Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:02

Mától számítva már csak két hét van hátra a hivatalos kampány utolsó napjáig, hiszen április 10-én, szombaton elvileg már csend honol majd a magyar politikában. S bár a nyitott kérdések száma az elmúlt napokban nem változott, engem egyre jobban a választások utáni helyzet foglalkoztat. Pár napja a pártrendszer változásával kapcsolatban már írtam a szerepek várható jelentős átalakulásáról, s amit azóta tapasztaltam, csak megerősített abban, hogy a következő hónapok - ennél messzebbre ne merészkedjünk - legfontosabb frontvonala (egy ismerősöm viccesnek szánt megfogalmazásában: orbánvonala) a Fidesz és a Jobbik között húzódhat. Miután az MSZP a választási vereséget követően bizonyára elsősorban magával, belső harcaival lesz elfoglalva, az esetleg parlamentbe kerülő LMP-seknek pedig még meg kell küzdeniük azzal, hogy egyáltalán megtalálják a fontos helyeket az Országházban (ez persze részben a Jobbikra is igaz), az igazi kérdéssé az válhat, hogy vajon a Fidesznek sikerül hiteltelenítenie a Jobbikot, vagy inkább fordítva, vagy esetleg sehogy sem történik.

A kérdés messze nem lefutott, érvek mindegyik forgatókönyv mellett hosszan sorolhatók. A Jobbik feltehetően tudatosan készül erre az időszakra, tisztában lehetnek azzal, hogy számukra kiemelt jelentősége lesz ennek a pár hónapnak. Ha az elején sikerül több kérdésben sarokba szorítaniuk a Fideszt, s legalább harapásra készen elhelyezhetik állkapcsukat a rivális szavazótábora közelében, akkor esélyük lehet arra, hogy ne következzen be náluk a hasonló típusú, anti-establishment jellegű politikai erőknél gyakori választói elpárolgás. De a Fidesz sem teheti meg, hogy ne szerepeljen az elintézendőinek listáján a Jobbik ellehetetlenítése: próbálkozhatnak ugyan a radikális párt ignorálásával, ez a stratégia azonban már korábban sem volt túl sikeres, s valószínűleg még kevésbé lenne az, ha a parlamentben nézne velük hétről-hétre farkasszemet félszáznál is több jobbikos. Arra számítok tehát, hogy a Fidesz minden látható és nem látható eszközzel kísérletet tesz majd a Jobbik felmorzsolására, nem véletlen, hogy a párthoz közelálló megmondóemberek már most is szinte törvényszerűségként említik a Jobbik vezetői közötti várható konfliktusokat, vagy akár a párt szétszakadását.

Utaltam már arra, hogy április 12-én a kampány új szakasza kezdődhet, az a két hét azonban elsősorban a második fordulóról és a Fidesz esetleges kétharmadáról – tehát a választáshoz kapcsolódó megfontolásokról - szólhat. Április 26-tól azonban már 2014-re tekinthetnek előre a pártok, s onnantól kezdve a kérdések többsége ebben a vonatkozási keretben lesz igazán érdekes. Márpedig jelentős, a közvélemény figyelmére esélyes események már az első hónapokban lesznek bőséggel: a parlamenti megállapodások megkötése (bizottsági helyek, ülésrend stb.), a kormányprogram vitája, a kormány megalakulása, az első kormányzati döntések, a köztársasági elnök megválasztása – s máris benne vagyunk a nyárban.

Rettentően kíváncsi vagyok, hogy ezen időszak két főszereplője milyen stratégiát választ, hogy miképpen viszonyul a Fidesz a Jobbikhoz, illetve hogyan politizál az új kormánnyal kapcsolatban a Jobbik. Bár a két áprilisi vasárnapnak óriási a jelentősége, kicsit messzebbre tekintve már ezek a kérdések válnak fontossá. S miközben korábbi választások előtt azért korlátozott volt a távolabbra tekintő forgatókönyvek száma, hiszen legfeljebb azt találgathattuk, hogy meddig tart ki a kormány lendülete, s mikor veszi át a vezetést az első számú ellenzéki erő, ma ezen túlmenően még azzal sem lehetünk tisztában, hogy egyáltalán kinek van esélye tartósan a váltópárti szerep megragadására. 2010 éppen ezért messze nem hasonlítható az elmúlt három választáshoz, sokkal inkább az 1990-es és az 1994-es bizonytalanságok – kormányról és ellenzékről, valamint pártok egymáshoz való viszonyáról - juthatnak az eszünkbe. A pártrendszer megmozdult, pontosabban (már és még) mozgásban van.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr691869326

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az LMP baloldali coming-outja 2010.03.26. 19:45:54

A területi listaállításokhoz szükséges ajánlószelvény-gyűjtést végül sikerrel vevő Lehet más a politika a napokban megindította kampánya második hullámát. Az előző hónapokban minden erőforrást lekötő cédulagyűjtés alatt érdemi kampán...

Trackback: A Fidesz legnagyobb hibája 2010.03.26. 10:04:49

Vona ott támadja a Fideszt, ahol az a legjobban fáj: mert az elmúlt két évtizedben a Fidesz valóban része lett a magyar posztkommunista valóságnak.  (Fotó: fidesz.hu) Vona Gábor tollat ragadott és levelet írt Orbán Viktornak. A levél apropója a ...

Trackback: Útelagazódás (sic!) 2010.03.26. 09:57:58

Jobb lett volna, ha nem így lesz, de ma minden esélye megvan, hogy hárompárti parlamentünk lesz. Minden esélye megvan annak. Minden esély megvan arra, hogy demokratáknak - legyenek magyar demokraták, szabad

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-lyla- 2010.03.26. 17:50:48

most már nagyon profi a külcsín...

már csak a nevek kékjét rossz nézni - a @hivatkozások kékje kéne oda is...

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2010.03.26. 17:53:13

@fontana_X: Ami Ács Miklós közgazdász eszmefuttatását illeti: van egy mondás a suszterről és a kaptafáról.

Az a cikk abszolúte nem hozzáértő cikk, csak van az Index szerkesztőségének (és olvasótáborának) egy érdekes előítélete, mely szerint a közgazdászok mindenhez értő univerzális bölcsek, és bármilyen kérdésben az a végső szó, amikor egy igazi Közgazdász nyilatkozik.

Az EP-választásnál tényleg kicsit pontatlanok voltak a közvéleménykutatások, de rögtön a helyére kerül minden, ha leveszünk a Fidesztől 7-10 %-ot és odaadjuk a Jobbiknak. Ugyanis a jobbikosok nagy része rejtőzködött. Ezt közvetetten bizonyítja, hogy a választás UTÁN hirtelen nagyot "esett" a Fidesz és "erősödött" a Jobbik az összes kutatónál - természetesen nem ez történt, hanem csökkent a jobbikos rejtőzködés, miután látták, hogy nincsenek is olyan kevesen és fel lehet vállalni a jobbikosságukat.

panelburzsuj 2010.03.26. 18:00:21

@hoplita:

Nagyjából jól saccolod: a nagy helyezkedések idején tartottam a törökgáboros pelenka-asszisztensi fázisnál, és mostanában kezdek követelőzni, hogy ennél azért több hétvégén szíveskedjenek zaklatni a szülőket.

Úgyhogy kívül valóban elég zsákutca ez a húsz év, de belül azért semmiért se adnám ...

török gábor 2010.03.26. 18:04:06

@pad78: miért cserélnék pelenkát egy még meg nem született picinek? fiú, most volt féléves :)

panelburzsuj 2010.03.26. 18:08:08

@dzsucseharcos:

Ez a mundéros magyarázat.

Az Ácsé meg az - többek között - , hogy egy dolog a kérdezés, és egy másik a mozgósítás.

A méréstechnika, mintavétel, statisztika meg se nem közgazdászi, se nem politológiai monopólium, hanem olyan alap, amit minden diplomás suszternek bele kéne verni a fejébe.

ubul2000 2010.03.26. 18:11:42

Ma Szombathelyen jártam, s meglepetéssel láttam a Bokros-párt óriásplakátját. Lista ugyan nincs... de zsozsó az dögivel

chelsea.hu 2010.03.26. 18:14:46

Hát ismét a fidesz szavazóinak a véleményét szeretném kérni.
Az IMF kiadott egy közleményt, melynek a lényege:
-a fidesszel februárban folytatott egyesztetésen a fidesz vállalta, hogy folytatni fogja a költségvetés hiányának csökkenő pályáját.
-befelé viszont- kiegészítve a 29 közgazdász véleményével-azt kommunikálja, hogy a hiány mértéke elérheti a 7,5-7,8%-ot.
-most akkor hogy is van ez?
-talán ezért felejtődtek el a korábbi igéretek és követelések?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2010.03.26. 18:32:25

@panelburzsuj:

Ács olyasmikről állítja, hogy a közvéleménykutatók nem veszik figyelembe, amiknek a mérése teljesen alapvető a közvélemény- és piackutató szakmában. Ács feltalálta a kereket.

Azt viszont semennyi közgazdászi tekintéllyel nem tudja megcáfolni, hogy a közvéleménykutatók nem a szavazási szándékokat, hanem az ezekkel kapcsolatos VÁLASZokat tudják mérni. Az meg, hogy a válasz igaz lesz-e, nem a mintavételtől függ.

Ács azt állítja, hogy abból következtet módszertani hibára, hogy konzisztensen alábecsülték hónapokon át a jobbikot. A választás után ugyanezek az intézetek már nem becsülték alá. Megváltozott a módszerük? Ugyan.

bigapples 2010.03.26. 18:32:38

@chelsea.hu:

"A valutaalap tájékoztatása szerint a párt vállalata, hogy idővel lejjebb szorítja a hiányt"

A lényeg az "idővel" szó. Nem hülyék a Fidesz vezetői, hogy hosszútávon 7-8% hiánnyal számoljanak, de rövidtávon a mostani Bajnai féle hiánycél illuzórikus. A kormányon kívül mindenki 4.2-7% között lövi be a hiányt, biztosan több lesz, mint amennyit a kormány vállalt az IMF felé. Most a görög válsággal a nyakunkon, nem hiszem, hogy a 7% hiány menedzselhető. Ez nem jelenti azt, hogy végül az IMF egyetértésével nem lesz akár 5.5% a hiány. A korábbi ígéretek nem felejtődtek el, de a szoci propaganda ellenére nem vagyunk túl a válságon, az első 1-1,5 évben minimális lesz a kormány gazdasági mozgástere.

jjulie 2010.03.26. 18:44:25

@bigapples:

én eddig csak arról hallottam, hogy a mostani dilettánsokat elkell zavarni és mást kell csinálni

panelburzsuj 2010.03.26. 18:49:20

@dzsucseharcos:

"Ha még távolabbra tekintünk vissza, a közvélemény-kutatások igazolt tévedéseinek van előtörténete is. A 2002-es országgyűlési választások éjszakáján publikált adatok közül például még a legjobb becslés is 4-5 pontos (máshol 9 pontos) Fidesz győzelmet jelzett előre, míg végül az MSZP szűk 1 %-kal, de megelőzte a Fideszt. Öt éve, az EP választásokon éppen az MSZP eredményét mérték látványosan túl a valósnál (3-8 ponttal) az MDF-ét pedig alulbecsülték 2-3 ponttal.

Kétségtelen tény, hogy a 2006-os parlamenti választások kivételt képeztek, mert az itt született eredményt elég jól visszaadták a mérések."

Ács pont annyival állít többet a kiragadott részleteknél, mint amennyivel hosszabb a cikke.

Szalmonella 2010.03.26. 18:50:48

@fülcimpa: "Megvan az MDF-es fővárosi lista."

Hála istennek győzött a józan ész! Bár a FIDESZ és az MSZP a végsőkig próbálta megakadályozni.

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.03.26. 18:54:11

www.hirado.hu/Hirek/2010/03/26/18/OVB_van_budapesti_teruleti_listaja_az_MDF_nek.aspx

Bár az MDF egyáltalán nem szimpatikus nekem, de azért ennek örülök, győzött a józan ész a jogászkodás felett.

Az más kérdés, hogy annak szurkolok, ne jussanak be a parlamentbe...

panelburzsuj 2010.03.26. 19:05:28

@Rombola:

Legalább kettő budapestiről már tudjuk, hogy nekik nem kell Lalyos Ibolya, most jöhet a maradék 1,3 millió véleménye ...

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 19:10:46

@Szalmonella: mszp kérem :) nekik érdekük. fidesznek inkább az, hogy induljanak :)

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 19:13:42

@panelburzsuj: nekem sem kell, 2006-ban 53 ezer szavazónak kellett pesten, most jó lenne ha csak ennyien, vagy picit kevesebben szavaznának rájuk. fene bánja az állami támogatást, de a lényeg az a 4% körüli eredmény :)
rombolja csak a szocikat szamba lajos és herényiné retkes ibolya :)
legalább elkezdik ütni egymást :) jó lesz ez erre a két hétre :)

jjulie 2010.03.26. 19:14:18

@colosgirl:

a fidesz a mandátumszámát nem érinti

panelburzsuj 2010.03.26. 19:14:35

@colosgirl:

Akkor árulás van a leendő kormánypártban, mert erről az érdekről csak a lista ellen szavazó Fidesz-delegált nem értesült.

panelburzsuj 2010.03.26. 19:18:04

@colosgirl:

Török Gábor biztosan örülne, ha mindenki külön-külön bejelentené itt a madöfről lemondását, de 2006 óta azért történt egysmás, amit nem árt urnában is megmérni.

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 19:18:36

@panelburzsuj: nem tudom miért lenne jó a fidesznek ha nem indulnak? be úgysem jutnak.
már az is szégyene a demokráciának, hogy elindulhatnak egyáltalán. ez már se nem mdf, se nem párt. egy gitt egylet. szánalmas szedett-vedett társaság.

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 19:20:55

@panelburzsuj: én ott is megteszem :) semmilyen körülmények között nem szavazok rájuk. és sosem tenném az x-et mdf-re még ha fizetnének is érte.
ahogy eszem ágában nincs sem mszp-re, sem jobbikra szavazni.

jjulie 2010.03.26. 19:21:25

@colosgirl:

visszaélsz a jogaiddal

cellimega 2010.03.26. 19:22:06

@jjulie: ha van bp-i MDF-lista, kevesebben szavaznak az MSZP-re és az LMP-re Bp-en. Ha az MDF nem jut be, a listás helyekből több jut így mindenkinek, a Fidesznek is.

panelburzsuj 2010.03.26. 19:23:24

@colosgirl:

Pont akkora benne a maradék mdf, amekkora már nem fért a Fidesz ál(l?:)kapcsai közé.

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 19:23:50

@cellimega: az lmp-re nem biztos. mondjuk nem rólam van szó :D
eszem ágában nincs rájuk szavazni, de elég sokan lesznek. nem csodálkoznék ha bejutnának.

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 19:26:20

@panelburzsuj: amióta antall meghalt, boross elment nyugdíjba, az mdf a fidesznél van, hiszen az alapítók közül ott vannak. nekem a főnökasszony sosem volt szimpi. mindig volt benne egy visszataszító valami, egy negatív érzés. de nem ez alényeg, mindig az mdf-el foglalatoskodunk. szerintem kibeszéltük, várjuk meg a 11-e estét. utána lehet elemezgetni a történteket.

mirrmurrkandúr 2010.03.26. 19:26:55

@colosgirl: ne aggodalmaskodj ennyire!

Valószínűleg ez az egész balhé csak arra volt jó, meg -ha lehet- az eddigieknél is jobban aláássák az MDF esélyeit.
Szerintem ez sikerült, habár az MDF előzetesen már szépen leamortizálta magát a szadesszal meg a folyamatos kizárásokkal, köpönyegváltással, hogy az UD-botrányról, meg Bokros őszentségéről már ne is beszéljünk...

Na most, a következő pofon már csak az lenne a még létező jogállamiságunknak, ha még ezek után is bejutnának, feltételezhetően Kolompárék és a Hitgyüli hathatós segedelmével...

S akkor elmondhatjuk, hogy a III. Magyar Köztársaság utolsó nagy kudarcának is szemtanúi voltunk... R.I.P.

Szalmonella 2010.03.26. 19:28:10

@colosgirl: "MSZP érdeke, hogy MDF ne jusson a parlamentbe."

Akkor miért a FIDESZ-es Szalay Tamás kezdeményezte pártutasításra a lista elutasítását? Hallatszott, amint a mobiljába mondta az ülés elején:
"Tudom, mi az ukáz!"

panelburzsuj 2010.03.26. 19:28:34

index.hu/belfold/2010/03/26/pinter_sandor_megvalt_biztonsagi_cegetol/

"Pintér Sándorral korábban a Fidesz vezetése közölte, hogy ha miniszter akar lenni, akkor meg kell vállnia gazdasági érdekeltségeitől"

meg kell vállnia: úgyláccik, ez az anatómia másnak is bonyolult ... :))

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 19:29:48

@mirrmurrkandúr: ahogy mondod. de nem aggodalmaskodok. én valahogy most olyan könnyed jó kedvel figyelem az eseményeket. 4 éve szétizgultam magam, most teljesen más.
igaz lassan telnek a napok de jó érzéssel vagyok 11-e irányába :)

jjulie 2010.03.26. 19:29:53

@colosgirl:

nem sütöm el mégsem, rossz vicc

@cellimega: a kiszol tanulmánya szerint a fidesznek gyakorlatilag mindegy és csillagos 5 adott a dolgozatra a törökgábor, az esetlegesen tiz hellyel kisebb mszp farkcióból pedig a gyurcsány pontosan ugyan akkorát fog rúgni 23szor az orbánba, mint a 10zel nagyobból, hiszed e

az lmp-nek ez a pici helyzeti előny jól jött volna, az lehet hogy éppen ezen fog múlni

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 19:31:40

@Szalmonella: nem értem én sem, hiszen nekik is az a jó ha indulnak, de ez van. kit érdekel. :) elindulnak és kész.
végjáték vagy vígjáték :) nekem tök mindegy.

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 19:32:46

@jjulie: nekem megsúghatod :D értem én a viccet :)
sztálin elvtárs is értette, csak nem szerette :D

JAS39 2010.03.26. 19:33:21

Most, h összejött az mdf bp-i listája, már két fronton is gyengülhet az mszp. Az is igaz, h az LMP-től is csípnek majd el szavazatokat.

Az mdf-et 3-4% köré várom, az LMP-t pedig jó lehet 6-7-re...

cambridge.on 2010.03.26. 19:33:52

@colosgirl: Ismerem, a női főnöknél nincs rosszabb!
Állítják a női alkalmazottak.

jjulie 2010.03.26. 19:34:20

@mirrmurrkandúr:

ez a gecizés akaratlanul is az mdf mellé állíthat olyan embereket akik utálják az ilyen gennyes módszereket

panelburzsuj 2010.03.26. 19:34:42

@jjulie:

A progresszív Budapest most megmutathatja, hogy két ilyen keheske pártot is be tud nyomeszolnia a nemzet templomába a vastagnyakú mucsaiak mögé.

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 19:35:34

ovb-nél már sorrend is van :)

"A listás szavazólapon a sorrend: MSZP, Jobbik, LMP, MDF, Fidesz-KDNP.

Fazekas Marianna, az OVB egyetlen női tagja húzta ki az urnából először a párt nevét, majd egy másik urnából a párt sorszámát."

:)

fontana_X 2010.03.26. 19:35:38

@mirrmurrkandúr: Neked halvány fogalmad sincs a demokrácia működéséről. Ha az MDF bejut korrekt és kontrollált szavazás eredményeként a Parlamentbe, akkor az a demokrácia győzelme. Ha nem jut be hasonló körülmények között, az is a demokrácia győzelme. Te viszont nem vagy több zsigeri előítéletnél.

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 19:36:36

@jjulie: csak nagyon keveset. és sokkal több volt aki elment tőlük. csak tűzoltásra lesz elég a szánalom voks :)

jjulie 2010.03.26. 19:38:39

@panelburzsuj:

lehet hogy be fogják, legutóbb is becsusszant kéttő minimun párt valahogy

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 19:38:43

@fontana_X: szép szavak, de kik jutnának be a demokrácia győzelme címszó alatt? na erről no comment.

panelburzsuj 2010.03.26. 19:44:17

@jjulie:

Akinek tele a bugyra, az hoplita favoritjára szavaz, akinek herótja van, az meg a másik kettő protestpártra ... :)

kalapácstollú 2010.03.26. 19:50:54

off
Besz@rás, itt bákárdit reklámoznak!
on

jjulie 2010.03.26. 19:50:57

@panelburzsuj:

ez nagy esély manapság, egyébként fél órája azt próbálgatom magamon, hogy képes lennék-e annak szurkolni, hogy egy párt ne jusson be, és úgy néz ki hogy nem tudnék

igaz bejuttatni sem érzek annyi ingert ami a szavazáshoz kell

mirrmurrkandúr 2010.03.26. 19:51:58

@fontana_X: Nézd, bizonyára igazad van, és nekem halvány lila segédfogalmam sincs a demokrácia mibenlétéről.

Azonban...

Néhány apróságra felhívnám szíves figyelmedet:
Gondolom a demokrácia diadalának tartod azt is, hogy "véletlenül" pont az uccsó nap összegyűjti a szükséges mennyiségű ajánlószelvényt az MDF, Kolompárék persze nem tudnak semmiről...
Majd a 25000. tagkizárás után, amikor Ibolyának az összes lehetséges ellenlábasát eltüntették a pártból, megzsarolták, ellehetetlenítették, elüldözték stb, szépen kerestek egy Bokrost, aki bár néhányszor már ki akart lépni a buliból, de az EP-állását nem nagyon veszélyeztetné.
Szerinted a kopogtatócédula-vásárlás, a zsarolás, a törvénytelen kizárások (jogerős bírósági ítélet van róla!), a gátlástalan hatalmi harcok közül melyik a legdemokratikusabb? S mindezt azért rohadt mentelmi jogért, hogy ne kelljen élete hátralévő részét a böriben csücsülnie Ebolának meg Here Karesznak... Mennyire demokratikus! Juhéjjjj!

Szerintem a magyarországi közélet megtisztítását az MDF likvidálásával kéne kezdeni, ezzel együtt az SZDSZ-t is el lehetne süllyeszteni, és erre az örömteli feladatra a három biztos parlamenti résztvevő teljes egyetértésben vállalkozott. Mint első nemzeti kompromisszum a nemzeti minimum jegyében.

Nem értem mi a bajod, tényleg.

szobatars 2010.03.26. 19:54:43

azért érdekes, hogy az OVB - tegnapi nyilatkozatával ellentétben - nem várta meg a Fővárosi Bíróság döntését...

Végül is "mindegy". Ha jogszerű az MDF lista, ha nem, így legalább nem lesz mire fogni a választási fiaskót (mert -elméletileg- ennek a döntésnek erősítenie kellene az MDF-t.

mirrmurrkandúr 2010.03.26. 19:55:27

@jjulie: te vagy a nagy provokátor, nem tudom mennyivel gennyesebbek az én "módszereim", mint a tieid.

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 19:55:56

@mirrmurrkandúr: szdsz már nincs. ki lehetne írni az országra, hogy szdsz nyomokban még található benne. majd átalakul, de az idő és felbukkan valahol. mdf-nek nincs helye a közéletben, még az mdf nevet is megvonnám tőlük.

jjulie 2010.03.26. 19:56:29

@mirrmurrkandúr:

te egy igazi marxista vagy: neki is kész volt a következtetése, mielőtt nekiállt a bizonyításnak

jjulie 2010.03.26. 20:00:54

@colosgirl:

mégis csak visszaélsz a jogaiddal

VIKUNYA 2010.03.26. 20:04:47

Az mdf így tuti befutó. Sajnos.

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 20:07:31

@VIKUNYA: ne köss rá azért nagyösszegű fogadást :)

fontana_X 2010.03.26. 20:08:11

@mirrmurrkandúr: Remélem nem gondolod, hogy a többi párt kicsiben vagy nagyban nem ugyanazt csinálja?

jjulie 2010.03.26. 20:08:38

@colosgirl:

basszus, most sem visz rá a lélek hogy elsüssem, abbahagytam

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 20:09:49

@fontana_X: jobban csinálják és ez is lényeges. finomabb módszerek, profibb kommunikáció. ibolykáéknál már sajna egyik sincs meg. egy szedett-vedett gitt egylettől nem lehet profi munkát várni.

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 20:11:07

@jjulie: de nyugodtan :) nem fogok tudni aludni :)

szobatars 2010.03.26. 20:12:09

Előre is elnézést!

Két alkesz kinézetű fazon, ma délben a Flórián téren:
Nem értem, miért sírnyákol a Dávid Ibolya! Olyan történik vele, ami évek óta nem, szopatják."

Méghogy kihalt a pesti politikai humor...

Még egyzser elnézést.

jjulie 2010.03.26. 20:13:36

@colosgirl:

bunkó himsoviniszta vicc

fontana_X 2010.03.26. 20:14:39

@colosgirl: Kíváncsian várom, hogy a 8.1 millió szavazópolgár 50%-a, akikből a közvéleménykutatók semmit nem tudnak kicsikarni mit tesz ápr. 11-én. Arra is kíváncsi leszek, hogy a maradék 50%, akik véleményt nyilvánítanak a szavazófülkében is következetes maradnak-e vagy csak kifelé igazodnak a széljáráshoz.

panelburzsuj 2010.03.26. 20:16:34

@colosgirl:

Ha egy kicsit följebb túrsz a kommetekben, megtalálod egy klip linkjét. Magyarország 2020-ban Bokros Lajos keze nyomán ...

Nem ordít róla a gittegyletszag.

jjulie 2010.03.26. 20:17:28

@fontana_X:

nézd meg a fotóit, én nem vitatkoznék vele(már viccelni sem merek)

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 20:19:50

@fontana_X: nagyvonalakban el szokták találni. de a választók kb 20%-át lehet komoly választónak tartani, 20% nagyvonalakban átlátja a dolgokat, 10% csak szavaz érzés befolyás alapján 10% meg csak összevissza. máshol az a divat, hogy a részvétel jóval alacsonyabb. mert csak azok mennek, akik valóban komolyan veszik és valamit értenek is hozzá.

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 20:20:58

@jjulie: addig nem megy senki aludni. viccet akarok.

jjulie 2010.03.26. 20:25:00

@colosgirl:

te akartad

visszakérdezel: milyen jogaimmal:
én: azzal hogy nő vagy, és butaságokat beszélhetsz

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 20:27:52

@jjulie: ezért kellett ennyit várni? :) ha tudnád a férfiak mennyi butaságot tudnak összehordani :)
de én ha butaságot mondok, azt vállalom, és az én butaságaimat majd 11-e után is számon lehet kérni :)
remélem sokan fognak majd írni nekem és ha az eddig leírtakban valami igazam is akad, majd azért kapok valami elismerést is :)
nem csak morgolódást.
mert sajna az is pasis szokás :D

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 20:29:01

@jjulie: de mielőtt ágyba bújok, elmondhatnád a mai napi butaságaimat, hogy végszó gyanánt megmagyarázzam, hátha csak félreérthető voltam :)

jjulie 2010.03.26. 20:31:24

@colosgirl:

maradjunk inkább az ágybabújásnál

panelburzsuj 2010.03.26. 20:32:00

@jjulie:

15.49-kor zengett be nyivákolva

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 20:33:56

@jjulie: maradjunk :) lassan megyek is :)

cambridge.on 2010.03.26. 20:33:56

@colosgirl: Ne legyél olyan kíméletlen a Magyar Demokrata Főnix párttal. Olyanoknak, mint én is lehetőséget kell adni,hogy szavazhassunk!
Fidesz: Fóbiám van
MSZP: Örüljenek, ha ilyen teljesítménnyel bejutnak, de ránk ne számítsanak
LMP:Személyes okokból ,soha
Jobbik: Túl erőszakosak
Civilek:22-es csapdája, elindultak, tehát nem civilek többé
Ha nem indulnak akkor, kaphattak volna szavazatot a civílségükért.
MDF: Nekem bejön az elnök asszony. Tehát megkaphatná a voksom.
A kizárásokról az a véleményem, hogy a Fideszből több tagot zártak ki! Nem mindegy 10 000-ből 500-at ,vagy 1 000-ből 100-at. Ezért tűnik soknak. Az SZDSZ vonal fevétele nem nyerte meg a tetszésem, de még elviselhető mértékre szorították a elenlétüket.
Elárulom nem fogok szavazni, na kiadtam magam.

Off Gondolom mindenki lekesedik a főnővért. Kórház közeli tapasztalataim ezt nem támasztják alá!

panelburzsuj 2010.03.26. 20:37:46

@colosgirl:

(hát ebből nem madöfmozi lesz :((

pontosabban nem olyan ...)

cambridge.on 2010.03.26. 20:41:26

@colosgirl:A mai napra eső vicc: Egy női agy bekerül egy férfi fejébe.
Nagy neki, ezért elkezd bolyongani, közben kiabál: Halló, van itt valaki? Egy kis idő múlva messziről jövő hangokat hall.
Halló itt vagyunk lent!

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 20:44:22

@cambridge.on: én majdnem hasonlóan gondolkodom, egy kivétellel. fidesz. ennyi. kormányozzanak és minél nagyobb felhatalmazással, lehetőleg alkuk nélkül. nem rajongok értük, tisztában vagyok a hibáikkal, de egy lehetőség még nekik jár. és azért nekik, mert ők vannak kormányképes erőként. a többi smafú, jól leírtad. mdf pedig nem nulla. -100. rájuk még egy rontott voksot, de még egy gondolatát sem adom, hogy szavazzak oda. a hideg is kiráz. mondtam ez nem mdf. az már rég nincs. ha mdf-et akarsz azt a fidesznél keresd vagy a temetőben. ez ami most mdf-név alatt fut, egy bokros, herényi, retkes, dávid full gitt egylet. szégyen. és őszintén sajnálom, hogy valaki egyáltalán még szavaz rájuk.

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 20:48:04

@cambridge.on: A nőnek jobb, ha szép mint ha okos, mert egy férfinak még mindig könnyebb nézelődni, mint gondolkodni.
:)

cambridge.on 2010.03.26. 20:48:49

@cambridge.on: Főnővért=főnővérért
Nem akartam a fő nőnek a vérét venni!

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 20:53:14

@cambridge.on: én már vettem a vérét :D igaz ő is az enyémet, de hát csak ilyen ez a vérvétel egymás közt :)

jjulie 2010.03.26. 20:57:11

@cambridge.on:

ez a karakter kb nagyobb bázis mint a jobbiké

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 20:57:13

új bejegyzés :) megyek oda, aztán alvás :)

cambridge.on 2010.03.26. 20:58:46

@colosgirl: Tekerjünk egyet még ezen.
Ádám mondja az Úrnak: uram unatkozom, egyedül érzem magam, minden állatnak van társa csak nekem nincs.
Kaphatsz egy tökéletes társat, de az a jobb szemedbe és bal karodba kerül!
Ádám rövid gondolkozás után, alkudozós hangon megkérdi:Mond Uram mit kaphatnék az egyik bordámért?

pad78 2010.03.26. 21:06:34

@jobbra: Bizony, bizony. Nekem a 2006-os választások első fordulója reggelén bizalmasan megsúgta miépes ismerősöm, hogy nagy félrevezetés van, ő egészen hiteles forrásból tudja, hogy a miép-jobbik 8%-ot úgy hoz, mint a szél. De valószínűleg többet is. A közvéleménykutatók félremérik őket. Lesz majd nagy-nagy meglepetés...

Azóta is meg vagyok azon lepve, hogy egy érettségizett ember elhiszi az ilyen hülyeségeket...

colosgirl (törölt) 2010.03.26. 21:08:25

@cambridge.on: Amit a férfiak tudnak a nőkről:
1 van mellük
2
3
4
5
6
7
8
9
10 ja, és van puncijuk

pad78 2010.03.26. 21:11:28

@török gábor: Az én fiam most volt nyolc hónapos. :) Csak azért kérdeztem, mert ha jól emlékszem, jövő időben volt szó a fényképről. Persze ha ilyen hosszú a Politológiai Közlöny átfutási ideje. :)

pad78 2010.03.26. 21:14:35

@pad78: Bocs, rosszul emlékeztem. "Mostanában" volt. Az "esély" csapott be, azt általában jövő időben használjuk. Azért gratulálok! Szerintem tök jó dolog apának lenni. :)

mirrmurrkandúr 2010.03.26. 22:14:50

@jjulie: szerintem egyértelmű dolgokról írtam, de ha neked bizonygatni kell, hogy kék színű az ég, akkor, hajrá uccu neki, ellenkezz, ha tudsz.

Egyébként meg... frusztrált vagy... tudjuk miért. Ciao.

Politikazabáló · http://politikazabalo.blog.hu/ 2010.03.26. 23:00:35

@török gábor: Micsoda infók a kommentben! :) Így már áthallásos a cím, hiszen benne van az aggódó apa kérdése is, amit 3 hónap múlva fog feltenni: S mi lesz ezután? :) Gratulálok!

ssi 2010.03.27. 00:18:02

2010-2014 több markáns szakasz lesz.
I.
fidesz: pártfegyelem + többfrontos harc: választók megnyugtatása, ígéretek, lehetőségek, a többi párt
jobbik: keménykedni fog (fontoskodás), önmagát rekeszti ki
mszp: folytatódik a megújulás (M.Á. vezet, Gy.F-t hagyják berzenkedni) + néhányan kilépnek (nem a frakcióból)
lmp: a tisztességes politikussághoz nem feltétel a politikusi jártasság, de feltétel a politikusi véna (majd meglátjuk), nem szövetkeznek, ügyek mellé állnak
mdf: = lesz Bokrossal, pártfegyelmük a kritikus pont

Közt.eln: új lesz, nem tipikusan gazdasági szakember
mindegyik párt most is vmiben demagóg
ELSZÁMOLTATÁS????, s ha kiderülnek nem ballib ügyek is?

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2010.03.27. 11:09:46

Ki ez a colosgirl?

Olyan mint amikor valaki egy bozótvágóval berohan a dzsungelbe és elkezd kaszabolni maga körül:)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.27. 15:08:45

index.hu/belfold/2010/valasztas/kover_laszlo_az_iden_nincs_mozgastere_az_uj_kormanynak/

Na, kezdődik a mismásolás (én is azt tettem, de tán megbocsájtható:-)

Na de akkor, most "Csak a FIDESZ"), vagy mi?

tölgyes 2010.03.27. 18:36:25

@namitirok: Mismásolás???Már a költségvetés elfogadásakor világos volt, hogy 7% felett van a valós hiány.. és hogy nincs benn a költségvetésben a fejlődés lehetősége. Az is világos volt, hogy az ország elveszítette függetlenségét, mert az IMF diktál.. és az korlátozza az új kormány mozgásterét.Erre a szocialisták adtak lehetőséget. Most tehát az a kérdés, hogyan lehet előbbre jutni. Ugrálni nem lehet. Az ország napi működéshez 2-3 milliárd forintra van szükség az adóinkon felül.. EZ A GYURCSÁNY-BAJNAI MŰ LÉNYEGE. Ezen nem változtat senki Amint mondtam: Gyurcsány megy, de marad az adóinkon felül elkúrt 18.000 milliárd.
Ön mégis min csodálkozik???Ez nem fog megváltozni se Morvai, se Gyurcsány kedvéért.. de a fidesz kedvéért se.

itt most az a kérdés: van e más olyan út, amit a világ is elfogad és az ország is kibír. az elmúlt 8 év útja nem járható, mert abba belegebedünk.

rudi2 2010.04.03. 12:58:40

Komolyan gondoljátok, hogy érdemes keseregni egy hatpárti tévévita elmaradásán? Ez lenne az az esemény amire a magyar demokrácia felvirágzásához szükség van?

Aki látta a négy évvel ezelőtti vitát, annak egyértelmű, hogy ez a kis pártok utolsó szalmaszála. Látványos és jól időzített egy szintre emelés a nagyokkal, és az ígérgetések napja azok számára, akiknek nem kell a számonkérhetőségtől tartaniuk.

Érdektelenség hiányában teljesen esélytelen kezdeményezés, egyedül a Mesterházy-Orbán csörte merül fel reális lehetőségként az utolsó héten.
süti beállítások módosítása