Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
06:59

Az utóbbi napokban a témahiányos kampányban meglepetészerűen tört elő a két választási forduló közötti visszalépések ügye. Ha jól rekonstruálom, az első mondat két politológustól érkezett, akik határozottan figyelmeztették az MSZP-t az általuk csapdahelyzetnek jellemzett szituáció közeledtére. Az elemzők szerint „az évtizedes Fidesz-MSZP szembenállással a hátunk mögött talán még nehezen elképzelhető, de a fő törésvonal áthelyeződhet a Jobbik és a többi párt közé, aminek egyébként még áldásos hatásai is lehetnek.” A téma bejárta a sajtót, különösen annak baloldali részét, hosszan írt róla a Népszabadság és a Hírszerző, aztán tegnap már egészen az MSZP miniszterelnök-jelöltjéig is elért. Mesterházy Attila szerint „korai még arról beszélni, visszalépnének-e a szocialista jelöltek a Fidesz javára”. Majd hozzátette: „A Fidesznek előbb bizonyítania kellene, hogy demokratikus párt, Orbán Viktornak pedig azt, hogy demokrata”.

Ebből az ívből sok mindenre következtethetünk. Nekem leginkább úgy tűnik, hogy kommunikációs előkészítése és tesztelése zajlik valaminek (mielőtt félreértene valaki: nem azt állítom, hogy ennek az első elemzés is része, de azt igen, hogy az MSZP "elgondolkozott"), amivel esetleg majd a két forduló között (vagy esetleg már korábban) állna elő a szocialista párt. Miután azonban erről biztosat nem tudunk, inkább nézzük meg, hogy lenne-e értelme egy ilyen akciónak.

Két kérdésről beszélhetünk rögtön: (1) az MSZP-nek érdeke lenne-e előjönni egy ilyen javaslattal, (2) van-e esélye annak, hogy MSZP-Fidesz visszalépésekre kerüljön sor? Az elsőre bizonytalan igen, a másodikra határozott nem a válaszom.

A szocialistáktól a szélsőjobb-ellenes összefogás gondolata nem lenne idegen, hiszen régóta ügybirtokosok ebben a témában; ellenben a Fideszt akár zavarba is hozhatná egy ilyen lelkes felajánlkozás. Mindez máris azonnal két erős érv a szocialisták számára az akció mellett, amelyet tovább indokolhat az a kalkuláció, hogy bár a Fidesz bizonyára óvatosan igyekezne kihátrálni ebből a furcsa barátságból, már önmagában a lehetőség felvetése is a Fideszt gyengítené. A kétharmad megakadályozásában például lehetne értelme egy ilyen ajánlatnak, amelynek azonban, lássuk be, azon a végtelenül cinikus felfogáson kellene alapulnia, hogy a bejelentő tudja: ezzel valójában azt erősíti meg, aki ellen való összefogásról beszél. A bizonytalanság innen származik: túl nagynak, veszélyesnek látszhat ez az ár.

Ha az MSZP valamilyen okból (itt a kívülről jövő nyomásgyakorlásnak, az úgynevezett „mértékadó közvéleménynek” és esetleg a „külföldnek” is lehet szerepe – ha másban nem, a hivatkozásban) mégis előáll a nagy gesztussal (amelyben azonban bizonyára valamiféle kölcsönösségi elvárás is lenne: a kerületek többségében az MSZP lép vissza a Fidesz javára, de mondjuk minden negyedik helyen lehetne ez fordítva), megítélésem szerint az MSZP-Fidesz megállapodásnak az esélye ezzel szinte semmit nem növekedne. Leginkább azért, mert egyszerűen nem alkalmas arra, ami a kimondott célja. Legalább három okból:

(1) Választói szinten egy ilyen együttműködés ma korlátozott hatásfokú – ráadásul kontraproduktív - lenne. Olyan nincs, hogy több mint egy évtizede ősellenségek vagyunk (mindkét oldalról), aztán hirtelen április 12-én bejelentjük: kérjük szavazóinkat, hogy a második fordulóban arra a jelöltre adják inkább voksukat, akinek pártjával szemben eddig politizáltunk. Az MSZP és a Fidesz első fordulós szavazatai közösen támogatott jelölt esetén a második fordulóra messze nem lennének összeadhatók. Aki őszintén gondolkozik egy ilyen együttműködésben, annak sokkal korábban fel kell készítenie erre a választóit – ha ezt nem teszi meg, okosabban jár el, ha a voksolás előtti utolsó pillanatban már nem kísérletezik.

(2) Az állva maradt körzetek többségében feltehetően a Fidesz jelöltje fordul az első helyen, míg a második helyen vagy az MSZP, vagy a Jobbik jelöltje várja majd a folytatást. Bizonyára lesz néhány olyan körzet, ahol esetleg az MSZP (mondjuk Budapesten: például itt), esetleg a Jobbik vezet (mondjuk Borsodban: például itt), de az nehezen elképzelhető, hogy a Jobbik tömegesen nyerje az első fordulókat. Így viszont nem érthető a logika: a második fordulóban a Jobbik más kieső pártok szavazóira nem számíthat, ha mindenhol újra elindul a Fidesz-Jobbik-MSZP hármas, a helyek többségét bizonyára a Fidesz nyeri el (esetleg néhányat az MSZP, talán párat a Jobbik). Ha azonban az MSZP visszalép a Fidesz javára, máris ott a Jobbiknak kedvező bizonytalanság: mit tesznek az MSZP szavazói, és – ami fontosabb – mit szólnak ehhez az első fordulós fideszesek? Egy ilyen helyzetből a Jobbik sokkal többet profitálhat, mintha mindenki ismét elindulna.

(3) És végül arról sem szabad elfeledkezni, hogy az első fordulóban valószínűleg az egyéni körzetek többségében eredményes lesz a szavazás, akár az is előfordulhat, hogy a Fidesz már április 11-én abszolút többséget szerez (vagy annak közelébe jut). Ha kiderül, hogy a Jobbiknak már nincs esélye kormányra kerülni, mivel lenne a Fidesz és az MSZP szavazói számára annyira indokolható (mondjuk, hogy ne x, hanem csak x-5 mandátuma legyen?) a vele szembeni minden korábbi ellentétet átíró összefogás?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr1001796149

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bajnai- és MSZP-kampány a Jobbiknak 2010.03.01. 14:19:30

  „Hasonló a hasonlónak örül. És amilyen meglepőnek tűnhet 2010 Magyarországán a mondat, olyan igaz: több a hasonlóság a Fideszben és az MSZP-ben, mint e kettő és a Jobbik között. Igen, a hasonlóság az, hogy a Fidesz és az MSZP, akármen...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uhu20 2010.02.28. 07:39:10

Jó reggelt, tanár úr, :)

Egy korábbi poszthoz írt kommentem helyes? Le tudná csekkolni?

torokgaborelemez.blog.hu/2010/02/27/75_kompenzal_e_az_orszagos_lista/fullcommentlist/1#c8868842

és alatta 4-gyel van egy pici kiegészítés.

A visszalépések szavazatduplikáló hatásáról írtam.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.28. 07:41:11

Az MSZP , úgy látom - kényszerítőzik.
Belekormányozza az elbarikádozott Fidesz kommunikációt egy eldöntendő kérdésbe.
Vagy rajtaragad a Fideszen a
- mutyiznak ezek, ugye, hogy mutyiznak ! -
vagy keblére kell ölelnie a Jobbikot, amely ölelés, akár halálos is lehet a számára.
Kábé olyan jó kis csiki-csuki, mint a Holokauszt tagadást betiltó törvény az utolsó ülésnapon.
A Fidesz halálraváltan nyomta a tartózkodom gombot.
Majd megkérik Sólymot, hogy tagadja picit a Holokausztot, csak hogy megússzák valahogy ezt a kérdést.
Én szeretem az ilyen gonosz kis csapdákat.
Ilyenkor derül ki, hogy mennyire nincs semmi a narancssárga zászló mögött.
Az iparkamarát kérik meg, hogy írjon már egy gazdasági programot nekik?
Szánalom.
Gyakorlatilag Orbánt árulják - politika helyett.

Hírzárlattal kampányolni?

Uhu20 2010.02.28. 07:45:11

"aztán hirtelen április 12-én bejelentjük: kérjük szavazóinkat, hogy a második fordulóban arra a jelöltre adják inkább voksukat, akinek pártjával szemben eddig politizáltunk."

Ennek van egy finomabb módozata: visszalépés, hivatalos indoklás és együttműködés nélkül.

Szerintem lehetnek olyan szocialista jelöltek, akik ha ezt látják az 1. forduló után, hogy
1. Kis Jakab, fidesz, 40%
2. Nagy Józsi, jobbik, 40%
3. Bukott Dezső, mszp, 10%,

Akkor inkább visszalépnek, nem akarván azt, hogy a jobbik, megtámogatva kisgazda, miépes és esetleg az 1. forduló után belelkesedő új szavazókkal, bejusson a körzetéből.

theofil 2010.02.28. 07:49:55

"A Fidesznek előbb bizonyítania kellene, hogy demokratikus párt, Orbán Viktornak pedig azt, hogy demokrata."

Az ilyen mondatok miatt görcsbe rándul a gyomrom, vizes borogatást keresek a fejemre és csöndesen sírdogálni kezdek.

Ennél ostobább, demagógabb, iszonyúan hülye mondatot legközelebb majd akkor fogunk hallani, ha Mesterházy újfent kinyitja a száját.

Uhu20 2010.02.28. 07:50:31

@simonmondja.: Erről a témáról ("gyűlöletbeszéd, holocaust-tagadás) már többször volt szó az elmúlt 5-10 évben, de az szdsz nem támogatta sokáig egyiket sem, lásd Fodor ellenérveit pl.

Szerintem felesleges törvény, valóban csak választási célokat szolgál, hiszen
1) hülyének lenni mindenkinek jogában kell, hogy álljon (mondhassa, hogy nincs gravitáció vagy hogy nem volt holocaust)
2) Ha ennek kapcsán egy társadalmi v etnikai csoport elleni fellépésre buzdított, az eddig is btk-ba ütköző volt.

Az viszont érdekes, hogy a szocik nem fogadták el azt, hogy a kommunista diktatúrák tömeggyilkosságainak tagadásának tilalma is bekerüljön a törvénybe.

török gábor 2010.02.28. 08:06:24

@Uhu20: nem számoltam át, de a mechanizmus ilyesmi. a töredékszavazatok miatt valóban van némi jelentősége annak, hogy az első fordulóban még többségében külön indultak.

László56 2010.02.28. 08:06:45

Jó reggelt Mindenkinek

Hadd folytassam Török Gábor gondolatait amivel messzemenőleg egyetértek. Különben sem nehéz olyan fogalmazással egyetérteni ami ilyen diplomatikusan van megfogalmazva. Ez nem kritika akar lenni mert én sem csinálnám másképpen.

Ez a visszalépés és annak a kitárgyalása, tulajdonképpen nem más mint egy teszt a jövőbeli parlamenti munkára való tekintettel. Teszt egy parlamenti koalícióra a Jobbik ellen. Mielőtt valaki félreértené, itt nem kormánykoalicíóról van szó, hanem parlamenti koalícióról. Ami azt jelentené hogy bizonyos szakkérdésekben lehetne e a FIDESZ-re számolni a Jobbik ellen. A politikában ezt egy korai ajánlatnak nevezik. Helyesebben kifejezve egy ajánlat tesztelésének. Ebben a stádiumban ezt bármikor le lehet tagadni és másképpen magyarázni, ugyanakkor a reakciókból le lehet szűrni azokat a következtetéseket amik a későbbi parlamenti munkához szükségesek. Ezt a játékot nyugodtan elkezdheti az MSZP, mert az már most világos hogy az országunk jövőjét három párt fogja meghatározni. Mindattól függetlenül hogy mások bekerülnek e vagy sem.

Az MSZP másik célja evvel az ajánlattal. Annak a feltételeit megteremteni hogy a FIDESZ már korán elhatárolódjon a Jobbiktól, ami az MSZP-nek megkönnyítené a későbbi parlamenti összedolgozás lehetőségét. Ugyanakkor, ha a FIDESZ belemegy ebbe a játékba, akkor egy az MSZP kezében egy olyan lehetőséget ad, amit a későbbi parlamenti munkánál ki lehet használni a FIDESZ nyomására. Ha nem megy bele a játékba, akkor meg fel lehet használni még a választásoknál a FIDESZ ellen, mint a Jobbikot segítő pártot. Ez megfelel az MSZP nemzetközi stratégiájának is.

Uhu20 2010.02.28. 08:10:05

@török gábor: Köszönöm.

Ezek szerint az "egy a tábor, egy a zászló" elv gyakorlatilag mandátumcsökkentő hatású volt, legalábbis ebből a nézőpontból.

Még valami: arra van szabály, hogy a vesztes képviselőjelöltnek hány %-ot kell(ett) elérnie ahhoz, hogy a kapott szavazati átcsorogjanak az országos listára? Azaz van valamilyen "vesztes győztes küszöb"?

török gábor 2010.02.28. 08:14:36

@Uhu20:

75. bejegyzés: "töredékszavazatoknak minősülnek egyrészt az egyéni választókerületben a választás első érvényes fordulójában az olyan pártjelöltekre leadott szavazatok, amelyekkel a választás egyik fordulójában sem szereztek mandátumot (tehát amely szavazatot nem a végső győztesre adtak le)"

punpa 2010.02.28. 08:24:24

A Fidesz szavazóinak túlnyomó többsége rühelli az MSZP-t, ez tény (lásd: elutasítottsági felmérés)

Mégis, miért működne együtt a Fidesz az MSZP-vel? Miért köpné szembe a szavazóit? Hogy az első közös botránynál induljanak újból az utcai harcok? 2014-et biztosan elveszítse?

Uhu20 2010.02.28. 08:26:48

@török gábor: Köszönöm. Ezek szerint, mivel nincs ilyen speciális küszöb, elméletileg akkor járna jól egy párt, ha létrehozna 3-4 kis szatellitpártot, egyenként pontosan 5%-os népszerűséggel.

Ugyanis ezek a kis pártok megszereznék az országos listás helyek jelentős részét, a kis pártokat létrehozó nagyobb párt meg hozná a területi listás mandátumokat és főleg az ( a kieső vagy visszalépő jelöltek híveinek támogatását is élvezve) evk-kat.

Érdekes, hogy ezt az egyszerű matematikai dolgot miért nem igyekezett a fidesz megjátszani 2002-ben, vagy 2006-ban, mondjuk úgy, hogy 2 megyében nem indított volna területi listát, ezzel biztosítva mondjuk a kdnp-nek vagy más szatellitpártnak az 5% elérését.

Uhu20 2010.02.28. 08:28:36

@punpa: Arról viszont lehet szó, hogy azok, akik "kényszerűségből" szavaznának az mszp-re, hiszen "csak OV ne!", azok egy része a kisebbik rossz alapján elmenne rászavazni OV jelöltjére a jobbikos ellenében.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.28. 08:37:57

„A Fidesznek előbb bizonyítania kellene, hogy demokratikus párt, Orbán Viktornak pedig azt, hogy demokrata”.

Bajnai megmondta: Orbán Viktor demokrata és hazafi. Q.E.D.

Köszi, Attila!

bölcsész87 (törölt) 2010.02.28. 08:40:25

Északkelet-Magyarországon (akár visszalép az MSZP a Fidesz javára, akár nem) bizony elhozhat néhány választókerületet a Jobbik. De valószínűleg máshol is, ahol súlyos gondot okoz a például a cigánykérdés, a munkanélküliség.

A fideszesek egy jelentős részének sem tetszene a szocikkal való hirtelen összeborulás, az MSZP-sek egy része pedig kifejezetten Orbán-fób. (Természetesen jogos valahol mindkettő, hiszen a komcsik és a Fidesz is megéri a pénzét.)

Ha meg nem fognak össze, akkor elég lehet egy 40% körüli eredmény. Én sokat járok Miskolcon, nem csodálkoznék ha összejönne. Egyik miskolci választókerületben, ha jól tudom, a szükséges 750 cédula majdnem tízszeresét gyűjtötte össze a Jobbik.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.28. 08:43:54

"Fidesz bizonyára óvatosan igyekezne kihátrálni ebből a furcsa barátságból"

A 2006. tavasza óta eltelt időszak bebizonyította, ha az az mszp, amelynek listáján 4. helyet foglal el gyurcsány ferenc, aki a 2006-os rendőri intézkedést jónak-szépnek, elismerésre méltónak találta, az az mszp nem alkalmas arra, h megmondja, ki a demokrata és ki nem, kit kell kirekeszteni és kit nem - mondhatná joggal bármely Fidesz vezető.

jjulie 2010.02.28. 08:46:40

@malacz69 nemigazországi hisztidetektor【ツ】, 42cm:

mert bárkinek is van joga megmondani és kirekeszteni?

ha jól értem erre megy ki a játék?

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2010.02.28. 08:47:21

Kristálypark -- búcsú a korrupciótól?

holnapkapitany.blog.hu/2010/02/10/kristalypark_novella

Holnap Kapitány: Mesék egy elképzelt Magyarországról

transziboy 2010.02.28. 08:50:17

Izgalmas hogy egyre többen értékelik fel a jobbik várható eredményét. Amúgy most a náci helyett az antidemokratikus lesz a varázsszó? Vajon meddig bírják visszatartani a médiafelülettől Voncsiékat? Gondolom parlamentbe jutás után már nehézkes lesz. Izgatottan várom mi történik ha tényleg mindenkihez eljut a szavuk.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.28. 08:50:24

"És végül arról sem szabad elfeledkezni, hogy az első fordulóban valószínűleg az egyéni körzetek többségében eredményes lesz a szavazás"

Én nem hiszek abban annyira. Habár ha az 50%-ot már többségnek veszük, akkor meglehet. Sztem nem dől el lényegesen több helyen, mint a körzetek 50%-a.

jjulie 2010.02.28. 08:59:05

ez a jobbik dolog kb annyit tesz, hogy ami most van az a legrosszabb, ha jön egy olyan ami még nem volt (pl a jobbik) az csak jót jelenthet

derék dolog
sajnos annál lehet még sokkal rosszabb is mint ami most van, és azt lehet hogy a jobbik hozza el nekünk

punpa 2010.02.28. 09:00:30

@Uhu20:

Nem. Tényleg van egy erős "Csak OV ne" réteg (MSZP nyugdíjasok), de ők NEM fognak a Fideszre szavazni.

A Jobbikra sem, ezért inkább otthon maradnak.

mafos 2010.02.28. 09:12:06

Gyakorlatilag bármit csinálnak, profitálni nem fognak egy ilyesmi akcióval. Ha másik oldalról nézzük, bármit csinálnak, az a Jobbiknak kedvez. Sakk matt. Közvéleménykutatásokból látható, hogy sok fideszes szavazó szimpatizál a Jobbikkal, tehát ezek a szavazók gyakorlatilag pont azon a törésvonalon vannak, és nem kérdés melyik oldalra sodródnának, ha a szoci fidesz összeborulás megtörténne.

jjulie 2010.02.28. 09:12:28

@punpa:

tudod, mindenki megérdemli hogy megtörténjen vele az amit ö jogosnak tart megtenni másokkal

ez az agresszív "valj színt" tipusú politizálást a viktor hozta divatba, az én életembe is ö eröszakolta be a belpolitikát

teljesen megérdemli hogy a sarokba legyen szorítva és vagy azért kinlódjon mert ha az egyik irányba fordul ott a jobbik van, ha a másik irányba ott meg az mszp

örömmel várom a kinlódását

polom13 2010.02.28. 09:13:17

Az MSZP és a Jobbik közt azon folyik a verseny,hogy melyikük lehet a Fidesz váltópárja,így miután a Fidesz már valószínűleg az első fordulóban megszerzi a győzelmet a két másik pártnak egymás gyengítése lesz az elsődleges ezért a-kisebbik rossz elve alapján-mind az MSZP mind a Jobbik szavazóinak a(valószínűleg első)Fideszes jelölt támogatása az érdeke a saját 3. helyezett jelöltje helyett.

Uhu20 2010.02.28. 09:15:37

@mafos: Érdekes motívum. A szociknak ugyanis pártpolitikai-hatalmi szempontból jól jönne, ha a jobbik olyan erős lenne a parlamentben, hogy a fidesz kénytelen legyen egyezkedni vele.

Folyamatosan antiszemitázhatnának-nácizhatnának stb.

polom13 2010.02.28. 09:16:47

@simonmondja.: A holokauszt-tagadás tiltásáról hozott törvény teljességében indifferens a választások erdménye szempontjából,hisz az emberek többsége úgy van az egésszel mint Pozsonyi Ádám:
"Nem tagadom a holokausztot,egyszerűen csak unom."

jjulie 2010.02.28. 09:19:01

@polom13:

a jobbik mint potenciális váltópárt olyan szintű elképzelés, mint hogy a fradi lesz az európai foci meghatáró csapata

egy kérdésre vannak jó és rossz válaszok

a jobbik nem rossz válasz, hanem tragikus

polom13 2010.02.28. 09:20:07

@Uhu20: Persze a szociknak és a Jobbiknak is ott lenne a probléma,hogy vagy támogatják a Fidesz-kormányt,vagy nekiállhatnak magyarázkodni a saját szavazóiknak,hogy miért is szavaznak a Fidesz ellenében együtt a "komcsikkal"illetve a "nyilasokkal".

jjulie 2010.02.28. 09:24:47

@polom13:

ez a helyzet nem a jobbiknak és a szociknak nehéz

csapdában a viktorka van

megérdemli

polom13 2010.02.28. 09:24:54

@jjulie: Nem kedvelem a Jobbikot csak arról írtam,hogy 2014-ben melyik lehet az a párt amelyik hihetőbben kampányolhat azzal,hogy ő az aki legyőzheti a Fideszt.

polom13 2010.02.28. 09:26:27

@polom13: Nincs ellenérved,nekiállsz viktorkázni
Szánalmas.

Uhu20 2010.02.28. 09:27:06

A Jobbiknak szerintem korai még "megadni" a nagypárti státuszt. A fidesz és az mszp tábora már "bizonyított", mindig van egy törzsgárda, amely kitart mellette - a jobbik esetén ezt még nem tudjuk.

mafos 2010.02.28. 09:27:09

@Uhu20: Háhá, megy majd itt a kényszerítőzés, mert van sokminden, amit meg a fidesz megígért a szavazóinak, azt pedig a Jobbik fogja lenyomni a fidesz torkán. Ha a fidesznek kell irányítani a dolgokat, ha nem teszi, mindkét oldalról olyan nyomás lesz, ami akár pártszakadáshoz is vezethet. De ez már eléggé utópisztikus elgondolás. Sok víz folyik még le addig a Dunán.

@jjulie: Neked a Jobbik a teljes sötétség, sokaknak viszont gyertyafény a sötétben.

polom13 2010.02.28. 09:27:45

@jjulie: Nincs ellenérved,nekiállsz viktorkázni.
Szánalmas.
Ide. :))

jjulie 2010.02.28. 09:32:11

@polom13:

a jobbik egy nagyon vegyes banda, most van legkisebb közös nevezője

amig előre néznek és támadnak addig van egység, ha majd oldalra is néznek és megnézik kivel is álltak egy sorba, és mit is akar a mellette álló, lesz kijózanodás

és egymásnak esés, és ez jóval 2014 meg fog történni törvényszerűen

jjulie 2010.02.28. 09:36:17

@mafos:

tudod kispajtás volt aki abbahagyta a tanulmányait 1914 nyarán és önkéntesként ki ment az orosz frontra

aztán öszre kijózanodott, később meg nyomorgott

óvatosan azzal a gyertyafénnyel, és kritikusan

Füsti 2010.02.28. 09:41:31

egyfajta Mszp / Fidesz közeledés, olyan szinten ölné le a Fideszt, ahogy anno az Szdszt a 94es koalíció. Hirtelen bejutási küszöb körülire esne vissza a támogatáságuk.
És ez kinek lenne jó?
Az Lmpnek és a Jobbiknak.
Szerintem az Szdsz/Mszp és hátterük az Lmp befuttatásán dolgozik, őket akarják maguk elé tolni, és ezzel átmeneti hatalmukat.

László56 2010.02.28. 09:43:14

@mafos: A mafosz jól látja.. Csak azt nem veszi figyelembe, hogy a FIDESZ választóinak nem feltétlenül ugyanazok a gondolatai vannak mint a FIDESZ képviselőinek. 2014 még messze van és mint a mostani példa is mutatja, addig a választók akarata meg zárolva van. A képviselő meg főzheti a saját kis leveskéjét.

Éppen erre alapoz az az MSZP. Hiszen az ismert hogy az MSZP már régen aláásta a FIDESZT a hozzá közelálló politikusokkal. Az is ismert tény a külföldi megfigyelőknél, hogy egy országban sem játszanak akkora szerepet a politikában a titkosszolgálatok, mint hazánkban. Ezek meg a kommunista szolgálatok maradványai. Nem is kérdés hogy kiknek az érdekében dolgoznak. A képviselőink meg sajnálatos módon zsarolhatóak. Így aztán már csak egy meg egyet kell összeadni az MSZP kezdeményezéséhez.

Ezt a szép harmóniát csak a Jobbik zavarja. Nem véletlen hogy fasisztázni kezdik. A mindenki fasiszta aki nem kommunista elv alapján. Hiszen ennél a választásnál már nem csak arról van szó, hogy ki rabolhasson a következő években. Itt a rablás lehetőségének a megszüntetéséről van szó. Ami a mai pártfinanszírozás alapja. Tehát egzisztenciális dolog a reguláris pártok számára.

mafos 2010.02.28. 09:47:15

@jjulie: Ebbe a játékba nem szándékozom belemenni. Nem azért, mert nem tudnék "visszavágni", hanem mert senki se kíváncsi a véleményemre rólad. És ez érvényes rád is. A kispajtást kikérem magamnak.

Wudu Allen 2010.02.28. 09:54:41

Szvsz az MSZP csak akkor lépteti vissza jelöltjeit, ha ezzel esély lesz megakadályozni a Fideszt az 50%+1 elérésében. Nyilván nem valaki javára lépne vissza, hanem megmondaná a választóinak, hogy a "demokratikus erőket" támogassák. Na most Viktor eleve "diktátor", Vonárol meg nem tudunk semmit. A szavazótáborukat meg ismerik: bármi másra hamarabb ikszelnek, mint a Fideszre.
Ha meg nincs meg egyedül az 50%- az hamar egy új választással kecsegtetne. Ez lehet, hogy ma még nem realitás, de várjuk ki a végét!

2010.02.28. 09:57:14

A cikkben nem szerepel, hogy az MSZP-nek se érdeke per pillanat egy ilyen összefogás, a Fidesz ilyen irányú ostorozása csak színjáték. Jelenleg neki a különbséget kell kidomborítani a Fidesszel szemben, minél jobban rátolni a Fideszt a Jobbikra, kiemelni a közös gyökereket.

Ha ne adj isten a Fidesz belemenne egy egységfrontba a Jobbik ellen, az nagy pofáraesés lenne az MSZP-nek, mert csődöt mondana az antifasiszta kampánya, aminek a célpontja nem a Jobbik, hanem a Fidesz igazából.

Vienna 2010.02.28. 10:02:20

Egy egyoldalu visszalepes eseten annak is van kockazata, hogy a jobbik esetleg jobb eredmenyt er el a masodik forduloban.

Egyreszt az MSZP szavazokbol passzivitast valthat ki a jeloltjuk visszalepese, azaz nem mennek el a masodik forduloban szvazni.

Masreszt a fidesz szavazok is biztosabbnak erezhetik a gyozelmet, ezert naluk is csokkenhet az egyeni aktivitas.

A jobbik szavazoi pedig meg inkabb aktivizalodhatnak.

Meg az sem szukseges ilyen esetben, hogy a jobbik esetleg nyerjen egy-egy valasztokeruletben az mszp visszalepeset kovetoen.

Eleg, ha a jobbik tendenciozusan az elso fordulonal nagyobb szazalekos eredmenyt er el, es az mszp-re maris rasuthetik, hogy a visszalepesebol a szelsojobb profitalt.

Galván_Tivadar 2010.02.28. 10:03:44

Ha a mi szoci bunker OEVK-ben a 2. fordulóban a Fidesz visszalépne az MSZP javára (leírni is abszurd), akkor akkora X-et húznék a jobbikos jelölt neve mellé, hogy kilógna a szavazólapról. Ezzel szerintem sokan így lennének.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.02.28. 10:05:26

Többféle variáció elképzelhető az három befutó helyre ...

Tegyük fel, hogy lesz egy ilyen:
1. MSZP
2. Fidesz
3. Jobbik

Ilyen esetben vajon a Jobbik visszalép-e a "kisebbik rossz", a Fidesz javára?

Füsti 2010.02.28. 10:14:52

@zero:
Ha Fidesz javára lépne vissza a jobbik, bármilyen helyzetben is, azzal ugy ölnék le a pártot, ahogy anno Torgyán az Fkgpt,, vagy Csurka a Miépet,
Nem hiszen, hogy ekkora ostobaságra, "politikai öngyilkosságra képesek lennének, azok akikm a semmiből építetek fel egy pártot, és 1-2ű%ról felhizták 15-25%ra, és "szélsőségesből", változtatták beválaható Europai pártá.

tlac 2010.02.28. 10:20:01

Azért ez a Fletó szép munkát végzett...

2010.02.28. 10:22:09

@tlac: No meg a Viki is...

vonHartmann 2010.02.28. 10:31:46

Szerintem elképzelhető, hogy a Jobbik ill. a Fidesz jelöltje egymás javára visszalép annak érdekében h megakadályozzanak egy szocialista győzelmet. Bár jelenlegi állás szerint erre nem lesz szükség. Számomra az az érdekes, hogy a Fidesz és az MSZP jelöltje hogyan viselkedne egy vezető Jobbikos ellen. (És akkor még itt vannak a kis pártok jelöltjei is)

polom13 2010.02.28. 10:35:01

Nem lesznek visszalépések,de lesznek átszavazások azt pedig a 3. helyen végzett jelöltek szavazói maguk fogják eldönteni,hogy kit választanak.
A jelölt hivatalos visszaléptetése csak egyértelműen azonos oldalhoz tartozó pártok esetében eredményes.
Egyébként a Fidesz már az első fordulóban megszerez már vagy 100 helyet,a maradék 76-ból meg 70-ben első lesz a többiben 2.

theofil 2010.02.28. 10:38:10

@Uhu20:

Hogyhogy a Fidesz kénytelen legyen(?!) egyezkedni a Jobbikkal, ha valójában nem akar....

Most el kell mennem, de ha visszajöttem rendkívüli érdeklődéssel fogom olvasni a választ!

VIKUNYA 2010.02.28. 10:44:55

@simonmondja.: ha neked tetszik, hogy a holocaust tagadás törvényt kampánycélokra használják, vagyis a holocaust áldozataiból cinikus módon politikai tőkét kovácsolnak, akkor bizony mondom néked, rosszabb vagy, mint amilyennek politikai ellenfeleidet látod - ugyanez igaz arra az esetre is, hogy szimpatizálsz a gondolattal, hogy álságos módon egy demokratiks pártot nehéz helyzetbe hozzon egy másik demokratikus párt csak azért, hogy a szélősségesek megerősödjenek....

tlac 2010.02.28. 10:47:44

@iii: mindig gyanús volt h Fletó egy beépített ügynök :) de nem, ő gyárilag idióta

==T== 2010.02.28. 10:51:24

@zero: Kérdés megkérik-e rá?

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.02.28. 10:55:45

Bemásolom a tegnapi kommentemet, és onnan folytatom.

"Ezek a visszalépések 2006-ban és 2010-ben sem arról szólnak, hogy a mandátum kié legyen.
(Valszeg már az első fordulóban el fog dőlni minden.)
Inkább a későbbi kommunikáció miatt lényeges.

Az MDF visszalépése semmit sem befolyásolt volna.
De azt mutatta volna, hogy a Fidesz közelebb van hozzájuk.
Ők ezt nem akarták. (Hogy jól döntöttek-e így utólag, az már más kérdés.)

Ami 2010-et és az MSZP-t illeti.

Ha az MSZP visszaléptet, azzal tudnák kommunikálni hogy demokratikusan elkötelezett párt. És nagyon messze áll tőlük a Jobbik.
És nehezebben tudná kommunikálni a Fidesz azt a képtelenséget, hogy a Jobbik erősödése a MSZP érdeke vagy ők állnak mögöttük.

Persze a helyükben én most is minden nap elmondanám, hogy OV és VG közös polgári körben volt.
Én már a Jobbikot és a Polgári Köröket is régen összemostam volna.
De az MSZP és a jó kommunikáció, mint Makó Jeruzsálemtől...
De ez már legyen az ő gondjuk. :)

Ám az igazi az lenne az MSZP szemszögéből, ha lennének körzetek ahol a Fidesz is döntési kényszerbe kerülne!
Ez esetben ugyanis ha a Fidesz viszonozná az MSZP gesztusát, és visszalépne a szocik javára, az a Jobbiknak lenne nagyon jó - és hivatkozási alap - a jövőre nézve. Ha viszont nem léptetné vissza a jelöltjét, akkor az MSZP nyerné a kommunikációs csatát. (Mint kisebbik rossz lépés, ezt választaná a Fidesz, de úgy hogy hivatalosan a jelöltjükre bíznák a döntést.)

Akkor meg elélveznének örömükben a szocik ha a Fidesz a Jobbik javára lépne vissza.
De ezt a szívességet aligha teszi meg nekik a Fidesz.

Én így látom, lehet rosszul.
De kérdezzük meg erről Török Gábort! :) "

Köszönöm szépen hogy válaszoltál.
Ahogy ígérted. :)

Török Gábor: "Két kérdésről beszélhetünk rögtön: (1) az MSZP-nek érdeke lenne-e előjönni egy ilyen javaslattal, (2) van-e esélye annak, hogy MSZP-Fidesz visszalépésekre kerüljön sor? Az elsőre bizonytalan igen, a másodikra határozott nem a válaszom."

Pont fordítva látom!
Április 11. előtt az MSZP-nek katasztrófa lenne magára húznia a Fideszt!
Csurka Istvánnak sem jött be 2002-ben...

Az MSZP-nek és a Jobbiknak is az az érdeke, hogy a Fideszt rátolja a másikra!

És ugyanez lesz az érdekük 2010 után is.

Mint írtam, a második fordulós visszalépés ezt a kommunikációt szolgálná, nem a mandátumszerzést!

És ehhez fölösleges a megállapodás!
Maguktól is visszaléphetnek a Fidesz javára.
Akár tetszene ez a Fidesznek, akár nem!
Fölösleges leülniük a "gonosz" Orbán Viktorral.
Demokrataként tudják a dolgukat - ezt kommunikálnák!

És hátha lesz hely ahol jól fog szerepelni az MSZP, és megoszlanak a jobbos szavazatok.
Ez esetben ha az MSZP megelőzné a Fideszt, és a Fidesz nem lépne vissza - bezzeg ők igen - akkor egyértelmű lenne a helyzet.
4 éven át harsogná az MSZP, hogy a Fidesz a Jobbikot választotta az MSZP helyett!
Külföldön sem néznének jó szemmel a Fideszre.

folyt köv.

Valaki2 2010.02.28. 11:04:03

Szerintem a visszalépéssel nagyon csínján kell bánni mindegyik pártnak.

Ugye vegyünk az eseteket: Fidesz, Mszp, és Jobbik kombinációit.

Fideszes MSZP-s javára nem fog visszalépni, inkább második kör. A második körben az MSZP-sek közül még kevesebben fognak elmenni (látva a Fideszes eredményeket) ezért ez önbeteljesítő jóslatként bokú lesz nekik. A Jobbik itt még bezavarhat, hiszen ők biztosan elmennek szavazni, bármi is legyen.

Jobbikos MSZP-s javára soha az életben nem fog visszalépni. Fideszes javára esetleg, de azt is mondhatják, hogy 2. kör, és akkor az MSZP-s megint bukni fog, és még mindig van lehetőségük betámogatni a fideszest. Amennyiben az ellenfél olyan, aki nagy utálatnak örvend, az még indokolható is a Jobbik részéről, hiszen lehet hivatkozni az elszámoltatásra.

MSZP-s visszalépések. Ha visszalép a Fideszes javára, az egy ügyes húzás. Kérdés, hogy el lehet-e utasítani? Mert ha igen, akkor a Fideszes el fogja utasítani, és 2. kör.
Ha az MSZP-s visszalép a jobbikos javára, hát, ezt nem tartom valószínűnek.

Mindehhez kapcsolódóan már látszik, hogy mi az, amivel teljesen felesleges az MSZP-nek próbálkoznia: a szélsőségesezés, nácizás nem jött be, az emberek már teljesen immunisak rá. A bűnöző cigányokat meg pártállástól függetlenül mindenki rühelli, hiszen majd mindenkinek vannak "személyes élményei". Szóval ezt sem igazán érdemes feszegetni.

Itt a kérdés inkább az lesz, hogy mekkora zakót kap az MSZP...

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.02.28. 11:05:06

Akkor lehetnek kérdésesek a mandátumok, ha az 1. fordulóban még nem dől el, hogy a Fidesz egyedül vagy a Jobbikkal szerzi meg a 194 mandátumot, esetleg a 2/3-ot!

Ez esetben viszont az MSZP-nek az az érdeke, hogy a Jobbikkal együtt legyen meg a Fidesznek a szükséges többség!

Hogy a jövőben szükségük legyen a Jobbikra! (Mármint a Fidesznek.)

A Jobbikot pedig pont úgy tudná megerősíteni a két forduló közt az MSZP, ha a Fidesz javára lépnének vissza! (Persze a korábban leírt kommunikációt használva.)

Tehát én azt mondom, hogy április 11. előtt az MSZP-nek tagadnia vagy felfüggesztenie kell a visszalépést a Fidesz javára.
Április 11-én éjszaka pedig a Fidesztől függetlenül be kell jelenteni, és felszólítani a Fideszt, hogy ők is tegyék ezt!

Valaki2 2010.02.28. 11:06:48

@Spirál:

"4 éven át harsogná az MSZP, hogy a Fidesz a Jobbikot választotta az MSZP helyett!"

A Fidesznek az a jó, ha nem lép vissza senki javára, még olyan áron is, hogy bukik egy helyet, hiszen ezzel a szavahihetőségét veszítené el.

Valaki2 2010.02.28. 11:09:14

@Spirál: A Fidesznek valójában nincs szüksége a 2/3-os többségre (a 2/3-ot mindenki úgy mormolja, mint egy mantrát, nem tudom, miért) a 2/3 egy nagyon komoly győzelmi tényt jelentene. Ha normálisak a 2/3-os beadványok, azt a Jobbik úgyis meg fogja szavazni, ha pedig a 2/3 a mentelmi jog visszavonásáról fog szólni, a jobbikos képviselők kéjes vigyorral nyomják majd az igent, ezt tutira lehet venni.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.02.28. 11:09:23

@zero: "Többféle variáció elképzelhető az három befutó helyre ...

Tegyük fel, hogy lesz egy ilyen:
1. MSZP
2. Fidesz
3. Jobbik

Ilyen esetben vajon a Jobbik visszalép-e a "kisebbik rossz", a Fidesz javára? "

Ekkora szívességet nem tennének az MSZP-nek.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.02.28. 11:14:47

@Valaki2: "A Fidesznek az a jó, ha nem lép vissza senki javára, még olyan áron is, hogy bukik egy helyet, hiszen ezzel a szavahihetőségét veszítené el."

Mint én is írtam, a Fidesznek a vissza nem lépés a legkisebb rossz.

De attól még a balliberális oldalon - TELJES JOGGAL - fognak mutogatni a Fideszre!

Ez van. A politikában is vannak helyzetek, amikor csak a legkisebb rosszat választhatja a párt.

Mellesleg - korrigálva magam - lehet mégsem lenne annyira rossz a Fidesznek a visszalépés!
A hosszútávú stratégiájuktól függ.

Wudu Allen 2010.02.28. 11:15:27

@Spirál: A Fidesznek csak akkor kell gondolkodnia visszalépésen, ha 3. helyen fordul a második fordulóra és 25% alatt szerzett. Nem látszik még az a körzet, ahol ez reális lenne. 2. pozícióból senkinek sem érdeke visszalépni.

alonso33 2010.02.28. 11:23:03

Na a kampány végéig kijön mindenkinek, hogy ezek ketten összefonódtak és talán ezt már azok is, átlátják, akik Nem CSak A NAGYbetűs MEGVÁSÁROLT médiából tájékozódnak,tájékozódhatnak.
A titkosítási törvény elfogadása miért nem volt a média célkeresztjében és fojtathatnám napestig .....

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.02.28. 11:23:20

@Valaki2: "Ha normálisak a 2/3-os beadványok, azt a Jobbik úgyis meg fogja szavazni"

Na igen, látjuk hogy az ellenzék mennyire szavazza meg a normális beadványokat.

Én inkább populista népszavazásokat láttam normális dolgok ellen.

De legyen igazad, és a Jobbik illetve az MSZP legyen konstruktív ellenzéki erő.
És mutassák meg hogyan is lehetett volna az elmúlt 8 évben.

Valaki2 2010.02.28. 11:38:01

@Spirál:

Én két részre venném a dolgot. Az egyik az, hogy lehet-e kormányozni 2/3 nélkül? A válasz az, hogy igen, az MSZP is megtette most is.

A második kérdés az, hogy egy valóságos vagy virtuális 2/3-ot mire használ fel a Fidesz? Alkotmányt akar módosítani? 2/3-os törvényeket akar hozni/vagy változtatni? Netán elszámoltatni akar? Ezek mind jó kérdések.

Populista népszavazások: mivel a mai rendszerben egy támogatottságát teljes mértékben elvesztő kormány ahelyett hogy lemondana, tovább folytatja "működését" (itt lép be ugye a gerincesség meg a tartás - hiánya), addig sajnos más eszköz nem állt az ellenzék lehetőségére. Hiszen valójában 4 évig uralkodót választunk...

john paul johnes 2010.02.28. 11:42:21

Szerintem elképzelhető, hogy az MSZP egy-két helyen, ha úgy adódik visszalép, kizárólag színpadi okokból, és nem hiszem, hogy profitálni fog belőle. Egyelőre csak a Fideszt szándékozik ezzel megszorongatni, jóllehet ezt is csak kevés sikerrel. Nem valószínű, hogy a Fidesz "antidemokratizálásával" szavazatokat tud elvinni az MSZP.

Diocles 2010.02.28. 12:12:54

1. Nagyon-nagyon álságos dolog arra hivatkozni, hogy a visszalépésnek nem volna értelme, hiszen az MSZP-bázis nem voksolna a Fideszre. Természetesen egy tömbben nyilván nem, de sok helyen pár % is döntő lehet.

2. A baloldali értelmiség szerepe viszont sokkal lényegesebb és döntőbb lehet, mint az MSZP-é, ha ugyanis a Népszabadságban és a Magyar Narancsban foglalnak állást vezércikkben amellett (mondjuk a választás előtti utolsó napon, csak ezúttal nem az MSZP mellett, hanem a Jobbik ellen, a Fidesz mellett), hogy inkább a Fideszre voksoljanak az esélytelen körzetek lévő szocialita jelöltek támogatói, mintsem a Jobbik (ill. az otthonmaradásra).

Nekem még mindig megvan az az illúzium, hogy a ballib értelmiség mégsem olyan végtelenül cinikus, mint azt egy politikai elemző gondolja, a saját szempontjai alapján.
Biztos vagyok benne, hogy néhány emblematikus ballib személyiség, író megteszi majd ezt a felszólítást, persze kérdés, hogy ez kinek használ inkább.

3. A visszaléptetés tematika megjelenése nem feltétlenül árt a Fidesznek, hiszen ez maga a lengyel modell, két - igaz, jelentősen különböző - jobboldali párt versenyez, aki a radikálisokat meg akarja állítani, annak nem marad más, mint a Fidesz.

vizipipa 2010.02.28. 12:16:51

"A szocialistáktól a szélsőjobb-ellenes összefogás gondolata "

Kedves Török Gábor!

Én, mint 'semleges' politikai elemző megfontoltabban használnám a szélsőjobb kifejezést.
Jelenleg a parlamentbe jutásra esélyes pártok közül ugyan a Jobbik a legjobboldalibb, de hogy szélsőjobb-e az egy másik kérdés. A programja alapján például egyáltalán nem.
Van ugyan Szegedi Csanádja, meg Novák Elődje, de a szociknak is van Havas Szófiája, a Fidesznek meg Kövér Lászlója.
A szélsőjobb nálunk nem csak helymeghatározó, hanem címke, pejoratív jelző is a ballib tömegmédiában. Szélsőjobb volt a Fidesz (fasiszta, antidemokratikus, stb.) mindaddig, amíg a Jobbik nem rúgott labdába. Most épp a Jobbik a soros.
Ön is tudja jól, a Jobbiknál még van sokkal jobbra is. Semleges mezben illene kerülni bizonyos csoportok által 'belőtt' kifejezéseket.

Uhu20 2010.02.28. 12:19:08

@theofil: Egyszerű. Ha a Fidesz mondjuk 190 mandátumot szerez (azaz nincs meg az 50%), akkor nyilván kisebbségi kormány lenne....de akkor rendszeresen kellene egyezkedni a jobbikkal és/vagy a szocikkal.

Ha megvan az 50%, de épphogy, akkor szintén, tekintve, hogy pl. OV nemigen fog szavazgatni.

De még akkor is egyezkedni kell, ha bőven megvan az 50%, de nincs meg a 2/3 - hiszen a fidesz arra készül, hogy ezekhez is hozzányúljon.

panelburzsuj 2010.02.28. 12:21:04

Mind a Fidesz, mind a Jobbik azzal kecsegteti a választóit, hogy hatalomba kerülve kitekeri a komenisták nyakát.

Kinek van több elszámolnivalója az MSZP-vel? A 2002-ben keserűen csalódott, személyenként is megalázott, a mézesbödöntől elütött és éppezért bosszúra éhes Fidesz-vezérkarnak, vagy a 2002-ben még alig pislákoló, most viszont lendületesen felfelé ívelő Jobbik-vezérkarnak?

Az elszámoltatás mértékét és módszereit nem a "választói igények", hanem az elszámoltatók igényei fogják megszabni.

Azaz: ténylegesen kitől kell jobban tartania az MSZP-nek? A nagyhatalmú kormányzó Fidesztől, vagy a parlamentben önállóan cselekvésképtelen Jobbik-frakciótól?

Más a propaganda, más az érdek.

Uhu20 2010.02.28. 12:21:24

@vizipipa: Nem vetted észre, hogy TG a szoci taktikáról-propagandáról írt.

bölcsész87 (törölt) 2010.02.28. 12:23:00

@Füsti:

Így van, a Jobbik nem lesz olyan buta, hogy a Kisgazdapárt sorsára jusson a visszaléptetésekkel.

A Fidesz sem érdemelné meg, mert ők mindenkit el akartak taposni, nem akartak sosem más jobboldalt: 1998-ra szétesett a KDNP, 2002-re az FKGP, a MIÉP-et is ledarálták, 2006-ban pedig épphogy becsusszant az MDF, amely azóta balliberális fordulatot vett, a szavazói is kicserélődtek.

Ezért van szükség a Jobbikra, hogy legyen új hiteles nemzeti erő!

bioLarzen 2010.02.28. 12:27:33

Kedves Gábor,
szerinted vannak-e olyan okok, amik miatt a mai/leendő MSZP-nek jó lehet egy kétharmados Fidesz-győzelem? Ha vannak ilyen okok, akkor mik ezek?

bio

panelburzsuj 2010.02.28. 12:30:14

@panelburzsuj:

Lemaradt a vége: miért lenne az MSZP ellenére egy gyanakvással, féltékenységgel, rivalizálással telített, kényszerű Fidesz-Jobbik koalíció?

Amihez Jobbik-sikerekre és Fidesz-buktákra van szükség. Kellő számban.

szobatars 2010.02.28. 12:34:06

@Füsti:"Nem hiszen, hogy ekkora ostobaságra, "politikai öngyilkosságra képesek lennének, azok akikm a semmiből építetek fel egy pártot,"

Már amennyiben tudjuk, hogy valójában kik (és milyen pénzből) építették fel a Jobbikot..

2010.02.28. 12:34:16

Addig addig keringenek a hírek, a nagy MSZP-FIDESZ összeborulásról amíg tényleg kiderül, hogy igaz... és ami a vicc: a többség már meg sem lepődne rajta. Szerintem elitünk arra gondolt, hogy ezt a kisded belterjes monopoly-t, ami itt ment 20 éve, örökké fent lehet tartani, a forgatókönyv nem tért ki olyan alternatívákra, hogy mi lesz ha az embereknek kinyílik a szemük, és jön egy "külsős" párt... most be vannak szarva, és még a látszat fenntartása sem prioritás.

Örvendetes hogy a Jobbik nagyon szépen szerepel, remélem nem fogy el a lendület, de úgy tűnik a sok idióta fideszest az idei választásokig már nem lehet letéríteni a pályáról.

AnnaKarenina 2010.02.28. 12:40:01

@Diocles: Érdekes felvetés azok után, hogy a Fidesz azzal, hogy folyamatosan kétségbe vonta a kormány legitimitását, ezzel sokkal segítve a jelenlegi jobbik táborának növekedését, továbbá bojkottálta a parlamenti munkát, vagyis eléggé antidemokratikus eszközökkel élt, most bárki is a baloldali-liberális értelmiség lelkiismeretére apellál.
Szerintem ezeket az alkukat a Fidesz és az MSzP oldaláról nem lehet megkötni. Más kérdés, hogy a parlamentben az ellenzékbe kerülő MSzP miben támogathatja a Fideszt.

Uhu20 2010.02.28. 12:40:35

@Jankove: Nem hiszem, hogy erről lenne szó.

Már csak azért sem, mert a szoci szavazótábor, a demográfiai szerkezet miatt, folyamatosan csökken, a fideszé így relatíve nő (habár, most a jobbik ebbe belezavarhat).

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.02.28. 12:41:51

@Wudu Allen: "A Fidesznek csak akkor kell gondolkodnia visszalépésen, ha 3. helyen fordul a második fordulóra és 25% alatt szerzett. Nem látszik még az a körzet, ahol ez reális lenne. 2. pozícióból senkinek sem érdeke visszalépni."

Ismétlem. Minden kommunikáció kérdése.

szobatars 2010.02.28. 12:43:16

@Valaki2: "ha pedig a 2/3 a mentelmi jog visszavonásáról fog szólni, a jobbikos képviselők kéjes vigyorral nyomják majd az igent, ezt tutira lehet venni."

..és kéjes vigyorral sittre vágják vele Budaházyt..meg önmagukat egyetlen zsidózás után...

lehet, hogy a Jobbik totál hülyére veszi a szavazóit, de magát a Jobbik leendő képviselőit (valahol 30-50 között) nem venném ennyire hülyére.

Mellesleg, én tényleg kéjes vigyorral szemlélném, ha a Fidesz többségű parlament első törvényjavaslata a mentelmi jog megszüntetéséről szólna...azt a kétségbeesett Jobbik-MSZP együttszavazást nehéz lenne röhögés nélkül megállni..s egyben a maradék 4 évre hiteltelenné tenni mind a két formációt...:-)))

AnnaKarenina 2010.02.28. 12:45:00

@vizipipa: A jelenlegi földrajzi tájékozódás szerint a jobbik a szélsőjobbon van. Hogy mi lehetne még, elméleti kérdés. Kár azzal takarózni, hogy a jobbik jelenlegi vezetésének programjában mi van, láthattuk, hogy a cigányozás és a zsidózás alapozta meg a pártjukat, és a választóik jó nagy része ezért van velük.

Thulsa Doom (törölt) 2010.02.28. 12:45:24

Kár arról filozofálni, hogy mit csinálna a Fidesz. A Fidesz egy nagy, impotens gyűjtőpárt, ami sohasem fog csinálni semmit. Ellenzékben azért, hogy nehogy elriassza a tarka választóinak egy részét, kormányon meg azért, hogy nehogy elriassza a választóinak egy részét (hehe) ezért megbukjon.
Idáig is a hallgatással jutott el, megvárta, míg lassan kihalnak mellőle a politikai vetélytársai. Csak arra nem gondoltak a hatalmas strategos-ok, hogy a semmiből előkerülhet új ellenfél is. Ez bizony elkúrás. Nem kicsi, hanem nagy!

2010.02.28. 12:45:37

@vizipipa: "Ön is tudja jól, a Jobbiknál még van sokkal jobbra is"

Az elmúlt húsz év ajándéka... A nemzeti érzelmek, a magyarságtudat, magyar kultúra, történelem, hagyományok ápolása már annyira elfelejtett fogalmak, hogy szinte ijesztő a hétköznapi választópolgár számára is. Pedig alappillérnek kéne lennie.

panelburzsuj 2010.02.28. 12:45:38

@Jankove:

Ebben a "kisded belterjes monopoly"-ban több tízezer/(százezer?) "részvényes" van. A mai gazdasági-politikai-hivatali elit "népakarati" elsöpréséhez nem alkalmas olyan párt, ami nem csak a csúcselitet fenyegeti, hanem tucatnyi "ellenség" egyidejű felmutatásával szépszámú "köznépi" elutasítót is kitermelt.

Viktus 2010.02.28. 12:48:57

Mondjuk ilyesmi lenne az garantálná a jobbikos jelöltek bekerülését :D
A fideszes szavazók egy része mindjárt szavazna a jobbikos jelöltre, és a maradék tábor is igen morcos lenne, hogy átverték őket.
A szoci nyugdíjasoknál meg Orbán a patásördög előbb ássák ki Rákosit, minthogy elmennének szavazni a fideszre.

is 2010.02.28. 12:54:58

néhány szabad asszociáció:

1. majd akkor próbáljunk átkelni a hídon, ha odaértünk. lehet, hogy üres halmazról beszélünk, sehol sem lesz a Jobbikos jelölt az első; lehet, hogy lesz ez fordítva is, tehát a Jobbik első helye mellett MSZP második, FIDESZ harmadik. ha már csak egy ilyen van, onnantól megint más a helyzet.

2. a FIDESZ már visszavett az elszámoltatásból (ORTT, frekvenciák feladása; Hagyó, Mesterházy Ernő beáldozása stb.; látható FIDESZ-MSZP háttérmutyi van); ha valakivel, akkor a Jobbikkal érdemes most még egy háttéralkut kötni. az MSZP-nek mindegy, hogy Jobbikos, vagy FIDESZes jut be, HA a Jobbikkal is sikerül lepaktálni. namármost van az a pénz, amiért valakinek korpás a haja.

3. én már javasoltam, hogy az MSZP helyből, elvi alapon, az első forduló előtt jelentse ki, hogy nem lép vissza. onnantól ő moshatja kezeit. mivel ezt nem teszi, láthatóan a 2. pont szerint jár el.

de ez a psozt tetszett, mert végre markáns, nem triviális álláspont volt benne, ELEMEZVE.

@szobatars: "Mellesleg, én tényleg kéjes vigyorral szemlélném, ha a Fidesz többségű parlament első törvényjavaslata a mentelmi jog megszüntetéséről szólna..."

te is azon fiatal hercegek sorát gyarapítod, akik szerint a FIDESZ padsoraiban csupa ártatlan szűzlány ücsörög, azaz még hiszel a mesékben? a FIDESZ nem rosszabb, mint a többi, de egy centivel sem jobb, nekik is elég sok vaj olvadna le a fejükről, félnek ők is a napra menni. hidd el, mára már nem csak a FIDESZ rendelkezik AVH-t megszégyenítő zsarolódosszié-gyűjteménnyel. az UD Zrt. csak egy figyelmeztetés volt.

2010.02.28. 12:58:36

@AnnaKarenina: "a cigányozás és a zsidózás alapozta meg a pártjukat, és a választóik jó nagy része ezért van velük."

Tévedés. A választóik többsége azért van Jobbikkal, mert ködös célozgatás, szájkarate helyett megnevezik a problémát, és széllel szemben is képesek cselekedni. Aki nem látja a cigánykérdést időzített bombának, az vagy a rózsadombon él, biztonságos távolságban a problémától, vagy teljesen elment az esze. A másik ok a jobbik népszerűségére az utóítélet, és folyamat felismerés képessége: Minden választópolgár akinek van némi sütnivalója, az rájött egy döbbenetes igazságra: 20 év alatt -néhány formációcserével ugyan- de ugyanaz az elit vezette az országot, és mire jutottunk? A Szakadékba. Morálisan, és gazdaságilag is. Ha ugyanarra szavazunk megint, mitől változna bármi is ? Higyjük el, hogy az MSZP 8 év után tudja a megoldást? Higyjük el hogy a fidesz 8 éves semmittevése, sértődös parlamenti kivonulásai után tudja a megoldást? Ugyan.

Valaki2 2010.02.28. 12:59:02

@szobatars:

Ne képzelődjünk már. 1, az új törvény szerint a holokauszt tagadása a bcs. Tagadni fogják? Nem. Attól még ugyanúgy lehet zsidózni, csak a holokausztot nem lehet tagadni, ahogy szerintem eddig se tagadta egy épeszű ember.

2, Budaházi: Budaházi ügye szerintem nagyon gyanús, még közel sincs lefutva a meccs.

3, Nem a teljes mentelmi jog megszüntetéséről beszéltem, hanem az egyes politikusok mentelmi jogának megvonásáról, kezdve mondjuk Ibolykával (amennyiben bejutnak), aztán jöhet a Jani (a nem is tudom milyen pénzből utaztam Makaóra) meg a többi jómadár. Ehhez kell a 2/3, ami biztosan meglesz.

AnnaKarenina 2010.02.28. 12:59:17

@Jankove: :) Bódog ember, ha ez jön le a jobbikból. Kíváncsi lennék, mit tud a legtöbb jobbikos a magyar történelemből, irodalomból, képzőművészetből. Ráadásul úgy csinálni, mintha előttük nem történt volna semmi. Nézze meg a Nemzeti Parkokat, a skanzeneket, a magyar népi zenekarokat, táncegyütteseket, a Magyar Nemzeti Galériát, aztán ne feledkezzünk meg Bartókról, Kodályról sem.

Uhu20 2010.02.28. 12:59:36

@AnnaKarenina: A szélsőjobb nem relatív, hanem abszolút értelemben vett politikai kategória.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.02.28. 13:00:10

@bioLarzen: "Kedves Gábor,
szerinted vannak-e olyan okok, amik miatt a mai/leendő MSZP-nek jó lehet egy kétharmados Fidesz-győzelem? Ha vannak ilyen okok, akkor mik ezek?"

Noha nem engem kérdeztél, nem bírom ki, hogy ne reagáljak.

Annyiban jó lehet a szociknak, hogy a Fidesz nem mondhatja 2014-ben hogy valami 2/3-os törvény volt, és ahhoz nem volt meg a többsége.

A Horn-kormány nem élt a 2/3-val mert - egyetlen önkormányzati változtatás kivételével, amikor a Fidesz az utolsó pillanatban kihátrált - nem gondolták volna elegánsnak.
Önkorlátozásul elfogadták a 4/5-ös megegyezési "kényszert".
Fontosnak tartották a széleskörű konszenzusos megegyezést a fontos kérdésekben.

Viszont ha az Orbán-kormány sokat élne a 2/3-ával, de pl. a parlament létszáma maradna 386, akkor azt nehezen tudnák megmagyarázni, miért pont abban a kérdésben tartották fontosnak a széleskörű konszenzusos döntést...

Habár a Fidesz-szavazónak IS bármi beadható...

Szerintem lehet élni a 2/3-al és arról "lemondani" is, nem visszaélni vele.

Ám azt nem lehet, hogy egyik kérdésben élnek vele, a másikban meg arra hivatkozni hogy az ellenzék nélkül nem lenne elegáns.

Szóval nagy felelősség tud lenni.

AnnaKarenina 2010.02.28. 13:03:03

@Uhu20: A szélsőjobb az is, amelynek csak radikális, népcsoportok ellenes megoldásai vannak társadalmi problémákra. Szerintem.

csorsza 2010.02.28. 13:03:58

@theofil: Ja, orbán biztos pont házmesterynek akar megfeleni demokráciából.
Idióta szoci gondolkodás.

Viktus 2010.02.28. 13:04:06

@Uhu20:

Jah van olyan is pl.
NFP NEMZETI FORRADALMI PÁRT 2120 DUNAKESZI BOCSKAI UTCA 16. Nyilvántartásba véve
NM Nemzeti Munkáspárt 9023 GYŐR IPAR ÚT 84. Nyilvántartásba véve

lt aldo raine 2010.02.28. 13:06:23

üdv mindenkinek! a kezdetektől fogva olvasom a blogot és a töménytelen mennyiségű kommenteket és most sikerült rá szánnom magam, hogy én is bekapcsolódjak a vitába...

amikor a political capital először felvetette az visszalépések kérdését, akkor első felindulásból azt hittem, hogy feltalálták a spanyol viaszt, valami olyan témát találtak amire még nem gondolt senki és milyen jó, hogy végre valaki. viszont ha a kezdeti lelkesedés elmúlik, akkor igen könnyen megláthatjuk, hogy kapitális hülyeségekről van szó.

ugye aki azt mondja, hogy elképzelhetőek a visszalépések az mszp és a fidesz között, az a következőkből indul ki:
1) az emberek számára a szélsőjobb olyan erő, amitől rettegnek és félnek
2) mind a fidesz, mind az mszp elfogadja a polika demokratikus keretek között tartását
3) a szélsőjobb erősödése veszélyezteti a fennálló demokratikus rendszert, azaz hatalmi, döntési pozícióba kerülhet a jobbik
4) az mszp tud hosszú távú startégia mentén gondolkodni.
5) az mszp szavazói átszavaznának a fideszre, ha a pártjuk ezt kéri (illetve néhány helyen fordítva)

nem kell nagy ész azonban ahhoz, hogy belássuk, mind az 5 alap kiinduló feltétel hatalmas hülyeség.

1) az emberek döntő többsége nem a szélsőjobbot utasítja el, hanem a hatalomhoz őszöd után is görcsösen kapaszkodó mszp-szdsz szövetséget
2) lendvai, mesterházy és gyurcsány egymásra licitálva hangoztatja, hogy orbán viktor diktatúrára tör, veszélyt jelent a demokráciára és köztársaságra. orbán viktor pedig a törvények felett álló szélsőséges pártnak titulálta az mszp-t
3) nem fenyeget magyarországon olyan veszély, hogy kormányra, azaz döntési helyzetbe kerüljön a jobbik, a fidesznek meg lesz az 50%+1 egyedül
4) az mszp ahelyett, hogy tiszta lapról felépítené a hitelességét most, amikor nem nyerhet semmiképp a választásokon. ehelyett a szocik a vállalhatatlan gyurcsánnyal a színfalak mögött, az egyértelműen a kommunista múlthoz köthető kovács lacival a frontvonalban az elmúlt évek hibáinak elsimerése nélkül kampányolnak
5) nincs az az isten, hogy az mszp bázisa, akik azért szocik, hogy a patás ördög cigány náci orbán viktor ne kerülhessen a hatalomra, szóval ők biztos, hogy nem fognak a fideszre szavazni soha. és a fideszre szavazók, akiknek a céljuk a most hatalmon lévők leváltása, se fog szijjártó két szép szeme kedvéért az mszp-re szavazni.

összefoglalva: érdekes felvetés a poltikai boszorkánykonyhából, de a realitása nulla.

Uhu20 2010.02.28. 13:06:59

@AnnaKarenina: Azaz szerinted sem relatív kategória. Az mszp pl nem lenne szélsőjobb párt, csak azért, mert 2 párt lenne, ők és a Thürmer-féle munkáspárt.

jjulie 2010.02.28. 13:07:41

@Jankove:

megnevezni a problémát az egy dolog, pártot építeni indulatokra egy másik

működőképes megoldásokat találni az meg egy harmadik

Môžeš mi pomôct'? 2010.02.28. 13:08:22

Na most beszéljünk az ötöslottóról.
A kilences szám kommunikációja elég szigorúra várható a héten, több jel mutat arra, hogy ha a 14-es kijön, a 22 nem. Ezzel szemben ha a 17-es és a 63-as együtt szerepel, a 45 pozíciói meggyengülhetnek egy 17, 63, 45, 22, 1 összefüggésben. A várható főnyeremény 1010 millió forint, ezt várhatóan az öt találatosok közt fogják szétosztani, ha lesz. Ez Népszabadság sejtetéséből is következik, de Schmukk Andor, és Kósa Lajos vonatkozó utalásai is összhangban állnak vele. Aki nem ad fel érvényes szelvényt, az várhatóan hiába találja el amúgy a kihúzott számokat, nem vesz részt a játékban.

csorsza 2010.02.28. 13:08:37

@vizipipa: korrekt.
Ilyen címke az antidemokratikus is. Az mit is jelent pontosan, itt és mostanában?

AnnaKarenina 2010.02.28. 13:08:40

@Jankove: A cigánykérdésben adott jobbikos válasz pl. a Gárda vonultása, tehát a megfélemlítés (bár egyenruhájuk révén nem csak a cigányok megfélemlítésre jó) semmit nem old meg. Valószínűleg jobban kellene támogatni azokat az önkormányzatokat, akik együttműködést tudnak kialakítani a reménytelen helyzetben lévő (remélem, ebben egyetértünk) cigánysággal, talán el tudják vezetni őket ahhoz a minimumhoz, hogy pl. a saját szükségleteiket megtermeljék.
A zsidózáshoz nem volt megjegyzése.
Szerintem a Parlamentben a Jobbik is másképp fog viselkedni, mert muszáj lesz neki, ha nem, lassan kiírhatjuk magunkat a kultúrnemzetek sorából.

Uhu20 2010.02.28. 13:09:08

@Viktus: Igazából, nyilvántartásban nem lehet igazi szélsőjobb párt, hiszen az alkotmányellenes lenne.

Amolyan "puha" szélsőjobb persze van mindenhol. Le Pen is ilyen meg a Jobbik is.

csorsza 2010.02.28. 13:10:59

@AnnaKarenina: az mszp nem kevésbé rasszista párt, ennek legnyilvánvalóbb bizonyítéka az általuk közelmúltban, saját célra, e tárgyban belső emberük által készített felmérés. Az mszp-szavazók 90%-a utálja a cigányokat, és kb. úgy kezelné őket, mint a Jobbik.

AnnaKarenina 2010.02.28. 13:13:49

@Uhu20: Szerintem leírtam már, relatíve és abszolút értelemben is szélsőjobb, mert a jelenleg jobboldaltól még jobbra helyezkedik el (értsd relatíve), és mivel szélsőséges nézetei vannak népcsoportokkal kapcsolatban, abszolúte is.

Uhu20 2010.02.28. 13:15:26

@csorsza: A lakosság cigányellenessége általános, úgy értem, nem függ a pártpreferenciától, de
1. Azért a Jobbik az, ami alapvetően ezzel fogja meg a szavazóit
2. Az mszp és fidesz szavazóinak esetleges cigányellenessége nem jelenti azt, hogy az mszp vagy a fidesz is cigányellenes lenne.

AnnaKarenina 2010.02.28. 13:17:23

@csorsza: Még sincs gárdájuk, nem az általa összezavart fejű emberek lövöldöznek gyáva módon cigány családokra. Felesleges ez. A magyar társadalom eléggé előítéletes, lehetne statisztikát hozni a külföldi bevándorlókról, hasonló eredménye lenne. Szerintem az a lényeg, hogy ki az a ki tevőleg is a másik kiiktatására törekszik.

Viktus 2010.02.28. 13:19:30

@AnnaKarenina:

Milyen szélsőséges nézetei vannak népcsoportokkal kapcsolatban? pl. egy népcsoport tagjai számára biztosítsa az oktatást a felemelkedést? ez a szélsőséges?

AnnaKarenina 2010.02.28. 13:22:01

@lt aldo raine: Leírtam már a véleményem, ami szerint a Fidesz és az MSzP nem köthet alkut, de attól még a mai napig életben maradhat az a remény, hogy az ORSZÁG ÉRDEKÉBEN akár nagykoalíció is létrejöhetett volna az eddigiekben, de hát mindig a másik legyőzése volt a fontosabb.

Viktus 2010.02.28. 13:22:19

@AnnaKarenina:

A gárda a vidék utolsó jajkiáltása. A másik fröcsögésed meg bűntetőjogi kategória a leggusztustalanabb komcsi rágalmazás , amely bizonyos mértékű idiótizmusra is utal.

m.logic 2010.02.28. 13:23:32

Aki kimondja, hogy van cigánybűnözés, az még nem cigányellenes. Csak igazmondó.

AnnaKarenina 2010.02.28. 13:24:48

@Viktus: Mondjuk azt az ötéves kisfiút más senki nem fogja oktatni. Jó, ne kenjük a jobbikra, de azért mégis csak elszabadult a cigány- és zsidóellenesség, és alapján ebből nőtte ki magát ez a párt. Persze, hogy a programban más húrokat penget. Iskola meg eddig is volt.

Viktus 2010.02.28. 13:27:35

@AnnaKarenina:

Igen oktatás is volt csak az elmúlt 20 évben zuhanórepülésben csökkent a színvonal főleg a "reformer" szoclib érákban ...

Mi az a zsidó ellenesség? Cigányellenesség? ez v.mi vicc a részedről?

Viktus 2010.02.28. 13:28:53

@AnnaKarenina:

Pár náci lövöldözött, akik éppen a szeretett elvtársak által felügyelt titkosszolgálatok alá tartoztak.

AnnaKarenina 2010.02.28. 13:30:22

@Viktus: Jó néhány blognál láttam, amik a holokauszttagadás törvényéről szóltak, miket írnak a jobbik-érzelműek.

Nash vs. Keynes 2010.02.28. 13:31:05

@Uhu20: másrészt ha a jobbik komoly alkupozícióba kerül a hatalomban akkor komoly lehetőséget kap a programjában hangsúlyos elszámoltatás megvalósítására, ami, lássuk be, nem lesz nehéz ha politikai akarat is van rá, tekintettel az eddig feltárt korrupciós ügyek nem túl rafinált szerkezetére. Ebből az mszp nagyon csúnyán fog kijönni..

AnnaKarenina 2010.02.28. 13:31:39

@Viktus: Erre csak azt tudom mondani, hogy vannak, akik szerint csak ügynökök, mások szerint meg szabadságharcos hősök.

panelburzsuj 2010.02.28. 13:32:17

@Viktus:

Szóval úgy gondolod, hogy a jobbikos szavazók leghőbb vágya, hogy legyenek végre 10-15 fős cigány felzárkóztató osztályok, tanóránként legalább kettő, kiválóan megfizetett pedagógussal, egész napos ingyenellátással, ingyen taneszközzel?

jjulie 2010.02.28. 13:34:15

@Viktus:

a vidék jajkiáltása

a vidék életképes e, és ha igen milyen formában?

ha egyetlen egy cigány sem lenne magyarországon, mennyivel lenne nagyobb a falvak eltartóképessége?

amikor 19-ben a prónai héjjas osztemburg és egyéb különítmények belovagoltak falvakva, és egy órán belül akasztottak, megerősítve a nagybirtok rendszert, az a vidéknek milye volt? jajkiáltása?

az hogy a cselédrendszer 1945-ig fennált a nagybirtokokn az mi volt? a vidék jajkiáltása?

mit sirs vissza vidéken? csak nem a tsz világot amikor lehetett lopni a tsz-ből?

ezt a vidék jajkiáltást gondolt végig még egyszer kétszer, és találd ki a vidék jövöjét

nem a cigányok miatt nincs jövője a falusi magyarországnak, hanem a pató páli hagyományok miatt

meg az ostobaság miatt, miszerint a magyar paraszt példaképe az impotens önmagát 150 évvel túlélt, szégyenteljes dzsentry-ként megsemmisülő gazdáik

Viktus 2010.02.28. 13:37:29

@jjulie:

Blablabla ... beszéljünk a való világról, miért is vezet nálunk a Jobbik

www.heol.hu/heves/kek-hirek-bulvar/olaszliszka-szelleme-gyerekei-elott-vertek-meg-a-ferfit-289804

egy hónapja egy nénit vertek agyon ugyanott ...

A vidék nem csak falvakból áll. Érdekes módon már a szociknak is leesik, hogy baj van.

www.heol.hu/heves/kozelet/terrorizalo-csoportok-ellen-kell-a-varosorseg-289697

jjulie 2010.02.28. 13:38:07

@Viktus:

jól értem viktus visszasírod a szocializmus oktatási rendszerét?

eldöntötted már merre van előre és merre hátra?

vagy ilyen apróság mit számít egy jobbik szurkolónak?

Virág Elvtárs 2010.02.28. 13:38:07

A fidesz részéről teljes kussolás várható a visszalépések kapcsán....tekintve, hogy ne feledjük...néhány Balcsin,Palatinuszon, Lupán eltöltött égető nyári nap, szar lángossal langyos sörrel és itt is van az Önkormányzati választás...mondjuk ez lehet egy -nagyon csendben zajló-"megegyezési" alap a két párt részére,hogy a jobbik térnyerésének helyi önkormányzati szinten gátat vetve 2 évvel eltolják az önkor választásokat (ezt egyébként legalább is elvben minden párt támogatja)...bár ez az mszp-nek azonkívül, hogy lokális "helytartóik" esetleg többségben lévő közgyüléseikben felhasználva a +2 évet megpróbálnak "megerősödni",semmit nem hoz...a fidesznek annyi lehet biznisz...hogy gondos munkával a jobbikkot ez idő alatt megpróbálja háttérbe szorítani..felmorzsolni.

Môžeš mi pomôct'? 2010.02.28. 13:38:24

Ja igen, ez a másik amire rájöttem. A szolgálatok ügyelik fel (egyebek mellett) a jobbakat, az emdéeszt, az ötöslottót, és a parlagfüvet. Meg az influenzát. Mindezt személyesen Cun Jet Lo, a jemeni szabadkőműves ajatollah kézivezérlésére a hamasz finanszírozta ciprusi libajnai nemoffsore-cégeken és a xénialáz szocialista tagozatának nyuggerklubján keresztül teszik. Ezszközökben nem válogatnak, ide tartoznak egyebek közt a cukorrápa átvételi ára, a rudas belépti díja, és az elnöki lakosztály ára a Kempinskyben. Ez azt hiszem tényként kezelhető, van is egy magánbeszélgetés az ájfonomon ami alátámaszthatja, az egyik beszélő úgy tűnhet egy exkommandós, főállású portás a Nemzetiben.

Viktus 2010.02.28. 13:39:28

@AnnaKarenina:

Verbális hiszti amelynek ráadásul könnyen elejét lehetett volna venni, ha a kommunizmus meg az egyén népírtások tagadása is bekerül a törvénybe, ha már törvényt hoznak ilyen kérdésekben, amelyet a társadalomnak kellene kontrollálnia.

Môžeš mi pomôct'? 2010.02.28. 13:40:04

Tőle tudom, hogy a Jobbik vagy 100%-ot szerez, vagy nem.

Uhu20 2010.02.28. 13:40:19

@jjulie: Mondjuk ez sem korrekt így. Ne azzal érvelj, hogy ha nem így van, ahogy most, akkor csak azok a verziók lehetségesek, amiket írtál.

lt aldo raine 2010.02.28. 13:41:01

@AnnaKarenina: miért lenne az ország érdeke, hogy összefogjon az mszp meg a fidesz??

az ország kormányozhatósága eddig nem forgott veszélyben, az ahhoz szükséges parlamenti többség mindig ott állt valamelyik párt mögött. elég torz gyerek születne egy kövér-lendvai házasságból, nem tudom belátni azt, hogy ilyen szörnyszülött kompromisszumok az ország érdekét szolgálták volna.

persze a 2/3-os törvényeknél jó lenne racionalizálni, de azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy azért van szarban az ország mert majd 400 parlamenti képviselő van, nem pedig 200...

Viktus 2010.02.28. 13:42:32

@Môžeš mi pomôct'?:

Nem ezt egy szabad , és demokrata által vezetett vizsgálóbizottság véleményezte.

@jjulie:

Értelmesebb vagy te ennél eddigi tapasztalataim szerint. Itt a tényekről beszélünk a tsz működött most haldoklik a mezőgazdaság az iskolarendszer működött most összeomlás szélén. Nem azt kell visszahozni, hanem fejleszteni.
Nem a szocialista termelő szövetkezetre van szükség, hanem dán típusura.
Az oktatási rendszerben is oktatni , és nevelni kellene ténylegesen. Nem funkcionális analfabétákat küldeni a munkaerőpiacra, ha éppen a szülőknek nincsen pénze különórákra.

jjulie 2010.02.28. 13:43:10

@Viktus:

nem attól falu egy falu hogy várossá nyilvánították vagy sem

nézzél meg egy fejlett mezőgazdasággal rendelkező országot: a lakásság hány százaléka él a földművelésből?

nálunk a lakosság 37 százaléka él faluban

mire jó ez nekik?

a "bla bla" nagyon jó

a vidék a kádárrendszer kivételével mindig is szarban volt, most csak visszaütnek a soha fel nem vállalt problémák

a jobbik nem a vidék valódi problémájáról beszél

Môžeš mi pomôct'? 2010.02.28. 13:43:10

Tőle tudom továbbá, hogy a MDF vagy 100%-ot szerez, vagy nem. Ha pl. mindenki más visszalép a javukra. Ami egyébként semmivel se tűnik e pillanatban valószínűtlenebbnek, mint, hogy az LMP javára lépnek vissza kollektíve. De az érdekesebb lenne, mert kevésbé érdekes már aligha lehet. Viszont felmerül az MSZP erkölcsi felelőssége. Ez számszerűsítve 12, ez jelenthet valamit. Persze ha eléri a 15 szintet, akkor megint mást jelenthet, de ez nem valószínű, ismerve a tényeket.

Viktus 2010.02.28. 13:45:06

@jjulie:

Értem a tények legkevésbbé sem zavarnak? a falu felénk jól elvan köszöni szépen. A kisváros is , ha lenne közbiztonsága.

mikimiki 2010.02.28. 13:45:56

@bölcsész87: Hát még ha látnád Ózdon mi van.Gyönyör hogy a lenézett,vidéki szocifellegvár hogy fölébredt.

török gábor 2010.02.28. 13:46:46

@vizipipa: kérem, olvassa el újra a mondatot. azt állítom benne, hogy az mszp így tekint erre a kérdésre ("nem állt távol tőle..").

hoplita 2010.02.28. 13:46:50

@szobatars:
"....Mellesleg, én tényleg kéjes vigyorral szemlélném, ha a Fidesz többségű parlament első törvényjavaslata a mentelmi jog megszüntetéséről szólna...azt a kétségbeesett Jobbik-MSZP együttszavazást nehéz lenne röhögés nélkül megállni..s egyben a maradék 4 évre hiteltelenné tenni mind a két formációt...:-)))..."

Sok mindent nem tucc te, valóban lesz meglepetés, de nem fogsz röhögni.
Vannak információim, hogy mi lesz az első benyújtott törvényjavaslat, ki nyújtja be és miről.:DD

török gábor 2010.02.28. 13:48:12

@bioLarzen: nem tudok ilyenről. ha van is, akkor sem lényegi - különösen a szocialisták számára hátrányos következményekhez képest.

hoplita 2010.02.28. 13:50:48

@jjulie:
Fiatal diplomás vagy?

Mennyit ér a diplomád - és a tudásod - szabadpiacon?

Vodafon megvan már, vagy még csak kaparsz?

Mert ilyen marhaságokat a kommunizmusban tanítottak.
Nekem is, csak én már ezen túlléptem, tudod fejlődőképes és önképző vagyok.
Te úgy látom kevésbé.:DDD

jjulie 2010.02.28. 13:50:52

@Viktus:

nemrég dolgozott nálam egy fiu, aki mezőgazdasági iskolába járt dániában, majd egy disznós farmot vezetett

az iskolában manager képzés zajlott kizárólag, arról hogy mi a disznó és mit eszik nem volt szó, ugyanis nem ez a kérdés

a magyar paraszt mindig is azt hitte hogy az érték hogy tud szántani, de hogy mit érdemes vetni, és hogy kell eladni, azt mindig is lenézte

hogy lehet az hogy a magyar vidéken csak zsidók kezdtek el foglalkozni a bőrők összeszedésével, feldolgozásával és a vele való kereskedéssel?

nem azért mert a magyar paraszt hülye volt ehhez a magyar nemesi nagybirtokos urával együtt egészen 1945-ig?

mi a fasz változott meg mára a gondolkodást tekintve?

jjulie 2010.02.28. 13:54:54

@hoplita:

annyit ér hogy nem vagyok olyan frusztrált lúzer, hogy a jobbikban lássam a kiutat

paprika007 2010.02.28. 14:00:46

@polom13:
Ne legyél ebben oly biztos.:):):)

hoplita 2010.02.28. 14:00:48

@AnnaKarenina:
Te melyik bolygón laksz Karenyina eftásnő?
:DDD

sárkányfő 2010.02.28. 14:04:33

A Jobbik úgy nő, mintha húznák, úgyhogy most csakugyan úgy néz ki, hogy (visszalépésektől függetlenül) a Jobbik fogja megakadályozni a 2/3-ot.

Röhej :(

Már be is indult a fideszes ellentámadás, ők is érzik a veszélyt.

Persze mit se számít ez az egész. Majd szépen együttműködnek a háttérben, mindig épp annyi jobbikos fog hiányozni a parlamentből, hogy a full Fidesz frakció kiadja a jelenlévők 2/3-át.

Vagy csak egyszerűen megvesznek majd pár embert.

hoplita 2010.02.28. 14:05:21

@jjulie:
Aki 43 évesen kezdett angolul tanulni, annak semmit, picinyem.
Csak a korából fakadóan jókor volt, megfelelő életkorban ott, ahol osztották a lapokat....tudod te, mire gondolok.:D
Most, huszonévesen a voda lenne a perspektívád....főleg az általános tudásod és műveltséged alapján.

Mondom én ezt neked, 44 évesen, diploma nélkül, kétkezi melósként.:)

sárkányfő 2010.02.28. 14:08:25

@VIKUNYA: "a holocaust tagadás törvényt kampánycélokra használják, vagyis a holocaust áldozataiból cinikus módon politikai tőkét kovácsolnak"

Ez bizony így igaz.

Egy okkal több, hogy egyenlőségjelet tegyünk a két oldal közé.
A másik oldal ugyanis nem törvényt, hanem múzeumot (Terror) hozott létre kampány célokra, és saját politikai céljaira használta fel és ki a kommunizmust áldozatainak emlékét és fájdalmát.

Durva dolgok ezek. Megalázóak, cinikusak.

Mákvirág 2010.02.28. 14:09:26

Miért olyan egyértelmű, hogy aki Jobbik szavazó, az fasiszta/náci?
Lehet, hogy azért szavaz a jobbikra, mert eddig Fideszre szavazott, de épp a 2/3-tól fél?

MSZP
Fidesz
Jobbik sorrend esetén nem kell visszalépnie a Jobbiknak, mert a Jobbik szavazónak van annyi esze, hogy ez esetben a Fideszre szavaz.

corinto 2010.02.28. 14:10:56

@török gábor:
a múlt héten még azt mondták, hogy ezen a héten meg lesz az országos lista.
Mondjuk a valasztas.hu naprakészségéről annyit, hogy egy képviselőjelölt ismerősöm a hét elején büszkén mutogatta a nyilvántartásba vételéről szóló határozatot. Rá két napra tették fel az OVB honlapjára, hogy "döntésre vár", majd +1 nap, hogy "nyilvántartásba véve"

Viktus 2010.02.28. 14:11:51

@jjulie:

A zsidóság sokat tett a magyar gazdaságért nem odázom el az érdemeiteket, mert respect, de ez a fajta szélsőséges nézőpont, hogy a zsidók nélkül a magyar csak bőgatyás paraszt elég lesarkitott.

@török gábor:

Az az ember annyit tud az MDF ügyeiről, amennyit Ibi meg Karcsika elé tár, vagy amit megismer a médiabotrányokon keresztül.
Most éppen ezzel hülyítik.

jjulie 2010.02.28. 14:12:07

@török gábor:

Gábor, legalább 5000 olyan sales manager-i gyakorlattal rendelkező ember él magyarországon aki kb 5 millió forintnyi költséggel ezt meg tudná szervezni bármelyik párt számára, akár egy noname számára is

a közvélemény kutató cégek különösen sokat tudnak erről

egy jó közvélemény kutató be tud jutni egy társasházba, be tud csengetni egy előre megadott lakásba, és rá tudja beszélni az ajtóban a lakástulajdonost, hogy üljön le vele, és másfél órán keresztül válaszolgasson a kérdéseire

a lakástulajdonos ezért az égvilágon semmit sem kap

ez a somogyi zoltán csak nem gyakorlott közvéleménykutatásban?

ehhez képest nem teljesítmény néhány hét alatt összeszedni 1000 kopogtatót

persze ez egy konzervatív jó magyar embernek nehezen érthető, ugyanis ez egy alap sales gyakorlat, és egy jó magyar konzervatív embernek mi köze van a sales-hez?

Viktus 2010.02.28. 14:21:51

@jjulie:

Mi számit most fejlettnek meg mi fog egy-két évtized múlva az is más lapra tartozik.

Persze tanultam én is, hogy a legfejlettebb társadalmakban a jónép a szolgáltató szektorban tevékenykedik blabla, mert a fejlődés arra mutatott.
Igen ám csak bejött pár apróság így a 21. század hajnalára. A Föld bolygó lakossága 6 milliárd fölé ugrott, fogy az ivóvízbázis, és a termőterületek többsége.
Fejlett Barcelona élhet a turizmusból jah csak a turisták számára a szolgáltató szektornak kell biztosítani pl. ivóvízet a nyári hónapokban pedig már tanker vitte oda ... meg adni kell majd enni is. A jövőben a vízbázis szerepe növekszik jelentős mértékben biza, ahogyan a mezőgazdasági termelés szerepe is olyan vidékeken, ahol még lehet termelni.

feketehun 2010.02.28. 14:22:04

@jjulie: Mélyen megtisztel féltő aggodalmad, de hogy másra ne kelljen hivatkoznom, magam is falun élek, és meglehetősen kellemesnek tartom. Tudom, a Fővám térről esetleg kevésbé tűnik idillnek a vidék, de innen nézve a belváros az, ami kevésbé vonzó. A vidék - jelentem - életképes.

theofil 2010.02.28. 14:23:16

@Uhu20:

Nem a dolog matematikai része izgat, az átlátható, hanem a kénytelen szó...
Mi az, hogy kénytelen?
Ha ezt a szót használom akkor ezáltal lekerül Orbán válláról a felelősség nagy része mert ugye kénytelen....
Egy nyavalyát. Kormányozzon kisebbségben ha az eredménytől csak erre futja, és egyezkedjen az ellenzékkel amely mindjárt fogékonyabb a szakmai érvekre mint kormányon...

Persze tudjuk, hogy nem ez fog történni. Orbán egyezkedni fog a Jobbikkal, ha máshogy nem megy akkor koalícióra lép vele.

De az isten szerelmére!

Ne vegyük le már Orbán válláról a felelősséget ezért!
Ha összebútorozkodik a Vonákkal akkor ő (és a Fidesz vezérkara) lesz a felelős ezért teljes egészében.

feketehun 2010.02.28. 14:23:44

@szobatars: A mentelmi jogot nem kollektíve veszik el, hanem egyénenként. Persze meg lehetne változtatni a mentelmi jogról szóló törvényi szakaszokat, de ezt senki nem is akarja sztem.
Addig viszont Veres Makaó Janiról és Budaházyról külön szavaznak.

jjulie 2010.02.28. 14:25:00

@Viktus:

a nagy magyarországnak nevezett vidék egy súlyosan elmaradott feudális világ volt az első világháború végéig

az birtokosság jól seggbekúrta a szerencsétleneket, függetlenül attól hogy milyen nyelven tanulták meg azt kimondani hogy "éhes vagyok"

a csonka magyarországon ezt jól folytatta tovább a különítményesek segítségével kormányzóvá váló horthy (tudod e hogy a kormányzó vá választásakor a parlamenten kívül a prónay, a padsorok között pedig az osztenburg fegyveresei kellettek ehhez?)

ma sokan élnek még akik abban a világban születtek

mi zajlik a magyar vidéken, ha nem a nagybirtokrendszer és a legrosszabb hagyományainak visszaállítása?

Viktus 2010.02.28. 14:26:41

@jjulie:

Sok kopogtatót nem gyűjtöttél még össze az tuti. Ez ennél részben lényegesen egyszerűbb, de egyben összetettebb is.

Kivlov 2010.02.28. 14:27:28

A maszop hiába lép vissza a fityesz javára. A vérvörös nyuggerek sosem szavaznak a zorbánra.
hajrá jobbik!!!

jjulie 2010.02.28. 14:28:19

@Viktus:

szóval bízól benne, hogy a feudalizmushoz hasonlóan a legfőbb érték a föld birtoklása lesz?

sárkányfő 2010.02.28. 14:28:54

2014: a Jobbik áll nyerésre, a Fidesz a fasiszta-veszélyre hivatkozva könyörög a szavazóknak, hogy tartsuk hatalomban.

Na jó csak vicceltem.

A Jobbik max 1 évet fog megérni a parlamentben. A kérdés csak, hogy Viktor megvárja, míg szétesik magától, vagy elveszti türelmét és gyakorlott kezeivel feltrancsírozza.

Akárhogy is lesz, egy biztos: én remekül fogok szórakozni :)

jjulie 2010.02.28. 14:31:13

@Viktus:

ha azt hiszed, hogy nehezebb összeszedni 1000 kopogtatót, mint eladni 30 millióért bóvlikötvényeket, vagy 250 000-ért 20 000 forintos csodalámpákat, akkor tévedsz

Kivlov 2010.02.28. 14:33:08

@ó jaj:
te csak hiszed azt az 1 évet...

jjulie 2010.02.28. 14:34:37

@feketehun:

igen, életképes: de, hogy is néz ki az átlag magyar falusi ingatlanpiaci helyzet?

sárkányfő 2010.02.28. 14:34:51

@Kivlov: Sokallod vagy kevesled? :)

sárkányfő 2010.02.28. 14:36:11

@Kivlov: Sokallod vagy kevesled? :)

theofil 2010.02.28. 14:36:58

@Virág Elvtára@

Üdözlöm Virág Elvtárs!

Nemsokára felvirrad a mi napunk!
Ismét a régi fényünkben fogunk ragyogni.

Jön a Jobbik - nagy szükség lesz a mi szakértelmünkre.

Dr. Kotász

Bona Fides 2010.02.28. 14:37:09

@ó jaj: Már régen látszik, hogy a Jobbik fogja magakadályozni a 2/3-ot. S a Jobbik nem csak úgy nő, mint a fű, hanem "növesztik".
Mert a Jobbikot ugyan a Fidesz szülte de a balliberális összefogás nevelte fel szép nagyra.

Kivlov 2010.02.28. 14:37:55

@ó jaj:
kevés, mint szdsz-ben a becsület...

Bona Fides 2010.02.28. 14:38:43

@theofil: Egyezkedni? Azonnal reformokat kell(ene) csinálni, mert már 8 éve is késő volt.

Kalmár 2010.02.28. 14:40:54

Kemény helyzetben lesznek a szocik pár körzetben. Nem úszhatják meg, hogy színt valljanak.
Ahol első lesz a Fidesz és második a Jobbik, ott ha nem lép vissza akkor a Jobbikot támogatja ha visszalép akkor a Fideszt.
Nincs semlegesség. Pikáns.
Gondolom a Bajnai szövege már ezt készíti elő.
A Jobbiknak meg jó fegyver lesz összeboronálni a két nagy pártot.
Mi lesz itt még?
Ez a Magyarok nyilai téma viszont jól jött a nagyoknak.
Elég ciki, hogy Morvai Krisztina, Budaházis pólóban hisztizik az Európai parlamentben. Főleg így, hogy kiderült tényleg képesek lennének gyilkolni.
Na ennek azért nincs helye a parlamentben. Eddig azt mondtam kell egy 15-20%-os Jobbik, de ez így vállalhatatlan. Gyilkosokkal nem közösködhetünk.

Kivlov 2010.02.28. 14:42:01

@Kalmár:
pedig 15% tuti meglesz...
sőt!

Bona Fides 2010.02.28. 14:42:53

@jjulie: Tényleg élnek még abból a világból. (Ti. Horthy-éra.) S az öregek boldog békeidők jelzővel emlegetik.
Nemt'ommé'? Biztos nem olvastak olyan történelemkönyveket, amikben Marx idézetek voltak a lap alján.

jozef - Hiteles Mozgalom 2010.02.28. 14:43:15

Így látom a probléma lényegét:

Nagy része a jelenlegi régi és új pártoknak nem rendelkezik jelentős tagsággal, nem is törekszik erre. A párt arculatát, megjelenését, megnyilvánulását egy szűk párt elit határozza meg. Elegen is vannak, meg okosak is ehhez, nincs szükség a tagság véleményére, beleszólására.

Az aktuális álláspontot, kinyilatkoztatást a megmondó emberek, pártalvezérek, szóvivők a kampány és egyéb gyűléseken, sajtótájékoztatókon ismertetik, szórólapokon címlista alapján elküldik. Azt mondják és hosszasan ismétlik, amit kampánystáb felépített és a párt elit jóváhagyott.
Céljuk a néptömeg manipulálása.

A párt meghatározó, elvileg választott vezetőit előzetesen a párt elitnek jóvá kell hagynia. Mivel kicsi a párttagság nem nagyon fordulhat elő, hogy nem tervezett személy kerül be a párt közép vagy felső vezetésébe. Így biztosított évtizedeken keresztül a vezetők érintetlensége.
A veszélyt jelentő, választó jogosultsággal rendelkező párttagság helyett így aktivistákra és kijáró emberekre van szüksége a pártnak, hogy életben maradjon és a párt elit magas színvonalon megéljen.
Az aktivisták biztosítják, hogy a manipulált emberek rájuk és ne a démonizált másik párt(ok)ra szavazzanak.
A kijáró emberek tartják a gazdasági élet szereplőivel a kapcsolatot, ezek biztosítják a tőkét a párt működéséhez. Amennyiben a párt hatalmi helyzetbe, pozícióba kerül a befektetett tőke megtérül. Elemi érdekük a jelenlegi átláthatatlan, ellenőrizhetetlen pártfinanszírozási rendszer és a képviselők gátlástalan juttatásainak fenntartása.

Végül is nincs szükség arra, hogy az egyes emberekkel valódi, közvetlen kapcsolatot tartsanak, ezért erre nem is törekszenek.
Nem látják értelmét annak, hogy elveik legyenek, még valaki talán számon kéri rajtuk ezeket. Ezért keveredik és cserélődik fel a bal és a jobb, ahogy épp az érdek kívánja

Képviselőink törvények létrehozásakor, állami vállalatok vezetőinek kinevezésekor, állami és közösségi munkák elosztásakor, a befolyt adók és járulékok elköltésekor nem a közjó érdekét nézik.
A létrejött összefonódás és alkuk határozzák meg döntéseiket.

Ez a konzerv politizálás:
kitalálják, összeállítják, marketing módszerekkel kínálják nekünk, mi meg nem látjuk, hogy mi van a konzerves dobozban, és semmit sem teszünk azért, hogy megtudjuk, inkább hiszünk a reklámoknak és ígéreteknek így megvesszük. Aztán négy évig azt esszük, amit kifőztek. Már húsz éve…

Olyan országban szeretnék én élni, melyben azt esszük, amit mi főzünk magunknak.
Meg kell tanulnunk végre főzni!
Talán így:
www.kezdet-2010.eoldal.hu

sárkányfő 2010.02.28. 14:43:41

@Bona Fides: én meg azt hittem a Gazprom nyomta tele növekedésserkentővel :)

Bona Fides 2010.02.28. 14:44:25

@theofil: Nagy elosztórendszerek. 2/3-os törvények. Nyögdíj, egészségügy, stb.

Szabó bakter 2010.02.28. 14:45:16

Eddig minden a jobbik malmára hajtotta a vizet. Addig szaroznak a nagy pártok (jó, a nagy fidesz és az épp elfogyni készülő mszp), amíg a jobbik igen megerősödött. Mert két élű fegyver. Jól jön a fideszt cirkáló szociknak (a cigányokat mindenki utálja, a balosok is, tehát nem is nehéz.) és a fideszből kiábrándult fideszeseknek is. A jobbik magára vállalta a büntetőpárt szerepét. (még nem voltak, így lopni se tudtak) és sokan büntetni akarnak. És a jobbik unvierzális. Mintha erre találták volna ki. Ha a jobbik ésszel politizál és -ha csak a katilizátor szerep jut is neki- nagyon jól fog járni (és remélem mi is), ha nem, és bárki elveszi a municiójukat (azaz megoldja a fontos problémákat) el fog tűnni. Ha a jobb oldal átfogó támadást indít a bal ellen a rengeteg botrány miatt, bevehetik a joibbikot, (mert a fideszesek eleve rokonszenveznek velük és javarészt volt miépesek és fideszesek), nem tudom, mi a pélótól tartanak... A balosok java részt nem szavaznak soha rájuk, a külföldieket meg nem érdekli. Ha viszont kollaborál a fidesz és az mszp, az fidesz totális veresége lesz a köv. választáson.

corinto 2010.02.28. 14:45:50

Az mszp-nek szerintem azért érdeke a fidesz felé gesztusok gyakorlása, hogy a közigazgatásban békén hagyják a kádereiket. Ahogy ezt egyébként 98-2002 között is megtették, és ami nagy részben hozzájárult a bukásukhoz. Most pont ezek az alakok rohantak először a fideszhez a kopogtatócéduláikkal, és teljesen biztosak benne, hogy minden marad a régiben. Egy olyan párttól nehéz várni érdemi elszámoltatást, amelyiknek Pintér Sándor a belügyminiszter-jelöltje. Vidéken több egyébként mérsékelt fidesz tag is jobbikra fog ikszelni listán, abban bízva, hogy talán ők rákényszerítik a felső vezetést az mszp-vel való sorozatos összjátszások megszüntetésére.

mrbéla (törölt) 2010.02.28. 14:46:01

lehet a Jobbik nyer pár mandátumot de a Fidesznek ez nem lesz nagy érvágás, a legtöbben nyerni fognak

Bona Fides 2010.02.28. 14:47:40

@kezdet-2010: Nem lehetne kopogtatócédula helyett párttagsághoz kötni az indulást?

theofil 2010.02.28. 14:47:55

Igen az egészségüggyel tényleg csinálni kellene valamit, a nyugdíjak ügyében Bajnai már lépett (a jövőben mindenkinek kevesebb lesz).

A kétharmados törvények Orbán általi megváltoztatása aggodalomra ad okot...meg kéne tán változtatni, de nem úgy ahogyan majd ő akarja.

Viktus 2010.02.28. 14:49:54

@jjulie:

Az a probléma olyan témakörökben nyilatkozol meg , amelyekről részletesebb ismeretekkel nem rendelkezel.

A Magyar Királyság 1526. aug. 29.-én elbukott a mohácsi síkon, és lényegében egy háborús zóna volt az ország 1699. január 26.-ig lásd. karlócai béke.

Volt egy Rákóczi szabadságharc, volt egy reformkor, amely 1848. márius 15.-én kitört forradalommal végződött, és amely után a megint stagnálás következett. Mindeközben a Habsburgok nem a Magyar Királyság érdekeit tartották szemelőtt, hanem az összbirodalmi érdekeiket.

Magyar Királyságban a fejlődés motorja 1867. után indult be, de akkor erőteljesen. Az általad említett zsidó tőke is ekkor kezdett erőteljes iparosításba, és kezdett el asszimilálódni.

Évszázadok lemaradását igyekeztek behozni évtizedek alatt. Ez részben sikerült is részben nem lásd. a társadalmi elmaradottság, de minden nem megy egyszerre. Háromszáz évet nem lehet ledolgozni egykönnyen harminc év alatt. Ráadásul jött az első világháború, amely mindezt a fejlődést telibe robbantotta szét.

A háborút gondolom tudod nem mi nyertük meg. Itt állt egy háborúban kivérezett, amely először anarchiába süllyedt lásd. Károlyi Mihály munkássága, majd a kommunista terrorba, és a román megszállás következtében 1919 tavaszára Magyarország lényegében már csak a Dunántúlból állt.

Horthy bevonulása, akkor a stabilitást hozta el az új magyar honfoglalást, és a fejlődés kereke újra beindulhatott. Igen több millióan csak vergődtek az országban, mert tudod pl. Trianonban nem éppen a legkedvezőbb döntést hozták a számunkra. Trianon után széthullott jórészt az amiért a dualizmusban az ország megszenvedett a vasúthálózat , ipar jelentős hányada, nyersanyagbázisok mind elvesztek miközben menekültáradat lepte el a csona országot.
A mezőgazdaság szintén vergődött azon okból, hogy hagyományos piacainkkidőltek. A nemzetközi pénztőkétől nem kaptunk hiteleket évekig, amikor meg végre forráshoz jutott az állam, és megkezdődött az építkezés jött a gazdasági világválság. A következménye, hogy Magyarország kénytelen volt a náci birodalmi grossraumwirtschaft-ba becsatlakozni. Politikailag törekedett az egyensúlyra a Horthy rendszer ez sokáig sikerült is, aztán jött a második világháború, és megint kinullázódtunk.

hoplita 2010.02.28. 14:51:01

@Kalmár:
"...Elég ciki, hogy Morvai Krisztina, Budaházis pólóban hisztizik az Európai parlamentben. Főleg így, hogy kiderült tényleg képesek lennének gyilkolni.
Na ennek azért nincs helye a parlamentben. Eddig azt mondtam kell egy 15-20%-os Jobbik, de ez így vállalhatatlan. Gyilkosokkal nem közösködhetünk..."

Semmi nem derült ki.
De ne zavarjon, lökjed csak.:D

Kalmár 2010.02.28. 14:51:35

@Kivlov: Tudom, de már egyáltalán nem örülök. Láttam a gárdisták felvonulásáról egy videót, ahol az egyik kigombolja az ingét és egy horogkereszt van a mellkasára tetoválva. Az ilyeneket ki kellene rúgniuk maguk közül. utálom a komcsikat, de ezek semmivel sem jobbak.

Viktus 2010.02.28. 14:52:56

@jjulie:

Nem bízom benne, hanem ez lesz. A termőföld, és a vízbázis.

Laptop gyártásban nem lehet versenyezni majdan Indiával pl. , mert tömeges jól képzett olcsó munkaerőt tudnak kibocsátani. Viszont a Gangesz völgyében a terméshozamok csökkennek az ivóvízhez is egyre nehezebben jutnak a kútjaik kiszáradóban ez meg egyszerű logikai következmény, hogy több száz milllió embernek kell víz meg kaja, ha ezt nem fogod fel nem tudom milyen gazdasági embernek tartod magad. :D

Kivlov 2010.02.28. 14:54:20

@Kalmár:
engem nem zavar. végre van egy kevésbé halvérű bagázs. Az iskolában is mindig a leggyengébbet cikizik... ennek kéne véget vetni.
plusz a gyerekgyártásból élő naplopókat megregulázni.
Jobbik!!!

warren buffet 2010.02.28. 14:56:16

@Viktus:

erős torzítás h a gazdasági válságnak a következménye lett volna h a Magyar Királyság Németország felé kezdett tendálni.

a trianoni békeköttetés idején akkora volt a sokk az országban h már az aláírása előtttől csak és kizárólag revizionista politika müködhetett az országban.mivel ez senki másnál nem lelt támogatásra csak németországnál igy törvényszerűen oda orientálódtunk.

teljesen függetlenül a gazd. világválságtól.

sajnos még mindig nem ismerte fel egy párt sem (vagy nem hajlando felvállalni) hogy sokkal több időre lesz szükség a bevallottnál hogy jo irányba menjenek a dolgok...

Kalmár 2010.02.28. 14:56:48

@hoplita: Aha. De azért ebben a helyzetben nem az lenne a törvénytisztelő és demokratikus módszer, hogy a bíróság előtt tisztázzák a "katonai parancsnok" szerepét??
Jaaa, hogy a komcsi módszer jobban bejön. Mentelmi jog, bújócska.
Hamar kezdi a Jobbik a bolsevik technikák átvételét. Minden diktatúra egyforma, mindegy hogy komcsi vagy jobbikos. Szükség van a visszalépésekre, ha a szocik nem teszik, meg ezt támogatják.

Virág Elvtárs 2010.02.28. 14:57:28

@Kalmár:
Én meg láttam minisztert Che Guevarás pólóban virító,ifjú mellett egy szoci hepeningen...És..?

Viktus 2010.02.28. 14:57:37

@jjulie:

Sokkalta nehezebb. A kopogtatócédula állomány , mint piac erősen korlátozott. Valójában a kiadott mennyiség fele sem elérhető akármilyen csoda gyűjtő is vagy. A maradék meg felvan szeletelve már előzetes elkötelezettség alapján.

Egy ilyen pártnak, mint az MDF meg lehetetlen küldetés mindenhol törvényesen összeszedni. Nem rendelkeznek már pártszervezettel, aktivistákkal, és Bokros Lajos a médiában nagyon népszerű meg Pesten bizonyos körökben, de nem hoz a neve cédulákat, ahogyan pl. Orbán Viktor, ha hadba hívja a népét.

Az LMP szintén a neten aktív, de széleskörben a népek azt sem tudják mi az, ahogyan széles körben a Jobbik is a tavalyi EP siker után lett igazán sikeres.

warren buffet 2010.02.28. 14:59:03

@Kivlov:

ez rendben is van.

de az h valaki halvérű vagy kulturáltan meg tud-e nyilvánulni akármilyen fórumon...na ottan van még egypár lépcsőfok különbség szerintem.:D

Viktus 2010.02.28. 14:59:15

@Kalmár:

Te most szimplán hülye vagy? vagy csak a hónapokkal ezelőtti pletykalapokból tájékozódsz? :D

Budaházynak nem ad semmiféle mentelmi jogot a Jobbik, Budaházyt nem indítja a Jobbik. Morvai Krisztina magánjellegű fellángolása meg az ő ügye.
A Jobbik a mentelmi jog eltörlése mellett van.

tlac 2010.02.28. 15:00:02

@Viktus: Debreczeni elszólta múlt héten magát, neki "munkatársak" gyűjtenek. Se neki se Szanyinak nincs még meg a 750

Kivlov 2010.02.28. 15:00:44

@Viktus:
mi a kultúra? gyurcsi "qrva országozása"???

hoplita 2010.02.28. 15:00:51

@Kalmár:
Ahogy Kivlovot, úgy engem sem zavarnak a Nyilak és meddő próbálkozás a Jobbikra tolni őket.
Viszont a próbálkozókat megjegyezzük és alkalomadtán a számla be lesz nyújtva.:D

Dettó ugyanez a Budaházy ügy is.

Butaságból, vagy szándékoltan kutyulod a dolgokat?

Viktus 2010.02.28. 15:01:12

@Jómunkásember:

Ez nem torzítás bizony tény, hogy franciáknál, angoloknál kalapoltunk előtte. Csak a náci Németországon kívül senki nem foglalkozott velünk.

A franciák pl. a románokat tömték pénzzel, akik azt nem is a gazdaságukba pörgették, hanem fegyverkezésbe.

Kalmár 2010.02.28. 15:05:03

@Kivlov: Horogkeresztes elmebetegek gránátot dobálnak be ablakon, megölve esetleg bárkit.
Ez nem zavar?
Akkor nem szeretnék reagálni többet a kommentjeidre. A vaktában gyilkolás nem reguláz meg semmit te ostoba. Mondok egy neked való példát. Az Arab-Zsidó ellentét megoldódott 3-4000 év alatt?
Pedig igazán nem halvérű egyik sem.
A szocik egyik legnagyobb bűne az ilyen elmebeteg gondolatok felszínre segítése a vérlázító maffiakormányzással.
A legkevesebb, hogy segítenek visszatömködni a palackba az elmebeteg szellemet. Kezdetnek a visszalépések pont alkalmasak lehetnek.

jjulie 2010.02.28. 15:06:02

@Viktus:

mely nemzetközi porondon is működö tréningcég mely sales tréningjein vettél részt az elmúlt öt évben?

sárkányfő 2010.02.28. 15:06:56

@Viktus:
Mohácsot magunknak köszönhettük, amúgy meg előtte 5 évvel már elfoglalták Nándorfehérvárt. Csak vártuk őket mint és bámultunk mint marha a vágóhídon.

A Habsburgoknak ugyan mi mást kellett volna szem előtt tartaniuk, mint az összbirodalmi érdekeket? Amúgy mi kértük fel őket, hogy védjenek már meg. Meg is védtek, egy vagyont költöttek a magyarországi védekezésre, határvédelemre, várakra, stb. nélkülük a török elfoglalja az egész országot.

Trianon meg elkerülhetetlen volt. Ha nem a világháborúk, akkor a nemzetiségi forradalmak érték volna el ugyanezt, bár nyilván nem így és nem ilyen mértékben.

Csatlakozni kénytelenek voltunk Hitlerhez, de végsőkig kitartani nem.

A kommunizmust kihagytad. Pedig úgy tűnik Kis-Ausztria elég jól lábra állt függetlenül attól mi történt 100 vagy 500 évvel korábban.

Meg kihagytad az elmúlt 20 év bénázását is.

Viktus 2010.02.28. 15:07:15

@Kalmár:

"Horogkeresztes elmebetegek gránátot dobálnak be ablakon, megölve esetleg bárkit."

Ez melyik hollywoodi filmben volt?

Balt 2010.02.28. 15:08:52

Igen, nagyjából én is ezt írtam tegnap (röviden):

"Jó eséllyel a szavazókörök kisebbségében lesz egyáltalán második forduló (noha esetleg többhelyütt érvénytelen első forduló miatt). Azon a 15 helyen, ahol a Jobbik az EP választáson megelőzte az MSZP-t, mindenütt a Fidesz nyert, (kisebb-)nagyobb arányban. A biztos egyéni mandátumhoz képest az MSZP visszalépése csak bizonytalanságot hozna azáltal, hogy a választóik magatartása - a párt szándékától függetlenül is - kiszámíthatatlan: 1. el sem mennek; 2. dafke a Jobbikra szavaznak; 3. mégis a rettegett 2/3-ot választják. (Bár ez utóbbi ettől függetlenül meglesz, meggyőződésem.)"

Na persze nem szeretnék az "ötletgazda" szerepében tetszelegni :), csak örülök, hogy kb. azonos következtetésre jutottunk.

warren buffet 2010.02.28. 15:08:58

@Viktus:

:D

ne beszélj mellé.

1. én egyetlen dolgot állitottam, hogy nem a gazd. válság következménye volt, hogy a németekhez fordultunk.
és ez tény.

2. nyilván kalapoztunk mindenhol ahol csak ajto volt, de nyilván nem fognak azok segiteni akik az adott helyzetet előidézték....

3. szintén tárgyi tévedés mert a franciák nem tömték pénzzel a románokat, bőven elég volt hogy megtriplázták románia területét trianonban, és h folyamatosan politikai támogatást adtak.de ez a saját politikájukból adódott amivel meg akarták előzni hogy mégegyszer megússzák a németek a kétfrontos háborút.

bocs mindenkitől az OFF topic-ért.

jjulie 2010.02.28. 15:09:03

@hoplita:

na majd jól kiveri a farkad viktor bácsi rendőrsége, miután kapsz egy pofont hogy hazamenj

hoplita 2010.02.28. 15:09:21

@Kalmár:
"....Az Arab-Zsidó ellentét megoldódott 3-4000 év alatt?..."

Úristen az Égben!!!!!!

Befutott még egy történész...anyám, borogass!!!:D

Viktus 2010.02.28. 15:09:28

@jjulie:

Életnek hívják elég sikeres szervezés volt , majd ötezer kopogtatóval a végére. :P

Kalmár 2010.02.28. 15:09:58

@Viktus: Te most szimplán hülye vagy vagy csak nem tudod mi a különbség egy magánjellegű fellángolás és az Európai parlamnetben Budaházis pólóban való politikai nyilatkozattétel között, a Jobbik mandátumával...

hoplita 2010.02.28. 15:13:55

@jjulie:
Jaj, Julcsa!
Elqró droidjaitól sem fostam, gondolod az övétől majd igen?
Egyébként meg ha nem adnak rá okot, akkor nincs miért az utcára menni....szerintem.

Ez a Julcsa vidéken, felénk gyakori tehénnév..:DD

Kalmár 2010.02.28. 15:16:00

@hoplita: Kit fenyegetsz kis pattanás.
Ezért nem vagytok Európába valóak.
Meg leszek jegyezve??
Beszarok rögtön. Ez a Jobbik? Gratula. Látsz különbséget a fekete autó és a te ócska fenyegetésed közt? Ávós demokrata. Soha nem fogok félni az ilyenektől kár erőlködnöd, még a végén kijön az aranyered.

Viktus 2010.02.28. 15:16:33

@Kalmár:

Mivel egyenlőre, úgy tartják őrizetben - személyes véleményem szerint egy szimpla idióta Budaházy - , hogy egy fia bizonyítékot nem sikerült prezentálni ellene egy hamis robbantásos felvételen, és egy szintén egyértelműen hamis hangfelvételen kívül, így egyenlőre ott is nyugodtan felemelheti a hangját Krisztike, mert ez egy demokratikus rendszerben nem így működik. Önmagában, azért mert hülye v.ki hatalmi ágakon átgázolva visszaélve a hatalommal nem lehet lesittelni.

Főleg úgy, hogy maffiózók pl. otthon lehetnek házi őrizetben, és nyugodtan eltünhetnek a rendőrök meg napok múlva veszik csak észre.

sárkányfő 2010.02.28. 15:20:37

Bérkommentelőknek! Rólatok ír az origo :)

Ha valakinek kétségei lettek volna, akkor íme a megerősítés:

"A Fidesz, a Jobbik, az MDF és az MSZP is folytat azonban többé-kevésbé szervezett internetes kampányt, minden pártnál működnek netes kampánycsapatok. A pártok azt állítják, aktivistáik önkéntesek, akik elkötelezettségből kampányolnak. Kérdésünkre mind a négy párt azt állította, hogy elítéli a fizetett bérkommentelést, mert bízik az aktivisták lelkesedésében és etikátlannak tartja, ha valaki pénzért áll ki egy párt mellett."

A magyar pártok, és az etika... :)) Hahaha.

www.origo.hu/itthon/20100227-kommentjeikkel-probaljak-befolyasolni-a-netaktivistak-a-kozvelemenyt.html

warren buffet 2010.02.28. 15:20:53

@Viktus:

már a teljesen jogtalan bözsihidfoglalásért le kellett volna ültetni 10 évre.
vagy arra sincs bizonyiték?:D

Viktus 2010.02.28. 15:22:03

@Jómunkásember:

Azért jogos lett volna jah, vagy a turborobik időnkénti rendőrsorfalba vezetéséért, de így pártállami diktatúra szagú az egész ügylet.

jjulie 2010.02.28. 15:23:02

@Kalmár:

nem a fenyegetése miatt nem való európába, hanem azért mert a saját faluja határán kivül 0 a helyiértéke

ha kimenne valahova európába, kutyakajaként végezné

abból akar megélni hogy magyar, és ehhez gondolja jó eszköznek a jobbikot

hoplita 2010.02.28. 15:24:33

@Kalmár:
Mondd, te funkcionális analfabéta vagy?

Olvasd már el még egyszer, hogy mit írtam és értelmezd...aztán írd ide nekem, hogy hol és miként fenyegettelek téged, te szerencsétlen!!!
Már az is valami, hogy válaszra méltatlak, érezd megtiszteltetésnek.:DDD

Amit te ideírtál, az az ertéel atkákjából kiszopott infó.
Tendenciózus, aljas....minden, ami csak jellemezhet egy magyarországi kanálist.
Gondolod elfelejtjük ezt, ha majd beülünk az ORTT-be és szavazunk a menetrendszerű elsötétítésről, büntetésről, frekvencia hosszabbításról??????

Sokba fog ez a reteknek kerülni, majd meglátod.
Aztán majd lehet jajgatni, hisztizni.

Így már világos, egybitesem???

warren buffet 2010.02.28. 15:26:42

@Viktus:

na legalább időnként belátsz tényeket ez okés. ;)

tény h most elég nevetséges a dolog, de akkor mihez kezdjünk a jobbik 600.000 forintos pénzügyi adataival?

mert tény és ez is igaz h MINDEGYIK párt hazudik. de ha a jobbik hozott volna normál összegeket 10 és 50 misi között per év akkor jogosan mondhatná h ő legalább őszinte.de így?elég gyorsan belesimult a hazai pártfinaszirozás dologba. :D

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.02.28. 15:27:48

Nem tudom ki ,hogy van vele, de ettől az AnnaKarenina elvtársnőtől hányingerem van.Viszont legalább jól szemlélteti melyik mentalitásnak,"gondolkodás"módnak kell a magyar parlamenttől minél távolabb maradni.Ennél bármi jobb és célravezetőbb, komolyan.Amikor az ostobaság találkozik a lakájmentalitással és a küldetéstudattal.

"mert senki sem olyan konok és veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem meztelen életét és a zsákmányt"

bölcsész87 (törölt) 2010.02.28. 15:28:39

Barikád! A Fidesz egyik fő hangadójáról, Bayer Zsoltról bővült a ősnépszabadságos gyűjtemény:

barikad.hu/node/48054

:D

hoplita 2010.02.28. 15:29:42

@Jómunkásember:
Miért is?
Azért mert nem szereted?
Nagyon demokrata vagy, gratulálok...és a hozzád hasonlók vakognak ajrópáról....miközben a lelkükben Kolimát dédelgetik.:(
És én vagyok a náczi!!!!

jjulie 2010.02.28. 15:30:06

@bölcsész87:

egy úszülöttnek minden vicc új

Viktus 2010.02.28. 15:30:56

@Jómunkásember:

Ne legyél butus. Mégis mi a tökre költött volna a jobbik évekig 10-50 millió forintot? mikor a pártnak az első pénz az állami támogatásból tavaly jött össze előtte meg jórészt a helyi aktivisták természetbeli adományai jelentették a párt fenntartását, ahogyan ma is.
Azt meg elvárni, hogy az utolsó kinyomtatott lapocskáról is elszámoljon egy párt olyan bürokráciát igényelne, amelynek a fenntartása többe kerül, mint a kisemberek adományai.

hoplita 2010.02.28. 15:32:42

@bölcsész87:
Hogyan tud árnyalódni a kép erről a drágajó zsótikáról...

Hja kérem, aki üvegházban lakik, az ne dobálózzon féltéglákkal...!:DDD

bölcsész87 (törölt) 2010.02.28. 15:33:16

@jjulie: Én tudtam a politikai vargabetűiről, de fontos, hogy sok más fiatal tisztában legyen az ilyen emberek szavahihetőségével.

warren buffet 2010.02.28. 15:33:56

@hoplita:

hogy micsoda?

azért nem vagyok europai mert valós számokat szeretnék látni a könyvekben?:D

és ha tudnád értelmezni amit leirtam akkor látnád h ez MINDEGYIK pártra vonatkozik és hogy pont ott lett volna hiteles nekem a jobbik ha valos vagy legalábbis hihető adatokat közöl....igy már érted?

warren buffet 2010.02.28. 15:34:52

@Viktus:

jo de azt Te sem gondolod komolyan h BÁRMI kijön havi 50.000 forintból (600/12hó=50). ne vicceljünk már. :D

jjulie 2010.02.28. 15:35:43

@bölcsész87:

és a budaházi dédnagyapjának a lajta bánsági produkciójáról nem akarod tájékoztatni őket?

hoplita 2010.02.28. 15:37:38

@Viktus:
Ne beszélj már te is baromságokat????
Hogy lett volna jogos???

Hány éveket kapnak azok a franciák, akik nem egy hidat, hanem autópályákat zárnak le napokig???
Meg határátkelőket, de nem ám félpályára..!!!!
Na....???

Viktus 2010.02.28. 15:39:21

@Jómunkásember:

Nem is volt nagyon minek kijönni. Az országos "pártszékházban" egyszer voltam azt hittem ez csak v.mi vicc. A Jobbikról mindent ellehet mondani csak azt nem, hogy itt aztán a százmilliók forognak. :D Azokat már csak szimplán kinvetem, ha összevetem magamban a valósággal.

Otthonról összekukázott berendezés , ablak beszögelve, mert ráesne az informatikus fejére, a székre amire leültettek szikszalag tartotta össze ... na erre kellett költeniük.

Mindenhol máshol önkéntes alapon megy a cucc helyi vállalkozók-szimpatizánsok felajánlanak ingyen egy helyiséget pl. irodának.

jjulie 2010.02.28. 15:42:19

@hoplita:

azokra a franciákra gondolsz akik téged az egész eszmevilágoddal együtt bedobozolnának kutyakajának?

meg arra a francia rohamrendőrre célzol aki nem kergetőzne veled hanem rendesen szétrugná a seggedet nem úgy mint a magyar?

Viktus 2010.02.28. 15:42:44

@hoplita:

Rendpárti vagyok azokat is simán lecsuknám, ha rajtam múlna , de a franciák nem nagyon érdekelnek mit csinálnak. Illetve annyiban, hogy a francia paraszt nyúlja le legjobban az uniós kasszát, és részben miatta nem képes versenyre a magyar gazda, aki nem kap annyi támogatást.
Demokratikus rendszerben kell lennie olyan gátaknak, amely felügyeli a hatalmi ágak megfelelő szétválasztását, és működését.
Az utcáról ezeket nem lehet befolyásolni ez bebizonyosodott max. káoszt teremteni.

jjulie 2010.02.28. 15:44:26

@Viktus:

te viktus, lehet hogy egy jószándékú fiu vagy, de nehogy csalódj a nagy jobbikban amikor jobb híján a te seggbekúrásod lesz a téma

Szabó bakter 2010.02.28. 15:44:29

@bölcsész87: egy a lényeg: hazudnak. "„Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz."

Mit vársz tőlük? Hogy majd hirtelen rászoknak az igazmondásra? Kíváncsi leszek, hogy most mennyit hazudtak...

hoplita 2010.02.28. 15:44:32

@Jómunkásember:
Nézd már meg a nickemre kattintva, hogy mire reagáltam, lécci!!!

Valamit bekavartál, attól tartok.

warren buffet 2010.02.28. 15:48:00

@hoplita:

az nem egy törvényes választás szubjektiv megkérdőjelezése miatt van te amőba.

hanem mert mondjuk utcára raknak 5000 embert ami majdnem egy súlycsoport az ezaz eredménynekemnemtetszikésénvagyokegybudaházigyuri dologgal.

warren buffet 2010.02.28. 15:51:33

@hoplita:

nem kavartam be semmit.

Viktusnak ebben igaza van hogy az utcán max káoszt lehet elérni, és e tekintetben én is rendpárti vagyok, aminek köze sincs az aktuálisan kormányzó erőkhöz.

Szabó bakter 2010.02.28. 15:52:02

@jjulie: csak vigyázz, hogy nehogy téged dugjanak seggbe!!!...

Viktus 2010.02.28. 15:53:22

@Jómunkásember:

Ja főleg, hogy 2002-ben a választást elcsalni sem kellett a jobboldal színvonaltalan impotens kampánya egy nagy nulla volt. A baloldal meg profi marketing gépezettel lépett fel.

Ez az amit nem szeretek egyedül a népnemzeti oldalban. Képtelen a magyar elismerni, ha ő b*szott el v.mit mindig kell egy bűnbak.
Kispolgári zsidózás stb. a hatalmi elitnek parányi százaléka zsidó származású ráadásul zsidó származású egyének minden politikai formációban ott vannak, amely a hatalmi palettán életképes erőként megjelent a jobbikban is bizony. Azon lovagolni, hogy a zsidók raboltak el mindent vicc a magyar elit rabolt A-tól, Z-ig. Minden magyar politikai erő, amely odakerül '89 óta csak a saját zsebét tömte, akármilyen díszletbe burkolózott.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.02.28. 15:54:05

@jjulie: "rendesen szétrugná a seggedet nem úgy mint a magyar"

Te is a szatyorban élsz annakaaerirnananenenene barátnéd?

Költözz oda akkor,megmondta a bálványod is :" el lehet menni".

Úgy bírom amikor az ilyen européer nyavalygók csak példálóznak a zisteni külföldjükkel,hajrá menj oda ,ki akadályoz meg?Ott van a zunió trianon helyett.Hajrá.Aztán első nap érne a pofon,aztán a másik ,harmadik...tudjátok ti is...

Viktus 2010.02.28. 15:54:22

@jjulie:

Mi felénk nem divat a férfiak közti anális örömök gyakorlása ... ez nem a elempé egyesült lengyel munkáspárt. :D

hoplita 2010.02.28. 15:54:28

@Viktus:
Én is rendpárti vagyok, de a rend nem lehet igazságosság nélkül, ne feledd.
És az ilyen "aggyunk 10 évet egy tiltakozó hídfoglalásért" nem szolgálja ezt a célt, ezt hidd el.

Ki nem állom a békazabálókat, de hozhattam volna akár német, akár skandináv vagy olasz példát is.
A rendőrséget egyik említett országban sem a politikai ellenvéleményt megfogalmazó, utcai tiltakozók ellen tartják...ezt bátran állíthatom.
Ellentétben kis hazánkkal.

jjulie 2010.02.28. 15:55:54

@R. Bendegúz:

te is valami pattanásos horpadtmellű vagy aki a kiszobábában nyomkodja a billentyűket az anyjánál?

warren buffet 2010.02.28. 15:55:57

@Viktus:

egy az egyben igaz. :D
kéne nyomni egy pártot, mitszósz?:D

warren buffet 2010.02.28. 15:59:24

@hoplita:

a konkrét esetnél maradva az egy sima közlekedésbénító szabálysértés volt, de mivel kiesett miatta egy fél napi GDP ezért más súllyal bírálnám el mint azt h valaki beragad egy kereszteződésben.

ennyi erővel akármilyen köztörvényes bűntényre rá lehet húzni h a politikai véleménynyilvánitást akadályozták a rohadt ávósok....ne viccelj már.

jjulie 2010.02.28. 16:00:41

@Viktus:

a sittem sem azért kurják seggbe egymást mert melegek lennének, hanem a mentális nyereség miatt

Szabó bakter 2010.02.28. 16:00:47

@jjulie: Vagy anyádat dugom. Hogy a komcsik jelentsenek valami örömöt is a pattanásaimra, meg a horpadt mellemre...

hoplita 2010.02.28. 16:03:32

@Jómunkásember:
Az amőba az te vagy és ha neked a 2002-es választás egy minden gyanú felett álló, törvényes választás volt, akkor a mondat elején található megállapításom még inkább találó.

Viktus 2010.02.28. 16:04:11

@Jómunkásember:

Kiderül a Jobbik ellenáll-é a kísértésnek más ráció nincs jelenleg.

jjulie 2010.02.28. 16:04:14

@Blás Sailor von Wolfhausery:

te meg a másik horpadtmellű pattanásos vagy aki azt hiszi, hogy aki nem tolja frusztrált jobbikos maszlagot az mszp drukker

a világ ennél jóval bonyolultabb

warren buffet 2010.02.28. 16:05:34

@hoplita:

valamiért sosem látom be, hogy
mániákusokkal nem lehet. :DDDD

igazából minden választást a miép meg a nemzeti arcvonal nyert, csak mind el lett csalva. :DDDDDDDD

jólvan leülhetsz, egyes. :D

Viktus 2010.02.28. 16:06:30

@jjulie:

Kedves Júlia nagyon feltűzelt téged ez az anális témakör :P szerintem igényeid könnyebben kielégíthetnéd az adott témára szakosodott szex fórumon. ;)

jjulie 2010.02.28. 16:07:01

@R. Bendegúz:

az anyád tudja hogy miket irogatsz a kisszobában?

jjulie 2010.02.28. 16:08:16

@Viktus:

gondolod, hogy ez a jobbikos dolog szebb téma?

warren buffet 2010.02.28. 16:10:36

@jjulie:

hát szebbnek nem szebb de mégiscsak ez a téma na. :)

a másik meg h szerintem azért viszonylag szalonképesbe kéne tolni skacok.

hoplita 2010.02.28. 16:12:06

@Jómunkásember:
Jól van.
Akkor csak egyetlen kérdésre felelj...

Ha minden rendben volt, akkor miért nem lehetett újraszámolni sehol és miért semmisítették meg pánikszerűen a szavazólapokat a törvény által előírt kerethatáridő napján?

Ha nekem tiszta a gatyám, akkor számoljunk vazzeg, ha kell háromszor, de utána kuss legyen.

Az meg, hogy ki itt az amőba, meg a sunyi kis libsi genya ezek után már ne forszírozzuk....rosszul jössz ki belőle, kispofám.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.02.28. 16:12:22

@Viktus: "Mindenhol máshol önkéntes alapon megy a cucc helyi vállalkozók-szimpatizánsok felajánlanak ingyen egy helyiséget pl. irodának."

Ők lesznek majd koalíció esetén a megjátszott igazgatók, gondolom. Mégiscsak megbízható, rendes emberek, hiszen beszálltak pénzzel a pártba.

Szabó bakter 2010.02.28. 16:12:56

@jjulie: Az anyázás nálatok valami hajlam? Akárcsak a nácizás, vagy hazudás? Akkor tudja. Meg azt is, hogy mit írok a saját kéglimben. Helyesli! Szerinte seggbe kéne dugni tégetek a sok hazudásért, meg a sok lopásért. Azt üzeni, írjam meg a kis szobából, hogy dugjátok egymást seggbe, aztán a buli után mentek a sittre. És ez így helyes is. Posztkomcsi a börtönbe való! Én meg maradok a kis szobában. Meg a nappaliban, meg mindenhol.

micu · http://www.ingyentv.hu 2010.02.28. 16:13:20

Ez elég aljas húzás az MSZP részéről,de
mást nem is várhatunk tőlük.Ha a Fidesz
nem nyilatkozik azonnal,hogy nem fogadja el a "visszalépési" ajánlatot,
vessen magára.Ebben a meccsben annyit már megtanulhattak volna a Jobbiktól, hogy a magas labdákat keményen és azonnal le kell ütni.

jjulie 2010.02.28. 16:14:26

@R. Bendegúz:

és kezed a pattanásaidat

warren buffet 2010.02.28. 16:15:51

@hoplita:

minek újraszámolni valamit amiről mindenki elismeri hogy rendben és törvényesen zajlott?:)

ja, bocs kivéve egy 300 fős klikket, hagyjuk már ez az életben nem igy megy.

persze ha meg újraszámolják akkor meg az lett volna a dráma h biztos ott tűnt el pár ezer szavazat...

ezt az erőlködést meg h rám akarod sütni h "sunyi, libsi" ne erőltesd mert egyrészt nem igaz, másrészt nem tartozik a tárgyhoz, harmadrészt pedig magadat minősíted vele.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.02.28. 16:16:06

@jjulie: "tolja frusztrált jobbikos maszlag"

:DDD

"a világ ennél jóval bonyolultabb "

Valóban :vannak a nácikok meg a nemnácikok mi dzsuli néni?:D

Na de mi tart vissza tényleg?Állítólag elég olcsón lehet venni a permkerületekben Franciaországban(ahol jól megverik a derék rendőrök azt aki nem úgy gondolkodik ahogy Te) is lakásokat.Te mint felvilágosult liberté meg élnél a jég hátán is nem?Vagy esetleg vonyítva rohannál vissza a a büdös náci-magyarok közé?Inkább utóbbi .:D

jjulie 2010.02.28. 16:19:43

@Blás Sailor von Wolfhausery:

ha te nácinak érzed magad az ciki én nem náciztalak

irigyleg hogy az én helyi értékem nem esik le a nullára ha elhagyom a falum határát?

lehet hogy ezért nem vagyok jobbik drukker?

Szabó bakter 2010.02.28. 16:19:58

@jjulie: Már nincsenek. De, ha lennének bekaphatnád őket. Tőlem akár ki is szívhatnád...

Viktus 2010.02.28. 16:21:40

@flugi_:

Kiderül. Ez megint olyan kicsinyes magyaros ... egy magyar csak úgy önzetlenül nem csinálhat semmit egy célért pl. ? dehogynem.

@micu:

A Jobbiknak nem is kellene más a még sikeresebb szerepléshez, minthogy ezek szépen egyezkedjenek a lépkedésekről. Remélem már most teszik jó nagy csinandrattával bár szerintem humbuk az egész. Ezzel egyedül a Jobbik kaszálna jó nagyot.

Viktus 2010.02.28. 16:23:25

@jjulie:

Nem tudom én biztos nem mozgok olyan kifinomult körökben, de akármerre jártam a világon a kutya sem volt kiváncsi a politikai nézeteimre, hanem egy dolog adta meg a helyi értéket a viselkedés, és a teljesítmény.

groggil 2010.02.28. 16:24:02

@jjulie:
Te ne akarjál senkit bedobozoltatni kutyakajának...

Ahhoz már kevesen vagytok, hogy te jelöld ki a bedobozolandók körét...

hoplita 2010.02.28. 16:24:14

@Jómunkásember:

Na akkor tegyük fel itt a kérdést, bár off, de itt már minden off, tehát fel sem tűnik...

KI GONDOLJA ÚGY RAJTAM KÍVÜL, HOGY A 2002-ES VÁLASZTÁS TISZTASÁGA MINIMUM AGGÁLYOS VOLT ÉS SZÜKSÉGES LETT VOLNA A TELJES KÖRŰ ÚJRASZÁMLÁLÁS?????

Csak bátra, fideszesek, jobbikosok, mindenki!!!!

dtk74 2010.02.28. 16:25:59

Miért van az, hogy a munkában, családfenntartásban tapasztalt 30-as 40-es korosztály hiányzik az őrjöngve érvelő Jobbikos kommentelők közül?

A fiatal lelkesek, és a lemaradt idősek, de leginkább az előzőek szeretnének meggyőzni, de ha észérveket kérek, akkor lekommunistáznak, és majd jön a Gárda válaszokat kapok.
Pedig meggyőzhető lennék, pl. a pártfinanszírozás kérdésében is (Jobbik elszámolt becsülettel), de ha valaki olyan baromságokat ír, hogy a tagok természetbeni jutttatásai tartják el jogosan adómentesen a pártot.... Mindenféle juttatással el kell számolni, havi 50 ezer pedig egy 4 órás ember bérére nem elég, mert közterhekkel együtt az is több mint 60 ezer / hó. Közérthető példával, ha én vállalkozóként megcsinálom a kerítésed, te pedig cserébe vállalkozóként megcsinálod az autómat, az nem szabályos ügylet, ott megvalósult az adóelkerülés fogalma.

Tudom, most jönnek a személyeskedő válaszok, ahelyett hogy belátnánk, már megint az arcunkba röhögött egy párt. Most az igazságtevő szerepét játszó. Ugyanez álla a programjukra, ahol két dolog nem szokott kiderülni ez egyes pontoknál, miből, és hogyan akarják megvalósítani. Pedig érdekelne, és szeretném ha meggyőznének. A hitet meghagyom a hívőknek, akármilyen színű csoport is legyen.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.02.28. 16:26:35

@jjulie: Na dzsuli arról van szó ,hogy te papolsz a világ bonyolultságáról.Ezzel az attitűddel amit elhintesz itt,meg mindenütt.Kissé poénos.

Milyen helyi érték?Az mi?Ki legyen a legnagyobb hibban-libbant a kerületben?
Ki tud minél élet idegenebb baromságokat összehordani?Ezt tényleg irigylésre méltó,óó igen.
De főjél tovább a levecskédben,jól szórakozom.:)

Viktus 2010.02.28. 16:28:41

@hoplita:

Jobbikos vagyok semmi szükség nem lett volna rá. Ez egy kis magyar legenda, amelyre rálehetett fogni mennyire töketlenek voltunk. A Fidesz szinte semmit nem kampányolt Csurka produkciója pedig sajnos egy katasztrófa volt.
A választási bizottságokban ott ültek a fideszes, miépes küldöttek. A szavazatszámlálók közt is, ha százezres csalások lettek volna az kiderül. Főleg, hogy az akkori belügyminisztert is a Fidesz adta.

warren buffet 2010.02.28. 16:30:12

@dtk74:

respekt.

szerintem nem volt aggályos a 2002-es választások eredménye.

máskülönben a Viktorra elég sok mindent lehet mondani de azt h ne lenne nagy küzdő azt szerintem nem:)

Viktus 2010.02.28. 16:31:03

@dtk74:

Már kifejtettem egyszer, ha nem jut el a tudatodig a te bajod.
A helyi szervezeteknél vezetik a pénztárkönyvet elszámolunk az anyagi juttatásokkal. Az ingyenesen nyújtott dolgokkal képtelenség.

groggil 2010.02.28. 16:32:01

@jjulie:
Te nem faluban élsz...te egy tipikus belpesti beltenyészet vagy, Nagykörúton belüli romkocsma-"értelmiségi"...ezt lefogadom.

Ne személyeskedj, ne szóld le cinikusan a "magyart" (érted egyáltalán miről beszélek?)...mert többszörösen hullhat vissza fejedre a megalázottak dühe. Én szóltam..

Vannak, akik soha, semmiből sem tanulnak...a weimari időkben is divat volt fikázni, leszólni mindent, ami "német"...aztán pár év múlva néhány (eladdig alázott) markos legény beleverte a fejeket az asztallapba..na akkor már nem volt annyira magas az a bizonyos ló...
Én jóindulatúan folyamatosan erre figyelmeztetem a magas lóról oktató embereket (tudniillik, hogy ne jussunk el idáig).

dtk74 2010.02.28. 16:32:12

@Blás Sailor von Wolfhausery: Segítek: társadalmi pozíciód adják a helyi értéked, ami áll abból hogy téged milyennek látnak, elfogadnak-e a közösség értékes, esetleg véleményformáló tagjának vagy sem. Van aki ezt eléri egy háromfős baráti társaságban, azon túl pedig szinte mindegy ott van.-e vagy sem, és persze van akinek a szava súlyt jelent, bárhol is forduljon meg. A kettő között találod az emberek jelentős részét. Ez segíthet felmérni a helyi értéked. Jó ha az ember tisztában van magával.

warren buffet 2010.02.28. 16:33:34

@groggil:

a romkocsmásokat ne keverjük bele, az egy nagyon jó dolog - politikafüggetlenül. :)

jjulie 2010.02.28. 16:34:14

@Viktus:

ha kussban lettek volna az utolsó három héten, utcahosszal nyertek volna a viktorék

csak hát olyanokat nyilatkoztak úszva az örömmámorban hogy egy sereg ember elment szavazni-ellenük

dtk74 2010.02.28. 16:36:04

@Viktus: Ezek szerint a helyi szervezetek havonta összesen 50 ezer forinttal gazdálkodtak. Ez biztató, mert ha továbbra is a levegőből él a párt, komoly pénzt tud ezen spórolni az állam.
Az utazási, plakátozási, gyűlésszervezési, marketing, informatikai stb. költségeket mind-mind támogatók állták? Akkor gazdag emberek támogathatják a pártot, hiszen egy adózott forintra amit odaadhatnak, közel 3 adóforint jut, amit azt államnál hagytak. Feltételezve, hogy becsületes emberek támogatják a becsületes pártot.
Havi 50-ből egy országos pártot. Attól hogy kimondunk egy nyilvánvaló képtelenséget, még nem lesz igaz. Hinni lehet benne, ha nem gondolkodsz el rajta.

warren buffet 2010.02.28. 16:36:15

@groggil:

különben valahol belül mindenki nemzeti érzelmű.

csak nekem mondjuk többek közt azt is jelenti, hogy mondjuk mi gyártjuk a legjobb buszokat a világon, vagy nálunk beszélnek a legtöbben idegen nyelveket akármilyen korosztályban, ilyesmi.

szóval ez egy elég összetett fogalom szerintem, hogy magyar.

Szabó bakter 2010.02.28. 16:36:43

dtk74 2010.02.28. 16:25:59
Miért van az, hogy a munkában, családfenntartásban tapasztalt 30-as 40-es korosztály hiányzik az őrjöngve érvelő Jobbikos kommentelők közül?

Én pont egy 30 és 40 közti vagyok. Akiket ismerek azok szintén ez a korosztály. Többgyerekes mindenki, nem értem, hogy ezt mire alapozva mondod... Nem örjöngünk, mert senki nem örjöngő típus, mi nem gárda fan-ok vagyunk, csak sima magyarok, akik értik, hogy változás kéne, nem szocik és nem is fideszesek. szeretünk magyarnak lenni, ennyi. Ezt egy párt sem hozza... Ezért...

jjulie 2010.02.28. 16:39:06

@groggil:

nem értem, magyarázd el nekem falusinak mi van a nagyköruton belül

Kivlov 2010.02.28. 16:39:18

@dtk74:
mit akarsz a programmal?
1: úgysem valósítja meg senki kormányra kerülésekor
2: az emberek 90%-a nem programok szerint, hanem zsigerből szavaz
3: a jobbikké jobb, mint a maszopé a "mitigérnek" szerint

Sz... j...!

groggil 2010.02.28. 16:39:24

@dtk74:

Igen, ebben igazad van...a Jobbik a pártelszámolás kérdésében abban hibázott, hogy egy A4-es lapra nyomtatott lófaszt kellett volna benyújtania az Állami Számvevőknek...ezzel porig alázta volna a többi (fullkorrupt, képmutató, sumák, tolvaj) bagázst, ráadásul két hétig tök jó téma lehetett volna a pártfinanszírozás...hibázott egy kicsit, bár nem tragikus méretűt.

dtk74 2010.02.28. 16:40:11

@Jómunkásember: A politikai szakma. Egy kis szociológia, egy kis közgazdaságtan, egy kis marketing.
Ők tanulták ezt a szakmát, nem is rossz iskolákban. A Legprofibb politikus párt, a közgazdasági és marketing vonalon, a szociológiai résszel van még bajuk. Ha azt is megtanulják, itt egypártrendszer lesz, vagy királyság. :-)

jjulie 2010.02.28. 16:40:15

@R. Bendegúz:

mi az hogy magyarnak lenni

Viktus 2010.02.28. 16:42:29

@dtk74:

Az utazást mindenki magának biztosítja , vagy már tilos felvenni a kocsiba utasokat? :D Plakátozást aktivisták lerendezi pár este nem kell fizetni embereket van elég lelkes jelentkező. A gyűlések szervezése az v.hol pénzbe kerül ott fizet a párt terem bérletet a lakossági fórumokra , de ez a választási időszak jövőre kerül elszámolásba.
Nem hit kérdése jelentkezz egy hónapra v.hol aktivistának meglátod mi megy.
A központ küldött egy adag szórólapot, egy adag plakátot ennyi volt a támogatás.
A többit az aktivisták dobják össze ki mit tud elvállalni. Gazdag emberek? miért kellene gazdag embereknek lenni ? sokan vannak ennyi v.ki elissza a pénzt a mi aktivistánk meg fénymásol mondjuk 50 oldalt , és kiszórja. Olyan hatalmas drága kampánya meg nincs a jobbiknak. A nagyok egy-egy óriásplakát hulláma több pénzbe van, mint amit a teljes kampányba beletudunk ölni.

dtk74 2010.02.28. 16:42:48

@groggil: Amit benyújtott az is lófasz volt, a baj ezzel csak az, hogy nehéz leszoktatni a dohányzásról valakit úgy, hogy füstölő cigivel a szádban mesélsz neki a tüdőrákról és az elvesztegetett évekről, és pénzről. Nem lesz hiteles.
Az ebből a tanulság, hogy aki szeret bagózni, annak nehéz letenni, még akkor is ha az a dolga, hogy leszoktatókampányt vezessen.

warren buffet 2010.02.28. 16:42:53

@dtk74:

a politikai berendezkedés addig másodlagos, amíg mindenki a kádár rendszer "neaggódjmajdazállammegoldmindent" dumáját nyomja. ;)

bölcsész87 (törölt) 2010.02.28. 16:44:08

2002-ben úgy nyert az MSZP, hogy a Centrumpárt és a MIÉP elvitt 8%-ot.

2006-ban pedig átverték a választókat, az ötéves adócsökkentés helyett jött négy év adóemelés, megszorítások, kiderült, hogy az ország költségvetése romokban.

1994-ben bár az MSZP magában többséget szerzett, ha az SZDSZ választói tudják előre az utódpárttal való összeborulást, együtt nem szereznek alkotmányozó kétharmadot, az egyszer biztos.

Tehát kijelenthetjük: a 2006-os győzelmet semmiképpen sem érdemelték meg (sokak szerint 2002-t sem, a gusztustalan kampányfogások miatt, lásd köteles beszéd), és a '94-es kétharmadot sem.

Módszerváltók. Kezdődött ez már 1947-ben, azokkal a bizonyos kék cédulákkal, és sosem tudtak tisztességesen nyerni.

Csalnak, hazudnak, lopnak, időnként még gyilkolnak is 1919 óta.

dtk74 2010.02.28. 16:44:21

@Kivlov: Annyi a baj, hogy így nem megyek el szavazni. A szavazás választásról szól. Ezt kétféleképpen lehet, hitből, vagy észérvek alapján. A hit nem az én világom, az észérveket pedig nem kaptam meg egyik számba jöhető csoportosulástól sem. Talán még a Civil Mozgalom...

Kivlov 2010.02.28. 16:46:34

@dtk74:
nem is a 100%-os részvétel a cél...

Viktus 2010.02.28. 16:46:56

@jjulie:

Wass Albert: Ki a magyar?

Ki a magyar hát, cimbora?
Te, vagy én? Vagy a harmadik?
Nosza döntsük el szaporán,
míg el nem süllyed a ladik!
Ragadjunk hát lapátot, csákányt,
evezőt! Ebura fakó!
Így csináljuk már ezer éve,
ez hát nekünk való!
Aztán , ha majd holt tetemünket
kiveti a víz a partra:
magyar leszel Te is, én is,
a harmadik is, mind, mind, kit halva,
bevert fejjel, némán, gyászban
fektethetünk a ravatalra.

(1947)

:P

dtk74 2010.02.28. 16:50:35

@R. Bendegúz: Nem hittem el, hogy 30-on felül családos emberként még valaki ott tarthat, hogy ha a másik a Fideszben vagy az MSZP-ben hisz, akkor az nem szeret magyar lenni. Ad abszurdum, a pártválasztástól függ, hogy szeretem-e a hazámat.
A további most megdőlt alapgondolatom volt, hogy a dolgozó, pénzből, munkával, családért, családdal élők már tudnak számolni és nem hisznek el egy újabb, jelszavakból tákolt ígéretkupacot, gazdasági alátámasztás, és kifejtés nélkül. Hát Istenem, tévedtem.
További furcsaság, hogy egy olyan pártot támogat valaki, aki az egykori embereit már most megtagadja, pedig még nem jött el az ideje az osztozásnak, és már most gyanús pénzügyekkel hallat magáról. Ez aztán a változás ígérete.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.02.28. 16:52:26

Gábor:

A fidesznek gyakorlatilag minden választókörzetben a sima egyéni győzelemre is esélye van, semmi értelme nem lenne bárhol bárki javára visszaléptetni egyetlen jelöltet sem. Az MSZP felajánlkozását pedig csak azok fogják komolyan venni, akik eddig is komolyan vették az "antifasiszta" harcot, vagyis tulajdonképpen senki. Én nem tudom kit lehetne zavarba hozni ezzel a dologgal, de a fideszszavazókat biztosan nem.

Kivlov 2010.02.28. 16:52:43

"...nem hisznek el egy újabb, jelszavakból tákolt ígéretkupacot, gazdasági alátámasztás, és kifejtés nélkül..."

mindegyik program ígérethalmaz??? melyik megválasztott kormány csinálta meg választási programját??? max megyó egy ideig. akkor meg miről beszélünk??? mind1, ki mit ír le...

dtk74 2010.02.28. 16:53:02

@Viktus: Miből nyomtatták a plakátokat? Miből postázták? Havi 50-ből?
Miből fizetik a telefonszámlát? A fizetésből amit máshol kap?
Akkor a következő kérdés: - Ha megválasztják, akkor is társadalmi munkában végzi majd a dolgát, vagy fizetett politikus lesz?

dtk74 2010.02.28. 16:54:13

@Jómunkásember: Ahogy mondod. Csak most nem az állam, egy párt mondja ezt. A vallás a népek ópiuma, mindegy hogy valamelyik istenben, vagy egy népvezérben hiszel.

groggil 2010.02.28. 16:55:27

@jjulie:
Te úgy vagy falusi, ahogy én űrhajós...(max. Bp. agglomerációs falusi vagy ..Budakeszi, Üröm, Budaörs...bár ezek közül 1-2 majdnem város, de lehet, hogy te ezt úgy éled meg, hogy megmerítkezel a magyar falu valóságában).
Én kurvára unom azt, hogy te (igenis: te) széjjelkúrod ezt a blogot az állandó "pattanásos horpadtmellűzéseddel" (úgy látom, nálad ez vmi. elfojtott gond lehet, csináltass magadnak kebleket, ha ennyire tragikus a helyzet), a "kutyakajává dobozoltatással" (a kutyádon kívűl -gondolom- nem ugrál rád senki), meg azzal, hogy előbb-utóbb bedobod a jollyjoker kérdést: "mi a magyar?"....kezdjük mindjárt azzal, hogy: mi az élet? mi a lét? ...hát a faszom!
A személyeskedésem teljesen jogos, mert semmi mást nem csinálsz te sem...tényleg elhúzhatnál a Nők Lapja Café oldalára blogolni, mert annyi destruktív vagy, hogy az már hihetetlen...teljesen szétkúrod -ezt az egyébként teljesen jól induló- kezdeményezést.
Továbbá: ha nem tetszik az ország...húzzál el a kiskutyáddal egyetemben..mondjuk Fro.-ba...saját elmondásod szerint te mindenhol feltalálnád magad..egy igazi ojropéer vagy...hajrá..nem kell itt képezni a ballanszot!
A másik: mit magyarázzon bárki is azon, hogy mi "magyar lenni"...hagyjál már a pöcsbe, ezekkel az alibi-kérdésekkel.
Nagykörúton belül? Na ott ülnek azok a "két lábon járó mentalitások", akik -úgy látszik- 60-80évente menetrendszerűen beleveretik a fejüket az asztallapba. Ennyi.

dtk74 2010.02.28. 16:56:00

@Kivlov: Akkor hazudjanak nektek továbbra is, úgy látszik ezt akarjátok. Te az a fajta vagy akit hatodszorra is át lehet verni ugyanazzal a trükkel, és még ideológiát is csinálsz hozzá, hogy ez így van jól? Szomorú ez, lásd be...

Török Gábor rajongó 2010.02.28. 16:56:15

Zseniális! Bárcsak minden éveben lenne választás, hogy ilyen kiváló elemzéseket olvashassunk!

Viktus 2010.02.28. 16:57:47

@dtk74:

Te most komolyan csak provokálsz, vagy ennyire butácska vagy?
A Jobbik Magyarországért Mozgalom a tavalyi választásokon indult először választásokon így ilyen költségek előtte nem merültek fel , mint kampányköltség. Az előző évről meg, ha elmész v.mit vállalkozni tudhatnád a mérlegek április-május hóra készülnek el. Miért várnám el előbb a Jobbiktól? az én könyvelésem sem készíti el április előtt.

Mi nem idealista hülyék vagyunk. A politikusnak fizetés jár ez mindenhol így működik , és egészszégesebb is, ha nem álláshalmozó.

Kivlov 2010.02.28. 16:57:59

@dtk74:
???
bárkire X-elsz, biankóban adod a bizalmat. az mivel jobb, ha nem szavazol??? akkor minek a demokáré? ha diktatúra lenne, meg azért sírnál. gratulálok...

cambridge.on 2010.02.28. 16:58:21

@Virág Elvtárs:
Én meg láttam Che Guevara képpel díszített iskolai füzetcsomagot tavaly.
Kicsit meglepődtem, de ez is mutatja személyének megítélése nem egyértelmű!Nem Kubában ahol szinte természetes ,hanem a "diktatórikus" Finnországban.Itt ugyan nem tört ki tömeg hisztéria a füzetek miatt.
Szerintem óriási öngólt lőne bármelyik
párt,ha visszaléptetéssel kísérletezne ebben az évben.
Az elmúlt években a Fidesz által követett taktika következtében a frontvonalak megmerevedtek,nincs átjárás az aknamezőn.
Inkább szavaznak a Jobbikra mint egymás jelöltjére!
Egyfajta csodavárás erősíti a Jobbikot.
A Fidesz nem bizonyitotta az önkormányzatokban,hogy jobb lenne az MSZP-nél.
A szocialistákból való kiábrándulás mellett ez a Jobbik sikerének a másik kulcsa.

Kivlov 2010.02.28. 16:58:28

@dtk74:
???
bárkire X-elsz, biankóban adod a bizalmat. az mivel jobb, ha nem szavazol??? akkor minek a demokáré? ha diktatúra lenne, meg azért sírnál. gratulálok...

groggil 2010.02.28. 16:58:58

@dtk74:
Ezért hibázott a Jobbik ebben...

Többi pártot újabban divat lett "nem csíkozni" ezzel a pártkassza kérdéssel egyébként...a Jobbikról még nem bizonyosodott be, hogy egy forintot is illegálisan szerzett volna...gyanú -talán- van, de a többivel ellentétben bizonyíték: nulla.

Szabó bakter 2010.02.28. 17:01:33

@jjulie: látom, kekeckedére vagy beállítva... Vagy nagyon unod magad a kis szobában... Nos, ez úgy kezdődik, hogy tanulja meg azok nevét, akik eddig lerabolák az országunkat.(Többnyire a felmenőid, persze ezért majd újra írsz). Ezt te nem tudod, mert pattanásos tini vagy a kis szobából... Majd anyu elmondja neked. Tanuljanak meg helyesen írni, olvasni, mert nyelvében él a nemzet. És becsületet. (ez nálatok nem ismert. Hazudtok, mint feri meg is mondta), szóval, ilyesmi... Nem ismerős, mi? Nem csodálom... Ilyesmik... ílegyen büszke a magyarságára. Nem észak kóreai, mint a mai magyar bal.

anarchia-bt 2010.02.28. 17:02:25

Például nekem nagyon jó lenne,-ha az összes ocsmadék magyar politikus, (oldalaktól függetlenül),eltakarodnának a halálfaszába!

groggil 2010.02.28. 17:05:29

@dtk74:
Ezért hibázott a Jobbik...hogy nem ténylegesen egy lófaszt (értsd szó szerint) nyújtott be..
Újabban divat lett egyébként a többi pártot "nem csíkozni" a pártkasszák ügyében..a Jobbiknál max. halvány gyanú merülhet fel, hogy vmi. nincs ott sem rendben, bizonyíték: nulla.
A többi gittegylet már több választáson vastagon bebizonyította, hogy fullkorrupt (386millióból egy kampány? ..vicc).
A Jobbik még mindíg a legtisztább ebben a kérdésben...mégis őket szívatja mindenki ezzel...ez már akkora kettős mérce, hogy kerekítve hármas...

jjulie 2010.02.28. 17:07:13

@groggil:

aki úton útfélen magyarkodik az igazán elmesélheti hogy mit is gondol rajta, annyi féle módon magyarkodtak már itt

egy kálvinista faluban születtem félúton az orbán faluja és a "puszták népe" között, a nyilas képviselőt kidobták a faluból ezért aztán amikor visszajöttek, a szolgabírót és néhány elöljárót is bevagoníroztak

én csak örököltem a lúzer duma utálatát és felismerését

amúgy jobbikos maszlag mióta jó blog téma?

a rajongók nagy része pattanásos horpadtmellű ami egyébként nem az én dumám csak lízingelem, néhány hete használta valaki, és nagyon megtettszett, mert találó

Uhu20 2010.02.28. 17:09:01

@theofil: Az első variációban pont a kisebbségi kormányzásról írtam, ekkor a kormány, ill a fidesz-frakció kénytelen (én ebben a szóban nem látok kivetnivalót) lenne egyezkedni-egyeztetni a jobbikkal és az mszp-vel. Ezek lehetnek mindig alkalmi alkuk, pár hónapos együttműködések.

groggil 2010.02.28. 17:13:21

@jjulie:

...az látszik, hogy tetszik a horpadtmellű szöveg, mert ma használtad kb. tizenötödjére...annyira ne erőltesd, mert se nem új, se nem frappáns...se nem találó..
Nő létedre (névből feltételezem) egy jó nagy tenyerestalpas tagbaszakadt bunkó vagy!

jjulie 2010.02.28. 17:15:43

@groggil:

már nem körúton belüli beltenyészet?

Szabó bakter 2010.02.28. 17:21:10

@jjulie: Tudod ezek után felmerül a kérdés, hogy anyu adta-e a szádba a modókádat, vagy valóban láttál-e nyilasokat? Elég öreg lehetsz (80-90 éves), hogy ez igaz legyen. Őskommunista dumával játszod magad posztról posztra, ráadásul a bérelt maszlagod is rád feküdt. Menj vissza a pattanásaidhoz...

jobbra 2010.02.28. 17:22:58

@dtk74:

Tudod miből öcsi?? saját zsebből.Az aktivisták nulla,azaz nulla ft-ért dolgoznak és gyűjtik,standolnak a kopoktatókért.
A médiában 0,1 % szereplést kap a Jobbik elvtárs,csináld magad van és remélem meglesz a gyümölcse.

groggil 2010.02.28. 17:23:11

@jjulie:
De, mentalitásban az...nem csak és kizárólag a földrajzi paramétereket értettem alatta...

jobbra 2010.02.28. 17:24:56

@jjulie:
Höhö,remélem nő vagy habár a szövegedből/gondolkodásodból inkább transzvesztita /"más" lehetsz csak.

jjulie 2010.02.28. 17:29:31

@jobbra:

kinek a javára lépsz vissza?

jobbra 2010.02.28. 17:30:20

Ja a témához lenne egy észrevételem.
Remélem a fidesz szavazók miután visszaléptek a szocik a 2-ik fordulón a javukra ,visznek egy tükröt magukkal ,belenéznek és szembeköpik magukat.
Szeretett vezérük jól atbassza őket :)

theofil 2010.02.28. 17:32:19

@hoplita:

Miért volt aggályos azon kívül, hogy a mélydemokrata Orbán és az ő Fidesze nem tud veszíteni?

Esedezve kérlek, mondjad el nekünk szépen precízen, hogyan csaltak a szocik.

Mint valahai szoci drukker nagyon szeretném már tudni.

jobbra 2010.02.28. 17:32:26

@jjulie:

Ne kérdezzél !!mert azt sem hisszük már el,nem hogy amit mondasz! 8 év elég volt .Keresd elő a vörös pártkönyvedet ,lapozgasd és keseredj el hova jutottál .

jjulie 2010.02.28. 17:34:23

@jobbra:

csak nem jobbik drukker vagy kiscsibe?

theofil 2010.02.28. 17:35:03

@Uhu20:

Ez így precíz megfogalmazás amivel egyet lehet érteni.

De nekem volt egy olyan halvány gyanúm mintha valahogy a szocik tehetnének róla, hogy szegény Orbán kénytelen....hangulatilag volt ez az érzésem.

jobbra 2010.02.28. 17:35:59

@jjulie:

Nem kicsi, majdnem térdig ér :)) de ebből nem kapsz ,hehe :D

theofil 2010.02.28. 17:36:40

Olvastam, hogy netán vannak bérbloggerek a neten.

Megtaláltam az élethivatásomat!

Bérblogger szeretnék lenni!!!

Vajon mennyit lehet ezzel keresni?!

jjulie 2010.02.28. 17:37:46

@jobbra:

te kiscsibe, mond csak szavazhatsz már idén vagy csak úgy idetévedtél?

jobbra 2010.02.28. 17:39:52

@theofil:

Kérdés hogy kinek? Kérdezősködj ,melyik párt fizet többet nem? Hülyének lenni mint láthatjuk némely blogger-ről,megéri :)

jobbra 2010.02.28. 17:43:25

@jjulie:
Megint kérdezel ,olvasd át mégegyszer figyelmesen amit írtam,de ne is....felesleges,tőled nem várom el ,akit agymostak ennyi éven át ....... .

Nem koptatom a bőrt a bill-en arra hogy feleljek,ennyit nem érsz .

groggil 2010.02.28. 17:43:56

@theofil:

Erre én is kiváncsi lennék, hogy akár mennyit is lehetne ezzel keresni...mert hogy én csak a szabadidőmet cseszem el ezzel, és csak és kizárólag teljes meggyőződésből, kérés nélkül...
én akkor kezdtem el kommentelni pl., amikor már hetek óta olvastam a nol-kommenteket...eldurrant egyszer az arcom az ott folyó elképesztően gusztustalan libsi nyomuláson...választásig már nincs leállás...ha egy embert elgondolkodtatok esetleg, ..nekem az lenne a "fizetség".

theofil 2010.02.28. 17:44:20

@jobbra:

Éppen azt teszem, kérdezősködöm.

Melyik párt mennyit fizet?

És mennyi az alap? Van-e túlórapénz?

Ételutalvány, üdülési csekk?

groggil 2010.02.28. 17:46:27

@jjulie:
Anyádat kiscsibézd, te kilincsorrú!
Ezentúl -ha nem változtatsz tenyérbemászó stílusodon- így kommunikálunk...
Hát a jókurvamindenit, mit képzelsz magadról, te bunkó!?
Ki vagy te?

theofil 2010.02.28. 17:46:33

@groggil:

Miért libsi a nyomulás?

Honnan lehet tudni, hogy aki nyomul az libsi?

A libsi másképp nyomul mint a nem libsi?

Mi a különbség?

jobbra 2010.02.28. 17:47:46

@theofil:

Ne a jobbiknál keresgélj.Komcsiknál inkább.

Viktus 2010.02.28. 17:48:36

@jjulie:

Felénk nincsen horpadt mellű sem pattanásos.
Vaállalkozó, orvos, szakmunkás, értelmiségi meg ilyesmi népek vannak.

jobbra 2010.02.28. 17:51:04

@theofil:
Esetleg kérdezd jjulie-t ,biztosan tudja.
Vagy fizetnek neki hogy előadja a full kampósorrú ,gusztustalan stílusát vagy alapból ilyen.

egyittlakó (törölt) 2010.02.28. 17:52:24

@groggil: "mit képzelsz magadról, te bunkó!? Ki vagy te? "

Ideges vagy? Ugorj a Dunába.

jobbra 2010.02.28. 17:52:36

@Viktus:

Mit írt volna,??! Tükörbe nézett azt leírta amit látott a szegénykém :)

Viktus 2010.02.28. 17:53:46

@theofil:

A szociknál van tarifa ... piros bögre, sziget jegy.

theofil 2010.02.28. 17:56:39

Elvhű, ideológiailag elkötelezett, mélyen érző, a párthűséget mindenek fölé helyező

b é r b l o g g e r

állást vállal!

Kitűnő referenciák!
Elégedett megbízók!

Kimagasló nyelvtani ismeretek!
Gazdag szókincs!
Remek stílus!

Ajánlatokat:
"Bármelyik csak jól fizessen" jeligére kérem.

egyittlakó (törölt) 2010.02.28. 17:58:07

@bölcsész87: Kijelenthetjük, hogy bármely párt csak a választók akaratából nyerhet. A többi csak duma.

"Csalnak, hazudnak, lopnak, időnként még gyilkolnak is 1919 óta. "

Kik?

groggil 2010.02.28. 18:02:00

@egyittlakó:
Igazad van, nem kellett volna ennyire felhúznom magam...

Kihozzák az emberből az állatot ezek a pimasz piaci legyek..

@theofil: hazudik, csúsztat, tényeket elhallgat....ezt több100szor tapasztaltam...A libsikhez képest a jobbikos hozzászólásokban nagyságrendekkel többször találkozom olyan kitételekkel, mint: "Abban igazad van,..." vagy "Ebben egyetértünk, de..." ...hát dióhéjban ennyi
+még hányszor, de hányszor töröltek full szembemenve a moderálási szabályokkal...+teljesen törvénytelenül, IP cím alapján is...Na, ez a libsi nyomulás!!

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2010.02.28. 18:02:14

Lehet azon agyalni, hogy lesz-e MSZP visszalépés vagy sem.

A kedves cikkíró ott rontja el a dolgot, hogy logikus érveket keresgél.

A válasz egyszerű: sem az MSZP-nek, sem pedig a Fidesznek nem érdeke, hogy elszámoltatás legyen. Innentől kezdve már szükség törvényt bont elven működik a dolog: igen, lesz a két féreg párt között összefogás ha ez kell a hatalom megtartásához!!!

Szabó bakter 2010.02.28. 18:02:35

@dtk74: Ja, tévedtél. Nem is ragozom. Nem írok litániát.... Úgy an block.

theofil 2010.02.28. 18:06:35

@groggil:

Biztos vannak ilyenek is (én most csak itt vagyok és viszonylag szolíd helyeken voltam eddig is), de honnan lehet tudni, hogy aki hazudik, csúsztat és elhallgat tényeket az libsi....a monitoron nem látszik az ilyesmi.

Viktus 2010.02.28. 18:07:05

@jjulie:

Budapesttől 54 km - ÉK.

@egyittlakó:

Ez a zsidósdi blabla ezt még kikell nőnie a Jobbik egy részének.

Lev Menachem 2010.02.28. 18:07:53

Miért kampányolsz Török Gábor?

Múltkori poszt után is szép számmal jöttek a "fidesz kinek fogja odaadni a kopogtatóit" című fantazmagóriák, mintha bármi ilyesmire reális esély volna. Akkor sem értettem, hogy tényleg ennyi zakkant ember írogat ide, vagy ez már az mszp/jobbik kampánya.

Azzal a kérdéssel komolyan foglalkozni, hogy a fidesz, vagy a javára visszalép valaki, már önmagában elhinti ennek az eshetőségnek a realitását, ami csak a jobbiknak és az mszpnek kezdevez.
(Tudod Gábor, suttogópropaganda.)

groggil 2010.02.28. 18:12:09

@theofil:
a kommentjének tartalmából...

Kenedy1 2010.02.28. 18:15:25

Az mszp bázisa már csak azok akiknek mindegy ki a miniszterelnök, csak ne a cigány vérnáci Orbán Viktor legyen.

theofil 2010.02.28. 18:16:17

@groggil:

Azt hiszem egy kicsit összekevertem a fogalmakat...hát persze liberálisról van szó, nem olyanról aki okvetlenül származik is.

aum 2010.02.28. 18:18:20

Az MSZP óvatosan elmozdult retorikában, sőt Bajnai látványosan kerülte a Fidesz ekézését. A cél most már nem a Fidesz, hanem a Jobbik legyőzése a választásokon.
Az öszödi böszmén kívül más nem akar demagóg ellenzéki fellépést, annál is inkább, mert ezen a terepen a Jobbik várhatóan erős fórban lesz az MSZP-vel szemben.
Íme, egy csipetnyi a Jobbik várható demagógiájából. Ma kezembe került helyi jelöltjük bemutatkozása, melyben szó szerint ezt írja:
"Egy neves közgazdász professzor állítása szerint napjainkban a nemzeti jövedelmünk mintegy 90-92 százalékát viszik ki részben a bankok adósságtörlesztés címén, részben pedig mint hasznot a multinacionális cégek és az áruházláncok az országból."
Kábé 2 perc gugli+wiki után bárki számára egyértelmű, hogy ez baromság. A nemzeti jövedelem defínició szerint a bruttó megtermelt jövedelem mínusz a külföldre kifizetett átutalások. Tehát mindig 100% marad belföldön. Egyébként ez a mínusz most 7-8% körüli, ennyi az az összeg, amit a GDP-ből (bruttó hazai össztermék) adósságszolgálat és osztalék címén a külföldnek utalunk.
Innentől kezdve kíváncsi vagyok, mit kezdene a tisztelt képviselő(jelölt) úr a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetése című 600 oldalas iratcsomóval :)

török gábor 2010.02.28. 18:20:05

@Lev Menachem:

olyan nehéz válaszolni egy ilyen hozzászólásra. de hát:
1. a bejegyzésből is kiderül, hogy nem én kezdtem ezzel komolyan foglalkozni,
2. ráadásul pont arról írok, hogy egy mszp-fidesz együttműködés szinte kizártnak látszik.

Jamesboci 2010.02.28. 18:20:30

elébb Sz@rházi Attilának kéne bebizonyitani, hogy alkalmas..

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.02.28. 18:24:50

"Olyan nincs, hogy több mint egy évtizede ősellenségek vagyunk (mindkét oldalról), aztán hirtelen április 12-én bejelentjük: kérjük szavazóinkat, hogy a második fordulóban arra a jelöltre adják inkább voksukat, akinek pártjával szemben eddig politizáltunk."

Biztos írta már más is (nem olvastam végig a kommenteket), hogy Franciaországban bizony volt olyan, hogy a baloldal egyöntetűen Chirac mögé állt a második fordulóban, amikor kiderült, hogy Le Pen második lett, és így esélye nyílt az elnökségre...

jjulie 2010.02.28. 18:25:23

@aum:

ha jól látom te az egyetlen kormányképes magasságból szemléled a futottak még kategóriában versenyzőket

ne hidd hogy sétagalopp lesz ez a következő pár év

Janovszki Zsolt 2010.02.28. 18:26:10

Wow. Kedves Gábor, FYI: nagyon ritkán szokott előfordulni, hogy úgy gondolom egy elemzésed kapcsán: az alapfetevéseid egyike hibás. Ez most egy ilyen helyzet.
A Fidesz legnagyobb baja most az, hogy számos, eddig stabil 40-33-20 (Fidesz-MSZP-Jobbik) körzetekben előállt egy 1/3-1/3-1/3, vagy ahhoz közelítő eredmény. Tehát bár ez a felvetésed, hogy "de az nehezen elképzelhető, hogy a Jobbik tömegesen nyerje az első fordulókat. " igaz lehet, de nincs túl sok jelentősége. Abból indulsz ugyanis ki, hogy a Jobbik azokban a körzetekben, ahol jól áll, az MSZP-től vesz el szavazókat. Ez volt. Ettől lett a 40-33-20 korábbi stabil MSZP-s körzetekben. De most már a Fidesz szavazók migrálódnak, a baloldali szavazók zártak. Így a megállapításod azzal nem számol, hogy tökesélytelen MSZP-s jelöltek is újra fókuszba kerülhetnek pusztán azáltal, hogy létrejön a 33-33-33 körüli helyzet. A probléma tehát nem a jobbik tömeges nyerése, hanem az, hogy 90%-nál nagyobb valószínűséggel a Fidesz nyeri körzetből két hónapja volt 170, most meg van 140. Ez megy ugye pont elég ahhoz, hogy nagyon komoly gondolkodás induljon be. Az MSZP ezzel a lépéssel arra megy, hogy a Fidesz-MSZP között táncoló feltétlen demokrata baloldaliakat visszaszerezze (2-300.000 szavazó imho). Az MSZP-nek a világon semmi vesztenivalója nincs, ez a felvetése értékelésem szerint kampánytechnkailag tökéletes (semleges szemlélőként üdítő kivételnek mondanám:)).
Ahogy írod is, rendkívül cinikus, de ugye a Fidesz indította a polgári köröket, amiket a történelemkönyvek a Jobbik inkubátoraiként fognak leírni, úgyhogy ez kb. a 'főzzd meg baszki amit ettél' tipikus esete. Szerintem mindezek fényében hibás a végkövetkeztetés is, mert a Fidesznek pont a jobbik miatt esélye sem lesz a kétharmadra, és ettől annyira meg lesznek borulva, hogy hosszas gondolkodás után áldásukat fogják adni erre a kényszerszövetségre. Az matematikailag nem jön ki, hogy "megítélésem szerint az MSZP-Fidesz megállapodásnak az esélye ezzel szinte semmit nem növekedne.", merthogy pontosan az előbb említett (az MSZP reményei szerint visszaszerzett baloldali demokraták) fognak biztosan elmenni egy ilyen összeállásra, ami pont billenti a mérleg nyelvét a billegő körzetekben a kényszerházasság javára a jobbik ellen. Kíváncsi vagyok a véleményedre az én egyszeri és egyszerű elemzésemről, mert szerintem reálisabb értékelés, mint a post. Mindemellett nagyon nagyra tartom ezt a munkád a bloggal, ugye 76 alkalommal nem írtam az elemzéssel kapcsolatban ilyet, azért, mert az adott információk alapján elkészíthető legjobbnak gondoltam az éppen aktuálisat.
Üdvözlettel,
Zsolt

theofil 2010.02.28. 18:27:21

@aum:

Kár, hogy nem nevesítette a derék közgazdászt.

Ebből is látszik az a nemes és kristálytiszta politika amit a Jobbik hozni fog a közéletbe.

Ők fogják majd megújítani az országot és a közéleti erkölcsöt.

Viktus 2010.02.28. 18:30:10

@aum:

vastagbor.blog.hu/2009/05/19/az_allamadossag

Hughes idézi Mark Pittawayt, a UK Open University oktatóját, aki szerint Magyarország fő problémája mindig is az volt, hogy mit csináljon a külső államadósságával. 1988 óta soha egyetlen kormány nem kérte az államadósság törtlesztésének átütemezését, mindig ragaszkodtak a pontos fizetéshez. Emiatt aztán magasan kell tartani a kamatokat, hogy a külföldi tőkét az országban tartsuk. Az átmenet időszakában ennek két hatása volt: nem adtak elég hitelt a hazai vállalkozásknak, illetve megnehezítték számukra az exportot, mivel a magas kamatok miatt nagyon erős volt a forint.

Ráadásul az Antall-kormány vezette be elsőként a csődtörvényét 1991-ben (korábban mint Lengyelország, és jóval előbb mint Csehország vagy Szlovénia) egy recesszió kellős közepén. Vagyis az ország gazdaságát feláldozták a pénzügy stabilitás oltárán. (A cseh államadósság kicsi volt, Szlovénia nem is tudta fizetni a jugoszláviai államadósságból való részesedédét, így végül újratárgyalta azt, a lengyel külső államadósság egy részét pedig elengedték)

Az államadósság az előrejelzések szerint 2011-ben a GDP 80 százaléka lesz. Azonban hacsak nem sikerül fenntartani a növekedést, és növelni a versenyképességünket, az öregedő és egyre csökkenő munkaképes korú populáció a gazdaságunk lassú halálához fog vezetni, ahogy a Moody’s fogalmazott.

index.hu/gazdasag/magyar/2010/01/26/mi_lehetunk_a_kovetkezo_gorogorszag/

török gábor 2010.02.28. 18:30:18

@Fedor: csak egy fontos különbség: ott a baloldal nem visszalépett, hanem kiesett a versenyből. ha nálunk is csak 2 jelölt jutna a második fordulóba, azokban a körzetekben, ahol a Fidesz és a Jobbik indulhatna, jobb lenne az analógia.

forrestg 2010.02.28. 18:31:01

@theofil: Itt a válasz a kérdésedre: hogyan csaltak a szocik 2002-ben: A választási csalás vádja először a baloldalról hangzott el, amikor a Fidesz vezette kormány tavaly decemberben kiegészítette az Országos Választási Bizottságot (OVB). Pintér Sándor belügyminiszter az új tagok közé nem delegálta az akkori ellenzék szakembereit, ezért a baloldal össztüzet zúdított a kabinetre. Vastagh Pál, az MSZP egykori igazságügy-minisztere például kijelentette: a Fidesz azzal, hogy a pártatlanság látszatának megőrzésére sem törekszik, a választások tisztaságát veszélyezteti. Utólag alighanem kijelenthető, hogy a vád helyesen így hangzik: a Fidesz mindenre törekedett, csak a látszatra nem. A bizottság ugyanis pártatlannak bizonyult, sőt jobboldali megjegyzések szerint ez a törekvés túlságosan is jól sikeredett, amennyiben a testület nem adott helyt számos, az MSZP visszaélésére utaló beadványnak.
"Ha egy kormány az utolsó pillanatban minden hatalmi és ellenőrzési pozíciót megszáll, az két dologra utalhat: vagy fél valamitől, vagy készül valamire" - fogalmazott 2001 decemberében a Magyar Hírlapban a szabad demokrata Kóródi Mária. Vélt vagy valós félelmeitől vezérelve az akkori ellenzék tavaly év végén bejelentette: nemzetközi megfigyelők jelenlétét tartaná indokoltnak a választásokon. (A nagyobb kommunikációs hatás kedvéért két napig elhallgatták, hogy ezzel nyitott kapukat döngetnek, hiszen ez hazánkban bevett gyakorlat.) Aztán két hónap múlva meglepő dolog történt: Nagy Sándor február 20-án visszakozott. A szocialisták akkori frakcióvezetője találkozott az EBESZ választási szakértőivel, majd a velük folytatott tárgyalás után kijelentette: érdemes figyelemmel kísérni a választásokat, ám pártja nem kezdeményezi, hogy különmegfigyelők érkezzenek Magyarországra. Ezzel igazolódni látszott azok gyanúja, akik szerint az MSZP-nek csak addig fontos a megfigyelők emlegetése, amíg azt belpolitikai célokra fel lehet használni. Amikor azonban a helyzet kezdene élessé válni, hirtelen meghátrálnak - mintha csak attól tartanának, hogy az EBESZ az MSZP csalási szándékaira deríthetne fényt. "Ha egy párt a választási csalás gyanúját dobja be a köztudatba, az két dologra utalhat: vagy fél valamitől, vagy készül valamire" - nagyjából így lehetne a visszájára fordítani Kóródi Mária kijelentését.
Csalási forgatókönyv
Az MSZP legfőbb fegyvere az az integrált adatbázis volt, melyet a párt az évek során alakított ki. Ebben, a több millió szocialista szimpatizáns elérhetőségét tartalmazó lajstromban szerepelnek például a Medgyessy Péter tavaly decemberi levelére válaszolók és feltehetőleg az egykori MSZMP-tagok, munkásőrök, illetve más forrásból gyűjtött nevek. (Heti Válasz, 2002. június 14.) A legalább ötvenezres létszámúra becsült szocialista választókerületi csapat pedig feltehetőleg már szavazóköri gyakorlattal rendelkezett a korábbi, sokszor még a tanácsi idők választásainak idejéből. A következő példa annak alátámasztására szolgál, hogy a közvetlen utasítások mellett milyen közvetett üzenetekkel lehetett befolyásolni a szocialista aktivistákat. Kovács László 2002. április 4-én az OVB-hez fordult a szavazás tisztasága érdekében. A szocialista pártelnök kijelentette: azzal, hogy a 2002-es választásokon a Belügyminisztérium először nem üzemeltet olyan számítógépes rendszert, melynek segítségével ki lehet szűrni a kétszer szavazókat, tág tere nyílik a csalásnak. "Akkor csak néhány autóbusz és teherautó kell, amivel a választókat egyik helyről a másikra viszik szavazni" - mondta Kovács László, aki (az MTI beszédes szóhasználata szerint) emlékeztetett: volt már ilyen a magyar történelemben, az úgynevezett kék cédulás választások alkalmával, 1947-ben.
Egyes feltételezések szerint a szocialisták olyan forgatókönyvet dolgoztak ki, mely alkalmas lehetett arra, hogy a 2002-es választások legfőbb furcsaságát megmagyarázzák. Miként lehetséges, hogy a voksolás napjához közeledve valamennyi közvélemény-kutató intézet a Fidesz-MDF lista fölényét jelezte, s mégis a baloldal alakíthatott kormányt? - hangzik a kérdés. A következőkben erre próbálunk feleletet adni. A számítások szerint ötven-száz választókörzetben kellett mozgósítani. Ezekben legalább kétezer többletszavazat megszerzése lehetett a cél. Kerületenként hatvan szavazókört feltételezve szavazókörönként 33 olyan embert kellett mozgósítani, aki még sohasem szavazott. Tehát az adatbázisok alapján valamennyi szavazóköri aktivistának mindössze hét, eddig még soha nem szavazó, biztos MSZP-szimpatizánst kellett az urnákhoz szállítani.
A lehetséges forgatókönyv hat lépése:
1. A Szonda Ipsos, melynek vezetője Levendel Ádám, Medgyessy Péter tanácsadója, a választások előtti hat napban nagy mintás közvélemény-kutatást végzett. Ez a félmilliós tömeget érintő felmérés földrajzilag bemérte a két tábort. (Hol lesznek azok a területek, amelyeket "el kell engedni", mert gyanús lenne, ha szocialista jelölt győzne; hol vannak a biztos befutó szocialista körzetek, és hol élnek a passzív, ám bizonyos ellenszolgáltatás fejében megmozdítható tömegek.)
2. Az adatbázist a kampányközpontban már korábban szavazókörökre bontották. Így a helyi központok, illetve a szavazóbiztosok már kezelhető, legfeljebb 1000-1500 főből (és az azokhoz tartozó címekből, telefonszámokból) álló listát kaptak a potenciális szocialista szavazókról.
3. Az egyik feltételezés szerint a szocialisták a szavazás napján délig a véletlenszerű szavazói magatartást hagyták érvényesülni. Addig csak a részvételi arányokat jelentették, és a beérkező szavazókat összesítették. Amikor egy adaggal végeztek, a bizottsági tag továbbította az információkat a szavazóhelyiség közelében tartózkodó aktivistának. Ezen a ponton nyerhette el valódi értelmét az MSZP korábbi bejelentése, mely szerint a várható választási csalások miatt párhuzamos szavazási rendszert működtetnek. Így ugyanis a szocialista biztosok aktivitása nem váltott ki gyanút.
4. A másik elképzelés szerint a választási részvételt a közvélemény-kutatások alapján beállították 75 százalékra, s az aktivistáknak meghatározták, hogy a várható különbségnek megfelelően hány százaléknyi szavazót kell behozniuk.
5. Ezután következett a terepmunka. Az aktivisták a kapott információk alapján elvitték szavazni a "lustálkodókat".
6. A bizottsági tagok rendszeresen jelentették az előrehaladást az aktivistáknak, akik az adatokat továbbították a központba. Ekkor történhetett az arányosítás, a körzetek, a jelöltek és a pártlista szerinti százalékos meghatározás; nehogy bizonyos helyeken túlnyerjék magukat, máshol pedig lemaradjanak.
A szocialista agy
Ha a fenti forgatókönyv jól működött, s minden aktivista csak "a saját szalmaszálát tette keresztbe", elméletileg minden esély megvolt arra, hogy az egyes kis turpisságok nagy visszaéléssé duzzadjanak, s a szocialisták megfordítsák a közvélemény-kutató intézetek által előrejelzett eredményeket. Ha pedig ez így volt, akkor ki kell ábrándítani a szavazólapok újraszámlálását követelőket: ezek a praktikák az utólagos kontroll során sem buknának ki.
E forgatókönyv jogilag két ponton is támadható. A választók mozgósítása a szavazás napján kampánycsendsértésnek minősül, s a személyes adatok politikai felhasználása ugyancsak törvénybe ütközik. A szocialisták tudták, hogy a jogszabályok legfeljebb három napot hagynak a csalással kapcsolatos panaszok (és bizonyítékok) benyújtására, s ez megkönnyíthette a visszaéléseket.
Az MSZP tisztában volt azzal, hogy a "szokásos", 65 százalékos választási részvétel esetén nem nyerhet. A győzelemhez mindenképpen mozgósítani kellett a korábban passzív választópolgárokat. Azt a cigányembert, aki még életében nem szavazott, vagy azt az exmunkásőrt, pártaktivistát, aki 12 éve tagadja múltját. Április 7-én így egyetlen feladat maradt: 75-80 százalékos részvételt produkálni a nagyvárosokban, s azokon belül is azokban a körzetekben, ahol reális esély volt a győzelemre. Hogy mikor, mely körzetekben kiket kell mozgósítani, arra számítógépes szoftver adott "utasítást".
Mivel a sorszámozott választói névjegyzék már a voksolás előtt nyilvánosságra került, a szavazatszámláló bizottság szocialista tagjainak csak a még meg nem jelent polgárok nevéhez tartozó számokat kellett jelenteniük a központba. Ott már tisztában voltak azzal, hogy kiket kell mozgósítani. Ha a szavazóköri biztosok nem tudták a számkódokat kilesni a névjegyzékből, akkor elég volt az aktuális választói részvételről beszámolni. A központban már tudták - a számítógép ebben is segített -, hogy kik azok a baloldaliak, akik feltehetően maguktól is eltaláltak az urnához, és kik szorulnak ösztönzésre. Innen kezdve megint a szavazóköri aktivistákon volt a sor: a központ utasítását követve kellett valódi választópolgárrá avatni a szocialista "tartalékosokat".
Az MSZP "alternatív szavazatszámláló rendszere" nem volt más, mint egy angol-izraeli fejlesztésű választásbefolyásoló apparátus. Ennek agya a feltételezések szerint Budapesten, a Hercegprímás utca 11. alatt található Kossuth Befektetési Rt. székházában működött. A cég egyik tulajdonosa és vezérigazgatója az MSZP korábbi pénztárnoka, Máté László, aki a második választási forduló estéjén újra megmutatta magát a Köztársaság téri pártházban. A központ létére utaló tény, hogy a Kossuth Rt. 2001-ben informatikai stúdió kialakítására kapott építési engedélyt az V. kerületi önkormányzattól. Mint megtudtuk, a központ és a külvilág között izzottak a telefonvonalak a választási időszakban: április 7-én és 21-én a Hercegprímás utcát is kiszolgáló Matáv-alközpont tízszer annyi telefonhívást közvetített, mint egy átlagos vasárnapon.
Rendhagyó körülmények
A rendszer kiépítésében fontos szerepe volt az MSZP és az angol Munkáspárt kapcsolatának. Információink szerint a találmány magyar viszonyokra történő adaptálását James Cook, Tony Blair brit miniszterelnök marketing-tanácsadója segítette. (Hangsúlyozni kell, hogy a brit Munkáspártnak nem kellett feltétlenül tájékozódnia a magyar jogszabályokról. Nyilvánvaló továbbá, hogy a több évszázados alkotmányos múlttal bíró Nagy-Britanniában más választási és adatkezelési szabályok érvényesek, mint Magyarországon.) A Belügyminisztérium választási központjának kialakítása egyébként tízmilliárd forintba került. Kétséges, hogy egy hasonló kapacitású hálózatot lényegesen kevesebb pénzből meg lehetett-e valósítani. A BM légkondicionált, pormentesített szerverterme csaknem száz négyzetmétert foglal el - hasonló feltételeket kellett tehát teremteni a szocialista bázison is. Milyen üzleti-politikai körök nyújthattak ehhez támogatást, és vajon mit kérhettek cserébe?
A központ működésének hatékonyságát azokon a választási eredményeken mérhetjük le, amelyek számos vonatkozásban egyedülállónak bizonyultak. Még sohasem fordult elő például, hogy a választási eredmény gyökeresen eltér a közvélemény-kutató cégek mindegyikének előrejelzésétől. A váratlan eredmény aligha következhetett volna be manipuláció nélkül. A voksolás rendhagyó volt azért is, mert "felborultak" a rendszerváltozás óta jellemző választói szokások. A két vasárnap (kora) délutánján megbolydult az ország. Az ebéd utáni holtidőben - 13 óra és 17.30 között - jelent meg az urnáknál a választójoggal élő szavazók 36 százaléka (a második körben 34 százaléka), míg ez az arány korábban legfeljebb a 30 százalékot érte el. Magyarázható-e véletlennel a választópolgárok hat százalékának váratlan aktivizálódása néhány órás időintervallumon belül?
A voksolás rendhagyó volt azért is, mert a választási részvétel aránya kísértetiesen összefüggött azzal, hogy egy körzetben milyen esélye volt az MSZP-nek. A pártállam végváraiban (ahol a baloldal biztosra vehette a diadalt), valamint a jobboldal egyes vidéki bázisain (ahol a szocialisták az esélytelenek nyugalmával indulhattak) az országos felbuzdulással ellentétben normális volt a választási részvétel. Ózdon és "vörös" Csepelen például már az első fordulóban tarolt az MSZP: a kohóvárost képviselő Tóth István, valamint Podolák György mandátuma fölött e helyeken csak 61, illetve 72 százaléknyi választó ítélkezett. Eközben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei első körös átlagteljesítmény 68, a budapesti pedig közel 78 százalék volt. A hagyományos baloldali körzetekben tehát nem pazarolta energiáit az MSZP.
Néhány jobboldali fellegvárban szintén eredményesnek bizonyult az április 7-i megmérettetés: Tiszakécskén Lezsák Sándor, Kiskőrösön Font Sándor első nekifutásra hozta a körzetét. A részvétel Bács-Kiskun megyében elérte a 65 százalékot, az MDF-es tábornak azonban az említett helyeken nem kellett tartania az MSZP-aktivistáktól: a szavazók mindössze 60 százalékának részvételével megtartott szavazáson juthattak a T. Házba. Az adatok tehát azt mutatják: a baloldal energiáit azokra a területekre összpontosította, ahol szoros eredmény ígérkezett (ilyenek voltak a nagyvárosok lakótelepei). A werberi totális mozgósítás - például a budapesti XI. kerületben és másutt, ahol blokkházak uralják a tájat - odáig fajult, hogy néhány szavazókörből közel 90 százalékos részvételt jelentettek! Szintén rendhagyó, hogy egyes választókerületekben az MSZP-s jelölt több mint ötezer szavazattal múlta felül saját vagy párttársa 1998-as teljesítményét. Újpesten Csizmár Gábor, a XVII. kerületben Devánszkiné Molnár Katalin, Nyíregyháza egy-egy körzetében Vojnik Mária és Csabai Lászlóné, Pécsett Toller László produkált ilyen váratlan eredményt.
A voksolás rendhagyó volt végül abból a szempontból is, hogy szoros listás eredmény született az első fordulóban. Az MSZP 55 ezer szavazatot vert rá riválisára; vagyis szavazókörönként - átlagosan - mindössze öt (!) fővel bizonyult jobbnak a Fidesz-MDF szövetségnél. Kísértetiesen hasonló választásbefolyásolási módszerek köszöntek vissza Kőbányától Komlóig, Győrtől Fehérgyarmatig. Ha pedig ezeket az önmagukban talán ártalmatlannak tűnő csalásokat rendszerbe foglaljuk, felsejlik a központi agy működési elve.
(A cikk második része: Baloldali furfangok - 2007.07.26.)
"A választási csalások elkövetésének több típusa van: primitívek, intellektuálisak és közvetettek. Ezek a típusok és módszerek akkor válnak hatékonnyá, "eredményessé", ha a pártok (koalíciók) választási eredményei kiegyenlítettek, körülbelül 45-55 százalék közé esnek" - fogalmaz Magyarország 2002-es politikai évkönyvében Tóth Zoltán. A tanulmány - mely sorra veszi a csalástípusokat - már a voksolás előtt megjelent. Akkor még senki sem sejthette, hogy a mondatok a választásokon szinte egy az egyben megelevenednek: a Fidesz Demokráciaközpontjába érkező bejelentésekből ugyanis pontosan a Tóth által említett csalástípusok rajzolódtak ki.
Tóth Zoltánt 1990 és 1995 között a Belügyminisztérium (BM) választási és informatikai főosztályvezetőjeként ismerhette meg az ország, 1995-től 1998-ig pedig a Központi Nyilvántartó és Választási Hivatal első embere volt. 1997-től két évig vezette az Országos Választási Irodát, majd fél évre a BM helyettes államtitkára lett. Ezután "visszavonult" az Alkotmánybíróság főtanácsosának (Bihari Mihály jobbkeze lett), ám mindvégig választási szakértő maradt.
Tanulmányában furcsa logikát követ, amikor úgy tesz, mintha csalást csak a hatalmon lévők követhetnének el: "A legsúlyosabb eset az, ha a választási csalást a kormány vagy a hatalmon lévő párt szervezi intézményesen." Majd kifejti: "Más társadalmi megítélés alá tartozik az, ha a választási csalás elkövetője egy vagy néhány személy. Az ilyen csalásnak általában nincs hatása a választás eredményére, mert az egyes személyeknek, akik személyes ambícióból vagy túlbuzgóságból egy párt érdekében ezt elkövetik, nincs elég erejük ahhoz, hogy a több millió szavazólap által kialakított eredményt befolyásolják."
A szakértő mintha nem tudna arról, hogy Angliában, Izraelben vagy Amerikában már korábban is működtettek olyan - integrált adatbázisokat kezelő - szoftvereket, amelyek szervezhetővé teszik a választások helyi manipulálását (ami az egyik országban akár legális is lehet, miközben máshol törvénytelen). Ennek fényében még inkább meglepő, hogy Tóth azt hangsúlyozza: csak a kormány tud intézményesen beavatkozni a választási folyamatokba. Ha az ellenzék csal a választásokon, akkor az csupán néhány megtévedt ember egyéni hibája lehet - így foglalható össze Tóth Zoltán álláspontja.
Sok kicsi sokra megy
Az MSZP kampányáról szerzett ismereteink azonban ellentmondanak e vélekedésnek. A szocialisták által használt rendszer lényege éppen az, hogy a szavazóköri delegáltaknak és aktivistáknak a rendszer működtetése közben semmit sem kell tudniuk a nagy egészről - elég ha "féltik a demokráciát", és elvégzik a maguk apró feladatait. Tóth Zoltán egyébként a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkárként ősszel újra felügyelheti az önkormányzati választásokat. Addig is halaszthatatlan feladatának tartja, hogy "a közigazgatás konkrét folyamatait számítógépes háttérrel támogassa meg"... Baja Ferenc korábban lapunknak megerősítette: a parlamenti választásokra készülve egy generációval modernebb informatikai rendszerre támaszkodtak, mint a Fidesz. A szocialisták egykori kampányfőnöke a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkáraként most már a kormányzati informatikát felügyeli, így kifinomult kormányzati adatbázisokat építhet és adhat "kölcsön" az MSZP-nek. Abban az adatbázisban pedig már nemcsak a szocialista szavazókat tarthatják nyilván, hanem akár a polgáriakat is.
"Primitív csalásnak azokat a módszereket nevezzük, amelyek közvetlenül a választás eredményének a meghamisítására irányulnak. A legprimitívebb forma, ha a szavazatszámláló bizottság tagja a szavazólapot utólag érvénytelenné teszi" - igazít el tanulmányában Tóth Zoltán. Hasonló alapesetek: a delegált nem pecsételi le a szavazólapot, vagy akár meg is hamisíthatja a jegyzőkönyvet. Érdekes módon ugyanilyen alapeseteket nagy számban jegyzőkönyveztek, illetve jelentettek a demokráciavonalakon április 7-én és 21-én. Amennyiben a szocialisták rendelkezésére állt egy kiterjedt adatbázis szimpatizánsaikról, azt is jó eséllyel sejthették, hogy ki nem tartozik közéjük. Elegendő volt tehát a szavazókörökben néhány (sok esetben kokárdát viselő) ellenlábas voksoló szavazólapját érvényteleníteni ahhoz, hogy országos léptékben jelentős számú szavazattól fosszák meg az ellenfelet. A Fidesz Demokráciaközpontjának telefonszámaira április 11. és 22. között 6412 bejelentés érkezett - minden huszadik panaszos a bélyegző hiányát emlegette. Feltételezhető tehát: ha nem is valamennyi bejelentés mögött áll bizonyítható tény, jó néhány Fidesz-MDF (és esetleg MIÉP)-szavazó szándékosan nem kapott pecsétet.
A bejelentéseket a szavazatszámláló, illetve a választási bizottságok - arra hivatkozva, hogy a panaszok a választások eredményét nem befolyásolták - elutasították. Pedig, mint az előzőekben láttuk, egy "csaláselosztó" központ működése esetén ezek a "primitív" baloldali furfangok összegződve már érdemben befolyásolhatták az országos eredményeket. Különösen akkor igaz ez, ha figyelembe vesszük, hogy az MSZP szavazókörönként átlagosan csak öt szavazatkülönbséggel nyerte meg az első fordulót.
"A csalás magas szintű szervezettségét igényli az üres szavazólapok kivitele és a kitöltött szavazólapok visszacsempészése a szavazóhelyiségekbe. E módszer lényeges eleme, hogy a szervezők bizonytalanok abban, hogy a megvesztegetett szavazók a pénzért valóban arra a pártra szavaznak-e, amelyért a pénzt kapják. A szervezés a feketepénzek összegyűjtésével indul, majd a szavazóhelyiség közelében levő gépkocsiban, illetőleg lakásban folytatódik. A suttogó propaganda révén beszervezett szavazók tudják, hogy pénzt (tartós élelmiszert) kapnak a szavazásért. A szervezők első megbízottja a szavazóhelyiségben csak a borítékot dobja be az urnába, a kitöltetlen szavazólapot átadja a szervezőknek. A szervezők kitöltik a szavazólapot, és a következő csaló a zsebében ezt viszi be a szavazóhelyiségbe, ezt dobja be az urnába, és a szavazatszámláló bizottságtól megkapott üres szavazólapot zsebre téve, azt átadja a szervezőknek. Csak a kitöltetlen szavazólap átadása után jár az ellenérték" - tudhatjuk meg Tóth Zoltántól. A választásokon valószínűleg ezzel a "magas szintű" csalással is próbálkoztak. Legalábbis erre utal, hogy a Demokráciaközpontba számos hasonló esetről szóló hír futott be (pedig a betelefonálók többsége aligha olvasta a Tóth-tanulmányt).
Nagy etetések
"A választói névjegyzék a szavazás napján kizárólag a választópolgárok választásra vonatkozó joga gyakorlásának biztosítására és a rendeltetésszerű joggyakorlás ellenőrzésére szolgál. A választói névjegyzék semmilyen más nyilvántartási rendszerrel nem kapcsolható össze" - szól az OVB április 18-án, az első forduló után közzétett állásfoglalása. A testület leszögezi: a szavazás titkossága alapelvének "súlyos sérelmét valósítja meg, ha a választási névjegyzék alapján bárki hozzáférhetővé tesz olyan adatokat, amelyek a szavazati jogukat gyakorolt, illetőleg a szavazni jogosult, de még meg nem jelent választópolgárok személyére vonatkoznak. Ennek alapján tilalmazott minden olyan magatartás, amely bármilyen módon (telefon, egyéb távközlési eszköz stb.) az említett adatokról arra nem jogosult szerveknek, szervezeteknek, személyeknek tájékoztatást ad."
Ezt a csalástípust Tóth Zoltán is megemlíti: "Az Egyesült Államokban, Oroszországban és Magyarországon egyaránt ismert és esetenként előforduló formája a választási csalásnak a választói névjegyzékkel való visszaélés." Az "esetenként" kifejezés a 2002-es választások után Magyarországon már nem állja meg a helyét. Az MSZP-s központ ugyanis - mint írásunk első részében láttuk (Heti Válasz, 2002. július 19.) - azért működött, hogy a szocialista adatbázist folyamatosan összevethessék a választói névjegyzékkel, s elküldhessék az aktivistákat a lustálkodó baloldali szavazókért. A Demokráciaközpontot hívók öt százaléka (több mint 300 állampolgár) számolt be arról, hogy a bizottságokba delegált MSZP-katonák gyakran elhagyták állomáshelyüket, és a szavazóhelyiségeken kívül hosszú telefonbeszélgetésekbe bonyolódtak. A panaszokat azonban a helyi illetékesek érdemi vizsgálat nélkül elutasították.
"A mozgóurnás csalás lehetősége akkor merül fel, ha a szavazatszámláló bizottságnak nincs annyi tagja, hogy az állampolgár lakására kimenve a szavazás lehetővé tétele céljából legalább két ellentétes érdekű jelölt képviseletében történjen meg a szavazás" - fogalmaz Tóth Zoltán. A Fidesz Demokráciaközpontjában landoló panaszok egy jellemző része ugyanakkor így szólt: "kértem a mozgóurnát, ám az nem érkezett meg". A második fordulóban pedig ez akár általánossá is válhatott. A MIÉP-es delegáltak ugyanis április 21-ére már el-elmaradoztak - hiszen pártjuk kiesett -, így a Fidesz-MDF-megbízott magára maradt a bizottságban, terepre nemigen merészkedhetett. A mozgóurnát tehát nem két ellenérdekű fél kísérte, hanem egy szocialista és egy önkormányzati delegált (aki jó eséllyel lehetett szintén baloldali). A Demokráciaközpont vonalaira érkező hívások tíz százaléka - és számos, szavazóköri jegyzőkönyvbe vett panasz - egyébként rozzant, rosszul lezárt urnákról szólt. A kifogásokat megint csak érdemi vizsgálat nélkül utasították el.
"Erkölcsi szempontból nyilvánvaló választási csalás, ha valamelyik jelölt pénzért vásárolja a mandátumot. Az erre vonatkozó esetek azonban rendkívül szerteágazóak és különböző megítélés alá kell hogy essenek" - állítja Tóth Zoltán. A bejelentések azt sugallják: alig akadt olyan település, ahol április 7-én vagy 21-én ne rendeztek volna választási banketteket, gulyáspartikat - megköszönvén a szocialista szimpatizánsok elszántságát. Pedig a választási törvény 41. paragrafusa egyértelmű: "A kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen: a választópolgárok számára a jelölt vagy a jelölő szervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása)." A gyöngyösi körzetben az "etetős mendemondákat" maguk a helyi szocialisták erősítették meg, így az első forduló után egy ideig úgy tűnt: az egész választókerület első körös eredményeit érvényteleníthetik. Azután maradt minden a régiben, mivel a Heves Megyei Területi Választási Bizottságot nem hatották meg az ételosztást igazoló tanúvallomások. Ám a második forduló eredményei beszédesek: miután fény derült az április 7-i visszaélésekre, a második vasárnapon 1500-zal kevesebben támogatták a baloldalt. Történt mindez annak ellenére, hogy a választási részvétel egyébként ezer fővel megugrott! A Fidesz Demokráciaközpontjának számait tárcsázó állampolgárok 15 százaléka a választók befolyásolását célzó, a szavazás napján történő étel-, ital- és pénzosztásról számolt be. Ezeket az eseteket hiába vetették jegyzőkönyvbe; mire a rendőrség a helyszínre érkezett, általában elfogyott a gulyás.
A véletlen műve?
Mint az eddigiek alapján valószínűsíthető, a voksolás két napján a választási eljárási törvény legalább hét paragrafusát, az alkotmány és a büntető törvénykönyv egy-egy szakaszát, illetve az április 18-i OVB-állásfoglalás több pontját sérthette meg az MSZP, a választás előtt pedig a személyes adatok védelméről szóló jogszabállyal is összeütközésbe kerültek. Közben tízezerszámra vettek jegyzőkönyvbe olyan visszaéléseket, amelyeket helyben jelentéktelennek, bakinak minősítettek, ám a választást összességében mégis befolyásolhatták. Szembe kell nézni a kérdéssel: mennyire biztosan állíthatjuk, hogy az MSZP előre kitervelt csalással szerezte meg a hatalmat? Ahhoz, hogy válaszolni lehessen, néhány további kérdést is fel kell tenni.
Elképzelhető-e, hogy az MSZP nem rendelkezik az egykori pártállami szervezetek taglistáival?
Elképzelhető-e, hogy ha rendelkezik ilyen illegális listákkal, azokat nem használta fel támogatói mozgósítására?
Elképzelhető-e, hogy az MSZP a választások előtt szabálytalanul gyűjtött személyes adatokat valóban megsemmisítette (annak ellenére, hogy nem kellett tartania attól, hogy ezt ellenőrzi valaki)?
Elképzelhető-e, hogy ha nem semmisítette meg, nem használta fel őket támogatói mozgósítására?
Elképzelhető-e, hogy bár az MSZP kampánytanácsadója, Ron Werber arra buzdította a párt aktivistáit: (a kampánycsendet megsértve) mozgósítsák támogatóikat a választás napján, ez nem következett be?
Elképzelhető-e, hogy a mozgósítóterv nélkül a választási eredmények radikálisan eltérnek a közvélemény-kutatók előrejelzéseitől - s ez az eltérés éppen azokban a körzetekben következik be, ahol az MSZP-s jelöltnek a legtöbb esélye van, hogy a maga javára billentse az eredményt?
Elképzelhető-e, hogy a központilag vezényelt mozgósítást egy párt modern és költséges informatikai háttér nélkül hajtsa végre?
Elképzelhető-e, hogy az egykori MSZP-pártpénztárnok Máté László cégének tulajdonában lévő informatikai stúdió adatforgalma éppen a két választási forduló napján növekszik meg ugrásszerűen, de ennek semmi köze sincs a szavazáshoz?
Elképzelhető-e, hogy az a választási szakértő, akit az MSZP belügyi államtitkárnak nevez ki, és aki tanulmányt ír a választási csalásokról, ne világosítaná fel szocialista barátait e visszaélési lehetőségekről?
Elképzelhető-e, hogy a csalási lehetőségekről felvilágosított aktivisták, akiket mozgósítási feladatokra készítettek föl s a polgári kormány diktatórikusságával ijesztgettek, visszariadnának attól, hogy szavazókörönként legalább néhány ilyen "trükköt" bevessenek? Elképzelhető-e, hogy a választóktól minden korábbinál nagyobb mennyiségben, az ország különböző pontjairól egymástól független bejelentések véletlenül éppen olyan csalástípusokra hívják fel a figyelmet, mint amilyenek az MSZP-s szakértő tanulmányában szerepelnek?
Végül pedig elképzelhető-e, hogy a fent felsorolt jelenségek egyszerre következzenek be, és minden gyanús egybeesés pusztán a véletlen műve legyen?
Ha e feltételezett manipulációknak akár csak egy része igaz, akkor - tekintettel a voksolás szoros végeredményére - az is alkalmas lehetett arra, hogy az MSZP a maga javára fordítsa a választási eredményeket. Az elcsalt voksok száma óvatos becslések szerint is jóval többnek tűnik százezernél. A szocialisták pedig csak 55 ezer szavazatkülönbséggel nyertek.
(A cikk első része: Százezreket mozgósítottak - 2002.07.19.)

török gábor 2010.02.28. 18:32:37

@Janovszki Zsolt: köszönöm. nem vitatom, akár így is lehet, logikus okfejtés. áprilisban kiderül, melyikünk volt közelebb.

Viktus 2010.02.28. 18:32:43

@Fedor:

Aki a kettőt összeveti az hülye, vagy nem ebben az országban él.

A szocik maradék tábora, ha egyáltalán elmenne az MSZP indulása nélkül még a sátán mellé is x-elne csak ne Orbánra kelljen. Franciaországban a baloldal nem egy elvakult posztkommunista nyugdíjasklub.

Viktus 2010.02.28. 18:33:36

@forrestg:

Ilyen marhaságokat bulvár médiából nem tudnál inkább linkelni ...

theofil 2010.02.28. 18:39:02

@forrestg:

Szentséges ég!

Mostan este van (este van, kiki nyugalomba) csak félig olvastam el, de reggel átolvasom, ígérem alaposan!

Üdv: theofil

aum 2010.02.28. 18:42:21

@theofil:
Erről van szó, hazugságból hazugságba...
Nemcsak a Parlamentben kellene rendet teremteni, hanem méginkább a fejekben. Nem hiszem el, hogy nincs egy szakértő, lektor a Jobbik háza táján, aki legalább megtörölné a habzó szája szélét mielőtt kiállna az emberek elé terjeszteni az igét.

Kedvenc pártom helyi jelöltjei: egy programtervező matematikus és egy MTA szociológus tudományos munkatárs. Persze, Magyarországon úri huncutság hozzáértő szakemberekre bízni a közéletet, a Mónika-són nevelkedett néprétegnek elég ha a jelölt köp egy hegyeset, aztán veri a balhét.

sárkányfő 2010.02.28. 18:42:24

Úgy látom kissé leült a hangulat.

Na majd én feldobom! :)

A liberálisok intelligensebbek egy brit tanulmány szerint:
"A hosszú távú, 15 ezer amerikait bevonó felmérés alapján a magukat "igen konzervatívnak" valló fiatalok átlagos IQ-ja 95 volt, öt ponttal elmaradva az átlagtól. Ezzel szemben azok a kortársaik, akik magukat "igen liberálisnak" vallották, átlagosan 106 pontot értek a teszten.

Satoshi Kanazawa, a London School of Economics pszichológusa szerint az eredmény logikus. Az ember intelligenciája segítségével képes eltérni azoktól a viselkedésmintáktól, amelyeket az evolúció során elsajátított"

"Kanazawa adatai egybevágnak egy másik hosszú távú brit tanulmánnyal."

A teljes cikk:
hvg.hu/_tudomany/20100228_a_liberalisok_intelligensebbek

jjulie 2010.02.28. 18:47:10

@ó jaj:

hát pesze: liberális annyit tesz hogy győzzon a jobb

a konzervatív meg be van szarva a megmérettetéstől

Viktus 2010.02.28. 18:47:51

@ó jaj:

Sőt a macskatulajdonosok is brit tudósok szerint meg akik jobbkézzel rejszolnak ... :D

Viktus 2010.02.28. 18:50:23

@ó jaj:

index.hu/tudomany/brittudosok/

ennyit erről az egyik legjobb poéngyűjtemény

@jjulie:

Ezt meg kiskegyednek ismeretei bővítésére: inforadio.hu/hir/belfold/hir-336592

aum 2010.02.28. 18:50:35

@Viktus:

Köszönöm, jól összefoglalt cikk.
Adósságtörténettel foglalkoztam közgazdász-tanulmányaim során, csak egy érdekesség.
A rendszerváltáskor elengedték Lengyelország adósságának felét. Békesi László felidézte egy személyes beszélgetését egy amerikai kormányközeli szakértővel, aki szerint ebben döntő jelentősége volt annak a 3 millió lengyel származású amerikainak, akiknek szavazatait ezzel meg lehetett vásárolni a 92-es elnökválasztáson.
Ez egyben rámutat arra, hogy nekünk miért nem...

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.02.28. 18:51:18

@jjulie: A piros pötyis bögre megvan, mára leállhatsz a faszsággal, nem kell tovább aláznod magad.

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.02.28. 18:52:04

@theofil: jjulie ebben pontosabb felvilágosítást tud adni.
A bérbloggerkedés mszp-s hagyomány.

jjulie 2010.02.28. 18:56:44

@troll:

nem ismerlek horpadmellű, ki vagy?

jjulie 2010.02.28. 18:58:24

@Viktus:

ez semmiben nem más mint amit én magyarázok

Viktus 2010.02.28. 19:02:38

@jjulie:

Teljesen más. Vagy nem olvastad amit délután írtál? :P

@troll:

Beszéljetek már normálisan Júliával, mert frusztrált lesz, és megint elkezd hőzöngeni pedig alapban lehet vele normálisan kommunikálni.

Kalmár 2010.02.28. 19:03:43

@ó jaj: Ezzel egyébként egyet tudnék érteni, ha nem kapnánk hajba 5 perc alatt azon, hogy ki liberális és ki nem.
Nekem az Szdsz a rendőrterror, a korrupció és a kettős állampolgárság ügye után nehezen fér ebbe bele.

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.02.28. 19:06:31

@jjulie: csak egy jóakaród, szóval nem kell tovább hülyét csináldon magadból, az elvtársak ennyire már odaadják a pötyis bögrét, mehetsz aludni.

jjulie 2010.02.28. 19:09:14

@Viktus:

nem tudom mire gondolsz

jjulie 2010.02.28. 19:11:16

@troll:

te kiscsibe hogy vannak a pattanásaid?

Viktus 2010.02.28. 19:12:52

@jjulie:

A Horthy korszakos sztorik.

2010.02.28. 19:12:58

Na ezt szívesen ajánlom elolvasásra:

ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/2010/02/28/42_63#comments

Hogy ON is legyek: már annyit olvastam itt a választásról, hogy nagyon izgatottan várom, hogy hogyan tovább, de közben fogalmam sincs kire fogok szavazni...azt tudom, kire nem...illetve azt hiszem, hogy tudom. De egyáltalán nem biztos!!:)

Bona Fides 2010.02.28. 19:13:29

@jjulie: "...hát pesze: liberális annyit tesz hogy győzzon a jobb

a konzervatív meg be van szarva a megmérettetéstől..."

Aha! Pont úgy, mint a legutóbbi szadeszes pártelnökválasztáson a fodoristák, meg a kókisták párharcában.

Már ítélet is van. :D

bastian 2010.02.28. 19:15:46

Remélem elekézik egymást a maszop-fidesz torzsalkodással, aztán a két forduló közötti összeborulással és végre kisüt a nap az ország felett...

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.02.28. 19:16:24

@Viktus: Ezt eddig nem vettem észre csak azt, hogy folyamatosan provokál + szétkúrja a beszélgetést, de legyen. :)

groggil 2010.02.28. 19:18:54

@jjulie:
Ráadásul még beteg az elméd is, te fantáziátlan provokátor..

diotoro10 (törölt) 2010.02.28. 19:19:10

Tisztelt Gábor!

Az írásodból bemásolok egy részletet:
" az nehezen elképzelhető, hogy a Jobbik tömegesen nyerje az első fordulókat. Így viszont nem érthető a logika "
Mi következik ebből? Hát az, hogy simán tisztában van vele mindenki, hogy nincs itt akkora különbség a Fidesz és a Jobbik között, mint állítják a közvélemény kutatók.
Szerintem fej-fej mellett vannak, az Mszp meg sehol...Ezt tudják Ők...
40-40-20, a többi sehol...

Arról viszont írhatnál pár szót, hogyan készül egy reprezentatív közvélemény kutatás. Milyen adatbázisból, hány ember véleménye alapján, és hogy mennyire vannak kozmetikázva.
Előre is köszönöm, és maximális tiszteleten Neked!l

2010.02.28. 19:20:11

@ó jaj: na most ez lehet, hogy igaz a britek között, de pl. ha arra gondolok, hogy Kóka, meg Fodor, hát én kérem kikkkkérem magamnak!!:F

jjulie 2010.02.28. 19:20:34

@Viktus:

még egyszer elolvastam a romsicsot, nem látom a hol a bibi

Viktus 2010.02.28. 19:23:03

@jjulie:

Magadat kellett volna :P te éppen azt bizonygattad, hogy csak a szörnyűségesdik voltak meg mindenhol Prónay.

jjulie 2010.02.28. 19:24:19

@groggil:

menj át a jobbik honlapra

Bona Fides 2010.02.28. 19:26:19

@jjulie: Hogy miért vagy ilyen sötét, az nem világos. Az.

Viktus 2010.02.28. 19:29:09

Paranoid Android 42
Már csak 42-t kell aludni, hogy megtekinthessük Lendvai Ildikó arcának olyan fokú szétkenődését, amelyet már a Photoshop sem képes kezelni.

ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/2010/02/28/42_63

:D

nyekk 2010.02.28. 19:31:00

@diotoro10: Nagy ember mondta: "-Csak annak a statisztikának hiszek, amit magam hamisítottam..."

2010.02.28. 19:33:56

@Viktus: mekkora szövege, mi?? Könnyesre röhögtem magam rajta, meg a többin is!:D Sajnos egyébként nagyon igaza van neki, és nem derülök azon már akkorát.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.28. 19:35:57

@Viktus:

Rosszindulatú vagyol, és tudatlan, ugyanis Lendvai 41 éjszaka múlva kap egy friss botoskezelést.
:o))

Viktus 2010.02.28. 19:39:16

@malacz69 nemigazországi hisztidetektor【ツ】, 42cm:

Álomszép lenne megjelenne a kijelzőn a Jobbik a második a szocik meg harmadik helyre szorultak. Ildi nénike tuti szívütést kapna :D

Kalmár 2010.02.28. 19:40:22

Nem tudom véletlenül lett e a botxból botos, de találó. Azt hiszem botos kezelésnek fogja érezni...

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.28. 19:45:25

@Viktus:

"tuti szívütést kapna"

tuti kibírná, merőneki HATALMAS A SZÍVE!

2010.02.28. 19:46:36

@Viktus: De milyen gáz hogy 67 évesen azt mondja valaki, hogy ejej annak, "aki őt le meri nénizni...". Ez micsoda durva nárcizmus!

jjulie 2010.02.28. 19:47:48

@Viktus:

a horthyból a prónayék csináltak királypótlékot, nettó szar volt amit létrehozott az egész kérlekalássan gagyi urinak nevezett világával együtt

egy harmadosztályú alak volt, egyetlen szerencse az volt hogy olyan csóró volt mint a templom egere, ezért könnyen megvették a zsidók cserébe a gazdak zsidók csinálták a pénzt, és eltartották a gagyi sleppjével együtt

persze a földkérdést, a legnagyobb átkot nem merte megpiszkálni és az egyházi birtokokat sem

szóval minden ok, a horthy zsidajai csináltak itt világszinvonaló gyógyszergyártást, tungsramot, csepelt, goldbergert, mautnert, bőrgyártást, stb. bankokat, ebből lehetett volna építkezni

Viktus 2010.02.28. 19:49:41

@jjulie:

Mondom éppen ezen fixa ideáid miatt tanulj:

Romsics Ignác: Magyarország színvonalban közel lehetne Ausztriához

Az elmúlt 20 évben szétroncsolták a magyar oktatási rendszert - mondta az InfoRádiónak a Bibó István Közéleti Társaság szombati rendezvényét követően Romsics Ignác történész. A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja szerint Magyarország a rendszerváltás óta nem közeledett, hanem inkább távolodott az európai főirányoktól.

Bár sokak véleménye az, hogy a két világháború között Magyarország a periféria perifériájává vált, és az országok rangsorának végére került, Romsics Ignác szerint több mutató szempontjából (oktatás, az analfabétizmus alacsony szintje, gazdasági teljesítmény) Magyarország tartotta magát ahhoz, amit korábban elért.

A történelemben ugyan nem léteznek a ",mi lett volna ha?" típusú kérdések, a történész szerint azonban ha a második világháború után nem szakad meg a folyamat, akkor valószínűleg most egy Ausztriához színvonalban közel álló pozícióban lennénk, mivel részesültünk volna a Marshall-segélyben, és nem roncsolódtak volna azok a termelési és szociális struktúrák, amelyek 1945 után tönkrementek.

A háború után Magyarország pozíciója a Nyugathoz képest visszaesett, a harmadik köztársaság időszaka alatt, vagyis az elmúlt 20 évben pedig a távolságunk nem csökkent, hanem nőtt - hangsúlyozta a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, hozzátéve, hogy az elmúlt két évtized teljesítménye sok szempontból problematikus és újragondolandó.

Problémát jelentenek az élőmunkára nehezedő terhek, a szociális ellátórendszer, és az oktatási rendszer. Utóbbi a dualizmus időszakában és a Horthy-rendszerben európai színvonalú volt, ám sikerült szétroncsolni. Ez is az oka a hanyatlásunk és a lemaradásunk erősödésének, mert az oktatás nem tudja betölteni azt a funkcióját, hogy a fiatal generáció felkészítésével és felnevelésével közelítsünk a Nyugathoz - mondta az InfoRádiónak a történész.

Ha ebből a bűvös körből ki akarunk lépni, akkor az az oktatási rendszer, a munkához való viszony és a közgondolkodás megváltoztatása nélkül nem fog sikerült - emelte ki Romsics Ignác, aki hozzáfűzte: csak azok az országok tudtak felzárkózni az elmúlt évtizedekben (például Japán, Finnország, Dél-Korea), ahol nagyon magas színvonalú oktatás folyt, és ahol a munkához való viszony úgy alakult, hogy az az emberek boldogulását segítse. Ezzel ellentétben Magyarországon munkával nem, csak ügyeskedéssel és korrupcióval lehetett előrejutni.

2010.02.28. 19:54:55

"Az elmúlt évben 26 pártot jegyeztek be a bíróságokon, a Civilek Magyarországért Mozgalom, Lehet Más a Politika, Dolgozók Pártja, Együtt a Magyarországi Romákért Párt, Újvilág Párt, Szociáldemokrata Néppárt, Tisztelet Társaság Pártja, Civil Mozgalom, Nemzeti Munkáspárt, Összefogás Civil Mozgalom Párt, Megoldás: Egyiksem! Civilkontroll párt, Magyar Cselekvő Párt, Kisgazdapárt, Értékteremtők Politikai Érdekvédelmi Szövetsége – a Közép Pártja, Magyarország Jövője Párt, Mátyás Párt, Szövetség az Egységes Magyarországért „Közbiztonság és Demokratikus Közélet Szövetsége", Összefogás Párt, Ősi Magyar Nemzeti Összefogás Párt, Igazi Demokraták Klubja, Magyar Demokrata Párt, Társadalmi Szerződés Párt, Nemzeti Forradalmi Párt, SMS Demokrata Párt, Magyar Demokratikus Jóléti Párt, „Hunok Nagy Szövetsége" Párt is tavaly alakult. Idén eddig egyetlen pártot vettek nyilvántartásba, a Szabad Emberek Magyarországért elnevezésű szervezetet."

Ti hallottatok róluk?

Viktus 2010.02.28. 19:55:50

Exkluzív: Íme a Fidesz reakciója Mesterházy kijelentésére

barikad.hu/node/48102

:D:D:D

jjulie 2010.02.28. 19:57:54

@Viktus:

én nem mondtam egyszer sem hogy itt az elmúlt húsz evben rendben voltak a dolgok, ha ezt akartad hát olvasd

ez olyan triviális, hogy nem gondoltam hogy külön írni kell erről

a bibó azt mondta, hogy ő élt 1945-től 48-ig, teljesen megértem, szerintem is az egyetlen korszak az elmúlt 200 évből amire büszkék lehetünk

viszont a sok szart tetézni egy jobbikkal nem kéne

Szabó bakter 2010.02.28. 19:59:08

@Letícia: A tisztelet társaságáról lenne pár kérdésem... A Schmuck A féle szekta. Kik is ők valójában?...

mirrmurrkandúr 2010.02.28. 20:00:02

@jjulie: Jelenleg nem is tudom, ki van beszarva a megmérettetéstől, kedves Juli...:-)

mirrmurrkandúr 2010.02.28. 20:01:40

@Letícia: Ezek micsodák?

Te jó Ég, ez nem semmi...:-)

jjulie 2010.02.28. 20:01:45

@mirrmurrkandúr:

a konzervativ tekintély építő

2010.02.28. 20:05:16

@mirrmurrkandúr: szia mirrmurr!:))

Ugye mennyi van?Ezekből mennyi lesz a befutó?:))

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.02.28. 20:05:53

Baranyában egy netes újság 2000-s szavazása alapján az LMP 16 %-on van.
Bár gondolom emberei ütötték rendesen- de más pártok is "hazaszavaztak"- azért ez már jelent valamit.

Advocatus_Diaboli 2010.02.28. 20:11:59

Sajnos azzal, hogy a maszop visszalép a fidezs javára, a jobbik malmára hajtk
a a vizet. Igazából ez is a maszop célja.

Anselmo 2010.02.28. 20:12:48

Az MSZP nem akarja a Jobbik sikerét? Lárifári.

Viktus 2010.02.28. 20:14:45

@Isten mentsen a Jobbiktól meg Orbán Viktortól!:

nagy semmit kb. a neten létezik az egyesült lengyel munkáspárt

2010.02.28. 20:15:26

@Anselmo: na de ezt hogy kedves hölgyeimuraim,kedvesbarátaim??:DD

Kivlov 2010.02.28. 20:15:32

hiába lép vissza papíron a maszop akárki javára! a kommer nyugger nem fog viktorra szavazni, inkább otthon marad.
42 days remaining. szebb jövőt!

mirrmurrkandúr 2010.02.28. 20:15:44

@Letícia: Hát Leti... valami zseniális az a cikk, amit belinkeltél:-)

Íróként nagyra értékelem, ha valakinek az adekvát mondanivaló mellett stílusa is van... (emellett nagyon okosan, és számomra megdöbbentően szimpatikusan érvel)

Nem is gondoltam, hogy ennyi párt van... és még Te mondod, hogy nincs kire szavaznod...:-)

Mondjuk a Hunok Nagy Szövetsége egy nagyon szép alternatíva... Nos, mit szólsz?:-))))

dtk74 2010.02.28. 20:15:56

@jjulie: Most pedig a zsidók létrehozták a Jobbikot, hogy kézben tartsák a hazafias érzelműeket. Meg a Fideszt, hogy a jobbközepet. Meg az MSZP-t, mert a baloldalra is figyelni kell, és most már ők a libsik is. Meg néhány zsidóbérenc kommentelőt is fizetnek, akik mindjárt megcáfolják ezt az elméletemet, nehogy kiderüljön az igazság. :-)
Kitartás elvtársak!

2010.02.28. 20:17:52

@R. Bendegúz: erről nem tudok neked felvilágosítást adni, a pasiról is csak annyit, hogy egy otromba - és szerintem gusztustalan - hústorony, sima modorral, sunyi tekintettel...

dtk74 2010.02.28. 20:18:03

Már csak 42-t kell aludni. Aztán... Újra felébredünk, néhányan kiveszik a biliből a kezüket, sóhajtanak egyet, elhessegetve tengerparti álmukat, majd estre tovább alszunk.

jjulie 2010.02.28. 20:18:06

@Viktus:

ok a romsics és az elmúlt 200 év?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.28. 20:18:14

@Advocatus_Diaboli:

A maszopnyikok pontosan tudják, h csakis a Jobbik jelentős sikere akadályozhatja meg a Fidesz önálló 2/3-át

warren buffet 2010.02.28. 20:18:33

@dtk74:

különben is itt már mindenki héberül beszél csak nem tudunk róla. :D
ekkora az összeesküvés. :D

2010.02.28. 20:18:39

@mirrmurrkandúr: erre gondoltam én is! Hun vagy?:))

szobatars 2010.02.28. 20:21:06

@Valaki2: "egyes képviselők mentelmi jogának megvonása"

hallottál már a törvény előtti egyenlőségről??? vagy a "személyre szabott" törvénykezés az álmod???

egyszer egy ember (jelenleg országgyűlési képviselő) azt találta mondani: "Ki kellene választani az arra alkalmas 200.000 embert, a többieket meg le lehetne géppuskázni"...A mellette álló barátja csak annyit mondott neki: "S Te? Biztos vagy abban, hogy géppuskakezelő lennél?"

szóval csak óvatosan a vágyaiddal, a végén még teljesülnek..

jjulie 2010.02.28. 20:22:03

@dtk74:

jól eldugtad a mondandódat

mirrmurrkandúr 2010.02.28. 20:22:54

@jjulie: Ez a te hozzászólásaid alapján, nekem nagyon nem így tűnik, de ahogy nézem másoknak sem...

Nézd, én is mondhatnám, hogy biztos egy csúnya kismalac vagy, akivel senki nem akar barátkozni, ezért a neten élsz, és mindenkibe belerúgsz, aki nem ért egyet a Te "liberalizmusoddal"...
De nem mondom, mert lehet, hogy nagyon mellélövök vele, a meglepetésekből meg egy időre, ha lehet, nem nagyon kérnék...

A liberalizmus ma nagyjából arról szól, hogy mindenkit elfogadunk, kivéve, aki nem olyan, mint mi... ezt mondjuk egy öt százalékos SZDSZ esetében elég plasztikusan lehetne ábrázolni, ugye a 95% ellenében.

Ezért utálom a fasisztázókat... hát a ma liberálisainál kirekesztőbb, fasisztoidabb, felsőbbrendűségi komplexusokkal küszködőbb brigádot keresve sem találni...

Szerintem jó lenn először a mélyen tisztelt hölgyeknek/uraknak először a saját háztájon sepregetni...

mirrmurrkandúr 2010.02.28. 20:24:15

@Letícia: Mos jöttem haza Pécsről...
Most az egyszer kihagytam volna...

Viktus 2010.02.28. 20:24:29

m1-en Bauer Tomcsi fizetett rettegése van éppen :D

szobatars 2010.02.28. 20:26:14

@is: @m.logic:
nem vagyok kisherceg és nem is álmodozom..csak továbbvittem kommentelő társunk gondolatát, s lám-lám ,az "elvhűség" nagy szószólója gyorsabban módosította álláspontját, mint az SZDSZ D-209 ügyben...

dtk74 2010.02.28. 20:28:20

@jjulie: A szó az én fegyverem, és kegyetlen vagyok.

2010.02.28. 20:28:35

@mirrmurrkandúr: mert??Rossz volt az idő? Volt tán meglepetés?:))

Anselmo 2010.02.28. 20:28:51

@Letícia: mert most végre rendezhetik az antifasiszta felvonulásaikat. Ez az egyetlen, amihez értenek a lopáson kívül, úgyhogy végre lesz célja a nyomorult kis életüknek.

2010.02.28. 20:29:04

@AnnaKarenina:
Kedves!

A "zsidózás"-hoz azért nincs megjegyzésem, mert mamár ez a témakör akkora darázsfészek, hogy akár csak gondolni rá is főbenjáró bűn. A véleményem megvan de megtartom magamnak. Éljen a Magyar szólás szabadsága. Gárda témakörben: nem tudom miért mosódnak össze rendre a gárda, és a jobbik fogalmak, holott a két szervezetnek nincs egymáshoz köze, legfeljebb annyi hogy felvállalják egymást, és a célok bizonyos pontokon átfedésben vannak. Kedves Annakarenina. Csak olyan emberek tiltakoznak a gárda ellen, akiknek halvány lila fingjuk nincs arról, milyen cigányok között kiszolgáltatottságban létezni (nem élni), úgy, hogy se törvény, sem hivatalos szerv nem védi sem az anyagi javakat, sem az életeket. Van neked fogalmad arról mi megy falvainkban?? Vidéken egyre több helyen bizonytalan, és veszélyes az élet, nincs garancia semmire. Egy kényelmes biztonságos elit környéken élő „felvilágosult”, szubjektív, beszűkült látókörű opportunista polgár –mint amilyen te is lehetsz- nem értheti, és nem is akarja érteni: a gárdát az élet és a szükség hívta létre, nem az, hogy divat ma a cigányokat utálni. Citrompótló a gyengekezű rendőrség helyett. A rendőrök egyik fele fél, a másik fele beleszarik, különben is meg van kötve a kezük, meg kényelmesebb, kevesebb kockázattal jár, és több bevétel van trafipax kezelésből, közúti igazoltatásból, mint kétes elemek üldözéséből. A becsületes polgár meg tűrjön, önbíráskodni tilos, véleményformálás tilos, védekezni tilos, mert mindegyik rasszizmus, és büntetendő. Egy dolgot lehet tenni: odafordítani a másik orcát is, és imátkozni istenhez hátha megússzuk két pofonnal. Itt tartunk 2010-ben Magyarországon. Inkább azon kellene csodálkozni, hogy a gárda megalakulása miért váratott eddig magára ! Sajnos Magyarország elérkezett arra a pontra, hogy totális rendet kellene tenni minden szinten…. igen a cigánykérdésben is. (sajnos ma regnáló parlamenti elit még a probléma létét is tagadja, nemhogy megoldásokat keresne ! ) Egyedül a jobbiknak köszönhetjük azt, hogy mamár legalább beszélhetünk róla mint probléma, és az ország tágabb része is szembesült azzal, hogy van egy ilyen megoldatlan gondunk, ami egyelőre még csak régiókat érint, viszont nem állapot, hanem gyorsan romló folyamat. És nem értünk egyet abban sem, hogy a cigányság helyzete reménytelen. Akik akartak, és tettek, azoknak sikerült kitörni, kivétel nélkül. Őket tisztelem, ők a ROMÁK a szememben. Szerintem egy átlag jobbikos hasonló véleményen van.

2010.02.28. 20:30:09

@mirrmurrkandúr: ja és remélem hun vagy, ugyi??:)

Szabó bakter 2010.02.28. 20:30:30

@Letícia: ja, ezt tudom. hozzám képest mégcsak nem is hüstorony, csak egy kis dagadt pöcs.

szobatars 2010.02.28. 20:30:41

@hoplita: "Sok mindent nem tucc te, valóban lesz meglepetés, de nem fogsz röhögni.
Vannak információim, hogy mi lesz az első benyújtott törvényjavaslat, ki nyújtja be és miről.:DD "

Csak az ostobák magabiztosak, a bölcs ember gyakran kételkedik."

warren buffet 2010.02.28. 20:31:03

@Letícia:

ez ennyi. :D

2014ben meg előretör majd a Munkáspárt oszt a Gyuszi olyan rendet vág itten h mehet mindenki Zánkára megin'. :D

jjulie 2010.02.28. 20:31:26

@mirrmurrkandúr:

a liberalizmus a tekintélyre épülő világ ellenében született, voltak akik viszont tudták hogy ők jók, bízhatnak magukban ők találták ki a liberalizmust

a liberálisok engedték ki a gettóból a zsidókat is, nem féltek tőlük

aztán a lúzer tekintélytisztelők kötötték össze a zsidókkal a liberalizmust, mert ők soha nem tiszteltek semmi féle tekintélyt, még a "fönökükkel" is tegeződtek mindig is

ráadásul a zsidók együtt emelkedtek a liberalizmussal

a liberalizmus értelmiségi hobbi, a zsidóknak meg van kb 3000 éve értelmiségi csapata

2010.02.28. 20:32:51

@R. Bendegúz: opardon! Te biztos nagy és erős és izmos vagy! :DD Mondjuk én bírom a nagy darab pasikat, de ez Smuck olyan gusztustalan! :D

dtk74 2010.02.28. 20:33:36

@Jankove: 2007 júniusában Vona Gábor, a Jobbik elnöke a párt támogatásával egyesületként alapította meg és jegyeztette be a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület nevű szervezetet. Nem vagyok történész, de talán ez lehet az oka, hogy az emberek összemossák a Jobbikkal.

Az ember ismerje meg választottjait, mielőtt fogadatlan prókátorukká szegődik. Méghogy miért mossák össze...

mirrmurrkandúr 2010.02.28. 20:34:03

@Letícia: Igen... tudod... én is időnként olyan dolgokon lepődöm meg, amin semmi, de semmi meglepő nincs... csak harmindcadszorra is ugyanannyira fáj, de azért belelépek, mert hülyének lenni alapvető emberi jog...

Feldughatom magamnak a pszichoszomatikus aspektusaimat, azt hiszem...

Befejeztem. Bocsánat.

2010.02.28. 20:34:45

@Jómunkásember: ha megéri szeginy a 2014-et...:/

Szabó bakter 2010.02.28. 20:34:48

@Letícia: hát, ha egy 189 magas 110 kiló manus nagy, akkor igen. Az biztos, hogy gusztustalan, bár nekem semmilyen férfihoz nincs gusztusom...

warren buffet 2010.02.28. 20:37:03

@Jankove:

ez igy respekt.

de minek ilyen baromság h csendőrség stb. ami megint csak egy pénzmosoda lenne.

miért nem a rendőrséget erősitjük meg?
igy is tul sok szervezet van az országban...:S

2010.02.28. 20:37:53

@mirrmurrkandúr: sajnállak! Valóban a hülyéknek is vannak jogai... Megértelek!:)

Gilderoy 2010.02.28. 20:38:10

Nem fognak visszalépni, kár ezen görcsölni.

Viktus 2010.02.28. 20:39:32

@jjulie:

Jaja az egyik "értelmiségi" éppen most retteg az m1-en a fidesztől :D

jjulie 2010.02.28. 20:40:02

@dtk74:

biztos van aki megértő veled

warren buffet 2010.02.28. 20:40:23

@Letícia:

ebben az országban mindegy. :DD

csak mond h ingyé' lesz minden meg nem kell dolgozni meg lesz 18dik havi nyugdij...ha ezt nyomassa a munkáspárt meglesz a 30%.

addigra elkopik megint egy rakat ember. :D

mirrmurrkandúr 2010.02.28. 20:40:24

@jjulie: Ez egy kicsit azért durva, nem gondolod...?:-)

2010.02.28. 20:41:30

@R. Bendegúz: Brav!;) Főleg, hogy smuckhoz nincs gusztusod!:DD

@mirrmurrkandúr: én is e'hun vagyok!:D

2010.02.28. 20:43:50

@jjulie: "a liberálisok engedték ki a gettóból a zsidókat is, nem féltek tőlük"

Figyelj már, miket írogatsz te?? Ott voltál tán?

No, inkább nem is szólok!:D

mirrmurrkandúr 2010.02.28. 20:43:55

@Letícia: Neee... most olvasom csak...
A mennyire nagy darabok jönnek be?

:-))))))))))))))))

dtk74 2010.02.28. 20:45:16

@jjulie: Van aki igen. Engem megért Ő.
Ez annyira szar volt hogy el sem küldöm.

hoppá

mirrmurrkandúr 2010.02.28. 20:47:12

Juli engedte ki a zsidókat. Nemhogy ott volt, ő volt ott... Annyira liberális, hogy nem félt kiengedni a zsidókat. Attól sem félt, hogy megeszik, meg attól sem, hogy uzsorakamatot szednek tőle a felszabadulás után... egyébként nem náci a kis édes...:-)

2010.02.28. 20:48:18

@Jómunkásember: ja,ja...:)

@mirrmurrkandúr: ja, egyébként mindegy, mert tudod, nem a méret a lényeg!:DDD

2010.02.28. 20:49:25

@dtk74: Sikerült megfognod a mondandóm lényegi részét. Egyébként tévedni emberi dolog. Meg elismerni is, ha tévedtünk.

2010.02.28. 20:49:52

@mirrmurrkandúr: Juli hat dort gearbeit!:DD

jjulie 2010.02.28. 20:49:53

@Viktus:

szoktak, ez így van rendjén, sőt minden tömegmozgalomtól szoktak rettegni

nem kell félteni őket, az utálat meg jót tesz nekik

ha te horthy fan vagy akkor utálnod kell a liberalizmust és az értelmiséget is, a horthy is utálta őket, mindig érezte hogy kicsi a pöcse ha velük volt dolga, és ezt az érzést nem szívlelte, mivel ő a nemzetfentartó nemességhez tartozott, csak éppen nem volt annyi földje hogy eltartsa magát, így aztán szar volt nemzetfenntartónak lenni

a pézük jó volt, csak beszélgni ne kelljen velük (ez volt az alku)

jjulie 2010.02.28. 20:51:53

@dtk74:

Ő érdekelne engem is.

Viktus 2010.02.28. 20:52:07

@jjulie:

Ezek a történelemtől idegen fóbiáid eléggé befolyásolják a gondolkozásmódodat.

Mi okból alakult ki ez a fajta frusztráltság?

2010.02.28. 20:52:08

@Jómunkásember: Jó kérdés. Talán azért mert régen igy működött, és jól működött...

jjulie 2010.02.28. 20:54:08

@Letícia:

nem, de volt aki ott volt és tudott írni

én meg olvasni

2010.02.28. 20:54:22

@Viktus: szerinted tudja? Ha tudná, nem lenne ilyen, nem?:)

dtk74 2010.02.28. 20:56:50

@Jankove: Belemehettem volna a cigánykérdésbe is, mivel Mátészalka melletti kis faluban nőttem, Kőbányán éltem az egyik iskolám alatt, azután egy Deberecen közeli kis faluban, végül Heves megyében telepedtem le. Frankó méretű kisebbséggel együtt élő hely mindegyik. Még diszkókat is csináltam, újságíróként is dolgoztam mindenféle terepen, de nekem nem tűnt fel hogy a cigányok miatt nem lehet élni. Ők húsz éve élnek sokszor kilátástalanabb helyzetben mint azok, akik a munkanélküliséget és a röghöz kötöttséget elfogadva, megszokva, sőt uram bocsá' jelvényként viselve ülnek otthon meg a kocsmában és másokban keresik az okát, miért nem jutnak előre. Zsidók, komcsik, cigányok. Ha otthon maradok, talán én is azon keseregnék hogy bár jönne a csodatevő szent Gábor a csendőrséggel, és pofozná helyre a világot. Ettől több eszem van, mert az én nagyapámat verte a csendőr, a feleségem nagyapja meg csendőr volt, és tudom hogy csak az változik, ki veret kit. Az arányok nem. Akiket vernek, mindig ők lesznek sokan.

2010.02.28. 20:56:54

@jjulie: és a usa army tagjait a liberális párt delegálta egytől egyig? Én egyébként azt olvastam, hogy nem hogy féltek, hanem egyenesen borzadtak az ottani látványtól.

Akik nem féltek, sőt élvezték az a nácipárt volt, így durva a libsikkel összemosni őket. Vagy rosszul olvasom?:)

dtk74 2010.02.28. 20:58:43

@jjulie: Ha nem keresed, megtalálod.

jjulie 2010.02.28. 20:59:59

@Viktus:

ha olyan szavakat használsz amiknek kevéssé ismered a jelentését, érdekes mondatok születnek

melyik részét nem érted: pl. azt, hogy a horthynak nem volt elég nagy az öröksége, ezért kellett elmennie katonának ?

vagy hogy utálta a liberálisokat?

vagy azt hogy a zsidó pénzből élt az első háború végétől a haláláig?

melyiket állítást rontotta meg az én történelem fóbiámból eredő frusztráltságom?

Valaki2 2010.02.28. 21:00:46

A csendőrségen mindig gondolkodóba estem, aztán utánaolvastam. A csendőrség bizonyos országokban a rendőrség része, máshol pedig katonai szervezet. Nálunk katonai szervezet volt annó. Milyen jogokkal?

Amiket olvastam, kb ilyesmikkel:
felszólítja a bűnözőt, hogy feküdjön a földre, ha nem teszi, a 3. után lelövi. A menekülő bűnözőt felszólítás után lelövi. A rá támadó bűnözőt levegőbe lövés után lelövi. Ha hibázik, katonai törvényszék elé állítják. (hoppá!)

Vagy meg lehet nézni az amerikai rendőri fellépést, és jogi megtámogatottságot (fegyveres bűnözők elől nem elmenekülnek, hanem rommá lövik őket, aztán pedig kitüntetik őket) Néhány ilyen eset kellene, aztán mindegyik nagyszájú behúzná fülét/farkát.

2010.02.28. 21:01:20

@Isten mentsen a Jobbiktól meg Orbán Viktortól!:

Szép, csak egy hibája van: csupa gazdasági dologról van itt szó. Hol van az egyén, az ember, az ország, az erkölcs, a mentális dolgok, az ifjúság? Ez a fogalmazvány nem változtat meg gyökeresen semmit, csak elszigetelt eseteken kíván javítani.

Viktus 2010.02.28. 21:01:21

@dtk74:

Kb. 20 éve járhattál terepen :D másképpen értenéd mi van itten heves megyében, ha kimozdulnál néha ...

warren buffet 2010.02.28. 21:01:50

@Jankove:

hát azért az erős túlzás. anno a csendőrség minden volt csak korrekt nem. :)
kb azt utotte akit ért.

nem ez a jövő.legyen erős rendőrség respekt, támogatom.az h legyen még egy szervezet aminek a kiépitése és a párhuzamos üzemeltetése elvisz még évi 200 mrd-ot azt meg nem.:)

jjulie 2010.02.28. 21:03:41

@Letícia:

drágám a középkori gettókról volt szó, te milyen gettóra gondoltál?

birkenau nem gettó volt és mauthausen sem, a pesti az gettó volt, de nem a középkorban, és azt pedig az oroszok szüntették meg

nehéz lehet veled, nem fidesznyik vagy ennyi ésszel?

dtk74 2010.02.28. 21:04:17

@Valaki2: Szedd elő könyvtárból a remittendából a História januári számát, az a magyar csendőrség történetét dolgozta fel, több szemszögből. Olvasmányos.
Egy érdekességre emlékszem. A tóthok (szlovákok) egy csendőrsortűz miatt utálják többek között a magyarokat. Arra senki nem (akar) emlékszik ott, hogy a helyi, sortűzleadó csendőrök közül csak egy volt magyar nemzetiségű. A többi csendőr tóth fiatalember volt.

Viktus 2010.02.28. 21:04:18

@jjulie:

Neked fixa ideáid vannak aminek semmi köze a történelmi valósághoz, és ez alapján építesz fel egy olyan világot ami nem létezik. Ebből eredendően fóbiáid keletkeznek különböző dolgok irányában, amelyek miatt frusztráltnak is érzed magad olyankor kezdesz anális kalandokról meg pattanásos fiúkról fantáziálni.

Pedig ennél értelmesebb kommunikációra is alkalmas vagy.

jjulie 2010.02.28. 21:05:37

@dtk74:

a szellemeset kedvelem (nagyon)

Valaki2 2010.02.28. 21:06:01

@dtk74: Ne feledjük azért el, hogy felnőtt egy olyan generáció (mostani 16-24 éves cigányok) akik már az új rendszerben nőttek fel, elvárás, szabályok feléjük nem volt, csak jogokat osztogattak nekik. Megcsinálták a húzásaikat, aztán szembesültek vele, hogy a magyar társadalom rühelli a fajtájukat, munkát nem adnak nekik, és legszívesebben megszabadulnának tőlük. Nem csoda, hogy bizonyítási kényszerük van, csakhogy az agresszív viselkedésükkel még inkább gerjesztik a feszültséget, és előbb-utóbb elszakad az emberekben a cérna, aztán lesz egy kis gyújtogatás, rendrakás, aztán meg majd lehet sopánkodni az EU felé, hogy de hát nem értjük, hogy ez hogy történt. Nos úgy, hogy a magyar egy ideig tűr, aztán meg robban. Ha ezt a feszültséget nem tudják a politikusok a választások után valahogy rendezni, akkor a jó Isten sem fogja tudni megállítani a rendrakást, majd csak a romokat lehet takarítani.

mirrmurrkandúr 2010.02.28. 21:06:20

@Letícia: vagy, ha nem is dolgozott, de felszabadított...:-)

dtk74 2010.02.28. 21:07:36

@Viktus: Napi kapcsolatom van az egri polgárőrökkel, és évi 70-100 ezer km-et vezetek, a megyében is sokat. Tudok problémákról, de nem azzal intézem el, hogy lőjék őket halomra. Ebből kiindulva azt is mondhatnám, hogy mivel engem zavar a sok segélyért bóklászó ingyenélő, lőjék őket halomra, így kevesebb lenne az adóm.
Mert történetesen nekem van munkám.
Ez is tetszene?

Valaki2 2010.02.28. 21:08:05

@dtk74: köszönöm, elolvasom. Ezért mondom, hogy a csendőrség jól hangzik, de valójában ezt a feladatot a rendőrségnek (rebiszes szép nagydarab nem túl intelligens, de rendrakásban képzett) kell - muszáj! - megoldani.

Viktus 2010.02.28. 21:09:12

@jjulie:

Ez nem egészen így történt ... egy fejlődési folyamat eredményeként épültek le Európa bizonyos területein a zsidó gettok. A liberalizmus még tervben sem létezett a folyamat kezdetén.

dtk74 2010.02.28. 21:09:47

az előbb kimaradt egy vagy: könyvtárból vagy a remittendából

jjulie 2010.02.28. 21:09:55

@Viktus:

meséld el miben tévedek?

az öccse is azért járt egy gimibe a prónayval sopronba mert nem volt elég földjük, hivatalnoknak hülye volt, katonának jó volt(az egyik öccse)

innen ismerte a prónayt, mert nyaranta náluk volt, mert a prónay még csóróbb volt

amúgy a prónay szarul beszélt magyarul is tele germanizmussal

milyen hibát vétek?

mirrmurrkandúr 2010.02.28. 21:10:19

@Letícia: Hát azt, hogy mennyire nem a méret a lényeg, talán hagyjuk, nagypapám mindig elmesélte, hogy a milyen paraméterekkel megáldott fiúk szokták ezt mantrázni:-)

Egyébként is, én a magasságra, és a súlyra gondoltam... ott azért biztos van egy mérce nálad is... nem hiszem, hogy nincs:-)

dtk74 2010.02.28. 21:12:33

@Valaki2: A csendőrség tulajdonképpen a körzeti megbízottnak felel meg. Ma is van sok helyen, kérdés, megoldás-e ha minden porfészekbe telepítünk. A neve mindegy, mert régen a pofon, és a félelem volt a visszatartó erő, és az, hogy a csendőrnek lőnie KELLETT ha például az oszoljra nem hallgattak az emberek.
Mindegy hogy kormányváltó "sic" erők vagy éhező napszámosok álltak előttük. Ha nem lőtt, hadbíróság elé került. Tényleg ezt akarjátok emberek?

jjulie 2010.02.28. 21:12:43

@Viktus:

európának csak bizonyos erületein voltak gettók, a napóleon döntötte le a falakat, de az államba a liberálisok engedték be őket

2010.02.28. 21:15:16

@jjulie: erre - épp hallgatom Hofit - az jutott eszembe én pártot még válthatok, ellentétben veled, aki pártváltással sem tud magán segíteni!:DD

@mirrmurrkandúr: jah!:DDD

warren buffet 2010.02.28. 21:15:31

@dtk74:

az a nagy helyzet h én is heves megyéből származom egy Detk nevű kis faluból és nagyon sokszor járok "haza".amig a nagyapám élt minden családi alkalommal volt cigányzene a mulatsághoz, napi kapcsolatban volt velük és soha semmi konfliktus nem volt.

komplett népcsoportok megbélyegzésének semmi értelme nincsen, mert nem oldódik meg vele a probléma.

2010.02.28. 21:16:45

@mirrmurrkandúr: Na jó, látom nagyapád is igazi hun volt, tudja a frankót.

Hogy mik a paraméter igényeim? Itt, mindenki előtt? Na de mirrmurrkám..:)

dtk74 2010.02.28. 21:20:06

@Jómunkásember: Köszönöm a támogatást. Tény hogy más kultúra, de ha elfogadod őket, nincs több baj velük mint a magyarokkal. Nagypofájú, és bűnöző pedig mindegyik között akad.
Amikor diszkókat csináltam, akkor például a cigányok mindig fizettek, a kézfogás és a kért dal berakása elég volt a spansághoz, nem voltak tolakodóak. Három balhém volt, mindannyiszor szenvedő fél voltam, és mindannyiszor fehér emberekkel álltam szemben. De azért nem hiszem hogy halomra kellene lőni a magyarokat, már csak magam miatt sem, mivel az vagyok.

mirrmurrkandúr 2010.02.28. 21:21:29

@Letícia: Igazad van, képtelenség mindenki előtt két számot leírni, esetleg egy tól-ig kitétellel. Igaz-igaz.

Szerinted is kezdek megzavarodni...?
Mi a büdös franc lesz velem 10év múlva...?

Akkor már a paramétereim sem segítenek rajtam:-)

Ne hari:-)

mirrmurrkandúr 2010.02.28. 21:22:26

@Letícia: Egyébként meg, hol is kérdezhettem volna meg tőled ezt máshol?

Ugye-ugye:-)

2010.02.28. 21:23:48

@dtk74: Nem vonom kétségbe amit írsz, de mindenesetre furcsálom. Én 13. kerületben nevelkedtem, és élek, ma is gyakran járok BAZ megyében, ahol nagyszüleim éltek, és nekem is sikerült megismerkednem a helyi kissebbséggel, pedig nem vagyok egy balhézós figura, de valahogy mindig sikerült megtalálnom a bajt. Sőt van egy közeli hozzátartozóm, akinek házába (baz megye of corse) kissebbségi lakásfoglalók költöztek, többéves jogi hercehurca, és kilátástalan küzdelem után, végülis veszni hagyták a kecót. Ő ma albérletben tengődik, elvált, élete romokban. Pedig csak egy hétre utaztak el, és hagyták felügyelet nélkül a házukat. Ennyi elég volt egy élet, és egy család összetöréséhez. Ja, és nem az ükapám ismerősének a haverjának a haverjának a nőjének a tesójával esett meg, hanem a saját unokatestvéremmel. A fentiek fényében teljesen át tudom érezni azoknak az életét, akik ilyen közegben élnek. A mondandód második felére pedig azt reagálnám, hogy tiszteletben kell tartani azokat is, akik nem mobilak. Te –elmondásod alapján- egy kozmopolita beállítottságú egyén vagy, örülj neki, hogy ez nem okoz neked problémát, van akinek családja, munkája, és kismilló ok kötheti szülöföldjéhez, vagy éppen csak az, hogy ott szeret élni. Nem hiszem, hogy ez felróható bárkinek is.

Viktus 2010.02.28. 21:25:15

@jjulie:

Az, hogy te életrajznak a kezdeti adatai alapján értékeled a Horthy korszakot ez alapján kialakult egy idea, hogy ezek csak erőszakos csúnya bácsik voltak mind, és a jó zsidók meg liberálisok voltak csak a csicsik. Esetleg hallottál már olyanokról , mint Teleki Pál? , Bethlen István?, Klebelsberg Kunó?

Mikor a zsidók megjelentek Európában liberálisoknak még a dédapjának a dédapja sem élt. A gettok falainak leomlása meg a történelmi fejlődés eredménye volt a katolikus egyház visszaszorulása okán.

Viktus 2010.02.28. 21:26:35

@Jankove:

Nyugodtan kétségbevonhatod amit ír, mert a megyei való világ sajnos nagyon más. Nem véletlenül lett ilyen erős a Jobbik.

2010.02.28. 21:29:06

@dtk74: "Tényleg ezt akarjátok emberek? "

Nem. Aranyközéputat!
Világon nincs még egy olyan ország, ahol rendőrt lehet verni büntetlenül. Hungary ilyen.

dtk74 2010.02.28. 21:31:53

@Jankove: Ahol most élek, 2000 előtt egyetlen embert sem ismertem. Akkor költöztem ide, és nem volt pénze, 400 ezer forint volt az összvagyonom. Ez nem kozmopolitizmus, hanem túlélési ösztön. Ahonnan jöttem, nem volt munka. Most a legközelebbi rokonom 180 km-re él tőlem. És? Van munkám, jól élünk, alapítottam családot. Aki nem bírja felemelni a seggét, pedig testi fogyatékosság nem gátolja, az ne sírjon a sült galambért, tűrjön csendben. Azt érdemli.
A cigányokról. Tudok neked ezer ilyen sztorit mondani. Megtörtént, hogy önkéntes lakásfoglalót én pakoltam ki egy ismerősöm lakásából, két haverral. Miután kint volt, megszűntek a jogai. Magyar volt. Hófehér. Franc bánja a színét, az ilyet rendbe kell rakni, de nem kell általánosítani.

dtk74 2010.02.28. 21:32:33

@Jankove: ráadásul erre még büszkék is bizonyos pártokban, körökben...

2010.02.28. 21:35:13

@Viktus: "Nem véletlenül lett ilyen erős a Jobbik"

Igen ez is egy elég fajsúlyos tényező. Nyilván nem azért erősödik a jobbik, mert a fanok valami tömeges önámítás áldozataivá váltak. Megoldást akarnak a problémájukra.

Viktus 2010.02.28. 21:35:18

@Jankove:

Így van a Jobbik ezt akarja. Vannak különböző álmodozók , akik előjönnek a problémák eljelentéktelenítésével nem szabad nekik hinni.
Az a helyzet sajnos az itt élő romák többsége jelenleg nem hajlandó az együttélés szabályainak megfelelően élni. Nem is kényszeríti rá senki, és semmi őket erre. Az a csekély létszámú roma is fél ezektől a cigány rétegektől.

dtk74 2010.02.28. 21:39:04

@Viktus: Na és mi is az a megoldás? Érdekelne

warren buffet 2010.02.28. 21:40:58

engem legalább annyira irritálnak a 23 éves audis sutyerákok...érdekes módon a BMW terepjárós maffiozok sem bökik egyik párt szemét sem...:D

2010.02.28. 21:42:15

@mirrmurrkandúr: Én nem érzem, hogy megzavarodva lennél! S nyugi, 10 év múlva is tökéletes pasi leszel!:D

Nem írok én ide ki semmit, még félreértik!:DD (Van email-címem is ám!:P)

Nem haragszom, hisz rád nem is tudnék!:)

Viktus 2010.02.28. 21:42:28

@dtk74:

Rendfenntartás, valódi elrettentő erejű büntetésvégrehajtás, és oktatás-nevelés.

jjulie 2010.02.28. 21:42:36

@Viktus:

na ezt nézd meg újra a jobbikos brossúrában

a zsidó gettók jóval több mint ezer évvel azután keletkeztek, mint hogy a zsidók európában megjelentek

pesten nem volt gettó, mert pesten törökök voltak akkor amikor az európai gettók keletkeztek

a katolikus egyház nem visszaszurult, hanem a liberálisok elvették a jogaikat, és szétválasztották az egyházat és az államot, bevezették az állami oktatást és a polgári házasságot stb magyarul elküldték az egyházat a picsába

a feudalizmusnak vetettek véget a liberálisok, a zsidók nem voltak részei a feudális államnak, viszont a liberális államok a zsidóknak mint egyénnek felkínálták az állampolgári egyenlő jogokat

érdekes módon ezzel nagyon sérülékennyé váltak a zsidók, mert a hagyományos közösségeik felbomlottak, egyesek (zsidók) szerint ezzel többet vesztettek mint nyertek

a liberalizmus nem egy egységes irányzat, és nincs keletkezési éve, a felvilágosult gondolkodók alapozták meg az és hozták létre az alapelveket, vannak különböző korszakai és vonulatai

a három említett név szintén a monarchia második és harmadik vonalbeli alakjai voltak, még a Horthynál is gyengébb kvalitással, ha akarod elmagyarázom részletesen

órarugógerincű felpattanó 2010.02.28. 21:43:36

A legegyszerűbb win-win szitu az lenne, ha az amerikában megfogyatkozott őslakosok számát felduzzasztanánk a mi hasonló életmódot élő rétegünkkel. Ott úgyis van az indiánoknak szerencsejáték joguk, nyomhatnák a "here is the red, where is the redet". Ők maguk amúgy is a kontinensre vágynak, és valahogy nagy nehezen csak kihevernénk mi is a távozásuk okozta sokkot. Mindenkinek jó lenne.

jjulie 2010.02.28. 21:45:41

@Viktus:

megoldást kérdezett, nem jobbikos maszlagot

dtk74 2010.02.28. 21:45:59

@Viktus: Köszi a jelszavakat. de ez mit jelent a gyakorlatban?

2010.02.28. 21:47:12

@Jómunkásember: 23 éves audi?? Az szétesik már alattuk nem? Arra ne légy irigy!:)

Nem tűnik fel a BNW-s maffiózók, mert ők pénzelik. És ezt a munkaköri kellékük!:DD

warren buffet 2010.02.28. 21:51:20

@Letícia:

tudod jól, h a 23 az nem az adott gépjármű korára vonatkozott...hanem a sofőrére. teeeeeeee :D

2010.02.28. 21:51:23

@dtk74: jaj, ja BMW!:D Kösz!:)

Szabó bakter 2010.02.28. 21:52:19

Jankove 2010.02.28. 21:23:48
@dtk74: Nem vonom kétségbe amit írsz, de mindenesetre furcsálom. Én 13. kerületben nevelkedtem, és élek, ma is gyakran járok BAZ megyében, ahol nagyszüleim éltek, és nekem is sikerült megismerkednem a helyi kissebbséggel, pedig nem vagyok egy balhézós figura, de valahogy mindig sikerült megtalálnom a bajt.

Igen, vannak cigányok, akik képesek beilleszkedni. Nem is velük van a gond. De van gond! Amikor lejátszotta a tv a siófoki vonulását a Cozma gyilkos cigányoknak, akkor ez már fél éves sztori volt. És igen, hozzánk is eljöttek (Siófoktól nem messze lakom) és balhé is volt. És nem mi keztdük.... Megvertek, mindenkit, akit értek. Nőket is.

2010.02.28. 21:52:36

@Jómunkásember: jaaaaaaaa, értöm! És hány éves az audil??:D

mirrmurrkandúr 2010.02.28. 21:53:36

@Letícia: E-mail cím?

Ahamm...

S ennek hol lehet utánaérdelődni amúgydiszrétenszóval érted...?

:-)

Treuga Mei 2010.02.28. 21:56:42

Tisztelt TG!

Olvastam ismételten kiváló bejegyzését.
Meg kell vallanom, szavainak ptovokatív jellege méltányolandó. Nyilván arra kívánta fölhívni olvasói figyelmét, hogy a két nagy párt ismét hiteltelenségi ígérgetőversenybe kezdi pörgetni egymást és magát - bár ezúttal nem gazdasági, hanem pozicionális-ideológiai ígérgetésbe -, így könnyen előfordulhat, hogy a tagságának elkötelezettségét erodálja az önkormányzati válaztásokra.
Igen, a "szélsőségesezés" nagyon visszaüthet. Orbánt a Vonáékkal kapcsolatos állásfoglalásban és visszaléptetésekben két oldalról szoríthatják (a polgárikörös radikálfidesznyikek és az antifázós-mérsékelt rétegek), ami mind a középre húzást, mind a szélsőségesek megtartását nehezítheti (csókolatom az egy zászlónak!), a szocik meg (akiknél komolyabban vetül föl ez) nyílt színvallásra kényszerülhetnek: hatalomtechnikai kérdés náluk csupán az antifasizmus (ami sok paranoid, de jószándékú demokratát elűzne tőlük egy életre), vagy valóban korrekt antifák - ami (a nagy tagságú antiorbanista comitének betudhatóan) nem realizálható a visszaléptetésekkel óriási hitelvesztés nélkül... Azaz a két nagy párt elkezdte lejtmenetét a második fordulós szavazatvesztés felé.
Az érdekes kérdés, hogy a JOBBIK mint elitprotest párt _egyedül lehet nyertese_ a mindhárom oldalon kialakuló "kétfrontos harc" struktúrájának.
És ezen az esetlegesen bekerülő LMP (vagy - ne adja Ég: MDF!) sem módosít komolyan...
Ha félreértettem szavait, esetleg nem ez a rusztikus megfelelője bejegyzésének, kérem, javítson ki!

warren buffet 2010.02.28. 21:57:44

@Letícia:

a kocsi mindig max 5öd annyi éves mint a sofőr ha a sofőr 20 vagy az alatti. ;)

Viktus 2010.02.28. 21:58:25

@jjulie:

Dárga Juli mit csacsogsz össze? te azt állítottad az államok területére a liberálisok engedték be a zsidókat. A kutya nem beszélt a zsidó gettok keletkezésének idejéről.

A katolikus egyház visszaszorult bizony ezért jelenhettek meg egyáltalán a liberálisok is a fejlődési folyamat részeként.
A velencei getto jött létre 1516-ban, és az utolsót éppen Rómában sikerült felszámolni 1870-ben micsoda összefüggések a katolikus egyházfő a maradék világi hatalmát is lényegében elbukta.

A feudalizmusnak sem vettetek véget a liberálisok mivel jelentős részük földbirtokos volt. Annak a forradalmak vetettek véget.

Nem inkább ne. Pénzügyi ismeretekben biztos inkább otthon voltál anno, mert a történelemben elég egyéni fikcióid vannak.

dtk74 2010.02.28. 22:01:32

Tudjátok mi a baj az előítéletekkel? Az hogy vannak. Engem zavar ha nagydarab kopaszként megállok a zebra előtt a fekete (nem BMW) terepjáróval, és úgy néznek rám, mintha attól tartanának hogy csak azt várom, elém érjenek, és kövér gázzal áthajtok rájuk. Pedig nem.
Nem vagyok kicsi, ez genetika, a hajam hullott, ezért kopasz vagyok, és fekete terepjáróval járok, mert ebben elfér a család és sok csomag ha úgy hozza a sors, na meg elmegyek mindenféle szar úton, amilyenre gyakran vetődök a munkám miatt. Erre jön a sok okos, hogy biztos mert lop. Hát nem.

Ami pedig a cigányokat illeti, nem a bandák védelmében írtam, azokkal el kell bánni. Akkor is ha fehér motorosok, akkor is, ha gyalogos cigányok. De míg a fehér motorosok bandája után nem hallottam magyarellenes kirohanásokat, és mi motorosok sem lettünk miattuk amblokk megbélyegezve, addig ne beszéljünk cigánybünözésről. Mintha erre születnének, és a bőr színétől függne. Inkább a lehetőségek hiányáról szól a választás, ebben pedig legkevésbé a gyerek a ludas. Képzeld magad egy telepi roma család gyermekének a helyébe, és gondold végig hogyan lehetnél az aki ma vagy, ha onnan indulsz.

2010.02.28. 22:03:56

@mirrmurrkandúr: hát úgy tudom, hogy csak egy klikkbe kerül...:)

Hofit a ComCentr-on nézem...zseniális még ma is...:)

2010.02.28. 22:05:26

@Jómunkásember: mindent értek! De én még nem láttam ilyen audis kötsögöt! Max. merdzsóval!:D

Viktus 2010.02.28. 22:08:10

@dtk74:

Rendőrséget mondjuk mindjárt kilehet vezényelni járőrözni. A megyénkben a legtöbb településen rendőrt max. traffipaxozni lehet látni, vagy autós csesztetni.
Ez mellett lehet tőlem csendőrség , ahogy több európai országban működik. Bizonyos területen hasznosabb is csak annaka kiépítése időigényes.

A börtönöknél is nem a szombathelyi típust kellene preferálni meg nem is rabló továbbképzőként meg konditeremként kellene működnie. Legyen kemény elrettentő ereje lásd. Tent City - USA.

Az oktatás-nevelés a legfontosabb témakör a jövő szempontjából.

Problémás gyerekekből egyre több van a magyar gyerekeknél is ugyhogy ez lényegében minden hátrányos helyzetű gyermek jövőjének megoldásához tudnám ajánlani: A cigány gyerekeket kötelezni kellene az oviba való részvételre végig nem csak a nagycsoportot tenni kötelezővé. Nem szabadna egy csoportban több gyermeknek lennie 10-12 főnél ! , hogy kezelhető maradjon a csoport és legyen haszna is lásd. oktatási-nevelési célok elérése - ne csak gyermekmegörzőként funkcionáljanak. A pedagógusokat megfelelően kell motiválni, és támogatni pl. megfelelő bérezés, munkanélküli cigány asszonyok bevétele a rendszerbe átképzés után roma dajkaként. Az iskola előtt sok esetben szükséges lenne egy év előkészítő- felkészítő tagozatra.

A cigány gyerekeket mindemellett segély helyett közvetlenül kellene céltudatosan támogatni 18 éves korukig pl. a gyerek hozzájusson olyan alapvető dolgokhoz, mint megfelelő étkeztetés, eszközök, ruházat. Az iskolában szintén képtelenség a gyerekeket 25-30-35 fős osztályban nemhogy felzárkóztatni-integrálni, de még tanítani- szinten tartani is képtelenség aki tanított v.ha ezzel tisztában van. A rendszer mit tesz mostanság is? bezárja az iskolákat kirúgja a tanárokat ... Egy 10-15 fős osztályban megfelelő pedagógusgárdával, támogatással a cigány gyerekeket gond nélkül lehetne integrálni minden más handabanda tanítottam roma gyerekeket, ha látják a törődést meg időt tudsz szakítani rájuk odafigyelnek tanulnak, és bizony képesek megfelelő eredményeket elérni. Csak a rendszer magasról sz*rik rájuk az a nagy helyzet. A cigány szülő pedig, ha akarna sem tud segíteni a gyerekén, mert maga sem tud sokszor írni-olvasni, nemhogy egyéb tudományágakat. A különórákra meg nem telik. Az iskola mellett a mentor programokat kell beindítani pedagógusok, pedagógus hallgatók segítsenek a a gyermekeknek a tanulásban. Persze a jelenlegi problémák orvoslásához fontos a szülők segítése. A szülőknek pedig elsődlegesen nem közmunka kell ez egy tipikus látszatmegoldás, hanem újra indítani a felnőtt oktatást lásd. 40-es évek vége 50-es évek. A segélyeket csak az kapja meg, aki hajlandó tanulni-fejleszteni magát legalább egy szakma megszerzéséig. Na, ha bármiféle szakképzettség lesz lehet esélyük a munkaerőpiacon, mert írás-olvasás ismerete nélkül hiába is háborognak, hogy nincs munka. Így marad a gyerekgyártás , rabszolgaság alternatívaként nekik na meg persze a bűnözés. A szülőket kell visszavezetni a munka világába. Érdekes azok a roma családok, ahol a szülők dolgoznak semmiben nem különböznek egy magyar családtól, akkor hova tűnik el ez az állítólagos kultúrális különbözőséges maszlag, szokás stb?

dtk74 2010.02.28. 22:09:31

Rendfenntartás, valódi elrettentő erejű büntetésvégrehajtás, és oktatás-nevelés. - jut eszembe, érdekes hogy a végére írta az oktatást-nevelést.
Szerintem beszédes a sorrend.

A nevelést 20 éve kivették a közoktatási feladatok közül, az a szülők dolga. Vissza lehet tenni, de milyen eszközt adsz a tanárnak ehhez? Még csak osztályozni sem lehet 5.-ig, de ha lehetne is, mennyiben fogja ez a félig vagy teljesen analfabéta szülőt arra sarkalni, hogy iskolába terelje gyermekét? Kukázó cigányokról írtam egyszer riportot, találkoztam egy családdal, az ember szinte vak volt, az asszony vezette be Mátészalkára nap mint nap, a 8km-re levő Ópályiból. Az asszony meg asztmás volt, gyógyszert kapkodott kukába mászás közben. 50-nek néztek ki 30 évesek voltak, kenyeret és zsírokat gyűjtöttek - így mondták. Mint a sorstársaik, abból a faluból még 46 ember. Jósoljátok meg a gyerekeik sorsát, és az oktatás-nevelés, meg a rendfenntartás ösztönző erejét sorsuk alakulásában.
Szabadjára a fantáziát, nem tudom az igazságot, nem fogok replikázni.

jjulie 2010.02.28. 22:11:18

@Viktus:

ez a program, a te történelem ismereted, és a mezőgazdaság fogja a magasbe röpíteni a magyar valóságot

ja a jobbikot kifelejtettem

mirrmurrkandúr 2010.02.28. 22:11:58

@Letícia: Ahhammm...

Tudod, egy vallomással tartozom:
Informatikai analfabéta vagyok...

Az indás?

:-)

Viktus 2010.02.28. 22:14:20

@jjulie:

Neked biztos jobb elképzeléseid vannak. Hiszen a liberális oktatáspolitika már bizonyított :D

Szabó bakter 2010.02.28. 22:15:50

@dtk74: Nincs semmi kultúránk. Naponta látom, hogy emberek simán átmennek a zebrán kocsival, holott idősek várakoznak. Igen sok évig éltem különböző ny europai országokban, úgyhogy próbálom magam ehez tartani. Nekem sport kocsim van és hogy le vannak az emberek döbbenve, hogy a nagy kopasz, ott áll a zebra előtt a kocsijával, amíg a másik át nem ér. És soha nem dudálok. És le vagyok merevedve: a nők sokkal udvariatlanabbak. (autózás szempontból)

hoplita 2010.02.28. 22:16:01

@dtk74:
Tóth, mint népnév h-val..anyám.
És te újságíró voltál....én meg most jelöltetem magam az első református pápának.

dtk74 2010.02.28. 22:16:03

@Viktus: Honnan szedsz pénzt és tantermet a 15 fős osztályokhoz? Támogatnám, akárcsak a családomban található 6 gyakorló pedagógus, de nem álmodozom, azzal nem jutunk előre.
Akkor adsz segélyt, ha... és addig miből él, ha nincstelenként indult?
Kötelezed őket ovira-iskolára. Mit teszel ha nem hordja? Ha állandóan beteget jelent?
Nagyon szép amiket mondasz, de továbbra sem derül ki milyen eszközökkel akarod megvalósítani, és miből. Húsz éve halljuk ugyanazt, amit leírtál. Láttam cigány földosztást, felzárkóztató programot, anyukám például évente több cigánygyereket hoz fel szakközépiskolai-gimnáziumi felvételi szintre egy program keretében. Ezek már ma is léteznek. A cigányoknál viszont az a középréteg akiket ezzel elérnek. A nagy nincstelen tömeget nem éred el. Valami újat kellene kitalálni.

2010.02.28. 22:16:06

@mirrmurrkandúr: aha! Kezdetnek nem rossz...:)

mirrmurrkandúr 2010.02.28. 22:18:50

@Letícia: Biztos a bölcsészinformatika...
Jogon ezt természetesnek vették... a kis naivak:-)

dtk74 2010.02.28. 22:19:55

@hoplita: Ezt meg én írtam el. Illene jól írnom, de nem vagyunk tökéletesek. A szakmám nem is jelenti ezt.
Amennyiben érdekel az újságíró és a korrektor közötti különbség, szívesen leírom.
Egyébként drukkolok a pápasághoz :-)

mirrmurrkandúr 2010.02.28. 22:20:13

@Letícia: Tényleg, akkor az én e-mail címem is fent van???

Jujj, de izgi...:-)

2010.02.28. 22:20:22

@mirrmurrkandúr: ?? Én a TTK-n kezdtem, ott természetes...:)

jjulie 2010.02.28. 22:20:59

@Viktus:

bizony, az eötvos volt a kultuszminiszter, és kármán mór a kidolgozója, és bizonyított

persze aki a liberálison csak és kizárólag az szdszt érti valaki az nem az én hibám

Viktus 2010.02.28. 22:21:44

@dtk74:

Na igen a pénz nem akarlak megbántani, de érdekes módon azt nem teszi fel senki kérdésnek most ugyan mire szórunk ki milliárdokat? mert milliárdok mennek el roma integrációra , amelyet a politikai elit meg a díszcigányok élnek fel a helyi roma kiskirályokkal. Na azt a pénzt kell átcsoportosítani hasznos területre pl. oktatás-nevelés.

Nem nagyon érdekel miből él, ha nem akarja magát képezni. Lehetőséget kell adni nem segélyt na ez a liberális álláspont pl. tetszik.

Nem hordja nem kap segélyt iskoláztatásnál bevállt lásd. Orbán-éra.

Nem volt semmi ilyen az elmúlt 20 évben.

Viktus 2010.02.28. 22:22:38

@jjulie:

A modern liberalizmusnak semmi köze a 19. századihoz.

2010.02.28. 22:23:44

@Viktus: erről tegnap volt egy jó beszélgetés a Jelenlét (Kossuth mr') roma félórában igazi cigányokkal beszélgetés. Munkahely kell, meg megélhetés, kevés a gyerekeket az oktatásban integrálni!:/

dtk74 2010.02.28. 22:24:09

Ráadásul a Tóth családnév nem is szlovák eredetű, hanem német, teuth, és népet jelent. Csak úgy alakult, hogy valamikor odaragadt a mai Szlovákok elődjeire

mirrmurrkandúr 2010.02.28. 22:25:02

@Letícia: Akkor majd, ha üzenetet küldök neked (legyen meglepi, mikor), meglátod... Azt, amivel ide be vagyok jegyezve, úgysem használom:-)

:-)))

Mit tanultál a TTK-n? ELTE?

hoplita 2010.02.28. 22:25:50

@Jómunkásember:
Gyere el mifelénk...az ilyen általad említettek 80%-a cigány drogdíler.
"Rendőrségünk" orra előtt megy az ipar.
A kocsmából kijövő magyart szondáztatja, ha biciklire mer ülni....

2010.02.28. 22:25:55

@dtk74: ezt de érdekes, ilyeneket többet ide!:)

2010.02.28. 22:26:43

@mirrmurrkandúr: juj de imádom a meglepiket!:)))

Mit? Pl. informatikát!:D

dtk74 2010.02.28. 22:26:58

@Viktus: Vannak jól működő programok, ezeket folytatni kell, a nem működőeket pedig megszüntetni, átalakítani.
Ez eddig ok, de sem ebből, sem a te írásodból nem derült ki kit is kellene konkrétan csinálni.
Ez olyan Kisgazdás mentalitás: tiltakozunk, tiltakozunk, aztán megmondjuk, hogy mi megmondtuk, és ezzel el van rendezve.

Viktus 2010.02.28. 22:27:34

@Letícia:

Hagyjuk már a munkahelyesdit a képzetlen cigány tömegeket nem fogja alkalmazni senki. Azok a cigányok akik meg konyítnak v.mihez dolgoznak is. Nekem is van roma származású alkalmazottam a fiai egyetemisták már.
A samsungnál is több roma alkalmazottal találkozom a kutyát nem érdekli a származása, ha van képzettsége.

A közmunka meg egy pénznyelő pazarlás. Tíz fős brigádból kettő kapirgál max. a többi meg álldogál munka címszóval nem megoldás.

dtk74 2010.02.28. 22:28:56

Na gyerekek, megyek hunyni, mert reggel edzés, utána pedig munka, mégpedig sok. További kellemes eszmecserét és szájkaratét a lelkesebbeknek!

Viktus 2010.02.28. 22:30:23

@dtk74:

Mi nem derül ki? nem tudsz olvasni? ilyen fórum keretein belül ennyit lehet felvázolni egyértelmű.

Átfogó országos program nincsen. Anno tanítottam az van jelenleg, hogy a 30 feletti létszámú osztályban ott üldögélt 14-16 cigány gyerek többnyire már nem először járván az adott osztályt, és nyolcadikban még nem tudtak olvasni nem ismerték pl. a térképet ...

Az ovikban már sok helyen kevesebb hely jut egy gyereknek, mint az állatkerti állatoknak.

2010.02.28. 22:30:47

@Viktus: jó, de egy képezhetetlen tömeggel mit fogsz csinálni, ha nem emeled fel?? Marad a szociális segély! Én is ismerek jó képességű és értelmes cigányokat, de nem igaz, hogy nem számít! Nagyon nehéz nekik az asszimiláció.

2010.02.28. 22:33:07

@dtk74: köszi, neked is!:)

Én is szép álmokat kívánok nektek!:))

Viktus 2010.02.28. 22:33:53

@Letícia:

Na itt van az igazi lenézés. Nincsen olyan, hogy képezhetetlen tömeg.

2010.02.28. 22:36:51

@Viktus: maradjunk abban, hogy tanítottam. Van képezhetetlen ember, hidd el. Nem nézem le, csak tényként közlöm. Hallgasd meg a műsort az archívumból, akkor rájössz, miről beszélek.

Na megyek aludni. Csőváz!:)

hoplita 2010.02.28. 22:39:33

@Letícia:
Te asszimilálni akarod őket?
Nem inkább integrálni?

Gondolom nem akarsz egy kalampártól egy halom purgyét...mer ugyi az asszimiláció ilyesmit jelent.:D
Megsúgom, nekem sosem jutott eszembe cigány luvnyákra mászni, nemhogy kölyköket gyártani nekik.:))

Viktus 2010.02.28. 22:43:41

@Letícia:

Megfelelő módszerekkel mindenki kezelhető, ha máshogy nem megy jöhet a poroszos módszer.

2010.02.28. 22:45:00

@hoplita: Valóban integrálásról van szó, de többsége asszimilálódni szeretne.

És ha majd beleszeretsz igazán egy szép szemű cigánylányba, akiről nem is sejted, hogy az, akkor mi lesz??:D

Szal: így léci nem beszélj rólunk, mert nem érdemlik meg. A család, a gyerek az szent dolog, ezzel nem illik viccelni.

@mirrmurrkandúr: köszi!:)

Na tényleg L...

Viktus 2010.02.28. 22:48:25

@Letícia:

Neki már nem kellene beleszeretgetni semmilyen szép szeműbe , mert családja van.

Jó éjszakát!

hoplita 2010.02.28. 22:48:38

@Viktus:
Van egy ősi, bevált módszer; a korbács és a kalács.
Cigányokkal egyébként sem lehet máshogyan, eredményesen bánni.
Aki a kis buksijukat akarja simogatni és pénzt adni nekik akkor, ha legyárt még egy 70-es ikújú purgyét, az nem ezen a világon él.
És most már a személyes ellenségemnek is tekintem.

Viktus 2010.02.28. 22:55:08

@hoplita:

Az gyerekgyártást megoldaná gyorsban, ha nem járna segély csak adókedvezmény a harmadik után ... mindjárt nem focicsapatokat bocsátanának ki.

hoplita 2010.02.28. 22:59:33

@Letícia:
"....És ha majd beleszeretsz igazán egy szép szemű cigánylányba, akiről nem is sejted, hogy az, akkor mi lesz??:D..."

Erősen kétlem, hogy ilyen megessen és a Viktus által mondott csak az egyik, bár legfőbb érv.

Ha életed egyik legfogékonyabb időszakát - 6-10-ig - egy olyan osztályban töltötted volna, amiben te vagy a kisebbség, akkor olyan képességeket szereztél volna, amilyeneket én.
Felismerem őket, ha szőkék akkor is.
Mert vannak olyanok is ám - az már nem olyan fajtiszta:D - de a tulajdonságaik, és ezt tapasztalatból mondom, hasonlóak.
Van máig is közülük haverom, nem egy, nem kettő....lett belőlük melós, vállalkozó, de főleg gengszter, számlagyáros, drogdíler, de a 3 lépést máig betartom velük szemben.
És ez nem elő, hanem utóítélet.:DD

hoplita 2010.02.28. 23:04:15

@Viktus:
Ez evidens, a cigányszaporításnak sürgősen véget kell vetni.
Egy etnikai bombát építtetnek velünk, ellenünk, a saját pénzünkön.
Ennek nagyon rossz vége lesz, ha így megy tovább....megjegyzem, a Fidesz nem sokat igazít majd a rendszeren.
Gyáva és korrupt ahhoz, hogy valódi változásokat kezdeményezzen.

hoplita 2010.02.28. 23:05:42

Na, jó éjt mindenkinek....kezd ragadni a szemem.

Kalmár 2010.03.01. 00:31:18

@hoplita: "meddő próbálkozás a Jobbikra tolni őket.
Viszont a próbálkozókat megjegyezzük és alkalomadtán a számla be lesz nyújtva"

Ha ez nem fenyegetés, akkor semmi.
Hős vagy a neten, fenyegetőzől, lenézel mindenkit.
Ez a Jobbik jövőképe??
Mentek a kukába, ha ilyenek maradtok.
Javaslom, hogy a fegyvert ábrázoló avatárt cseréld le egy kapára. Dolgozni kellene nem vergődni.

hRaVeN 2010.03.01. 01:05:43

Tetszik az írás, de szerintem az MSZP bármilyen nyilatkozatát már elemezni sem érdemes. Most komolyan az elmúlt 8 év után számít egyáltalán, hogy mit mond egy Mesterházy vagy egy Draskovics, vagy a 22. nímander senki? Más időket élünk már, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt, amikor még el lehetett vitatkozni azon, vajon van-e bármiféle ráció a politikusok szavai mögött. Annyira látszik, hogy csak a süllyedő hajó horgonyát próbálják meg kétségbeesetten átbaszni az épp mellettük elrobogó másik hajóra, mivel jól tudják, ők már nem érhetnek be a kikötőbe semmiképpen. Talán amikor végleg elsüllyednek, új széljárás fog kialakulni a közélet most zagyván, a mocsoktól éjjfeketén háborgó tengerén.

Elvtársak, VÉGE!

kamasuka 2010.03.01. 08:20:16

Első forduló vége. MSZPsek visszalépnek. 2. forduló?
Meglepődnék, ha azok az MSZPsek, akik még most is az MSZPre szavaznak, azok csak azért, hogy ne jöjjön a Jobbik, inkább a Fideszre szavaznának, különösen, hogy 8+4 évig az MSZPnek a FIDESZ volt a főellensége. Szerintem, inkább a Jobbikra és az Orbán fóbiájára szavaznának, mint a Fideszre. De mondjuk inkább ezért lépne vissza az MSZP, mint a "demokrácia védelmében", ugyanis, nekik CSAK AZ A FONTOS, AZ AZ ÉRDEKÜK, hogy NE a PATÁS nyerjen. Semmi más. Ha ő nyer, végük, ha veszít, örökre megbukik, és ezzel eltűnik, ami az Ő malmukra hajtja a vizet. Na ezért az érdekük. Az, hogy ezt most, mint a "demokrácia védelmezői" teszik, az egy nagy szemfényvesztés része. Be lehet szopni, csak az egész egy nagy baromság. Aki azt látja, hogy ez sansz, hogy ne a Jobbik nyerjen, és "demokratikus lépés", az nem ezen a Magyarországon él, és elfelejti az MSZP 16 évét.

Idet 2010.03.01. 08:24:28

Olvastátok a zindexen a Jobbik XI. kerületi fórumáról a tudósítást? Tanulságos!

mirrmurrkandúr 2010.03.01. 08:30:03

@Idet: 2/3 sem lehetetlen?

Persze, csak nem nekik...

Igaz, Torgyán is aszonta '98-ban, hogy a választás Horn és közte dől el, a Fidesz csak mellékszereplő...

Annyit kaphat a Jobbik, mint Torgyán '98-ban...

S akkor mindenki elégedett lesz.

Idet 2010.03.01. 08:49:56

@mirrmurrkandúr: Én inkább az olyan kitételekre gondoltam, hogy nem fizetjük majd az IMF-kamatokat, és egyebek.

Hát, lehet vele próbálkozni, nem mondom...először talán valamelyik jobbikos ász az itthoni bankkölcsöneivel próbálkozzon, aztán meglátjuk, mi lesz...;-)

jobbra 2010.03.01. 09:12:21

Az a sok okostojás aki osztja az észt ,olvassa csak el mi vár a gyerekeire !!!!

Keserű igazság!
A cigányok a gyerekek után járó zsozsóból és segélyekből tartják fent magukat. Olyan szinten amit egy magyar nem vállal fel. Meg is van ennek az eredménye: 222 országból a 202. -ek vagyunk születések számát tekintve 1,3 gyerek/család, ami azt jelenti 3 egy gyerekes családra egy két gyerekes család jut. Ahhoz, hogy a népesség ne fogyjon 2,3 gyerek/család szükségeltetne. A fenti példa alapján ezt már le sem írom mit jelent. A születésen belül is érdekes a statisztika: Ma már ott tartunk, hogy nyolc év alatti gyerekek fele a cigány. A fentiek alapján 2030 táján jutunk el oda, hogy a 8 millióra fogyatkozott összlétszám fele már cigány nemzetiségű lesz.2100-ban születik meg az utolsó magyar!!!!!! Egy báró intette egykoron a nemeseket, mikor betelepítették (olcsó munkaerőként) a Mezőségbe a cigányokat; "Vigyázzatok, az ország azé aki teleszüli". Azóta sem vigyázunk. A politika segélyekkel fenntartja "fejleszti" ezt a szavazóbázist melyet alkalmanként egy tál lencséért ki is használ. Három nemzedék nőt fel a cigányság körében, akik rá sem szoktak a munkára. Itt egy kérdés merült fel a cikk írójával szemben; Hogyan adnak majd munkát a kisebbségbe szorult magyaroknak??? A jövő nem évtizedek múlva mutatja meg magát! Már itt van, a borsodi aprófalvas településeken, Meszes, Rakaca, ...... Itt már valóban kisebbségben vannak a magyarok. Esténként bezárkóznak, s remélik marad valami a portán. Ha nem, örülnek, hogy az életüket meghagyták.
Végezetül egy vicc: Melyik az a három szó, amit sohasem akarsz hallani egy cigánytól?
Jó reggelt szomszéd! Ez alapján mindenki döntse el ki a rasszista
NA MIT SZÓLUNK HOZZÁ???? EZT MINDENKÉPPEN OLVASSÁTOK EL! TANULSÁGOS.....
"Hogy is van ez Romák?" című; topicban (origo) van állítólag egy cigány honlapból idézett 'szösszenet', amit egy diplomás roma írt. Íme. "Én roma vagyok. Főiskolára járok. A következő a véleményem.
Hiába lázadnak egyesek a cigányokkal kapcsolatban. Már késő ! Hosszú évtizedek alatt kiközösítettek bennünket ebben az országban. Ma már nem akarunk magyarok lenni. Volt idő amikor még azzá szerettünk volna lenni. Ma már romák akarunk lenni, a saját hazánkban, itt. Mint látható mi sokkal gyorsabban fejlődünk mint a magyarok. Lassan megteremtjük a magunk értelmiségét, és a magunk nyelvét beszéljük. Ebben az országban. Egyre többen vagyunk és egyre többen leszünk. Hosszú távon mi nyerjük meg a versenyt. Néhány évtized, és mi leszünk a többség. Nem fenyegetőzni akarok ezzel, csak megállapítom mint tényt. Eleinte még egymás mellett fogunk élni mi cigányok és magyarok. Lassan érvényt fogunk szerezni annak, hogy a cigány nyelvet is elfogadják hivatalos nyelvnek. Mi nagy család vagyunk, és nagyon nagy a közösségi szellem, az együvé tartozás érzése. Nagy a gyermekáldás. A magyarokról ez nem mondható el. Világos hogy mi fog történni. Lassan és biztosan mindinkább miénk, romáké lesz ez az ország. Mi, vigyázunk majd a magyar kisebbség

jobbra 2010.03.01. 09:15:22

Leticia meg mirrmur >>menjetek egy chat fórumra ,ne itt foglaljátok a sávszélességet!!
Értelmeset nem tudtok mondani a témához go innen ,sicc!!

T.Török G, legyen szíves, nyisson egy csit-chat szobát a bérbloggereseknek :)

Zzoorroo 2010.03.01. 09:15:40

Minden mostani parlamenti párt elhúzhatna a sunyiba: kivétel nélkül korrupt, ingyenélő társaság.

A Jobbik is ilyen lesz, de csak 4-8 év múlva.

abrakadabra40 2010.03.01. 09:22:58

Nem rossz írás.
De.

Véleményem szerint április 11.-én, azaz 41 nap múlva a szavazó koruak 60-65%-a elmegy szavazni.
Azaz relatíve magas lesz a részvétel.

A pártokra leadott szavazatok aránya pedig a következő lesz.

56% Fidesz-KDNP
20% Jobbik
17% MSZP
3% MDF
2% LMP
2% egyéb

Ez bőven 2/3.
Hiszen a 176 egyéniből minimum! 156-ot nyer a Fidesz. A maradék 99 mandátumot pedig behúzzák bőséggel a terlületi és az országos listán.(2/3=255 mandátum)

A másik pedig az, hogy az MSZP és a Fidesz között biztos nem lesz összefogás.
Szerintem a szocik arra játszanak, hogy ők most nagyot fognak bukni, de abban látnak esélyt, hogy ezzel a kis összfogásos hazugsággal sok Fideszes szavazót átküldjenek a Jobbikhoz. Azaz így próbáljál megakadályozni 2/3.

abrakadabra40 2010.03.01. 09:28:11

@Idet: Ezt én is hallottam.
Könnyen beszélnek.
Nem fognak kormányzati pozícióba kerülni.
de, ha mégis, akkor nagyot nézne ez az ország. Az történne velünk mint Haider Ausztriájával.

És csak próbálnánk meg nem törleszteni.

Az ötleted nem roszz. Teszteljenek magukon, hogy 3 hónapig nem fizetnek törlesztőt.
A bank keményen seggbe kú.ná őket és aztán elvenné mindenüket.
(ez lenne vekünk is egy Jobbik kormány esetén. hip-hopp és nem tudna az állam nyugdíjt adni, mert egyetlen egy bank se adna az államnak hitelt)

Idet 2010.03.01. 09:30:52

@abrakadabra40: A próféta szóljon belőled!

Sealed tender 2010.03.01. 10:14:14

Kedves Török Gábor!

Nem tudom, hogy gondolkodott-e már rajta (nyilván), de tényleg nagyon érdekelne a véleménye a közel két hónapja folyó permanens lebuktatási hullámról:

Azt talán tényként megállapíthatjuk, hogy gyakorlatilag a választásra időzítve folyamatosan jönnek elő az ügyek (BKV, Airport, most meg a Dataplex és a HM) szépen adagolva, ívet rajzolva a kicsiktől a nagy halakig, ami gyakorlatilag blokkol, minden szoci propaganda próbálkozást.

Én gyanítom, hogy ennek hiányában közel sem állna olyan rosszul az MSZP. Egy meggyözött Bajnaival, nyomhatnák a sikeres válságkezelés és a Fidesznek nincs programja ethoszt, és valószínűleg egészen más lenne most a politikai hangulat.

Kívülállóként az embernek valahogy az az érzése, hogy ez nem lehet véletlen. "Valaki" levette a kezét az MSZP-ről, sőt kifejezetten a lenullázásban érdekelt.

Megjegyzem számomra ez mindennél ijesztőbb, mert valahol arra enged következtetni, hogy ebben az országban minden hatalami játszmák eszköze és eredménye, a szabad választás minden illuziója nélkül.

mirrmurrkandúr 2010.03.01. 10:14:44

@jobbra: nem egészen értem a problémádat...

Egész nap értelmes hozzászólásokkal bombáztuk a fórumot...
A végén az a néhány hozzászólás igazán nem kéne, h zavarjon.

És légy szíves, ne te mondd meg, hogy ki go, és ki nem go. Köszi:-)

2010.03.01. 10:20:11

Gábor! Ha Mesterházy még vagy 2-3 alkalommal megszólal, Lendvaival, duót "énekelve", akkor az mszp örüljön ha 12-15 %-ot kap. Hová akar az mszp visszalépni? Nem lépegetni kellene, mint a sakkban, hanem eddig kellett volna tisztességesen, hozzáértöen kormányozni--magyarul, dolgozni. A munka alatt nem a hazudozást, a félrevezetést és a lopást értem, ami ugyan nem csak az mszp privilégiuma volt, hanem minden hatalmon lévö kormányé és a pártoké. Csak hát az mszp még lopni sem tud. Dilettánsok gyülekezete.

török gábor 2010.03.01. 10:25:38

@Sealed tender: miután erről szinte semmit nem tudunk, csak a találgatás marad. ebben azonban egyetértünk: "ennek hiányában közel sem állna olyan rosszul az MSZP"

jobbra 2010.03.01. 10:31:42

@mirrmurrkandúr:

A végén?? számold össze az ami off,meglepődnél.
Nem ér úgy számolni ahogy az utolsó 8 évben tanították :D

herbert 2010.03.01. 10:40:39

Amit én ennek és a legtöbb elemzés gyengeségének látok, hogy nem érzik, igenis van tartaléka a jobbiknak a második fordulóra az Erőben zavart keltő fidesz-mszp együttműködés nélkül is. A fidesz nacionalizmusban, rendpártiságban sok "hívét" nem elégíti ki, de az erősebbhez húzás a fidesznél tartja őket. Ahol a jobbik erős első fordulót tud produkálni, ott meglepően sok lesz az átszavazás a második fordulóban mind a fidesz (nem kell tartani a főmumus mszp-től), mind az mszp szavazók részéről (fidesszel való kibaszás ha a második fordulóban a jelöltjük már egyértelműen esélytelen). Vica versa, ilyen vándorlás a jobbiktól a fideszhez is lesz, ha csak harmadik helyen fordulnak, ez gondolom a fővárosra, megyeszékhelyekre, dunántúl bizonyos részeire lesz jellemző)

jobbra 2010.03.01. 10:44:03

mirrmurrkandúr 2010.03.01. 08:30:03
@Idet: 2/3 sem lehetetlen?

Persze, csak nem nekik...

Igaz, Torgyán is aszonta '98-ban, hogy a választás Horn és közte dől el, a Fidesz csak mellékszereplő...

Annyit kaphat a Jobbik, mint Torgyán '98-ban...

S akkor mindenki elégedett lesz.

Majd 12-én ne felejtsd el becsukni a szádat ,leesik az állad :D
Minimum 20% meglesz a Jobbiknak!,én 30-35% -ot várok és remélek.
És nem kizárt ha az szocik visszalépnek a fidesz javára és forditva.
Mindkét párt szavazói majd észreveszik hogy át lettek b@szva ,nem kicsit ...nagyon ,legalább az értelmes réteg.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2010.03.01. 10:47:49

1.

Nincs értelme visszalépésekről ennyit beszélni.
Az evk-k döntő többségét elviszi a fidesz az első fordulóban. Ami marad, az már se nem oszt, se nem szoroz a későbbiekben.

2.

A fidesz sohasem fogja kezdeményezni a mentelmi jog eltörlését.
A jobbik esetleg, és majd ekkor fog együtt szavazni az mszp a fidesszel....a NEM-re.

Nagy összegben vagyok hajlandó fogadni bárkivel......

jobbra 2010.03.01. 10:59:10

@anti_troll:

És ennek tudatában simán a fideszt választod?

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2010.03.01. 11:01:23

@jobbra:
Ezt nem tudom miből szűrted le.
Nem szavazok egyikre sem.

Én MINDIG egy kibszott nagy egyenlőségjelet teszek az mszp meg a fidesz közé.

Szerintem azért tartunk ott ahol ,mert az emberkék nagy része nem látja köztük ezt az egyszerű jelet.....

tölgyes 2010.03.01. 11:20:47

Az MSZP megpendítette az esetleges visszalépést. Igaza van TG-nek abban, hogy ez nem úgy megy, hogy nem tíz, hanem 25 éven át gyűlölködünk, majd egyik napról a másikra összeborulunk. Ez még az MDF-SZDSZ-nek se megy, pedig ott elvileg ma már kisebb az ellentét... A szavazó mégse automata, amelyik a pártvezetés karmozdulatai szerint változtat irányt! Ha kétségei lennének bárkinek is akkor elég ránézni a pártok erőlistájára.. és azt hasonlítani 2006-hoz..:)

Akkor mi lehet a valódi mozgatója az MSZP elitnek?

1. A hülyeség. A minél nehezebb, rosszabb lesz a fidesznek, nekünk MSZP-nek annál jobb... szemlélet.. De ekkor nem őszinte a nácizás.. Mert jó a náci, ha az a mi céljainkat segíti, jelen esetben a fideszt gyengíti.. Ez egy kicsit emlékeztet a Hitler-Sztalin paktum mögött meghúzódó szemléletre.

2. Vagy amit hülyeségnek gondolok, az maga a stratégia: vagyis mégis csak az MSZP vélt, valós érdeke és szervezése áll a Jobbik mögött.. ezt Gyurcsány már akkor így találta ki, amikor a Jobbik szerveződött, amikor a Jobbikot az MSZP kormány 25 millás támogatásban részesítette...Időközben a Jobbik elszabadult, de az MSZP nem tud váltani és még mindig azt hiszi, hogy neki és az országnak ez a jó.

Egy bizonyos ezzel az ál-együttműködési szándékkal a fideszt akarják gyengíteni.. pontosan azért, hogy az anti trollokban megerősítsék az elmúlt négy évben szajkózott:"minden párt egyformán sáros, nincs köztük különbség" megfogalmazódott csacska állítást, amit ugyancsak az MSZP elit talált ki, hogy saját VÁLLALNI NEM AKART kormányzati felelősségét elmaszatolja. (Ennek legutóbbi szép példája Szekeres: Vállalom a politikai felelősséget.. NEM MONDOK LE!.. és a pártja se mondatja le, amiért a trolloknak aztán az jut az eszébe, hogy nincs különbség. IGAZ, HOGY AZ MSZPÉS NEM MOND LE, DE EZÉRT IS A FIDESZT A HIBÁS..:) No ez a Jobbik logika színvonala.. így "hálálja" meg az MSZP támogatását...:)
Így folyik a butítás és így butul a választó!

tölgyes 2010.03.01. 11:30:11

@anti_troll: A mentelmi jog nagyon jó intézmény. Változtatni annak tartalmán kell.
A mentelmi jog arról szól, hogy a képviselőt ne lehessen eltéríteni á-lvádakkal meggyőződésétől.. Kicsit hasonlít az intézmény - még ha a jogászok meg is köveznek az állításomért - a néptribunok sérthetetlenségére..Az más kérdés, hogy ez nem vonatkozhat köztörvényes ügyekre... de ez jól szabályozható az alkotmányban, ha van hozzá többség.
Hasonló a helyzet a visszahívhatósággal: ha a képviselő vissazhívhatóvá válik, akkor véleménye., lelkiismerete játékszerré válhat a pártvezetések kezében.. márpedig egy párt inkább a katonai fegyelemre, mint a tagok véleményszabadságára törekszik.

tölgyes 2010.03.01. 11:35:44

@herbert: Vagy így lesz, vagy másképpen. Amit Ön ír az épp úgy spekuláció, mint amit mások írnak. Azt lehet látni, hogy a radikalizmus erősödik a közvéleményben, de hogy ez kit mire ösztönöz a választáson azt nem tudjuk. Aki látja a Jobbik veszélyét, az ország nemzetközi kapcsolatrendszerére gyakorolt negatív hatását és korlátait, az nem szavaz a Jobbikra.. még a ma híveknek láttszók közül se..nem beszélve arról, hogy ma mégis a fideszre lehet csak számítani a bajok megoldásában.

Diocles 2010.03.01. 11:47:51

Kedves Török Gábor,

a múltkor utaltál arra, hogy írsz majd az MSZP belső harcairól is egy posztot, akkor ez most elmarad?

Mert a hétvégén újabb érdekességek jöttek elő, Szili követeli annak az NBH-jelentésnek a nyilvánosságát, amelyik tisztázná, hogy ki hozta nyilvánosságra az őszödi beszédet.
Lendvai, mint MSZP-elnök a titokgazda.
Gyurcsány a múlt héten arról beszélt, hogy ELÁRULTÁK, magyarán, maga Gyurcsány ezzel azt állítja, hogy BELÜLRŐL szivárogtatott valamelyik nagykutya.
Az ÉS-ben két éve jelent meg egy cikk, amely négy embert, négy befolyásos MSZP-s személyiséget nevez meg, mint lehetséges kiszivárogtatót.
Érdekes meccs (lesz) ez, nem?

Sealed tender 2010.03.01. 12:01:23

@Diocles:
Jó volna erről olvasni, különösen, hogy szerintem ez válasz lenne az én kérdésemre is.

Advocatus_Diaboli 2010.03.01. 12:26:27

@Viktus: Japánban 40 feltti osztálylétszámok vannak. A japánok valahogy mégis sikeresek. Ráadsul a diákok tartják toisztán az iskolát. Egyszerűen olyan, hogy takrítónő, nincs a japán iskolákban. :-)

Van viszont fegyelem. :-)

AnnaKarenina 2010.03.01. 12:30:23

@tölgyes:
Az interneten azonnal utána lehet keresni a 25 milliónak, teljesen felesleges az MSzP-t és a Jobbikot bármilyen beállításban is összemosni.
"A leköszönő Gyurcsány kormánynak az a határozata, amelynek értelmében 25 millió forint támogatást kapott a MIÉP-Jobbik szövetség - a 2006-os országgyűlési választásokon együtt indultak, és 1%-ot meghaladó eredményt értek el -, egy 2008-as törvénymódosításon alapult.

A XI. kerületi önkormányzat a képviselő-testületbe jutott pártok helyi szervezeteinek irodabérlési lehetőséget biztosít. A MIÉP-Jobbik közös listájáról egy MIÉP-es képviselő nyert mandátumot. A Jobbik jelenleg is országos pártközpontként használja a helyiséget. Az önkormányzat felbontotta az irodabérleti szerződést, de a párt nem költözött ki onnan."
"Valótlanul állítja Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP képviselője azt, hogy a Gyurcsány-kormány 25 millió forintot adott a Jobbik pártalapítványának - áll a Jobbik közleményében, alább a folytatás.
Valójában egyetlen jobbikosnak sincs köze a Magyar Igazságért, a Jobb Magyarországért Alapítványhoz, azt Csurka István és köre hozta létre a Jobbik vezetőinek és tagjainak tudta nélkül. A rágalmak miatt a Jobbik Magyarországért Mozgalom megteszi a szükséges jogi lépéseket a hazugságokat terjesztő médiumokkal szemben is, amennyiben e helyreigazításnak is tekinthető nyilatkozatunkat nem közlik.
Az állami támogatás eleve nem kormányzati adomány, hanem az Alkotmánybíróság kötelezte az Országgyűlést törvénymódosításra, mely alapján a legutóbbi parlamenti választáson 1% feletti eredményt elérő pártoknak is juttatni kell a pártalapítványoknak elkülönített költségvetési keretösszegből."
www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__222240-a-jobbikot-az-mszp-penzeli

A fideszes az mszp-t és a jobbik-ot, a jobbik a fideszt-t és az mszp-t szeretné összemosni, mert ez áll érdekében.

A jobbik magára talását sokkal inkább segítették a fidesz antidemokratikus cselekményei, kezdve a törvényes választás után a kormány legitimitásának megkérdőjelezésétől a parlament munkájának bojkottálásáig.

tölgyes 2010.03.01. 12:34:05

@Diocles: Ez engem is érdekelne, bár most olyan cseppfolyósak a dolgok arrafelé, hogy nehéz lesz biztosat mondani. Az MSZP egyébként saját érdekei ellenében is mindig képes volt olyan kompromisszumokat kötni, amit előre szinte lehetetlen volt kiszámítani.
Gyurcsány szövegelése mögött azonban szerintem most az ÖNMÁRTIÍRKÉPZÉS folyik. Előbb azt akarta elhitetni, hogy a fidesz tette tönkre.. most, hogy az nem jön össze majd keres más bűnbakokat és lesz is aki hisz neki. Holott az MSZP-re a legnagyobb veszélyt maga Gyurcsány jelenti. Ha jól meggondolja, akkor az elmúlt 20 évben senki se rúgott akkorát sz MSZP-be mint Gyurcsány saját maga. Ha 2006-ban lemond akkor most van egy erős MSZP, nincs ekkora bajban az ország..de Ferinek jobban kellett a hatalom .. és a szegény öregségébe belekonyult elit és támogatói még mindig azt hiszik, hagy majd a Feri.. háááát.. ehhez a kábításhoz is kell tehetség.

AnnaKarenina 2010.03.01. 12:42:47

@tölgyes:
"Az MSZP egyébként saját érdekei ellenében is mindig képes volt olyan kompromisszumokat kötni, amit előre szinte lehetetlen volt kiszámítani."
Kifejtené?
Mit mondjunk akkor a Fidesz-Kisgazda koalícióról?

Gyurcsány kérdésében egyetértek, csak szájjal nem lehet kormányozni, az MSzP-nek nem kellene őrizgetnie. Ez a csontváz mindig ki fog esni a szekrényből.

Diocles 2010.03.01. 12:45:45

Ezért lenne jó egy alapos elemzés az MSZP-ről.
Szerintem három erőcentrum van az MSZP-ben:
- Gyurcsány és a gyurcsányisták, a tagság Gyurcsány-fan, de vélhetően a frakcióban is vannak ilyenek
(pl. Fletónak több megyei szoci elnök köszönheti a posztját, ezek most is benn lesznek)
- Kiss-Szekeres-Lendvai elnökség, a felső szinteken ők a legerősebbek, az ő strómanjuk Mesterházy.
- Szili, Szanyi, Suchman, tehát az örök elégedetlenek

Szerintem ebben benne van egy pártszakadás lehetősége is, eddig csak azért nem szakadt az MSZP, mert nem volt értelme, de most már lehet, hogy értelmesebb dolog "zöldmezős" beruházásként egy új pártot csinálni azoknak, akik háttérbe szorulnak.

nahátnahátnahát 2010.03.01. 12:54:20

szvsz le kell állni a külföld pénzelésével, legalább egy-két évre. nem hinném, hogya pár milliárd kiesés miatt omlana össze a világgazdaság. tudom. rohadt parazita mind...

Azt viszont kérem szépen minden érintettől, (hir tv, echo, mtv) hogy gyorsan és nagyon kristálytisztán tegyék rendbe a "politikai felelősség" fogalmát, magyarán a lemondást. Hát amikor meghallom az echon h "ez meg ez vállalta a politikai felelősséget, de nem mond le" ... Hát azzal, hogy ezt kimondja a hírolvasó, hitelesíti amit azok a mocskok csúsztatnak. A néző meg ezt fogadja el, azt hiszi tényleg így van. Tényleg nincs egy hírszerkesztő/hírigazgató, aki tudná, mit takar a politikai felelősség? A politikai felelősség a lemondás. Ha más ötlet nincs, menjenek ki Brüsszelbe, kérdezzenek meg 10 képviselőt angolul, h mit jelent a politikai felelősség, adják le aztán hello.
Ne etessétek már a népet azzal, h a politikai felelősség = nem kell lemondani

herbert 2010.03.01. 13:08:11

@tölgyes: Így van, valóban spekuláció. Az alapját az képezi, hogy a demokráciának nálunk nincs nagy hagyománya, nincsenek komoly társadalmi gyökerekkel bíró pártok, a leadott szavazatok óriási része protest vagy győztesre szavazás, nem értékrendet, és azt képviselő politikai orientációt tükröz. Ezzel szemben óriási mítosza van az erős kéznek, a felülről irányításnak, a valós politikai vélemény elrejtésének. A politikailag aktívak (~szavazók) tömegeinek a világképe primitív és zárt, az egyszerű üzenetekre vevő. A megoldásra váró problémáik helyben vannak, "az ország nemzetközi kapcsolatrendszerére" gyakorolt negatív hatás így nem erős szempont, már ha egyáltalán felmerül.

Ezzel párosul, hogy a két évtizede (egy része még régebb óta) regnáló politikai elit valóban primitívnek és hülyének nézi őket, noha a minden reformra háklis, provincialista, kihívásokat kerülő szemlélet nem buta, ostoba vagy rossz embereket takar. A mostani nagy pártok két dologba buknak bele. Egy, ha mondok 10 dolgot, amiből 7 igazság, 3 hazugság, ha kiderülnek a hazugságok, a többit sem fogják elhinni. A másik, hogy ez az arány náluk inkább 3-7.

Egyébként az a véleményem, hogy az ország helyes működtetéséhez a politikai kínálat teljes spektruma alkalmatlan, ide értve a friss(ebb) szereplők közül komoly jobbikot és komolyka lmp-t is. Mivel sehol nem láttam tankokat a szavazóurnák környékén, ez nekem azt jelenti, hogy a hozzáértő politikai elit kineveléséhez-kiválasztásához a társadalom alkalmatlan.

Tudom hogy mindez nagyon sarkos, és amit írtam a társadalom egy kisebb részére, és a politikai elit egy hajszálvékony szeletére nem igaz, de a fejlődés szerintem olyan mint egy nukleáris robbanás, hogy valóban beinduljon kell a kritikus tömeg.

herbert 2010.03.01. 13:22:08

Az alkalmatlanságot nem érzem spekulációnak.
index.hu/belfold/2010/valasztas/horn_gabor_a_fodor-koka-harccal_tort_meg_az_szdsz/

Nem emelnék ki külön semmit, szinte minden sora aranyat ér, és még most sem képes a legcsekélyebb mértékben sem átlátni a bukás okait. Egészen megdöbbentő, mennyire nincs kapcsolata a valósággal.

AnnaKarenina 2010.03.01. 13:23:42

@herbert:
Abból kell választani, ami van. Hosszú tanulásos folyamat a választóknak, de alkalmatlannak mondani a választót túlzás.
Sokkal inkább vetődik fel a politikai elit felelőssége és az elmúlt 20 év, amikor meg kellett volna alapozni az ország fejlődési lehetőségei alapján a fejlődés irányait, és ebben sokkal jobb lett volna, ha a jobb- és baloldal az ország érdekei mentén együttműködött volna. (Ha jól tudom, ez pl. megtörtént Spanyolországban az EU-csatlakozás táján.) Ehelyett kettészakadt az ország, most meg háromfelé is.
A kritikus tömegnél nem tudom, mire gondol. Tart a gazdasági válság, innen még ki kellene lábalni és a fejlődés is csak lassan fog valószínűleg megindulni.

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.03.01. 13:44:43

Két körzetben megvannak az LMP ajánlószelvényei
| – Jól haladnak a kopogtatócédula-gyűjtések országszerte – mondta Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) párt országos listavezetője a múlt szerdai pécsi fórumon. Ugyanitt a baranyai jelöltek is beszéltek tapasztalataikról. – Két vidéki körzetben e hét elején adjuk le az ajánlószelvényeket, a többiben nagyjából egy hét múlva lehetünk meg – közölte Balogh Edina, a siklósi körzet jelöltje. – Egy kevésbé ismert kis párt megismertetése, elfogadtatása nem könnyű feladat, de egyre nő az érdeklődés, a bizalom az LMP iránt. Egy 25 ezres mintán végzett felmérés szerint az LMP a legrokonszenvesebb párt – tette hozzá a megyei koordinátor.
– Nem jó ez az ajánlószelvény-gyűjtési rendszer – véli Kóbor József kertvárosi jelölt. – De ahogy nő az LMP népszerűsége, úgy szaporodnak a szelvények is. Sajnos későn kerültek ki néhány körzetben a tájékoztató anyagok, és némely párt szelvénykapzsisága is nehezítette a munkánkat – folytatta.
– – A szelvények leadása után szeretnénk bemutatni a választók számára azt, hogy miből áll a zöld fordulat és a tiszta közélet programja, az antikorrupciós 12 pontunk – hangsúlyozta Kölcsey Gyurkóné Baka Sára, az 1. sz. és Wildmann János, a 2. sz. körzet jelöltje.

herbert 2010.03.01. 13:45:58

@AnnaKarenina: A kritikus tömegnél csak arra, hogy ha valami nem működik, akkor az egyénnek a saját lehetőségéhez mérten kezdeményezni, támogatni kell a szükséges változást, akár anyagi áldozatot vállalni, nem pedig ellenállni. A politikai elitnek pedig alkalmasnak kell lennie arra, hogy az ebből az áldozatvállalásból felszabaduló erőforrásokat megfelelő módon használja, ne szimplán ellopja. +elől kell járnia az áldozatvállalásban.

Mindez nem működik akkor, ha egy-egy egyén elszigetelten vállalja és teszi ezt, hatása akkor van ha a társadalom és az elit jelentős része így tesz. Ez nálam a kritikus tömeg, ami már képes magával sodorni a passzív vagy ellenálló részt is.
Vannak kisebb nagyobb példák: Japán, Finnország, Írország, Dél-Korea. De van más jellegű példa is: Argentína, Észak-Korea, Venezuela. Sokfelé el lehet jutni :)

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.03.01. 13:51:21

@török gábor: "@Fedor: csak egy fontos különbség: ott a baloldal nem visszalépett, hanem kiesett a versenyből. ha nálunk is csak 2 jelölt jutna a második fordulóba, azokban a körzetekben, ahol a Fidesz és a Jobbik indulhatna, jobb lenne az analógia."

Fedor tézisének egy részére megfelelő a válasz, viszont az általa felhozott példa arra is válaszolt, hogy mi történik, ha két egymással régóta és élesen szembenálló párt egyike egy ilyen helyzetben a másik párt jelöltjének támogatására hívja fel a híveit. Az Ön állítása szerint egy ilyen helyzetben sokkal előtte fel kellene erre készíteni a szavazókat (" Olyan nincs, hogy több mint egy évtizede ősellenségek vagyunk (mindkét oldalról), aztán hirtelen április 12-én bejelentjük: kérjük szavazóinkat, hogy a második fordulóban arra a jelöltre adják inkább voksukat, akinek pártjával szemben eddig politizáltunk."), míg legalábbis Franciaországban erre nem volt szükség: a váratlan helyzet ellenére a baloldal elsöprő többsége elment és Chiracra szavazott. Akkor is, ha nyilvánvalóan eltér sok tekintetben a magyar helyzet: nem kell az összes szocialistának elmennie és a Fideszre szavaznia ahhoz, hogy az legyőzze a Jobbikost. Nem is kell a Chirachoz hasonlóan 82%-ot szereznie a Fideszes jelöltnek, elég ha nem jut egyéni mandátumhoz a Jobbik. Egyébként nem hiszem, hogy egy második fordulóban szüksége lenne a Fidesz jelölteknek az MSZP támogatására a Jobbik legyőzéséhez, de mégis fontos lenne, hogy az MSZP ezt meglépje, különben a Jobbik elleni fellépés sokat veszt a hitelességéből - és hitelességből már nincs nagyon tartaléka az MSZP-nek.

vlaca55 2010.03.01. 14:32:33

@jobbra: @török gábor:
Egyetértek. Nincs normális ember, aki ennyi hozzászólást végig tud olvasni (tisztelet a kivételnek). Hígul is rendesen a topik a közepe felé...ketten-hárman egymásnak esnek stb. Azt kérdezném, hogy nem lehet az egy topikban lévő hozzászólásokat mondjuk 20-ra (vagy 5-re) maximálni? Akkor majd kétszer meggondolja magát minden kötözködő meg exhibicionista. Csak 1 5let.

török gábor 2010.03.01. 14:57:24

@Diocles: figyelek, tájékozódom...

tölgyes 2010.03.01. 15:24:01

@AnnaKarenina: A fidesz FKgP koalíció nem jó példa... mert én az MSZP-én belüli alkudozásokról beszélek.

Ráadásul a fidesz a kormányzás hatékonyságát illetően elég jól kezelte a kisgazda-jelenséget., nem tudtak soha úgy eluralkodni torgyánék, hogy olyan meghasonlást idézzenek elő, mint az MSZP-SZDSZ koalíció.

Zozi79 2010.03.02. 00:55:16

Gábor, én mégiscsak azzal értek egyet, hogy ez bizony egy csapdahelyzet, amibe az mszp szépen belekeverte magát. Na de mi van akkor -- bocs ha már szóba került --, ha az MSZP visszalép (legfeljebb csak itt-ott), és aztán a kiderül, hogy az MSZP 1. fordulós szavazói bizony inkább a Jobbikot támogatják a 2. fordulóban, mint a Fideszt?

Amúgy szerintem az fog történni, hogy az MSZP kér valami lehetetlent a Fidesztől a visszalépésekért, amit persze a Fidesz nem támogat. Így a Jobbik 2. fordulós sikereit is a Fideszre fogják kenni.

kékszemű...34 2010.03.03. 17:57:52

@Advocatus_Diaboli:
Fegyelem mellett van viszont átlag feletti öngyilkossági ráta !
süti beállítások módosítása