Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
20:01

Most, hogy elindult a vadászat az ajánlószelvényekért, egyre gyakrabban hangzik el a jóslat: könnyen lehet, hogy néhány induló már ezen a ponton befejezi a küzdelmet. Magam is írtam erről legutóbb az MDF kapcsán, a félreértések elkerülése érdekében azonban fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a választási esélyek szempontjából a formális és a valódi feltételek nem azonosak.

Köztudott, hogy a választási rendszerünk három egymásra épülő szelekciós pontot is kijelöl: az egyéni választókerületekben 750 ajánlószelvény kell az induláshoz, a területi listaállításhoz az adott megyében (és Budapesten) lévő egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább kettőben kell elfogadott jelölttel rendelkezni, míg az országos lista indításának feltétele legalább hét területi lista megléte. A parlamentbe jutásra esélyes pártok számára ezek a követelmények gyerekjátéknak tűnnek, de még olyan politikai erők is eljutottak korábban az országos listáig, amelyek a választáson az egy százalékot sem érték el. Az alábbi táblázatból láthatjuk, hogy 1990 és 2006 között közel feleannyi párt jutott a parlamentbe, mint ahánynak sikerült országos listát állítania.

 
 
1990
1994
1998
2002
2006
Legalább 1 egyéni jelöltet indító pártok
28
37
26
22
21
Legalább 1 területi listát állító pártok
19
19
15
13
15
Országos listát állító pártok
12
15
12
8
10
Küszöböt átlépő listák
6
6
5
3
4
 

Önmagában tehát az országos lista megléte nem garancia a sikerre, ahhoz ugyanis az is alapfeltétel, hogy mind a 20 területi listája meglegyen az adott politikai erőnek. Ha ugyanis az ország minden szavazókörében nem szerepel a párt neve a szavazólapon, ott, ahol egyáltalán választhatók, összesítve már nem öt (hanem értelemszerűen több) százalékot kell elérniük. Ismerve azonban a magyar választók idegenkedését a szavazatmegosztástól, megítélésem szerint még ez is kevés. A bejutásra a valódi esélyt az kínálja, ha a 176 választókerület mindegyikében van elfogadott jelöltjük: így ugyanis a választók az ország minden pontján láthatják a párt nevét és egyben jelöltjét is április 11-én a szavazólapokon. Érdemes ebből a szempontból megnézni az alábbi, 2006-os táblázatot is: négy évvel ezelőtt ugyanis csak olyan párt ugrotta át a küszöböt, amelynek szinte minden körzetben volt jelöltje. A MIÉP-Jobbik hiába állított 20 területi listát, talán a mindössze 114 jelöltjük is hozzájárult ahhoz, hogy csak 119 ezer szavazatot kaptak.

2006 
 
Egyéni
Területi
FIDESZ-KDNP
 174 
 20 
MSZP
 166 
 20 
SZDSZ
 166 
 20 
MDF
 154 
 20 
MIÉP-Jobbik
 114 
 20 
MUNKÁSPÁRT
 51 
 11 
MCF
 29 
 8 
KDP
 27 
 9 
MVPP
 18 
 7 
CENTRUM
 30 
 8 
ZÖLDEK PÁRTJA
 13 
 3 
FKNP
 8 
 3 
MUNKÁSPÁRT 2006
 7 
 2 
FÜGGETLEN KISGAZDAPÁRT
 7 
 2 
MSZP-SZDSZ
 10 
 0 
MESZ
 2 
 1 
MDF-SZ-SZ-B MEGYÉÉRT
 6 
 0 
ÉLŐLÁNC
 4 
 0 
MDF-FIDESZ-KDNP
 2 
 0 
SZDP
 2 
 0 
LÉTALAP PÁRT
 1 
 0 
M NY P
 1 
 0 
MDF-M NY P
 1 
 0 
SOMOGYÉRT
 1 
 0 
ZD
 1 
 0 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr741753103

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kopogtatnak 2010.02.12. 22:39:01

torokgaborelemez.blog.hu/2010/02/12/60_mi_kell_a_valodi_eselyhezMicsoda dolog, hogy a pártok levadásszák a kopogtatócédulákat, fölös mennyiséget kívánván begyűjteni? Nem merik vállalni a valós, nyílt megmérettetést? Igazi demokraták ezek? Naggyon, de n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tlac 2010.02.13. 13:09:25

@Viktus: Jobbikot csak a TV2 nyomatja a fősodratú médiából.

barli 2010.02.13. 13:14:15

szvsz. a szécik azert nem ütik a fidesz, mert ha ütik öket, akkor átmennek a jobbikhoz, mert az mszp már nem kell. Ha meg a jobbikot ütik a jobbiknak már az is jó. Szerintem az mszp most inkább valami nagyon aljas húzásra készül, azért vannak csendben. Fel is adhatták, de ezt nem hiszem. Nekem ez igy túl lapos.

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.02.13. 13:20:11

Tisztelt kommentelők és Török Gábor!

Én úgy érzem, hogy ez az ajánlószelvény-gyűjtés nem demokratikus módszer, sőt egyenesen antidemokratikus. Szerintem ki kellene mondani, hogy NYÍLT SZAVAZÁS-ról van szó, mint az OGY választás "nulladik fordulójáról".

Egy ennyire nyílvánvalóan antidemokratikus ajánlási eljárás hogyan maradhatott hatályban 20 évben?

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.02.13. 13:23:22

"hogyan maradhatott hatályban 20 évben? "

értsd:

"hogyan maradhatott hatályban az elmúlt 20 évben?"

theofil 2010.02.13. 13:48:04

A szoci szavazók nem használják a netet....dehogynem!
Mind a három.

drkovax 2010.02.13. 13:52:27

@Rombola: És mi lenne a demokratikus?

A kaució ? Leisztinger/Demján/Csányi/Rahimkulov indíthat fejenként 8 pártot, a többinek meg kuss ?

Avagy ?

latte · http://midterms.blog.hu 2010.02.13. 13:53:21

A kopogtatócédula egy hatalmas korlát, amit nehéz átugraniuk a kis pártoknak, ugyanakkor a nagy pártok számára kiváló lehetőség a door-to-door kampány alkalmazására. Mindenesetre 20 területi lista nélkül nagyon nehéz értékelhető eredményt elérni.

Lazas 2010.02.13. 14:58:45

Ne istenitsük már annyira azt az angolszász típusú listás rendszert.
Mi abban a fenne nagy demokrácia, ha összesen csak 2 párt között tudok választani? Eddig minden szavazáson ott voltam, de egy ilyen rendszerben nem szavaznék. Ilyen rendszerben el lehet feljteni a színes politikai palettát. Nincsenek kis és közepes pártok, csak 2 nagy.

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.02.13. 15:21:36

@drkovax: Nekem az a bajom ezzel a névvel és adattal ajánlással, hogy a választópolgár voksa nagy valószínűséggel megegyezik vele, hol itt a szavazás titkossága?

Már az ajánló ív is demokratikusabb lenne egy fokkal, mert minden pártnak/jelöltnek lenne egy hitelesített íve, amire gyűjtené az ajánlásokat. Ezzel a mostani ajánló-szelvény lopásoknak/értékesítéseknek elejét lehetne venni.
Ezzel a módszerrel viszont még mindig ott tartanánk, hogy lehet tudni egy választópolgárról, hogy kinek adja az ajánlását, ami az esetek 99%-ában megegyezik a későbbi szavazatával, tehát még ez is belefér a nyílt szavazás kategóriába, tehát ez sem jó.

Én személy szerint a francia példát követve a már két ciklusban parlamentben lévő pártoknak megengedném az ajánlás nélküli jelölést, mind egyéniben, mind listán. A többieknek írnék elő kaukciót.

theofil 2010.02.13. 15:35:07

www.stop.hu/articles/article.php?id=610736

Ha ez a mocsadék parlamenti képviselő lesz én kitűzök a házra egy zászlót.
Egy feketét.

jjulie 2010.02.13. 16:23:22

@Rombola:

egy francia minta átvételének javaslat elég perverz

nemrég olvastam valahol, hogy a széchenyi azért akarta angol mintára lebonyolítani a modernizációt, mert a francia példa arról szólt, hogy kíméletlenül széthorták a nagybirtoktokos arisztorácia motyóját, míg angliában a nagybírtokosok hazamentek és élére áltak a birtokaik kapitalista működtetésénék

az utóbbi jobban tetszett neki

a mi 1848-as forradalomnak nevezett eseményünk tavaszi, petőfi nevű celebje is álítólag franciákat olvasott és ő is fölakasztotta volna a királyokat, majd a tavaszi választásokon képviselő akart lenni, de mivel az egyik kortesbeszéde után a csak a gyors távozás mentette meg a megveréstől, megbukott a projekt

aztán ismerve a további francia magyar viszony alakulását több, mint érdekes felvetés egy francia minta átvételi javaslat, függetlenül a célszerűségétől

jjulie 2010.02.13. 16:38:46

@török gábor:

Gábor!

Mikor jön a menetrendszerinti negyed hatos dolgozat? 6-ra itt lesz?

theofil 2010.02.13. 16:51:33

lehetmas.hu/sajto/figyelo/1066

Megnéztem az LMP oszágos listáját, elolvastam a vezetőikkel készített interjúkat és - maradok az Összefogás Pártnál, ha lesz területi lista.

A 15 névből csak Mile Lajos ismerős (MDF-es volt emlékeim szerint), a többi az én számomra teljesen ismeretlen.
Arra a kérdésre, hogy nem akartak-e ismert névvel indulni, Schiffer azt válaszolta, hogy még gondolatkísérletként sem fordult meg a fejükben hogy a leharcolt politikai elitből válasszanak ki valakit a lista élére.
Mivel ismert ember nemcsak a jelenlegi politikai elitben létezik, hanem tőlük teljesen függetlenül is - szóval tekintettel erre, meg kell állapítani, hogy Schiffer csak most kezdi ugyan a politikusi pályát, de már kitűnően csúsztat.
Vagy tényleg hülye és nem érti a kérdést.
Melyik a jobb?

jjulie 2010.02.13. 17:10:51

@theofil:

na jó amíg a Gábor lustálkodik, kicsit belerúgok az lmp-be is

okos fiuk lányok, jó neveltetés, jó gimik, jó diplomák, tökéletes nyelvtudás, a világ beutazva, ha az érettségi előtt megkérdezték volna őket mik szeretnének lenni egyik sem válaszolta volna hogy "gazdag" mert természetes számukra, hogy jólétben fognak élni, és úgy is fognak

nem kiscsikók már de még nem a gyerek egyetemválasztásával vannak elfoglalva

viszont van fölös szellemi kapacitásuk, és idejük

csináljunk egy céget? ha igen milyet, mennyit kell befektetni mennyit hoz, értünk e hozzá, ezek bonyolut kérdések

csináljunk egy pártot? ok, milyet mennyiért, van e piaca, mennyit hoz

párt? ez cool, csináljuk

eredmény: lmp

Kenwyn 2010.02.13. 17:18:46

@jjulie:

ilyenkor mondják,h bölcsebb lettél volna,ha csendben maradsz...
vagy netán alá is tudod támasztani ezt a sok lózungot? :)

jjulie 2010.02.13. 17:21:30

@Kenwyn:

na végre van itt valaki

nem biztos, de azt hittem jól hangzik

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.02.13. 17:21:45

@jjulie: Nem akarlak megbántani, de az általad felsoroltak milyen logikai összefüggésben vannak azzal, hogy a már két ciklusban az OGY-ben lévő pártoknak ill. jelöltjeinek nem kellene "kopogtatni"?.
Csak azért rossz ötlet, mert a franciák használják?

török gábor 2010.02.13. 17:25:59

@jjulie: nem, 6-ra biztosan nem. holnap szeretnék majd valamit írni, ha előbb nem történik valami érdekes.

jjulie 2010.02.13. 17:27:53

@Rombola:

egy szóval sem mondtam hogy rossz ötlet, csak kevés francia politikai megoldás talált termékeny talajra vagy ünneplésre nálunk erre céloztam

jjulie 2010.02.13. 17:30:13

@Kenwyn:

válassz egyet és aládúcolom, ma termékeny voltam nem tudom melyik eszmefuttatásom hátterét szeretnéd jobban megismerni

jjulie 2010.02.13. 17:32:05

@Rombola:

ismersz köztéri napoleon szobrot pesten vagy magyarországon valahol?

theofil 2010.02.13. 17:33:25

@jjulie:
Te, figyejjé má'!

Ilyet mi is tudunk csinálni, illetve még jobbat is.
Amíg nincs új blog a porondon játsszuk azt, hogy van félmilliárdunk (idáig marha jó, mi?), naszóval van pártalapítás céljára 500 milliónk (de jól esik leírni) és csinálunk egy új pártot...
Na persze nem okvetlenül Pityi Palkót akarjuk húzónévként....
Megvannak a kedvenceink a közéletből, őket akarjuk megnyerni magunknak.
Kiket?
Ez a lényeg, ha módunkban állna kit-kiket kérnénk fel a pártunkban való közreműködésre?

Na, játsszunk ilyet?

is 2010.02.13. 17:37:53

@malacz69【ツ】nemigazországi hisztidetektor, 57cm: arra külön büszke vagyok, hogy te sem jutottál a következő mondatra. isten erejével pár év múlva térjünk ide vissza.

jjulie 2010.02.13. 17:38:45

@theofil:

én lennék az elnök és a miniszterelnök is

jó nő sok kell hozzá

zenész is kellene, és egy szakács

edíg jó?

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.02.13. 17:45:26

@jjulie: Nem.

Értem én, hogy nem tetszik amit írtam, ez csak egy kommentelő kósza ötlete.

Azzal egyetértesz, hogy a mai kopogtató-cédula rendszer tarthatatlan? Mert én ebből a gondolatból kiindulva kezdtem ötletelni.

is 2010.02.13. 17:47:38

@malacz69【ツ】nemigazországi hisztidetektor, 57cm: jaj, a számok újabb mestere. elöljáróban emlékezzünk meg arról, hogy szerinted a listás szavazatokat a FIDESZ nyerte 2002-ben, meg 2006-ban is (tényszerűen persze mindkétszer MSZP).

Antall halála ELŐTT már 5% volt az MDF (ez az Antalli örökség), és a halála UTÁN átmenetileg felment 15%-ra. Boross hülyesége volt, hogy belépett, mert a választásra visszament 5%-ra. Szóval olyanokat mondani, hogy Antall halála UTÁN ment össze az MDF, az tényszerűen az igazság szöges ellentéte.

jjulie 2010.02.13. 17:55:26

@Rombola:

figyelj az istenért sem akartalak cikizni sem és bántani sem, nem vagy politikus

baromira nem értek ehhez a választási cirkuszhoz, hát még a technikájához, még nem néztem meg soha hogy néz ki egy ilyen papír és mit lehet vagy kell csinálni vele

így dallamra kicsit nehézkesnek tűnik, meg nem igazán korrekt lehetősegeket is sejtet

a kommentedig nem gondolkodtam rajta igazán, csak tegnap figyeltem fel a szijjártóra, hogy nekik elég kétmillió, a többiek meg vigyék a maradék hatmilliót

a tarthatatlan kifejezés egy kicsit talán erős

Kenwyn 2010.02.13. 18:02:20

@jjulie:

az LMP-re vonatkozót, h kikből áll. :)

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.02.13. 18:04:01

@jjulie: Kösz a választ.

Szerintem a legtöbb pártnak innen van az adatbázisa. Meddig tart a cédulákat lefénymásolni, vagy az adatokat bevinni egy adatbázisba?

De lehet, hogy csak én vagyok üldözési mániás.

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.02.13. 18:05:05

Értsd:

"Szerintem a legtöbb pártnak innen van a pártolói adatbázisa."

jjulie 2010.02.13. 18:05:14

@is:

gyerekek, ne bántsátok már ezt a szerencsétlen antall-i mdf-t

ez kb olyan siralmas dolog volt mint annak idején egy csomó minden

olyan mint akinek 65-ben elvették a 15 hold földjét, aztán 25 évig sirattta és sóhajtozott utána és belepte az ekét és a fogast is a rozsda meg a por a pajtában, de azért egy lovat meg egy tehenet tartott, és amikor 91-ben kárpótlásban visszakapott 5 holdat, levakarta a rozsdát az ekéről, befogta a lovat, kiment a határba, és elkezdett szántani

szánalmas volt, szörnyű

el kellett múlnia

jjulie 2010.02.13. 18:07:31

@Kenwyn:

neveket akarsz? vagy a típust kétled, a nyelvtudást vagy a jó diplomát?

jjulie 2010.02.13. 18:09:01

@Rombola:

nem hiszem hogy vannak gátlásaik, és ne próbálnák meg kihozni a maximumot a dologból

VIKUNYA 2010.02.13. 18:43:55

én az lmpnek adtam a kopogtatót, mert szimpatikusan amatőrök és fontosnak tartom, hogy egy elitellenes, külső társaság indulni tudjon, de a fideszre szavazok.

0.5 bit 2010.02.13. 18:44:16

@Rombola:

"Már az ajánló ív is demokratikusabb lenne egy fokkal, mert minden pártnak/jelöltnek lenne egy hitelesített íve, amire gyűjtené az ajánlásokat. Ezzel a mostani ajánló-szelvény lopásoknak/értékesítéseknek elejét lehetne venni."

Elég lenne, ha az ajánló szelvényekre rányomtatnák a szavazó nevét és egy sorszámot.

Amikor a pártok leadják az ajánló szelvényeket csak be kell szkennelni* és megnézni, hogy adott sorszámhoz adott név tartozik-e + ha valakinek ellopják a szelvényét azt is. Így nem lehet lopni (mert tudható konkrétan melyik szevényt loptak el) és fénymásolni sem.

* A szkennelést fél kézzel meg tudná akár a posta is csinálni, elvégre minden nap megcsinálja ezt az összes "sárga" csekkel.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.13. 18:44:38

@is:
"elöljáróban emlékezzünk meg arról, hogy szerinted a listás szavazatokat a FIDESZ nyerte 2002-ben, meg 2006-ban is (tényszerűen persze mindkétszer MSZP)."

Emlékezzünk már meg arról, h te egy idióta vagy, aki képtelen megjegyezni - habár már 827-szer kijavítottalak - h éppen az ellenkezőjét állítottam:

a Fidesz sohasem nyert listán!!!!

viszont a Fidesz mindig nagyobb százalékot ért el listán, mint az előző választáson!!!

Ha te annyira barom vagy, h ezt nem bírod feldolgozni, és még többszöri kijavítás után is belehazudod a blogokba ezt a faszparaszt állítást, akkor azt mondom én tenéked szép szolidan: hogy menj a retekbe, te gyökér!

-------------------

Elnézést Török úr, de inkriminált személy rendre előjön ezzel a féleszű kamuzásával, és rendre feltossza az agyam, h lehet vki ilyen masszívan hazudozó tökkelütött.

jjulie 2010.02.13. 18:46:15

@VIKUNYA:

az elitellenességen mit értesz ebben az esetben?

török gábor 2010.02.13. 18:49:10

@malacz69【ツ】nemigazországi hisztidetektor, 57cm:

Fidesz:
1990: 8,95
1994: 7,02

azóta igaz csak, amiről ír.

jjulie 2010.02.13. 18:53:33

@malacz69【ツ】nemigazországi hisztidetektor, 57cm:

nem lehet hogy mindkettőtöknek igaza van és a félreértés abból adódik hogy nem azonos értelemben használjátok a fogalmakat?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.13. 18:55:55

@török gábor:

Óóóóóóóó, bocsánat, azt tényleg elfelejtettem hozzátenni, h '94 óta.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.13. 19:00:36

'94-ben 7,70%
'98-ban 28,18%
'02-ben 41,07% (MDF-el közös listán)
'06-ban 42,03% (KDNP-vel együtt)

theofil 2010.02.13. 19:04:40

@jjulie:

Csak most jöttem vissza, mert vacakolt a számítógépem.

Ez neked pártlista?

Azt hittem nevekkel rukkolsz elő.

theofil 2010.02.13. 19:06:59

@jjulie:

Bocs, nem akarlak sérgegetni de ez idáig - a miniszterelnökség is meg az államelnökség is kéne - a Jobbik programjára hasonlít.
Minel: Vona
Közt.eln.: Morvai
Eztet látom én a szórólapjukon.

Minden hatalmat a szovjeteknek!

jjulie 2010.02.13. 19:10:31

@theofil:

párt elnökségre gondoltam csak, de ha így eszembe juttattad, jöhet mind a három

nekem csak jobbikos karácsonyi képeslapom van

theofil 2010.02.13. 19:12:12

@jjulie:

Szerénység, elvtársak, szerénység!
Amit a legjobban szeretek magamban az a szerénység.

jjulie 2010.02.13. 19:35:24

@theofil:

amúgy én csak a viktort cikizem teli tudőből, erős fiu kibírja, meg rá is szogált nálam

az mdf-t nem bántanám mert szegények jóságos emberek, de olyan vakvágányon vannak elejétől kezdve, hogy csak részvétet lehet nekik nyilvánítani, a bokros az más valahogy annyira politikus nekem mint a tamás gáspár miklós, vagyis semennyire

az szdszt sajnálnám ha tudnám de nem tudom és szükségük sincs rá, ők már elvégezték a feladatukat, és találnak más tevékenységet mint a parlamentbe járás, ami most jön az nem az ő világuk, ha kellenek újra úgyis ott lesznek, és felkészültebbek lesznek, jobban mint bárki

a jobbiktól meg nettó félek, viccelni vagy ugatni ellenük, még inkognitóban sem mernék, a vonától kiver a víz, és azt kívánom nagyon nagyot tévedjek, még szavazni is megtanulok és még a viktorra is szavazok ha kiderül hogy tévesek a jobbikos emócióim

az lmp egy külön ügy, alig merem bevallani, hogy egy picit még dolgoztam is nekik az eu-s választás előtt tavaly a daniel cohn bendit pedig érzékeny pontom bár valószínűleg nekem egy idealizált képem van róla egy olvasmányélményemből, de mint párt és mint politikusok csak játék, és kívánom hogy ebben is tévedjek

Kenwyn 2010.02.13. 19:50:20

@jjulie:

hiteles bizonyítékot szeretnék látni, mert anélkül csak trollkodás amit csinálsz, és semmi értelme. csak azt éred el vele,h komolytalannak fog tartani mindenki.

theofil 2010.02.13. 19:56:48

@jjulie:
Hát nem egy kéjmámor a hazai paletta az fix....
Én a szegény bácsira, a kesztenyéteire.
Ha már az országot úgysem tudom megmenteni az Orbán-Vona párostól, akkor legalább ezt az egyetlen embert megpróbálom megóvni a börtöntől.

jjulie 2010.02.13. 20:02:26

@Kenwyn:

komolytalan vagyok, ha akarod,

milyen konkrétumokat akarsz?

olyat nem fogok csinálni mint amit ma láttam a hírtv-n, hogy bemondtak egy újabb nőt aki elvitt pár millát a bkv-ből sztán feltették a fotóját, meg bemutatták a házát ahol lakik

ez itt nem erről szól, mond el melyik jelzőm, vagy jelzős szerkezetem, vagy kijelentő mondatom ébreszt benned kételyeket

theofil 2010.02.13. 20:03:53

Nade én előrukkolok az én pártlistámmal.
Tehát: van félmilliárdom (!!) és össze akarok hozni egy pártot.
A következőket szeretném megnyerni:
Kéri László
Petschnig Mária Zita
Békesi László
Csehák Judit
Bajnai Gordon
Dornbach Alajos
Tölgyessy Péter

Így hirtelen ezek a húzónevek és húzóegyéniségek jutnak az eszembe.

jjulie 2010.02.13. 20:08:39

@theofil:

namost tisztázzuk, nyrni akaruk, vagy csak próbálkozunk

ha már bedobtál a fél milliárd, akkor azt ne basszuk el és nyerjunk

ok?

theofil 2010.02.13. 20:11:05

@jjulie:

Abszolúte nyerni akarok, ne hülyéskedj!
Na és mi van a te pártlistáddal?

Esetleg köthetünk koalíciót, ha jó leszel...

Szóval, neked is van félmilliárdod és össze akarsz hozni egy pártot.
Húzónevek?

jjulie 2010.02.13. 20:17:11

@theofil:

ezt nézd meg

csiszár jenő
hajas lászló
dobó kata
kós réka
iniesta
henry
messi

ez egy nyerő csapat

theofil 2010.02.13. 20:23:16

És Csiszár Jenő lenne a miniszterelnök?

jjulie 2010.02.13. 20:28:22

@theofil:

igen mégis jobb mint és és van benne gyakorlata

theofil 2010.02.13. 20:50:56

Nálunk most kitört az esti fürdés, úgyhogy kikapcsolom a gépet.

Holnapig megpróbálom megszokni Csiszár Jenőkét miniszterelnökként...

Szia, jóéjt!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.13. 22:12:15

@VIKUNYA: "elitellenes" =
"Lehet MÁS a Politika"(-i elittunk;)

Don_Pipita 2010.02.14. 00:01:13

Valaki, aki ért hozzá(!) felvilágosítana engem, hogy mi a különbség és hasonlóság a bokros féle a gyurcsány féle és bajnai féle megszorítások között. Értem itt, pl. bokros rámászott a szociális támogatásokra.

Paszternak 2010.02.14. 05:21:32

@theofil: Nade én előrukkolok az én pártlistámmal.
Tehát: van félmilliárdom (!!) és össze akarok hozni egy pártot.
A következőket szeretném megnyerni:
Kéri László
Petschnig Mária Zita
Békesi László
Csehák Judit
Bajnai Gordon
Dornbach Alajos
Tölgyessy Péter

Így hirtelen ezek a húzónevek és húzóegyéniségek jutnak az eszembe.

Waze, ez volt az 1994-98 közti cuclib kormány.

Te aztán a jövőt képviseled...

Jobbulást,

P.

theofil 2010.02.14. 07:49:20

@jjulie:

Úúgy....szóval a Te miniszterelnököd
a Csiszár Jenőke....
Hah!!!
Akkor az enyém....Cicciolina!

theofil 2010.02.14. 07:51:09

@1.szolo (Ajánljuk magunkat: IDE):

Hihihi.
Noha bár....ha megnézem a Jobbik szórólapját....elolvasok egy-két tudósítást egyik másik jelöltről....nem is olyan rossz csapat ez....
Meg lehetne szokni.

theofil 2010.02.14. 07:55:07

@Paszternak:

Bár ez lett volna....úgy értem, hogy bár a felsorolt személyiségek jutottak volna szóhoz és nem azok a barmok akik az MSZP-SZDSZ koala tényleges funkcionáriusai lettek.

Hiszen gondolj bele: Békesinek kiújult az ulkusza a Gyulától és nemsokára ott is hagyta az egész Maszopot mert Gyulám elméje a minel. posztján kevéssé fényeskedett.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.14. 08:07:57

Na jó reggelt!
Láttam országos listán 10. vagyok:-)
Theofil a második, meeert?.-)

Más: tegnap számolgattam egy kicsit, 52% simán elég a fidesznek a 2/3 hoz. Na a másik, nem tudjátok Szegeden egyéniben mik a paraméterek? Székesfehévár érdekelne még.

Tisztelt Gábor!
Mennyi az esélye, hogy most is Szabolcs reprezentatív lesz a végeredmény tekintetében?

theofil 2010.02.14. 08:20:19

@Zengőtorkú Nyivákoló:

Miért ne lennék én a második,
vajh' miért ne lennék?!

Az ötletgazda tán smafu?

Theofil miniszterelnökjelölt-helyettes

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.14. 08:22:23

@theofil: "Meg lehetne szokni. "

Abból indultam ki, hogy ezen mind találunk legalább EGY ismerős arcot... ((csak a listán nem szereplő gykv.: a tükörből;)) - egy hiteles húzónevet, akiben megbízhatunk.

Lenne (van:) továbbá egy olyan képviseleti módszer hozzá, amely a csapat (az adott kérdésnél éppen) kisebbségének az álláspontját is képes (lenne) megjeleníteni a frakciónk parlamenti gombnyomásaiban...

Persze nem erőszak a disznótor...
((-kivéve /sze a disznónak;))

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.14. 08:23:51

Szerényebben, nagyon erős vagyok bizonyos megyékben, reszkessss:-)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.14. 08:31:03

@Zengőtorkú Nyivákoló:
- a magyar-ázat 1*ű: a listára a jelen post-komm-entjeink fordított sorrendjében (kb.;) vettem fel az illusztris társaságunk tagjait.

De ha már szóba került a "sorrend"
- semmi akadálya, hogy a (jogilag max. 174-fős) országos listánkról akár MIND bekerülhessünk 2-3 hónapra képviselőnek!

((HA rendesen végigüljük a napokat, akkor ennyi bőven ELÉG is lenne belőle!:))

Ezesetben pedig a "sorrend" csupán a pályára lépő "kezdőcsapat" összeállítását jelenti, a CSERÉK már tetszőleges sorrendben folyhatnának...

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.14. 08:33:51

Nekem nem elég 2-3 hónap, nekem ambícióim vannak, és különben is értem én, hogy benzin, de mi hajtja?

theofil 2010.02.14. 08:35:40

@1.szolo (Ajánljuk magunkat: IDE):

Óh, én már kezdem megszokni....
Nemsokára alkotmányozni is fogok.

(Mielőtt ideér az ápoló.)

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.14. 08:41:30

Ja és kéretik nem röhögni:-)

theofil 2010.02.14. 08:46:13

@Zengőtorkú Nyivákoló:

A cikket komolyan, sőt komoran olvastuk végig.

Az ilyen fog bekerülni az országgyűlésbe és szavazni fog az ország sorsát illetőleg.

Egy ilyen római jellem.

Mégiscsak jobb lenne minket....'

jjulie 2010.02.14. 09:03:16

vége a henyélésnel, lehet olvasni

1./ Nyugat-Európa felmondja a húsz évvel ezelőtt Közép-Európával kötött történelmi megállapodást azzal, ahogy a jelenlegi pénzügyi válságot kezeli - jelentette ki Orbán Viktor vasárnap Bécsben. Mint mondta, a nyugati tulajdonosok nem juttatnak pénzt az itteni leánybankoknak, miközben "amíg a hasznot hozta a (magyar) bankrendszer, addig a profitot mindig zsebre tették".

2./ Közel 900 embert bocsát el a diósgyőri DAM 2004, így kétszáz év után végleg megszűnik a kohászat a városban.

Orbán Viktor téved. Nem volt ilyen megállapodás. Nálunk vágyak, illúziók voltak, náluk tudatos gazdasági és politikai pozíciószerzés és győzelmi mámor, a „történelem végének" (Fukuyama) hite. Volt persze naivitás, őszinte jószándék meg tudatos hazugság - itt is, ott is.

Két évtizede rendszerváltáson a magyarok azt értették, hogy rövidesen úgy fogunk élni, mint az osztrákok. Nem jött be.

Történetfilozófiailag Immanuel Wallerstein amerikai történész-szociológustól származik a centrum-periféria világrendszer-elmélet. Eszerint a globálissá vált kapitalista világban a gazdasági és társadalmi fejlődés magas szintjén álló központ koncentrálja a tőkét, a korszerű technikát, az információt, a tudományt, innen indulnak és terjednek szét az újítások. A külterület gazdaságilag elmaradott, jellemzője az agrártermelés, a kitermelőipar, vagyis a nyersanyag biztosítása a központ számára, az alacsony technikai színvonal és a társadalmi elmaradottság. Ezek - egyebek mellett - meghatározzák a centrum és a periféria bérei, jövedelmei, életkörülményei közti különbséget is. A centrum és a periféria közti árucsere a centrum számára előnyös cserearányokkal folyik. A két térség között gazdasági függőségi viszony alakul ki - természetesen a külterület hátrányára - amiben nagy szerepe van a központ külterületen befektetett tőkéjének. Ez a kettősség - országok, nagy földrajzi térségek egymáshoz kapcsolódó, de eltérő fejlődése - lényegében a 16-18. században alakul ki, de nyilvánvalóan nem egyszer s mindenkorra meghatározott: pl. a 20. század közepén a korábban a perifériához sorolt Skandinávia és Japán, a század végén (részben) Délkelet-Ázsia kerül be a centrumba, s változnak a centrumon belüli erőviszonyok is (Ny-Európa - USA). A sémát finomítja a 80-as évek végén a félperiféria fogalmának bevezetése: elsősorban a latin-amerikai és a kelet-közép-európai országokat sorolják ide, amelyek a tőke- és termeléskihelyezés révén már szorosabban kapcsolódnak centrumhoz, de megmarad alárendelt helyzetük, annak minden következményével együtt.

Magyarország: kívülről a félperifériára.

Figyelmen kívül hagyva most (az egyébként figyelmen kívül nem hagyható!) történelmi előzményeket - törökök, a Habsburg-birodalomban betöltött szerep, a mezőgazdaság „porosz utas" fejlődése a 17. században, megkésett, de gyors ipari fejlődés a 19-20. század fordulóján, Trianon stb. -, jelenlegi helyzetünk megértéséhez kb. 30-35 évet kell visszamenni. Akkoriban Magyarország a „szocialista tábor" részeként a kapitalista világrendszeren kívül található. A szovjet típusú szocializmus felfogható utopista kísérletnek, felfogható egyfajta (zsákutcában végződő) modernizációs kísérletnek, s felfogható persze esztelen önkényuralomnak is, de most elbeszélt történetünk szempontjából mindenekelőtt azt jelenti, hogy a „keleti blokk" országai egy második egy párhuzamos „világgazdaságot" építenek ki. S az 50-es, 60-as években úgy tűnt, nem is sikertelenül. A 70-es években azonban egy történelmi véletlen (az 1973-as arab-izraeli háború) következtében világgazdasági korszakváltás zajlik le (olajárrobbanás > energia- és nyersanyagigényes ágazatok háttérbe szorulása > ún. technológiai ágazatok előretörése > informatika fejlődése > globalizáció kiteljesedése) - nélkülünk. Utólag tudjuk, ekkor dőlt el a „szovjet-kommunista" kísérlet sorsa, azzal, hogy kimaradt ebből a korszakváltásból. Magyarország ráadásul úgy, hogy (szovjet) nyersanyag- és energiaimportőrként a „szocialista világgazdaságon" belül is romlik a helyzete. Az ország ekkor már kereskedelmének egyharmadát a Nyugattal bonyolítja, s egyre bátrabban adósodik el (kisebb az exportunk, mint az új beruházásokhoz - technika- és technológiaimporthoz - valamint a politikai okokból mesterségesen „magasan" tartott életszínvonalhoz szükséges árubehozatal, illetve hitelfelvétel), s 1982-ben - a szovjet blokkból elsőként - csatlakozunk a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) és a Világbankhoz.

Hogy mi van? Nyilvánvalóvá válik egy alapvető, történelmi, történetfilozófiai ellentmondás: miközben a hivatalos ideológia - és az uralkodó gyakorlat - a gazdaságot még mindig alárendeli a politikának, vagyis annak, hogy a gazdaságnak a társadalom szükségleteit kell szolgálnia (és ebből a szempontból, elméletileg most teljesen mindegy, hogy ezt jól vagy rosszul tesz), aközben elkezdünk kapcsolódni egy olyan világhoz, amelyben a gazdaság, a hatékonyság, a nyereségesség az uralkodó szempont. E kapcsolódás kényszer: hiszen látszik, hogy az működik, meg nekik van pénzük. A kényszerhez azonban kapcsolódik egy a hazai mainstream közgazdaságban uralkodóvá váló felfogás: a piacgazdaság - az állam gyámkodásától megszabaduló, korlátozatlan piacgazdaság - az egyetlen megoldás. E hit, meggyőződés fontos előkészítője, motívuma lesz a rendszerváltásnak.

És akkor jött a rendszerváltás. Magyarország (és a többi kelet-közép-európai ország) önként és dalolva csatlakozott, integrálódott a - történetesen a reagani-thatcheri konzervatív forradalom és az internetforradalom révén ekkorra teljessé váló - neoliberális tőkés világgazdasághoz. Győzött a gazdasági észszerűség - hiszen ezt akartuk! -; bezárták a veszteséges nehézipari gyárakat, építőipari vállalatokat és utcára került másfél millió ember (lásd még cigánykérdés). Dőlt hozzánk a tőke, elsőként felvásárolta az élelmiszeripart - piacostul - az utolsó cukorgyárat tavaly zárták be. A távol-keleti - végső soron nagy nyugati cégeknek hasznot termelő - olcsó áruk dömpingjében csődbe jutottak az egész térségeknek munkaalkalmat biztosító magyar textilüzemek. Megjelentek viszont Magyarországon a nagy multinacionális vállalatok részegységgyártó, összeszerelő üzemei - ma ők adják a magyar export 80 %-át -, amelyek sorsa a külföldi anyacégen múlik, s amelyek gazdasági, társadalmi és kulturális szempontból egyaránt szigetet, idegen testet jelentenek, már ha gondolunk valamit egy társadalom, egy gazdaság szerves fejlődéséről.

Egy elcseszett politika élet, egy balfasz kormányzat - no meg a gazdasági világrendszer válsága pedig hirtelen teljes szépségében mutatja meg a globális kapitalizmus félperifériájának helyzetét.

theofil 2010.02.14. 09:14:00

Akadémiai székfoglalód elismerést érdemel....
Igen, az agyhalott első koala funkcionáriusai eladtak minden működőt és létrehozták a végtelenített piacot.
A multikkal kötött megállapodásokban pedig - később, mások, de ugyanolyan agyhalott funkcionáriusok - nem kötöttek ki semmilyen mértékű kötelezettséget magyar termék felvásárlására vonatkozólag.
Az embernejk sűrűn van olyan érzése, hogy az egész hatalomgyakorló banda korrupt és hülye szemetekből áll.
Ebből a szempontból nem érthetetlen a Jobbik előretörése.
Más kérdés, hogy e párt(?) nem gyógyír az ország bajaira, hanem súlyos szövődmény.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.14. 09:17:20

Tegnap megjelent egy cikk Nagy N. Pétertől, és hát erről az jutott ezsembe, h csinálok egy gyűjteményt:

malacnews.freeblog.hu/archives/2010/02/14/Mi_a_kozos_a_kepekben/

Szóvasl, egyre cikibb ez a történet...

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.14. 09:17:53

@jjulie: Na hát igen, így a szalonnás reggeli után kicsit sok volt, de rendben van amit írtál.

jjulie 2010.02.14. 09:21:58

@theofil:

köszönöm a tapsot

nemsokára jön orbán viktor programismertetése

jjulie 2010.02.14. 09:24:22

@Zengőtorkú Nyivákoló:

az a baj, hogy ezt én a control c control v billentyűkombinációval hoztam létre és nem úgy hogy elkezdtem ráncolni a homlokom

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.14. 09:35:36

@theofil: Vedd észre, hogy ez az írás inka a mögé állott PÁRT-okat minősíti...
Akiktől mostanság mást sem hallani, mint hogy:
"mind a 176 körzetben jelöltet ÁLLÍTUNK"
(értsd: azt állítjuk, hogy VAN jelöltünk mindenhol)
Olyan ez, mint a kismacsek, amikor felborzolja a szőrét, hogy MUTASSA, mekkora (szeretne lenni;)
- de márc. 19.-én eljön az igazság pillanata, és a virtuálisan ÁLLÍTOTT jelöltek sorra DŐLNEK be/+.
Ez a poszt is ilyesmire próbált utalni a "RACIONÁLIS számok" felemlegetésével...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.14. 09:39:53

@theofil: csak arra vigyázz, hogy az Alkotmányból ne hagyj ki (további) garanciális elemeket!
Pl.: amiket IDE gyűjtöttem anno az "Az alkotmány szerint:" oszlopcím alá:
ide-ide.hu/dokuk.html

Surko 2010.02.14. 10:31:28

@jjulie: "okos fiuk lányok, jó neveltetés, jó gimik, jó diplomák, tökéletes nyelvtudás, a világ beutazva, ha az érettségi előtt megkérdezték volna őket mik szeretnének lenni egyik sem válaszolta volna hogy "gazdag" mert természetes számukra, hogy jólétben fognak élni, és úgy is fognak

viszont van fölös szellemi kapacitásuk, és idejük

párt? ez cool, csináljuk

eredmény: lmp"

Igen, ez lehetséges. Sőt, az idealizmusuk még szimpatikus is.

Ami viszont feltűnő, hogy az elesettek, szegények, lecsúszottak érdekeiért mindig jómódú polgári értelmiségiek emelik fel a szavukat.

A Tanácsköztársaság idején sem a proletariátus volt az események értelmi szerzője.

Mint ahogy a jó öreg Lenin is jogi tanulmányokat folytatott, tehát a legkevésbbé sem nevezhető proletárnak, sokkal inkább idealista értelmiséginek...

Valahogy ez a módos értelmiség mindig lelkiismeret furdalással küzd, hogy jobban él, mint egyes társai. És ezt a frusztrációt azzal próbálja kezelni, hogy forradalmárosdit játszik, meg küzd a szegényekért, és a néha valós, néha képzelt elnyomás ellen.
(de persze a csapatban igazi szegények nem játszanak, csak olyanok, akik este a tölgyfa ülőgarnitúrában konyakot kortyolgatnak és így elmélkednek a társadalmi igazságtalanságokról...)

A világháború előtt az ilyeneket hívták "szalon kommunistáknak". Ma ugyanúgy divat egy kicsit szociálisan érzékenynek lenni a módos értelmiségi körökben.

Ez az LMP.

theofil 2010.02.14. 10:31:58

@1.szolo (Ajánljuk magunkat: IDE):

Érdekes...még töbször is el fogom olvasni.

Azért nekem sajátos elkézeléseim is vannak....ezeket késéőbb majd közreadom.

(Még nem járt itt az ápoló.)

Surko 2010.02.14. 10:39:05

@mrs. white:
@jjulie:

A Kínáról szóló fejtegetéseitekkel nagyrészt egyetértek.

Ha jobban belegondolunk a globalizáció igazságtételének lehetünk tanúi. Hiszen nem történik más, mint az események a kiegyenlítődés irányába mozognak.

A tőke a szegényebb országok felé mozog, így a szegény országokban emelkedik az életszínvonal, miközben a gazdag országok sorvadásnak indulnak, mert elhagyja őket a termelés. (tartósan meg tényleg nem lehet valós termelés nélkül gazdag egy ország, nem lehet csak szolgáltatásokból, meg K+F-ből megélni)
Hosszútávon a két életszínvonalbeli szélsőérték egy középérték (kiegyenlítődés) felé halad.

Ez magasabb, mint a mai kínai, de alacsonyabb, mint a mai nyugati színvonal.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.14. 11:03:48

@theofil: (vasárnap ritkábban közlekednek;)

Ezt az előbbit:
"Lenne (van:) továbbá egy olyan képviseleti módszer hozzá, amely a csapat (az adott kérdésnél éppen) kisebbségének az álláspontját is képes (lenne) megjeleníteni a frakciónk parlamenti gombnyomásaiban..."
Kiegészítem:
- természetesen a parlamenti INDÍTVÁNYOK között is megjelenítenénk a választóin "sajátos elkézeléseit is"; gyakorlatilag MÁR az "egy képviselőnkre eső" választónk által való támogatottságtól kezdődően lehetne...

Kenwyn 2010.02.14. 11:59:58

@jjulie:

értem, akkor ezek szerint semmivel sem tudod alátámasztani az LMP-vel kapcsolatos kijelentéseidet. akkor ez nem más mint trollkodás a részedről.

banurr 2010.02.14. 16:09:09

@1.szolo (Ajánljuk magunkat: IDE):
Kösyönöm szépen, de én elég alkoholista vagyok, félpiásan könnyen elküldök bárkit a pics...ba keresetlen szavakkal, erkölcseileg sem állok a helyzet magaslatán, ha összejön egy kis különpénz szó nélkül megcsinálom a melót és elteszem a pénzt, ahelyett, hogy szólnék a főnöknek, hogy van itt egy munka, amit számlára megcsinálhatnánk, hogy a cégnek jó legyen, tehát alkalmatlan vagyok politikusnak

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.14. 17:03:00

@banurr:
Némi ellentmondást vélek felfedezni itten:
"erkölcsileg sem állok a helyzet magaslatán, (...)
tehát alkalmatlan vagyok politikusnak"

Mondjuk mi nem is "politikusokat" várunk IDE, hanem valódi népképviselőket, akik a SZABAD mandátumukat arra használnák fel, hogy LEKÖSSÉK magukat IDE, a választóik szolgálatára...

banurr 2010.02.14. 17:08:01

Akkor közszereplőnek, népképviselőnek...
:)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.14. 17:24:54

A mi népképviselőink nem közszereplők, hanem közmunkások...

Rebeka LMP 2010.02.15. 10:20:46

@Surko, @jjulie: Anélkül, hogy az LMP tagjai, vagy akár vezetői anyagi helyzetét itten nyilvánosan boncolgatni kezdeném, jelzem, hogy a "tölgyfa ülőgarnitúrában konyakot kortyolgató" kép igencsak messze áll a valóságtól. Persze különbözőek vagyunk, vannak köztünk, akikre ráillik a "módos értelmiségi" meghatározás, de olyanok is, akik tölgyfa ülőgarnitúrát mégcsak filmen láttak, utálják a konyakot, és panellakásban töltötték az egész gyerekkorukat. Meg olyanok, akik falun nőttek fel, és a szüleik mezőgazdasággal foglalkoztak. Szerintem mondjuk önmagában egyik sem érdem, vagy hátrány, csak szerettem volna árnyalni egy kicsit a képet :)

neminiteneri 2010.02.15. 21:13:03

ez szerintem többet elmond a helyzetről, mint 1000 okos közvéleménykutatás: (lmp blogon olvastam, elnézést, ha már idézte valaki)

„Amúgy itt az emberek tizede nem nyit ajtót, negyede örökre végzett a politikával, fele odaadta a fidesznek, a maradékkal lehet valamit kezdeni. Az mszp-sek rejtőzködnek.”
süti beállítások módosítása