Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
07:31

Amikor elkezdtem írni ezt a blogot, tényleg nem tudtam, hogy mire számíthatok. Nem sejtettem, hogy mennyire magával ragad a rendszeres írás lehetősége, mennyi értékes hozzászólást kapok, és azt sem hittem, hogy ezeken túlmenően leginkább a személyemmel kapcsolatos, hol kicsit, hol nagyon nem kedves megjegyzéseket fogom élvezni. Miután korábban nem voltam gyakori olvasója ennek a világnak, legfeljebb szemtől-szemben kaptam időnként hideget és meleget, de – a műfajból fakadóan - inkább ritkán, semmint gyakran. Amióta azonban „hivatalból” olvasgatom a bejegyzésekhez fűzött kommentárokat, szinte mindig találok olyan gyöngyszemeket, amelyek nem az írások tartalmára, hanem rám összpontosítanak.

Tényleg szórakoztató figyelni, hogy néhányan mekkora energiákat képesek áldozni a besorolásra, a megbélyegzésre. Ezen a blogon kezdetben a Fidesz bértollnoka voltam, akadt, aki leleplező módon az interneten talált rám fideszes rendezvényeken, aztán néha szocialista lettem, sőt Gyurcsány rajongója, egy időre elkötelezett LMP-drukker is, közben néhányan rendszeresen felemlítették SZDSZ-es sötét múltamat, illetve elnöki tanácsadói jelenemet, egyszer még olyan is akadt, aki szerint azért foglalkozom annyit az MDF problémáival, mert így segítek nekik, majd legutóbb már a Jobbik szekértolójává, sőt Vona levelének megfogalmazójává avanzsáltam, hiszen annyit írok róluk, biztos nem véletlenül.

Mondom, szórakoztató ezt olvasgatni, arról nem is beszélve, hogy ennyi szép beállítás után könnyen megnyugtathatnám magam azzal, hogy aki mindenkié, az talán éppen senkié. Ez azonban, bár jól hangzik, mélyen hamis állítás. Sokszor elmondtam már, de megpróbálom még egyszer: ostobaság lenne tagadni, hogy valamit én is gondolok a helyes politikáról, választóként jobban örülök bizonyos események bekövetkeztének, mint másoknak; szomorú is lenne, ha nem lenne saját véleményem a jóról és a rosszról. Számomra a képlet mégis tiszta: nem semlegesnek kell lenni, hiszen az lehetetlen, hanem törekedni kell arra, hogy a személyes álláspontom ne határozhassa meg, ne uralhassa el az elemzői látásmódomat. Ha politizálni szeretnék, majd politikusnak állok, de most ennél sokkal jobban érdekelnek az események és a velük kapcsolatos miértek.

Ezért is nem félek elmenni pártok által szervezett (nem kampánycélokat szolgáló) rendezvényekre, ezért is nem titkolom, hogy mikor és kinek voltam a tanácsadója, s azt sem, hogy minden politikussal szívesen beszélgetek, mert bárhol is járok, szakmai véleményem csak egyetlen (ugyanaz) lehet. Talán már unalmas, hiszen többször említettem, de ennél jobbat sajnos nem tudok: amikor az eső esik, vagy azt látom, hogy hamarosan esni fog, nem beszélhetek napsütésről - ilyenkor az eső a téma, akár szeretem, akár nem. S miután erről mindenkinek lehet magánvéleménye, az én feladatom nem egy újabb dejó-derossz ítélkezés, hanem annak megfejtése, hogy miért van így és meddig tarthat.

Abban hiszek, hogy hosszú távon úgyis kiderül: valakit a személyes vágyai és vonzalmai vagy a szakmai érdeklődése vezet-e inkább. Ezért nem kezdem magyarázni, nem kezdek védekezni, s különösen nem fogok kompenzálni, elrejteni vagy duplagondolni. Amikor az LMP érdekel, róluk írok, ha a Jobbik erősödése foglalkoztat, akkor velük foglalkozom stb., mert aki elkezd mérlegelni és méricskélni, az feladja saját magát, elveszti önállóságát. Lehet, hogy buta és felületes vagyok, ha sok tölgyest olvasok, ezt talán még el is hiszem, de senki nem fog megingatni abban a hitemben, hogy szavazóként szavazni és elemzőként elemezni két külön dolog, még akkor is, ha közben ugyanaz az ember vagyok. Ezért aztán minden várt vagy meglepő bélyeget és leleplezést előre is köszönök, s a legőszintébben mondom: örülök, hogy ismeretlen emberek megtisztelnek a figyelmükkel, az idejükkel és a véleményükkel.

Mégis, ha eltávolítom magamtól ezt a témát, rögtön számos nyugtalanító kérdés merül fel bennem. Milyen tapasztalataik lehetnek azoknak, akik komolyan, meggyőződésből azt tudják csak elképzelni, hogy valaki politikai érdekből, számításból, vagy hátsó szándékból írhat és mondhat csupán valamit, hogy azért választ bizonyos témákat, mert azért őt megfizetik vagy megkérik rá? Ismerek néhány pártokhoz valóban közeli politológust, akiknek egzisztenciálisan is fontos egy politikai erő sikere, de még őket is önállóbb és függetlenebb embernek gondolom ennél. Milyen egydimenziósnak tételezik azt, akiről elhiszik, hogy ilyen könnyen lemond a gondolkozás szabadságáról? Rendben, van ilyen is, tudom, de tényleg elképzelhetetlen, hogy lehet ezt másképp?

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr841812767

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Így írtok ti 2010.03.06. 12:43:34

Az utóbbi két napban először szóvá tettük két őrült jobbos viselkedését, aztán pedig az MSZP 4%-án örömködtünk egyet. Mindkét poszt kikerült az Indexre.Így lettünk a kommentelők szerint egy nap leforgása alatt MSZP-kutyákból Fidesz-bérencek. ordoví...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palyazzz 2010.03.06. 07:52:04

LMP és amit sejtettünk:

szazhetvenhat.blog.hu/

Kicsit kétségbeesettnek tűnik.

punpa 2010.03.06. 07:54:26

Nem az a kérdés, hogy TG kinek a fizetett ügynöke, hanem hogy TGRajongó kinek a fizetett ügynöke...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.03.06. 08:04:36

Tisztelt Török Gábor

mesélne nekünk az SZDSZ-es múltjáról?

mit tapasztalt a pártban, pontosan milyen jellegű munkája volt ott, miért lépett ki, ha kilépett, stb

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.03.06. 08:08:38

Kedves Gábor!
Jövök újra "kötekedni". :)

A bértollnokozással ne foglalkozz! Tudom, rosszul esik.
Nekem is rosszul esett mikor a Fidesz-blogon (régebben Ufi meg Reakció, most Mandinerként fut) és máshol, megkaptam hogy SZDSZ-es fizetett blogger vagyok.
(Bárcsak tényleg fizetett volna valaki a marhaságaimért...)
Aztán én már tavaly SEM SZAVATAM a liberálisokra, míg mások rohantak szavazni kedvenceikre. :)

Az elvakultak nagyon könnyen magukból indulnak ki, és a "függetlenebbeket" (engem, téged) is vádolnak, mocskolnak.

Viszont a ló másik oldalára se essünk!
Mint te is írtad, te sem vagy teljesen pártatlan.
Abban pedig én nem hiszek, hogy ez az írásokon sosem jön át. Bocs, de átjön.
Ettől persze még egészen korrektek az írásaid, és jó szakembernek is tartalak. Ezért is olvaslak rendszeresen. :)

De téged igazából Sólyom László hiteltelenít a szememben!
Katasztrofálisnak látom a teljesítményét.
Én is aktívabb KE-re vágytam, tehát nem azzal van bajom.
Hanem a gusztustalan, kritikátlan fideszes szekértolásával...
És te ennek az embernek a tanácsadója vagy!
Persze nem lehet tudni mit tanácsolsz, és abból mennyit fogadnak meg. (Éljen a tanácsadói állás. Én is bármikor vállalnék ilyet.)

Szóval ha nekem akarsz megfelelni - tudom, nem akarsz - akkor a blogodat nagyjából folytatod úgy mint eddig, viszont Sólyom Lászlót bezárod egy internet nélküli szobába, és eldugod a kulcsot. És benntartod amíg hivatalában van. :)

zarahusztra 2010.03.06. 08:15:51

Kedves T.G., a részletes feltáró beismerő vallomás ebben az esetben is enyhítő körülmény. Ön bebizonyította eddigi munkásságával, hogy a korrektebb ügynökök közé tartozik.
Már csak egy lépés választja el attól, hogy (mint a média szereplője)kiengesztelje azokat, akikhez szól.

Kíváncsi lennék egy olyan topic-ra:
"Őszinte véleményem a magyar politikai elitről"

Mivel Ön politológus-biztosan megalapozott véleménye van róla.
Mi pedig pontosan fogjuk tudni, hogy írásában mennyire lesz tekintettel azok "érzékenységére", akik végül is az Ön munkaterületét jelentik-akiktől pl. TV-s szereplései is múlnak.
Az esküdszék összeült!

László56 2010.03.06. 08:34:14

Szép jó reggelt,

Kinek a fizetett ügynöke vagyok ? Zseniális. Ebben az egy kérdésben benne van az országunk és a velünk együtt szenvedő, szocialista tábor, egész történelme a közelmúltból. Egy ilyen kérdés elképzelhetetlen lenne a nyugati fejlett demokráciákban. Minálunk, -sajnálatos módon-, természetesnek hangzik. A besúgok rendszere, a becstelenek szisztémája, az erkölcstelenek világa egy olyan társadalmat épített fel ahol ilyen kérdések természetesnek tűnnek. A fásult, megtévesztett és agyonbutított polgároknak meg már fel sem tűnik.

Egy politikai elemző is ember. Érzésekkel, indulatokkal, szeretettel ellátva, mint mindenki más. Politikai véleménye is lehet. Sőt kell is hogy legyen. Már csak a munkájánál fogva is. Török Gábor nagyon helyesen és következetes leírja hogy miképpen próbálja különválasztani a saját véleményét a munkájával kapcsolatos elemzésektől. De nem is az az érdekes hogy mindez mennyire sikerül, hanem az a tény hogy ismeri ezeket a buktatókat és ezáltal megpróbálja kikerülni. Ez mutat igazán egy elemző gondolkodásának a minőségére.

Olvasóinak és hallgatóinak meg azt lenne érdemes megjegyezi. Mi is a különbség az elemző és a véleményező között. Az elemző az tudományos munka, amíg véleményező mindenki lehet. Ezáltal az elemzőnek figyelemmel kell lennie azokra a körülményekre amiben él. A szavahihetősége és hitelessége az egzisztenciáját jelenti. Amíg a véleményező, legfeljebb azt mondja: hát istenem tévedtem, addig az elemző az egzisztenciájával játszik. Kinek családja van, annak nem kell mondani hogy ez mit jelent.

NRG44 · http://althir.org 2010.03.06. 08:45:40

Jó csávó vagy Gábor. :-)

Ephialtes 2010.03.06. 08:46:01

@Palyazzz: szerintem jól csinálják, ha máshogy nem megy... a Fidesz is riadót fújt 2002-ben, a második fordulóban és láss csodát... majdnem sikerült a fordítás...

kisa 2010.03.06. 08:49:32

@zarahusztra: Nem kell TG comming out! Pont azért jók az elemzései, mert függetleníti magában, amennyire tudja, és elég jól tudja! a magánembert az elemzőtől. Nem az érdekel, hogy hova fogja húzni az ikszet, szerintem ez egy közszereplő (aki ráadásul elemző) esetében majd' annyira magánügy, mint a világnézeti, felekezeti hovatartozása. Hiteltelenítené magát, ha elárulná.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.03.06. 08:50:32

Szerintem ez az Index dühöngője a kampányidőszakra.
Talán az új kormány megalakulásakor meg is szűnik.

theofil 2010.03.06. 08:50:42

Istenkém,amikor én a baloldali fórumon hemzsegtem, voltam
Orbán kémje,
agent provocateur
és a Jobbik szálláscsinálója.

Az ember idővel megszokja.

kisa 2010.03.06. 08:51:46

@Ephialtes: Azzal sikerült neki végképp megosztania az országot: mindenki sunyin nézett a másikra: van kokárda? Nincs kokárda? Ilyen áron inkább ne kerüljenek be, pedig szurkolok nekik!

kisa 2010.03.06. 08:57:41

@theofil: Ebben az országban teljességgel elképzelhetetlen egyesek számára, hogy ha az egyik oldalt kritizálod, akkor ne a másik szekértolója legyél. Vagyunk a "MI" és vannak "ŐK" - szerintük.

Uhu20 2010.03.06. 08:57:43

Kedves Gábor,

A posztod kapcsán arra gondoltam, hogy a kommenteket is lehetne elemezgetni, de nemcsak abból a szempontból, hogy a kommentelők milyen bélyegeket sütnek a blogger lapockájára, hanem más aspektusból megközelítve is: pl. hogy milyen gyakran, milyen arányban vannak az adott bejegyzéshez szorosabban köthető ill. a teljesen OFF kommentek, milyen sűrűn fordul elő cigányozás/zsidózás, indulatos/higgadt érvelések stb stb.

Azaz ki lehetne elemezni a törökgáborelemez blog mikrovilágának jellemzőit...:)

Galván_Tivadar 2010.03.06. 08:59:44

"1942-ben ismertem meg Török Gábort, egy ismerősöm aki az autógyárban dolgozott, név szerint Galván Tivadar mutatta be nekem, mint illegális kommunistát, akinek társaival együtt rejtekhelyre van szüksége. Akkor még nem sejtettem, hogy a Horthy rendőrség beéptett embere és az imperialisták aljas ügynöke."

theofil 2010.03.06. 09:00:58

@kisa:

Hát ez az.
Ott sem rajongtak az én pikírt megjegyzéseimért amelyeket a szeretett vezetőre tettem (az ottani szeretettre).

Pl. Gy. olyan mint egy látványpékség, azzal a különbséggel, hogy csak látvány van, de nincsen pékség.

theofil 2010.03.06. 09:04:05

@Galván_Tivadar:

Tanusítom!

Az ürge a csőszkunyhóból.

(Nevezett az én bőrömbe kötve úsztatta a jelentéseit felfelé a Dunán.)

kisa 2010.03.06. 09:05:52

@theofil: Persze, végül is az ilyesfajta oldalak nagyrészt a hardcore rajongókra épülnek, tehát valamelyest érthető a hozzáállásuk.

theofil 2010.03.06. 09:09:48

@kisa:

Én - nem mondom, hogy rajongok -, de lelkesedem azért aki iránt lehet.

Kettő darab ilyen politikust találtam eddig:
Németh Miklóst
és Bajnait.

(Mindkettőjüket tudnám bírálni is, voltak kifogásaim őket illetőleg is, de a mérleg összességében abszolúte a javukra dőlt el.)

AlbaZen 2010.03.06. 09:10:14

Aki politikai témákról ír, és írásait rengeteg ember olvassa, azt támadni fogják. Ez egy ilyen műfaj. Aki kimegy ez esőbe esernyő nélkül, annak nem kell csodálkoznia, ha csurom vizes lesz.

Ettől függetlenül TG-t a legprofibb elemzőnek tartom. Nem ő tehet róla, hogy ma a legizgalmasabb témák a legkényesebbek.

theofil 2010.03.06. 09:13:51

@kisa:

Volt nekem valamikor egy kedvenc linkem, de valahogy elkótyavetyéltem és sehogyan sem találom.

Azt hiszem az Index közölte azt a cikket amelyben Mr. Nyakó és Mr. Újhelyi őszinteségi rohamot kap Erdélyben és önfeledten anyázni kezdik a választókat - mindegyiket -
a maszoposokat is.

Elég régi cikk, nincs meg valakinek?

kisa 2010.03.06. 09:19:13

@theofil: Hát, én szeretnék lelkesedni, csaképpen nincs kiért. Voltak politikusok, akikért majdnem... De valahogy mégse jött össze. A Bajnaival nincs semmi bajom, sztem is jól csinálja, vele viszont nem nyertek volna a szocik 06-ban meg 02-ben. Azért egy politikusnál nem árt, ha magával tudja ragadni az embereket. Mondjuk, az orbán ilyen volt 15-20 éve, de asszem, most már csak lendületből megy a dolog, megpersze a tét is nagyobb lett. Nem nagyon mer improzni, feszes, próbál ugyan lazának látszani, de a kezén látszik, hogy nem az. Eh, leamortizálódott. De ez pont olyan, mint egy rockbandánál: a nosztalgia a régieket mindig beviszi, az újaknak meg gőzük sincs, milyen volt fénykorában. Meg a nyájszellem, az akol kellemes melege (mindenkinek, aki valamely közösség tagja, legyen az bármilyen) is vonzó.

G. Wolf 2010.03.06. 09:19:21

Kedves Gábor!

Kicsit úgy érzem, mintha enyhe sértődöttség, vagy némi rosszallás szüremlene le ebből az írásból. Nem tudom hogy "átlagszavazóval" mennyit beszélgetsz. Nekem személyes tapasztalatom hogy ha az ember megpbóálja saját véleményét elmondani - ami nem egyezik az adott "átlagszavazóéval" - akkor rögtön mindenfélének kikiáltják; épp témától függően.

Valamint én úgy vagyok vele, ha netán bárki kíváncsi a véleményemre, akkor eleve úgy kezdem a választ: "van pár perced" mert egy mondatba nem is lehet kicsit objektívebb választ adni (igen/nem válasz nem is nagyon létezik - vagy csak kevés kérdésre). Ez azért fontos, mert itt végülis van lehetőség (persze idő/energia kérdése), viszontválaszokra, illetve mint bolggernek van lehetőséged olyan hosszú postot írni, amennyit akarsz, nem köt a terjedelem minimalizálásának kényszere, mint.

Am egy mellékes megjegyzés: Én sokszor úgy veszem észre hogy a politikai szereplők (NEM NYILVÁNOSAN) sokkal reálisabban látják a helyzetet, mint a szavazók. És nem annyira elvakultan - persze ehhez kell egy személyes bizalom, hogy tudjunk így beszélgetni.

Nos szerintem, nem kell foglalkozni túlzottan a személyes kritikákkal. Meghalgatni, tovább menni. Bár azért, ha egy valamit túl sokat kritizálnak lehet érdemes odafigyelni. De csak módjával.

Egy kérdést ha megengedsz: tervezed a blog folytatását választások után is?

török gábor 2010.03.06. 09:21:17

@tesz-vesz: 1998 után két évig a párt frakciója mellett működő néhány fős "intézetet" vezettem, s koordinátorként kapcsolatban voltam a szakértőkkel. minden kezdő politológusnak ajánlom: többet tanultam ott a politikáról, mint az egyetemen... a tapasztalataimról talán egyszer majd írok (elég sok izgalmas feljegyzésem van), de majd csak akkor lesz tisztességes, ha a párt már nem lesz szereplője a közéletnek. természetesen nem voltam tagja a pártnak, szakmai munkának tekintettem, de miután megértettem, hogy ennek ellenére nem összeegyeztethető a két szerep, (kevésbé fontos, de azért megemlítem: ráadásul a párt politikája sem abba az irányba tartott, amit helyesnek gondoltam), véget ért ez az időszak.

török gábor 2010.03.06. 09:22:44

@G. Wolf: köszönöm, igazad van, alapvetően én is így látom, de akkor is fontosnak éreztem "utoljára" elmagyarázni :) igen, tervezem.

m4rc11 (törölt) · http://vilagrol.blog.hu 2010.03.06. 09:24:26

@Spirál: sok mindenben nem értek egyet SL-lel, de hugy gusztustalanul tolná a Fidesz szekerét, az túlzás. Erősen gondolkodnak a Fideszben, hogy újraválasszák-e, mert kellemetlen lehet egy ilyen függetlenebb személyiség.

órarugógerincű felpattanó 2010.03.06. 09:24:30

Hehe, előbb utóbb egy-két agyhalott besorolja az embert, ha ellentétes véleményt mer megfogalmazni kedvence kőbe vésendő szavaival szemben. Ezzel nem kell foglalkozni :)

2010.03.06. 09:25:58

Én nem törődnék azzal, hogy mit gondolnak rólam. Szerintem elenyésző az idetévedő elmebetegek száma, szerencse, hogy ide minimális írás és technikai készség kell, így kb. a társadalom írástudó elmebetegének kevés ezreléke. És közhely bár, de mindenki magából indul ki! Azaz, ha végső érv, vagy az érvek között a másiknak legütősebb az, hogy kinekazügynökevalaki, mert képtelen objektíven szemlélni az adott témát vagy a másik gondolatmenetét, így kvázi a sajátját is, az szóra érdemes?? Szerintem nem.

Én pl. nem fedeztem fel semmiféle oldali ügynökösködést, holott eddig minden posztot elolvastam, ha hozzá nem is szóltam. Ami max. eszembe jutott, hogy a többi politikai elemzőt, vagy ahova egyébént ír, írt: eheti a fene, hogy ezen blog nyilvánossága miatt szűkül a piacuk!:D

Csak így tovább! A fociban is a játékért lelkesedik az ember, nem az útszéli bekiabálásokért.

Ephialtes 2010.03.06. 09:26:21

@török gábor:
Kedves Gábor,

ön szerint ezt a blogot ki írja?
szurkekardigan.blog.hu/

jozicsenko 2010.03.06. 09:31:05

és még csak szó sem esett sem a kapcsolatról, sem a kuruczról :-)))

az igazat megvallva, a kapcsolat az egyetlen hely, ahol a leggyorsabban ki tudnak tiltani (lehet a kuruczok toleránsabbak? :-)) )

Hajrá Gábor!

BéKu 2010.03.06. 09:31:50

@Spirál: Egy: a Mandiner NEM Fidesz-blog. Többször leírták, nem is tagadják, hogy honnan indultak, és hogy kivel szimpatizálnak, de ha olvasod azt a blogot, tudod, hogy NEM pártblog. Baromira nem.

Sólyomról: miért tolja a Fidesz szekerét? Mert történetesen sok mindenben egyezik a Fidesz és Sólyom véleménye? Nem gondolod, hogy talán ez nem véletlen?

Valamiről mindig elfeledkeznek a ballib szimpatizánsok. Igazság mindig csak egy van. Az, hogy Sólyom sokszor egyetért a Fidesszel, nem feltétlenül a pártszimpátia meg a szekértolás miatt van, hanem azért, mert amit a Fidesz mond, az a helyes irány Sólyom szerint is.

Ilyenekre nem is gondolsz? :-))

Mert ugye Sólyomnak nem az a dolga, hogy kussban maradjon, és semmit se csináljon. Nem is szólal meg túl gyakran, de amikor igen, akkor jókat mond.

Igaza volt Gyurcsánnyal meg a morális válsággal kapcsolatban is, de akkor is azzal támadták, hogy beleszól a politikába, pedig ez nem igaz. Ő csak az ország érdekeit nézte. És ha szerinted nem volt igaza, akkor te vagy az, aki képtelen pártatlan szemmel nézni a világot.

Hiába írod, hogy no SZDSZ, az hogy tavaly se szavaztál az SZDSZ-re nem volt valami nagy tett. Akkor már vége volt a pártnak. Előtte viszont rájuk szavaztál és feltehetőleg egyet is értettél a politikájukkal. És addig tartott az SZDSZ története valójában. Az EP-választás már borítékolható volt, hogy bukás lesz :-))

jozicsenko 2010.03.06. 09:31:51

@jozicsenko: ahh, reggel, kv kell

a kapcsolat az egyetlen hely, ahol 5 perc alatt, messze a leggyorsabban ki tudnak tiltani :-)

Uhu20 2010.03.06. 09:32:16

@theofil: Nyilván ismerethiányod van. Németh Miklós is csak egy kommunista volt, aki, miután végigcsinálták a spontán privatizációnak nevezett lopást, elment ebrd-alelnöknek.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.03.06. 09:33:59

@m4rc11: Orbán Viktor szerintem már eldöntötte, ki lesz a következő köztársasági elnök.

És mivel a szociknak volt képük Szili Katalint jelölni, így a Fidesz is odaültetheti akár Kövér Lászlót is.
(Rosszabb ő sem lenne mint a jelenlegi, viszont legalább egyértelműbben látna mindenki. Így örülnék.)

Ha a látszatra is adni akarnak, akár SL-t is ott tarthatják.
Ő úgy is tudja és teszi a dolgát - mint az elmúlt 4,5 évben bizonyította nekik - és mégsem tagja sem a Fidesznek, sem a korábbi Orbán-kormánynak.

theofil 2010.03.06. 09:39:14

@kisa:

Tényleg, kihagytam a Viktort akit a székházbotrány előtt kifejezetten szerettem Fideszestül.

Ha Bajnainak lett volna több éve és nem a romeltakarítással kell kezdenie akkor most nem így állna az ország, nem kellene félni kétharmados jobboldaltól (alkotmányátírással, külhoni magyarok szavazati jogával) és a Maszop sem amortizálódott volna le.

adambum 2010.03.06. 09:40:36

Kedves Gábor!

Mint elkötelezett szavazó mondhatom, hogy eddig még semmilyen túlzott részrehajlást nem találtam az írásaiban. Szerintem a blogon megjelenő írások sok embernek adnak tájékozódási pontot. Mellesleg, az olyan embert nem is lehetne tisztelni, akinek nincs magánvéleménye. Azt tudom csak mondani, hogy csak így tovább!

Egy megjegyzés az alábbi részhez:

"Mégis, ha eltávolítom magamtól ezt a témát, rögtön számos nyugtalanító kérdés merül fel bennem. Milyen tapasztalataik lehetnek azoknak, akik komolyan, meggyőződésből azt tudják csak elképzelni, hogy valaki politikai érdekből, számításból, vagy hátsó szándékból írhat és mondhat csupán valamit, hogy azért választ bizonyos témákat, mert azért őt megfizetik vagy megkérik rá?"

Nyilván nem CSAK ezt lehet elképzelni, de nekem az az érzésem hogy ezek a paranoiák nagyon is valós tapasztalatból fakadnak. Szerintem nem nagy titok - sehol a világban - hogy az egyes médiumok különböző pártok (véleményformáló hatalmak) irányítása alatt vannak. Ha egy párt mögötti érdekeltségek megvesznek egy újságot, utána már kevésbé valószínű hogy pártatlanul tárgyalt híreket lehet benne olvasni.

Ezzel együtt természetesen különbséget lehet tenni színvonalas és színvonaltalan újságírás között, és ez részben független attól, hogy a médium milyen irányba hajlik. Ha nagyon részrehajló, az nem jó, de ha korrekt marad akkor nem feltétlenül baj, ha nem rejti véka alá saját álláspontját.

theofil 2010.03.06. 09:40:45

@Uhu20:

Való igaz.
Erre nézve ismerethiányom van.

guba72 2010.03.06. 09:43:32

Kedves Gábor!
Nagyon jók az írásaid, de szerintem ne foglalkozz ennyit az elemző érzelmeivel és elkötelezettségeivel. Bántóak és igazságtalanok sokszor az olvasói reakciók. Sokkal jobb, ha csak elemzel és a kommenteket nem olvasod. Egyébként is csak ártanak az objektivitásnak az érzelmektől túlfűtött emberek (legtöbbször) alacsony színvonalú írásai.

Uhu20 2010.03.06. 09:45:24

@theofil: Szóval szerinted Némethék erről nem tudtak?

bélaúr 2010.03.06. 09:48:22

Kedves Török úr!
Korunkból adódóan feltehetőleg tegeződhetnénk, de mivel személyesen nem ismerjük egymást, korrektebbnek érzem a magázódást.

Minden nap izgulva várom kommentjeit, mivel ezidő szerint ez az EGYETLEN tájékozódási forrásom a Választások előtt. Önként és dalolva válallt önkorlátozásomat nem bántam meg sőt.

Ismerőseim,ha kérdik,és esetleg nem tudják ki az a Törökgábor, akkor elég ha annyit mondok: aza mosolygós, kedves, korrekt fiatal srác.

És kivétel nélkül mindenki be tudja erröl Önt (Téged) azonosítani.

Azt gondolom, ez nem kevés.

Talán nem patetius, ha egy bibliai párhuzamot vonok: Jézus a bűnt utálta, aprította, irtotta. A bűnösöket pedig irgalommal szereti.

Azaz lehet valakinek véleménye, és adott esetben tudja magát attól függetleníteni, és objektíven ítélni.

És az sem baj, ha "átjön" esetleges szimpátiája, ahogy valaki írta előttem. Biztos átjön, de eleddig én még nem tudtam beazonosítani. Talán nem is baj.

Ne adja fel, hajrá

PS: ez életem első politikai jellegű kommentje. -ha ez számít valamit.

Uhu20 2010.03.06. 09:48:22

@guba72: De de, szerintem ezek is érdekesek!

Idet 2010.03.06. 09:51:51

Kedves Gábor!

"Nem semlegesnek kell lenni, hiszen az lehetetlen, hanem törekedni kell arra, hogy a személyes álláspontom ne határozhassa meg, ne uralja el az elemzői látásmódomat."

Ennél tisztességesebb álláspont nem is létezik.

Az említett olvtársak pedig, akik mindennek a lehetséges fizetett hátterét nézik/gyanítják, sok rosszat megtapasztaltak már.

Ön kedves Gábor, szakmájánál/munkahelyénél fogva kevésbé érintkezik a magyar "vér- és rögvalósággal", ez óhatatlan. Ennélfogva több intellektuális önállóságot/szabadságigényt tételez fel a köz szereplői részéről, mint amennyit ők birtokolnak, vagy szükségesnek tartanak.

Mégegyszer mondom, ez a legtisztességesebb - és egyben legésszerűbb - álláspont, amit ma egy értelmiségitől olvashatunk.

cellimega 2010.03.06. 09:53:25

@theofil:
bagolyhoz csatlakoznék.
Németh a vörösök között nekem is szimpatikusnak tűnik, de kérdés, hogy ez nem ismerethiányból fakad-e.

A magyaro-i média hiperkritikus a jobboldali, és elnéző a baloldali politikusokkal szemben. Így aztán a jobbosokról sokkal több negatívumot tudunk.

Egy volt mnb-s ismerősöm mesélte, hogy Némethék idején (Megyó volt a pügymin) a 0 közelébe csökkent a valutatartalékunk, és az új kormányt 1990-ben hónapokig az államcsőd fenyegette.
MNB-s szakemberek nyugati tőzsdéken játszottak (szó szerint), hogy pénzt szerezzenek. Szerencsénkre sikerült.

Ha Orbánék így adták volna át a hatalmat 2002-ben, abból mekkora balhé lett volna a médiában!

sárkányfő 2010.03.06. 09:55:00

Gábor, amit írsz teljesen természetes, de persze pont azok nem fogják érteni, akiknek szól.
Viszont arra nagyon jó ez a írás, hogy a továbbiakban, ha szükség van rá, kifejtős válasz helyett csak belinkeld ezt a posztot :)

török gábor 2010.03.06. 09:55:50

@Ephialtes: van róla elképzelésem, de nem szeretném megosztani. legfeljebb annyit: az egyes szám helyett a többes szám indokoltabb.

Glenarvan 2010.03.06. 09:56:34

Jó reggelt,sziasztok!

Úgy tudom,SL csak egy ciklust vállalt,és tántoríthatatlan.
A szekértolást én is túlzónak tartom.
Sajnos vannak akik nem mérlegelnek,csípőből megbélyegeznek bárkit aki olyat talál mondani,ami nem fülüknek kedvezőt mond vagy tesz.
Ez a sarkos gondolkodás tompítja az agyat,rontja a problémamegoldó képességet,az egymás közti kommunikációt,kapcsolat teremtést.
Szörnyű lehet úgy élni, egész nap azon rágódni,hogy ki kinek a bérence!
Az általam elolvasott 84 blogban,illetve sorai között sehol sem találtam fizetett ügynököt.
A tények szárazok,a számok pedig
makacs dolgok!

Hajrá Gábor,még április 13. reggelén is ide szeretnék kattintani!

Üdv: GLENN

sárkányfő 2010.03.06. 09:56:55

bár.... azért nekem egy kicsit mégis gyanús, hogy Etiópia fizetett ügynöke vagy... túl sok a gyanús jel... nem zörög a haraszt....
:)

török gábor 2010.03.06. 09:57:01

@ó jaj: pontosan erre gondoltam, örülök, ha ennyire világos a szándék. többet tényleg nem szeretnék ezzel foglalkozni.

theofil 2010.03.06. 09:58:13

@Uhu20:

A privatizációs törvényt Sárközy Tamás dolgozta ki aki később sokat borongott azon, hogy a politika bele szokott pancsolni szakmai anyagokba.
Nyilván az akkori maszoposok keze saját maguk felé hajlott.

A privatizáció mindenütt botrányokkal jár, mindenütt azok privatizálnak akik "jókor vannak jó helyen".
Nem akarok senkit mentegetni aki túlment ezen és nem élt hanem visszaélt a kedvező helyzetével.
(Pl. Gyurcsány nem élt vissza, ő élt a lehetőségekkel, ami után valódi gazdasági tevékenységet folytattak a cégei, nem kamucégek voltak ÁFA visszaigénylésre szakosodva, vö. Simicska-cégek.)

Németh Miklósra visszatérve: igazi nagyformátumú politikus - államférfi - volt.
Végig egy váraljai társasház szuterénjében lakott, a kezéhez egyetlen fillér sem tapad.

A kommunistaság akkor már régen kiment a divatból...

Készpénz Jancsi 2010.03.06. 09:59:53

Ahá!
Fölöttébb gyanús, hogy a drága Török úr melyik pártot hagyta ki a felsorolásból, hogy kinek nem a fizetett ügynöke! Na, melyiket?!! A Munkáspártot! Tessék!

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.03.06. 10:00:05

@BéKa: "És ha szerinted nem volt igaza, akkor te vagy az, aki képtelen pártatlan szemmel nézni a világot."

EZ LENNE A MÉRCE?!

Mandiner blog.

Én aztán sokat vitáztam velük.
Ismernek mint a rossz pénzt. :))
De speciel az ufis múltjukat sosem vágtam a fejükhöz!
A jövőben sem fogom!
Sőt meg fogom őket védeni azokkal szemben, akik ezt teszik!

Az alapján ítélek, amit ott olvasok!
Az pedig hogy a Fidesz honlapján reklámozzák őket, csak igazol engem, de nem befolyásolja a véleményemet róluk. :)

Sólyom László.

Az elődeivel sem voltam elégedett. Nem kérem hogy hallgasson.

Pláne akkor ne hallgasson, amikor meg kellene szólalnia!
Amikor meg megszólal, ne azt mondaná, amit mond...

SZDSZ.

Igazából a Fidesz és az MSZP ellen szavaztam. Nem az SZDSZ-re.
Kuncze Gábor sosem volt szimpatikus.
És humorosnak sem tartottam sosem.

A Fodor Gábor-féle vezetés nekem jobban tetszett.
Tavaly először szavaztam volna lelkesen az SZDSZ-re. :)
De mivel "elvakult, kritikátlan" szavazójuk voltam, így az MDF és Bokros Lajos meg tudott győzni, hogy inkább melléjük tegyem az ikszet. :)

És jelenleg is ez a szitu.

Uhu20 2010.03.06. 10:02:05

@cellimega: Így van. Mondjuk, ha 100-200 ével később nézik a helyzetet, akkor szerintem kb az lesz az adott történelemkönyv adott leckéjében, hogy a kommunizmus gazdaságilag-pénzügyileg-politikailag (SZU bukása) becsődölt, ezért mindenképp megbukott volna a rendszer.

Voltak országok, ahol a vezetés az utolsó pillanatig húzta a dolgot (pl. NDK, Románia) és volt, ahol "előre menekült", azaz a politikai hatalmát gazdaságira konvertálta (Magyarország).

theofil 2010.03.06. 10:03:26

@cellimega:

Németh Miklós 1988. őszén lett miniszterelnök Grósz jóvoltából.
A kinevezése után tudta meg - csak ekkor tudhatta meg! - a magyar államadósság valódi mértékét.

Némeh benne volt az apparátusban, nem tudom milyen funkcióval, de azért ugye mégsem tehető felelőssé az ország akkori rossz gazdasági helyzetéért.

Uhu20 2010.03.06. 10:05:20

@theofil: De én a "spontán privatizációról" beszéltem. Amikor gyakorlatilag a vállalat vezetése suttyomban eladhatta a céget, mondjuk magának....

Semmiképpen sem állítom, hogy 90 után minden tökéletesen ment volna ezen a téren, de a 90 előtti abban különbözik ettől, hogy az felhatalmazás nélkül történt.

Uhu20 2010.03.06. 10:07:42

@theofil: Egyébként, persze, nyilván nem mérhető a felelőssége Feketéhez vagy Kádárhoz, nyilván, de a 88-90 közötti időszak kapcsán igenis volt felelőssége!

Nemcsak gazdasági-pénzügyi...lehetne a példákat sorolni, pl. a III-as akták tömeges megsemmisítése stb.

sárkányfő 2010.03.06. 10:08:41

@BéKa: Sólyomnál kevés közszereplő titkolja kevésbé pártszimpátiáját. Talán idős kora, arisztokratikus gőgje, és az egója miatt egyszerűen türelme sincs a látszat fenntartásához.
Amit szavakkal nem mond el, azt bőven elmondja metakommunikációval. Vannak ennek látványos eseti, pl. most amikor bejelentette a választás napját, szinte lebegett a boldogságtól, fülig ért a szája a vigyorgástól, és még kacsintott is egyet.

Pedig ha valakinek, akkor neki munkaköri kötelessége lenne legalább megpróbálnia a látszatot fenntartani.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.03.06. 10:08:45

@Glanarvan: "Úgy tudom,SL csak egy ciklust vállalt,és tántoríthatatlan."

Rosszul tudod! Nagyon is maradna, és ezt nem is tagadja.

De ne legyen kétséged felőle, hogy ha nem rá esik OV választása, akkor azt fogja kommunikálni amit te írtál, az igazság helyett.
Lehet pont Török Gábor javaslatára (is).

cellimega 2010.03.06. 10:10:13

@theofil:
Nem az államadósságról beszéltem, hanem a valutatartalékról, amit ők nulláztak le. (Ha jól emlékszem, 900 millió dollárról csökkent le a semmibe. Hogy lássuk ennek nagyságát: akkor GDP-nk 20 mrd volt, nyugati exportunk néhány milliárd).
Simán politikai nyereségvágyból tették: ha a választások előtti hónapokban csökkentették volna radikálisan a valutakeretet (amit 1 fő évente kiválthatott), és ezzel beszüntetik a Gorenje-"importot", még ennyit sem kapott volna az mszp.

mrs. white 2010.03.06. 10:13:46

Kedves Gábor!

A kérdés nem is az, hogy kinek a szekerét tolod hanem hogy a kommentelők kinek a szekerét tolják.

Egyébbként én hál istennek nem véltem eddig felfedezni semmi irányultságot a részedről és ez jó. Tippem azárt lenne kire szavaznál, de ez sem érdekes igazán.

Viszont a kommentelők nem veszik figyelembe, hogy amint egy vállalat területi képviselőjéről döntik el a cég színvonalát, ugyanúgy egy másik kommentelőben is a médiából jövő hírek mellett befolyásolja a pártról kialakult véleményt az itt felhozott érvek és azok színvonala is.

Sok kommentelő rengeteget árt a kedvencének bizonyos megnyilatkozásaival, mondom ezt annak ellenére hogy valami oknál fogva, (talán a tárgyilagos elemzés) ez éppen konszolidáltak közé tartozik.

Én is mint mindenki más gyűjti kategorizálja a megnyilatkozokat, hogy kivel tud érdekközösséget vállalni. Hál istennek a megszólalások alapján jó helyen érzem magam. Jól döntöttem.

Viszont van olyan oldal ami meglepetést okozott negatív értelemben, még akkor is ha tudom hogy ez nem a párt nem itt fejezi ki hivatalosan álláspontját de azért riasztó ha a választóinak ez jön le belőle.

Valamint érdekesek azok a "független megnyilatkozók" akik csak két oldalt tudnak támadni és időnként Ők támadnak függetlenséggel téged is.

theofil 2010.03.06. 10:15:59

@Uhu20:

Amikor állami cégek magánemberekhez kerülnek az csak spontán lehet....a privatizálni akaró magánemberek elhatározzák, hogy megvesznek ezt-azt és tényleg...
Bizonyára sok ronda, gusztustalan dolog történt ezen a téren.
Rémlik is nekem (pl.) az úttörőváros - nem jut eszembe a neve, rémes - egyik vezetőjének ügye aki egy értékes házat alulértékeltetett majd azt hiszem rokonilag megvásárolt.

Ezek szemétségek.
Nem kétséges, hogy sok szemétség adódott akkoriban (is).

Csak éppen ezeknek a szemétségeknek semmi közük sincs semmiféle 'kommunizmushoz'.

A Maszop akkoriban nagyon elutasított párt volt, én se szerettem, mert mit szerettem volna rajtuk.

Én a Németh-kormányt szerettem, nem a mögötte lévő ilyen-olyan Maszopot.

(A pártot csak később a kitűnő frakciója miatt szerettem meg. Ez a szeretés persze módfelett idealisztikus volt... maga a párt nyilván nem egészen olyan volt mint az ő frakciója.)

kisa 2010.03.06. 10:16:57

@cellimega: Nono:
Az exkormány utolsó sáskajárása

Példa nélküli mértékben kiürült az államkassza, olyannyira, hogy kérdésessé vált az új kormány 100 napos programjának a megvalósíthatósága, noha a pénzügyminiszter minden alkalmat megragadva hangsúlyozta, teljesítik az ígéreteket. Mindenesetre több milliárdba kerül a kormányváltás a választóknak - derült ki a minisztériumok új vezetőinek előzetes helyzetértékeléséből. A leköszönt miniszterek a tárcáik éves keretének a 80 százalékát elköltötték, rendkívül behatárolva ezzel az új kormány mozgásterét. A nagyarányú költekezés nem csak a tárcákra, hanem az államháztartás egészére is hatással van: május végére 409 milliárd forintra ugrott a hiány, ami az éves előirányzat 81 százalékának felel meg!
epa.oszk.hu/00800/00804/00219/36012.html

Rosszul alakult az államháztartás egyenlege az év első három hónapjában. Márciusig a hiány elérte a 243 Mrd Ft-ot, ami az éves előirányzatnak közel a fele. Ennél is rosszabb megvilágításba helyezi a belső egyensúly alakulását az, hogy az EU módszertan szerint számított egyenleg - melyet az előcsatlakozási szerződéseknek megfelelően kell számítani - az elmúlt évben nagyobb mértékben romlott, mint az a hazai statisztikában láthatóvá vált. Összességében az év egészére 550 Mrd Ft hiányt prognosztizálunk.
www.ecostat.hu/hirlevel/hirlevel20.html

cellimega 2010.03.06. 10:20:39

@Uhu20:
Valamint:
1990 január: Duna-gate-ügy:
az mszp (október óta hívták így) titkosrendőrsége lehallgatta, megfigyelte a többi párt politikusait.

@theofil:
Bajnairól egy közgázos ismerősöm semmi jót nem mondott (a személyiségéről).
Orbánról (akit te kimondottan nem kedvelsz) 2 közeli ismerősöm tudott nyilatkozni, és mindketten nagyon pozitív dolgokat mondtak.
Gyurcsányt 3 ismerősöm ismeri, egy nagyon jókat mondott (de az ő cége üzleti kapcsolatban áll Gyurcsány móvári cégével), kettő nagyon-nagyon rosszakat.
Fodornak egy ismerősét ismerem. Jó véleménnyel van róla, de azt is megtudtam tőle, hogy meleg. Kis Jánosnál lakott évekig (5 év?). Ez nálam nem jó pont.
Eddig ennyit tudtam meg 20 év alatt vezetőinkről.
A médiának nem hiszek el semmit.

theofil 2010.03.06. 10:21:21

@cellimega:

A gorenje láz nem Németh hanem Grósz alatt tört ki.
Grósz politikus volt (a gazdasághoz ugyanúgy nem konyított mint szegény Kádár (nyugodjék)).

Németh értett a gazdasághoz, de a saját embereit csak 1989.májusában tudta behozni a saját kormányába, addig a Grósz-féle garnitúrával kellett dolgoznia.

Jó lenne felhagyni azzal a nézettel, hogy a 'kommunisták' az ország, a haza ellenségei voltak.

cellimega 2010.03.06. 10:24:22

@kisa:
2002 végére pedig 1600 milliárdra nőtt.

A költségvetés és a valutatartalék teljesen mást jelent.

most mennem kell.

kisa 2010.03.06. 10:25:25

@cellimega: Nyilván az ismerőseid teljesen elfogulatlan, pártszimpátia nélküli emberek. És nyilván az ismerőseid zöme, már azok, akikkel ilyesmiről beszélgetsz, nem a te szimpátiád leképezései. Mert pl. nekem van egy csomó ismerősöm, akinek nem tudom a politikai nézeteit, mert nem vagyunk olyan nexusban, hogy ezt megvitassuk. Akikkel megvitatom, azoknak a nézetei általában közel állnak ez enyémhez, ha meg nem, akkor ők fidesz-közeliek, és mindegyik elítélően nyilatkozott gy-ról meg b-ról, és elismerően o-ról. Szóval...

loláb 2010.03.06. 10:25:37

@Spirál:
A Sólyom féle "kritikátlan fidesz szekértolás" jusson majd eszedbe, amikor nyáron nem választják meg újra, mert helyette egy olyat fognak választani, aki VALÓBAN a fidesz szekerét fogja tolni.

Az, hogy Sólyom ki merte mondani (Utólag, tehát nem akart politikát alakítani, csak értékelni), hogy Gyurcsánynak le kellett volna mondania 2006-ban, a már fideszes szekértolás? A ti oldalatok azért van ott, ahol, mert ezt még most sem vagytok hajlandóak elismerni.

Én kicsit unom a baloldal Sólyom fikázását, főleg úgy, hogy még emlékszem, hogy Göncz milyen szinten támogatta annó az szdsz politikáját minden megszolalásával.

theofil 2010.03.06. 10:26:52

Nekem is mennem kell.

Majd délután jövök.

Üdv mindenkinek: theofil

Kopiás Attila Steve 2010.03.06. 10:27:03

@fábaszorult: Igaziból a Humanisták fizetik őt, lebuktunk, minden hónapban úgy kell összedobni, de hát mindennek ára van... :+)

@török gábor: Részemről is egy gratuláció. A politikai véleményünk valószínűleg a legtöbb dologban különböző, ettől még soha nem volt rossz érzésem a postokat olvasva. Azt pedig külön értékelem, hogy nem tekinted magad objektívnek, csak valakinek, aki a szubjektivitásán _igyekszik_ átlépni és objektivitásra _törekszik_.

A kinek az ügynöke témával pedig megnyugtathatlak: itt nem csak arról van szó, hogy ha bármelyik oldallal foglalkozol pro vagy kontra, akkor az emberek ez alapján megpróbálnak besorolni, magukból kiindulva azt feltételezve, hogy csak párthűen lehet "véleményed". Amikor kint álltunk egy hónapot az EP kampány alatt LMP+HP cédulát gyűjtve, a szokásos fidesz-mszp-szdsz ügynökség mellett megkaptuk, hogy KGB, CIA, szcientológus és kommunista ügynökök vagyunk. Ilyenkor az ember ráérez, hogy komolytalan az egész téma. Ha valakinek ténylegesen vannak problémái, az képes konkrét érveket felhozni. Azok, akik ügynököznek, azok a tízezres nagyságrendű olvasótáborból egy tucat ember. Lehet, hogy hangosak és felülreprezentáltak, de ettől még nem lesz relevánsabb a véleményük...

mrs. white 2010.03.06. 10:27:12

Mielőt török Gábor rajongó megjellene el kell mondanom, hogy a megnem erősített hírek szerint (a bilkk internetes kiadásában jelent meg) a múlt vasárnap az univerzum másik végéből érkezett ürhajó végzett sikertelen landolást.

A Nasa-nak sikerül megfejteniük küldetésük célját.

Fényhullámos internetes kapcsolatot próbáltak létesíteni hogy, élőben tudják követni TG blogját. Amely, mint tudjuk az univerzum legjobbja és mint oraculum minden bajra gyógyírt nyújt.
Obama Kérdezte ki az a TG?

Ez sok képviselőnél kivágta a biztosítékot. Jövő héten a kongresszus benyújtja ellene a bizalmatlansági indítványt.

szikjáró 2010.03.06. 10:33:21

Jajj, a Bloggazda Gábor azért bértollnok, mert szóba áll pártok elkötelezettjeivel, vagy mert részt vesz (pontosabban megjelenik) ilyen-olyan pártrendezvényeken?
Szerintem csak a hülye ír arról, amit nem ismer, ahhoz, hogy ismerje, meg mégis csak kell valami kapcsolat.
Attól, hogy az ember bankba jár, közel sem következik, hogy nagytőkés... :)

Ja és ilyen önvallomás-szerű cikket, politikai állásfoglalást inkább ne, saját érdekében, de gondolom sokkal dörzsöltebb is, hogy megtegye.

(a kockázatok és mellékhatások tekintetében)

minden jót!

Idet 2010.03.06. 10:33:46

@theofil: Azért nem. De azért igen, hogy asszisztált az ország kiárusításánhoz, skrupulusok nélkül.

Idet 2010.03.06. 10:34:57

@obligat: Keresd fel orvosodat vagy gyógyszerészedet!

Merillincs 2010.03.06. 10:35:23

Kedves Gábor!

Patetikus leszek, egyesek szerint talán nyalonc...
Te, kérlek szépen a demokrácia, és a józan ész fizetett ügynöke vagy, mindannyiunk közösen fizetett ügynöke (soha rosszabb helyre ne menjen a pénzem...).

szikjáró 2010.03.06. 10:44:15

@mrs. white: "Sok kommentelő rengeteget árt a kedvencének bizonyos megnyilatkozásaival"

hogyne, minden klasszikus írónk (illetve legyek polkorrekt: a legtöbb)
egyetért abban, hogy a magyar rendkívűl makacs-nyakas nép.
Máramár ez elfajult, legalábbis politikai témájú dialógusokban, miszerint nincsenek érve-ellenérvek, és nem azért van igaza xy-nak, mert mondjuk pont tényleg igaza van (vagy legalább törekszik rá), hanem azért, mert rá fogok voksolni, valamint minden más induló a versenyben hülye, tolvaj és kommunista/náci/pacifista hippi.
Ja és minden fórumon megjelennek az ifjonti adok-kapok csirkefogók, akiknek annyi "politikai memóriája", tapasztalata, emléke van, mint egy gyengén betanított rendőrkutyának. :)

Uhu20 2010.03.06. 10:44:41

@cellimega: Nem semmi a haveri köröd! :))

szikjáró 2010.03.06. 10:45:06

@Idet: Voltam, azt mondja semmi bajom nem lesz, ha nem politizálok.
Úúúú... :)

Uhu20 2010.03.06. 10:47:36

@theofil: Ne haragudj, de ez a kijelentés az 1984-be illik.

Igenis, a haza ellenségei voltak, az országot megszálló és a saját gazdasági-társadalmi-stb berendezkedésüket ránk kényszerítő birodalom kiszolgálói.

ogremano 2010.03.06. 10:49:18

Aki képtelen megérteni, hogy mit is jelent a politikai elemzés és csak trollkodik (legyen bármelyik oldalon, nekem is van határozott politikai elképzelésen), annak véleményére ne adjál. Különben is általánosságban felejtsd el és hagyd figyelmen kívül a személyeskedéseket.

Uhu20 2010.03.06. 10:49:39

@theofil:
"Amikor állami cégek magánemberekhez kerülnek az csak spontán lehet....a privatizálni akaró magánemberek elhatározzák, hogy megvesznek ezt-azt és tényleg..."

Nem tudom megérteni ezt a kijelentésed.

Nekem úgy túnik, hogy összemosod a "spontán privatizációt" a 90 utáni, törvényileg szabályozott privatizációval.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.03.06. 10:59:30

Gábor ez van. Itt sajnos a többség csak fekete-fehérben tud gondolkodni. Ha nem azt mondod, amit ők hallani akarnak, akkor csak a másik oldal fizetett ügynöke lehetsz. Kész, punktum.

Idet 2010.03.06. 11:00:11

@obligat: Értelmes orvosod van! (Vagy gyógyszerészed...;-))

hoplita 2010.03.06. 11:06:12

"....Mégis, ha eltávolítom magamtól ezt a témát, rögtön számos nyugtalanító kérdés merül fel bennem. Milyen tapasztalataik lehetnek azoknak, akik komolyan, meggyőződésből azt tudják csak elképzelni, hogy valaki politikai érdekből, számításból, vagy hátsó szándékból írhat és mondhat csupán valamit, hogy azért választ bizonyos témákat, mert azért őt megfizetik vagy megkérik rá?...."

Szörnyűek, Gábor....de mentségükre szóljon, hogy itt szocializálódtak, itt kezdtek a közügyek és politika után érdeklődni, itt élnek.
Hamísítatlan többségi, abszurdisztáni polgárok.

És ezt nem viccnek szántam.

2010.03.06. 11:07:58

@obligat: ez a bajom, most már tudom! Banka járok, és nem vagyok nagytőkés!:D A fenébe...a guta ütögetne, ha még ott is dolgoznék, és akkor se...:D

hoplita 2010.03.06. 11:11:50

@theofil:
Vazzeg, engem jobboldalinak, nemzetinek nevezett fórumokról tiltottak le.:DDD
Gyurcsánybérenc és náci is voltam, de még szadeszos ügynök is...erre varrjál gombot..!!!
Én, mint szadesz-ügynök...!
Muhahahaha..!

2010.03.06. 11:13:44

@Letícia: bankba...bocs.

@hoplita: egyetértek, szocializációs faktor ez itt kjuropában, és ah azt is mondom, hogy a többségnek mindig kell egy segg a feje fölé, akkor érthető hogy színtől független a mechanizmus lsd. pozsgay, szürősmatyi, vikidál stb.

Kis magyar virtus, míg be nem bokszol nekik valaki,akkor csendben lesznek. De a szabadsággal nem tudnak mit kezdeni, és ha úgy nézem, akkor valóban, ez nem csak az ő hibájuk...No, majd megtanulják, de nem itt, mert ez nem az a fórum, ahová beszólni járnak, max. tanulni...

2010.03.06. 11:15:58

@hoplita: igen, fizetett provokátora vagy a retkeséknek! Minden szavadból süt!! Igazi hitelesen hozod a Jobbikos választót, csak pechedre, eszed is van és gondolkozol, ami ott komoly hátrány! Csodálkozol, ha szadinak néznek??:DD

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.03.06. 11:18:50

@loláb: A mi oldalunk?!

Látod, erről van szó! Ha valaki nem ért egyet a másikkal egy kérdésben, rögtön beskatulyázza az illetőt, összemossa a politikusokkal és pártokkal...

Bona Fides 2010.03.06. 11:20:57

Aki Korrupciában él, az nehezen tud másként gondolkodni.
Mindegy is az, hogy pénzért, vagy hithűség okán, de valóban sok politológus szenved csőlátásban. (Ebben a körben Garbós Ágh Attila és ellenpárja, Fritz Tamás a kedvencem.:-))

Nem gondolom, hogy Török Gábor anyagi haszonszerzésből elemez és elfogultnak sem tartom. Azért járok erre a blogra, mert máshol nincs ilyen folyamatában azonnal reflektáló jellegű választási blog.

s.d.i. 2010.03.06. 11:21:24

Kedves Gábor !
1. érzelem- és indulatvezérelt kommenteket szerintem nem érdemes kommentálni,
2.csak a hűvös gondolatok szintjén van értelme a vitának,
3. félig off: a legújabb Hagyó botrány (és az újabb dossziék már az asztalra vannak készítve), no meg Tarlós kijelentésének fényében mármint, hogy a Fidesz és a Jobbik érdekei egybeesnek, csak a módszerek tekintetében van eltérés, most miként látod a helyzetet?

cambridge.on 2010.03.06. 11:26:26

Olvasva a blogot,úgy tűnik létezik telepátia.
A tegnapi témát csak ma hajnalban sikerült elolvasnom.
Arra gondoltam,hogy igaz nem szorulsz rá, írnom kellene egy pár sort védelmedben.
Akit ennyi párt szekértolójának tartanak az általában középen áll.
Mindenki csak azt látja, nem egyértelműen azon az oldalon van ahonnan a hozzászóló látja a dolgokat.
Ergo :TG a másik oldalon áll!
A tölgyes jelenséggel ne foglalkozz.
Róla egyértelműen sugárzik melyik oldal fizetett bértollnoka.
Minden első hozzászólása úgy kezdődik,gyenge elemzés.
Aki egy pár sorban komoly elemzést vár,arra mit lehet mondani?
A lap tetején én kérdésekről és válaszokról olvastam,elemzésről nem!
Van akinek meghaladja az értelmi képességeit egy egyszerű mondat értelmezése,mert nem azt látja amit szeretne.
Kedvenc pártjának méltó képviselője,lenéző,nem vitatkozik,hanem kinyilatkoztat.
Egyes esetekben csúsztat,nem az igazat írja.
A politikai meggyőződésed magán ügy.Nem tükröződik egyetlen munkádon sem, emiatt hiteles!
A világ nagy részén ez alapvető,Magyarországon furcsa.
Remélem még hosszú ideig folytatod.
Pártatlanul mint eddig.

Idet 2010.03.06. 11:30:26

@hoplita: Nem is vicces, hanem igaz, sajnos!

Idet 2010.03.06. 11:31:39

@Letícia: Nem szadi, csak nem horpadtmellű.

jjulie 2010.03.06. 11:35:18

Gábor !

Kb a 38.-tól vagyok itt.

Ha ilyen az amikor elfogy a cérnád, akkor nincs nagy baj.

Idet 2010.03.06. 11:35:44

@s.d.i.:
1. Mindenki érzelem- és indulatvezérelt, csak a mérték más, valamint ki tudatában van, ki nem/nem vallja be.
2. Az élet, amelyre reflexióként születnek a gondolatok, nem hűvös. Forró, következetlen és személyes.

Bona Fides 2010.03.06. 11:35:49

@Spirál: S ez szinte mindenkire igaz, még arra is, aki azt hiszi magáról, hogy ő nem ilyen, á dehogy....

2010.03.06. 11:40:25

@Idet: az milyen? Még életemben nem láttam, hogyan mondhatnék róla ilyent?:D

Bona Fides 2010.03.06. 11:42:26

@Török Gábor rajongót egyébként méltatlanul mellőzi a post.
Nekem ő a kedvenc kommentelőm.
Amikor beír ide, mindig kiabálok, hogy "gyertek gyorsan gyerekek, megint beböfögött ez a barom". Az egész család együtt szokott derülni rajta. :D

hoplita 2010.03.06. 11:46:58

@Letícia: @Idet:

Sokan a politikai megosztottságra, "árokásásra", meg egyéb hülyeségekre vezetik ezt vissza, pedig nagyon is kézzelfogható dolog áll ezen jelenség mögött...

Igen, a PÉNZ.

Sajnos az emberek többsége - és itt igen mély tisztelet a kivételeknek - nem képes felfogni azt, hogy nem a pénz a legfontosabb dolog a világon, hogy vannak emberek, akiknek nem minden gondolata akörül forog.

Naponta tapasztalható jelenség, ha valaki közösséget próbál szervezni, önkéntes munkát végez, pláne, ha politikailag aktív, esetleg véleményformáló, hogy az első kérdés az, mennyit kapsz érte, ki fizet és hogyan.
És amikor elmondod, hogy ezért senki semmit, hogy ezt önkéntesen, néha saját zsebedből és nem vársz érte fizetséget, akkor úgy tekintenek rád, mint egy őrültre, marslakóra, esetleg mániákus hazudozóra.
Sajnos ez alól sokszor az intelligens, tanult emberek sem kivételek.

Ez itt a fő probléma, de ez jellemző az élet minden területére...
Igen, megértem és a saját bőrömön tapasztalom, hogy pénzből él az ember, de nehéz elhitetni, hogy nem a pénzért.
Mammon letaszított mindent és mindenkit a trónjáról, sajnos.

hoplita 2010.03.06. 11:48:46

@Idet:
:DDD

Julcsánk szavaival...:DD

Itt lebzsel mán, maj' mingyán megmongya a tuttit.:))

Alt Gr 2010.03.06. 11:52:41

Gábor (engedd meg, hogy tegezzelek), ne foglalkozz a sok oberkedő trógerrel, ez a blog így kerek, ahogy van! Gratulálok hozzá és élvezettel olvasom, különösen a letisztult stílus és az átlátható, logikus szövegek tetszenek. Riszpekt.

jjulie 2010.03.06. 11:53:01

@hoplita:

igen már kétszer megírtam, csak mindig kitöröltem

2010.03.06. 11:53:14

@hoplita: Egyetértek! Én pl. a melóhelyemen is így vagyok...nem a túlmunkáért járó pénzt nézem, hanem szeretem csinálni, amit csinálok. Vicces, mert így több sikerélményem van, mint aki pénzt követel azért, hogy többet dolgozzon.

Szóval, a pénz az tényleg nem minden, kár, hogy ezt kevesen tudják...:)

2010.03.06. 11:55:50

@hoplita: menjél el jósnak!:DD Lsd. @jjulie:

voltamper 2010.03.06. 11:57:04

Kedves Gábor! Egy hónappal a választások
előtt talán írhatnál a "közvéleménykutatás" alfájáról és omegájáról, mielőtt a megrendelők benyomják a "turbó" gombot.

jjulie 2010.03.06. 11:58:05

@Letícia:

á, csak tudja mikor ad magas labdát, csak ma valahogy nem vagyok elég geci

Én, a Mesélő 2010.03.06. 11:59:06

Kedves Gábor

Ez csak egy darab visszajelzés lesz a sok közül, de talán számít majd Neked.

Magamról mesélek, nem Rólad. A tegeződés azért mert kb egyidősek vagyunk, nézd el kérlek.

Évek óta, mikor egy tv-műsorban, rádióban felbukkan a neved, vagy látom a hírek TG mit nyilatkozott, megnézem elolvasom. Mert érdekel, mert úgy gondolom annyi szürkeállomány van a szavak mögött, ami érdemesé teszi az olvasásra. Mélyen elemző, folyamatokat átlátó, stratégiai gondolkozást felmutató. Sokszor felmerült bennem a kérdés, hova ikszelsz úgy egyébként. De tutdod, mit nem érdekel. Óhatatlanul veszten e carázsából, ha tudnám. Megannyi magát elemzőnek nevező homo sapiens él meg mostanában abból, hogy az egyik oldal elemzője, és nyomja az okosságait. Végre valaki, aki abban a szűk körben mozog, aki számomra hiteles.

Hozzáteszem, és ez most nagyon fontos: biztos szavazó vagyok, eléggé megingathatatlan pártpreferenciával. Imádom, amikor az én véleményemet harsogó politológusokat hallok, imádom, mikor a számomra nem kedvelt pártok visszás tevékenységeit leplezik le politikai műsorok. Nekem kell az is.

De hihetetlenül kell az is, amit Te csinálsz, nagyon szükségem van rá, és mindig nagyon jó szívvel és nyitott fülekkel olvasom írásaidat, elemzéseidet.

Hidd el, rengetegen vagyunk így. Ez az 1600 körüli fb rajongói csoport (én sem vagyok ..még..) bennecsak a töredéke, akik ezt a blogot olvassák. Csak a töredéke a kommentelők száma azoknak, akik a blogodat olvassák.

Te tudod legjobban, menyien olvasnak, te látod a statisztikádat. Ez az egyetlen mérce. Illetve a belső mérce, a saját lelkiismereted. Úgy gondolom teljesen tiszta lehet, szakmailag minőségi munkát végzel. Szóval nyugi.. :) Ezen túl kell esni, meg kell szokni.. Nem kell vele törődni, mit mondanak mások..

És még valami..: kíváncsi vagyok Török Gábor rajongó kommentjeire, remélem megtisztel bennünket ezen poszt kapcsán több vicces hozzászólással is, nem csak a szokásos napi eggyel.. :)

Amúgy pedig szerintem MLM céget építesz és csak azért gyűjtöd itt a rajongókat, hogy aztán spameld őket a terméked reklámanyagával. És ezt biztos forrásból tudom. A hangok mondták... :)

Én, a Mesélő 2010.03.06. 12:00:05

@Én, a Mesélő: ajjaj, nem olvastam át sok az elütés, bocsánat...:S

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.03.06. 12:00:28

@Bona Fides: Mivel azt írtad SZINTE mindenkire, így egyetértünk. :)

Ami engem illet.
Nem fogom verni a mellemet, hogy én sosem esek a fenti hibába, de azt állíthatom, hogy igyekszem figyelni erre.
És meggyőződésem hogy rám kevésbé is jellemző mint az emberek döntő többségére.

tölgyes 2010.03.06. 12:02:33

Kedves Gábor! Némi egyszerűsítéssel ott tartunk, hogy a tudomány és az, aki aztat képviseli, műveli lehet-e pártos, vagy pártatlannak kell lennie.Baj-e az, ha valaki pártos, gátolja-e vagy közelebb viszi-e a pártosság a kutatót, elemzőt az igazsághoz.(Vagy 'csak' újságírót mint a Csendes amerikai főhősét)

Nálunk 40 évi pártosság után az a divat alakult ki, hogy itten kérem szépen párttalannak kell lenni.. Ilyen arcot mutattak a politika elemzők is 90 után. Aztán győzött az egyik párt, aztán a másik, aztán a harmadik és lassan mindenkiről kiderült, hogy ki itt volt "pártatlan" tanácsadó, ki ott volt 'pártatlan' tanácsadó.. vagyis a sok pártatlanról kiderült, hogy ha nem is voltak pártosak, de ezen a szűk kínálati piacon a megélhetésük érdekében valamennyire mégis csak elköteleződtek, amit azonban a hitelesség miatt, hosszú távú megélhetésük miatt igyekeztek eltitkolni.
Ehhez aztán mára kapcsolódott még egy sor állampolgári tapasztalat.. egyik semleges elemző pártvezér-helyettes lett, a másik MEH főtanácsadó volt, vagy csak megrendelésre írt könyvet azon a tájon valakinek jó pénzért.. míg megint más csak gazdasági elemzői, politikai elemzői alkalmi megbízatásért hajtott, vagy csak azért, hogy kínált szolgáltatásait, piaci termékeit vásárolja meg valaki... Így aztán voltak elemzők, akik mindig alá tudták támasztani az épp érvényes hivatalos verziót.. és még aztán sem pirultak el, ha az amit jónak tartottak másnapra már nem is volt jó...:):(. Ez a mentalitás sokat ártott az elemzőknek, akik most éppen úgy hitelességi nehézségekkel küszködnek mint maga a politikai, értelmiségi "osztály".

Baj-e a "pártosság" Én azt gondolom nem baj, ha azt valaki nyíltan vállalja. E tekintetben az un. pártatlanság sokkal nagyobb baj.. mert mondjuk pártatlannak maradni egy tisztességes politikai elemzőnek az elmúlt 8 év ismeretében...nem is tisztességes dolog.

Mégis közelítsük meg a kérdést más oldalról. Vegyünk egy példát H. Kissinger. Olyannyira pártos volt, hogy az egyik pártnak hosszú időn keresztül még külügyminisztere is volt. Az elemzései értékén azonban ez mit sem rontott.. Miért??? Mert az elemzések nagyon jók voltak. Ezeknek köszönhette politikai karrierje beindulását... majd egyetemi pályafutását..Vagy ott volt Bzezinski.. Ő "csak" Nemzetbiztonsági Főtanácsadó volt és minden politikai kötődése ellenére elemzői tekintélye megkérdőjelezhetetlen... de említhetnék példákat a keleti blokkból is...

Vagyis a kérdésfeltevés nem igazán jó... Egy elemzés legyen színvonalas, legyen mély összefüggéseket feltáró, vagy legyen csak a valódi összefüggéseket pontosan leíró bemutató... ha elfogult is az aki írta, ha az elfogultsága transzparens, az elemzése pedig mély és pontos, akkor ki fogja vívni az elismerést.. és bár legyen valaki vegytisztán semleges.. de érdemi összefüggéseket nem tár fel, csak tele ír egy csomó papírt.. és kielégíti a bulvár igényeket - ez is fontos - az nem lesz nagy tekintélyű elemző.. vagy csak a saját körében lesz jónak számító elemző... Ő lesz - ahogy Wahorn mondta még a Bizottsági korszakban - a "Duna-kanyar legjobb gitárosa....":::)))

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.03.06. 12:03:29

Török Gábor egy szexshop fizetett ügynöke, ahol a főtermékek többsége szado-mazo cucc...

...természetesen mindezt verbálisan értelmezve.

-----------------

A cikk lényege szvsz ez a pár sor:
"Milyen tapasztalataik lehetnek azoknak, akik komolyan, meggyőződésből azt tudják csak elképzelni, hogy valaki politikai érdekből, számításból, vagy hátsó szándékból írhat és mondhat csupán valamit, hogy azért választ bizonyos témákat, mert azért őt megfizetik vagy megkérik rá?"

Kurvára szomorú, és magam is tapasztalom, h nem hiszik el sokszor az emberről, h amit ír, azt azért teszi, mert azt gondolja, az érdekli.

Ezt az országot megöli a bizalmatlanság elburjánzott, elvadult rengetege... :-((

MACISAJT 2010.03.06. 12:06:55

"számos nyugtalanító kérdés merül fel bennem. Milyen tapasztalataik lehetnek azoknak, akik komolyan, meggyőződésből azt tudják csak elképzelni, hogy valaki politikai érdekből, számításból, vagy hátsó szándékból írhat és mondhat csupán valamit, hogy azért választ bizonyos témákat, mert azért őt megfizetik vagy megkérik rá?"

Elmondom.
Valós tapasztalataik vannak. Ugyanis a politikában már régesrég kialakultak a szekértáborok, és mivel hobbi-politológusok maximum
kedvtelésből írkálnak, azt is nicken..
ezért mindenki elött-utóbb csatlakozik valahova, ahonnan aztán a pénz jön. És ha nem úgy muzsikál, ahogy a pénzosztóknak tetszik, és megsértődnek rá..mehet máshová.
Ha van hova.

Nincs is ebben semmi rendkivüli.
Számomra viszont indiferens hogy ki kinek a zsoldjában áll és fejti ki politológusi nézeteit.
Számomra a legfőbb mérce hogy az illető (utóbb visszakereshető )hülyeségeket ír elemzéseiben- vagy sem.

Ha valaki egy lengyellászló - arról késöbb kiderülhet például akár az is hogy maga Orbán Viktor fizeti őt zsebből hetente Felcsúton -
rajta az sem segít.
Tökmindegy hogy az illető "csak" gyárilag hülye, vagy mert megfizetik.A végeredmény számit.

Vagyis az hogy valakit címkéznek, hogy ballib vagy jobboldali zsoldban áll (rendszerint sokan el is találják, annyira nyilvánvaló) ..az még édeskevés.
Ugyanaz van mint a profi sportolóknál( futballistáknál): hiába adom magyar focistának akár C. Ronaldo fizetését.
Ha az illető botlábú, akármekkora fizetést kap akárhonnan is- attól még a teljesitménye nem lesz a portugál focistáé.

Én, a Mesélő 2010.03.06. 12:07:19

@voltamper: támogatom.. érdekelne hogyan, milyen technikával kell kérdezni, kérdőívet összeállítani, mik azok a fogások egy felmérés esetén, amiből egyértelmű lesz, hogy bár a szakmai mércének megfelel, mégis valószínűsíthető hogy kicsit kedvezőbb színben (számokkal) tünteti ki egyik vagy másik oldalt.

vagy pusztán a pőre igazság érdekelne (ha van ilyen). nyíltan van olyan, hogy egyik vagy másik megrendelő számára igazítják a felmérés számait? például konkrétan 2-3 %-kal kevesebbet írnak egy pártnak, és ugyanennyit hozáadnak a megrendelő mért népszerűségéhez? vagy ez nem igaz, inkább az adatfelvétel mikéntjében, a konkrét kérdésfeltevésben, a kérdések sorrendjében stb.. bújik meg a kisördög?

nagyon érdekelne egy ilyen poszt.

artdark 2010.03.06. 12:10:54

Jó reggelt:)

Elöljáróban leszögezem: szívesen olvasom T. G elemzéseit, remélem, folytatja. Sok mindenben nem értek egyet vele - olykor azt is látni vélem, hogy a közérthetőség kedvéért szájbarágósabban, populárisabban fogalmaz, mint ha a szakmával beszélgetne -, de adok a véleményére.

Aki nem érti meg a politikusi-politológusi gondolkodásmódot, annak fogalma sincs a rendszerváltozásról (illetve annak kisiklatásáról), a hazai "demokrácia" történetéről. Olyan evolúciós folyamat ez, amelynek megélői sokszor maguk sem ismernek 10- vagy 20 évvel ezelőtti önnön énjükre.

Saját példám: neveltetésem, családi hozadékom révén mindig is gyűlöltem a kommunistákat. 1990-ben listán a Fideszre szavaztam (helyben alapító tagja voltam a pártnak), egyéniben pedig az MDF-re. De bevallom, csak a fülkében döntöttem el ez utóbbit, hajszál híján az szdszt-t ikszeltem be.

1994: lista, egyéni: Fidesz.
1998: Lista: MIÉP, egyéni: Fidesz
2002: Fidesz, Fidesz
2006: Fidesz, Fidesz.

Most a Jobbikra fogok, listán mindenképpen. Egyéniben még nem döntöttem, csak azt, hogy a fideszes (mszp-s, stb értelemszerűen) nem lesz. Az is lehet, hogy ezt a lejhetőséget kihagyom, mert egyik jelöltet sem tartom alkalmasnak a képviseletemre. Kivált a fideszest nem, akit szerintem alkalmatlansága ellenére a nagypolitika emelt pozícióba.

Ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy az ember folyamatosan fejlődik, átalakul, de nem biztos, hogy az alapvető nézetei is képlékenyek. Arról nem lehet szó, hogy nem akarja követni a vargabetűket, amiket a pártok rajzolnak...?

Gábor, folytasd, az evolúciós kitérőket pedig ne szégyelld, mert az élet sem attól szép, hogy csak azt a nőt döntheted meg, aki a szüzességed elvette. Mindig jönnek szebbek, jobbak, vagy legalább is első látásra érdekesebbnek tűnők. Csak arra vigyázzon az ember, hogy hímringyó vagy buzi ne váljon belőle.

hoplita 2010.03.06. 12:13:42

@MACISAJT:
Szevasz Maci...!

Hogy állsz a pontjaiddal?
Nem készülnek még az újak, vagy csak a régieket aktualizálgatod?
:DD

Ordnassac 2010.03.06. 12:13:45

Csak újonc vagyok kommentelésben (meg Facebook-kommentelésben nálad), de egy ideje lelkes olvasója vagy a blogodnak. Bocsáss meg a tegeződésért, de per Netikett, a tegeződés az alapforma. :-)

Szerintem (ez most kicsit benyalós lesz) egy űrt töltöttél be a bloggal. Az eddigi polblogok vagy valamelyik párt elkötelezett híveiből állnak vagy általános (hol vicces, hol nem) beszólásokból. Elemző blog nem nagyon volt még.

A webkettes világban hozzá kell szokni a trollokhoz, meg egyéb állatfajokhoz, de még viszonylag csendesebb vidéken vagyunk itt, mint máshol.

Ami a fizetettügynöközést illeti, ez ebben a fekete-fehér világunkban sajnos így működik és ez nem az utóbbi 20 év termése.

Xor (törölt) 2010.03.06. 12:14:39

Kedves Gábor!

Nem hiszem, hogy ezekért a blogbejegyzésekért bárki is fizetne neked és nagyon örülök, hogy olvashatom az írásaidat! Természetesnek veszem, hogy nagy érdeklődést mutatsz a feltörekvő pártok (LMP, Jobbik) iránt, azt is valószínűnek tartom, hogy e kettő valamelyikére fogsz voksolni. Nem tudnám megmondani, hogy melyikre. Azt viszont tudni vélem, hogy te is félretettél egy üveg pezsgőt az MDF kiesésére :)

Már csak azért sem tudom, hogy kire voksolsz majd, mert én nemzeti liberálisnak sorolnám be magamat és a Jobbikra húzom az x-et. Szerintem a hárompárti parlament lenne kívánatos, Fidesz 2/3 nélkül. Akkor végre tisztulna a kép, a Jobbikról kiderülne, hogy hogyan viselkedik ellenzékként és milyen tényleges munkára képes, a Fidesznek pedig végre állást kellene foglalnia, hogy valójában mit akar kezdeni az országgal (másképp fogalmazva államférfiak-e vagy csak politikusok).

2010.03.06. 12:18:07

Hm, hogy olvasom itt a dolgokat, nagyon tanulságosak a hozzászólások, valóban. Kész tanulmány némelyik...

Egy bizti: komolyan van véve a témakör.

tölgyes 2010.03.06. 12:18:29

@artdark: Ez nagyszerű! Mondjuk eddig is biztos voltam ebben. Akkor tehát mi a hír?..::))

A fejlődés helyett én inkább a változás kifejezést javasolnám Önnek.. a fejlődés kifejezésnek van értéktartalma.. és az, hogy az ember változása fejlődés-e vagy visszafejlődés.. csak utólag derül ki, nyer igazolást.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.03.06. 12:21:51

@Xor: "Azt viszont tudni vélem, hogy te is félretettél egy üveg pezsgőt az MDF kiesésére :)

Már csak azért sem tudom, hogy kire voksolsz majd, mert én nemzeti liberálisnak sorolnám be magamat és a Jobbikra húzom az x-et."

Tehát egy nemzeti-liberális, pezsgőt bontana, ha a nemzeti-liberális párt kiesne, helyette az anti-liberális pártra akar voksolni, esetleg a vörös-zöld kombinációra.

Hiába no, vannak érdekességek.
Nyugi, nekem is van magyarázatom erre. Fölösleges "megmagyaráznotok".

artdark 2010.03.06. 12:24:09

@Xor: Magam sem tudtam volna jobban megfogalmazni, pedig qrva jó vagyok a szeren:) Ugyanígy gondolom és teszem.

stalien 2010.03.06. 12:25:26

"Kinek a fizetett ügynöke vagyok ?"
Tudtam én, hogy valahonnan fú' a szél, mert olyan nincs, hogy valami ne legyen !-)
@tölgyes:
Jja + még kérdeztek is :
"Mit látsz, Laca ?
www.youtube.com/watch?v=LUPDVb4Zobc
/-)

tölgyes 2010.03.06. 12:25:56

@malacz69 nemigazországi hisztidetektor【ツ】, 36cm: Az angolszás jogi és politikai gondolkodást az különbözteti meg - többek között - a kontinentálistól, hogy elvárja az állampolgártól a gyanakvást.. hogy ő maga mindent megtegyen azért, hogy ne csapják be... Amit tehát Ön és TG. kifogásol az voltaképpen azt mutatja, hogy a magyar meberek is elindultak azon az úton, hogy minden mögé szeretnének látni.. szeretnének meggyőződni a dolgokról mielőtt hisznek.. Tehát én azt amit TG. gondnak ír le és "milyen a lelkiviláguk"-ként idéz, az a fejlődés kivánatos útja!!!

Gondolja meg mi az emberek tapasztalata. Gyurcsány: "Elnök úr Ön hazudik.. kérem vonja vissza..." Majd rá egy hétre Gyurcsány: "Hazudtunk reggel, délben és éjszaka..." Namost akkor milyen is a helyes lelki-világ... a nyálcsorgató hiszékenység.. vagy a gyanakvás??? Lehet ezen mélázni... mert Gyurcsány esetében a hiszékenyég 18.000 milliárdba került az országnak.:(

Captain Tott (törölt) 2010.03.06. 12:26:39

Szerintem aki Sólyom László a politikában, az Török Gábor a politológiában.
Azt hiszem, ezzel mindent elmondtunk, és ez TG számára is vállalható párhuzam.

Pedró27 2010.03.06. 12:27:36

Kedves Török Gábor!

Csak a cikket olvastam el, a kommenteket nem, a cikkre reagálok.

Először is, szerintem elegánsan ne foglalkozz a személyedet érintő címkézéssekkel. A véleményekkel igen, de a címkézéssekkel nem.

"Milyen tapasztalataik lehetnek azoknak, akik komolyan, meggyőződésből azt tudják csak elképzelni, hogy valaki politikai érdekből, számításból, vagy hátsó szándékból írhat és mondhat csupán valamit, hogy azért választ bizonyos témákat, mert azért őt megfizetik vagy megkérik rá?"

A válasz szerintem: egy elkötelezett pártszimpatizánsnak mindig ciki, ha egy ténylegesen független elemző bírálja a pártját vagy a véleményét. Ezért ha ilyen bírálat van, önmagát is megpróbálja meggyőzni arról, hogy az illető elemző nem is független. Indulati reakció, majdnem azt mondanám, lelkileg érthető emberi viselkedés. Ne foglalkozz vele.

tölgyes 2010.03.06. 12:30:43

@Rettegett Zsivény: Egy nagy segget látok.. de mintha azt máskor kérdezné..:)

DBMM 2010.03.06. 12:32:55

Kedves Gábor!
Bevallom őszintén az írásai alapján én is gondolkodni szoktam, hogy merre húz. Szerintem semerre. Jó amit csinál, talán az egyetlen az Indexen akiről nem gondolom, hogy "szekeret tol".
Csak így tovább!

bryan 2010.03.06. 12:35:04

@török gábor: "Ezért is nem félek elmenni pártok által szervezett (nem kampánycélokat szolgáló) rendezvényekre"
A pártok által szervezett rendezvények főleg választási kampány ideje alatt mind kampányrendezvények, vagy rosszul tudom? Ilyenkor emelvényre ülni kicsit mintha kampányszereplés lenne. Vagy tévedek?
Az értékmentességre törekvésnek szerintem része lenne a pártpreferencia nyílt vállalása, mondjuk az impresszumban. Onnantól el lehet döntenie az olvasónak, mit vesz le ez az adott személy írásainak hitelességéből. Ha elismerted, hogy van "kedvenc" pártod, szerintem érdemes lenne megmondani, melyik az, így legalább a többivel kapcsolatos vádaskodásokat elkerülhetnéd és talán még tudatosabban figyelnél arra, hogy a "kedvenc" esetén se legyél elfogult. Kíváncsi lennék, mi szól "coming out" ellen.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.03.06. 12:36:11

@tölgyes:

Arany középút, kedves Tölgyes, arany középút: se nem nyálcsorgató hiszékenység, se nem minden mögött más, eltitkolt érdeket látó, paranoiás gyanakvás.

Ám, ha szavait jól értem, akkor most teljes joggal fogadjuk maximális gyanakvással OV-t, annál is inkább, mivel viszonylag kevés konkrétumot osztott meg velünk.

artdark 2010.03.06. 12:36:40

@Pedró27: Független elemző, független újságíró, független hírügynökség, független közvélemény-kutató, független sajtó... - ugyanmár! Az elmúlt húsz év megtanított bennünket arra, hogy a liberálbalos parasztvakítás kulcsszava lett a "független". Az eredmény ismert.

@Spirál: az egyéni szabadságeszmény és a társadalmi elvárások egymással ütköztetve nem életképesek? Dehogynem. A kádári konszolidáció alapelve volt, persze megerőszakolva, de igenis működőképes a dolog, ha jól csinálják.

Én is eltettem egy üveg pezsgőt Ibolyáék kiesésére. Az MDF mint nemzeti liberális párt...??? Akkor az SZDSZ egy mucsai röghöztapadt parasztlobbi!

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.03.06. 12:43:52

OFF

Gábor, ha jól gondolom, a 84. bejegyzésből még egyetlen sem foglalkozott a politikai marketing azon részével, ami a külsőségeket, a politikusok megjelenését illeti. Kíváncsi volnék, Ön ezt hogy látja. Hány százalékot számíthat egy előnyös megjelenés egy előnytelenhez képest. Ilyesmik.
Sztem többet, mint sokan, az értelmesebb és tudatosabb választók közül gondolnánk.
malacnews.freeblog.hu/archives/2010/03/05/Tartalomhoz_a_forma_2/

ON

gossage 2010.03.06. 12:46:48

Kedves Gabor! Elore kozlom MLM cegben nem veszek reszt :)

Erdekes iras nekem,foleg azert mert nagy valoszinuseg szerint valaki vagy valakik akik hozzaszoltak az elemzeseidhez szemelyeskedtek es igazibol szakmai es emberi tisztessegedet ,szavahihetosegedet kerdojeleztek meg.
Tapasztaltam az eletem soran en is ilyen dolgokat..altalaban azok teszik akik nagyon harcosan vedik kedvenceiket a kulvilag fele viszont sajatmaguk trukkoznek es a fulke maganyaban az ellenkezojet jelolik meg a szavazopapiron.
Itt nagyon sok OKOS es OKOSKODO hozzaszolas van, nagyon sok akik azt hiszik ok a Dunakanyar legjobb gitarosai,de nem nem ok a legjobbak csak ugy csinalnak mintha..ok lennenek a legtisztessegesebb emberek a foldon,ha pedig kiderul hogy valaki maskeppen gondol dolgokat, akkor azzal zarja le a beszelgetest hogy NEZZ a tukorbe,vagy szegyeld magad ,igen vannak akikrol pl nem lehet kideriteni a napi 40 hozzaszolasuk alapjan sem hogy most Thurmer Gyula vagy a masik oldalt kepviselik,na nem azart mert partatlanok,nekik itt nem is kellene annak lenni..hanem azert mert ezek valtoztatgatjak a velemenyuket attol fugg eppen mi a jo nekik,meg persze osztjak az eszt (lehetoleg a legszukebb szakteruletukrol ,hogy a masik fel ne ertse igy ugy tunjon megiscsak o a legjobb gitaros a Dunakanyarban,amikor meg nem ertesz veluk egyet akkor a tisztessegedet kerdojelezik meg.

Ilyen emberek mindig voltak vannak lesznek,nekem konnyebb mert igy eleg a te irasodat elolvasni es ezeket hozzaszolasokat ki lehet hagynom.

Varon TG rajongo hozzaszolasat is :)

Idet 2010.03.06. 12:52:36

@Letícia: Eszmei horpadtmellűségre gondoltam.

Idet 2010.03.06. 12:55:55

@hoplita: Nem véletlenül Giulio a mi Giuliánk?

Engem is tartottak már férfinak valamelyik blogon!
Nem ez számít, de mégis...

szikjáró 2010.03.06. 12:57:25

belegondolva felettébb gyanús, a kommentek, a menük, a címkék vörös betűje...
Kína vagy Kuba pénzeli Gábort, de most gotcha! :)

Idet 2010.03.06. 12:58:42

@hoplita: Hogy úgy mondjam, eszmeileg igazad van.

De a pénz mégis nagyon fontos, mert anélkül...

zarao 2010.03.06. 12:59:36

Kedves Gábor!

Úgy vélem semmi szükség nem volt erre a bejegyzésre. Az oldal törzsközönségének nagy része a leírtakkal pontosan tisztában van, a többieket pedig úgysem lehet meggyőzni.

Utóbbiak mentségére: Jó pár éve megszokhatták, hogy a magukat politikai elemzőknek beállító személyek gyakran úgy alakítják ki szakmai álláspontjukat, hogy az a nekik kedves politikai pártot erősítse. Valamennyi párt, oldal mellett találhatók ilyen elemzők, de számomra a csúcs(inkább mélység) Fritz Tamás "független, szakmai" álláspontja volt a 2002-es választások alkalmával az első forduló után visszalépett jelöltek után járó töredékszavazatok kérdésében. Én rá azóta csak pártpolitikusként tudok tekinteni.

Idet 2010.03.06. 13:01:27

@obligat: Tévúton jársz. A még eddig a sötétben lappangó Piroska és a Farkas Párt a hunyó!

artdark 2010.03.06. 13:03:42

"Úgy vélem semmi szükség nem volt erre a bejegyzésre. Az oldal törzsközönségének nagy része a leírtakkal pontosan tisztában van, a többieket pedig úgysem lehet meggyőzni."

Az első gondolatom nekem is hasonló volt. A második is.

Pedró27 2010.03.06. 13:05:47

@artdark: "Független elemző, független újságíró, független hírügynökség, független közvélemény-kutató, független sajtó... - ugyanmár! Az elmúlt húsz év megtanított bennünket arra, hogy a liberálbalos parasztvakítás kulcsszava lett a "független". Az eredmény ismert."

Téged nem idegesít, ha mondasz valamit, és szavakon kötözködnek?

Javasolj egy jobb szót helyette.

sztd 2010.03.06. 13:06:50

Szerintem a képlet egyszerű. Azok közé tartozom, akik osztják a hideg polgárháború nézetet. Ebből arra következtetek, hogy aki nyilvánosan politikával foglalkozik, arra lőni fognak. Mindenki, aki látja, hogy nem a saját barikádjából szól a bejegyzés/komment, tudja, hogy lőni kell rá. Ha középen áll az illető... több a lövés.

"Abban hiszek, hogy hosszú távon úgyis kiderül: valakit a személyes vágyai és vonzalmai vagy a szakmai érdeklődése vezet-e inkább."
Ez szerintem is így van, sőt, kiforgatva egy korábbi gondolatot:
Nem látszani kell tisztességesnek, hanem annak kell lenni. A többi nem a te feladatod. (Bocs a tegezésért.)

A bejegyzések pedig igenis hatással lesznek a politikára. Ez akkor is a természetük, ha nem az a cél.

"Milyen tapasztalataik lehetnek azoknak, akik komolyan, meggyőződésből azt tudják csak elképzelni, hogy valaki politikai érdekből, számításból, vagy hátsó szándékból írhat és mondhat csupán valamit, (...)?"
És azoknak, akik hisznek a "bérkommentelők" létezésében?
Sajnos ebben az országban annyi hazugság volt az utóbbi évtizedekben, hogy generációk szoktak le arról, hogy higgyenek a saját szemüknek, és alaposabban nézzenek körül a maguk környezetében.

Összefoglalva: Csak így tovább!

tölgyes 2010.03.06. 13:07:21

@malacz69 nemigazországi hisztidetektor【ツ】, 36cm: Az arany középút is csak egy formula... Van amikor az van amikor a minden mögé való benézés!! Gondolja meg: mi volt a mostani válság egyik (pszichés) oka.. épp az odafigyelés lanyhulása....Egy bizonyos, ha mi is felelősek vagyunk a saját sorsunkért - márpedig nálunknál ki más lehetne felelősebb- akkor résen kell lenni...

tölgyes 2010.03.06. 13:09:57

@malacz69 nemigazországi hisztidetektor【ツ】, 36cm: Szerintem mindenkit teljes joggal nézünk bizalmatlanul Orbánt is, aki azért már bizonyított valamit, Mesterházyt is, aki szintén bizonyított valamit.. és még inkább vonát, aki semmit sem bizonyitott illetve azt, hogy azért ő is egy hisztis PRÍMA-DONNA.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.03.06. 13:11:53

@tölgyes:

Értem. Viszont:
Nem válaszolt!
Akkor most gyanakvással kell-e fogadni OV kormányzását, vagy nem?

új év, új név 2010.03.06. 13:14:37

Hát igen... Valahogy ki kell húzni a választásokig épp elmével.
Lassan már csak a posztokat olvasom, mert előre tudom, hogy ki mit fog írni.

Idet 2010.03.06. 13:16:13

@artdark: A működő kádári konszolidáció alapelve eredményezte azt az erkölcsi/gazdasági/mentális mélypontot, amiben most lélegzünk.

VIKUNYA 2010.03.06. 13:18:11

jobbikos-e vagyol-e??? :)))

szikjáró 2010.03.06. 13:21:03

@Idet: helyesbítenék, a mai "nylon" időkben, hála a magyarországi vadhajtásról szárbaszökkent korcsliberalizmusnak, az említett flanellpapucsban, surranópályán osonó szervezet neve a következő: "Piroska a farkas"
;)

Ravaszdi 2010.03.06. 13:24:25

@Spirál: az a bibi, hogy persze Sólyom "fideszesebbnek" tűnhet, mint balosnak, de ő az első olyan köztársasági elnök, aki igazán független tud lenni. nyilvánvaló, hogy a köztársasági elnök valójában egyensúlyi tényező, mindkét oldalt képviseli, az össznemzetet, és Sólyom sokkal inkább megfelel ennek, mint a balliberális Göncz, vagy a jobboldali Mádl. Göncz a taxisblokád alatt ki mellé állt? Sólyom ki mellé állt 2006 októberében? (az előbbi választott, az utóbbi rendesen megrótta a randalírozókat és a rendfenntartó erőt is, magyarul középen maradt).

artdark 2010.03.06. 13:24:34

@Pedró27: Sokkal jobban idegesít, ha még akkor is ezt szajkózzák, amikor már az egész ló kilóg.

@Idet: Teljesen egyetértek. Ezért írtam, hogy "megerőszakolva". Az is parasztvakítás volt.

Ezzel együtt is tartom, hogy egy radikálisan rendpárti közegben is érvényesülhet az egyén liberalizmusa, ha az nem öncélú szabadosság.

Idet 2010.03.06. 13:25:13

@obligat: És mit szólsz az Illegális Hétpettyes Katica Párthoz? Amelynek török;-) testvérszervezete küldi a zsózsót, céljuk pedig a jól bevált 150 éves török magyar testvériség visszaállítása. TG a pettyekben fizetett ügynökük...

szikjáró 2010.03.06. 13:26:21

@Idet: évekre menő petty-restanciába fog jönni a doktor úr :)

Idet 2010.03.06. 13:28:04

@artdark: Kellene is. Bizonyos szabadságfok nélkül megfulladunk. Ld. '56.

szikjáró 2010.03.06. 13:29:00

ja és a pettyek megoszlásáról csak ápr.11 után.
;)

lüke 2010.03.06. 13:29:18

szekér, szekér tojjátok:) csak!

mindnek szüksége van rá,
nagy a sár, majdnem nyakig ér...

Idet 2010.03.06. 13:30:44

@obligat: Hm. Piroska a farkas . Alias Gyurcsányanyós...

Idet 2010.03.06. 13:33:04

@obligat: narancspettyek, rózsaszín pettyek, fekete pettyek, petty-pettyek... de mi lesz az alapszín?!

2010.03.06. 13:54:05

@Idet: ott hordja? Bocs, ezt se értem, túdom, túdom, kár volt tanulnom biológia szakosnak...:(

theofil 2010.03.06. 13:55:09

@Uhu20:

Fekete János kitűnő bankár volt az ország sokat köszönhet neki.

Kádárt sem kellene sematikusan megítélni.

Németh Miklós rendes ember és politikusnak is az volt.

Az aktamegsemmisítéshez neki nyilván semmi köze sem volt, a pánikba esett apparátus műve volt.

Jó lenne felhagyni azzal a nézettel, hogy az egykori emeszempések reggeltől estig árulták elfele a hazát.

Bizonyára nem emlékeztek rá, hogy kissé itten tartózkodtak a szovjet csapatok...nem lehetett ám nagyon ugrálni.

theofil 2010.03.06. 13:58:08

@Uhu20:

Nem vagyok gazdasági szakember és nem is tisztem védeni az akkori emeszpéseket, meg nem emeszempéseket.

Annyit tudok a privatizációról amennyit leírtam.

theofil 2010.03.06. 14:00:48

@Uhu20:

Uhu, ne hozz ki a béketűrésemből!

A haza ellensége ám a kegyed táncoslábú nagynénikéje...!

Borzasztó.

theofil 2010.03.06. 14:02:47

@Idet:

Hol és mikor árusították ki édes hazánkat Németh Miklós asszisztálásával?!

(Hogy ne üssön meg a guta!)

Pedró27 2010.03.06. 14:04:04

@artdark: "Sokkal jobban idegesít, ha még akkor is ezt szajkózzák, amikor már az egész ló kilóg."

Oké. Igazad van.

Tehát, kérek jobb szót helyette.

Javaslat?

theofil 2010.03.06. 14:07:06

@hoplita:

Na és én hogy festek mint a Jobbik szálláscsinálója?

artdark 2010.03.06. 14:07:28

@theofil: Na ja. Kádár hiába emelte fel minden nap a szavát a szovjet csapatok ittléte ellen, a fránya tanácsadói becsapták őt.

Fekete János valóban kitűnő bankár volt. Megmondták Tel-Avivban is. Az ország valóban sokat köszönhet neki: 20 milliárdot.

Németh Miklós rendes ember volt. Ezt pedig tőle saját magától is tudhatjuk. Tűzzel-vassal küuzdött a spontán privatizáció ellen, nehogy a büdös kommunistákból tőkések legyenek. nem is lettek.

Az aktamegsemmisítésnek is a Jobbik az oka! Abból is látszik, hogy még meg sem voltak, de már legszívesebben mindent megsemmisítettek volna! Ebben élen járt a főgonosz Vona Gabika, aki akkor, 12 évesen már az ördög cimborája volt, persze álnéven.

artdark 2010.03.06. 14:12:42

@Pedró27: vannak országok, ahol nevén nevezik a gyereket: jobboldali publicista, konzervatív napilap, baloldali békeharcos, radikális nézeteket valló közíró, szélsőbaloldali tüntető (a "fiatalok egy csoportja" helyett), izrael-barát politikus.

Ennyire egyszerű ez. S ha valakire véletlenül azt mondják, hogy független, akkor valószínűsíthető, hogy vagy tényleg az, vagy a közéleti tevékenysége során valamennyire távolságtartó.

theofil 2010.03.06. 14:16:30

@artdark:

A 'dark' ugyebár sötétet jelent....és tényleg.

Irbisz 2010.03.06. 14:19:10

Az oldal látogatottsági adatai milyenek?
Erről lehetne tudni valamit?

artdark 2010.03.06. 14:25:36

@theofil: jaja:) Gyerekkorom kedvenc olvasmánya meg Teofil, a macska volt, akit folyton megszívattak az egerek. Frusztráltsága okán később belépett a DIVSZ-be, majd a Munkásőrségbe, és Berkesi András címszereplőt mintázott belőle A Mozgalom és én, avagy Theofil jelentést ír című eposzában.

tölgyes 2010.03.06. 14:41:06

@artdark: Valahogyan véletlenül a Jobbik képviselőjelöltjei közé keverdett G.T. nevű ürgepásztor, aki emberölésért ült. Ez is egy súlyos érv a Jobbik mellett...:::)))

Pedró27 2010.03.06. 14:53:46

@artdark: "vannak országok, ahol nevén nevezik a gyereket: jobboldali publicista, konzervatív napilap, baloldali békeharcos, radikális nézeteket valló közíró, szélsőbaloldali tüntető (a "fiatalok egy csoportja" helyett), izrael-barát politikus."

Megengeded nekem, hogy én Magyarországon is nevén nevezzem a gyereket?

"Ennyire egyszerű ez."

Állítottam én ennek az ellenkezőjét?

"S ha valakire véletlenül azt mondják, hogy független, akkor valószínűsíthető, hogy vagy tényleg az, vagy a közéleti tevékenysége során valamennyire távolságtartó."

Egyetértek a definícióval. Én pont ilyen értelemben használtam a független szót. Egyébként értem, mi a problémád, csak szerintem nálam rossz helyen kötözködsz. :)

Szerintem Török Gábor megfelel a fenti definíciónak, ezért független. A magát függetlennek valló, de pártos hangadókat soha nem neveztem függetlennek, ezért kopogtatsz nálam rossz helyen. De TG szerintem tényleg független.

Szerinted nem? Akkor írd le ezt, de ne kötözködj szavakon.

2010.03.06. 14:58:35

Juj de izgi,vér mikor lesz?:D

discretio 2010.03.06. 15:01:40

Nem gondolom, hogy TG bárkinek a fizetett ügynöke akarna lenni.
De azt gondolom, hogy ő is, mint sokan mások, kissé túlértékelték Gyurcsány taktikai húzásait és talán többet szerettek volna látni benne, mint amivel ez a kommunikációs kaméleon rendelkezik.

Tervezett lépés volt Gyurcsány Ferenc bejelentése, hogy miniszterelnököt jelölő rendkívüli kongresszus összehívását kezdeményezi - mondta Török Gábor az InfoRádiónak. A politikai elemző szerint így van esélye arra a kormányfőnek, hogy később is fontos politikai pozíciót foglaljon el....
2009. március

Nem kell különösebb elemzői tehetség ahhoz, hogy megállapítsuk: a jelenlegi miniszterelnök az elődjénél lényegesen komolyabb stratéga, ráadásul a hatalomhoz is sokkal erősebben ragaszkodik, ( TG nyilatkozat 2007. okt. 15. Boom )

Azzal, hogy másod-, harmadvonalból, illetve a politikán kívülről hozott tárcavezetőket a miniszterelnöki hatalmát akarta megerősíteni Gyurcsány Ferenc - mondta Török Gábor, aki úgy vélekedett: ezzel az esetleges mellőzöttség okán fakadó pártviszályokat is a kormányán kívül hagyta az új kormányfő. /2005. /

A számomra az az érdekes kérdés, hogy miért is történhetett meg ez a " gyurcsányi túlértékelés " számos, egyébként nagyon jó képességű és független gondolkodó által. ( pl Dessewffy, Eszterházy stb )
Nekem persze van erre sejtésem, és szívesen gondolkodom erről, mert szerintem elvezet egy lényeges kérdéshez. Hozzátartozik-e a jó miniszterelnök, politikus, vezető stb. kompetenciájához az erkölcsi, etikai feddhetetlenség , vagy elég a látszat ?

artdark 2010.03.06. 15:06:17

@Pedró27: Egyrészt nem én kopogtattam, hanem te. De sebaj :) Nem Gábor függetlenségét kérdőjeleztem meg, hanem a Magyarországon elterjedt címkézés jogosságát vitattam. És vitatom még ma is. Fentebb írtam részletesen, miként gondolkodom Gáborról. Szerintem pozitív.

artdark 2010.03.06. 15:09:29

@tölgyes: Ez ellen nincs mit tenni, csak kármentés jöhet szóba. A Jobbik azonnal meg is lépte.

Amikor egy hajó jól megy, tülekednek az utasok. A potyautasok is, sajnos. De egy fideszes ezt honnan is tudhatná...

török gábor 2010.03.06. 15:20:35

@Irbisz:

ilyenek vannak:

* Az eddigi legjobb nap: Feb 15, Mon 36103
* Az utóbbi 7 nap átlagos PI értéke: 24924
* Az utóbbi 7 nap átlagos PI / látogató értéke: 2,168
* Az utóbbi 30 nap átlagos PI értéke: 19223
* Az utóbbi 30 nap átlagos PI / látogató értéke: 2,053
* A blog indulása óta az összes PI: 1203180

2010.03.06. 15:25:07

Na emberek, a velveten nem lehet őszintén írni Eperjes Kariról, mert erősen moderálnak. Ilyen világ jön...:(

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.03.06. 15:29:09

@török gábor: Szép nagy számok.
Én meg örülök ha 50 felé megyek egy-egy nap.

Hiába no, van különbség a politika, megtámogatva egy ismert névvel és az Indexszel, illetve az én noname keresztény blogom közt.

Sok sikert továbbra is! :)

artdark 2010.03.06. 15:29:44

@Letícia: ÁÁÁÁ, te velvet olvasó vagy? Akkor neked elárulom, én vagyok az, akinek 3 héten át erekciója volt...

2010.03.06. 15:31:41

@Spirál: jó keresztények nem foglalkoznak nemisteni dolgokkal...hol van a Bibliában, hogy blogot kell olvasni?? Úgyhogy ne panaszkodj, a célközönséged max. az eltévedt bárányok halmaza...:D

2010.03.06. 15:32:43

@artdark: ó te szegény, sajnállak, mert olvasom, soha többet...:D

artdark 2010.03.06. 15:36:01

Jézus igenis megmondta: arról ismernek meg benneteket, hogy a tanítványaim vagytok, ha blogot olvastok. Mt.6.11.

És: akkor hallottam az Urat: kit küldjek el, ki megy el majd nekünk?
Mire én: itt vagyok én, engem küldj, csak előbb befejezem ezt a posztot. Es.8.22.

[nev] (törölt) 2010.03.06. 15:41:43

furcsa ez. én pont azért tartom középesnek ezt a produktumot, mert hogy se íze, se bűze.

tölgyes 2010.03.06. 15:58:29

@artdark: A keszthelyi Jobbik elnökét letartóztatták, mert üzletszerűen elkövetett csalással vádolják. A fickó ingatlanközvetítéssel foglalatoskodott...Itt se lesz mit tenni.

discretio 2010.03.06. 16:14:20

@tölgyes:
A hamburgi tartományi házelnök "lebukott " pár hete, mert az utcájukban eltakarítatta a havat, miközben a máshol lakók kűzdöttek az utakon a jegesedéssel. Először pénzt ajánlott a Vöröskeresztnek kompenzációként, végül lemondott.

Hozzátartozik-e egy vezető kompetenciájához , hogy mennyire erkölcsös , etikus a " hétköznapi életben " , pl. a házasságában, a vagyonosodosában, az informális kapcsolataiban ?
A magyar politikai elemzők vajon lényeges kérdésnek tartják-e ezt a dimenziót egy polikus jellemzésekor , és a választók ?

artdark 2010.03.06. 16:17:43

@tölgyes: A váci fideszes csajjal mi van? nem olvastam még sehol, hogy lecserélte a pártja...

discretio 2010.03.06. 16:35:58

@artdark: Tőled csak azt tudom kérdezni, felmentheti-e magát valaki pl. egy képviselőjelölt az erkölcsi, etikai megmérettetés alól azzal, hogy más pártban is etikátlanul viselkednek ? Lehet-e így hitelesen a megtisztulást számon kérni más politikai szereplőktől ?

artdark 2010.03.06. 16:55:55

@discretio: Természetesen nem. Ahol lószar van, ott vannak verebek is. Azt kell mondanom, sajnos, de tényleg nem lehet előre látni a dolgokat, az utólagos intézkedés pedig mindig kapkodásnak tűnik. (De ezt miért nem kérdezed meg tölgyestől is?)

Egyébként pedig: ha eddig ez volt, mi lesz még ezután? Már így is olyan a kampány, mint egy börtönnapló.

cefrecece 2010.03.06. 17:04:22

Ezt a finom utalást a végén:
"lehet ezt másképp" = Lehet Más a Politika.
Gratulálok Gábor! :))
Hajrá LMP!

szikjáró 2010.03.06. 17:15:55

@artdark: ha már itt tartunk, akkor én láttam már olyan jogosítványt is, amelybe be voltak vezetve olyan dolgok, mint pl szemszín, bőrszín, pont egy filippínó srácé, és az is benne volt, hogy filippínó, nincs is fennakadva rajta, merthogy miért is lenne. Csak itt rasszista, aki az amúgy egyértelműen szemmel látható rasszjegyek alapján rá meri mondani valakire, hogy kíni, japán, mongol, filippínó, vagy cigány, néger, albínó...stb.

szikjáró 2010.03.06. 17:17:44

*kíni legyen egyenlő kínaival, esetleg szenvedő bármelyik.

discretio 2010.03.06. 17:18:43

@artdark: Tőle is megkérdezhettem volna, de tőle mást kérdeztem, már előtte, de nem keltettem fel az érdeklődését. :)

Lehet, hogy ez a cél, hgy börtönnapló legyen ? Ma már nyilatkozta is a szakáltalanított miniszterelnök jelölt, hogy minden pártban vannak korruptak. Hogy hol vannak többen,mi az arány az nem érdekes, lényeg, hogy minden párt egyformának tűnjön.

Glenarvan 2010.03.06. 17:34:38

@discretio:
Hali!

Izgalmasan hangzik ez a "túlértékelés",szívesen olvasnék erről pár sort.
Az is érdekelne,hogy az utolsó előtti bekezdésedben a 'független' szó ironikus vagy komoly jelzőként szerepelt-e?(Esetleg a két dolog szorosan összefügg?)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.03.06. 17:42:47

A történelmi egyházak közleménye a választásokra.
uj.katolikus.hu/cikk.php?h=1454

Szándékosan nem a saját blogomat linkeltem. Ezt értékeljétek. :)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.03.06. 17:44:01

Aki valami jobboldali kiállást várt, annak - szerencsére - csalódnia kell. :)

VIKUNYA 2010.03.06. 17:50:54

@tölgyes: a jobbik egy hihetetlenül eklektikus párt, hirtelen duzadt fel, von aott megélhetési kalandor, népjobbító, ködszurkáló jobbos, dörzsölt vállalkozó, kiábrándult munkásőr és jószándékú nemzetmentő is - na most szépen sorra ott is ki fognak dőlni a csontvázak, mert tele vannak szélhámos alakkal. apa kezdődik, tessék hátradőlni!

gyöngyök 2010.03.06. 18:06:31

Kedves Gábor ! ( Nekem a tegezés nem megy, bocsánat !)
A kérdése gondolom költői ! Meglátásom szerint annyira fehér/ fekete a divatszín a véleményekben, hogy azok,a kik véleményével ellentéteset mond Ön, azt gondolják , - bocsánat a kifejezésért- ilyen hülyeséget csak pénzért lehet mondani.
De sok ismerősöm nem hiszi el, hogy nekem a munkában nem a pénz a fontos. Úgy is lehet persze fogalmazni, hogy nagyon elnéző vagyok magammal: számtalanszor előfordul, hogy amiért egy fillért sem kapok, azt azonnal megcsinálom - mert szakmailag érdekel - amiért meg nem keveset fizetnek, de nem tetszik, azt úgy szenvedem ki a legvégső határidőben. Másrészt a véleményem kialakításánál is: nem tudom honnan jön, mitől van, de képtelen vagyok attól függővé tenni a véleményemet - tanácsadóként a tanácsomat - hogy nekem miből lenne hasznom.
Én például ezért sajnálom Varga Mihályt és irigylem Bokros Lajost: az egyik feladta a szakmai véleményét, a másik nem .
Csak sajnálni tudom azt, aki arra kényszerül(t), hogy szakmai meggyőződésének hátat fordítson.
Szeretném megnyugtatni Önt: sok olyan szakembert ismerek,akik így gondolkodnak: igaz munkájuk eredményessége független a politikától. Önt azért illeti elismerés hoyg ebben a megbolondult közhangulatban mer, tud higgadt, logikus elemző lenni.
Bűszke vagyok hogy egykor én is a BCE -re jártam.
Érdeklődéssel várom megnyilvánulásait, irásait továbbra is.

zamorano 2010.03.06. 18:21:48

@zarao:
én fideszes vagyok, fricz tamást kellemes hallgatni, néha jókat is röhögök:)
de nem azér nem tartom jó "elemzőnek" mer fideszes,hanem mer sztem legtöbbször nem reális amiket mond. ágh attilát meg utálom mer öreg komcsi de politológusnak nem azér nem jó mer komcsi,hanem mer nem lát reálisan.
pl. horn gyula is ős komcsi,viszont (sajnos)
jól látta a helyzeteteket és maximálisan ki is használta.

tehát ha vki felvállalja-ha csak ritkán is-h ő egyébként kikkel és milyen irányokkal szimpatizál, attól még lehet
szar elemző és nagyon jó elemző is.
engem picit irritál ez a "jujjnemmondommegkireszavazok".

tölgyes 2010.03.06. 18:34:43

@VIKUNYA: Egyetértek Önnel. De a szélhámosság csak az egyik elem. A másik, hogy még csak a körvonala se alakult ki annak, hogy mi az amiben a párt és támogatói egyetértenek.. Tegnap pl. vitába kerültem egyházi támogatás ügyben itt egy lelkes jobbikossal.. Olyan MSZP-és volt mint a pinty...:)

tölgyes 2010.03.06. 18:38:33

@artdark: Én se hallotta, hogy a jobbikos, elitélt gyöngyösi elnökkel mi történt... miközben áll a bál a gyöngyösi elnökség és Vona stábja között.

tölgyes 2010.03.06. 18:41:43

@discretio: Magyarországon nincsenek következményei a politika hibáknak, bűnöknek.. de a köztörvényeseknek se. Jó példa erre Szekeres esete. Vállalom a politikai felelősséget! Maradok...de Vona Orbánnak ír levelet....:)amit a Népszabadság már második napja az első hírnek tekint..:::)) Vagyis a NOL propagálja Vonát... Hát így élünk mi itt.

zamorano 2010.03.06. 18:49:12

@tölgyes: jogos.
nehéz megítélni,h a nol.hu azér örül ennek annyira mer így akarnak több maszop szavazót csábítani "lám a jobboldalon milyen csaták vannak" vagy pedig mert
nem tudják abbahagyni élvezetükben az orbán ellenes levél olvasását:)

tölgyes 2010.03.06. 18:57:19

@adamka83: És van egy harmadik ok. Még mindig jobban félnek Orbántól, mint bárki mástól. Tudják: ha Orbán 8 évig marad, akkor az MSZP elitnek megszűnnek a kiváltságai... már 2002-ben is ez volt a folytatás tétje. Innen eredt a máig tartó Orbán-gyűlölet...Most ebbe a z Orbán-ellenes táborba csatlakozott Vona... tehát céljaiknak jó eszközévé vált... Érdemes volt befektetni...:)

2010.03.06. 19:35:26

@tölgyes:

"Tegnap pl. vitába kerültem egyházi támogatás ügyben itt egy lelkes jobbikossal.. Olyan MSZP-és volt mint a pinty...:)"

Jó kis képzavar! Én magam ezért sosem határozom meg, hol vagyok és hova tartok...

discretio 2010.03.06. 20:17:00

@Glanarvan:
A függetlenséget olyan értelemben használtam, hogy az említetteknek nincs szükségük arra, hogy "érdekből " csatlakozzanak pl egy politikai irányzathoz, hanem az értékeiket vállalva állnak ki valaki, vagy valami mellett.( Vagy pl. vki ellen. Ha az ember olvasgatta a kilencvenes években Dessewffy HVG-ben megjelent írásait Orbánról, igazán nem csodálkozik, hogy Gyurcsány mellett kötött ki )
Az más kérdés, hogy adott esetben lehet ebből hasznunk, de nem ez az elsődleges cél, szerintem.

A túlértékelésről. Tényleg többször gondolkozta erről és számomra megfejthetetlen, hogy miért gondolta bárki, hogy a terhelt családi háttérrel, siralmas szocio-ökonómiai háttérrel, harmadrangú diplomával, az MSZP-ben történt politikai szocializációval rendelkező Gyurcsány képes lesz komoly eredményekt elérni. Tudom, hogy ezeket a nehézségeket képesek emberek legyőzni, de ehhez nagy jellem kell és kitartás és Gyurcsány személlyiségének éretlensége teljesen világos lehet annak , aki vette a fáradtságot és megpróbálta az életpályájában a közéleti és magánéleti szálakat is objektíven értékelni.

Glenarvan 2010.03.06. 20:18:34

@tölgyes:

Hihetetlen,hogy a legfőbb csapásirány megint a démonizálás,az Orbánnal való riogatás!De most mit mondanak?Hogy van egy szélsőséges és egy még szélsőségesebb párt?!
Persze az is igaz,hogy ezekkel a 8 éves eredményekkel nehéz lenne választást nyerni,szavazókat mozgósítani.
Az MSZP szlogenje is ezt tükrözi(trükközi): Új jelölt,új program.
A régiek sz.rt sem értek,az egyszer biztos!

discretio 2010.03.06. 20:20:08

@@Glanarvan: bocs MSZMP-ben történő politikai szocializációra gondoltam

Diocles 2010.03.06. 20:22:43

Ha már magadról beszélsz, kedves Török Gábor, én azt vettem észre, és talán már korábban is írtam, hogy rád az a jellemző, hogy helyezkedsz, érted a szakmádat (ha sok állításod vitatható még a laikusok által is, pl. amikor az elején azt próbáltad magyarázni, hogy a Jobbik nem visz el az MSZP-től voksokat, miközben ma ez már alaptétel a magyar politológiában, lásd Tölgyessy hétfői interjúját), csak nagyon vigyázol arra, hogy ne szóljál be a "nagyoknak", vagy ha be is szólsz, akkor ez ne legyen teljesen nyilvánvaló.

Ez a leglátványosabban ott derül ki, hogy mennyire eltérően kezeled mondjuk az MSZP-t (ill. természetesen a Fideszt (egy leendő kormányzópárttal csak a hülye megy nyíltan szembe, max. sunyin és hátulról lehet odavágni nekik), vagy a Jobbikot (naná, melyik elemző akarja, hogy kinn legyen a lakcíme a kurucon?) és az MDF-et.

Nálam jobban senki nem veti meg az MDF-et, de az a látványos lefikázás, amelyet velük kapcsolatban művelsz, hát eléggé túlzó ahhoz képest, hogy szerintem az MSZP messze nem mutat fel jobb állományt (Hagyó, Havas Sz., Szekeres, stb.), mint a közröhejnek örvendő MDF. Csak az MSZP-nek még mindig kockázatos dolog volna beszólni, meg ki tudja mi lesz a jövőben?
Szóval nekem ezek a benyomásaim, remélem nincs harag.
A blogodat kedvelem.

Ui.: apropó, a héten olvastam Debreczeni "remekművét" a leendő diktátorunkról, és ott tényleg nagyon leszólt téged D., mert nem vagy hajlandó ugyanúgy rettegni mint ő.

török gábor 2010.03.06. 20:27:25

@Diocles: véleménnyel nem tudok vitatkozni, hiszen ha ezt érzed, akkor ezt érzed. de ténnyel igen (jelzem, soha nem azt állítottam, hogy nem visz el az MSZP-től, csak azt, hogy az adatok szerint döntően nem onnan):

"A kutatások azonban nem erősítik meg, hogy a Jobbik szavazói közt valóban többségben lennének a volt szocialista szimpatizánsok: az EP-választások után két felmérés is készült arról, hogy a Jobbik-szavazók kit támogattak 2006-ban. A Jobbik-szavazók közül a Medián szerint 14, a Nézőpont Intézet szerint 27 százalék szavazott korábban az MSZP-re. Mindkét közvélemény-kutató 25 százaléknyi korábbi Fidesz-szavazót talált a Jobbik táborában, a volt MIÉP-szavazók aránya 13, illetve 12 százalékra rúg. A Jobbik szavazóinak 24, illetve 28 százaléka viszont nem szavazott 2006-ban, és csak részben passzivitásból: egy részük egyszerűen nem volt még 18 éves.

A legújabb közvélemény-kutatások azonban azt jelzik, már a Fidesznek is tartania kell a Jobbiktól: a Nézőpont Intézet felmérése szerint a Fidesz támogatóinak 12 százaléka szavazna második pártként a Jobbikra. A Tárki szerint pedig a választási eredmény előrejelzésében épp az a legnagyobb bizonytalansági tényező, hogy a Jobbik mennyi szavazót lesz képes elcsábítani a Fidesztől. A két párt szavazótábora közötti határvonalat a Tárki szerint erősen befolyásolja, hogy a bizonytalankodók számára mennyire lesz meggyőző Orbán, illetve Vona Gábor."

www.origo.hu/itthon/valasztas2010/kampanynaplo/20100304-valasztas-2010-valtozas-a-fidesz-es-a-jobbik-viszonyaban.html

jobbrólelőz 2010.03.06. 20:38:08

Kedves Gábor!

"ezért is nem titkolom, hogy mikor és kinek voltam a tanácsadója, s azt sem, hogy minden politikussal szívesen beszélgetek, mert bárhol is járok, szakmai véleményem csak egyetlen (ugyanaz) lehet."

Nekem volt tegnap a véleményem, hogy a Vona levelében segítettél vagy Te írtad. Ez nem férne bele az az általad még elfogadható "egyetlen vélemény" elvébe?
Amúgy nem válaszoltál a kérdésre tegnap. Milyen messze van a "poitikai elemző" a "politikai tanácsadótól"?

Glenarvan 2010.03.06. 20:39:32

@discretio:

A '90-es éveket illetően komoly elmaradásaim vannak,ezeket nehéz lesz pótolnom.
Ami GYF-t illeti,én a TV elől úgy látom,
hogy színészi képességei minden küszöbön átsegítették.

discretio 2010.03.06. 20:46:37

@tölgyes: Igazad van, de gondolom abban is egyet értünk , hogy csak látszólag nincsenek következmények. Valójában nagyon is érezzük a hatását a felelőtlenségnek.
Szekeres nem vállaja fel a felelősségét a tárcája "ügyeiért "? Ezen gondolom te sem csodálkozol igazán.

Szerinted ki írta ezt ?
"A durva politikai beszédmód bevezetésében a Fidesznek múlhatatlan „érdemei” vannak, emlékezzünk csak a Gyurcsány Ferenc elmeállapotát illető aranyköpésekre, vagy a volt miniszterelnök borderlineszindrómáját „tudományosan” elemző cikkre "
Nem, nem Nyakó vagy Újhelyi urak, hanem Lakner Zoltán politikai elemző.
Édes Istenem, hol volt ez az ember a köteles ügy, a lop stop tábla, az Orbán bányák, a tokaji cirkusz stb kommunikációs stratégiák levezénylésekor ? Mik voltak ezek, ha nem a durva politikai beszéd bevezetései a közéletbe ?, Tényleg a Fidesz tehet arról, hogy egy pszichológus diagnosztizál látatatlanban és ez egy újságban megjelenik ? Emlékszik ez az ember pl. a megboldogult pszichiáterre aki Kövér László elmeállapotát elemezte ?
Komolyan mondom, döbbenet, hogy mennyire nem tudják megbnocsátani Orbánnak, hogy nem tünt el a süllyesztőben .

török gábor 2010.03.06. 20:56:43

@jobbrólelőz:

szerintem olyan nincs (mármint van, de elfogadhatatlan), hogy valaki ír egy ilyen levelet tanácsadóként, aztán anélkül, hogy ezt jelezné, nyilvános elemzésbe kezd róla.

a milyen messze kérdéshez:
www.poltudszemle.hu/szamok/2008_2szam/2008_2_korosenyi.pdf

Diocles 2010.03.06. 21:04:44

@török gábor:

ezek a kutatók - talán nem véletlenül - azt felejtik el, hogy a mai viszonyokból kiindulva nem lehet ilyen módon felmérni, hogy honnan mentek el a voksok a Jobbikhoz.

ha ugyanis megkérdezel egy jobbikost, hogy kire szavazott, akkor nagy valószínűséggel akkor sem fogja bevallani, hogy 2006-ban még Gyurcsánynak csápolt, ha így is volna.
és ez minden felmérésnél így van, ha ma csinálsz egy közvéleménykutatást arról, hogy kire szavaztak az emberek 2006-ban, akkor nagy valószínűséggel hatalmas Fidesz-fölény és befutó Jobbik jönne ki, egyszerűen azért, mert az emberek NEM VALLJÁK be, ill. egészen pontosan nem szívesen emlékeznek a cikinek tartott dolgokra.

(ahogy pl. nálad is ott van az a bizonyos szadis múlt, meg nálam is, én még párttag is voltam a szadiban, annak ellenére, hogy már sokéve szilárdan Fidesz-szimpatizáns vagyok, és ezt tudják is rólam a környezetemben, hát gondolhatod, hogy nem azt fogom mantrázni egy társaságban, hogy én mekkora szadis voltam anno... szóval ilyen az ember, így müxik.)

ez a kutatás tehát pont emiatt (nem tekinthető hiteles adatnak az, ha valaki MA azt mondja, hogy 2006-ban is fidesz-szavazó volt) erősen vitatható.

jobbrólelőz 2010.03.06. 21:11:21

@török gábor: Persze világos. De én sem úgy gondoltam, hogy megírtad aztán átküldted neki emailben, Ő meg továbbküldte a sajtónak, hanem esetleg bármilyen formában tanácsot adtál, majd annak megvalósítására valaki kitalálta hogy írjunk Viktornak levelet :-).
Mindenestre a levél túl jó a jobbikhoz képest. Túl alapos, ők eddig ösztönösebben reagáltak az eseményekre. Ezt a levelet nem leht ösztönösnek nevezni. A cikket köszönöm, jól átolvasom.

és még egy, ne hagyd abba, sőt a választások után is írj, mióta az a blog létezik az internet új(abb) jelentéssel bír számomra.

Idet 2010.03.06. 21:23:50

@Letícia: Mi az, hogy ott hordja? Te tényleg fölöslegesen voltál biológia szakos!
A horpadt mell(kas) a test felső részére vonatkozik!
Nem t'om, te mire gondoltál?

Idet 2010.03.06. 21:25:11

@theofil: Üssön. Amíg őfelsége miniszterelnök volt.

tölgyes 2010.03.06. 21:25:53

@Letícia: Nincs itt képzavar.Az MSZP törzsközönsége nem hajlandó megérteni, hogy az egyházi iskolákban folyó oktatáshoz ugyanolyan állami támogatás jár, mint az állami iskolák esetében...a Jobbikos vitapartner ebben az MSZP álláspontját képviselte.

tölgyes 2010.03.06. 21:28:12

@Glanarvan: De ugyanezzel a lendülettel egyben azt is mondják, hogy a fidesz összeáll velük...Mint mikor cigányozták és nácizták Orbánt.Had butuljon a választó.. a Jobbik meg húzza alájuk.. nem hiába kapták a 25 milliót...

Idet 2010.03.06. 21:31:09

@theofil: 1. Bevitt minket az IMF erdőbe, olyan feltételekkel, amik neki (már amúgy is meghalt), nem fájtak.
2. Kádárt ne bántsuk? Vagy nem vagy képben, vagy kedvezményezett vagy!

tölgyes 2010.03.06. 21:32:22

@discretio: Az a Lakner, aki rendes pénzt szakított mint MEH tanácsadó...:)Neki is az üléspontja határozza meg az álláspontját.. és ha nem így beszél nem hívják az ATV-be.. se.

Idet 2010.03.06. 21:34:49

Kedves @Hoplita, úgy is, mint Dárdás!

A háborús, nagyon találó idézeted Sir Peter Ustinovtól származik. Csak, mert megígértem, hogy utána nézek!

Jó éjt neked!

zamorano 2010.03.06. 21:47:22

@Glanarvan: szóval 1 hónap van hátra.
talán utsó lehetőség,h győztest lehessen hirdetni az mszmp

hu.wikipedia.org/wiki/Kateg%C3%B3ria:MSZMP-tagok

és az "illegálisan,pimasz fiatalokból alakult rendszerellenes szervezet" közt.

stiglinc 2010.03.06. 22:48:19

Kedves Gábor!

Nagyon megszerettem ezt a blogot, sőt: ez az egyetlen, amit rendszeresen követek. Nem lehet mindenkinek megfelelni, egyesek az élő fába is belekötnek s mindenütt összeesküvést látnak, de szép válasz volt ezekre eme személyes hangvételű bejegyzés...
Ne hagyd abba, várjuk a bátor kérdéseket és szokatlan válaszokat!

Török Gábor rajongó 2010.03.06. 22:58:20

Egyes sötétben bujkáló rémhírterjesztők szerint Török Gábor Amway ügynök.

Ez nem igaz! Ha mégis az sem von le semmit írásainak színvonalából.

mrcxqj 2010.03.06. 23:00:31

Rendszeres olvasója vagyok a blognak, és mondhatom, hogy közel érzem magamhoz a szakmai prioritásra törekvő elemzések hangvételét. Bevallom, hogy idő hiányában a kommenteket csak nagyon ritkán olvasom el, így a fent említett "vádakat" sem volt alkalmam első kézből megtekinteni. Most azonban végigrágtam magam az összes kommenten, s csalódottan vettem észre, hogy egyetlen olyan hozzászólást sem találtam (talán Diocles kivételével), amely TG bármely bejegyzésére rámutatva (itt és itt ezt és ezt írta... tehát...) indokolná a szakmai alapú objektivitásra való törekvés hiányát.

mrcxqj 2010.03.06. 23:23:20

Nem sokkal ezelőttig az erre a blogra látogatók tanúságot tehettek arról, hogy melyik pártra készülnek voksolni, így valamilyen (ha nem is túl reprezentatív) képet kaphattunk a blog olvasóinak pártpreferenciáiról. Érdekes lenne egy hasonló felmérést készíteni, azok között is, akik véleményüket írásban is közzéteszik a blogon, magyarul a kommentezők körében. Például nagyon érdekelne, hogy milyen a megoszlás azok között, akik TG írásait szakmailag kiegyensúlyozottnak (tehát inkább objektívnek) tartják, ill. milyen eredményt kapnánk azoknál, akik erről pont másképpen vélekednek. De asszem, jó esély van arra, hogy ez megmarad a személyes kíváncsiság szintjén...

mrcxqj 2010.03.06. 23:31:52

Kedves Gábor! Azt írod, hogy "Ezért is nem félek elmenni pártok által szervezett (nem kampánycélokat szolgáló) rendezvényekre..." Azt meg szabad kérdezni, hogy az utóbbi időben mely pártok rendezvényeire jutottál el?

török gábor 2010.03.06. 23:44:54

@mrcxqj: mindent szabad, csak nem mindenre válaszolok :) de erre igen:
tavaly nyáron Tölgyessy Péterrel voltunk elemezni az lmp táborában, illetve előtte előadtam a fidesz ifjúsági tagozatánál, majd ősszel a fidelitas választmányi rendezvényén. igen, és voltam még tavaly a győri fidelitasnál is vendég. a teljes körű tájékoztatáshoz tartozik, hogy kaptam felkérést mszp-s rendezvényre is, de oda sajnos nem tudtam elmenni.

Idet 2010.03.07. 10:28:20

@Glanarvan: Ha a Verne-regényre gondoltál: Glenarvan. Legyünk pontosak, amennyire lehet.

quell 2010.03.07. 11:37:11

@voltamper:
Ugyan nem TG vagyok, de ha elárulod, hogy mennyire kimerítő választ szeretnél, szívesen megadom.

kkk666 · http://www.vizvezetekszereles.info/ 2010.03.07. 11:54:27

"Rendben, van ilyen is, tudom, de tényleg elképzelhetetlen, hogy lehet ezt másképp?"

ez elég LMP-s volt:)

quell 2010.03.07. 12:08:49

Amiket mindenképpen érdemes megnézni egy-egy kutatásnál, azok a következők: minta elemszáma, megkérdezés módszere, a kérdések és a válaszok szövege és sorrendje (ha kideríthető). Melyik legyen az alfa?

tölgyes 2010.03.07. 12:20:58

@török gábor: Csak a velem született gonoszság mondatja. Olyan ez a "magyarázkodás" mint amikor a Neoprimitív együttes (pl."A munkából elöl járók fia vagyok én...")a feloszlatás ellen azzal érvelt, hogy ők rendszeresen szerepelnek a KISZ nyári ifjúsági táboraiban... Naná! Ez volt az oszlatás igazi oka..:)

das boot 2010.03.07. 14:22:44

Szerintem ezzel a bejegyzéseddel hibát követtél el Gábor.
Ezzel engeded, hogy akár csak a látszata képződjék annak az irreális lehetőségnek, hogy az itt hozzászólók tematizálhatják a blogot.

Az olvasóid jelentős többségének a véleményét nem ismerheted, hiszen láthatatlan, az a kisebbség pedig, aki ide ír, messze nem reprezentatív, inkább áll rajongókból, idecsődült radikálisokból, stb.

Márpedig azt a látszatot kelteni, hogy a hangos kisebbség véleménye vihart kelthet, s mégcsak nem is csak a biliben, az a csendes többséggel szemben kissé fals üzenettel bír, bár az országban uralkodó állapotokra eklatáns példa, az kétségtelen.

Valahol írod, nem engeded, hogy becsatornázzanak, hogy az agenda settingedet kívülről piszkálják, ehhez képest ez a post alaposan ellentmond ennek...

hajdú 2010.03.07. 14:56:02

Tökéletesen egyetértek és azonosulni tudok ezzel az ars poeticával, amit a bejegyzés ad, a sajátoménak érzem.
Valóban, sokak számára nem sok értelme van ezt leírni, mert vagy amúgy is tudják, vagy úgyis lepereg. Mégis, azt gondolom, volt értelme, mert van, akinek mondhat valamit, hogy igen, így is lehet gondolkodni vagy egyszerűen jó érzés a saját gondolatokat mástól is visszaolvasni.

gyöngyök 2010.03.07. 15:46:40

Teljes mértékeben egyetértek TG e témával kapcsolatos "elkeseredettségével". Úgy látom, nem akart kioktató lenni és ezért nem magyarázta el , hogy mi a különbség egy tényeken alapuló elemzés, egy vélemény nyilvánítás és az ítélkezés között. Én most szeretném megtenni - és ezzel lehetőséget adni TG-nak, hogy kifejtse álláspontját erről is. Teszem azért, mert meglátásom szerint ez az alapja a demokratikus gondolkodásnak, eszmecserének. Elsőként leszögezem: aki nem ismeri el a "relativitás" elméletét, magyarul: hogy nincs abszolút jó, vagy rossz, hanem minden nézőpont kérdése, az vagy hivő vagy diktátor, akivel vitázni nincs értelme - vagy neki nincs velem, mert nem lehet egyetlen közös pontunk sem. Minden további megállapításomnál ebből a tézisből indulok ki. "Esettanulmányok a következő hozzászólásban.

voltamper 2010.03.07. 15:47:42

@quell: "Nagyjából" mindenki tud
ezt azt a "közvélemény-kutatásról,
ami a hamiskártyázás "hivatalos" mocsaras terepe.
Ha lesz erről objektív írás én azt mégiscsak
TG-tól várnám.
Tisztelettel. VA

gyöngyök 2010.03.07. 16:15:26

Egy egyszerű példa a szakmai elemzésre ( adótanácsadó vagyok ) :
2000 évben uj lakástámogatási tv-t fogadott el a parlament , mely dekralált célja ( Tv. magyarázatban szerepel), hogy segítse a rászoruló fiatalok méltányolandó lakásigényének kielégítését állami támogatással illetve adókedvezménnyel .Az adókedvezményt azok tudták igénybe venni, akiknek legalább 300 e Ft bruttó jövedelmük volt. A törvény szövegezése alapján akár évi több lakás adás/vétele mellett - tehát vállalkozási célból történő lakásvásárlásra is fel lehetett használni. A 200 e Ft bruttó alatti keresetűek ebből a kedvezményből nem részesülhettek, viszont az épitőipar komoly fellendülésnek indult , mert építési vállalkozókat ösztönözte a fenti adókedvezmény.
Szóval szerintem a fenti elemzésnél lényegtelen kérdés, hogy szakmailag mi a véleményem, az is, melyik pártra akarok szavazni.
Véleményem szerint ez idézte elő a lakás bérleti díjak fokozatos csökkenését , mert rengeteg befektetési célból épitett lakás készült ez ezidőben.
Ez már vélemény.

Na eddig van értelme a vitának és eddig lehet független valaki - aki komolyan veszi a szakmáját. És ne feledjük, TG más , mint mi, hiszen ő mikor elemez, a munkáját végzi ( és nem mint érintett) irja , amit ír.

Álláspontom szerint egy törvény jóságát kizárólag az határozza meg, hogy elérte azt a célt, amiért a törvényalkotók meghozták. Mivel a fenti törvény mást ért el, ezért szerintem ez a törvény nem volt sikeres.

Ez már ítélkezés ,mert minősítek . Jelen esetben szakmai érvek alapján. De itt is fontos szerepet kapnak az elvek ( politikában értékeknek ) nevezzük. Ezzel vitatkozni viszont értelmetlen ,mert ugye ízlések és pofonok ....

Szivesen olvasnám Tisztelt Gábor erről az okfejtését, mint szakemberét, én ezt csak, mint laikus próbáltam összeszedni, bizva abban, hogy ráéreztem a lényegre.

gyöngyök 2010.03.07. 16:32:37

@tölgyes: Kedves Tölgyes !
Te meg azt nem vagy hajlandó megérteni, hogy mindegyik iskolatípus azonos ÁLLAMILAG kiosztott támogatást kap . A különbség: az iskolák fenntartása, ellenőrzése, vezetőinek kinevezése..stb a helyi önkormányzatok hatásköre, és bizony a helyi önkormányzatok - a valóban állami keretből kapott , de saját döntés szerint felhasználható- pénzből - nem akarnak adni olyan iskola fenntartására, amelybe nem lehet beleszólásuk.
Aki ezzel egyetért, az azt mondja, hogyha valami egyházi iskola, mely önállóan működik, még a tananyagba is van beleszólása, ott ezt a -más iskoláknál önkormányzat által adott hozzájárulást - fizesse az egyház.
A tények pontos ismerete alapvető ahhoz, hogy pontosan meg tudjuk határozni, hogy mivel nem értünk egyet. Nekem például ez alaptézisem

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.03.07. 18:24:21

@török gábor: válaszát köszönöm, megkérdeztem volna még, hogy kezdőként hogyan lehet egyből vezető valaki, de ez a kérdés por és hamu lesz

meszena 2010.03.08. 10:35:35

szerintem nagyon jók a bejegyzések. nem találtam elfogultnak. jó, hogy van!

balu11 2010.03.08. 11:58:46

Hoppá-hoppá, a poszt utolsó félmondatával elszólta magát a szerző! :)

vlaca55 2010.03.08. 13:22:25

Láttam a korábbi bejegyzésekben sokszor nem vetted fel a kesztyűt, és most telt be nálad a pohár. Én a helyedben ezeket a támadó megjegyzéseket úgy értelmezném, hogy sikerült olyan érzelmeket kiváltanom, amik megmozgatták az emberek fantáziáját, és igenis egyre többen kiváncsiak a blogomra! Azt meg tudjuk pszichológiából, hogy a szeretet és az utálat nagyon hasonló érzések, tehát aki szid Téged, az igenis ad a véleményedre! A 84. bejegyzés link meg jogos lesz az ilyenféléknek. A bloghoz további kitartást és sok sikert kívánok!

zerge gorilla 2010.03.09. 00:06:49

Megfigyelésem szerint a támadás és gyanúsítgatás általában nagyobbrészt szól arról, aki gyanúsítgat, mint arról, akit gyanúsítanak. Ha másról nem, hát világképéről, gondokodásának korlátairól árulkodik. Ezt már az oviban is megfogalmaztuk: "aki mondja másra, az mondja magára". :)
süti beállítások módosítása