Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
22:59

Holnap végre végleg kiderül, ami azért már ma este is látszik: minden idők legkevesebb országos listát állítani képes pártja várhatja idén az áprilisi választást. A korábbi 12-15-12-8-10 után ezúttal minden bizonnyal csak 6 országos lista versenyezhet, ráadásul három kategóriában: (1) biztos bejutónak számít a mindenhol jelöltet állító Fidesz, Jobbik és MSZP, (2) megmaradt az esélye a bejutásra – bár kétségkívül kétséges - a területi listák jelentős részével (mindegyikével vagy majdnem mindegyikével) rendelkező, de az egyéni választókerületek jelentős részében jelölt nélkül maradó MDF-nek és LMP-nek, (3) teljesen esélytelen a bejutásra az ország csak kisebb részében választható Civil Mozgalom, amelytől azonban a hét területi lista elérése is meglepően szép eredmény lehet.

Miután felsorakoznak a jelölési folyamatot többé-kevésbé átvészelő pártok a rajtvonalra, az őket méricskélő választókban okkal merülhet fel a kérdés: hogyan lehetne legjobban megragadni a közöttük lévő különbséget? Mi a legfontosabb megkülönböztető jegyük, ki merre áll a másiktól, egyáltalán beszélhetünk-e arról, hogy vannak közöttük inkább baloldali vagy jobboldali pártok? Számít-e még ez a klasszikus meghatározás, vagy – miként azt sokan mondják -annyira összekeveredtek az álláspontok, hogy ennek már semmi jelentősége?

Ebben a vitában én azokkal értek egyet, akik szerint lehet értelme balról és jobbról beszélni, csak pontosan tisztázni kell, mit is értünk alatta. A politikai pártok számos jellemzővel rendelkeznek, programjukat, gondolataikat, céljaikat több szempont mentén is leírhatjuk. Beszélhetünk szimbolikus kérdésekről, ideológiai pozíciókról, figyelembe vehetjük a gazdasági elképzeléseiket, vizsgálhatjuk a nemzethez vagy a nemzetközösséghez való viszonyukat, vagy egyszerűen törekvéseik mérsékelt vagy radikális, reális vagy idealista, populista vagy antipopulista voltát.

Ezek mind lényeges és fontos kérdések, amelyek alapján egy párt egyszerre lehet mondjuk világnézetileg konzervatív, a gazdaságpolitikában baloldali és amúgy mérsékelt politikai erő. A három leírás mindegyike helytálló, de vajon akkor minek fogjuk „általában” nevezni: baloldalinak vagy jobboldalinak? A megoldás roppant egyszerű: miközben az egyes választó számára értelemszerűen az a legfontosabb álláspont, amely miatt választani tud a pártok között, az adott politikai rendszer szempontjából egy adott politikai erő leírásánál a lényegi elem az, amely segít megérteni az adott pártrendszer működését. Egyszerűbben fogalmazva: azt kell figyelembe venni a megnevezésnél, amelynek a pártok egymáshoz való viszonyában, a politikai küzdelem megértésében jelentősége van. Mindez lehet világnézetileg vagy programszerűen tartós és koherens elem, de akár csak egy tartalom nélküli viszonyrendszer is. (Ismerünk olyan példákat, ahol a pártrendszert strukturáló dimenzió a gazdaságpolitika; ezekben az országokban egy liberális gazdaságpolitikát képviselő párt jobboldali lesz, és szövetségeseit inkább a konzervatív pártok között találja. Miközben egy olyan pártrendszerben, ahol a világnézeti kérdések dominálnak, a liberális párt baloldalinak számít, és partnerei a szociáldemokrata politikai erők lehetnek.)

Ha elfogadjuk ezt a meghatározást, máris kevésbé látjuk értelmetlennek, hogy megkeressük a magyar politikai rendszer jelenlegi kódrendszerét. Az eddigi barát-ellenség viszonyok, a szövetségi és ellenségi politikák 1990 óta következetesen a szimbolikus-ideológiai pozíciók mentén voltak értelmezhetők (amely magába olvasztott szinte minden lényegi kérdést: közel- és régmúlthoz való viszony, állam-egyház, hagyomány-modernizáció, egyén-közösség stb.), miközben a gazdaságpolitikai álláspontok esetlegesek vagy ebből a szempontból lényegtelenek voltak. Az SZDSZ-t és a 2002 utáni MDF-et ezért tudjuk baloldalinak nevezni amúgy jobboldalinak számító gazdaságpolitikai elképzeléseik ellenére is, mint ahogy a Fidesznek a kilencvenes évek közepén bekövetkezett átalakulása is ezért írható le – miközben programjában később időnként erősen baloldali elemek is megjelentek - jobbratolódásként. Az adott rendszer logikája ellen küzdő pártok természetesen mindig arra törekednek, hogy megpróbálják átértelmezni a verseny alapját (mint ahogy teszi ezt most a Jobbik a radikális-mérsékelt, új-régi ellentétpárokkal), de amíg nem az általuk javasolt kérdések határozzák meg a pártok és a szavazók számára a politikai erőteret, addig maguk is besoroltatnak a létező keretek közé.

Mindezek alapján állítom azt, hogy a 2010-ben eséllyel indulók tablóképén balról jobbra az alábbi pártok szerepelnek: MSZP, MDF, LMP, Fidesz, Jobbik. Ami talán meglepő lehet: a magyar pártrendszer szempontjából jelenleg az MDF baloldalibb párt, mint az LMP. Ha a két párt gazdaságpolitikájára tekintünk, akkor természetesen nem ez a helyzet: az MDF ma már alapvetően egy neoliberális platformon áll, míg az LMP tankönyvileg inkább baloldalinak számító nézeteket képvisel ezen a téren. Csakhogy a magyar politikát meghatározó szimbolikus és ideológiai kérdésekben (benne szinte mindennel, ami az elmúlt években fontos volt a politikai küzdelemben) ma az MDF az LMP-nél sokkal közelebb található az MSZP-hez, mint ahogy az LMP pedig az MDF-hez képest közelebb áll a Fideszhez.

Amit mondok, természetesen vitatható. Azt azonban nem árt észrevenni, hogy ezt a sokat kárhoztatott és lesajnált bal-jobb besorolást a választók és a politikusok többsége is érti és használja. A szavazók meglepően jól el tudják helyezni a pártokat ebben a rendszerben, s még az egyes pártok mozgását (balról jobbra, vagy jobbról balra) is szépen visszaigazolják a kutatásokban. A pártok pedig szövetségi politikájukkal, koalíciókötéseikkel és a támogatás egyéb formáival erősítik meg, hogy igenis van értelme – ezen jelentéstartalom alapján – balról és jobbról beszélnünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr761851135

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki legyen a baloldal? 2010.03.18. 23:57:48

Miközben a (magyar nemzeti szokásjog szerint besorolt) jobboldal kevés meglepetést tartogat, egy erős jobbközép Fidesz és egy erős kispárt/gyenge középpárt méretű, szélsőjobb retorikát szélsőbaloldali gondolatokkal ötvöző Jobbik már a 2010-es parlament...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

radala 2010.03.19. 15:10:19

@radala: A NOL tényleg élőben nyomta a Jobbikot? Szerintem jól nyomja CsP, még mindig egyetértek vele.

milanello 2010.03.19. 15:11:08

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:

Remélem hamarosan a Ma Reggelben a Szemközt rovatban is fellép majd, az ugyanis közel 15 perces szeánszt jelent... :) Jegyes T. Kriszta, Krug Emilia Szemközt velük Dóri, hmm.. :)

radala 2010.03.19. 15:11:30

@theofil: Zuschlag. Arról beszélek, amikor az a szerencsétlen nem vett észre egy bekapcsolt kamerát.
Rég volt.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 15:11:32

@radala: most erre csinálhatnék egy plakátutánzatot a ma reggeli mokkából CSP vel és Dórikával, a 20 évvel ezelőtti szlogennel: "tessék választani", de inkább nem teszem :)

milanello 2010.03.19. 15:11:56

Hol közvetítik Fletot?

Piszkos Freud 2010.03.19. 15:12:13

@theofil: Kicsit egyoldalúan tájékozódsz.

Feanor 2010.03.19. 15:13:32

@papika: Lehet hogy több is lesz, én is figyelem a valasztas.hu-t. Volt olyan hely amit feladtunk már egy ideje de annyi cetli jött a kitelepülésre hogy tegnap rástartoltunk.

Feanor 2010.03.19. 15:14:28

@milanello: atv.hu-n egy óra késéssel.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 15:15:44

@Feanor: azért hogy a nagyon ciki részeket ki tudják vágni még idejében?

mi másért...

theofil 2010.03.19. 15:15:52

@radala:

Ja persze, azt tudom.
Hülye megjegyzés volt, de amire regált az is hülye volt...hamis, fals, eröltetett.
Nem akarom védeni, de azért, ha minden képviselő ostoba megjegyzéséből ekkora botrány lenne akkor kongana a parlament, csak a takarítónéni járna be.

(Lehet, hogy nem is járnánk rosszul!)

félemelet 2010.03.19. 15:16:17

@török gábor:

Azzal egyet lehet érteni, hogy a bal-jobb kategorizálás nem csak e fogalmak klasszikus értelmezésén alapulhat, hanem aktuális viszonyrendszereket is kifejezhet a pártok közt - azt viszont visszafelé történő érvelésnek tartom, hogy a mai magyar választható pártokat valamiféle idológiai-gazdasági elemzés alapján lehet ebbe a spektrumképbe illeszteni.

Ha jobban belegondolunk, ennek a spektrumnak a szervezőelve valójában egyedül az MSZP (baloldali) pozíciója, és az összes többit ehhez képest a fix balközép spektrumponthoz viszonyítva lehet nevesíteni - meggyőződésem, hogy valójában te is ezt a szervezőelvet alkalmaztad, amikor konkretizáltad a tabló szereplőinek helyét. (Mégpedig a második lépés a Fidesz MSZP-hez képest való spektrumpontjának meghatározása, a többit pedig e két pont közt "interpolálhatjuk"...)

Érdekes játék lehet az, ha másképpen kezdünk bele, és úgy próbálunk elindulni, hogy vesszük az egyik nem-MSZP-t, elhelyezzük a még szűz spektrumon, és onnan építjük fel a viszonyrendszert. Nagy meglepetésekre persze nem jutunk: akkor kapjuk újra az eredeti spektrumot az abszolút origó hozzávetőleges azonosságával, ha a Jobbikkal vagy az LMP-vel kezdjük a játékot, de "vöröseltolódást" szenved az új spektrum, ha az MDF-fel vagy a Fidesszel indítunk. Legnagyobb eltolódást akkor kapunk, ha a Fideszt elsőként önmagában vizsgálva pozícionáljuk.

radala 2010.03.19. 15:17:08

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Na végignéztem, ha előbb van ez akkor nekik küldöm a kopogtatómat nem az LMP-nek. Már bánom, hogy soha nem szavaztam a miépre:-)
CsP lehetne a következő KE:-)
Nagy elégtétel lenne ez neki is meg az országnak is:-)
Végül is Göncznél sokkal jobb író. Szerintem KE-nek is jobb lenne.

papika 2010.03.19. 15:17:10

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:
Ne! Megnéztem, de ez nem jó csaj! Fiatalnak fiatal, de nem egy bomba!

anti76 2010.03.19. 15:18:25

@theofil: cusi=zuschlag. nem csoda ha balos vagy. a Tények minden csak nem tény. a netet javaslom mindenképp, a legtöbb jó hírportálon linkelve van minden adat, korábbi interjúk, stb... egyből máshogy látnád az egészet. Orbán teljesen máshogy szerepel egy bal meg egy jobboldali médiában, ahová megjegyzem egyetlen mszp-s se megy el. Én legalábbis egyszer nem láttam gyurcsányt a hirTV ben interjút adni, pedig ő igen aktív szereplője volt a közéletnek. Neked is azt mondom: Láss, ne csak nézz!

theofil 2010.03.19. 15:19:08

@Piszkos Freud:

Nem bírom a Hírtévét meg a jobbos médiumokat.

Az interneten megnézem a híreket a hírkeresőben, ott mindenféle irányultságú van, ott elolvasok mindenfélét.
Az más. De politikai műsort a Friderikusz műsor elmúlása óta nem nézek.

Feanor 2010.03.19. 15:20:00

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:
Szerintem ez csak a netes atv alapbeállítása, bár kétségtelen hogy azt is megtehetik így. Kérdés hogy ha egy óránál hosszabb a beszéd akkor hogy tudják az egészet kivágni :)

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 15:20:10

@papika: ki mondta hogy bomba? egy bájos kislány, aki sokkal kellemesebb látvány bármelyik pártszóvivőnél...

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 15:21:57

@Feanor: vagy úgy...
és a atv tv-ben élőben megy?

theofil 2010.03.19. 15:23:58

@anti76:

A Hírkeresőben minden érdekeset elolvasok, jobboldalit is természetesen.

Csak a tévéket nem bírom nézni.
Igaz, nemcsak a jobboldaliakat unom, hanem a nem jobboldaliakat is, mindet.
Torkig vagyok velük, most csak azért vagyok ilyen élénk mert választások lesznek.

Tulajdonképpen azt unom mindegyikben, hogy nem a lényegről beszélnek, megmaradnak a felszínen és újra és újra ugyanazokat a mondatokat kérődzik fel.

anti76 2010.03.19. 15:24:21

@Feanor: de ugye 16 -kor kezdődik, csak nem élő?

papika 2010.03.19. 15:27:39

@milanello:
Az origo azt állítja, közvetíti, sőt, menet közben lehet lájkolni meg diszlájkolni is.

origo.hu/post-it/blog/20100204-az-interneten-tapsolhatnak-a-poltikusoknak-az-origo-olvasoi.html

Feanor 2010.03.19. 15:28:19

@anti76: Az atv.hu tetején lévő bannerben az "élő" felirat arra enged következtetni hogy 16:05-kor élőben lesz szerencsénk a böszméhez.

milanello 2010.03.19. 15:30:21

@papika:

szuper, köszi.
lájkol a rosseb, akkor nem tudok figyelni, megtörik az élmény varázsa. :)

theofil 2010.03.19. 15:30:37

Megnéztem az ATV progamját:
Hat óra öt perctől adják Gyurcsányt 7.35-ig.

Feanor 2010.03.19. 15:31:46

@papika: köszi, már gondolkodtam hogy felugrom nagymutterhoz ahol van kábel nehogy itt spoilerezzék nekem ezt a történelmi kampányfogást

papika 2010.03.19. 15:32:06

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:
Vigyázz, Budai Berni is pártszóvivő, nem csak Herényi Karesz!

theofil 2010.03.19. 15:33:04

Igen és a honlapon közlik, hogy műsorváltozás:

Négytől adják élőben!

Feanor 2010.03.19. 15:33:58

@theofil: ismét az atv.hu-s bannerre irányítanám a figyelmed, amelyben szerepel a "műsorváltozás" szó is.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 15:34:55

@papika: ő kormányszóvivő.
a nyakó a pártszóvivő...

Feanor 2010.03.19. 15:35:54

Eddig baromira nem figyeltem hogy ezek a tévék milyenek de az atv honlapját elnézve hüledezek hogy ez mennyire de mennyire egy mszps párttévé

papika 2010.03.19. 15:36:47

@Feanor: @milanello:

Van még egy stream, ha az esetleg nem menne, bár az is lehet, a kettő ugyanaz, de ennek szebb a neve:

vastagbor.blog.hu/2010/03/19/boszme_stream

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.19. 15:38:08

@Feanor: én azon lepődtem meg hogy egy ilyen tv-ben a múltkor egy műsorban Stumpf és Török úr a 2 vendég...

theofil 2010.03.19. 15:40:50

@Feanor:

Köszönöm már sikerült az átirányítás!

theofil 2010.03.19. 15:42:51

Hoplita nincs itt?

Nyilván már a helyszínen van és tizesével vásárolja föl az öszödi beszédet (á' 1000Ft) pedig intettem, hogy ne legyen mohó..!

anti76 2010.03.19. 15:47:32

most ez interjú lesz? vagy valahol beszél, és ezt közvetítik?
Tudható hol kiknek beszél vagy hogy hol?

JokerZ 2010.03.19. 15:48:05

MDF Vasban is megvan. 20 területi lista, ez azért nagy bravúr, de meg kéne nézni, hogy csinálták. LMP még Fejérben hiányzik.

mafos 2010.03.19. 15:49:25

209.85.135.132/search?q=cache:uRCRH2QfMtMJ:jobbik.hu/rovatok/tisztsegviselok/kiraly_andras_a_jobbik_szovivoje+%22kir%C3%A1ly+andr%C3%A1s%22+Sz%C3%BCletett+-m%C3%A1rcius&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

Ha már ennyit rágódtok rajta. Bár tudom, ezt csak a baloldali állampolgár bérkommentelő szítja.
Csak vegyük észre :)
Június óta szóvivő. ez kb 8 hónap.
A maszop listáján olyanok vannak, akiknek 20 éve börtönben kéne ülni, nem a parlamentben.(mint ahogy ezt előttem említették.

radala 2010.03.19. 15:49:27

@Zlatan: Még van 12 perc csak meg lesz.
hajrá!!!!

mafos 2010.03.19. 15:52:38

Felhívnám a figyelmet, hogy a jobboldalinak nevezett hírTV lassan ugyanúgy közvetíti az mszp eseményeket, különösebb lehúzó komment nélkül, mint a fideszeseket. Ha valaki megfigyeli.(pl márc 15). jobbikról nem beszélt ellenben. még az mdf is benne volt, pedig az aztán igazán nem volt említésre méltó.

radala 2010.03.19. 15:54:17

@Zlatan: Köcsög fejérmegyeiek, az egész ország nem szereti a fejérmegyeieket:-)
Kurva mdf ezzel fog nyomulni, hogy ök az egyetlenek, akikre mindenhol lehet szavazni. Hogy hogy utálja ezeket az ország, esküszöm inkább az mszpre fogok szavazni.

theofil 2010.03.19. 15:55:12

@anti76:

ATV 16 óra öt perc, élő közvetítés.

Beszélni fog....hosszan....!

Feanor 2010.03.19. 15:55:43

@Zlatan: Ajjj, aggódom én is a Fejérért, le kéne már adni a cetliket. Nem jó ez a lastminute idegtépés

theofil 2010.03.19. 15:57:33

@mafos:

Egy párt mondatot bírtam belőle elolvasni....hát egy hányinger az egész.

sztd 2010.03.19. 15:57:56

@Treuga Mei:
www.forsense.hu/?page=cikk&source=publiclife&id=157&p=1

A másodlagos pártpreferenciától nem független a mérés, de:
"A kérdezetteknek egy ötfokú skála segítségével azt is értékelniük kellett, hogy mennyire érzik magukhoz közelinek vagy távolinak az egyes pártokat."

Hogy ez mennyire megbízható, azt nem tudom, de szerintem nagy hiba nincs benne.

"Mert az csak _feltételezés_, hogy a választók a másodlagos preferenciáikat azonos oldalhoz sorolják... (Legalábbis a nem tudjuk kategória, még ha nem is kizárható!)"
Azért a "nem tudjuk"-nál szerintem többről van szó. Amikor mérnek valamit, abban mindig van hiba, de az nem azt jelenti, hogy azt sem tudjuk, hogy mi, hogy, merre, meddig? :)

papika 2010.03.19. 15:58:37

@radala:
Pedig OV is Fejér megyei!
A kitünő szazhetvenhat.blog.hu szerint ott is megvan, vagyis már tegnap este is megvoltak, reméljük, nem kamáznak, és akkor nem kell az MSzP-re szavaznod.

theofil 2010.03.19. 16:01:46

Na megyek, szívom magamba az igét.

radala 2010.03.19. 16:08:29

@papika: Most már értem miért utálják olyan sokan Orbánt. Mondjuk ez jogos. Köcsög Fejérmegyei...

radala 2010.03.19. 16:13:04

@radala: A valasztas.hu-n nem látszik, hogy meglenne Fejér.
Biztos valami geci mdf-es elgáncsolta a Bizottság Épülete előtt 15,58-kor.
Tuti egy alcsutdobozi MDF-es volt, már persze csak akkor, ha ott nem tilos mdf-esnek lenni, azért remélem ott tilos.

papika 2010.03.19. 16:14:22

@Feanor:
Hű ez a csávó ez nagyon komoly.
Ezt a Vitányit ma már szidtam egyszer.

2010.03.19. 16:14:41

@anti76: Én ennek totálisan az ellenkezőjét tapasztalom, mindenhonnan jelentkeznek az emberek, hogy ők is az LMP-nek szurkolnak.

papika 2010.03.19. 16:15:33

@radala:
A valasztas.hu-t Rytkó Emília gépeli be, ezért néha csúszik.

radala 2010.03.19. 16:15:51

@iii: Megvan Fejér vagy megvan Fejér?

papika 2010.03.19. 16:16:43

@radala:
Nézd meg most, megvan!!!

Feanor 2010.03.19. 16:17:10

@radala:

JUHU megvan. Csak legyen elég cetli.

radala 2010.03.19. 16:17:59

MEGVANFEJÈR Jippiii.
Mégsem olyan köcsög ez az Orbán csak mert fejér megyei

radala 2010.03.19. 16:19:39

@Feanor: Nem is egy de két ország szurkolt az LMP-nek:-)
Söt azt is mondhatnánk az egész határon belüli meg kívüli magyarság.
Szép nap ez a mai.

kopogtató 2010.03.19. 16:19:44

@török gábor: értem köszönöm. Ha nem egyenlő, akkor pedig gondolom az viszi, aki jobban a 2/3 fölött van.

2010.03.19. 16:20:34

És igen, ebben a percben megjelent a 2. Fejér megyei jelölt is az LMP-nél a valasztas.hu-n.
Hipp-hipp-hurrá!

papika 2010.03.19. 16:20:35

És baszki a Munkáspárt is megvan, ha nem dobálják vissza a jelöltjeiket!
7 megye=1 országos lista
Lesz kivel vitatkoznia a Bokrosnak!

A Seress Máriáknak meg 9 megyéjük lett. no az szép, ők biztos nem vettek perforáló gépet, mint az MDF.

radala 2010.03.19. 16:23:58

@radala: Mindenesetre az én cetlim nem ért oda vagy nem volt elég szeged 1-be/n. Szóval ezen én most annyira fölbosszantom magamat mindjárt, hogy mégis listán is a Fideszre szavazok. Most már OV-t sem kell utálni a fejérmegyeisége miatt:-)
Mindenesetre nagy hadvezérek ezek az LMP-sek.
Csak ne felejtsük, el, hogy bár én nem emlékszem rá a 90-es Fidesz pont ekkora stratéga volt. Végül is 12 év múlva is még csak 50 lesz Jávor Benö, miniszterelnöknek az a legszebb kor:-)

radala 2010.03.19. 16:26:29

@iii: Milyen LMP fan vagy te. 3 percet késtél a legjobbtól, mit 3-mat 3 perc 49-et. Nem is szavazol te sem rájuk, te szájkaratés:-)

radala 2010.03.19. 16:28:18

theofil! hol utálja Bauer GyF-et? Épp most gyűlölködnek együtt.

2010.03.19. 16:28:24

@radala: Csak ez a köcsög MDF is megcsinálta, ez bosszant :) Miután lekommunistázta az LMP-t. Ez a Bokros ért valamihez a kamatlábakon kívül? Mert a politikához biztos nem, LMP-programot tuti nem nézegetett, totál baromságokat állított a Mokkában.

2010.03.19. 16:30:11

@radala: Azért percenként nem nézegettem, annyira fan ne vagyok :), ezt az oldalt meg nem frissítettem, csak írtam.

milanello 2010.03.19. 16:32:41

dzson emese nem indulhat? vagy csak elírás?

papika 2010.03.19. 16:38:58

Mekkora egy ripacs! De sajnos meg kell állapítsam, hogy már nem ráz ki a hideg a hangjától, azaz, a Feri sem a régi már! Inkább röhejesnek látom.

Feanor 2010.03.19. 16:43:12

@milanello: biztos fellebez majd, de úgy látszik valamin elcsapták...

radala 2010.03.19. 16:46:47

@iii: Egyben lehet bízni. A Jobbik a Fidesz az MSZP szidása lehet, hogy hoz a konyhára, de az LMP-t szidni tuti kontraproduktív.
Ez nagyon biztató, mert az MDF nem tud semmit tenni az LMP ellen. Igazából az LMP listára adott szavazatok sem fognak a Fidesznek hiányozni, mert (legalábbis a megyékben) azok tuti nem hasznosulnak, hanem töredékként mennek az OL-ra. No még elgondolkozom, hogy mitévő is legyek.
Azt kellett volna mondanod, hogy bocs Fejérben vagyok és lassú az i-phonom:-)

radala 2010.03.19. 16:47:54

Nekem teljesen szaggat ez a köcsög GyF. De nagyon szigorú a merev arca:-)

2010.03.19. 16:49:04

@radala: Pedig pont jót tettek veled, nyugodtan szavazhatsz a helyi Fidesz jelöltre, listán meg az LMP-re. Nem kell bűntudatodnak lenni :)).

Feanor 2010.03.19. 16:50:43

Feritől eddigi két kedvenc mondatom: "nem torzított el bennünket a hatalom"
"Szeretem Magyarországot, szeretem tétovaságát"

milanello 2010.03.19. 16:56:38

"ma jobban élünk mint 2001-ben" -baszki!

radala 2010.03.19. 16:56:45

@iii: Tényleg ritkán frissítesz. Pont arról győzködöm magamat, hogy semmit nem veszít a Fidesz, ha vidéken LMP-re szavaz valaki.:-)

papika 2010.03.19. 17:02:33

@radala:
Jaj radala, vigyázzál, inkább kérd át magad szeged 2-be, és egyéniben szavazz az LMP-re, azt még lehet javítani a második fordulóban, őket meg segíted egy plusz töredékszavazattal, és ha megcsinálják az 5%-ot, akkor erősebb lesz a frakció.
A fidesznek a lista a lényeg, ott kell minél nagyobbat hasítani, az egyéniket meg könnyebb besöpörni a második fordulóban.

2010.03.19. 17:06:42

@radala: Na most inszájder infó: Szeged 1 is meglesz.

papika 2010.03.19. 17:12:05

Hát ez csúcs, a Feri két hibáját vallotta be, mind a kettő az, hogy ő túl jó volt.

milanello 2010.03.19. 17:15:20

A Civil Mozgalom lehet a 6. erő. Szép volt Seres Mária! Hajrá április 11.-én!

Feanor 2010.03.19. 17:24:25

respekt a civileknek is, bár fekete ló hogy mit képviselnek. Van olyan családi barát aki nekik gyűjtött.

salytóskifli 2010.03.19. 17:30:01

A civileknek már a nevük is hazugság, amit akarnak, az mérföldes demagógia, egy-két kivételtől eltekintve.

lüke 2010.03.19. 17:58:30

már aggódtam ,hogy nincs GyF beszéd , fecsegés
Esterházyt kellett volna idéznie
1,
"A könyv táj.Vadregény,szemétdomb........
Duna, Tisza, Dráva, Száva törjön el a lábad szára.Vagy ne törjön"
2,
"más a képzelet,és más a képzelődés,ahogy más a beszéd,és más a fecsegés"

hoplita 2010.03.19. 18:06:37

@theofil:
Na , hogy megnyugoggy...!:DDD

Ha ott lennék tényleg vennék egyet, egy rugó manapság már nem egy összeg, a 2 napi cigim sem jön ki belőle.:)))

Volt egy kis választókerületi megbeszélés, meg szóróanyagokért mentem.
6000 kopogtatóval fejeztük be a gyűjtést...szal, nem vagyok-vagyunk elégedetlenek.
És ezek a kopogtatók standhoz és házhoz hordott kopogtatók....nem házalással összekunyizott cetlik!!!
Az ilyenek jelentős része voksban realizálódik, ami nálunk alapból már 20%....de több lesz.
Közel leszünk itt a 30-hoz....bár nem szeretném elkiabálni.:)

Surko 2010.03.19. 19:24:07

" ezt a sokat kárhoztatott és lesajnált bal-jobb besorolást a választók és a politikusok többsége is érti és használja. "

Pontosabban a mai magyar közéletben bevett jelentésének megfelelően talán jól használja a társadalom.

De a gond ott van, hogy hibás maga a fogalomhasználat.

Ha egy országban következetesen balnak hívom a jobbat, és jobbnak a balt, akkor a társadalom természetesen "megtanulja" így használni és értelmezni a fogalmakat.

De ez a megértés nem azt jelenti, hogy helyesen használunk fogalmakat, csak azt, hogy tudjuk, hogy mire gondol a másik, amikor egy fogalmat használ.

Ez kb. olyan, mint amikor valaki azt mondja, hogy "római", "kreol", vagy "indián". Ekkor sem azt értjük a kifejezés alatt, mint amit az jelent, mégis "érteni és használni" fogja azt a társadalom.

Vagyis az, hogy a társadalom használ (hibásan) egy fogalmat, még nem jelenti azt, hogy ez így helyes lenne.

Ma Magyarországon egy dologtól függ, hogy valaki jobboldalinak, vagy baloldalinak tartja magát:

- hogy mi a viszonya a nacionalizmus kérdéséhez

Aki nacionalista, az jobboldalinak tartja magát, aki meg anti-nacionalista, az baloldali lesz.

Így itt ragadunk a "kultúrharc" mocsarában, és senkit nem érdekel a gazdaság.

Nekem ebből van elegem. Lesz*rom, ha akár az alkotmány preambulumába bekerül, hogy Mária országa vagyunk, csak tegye már valaki rendbe ezt a rohadó gazdaságot!

Surko 2010.03.19. 19:28:37

Szerintem balról jobbra a pártok sorrendje az alábbi:

- LMP - szélsőbal, balról előzi az MSZP-t, kritikus magával a piacgazdasággal szemben
- MSZP - bár a domináns szárny erősen liberális
- Fidesz - retorikailag erős balos vonulat, enyhe piacgazdaság kritika, de azért meghatározó liberális irány
- MDF - Bokros érkezésével klasszikus liberális gazdaságfilozófia
- Jobbik - értelmezhetetlen, habzószájú szélsőjobboldali csőcselék

LMP - MSZP - Fidesz - MDF - Jobbik

Gazdaságilag tehát az MDF jobbról előzi a Fideszt.

Ezt nehéz lehet megemészteni egy ún. "jobboldalinak" aki számára az MDF "baloldali"...

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.03.19. 19:40:53

Időnként komolyan elgondolkozom azon, hogy vajon mit képvisel a Fidesz. Milyen értékrendet? Kinek az érdekeit? Mert annak a hangoztatása, hogy mit szeretnének a zemberek, az nem képviselete semmilyen értékrendnek. Az nem bal, az nem jobb, az nem centrum. Az csak populizmus.
A piacképesség persze vitathatatlan - de ez nem csoda, csak szemérmetlen marketing: a termék nem más, mint az emberek vágyainak a kimondása. Ismerve az operettország igényeit, nem lennék meglepve, hogy ha lenne egy megfelelő nagyságú piaci rés a lakodalmas zenék piacán (mint volt az MDF apadásával '94 után a retotikai konzervatív oldalon), akkor Viktor két indános bölcsesség között lakodalmas zenére énekeltetné a jónépet a nagygyűléseken...
Vajon hányan goldolkodtak el azon, hogy mit akar a Fidesz - mármint túl azon, hogy a szocik húzzanak el? Vajon a Fidesz törzsbázisa elgondolkozott azon, hogy milyen világnézet ez? Hogy összefér-e a keresztény értékrend a szentkorona-tannal, az árpádsávos turulkodással, a semjéni fafejkonzervatívoskodással és a gondoskodó állam illúziójával éltető, szociáldemokratából olykor kommunistába hajló retorikáva?

Surko 2010.03.19. 19:49:10

@Michael Knight:

Egyszerű a válasz: nem gondolkodtak el rajta.

Mint ahogy senki sem gondolkodik el sajnos a szavazata leadása előtt ilyeneken...

A magukat "baloldalinak" vallók is lelkesen szavaznak arra az MSZP-re, amelyik erősen liberális gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre Gyurcsány színrelépésével.

(hozzáteszem engem ez nem zavart, sőt, de ettől még tény, hogy a szocikat sem lehetne a gazdaságpolitikájuk alapján baloldalinak nevezni...)

2010.03.20. 09:01:43

@Surko: Az a hiba, hogy kevered a politikai és a gazdasági irányultságot.

A politikai spektrum úgy néz ki, ahogy TG is mondta:
MSZP-MDF-LMP-Fidesz-Jobbik

A gazdaságpolitikai szempontból összeállított (etatista-liberális tengely) nagyjából így néz ki:

Jobbik-Fidesz/LMP - MSZP - MDF

Az LMP-t szélsőbalnak beállítani tájékozatlanság, semmi alapja nincs. A besorolását ezen a skálán nem is tudom pontosan hova tenni.

Surko 2010.03.20. 11:52:02

@iii: " Az LMP-t szélsőbalnak beállítani tájékozatlanság, semmi alapja nincs. A besorolását ezen a skálán nem is tudom pontosan hova tenni. "

Ha jómagam nem épp azért távoztam volna az LMP közeléből, mert tagadták a piacgazdaságot, akkor még igazat is adhatnék neked.

Persze ez külső szemlélő számára sokszor valóban nem transzparens. (Miért is tenné világossá az LMP, ha egyszer pont az ex-SZDSZ szavazók támogatsával szeretne a parlamentbe kerülni.)

Lássuk pl.
- mennyire baloldali és mennyire populista dolog a "lakhatási alapjog"

- mennyire baloldali és populista dolog "garantált minimum jövedelmet" ígérni?
(ami persze ma még titok, hiszen jó LMP-s szokás szerint a programot nem kell a választó tudomására hozni előre, elég majd utólag elmondani, hogy mire is szavazott...)

Tényleg, mikor lesz programismertetés?

Vagy mire utal vajon, ha a párt kihoz egy tök vállalható koncepciót BKV ügyben, megversenyeztetett szolgáltatókal, majd a párt belső köreiben ezt szitokszóként "privatizációs kísérletnek" minősítik, ezért azóta mélyen halgatnak róla?

Őszintén nem értem, hogy ha egyszer balos a programotok, akkor miért kell ezt álszent módon tagadni és titkolni?

Talán csak nem azért, mert a baloldaliság ma nem menő?

Vagy netán azért, mert liberális szavazók támogatására van szüksége a pártnak?

Surko 2010.03.20. 11:59:35

@iii: " Az a hiba, hogy kevered a politikai és a gazdasági irányultságot. "

A gazdasági skála viszonylag egyszerű. Jobb az, amelyik szabad versenyt és alacsony állami újraelosztást akar, és bal az, amelyik ezzel ellentétesen cselekedne.

De mit értesz vajon "politikai" irányultság alatt?

Ilyen fogalom egyszerűen nem létezik.

Van még társadalmi kérdéskör, ahol szintén fel lehet rajzolni egy skálát, de az LMP ezen a skálán is a baloldalon fog helyet foglalni.

Hiszen társadalmilag a baloldali erők nevezhetőek "progresszívnek", hiszen ők küzdenek a tradícionális kötöttségek ellen, a baloldaliak a nemek közötti egyenjogúság élharcosai, baloldaliságot jelez a kisebbségek és egyéb másság iránti tolerancia.

Hozzáteszem mindezek nagyon is szimpatikus vonások, amelyek jellemzők is az LMP-re, de ezek sem jogosítják arra, hogy az általad említett módon az MDF-től jobbra, a Fidesztől balra álljon.

Társadalmi-szociális kérdésekben (is) a legprogresszívebb, legbaloldalibb párt ma az LMP.

Azaz társadalompolitikailag is a skála balszélén helyezkedik el az LMP.

2010.03.20. 14:59:17

@Surko: A politikai irányultságot nehéz definiálni, de szerintem a liberális társadalomfelfogás nem mindősíthető egyszerűen baloldalinak.

Itt egyszerűen arra gondoltam, hogy a más pártokhoz való viszony alapján hol helyezkedik el az LMP. Ebből a szempontból pedig az MDF egyértelműen közelebb áll az MSZP-hez, még akkor is, ha néha őket is betámadja. Az MSZP pedig ki is jelenti magáról, hogy ő a baloldal.

Valamelyik cég csinált egy ilyen térképet, azon ez plasztikusan látható.

2010.03.20. 15:13:20

@Surko: Elég jól ismerem az LMP törekvéseit, soha sehol nem tagadták a piacgazdaságot. A programjuk, ha minden igaz, hétfőn megjelenik, majd abban mazsolázhatsz, ha gondolod.

Ez a "garantált jövedelem" új nekem, nem hiszem, hogy ez bármilyen hivatalos programba belekerülhetne.

A "lakhatási minimum" valóban egy balos követelés, de mondhatjuk szociális érzékenységnek is, úgy már mindjárt másképp hangzik ;). Az én felfogásomban ez gazdaságilag is racionális, mert olcsóbb, mint egy család utcára kerülése.

A BKV-ügyből pedig jól látszik, hogy az LMP nem tekinti a privatizációt (egyébként ez nem teljesen az) sem vállalhatatlannak, ha az ésszerű. Nem hallgatnak róla, per pillanat ez kevéssé fontos.

prekonzervativ 2010.03.21. 11:34:23

Kedves Török Gábor!
Nem értem, hogy oly sokan miért tartják a fideszt baloldali pártnak a gazdasági programja alapján mikor pl. a tavaly megjelent Jövőkép c. gazdasági programjában egyértelműen a versenyt tartja a gazdaság legfontosabb elemének, de emelett állást foglal az aktuális programjában is (ld. Nemzeti Ügyek) ráadásul az adócsökkentést szorgalmazza, valamint a vállalkozók és a munkaadók támogatását tartja elsőrangúnag, melyek tipikusan jobboldali (piacpárti) elvek Nyugat-Európától az Egyesült Államokig. Azonban igaz, hogy a fideszn programjában erőteljes hangsúlyt kapnak a szociális intézkedések is, illetve a munkavállalok segítése, de ezek nem balra csupán középre húzzák a pártot. Ami még szintén tipikusan jobboldali, piac- és versenypárti elv - melyben közös a jobbikkal és az mdffel - az a szociális juttatások realizálása, illetve munkaviszonyhoz kötése. A fideszben véleményem szerint megfigyelhető egy erős jobbratolódás gazdasági értelemben a 2006-os programjához és szintjéhez képest, most kezd visszaállni a '98as és a 2002es helyzete. Üdvözlettel: www.prekonzervativ.blog.hu

prekonzervativ 2010.03.21. 11:35:24

egyébként ma Magyarországon szerintem egy mérsékelten baloldali gazdasági elveket valló párt van és az az LMP, valamint egy szélsőségesebb a Jobbik.

Szentpeter 2010.03.23. 08:56:42

Engem a politikában nem érdekel az oldaliság... mert elvtelenné tesz...

Nekem a jobb oldalam legalább annyira fontos mint a bal... csak össze kell hangolnom..

Szúrófény 2012.09.22. 04:15:34

@félemelet: Ezen a baromságon se tudtok túllépni!
Szabó Dezső: Mit jelent ez a jobb és baloldaliság? Azt, hogy az illetők egy, az országot érintő egyetemes, vagy részletkérdésekben nem fizikai és pszichikai adottságok összes ismeretéből s a szóban forgó probléma elképzelhető minden hatásából alkotják meg az ítéletüket: hanem egy híg tudományellenes, elemeiben ellentmondó piszkos frazeológia szerint mely őket jobb- vagy baloldaliakká kötelezi” — aszerint, hogy melytől reméli a maga boldogulását, zsákmányát, mondom hozzá én.
süti beállítások módosítása