MSZP igazi szavazói annyian vannak, ahányan most majd szaazni fognak. A többiek pusztána Fideszt nem akarták.Ezt érdemes átondolni. Most már az értelmiség jelentős része nem hagyja magát zsarolni, és nem szavaznak az MSZP-re, de ők nem fognak a Fidezre sem. Bokros őket akarja. A FIdesz szavazóinak 90%-a ugyanazakból áll - nem változik jelentősen. Ezt valóban érdemes látni.

Peter252 2010.02.08. 00:26:34

Én szerintem legalább 12-18% ot fog kapni az mdf és megelőzik az mszp-t,..egyértelműen látszik, hogy a ballib értelmiség is őt támogatja és a balos, gyurcsányista szavazók is az mdf -re fognak szavazni.
Az mszp nagyot fog bukni, pont emiatt, szerintem 6-10 % nál nem kapnak többet, ugyanis a szavazóik derékhada Bokros miatt az mdf-re fog szavazni...

Náci bácsi 2010.02.08. 00:28:59

@Legelő Őse: Nemcsak én vagyok magyar,de a felmenőim is magyarok.Sőt!A nagyapám a Horthy hadseregben szolgált,kétszeres vitézi aranyéremmel kitüntetve.És az ilyen Bokros fajták vették el tőle(tőlünk)azt a földet,amit a magyar haza védelméért kapott.Ja és a XVI.századig van visszavezetve a családfánk.Volt olyan,aki még a törökök ellen is harcolt.

sofalwy 2010.02.08. 00:31:51

Talán nem is érdemes megvárni Bokros úr szövegét, mivel hiteltelenítette magát amikor az MDF-nek nevezett megélhetési brancshoz kötötte addig jobb helyeken legalább jegyzett nevét. Ezután minek nevezzem? Liberálisnak, konzervatívnak? Ugyanolyan megélhetési politikussá csúszott le, mint az MDF ma még meglévő tagsága. Számomra érthetetlen, hogy egy egyetem meghatározó személyiségéből, korábban egy adott párt meghatározó gazdaságpolitikusából hogyan lehetett a silány megélhetési politikuspárt elveket nélkülöző főbábuja. Ha adna magára, nem állna be a pártot vezető ... alá bohócnak.

És még valami: Korábban egy hazai pénzügyér kollégája azt mondta a Bokros csomagról, hogy gazdaságilag szükséges volt és az adott helyzetben - beleértve a politika akkori irányultságát is - helyes is volt, ugyanakkor bizonyos elemei teljesen fölösleges "szívatást" jelentettek a társadalom számára. Hát hasonló a mostani helyzet is Bokros úrnál: lehet, hogy vannak érdemi és jó felvetései, de a csomagolás pocsék. Aztán miért hinnénk neki?

Náci bácsi 2010.02.08. 00:35:00

@Legelő Őse: Egyébként meg az a véleményem,hogy a Bokros is ugyanúgy félre akarja vezetni az embereket,mint ahogy az összes többi,egyet kivéve.Az pedig a Jobbik,akinek nyomtatott formában van meg a programjuk.És ez a program -tudom sokaknak nem tetszik,de-előrevinné az országot úgy,hogy nem sarcra épít.Jelen pillanatban tőlük plagizál mindegyik.Bizony,még a Bokros is.Én rájuk is fogok szavazni.Javaslom Neked is.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.02.08. 00:36:56

@Náci bácsi: Gratulálok! De komolyan, tiszteletben tartom az őseid, és Téged is. De 2010 van. Szerintem nem Bokros Lajos személyesen, és nem is a fajtája - ahogyan írod a felelősek azért ami velük történt. Most 20 évvel a rendszerváltás után érdemes lenne már végre kicsit előre nézni, és azzal törődni hogsy mi lesz velünk. Nem zsidózni, nem cigányozni, nem kommunistázni, nem nácizni, hanem nagyon komolyan dolgozni, és megkövetelni a politikai elittől hogy megtisztuljon, és valódi teljesítményt adjon le. Nem megint az érzelmeinkre hallgatva egyhelyben topogni. És főleg nem a szélsőséges erőkre hallgatva másokat hibáztatva tovább dagonyázni a bajban.

mirrmurrkandúr 2010.02.08. 00:38:47

@clownfish: "akárhogy is fáj: van ilyen. ráadásul ezek a vállalkozók nagyban hozzájárulnak a gazdaság erősödéséhez."

Mármint, hogy van olyan, aki milliárdos lett úgy, hogy becsületesen adót fizetett?

Na ja, miután fillérekért megvette a több százmilliót érő gyárat, ingatlant, földet stb... (mert ugye ő ott volt a tűz közelében), utána már feltétlenül becsületesen adózott...
Ne hülyéskedj, te is tudod, hogy tisztességesen nem lehet milliárdokat keresni. Lopni lehet, aztán az irgalmatlan szajréval, meg a még irgalmatlanabb kapcsolatrendszerrel már lehet hasítani becsületrenddel a melleden, hogy te tartod el az országot.
Közben meg megszűnt másfél millió munkahely, hárommillióan nyomorognak, cserébe egyesek szájbaszexuált, elképzelhetetlen mértékben gazdagok lettek. Bravó.

S persze mindeközben ezek a gennyek osztják azt észt arról, hogy milyen jó a kapitalizmus, és hogy ki kéne már mászni munkásőrország mocsarából. Azok, akik egyébiránt még mindig az internacionálét éneklik.
De miért is ne tennék, hisz anélkül a világ nélkül, amit a sok szerencsétlen nyomorult visszazokog, ők soha nem szedték volna meg magukat ilyen gyomorforgatóan... és még most is a pápai garázsban dekkolnának egyesek, miközben alkesz apuci a szájukba vizelne esténként.... Most meg röhög a hiénahad, osztja az écát az öngondoskodásról, mert ugyebár ők nagyon jól tudják, milyen 52 ezerből élni egy panelben... de azt már mindenképpen hogy havi 10 millióból azért könnyebb. Testközeli élmény.

Ne legyünk képmutatóak. Ezek a legocsmányabb állatok, akiket ez az ország valaha a hátukon hordott. A Fidesz egyszerűen fizikailag képtelen már ennyi aljasságot elkövetni, mint amelyet az előbb említett urak...
Úgyhogy szépen fizessenek most azok, akik eddig zabáltak, különösen azok, akik hányásig...

Lenne, mit elvenni tőlük, és még törvényt sem kéne szegni...
Illuzórikus a felvetés? Lehet. De így lenne igazságos.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.02.08. 00:39:53

@Náci bácsi: A Te választásod hogy kire szavazol, én jelenleg nem tudom még. Vettem a fáradtságot, és elolvastam a JObbik programját, és megmondom őszintén, nem találtam benne olyan pontot, ami gadaságpolitikailag nem valami demagóg, ám működésképtelen dolog lenne. Jól hangzanak, de ettől az ország nem lesz jobb helyzetben. Sajnos.

karatekutya 2010.02.08. 00:42:01

@Legelő Őse: Esetleg nem az a gond, hogy a Fidesz úgy működik mint egy Kft. ahol Orbán Viktor a tulajdonos? Tőlünk nyugatabbra a normálisan (értsd: demokratikusan) működő pártok lecserélik a kevésbé sikeres vezetőiket, pártfunkcionáriusokat, a Fideszben viszont a vezérkar gyakorlatilag változatlan, az egyetemi haverok alkotják a törzset. A nép meg boldogan elmegy a nyilván hibátlan Viktort megszavazni 4 évente. Az ilyen hibátlan, és örökké szeretett vezérekről pedig beugrik Kuba, Tunézia és a jó öreg Szovjetunió.
Avagy másképp nézve, egy olyan cégbe, amelyik már többször is megbukott a termékeivel, tennél be pénzt ha még mindig ugyanaz a vezérigazgató?

balage_81 (törölt) 2010.02.08. 00:43:23

@Náci bácsi: elveszi a maradékot az emberektől, ez jó.... már nehéz eldönteni hogy az emberek egy része tényleg ennyire primitív, olvasni és érteni képtelen ostoba bunkó, esetleg fizetett fideszes netkommandós, vagy pont az mszp-nek dolgozik, és álfideszesként osztja az észt, hogy megutáljuk őket és véletlenül se szavazzunk rájuk. én a maszopból a harmadikat is simán kinézem

balage_81 (törölt) 2010.02.08. 00:46:15

@Pedró27: csak ránéztem az mdf honlapjára, az összes felsorolt kérdésre ott a válasz elég világosan.

sofalwy 2010.02.08. 00:49:06

@mirrmurrkandúr: A milliárdos vállalkozókat úgy egy csomagban nem kellene elítélni. Magyarországon igen sok milliárdos van, aki mondjuk szoftver építésből, más tudásalapú tevékenységből gazdagodott meg. Őket nem venném egy kalap alá azokkal a szemetekkel, akik a gellert kapott privatizációs törvénykezés segítségével jutottak vagyonukhoz. Jó lenne, ha kiderülne, hogy kik vitték félre a törvényeket, kik vették ki a törvényekből azokat a biztosítékokat, melyek a nyugati világ hasonló törvényeiben léteznek és védik a managementtől a munkavállalókat, vagy éppen a közvagyont. Ez még akkor is igaz, ha egy felmérés szerint a nagy forgalmú magyar cégek zöme nem a piacról él, hanem kapcsolatokból.

Náci bácsi 2010.02.08. 00:53:41

@Legelő Őse: Elvitkozhatunk itt reggelig,de azért azt Te is tudod,hogy a dolgok nem véletlenül alakultak úgy,ahogy alakultak.Sajnos ezek a lépések egy nagyon jól megkoreografált darabnak a lépései.Miért kellene tudomásul vennünk,hogy az országot eladták.Mert ezt ugye Te sem tagadhatod,hogy így van.Sokan nem szeretik,de van azért egy-két ember,aki nagyon jól látja a helyzetünket.Ld.Bogár László,vagy Csath Magdolna.Mondjuk a Bogár a múltja miatt egy kicsit támadható,de manapság azért autentikussá vált.Szerintem.Ha ismered őket,akkor tudod,hogy miről beszélek.Az a baj a Bokrossal,hogy sajnos ő is a pénzre megy.Mármint a sajátjára.Milyen ember szerinted az,aki elmegy egy olyan pártba,ahol a főnöknő-már elnézést az alpári stílusért,de-lefeküdne még a Quasimodoval is csak,hogy benn maradjon a hatalomba.Pont olyan,mint a főnöknője.Szóval szerintem nem ér a pali egy likas garast sem.Az emberek meg már éppen eléggé ki vannak fosztva.Még rátenne egy lapáttal,akkor itt kő kövön nem maradna.Ha Te is itt élsz,akkor pontosan tudod,hogy milyen indulatok vannak az emberekben.

mirrmurrkandúr 2010.02.08. 01:21:01

@sofalwy: a szoftverfejlesztős hasonlatoddal én egyetértek, a baj az mindig ugyanott van. Az arányokkal.
Hány olyan gazdag van, aki az állami vagyon "újraelosztásából" gazdagodott meg, és hány szoftverfejlesztő? Tehát...

Amíg ezek a kérdések legalább egy alapszinten nem tisztázódnak, és nem történik valamifajta igazságtétel, hogy ne mondjam ellentételezés, itt úgy sem lesz nyugalom. S ha még ezt tovább feszítenék mondjuk a bajszossal, akkor valószínűleg itt anarchia lenne rövid időn belül... nem értem, hogy egy tanult embernek miért esik nehezére felfogni azt, hogy nincs honnan elvenni. Kéne lé az államkasszába, tényleg kéne, de először enni kell... S hiába szajkózzák, hogyha üres az államkassza, akkor nincs honnan kivenni, ha onnan sincs mit kivenni, ahonnan meg akarja tölteni az államkasszát. Miért olyan bonyolult ez?

rockjano 2010.02.08. 02:16:01

@ben2: Jó poszt egyetértek.

Azt azonban még nem tudjuk hogy a fidesz támogatottsága hogy fog változni hatalomra jutás után. Nekem van egy olyan érzésem hogy még akkor is radikálisan csökkenni fog ha jól muzsikálnak, ha meg nem annyira akkor méginkább. Ebből a szempontból nembiztos hogy egy megosztott ellenzék olyan nagy baj, talán visszafogja a szocik kedvét attól hogy nagyon populista demagóg irányba menjenek el, meg erre ott lesz a jobbik egyébként is.

Nagyon jó lenne egy négypárti parlament lenne egy kapitalista joboldali párt is a másik három szocialista mellett

CsB 2010.02.08. 03:04:18

@mirrmurrkandúr: bocs, nettó nem igaz. 4 éve csináltunk egy IT-céget egy ötletre. Kevesen vagyunk, sokat dolgozunk, nagy a hozzáadott érték. Legutóbb 2 millió eurót ajánlottak érte, és megy ez még feljebb. Soha nem kaptunk állami megrendelést, nem csaltunk adót, nem volt rá szükség. És nem egy ilyen céget ismerek. Az életképes vállalkozás simán megél ilyen körülmények között is, max. némi versenyhátrányból indul a külpiacokon. Ennyi.

Italo Balbo 2010.02.08. 05:44:54

Bokroshoz képest az összes többi jelölt nagyon butának tűnik. A helyükben én ezentúl inkább csak a rádióban nyilatkoznék, jó előre egyeztetett kérdésekre válaszolva, és akkor is csak szigorúan a pártmédiában. Mondjuk nem is vállalják vele a vitát. Elég gáz is lenne ha mindenki szemlesütve percenként nézegetné a papírját, jó szokás szerint, Bokros meg végig tartaná a szemkontaktust

kisa 2010.02.08. 05:49:05

@jardel: Aha. Akkor, 60-100 éve, minden fasza volt, aranykor. Ez esetben ajánlom figyelmedbe pl. Illyés Gyula: Puszták népe című művét.

burian 2010.02.08. 06:55:16

Bokrost már rég be kellett volna tiltani, mint biológiai fegyvert. Ha rajta múlna, ember egy se maradna, csak pénz meg számok.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.02.08. 07:39:51

@burian: Ebben azaz érdekes, hogy Bokros ki meri mondani, meg meri csinálni amit kellene tenni. Nem foglalkozva azzal, hogy népszerű -e a kijelentése vagy sem. Szemben a többi indulóval akiknek a népszerűségük, hatalomra jutásuk fontosabb az igazságnál.

Bokros jó az országnak, rossz a kisembernek. Drukkolok, hogy nélküle is kijussunk a szakadékból. Csak esélyt nem látok rá...

theofil 2010.02.08. 07:51:28

@Náci bácsi:

Nyugodj meg: tényleg ferde.

theofil 2010.02.08. 07:54:12

Mindenkinek ajánlom Náci bácsi hosszászólásainak sűrű olvasgatását - ez a csőcselék lesz Orbán koalíciós partnere.

kisa 2010.02.08. 07:56:52

@theofil: Nem! Most mondta a zorbán a Süvegesnek, hogy nem fog koalíciót kötni egyik szélsőséges párttal se (vö. Jobbik és mszp).

theofil 2010.02.08. 08:00:09

@kisa:

A Torgyánnal se kötött.

theofil 2010.02.08. 08:01:09

Na emberek, indulás a keresztlevélért!

Náci bácsi!

Mikor indul az auswitzi gyors?

kisa 2010.02.08. 08:03:18

@theofil: Erre azt válaszolta, hogy a kisgizdákkal tudott közös kormányprogramot csinálni, mert voltak közös pontok. Ez se a jobbikkal, se az mszp-vel nincs meg.

kisa 2010.02.08. 08:05:48

@kisa: Egyébként nagyon klasszul beszélgetett a Süvegessel, aki nem volt se szervilis, se ellenséges. Mondott sok konkrétumot is (oktatás, nyugdíj, számonkérés, koala, erős embereket akar a leendő kormányába, ilyesmiket), délután fölvesszük az ismétlést...
Na, szóval meglepően normális volt.

jardel 2010.02.08. 08:05:55

@kisa: megfigyeltem, hogy a hozzászólók között sok az olyan, mint Te: csak fehérben és feketében tud gondolkodni. Bokros jó, akkor Orbán rossz. 60 éve több millió szegény volt, akkor semmi sem működött. Köszönöm, fel tudok sorolni én is még egy sor művet népi íróktól, ami leírja, hogy milyen sorban éltek (hozzáteszem: élnek) emberek vidéken. De van egy sor olyan dolog is, és én egy ilyenre utaltam, ami régebben (még 20-30 éve is) jobban működött, és ha működne ma is, akkor jobbak lennének a megélhetési lehetőségek azoknak is, akiknek a pénzbeli jövedelmük kevés, több lenne a munka stb. Amit ehhez még hozzátennék, hogy nem is csak azon van a hangsúly, hogy régen jól működött (hiszen a világ változik), hanem azon is, hogy sok más országban ma is jól működik. Miközben persze alapvető, hogy hogyan csökkentjük az államháztartás bevételeit, szerintem azt is fontos látni, hogy sem ez, sem mondjuk egy csodálatos 10%-os növekedés (1%-os ktsgvetési többlet mellett) önmagában nem változtatna azon, hogy a lakosok, vállalkozások többsége miből és hogyan él. Amitől én a leginkább tartok, hogy a pártoknak általában kevés fogalmuk van arról, hogy ténylegesen hogyan lehet változtatni valamin, hogy lehet eredményt elérni - inkább olyan makroszintű általánosságok mentén ragadnak le, mint hogy legyen-e tandíj vagy sem, 6 osztály legyen vagy 8, évente 20 mrd forintot költsünk vállalkozásfejlesztésre vagy 50-et stb.

kisa 2010.02.08. 08:06:54

@kisa: Egyébként nagyon klasszul beszélgetett a Süvegessel, aki nem volt se szervilis, se ellenséges. Mondott sok konkrétumot is (oktatás, nyugdíj, számonkérés, koala, erős embereket akar a leendő kormányába, ilyesmiket), délután fölvesszük az ismétlést...
Na, szóval meglepően normális volt.

kisa 2010.02.08. 08:12:41

@jardel: Tévedsz, pont hogy ÉN nem gondolkodom fekete-fehérben. Egyszerűen próbálok gondolkodni. Nem mondtam, hogy bokros jó és orbán rossz.
Mindenki szubjektíven ítéli meg a dolgokat, és e köré építi fel a világát, pont te hivatkoztál arra, hogy milyen fasza volt a parasztok helyzete 60 évvel ezelőtt. Hát én csak árnyalni próbáltam, ahogy előtte a az igazságos Mátyás és az ő boldog népe hivatkozást.
Meg arról próbáltam beszélni, hogy a zország érdeke, olyan nem nagyon van. Ahány ember, annyi érdek. És próbálunk valamiféle egységes álláspontra jutni - erre volt példa Józsibá' és az ő dotált paradicsomja.

theofil 2010.02.08. 08:13:10

@kisa:

Kétségtelenül tudott Torgyánnal közös nevezőt találni, mindketten könyékig vájkáltak az államkasszában.
Csak Torgyán bunkó volt, alpári módon lopott, nem volt meg benne a fideszes fiúk rafinériája.
Neki nem volt Simicskája és Kövér Szilárdja.
De ne izgulj!
Meglesz a közös nevező Vonáékkal, a választók rákényszerítik az akaratukat szegény bábfigurára - mármint Orbánra - aki kénytelen lesz meghajolni a nép akarata előtt.
A nép pedig azt fogja akarni, hogy legyen kétharmad, írják át az alkotmányt és legyen választójoga még a fűszoknyás bantu négernek is ha hajlandó a Fideszre szavazni.

szürke_tag 2010.02.08. 08:13:47

Én ha külön fizetnének akkor sem választanám Bokrost és az MDF et. Már bizonyított és abból nem kérek, ha az az ára a kormányzásának, hogy a gazdagok gazdagodjanak a szegények még szegényebbek legyenek. Én azt sem értem, hogy egy egyház vezetője, hogy támogathatja ezt a politikát, csak úgy tudom elképzelni, hogy a saját érdekét nézi és nem a szegény tagok , felebarátai érdekét. Ez pedig etikátlan kereszténytelen magatartás.

Sokkal több emberséget és lehetőséget érzek a Civil Mozgalomba. Nekik legalább választóbarát programjuk van civilmozgalom.hu/index.php?ac=program#top Én nem megyek sem jobbra sem balra hanem náluk maradok.

kisa 2010.02.08. 08:15:35

@theofil: Ettől tartok én is...

jjulie 2010.02.08. 08:23:19

orbán viktor ügyesen és kíméletlenül nekiállt egyszerűsíteni a helyzetet valamikor 15 évvel ezezelőtt: két pártot kell életben hagyni, az övét és egy olyat amellyel könnyűnek tünt elbánni, elég lesz egy kicsit erőteljesebben fellépni ellenük, meg egy kicsit komcsizni

meg kell jelölni őket, kirakatni az autók szélvédője mögé a nemzeti színeket. és kokárdát hordatni, pőlgári körökbe gyüjtve világosan és jól eltávolítani a két tábort, anyira markánsan bele kell mászni a lelkekbe, hogy aztán képtelen legyen a kommunikációra, a keveredésre a két csapat

igy aztán a tömegszavazó könnyen eligazodik, tudja ki kivel van

viszont ez a préselés rősre sikerült, megnyitott réseket amelyen tágulni látszanak és kibuggyant rajta a kétfelé paszírozott massza egy része

így lett a jobbik egy menekülésí út az orbáni remekműből

és egy pech is közbejütt, az utjában volt egy eltakarítani való csapat ami egy látszólag jelentéktelen apróságban különbözött a többitől mégpedig az hogy nő volt a vezetője

a viktor nem tűnik nagy nőszakértőnek, nem kalkulált azzal hogy egy nő iszonyú hosszú ideig képes alakoskodni, és tűrni, anélkül hogy megbocsájtana, és a harapása elfertőződik

most aztán van három kb 10 százalék számára nehezen vállalható gagyiárus csapat, és e mellé egy nő kitalált valami mást

tudta, hogy a férfiak közé nem mehet egy az egyben verekedni, kell találnia egy férfit akit mega elé tolhat, akinek vannak tartalékai a három másik hímmel szemben, ez a bokros

és elcsábított még egy okos önálló férfit, aki segít kidolgozni és piacra dobni a terméket, ez lett a somogyi zoltán

ezekután tök mindegy hogy valaha volt egy mdf meg szdsz, mindenki számára világos hogy azok már régen nincsenek abban a formában mint amikor a nevük született

tehát van a jobbikon kívül hova menekülni a prés elől

és időközben létrejött még valami ami megnehezítheti a viktori kétpólusú világ létrejöttét: a web2

megnyilvánulási felület olyan embereknek is akik amúgy hánynak a populista politikától, és lérte jön az amit a viktor nem akart, kommunikálnak egymással a szétválasztani kívánt táborok

burian 2010.02.08. 08:26:13

kitvalasztanal

Nincs olyan, hogy külön ország és külön emberek. Az ország nincs emberek nélkül. Emberek vannak ország nélkül. Ezért bukott Bokros helyből, mert nem képes megérteni, hogy nem egy absztrakciót kezel, nem egy számtanpéldát kell megoldani. Az a megoldás nem megoldás, ahol számszakilag minden oké, de belepusztulunk. Ellenben abból még lehet valami, hogy a számok borulnak, de élünk.
Fikciókat (jogi személyek, bankok, IMF, állam, kormány stb.) védeni valós, élő emberekkel szemben a feladat és az esetleges felhatalmazás teljes félreértése.

Elsősegélynyújtási analógia:
Belépsz a helyiségbe, a következő kép fogad. Egy ember fekszik földön, nem mozdul, nem lélegzik. Egy másik ordítva ugrál, karjából csöpög a vér, nagy púp van a fején. Egy másik ül a földön, hörög, és vér bugyog a száján. Az utolsónak hiányzik mindkét lába, mellette óriás vértócsa, szeme üveges.
Mit teszel először és milyen sorrendben látsz hozzá a mentéshez, hogy egyetlen halottal megúszd a helyzetet?

Na ezt a feladatot Bokros Lajos a büdös életben nem tudná megoldani.
Az ő receptje szerint három hulla a minimum. Ráadásul ezt ő elkerülhetetlen veszteségnek hinné és büszke lenne arra, hogy azt az egyet (a hangoskodó púpost) megmentette.

pylar 2010.02.08. 08:30:28

Ideje vólna ha minden magyarnak végre kinyilna a szeme.Meddik akarjuk még elviselni a karrierpolitikusok basáskodását!Magyar vagy?Ember vagy?A tütőképességeit ennél jobban spanolni még lehet.Meddig?Most mindenki mindenkivel szövetkezik.A szemed láttára pofátlanul cinikusan belenevetve a képünkbe.Nemlátjátok?Már egy bizonyos emberi rétegnek az élete van veszélybe.
csak a sajáj érdekeidet, az anyagi jólétet nézik,persze a sajátjukak!A közember nem számit,nekik,feláldozzák mint az ősemberek a az áldozati szertartáskor,az állatot.

joeramirez · http://automeo.blog.hu/ 2010.02.08. 08:31:36

Fogalmam sincs miről beszélt Bokros Lajos.
Igazából mindegy is, nem ?

Magyarország tele van olyan emberekkel, akiknek keresztényi jóindulatból többször kegyelmet adtak.

Legyen az az NB1-ben mindenfelé megfordult edző, többször, több helyen, pártban felbukkanó politikus.

Bokros ugyanolyan figura a táblán, amelyikből van még 254 hasonló.

Ide teszed, oda teszed, de a tábla képe csak ugyanolyan marad.

lüke 2010.02.08. 08:37:14

a konzekvencia szerint:)
fogalmam sincs= politikus:)

Jaffar 2010.02.08. 08:37:16

Csak beleolvastam a kommentekbe, de.......

A Fidesz szavazók komolyan elhiszik azt a baromságot (márpedig nagyon úgy néz ki), hogy ha a pártjuk konkrét programmal állna elö (nem csak maszlaggal), akkor azt a többiek ELLOPNÀK????

Mekkora IQ szint kell ehhez? Mennyi valóságalapja van ennek? Müködne az ötletek "ellopása" szerintetek? A Fidesz fog nyerni ez tény, de miért? Azért mert ök nyújtják a megoldást? Lófaszt. Azért mert a magyar (z)ember immáron majdnem 20 éve VALAKI ELLEN megy szavazni. Szarik ö rá, hogy az éppen aktuális kiválasztott párt hazudik, nem mond semmit, nagyot mond etc.. Lényeg, hogy a másik rossz, hiszen elqrta az elmúlt 4-8 évben. Aztán meg szavaz ugyanarra a hazug pártra, aki 12 éve volt az elqro.

Én személy szerint örülök a Bokrosnak és inkább azt hiszem el, hogy az MDF-ben felismerték, hogy az elmúlt 20 év politikája már nem megy (nevezetesen a hazudozás aka mszp Vs fidesz), és váltani kell, mint azt, hogy az a (z)ember aki még soha életében nem hazudott. Most sem teszi. Hiszen aki hallgat, az nem hazudik. Viszont aki beszél a pártjából (és igazat mond), annak meszeltek.

Ezt az Antalli ÖKÖRSÈGET meg felejtsük már el. Baromság. A Fidesznek miért nem rójátok föl a LIBERÀLIS örökséget? Jah, hogy mostanra a liberális szó az ördögtöl való lett?

kisa 2010.02.08. 08:41:24

@jjulie: ez elég pontos diagnózis. Én persze kiegészíteném a saját elméletemmel - amit ugyan most reggel megcáfolni látszott, de várjuk ki a végét -, mely szerint a jobbik a fidesz leányvállalata, azért lettek létrehozva, hogy besöpörjék azok szavazatait, akik a fideszt túl mérsékeltnek tartják. És az lehet, hogy most a mr hyde túl "jól" sikerült, dr jekyll meg nem tudja visszagyömöszölni a maga által megszabott keretek közé...

sertésmájkrém 2010.02.08. 08:43:39

@Jaffar: Egy ilyen egygondolatos leragadásnál, amit produkálsz, nem villognék iq-val.

jjulie 2010.02.08. 08:47:36

@kisa:

én elhiszem a jobbikot, végignéztem a helyszínen azt az erzsébet téri gyűlésüket amelynek a végén egyenként elvitték a földön ülő gárdistákat

szomorú de valós jelenség, szerintem önálló képződmény

Yasashi Tanuki 2010.02.08. 08:53:53

Debreceni írta le Gyurcsányról írott könyvében, hogy a Fidesz abba bukott bele, hogy nem bírta elviselni a jobboldal tagoltságát. Érdekes belegondolni a Bokros évértékelése kapcsán, hogy ha 2002-ben nem erőlteti a Fidesz az egy tábor - egy zászló politikáját, szalámizás helyett egyben tartják a kisgazdákat vagy legalább mindjárt az elején egy jobb ajánlatot tesznek az MDF-nek 2006-ban, akkor Bokros még mindig a CEU-n értékelné az évet max. 100 fős hallgatóság előtt és megúszhattunk volna 8 év osztogatást majd azt követő gyurcsányi nagyszabású hányódást.

jjulie 2010.02.08. 08:57:52

@Yasashi Tanuki:

a fidesz és holdudvara ha 2002-ben az utólsó hetekben csendben maradt volna, és nem ivott volna előre a medve bőrére, utcahosszal nyert volna

szürke_tag 2010.02.08. 08:59:17

Eredetileg a Miniszter jelentése A nép szolgája. Ja ez már nem érvényes sajnos. A minisztérium mit érne nép nélkül, a nép a munkaadó és egy jó társadalomba a munkáját rosszul végző visszahívható és helyette az ott lakó polgár delegálhat mást nem a párt. Akkor Korrektek lennének mert féltenék az állásukat, de így.

szürke_tag 2010.02.08. 08:59:48

Eredetileg a Miniszter jelentése A nép szolgája. Ja ez már nem érvényes sajnos. A minisztérium mit érne nép nélkül, a nép a munkaadó és egy jó társadalomba a munkáját rosszul végző visszahívható és helyette az ott lakó polgár delegálhat mást nem a párt. Akkor Korrektek lennének mert féltenék az állásukat, de így.

kvadrillio 2010.02.08. 09:22:21

@clownfish: A Programot kell figyelni ???
Milyen PROGRAMOT ???
AZT A PROGRAMOT, AMIT EDDIG IS MINDIG ELHAZUDTAK ?
ÉS MEGVÁLASZTÁSUK UTÁN MÁST CSINÁLTAK ???
ÉS MOST UGYANAZOK AZ EMBEREK
HAZUDJÁK, UGYANAZT ???!

Menjenek ezek a Hím alája tetejére a pártjukkal együtt, oszt ott ígérgessenek !
Ígérni bárki tud ! :)

miskagyerek 2010.02.08. 09:29:14

Nem véletlen, hogy ez a "last minute" összetákolt formáció még a parlamentbe kerülésért is meg kell küzdjön. A legokosabbnak tűnő bölcsességek, látszólag világos jövőkép sem plántálható el az emberek tömegeiben egy ilyen járkálós beszéddel. Ha igazán kormányalapításon törnék a fejüket, nem a kampány előtt szedik össze a pártocskák magukat, hanem valóban építkeznek és hallatják a hangjukat folyamatosan, hogy tudjanak róluk az emberek. De ők sem (az LMP sem, meg sokan mások sem) készülnek kormányzásra. Ez egy szűk elit próbálkozása a képviselőségért, az azzal és a kampány körül lehalászható előnyök megszerzésére. Dehogy akar a Bokros miniszterelnök lenni, bajba is kerülne rendesen. Akkor hiszem, ha a legközelebbi turnusban is ott fogja osztani eszét. A hasonlóan okos Kupa is így tett, aztán azt a keveset, amit véletlenül rájuk szavaztak, kistányéron nyújtotta a szociknak. Semmivel sem programabb progaram ez, mint Orbáné, csak "okosabb"-nak tűnt. De ez nem is a program kinyilvánítás időszaka: a kampány arról szól, hogy nyerni kell (picit hazudozni) azt majd ha megvan, el kell mondani, hogy képzeljük igazából. Aztán majd lehet kutyapicsázni. Hülyeség most elvárni, hogy a pártok most egy órában kerek programot közölnek a csillogó szemű néppel.
Megható volt a gratulációkat látni. Mindegyik agya Herényi...

radala 2010.02.08. 09:31:50

Kedves Török Gábor!
Nem hallgattam meg Bokrost, el sem olvastam, de reggel a rádióban vezető hír volt. Még Tölgyessy elemzése is hátra van nekem. A hozzászólásokat sem olvastam el mindet.
De egy kérdésfölvetést és persze a választ rá hiányolok a bejegyzésből.
Elérte-e BL a beszédével a célt? Azaz javulnak-e ettől az MDF esélyei. Egyrészt, ha igaz, hogy ilyen bonyolult megtalálni a beszédet, akkor gondolom nem. Másrészt abból a szempontból meg igen, hogy ők az egyetlenek, akik OV-hoz nagyon közel föl tudtak mutatni valami anti-OV-t.
Még az előző hozzászóláshoz szeretnék annyit hozzáfűzni, hogy nem úgy van-e, hogy a mennyiség gyakran a minőség rovására megy. Az Orbán beszéd elemzéséhez fűzött hozzászólások legalább 3-szor annyian vannak, mint az átlag, de nem feltétlenül tartalmaznak 3-szor annyi hasznos információt, sőt akár az is lehet, hogy harmad annyit tartalmaznak:-)
Szóval, nem az-e a helyzet, hogy te valami olyan helyen keresed a minőséget, ahol nem is lehet megtalálni? Lehet-e egy kertv-ben akár véletlenül is értelmes elemzést találni? Nem úgy van-e, hogy ilyenek maximum heti meg napilapokban, meg a királyi Tv-ben lehetnek, ott is csak 11 után?
Én nem vagyok ellene az alacsony színvonalnak - mármint nem szeretnék fanyalgónak tűnni - de egyszerűen vannak helyek, ahol nem cél sem a mélység sem az objektivitás. Rohadtul bánom, hogy nem nézek külföldi beszélgetős politikai műsorokat (sajnos szerintem nem tudnám őket követni), de nem gondolom, hogy sokkal jobb lenne a helyzet bárhol.

Fittipaldi 2010.02.08. 09:39:53

bokros nem normális: Brazíliát és Indiát hozza jó példának, csak azt elfelejti, hogy ott az emberek nagy részének kilóg a segge a gatyából.

Az egyedüli amivel egyet lehet érteni, hogy többen fizessenek adót, és ez kevesebb legyen a mostaninál, a többi mind baromság.
Emellett semmilyen hosszú távú célja nincs, és elképzelése sincs arról, hogy a lépései hova vezetnének, pedig ebből kellene kiindulni.

rosszfej 2010.02.08. 09:42:03

szia bokros!figyelj! nem tartom kizártnak,hogy te is olvasod ezt az oldalt,sőt szerintem olvasod!
ennek az országnak te SOHA nem leszel a miniszterelnöke!!!!!!!!!érted????soha!!!
abból a károkozásból amit okoztál a "kezeléseddel"anno mint elefánt a porcelánboltban,úgy kezelni valamit mint például egy gombás láb miatt magát a lábai levágni,vagy a felmelegedés ellen úgy harcolni,hogy leállítani az autógyártást nem lehet!!!!!!!!!!!!érted?nem
így erre bárki képes!!!!!
annak örülj,hogy a párt ahol most vagy átugorja mondjuk a három százalékot(én személyszerint négyegészkilencvenkilencet várnék)!
azért még gratulálnék ai ibolyának is a pár éve is még 17 százalékos pártot ide juttatta BRAVÓ!
tényleg ibolya ha esetleg olvasod válaszolnál két kérdésemre miért árultad el négy éve a jobboldalt mi volt az gőg,büszkeség,önmegvalósítás,önnálló út Orbán útálat,?
a másik, szerinted megszűník a mentelmijogod tavasszal?
mi a véleményed ibolya?

radala 2010.02.08. 09:45:32

Ezt mondja Tölgyessy. Szerintem a 15 % MDF egyszerűen röhej, de persze neki jobban kell ehhez érteni, mint nekem.
Mondjuk azt nem ecseteli, hogy éppen mi is utalna erre a 15 %-ra, ha azt nem vesszük, hogy az, hogy az mszp levette a kezét a nem "törzsszavazóiról".

"Befuthat az MDF és az LMP is

Az MSZP ezzel a stratégiával egyre inkább egy nyugdíjas érdekképviseletté válik, nem tud már egyensúlyozni, nincs reformer, technokrata arca, így pedig utat nyithat a Bokros Lajos képviselte MDF előtt, amelynek szavazóközönsége akár még a tizenöt százalékot is elérheti – mondta Tölgyessy. Bokros Lajost egy élő mítosznak nevezte, akit ugyanakkor folyamatosan rombolnak Dávid Ibolya alkui. Programja nem új, a régi elemek köszönnek vissza MDF-es színekben, és sok olyan erőteljes állítás is szerepel benne, ami alapján nehezen hihető, hogy ez egy kormányprogram, a cél azonban az alkotmányjogász szerint nem is feltétlenül ez, és ha Bokros Lajossal az MDF-nek mégis sikerül az áttörés, akár meglepetés is jöhet. A Lehet Más a Politikáról az alkotmányjogász azt mondta, az egy „becsületes politikusokból” álló, igazi nyugatos, kapitalizmust tagadó, alternatív, zöld tömörülés, amelyből ugyanakkor az infrastruktúra, a jelöltállítási képesség mellett hiányzik az erő is, de annyira kellene a változás, hogy akár még ez a párt is célba érhet. "

radala 2010.02.08. 09:57:14

@rosszfej: Szia rosszfej! Ibolya vagyok, most tényleg őszintén válaszolok. 2002 után két út állt előttünk. Vagy jobbra megyünk vagy balra. A jobb nem is kerülhetett szóba a polgári körök miatt, maradt a bal. Néhányan kizáródtak, sajnáltuk öket, de mit lehet csinálni, nem olyan nagy hátrány ám egy kis pártnál, ha kidobják a ballasztot és ettől klassz kis fordulékony szerkezet jön össze. 2006-ban kiderült, hogy ez a balra menés működik valamennyire. Azt gondoltuk, ha még jobban balra megyünk, akkor az még jobb lesz. Közben bedőlt az szdsz, no gondoltuk ott van egy frankó kis niche oda bemegyünk. Ezt csináljuk ma. Csinálunk sok hibát, látjuk mi is, de hidd el nem egyszerű ez a dolog. Ha csak listás szavazás lenne, akkor az segítené az ilyen forgolódókat, mint mi. A magyar pártrendszer ezt nem segíti, ezért kell nekünk Retkesék adatbázisa, mert kell kopogtató is sok. Kicsit drágán árulták ez tény, de monopol helyzetben vannak, lásd be.
Itt áll mellettem Lajos, azt üzeni, hogy eszébe sem jut most ME lenni, nem csinálná jobban, mint Gordon. Azt mondta, majd, ha lesz már megint mit elvenni, akkor szeretne ME lenni.
Puszi, Ibolya.

radala 2010.02.08. 10:13:29

www.szazadveg.hu/kutatas/aktualis/eros-allamferfiui-beszed-hiteles-uzenetekkel-257.html

nol.hu/lap/mo/20100208-median__haromnegyedre_ertekelt_beszed

Ezt gondolják a zemberek az OV beszédről. Vagy talán még fontosabb, hogy mire is kíváncsiak a kutatók.
Kedves Török Gábor! Ez a két kérdőív nagyon különböző. Ismerve a századvég-et illetve a mediánt talán nem is meglepő, hogy ki, mit kérdez.
Értelmiségi lény, nyilván kíváncsibb a medián kérdéseire. A századvéget zsigerből gusztustalan kérdezőnek mondanám. De nem úgy van-e, hogy a kampány egy annyira más állapot, hogy talán még helyesebbek is a Századvég "bugyuta" kérdései. Mert ilyenkor, még a szokásosnál is bugyutább a világ.

török gábor 2010.02.08. 10:23:51

@radala: az 54. bejegyzésben megpróbáltam elmondani, amit ebben a tárgykörben gondolok.

radala 2010.02.08. 10:30:46

@török gábor: Pont ezért kérdeztem.
Nyilvánvaló, hogy a századvég, kampány üzemmódban van (lehet, hogy a medián meg egy másik kampány üzemmódban:-).
De a konkrét kérdések (századvég), bármennyire is gusztustalanok, talán nagyon jól leírják, mérik, azt, hogy mi is volt a beszéd célja. "Államférfinek látszani".
Azt akartam mondani/kérdezni, hogy nem is biztos, hogy mindig baj az elfogultság, lehet, hogy segíthet is releváns dolgokat meglátni.

rosszfej 2010.02.08. 10:34:53

Kedves Jaffar!
Nincs igazad,most más nem jut az eszembe de menjél már föl egy hegyre és világosodjál meg,fejlesszed az ikúd 10ről legalább 15re!
Ja ötletlopás amiről írtál!
Hogyne létezne ,jólteszi a Fidesz,hogy nem árul el konkrétumot
!A kommerok szemrebbenés nélkül ellopnák az ötleteket után pedig mint saját kútfőből kipattant szikra eladnák a népnek természetessen szemrebbenés nélkül!!

na Jaffar indulj a hegyre!

joeramirez · http://automeo.blog.hu/ 2010.02.08. 10:48:40

@Jaffar: "Mekkora IQ szint kell ehhez? Mennyi valóságalapja van ennek? Müködne az ötletek "ellopása" szerintetek?"

Visszakérdezek: mekkora IQ szint kelé ahhoz, hogy többször bukott politikus, párt újabb alaptalan ígéretének bedőlj, vagy hogy elhidd, ezentúl a JÓT fogják csak tenni, mert ÉRTED VANNAK

Szélkakas MDF pont ilyen

rosszfej 2010.02.08. 11:00:01

Csak egyet sajnálok!De azt nagyon,hogy ezek a GAZEMBEREK megfogják látni a nélkülük felépült VIRÁGZÓ MAGYARORSZÁGOT!!!!!!!!!!Akkor kiváncsi leszek az ábrázatodra
!Kedves Jaffar,tényleg megírnád ,mikorra datálod az ideológiád összeomlását szerinted mikor kerül a szemetesbe?idén,jövőre tízév múlva?

tlac 2010.02.08. 11:01:41

Gábor, az MDF melyik 7 körzetet nézte ki ajánlószelvény begyűjtéshez? nem lesz könnyű.. Más, M.E.ideiglenes kiesésével, Somogyi Zoli most új sponsort keres? Csányi gondolom kiesik, Apró-klán ennyire nem hülye, talán Kapolyi?? Őt le tudják könnyen beszélni Kocsisék.. vagy hogy van ez a párt finanszírozás?? Kéne kb. 1 milliárd forint. nemrég még 3 miiliárd volt az MDF ára.valahogy azt érzem Bokros 1..2 hét és behisztizik és megy vissza Brüsszelbe..

török gábor 2010.02.08. 11:05:35

@tlac: mi ez a 7-es szám? az országos listához valóban minimum 7 területi lista kell a 20-ból, de akinek nincs meg mind a 20 (azaz az ország összes helyén nem lehet rájuk voksolni), az eddig szinte soha nem rúgott labdába.

Jaffar 2010.02.08. 11:30:55

@rosszfej: erröl beszéltem.

@joeramirez: Miért is? A Fidesz nem pont ugyanilyen? A szemellenzöt le kellene venni és akkor talán mennénk valamire. A Fidesz szerezhetne 95%-ot is, ha EGYENES beszéddel az elmúlt 4 évben az ország jobbá tételén és nem annak ellenkezöjén fáradozott volna. A nyuggereken kívül (és a dzsobbik szimpatizánsokon kívül persze) azok nem szavaznak a Fideszre, akiknek tele van a hazugságokkal a hócipöjük. Akiknek nem elég, hogy az ellenzék ELLENEZZEN (Amikor ezt külföldön elmeséltem, nevezetesen azt, hogy nálunk az ellenzék azért van a parlamentben, hogy ellenezzen, akkor eléggé le lehetett olvasni az arcokról a D betüt. Hjába a Kárpát-medencében nem csak a büdös, de még az idióták is megrekednek.), aki nem felejti el, hogy mi volt az elmúlt 20 évben.

Szavaznék én a Viktorra, ha nem pontosan azt látnám, hogy hülyének néz mindenkit. Téged is, kedves Fidesz-fan.

Mielött tovább osztanátok az észt, nem vagyok emeszpés vagy mdf bérenc.

/omg

radala 2010.02.08. 11:34:46

@Jaffar: fidesz-igeretek.blog.hu/
szerintem itt kb össze van szedve, amikor nem néznek hülyének. Nem túl hosszú blog:-)
De azért segít...

2010.02.08. 12:04:27

Gábor! Már bocsánat, de ez a Bokros duma, olyanra sikeredett, mint a "kódus szar"--minden van benne. A szadesz féle hülyeségen keresztül, az mdf által elképzelt vizióig, de még a szociktól és a fidesztöl is "loptak" bele. Hiába no, aki 20 éve csak válltogatja az elméleteket, mert egyik sem jött be, az legközelebb is próbálkozik valamivel. Na, ezt láttuk most Bokrostól. Majd legközelebb megint mond valami ujat--mint ha ö találta volna ki.Ezt majd megint nyakonönti valamilyen szinü " festékkel" és eladja mint az ö álltala kitalált,megvalósitható célt.

[Brn] · http://46os.blog.hu 2010.02.08. 12:05:26

Néhány sor a Fontolva Haladóról:

Bokros elvi alapvetéseinek helyenkénti cinizmusát jól jellemzi a válság okát firtató egyik kijelentése. „Az erkölcsi megkülönböztetés fabatkát nem ér. Sokan azt mondják, hogy az a baj, hogy mohó emberek ülnek a bankokban - hát persze, hogy olyanok ülnek, hát milyenek üljenek?” - Hú Lajos, kemény vagy, mint a kád széle. Laza realista, semmi arcoskodás. Pedig azt az összefüggést még egy közgazdász is levonhatná, hogy a mohóságból társadalmi szinten opportunizmus és hatalomvágy következik, meg az, hogy sokak (tömegek) kárára mégiscsak szűk rétegek lopják szét a különböző pénzrendszereket.

többi itt:
fontolvahalado.igen.hu/1169-hoppa-tanar-ur-orat-tart-bokros-lajos-evertekelojerol.html

rosszfej 2010.02.08. 12:15:57

nem haver!nem rajtam van szemellző hanem rajtad!elképesztő sötétségben élhetsz te nap mint nap!mi kéne,hogy tisztán láss?Nem fagyok fan se!

tlac 2010.02.08. 13:11:18

@török gábor: igen. ha meglépik a 20+ .at akkor lehet esélyük akár 8..15%-ra is. Ha nem, akkor kuka.. minden vagy semmit játszanak. és ma már kopogtatócédula hamisítás/vásárlás is sokkal nehezebb. még pénzzel is. Azt akkor nem lehet tudni van-é új sponsor már a konstrukció mögött.Gondolom M.E nem adta meg a PIN kódját.

elfelejtette 2010.02.08. 16:47:43

@tlac: 15%? Bar rendesen el vagyunk latva, de annyi kozgazdasz nincs Magyarorszagon. ;)

hercegnö 2010.02.08. 21:57:25

@tevevanegypupu:
ha egy 'újgazdag proli' (mint írod) és egy alvégi falusi fenegyerek a választék, akkor igenis van létjogosultsága Bokrosnak és Dávid Ibolyának! Hol van az megírva, hogy ezt az országot csakis első generációs felkapaszkodott figurák vezethetik? csodák nincsenek: Gyurcsány és Orbán minden ügyetlensége, kudarca, népszerűtlensége az első generációsok típushibáira, kulturális deficitjére, önértékelési zavarára vezethető vissza,
Azt, hogy Bokrost a 'két nagy' komoly veszélynek érzi, aktuálisan mutatja ME kiiktatása, meg hogy az mszp Steinerrel megint rákapcsolt a szadi fikázására.
persze, min.elnök Bokros most nem lesz, de alaposan szétzilálhatja a borítékolt szavazati arányokat.
kopogtatócédulát neki, minél többet, nehogy már a jobbik legyen a mérleg nyelve...

Surko 2010.02.08. 21:58:45

@Gábor mester: "Bokros bizonnyal hiányzott, amikor Keynest tanították"

Baromi divatos manapság Keynes-re hivatkozni... Persze, egy lépéses üzemmódban logikus, amit javasol: ha nincs lakossági és vállalati kereslet, hát lépjen a helyükre az állam és teremtsen pótlólagos keresletet.

OK, már csak azt kellene megoldani, hogy miből? Hát hiánynöveléssel, hitelfelvétellel, kötvénykibocsátással.

A kérdés, hogy ki finanszírozza a hiányt?

Ja, hogy ha ez az eladósodás globális méretekben zajlik, akkor nem nagyon akad megtakarítással rendelkező szereplő?

Ja, hogy a szabad forrásokkal rendelkező szereplők szívesebben adnak az alacsonyabb kockázatú adósnak, így az olyan kétes adósok, mint Magyarország igen drágán jutnak hitelhez? (ha egyáltalán hozzájutnak)

Ja, hogy ha nincs piaci hitellelehtőség, akkor nem lehet hiányt növelni? Mert miből is költsön a keynesiánus állam?

Ja, meg, hogy később a megugró államadósság miatt fokozódik a kamatteher, amit előbb-utóbb adóemeléssel kell ellensúlyozni?

Ja, meg, hogy a brutális állami hitelfelvételek elszívják a forrásokat a vállalkozások beruházásai elől? De legalábbis felfelé kényszerítik a kamatokat?

Igen, Keynes elmélete egy izolált nagy piacon működőképes, ha az nincs külföldi forrásokra utalva.

De egy olyan kis nyitott országban, mint Magyarország, nem életképes. Leginkább azért nem, mert nem kapunk hitelt, így nem megoldás az állami keresletpótlás.

Surko 2010.02.08. 22:12:10

@clownfish: "az lmp programja is homályos még, de legalább a jövőbe ruházna, és ez egyértelmű pozitívum. ezért két alternatíva számomra ez a két sokat szidalmazott pártocska. én mégis őket tudom komolyan venni."

Az LMP programja olyannyira homályos, hogy egyelőre nem is létezik... :(
(vagy legalábbis nagyon titkolják...)

De ami eddig ismerhető, az korántsem egy piacpárti irányvonal, hanem valami erősen balos katyvasz.

Így, bár lehet, hogy két szimpatikus pártról van szó, de a programjuk alapján tűz és víz a kettő.

Sajnos tényleg sokan vannak, akik számára mind a kettő vonzó (demokraták, centrista szavazók), ugyanakkor az LMP "mindenki ellen" köpenye alatt sajnos úgy érzem egy merőben neoszocialista irányzat lapul.

Márpedig kevés dologra van ma kevésbbé szüksége az országnak, mint egy magyar Die Linkére...

Márpedig, amíg az MDF egy FDP irányvonalat visz (német szabaddemokraták), addig az LMP szimpátiája a Zöldek mellett az antikapitalista, piacellenes Die Linke felé hajlik.

Surko 2010.02.08. 22:21:33

@Peter252: "Valaki magyarázza már meg, hogy baloldali újságírók, médiaértelmiségiek, korábban mszp-hez kötődő megmondóemberek, és tujadonképpen a baloldali média most miért Bokrost pártolja és tolják 1000 el a médiában?? És miért nem Mesterházyt és a szocikat??"

Azért, mert akiket te "baloldali" értelmiségieknek gondolsz, azok valójában polgári-liberális értelmiségiek.

Ők az MSZP-t is csak azért támogatták eddig, mert a szocik nem balos politikát folytattak, hanem Gyurcsánnyal az élen egy enyhén balra hajló, de mégis inkább liberális, polgári (harmadikutas), semmint valódi baloldali irányvonalat.

Így nem az általad vélt "balos értelmiség" váltott tábort, hanem egyszerűen csak rátaláltak az igazi emberükre.

Az MSZP meg az elmúlt 8 év balfogásai után még egy tisztességes listavezetőt sem volt képes kiállítani.

Mesterházy egy vicc... annak is rossz...

elfelejtette 2010.02.08. 22:51:16

@Peter252: Mert az mszp osszeomlofelben van, igy kihatralnak mogule az eddigi reformbalosok. Mivel sok a bizonytalan ex-baloldali szavazo, eselyt latnak arra, hogy aprilisban az MDF-re fognak szavazni, felteve persze, ha David Ibolya befejezi a selejtezo valogatot a kepviselogardaba zaros hataridon belul.

Segitsegukre van Bokros Lajos, a mitikus kozgazdasz.

gande 2010.02.09. 03:03:30

én csak részleteket láttam a bajszos beszédjéből, de számomra nem volt hiteles.
a testbeszéde nem volt összhangban azzal, amit mondott. és az a tanári, kioktató stílus nekem nem jön be.

clownfish 2010.02.09. 09:51:58

@Surko: mezőgazdaság terén az mdf-nek egyelőre nincs programja. az lmp már előállt egy tervezettel, de már erről is beszéltem: még valóban nem jelent meg, majd csak márciusban :(
ellenben az mdf programja megjelenve is igen hiányos. egyébként a linke összehasonlítás kicsit erős szerintem.

@mirrmurrkandúr: heh, aszem mintha mások válaszoltak volna helyettem a dogmacskának :P esetleg egy kis bizalom a honfitársakban csodát is tehetne...

@kvadrillio: a programot tudod számonkérni. ennyi. többet nem tehetsz, akárkiről is legyen szó.

mirrmurrkandúr 2010.02.09. 14:00:50

@CsB: Én nem mondom, hogy nincs ilyen, én csak azt állítom, hogy ez jóval ritkábban fordul elő -sajnos-, mint az, hogy valaki túl közel volt a húsos fazékhoz...

clownfish 2010.02.09. 14:34:59

@mirrmurrkandúr: ja...
"Ne hülyéskedj, te is tudod, hogy tisztességesen nem lehet milliárdokat keresni."

mirrmurrkandúr 2010.02.09. 15:13:16

@theofil: "Mindenkinek ajánlom Náci bácsi hosszászólásainak sűrű olvasgatását - ez a csőcselék lesz Orbán koalíciós partnere."

Szerintem ez után a nyolc év kormányzás(?) után az a minimum, hogy nem csőcselékezel, hanem mélyen hallgatsz...

Másrészről pedig nem tudom, miért kell ezzel az ócska képtelenséggel riogatni ezredszerre is, hogy Orbánék a Jobbikkal fognak kormányozni, amikor te is pontosan tudod, hogy Orbán egyedül fog kormányozni, főleg mert nem szorul rá arra, hogy bárkivel is szövetkezzen.

Harmadrészt pedig a Fidesz és Jobbik kölcsönösen utálják egymást, és eszük ágában sincs koalícióra lépni.

theofil 2010.02.09. 15:21:51

@mirrmurrkandúr:

Node kedves kandúrka!

Ne izélj már. Nem én kormányoztam nyolc évig és a Hunvald sem én vagyok.
A szocik kormányoztak akikre ugyan szavaztam 2006-ban is, de korántsem azért, hogy hülyék legyenek és lopjanak.

A csőcselék a fentiektől teljesen függetlenül csőcselék.....enlelkéből fakadóan az...."Mocskos zsidók!mocskos zsidók"....így a jobbikos dalárda az összejöveteleik végén.
Üvöltve, végig Budapest utcáin a miheztartás végett.

Orbán nem fog lepaktálni Vonával, ha neki egyedül nem lesz meg az alkotmány átírásához szükséges kétharmad....mondasz valamit, hát a múltkor sem lépett koalícióra a Torgyánnal mert azt mondta, hogy nem fog lépni és az Orbán úriember aki - mint tudjuk - még sohasem hazudott.

mirrmurrkandúr 2010.02.09. 20:42:05

@theofil: hjajj...

Kezdjük még egyszer, mielőtt még az Urat egy rendkívül profán kontextusba helyezném ezen rendkívüli blog keretei között.

Én nem azt mondtam, hogy Orbán soha nem hazudott, azt ő mondta, és én nem vagyok ő, így rajtam ne kérd ezt számon! (ha már MSZP-szavazó vagy/voltál, és nyilván azért is szavaztál rájuk, mert fogalmad sem volt arról, hogy pont az ellenkezőjét fogják csinálni annak, amivel hónapokig teleüvöltöttek a nagy pannon tájat.... így aztán -logikusan- téged se tegyelek felelőssé mindezért, hiszen nyilván, ha te nem szavazol rájuk, akkor is nyernek... )

Tehát... én csak azt mondtam, hogy Torgyánnal annak idején -taktikailag- érthető volt a koalíció, hiszen egyedül nem tudott volna kormányozni.

Nos... azt azért gondolom te sem gondolod, hogy ezt az akadályt nem veszi a Fidesz. A kétharmadhoz meg miért kell koalíció a Jobbikkal?
Ha egy nagy, nemzeti alkotmányozás veszi kezdetét, azt a Jobbik úgyis megszavazza, nincs is más lehetősége, ha nem teszi meg, kiesik a parlamentből. Egyébként ilyen ügyekben lehet egyezkedni a háttérben, különösen azért, mert ha nem is lesz meg Orbán kétharmada, az biztos, hogy nagyon közel lesz hozzá, tehát nem kell az egész Jobbikot meggyőznie...

Senki nem köt koalíciót, ha egyedül is tud kormányozni, ezt csak egyszer tették meg -mily meglepő- épp a TE kedvenceid, hogy mert ugye a vállalhatatlan MSZP-t valahogy legitimálni kellet...

Szóval ne rémisztgess ezzel, mert nagyon sántít...

dzsaszper 2010.02.09. 21:02:18

@theofil: szóval csak az a lényeg, hogy ne a politikusok ne mondják, hogy sose hazudtak, és aztán felőled hazudozhatnak össze-vissza? (nekem kb. ez jön le abból amit írtál)
Felőlem mondhatnak amit akarnak arról, hogy hazudtak-e már, az érdemi kérdés, hogy mekkora tételben hazudtak idáig. A "sosem hazudtam" pedig legfeljebb dupláz...

Lacóka 2010.02.11. 21:11:21

Három kérdés TG-hoz (talán még egyik sem került kitárgyalásra, bár minden kommentet nem olvastam):

1. Bár Bokros a beszéd elején azt ígérte, h "rendhagyó módon" ő megoldásokkal is szolgál majd. Ehhez képest (bár célzások voltak) nem mondott ki konkrét programpontokat (minimálbér adózása, főiskolák megszüntetése). (vagy elég konkrét volt ez, csak az ÉS cikkekhez képest nem?) A kérdés: vajon ez Bokros saját döntése, vagy a párt kérése? (lehetne-e egyáltalán B-t irányítani?) Akármelyik is, helyes döntés volt ez? Akiket ezeknek a kimondása elriasztana, eddig sem számítottak célszemélynek.

2. Ez az "új MDF" (mármint magyarok-demokraták-függetlenek) lehet egy előretekintés a választások utánra, ahol az szdsz megszüntetésével, egyfajta új-régi név alatt alakulna egy párt? (alkérdés1: nem túl korai optimizmus ez? alkérdés2: mért hívja magát egy politikai párt függetlennek?)

3. a BRÉKING NYÚZra: h áll most az mdf szervezete? ha megbukik az szdsz-es együttműködés, van egyáltalán esély arra, h az mdf egyedül el tudjon indulni? (konteo: a fidesz szervez puccsot azzal az ígérettel, h amennyiben bokrost sikerült megfúrni, ők biztosítják a szükséges kopogtató mennyiséget. kérdés: van még az mdf-nek fideszközeli szárnya, vagy teljesen sikerült leépíteni?)

Előre is köszönöm.

Sakál Dénes 2010.02.16. 14:28:19

Érdekes, hogy a saját gazdasági elképzelései mellett mindig kőkemény racionalitással érvelő Bokros, a "másfajta" Kínát kizárólag érzelmi alapokon támadta.
süti beállítások módosítása