Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
11:34

Fontos naphoz közeledünk a kampányban: holnap, március 15-én a három biztos bejutónak számító párt egyaránt utcai rendezvényt tart Budapesten. Egy korábbi bejegyzésben – Orbán Viktor évértékelője kapcsán – már jeleztem, hogy megítélésem szerint a hazai elemzések és kommentárok túlzott jelentőséget tulajdonítanak a politikusi beszédeknek, különösen akkor, amikor közvetlen, azonnali hatásokról értekeznek. Ilyenre nagyon ritkán van példa, leginkább csak akkor, ha valamit nagyon elront a szónok, például elragadja a hév, és túllő a célon (lásd Torgyán József „féregirtós” beszédét a második parlamenti ciklusból – érdemes belenézni).

Most azonban a megszokottnál fontosabb lehet, hogy a három párt és a három vezérszónok milyen képet mutat magáról. Miután a kampányban miniszterelnök-jelölti vitára egyre kisebb az esély, a közvélemény az ilyen alkalmak segítségével tudja csak egymás mellé helyezni, összemérni az egyes pártokat és vezetőiket. Nem véletlenül beszélek most már másodszor külön a pártokról és a szónokokról: nem csupán az lesz fontos, hogy ki hogyan beszél, és mit mond, hanem az is, hogy az egyes rendezvényeknek milyen lesz a képe, az üzenete. Minden részlet számíthat: a tömeg nagysága, a tudósításokban kiemelt arcok, az esemény hangulata (itt persze a médiának súlyos felelőssége van: többször láttuk, hogyan lesz az adott orgánumhoz közelebb álló rendezvény derűs népünnepély, míg a másik unalmas és érdektelen pártgagyi, vagy éppen rossz arcok durva randalírozása).

A lényeg természetesen a három szónoklat: Mesterházy Attila, Orbán Viktor és Vona Gábor fellépése. Bizonyára minden híradóban egymás után következnek majd, s kivételesen talán olyanok is többen lesznek, akik törekedni fognak arra, hogy mindhárom beszédet teljes egészében meghallgassák. A feladat mindhármuknak ugyanaz, az irány azonban ellentétes. Bizonyítaniuk kell, mert a sok hezitáló, még döntésképtelen szavazó miatt ennek most kiemelt jelentősége lehet.

Mesterházynak lesz talán a legnehezebb dolga: azt kellene demonstrálnia, hogy felnőtt a feladathoz, hogy nem is annyira nagy rá a „baloldal miniszterelnöke” címkéjű kabát. Miután a pozitív mondanivaló ehhez láthatóan kevés, ráadásul gyenge lábakon is áll, minden bizonnyal szokatlanul éles hangnemre vált: azt várom, hogy elsősorban a két rivális együttes erejű támadásáról szól majd beszéde. A rendezvény címe, a sokat mondó „Demokraták márciusa” is arra utal, hogy az MSZP holnap újra megküzd majd a demokráciát veszélyeztető ellenfelekkel.

Vona feladata sem kevés: a kormányváltást akaró, de még ingadozó szavazóknak kellene bizonyítania, hogy pártja tényleg az „új erő”, ráadásul nem is csak új, hanem valóban erő is.  Nem véletlenül emeli ki maga is a holnapi rendezvény beharangozójában: „mutassuk meg együtt, hogy mi vagyunk többen, mi, akik radikális változást akarunk”. Vona dilemmája a radikalizmus mértéke lehet: egy túl puha beszéddel kiábrándíthatja támogatóit, egy szokatlanul durvával elriaszthatja azokat, akiket nem az ideológia, hanem az újdonság vonz elsősorban a Jobbikban.

Tulajdonképpen Orbán helyzete a legkényelmesebb, első látásra neki csak arra kellene vigyáznia, hogy ne hibázzon. A Fidesz kétfrontos helyzetében – amely amúgy tágítja is a párt játékterét - azonban nem is olyan egyszerű pontosan meghatározni, hogy mit is jelent ez. Megítélésem szerint ezért tőle várható a legkevesebb meglepetés: számára a kormányképesség – és vele együtt a tényleges alternatíva hiányának – demonstrálása a legfontosabb feladat. Mindezt azonban úgy kell megtennie, hogy közben hiteltelenítse egyrészt az MSZP Fidesz-Jobbik, másrészt a Jobbik Fidesz-MSZP összeborulást vízionáló vádjait. Ha Orbán ügyesen kimászik ezekből a furcsa - klasszikusnak nehezen nevezhető - szerelmi háromszögekből, már nyert ügye van.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr831838488

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2. Horthy Miklós és a Jobbik: 2010. március 15. 2010.04.13. 10:29:24

"Bízom a mai fiatal magyar lelkek egészséges életerejében, amely meghozza a szebb jövőt" - Horthy Miklós (1943.). Az idei nemzeti ünnep alkalmával a barikád.hu egy filmhíradó összeállítást jelentetett meg. E felvételek a két világháború köz...

Trackback: A 15. aradi vértanú 2010.03.14. 13:16:01

A március 15-éről szóló cikkek mindig Petőfiről és társairól szólnak. Pedig annak a forradalomnak voltak más, elfeledett hősei is. Pl. a nyelvújító, költő Kazinczy Ferenc fia, Lajos, akinek ükapáig visszamenően minden őse harcolt valamilyen módon a Hab...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szöllősi 2010.03.14. 11:48:23

Sajnos a klimatikus viszonyok nem kedveznek a derűs népünnepélyeknek.

BéKu 2010.03.14. 11:51:39

Állítólag az LMP-nek is lesz valami megemlékezése. Erről tudunk valami konkrétabbat?

Myacis 2010.03.14. 11:52:28

Bizony, OV csak úgy tudja hitelteleníteni a felsorolt kettö összeborulós verziót, hogy feldobja a harmadikat, mármint az MSZP farizeusai által "hátulról" nyomott Jobbik képet. Végül is nem is egy elveszett gondolat, nem?? ;)

BéKu 2010.03.14. 11:53:31

@BéKa: "A központi zászlófelvonást követően, 11 órától pedig várjuk minden szimpatizánsunkat és minden érdeklődőt az LMP saját ünnepségén a budapesti Teleki téren, ahol 12 fa elültetésével szimbolikusan útjára bocsátjuk az LMP 12 pontját a mai Magyarország számára. A rendezvényen beszédet mond Schiffer András, a Lehet Más a Politika országos listavezetője. A faültetés után a párt jelen lévő tagjai megkoszorúzzák a Fiumei úti temetőben a '48-'49-es forradalom és szabadságharc hőseinek síremlékét."

lehetmas.hu/hirek/1420/unnepeljunk-kozosen-marcius-15en

Zerlina 2010.03.14. 11:58:11

"kivételesen talán olyanok is többen lesznek, akik törekedni fognak arra, hogy mindhárom beszédet teljes egészében meghallgassák."
Miért lesznek most többen ilyenek?

De inkább játszunk ivóversenyt. Meghallgatjuk a beszédeket mindhármuktól, és ahányszor kimondják a magyar szót, annyiszor mindenkinek le kell húznia egy felest.

colosgirl (törölt) 2010.03.14. 12:07:01

érdekes meghallgatni a torgyán beszédet :) akkor még kislány voltam, még nem láttam, csak hallottam és olvastam róla.

Kevercs 2010.03.14. 12:13:56

Orbán a FIDESZ beépített bombája.Ha
nem március 15-én, akkor később
biztosan hibázni fog....

Kevercs 2010.03.14. 12:16:06

Az LMP is megkezdte negatív kampányát. Városomban a FIDESZ
politikai plakátjaira kis cimkét ragasztottak, mellyel ajánlják magukat.

colosgirl (törölt) 2010.03.14. 12:16:49

@Kevercs: mondj hibátlan politikust, olyat aki soha nem hibázott pályafutása során. biztos fog, de persze a hiba mértéke is kérdéses.

tb7999 · http://uksi.blog.hu 2010.03.14. 12:17:56

"Mesterházynak lesz talán a legnehezebb dolga: azt kellene demonstrálnia, hogy felnőtt a feladathoz, hogy nem is annyira nagy rá a „baloldal miniszterelnöke” címkéjű kabát."

Viszont baromi nagy lesz a zakó!

ITT AZ IDŐ!

lüke 2010.03.14. 12:19:41

Megnéztem a Torgyán beszédet,hangneme sokkal kulturáltabb a mai közbeszédnél.A szónokoknak kívánom ,hogy így nyomják, fejből, papír nélkül, esetleg más tartalommal.A magyarság győzelmét pedig az elmúlt 14 év jól példázza! Torgyán 14 évvel ezelőtt is elavult volt, s erre 200 ezren voltak kíváncsiak.
Ma is lesznek, akik ezzel fognak operálni.Igaz március 15.jelentése ,jelentősége nem változott 1848 óta, 162 éve. A kiegyezés után építették a Szabadság teret a börtön helyén, ahol Batthányiék lógtak, ide tették a II.vh-s orosz emlékművet is, mint a fasizmus ellenesség és a szabadság jelképét.Itt nem ünnepel SOHA !senki! Érdekes, pedig eszébe juthatna már valakinek, rajtam kívül.

panelburzsuj 2010.03.14. 12:24:03

No de kedves Török Gábor!

Állami Ünnep elvtársat már meg sem akarják hallgatni??

Piszkos Freud 2010.03.14. 12:30:21

Szerintem ezek a beszédek sokkal inkább alkalmasak arra, hogy elriasszanak potenciális szavazókat, mint arra, hogy újakat találjanak általuk. Éppen ezért az olyan "elszólások" vagy hibák, mint a Kövér-féle "akasztás" volt, visszaüthet. A házmestery beszédre ez talán nem igaz, mert ő akármilyen butaságot mond, nemigen tud többet csökkenteni a szavazóbázison.
(remélem a hagyóféle csapat majd megteszi ezt)

Orbánnak, ahogy TG mondta, csak a szokásos kritikát kell folytatnia. Vonának van talán a legnehezebb dolga, egyrészt nem olyan ügyes szónok, másrészt meg kell találja az arany középutat a radikalizmusán belül.

Ha mindegyik - saját pártja szempontjából - jól fogja csinálni, akkor unalmas lesz (lehet).

jjulie 2010.03.14. 12:34:18

@lüke:

tudsz valamit arról, hogy mennyire jellemző európában, hogy 1-nél több ünnepet neveznek hivatalosan nemzeti ünnepüknek?

Diocles 2010.03.14. 12:41:09

Kedves TG,

annyival egészíteném ki, hogy a lúzer Mesterházynak már nem is annyira Vonával, vagy - pláne! - Orbánnak kell versenyeznie, hanem Gyurcsánnyal.
Itt mindennek jelentőssége lesz, Gyurcsány biztos egy szenvedélyes szónoklatot fog levágni, és ott lesz nála a ballib elit és több hadosztálynyi kisnyugdíjas... Szóval Mesterházynak nagyon fel kell kötnie a gatyát, ha azt akarja, hogy Gyurcsány négy nappal későbbi beszéde ne feledtesse az ő harmatos teljesítményét.

Orbán akkor oldja meg a feladatát helyesen, ha ő meg az MSZP-t mossa össze a Jobbikkal.
Persze ez közhely, viszont a beszéd kidolgozása, súlyozása, a példák felhozása az igazi feladat.

lüke 2010.03.14. 12:48:28

Érdekes ez a lógni fogsz a "köz használatban", ami a magyar tört-t végig követi.Eredete nagyon régi:
.hu.wikipedia.org/wiki/Hal%C3%A1lb%C3%BCntet%C3%A9s
A törökök is csinálták, a Habsburgok előszerettel, s a nácik& kommunisták is lógattak, ld Willi Münzenber
de.wikipedia.org/wiki/Willi_M%C3%BCnzenberg
majd 1956.A magyar köznyelvben így máig megmaradhatott.

Diocles 2010.03.14. 12:49:11

Orbánnak valamiképpen ki kell mondania, fel kell hívnia a jobboldali szavazókat arra, hogy a Jobbik megerősödése az MSZP érdeke, ti. csak így akadályozhatják meg a nagyobb változást.
Példákat kell erre felhozni, a Centrum esete, stb., persze itt kérdés, hogy mennyi az, ami még épp elég és ütős, és mennyi az, ami már kontraprodoktív.
Ez az igazi művészet.

(Megjegyzem, azzal Orbán nem árt a Jobbiknak különösebben, ha összemossa őket a szocikkal, max. a jobboldali szavazóikat hódíthatja vissza, a Jobbik bizalmi tőkéje ezzel csak nő az orbánfób-cigányfób exszoci bázisban.)

lorantka_a_gall 2010.03.14. 12:50:11

@Kevercs: Ha minden igaz, a "Demokrácia 2.0 LMP" feliratú matricákra gondolsz. Ezek arra az esetre vannak rendszeresítve, ha valaki leragasztaná az LMP-s plakátokat. (nyilván nem a rokonszenv és a pozitív kampány jegyében) Ekkor az újabb felülragasztás helyett (ami ugyanoda süllyesztené az LMP-t ahol ők vannak) egy csinos matrica kerül rá. Ha fideszesre került, akkor sajnos arról van szó, hogy a fideszes plakátoló követte el ezt a (szabálysértés vagy bűncselekmény? valaki segítsen) dolgot.

lüke 2010.03.14. 12:54:33

most légy okos domokos:)
MO-n most melyik
08.20
vagy 03.15 ?

colosgirl (törölt) 2010.03.14. 12:58:00

@lüke: mindkettő és október 23. is

cotti 2010.03.14. 12:58:44

@lorantka_a_gall: Persze, persze. Duma, duma.

Az LMP is leragasztja a Jobbik plakátjait (képekkel)

barikad.hu/node/48743

colosgirl (törölt) 2010.03.14. 13:03:03

az lmp is belecsöppent a nagypolitikába, úgyhogy természetesen előjönnek a politikai betegségek. plakátleragasztás, kopogtatócetli csalás stb. :) ha bejutnának, jön a többi is :)
egyik párt sem ússza meg bárki állítja is az ellenkezőjét :)

panelburzsuj 2010.03.14. 13:07:00

@colosgirl:

De ennek miért örülünk? Jó ez nekünk?

László56 2010.03.14. 13:07:30

@Laci29: Kiváló ötletnek találom a laci29 bejegyzését. Talán az egyetlen hibája hogy feltételezi a jó szándékot a hatalom gyakorlóinál. Elég naiv elképzelés. Hiszen jó ötletek sokaságával van tele az ország. Amiért azonban nincsenek megvalósítva, az éppen azért van, mert akkor nem lehet csalni.

Ha azonban adnál egy ötletet hogy miképpen lehet átverni az népünket, úgy hogy ne vegyék észre, biztos lehetsz benne, egy héten belül meg lenne valósítva.

Mi sem mutatja jobban hogy mennyire hiányzik hazánkban az új erkölcs. Új becsület. Új hazafiasság.

A napokban olvastam egy cikket arról hogy miért nem tudják a tradicionális pártjaink a fiatalságot megmozdítani. Talán épp itt van az ok. Felnőttebbek és intelligensebbek mint a kommunistáktól felnevelt nemzedék. Ők már nem a proletárokból lettek értelmiségiek.

És az ünnepi beszédek ?

Nem tulajdonítanák nagy jelentőséget nekik. Kik kiismerik magukat a politikában, azok tudják hogy hova tegyék ezeket. Kik kevésbé ismerik ki magukat, meg amúgy sem analizálják. Mindenki hozni fogja a saját formáját. Mesterházy nívó nélkül, defenzív. Orbán többet ront, mint javít. Vona hazafiaskodik egyet. Azáltal minden marad a régiben. És a választások a butító programokkal folynak tovább.

colosgirl (törölt) 2010.03.14. 13:10:56

@panelburzsuj: ez nem az örülés nem örülés kérdése. ez van. ami a :) szimbólumaimat illeti, mosolygós természetű vagyok.

panelburzsuj 2010.03.14. 13:13:06

@László56:

"Felnőttebbek és intelligensebbek mint a kommunistáktól felnevelt nemzedék. Ők már nem a proletárokból lettek értelmiségiek."

Ha az az "új értelmiség" keresztmetszete, amit itt kommentekben lehet látni, akkor az Úristen legyen irgalmas a magyarokhoz.

panelburzsuj 2010.03.14. 13:15:19

@colosgirl:

Az jó. A mosolygós természet eléggé hiánycikk mostanában ...:))

colosgirl (törölt) 2010.03.14. 13:20:23

@panelburzsuj: igyekszem kiegyensúlyozottan élni, és mosolygósan élni :)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.03.14. 13:26:58

Elolvasva a posztot, aligha tudom vitatni egyetlen állítását sem.

Török Gábor rajongó majd nyilván beírja:
kiváló elemzés, mely derékszögben áll a sok homályos, sárban fetrengő találgatás között.

:o)

Villy 2010.03.14. 13:37:20

Gyomorforgató! Ez nem nemzeti ünnep, ezek mind pártrendezvények. Nagyon gáz, hogy a pártok csak "kizsákmányolják" a nemzeti ünnepeket. Minden évben az a forgatókönyv, hogy elmondják, hogy miért az ő táboruk áll közelebb 48 szellemiségéhez. Kit érdekel az aktuálpolitika egy ünnepen? Miért elfogadott viselkedés ez nálunk? Nem kéne egyszer... csak egyszer valakinek megkérdőjelezni, hogy nem úgy szar-e az egész nemzeti ünnep, ahogy van? Miért kell egy nemzet ünnepén még jobban táborokra szaggatni az országot?
(Persze tisztában vagyok azzal, hogy a kivonuló tömegek sem ünnepelni mennek, hanem pártot támogatni, mert így kondicionálták őket a 20 év alatt.)

Komolyan mondom ilyenkor úgy felhúzom magam, hogy arra nincs szó. De majd holnap megtudom, hogy kire szavazna majd Petőfi meg Széchenyi.

Faculty 2010.03.14. 13:41:11

én úgy tudom az mdfnek is lesz ünnepi beszéde (bokros). vagy az már teljesen jelentéktelen?

colosgirl (törölt) 2010.03.14. 13:43:41

@Villy: az ünnepről a megemlékezést magad tudod magadnak megszervezni. megnézel egy 1848 témájú filmet, elolvasol egy történelmi könyvet és emlékeztél a kor hősei, a történelem eseményeire. a politikusok most kampányolnak, a történelmet csak beleszövik. ne ilyen szemmel nézd most. hagyd őket politizáljanak. ha ünnepelni akarsz, a nemzeti múzeumnál szerintem lesz megemlékezés. a többi pártrendezvény.

hoplita 2010.03.14. 13:55:01

@Villy:
"...De majd holnap megtudom, hogy kire szavazna majd Petőfi meg Széchenyi...."

Azt holnap sem fogom megtudni.
És te sem.:D

De ha egyszer életre kelne Petőfi szobra, akkor tuti, hogy 3 mp múlva demszkíj fej nélkül ágálna tovább a faszizmus ellen a talapzatnál.

érdektelen 2010.03.14. 13:58:16

Sokkal inkább kérdés, mi lesz a beszédek után. Egy kis kukaborogatás, esti városi kergetőzés az MSZP és a Jobbik érdeke is.

Surko 2010.03.14. 14:01:08

@Laci29: Szerintem ez baromi jó megoldás lenne!

colosgirl (törölt) 2010.03.14. 14:06:08

@leila iron: most senkinek nincs érdekében az esti kergetődzés mszp talán de ők sem jönnének ki jól belőle mert jöhetne a fidesz retorika, hogy évek óta ez meg, kell hogy jöjjünk és most aztán rend lesz (rendőrség megerősítése stb.) a jobbiknak sem érdeke a mérsékeltebbeket elriasztani. a rendőrségnek a legfőképpen nem, ezért most szép nyugodt, de max kiabálós lesz mindegyik nagygyűlés. mszp-re, demszky-re mennek jobbikos látogatók. nem törni zúzni, hanem hangot adni véleményüknek.

Surko 2010.03.14. 14:08:38

@Diocles: " annyival egészíteném ki, hogy a lúzer Mesterházynak már nem is annyira Vonával, vagy - pláne! - Orbánnak kell versenyeznie, hanem Gyurcsánnyal. "

Mersterházynak elsősorban Bokrossal kell megmérkőznie. Hiszen Mesterházy soha nem volt érdemben komolyan vehető ellenfele Orbánnak és a Fidesznek.

Ő csak egy lúzer, akire ráosztották a vesztes szerepét. A választások után majd eldózerolják az útból...

Esetében az a kérdés, hogy képes-e megakadályozni a szoci tábor elszivárgását Bokrosék irányába. (remélem nem)

Én így arra vagyok az ő esetében elsősorban kíváncsi, hogy a rendezvényen miként viszonyulnak majd az MDF-hez.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.03.14. 14:10:59

@Faculty:

Bokros nagyon fontos személy. Bokrosnak van egyedül valódi programja. Bokros nélkül a parlament olyan lenne, mint egy óázis víz nélkül.

Tán ezer éve már, hogy Bokrosra vártam,
igazi szakértelmet benne találtam.

www.youtube.com/watch?v=tNIGyX0EALk

8kelvin8 2010.03.14. 14:14:27

Tanulj meg úgy játszani, mint a profik és keress pénzt a helyes stratégiával! Szerezd meg a PokerStrategy.com ingyenes 50$ kezdőtőkéjét!

Látogass el most:

freepoker.try.hu

Útmutató:

pokercash.blog.com/

colosgirl (törölt) 2010.03.14. 14:16:45

@8kelvin8: szerintem ez az oldal nem erről szól, még ha a politikához is kell szerencse.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.03.14. 14:21:36

Kedves Gábor!

Azt hiszem, kéne egy poszt arról, h mit vár gyurcsányi márc. 19-ei beszédétől, aztán meg lehetne egy arról, h milyen hatása lehet az elhangzottaknak:-)

érdektelen 2010.03.14. 14:28:12

@colosgirl: Szerintem ahogy telik az idő, egyre kétségbeesettebb lesz az MSZP. Meglátszik ez Gyurcsány színre lépésén, a közvélemény-kutatások mozdulatlanságán.

Magukat tartják az egyetlen demokratikus pártnak, de a 8 év antifasiszta küzdelmet szinte semmi sem igazolja. A választások előtt egy kiadós kergetőzés ezt támasztaná alá, szavazni hívná a sok "befogott orrú" szavazót.

Nem véletlen, hogy a Fidesz az utolsó pillanatban átment Budára.

Félreértés ne essék, nem szeretnék én itt semmi rosszat, volt benne részünk eleget az utóbbi években.

tlac 2010.03.14. 14:31:52

@Faculty: MDF Várban tart kopogtatócédula gyűjtést. 13h-kor meg remélem lesz Demszkij a Belvárosban! Egy hattyúbeszéd jó lenne még.

joszip 2010.03.14. 14:44:46

Geciszart nem érdekli, jöjjön a munka

tlac 2010.03.14. 14:45:36

Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester - a hagyományoknak megfelelően - a Petőfi-szobornál kora délután mond beszédet a nemzeti ünnepen. Tudtommal 13h, jó felvezetés..

hoplita 2010.03.14. 14:50:08

"Orbán járja az országot. Az egyik faluban meglát egy kislányt, amint kismacskákat pakolgat sorba. Közben mondogatja:
- Itt egy fideszes cica, mellette egy másik fideszes cica, ez meg még egy fideszes cica...
Orbánnak nagyon tetszik a dolog, majdnem el is mosolyodik, és kis híján megsimogatja a gyerek fejét.

Hanem pár nap múlva megint arra jár. A kislány megint a macskákat pakolgatja:
- Itt egy jobbikos cica, mellette egy másik jobbikos cica, ez meg még egy jobbikos cica...

Orbán ráförmed:
- Te kislány! A múltkor még fideszesek voltak ezek a macskák!
- Igen, de azóta kinyílt a szemük."

joszip 2010.03.14. 14:55:27

@hoplita: persze és egy macska érti ezt az egészet! Megjegyzem felnőt kórában sem tud ilyet, megsimogatjuk dorombol

Surko 2010.03.14. 14:56:08

@Faculty:

Az MDF a VI. kerületben a Jókai téren ünnepel 11 órától.

mdf.hu/#

Molay · http://sotetkozepkor.blog.hu 2010.03.14. 15:08:39

@Villy: Ha a nemzeti ünnepeink nem lennének újra és újra aktualizáltak, akkor alig mondanának valamit nekünk. Nincs is unalmasabb, mint egy poros, kínosan semleges állami rendezvény.

Lehet, hogy a pártrendezvényeken nyilvánvalóak a mögöttes politikai szándékok, bornírtak a párhuzamok, analógiák. De talán maga 48-49 is politikacsinálásról szólt, miért olyan furcsa hát, ha egy politikai csoport (amely éppúgy a magyar sorskérdésekre kénytelen válaszokat adni) saját értelmezésével teremt kapcsolatot múlt és jelen között?

ibn_battuta 2010.03.14. 15:12:19

Az első mondat utolsó szava helyesen nem "Budapest", hanem "Budapesten".

Nagy Tibi (törölt) 2010.03.14. 15:18:06

@Kevercs: Pontosan melyik városban?
Köszi!

mákostészta 2010.03.14. 15:22:05

Én még nem döntöttem, kire voksolok :O Csak az bizti, h MSZP,, SZDSZ, MDF büntetőtábor.
Nőm épp mondta: 15-én nem kéne aktuálpolit (minyő régi szó) beszédek. Megemlékezés sannyi. Mondom 1x valaki azzal kampányolna, h fát ültet, útburkolati jeleket fest, no oriásplakát! És erre tessék: LMP? Hm, de már a neve is olyan, mint 1 tündérmese. Nehéz benne hinni. Ezért jó lett volna mégis vmi kis beszédecske. Mert én most figyelek minden részletre. Ja, erre is, amit TG, elégé üzemanyag-takarékosan ideírt. Látni akarom, hallani akarom! Olvasni akarok a sorok között, venni akarom a nonverbális üzeneteket, érezni akarom a képi világot! Tessék +próbálni mosolyogva megvezetni, jöjjön az ígéretlicit! Ilyet csak 4 évente 1x van!
Ja, balhé nem lesz, hiszen éber rendőrségünk rács mögé dugta a halálbrigádokat, lefejezte a terrorszervezeteket.

Rá Dios 2010.03.14. 15:22:09

@Laci29: Á, ez túl logikus, tehát nem így lesz...

Uhu20 2010.03.14. 15:26:37

@Villy: Szerintem meg március 15-éhez pont hogy hozzá tartozik a (párt)politizálás.

De az emberek is erre kíváncsiak, nem történészi előadásokra.

bi2025 · http://civilkurazsi.blog.hu/ 2010.03.14. 15:33:52

A megemlékezésekben minden párt másképen fogja interpretálni márc. 15-ét. A Jobbiknak az esemény nem lesz pozitív. Simán eltudok képzelni provokációt, amit a jelenlegi média ügyességén múlik, hogyan mutat be. Minden kezdő mozgófilmes tudja, egy adott eseményt, akár kétféle kontextusban is be lehet mutatni. Ezt a jobbikos filmesek is tudják érdemes lesz majd megnézni az általuk készített filmet, illetve amit mondjuk, az MTV forgat.

MSZP úgy néz ki már nem foglalkozik Mesterházyval. Gy. Ferenc nem fér a bőrébe, szerepelni akar, de jobb lenne ha csöndbe maradna. Gyurcsány valahogy meggyőzte, vagy próbálja meggyőzni a párton belüli embereket, hogy ismét visszahozza az MSZP-t, a baj hogy a többiek elhiszik neki.

Ebből az egészből (márc. 15), most Orbán keveredhet ki győztesen. Egyenlőre, mert ápr. 11 még odébb van, és azért Orbán a 20 év alatt egy kicsit megkopott.

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2010.03.14. 15:36:47

@colosgirl: Nincs semmilyen csalás, mondvacsinált indokokkal próbálják meg akadályozni az indulást.

A plakátragasztás előfordul, főleg olyan helyeken ahol vagy teleragasztja az egyik párt a meglévő felületeket vagy nagyon kevés van belőlük.

mákostészta 2010.03.14. 15:38:22

Ragasszátok le a plakátokat!

SaintJust 2010.03.14. 15:43:33

Azt gondolom, hogy mai TG felütése, hogy "Most azonban a megszokottnál fontosabb lehet, hogy a három párt és a három vezérszónok milyen képet mutat magáról." ez esetben nem volt telitalálat. (Mielőtt bárki megvédené; általában az :-)) A tévé viták hatását a magas, több milliós nézettség magyarázza. Most összesen nem lesz több a hallgatóság néhány tízezernél, akik közül csak a perverzek, meg a nagyon forradalmárok fognak elmenni az ellenérdekű gyűlésekre. A kereskedelmi tévék minimális terjedelemben fognak beszámolni, a média többi része mára, pedig ilyen-olyan mértékben, de pártújság lett, nyilván a saját vezérét (kenyéradó gazdáját) fogja fényezni, a pártatlan tájékoztatás nagyobb dicsőségére. (Vö. 1848. március 15. első pont a 12-ből). Ergo, csak a meggyőzötteket fogják meggyőzni. Akik fontosak lehetnének, az a kb. félmillió bizonytalan, akik a Fidesz és Jobbik között billegnek. Közülük cca. 200 ezer jelenleg a Jobbikot, cca. 300 ezer a Fideszt nevezte meg első pártpreferenciájának. Az MSzP szempontjából, pedig azt a sok százezer elbizonytalanodott, vagy passzívvá vált szavazó minél nagyobb részének a megszólítása volna létkérdés, akik 1996-ban rájuk voksoltak. Ezek az ünnepi beszédek erre nem lesznek alkalmasak. Érdekes volt ezen a bloggon is olvasni a hozzászólásokat, a beírók - szinte kivétel nélkül - a saját pártszimpátiáik és előítéleteik rabjai, csodálkoznék, ha pl. egy Jobbikos fan OV beszédét tartaná a legjobbnak.

transziboy 2010.03.14. 15:44:35

xerintem meg dögöljön meg az összes lmps kötsög! -.-'

panelburzsuj 2010.03.14. 15:45:31

@mákostészta:

Hatalmas kezdesz lenni végre, kép!

egyittlakó (törölt) 2010.03.14. 15:45:59

@hoplita: ""Orbán járja az országot. Az egyik faluban meglát egy kislányt..."

Jó szar vicc volt. Azt egy átlag hoplita is tudja, hogy a macskák a viszkászt választották. Ez is azt bizonyítja, hogy a macska okosabb, mint a hoplita.

nestrot10 2010.03.14. 15:50:56

És ha valaki lelövi beszéd közben az ORBÁNT? na az lesz az igazi " durranás":)))

egyittlakó (törölt) 2010.03.14. 15:56:56

@malacz69 exkommunista: "gyurcsányi"

Még mindig nem tanultál meg írni, te Gyurcsány-fóbiás? Vigyázz, mert a vezéred már beígérte a tisztogatást a tanárok között, az alkalmatlanokat elküldik. Csomagolhatsz, shurmó...

nestrot10 2010.03.14. 15:59:28

SZAR MANDINER BLOG!!!!!!!!!!!!!!!!!

Robinzon Kurzor 2010.03.14. 16:06:28

Azért március 15. nem a fontolva haladás, hanem a radikális megoldások napja.

Vona, sőt, a maga szűk közönségének még Mesterházy is hitelesebben tudja hozni a "márciusi ifjak hiteles utódja" karaktert, mint az öregecskedő Orbán.

Vona kifejezetten arra is építheti mondandóját, hogy szembe állítja a márciusi ifjakat Orbán 2006-os eredménytelen ultimátumával.

Mesterházy pedig majd persze jól megvédi 1848 polgári demokratikus vívmányait az egy tőről fakadó Fidesztől és Jobbiktól.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.03.14. 16:08:04

@egyittlakó:

Haha, megjött a hazudós gyurcsányi legjobb kipás tanítványa.

Térdre, imára, kérj bocsánatot az szdsz bűneiért, te körömtépő ávós gyerekének majmolója

egyittlakó (törölt) 2010.03.14. 16:20:41

@malacz69 exkommunista:

Ne maszatolj, te retardált. Maradj a csomagolásnál. Végre elmehetsz dolgozni, örülj neki, hogy tehetsz valamit a társadalomért (ha már sajnálatos módon megszülettél).

panelburzsuj 2010.03.14. 16:22:52

@malacz69 nemigazországi hisztidetektor【ツ】, 28cm:

Egy tipp: a mandiner ajánlatában csalódott fogyasztói visszajelzést olvashattunk ...

mákostészta 2010.03.14. 16:28:45

@nestrot10: 2010.03.14. 15:50:56: ez mekkora :D

@panelburzsuj: én nem csinálam semmit, Tisztelt Bíróság! Én mindig mondtam, hogy éljen a forradalom.

6.Lenin 2010.03.14. 16:35:50

Nekem márc. 15.

a Madarak és Fák Napja,ezt ünnepeltük meg Rákosi Pajtást.

Jó volt(fiatal voltam)
Most se rossz(csak nem emlékszem,hogy mi benne a jó)

Annyi mindent mondtak közben,hogy tojhatnékom támad a beszédektől,inkább szunyókálok egyet .
04.11-én meg megyek választani.

Captain Tott (törölt) 2010.03.14. 16:43:52

Kedves Gábor!
SÜRGŐS MODERÁLÁST KÉRÜNK.

MACISAJT 2010.03.14. 16:57:29

Bocs hogy bejelentem: nem érdekel ki mit hablatyol március 15-én.
Annyira világos már minden-hogy feleslegesen tartom az izgulást.

Csupán az alkalmat ragadom meg,
hogy jelezzem: Török Gábortól mint Sólyom köztársasági elnök tanácsadójától(is) ezekben a napokban leginkább az un. holokauszt-törvény
aláírásának körülményeit, okait, érveit és ellenérveit tartalmazó blogot hiányolok.

6.Lenin 2010.03.14. 16:59:42

Csatlakozom Captain Tott kéréséhez,

Azt a sok hazugságot,amit ezen a napon elmondtak/elmondanak,ki kellene moderálni a magyar történelemből!

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.03.14. 17:13:39

"Itt az idő" Orbán segíts -kéri Pintér "gengszter" Sándor volt és leendő fideszes belügyminiszter!

Tóth Ágas 2010.03.14. 17:13:52

megtippelhetem, a Jobbik gyűlésről milyen arcokat fognak mutatni?

lesz x tízezer ember, ezek közül lesz legalább 30-40 kevésbé rokonszenves arc és soktízezer szimpatikus, becsületes arc.

na, a vizuális objektivitás jegyében a média 90%-a ezt a 30-40 arcot fogja mutatni -kizárólag.

peacekeeper 2010.03.14. 17:22:22

"Ha Orbán ügyesen kimászik ezekből a furcsa - klasszikusnak nehezen nevezhető - szerelmi háromszögekből, már nyert ügye van."
Ha nem elég ügyes, és valamelyik oldal fele téved, akkor meg bajba kerülhet.
Ha meg mindkét oldal felé téved, akár még nagy bajba is kerülhet!!!

cambridge.on 2010.03.14. 17:24:25

@egyittlakó: @nestrot10: Mi tötrtént fiúk?
Bezárt a kocsma, vagy csak nem adnak többet inni,mert megártott az eddig elfogyasztott mrnnyiség?
Na,feküdjetek le szépen,holnapra csak a fejfájás marad.
Bocs.
Azt hiszem tévedtem! Annak akinek semmi sincs a fejében nem lehet fejfájása.

Az angol eredetiben Clintonnak mutatja a kislány a demokrata cicákat,de amint kinyíllik a szemük konzervatívak lesznek.
Szellemes, találó átültetés!

eyeofodin85 2010.03.14. 17:28:09

@transziboy: Azért egy beteg emberrel nem viccelünk.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.03.14. 17:29:44

@egyittlakó:

Vicces erőlködésed, h eltitkold frusztráld éned szánalmas könnycseppjeit, mindhiába, azok rendre kicsordulnak, és elárasztják szerte a blogokat Makótól Jeruzsálemig.

@panelburzsuj:

Én szeretem a mandinert. Főleg mert rengeteg Galamus csoportot tesznek föl. Komolyan mondom, viccesebb, mint egy Rejtő regény.

JAS39 2010.03.14. 17:31:48

Egyesek szerint azt csiripelik a volt szabad madarak, h az Mszp nagy dobásra készül a jövő héten az elsőszámú narancs ellen, lapot húz a 19-re...persze kérdéses, h mivel jönnek elő, de a sárdobálással nem hinném, h az mszp szavazótábora fog növekedni... Egy biztos, a kampány holnap kezdődik, de nem középiskolás fokon!

peacekeeper 2010.03.14. 17:32:09

@cambridge.on:
Egy frászt.
Ezt a poént komcsi cicákkal vagy 30 éve ismerem.......

bonebear · http://cinca.blog.hu 2010.03.14. 17:32:48

Na erre a torgyáni féregirtós beszédre nem emlékeztem. Jó példája annak, hogy miért kockázatos kiállni hátul egy tribünre: ki tudja, melyik "kollega" kezd el bohóckodni ott elöl, és a bohóckodás még a jobbik eset.

A miniszterelnök-jelölti vitáról meg az a véleményem, hogy ha a három nagy tévé összefogva ultimátumszerűen meghirdetne egy alkalmat aki bújt, aki nem alapon, akkor minden jelölt azt kockáztatná, hogy a többiek ott lesznek, élnek a lehetőséggel, ők meg nem. De ehhez összefogás kell a médiában!

Wudu Allen 2010.03.14. 17:43:05

Kedves T.G.!

Valamelyik következő bejegyzésében szívesen olvasnám véleményét a választási csalásokról, konkrétabban a láncszavazásról. 2002-ben 2006-ban is szavazatszámláló ismerőseim beszámoltak üres borítékokról az urnában. /Ez 1 szükséges bizonyíték/
Kérdésem az lenne, hogy módosult-e a rendszer amivel ezt kizárnák?
Ha nem, akkor mit tesz ellene a Fidesz/Mszp /Jobbik/Mdf?
Érdekelne szavazókörösök véleménye is a témáról!

nyekk 2010.03.14. 17:46:20

@Tóth Ágas: Én jobban aggódom attól, hogy a (még) kormány NBH-s provokatőrei már melegítenek.
Ez a mostani hatalom (külföldi megbízókkal a háttérben) annyira aljas, hogy még erőszakos, törvénytelen úton úton is megpróbálja a Jobbikot, meg a Vonát kivonni a forgalomból.
Nem véletlen, hogy a FIDESZ előre elszelelt a helyszínről. (Ők talán már tudnak valamit. Ráadásul nekik sem jönne rosszul a 2/3-hoz a Jobbik "likvidálása")
Szociknak a parlamentben maradáshoz, Fidesznek a 2/3-ért.)

Treuga Mei 2010.03.14. 17:46:35

Tisztelt TG!

Egyrészt hadd fejezzem ki azirányú reményemet, hogy a beszédekről is olvashatunk majd elemzést Öntől. Akár a miniszterelnöki... khm... szózatot illetően is.
Másrészt hadd jegyezzem meg, hogy a beszédek arányai mellett a "széleik" (azaz a saját szavazóréteg legjobb- és legbaloldalibb csoportjaihoz intézett retorikai gesztusok) is komoly tényezővé válhatnak. Vona mára - amint Ön is kiválóan állapította meg - mérsékeltebbé válhatott, ami a saját szavazórétege szélsőségesebbjeinek voksait kevéssé veszélyezteti - parlamentbe szavazható pártalternatíva híján -, ez pedig komoly előnyt jelenthet a számára. A kormánypárt kettős megjelenése a médiatérben (Mesterházy és Bajnai) szintén előnnyé kovácsolható, amennyiben Mesterházy stábja - Gyurcsányt evvel is periferizálni próbálván - hajlandó a munkamegosztás kialakítására (Bajnai a mérsékelt középszavazókat hívhatja vissza, Mesterházy a keménymag mellett a lózungevő bizonytalanokat vonzhatja vagy bizonytalaníthatja el az ellenzékkel szemben). Bár annyiban igaza van, hogy Orbán alapjában a valós kormányzó alternatíva image-át kell sugározza, és az is aligha vonható kétségbe, hogy a szélsőségtől sem idegenkedő, ám még FIDESz-szavazó rétegeket a szocialisták Jobbik-erősítő érdekeltségeivel kötheti meg, a Vona- beszédben a gárdisták felé várhatóan kevés és igen kódolt gesztust tartalmazó szöveget ez kevéssé semlegesítheti. Nyilván komoly súlyt kap majd a kétharmad jelentőssége is, a kormányzás ereje is a szövegben, a kétfrontos harc mégis leginkább Orbánt szorítja, a másik két biztos Országgyűlésbe jutó esetén arányaiban kisebbnek látszik (így, dilettantóként, proletárperspaktívából) a másik két párt által (akár egyaránt) megszólított saját szavazóréteg.
Megjegyzés: érdekelne a többi (akár bejutásesélyes, akár esélytelen) párt megnyilvánulása is, hiszen a befutók szavazóira azok is hathatnak (pl. a Munkáspárt, a CM vagy Torgyán).
És ne feledjük: egy jól megírt köztársasági elnöki beszéd is komolyan átstrukturálhatja a beszédek jelentését és jelentősségét (mindhárom-négy-öt oldalon)!

ubul2000 2010.03.14. 17:48:53

Az a gyanúm, kemény durva 4 hét következik

tlac 2010.03.14. 17:51:28

@JAS39: ha a fő narancsos ellen előhúznak vmit az már csak a Jobbikot tudja felhozni..
ott a halálbrigádok se csípi senki szemét

JAS39 2010.03.14. 18:12:38

@ubul2000: Elképzelhető, h a 2002-es család- és barátszaggatónál is keményebb lesz.

colosgirl (törölt) 2010.03.14. 18:13:39

@nestrot10: én ezt nem találom viccesnek, de az biztos hogy utána legalább 80%-al nyernének

colosgirl (törölt) 2010.03.14. 18:15:26

@Robinzon Kurzor: a humor oldal nem ez :) de jót nevettem azért ezen a viccen :) ha esetleg komoly, akkor meg azért nevettem ezen a viccen :D

tölgyes 2010.03.14. 18:16:42

Vonának Pörzsével is kéne kezdeni valamit... mert azért ez a fickó eldobta a kalapácsot...

Piszkos Freud 2010.03.14. 18:18:00

@SaintJust: Gondolod, hogy azok a bizonytalan emberek, akik a különböző pártokból ki vannak ábrándulva pont a pártvezetők ünnepi beszédére lesznek kiváncsiak?

Szerintem nem. Pontosan leírja e a blog látogatóinak a hozzáállását is a következő mondás:
Mindenki magából indul ki.
Ez pedig a másik oldal megítélését (illetve más ember megítélését) is torzítja.

Szerintem a bizonytalanok (akiket a maszop esetleg megszólíthat) nem kiváncsiak a beszédekre. A beszédekre csak olyanok kiváncsiak, akik szeretnek tájékozódni. Ezeket pedig a maszop már rég elvesztette.

colosgirl (törölt) 2010.03.14. 18:18:48

@JAS39: na erre kíváncsi lennék. :) de azért még a szocikról is fog 1-2 érdekesség kiderülni :) azok sem szavazóbázis növelő dolgok lesznek :)
itt négy hét tüzérség lesz :)

JAS39 2010.03.14. 18:22:47

@colosgirl: A szocikról igazi érdekesség az lenne, ha egy napig nem lennének benne a hírekben valamilyen érintettség okán sikkasztás, csalás, lopás, vesztegetés, korrupció stb ügy miatt:)

2010.03.14. 18:26:16

Torgyán nagyon adja :) Szinte sajnálom, hogy a 90-es években még nem voltam politikai junkie.

zhen 2010.03.14. 18:28:05

@cotti: OK, ez tényleg égő. Az biztos, hogy ez nem felel meg az LMP önmaga által állított mércéjének. Ilyet még akkor sem szabad csinálnunk, ha saját tapasztalatomból tudom, hogy a Jobbik aktivistái órákon belül letépik csaknem az összes plakátjainkat (legalábbis nálunk).
Azért boccs érte, de jó lenne, ha ti sem szítanátok a hangulatot értelmetlenül. Szerintem ettől a "nemes" harctól egyikünk sem jut előnyhöz.
??

panelburzsuj 2010.03.14. 18:32:21

@malacz69 nemigazországi hisztidetektor【ツ】, 28cm:

Malacom: Török Gábor érdemei elimerése mellett nem magyarázom el, mit mondtam.

Diocles 2010.03.14. 18:33:28

@tölgyes:

a MIÉP-bázisra mentek rá most a barikákkal, pici zsidózás a budai úri szélsőjobbnak (eheti barikad), sok-sok cigányozás az exszociknak, egykutyázás mindenkinek.

panelburzsuj 2010.03.14. 18:44:53

@Diocles:

Ja-ja. Az exszocik reggel-este Barikádot falnak, érdemes nekik szerkeszteni az újságot.

theofil 2010.03.14. 18:49:29

Kivételesen engem most a Gyurcsány beszéde fog érdekelni.

Föltevésem szerint picinyt rugdosni fogja Bajnait.

colosgirl (törölt) 2010.03.14. 18:54:33

@theofil: gyf beszéde 30% öndicséret, 30% antifasizmus, 30% riogatás, 3% mszp megregulázás, 3% bajnai kormány leszólása és 6% ellenzék vezérezése. összeségében 100% ripacskodás, 100% túlmozgás :)

jjulie 2010.03.14. 18:56:46

@colosgirl:

és 5 % plusz szavói részvételben

Diocles 2010.03.14. 18:56:58

@panelburzsuj:

az exszociknak a falusi gyűléseken cigányozik a Jobbik, a barikad eheti "tematikus" száma viszont az úri-budai exMIÉP-bázisra megy rá, akár Csurka is szerkeszthette volna.

nem tartom véletlennek azt sem, hogy éppen most jelenik meg a "tematikus" szám, valszeg holnap rengeteg olyan budapesti, budai lesz a gyűlésükön, akiket a cigók kevéssé érdekelnek, ellenben Csurek régi mantrái annál inkább, így jobban fogy az újsi.

a Jobbik eddig nem nagyon nyomult a zsidózással, e héten be akarják söpörni ezt a szegmenst is.

colosgirl (törölt) 2010.03.14. 18:59:39

@jjulie: akik ezek után biztos nem a szocikra fognak szavazni. bárki másra de nem rájuk, gyurcsánynak mozgósító ereje van a szocik ellen. amúgy is a legelutasítottabb párt, és a népszavazás és az eu választás is jócskán neki szólt. ha ő szól, valóban plusz 5% de nem nekik

lüke 2010.03.14. 19:01:01

kis nép, sok ünnep:)

SaintJust 2010.03.14. 19:01:04

@Piszkos Freud: Olvasd el pontosan, amit írtam, "Ezek az ünnepi beszédek erre (ti. a bizonytalanok mozgósítására) nem lesznek alkalmasak". vagyis ebben nincs vita közöttünk. A fórumozásról nagyjából évek óta leszoktam, sajnos nincs értelmes vita. A fene se akar vitatkozni hivatásos agitátorokkal, fanatikusokkal, meg primitív fröcsögőkkel. Ilyenekből a mai bejegyzésekben is találsz eleget. Szerintem aki még nem döntött a szavazatát illetően, az nem határozott, elkötelezett, tudatos szavazó és ez nem csak a szocik elbizonytalanodott külső gyűrűjére igaz. Ezeket csak nagyon erős impulzus veheti rá a szavazásra, de a kampány eddig langyosan csordogál. Az erős impulzus valamilyen új, vagy markáns elemet jelentene, de Fidesz lassan levegőt venni is fél, mert se a középről, se a szélről nem akar szavazót veszíteni, a Jobbik radikálisabb már nem tud lenni, így is eljutott a nettó hungarizmusig, középen meg nincs keresnivalója, az MSzP is tojástáncot jár, mert a megmaradt táborát ma már csak a balos nosztalgia, az Orbán-gyűlölet, meg a fasizmustól való félelem tartja egybe. Jelenleg a szavazók kevesebb, mint 60%-nak van pártpreferenciája, de ez nem jelenti, hogy el is mennek szavazni. Könnyen megismétlődhet az 1996-os részvétel, akkor a tudatosan lanyha kampány miatt az első fordulóban csak 56,26% ment el szavazni.

theofil 2010.03.14. 19:03:33

@colosgirl:

Én is valami ilyesmire gondolok....egyedül Bajnai leszólása érdekel az egész katyvaszból amit nyújtani fog.

panelburzsuj 2010.03.14. 19:04:15

@Diocles:

Aha. Igazán remek szellemi választék, gondosan megválasztott csatornákon forgalmazva.

jjulie 2010.03.14. 19:04:26

@colosgirl:

nem azt írtam, hogy 5 % plusz az mszpnek

tölgyes 2010.03.14. 19:04:32

@Diocles: Se a cigányozás, se a zsidózás nem politikai játék.. Én pedig úgy látom, hogy Vonáék Csurkáéktól függetlenül antiszemiták.. Ez a címlap durva otrombaság, amelyik érdemi lépést kíván.. ha ez elmarad, akkor ezzel Vona és Morvai is azonosul. Ez pedig se az országnak, se a Jobbiknak nem használ.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.03.14. 19:06:21

@panelburzsuj:
Értettem, nyugi, deviszont te nem, mert a mandiner rendre ajánlja a Galamus csoportot meg egyéb fasságot, hát tképpen én is csalódhatnék ezekben az ajánlókban, de rájöttem, ezt az ajánló kérdést humorral kell kezelni, különben idegbeteggé tesz.

theofil 2010.03.14. 19:08:46

@tölgyes:

Érdemi lépést....nálunk?
Vajh ki tenne itt érdemi lépést?

(Mondjuk a köztársasági elnök megszólalhatna, de nem fog.)

Surko 2010.03.14. 19:09:13

A szociknak ma már nincs potenciáljuk a billegő szavazók körében.

Az ő ellenfelük már jóideje az MDF és Bokros.

A szoik feladata tehát nem az, hogy újabb szavazókat szerezzenek, pusztán csak az, hogy egyben tartsák a szoci bázist és ne engedjék elszivárogni őket Bokroshoz.

Nem véletlen, hogy azzal a szöveggel nyomulnak, hogy "ők az egyedüli demokraták a piacon". Gyakorlatilag a Jobbik és Fidesz-ellenes szavazók szegmensében szeretnének egyeduralkodók lenni.

Ezen szerep monopolizálása az MDF-nek szól. A szocik őket akarják most kiszorítani.

Ahogy a Fidesznek a Jobbik, a szociknak Bokros tör borsot az orra alá.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.03.14. 19:10:35

@tölgyes:

Vonáék antiszemiták, ez viszonylag marginális, a cigányellenesség viszont nagyjából 80%-os az országban, és hát nem lehet mondani, h oktalanul, buta előítéletesség miatt alakult így...

jjulie 2010.03.14. 19:15:39

@tölgyes:

én már megbékéltem velük, az erdőben is van bolondgomba, egyes években több, másikban kevesebb, néhányhavi törökgáborakadémiai végzettséggel könnyen felismerhetők, nagyon magas szinvonalon nem kell vitatkozgatni velük, azt nem értik, simán egyszerűen el kell küldeni őket a picsában, azt megértik és elsétálnak

theofil 2010.03.14. 19:32:21

hetivalasz.hu/itthon/csurka-lezsidozta-morvai-krisztinat-27880

Csurka megint hozza a szokásost, egyedüli meglepetés nekem a cikkben, hogy Dénes János még megvan....
Azt gondoltam már nincs hozzá szerencsénk ezen a sártekén, elvégre már akkor sem volt fiatal amikor felbukkant az MDF padsoraiban képviselőként.

A legszebb emlékeim fűződnek hozzá!

Amikor felszólalt könnyesre röhögtük magunkat itthon...nagyon feszülten kellett figyelnünk, hogy megértsük-megfejtsük mit is mond mert a magyar nyelv mint olyan határozottan akadályozta őt a gondolatai megfogalmazásában....
Istenem, Dénes János...!
A régi szép idők!

Vénveterán 2010.03.14. 19:35:40

@Tóth Ágas: Ez sajnos benne van a pakliban (sőt a tapasztalat ezt mutatja), ezért lesz érdemes a jobbik saját tv-jén is megnézni élőben(vagy felvételről) az eseményt!

Kicsit off, de szerintem stratégiai fontosság döntés:
Szerintem az mszp nem véletlen döntött az előretolt kezdés mellett, gyanítom azért, mert így sokkal nagyobb esélyt ad arra, hogy páran a jobbik rendezvény előtt esetleg arra járjanak (akár jobbikosok, akár provokátorok, elég nehéz lenne bemagyarázni - ha egyszerre megy két esemény - miért épp náluk van, amikor megy a "saját" rendezvénye...), ezáltal nagyobb tömeget mutassanak a tvben és bemutassák az esetleges atrocitást. Szóval szerintem ezzel a lépéssel nem csökkentették, hanem szándékosan növelték az esélyét az konfliktusnak!

Ezért szeretnék megkérni minden Fideszre, de főként Jobbikra szavazót, hogy a többségében jogos indulatai ellenére ne menjen el az ellenoldal rendezvényeire! Ezzel most a kampányban sokkal többet árthat a kedvenc pártjának, mint amennyit az ér, hogy még utoljára elküldje a fenébe az ellenoldalt! (és a média napokig ezt mutatva elriassza a bizonytalan szavazókat) Többet ésszel mint erővel!

A beszédekben pedig győzzön a jobbik! ;)

Török Gábor rajongó 2010.03.14. 19:41:50

Éljen a magyar szabadság! Éljen Török Gábor!

theofil 2010.03.14. 19:41:53

@Vénveterán:

Emeszpések arra készülnek, hogy vámpírként kiszívják a jobbikosok vérét, jó lesz éjszakára bezárni az ablakot és sok fokhagymát fölfüggeszteni mindenfelé az jó a vámpírok és a szocik ellen.

6.Lenin 2010.03.14. 19:59:00

@theofil:

Én is emlékszem Dénes Jánosra,kb 5000-en hivatkoztak arra,együtt voltak vele 1 cellában.
Akkor menő volt erre hivatkozni sok régi elvtársnak.
Mint az antFÁK,ők is többen voltak ,mint a németek.
Nagy idők !

colosgirl (törölt) 2010.03.14. 19:59:20

szavazzuk meg, hogy holnap török gábor mondjon ünnepi beszédet :D
kár, hogy nem indul a választásokon, én őt tartom virtuális miniszterelnök jelöltemnek ;)

mrs. white 2010.03.14. 20:03:20

@jjulie: Az 5%-al egyetértek és azzal is hogy kérdéses annak az összetétele. Érdekes lenne egy közvéleménykutatásnak közvetlen a beszéde előtt, és utána hogyan változik a bizonytalanok állása. Már csak jövőbeli kampánystratégia mitt is jó befektetés lenne sok pártnak tudni az eredményt.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.03.14. 20:04:30

@colosgirl: nehezen hiszem el, hogy nő vagy, jól írsz nagyon...huh ez most diszkriminatív volt?:-)

theofil 2010.03.14. 20:04:36

Bizony!

Rengeteg antikommunista támadt a kommunista rendszer bukása után.

(Mindenfelé, nemcsak az MSZP-MSZMP-ben.)

Ahogy Esterházy mondta volt:

"Csúcsforgalom van a damaszkuszi úton..."

colosgirl (törölt) 2010.03.14. 20:06:38

@Zengőtorkú Nyivákoló: én sem hiszem el hogy zengőtorkú vagy :) 1:1
azért köszi a bizalmat, de túlzás, hogy jól írok.
őszintén leírom ami a szívemen. ezek a megérzéseim, gondolataim :) még egy ápolónéninek is lehetnek :D
amúgy tényleg érdekel a politika. elég komolyan követem az eseményeket :)

colosgirl (törölt) 2010.03.14. 20:12:28

@Zengőtorkú Nyivákoló: adatlapomra feltöltöttem pár képet magamról :)

ubul2000 2010.03.14. 20:15:43

" Kósa kijelentette, hogy Magyarország tovább fog fennmaradni, mint az Európai Unió"

Érdekes kijelentés - avagy kampány a Jobbik ellen

snq 2010.03.14. 20:22:09

@ubul2000: mellett

illetve le is hülyézte magát (Kósa kijelentette, hülyeséget beszél az, aki a multik takarodj retorikát erőlteti), mivel egyedül az ő szájából hangzott el az említett fordulat

Balt 2010.03.14. 20:25:56

Talán nem ehhez a poszthoz illik, hanem majd a 19-ihez. :) Gazsó hvg-s interjújából:
"Gyurcsány Ferenc még most is erős vonzerőt gyakorol a szocialistákra, és ennek a pártra nézve katasztrofális következményei lehetnek – állítja a szocialisták Társadalompolitikai Tagozatának tiszteletbeli elnöke."

hvg.hu/velemeny/20100303_gazso_baloldal_megujulas

ubul2000 2010.03.14. 20:29:32

@snq: ellen
Kezdi a Fidesz ugyanazt mint anno a MIÉP ellen. Akkor a MIÉP retorikáját kezdték utánozni a választások előtt, most a Jobbikét. Megpróbálják elhitetni, hogy ők is ugyanazt akarják mint a Jobbik.
Reméljük a macskák már cseperedtek kissé.

snq 2010.03.14. 20:29:38

@ubul2000: ahogy így átfutottam, kósa véletlenül vona gábor papírjából tartott lakossági fórumot

tölgyes 2010.03.14. 20:31:53

@theofil: Itt a Jobbiknak kell lépnie... annak is lesz ára, ha nem lép! A Köztársasági Elnök pedig a szélsőségek ügyében többször is megszólalt.

tölgyes 2010.03.14. 20:35:41

@malacz69 nemigazországi hisztidetektor【ツ】, 28cm: A baj az, hogy az ANTISÁG NEM VÁLIK EL EGYMÁSTÓL.. Ha valaki egy etnikummal szemben előítéletes, akkor az jelen van minden etnikummal szemben.. mert itt nem egy kérdéssel állunk szemben, hanem egy különös kérdéssel az általános szférán belül.. A cigányellenes adatai is eltúlzott. Ott az emberek egyszerűen azt várják, hogy legyen törvény előtti egyenlőség, védje meg az állam az életüket és vagyonukat.. ez pedig nem cigány-kérdés... és ezt rasszista alapon nem is lehet megoldani.

török gábor 2010.03.14. 20:37:40

@colosgirl: akkor majd mondok egy virtuális beszédet :)

tölgyes 2010.03.14. 20:37:50

@jjulie: No de ezen az alapon Önt is el lehetne oda küldeni.. és én azt gondolom, hogy ez se Önnel, se mással szemben nem helyes.

jjulie 2010.03.14. 20:37:51

@ubul2000:

a jobbik lufi ellen nem kell komoly tűzerőt felvonultatniuk, egy kevés aprószemű söréttől majd szépen leereszt....

snq 2010.03.14. 20:38:49

@tölgyes: szélsőségest akkor látott a köztársasági elnök utoljára, amikor a véresszájú, valódi rasszista, szélsőjobboldali lieberman itt járt és orbán/bajnai urak nem győzték körbecsókolgatni

innen gondolom, hogy a szalonképes européer uraknak annyira nagyon nincs ellenére a szélsőség, vagy ha mégis megszólalnak az ügyben, akkor annak nem túl nagy a súlya

ubul2000 2010.03.14. 20:39:52

@snq: no de ekkora bakit. A tankönyvből tartott fórumot? :)))

ubul2000 2010.03.14. 20:44:08

@jjulie: Te már tudsz valamit a holnapi rendőrségi fellépésről?

Balt 2010.03.14. 20:45:25

@Balt: Stílszerűen: hálószaggató (ön?)gólt lőtt - ha ő a felelős. És akkor most tessen jó ízléssel elhatárolódni a kurucz.infótól. :) (Mikor a "mérsékelt" Báránykád ilyen...)

snq 2010.03.14. 20:45:58

@Balt: na végre egy reklám a mainstream médiában. +5/10k eladott példány

jjulie 2010.03.14. 20:48:40

@ubul2000:

tippeljek? droidok vs kukások 5:0

ubul2000 2010.03.14. 20:53:08

@jjulie: Nos, ha holnap estétől nem jelentkeznék akkor a droidjaid eleget tettek az elvárásaidnak, fellépnek a demokratikus ellenzék ellen. Persze ehezz bevetnek néhány provokátort előtte. A kukásaidat...

jjulie 2010.03.14. 20:53:44

ez a jobbik csel élt rövid ideig, mára mindenki érti az összes kódjukat, még lehet hogy a sörétért is kár, magától leereszt a lufi, aztán hazamennek a legények

jjulie 2010.03.14. 20:55:53

@ubul2000:

már magatok sem élvezitek ezeket a verseket, egy darabik jó poén volt, már én is tudnék ilyen stilusban szavalni, kipróbáljuk?

snq 2010.03.14. 20:56:14

@ubul2000: hát vagy ez, vagy a Demokratikus Közép is megnáczult

jjulie 2010.03.14. 20:59:41

@ubul2000:

ha úgy érzed, összefogott ellened a világ, a fidesz a cigányok, a gyurcsány, az lmp, a multik, az idegenszívüek stb, akkor a legolcsóbb ha beletörödsz magadtól, vagy majd viktor apuka legyömöszöli a torkodon

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.03.14. 21:03:12

Nézegetem a billegőket, szerintem Pécs nagyon esélyes a Fidesznek..ha van itt pécsi érdekelne a véleménye.

6.Lenin 2010.03.14. 21:07:11

@jjulie:

Ezért toltak bele pénzt,hogy csak úgy szétszéledjenek?
Kik lesznek helyettük?

Gondolod,csak 1 párt lesz ezután,meg sok apro bolhafing?

Szerintem nem azért építik ezt a pártot.
Erre van jelenleg igény,amire lehet építeni.Zöld nem kell csak néhány csellengőnek,nincs tömegbázis.

Pártnak tömegek kellenek,nem néhány szédölgő pöcs.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.03.14. 21:07:57

Na, most már elég régóta megy ez a BKV botrány, jó lenne már valami infó, hogy a választói hajlandóságot az mszp-n belül, mennyire vetette vissza! Szerintem az nagyon fontos a BP-i billegők esetében.

Gábor nincs erről valami infód?

jjulie 2010.03.14. 21:10:24

@Zengőtorkú Nyivákoló:

te még nem hallottad, hogy a fidesz nyeri a 2010-es országgyűlési választásokat, mégpedig nagy fölénnyel?

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.03.14. 21:14:46

@jjulie: úgy érzed érdemben hozzászóltál a pécsi billegő kérdésemhez? :-)

jjulie 2010.03.14. 21:15:26

@6.Lenin:

a nemzeti bolsevista nemerőszakos, tisztakezű, nemrasszista, nemanteszemita zászlószökevényekről beszélsz, mint szédelgő pöcsökről?

Piszkos Freud 2010.03.14. 21:16:03

@SaintJust: Részben egyetértek. Ami szerintem téves a fejtegetésedben az a bizonytalanok megítélése. Vannak ugyanis, szerintem nem kis számban, olyan bizonytalanok, akik nagyonhatározottan tudják, hogy melyik oldalra szavaznak (talán helyesebb azt mondani, hogy milyen irányba), csak azt nem tudják (még) eldönteni, hogy melyik pártra. Gondolok itt ilyenekre, mint: fidesz-jobbik, jobbik-lmp, mdf-lmp (ha lesz ilyen lehetőség), mdf-maszop.
Mindenesetre fidesz-jobbik között vacilálót én is ismerek. De nem gondolom, hogy ezeket a vezérszónok szövege vonzani tudná, legfeljebb taszítani. Már csak azért is, mert bizonytalanságuk oka sok esetben pont a párt arca (Orbán vagy Vona esetleg Bokros). LMP esetében meg az arctalansága. A maszop más kategória.

jjulie 2010.03.14. 21:18:39

@Zengőtorkú Nyivákoló:

leegyszerűsítem a gyengébben kedvéért(és neked is): pécsen fideszes győzelem lesz

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.03.14. 21:22:04

@jjulie: én is ezt gondolom, de azért kérlek engedélyezd, hogy elmondja valaki a személyes tapasztalatait ha vannak, nagyon kedvelem a hozzászólásaid, kifejezetten üdítőek:-)

panelburzsuj 2010.03.14. 21:23:09

@Piszkos Freud:

jobbik-lmp

Ez a páros melyik egyértelmű oldal, vagy határozott irány, amiben már csak a konkrét párt eldöntése kérdés?

jjulie 2010.03.14. 21:24:15

@Zengőtorkú Nyivákoló:

rendben, engedélyezve, tessék hozzászólni

6.Lenin 2010.03.14. 21:24:36

@jjulie:

Azokról,akiknek sem támogatójuk(pénzzel),sem tömegbázisuk nincs,de nagyon szeretnének pártot alapítani és megélni a politikából.
Akik mindenre képesek lennének ezért,de nincs rá piac(kereslet).

Ma viszont csak olyan árút lehet eladni,amire kereslet van.

Piacgazdaság van,nem tudtad?

Piszkos Freud 2010.03.14. 21:25:53

@malacz69 nemigazországi hisztidetektor【ツ】, 28cm: 'a cigányellenesség viszont nagyjából 80%-os az országban, és hát nem lehet mondani, h oktalanul, buta előítéletesség miatt alakult így..."

Ez igaz, és az antiszemitizmus (ami valóban nem túl jelentős) kialakulásának okai is megénének egy tanulmányt (nem TG blogjára gondoltam).

jjulie 2010.03.14. 21:28:47

@6.Lenin:

értem, az én általam meg nem alapított, támogatatlan és láthatóan nem népszerű párt eladhatatlanságát vitassuk meg piacgazdasági alapon?

török gábor 2010.03.14. 21:34:21

@Zengőtorkú Nyivákoló: most már igen. az miből derül ki, hogy ezt ki írta?

panelburzsuj 2010.03.14. 21:37:10

@török gábor:

Gugliból.

Amúgy meg TG is nemzeti kincs, amit vissza kell venni közösségi tulajdonba ...

:)

6.Lenin 2010.03.14. 21:40:08

@jjulie:

Elvesztetted a fonalat.

"..magától leereszt a lufi, aztán hazamennek a legények"

Aztán amagyar ugar ismét csendes lesz,reményeid szerint.

Erre válaszoltam.
Ha nem vetted volna észre lassan száz poszton keresztűl megy a vita,náhány lécért kapkodó pártocskáról.

Nehezen jönnek rá,jelenleg nem piacképesek,majd 1x talán.

Most nincs rájuk szükség,csak néhány ...........

Ez olyan bonyolult?

jjulie 2010.03.14. 21:43:24

@6.Lenin:

most akkor menjenek haza, vagy maradjanak a legények?

6.Lenin 2010.03.14. 21:49:27

@jjulie:

04.11-én eldöntik,akik gondlkodnak azon,jelen helyzetben kikre van szüksége(vagy nincs) az országnak.

panelburzsuj 2010.03.14. 21:55:21

@Piszkos Freud:

Akkor Fidesz-MSZP is kellene. Az meg a ragaszkodás, az otthonosság, a megszokottság, a beágyazottság, a "velünk élő történelem".

Sokak szerint van annyi közös bennük, mint a Jobbikban meg az LMP-ben.

panelburzsuj 2010.03.14. 21:56:18

@6.Lenin:

Alapvető tévedés: azok döntik el, akik nem gondolkodnak rajta.

jjulie 2010.03.14. 21:57:08

@6.Lenin:

tudod, hogy ez a 04,11. volt 1927.-ig a 48-ból származtatott nemzeti ünnep több mint 30 éven át?

tehát holnap kampány lesz a nemzeti ünnepnapon, az elődjén meg szavazás

bi2025 · http://civilkurazsi.blog.hu/ 2010.03.14. 21:57:14

@török gábor:

Csak a belső, oldaladra mutató linkekből.

Annyi gerinc azért lehetne bennük, hogy a forrást megjelölik.

Ilyen ez az ország, de mi így szeretjük.

:-(

Diocles 2010.03.14. 21:59:16

Eszem megáll!
A madöf teljesen megveszett!
Ahelyett, hogy már csúsznának-másznának a Fidesz-vezérkar előtt, hogy lécci-lécci, aggyá mán cédulkát, nektek is érdeketek, hogy elinduljunk... ehelyett ilyen pitiáner szenyóságokkal nyomulnak:

atv.hu/belfold/20100314_mdf_mit_csinal_a_fidesz_a_2_millio_ajanloszelvennyel

Ui.: állítólag Giczy Györgynek, a KDNP rossz emlékű vezetőjének 1998 után többé nem volt olyan állása, amit egy hétnél tovább betöltött volna... Valakik mindig leszóltak, hogy gyerekek, nem kéne alkalmazni. Pária lett, elrettentésnek.
De valami azt súgja, hogy Giczy kifejezetten jól járt Herényihez képest.

Kücsük Ak Kus 2010.03.14. 22:03:29

@Zengőtorkú Nyivákoló:
Szia

Én pécsi vagyok és a közhangulatból ítélve szarrá fog nyerni magukat fideszék. Se a szocik, se a jobbik nem érhet a nyomukba... Persze pontos adatok majd csak szűk egy hónap múlva...

6.Lenin 2010.03.14. 22:05:50

@panelburzsuj:

Természetesen.

94-ben bölcs volt a nép,jól döntött
98-ban totál elhülyült az Istenadta
2002-ben újból hatalmas bölcsesség jellemezte
2006-ban meg fenomenális volt.

Most is dönteni fog.

Látszólag ellentmondás,de visszagondolva,valóban jó volt minden döntés.Talán a 98-as volt elhamarkodott.

Most(a számok alapján)jól fognak dönteni,szerintem.

panelburzsuj 2010.03.14. 22:07:06

@Piszkos Freud:

Hamar kihuppantál az elemző szerepből.

Hehe.

Beeee!!!!!!

Muhhahahahaha.

Jót beszélgettünk megint.

colosgirl (törölt) 2010.03.14. 22:07:28

@Kücsük Ak Kus: mit értesz szarrá nyerésen? mennyi lesz a listás? lehet több mint 56% is szerinted? és egyéniben? meglesz legalább a 165 egyéni? ha ennél többet nyer, lemegyek pécsre és vendégem vagy egy fagyira :) mert már ez is szarrá nyerés az én véleményem szerint és bőven elég lenne :)
én is rájuk szavazok mondjuk.

6.Lenin 2010.03.14. 22:11:31

@jjulie:

Sőt,azt is tudom,hogy a Laci bá-nak fáj a dereka,de eldöntötte mindenképpen szavazni fog.
Ne kérdezd,ki az a Laci bá,én sem tudom,de fog szavazni az tuti,hallották, hihetők.

panelburzsuj 2010.03.14. 22:14:27

@6.Lenin:

Sorozatban azok döntik el, akik nem gondolkodnak rajta.

És ez tök független attól, hogy ki hogyan ítéli meg a részeredményeket.

A végeredmányt meg még nem ismerjük, csak a trendet látjuk: irány a süllyesztő.

Kücsük Ak Kus 2010.03.14. 22:15:08

@colosgirl:

Szia! Azt értem szarrá nyerésen, hogy szerintem az egész országban itt a leggyengébb a Jobbik (de legalábbis az egyik leggyengébb régiója), a szociknak is sikerült lerombolniuk a fellegvárukat, szóval adott egy egyébként is baromi erős fidesz ellenfél nélkül. Azt értem szarrá nyerésen, hogy Pécsett 3-ból 3 képviselő + a listák kétharmada szerintem meglesz. Baranyában ez általában elmondható, bár a Siklós-Harkány környéki Jobbikot én nem írnám le...
egyébként meg Pesten tanulok, szóval akár ott is meghívhatsz...

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.03.14. 22:15:26

@Kücsük Ak Kus: köszi hogy írtál!! Hogy érzed, mekkora a választói hajlandóság?

Kücsük Ak Kus 2010.03.14. 22:24:09

@Zengőtorkú Nyivákoló:

Bocs, de nincsenek pontos adataim. Szerintem itt az embereknek sokkal jobban tele van a tökük a politikával mint mondjuk máshol. Sok időközi választás volt, amiknek az eredményei azt hiszem ismertek. Elég kevesen mentek el. Mondhatni nagyon kevesen. Bőven a megszokott alatt. Persze azóta valamelyest javulhatott ez az arány, de szerintem akkor is alacsony lesz a részvétel, főleg szoci részről. A jobbikosok persze mind elmennek, de ők kevesen vannak, a fidesz viszont nagyon akarja a győzelmet. Kb. Kővér szintjén utálják a jobbikot, csak kulturáltabban adják elő. Mindegy, ez nem tartozott szorosan a témához, bocsi...ha valamit kifelejtettem, vagy további kérdésed van csak szólj...:D

6.Lenin 2010.03.14. 22:25:00

@panelburzsuj:

Talán kiegészítésként,hogy mire is gondolok.

Jelenleg szükség lenne

1 drb határozott,erős támogatottsággal rendelkező pártra
1 olyan pártra,amelyik kényszeríteni tudja az irányító pártot,hogy végigvigye amire jelenleg nagy az igény és ami nélkül nehéz a tovább lépés.

1párt(nagyobbacska)bejut(sajnos),nagyon mélyek a gyökerek,de már rothadoznak.
1 kisebb is talán,de minek?

Az utóbbi 2-re nincs nagy szükség,de ez van.

Ezt el sem lehet cseszni,szerintem.

6.Lenin 2010.03.14. 22:32:56

@panelburzsuj:

Ha én is ennyire pesszim pista lennék,már régen megkértem volna valamelyik vadász barátomat,lőjön le.

Szerintem 20 év után most van remény a felemelkedéshez,talán megtanulunk valóban tudatosan dönteni.
Ehhez kellenek kitérők is.

panelburzsuj 2010.03.14. 22:33:26

@6.Lenin:

Na most ehelyett van:

1 drb erős támogatottságú, de határozatlan párt

2 olyan (nagyobbacska) párt, ami másból se áll, csak nagy igényekből, és csak magának fog kényszeríteni

2 látatlanban fölöslegesnek ítélt

Ezt már most el van cseszve. Szerintem.

panelburzsuj 2010.03.14. 22:40:14

@6.Lenin:

Remény az mindig van, csak húsz éve még szufla is volt hozzá.

És pont a 94-es választás mutatta meg, hogy nagyon hamar ráuntunk a farkasosdira, és szaladtunk vissza a meleg kályha mellé, kezeket nyalni.

Onnantól csak gazdit cserélünk, nem irányt.

panelburzsuj 2010.03.14. 22:42:32

@panelburzsuj:

Aztán mér lövetném le magamat?

Ezek közül bármelyik miatt??

Na ne hülyéskedjünk.

6.Lenin 2010.03.14. 22:43:34

@panelburzsuj:

Na ja,ez a probléma gyökere.

Én azt nézem,mi lenne jó az országnak,ezen belül a többségnek.

Te pediglen 1 pártocskának,ami talán neked sem jó valójában,de úgy szereted őket,hogy el sem tudjuk képzelni.

Én bejártam az országot és tudom,a többség nem hülye,Te ezt fordítva gondolod.

Ezért nehéz a kiút.

aaaaaa_ron 2010.03.14. 22:47:57

a 3 "bika" mellett meg még az LMP bemutatja a programját, nem mellesleg, szerintem ez lesz a legérdekesebb, mert nem csak retorikai meg önpozicionálási szempontól lesz érdekes...

6.Lenin 2010.03.14. 22:54:40

@panelburzsuj:

Nagyot tévedsz!

1970-ben lettem először vállalkozó,engedték.Nagyon sok kedvezménnyel segítettek.Sok minden beindúlt.Sokan kezdtek vállalkozni.

Nagyon nagy hazugság ez a kéznyalásos duma.

Később,megijedve,hogy nekik is dolgozni kell majd,nem csak lopni,sok mindent megnehezítettek,hogy ne érje meg dolgozni.

Ja igen,már akkor is nagyok voltak az elvtársak a lopásban.

Aztán jött a fóliázás,GMK-zás.
Virított az ország a folia kertektől.

A törvények voltak rosszak,nem az emberek lusták.
Olyan törvényeket hoztak,csak az tudott megélni,aki csalt,lopott.

Nem az emberek a lusták,tolvajok,azzá teszik őket,hiszen mindenki ÉLNI szeretne!!

Tolvajtól csak a lopást lehet eltanúlni!

panelburzsuj 2010.03.14. 22:57:10

@6.Lenin:

És melyik pártocskára tippelsz?

(Sokfelé mozgok én is. A többség valóban ne hülye, de nem gondolkodik annyit, mint amennyi esze van. A kettő nem zárja ki egymást.)

Balt 2010.03.14. 23:10:40

@colosgirl: Tartom! (A fagyit. Vagy ami tetszik. :))

Szerintem simán meglesz a 165 egyéni. A pártlistás 56-ra nem fogadnék, de untig elég lesz 20%-ot ráverni a másodikra - ami lehet akár a Jobbik is... Ezzel garantáltan megvan a 2/3. Sejtelmem szerint a fej-fej melletti - hovatovább megosztott 3. helyezett - MSZP-Jobbik csak tovább erősíti a Fidesz eredményét. (Hogy néz ez ki választás-matematikailag...? Jól gondolom?)

6.Lenin 2010.03.14. 23:12:46

@panelburzsuj:

Nem tippelek.Ez mindenkinek a magán ügye.Nem a pártszimpátiád alápján ítélem meg,milyen ember lehetsz.

Nyilván máskén gondolkodunk,hiszen más utat jártunk be,más következtetéseket vonunk le ebből a bejárt útból.

Azt is elfogadom,nincsenek,nem is lehetnek egyenlő esélyek,de a jogoknak egyenlőeknek kell lenni,ha már úgy döntöttünk,közösségben szeretnénk élni.
Élni pedig jogunk van,ha már megszülettünk.A körülmények tőlünk és a minket irányítok által létrehozott törvényektől függnek.
Ezt kell összehangolni úgy,hogy a többség számára elfogadható legyen.

Egyetlen kisebbség sem sajátíthatja ki az élethez való jogot.
Eddig mindig megbuktak a hasonló kisérletek.

Most is ez történt.Megbuktak a csalók.

jjulie 2010.03.14. 23:25:11

@6.Lenin:

akinek még nem derült ki, hogy idióta vagy, most azt hiheti, hogy elment az eszed

pannonfunk 2010.03.14. 23:29:52

@Balt: Tegyük fel, hogy a maximális 152-ből 140-et osztanak ki a területi listán, és a fidesz ebből megszerez 56%-ot, valamint országos listáról 10 képviselője lesz a fidesznek.

165 + 140 *0.56 + 10 < 386 * 2/3

Azért nem olyan egyszerű 2/3-ot szerezni a parlamentben.

pannonfunk 2010.03.14. 23:31:04

@jjulie: Szerintem írja le kétszázszor büntiből, hogy jjulie szerint idióta vagyok. Mit szólsz hozzá, jó ötlet?

panelburzsuj 2010.03.14. 23:35:39

@6.Lenin:

A pártszimpátiám alapján leginkább nem lennék. (Ha a szimpátia azt jelenti nálad, hogy van olyan párt, amit kedvelek. Hogy pontos legyek: egytől egyig rühellem őket, csak nem egyforma mértékben.)

A csalók időről időre megbuknak, és jönnek helyettük másik csalók.

De fölösleges ezen fönnakadni, mert ez mindig így volt, mindig így lesz: a földi javakat mindig a csalók osztogatják, az élethez viszont soha semmi közük sincs.

6.Lenin 2010.03.14. 23:40:41

@jjulie:

Rájöttél!Megérdemelsz 1 pöttyös dedikált bögrét.Gratulálunk.

Ja igen,Putyin embere vagyok és keverem itt a trutyit,nem nagy feladat az igaz,de midig akad vevő rá.

Szebb legyen a múlt,ha a jövő már kilátástalan,a fenébe is.

colosgirl (törölt) 2010.03.14. 23:43:25

@pannonfunk: az mitől változik, hogy mennyit osztanak ki területi listáról? hiszen 152 lehet. hogy lehet abból 140?
mi van a területi listákon azokkal a helyekkel, akik 5% alatt teljesítenek. pl. egy megyében mondjuk van 55% fidesz, 20% jobbik és 15% mszp akkor az 90% a maradék 10% a kisebb pártok, akik nem jutottak mandátumhoz. ez alapján hogyan osztanak? mi lesz a területen szerzett 10% kieső szavazattal?
még a matematikáját én sem értem teljesen, pedig érdekel.
az egyénit tudom. az első nyer, a második helyezett szavazati mennek az országos listára? és a harmadik helyezetté? az nem megy töredéknek?
ha valaki összefoglalná minél közérthetőbben a lényegét az egésznek azt megköszönném :)

6.Lenin 2010.03.14. 23:46:59

@panelburzsuj:

Hát akkor zárásként,tojni az egészre.
Meggyőztél.

Akkor foglalkozzunk értelmes dolgokkal.

Szerinted ennek a sok szemét kis csalónak meglesz a kopogtató?
Nem mindegy kik fognak átverni,nem?

Ha már átver,legalább szeressem a nyavalyást.

panelburzsuj 2010.03.14. 23:52:02

@6.Lenin:

Nem vagyok irigy: ha a nagy szemét csalóknak dögivel lehet kopogtatója, jusson a sok kicsinek is.

Hadd válogasson az okos nép!

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.03.14. 23:52:13

@colosgirl: A területi listákon a mandátumok elosztása a Hagenbach-Bischoff formula segítségével történik. Az adott megyében (vagy Budapesten) az érvényes szavazatok számát elosztják a kiosztható mandátumok száma + 1-gyel; ez a kvóta, amely egy mandátum elnyeréséhez szükséges. Amelyik párt egyszer elérte a kvótát, az egy mandátumot kap, amelyik kétszer, az kettőt, amelyik háromszor, az hármat stb. Ha ezek után még marad kiosztatlan mandátum, azt az a párt kapja, amelyiknek szavazatszáma alulról legjobban megközelíti a kvótát, de ez esetben is meg kell lennie a szükséges szavazatszám kétharmadának (ez a kétharmados szabály). Amennyiben ezek után is marad(nak) kiosztatlan mandátum(ok), az(ok) felkerül(nek) az országos listára, így növelve az onnan kiosztható mandátumok számát.

pannonfunk 2010.03.15. 00:02:16

@colosgirl: Meg van szabva, hogy hogyan osztjak ki a teruleti listan a mandatumokat. Amit nem tudnak kiosztani, az "felcsuszik" az orszagosra. a szamolas nem tul bonyolult ahhoz, hogy ne lehessen megerteni, viszont en most dolgozom, es begepelni azert eleg macera. De jol le van irva a wikin:

http://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_választási_rendszer

6.Lenin 2010.03.15. 00:03:44

@panelburzsuj:

Hát ez fáj!

Vaze,azért adják a kopogtatót,annak adjam,akit kamelok.
Igaz idióta vagyok(jjulie szerint),de a rossebért sem adom azoknak akit nem kamelok.
Ez 1 előválasztás.
Akinek meg nem jut az vizeljen be,minden második éjszaka.

Táncoljopn meg fütyüljon nekem,hátha belehabarodom és nekik adom.

Azt hittem eddig, egyszerű ez,mint az ágyba tojás 1 kis csecsemőnek.

Surko 2010.03.15. 00:04:05

@6.Lenin: " Azt is elfogadom,nincsenek,nem is lehetnek egyenlő esélyek,de a jogoknak egyenlőeknek kell lenni,ha már úgy döntöttünk,közösségben szeretnénk élni. "

Mégis ki "döntött" úgy, hogy közösségben szeretne élni?

Ez a ma élők közül senkinek sem a döntésén múlik. A mai társadalmak nem választott, hanem kényszer-közösségek.

Sok problémának pontosan ez a forrása.

Ha valamit önként választasz, akkor elfogadod annak a szabályait. Ha ez nem választás kérdése, hanem kötelező, akkor nyilván más a helyzet.

De az is gond, hogy egy választható közösséghez tartozás esetén adott a közösség számára a renitens, a szabályokat be nem tartók kizárása.

Egy modern társadalomban viszont ez nem opció. Elmúltak a réági szép idők, amikor még lehetett száműzni embereket. :)

Egyszóval a közösséghez tartozás nem választás kérdése. Épp ezért nem "összetartó" a közösség. Mert senkit nem kéreztek meg arról, hogy akar-e közösködni X-szel vagy Y-nal...

pannonfunk 2010.03.15. 00:04:54

@colosgirl: Az egyeniben mindenkie megy toredeknek, aki nem nyert mandatumot. Fontos, hogy az elso ervenyes, de nem feltetlenul eredmenyes fordulo szamit. Azaz, ha elso forduloban elment 50% +1 fo, akkor az volt az a fordulo. ennek a jelentosege a visszalepesekben van. Na, huzok vissza dolgozni...

nyo 2010.03.15. 00:08:17

Asszem az RTL Klub is megérett egy feljelentésre...
rtlklub.hu/video/85277

panelburzsuj 2010.03.15. 00:10:08

@6.Lenin:

Pont olyan egyszerű: akit nem kamelsz, az hamar rájön erre, és odébbállva másnak táncol meg fütyül a cédulkáért.

Te meg eldöntheted, toporzékolsz-e még egy sort, vagy tudomásul veszed, hogy egy vagy a nyolcmillió tökegyforma cetliből.

Balt 2010.03.15. 00:29:24

@pannonfunk: "Azért nem olyan egyszerű 2/3-ot szerezni a parlamentben."

Jó, lehet, hogy én leragadtam a Debreczeni (által májusban hivatkozott Medián) elemzésénél, amiben - még az EP választás előtti, messze 20% fölötti MSZP és bejutó MDF, esetleg SZDSZ :), netán Jobbik - volt a kalkuláció alapja, ahol 3 párti parlament esetén kb. ezt a 20%-os kalkulálták ki a 2/3-hoz. Ezen pedig nem változtat az sem (3 párti parlament esetén), ha a Jobbik a második. :) Egyedül az lehet eltérő a koncepciótól (megvan 4 vagy 5 párti parlamentre is), ha két kb. azonos "középpárt jut be egy 50% fölötti Fidesz mellett. De az sem érdemben. Tehát én bízvást készülök a 2/3-ra. :))

6.Lenin 2010.03.15. 00:35:28

@Surko:

"Egy modern társadalomban viszont ez nem opció. "

Ezt ha lehetne kicsit világosabban.

1 modern társadalomban(közösségben),önként,mindenki azt.amit akar?
Mert nehogy már Te mond meg,nekem mi a jó!

Ha meg elfogadom,hogy te döntesz abban,nekem mi a jó,akkor most mi a gond?

Most is dönthetsz,nem választok,összeszedem a cókmokom és illa berek.

Gondolom nálad is az a probléma,neked ne parancsoljon senki,csak te mindenkinek.

Az választás kérdése,szeretnék ebben a közösségben élni,elfogadom,ha kisebbségben lenne a véleményem,a következő választásig elfogadom és igyekszem meggyőzni a többséget,nem én,ők döntöttek rosszul.
Ezt el tudnám fogadni,vagyis ezért megyek 11-én szavazni.

olyan nincs,hogy mindenki jól dönt,mindenkinek igaza van,önként,ha már ketten vagyunk,bukik a modern társadalom.

"Ha valamit önként választasz, akkor elfogadod annak a szabályait. "

"De az is gond, hogy egy választható közösséghez tartozás esetén adott a közösség számára a renitens, a szabályokat be nem tartók kizárása."

Ha elfogadod a szabályokat,

1 nem lehetsz renitens
2 ha renitens vagy,elfogadtad azt is,kizárhatnak.

?

6.Lenin 2010.03.15. 00:42:54

@panelburzsuj:

Ha senkit nem kamelok,kitörlöm a kopogtatóval és megpróbálom megoldani egyedül,ahogy eddig is tettem.
Ha van akit kamelok,nekik adom és nem annak akit nem,mert az éppen olyan marhaság, mint annak adni,akire tojok,ha közben nincs egyetlen kamelosom se.
Másnak fütyül?
Na és?
Ha az enyémet akarja,nekem fütyüljön.
Világos,mint a vakablak.

6.Lenin 2010.03.15. 01:00:56

-Jó napot kívánok.
-Jónapot,hová szeretne utazni.
-Kérnék 1 nyugger jegyet ,ahol nem lakik senki,csak oda.Utálom a társadalmat meg a hasonló faszságot.
-Sajnálom nyugger úr,de már mindenhol lakik valaki.
-Na,B+.Stukkerja van?Elég 1 golyó.

theofil 2010.03.15. 06:05:45

@tölgyes:

A Vona amint lépni fog...ugyan már!

colosgirl (törölt) 2010.03.15. 07:27:56

köszi mindenkinek a választ :)

LAKSZ-csoport 2010.03.15. 09:55:45

Egyetértünk a politológussal abban, hogy az elemzések eltúlozzák a pártpolitikai szónokok beszédeinek fontosságát, mivel valójában csak a többi ellenérdekelt párt számára van jelentősége, ugyanis azt a saját „közönség” eleve elfogultan fogadja, s annak örül, ha az előadó a többieknek „egy jó megfelelőt” üzen.
Az igaz lehet, hogy az elemzők számára a „hárompárti hasonlítgatás” érdekes, azonban az már egyre ritkább, hogy a közvélemény összehasonlítsa, objektíven mérlegelje a „pártvezéreket”.
A mérlegelésnél ugyan sokat számít, a beszéd módja, a rendezvény összképe és üzenete, a támogató tömeg nagysága és hangulata, de – álláspontunk szerint – a média hozzáállása, felelőssége, a rendezvény bemutatásának milyensége, sajátossága sokkal fontosabb, mint az értékelési szempontok felsorolása, ezért talán ezt lenne érdemesebb hangsúlyozni, mert egy „ártó jellegű” bemutatás legalább annyi szavazatot vehet el, mint bármilyen rossz beszéd.
Az számunkra kicsit optimistának tűnik, hogy a híradók „egymás után” (objektíven) adnak majd hírt a beszédekről, mert a lényeges kérdés az lesz, hogy melyik híradóban, milyen sorrendben és milyen terjedelemben adnak hírt az egyes szónoklatokról. Az persze igaz, hogy minden objektivitásra törekvő választó – függetlenül az egyéni irányultságától - szeretne tisztán látni, s ehhez látni (hallani) kellene mindhárom beszédet. Ugyanakkor ma már vitatható, hogy a döntésképtelen szavazók (nagy része) most (még) megnyerhető lenne, mert lehet, hogy ezeket (azaz a szavazni szándékozó döntésképteleneket) a Fidesz középről, a Jobbik pedig két szélről és a „protest”-ek jelentős számát is, már régen magához vonta.
A három szónok szükséges mondanivalójának deklarációjával alapvetően egyetértünk, ugyanakkor Mesterházynak szólhatna valaki, hogy ez most nem egy vallási gyülekezeti összejövetel, ahol „varázsolnia, elaltatnia, gyógyítania vagy újraélesztenie” kell (lásd: kampány-nyitó).
Vonának viszont azon dilemmája, hogy mennyire lesz radikális a mondandója, már nem annyira dilemma, ha azt nézzük, hogy beharangozó szöveg már önmagában „szavazó-riasztásra alkalmas”. Az is lehet, hogy egyenesen hibának fogható fel. Nem volt szerencsés a beharangozó szövegben a „radikális” szót hangsúlyozni akkor, ha közben „Jobbik-konszolidáltsággal ijesztgeti” a Fideszt és az MSZP-t egyaránt. Az pedig biztos, hogy az ellenérdekeltek erre „rácsapnak” majd.
Orbánnak a többiekkel szemben valóban „kényelmes” a helyzete, de azt gondoljuk, hogy a kormányképesség demonstrálásán és az összeborulási vádak hiteltelenítésén túl, még két dolgot be kellene mutatnia;
Egyrészt azt, hogy a Jobbik a „pankrációs produkcióval” nem verte át, másrészt azt, hogy nem fél a „harmadik bukás” veszélyétől, mert olyan veszély nincs. Ugyanis most és itt nem (sem) úgy van, hogy „amiről nem beszélünk, az nincs”.

eyeofodin85 2010.03.15. 10:27:06

@török gábor: Ez a Lakner barátod nem homár véletlenül?

SzucsCsaba 2010.03.15. 11:04:39

Bizonyára a mai beszédek gerince is a pártok alapüzenetére fog épülni, ami valami ilyesmi lehet:

MSZP:
Premissza 1) Vona pártja a demokrácia ellensége
Premissza 2) Orbán pártja (legújabban) antidemokratikus és (mindig is) Jobbik-kollaboráns
Premissza 3) az MSZP a demokrácia védőbástyája

Konklúzió: tudjuk...
---------------------------

Fidesz:
Premissza 1) MSZP szélsőséges
Premissza 2) Jobbik szélsőséges
Premissza 3) Fidesz erős, kormányképes, nemzeti

Konklúzió: tudjuk
---------------------------

Jobbik:
Premissza 1) MSZP fekete (korrupt, inkompetens, hazaáruló, bűnöző stb.)
Premissza 2) Fidesz szürke (...)
Premissza 3) Jobbik fehér (...)

Konklúzió: tudjuk
---------------------------

MDF:
Premissza 1) MSZP korrupt, hazug
Premissza 2) Jobbik erőszakos, felforgató
Premissza 3) Fidesz populista, protekcionista
Premissza 4) az MDF szakszerű, józan, programelvű, piacelvű(!)

Konklúzió: tudjuk...
---------------------------

Bocsánat, az LMP-ről alig tudok valamit...(zöld, emberjogi stb.)

o Vajon ezt az alapüzenetet milyen frappáns, ötletes márciusi-ünnepi köntösben fogják bemutatni?
o Az ünnepi apropó, az ünnepi párhuzamok, az ünnepi szellemiség, az ünnephez való hűség mennyire/mennyiben fog megjelenni?
o Vajon kinek sikerül buzdítani, motiválni leginkább?
o Vajon az alapüzenet mellett milyen más üzenetek, szlogenek fognak megjelenni, amelyek (esetleg) új szavazókat tudnak megnyerni?
o Vajon a törzsszavazók is fognak újat, használhatót kapni?
o Mennyire lesz a szónok hiteles?
o Mennyire lesz a szónok tartalmas, igényes?

Békés megye 05. vk 2010.03.15. 13:06:44

Az ATV közvetiti Mesterházy beszédét, számomra nagyon nem tetszik, eddig többet mondott a FIDESZ- ről és Orbánról, mint a saját pártjáról.

Surko 2010.03.15. 14:50:43

@6.Lenin: A modern társadalomban a "közösséghez tartozás" nem választás kérdése.

A társadalomhoz nem szabad akaratodból "csatlakozol", hanem beleszületsz. Így nem beszélhetünk döntésről, hogy közösségben szeretnénk élni.

Érted a különbséget?

Ugyanis te ezt írtad fentebb:
" a jogoknak egyenlőeknek kell lenni,ha már úgy döntöttünk,közösségben szeretnénk élni. "

Én arra reflektáltam: nem döntöttünk úgy, hogy közösségben szeretnénk élni. Beleszülettünk bármiféle döntési lehetőség nélkül.

Remélem kellően világos voltam.

" Ha elfogadod a szabályokat,

1 nem lehetsz renitens
2 ha renitens vagy,elfogadtad azt is,kizárhatnak. "

1. mivel senki nem fofadja el a szabályokat - mert el nem fogadni nem lehet, hiszen nincs választási lehetőség - így igenis lehetnek renitensek, mert ugyebár el sem fogadtak semmit.

2. kizárni a társadalomból senkit nem lehet. A társadalom nem szabad, választott közösség, amiből ki és belépni bármikor lehet. Ez egy kötött közösség, ahová se ki, se be.
Kizárni max úgy lehet valakit, ha börtönbe zárod.

A társadalom tehát kényszer-közösség, ahol semmiféle választásod nincs a közösséghez tartozás kérdésében.

Amit te idekeversz a parlamenti választásokkal, annak semmi küöze nincs ehhez. Az ugyanis nem a közösséghez tartozásról szól, hanem csak arról, hogy mi legyen a közösség jövőbeli iránya.

Ez elég nagy különbség, már ha megérted.

6.Lenin 2010.03.15. 18:49:29

@Surko:

"Egy modern társadalomban viszont ez nem opció."

Hogyan kerülsz a modern társadalomba?

Szabadon választod?
Kizártak a kötött társadalomból?
Hétfőn arra ébredtél,szabad vagy?

Mivel a kötött -ből nem lehet kizárni,az a mániád,hogy
mindenképpen renitens leszel?

Amennyiben a renitens magatartást képes vagy választani,miért nem az elfogadást választod?

Amennyiben van lehetőséged a renitens magatartást választani,akkor mésem születsz bele végérvényesen,hiszen van döntési lehetőséged.

Beleszületsz 1 családba(mondjuk,de lehet más opció is)vegyük ezt az alap esetet,minden választási lehetőség nélkül,aztán 1x csak,upsz,alakítasz 1 másikat,alap esetben szabad akaratból.
1 másik közösséget.
A közösség szabályai szerint 18 éves kortól sok mindenben szabadon választhatsz,ha észnél vagy, dönthetsz is.

Az igaz, beleszületsz 1 kisebb(család)-ez meghatározza a további esélyeidet és 1 nagyobb(társadalom)közösségbe-ez behatárolja a jogaidat a közösségen belül.
Abban a korban,amit a nagyobb közösség szabályként megjelöl,amikor már elég értelmesnek látszól,szabadon dönthetsz,hogyab tovább.

A választáson való részvételem a közösséghez tartozást-szabadon elfogadom-,és abban igazad van ,döntök az irányban már a továbbiakat illetően.Mivel választok,szabad akaratból,nem kényszerítenek(ma már)rá,a hovatartozásról előtte döntöttem.

Hát igen,a megszületésben sincs semmi beleszólásod,ezért ez a dolog tényleg kissé macerásnak tünik.

Talán majd ,ha lesz némi beleszólási lehetőség,előbújok,maradok,visszafordulok opciók kiválasztásában,vélhetőleg másként is alakulhatnak ezek a kérdések.
Szerintem.

lüke 2010.03.17. 13:59:30

itt a tavasz, igytok tejet
míg nem lesz jegyrendszer:)
www.youtube.com/watch?v=ClQepFF-Sr0
süti beállítások módosítása