Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:35

Orbán Viktor egy most megjelent – de tavaly ősszel elhangzott - beszédében ismét felbukkan az általa már többször is említett centrális pártrendszer gondolata: "[M]egvan a reális lehetősége annak, hogy a magyar politika következő tizenöt-húsz évét ne a duális erőtér határozza meg [...] [e]helyett huzamosan létrejön egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér, amely képes lesz arra, hogy a nemzeti ügyeket megfogalmazza". A Fidesz elnöke már a tavalyi európai parlamenti választás után is erről beszélt, s feltételezhető, hogy ez a megközelítés később még számos helyen előkerül. Érdemes tehát megvizsgálni, hogy pontosan miről is lehet szó.

Talán nem értelmetlen azzal kezdeni, hogy rögzítjük: Orbán minden bizonnyal nem a politikában már korábban is sokszor megénekelt centrum pozícióra gondolt, azaz nem a bal és a jobb közötti mértani középre vágyik, hanem sokkal inkább a politika megkerülhetetlen és legyőzhetetlen központi szereplőjének pozíciójára törekszik. A centrális politikai erőtér fogalma ezért nem is ideológiai jellegű, nincs köze – vagy csak áttételesen van köze - a pártok programjához vagy világnézetéhez. Orbán egyszerűen csak annyit akar ezzel mondani, hogy olyan helyzetet tart kívánatosnak, amelyben kizárólag a Fidesz lehet képes a kormányzásra. Mindez nem újdonság: a párthoz közelálló véleményvezérek már hetek óta arról győzködik az országot, hogy ma csak a Fidesznek van esélye kormányt alakítani, ezért másra nem is érdemes szavazni. A centrális pozíció ebben az értelmezésben  alternatíva nélküli kormányképességet jelent, olyasmit tehát, amivel a Fidesz ellenfelei – akiket Orbán következetesen szélsőségeseknek nevez – nem rendelkezhetnek.

(Csak zárójelben: miközben taktikai szempontból jó ötlet lehet a kormányképességre való hivatkozás, abban már nem vagyok biztos, hogy szerencsés-e hosszú távú berendezkedésről elmélkedni a választások előtt - négy évvel ezelőtt például inkább segített az MSZP kampányának.)

De vajon valóban létrejöhet tartósan egy ilyen konstelláció Magyarországon? Amiről Orbán beszél, nem példa nélküli a világban, legfeljebb – Sartori nyomán – inkább predomináns (vagy csak domináns) pártrendszereknek szokás nevezni. Lényege nagyjából ez: hosszabb távon, tartósan egyetlen párt kezében van a hatalom, s bár a választások szabadok, a politikai váltógazdálkodás hiányzik, másnak nincs esélye a kormányzati hatalom megszerzésére. (Sartori feltételei: 1. stabil választási rendszer, 2. legalább három egymást követő választáson, 3. egy párt tisztán abszolút többsége 4. és/vagy a győztes és a második párt között minimum tíz százalék különbség.) Japánban a második világháború után évtizedeken keresztül, Norvégiában és Svédországban a huszadik század közepén egyetlen párt képes volt ezt a pozíciót betölteni, de a példák még hosszan sorolhatók.

Természetesen nem kizárható, hogy hasonló tartós dominancia 2010 után nálunk is kialakulhat, ennek feltételei azonban ma még nem világosak. Egy választást elsöprő többséggel meg lehet nyerni – ez már az MSZP-nek is sikerült 1994-ben -, demokratikus körülmények között azonban – különösen kormányzati pozícióban - nagyon nehéz megtartani a kiemelkedő támogatottságot. Az egyértelmű és érthető, hogy a Fidesz törekvése a hosszú távú berendezkedés, s ennek érdekében 2010 után bizonyára komoly lépéseket is tesznek majd az alternatívák gyengítésére, ráadásul a csillagok állása sem kedvezőtlen ehhez: az MSZP mély válsága, a Jobbik egyelőre korlátozott növekedési lehetőségei, a kis pártok belső nehézségei mind a Fidesz malmára látszanak hajtani a vizet. A választás után azonban új időszámítás kezdődik, amelynek jellegéről egyelőre csak találgatásaink lehetnek.

Ma szerintem éppen ezért nem az a lényegi kérdés, hogy hány ciklust tölt a hatalomban a Fidesz, sokkal inkább az, hogy ki és milyen politikával lesz a következő választásra az első számú kihívója (potenciális váltópártja). Ha ez utóbbi kérdésre már tudjuk a választ, talán közelebb jutunk majd az előbbi megválaszolásához is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr591765117

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit akar Orbán a kultúrpolitikában? 2010.03.04. 23:06:37

A cél a nyugodt lelkiállapothoz, a teremtő alkotáshoz, valamint a szép, nemes és választékos élethez szükséges feltételek megteremtése, biztosítása.

Trackback: Sic transit... 2010.02.17. 11:11:43

A várható nagy FIDESZ győzelem a felszínre hoz olyanokat is, akik már rég eltűntek a süllyesztőben.Például azt a "független újságírót", aki bár a leningrádi egyetemen végzett, moszkvai tudósító volt, és egy fél ország emlékszik még mindig arr...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lucilius 2010.02.17. 00:50:14

Első!
2006 tavaszán azt gondoltam h GYF és az MSZP évtizedekre bebetonozza magát a hatalomba. Aztán elég volt egy kiszivárgott hangfelvétel és minden a feje tetejére borult. Magyarországon egy évre előre nem lehet lemodellezni, mi fog történni. Úgyhogy ez az egész max OV óhaja, álma. Lesznek itt még meglepetések a következő 4 évben.

Paripa 2010.02.17. 01:03:49

Csodálkoznék ha ezzel nem kezdene el riogatni az mszp.

Treuga Mei 2010.02.17. 04:19:57

Tisztelt Elemző!

A centrális pártrendszer ideája alighanem a rettegők hangját fogja erősíteni, az Orbanoli-i egypártrendszert, diktatúrát, akármit vizionálókét.
Az kétségtelen, hogy amikor viszonylag demokratikus keretek álltak viszonylag hosszú ideig síró síneken siettetőnkben minden komoly külső nyomás nélkül, leginkább egy erős, stabil jobbkonzervatív hatalom (a dualizmusban a - bátran ilyesnek nevezhető - liberális párt különböző formációi, a húszas években Bethlenék) vált hosszú ideig kormányzóvá, a legerősebb ellenzéke pedig valamiféle kurucos-negyvennyolcas(-huszas) függetlenségi-nacionalista radikalizmus felől érkezett. A baloldali és a progresszív liberális (ne adj' Isten: anarchista, aminek talán az alterglob és a zöld lehet ma analógiája) csoportok politikai reprezentációja mindig igen alacsony volt az ilyen időkben.
A kérdés, hogy mennyire változtak a mélyen meglévő, masszív, szívós szellemi reakciók nyolcvan év alatt, mennyiben változott az ezen területen élő _társadalmak_ (rég' nem egy társadalom) szellemi és politikai keretei és készségei.
Tartok tőle, kevésbé, mint gondolnánk...

Uff!

Treuga Mei 2010.02.17. 04:21:27

Tisztelt Elemző!

A centrális pártrendszer ideája alighanem a rettegők hangját fogja erősíteni, az Orbanoli-i egypártrendszert, diktatúrát, akármit vizionálókét.
Az kétségtelen, hogy amikor viszonylag demokratikus keretek álltak viszonylag hosszú ideig síró síneken siettetőnkben minden komoly külső nyomás nélkül, leginkább egy erős, stabil jobbkonzervatív hatalom (a dualizmusban a - bátran ilyesnek nevezhető - liberális párt különböző formációi, a húszas években Bethlenék) vált hosszú ideig kormányzóvá, a legerősebb ellenzéke pedig valamiféle kurucos-negyvennyolcas(-huszas) függetlenségi-nacionalista radikalizmus felől érkezett. A baloldali és a progresszív liberális (ne adj' Isten: anarchista, aminek talán az alterglob és a zöld lehet ma analógiája) csoportok politikai reprezentációja mindig igen alacsony volt az ilyen időkben.
A kérdés, hogy mennyire változtak a mélyen meglévő, masszív, szívós szellemi reakciók nyolcvan év alatt, mennyiben változott az ezen területen élő _társadalmak_ (rég' nem egy társadalom) szellemi és politikai keretei és készségei.
Tartok tőle, kevésbé, mint gondolnánk...

Uff!

Cada 2010.02.17. 04:28:56

3060 szavazat ajobbikra ugy hogy csak 1x lehet szavazni csak mondom

theofil 2010.02.17. 06:19:14

A blog legutolsó bekezdése magának a lényegnek tagadása...

Méghogy nem az a fontos, hogy hány ciklust tölt hatalomban a Fidesz - és ezalatt mit fog csinálni az országgal....?!

Van-e annyi tehetség és annyi tisztesség Orbán Viktorban és az ő Fideszében, hogy a rendelkezésére álló hatalmat jól használja fel.....?

Ezek az igazi kérdések.

theofil 2010.02.17. 06:31:38

@Paripa:

Méghozzá teljesen alaptalanul.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.02.17. 06:37:01

" a Jobbik egyelőre korlátozott növekedési lehetőségei"

Ha a Jobbik ugyanazt a taktikát alkalmazza majd, mint Orbánék most az MSZP ellen (ígérgetés, saját magát a hiteles erőként felmutatás, annak sugalmazása, hogy a bonyolult kérdésekre egyszerű válaszok vannak stb.), akkor nehéz dolga lesz a fidesznek, ha a Jobbik megerősödését meg akarja majd akadályozni.

Hacsak persze nem lesznek majd a Jobbik körül is ügyek, amiket Orbánék megfelelő időben szépen előhúzhatnak majd.

László56 2010.02.17. 06:40:31

Melyik párt nem álmodik arról a centrális pártrendszerről, ahol ő magát képzeli a központban. Mindegy melyik országban. Mindegy milyen színben. Az álom ugyanaz. Ha az államunk berendezkedését különválasztjuk a pártok álmaitól akkor láthatjuk igazán, - hogy országunkban ez már, az államunk berendezkedését nézve, - rég megvalósult. Helyesen mondva 1948 óta soha nem is szűnt meg. Akkor még pártállamnak hívták, csak sokaknál ez a fogalom már rég feledésbe merült. Pedig az államunk soha nem is volt másra berendezkedve. Úgy hogy Orbán Viktor álma bizonyos mértékig realitás, hiszen a társadalmi-állami alapok adva vannak hozzá.

Pontosan ebben található a mai társadalmunk legnagyobb problémája, ami a fejlődésünket meggátolja. A berendezkedés pártállami, a társadalom meg váltószisztéma. Ehhez jön még az országunk polgárainak a politikai képzetlensége. Emiatt a képzetlenség miatt nem hasonlítható össze a skandináv térségben lévő országokkal. Ezért nem is lenne jó példa a számunkra.

Ahhoz azonban hogy országunk ebből a dilemmából kikerüljön, először el kellene dönteni hogy mit is szeretne a többség. Hiszen az nyilvánvaló hogy ez „kétsínes utazás” tönkreteszi az országot. Már csak azáltal is, mert az irányzatok ellentmondóak. Egy ország polgárainak felelősségteljes döntéséhez azonban politikai értelem és demokráciaértelmezés szükséges. Azt hiszem abban egyetérthetünk hogy a keleti országok polgárai még nagyon messze vannak attól, már csak a képzettségüknél fogva is, hogy dönteni tudjanak. A kérdés az hogy miképpen lehet kikerülni egy olyan ördögi körből, ahol az adottságok egymásra utalása nélkül, a feltételek nem teremthetők meg.

theofil 2010.02.17. 06:47:05

@László56:

Országunk polgárai politikailag képzetlenek...?
A politikusaink bezzeg képzettek....tehetségesek, tisztességesek, nagyformátumúak, lényegi gondolkodásúak.

Tele vagyunk államférfiakkal és államnőkkel.

László56 2010.02.17. 07:01:37

@theofil: Engedj meg egy ellenkérdést. Ezek szerint a politikusainkat nem tartod az ország polgárainak ?

peacekeeper 2010.02.17. 07:03:13

Gábor!
A politikai centrumnak van alapja és létjogosultsága, meg is lehet csinálni, de nem Orbánnak, és nem úgy, ahogy ő akarja. (lásd. www.deha.hu
Ha új politikai modellt akarsz látni, feltétlen nézd meg a honlapot!)

Ezen orbáni elképzeléseknek nem politikai, hanem vallási és ezotérikus alapjai vannak.

Hogy mit akar Orbán, azt a következőképpen fogalmaztam meg:
" Ha a kálvária dombjáról Orbán eltávolítja a középső keresztet (Jézusét) és a jobb oldali lator mellé felállít egy Jobbik (csupasz) keresztet, attól a jobboldali latorból nem lesz középen álló Jézus ( Még akkor se, ha felveszi a Jézust segítő Mihály nevet)"

A többiről később....

theofil 2010.02.17. 07:08:05

@László56:

Az ország polgárai....a többség.....
nem a politikai elitet, a politikai vezetőket jelenti a magyar nyelv értelmezési tartományában.

theofil 2010.02.17. 07:10:02

Igyekszem itt lenni, de ma reggel már a plafonon voltam....

Azt festem.

jjulie 2010.02.17. 07:15:01

@theofil:

a fogalmak megváltoztak,

orbán , kövér, szijjártó, stb politikai ugyan, de mióta elit?

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.17. 07:15:17

Jó Reggelt!

00.35-kor elemzés:-)

"A centrális pozíció ebben az értelmezésben tehát alternatíva nélküli kormányképességet jelent..."

1
Egyszer már volt uraltam arra, hogy OV kedvenc korszaka minden szempontból Bethlen, Egységes Párt időszaka, minden egy irányba mutat.

"...miközben taktikai szempontból jó ötlet lehet a kormányképességre való hivatkozás, abban már nem vagyok biztos, hogy szerencsés-e hosszú távú berendezkedésről elmélkedni a választások előtt - négy évvel ezelőtt például inkább segített az MSZP kampányának.)"

Másik aspektus: OV azt hiszi hogy ezzel mozgósít (gyertek és sokáig leszünk logika), egyetlen potens erő van azok mi vagyunk vízió keltése.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.17. 07:20:36

Egyébként OV már megint, előre iszik...mégha megnyeri akkor is.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.17. 07:28:31

@jjulie: Sose felejtem el amikor Szijjártó-tól megkérdezték a napló adásában ki a politikai példaképe, és válaszolt. A válasz pedig: Rogán Antal!!!!! Igen, Rogán Antal.

Szóval nem, Bethlen, Chörcsilll, Kennedy...hanem Rogán.

jjulie 2010.02.17. 07:33:56

a kampány és a program rövid lesz

"az állam én vagyok"

László56 2010.02.17. 07:36:48

@Zengőtorkú Nyivákoló: Nem olyan régen írtam arról, hogy Orbán Viktor legnagyobb ellensége Orbán Viktor maga. Amit akkor nem írtam meg hogy Orbánnak már 2006 ban kifejtettem. A FIDESZ-ben két olyan ember van aki egyenként egymaga is képes már egy megnyert választást is elveszíteni. Az egyiket Mikolának hívják a másikat meg Orbánnak.

theofil 2010.02.17. 07:38:06

@jjulie:

Az említett urakról nekem inkább a főkolompos szó ugrik be.

Meg az egész bagázsról is.

Tegnap voltam kénytelen elhessegetni egy szomorkás kinézetű úriembert aki a Tóbiásnak gyűjtött a Maszoptól.

jjulie 2010.02.17. 07:43:30

lehet, hogy erről a focistáról én sokkal többet feltételeztem, mint amit kellett volna?

azt hittem, hogy amikor összehívja a parasztjait, és bemutat nekik valami újabb varázslatot, akkor utána hazamegy, és elégedetten elmosolyodik: megint ügyes voltam, a sok hülye bevette,

közben meg végig hitte amit mondott...

theofil 2010.02.17. 07:52:57

@jjulie:

Attól tartok az említett úriember(?) mérhetetlenül cinikus.

pannonfunk 2010.02.17. 07:55:59

@Cada: Ha kitörlöd a poll-r cookie-t a cash-ből, akkor szavazhatsz újra....

László56 2010.02.17. 07:56:52

@theofil: Köszönöm a jó példamutatást a politikai képzetlenségről Theofil. Én mindig azt hittem hogy a demokráciában a parlament az ország választóinak a többségét képviseli. Azt hittem hogy ezért is hívják a parlamentet a képviselő demokrácia házának.

peacekeeper 2010.02.17. 08:03:55

@László56:

Ha a népet döntésre képtelennek tartod, akkor a "többség" hogyan tudná eldönteni, hogy MERRE legyen az előre?

Most 2 millió Orbán-hívő fogja eldönteni, hogy merre menjen a TÖBBI 8 millió.
Ez mióta demokrácia, ahol a TÖBBSÉG dönt????

peacekeeper 2010.02.17. 08:15:03

@jjulie:
Kicsit módosítanám ezt a "királyi" mondást, a modern korhoz igazítanám, ahol egy személy már nem tölthet be MINDEN állami funkciót.
A mostani helyzetre szerintem jobb "az állam az ENYÉM" mondás.....

punpa 2010.02.17. 08:17:07

Egy korábbi posztban már írtam, hogy véleményem szerint a Fidesz elérte a támogatottsága felső határát, innen már csak lefele vezethet az út. (Egyedül az esés mértéke, üteme a kérdéses.)

De bocsánat, van azért lehetőség a Török Gábor által vázolt helyzetnek: ha a Fidesz által vezetett kormány érezhetően! kihozza az országot a szarból, komolyabb korrupciós botrányok nélkül.

Ha ez az eset következik be, akkor nyugodtan lehet domináns a Fidesz, akár 20 évig is.

jjulie 2010.02.17. 08:17:32

@theofil:

lehet, hogy nem egyedül ülök itt a váróban májfunkció zavarral?

mafos 2010.02.17. 08:20:00

Nekem az is jó ha Orbán a sajátjaként akarja adoptálni a Jobbik programját magáévá tenni. Ééérted?! Nem haragudnék rá. Csak vigye végig. Szvsz még úgy járna a legjobban a FiDeSz.
Aki tudja mi a fidesz programja az kérem ossza meg velem, mert úgy látom a '07 decemberi alapprogramjukra hivatkoznak, aminek azóta egyrészt fel kellett volna fejlődni, másrészt azóta "lezajlott" egy nem gyenge válság...

jjulie 2010.02.17. 08:20:01

@peacekeeper:

húzzál bele. nem sokáig lehet itt még viccelődni

április után akkor lesz a következő mosoly, ha az áder elmosolyodik

László56 2010.02.17. 08:21:53

@peacekeeper: Éppen hogy nem tudja eldönteni. Arról írtam az előbb. Ezen háborodott fel, az önérzetében megsértve Theofil. Különben az általad feladott egyenlet megoldása aránylag egyszerű. A demokráciában a nemszavazók is döntöttek. Mégpedig arról hogy mások dönthessenek helyettük. Ezért aki nem szavaz, annak joga sincs utána siránkozni. Hiszen saját magától adta át a döntés jogát másnak. Ezért fordulhat elő hogy a kisebbségből lesz a többség a képviselő demokráciában.

radala 2010.02.17. 08:21:59

Kedves Török Gábor!
Rettentően örülök ennek a bejegyzésnek, még nem olvastam el, de nem is gondoltam, hogy végre egy ilyen valóban fontos dologgal is foglalkozni fogsz:-)

papika 2010.02.17. 08:28:07

Hát ezt már ősszel mondta a Viktor, pedig akkor még nem volt ennyire kiterülve az MSZP és ennyire bika a Jobbik, most még inkább úgy tűnik, igaza lehet.
Szerintem a választási rendszerből simán kijöhet ez. Mivel az egyéni kerületek nagyon fontosak, és a Fidesz ezt nem is akarja megváltoztatni, ha a jelen állás szerinti három erős blokk marad (mszp, fidesz, jobbik), akkor a fidesznek kb annyi a feladata, hogy ne menjen 40% alá, és koalíció nélkül minden választást meg fog nyerni.
És a Fidesz a 2000-es években még sosem ment 40% alá, bár volt már kományon és ellenzékben is.
Szóval ha nem fog csapnivalóan kormányozni a Fidesz, akkor ez nem is annyira rajta múlik majd, hanem inkább azon, hogy a körülötte lévő két pólus meg tud-e szilárdulni.

barli 2010.02.17. 08:38:12

Semmi gondom nem lenne egy hosszútávú váltógaszdasággal, ha nem lenne benne az mszp az szdsz és az mdf, a jobbikon még gondolkodok. Amúgy természetes, hogy egy párt, pártvezér ilyenekröl álmodik, nade ezt azßert nem kell feltétlenül kimondani. Én speciel nem bánnám, ha a fidesz lenne hatalmon egykét cikluson át, de ezt ne ök óhajtsák, hanem a választópolgár.

juliusbond 2010.02.17. 08:43:57

A magyar a hasával szavaz. Ha a Fidesz megszorít, akkor nem fogják szeretni.
Ha nem szorít meg, akkor elszalad a költségvetés, és akkor a külső "hatalom" rosszalja.

Nem lesz könnyű dolga. Remélem tudnak majd normálisan beszélni, amivel ráveszik az embereket, hogy fogadják el a "megszorításokat".

És megszüntetik (dehogy) a felelőtlen pazarlást.

(Egy naív olvasó)

radala 2010.02.17. 08:47:48

@radala: Nos, kicsit csalódtam. Nekem nem ez volt a lényeg az indexes, illetve Nagyításos cikkben, bár értem, hogy az elemzőnek miért ez a fontos. Azért mert ez a politikai része.
De azért ez a beszéd állítólag a "Fidesz kulturális koncepciójának vázlataként " értelmezendő. Másrészt egy kulturális lapban jelent meg. Nem is beszélve erről, hogy feltehetően szándékosan, mármint a téma nem ellenkezik a Fidesz szándékaival.
Szóval a lényeg szerintem, nem az, hogy OV egy életre be akarja betonozni magát, adja isten, hogy sikerüljön neki, mert ez azt jelenti, hogy jól csinálja, amit csinál. Hanem az, hogy nem csak az mszp bukik meg most, de Havastól Verebesen, Eszterházyn, Nádason Vágón keresztül mindenki, aki balos.
És a kérdés az, hogy ez igaz-e. Másrészt, ha föltételezzük, hogy ennek az irománynak van politikai célja, akkor az az, hogy a Fideszben azt látják, hogy az mszp már nem ellenfél. Ha a Fidesznek sikerül as nem balos értelmiséget helyzetbe hozni, akkor a Jobbiknak meszeltek.
Egyébként szerintem fantasztikusak a Fidesz esélyei egy örökös hatalomra.
Nem szabad 98-at, 94-et, 02-t 06-ot ehhez hasonlítani.
Az mszp 36 %-kal nyert brutálisan 94-ben, a jobboldal (ha a Fidesz is az, pláne, ha az szdsz szavazók nagyrészét is hozzá vesszük, akkor 60/40 arányban volt 94-ben is. 98-ben nem buktak a szocik csak nem nyertek, 02-ben a Fidesz még növelte is a táborát 98-hoz képest. 06 csalás volt, de lagalábbis, hazudozás mindkét részről.
Ez ami most van ez az apokalipszis 70/30 jobb bal arány, de lehet, hogy 80/20.
Most a szocik hiteltelensége az egész balos értelmiségre rávetült. Ez nem az, ami volt.
Ha az LMP (esetleg MDF) nem kerül be, akkor az egyetlen ellenfél a Jobbik lesz. Az kizárt, hogy ez az mszp ebben a formában visszaerősödhet, mint korábban adatokkal alátámasztottam egy párt nem tud szavazót visszaszerezni, ha szignifikáns mennyiséget veszít.
Szerintem a Jobbikosok legfőbb vágya a "magyar ország", ha ezt a Fidesz ügyesen meg tudja csinálni. Értsd engem nem basz föl agyilag, azaz nem lesz antiliberális, akkor igenis meglehet az örök többség.

Diocles 2010.02.17. 08:49:10

Orbán végre adott egy gumicsontot a ballibsi újságíróknak és politológusoknak :-)

Látszólag valóban kontraproduktívnak tűnik, de szerintem mégsem:

1. A cikk ajánlat az elitnek, szinte kimondja: "még csatlakozhattok a választásokig, várlak titeket, siessetek, mert 15 évre dőlnek el a dolgok".
Ilyen körülmények között ki az a hülye, aki éppen most sorakozna fel az MSZP mögé Orbándiktatúrát emlegetve?

2. A megfáradt társadalomnak, gazdaságnak felkínálja a nyugodt kormányzás igényét. A "Fidesz-centrumnak" két alternatívája lesz a jövőben, egyrészt a Jobbik, másrészt a vélhetően szociális demagógiába menekülő MSZP. Kérdés, hogy jó volna-e az országnak, ha a következő négy évben egy gyenge Fidesz-kormányzás lenne, majd azt követően akár a Jobbik (akinek hatalomrakerülése nemzetközi elszigeteltséggel járna), akár a nyugdíj- és egyéb demagógiával hatalomra kerülő MSZP jönne (akiknek a hatalomrakerülése meg újra elhozná a jól ismert osztogatás-fosztogatás ciklust, ami az elmúlt 10 évben volt, és amely vélhetően ugyanúgy padlóra küldené az országot, mint most).

Szóval első hallásra durvának hangzik, de ha a gazdasági és egyéb elit végiggondolja, akkor maguk is arra a következtetésre juthatnak (kivéve az MSZP feltétlen híveit), hogy egy erős és stabil kormányzópárt nekik is érdekük, másnak ugyanis esélye nincs rendbeszedni a magyar gazdaságot, ezt a "kurva országot" (c. by Gyurcsány Ferenc).

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.02.17. 08:56:00

Ez a nyilatkozat nagyon korán jött Fidesz-szempontból, szerintem a legtöbb választópolgár ódzkodik egy túl erős kormánytól, ráadásul csak táplálja azt a "diktátorimázst", amivel OV személye felruházódott.
@theofil: Azért azt nem mondanám, hogy a lényeg tagadása, hiszen most legfeljebb arról tudunk gondolkodni, hogy milyen lesz a parlament összetétele, és az, hogy a Fidesz mennyire tudja majd megvalósítani centrális elképzeléseit, ettől (is) függ. Azt, hogy meddig lesz Fidesz-kormány, arról 3-4 év múlva fogunk beszélgetni. Arról is, hogy a ma szétforgácsolódottnak tűnő, illetve még kicsi ellenfelek közül melyik lehet a valódi ellenfele, szintén elég távoli kérdés, addig meg el tudunk játszani a gondolattal, hogyan lehet az Mszp, mit kell tennie a Jobbiknak, hogy az lehessen, megszerveződik-e valamiféle demokratikus közép, meg azzal is, hogy milyen lenne egy hosszútávú Fidesz-kormány, illetve, hogy mit kell tennie ahhoz, hogy így lehessen.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 09:02:34

Nos, a kérdésre, hogy
Mi az a centrális pártrendszer?

Szerintem fölszámol Orbán minden más pártot.
Lecsukatja Dávid Ibolyát.
Lecsukatja a szocikat.
A Jobbiknak, ugye két pofonnal haza kell menni.
A szadesszel már végzett.

Az értelmiséget- elitet, ami a beszéde végén szerepel - lefizeti.

Nemes életet igér nekik azért, hogy őt szolgálják.
Végülis a lakájok is kastélyban élnek.

Az egész centrizmus gondolata azért jó, hogy a közírók ne írjanak semmit Orbán ellen.
Korbács és mézesmadzag.

A Hirszerzőn például csak éjfél és hajnali négy között volt olvasható ez a beszéd.
Azóta eltűnt.

Szóval a sajtó befojásolása.
A tízmillióhoz sosem fog eljutni a gondolat, hogy nem a jólét lesz Orbánnál a főcél, hanem az elit nemes életvitele.

==T== 2010.02.17. 09:05:33

@radala: Meszeltek a fenét. Akkor meszeltek, ha a Fidesz megoldja a CB kérdést (nem fogja) ill. a hozzájuk kapcsolható szociális ellátásokat jelentősen visszaveszi (ezt sem fogja).

barli 2010.02.17. 09:10:33

@simonmondja.:
"Szerintem fölszámol Orbán minden más pártot.
Lecsukatja Dávid Ibolyát.
Lecsukatja a szocikat.
A Jobbiknak, ugye két pofonnal haza kell menni.
A szadesszel már végzett.
"

Miért, mi a bajod ezzel a variációval? Egyébként meg nem a fidesz tehet róla, hogy nincs épkézláb alternatívája, hanem a többiek kurvultak el ennyire. Persze hogy jó lenne egy értelmes váltogazdaság, de ahoz két aránylag normális erös pólus kell, ami meg nincs, és egy ideig nem is lesz.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 09:12:03

Ja, az utolsó kérdésre:
A KDNP lesz a kihívó, aki Orbánt jelöli meg szintén kormányfőjelöltnek.

Két választható - ugyanazzal az eredménnyel.
Na, ez lesz.

radala 2010.02.17. 09:12:22

@radala: ""íróként nem mondtak csődöt, de elitként [...] bizony, csődöt mondtak"."

Ha ezt a finom distinkciót a Fidesz képes megtartani, akkor szerintem nincs baj. Ezenkívül is nagyon helyesnek tartom az irányt, hogy végre valaki politikus kiáll és azt mondja a Tikurvaanyátok. Végre valaki kimondja, hogy nem a politikusokkal van baj, hanem mindenkivel (vagy senkivel).
Ez a bajom az LMP-vel is, hogy az demagógia, hogy a politika lehet más. Vagy minden más vagy a politika sem lehet. Nekem szimpatikus arcok az LMP-sek. De a kizárólagos politikus gyalázás igazságtalan.
Nem hiszem, hogy Szanyi Tibor rosszabb emberi minőség lenne, nem hiszem, hogy többet ártott volna az országnak, mint Bolgár György, vagy Bánó vagy Verebes, Gálvölgyi, (úr isten nem jut eszembe a hölgy neve), Gyárfás, Friderikusz. Tudomis én. Szerintem sokkal több tisztességes szoci van (Iványi, Mécs, Karsai, Szanyi, Hegyi, Tabajdi...), mint tisztességes balos újságíró.
De a helyzet rohamosan javul. Azért lássuk be az új generáció Új Pétertől Bede Mártonig, Bodoky, Szily, messze messze nem ez a gusztustalan banda, mint ami a 90 előttiekből itt maradt.
Szerintem jó lesz ez az egész, csak ennek a genny nemzedéknek ki kell halnia.
Igazából nyilván nem tehetnek róla, hogy ilyen szemét alakok lettek belőlük, de nyilván egész életük arról szólt, hogy gusztustalan kompromisszumokat kellett kötniük és ez szétette a személyiségüket. Szomorú csak remélhetik, hogy nincs pokol, mert szerintem az ilyen életekért tuti az jár;-)

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.02.17. 09:12:57

@radala: Nem akarom ebbe az irányba elvinni a társalgást, de azért Esterházy vagy Nádas kétlem, hogy megbukott volna vagy bukna az Mszp-vel, vagy hogy helyzetben levésük kormányfüggő lehetne vagy kellene, hogy legyen. Egy mondatban emlegetni őket, a többi általad felsorolttal meg elég különös. Egyszerűen más minőséget hoznak létre (és ezalatt nem színvonalat értek, érthetnék azt is, de most az nem érdekes).
Mindemellett értem, hogy mit akartál ezzel érzékeltetni.

radala 2010.02.17. 09:14:35

@Diocles: Szerintem nem is kell semmit mondania OV-nak. Már Feledy a választásokért felelős a TV-ben...
Megy itt minden mint a karikacsapás. Lehet, hogy a rendőrség már a két forduló közt lecsukja Gergényit, Benét, Gyurcsányt:-)

radala 2010.02.17. 09:16:53

@lunanyuszi: "íróként nem mondtak csődöt, de elitként [...] bizony, csődöt mondtak"
Én nagyon szeretem/ttem Nádast, Eszterházyt mint írót. Az más kérdés, hogy ma már nem vennék meg könyvüket (max kikölcsönzöm a könyvtárból), mert egy vasat sem lennék hajlandó fizetni nekik.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 09:17:16

@barli:
Ki mondta, hogy bajom van?
Elvégre ennyit tud ez az ország.
Szijjártó a magyar szellemi teljesítmény csúcsa.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 09:19:14

@radala:
Orbán könyvét is csak ajándékba tudták rásózni az emberekre.
Nulla bevétele volt belőle szegénynek.

barli 2010.02.17. 09:21:04

@radala: "Megy itt minden mint a karikacsapás. Lehet, hogy a rendőrség már a két forduló közt lecsukja Gergényit, Benét, Gyurcsányt:-)"

Én speciel attól félek, hogy ez az egész lecsukássorozat egy elöjáték arra, hogy eljussanak a szálakat mozgató fideszpoliphoz. Bár lehet hogy a szocik k. nagy csapdában vannak, mert ha sznyóznak a fidesszel azzal már nem ök nyernek, hanem a jobbik.

bgp 2010.02.17. 09:21:20

@theofil: Azon én is csodálkoznék, ha alaptalan lenne :)

radala 2010.02.17. 09:21:29

@simonmondja.: Szijjártó is lesz még mondjuk györi polgármester és akkor majd kiderül milyen rendes, nagyszerű politikus. Itt fogja mindenki isteníteni, mint teszik ezt szerencsétlen Rogánnal.
Szemét dolog valakit a szakmája miatt cikizni. Szijjártó gusztustalan, de azért mert ez a dolga.

László56 2010.02.17. 09:21:50

A centrális pártrendszert ezért nem eszik olyan forrón ahogy főzik. Orbán ezt az amerikai elnöki rendszerről figyelte le és szeretne egy magyarosított változatot belőle. Természetese Orbán elnökkel. Mondtam én mindig hogy Orbán legnagyobb ellensége......, na de hagyjuk. Milyen politikus az aki az egyik legfontosabb adut a kártyacsomagjában megmutatja az ellenfeleinek.

Ugyan az Orbán által kívánt új szisztémának meg vannak az előnyei, de a választások idején több a hátránya mint az előnye. Még egy példa arra, ha Orbán megszólal a polgárok ezereit riasztja el. Most már csak a Mikola hiányzik ahhoz hogy a Jobbik átvegye a vezetést. Alig várom már hogy az is megszólaljon.

radala 2010.02.17. 09:23:12

@barli: Ettől én is szoktam tartani, de valószínűtlen. Szerintem már az igazi polip sem menne át az emberek fejébe, ha tényleg lenne.

Diocles 2010.02.17. 09:23:32

@simonmondja.:

még jelentkezhecc Orbánnál te is :-)
apropó, a szocik alatt nem ez ment?
nem megvásárolt, agyonkitüntetett értelmiségiek, politológusok fényezték csillogóra az őszödi beszédet? az nem zavart? melyik magyar kormány nem vásárolja meg az értelmiséget?
nézd meg politológusainkat, újságíróinkat, hogy milyen állami megrendeléseket csúrgatnak feléjük most is...

a különbség annyi, hogy Gyurcsány elkúrta, nem tudta konszolidálni Magyarországot, most egy másik csapat kap lehetőséget.
ha Orbánéknak sem sikerül, akkor Magyarországnak meszeltek, mert vagy a Jobbik jön, vagy az MSZP jön újra vissza, a szokásos osztogató-fosztogató ciklussal...

De van még két hónap, állj be MSZP-aktivistának, gyűjtsd a kopogtatókat, és ha sokan lesztek, akkor négy év múlva tán elérhetitek, hogy újra minisztert csináljatok Szekeresről. Hajrá Orbánfóbiások, harcra föl!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 09:24:38

@radala:
Győri?
Mi a bajod a tornásszal?
Nyugdíjas 35 évesnél kell jobb Győrnek?

snq 2010.02.17. 09:24:49

@radala:
>> a rendőrség már a két forduló közt lecsukja Gergényit, Benét, Gyurcsányt

pedig priceless lenne az a burleszk, amikor épp pintér elvtárs fut utánuk

theofil 2010.02.17. 09:26:46

@jjulie:

A rosszmájúság engem is jellemez....tényleg a váróban ülsz és tényleg májfunkciózavarod van?

Remélem nem súlyos. Az ilyesmit rengeteg minden okozhatja, pl. egy rejtett epekő ami nem fáj, nem is okoz panaszokat (néma kő)
de megemeli a máj enzimszintjeit.

radala 2010.02.17. 09:31:32

@László56: Teljesen nevetséges, amit írsz.
A magyar választási rendszer predesztinálva van arra, hogy ha valaki egy kicsit is normálisan kormányoz, akkor örökre kormányon maradjon.
Nem kell ilyeneket, mint az elnöki rendszer emlegetni, ez teljes sületlenség. A mostani rendszer is tökéletesen stabil. Idegesítő. Nem arról beszélt OV, hogy törvénykezésileg hogyan lehet bebetonozni a hatalmát, hanem arról, hogy a balos elit tökéletes elhiteltelenedésével út nyílik egy új elit helyzetbehozására és, ha ez megtörténik, akkor a többiek baszhatják.
2002-óta folyamatos Fidesz kormány lenne, ha nem Gyárfás, Bolgár, Verebes, Gálvölgyi, Vágó, Havas lenne a "hiteles" Mo-n. Ez most elmúlik.
Abban a pillanatban, hogy a mandiner, az index, a hvg, a heti válasz a menő, onnan az kommancsoknak meszeltek, meg a fasisztáknak is.

theofil 2010.02.17. 09:32:17

@radala:

Jaj, ne haragudj, de muszáj röhögnöm....!
"Rettentően örülök ennek a bejegyzésnek, még nem olvastam el..."
- de nem is fogom! - teszem hozzá én azzal a gonoszsággal amivel engem megáldott a Teremtő.

radala 2010.02.17. 09:34:09

@simonmondja.: Mondom mondjuk győri. Nincs bajom senkivel.
Arra céloztam, hogy igazságtalan azt a szegény Szíjjártó gyereket gyalázni, mikor Rogán óta tudjuk, hogy van kiút a szóvivőségböl:-)

theofil 2010.02.17. 09:35:39

@lunanyuszi:

Írtam már, hogy a Fidesz legnagyob ellenfele az egykori Orbán-kormány és az ő viselt dolgai - a legnagyobb támogatója pedig a rossz emlékezet.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 09:35:58

@Diocles:
De.
Ez ment a szocik alatt.
Meg a többpártrendszer.
De elkúrták.
A lefizetett elit az jó - maradjon.
A többpártrendszert kell kipicsázni.

radala 2010.02.17. 09:36:46

@theofil: Láthatod, hogy elolvastam és csalódtam is:-)
Azt hittem végre szó lesz a nem politikai elitekről, akik ugyanúgy részei a politikának.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.02.17. 09:37:14

@radala: Ha feltétlenül a kultúra szempontjából szeretnénk rágódni a nyilatkozat mondanivalóján, akkor azért nem okos (Fidesz-szempontból) kimondani, hogy van olyan író, aki nemkívánatos. Tudom, hogy nem tetted, tudom, hogy OV sem tette, de csak sejtetni is hiba. Hogy mást ne mondjak.
Hogy elitként mennyire buktak meg, annak felfogása pedig egyénenként változó, ahogy annak is, hogy mit várunk az véleményformáló elittől.

Diocles 2010.02.17. 09:38:58

a röhej az, hogy itt mindenki a kétharmadtól retteg, még az MSZP is, holott a választókörzeteket sima KORMÁNYRENDELETTEL már módosítani tudja a zOrbán, a gonosz és vérszomjas diktátor, és ha van esze, akkor meg is teszi, mert a jelenlegi erősen torzit az MSZP javára.

a választókörzetek határainak ügyes módosításával pedig többet nyernek, mintha akár az összes erdélyi magyart leszavaztatják a Fideszre, és ez sima KORMÁNYRENDELETTEL elérhető. Kétharmad? Ugyan. Minek.
Az MSZP által vízionált zOrbándiktatúrához sima FELES többség is elég.

Jól mondom, kedves Török Gábor?

A választókerületek határai kormányrendelettel módosíthatók. Minek akkor a para? Reális-e, hogy ennyire mítizálják a kétharmadot akár mindkét oldalon, holott a Fidesz helyzetét lényegesen javító lépésekhez feles többség is bőven elég?

Edigej 2010.02.17. 09:39:06

Érdekes a kérdés - én nem tudom elképzelni, hogy ilyen kialakulhatna Magyarországon, legalábbis a Fidesszel a középpontban.

Sartori példái közül a japán rendszert mindig is fenntartással kezeltem, mert hát egy teljesen más kultúráról van szó, én nem is vagyok teljesen biztos benne, hogy a nyugati politikatudomány fogalmai összeegyeztethetőek a távol-keleti társadalmakkal. Vagy ha külön kategóriát találunk ki rá, akkor ne vegyük egy lapra a skandináv szociáldemokrata pártokkal.

A környékünkön egyetlen ilyen esetről tudok, Szlovéniában, ahol a Liberális Demokraták 1992-2004 között gyakorlatilag megszakítás nélkül kormányon voltak. De ott mindkét irányba koalícióképes volt a párt, és sokat dobott az ügyön az, hogy a szlovénok az ún. konszenzusos demokrácia egy sajátos műfaját valósították meg, amiből még mindig lehet látni nagyon sok elemet, annak ellenére, hogy 2004-ben átálltak a bal-jobb váltógazdálkodásra.

Szerintem Magyarországon nincs olyan politikai párt, ami be tudná tölteni ezt a szerepet, és az elmúlt 20 évben kialakult politikai rendszer jellege sem olyan, hogy ezt ösztönözze. Sőt, még a pillanat sem a megfelelő rá. Az egyetlen, amit el tudok képzelni, egy Smer-, vagy egy Polgári Platform-féle dominancia, ami viszont megint teljesen más lapra tartozik. Sőt, már a kettő között is komoly különbségek vannak, ha az okokat nézzük.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.02.17. 09:39:15

@theofil: Igen, ez sok szempontból megállja a helyét, de ez csak áprilisig igaz.

theofil 2010.02.17. 09:39:25

@simonmondja.:

I. Orbán nem II. József.
Ez a gond.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 09:40:26

@radala:
Szijjártó napi ugatása a Fidesz nyolc éve.
Ez a nemes elit mondanivalója volt ebben az évtizedben.

radala 2010.02.17. 09:42:48

@Diocles: Lehet, hogy én vagyok naív, de szerintem nem kell kézből etetni az értelmiséget, mert annak ez lesz a vége, ami itt történik a bal oldal kézből etetett értelmiségével. Kétségtelen, hogy nyertek ezzel két választást, de ha nem kézből etették volna őket, hanem mondjuk csak a tálba tettek volna kaját, akkor nem itt tartanának.
Itt arról van szó (szerintem), hogy teszünk kaját a tálatokba, nem neked Józsi, hanem nektek. Ez nagy különbség.
nagyon irigylem magamat. Jó nekem, hogy bízom ebben a rohadt Fideszben. Sokkal szarabb lenne bőröndöt csomagolni:-)

theofil 2010.02.17. 09:43:21

@simonmondja.:

Kikérem magamnak, hogy a Szijjártó az én csúcsom.

A magyar szellemi teljesítmény

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.02.17. 09:44:06

@Diocles: A kétharmadról itt már volt szó a harmadik bejegyzésben.

theofil 2010.02.17. 09:44:44

@radala:

Csak zrikáltatak! Nem bírtam kihagyni.

radala 2010.02.17. 09:45:22

@simonmondja.: Szerintem Szijjártó 4 éve van előtte Rogán volt Szíjjártó. De részletkérdés ez, csak arról beszélek, hogy ez a Fidesz bűne nem Szíjjártóé.

[nev] (törölt) 2010.02.17. 09:47:31

@Edigej:
a szlovénok egy dolgot tanultak meg. azt, hogy a nacionalizmust az országgyűlésen kívül kell tartani. a nemzeti érdekvédelem terep az uniós parlament. ezt mondja egyébként a magyar értelmiség színe java. akiket folyamatosan lezsidóznak. szükség van nemzeti érdekérvényesítésre, de nem a magyar parlementben, hanem az európaiban.

na most a zsidózó, cigányozó népréteg akiket ez a politika rettentő módon zavar, meg pont fordítva gondolja. és ezért van az, hogy szlovéniában ma messze jobb élni, mint magyarországon. szlovéniának a magyarnál jóval kulturáltabb parasztsága van, és persze egy kulturáltabb értelmisége.

radala 2010.02.17. 09:48:39

Ezt mondja Orbán:
"Orbán Viktor hosszan szól az elit szerepéről, és kifejti: Magyarországon szembe kell nézni azzal a problémával, hogy hiányzik „a mintaadó elit kiválasztását igazoló értékelési rend”, azaz nem működnek a hagyományos elitdefiníciók. A gazdasági elitre a magyar közösség jelenleg nem néz fel, a kulturális elit megítélését figyelve pedig az látható, hogy a társadalom kevésbé várja az emberi értékesség kritériumának meghatározását tőlük, mint korábban - véli. Emiatt szerinte a társadalom egyetlen kritérium alapján ítélkezik a magyar szellemi élet képviselőiről: politikai teljesítményei alapján."
Ez szerintem egy ténymegállapítás és szerintem azt mondja, hogy ez rossz.

tlac 2010.02.17. 09:50:27

Sztem a Bethlen féle Egységes Pártra vajaz most OV. Amit egy világválság söpört el amúgy..

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 09:51:09

@radala:
Szijjártó az Orbáni elit .
Az etalon.
Ő (és Rogán) a szebb jövő, amit választunk
- húsz évre.

jet set 2010.02.17. 09:51:18

Miért baj az, ha egy párt kormányoz hosszú időn keresztül?
Az kellene, hogy ne csak a hatalomban üljön, hanem végre csináljon is valami értelmeset.

theofil 2010.02.17. 09:54:09

@jet set:

Ha jót és értelmeset csinálna az nem lenne baj.
Csak ezt itt többen nem nézzük ki belőle.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 09:55:36

@jet set:

Nyolc évig azt hallgattam, hogy miért kell négy év, hogy leváltható legyen egy párt...
miért ne lehetne minden hónapban előrehozott választásokat tartani ?

tlac 2010.02.17. 09:55:47

@Lucilius: nem a beszéd kiszívárgása.. meg lehet nézni a görbéket, szinte rögtön a választás után már leesett Fletó ázsiója. ÉPP hogy nyertek, ha még 2 hét a kampány nem tudják taratni magukat. Amikor a konvergencia pogram keretében teljesen mással jött elő, mint amiről addig hazudozott. Így lett Fletó a nagy nyerő, noha már akkor lehetett látni h egy idióta szélhámos , aki persze utána is 2 hetente rántotta elő újabb és újabb blöffjeit. A végdal amikor Merkeléknek bedobta a vasfüggöny mesér és h dobják meg egész KK-Europát 170 Milliárd Euróval. Na akkor végre csúnya történetben levették, se az IMF, se az EU nem akart ennek az osztapbendernek a kezébe csapni már semmilyen dohányt, a nagyformátumú még lemondani se volt képes. ennyi.

VIKUNYA 2010.02.17. 09:56:22

"Orbán egyszerűen csak annyit akar ezzel mondani, hogy..." - Gondolta a fene! - mondta Arany János. :)

barli 2010.02.17. 09:56:48

@simonmondja.: te még mindig nem érted, hogy az kormányoz, akit a nép megválaszt. Mi például azért szivunk nyolc éve, mert ti kétszer is elk*rtátok a szavazást. Nyolc év is sok idö. Hagyjátok abba a rettegést! Akkor fog a zorbán húsz évig kormányozni, ha egy jól csinálják, kettö a másik oldal nem tudja kirúgja végre a megélhetési bünözöket és a régi elvtársakat.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.02.17. 09:57:03

@radala: Viszont egyrészt nem feltétlenül állja meg a helyét mint ténymegállapítás, másrészt pedig nem hiszem, hogy pont a politikának kellene ellensúlyozni ezt. Megteszi a társadalom, ha szüksége van rá, választ, ahogy Te is képes voltál választani. A lényeg, hogy lehetősége legyen meghozni ilyen döntéseket.

VIKUNYA 2010.02.17. 09:57:35

@simonmondja.: Igen, ezzel a Fidesz is nagyon nehéz helyzetbe hozta magát, nem lesz nyugodt kormányzása, ráadásul az ígéreteit sem fogja tudni tartani, szóval önnön dugájába dől majd!

[nev] (törölt) 2010.02.17. 10:01:38

@jet set:
szerintem te mátyás királyt szeretnéd miniszterelnöknek, de nem az igazit, hanem aki a mesében szerepel. na de ugye ő a mesében szerepel csak. de tegyük fel, hogy létezik ilyen. gondolom akkor is lenne olyan óvodás, aki azt mondaná, hogy ne mindig mátyás király menjen a tévében, hanem legyen dagobert bácsi, vagy kalán néni. ezért problémás ez.

snq 2010.02.17. 10:02:32

@[nev]: tehát azért jobb ma szlovéniában élni, mert itt a parlamentben nemzeti érdekérvényesítés folyt (!), ott pedig nem

Magyarnaba 2010.02.17. 10:07:25

A korábbi domináns pártrendszerek egy olyan korszakban alakultak ki, amikor az ország hosszút távon stabil gazdasági és nemzetközi környezetbe került: Japánban a hidegháborús szembenállás, a skandinávoknál az európai patthelyzet és a jóléti rendszer változatlansága iránti tömegigény teremtette meg a egy-egy párt "aranykorának" világát.

Kétségeim vannak afelől, hogy egy olyan környezetben, mint amelyben mi vagyunk (gazdasági világrend átalakulása, dél-ázsiai hatalmak felemelkedése, demográfiai apály, klímaváltozás hatásai és még sorolhatnánk) kialakítható-e egyáltalán egy ilyen rendszer. Én úgy vélem, hogy lehet Orbán Viktor akármilyen erős az országon belül, a világfolyamatok rendre felülírják majd az ő akaratát, ez pedig nem kedvez a centrális pártrendszer tervének.

Természetesen a domináns pártok rendszere úgy is fenntartható, hogy a politikán belül nem a kormányzat teljesítményének javítására koncentrál a hatalmat gyakorló politikus, hanem a politikai vetélytársak gyengítésére. Ez már egy olyan terület, ahol nagyon könnyű átlépni napjaink demokratikus normáinak határát.

Orbán Viktor leckéje 2002-ben az volt, hogy bár sikeresen hangsúlyozta saját regnálásának eredményeit, de nem tudta elhitetni a szocialistákról, hogy kormányképtelenek. Lám-lám, a dadogó Medgyessy Péter, akit minden fideszes alkalmatlannak látott, legyőzte őt.

Tartok tőle, hogy Orbán a következő választásokon sokkal agresszívabban kommunikálná az ellenfél árnyoldalait és szállna harcba az általa centrális pártrendszernek elnevezett szisztéma fenntartásáért. A Fideszben hangzottak már el olyan vélemények, hogy adminisztratív eszközökkel is lehet gátolni a baloldal választási győzelmét: határon túli szavazatok, Mikola 2006.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 10:11:46

@Magyarnaba:
Igen, ez a magyar módszer.
Tapossuk le egymást, és aki a többiek fején tapos a gányban és még kint van az orra a szarból, azt nevezzük csúcsnak.

radala 2010.02.17. 10:13:07

@VIKUNYA: Wishful thinking.
Egyrészt a Fidesz nem ígér semmit, másrészt az emberek már nem hinnének semmi ígéretben.
Ez a balosok utolsó menedéke, de nem így lesz. A teljes baloldal elitestöl, mszpstöl, mdf-estöl el fog tűnni a szemétbe. Nem az lesz, hogy az elvek a liberalizmus a baloldaliság az urbánusság, a kozmopolitizmus fog eltűnni. Csak majd nem azok fogják képviselni, akik eddig, mert azoknak már nem maradt ember, aki hinne. Jön az új, a jobb, a hitelesebb, tehetségesebb generáció.
Szép lesz. egyébként szerintem már itt is van ez. Nem hiszem, hogy mondjuk Söveges Gergö ne lenne minden szempontból nagyságrendekkel jobb, mint Havas, Bánó, Vitrai, Vágó valaha is volt együttvéve.
Nagy öröm ez:-)

e-kor 2010.02.17. 10:13:55

Török Gábor erről mi a véleményed, elsősorban Kövér megnyilatkozása érdekel (amennyiben ez így elhangzott)

nagy hiba volt ez orbántól, ezt ráért volna októberben elmondani.
másik hiba kövér nyilatkozatai : ezt halgassátok meg eredetinek tűnik, 2010.01.27-i felvétel, akár provokálták akár nem ez gáz:

www.168ora.hu/itthon/kover-laszlo-elarasztana-bekes-megyet-a-tiszaval-51268.html

a lényeg:
-szavazati jog nyílvános adás-vétele (ezzel lemondani a döntésről a (fidesz javára)
- mesterséges természetvédelmi körzet létrehozása
- ügyészség kormány alá rendelése

ennek és orbán mikolás nyilatkozatának fényében 20 év fideszes egypártrendszer nagyon nem erre vágynék egy demokratikus országban!!!

[nev] (törölt) 2010.02.17. 10:16:03

@snq:
nem. azért, mert szlovéniában konszenzus volt arról, hogy a palamentben nincs nemzetellenes erő. tudniillik azokat a képviselőket a szlovénok választották be, tehát bármilyen zsidózás, cigányozás, "leliberálisozás" szamárság.

jelzem a magyar parasztok legnagyobb problémája ma az, hogy túlértékelt a forint. a jelenlegi árfolyamon a magyar mezőgazdaság nem versenyképes, áramlik be az olcsó élelmiszer mindenfelől, mondjuk a szlovák. igen ám, de amikor 300 forint volt az euro, akkor meg a szlovákok jártak át várárolni, tehát akkor meg versenyképes volt az agrárium.

na most egy magyar átlag paraszt ezt nem érti. jelzem egy magyar átlagközgazdász sem érti. (akkor a paraszt hogyan értse). és akkor vizionálja az zsidó összeesküvést a háttérben.

itt arról van szó, hogy a magyar jegybank 255 forintos euro árfolyamot tűzött ki célul, ami nyilvánvalóan elhibázott. de ez ugye egy szakmai kérdés, és nem nemzeti kérdés. itt a parasztok azt mondják, hogy az a magyar, aki hangosabban mondja a tévében, hogy ő MAGYAR. magyarán itt a parasztok kulturálatlanok. és persze az értelmiség is az, hiszen ezeket képtelenek elmagyarázni. a magyar média értelmiség bohócokból áll, meg kommunikációs elemzőkből, akik azon morfondíroznak, hogy orbán viktor nevű költő azt mondja: "centrum", akkor vajon mire gondolt.

radala 2010.02.17. 10:20:00

@e-kor: Te nem beszélni magyar.
"A Fidesz politikusa szerint az állam például a mindenkori nyugdíjminimum összegéért vásárolhatná meg a szavazati jogot bárkitől. – Aki ezért le akar mondani a szavazati jogáról, visszaviszi a kis kopogtatócéduláját, megkapja a pénzt, aztán menjen isten hírével – mondja a Fidesz Országos Választmányának elnöke a lakossági fórumon készített hangfelvételen."

Ez azt jelenti, hogy így lesz tiszta a választás, aki el akarja adni az ne a szociknak adja, hanem adja vissza oszt jónapot.
Nagyon szép demokrata gondolat.
Amúgy meg itt a cenzus fanok (mindkét oldalról) is értékelhetik.
Mondjuk a nyugdíjminimumért talán még én is visszaadnám:-)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 10:22:08

@e-kor:
A Kövér a szavazatokért nem maga fizetne,
hanem a költségvetésből.
A békésiek gondolom szeretnének mindent, még úsznának is a Fideszért.
Az Ügyészség pedig jobb, ha a kormány alatt van, mert így legalább tiszta sor, hogy ki bassza el az ügyeket.

VIKUNYA 2010.02.17. 10:22:28

@radala: Nem sírom én vissza ezt a bagázst, de a Fidesz sajnos nagyon is ígért, hiába fogja vissza most Orbán a lovakat, évekig minden reform, megszorítás, változtatás, akármi ellen az volt az érv Szíjártó szájából, hogy megfosszák, kifosszák, kizsigerelik, lemészárolják a Zembereket! Mi ez, ha nem ígéret? Mert bezonyám, a Fidesz is kénytelen lesz sokmindent megtenni! S akkor jön a Jobbik, és elmondja, hogy: megfosszák, kifosszák, kizsigerelik, lemészárolják a Zembereket! Bezonyám! Sok vészt megpórolhatott volna a Fidesz kissé cizelláltabb, okosabb, becsületesebb kommunikációval!

Viktus 2010.02.17. 10:23:25

Szergény Viktor okosabbnak gondoltam. Az új többség olyan ütemben fog elmenetelni, ahogyan jött , mert nem tud nekik adni sokadik havi nyugdíjat, nem tudja emelni a segélyeket ... most meg úgy várják, mint a messiást aki elhozza a borral-mézzel folyó Kánaánt.

VIKUNYA 2010.02.17. 10:23:29

@e-kor: Hogy mennyire unalmasak már ezek a hivatásos rettegők! Szánalmas, szánalmas, szánalmas!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 10:24:03

@radala:
Szép gondolat - tényleg.
A kormány közpénzből veszi meg a szavazatokat - az ellenzék csak pártkasszából.

discretio 2010.02.17. 10:24:32

Még valami Orbán elképzelése mellett szól, szerintem. Rajta kívül ma nincs politikus M.o-n, aki ismert lenne az európai politikai porondon. Tudják róla,hogy ki, nagyjból mi várható tőle, hogy stabilitást hosszú távon csak ő képes "szolgáltatni ".

snq 2010.02.17. 10:26:20

@[nev]: nem gondolom, hogy attól, hogy valaki 'világösszeesküvést vizionál', 'liberálisoz', vagy mert 'nincs konszenzus abban', hogy a parlamentben nincs 'nemzetellenes erő', ne lehetne (lehetett volna) ererdményesebben kormányozni. sem elsődleges kifogásként, sem sokadlagosként nem tudom elfogadni.

[nev] (törölt) 2010.02.17. 10:26:40

persze ez nem jelenti azt, hogy nincs szlovén, vagy magyar érdek. de azt ugye nem a szlovén, vagy magyar országgyűlésben kell érvényre juttatni, hanem az európaiban. tehát nem ljubjanában, vagy budapesten, hanem brüsszelben.

nekem semmi bajom a magyar jobboldallal, ha brüsszelben akarja érvényísíteni a politikáját, menjen brüsszelbe, de a magyar országgyűlésben teljesen avitt ez az erő szerintem. szerintem balos állam kell, és jobbos unió.

tehát a magyar országgyűlésnek arról kellene vitáznia, hogy a rászorultakat hogyan támogassuk. de azon nem kellene vitatkozni, hogy vajon a rászorultakat segíteni kell-e, mert nyilvánvalóan kell. csak vélhetően nem készpénzzel, hanem a közintézményeken keresztül. azon kellene vitázni, hogy a gyerekszegénységet hogyan számoljuk fel, hogy a cigánygyerekek iskolába járjanak, és nem lopni. ehhez viszont bentlakásos iskolák kellenek, ahol minden rászorult kap kosztot és kvártéjt. szerintem balos állam kell. az unió a nemzeti érdekérvényesítésnek a terepe. szerintem ez nyilvánvaló dolog.

VIKUNYA 2010.02.17. 10:26:55

@discretio: Na ne viccelj már! Orbán és Európa egy mondatban! Hogy írhatsz le ilyet! Orbán fasisztomusszolinista führersátán patásdíszcigány!

radala 2010.02.17. 10:27:41

@radala: Bocs a személyeskedésért
Beszélni magyar.

@simonmondja.:Te egy fasz vagy. Nem vesz szavazatot, hanem inkább visszavásárolja a "jogot", minthogy ti mszpsek mdfesek, szdszesek megvehessétek. Mert ilyenre csak baloldaliak vetemedtek még a történelem során.
Ez egy fordított cenzus.Ezzel még én a cenzus itteni egyetlen ellenzője is egyet tudok érteni.

radala 2010.02.17. 10:30:59

@VIKUNYA: Nem volt semmiféle reform, soha. Az ellenzék még a kormányt sem tudja megbuktatni. At ellenzéknek nincs egy leheletnyi szerepe sem semmiben.
Most komolyan, mi a fasztól rettent meg az mszp, attól, hogy csökken a népszerűsége? (ennél többet nem tud tenni az ellenzék)
Csökkenhetett-e volna ez alá a népszerűsége bárhogyan is?
Nem.
Ez teljes hülyeség, amit próbáltok magatoknak bemagyarázni.

Anselmo 2010.02.17. 10:34:28

Az biztos, hogy szukseg lenne stabilitasra.
Csakhogy OV megfeledkezik rola, hogy a fel orszag utalja. Mert a baloldaliak most sem fognak ra szavazni, legfeljebb nem szavaznak, igy lesz Fidesz tobbseg (ha lesz egyaltalan).
Max. egy Fidesz+Jobbik koaliciorol tudom elkepzelni, hogy hosszu tavon verhetetlen.

snq 2010.02.17. 10:34:59

@[nev]: a 'balos állam' erre most jött rá, sok év után?

Viktus 2010.02.17. 10:35:25

@discretio:

A nagybetűs NÉP magasról kaksizik erre durván fogalmazva. A NÉP, ha nem szűnik meg "Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége" idén is vígan szavazott volna Gyurcsány Ferire, és ma az lenne mindig az ünnepelt vezír.
Most pedig Viktortól várják a szép jó gulyásdemokráciát, mert Viktor a kádárista alapokon azt mantrázta nekik évekig, hogy a kormány gonosz, és majd ő ad mindenkinek.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 10:35:41

@radala:
Most még kicsit ideggyenge bunkó vagy, de

"a következő kulturális kormányzatnak az lesz a dolga, hogy a magyarországi kulturális elit számára a nyugodt lelkiállapothoz, a teremtő alkotáshoz, valamint a szép, nemes és választékos élethez szükséges feltételeket megteremtse, biztosítsa."

snq 2010.02.17. 10:37:01

@snq: tudniillik hogy mit kellett volna tenni

discretio 2010.02.17. 10:37:32

@VIKUNYA: Te hallottál már Slotáról ? Kapot néha egy-kis enyje bejnyét. Jobb ha felkészülsz , Orbán azt fog csinálni amit akar.

papika 2010.02.17. 10:38:37

@radala:
Sajnos én ezzel sem tudok egyetérteni.
Ha visszajönne egy Bajnai lelkületű kormány, és vmi miatt forráshiányos lenne, mindent rá lehetne tolni a legszegényebbekre, és azok annál inkább rá lennének szorulva arra a kis pluszban fizetett nyugdíjminimumra, emiatt a következő országgyűlésben annál kevésbé lennének képviselve, sőt, valszeg a pártok jó része nem is foglalkozna már velük, mert úgysem hoznak szavazatot.
Jó ez az általános választójog.
Ha bármin változtatni akarnék, az az lenne, hogy a gyerekek nincsenek kellőképp képviselve. Azaz, ha valakki azzal jönne, hogy lentebb kéne vinni a korhatárt, azon el lehetne gondolkodni.

Janiszta · http://www.ejatekok.com/ 2010.02.17. 10:38:49

Viktor ma buktatok 10%-ot Pintér belügyminiszterségével... Annak idején Mikola miatt buktatok. Nem tanultok???

radala 2010.02.17. 10:40:49

@simonmondja.:Szép visszavágás:-)
Egy szó mint száz, nem szavazatot vesz mint ti :-)
Hanem a jogot.
Amúgy ez eyg csúnya fasiszta gondoloat, szerintem a cenzus nem szép dolog, de ugyanakkor zseniális, még nem hallottam ilyen "fordított" cenzusról.

Viktus 2010.02.17. 10:40:50

@Anselmo:

A szoci keménymag nem szavaz rá max. , de az mára eléggé beszűkült ... a többi meg lehet utálja, de várja a kánaánt. Kádárt is utálták '56-ban aztán, amikor gazdasági stabilizáció volt a szovjet segélyekből 1957. május 1.-én a NÉP már ünnepelte www.osaarchivum.org/files/holdings/selection/rip/4/av/1956-13.html

Na ezt a 40 évet kell kinőnie a társadalomnak, hogy ne mindig a kánaánt várva menjen szavazni, hanem örüljön, ha már van egy kis stabilizáció meg haladás.

Laci70 2010.02.17. 10:41:43

Orwell Állatfarmját épp a héten adta a királyi tévé.

Javaslom OV-nak, mint ajánlott olvasmányt / filmet. Javaslom odaállni a tükör elé, és többször hangosan, jól artikuláltan kimondani, hogy "Nem vagyok Napóleon." Nem lesz könnyű, de a nemzet érdekében meg kell tenni.

Nem szerencsés egypártrendszert vizionálni kis hazánkban. Valahogy rossz a renoméja.

Tessék úgy politizálni, hogy tartósan a Fideszre szavazzanak.

discretio 2010.02.17. 10:43:52

@Viktus: A nép lehet, hogy így gondolkodik. De : " A mocsarak lecsapolásakoor sem a békákat kérdezik. " by Kóka. Tudom, hogy sok kommentelő erősen lebecsüli Orbánt. de neki sikerült két elvesztett választás után egybe tartani a szavazóit, a pártját. tetszik vagy nem, ez komoly politikusi teljesítméy. Amíg tudja hozni a szavazatokat az EU-s szavazásokon is, addig külföldön is elfogadott lesz, az biztos.

radala 2010.02.17. 10:44:20

@papika: Ausztriában már 16 a korhatár. Szerintem ez nem a várt eredményt hozza, hanem a radikálisokat erősíti (azt hiszem, ezt hallottam)
Azóta én is, beláttam, hogy ez egy csúnya gondolat, csak a jogi megoldás tetszik. De nyilván embertelen ez. Pláne nagyon sok az a minimálnyugdíj.

sárkányfő 2010.02.17. 10:46:21

Orbán... Legújabb kedvencem tőle, hogy kiadja az ukászt a fideszeseknek, hogy lehetőleg ne is nyilatkozzanak, de mégis muszáj, akkor „részletekbe ne bonyolódjanak”, csak irányokról beszéljenek...
Na most ez miben különbözik attól, hogy "ne fejtsük ki az igazság minden részletét"?

Vicc ez az ország. Nyíltan meg is mondják, hogy részleteket nem ígérnek csak általánosságokat, ez van. Velünk biankó is meg lehet szavaztatni, hát megteszik.

Viktus 2010.02.17. 10:47:12

@discretio:

Csak a mocsár lecsapolása után a béka nem megy el szavazni. A táborát Orbán összetartja még szerintem évtizedekig , de az új többséget képtelen lesz, mert most annyiféle különböző rétegből származó szavazó alkotja ezt, amelynek az igényeit nem lehet kielégíteni a jelenlegi gazdasági viszonyok közt.

Dezsőjóska 2010.02.17. 10:48:02

@[nev]: Ennek ugorj neki még egyszer!
Balos érték: internacionalizmus
Jobbos érték: nacionalizmus

panelburzsuj 2010.02.17. 10:48:27

Orbán Viktor azt üzente

Megehült a regimentje.

Na nagyokos balos és jobbos elhajlók: tudtok ennél nemzetibb ügyet, amit okosban el kell kormányozni?

vlaca55 2010.02.17. 10:49:16

A centrális pártrendszer (és a sokáig egyeduralkodó párt) a magyarok széthúzása miatt a világon mindenütt létrejöhet, kivéve Magyarországot. Komolyan. Csak olvassátok el a hozzászólásokat...

[nev] (törölt) 2010.02.17. 10:49:38

@snq:
én nem állítom, hogy nem lehetett volna eredményesen kormányozni. mindig el lehet mondani, most meg különösen el lehet.

szerintem a magyar országgyűlésnek úgy kellene felállnia, hogy a liberálisoktól jobbra nincs senki. az európa parlamentbe viszont olyan képviselőket kellene küldeni, akikben kissé túlteng a nemzeti érzület.

én pont nem értek egyet például radalával, aki mondja, hogy milyen derék a fidesz, mert süketeket, és bénákat küldött ki brüsszelbe. mert milyen gesztus ez a hendikeppel élők irányába. brüsszelben nem kell szociálisnak lenni, mert a többi náció képviselője megeszi őket reggelire. persze antiszociálisnak sem, mert akkor a többi náció képviselője nem ül le velük reggelizni.

brüsszelbe szerintem egy civilizált neonáci csoportot kell küldeni, a neonacionalizmus szerintem nagyjából az, amit nemzeti liberalizmusnak hívunk. amit rákóczi és zrínyi képviselt, petőfi, meg kossuth. és az nem lenne szerintem rossz a magyar falunak sem. nem véletlen, hogy róluk van elnevezve a legtöbb faluban az utca.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 10:50:06

@radala:
Én még a saját szavazatomat sem tuti, hogy leadom, úgyhogy nem hinném, hogy bárki is pénzt látna tőlem a szavazatáért.

Ettől még te hiheted, persze.
Mert bármit hihetsz - fidesznyikként nyitottnak kell lenned minden hitre.

A csórókat kizárni a demokráciából az adófizetők pénzén - ez nem tisztességes.
A csórók, ha nem szavazhatnak, akkor akár rabszolgaságukról, vagy kitoloncolásukról is lehet törvényeket hozni.

hoplita 2010.02.17. 10:51:39

Mielőtt végigolvasnám a kommenteket és nekiállnék azokra reagálni, amire ugye hajlamos vagyok, felskiccelem a véleményem.:)

Zanzásítva; Ember tervez, Isten végez.

Bővebben..
Nem látom a realitását ennek.
Egy kevésbé hektikus közélettel, stabil gazdasággal, társadalmi nyugalommal megáldott országokban ez létre jöhetett és mint a mellékelt példákat látjuk prosperált is évtizedeken át.
Itt, nálunk erre minimális esélyt látok.
A protest szavazatok nagy tömegének négyévenkénti ide-oda csapódása lehetetlenné teszi ezeknek az alapoknak a lerakását.
Győzhet most a Fidesz akár 60%-kal is - ami szintén sci-fi kategória szerintem - de az utána következő kormányzás, az elkerülhetetlen, rétegérdekek sérelmével járó rendrakás, a túlzott várakozás keltette óhatatlan csalódás erodálni fogja ezt a centrumot és visszaküldi oda, ahová itt egyelőre még való.
Orbán szép, nagyívű álmainak a világába.
Én a legvalószínűbbnek egy 3 pólusú erőrendszer kialakulását, és a legkívánatosabbnak a "lengyel gyors" befutását tartom.
Egy gyengült, de 35-40% környékén megkapaszkodó Fidesz, egy őt megközelítő, stabil 30-as Jobbik és egy magát összekaparó, némi fazonigazításon átesett MSZP főszereplésével.
Persze ez is egy középtávú, 2 ciklusos jóslat, mert ebbe a szépen megkonstruált jövőképbe egy világgazdasági reccs csúnyán belepiszkíthat.
Erre pedig elég jó esély van, sajnos.
És akkor dobhatjuk a kukába a teóriáinkat.

papika 2010.02.17. 10:52:31

@radala:
Nekem nincs várt eredményem, ha a fiatalok a radikálisokat akarják, akkor szavazzanak rájuk.
Csak fura, hogy pont a legfiatalabbak vannak kizárva a demokráciából, és csodálkozunk, hogy a demokráciák szinte mindegyikében fogy a népesség.
Az sem véletlen, hogy a szocik a családosokat szívatták-szopatták, a nyugdíjasokat meg addig védték, amíg csak tudták.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 10:52:51

@ó jaj:
Nem az a baj a nyilatkozatokkal, hogy a fidesznyikek kikotyognak valamit.
Ne nyilatkozzanak, mert akkor látszik, hogy milyen okosak.
Itt ez az Oszi bácsi is.
A költségvetési és a nemzetvédelmi bizottság, vagy még hány fontos állami szerv tagja - a sofőr.

discretio 2010.02.17. 10:53:01

@Viktus: Szerintem ez nem elsősorban az ő gondja lesz, hanem a Jobbiké. A csodát most tőlük várják, a Fidesz szavazótábora elég régóta kb egyforma. Ha a Jobbiké csőkken, épp az általad írt különböző igények miatt a Fidesz szerintem továbbra is egyedül maradhat " nagy párt ".

radala 2010.02.17. 10:53:07

@Viktus: Nem is kell. Elég, hogy nincs alternatíva.
Elvileg 33% plusz 176 szavazat elég az örökös kormányzáshoz.

Ezt próbáltam leírni. Ha a jobbos elittel tisztességesen bánik, akkor a Jobbiknak nem marad szellemi kapacitás középen, maradnak a Földszívcsakrája dumáknál. Ha nem jut be az mszp mellé más baloldali akkor 2018-ig nincs vetélytárs.

snq 2010.02.17. 10:54:21

@[nev]: na jó, de hol van nekünk liberális, vagy baloldali politikai formációnk?

Dezsőjóska 2010.02.17. 10:54:25

A lényegről feledkeztek meg!
Kormányzati teljesítmény nélkül nem lehet 3, 4, x cikluson keresztül hatalmon maradni!
Az MSZP-t nem az öszödi beszéd húzta le, hanem az igazságtartalma!
Ha Orbán (vagy akárki) 20 évig király marad, csak maradjon. Hála Istennek! Ez azt jelenti, hogy valamit jól csinál. Vagy ami ebben az országban valószínűbb, nem basz el mindent.

radala 2010.02.17. 10:56:12

@papika: Az "elvárt eredmény" a családosok támogatása lenne, de a komment küldése gombra kattintva láttam, hogy hülyeség.
Szóval szerintem a 16 évesek (egyrészt azt hiszem nem nagyon mennek el) másrészt szerintem még jobban befolyásolhatók, mint a többiek.
Szóval én ezt nem gondolom jó ötletnek .

papika 2010.02.17. 10:57:48

@hoplita:
Na, és a választási rendszerünk szerint ez a 35-40 fidesz, 30 jobbik, 20-25% szoci, ez pont elég lesz a fidesznek arra, hogy minden választást megnyerjen, hacsak a jobbik össze nem áll a szocikkal, amihez meg nem tudom, mit szólnál.
Ugyanis egy ilyen felállással is szinte minden egyénit hoz a fidesz, meg még pár listáról, és faszán meg van nekik az 54%, mint a Hornnak 94-ben.

Viktus 2010.02.17. 10:58:45

@discretio:

Te itt élsz ebben az országban? Elég régóta? szociális népszavazás? dereng v.mi?

A jobbik felé elsődleges elvárása a szavazóinak, hogy bejusson, és kikényszerítse a közbiztonságot.

@radala:

Alternatíva lesz.

Már az LMP is megszerveződhet 2014-re simán baloldali alternatívaként, amely nem egy szűk bölcsész közösség hobbija lesz. Sőt szerintem, ha nagyot bukik az MSZP már lehet az önkormányzatira is felerősödhet az LMP, ha a balos tőke egy része átvándorol meg a vállalhatóbb szoci húzóemberek, akik feje felett a mszp meg a gyurcsányi örökség lebeg, és ezen okból vannak kudarcra ítélve.

A jobboldalon pedig még mindig ott lesz a Jobbik.

hoplita 2010.02.17. 10:59:58

@lunanyuszi:
Ja, más minőséget.:DDD

Végülis a szar is minőség, sok milliárd légy esküszik rá.
A ganajtúrókat nem is említve...

[nev] (törölt) 2010.02.17. 11:00:25

@Dezsőjóska:
szerintem nem kell nemzetállam. magyarország az európai unió egyik tagállama, különféle nemzetiségekkel. az unió pedig egy nemzetközösség. ahol nem nagyon van helye a világ ploretárjai egyesüljetek meghirdetésének.

a magyar országgyűlésből ezt viszont nem lehet kizárni, mert proletárokból van a legtöbb. tehát a szavazatmaximalizálás szempontjából az országgyűlésbe virtigli balos politika kell. de brüsszelbe ezzel nem lehet sokra menni.

és ugye a magyar választó - élükön a parasztokkal - ezt fordítva akarja. budapesten képviseljük a magyar érdekeket, brüsszelbe meg küldjük ki azokat, akik nem tudnak egyedül pisilni se, az nem érdekes. miközben egy magyar paraszt fele annyi támogatást kap, mint egy francia. tessék mondani miért nem veri az asztalt schmidt pál, deutsch tamás, glattfelder béla, schöpfin györgy. csak tán nem ő is zsidók?

szerintem ők a nemzeti érdekérvényesítésben nem jók. de bármelyiküket el tudnám képzelni a magyar parlamentben.

Viktus 2010.02.17. 11:02:06

@papika:

Több cikluson át nem tud minden egyénit besöpörni a Fidesz, mert most sem a fantasztikus jelöltjein múlik, hanem pl. a jobbikos jelöltek jórészt ismeretlenségi faktorán. Na meg a szociknál is vannak sikeres helyi emberek, akik a gyurcsányi örökségből fakadóan pillanatnyilag az mszp bélyeg miatt vannak kudarcra ítélve, de ezek pl. elmennek LMP mindjárt ott lesz azoknak is az esély egyéniben.

Nálunk pl. egy totál idiótát indít a Fidesz a szerencséje az, hogy a jobbik is egy ismeretlen embert állított hadrendben, a sikeres szoci polgármester meg eleve bukó, mert szoci.

hoplita 2010.02.17. 11:02:31

@papika:
Én ezt a leosztást egy optimális esetre modelleztem.
Itt minden lesz az elkövetkezendőkben, csak olyan nem, amit optimálisnak nevezhetnénk.
Szerintem
Bár ne lenne igazam.

radala 2010.02.17. 11:03:19

Ha most nem kerül be az LMP, akkor 2014-ben a 15% a max, amit elérhet (majd meglátjuk, mi a maximum, szerintem most a Jobbik megmutatja, mi az elvi maximum kívülről).
A másik, meg, hogy ha a Fidesz "magyar országot" csinál, akkor a Jobbiknak nem marad tér csak a szélen. Ott meg a 15 % sincs meg csak az 5-8. De a 40 30 30 is bőven bőven elég a kormányzáshoz, ha a két 30-as hozzád van közelebb és nem egymáshoz.

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.02.17. 11:04:23

Az alkoholisták szavazatait is megszerezte a lehet otthon pálinkát főzni hazugsággal!

Elég volt, de tényleg elég, belőle!

snq 2010.02.17. 11:05:20

@[nev]:
>> szerintem ők a nemzeti érdekérvényesítésben nem jók

jók ők, csak az a nemzet nem feltétlenül a magyar

radala 2010.02.17. 11:06:25

@LMP go' - www.lehetmas.hu - www.lmpbaranya.hu:
Hülye vagy te. Szerintem az otthoni pálinkafőzés szigorúan kulturális ígéret, nincs köze az alkoholizmushoz. Pont olyan, mint a fegyverviselés, csak még én is egyetértek vele.

papika 2010.02.17. 11:06:48

@radala:
Nem tudom én sem, jó lenne-e, csak felvetettem, hogy ha van igazságtalansága a demokráciának, akkor az, hogy a fiatalok ki vannak zárva. És ez látszik is, főleg itt.
A BKV-nál februártól már olcsóbb a nyugdíjas bérlet, mint a diák, pedig amióta világ a világ, ugyanannyiba kerültek. Csakhát, ugye...

Viktus 2010.02.17. 11:07:32

@LMP go' - www.lehetmas.hu - www.lmpbaranya.hu:

Most is főznek az öregek mást meg ez nem nagyon érdekel még a fináncokat sem, mert az öreg paraszt bácsi "gyógyszernek" elfogyasztja, és max. a cimbiknek ad belőle. :P

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 11:08:17

@snq:
Schmitt Pál már bizonyított.
Mikor magyar olimpikonnak volt vitája a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, akkor Schmitt a NOB nevében a magyart üldözte.

Viszont Orbán már neki igérte a nemzeti össztermék 2 százalékát.

Tudja az érdekeit érvényesíteni.

theofil 2010.02.17. 11:08:23

@e-kor:

Meghallgattam a felvételt....és
"vessetek a Szijjártó elé!",
hogy egy kedves kollégánkat idézzem (nem tudom ki ő, elfelejtettem, de a bon motja nagyon jó, szíves utólagos engedelmével kölcsönveszem), naszóval Kövér nem is mond olyan hülyeséget.
Nem hiszem, hogy meg lehetne valósítani, de nem nélkülözi a logikát.

Mert. Kövér itt olyan honfitársainkról beszél akiknek tökmindegy ki van kormányon, fütyül rá, viszont szívesen adja el a kopogtatócéduláját és a szavazatát annak a pártnak amelyik jólesően korrumpálja őt.
Namost. Az ilyen egyén egy nem túl nagy, de számára mégis jelentős összegért lemondana a szavazati jogáról (gondolom: egy választás erejéig) és az illetőt törölnék a választási névjegyzékből.

Kövér azt sugallja, hogy korrupt honfitársaink egytől egyik a Maszopra és más hasznavehetetlen sőt káros képződményekre.....

Node, kampány van, ne ítéljük el ezért Kövér Lászlót.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 11:09:46

@papika:
Ez az élethosszig tanulás miatt van.
A nyuggereknek is iskolába kell menniük minden reggel.

[nev] (törölt) 2010.02.17. 11:09:52

@snq:
nem is fogok egyik pártra se szavazni. mert van egy opportunista baloldal, amelyik csak a lehetőségeket nézi a politikában, mint lehet megszerezni, van egy voluntarista jobboldal, amelyik meg azt hiszi minden csak elhatározás kérdése. 1 millió új munkahelyet teremtünk. basszus. ha lesz konjunktúra, akkor lesz munkahely, ha nem lesz, akkor meg nem lesz. ez ilyen egyszerű.

a kincstár momentán üres. tehát nem áll rendelkezésre semmiféle többlet, ami a gazdaságélénkítéshez kell. tehát az állam ez ügyben nem nagyon tud mit cselekedni.

viszont az unió leülhetne tárgyalni mondjuk oroszországgal, hogy energiáért cserébe adunk élelmiszert. vagy mondjuk kínával, hogy hardverért adunk szoftvert. mert ők abban jók, az európai nemzetközösség meg ebben.

Viktus 2010.02.17. 11:10:40

@radala:

A Jobbik abszolute nem a maximumot hozza, ha lenne a Jobbik mögött tőkeháttér lásd. kiplakátolni az országot, napilapok, tv, szerepelne minden híradóban sokkal nagyobb százalékot lenne képes elérni.

Egy széteső MSZP mellett, amely mögött még mindig jelentős tőke, és médiabirodalom áll, ha a tőke,és a médiabirodalom keres egy jobb kilátásokkal kecsegtető szervezetet lásd. LMP parlamenten kívül is feltud törni.

discretio 2010.02.17. 11:11:29

@Viktus: Igen , ebben az országban élek. Emlékszel arrra, hogy mekkora volt a részvétel azon a bizonyos szociális népszavazáson ?

Nem kell sok embernek szavazni, elég ha azok egyformán teszik , és sokan otthon maradnak, mert azt hiszik, hogy számít az, ha tojnak az egészre. Hát nem, csak azoké, akik elmennek. Az Orbán tábor meg elmegy.

radala 2010.02.17. 11:13:48

@theofil: Majdnem biztos voltam benne, hogy neked tetszeni fog. Kis fasiszta:-)
Egyébként valaki említette, hogy az átlag német 14 % (200-800 márkáért) eladta volna a szavazatát.
Szerintem amit Kövér mond az csúnya mondás, ronda ember megvető. (mondhatnám persze realistának is).
De csak abban az esetben volna értelme, ha a minimálnyugdíjért lemondhatsz egy életre, és ha meggondoltad magad, akkor visszavásárolhatod.
De nem szép gondolat no, csak még mindig szebb, mint bármilyen más cenzus.

mirrmurrkandúr 2010.02.17. 11:14:35

Olvasgatván ennek illetőleg az előző két posztnak a kommentjeit, bennem három kérdés fogalmazódott meg.

Szerintem azt tisztázhatjuk, hogy -T.G. korábbi szavait plagizálva- a főhatalom kérdése -valamennyi, meghatározatlan időre- eldőlt.
Nem nagy talány, hogy melyik párt fog júniusban kormányt alakítani, mint ahogy az sem, hogy ezt meg tudja-e tenni, mindenfajta kompromisszum, vagyis koalíciós kényszer nélkül.

A kérdés nem ez, hanem inkább az alábbiak, amelyeknek hozzávetőleges megválaszolása után közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy a jövendő kormányzó erőnek ez a "centrumkísérlet" működhet-e egyáltalán.

1, Milyen és mekkora többséget tud szerezni a Fidesz az esedékes országgyűlési választásokon, illetve mekkora többség lenne az, ami a Fidesznek (és az országnak) a legjobb lenne?

2, Mit tud kezdeni, és előreláthatólag milyen lehetőségei vannak ezzel a többséggel Orbánéknak?

3, Abban az ellenzéki térben, amit a Fidesz hagy milyen pártok fognak szerepelni (ki ugorja meg a küszöböt egyáltalán), és ezek az erők milyen arányban oszlanak majd meg?

Ezen kérdések hozzávetőleges megválaszolása után már közelebb kerülhetünk a posztban feltett kérdéshez, hogy az Orbán Viktor-i elképzelés mennyire reális, illetőleg kik azok, akik megakadályozhatják őt ezen terve kivitelezésében.

Habár én egyedül legfeljebb EGY véleményt tudok megfogalmazni, de így együtt közösen -szerintem- már eljuthatunk valahová.
Véleményem szerint a Fidesznek (és az országnak is!) az lenne a legmegfelelőbb, ha kétharmados többséget tudnának szerezni, vagy legalábbis valami ahhoz közelítő (hasonló) eredményt érnének el.
A jelen (és talán a jövő) egyre világosabban látható problémái mindenképpen azt mutatják, hogy vagy egy nagyon erős kormányra van szükség, aki vas akarattal és vas marokkal végrehajtja az elképzeléseit, ezzel egy irányt adva az eddig sokfelé húzó folyamatoknak, vagy egy olyan, eleddig soha nem látott széleskörű konszenzusra (Jobbiktól SZDSZ-ig), amely kisebb, akár koalíciós kormánytöbbséggel is képes a már az előbbiekben említett folyamatok beindítására.
Talán nem tévedek nagyot, ha az utóbbit kissé illuzórikusnak tekintem, és nem csak az elmúlt húsz év ismeretében...
A másodikra viszont most nagy lehetőség van, szerintem ezt kár lenne elszalasztani, bár ezt nem csak én fogom eldönteni...

A második kérdésre csak a sok "ha" ismeretében lehetne választ adni. Ha a Fidesz kétharmad körül kap, akkor meglepően megnő a mozgástere, akár olyan reformokat is végrehajthat, olyan új megegyezéseket is kialakíthat, amelyre eddig senkinek nem volt ereje, lehetősége. De ezt a választási eredmények ismerete nélkül szinte lehetetlen megválaszolni.

A harmadik kérdésről talán már többet lehet mondani.
Én azt látom, hogy a Jobbik reálisan sokkal nagyobb veszély a Fidesznek, mint az MSZP.
A Jobbik (ha nem is 20%-ot) de nagyon nagy meglepetést okozhat. Hatalmas adag borsot törne a Fidesz orra alá, ha mondjuk tényleg 15% felett kapna.
A Jobbik szavazatszerzési potenciálja persze erősen(!) korlátozott, kár lenne kapásból második erőnek titulálni őket, de az egészen biztos, hogy van esélyük arra, hogy (megint) megközelítsék az MSZP-t. Azt látjuk, hogy az interneten erősen felülprezentáltak, de a teljes országot ez a legkevésbé sem képezi le, ráadásul annak ellenére, hogy sok a jobbikos országszerte, azért azt látni kell, hogy nagy tartalékokkal ők nem rendelkeznek, ma már nem ciki jobbikosnak lenni, úgyhogy szerintem nem sok van, aki letagadja ezt egy esetleges kérdésre...

Az MSZP-nek vannak tartalékai, csak nem biztos, hogy ezúttal ezt hasznosítani is tudják, ráadásul a kampányuk sem erre irányul...
A többiek pedig kevés eséllyel indulnak, most már hál' Istennek az MDF nevű szörnyszülött is napról napra erősebben szédeleg a saját magának bevitt ütésektől... nagy könnyebbség lenne a magyar demokráciának -és költségvetésnek- ha kiesnének...

Egyelőre ennyi.

Viktus 2010.02.17. 11:16:47

@[nev]:

Kínának hamarosan nem kell a szoftver, mikor komplett veszteséges autógyárakat vásárol be inkább bukva pár milliárd dollárt csak a technológiához hozzáférjen ... az Unió meg ilyenkor nem tudom mit művel, mert pl. a Volvot inkább megkellett volna venni uniós pénzekből csak ne kerüljön Kínához. Így a globális piacon szépen lassan a technológiai hátrányát is ledolgozza Kína lásd. számítástechnika laptop IBM -> Lenovo www.rentit.hu/cikk/71/lenovo.aspx

papika 2010.02.17. 11:17:30

@Viktus:
Nem kell nekik mindent besöpörni.
A fantasztikus helyi jelöltek nem sok vizet zavarnak, javarészt a pártlisták támogatottsága jelenik meg az egyéni jelöltek mögött, és 94 mintájára simán lehet többségük.
Akkor lesz ez másként, ha beesik a fidesz 35% alá, vagy nem marad meg a két másik pólus. Elvben mindkettő előfordulhat, kétségtelen.

hoplita 2010.02.17. 11:19:49

@[nev]:
"...jelzem a magyar parasztok legnagyobb problémája ma az, hogy túlértékelt a forint. a jelenlegi árfolyamon a magyar mezőgazdaság nem versenyképes, áramlik be az olcsó élelmiszer mindenfelől, mondjuk a szlovák. igen ám, de amikor 300 forint volt az euro, akkor meg a szlovákok jártak át várárolni, tehát akkor meg versenyképes volt az agrárium.

na most egy magyar átlag paraszt ezt nem érti...."

Asszem ezt te sem érted.
Input és autput, valamint az agrárolló folyamatos nyílása.
Ráadásul az input külföldivé válása az importot drágítja olyan mértékben, hogy a gyengébb forinttal történő export nem tudja fedezni.
Magyarul kétszeresen baszol rá.

Viktus 2010.02.17. 11:19:50

@discretio:

Az Orbánt tábort nyugodtan megfelezheted már most, ha nem jövend el a borral-mézzel folyó kánaán ... beszéltél már olyanokkal, akik most lettek hirtelen Fideszesek? ezt várják, majd az Orbán megoldja.

hoplita 2010.02.17. 11:23:42

@mirrmurrkandúr:
Na mi van, hun jártál?
A jobbikos posztokhoz nem sokat tettél hozzá, ahogy láttam semmit.
A 15%-ot nyugodtan javítsd 20-ra.
Csont nélkül.
Tudom rossz hír, de ez van:D
Sőt, lesz olyan vk. ahol 30 az a húsz, nem is egy....meg nem is kettő.:)

hoplita 2010.02.17. 11:27:41

@discretio:
Na, azt kétlem.
Jobban teszi, ha meg sem próbálja, vagy mehet elqró után.
Ezt komolyan mondom.

hoplita 2010.02.17. 11:29:37

@Laci70:
Az rendben van, de az istenadta csak annyit tud, hogy két láb rossz, négy láb jó.:D

Viktus 2010.02.17. 11:31:14

@Janiszta:

A Fidesz jelenleg már akkor sem bukna semmit, ha bejelentené, hogy Kiszel Tündét jelöli államfőnek ...

@hoplita:

Na igen én helyben már 30% körüli eredményt várok.

discretio 2010.02.17. 11:31:40

@Viktus: Én nem azokról beszélek, akik protest szavazók. A Fidesznek komoly tábora van azokból, akik mindig elmennek pl. az időközi önkormányzati választásokon is. Ez a tábor akkor is mozgosítható, ha a többieket nem érdekli a szavazás.
Nem azt állítom, hogy ez rengeteg ember, de a hűségük nagyon jól jön a Fidesznek, mikor a csak hasukra gondolók tojnak az egészre.
Az a politikus, aki ezt meg tudja csinálni, politikusi értelemben jól teljesít. Lehet itt vicceseket mondani a parlamentben, meg nagyívű fantazmgóriákat kitalálni, annak az a vége, ami az SZDSZ-el meg az MSZP-vel történt.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.02.17. 11:36:03

@hoplita: Azt mondtam, hogy a minőség szót most nem a színvonalra (értsd jó vagy rossz írás, író) értettem, hanem új minőség létrehozására mint alkotó tevékenységre. Ennyi. Hogy tetszik vagy sem, teljesen más kérdés.

hoplita 2010.02.17. 11:37:44

@LMP go' - www.lehetmas.hu - www.lmpbaranya.hu:

Hülye vagy fiam.
Nem az alkoholisták főznek otthon pálinkát, ha lehet, hanem a parasztok, a hétvégi gazdálkodók.
Az alkoholisták a soltvadkerti héttablettásra(copy by Fábry) esküsznek a polc aljáról, vagy a sarki kricsmiben.

Leülhetsz, egyes.

hoplita 2010.02.17. 11:41:38

@LMP go' - www.lehetmas.hu - www.lmpbaranya.hu:

A faxért rejted a nickbe a linket...!!!!!
Mennyetek a búsba, még egy ilyen ócska trükköt.:((((((

radala 2010.02.17. 11:41:57

@simonmondja.: Te olvasol is?
Vagy csak írsz. tök kedves próbáltam lenni:-)
Mindenesetre a saját ujjacskáimmal gépeltem még ugyanabba a beírásba, amire válaszoltál és fidesznyikeztél, hogy
"Amúgy ez egy csúnya fasiszta gondoloat, szerintem a cenzus nem szép dolog, de ugyanakkor zseniális, még nem hallottam ilyen "fordított" cenzusról."

[nev] (törölt) 2010.02.17. 11:45:03

@hoplita:
gondolom ezt a marxista-leninista tankönyvekben olvastad, hogy nyílik az agrárolló.

néhány éve a legolcsóbb laptop volt 150 ezer, most meg a legolcsóbb 50 ezer. vagy egy autó. vagy akármi. így nyílik az agrárolló. a legolcsóbb kenyér ára meg valahogy nem esett a harmadára. az ipari termelés durván megzuhant az elmúlt években. munkahelyek milliói szűntek meg európában. ehhez képest a parasztok kapják a legtöbb támogatást, csak épp dupla annyit kap a francia, mint a magyar, és egyébként a magyar monetáris politika olyan amilyen.

mrs. white 2010.02.17. 11:48:54

Érdekes módon éppen tegnap írtam a fidesz középre húzásáról. Fenntartom az álláspontomat. Ha megynyeri magának a liberális szavazókat, ami nem olyan nagy mutatvány a fidesz indulását tekintve, akkor vígan meglehet a kormányzás évekre, mert a jobbik viszi a radíkális jobboldalt meg a kiábrándultakat, de nagyon sok embert taszít, ezért kormányzó erő sosem lehet. A jobbik helyzetében ez teljesen racionális döntés volt a legköltséghatékonyabb módja az 5% megugrásának. A szocik az összes puskaport ellőték ezzel a fasista antiszemita ellenálással, ráadásul ezt most már nehéz rákenni a fideszre, az arra fogékonyak körében pedig kifejezett reklámot, népszerűséget csinált a jobbiknak.
Miután a maszop fáradságos munkával középre helyezte a fideszt, merőben új helyzet állt elő. Mindkét párt az elmúlt választások alkalmával a centrumból akarta kiszorítani a másikat kevés sikerrel, bár ez leginkább azért a maszpnak sikerült. A jobboldal sokkal szélesebb skálán mozog, mint hogy ezt könnyen meglehessen csinálni.
Sok vélekedéssel ellentétben Orbánnak úgy jött ebben a helyzetben a jobbik mint egy falat kenyér. Viszi a jobbszélt, de egyáltalán nem kell tőle tartania, hogy mint az mdf balról beelőz. Ez a jobbik halála lenne.
Most van igazán bajba a maszop mert egy viszonylagos jó kormányzással is éveki megkerülhetetlen lesz a fidesz és valljuk meg őszintén ilyen kormányzás után azért ez nem művészet. Ha lopnak is de diszkréten csinálják, nem derül ki, már félsiker. Sokat lendít az is a dolgon, hogy nem koalíciós partnerek alkujából selejt végtermékek borzolják majd a közéletet. Akárki, akármit mond én berántanám a helyükbe az lmp maguk mellé. Hasonló legitimációt jelentene mint a szadesz a maszopnak, azzal a különbséggel, hogy a nekik kellett min egy falat kenyér. A fidesz ellenben gesztust gyakorolna a liberálisok felé egyúttal mutatva, hogy nem a liberalizmussal van a baja hanem a szadesszel és nem a baloldallal hanem a volt posztkommunistákból álló maszoppal. A baloldal ott állna fegyver nélkül meztelen, nagyon sokáig nem bírná magát újraszervezni.

gossage 2010.02.17. 11:54:38

@hoplita:
Szerintem a mezogazdasag ,elelmiszeripar politikai kerdes .....mit akarunk. Az Egyesult Kiralysagban is lehetne olcso szlovak tejet kapni meg aztan itt piacgazdasag van,ezt nem lehet vitatni ( a szallitas meg megoldhato) megis azt a nehany fajtat lehet megvasarolni amelyen ott diszeleg az hogy British es nincs semmilyen mas,se Olasz,se Szlovak,se lengyel se Francia.
Szoval vedeni kell a magyar termeket meg akkor is ha EU van..itt is ezt teszik.

hoplita 2010.02.17. 11:55:04

@[nev]:
Nem érted, mert nem élsz benne.
Nem a laptop és a plazmatévé a viszonyítási alap.
15 éve egy új traktor 3 millióba került, tonnánkénti 8-10000 forintos búzával.
Most ugyanaz a traktor 12 millió, a búza felvásárlási ára meg 20-25 000 tonnánként.
Számolj.
Aztán marxistázz.
Tíz évig voltam a mezőgazdaságban termelő, ne állíts a falhoz, légy szíves.

mrs. white 2010.02.17. 11:56:23

@simonmondja.: Mindíg megjellennek a megélhetési rettegők. Így hogy most már a jobbik a fasiszta, akkor mitől féltek?
Vajon 2002-ben is féltetek, az elkövetkező kormány hozzánemértésétől, és 2006-ban?
Én sosem rettegtem bár voltak fenntartásaim, hogy müködik a dolog, de ha ügyesen csinálják legfeljebb maszop szavazó leszek. Nem lettem de ez az ő hibájuk volt és nem az enyém. Most sem rettegek ha jól csinálják örülök ha nem majd jön valaki más.

Viktus 2010.02.17. 11:57:10

@discretio:

Igen erről beszéltem a törzsgárdát össze tudja tartani évtizedekig is akár, de az "új többséget" nem. A törzsgárda meg önmagában nem biztosítja hosszútávon a hatalmat.

2002:
Az MSZP szavazatai: 2 361 997
Fidesz-MDF: 2 306 763

2006:
Az MSZP szavazatai: 2 336 705
A Fidesz-KDNP szvazatai: 2 272 979

Kizárt ne akadna, majd aki betölti az űrt hosszútávon. A Fidesz is anno egy űrt töltött be.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.02.17. 11:57:39

@mrs. white: Egy liberálisnak induló pártnak nem tesz jót, ha kormányra kerül. Legalábbis szépen lassan megszűnik annak lenni, erre már láttunk példát itthon. Nem egyet.
Aztán képzeld el az átlag LMP-szavazót. Nem hiszem, hogy nagyon örülnének egy ilyen társulásnak.

[nev] (törölt) 2010.02.17. 12:00:53

@hoplita:
a magyar mg-i gépállomány ma 2-3 szorosa a szükségesnek. jól láthatóan nem kell ennyi traktor. egyébként meg azért annyi, mert a paraszt kapja a támogatást, és akkor ezt a piac, és főleg a bank ezt nyilván beárazza. a támogatások végül mindig oda koncentrálódnak, ahová a tőke koncentrálódik.

papika 2010.02.17. 12:01:36

@radala:
Amúgy van még ilyen elképzelés, asszem a mandineren vesézgették pár hónapja, hogy egy szlovák fószer azt javasolta, hogy mindenki kapjon a kopogtatócédula mellé egy 7 euro értékű bont, amit vagy le kell adni a választóhelyiségben, amikor szavazol, vagy ha nem akarsz szavazni, levásárolhatod a boltban vagy a kocsmában (de a boltos nem szavazhat helyetted).

radala 2010.02.17. 12:02:11

@mrs. white: Mi az, hogy berántanák?
Koalába vagy a parlamentbe?
Koalába nyilván nem menne az LMP nem örült meg a friss esélyeit a parlamentben lenullázni. Mondjuk nem tudom mit mondana Jávor Benedek, (ha nem kerülnek be a parlamentbe) ha megkeresnék egy környezetvédelmi államtitkári állással? Nem olyan nagyon bonyolult szétzilálni egy pártot, ha úgy adódik.
A parlamentbe berántani nagyon kotraproduktív is lehet. Az LMP simán lehetne a Fidesz váltópártja.
Tegnap is már az volt a véleményem, meg ma is az még, hogy a Fidesz akkor követ helyes stratégiát, ha nem próbál beleavatkozni a dolgok menetébe, mert azzal csak árthat.

hoplita 2010.02.17. 12:02:22

@gossage:
Ez vajon nálunk miért nem megoldható?
Talán csak nem azért, mert a politikai elitünk a mezőgazdaság tönkretételében és az utolsó nagy bizniszben a föld eladásában érdekelt...????
Testvérek között is húszezer milliárdos buliról beszélek emberek...!!!!!!!!!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 12:02:35

@mrs. white:

Teljesen jól írod.
Azt jelenti Orbán centrista politizálása, hogy minden oldal jelöltje Ő egyedül.

Ő az igazi baloldali jelölt.
Ő az igazi liberális jelölt.
Ő az igazi zöld jelölt.
Ő az igazi jobboldali konzervatív jelölt.
Ő az igazi nemzeti jelölt.
És hát persze a legradikálisabb is.
Meg amit még akarunk, az mind ő.

Ez a centrista pártrendszer.
Bármit akarsz, az mind Orbán pártja.

mirrmurrkandúr 2010.02.17. 12:03:51

@hoplita: Örülök, hogy aggódsz a "hunlétem" miatt.:-)

Sajnos dolgom volt, így (a legutóbbi) jobbikos poszthoz nem volt lehetőségem hozzászólni.
Jól látod, nem örülnék, ha a Jobbik 20%-ot kapna, mert szerintem nem érdemelnék meg.
De mivel a többiek sem érdemelnek a semminél sokkal többet, ezért valahogy majd túl fogom élni a Jobbik 20%+-át is:-)

Egyébként szerintem 15% alatt maradtok összességében még listán is, de abban én sem kételkedem, hogy lesz néhány körzet, ahol még akár 30%-ot is kaphattok.
Majd meglátjuk, én már megtettem a tippjeimet (Fidesz: 53%, MSZP: 23%, Jobbik: 13%, MDF: 6(ha bejutnak) a maradék öt a többi) kb. 3 hónapja, majd meglátjuk:-)
Egyébként is az ELTE-BTK-ra járok, amely köztudott, hogy a Jobbik egyik kihelyezett tagozata (a HÖK-je biztos:-), nem venném a szívemre, ha túl hangosan örülnének... és ennél nem is mondanék többet..:-)

[nev] (törölt) 2010.02.17. 12:04:55

a probléma, hogy magyarországon senki sem tud traktort szerelni, vagy összeszerelni. hanem média kommunikációs szaktudós lesz mindenki. és ezek csinálják a politikát. a heccmajszterek.

radala 2010.02.17. 12:05:28

@papika: Én még Tota W cikkére emlékszem régröl, ahol azt javasolta, hogy mindenkinek legyen szavazati joga, de választania kelljen, hogy a Való Világ kiszavazásra használja, vagy a parlamenti választásra....

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 12:06:25

@mrs. white:
Ti, meg mi.
Már megint egy fidesznyik elvtársnő.

hoplita 2010.02.17. 12:07:34

@[nev]:
Én csak egy példát hoztam.
Ha lenne türelmem levezetném ezt a Pétisóval kapcsolatban is.
Vagy az előállat felvásárlással...vagy mivel akarod????

Oly sokan beleszólnak a mezőgazdaság és a föld kérdésébe, olyanok, akik csak annyit tudnak vidékről, hogy ott gyártják az előhűtött grillcsirkét.:(((

Na, most megyek kampányolni egy kicsit, meg cetlikért.:DD

Viktus 2010.02.17. 12:08:58

@[nev]:

A szituáció az, hogy igyekeznek leölni a magyar agráriumot nyugaton okosabbak előre terveznek évtizedekkel.
Nem véletlenül vásárolta meg anno egy francia paraszt szövetség által tulajdonolt cég a magyar cukorgyárak jelentős részét, majd építette le a termelést végül átadva a Nordzuckernak, amelyik szó szerint a kegyelemdöfést megadva eltúrta ezeket.
A föld monatorium lejártát is alig várják a nyugatiak előre befektetésnek felvásárolni a földeket, ahogyan igyekeznek a vízbázist is megszerezni. Pár év múlva biza az élelmiszerpiac igencsak megindul felfelé nyereség szempontjából. A gangesz vidék is sivatagosodik elfele , Kínai terméshozamok is gyengülnek enni-inni meg kell a jónépnek. A laptop nem ad énergie-t.

Viktus 2010.02.17. 12:09:43

@[nev]:

@[nev]:

A szituáció az, hogy igyekeznek leölni a magyar agráriumot nyugaton okosabbak előre terveznek évtizedekkel.
Nem véletlenül vásárolta meg anno egy francia paraszt szövetség által tulajdonolt cég a magyar cukorgyárak jelentős részét, majd építette le a termelést végül átadva a Nordzuckernak, amelyik szó szerint a kegyelemdöfést megadva eltúrta ezeket.
A föld monatorium lejártát is alig várják a nyugatiak előre befektetésnek felvásárolni a földeket, ahogyan igyekeznek a vízbázist is megszerezni. Pár év múlva biza az élelmiszerpiac igencsak megindul felfelé nyereség szempontjából. A gangesz vidék is sivatagosodik elfele , Kínai terméshozamok is gyengülnek enni-inni meg kell a jónépnek. A laptop nem ad énergie-t.

Viktus 2010.02.17. 12:11:10

na jó kis blog.hu ...

hoplita 2010.02.17. 12:11:27

@mirrmurrkandúr:
53-mal nem lesz meg a kétharmad.

A 13-mal alálősz, asszem nem is keveset.
A maszop 23%-a meg csak néhány helyen jön össze...alatta maradnak a 20-nak.

Na, mostmán tényleg megyek.:D

gossage 2010.02.17. 12:11:41

@hoplita: Nalunk minden igy mukodik teljesen rosszul ertelmezett szabalyozok es lehetosegek,volt szerencsem es batorsagom nehany orszagban megfordulni , rovid idot eltolteni farmokon ,hat mindenhol azt tapasztaltam a helyi termekek kaphatok a boltokban. Izlandon multi boltot sem talaltam...ja es eheto volt a kenyer,nalunk meg 15 fele tej 300 fele sajt ,ja es a tobbseg kulfoldi.....
itt meg az a tej ugyanaz csak 3 fele kiszerelesben.
De nalunk is megoldhato es meg is kell oldani, ez politika akarat kerdese,semmi egyeb a tobbi maszlag.
Azt lattam hogy Angliaban pl 250 szarvasmarha tartott el egy csaladot ,magas gepesitettseg,Finnorszagban pedig 10.....hogyan van ez? De mindketto helyen az uzletekben a hazait arultak,..A TESCO IS

de ez nem a T Gabor blogja mar....

papika 2010.02.17. 12:13:12

@radala:
Az egyik cinikusabb mint a másik, brr.

[nev] (törölt) 2010.02.17. 12:13:23

@hoplita:
az unióban a földvásárlás szabad. de. és itt egy de. a helyhatóságnak joga van ezt korlátozni. nyilván vannak olyan térségek, vagy kistérségek, ahová nem kell befektető, ahol azt mondja a nép: ide ne jöjjön senki, és van ahol meg azt, hogy jöjjön már valaki.

tehát ha a liberális gazdaságpolitika érvényesülne, akkor a helyiekre lenne bízva a piacnyitás (ez ugyanis azt jeletni), ami azt eredményezné, hogy a termőföld ára folyamatosan felkúszna, és aki akarná az eladná, aki meg nem az meg nem.

itt a probléma az, hogy a magyar paraszt nem érti, hogy az önkormányzat azért van, hogy helyi rendelet alkosson. és itt a liberalizálás ezért problémás. de más út nincs.

szóval a magyar vidék működő tőkebeáralmás nélkül el fog szegényedni. pontosabban lesz, illetve már most is van egy gazdagodó réteg, aki végtelen olcsón felvásárolja a földeket (a tisztességes magyarok, akiket bogár lászlót és a többi marxista hülyét szerepeltetik a tévében), és van egy szolgasorba kényszerülő parasztság.

Viktus 2010.02.17. 12:14:08

@[nev]:

Na ebben van némi igazságod. Igen a szövetkezeteket ész nélkül verték szét reform helyett az új gazdák pedig nem akartak egymástól függeni így ész nélkül vett mindenki magának traktort stb. csak ma már nem csak a traktor miatt kellene összefogni a gazdáknak pl. dán mintára, hanem feldolgozóiparba, és a kereskedelembe is részt tudjanak vállalni.

theofil 2010.02.17. 12:16:31

@radala:

A jó Isten áldjon meg....Kövér ideáját kampányszempontól néztem meg....
Kövér járja az országot és mond ezt azt... (én Orbán helyében Mikolával együtt If várába záratnám a választási urnák lezárásáig, de ez legyen az ő problémájuk).

A kövéri idea abszurd, az EU rögtön kirakná az országot sajátmagából ha bevezetnénk ezt a szisztémát amely nem más mint Kövér költői munkásságának a része.

Itt arról van szó, lassan írom, hogy te is megértsd:

....a korrumpálható, megvehető honfitársaink az ellenoldal szavazói, a mieink nem ilyenek....!!!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 12:17:46

@gossage:
A magyar paraszt nem árulja a tejet, vagy a terményt - számlázott helyen.

Akkor kiderülne, hogy mennyi a termelése, és hogy van bevétele.

Csak nem lesz hülye, hogy adózzon !

Inkább bejelenti, hogy mind veszteségbe ment és kéri a segélyt.

Viktus 2010.02.17. 12:20:51

@[nev]:

Ahm szerinted az jelentené a megoldást, ha a paraszt felverné a föld árát, majd eladná a földjét? elég érdekes logika. Igen itt a liberális gazdaságpolitika egyik nagy hazugsága, amelyik a pillanatnyi hasznot nézi nem pedig a jövőt.

A jövő meg az, hogy kelleni fog mezőgazdaság, kelleni fog víz, mert a Föld bolygón igen nagy hiány fog mutatkozni ezekből a termékekből. Kínának pl. majd nem a "szoftvert" lehet eladni a "hardverek" mellé, hanem az "emberi üzemanyagot" az élelmiszert.

[nev] (törölt) 2010.02.17. 12:20:58

@Viktus:
azt nem érted te sem, hogy a piacnyitás nem azt jelenti, hogy holnaptól mindenki vásárolhat szabadon, hanem azt, hogy mindenki vásárolhat szabadon, ahol nem alkották meg a helyi rendeletet. és ezért volt az unió moratóriuma, hogy a helyhatóságokban tessenek azokat a rendeleteket megalkotni.

csak ugye ezek a települési önkormányzatok magyarországon egyszerű kifizetőhelyek, beválasztjuk a jóskát, meg a pistát, oszt kísz.

radala 2010.02.17. 12:24:31

@theofil: Ok teljesen félreértettelek. Azt gondoltam, hogy tetszik neked is a cenzus.
Nem tudom amúgy , hogy pl az említett szlovák fölvetés a 7 € bón. Fölvet-e bármilyen aggályokat. Ráadásul a nagyságrend is olyan, ami nem okoz kísértést senkinek.
De mint többször leírtam, cenzus rossz.
Olyannyira így van ez, hogy én még abban is hiszek, hogy sok kevésbé okos jobb döntést tud hozni (a politikában), mint kevés nagyonokos.
De mindegy is ez.

radala 2010.02.17. 12:28:00

@hoplita: 53-mal nálam pont kijön a 2/3.

[nev] (törölt) 2010.02.17. 12:28:40

@Viktus:
az lenne a megoldás, ha a földvásárlás szabad lenne, de a helyhatóság (vidéken a járás) ezt helyi rendeletekkel korlátozhatná. ez ugye a liberális gazdaságpolitika. az állam nem avatkozik be a gazdaság működésébe. hanem az unió (a nemzetközösség) alkotja meg az általános rendelkezéseket, és nem tesz különbséget nemzetiségek szerint, tehát ugyanazt kapja a francia, mint a magyar, nem lehet megkülönböztetés. és a helyhatóság (a város, vidéken a mezőváros (market town) ahová csatlakoznak falvak, unióban ez a kistérség) helyi rendeleket alkot.

a nem liberális gazdpol meg az, hogy ezen az államok vitatkozzanak. és akkor ez azt eredményezi, hogy a francia dupla annyi támogatást kap, mint a magyar, és mondjuk a francia földje megint legalább dupla annyit ér, mint a magyaré. és a traktor meg ugyanannyiba kerül. meg az üzemanyag.

Viktus 2010.02.17. 12:30:03

@[nev]:

Igen na látod itt a probléma, ha te is tudod minek propagálod. Az önkormányzati szinteken egyhamar nem változik semmi max. ilyen helyi szintre átengedett rendelkezési jogkörök oda vezetnének, hogy helyi fejesek szépen a maradék értékesebb földeket elmutyizgatnák jó haszonért.
Már így is vásárolgatják fel a Földeket csak nem legálisan, és papírozgatniuk kell.

mrs. white 2010.02.17. 12:30:32

@simonmondja.: Ez nem válasz volt. Amúgy is a fidesznyik már szóhsználata miatt kirekesztő. Tehát ha ez probláma akkor ugyanazt csinálod. Ja, és nem nő, a többi egész jó volt. Igaz nem volt más.
Szóval szerinted az utóbbi 20 évben ki volt a legerőmutatóbb poltikai erő, és melyik kormány zavart előzetesen és utólag?

Viktus 2010.02.17. 12:33:49

@[nev]:

Magyarországon ez az önkormányzatosdi rész megoldhatatlan feladat ilyen mérvű korrupció mellett.

Ezen okból kell piacot keresni a magyar mezőgazdasági termékeknek nem azt a piacot erőltetni, ahol francia kormány által megtámogatott francia paraszttal kell versenyezni.

A magyar földet-vízbázist pedig nem a zsidók vásárolják fel, hanem éppen tudatosan a belga, osztrák, holland, francia szövetkezetek, parasztok.

mrs. white 2010.02.17. 12:36:43

@simonmondja.: Jól látod a centristának pont ez a lényege. ha szarul csinálja az Úristen se menti meg attól hogy elzavarják lásd maszop. Ha jól csinája kap felhatalmazást és folytathatja. Ezt hívják demokráciának. Tudom macerás dolog, főleg ha nem az van akit én akarok, de inkább mint a diktatúrát.
Nyílván szerinted jobb lenne ha a bélyeggyüjtőknek is külön pártjuk lenne. Abból a 367000 érdekből símán össze lehet gyúrni egy koherens programot és a szadesz is teljesen jó volt hogy 6%-al 25% hatalmat bírt

chelsea.hu 2010.02.17. 12:41:00

Kedves Török Gábor !
Nagyon érdekelne a véleménye a Nézőpont Intézet legújabb kutatási erdményével kapcsolatban .
Mi válthat ki rövid idő alatt ekkora változást a Fidesz táborában a biztos szavazók között ?
-kommunikációs hiba ?
-a program elhallgatása ?
-a választók kételye a csodában ?
-egyéb?
Természetesen érdekel a reálisan értékelők véleménye is több nézőpontból megközelítve .

mirrmurrkandúr 2010.02.17. 12:44:18

@hoplita: De, kedves Hoplita, a Fidesz listás 53%-ával már minden valószínűség szerint bőven meglesz a kétharmad, ajánlanám neked, olvass egy kis elemzést az elmúlt évekből erre vonatkozólag, de ha belegondolsz, hogy 53%kal is nagyjából 30%-ot rávernek a másodikra, akkor erre magadtól is rájössz:-)

A Jobbik 13%-ával lehet, hogy alálövök, de olyan nagyon talán mégsem, ha elolvasol egy bármilyen közvélemény-kutatást, láthatod te is, ennél többet nem nagyon adnak a Jobbiknak. Az MSZP 23%-a is megfelel a várakozásoknak nagyjából, ráadásul -mint az előbbiekben már írtam is- az MSZP-nek sokkal inkább vannak tartalékai, mint bármelyik másik pártnak, ideértve különösen a Jobbikot, amely -szvsz- a jelenlegi szavazatszerzési potenciáljának a maximumát feszegeti egy 15% körüli eredménnyel. Az egy más kérdés, hogy az szocik valószínűleg nem tudják aktiválni a hagyományos szavazóbázisuk nagy részét, de a 23% így sem irreális szerintem.

De mondom: Meglátjuk.

mrs. white 2010.02.17. 12:46:36

@radala: Ha csak a parlamentbe, akkor az nem jó neki. Az más kérdés az országnak esetleg üdvözítő lehet. Ki tudja hova futnak ki a végén. Vajon érdeke a fidesznek hogy legyen egy normális baloldali párt vagy sem? Vagy inkább olvassza magába adig amíg lehet? Inkább csak megérzés miatt gondolom ezt gondolhatom teljesen rosszul is. Az biztos hogy most alapvetően átrajzolódik a térkép, és ez a változás fogja meghatározni a következő 2-3 választást.

mirrmurrkandúr 2010.02.17. 12:51:06

@chelsea.hu: Döbbenetesen sokat vesztett a Fidesz az utóbbi két hétben. Nem tudom, mi lehet az oka, de ez a közel tíz százalékos zuhanás nagy baj nekik. Én is várom Török Gábor válaszát, mert egy kissé tanácstalan vagyok ezügyben:-)

[nev] (törölt) 2010.02.17. 13:00:03

@snq:
a vidék igazgatásához a falu túl kicsi, a megye meg túl nagy.

a liberálisok elég régóta azt mondják, hogy városias (latinosan műveltek úgy mondják: urbánus) igazgatás kell. nem kellene tiszaszigeti önkormányzat. ez ilyen egyszerű. hanem az tartozzon a legközelebbi városhoz. makóhoz, vagy szegedhez. és a falu elöljárói menjenek be a városházásra, és beszéljék meg a helyi ügyeket. mellette meg tartsanak falugyűlést, ahol meg elmondhatja a véleményét mindenki. ez ugye a liberális demokrácia. amit annyira szidtok.

dzsaszper 2010.02.17. 13:02:10

Szerintem Orbán elsősorban arra gondolt, hogy szeretne a fidesz legalább 2 ciklust egymás után kormányozni, hogy a másodikat ne a mások által otthagyott ... lapátolásával kelljen kezdeni.
Erről meg kb. tökmindegy mit nyilatkozik most, az a kérdés, hogy ha kormányon lesznek, mit fognak csinálni 4 évig...

[nev] (törölt) 2010.02.17. 13:04:55

és még egyszer az unió is ezt mondja, hogy térségi, és kistérségi igazgatás kell. csak ezt is mindenki egy kifizetőhelynek tekinti.

és akkor ebből lett a kistérségi társúlás (sic), de ott se akar senki se rendeleteket alkotni, meg nem is tud, hanem pénzt akarja a többség lenyúlni. nem a szocialisták, hanem a többség.

sárkányfő 2010.02.17. 13:06:17

@simonmondja.: Nem ezzel van a baj, a talpasok hülyék minden pártban. Hanem hogy előre közlik, hogy eszükben sincs kifejteni a részleteket.
A másik oldalnál ugyanez hazugság, ők meg nyíltan vállalják. Nekem egyik kutya..

Senkit sem zavar, hogy néhány gumicsonton meg ködös általánosságon kívül semmit sem ígérnek. És ezt nem is titkolják...
A program annyi, hogy Orbán legyen a király. És ez elég is ennek az országnak, senki nem kérdez rá mi lesz pl. az eü-gyel, vagy oktatással, euróval, stb. Igaz, lesz fizetésemelés, móniksó meg szotyi, a többi meg kit érdekel.

papika 2010.02.17. 13:10:30

@[nev]:
Hollandiában, Görögországban meg a volt Jugoszláviában ez van, térségi önkormányzatok.
Franciaországban, Ausztriában, Németországban meg olyasmi, mint nálunk.
Nincs olyan, hogy ez a fajta közigazgatás jó, a másik meg rossz.
Ha jól működtetik, jó, ha nem, nem.
Ez idealizmus, hogy azt hiszed, hogy önmagában attól jól működne az ország, ha Tiszaszigetnek nem lenne önkormányzata.
Sőt, tartok tőle, hogy a választásokon a versengők a 170 ezer szegedi kegyeit keresnék, nem az 1800 tiszaszigetiét.

radala 2010.02.17. 13:12:24

@mrs. white: Szerintem nincs olyan, hogy az ország érdeke. Illetve nyilván van, de a Fidesz azt hiszi, hogy az ö minél nagyobb gyözelme az ország érdeke, az LMP, hogy az ö parlamentbe jutásuk, A Jobbik, hogy az ö győzelmük, az mszp, hogy az ö megmaradásuk.
Én is azt hinném, hogy kell egy LMP, de ugyanakkor a Fidesz nyilván úgy gondolja, hogy az LMP fedőszervévé válhat az exkommancsoknak. Talán ez nem igaz, szerintem nincs is ilyen veszély. De az bizonyos, hogy a Fidesz számára az "ország érdeke" másodlagos. (Ez nem kritika, ez egy leírás).
Még mindig azt gondolom, amit pár órája, hogy a Fidesznek semmiféle tervezgetés (pártokkal való kapcsolat tervezés) a távoli jövőre nem célravezető.
@chelsea.hu:Nem világos, hogy a Nézőpont mit mér (potenciális szavazó). Hihetetlen nagy az esés, szerintem mérési hiba:-)
Figyelembe véve a Nézőpont politikai irányultságát inkább az a kérdés, hogy miért méri ezt?

radala 2010.02.17. 13:15:11

@radala: Egy dolog képzelhető el, a kopogtatógyűjtők fölbaszták agyilag a választókat. Más nem történt a múlt héten.

papika 2010.02.17. 13:18:06

@radala:
Nekem az a gyanúm, az a cél, nehogy elaludjanak a hívek a győzelem biztos tudatában. Illetve, ha nem manipulált, akkor lehet, hogy el is aludtak, mert hogy azt írja, csak az aktivitásuk csökkent.

mirrmurrkandúr 2010.02.17. 13:18:35

@radala: Arra gondolsz, hogy esetleg a Fidesz-tábort felrázandó tették ezt közzé? Gondolom, a mérési hiba csak vicc volt...

chelsea.hu 2010.02.17. 13:21:11

@radala: Természetesen gondoltam hasonlóra én is -ismerve a Nézőpont elkötelezettségét .
De bízva abban , hogy a M. Ágoston nem megy le "kutyába ", próbáljuk megközelíteni , megkeresni a valóságot .

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.02.17. 13:21:16

@radala:
szerintem orbán egyértelműsítette az álláspontot a jobbikkal kapcsolatban. és ezek után a korábban fidesz-jobbik vegyesvágott elgondolású szavaznivágyók nagy része inkább csak a jobbikra ikszelne ma. ahogy látom, a jobbik bazira combosodott, mszp stagnál, oszt jónapot. tisztul a kép: egy nagy, két kicsi, két törpe. tessék választani.

[nev] (törölt) 2010.02.17. 13:25:33

@papika:
tiszasziget lenne egy körzet. és lenne neki egyéni jelöltje. és ő beülne a makói, vagy a szegedi önkormányzatba, és csapkodná az asztalt, hogy hékás, legyen már a falunkba is rendes iskola, vagy oldjuk meg a buszozást, vagy valami. és nyilván ezt tenné, mert különben szétszednék a falugyűlésen. ha meg eredményesen csapkodná az asztalt, akkor meg gondolom mindenki örülne, hogy milyen derék ember a mi bélánk.

most meg az van, hogy tiszaszigeti képviselőtestületet megveszik kilóra. de ha a jobbik lesz, akkor is megfogják venni. vagy egyetlen tisztességes befektető sem megy a falunak a környékére se. hiszen a jobbik nem tisztességes, és nem tisztességes ember között tesz különbséget, hanem magyar (tehtá tisztességes), és nem magyar (tehát nem tisztességes) ember között. és ez tetszik a parasztnak. oké. tessék. és akkor mi van.

Diocles 2010.02.17. 13:26:47

arra szerintem mindenki mérget vehet, hogy mind a nézőpont, mind a szonda (stb.) felmérései totálisan manipuláltak és maximálisan pártérdekeket tükröznek, szolgálnak.
pláne a kampányfinisben!

a kérdés, hogy a nézőpont miért tette ki, hogy csökkent a Fidesz, szerintem fel akarja rázni a tábort, a kérdés újfent, hogy erre jó-e ez a taktika.

(talán egyedül a Mediánt lehet komolyan venni, ők általában a legjobban eltalálják, és már favorizált pártjuk (SZDSZ) sincs.)

panelburzsuj 2010.02.17. 13:30:42

Az elmúlt két hétben az történt, hogy a nép legjobb barátja operabáli jelmezben kezet csókolt Dalma szonynak, majd enyhn feszengve fölmondott a papírjából egy Amway-buzdítót. Zárt ajtók mögött, a szentélyben, az eleve elrendelt propellernyakkendős elitnek.

Mesterházy ezalatt soktucatnyi mamikát megölelgetett, Vona meg sokszáz NEKIBÚSULT MAGYAR EMBERrel parolászott, roggyant kultúrházakban nekik is szót adott, két színpad közt meg árokba csúszott autót mentett.

papika 2010.02.17. 13:34:07

@[nev]:
Mondanom sem kell, az egy szem tiszaszigeti képviselő mi mindent el tudna érni a szegedi önkormányzatban.

Én azt mondom, döntse el a parasztja, mit akar.
Annak semmi akadálya, hogy Tiszasziget csatlakozzon Szegedhez, mint Tápé vagy Dorozsma (persze ők sem önként tették, de ott maradtak).
Azonban, vegyük észre, hogy a parasztja nem akar ilyet. Sőt, Algyő le is vált, pedig odatapasztották Szegedhez. Nem érezték, hogy annyi mindent el tudna érni az az egyszem algyői csávó. Sőt, Tapolca is le akar válni Miskolcról. Sőt, Mosonmagyaróvárról most vált le Mosonudvar. A lakosság nem akar térségi önkormányzatokat, ezek a fránya parasztok jobban bíznak a falusi önkormányzatokban!
Ja, és a szegedi önkormányzatot nem lehet megvenni kilóra, ezt természetesen mondanom sem kell.
Ha meg kiegészítik a tiszaszigeti meg a újszentiváni tagokkal, akkor meg pláne nem lehet majd!

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.17. 13:34:31

@Diocles: Medián pff ezt te sem gondolod komolyan. És mi van ha tényleg ezt mérték, és úgy döntöttek, hogy akkor publicitást neki. Egyébként a varicációk szinte végtelenek....

radala 2010.02.17. 13:37:28

@mirrmurrkandúr: Nagyon remélem, hogy mérési hiba, végül is egyszer +2,5 egyszer -2,5 plusz pech és már meg is van a 10 %...:-)
Mindenesetre ijesztő.
Ha jól látom mszp +3 jobbik +6, Fidesz -10 a "potenciális" nem tudjuk milyen választók között.

radala 2010.02.17. 13:40:17

@radala: Oda a centrális pártrendszer:-)
Én sem hiszem, hogy a nézőpont manipulálna ilyen durván, de tény (tény az, amit én most hirtelen így hiszek), hogy mindig ők mérik a legalacsonyabbra a Fideszt és a legmagasabbra a Jobbikot.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.17. 13:40:56

@radala: Te sejted, hogy a -10 az mennyi számszerüleg?

lüke 2010.02.17. 13:44:01

@viktus
igen és le fognak fúrni hogy ellopják,mint Palesztinában
( bár nem kell messze menni,
60 as évek
tatabányai bányák,:bánya furat a karsztban el a víz:)
s ez összefügg a Dunáig,a hol a termál források vannak)

panelburzsuj 2010.02.17. 13:45:06

@Zengőtorkú Nyivákoló:

A -10 % az annyi számszerűleg, hogy minden hatodik fideszválasztó megpattant.

panelburzsuj 2010.02.17. 13:45:39

(korábbi fideszválasztó)

radala 2010.02.17. 13:46:27

@Zengőtorkú Nyivákoló: semmit nem sejtek.
De ha elolvasod akkor a 9 % (jobbik) az 350 k ember.
Gondolom úgy van, hogy elmegy 4000k ember szavazni 1% 40 K.
De nem hiszem el, hogy ilyen csökkenés van 1 hét alatt.
Tudja fene kezicsokolom.

mrs. white 2010.02.17. 13:49:38

@radala: Az ország érdkét abban a magasztos eszmében értettem, hogy egy normális (nem mdf), szóval egy életképes baloldali érzelmű pártja legyen. Most attól tekintsünk el hogy mi a jobb meg balolda,l amúgy normál körülmények között. A magyarországon baloldalnak nevezett formáció legyen jó, előremutató. Aki ha rosszul végzi a dolgát (már megint ezek a fránya kifejezések) leváltja jobb oldalt.

chelsea.hu 2010.02.17. 13:49:47

@radala: a Jobbiknak eddig a Forsense mérte a maximumot :15%.

radala 2010.02.17. 13:50:10

@radala: Minél hosszabban nézem, annál kevésbé értem. Ha 14-röl 16 ra nö a nem válaszol/nem tudja, és közben a Jobbik meg az mszp nő, akkor honnan veszik, hogy a Fidesz szavazók elbizonytalanodtak és nem máshoz mentek.
Nem kell nekem mindent értenem persze, de ezt épp nem értem.

radala 2010.02.17. 13:50:51

@chelsea.hu: itt 20-at mérnek (potenciálisan, múltkor meg 14-et)

[nev] (törölt) 2010.02.17. 13:51:30

@papika:
nem látom, hogy a falusi és a tanyasi önkormányzatok jól működnének, de felőlelem legyen. csak mindenki panaszkodik, hogy nincs rendes iskola. pont ugyannyi a normatíva, mint máshol. miért nincs. nem mellesleg a falu nem fizet adót, plusz mellé még jár uniós támogatás, ezeket mind a város fizeti.

és ugye ezeket kell majd megvonni mindenféle reformban. orbán megigérte a falusi iskolát. oké. csak lesz-e hozzá elég falusi tanító. mert szerintem nem lesz. a faluról most is a városba hordja a gyereket, aki csak teheti. vajon miért.

szerintem járási iskola kellene, és a faluban elég lenne meghagyni az első két osztályt. ha van tanító. ha nincs, akkor megy mindenki a járási iskolába. biciklivel, kismotorral, vagy iskolbusszal. ehhez kell rendes út, és kell hozzá egy benntlakásos iskola. egy collage, vagy egy campus.

ezt nem fogja tudni megépíteni egy falu. de a járás mindjárt meg tudná. a járás mindjárt építhetne rendelőintézetet. és lenne körorvos. lehetne rendőrkapitánysága. járási kapitányság. tiszaszigetnek szeged túl nagy, akkor tartozzon makóhoz.

szerintem ez a megoldás. de azt látom, hogy előbb ki kell próbálni, hogy jöjjenek a kölykök a hátsó udvarból. oké.

snq 2010.02.17. 13:53:40

@[nev]:
>> vagy egyetlen tisztességes befektető sem megy a falunak a környékére se. hiszen a jobbik nem tisztességes, és nem tisztességes ember között tesz különbséget, hanem magyar (tehtá tisztességes), és nem magyar (tehát nem tisztességes) ember között. és ez tetszik a parasztnak.

gondolom utóítéletes lett, mert az élet valahogy mindig úgy hozta eddig, hogy zisserek, blumok, lauderek, langhammerek vagy fisherek akartak háhúszér' lasvegast építeni a falu szélén

radala 2010.02.17. 13:54:02

@mrs. white: Szerintem ha itt lesz az ideje, majd lesz ilyen "másik oldali" párt. Ha másból nem az mszp egy részéből, ha meg az LMP-böl, akkor az LMP-böl.
Olyan nem lehet, hogy ne legyen más.

török gábor 2010.02.17. 13:54:07

@chelsea.hu:

hm... kezdjük ott, hogy legyünk óvatosak ezekkel a felmérésekkel. a heti változások külön publikálása már önmagában vitatható, a tálalás pedig érdekes. ha a 4 héttel ezelőttihez viszonyítunk (47%), akkor a változás majdnem hibahatáron belüli.

a legnagyobb gondom azonban ebben a felmérésben a "potenciális szavazó" kitétellel van, sajnos nem derül ki, hogy ezt pontosan mi alapján állapítják meg. ha jól emlékszem, egy héttel ezelőtt még pl. lényegesen magasabb volt az mdf "potenciális" tábora, most hirtelen már azok körében is ekkora a zuhanás, akik egyébként a kire szavazna? kérdésre nem nevezték meg az mdf-et, csak az intézet más kérdésekre adott válaszok alapján gyanítja róluk, hogy bokrosisták.

szóval nem tudom, lehet, hogy a fidesz táborában tényleg van valami elbizonytalanodás (bár nem értem pontosan az okát), de azért én megvárnám a többi intézet adatait is.

panelburzsuj 2010.02.17. 13:54:09

@radala: Nem közlik, hogy a biztosan választók tábora hogyan alakult a nemmegyekválasztani táborhoz képest. Az abszolút hiány ott lehet. (Az elbizonytalanodott Fidesz-szavazó egyelőre most inkább nem menne választani, minthogy másra adja a voksát.)

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.17. 13:56:10

Na elolvastam kik azok a potenciális szavazók?

Viktus 2010.02.17. 13:57:50

@chelsea.hu:

Az EP előtt meg 3-4 %-okat méregettek :P

chelsea.hu 2010.02.17. 13:59:14

@török gábor: köszönöm .-és várjuk kíváncsian a többi intézet kutatási erdményeit .

mrs. white 2010.02.17. 14:00:05

Szolgálati közlemény:
Kisvárosomban ami mindíg is az mszp főhadiszállása volt, a két nagy párt már lazán megugrotta a 750-et. A fidesznél ennek a 10-15 szörösére gyúrnak. Nem lehetelen a vállalkozás, de nem egyszerű teljesíteni. Az mdf-nél csak dobni lehet a cédulát vagy kimennek ha valaki felhívja az ajtón lévő telefonszámot, ami egyébbként a szadesz irodája. egyébbként itt is erős szadesz volt. Most ránézésre romokban. Jobbik szavazatok két vendéglátó egységben adhatók le. Szerintem megvannak de ennek még utána kell járni. Fidesz irodában ott tartozkodásom alatt 3 cédulát hoztak be, az mszp-nél hasonló idő alatt ilyen nem volt. Jobbiknál feláldozom magam és rendelek egy pohár sört.

hoplita 2010.02.17. 14:01:05

@[nev]:
Nem érted, a liberális maszlagot nyomatod és fogalmad sincs a föld, mint specifikus termelő eszköz valójáról.

radala 2010.02.17. 14:01:31

@panelburzsuj: Ok maradjunk annyiban, hiogy nem kell nekem mindent értenem, de azért ez a kutatás így ebben a formában egy nagy szar.
Mi az a kemény mag? Nem értem minek kell ilyen új neveket kitalálni és főleg nem definiálni, hogy mi is az.

molnargyrgy · http://budapestiszolgaltatas.wordpress.com/ 2010.02.17. 14:02:35

@e-kor: Te melyik vagy? A Németh Gábor vagy az Eredics? Vagy hallgasd meg alaposabban, és rájössz, hogy mennyire eredeti.

Diocles 2010.02.17. 14:03:12

@Zengőtorkú Nyivákoló:

a nézőpont a Fidesz kvázi háziintézete, onnan nem megy ki úgy adat, hogy arra rá ne bólintanának szerintem.

a csökkenésnek egyébként sem volna értelme az Orbán-beszéd után, meg a sok Orbán-ígéret után.
szerintem egy kicsit csökkentettek, hogy aztán a kampányfinisben növeljék.

a nyakam rá, hogy a Szonda is így csinálja, csak fordítva, ott a kampány előtt csúcsra tolják a Fideszt, majd aztán sorra lehúzzák a kampányfinisben, hogy a Népszava-Népszabadság arról írhasson címlapon, hogy már megint csökkent a Fidesz... :)

kisa 2010.02.17. 14:04:28

@mrs. white: Szerintem ez a centrizmus-dolog inkább hajaz diktatúrára, semmint demokráciára... Vannak ugyanis kifinomult és kevésbé kifinomult politikai módszerek, amelyekkel el lehet érni, hogy a lehetséges ellenfél még véletlenül se tudjon labdába rúgni. (1949 - Népfront, rémlik valami?)

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.17. 14:06:09

Szolgálati közlemény!

Beszéltem a mai nap 4 fix szocival, akik eddig mindig oda xeltek. Kifejtették, hogy nem tudják kire szavazzanak de a Jobbik programja nagyon jó...mondom micsoda? Szerintem soha ennyire nehéz nem volt még előrejelzés szempontjából az mszp helyzete.

I_Isti 2010.02.17. 14:06:18

@török gábor: Ez a "bokrosista" jelző jó poén :)

radala 2010.02.17. 14:06:39

@radala: Amúgy a hibahatár 3,2 % szóval nagyjából ki is jöhet a 10 % lévén a múlt héten mérték idén a legtöbbet a Fidesznek.
Egyébként a fölmérés közzétételének a célja a Nézőpont intézet reklámozása.
Olyan az NI, mint az mdf, mindegy miért beszélnek róluk, csak beszéljenek:-)

panelburzsuj 2010.02.17. 14:10:02

@kisa: Demokrácia ez, csak nem pártok játsszák, hanem egy párton belüli platformok, tömörülések, klikkek.

Az már egy másik kérdés, hogy ki milyen tágásnak ítéli a Fideszen belüli csoportosulások játékterét.

[nev] (törölt) 2010.02.17. 14:10:37

@snq:
én azt látom, hogy az egyik oldalon a szocializmusból itt maradt téesz könyvelő, a másik oldalon pedig feudális újgazdag magyarok vannak. ők a fidesz. egyik se tetszik vidéken a többségnek. és ezért erősödik a jobbik. csak nekem erős a gyanúm, hogy a jobbikra is csak jobb híján szavaznak az emberek.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.17. 14:11:46

Ezeket a Nézőpontosokat a Fidesz egyszerre pénzelte az amcsi elnökválasztás-tour-ra:-)?

hoplita 2010.02.17. 14:13:27

@radala:
Kijöhet, de csak a 176 egyéni megnyerésével.
Akár csak 3 bukott egyéni már elúsztatja a kétharmadot.
Így számoltad?

A 176 egyéni győzelem vágyálom, jelzem előre.

@mirrmurrkandúr:
Az első fele az elsőre.:)

Csak nem hiszel a közvélemény deformálóknak?
Okosabb srác vagy te ennél.:)
Emlékezz, az EP előtt a "legvérmesebb" kk. 8%-ot jósolt.
A többiről meg szó se essék.:DDD

[nev] (törölt) 2010.02.17. 14:15:27

@hoplita:
te meg sorolod az összes marxista-leninista terminust. gondolom elő fogod adni még a munkaérték elméletet. mindennek az értékét a befektetett munka szabja meg, felejtsük el a kereslet, és a kínálatot, felejtsük el a piacot. nem kell véletlen hirdetni a fegyveres összeesküvést, esetleg a népnek a forradalmat?

mrs. white 2010.02.17. 14:15:29

@kisa: Úgy gondolom bizonyos fokú diktatúra kell, hogy működjön egy ország. Pl ha könnyebb lenne kisajátítani egy telket akkor nem hat és fél évig tartana egy autópálya nyomvonalat megszerezni. mondjuk ugy ez a köz érdeke. Ez nem azt jelenti, hogy aki nem adja azt főbe lövöm, hanem bzonyos szabályzokkal elsőgítem, hogy a közösséget ne lehessen akadályozni. Már párszor leírtam, hogy aki xarul csinálja centristaként az símán leváltható 4 évente. A kettő nem függ össze. Viszont ha a főbb érdkeke egy kézben összpontosulnak lényegesen könnyeb haladni mint ezer pártnak és érdekcsoportnak megegyezni. Ha nem működik jöhet egy másik. Hiába váltották volna le a maszopot 2006 után, mégis kikellett várni az időt még akkor is amikor már béna kacsa volt. Ez semmivel sem demokratikusabb vagy ha ugy tetszik antidemokratikusabb mint az én verzióm. Sokat szidott kommunizmus kÍnában egész jól működik. Ha leszoknának arról hogy 20000 embert kivégeznek évente nem is volna olyan rossz hely az állampolgárok számára. Csak vicc volt. De a sztálini kommunizmus és közte mint ég és föld között a különbség.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.02.17. 14:15:52

BRÉKING:

bokros visszalépéssel fenyegeti dávidékat.

dzsaszper 2010.02.17. 14:16:03

@panelburzsuj: szerintem egy ilyen kvk-nak pont ellentétes hatása lehet... felrázza azokat, akik szerint kényelmes többség lesz, nekik el se kell menni szavazni. Persze van még 2 szűk hónap, úgyhogy addig lehet hogy újra elalszanak...

kisa 2010.02.17. 14:17:14

@panelburzsuj: Ja: választhatod a népfront jelöltjét... És egyébként meg milyen feltételezés má', hogy Viktorpárton belül vannak csoportosulások, klikkek? Akik csoportosulhettek volna, esetleg, azok vagy kint vannak Brüsszelben jól fizető, zsíros állásban, vagy már nincsenek bent a Pártban. Csak a Kövér maradt, de ő nem csoportosul, neki fontos dolga van: listákat összesít. Vagy gyárt...

radala 2010.02.17. 14:19:07

www.rongybabak.hu/Aladar1_Karma-feleMandatumszamlalo-1.XLS

így számolom, Valóban minden egyénit a Fidesznek oszt, valóban minden Jobbikost a 2. körben a Fidesznek ad, tehát érdekes lehet, hogy mi van, ha a Jobbik állva marad, de szerintem ott ahol az mszp győzelmi eséllyel indul, ott tök mindegy mit mond a Jobbik ott a szavazói úgyis átmennek a Fideszhez, mert nem teljesen hülyék.
ráadásul rendes magyar emberek :-) és így még az sem merül föl bennük, hogy nekik jobb, ha a Fidesznek nincs meg a 2/3. Mert azért azt lássuk be te sem hagynád, hogy mondjuk Szekeres nyerjen egyéniben a körzetedben:-)

kisa 2010.02.17. 14:21:12

@mrs. white: Szerintem meg kurvára nem kell diktatúra. Normális törvényeket kell hozni és azt viszont betartani és betartatni!
Nekem egyre inkább az a gyanúm, hogy te valamiféle kádárizmusra vágysz, amit az egyszerűség kedvéért nevezzünk orbánizmusnak.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.17. 14:21:35

@radala: Pontosan, nameg 176-ból elég a 170 is a 2/3-hoz, és ha három párt marad akkor területi Jobbik tarolás...és jöhet még sok érdekesség

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.17. 14:22:50

Triumphator csak szivat minket:-)

panelburzsuj 2010.02.17. 14:24:45

@dzsaszper: A széles közvélemény mostanában szembesül azzal, hogy a "nemzeti oldalnak" is lehet több oldala. És ugyancsak vájtfülű választónak kell annak lennie, aki az mondjuk Ángyán-Bogár vonalból tisztán kihallja, hogy ez végülis melyik nemzeti megmentő brigád ...

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.17. 14:25:12

hirextra.hu/2010/02/17/bokros-visszalep/

Na Török Gábor ha ez igaz akkor ezek megőőrültek vagy nem?

kisa 2010.02.17. 14:27:22

@radala: Óvatosan a tippeléssel! 2002-ben mindenki elsöprő fidesz győzelmet várt, hiszen olyan jól mentek a dolgok. És erre mi történt? A '98-as 57 %-kal szemben 2002-ben elment 73 % szavazni. És nem nyert a fidesz... Nem azt mondom ezzel, hogy most nem fogy nyerni, hanem, hogy lehet, mégse annyival. A fidesznek nagyjából stagnál a tábora, és csak azért tűnik nagyobbnak, mert mindig fegyelmezetten vonulnak szavazni, ha a vezér úgy kívánja.

radala 2010.02.17. 14:27:44

@Zengőtorkú Nyivákoló: Akkor hajrá LMP, most már meg kell szerezni azt a 750 kopogtatót bármi Áron:-)

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.17. 14:28:35

@radala: Egyre jobban élvezem:-)) Nézőpontnál már bréjnsztormingvan

radala 2010.02.17. 14:30:50

@kisa: Kétségtelen nem árt az óvatosság. Én nem becsülgetek semmit, egyszerűen beírom a világlátásomat 2002-ben tükröző excel táblázatba a kvk-k adatait, nyomok egy entert és elolvasom a mandátumokat.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.17. 14:33:48

Na, Boki nélkül kemény csata lesz:-)

radala 2010.02.17. 14:34:55

@radala: itt van, ha erre a radalara kattintasz itt balra, akkor ahhoz a beszóláshoz jutsz, ahol ott a link

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.17. 14:37:39

Radala!!!
Minden tiszteletem, nekem is van de nem ennyire komoly, te még nálam is nagyobb agysérült vagy:-)

Diocles 2010.02.17. 14:38:28

annyira, de annyira jó ez az MDF-saga, esküszöm, Torgyán a fasorban sem volt Dávid Ibolyához képest.

még hátra van, hogy megmérkőzzenek a Bem téri székházért, bár állítólag arra meg az előzetesben lévő Mesterházy vetett szemet :)

végre egy kis humor a kampányban!

radala 2010.02.17. 14:39:24

@triumphator: Lehetne rajta persze csiszolgatni, ha valakinek van hozzá kedve, mert azért nehezen feleltethetö meg a miep fkgp kdnp fidesz szdsz mszp munkáspárt a mai viszonyoknak.
De szerintem a 2006-os eredményekre még nagyon jó volt.

Kenwyn 2010.02.17. 14:41:43

@Zengőtorkú Nyivákoló:

nem biztos; már megvan az utódjelöltje is Lengyel Zoltán személyében.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.02.17. 14:42:14

@radala:
nagy vonalakban talán használható. az látszik azért belőle, hogy a fidesz kétharmad elég necces. egy-két mandátumon fog múlni.

[nev] (törölt) 2010.02.17. 14:45:01

@hoplita:
a probléma az, hogy a magyar parasztok nem szövetkeztek, hanem a meglévőt is szétverték. és feudális hadurak kényszerítenek cselédsorba egyes családokat. ez az elit egy béres-hűbéres rendszert akar kialakítani. leginkább a fidesz, és ebbe a képbe rondított bele a jobbik. már pont felépült a hierachia, amikor jön a jobbik, és épít egy másikat. egy ideig úgy volt, hogy betagozódnak, "egy a tábor egy a zászló", aztán kiderült, hogy nem megy, és dugába dőlt a feudális koncepció.

a probléma valójában az, hogy magyar parasztok nem tudják a terményt maguk feldolgozni, és maguk értékesíteni. és többségük ezért kiszolgáltatott.

a franciáknál meg mindez létezik. a d'aucy (ami egy részvénytársaság, a többségi tulajdonosai francia parasztok) konzervgyárat épített oroszországban. hja, a debreceni konzervgyárból (d'aucy tulajdon) ment ki a lakatos, hogy beállítsa az ottani gépsort. és aztán utilaput kötnek a talpa alá, vagy nem kötnek. a magyar paraszt meg termeli a borsót, és kukoricát, csak épp a francia tulajdonú konzervgyár minimális kapacitással működteti azt. a paraszt azt mondja, hogy nem kell neki konzervgyár, sőt még a saját közigazgatási egységében sem akar semmiféle gyárral, vagy iparral találkozni, különösen akkor nem, ha az valamilyen szövetkezeti tulajdonban van.

nem akarom védeni a szocikat, meg a szadeszt, de mondjuk gráf nem azt pofázza már régóta, hogy értékesítési szövetkezetek kellenek, vagy mondjuk a szdsz agrárpolitikusai, amíg voltak ilyenek. csak eltűntek, mert zéró ember szavazott rájuk vidéken. nem azt pofázták, hogy meg kellene tanulni mi a zártkörűen működő részvénytársaság. és hogyan lehet azt nyílttá tenni. hogyan lehet abba tőkét bevonni úgy, hogy nem vész el a többségi tulajdon, nem vész el az irányítás. és ugye volt egy csoport, úgy hívják: fidesz, amelyik azt mondta, hogy nem, nem soha. nektek ehhez nem kell érteni, majd mi megmondjuk, hogy mi a jó. meglátjuk, hogy mi lesz belőle. jobb lesz a vidéknek, vagy rosszabb lesz.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 14:47:22

@panelburzsuj:
A fideszen belüli csoportoknak addig van játéktere, amíg egy szép napon ki nem rúgják őket a Fideszből.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.17. 14:49:16

Ha valakinek van még táblázata küldheti.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.17. 14:50:35

@Kenwyn: Nyugi Somogyi a kezében tartja a gyeplőt..muhahah

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 14:52:24

@mrs. white:

Szokjál le róla, hogy megmond, mi van szerintem.
Szerintem...
Szerintem sokat tanulhatnátok ebből a dolgozatból
a demokráciáról :
www.hirszerzo.hu/cikk.nemzeti_csapas.139809.html

török gábor 2010.02.17. 14:55:02

@Zengőtorkú Nyivákoló:

ha ez igaz, akkor nekem lesz igazam :)

42. bejegyzés:
"Most már az sem lepne meg, ha teljesen dugába dőlne a terv - elszenvedve minden veszteséget, de elveszítve minden, az SZDSZ bekebelezésétől várt nyereséget -, ha valamelyik nap már komolyan vehető MDF-es vezetők bírálnák nyíltan a pártvezetést, ha esetleg a már listára vettek mondanák vissza a felkérést, vagy ha egyszer csak Bokros Lajos - akitől korábban nem volt idegen a lemondás - maga unná meg az egészet."

hoplita 2010.02.17. 14:55:41

@panelburzsuj:
Pazarul összefoglaltad.
Jót nevettem és tökéletesen igazad van.:))

[nev] (törölt) 2010.02.17. 15:03:23

@triumphator:
az értelmiségi szavazókra hajazó politikai erők (mdf-szdsz-lmp) csak együtt működőképesek, vagy sehogyan se. ezeknek a pártoknak választási szövetségben kellene indulniuk, és a parlamentbe jutás után külön frakciókban kellene politizálniuk. szerintem az lmp is le fog szerepelni, egy értelmiségi szavazónak az ő politikájuk nagyon keskeny.

Kenwyn 2010.02.17. 15:03:23

@Zengőtorkú Nyivákoló:

vállvetve Debreczeni professzorral.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.17. 15:05:14

@török gábor:

Még egy gondolatfoszlány: Ha Bokros komolyan gondolta, akkor felfogta-e, hogy mire jó ez a lépés vagy csak hisztizett.

Tudhatta, hogy kiszivárog, ha nem tudta, akkor politikai analfabéta..(szerintem az), viszont ha tudta akkor meg előkészíti a lelépését...

panelburzsuj 2010.02.17. 15:05:46

@simonmondja.: Sebaj. Rúgják. Hisz a régi dakota mondás óta tudjuk: a haza nem lehet ellenzékben! ... :)

El lehet itt játszadozni az állampártosdi föltámasztásának gondolatával (hisz merünk mi nagyot álmodni!), de aki a kulturális programjában képes a webkettő korában arról fantáziálni, hogy egy politikailag kiválogatott megmondóelit valóban uralhatja a közvéleményt, az nagyon ingatag alapra építi a nemzeti ügyeket.

Kiéheztetni, pitiztetni persze lehet minden réteget, szakmát, érdekkört, de ez még kockázatosabb taktika.

A fiatalság piacképes krémje hosszú évek óta elszivárog innen. Nekik aligha alternatíva az udvari mésoddalnoki poszt, vagy a falura tervezett szpáhirendszer. ("Családi gazdaság")

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.02.17. 15:07:31

@[nev]:
"értelmiségi szavazók"? ez nem homogén csoport, ilyen nincs, csak a tankönyvekben. ha már valaki akkora bazi "értelmiségi" (bármit is jelentsen e szó manapság), akkor mérje már ugyan fel, hogy mennyit ér egy jelenlegi lmp-re leadott szavazat. kábé semmit.

[nev] (törölt) 2010.02.17. 15:08:28

@panelburzsuj:
így van. ma úgy húz el a fiatal orvos, és a fiatal szakápoló, mint a sicc. és a fiatal mérnök, és a fiatal szakmunkás.

a földhöz kötött paraszt marad itt, és a nyelvhez kötött bölcsészkar, a heccmajszterek. plusz a nyugdíjasok. és ebből áll össze a jobbik. a fidesz. és az mszp.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.02.17. 15:08:47

@Zengőtorkú Nyivákoló:

bokros jól csinálta. kivitette magát dávidékkal brüsszelbe, most meg beint nekik... :D pragmatikus, nem?

hoplita 2010.02.17. 15:10:11

@[nev]:
Előadhatnám, mert anno még tanultam..:DD
Nem érted.
A föld nem tőke, nem bővíthető, nem újratermelhető.
A legfontosabb szerepe az élelmiszer termelés mellett a népességmegtartó erő.
Erre kell kihegyezni a dolgot.
Te meg úgy beszélsz róla, mint az a szadeszes seggfej, aki szerint a falu középkori képződmény és pusztulnia kell, mint egy kihalásra ítélt állatnak.
Nincs értelme tovább vitázni ha még az alapfogalmakban sem értünk egyet.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.17. 15:11:55

@triumphator:
Szerintem ő idealista és elhiszi, amit mond nincs is ezzel baj.
Csak nem itt, nem ezzel a párttal, és nem ebben az évtizedben:-)

Periksz 2010.02.17. 15:12:19

Na Ibolya most teljesen felnőtt módra, normálisan és demokrata módjára ugyanúgy fog elbánni a kibeszélőkkel, mint Mádival Viktor. Rémlik, mintha Violettánk a múlt héten még fanyalgott volna emiatt...

hoplita 2010.02.17. 15:14:08

@Zengőtorkú Nyivákoló:
100 000 önkéntessel ez nyóc és fél per kop.
Ennyit a családban összeszedek, illetve ennek a tripláját.
Le vagyok nyűgözve.:DDDD

[nev] (törölt) 2010.02.17. 15:14:23

@triumphator:
értelmi szavazón azt a kisebbséget értem, aki nem az érzelmei alapján szavaz.

hanem gondosan elolvassa a programokat, megrágja, és mérlegel. és mivel ez a társadalomban egy kisebbség, ezért szerintem max. 1 párt, ami sikeresen képes megszólítani ezen réteget. és ebből lehet csinálni választási szövetséget. a bejutás után meg 2-3 frakciót. pont azért mert ez ez értelmiség (amiből kevés van) is megosztott.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.02.17. 15:17:34

@[nev]:

csak egy kis gond van: emberek vagyunk, nem gépek.

hoplita 2010.02.17. 15:17:37

@radala:
Ja, én ezt az oldalt nem ismertem, saját kútfőből dolgozok..:DDD

Ez a buzi szekeres szerencsére Jászapáton indul, semmi közöm hozzá.:D

[nev] (törölt) 2010.02.17. 15:18:40

@hoplita:
elárulom neked, hogy a város a középkori képződmény. a falu ennél valamivel régibb.

[nev] (törölt) 2010.02.17. 15:19:33

a mezőváros egész pontosan. amilyen nagyjából ma egy vidéki város.

radala 2010.02.17. 15:20:30

@simonmondja.: köszi szuper írás el is gondolkoztam rajta. Még folytatom a gondolkozást. Egy valamit nem értek teljesen, de ez természetesen nem menti az én faction tagságomat. Miért van az, hogy tebelőled is ennyire a "szenvedély" beszél.
Mindenesetre arra nagyon jó volt az írás, hogy lássam nem kell örülnöm annak, aminek örülök, hogy lássam a rendszer még annál is sokkal bonyolultabb/veszélyesebb, mint valaha sejthetném.
Én abban bízom, hogy-elfogadva Madison állításait- a mostani helyzet valóban unikális (olyan, mint a rendszerváltás volt). Tehát most valóban a tulajdon nélküliek és a tulajdonnal bírókat egy közös szenvedély hajtja, de ez április 11-én kielégül és minden visszatérhet a normál kerékvágásba, a factionök koalíciója helyett a factionök harcába.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 15:22:11

@panelburzsuj:
Kár lenne.
Már olyan kiváncsi vagyok a magyar kultúrára, ami nemes és gondtalan kiemelt kaszt műve.

A focisták is csak azért nem Maradonák, mert nem kaptak elég pénzt.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 15:23:36

@radala:
Emberből vagyok. Nehéz nekem parancsra szeretni.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.17. 15:24:56

Azért estére, amikor több infó lesz elviselnék egy lazább elemzést, mi van ha boki lelép!!!!

radala 2010.02.17. 15:26:24

@hoplita: Ez nem egy oldal ez egy fájl a feleségem táthelyén:-) valami Aladar1 csinálta, amíg ki nem fordult önmagából a gondolára menet:-)
De azért éred a Szekereses kérdést. Szerintem irtó lelkesen fogsz te a Fideszre szavazni egy 40/30/20 Fidesz/mszp/jobbik -nál, akkor is, ha Vona azt mondja, hogy szavazz a Jobbikra.
Nem kell, hogy elismerd, elég, ha így teszel:-)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.17. 15:28:11

@radala:
Ja, a Hirszerzőn emiatt az írás miatt kitört a kommentelők lázadása.
Mindenki akart rajta még rágódni és kérdezgetni a szerzőt, de egyszerre csak bezárt a bazár és levették a műsorról egy nap alatt.
Egyébként Tokfalvi egy helyi blogger.

panelburzsuj 2010.02.17. 15:28:21

@hoplita: Kösz ... Emberek közt élek.

Beszélünk itt (is) mindenfélefajta izmusról, de mélyen hallgatunk arról a szakadékról, ami a húsz év alatt megtollasodott százezrek (kocsmáros-kulák-képviselő- "kisvállakozó"), és az ötről hatra vergődni sehogy se bíró milliós derékhad között mélyül évről évre.

Kevés a foglalkoztatott? Nagyon nagy baj. De még nagyobb, hogy egy bolti eladó vagy egy tanító soha nem fog házat venni a keresményéből. És ezt tudja is - és innentől lőttek mindenféle "nemes és választékos" nemzeti ügyeknek.

radala 2010.02.17. 15:28:38

@radala: pláne egy 40/30/20 mszp/fidesz/jobbiknál...

latte · http://midterms.blog.hu 2010.02.17. 15:28:51

Kétlem, hogy a Fidesznek lesz elég erős ellenfele 2014-ben. A szocialisták közelebb kerülhetnek hozzájuk, de túlságosan nagy a különbség, és a Fidesz rendkívül kedvező környezetben (a világgazdasági válság végén) kezdheti meg kormányzását. A kis pártok közül szerintem az MDF annyira lejáratta magát, hogy kevés esélye marad talpraállni, az LMP pedig, ha bejut sem képes 4 év múlva kormányra törni, bár biztosan erősödne parlamenti erőként.

jjulie 2010.02.17. 15:32:04

@latte:

elég pontos értékelés, sok minden stimmel, különösen a világgazdasági válság vége

snq 2010.02.17. 15:32:29

@[nev]:
>> hanem gondosan elolvassa a programokat, megrágja, és mérlegel.

itt nem árt, ha a programgazdának maradt egy kis hitele is

hoplita 2010.02.17. 15:33:22

@[nev]:
A mezőváros speciálisan magyar, hódoltsági képződmény.
Lásd Kecskemét és Debrecen "karrierjét".

radala 2010.02.17. 15:36:01

@latte: A válság vége az nagyon messze van még attól tartok. Ha jól értelmezem a helyzetet, hitelek továbbra sem lesznek, mert sokkal jobban megéri/biztonságosabb angolokat, németeket, amerikaiakat hitelezni, mint minket.
Szóval szerintem a magyar válság eltart még jó sokáig.

[nev] (törölt) 2010.02.17. 15:38:20

@hoplita:
itt két koncepció áll szemben. a szadeszes. amelyik azt mondja, hogy járás kell. a járás úgy néz ki, hogy van egy mezőváros (market town), meg körülötte egy csomó falu. és akkor ez egy egység.

van benne föld, növénytermesztés, és állattartás, de van benne ipar is. feldolgozó ipar, és energiaszolgáltatás. a van egy piactér. van kereskedelem, és vannak szolgáltatások. a járásnak van polgársága, a polgárságnak a nemzetitől elütő identitása. jász, vagy kiskun, nagykun, vagy böszörmény, vagy makói. van a kistérségre jellemző népviselet.

de ez nem az árpád sávos zászló, meg a kukás egyenruha, hanem ami a tradíciót őrzi. amire európában büszke lehet mindenki. az árpád sávra európában nem lehet büszkének lenni. a falusi kocsmában persze lehet.

és itt jön be a másik koncepció. falusi kocsma, vegyesbolt, bicikli a falnak támasztva. nincs iskola, nincs posta, nincs tanító, nincs orvos, nincs pap, nincs postahivatal. nincs kultúra. nincs identitás csak az, hogy mink magyarok vagyunk.

snq 2010.02.17. 15:39:33

@radala:
>> irtó lelkesen fogsz te a Fideszre szavazni egy 40/30/20 Fidesz/mszp/jobbik -nál

aligha :)

>> pláne egy 40/30/20 mszp/fidesz/jobbiknál...

természetesen lehet ilyen megállapodást kötni, amennyiben máshol visszalép a fideszes

jjulie 2010.02.17. 15:42:34

@panelburzsuj:

tévedsz

a "nemes választékos nemzeti" ügy éppen ez, egy csomó nincstelen kell hozzá, hogy a magát nemzetfenntartó nemesség bethleni utódainak ne lehessen többé ellenfele

a derék nemzeti elit soha sem volt sem szalonképes sem versenyképes az országhatáron kívül, akiből megélt az az országon belüli nyomorult volt

ez most visszaszavazza ezt a délceg csapatot

hoplita 2010.02.17. 15:42:39

@latte:
Várjál csak ezzel a világgazdasági válság végével.
Egyes elemzők szerint az első bedőlések - Lehmann és társai - után a nagyok úgy megijedtek, hogy becslések szerint a veszteségek felét eldugták a könyvelésükben.
Ez előbb-utóbb kibukik és dől a szar kifelé.....ha ismered a nótát.:DD
Ezt konkrétan Szapárynak nekiszegeztem egy lakossági fórumon és nem nagyon reagált rá, csak terelt.
Úgyhogy vacsora után a maradékkal.

radala 2010.02.17. 15:46:39

@snq: Akkor te nem is vagy magyar:-)
Fogadjunk, hogy visszalépés nélkül is megteszed. maximum nem vallod majd be nekem:-)
Sokkal rendesebb ember vagy te annál, mint mutatod:-)
Nyilván csak viccelek, nem várom el, hogy egy kopogtató gyűjtő másra szavazzon, mint akinek gyűjt. Remélem nem lesznek ilyen választási helyek, ahol mondjuk ez a 30/40/20 kijön. De biztos vagyok benne, hogy 45/45/10 lenne a második fordulóban Vonáék visszalépése nélkül is.

panelburzsuj 2010.02.17. 15:47:30

@[nev]: Paraszt már csak nyomokban. Van kétmillió földtulajdonos (nagyobb részük városi), van pár ezer tőkés agrárvállalkozás úgy százezer melóssal (ezek bérlik a tulajok földjét), és van pár százezer "egyéni gazda", aki a saját termelés mellett millió mással próbálkozik. (Állása van, bérmunkákat végez, fát fűrészel, kőműveskedik - mindent, amiért pénzt adnak.)

radala 2010.02.17. 15:48:43

@radala: uppsz azt hittem ez hoplita,
hirtelen most nem tudom te mennyire vagy rendes magyar:-)

pusztairénszarvas 2010.02.17. 15:49:13

Nekem csak az a furcsa, hogy Japánt és Svédországot emlegetjük, holott kevéssé látom a párhuzamot. Szerintem a dualizmus-kori és a két világháború közötti Magyarország az előkép. Szabó Dániel hívja az előbbit hegemón többpártrendszernek, ahol vannak választások, de esélye csak a kormánypártnak van. Ami kialakulóban van, az pártszerkezet szempontjából leginkább a harmincas évekre emlékeztet. A probléma pedig az, hogy a retorika és a politika közötti erős különbséget hogy lehet továbbvinni, ebben pedig az egészséges nemzeti érzés segít, nem pofázunk, nem vitatkozunk, nemzeti ügyeket viszünk. A kétharmad pedig segít abban, hogy olyan választási rendszert alakítsunk ki, amiben erős ellenfél nem ütheti fel a fejét. Szerintem ami ebben kérdés, hogy mai körülmények között ez meddig tartható fent. A 15-20 év nekem is soknak tűnik.

juliusc42 2010.02.17. 15:50:05

Huh, Orban ritkan mond ekkora hulyesegeket! Persze almodni lehet rola, de komolyan gondolni? Az elmult 20ev es a jelenlegi helyzet nem igazan bizonyitja elkepzelesei realitasat. Arrol nem is beszleve, hogy semmi massal nem lehet jobban aktivizalni az MSZP szurkoloit, mint a 20eves Orban kiralysag rem(alom)kepevel!

hoplita 2010.02.17. 15:50:20

@[nev]:
"...nincs identitás csak az, hogy mink magyarok vagyunk...."

Ez tartott meg 1100 éve, meg a "beszélhetetlen és tanulhatatlan" nyelvünk.
És ezért leszünk itt 1000 év múlva is.

Miért akarsz te minden áron a megyerendszer hóhéra lenni?
Ez olyan szadeszos tempó....bár mongyuk te az ő szavazójuk voltál(?)? erre fogadni merek.
Ilyen liberális rizsát nem nyom akárki fia-borja.

Nem válaszoltam a feldolgozás-értékesítés felvetésedre.
Csak egyetlen példa.
Nézd meg a Cereol Rt. privatizációját!
Mint cseppben a tenger, tükröződik benne az egész aljasság, amit a vertikummal elkövettek a "magyar" kormányok, egymást követve.
A koronát meg a független magyar bíróság tette fel a műre.
Lámpavas...és még finom voltam.

hoplita 2010.02.17. 15:51:57

@[nev]:
A 800 éves Árpád sávra én bárhol roppant büszke vagyok.
Mondanál egy ilyen múltú nemzeti jelképet, lobogót?

[nev] (törölt) 2010.02.17. 15:52:29

@hoplita:
nem sokban különbözik az unió kistérség koncepciója a középkori mezővárostól. csak most az uniónak kell hódolni, és nem a töröknek. ezt nem akarja a paraszt. csak szerintem nincs más lehetősége. persze a fegyverese felkelésen túl. a pólusváros a szabad királyi város megfelelője.

az unió úgy működik, mint egy óriás alkotmányos monarchia, csak még nem döntötte el hogyan válasszanak királyt, nádort, meg tárnokmestert. rotációs rendszerben félévente mindig egy ország adja azt, vagy három ország, vagy négyévente egy bizottság válasszon királyt, vagy mi legyen. a nép válassza úgy, hogy valaki a saját honfitársára nem szavazhat. mint az eurovíziós dalfesztiválon. sok elképzelés van. orbáné ebbe a sorba illeszkedik. kell egy megkerülhetetlen centrum (ezt van aki biztosan el tudja képzelni, én sajnos nem), amelyik uralja a politikát, és akkor nyilván az adja a királyt.

hoplita 2010.02.17. 15:53:09

@snq:
Erre szokták mondani, hogy ingyen senki szekerét nem tolom.:DDD

panelburzsuj 2010.02.17. 15:53:39

@jjulie: Visszaszavazza - mert mi a fenébe kapaszkodjon, ha a "másfajtájú" oszlopok sorba kikorhadtak és kidőltek? De a hűség nem lesz erősebb, mint a fejtigyörgyök iránti vonzalom.

hoplita 2010.02.17. 15:55:32

@jjulie:
Irtó kemény anyagot tolhatsz....
És már megint alaposan betankoltál belőle.:DDD

snq 2010.02.17. 15:57:24

@radala: majd tetováltatok egy deutsch tompit és egy kövér lacát a kézfejemre, hogy nemhogy elgyengüljek a szavazófülkében ;)

[nev] (törölt) 2010.02.17. 15:57:40

@hoplita:
európában nem lehetsz rá büszke. mert néhány tökfej rápingált egy nyilaskeresztet. és ez nem volt túl régen. még sokan emlékeznek rá. és ezért az a zászló be van mocskolva. a kalocsai népviselet meg nincsen.

és én nem látom be, hogy miért jobb az, ha a jobbik adja az identitást, mintha a népviselet, vagy a néptánc. de ettől még lehet katonai, vagy lövészegylet. a járás pont úgy épül fel, hogy abban helyi lőtér is van. és mindenki aki lövöldözni akar az odamegy. és felügyeli a helyhatóság.

a faluban nincs lőtér. a megyében meg nehéz már ezt felügyelni. ezért nem működik a (vár)megyei rendőrkapitányság.

is 2010.02.17. 15:58:11

@török gábor: szerintem Mo szempontjabol igy jobb lett volna:

"ha ez igaz, akkor nekem lesz igazam :("

de a velemenyszabadsag adott, meg az objektiv elemzonek is. en remelem, hogy Bokros kitart, es ott lesz a parlamentben.

hoplita 2010.02.17. 16:03:42

@[nev]:
"....európában nem lehetsz rá büszke. mert néhány tökfej rápingált egy nyilaskeresztet. és ez nem volt túl régen...."

Ezt ajrópában párezer seggfej liberálison és/vagy zsidón kívül senki nem tudja és senkit nem izgat.
A tricolorba meg belevarrták a rkosi-címert a veres csillaggal.
Időben még közelebbi, még aljasabb bagázs.
Dobjuk ki a tricolort is?

kisa 2010.02.17. 16:05:19

@hoplita: Nemzeti jelkép? Az Árpádoké legföljebb, de erről sincs közmegegyezés. Az Árpád-ház 1301-ben kihalt, ha jól tudom. Az utána jövők egyike se használta, csak a 20. században találták ki, na kik is?

Egyébként: Anjou-liliom?

radala 2010.02.17. 16:06:04

@hoplita: pont, akik ilyeneket szoktak mondani azok szoktak ingyen szekeret tolni.
Volt egy ismerősöm, akinek volt egy frankó terepjárója, leesett a nagy hó, vett egy vontatókötelet és azt mondta, hogy most majd gennyesre keresi magát a sok elakadt autón. Aztán fél óra múlva jött vissza, hogy kihúzott egy trabantot két felnőtt két gyerekkel és még a vontatókötelet is nekik adta, hogy ha esetleg újra elakadnának:-)

is 2010.02.17. 16:08:56

@poszt: vitatkozom. az orbani centrum az MDP es az Hazafias Nepfront centruma, annak a megkerdojelezhetetlensege, hogy egyetlen az orszagot epito ero van, A PART. az a centrum, az az alfa, es az omega. nincs pluralitas, mindenki szelsoseg, aki nem, annak belul kell lennie, egy a zaszlo.

nem pont ertem, hogy egy sok eve kovetkezetesen, monotonon kirajzolodo gondolatmenetet hogyan lehet egyesevel megprobalni ossze-vissza elemezgetni, minden alkalommal ujra nekifutni, hogy most eppen az mit jelenthet. a sokeves jelentes, hogy mig 20 eve Orban meg az ellenfeleirol kepes volt elismeressel beszelni ("az a Gyurcsanyi egy okos figura"), azota evrol-evre, lepesrol-lepesre latszik, ahogy egyre jobban beleassa magat a vatesz figuraba, ahol a csupasz dichotomia tor egyre jobban elore: aki velem van es egyetert velem, az jo ember, a tobbiek ellensegek, es egyre durvabb eszkozok engedhetok meg veluk szemben, mert meg mindig nem fogjak fel, hogy en vagyok a jo vezetojuk.

5 evvel ezelott meg volt egy olyan nezet, hogy ez Orbannak csak a nepszeruseg miatti dumaja, valojaban belul azert nem vesztette el a realitaserzeket, de az utobbi evek pontosan megmutattak, ahogy ez a realitaserzek szepen, lassan veszik el belole. sajnos itt is a Kadar hasonlat jon: Kadart is elzartak a valosagtol a KB meg a PB emberei, es o is elhitte, hogy az emberek ot akarjak, csak ot, o a rendszer lelke. az utolso Varga, Madi, Sio ugyek utan ki merne barmilyen kritikat, eltero velemenyt mondani Orbannak?

hoplita 2010.02.17. 16:14:51

@kisa:
Figyu..
A hétszer vágott mezőt hány címerben találod meg Imre és András óta?
A liliom hogy jön ide?

hoplita 2010.02.17. 16:17:13

@radala:
Ahogy mifelénk mondják, attól függ milyen ing van rajtam.:DD
Szavaztam én már a Fideszre, bevallom, kényszerhelyzetben.:)

molnargyrgy · http://budapestiszolgaltatas.wordpress.com/ 2010.02.17. 16:17:36

@lunanyuszi: Nehezen tudok elképzelni egy átlag liberális-baloldali-konzervatív-természettudatos választót.

panelburzsuj 2010.02.17. 16:23:58

Poszthoz: hagyjuk már a sokévtizedes példákat ... A népesség nyolcvan százaléka szavazó, és legalább egy kisrádiója majd mindnek van. A felének meg tányérantennája, internetje, és útlevél nélkül mehet, amerre lát.

Nem Jugóba járunk lemezt venni, embertársaim ...

[nev] (törölt) 2010.02.17. 16:24:11

@hoplita:
hja, csak az a párezer liberális, meg zsidó történetesen meglehetősen befolyásos. és mondjuk a magyar kormány történetesen majd egy dominique strauss kahn nevű emberrel fog leülni tárgyalni, aki történetesen szocialista, és zsidó. és mondjuk ezért nem léphet koalícióra orbán vonával. mert a valutaalap elnöke nem veszi jó néven. mert mit tudom én, gondolom nem tetszik neki, hogy kiírották a családja jelentős részét. vélhetően neked sem tetszene. nem felpofozták, hanem mint egy kutyát lelőtték. nőket, időseket, gyerekeket. és akkor most egy időre az árpád sávos zászlót a többi történelmi zászlótól lobogtatni nem szerencsés.

lehet zsidózni, csak megy bankba hitelért könyörögve zsidózni nem túl szerencsés.

mrs. white 2010.02.17. 16:32:35

@simonmondja.: Remek a cikk. Köszönet érte. Megdöbbentő hogy már pár 100 évvel ezelőtt foglalkoztak ilyen teljesen haszontalannak tűnő dologgal. Valszeg a fidesznél is örömmel olvassák az ilyeneket és ez mit sem változtat az álláspontjukon, még ha egyet is értenek vele.
Tételezzük fel, hogy a fidesz a normalitás útjára lép és megprobálja a fent említett elvek alpján felépíteni mind magát mind kampányát. Ettől te is én is és még sok közügyek iránt érdeklődő ember boldog lesz.
Na és akkor mi van. Jön egy másik párt aki megint lecsupaszítja az üzeneteit és símán beelőzi a fideszt vagy mszpt vagy akárkit.
Erre remek példa, ha nem tévedek a legkisebb választási részvétel a rendszerváltozás után volt.
Nem volt boldog eufória, hogy megszabaultunk a diktatúrából. Nem kellet a sokszínű demokrácia, nem akart beleszólni a sorsa alakulásába a nép. Sőt 4 évvel később boldogan visszaszavaztuk az előző elnyomó pártot.
Gondolom a Fidesz is meglepődőtt ezen, de a tanulási folyamaton végigment. Ha nektek hülyeség kell ám legyen, gondolta magában. Én csak reménykedem, hogy nem azt csinálják amit mondanak és a kommunikáció szöges ellentétben lesz a cselekedetekkel., de sajna az az egymillió választó aki egy összetett mondatot nem tud értelmezni, ugyanugy elmegy szavazni mint akik ilyen cikkeket írnak vagy olvasnak.

kisa 2010.02.17. 16:34:43

@hoplita: "Mondanál egy ilyen múltú nemzeti jelképet, lobogót?" Erre bátorkodtam mondani a liliomot... És érdekes módon elég sok európai állam viseli címerében az első uralkodóházuk színeit, motívumait. (Dánia, Lengyelország, Németország - a teljesség igénye nélkül)
Bocsi, azt hittem az árpádsávos ZÁSZLÓról beszéltél. A heraldika amúgy szerintem tök más téma.

mrs. white 2010.02.17. 16:40:52

@is: Bokros lehet hogy jó lett volna ha bent van a parlamentben. De a szadoszmadöf-ben? Miért nem az lmp- választottta ha ennyire kapós? Mind a ketten jól jártak volna.

jjulie 2010.02.17. 16:41:40

@mrs. white:

tegnap késő este még nem tettszett a nagybányai orbán viktoros kommentem

ma már tetszik ez a megszólítás?

molnargyrgy · http://budapestiszolgaltatas.wordpress.com/ 2010.02.17. 16:42:12

@[nev]: "csak ugye ezek a települési önkormányzatok magyarországon egyszerű kifizetőhelyek, beválasztjuk a jóskát, meg a pistát, oszt kísz"
Nem, nem egyszerű kifizetőhelyek. A Jóska meg a Pista addig van ott, amig jönnek Gordon üzlettársai és megveszik a falut libástul.

radala 2010.02.17. 16:45:06

@mrs. white: tévedsz. A legkisebb 98-ban volt. 56 %. 90-ben 65, de nem volt eufória ez tény. Szomorú tény. De épp a részvételre nem lehet panasz.
Általában nem lehet panasz a részvételre és mivel ez így van a mostani alacsony részvétel esetén sem kell majd temetni a demokráciát. Teljesen adekvát válasza lesz az ex-szoci szavazóknak, ha azt mondj´k, ök most nem tudják kire szavazzanak. Ez még csak nem is csömör nem is undor, de most tényleg mit csináljon az, akinek nem tetszik a Fidesz?
Nagyon elborultnak kell lenni ahhoz, hogy ezután a 8 év után megint a szocikra szavazz.
Szóval 2014-ben remélhetőleg megint sokan mennek majd el szavazni, mert mindenkinek lesz kire.

theofil 2010.02.17. 16:46:12

@radala:

Kövér ötletdús. Szoktam rajta röhögni.
Amíg lehet.

mrs. white 2010.02.17. 16:49:01

@is: Nem hiszem el hogy még mindig itt tartotok. Mádit kizárták mert félrepofázott választások előtt. Valszeg Viktor ezt modhatta neki: Nézd szeretlek imádlak de tudod hülye voltál seggbe kell hogy rúgjalak. Bocs. Majd ha megnyertük a választásokat akkor kicsit jegelünk jővőre óvatosan visszajössz és megcsináljuk az ingatlanadót ügyesen okosan. De most nem időszerű felkell rá készíteni az egyszerű népet, óvatosan adagoljuk hogy a szocik elcseszték (és tényleg) üres a kassza muszály vagyunk meglépni de mi igazságosan fogjuk kitalálni.

[nev] (törölt) 2010.02.17. 16:51:52

@kisa:
most azt hagyjuk, hogy már istván nője gizella is bajor volt. és mivel istván nem volt az a hetero macho, egy gyereke volt, imre, és ő is meghalt, ezért ki is találták, hogy legyen a velencei dózse fia, pietro orseolo király. istván ottone orseolo felesége lett ugyanis. ez alapján lépett volna a fia pietro a magyar trónra. és ugye utána következett aba sámuel, akiről anonymous feljegyzése szerint kun volt, más krónikák szerint viszont azt írják, hogy ez a derék sámuel izraelita volt. majd jött első andrás, akinek a papája az a vászoly volt, akit istvánék vakíttattak meg, és a gyerekek a lengyel, később az orosz fejedelemhez menekültek. andrás össze is házasodott bölcs jaroszláv lányával anasztáziával. na ilyen volt az árpád ház. salamon király mamája a kijevi nagyfejedelem lánya volt, egy ortodox nő, és maga andrás is kénytelen volt felvenni az ortodox vallást. az árpád dinasztia úgy volt magyar, ahogyan a cipőm sarka.

Viktus 2010.02.17. 16:52:01

@kisa:

Te nem nagyon ismered történelmünket, akkor minek erőlteted? :D:P

theofil 2010.02.17. 16:53:07

@Zengőtorkú Nyivákoló:

Nincsen valahol egy link a közvéleménykutatási adatokról?
Esett a Fidesz?
Jééé....

theofil 2010.02.17. 16:54:01

@jjulie:

Mostanában jöttem le a plafonról.
Mi van a májaddal?

[nev] (törölt) 2010.02.17. 16:54:07

természetesen istván lánytestvére - és nem istván - lett orseolo otto felesége. még jó, hogy nem írtam a képes krónikát. :-D

mrs. white 2010.02.17. 16:55:12

@radala: Nem néztem utána kösz hogy javítottál, de rendszerváltáskor a sulyához képest vicc volt a részvétel, akkor ezek szerint a második leggyengébb részvétel volt csak. De az is szomrú, meg jelzi az ország kevesebb mint fele érezte szükségét annak, hogy simon szerinti kívánatos sokszínű demokráciában éljen.

jjulie 2010.02.17. 16:57:03

@Viktus:

meséld el azt a 19 századi magyar fölbirtokosi történelmet amely arról szól nemzetközí élvonalba tartozó mezőgazdaság születetet itt, majd az ebből eredő tőkét forgatta be a magyar nemesség gyáralapításokba, kereskedő és bankhálózat kialakításba, és bőkezű mecénása vált a művészeteknek, miközben finanszírozta a vasút közút és elektromos hálózat kiépítését és budapest világvárossá válását

Keltafan 2010.02.17. 16:57:40

Kedves Török Gábor!

Ön írta:
"(Csak zárójelben: miközben taktikai szempontból jó ötlet lehet a kormányképességre való hivatkozás, abban már nem vagyok biztos, hogy szerencsés-e hosszú távú berendezkedésről elmélkedni a választások előtt - négy évvel ezelőtt például inkább segített az MSZP kampányának.)"

Véleményem szerint itten van a kutya elásva.
Jól látszik, hogy a Fidesz idáig törekedett arra, hogy ne adjon lovat az MSZP és a balliberális média alá, ezzel a mérsékelt hangvétellel azonban az elkötelezettek elszivárogtak a Jobbik irányába. (Mostanra a Fidesz felismerte, hogy a következő ciklusban a Jobbik lesz a legnagyobb ellenfelük.)

Épp ezért - no meg persze a balos médiaelit hiteltelensége okán (üzeneteikre igen kevés ember kapható) - a jobbra szivárgó szavazók megállítására tesz most kísérletet Orbán azzal, hogy a Nagyításnak megengedi, hogy a szeptemberi beszédét közzétegye.

Ennek okán ismét zengeni fog a baloldali sajtó, míg a Jobbik nem igen tud a témával mit kezdeni.
A bizonytalanok között szavazókat veszíthet, ugyanakkor a Jobbik-felé való vándorlást lelassíthatja.

radala 2010.02.17. 16:58:23

@theofil: mióta hallottam ezt a szlovák szisztéma kezdeményt már nem gondolom ötletdúsnak, csak egyszerűen sokat forog emberek között és hall mindenfélét. Mindenesetre ez eddig messze a legjobb cenzus ötlet, amit hallottam és a legkevésbé antidemokrata. Még azt is mondhatnánk, hogy egy létező problémára keresi a megoldást.
ehun a link a kvk-rél. De meglehetősen kusza a mérés. Nem tudjuk mi mit jelent. Kemény mag, potenciális szavazó, nem tudjuk hány % menne el szavazni.
Bátran kijelenthetjük, hogy semmit nem tudunk, csak azt, hogy nagyot esett a Fidesz valahol, valamiért...
hetivalasz.hu/itthon/friss-csokkent-a-fidesz-tamogatottsaga-27291/

mrs. white 2010.02.17. 16:59:51

@jjulie: ha ha ha Akkor se tetszett. ezekkel az a bajom, hogy nem csak Viktor fasisztázod le burkoltan hanem azzal szimpatizánsokat is.

jjulie 2010.02.17. 17:00:26

@theofil:

azt hittem hogy ma teli torokból röhögünk ezen a fasz másodosztályú focistán, erre a sok fidesznyik orbán verseket idéz ma is

tehát szar a májam májam egy gészséges cinikus kommentet sem tudok szarni reggel óta

úgy hogy előbb utóbb én is a szijjártó elé vetem magam

radala 2010.02.17. 17:01:42

@mrs. white: A helyzet még ennél is bonyolultabb és sötétebb. OV azt mondta neki, szeretlek, imádlak, de most AZT FOGOM MONDANI, hogy seggberúglak, hogy végre leszálljanak a köcsög szocik arról, hogy mi akarunk ingatlanadózni, mondják inkább azt, hogy diktátor vagyok.
Azért mondom, hogy ez történt, mert olyan lista soha nem is volt ahonnan Mádit levehették volna.

jjulie 2010.02.17. 17:01:50

@mrs. white:

én egyszer sem fasiztáztam le a viktort

és csak leszartfaszunak szoktam nevezni

nagy különbség

theofil 2010.02.17. 17:08:55

@radala:

Meg kell védenem a Kövér becsületét!
Ő igenis ötledús...és a striga..?

Jónéhány évvel ezelőtt nevezte strigáknak a maszoposokat,
amin nagyon röhögtem.

Kösz a linket. Föntebb olvastam, hogy tán az az ok, hogy Viktorunk ellenfélként és szélsőségként beszélt a Jobbikról (bár név nélkül).
A Jobbik emelkedett, nincs kizárva, hogy oda vándoroltak a potenciális szavazók.

theofil 2010.02.17. 17:10:37

@jjulie:

Ne tedd!

De, tényleg - mi van a májaddal?
Érdekel.

radala 2010.02.17. 17:11:01

@mrs. white: kevesebb mint 2/3 nem kevesebb,mint fele. Szerintem a 65 % szép szám.
főleg, ha azt veszed, hogy 2002-ben volt a legnagyobb (2. forduló 73%) szóval nem látom be, hogy azon kívül, hogy a választójoggal való élés önmagában szép, bármi kívánatossá tenné a magas részvételt.
Azt mondhatnánk, hogy a 66 % kívánatos, fölé már csak 23 milla románnal meg gázáremeléssel lehet menni, ezek meg nem olyan nagyon demokrácia fejlesztő témák.

radala 2010.02.17. 17:15:29

@theofil: striga zseniális:-)
Egyébként Kövér egyszer egy nagyon szimpatikus kb. 8-10 évvel ezelötti "mélyinterjúban" ecsetelte, hogy teljesen beteg az a világ, ahol ö politikus kell, hogy legyen (vagy lehet, hogy azt mondta, hogy ahol ö az lehet), mert neki igazából ehhez sem kedve sem érzéke nincs is.
Abban, hogy kedve nincs abban kételkedem:-)
De egyébként én szeretem az ilyeneket, mint Kövér meg Szanyi. Szükség van az őszinte szóra:-)

jjulie 2010.02.17. 17:17:36

@theofil:

hát néha elég rosszmájú vagyok meg epés is tudok lenni ha nagybányai orbán vktor országlása kerül szóba

hát ha kell király, legyen valaki király de ne ez a dögvész banda vezére amelyik csak úgy tud nyerni választást hogy előbb tökön kellett szúrnia magát mindenkinek a pályán

[nev] (törölt) 2010.02.17. 17:18:27

@Viktus:
szerintem te vagy az, aki kevéssé ismered. egyszer olvass már el az árpád házról vagy a középkori magyar királyokról bármilyen nem szocialista, vagy új nacionalista tankönyvet.

itt az összes feudális uralkodó keresztbe-kasul házasodott annak érdekében, hogy megtartsák a trónt. ezeknek az uralkodócsaládoknak európai történetük van, és valójában minden királyság nemzetközösség volt. nem volt semmiféle magyar nemzetállam.

egyébként az is hülyeség, hogy az árpád ház kész, passz, kihalt. addig mindenki magyar volt, utána meg senki se. lajos királyunk bár anjou volt, de az anyja árpád-házi mária volt. az apja sánta károly nápolyi király. lajos lengyel trónt is megszerezte, és wegierski ludwik néven a polákok felett is uralkodott. lajos második házasságából jadwiga (hedvig) kapta meg a lengyen trónt, mária pedig kapta a magyart. aztán bejelentkezett a magyar trónra luxemburgi zsigmond, egy nő mégse legyen uralkodó, és felbomlott a lajos által létrehozott perszonálunió. de ezek a királyságok nemzetközösségek voltak mind. és nem nemzetállamok.

radala 2010.02.17. 17:19:13

@jjulie: Nem olvastad Eszterházy Utazás a 16-os mélyére-t?
A másodosztályú focista nem azt jelenti, mint a másod osztályú ember. Az NB2-es focista rohadt nagy szó.
Miért beszélsz te folyton csúnyán?
Nem állítom, hogy én soha nem faszozok, de ezt én stiláris elemként a lelki állapotom lefestésére próbálom használni. Te meg folyton olyan csúnyán beszélsz, hogy rossz olvasni.

jjulie 2010.02.17. 17:21:28

@radala:

most akkor eszterházy pozitív vagy negatív alak?

molnargyrgy · http://budapestiszolgaltatas.wordpress.com/ 2010.02.17. 17:21:46

@[nev]:
Így van. Mennyivel könnyebb lenne, ha nem kellene a sok kis falu képviselőit megvenni kilóra, elég lenne a makóit vagy a szegedit.

dzsaszper 2010.02.17. 17:23:19

@panelburzsuj: a széles közvélemény alatt a határon túliakat érted?
Ott már jóideje megy ez, kárpátaljai ismerőseim meséltek egyet s mást...
hazai pártpolitika leképezése a határonm túlra. broáf.

[nev] (törölt) 2010.02.17. 17:24:37

és ugye ez a sztori úgy kapcsolódik ide, hogy a centrális pártrendszer az a királyság. csak a tökfej török gábor ezt a mából akarja kielemezni, mert neki ez a módszertana, hogy nem számít a múlt. az számít, hogy ma mi van, és abból próbálja kielemezni a holnapot. és nekem erős a gyanúm, hogy a politika ezeken a napi taktikai játszmákon felül áll.

van egy sajátos logikája. ami beilleszthető a történelembe. tehát a modern (intencionális) logika és a historizálás közötti átmenet.

radala 2010.02.17. 17:24:56

@jjulie: Íróként pozitív elitként nem elit. Nem olvastad a mai szentírást?
De magam már ezt régen így gondolom.
Mindenesetre a konkrét könyv elég szar. Nem egy fancsikó és pinta.
Viszont szemben veled az én hályogom eltakarja ugyan a részleteket, de átengedi a színeket. Nem fekete fehérben látom a világot.

theofil 2010.02.17. 17:30:36

@radala:

Na látod! A Kövérnek van bukéja.
A Szanyi nem igazán izgat, régebben se tette.

theofil 2010.02.17. 17:31:37

@jjulie:

Én viszont kifejezetten gonosz vagyok.

pikkbubi 2010.02.17. 17:33:25

@[nev]: "egyébként az is hülyeség, hogy az árpád ház kész, passz, kihalt. addig mindenki magyar volt, utána meg senki se. "

pl. Habsburg Otto épp annyira Habsburg, mint Árpád-házi (anyai ágon)
-a turbomagyarok szívhatják a fogukat hogy az országban kb egyedül az MDFes Habsburg Gyuri tudja bizonyítani h Árpád apánk egyenesági leszármazottja

de a walesi herceg is echte sváb :-)

jjulie 2010.02.17. 17:33:38

@theofil:

nem látszik, gyakorold

Arivistus 2010.02.17. 17:38:15

@theofil:
Tudom, hogy Kövér személyét cikizni illik. Meg ilyen kijelentést kampányidőszakban tenni nem túl jó dolog.

De maga az ötlet, a szlovák cenzus, eddig az egyetlen hosszú távú megoldási javaslat volt Magyarország problémáira, amit politikusoktól hallhattunk.

radala 2010.02.17. 17:39:16

@jjulie: Elit az, aki hitelesen elmondhatja, mi a tuti.
Mi a hiteles?
No, ez lenne egy jó kérdés, de erre nem tudom a választ. Pedig ez lenne az egyedüli fontos kérdés.

radala 2010.02.17. 17:42:27

@Arivistus: No az elit az, aki képes volt elérni, hogy "Kövér személyét cikizni illik".
Oszt, amikor kiderül, hogy nem is igaz, hogy olyan hülye ez a Kövér, akkor levonnak az elit elitségéböl 1 egységet.
Aztán, ha azt mondja arra, hogy négy évig nem csináltunk semmit, hogy ez egy zseniális igazság beszéd, akkor talán két egységet is levonnak. És, ha elfogy az elit 100 egysége, akkor már nem is elit...

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.17. 17:43:28

www.mno.hu/portal/695538

Na most érzem azt, hogy ez az antipopulista populizmusos Dávid Ibolya nagyon háttal ül a moziban, nem szoktam ilyet írni..de ez már problémás.

Szerintem ezzel inkompetensé teszik az egész mdf-et totálisan.

mrs. white 2010.02.17. 17:45:58

@jjulie: Vitéz Nagybányai Horty Miklós. Horty és a fasisztát sikerült a politikai kommunikációban a fasizmus jelképévé tenni. Ergo rögtön a reflexszerűen fasiszta Orbán jut az ember eszébe. Természetesen aki fasisztára szavaz az maga is az. Szomorú hogy ebben az azért jócskán van tárgyi tévedés is, mert csak az érem egyik oldalát nézi, arról már nem is beszélve, hogy milyen expanzió zajlott az országban. Arról pedig ugye nem sok szó esik.

radala 2010.02.17. 17:49:01

Jut eszembe Orbán centrizmus fikázók.
2002-ben Kovács László azt mondta, hogy az önkormányzati választásokkor a nem szoci helyek a gyűlölet kis szigetei.
Ki nem álmodott még ebben az országban bebetonozott hatalomról?
Ki mit tett eddig ennek érdekében?
Szocik önkorválasztásos alkotmánymódosítás 3 hónappal a választások előtt, hitelből nyugdíj, trükkök százai, 23 milla román, fekete bőrű fekete kezű emberek, tömegbe lövetés...
Fidesz egy kis koronaúsztatás, egy kis kiköltekezés (a maguk által 2 év alatt megspórolt pénzből) egy kis 45. havi nyugdíj.
Nem látom a hályogomtól, hogy ezek a dolgok egy nagyságrendben lennének.

Arivistus 2010.02.17. 17:49:54

@radala:
Ha elitre azt érted, hogy bértollnokok, akik nagyszerűen tudják visszhangozni az MSZP, és az SZDSZ véleményét, akkor elit kezd kihalni.

Hogy mást ne mondjak a visszhangozható vélemények száma megfeleződött. :D

Soha nem értettem, hogy miért nevezik magukat elitnek, írástudóknak, vagy értelmiségnek. Állásfoglalásaikon világosan látszott, hogy nem értik a magyar társadalom működését, problémáit, nem ismerik a magyar gazdaságot, de még alapszintű makroökonómiai ismereteik sincsenek.

Mindegy is... béke poraikra.

mrs. white 2010.02.17. 17:51:13

@radala: 4.909. ezer volt. Úgy értettem az összlakosság fele. Amúgy köztünk szerintem nincs vita általában, legfeljebb marginális kérdésekben.

kisa 2010.02.17. 17:55:08

@Viktus: Oszt' ezt mibül gondolod? Lehet, hogy jobban, mint te.

radala 2010.02.17. 17:55:50

@mrs. white: Ja nincs vita, csak a rendszerváltoztatás amúgy is gyalázatos megítélését nem akartam hagyni "tárgyi tévedéssel" tovább gyalázatosítani.
Azért a gyerekek nem szavazása ne legyen már tragédia 5 milla a 8-ból az jó.
Főleg annak a tükrében, hogy ma már látjuk, annál nagyobb a részvétel, minél gusztustalanabb a kampány.

kisa 2010.02.17. 18:06:14

@[nev]: Nem beszélve arról a csekélyke tényről, hogy az Árpád-ház tele van testvér-unokaöcs-nagybácsi gyilkosságokkal, pont úgy, ahogy az összes uralkodóház. Nekem hirtelen a bölcs és nemes Könyves Kálmán és Álmos/Vak Béla sztorija jut eszembe.

[nev] (törölt) 2010.02.17. 18:07:40

@pikkbubi:
persze. a szoci történetírás ezt az egész sztorit úgy állította be, hogy itt a sok nemzetállam, és voltak az internacionalista forradalmak, ami eredményezte a munkásosztály győzelmét, és a világbékét. lenin rakta fel a történelemben az i-re a pontot, és így kezdődött el a legújabb kor. a náci történetírás ez utóbbit tagadja, de minden mást meghagy. illetve a korábbiakat még nagyobb hazugságokkal helyettesíti. mert nem a munkások, hanem a parasztok akarják kivívni így a győzelmet.

persze oké, engem is lehet vádolni, hogy ez valami libsi történetírás, hogy minden király össze vissza udvarolt, meg félre lépett. pont nem érdekelte a nemzeti vérvonal. és ez is csúsztatás, mert egy kicsit azért érdekelte, de csak azért, mert ez volt a hivatkozási alap a hatalomhoz.

a lényeg szerintem az, hogy ezek a monarchiák nemzetközösségek voltak, és igazából az állam és az unió, a városok, és a közintézmények, a piac, és a háztartás a megkérdőjelezhetetlen hatalmi centrumok, és nem egy párt.

csak gondolom ilyenfajta kioktatás egy magyar politológustól nem volna szerencsés, hiszen ugye nem egy félkegyelmű mondta azt, hogy az ő lesz itt a hatalmi centrum, hanem a leendő magyar miniszterelnök.

jelzem még vi. (sólyom) lászló aki játsza ezt a félkegyelmű királyt a sándor palotában, és ugye török gábor meg oda oszt tanácsot.

persze ezzel nem őt akarom minősíteni (na jó egy kicsit őt is), hanem a politikai osztályt en bloc, szerintem nincs komolyan vehető politikus ma széles hazánkban.

mrs. white 2010.02.17. 18:11:31

Most cuppantam rá portfolióra, akit érdekel a gazdaság egy kis színes vegyes. A concorde elemzője 5.7-re emelte a prognosztizált hiányt. Nem tudom nem feledni, hogy milyen szájtépés ment az elmúlt egy hónapban hogy a hülye fasiszta Orbán és még hülyébb tanácsadói leakarják járatni a közgazdasági géniusz baloldalt, mert igenis tartható a 3.8 %. Nos, azóta már mindenki emelt és megint bejött a papírforma. Nos, ilyen hawai helyzetben veszi át a kormányrudat (ha átveszi) a fidesz. Már látom a 2014-es szalagcímeket. Orbán mazsolázott Bajnai reformjából és a növekedést kizárólag szocilalista pártnak köszönheti aki egymaga állította növekedési pályára magyarországot. A történelem ismétli önmagát.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.17. 18:16:56

Na egy kis közérdekű!

Bokros hír eltünt a headlineokról, index levette, atv-n meg sem történt érdekes körbepillantani....

Kenwyn 2010.02.17. 18:17:44

@mrs. white:

Horthy-ról nekem mostanság a Buta Történelem Tanár Operett Hordája jut eszembe... :)

Kenwyn 2010.02.17. 18:19:37

@Zengőtorkú Nyivákoló:

lesz vita kettejük között, az tuti; megvagyon írva azon álmoskönyvekben. :)

[nev] (törölt) 2010.02.17. 18:36:23

@kisa:
ugye mindjárt az első királyunk megvakíttatta az unokaöccsét. nehogy vászoly (vazul) legyen a király. csak ezt kihagyták a rockoperából. ami nem baj persze. szerintem teljesen jó, hogy istvánból egy szupersztrárt csinálunk. istván elég sok okosságot talált ki. például a járási igazgatást, ami nekem az egyik hóbortom. minden 10 falu építsen templomot. na az a 10 falu a járás. és ahol templom épült az lett a járási székhely, a kezdetleges város.

tehát ez nem egy libsi bolsi trükk, hanem ezeréves hagyomány. ami persze még nem jelenti azt, hogy jó is, és kell is, szerintem jó, csak momentán nem kell. és erre azt tudom mondani, oké. ezt megengedem, nem elfogadom, de megengedem. és szerintem ez hiányzik nagyon a politikából.

hogy én nem fogadom el, hogy a másik mit mond, de megengedem neki, akármekkora szamárságnak hat, mert lehet, hogy valamiben, valahol mégis csak van igazsága, vélhetően részigazsága csak, de nekem is csak az van. nincs olyan, hogy valakinél ott az orákulum, és abba aztán minden meg van írva.

thebigben 2010.02.17. 18:46:33

Bevallom, nem olvastam végig az előző 416 kommentet, de: mi van, ha nem a japán, svéd stb... modellre gondolt, hanem arra, ami mondjuk Nagy-Britanniában zajlik?! A Munkáspárt és a konzervatívok 12 évente váltogatják a hatalmat, de legalább 2 egymás utáni választást mindkét párt kibír. A magyar szocik is előszeretettel merítenek a britektől (harmadik út), miért ne tehetné Orbán is?

abandi 2010.02.17. 18:55:15

A "mi" viktorunk...
Fajta-féle, mint a szőlőbányái.
Ellenben a T.Blogger remélem a szocionista oldalra is csappant egyet-kettőt....

kisa 2010.02.17. 18:55:41

@[nev]: Szerintem lassan rájönnek a falvak, hogy a járás nem hülyeség, már most is működik sok helyen a kistérségi együttműködés.

molnargyrgy · http://budapestiszolgaltatas.wordpress.com/ 2010.02.17. 19:21:15

@[nev]:
"értelmi szavazón azt a kisebbséget értem, aki nem az érzelmei alapján szavaz.

hanem gondosan elolvassa a programokat, megrágja, és mérlegel. és mivel ez a társadalomban egy kisebbség, ezért szerintem max. 1 párt, ami sikeresen képes megszólítani ezen réteget. és ebből lehet csinálni választási szövetséget. a bejutás után meg 2-3 frakciót. pont azért mert ez ez értelmiség (amiből kevés van) is megosztott."

Ezt a pártot elneveznénk Szdsznek, a sok érzelmi hulladékot meg belelőnénk a Vörös tengerbe.

molnargyrgy · http://budapestiszolgaltatas.wordpress.com/ 2010.02.17. 19:34:11

@[nev]:
"de ez nem az árpád sávos zászló, meg a kukás egyenruha, hanem ami a tradíciót őrzi. amire európában büszke lehet mindenki. az árpád sávra európában nem lehet büszkének lenni. a falusi kocsmában persze lehet."

Európában azért sem lehet büszkének lenni az árpádsávos zászlóra, mert az általad Európának tartott nemzetek nem szeretik, ha a magyarok a múltjukról mesélnek. Még kiderülne, hogy az árpádsávos zászló alatt lovagló barbár magyaroknak köszönhetik a török, tatár stb. vész elkerülését.

molnargyrgy · http://budapestiszolgaltatas.wordpress.com/ 2010.02.17. 19:49:35

@[nev]: "és én nem látom be, hogy miért jobb az, ha a jobbik adja az identitást, mintha a népviselet, vagy a néptánc"
Most esett le, kinek a kedvéért készült Gyurcsány önfeledten táncoló klipje.

egyittlakó (törölt) 2010.02.17. 19:53:45

A világválságnak akkor lesz vége, ha Orbán Viktor miniszterelnök lesz. A világgazdaság minden kiemelkedő szereplője ezt az eseményt várja. Természetesen, Orbán vezért királlyá kellene koronáztatni, mert ez a siker záloga. A világ kiemelkedő politikusai elfogadnák szívesen ezt a forgatókönyvet is, csak lenne már vége a Gyurcsány-korszaknak, amely köztudottan a világméretű recesszió okozója.

[nev] (törölt) 2010.02.17. 19:58:24

@kisa:
szerintem mindehol van kistérségi társulás. mert az unió ennek osztja a vidékfejlesztési pénzeket.

a probléma az, hogy ez nem egy valódi közigazgatási egység, nem az történik, hogy összeülnek a falvak elöljárói, és a városi képviselők, hogy akkor mit is kellene ezzel a pénzzel kezdeni, szabjunk valami prioritást, oktatás, egészségügy, energetika, túrizmus, vagy akár a közrend megteremtése ha az a legfontosabb. bármelyik járás vehetett volna éjjellátó kamerát, terepjárókat, és őrizhetnék az uborkaföldet. a rendvédelem nem az állam dolga már rég, hanem a helyhatóság dolga.

és mellette minden kistérség kereshetett volna magának identitást, nyilván ez a falusi turizmsnak az alapja. hogy "mink a matyók vagyunk". és ugyan elég ciki ez a "matyóság", de ha már ezt találták ki az őseik, akkor legyenek matyók. ki lehet találni bármit. elő kell venni a kalendáriumot. a másik területen meg legyen jászok. a harmadikon meg a böszörmények. meg palócok. és így tovább. és ez mind magyar zászló alatt persze, de saját identitással. és ugye ez nem a falusi izé, és nem is a 64 "magyar" vármegye, amiben benne van pozsega, meg fiume. tök jó, ha ott is vannak magyarok, de ezeknek a területeknek nem lesz magyar identitása, mivel itt a magyarság kisebbségben volt. szóval szerintem sokkal gazdagabb a népi kultúra annál, hogy árpád sáv, meg fekete sereg. de ha most vidéken ez a menő, akkor ez a menő. majd meglátjuk, hogy jól jár-e a vidék ezzel, vagy sem. szerintem jobb híján szavaznak a jobbikra.

mert ugye gondolom hoplita elmondaná, hogy oké, csak a liberálisok között hogy a fenébe ült csak csupa ávós zsidó, és miért nem vettek be maguk közé egy buzi etnográfust. felteszem neki valami ilyesmit a problémája a "liberálisokkal".

[nev] (törölt) 2010.02.17. 20:06:14

@grgmolnar1:
figyu, ezzel tisztában vannak. csak most európát az érdekli, hogy mi legyen iránnal. putyin, meg obama azon filóznak, hogy mit csináljanak, várják, hogy az unió is kialakítson valami álláspontot.

és ha odamész, hogy de mink ám megvédtük a törököktől európát, akkor hülyének néznek. mert egyrészt a törökök azért mentek eddig, mert nem bírtak tovább menni, ha akartak volna, akkor sem, mert igazából már itt sem tudták fenntartani a hatalmukat, ugye maguktól mentek ki, másrészt meg ugye törökország nato tag, és stratégiai szerepe van a közel keleti rendezésben.

magyarország meg egy lokátort képtelen volt megépíteni 20 év alatt, ami egyébként a polgári repüléshez sem árt, hogy a dunántúlt térképezze egy korszerű radar, de itt ugye az van, hogy nem lehet radar, mert a katonák letapossák a virágot. akkor találjunk olyan helyet, ahol nincs az a virág, vagy mondjuk álljon oda egy csomó környezetvédő, figyelje a katonák bakancsát, és szóljon ha mégis letapossák.

tehát magyarország egy eu, és nato tagállam, nem viselkedhetünk úgy, mint az óvodások, akik piros fehér zöld zászlóval mennek március 15-én, és közben azt éneklik, petőfi sándor gatyába táncol, felesége bugyiba, így mennek a moziba.

mirrmurrkandúr 2010.02.17. 20:08:57

@egyittlakó: Szerintem nem is tudod, mennyire igazad van.
Ha nem lenne Gyurcsány, boldogabb lenne a világ, szerintem még a fű is áttörné a fél méteres hótakarót örömében.
Egyébként meg a piac tényleg Vickey Mouse-t várja, de azért királlyá nem szívesen koronáztatnák őt, az olyan ódivatú, tudod.

Azt sem értem, mégis miért védelmezed ilyen burkoltan Fercsit, te is tudod: nagyon nagy gempa volt, és ezen még az sem változtat, hogy te szereted esetleg. Igazán, nagyon kibaszott ezzel az országgal, tulajdonképpen ennél jobban nehéz is lett volna...
Szóval ne védd, mert egy szánalmas, fájdalmasan proletár, műveletlen tuskó, aki igazából azt sem érdemli meg, hogy a számra vegyem, úgyhogy be i fejezem.

Rust in peace.

mirrmurrkandúr 2010.02.17. 20:11:43

@[nev]:
"... tehát magyarország egy eu, és nato tagállam, nem viselkedhetünk úgy, mint az óvodások, akik piros fehér zöld zászlóval mennek március 15-én, és közben azt éneklik, petőfi sándor gatyába táncol, felesége bugyiba, így mennek a moziba."

Ez egy valódi liberális álláspont és megfogalmazás... hjaj...

Edigej 2010.02.17. 20:17:56

@[nev]: Egyetértek az első részében. A nemzeti érdekérvényesítés pedig a gyakorlatban talán így megy valóban, viszont akkor felvetődik a kérdés: mi szükségünk van Európai Parlamentre? Sajnos úgy látom, hogy a mostani törvényhozás pl. túlságosan is a nemzeti érdekérvényesítés terepévé vált, és válhat a Lisszaboni Szerződéssel még inkább, pedig ezt a Tanácsban kellene inkább megtenni. Az EP-ben azonban máshoz nagyon sokszor kevés a tudás, a látókör. Tudom, ott dolgozom.

molnargyrgy · http://budapestiszolgaltatas.wordpress.com/ 2010.02.17. 20:18:42

@[nev]:
"hja, csak az a párezer liberális, meg zsidó történetesen meglehetősen befolyásos"
"lehet zsidózni, csak megy bankba hitelért könyörögve zsidózni nem túl szerencsés."
Az eddigi (Szdsz)álláspont szerint az a zsidó befolyás nem is jelentős.
A nemzetközi zsidó összeállítása után Henry Ford a gyakorlatban is megértette a második idézett mondatod lényegét. Vissza is vonatta a könyvet.
Majd jött Hitler és valóra váltotta az abban leírt figyelmeztetéseket.

jjulie 2010.02.17. 20:20:08

@Edigej:

és tudja már a kissinger hogy kit kell ott felhívni?

kisa 2010.02.17. 20:39:28

@[nev]: Így igaz. Csak sajnos a kistérségek nagyrésze egyelőre azzal van elfoglalva, hogy egyik falu hogyan tudná ledöngölni a másikat. Nem zudom, mennyire tipikusan magyar jellemvonás ez a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" mentalitás, de attól tsrtok, hogy összefogásban sose volt erős nemzetünk... Csak ha valami ELLEN kellett összefogni, vagy ha nagy baj volt.

molnargyrgy · http://budapestiszolgaltatas.wordpress.com/ 2010.02.17. 21:01:47

@[nev]:
"tehát magyarország egy eu, és nato tagállam, nem viselkedhetünk úgy, mint az óvodások, akik piros fehér zöld zászlóval mennek március 15-én, és közben azt éneklik, petőfi sándor gatyába táncol, felesége bugyiba, így mennek a moziba."
Tehát sem árpádsávos, sem piros-fehér-zöld?
Akkor marad a kék és a szívárványszínű?

[nev] (törölt) 2010.02.17. 21:43:23

@grgmolnar1:
nem a zsidók az okai mindennek. a dánia, amelyik nagyjából akkora ország, mint mi vagyunk, na a dánok kitlálták, hogy ők úgy tervezik meg a dán költségvetést, hogy abban ne hiány szerepjen, hanem kicsi többlet.

és a dán korona az euróhoz képest 5 éves távlatban ilyen stabil:

finance.yahoo.com/q/bc?s=DKKEUR=X&t=5y&l=on&z=m&q=l&c=

a magyar forint meg ilyen:
finance.yahoo.com/q/bc?s=HUFEUR=X&t=5y&l=on&z=m&q=l&c=

a dán parasztnak az egyeneshez kell igazoni, a magyar parasztnak meg ehhez az ökörhugyozáshoz. de ennek nem a zsidók az okai. hanem a magyar pénzpolitika. amelyik folyton el akarja költeni a nincset.

hoplita 2010.02.17. 22:13:10

@[nev]:
Aba Sámuel kabar törzsfő volt és István sógora.
Nézz utána, hogy kik voltak a kabarok.
Kun az én vagyok.:))
A jelenlegi angol trónörökös 16-od részt magyar.
Csak nem a dinasztikus házasságok rejtelmeiből óhajtasz itt belemenni.
Ne tedd, baromságokat vonsz le következtetés gyanánt.

[nev] (törölt) 2010.02.17. 22:15:14

@Edigej:
szerintem meg a parlementben kell hepciáskodni. az ugyanis arra való.

én nem nagyon hiszek abban, hogy az ep rövid távon különösebben értelmes keretszabályokat alkotna. nyilván lesz törvény a madarak és a békák szabad vonulásáról.

szerintem az ep most arra való, hogy kiáljon béla, és azt mondja: ez már azért mégse kéne. és akkor a nép azt mondja, hogy na jól megaszonta brüsszelben. erre vágynak. és ezzel el van intézve. nem kell ettől félni. ezeket kellene meghallgatni. és ebből levonni a bizottságnak a tanulságot. mi az, ami most európában a legfontosabb. mi az, ami mindenhol téma. és arra fókuszálni. meg kell találni, hogy mi az, ami közös. ha folyton az jön ki, hogy semmi sem. akkor két eset van. vagy mindenki álproblémáról beszél, vagy tényleg csak véletlen él együtt ez a sokféle nemzetiség már néhány ezer éve, és nincs közös európai kultúra. akkor nem kell európai unió. de szerintem vannak közös ügyek. ipar, mezőgazdaság, közlekedés, pénzügyek, védelmi kérdések.

miért ne lehetne az európai unióban egyésges áfa. kitalálták, hogy ez nemzeti hatáskör. és miért az. az áfa a belső vám. miért nem egységes ez az unióban. itt megemelik az áfát mi megyünk szlovákiába, ott megemelik a szlovákok jönnek ide. szerintem az, hogy legyen egy egységes belső piaci szabályozás az nyilván a jó irány. de ehhez előbb meg kell hallgatni a hepciáskodó nacionalistákat. mert ők lehet, hogy nem jó megoldást mondanak be, de megmondják mi a probléma. és az is valami.

hoplita 2010.02.17. 22:18:59

@[nev]:
A férfiág halt ki barátom.
Akkoriban még a Pragmatica sanctio a történelem méhében pihent.

hoplita 2010.02.17. 22:28:07

@kisa:
Kálmánnak valószínűleg középfül gyulladása volt, abba is halt bele.
A kezeletlen állapotban a fájdalom, némi rábeszélés okozhatott ilyen - egyébként a korában egyáltalán nem barbár - cselekedetet.
Nem ölette meg Álmost és a fiát, ez a javára írandó még így is, pedig Álmos ott keményen hunyó volt.
Béla pedig nem kispályás bosszút állt, felesége a rác Ilona hathatós segítségével.

Árnyalj, öregem, árnyalj.:)

[nev] (törölt) 2010.02.17. 22:34:30

@hoplita:
így van. én csak azt a közvélekedést próbáltam eloszlatni, hogy voltak a királyok, és azok 1301-ig mind echte magyarok voltak, és keresztények, és aztán kihalt az árpád-ház, és utána jöttek az idegen királyok.

andrásnak valami kijevi ortodox nője volt, akit úgy ismert meg, hogy el kellett menekülnie, mert a istván az ő papáját - a saját unokatestvérét - megvakíttatta. és akkor a gyerekek elmenekültek. és összejöttek valami ortodox hercegnővel. és szerintem andrás még ki is keresztelkedett, mert nyilván az a szláv nem adta oda a lányát egy kereszténynek. de majd kijavítasz ha nem így volt.

hoplita 2010.02.17. 22:34:32

@grgmolnar1:
Engem is frusztrálna belgaként, hollandként, norvégként, spanyolként, olaszként , osztrákként főleg - gondolj Morvamezőre - angolként, de még németként is ez az 1100 esztendő.:DDD
Szar lehet ez na...

hoplita 2010.02.17. 22:39:39

@[nev]:
Én majd minden évben megnézem András sírját.
Nem sok királyunknak van meg háborítatlan a nyughelye.

hoplita 2010.02.17. 22:41:27

@[nev]:
Ja, és még valami.
Krakkó, Halics, Kióv.
Ha valami itthon balul ütött ki mindenki arrafelé vette az irányt, évszázadokon át.:D

hoplita 2010.02.17. 22:43:08

@[nev]:
Hivatalosan akkor még nem volt meg az egyházszakadás, majd csak 1054-ben.
De gyakorlatilag már régen.

[nev] (törölt) 2010.02.17. 22:47:35

@hoplita:
hja, tudom galícia.

igazából a helyzet az, hogy szerintem a kárpát medence tud egy egységet alkotni legalább egy folyami, és egy tengeri kikötővel. csak ekkora területet nem tudtak benépesíteni a magyarok. mert a többi nép is itt volt. és akkor kénytelenek vagyunk velük egymüttműködni. és ebből a szempontból indifferensek a zsidók. nem segítik a jó szomszédi viszonyt, de nem is gátolják.

Surko 2010.02.17. 23:54:15

Csak nem éneklik ki megint a sajtot a Fidesz szájából? :))

index.hu/belfold/2010/valasztas/jelentosen_csokkent_a_fidesz_tabora/

Edigej 2010.02.18. 00:02:19

@[nev]:

Egyetértek, hogy vannak közös európai ügyek, és szeretném, ha ezek minél többen lennének. Viszont szerintem éppen úgy lesz kevésbé európai adórendszer, ha az EP-ben is tagállami alapon folyik a vita. Elhiszem hogy jó dolog együttműködni olyan területeken, amelyek tényleg nemzeti érdeket érintenek (sőt, látok is ilyet, bármilyen hihetetlen), de közös adó szerintem pont akkor lenne korábban, ha a Parlament - kihasználva a lisszaboni lehetőségeket - az integráció motorja tudna lenni, sokszor a Tanáccsal ellentétben. Most nem ezt látjuk. A parlament tele van nem dolgozó, semmiségekről órákon át tartó konferenciákat szervező, végül semmire sem jutó, tudatlan képviselőkkel (tisztelet a kivételnek).

abandi 2010.02.18. 00:15:23

Ha a fideszes főnök bekeményít a kampányban, az azért visszás mert:
- a megfenyegetettek komolyan veszik(elhanyagolható budapesti kisebbség, nagy nemzetközi háttérrel...) és ellenhisztériát kelt.

És a magyarok többsége nem hisz neki.
Így legyen!

Thulsa Doom (törölt) 2010.02.18. 10:14:41

Ormánypiktor szavait kár elemezni. Ez egy idióta.
72 órás ultimátum, 14 havi nyugdíj, "szociális" népszavazás... meg 2030-ig fidesz kormány (pintérsanyibácsival, aki majd felszámolja a korrupciót).

Már négy éve, amikor Mikolát miniszterelnök-helyettesjelöltként futtatta gondoltam, hogy ennél a fószernél valami nincs rendben. A fityisznek a sorsa az Szdsz-é. Egy év múlva ők is hasonló helyzetben lesznek, mint most egykori szövetségesük.

molnargyrgy · http://budapestiszolgaltatas.wordpress.com/ 2010.02.18. 11:23:26

@[nev]:
"ennek nem a zsidók az okai. hanem a magyar pénzpolitika. amelyik folyton el akarja költeni a nincset."
Köszi, hogy a dánokra hivatkozol. 2002-es statisztika szerint Dániában 7062 (a lakosság 0,13 %-a), míg Mo-n 110.000 (1,3 %) zsidó él.
És itt visszautalnék a banki befolyásra vonatkozó korábbi fenyegetésedre is, miszerint ha valaki pénzt akar a bankból, akkor ne zsidózzon, mert... ajjaj

jjulie 2010.02.18. 12:11:31

@grgmolnar1:

van egy másik különbség is

a dánok az utólsó pillanatban összegyüjtötték a dániai kb 6000 zsidót és szépen biztonségba helyezték őket svédországban, így ugyan volt kollaboráció dániában de gyakorlatilag zsidó áltozatok nélkül

[nev] (törölt) 2010.02.18. 12:35:56

@Edigej:
az ep-nek szerintem úgy kellene működnie, mint egy felsőháznak. az alsóházak a tagországok parlamentjei.

ezt a felsőházi szerepet magyarországon az alkotmánybíróság tölti be, csak az ugye egy tisztán jogi testület, és folyamatos kritikákat kap, amikor különféle szakpoltikai kérdésekben állást foglal. ez nem az ab dolga lenne szerintem, hanem az ep feladata.

össze kellene nyalábolni a tagországok törvényjavaslatait, és törvényeit, a szlovákok ilyen adórendszert csináltak, a románok amolyat, a magyarok meg emilyet akarnak, és meg kellene találni a kapcsolódási pontokat, illetve ütköztetni a különféle javaslatokat. ezekről vitázni, és szavazni, hogy ezt többség elfogadja, vagy elutasítja.

hoplita 2010.02.18. 13:51:51

@jjulie:
Ja.
És Christian király - a fax tuggya, hogy hányadik e néven - pedig sárga csillaggal a mellén demonstrált, ugye?
:DDD
Mer gondolom ezt is tanultad, mint a lámpaernyőt, meg a szappant.:DD
Elárulok egy titkot; egy szó sem igaz az egészből.
Ellenben a Waffen SS egyik legütőképesebb alakulata, a Wiking hadosztály nagy része önkéntes dánokból állt.
Pedig akik megjárták a cserkasszi katlanharc poklát, vagy kis híján feltörték a Budapest körüli orosz gyűrűt, azok nem sétagaloppra jelentkeztek.
Na, ezt már fogaggyunk nem tudtad.:DD

dzsaszper 2010.02.18. 14:35:21

@[nev]: amit te itt írsz, az gyakorlatilag a tagországok szuverenitásának szinte teljes feladása lenne.

pikkbubi 2010.02.18. 17:10:44

@hoplita: "Engem is frusztrálna belgaként, hollandként, norvégként, spanyolként, olaszként , osztrákként főleg - gondolj Morvamezőre - angolként, de még németként is ez az 1100 esztendő"

jogos a büszkeség az 1100 évre...ezért is kéne röhögve seggberúgni a sumérszkítaszittyahun futóbolondokat akik minket égetnek frusztráltsáégukkal..

"Nem sok királyunknak van meg háborítatlan a nyughelye. "

Ajánlom a bécsi kapucinusok templomának kriptáját ;-)

jjulie 2010.02.18. 18:24:04

@hoplita:

mindíg örömmel olvasom az írásaidat

molnargyrgy · http://budapestiszolgaltatas.wordpress.com/ 2010.02.18. 18:39:51

@jjulie:
speciel nem a holocaustra gondoltam, hanem [nev] következetlenségére, aki egyik pillanatban a zsidó befolyással fenyegetőzik, majd panaszkodik a (zsidó) magyar pénzpolitikára.

molnargyrgy · http://budapestiszolgaltatas.wordpress.com/ 2010.02.18. 19:00:43

@pikkbubi:
"ezért is kéne röhögve seggberúgni a sumérszkítaszittyahun futóbolondokat akik minket égetnek frusztráltsáégukkal.."
Az igazi szdszes másságtisztelet mintapéldája.
Szerintem nem kell seggbe rúgni azt, aki nem éri be azzal, hogy Jahve a 800-as évek végén ide teremtette a magyar népet, majd István közreműködésével országot ada neki.
A kettős honfoglalásnak már igen jelentős az elfogadottsága, tehát a futóbolondság inkább az, ha valaki egybemossa az alátámasztott tényeket a feltevésekkel, hogy így egybegyúrva mindent fikciónak bélyegezhessen.

jjulie 2010.02.18. 19:32:58

@grgmolnar1:

érdekes módon a magyarkodók erőteljes vitákat tudnak lefolytatni olyan ügyekben amit aztán nem lehet eldönteni

viszont van a magyar történetnek egy nem túl régi fejezete, mit szólsz ehhez:

tehát a napóleoni háborúk során a hadiszállítói pozícióból váratlanul töke injekcióhoz jutó birtokos magyar nemesség kihasználva a rég várt lehetőséget nekiállhatott modernizálni a mezőgazdasági termelést, kiépíteni az első kereskedelmi láncokat nyugatra, majd röviddel ezután nekiállva az első feldolgozóipari beruházásoknak, bőrgyárak, cukorgyárak, szeszgyárak alapításába fogott, majd a további fejlődés érdekében a második és harmadik generáció a külföldi tanulmányútjaik során szerzett tapasztalatai felhasználásával magyar tőkéből bankalapításokba fogott, így később finanszírozni és kézben tudta tartani a bányászatot, valamint a textilipart, majd pedig eljuttatta a gabonát a tengeri kereskedelem beindításával más kontinensekre is, és később megszervezte az út és vasúthálózat kiépítését, felépítette a világvárossá, gazdasági pénzügyi, kulturális és oktatási centrum tette Budapestet, közben további innovatív beruházások megvalósításával a magyar konzerv, gép és vegyipart is világszínvonalúvá fejlesztette, miközben bőkezű mecénásává vált a művészeteknek, és a kutatói központoknak, egyes kiváló, politikai pályát is befutó képviselőik pedig időközben megoldották a nemzetiségi problémákat, a földkérdést és a társadalmi feszültségeket, és így a ország súlyának megfelelően a világ diplomáciai életének megkerülhetetlen részévé tette a magyar politikai osztályt is, sikeresen lavírozva háborús és gazdasági válságok idején is.

Igen, ez a magyarság a sikerek övezte 19-20 századi világszerte irigyelt és példaértékű, mára csak egyszerűen „ magyar modell” -nek nevezett pályaíve, ellentétben azokkal az országokkal ahol a nemesség az utolsó pillanatig ragaszkodott a hatékonytalan jobbágyrendszerhez, kizárólag a nemesi előjogaiból akart megélni, nem vett részt az iparfejlesztésben sem a kereskedelemben, így aztán törvényszerűen elszegényedett és a közigazgatás megszállásával mentette át a befolyását, majd az elvesztett első háburú után teljes elszigetelésben egy megcsonkított országban királynélküli királyságban találta meg a megfelelő államformát.

molnargyrgy · http://budapestiszolgaltatas.wordpress.com/ 2010.02.18. 20:25:34

@jjulie:
Ehhez csak annyit tudok hozzászólni, hogy gondolkodásmódtól függően pozitívumként, illetve negatívumként értékelve így foglalható össze az európai zsidó befolyás kialakulása.
A deviánsok és az érdekkörökből kiszorult értelmiségiek pedig a munkásmozgalmak irányításában kezdtek el tevékenykedni.
A másfél millió kitántorgó között található csoport pedig az Európában hatalomra jutottak segítségével felépítette a nemzetközi zsidó imidzsét.
A zsigeri antiszemitizmus tulajdonképpen az összetartás irigylése, de ennek éltető talaja az, hogy immár hatalmi pozícióban arra törekszenek, hogy ez ne is valósulhasson meg.

jjulie 2010.02.18. 20:52:14

@grgmolnar1:

ha nem tudnád a napoleoni háborús pénz ott landolt a magyar birtokossos nemességnél

kár hogy ezt szűrted le belőle, a mórickának is a baszás jutott eszébe körről a háromszögről és a táglalapról is

ez a mese arról szólt, hogy a "magyar államfenntartó nemesség" hogyan és mire használta a lehetőságeit, és a mai jó magyar keresztény jobboldal radikálistól és mérsékeltig miért nem beszél az elmúlt 200 évnyi dicső fajmagyar teljesítményről

molnargyrgy · http://budapestiszolgaltatas.wordpress.com/ 2010.02.18. 21:01:27

@jjulie:
akárhol néztem, sehol nem találtam, hogy a fajmagyar a hadiszállító szinonímája lenne.
az ebben az összefüggésben nem fajmagyarnak annál inkább.
Annak ellenére, hogy az utóbbi 1-200 évben nem regisztrálódott zsidó vér, nem tartom magam fajmagyarnak.
Annyi antiszemitizmus azért van bennem, hogy hívő keresztény se legyek.

jjulie 2010.02.18. 21:08:36

@grgmolnar1:

ok, jól megértettük egymást

az én mesém arról szólt, hogy mit csinálhatott volna a magyar nemesség, és helyette mit csinált, és hogy a mai magyarságát hangsúlyozó csoportok erről nem beszélnek

te meg valami másról beszélsz

molnargyrgy · http://budapestiszolgaltatas.wordpress.com/ 2010.02.18. 21:23:00

@jjulie:
A magyar nemesség azt tette, amit tehetett. Eladósodott, dzsentrivé vált, illetve a szerencsésebbek hirtelen külföldi nemesek lettek (ld. Trianon), így egy darabig még nemesek lehettek (nem sokáig).

jjulie 2010.02.18. 21:30:32

@grgmolnar1:

tévedsz, volt amíg volt választása, aztán azt választotta amiből aztán egy idő után már nem volt választása

erről miért nem szólnak a mesék?

jjulie 2010.02.18. 22:15:26

@grgmolnar1:

a te fogalmazásod szerint a hivatása az ellustulás, elbutulás és elbukás

nem sokra tartod a magyar nemzetfentartó birtokos nemességet

molnargyrgy · http://budapestiszolgaltatas.wordpress.com/ 2010.02.18. 22:54:08

@jjulie:
bocs, de nem hivatást, hanem lehetőséget írtam. és mitől lett volna Trianon után birtokos.

jjulie 2010.02.19. 07:13:22

@grgmolnar1:

igen igen hmm, végül is érthető ez a sumérszkítaszittyahun muzgalom, ezen lehet onanizálni, meg képzelegni, mondákat gyártani

a többi meg sivár valóság amiről szar beszélni, hát nincs is róla szó

csak annyi, hogy a vezető magyar réteg nem tehetett semmit

theofil 2010.02.19. 08:02:19

Írtam már, hogy a Jobbik az a Pygmalion szobor amely életre kelt és most az alkotóját fojtogatja....

Viktorunk nemrég a gyűlölet, a gyűlölködés káros hatásárol beszélt amelyből nem születik érték.

Éppen ezért vagyok pesszimista a jövendő kormányt illetőleg.

Előttem van az érdi Dr.Aradszki András szórólapja - amivel semmi baj sincsen.
Csakhogy.
Bele van csúsztatva egy másik lap - föltehetőleg a Fidesz központból érkezvén, föltehetőleg minden egyéni képviselőjelöltre külön hangszerelve.

A miénken Tóbiás József és Gyurcsány Ferenc képe látható, szöveg:
"Együtt tették tönkre az országot."

A másik oldalán ez áll:

"Önnek is joga van tudni
Tóbiás József,
az MSZP képviselőjelöltje
1751 alkalommal együtt szavazott
GYURCSÁNY FERENCCEL

Tóbiás József
megszavazta:
- a nyugdíjelvonást
- az egészségügy tönkretételét
- az adóemeléseket
- munkahelyek megszüntetését

ITT AZ IDŐ!
Vessünk véget a Gyurcsány-korszaknak!"

Igaza van Orbánnak, a gyűlölködés, a gyűlöletkeltés nem szép dolog.
A szórólap (minden bizonnyal a Fidesz központjából) azt sugallja - sőt azt mondja, hogy Gy. és Tóbiás együtt - kart karba öltve - készkarva tettek kárt az országban, igyekezetük a rombolásra, az állampolgárok életének megnehezítésére és megkeserítésére irányult.

Tóbiás bűnéül rója fel, hogy együtt szavazott a saját kormányával.....

Az Orbán-kormány idejében bizonyára tömegesen akadt arra példa, hogy a fideszes képviselő a saját kormánya ellen szavazott....méghozzá büntetlenül és háborítatlanul, mivelhogy Orbán miniszterelnök lelkivilága erősen Teréz anyára hajazott.

Pandora szelencéjét kinyitni és onnan rászabadítani a hülyeséget az országra könnyű (egy befolyásos politikusnak és Orbán az), de a hülyeségnek gátat vetni, kordában tartani már nemcsak nehéz, de egyenesen lehetetlen...!

Mert mit gondol az egyszeri választó, kezében Dr. Aradszki szórólapjával?

Miért akarták ezek tönkretenni az országot?! Mi okuk volt rá? Magyar ember ilyet nem tesz....tehát ezek nem is magyarok....minimum idegenszívűek...aha...szóval így állunk....na melyik párt az amelyik nem tűri az idegen befolyást édes hazánkban....??

- Anyjuk! A Jobbikra szazunk...!

[nev] (törölt) 2010.02.19. 08:45:17

@grgmolnar1:
nincs következetlenség. a pénzpolitikánk magyar, a zsidók pedig befolyásosak a pénzügyi körökben. ez tagadhatatlan. nekem egyáltalán nem tetszik a világ pénzügyi rendszere, szerintem problémás a tőzsde működése is, az árfolyamok folyamatosan elszakadnak a realitástól, és ebből túl nagy emelkedések, és túl nagy esések származnak. túl nagy az árfolyamkockázat, és ennek az eladósosodott (nyitott) gazdaságok a kárvallottai. de nem gondolom azt, hogy erről az összes zsidó tehet, és azt sem, hogy általában a zsidók.

dzsaszper 2010.02.19. 10:03:28

Érdekeset mondott Orbán: most arra törekszik, hogy meglegyen az abszolút többség, korábban mintha minél több ember megnyerésére törekedett volna. Ld. pl. Inforádió hírei közt...

hoplita 2010.02.19. 13:51:36

@jjulie:
Akkor kénytelen vagyok hiányt pótolni ismét.

A napóleoni háborúk végével az osztrák udvar - a háborús adósságtól szabadulandó - valutareformot és devalválást vezet be, amivel semmivé teszi a magyar birtokos nemesség és szabad parasztság kezében felhalmozódott pénzmennyiséget.
Persze egész véletlenül zsidó bankárok javaslatára, de ez nem is meglepő, a Habsburgok mindig jó kapcsolatokat ápoltak a zsidósággal.:)
Hoppá, ugye, ez kimaradt?:D

A következő.
Az 1848-as törvényekig az ősiség törvénye miatt a birtok nem elidegeníthető, nem terhelhető.
Ez egyértelműen a tőkés gazdaság elterjedésének a gátja.
Ennek eltörlését pont az a nemesség szorgalmazza, amely később ennek az áldozatául esik.
De a haladás érdekében nem gördít akadályt elébe, miközben megtehetné. Vagyis ennyire retrográd.:D

A harmadik pedig...
A szabadságharc bukása után meghirdetett passzív ellenállás lehetőséget teremt a zsidóságnak benyomulni az addig a magyarok által elfoglalt pozíciókba.
A zsidók nem tartották magukat a meghirdetett elvekhez, - vajon miért, annyira magyarnak tartották magukat???, ja, a lófaszt.. - alig több mint 15 év alatt egyfajta "honfoglalást" hajtottak végre, pedig az emancipációs törvény még hol volt...

Így, ilyen összefüggésben is nézd már....persze ennek jó részét nem tanítják az iskolákban.

jjulie 2010.02.19. 14:46:31

@hoplita:

a dallamát egész jól megy, de a szövegét gyakorold még

bár falura és a kocsmába ez is elég

[nev] (törölt) 2010.02.19. 16:24:42

@hoplita:
csak azt nem értem, hogy a nemesség és a parasztok ezekben az ügyekben miért nem császárra haragudtak, és miért a zsidókra.

---

a liberálisok (urbánusok, zsidók, értelmiség, polgárság, hívhatod akárminek) azt mondták régen, és azt mondják ma is, hogy a társadalmat nem szigorú hiearchikus rendbe, hanem hálózatba kell szervezni. ennek a következménye az, hogy a hatalomnak nem kizárólagos alapja a föld. és ez fáj a nemeseknek, és a parasztoknak.

de a hálózat megengedi a hiearchiát is, tehát a liberálisok nem zárják ki a feudalizmust, csak épp nem teszik kötelezővé.

hoplita 2010.02.19. 16:52:45

@[nev]:
Talán mert nem voltak hülyék, nem gondolod?

Hierarchia nélkül nincs társadalom, felbomlik, elenyészik.
Lásd azt, ami most van.

[nev] (törölt) 2010.02.19. 18:32:19

@hoplita:
ennek némileg ellentmond az a tézis, hogy kölcsönös, és körkörös kapcsolatok nélkül sincs társadalom. a szigorú hiearchia éppen ezeket zárja ki.

a liberálisok azt mondják, hogy szükség van ezekre, mert ezek nélkül nincs szerves fejlődés, nincs például szerves örökítés sem.

hu.wikipedia.org/wiki/Nukleinsavak

ebből jön ki a hálózatos társadalom koncepciója, amelyik a legkülönfélébb kapcsolatokat megengedi. a hiearchikus szerveződés egy a sok közül.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Hálózati_topológia

[nev] (törölt) 2010.02.19. 18:59:38

egyébként szerintem egy társadalom akkor bomlik fel, amikor a működését leíró egszerű gráf síkba (gömbre) nem rajzolható.

ennek két alapfeltétele van. a gráfban ne legyen k5 (teljes ötszög), és k3,3 ("három ház-három kút"). ezt egy kaziemierz kuratowski nevű lengyel (zsidó) matematikus bizonyította először.

ezért veti el szerintem egy réteg a bonyolultság jelképeit: az ötágú, és hatágú csillagot. mert előbbi a teljes ötszögben, utóbbiban pedig a hatszögbe rajzolt teljes gráfban feszül.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kuratowski-tétel

de ezek az ötszög-hatszög szerkezetek a szerves fejlődés mozgatórugói.

[nev] (törölt) 2010.02.19. 19:31:15

persze ettől még a hierchiára való törekvés is jelen van a természetben. az egy részleges rendezés. van rendezettség, de egy adott szinten levők között nincs sorrend. ennél erősebb rendezés a lánc, ami az erős rendezés.

a hiearchia valójában kompromisszum az erős rendezés (a lánc), és a gyűrű (gyenge rendezés, nincs függés) között. ezért elfogadott.

bunko_jobbos 2010.02.20. 18:53:10

Ne hozzunk már mindig külföldi példákat: elég, ha a magyar politikai rendszert tekintjük a Kiegyezés után. 1906-ig kb. ugyanaz a párt nyert mindig (esetleg más néven), aztán a daabonkormány után megint ők uralkodtak egészen 18-ig.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.20. 20:14:03

"az, hogy ki és milyen politikával lesz a következő választásra az első számú kihívója (potenciális váltópártja). Ha ez utóbbi kérdésre már tudjuk a választ, talán közelebb jutunk majd az előbbi megválaszolásához is."

Meggyőződésem, h gyurcsány lesz az ellenzék elsőszámú és egyúttal kíméletlen vezére. Ha kontraproduktívnak bizonyul a destruktivitása, kirúgják, ha nem, akár még vissza is jöhet a hatalomba 2014-ben. Adja Jézuska, h ne úgy legyen, de van rá esély, meg kell hagyni.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.20. 20:20:28

Egy igazságos cenzus létrehozása gyakorlatilag lehetetlen, mert aki még az egyik pillanatban adót fizet, az a másikban már lehet, h munkanélküli, vagy éppen nyugdíjas. Lehetetlen naprakészen nyomon követni. Ráadásul milyen hülyeség lenne, ha a nyugdíjazással elvészne a szavazati jog.

Én őszintén szólva annak adnék többletet (mondom: többletet), aki adót fizet és gyereket nevel. Az adófizetés lehetne a feltétele annak, h mondjuk gyerekenként +0,5 szavazatot kapjon. Adófizető az, akinek a választás előtti évben legalább 300.000ft befizetése volt az állami kasszába (szja+tb+anyámtyúkja)
A többletet lehetne igényelni az önkormányzatnál.

LuiKang 2010.02.22. 09:56:14

Nem olvastam végig, de hihetetlen tévedésben tudnak egyesek lenni, akik azt hiszik, hogy 2014-ben az MSZP lesz OV legnagyobb ellenfele, és váltópártja... és ezt Török Gábor is tudja, csak nem mondta ki...

LuiKang 2010.02.22. 09:57:21

@LuiKang: nem olvastam végig -> a hozzászólásokat

cellimega 2010.02.22. 12:44:33

Nem lehet, hogy másra gondolt Orbán? Pl. arra, hogy ne ilyen pólusos legyen a magyar pártrendszer, hanem hogy mindig centrumpárt nyerje a választásokat? Az USA-ban ez a helyzet: mindkét párt a teljes népesség megszólítására törekszik.

Én így értelmezem Orbán szavait:
Nálunk az mszp a régi rendszer iránti nosztalgiából él, a fidesz magja pedig az antikommunisták tömege. Ezen kellene túllépni.
süti beállítások módosítása