Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
11:23

Tegnap este az MTV esti politikai műsorában voltam, s miután a mi beszélgetésünk csak később, az adás második felében kezdődött, a folyosón szerencsére meg tudtuk nézni a Hír TV-ben a BKV volt vezérigazgatójának „vallomását”. Bár korábban a Magyar Nemzetben már lehetett olvasni Balogh Zsolt szavait, a tévén keresztül még erősebbnek és hitelesebbnek tűnt az üzenet. Miközben az ügy erkölcsi és büntetőjogi vonatkozásai is tanulságosak, engem természetesen elsősorban a politikai hatások és következmények érdekelnek. Az állítások napvilágra kerülése óta ezért azon gondolkozom, hogy vajon az MSZP meg tud-e úszni újabb jelentős veszteség nélkül egy ilyen példátlan ügyet.

Az előző bejegyzésben már foglalkoztam azzal az eshetőséggel, hogy a Hagyó-ügy nyomán az MSZP elvesztheti minden reményét a váltópárti szerep megtartására. Kétségtelen, némileg ellentmond ennek két dolog: egyrészt a szocialisták a felmérések szerint már most is közel járnak ahhoz, hogy kizárólag a választói törzsbázisuk támogassa őket, azaz könnyen lehet, hogy már nem olvadhatnak kisebbre; másrészt pedig, ha az MDF és az LMP valós esélyei elszállnak a jelölési szakaszban, a baloldali szavazóknak minden fenntartásuk ellenére sem marad más választásuk, mint az MSZP-re voksolni. Ezek a tények valóban azt sugallják, hogy 15-20 százalékos támogatottság alá a szocialisták akkor sem mehetnek, ha a már most is széles körben tárgyalt Hagyó-ügy tovább terjed, és a választás előtti utolsó hetekben a kampány legfontosabb témájává válik.

Nem vitás, ez ma a legvalószínűbb opció: ha láttunk is a régióban szép számmal olyan eseteket, amikor a kormányzó pártokat lenullázták a gyanús ügyek, az MSZP – részben a létező bázisa, részben az alternatíva hiánya miatt – 2010-ben akkor is esélyes a megkapaszkodásra, ha a korrupciós indexe korábban elképzelhetetlennek gondolt magasságokba emelkedik. A Hagyó-ügy ennek ellenére katalizátora lehet az MSZP belső hatalmi harcainak, akár a párt teljes szétesésének, akár látványos megújulásának. A korrupciós szappanopera után ugyanis egy már biztos: az MSZP ebben a formájában nem lehet tartós szereplője a magyar politikának. A kampányban szükséges látszategység ugyan most a nyilvánosság előtt némaságra kényszeríti a feleket, de látnunk kell: aki előbb lép, előbb ismeri fel a helyzetben rejlő lehetőségeket (és veszélyeket), behozhatatlan előnyre tesz szert. Ha a következő napokban talán nem is, de a választás környékén szokatlanul nyílt és erős mondatokat várok szocialista politikusoktól. Palotaforradalomra készülhetünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr451818532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tlac 2010.03.08. 16:22:10

@barli: sztem nem akart részt venni a választási törvény megszegésében a Lévai.

tlac 2010.03.08. 16:23:09

@Verkaufsförderung: ki és KIKET? Fletót? Vagy Szarember Imrét? Újhülyét?

pannonfunk 2010.03.08. 16:23:27

@szobatars: Maximum 152 mandátumot osztanak ki területi listán, ezért az 55-56% maximum 84 hely. Ennél 10-20 hellyel kevesebb szokott elkelni, a többi felcsúszik az országos listára. Viszont az országos listán a fidesz nagyon kevés mandátumot fog kapni, max. 5-10-et. Ha ez alapján számolod újra a parlamenti mandátumokat, akkor az jön ki, hogy a fidesz pont lemarad a 2/3-ról. Persze lehet szerencsés is, ha a 2/3-os szabály alapján begyűjti a területi listás helyeket, ekkor akár még negatív szavazatai is lehetnek az országos listán, amivel nem lesz mandátuma az országos listán, ugyanakkor a területi listákon meg még felül is reprezentálódhat, és akkor meglesz a 2/3. Csaek ez utóbbi szcenárió valószínűtlen.

Szóval van esély fidesz 2/3-ra 56%-os listás eredmény esetén, csak kevés...

jjulie 2010.03.08. 16:23:48

@Idet:

szerintem vicces,

egy huszonhárom éves lánytól tanultam, ő még a betüket is keverte, és néha kihagyott szavakat

a szókihagyást én is alkalmaztam már itt, volt is döhöngés, elsőre azt hitte a válaszoló hogy haver vagyok aztán elolvasta újra....

Piszkos Freud 2010.03.08. 16:24:14

@theofil: "Először is: el merte vállalni a miniszterelnöki posztot"

Ez pont nem a javára írható tett volt. Az országnak is ártott, meg sok ember szemében a renoméjának is.

És persze vannak, akiknél ez már nem tudott sokat rontani. :)

Flúgatlan 2010.03.08. 16:25:36

@szobatars: Igen, erről beszélek.

Én is hallottam ezt az adatot, de nem tudom a forrását. Hol lelhető ez fel hitelesen? (Nehogy csak legenda legyen.)

Ha hiteles, akkor szörnyű dolgot mutat: a feltételhez nem kötött szavazati jogú demokrácia csődjét.

Flúgatlan 2010.03.08. 16:29:45

@jjulie: Teljesen rosszindulatú a viselkedésed. Minek keltesz direkt zavart? Ennél undorítóbb viselkedés nem sok van. Ha én lennék a moderátor, egy ilyen beismerő vallomás után úgy vágnálak ki, hogy na!

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.03.08. 16:29:45

@Az évek meg a rutin: ezt csak gondolod, de nem nem értik bele az összes mokkát.

Én sem értem bele, szombaton egy cigány fiatalember üvegezte be az egyik ajtónkat, beszélgettünk, teljesen normális volt 1 gyereket nevel, dolgozik, stb.

Akkor fagytam le mikor elkezdett arról beszélni, hogy az auchanban nem lehet férni a "mocskos retkes nagypofájú cigányoktól".

Én is tudok különbséget tenni, ahogy ő is, meg mindenki más.

chelsea.hu 2010.03.08. 16:31:39

@pannonfunk: azok közé tartozom, akik nem tartják valószínünek a Fidesz 2/3-át.
Hogy miért? Mert akik elmennek szavazni ,azok között változatlanul magas a" nem tudom, nem válaszol " választók aránya. Ők elsősorban a Jobbira ill. az Mszp-re adják a voksukat.

Verkaufsförderung 2010.03.08. 16:34:55

@tlac:
Jardel azt mondta, hogy az mszp 2014-ben visszajöhet. Erre reagáltam, azt hogy nincs előttük jövő, mert pár százezer nyugdíjasra nem lehet jövőt építeni...

john paul johnes 2010.03.08. 16:38:25

@pannonfunk: most nagyon gagyi lenne, ha gyáván azt mondanám, hogy jowanna, majd meglátjuk 1 hónap múlva. nem is akarom erőltetni az egyharmados gondolatot. (főleg mert nem is szeretném azt a verziót).
mondjuk, tg is mondta tegnap a szólásban, hogy azért kérdés mennyire lehet statisztikai módszerrel lekövetni a választói magatartást, meg volt már eup választáskor fekete vasárnap stb..
szóval én pl nem feltétlenül hiszek a közvéleménykutatásoknak.
engem pl még sosem kérdeztek meg :D
1 hónappal vagyunk a választások előtt, és még rengeteg dolog történhet addig, biztosan lesz pár meglepi is, ami még igenis befolyásolni lehet képes a vál.mag.-t
de a legnagyobb baj(om) az, hogy ha csak még valami olyan info napvilágot nem lát, akkor most először nem tudom, magabiztosan betenni az x-et.

Zero_Toleransz 2010.03.08. 16:44:56

választási plakátok, ahogy tényleg ki kellene nézniük:

embertanfolyam.blog.hu/

bővül. majd.

héjakútmácsonya 2010.03.08. 16:45:45

@radala:

Az LMP-nek jelen állás szerint 9 nyilvántartásba vett (Bp. 1, Baranya 1, Bács-Kiskun 3, B.A.Z. 2, Pest 1, Tolna 1) és 6 döntésre váró (Bp. 3, Baranya 1, B.A.Z. 1, Pest 1) jelöltje van. Eddig ez 3 területi listára elég.

chelsea.hu 2010.03.08. 16:47:34

Tisztelt Török Gábor .
Időnként megjelenik a Blogon olyan színvonalú, stilusú, tartalmú hsz. ami méltatlan az Ön által képviselt-szite mindig -objektív megszólalásaihoz, elemzéseihez. Ne adjon egyesek számára lehetőséget arra, hogy az oldalt helyenként az NSO szintjére süllyesszék a hozzászólásaikkal.
Köszönöm.

héjakútmácsonya 2010.03.08. 16:48:45

@gossage:

Korábban pedig ezt az elnököt (Lévai) akarta a bp.-i választmány megfúrni, akkor az országos elnökség védte meg, most pedig az országos elnökség rúgja ki.
Káosz az, ami az MDF-ben történik.

héjakútmácsonya 2010.03.08. 16:50:02

@gossage:

Vajon Bokros beváltja ígéretét? (Pontosabban fenyegetését.)

Pentvalley 2010.03.08. 16:54:20

Amennyiben Bokros valaha szeretne még hiteles politikusként feltűnni, most kell otthagynia az MDF-SZDSZ cívódást. Ha bevállalja a káoszban és törvénytelenségbe lassan, de biztosan belefulladó pártszövetségét jelöltségét, örökre bezárulhat előtte a Parlament kapuja.
A kulcsmondat ez: "nincs remény arra, hogy a választójogi törvény megsértése nélkül az MDF budapesti listát tudjon állítani". Ha mégis sikerül, kitől jöhetnek azok a cetlik?

john paul johnes 2010.03.08. 16:57:30

@Pentvalley: szerintem bokros ha most kiszállna, akkor sem lenne sohasem 'hiteles' politikus

héjakútmácsonya 2010.03.08. 16:57:39

@Idet:

Pedig nem egy boldogasszony papucsa, avagy rigópohár!

Erről az elnevezéséről (bajuszpedrő) nem is tudtam. Honnan ered?

Vénveterán 2010.03.08. 17:00:09

Durvul a kampány, előbb jártam kinn a városban, itt a 13. ker.-ben csak úgy szórják az embereknek a vörös szegfűt a Jobbik stand mellett. :D

Gondolom mszp-sek lehetnek(akik terítik), szóval a szocikat nem írnám le, egy két néni biztos nekik adja az x-et, ezért a nemes cselekedetért! Kb. ezzel szokta megnyitni az mszp a hajrát, kíváncsi vagyok mit tartogatnak még erre az 1 hónapra. :)

john paul johnes 2010.03.08. 17:03:16

már kislány koromban is utáltam a szegfűt :)

Vaandor 2010.03.08. 17:05:40

Amikor egy hónapja az MDF mentő kötelet dobott a süllyedő SZDSZ után, már lehetett sejteni, hogy a másik vége a nyakára tekeredik. Most csak húzzák.

Hogy kár-e értük, az persze már szubjektív. Én pluralitás-párti vagyok, de egy ilyen hónap után... Talán mégis elég lesz 4 párt.

eloi 2010.03.08. 17:12:17

Két tapasztalat:

1: Az MSZ(M)P törzsszavazónak minden úgy jó, ahogy a PÁRT csinálja! Ha lop, csal, hazudik, azt csakis taktikából teszi, azért, hogy ne legyen Magyarországon fasizmus, jobbos rémuralom, fogaknak csikorgatása, stb. Tehát a PÁRTnak minden megengedett!
Ja, hogy az övét is lopják (adóját, köztulajdonát, stb.) és neki sosem lett jobb attól, hogy az exKISZ titkárok "vezetnek", addig nem jut el agyilag. Ergo: szavazni fog rájuk!!!

2. A Jobbikos választási gyűléseken még a csillárról is lógnak, annyian kíváncsiak rájuk. Ha csak a fele szavaz is, a Jobbiknak lesz némi szava az új OGY-ben.

john paul johnes 2010.03.08. 17:12:36

most, hogy a megmaradt maroknyi mdf-esek utolsóját is kizárta iboly, vagy le kéne kapcsolni a villanyt, vagy átnevezni szdsznek. a madamnak úgy is mindegy, milyen színű pártzászló alatt árulja magát.

vagyok59 2010.03.08. 17:13:45

Az MSZP 20 éve is elégé abszurd volt, az SZDSZ-esek nélkül nem is ment volna.

20 év kellett ahhoz a választóknak, hogy elhiggyék, igen, ezek ugyanazok, akik 90-ben 8%-ot kaptak és soha nem érdemeltek volna többet.

Vénveterán 2010.03.08. 17:16:14

@john paul johnes: Na de kérlek, nem illik egy nőt szidni, főleg hogy ő a legjobb a szakmában! :)

radala 2010.03.08. 17:16:20

@héjakútmácsonya: Aha, közben láttam. Soványnak tűnik. Annyi a biztató, hogy mint mondtam szerintem akkora kavar van a kis pártok körül, hogy nem igaz, hogy ez a nagy kavarodás nem tud elég lenni ahhoz, hogy az emberek fölfogják, hogy a magyar választás az két választás egyben. Szerintem 100 jelölt elég kell, hogy legyen a bejutáshoz, ha kitalálnak valami bölcs kampányt.
Ha nem, akkor nem tudom mi lesz. Nem mintha baj lenne 8 év Fidesz kormányzás, de ha nincs LMP akkor szerintem tuti, hogy 2014-ben megint Fidesz kormány lesz.
Minél többet látom a Jobbikot annál erősebb bennem az az érzés, hogy idén eljutnak a csúcsra, ami csak egy kis lokális csúcs lesz, de soha nem jelenthetnek kormányképes alternatívát. Szerintem a magyarok 70 %-át föltétlenül irritálja az, ha valaki szerint magyarnak lenni a legnagyobb gyönyörűség. lehet, hogy az átlagamerikai ezt elhiszi, de a magyarok többé-kevésbé normálisak.

john paul johnes 2010.03.08. 17:18:31

@vagyok59: "20 év kellett ahhoz a választóknak, hogy elhiggyék, igen, ezek ugyanazok, akik 90-ben 8%-ot kaptak és soha nem érdemeltek volna többet"

ne igyunk előre a medve bőrére. én komolyan tartok tőle, hogy vannak még nem jöttek rá, akik rájuk szavaznak.

ne fussunk megint bele abba, hoyg elhisszük a közv.kut-t.

john paul johnes 2010.03.08. 17:21:44

@Vénveterán: nem nőként, hanem politikusként kritizálom. ezért nevezem politikai prostituáltnak. nincs köze a nőiséghez.

abandi 2010.03.08. 17:24:59

A sündőr-apech-finánc hatalombiztosítókat sem véletlenül "fizetik alul" hírtelen...
A Malévot meg visszavásárolják...
Mi lesz a sok lámpavassal???

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.08. 17:25:03

@theofil: Bajnai akkor már ott dolgozott.

Nem ő vette át a libákat, hiszen ő a társaság tulajdonosának vezetője volt, de azok a vezetők, akik átvették, pontosan tudták, hogy a libás cég be fog dőlni. Mivel a társaság anyagi helyzetével tisztában kellett lenniük (mert többször eladták-megvették cégcsoporton belül) pontosan tudniuk kellett, hogy semmiképpen sem maradhatnak fenn. Ezért a vagyonukat kimentették, de a tenyésztőket nem fizették ki.

Ez a helyzet. Bajnai közvetlenül nem felelős, de abban az értelemben mindenképpen, hogy - mint tulajdonosnak - neki is tudni kellett, hogy egy bedőlés előtt álló cége halmoz fel adósságokat, amit nem fognak tudni kifizetni.

eloi 2010.03.08. 17:27:03

@vagyok59:
20 év árulása és asszisztálása a volt komcsik hatalomátmentéséhez, újra megerősödéséhez (a Horn érának ők biztosították a "demokratikus hatalom" látszatát) megtette a magáét, ami az SZDSZ-t illeti.
De az MSZP-s szavazó ideológiai alapon szavaz! Tök mindegy mekkora korrupció van a PÁRTban.

(Tényleg, tudja valaki, honnan van itt annyi antifasiszta, amikor gyakorlatilag sosem háborúztunk a fasisztákkal? Vagy a viágháború utolsó heteiben teremtek? Vagy csupán minden komcsi-beállítottságú alapból egyben antifasiszta is???
Szintén érdekes, hogy Magyarországgal nem a fasiszták b...tak ki, nem ők rabolták és erőszakolták végig az országot (+ még 40 évig!) hanem éppen a hős komcsi szovjetek!!! Mitől olyan vonzó ez és oly' taszító amaz? Ja, a 40 év ideológiai agymosásától!?)

török gábor 2010.03.08. 17:31:04

@chelsea.hu: igaza van, én is így látom. többször kértem is már arra a hozzászólókat, hogy egy szabályra figyeljenek: a gondolatok és ne a szavak erejében bízzanak itt. viszont eltiltani senkit nem szeretnék, mert a hülyék szólásának szabadságát is fontosnak tartom.

Vénveterán 2010.03.08. 17:31:38

@john paul johnes: :) viccet félretéve, politikusként elég jól csinálta, amit csinált (a saját szemszögéből nézve mindenképp), de most nagyon úgy tűnik, hogy eltaktikázta magát, ahogy ezt már jópáran megjegyezték. A bp-i lista hiányában nincs esélye, márpedig ez a lista nagyon bukni látszik. (főleg a mai események miatt)
De magam részéről örülök neki, mert tényleg már megjárt minden oldalt, és mindeközben a saját túlélése volt az elsődleges!

john paul johnes 2010.03.08. 17:36:32

@Vénveterán: elnézést, akkor kicserélem a jelzőt a "vállalhatatlan"-ra.

amit az mdf művelt (egyébként az szdsz-szel, és mszp-vel együtt) az elmúlt években, a legnagyobb jóindulattal is vállalhatatlan minden a jó erkölcs szikrájával megáldott ember számára.

abandi 2010.03.08. 17:37:05

@török gábor:
Telesen igaz!
Mert:
A gazembereké a gazdaság és a hülyék segítik őket hatalomra...( a tömegdemokráciában).

mrs. white 2010.03.08. 17:37:15

@jjulie: Ritkán értek egyet veled. Momentán szinte soha de az öszödi fejtegetésben igazat kell hogy adjak.

Bocs dolgozok ilyenkor birom lereagálni.

Azonban tovább vinném ha már más is jelezte, elnézést nem bírtam nyomonkövetni minden rezdülést.

Szóval tényleg azok háborodtak fel akik már amugy sem hittek neki. De talán nem is igazán fleto-n hanem hogy sok baromarcunak most illetve még akkor sem esett le, hogy ez így nem kóser. Ugyanez volt egyébbként az őszi eseményekkel. Normális amugy jó indulatu emberek azt mondát miért mentek oda maguknak keresték a bajt.

Eme kritikátlanság miatt tart ott az ország ahol van. A politikus ugy viselkedik amire a választói szocializálják.

Normál országban pl lengyel jön a varsói gyors. Itt nem lesz. az nem büntetéss, hogy 15-20%- között kapok.

Egy akármilyen baloldali még nem korrumpálodott pártnak símán bent kellene lenni a parlamentben és felváltani a maszopot. itt nem az mdf-re gondolok mert az hasonló kaliber. Hanem pl az lmp.

Mondom ezt nem lmp szavazóként.

chelsea.hu 2010.03.08. 17:40:16

@török gábor: Köszönöm Gábor-bízba abban, hogy azok is értették, akik a címzettek voltak.

eloi 2010.03.08. 17:40:19

@radala:
"de ha nincs LMP akkor szerintem tuti, hogy 2014-ben megint Fidesz kormány lesz."

A politikában nincs olyan, hogy tuti! Pláne, hogy mi lesz 4 év múlva!?

"Szerintem a magyarok 70 %-át föltétlenül irritálja az, ha valaki szerint magyarnak lenni a legnagyobb gyönyörűség. lehet, hogy az átlagamerikai ezt elhiszi, de a magyarok többé-kevésbé normálisak."

Csak az a gond, hogy nem csak a távoli amerikaiak "nem normálisak" (mert ugye nekik számít a hazafiság), hanem az összes környező náció sem! Sőt, a nagy európai nemzetek sem "normálisak", mert mind a saját érdekeit, hazáját, hagyományát, földjét, népét védi!!!
Nem is bánnak úgy velük, mint a kutyával, vagy mint velünk most már a szlovákok is. Nulla tekintélyünk van, nulla összetartásunk, nulla hazafiságunk. És ez gyengeség! (Nem szólva a 8 év alatt eltűntetett hadseregünkről!!! Amelynek hadrafogható létszáma ma kb. 8 ezer fő!!!! Vagyis semmi.) Ezt érzik, tudják, és ennek megfelelően bánnak, packáznak velünk.
Ide is vezetett a balos, "balliberál" anti-hazafias ideológia térnyerése és az ez alapján álló politika.
Ma már bocsánatot kell kérnünk a szomszédoktól is, hogy még itt vagyunk, létezünk. "Meghúzzuk magunkat, csak ne bántsatok"!
Szégyen.

tlac 2010.03.08. 17:46:01

@Pentvalley: bedobják Ibolya postaládájába. volt már ilyen..

eloi 2010.03.08. 17:48:37

@mrs. white: "Egy akármilyen baloldali még nem korrumpálodott pártnak símán bent kellene lenni a parlamentben és felváltani a maszopot. itt nem az mdf-re gondolok mert az hasonló kaliber. Hanem pl az lmp."

És hogyan is baloldali az LMP?? :-)

Én egy értelmiségi tömörülésnek látom, amelynek sok köze nincs a munkásokhoz, földművesekhez, leszakadókhoz, egyéb munkavállalókhoz, rászorulókhoz, kiszolgáltatottakhoz...

bölcsész87 (törölt) 2010.03.08. 17:50:08

@eloi:

"...törzsszavazónak minden úgy jó, ahogy a PÁRT csinálja! Ha lop, csal, hazudik, azt csakis taktikából teszi, azért, hogy ne legyen Magyarországon..."

Naja. Szerintem pedig azt a szavazót tekinthetjük politikai értelemben zombinak, akinek minden úgy jó, ahogy a PÁRT csinálja. Ha lop, csal, stb.

Zombik mindegyik párt táborában vannak, akár MSZP-ről, akár SZDSZ-ről, akár Fideszről, akár Jobbikról stb. van szó.

Például akinek a napi szellemi tápláléka kimerül a Népszavában és minden szavát szentírásnak veszi, vagy reggeltől estig a Hírtévét bámulja ostobán, minden ott elhangzottat tényként, axiómaként kezelve, nos, szerintem az az igazi ZOMBI.

Ne nézzünk le általánosítóan minden MSZP-st, minden fideszest vagy minden jobbikost. Persze, mondom, mindenhol vannak zombik, érdemes azonban inkább a pártokat kritizálni a választók általánosító lenézése, megbélyegzése helyett.

gossage 2010.03.08. 17:52:05

@eloi: én büszke vagyok arra,hogy magyar vagyok..meg szerintem az angol is hogy angol a német meg hogy német....stb
....ez sületlenség amit radala írt ,már ne haragudj

Vénveterán 2010.03.08. 17:52:42

OFF:
Ezt a bizonyos Bognár Attilát nem lehetne "lelőni"? Ez konkrétan mit csinálhat? Lead 5 szelvényt meg a nevét? Vagy lead megfelelő mennyiségű hamisat, hogy szinte mindenhol elkezdenek foglalkozni vele?

Bocs ha csak engem kezdett el zavarni a dolog, de napi frissítéssel írok egy táblázatot az aktuális állásról és mindig bekavar.

mrs. white 2010.03.08. 17:56:38

@eloi: Jobboldalinak végképp nem lehet nevezni. Csak a példa kedvéért említettem de tőlem lehetne szociáldemekrata párt nevezetű is, csak szándékosan olyat akartam mondani akik nem volt politikusokból állnak. A lényeg az új arcoknak kellene lenni, ennek a kritériumnak többé kevéssé megfelel.

tlac 2010.03.08. 17:58:09

@török gábor: ilyen egyszerű ez. a szólás szabadsága :)

jjulie 2010.03.08. 18:00:03

@mrs. white:

nem biztos hogy megértettél, én azt az ellentmondást próbáltam kiélezni, miszerint volt egy kreatív könyvelés, és egy maszlag, aminek eredményeképpem egy bizonyos mennyiségű ember elment az mszp melletti rublikába x-elni

namost hónapokkal később kiszivárgott, hogy ez átbaszás volt

akit átbasztak az az volt, aki emiatt lett mszp szavazó

a normál becsapott normál reakciója, hogy dühöng, amikor megtudja, hogy átbaszták, és akkor ott az utcákon nem ezek dühöngtek, hanem mások

valójában pedig az történt hogy azok mentek ki dühöngeni akiknek az fájt, hogy másokat csőbehúztak, és ezért nem a viktor vitte el a pálmát már másodszor

az én véleményem szerint pedig, az átbaszott mszp szavazók azért nem mentek dühöngeni, mert vagy megbocsájtottk, vagy eleve tudták hogy kamu volt, vagy pedig tök mindegy volt nekik, mert nem a viktor nyert, és ezzel elégedettek voltak

szerintem most igy szét vannak válogatva a zöldségek

mrs. white 2010.03.08. 18:00:38

Kis színes vegyes aki akarja kommentálja.
Az mszp nem engedi, hogy felemeljék a gáz árát mert erre nincs szükség. Az energiahivatal elnökét meg Bajnai rúgja ki, mert erre tett javaslatot. Miért van deja vu érzésem?

Ez jobb mint amikor a gaz nyugdíjcsökkentő Orbántól védték egy hónappal ezelőtt a nyugdíjasokat.

eloi 2010.03.08. 18:01:45

@bölcsész87:
Ez nem lenézés! Az MSZP tábor már bizonyított!!! 40 + 4 + 8 év hatalom odaadása azoknak, akik már szintén sokszorosan bizonyították, hogy gazdálkodáson azt értik, hogy 1. államosítás (elvenni amit más megtermelt), 2. reprivatizálás (elvenni azt, amit a közösség összerakott).
Gazdasági csődig mindig a baloldalnak sikerült elvinnie az országot. Ez tény.
Az ő bázisuk ennek ELLENÉRE szavaz.
A Fidesz "zombik" eddig egyszer !!! juttattták hatalomhoz a Fideszt! És nézzük meg hol volt az ország (pl. gazdasági szempontból) 2002-ben! Hát nem ott, ahol 1989-90-ben, és 2010-ben!
Úgy néz ki, hogy zombi és zombi között is van különbség.

gossage 2010.03.08. 18:01:51

@tlac: én se nagyon értettem TG válaszát mivel most semmi különös dolog nem törtnént...és mi van akkor ha történt volna

bár eleve a kérést sem értettem...

john paul johnes 2010.03.08. 18:02:02

@eloi: az lmp eléggé liberális párt :)

baloldaliságra szükség lenne, kár hogy ezt eddig kizárólag a szocialista párt nem ismerte föl :D

de ha már a egy tisztalappal induló baloldali pártot keresünk, akkor a jobbik lenne az egyetlen, aki tiszta balodali vonásokkal rendelkezik.

eloi 2010.03.08. 18:05:30

@gossage: Szerintem is. De sokan így gondolkodnak sajnos. :-(

török gábor 2010.03.08. 18:07:14

@gossage: elnézést, én egy általános választ adtam.

john paul johnes 2010.03.08. 18:09:03

szerintem nem baloldal vitte csődbe az országot, hanem a dilettánsok, tolvajok, hazaárulók.

pl. boldog lennék, ha most olyan állapotban lenne az ország, mint 20 éve.

de, mert én is ellenzem a kommunizmust, nem is azt kívánom vissza. de az már biztos, hogy ez a féle kapitalizmus sem az ideális államforma.

tulképpen az ideális államforma az ősi nomád-pásztorkodó törzsi rendszer óta NEM LÉTEZIK.

feudalizmus, kommunizmus, kapitalizmus... mind-mind kasztokra osztja az emberiséget, ahol van aki dolgozik, és van aki dolgoztat. ez utóbbi államformában ugyan némileg nőtt az átjárhatóság, de nem szignifikánsan.

mrs. white 2010.03.08. 18:09:29

@jjulie: Én pontosan így értettem.

Akik kimentek dühöngeni azokat pedig zavarta szerintem, hogy nem zavarja őket az átverés. Mert azt hitték, hogy egy normális embert zavarja ha hülyére veszik.

Viszont ebben egyetértek veled nem zavarta őket
-mert tudtak róla,
-vagy a másik is átfog verni akkor jó ez is
- vagy mindegy csak ne orbán legyen.

Azért tartom éppen időszerünek a megjegyzésedet, mert most a bkv botrány kapcsán ugyanugy lesz.

Inkább az ellent zavarja csak ez a saját 15-20%-os bázis ezzel a ténnyel remekül elvan.

Mielőtt azt hinnék hogy akiket zavart azokból lettek a jobbikosok, ki kell ábrándítanom mindenkit. Nem a bkv botrány és öszöd zavarja, hanem, hogy nincs melója és éhen döglik. Ez a radikalizmus, neki nincs ideje kivárni amig majd egyszer csak jók lesznek a dolgok úgy 5-10 év múlva.

Ha jók lesznek.

chelsea.hu 2010.03.08. 18:16:54

@tlac: nem cenzúrára gondoltam, hanem arra, hogy igyekezzünk önmagunkkal szemben minimum-igényeket felállítani.akinek ez nem megy, az ne írjon, vagy a moderátor szűrje ki.

bölcsész87 (törölt) 2010.03.08. 18:23:09

@eloi:

Én általánosságban beszéltem egy mentalitásról.

Egyébként az elmúlt 8 évről ugyanúgy lesújtó a véleményünk.

tlac 2010.03.08. 18:24:23

@chelsea.hu: írás és szólás szabadság. moderátorok vannak más szájtokon, ez itt nem az.

john paul johnes 2010.03.08. 18:27:00

@chelsea.hu: persze vannak oldalak, ahol olyan a stílus, hogy nem veszi be a gyomrom. ezért nem olvasom azokat a hozzászólásokat és magam sem szólok hozzá.

john paul johnes 2010.03.08. 18:37:14

@mrs. white: ne legyünk már annyira naivak. ha valaki belép egy pártba, akkor politikus. ez alól az lmp sem kivétel. csak mert van ott egy korábban általam is hallgatott zenész, meg pár jogvédő, attól az egy politikai értelemben vett párt, és tagjai politikai tevékenységet végeznek. rosszul látnám??

mrs. white 2010.03.08. 18:55:41

@john paul johnes: Nem nagyon fogjátok a dolog lényegét. Pusztán arra céloztam ahogy a szadeszt megbüntették 0-1% közötti támogatással, úgy egy bármilyen baloldali formációnak ,(vagy nevezzük nem jobboldalinak) elementális erővel kellene ebben a helyzetben felváltani a maszopot. Ellenben nagyon ugy néz ki hogy az mdf (nagyon helyesen egyébként) nem jut el ide és az Lmp sem. Pdig az Lmp ellen nem lehet még azokat a vádakat felhozni, ami amugy a maszop mdf és szadesz-nél megvan.

Ergo 15-20% embernek tök mindegy mit csinál a maszop neki az a lényeg hogy senki másra nem szavaz , nem csak a jobb oldalra, másra se.

Ennyi lett volna, lehet, hogy fentebb nem fogalmaztam egyértelműen.

BonFire 2010.03.08. 18:56:20

Itt látható a szocialisták egyik törzsszavazója, amint kőkemény tényekkel támasztja alá az érveit, miért szavaz arra, akire szavaz.

www.youtube.com/watch?v=dnx84ACOwy4

Nagyon érdemes megnézni. Rengeteg ilyen zombi létezik. De sajnos ilyen a demokrácia.

hoplita 2010.03.08. 19:06:48

@Flúgatlan:
Az a 17% csak nyolc százalék, valami félreértés lehet.
De még az a 8 is borzasztó.
Több mint 600 ezer zombit jelent.:(

eloi 2010.03.08. 19:20:30

@mrs. white: Akinek nincs arca/arculata, annak szavazói sincsenek! Ilyen az LMP is.
Arculatot pedig ideológia ad. Mi az LMP ideológiája?
"Mi majd tuti jobban csináljuk!" ???

theofil 2010.03.08. 19:31:09

@groggil:

Te boldogtalan pára....olvassál, olvassál, ne lamentálj bele a vakvilágba!

Olvasd el mégegyszer amit írtam, ne hagyjál ki egyetlen betűt sem!

Treuga Mei 2010.03.08. 23:27:32

Tisztelt TG!

Igen becsületes bejegyzésében egyrészt mértékletesen megjegyzi, hogy az MSzP parlamenti reprezentációjának a vártnál drasztikusabb csökkenése (20 % alá) rövid távon valószínűtlen, másrészt a komoly belső gondok, a szavazatvesztés valamilyen újabb palotaforradalmat eredményezhetnek.
Tudóshoz illő távolságtartással áll meg e ponton. Érthető módon nem utal a gondok forrásaira és a következményekre.
A baloldali politikai formációk és kezdeményezések - hol dilettantizmusuknak, hol rejtélyes véletleneknek betudhatóan - a rendszerváltástól kezdve becsődöltek - az MSzP-t kivéve. (Ki emlékszik még Petrasovits Annára, ki a '90-es Parasztpártra?) A liberálisok chartásodása nem annyira egy újabb erőt hozott a baloldalra, mint inkább a demokratikus reprezentáció deficitjét eliminálta a szocialisták számára. Így a Szocialista Párt fokozatosan egyetlen - SzDSz által _kiegészülő_ - alternatívája lett a jobboldali kurzusoknak.
A múltjából lehet néhány dologra következtetni. Ha önmaga - szerkezeti, szellemi, tagsági (értsd: elkötelezettségbeli) - megújítására nem is föltétlenül képes - tekintettel az _alapvetően_ érdekviszony-hálózatokra épülő jellegére -, tevékenységével, infrastruktúrájával, hatalmi, kapcsolati és gazdasági tőkéivel még romjaiból is megakadályozhatja bármely baloldali (akár kurrens, XXI. századi alterglob, anarchista, polgári radikális erőket egyaránt hordozó) alternatíva fölnövekedését, ami az MSzP összeroskadását ugyan nem föltétlenül akadályozza meg (bár föltétlenül elodázza), ám a polgári kapitalista demokrácia baloldali választási esélyét annál inkább. Ez egyrészt a baloldal demokratikus kereteken kívül szorítását eredményezheti (ami bizonyos baloldali eszmerendszerek szerint akár szükségszerű is lehet: a rendszerkritikusság belülről nem autentikus), másrészt a varsó gyors _későbbi_ érkezését is eredményezheti - bár nyilván minden analógia sántít.
Ezért ezúton kérek Öntől elnézést, amiért előző posztjának fölvetését - ha azt csekély esélyűként is aposztrofálta - keményen utasítottam volna el, mentsen a körülmény, hogy _erre_ a választásra vonatkozóan továbbra is - az ott lejegyzettek okán - inkább elenyésző, semmint kevés esélyt adok a szocialisták teljes tartalékfölélésének, még a harmadik helyre szorulásuk valószínűsége sem komoly.
(Utólagos engedelmével az itt elhangzottak alapján az indymedia oldalain rövidesen megjelentetek egy cikket.)

Idet 2010.03.08. 23:34:24

@héjakútmácsonya: Onnan, hogy amikor a mácsonya rész (vacok) megszáradt, az alsó gallérleveleket letördelték, és a száraz, tüskés vacokot a parasztemberek afféle bajuszkefeként használták, a bajuszvéget gyönyörűen ki lehetett kunkorgatni vele! Azaz pederni.

Tudtad, hogy mostanában fedezték fel, miszerint az összenőtt gallérlevelek mélyedésében enzim is termelődik, úgy hogy a csészécske húsevőként viselkedik, elemészti a belékerült rovarokat. Láttál már apró testű mezei madarakat inni belőle? Csodás látvány!

Idet 2010.03.08. 23:37:10

@Idet: Bocs, a felső levelek válla nő össze.

abandi 2010.03.08. 23:41:46

@abandi:
Természetesen :
-tohonya
-criticus
-hanyag
anyag
Köszönöm, tegye le a kagylót!

Idet 2010.03.08. 23:57:03

@jjulie: Hát, ahogy vesszük. A népek humorérzéke politikailag nem nagyon fejlett, nyelvileg mégúgyse... én nagyon csippentem az ilyesmit, de nem szeretem, ha dühöngenek rám, azt meg végképp nem, ha a saját hibámból nem értik meg a mondandómat.

De azért nem rossz!

Idet 2010.03.09. 00:04:27

@Treuga Mei: Exactement! Elnézést a kissé fellengzős kifejezésért, de egyszerűen imádom a szabatos, precíz fogalmazásmódját!

Treuga Mei 2010.03.09. 00:26:24

@Idet:
És ha tudná, hogy még szép is vagyok...! (-:

Idet 2010.03.09. 07:50:26

@Treuga Mei: Az már egyszerűen sok a jóból!

jjulie 2010.03.09. 07:54:34

@Idet:

akit feldühítettem, azt fel akartam pöckölni, és ez elegáns módszer volt

ha simán megírtam volna, hogy egy fasz, könnyedén túltette volna magát rajta, ugyanis ahhoz hozzá van szokva, ezzel viszont nem tudott mit kezdeni és ketten is ráugrottak, na azóta nem kell nekik szólni, leszálltak a témáról

láttál itt már olyat, hogy valaki meggyőzött egy tőle távoli álláspontot képviselőt? én nem

a kis görénykedésemmel elég sokat értem el, ez jó játék, kicsit gonosz, de nem használom gonosz célra

ez pedig itt egy kisérleti politikásdi játszóház szabadon

Idet 2010.03.09. 08:48:59

@jjulie: Egyetértek. Egyébként, azt hiszem, Ralph Waldo Emerson írta, hogy az érvek nem győznek meg senkit. Ő pedig tudott egyet s mást az emberi természetről. Úgy látom, te is!

Idet 2010.03.09. 08:50:50

@jjulie: Egyébként, hogy @bandit koppintsam: te egy férfi vagy!(?)

jjulie 2010.03.09. 09:07:15

@Idet:

szerintem sok ember nem tudja, hogy milyen sokféle jelentéstartalma van a mondókájának

a szövegértelmezés nagyon emberi foglalatosság, a majmok pl. nem jók ebben

Idet 2010.03.09. 09:16:35

@jjulie: De a metakommunikációban nagyon jók.

Ha nem vettem észre egy helyesírási hibát, akkor a lelkembe tapostál, mert ez a foglalkozásomhoz tartozik.

Egyébként a tudatalatti tartományba tartozik, mert a legtöbbször nem véletlen a szóhasználat, csak nem vagyunk tudatában a dolognak.
Tudod, a lapsus liguae és társai. Többek között.

jjulie 2010.03.09. 09:34:52

@Idet:

mi is sokat metakommunikálunk, egyesek szerint többet, mint a szavakkal, igaza lehet a darwinnak...

nyelv és botanika szak, hmmm..

egyszerre, vagy egymás után?

vadhús a fagyasztóban, van aki tud élni

Idet 2010.03.09. 09:44:13

@jjulie: Nyelv és történelem. A botanika a fiam, én meg a mániákus növényes.

A vadhús jóatyám érdeme, ki Jäger vala világéletében, de nem hivatásos, csak úgy. Ne asszociálj a randa, újgazdag flintafitogtatókra, már 84 éves, klasszikus. Á la Széchenyi Zsiga bá, csak Afrika meg India elkerülte őt.

jjulie 2010.03.09. 10:02:42

@Idet:

nekem is volt puskám, egycsövű orosz, 2700 volt a puska 8000 a tok, kb 20 éve eladtam

jól vitte a gyöngygolyót, lőttem vele őzet is, és malacot is

a vadászat még elment, de az ivászaton mindig elbuktam

akkor történelmet sem imitálok többé

Idet 2010.03.09. 10:25:48

@jjulie: Ja, az ivászat sajna hozzátartozik.

Atyának 2 golyós, 2 sörétes fegyvere van+1 légpuska, az onokájának tartogatja őket, meg a helyét is a társaságban, bár már úgy ellepték az újgazdag tahók, hogy az ifjúnak egyre inkább elmegy az ándungja tőle.

Én is jártam vele hajtani anno, a terület apróvadas, és valahogy az állatok sajnálatát kiütötte a vadászat izgalma. Ma már nem csinálnám.

Szereted a nyúlpörköltet? Meg a nyulat vadasan, meg a sauerprit? Az egy helyi sváb vadas-változat, egyszerűen mennyei! Abból jön, hogy Sauerbrei, mindent kásának hívtak, ami sűrű volt.

jjulie 2010.03.09. 10:33:29

@Idet:

nekem ez az egész szakmai kötelezettség volt (erdész), kb 15 évig próbáltam megtalálni benne az helyem és az szórakozást, de nem sikerült eléggé

aztán egy idő után a barátaim házhoz hozták inkább a húst, mert azt szerettem (a házhoz hozást is)

persze a barátság megmaradt

Idet 2010.03.09. 10:59:08

@jjulie: Ó, az azért nagyon jó! Az erdőben mászkálni naphosszat, még akkor is, ha ronda idő van!

Apám, ha a Bakonyba vagy Tolnába ide-oda meghívták, sokszor magával vitt, éjszakai cserkelésre is, azt mindennél jobban szerettem!

jjulie 2010.03.09. 11:32:03

@Idet:

15 és 30 éves korom között az edőkben mászkáltam, meg futottam, mert hogy tájfutottam, de nekem a tájfutó lányok cserkelése jobban tettszett

a legszebb élményeim csehországi erdőkhöz mezőkhöz kötődnek, 5 napos versenyek, 5000 ember, alkalmi kemping, tópart, rét, tele skandináv szőkékkel, fóliával körbeburkolt alkalmi katonai jellegű tömegzuhanyzók a tóparton, amiről az első nap le lett tépve a fólia...

Idet 2010.03.09. 11:43:32

@jjulie: Ja, megnéztétek, hogy valódi szőkék-e?

Én nem nagyon éltem ilyen mozgalmas életet, mindig is könyvmoly-változat voltam, de a magányos tekergés az ártéri erdőkben meg a fürdés-úszás reggeltől estig, az nagyon bejött. Néha a fiúk is...

chelsea.hu 2010.03.09. 12:37:12

Kedves Gábor!
Az MDF-listával kapcsolatban szíveskedjen segíteni.
Budapesten hogyan értelmezendő a választójogi törvény?
-hogyan kell tekinteni aközös jelöltekre?
-MDF-jelöltnek tekinthető-e a két párt támogatásával indított jelölr?
-talán rosszul értelmezték a választójogi törvényt?
Köszönöm

jjulie 2010.03.09. 12:40:28

@Idet:

igen megmutatták, ez még a nyolcvanas évek eleje volt, kevesebb volt a csalás

a legjobb 1976, nov 7, gánt, itt az összes skandináv válogatott, minusz egy két fok, csoportokban üldögelt 1000 versenyző a fűben, és néha ahogy a rajtolás zajlott felállt egy egy skandináv lány és az ülő tömegben egydüli állóként elkezdett átöltözni futóruhába, természetesen közben volt egy fázis amikor körbemutatta a melleit...

a következő tavasztól minden valamire való magyar lány igy öltözött át

szép erdei emlékeim vannak...

héjakútmácsonya 2010.03.09. 15:25:29

@Idet: Oh, köszönöm a magyarázatot! A héjakút mácsonya efféle hasznosításáról ezidáig nem hallottam. (Igaz, másmilyenről sem.)
No, azt még eleddig nem sikerült megfigyelnem, hogyan isznak a madarak a héjakútból! Ám jobb később, mint soha!

Idet 2010.03.09. 20:20:00

@héjakútmácsonya: Hajnalban, vagy a tikkadt nyári deleken. Akkor a legszomjasabbak, leszállnak a "vályú" szélére, és isznak, mint bármely madár. Csodás! Harmat, esőviz, és nekik úgy látszik, nem árt az enzim.

Én még láttam is a pedrés művészetét, nem semmi!

Idet 2010.03.09. 20:21:47

@jjulie: Ó, ó! Egészségedre!!!
süti beállítások módosítása