Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
05:03

Abban a jelenleg messze nem elképzelhetetlen esetben, ha az MDF-nek és/vagy az LMP-nek nem lesz meg az összes (azaz húsz) területi listája, ezen pártok szavazóinak egy része április 11-én nem fogja megtalálni kedvencét a szavazólapon. Mindez – a választói csalódáson túlmenően - az öt százalékos küszöb elérése miatt is jelentős veszteség: minél több megye, vagy különösen a főváros, marad ki, annál nehezebb helyzetbe kerül az adott párt.

A szavazatok (és a szavazók) egy része tehát ebben az esetben már eleve elveszik a pártok számára, hacsak nem vetnek be egy máshol már régóta alkalmazott megoldást, a taktikai szavazást. A taktikai szavazásnak számos formája ismert, a tudatos választói viselkedés különböző választási rendszerek mellett egészen érdekes eljárásokat honosított meg. Egyet már mi is láttunk belőle: a szavazatmegosztás módszere 2006-ban sokat segített például az SZDSZ-nek abban, hogy biztosan lépje át a parlamenti küszöböt. (S akkor még nem is beszéltünk az Eurovíziós Dalfesztiválokról vagy a 2005-ös köztársaságielnök-választásról…)

A listahiányos pártok számára most egy viszonylag egyszerű módszer kínálkozna: a választói utazás (ennek érdekes alternatívája az amerikaiaknál és a briteknél látott szavazó/szavazat-csere, amihez azonban nem csupán szándék, de bizalom is szükséges; viszont már többször elég jól – bár erősen vitatottan - működött). A magyar eljárás – nálunk a cserebere szerintem eleve nem látszik kivitelezhetőnek - a következő lehetne: azokban a megyékben, ahol egy pártnak nem sikerült listát állítania, megkérhetnék hűséges szavazóikat, hogy időben jelentsék be, a választás napján nem saját körzetükben kívánnak szavazni. Ezzel az eljárással tömegesen vihetnék olyan megyékbe (vagy Budapestre) a szavazókat, ahol van lehetőség az adott pártra voksolni.

A módszer természetesen tele van buktatókkal. Ha nem tévedek (sajnos nyomát most nem találtam, ezért előre elnézést kérek, ha rosszul emlékszem), először talán Szabó Albert próbálkozott idehaza valami hasonlóval, amikor 1998-ban arra kérte a nyilas érzelmű polgárokat, hogy körzetébe jelentkezzenek be a választás napjára. Az akció kevés sikert hozott: az első – amúgy érvénytelen - fordulóban 1,09, a másodikban 0,32 százalékot szerzett a később Ausztráliába települt képviselőjelölt.

Az alapkérdés egyértelműen az, hogy a szavazók hajlandók-e teljesíteni a párt kérését, szívesen útra kelnek-e akár csak egy szomszédos megyébe a támogatott politikai erő sikeréért. Ehhez komoly lelkesedés és elkötelezettség kell, amelyre az LMP-nek talán több, az MDF-nek pedig kevesebb esélye van. Összességében azonban a magyar választói magatartás szerintem még nem tart ott, hogy tömegesen működjön ez a fajta taktikai szavazás, de azt egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy első ízben komolyan felmerül idén ennek igénye és lehetősége.

 x x x

A taktikai szavazás ezen formája a hatályos választási eljárási törvény értelmében mindenesetre erősen vitatható megoldás lenne:

89. § (1) Az a választópolgár, aki a szavazás napján lakcímétől távol, de Magyarország területén tartózkodik, a lakcíme szerint illetékes helyi választási iroda vezetőjétől kért igazolással azon település helyi választási irodájának vezetőjétől - vagy a szavazás napján szavazatszámláló bizottságától - kérheti a névjegyzékbe való felvételét, ahol a szavazás napján tartózkodik. Az igazolás alapján a választópolgár azon a magyarországi településen szavazhat, ahol tartózkodik. Az igazoláskérés célja nem lehet a választás eredményének a joggal való visszaélést megvalósító befolyásolása.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr921829985

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogy ne legyünk IDE'tlenek... 2010.03.11. 21:57:44

TALÁLKOZÓ Bp. Városliget, a Vajdahunyad Vára főbejáratánál -Márc. 15-én 11-17 óráig minden EGÉSZ órakor: - ismerkedés, cédula IDEadás... +elutasítandó jelöltünkké váláshoz E1+SZ nyomtatványok aláírásának lehetősége! (annak, ak...

Trackback: Kommunisták segítik az MDF-et 2010.03.11. 11:40:02

A konzervatívoknak egyes fővárosi körzetekben már csak a Munkáspárt és az MSZP segítségével lehetnek jelöltjei. Ha mégsem sikerül az ajánlószelvényeket összegyűjteni, akkor jogi kiskapukkal próbálkoznak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Demotivation postah · http://www.demotivalo.com 2010.03.11. 13:28:48

: ) Érdekesek leszenk ezek a választások, és szerintem nem igazán lehet itt taktikázni, legalábbis ilyen szempontból nem.

jo.e 2010.03.11. 13:30:48

@radala: "az világos volt, hogy..."
:D
Köszi a bizalmat, meg, hogy így látatlanban kinézted belőlem, hogy ilyen megfontoltan választok avatart. 1ébként tényleg...
@Idet: Neked is köszi a szellemest.

Már megérte a fáradtságot :))

Idet 2010.03.11. 13:33:47

@panelburzsuj: Egy frászt akartunk ilyen lovat. Különben is, ez egy öszvér: államszocializmus+államkleptokrácia. Itt-ott egy kis tőkés beütéssel.

Engem az állásomból rúgott ki. Azt várta egyébként, hogy rinyáljak, de ezt az örömet nem szereztem meg neki. Láttam, hogy úgyis veszett fejsze nyele, és olyan tenyérbemászóan megértő és fennsőbbséges voltam, hogy a földről szedte fel az állát. Holott a szívem vérzett.

Idet 2010.03.11. 13:35:54

@jo.e: Különben is, az ilyen kommentelő-politizáló-éjfélentúlfennmaradókhoz illik a koffein, nem?

papika 2010.03.11. 13:47:05

@radala:
Hehe. Ennek ellenére tutira mindenhol lesz területi listájuk, esetleg Budapesten nem, de ennek valószínűleg már semmi jelentősége.

Az LMP viszont nagyon taktikusan állítgatja fel a jelöltjeit, már Pest megye is készen van (mármint listaállítás szempontjából), így már csak kétjelöltes megyék hiányoznak nekik.

Girhes Joe 2010.03.11. 13:48:45

@Periksz:
Szerintem a felszíni Fidesz-Jobbik csörték ellenére a szavazótáborok jelentős része egymást tekinti másodlagos preferenciának, bár erről kutatást nem tudok mutatni, csak afféle megérzés.

radala 2010.03.11. 13:50:49

@papika: Azért ha BP nincs az olyan, mintha 5-6 megyében nem lenne.
LMP 25-nél tart, ha jól látom. Nem tűnik soknak. De én szurkolok nekik, szemben az mdf-fel.

Ephialtes 2010.03.11. 13:53:04

Kedves Gábor,

vajon mi / van-e jelentősége annak, hogy az MDF kirakta ezt a Tóth Ákos cikket az mdf.hu, aktuális rovatába (ilyen rovatba vélemény publicisztikákat nem szokás rakni)

mdf.hu/aktualis/mind/1/hulye_vagy__fiam

Rá akarják tolni az LMP-t a Fideszre, hogy azt mutassák: csak az MDF az egyetlen, igazi független párt?

Lehet realitása annak, hogy a Fidesz tolja az LMP szekerét, átpasszolva néhány ajánlószelvényt?

Köszönöm a válaszod, további jó blogolást!:)

tibapó 2010.03.11. 13:56:51

@radala: "LMP 25-nél tart, ha jól látom. Nem tűnik soknak. De én szurkolok nekik, szemben az mdf-fel."

Ha rámész a CM honalpjára,l állításuk szerint nekik is megvan már 46 híján (vagyis 130 jelöltállítás biztos), hivatalosan mégis csak 6-nál tartanak.

Melyik lehet a valósabb? A 25, vagy a 130? Vagy mind a kettő kamu!

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.03.11. 14:00:38

@drfaktor: De-de mindennap azt fogod olvasni gonosz náci fidesz, ezért kell a 2/3 ad magában.

elendem 2010.03.11. 14:04:47

Kedves Gábor!
Nem titkolom, LMP szimpatzáns vagyok. Ezért egy kicsit megijesztett az írása. Voltaképpen fegyvert adott a nagyobb pártok szimpatizánsainak kezébe, hogy kit és miért hibáztassanak, ha nem jön össze a kétharmad/egyharmad/15%. Már így is naponta megkapjuk, hogy a kisebb pártok léte nem a politikai sokszínűség jele, hanem az erőmegosztás eszköze.
Régi hagyománya van annak, hogy ha gólt kapunk, akkor nem rosszul játszottunk hanem "Bunda, bunda...". És lezárunk hidat, vagy ami eszünkbe jut.
Szeretném, ha elhinné: ha az LMP bejut az országgyűlésbe, az nem az átszavazások, hanem néhányszáz(ezer) nagyon lelkes aktivista, egy jó program és 20 év korrupt politikájának eredménye lesz.
m

Periksz 2010.03.11. 14:10:00

Tudjátok-e hogy miként döntött az OVB Ibolya kéréséről, miszerint meg szeretnék hekkelni az MDF-SZDSZ-jelöltek kc-jeit?

drfaktor 2010.03.11. 14:11:05

@theofil:
Kerdes, hogy el tudunk-e vonatkoztatni a Fidesztol kettos allapolgarsag ugyben. Nyilvan valasztasok elott nem egyszeru, de a kornyezo orszagoknak sikerult (egy roman-roman munkatarsam szerint az ottanikat ez a kerdes - mar az o kulfoldre szakadt "honfitarsaik" allampolgarsaga - nem osztotta meg politikai oldalak szerint). A hataron tuli magyarok aktiv tamagatasa pedig nem csak politikailag neha ertelmezhetetlen moralis, de jol felfogott tarsadalmi erdekbol is erdeke lehetne a mai magyar baloldalnak is.

hoplita 2010.03.11. 14:11:06

@theofil:
Amióta itt összefutottunk nagy ellentétek és ideológiai szakadékok ellenére is sok mindenben egyetértettünk, de ne haragudj, ez baromság, úgy, ahogy van.
Látszik, hogy bár eljutottál az elqró-félék elutasításáig, de vannak bizonyos toposzok, amelyek már olyan mélyen fészkelnek benned - egyáltalán nem függetlenül a politikai hovatartozásodtól - hogy néha egymás józan megértését veszélyezteti.

Képzeld, nekem a tévéantenna rúdján leng a trikolor, de nem érzem, hogy ezzel bármilyen nemzeti jelképet sekélyesítenék.
Kisváros, nem volt jellemző korábban...illetve egy kivételével.
Egy Kanadából hazatelepült nyugdíjas házaspár kertjében jelent meg először a zászlótartó rúd. Rögtön kettő is, mert a juharleveles lobogó is a magyar mellé került, tisztelegve az 50 évnek, ameddig otthont adott számukra az az ország..
Ebből csak azt akartam kihozni, hogy ma már jó pár házon leng itt is a zászló....és fel nem foghatom, hogy miért zavarja, vagy idegesíti ez az ún. baloldaliak jelentős részét...:(
Aztán amikor az ilyen megnyilatkozások miatt pillanatok alatt megkapják az idegenszívű, meg hazaáruló címkét a vehemensebbektől, akkor ők csodálkoznak és sértődnek meg.
Tessék már végre észhez-és megtérni.

Ahogy a Mobil énekelte..

"Lobog a zászló a városok tornyán, itthon vagy, testvér..."

papika 2010.03.11. 14:11:20

@radala:
Hát én csak azt akartam ezzel mondani, hogy szerintem úgysem szavaz rájuk senki, így aztán mindegy, hány megyében lehet úgy dönteni, hogy nem szavazol rájuk, és hány megyében nem is lehet szavazni rájuk. Amúgy lesz 2%-uk, ha meg lesz BP-i lista, akkor meg 3%. Az meg mindegy.
Ezt elszúrták, ez már biztos, úgyhogy ha jól emlékszem, visszanyerheted az országba vetett hited egy részét. Vagy valami ilyesmi rémlik nekem. Persze, várjuk ki a végét, a szocialista kampány annyira kiszámíthatatlan, hogy Gyurcsány túlzott szereplésével berepítheti az MDF-et akármilyen szar helyzetből is.

Uhu20 2010.03.11. 14:12:49

Nem értem a posztot!

Én eddig úgy tudtam, hogy ha máshol kívánok szavazni, mint ahol lakom, akkor is a lakóhelyemen induló képviselőjelöltek közül választhatok csak. Azaz, pl. egy tatabányai lakos, ha előre jelzi, hogy Szegeden akar szavazni, akkor a tatabányai evk jelöltjei közül választhat.

Vagy nem így van?

Viszont, ha így van, akkor ennek az elvnek érvényesnek kell lennie a listára is....az egész rendszernek ez a lényege! Ha X párt nem tud listát állítani Borsodban, az azért van, mert (...) és akkor a borsodiak nem szavazhatnak rá.

Amennyiben úgy van, mint ahogyan a poszt beállítja, akkor szerintem ez sérti a választási törvény elvét, gyakorlatilag csalás.
Jogilag persze nem tudom.

drfaktor 2010.03.11. 14:18:49

@Zengőtorkú Nyivákoló:
Szerintem semmi tragedia nem tortenik 2/3 hianyaban. Ugy erzem (lehet, hogy nagyon mellefogok), hogy az MSZP gyengulesevel es a Jobbik erosodesevel aranyosan egyre nehezebb a Fideszen rasszista vonalon fogast talalni.
Sarkozy Franciaorszagabol nezve a Fidesz baloldali formacio.
Egyszer mar javasoltam is TG-nak, hogy egy-egy blogbejegyzest szentelhetne idonkent a politikai alapfogalmak tisztazasanak (jobb-bal, lib-konz), mert az egy dolog, hogy mit allit magarol egy part, es mas az, hogy a politikajabol mi koszon vissza. Lehet, hogy nalunk sokan meglepodnenek, hogy merre is talalhatoak a palettan.

Cada 2010.03.11. 14:19:56

én már csak azt várom hogy ibolya mikor ajánlja fel magát az lmp-nek

hoplita 2010.03.11. 14:25:38

@bölcsész87:
Én ugyanezt ugatom már mióta, szintén nemzeti radikális náczinyilasfaszistaként és mi vagyunk az antidemokratikus nemtommik..:DDD

A nagyondemokratikus parlamenti egypárti kétpárt meg már legszívesebben az egekbe emelné a küszöböt, hogy biztosítsa a hatalmát.
Persze, egyszer mindenkinek mérnek ugyanazzal a mérővel.
A madöf és a szadisták anno lelkesen megszavazták azt a küszöbemelést, ami most végzett-végez velük.
Nagyon helyes, rohadjanak a pokolban örökké...!!!!

Habiszti 2010.03.11. 14:27:36

Feri bá' a király .. fényévekkel Mindenki előtt jár , igazi Úttörő , mi meg max kISDOBOSOK lehetünk :-)

Éljen az Umbuláció

Piszkos Freud 2010.03.11. 14:28:13

@theofil: más országokban ez természetes minden párt körében.
Nagyon szomorú, ha nem érted.

Habiszti 2010.03.11. 14:29:48

Dzsere Madzsar savazni ( bocsiqua : Szavaznyi :-)

ubul2000 2010.03.11. 14:30:02

@Uhu20:
Biztos hogy nem így van. Ha a választások napján máshol vagy, csak az ottani liszára szazhatsz. Egyéniben meg nem is vagyok benne biztos, hogy egyáltalán lehet szavazni, de ezt nem tudom biztosan.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.03.11. 14:30:16

@drfaktor: Persze, nálunk értelmezhetetlen a jobb-ball felosztás. Mindenesetre csak azt próbáltam jelezni, hogy hatalomtechnikai szempontból (látva a feladatok nehézségét), a 2/3-ad jobb a fidesznek. De nem akarok abba a hibába esni, hogy túldimenzionálom a 2/3 ad jelentőségét.

barli 2010.03.11. 14:32:13

@hoplita: nem lehetne levinni a határt a szadi miatt mondjuk 0.5%-ra? :):):)

Habiszti 2010.03.11. 14:33:35

Ha ennyien elmennek s(z)avazni , biztos meglesz a hétharmad , vagy mi a fene :-)

panelburzsuj 2010.03.11. 14:39:06

@ubul2000:

Akkor rögzítsük: az egyéni jelöltek és a területi listák a választókerülethez vannak kötve. A jelöltállítás eredménye előre ki van nyomtatva a szavazólapokra, a választónak csak az egymást metszó vonalakat kell behuzigálnia.

A választó pedig ott választ, ahol úri kedve tartja - de csak az adott helyen eléje tett étlapból. Azaz: az első forduló előtt el kell döntenie, hogy melyik választókerület szavazólapjain kívánja gyakorolni választójogát.

Így érthető?

Robinzon Kurzor 2010.03.11. 14:39:53

Kedves Török Gábor!

Az igazi kérdés inkább az, hogy a Fidesz kisegíti-e az MDF-et kopogtatókkal, ha már biztosnak látszik, hogy LMP elég sok helyen indul.

Így létrehozhat két 4%-os formációt, míg ha csak az egyikük (jelen esetben az LMP) indul, akkor a Jobbik hajráját is beleszámítva a végén még elúszhat a kétharmad, és még egy potenciális szereplő biztosítja be magát a nagypolitikában.

Girhes Joe 2010.03.11. 14:41:51

@ubul2000:
Én már szavaztam lakhelyemtől távol, méghozzá ahová mész, az ottani jelölteket és listákat választhatod, épp ezért van benne a rendszerben az átjelentkezős manipuláció lehetősége (ami viszont gyakorlatban nem vállalható, mert túl átlátszó és jogilag vitatható lenne).

hoplita 2010.03.11. 14:42:19

@barli:
Biztos vagy te abban, hogy van még annyi szavazójuk?
A normálisabb drogos, buzi, vagy akármilyen szórványkisebbség sem akar már rájuk szavazni....nekik lehet még ez is magas lenne.:D

Periksz 2010.03.11. 14:43:26

@tlac: Kösz, de ez egy cég honlapja. Hiába kerem a valasztas.hu-n nem találom, hogy döntöttek-e már Ibolya kéréséről.

török gábor 2010.03.11. 14:44:01

@Ephialtes: hú, ezekre a kérdésekre én is szeretném tudni a választ...

@Robinzon Kurzor: most ezen a választáson nem hiszek a kisegítésben, de ha lesz 176 induló jelöltje az mdf-nek, akkor majd átgondolom.

barli 2010.03.11. 14:44:47

@panelburzsuj: ennyi erövel ha külföldön szavaznék, nekem kéne eldönteni hogy hova szeretnék

ubul2000 2010.03.11. 14:50:18

@panelburzsuj: Én eddig is értettem :)))

Piszkos Freud 2010.03.11. 14:56:05

@theofil: Ez nálad már valami betegség. Persze tudom, a ballib oldalon ez fertőző.

Az egyéni szocprobléma, hogy nem tudjátok felvállalni a nemzeti lobogót. Ugyanis ez csak és kizárólag azért jelent különállást, mert baloldalon nem érzik magukénak a nemzetet, a zászlót, és sokunknak úgy tűnik a hazát. A probléma a ti fejetekben van.
Erre kiváló bizonyíték pl. az amerikai (de más országok is említhetők) kampány.

Uhu20 2010.03.11. 14:58:30

@ubul2000: Érdekes, akkor itt viszont jogalkotási hiba van szerintem.

Ugyanis, szerintem nem korrekt, hogy én, egy zalaegerszegi lakos szavazhatok akkor arról, hogy az egri körzetet ki képviselje a parlamentben.

Piszkos Freud 2010.03.11. 14:58:37

@theofil: Automatikusan várhatóan nem lesz szavazati jog. Ugyanis ahhoz magyarországi lakcím kell.

panelburzsuj 2010.03.11. 15:04:09

@barli:

Külföldön tartózkodó, de magyarországi lakhellyel rendelkező magyar állampolgár arról dönthet, hogy a lakhelye szerinti választókörzet szavalólapjaira kíván-e ikszelni.

(Ha külföldön vagy, akkor nem Magyarországon vagy távol a lakhelyedtől, hanem a lakhelyed "virtuális meghosszabításában" (a külképviseleten) szavazhatsz, a lakhelyed szerint.)

Piszkos Freud 2010.03.11. 15:07:36

@Gergő77: Szavazatmegosztási taktikád zseniális, remélem sokan fognak élni vele.

Török Gábor rajongó 2010.03.11. 15:08:23

Ahogy a német mondaná: Gut. Besser. Török Gábor.

panelburzsuj 2010.03.11. 15:09:26

@ubul2000:

Örülök neki. Csak az egyéniben tűntél bizonytalannak szavaid alapján, azért sulykoltam: lehet egyénire is, listára is. A lakhelytől távol is ugyanannyi jogod marad: két szavazólapot nyomnak a markodba.

Periksz 2010.03.11. 15:09:59

@panelburzsuj @barli: : Azaz, a külfüldi szavazás előtt lakcímileg át kell jelentkezned egy másik körzetbe, és onnan kell kérned az átírásodat a külképviseleti névjegyzékbe. Mindezt márc. 19-ig. Ez kicsit bonyolítja a választási turizmust.

hoplita 2010.03.11. 15:11:45

@Robinzon Kurzor:
Kérdezd meg a jobbklikken navracsicskát...ő az igazán kompetens a kérdésben.:DD

panelburzsuj 2010.03.11. 15:13:00

@Periksz:

A tipp jó, de ehhez már tényleg jólfejlett pártofília szükségeltetik ... :)

Uhu20 2010.03.11. 15:13:05

@Gergő77: Igen, ez is egy joghézag, a szociknak-szadesznak emiatt lett 10fős többsége 2002-ben.

radala 2010.03.11. 15:14:33

@papika: Szerintem én azt mondtam, hogy akkor nyerném vissza a hitemet, ha tudnának indulni, de nem érnének el semmit. Vagy valami hasonló. Vagy még inkább azt mondtam, hogy valaminek (demokrácia, bölcsesség, ilyesmik) a diadala lenne, ha az LMP be MDF/szdsz ki. Mindegy, fokozódik ennek az esélye.
Viszont, hogy őszinte legyek azon sem lepödnék meg egy csöppet sem, ha mind a ketten elindulnának (MDF, LMP) és együtt sem érnék el az 5 %-ot.
Nem tudom mit gondolnak az emberek, de könnyen el tudom képzelni, hogy
1. Legyen 2/3 a Fidesznek
2. Ne legyen 2/3 a Fidesznek
3. előzze meg a Jobbik az mszp-t
4. ne előzze meg a jobbik az mszp-t
Mind sokkal fontosabb kérdés az embereknek, mint, hogy legyen egy új, talán normális párt a parlamentben...

gossage 2010.03.11. 15:14:58

off
Az SZDSZ korábbi elnöke praktikusan fog szavazni: arra pártra, amelyik leginkább megállíthatja a Fidesz kétharmados többségét.-mondta Kuncze

akkor ez azt jelenti,hogy a Jobbikra szavaz Kuncze?

:-)

neminiteneri 2010.03.11. 15:21:27

@jo.e:

és valószínűleg neked sem :)

"Az alma NEM körte" állítás igazságtartalma egyértelmű összefüggésben van a "körte NEM alma" állítás igazságtartalmával.

vlaca55 2010.03.11. 15:24:44

@Habiszti: (bocs, ha kicsit morbid, de a hsz-edről ez jutott ezsembe) azt hiszem nekem savazópolgárnak kellett volna lennem a jelenlegi parlament utolsó ülésén! ;) az lett volna csak az igazi politikai megtisztulás! ellenben ez a választás: szinte pénzpocsékolásra degradálódik + a néphülyítés ilyenkor tetőfokára hág. tegye fel a kezét, aki nem így látja!

Kenwyn 2010.03.11. 15:26:31

Kedves Gábor!

A Civil Mozgalom vezetője Seres Mária szerepelt ma reggel a köztévében, s nagyon rokonszenves benyomást keltett bennem. Kíváncsiságból megnéztem a honlapjukat, s állítólag már csak tizenpárezer szavazat szükséges nekik ahhoz, h az egész országban szavazhassanak rájuk. Ha ez igaz szerintem kisebb meglepetés lehetne. Ugyanis amíg a "médiapártok" vergődnek addig egy kicsi, reflektorfényen kívül eső párt szép csöndben országos listát állít.
Szerinted ez esetben lehetséges,h sötét lóként, nevető harmadikként esetleg befussanak a Kossuth térre?

barli 2010.03.11. 15:27:10

Azt tudja valaki, hogy miért indít az mdf új kampányt a KC-k gyüjtésére, ha minden a legnagyobb rendben halad és átlagban már csak 100 cetli kell körzetenként és ezen a héten legkésöbb az összes meglesz? ;)

vlaca55 2010.03.11. 15:28:09

@Török Gábor rajongó: fejlődőképes! így már nem is vagy olyan irritatív. ezt lehet bóknak venni.

radala 2010.03.11. 15:28:22

@Robinzon Kurzor: Szerintem a Fidesz az MDF-nek nem ad kopogtatót, fordítva talán lehetett volna szó róla, hogy az LMP-nek ad, hogy lenyomja az MDF-fel együtt. De szerintem az mdf-et jobban utálják, mint az mszp-t és a Jobbikot együtt.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.03.11. 15:31:46

@barli: CSAK!

@gossage: jaja!

@radala: Marginális kérdés a választók fejében az lmp/mdf szerintem is.

radala 2010.03.11. 15:35:49

nol.hu/archivum/20100311-hulye_vagy__fiam_
itt van mégegyszer ez e link.
Hihetetlen egy bunkó köcsög pökhendi ez a Tóth Ákos. Huhh de utálom az ilyen geciket

"....De épp Borsodban? Hiszen abban a Borsodban sikerült listát állítaniuk, ahol a monoki gondolat és a szociális kártya bevezetésének ötlete megfogant....

Akkor talán mégiscsak lehet valami ebben az ökoszociális piacgazdaságban meg a zöldgondolatban? Bár azért arra elég nagy összegű fogadást lehetne kötni, hogy kevés olyan borsodi település van, ahol az ökoszociális szó vagy annak hallatán, hogy „hiszünk a sok lábon álló, decentralizált energiarendszerben”, ne néznének össze az emberek: hülye vagy, fiam?..."

Huhh, de undorító ez a megvetés...

panelburzsuj 2010.03.11. 15:36:28

@Zengőtorkú Nyivákoló:

Fidesz vs. Jobbik: Dió-mogyoró.

"Kispártok": Sedió-semogyoró.

Jöhet a para: van-e penge a képletben?

panelburzsuj 2010.03.11. 15:37:26

@radala:

Van annyi pénz, amennyiért korpásodik ...

radala 2010.03.11. 15:39:47

@panelburzsuj: Ezt most nem értem Tóth Ákos korpásodik vagy az LMP-nek van annyi pénze?

jo.e 2010.03.11. 15:49:26

@neminiteneri: áááááá. Ezt a példát milyen logika tankönyvből vetted?
Ez olyan mintha azt írtad volna, hogy Jancsi MEG Juliska elmentek sétálni az összesen 2.
Ehhh, de erre kár is volt válaszolnom, mert ezen a szinten már megversz a rutinoddal - ha érted mire gondolok ;)

panelburzsuj 2010.03.11. 15:52:44

@radala:

Tóth Ákos problémaérzékenységének korpásodására célozgattam.

Az LMP-be akar rúgni (nyilván önzetlenül), de a borsodiakat trafálja el. (Amit viszont aligha vesz észre.)

Évek óta megy a cirkusz a szerencsi szalmerőmű körül - a monoki pógár viszont nyilván hírét se halotta decentralizált ebnergiarendszernek, ő a villanyos iborkáján túl nem lát-hall ...

Igaz: a Hegyalja már Abaúj meg Zemplén, nem Borsod! :)

sárkányfő 2010.03.11. 15:59:48

Ezt láttátok már? :)

index.hu/belfold/2010/valasztas/betamadta_a_nepszabadsag_az_lmp-t/

Most árulja el nekem valaki, mi a különbség a Fidesz és az Mszp módszereiben, sőt reflexeiben?

A Jobbik megerősödött, és szépen ráeresztették a Fidesz-sajtót, mivel a jobbik erősösédese nyilván a Fidesznek a legrosszabb.
Alig jött ki a hír, hogy az LMP erősödik, és az Mszp máris ráerszetette a sajtóját.

Teljesen szimmetrikus a két akció.

De nem csak ennyi. A Fidesz az Mszp-vel próbálja kompromittálni a Jobbikot (ez a két "szélsőség"), az Mszp pedig a Fidesszel az LMP-t. Egy rugó jár itt minden párt agya.

panelburzsuj 2010.03.11. 16:00:38

@snq:

Aktív melléírogatással keresni fáradságosabb ám, mint intenzív mély kussolással.

radala 2010.03.11. 16:04:12

@ó jaj: Bízzunk benne, hogy a hatás is azonos. A Jobbiknak is segít ha támadják, lehet, hogy az LMP-nek is...
@panelburzsuj:Ok értem.

Tamás, nem más 2010.03.11. 16:22:45

2010.03.11. 07:12:14
"...egyszerűen lustaságból.
Ahogy elnézem, manapság nagy az aktivitás az interneten (itt is), de ki áll fel a gép mellől?
Ki tesz két (nem virtuális) lépést is valamiért? Lehet jelentkezni!"

Azóta született vagy 300 komment.
És jelentkezett valaki? :)))

panelburzsuj 2010.03.11. 16:32:57

@Tamásbátya:

Na hallod. Előre közlöd, hogy kékcédula, meg nemdemokratikus, aztán lesed az önként jelentkező balekokat ...

Két komment közt elmosogattam.

Biofizikokémiailag, tök IRL.

A konyha legalább nyolc lépesre van.

Mit kapok?

panelburzsuj 2010.03.11. 16:36:59

Amúgy meg izgatottan rágom a körmöm. Fúúú, a Fidesznek mingyá meglesz a 176 jelöltje, má csak kettő hiányzik az OVI-lapról ...

panelburzsuj 2010.03.11. 16:39:21

Meg a Bognár Attilát is lassan több helyről kiseprűzik, mint amennyire az elempét eddig bevették.

kopogtató 2010.03.11. 16:41:03

@robkova: én gyűjtöttem Fidesznek, nem kamu a 2 milla. addig nem lehetett leadni, amíg nem volt meg a 2 millió arányos része

theofil 2010.03.11. 16:54:18

@drfaktor:

Nem arról van szó, hogy egy baloldali magyar nem támogatná/támogatja a külhoni magyarokat.

Arról, hogy a Fidesz lenyúlta a témát és a külhoni magyarok egyedüli támogatójaként határozza meg önmagát.

Miközben csak szavazatokra vadászik.
A külhoni szavazatok révén 20 éves Fidesz-kormányzást Mikola István a Fidesz vezetéshez nagyon közelálló volt miniszterük jelentette ki 2006-ban.
Nem csoda ha most nem találjuk őt ott ott a kampányban.

theofil 2010.03.11. 17:05:21

@hoplita:

Kedves hoplitám!

Nem a magyar zászlóval, címerrel, kokárdával van baj - ezek tökéletesen rendben vannak, mint egyetemes nemzeti jelképeink.

Azzal van baj, hogy az egyetemes nemzeti jelképeket - a felsoroltakat - a Fidesz lenyúlta, kisajátította.
Mégpedig azzal a céllal, hogy a magyart és a Fideszt, a fogalmat és a pártot érzelmileg-gondolatilag összekapcsolja.
Egyfajta feltételes reflexként.
Egyrészt.
Másrészt.
Ha az egyszeri választó azt látja, hogy X párt a magyar nemzeti lobogót lengeti (a magyarság egyetemes jelképét) akkor lélektani nyomás éri vonatkozólag, hogy X párthoz vonzódjon, pláne ha azt is hallja - akárcsak a lelki füleivel - hogy "aki magyar velem tart!"

Mert ugye, ha nem X párthoz vonzódik akkor esetleg azzal kellene szembenéznie, hogy ő nem is magyar, de legalábbis nem igaz magyar, sőt egyenesen idegenszívű....

Ki szereti az ilyesmit?

theofil 2010.03.11. 17:09:56

@Piszkos Freud:

Igen!

Ha a magyar nemzeti lobogót látom akkor az nekem rossz!

Én kizárólag a bantu négerek és hottentották zászalját szeretem.

Mit nekem az ország!

Mit nekem a haza!

Bizony nekem az ilyesmi csak bakfitty.

Piszkos Freud 2010.03.11. 17:23:43

@theofil: Na, ja. Van akinek valóban így jelenik meg, és az tényleg gáz.

Nem erre gondoltam, amikor azt írtam, hogy baj van a fejekben. A "megosztás" szöveggel van a baj.

panelburzsuj 2010.03.11. 18:47:42

@Piszkos Freud:

Én jól emlékszem arra a pár hétre, amikor sűrűn pillogtak a magyarok egymás mellére, és nem épp a tavaszi hormontolulás okán ...

Amikortól csak annak a magyarnak lehetett hazája, akit látszatellenzékbe szorított a balsors, meg annak földi helytartói.

Amúgy én a kokárdahordásról, zászlókitűzésről akkor szoktam le, amikor a munkanélküliség eltömegesedésével párhuzamosan hónapokig a címer koronával vagy anélkül ment a parlamentben. Az azt megelőző jó tizenöt évben viszont kifejezetten jóleső érzés volt március 21-ig, sőt április 4-ig "kinnfelejteni" a kabáton a kis háromszínű csokrocskát.

szikjáró 2010.03.11. 19:27:13

@theofil: aki a magyarságát, nemzeti öntudatát bármelyik bohóchoz, vagy annak szervezetéhez kapcsolja, amelyik hozzájut egy lengethető zászlóhoz, több, mint ostobaság.
És meg is érdemli.
Szerintem hülyébbnek gondolod a magyart, mint amennyire valójában az.
Bár nem sokkal.

szikjáró 2010.03.11. 19:33:39

revideálom magamat (részben), ugyanis aki a népköztársaságban addig jutott el, hogy egy év kőkemény gályázás után, párás tekintettel vette át a munka hőse érdemrendet (a.k.a. egy rézzel futtatott filléres plecsnit), és elhitte azt a pofátlan hazugságot, hogy ő ettől több, valamit ezzel meg van fizetve a túlórája, az elmulasztott családi események stb., na aztényleg ennyire hülye.

jjulie 2010.03.11. 21:26:35

@theofil: @panelburzsuj:

egy-két igazi türelmes gyógypedagógus veszett el bennetek......

theofil 2010.03.12. 06:53:26

@obligat:

Szó sincs róla, nem gondolom "hülyének a magyart".

Ilyesmit többnyire azok a politikusok csinálnak akik belőlük élnek.

theofil 2010.03.12. 07:06:52

@jjulie:

A téma korántsincs kimerítve (már a zászló és egyéb kisajátítások, pl. a vallsás, a kereszténység, meg a polgár szó).
Nincs kimerítve, csak abbahagyva.

jjulie 2010.03.12. 07:29:40

@theofil:

a türelmeteket csodáltam, kis cinizmus, humor, de főleg a durva trágárság..... azt megétik

jjulie 2010.03.12. 08:01:44

@theofil:

az utóbbi 200 év magyar történetet is 63 milliószor átirták politikai szándékból, és az átlag magyar számára töredékeiben ismert csak, és nem egy összefűggő folyamatként, és így pedig oriási önismereti deficittel élünk, miközben megvan a természetes igényrá, illetve az előre megfontolt szándékú aljas felhasználási lehetőségeket biztosít mindenféle ostobák és egyéb gecik, úgy mint politikusok számára

a TGM az egyetlen manapság aki néha hajlandó és képes ezt a kétszáz évet ízében, szagában is egységben végigtekinteni, és persze a kapott kép nem merő fény és ájer, tehát marad az irracionális képzelgés, mint egyetlen menekülési út és pótszer

a mai a magyarkodás a legrosszabb reflexek nyomorék, de természetesen történő feléledése

theofil 2010.03.12. 08:13:56

@jjulie:

Sajna TGM dícséretében nem tudok csatlakozni hozzád.

jjulie 2010.03.12. 08:26:11

@theofil:

nem is kell, csupán az ezirányú hajlandóság, képesség és igény tekintetében

mutass még 10 magyarul írót aki aki az elmúlt két évben próbálkozott valami ilyesmivel

www.gondolkodjunkegyutt.hu/spip.php?article696

hány hasonlóan átfogó vitadolgozatot ismersz ezzel szemben?

lüke 2010.03.12. 08:54:44

@jjulie: TGM ugyanolyan szép fejlődésen ment keresztül,mint a világ történelme.
Erdélyi kisebbség,maoizmus, antikommunizmus s eljutott a liberalizmusig.
Kivételes képességű, nem az átlagnak való gondolkodású.Talán úgy,mint Esterházy Péter: őseivel, katolicizmusával , anyagi függetlenségével, könnyen lehet liberális.
De hogy magyarok voltunk ,s ma nem vagyunk, ez nem igaz.Ilyenek lettünk! Ezzé tett a sok diktatúra, annak minden kulturális rombolásával.S az elmúlt 20 évet -a szabadságot -így tudtuk javunkra használni,benne TGM-mel és Esterházy Péterrel akik hangadók voltak!
S maradnak is, szinesítik a vélemény palettát ,az egyeniségükkel, amit nem mindenki tud megemészteni.
S hogy Metternich ,már életében azt vallotta: Rennwegen kezdődik a Balkán , nem is sokat tévedett mára.
Bár ö toleránsabb volt ,mint egyik másik ma.S ő is nagy fejlődésen ment keresztül a forradalom leverésétől a kiegyezésig.

jjulie 2010.03.12. 09:16:10

@lüke:

a méhen belül mi mindannyian végigéljük az egész törzsfejlődést, a közgondolkodás törzsfejlődését hiányolom, és változatlanul hiszem azt hogy jobb annak akinek reélis önképe is van, és ez nem zárja ki az álmodozást

és a gauss görbe széle is létezik, de az nem oke, hogy csak a tgm-at lehet ott látni manapság

legalább válaszolna neki 5-10-20, hasonló átfogóan, ahelyett hogy csak les némán és láthatatlanul, amíg a jobbikos és szijjártói és mesterházi kódok ellepik a teret

www.hirszerzo.hu/cikk.tgm_provincialis_ostoba_nepellenes_szar.111520.html

ki válaszolt erre?

adj egy linket

jjulie 2010.03.12. 09:24:43

@lüke:

és az hol van előírva hogy a gauss görbe közepét fals dolgokkal kell megtölteni, vagy ha az magától jól megszívta magát vele, akkor meg minden oké

theofil 2010.03.12. 09:25:45

@jjulie:

TGM fejében nagyon sok ismeretanyag van, de én mégsem szeretem.

El fogsz ítélni, de nem érdekelnek az átfogó vitadolgozatok.

A mai helyzet elemzése érdekel és ez okból az a Tölgyessy Péter a kedvencem aki a legkevésbé sem baloldali,
az általam mélységesen utált SZDSZ elnöke volt,
ezt követően pedig az általam borzalmasnak tartott Fidesz-frakcióban ücsörgött.
Mindazonáltal a mindenkori politikai szituációk lényegének keresése nagyon tetszik nekem, még akkor is ha nem értek vele valamiben egyet.

És nagyon szeretem Kérit is, pedig vele sem értek mindenben egyet, de olyan esze van és olyan humora (fanyar) amit nagyon szeretek benne.

jjulie 2010.03.12. 09:31:39

@lüke:

a pató pálság és a noszty feriség 867 után nem kötelezű hanem választott út volt, mégpedig régen elhatározottan, aztán megdicsőült, és ma egy friss osztály, a picérvagyonőr ruhások világnézeteként parlamenti erővé válik

jjulie 2010.03.12. 09:51:33

@theofil:

a mai helyzet elemzése hogy lehetséges az ide vezető út ismerete nélkül? honnan tudnád, merre van előre vagy hátra?

én is szeretem a készételt, de néha felmerül bennem a kérdés: mit is eszek valójában?

persze ez munkás, és fárasztó es időigényes, és kurvára össze van keveredve, magától is és akarattal is

aki elveszett az erdőben, és megakarja találni magát, jobb ha előbb leül egy kicsit végiggondolni hogy mit is látott mire ide ért, mielőtt továbbindulna

vagy legalább egy kettő a csaptból

jjulie 2010.03.12. 10:04:28

@theofil:

átfogó vitadolgozatokat az elmútl kétszáz évről olvasson az akit érdekel, ha nincsenek akkor az mit olvasson akit érdekel?

ne érdekeljen senkit?

vagy gyártson magának?

gyártottak, és lengetik a zászlót, és istóczky néven blogot indítanak.....

jjulie 2010.03.12. 10:09:03

cimkékben nagyhatalom vagyunk, cimke értelmezési deficitben is

na jó inkább maradok a jövőben trágárkodásnál az jobban megy

lüke 2010.03.12. 10:12:13

intrauterin érdekes dolgok vannak, senki nem mesélte még el:)
az olvasásról meg JA-t
„Csak az olvassa versemet,
ki ismer engem és szeret,
mivel a semmiben hajóz
s hogy mi lesz, tudja, mint a jós,”.

lüke 2010.03.12. 10:25:01

@jjulie:
TGM egyéniség!,
s ő is mindent eredetiben olvas ,mint MÁRAI,akinek nem volt más választása
ezért fontos a nyelvtudás, mert egész mást tudnak-mint a Gauss görbe alattiak- s nem is értik, ahogy nem értették Galileit, Newtont- akit már idéztél- etc.

lüke 2010.03.12. 10:28:06

@theofil:
de hogy nyúlta le a FIDESZ
csak a többi rossz:) jelképnek gondolja, ismeri, titulálja,és itt van a baj
pl nézd meg Fendrichet
www.youtube.com/watch?v=TCOUYLARLi8
senki nem mondja rá,hogy nacionalista

jjulie 2010.03.12. 14:20:22

@lüke:

egy utikönyvben olvastam kb 20 éve, hogy az osztrák nemzeti érzület abból a közös élménybőll táplálkozik, hogy osztrák az aki rosszul beszél németül...

lüke 2010.03.13. 09:11:41

@jjulie:
dehogy ,
nem is osztrák,aki nem behmisch
mert a csehek nem tudják az ö betűt kiejteni
ld. Széchenyi inasát Pőlőskei- Dőblingben:)
süti beállítások módosítása