Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
05:30

Szombat délután óta próbálok valamit írni az MSZP kampánynyitójáról. Pedig készültem: megnéztem a beszédeket, szorgalmasan elolvastam a programot, aztán vasárnap a Naplóban bepillantást kaptam a Mesterházy-család életébe, s végül a pártelnök érveit is meghallgattam a köztévé esti műsorában. A nagy adagban kapott dózis ellenére mégis csak egyetlen kérdés van a fejemben: miért érzem azt, hogy ennek az egésznek már alig van jelentősége?

Nem állítom, hogy a rendezvényen nem hangzottak el újdonságok, bár mindig viccesnek tartottam, hogy a kommentárok egy része számára ez a legfőbb szempont, mintha a következetesség, a koherencia nem létezne, vagy nem számítana. De tényleg: a miniszterelnök-jelölt beszéde akár érdekes is lehetett volna, mint ahogy a programnál is olvastam már gyengébbet, összecsapottabbat. Szép munkát végeztek azok az elemzők, akik részletesen számba vették a lehetséges célokat, valóban, bizonyára valami ilyesmit gondoltak azok, akik megtervezték az eseményt. Még annak a politológusnak sem vitatnám igazán az állítását, aki azt írta, hogy „ez eddig mindenféleképpen jól működő kampánynak minősíthető”.

Az MSZP valóban azt teszi, ami számára többé-kevésbé racionális: a törzsbázisát jelentő nyugdíjasokat minden lehetséges módon kényezteti, valamint határozottan mindenkitől megvédi, a bizonytalan volt szocialista szavazókat a szélsőségekkel és Orbán „egypártrendszerével” ijesztgeti, amúgy meg kiéhezetten várja a Fidesz taktikai hibáit. S mégis, miközben ez a kampány önmagában akár „jól működő” is lehetne, mégsem az, ugyanis ebben a műfajban nincs olyan, hogy önmagában. A politikában mindennek előzménye és (az előzménynek) következménye van, és most ezek az előzmények és következmények egyszerűen összenyomják az MSZP-t.

Ezek miatt kapott a szombati rendezvényen egyaránt hatalmas tapsot a kormányfőként nagyon másnak látszani igyekvő Bajnai és Gyurcsány, ezek miatt lehet most a párt miniszterelnök-jelöltje a már decemberben is finoman elhatárolódó Mesterházy, s ezek miatt tesz és ígér úgy a kampányban a szocialista párt, mintha ellenzékben lenne, miközben naponta szembesül kormányzásának tényével. Ezek azok az alapok, ma már láthatóan megkerülhetetlen fundamentumok, amelyek miatt a szocialisták kampánya tulajdonképpen bármilyen is lehet. Nem azt állítom, hogy ne lehetne tovább rontani az MSZP helyzetén, de azt igen, hogy a választási eredmények magyarázatakor nekem csak sokára jut majd eszembe a párt kampányára hivatkozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr281779568

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mesterházy a megbélyegzéstől sem riad vissza 2010.02.22. 17:54:06

A vesztét érezve különös lépésekre szánja el magát az utóbbi időben a szocialista párt. A "modern, európai, progresszív" balodal hazai letéteményesei (Gyurcsánnyal a listájuk negyedik helyén) körökörös védelemre kell, hogy berendezkedjenek. A...

Trackback: Az ördögi kétharmad 2010.02.22. 10:46:58

Kétharmad: minimum 66,66666 százalék Hahh!! A pokolfajzat száma! De lássuk, mi is történhet, ha…   Politikai berendezkedés: Opció 1. -Elnöki rendszer bevezetése a parlamentáris kormányzás helyett. Az Elnököt a Nép

Trackback: Kampánydalárda 2010.02.22. 10:12:06

Az MSZP 2006-ban magasra tette a „műfajban” a lécet. Ha lehet élni a képzavarral, az Igen, Igen a (megyei párt)toplisták élére repítette a pártot. Ezt nehéz überelni. Jobbról is, és saját térfélről is. A hétvégén bemutatta azonban az MSZP a...

Trackback: Anyátok könnyű álmot ígér 2010.02.22. 06:24:52

Fura helyzet értelmezni egy olyan párt programját, amely bár biztosan tudja, hogy ellenzéki szerep vár rá, mégis úgy tesz, mintha majd kormányzati pozícióból oszthatná a lapokat... Természetesen nem vettem a

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.02.22. 15:22:39

Az MSZP-nek az a "szerencséje", hogy nem esélyes a kormányzásra, mert akkor nem tudom, kit dobtak volna be miniszterelnökjelöltnek. Ez a Mesterházy szépen tud mosolyogni, de országot vezetni? Sok mindent lehet tanítani pénzért még gyorsan is, de neki először is egy önbizalomnövelő tanfolyam kellene, utána meg egy szónoki, mert szerintem másokat meggyőzni csak egy lendületes, magabiztos ember tud. Persze egyetemi előadónak tökéletes lenne (ahhoz elég magabiztos, meg beszélni is tud), de őt elvileg az ország élére akarják állítani, nem?

2010.02.22. 15:26:14

@medve2: Pont ezért írja az Gábor, hogy
"...a választási eredmények magyarázatakor nekem csak sokára jut majd eszembe a párt kampányára hivatkozni."

snq 2010.02.22. 15:26:53

@thnita:
>> sztem az mszp kampányának azért nincs jelentősége mert tök mindegy mivel próbálnak előjönni, azon, hogy hiteltelenek nem tudnak érdemben változtatni

és? 2006-ban hitelesebbek voltak? ez még csak a kezdet, 50 nap mszp kampány után a bajnai egy nemzetnemtő hős lesz. fidesz 2/3? örülhetnek, ha nem gyurcsány kormány lesz!

panelburzsuj 2010.02.22. 15:29:41

@lxrose:

Nem. A kormány élére.

Az ország élére eddig három dinamikus tatát sikerült állítanunk.

EMP 2010.02.22. 15:33:34

Szamomra a minap megjelent nyugdijemelesrol szolo hir volt sokkolo es abszolut kiabrandito az mszptol.
Mindenki tisztaban van vele hogy a jelenlegi nyugdijrendszer hosszutavon nem fenntarthato es akkor bedobnak a koztudatba egy ilyen nyugdijemeleses dolgot...
Ez kb olyan mint dugas elott egy jo kiados hidegzuhany.
Mondhattak volna hogy nyugdijreform lesz ami talan meg kedvezobb is lesz a nyugdijasoknak, de ami megjelent az kb annyi volt hogy rengeteg extra penzt igernek a nyugdijasoknak...
Ez egy elb*szott kommunikacios huzas volt ami a nyugdijasokon kivul barkire inkabb negativan hatna szerintem..

v. jókormányzósember 2010.02.22. 15:38:38

t.gábor!

Tudja mi a baj? Az, ami o. viktor és társai - az általuk oly gyűlölt (ld. cs. istván megszólal szept. 11. kapcsán- o. viktor meg hagyja) Egyesült Államokból orzott "évértékelője" kapcsán:

aki ÉRTÉKELHETETLEN, az nem értékelhet.

Asztjónapot!

v. jókormányzósember 2010.02.22. 15:40:37

Illetve- még egy apróság, ha megengedi...

A "törökgáborelemez"-hez.

Mint azt bizonyára tudja (tudja?) nyelvünkben a személyneveket nagybetűvel írjuk.

Így közéleti nemecsekernővé válik... S nem biztos, hogy lesz annyi érdeme, hogy végig nagybetűvel írják majd be nevét- a Grundnaplóba.

A legjobbakat!

barli 2010.02.22. 15:41:40

@EMP: mi van ha nincs más célközönségük, mint a nyugdijasok?

barli 2010.02.22. 15:44:14

@v. jókormányzósember: egyáltalán milyen keresztnév az hogy Elemez??? :)

szergej-szergejevics 2010.02.22. 15:46:32

@EMP: De ezt a nyugdijreformra Orbán Viktor is azt mondta, hogy jó és nem kell semmit tenni az elkövetkezendő 30 évben. Neked mi a kifogásod a jelenlegi rendszer ellen. Meg volt az idei nyugdijemelés a korrekcióval együtt.

snq 2010.02.22. 15:46:36

@v. jókormányzósember:
>> nem biztos, hogy lesz annyi érdeme

kemény szavak ezek attól, aki egy kommenttel feljebb mások véleménynyilvánításhoz való szabadságát korlátoznák

daat 2010.02.22. 15:46:40

@v. jókormányzósember: Tudod mit szerettél volna közölni az olvasókkal vagy csak úgy jött ez a beböff?
"Mint azt bizonyára tudja (tudja?) nyelvünkben a személyneveket nagybetűvel írjuk. "
Te tudod?

Kenedy1 2010.02.22. 15:47:25

Bajnai kifejezetten nagyot ugrott a szembemben!! Már ő is tudja,hogy ez az mszp képtelen bármit megoldani.

Mesterházi óvná az országot a fidesztől. Istenem ez mekkora egy marha..

subtotal 2010.02.22. 15:48:44

@barli: majd meglátjuk, de meglepődnék, ha a Fidesz kormány alatt a 2009-es adatok korrigálásra kerülnének.
Egyébként meg mennek már, épp ma...

szergej-szergejevics 2010.02.22. 15:55:00

Nekem tudjátok mi tetszik! Kövér Lászlónak a szavazat visszavásárlása a minimálbérért. Ez derék, jó gondolat. Most képzeld el, azt a sok szegény embert, aki a választáskor viszi a voksát vissza az államnak, mondván nem kell, ide a pénzt. Ez demokratikus, ez korrekt. Hihetetlen mi nem jut még az eszükbe.

ati27 2010.02.22. 16:06:08

@EMP:
És ezt a véleményt Bajnai is osztotta:"A jelenlegi nyugdijrendszer fenntartható" nálam itt bukot meg a "szakértelme"

ati27 2010.02.22. 16:10:45

Persze Viktor is ezt mondja, csak ne felejtsük el, nem ő kormányoz.. :) Tehát mondhatja. Én is mondhatom hogy 14 havit a nyugdijasoknak.. Szergej szergejevics szergejev! Bejön mi? Merném azt mondani egy kampányba, hogy át kell gondolni..

Mizantró Pista 2010.02.22. 16:19:27

Én nem szeretem Török Gábort csakazértsem, de szerintem ő annyira okos(nak tartja magát)hogy a jobboldali szavazásba(ki legyen a miniszterelnök-jelölt?) be kéne tenni a nevét!

Török Gábor For President!

ati27 2010.02.22. 16:22:24

@Antanténusz Szorakaténusz:
nem kell feleségül venni.. :) És most megköveztek.. Miért ne lehetne az MSZP-re szavazni? Elvégre demokrácia van..

radala 2010.02.22. 16:25:14

@Antanténusz Szorakaténusz: Szerintem nem lenne jó ME. Ott nem elemezni kell, hanem döntéseket hozni. Szerintem szinte semmi nincs távolabb egymástól, mint egy elemző és egy ME.
De itt nyilván megnyerné a szavazást.
ja egyébként a president az már nem olyan rossz heyl, az Mo-n egy elemzős szakma:-)

ati27 2010.02.22. 16:30:11

@radala:
Szeretem.. Nem elemezni, hanem dönteni kell.. Muhaha.. És mi alapján döntesz? Dönteni én is tudok, pl le, egy korsó habos hideg sört.. csak ne lenne kint -13 fok.. :)

objekt 2010.02.22. 16:32:56

@objekt: Török Gábor igazán nem szorul védelemre, bár mint írja: jól bírja.:-) Én csak azt nem értem, miért nem lehet leakadni róla. Mit nem lehet benne szeretni? A mosolygós képét? A jó beszélőkéjét? Az átlagot messze meghaladó felkészültségét? Vagy azt, hogy nincsenek beégett paneljei, amiket mindig ismételget? Mégegyszer kérdezem kit szeretsz? Kit tartasz pártatlanabbnak nála? Tényleg érdekel, de csak most az egyszer..., azután jó lenne hanyagolni a témát:-)

elfelejtette 2010.02.22. 16:34:26

Valoban nincs jelentosege a kampanyuknak. A nagy kerdes nem is az, hogy veszitenek-e, es ha igen, mennyivel, hanem hogy ebbol a helyzetbol sikerul-e forditaniuk, mint 90 utan, vagy vegervenyesen beszorulnak. En a masodikra tippelek. Tul sokszor jatszottak mar el a sajat megujulasukat.

Periksz 2010.02.22. 16:38:15

Házmestery akkor fogja igazán elveszteni már most sem fellelhető jobbik modorát, amikor majd március végén a kecskeméti bíró, a Cusi-per ítéletének indoklásában kitér személyére. Mint olyanra, aki félrevezette a bíróságot.

Rocky 2010.02.22. 16:48:08

Bajnai beszéd rövidített változat:

1. Válság mint múltidő -> kezelték?
mit kezeltek valójában? a VILÁGgv-ra nem adtak semmilyen választ! választ a saját maguk által tönkretett, szétlopott ország bajaira adtak ideiglenes jelleggel, hihetetlen áron (25 mrd $, imf)
2. Találgatások € ügyben, találgatások a jövőre nézve...
ilyen már sok volt, quasi megszabja a köv. kormánynak a kötelességét, amit pontosan egy hónapja nekik kellett volna bevezetni
3. Előrehozott választások -> üzenet a palackban (megtartottuk a hatalmat) dübörögtek az iratmegsemmisítő gépek, ennek ellenére fejek hullanak, "de túléltük", gondolom "trükkök százaival" ezt is
4. Fontosak a demokratikus intézményeink, amelyek jól működnek -> jól működnek???
vagy pont ezek az intézmények azok, akik leginkább a korrupció melegágyai???
gondolok itt a monetáris tanácsi határozat kihirdetése előtt lelkesen sms-ező jegybanki vezetők csendesen lenyúlt mrd-jaira... stb...
5. Becsületesebb politika kell -> hát igen ezt már gyf is mondta... vajon mire gondolt?
jobban kell ügyelnünk a látszatra, mert a birkák szemei nyiladoznak???
6. Fidesz (nem náci) = MSZP (de akkor mi sem vagyunk komcsik) -> érdekes eddig még mi voltunk a nácik, meg a nyilasok...
micsoda baráti összemosódási kísérlet :DDD
márpedig komcsi kutyából.... ezt tudhatnád már gordika
7. JOBBIK ( EP párt) = náci, sátán
na most ők vannak soron, a közép jobboldali nyilasveszély már elhárult, most van helyette szélsőjobboldali, de eddig a Fidesz is szélsőjobboldali volt (hetihetes, gyf, veres, 168óra, népszab stb.), akkor most hogy is van ez?
kell egy ellenség mindenképp, aki ellen harcolni lehet, ha nem elég a sima osztályharc...
8. Nem megváltó, de mégis, de azért nem folytatja -> szép munka volt gordi, köszönjük!
épp csak a hátad tiszta kaka...
ja nem vetted észre, hogy ott lendvai, steiner, hagyó, gyurcsány, veres áll???
szegényke, biztosan nem vette észre és csak idejött bécsből kormányozni egy ici-picit, mert már nem bírta nézni hazafias-közgazdász-üzletemberként h ilyen sete-sután kormányoznak a papa barátai...

Rocky 2010.02.22. 16:50:24

@szergej-szergejevics:

Benned liptai űrhölgyet tisztelhetjük?

ryo 2010.02.22. 16:53:25

Ennek az MSZP kampánynak a legnagyobb problémája a társadalomra nézve, hogy szembeállítja a nyugdíjasokat a társadalom többi rétegével, tehát a már megszokott koreográfia szerint ismét gyűlöletkeltésre alapoz.
Miért kell szerencsétlen nyugdíjasokból egy utált réteget kreálni akikre újjal mutogathatunk a választások után hogy "na ők elhitték ismét" és a jövőm ismét el van cseszve min x évre. pedig nem ők tehetnek róla, hanem a kampány irányítói, arcátlan emberek akik szemrebbenés nélkül hazudnak 20-40 éve.

A Jobbikban sokkal kevesebb gyűlöletkampány-koreográfia van mint az MSZP-ben, arcunkba vigyorgó honvédelmi miniszter senkiházival, felfuvalkodott pulykaszónok elnöknővel és szerencsétlen erőltetett kapálózó miniszterelnök jelölttel.

radala 2010.02.22. 16:54:26

@ati27: Pont ez alapján döntök én is, hogy -13 fok van-e.:-)
nyilván az elemzők (fókuszcsoport elemzők) alapján döntesz.
Arra próbáltam célozni, hogy bizonyára kellenek bizonyos képességek a ME-séghez, de itt elsősorban nem az kell, hogy átlásd a valóságot és elemezd, hanem, hogy átlásd az előzök által már egyszer átszűrt valóságot.
Állítólag Reagen mondta, hogy neki egykezű tanácsadókat küldjenek, mert nehezen viseli, hogy "on the other hand"-et.
Érdekes téma lehetne összeszedni, hogy mi kell egy ország irányításához.
Mondjuk nehezen hiszem, hogy össze lehetne szedni, mert még a sokkal egyszerűbb dologhoz, mint mondjuk a foci is sokféle tulajdonság jöhet jól.
Mondjuk talán a legfontosabb tulajdonság lehet a hitelesség látszata. Ez tűnik, legalábbis manapság, a szűk keresztmetszetnek.
Tuti, hogy szemben az elemzővel, nagyon fontos a határozottság. Pl egy határozott elemző inkább hülyének tűnik. Baromira nem értek én ehhez, de az az érzésem, hogy még rossz döntéseket hozni is jobb, mint nem hozni döntéseket...

radala 2010.02.22. 16:58:42

@objekt: Én nagyon könnyen megértem, ha valaki nem szereti tg-t. Szerintem is nagyon irigylésre méltó szakmája van. Képzeld el, hogy mondjuk olyan kevés hiteles asztalos lenne, mint ahány politológus:-)
Az is baromi jó a politológiában, hogy nincs semmi külföldi konkurencia. Nem sok ilyen szakma van a világon, no.

radala 2010.02.22. 17:04:03

@Rocky: Valóban tekintsünk el attól a fikciótól, hogy Bajnai őszinte.
Mi lehet a célja annak, hogy a Fideszt fényezi és csak a Jobbikot sározza?
Be akarja feketíteni a Fideszt?
Szabad elvonulásban bízik?
2014-re készül? (Azaz úgy gondolja, hogy ezt az elbaszott gazdaságot nem lehet rendbe tenni, azaz neki már most is a Jobbik az ellenfél és nem a Fidesz).
Az tuti, hogy ez a duma két csoportnak árt, az mdf-nek, mert Bajnai pont olyan jó, mint BL a másik a Fidesz, mert akit a szocik dicsérnek, annak automatikusan csökken a hitelessége.
Szóval ez a kijelentése, hogy a Jobbik egy szörnyeteg, az mszp-jobbik választási szövetséget támasztja alá:-)

diotoro10 (törölt) 2010.02.22. 17:07:29

Tisztelt Gábor!
Kérlek válaszolj!
Volt-e már a történelemben olyan, amikor egy nem parlamenti párt, akkora támogatottsággal bírjon mint a JOBBIK? Nem lehet-e az a tervük az eddigi parlamenti pártoknak, hogy szándékosan engedik helyzetbe hozni a JOBBIK-ot, hogy had főjön meg a "saját levében". Aztán ha belebukott, had süllyedjen el a történelem posványában. A mostani kampány úgy fest nekem, hogy mintha direkt a JOBBIK minél nagyobb sikerére aspirálna mindenki. Mindent megtesznek a radikális párt sikeréért, minden opldalról...

Rocky 2010.02.22. 17:09:39

@radala:

Mindez sajnos alátámasztja azon elképzelésemet, hogy a nagyot bukó mszmp-nek semmi sem lesz drága a közeljövőben!

Neki csak jó, ha valaki a Jobbikra szavaz a Fidesz helyett!

A Fideszt próbálja lehúzni a maga alacsony szintjére, ráadásul egy "baráti" kéznyújtással...

A választások után polgárháborús állapotok megteremtése lehet a céljuk, utána mint felszabadító csapatok érkezhetnek vissza...

Ne adja isten, de ez is simán benne lehet a pakliban...

klacus 2010.02.22. 17:11:15

@kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook!:
Csak a korrektség kedvéért. Ha valakinek 98000 ft-os nyugdíja van az gazdag?

Szerintem nem. Nem napi 98 000 Ft-ról beszélek hanem havi.

Az meg hogy egy család 98 000 ft-ból él, az elég hihetetlen. Nem mondom, hogy nincs, de:
- általában ott valaki feketén dolgozik.
- általában nem dolgozik
- egyedül neveli a gyerekét.

Az Én nagymamám 40 év fatelep után 130.000 Ft-os nyugdíjat kap, plusz a nagyapám után- aki végigharcolta a háborút + lehúzott 4 évet Szibériában - még kb 25.000 ezer özvegyit.

Nem érzem azt, hogy nem érdemelte meg. A másik nagymamám aki életében sem dolgozott kap 35.000 ft-ot.

A két ember között az a különbség, hogy az első támogatja két unokahúgomat, anyagilag, meg a háztájiból, mert most 78 évesen is dolgozik a ház körül. Az utóbbi meg a nagynénémnél lakik, mert nem tudja egyedül fenntartani magát. Nem érzem úgy, hogy ez így nincs rendjén.

Visszatérve az első mamira. Szóval a nyakán maradt a ház, amiért egész életében dolgozott, nem fog elköltözni. Nincs is hova, hiszen a föld a jószág mindennél fontosabb. Ha nem fűti a házat akkor tönkremegy. Egy 130 nm-es ház kifűtése, ami blokkbók, gyak. beton, készült, nem egy leányálom. Ő már nem fog korszerűsíteni, mert nem is érti, és nincs is rá keret. De Ő gazdagnak számít manapság. Én úgy gondolom, hogy aki tisztességgel ledolgozta azt amit kellet, és odafigyelt a jövedelmi dolgaira, talpraesett, és nem mástól várja a megoldást attól, nem kell sajnálni azt amit kap.

A jelenlegi kormány a panelban lakó, elpuhult embereke tömegeit támogatja. Pedig minden igyekezetük ellenére, ismét egyre többen vetik be a háztájit, és indítják a saját élelmiszer termelést, mert a jelenlegi helyzet nem elfogadható. (szar kaja, drágán)

Én a városról költöztem vidékre a tapasztalatok az alábbiak
- 4000 nm-es telken ki tudom gazdálkodni a tüzelőt, és a ami egy öttagú családnak zöldségféle kell. Töredékéből, mint amit kérnek érte a boltban.

radala 2010.02.22. 17:12:03

mno.hu/portal/696580

Erősödik az LMP.
Kiváncsi vagyok öket hogyan tudja kicsinálni az mszp. Ha nem tudják kicsinálni őket, akkor kár lesz Bokrossal, Mesterházy botránnyal kicsináltatni az mdf-et.

Rocky 2010.02.22. 17:13:41

@diotoro10:

Teljesen igazad van, pontosan ezt mondta? Orbán Viktor is ugye?:

"A józan ész arra int, hogy minden szélsőség veszélyes. Az egyik szélsőséget a hatalmon lévők jelentik, akik a törvények fölé helyezték magukat. Itt van például Budapest, ahol lassan mindenki rács mögé kerül, aki a városvezetésben megfordult. A másik szélsőség a törvények fölé helyezi magát. Mindkét szélsőség veszélyes. Gyűlöletből nem születik újjá semmi, nincs bennük valódi erő."

Uhu20 2010.02.22. 17:17:13

OFF
@török gábor: Ugyan, ne is foglalkozz(on) az ilyen hsz-okkal. Én, amióta felfedeztem ezt a blogot, "függő" lettem...:)

ON
Egyébként felmerült bennem egy kérdés, még a kopogtatócédulás poszt kapcsán, de ide is szorosan kapcsolódik,

A fidesznek nem lenne-e érdeke, hogy az lmp-t rajthoz állítsa, hogy elszívjon szavazatokat az mszp-től és az mdf-től? Mivel Mesterházy ígéretei (ingyen alapfok LOL stb) tényleg mulatságosak, sok szoci szavazó fog alternatívát keresni - még most is.

Rocky 2010.02.22. 17:17:44

@radala:

miért kéne kicsinálni az LMP-t?
azt gondolom vágod h nem az mszmp-től vesz el szavazatokat, hanem a (nemlétező)liberális szdsz-től és a Fidesztől.

Egyébként pedig, ők az mszpdsz trójai falovai, érdemes megnézni a támogatóikat, akik egytől egyik a hetihetesben és társaikban ülnek-ültek:

www.youtube.com/watch?v=e6D1CPbixDc

Uhu20 2010.02.22. 17:18:42

@radala: Nem erősödik. Van forrásom, ugyan nem egy nagy mufti, de ő is azt mondja, amit hallani: nincs elég emberük, még cédulagyűjtésre sem.

radala 2010.02.22. 17:20:04

@diotoro10: Szerintem millió nem magyar példa van arra, hogy egy párt a parlamenten kívülről kerül akár a hatalomba. (ha viccelni akarnék, akkor ott az MDF).
De ott a lengyel PiS meg a PO is. Mindkettő 2001-es formáció. Ketten együtt 78 %-ot szavazatot kaptak.
Szerintem a mostani magyar rendszer nem kedvez ennek, de ugye a miép is bejutott a Jobbik is jó eséllyel megismétli az EP eredményét.

mrs. white 2010.02.22. 17:21:12

Mi a baj a szocialista kampánnyal?
Pontosan az ami a kormányzással volt.
Semmitmondó lózungok, érthetetlen ígéretek, nyugdíjasok pátyolgatása azok helyett akik megtermelnék a nyugdíjra valót.
Gyakorlatilag pontosan szembe megy Az utolsó Bajnai féle kormányzással és folytatja az előző évek politikáját ami az országot sehova se vezette.
A kérdés az hogy lesz-e 1000001 agyhalott?
Valószineleg lesz, mert ezen a blogon is megfordulnak olyanok akik még ezek ellenére is védik a mundér becsületét, akkor mit várjunk el egy olyan embertől aki sokkal tájékozatlanabb a politika világában.
Amúgy azzal semmi bajom hogy az mszp hülyeségeket beszél, a gond ott van, hogy Ők ezt végre is szokták hajtani.

radala 2010.02.22. 17:24:03

@Rocky: Nem az számít, hogy honnan vesz el szavazatokat. Lássuk be rohadt mindegy, hogy 40 vagy 80 mszp képviselő van.
Ha lesz a Jobbikon kívül ellenzéki párt a parlamentben, akkor soha senki nem fog már az mszp-re szavazni. Az mszp elemi érdeke, hogy senki ne maradjon a baloldalon. (lásd fönt a rozzant dácsiás beszélgetéseket).
Az mszp jövője szempontjából a 2/3-os Fidesz tized akkora veszély, mint egy 5,01 %-os szalonképes párt a parlamentben.

elfelejtette 2010.02.22. 17:25:31

@Uhu20: Ezen nincs mit csodalkozni. Tul friss formacio. Majd ha 2014-ig talpon maradnak, kiepitik a szervezetuket, es felepitenek egy ismert arcot, aki a listavezeto lesz, akkor majd lesz eselyuk.

klacus 2010.02.22. 17:26:17

Bajnai beszéd:

"

Igen: a hasonlóság az, hogy a Fidesz és az MSZP – akármennyire is „tűz és víz”, egyaránt demokraták gyülekezete. Pont. A szélsőjobb – és most a Jobbik politikai haszonélvezőiről, vezetői politikusairól és nem a támogatóiról beszélek – pedig nem elkötelezett demokraták gyülekezete. Pont.
"

Miért van olyan érzésem, hogy a két tolvaj összekacsint?

Mizantró Pista 2010.02.22. 17:29:49

objekt:A Political Capitalt szeretem ,mert ők legalább együttműködnek az NBH-val és hazánk boldogulását szolgálják,míg TG csak elemezget,elemezget ...

Egyébként nem értem, mi a bajod,hiszen én nem vontam kétségbe TG képességeit,sőt még azt is elismerem,hogy mosolygós a képe,és átlagot meghaladó a felkészültsége, bár ez utóbbi nem nagy kunszt egy olyan országban, ahol mindenki okos, egyébként meg szép is lenne, ha egy politológusnak nem lenne átlagot meghaladó a felkészültsége a szakmájában.

Nem tehetek róla, nem szeretem a politológusokat és punktum, mégha sokat is mosolyognak.

Remélem, mindenben kimerítő válasszal szolgáltam!

Mizantró Pista 2010.02.22. 17:31:59

Jut eszembe ,egyébként semmilyen formában nem állt szándékomban megsérteni Török Gábor urat,hiszen attól még,hogy politológus, lehet még ő jó ember!

mrs. white 2010.02.22. 17:33:15

@ati27: Szeretnék egy félreértést eloszlatni mert oly sokszor került szóba nyugdíj rendszer.
A kormány már ugy avatkozott bele, hogy az hosszútávon 25%-os csökkenéssel jár. tehát nekem már annyival lesz kevesebb mint ha tavaly mentem voltam nyugdíjba.
Ergo már hozzányúltak megszopatták a nyugdíjasokat csak ez a 13. havi elvételén kívül nem teljesen világos az embereknek.
Ez az amikor a cselekedet elválik a kommunikációtól.
Nem nagyon kell beavatkozni és 20-30 évre megvan oldva a gond, csak hát azt mégse mondhatják hogy már megszopattunk minden jövöbeli nyugdíjast.

gossage 2010.02.22. 17:37:30

@klacus: Ez igaz,de a te nagyijaid nem is lengetnek MSZP gyulesen zaszlot....az enyemek sem ezt tettek amig eltek

Glenarvan 2010.02.22. 17:51:46

@szergej-szergejevics: Szia!

Abban igazad van,hogy az SZDSZ sok vihart(sz.rt) kavart.Az égnek hála őket ma láttuk utóljára a parlamentben!
De mondj nekem egy MSZP-s politikust aki 2006-ban,Öszödön felállt és kikérte magának az egész beszédet,vagy szólt volna a böszmének,hogy vegyen vissza!
Hallgattak,mint sz.r a fűben,majd üvöltve kapták a vállukra és csak a büfénél lassítottak.
Ki szólt a 'sokoldalú' Draskovicsnak,hogy több tárcánál már ne próbálkozzon?
Szerintem senki!Akkor állt félre,mikor már volt melója máshol!
Gál J. Z.-vel ugyanez a helyzet.
És a kis Veres,a cserék cseréje?
Tudja már,hogy járt-e Makaón a csajjal?Kemény kis túra lehetett,ha még most sincs magánál!
És még sorolhatnám a rengeteg vérlázító húzásokat!
Tiszteletben tartom a bal oldalhoz való kötődésedet,de kérlek,keress ezen az oldalon egy másik tömörülést!Nézd a listát!Szerintem nem is szégyenlik magukat!
Az pedig,hogy a jövőből jósolsz,nem szimpatikus,mert akkor már négy éve kellett volna ezt tenned!
Inkább írd le a szombati nyerőszámokat és áprilisban felezünk!
Gondold meg!

török gábor 2010.02.22. 17:52:59

@Antanténusz Szorakaténusz: pontosabban lehetne :)
semmi gond, jól bírom a nemszeretést, de persze az ellentétét azért jobban.

török gábor 2010.02.22. 17:54:58

@Uhu20: azt hiszem, erről már írtam is korábban, igen, a 63. végén.

török gábor 2010.02.22. 17:56:40

@diotoro10: hajaj, a régióban nem is egyszer előfordult. érdemes megnézni például a balti országok példáját. de régebbi esetek is vannak, mondjuk a klasszikus példa, az 1974-es dán választás, amit a poltud szakirodalom máig a földrengésszerű választás tipikus esetének tart.

török gábor 2010.02.22. 18:00:11

@Diocles: talán reggelre... illetve ma este az inforádióban biztos szóba kerül.

theofil 2010.02.22. 18:15:37

@Nash vs. Keynes:

Jól mondod: ott volt.
Tudjuk-e mit beszéltek ők ketten Gyurcsánnyal?
Gy. vajon megkérdezte-é okvetlenül Bajnait mielőtt valamit csinált (valami baromságot)?

Lehetett-e Gyurcsányt befolyásolni?

Ezekre a kérdésekre nem tudjuk a választ és nem is fogjuk megtudni.
Tehát: nem tudjuk milyen szerepe volt Bajnainak abban, hogy Gy. olyan volt amilyen.
Abból, hogy Bajnai miniszterelnökként jól csinálta a dolgokat csak arra következtethetünk vissza, hogy amikor nem az ő kezében volt a kormányrúd nem nagyon érthetett egyet Gy.-vel.

thnita 2010.02.22. 18:16:51

@snq: Ha már így kérded, igen nekem úgy rémlik 2006-ban hitelesebbek voltak mint most. mondjuk a mostaninál nem nehéz...
hogy a 2/3 meglesz-e azt nem tudom, nem vagyok én jós :-), de azért a győzelem az szinte biztosra vehető...
azt gondolom, hogy tanultak annyit, hogy ne vegyék biztosra teljesen és ha nem hibázak egy oltárit (pl:Mikolát és tsait távol tartják a mikrofontól, mondjuk Kövért se ártana..)akkor a győzelemhez nem férhet késég.

thnita 2010.02.22. 18:19:40

ja egyébkén én is "függő" lettem, mármint blogilag...:-)

theofil 2010.02.22. 18:25:02

@redriot77:

Ma megnéztem Bajnai búcsúbeszédét a parlamentben és vérzik a szívem utána.
Tárgyszerű, szakszerű, tömör, lényegi - nagyon jó beszéd volt. Ráadásul minden szavát elhittem, ami legutoljára Németh Miklósnál fordult elő.

gnuh 2010.02.22. 18:33:33

Én ettől az egész Mesterházi(y)?-féle műsortól kis híján elhánytam magam. Már amennyit volt gusztusom megnézni ebből... Ezek a túlmozgásos előadások, szánalom. Na meg hát az "utánam, srácok!" - hháá!

gossage 2010.02.22. 18:35:26

@gnuh: igy tanitjak, igy kell beszelni egy porszivo ugynoknek,

panelburzsuj 2010.02.22. 18:39:16

@theofil:

Jó időre el is búcsúzhatsz a tárgyszerű, szakszerű, tömör, lényegi beszédtől.

Most a Hókuszpókok a menők. Nem Németh M., nem Antall, nem Tölgyessy, hanem Torgyán papa teremtett időtálló iskolát.

Fogunk is szívni. Nem kicsit.

theofil 2010.02.22. 19:10:14

@radala:

Szégyen, hogy egy ilyen mocsadék, egy ilyen Budaházy esetleg elindulhatna a választáson.

Remélem nem tud.

johneurope 2010.02.22. 19:22:20

Tisztelt Török Gábor!
szeretnék egy szakmai kérdést feltenni..

Hogyan/milyen módon lehet megállapítani/kiszámítani, hogy egy konkrét megyében hány konkrét mandátum szerezhető meg? Órák óta barangolok ez ügyben a neten, de csak ennyit találtam erről: "területenként – a szavazásra jogosultak számától függően – 4-28 mandátum osztható ki."
A módszert (Hagenbach-Bishoff) azt értem, csak az elnyerhető, adott területi mandátumok számának a kiszámítását nem.
Előre is köszönöm a válaszát!

theofil 2010.02.22. 19:52:32

@mrs. white:

Bajnai megszorító politikát csinált, azt kellett csinálnia, arra szerződött.

Sokaknak sokminden fáj.
Nekem is van pénzügyi fájdalmam Bajnaival kapcsolatban, de nem ítélhetem meg a saját zsebem alapján.

6.Lenin 2010.02.22. 19:55:02

Nekem semmi bajom a szocialisták kampányával,az eddigi megszokott forma..

órákig tudnak beszélni és közben nem mondanak semmit.

már megint hülyének nézik a saját választóikat,de ez legyen az ő gondjuk.

Megint lesznek akik beveszik.

Semmi extra.

theofil 2010.02.22. 19:56:28

@panelburzsuj:

A politikusaink zöme Torgyánon szocializálódott.

mrs. white 2010.02.22. 20:17:07

@theofil: Hali!
Bajnai tényleg párját rítkítja a szocik között. Erről mindíg az jut eszembe amikor kínosan feszengve énekli az internacionalet. Látszik majd el süllyed szégyenében.
Nekem semmi bajom a megszorító programjával, pedig jobboldali vagyok, ha még nem derült volna ki. (legalább is a magyarországon használt fogalmak szerint de ezt hagyjuk.)
Tényleg korrekt volt, már ami a híradásokból lejött.
Nekem mindössze egy problémám van vele kapcsolatban. Azért nem tudom feledni, hogy a gyurcsány kormányban milyen pozíciót töltött be.
Még empatikus emberként azt is hajlandó vagyok elfogadni hogy a sok szoci agyhalott zombi képviselővel sem Ő sem fletó nem bírt, csak a válság bírt lámpást gyújtani a fejükben.
Ha ezt elfogadom akkor még mindíg felmerül a kérdés vajon miért kellet egy ilyen párt mögé beállni.
Ha pedig továbbgondondolom mi a motivációja egy mostani mszp-s szavazónak akkor komoly bajban vagyok.
Hirtelen három indok jut eszembe.
Rokon családtak vagyok.
Anyagi érdekeltségem függ tőlük.
Utálom Orbánt és a fideszt.
Első két eset racionális választás.
Az utolsó emocionális de ebben az esetben is van a választó számára pszichologiai értelembe vett egérút.
Szavazzon az lmp-re, vagy Bokrosra.
Ez alapján az lmp-nek és az mdf-nek lazán bekellene férni a parlamentbe.
Itt most nem taglalnám, hogy egy szadesz mdf összefogás milyen katyvasz és ideológia szörnyszülött, de legalább érthető választás.
Bajnai képességeit szerintem sose fogjuk megtudni. Amit csinált az egyfajta kényszerpálya volt az egyetlen lehetséges úttal, de legalább végig ment rajta és ez, az előtte lévő 7 év fényében extra teljesítmény.

Thulsa Doom (törölt) 2010.02.22. 20:39:39

@theofil:
Bögréd megvan már majom? Vagy a piros bészbólsapira hajtasz?

Viktus 2010.02.22. 20:43:03

www.valasztas.hu/hu/parval2010/351/351_0_index.html

Az üt, hogy a peti nyugger pronyó bázison kívül elég lassan csordogálnak a cédulák a szocikhoz ...

Viktus 2010.02.22. 20:43:56

@theofil:

Ahm lehet azért , mert nem tudod a Gyurcsány kormányban is ott üldögélt az említett úr ... mégsem nyitotta ki a pici száját, hogy ez így nem okés.

Viktus 2010.02.22. 20:45:57

@mrs. white:

Bajnai képességeit ismerhetjük a Gyurcsány kormány egyik minisztere volt, aki válságkezelés címszóval visszavont pár baromságot amit előtte meghoztak az "Isteni gondviselés, világpiac pénzbősége" idejében.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.22. 20:54:11

Gábor Uram!
Öröm ért ma, és gyanítom Önt is, amikor a Forsense kft. legfrisebbjét elolvasta az LMP-re gondolván:

A pártok támogatottsága érdemben nem változott a Forsense februári felmérése szerint. Továbbra is három párt jutna be biztosan a parlamentbe, ugyanakkor az LMP ismét elérte a bejutáshoz szükséges 5 százalékos támogatottságot.
A Forsense legfrissebb kutatása szerint az elmúlt egy hónapban emelkedett, így már 56% azok aránya, akik már eldöntötték, hogy melyik pártra voksolnának áprilisban. Ennél néhány százalékkal kevesebben, az összes válaszadó fele mondta azt, hogy tudja, melyik pártra szavaz majd és biztosan az urnákhoz járul április 11-én.

Az összes megkérdezett körében a Fidesz 31 százalékos bázist tudhat maga mögött. Az MSZP-t az összes válaszoló 11 százaléka választaná, míg a Jobbik 8 százalékon áll. Az LMP-re 3 százalék, az MDF-re pedig 2 százalék szavazna.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz 59 százalékos támogatottsággal bír, a második MSZP 18 százalékon áll, alig marad el tőlük a Jobbik 14 százalékos eredményével. Az LMP februárban ismét elérte a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, az MDF támogatottsága viszont csökkent, csak 2 százalékon áll.

A legalkalmasabb kormányfő jelölt kérdésre a legtöbben, a megkérdezettek 38%-a Orbán Viktort említi első helyen. A második leggyakrabban említett személy Bokros Lajos 16 százalékkal. Mesterházy Attilát, az MSZP jelöltjét mindössze 8 százalék tartja alkalmasnak a miniszterelnöki pozícióra, aki így alig előzi meg Vona Gábort, akit a megkérdezettek 5%-a tart alkalmasnak.

mrs. white 2010.02.22. 21:02:42

@Viktus: Én már kicsinek is tudok örülni végül is csődbe is vihették volna az országot. Ahogy Einstein mondja minden relatív. Megyó, Fletó jobb volt?
A legenda szerint leakart mondani, hogy tovább ezt a faxságot nem csinálja, amikor borult a bili.
Nyított kérdés, hogy egy előrehozott választás lett volna jobb abban a helyzetben, vagy az, hogy a szarkupac nagyját Bajnai hordja el.
Egy szemmel nem jobb a helyzet csak a fidesz időt nyert, de az még mindíg rejtély, hogy miből lesz gazdasági növekedés. 3.5% növekedés alatt pedig nem lehet kinőni az adóságot, ami visszahúzza a növekedést.
Ördögi kör, adóság csapda.
Arra azért tényleg kiváncsi lennék, hogy azon kívül hogy a saját maguk okozta válságot kezelik, értenek-e még valamihez.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.22. 21:07:44

@Diocles:

A Bajnai beszéd egy embernek biztosan ártott: Orbán Viktor.

Ugyanis, Bajnai közösséget vállalt vele, hazafinak és demokratának nevezte. Verbálisan csókolgatta. Ez pedig jelentheti azt, h a Fidesz jobb szárnya köp egyet, s lelép a Jobbikhoz. Nem kell neki az a Fidesz, amit a libás dicsér.

mrs. white 2010.02.22. 21:08:34

@malacz69 nemigazországi hisztidetektor【ツ】, 48cm: Nézőpont viszont hozta a múlt heti formáját, ami ezzel nem teljesen van összhangba. Ha az lmp és az mdf is tud listát állítani szép számban, akkor a maszop élethalál harcot vív a második helyért. Istenem de szép lesz.

panelburzsuj 2010.02.22. 21:11:21

@mrs. white:

"miért kellet egy ilyen párt mögé beállni"

Mert ilyen párt kínálta meg kormányzati funkcióval, és nem olyan, ami éppen nem volt kormányon.

Az üzleti, egyetemi és államigazgatási életből bármikor több tucat kormányt kitevő mennyiségű emberkét össze lehetne gereblyézni, de csak ritkán van üresedés, ezért viszonylag kevés emberkének jut miniszteri szék.

Nézd végig a mezőgazdasági miniszterek sorát mondjuk Diménytől Gráfig, és találd meg a kakukktojást, aki nem a "szakmában", hanem a politikában nőtt fel.

Xor (törölt) 2010.02.22. 21:13:26

Ha már szóba került, hogy Budapesten kívül nehezen gyűlik a cetli a szociknak, szeretném felhívni mindenki figyelmét egy mulatságos tényre: Pécs fideszes erőd lett... Az első 3 Baranya megyei választókerület központja Pécs, de egyikben sem tudták még leadni a 750 cetlit!

A Dél-Dunántúl egyébként nehéz terepnek bizonyul az MSZP-nek és a Jobbiknak is. De még a mindkettejüknek idegen terepen is kétszer olyan jól megy a Jobbik gyűjtése, mint az MSZP-é :)

dzsaszper 2010.02.22. 21:18:36

@johneurope: ha jól értem, a területi listás mandátumok eloszlása érdekel. Az 1989 évi XXXIV. törvény 2. melléklete sorolja fel. A jogalkotók itt nem kiszámítási módszert adnak, hanem tételesen felsorolják, melyik megyében mennyi listás mandátumot lehet kiosztani -- ami nem jelenti azt, hogy mindet ki is osztják, ugye a szabályok szerint átkerülhet mandátum az országos listára.

mrs. white 2010.02.22. 21:18:43

@panelburzsuj: Ez esetben ha valaki korpa közé keverdik, ne csodálkozzon ha megeszik a disznók.

Viktus 2010.02.22. 21:27:37

@mrs. white:

Leakart mondani jah meg a libatenyésztőket sem akarta lenyúlni csak mindig a 22-es csapdájába esik ez a szegény jótét lélek :D

diotoro10 (törölt) 2010.02.22. 21:37:43

Tisztelt Gábor!

Nem megy a cédulagyűjtés a Mszp-nek.
Akár előfordulhat olyan vk, ahol nem szedik össze és nem indulnak el?

panelburzsuj 2010.02.22. 21:42:01

@mrs. white:

Világos. Kormányzat nélkül viszont elég nehéz elképzelni a mai magyar társadalom működését, így mindig lesznek pártok, amelyek elnyerik a kormányzás lehetőségét, és kormányzatok, amelyek apránként fölélik a pártok által megnyert bizalmat.

török gábor 2010.02.22. 22:02:10

@diotoro10: azért ez engem nagyon meglepne, sztem mindenhol lesz jelöltjük. az MSZP-nek van létező szervezete, ez nagy erőforrás.

objekt 2010.02.22. 22:05:57

@Antanténusz Szorakaténusz: Így már jobban hangzik. A nem szeretem a politológusokat című kijelentés, teljesen elfogadható számomra, de csak a történelmi hűség kedvéért, eredetileg ezt írtad:
"Én nem szeretem Török Gábort...", ezt nevezett blogján, felesleges kellemetlenkedésnek gondoltam. Ha nem annak szántad, bocs.:-)

barli 2010.02.22. 23:17:26

Most jutott eszembe, és még nem hallottam sehol, ne hülyézzetek le, de mi van ha a Bajnait szánják föpolgármesternek? Elég hülyén hangzik, de ki tudja. Valamiért csak fényezik a libást...

Viktus 2010.02.22. 23:20:29

@török gábor:

Gábor őszintén leírhatod mindenhol van nyugdíjasotthon, vagy megvehető régi jó nyugdíjas elvtársak netán roma telep. :D

Môžeš mi pomôct'? 2010.02.22. 23:49:41

Kedves Gábor!
Nem lehetne valami lecsóbacsapósabb poszt? Nem azt mondom, hogy teszek a következetességre - vagy pláne erre a kohn... kohn... kohnerenciára (ez ugye nem sért méltóságot skacok, mert ha igen, visszaszívom!) de azért valami újdonság, valami érdekesség nincs?
Valami bennfentes, hogy pl. a jobbikot továbbra is a szocik kézivezérlik a szadesz (pardon, emdéef) által közvetített moszad utasításoknak megfelelően, a jemeni illuminátusok Nagy Tervén dolgozva? Ilyen nincs? Mert ezeken vekengeni, hogy ennyi elbaszott év után nem a kampány miatt szop a maszop tényleg - úgy értem TÉNYLEG - eredeti gondolat, de ilyen rétestészta ez a kampányelemzés-dolog?
Ezt nagy rajongóként kérdezem.
Lesz jobbik kétharmad? Győz Jemen? Áll még az ősz Peterdi háza?

hoplita 2010.02.23. 09:34:53

@török gábor:
Papíron mindenhol létező és erős szervezetei vannak.
Ismétlem, papíron.
A valóság ellenben az, hogy nálunk - 10 ezres alföldi kisváros - már az EP választás idején nem tudták a 10 szavazókört feltölteni saját delegálttal, kénytelenek voltak 5 ezerért "bérelni" bizottsági tagokat.
Ezzel gondolom, mit gondolom, tudom, hogy máshol is voltak így, főleg vidéken.
Aktivista-hiányban szenvednek, felénk ez nyilvánvaló, a folyamat erősen hajaz az eszdéeszes leépülésre.:D
Van ahol már csak papír ez a "tigris"...:DD

Viktus 2010.02.23. 10:09:36

@hoplita:

Ja MSZP nem nagyon feküdtá rá az utóbbi időben a pártszervezésre. Nincsenek aktivisták vidéken csak a pénz. Most még nem lesznek bajban, mert van pénzük, de a későbbiekben már annál inkább ...

lüke 2010.02.23. 10:37:38

MSZP
nem tud zöld ágra vergődni a sok frontos- nemcsak kettő- harc miatt.
A párt nem egységes: a bankár oligarchia, a ókommunista vonal(régi MSZMP tagjai) és a neokommunisták ,amit még Lendvai Ildikó volt polgáz tanárnö ideológiával és édesapjától( remek szinigazgató volt!) tanult teátrális előadás módjával megkoronáz.Igy ez az egész kaotikus kavalkád egy operett betétre emlékeztet.Egy inhomogén, farizeus jelszavakat hirdető párttól miért lehetne győzelmet várni?Sok nosztalgiázó, kiábrándult, jövökép nélküli , demens polgárral még el lehet hitetni ezt a hazug maszlagot.

fixfx 2010.02.23. 12:49:45

8 év kormányzás után NEM ÍGÉRETEKKEL, hanem EREDMÉNYEKKEL kéne kampányolni. Azt hiszem, ez mindent elárul. Épp ezért - akinek van egy csöpp magához való esze - nem szabad hinni ezeknek. A Fidesz 3 éve majd' minden önkormányzatot vezet, de ők is csak karba tett kézzel ülnek és élvezik a "bársonyszék" kényelmét, miközben tehetnének az emberekért, hiszen helyi önkormányzati szinten bőven lenne/lett volna mozgásterük. Tehát ők is csak beszélnek, de nem cselekszenek. Csupán ezek azok az okok, amiért a JOBBIK-nak ennyire megnőtt a létjogosultsága. Én adok nekik egy sanszot.

dzsaszper 2010.02.23. 17:15:15

@fixfx: a helyi önkormányzatok mozgástere az alultervezett büdzsé miatt erősen vitatható.
Más kérdés, hogy sokszor olyan dolgokban sem lépnek, amihez nem kellene büdzsé :(

e-kor 2010.02.23. 20:54:58

a barikádon rajta van a jobbik 171 választókörzetben összeszsdte a szükséges kopogtatót, már csak 5 budapesti ker van de még 1-2 hét alatt az is összejön lazán és mind a 176 körzetbe a jobbik tuti delegál tagot a bizottságba, ÉK Magyarországon tarolni fog, sok egyéni győzelemre számít az elmúlt 1 hónap tapasztalata alapján (és akkor a kövér elszólás még sehol nem volt) Egyes miskolci körzetben 7000 cetlit gyűjtött, ebből 6000-et a miskolciak vittek be személyesen !!!
Miskolcon a maszop szenved a gyűjtéssel, a 4 vk-ből tegnapig 1-ben tudta megszerezni a min.750 cetlit.
Hatalmas jobbikos siker van kilátásban, és bajnai tegnapi beszólása is a jobbiknak kedvez...
Minden esély megvan rá, hogy a szebb jövő hamarosan elkezdődik!!!

prekonzervativ 2010.02.24. 19:31:51

Üdvözletem! Tekintsétek meg blogomat, ahol érdekes írásokat olvashattok a politikával kapcsolatban, illetve szintén hozzászólhattok, megoszthatjátok véleményeteket!

www.prekonzervativ.blog.hu

laji 2010.03.01. 18:57:58

@mrs. white:
Azt az elméleti feltételezést, hogy Gyurcsányt a jó szándék vezérelte, de nem bírt a tompa agyú MSZP-bázissal, hagyjuk már! Egy MSZP-s haverom mesélte, hogy felesége nevén nem birtokok, hanem birtokrendszerek vannak, minden projektből 70-80%-ot (!!) kért vissza (egy másik ismerősöm, aki annak a cégnek vezetőjének egyik legjobb haverja, aki a halálos tűzijátékot szervezte, szintén azzal védte barátját, hogy 70%-os visszafizetéssel eleve nem volt pénz ilyen szélsőséges biztonsági óvintézkedésekre...; szóval valahogy összevágnak a dolgok). Ezzel az az elmélet is megdőlt, hogy a milliárdosokat nem érdekli a pénz, mert Gyurcsány és Kóka az elmúlt 20 év legnagyobb rablói voltak...

laji 2010.03.01. 18:58:57

Ja, és Szilvásy volt a pénztáros, ő szedte a lóvét...

szikjáró 2010.03.04. 15:57:57

kepmutatas.hu/

érdekes honlap, lehet csak nekem új, de azért 5 percet rá lehet szánni.
süti beállítások módosítása