Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
05:03

Abban a jelenleg messze nem elképzelhetetlen esetben, ha az MDF-nek és/vagy az LMP-nek nem lesz meg az összes (azaz húsz) területi listája, ezen pártok szavazóinak egy része április 11-én nem fogja megtalálni kedvencét a szavazólapon. Mindez – a választói csalódáson túlmenően - az öt százalékos küszöb elérése miatt is jelentős veszteség: minél több megye, vagy különösen a főváros, marad ki, annál nehezebb helyzetbe kerül az adott párt.

A szavazatok (és a szavazók) egy része tehát ebben az esetben már eleve elveszik a pártok számára, hacsak nem vetnek be egy máshol már régóta alkalmazott megoldást, a taktikai szavazást. A taktikai szavazásnak számos formája ismert, a tudatos választói viselkedés különböző választási rendszerek mellett egészen érdekes eljárásokat honosított meg. Egyet már mi is láttunk belőle: a szavazatmegosztás módszere 2006-ban sokat segített például az SZDSZ-nek abban, hogy biztosan lépje át a parlamenti küszöböt. (S akkor még nem is beszéltünk az Eurovíziós Dalfesztiválokról vagy a 2005-ös köztársaságielnök-választásról…)

A listahiányos pártok számára most egy viszonylag egyszerű módszer kínálkozna: a választói utazás (ennek érdekes alternatívája az amerikaiaknál és a briteknél látott szavazó/szavazat-csere, amihez azonban nem csupán szándék, de bizalom is szükséges; viszont már többször elég jól – bár erősen vitatottan - működött). A magyar eljárás – nálunk a cserebere szerintem eleve nem látszik kivitelezhetőnek - a következő lehetne: azokban a megyékben, ahol egy pártnak nem sikerült listát állítania, megkérhetnék hűséges szavazóikat, hogy időben jelentsék be, a választás napján nem saját körzetükben kívánnak szavazni. Ezzel az eljárással tömegesen vihetnék olyan megyékbe (vagy Budapestre) a szavazókat, ahol van lehetőség az adott pártra voksolni.

A módszer természetesen tele van buktatókkal. Ha nem tévedek (sajnos nyomát most nem találtam, ezért előre elnézést kérek, ha rosszul emlékszem), először talán Szabó Albert próbálkozott idehaza valami hasonlóval, amikor 1998-ban arra kérte a nyilas érzelmű polgárokat, hogy körzetébe jelentkezzenek be a választás napjára. Az akció kevés sikert hozott: az első – amúgy érvénytelen - fordulóban 1,09, a másodikban 0,32 százalékot szerzett a később Ausztráliába települt képviselőjelölt.

Az alapkérdés egyértelműen az, hogy a szavazók hajlandók-e teljesíteni a párt kérését, szívesen útra kelnek-e akár csak egy szomszédos megyébe a támogatott politikai erő sikeréért. Ehhez komoly lelkesedés és elkötelezettség kell, amelyre az LMP-nek talán több, az MDF-nek pedig kevesebb esélye van. Összességében azonban a magyar választói magatartás szerintem még nem tart ott, hogy tömegesen működjön ez a fajta taktikai szavazás, de azt egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy első ízben komolyan felmerül idén ennek igénye és lehetősége.

 x x x

A taktikai szavazás ezen formája a hatályos választási eljárási törvény értelmében mindenesetre erősen vitatható megoldás lenne:

89. § (1) Az a választópolgár, aki a szavazás napján lakcímétől távol, de Magyarország területén tartózkodik, a lakcíme szerint illetékes helyi választási iroda vezetőjétől kért igazolással azon település helyi választási irodájának vezetőjétől - vagy a szavazás napján szavazatszámláló bizottságától - kérheti a névjegyzékbe való felvételét, ahol a szavazás napján tartózkodik. Az igazolás alapján a választópolgár azon a magyarországi településen szavazhat, ahol tartózkodik. Az igazoláskérés célja nem lehet a választás eredményének a joggal való visszaélést megvalósító befolyásolása.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr631829985

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogy ne legyünk IDE'tlenek... 2010.03.11. 21:57:44

TALÁLKOZÓ Bp. Városliget, a Vajdahunyad Vára főbejáratánál -Márc. 15-én 11-17 óráig minden EGÉSZ órakor: - ismerkedés, cédula IDEadás... +elutasítandó jelöltünkké váláshoz E1+SZ nyomtatványok aláírásának lehetősége! (annak, ak...

Trackback: Kommunisták segítik az MDF-et 2010.03.11. 11:40:02

A konzervatívoknak egyes fővárosi körzetekben már csak a Munkáspárt és az MSZP segítségével lehetnek jelöltjei. Ha mégsem sikerül az ajánlószelvényeket összegyűjteni, akkor jogi kiskapukkal próbálkoznak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Istóczy 2010.03.11. 05:48:47

KedvesGábor, tanult Ön történelmet?
Nos akkor egy kis visszaemlékzést javaslok: 1947 augusztusa, kék cédulás választások. Csodálkozom, hogy Ön egy ahhoz kísértetiesen hasonló módszert javasol, hiszen ez a demokrácia és a jogrend abszolút megcsúfolása és aláásása lenne.
Emellett pedig ha nem tudtak listát állítani valahol, akkor miért lenne érdemes onnan "hűséges" szavazókat máshova elvinni? Azért olyan sokan nem lehetnek...
Ajánlom figyelmébe egy másik politikai elemző blogját (az illető egyébként közgazdász és jó barátom): istoczyemlekkor.blogspot.com/2010/03/politikai-bunkartell-avagy-parlamenti.html

török gábor 2010.03.11. 05:58:26

@Istóczy: hát, egy kicsit tanultam :)
s azért legyen óvatos a kísértetiessel: nem keverném össze azt, ha valaki több helyen (akár 10-15 alkalommal) is szavaz azzal, ha máshol szavaz, mint ahol lakik.

Istóczy 2010.03.11. 06:17:40

nos ez lehet, de attól még az már eleve gyanús, ha valaki utazgatva szavaz. És ez az egész átjelentkezős dolog általában bűzlik, mert az ilyen takikázás szerintem visszaélés a népszuverenitás gyakorlásával, a választói akarat kinyilvánításával. Ha ugyanis egyszer nem tudtak annyi kopogtató cédulát gyűjteni, hogy listát állítsanak, akkor még még szép, hogy akik ott laknak, nem szavazhatnak. Az egyéni választókerületek rendszere ugyanis azért van, hogy az egyéni képviselő elvileg az ott lakókat képviselje. Az ott lakókat, tehát nem az utazó szavazókat... És mégha nem is teljesen jó az analógia a kékcédulás választásokkal, egy olyan országban, ahol ez a példátlan gazemberség megtörténhetett, nem jó az ördögöt festeni a falra... mert hátha megjelenik.

Istóczy 2010.03.11. 06:21:06

arról nem is beszélve, hogy ez az ún. "taktikai szavazás" az én olvasatomban a kreatív kopogtatócédula-gyűjtés kategóriájába tartozik, mivel ez visszaélés az átjelentkezés jogával, amelyet alapvetően különleges esetekre ír elő a törvény, és nem azért, hogy ezt tömegesen műveljék. És emellett, ahogy ezt nagyon jól megfogalmazta, erre nem igen lennének az LMP szavazói hajlandók, mert azért mindent ők se vesznek be...

theofil 2010.03.11. 06:33:53

Hm. Ennek a töredékéért ordítani szokott a Fidesz: Csalnak a szocik! Csalnak a szocik!
És azonmód hídlezár és újraszámol.

Nekem különben sem szimpatikus az ötlet.
Én az ország minden pontján utálkozom a politika jelen szereplőitől.
Nincs olyasvalaki a palettán amelyért/akiért akár egy lépést is tennék.

clownfish 2010.03.11. 06:45:32

@Istóczy:Győző! csak hogy te is megértsd: az "egy kicsit" mögött egy történészi diploma csücsül. :D

tibapó 2010.03.11. 06:56:28

Elég meghökkentő Török Gábor ötlete, de én azért nem nevezném ördögtől valónak.

Engem sokal jobban aggaszt, és zavar az, hogy ha tegyük fel egy párt szimpatizánsainak aránya az ország egyik felében 9,5 %, a másikban meg csak 4,5 %, tehát tehát összességében átlagban jóval az 5 %-os küszöb fölött van, akkor miért veszik el a 4,5 %-tól a lehetőséget, és ezzel a párttól is a bekerülési esélyt, csak azért, mert ez a "kopogtatócédulás" kutyakomédia, meg a FIDESZ-siserehad kétmiliós tarolása, no és a források (ember, pénz, paripa...) miatt nem lehet az ország felében rájuk szavazni????

László56 2010.03.11. 07:00:14

Szép jó reggelt Mindenkinek,

Lehet e taktikázni a szavazókkal ? Nem éppen szerencsés a kérdés felvetése. Különösen nem választási időszakban. Tudományos alapokra helyezve, jogos kérdés. Választási szempontból viszont érdektelen, hiszen inkább emocionális jellege van.

Ha egy kicsit utána gondolunk akkor látjuk igazán a kérdés emocionális jelentőségét. Ha egy pártnak olyan elkötelezett hívői vannak akik minden kényelmetlenségre képesek a pártjukért, akkor azok már cetligyűjtés időszakában is utaznak hogy a maximumot letarolják. Lásd: FIDESZ. Ebben az esetben már vagy elérték a párt maximális lehetőségét, vagy láthatóvá tették a párt gyengeségét. Ezen a gyengeségen a választási utazás sem segít. Mert az eredmény még a legjobb esetben is csak szépíteni tud, de semmiféle döntő hatása nem lehet.

A tudományos jellege a kérdésnek viszont abban rejlik hogy megmutatja az összes lehetőségek közül mik azok amik lehetségesek. Még akkor is ha valószínűtlenek. Tudományos viszonylatban ezáltal megmagyarázható. Választási időszakban azonban félremagyarázható kérdés.

theofil 2010.03.11. 07:06:50

@László56:

Félremagyarázható....?

Hehe...

Kíváncsi lennék mit írnál akkor, ha a fenti lehetőséget nem T.G. hanem Ágh Attila fejtegette volna....

cellimega 2010.03.11. 07:10:54

Istóczy úr sztem félreértette TG-t. A Szabó Alberthez való hasonlítás nem éppen azt sugallja, hogy TG-nek szimpi lenne ez az ötlet...

Az LMP-vel kapcs.: lehet, hogy nem véletlenül ilyen "láthatatlanok"? Ha az ismeretlenség varázsa szétoszlik, szavazókat veszíthetnek. Sztem az LMP-re rengeteg politikailag tájékozatlan ember szavaz, egyszerűen azért, mert újak.

Mint a plátói szerelem. Az ismeretlen tűnik az éretlen embereknek a legszimpatikusabbnak.

Tamás, nem más 2010.03.11. 07:12:14

Érdekes, nekem is a kékcédulás szavazás ugrott be először. :-(

Az a manipuláció, amit TG felvet lehet, hogy nem törvénytelen, de…
… azért nem hiszem, hogy megfelel a demokratikus választás elveinek.

Szerencsére ilyenre nemigen kerülhet sor számottevő mértékben. Na nem a tisztesség miatt – egyszerűen lustaságból.
Ahogy elnézem, manapság nagy az aktivitás az interneten (itt is), de ki áll fel a gép mellől?
Ki tesz két (nem virtuális) lépést is valamiért? Lehet jelentkezni!

clownfish 2010.03.11. 07:13:52

@cellimega: igen, valószínűleg ezt sugalmazza a sok "szakképzetlen" jelölt is... azért nem hinném, hogy több értelmiségi szavazna arányaiban bármely másik pártra, mint az lmp-re.

tibapó 2010.03.11. 07:16:15

@László56:
"...cetligyűjtés időszakában... vagy elérték a párt maximális lehetőségét, vagy láthatóvá tették a párt gyengeségét...."

László. van fogalmad arróül, mennyíire kártékony a siserehad ténykedése? Ha hiszed, ha nem, ezek képesek a postást követni, és azonnal letarolni a frissen bedobott cédulákat. És van fogalmad arról, hányan tárják szét sajnálkozva a karjukat egy kispárt gyűjtője előtt másnap-harmadnap, mondván "Sajnos már elvitte a fidesz"

Ez a tarolás sokkal inkább a jogrend megcsúfolása, mint amit Gábor felvetett, az utazó átszavazást.

Persze meg lehetne ezt is szüntetni a türvény erejével, ha nem éppen azoknak a nagypártoknak kellene, meghozni egy ilyen törvénymódosítást, akiknek ez abszolut nem áll érdekében.

Csak hogy két logikus példát mondjak, megtiltani a már bennlevő pártoknak a gyűjtést, nekik ne kelljen. Másik lehetőség a kopogtatócédulával együtt kipostázni egy olyan tájékoztatót, amelyben már fel lenne sorolva az addig bejelentkezett potebciális cédulagyűjtő opártok listája, esetleg mindegyikről egy-két modnta, amúgy közszolgálatilag.

mert az esélyegyenlőség nem abban nyilvánulna meg igazán, hogy a kampány idején mindenkienk egyaránt pénzbe, sok pénzbe, qurva siok pénzbe kerül a hirdetés, hanem abban, ha mindnekinek olcsó, urambocsá' ingyen lenne, és amit az állam(apparátus) megtehet ingyen, azt tegye is meg.

Apropó pénz, igen, a kispártok elárulják gyengeségüket a cédulagyújtés során, ellentétben a nagypártokkal, akik simán kiperkálják a siserehadnak a cédulánkénti tarifát (500-1000 Ft/ db).

rosencrantzhu 2010.03.11. 07:16:29

ez valóban nem a kétszer szavazás esete, bár ettől még kérdés, hogy a választási törvény azon szellemét, miszerint az országgyűlésben területi képviselők is üljenek, mennyire sérti. persze meg lehet magyarázni, hogy ez már sok esetben most sem működik (pl. Pestről importált képviselőjelöltek), de azért mégis.

Ha már taktikázás: érdemes lehet bejegyzést írni a választói taktikázásról is, pl. milyen eredményekre vezethet a szavazatmegosztás, milyen típusúból fordulhat elő tömegesen stb.

LAKSZ-csoport 2010.03.11. 07:20:29

Az aktuális helyzet is mutatja, mennyire antidemokratikus az 5%-os küszöb, de jellemző, hogy a korábbi parlamenti pártok ebben egységesek voltak.
Az utaztatás az - bármennyire is jogszerűnek tűnik – egyszerűen választási csalás, de a csalást nem a választó, hanem a felbujtó követi el.
Abban persze egyetértünk, hogy biztos nem tart itt a választói magatartás, hogy ezt megvalósítsa, de ne is tartson, mivel ez a pártok ármányaihoz tartozik. Abból pedig már -köszönjük - elég volt.

tibapó 2010.03.11. 07:22:55

@rosencrantzhu:
Miről beszélsz ember???!!!

Ezesetben nem a "területi képviselőkről" van szó, hanem az országos pártlistáról. Ha nem tudnád, a szavazócédulán két rubrikát kell beikszelni, egyet területileg egy képviselőre, a másikat országosan egy pártra.

Szerintem eleve alkotmányellenes, akiktől a területi listaállítási szabályokkal elveszik a lehetőséget, hogy kedvenc pártukra szavazhassnak országosan, eleve alkotmányos jogaikban vannak korlátozva!

rosencrantzhu 2010.03.11. 07:27:48

@tibapó: köszönöm a ritka okos és stílusos hozzászólást, majd megpróbálom tanulmányozni a választási rendszerünk ezen rendkívül bonyolult elemét, úgy látszik, még láttam át teljesen.

addig is megjegyzem, hogy bár TG valóban erről beszélt , de a példája alapján - ha jól értem - ezt általánosítja, legalábbis Szabó Albert esetében nem így tűnik.

2010.03.11. 07:31:27

Gábor! Lehet és taktikáznak is. Csak egy példa: (mint minden példa rossz, igy ez is)
Tételezzük fel, hogy egy olyan körzetben, ahol valamely párt képviselöje és önmaga a párt is olyan erös , hogy szinte 99%-ban csak rájuk fognak szavazni. Ám ellenben van olyan körzet, ahol az egyéni képviselöjük tuti ,hogy nem jut be, ezért csak a pártra adott szavazatokkal tudnak segiteni imádottjaikon. Igy aztán, ha-választáskor nem otthon, hanem más körzetben, más választókerületben szavaznak, segitenek a pártnak.Szavazni, egyéni képviselöre nem szavazhat, ám a pártlistára igen.
Lehet hogy rosszul tudom,és ha hülyeséget irtam,ugy elnézést kérek mindenkitöl és Öntöl is Gábor!

tibapó 2010.03.11. 07:32:47

Egyébként egyszerűen nem fér a fejembe, miért éri meg egy nagypártnak a cédula-tarolás.

Nem az lenne inkább az érdeke egy nagypártnak, hogy minél több kispárt legyen ott a választáson, hadd oszoljanak meg a bizonytalanok szavazatai, és egyenként ne érjék el a küszöböt, semmint a tarolással eleve kizáratni őket az indulásból és ezzel egy-két megkapaszkodó kispártra koncentráltatni ezen szavazatokat, mindezzel sokkal nagyobb esélyt adva nekik a küszöb elérésére.

tibapó 2010.03.11. 07:38:24

Szóval egyszerűen GUSZTUSTALANNAK tartom a cédula-tarolást.

Azzal, hogy meghirdette a 2 millió darabos célt, a FIDESZ nálam kiírta magát a demokratikus pártok köréből

panelburzsuj 2010.03.11. 08:08:51

@tibapó:

Általánosságban nem éri meg a tarolás, a konkrét helyzet konkrét elemzése azonban mást mutat:

A Fidesz 17 éve módszeresen arra tör, hogy a nemzeti érzelmet monopolizálja. Hosszú ideig sikerrel darálta le, vagy tolta pályán kívülre az összes "nem idegenszívű" pártot, és nyelte el szavazóik nagyobb részét, a 2002-es fiaskó azonban megtörte a trendet: az MDF-et nem sikerült befalnia, és a nemzeti radikális vonulatokat sem tudta maradéktalanul beterelni a polgári körökbe. A 2006 utáni "fotelforradalmár" taktikázással aztán egyre több türelmetlen hazafit ábrándított ki, és amikor a válságra és Gyurcsány leváltására is csak szájjal vetődött rá, akkor valóságos lavinát indított meg a nagy lehetőséget megszimatoló Jobbik felé.

A kétmilliót Vonáék elől kellett elszedni: deklarálni kellett, hogy ki az úr a "nemzeti oldalon". A kispártok szívatása csak mellékcél volt a Nagy Porszívó Hadműveletben.

LuiKang 2010.03.11. 08:09:44

Az alapkérdésre a válaszom: nem. :)

Még arra is nehéz rávenni sok embert, hogy egyáltalán szavazni menjen.

De ok, nézzünk egy erősebb pártot.
Ha OV vagy Vona kérné ilyenre szimpatizánsait, még akkor is hatalmas csalódás lenne, az emberek hozzászoktak a kényelemhez, a másikért az ujjukat nem hajlandóak megmozdítani.

theofil 2010.03.11. 08:09:49

@tibapó:

Igazad van, de a Fidesz (pontosabban: Orbán) mindig is szeretett utat mutatni a választóknak.

panelburzsuj 2010.03.11. 08:25:37

Az alapkérdéshez: a nemotthonszavazás Budapesten sokkal inkább adminisztrációs, mint utazási kényelmetlenség, vidéken viszont költséges buli.

Érdekes kérdés, hogy a szavazás napján épp dolgozó távolsági buszsofőröket, vasutasokat, ingázókat, de még inkább a lakhelyük és iskolájuk között eleve megosztott diákokat rá lehet-e venni a tudatos helyválasztásra.

Higany 2010.03.11. 08:25:38

Lamperth Mónikának volt valami választói utazást egyszerüsítő beadványa, amit szerencsére megsemmisített az erre jogosult szerv (AB?), nem?
A szavazat-turizmus szerintem sokaknak a kékcédulás választásokat juttatja eszébe, még akkor is, ha itt jogilag más a helyzet. Hogy erkölcsileg más-e, az már nem biztos.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.03.11. 08:28:55

Jó Reggelt!

@Istóczy: Gábor, mint ahogy én is, történelem szakon végzett, mind a ketten mérhetetlenül tájékozottak vagyunk:-))

A felvetés jogos, mind a két párt vérprofi:-)kampánycsapata ezen töri a fejét éjjel-nappal..ugyanis már csak ez maradt.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.03.11. 08:31:24

Palcsó Tomi fog énekelni a fidesz nagyröffenésen, hová tünt Pataky Attila...?

faqtya 2010.03.11. 08:31:24

én is már szavaztam máshol, mint ahol lakok. az állandó lakcímhez kötik a szavazási helyet, viszont én az elmúlt szavazás alkalmával máshol éltem, így átkértem magam. nincs ebben semmi antidemokratikus.
@tibapó: szóval szerinted gusztustalan amit a fidesz csinál? szerintem nem. azért nem, mert épp, hogy a választókkal tesz jót. elmondom miért. a fidesz nyilván a kopogtatócédulát csak azoktól tudja elkérni, akik a fideszt a szavazólistán látni akarja. miért adná a fidesznek egy mszp, mdf, lmp, jobbikos, ... szimpatizáns. én speciel örültem, hogy kérte tőlem valaki. hiába jöttek volna másik párttól (és jöttek is), nem adtam nekik oda. ilyen egyszerű. ha a fidesz nem gyűjt be minden kopogtatócédulát, megelégszik azzal, ami van, azzal azt is sugallhatja a szimpatizánsainak, hogy jóvan, a te szavazatodra már nincs is szükség, nyugodtan otthon maradhatsz majd április 11-én. szóval ez nem csak arról szól, hogy ki lesz rajta a listán, hanem ki tud minél több szimpatizánst mozgósítani.

Higany 2010.03.11. 08:33:32

@Higany:
"Aki ugyanis igazolást kapott arra, hogy más településen szavazzon, utóbb mégis visszatérhetett a lakóhelyére. Az 1947-es kékcédulás választásokra emlékeztető, szervezett szavazás lehetősége megszűnt ugyan, ám újabb aggályok fogalmazódtak meg."
[...]
"Az új rendelkezések szerint ugyanakkor csak egy - előre kijelölt - szavazókörben fogadják a máshonnan érkezőket. Nincs tehát arra mód, amire 2006-ban még lehetőség volt, hogy a választók tetszés szerinti szavazókörökben voksoljanak. Az Alkotmánybíróság (AB) ugyanis azóta megsemmisítette az 1997-ben MSZP-SZDSZ-többséggel elfogadott választójogi törvény paragrafusát, amely módot adott a választók szervezett utaztatására, szavaztatására. Megsemmisítették Lamperth Mónika akkori belügyminiszter 2005. decemberi rendeletét is, ez a jogszabály tovább növelte a voksturizmus esélyeit. Az igazolással másutt szavazni szándékozó állampolgár ugyanis utóbb mégis visszatérhetett szavazni a lakhelyére."

innen: www.fidesz.hu/nyomtathato.php?Cikk=108602

sztd 2010.03.11. 08:35:19

Az egész gondolatkörben érzékelek egy ellentmondást:
Hogyan lehet azt a választópolgárt, aki az ajánlószelvényét is lusta volt leadni rávenni arra, hogy utazzon a szomszéd megyébe? - szerintem sehogy.
Ha azt feltételezzük, hogy az adott megyében nagyon sokan odaadták a szelvényt, de nem elegen, az is legfeljebb néhány ezres, országosan esetleg tízezres nagyszágrendet jelent a lehető legoptimistábban számolva.
Cserébe arra buzdítja a szavazókat, hogy tömegesen játsszák ki a törvényes rendszert. Az MDF-es szavazóknak ehhez még lehet is gyomruk, de egy naiv LMP-s-ről ezt nehéz elképzelni.

@tibapó:
Nem akarlak megbántani, de ezt nem hiszem. Természetesen mindenkinek megvan a világnézete, de nehéz azt hinni, hogy egy párt attól lesz antidemokratikus, hogy felkeresi a potenciális választóit. Ez a gondolat a legkevésbé sem logikus.
Ettől persze még gondolhatod a Fidesz-t antidemokratikusnak, csak nem emiatt.

Vénveterán 2010.03.11. 08:37:05

@panelburzsuj: Hozzáteszem ez a taktika nagyon nem jött be!
Ellenben most segíthet annyit a két kisebbnek, hogy 1-2 körzetben megfelelő mennyiségű cédula essen be a gyűjtőládába. Természetesen igyekszik ügyelni arra, hogy ez ne jelentsen többet 13-15 területi listánál, amivel sokat leszakít az mszptől, de nem visz el mandátumot magától, sőt elősegítheti 2/3-ot!

Bár ez meg olyan szempontból kockázatos taktika, hogy így a Jobbik nagyon könnyen megelőzheti az mszp-t, ami meg nem lenne számára szerencsés.

Azt viszont én sem hiszem, hogy akár az lmp, főleg az mdf szavazók képesek lennének olyan arányban átutazni másik körzetbe, hogy az egy tized százalékkal(~5000 ember) nagyobb eredményt érjen számukra! Valamint felmerül a kérdés, hogy ebben az esetben kell-e bejelentett lakcím az új helyen, mert így még kevésbé lenne valószínű.

Egy kicsit ehhez hasonló eset volt a kettős állampolgárságnál, amikor az mszp ijjesztegetett a határon túli szavazókkal : 1. eleve alacsony a részvételi arány (pl. Erdélyben, Felvidéken), pedig ott a saját életüket befolyásolhatják 2. gyanítom a "kis-antant" országok nem tették volna meg azt a szívességet, hogy lebonyolítják minden szavazókörben a választást--> kb. a konzulátusokon lehetett volna szavazni, ami megint csak megtizedelte volna a szavazókat. 3. már csak tisztességből sem szavaztak volna sokan, egy jelenleg másik ország állampolgárainak sorsáról. max. 1-2%-al lett volna több szavazó, mint most.

theofil 2010.03.11. 08:38:49

@faqtya:

Ha Te tényleg máshol éltél akkor az ottszavazás sem nem antidemokratikus sem nem gusztustalan.

Itt most a másuttélés markírozásáról van szó szavazásilag, ami ugye nem azonos az előző esettel.

Ballabás Dániel 2010.03.11. 08:39:42

@tibapó: Egyetértek! Természetesen egyértelműen Orbán Viktor hibája, hogy Dávid Ibolya - láthatóan abszolút demokratikus módon - kiszervezte maga alól a párját, és az MDF a fideszes sáskahad tarolása utáni maradék 6 millió kopogtatócédulából nem volt képes összeszedni a szükséges kb. 130 ezer ajánlást.

theofil 2010.03.11. 08:46:33

@Vénveterán:

1-2%-kal lenne több külhoni szavazat - naná, hogy annak a pártnak a javára amely a kettős állampogárságot lehetővé tette!

Hehehe és hihihi.

Továbbá:

Azt írod: már csak tisztességből sem szavaztak volna sokan egy másik ország állampolgárainak a sorsáról.

Ha ezt tisztességtelennek tartod, akkor vajon tisztességes dolog-e egyáltalán megadni a szavazati jogot olyan külhoni magyaroknak akik a szavazatukkal mások sorsa felett döntenek...?!

panelburzsuj 2010.03.11. 08:49:14

@sztd:

Itt most azokról is szólunk, akik lelkesen leadták az ajánlószelvényüket, de mégse jött össze helyben a 750.

T.G. azt az esetet nem emelte ki, amikor megvan a húsz területi lista, de nincs 176 egyéni jelölt hozzá. Márpedig töredékszavazatot az egyénekre leadott szavazattal is lehet szerezni, úgyhogy nagyon nem mindegy egy kispárt számára, hogy sikerül-e a többé-kevésbé egyenletesen szétszórt párszázaléknyi támogatót a "legkedvezőbb" helyek felé elmozdítani.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.03.11. 08:49:57

@theofil: Most úgy gondolom, olyan ellen érvelsz ami teljesen elfogadott az Eu-ban..pl. horvátok szavazati joga

panelburzsuj 2010.03.11. 08:53:41

@ballada80:

Hiba vagy sem: a Fidesz szereti mutogatni a muszkliját.

És az is tény, hogy ezzel a fitogtatással nem mindenkire hat egyformán.

tibapó 2010.03.11. 08:55:19

"...tisztességes dolog-e egyáltalán megadni a szavazati jogot olyan külhoniaknak, akik a szavazatukkal mások sorsa felett döntenek..."

Hasonló okból tört ki anno az amerikai telepesek függetlenségi háborúja az angol korona ellen, és jött létre az USA.

Vagyis a jenkik, és a mai USA alkotmányos rendjének egyik legfontosabb alappillére, hogy azok döntsenek az ország sorsáról (kapjanak szavazati joggot), akik az adójukat odafizetik, és més senki.

ati27 2010.03.11. 08:56:24

@Istóczy:
Értem én. De! Mi van akkor ha pl a választás hétvégéjére esik egy nagyobb, egész napos rendezvény? Pl, ők nem akarnak lemondani szavazati jogukról. Persze, hogy átjelentkeznek! És nem azért mert csalni akarnak..

László56 2010.03.11. 08:56:36

@tibapó: Ez a tarolás sokkal inkább a jogrend megcsúfolása, mint amit Gábor felvetett, az utazó átszavazást. Írja tibapó.

Ez bizony nem a vagy, vagy esetekbe tartozik, hanem ez is, az is esetekre vonatkozik. Mert mind a két eset a demokratikus rend szellemének a visszaélésére vonatkozik. Itt mutatkozik meg a legjobban az erkölcs hiánya. Mindent nem lehet és nem szabad törvényileg előírni. Amit meg a törvény nem ír elő, ott bizony az erkölcsnek kellene fellépnie. Országunkban azonban ez az erkölcs olyan mértékben ki lett irtva a kommunista szellem terjesztőitől, amilyenre az országunkon kívül nem talál az ember példát. Hasonlót igen, ugyanezt az erkölcsi hányt nem.

Ebben találjuk meg a demokratikus szellem megértésének a hiányát is. A demokrácia már alapjaiban feltételezi a néptömegek demokrácia értelmezésének erkölcsi és jogállami alapjait is. Nálunk mindezek hiányoznak. Pártjainknak meg nem érdeke mindezek fejlesztése, hiszen a pártfinanszírozásukat veszélyeztetnék vele.

Mindezek az esetek érvényesek pl. Afganisztánra, Irakra és minden olyan elmaradott államra is ahol a demokráciát a nyugati államok szívesen bevezetnék. Csak nem veszik figyelembe hogy a demokráciához egy olyan nép is szükséges, amelyik azt kezelni tudja. Ez pedig, -minél elmaradottabb egy nép,- annál tovább tart, mert a feltételeket csak fokozatosan lehet megteremteni. Minálunk ez a folyamat zajlik most. Sajnos nemzedékek szükségesek a demokrata gondolkodás kifejlesztéséhez. Amit pártjaink könyörtelenül kihasználnak a saját előnyükre. Mert ők ugyan meggazdagodnak közben, de ugyanakkor látványosan bemutatják a hiányos hozzáállásukat a demokráciához.

epres négercsók 2010.03.11. 08:58:12

@Istóczy: Szerintem az, hogy Gábor ezt "javasolná", vagy akár sugallná, kicsit erős megfogalmazás. Egy történész-politológus ilyet nem tesz, nem is tehet.
Amúgy, én is két helyen fogok szavazni. Bár nekem egészen más indokom van, egyszerűen nem tudok és nem is akarok egy nyamvadt iksz miatt kéthetente hazavonatozni az ország túlvégébe.
Egyébként én sem tartom valószínűnek, hogy pont az LMP és az MDF szavazói utazgatnának. A fideszesek egy részéből meg a jobbikosokból még kinézném, de náluk nem rezeg a léc, nem kérdés, hogy bejutnak.

theofil 2010.03.11. 09:00:00

A Fidesz és a Jobbik is egyetért a kettős állampolgárság megadásában természetesen a szavazati joggal együtt, amit persze nem hangoztatnak.

Ezért vagyok biztos benne, hogy meg fogják találni a közös hangot, (Orbán olyasmiket fog mondani, hogy a szent cél érdekében akár az ördöggel is összefogna).

A kettős állampolgársággal némi pénz is járna az államkasszából amivel a Fidesz gyakorlatilag megvásárolja a külhoniak szavazatait.

Szerintem ezért hátrált ki Stumpf a Fidesz élvonalából, ezt nem bírta a gyomra.

Majd megkeresem azt a linket amely Kövér és Semjén valamelyik kampányállomásáról szól és amelyben Kövér a legnagyobb lelkinyugalommal említi meg az előttük álló 12 évet...!

Vénveterán 2010.03.11. 09:00:00

@theofil: Elsősorban nem a szavazati jog miatt adtam volna meg nekik az állampolgárságot, hanem pl. azért, hogy ne kelljen hónapokat várniuk a magyar-igazolványra (sokszor többet mint egy "idegen" országból érkezőnek)!
(Az egy más kérdés, hogy a jelenlegi törvények szerint minden(18 év feletti) állampolgár szavazhat.)

Itt csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy ez alaptalan riogatás volt és ettől még ha jól csinálja a kormány, akkor nem betonozódott volna be a fidesz 20 évre.

tibapó 2010.03.11. 09:00:05

@László56: Sajos alighanem tökéletesen igazad van: "...az erkölcs hiánya...". Valamiféle szolid önmérséklet.

Periksz 2010.03.11. 09:01:28

@török gábor: Kedves Gábor!
Blogod lenyűgöző látogatottsága és multiplikátor-hatása miatt számíthatsz majd arra, hogy ellenérdekelt pártok és pártfényező politológusaik majd felbujtással vádolnak. Felvetésed ábszolút jogos, de valóban, mint ahogy írták is költséges lenne. Bár ha van 200.000 olyan, szabad, liberális, aki átmegy a megyehatáron, vagy esetleg Bpestre az MszDF kedvéért, akár be is jöhet. Ennél többet hozhat, a töredékszavazatokból, ha fix 1. fordulós körzetből jelentkeznek át a hívek oda, ahol csak a másodikban nyernének.

panelburzsuj 2010.03.11. 09:02:50

@László56:

Ha csak országos pártlisták lennének, amelyekre bárki ott szavazna (szigorúan csak egyszer) ahol épp a választás napja érné, az a demokrácia halálát jelentené?

Viktus 2010.03.11. 09:03:04

Gábor egy újfajta "kékcédulás" szavazás menetét dolgozod ki ? :D

barli 2010.03.11. 09:03:41

@török gábor:

Ha valaki máshol akar szavazni, akkor a "máshol"-i területi listára és egyéni jelöltekre szavaz, vagy a saját hazaiéra?
Nekem elég törvénytelennek tünik, ha valaki nem azokra szavazhat, akikre akkor szavazhatna, ha otthon lenne. Ha úgyis elöre be kell jelenteni az ilyet, nem kellene elöre elküldenia helyi szavazólapot a másik helyre?

Az elöbb mondta valaki, hogy az országos listára szavaz valaki. Én úgy tudom, hogy a területi listára, csak ha a jelölt nem nyer, a szavazat töredékszavazatként felcsúszik az országos listára, már ha van ilyen.

sztd 2010.03.11. 09:03:44

@panelburzsuj: Én is róluk (is) szóltam. Őrájuk vonatkozott az a rész, hogy optomistán számolva maximum(!) tízezer ember országosan, cserébe a kétes játék okozta veszteségekért.

snq 2010.03.11. 09:06:29

a bejegyzésben említett hármas állampolgár kamuembernek a működésébe bőven belefér ilyesmi, egyébként pedig a joggal való visszaélés

theofil 2010.03.11. 09:07:12

@Vénveterán:

Én eléggé meg voltam riadva és szerintem korántsem alaptalanul.

Nem mentem el, azt szerettem volna ha érvénytelen lesz az egész és az is lett, hála az égnek.

barli 2010.03.11. 09:07:13

Kicsit durva lenne, de nekem logikusnak tünik, hogy ha máshol is szavazhatok, akkor máshol is leadhatom a kopogtató cédulámat, ha bejelentkezek ott szavazásra...

amugy kedves Gábor, ne adj ilyen jó tippeket a Szociknak, ök egy ilyen húzással egyéni helyeket nyerhetnek, ha egyes szimpatizansok átszavaznak pl. a második kerböl újpestre. Tényleg, lehet Budapesten belül is máshol szavazni? Durva lenne ha lehetne.

panelburzsuj 2010.03.11. 09:09:28

@barli:

A ma érvényes rendszerben a jelölt van "röghözkötve", és nem a szavazó.

Lehetne persze másképp - de így van húsz éve.

theofil 2010.03.11. 09:10:46

@barli:

Na, mit mondtam?!

Egy virtigli fideszes a nem-szoci elemző elemzésében is a megtalálja a szocik lehetséges patáját...

Az évek meg a rutin 2010.03.11. 09:11:17

Elvikleg az LMP-nek egy jó kampánnyal lenne olyan fiatal, lelkes és mobilizálható "tömege", amelyik bukott megyékből mondjuk Budapestre utazna szavazni.

De a párt sokkal többet bukna, mint nyerne ezen a dolgon. Lehet Más a Politika, aztán ügyeskedünk és a törvény szellemével ellentétes módon cselekszünk? Naneee....

Vénveterán 2010.03.11. 09:14:28

@theofil: Mitől is voltál megriadva? Hogy nő a fidesz támogatottsága 1%-al?

barli 2010.03.11. 09:15:15

@theofil: bocs, csak hangosan gondolkodtam. Én szoktam.

theofil 2010.03.11. 09:15:57

@barli:

Mi szocik abszolúte mobilak vagyunk,
(a múltamról beszélek mostan),
a lábaim helyett már régen kerekeim nőttek.

Vígasztaljon az a tudat, hogy Orbán Viktor azonnal a kardjába dőlne, ha arról értesülne, hogy egyetlenegy olyan szavazatot is kapott amelynek tulajdonosa nem a lelkének legmélyebb bugyraiból juttatta érvényre a hazáért dobogó szívének legszentebb akaratját...

panelburzsuj 2010.03.11. 09:16:43

@Az évek meg a rutin:

Többszázezer embernek van törvényes lakóhelye itt, és törvényes tartózkodási helye amott. Milyen szellem alapján tiltanád, hogy dönthessen: melyik hely állapotáról akar inkább szavazni?

theofil 2010.03.11. 09:17:30

@Vénveterán:

Egy százalékkal?

Külföldön kb. 10 millió magyar él....szerte a világon.

faqtya 2010.03.11. 09:21:53

@barli: mint említettem, én már szavaztam máshol, 2006-ban. és nem az otthoni, hanem ahova átkértem magam, arra az egyéni és területi listára szavazhattam.

barli 2010.03.11. 09:22:33

@panelburzsuj: miért, az etikus, ha mondjuk egy "elveszett" körzetböl minden pld. QSRW szavazó átmegy a szomszéd kerületbe szavazni, ahol ezzel nyer a QSRW jelöltje?
Bár ez megint egy ilyen meddö vita a kampány finisében, mint a KC gyüjtés anomáliái. Vannak játékszabályok, ezeket kell betartani pont. Vitatkozni és változtatni a választás után lehet. Ezzel ugyan saját magammal mondtam ellent, de hát ez van ezt kell szeretni.

artdark 2010.03.11. 09:22:49

Maga a felvetés engem is elborzaszt. A szavazókkal ne taktikázzon senki! Ugyanis Gábor nem a szavazatokat említette. Utóbbiakkal viszont nemcsak lehet, hanem kell is taktikázni.

A Szonda legfrissebb felmérése szerint félmillió lehet azok száma, akik hezitálnak a Fidesz és a Jobbik között. Hatalmas tét. Ezt a tömeget kellene mindkét pártnak rávennie az egyértelműsítésre. (Vagy - utolsó lehetőségként - a taktikázásra.)

panelburzsuj 2010.03.11. 09:24:09

@theofil:

Legalább akkora marakodásban, mint az "anyaországban" ...

bölcsész87 (törölt) 2010.03.11. 09:24:33

Hadilábon a fideszes pártigazgató a Nemzeti dallal!

barikad.hu/node/48777

"...dehát a mi szlogenünk is mindkettő egyben: itt az idő! Ezt mondjuk És azt pontosan tudjuk milyen versnek a - a - a kezdősora."

Vénveterán 2010.03.11. 09:24:48

@Az évek meg a rutin:
Akár így is "lehetne más a politika" :)
De gondoljunk csak bele abba, hogy a legkisebb létszámú körzetekbe bevisz egy párt több ezer elkötelezett szavazót és így nyeri meg olyanokkal a körzetet, akik sosem éltek ott. Pl. az egyik legkisebb körzet bp.7. 12ezerrel szavazattal lett első Pető Iván (73%-os részvétel).

Így akár 40-50 körzetet is behúzhatna az mszp, vagy egy kisebb párt is 5-10-et, míg az országos eredmény szempontjából mindegy lenne, hogy 176 vagy 20 helyen gyűjtötte össze az 5%-ot. Nekem nem tűnik fair-nek a dolog, ettől még eredményes lehetne, ha lenne 50-100ezer mobilizálható szavazó.

László56 2010.03.11. 09:25:44

@panelburzsuj: igazán jó kérdés a panelburzsujtól. Röviden megválaszolva. Nem jelentené a demokrácia halálát. De viszont megsérülne a demokratizmus elve. Miért ? Mert ez lehetőséget adna a pártoknak az emberei manipulálásához. Azáltal hogy a nép csak pártlistát választhatna, csak a pártok listás helyei érvényesülhetnének. Magyarul a párt mondja meg hogy kit ültet a nyakadba. Pont ezt akarták, – jogosan, – elkerülni a választási törvény kidolgozói.

A választási törvényünk nem olyan rossz mint sokan gondolnák. A kezelésével vannak a legnagyobb bajok. Itt utána kellene gondolni hogy mi tartozzon a törvény fogalma alá és minek kellene rendelkezési folyamatnak lennie.

faqtya 2010.03.11. 09:30:07

@László56: miért, most nem a párt mondja meg, hogy kit ültet a nyakadba?

ati27 2010.03.11. 09:30:55

miért nem látom ennek tömeges esélyét? Főleg a kispártoknál? Gondoljátok meg, ez azért nagyobb áldozat, mint a kopogtatócédula gyűjtés... Ha azt nem tudták megoldani, akkor ezt most hogyan? Nagyobb pártoknál: Fidesz-Mszp elképzelhető, de szerintem csak 1-2 vk-ban, ahol szorosabb lehet az eredmény.. Angyalföld, és hasonlók. De nincs túl sok hely, ahol érdemben lehet taktikázni a jelenlegi állás szerint.

tölgyes 2010.03.11. 09:31:08

@Istóczy: Most kivételesen meg kell védenem TG-t '947-ben az "oroszok" teherautóin, belügyminiszteri védelem mellett vitték körbe a szavazókat. Akik pedig tiltakozni mertek az internálták a nagy Szovjetunióba..Így egy kicsit könnyebb.

Glenarvan 2010.03.11. 09:32:10

Jó reggelt,sziasztok!

Mindig értetlenül állok a "sisere hadas letarolás" előtt.Hogyan működik ez? Alkalmaznak talán erőszakot?Érzelmileg zsarolnak?Kilopkodják a kc-t?Fenyegetőznek?Vesztegetnek?
De most komolyan!Erre tényleg kíváncsi vagyok,mert még semmi hasonlóval nem szembesültem,pedig a határidő véges. Tőlem is kérték,kulturáltan,és amikor nemet mondtam,az ügynek nem volt folytatása.
@ballada80:
Nem mondom,hogy OV-nak nincs köze az MDF összecsuklásához,de hidd el az MDF simán átlépte volna a küszöböt,ha nem paktál le az SZDSZ-szel.Ez összezavarta azt a maréknyi tábort,akit maguk mögött tudhattak.Lenyelték Bokrost,az UD zrt.-s ügyet nem tudták követni,a pártviszályt sem értették,de az SZDSZ-es menyegző már nekik is sok volt!A pártnak nem volt türelme a kampányhoz!Láttad azokat a sok vihart kavart bemutatkozó filmeket?
Kíváncsi vagyok, ki lesz a felelőse?!Sokat adnék érte,ha tudnám,ki mozgatta a szálakat.
Szerintem nem a jobb oldal profitál az MDF bukásán.

Captain Tott (törölt) 2010.03.11. 09:33:11

@tibapó: Ha egy területen egy párt választói tábora 4,5 %, akkor ott hogyhogy nem tudták összeszedni az 1,6 %-nyi kopogtatócédulát?

panelburzsuj 2010.03.11. 09:33:44

@László56:

"Magyarul a párt mondja meg hogy kit ültet a nyakadba."

Mert most én megyek be a párt helyi boltjába, és veszem le a számomra kedves egyéni jelölt-jelöltet a polcról ...

Tiffán, Naszvadi, Molnároszi után pláne érdekes meglátás.

radala 2010.03.11. 09:35:03

@török gábor: Söt én például kicsit aggodalmasnak tartom, hogy én csak azért megyek vissza az állandó lakhelyemre szavazni, mert ott jobban érdemes belerúgni a szocikba, mint a sokkal közelebbi nyugati határszélen.
Nem mondom, hogy ez erkölcstelen, amit teszek, de emlékszem, hogy iszonyatosan utáltam az egyik cimborámat, aki 2002-ben a nagy szolgálati audijával jött Szegedre (amúgy teljesen jogszerűen) szavazni a második körre.
Szerintem az utazgatás egyrészröl nagyon szép dolog, de képzeljük el, hogy ezek az "elkötelezettek" mondjuk nem az LMP hanem valami fasiszta párt iránt elkötelezettek. Szerintem, akkor ezt nem gondolnám olyan kis kedves, okos, elkötelezett hippi dolognak.

Vénveterán 2010.03.11. 09:35:35

@theofil: szerintem 15 millió, és abból 10 Magyarország jelenlegi közigazgatási területén, kb. 3-4millió pedig a környező terülteken, további 1 millió Kanadában, Usa-ban, Ausztráliában.

De gondolj csak bele, Felvidéken Erdélyben(kb.2.5-3millió magyar) 15-25% között volt a részvétel, egy ottan ogy.-i választásoknál, ez kb 600ezer ember. Ennek nem hinném, hogy a 10edénél több elmenne a pl. konzulátusra, hogy egy olyan országról döntsön, aminek a politikája közvetlenül nem befolyásolja a mindennapjait. --> 60 ezer szavazó ez kb. 1-1,2% de még ha ehhez hozzájön a többi 2 millió magyartól mondjuk 100ezer voks (ők talán aktívabbak), az is csak 3%!! (és kb. ez a plafon) és a nagy számok törvénye alapján ebből is azért legalább 0,5% lenne, aki nem a fideszre szavazott volna anno. --> max 1-2% előnyt ha hozott volna.

theofil 2010.03.11. 09:35:37

@panelburzsuj:

Attól félek, hogy nem.

Az aki tudja kitől jött a lóvé azt is tudja kinek kell hálásnak lennie érte.

A francot törődne a külhoni szavazó a szavazatának magyországi következményeivel.
Különben is: úgy tudná, hogy Orbánt az Isten küldte a magyarok megmentésére, ámen.

Idet 2010.03.11. 09:35:50

Egyébként, "sisera hadas", Szíszrá, vagy Károli szerint Sisera, a Bibliából.

2

Magyarnaba 2010.03.11. 09:37:16

Véleményem szerint nem lehet szavazókat utaztatni.

Egy ilyen módszer komoly elhatározást és szervezői hátteret igényelne, jelenleg ez nem áll rendelkezésére a két leginkább szóba kerülő pártnak, az MDF-nek és az LMP-nek. Per pillanat úgy néz ki, hogy mindkettőnek komoly problémái vannak egyes körzetekben a kopogtatók összeszedésével (valasztas.hu 2010-03-10), így valószerűtlen, hogy ilyen szervezeti háttér létezne.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy mindkét kispárt hívei a legkevésbé elkötelezett táborok közé tartoznak az országba. Az LMP-nek pl. a teljes politikailag aktív népességen belül 9% szimpatizánsa és 1% biztos szavazója (Nézőpont 2010-03-10).

Periksz 2010.03.11. 09:37:46

@barli: Még jobb, ha az 1. fordulóban az elveszett körzetben szavaz, aztán a 2.-ban meg győzelemre viszi a szomszéd, esélyes körzet jelöltjét. Így töredékként hasznosul az 1. fordulós szavazata.

Idet 2010.03.11. 09:39:16

@radala: Ha egyszer ott az állandó lakhelyed, miért lenne erkölcstelen?!

László56 2010.03.11. 09:40:20

@faqtya: Amit írsz most csak részben igaz. Panelburzsuj esetében meg minden esetben igaz lenne. Ezáltal úgy is meg lehetne fogalmazni. A panelburzsuj esetében a választási törvényben lennének a hiányosságok. Amit Te felvetettél az bizony már a népünk demokrácia értelmezésének a hiányosságai is. A különbséget azt hiszem hogy nem kell leírnom.

theofil 2010.03.11. 09:41:05

@Vénveterán:

Ha az állampolgársággal pénz is jár (járni fog) akkor a szavazó el fog menni választani.

Nálunk a családi pótlék akkor is jár ha szoci vagy, emdéfes, vagy elempés.

De a külhoni csak akkor lehet biztos benne, hogy ő továbbra is megkapja az pénzét, ha a Fidesz marad hatalmon.

Ezért mondom: amit a Fidesz (a Jobbikkal karöltve) csinálni fog az szimpla szavazatvásárlás lesz az államkasszából hazafias szósszal leöntve.

dr. Oláh Péter Balázs (törölt) · http://www.bkv.hu 2010.03.11. 09:41:06

@Istóczy: De ezzel járja pont sorait Gábor, olvasgasson kedves, de ne mechanikusan, hanem értő olvasás szintjén.)

radala 2010.03.11. 09:43:44

@Zengőtorkú Nyivákoló: Ne hüjülj Palcsó eddig nem az szdsz-szel nyomult? vagy az valami másik sztár volt?
Az is lehet, hogy mindenki lép egyet jobbra. Palcsó az szdzs-böl a fideszbe, Pataky a Fideszből a Jobbikba...

tölgyes 2010.03.11. 09:44:00

Kedves TG! A szavazó nem gép, nem tárgy amit ide és oda lehet tologatni.Tehát én azt gondolom, hogy a pártutasítást a tagság nem követi.. még az MSZP tagság se.. illetve kivéve az MSZP tagságnak a pártutasításokat mindig követő szűk részét..Velük viszont nem lehet bejutni az országgyűlésbe.

jo.e 2010.03.11. 09:44:05

Sztem a Fidesz - hogy is írtátok - tarolásának nem elsősorban a 2M kopogtatócédula fizikai megszerzése volt a célja, hanem az éberség fenntartása, a "mozgósítás" (Húú, de okosat mondtam most :) ) Akik ennek a demokratikus voltán nyavalyognak, azoknak nyilván az lenne a szép, demokratikus módja, ha bemondanák 1x a Híradóban, hogy "Emberek menjetek el szavazni, mert ez a demokrácia lényege" Láttatok már közelről iskolai diákigazgató választást? Már a gyerekek is tudják, hogy ez így nem megy. Mivel ennél több észt feltételezek itt mindenkiről, ezért 1xű csúsztatásnak értékelem az ilyen posztokat, ahol lehet még 1 kicsit rugdosni a Fideszt. Aki ezt leírja, annál bizony nem most írta le magát a F., hanem már jóval ezelőtt. Akkor meg minek hazudik ilyet? Annyira kilóg a lóláb a gondolkodó és éppen most "na hát ezek után én nem szavazok rájuk" attitűdből. Nevetséges!

Captain Tott (törölt) 2010.03.11. 09:45:32

@jános515: Szerintem a Fidesz épp a kopogtató cédula tarolással igazolta, hogy demokratikus párt: nem akar más pártok indulásával, egymás elleni ringbe állításával manipulálni.

Glenarvan 2010.03.11. 09:45:35

Jó lenne egy kisebb parlament,és egy egyszerűbb,átláthatóbb választási törvény!
Csak én vagyok ezzel így?

Idet 2010.03.11. 09:45:51

@Magyarnaba: Dehogynem. Az MSZP már nemegyszer csinált buszos szervezést, a "kékcédulák" csak a jól megalapozott előzmény volt.
Láttad volna az egyik nevezetes akciót Pesten!
Szavazófülke, cetli a zsebbe, üres boríték az urnába, ki, aktivistánál az üres cetlit leadni megfelelő kitöltés céljából, zsozsót föl, irány a kocsma, következő delikvens indul a kitöltöttel, és így tovább. Nem volt semmi, és csak remélhetjük a múlt időt. Új választás, új módszerek...

radala 2010.03.11. 09:46:50

@Idet: mert azért utazom 450 km-t, hogy nagyobbat rúghassak. (no jó húsvéti szünet lesz a gyerekeknek, egyébként is arra lennénk, de mindenesetre azért leszünk akkor ott. )
Nem erkölcstelen, de ha nem én lennék én, hanem valami köcsög kommancs lennék, mint említettem, akkor nagyon gyerekes kis ökörnek gondolnám az ilyet. Annyi talán a mentségemre szól, hogy én nem céges autóval megyek:-)

lynus 2010.03.11. 09:49:51

Lehet-e taktikázni a szavazókkal?
Nem valószínű.

A szavazó taktikázhat-e?
Igen.

Hatás eltérő?
Naná.

2006-ban sem az állandó lakcímem körzetében szavaztam, mert a preferált párt a körzetemben már az első forduló előtt visszalépett egy másik párt javára. Miután a területi listán is esélytelen volt a mandátumszerzés, és keveseltem az egyetlen töredékszavazat értékét, ezért egy olyan körzetet választottam, ahol a preferált párt egyéni jelöltje eséllyel vehette fel a küzdelmet. Ráadásul abban a körzetben is laktam, dolgoztam már 2 éve.

Így a 2+1 szavazatom 1 országos töredékszavazat helyett egy egyéni mandátumot, illetve egy területi listás mandátumot (vagy országos töredékszavazatot) ért.

Éltem a jogommal.

Idén is élni fogok. Ezért ismét olyan körzetet választok, mely a preferált pártnak a legkedvezőbb.

Persze az is természetes, hogy mindazon pártok szimpatizánsai, akik ma nyeregben érzik magukat, minden olyan felvetést az ördögtől származtatnak, és kígyót-békát kiáltanak, amennyiben a javaslat a status quot veszélyezteti.

Az viszont tényleg meglepett a hozzászólásokat olvasva, hogy milyen kevés a "tudatos" választó.
Márpedig ha egy ilyen blogon is a meglepetés erejével hat ezen bejegyzés, akkor a hatás balról konvergál a 0-hoz.

Idet 2010.03.11. 09:49:54

@jo.e: Ezt a képletet (avatar) azonnal fejtsd meg, kérlek, mert nem fogok tudni aludni! Hogy lehet szegény bölcsészekkel így kitolni?! :))

objekt 2010.03.11. 09:50:09

@Periksz: @epres négercsók:

Szerintem nem, hogy erős túlzás, hanem: baromság.

Azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy a pártok TG-től hallanak először erről a lehetőségről. Egyfolytában és mindent mérlegelnek.

Felbujtani pedig lehetetlen.

Mi itt a blogon, akik az időnk egy szép részében politizálgatunk - kopasztjuk a legyet - azt hisszük, hogy reprezentáljuk a választópolgárokat. Pedig nem. Bármennyire is sokan látogatják ezt a helyet, ez még mindig eltörpül a többiek mellett.

Képzeljétek el, hogy a poszt hatására egyénileg tömegesen felkerekednek az emberek..., mert úgy kell, hogy eredményes is legyen.

Ez úgyis csak pártok szervezésében lehetséges. Akik ugye maguktól is tudnak erről a lehetőségről.

Szóval, örüljünk neki, hogy politológus barátunk felveti számunkra az előttünk álló választáson előfordulható összes opciót és ezáltal mi jól elvitatkozgathatunk rajta. De, azért országos hatásokat tulajdonítani neki, talán egy kicsit túlzás.

Captain Tott (törölt) 2010.03.11. 09:50:42

Halkan megjegyzem, hogy Gáborunk ma mintha egy gumicsontot dobott volna közénk...

Periksz 2010.03.11. 09:51:23

@theofil: Jelzem, hogy a családi pótlék TB-jogviszonyhoz kötött. Romániában pl. magasabb a GYES összege mint Mo-n. Szavazni meg lakcímkártyával kell. A határon túliakkal való riogatás meg bolsi trükk; szeressétek olyan mélyen őket, mint a jobboldal, akkor tán rátok is szavaznának, ha tehetnék. De még akkor sem tehetik, ha magyar útlevelük lenne, mert azzal nem kerülnének fel a névjegyzékre. Pont.

Idet 2010.03.11. 09:57:07

@radala: Figyelj, a szándékot a törvény sem bünteti.
Értem én, de szerintem akkor sem erkölcstelen.
Élsz egy törvényadta jogoddal, és, hogy ezt a szomszéd Mari néni bosszantása céljából teszed, vagy más okból, az nem játszik. A cselekedet számít, hogy rosszat teszel-e vagy sem, és a tetted következményei.
Bocs, hogy ennyit bakafántoskodom, de ez számomra a kevés húsbavágó kérdések egyike. Már abbahagytam!

radala 2010.03.11. 09:57:59

@Idet: ha koffeintől nem tudsz aludni az természetes:-)

Roa 2010.03.11. 09:58:54

@lynus: Tehát most vallottad be, hogy lényegében választási csalást követtél el?

barli 2010.03.11. 10:01:23

@Glenarvan: az egyszerübb nem biztos hogy jobb is. A kisebb parlament meg nem biztos hogy olcsóbb. Akkor hirtelen még több tanácsadó lézengene körülöttük például.
szerintem a rendszer maga szuper, max túl sok a képviselö. Egyébként ha a fidesz most ugyanazt megcsinálná szó szerint amit a szocik beterjesztettek, akkor is lenne demokrácianyávogás meg diktátorozás. Ha meg mást csinálnának elszabadulna a pokol is.

theofil 2010.03.11. 10:01:43

Kösz!

Idáig törtem a fejemet, hogyan megy ez technikailag.

2002-ben, szavavihető pletykák szerint 7000Ft volt Érden egy fideszes voks.

Amit ki is fizettek a delikvensnek.

Nekem az volt ezidáig a problémám, hogyan győződhettek meg róla, hogy az illető tényleg a fideszre voksolt-é..

Neked hála most már tudom.

Vénveterán 2010.03.11. 10:02:02

@theofil: Miféle pénz?? Magyarországon hányan kapnak pénz azért mert elmennek szavazni?
Állampolgári alapon maximum az kaphat pénzt, aki a jelenlegi ország határain belül dolgozik és fizet járulékot, majd ezt követően munkanélküli lesz, családja lesz, nyugdíjas lesz stb. Vagy mire gondoltál, mégis milyen alapon utaltak volna pénzt?

Amit meg a szocik csináltak az szimplán a testvéreink megalázása! Ráadásul ők is kampányolhattak volna az igen mellett, ha egy csepp emberség is lett volna bennük.

radala 2010.03.11. 10:04:14

@Idet: Ok, azt mondtam, hogy "nem mondom, hogy erkölcstelen".
Erre te azt kérdezed, hogy miért lenne erkölcstelen? Erre azt mondom, hogy nem erkölcstelen.
Azért említettem meg, mert ha én egy ideális világ, ideális radala-ja lennék, akkor azt szeretném, hogy ne akarjak én nagyobbat rúgni senkibe, mint amekkorát egyébként egy szavazatom ér. Valószínűleg húsvéti szünet nélkül nem tudnám meggyőzni a családomat, hogy épp szegedre kell menni nem a 40 percre lévő Sopronban, ahol már többször is szavaztunk ilyen olyan ügyekben.
A lényeg, hogy szeretnék egy mérsékelt, választójogát saját helyiértékén kezelő polgár lenni. De a helyzet momentán ezt megnehezíti.

tibapó 2010.03.11. 10:06:03

@Captain Tott: Többen érveltetek úgy, hogy vesszen az a párt, és nem érdemli meg az esélyt az 5 %-ra, amelyik nem képes 1%-nyi kopogatató, cédulát összegyűjteni.

Csakhogy egyfelől más dolog bemenni a szavazófülkébe és titkosan beírni az ikszet, és megint más a személyi adataidat felajánlani bármilyen listakészítésre, még ha bármilyen szimpatikus is az apárt, szóval a kettő nem ugyanaz.

Másrészt az a történelmi tapasztalat, hogy sokkal többen mennek el szavazni, mint ahányan odaadják bárkinek is az ajánló céduláikat.

És igenis, vidéken tapasztalható a sajnálkozva széttárt kar, hogy "kedvesem miért nem jött hamarabb, nem is tudtam magukról, elvitte FIDESZ".

lobelt_ledfold 2010.03.11. 10:06:14

@tibapó:
"Vagyis a jenkik, és a mai USA alkotmányos rendjének egyik legfontosabb alappillére, hogy azok döntsenek az ország sorsáról (kapjanak szavazati joggot), akik az adójukat odafizetik, és més senki."

Ha tényleg csak azok kapnának szavazati jogot akik ténylegesen fizetnek is valamiféle adót akkor lényegesen felelősebb döntések születnének :-) Bocs a flémért.

barli 2010.03.11. 10:10:01

@tibapó: ha a madöf/lmp jött volna elöször, ök kapták volna meg, pech.
"Aki korán kel, az megd*ghatja az éjjeliör lányát" :P

theofil 2010.03.11. 10:10:18

@Periksz:

A családi pótlékot arra hoztam fel példának, hogy ez okból nem kell elmenni és a Fideszre szavazni.

Azért van egy olyan érzésem (igaz, nem vagyok benne a témában), hogy a családi pótlék állampolgári jogon jár, ezért is van annyi megélhetési szülés.

Fermi-paradoxon 2010.03.11. 10:10:22

Már lehet, hogy írta valaki előttem, ha igen, úgy látom senki nem vette figyelembe, hogy Török Gábor felvetése ebben az esetben hibás. Ha más helyen akarsz szavazni megteheted, hogy átkéred magad, de mégis a SAJÁT egyéni választókörzetedben fogsz szavazni. Tehát mindenki csak a saját lakcíme szerinti evk-ban tud szavazni függetlenül attól, hogy hol tartózkodik.

theofil 2010.03.11. 10:13:44

@Vénveterán:

Nem közvetlenül értettem, hanem közvetetten.
A magyar állampolgársággal együtt valamiféle anyagi juttatás is járni fog.
Különben nem lenne értelme megadni, hiszen szimplán szavazatvásárlásról van szó.
(A Fidesz hazaffysága maszlag.)

lobelt_ledfold 2010.03.11. 10:14:38

@Fermi-paradoxon: Mikor 4 éve Pesten szavaztam, minthogy ott dolgoztam de az állandó lakcímem maradt Borsodban nem emlékszem, hogy külön kezelt "Kazincbarcika" feliratú urnába dobtam volna a cetlimet...

Vénveterán 2010.03.11. 10:15:12

@theofil: Bocs ez jogos a csp. ezért is kell a 3. gyerek után átalakítani adójóváírássá. De azt továbbra is fenntartom, hogy ennek a jelenlegi határon túl való utalása elég nehezen lenne megvalósítható.

radala 2010.03.11. 10:17:23

@Fermi-paradoxon: Sajnos nem így van. Simán a "választójogodat" kéred át.

theofil 2010.03.11. 10:17:41

@Vénveterán:

Már miért lenne nehezen megvalósítható?
Bankszámla nincs a világon?

tibapó 2010.03.11. 10:17:52

@jo.e: írod: "... Aki ezt leírja, annál bizony nem most írta le magát a F., hanem már jóval ezelőtt..."

Igen, azóta nem szavazok a fideszre, mióta a 90-es évek derekán hirtelen 20 ezer ifjú-demokrata hívószóra zombiként átmenetelt a jobboldalra. Konkrétan az a kijelentésük tette be a kaput, nem emlékszem már Kövér, vagy Orbán mondta, hogy " ha az Isten liberális lenne, akkor a Tízparancsolatot tíz kívánságnak hívnák".

Nem azt mondtam, hogy most ábrándultam ki a Fideszből, eért a hazugság vádját visszautasítom, de ez miatt, vagyis a cédulatarolás miatt antidemokratikusnak tartoma fideszt, mert persze, megkereshet kétmillió szimpatizánst, de ne kérje el a személyi adataikkal ellátott ajánlószelvényt. Kíváncsi vagyok, mit tenne a Fidesz, ha mondjuk a választási törvény előírna a kisebbek javára némi pozitív diszkriminációt. Mondjuk, a parlamentbe már bejutott pártok csak két héttel később kezdhetnék a gyűjtést.

Fermi-paradoxon 2010.03.11. 10:19:58

@lobelt_ledfold: Négy éve még lehet, hogy így volt, de a mai helyzet más. Ha megnézitek például ezt a listát, látható, hogy ha mondjuk Budapest XI. kerületébe szeretnél átkerülni (a kérvényt is így tudod megírni, nem evk-ra hivatkozva), akkor egy és csakis egy helyen szavazhatsz, jelen példában a Bocskai úti általános iskolában. (Holott a kerületben talán három evk is van.)
www.valasztas.hu/hu/content/szk-igszav-20100127.htm

Dzsentrisvihák 2010.03.11. 10:20:37

S eljövend az újabb kékcédulás választás... Szép.

Vénveterán 2010.03.11. 10:23:28

@theofil: Az hogy pl. magyar nyelvű oktatási intézményeket támogatnak(határon túliakat), ma is megvalósul. Viszont egyéb dolgot nem hiszem, hogy tudnának adni, mert akkor a jelenlegi határon belüli állampolgároknak is meg kellene adni.
Hozzáteszem, nem mindenki csak az anyagi/hatalmi hasznában gondolkodik egy döntésnek.
A zárójeles mondatoddal sajnos egyre inkább egyet kell értsek.

Viszont egy értelmes formában mindenképpen támogatandó lenne egy ilyen tv. (sok helyen máshol is van ilyen, probléma nélkül). Lehetne pl. szavazójog nélkül megadni, vagy Magyarországi lakóhelyhez kötni a szavazati jogot. Ennek az ügynek a politikai és gazdasági oldala számomra messze jelentéktelenebb, mint a szimbolikus jelentése.--> Egy nemzethez tartozunk.

Fermi-paradoxon 2010.03.11. 10:24:43

@radala: Ha mondjuk a 11. kerületbe átkérem magam, hogy fog eldőlni, hogy a három közül melyik evk-ban fogok szavazni. Hasraütés, sorsolás?
A kérelemben ugyanis semmi más nem szerepel, csak a település, vagy Budapest esetén a kerület. (nem evk!)

panelburzsuj 2010.03.11. 10:25:28

@Fermi-paradoxon:

Semmi paradoxon: alapból a lakcímkártyád szerinti névjegyzékben vagy nyilvántartva. Az első forduló előtt engedélyt kérhetsz arra, hogy onnan töröljenek, és egy általad ELŐRE MEGADOTT másik választókörzetben (településen) fölvehessenek a választók közé. (Ezt egyszer visszacsinálhatod, de azt is csak határidőig.)

A két forduló között már nincs ugribugri, az első menet előtt mindkét helyszínről döntened kell.

radala 2010.03.11. 10:28:04

Történelmi pillanat! Ismét a Fideszhez köthető! A messze messze legeslegdemokratikusabb és legkevésbé kutyába lemenő párthoz.
Emlékszik-e valaki arra, hogy bármelyik párt azt mondta, hogy ilyen-olyan SZAVAZÓBÓL nem kér?
Nos ez is megtörtént, Navracsics for president!
"Navracsics Tibor szerint aki liberálisnak tartja magát, az maga definiálja azt, de véleménye szerint: az 1990-98 közötti periódusban az úgynevezett liberális szavazók egy része megtalálható volt az MDF-ben, az SZDSZ-ben, az akkori Fideszben, mára viszont ezek az emberek nagyrészt a Fideszben találhatók meg.

Egyúttal jelezte, hogy arra a liberális - volt SZDSZ - szavazóra, aki a 2006-os rendőri túlkapásokkal, Gergényi Péter kitüntetésével egyetért, köszöni szépen, de a Fidesz nem tart igényt."

radala 2010.03.11. 10:30:19

@Fermi-paradoxon: Érdekes kérdés. Csak annyit tudok, hogy nálam ha Sopronban szavazok, akkor meg van mondva, hogy melyik szavazókörbe megyek és minden turista is ott van. Pl. a népszavazáson majd egy órát kellett sorba állni, annyi turista szavazott.

Idet 2010.03.11. 10:31:54

@radala: Mérmér?? A kíváncsiság, az smafu?

panelburzsuj 2010.03.11. 10:33:34

@Fermi-paradoxon:

Az igazolásodban szerepel a szavazókör, ahol voksolhatsz. Neked kell pontosan megjelölni egy országosan előre kiadott listából. Igazolással szavazni ugyanis lehet minden választókerületben, minden választókörzetben, de nem minden szavazókörben.

theofil 2010.03.11. 10:34:33

@Vénveterán:

Egy csupáncsak szimbólikus jelentésű kettős állampolgársággal egyet lehetne érteni,
de maguk az érintettek lennének a legjobban felháborodva, ha mindez csupán egy érzület kifejezése lenne...

Amióta a Fidesz lenyúlta a határonkívülieket, meg a magyar zászlót, meg a címert, meg a kokárdát azóta nekem ezektől elment a gusztusom.
Mindennek nincsen jelentősége,
ha lenne akkor nem engedném meg magamnak, hogy a határon túli magyarok igyák meg a fideszes kisajátítás levét.
Tehát: ha döntéshozó lennék akkor fütyülnék a fideszes rátenyerelésre és érdemei és értékei szerint viszonyulnék a kinti magyarokhoz.
(Nem kenyerem az indulatátvitel.)

Fermi-paradoxon 2010.03.11. 10:35:13

@panelburzsuj: Itt van a kezemben egy hivatalos igazolás, mely szerint Budapest XI. kerületében szavazok. (Nem evk szerepel rajta, hanem kerület!)
www.valasztas.hu/hu/download/135/igazolas_kerelem.pdf

radala 2010.03.11. 10:35:34

@Idet: Ha arra vagy kíváncsi, hogy miért nem alszol a koffeintől, akkor az a válasz, hogy azért, mert te most éppen arra vagy kíváncsi, hogy mi az az avatar, az pedig a koffein. De azt hittem, hogy erre célzol azzal, hogy nem fogsz tudni aludni...

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.03.11. 10:35:35

@theofil: Nem erről beszéltem, csak azt próbáltam jelezni, hogy az Eu-ban rengeteg példa van a kettős-állampolgárság megadására.

Tehát jogilag (erkölcsileg is szerintem , látva a példákat),teljesen rendben lévő a dolog.

panelburzsuj 2010.03.11. 10:36:31

@radala:

"az 1990-98 közötti periódusban az úgynevezett liberális szavazók egy része megtalálható volt az MDF-ben, az SZDSZ-ben, az akkori Fideszben, mára viszont ezek az emberek nagyrészt a Fideszben találhatók meg"

Mind belelépett a pártba is? Nem semmi ... :)

Idet 2010.03.11. 10:39:06

@radala: Erre, a nyavalya törje ki! Valami szerves, szerintem, de hát...

Már úgy érted, a képlet a koffein képlete?
Jesszus, de lelassultam, pedig a reggeli koffein-adagomat már lenyeltem! Köszi!

radala 2010.03.11. 10:40:21

@panelburzsuj: Na ja, nem jó a megfogalmazás, de nem ez a lényeg, hanem ez az elsö olyan eset, hogy valaki végre szavazókat is elküld a kurva anyjukba, nagyon helyesen.
Ha a választók fikázzák az elitet, akkor nagyon helyénvaló, hogy az elit is visszafikázhat:-)
Pláne, hogy gondolom sokan voltak a hallgatóságban, akik egyben az "elitnek" is a részei.

theofil 2010.03.11. 10:40:26

@Zengőtorkú Nyivákoló:

Nem tudom, hogy külföldön hogy vannak ezek a dolgok.

De nálunk fideszes lenyúlásról van szó egyértelműen.

Kint föltehetőleg európai jobboldal van, nálunk meg a Fidesz.

Fermi-paradoxon 2010.03.11. 10:40:46

@panelburzsuj: Ha megnézed a korábban linkelt listát, láthatod, hogy nem lehet minden szavazókerületben szavazni. Budapesten kerületenként egy szavazóhely van kijelölve, holott több olyan kerület is van, melyben egynél több az evk.

barli 2010.03.11. 10:40:53

@theofil: "Amióta a Fidesz lenyúlta a határonkívülieket, meg a magyar zászlót, meg a címert, meg a kokárdát"

nem lenyúlta, felvállalta. És ez nagy különbség! Amit mondasz az olyan, mintha én azt mondanám hogy szeretem a rántotthúst, te meg anyáznál, hogy ezért te soha többé nem ehetsz. Elég elb*szott világban élünk, ahol már az is baj, ha valaki használja a nemzeti jelképeket. Senki sem tiltotta meg hogy mások ne hordják. Ilyesmit csak a szocik csináltak a gárdaegyenruhával, ha jól emlékszem.

fenektibi · http://mdfvagylmp.blog.hu/ 2010.03.11. 10:41:47

Mondjuk eléggé szembeköpné magát az LMP, ha ilyenre szólítana fel. Nem is valószínű, hogy bepróbálkoznak vele. Egy egyszerűbb trükközéssel azok viszont még elérhetik, akik szimpatizálnak velük, de félnek a szavazat "elvesztésétől":
mdfvagylmp.blog.hu/2010/02/22/hogyan_szavazz_egyszerre_tobb_partra

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.03.11. 10:42:56

@theofil: értelmezni nem tudom, de tiszteletben tartom szavaid.

Nils. H 2010.03.11. 10:43:18

Szép stílusban előadott marhaság.
Mondhatnám: "Miről beszélsz ember?"

Magyarországon nincs országos listára szavazás (de, EP), _területi_ listák vannak, úgyhogy erről ennyit.

Az országos listára nem szavazunk, kizárólag a töredékekből táplálkozik.

spájdernecc 2010.03.11. 10:44:03

@tibapó:
zombiként átmenetelt
ez jó
nos a debreceni kongresszuson döntöttek a küldöttek az elnöki rendszerű párttá alakulásról, alapszabályról. ilyen kis semmiségekről. 1993.
Aztán ugye Fodorgabi nem lett frakcióvezető / az elnöki jekökést a kongresszuson visszautasította /
megsértődött és Hegéékkel kilépett a Fideszből. Vitte magával a narancs-klubos mozgalmárokat. Aki maradt, tudta mit akar. ennyit a zombikról
az akkori cirka 13-15000 fős tagság durván 20 %-a hagyta el akkor a pártot.

Nils. H 2010.03.11. 10:44:39

@Nils. H: Ez természetesen ide: @tibapó: szól.

panelburzsuj 2010.03.11. 10:46:46

@Fermi-paradoxon:

Az egy kérelem. Nem maga az igazolás.

(Az jó kérdés, hogy ha postán át nyújtod be kérelmedet, akkor honnan süti ki az engedélyező, hogy a kérelemben megcélzott Helyi Választási Iroda melyik szavazókörébe irányítson. Mert szóban ugye rákérdezhet az igazolás kiállítása közben.)

radala 2010.03.11. 10:47:27

@Idet: "Valami szerves, szerintem," no ez elteszem magamnak, ha egyszer nem fogsz velem egyetérteni valamiben, akkor az orrod alá dörgölöm, mint ékes bizonyítékát a szűklátókörűségednek:-)
Lám-lám az ember hajlamos azt képzelni, hogy mások mindent tudnak csak ö nem.
Az történt, hogy láttam, hogy téged zavar egy avatar én meg nem értettem mi vele a baj. Láttam, hogy egy purin gyűrű van benne, megnéztem a wikin, hogy milyen puringyűrűk vannak. Láttam, hogy a Xanthine az a csoport, amikor ez az lelóg, utána láttam, hogy ha metilek, akkor az a koffein. Erre visszamentem és láttam, hogy te nem tudsz tőle aludni és elszégyelltem magamat, hogy egy bölcsésznek triviális volt, hogy ez a koffein, nekem, meg komoly munka volt rájönni.

gossage 2010.03.11. 10:51:46

Lehet félreértettem a Gábor írását,végig azt hittem hogy ez egy Ludas Matyiba-ha lenne még ilyen- írodott cikk,ezért nekem nagyon tetszett, jókat nevettem rajta.....főleg az Eurovizios Dalfesztiválok,de azt azért tudjuk hogy ott soha nem a legjobb nyer,de még nem is az indul

de nem akarom átvenni TG rajongó szerepét

Fermi-paradoxon 2010.03.11. 10:51:48

@panelburzsuj: Rendben, igazad van. Közben megnéztem az igazolást, és azon valóban szerepel a kijelölt választókerület. Abba a választókerületbe kerültem, ahol maga a kijelölt szavazókör is található. Ebben az esetben lehetséges, hogy bizonyos választókerületekbe nem lehet átkérni magadat? Pl.: III. kerületben a kijelölt szavazókör a 3. evk-ban található. A 4. evk-ba nem érkezhetnek "külső" szavazók?

lynus 2010.03.11. 10:53:50

@Roa: Nem történt választási csalás. Egyetlen körzetben voksoltam, csak nem abban, ahol a Választói névjegyzékben szerepeltem. Időben kértem, hogy mely körzetben kívánok szavazni.

A hatását tekintve a következő 2 dolog megegyezik:
új körzetben időben bejelentem az állandó lakcímem, vagy időben bejelentem, hogy más körzetben kívánok választani.

Mindkettőhöz jogom van.

Mint ahogy kopogtatócédulából is jogszerű 2 milliót gyűjteni.

panelburzsuj 2010.03.11. 10:54:08

@Fermi-paradoxon:

Akkor meg is van a megoldás: a kerületenként egy darab kijelölt igazolós szavazókörben kell kiválasztanod, hogy melyik szavazólapot kéred a kerületben elérhetőek közül.

gossage 2010.03.11. 10:55:29

@radala: hát ez rátapintott a lényegre

jo.e 2010.03.11. 10:56:10

@Idet: Koffein. Tudod: kávé, éberség !!! :)
De én sem megfejteni tudom, hanem amikor találtam ki volt írva a kép alá :)
De jópofa, nem ?
Szóval nem akarok idegen tollakkal ékeskedni, h. így vágom a kémiát.

Az évek meg a rutin 2010.03.11. 10:59:02

@panelburzsuj: "Többszázezer embernek van törvényes lakóhelye itt, és törvényes tartózkodási helye amott. Milyen szellem alapján tiltanád, hogy dönthessen: melyik hely állapotáról akar inkább szavazni? "
Az idézett törvényhely utolsó mondata alapján.

Ez kizárja a szervezett utaztatást a választási eredmény befolyásolása érdekében.

Persze nem szó szerint, de a rugalmas értelmezést az LMP nem engedheti meg magának, azzal kinyírná magát.

panelburzsuj 2010.03.11. 11:01:32

@Fermi-paradoxon:

Azt nem tartom valószínűnek, hogy az egyes evk-k "szavazatbefogogadási jogai" ne lennének pontosan egyformák, azt viszont elképzelhetőnek tartom, hogy az igazolást kiadó hivatalnok hangsúlyozott külön kérés hiányában automatikusan az igazolós szavazókörbe utal be.

theofil 2010.03.11. 11:02:30

@barli:

Magyarországon magyar pártok között magyar zászlóval kampányolni minimum lenyúlás.

Vajh' miért kellett volna Magyarhonban a magyar zászlót fölvállalni...?!

Tán sokan ellenezték, vagy mi...

Kíváncsi Politikus · http://KivancsiPolitikusBlog.kattints.info/kpb1/kivancsi-informaciok 2010.03.11. 11:02:34

Most ez komoly? Utaztassuk meg a választókat? Nem az aktivistáknak kellene jobban dolgozniuk?

Ez a Magyarlakta föld.... :-)

ValasztasTravel.kattints.info/nf01/tge/003

kopogtató 2010.03.11. 11:02:54

Ez az egész valami vicc? 2 olyan pártról beszélünk, akiknek a kopogtató cédula csak csordogál, akik nem képesek 10 aktivistát felmutatni körzetenként. A szavazóik meg nem képesek elmenni leadni a nyamvadt kopogtatót. Ezekről a pártokról el lehet képzelni, hogy buszokat szerveznek, szavazóikról pedig, hogy bemennek a jegyzőhöz, majd buszoznak fél napot oda, fél órát vissza valahova? Kizárt dolog szerintem.

barli 2010.03.11. 11:10:22

@theofil: ember, nézzél már meg egy amerikai kampányt! Próbélná meg ott valaki betiltani a nemzeti jelképeket, elszabadulna a pokol. Na nem mintha amerika a példaképem lenne, de a példa jó.
"Vajh' miért kellett volna Magyarhonban a magyar zászlót fölvállalni...?!"
Miért ne??? Ha ti nem ígyx kampányoltok, az a tei dolgotok. Viszont semmi közötök hozzá, hogy mi hogy tesszük, amíg törvényesen tesszük. Liberalis balodal...

panelburzsuj 2010.03.11. 11:11:00

@Az évek meg a rutin:

A joggal való visszaélést eléggé szó szerint szokták venni.

A Fidesz megutáltatja magát a cédulalegeléssel, az LMP kinyírná magát az utaztatással: ezek pártpreferenciához kötött értékítéletek, amiket utólag meg lehet mérni, ha valaki szán rá pénztparipátfegyvert.

jo.e 2010.03.11. 11:11:12

@tibapó: Akkor jó. Eddig csak hazug zombik voltak, most meg már antidemokratikusak is. A demokratikus zombik azok jók. v.ö.: "Mi demokraták..." Mondom: kilóg a lóláb.
A demokrácia versengő pártok részvételével működik, nem? A versenyben pedig mindenki győzni akar (tudod, O.V. a hatalommániás) A győzelemhez meg szavazatok kellenek a szavazóktól. A szavazók meg 1re kevesebb hajlandóságot mutatnak úgy összességében, ki a csömörtől, ki a biztos győzelem tudatában,.... Akkor legalább a saját szavazókat mozgósítani, ösztönözni kell. Nyilván, ha valaki névvel címmel vállalja a Fideszt, akkor stikában a szavazófülkében is. Hol hibáztam, hogy mégis antidemokratikus a Fidesz?

theofil 2010.03.11. 11:13:23

@barli:

Óriási különbség van az amerikai zászló kitétele és a magyaré között.
Ott az összetartozás kifejezése, nálunk a különállásé,
itt azt jelenti, hogy
"én, a zászlótulajdonos magyar vagyok, magyarabb mint te, beee.....!"

drfaktor 2010.03.11. 11:15:31

@theofil:
Azt mar megvalaszoltak, hogy miert nem fog penzzel jarni az allampolgarsag (sot, szavazati joggal sem), de a hozzaszolas masodik reszehez hozzafuznem, hogy:
Azert, mert vannak kerdesek, amelyekben a Fidesz a Jobbikkal egyutt fog szavazni, remelem, hogy nem kell majd minden aldott napon azt olvasni, nezni, hogy gonosz naci Fidesz. Nyilvanvalo, hogy minden partnak vannak kozos erdekeik, preferenciaik. Egyutt lehet utalni Ficoekat (meg az MSZP-vel is), egyutt lehet nagyobb mezogazdasagi tamogatasert fordulni az uniohoz, es egyutt lehet(-ne) szonokolni/tenni a korrupcio ellen. Aki tehat pusztan ilyen egyuttszavazasok menten nacizni fog, az (barmennyire is erdektelen ez neki) demagogiabol atmegy a vizsgan.

theofil 2010.03.11. 11:16:11

@barli:

Ne essél költői túlzásokba, a magyar zászló betiltását illetőleg....

Bozdurgán 2010.03.11. 11:16:40

Most nem akarok moralizálni, de egyrészt mióta nem lehet fénymásolni a cetliket mintha előjött volna az aktivitás problémája.
Ha egy párt szavazói annyira passzívak, hogy nem tudnak kitölteni egy cetlit és odaadni egy pártnak, akkor az utazásra biztosan hajlamosak lesznek.

Másrészt a kopogtató cédula jelenléte a választási rendszerünkben mint nyílt szavazás önmagában felháborító, egy valamire való és gondolkodni hajlandó szavazó az elmúlt 20(60) évet elnézve a postaládából kiszedés után 2 perc elteltével tűzre dobja.

És tudom,hogy alapvetően másról van szó, de nekem a kékcédulás választások ugrottak be a választók utaztatásáról.Nem hiszem, hogy lenne olyan szerveződés aki ezt az árnyékot bevállalná ezt még a hihetetlenül gátlástalanul elvtelen MDF-ből sem nézem ki.

Harmadrészt meg tetszik nemtetszik a választást nem azok fogják eldönteni akik figyelik a politikát hanem ezek az szavazók:
www.youtube.com/watch?v=K8F2BERdhOc&feature=player_embedded

(itt nem a sejthető etnikai hovatartozást értem hanem az elképesztő tájékozatlanságot)

radala 2010.03.11. 11:17:00

@gossage: Ja, de sajnos senkit nem érdekel:-), pedig igazán érdekes. Kár, hogy soha semmit nem fogunk megtudni.

hoplita 2010.03.11. 11:17:35

@theofil:
Hogy te micsoda hülyeségeket tucc mondani...!!!

Roa 2010.03.11. 11:17:55

@lynus: "Az igazoláskérés célja nem lehet a választás eredményének a joggal való visszaélést megvalósító befolyásolása."

Azért a joggal való élés helyett joggal való visszaélés inkább a dolog, mivel nevesíti is a törvény.

theofil 2010.03.11. 11:19:17

@drfaktor:

Szivem, egyetlenegyszer sem náciztam és nem fasisztáztam.

Azt szoktam volt írni a Jobbikról, hogy csőcselék, nem párt.

Nem fog szavazati joggal járni a kettős állampolgárság?!

Nocsak!

panelburzsuj 2010.03.11. 11:23:05

@radala:

Volt olyan, hogy valaki a tagságot is elküldte, "lelkes, ám borzasztó" jelzők kíséretében.

És azóta is vándorolnak a pusztában, most épp a Fidesz és a Jobbik közt hányódva ...

theofil 2010.03.11. 11:23:09

@hoplita:

Mert nem így van, mi...?!

A közelünkben van egy vasbolt (most költözik el hála az égnek) és ottan örökösen lengett a magyar zászló.
Nemcsak ünnepkor hanem mindig.
Én az ilyesmit a zászló elsekélyesítésének, tartalmi kiüresítésének tartom - nincs ünnepi hangulata akkor ha folyton kint leng.

robkova 2010.03.11. 11:23:58

Amúgy a Lehet Más a politika, az MDF-fel egyetemben, munkaközvetítő cégeket bízott meg, hogy diákokat szervezzen hogy kopogtatócédulát gyűjtsenek.

Lehet más a politika?
Pf...

Nils. H 2010.03.11. 11:30:15

@robkova: Ez érdekes, valami további?

tlac 2010.03.11. 11:33:26

elég érdektelen poszt. lehet-e taktikázni a budapesti kopogtató cédulákkal?

atv.hu/belfold/20100311_jogaszok_kuzdhetnek_az_mdf_tuleleseert

panelburzsuj 2010.03.11. 11:34:12

@jo.e:

A fordítottjában: nem biztos, hogy akire a szavazófülkében jó szívvel adom a voksomat, annak a jelvényét a házam ormára is ki akarom szögelni.

Két okom is lehet:

1. A meggyőződésemet nem az embertársaim bosszantására tartom.

2. Pártsemlegességet kívánó munkám, beosztásom, élethelyzetem van. (Akár bíró vagyok, akár tanító - akár csak közönséges kocsmáros, akinek minden vendég kedves. Pl.)

Az évek meg a rutin 2010.03.11. 11:36:24

@panelburzsuj: Szerintem ezeket a választói reakciókat már most le lehet mérni.

Az átlag Fidesz-szavazó semmilyen kivetnivalót nem talál a narancsporszívóban, hiszen az elmúlt 10-12 évét permanens mozgósításban élte le.

A mostanában eszmélő LMP-szavazó a legérzékenyebb a korrupcióra és úgy általában a törvénysértésekre. Egy utaztatókampánnyal azzal a lendülettel veszítené el őt a Lehet Más a Politika, ahogyan megnyerte.

drfaktor 2010.03.11. 11:37:03

@theofil:
Elnezest, ha felreerheto voltam. Nem irtam, hogy On nacizott volna, csak szerintem termeszetszeruleg elo kell fordulniuk egyezeseknek ket part nezetei kozott. Churchill es Hitler is festett, de ettol nem teszunk egyenlosegjelet kozejuk.
Es tenyleg: nem fog szavazati joggal jarni a kettos allampolgarsag automatikusan. On tud szavazni anelkul, hogy benne lenne a valasztoi cimjegyzekben. Ugye nem?

robkova 2010.03.11. 11:37:38

Fidesz "letarolásáról":

Előfordulhat hogy a Fidesz azért találta ki ezt a 2 millió kopogtató mesét, mert pár választókerületben a Jobbik megelőzte volna őket a kopogtatógyűjtésbe, és ez a körülmény rontotta volna a "mögöttünk az egész ország" imidzset. Eléggé kellemetlen lett volna nekik ha a Jobbik médiája büszkélkedne avval hogy a mondjuk 30-40 választókerületben még a Fideszt is megelőzve adták le a szükséges 750 ajánlószelvényt. Ezt az eshetőséget megelőzve jól jött a "mindent letarolunk és a vége felé leadjuk, és bejelentjük a nem bizonyítható 2 millió kopogtató összejött" taktika. Így megmaradt a mögöttünk az ország imázs, és lehet kampányolni a "Jobbikra ne szavazzunk mert akadályozza a 2/3-dunkat amivel szopathatnánk a komcsikat" szöveggel.
Persz ez csak feltételezés.

Török Gábor neked mi a véleményed erről?

robkova 2010.03.11. 11:40:35

Így megmaradt a "mögöttünk az ország" imázs.

Így értelmesebb. :)

jo.e 2010.03.11. 11:41:52

@panelburzsuj: Akkor neked sem erősséged a formális logika :)
Egy állítás igazságtartalmának semmi köze a fordítottja igazságához.

Az évek meg a rutin 2010.03.11. 11:42:39

@robkova: Diákmunkások (bérkopogtatók) alkalmazása a kispártok húszéves gyakorlata és teljesen törvényes.

török gábor 2010.03.11. 11:44:16

@lynus: ebben a hozzászólásban minden benne volt. egyrészt, hogy létezik a taktikai szavazás, másrészt, hogy mennyire elszigetelt jelenség. nem is érdemes többet beszélni róla :)

ibafaipap 2010.03.11. 11:52:46

Vajon joggal való visszaélésnek minősül-e egy ilyen megoldás? Ez már teljesen mérlegelés kérdése. Ha tömeges méretekben történik, akkor valószínűleg igen. Ha az LMP bejut, azt elsősorban a protest szavazatoknak köszönheti, ebből a szempontból zseniális volt a névválasztás.

panelburzsuj 2010.03.11. 11:54:01

@török gábor:

Most akkor kopjunk le innen ? ... :((

:)

robkova 2010.03.11. 11:54:56

Amúgy nevetséges az az állítás, hogy a Fidesz ún. "letarolása" antidemokratikus lenne. Ez egy verseny, mint a kapitalista piacgazdaság, és ebben a versenyben néha a nagyhal megeszi a kishalat. Van ilyen.
Van bázisuk kopogtató gyűjteni, csinálják.
Vicces hogy az MDF és az LMP a sikertelenségük miatt, a Fidesz "antidemokratikus letarolását" okolják, pedig ha valaki felelős a kudarcért akkor az a két kispárt. Ibolyáéknak nem kellett volna kizárni a párt 2/-3át, beleértve az Almássy Kornél vezette ifjúsági szervezetet, és akkor lett volna Szdsz nélkül is káder a jelöltállításhoz és aktivista a kopogtatógyűjtéshez. Jöjjön egy fiktív példa: Ha mondjuk Vona kizárja a fél Jobbikot, a szervezetek nagy részét feloszlatja és megszünteti a Gárdát, (szétveri a pártot) akkor ne csodálkozzon hogy egy esetleges választáson nem gyűlnek a kopogtatók.

LMP: Nem építette ki a szervezeteit, ezért a kopogtatógyűjtésnél szerzett kudarcként mások antidemokratikus" cselekedeteit okolni, nevetséges. Akinek nincsen az egész országra lefedett hálózat, az nagyot ne tervezzen. Amúgy az LMP teli van naiv, álmodozó idealistával.

Az is megmosolyogtató hogy az LMP-sek az 5%-os bekerülési küszöböt antidemokratikusnak tartják (mint minden kis párt akinek magas a léc). Szerintem meg korrekt, aki azt nem éri el az ne szóljon bele a törvényhozásba. Gondolkozzunk. Az emberek több mint 95%-ka nem rájuk szavaz.

barli 2010.03.11. 11:56:29

@Az évek meg a rutin: na de ök nem gyüjteni hanem radirozni küldik öket :) Már ha tényleg kimennének mindenkihez még egyszer, amit kötve hiszek.
Amúgy nem értem, mire a nagy felhajtás, a szadisoknak ugyanúgy nincs meg a 6+ jelölt, vagy tévednék?

jobbra 2010.03.11. 11:57:33

Glenarvan 2010.03.11. 09:32:10
Jó reggelt,sziasztok!

Mindig értetlenül állok a "sisere hadas letarolás" előtt.Hogyan működik ez? Alkalmaznak talán erőszakot?Érzelmileg zsarolnak?Kilopkodják a kc-t?Fenyegetőznek?Vesztegetnek?
De most komolyan!Erre tényleg kíváncsi vagyok,mert még semmi hasonlóval nem szembesültem,pedig a határidő véges. Tőlem is kérték,kulturáltan,és amikor nemet mondtam,az ügynek nem volt folytatása.

Kérdezd meg Bp.5 ker. Közös képviselők hogy szedték be az összes nyuggertől a KC-t ,Mr Rogán úrnak.Nekik "jár" havonta 8-12e ft támogatás fűtésre. Ha nincs KC nincs támogatás......szerinted? ez etikus?

Boafff !!

robkova 2010.03.11. 11:58:50

@Az évek meg a rutin: Valóban az, csak a Fideszt támadta evvel 2006-ban a "balliberális értelmiség". LMP-nél, meg az MDF-nél kuss van.
Kettős mérce?

Az évek meg a rutin 2010.03.11. 12:00:50

@grizliewok: Egyetemen közéletileg aktív haverom meséli, hogy az elsőválasztó felsőoktatási intézményjárók között már csak két párt látszik, a Jobbik és az LMP.

Mindkettőre a protesthangulat miatt fognak szavazni, ízlés szerint választva.
@robkova: "Amúgy az LMP teli van naiv, álmodozó idealistával."

Kár, hogy ez Önnél/nálad szitokszó.

Egyébként feltűnő, hogy az LMP a februári rinya üzemmódról márciusra átállt a "ne dumáljál, melózzál"-turbóra.

Az évek meg a rutin 2010.03.11. 12:02:20

@robkova: Nemtom, nem vagyok "ballib értelmiség". :)

medve2 2010.03.11. 12:04:11

Hát, tisztelt Török Gábor! Amikor egy párt nem tudja megszervezni a kopogtató gyűjtését, akkor megszervezni egy ilyen típusú akciót, mint amit leírt.... Értem én, hogy unalmas a kampány, de talán ennél vannak érdemibb ügyek is, amit elemezni kéne. Ez egy kis kritika volt a mai beírásához, remélem elnézi, mert amúgy érdekesnek tartom a blogját és jó ötletnek is.

Lenne i egy témajavaslatom: az LMP esetleges bejutása hogyan befolyásolja a többi párt eredményáét. Elmehet-e ezen a Fidesz kétharmada. Kitől vehetnek el szavazatokat. A fórumkon eltérő értékelések vannak erről.

panelburzsuj 2010.03.11. 12:04:38

@jo.e:

"Nyilván, ha valaki névvel címmel vállalja a Fideszt, akkor stikában a szavazófülkében is. Hol hibáztam, hogy mégis antidemokratikus a Fidesz?"

A második idézett mondatodnak mi a formállogikai ellentéte? :)

Megmutattam, hol hibáztál, amikor sehogyse találtad a Fidesz antidemokratizmusát: az odatartozás többé-kevésbé nyilvános megvallásának unszolásában.

Hosszútávon bizonytalan stratégia: a nyolszázezer MSZMP-tag is milyen villámgyorsan szétolvadt hithűekre, karrieristákra és "belső ellenállókra" ...

Az évek meg a rutin 2010.03.11. 12:05:26

@barli: Igen ez érdekes. A MADOFF kiküldi radírozni a diákaktivistákat, de ha ez sikerülne is nekik, úgysincs meg a területi lista.

Szóval ez már igazi danse macabre. (Ha csak a hitgyüli budafoki példára nem kezdi el őket egész Pesten támogatni.)

ubul2000 2010.03.11. 12:06:05

Kedves Gábor!

Egy nagyon lényeges dologról eddig nem esett szó. (Nem olvastam végig a kommenteket, ezért ha ismételek elnézést kérek.) Ha bizonyos pártok nem érik el a listaállításhoz szükséges cédulamennyiséget, akkor számíthatnak arra, hogy nagyobb pártok "megtámogathatják" őket, ha úgy érzik, hogy az adott párt indulása érdekük lehet, mivel a riválistól venne el szavazatokat.
Hogy példát is mondjak: A Miép indulása pl mindkét nagy pártnak érdeke lenne, hiszen nagy valószínüsggel a Jobbiktól venne el szavazatokat.

Cada 2010.03.11. 12:06:30

teljesen értelmetlen ezt a kérdést feszgetni a magyar emberek még a munkahelyükért sem mennek másik városba nem hogy egy pártért nem kéne már mindig az emeriaki példát lesni teljesen más kultura vagyunk minimális mobilitással mi még közértet is ritkán váltunk

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.11. 12:11:55

@tölgyes: "A szavazó nem gép, nem tárgy amit ide és oda lehet tologatni.Tehát én azt gondolom, hogy a pártutasítást a tagság nem követi.."

Kérdés, hogy akkor hogyan (kikkel) sikerült a fidesznek összeszedetnie a 2M cédulát?!

török gábor 2010.03.11. 12:12:59

@panelburzsuj: magamnak szólt inkább, hogy ideje másról írnom :)

tibapó 2010.03.11. 12:15:12

@Nils. H: Persze, nincs országos listára szavazás (pongyolán fogalmaztam) de éppen ez a baj, hogy nincs országos, csak területi lista, mégis az országos eredményt összesítik.

Úgy összesítik egy párt országos eredményét, hogy a téjékozatlanabbak azt sem tudják, hogy esetleg az ország egyik felében nem is lehetett az adott pártra szavazni.

panelburzsuj 2010.03.11. 12:15:14

@Cada:

Valamennyi eddigi hozzászóló nevében köszönöm elismerésedet.

"Oszoljunk, emberek, nincs itt semmi látnivaló ...."

Melyiket kéred?

Girhes Joe 2010.03.11. 12:15:33

Ha már taktikázás, akkor én a választó oldaláról nézem a szavazatmegosztás módszerét, ami teljesen legális, a választási rendszerünk által kifejezetten támogatott módszer a másodlagos pártpreferencia érvényesítése. Ennek ma a jobboldalon van értelme, csak nem pont úgy, ahogy a szocik csinálták 2002 és 2006-ban.

Jelen helyzetben ugyanis a következő dolgok biztosnak vehetők:
- Se az MSZP, se a Jobbik nem esélyes első fordulós egyéni győzelemre.
- A Jobbik bejut a parlamentbe.

Ennek fényében egy jobboldali szimpatizáns számára az első fordulóban az _egyéni_ szavazat szabadon odaadható másnak, mert a Fidesz vagy még így is győz első körben, vagy második kör lesz, ahol meg nem számít, kire szavazott az ember az elsőben. Ha tehát az első fordulóban listán a Fideszre, egyéniben a Jobbikra, a második fordulóban meg (ha megtartják) a Fideszre szavaz az ember, azzal többlethaszonhoz jut a jobboldal ahhoz képest, mintha mindhárom szavazat a Fideszre menne.

Miért is jó ez egy jobboldali, a Fideszt favorizáló, de a Jobbiktól se undorodó szavazónak?

- A Fidesz mandátumszámát semmivel nem csökkenti, a győzelmet nem veszélyezteti.
- Az egyéni töredékszavazatokat a várható egyéni Fidesz győzelem miatt a Jobbik és az MSZP között osztják el, így az első fordulós Jobbik szavazat az MSZP nagyobb arányú elveréséhez járul hozzá.
- Ha netán nem jönne össze a Fidesz 2/3, akkor ezzel a módszerrel segítünk azon, hogy a Jobbikkal együtt meglegyen, vagyis a szocik nélkül lehessen 2/3-os törvényeket módosítani.

Baloldalon jelen helyzetben nem látok lehetőséget hasonló taktikázásra.

gossage 2010.03.11. 12:16:14

@Cada: igen a magyar emberek 90%-a aztán az a 10% akinek nincs munkája...egy ezresért vagy csomagért

ez nem állítás..

mert én is azt hiszem nem működik a dolog

bölcsész87 (törölt) 2010.03.11. 12:17:10

1989-ben, a kerekasztal-tárgyalások idején komolyan felmerült annak a lehetősége, hogy 3% legyen a parlamenti bejutási küszöb. Végül 4% lett belőle, így 1990-ben három párt (MSZMP 3,68; MSZDP 3,55; Agrárszövetség 3,14%) nem lett tagja az Országgyűlésnek.

Aztán 4-ről 5%-ra emelték ezt az értéket, tovább nehezítve a kisebb pártok helyzetét. Ezt a számot én túlzottan magasnak tartom.

Azzal, hogy a listás választásokon a parlamentbe jutáshoz szükséges 4%-ot 5-re emelték, ezzel valójában maguknak akartak kedvezni a rendszerváltó parlamenti erők. A küszöb emelését kiterjesztették közös vagy kapcsolt listákra is: két résztvevő párt 10, annál több partner esetében 15% a bejutás minimuma.

Én úgy gondolom, igazságosabb lenne (legalább) a ’90-es 4%-ra visszavinni. Nem vagyok sem LMP-, sem MDF-támogató, de a demokrácia szempontjából helyesebb lenne. De minimálisan 3%-os listás eredmény elvárható egy parlamentbe készülő párttól.

theofil 2010.03.11. 12:20:06

@drfaktor:

Pillanatnyilag nincs kétféle állampolgárság - egy teljes értékű, meg egy csökkentett - tehát, ha valaki megkapja az állampolgárságot az automatikusan a választói névjegyzékbe is fölkerül.

Én a legkevésbé sem bízom a Fideszben - ajvé, de mennyire hogy nem! - tehát a nyakamat teszem rá, hogy szavazatszerzésről van szó, mint ahogy azt a boldog emlékezetű Mikola kibökte még a múltkor.

A fiedeszesek egészen nyíltan beszélnek szavazási ciklusokon túlnyúló terveikről, úgy mintha már eldöntött kérdés lenne, hogy az ezután következő két ciklusban is ők lesznek kormányon.

panelburzsuj 2010.03.11. 12:21:12

@1.szolo - ajánlom magamat::

Angyalseregekkel.

Pro memoria: Fidesz - KDNP ... :)

Periksz 2010.03.11. 12:23:51

@theofil: Az ovin és a az iskolán is kint leng a zászló, az is zavar?

tibapó 2010.03.11. 12:24:49

@Az évek meg a rutin: "bérkopogtatók alkalmazása teljesen törvényes"

Erre azért ne vegyél mérget!

Mert szerintem törvénytelen, mint ahogy a cédulákkal való pártok közötti kereskedés is. Mind a kettő létező dolog, köztudott, éppen ezért úgy szar, ahogy van az egész cédula-mizéria-törvény.

theofil 2010.03.11. 12:26:25

@drfaktor:

Ha egy darab magyar állampolgár él Pápua Új-Guinea tropikus erdeiben akkor kiutazik hozzá egy egész bizottság, odahurcolják az urnát a liánok közé és felkérik az állampolgárt sziveskedjék szavazni....

(Igaz elébb az állampolgárnak jeleznie kell, hogy élni kíván a választói jogával. Ha igen akkor nincs pardon, utazni kell...)

robkova 2010.03.11. 12:27:25

@theofil: Az izraeli kettős állampolgárok is bántják, a magyarok kettős állampolgárságára oly érzékeny lelkedet?
Az melyik párt(ok)nak szavazatszerzés?

theofil 2010.03.11. 12:30:27

@Periksz:

Igen.

Bevallom - már nem tudom tovább titkolni! - gyűlölöm a magyar zászlót...!

Brrr...!

A norvégot szeretem, az izlandit meg a hottentottát....de a magyart nem!

Mer' a magyarokat is gyűlölöm...

Pfuj!

panelburzsuj 2010.03.11. 12:30:45

@tibapó:

Cédulát adni-venni törvénytelen, cédulát begyűjtőt megfizetni nem az.

Mia fenére kapnák a pártok az állami támogatást, ha nem a választások lebonyolítására?

Roa 2010.03.11. 12:32:47

@Gergő77: Ez teljesen logikus.

@bölcsész87: A 3% valóban helyesebb lenne, ha már a plurális demokráciát hazudjuk.

@theofil: Azért kellene belföldi lakóhely is a választáshoz, ami nem lenne, tehát a felvetésed igen erőteljesen hipotetikus. Konkrétan rosszindulatú fikció.

tibapó 2010.03.11. 12:34:09

Ami a kétharmadot illeti, egy Népszava-kacsa szerint nagy az esélye, hogy mivel azonos az érdekük, a Fidesz meg az MSZP közösen megszavaz majd egy új Önkormányzati törvényt, két évvel eltolják és el is halasztják az őszi választásokat és újabb két évre bebetonozzák kédereiket a helyhatósági húsosfazakakban, és ennek egyedöüli ellenszere, ha a Jobbik mint ellenérdekelt, 1/3-ad fölé kerül.

gossage 2010.03.11. 12:34:12

@Periksz: meg pl Nagy-Britanniában rengeteg intéyményen kinn a zászló...senkit nem zavar
Skócióban a skót....stb
egész évben

Girhes Joe 2010.03.11. 12:34:19

@theofil:
Ráadásul még ezek után is meggondolhatja magát az az 1 db pógár, és végül nem megy el szavazni. Érdekes ez a külképviseletes szabályozás mindenesetre. Más országok is alkalmaznak külföldi szavazást, de általában csak követségeken, és ott is csak akkor van szavazókör, ha sok azon a környéken a potenciális szavazó.

theofil 2010.03.11. 12:35:53

@robkova:

Tudtommal mindezidáig egyénileg kellett kérni a kettős állampolgárságot, vizsgázni is kellett ebből-abból és úgy lehetett hozzájutni legyen szó akár izraeliről akár erdélyiről, vagy kárpátaljairól.

A jelenlegi kormány emlékezetem szerint soha nem kampányolt azért, hogy a magyar állampolgárság terjedjen ki Izraelre....

jo.e 2010.03.11. 12:36:43

@panelburzsuj: Azt írtad, hogy "a fordítottjában".
Csakhogy én nem állítottam, hogy a fordítottja is igaz lenne. Pontosan tudom, h. nem az.
Szóval egy állítást azzal cáfolni, hogy "a fordítottja nem igaz", nem helyes!

1ébként annak az állításnak, hogy:
ha valaki névvel vállalja a F.t, az rá is szavaz
az az ellentéte, hogy:
Nem igaz, hogy ha valaki...
:)
Ezzel csak arra akartam rámutatni, hogy ne dobálózzunk a fogalmakkal, ha nem tudjuk mi az. Tudod, az itt "mindenki hülye" -nek sem az a tagadása, hogy itt "senki sem az" - ezt csak a bölcsészek gondolják így :))
Részemről 1ébként a logikai vitát befejezettnek tekintem.
Tudom, a F. antidemokratikus, a kopogtatócédula gyűjtése is az + még alkotmányellenes is. Csak a sok hülye még eddig nem jött rá 'azt kint szaladgál falkában gyűjti a cetliket. A többi hülye meg adja neki ész nélkül (mert fél, hogy különben maga O.V. jön érte nagy fekete szárnyakkal a hátán) és néz mint ponty a szatyorban, ha eljön az Igazi, a Kiválasztott, de a szemét F.esek már "benarancsporszívózták" vagy mi.
Az a baj, hogy mindig a vesszőparipámhoz lyukadok ki: A demokrata L.I. vs. a diktátor O.V. Agyrém! (de ez biztos az én hibám)

gossage 2010.03.11. 12:36:53

@tibapó: azt kommunikálta a Fidesz,hogy nem tervezi a halasztást

én hiszek nekik
szar ügy lenne hazugsággal kezdeni a kormányzást..

panelburzsuj 2010.03.11. 12:38:25

@panelburzsuj:

(Húsz évvel Kádár után még mindig "Timur és csapata", a konyhaasztali mozgalmár az ideál. Huhhh ... )

theofil 2010.03.11. 12:40:04

@Gergő77:

Nálunk a "szocik csalnak, szocik csalnak!" hisztéria fideszes indíttatású kitörése óta nem lehet semmit normálisan elintézni.

Vigyázni kell arra is, hogy a szavazókörben a jobboldali érzelmű hazafi nehogy kimenjen pipilni, mert akkor a gonosz szocik megrágják és lenyelik a fideszes szavazatok zömét.

theofil 2010.03.11. 12:42:15

@Roa:

Jelenleg nem kell.
Csak abból tudok kiindulni ami most van - továbbá a Fidesz iránti mérhetetlen bizalmatlanságomból.

Periksz 2010.03.11. 12:42:34

@theofil: Félreértesz, csak azt jeleztem neked, hogy a vasbolton kívül is láthatsz számos permanens magyar zászlót a közintézményeken. Meg EU-st.
Amúgy rakd ki te is.
Vagy egy fehéret.

panelburzsuj 2010.03.11. 12:45:14

@jo.e:

Ne állj neki guglizni: nem fogsz tőlem Demokratikus Ildikóhoz szóló ódákat találni ... :)

(Közvetlen ismeretségünk ugyan nincs, de ő még javában cenzorkodott, amikor nekem támadtak kisebb kellemetlenségeim bizonyos írásművek beszerzési forrásának ajánlgatása miatt.)

Periksz 2010.03.11. 12:50:32

@theofil: Hogy kerülne már fel egy újdonsült határon túli m. áp. automatikusan a névjegyzékre?!
Nem kerül fel.
A mai magyar áp. sem szavazhat automatikusan, még akkor sem, ha rajta van a névjegyzéken. Az EP-nem szavazhatott a feleségem, mert épp' lejárt a régi személyije, lakcímkártyája pedig még nem volt. Ugyan a lakcímkártyát és a névjegyzéket ugyanúgy a népességnyilvántartás alapján állítják ki, a vacak törvény miatt nem szavazhatott, noha személyazonosságát igazolta.

panelburzsuj 2010.03.11. 12:50:38

@Periksz:

Na ja.

Csakhogy a vasbolt egy idő óta már nem "közintézmény". Mert ha volt rendszerváltás, ha nem, apró eltolódások azért csak bekövetkeztek ám ...

theofil 2010.03.11. 12:50:49

@Periksz:

Én a választások után egy feketét fogok kitenni.

A közintézményekre kitett magyar zászló és egy vasbolton lengedező között azért van némi különbség.

Sose felejtem el amikor az MDF kormány idején fölszenteltek egy sajtgyárat....így lehet nevetségessé tenni, lejáratni szakrális dolgokat.

A vasbolton éjjel-nappal lengedező magyar zászló is sokkal inkább a zászló lejáratását eredményezi, mintsem a szimbólikus jelentésének az aláhúzását. Mert mit tesz ki a tulajdonos ünnepkor?

panelburzsuj 2010.03.11. 12:52:46

@theofil:

(A macskát, nehogy belezabáljon az ünnepi tálba ...)

barli 2010.03.11. 12:55:09

@theofil: és mi van ha tényleg azt csinálják? Ha ukrajnában meg tudják csinálni akkor nálunk is. Mindig azt hittük, hogy különbek vagyunk mint a tölünk keletebbre vagy délebbre élök, vagy a tótok, de az elmúlt 8 év bebizonyította, hogy nem :( a szellemi átlag biztosan nem, és most már a gazdasági sem.

theofil 2010.03.11. 12:56:34

@Periksz:

Nem egészen értem:
Az újdonsült külhoni magyar állampolgár azért nem szavazhat, mert a kegyed hitvesének éppen lejárt a személyije...?

Tegyük föl a külhoninak nem járt le,
magyar lakóhely meg nem kell hozzá, a névjegyzéken meg rajta lesz....

Roa 2010.03.11. 12:56:54

@theofil: "A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező minden nagykorú magyar állampolgárt megillet az a jog, hogy az országgyűlési képviselők választásán választó és választható legyen, valamint országos népszavazásban és népi kezdeményezésben részt vegyen."

Kell az a lakóhely.

papika 2010.03.11. 12:58:19

Feri bácsi tovább keveri a szart, nem akarja, hogy Mesterházy is értékeljen vele egyet.

www.origo.hu/itthon/valasztas2010/kampanynaplo/20100310-nem-orulnek-gyurcsany-ertekelo-beszedenek-az-mszpben.html

Csak így tovább! Lesz még ebből kiesés elleni küzdelem!
Kiváncsi vagyok, ez a sok beszari szoci fejes megint átengedi-e a terepet a Gyurcsánynak, vagy most meg tudják állítani, és kipenderítik a pártból.

barli 2010.03.11. 12:58:44

@theofil: még mindig nem érted, hogy nekünk mindegy hogy kiteszed e a zászlót a házadra, csak annyit várunk el töle, hogy ne b*szogass minket, ha kitesszük. Ez a liberalizmus, nem az, amikor mindent szabad, amit mi szeretünk.

theofil 2010.03.11. 12:58:49

@panelburzsuj:

Ne röhögtess, vigyázz mingyá' nem leszel hazafi Te sem...

panelburzsuj 2010.03.11. 12:58:52

@barli:

Az ukrajnai oroszok is kettős állampolgárok? (Tényleg nem tudom, azért kérdem.)

theofil 2010.03.11. 13:01:23

@barli:

Úgy érted mi van, ha a szocik tényleg lenyelik a fideszes szavazatokat amig a hazafi pipil?

Minden szavazókörös hazafin legyen inkontinencia betét!

theofil 2010.03.11. 13:02:51

@Roa:

A kettős állampolgárnak nem kell itt laknia csak a magyarnak.

Idet 2010.03.11. 13:03:01

@radala: Jajistenem, ha tudom, hogy ez... na jó, hagyjuk. Az zavart, hogy nem értem. Nagyon kíváncsi nőszemély vagyok, és nagyon köszi, hogy a kedvemért képes voltál a Wikiben ásni!

Periksz 2010.03.11. 13:03:05

@theofil: Mint Roa is írja, lakóhely kell, amit lakcímkártya igazol. A saját tragikus példámat csak azért hoztam fel, hogy mutassam, hogy mennyire aberrált a törvény. A régi személyivel nem volt gond, szerepelt benne a lakcím. Most hiába igazolja személyazonosságát a savazóbolgár, ha elkutyulta a lakcímkártyáját nem szavazhat. Pedig a névjegyzék a lakcímnyilvántartás alapján készül.

barli 2010.03.11. 13:03:55

@theofil: nem konkrétan erre gondoltam, de egykét trükköt biztos elereszthettek 2002ben. Azért nem véletlenül darálták le olyan gyorsan a szavazólapokat

Idet 2010.03.11. 13:04:10

@jo.e: Kifejezetten szellemesnek találom!

panelburzsuj 2010.03.11. 13:05:31

@theofil:

Engem kisdoboskoromban képesek voltak eldöngetni szomszéd falubeli kölykök azért, mert nem vagyok - katolikus.

(Rosszhallásúaknak: "felekezeti vita" volt, nem "fajelméleti" ...)

Szóval korántól szoktatva vagyok a korban adekvát kérdésfelvetésekhez, meg a rendezési módokhoz is.

Idet 2010.03.11. 13:06:06

@panelburzsuj: Et tu, Brute? Sipánkával nekem is meggyűlt a bajom anno.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2010.03.11. 13:08:25

@theofil: "Jelenleg nem kell." (magyaroszági lakhely).
Már hogy ne kéne, hiszen pont a lakcímkártyával igazolod, hogy abba a választókörzetbe tartozol!!!!

Amúgy: a rohadt, náci, maradi Nagy-Britanniában van British Overseas Citizen útlevél. Ezt a volt gyarmatok (Zimbabwe, Hong Kong stb.) lakói kaphatták meg. Korlátozott jogai vannak (munkavállalás), de az országba vízum nélkül beléphetnek.

theofil 2010.03.11. 13:08:49

@barli:

Nem arról van szó - és soha nem is arról volt - hogy a fideszesek csöndben kitették a magyar zászlót a nem fideszesek meg rossznéven vették, netán kifogásolták volna.

A fideszesek kezdték el bőszen lengetni és arról vartyogtak, hogy ők a magyarok (az igaz magyarok) övék a zászló, övék a korkárda, övék minden nemzeti ünnep, övék a Haza, az ellenzéknek meg coki.

A Haza nem lehet ellenzékben! - ezt a baromságot vajon ki mondta szerényen önmagáról és a saját pártjáról?

barli 2010.03.11. 13:13:34

@theofil: nézd, elnézve az elmúlt nyolc évet igazuk is volt 2002ben. Ma már ugyan kicsit árnyaltabb a kép, de aki az mszp-szdsz-mdf koaliciót a hazához számítja az minimum hülye.

radala 2010.03.11. 13:13:48

@Idet: Nem a te kedvedért ástam, hanem a sajátomért:-) Tudni szerettem volna, hogy mi lehet a molekula, ami jó avatarnak, az világos volt (kb.), hogy nem thc ezért érdekelt, utána meg azt hittem, hogy a koffein képlete az általános műveltség anyám tyúkja szintű része.
Mindenesetre a "valami szerves, szerintem" volt számomra annyira vicces, hogy megérte a kutatás:-)

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2010.03.11. 13:13:53

@theofil:
"A magyar állampolgársággal együtt valamiféle anyagi juttatás is járni fog.
Különben nem lenne értelme megadni, hiszen szimplán szavazatvásárlásról van szó.
(A Fidesz hazaffysága maszlag.)"
Ez tanítani való megjegyzés volt. Szavazatvásárlásról van szó, hiszen lesz valamiféle anyagi juttatás, és azért lesz anyagi juttatás, mert szavazatvásárlás. Azaz te kitaláltál valami agybajt, és most magával magyarázod.

Jester 2010.03.11. 13:15:55

Köszönöm ezt a posztot Gábor.

Eddig tévedésben éltem: Azt gondoltam, hogy ha máshol szavazok, attól még az eredeti lakhelyemhez számít a szavazat..

Én pl külképviseleten fogok most szavazni.. Ilyenkor kire/mire szavazhatok? \_(o.O)_/

theofil 2010.03.11. 13:17:05

@panelburzsuj:

Az emberi hülyeség örök.

levee 2010.03.11. 13:17:08

Gábor, ez a cikk érdekes kérdéseket vet fel. Már én is gondolkoztam ezen néhányszor, ha jól tudom az átjelentkezés más országokban is előfordult már. A kérdés, hogy mennyire valósítaná meg ez a joggal való visszaélés fogalmát. Szerintem ennek itthon nem szabadna elterjednie, mert még nagyobb káoszt okozna, mint most (mi van, ha esetleg a pártok még pénzt is fizetnének az átjelentkezésért?). Egyszer írtam, hogy az OGy. továbbra is mulasztásos alkotmánysértésben van a választókerületek nagyságát illetően, inkább ezen kellene változtatni, a jelölteknek az indulását kellene megkönnyíteni - de semmiképpen sem lehet jó megoldás "áttelepíteni" a szavazókat. Persze némileg ellenpontoz(hat)ná a jogalkotó esetleges "gerrymanderingezését", de szerintem erre itthon jelen pillanatban még nincs akkora igény.

radala 2010.03.11. 13:17:55

@theofil: Nem akartam ehhez hozzászólni, mert akkora hülyeség, de nem bírom ki. Ha Mo-n adózol akkor kapsz csp-t, gyedet mindent függetlenül az állampolgárságodtól. Én most nem Mo-n adózom nem is kapok csp-t semmit. De szavazhatok. Az állampolgárság okán szerintem ma sem jár senkiken semmi. Ha van állandó lakcímed, az már alap lehet erre arra.

radala 2010.03.11. 13:20:18

@panelburzsuj: helyesen tették:-)
Engem csak olyanért vertek meg, hogy nem abban az utcában lakom, ahol ők. Az is jogos volt:-)

theofil 2010.03.11. 13:23:41

@barli:

A Fidesz hazafiságát mi sem jelzi jobban mint a maradék hamburgerek az égen.

Most mennem kell a plafonra (az előszobáéra, azt festem), később majd visszanézek.

Gondoljatok atyámfiai a hamburgerekre!

Periksz 2010.03.11. 13:25:34

@Gergő77: Igen bölcsen írod, hogy egy tuti második fordulós Fidesz-győzelem reményében a jobbos szavazó az 1. fordulóban szavazhat a Jobbikra, hiszen a töredékszavazatot a Jobbik majd az MSZP ellenében hasznosítja.
A kérdés csak az, hogy lesz-e ennek relevanciája, merthogy a kampány végére a Fidesz-tábor eléggé berzenkedni fog a Jobbiktól. Bár mondjuk 100.000 ezer ilyen kóbor szavazat hozhat vagy 3 Jobbik-mandátumot.

panelburzsuj 2010.03.11. 13:25:46

@Idet:

Nekem csak a komolyan vevőivel. Nehezen viselték, hogy az egyetemi KISZ-rendezvényekről több bőrt igyekeztem lehúzni, mint ami a napirendekben szerepelt ...

Aztán végül is azok jártak (jártunk?) legcsúfabbul, akik elhitették magukkal, hogy a bornírt pártosság helyébe léphet valamiféle valódi függetlenség, szakmaiság, civilség.

Nézz körül: tényleg ilyen lovat akartunk?

Demotivation postah · http://www.demotivalo.com 2010.03.11. 13:28:48

: ) Érdekesek leszenk ezek a választások, és szerintem nem igazán lehet itt taktikázni, legalábbis ilyen szempontból nem.

jo.e 2010.03.11. 13:30:48

@radala: "az világos volt, hogy..."
:D
Köszi a bizalmat, meg, hogy így látatlanban kinézted belőlem, hogy ilyen megfontoltan választok avatart. 1ébként tényleg...
@Idet: Neked is köszi a szellemest.

Már megérte a fáradtságot :))

Idet 2010.03.11. 13:33:47

@panelburzsuj: Egy frászt akartunk ilyen lovat. Különben is, ez egy öszvér: államszocializmus+államkleptokrácia. Itt-ott egy kis tőkés beütéssel.

Engem az állásomból rúgott ki. Azt várta egyébként, hogy rinyáljak, de ezt az örömet nem szereztem meg neki. Láttam, hogy úgyis veszett fejsze nyele, és olyan tenyérbemászóan megértő és fennsőbbséges voltam, hogy a földről szedte fel az állát. Holott a szívem vérzett.

Idet 2010.03.11. 13:35:54

@jo.e: Különben is, az ilyen kommentelő-politizáló-éjfélentúlfennmaradókhoz illik a koffein, nem?

papika 2010.03.11. 13:47:05

@radala:
Hehe. Ennek ellenére tutira mindenhol lesz területi listájuk, esetleg Budapesten nem, de ennek valószínűleg már semmi jelentősége.

Az LMP viszont nagyon taktikusan állítgatja fel a jelöltjeit, már Pest megye is készen van (mármint listaállítás szempontjából), így már csak kétjelöltes megyék hiányoznak nekik.

Girhes Joe 2010.03.11. 13:48:45

@Periksz:
Szerintem a felszíni Fidesz-Jobbik csörték ellenére a szavazótáborok jelentős része egymást tekinti másodlagos preferenciának, bár erről kutatást nem tudok mutatni, csak afféle megérzés.

radala 2010.03.11. 13:50:49

@papika: Azért ha BP nincs az olyan, mintha 5-6 megyében nem lenne.
LMP 25-nél tart, ha jól látom. Nem tűnik soknak. De én szurkolok nekik, szemben az mdf-fel.

Ephialtes 2010.03.11. 13:53:04

Kedves Gábor,

vajon mi / van-e jelentősége annak, hogy az MDF kirakta ezt a Tóth Ákos cikket az mdf.hu, aktuális rovatába (ilyen rovatba vélemény publicisztikákat nem szokás rakni)

mdf.hu/aktualis/mind/1/hulye_vagy__fiam

Rá akarják tolni az LMP-t a Fideszre, hogy azt mutassák: csak az MDF az egyetlen, igazi független párt?

Lehet realitása annak, hogy a Fidesz tolja az LMP szekerét, átpasszolva néhány ajánlószelvényt?

Köszönöm a válaszod, további jó blogolást!:)

tibapó 2010.03.11. 13:56:51

@radala: "LMP 25-nél tart, ha jól látom. Nem tűnik soknak. De én szurkolok nekik, szemben az mdf-fel."

Ha rámész a CM honalpjára,l állításuk szerint nekik is megvan már 46 híján (vagyis 130 jelöltállítás biztos), hivatalosan mégis csak 6-nál tartanak.

Melyik lehet a valósabb? A 25, vagy a 130? Vagy mind a kettő kamu!

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.03.11. 14:00:38

@drfaktor: De-de mindennap azt fogod olvasni gonosz náci fidesz, ezért kell a 2/3 ad magában.

elendem 2010.03.11. 14:04:47

Kedves Gábor!
Nem titkolom, LMP szimpatzáns vagyok. Ezért egy kicsit megijesztett az írása. Voltaképpen fegyvert adott a nagyobb pártok szimpatizánsainak kezébe, hogy kit és miért hibáztassanak, ha nem jön össze a kétharmad/egyharmad/15%. Már így is naponta megkapjuk, hogy a kisebb pártok léte nem a politikai sokszínűség jele, hanem az erőmegosztás eszköze.
Régi hagyománya van annak, hogy ha gólt kapunk, akkor nem rosszul játszottunk hanem "Bunda, bunda...". És lezárunk hidat, vagy ami eszünkbe jut.
Szeretném, ha elhinné: ha az LMP bejut az országgyűlésbe, az nem az átszavazások, hanem néhányszáz(ezer) nagyon lelkes aktivista, egy jó program és 20 év korrupt politikájának eredménye lesz.
m

Periksz 2010.03.11. 14:10:00

Tudjátok-e hogy miként döntött az OVB Ibolya kéréséről, miszerint meg szeretnék hekkelni az MDF-SZDSZ-jelöltek kc-jeit?

drfaktor 2010.03.11. 14:11:05

@theofil:
Kerdes, hogy el tudunk-e vonatkoztatni a Fidesztol kettos allapolgarsag ugyben. Nyilvan valasztasok elott nem egyszeru, de a kornyezo orszagoknak sikerult (egy roman-roman munkatarsam szerint az ottanikat ez a kerdes - mar az o kulfoldre szakadt "honfitarsaik" allampolgarsaga - nem osztotta meg politikai oldalak szerint). A hataron tuli magyarok aktiv tamagatasa pedig nem csak politikailag neha ertelmezhetetlen moralis, de jol felfogott tarsadalmi erdekbol is erdeke lehetne a mai magyar baloldalnak is.

hoplita 2010.03.11. 14:11:06

@theofil:
Amióta itt összefutottunk nagy ellentétek és ideológiai szakadékok ellenére is sok mindenben egyetértettünk, de ne haragudj, ez baromság, úgy, ahogy van.
Látszik, hogy bár eljutottál az elqró-félék elutasításáig, de vannak bizonyos toposzok, amelyek már olyan mélyen fészkelnek benned - egyáltalán nem függetlenül a politikai hovatartozásodtól - hogy néha egymás józan megértését veszélyezteti.

Képzeld, nekem a tévéantenna rúdján leng a trikolor, de nem érzem, hogy ezzel bármilyen nemzeti jelképet sekélyesítenék.
Kisváros, nem volt jellemző korábban...illetve egy kivételével.
Egy Kanadából hazatelepült nyugdíjas házaspár kertjében jelent meg először a zászlótartó rúd. Rögtön kettő is, mert a juharleveles lobogó is a magyar mellé került, tisztelegve az 50 évnek, ameddig otthont adott számukra az az ország..
Ebből csak azt akartam kihozni, hogy ma már jó pár házon leng itt is a zászló....és fel nem foghatom, hogy miért zavarja, vagy idegesíti ez az ún. baloldaliak jelentős részét...:(
Aztán amikor az ilyen megnyilatkozások miatt pillanatok alatt megkapják az idegenszívű, meg hazaáruló címkét a vehemensebbektől, akkor ők csodálkoznak és sértődnek meg.
Tessék már végre észhez-és megtérni.

Ahogy a Mobil énekelte..

"Lobog a zászló a városok tornyán, itthon vagy, testvér..."

papika 2010.03.11. 14:11:20

@radala:
Hát én csak azt akartam ezzel mondani, hogy szerintem úgysem szavaz rájuk senki, így aztán mindegy, hány megyében lehet úgy dönteni, hogy nem szavazol rájuk, és hány megyében nem is lehet szavazni rájuk. Amúgy lesz 2%-uk, ha meg lesz BP-i lista, akkor meg 3%. Az meg mindegy.
Ezt elszúrták, ez már biztos, úgyhogy ha jól emlékszem, visszanyerheted az országba vetett hited egy részét. Vagy valami ilyesmi rémlik nekem. Persze, várjuk ki a végét, a szocialista kampány annyira kiszámíthatatlan, hogy Gyurcsány túlzott szereplésével berepítheti az MDF-et akármilyen szar helyzetből is.

Uhu20 2010.03.11. 14:12:49

Nem értem a posztot!

Én eddig úgy tudtam, hogy ha máshol kívánok szavazni, mint ahol lakom, akkor is a lakóhelyemen induló képviselőjelöltek közül választhatok csak. Azaz, pl. egy tatabányai lakos, ha előre jelzi, hogy Szegeden akar szavazni, akkor a tatabányai evk jelöltjei közül választhat.

Vagy nem így van?

Viszont, ha így van, akkor ennek az elvnek érvényesnek kell lennie a listára is....az egész rendszernek ez a lényege! Ha X párt nem tud listát állítani Borsodban, az azért van, mert (...) és akkor a borsodiak nem szavazhatnak rá.

Amennyiben úgy van, mint ahogyan a poszt beállítja, akkor szerintem ez sérti a választási törvény elvét, gyakorlatilag csalás.
Jogilag persze nem tudom.

drfaktor 2010.03.11. 14:18:49

@Zengőtorkú Nyivákoló:
Szerintem semmi tragedia nem tortenik 2/3 hianyaban. Ugy erzem (lehet, hogy nagyon mellefogok), hogy az MSZP gyengulesevel es a Jobbik erosodesevel aranyosan egyre nehezebb a Fideszen rasszista vonalon fogast talalni.
Sarkozy Franciaorszagabol nezve a Fidesz baloldali formacio.
Egyszer mar javasoltam is TG-nak, hogy egy-egy blogbejegyzest szentelhetne idonkent a politikai alapfogalmak tisztazasanak (jobb-bal, lib-konz), mert az egy dolog, hogy mit allit magarol egy part, es mas az, hogy a politikajabol mi koszon vissza. Lehet, hogy nalunk sokan meglepodnenek, hogy merre is talalhatoak a palettan.

Cada 2010.03.11. 14:19:56

én már csak azt várom hogy ibolya mikor ajánlja fel magát az lmp-nek

hoplita 2010.03.11. 14:25:38

@bölcsész87:
Én ugyanezt ugatom már mióta, szintén nemzeti radikális náczinyilasfaszistaként és mi vagyunk az antidemokratikus nemtommik..:DDD

A nagyondemokratikus parlamenti egypárti kétpárt meg már legszívesebben az egekbe emelné a küszöböt, hogy biztosítsa a hatalmát.
Persze, egyszer mindenkinek mérnek ugyanazzal a mérővel.
A madöf és a szadisták anno lelkesen megszavazták azt a küszöbemelést, ami most végzett-végez velük.
Nagyon helyes, rohadjanak a pokolban örökké...!!!!

Habiszti 2010.03.11. 14:27:36

Feri bá' a király .. fényévekkel Mindenki előtt jár , igazi Úttörő , mi meg max kISDOBOSOK lehetünk :-)

Éljen az Umbuláció

Piszkos Freud 2010.03.11. 14:28:13

@theofil: más országokban ez természetes minden párt körében.
Nagyon szomorú, ha nem érted.

Habiszti 2010.03.11. 14:29:48

Dzsere Madzsar savazni ( bocsiqua : Szavaznyi :-)

ubul2000 2010.03.11. 14:30:02

@Uhu20:
Biztos hogy nem így van. Ha a választások napján máshol vagy, csak az ottani liszára szazhatsz. Egyéniben meg nem is vagyok benne biztos, hogy egyáltalán lehet szavazni, de ezt nem tudom biztosan.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.03.11. 14:30:16

@drfaktor: Persze, nálunk értelmezhetetlen a jobb-ball felosztás. Mindenesetre csak azt próbáltam jelezni, hogy hatalomtechnikai szempontból (látva a feladatok nehézségét), a 2/3-ad jobb a fidesznek. De nem akarok abba a hibába esni, hogy túldimenzionálom a 2/3 ad jelentőségét.

barli 2010.03.11. 14:32:13

@hoplita: nem lehetne levinni a határt a szadi miatt mondjuk 0.5%-ra? :):):)

Habiszti 2010.03.11. 14:33:35

Ha ennyien elmennek s(z)avazni , biztos meglesz a hétharmad , vagy mi a fene :-)

panelburzsuj 2010.03.11. 14:39:06

@ubul2000:

Akkor rögzítsük: az egyéni jelöltek és a területi listák a választókerülethez vannak kötve. A jelöltállítás eredménye előre ki van nyomtatva a szavazólapokra, a választónak csak az egymást metszó vonalakat kell behuzigálnia.

A választó pedig ott választ, ahol úri kedve tartja - de csak az adott helyen eléje tett étlapból. Azaz: az első forduló előtt el kell döntenie, hogy melyik választókerület szavazólapjain kívánja gyakorolni választójogát.

Így érthető?

Robinzon Kurzor 2010.03.11. 14:39:53

Kedves Török Gábor!

Az igazi kérdés inkább az, hogy a Fidesz kisegíti-e az MDF-et kopogtatókkal, ha már biztosnak látszik, hogy LMP elég sok helyen indul.

Így létrehozhat két 4%-os formációt, míg ha csak az egyikük (jelen esetben az LMP) indul, akkor a Jobbik hajráját is beleszámítva a végén még elúszhat a kétharmad, és még egy potenciális szereplő biztosítja be magát a nagypolitikában.

Girhes Joe 2010.03.11. 14:41:51

@ubul2000:
Én már szavaztam lakhelyemtől távol, méghozzá ahová mész, az ottani jelölteket és listákat választhatod, épp ezért van benne a rendszerben az átjelentkezős manipuláció lehetősége (ami viszont gyakorlatban nem vállalható, mert túl átlátszó és jogilag vitatható lenne).

hoplita 2010.03.11. 14:42:19

@barli:
Biztos vagy te abban, hogy van még annyi szavazójuk?
A normálisabb drogos, buzi, vagy akármilyen szórványkisebbség sem akar már rájuk szavazni....nekik lehet még ez is magas lenne.:D

Periksz 2010.03.11. 14:43:26

@tlac: Kösz, de ez egy cég honlapja. Hiába kerem a valasztas.hu-n nem találom, hogy döntöttek-e már Ibolya kéréséről.

török gábor 2010.03.11. 14:44:01

@Ephialtes: hú, ezekre a kérdésekre én is szeretném tudni a választ...

@Robinzon Kurzor: most ezen a választáson nem hiszek a kisegítésben, de ha lesz 176 induló jelöltje az mdf-nek, akkor majd átgondolom.

barli 2010.03.11. 14:44:47

@panelburzsuj: ennyi erövel ha külföldön szavaznék, nekem kéne eldönteni hogy hova szeretnék

ubul2000 2010.03.11. 14:50:18

@panelburzsuj: Én eddig is értettem :)))

Piszkos Freud 2010.03.11. 14:56:05

@theofil: Ez nálad már valami betegség. Persze tudom, a ballib oldalon ez fertőző.

Az egyéni szocprobléma, hogy nem tudjátok felvállalni a nemzeti lobogót. Ugyanis ez csak és kizárólag azért jelent különállást, mert baloldalon nem érzik magukénak a nemzetet, a zászlót, és sokunknak úgy tűnik a hazát. A probléma a ti fejetekben van.
Erre kiváló bizonyíték pl. az amerikai (de más országok is említhetők) kampány.

Uhu20 2010.03.11. 14:58:30

@ubul2000: Érdekes, akkor itt viszont jogalkotási hiba van szerintem.

Ugyanis, szerintem nem korrekt, hogy én, egy zalaegerszegi lakos szavazhatok akkor arról, hogy az egri körzetet ki képviselje a parlamentben.

Piszkos Freud 2010.03.11. 14:58:37

@theofil: Automatikusan várhatóan nem lesz szavazati jog. Ugyanis ahhoz magyarországi lakcím kell.

panelburzsuj 2010.03.11. 15:04:09

@barli:

Külföldön tartózkodó, de magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgár arról dönthet, hogy a lakhelye szerinti választókörzet szavalólapjaira kíván-e ikszelni.

(Ha külföldön vagy, akkor nem Magyarországon vagy távol a lakhelyedtől, hanem a lakhelyed "virtuális meghosszabításában" (a külképviseleten) szavazhatsz, a lakhelyed szerint.)

Piszkos Freud 2010.03.11. 15:07:36

@Gergő77: Szavazatmegosztási taktikád zseniális, remélem sokan fognak élni vele.

Török Gábor rajongó 2010.03.11. 15:08:23

Ahogy a német mondaná: Gut. Besser. Török Gábor.

panelburzsuj 2010.03.11. 15:09:26

@ubul2000:

Örülök neki. Csak az egyéniben tűntél bizonytalannak szavaid alapján, azért sulykoltam: lehet egyénire is, listára is. A lakhelytől távol is ugyanannyi jogod marad: két szavazólapot nyomnak a markodba.

Periksz 2010.03.11. 15:09:59

@panelburzsuj @barli: : Azaz, a külfüldi szavazás előtt lakcímileg át kell jelentkezned egy másik körzetbe, és onnan kell kérned az átírásodat a külképviseleti névjegyzékbe. Mindezt márc. 19-ig. Ez kicsit bonyolítja a választási turizmust.

hoplita 2010.03.11. 15:11:45

@Robinzon Kurzor:
Kérdezd meg a jobbklikken navracsicskát...ő az igazán kompetens a kérdésben.:DD

panelburzsuj 2010.03.11. 15:13:00

@Periksz:

A tipp jó, de ehhez már tényleg jólfejlett pártofília szükségeltetik ... :)

Uhu20 2010.03.11. 15:13:05

@Gergő77: Igen, ez is egy joghézag, a szociknak-szadesznak emiatt lett 10fős többsége 2002-ben.

radala 2010.03.11. 15:14:33

@papika: Szerintem én azt mondtam, hogy akkor nyerném vissza a hitemet, ha tudnának indulni, de nem érnének el semmit. Vagy valami hasonló. Vagy még inkább azt mondtam, hogy valaminek (demokrácia, bölcsesség, ilyesmik) a diadala lenne, ha az LMP be MDF/szdsz ki. Mindegy, fokozódik ennek az esélye.
Viszont, hogy őszinte legyek azon sem lepödnék meg egy csöppet sem, ha mind a ketten elindulnának (MDF, LMP) és együtt sem érnék el az 5 %-ot.
Nem tudom mit gondolnak az emberek, de könnyen el tudom képzelni, hogy
1. Legyen 2/3 a Fidesznek
2. Ne legyen 2/3 a Fidesznek
3. előzze meg a Jobbik az mszp-t
4. ne előzze meg a jobbik az mszp-t
Mind sokkal fontosabb kérdés az embereknek, mint, hogy legyen egy új, talán normális párt a parlamentben...

gossage 2010.03.11. 15:14:58

off
Az SZDSZ korábbi elnöke praktikusan fog szavazni: arra pártra, amelyik leginkább megállíthatja a Fidesz kétharmados többségét.-mondta Kuncze

akkor ez azt jelenti,hogy a Jobbikra szavaz Kuncze?

:-)

neminiteneri 2010.03.11. 15:21:27

@jo.e:

és valószínűleg neked sem :)

"Az alma NEM körte" állítás igazságtartalma egyértelmű összefüggésben van a "körte NEM alma" állítás igazságtartalmával.

vlaca55 2010.03.11. 15:24:44

@Habiszti: (bocs, ha kicsit morbid, de a hsz-edről ez jutott ezsembe) azt hiszem nekem savazópolgárnak kellett volna lennem a jelenlegi parlament utolsó ülésén! ;) az lett volna csak az igazi politikai megtisztulás! ellenben ez a választás: szinte pénzpocsékolásra degradálódik + a néphülyítés ilyenkor tetőfokára hág. tegye fel a kezét, aki nem így látja!

Kenwyn 2010.03.11. 15:26:31

Kedves Gábor!

A Civil Mozgalom vezetője Seres Mária szerepelt ma reggel a köztévében, s nagyon rokonszenves benyomást keltett bennem. Kíváncsiságból megnéztem a honlapjukat, s állítólag már csak tizenpárezer szavazat szükséges nekik ahhoz, h az egész országban szavazhassanak rájuk. Ha ez igaz szerintem kisebb meglepetés lehetne. Ugyanis amíg a "médiapártok" vergődnek addig egy kicsi, reflektorfényen kívül eső párt szép csöndben országos listát állít.
Szerinted ez esetben lehetséges,h sötét lóként, nevető harmadikként esetleg befussanak a Kossuth térre?

barli 2010.03.11. 15:27:10

Azt tudja valaki, hogy miért indít az mdf új kampányt a KC-k gyüjtésére, ha minden a legnagyobb rendben halad és átlagban már csak 100 cetli kell körzetenként és ezen a héten legkésöbb az összes meglesz? ;)

vlaca55 2010.03.11. 15:28:09

@Török Gábor rajongó: fejlődőképes! így már nem is vagy olyan irritatív. ezt lehet bóknak venni.

radala 2010.03.11. 15:28:22

@Robinzon Kurzor: Szerintem a Fidesz az MDF-nek nem ad kopogtatót, fordítva talán lehetett volna szó róla, hogy az LMP-nek ad, hogy lenyomja az MDF-fel együtt. De szerintem az mdf-et jobban utálják, mint az mszp-t és a Jobbikot együtt.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.03.11. 15:31:46

@barli: CSAK!

@gossage: jaja!

@radala: Marginális kérdés a választók fejében az lmp/mdf szerintem is.

radala 2010.03.11. 15:35:49

nol.hu/archivum/20100311-hulye_vagy__fiam_
itt van mégegyszer ez e link.
Hihetetlen egy bunkó köcsög pökhendi ez a Tóth Ákos. Huhh de utálom az ilyen geciket

"....De épp Borsodban? Hiszen abban a Borsodban sikerült listát állítaniuk, ahol a monoki gondolat és a szociális kártya bevezetésének ötlete megfogant....

Akkor talán mégiscsak lehet valami ebben az ökoszociális piacgazdaságban meg a zöldgondolatban? Bár azért arra elég nagy összegű fogadást lehetne kötni, hogy kevés olyan borsodi település van, ahol az ökoszociális szó vagy annak hallatán, hogy „hiszünk a sok lábon álló, decentralizált energiarendszerben”, ne néznének össze az emberek: hülye vagy, fiam?..."

Huhh, de undorító ez a megvetés...

panelburzsuj 2010.03.11. 15:36:28

@Zengőtorkú Nyivákoló:

Fidesz vs. Jobbik: Dió-mogyoró.

"Kispártok": Sedió-semogyoró.

Jöhet a para: van-e penge a képletben?

panelburzsuj 2010.03.11. 15:37:26

@radala:

Van annyi pénz, amennyiért korpásodik ...

radala 2010.03.11. 15:39:47

@panelburzsuj: Ezt most nem értem Tóth Ákos korpásodik vagy az LMP-nek van annyi pénze?

jo.e 2010.03.11. 15:49:26

@neminiteneri: áááááá. Ezt a példát milyen logika tankönyvből vetted?
Ez olyan mintha azt írtad volna, hogy Jancsi MEG Juliska elmentek sétálni az összesen 2.
Ehhh, de erre kár is volt válaszolnom, mert ezen a szinten már megversz a rutinoddal - ha érted mire gondolok ;)

panelburzsuj 2010.03.11. 15:52:44

@radala:

Tóth Ákos problémaérzékenységének korpásodására célozgattam.

Az LMP-be akar rúgni (nyilván önzetlenül), de a borsodiakat trafálja el. (Amit viszont aligha vesz észre.)

Évek óta megy a cirkusz a szerencsi szalmerőmű körül - a monoki pógár viszont nyilván hírét se halotta decentralizált ebnergiarendszernek, ő a villanyos iborkáján túl nem lát-hall ...

Igaz: a Hegyalja már Abaúj meg Zemplén, nem Borsod! :)

sárkányfő 2010.03.11. 15:59:48

Ezt láttátok már? :)

index.hu/belfold/2010/valasztas/betamadta_a_nepszabadsag_az_lmp-t/

Most árulja el nekem valaki, mi a különbség a Fidesz és az Mszp módszereiben, sőt reflexeiben?

A Jobbik megerősödött, és szépen ráeresztették a Fidesz-sajtót, mivel a jobbik erősösédese nyilván a Fidesznek a legrosszabb.
Alig jött ki a hír, hogy az LMP erősödik, és az Mszp máris ráerszetette a sajtóját.

Teljesen szimmetrikus a két akció.

De nem csak ennyi. A Fidesz az Mszp-vel próbálja kompromittálni a Jobbikot (ez a két "szélsőség"), az Mszp pedig a Fidesszel az LMP-t. Egy rugó jár itt minden párt agya.

panelburzsuj 2010.03.11. 16:00:38

@snq:

Aktív melléírogatással keresni fáradságosabb ám, mint intenzív mély kussolással.

radala 2010.03.11. 16:04:12

@ó jaj: Bízzunk benne, hogy a hatás is azonos. A Jobbiknak is segít ha támadják, lehet, hogy az LMP-nek is...
@panelburzsuj:Ok értem.

Tamás, nem más 2010.03.11. 16:22:45

2010.03.11. 07:12:14
"...egyszerűen lustaságból.
Ahogy elnézem, manapság nagy az aktivitás az interneten (itt is), de ki áll fel a gép mellől?
Ki tesz két (nem virtuális) lépést is valamiért? Lehet jelentkezni!"

Azóta született vagy 300 komment.
És jelentkezett valaki? :)))

panelburzsuj 2010.03.11. 16:32:57

@Tamásbátya:

Na hallod. Előre közlöd, hogy kékcédula, meg nemdemokratikus, aztán lesed az önként jelentkező balekokat ...

Két komment közt elmosogattam.

Biofizikokémiailag, tök IRL.

A konyha legalább nyolc lépesre van.

Mit kapok?

panelburzsuj 2010.03.11. 16:36:59

Amúgy meg izgatottan rágom a körmöm. Fúúú, a Fidesznek mingyá meglesz a 176 jelöltje, má csak kettő hiányzik az OVI-lapról ...

panelburzsuj 2010.03.11. 16:39:21

Meg a Bognár Attilát is lassan több helyről kiseprűzik, mint amennyire az elempét eddig bevették.

kopogtató 2010.03.11. 16:41:03

@robkova: én gyűjtöttem Fidesznek, nem kamu a 2 milla. addig nem lehetett leadni, amíg nem volt meg a 2 millió arányos része

theofil 2010.03.11. 16:54:18

@drfaktor:

Nem arról van szó, hogy egy baloldali magyar nem támogatná/támogatja a külhoni magyarokat.

Arról, hogy a Fidesz lenyúlta a témát és a külhoni magyarok egyedüli támogatójaként határozza meg önmagát.

Miközben csak szavazatokra vadászik.
A külhoni szavazatok révén 20 éves Fidesz-kormányzást Mikola István a Fidesz vezetéshez nagyon közelálló volt miniszterük jelentette ki 2006-ban.
Nem csoda ha most nem találjuk őt ott ott a kampányban.

theofil 2010.03.11. 17:05:21

@hoplita:

Kedves hoplitám!

Nem a magyar zászlóval, címerrel, kokárdával van baj - ezek tökéletesen rendben vannak, mint egyetemes nemzeti jelképeink.

Azzal van baj, hogy az egyetemes nemzeti jelképeket - a felsoroltakat - a Fidesz lenyúlta, kisajátította.
Mégpedig azzal a céllal, hogy a magyart és a Fideszt, a fogalmat és a pártot érzelmileg-gondolatilag összekapcsolja.
Egyfajta feltételes reflexként.
Egyrészt.
Másrészt.
Ha az egyszeri választó azt látja, hogy X párt a magyar nemzeti lobogót lengeti (a magyarság egyetemes jelképét) akkor lélektani nyomás éri vonatkozólag, hogy X párthoz vonzódjon, pláne ha azt is hallja - akárcsak a lelki füleivel - hogy "aki magyar velem tart!"

Mert ugye, ha nem X párthoz vonzódik akkor esetleg azzal kellene szembenéznie, hogy ő nem is magyar, de legalábbis nem igaz magyar, sőt egyenesen idegenszívű....

Ki szereti az ilyesmit?

theofil 2010.03.11. 17:09:56

@Piszkos Freud:

Igen!

Ha a magyar nemzeti lobogót látom akkor az nekem rossz!

Én kizárólag a bantu négerek és hottentották zászalját szeretem.

Mit nekem az ország!

Mit nekem a haza!

Bizony nekem az ilyesmi csak bakfitty.

Piszkos Freud 2010.03.11. 17:23:43

@theofil: Na, ja. Van akinek valóban így jelenik meg, és az tényleg gáz.

Nem erre gondoltam, amikor azt írtam, hogy baj van a fejekben. A "megosztás" szöveggel van a baj.

panelburzsuj 2010.03.11. 18:47:42

@Piszkos Freud:

Én jól emlékszem arra a pár hétre, amikor sűrűn pillogtak a magyarok egymás mellére, és nem épp a tavaszi hormontolulás okán ...

Amikortól csak annak a magyarnak lehetett hazája, akit látszatellenzékbe szorított a balsors, meg annak földi helytartói.

Amúgy én a kokárdahordásról, zászlókitűzésről akkor szoktam le, amikor a munkanélküliség eltömegesedésével párhuzamosan hónapokig a címer koronával vagy anélkül ment a parlamentben. Az azt megelőző jó tizenöt évben viszont kifejezetten jóleső érzés volt március 21-ig, sőt április 4-ig "kinnfelejteni" a kabáton a kis háromszínű csokrocskát.

szikjáró 2010.03.11. 19:27:13

@theofil: aki a magyarságát, nemzeti öntudatát bármelyik bohóchoz, vagy annak szervezetéhez kapcsolja, amelyik hozzájut egy lengethető zászlóhoz, több, mint ostobaság.
És meg is érdemli.
Szerintem hülyébbnek gondolod a magyart, mint amennyire valójában az.
Bár nem sokkal.

szikjáró 2010.03.11. 19:33:39

revideálom magamat (részben), ugyanis aki a népköztársaságban addig jutott el, hogy egy év kőkemény gályázás után, párás tekintettel vette át a munka hőse érdemrendet (a.k.a. egy rézzel futtatott filléres plecsnit), és elhitte azt a pofátlan hazugságot, hogy ő ettől több, valamit ezzel meg van fizetve a túlórája, az elmulasztott családi események stb., na aztényleg ennyire hülye.

jjulie 2010.03.11. 21:26:35

@theofil: @panelburzsuj:

egy-két igazi türelmes gyógypedagógus veszett el bennetek......

theofil 2010.03.12. 06:53:26

@obligat:

Szó sincs róla, nem gondolom "hülyének a magyart".

Ilyesmit többnyire azok a politikusok csinálnak akik belőlük élnek.

theofil 2010.03.12. 07:06:52

@jjulie:

A téma korántsincs kimerítve (már a zászló és egyéb kisajátítások, pl. a vallsás, a kereszténység, meg a polgár szó).
Nincs kimerítve, csak abbahagyva.

jjulie 2010.03.12. 07:29:40

@theofil:

a türelmeteket csodáltam, kis cinizmus, humor, de főleg a durva trágárság..... azt megétik

jjulie 2010.03.12. 08:01:44

@theofil:

az utóbbi 200 év magyar történetet is 63 milliószor átirták politikai szándékból, és az átlag magyar számára töredékeiben ismert csak, és nem egy összefűggő folyamatként, és így pedig oriási önismereti deficittel élünk, miközben megvan a természetes igényrá, illetve az előre megfontolt szándékú aljas felhasználási lehetőségeket biztosít mindenféle ostobák és egyéb gecik, úgy mint politikusok számára

a TGM az egyetlen manapság aki néha hajlandó és képes ezt a kétszáz évet ízében, szagában is egységben végigtekinteni, és persze a kapott kép nem merő fény és ájer, tehát marad az irracionális képzelgés, mint egyetlen menekülési út és pótszer

a mai a magyarkodás a legrosszabb reflexek nyomorék, de természetesen történő feléledése

theofil 2010.03.12. 08:13:56

@jjulie:

Sajna TGM dícséretében nem tudok csatlakozni hozzád.

jjulie 2010.03.12. 08:26:11

@theofil:

nem is kell, csupán az ezirányú hajlandóság, képesség és igény tekintetében

mutass még 10 magyarul írót aki aki az elmúlt két évben próbálkozott valami ilyesmivel

www.gondolkodjunkegyutt.hu/spip.php?article696

hány hasonlóan átfogó vitadolgozatot ismersz ezzel szemben?

lüke 2010.03.12. 08:54:44

@jjulie: TGM ugyanolyan szép fejlődésen ment keresztül,mint a világ történelme.
Erdélyi kisebbség,maoizmus, antikommunizmus s eljutott a liberalizmusig.
Kivételes képességű, nem az átlagnak való gondolkodású.Talán úgy,mint Esterházy Péter: őseivel, katolicizmusával , anyagi függetlenségével, könnyen lehet liberális.
De hogy magyarok voltunk ,s ma nem vagyunk, ez nem igaz.Ilyenek lettünk! Ezzé tett a sok diktatúra, annak minden kulturális rombolásával.S az elmúlt 20 évet -a szabadságot -így tudtuk javunkra használni,benne TGM-mel és Esterházy Péterrel akik hangadók voltak!
S maradnak is, szinesítik a vélemény palettát ,az egyeniségükkel, amit nem mindenki tud megemészteni.
S hogy Metternich ,már életében azt vallotta: Rennwegen kezdődik a Balkán , nem is sokat tévedett mára.
Bár ö toleránsabb volt ,mint egyik másik ma.S ő is nagy fejlődésen ment keresztül a forradalom leverésétől a kiegyezésig.

jjulie 2010.03.12. 09:16:10

@lüke:

a méhen belül mi mindannyian végigéljük az egész törzsfejlődést, a közgondolkodás törzsfejlődését hiányolom, és változatlanul hiszem azt hogy jobb annak akinek reélis önképe is van, és ez nem zárja ki az álmodozást

és a gauss görbe széle is létezik, de az nem oke, hogy csak a tgm-at lehet ott látni manapság

legalább válaszolna neki 5-10-20, hasonló átfogóan, ahelyett hogy csak les némán és láthatatlanul, amíg a jobbikos és szijjártói és mesterházi kódok ellepik a teret

www.hirszerzo.hu/cikk.tgm_provincialis_ostoba_nepellenes_szar.111520.html

ki válaszolt erre?

adj egy linket

jjulie 2010.03.12. 09:24:43

@lüke:

és az hol van előírva hogy a gauss görbe közepét fals dolgokkal kell megtölteni, vagy ha az magától jól megszívta magát vele, akkor meg minden oké

theofil 2010.03.12. 09:25:45

@jjulie:

TGM fejében nagyon sok ismeretanyag van, de én mégsem szeretem.

El fogsz ítélni, de nem érdekelnek az átfogó vitadolgozatok.

A mai helyzet elemzése érdekel és ez okból az a Tölgyessy Péter a kedvencem aki a legkevésbé sem baloldali,
az általam mélységesen utált SZDSZ elnöke volt,
ezt követően pedig az általam borzalmasnak tartott Fidesz-frakcióban ücsörgött.
Mindazonáltal a mindenkori politikai szituációk lényegének keresése nagyon tetszik nekem, még akkor is ha nem értek vele valamiben egyet.

És nagyon szeretem Kérit is, pedig vele sem értek mindenben egyet, de olyan esze van és olyan humora (fanyar) amit nagyon szeretek benne.

jjulie 2010.03.12. 09:31:39

@lüke:

a pató pálság és a noszty feriség 867 után nem kötelezű hanem választott út volt, mégpedig régen elhatározottan, aztán megdicsőült, és ma egy friss osztály, a picérvagyonőr ruhások világnézeteként parlamenti erővé válik

jjulie 2010.03.12. 09:51:33

@theofil:

a mai helyzet elemzése hogy lehetséges az ide vezető út ismerete nélkül? honnan tudnád, merre van előre vagy hátra?

én is szeretem a készételt, de néha felmerül bennem a kérdés: mit is eszek valójában?

persze ez munkás, és fárasztó es időigényes, és kurvára össze van keveredve, magától is és akarattal is

aki elveszett az erdőben, és megakarja találni magát, jobb ha előbb leül egy kicsit végiggondolni hogy mit is látott mire ide ért, mielőtt továbbindulna

vagy legalább egy kettő a csaptból

jjulie 2010.03.12. 10:04:28

@theofil:

átfogó vitadolgozatokat az elmútl kétszáz évről olvasson az akit érdekel, ha nincsenek akkor az mit olvasson akit érdekel?

ne érdekeljen senkit?

vagy gyártson magának?

gyártottak, és lengetik a zászlót, és istóczky néven blogot indítanak.....

jjulie 2010.03.12. 10:09:03

cimkékben nagyhatalom vagyunk, cimke értelmezési deficitben is

na jó inkább maradok a jövőben trágárkodásnál az jobban megy

lüke 2010.03.12. 10:12:13

intrauterin érdekes dolgok vannak, senki nem mesélte még el:)
az olvasásról meg JA-t
„Csak az olvassa versemet,
ki ismer engem és szeret,
mivel a semmiben hajóz
s hogy mi lesz, tudja, mint a jós,”.

lüke 2010.03.12. 10:25:01

@jjulie:
TGM egyéniség!,
s ő is mindent eredetiben olvas ,mint MÁRAI,akinek nem volt más választása
ezért fontos a nyelvtudás, mert egész mást tudnak-mint a Gauss görbe alattiak- s nem is értik, ahogy nem értették Galileit, Newtont- akit már idéztél- etc.

lüke 2010.03.12. 10:28:06

@theofil:
de hogy nyúlta le a FIDESZ
csak a többi rossz:) jelképnek gondolja, ismeri, titulálja,és itt van a baj
pl nézd meg Fendrichet
www.youtube.com/watch?v=TCOUYLARLi8
senki nem mondja rá,hogy nacionalista

jjulie 2010.03.12. 14:20:22

@lüke:

egy utikönyvben olvastam kb 20 éve, hogy az osztrák nemzeti érzület abból a közös élménybőll táplálkozik, hogy osztrák az aki rosszul beszél németül...

lüke 2010.03.13. 09:11:41

@jjulie:
dehogy ,
nem is osztrák,aki nem behmisch
mert a csehek nem tudják az ö betűt kiejteni
ld. Széchenyi inasát Pőlőskei- Dőblingben:)
süti beállítások módosítása