Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
16:28

Eddig csak egyszer foglalkoztam a közvélemény-kutatásokkal, s tulajdonképpen nem is terveztem, hogy ismét megteszem. Bár nem vagyok szakembere a kérdésnek – mindig meg is lep, amikor az egyes cégek részéről a mintavételhez és a statisztikai eljárásokhoz láthatóan (és tudottan) nem értők nyilatkoznak -, de még számomra is világos, hogy itt-ott bizony elhangzik egy-két furcsa megállapítás, az elemzésekbe bekerülnek politikai célokat segítő állítások és az egyéb vizsgálati kérdések némelyike is inkább magyarázható politikai szándékkal, mint kutatói kíváncsisággal. Ennek ellenére összességében jól mutatják a közhangulatot, s ha nem ugrunk minden heti változáskor, és figyelembe vesszük a vélemények és a cselekvések közötti különbséget, akkor hasznosak lehetnek ezek a kutatások. (Mindenkinek ajánlom a figyelmébe ezt a kiváló összefoglalást az 1990 és 2006 közötti előrejelzések értékeléséről.)

Most mégis érdemes egy pillanatra megállni, mert abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy szinte egyszerre jelent meg a Nézőpont és a Szonda Ipsos friss elemzése. Előbbinél az úgynevezett aktív szavazók (ez az intézet új elnevezése: „akik két szűrőkérdés alapján is biztosra ígérik a részvételüket a következő választáson”) között a Fidesz 49, az MSZP 12, a Jobbik 9 százalékon áll, míg utóbbinál a biztos szavazók és pártot választók körében a Fidesz 57, az MSZP 20, a Jobbik 17 százalékot kapna. A sorrend azonos, a számok közötti különbség mégis jelentős, már-már elgondolkoztató. A média így közli az adatokat, a kíváncsi választó pedig nem érti, hogyan lehet ennyire eltérő két felmérés eredménye.

Ahhoz, hogy megértsük, hogy rájöjjünk, az interpretációk nem is nagyon adnak segítséget. A titok csak akkor derül ki, ha nézegetni kezdjük az ábrákat: a Nézőpontnál az aktív szavazók között látunk 16 százalék „nem válaszol” és 10 százalék „nem tudja” kategóriát, amiből máris világossá válik, hogy ez valójában – ahogy már feljebb is idéztem – nem más, mint a hagyományos biztos szavazó kategória, benne azokkal, akik még nem választottak pártot - vagy nem árulják el, kire szavaznának. Márpedig a biztos szavazók tábora nem azonos a biztos szavazó pártválasztókéval, így aztán nincs itt semmi meglepetés, csak egyszerűen hangsúlyosan tisztázni kellene (a médiának és maguknak az ismertetőknek is), hogy éppen miről beszélünk.

Más kérdés, hogy ami összehasonlítható, az a Nézőpontnál 40-11-8, a Szondánál meg 35-12-10 (összes megkérdezett); ezek az eltérések nem jelentősek, csak éppen ezekből meg roppant nehéz listás választási eredményekre következtetni.

x x x

A ma esti állapot (17 óra): 
SzámFőváros, megye
Szavazók száma
Összes választó százaléka
Területi
listához szükséges egyéni jelöltek száma / Összes evk
MDF
elfogadott
(döntésre vár)
-közös jelöltek nélkül
LMP
elfogadott
(döntésre vár)
1.
Budapest
1 356 508
16,8
8 / 32
1
7 (+3)
2.
Baranya
322 086
4,0
2 /  7
1 (+1)
2 (+2)
3.
Bács-Kiskun
432 820
5,4
2 / 10
4
3
4.
Békés
306 798
3,8
2 / 7
1 (+1)
0
5.
Borsod-Abaúj-Zemplén
566 320
7,0
3 / 13
2
3
6.
Csongrád
339 125
4,2
2 / 7
2
0
7.
Fejér
347 199
4,3
2 / 7
0
0
8.
Győr-Moson-Sopron
358 285
4,4
2 / 7
4
0
9.
Hajdú-Bihar
434 610
5,4
2 / 9
2 (+1)
0
10.
Heves
255 914
3,2
2 / 6
0 (+1)
0
11.
Jász-Nagykun-Szolnok
323 653
4,0
2 / 8
2
0
12.
Komárom-Esztergom
252 459
3,1
2 / 5
3
0
13.
Nógrád
169 870
2,1
2 / 4
1
0
14.
Pest
949 658
11,8
4 / 16
4 (+1)
2 (+2)
15.
Somogy
264 434
3,3
2 / 6
0
0
16.
Szabolcs-Szatmár-Bereg
445 790
5,5
2 / 10
1
0
17.
Tolna
195 414
2,4
2 / 5
1
1 (+1)
18.
Vas
213 650
2,6
2 / 5
0
0
19.
Veszprém
297 293
3,7
2 / 7
0 (+1)
0
20.
Zala
238 084
3,0
2 /  5
1
0
Egyéni jelöltek:
176
36
26
Területi listák:
20
9
6

 

Megjegyzés: a jelenlegi állás szerint az MDF-re a választók 46,1, az LMP-re pedig 47,4 százaléka voksolhatna (értsd: ennyi választópolgár szavazólapján szerepelne a nevük). Az LMP azonban még nem érte el az országos lista állításához szükséges 7 területi listát.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr951831698

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pártkatonák, oszolj! 2010.03.12. 08:48:04

Elegem van A fasor tele van azzal, hogy a két jobboldali párt egymást gyilkolja. Tán a baloldalon nincs kit, nincs mit b...gatni, hö!? Az i-re pontot a Magyar

Trackback: Feljelentés Hágába! (Szigorúan terjeszteni!) 2010.03.11. 18:54:48

International Court of Justice Banki Adósok Érdekvédelmi Peace Palace Szervezetének2517Kj The Hague Képviseletében The Netherlands Kásler Árpád (elnök)5711 Gyula, Fehér-Körös u. 69.Magyarországemail:kaslerarpad@yahoo.comTisztelt Hágai Nemzetközi Bírósá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László56 2010.03.12. 08:30:33

Kiváló ok a spekulációra Török Gábor kérdésfeltevése. 9 % ? 17 % ? Vagy egyik sem ? Én biztos vagyok benne hogy, ha már, akkor egyik sem stimmel. Minden tudományos gondolkodás mellőzésével, csak tisztán a politikai tapasztalatokra támaszkodva, szerintem a Jobbik a 30 % felé jár. De hogy lehet ilyet mondani ? Mi ennek az alapja ?

Az egyik ok a bizonytalan szavazók nagy aránya. Amit nagyon sokan az MSZP szavazóinak tartanak. Én ehelyett a FIDESZ szavazóira tippelek. Evvel van összefüggésben a másik ok is ami az átszavazásokról szól. Ahogy az MSZP jobboldala átszavaz a FIDESZ-re, úgy szavaz át a FIDESZ jobboldala a Jobbikra. Ki ezeket az arányokat a legjobban meg tudja saccolni, az áll legközelebb a jövendő tényekhez.

Ha figyelembe besszük a párttagok választási logikáját és társadalmi helyzetük függőségét, akkor a következő következtetést vonhatjuk le: kevesebb MSZP-s szavaz át a FIDESZ -hez mint amennyi FIDESZ -es a Jobbik-hoz. Ebből következik a FIDESZ állomány csökkenése és Jobbik erősödése.
Ha a amúgy is halott MSZP-t kihagyjuk a további elméletből, mert a Jobbikra nézve sincs már jelentősége, és a bizonytalan szavazók többségét FIDESZ- eseknek tekintjük akkor gyorsan előfordulhat a következő eset. A FIDESZ balszárny erősödésétől úgy megijednek a bizonytalan szavazók, hogy inkább a Jobbikot választják. Mert az kétségtelen már ma is, hogy a FIDESZ balra fog csúszni és nem Jobbra. Ezáltal részben átveszi az MSZP szerepét is. Senki nem fél ettől jobban mint a FIDESZ jobb szárnya. Akkor meg miért ne mindjárt a Jobbik-ra szavazna át. És máris megvan a meglepetése a Jobbiknak.

theofil 2010.03.12. 08:38:49

@G. Wolf:

Ha ez a Maszop és ez a Fidesz összeállna az véleményem szerint nemigen segítene az országon.

A Fidesz-Maszop-Jobbik trojkáról nár nem is beszélve.

Az országon csak az segítene, ha egy igazán jó, tehetséges és tiszességes miniszterelnöke lenne amire semmi kilátás nincs.

G. Wolf 2010.03.12. 08:48:13

@theofil: igen arra gondoltam. és mindkét oldalon inkább eggyüttműködő politikusokkal.

radala 2010.03.12. 08:58:26

@theofil: Teljesen egyetértünk.
"Az országon csak az segítene, ha egy igazán jó, tehetséges és tiszességes miniszterelnöke lenne"
Erre most minden esély meg is van:-)
Ok a tisztességeset talán hagyjuk, az egy meglehetősen szubjektív kategória, de az igazán jó és tehetséges-re még van esély.

hetivalasz.hu/jegyzet/jobbikosnak-mdf-esnek-pofa-be-27852/

Találtam egy érdekes cikket. Sok érdekes van benne, de a legérdekesebb, hogy ma már szinte nincs olyan hely, ahol az írásokhoz ne lehetne hozzászólni. De a kurucon meg a barikádon nem lehet.
Elég sátáninak tűnik, hogy ily módon akarják megakadályozni, hogy a vérjobberek olyan helyeken éljék ki a grafomániájukat, ahol nem terjeszthetnének igét.

2010.03.12. 09:02:07

@Bona Fides: Hát ecsém gratulálok a kommentjeidhez. Nem szokásom ilyet írni, de az ilyen -magát modern felvilágosult gondolkodónak tartó- opportunista számító sötét hülyék miatt tart ott az ország ahol. Akik fennen hirdetik logikus gondolkodásukat, és persze csak a kizárólag saját szemszögükből vizsgálják a helyzetet, leszarva mások -honfitársaitok- helyzetét.

mafos 2010.03.12. 09:21:13

Érdekes, hogy míg a fideszesek baloldalon látják(szívesen) a Jobbikot, addig a maszoposoknál már lelóg a párt a palettáról(jobbra persze).
Az elvakult maszopos szavazókat még úgy ahogy megértem, ezt nyomja a média. tv2 retekklub, kereskedelmi rádiók.
De az elvakult fideszeseket nem értem teljesen. Van nekik a hírtv meg a magyarnemzet. Meg mostmár a MAgyar hírlap is. Én is azt hittem, hogy ez a jobboldali sajtó, pedig ez fideszes sajtó/média. És mint ilyen, nem lehet politikai oldalról nézni, csak párt felől. Pl megnézed a hírtv-s híradókat, iszonyú@robkova: negatív minden politikai hír, és mindegyik végére oda van biggyesztve hogy " de a nemes és tisztességes fidesz..."

madár laci meg feltette a pontot az i-re kg-i elnökségének végén.

bona fides-el kapcsolatban annyit, hogy ne süllyedjetek le a szintjére, mert a felül kerekedik a rutinjával. "Nagyot koppan akkor, azután elhallgat" :)

2010.03.12. 09:24:21

@Bona Fides: "Az úgy kezdődött, hogy pár éve feltűnt a fórumokon, blogokon a zsidózás/cigányozás."

Ebből látszik, hogy elefántcsont toronyban élsz. Azt hiszed ez egy újkeletű felkapott divatirányzat ? Most trendi, ezért csinálják? Ember a cigánykérdés többszázéves múlttal bíró jelenség, én csak 32 éves vagyok, de már én is úgy (olyan helyen) nőttem fel, ahol sokat tapasztaltam ilyen téren. Az hogy ezekről problémákról egyes elit környéken élő netmanók, csak néhány éve hallanak, nem jelenti azt hogy a probléma soha nem is létezett. Sokat hátráltatott rontott a helyzeten, az un. "polkorrektség" nem nevezzük nevén a dolgokat, homályos ködös virágnyelven fogalmazás. Ezek a gátak leomlottak barátom, az internetezők is ránézhetnek a problémára a maga teljes mivoltában. És addig örülj, amig videomegosztó portálokon, "szélsőjobboldali" lapokon látod, nem a szembeszomszédnál.

radala 2010.03.12. 09:25:27

Mégegyszer utoljára összefoglalnám, hogy szerintem Török Gábor nem elég alapos, illetve, ha nem öt akaron kritizálni, hanem a Nézöpontot, akkor ök nem elég világosak.
Nem 17 vagy 9, mert az a két szám nem ugyanaz a kategória. A 9 az legalább 12, mert ugye a Nézőpontnál van + 26 % nem tudja, nem mondja meg, ami a Szondánál nincs, mert csak a "biztos szavazó és pártot is választók" között van 17.
Ráadásul a Nézőpontnál is van egy extra kategória, az "elérhető legtöbb szavazó" itt a Jobbik 15 %
A kérdés helyesen 15 vagy 17%
53/57
19/20
15/17
Ez már-már bámulatosan azonos számsor. Pláne ha figyelembe vesszük, hogy kicsit más az adatfeldolgozás is.
Az sem igaz, hogy a Nézőpontnál nem erősödik a Jobbik( múlt héten 14 volt most 15. Illetve nem nő, hanem fluktuál, mert a nézőpont mérte már 18-ra 20-ra 14-re is.

Szerintem minden kvk korrekt. .A megkérdezettek esetleg olykor-olykor nem korrektek és az sem elhanyagolható, hogy szerintem az mszp-mdf-lmp bizonytalan szavazók talán valóban csak pillanatnyi érzéseik alapján fognak szavazni, ugyanígy a Fidesz-Jobbik-LMP szavazók is.
Szóval szerintem nem csal senki, csak a hangulat valóban bizonytalan.
Ha nekem nem lenne 16 éves elköteleződésem én is gondban lennék, hogy mit akarok. Fidesz 2/3-ot, Jobbik második helyet, új baloldali pártot? Mindegyiket akarom, ha tudnám, hogy tuti a 2/3 lehet, hogy a Jobbikra szavaznék, hogy megelőzze az mszp-t, ha tudnám, hogy tuti mind a kettö lehet, hogy az LMP-re szavaznék, hogy legyen egy kis sikerélményük és kiszorítsák az mszp-t a szélre. Ha tudnám, hogy tuti nincs meg a 2/3 akkor is lehet, hogy az LMP-re szavaznék stb.

Idet 2010.03.12. 09:34:39

@wovbagger: ostobarom! Ez naggyon jó! Még nem hallottam.

Idet 2010.03.12. 09:35:48

@theofil: Ilyen későn ne kommentezz, ha lehet...

theofil 2010.03.12. 09:42:01

www.origo.hu/itthon/20100311-a-cc-soft-kft-felszamolasi-eljarasa.html

Kedves Demszkym!

Őszintén remélem, hogy Hunvald és Hagyó mellett te leszel a garancia!

theofil 2010.03.12. 09:43:25

@Idet:

Nem későn hanem korán.

Háromkor fölébredtem...

Idet 2010.03.12. 09:45:27

@G. Wolf: Egyetértek, csakhogy kis hazánk jelentős civiliációs deficitet mutat. Ennek fényében egy ném. v. osztr. típusú nagykoalíció nem nagyon működne, azon fellyűl meg a szavazók torkán is nehezen lehetne legyömöszölni, az észérvek ritkán hatnak versus zsigerek.
Én arra gondolok, hogy összecsiszolódnak a felek, mint a rossz, de érdekből fenntartott házasságban.
Kell is, mert egyrészt az együttműködés nem az ördögtől való, másrészt választói akaratot testesít meg a parlament ilyen-olyan felállása. Szeretni nem kell egymást, csak ésszerűen együtt létezni.

panelburzsuj 2010.03.12. 09:47:05

@radala:

Neked nem a szavazósdi, hanem a monarchia lenne való, amiben tetszésed szerinti összetételű udvari tanácsot rendezhetnél be ... :)

Idet 2010.03.12. 09:47:58

@theofil: Csak nem egymásra gondoltunk:), mert én is, csak éppen olvastam utána.

snq 2010.03.12. 09:49:49

holokauszt tomi számára az élet nem csupa móka és vidámság :(
vastagbor.blog.hu/2010/03/12/kokemeny_konkurrencia_aldozata_savoly

Idet 2010.03.12. 09:50:26

@panelburzsuj: Szavazósdi. De jó kis freudi elszólás!

G. Wolf 2010.03.12. 09:52:13

@Idet: hát igen...

Az hogy civilizációs deficit, vagy egyszerűen csak a kialakulatlan rendszer azt nem tudom, nem szívesen mondanék ilyet hogy civilizációs hátrány. Bár lehet hogy a szigorú önérdek előtérbe helyezése, a kooperáció helyett az civilizációs deficit.

Igazából ami a nagyon szomorú, hogy egy Mszp-Fidesz nagykoalíció, csupán teoreitkus síkon tud létezni. Igazából sokan nem veszik észre hogy a pillanatnyi előnyök (mindkét oldalról!) háttérbe szorításán közép/hosszú távon sokkal sokkal kifizetődőbb - nah mindegy szép dolog az idealizmus/optimizmus. Csak hát azok a fránya realitások...

theofil 2010.03.12. 09:54:26

@Idet:

Szerintem az időjárásban lehet valami.

Olyan már volt, hogy négykor felébredtem, az öt órához már nem is szólok semmit, de háromkor....

Idet 2010.03.12. 09:58:03

@Jankove: Úgy van, a közbeszéd egyoldalú tematizálása és a polkorrektség. Egyetértek!

panelburzsuj 2010.03.12. 10:00:56

@Idet:

Már hogyan elszólás? Egybeírtam a szavaz ósdit? :)

radala 2010.03.12. 10:01:52

@panelburzsuj: ahogy mondod:-)
De igazából a saját példámon csak azt szerettem volna bemutatni, hogy nem olyan egyszerű megtudni, hogy pontosan mit gondolnak a politikáról az emberek, mert magam sem tudom, hogy én mit gondolok.
igazából én soha nem hittem el, hogy valóban vannak, akik csak a szavazófülkében döntenek, de most éppen nagyon is el tudom képzelni, hogy ez így legyen.
Másrészt nyomatékosan föl akartam hívni a figyelmet arra, hogy azon ritka esetek egyikével van dolgunk, amikor török gábor hülyeséget kérdez (nem mellesleg 1 nap alatt a másodikat:-)
Én, mint már említettem elismerem ebben a Nézőpont felelősségét (részben), de mára én már értem, hogy melyik kategórián mit ért a Nézőpont.

objekt 2010.03.12. 10:03:32

Megnéztem miket irkáltatok este óta.

Hát..., tisztelet a kivételnek, de egy személyeskedő, rosszkedvű, gyűlölködő beszédfolyam az egész.

Talán nem kellene egy párt nevében választási programbeszéddel fordulni a blogolókhoz. Ha, jól látom onnan kezdve mentek rossz irányba a dolgok.

Én nem vagyok egy hivatásos rettegő, nem lehet hülyíteni ilyesmivel egyik oldalról sem, de azért őszintén érdekelne:

Ha egyszer megéljük, hogy a Jobbik kormányoz, mi lesz azokkal akik nem értenek egyet velük bizonyos kérdésekben, mert az egy dolog, hogy most néhányban igen.

Lehet majd ellenvéleményt megfogalmazni? Vagy számítani kell arra, hogy csak addig vagyunk testvérek amíg mindenben egyetértünk? Nekem most az jön le a hozzászólások - és nem csak a maiak alapján -, hogy az ellenvetéseket nehezen fogja tűrni ez a párt. Az igaz, hogy az itt lévő szimpatizánsok, nem a párt. Vagy igen?

A választ, ha lesz nem tudom megvárni, de este elolvasom.

Tényleg kíváncsi vagyok mi erről a vélemény.

Idet 2010.03.12. 10:03:42

@G. Wolf: Nem hiszem, hogy a civilizációs deficitnek a - valóban - kialakulatlan rendszer lenne az oka.

Én inkább arra gondolok, hogy a polgári értékek fejletlensége az ok, sok esetben egyenesen a hiánya, aminek persze ismerjük az előzményeit. Az utóbbi húsz év hektikus "fejlődése" sem nagyon hatott pozitivan ezen értékek kialakulására, vagy a már meglévők bevésődésére.

MartyMcFly 2010.03.12. 10:03:59

@BLovi: itt követheted az LMP nyílt kampányszámláját!

lehetmas.hu/kampanyszamla

bevételeket és kiadásokat is. Nyilván a magyar pocsványos demokráciában nehezen elvárható, hogy névvel és arccal vállalják az adományozó magánszemélyek,hogy ki mennyit adott. Viszont már így is sokan megteszik ezt. Gondolom,ha bemenne egy szervezet ellenőrizni,hogy ezek valós személyek stb,akkor arra jutnának,hogy igen. Legalábbis ahhoz nagyon hülyének kell lenni,hogy 1000-5000 Ft-os tételekből kamuzzanak be rengeteget...

Szerintem meg ami plakátokat látni lehet,azok nem óriásplakátok,hanem ingyen ragaszthatóak többségében,annak pedig csak nyomtatási költsége van, az aktivisták meg teszik a dolgukat. Ez sem olcsó,de az LMP deklaráltan a KC gyűjtésre kampányolt, tehát ellövik a puskaport most,mert nem lesz meg a KC. Programjuk terjesztésére már nem sok forrás marad, lehet abban bíznak,ha meglenne 15-16 területi lista, sok evk jelölt,akkor még többen adakoznának.

Többi pártnál még megközelítőleg sem találsz hasonló kimutatást, nem hogy neten! Jobbik alakulása óta nem adott le pénzügyi beszámolót. Max azt lehet tudni,hogy mire költenek a pártok, persze abban is szépen kozmetikáznak, de pl azt egyáltalán nem,hogy azt a pénzt is miből költik el...

Minden korrupció ellenes programnak az első lépése az átlátható kampányfinanszírozás megteremtése,mert addig amíg egyes pártok 10milliárdokat költenek el kampányra, addig garantáltan holdudvarok foglyai. Így alakulhatnak ki olyan projektek mint sávoly,sukoró, budapest aréna, 4es metró, stb. Ahol minden párt összeborulva lopja ki milliárdokat.

Csak Sávoly-nál maradva, 15+20 milliárd állami támogatás és olcsó hitel, miközben 10 milliárdból meg lehet építeni a pályát és minden infrastruktúrát úgy hogy marketingre is költenek. Magyarán az állam pénzén ingyen építenek egy pályát és még elrakhatnak zsebbe 25 MILLIÁRD FT-ot!!! Ebből már tényleg telik arra,hogy 300milliót osszanak le a fideszes fehérvári focicsapatnak, meg az mszpnek is természetese oda ahova kéri és még az mdf-et is lefizették,csak őket olcsóbb!

Budapest aréna is csak 10x annyiért épült,mint az a minden jellemzőjében ugyanolyan Főnix (-2000 ülőhely)...

Most csak azért emelem ki a végén a jobbikot,mert ők hirdetik még a politikai elit leváltását LMP-n kívül. Viszont a Jobbik ezt úgy teszi,hogy mindenben követi a nagy pártok bevett rossz gyakorlatait. Amiben lehet bűnt elkövetni azt már elkövetik,a többit meg csak azért nem ,mert még nem kerültek a hatalom közelébe...

Idet 2010.03.12. 10:07:09

@panelburzsuj: Úgy, hogy nem helyesírási hibát vétettél természetesen, de az ige módja lekicsinylést fejez ki, enyhén pejoratív.

Nem hiszel igazán a dolog jelentőségében, mármint tudat alatt. Ezt hozzák ki az ilyen elszólások, és ez jó, mert aztán tudatosul a dolog, és lehet rajta változtatni - vagy nem, ha nem akarsz.

tlac 2010.03.12. 10:07:46

@Bona Fides: Mesterházy örülhet élete végéig h törvényt neveztek el róla..

Idet 2010.03.12. 10:11:36

@theofil: Nem akarok gonosz lenni, de azt mondják, a 3 az alkoholisták órája... nehogy megsértődj, csak hülye labdalecsapás volt.

Az idő tényleg okozhatja. A hó nyugtalanná teszi az embert, a "viszonyokról" nem is beszélve;-)

radala 2010.03.12. 10:14:09

@Idet: Nem tisztem megvédeni panelburzsujt, de szerintem azért íta lekicsinylően a szavazósdit, mert arra célzott hogy én nem szerethetem a demokráciát, illetve arra célzott, hogy gyerekes szempontok vezérelnek a szavazásnál. Szóval szerintem nem maga miatt, hanem miattam fogalmazott így. De gondolom majd elmondja, az tény, hogy én nagyon gyerekesen használom a választójogomat. De ezzel szerintem sokan vannak így. Nem hiszem pl. hogy 3,2 milla embernek volt baja a vizitdíjjal, nekem sem volt, de persze, hogy igennel szavaztam...
Ez talán gyerekes. De nem volt olyan kérdés, hogy "Húzzanak a picsába?"

panelburzsuj 2010.03.12. 10:14:24

@radala:

Nem látok Török Gábor fejébe, de a maga óvatos módján szerintem azt igyekezett illusztrálni, hogy milyen sokféle eszköze van a politikai manipuláció finomra hangolásának, és hogy mennyire nem tudunk lemondani ezen eszközök használatáról. És pont te adod mellé a bizonyítékot, hogy jogos az aggodalma, mert a ködösítésből csak köd lesz, és nem tisztánlátás.

Ha a politikából teljesen száműzzük a rációt, abből csakis balhé lehet. Röviden.

panelburzsuj 2010.03.12. 10:21:22

@Idet: @radala:

Én azt a játékos, gyerekes izgalmat igyekeztem szóba gyöszölni, amivel radala is, de az itt megnyilvánulók elsöprő többsége is igyekszik kitapogatni, hogy hogyan lehetne vajon az egyébként vérkomolyan vett szavazást olyan módon formálgatni, felhasználni, hogy az számára kedves eredményt produkáljon.

Jó ez, mert tanulunk. Magunkból, meg egymásból is.

radala 2010.03.12. 10:27:00

@panelburzsuj: Szerintem nem ködösítés az, ha más technikával elemzed az adataidat. Teljesen jogos, ha a nem mondja meg/nem tudjáknak Fölteszel még pár kérdést. (jóképű-e Viktor, Izmos-e Gábor, intelligens-e Lajos, Huncut-e Attila mosolya) Nyilván azért mér a Nézőpont alacsonyabbat, mint a Szonda, mert ök elhiszik, hogy a nemtudomosok tényleg elmennek szavazni (ettől félnek:-)
Szerintem ö manipulálja a közvéleményt azzal, hogy azt sugallja, hogy ők manipulálják a közvéleményt:-)
Az ha valamit én már értek, akkor az elég érthetően van megfogalmazva:-)
Mondjuk tény, hogy én akarom is érteni a Nézöpontékat, mert mindig olyan szépen tördeltek az elemzéseik, hogy azt szoktam gondolni, hogy, ha van energia a külcsínre, akkor nyilván volt a belbecsre is...

radala 2010.03.12. 10:28:08

@panelburzsuj: Mondom én, hogy beszélek panelburzsujul:-)

radala 2010.03.12. 10:32:19

@panelburzsuj: Nyilván a Nézőpont nem tud olyat mérni, hogy ne kapjon 2010-töl állati sok megrendelést. De azért én föltételezem, hogy egy kicsit azért szeretnének pontosan mérni.
Volt már szó a Nézöpontról. Szerintem a manipuláció önmagában az, hogy sokat mérnek és így mutatják, hogy "bármi megtörténhet". (ez jó a Fidesznek, mert mozgósít) Illetve a másik manipuláció, hogy annyit mérnek, hogy elhitetik az emberekkel, hogy ők valóban egy nagy, jelentős cég, aki joggal kap majd meg minden közbeszerzést májustól.

Idet 2010.03.12. 10:33:34

@radala: Egyrészt nem is kell megvédened, mert részemről ez nem vád volt, csak egy tény konstatálása, másrészt, az ilyen elszólásoknak az a lényege, hogy nem szándékosan fogalmaz az ember, harmadrészt, ha a megállapítás nem volt helytálló, és valamiképpen bántónak érezted/éreztétek, akkor elnézést! Nem annak szántam!

G. Wolf 2010.03.12. 10:38:05

@Idet: "a polgári értékek fejletlensége" - én ezt inkább következménynek tartom. Nincs kialakult (teljesen elfogadott) rendszer és így nem is tud kialakulni polgári értékrend. És persze így lehet visszább vezetni, valamint az is igaz hogy e kettő erősíti egymást, azaz minél kiforrottabb a polgárság (vagy középosztály? szabadon elkölthető jövedelem szerint) annál stabilabb a rendszer.

Egy kérdés a közösbe: a posztszocialista országok közül volt valahol tartósan nagykoalíció?

radala 2010.03.12. 10:43:29

@Idet: Sajnos nem tudok érthetően fogalmazni, egy percig sem gondoltam, hogy ez egy valódi támadás/sértés bármi pb ellen (láttam, hogy vicces tényleg az is volt). Azt meg végképp nem, hogy ellenem. Csak arra akartam fölhívni a figyelmet, hogy nem Freudi elírás, véletlen szóhasználat volt, hanem egy stiláris eszköz, azt érzékeltetendő, hogy gyerekes dolog eredményorientáltan szavazni és nem úgy ahogy az kell. XY jó rá szavazok a többiek meg bekaphatják...:-)

Idet 2010.03.12. 10:43:51

@radala: És még: hogy érted azt, hogy gyerekesen használod?

Tényleg kíváncsi vagyok rá! Mert az a vizitdíjas dolog szerintem nem gyerekes. Én ugyanúgy szavaztam, mint te, de megvoltak rá a, hogy úgy mondjam, politikai okaim. Egyáltalán nem éreztem gyerekesnek őket, de persze attól még lehettek azok...

panelburzsuj 2010.03.12. 10:44:44

@radala:

Én a manipulációs eszköztárba sorolok olyanokat is, hogy jobb öt intézet ezerfős kutatása, mint egy intézet ötezer főse, meg hogy igaz, hogy kicsi a minta, de becsülettel bevallom a hibahatárt (hányan értik?), meg hasonló "kollektív trükkök százai".

Idet 2010.03.12. 10:47:37

@radala: De, ez érthető volt!
És zárjuk már le ezt a sértődősdit (hehe), mert minél jobban magyarázzuk, annál nagyobb a lehetősége, hogy tényleg sértünk.

Maradjunk annyiban, hogy senki részéről sem volt semmilyen bántó szándék! A vicces, az jó!

panelburzsuj 2010.03.12. 10:48:58

@Idet:

Kelll benne lennie, mert legtöbbször azért számoknál lukad ki, akár hatalmi újraelsoztásról van szó, akár letöltendő évekről, akár területi listás férőhelyekről.

radala 2010.03.12. 10:51:58

Itt egy válasz arra, hogy miért is vagyunk olyan sokan "gyerekesek", miért az motivál, hogy büntessek és nem az, hogy jó kormánya/ellenzéke legyen az országnak:
hetivalasz.hu/reflektor/gyurcsany-eredmenyei-70-szivmutetre-varo-beteg-halt-meg-27833/

radala 2010.03.12. 11:00:48

@Idet: Én nem érzem ezt gyerekesnek, pb gondolja annak és annyiban igaza is van, hogy a választás célja az, hogy kiderüljön ki kormányoz. Nem helyes, ha mondjuk bennem fölmerül, hogy az egyébként szánalmasnak tartott Jobbikra szavazok csak azért, hogy legyőzze az mszp-t...
pb (feltehetőleg) csöppet sem kevésbé gyerekes, mint mi, csak abban a szerencsés helyzetben van, hogy most ö van a "gyengék" oldalán és ezért most ö lehet az, aki olyan klassz mérsékelt lehet.
A nem gyerekes az lenne, ha elolvasnék 3-4 programot és rezzenéstelen arccal elmennék szavazni, majd reggel megnéznem, hogy ki nyert. Az, hogy én ott fogom rágni a körmömet, hogy jön föl az mszp a Jobbikra, mert most jönnek a budapesti adatok, ez azért kicsit gáz. Pláne, hogy nem is szeretem a Jobbikot, sőt.

k.peti 2010.03.12. 11:05:48

Giró-Szász András, Hann Endre és Závecz Tibor beszélgetnek a választásokról: nol.hu/archivum/20100312-a_befogott_orr_politikaja

P.mester 2010.03.12. 11:07:42

Kedves Gábor,

Az Összefogás Párt immár két jelöltet állított BAZ-megyében. Mivel a szociális kártyával (aka: "cigánykártyával"), kampányolnak, szavazatokat szívhatnak el a Jobbiktól, amely ott a legerősebb. Te erről mit gondolsz?

radala 2010.03.12. 11:09:13

@panelburzsuj: Én meg azt mondom, hogy nem a kvk-k manipulálnak, hanem azok, akik olvassák meg beszélnek róla.
A Szonda, Medián, Tárki korrekt is meg azonos technikával is prezentálják a mérést.
A Nézöpont kilóg (nem az eredményeivel, hanem azzal, hogy nem biztosszavazópártválasztót mond, hanem potenciális szavazót.
De mostanra, már elmagyarázza, hogy mi az:
"A Nézőpont Intézet minden heti választáskutatásában megkísérli az ismeretlen pártpreferenciájú aktív szavazók vizsgálata alapján meghatározni az egyes pártok potenciális vagy maximális szavazótáborát. A maximális szavazótáborokba azok az aktív szavazók tartoznak, akik nem vallják be pártpreferenciájukat, de azonosulnak az egyes pártok identitásképző személyiségeivel vagy programpontjaival."
Itt a hibahatár is meg minden. Nincs semmi gond, csak tg nem veszi a fáradtságot, hogy megértse:-)
"A kutatásról: Az adatfelvétel 2010. március 5. és 7. között készült, 1000 fő véletlenszerű kiválasztásával, országos reprezentatív mintán. Az adatfelvétel módszere: telefonos lekérdezés.

Az adatok hibahatára a mintanagyságtól függően legfeljebb +/- 3,2 százalék.

Az elemzésben „aktív szavazónak” nevezzük a választási részvételüket biztosra ígérő válaszadókat. Potenciális szavazótáborokat is számítunk azon egyéb politikai kérdésekre igent válaszolókból, akik nem elkötelezettek (azaz nem jelöltek meg kedvenc pártot)."

Nyilván azt szeretné, ha a Vision Politics lenne a nagy állami beszállító nem a Nézőpont.
Be kellett volna lépni a Fideszbe, akkor most nem kéne manipulálni a manipulálással:-)

Idet 2010.03.12. 11:15:52

@radala: A baj az, szerintem, hogy a programok jobbára üres lózungok, szándéknyilatkozat, semmi egyéb. Majd a vérkomoly valóság megmutatja, mit lehet megvalósítani, mit nem.

Nem ezért szavazunk pártokra, szerintem, hanem az irányultság miatt. Én legalábbis.

Én attól félek, hogy ez a nagyfene Jobbikozás kizárólag arra megy ki, hogy a Fidesznek ne lehessen 2/3-a.
Nincsenek illúzióim, de még mindig egy erős - persze, nem kontroll nélküli - fideszes kormányzás lenne a nyerő az ország - és így az országlakosok - szempontjából is. De ez csak az én véleményem.

snq 2010.03.12. 11:17:30

giró-szász andrásnak ez a most már állandósult, kötelező belépője, hogy a jobbik nem érdekelt a _jó_ kormányzásban, és mindenben akadályozni fogja azt, olyan színvonalat képvisel az előrefele magyarázkodásban, mint az mszp-s 'a fidesz tehet az elmúlt 6 évről'

Idet 2010.03.12. 11:18:57

@radala: Manipulálni a manipulálással, ez jó!!!

Idet 2010.03.12. 11:21:26

@panelburzsuj: Legnagyobb, legügyesebb hazugság a statisztika...

radala 2010.03.12. 11:22:12

@snq: Érdekes nekem Hahn Endre´vel van bajom.
"Hann Endre (Medián): - A kétharmad nemcsak a Jobbiktól függ, hanem attól is, hogy bejut-e az Országgyűlésbe az MDF és az LMP. Ha mindkettő sikerrel jár, kevésbé valószínű a kétharmad."

Szerintem ez egyszerűen nem igaz meg wishful thinking, meg minden. A két picike nincs hatással a 2/3-ra, mert az az egyénieken dől el.
Szóval a Medián jól mer, de mégsem hiteles.

snq 2010.03.12. 11:24:35

ennyire finoman megfogalmazott lmp-ekézést még nem hallottam:

"G-Sz. A.: – Már csak azért is jótékony hatása lenne az LMP Országgyűlésbe kerülésének, mert nem pusztán a nehezen konformmá tehető Jobbik hangoztatna például antielitista vélekedéseket."

a könnyen konformmá tehető antielitisták ;)

radala 2010.03.12. 11:27:21

@snq: Vicces ez. Nekem Giró-Szász minden szava tetszik, pedig tudomki:-)
De kivételesen ö van abban a helyzetben, hogy nem kell manipulálnia, csak a valóságot mondania.

theofil 2010.03.12. 11:32:11

@Idet:

Nem sértődöm meg....hukk!

panelburzsuj 2010.03.12. 11:38:46

@radala:

Na, akkor tovább finomítom a gyerekességet: adott egy helyzet (valakinek kormányoznia kell, mert túl sokan és sűrűn vagyunk a hordaszintű önkormányzáshoz ... ), és adott egy állapot, amelyet létrehozott az eddigi kormányzat, és amelyet innentől egy másik kormányzat fog tovább formálni.

A gyerekes az, hogy nem az állapotból kiindulva mérlegeljük a kiválasztandóinkat, hanem az általuk felhőre föstött "célállapot" gusztusossága szerint.

Én például sokkal szívesebben nézegetném a Pogácsás Mariann kebleit (azt gondolom, ő az az áhítatos cover girl a Barikád reklámvideóján), mint a Bokros Lajos bajuszát, vagy a Varga Misi okuláréját, a szépasszony mégis előbb kiesik az általam választhatók piksziséből, mint az utóbbi két nyomoronc.

Idet 2010.03.12. 11:50:37

@theofil: Arany szesztestvér... várgyál, kimászok a zasztalalól, így halszemmel látom a képer...kérep...kerépnyőt...

panelburzsuj 2010.03.12. 11:54:03

@Idet:

Ez valóban egy eléggé elterjedt közhely, különösen azok körében, akik nem tudnak bánni vele.

De ki kéne egyszer próbálni, hogy mire mennénk statisztika nélkül, és rögtön visszaszerelmesnénk bele.

Hogy messzebb ne menjek: mit tanítsunk/tanuljunk az oskolában?
(Célszerűen: mire megyünk majd vele?)

Idet 2010.03.12. 11:54:49

@panelburzsuj: Hozott anyagból dolgozunk... rémes, hogy egyetlen olyan pasi sem leledzik a közképernyőkön, akit pl. én szívesen nézegetnék... igazságtalanság és diszkrimináció!

Leszámítva természetesen Colin Firth-t.

Idet 2010.03.12. 11:56:09

@panelburzsuj: Igazad van. Nem a statisztikával van a baj, hanem az értelmezéssel.

radala 2010.03.12. 11:56:28

@panelburzsuj: Egyébként azért egy kicsit meg szeretném védeni magamat. Szóval szerintem én ha köll meg tudom ideologizálni, hogy mire miért szavazok. Nem hiszem, hogy ha nem vallanám be akkor is kiderülne, hogy gyerekes motivációim is vannak. Azt is nehezen hiszem, hogy van a világon bárki, aki szignifikánsan érettebben szavazna, mint én. Ez egyszerűen egy ilyen gyerekes dolog, mint a meccs nézés.

radala 2010.03.12. 11:59:32

@Idet: Nem azért, de Tompi kb tízszer jobb faszi volt, mint amennyire jó nő most ez a Pogácsás.
Szerintem nincs itt semmi diszkrimináció, csak ti nők túl igényesek vagytok:-)

theofil 2010.03.12. 12:04:20

@Idet:

Na akkor danoljunk...akarod a Maszop kampánydalát?

Neeeem....?!

Idet 2010.03.12. 12:23:11

@theofil: Maszopos kampánydal? Na, basszus, most kijózanodtam! Kezdhetem elölről...

Idet 2010.03.12. 12:41:51

Hölgyek, urak, új blog!

Idet 2010.03.12. 13:03:23

@radala: Úgy értettem, magadról, ettől az alaktól nemhogy kijózanodom, hanem még az étvágyam is elmegy! Ez jó faszi?!

Nálam a negatív tartományban van, külsőleg is! Bár ismeretesek előttem a hölgyeknél elért nagy sikerei. Aki szereti az édesbús szemű, colos agyatlanokat, egészségére!

radala 2010.03.12. 13:28:12

@Idet: Erre mondom, hogy ti nők túl igényesek vagytok. Nehogy már ez a Pogácsás ez ne csak egy kis egér legyen. Lényegtelen most, hogy DT vagy DFT egy hülyegyerek, a lényeg, hogy valóban egy férfiszépség, csak persze nincs olyan nő, aki azt írná, mint pb, hogy ez elég az üdvösséghez.
Igazából mulatságosnak szoktam gondolni, hogy MK, PM, DI vagy mondjuk Selmeczi G esetében számít az, hogy mondjuk csinosak, holott, Orbán, Gyurcsány, Medgyessy, Pokorni nem is beszélve a már említett DT /DFT-röl semmi esetre sem kevésbé jó küllemű emberek.
Amúgy az a vicces tapasztalatom volt még egyetemista koromban, hogy valamilyen okból rólam mindenki azt szokta gondolni, hogy erre-arra hasonlítok azt végképp nem tudom miért, de ezt mindig meg is osztották velem. Szóval, én Orbánra is meg DT-re is szoktam hasonlítani. És nagyon használható tudás volt ez arra, hogy akik szerint OV-ra hasonlítottam, ott soha nem fektettem be jelentősebb energiákat a szimpátia fokozásáért, ha DT-re akkor tudhattam, hogy megéri a fáradtságot. Ja, Mick Jaggerre is szoktam volt, ilyenkor már mindig tudtam, hogy nem is kell semmi fáradtság:-)

Aner 2010.03.12. 13:52:59

@G. Wolf: Hogy egymást szorítják ki, szerintem nem a jövő, hanem a jelen.
Ha megnézed Budapesten az OVB-n a két párt és szövetségeseik eredményét, feltűnő, hogy az elfogadott és kandidált egyéni körzetek között nincs fedés. Vagyis ahol a LMP szerzet szavazatot ott az MDF,SZDSZ nem, és ahol az MDF,SZDSZ szerzett ott az LMP nem.

Idet 2010.03.12. 15:03:30

@radala: Hát, nem tudom, a többi nőtárs hogy van vele, nekem az kell, hogy ha ránézek az illetőre. elinduljon a nyálelválasztásom, és ne álljon el, ha megszólal. Foggalmam sincs a kritériumokról, de tényleg. Vagy elindul, vagy sem. DT-től visszafordul. Persze, ennyire nem egyszerű, de ebbe most ne menjünk bele.

jjulie 2010.03.12. 15:52:33

@Idet:

nem figyeltem a jeleket, (nem érdekelt) de rögtön az elején automatikusan elkönyveltelek androgün férfinak, de most hogy kiderült az ellenkezője, kicsit meg vagyok ijedve...

bár így utólag értem, miért gondoltam egyszer, hogy inkább a barátod lennék, mint az ellenséged

radala 2010.03.12. 16:24:55

@jjulie: ugye, ugye milyen félreértéseket okoz a kategorizálás:-)

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.03.12. 17:56:26

@Aner: És ez szomorú is valahol. 2 levitézlett párt nem ad esélyt egy új, feltörekvőnek. Ebből újfent lejön, hogy az SZDSZ sosem volt liberális párt. De még csak hasonló sem...

MIután Sonda óriásiakat tévedett 4 évvel ezelőtt is (Fideszt jósolt, MSZP nyert), és au EU választásokon is (Jobbik dupla %-ot szerzett a jósoltnál) így semmi értelmét nem látom a jelentéseiknek. Első hibát ott vétik, hogy a minta reprezentatív. Szerintem :)

Idet 2010.03.12. 18:53:11

@jjulie: Most piszkosul megsértődtem... már @abandinak megírtam, concret kijelentésre válaszolva, hogy én nőnemű vagyok. Pár kommenttel fölötted... na, mindegy, nyilván az én hibám... a jelek, a jelek. Nálam viszonylag hamar lejött, bár én is legiuliáztalak, hogy férfiember vagy. Hát, igen.

jjulie 2010.03.12. 18:58:43

@Idet:

utólag egyértelműek a jelek...

de így én, mint gyenge férfi nem merek majd vitatkozni....

utálok veszteni

Idet 2010.03.12. 19:00:03

@jjulie: És még: de csakugyan, ha az ember nem teljesen hülye, van némi műveltsége is, csak androgyn, esetleg teljesen hímnemű lehet?! Egy kicsit tényleg megbántva érzem magam, de hát nyilván (mégegyszer mondom) az én hibám, hogy a nő nem jön át abból, amit és ahogyan írok.

Idet 2010.03.12. 19:04:03

@jjulie: Frászt. Aki oszt, nem veszt. Dehogynem tudunk vitázni. Azt tényleg utálom, ha valaki a nemére hivatkozva kíméletet akar.

Van bajszod?

jjulie 2010.03.12. 19:19:13

@Idet:

szakállam is volt, de kb 37 éves koromban azt mondta egy nő, hogy vágjam le azóta sem szakáll sem bajusz

én sajnos tipikus férfi vagyok, és amióta megismerkedtem eric berne-vel elfog az sárga irigység, ha találkozom egy férfi androgünnel

egy androgün nő.... az meg már túlzás....végképp túlmegy a sportszerűségen határain....

Idet 2010.03.12. 19:29:51

Tudod, az androgyn kétnemű... én meg egyértelmű vagyok.

Eric Berne, az ki?

Aki azt mondta, vágasd le a szakállad, az nem volt normális. A szakállas-bajszos férfi érintése, illata utolérhetetlen! Ne hagyd magad!

jjulie 2010.03.12. 19:41:41

@Idet:

eric berne: emberi játszmák

eric féle androgün: félig férfi félig nő-agyműködési szempontból, tipikus férfi bal agyfélteke dominancia, logikus gondolkodás stb, tipikus nő, jobb agyfélteke dominancia, diffúz gondolkodási képesség, stb, és mindkettő nem egyes egyedei képesek váltogatni, ők az eric berne androgünjei, és a jelen és jövő nyertesei.....

jjulie 2010.03.12. 19:48:23

@Idet:

sajnos csak kicsit hagytam magam, nem eléggé... nem bíztam benne...sokkal szebb, okosabb és tehetségesebb volt mint én...

Idet 2010.03.12. 19:53:26

@jjulie: De jó nekik. Én egy jobb agyféltekés érzelmi-intuitív-diffúz vagyok, egyébként balkezes, mindkét kezemet csaknem egyformán használom, kivéve írás, a hülye 50-es évekbeli iskolarendszer.

Akarsz nevetni? Mikor vezetni tanultam, felírtam a kézfejemre filctollal: bal-jobb. Az oktató rosszul lett. Mondom, jó, de ha maga azt mondja, balra, én meg felmegyek jobbra erre a villanykakóra, az jó lesz?! Hát, azt mondja, oké, de a vizsgára törölje le... Ebben maradtunk.

Idet 2010.03.12. 20:18:17

Na ne. Számolás. 60-as évekbeli. Mármint iskolarendszer, de még akkor is bőven üldözték a balkezességet.

jjulie 2010.03.12. 20:29:01

@Idet:

jól levertél a másik posztban.....

pedig már ráugrottak...

Idet 2010.03.12. 20:30:28

@jjulie: Jajjaj, majd figyelek!

jjulie 2010.03.12. 20:53:38

@Idet:

tök jó, hogy itt hátul lehet sutyorogni..

Idet 2010.03.12. 21:35:56

@jjulie: Aha! Bújjunk a függöny mögé:))))

Idet 2010.03.12. 22:09:51

@jjulie: Te tényleg mérnök vagy? Ez valahogy elsikkadt!

jjulie 2010.03.12. 22:22:09

@Idet:
igen, az vagyok eredendően,

az árfolyam tök összetett kérdés

az iraki háború megkezdése után az usa olyan pénzügyi politikát folytatott, hogy olcsó lett a dollár, és ezzel gyakorlatilag európával megfinanszíroztatta a háborús költségeket

a kinai nyomulás egyik összetevője is a kinai pénz dollárral szembeni alacsonyan tartása

amikor meg itt nagyon erős volt a forint nálunk, egy sereg importra termelő cég dőlt be, mert kivitte a cuccát, eladta, hazahozta az érte kapott eurót, forintra cserélte és olyan erős volt a forint, hogy nem fedezte az euróért kapott forint a gyártási költségeket

szóval ez attól függ....

jjulie 2010.03.12. 22:33:46

@jjulie:

és az a ciki nekűnk, hogy olyan pici kis gazdaság vagyunk, hogy a forintárfolyan csak játékszer ma már a tőzsdén, és az árfolyam inkább pszichés, és globális spekuláns játék erdménye, és nem a magyar gazdaság helyzete befolyásolja döntően, és ez néha jó és néha rossz

hogy ne legyen játákszer, ez szól az euróövezeti tagság mellet, de akkor meg nem lehet saját árfolyanpolitika, ami most nagyon hiányzik a görögöknek, és már az olaszoknak is valamilyen szinten

Idet 2010.03.12. 22:37:23

@jjulie: Naszóval, a dolog nem objektív mérce...

Én csak ilyen falmelléki módon örülök, ha erős a forint, mert akkor az Amazon-könyvárak, Mehrwertsteuer+szállítási kőccsíg=7€
jobban lehetővé teszik a könyvrendelést. Egy kicsit.

Idet 2010.03.12. 22:39:45

@jjulie: Kösszkössz, az mindig jó, ha az embernek valamit érthetően elmagyaráznak.

jjulie 2010.03.12. 22:45:37

@Idet:

döntöen inkább újakat falsz, vagy a régieket olvasod újra?

Idet 2010.03.12. 22:56:32

@jjulie: Is-is. Alapvetően szeretek újraolvasni, van olyan örökbecs, amit tízszer-hússzor olvastam már, és még fogok is (Németh László, Goethe, stb.), de vadászok újakat is. Van egy Uwe Tellkamp, aki az NDK-s időket írta meg, aztán Ingo Schulze, ő magyarul is van, nagyon jó, most épp egy Robert Löhrre kattantam rá, ő történelmi parafrázisokat ír, Goethe, Schiller, Tieck és Schelling a főszereplők, a német romantika kora, mai nyelvezettel stb., óriási.
Van egy magyar Gasparovich László, hát azt tényleg olvasni kellene! Agyonhallgatják. Nézz utána, egyszerűen igaz és élvezetes, tényleg magyar, nem magyarkodó!
Na, elég már belőlem.

jjulie 2010.03.12. 23:20:36

@Idet:

jó neked, én csak lökésszerűen

Idet 2010.03.12. 23:48:39

@jjulie: Tudod, foglalkozási ártalom is, de alapvetően imádok olvasni, így születtem.
Féllábamon harisnya, kezemben könyv, a fazékból sisteregve fut ki a leves...

tököli 2010.03.13. 09:26:47

Kedves Gábor

Pest m-i 12-es választokörzet esélyeit latolgatnám. Itt kétesélyes a küzdelem Hoffman P és Varju L között. A körzetben Tökölön Szigethalmon Halásztelken és részben Szigetszentmikloson a tököli repülőtér sorsa fogja eldönteni az esélyeket.
Taksonyban és Dunaharasztiban jobban ismert a Varju
Összegezve az esélyekket 50 50 %
Amennyiben amelyik párt lesz a domináns ápr 11-én az a jelölt nyer.

A
süti beállítások módosítása