Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
22:03

Mielőtt kellemes húsvétot kívánok a blog minden olvasójának, a pillanatnyi politikai csendet kihasználva szeretnék még valamiről beszélni. Ezen oldal indulása óta hivatalból is figyelem a hozzászólásokat, de korábban is nagyon érdekelt, hogy miképpen érvelnek és indokolnak azok, akik a politikával kapcsolatban mondják el véleményüket a helyesről és a helytelenről. Számtalan logika, stílus és fogalmazásmód váltja egymást, hol hatásosabban, hol kevésbé. Azt vettem észre magamon, hogy az érdeminek nevezhető megszólalások közül igazán csak egy olyan van, amely rettentően zavar: az, amikor az aktuális politikai érdekeket elvinek látszó érveléssel támasztja alá a megszólaló. Márpedig nincs annál veszélyesebb, mint amikor instrumentalizáljuk az elveinket – előbb-utóbb ugyanis változhatnak a körülmények és módosulhatnak az érdekek.

Az ilyen mondatok gyakran árulkodó előhangolással kezdődnek. Nem azért mondom, mert… Bárki is lenne ebben a helyzetben… Függetlenül attól, hogy most éppen kinek kedvezne… De persze általában mégis csak azért és miatta és nem függetlenül.

A 2006-os választások előtt néhányan azzal érveltek, hogy Magyarország gondjaira csak a kiegyensúlyozott kétpártrendszer és a rendszeres váltógazdálkodás kínálhat megoldást, így ugyanis – mondták - hatékonyabb a kormányzás. Akik akkor ezt mondták, ma már többségükben a kétharmados felhatalmazás és a tartós – váltógazdálkodás nélküli - kormányzás hívei, természetesen tértől és kortól függetlenül, de csak 2010 után. Ugyanekkor, négy évvel ezelőtt, sokan azt állították, hogy antidemokratikus és elfogadhatatlan, ha egy párt ki akarja szorítani a saját oldaláról a riválisait az „egy a tábor, egy a zászló" elve alapján, hiszen a valódi demokráciához igazi többpártrendszer, politikai pluralizmus kell. Elvi kérdés – hangsúlyozták -, hogy a sokpártrendszer jobb, mint a kevesebb párt alkotta pártrendszer. Ugyanezen véleményvezérek többsége ma abban hisz, hogy a demokrácia megmentése érdekében nem szabad a kis pártokra voksolni, hanem csak és kizárólag a baloldal egyetlen életképes erejét szabad támogatni.

Amikor a Gyurcsány-kormány elvesztette a társadalom többségének bizalmát, egyesek arról kezdtek el beszélni, hogy ilyen helyzetekben – hiszen ez következik az elvekből - le kell mondania a kormánynak, vissza kell adni a döntés lehetőségét az embereknek, azaz előrehozott választásokat kell tartani. Mások meg voltak győződve arról, hogy ez a felvetés már önmagában is antidemokratikus, hiszen a kormány négy évre kap felhatalmazást, azaz elfogadhatatlan ilyen követelésekkel támadni. Vajon mit mondanak majd ugyanezek az emberek, előbbiek és utóbbiak egyaránt, ha a Fidesz-kormány népszerűsége esetleg alacsonyra tart, és mondjuk a megerősödött MSZP előrehozott választásokat kezd követelni?

Mostanában a miniszterelnök-jelölti vita kapcsán olvasom rendre a nagy kijelentéseket. Demokráciában lennie kell vitának, aki elbújik előle, nem demokrata – mondja az egyik oldal. Semmi értelme nincs egyetlen vitának sem, ezekből soha nem derül ki semmi – mondja a másik. Ugye, nem csak engem érdekel, hogy mi lesz a véleményük, ha egy következő választáson a Fidesz akar vitát és ellenfele szeretné majd azt megúszni?

Ennyi példa talán elég is, hogy megtehessem a javaslatomat: vagy legyünk nagyon következetesek, és elvi állításainkat mindig, mindenkire érvényesítsük akkor is, ha annak eredménye nem örvendetes számunkra, vagy ha ezt nem tudjuk megtenni, soha ne keverjük össze az érdekeket az elvekkel. Aki ezt vagy azt az oldalt támogatja, miért ne mondhatná egyrészt, hogy nem kell vita, mert az árthatna a pártomnak, vagy másrészt, hogy a vitára szükség van, mert az használhat a pártomnak? A most szeretnék/nem szeretnék vitát – forma az elkötelezett támogatók részéről számomra sokkal szimpatikusabb, mint a fentebb idézett megtévesztően általánosító mondatok.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr401892825

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szavazatszonda 2010.04.04. 10:26:04

 Na, ez egy érdekes weboldal (http://szavazatszonda.hu, a Politikon Intézet égisze alatt. Remélem, azok is nem zsidók ;-).djhambi ajánlotta figyelmembe, de kapásból leütöttem azzal, hogy kamu. A kisördög azonban nem hagyott nyugodni, ezé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

punpa 2010.04.03. 22:20:51

Kellemes Húsvétot Gábor!

egy magyar ember 2010.04.03. 22:23:19

Áldott Békés, Boldog Húsvéti Ünnepet kívánok! Ez a legprofibb választási blog oldal Magyarországon! Csak így tovább Gábor!!! :D

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.04.03. 22:26:09

Nekem az lenne a kérdésem, hogy lesz -e cikk a Jobbik-ellen irányuló orbitális lejárató-kampányról? Mert csak a hülye nem veszi észre. És mi ennek a hatása? A hozzászólásokat olvasva a blogokon sokan azt írják, épp ezért mozdulnak ki a passzivitásból, ha ennyire támadják a Jobbikot, akkor inkább elmennek rájuk szavazni.

A Kis "SoDi" Endre összeszedte egy listába a legutóbbi Jobbik-támadásokat: blog.jobbstart.hu/?p=1989

johnash 2010.04.03. 22:26:16

Sziasztok!

Ezt az üzetenet kaptam nemrég. Mit gondoltok a választási matematikájáról?

"Fidesz-szavazók, figyelem!

Tudjuk, hogy a Fidesznek szüksége van a 2/3-ados többségre programja megvalósításához.
Tudjuk, hogy a választási rendszerből adódóan 2/3-ados többségre egyedül igen kicsi az esély.
Tudjuk, hogy a parlamentben az MSZP, a Jobbik vagy az MDF nem lesz tárgyalópartnere a Fidesznek a 2/3-ados törvényekhez.
Tudjuk, hogy egyetlen párt, az LMP hajlandó bárkivel tárgyalni szakpolitikai kérdésekben, mert nem ideológiai alapok, hanem szakmai szempontok vezérlik.
Tudjuk, hogy a Fidesz és az LMP programja sok tekintetben összeegyeztethető.
Tudjuk, hogy a Fidesznek reális esélye van a 60-63% körüli eredményre.
Mivel az LMP minimum 4%-ot minden valószínűséggel szerez a választásokon, be nem jutása esetén a fentiek miatt ez a 4% a Fidesznek veszteség a parlamenti erőviszonyokban.

Inkább egy 62%-os Fidesz és egy 5%-os LMP, mint egy 63%-os Fidesz LMP nélkül.
Ez utóbbival a parlamentben elérhető a 2/3-ados törvények Fidesz által tervezett módosítása.

Elkötelezett Fidesz-szavazóként kérlek Titeket, hogy április 11-én szavazzatok az LMP listájára, hogy legyen egy olyan párt a parlamentben, amellyel a Fidesz meghozhatja a 2/3-adot igénylő döntéseket.

Hogy ne legyen több a szükséges 1%-nyi átszavazásnál, ez az üzenet csak a Fidesz-szavazók töredékéhez jut el.

Köszönettel,
egy három ciklus óta stabil Fidesz-szavazó"

Ordnassac 2010.04.03. 22:27:27

Érdekes bejegyzés, nyílt kritikákkal, de hál'Istennek nem személyesítve.

Lehet, hogy nem fog tetszeni, amit írok, de ez a hozzáállás sajnos nem új. Elveket mindig szerettek kihasználni aktuális érdekek elérése érdekében. Ezt kitörölni nem nagyon lehet. Persze javítani mindig lehet (kellene is), csak kérdés, hogy hogyan. Nem akarok benyalni, de az itt kommentelők egy jelentős része azért biztató jel. :-)

török gábor 2010.04.03. 22:28:00

@Szekuriti Blogger: annyira lesz, hogy már volt: 117.

kalapácstollú 2010.04.03. 22:28:11

Jogos fölvetések!
De, ha már úgyis szóba került...Tavaly tavasszal mindazonáltal le kellett volna mondania a kormánynak. Persze, jogilag semmi nem kötelezte őket erre, a mandátumot valóban négy évre kapták. Nem is törvényességi okai lettek volna (azaz voltak) a lemondásnak, hanem politikai. Az új kormánynak nem volt sem elég támogatottsága (kisebbségi kormánynak nem könnyű a dolga), sem a közbizalom nem volt meg. E két dolog együttesen azt eredményezte, politikailag okosabb és korrektebb döntés lett volna a megoldás.
(Plusz, talán nem erősödött volna meg egy szélsőségesnek nevezhető párt.)
Akkor is ez volt a véleményem és annak ellenér, hogy támogatott pártomnak egy 2009-es választáskor nem lett volna esélye bejutni az Országgyűlésbe.

Ordnassac 2010.04.03. 22:28:41

Ezek után én is békés és családias húsvétot kívánok és remélem, hogy jó minőségű sonka kerül az asztalotokra, szuper tojásokkal és jó csípős tormával! :-)

kékszemű...34 2010.04.03. 22:31:32

Mégha a Fidesz meg is szerzi a kétharmadot az is csak négy évre szól, ezt nem kell elfelejteni és nem kell tőle félni.

Békés, Boldog Húsvéti Ünnepet kívánok mindenkinek!

kalapácstollú 2010.04.03. 22:33:48

@kékszemű...33: Viszont 4 év alatt lehetősége kínálkozik olyan döntések meghozatalára, melyeket mondjuk 55% esetén jóval nagyobb ellenszélben valósíthatna csak meg.
Kérdés persze, mire és miként használja majd az esetleges 2/3-ot.
Plusz a közbizalom is lassabban olvad el egy ekkora többségből, mint eleve kisebbségből.

ati27 2010.04.03. 22:33:56

Vita vagy nem vita?

Érdekes kérdés.. 2002-es Meggyesi vita... Viktor lemosta Pétert.. 2006-os Gyurcsány vita.. Viktor szerényet alakított, Gy. Lehazudta a csillagokat az égről.. Kiderült valami érdemleges? NEm akarom Viktort védeni.. Nyerésre állnak, csak veszthet vele.. A "kicsik" tudva, hogy igazából semmi tétje nincs bármit előhúzhatnak.. Program? Ferencnek volt olyan hogy minden hónapban új programja volt.. Jutott vele valahová? Szerintem beszéljenek a tettek, a kormányzás.. Ja, és birom a ballib érveit: "Mindenki csodát vár ha nyer viktor" Meg az agyatlan Fideszesek azt hiszik, ha nyernek egyből kolbászból lesz.. Elárulok valamit, nem nem hiszik, tudják hogy az elmult 8 évet legalább 6-7 év kemény munkával lehet visszahozni.. Akkor leszünk majd azon a szinten ahol 2002-ben. Akárki akármit mond, én a fidesz kormányzásában láttam eddig csak perspektívát.. Távlati célokat.. Ők nem az inaktív réteget akarták jollakatni.. Éreztem a sorrendet, először melózni, majd az eredményekből juttatni, persze ésszerűen.. Persze voltak hibák, visszaélések, de azért nézzük már összehasonlítva...

levee 2010.04.03. 22:34:22

Hát igen. Ez egy nagyon jó felvetés. Én úgy látom, hogy a népszerűség drasztikus csökkenése önmagában nem indokolja azt, hogy a kormány lemondjon. Ugyanakkor ha egy kormány támogatottsága tartósan, hosszútávon, nagymértékben csökken, akkor azt a kormányt korlátozni kell a munkájában, (ahogyan a a természetes személyeket is gondnokság alá lehet helyezni hasonló helyzetben). Az MSZP szinte a teljes társadalmi bázisát elvesztette, és ezt csak tetézték a botrányaik és a többi esemény. Például ha nem kerül elő az őszödi-beszéd, akkor sok dolog másként alakulhatott volna, legalábbis az utcai zavargásokat elkerülhettük volna, lehet hogy a radikális jobboldal sem erősödik meg ilyen mértékben. Tehát egy alkalmatlan kormány leginkább arra alkalmas, hogy a szellemet kiengedje a palackból. Ahogy Tölgyessy is megfogalmazta, a legnagyobb hiba az volt, hogy az MSZP semmit, soha nem akart elveszíteni - ahelyett, hogy tényleg hagyták volna a "váltógazdaságot" érvényesülni 2006-ban, talán most a Fidesz volna hasonlóan népszerűtlen helyzetben.

Én örülnék a vitának az első forduló után. Színesebbé tehetné a kampányt. A Fidesznek egyelőre nem érdeke, bár szerintem nem tudják, hogy kivel is kellene vitázni. Mesterházyval, vagy Vona Gáborral.

kékszemű...34 2010.04.03. 22:38:15

@kalapácstollú:

Szerinted milyen olyan döntést hozhat, ami árt bárkinek is?

Ha meg felvett valami nem tetszőt, még mindig ott van a nyilvánosság, a köztársasági elnök, az alkotmánybíróság kontrollnak...

dakszli 2010.04.03. 22:38:41

Jó lenne, ha lenne vita, mert abból sok minden kiderülne a szimpatizánsok számára. Például az hogy a Fidesz és a Jobbik programja 90 %-ban fedésben van egymással. Ezért nincsen szükség arra, hogy most kígyót békát kiabáljanak egymásra, A programjaik közel azonossága miatt a parlamentben úgyis kénytelenek lesznek együtt szavazni, azaz együttműködni

Félkupica_Fehér_Főnök 2010.04.03. 22:38:47

Ezen írás alapján viszonylag pontosan lekövethető, hogy mily' sok ember van, aki a saját gondolatai elé helyezi az éppen aktuális pártnyilatkozatot, szomorú.

Amikor bekapcsol az énvédő mechanizmus, akkor kikapcsol a gondolkodás, erre ez a post egy tökéletes példa.

szénhidra 2010.04.03. 22:40:12

@Ordnassac: csípős torma a nagyi kertjében termett torma otthoni elkészítésével :)

gande 2010.04.03. 22:41:20

köszönöm gábor, maximálisan egyet értek!!! :)

ati27 2010.04.03. 22:42:11

@Szekuriti Blogger:
Ja pl Gondolkodtam a szavazatmegosztáson.. Mostmár nem gondolkodok.. Pl sok ilyen ember is van.. :) Na ja a részeg jobbikos nem verte ki a biztit.. Pornós gárdista.. Elgondolkodtató.. Akkor is pornózott még amikor már gárdista volt.. Mindezt egy mi vagyunk a patyolattisztaság kampány mellett.. Ciki.. Szóvivő esete még cikibb.. Persze ja már "évekkel ezelőtt volt" azér 2008 nem olyan rég volt.. 20 évet 20 évért.. Erre Morvai bedolgozott a Megyó kormányba.. Pörzse meg a 98-as Mszp kampányba.. Akkor ez hogy is van? Jahát kérem ez a kampány.. NEm tom mi ebben az ujdonság a jobbiknak? Ja hogy "báncsák" őket? Aki kurvának megy el, ne csodálkozzon ha jól megb***k.. :)

Amúgy meg pártállástól függetlenül: mindenkinek Áldott Húsvéti Ünnepeket!

kalapácstollú 2010.04.03. 22:42:23

@kékszemű...33: Nem mondtam, hogy lesz olyan döntés, ami árt bárkinek.
(Bár tény, minden döntés valami változást jelent, minden változás, bármennyire is előnyös a többségnek, de valakinek biztos hátrányos. :))
Egyszerűen annyit írtam, kérdés, miként és mire használják erős törvényhozói helyzetüket. Remélem, jóra és jól.

[nev] (törölt) 2010.04.03. 22:42:40

hja, az lesz, hogy akik eddig azt mondták, hogy illegitim a kormány, azok most majd azt mondják, dehogy is. és megfordítva. gondolom te meg majd mosolyogsz, ha kapsz pártmegbízásokat. ha nem kapsz, akkor meg mérges leszel.

kékszemű...34 2010.04.03. 22:43:30

@johnash:
szerintem nem lesz kétharmad, annyi szocialista szavazó van, hogy ha kicsivel túlszárnyalja a Fidesz az 50 %-ot már jó...
ezért nem szabad megosztani a szavazatokat!

fell bandi 2010.04.03. 22:44:56

Gábor, a felvetéseid igazak egy normálisan működő demokráciára. A miénk szerintem nem az, hanem leginkább Fricz Tamás jelzős szerkezetével írható le. Nálunk ha egy miniszter vagy főpolgármester "vállalja a politikai felelősséget", az azt jelenti, hogy marad a helyén, és ő próbálja meg megoldani azt, amit el...tt. Ezért nehéz itt alkalmazni a megszokott formulákat. A legutóbbi választások utáni válságos helyzetben a "győztes" koalíció nyilvánvaló és beismert hazugságokkal került kormányzati pozícióba. Ezért vált szükségessé a lemondásuk, ami azonban elmaradt, ez amortizálta a támogatottságukat a jelenlegi szintre. Ez a zuhanás törvényszerű volt, csak egy időben történő parlament-feloszlatással lett volna elkerülhető. Nem lépték meg, bekövetkezett az, aminek be kellett következnie. Hogy ez jó-e vagy nem, csak később fogjuk megtudni.

gande 2010.04.03. 22:46:57

@Szekuriti Blogger:
mikor lesz olyan, hogyha a jobbikot támadja vki, akkor azt nem lejárató kampánynak nevezi egy olyan párt, melyik a személyeskedéséről híres?

gossage 2010.04.03. 22:49:37

Kedves Gábor!
egyetértek veled,
de van egy nagy különbség azok akik így érvelnek többségükben politikusok ,te pedig szerencsére elemző vagy ezért tudsz józanul gondolkodni és nálad a fekete maradhat fekete a fehér meg fehér,nincs érdek
:-)

loláb 2010.04.03. 22:51:29

@ati27:
" és birom a ballib érveit: "Mindenki csodát vár ha nyer viktor" Meg az agyatlan Fideszesek azt hiszik, ha nyernek egyből kolbászból lesz.."

Ja, de ez nem csak a ballib érve, hanem a jobbikos zombiké.
Holott egyedül ők várnak "csodát", meg "radikális változást" egy vélhetően 40-70 mandátumos ellenzéki párttól.

serwer 2010.04.03. 22:54:11

Egyszerűen bulvárt szeretnénk!
Mert kell a lőszer a további puffogtatáshoz.
De nincs bulvár, nincs vita, nincs további puskapor...
Ezek nem vitáznak, nem szolgáltatnak további témát.
De hát ez lenne a jövőbeni kívánatos kép. Ne a politikusokról, pártokról szóljon az életünk, hanem a mindennapi dolgainkról.
Vagy a nagy semmiről.
Éljük a szokásos életünket, a családi, közösségi hülyeségeinkel, a politikai jelszavak és kampánydumák nélkül!
Nem értem azokat az embereket, akik komolyan vesznek bármilyen pártprogramot. 2010-ben. Szélessáv!!!

Remélem Gábor van más befektetésed is a politikai vonalon kívül, mert ez a vonal nem az.

[nev] (törölt) 2010.04.03. 22:55:44

amúgy kezdek már rájönni, hogy te ezt a semleges politikai szerepet tekinted a politológusi szerepkörnek. ami a köztársasági elnök hivatalának kellene betöltenie. az ombudsmanoknak, és az államelnöknek. ez persze végtelen szimpatikus dolog, a zavaró számomra az, hogy te ezt politológiának állítod be. ez egy semleges politikai szerep, de politikai szerep, szerintem kevés köze van a politológiához.

lendvai ildikót se tekintjük politológusnak, pedig ő rendkívül részletesen le tudja írni a szocialista párt pillanatnyi állapotát, sokkal pontosabban, mint egy outsider. de ez nem politológia, hanem egy semleges politikai szerepkör, amivel ismertséget, vagy elismertséget lehet szerezni.

na mindegy, úgyse tudsz erre mit mondani, nem ragozom tovább, mert aligha alakul ki ebből párbeszéd.

Vincenzo90 2010.04.03. 22:56:36

@johnash: A Jobbik álláspontja az, hogy a valóban a nemzet érdekeit szolgáló javaslatokat akkor is megszavazzák, ha maga a patásördög javasolja. Tehát azokban a kérdésekben, amikben a Fidesz, és a Jobbik egyetért meglesz a 2/3. Az LMP továbbra is nagyon furcsa képződmény, remélem bizonyíthatnak, mert egyelőre annyit látni belőlük, hogy a budapesti magát liberálisnak gondoló "rasztahajú, Corvintetőn szocializálódott" fiatalságnak bejön a Lehet Más név. Vidéken meg tényleg mérhetetlenek. Tapasztalat.

@ati27: Pornós gárdista. Melyik párt tudja az összes hívének életrajzát megvizsgálni, és melyik párt akarja ezt? Egy gyorsan fejlődő, gyarapodó tagsággal rendelkező, és magát demokratának tartó párt pedíg nem tudhatja, és nem akarhatja lenyomozni egyesével támogatóit, vagy akár tagjait.

Hóember 2010.04.03. 22:59:26

Kellemes Húsvétot mindenkinek!

Igaz, hogy off, és egyszer már kérdeztem, de eléggé a végén az akkori komment-özönnek, így most feltenném mégegyszer:

Sokat hallani róla, hogy van egy nagy rakás fideszes-jobbikos, akik arra készülnek, hogy megosztják a szavazatukat a két párt között: egyéniben a fideszre ixelnek, listán meg behúzzák a jobbikot.
Én, ha ebbe belegondolok, kicsit úgy érzem, ezzel az egyik szavazatuk lényegében elveszik (legalábbis az ország nagy részén, ahol az ilyen szavazatok nélkül is biztos fidesz siker várható egyéniben). Maximum annyit "számít" az egyéni fidesz iksz, hogy a többi pártot, aki jelöltet állított az adott körzetben, egyformán gyengíti. Ezzel szemben viszont, ha listán nyomnák a fideszt és egyéniben a kvázi esélytelen jobbikost, akkor mindkét szavazat hasznosul (a listás egyértelműen, a nem bejutó jobbikos pedig a kompenzációs listán hoz képviselőt a pártnak.)

Helyes ez az okfejtés így, vagy valamit nem vettem számításba?

loláb 2010.04.03. 22:59:55

@johnash:
Butaság. A fidesz, ha csak annyian rájuk szavaznak, mint a közvéleménykutatások "biztos" fidesz szavazónak jeleznek (55-57%, azaz a "bizonytalanok, és a nem tudja-nem válaszol"-ok közül senki nem szavaz rájuk), akkor megszerzi a mandátumok kétharmadát, mert ez azt is jelenti, hogy maximum 10-15 egyéni helyet veszít (de lehet, hogy egyet se).

Ordnassac 2010.04.03. 23:00:09

@serwer: "De hát ez lenne a jövőbeni kívánatos kép. Ne a politikusokról, pártokról szóljon az életünk, hanem a mindennapi dolgainkról.
Vagy a nagy semmiről.
Éljük a szokásos életünket, a családi, közösségi hülyeségeinkel, a politikai jelszavak és kampánydumák nélkül!"

Hmmm... mintha Kádárék is ezt akarták volna elérni. A nép ne foglalkozzon a politikával, majd azt mi elintézzük. Biztos, hogy jó ez?

Bandita69 2010.04.03. 23:00:47

Tisztelt Török Úr!
Csak az ökör következetes...
mondta: Otto von Bismarck

Ordnassac 2010.04.03. 23:03:24

@Vincenzo90: valszeg a pornós gárdista története ki sem derült volna, ha a Jobbik nem úgy mutatja magát, mint a purifikáció magas foka. Ilyen eredményt anélkül is elérhettek volna és sok jogos vagy jogtalan támadástól menthették volna meg magukat.

Általánosságban az Isaura-effektus már csak azért sem működik a Jobbik esetében, mert az eddigi kampánystratégiájuk az "erő" köré összpontosult. Ezek után az önsajnálat kicsit ellentmondásos (hogy finoman fogalmazzak).

Hóember 2010.04.03. 23:09:22

@johnash: alapjában téves a levél okfejtése, hiszen nem kell 66% listás eredmény a kétharmadhoz, 55% már bőven hozza a mandátumok kétharmadát, de 50% körüli listás eredmény is elég lehet hozzá.

A kis pártok jó szereplése két okból jöhet jól a fidesznek: egyrészt nagy többségben "balról" veszik el majd a szavazókat, másrészt a fidesz amúgysem sok kompenzációs mandátumra számíthat majd a nagyszámú egyéni győzelme folytán max 3-4 re de lehet hogy egyre sem), így egy 5% feletti bejutó elvesz majd néhány ilyen mandátumot a jobbik és az MSZP-től. (nem ketten hanem hárman osztoznak a kompenzációs helyeken)

loláb 2010.04.03. 23:09:44

@Hóember: Szerintem azt nem vetted számításba, hogy mindkét párt elég nyiltan kinyilvánított, hogy nincs közösség egymással.

Emiatt az inkább fideszes szimpatizánsok behúzzák a két ikszet a fidesznek, azok, akik a jobbikot érzik közelebb maguknak, pedig behúzzák nekik mindkét ikszet, és nem variálnak.

Az elmúlt két-három hét alatti történések alapján valószinünek tartom, hogy minimális lesz a szavazat megosztás, inkább mindenki teljesen odaáll a választott pártja mellé.

epres négercsók 2010.04.03. 23:13:09

Ez kissé OFF lesz, és biztos más is leírta már, de én nem tudtam egy mosoly nélkül elmenni az MDF legújabb attrakciója előtt, amivel nagy gólt lőtt a fidesznek a plakátháborúban.
Van ugye a "Csak a Fidesz" nevű, erre az MDF kirakta a "Csak az ország!" szöveget. Amilyen vacakul kezdték, ez egész ötletes volt tőlük :)
A poszthoz nem sok mindent tudok hozzátenni, csak ismételném Gábort.
Kellemes húsvétot mindenkinek!

serwer 2010.04.03. 23:14:30

@Ordnassac:
Persze hogy jó.
Nézz nyugatra.
Ott ez a közép rétegben már nem téma.
Nem tudják, hogy ki a jegybank elnöke, nem is érdekli őket.
Botor ember az, aki egy párttól, vagy kormányváltástól várja a sorsa jobbrafordulását.

elendem 2010.04.03. 23:15:30

Kedves Gábor!
Azzal együtt, hogy maximálisan egyetértek az írásával, egy dolgot megjegyeznék: sajnos, erre vagyunk szocializálva.
Érdekből cselekedni nem illik, ezért nem valljuk be, hanem ideológiát gyártunk hozzá. Érzelmekből cselekedni ostoba gyengeség, ezért ideológiát gyártunk hozzá. Szembesülni eszméink relatív voltával félelmetes és elbizonytalanító, ezért muszáj letagadnunk az ellenoldal jogosságát, különben esetleg kicsúszhatna a lábunk alól a talaj.
Azt hiszem, nehéz dolog szembesülni azzal is, hogy azért kell döntenünk, mert a válasz nem egyértelmű, és a döntésünknek rossz vonatkozásai is vannak.
Bocsánat, ez már nagyon filozofikus :-)!
De ha már megszólítottam, én is feltennék egy kérdést?
Honnan veszik sokan azt, hogy hatékonyan kormányozni csak kétmaddal lehet? Megnéztem a kétharmados törvényeket, de ezek nélkül prímán lehet kormányozni. Át lehet alakítani a teljes szociális és egészségügyi elosztórendszert, a teljes adórendszert, oktatást, rendőrséget, mindenféle gazdasági szabályozókat stb.. Akkor most miért a hiszti?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.03. 23:15:30

@Vincenzo90:
Azt azért majd előbb eldöntik, hogy a "nemzet érdekeit" szolgálja-e a javallat?
Mert ekkor nem ér a nevem!:-(

BISMARCK 2010.04.03. 23:17:03

Az elvek kevésbé fontosak mint az érdekek, jól meghatározott kereteken belül.
Párt esetében pl. egy keresztény alapokon nyugvó párt nem engedhet magának bármit a hitelességének elvesztése nélkül.
Ugyanez egy baloldali vagy liberális pártnál tágabb, de ott is vannak határok.
Ami a nagy kijelentéseket illeti, azok szinte kivétel nélkül mindig visszaütnek. Ezek "az egy demokráciában...", aztán kiderül, hogy mégis. Akkor viszont valahogy vissza kell pakolni a szart a lóba, különben kampec a hitelességnek.
A FIDESZ-nek valószínűleg ez lesz a veszte, nem fogja tudni az elveket maradéktalanul átvinni a gyakorlatba.
Ez az elvekről szóló kérdés tulajdonképpen a Magyarországon oly elterjedt kettős mércéről szól, a FIDESZ-nél érdekes pl. Meggyes Tamás megítélése vagy a pátyi eset.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.03. 23:17:12

@epres négercsók:
Én egytől tartok csak:
A két szlogen egybeépül esetleg és a vége ez lesz:
"Csak a Fidesz-ország!"
Na, ettől félek én, nem kicsit, nagyon!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.03. 23:18:23

@serwer:
Igen, ha idáig eljutnánk, az lenne végre az igazi demokrácia, szerintem is!

ne most 2010.04.03. 23:18:55

Az elveket bedarálta a gazdasági válság a kormánnyal együtt. A munkanélküliség lassan felemészti a megmaradt demokratikus tartalékokat.

pannonfunk 2010.04.03. 23:19:19

@kékszemű...33: Az a helyzet, hogy a választási rendszerünk olyan, hogy ha a fidesz kicsit túlszárnyalja az 50%-ot (területi listán), akkor már elég jó esélye van a 2/3-ra. 57-58%-nál meg már nagyon kicsi az esély, hogy ne legyen meg a 2/3-ad.

Kíváncsi vagyok, hogy a 8 millió választópolgár közül hányan vannak ezzel tisztában. Úgy egy héttel a választás előtt.

Ordnassac 2010.04.03. 23:21:03

@serwer: óriási tévedés! Lehet, hogy nem ismerik egyes állami szervek vezetőid, de igenis foglalkoznak a politikával. Nem is kicsit. Németország pl. tele van politikai műsorokkal.

johnash 2010.04.03. 23:21:24

@Hóember:

Az első okfejtésed szerintem helyes, nekem is eszembe jutott már ez. A töredékszavazat nyilván nem jelent annyit a Jobbiknak a mandátumok elosztásánál, mint a közvetlen listás szavazat, de a két párt együttesen jobban jár egy ilyen szavazatmegosztással, mint egy fordítottal.

A másik hozzászólásod a fenti levéllel kapcsolatban ugyancsak jogos, de szerintem az író elsősorban a mandátumok végső elosztására gondolt. Lehet, hogy összekeverte a két számítási módot, de ha eltekintesz ettől, és kritika helyett az elv megértésére koncentrálsz, akkor biztosan látod a jelentéstartalmát a levélnek. Azaz: ha a Fidesznek egyedül nem jön össze a kétharmadnyi mandátum, akkor szüksége lesz egy tárgyalóképes pártra. És ha eleve nincs sok esélye a kétharmadra egyedül, az 50% feletti győzelem meg nyilván biztos, akkor nincs kockázata egy kis mellészavazásnak. Amivel besegíthetik a tárgyalópartnerüket a parlamentbe.

elendem 2010.04.03. 23:21:33

@[nev]: tulajdonképpen mit akartál mondani?
Hogy TG nem politológus, mert nem áll ki egyetlen oldal mellett?
Szerintem fuss neki még egyszer!

kistamás 2010.04.03. 23:22:13

Gábor,
Az emberek általában nem csak érdekük szerint ítélnek és döntenek. Ha az érdekek és a vallott elvek egybeesnek az csak erősebb motivációs tényező. Ha nem esnek egybe dilemma és megalkuvás vagy felülemelkedés van. A vita a pártok esetén valóban úgy látszik, hogy csupán az érdekek mentén szerveződik vagy nem szerveződik. Ezek szerint a pártoknak nincsenek elveik? Szomorú. Ha így van akkor azt is mondhatjuk, hogy a kormány megszerzésének és megtartásának alapját az érdekek vezérlik.
Függetlennek tartom magam. Azonban nem vagyok ennyire pesszimista. Szerintem a pártok harca mögött van valami elvszerűség. Szerintem önmagában nem elég nézni a tv vitát és annak megtartásának vagy elkerülésének hasznát. Szerintem mind a 2 vagy 6 pártban meg lehet találni az elvszerűséget is a hatalomért és az elvei érvényesítéséért folytatott küzdelem mozgatórugói között.
Tudod, inkább mi érdekesebb? Kihez szólnak? Kinek szól az a sok zöldség, ami elhangzik a szóvivók szájából? Te érted?
István

Ordnassac 2010.04.03. 23:23:49

@namitirok: nocsak, valami, amiben nem értünk egyet. :-D

Hóember 2010.04.03. 23:24:59

@loláb: Ez igaz, de ettől még az alapállás mégiscsak az volt, attól fosnak a fideszben, hogy így fogja sok szavazó megosztani a két voksát. Tehát a kérdés az, hogy miért ez az alapállás alakult ki, mikor a másik megosztós verzió (egyéni jobbik, lista fidesz) logikusabb és eredményesebb.

De nem muszáj ezt erre a párra szűkíteni, gyakorlatilag fidesz+akárkivel feltehető a kérdés (pl fidesz-lmp). Vagy akár úgy is, hogy nem-e elveszett voks biztos elsőfordulós-győztes fideszes jelöltre adni az egyéni szavazatot?

mirrmurrkandúr 2010.04.03. 23:25:37

@pannonfunk: 51% már majdnem biztos, hogy elég...

ma az összes közvélemény-kutató cég min 55, de inkább 57-61%-ot mond... úgyhogy -szerintem sima kétharmad lesz...

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.03. 23:25:41

@Szekuriti Blogger: "...ha ennyire támadják a Jobbikot, akkor inkább elmennek rájuk szavazni."

Nem hinném. Az mszp-t jobban támadják, mégsem fognak többen rájuk szavazni. Másrészt normális ember nem szavaz nácikra, akkor inkább otthon marad vagy befogja az orrát és oda ikszel a fidesznek.

Jester 2010.04.03. 23:28:38

"Mert az emberek hihetetlenül hülyék..."

Kellemes Tojást! :)

clownfish 2010.04.03. 23:28:49

@Ordnassac: azt hiszem valami olyasmiről vitáztunk nemtudommilyen vezetéknevű miklossal, amiről ez a poszt szól. azért nekem ezt jól esett olvasni.

pannonfunk 2010.04.03. 23:29:34

@Hóember: Helzes az okfejtés.

annál nagyobb baromságot, mint egyéniben fideszt, listán jobbikot, nem tudok elképzelni. Első fordulóban egyéniben jobbikos jelölt, listán fidesz, másodikban fidesz jelölt az, amivel a szavazataid érvényeit tudod maximalizálni. Viszont ez is csak addig működik, amíg egyéniben nem szavaznak át annyira a jobbikra, hogy a jobbikos jelölt egyéniben viszi a körzetet, mert akkor szívás.

Viszont a jobbik viselkedéséből adódóan nem tartom jó ötletnek az első fordulóban a jobbik egyéni jelöltjére való átszavazást sem. Ugyanis, ha nem lesz átütő az első fordulóban mandátumot szerző egyéni fideszesek száma, akkor a két forduló között durva lesz a kampány. Esetleg felébresztheti a szocikat is, mondjuk a szociszavazók híresen lustább második fordulósok, de egy adott helyzetben (jobbik egyéni jelöltek kimagaslóan jól szerepelnek az első fordulóban) sokan elmehetnek, és ez néhány szoci-esélyes körzetet elvihet a fidesz elől a második fordulóban.

clownfish 2010.04.03. 23:30:00

@Ordnassac: na és én már ma este elcsaptam a hasamat a rengeteg sonkával, itt szenvedek tőle.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.03. 23:30:55

@Ordnassac:
Én már kis eredményekkel is beérem, a világmegváltás időnként fájdalmas szok vanni!:-(

Hajrá Gaia, hajrá Gallyak!

elendem 2010.04.03. 23:31:50

@BISMARCK: A hitelesség nem kereszténység kérdése, bárki el tudja veszíteni.
Szerintem nem az a baj, ha valaki Öszödön beszédet mond, hanem ha nem mond le, amikor kiderül.
Nem az a baj, ha valaki részegen pózol nőnek öltözött férfiakkal, hanem ha szóvivője egy pártnak, ami nagy hangon szídja azokat, akik így tesznek. Az egyetlen hiteles lépés ezügyben, hogy rögtön lemondott.
Emberből vagyunk mind, én is ittam már többet a kelleténél. Ez csak akkor hír, ha én vagyok az antialkoholista liga elnöke, és ha megpróbálom eltussolni az ügyet.
Őszintén szólva, számomra hitelesebb egy olyan politikus, aki volt már részeg, és nem mindig van teljes izzókészlet a kocsijában, és ezt bevallja, bár nem büszke rá, mint az, akinek tökéletes az imázsa, csak éppen korrupt és nagyképű.

Ordnassac 2010.04.03. 23:32:18

@clownfish: USA ismeri az Unicumot? ;-) (Amúgy Rábai ;-) )

Vincenzo90 2010.04.03. 23:32:36

@namitirok: Erre csak annyit mondanék, hogy elméletileg minden párt a nemzet érdekeit hivatott képviselni.

@Orbán Diktor: Ennyire buta hozzászólásra kell reagálni egyáltalán? Az MSZPt támadják? Ki? Hol? A többi párt a kampányrendezvényein? Merthogy a média mosdatja őket, akármekkora szemétséget is művelnek éppen. Normális ember meg nem szavaz nácikra, ez tény. Nehéz is lenne, mert ilyen párt nem indul.

Ordnassac 2010.04.03. 23:33:53

@namitirok: közvetett megemlítésünk (mármint a kommentelőké) e blogoszon már kis siker, nem? ;-)

johnash 2010.04.03. 23:34:07

@Hóember:

Még az jutott eszembe, hogy mivel várható, hogy a Jobbik a közvélemény-kutatásokban mértnél jobban szerepel, valóban elgondolkodtató, hogy az LMP-re ténylegesen várható minimum 4%-ot a Fidesz meg akarja-e osztani a másik 2 párttal, vagy inkább "bejuttatja" az LMP-t, és tárgyalásos úton mind a 4%-ot maga mellett tudhatja.

A kétharmadra nem vennék mérget, a közvélemény-kutatások megbízhatatlanságáról Gábor már elég sokat írt ezen a blogon. A rejtőzködő szavazók itt nagyobb veszélyt jelentenek, mint a szavazatmegosztók, akik szerintem sincsenek már túl sokan - ezek valószínűleg 2x-et tesznek a Jobbik mellé április 11-én...

clownfish 2010.04.03. 23:35:08

@Ordnassac: ahh, ígymár mindjárt világos. :P sajna az unicumot utálom, pedig van is itthon.

Vincenzo90 2010.04.03. 23:35:18

@elendem: Ott a pont. Nem akkor van baj egy párttal, hogyha bekerülnek hiteltelen emberek, mert nem lehet jól megszűrni. Gond akkor van, ha ahogy kiderül a dolog, nem mond, vagy mondatják le.

pannonfunk 2010.04.03. 23:35:30

@mirrmurrkandúr: Én konzervatívabban becsülök, és pont az 57-58% köré teszem azt, ahol a fidesz megszerzi a 2/3-ot. Nagyon inhomogén az ország pártpreferenciák alapján, a szocik egy jó door2door kampánnyal elvihetnek akár 10 egyéni körzetet is. Majd meglátjuk. Remélem tényleg 57-58% körül kap a fidesz, és megnézhetjük, hogy kinek volt igaza :)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.03. 23:35:58

@Vincenzo90:
Elméletileg igen!
De sajnos mindegyik másként értelmezi ezt, ezért is indulnak külön és nem Nemzeti Egységpárt néven!
Szerencsére, teszem hozzá! Olyat már látott ezen ország, nem?

A Jobbik meg (még) nem náci párt, de azzá válhat, félek!

Szindbad 2010.04.03. 23:36:12

Mi ez az ajtatos mano stilus?

Ordnassac 2010.04.03. 23:37:08

@clownfish: jó az pedig (/me imádja), gyomorbántalmakra mindenképp.

Vincenzo90 2010.04.03. 23:37:47

@clownfish: Pedíg az Unicum pártállástól függetlenül nagyszerű ital, és ez így marad a jövő heti választások kimenetelétől függetlenül.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.03. 23:37:54

@Ordnassac: Beérnénk félsikerekkel, bloggertárs?
Mi nem József Attila unokái lennének?:-)

email 2010.04.03. 23:37:57

Számomra ez az eddigi legjobb bejegyzés, ami messze túlmutat a politikán. A fent említett jelenség a hétköznapokban millió helyen jelen van, és tapasztalataim szerint elég általános. Például emberek (barátok, rokonok, vagy akár saját magunk) megítélésénél.
Ha ez az "elvgyártás" megszűnne, Magyarország gondjainak a (hasra ütök) fele megoldódna, mindenféle "reform" nélkül.

Egyébként jól feltételezem, hogy ez a poszt bármelyik európai országban megszülethetett volna, vagy csak itthon igazítják ennyire rugalmasan az elveiket az aktuális politikai helyzethez a választók?

Kelma 2010.04.03. 23:38:19

Boldog Húsvétot mindenkinek.
@bandita :)))

@TG Én azt hittem, annak idején, hogy a legrosszabb ami az országgal történhet az a 4 évenkénti váltás, mert így jó esetben is csak másfél két év jut az építkezésre. Az első év anyázás, hogy mit kell átvenniük, a utolsó meg már csak a kormányzás fényezése, új autópályák, kórházavatás, alapkőletételek. Azt hittem, ha valaki kap majd egyszer 2 ciklust, végre megcsinálhat mindent. Hááát nem pont így történt.
Re.:2/3 Normális demokráciákban valóban nem egészséges a 2/3. Nálunk nem tudom... Lehetne vitatkozni, hogy ezt melyik oldal vezette be, vagy vitte tökélyre, de tény, hogy általános az az érzet, hogy az ország és a nép/polgárok érdekei nem tudnak felülírni egy pártpolitikailag generált általános ellenkezést a másik oldal javaslataival szemben. Lassan azt kell mondjam jobb a 2/3 mert akkor legalább működni fog. Lehet hogy rosszul, de mégis.
A vitát, amiről most annyi szó esik a legutóbbi GYF vs. OV vita óta kicsit "parasztvakításnak" tartom. Tartalmilag számonkérhetetlen, mindenki azt mond amit akar, az meg hogy a pártok vezetőit egy profi stáb retorikailag, megjelenésben, sminkben és öltözetben jól fel tudja készíteni ezt elhiszem anélkül is hogy prezentálnák. Nem vagyok igazán kíváncsi rájuk. Mindenki csak játszaná a szerepét. OV a felülemelkedő kiválasztott egy biztos pozícióban. MA küzdene becsülettel - próbálná elhitetni, hogy neki meg az MSZP-nek igazán semmi köze nincs az elmúlt 8 évhez, VG vért akarna inni, BL lehet hogy kánkánozna még egy kicsit, már minden mindegy alapon, SA meg elmondaná, hogy neki végül is mindegy, csak jussanak be valahogy, mert az jó az országnak.
Lehet hogy múlna ezen valami, de a FIDESZ tudja, hogy nekik itt a vége a szavazatmaximalizálásnak, semmit nem fognak már csinálni, hiszen csak ronthatnak.

Ordnassac 2010.04.03. 23:38:33

@Vincenzo90: teljes mértékben egyetértek! :-)

cambridge.on 2010.04.03. 23:38:35

@Ordnassac: Sehol nem nő rá ennyire a politika a mindennapi életre mint Magyarországon.
Most kampány alatt szóljon ezerrel, de amikor vége a választásnak, hagyni kellene az embereket élni, dolgozni, gyereket nevelni békés körülmények között!
Biztos, hogy lehetetlen kívánság ez?

Belegondolva, egy 2/3-os kormányzó többséggel szemben milyen szerepe lenne a mindenkori ellenzéknek?
Olyanok lennének, mint bokréta a kalapon.
Értéket nem visel, csak dísz.
Nekem teljesen mindegy melyik párt nem szerzi meg a minősített többséget! Lehetne a Jobbik a Fidesz helyében, vagy az MSZP, én akkor is a 2/3 ellen ágálnék.
Egy csoport sem hordozza a bölcsek kövét.

Ordnassac 2010.04.03. 23:39:13

@namitirok: határ a csillagos ég! (vagy TG proscripitós listája...)

lorantka_a_gall 2010.04.03. 23:39:29

@török gábor: Miért elv, ami érdek? Ha visszaolvasol, az általad felsorolt példák mindegyike (én nem fedeztem fel mást, de javíts ki pls) a szocialisták érdekeinek elvvé emelésére vonatkozott. Erre pedig szerintem nagyon egyszerű a magyarázat. Nekik elveik -egyet kivéve- sosem voltak. Az az egy pedig a saját (zsebük) érdekük elvszerű képviselete. És itt el is érkeztünk egy pofonegyszerű szemüveghez, amelyen keresztül az összes cselekedetük érthetővé válik. (persze ehhez hozzá kell tenni, hogy a saját _pillanatnyi_ érdekeik szerint járnak el, pl előrehozott választások elkerülése)

Ordnassac 2010.04.03. 23:42:13

@cambridge.on: nem azt mondom, hogy a politika ássa be magát az emberek életébe, dehogy! Ellenben azt sem tartom jónak, ha az ember távol tartja magát a politikától. Ha senki nem figyel rájuk, azt tesznek, amit akarnak. Kétharmad ide vagy oda. Ott működik a legjobban a demokrácia, ahol a kontroll különböző fajai megvannak. Legyen az alkotmányos, szervezeti vagy éppen civil kontroll. Ehhez pedig szerintem politika iránt érdeklődő emberek kellenek.

Létezik a fekete és a fehér között igen sok árnyalat. Egyik szebb, mint a másik! ;-)

rockjano 2010.04.03. 23:43:02

Az elvek a politikában igenis fontosak.

Én mint liberális például úgy fogok az MDF-re szavazni hogy tudom hogy nem fognak bejutni, ráadásul igen szerencsétlen párt, borzasztó tagsággal szörnyű vezetéssel és minden borzalommal amivel csak lehet.

Ráadásul még csak nem is liberálisok.

De egészen egyszerűen nincs jobb, ők legalább gazdaságilag azt mondják amit én gondolok a világról.

Rajtuk kívül senki más. Ennyi. És nem fogom utólag sem úgy érezni hogy elvesztegettem a szavazatomat.

Én az elveim szerint szavazok és nem érdekel erről kinek mi a véleménye.

Ordnassac 2010.04.03. 23:44:19

@lorantka_a_gall: az első, amit mondott (kell a kiegyensúlyozott kétpártrendszer és váltógazdálkodás), az éppen a Fidesz kommunikációjában volt benne.

Bazil 2010.04.03. 23:45:47

Eddig még sohasem kényszerültem rá, hogy lecseréljem ezt az elvet:
"A haza (polgára) mindig ellenzékben kell legyen, akkor is, ha az a párt adja a miniszterelnököt, amelyikre szavazott."

A viták nem a pártokért vannak, hanem a választópolgárokért.
És a polgár nem csak a második fordulóban szavaz, hanem az elsőben is: előtte is tudni szeretné, mit gondolnak a kormányzásról a vetélkedő pártok.

lorantka_a_gall 2010.04.03. 23:45:53

@rockjano: te politikai mamut :P Ki fogtok halni. Üdvözlet az ősembertől ;)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.03. 23:46:37

@Ordnassac:
Érdeklődő, de nem mindent annak alárendelő emberek!
Ez a különbség a látásmódunkban szerintem!

Lokálpatriotizmus és civil kurázsi, minden szinten, nem pártpolitika és nemzeti vagy balliberális oldal!
A szembenállás megszűnése már valami lenne, nem is kevés!

Ezért drukkolni fogok az új kormánynak, hogy ezen emelkedjen felül, végre egyszer!

Bona Fides 2010.04.03. 23:46:51

Részemről korábbi álláspontommal ellentétben a politikai dualizmust preferálom, amióta láttam, hogy a farok hatékonyan tudja csóválni a kutyát (ld. SZDSZ több biztosítós erőszaktevése). Az is elborzasztott, amikor láttam, hogy élősúlyban lehet vásárolni frakcióképes képviselőt (MDF felvásárolta a pucérkodó exfideszest). Ezektől a jelenségektől nagyon megijedtem. Talán egy fejlettebb demokráciában lehetnek kis pártok a parlamentben Itt és most viszont még nem....

A kormány felhatalmazása szerintem nem négy évre szól, a kormányzási ciklus szól négy évre. Tehát négyévenként akkor is szavazunk, ha nagyon jól kormányoznak. A demokrácia nem arról szól, hogy négyévenként egyszer, egy napon véleményt nyilváníthatok, aztán három évig és 364 napig kussoljak. A demokráciát folyamatosan kell gyakorolnia minden polgárnak és minden képviselőnek.

A miniszterelnök jelöltek egymással folytatott vitáját teljesen értelmetlennek tartottam mindig. Jobban szeretném, ha valamiféle szakmai grémium előtt magyaráznák-védenék programjaikat a PÁRTOK. Csalóka ez a "vita", mert nem feltétlenül az a jobb miniszterelnök, akinek jobb a dumája. Sőt!!!

Részemről - nyomós ok nélkül - nem fogom megváltoztatni a véleményemet ezekben a kérdésekben csak azért, mert a Fidesznek esetleg kedvezőbb lenne ettől a helyzete.
A majdani ellenzéki politikusok természetesen fordulnak majd a széljárással, ezt tudjuk. Az is biztos, hogy a Fidesz kormányon hamarosan veszít majd a népszerűségéből. Nem is keveset. :-(

Kelma 2010.04.03. 23:46:52

@rockjano: legalább neked legyenek elveid, ha már nekik nincsenek....

Vincenzo90 2010.04.03. 23:48:43

@namitirok: Igen, az MSZP meg visszahozza a szocializmust, és Orbán Viktor diktátornak készül. Az ilyen félelmek a pártok vezérelte média hülyeségei. Szerintem nagyon találó ide egy a Depressziótól származó dalszöveg-részlet: "Aki nem uralja a félelmeit, azon más uralkodik, és elveszik." Sokféleképp lehet értelmezni persze, és nagyjából semmi politikai tartalommal nem rendelkezik eredetileg, mindenkinek a fantáziájára bízom. Tipikusan olyan szöveg, amit mindenki ráhúzhat a maga gondolatmenetére a mai politikai helyzetben. ;)

És mellesleg, hogy a véleményemet is kifejthessem: Vona Gábor pártelnökkel személyesen is volt szerencsém beszélgetni, és rengeteg Jobbikos előadást meghallgattam. Egy-egy elszólást a média elferdít, és túl hangsúlyossá tesz, ezekből erednek a rágalmak. A hazugságokról meg személyes tapasztalataim vannak a XII. kerületi turulvédő tűntetés óta. Ha akarod mesélek, megdöbbentő, amit a HVG-től az összes TVig mindenki művel. A valódi veszélyt én abban látom, hogy addíg szemétkednek a "nagyok", amíg az emberek jogos dühe következetlenségbe csap át.

johnash 2010.04.03. 23:49:09

@rockjano:

bocs, de ha nem érdekelne mások véleménye, akkor nem írnád meg nekik... :)

egyébként dicséretes az elvek szerinti cselekvés. Ennél már csak a célok szerinti cselekvés jobb. Mi a célod? Eléred vele, ha az adott pártra szavazol? Ha igen, szavazz rá. Ha nem: van-e más lehetőséged a célod megközelítésére?

A _kizárólag_ elvek által vezérelt ember, ha az egyenes utat tartja jónak, belesétál a szakadékba, ha az épp útjába kerül. A célok által vezérelt embernek céljai között ott vannak az első sorokban az elvei és értékeit, de vannak olyan céljai, amelyek többet érnek az elveinél. Ő megkeresi a legközelebbi kötélhidat, és átsétál a szakadék felett. Mint ahogy az értékek alapján vegetáriánus kismama is hajlandó megenni a húst, ha a csecsemőjének van erre szüksége.

Ordnassac 2010.04.03. 23:49:52

@namitirok: akkor még sincs olyan, amibe nem értenénk egyet. :-) Alárendelőeket én sem akarok, de ijesztőnek tartom azt a képet, hogy ne foglalkozzanak vele komolyabban.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.03. 23:51:10

@rockjano: Akkor minek írod ide, ha nem érdekel más véleménye?
A Tiedet tiszteletben tartom, ha nem értek is egyet vele...

lorantka_a_gall 2010.04.03. 23:51:15

@Ordnassac: erre vmi forrást pls, mert nem emlékszem ilyesmire.

Vincenzo90 2010.04.03. 23:51:47

@namitirok: Ez az Unicumra vonatkozott gondolom. Nem tudom honnan ezek az előítéletek részedről... Komolyan sajnálom, hogy nem lehetett ott mindenki anno a turulért tartott tűntetésen, sok csukott szem felnyílt volna. Nem mondom, hogy a Jobbikra szavazna 30%nál több, de legalább nem hajtogatna sületlenségeket, és rájönne, hogy olykor a legtájékozottabb ember is vak.

Ordnassac 2010.04.03. 23:53:19

@Vincenzo90: ajánlom Bibó István megszívlelendő szavait (már idézték többször itt):

"Abban a görcsös félelmi állapotban, mely elhiszi, hogy a szabadság előrehaladása veszélyezteti a nemzet ügyét, nem lehet élni a demokrácia javaival. Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni: nem félni a más véleményűektől, a más nyelvűektől, a más fajúaktól, a forradalomtól, az összeesküvésektől, az ellenség ismeretlen gonosz szándékaitól, az ellenséges propagandától, a lekicsinyléstől és egyáltalán mindazoktól az imaginárius veszedelmektől, melyek azáltal válnak valódi veszedelmekké, hogy félünk tőlük."

A Kelet-európai kisállamok nyomorúsága, 4. fejezet

Ordnassac 2010.04.03. 23:55:06

@lorantka_a_gall: akkor Gábortól is kérj, mert egy mondatban jelzi, hogy akik azt mondták 2006-ban, azok most a kétharmadért kardoskodnak. Ez nehezen lehet az MSZP. ;-)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.03. 23:56:58

@Vincenzo90: Az utóbbitól én is tartok, de mennyire!

Meg az olyanoktól, akik "uralkodni" akarnak! Ne vezessenek, (se meg, se félre), nekem ennyi elég, nem kívánom megváltani a világot, mert tudom, nekem is vannak mind bűneim, mind meghunyászkodásaim!
Aki ezt nem látja be magáról az vagy vak, vagy önámító, az első fogyatékosság, ezért elfogadható, a másik már kevésbé!

Szerintem, és remélhetőleg (még) a társadalom túlnyomó része szerint is, mert abban élünk, nem ősközösség van már, ahol "az erősebb kuty@(férfi) baszik", ha jól fejezem ki magam!

Uff, én beszé(ó)lte(a)m, már megen'!

lorantka_a_gall 2010.04.03. 23:56:59

@Ordnassac: Már elnézést, de ki kardoskodik a kétharmadért? Arra tudok forrást hozni nemrégről, hogy OV szerint a kétharmad csoda kategória. Ez annyira nem kardoskodás.

Nrick 2010.04.03. 23:57:51

Részemről szívesen megnéznék egy Orbán vs Bokros vitát. Ja meg egy Morvai vs Dávid toples iszapbirkózást jó kis hajtépéssel. A jelen helyzetben mindkettő megvalósulásának ugyanakkora esélye van.

pakesz (törölt) 2010.04.03. 23:58:42

"Vajon mit mondanak majd ugyanezek az emberek, előbbiek és utóbbiak egyaránt, ha a Fidesz-kormány népszerűsége esetleg alacsonyra tart, és mondjuk a megerősödött MSZP előrehozott választásokat kezd követelni?"

mi mast mondananak neked Gabikam???
hogy egy budos nagy komcsi vagy azt fogjak mondani :)))
minek itten eszerveket varni? fokent a cucialis nepsavazas utan???

ha megkerdeznel egy atlag fidesznyiket, hogy hat Orban szerint az ingyenes egeszsegugy az mit jelent nem fogja tudni...
mert Orban egyszer megemlitette hogy a koltseges eljarasokra(ami nem alapgyogyaszat) marpedig kulon biztosito kell
velemenyem szerint a rak az mar kulonleges...

cambridge.on 2010.04.03. 23:59:02

@Ordnassac: Mi, akik itt győzködjük egymást fontosnak tartjuk a politikát.
A többség elcsámcsog egy egy botrányon, elmegy szavazni, ezzel letudta a politizálást egy időre.
Akik még szavazni sem mennek el azok szerint a politika úri huncutság. Mi hiába szavazunk akárkire nem változik semmi.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.03. 23:59:04

@johnash:
Ez igencsak "keleties" bölcsességnek tűnt számomra és másrészt még elfogadhatónak is!:-) Lao Ce?:-D

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 00:01:54

@Nrick: Utóbbiról lemondanék, ha megengeded, nem felel(ne) meg a(z) (jó)ízlésemnek!:-D

johnash 2010.04.04. 00:03:11

@namitirok: köszi, megtisztelő a hasonlítás, de csak úgy kigondoltam :)

@Bona Fides: segíts már légy szíves, hogy melyik hozzászólásom baromság, mert így nehezen tudok reagálni. Köszi :)

Ordnassac 2010.04.04. 00:06:20

@johnash: rákattintasz Bona Fides reakciójánál a nevedre és máris visszaküld ahhoz a megjegyzéshez, amire reagált. Erre jó a válasz erre-gomb. ;-)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 00:07:53

@johnash:
"A _kizárólag_ elvek által vezérelt ember, ha az egyenes utat tartja jónak, belesétál a szakadékba, ha az épp útjába kerül. A célok által vezérelt embernek céljai között ott vannak az első sorokban az elvei és értékeit, de vannak olyan céljai, amelyek többet érnek az elveinél. Ő megkeresi a legközelebbi kötélhidat, és átsétál a szakadék felett."

Én meg a "keleties"-t erre vonatkoztattam, nem a következőre, mert arra azért vannak ellenpéldák sajnos!:-(

Vincenzo90 2010.04.04. 00:09:06

@namitirok: Erősebb kutya bszk ott érvényesül, ahol nincsenek szabályok.

Uralkodásról meg annyit: "a Ferenc testvér egy áldott jó ember, érte imádkozom minden nap", és Orbán "Egy a zászló" Viktor azok, akik bárkit is megvezetnek, és bárkin is uralkodnak. Az, hogy valaki igenis határozottan és hangosan kiáll azok érdekeiért, és azoknak az embereknek az értékrendje mellett, akiket képvisel szerintem egyáltalán nem nevezhető uralkodásnak. Alapvetően a pártok működése, belső történései teljesen különbözőek, és ezért sem értheti meg a Jobbikot egy Fideszes, vagy MSZPs soha. Felülről szervezni, és alulról szerveződni két külön dolog. Hogy melyik nevezhető uralkodásnak...? Ahogy gondolod...

Bona Fides 2010.04.04. 00:10:10

@namitirok: Az még kicsit odébb van. Ma a dolgozó középosztály lélegzet visszafojtva figyeli a politikai eseményeket, mert a kormánytól függ, hogy csúszik-e tovább lefelé, vagy végre megkapaszkodik.

kokapepe 2010.04.04. 00:11:12

...az országnak olyan a kormánya, vezetősége, amelyet megérdemel, és valóban, mert itt a következetesség szinte teljesen elvesztette hitelét, hisz már mindenki volt minden, és mindenki mondott mindent, meg annak is az ellenkezőjét /itt természetesen a politikai pártokra gondolok/. Egyszerűen felfoghatatlan számomra, hogy miért nem látja a nép, hogy az egyik kutya, a másik eb, mindig mindegyik úgy fordul hogy a szél ne a pofájába fújjon, és nagyon hosszan folytathatnám, DE ha mégis kellene egy ritka fehér hollót mutatni, akkor /ha most sokak mielőtt elkezdenének szitkozódni, kérem őket gondolják csak végig az elmúlt 15-20 évet/ egyet mégiscsak figyelmébe ajánlanám a népnek Bokros Lajos, sajnos, nem sajnos ez az igazság, és ameddig az ilyen ritka hollók pár %-ot kapnak, addig nagy a baj, vagyis olyan a vezetőség, amilyen az ország...

johnash 2010.04.04. 00:12:32

@namitirok:
@Ordnassac:

mindkettőtöknek köszi a rövid bevezető oktatást :) látszik, milyen gyakran kommentelek :)

@Bona Fides: mostmár tudom, mire kéne reagálnom, csak hát max. annyit tudok mondani: úgy látom, nem értesz egyet a kommentemben szereplő levél tartalmával.

Bona Fides 2010.04.04. 00:13:00

@johnash: A szavazatmegosztásos levél logikai levezetése a baromság, nem a hozzászólásod.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 00:13:13

@Bona Fides: Sajnos, tegyük hozzá, jó?:-)
Nekünk már a szabad választás is újdonság, nem gyakorolhattuk túl sokat, ugye?

johnash 2010.04.04. 00:14:08

@namitirok: értem, de nemcsak a kismamás példát gondoltam ki, hanem az előtte lévőt is. Sajnos kevés Lao-Ce-t olvastam, nem lennék hiteles közvetítője :)

serwer 2010.04.04. 00:14:51

@Ordnassac:

Tele azért nincsenek.
Van parabolám.:)

Inkább a saját boldogulásukat keresik, nem pedig az idióta pártoktól várják a megoldást.
Ebben a pillanatban nekimehetnék a Dunának, ha egy bokrostól, orbántól vagy vonától várnám a megoldását a szar életemnek.
Azok csak marketingfogások, ami arra kell, hogy eladják az egyáltalán nem sztárszínész ábrázatukat és szavazatokat szerezzenek.
Gondolom mindenki látott kampányfilmet a tv-ben. Ha ezek szerint dönt, akkor adja le a legközelebbi rendőrnek a személyi igazolványát. :D
Ha egyáltan van neki...
Na ezek a filmek óriási pénzekbe kerülnek, ha ezt tudnák az egyszeri szavazók, akkor már ez elég lenne egy fegyveres felkeléshez.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 00:16:07

@johnash:
Nagyon szívesen, adományokat elfogadok a "Lehet Jobbik a Szocialista Ifjúsági Liberálfórum Kezdeményezés" nevében!

Bona Fides 2010.04.04. 00:16:26

@johnash: Örülök, hogy leesett. Nem téged ekéztelek, hanem a hülye levelet.

Vincenzo90 2010.04.04. 00:17:00

@kokapepe: És nem lehet, hogy a pártja által megírt sokszor látszólag saját maga által nem értett, száraz szöveget nyomó bajuszos jópofa krapek igazából szintén csak egy szélkakas, aki úgy fordul, hogy ne fújjon a szél a pofájába?

Bona Fides 2010.04.04. 00:18:08

@namitirok: Amikor gyakoroltuk, abban sem volt köszönet. A német rokonaim nem hitték el, hogy itt '94-ben a pufajkás alakított kormányt.

cambridge.on 2010.04.04. 00:18:48

Egy komoly téma:
A pápa meghal, és a lelke bebocsátásra vár a mennyország kapujánál.
Ki az? kérdezi Szent Péter
A pápa ,feleli a lélek
Igen ,és mit akarsz?
Be akarok jutni!
Mi jót cselekedtél életedben?
Én voltam az úr helytartója a földön.
Ilyenről nem tudok, hangzik a válasz.De megkérdem az Urat, várj itt addig.
Előadja itt van a földi helytartó, és bebocsátásra vár.
Nem emlékszem ilyenre, mondja az Úr.
Jézus ajánlkozik, hogy tisztázza a helyzetet.
Kis idő múlva visszajön, és mondja: Képzeld Atyám, a halász klub, amit kétezer évvel ezelőtt alapítottunk, még mindig működik!

Boldog Békés Húsvétot mindenkinek!
Minden párt tagjának, és szavazóinak, és a nem szavazóknak egyaránt!

tbb 2010.04.04. 00:20:35

Ahol a gazdaság dübörög, ahol a legstabilabb kötségvetés, ahol 2006 október 23-án megvédték a DEMOKRÁCIÁT a csőcseléktől, ott a szikla szilárd elviséget hiányolni populizmus.

Bona Fides 2010.04.04. 00:21:29

@serwer: Itt nem tudod a saját boldogulásodat keresni, mert szabad verseny helyett korrupció van, a jogszabályi környezet pedig kifejezetten kkv-ellenes. Nyugaton ez nincs így.
Hülyeség, hogy a kormánytól várják az emberek a megoldást. Azt várják, hogy hagyják őket dolgozni

transziboy 2010.04.04. 00:22:23

Senki ne menjen szavazni! A demokrácia a sátán műve! Aki ikszel az a pokolra jut! Mert tudja az úr az igazak útját, a gonoszok útja pedig a semmibe vész! Gábor kérlek írj erről egy posztot. Isten téged választott a szócsövének. Írd meg a népnek, hogy ne szavazzon! Bízunk benned tg rajongóval, aki épp itt ül az ölemben és nyájas szavakat suttog a fülembe rólad. Rajtad a világ szeme! Hajrá! (Hajrá!)

Bona Fides 2010.04.04. 00:23:13

@serwer: Ja! És nem láttam ilyen filmet, mert nem nézek tv-t. A bőrömön tapasztaltak alapján döntök, nem a kampány-információk alapján. Ezzel nem vagyok egyedül.

Vincenzo90 2010.04.04. 00:23:14

@tbb: A "stabil" és a "demokrácia" szavak ismeretével van bajod, vagy ironikus akartál lenni?

elendem 2010.04.04. 00:23:19

@lorantka_a_gall: TG helyett kijavítalak: a haradik bekezdés első két mondata pl. tipikus fideszes.
TG a jegyzetéban nagyon ügyelt, hogy kiegyensúlyozottan példálóddzon - nagyon helyesen, amúgy, merthogy a "megideologizáljuk a pillanatnyi érdekeinket szindróma" teljesen pártsemleges jelenség.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 00:23:20

@johnash:
Vigyázat, idézek:
"Az ég örök, a föld maradandó. Az ég és föld azáltal lehet örök s maradandó, hogy egyikük sem önmagának él. Ezért képesek örökké élni. Ugyanígy a bölcs ember önmagát a háttérbe helyezi s így kerül előre, önmagával nem törődik, s így őrzi meg énjét. Nem igaz-e, hogy egyéni érdekeit éppen azáltal tudja betölteni, hogy nincsenek egyéni érdekei?"

Lao-ce

Mellesleg: Gaia örök, mikor nem lesz az ember: lesz más! Vagy nem...ki tudhatja Lao-ce reinkarnációján kívül?:-)

johnash 2010.04.04. 00:23:40

@Bona Fides: köszi a több konkrétságot :)

Akkor fussunk neki mégegyszer. A számolás valóban sántít, mert keveri a mandátumarányt a listás szavazataránnyal.

Mi lenne, ha most ettől elvonatkoztatnánk, és megnéznénk elvi szinten.

1. A Fidesz 2/3 nem biztos, sőt, inkább kevésbé valószínű. Aki biztosnak mondja, az nyilvánvalóan inkább a vágyairól beszél.

2. A Fidesznek szüksége van 2/3-ados többségre, ha a nagyívű terveit meg akarja valósítani.

3. Ehhez tárgyalópartner kell a parlamentben. Erre sem az MSZP, sem a Jobbik nem alkalmas, sem nekik nem érdekük a Fidesszel együttműködni, sem fordítva. Ha valaki ezzel nem ért egyet, szívesen kifejtem.

4. Tárgyalópartnernek maradna az esetleg bejutó valamelyik kispárt. Az MDF a többihez hasonló okokból nem jöhet szóba, ráadásul bejutásuk is kérdésesebb, mint az LMP-é. Az LMP viszont eleve azt hangoztatja, hogy hajlandóak tárgyalni, és bármit támogatni, amivel szakmailag egyetértenek.

5. Tehát a Fidesznek sokkal jobb egy _mandátumarányosan_ 62%-os Fidesz és _mandátumarányosan_ 5 %-os LMP, mint egy _mandátumarányosan_ 63%-os Fidesz.

6. Mivel az LMP-nek nincs esélye egyéni mandátumot nyerni, egyetlen esélye a bejutásra a listás 5%, aminek épp a határán táncol. Ezt tudná megsegíteni a Fidesz. Ha nem jut be az LMP, a rájuk adott kb. 4-4.5%-nyi szavazat a mandátumelosztáskor "szétoszlik" a többi párt között.

Mit szólnátok hozzá, ha a politikusainktól elvárt magas szintű vitakultúrát próbálnánk itt is behozni. Bármelyik ponttal valaki vitatkozna, szívesen venném. Illetve ha a logikai úttal van gond, azt is kíváncsian hallgatom.

BonFire 2010.04.04. 00:27:12

@Ordnassac: "Ezek után én is békés és családias húsvétot kívánok és remélem, hogy jó minőségű sonka kerül az asztalotokra, szuper tojásokkal és jó csípős tormával! :-)"

Na, ja. A kórházak sürgősségi betegellátó osztályai ismét felkészültek a megnövekedett forgalomra, akárcsak Karácsony, Szilveszter, a Sziget-, vagy a Hegyalja-fesztiválok idején.

:gonoszvigyor:

rockjano 2010.04.04. 00:28:06

@lorantka_a_gall: Lehet, bár én még elég jó erőben húzom magam....

Bona Fides 2010.04.04. 00:28:12

@namitirok: Ez a Lao-Ce is olyan, mint a Lenin, mindenhova be lehet idézni. :)))))

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 00:29:35

@cambridge.on:
Istenkáromoló, de jó poén, és még igaz is lehet!:-)

Néked is Békességet, Salam!

rockjano 2010.04.04. 00:31:13

@johnash: vitatkoznék...

ha a célok szerint szavaznék az mszp-re szavaznék hogy a fidesznek minél kevesebb esélye legyen a 2/3-ra, racionális döntés lenne sok szempontból.

De nem teszem, irracionális leszek inkább és az elveimet követem mégha most azok nem is népszerűek (bárhogy mennyire azok vagy nem nem az ilyen fórumokról fogjuk megtudni)

rockjano 2010.04.04. 00:32:33

@namitirok: Mert fontosnak tartom hogy az ilyen fórumokn az én véleményem is megjelenjen mégha nem is mainstream...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 00:32:38

@Bona Fides: Nem az a lényeg, hogy kit, hanem az, hogy mit idézel (meg:-)!

Bona Fides 2010.04.04. 00:32:40

@johnash: Ide figyelj! Én nem vitatkozom. A Viktor megmondta, hogy "Csak a Fidesz!", azaz 2x Fidesz! Gondolom, az ő szakembergárdája flottul kiszámolta, hogy ez a legcélravezetőbb. Én Viktornak hiszek és már 8 éve várok arra, hogy sikerüljön, most fogom elbaltázni.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 00:35:36

@rockjano: Megjelent!
Remélem, egy hét múlva Te is megjelensz -mint (állítólag) Jézus egyes kiválasztottaknak- a szavazófülkénél/ben!

johnash 2010.04.04. 00:36:02

@Bona Fides: én is a Fideszre szavaztam minden választáson, épp ezért gondolkodtatott el a levél. Ha nem hiszel benne, két iksz a Fideszre :)

A vitát attól még le lehet folytatni. Ott van rockjano példája, aki a racionális érvek ellenére is az érzelmei/elvei szerint szavaz. Beszélni attól még lehet róla :)

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.04.04. 00:37:11

@elendem: valószínűleg keveri a politikust a politológussal. Megesik. A fontos, hogy maradjunk magabiztosak :)

rockjano 2010.04.04. 00:38:05

@johnash: Az LMP hosszú távra akar építkezni. Egyszer a nagy baloldali váltópárt akarnak lenni.

Egy nagyon szoros Fidesszel (egyre népszerűtlenebbé váló fidesszel) való együttműködés tönkreteheti a renoméjukat.

Nekem az a sajtésem hogy a fidesz hamarbb kéri az mszp támogatását mint a jobbikét 2/3-os kérdésekben (márha nem lesz meg nekik magukban is).

A Jobbik a saját táborban versenytárs az mszp sokkal kevésbé.

Az igazi ellenfél a jobbik lesz még akkor is ha csak 3.-ként futnak be.

rockjano 2010.04.04. 00:39:19

@namitirok: Hogyne ott leszek...
bár mint megrögzött ateista a Jézus követeként való megjelenésem legalábbis kétséges...

transziboy 2010.04.04. 00:40:20

Aki nem megy szavazni az buzi! A demokrácia legnagyobb szégyenfoltja a nem szavazó állampolgár. Nemzetünk mételye vagy ha nem szavazol! Kedves Gábor, kérlek írj egy posztot, a szavazás fontosságáról! Ez a te felelősséged is! Számítok rád.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 00:40:21

@Bona Fides:
Eszembe jutott még az is, hogy mi lett volna /lenne, ha Viktor emígy szólánd meg:
"3X a Fideszre, ahol lesz két forduló is!"

Ezesetben a kétharmad egyáltalán nem lenne kérdés(es), szerény számításaim szerint!:-P
De hová túnt Démon Hi...az avatarom?:-(

rockjano 2010.04.04. 00:41:02

@johnash: bocsi a racionális érveket azért nem látom...

(mármint hogy miért kéne nekem a liberálisnak a fideszre szavazni??? lesz ott elég szavazat amúgy is)

BonFire 2010.04.04. 00:42:05

@ati27: Ha már ennyi "vérciki" dolgot említesz a Jobbikkal kapcsolatban, miközben hajlamos van elfeledkezni a Fidesz cikijeiről, itt egy szemelvény, amiben össze van gyűjtve Orbán Viktor Vezénylő Tábornok Úr egymásnak homlokegyenest ellentmondó nyilatkozatai.

Néhányuk eléggé érdekes, mert: Az ember változhat ugye, és változhat a véleménye is, hosszú idő alatt. Ezzel nincs is semmi baj. Már ha felhánytorgatjátok, hogy Morvai - az esélyegyenlőségért dolgozva - bedolgozott amúgy az MSZP-nek is, mint ügyvéd, aki az esélyegyenlőségeket tűzte ki céljául... de mindegy. Évekkel ezelőtt volt, nem hiszem, hogy megbánta volna, vagy lenne mit rajta megbánni, ő jogász, az ő asztala a jogi ügyek. Akkor is az volt, és most is az. De mindezek ellenére pár év alatt éppen meg is változhatott a véleménye, mint ahogy mindnyájunknak változik, ahogy öregszünk.

!DEVISZONT!

Azt magyarázza már el nekem valaki, hogy OVVTÚ-nak hogy változhat a véleménye napok leforgása alatt homlokegyenest az ellenkezőjére, aztán vissza, mindig attól függően, hol, kinek nyilatkozott?

Láttunk pár szépen összeollózott videót, amit szorgalmas ellendrukkerek gyártottak, amiben egymás mellé vannak rakva, hogy Ferenc testvér hogy és hányszor mondott ellent saját magának...

A szélkakason OVVTÚ nyilatkozatai vannak egy csokorba gyűjtve, kronológiailag és tematika szerint is rendezve. Aki már elfelejtette volna őket - 8 év hosszú idő ám - az lapozza végig bátran.

Aztán gondolkozzon el egy kicsit. Utána lehet, egy kicsit más perspektívában fogja látni a Jobbikot.

KATT!
www.szelkakas.info.hu/

johnash 2010.04.04. 00:42:57

@rockjano: én arra hivatkoztam, amit te említettél:

"ha a célok szerint szavaznék az mszp-re szavaznék hogy a fidesznek minél kevesebb esélye legyen a 2/3-ra, racionális döntés lenne sok szempontból."

Tehát racionális lenne szerinted az MSZP-re szavaznod, mégis az MDF-re szavazol. Erre hivatkoztam :)

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.04.04. 00:43:27

A posthoz: kétlem, hogy bárki magára ismerne a leírásból. A rutinos ideologizálók ezt nem tudatosan csinálják, észre sem veszik, ahogy megtörténik. Elolvassák a cikket, és azt mondják, hogy ez azokról szól, akik a másik tábor amúgy is szélkakas módjára viselkedő pártját követik.

A viszonylag független emberek pedig eleve pártok lózungjait nem veszik át egy pillanatra sem, ők azért nem ismernek magukra, mert nem is róluk szól.

transziboy 2010.04.04. 00:43:32

amúgy nem értem miért kell folyton a politikáról beszélgetünk. miért nem dumcsizunk valami másról? :S

rockjano 2010.04.04. 00:44:00

Egyébként JOBBOSOK... és ez fontos kérdés.

ha a fidesz 2/3-ot kap szerintetek belekezd azokba az alapvető reformokba amik nélkül sem ők sem mások gazdaságilag nem tudnak sikeresek lenni???
Azt gondolom ti is sejtitek hogy önmagában a "jó kormányzás" kevés lesz. Abból soha nem lesz annyi pénz ami a többséget kielégíti.

Én sem tudom ez nem célzott kérdés, magam is kiváncsi vagyok.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 00:44:45

@flugi_: Egykutya, mindkettő:
(Vigyázat, idézek, kiragadva)
"veszedelmes állat! Dobjátok a vályúba!
Hevesen tiltakoztak.
- Nem, nem!
- De bizony az! Nagy izéje is van"

Na, most már minden klear?

rockjano 2010.04.04. 00:45:16

@johnash: Így van. A racionalitás helyett az elveimet követem.
Stimmel...

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.04.04. 00:47:35

@BonFire: fura logikád van. Bemutatod, hogy a fideszesek változtatják a véleményüket, és ezért pont a jobbik lesz kívánatosabb. Miért nem a szocik, mdf, lmp, kisgazdák, seresék, munkások, vagy egyebek?

A jobbikosok is elég sokszor változtatták a véleményüket. Pl volt már a gárda temetőgondozó kultúregyesület, aminek semmi köze a cigányokhoz, meg volt a cigányprobléma megoldására létrehozott szervezet. A kettő között kábé két hónap telt el. Ez elég gyors egy teljesen ellentétes véleményhez? :)

Akkor ez most a szocikra szavazásra buzdító tény, vagy melyik másik pártra? :)

eastwood09 2010.04.04. 00:49:21

@johnash: egyrészt szerintem ügyes kommunikációval lehet a jobbik partner (pl a kettős állampolgárságra egyszerűen nem mondhatnak nevet), másrészt meg nem vetted figyelembe, hogy az 5%os mandátumarány az 18-19 mandátumot jelent, amit az lmp ha 5%ot kap listán nem fog elérni, már csak azért sem mert nagyon sok helyről nem lesz töredékszavazata (alig 100 egyéni jelöltje van...)

johnash 2010.04.04. 00:49:30

@rockjano:

röviden annyit erről, hogy a 2/3-ad minden veszélye mellett előnye az, hogy a döntések nem sok-sok érdekcsoport sokszoros kompromisszumai alapján jönnek létre, hanem kevés érdekcsoport kevés kompromisszuma alapján. Mivel a politikai logika sajnos gyakrabban mutatja, hogy a kompromisszumok inkább rontják a döntések minőségét, mint javítják, ez még akár jó is lehet (lásd: MSZP reformkísérletek bukása a 100x-os egyeztetési szerencsétlenkedések következtében). Nyilvánvaló veszély, hogy kevés ember szándéka fog nagy kérdésekben megvalósulni, de a megtett lépések legalább világos irányúak lesznek.

A nagy kérdés az, hogy mi ez az irány. Mert végülis Leninnek is világos céljai voltak anno, aztán... (ha már idéztük az öreget ma :)

Interlock (törölt) 2010.04.04. 00:51:02

@transziboy: Buzi ám tudod, ki... Amikor nem megyek el szavazni, állampolgári jogomat tartózkodással gyakorlom, hasonlóan azokhoz a díszpéldányokhoz, akik ugyanezt a Parlamentben szokták csinálni. Bárkire szavaznék, ha látnám értelmét, csak még mindig nem látom... Ez is egy elv, mellesleg.
Tudom, bennem van a baj.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 00:51:29

@transziboy: Ezt ne erőltessük, ha lehet, mert elvinne, messzire, miként volt rá példa elsején, de akkor megbocsátand az vétkeinknek "Török Úr"!_D

rockjano 2010.04.04. 00:54:30

@johnash: Hmmm így van, ez igaz.

Csak én azt kérdeztem ha meglesz nekik (és most eléggé úgy néz ki hogy igen) használják-e majd arra mire kellene (ami miatt talán volna is értelme) a nagyon fájdalmas átalakítására a nagy elosztó rendszereknek.

Sok jobboldaliban él egy olyan naiv tévhit (szerintem) hogy majd jön a fidesz ügyesek lesznek jól kormányoznak (az eddigieknél nem is nehéz) és akkor szép lassan minden jó lesz lesz mindenre pénz stb...

Szerintem meg ez szimplán nem igaz.

Bona Fides 2010.04.04. 00:55:03

@johnash: Beszélni sem akarok róla. :))) A legszebb 8 évem volt, ami ráment erre.

Bona Fides 2010.04.04. 00:57:05

@rockjano: Szerintem ma már senki nem hiszi ezt. Csak a ballib oldal állítja, hogy a jobboldal nem akar reformokat és mindent az államtól vár. Ez mese.

rockjano 2010.04.04. 00:57:15

Lessz-e a fideszben annyi erő hogy a magyarokat átvezesse azokon amiken a szlovák jobboldal (az ottani magyarokkal együtt) átvezette a szlovákokat.

Könnyű szlovákiát bezzegországként emlegetni, de azt is tudni kell ennek milyen ára volt (és részben van)

rockjano 2010.04.04. 00:58:09

@Bona Fides: Biztos vagy te ebben..még akkor is ha ez nagy fájdalmakkal és gyors (nagyon gyors) népszerűségvesztéssel jár???

johnash 2010.04.04. 00:59:00

@Bona Fides: akkor egy cipőben járunk :( sajnálom, és teljesen megértem.

De mivel az én többek között célom az, hogy jobban működő országban éljek, ehhez számomra egy eszköz a Fidesz. Ezért gondolkodtat el a levél: vajon elegendő eszköz-e erre a Fidesz? Tudok-e tenni azért, hogy még kedvezőbb legyen a helyzet az ország működésének hatékonyabbá tételére?

Bona Fides 2010.04.04. 00:59:20

@Interlock: Jogod van nem szavazni. Jogod van másra bízni a döntést. Szerintem se menjen el szavazni az, aki nem akar. Ez így helyes.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.04.04. 01:00:44

@johnash: én azért fogok az lmp-re szavazni, mert az az üzenetem a többi pártnak, hogy a titkos anyagi támogatók és a néphülyítő ellenséggyártás nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az ország eldöcögjön. Jó lenne, ha a pártok látnák, hogy az ilyen nyílt kampányszámlák és nevesített támogatók a szavazatokat hozzák, és nekiállnának utánozni.

A programjuk másodlagos. Az a fontos, ahogyan csinálják, és nem az, amit. A többi párt abban jó, hogy ügyes jelszavakat találnak ki, karizmatikus megmondóembereket küldenek előre, ellenségképet gyártanak, satöbbi. Ebben a sokak által megújulást hozó jobbik sem kivétel, sőt, ugyanúgy csinálja ezt csak ügyesebben, még kevesebb gátlással.

És azt szeretném, ha egy tetszőleges pártnak érdeke lenne nem ilyennek lennie, és megérné nyíltan csinálni a dolgokat, háttéralkuk meg türelmetlen hitelezők nélkül. A szavazatom tehát elsősorban üzenet lesz.

rockjano 2010.04.04. 01:01:40

Én nagyon szkeptikus vagyok ebben a kérdésben (jó igaz nem szeretem őket).

Szerintem a népszerűség megőrzéséhez vezető utat választják majd, tehát számonkérés, politikai strukturális reformok (kisebb parlament, önkormányzat, önmagában OK de ebből sok megtakarítás nem lesz).

És ujabb ciklusokat vesztegetünk majd el.

A Fidesznek most olyan lehetősége van amilyen még nem volt senkinek és talán soha többet nem is lesz.

Kihasználják majd???

Nem április 11 a kérdés már régen hanem április 12.. az a nagy probléma.

rockjano 2010.04.04. 01:03:24

@flugi_: én ismerem azt a nyomdát amelyik az összes anyagukat nyomtatja... nem hiszem hogy minden támogatót felsoroltak volna ...sajnos. Tudod hány milliót költöttek csak ott el eddig??? (nagyon sokat)

BonFire 2010.04.04. 01:04:22

@loláb: "Ja, de ez nem csak a ballib érve, hanem a jobbikos zombiké."

Zombik. Szép titulus. Ha hőbörgő lennék, talán még meg is sértődhetnék rajta. Akkor nektek miért fáj, ha a Jobbik-szimpatizánsok "kemény hangot ütnek meg", és mindenfélének elhordják a liberálisokat, baloldaliakat és egyebeket?

Csak nektek jár a címkézés? A Jobbikos mind nyóc általánost végzett agyamputált futballhuligán, akiknek lételeme a rombolás, gyújtogatás, tarkopasz antiszemita szkinhedek, akik cigánykoponyából isszák a vért, egyébként is nyilasok, kirekesztők, szélsőségesek, akik csak zsidózni meg flémelni tudnak... - ezt látom mindenütt.

Talán ha egy kicsivel több teret engednének nekik, hogy megszólaljanak, rögtön kiderülne, hogy nem mumusok ők, sem a támogatóik. Csak hát "a Jobbik-koszorúzásáról csak akkor tudósítunk, ha balhé van, egyébként nem." by MTI. Ez az elfogulatlan tájékoztatás.

Megsúgok egy nagy titkot. A Jobbik előtt is voltak futballhuligánok, akik kukákat borogattak, gyújtogattak, randalíroztak, és szétverték fél Pestet. Volt hozzájuk szerencsém, mert 17-18 évvel ezelőtt elég sokat jártam arra koncertekre, és volt olyan, hogy beléjük futottunk, és mindenkit ütöttek, akit csak értek.

'95-ben voltam sorkatona szintén Pesten, akkor tiszteletjeggyel jártunk ki meccsre (Honvéd-Fradi), de inkább eladtuk a jegyet a kapuban és a meccset megnéztük a stadion melletti kocsmában sörözve, mert nem akartuk, hogy ezek az állatok szétverjenek, ahogy az egyébként történt is a környékkel a meccs után. A villamost befékezték, az összes ablakát kiverték stb.

Akkor sem tudtam a vandálokkal azonosulni, és most sem fogok. És kikérem a Jobbik nevében, hogy ezekkel bárki is egyenlőségjelet próbáljon tenni. Ezek adrenalista vérgőzös fél-állatok. Nincs rá jobb szó. De bocsánatot kérek, a Jobbik szavazótábora mára igencsak megnövekedett, és ebben van aztán mindenféle ember.

Nézzetek jól körül. 10 emberből körülöttetek 1-2 biztosan az.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 01:05:06

@flugi_: Egyetértünk, ez egy világos, bár támadható álláspont, de jobb (nem Jobbik) híján mindenképpen logikus lépés!

Kérdéses, hogy ez az üzenet megértődik-é felsőbb helyeken?

.. mert, ha nem, akkor bajban vagyunk, nagyobban, mint eleddig, sőt, lehetnék vulgárisabb is, de nem leszek, ma nem olyan napon lőn!

Ordnassac 2010.04.04. 01:05:29

@rockjano: nézd, szerintem a humán csúcstárca valószínű kialakítása arra utaló jel, hogy valamit akarnak csinálni. Belegyömöszölik az eü-t, a kultúrát, az oktatásügyet, a tudományügyet, a szociális és munkaügyi kérdéseket stb. Ez szerintem arra lesz hivatott, hogy az egyik területen hozandó népszerűtlen intézkedéseket a másik területen hozott látványosabb intézkedésekkel ellensúlyozni tudják. A sokat emlegetett Réthelyi Miklós személye pedig arra is lehet jel, hogy egy pártonkívülit használnak fel erre és így nem fideszes személy megy a levesbe miatta.

tbb 2010.04.04. 01:08:11

@Vincenzo90: Attól tartok sematikusan értelmezed a szavakat. Pedig dialektikusan kéne. Ez persze TG-re is vonatkozik. Mert ha ő is dialektikusan gondolkodna, akkor nem írna ilyen posztokat. Mivel látná az elvek és érdekek dialektikus egységét.

Bona Fides 2010.04.04. 01:08:22

@rockjano: Csak a halál biztos. A környezetemben minden fideszes azonnali reformot akar a nagy elosztórendszerekben, közigazgatási struktúrában, gazdaságban.
Más kérdés, hogy nem pontosan olyan reformokat akarunk, amilyet a ballib oldal helyesnek tart. Pl. több biztosítós eüfinanszírozást nem akarunk, meg mindent privatizálni sem akarunk. Ha a Kft.alkalmazott ügyvezetője (aki nem tulajdonos) tud jól gazdálkodni, akkor az állami tulajdonú cég vezetője is tud jól gazdálkodni (főleg, ha tudja, hogy kivágják, mint macskát, ha nem jól dolgozik). Tandíjas felsőoktatást sem akarunk, ami nem jelenti azt, hogy térítésmentesnek kell lennie a felsőoktatásnak. (Pl. utólag, járulék formájában a jövedelemből lehetne fizetni, stb.)

Bona Fides 2010.04.04. 01:11:36

@flugi_: Választójogod van és te még hiszel a mesékben?

Bona Fides 2010.04.04. 01:13:57

@rockjano: Elkéne egy új baloldali párt.

rockjano 2010.04.04. 01:14:21

@Ordnassac: Hát bocs de ez nekem édeskevés...
Szerintem nem a miniszteri struktúra a kérdés, ennél sokkal súlyosabb alapvető kérdések vannak

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 01:14:46

@BonFire: Akkor tessenek ezen "állatoknak" megmondani, hogy kívül tágasabb?
Jah, hogy az nem megyen? Kár, nagy kár bezony!:-(

Mert így sajna a Jobbik egy kalap alatt (nem, nem sábeszdekli) lévőnek tűnik olyanokkal, akiktől nem határolódik el!

Ide (nem) illő, de idézet:

"- Hm, hm - gondolkodott egy pillanatig - veszünk két hegyeset és egy nagy
lapost.
- Kaphatok egy laposat mama? - kérdezte Brájen, és amikor az anyja szúrósan nézett rá, zavartan helyesbített - Bocs! Papa...
- Jól van akkor - döntött az asszony - két hegyes, két lapos és egy csomag kavics.
- Egy csomag kavics - ismételte az árus, és miközben eltette a pénzt, a jól értesültek magabiztosságával hozzátette: - Jónak ígérkezik a mai program. Helyi fiú.
- Az jó! - örült meg Brájen anyja.
- Jó szórakozást! - köszönt utánuk a kereskedõ."

Fradi-meccs, mi?

sárkányfő 2010.04.04. 01:16:36

Na ez a poszt megint tetszett. Még több ilyet... Bennem már korábban is felmerült ilyen téma ötlete, de aztán mégsem írtam ide be. De lám, kérés nélkül is írtál erről, és épp eléggé ügyesen ahhoz, hogy pont azok ne vegyék magukra, akiknek szól :)

Egyébként sokszor szinte üvölt néhány kommentről, hogy egy stabilan 10 alatti IQ-jú ember próbál végtelenül átlátszó módon megvezetni másokat. Pl. néhányan azzal kezdik egy aktuális ügy kapcsán, hogy eddig nem voltam X párt szavazója, na de most... hát persze. Vagy, mivel ezen a fórumon már nagyon ciki bármelyik pártnak a 100%-os rajongója lenni, ezért sok hívő úgy köríti elvakult rajongását, hogy X párt sem tökéletes, de...
Aztán az is megy, hogy akik Fidesz 2/3-ot akarnak, próbálják elhitetni a néppel, hogy még az 50% se biztos, ezért mindenképpen a Fideszre kell szavazni mindkét lapon :)

rockjano 2010.04.04. 01:17:53

@Bona Fides: Hát pont ez az amiket írsz.

nagy elosztórendszeri reformokat akarunk csak úgy hogy senkinek se fájjon.

Szerintem ez nem fog menni.

Nem a privatizáció a kérdés (már régen nem). Az hogy több biztosító van-e vagy sem az is részletkérdés.

Az állami cégek meg (meg a macskakivágás...) jajjjhhh ha ez ilyen egyszerű lenne. Mutass nekem egy, sőt 98-02 között egy állami céget amelyik jól működött.

rockjano 2010.04.04. 01:19:02

@Bona Fides: Hmmm igen naná, csak milyen baloldali???

Ökoszociális..szerintem nem.

Legnagyobb esélye még mindig az mszp fiatalok általi megreformálásnak van talán. Nem GyF által az biztos.

Bona Fides 2010.04.04. 01:21:01

@BonFire: Nézzetek jól körül. 10 emberből körülöttetek 1-2 biztosan az.

Sajnos. A lakossági fórumokon pedig Vona Gábor - két cigányozás között - a toalettben történő megtekintésre ajánlja fel nemi szervét annak igazolására, hogy nem zsidó. De kérem itt rendes, tisztességes, jóérzésű, kiművelt jobbikos emberfők vannak, akik megsértődnek, ha beszólnak nekik.

Ordnassac 2010.04.04. 01:21:59

@rockjano: ezeket az alapvető kérdéseket egy struktúrával kell megoldani. A Fidesz szerint ezt egy erősen centrális struktúrában kell. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy jó ötlet ennyire központosítani, de kiderül.

Amúgy csak annyit mondtam, hogy ez lehet egy jel, de nem biztos, hogy az, hogy egyből reformokat akarnak. Mindenesetre sokatmondó, hogy vegyíteni akarnak problémás alrendszereket felügyelő területeket más, több pozitív megjelenítési lehetőségeket kínáló területtel. Az sem lepne meg, ha a környezetvédelmi kérdéseket is oda teszik. Végeredményben politikusokról van szó, akiknek a marketing is rengeteget számít. Így látok rációt abban, hogy ezt így akarják megoldani. Eü és/vagy munkaerőpiac-átalakítás, nem népszerű, de mellette látványos környezetvédelmi, kulturális, tudományi, stb. intézkedések.

Ordnassac 2010.04.04. 01:24:22

@rockjano: Zuschlag után? Nehezen hiszem. Sem Varga Lászlóban, sem Ujhelyi Istvánban, sem Vadai Ágnesben nem látok ekkora potenciált. Botka László pedig kérdéses.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.04.04. 01:26:03

@Bona Fides: a naivitás csak álca :)

Egyébként érdekes dolog, de a valódi emberi elvek következetes képviselete sokszor jelenti azt, hogy az ember direkt naiv. Olyasmi ez, mint a kresz szabályok elvszerű, következetes, teljes betartása, amibe ugye beleértendő a másokról való ugyanilyen feltételezés. Naiv-e az autós, aki nem néz át ellenirányba egyirányúra kanyarodáskor?

Naivitás-e komolyabban venni az értelmesebb hangot az értelmetlennél? Ki tudja, még az is lehet, hogy igazad van.

AnnaKarenina 2010.04.04. 01:29:10

Első ránézésre rendben is van a cikk mondandója, de aztán leheletfinom kis csúszásokat érzek. Pl.:
"Ugyanekkor, négy évvel ezelőtt, sokan azt állították, hogy antidemokratikus és elfogadhatatlan, ha egy párt ki akarja szorítani a saját oldaláról a riválisait az „egy a tábor, egy a zászló" elve alapján, hiszen a valódi demokráciához igazi többpártrendszer, politikai pluralizmus kell. Elvi kérdés – hangsúlyozták -, hogy a sokpártrendszer jobb, mint a kevesebb párt alkotta pártrendszer. Ugyanezen véleményvezérek többsége ma abban hisz, hogy a demokrácia megmentése érdekében nem szabad a kis pártokra voksolni, hanem csak és kizárólag a baloldal egyetlen életképes erejét szabad támogatni."

Azt gondolom, ez nem összevegyíthető, vagy összevethető: az egy a tábor, egy a zászló elv és gyakorlat kizárólag a jobboldali pártokat érintette, akiknek elemi érdekük lett volna megőrizni saját arculatukat, az MDF tiltakozott is erősen, valamennyire ellen tudott állni, de ereje megfogyatkozott. A kisgazdák, kereszténydemokraták bekebeleződtek.
A következő utalás a baloldal és a kicsi pártok közötti választás, gondolom az érintettek az LMP és az MDF: ezek a pártok nem állnak egy oldalon, szavazatokat nem csak a baloldaltól vehetnek el (de azért, ha lehet, mégis csak onnan vegyenek el:)
A kis pártok kérdése különben is érdekes, mert mondhatjuk, hogy legyenek a minél többpárti demokrácia jegyében, ugyanakkor parlamenti érdekérvényesítő erejük gyenge, így jelenlétük, szereplésük inkább csak a látszatát adja a pluralitásnak. (Az LMP jövője ilyen szempontból még nyitott, növekedhetnek, az MDF-ről már tudni lehet, hogy marginalizálódott.)

Bona Fides 2010.04.04. 01:30:09

@rockjano: De az állami cég is működhetne jól attól, hogy a vezetője nem tulajdonos. Nem az a baj, hogy nem tulajdonos (a ballib ezt állítja), hanem az, hogy nincs felelősségre vonás.
Miért hiszi azt a baloldal, hogy mindent csakis és egyedüli módon úgy lehet reformálni, ahogyan ő azt elképzeli?
Miért gondolja azt az MSZP, hogy a szocializmust is csak ő tudta jól csinálni, meg a kapitalizmust is csakis és kizárólag ő tudja jól csinálni?
Hiszen egy célt többféleképpen is el lehet érni. Időt kell adni a Fidesznek, aztán meglátjuk. Miért kell eleve kételkedni csak azért, mert nem azt és úgy akarja csinálni, ahogyan azt a ballib elképzeli?????

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.04.04. 01:32:24

@rockjano: nem tudok arról, hogy egy nyomdában csinálnának mindent. Vagy egy nyomda sok cégnév alatt van?

Bona Fides 2010.04.04. 01:32:45

@rockjano: Csakhogy GyF nem enged oda senkit, abban biztos lehetsz. Már Mesterházy Attilára és Bajnai Gordonra is féltékeny.

rockjano 2010.04.04. 01:38:19

@namitirok: nemér...a szerencsejáték az nem üzlet az a hülyék adója :-))

rockjano 2010.04.04. 01:40:24

@Ordnassac: Lehet hogy nem megy, de a legerősebb struktúra még mindig az övék.

Mesterházit én nem írnám le. Botka is tehetséges..van néhány használható fiatal ott. Kérdés hogy az idősek hajlandóak -e félreállni (GyF nem és ez lehet a vesztük)

rockjano 2010.04.04. 01:41:49

@flugi_: Amit én ismerek ott is eszetlen pénzeket hagynak...pedig nagyon olcsón csinálják.

Ne legyünk naívak az LMP kapcsán sem, ők sem szentek.

Ordnassac 2010.04.04. 01:43:00

@rockjano: ha az MSZP most óriási pofont kap, szerintem az Mesterházy veszte is lehet. Botka tehetséges, de sok fog múlni azon, hogy meg tudja-e védeni polgármesteri székét.

Az MSZP abban "reménykedhet", hogy GyF valóban új pártot alapít.

rockjano 2010.04.04. 01:44:26

@Bona Fides: Úgy általában működhet állami cég jól egy megfelelő mentalitású országban.
Ez a mienk ez nem az. (félek még sokáig nem is lesz az)

Én dolgozom néhány állami és félig külföldi félig állami vagy önkormányzati cégnek.

Szerinted melyik működik jobban??? (nekem személy szerint az éri meg jobban ha nem működik jól de ez más kérdés :-) )

rockjano 2010.04.04. 01:47:38

@Ordnassac: Hmmmmm nem hiszem, ez a pofon már annyira be van árazva hogy szinte senki nem lepődik meg. még a 3. helyen sem.

Csak a fiatalok és csak belülről építhetik újjá az mszp-t. GyF semmi képen sem, kérdés hogy ő maga hogy látja.

Azért ellenzékben nagyon más lesz a helyzet.

A fidesz akár tesz valamit akár nem sok érdeket fog sérteni.

Pártot újjáépíteni csak ellenzékben lehet. Sem hatalmon, sem választás közben nem megy.

Ordnassac 2010.04.04. 01:52:01

@rockjano: persze, csak kérdés, hogy egy végletekig megsérült brand (MSZP) alatt mehet-e ez...

halvor 2010.04.04. 02:10:50

Az íráshoz

Oké az ember ne váltogassa a véleményét, mint a fogkefét, ez oké.
De ezen kívül ez a poszt butaság. Ha valamiben fejlődött az emberiség az ókor óta, akkor az az, hogy a magánérdeket már kevésbé lehet olyan pofátlanul képviselni, mint akkoriban a közbeszédben. Például valaki x pártot támogat, akkor ne legyen már legitim csak annyit mondani, hogy a pártomnak jó, ezért jó mindenkinek. Nem, legyen egy közös nyelv, amiben mindenki a közjót akarja definiálni és ne legyen elég annyi, hogy ez az én pártom és szevaztok, azért mert ez a KÖZbeszéd.

Ordnassac 2010.04.04. 02:17:28

@dui: na igen, de hol látod ezt a közös nyelvet? Hiszen most is kb. annyiról szól az egész vitahajcihő, hogy mindenki azt teszi, ami a pártjának jó, de a beszédben nem ez tűnik ki teljesen. Szóval mégsem akkor butaság, amit Gábor ír.

[nev] (törölt) 2010.04.04. 02:25:44

@elendem:
amit török gábor művel az szerintem egy (semleges) politikai szerep, és nem politológusi szerep. ezt ha jól emlékszem, már megdumáltam vele egyszer.

ő azt mondja, hogy politológus az, aki sem nem kormánypárti, sem nem ellenzéki, hanem a politikai vitákban próbál semleges maradni. szerinte ez a politológia leglényege. a középen állás, a semlegesség. csak amikor megkérdik tőle, hogy aki a politikai vitákban nem áll középen, nem marad semleges vajon politológusi magatartás-e, akkor azt mondja, hogy persze.

szerintem a politológus a politika törvényszerűségeivel, természetrajzával foglalkozik, és ezt akár végtelen elfogultan is közvetítheti a világnak. nem ez a lényeg szerintem. a politológia társadalomtudomány, és az lehetővé teszi a szubjektvitást. a pitagorasz tételéhez nem nagyon lehet érzelmileg viszonyulni, egy politikatudományi tételhez meg csak úgy lehet lehet.

mondok egy példát: gravitáció. tömegvonzás.

F = G x m1 x m2 / r ^ 2.

a gravitáció egyenesen arányos a tömegek (m1, m2) szorzatával, és fordítottan arányos a távolságuk (r) négyzetével. a természetben nagyon sokféle erő hat, ezért a képletben szerepel még egy konstans (G), hogy az erőket össze lehessen mérni. van egy mértékegysége az erőnek. a newton. az olyan erő, amelyik 1 kg tömegű testet 1 m/s gyorsulásra késztet. ez általános iskolás fizika, amihez nem lehet különösebb érzelmekkel viszonyulni.

csakhogy tömegvonzás a politikában is van ám. mondhatnám akár azt is, hogy a poltika másról sem szól, csak a tömegvonzásról. az a politika leglényege. a nagy tömeg vonza a kicsit. ehhez ez kijelentéshez már lehet érzelmileg viszonyulni. mert van aki azt mondja, hogy ez hogy ez milyen jó, és van aki azt, hogy ez milyen rossz. a gravitációval kapcsolatban nem nagyon lehet ilyen értékítéleteket tudományos igénnyel megfogalmazni. legfeljebb szitkozódni lehet, ha leesik egy virágcserép a polcról, és összetörik. a politológiában meg lehet, vagy lehetne.

szóval szerintem a politológia nem azt jelenti, hogy értéksemlegesnek kell maradni, hanem azt, hogy a politikához (természet) tudományosan kell közelíteni. szinte minden természettudományos tételnek van politikai áthallása.

én ezt gondolom, de vélhetően nem fogom török gábor világképét megváltoztatni, nem is ez a célom, csak leírom, hogy nekem mi a bajom a politológiával, és úgy általában a bölcselettel. nekem úgy tűnik, mintha a felvilágosodás óta nem volnának érdekesek a természettudományos kapaszkodók. a "sapere aude", a "merj bölcs lenni" azt jelenti, hogy bármit állíthatsz, és az ellenkezőjét is. valamelyik majdcsak igaz lesz.

de ez nem csak a politikában van így, hanem bölcsészkaron. állíthatsz bármit, holnap állíthatod az ellenkezőjét is.

John C. Arvay 2010.04.04. 02:49:36

Kedves Gábor!

Ugye a kérdés csak költői volt?

Persze, hogy az, nem is várta igazán, hogy bárki is megválaszolja. Egyrészt, mert Ön is tisztában van azzal, hogy 1) a válaszadónak meg kellene értenie a kérdést, és ez nem megy, 2) a válaszadónak őszintének kellene lennie, és ez sem megy.
Ennyi erővel megkérdezhetnénk azt is:Miért nem jobb a világ? vagy: Miért nem értik meg egymást az emberek? vagy: Miért nincs mindenütt szeretet?

Persze, bugyuták a kérdések - mert mindenki tudja, hogy soha nem lesz az ember teremtette világunk tökéletes - ugyanakkor mégis a legfontosabb kérdések ezek, és jó, hogy néha felteszik őket. Ezért nem felejtjük el, hogy merre KELLENE mennünk.

Örülök, hogy Ön is a kérdésfeltevők közé tartozik. Ezért is tisztelem ennyire.

bigapples 2010.04.04. 03:40:59

Jó post, elgondolkodtatott, hogy hányszor estem ebbe a hibába.

A példaként hozott eseteket nem érzem azonos súlyúnak. 2006 októbere után eltűnt a kormány támogatása és a miniszterelnök a személyes hitelessége olyan mértékben sérült az őszödi beszéd és a súlyos rendőri jogsértések miatt, hogy ilyenkor minden valamennyire is jól működő demokráciában a kormány lemond. Lehet érvelni, hogy kell-e új választást tartani, vagy elég egy új kormányfővel újjászervezni a kormányt , de Gyurcsány maradása olyan fokú normasértés volt, ami mellett nem lehet elmenni.

A országos listát állító pártok v. a miniszterelnök jelöltek vitája nem ilyen súlyú. Tény, hogy ez eddig hagyomány volt és a Fidesz taktikai okokból megszakította ezt a hagyományt. A kampányviták segítik a választókat, mert informálódhatnak a pártok céljairól, ígéreteiről, én személy szerint örültem volna, ha lesz ilyen vita, de nem hiszem, hogy a vita elmaradása lényegesen befolyásolná a választás tisztaságát, vagy hogy a választók más módon nem ismerhetnék meg a pártok programjait. Nyilván ezután a Fidesz senkin sem kérheti számon a kampányvitákon való részvételt.

@[nev]: "a természetben nagyon sokféle erő hat, ezért a képletben szerepel még egy konstans (G), hogy az erőket össze lehessen mérni. van egy mértékegysége az erőnek. a newton. az olyan erő, amelyik 1 kg tömegű testet 1 m/s gyorsulásra késztet. ez általános iskolás fizika, amihez nem lehet különösebb érzelmekkel viszonyulni."

Be kell valljam, ehhez a fejtegetéshez nem tudok érzelmek nélkül viszonyulni :P

Vanek főfoglár úr. 2010.04.04. 06:57:08

Kár ezt a jelenséget erre a szűk körre korlátozni.
Amire én - kellő jókedvvel felvértezve - kíváncsi vagyok az a sajtó, és egyes kiemelt pártlakájok véleményváltozása.
Mert az egyik oldalról, most ugye minden rossz - csak meg kell nézni egy hírgyűjtó oldalon a Magyar Nemzet- Hír tv - Gondola trojka kritikai ámokfutását, a másik oldalon a legkisebb siker túrbó üzemmódját.
Nem beszálve a tökkelütött pártfunkci megszólalására, aki szerint pl. egy gyilkosság is a kormány hibája.
Mi lesz itt egy fél év múlva?
Részemről féktelen derű!

török gábor 2010.04.04. 07:02:03

@[nev]:

"szerinte ez a politológia leglényege. a középen állás, a semlegesség."

ha ilyen hülyeséget mondtam volna valaha, szégyellném magam :)

László56 2010.04.04. 07:38:37

Olvasom Török Gábor bejegyzését. Miért elv, ami érdek ? Erről eszembe jut hogy a cikk írója sem mentes az elvektől. Ugyanazoktól amiket ő maga olyan helytelenek tart. De hát ö maga is korának embere. Abban a társadalomban nőt fel és tanult, amelyik történelmet hamisít, politikát elvek alapján ítél meg. Ahol az erkölcstelenség akkor erkölcstelen ha mások követik el. Most akkor ő rossz ember ? Vagy inkább rossz körülmények között nevelkedett fel ? Inkább az utóbbi. Hiszen ismert a mondás, amit a kis gáborka nem tanult meg azt a Gábor már nehezen fogja fel. Mert a család az amiben el kell kezdődni mindannak, ami az államnak dicsőséget hoz.

Pedig Török Gábor már megint rátapintott a társadalmunk egyik legfélrevezetőbb pontjára. Dicséret neki. Elv vagy érdek ? Mi magyarok még mindig az elvek alapján politizálunk. Politikusaink viszont már rég megértették hogy csak az érdek alapján lehet politizálni. Nekünk eladják az elveket hogy a saját érdekeiket érvényesíthessék. Pedig a politika semmi más mint érdekközösség. Ilyen egyszerű lehetne, ha a polgárok nem lennének félrevezetve a politikától.

Ott ahol a polgárok már rég megértették a politika értelmét és a saját érdekeik szerint választanak, virágzik a gazdaság, virágzik a társadalom, virágzik az ország. Ott ahol a polgárok megértik ami eddig rossz volt az ezután sem lehet jó. Mert nem az elvek számítanak hanem a tények. Ott abban az országban már nem lehet megetetni a polgárokat az elvek maszlagjával. Ott ahol a realitás számít és nem az országbutító elv. Ott élni a jó. A realizmusban élni a jó. Elismerem. A realizmusban nehezebb élni. És mégis jobb. Ezért nem az elvek alapján kell az életünket befolyásolni, hanem az érdekein alapján. Csak evvel lehet elérni hogy mi irányítsuk a pártokat és ne a pártok bennünket. Kellemes húsvéti ünnepeket.

zfuly 2010.04.04. 07:55:51

Figyelem, elvi megjegyzés jön! :)

Az utóbbi időszak egyetlen elvi meglátása, ami számomra fájóan hiányzott mind az ellenzék, mind az elemzők, mind az értelmiség meglátásaiból, az a képviseleti demokrácia alapvetésének védelme.

A képviseleti demokrácia lényege, hogy a képviselő azt képviseli, amire felhatalmazást kapott. Azaz meghirdeti a programot, felhatalmazást kap rá, majd megpróbálja végrehajtani.

2006-ban Gyurcsány elismerte, hogy felhatalmazáskérése (kampánya) nem tartalmazott valós elemet, biankó csekkre utazott. Ne EZRÉT kellett volna lemondania, lemondatni, új választást tartani.

Most, 2010-ben -sokkal finomabban ugyan- a Fidesz utazik biankó csekkre. Negítív kontextusban: azzal sem fárasztja magát hogy ígérjen. Pozitívan: legalább nem ígérgetnek.

Ettől még nem lesz felhatalmazásuk arra, amit tenni fognak.
Kár lesz érte.

nestrot10 2010.04.04. 07:58:23

Gábor! Na, már csak ez a Gíró Szász, Fidesz pártkatona hiányzott Gyűlölöm azokat a " politológusnak" kikiáltott (pl Századvég Stumpf banda " által kikiáltott pártkatonákat akik elemznek és megmagyarázzák a gonosz törpe Orbán szavait tettetit és fikázzák a másik tábort!
Egyébként is (ne haragudj meg Gábor, de ez a "politológusnak" kikiáltott kamu foglalkozás" a kapitalizmus egyik ingyenélő terméke. Mitől tud egy (párt) politológus jobban valamit mint egy ügyes újságíró? Gíró Szász elmegy 2 tanácsokat adni, hogy a Fideszbe miért fektessék be a pénzüket a gazdagok...és közben tartja a markát a rábeszélő "tanulmányokért. Na ...ez az élősködő foglalkozás . Legyen valaki jó újságíró, de ne ilyen ingyenélő foglalkozása legyen!
Gábor Ön legalább megpróbál újságíróként is funkcionálni.

ergo 2010.04.04. 08:19:57

@serwer: "Fegyveres felkeléshez"??? Békés Húsvétot neked is, te szerencsétlen... Vagy neked inkább áprilisnégyrőlszóljonazének?

Motherhacker 2010.04.04. 08:21:36

Tisztelt Török Gábor!

Először is gratulálok eddigi munkásságához, én Önt tartom az egyetlen hiteles, valóban minden oldaltól függetlenen politikai elemzőnek.

Most először tudok belekötni abba, amit ír:

"Amikor a Gyurcsány-kormány elvesztette a társadalom többségének bizalmát, egyesek arról kezdtek el beszélni, hogy ilyen helyzetekben – hiszen ez következik az elvekből - le kell mondania a kormánynak, vissza kell adni a döntés lehetőségét az embereknek, azaz előrehozott választásokat kell tartani. Mások meg voltak győződve arról, hogy ez a felvetés már önmagában is antidemokratikus, hiszen a kormány négy évre kap felhatalmazást, azaz elfogadhatatlan ilyen követelésekkel támadni. Vajon mit mondanak majd ugyanezek az emberek, előbbiek és utóbbiak egyaránt, ha a Fidesz-kormány népszerűsége esetleg alacsonyra tart, és mondjuk a megerősödött MSZP előrehozott választásokat kezd követelni?"

A két helyzet nem ugyanaz lenne, ne felejtsük el az öszödi beszédet, amelynek lényege, mint tudjuk, az, hogy az ország miniszterelnöke -példátlan módon- bevallotta, hogy a hatalom megszerzése érdekében hazugsággal nyerték a választást, valamint azt, hogy az utolsó két évben a hatalom megtartása érdekében nem végeztek érdemi munkát.
EZÉRT követelték a lemondását, és az előre hozott választásokat, mert melyik az illegetim kormány, ha nem ez?
Ha Orbán ugyanezt mondaná, ugyanúgy követelhetnénk a lemondását, joggal.

Kalmár 2010.04.04. 08:27:27

Azt ne felejtsd el, hogy nem "csupán" a többség támogatotságát veszítette el a Gyurcsány kormány. Ettől sokkal több történt. Azért sem reális a fölvetése az Orbán kormány 50% alá esésekori tiltakozás jogosságának, mert ez minden ciklusban bekövetkezet, természetesnek mondható dolog, de a Fidesz sosem vetette föl. Kivéve Gyurcsány esetében. Ott egy kirívóan, a kormány programmal szembefordulás történt hetek alatt. Majd véletlenül kiderült egy arcpirítóan cinikus beszédben, hogy ez tudatos terv része volt, amelynek egyetlen célja Orbán legyőzése volt. Ráadásul az is világos volt, hogy az ország belerokkan a személyes ambicióiba ennek az őrült táncoló bohócnak. Ezek után olyan erejű tiltakozás és felháborodás öntötte el az országot ami azonnali lemondást kellett volna, hogy eredményezzen.
Azt mondta Gyurcsány, hogy majd megunják és hazamennek.
Nem unták meg.
Gárdába tömörültek és ki tudja mire képesek még.

Szeretem hallani, hogy orbán miatt van gárda, szerintem a fentiek miatt.

Idet 2010.04.04. 08:39:30

Odaérnek az emberek a folyószakaszhoz, ahol mindig is híd állt. Mindig is ott és azon a hídon mentek át a túlpartra. A hidat azonban nem tartotta karban senki, elkorhadt, a deszkák jó része leszakadt, a korlát sok helyen kidőlt, és a pillérek is igen ingatagok lettek.
Az emberek két csapatra oszlottak.
Az első csapat azt mondta: jó az még, át lehet rajta valahogy kelni.
A második csapat nem bízott az ingataggá vált alkotmányban, ment más utakat keresni, mert a folyón végre is át kell jutni.
A híd még állt egy darabig, az első csapat addig erőltette a használatát, míg egy szép napon végleg összedőlt.
A második csapat addigra - nagy küszködések árárn - talált először egy gázlót, aztán épített rá hidat. Nemsokára az első csapat is belátta, hogy az ácsorgás, fejvakarás és átkozódás helyett az új hidat kell használni - ha át akarnak jutni a folyón.

Kínai mese

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.04.04. 08:40:34

@zfuly:
Szerintem meg személyekre szavazunk és nem programokra. Ez a mostani választásokon meg különösen fog látszani.

A posztra:
"vagy legyünk nagyon következetesek, és elvi állításainkat mindig, mindenkire érvényesítsük akkor is, ha annak eredménye nem örvendetes számunkra"
Jelentem, szokásom. Ezért borítékolok most pár nézetet és tessék számon kérni rajtam, ha következetlen vagyok:

Én még mindig azt vallom, hogy a sok kis párt szimpatikusabb, mint a kevés nagy. Ebből adódóan nem szeretném sem a váltó, sem a centrális pártrendszert.

Igen, le kellett volna mondania 2006-ban, hogy megőrizze a miniszterelnöki hivatal becsületét. Viszont később meg már nem lett volna szabad lemondania, hiába követelik, mert azzal azt közvetíti, hogy a kormány zsarolható.

Idet 2010.04.04. 08:48:22

@Ordnassac: Egyáltalán nem butaság. A dolog nem úgy működik, hogy felállítjuk az elvet, a tényeket (azaz a valóságot) belegyömöszöljük, és ami kilóg, körbevágjuk. Hanem az elvet kell igazítani, tágítani, szűkíteni, hozzáformálni a valósághoz. Nem Platon, hanem Arisztotelész. Legalábbis a politikában.

jjulie 2010.04.04. 08:50:21

@Motherhacker:

a "gárda" mint jelenség összetett, szó használat, szóhasználati taktika, ellenségkép, megoldási vázlatok, stílus, stb ezek döntő többsége már ismert volt 60-70 évvel ezelőtt, aztán egy bizonyos okból felejtésre lett ítélve, és nagyjából 40-50 éven keresztül zaklott ez a felejtés

a visszahozatala és "korszerűsítése" orbán viktorhoz erősen kötődik és még jóval öszöd elött, öszöd egy jó alkalom volt egyeseknek, hogy rágyorsítsanak a teljes virágbaborulására

közös munka volt

loláb 2010.04.04. 08:56:19

@BonFire: A jobbikos zombik nem a futballhuligánok, hanem az agyatlan jobbikos kommentelők, akik minden blogot teleszemetelnek a hozzászólásaikkal.
Akinek nem inge, ne mossa ki.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.04.04. 09:06:19

@rockjano: a kedvemért ezt kommenteld be a lehetmas.hu-n konkrét nyomda megnevezéssel, és lássuk a reakciókat. Neked is biztos élvezetes lesz, szóval hajrá.

hoplita 2010.04.04. 09:21:18

@Idet:

Erre szoktam hozni hasonlatként Prokrusztész ágyát.
Aki nem ismeri a mitológiai sztorit, keressen rá....ami nem tölti ki, kinyújtjuk, ami kilóg, levágjuk.:)

Saját szellemi termék.....stipistopi, ez is levédve.:))))

freddynemkrueger 2010.04.04. 09:24:14

@jjulie:
Ezzel a logikával öszöd mint jelenség sem 2006-ban kezdődött, már 2002-ben is "öszöddel" nyerte meg az MSZP a választást és ez indította el a gárda létrejöttének a folyamatát.

ati27 2010.04.04. 09:29:07

@BonFire:

Hm.. Úgy látom jobbiko vagy. Igen, a média tényleg "összeesküdött" a jobbik ellen.. de tudni kell szelektálni a "piti" ügyek között, és ami valamivel komolyabb.. Piti: részeges fotók, jobbikos bankrabló... Másik oldal: "liberális" szóvivő, pornós gárdista, Pörzse MSZP-s szerepe, Morvai ügyei.. De Még ezek is elmennének, ha nem hangzott volna el a 20 évet 20 évért! Mert aláirom, hogy az emberek véleménye változhat.. Énnél mondjuk az MDF hatványozottan roszsabb.. :)

Másrészt úgy látom te még a normálisabb fajta jobbikosból kerülsz ki.. Kiderül abból, hogy nem minden második szavad a zsidó szinonímája. :)

órarugógerincű felpattanó 2010.04.04. 09:36:45

@rockjano: Nem szoptak nagyobbat, mint mi a mexorításokkal, csak az a különbség, hogy ott a nem-adófizetők is kivették a részüket a szopoldából. Ja, és annak hozama is volt középtávon, itt meg csak deficit.

jardel 2010.04.04. 09:39:56

A poszthoz: Kedves Gábor! én pont amiatt szoktam le a blogodról, amit leírtál, mert a poszt kivételével szinte olvashatatlanná teszi. Megjegyzem, hogy véleményem szerint a posztok is szinte kizárólag csak kurrens témával foglalkoznak és általában az aktuális esemény, trend szemüvegén keresztül néznek olyan jelenségeket, amik egy hosszabb folyamat részei - ezt egy korábbi kommentemben le is írtam. Tehát szerintem nem rosszak a posztjaid, de nem vagy csak kicsit segítenek hozzá ahhoz, hogy az olvasók egy kicsit szélesebb kontextusban értelmezzék a történéseket vagy a felszíni események mögé próbáljanak látni - amint korábban írtam: remélem, hogy a választások után (amin most már csak túlesünk) ez változik valamelyest - ha másért nem, a lelkesedés biztosan alábbhagy majd. Tudom, hogy a politológiának is több rétege van, és mondjuk a Zuschlag- vagy Hagyó-ügyet lehet úgy is értelmezni, hogy ennek a választói preferenciákra milyen hatása van. Ez a fajta megközelítés azonban elfeledteti azt, hogy a valóság árnyaltabb és a rajongóknak (most a pol. táborok rajongó-típusú híveire gondolok) arra ad alkalmat, hogy az általad kritizált, elvi szinezetű, de aktuálpolitikai és érzelmi alapú kommentek tömegével árasszák el például ezt a blogot is. Az árnyaltabb megközelítés, ami az események hátterével foglalkozik, talán jobban elgondolkoztat mindenkit és így jobban szétválasztják majd az aktuális érzelmeiket és az elvi álláspontjukat.

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.04. 09:41:53

@BonFire: "De bocsánatot kérek, a Jobbik szavazótábora mára igencsak megnövekedett, és ebben van aztán mindenféle ember.
Nézzetek jól körül. 10 emberből körülöttetek 1-2 biztosan az. "

Nem kell bocsánatot kérned. Manapság 10 emberből legalább 7 politikailag retardált. Kb. ugyanilyen arányban tud a magyar népesség késsel-villával étkezni vagy szöveget értelmezni. Ettől van az, hogy időnként a két kommunista párt (mszp, fidesz) 60-70%-on áll. Most meg megjelent a harmadik kommunista párt is (jobbik), amely éppen levetette a fidesz szaros pelenkáját...

Sportlövő 2010.04.04. 09:43:13

Én csak annyit mondanék Jézus feltámadásának ünnepén a témához, hogy Ő soha nem mondta, "ha érdeketek úgy kívánja tagadjatok meg engem, hiszen a cél szentesíti az eszközt". Ha az ország végleg elhagyja a Szent Istváni utat akkor eltűnik a történelem süllyesztőjében. Akinek ez nem világos az elmúlt 1000 év történelméből, kiemelve az elmúlt 92 évet az jobb ha elgondolkodik!

Nyerjen a Jobbik!

órarugógerincű felpattanó 2010.04.04. 09:46:47

@Sportlövő: Mondjuk a Jobbiknak nem sok köze van Szent Istvánhoz, hacsak nem a tízezres viszonylatában gondolkodunk.

jjulie 2010.04.04. 09:50:18

nem olyan bonyolult ez

aki csak elvekre hivatkozik az valamilyen okból kifolyólag nem meri, vagy nem akarja kimondani hogy mi a célja, vagyis milyen érdekből teszi ezt

a legszebb a jobbikos produkció ebből a szempontból, tele elvekkel, nulla valódi érdek kimondással

a szoc, fideszes, szdsz stb elvek pufogtatása mögötti érdekkekről azt hisszük hogy tudunk, a jobbikusok mögöttiről kevésbé, egy forgalomból régen kivont konzervet bontottak fel

[nev] (törölt) 2010.04.04. 09:52:13

@török gábor:
a múltkor azt állítottam, hogy egy jó politológus szerintem konstruktív, és progresszív, és ellenzéki. és nekem úgy tűnik, hogy te minden az esetek többségében a hatalom irányába húzol. éppen hogy. és te erre azt válaszoltad, hogy a politológus nem lehet se ellenzéki, se kormánypárti. ebből következtettem arra, hogy úgy gondolod: a politológus a politikai természetű vitákban középen kell áll (lehet, hogy belül nem, de kifelé mégis ezt mutatja), minden esetben kívül esik a (kétpólusú) politikán. azt mondod, hogy a politológus egy outsider politikus.

ez amúgy egy végtelenül okos taktika. ugyanis arra mindig jó, hogy az amúgy elfogult politológus kollégád mellé az objektivitás látszatát keltve beültessenek. illetve egy végletekig éleződő politológusok által folytatott nyilvános politikai vitában semleges maradj. van egy kormánypárti kollegád, és egy ellenzéki, akik a véleményüket folyton felcserélve egy körpályán mozogva ciklikusan ide-oda forognak, te pedig meg semleges maradsz. középen állsz. vagy a másik eset, amikor nincs ellenzéki kollegád, mert a királyi médiumban olyan nincsen, és akkor is semleges maradsz. ez oké, ezt értem. nyilván azért vitázom, mert akceptálom az álláspontodat valamelyest.

pusztán csak azt mondom, hogy ez egy semleges politikai szerepkör, és nem egy tudós szerepkör. a politológiának szerintem (természet) tudományos fogalmakkal kellene operálnia, csak épp ezeket társadalomtudományi környezetbe kell ezeket áthelyezni. a politika szerintem természetfilozófia. ami a politikusok, és a választóik természetrajza. és abban lehet például a pontról, és a tömegről kell értekezni. hasonlóan ahhoz, ahogyan newton is értekezett.

itt van a különbség. valaki ágh attilát, vagy stumpf istvánt tekinti a nagy elődnek, vagy mondjuk newtont. valaki orbán viktor, vagy gyurcsány ferenc szövegeit akarja meglábjegyzetelni, vagy mondjuk newton szövegeit. felelősség nélküli politikus akar lenni, vagy politológus.

de lehet ennek napi politikai felhangja. amikor orbán azt mondja kötsén, vagy hol, hogy ő akar lenni a legfőbb hatalmi centrum, akkor lehet úgy közelíteni, hogy ő akar lenni a gravitációs centrum. ő akar lenni a nap. a napkirály, vagy a napisten. és akkor elő lehet venni, hogy mit írt kepler a bolygókról. és akkor ilyen kifejezésekkel lehet operálni. vezérsugár, gyújtópont, nagytengely. vagy mondjuk nyomás, vagy vákuum (ahol ugye nincs nyomás). csak ez éppen abból nem csillagászat lesz, vagy higanyos barométer, hanem politológia. tetszik-e ezt érteni. na, megyek húsvétolni.

jjulie 2010.04.04. 09:54:08

@jardel:

@Motherhacker:

a török gábor nem hinném hogy független politikai elemző, lenne

a török gábor az elemzéseit próbáljal semleges nézőpontból készíteni

én próbálom magam függetlenként beállítani, viszont a kommentjeim nem függetlenek, van akit jobban utálok, van akit kevésbé

és a török gábor nem is tévedhetetlen, és lehet, hogy jó taktikus, és már valószínűleg jobb, tapasztaltabb blogger "és kukkoló" mint 5 hónappal ezelőtt, a posztjait nagyon tudatosan szerkesztettnek vélem,(ha nem akkor meg nagyon jók az ösztönai) és sokféle kisérlet "fehér egerei" vagyunk mi itt.....önkéntesen és örömünkre (legtöbbször)

Idet 2010.04.04. 09:54:55

@hoplita: A tied, a tied! Némelyik nagyságunkat szívesen belegyömöszölném! Van jó vadászkésed? Akkor megyünk körbevágni...

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.04. 09:55:45

@Vincenzo90: "Normális ember meg nem szavaz nácikra, ez tény. Nehéz is lenne, mert ilyen párt nem indul. "

Az jó, hogy ilyen tájékozott vagy, sőt észlény hozzám képest. Melyik országból írsz? Itt nálunk igenis indul egy náci párt, úgy hívják, hogy jobbik: nézz utána mielőtt dumálsz vagy ha nem értesz a politikához, akkor nézz valami hobbi blog után.

ati27 2010.04.04. 09:56:58

@freddynemkrueger:

Pontosan.. Akkor a szocialisták bevetették az "igéretcunamit" +a 19500 Ft-ot.. Ezt nem tudom megbocsájtani AZOKNAK a nyugdijasoknak akik emiatt az Mszp-re szavaztak.. Na ebből sokkal nagyobb kár keletkezett.. Én már akkor láttam hogyha azokat az igéreteket bevezetik, beleroppan az ország. A másik megbocsáthatatlan dolog az volt, oké barátaim ígértek de miből? Mint tudjuk hitelből.. Nomármost a hitel magában nem probléma, hanem az, hogy éppen mire használod fel: Hitelből nyaralni, plazma TV, új autó Vs tanulni, termelő/értékmegörző eszközök vásárlása esetleg mindez némi kockázat analízissel..Kormányzati szinten 2002-től az első verzió ment. Meg is lett a böjtje.. :)

Idet 2010.04.04. 09:57:11

@jjulie: Nem a nézőpontja semleges, hanem a nézőpontja lehetőség szerint nem befolyásolja az ítéletalkotását. Nem mindegy!

Idet 2010.04.04. 09:58:37

@Sportlövő: Még nem vagy a Holdon? Nem bánom én, hogy itt vagy, de ott jobban meg tudnád valósítani az elképzeléseidet.

freddynemkrueger 2010.04.04. 09:59:54

@Orbán Diktor:
Tudnál pontos definíciót adni a náci szóra?

hoplita 2010.04.04. 10:05:28

@Orbán Diktor:
Neked hogy sikerül az agyhalál állapotában verned a klavit?
Ez komolyan érdekelne...

hoplita 2010.04.04. 10:07:45

@Idet:
Nekem vannak jó késeim.....mivel hogy azokat is gyűjtögetem.
Egy kis meló nem fogna ki rajtam...és rajtuk sem.:))

freddynemkrueger 2010.04.04. 10:08:23

@Orbán Diktor:
Megnéztem a wikipédián a náci definícióját és a náci ideológia főbb tételeinek a felsorolását, volt benne egy érdekes: "Szociális demagógia (baloldali típusú jelszavak hangoztatása párhuzamosan a szélsőségesen jobboldali tevékenységgel.)"
Most jöttem rá, hogy az MSZP náci párt:-).

Idet 2010.04.04. 10:09:42

@Sportlövő: De azt sem mondta, hogy legyetek személyválogatók, azt ellenben mondta: Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek.Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek, és amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek nektek. Mt 7:1-2.

Idet 2010.04.04. 10:12:09

@hoplita: Nekem van egy jó Shantokum is, meg az atyai gyűjtemény... bár, a Shantokut sajnálnám ilyen célokra befogni!

Idet 2010.04.04. 10:19:25

@Orbán Diktor: Ide vigyázz, egyetlenem: Nazionalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei. A jobbik nacionalista, az igaz, ők legalábbis azt gondolják. Magyar, nem német. Munkáspárt? Talán tényleg a Maszop pénzeli őket. 2010-et írunk, nem 1933-at. Ne mossuk össze a történelmi korszakokat, mert abból csak a hülyeség jön ki, meg a koszlé.

jjulie 2010.04.04. 10:21:25

@Idet:

lehet semleges nézőpontból semleges következtetésekre jutni?

lehet egy szegmenshez elkötelezett nézőpontból semleges következtetésekre jutni?

znn 2010.04.04. 10:21:28

Rendszeresen szoktam nézegetni ezt az oldalt, végigböngészem a kommenteket is. Valahol az elején írta valaki: "A demokrácia legnagyobb szégyenfoltja a nem szavazó állampolgár. Nemzetünk mételye vagy ha nem szavazol! "
Mi van akkor, ha elmennék szavazni, de annyira megcsömöröltem a politikusainktól (és gondolom, nem vagyok egyedül ezzel), hogy arra szavaznék: nem szavazok senkire. Miért nincs meg ez a választási lehetőség? Kötelező módon választani kell valakit most, ha szavazni akarok, nincs más opcióm.

hoplita 2010.04.04. 10:22:13

@Idet:
Ha már japán, akkor maradok a katanánál, nem vagyok odáig a japán séfkésekért, a hagyományos, hegyes európait jobban kedvelem.
Az eredeti japán katana viszont olyan drága, mintha aranyból készülne.:(
Áthidaló megoldásként viszont van jó pár kínai kardkovács, amelyik tudja hozni a nagy átlag japán minőséget lényegesen kedvezőbb áron.
Szegény ember, ugye vízzel főz.:))

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.04.04. 10:25:14

Annyira nem OFF

Meg tudod csinálni: epikurosz.blog.hu/2010/04/03/szavazatszonda
Ajánlom magam, illetve dehogy magam, egy jó kis segédprogit.

fromdtod 2010.04.04. 10:26:41

@transziboy: Hello! Én buzi vagyok, de Te meg lúzer, mert elmész szavazni...

jjulie 2010.04.04. 10:29:48

@znn:

ez a "nincs számomra elfogadható" opció szavazó lapon történő megjelenése kellemetlen helyzetet eredményezne a politikusoknak a maihoz képest: nem lesz ilyen mostanában

fromdtod 2010.04.04. 10:31:24

@email: A másik, hogy nálunk sztem az érdek szerint való cselekedett elégé rossz színben van feltüntetve. Pedig milyen egyszerű lenne, ha elfogadnánk, hogy valaki azért tesz valami, mert ez az érdeke, és ha célja megvalósul, akkor neki jobb lesz. Ha ezt nem valami sátántól való gonoszságnak tartanánk, akkor máris normálisan nézhetnénk a másik emberre.

elendem 2010.04.04. 10:33:20

@AnnaKarenina: Ehhez azért szólnék, már régóta érlelődik bennem. Nem csak kormánypártként van értelme bent lenni a parlamentben. Sőt, nemcsak nagy pártként. Merthogy azért a rendszer nem csak az érdekérvényesítés EREJÉRŐL szól, hanem arról is, hogyha MEGSZÓLAL egy ügyben egy politikai erő, az önmagában orientáló a többi résztvevő számára. Lehet, hogy rövidtávon nem tudja keresztül vinni az elképzeléseit, de hosszabb távon igenis számít.

anti76 2010.04.04. 10:34:25

@Orbán Diktor: hát igen... te is utána nézhetnél dolgoknak, mert a nácizással csak magadról állítasz ki szegénységi bizonyítványt.

Rá Dios 2010.04.04. 10:42:03

@namitirok: O'Brian élete...Így Húsvétkor nagyon időszerű :-)

cambridge.on 2010.04.04. 10:43:04

@Idet: Mi ebből a tanulság: Aki mély vízbe merészkedik, tanuljon meg úszni!

jjulie 2010.04.04. 10:43:21

@anti76:

nem tudom van e kerted, és szoktál e kertészkedni: a kapálást akkor célszerű elvégezni, amikor még csak a sziklevele van kint az eső után a gaznak, ha már 20 centisre megnőtt nehéz ügy

a náci jellegű ügyet nem akkor kell először szóvá tenni amikor már többséget szereztek egy választáson és felgyújtották a zsinagógákat

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.04.04. 10:46:23

Amúgy a kommentek felét olvastam el. Ha te egy normális ember vagy, józan magyar paraszti ésszel ennyit se olvass el - persze az én hozzászólásaimat azért olvad el! :-) - mert Húsvét van, és jobban teszed, ha tojásokat fesztesz, vagy másként ünnepelsz.

MOST MONDOM A LÉNYEGET!

Vannak itt profi szőrszálhasogatók, akik Cicciolina fanszőrzetét is milliárd szálra hasogatnák, ha oda beszabadítanák őket. Felesleges ilyen emberekkel vitakozni. A minisztériumok megszervezésén lovagolnak, látható kéjjel, meg sok egyéb csontot szopogatnak, szintén nagy kielégültséggel. Én sem azt mondom, hogy a szervezeti forma lényegtelen, DE TESSÉK MÁR MEGÉRTENI A KUTYAFÁJÁT, HOGY lehet a legtökéletesebb szervezeted, ha benne zsivány, semmirekellő, rablótolvaj emberek vannak. A TARTALOM a fontos, amely ezeket a szervezeti formákat feltölti.

NA, MOST TÉNYLEG MONDOM A LÉNYEGET:
Az egyetlen párt, amelynek jelöltsei felesküdtek a tisztességre, sőt Torczkay azzal fenyegette meg őket, hogy kezüket-lábukat eltöri, ha korruptak lesznek, az a Jobbik.

Minden további duma felesleges.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.04.04. 10:48:15

A 4 eddig a 20 év alatt kormányzó parlamenti párt teljesen hiteltelen, nevetséges, simlis. A váltógazdálkodás révén 4 évente egymásra mutogatnak, ki mit cseszett el, majd a mutyiban, simliben, a nép átverésében egyetértenek.

Orbánt várják mint messiást az emberek. Mit csinált ő húsz év alatt az egyéni gazdagodása és az emberek összeugrasztásán kívül? Sokáig húztam a siklósi Fideszben, mígnem Orbán feloszlatott bennünket - a tagság véleménye ellenére- azért, hogy ő és a Fidesz házi korlátlan borszállítója tiffán zsolt legyen a nyerő.

Erre az orbáni diktatúrára nincs szükség!!

Nagyon sokan érzik a demokratikus változás szelét, sorra alakulnak a baranyai LMP-s klub-ok, szervezetek.
Baranya az ország egyik legerősebb LMP-s megyéje.

LEHET MÁS A POLITIKA, az LMP-vel igen, lehet!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 10:48:43

@Rá Dios:
Nem O'Brien, hanem, "oh, Blájen"! (az O'Brien nemzetség egy másik "náci"ó!)

Igen, időszerű, most és mindörökké, Ámon!

Dobríj út für every Bodri!

elendem 2010.04.04. 10:49:47

@[nev]: Most már értem, hogy mi a problémád. Magam is reál/műszaki beállítottságú ember vagyok, ezért sokáig én sem értettem, mitől is tudomány a társadalomtudomány. Nem állítom hogy most már teljesen értem, de talán közelebb vagyok hozzá.
Azt hiszem, nem szabad természettudományos szemlélettel közelíteni hozzá. (Bár, hozzáteszem, komoly tudósok még fizikai jelenségek esetében is megadják a vonatkoztatás rendszert, amiben érvényes egy tétel, pl. földi körülmények között.)
Nem cél a teljes érzelemmentesség, és az érzelemmentesség nem egyenlő az objektivitással. Vannak érzelmeim egy-egy témával kapcsolatban, nem próbálom eltagadni, hanem tudatosítom ezeket az érzelmeimet, és tudom, hogy mik azok a "ferdítő" tényezők, amik engem befolyásolnak. És maghatásorom a vizsgálódásaim módszerét, és hozzáteszem, hogy egy másik módszer más eredményt hozhat.
A semlegesség nem azt jelenti hogy nincs véleményem, vagy nem állok sehol, hanem hogy igyekszem minél több szemszögből vizsgálódni.
Egyébként miért ne lehetne TG egyszerre ügyes is és tudományosan igényes is? Ez valami Galilei-romantika hogy az igazi tudósnak mindenképpen meg nem értettnek és/vagy szegénynek kell lenni.
Másrészt pedig az elmúlt két választáson a két nagy párt fej-fej mellett végzett, és a krmányalakítás mindössze egy-két százalékon vagy koalíciós megoldásokon múlt. Tehát a két irányzattól hangsúlyozottan egyenlő távolságban maradni, tudományos értelemben is lehet az objektivitás felé tartó módszer, nem feltétlen csupán ügyes taktika.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 10:52:29

@Epikurosz: Ha Torczky azt mondta, akkor az úgy is(t)van! Nadekijaza Úriember(nek) nem nevezhető egyén?

"Az egyetlen párt, amelynek jelöltsei felesküdtek a tisztességre, sőt Torczkay azzal fenyegette meg őket, hogy kezüket-lábukat eltöri, ha korruptak lesznek, az a Jobbik."

Megjegyzés: Az idéz(get)ett szöveggel nem mindig azonosulnék!

elendem 2010.04.04. 10:53:18

@Epikurosz: Minek kellett az eskü, ha úgyis garantálva a tisztességük a lábtöréstől való fenyegetettség okán? :-)

belekotty 2010.04.04. 10:53:53

Teljesen egyetértek. Az elvet tessék tartani és mindenkire egyformán alkalmazni!
Szóval akik a Fideszt támadták szoci oldalról 1998-2002-ben a nagyságrenddel kisebb korrupciók miatt, azok legyenek szívesek most is ezt tenni az MSZP-SZDSZ párossal szemben!

Kalmár 2010.04.04. 10:56:02

@Epikurosz: Mind felesküdtek.
Láttam, ahogy mondja az eskü szövegét Gyurcsány.
Láttam, ahogy mondja Hagyó.

Nem hiszek Torockaynak sem.
Aki ilyen embereket válogat össze kulcs pozicióba az felkészületlen és szavahihetetlen.
Buzi, drogos szóvivő??
Leszbi család modell rajongó köztársasági elnökjelölt??
Család irtó képviselő??

Mit szédítesz itt minket? Szedett vetett csapat.
Megcsinálták a Gárdát, most meg nem tudnak vele mit kezdeni.
Kis párthadsereg, mint a munkásőrök. Gratula.

mindazonaltal 2010.04.04. 10:57:58

Ugyan kérem, elvek -- csak az érdek!

jjulie 2010.04.04. 10:59:28

@fromdtod:

vajom mindig eléri e a célját az aki következetesen képviseli az érdekeit? mindíg tudjuk, hogy az célunk eléréséhez hogy jutunk el, vagyis valójában mi is az érdekünk?

ezek nagyon érdekes játékelméleti kérdések, ma már sokmindent lehet magyarul is olvasni ezügyben

mondok egy egyszerű példát:
lakást akarok venni az érdekem hogy sokat megnézzek ahhoz hogy helyes döntést hozzak, és ne fizessek túl magas árat, azonban nem egyedül vagyok ezzel így hanem ha lakást vásárlók tömegei jelennek meg úgy a piacon, hogy 30-50 lakás megnézése után fognak majd csak döntést hozni, akkor az eladók úgy érzékelik hogy nagy a kereslet (50szerese a valósnak) és felmennek az árak, és az "érdekem" következetes képviseletével nem érem el a célom, hanem az ellenkezőjét: drágán fogok vásárolni

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 11:00:38

@"Itt az idő," végre húzz el Orbán!:
Vigyázat, idézek:
"A zsidó vallásban a szó Izrael királyát, Dávid egy leszármazottját, mint Isten fölkentjét jelenti. A messiásvárás az ókori zsidó állam megszűnése óta vált gyakorlattá, azóta a vallásos zsidóság erős reménye, hogy ezt a királyságot Isten helyre fogja állítani. Ez váltotta ki a Makkabeusok sikeres felkelését is. Mivel az Isten által felkent legnagyobb király Dávid volt, az ő személyéhez és utódaihoz kötődik a messiási várakozás. Illés próféta is a messiás előképe. A messiást a zsidók ma is várják. Sok álmessiás élt."

Forrás: Wikipédia, de minek?
(Illés nem biztos, hogy egyet jelent Illés Zoltánnal (a szerk.)

Namost azitten a kérdéses, hogy Orbán Messiás or antiKhrisztosz!?
Te az utóbbira szavazál, amint érzékelém, a s(z)avazók jó része az előbbiben reménykedik, hogy nem halt ki Dávid nemzetsége!

További viták várhatók fenti tárgyban, jelentem!

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.04.04. 11:02:36

KI HITTE VOLNA: ORBÁN VIKTOR IS ÉRINTETT A PÁTYI GOLFFALU MUTYIBAN

Kezdjük az elején. Páty és Telki határában golfpályát akart építeni egy élelmes vállalkozó, aki a hazai államigazgatási szokásoknak megfelelően: nem magyar.
Ez még hagyján is lenne, ha menet közben nem derült volna ki, hogy golfpálya helyett egy több száz lakásos lakóparkot, azaz egy új települést, a helyiek által nem minden alapot nélkülöző gúnnyal GOLFFALUNAK nevezett kívánnak felépíteni bizonyos ÜZLETEMBEREK.

Telki polgármestere tiltakozott a kibucépítő terv ellen, a helyi önkormányzatban pedig fura események történtek: a telki és pátyi lakosok érdekeit képviselő fideszeseket kizárta a pártból a Fidesz központi vezetése, Bayer Zsolt, a MÉLYMAGYAR pedig műsorában adott helyet a tervet támogatóknak, hogy kifejtsék véleménynek álcázott propagandájukat.
Pörzse Sándor, aki akkoriban az Echo tv Pörzsölő című műsorát vezette, pedig interjút készített Telki polgármesterével, amit Széles Gábor letiltott. A Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje ezután otthagyta az Echo tévét.Zárójelben jegyzem meg, mert nem tartozik ehhez a témához konkrétan: nemrégiben Pörzse Sanyit is betalálta a jelenlegi rabszolga-társadalom fenntartásában érdekelt politika lakájmédiája mondván, hogy pénzért lett jobbikos, vagy valami hasonlók. Nos, tegye fel a kezét az a magyarországi sajtómunkás - kivétel Lovas István -, aki azért lépett ki valamely hazai újságtól, tévétől, rádiótól, mert cenzúrázni próbálták. Aha, szóval mély csend. Köszönöm, ennyi
A kibucépítés új lendületet kapott, amikor sokadik befektetőként megjelent a Kovács Bence János nevével fémjelzett, Grupo Milton nevű, spanyol székhelyű ingatlanbefektető holding, amely az elmúlt években több nagyprojektben is feltűnt Magyarországon. A Népszabadság szerint Kovács Bence elvtárs a leggazdagabb magyarok közé tartozik 50 milliárd forintos vagyonával, a Napi Gazdaság hasonló témájú összeállítása meg sem említi a leggazdagabbak között. Ezen az apró furcsaságon akár túl is lépnénk, ha nem tudnánk azt, hogy a Grupo Milton olyannyira el van adósodva, hogy a cég vagyona már nem nyújt fedezetet a
tartozásaira, és egy üzleti adatbázis szolgáltató értékelése szerint az átlagosnál jóval nagyobb a kockázata annak, hogy a Milton 2006 s.l. csődbe megy.
Az eddigiekből is könnyen kikövetkeztethető, hogy Kovács Bence Jánosnak szüksége van az ilyen jellegű befektetésekre, kell a pénz, különben csőd lesz.
Na, és mit gondolnak, kit látott vendégül spanyolországi otthonában ez a Kovács Bence János? Bizony, Magyarország következő kormányfőjét, Orbán Viktort. Az alább látható fényképekről is kivehető, hogy nincsenek épp rossz viszonyban:

Ezek után joggal gyaníthatjuk a politikát mélyebben ismerők pedig biztosra is vehetik , hogy Orbán Viktor lepte meg a pátyi GOLFFALU befektetési lehetőségével Kovács Bence János elvtársat.
A Fidesz még nem kezdett el kormányozni, de már most osztja le a zsíros mutyikat házi maffiózóinak, talán abból a megfontolásból, hogy kenje az MSZP re, amíg még lehet. Tegyük hozzá, nem a szocionistákat akarjuk ezzel védeni, bőven van vaj a fejükön nekik is, ám nem szeretnénk ha az elmúlt nyolc év mutyikormányzása folytatódna, épp csak a vörös váltana át narancsba. Igazság szerint az elmúlt húsz esztendő gyakorlatával szeretnénk szakítani.
Ezért szavazunk a Jobbikra!

EHHEZ JÖN A MESTERHÁZY ELTITKOSÍTOTT BÉKÁVÉS VALLOMÁSA, AMI ORBÁN POLITIKAI PÁLYAFUTÁSÁNAK A VÉGÉT JELENTENÉ.

észrevétel 2010.04.04. 11:04:34

@flugi_: Az LMP lehet szimpatikus,de a programja elméleti fejtegetésekből áll,sokszor nélkülözi a gyakorlati ismereteket,és belegondolni is szörnyű,ha kormányzati pozícióba kerülnének mi történne.Pl. A magyar mezőgazdaság kitörési pontja a legeltetéses állattartás?És a biotermesztés?
Ez fogja megoldani a foglalkoztatást és a jövedelmezőséget?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 11:06:59

@"Itt az idő," végre húzz el Orbán!:
Óh, jajj, hosszú is és még "tények"-et is tartalmaz!

"Ne vádaskodj, hogy ne vádoltathass"
- ugyanis a tények vissza szoktak esni azok fejére, akik feldobandják őket!
Legalábbis azok szerént, akik hisznek Newton törvényeiben!

További szebb jövőt!

Kelt mint fent

Joseph Adama (törölt) 2010.04.04. 11:15:30

@"Itt az idő," végre húzz el Orbán!:" Ezért szavazunk a Jobbikra!"

"LEHET MÁS A POLITIKA, az LMP-vel igen, lehet!"

Most ezt hogy ? xD Nem vagy te picit zavart? :D

Rá Dios 2010.04.04. 11:16:35

@namitirok: Ez a Newton, nem volt ez is valami zsidó a potyogós tényeivel? :-)

Idet 2010.04.04. 11:17:10

@jjulie: De nem semleges, hanem objektív próbál lenni, amennyire lehet!
És tárgyilagos szemléletből lehet a saját nézetünkkel ellentétes következtetésekre jutni (habár vérző szívvel...)

Idet 2010.04.04. 11:19:10

@cambridge.on: Ez is egy lehetőség. Hogy veszed rá a felmálházott szekeret az úszásra?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 11:19:13

Hétvégi könyvajánló (időszerű), tán a rossz idő míán:
mek.oszk.hu/00500/00578/

Időszerű, tárgyszerű és legalább kétnapos elfoglaltságot jelent!
Jézus (esteleg Orbán) más aspektusból!

Idet 2010.04.04. 11:21:57

@Rá Dios: Dehonnem! Neuthun, alapvetően Neuköllnből származott a családja, és azért az alma, mert zöldségkereskedők voltak, és kellett a reklám!

elendem 2010.04.04. 11:23:09

@észrevétel: Az LMP nem szorul a védelmemre.
De. Szeretnélek megkérdezni, hogy mi az a terület, amiben neked gyakorlati ismereted van, és ennek alapján az LMP programja pusztán elméleti? És melyik az a párt aminek ugyanezen a területen van egy nagyon is gyakorlati, a te tapasztaataid alapján is megvalósítható programja? Tényleg érdekel, nem fikázni akarlak csupán!
Én úgy látom, hogy M.o. mezőgazdasági ország, sose leszünk vas és acél nagyhatalom. De, mivel a területünk kicsi, nem a dömping élelmiszertermelés a mi utunk. Márcsak azért sem, mert az eu-s nagyok féltik a saját élelmiszerpiacaikat. A kitörési út a valóban minőségi, bio-irányultságú, nagy élőmunkát és hozzáadott értéket tartalmazó, de mennyiségében nem túl nagy mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek előállítása. Erre egyébként világszerte egyre inkább van kereslet. De még ha nem is volna: mi legalább jókat ehetünk. :-)

Idet 2010.04.04. 11:24:12

@namitirok: Azannya, és tegnap bent voltam a városban! Mekkora vagyonba kerül?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 11:25:11

@Rá Dios: Határeset, elfogadható vélemény!:-)

"Sötétben bújt Természet és Törvény,
Szólott az Úr: – Legyen Newton! – s lőn fény."

Newton polgártárs sírfelirata (valami Pope írta, akit ismerhetnek a Kedves olvasók a "Da Vinci kód" című tudományos elemző műből! a szerk.)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 11:28:37

@Idet:
Online is olvasható, de nem igazán ajánlott, egyrészt a jogos és a szerző örököseit megillető dotáció elmaradása végett, másrészt ölég nehéz az illemhelyen történő olvasás a hordozható számítológépek mérete míán!:-D

Ez utóbbi érv a megrendítőbb korunkban, véleményem szerént!

Hóember 2010.04.04. 11:30:31

@észrevétel: Nem tudom, én azt a részt olvastam át a programokból, amihez értek is valamelyest, az egészségügyet. Ott egyértelműen az LMP volt a legfelkészültebb, valódi modern szakmai-egészséggazdasági alapokkal és irányokkal. A többieknél vagy borzasztó hiányos volt ez a rész, vagy csapongó lózunggyűjtemény.

Idet 2010.04.04. 11:31:14

@namitirok: Namisolvas pajtás, te egy reménytelen, csillogószemű értelmiségi vagy.

Biből gondolod, hogy a fehérjekonglomerátum, akinek mondandódat címezted vala, 1. el is olvasandja, 2. tudja, miről van szó az idézetben, 3. felfogja mondandód magvas velejét? Kognitíve?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 11:32:19

@elendem:
Egyetértek, efelé kell(ene) módosulnia a közízlésnek és a támogatás(sok)nak, ez kitörési pont lehet(ne)!
De nem lesz, mert nálunk ez az "Új módi" valami ördögtől fogant eretnekség lészen!:-(sajnos, teszem hozzája:-)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 11:35:10

@Idet:
"Vezetni jöttem kezed (szemed), nem szélbe (földre)szórni értelmem szárbaszökkenő magvait, miként Onán tevé hasztalan!"

nami 1.1

Idet 2010.04.04. 11:38:03

@namitirok: Et tu, testvér a water closed-ben?? Ezt én annak idején az anyai különféle követelmények kidriblizésére alkalmaztam, hogy olvashassak. (De minek?!)

Dehogy olvasok neten! Így is kivan a szemem, meg az élvezet 2/3-a odavész, ha nem a papíralapút olvasom! Meg vilingeren se lehet!

Kalmár 2010.04.04. 11:41:42

@"Itt az idő," végre húzz el Orbán!:
"EHHEZ JÖN A MESTERHÁZY ELTITKOSÍTOTT BÉKÁVÉS VALLOMÁSA, AMI ORBÁN POLITIKAI PÁLYAFUTÁSÁNAK A VÉGÉT JELENTENÉ"

Aha szerencse, hogy te hozzá fértél az anyaghoz. Tuti igazad van.
Még valami pletyka?
A papné kivel kavar?
Esetleg a polgármester úrról valami?
Naaaa még valami tuti hírt dobj be, eddig elég száraz.

bigapples 2010.04.04. 11:43:40

@Epikurosz:
Nem tudom ez a Torczky ki a manó lehet? Toroczkay vagy tán Trockij? Nagy különbség...(?)

@"Itt az idő," végre húzz el Orbán!:
"Pörzse Sanyit is betalálta a jelenlegi rabszolga-társadalom fenntartásában érdekelt politika lakájmédiája"

Lol, szabadítsátok fel Isaurát.

jjulie 2010.04.04. 11:43:53

@elendem:

magyarország mezőgazdasági ország:

abban az értelemben igen, hogy területének nagy hányada alkalmas mezőgazdasági művelésre, éghajlati, domborzati, vízrajzi és modjuk talajtani, stb szempontból

ez csak egy adottság, semmi több

ebből az adottságból hogy jó sok haszon van most itten?

ebből az adottségból volt valaha jó sok haszon itten?

ez az adottság mikor volt itt világverő módon kiaknázva?

Rá Dios 2010.04.04. 11:44:31

@namitirok: Onán?
Eredetileg Éva mondhatta Madách Imre német kiadásában az őt aznap sokadszor zaklató Ádámnak: "Oh, Nein!", de mert szász volt, O-nájn-nak hangzott. Vagy a zsája volt valamivel tele. Nem tudni azt ma már, ugye.
Így keletkeztek a választási programok: földre szórt magként.
de elkalandoztam..:-)

Phxmike 2010.04.04. 11:46:06

@török gábor: Kedves Torok Gabor.

" A korulmenyek kedvezo alakulasa szerint modositsuk terveinket..."
Sun Tze

ennyit az elvekrol, szerintem ahogy halad az ido eygre tapasztaltabbak leszunk tobbet tudunk ezert nemcsakhogy butasag lenne ragaszkodni a 4 evvel ezelotti politikai megfontolasainkhoz hanem felelotlenseg is
az nem hozna uj dolgokat sosem

masreszt meg vannak olyan erkolcsi es moralis elvek amelyekhez mindhalalig hunek kell lenni akarmit is hozzon az elet akarmilyen rendszer is jojjon
pl "a haza mindenek elott" valahonnan ismeros idezet most hirtelen nem jut eszembe honnan....valami pajzs/sas/kard alatt olvastam egyszer valahol aztan mi lett belole

"rettentően zavar: az, amikor az aktuális politikai érdekeket elvinek látszó érveléssel támasztja alá a megszólaló. Márpedig nincs annál veszélyesebb, mint amikor instrumentalizáljuk az elveinket "

ezt a reszt meg szimplan nem ertem, bar most beteg vagyok napok ota komasan fetrengek most is igazabol irni is csak rutinbol irok mar az ujjaim maguktol utik a gombokat remelhetoleg a megfelelo sorrendben de amugy fel nem fogom hogy mik a betuk amik aztan szavakka es remelhetoleg ertelmes mondatokka allnak ossze

azert egy magyarazat jo lenne ha majd jobban leszek lehet megertem, bar azert ha csak allapotomnak tudhato be hogy fogalmam sincs mirol beszel itt akkor az jo esetleg masok is megerosithetik ezt pro es kontra aki erti es aki nem erti
tegye fel a kezet
letszamellenorzes
a valasztasok elotti utolso megmaradt "legvidamabb" barakkban...

Idet 2010.04.04. 11:46:49

@namitirok: "Vonj engemet magad után, hadd fussunk...ugrálva hegyeken, szökellve halmokon...értelmed szikrás záporát hadd csodálja elmém!"
Det 1.1

Idet 2010.04.04. 11:48:27

@Rá Dios: Példázat az út szélére vetett magról...

hoplita 2010.04.04. 11:52:56

@Epikurosz:
Ezek jó részének ezt mondhatod....sajnos.

Piszok okos, magát tapasztalt, dörzsölt rókának képzelő emberkéket lehet csecsre venni azzal, hogy a széles, meg demján oroszlánok majd együtt legelgetnek a fideszes báránykákkal.:))

Sukorót kiáltanak, de Páty nem veri ki a biztosítékot.....egy részeg képviselőjelöltön meg nyáladzanak egy hétig is.
Ezek megint elengednék Barabbást és fölszegeznék megint az Úr Jézust.....és már morzsákkal is megelégszenek, ezüst sem kell.:((

panelburzsuj 2010.04.04. 11:54:17

@jjulie:

"ez az adottság mikor volt itt világverő módon kiaknázva?"

Hektárra-tonnára a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján, amikor a nyugat még éppen nem volt teljesen önellátó, a keletnek meg még volt egy kis tartaléka kajavásárlásra.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 11:55:09

@Rá Dios:
Ez már nyelvé(rv)szetileg is kitűnő monka!
Ne fojccsa Magába, kérem, az további elméncségeket!
Különben terméketlen talajba szóratá az magot, kivéve pár agyament olvtársat, kiknél megfoganhat és létrehozandhatja az Gólemet, (itt)létünk legmagasabbik fokját!!

Rá Dios 2010.04.04. 11:56:31

@hoplita: széles, meg demján oroszlánok majd együtt legelgetnek a fideszes báránykákkal.?

Nahiszen! Azoknak a báránykáknak éles a foguk és nagy a bendőjük, az oroszlán meg fogatlan és lusta.

vajdapeterutca 2010.04.04. 11:57:01

A szakpolitikák felé fordulás és a nyílt viták pártján vagyok, de egy ideje megértettem, hogy a FIDESZ győzelme miatt racionális, hogy a kampányban egyik se legyen, és ezért nem is lesz. Meglep viszont, hogy a programvitának mindenki csak a rövid távú előnyeit és hátrányait mérlegeli. Ritkán kerül szóba az a tartós és kedvezőtlen hatás, amelyet a viták elmaradása a szakpolitikai stábok kiválasztására, orientálására, tréningjére gyakorolt.

Magamat kritikus együttműködőnek mondanám. Kívánom a választásokon biztos győztes Fidesz későbbi sikerét, körülbelül azon az alapon, amit Tölgyessy Péter magyaráz egy ideje. Szintén kívánok figyelmes és korrekt ellenzéki szerepet. Szerintem sok tudás-, szemlélet-, és motivációbeli probléma van a Fidesz könyékén, ami nagyon megnehezíti majd, hogy szakpolitikai kérdésekben sikert csináljanak. Fejlesztői szemmel meglep a reflektálatlanság, ahogyan a Fidesz hívei, és amennyire számomra látszik, a vezetők is, kezelik a fenti problémát.

A közvetlen tapasztalataim a józsefvárosi önkormányzat környékéről származnak, melynek működését néhány kiválasztott ügy kapcsán a 2006-os önkormányzati választás előtt kezdtem figyelni, és leírni a nicknevemet is adó blogban. Itt azóta fideszes a többség, néhány hónapja pedig a polgármester is, aki most az egyik képviselőjelölt. A képviselők és az egész önkormányzat munkájából nem látszik nyomás a teljesítményre. Ha a párt nem teszi nyilvánvalóvá, hogy konkrét szakpolitikai területek megoldására való képesség a mérce, márpedig évek óta nem tette, annak kontraszelekció és motivációhiány lehetett a következménye. Ezen nem lesz könnyű változtatni a teljesítménynyomás gyors növekedése esetén sem.

A felelősségvállalás és a teljesítményelv érvényesülése ellen hat, hogy a kerületi fideszesek évek óta másolják az országos szint egyoldalú és szinte csak a központi kormányzat kritikájára szorítkozó kommunikációját. Mivel a helyi hatalmat ők gyakorolják, ez konkrétan azt jelenti, hogy a saját döntéseik tárgyában nem állnak szóba a választókkal. Ugyan szórványosan panaszkodnak, hogy nem bírnak az apparátussal, de ha konkrét ügyeknek utána kellene járni, mintha összezárna a hivatal és a politika, sőt az önkormányzatban képviselt öt párt is. Úgy tűnik, mindegyik fél tart a másiktól, egymásra mutogatnak, mindenki elégedetlen mindenkivel, és leginkább mintha abban értenének egyet, hogy akadályozzák a betekintést konkrét ügyekbe. Hiába ajánlja fel a polgár a kritikus együttműködését, a politikusok elutasítják a kétirányú kommunikációt, és ezért kénytelen információkért perelni és a visszaélésgyanús ügyekben a rendőrségen feljelentést tenni. Ez hosszadalmas, és végső soron senkinek nem jó, kivéve esetleg néhány közvetlen felelőst.

Nem hiszem, hogy a választópolgárok, ügyfelek, felhasználók nélkül hatékonyabbá lehet tenni az apparátusokat, széles körű szakmai viták nélkül javítani a szakpolitikai döntéselőkészítést. A rendőrség, az ügyészség, a bíróság, de még a sajtó sem pótolhatja a nyílt kommunikációt konkrét ügyekben a poltikusok és a polgárok között. Nem gondolom, hogy a FIDESZ-en kívül más meg tudja oldani ezeket a problémákat, de sajnos van rá esély, hogy a FIDESZ sem fogja tudni.

Az országos listavezetők vitájával kapcsolatos kockázatminimalizálásnak persze közvetlenül nincs köze a fentiekhez. De annyiban mégis van, hogy a pártközpont évek óta tartó kockázatminimalizálása olyan kultúrát alakíthatott ki, ahol még egy önkormányzati bizottsági elnök is hajlamos nemzeti érdeknek beállítani a maga pitiáner hibájának vagy visszaélésének takargatását.

Idet 2010.04.04. 11:58:27

@hoplita: Elveszik, amit nem ők tettek el, és learatják, amit nem ők vetettek...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 11:58:31

@Phxmike: Konkretice egyáltalánnem is!

"most is igazabol irni is csak rutinbol irok mar az ujjaim maguktol utik a gombokat remelhetoleg a megfelelo sorrendben de amugy fel nem fogom hogy mik a betuk amik aztan szavakka es remelhetoleg ertelmes mondatokka allnak ossze"

na, erre var(r)jon gombot szegíny Kazinczy!

Rá Dios 2010.04.04. 11:59:38

@namitirok: @Idet:
Köszönöm, megszívlelem!
(Szegény Török Gábor meg csak elemez, elemez, fogyó reménnyel.)

Rá Dios 2010.04.04. 12:00:43

@Idet: Ezt munkamegosztásnak nevezzük, modernül.

Idet 2010.04.04. 12:01:08

@namitirok: Csak Stanislawlemet ösmerem...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 12:01:31

@Idet: "Hegyeink elvevén az ellen, csak halmainkon búsulgatnánk, egyedülvést, mi ként az Mózes Hegy tetejibe!"

nami reloaded, az Költsey nyomdokát ütögetv(én)e...

Ordnassac 2010.04.04. 12:02:23

@Idet: ezzel nincs is gond. Csak kvázi az elv követi az érdeket. Nem ördögtől való, csak meg kellene tartani legalább egy kis egyensúlyt benne. Platónt sosem szerettem.

Ordnassac 2010.04.04. 12:03:14

@Idet: csak nekem jutott volna eszembe a hidat felújítani? :-P

Idet 2010.04.04. 12:04:02

@Rá Dios: De hátha jól is mulat közben? Hol van az megírva, hogy a szellemi munekát nem szabad élvezni???

Válasz: pártprogramokban...

elendem 2010.04.04. 12:04:53

@jjulie: Szerintem volt ilyen időszak, több is. De még ha nem lett volna, akkor is: miért ne lehetne?
Amúgy van jobb ötleted?

Phxmike 2010.04.04. 12:08:01

@namitirok: jah
ugy kell nekem
utalog bedegnek lenni....szmorcs...pfffffffffffffffffffffffffffff kho-kho-kho...jaaaajj mindenem faj...

na igy valahogy

Idet 2010.04.04. 12:09:00

@Ordnassac: Uff, ez a másik helyes válasz!
De azért Platón gyönyörű! Csak ne akarjuk megvalósítani, mert úgy járunk, mint Leninmacska Karl bátyóval: egyszerre kint s bent nem foghat egeret...

hoplita 2010.04.04. 12:09:51

@panelburzsuj:
Nem akarok most ebből vitát nyitni, de jellemző, hogy az agrár-voluntaristák előszeretettel keverik a termelékenységet a hatékonysággal, és a jövedelem termelő képességgel.
A téeszkorszak utolsó negyede ezért csalóka és hivatkozási alapként értékelhetetlen.

Idet 2010.04.04. 12:11:24

@namitirok: Hegyeinken átok, halmainkon bú dereng, menjünk innen a francba, ha már Árpád atyánk itt ragadt is!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 12:12:18

@Phxmike: Innen, magyar tezsvérem, innen!
Valami ismeretlen mester elfeledett műve!

KÖLCSEY FERENC (1790-1838):
Emléklapra

Négy szócskát üzenek, vésd jól kebeledbe, s fiadnak
Hagyd örökűl ha kihúnysz: A HAZA MINDEN ELŐTT.
Pozsony, 1833. június 14.

Jobbulást kívánva

Te ló!

Ordnassac 2010.04.04. 12:12:49

@Idet: ez egész jól elmenne egy GyF-ről szóló könyvben. :-)

Idet 2010.04.04. 12:13:27

@hoplita: Meg a téesz-termelés bekerülési költségeit sem szokták emlegetni.

hoplita 2010.04.04. 12:16:00

@Rá Dios:
Inkább úgy néznek ki, mint a bárányok, de amolyan vérbárányok ezek, mint abban az új-zélandi filmben..nem jut a címe eszembe.:)))

Csak a plasztikus ábrázolás kedvéért hoztam ezt picit sántító ábrázolást.
Nekem nincsenek illúzióim......ha csak itt, a vidéki fidesz szervezetek körül ólálkodó holdudvart figyelem, máris következtetni tudok a nagy osonkodókra és azokra, akik teret nyitnak, lehetőséget adnak nekik.
Kiéhezett egy banda, ha nem laknak jól akkor fel fogják falni a fideszt.....ez ziher.
Nem ejtek könnycseppet utánuk.....nem azért mondom.

cambridge.on 2010.04.04. 12:16:14

Magyarországon minden ad hoc jellegű.
Ilyen a választási törvény értelmezése(!), a választási kampány.
A kopogtató cédulától kezdve, ahol jól megfontolt hátsó szándékkal, erőfitogtatást végez egy párt.
Egy(!) személy által emelt kifogás egy párt indulása ellen.
A mentelmi törvény megszüntetéséért harcolni, majd egy hét múlva egy előzetes letartóztatásban levő személy mellet kampányolni, a mentelmi jog elnyerésének reményében.
A vitától elzárkózni, azzal a tudattal, hogy már kétszer porig aláztak, de úgy elővezetni, nincs kivel vitatkozni!
Majd nyerő pozícióból, aki ezt vitatja az politikai analfabéta, kegyesen leereszkedni, és látszat vitát kezdeményezni.

Tulajdonképpen ki kíváncsi Orbán makogására, Mesterházy nem létező érveire, Vona kincstári optimizmusára?
Sokkal érdekesebb egy egy párt szakértőinek a vitája, maradjunk ennél a kifejezésnél.
A párt elképzelésének ismertetése egy szakterületen alkalmazandó politikáról.
Nem személyek ütközete zajlana, hanem elvek, elképzelések
csatáznának.
Elmaradna a cirkusz.

A pártok rövidtávú érdeke nem azonos az ország hosszútávú érdekeivel.
Az hogy Gyurcsány nem mondott le, az lehet rövidtávú gondolkozás eredménye. Az SZDSZ segített kihúzni ezt a négy évet,az ország rövid és hosszútávú érdekeivel szemben történt. Pillanatnyi érdekből magukkal rántották az MSZP-t, lesüllyesztették az országot. A nagy zuhanásban ők kerültek alulra, a többi pedig rájuk zuhant, nem csoda, hogy nem élték túl.

@[nev]:
Meglepett a vaktyúk is talál szemet elv dicsőítése. Az ókori filozófusok nem így tanították, de még a keresztény tanítással
sem áll összhangban.
Igaz, ha sokfélét mond valaki egy dologról, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy egyszer eltalálja a helyes választ.
Ellenben nem kell meglepődni, ha nem tekintik hitelesnek.

Orbán Viktortól csak egy kérdésre lehet választ kérni:
Milyen viszonyban van a tervezett pátyi beruházás főszereplőjével Kovács Bence Jánossal?
Vannak akik mutyit emlegetnek ezzel a beruházással kapcsolatban.

Van itt pénz kérem, 100 millió forintba kerül 8800 szavazat.
Ennyi a külképviseleteken leadott szavazatok költsége.
Húsvét vasárnap nem lenne elég az internetes szavazás?

Nekem nem éri meg 500km-t utazni, így erről lemaradok.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 12:16:40

@Ordnassac: Ugyehogyugye?
Ezek a Ferenc(es)ek mindég csak a bajt hozandják az Nemzetre nézvést!

Idet 2010.04.04. 12:18:21

@Ordnassac: Én a déli verőre mennék, nyáron, ha úgy nem lennék, mint a halász, a vadász meg a madarász...

Surko 2010.04.04. 12:18:57

Jogos üzenetet van ennek az írásnak.

Én éppen ezért egy lépéssel még tovább is mennék. Vajon felismerhetőek-e mindig az érdekek?

Itt van pl. az SZDSZ, aki 2 évvel ezelőtt, miután érezte, hogy elfogyott a reformkezdeményezései mögül a kormánytöbbség támogatása - általam is helyeselt módon - felmondta a szocialista párttal kötött koalíciót.

Elvégre egy párt azért vesz részt egy koalíciós kormányban, hogy programjának legalább egy részét, akár kompromisszumok árán is, de megvalósítsa. Ergo, ha a saját program megvalósítása ellehetetlenül (mert például a koalíciós partner megvonja a támogatását) akkor onnantól nincs értelme részt venni a kormányban.
Hiszen az adott párt választói az adott párt által képviselt program megvalósítására adták a szavazatukat. Ha a párt nyilvánvalóan nem képes véghezvinni a vállalását, ám ennek ellenére részt vesz a korményzati munkában, akkor a következő választás alkalmával ugyan milyen alapon kérhetne ismételt felhatalmazást a szavazóitól?

Vagyis, ha egyszer az SZDSZ meghozta azt a döntését, hogy kilép a koalícióból, akkor azt a döntést is meg kellett volna hoznia, hogy akkor jöjjön aminek jönnie kell.

Ez lett volna egy elvi alapú politikai lépés.

Ehelyett a párt vezetői elkezdték az párt érdekeit kutatni, mérlegelni. "Túl gyenge a párt, idő kell a megerősödéséhez" - mondták.
"A kormányzati munka felelőssége immár nem nyomja a vállunkat, így lehet kritizálni a kormányt. Ez az "ellenzékiség" majd növeli a támogatottságunkat" - hajtogatták.

Egyszóval elkezdtek "érdek" (pontosabban vélt érdek) alapon politizálni.

Amelyet a választók végül - erkölcsi alapon helyesen - keményen megbüntettek.

Hiszen egészen nyilvánvaló, hogy kint is, meg bent is lenni egyszerre nem lehet egy kormányban. Az SZDSZ először tett egy bátor, elvi mozdulatot, majd saját merészségétől megrettenve megállt félúton, és mérlegelni kezdte az érdekeit.

A történet tanulsága - nem állítom persze, hogy általános érvényű - de mégis az, hogy nem feltétlenül hátrányos az elvi politizálás.

Főként akkor nem, ha nem is olyan egyszerű meghatározni a párt saját érdekeit...

hoplita 2010.04.04. 12:19:19

@Idet:
Tudom, és mindig a falra is mászok az ilyentől.
De ugyanez az ábra a nagy, nyugati, szuper-hiper termelőkkel is.
Ha a szubvenciókat, támogatásokat elvennék tőlük egy évig sem húznák...illetve elég lenne csak a magyar szintre hozni és megmutatkozna a versenyképesség.

Ordnassac 2010.04.04. 12:19:34

@namitirok: mint Széchényi Ferenc? :-P

jjulie 2010.04.04. 12:21:14

@elendem:

kicsit mezőgazdaság közeli vagyok 52 éve

az adottség kihasználása nem könnyű, nem látok megvalósíthatató terveket, csak ábrándokat

Idet 2010.04.04. 12:22:14

@cambridge.on: Vaktyúk, káoszelmélet, véletlenek pedig nincsenek.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 12:25:21

@Ordnassac:
Őt nem volt szerencsém ösmerni, csak valami hasonló nevűt, akiről az Láncz-hidat is elnevezendék, miként Chuck Norrisról jogosan az nevét viselő legújabb, és mint olyan, még kifizet(het)etlen átkelőhelyet az Dunán!
És Öszödi Ferenc népvezérre asszoctam elsőképpen!

panelburzsuj 2010.04.04. 12:26:36

@Idet: @hoplita:

Ha a mezőgazdaságban hatékonyságot akartok, akkor abból ötvenezer ember fog megélni jól, a többi falusi meg rávetheti magát az árokpucolásra közpénzen.

Ha pedig exportképes, egyedi, márkázott minőséget szeretnétek, akkor annak az ötvenezernek a nagyobb részét is le kell cserélni.

A téeszek értelme nem a feltétlenül nyereséges termékelőállítás, hanem a vidéki foglalkoztatás volt.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 12:27:27

Azt hiszem, megártott Merle az szépírásomnak és már (ál)archaikusan beszélek akkor is, mikor nem kellene!

Ezért a Kedves Olvasók elnézését kérve

Maradok Dísz Teleddel

akivagyok

Rá Dios 2010.04.04. 12:28:11

@Ordnassac: vagy akár a mi Szálasi Istvánunk.

jjulie 2010.04.04. 12:29:22

@hoplita:

a mezőgazdaság a szubvenciók versenye világszerte

ennek a kialakulása nem véletlen, és ebben nem lesz változás még orbán viki örökös királysága során sem

Rá Dios 2010.04.04. 12:29:38

@Idet: Szellem-szemmel élvezni. Khm, ez mennyire korrekt, poltikailag, ugye értem?

Idet 2010.04.04. 12:32:24

@namitirok: De ki vagy? Ez itt a kérdés! Kinek lenni vagy nem lenni tetszik - vagy nem tetszik.

Surko 2010.04.04. 12:32:41

@elendem: " Én úgy látom, hogy M.o. mezőgazdasági ország, sose leszünk vas és acél nagyhatalom. "

Én ellenben úgy látom, hogy az agrárium az ország GDP-jének 4-5%-át adja.

Az élelmiszeripar még további 3,5%. (csökkenő részesedéssel...)

Ha ezekhez hozzászámítom a műtrágyagyártást és a mezőgazdasági gépipart, akkor az egész felkúszhat összességében 14-16%-ra.

Szóval milyen "agrárországról" beszélünk???

Ez az egész "a mezőgazdaság lehet a kitörési pont" egy egetverő baromság!

Ideje lenne belátni, hogy a 21. században nem a szántás-vetés, hanem a tudás alapú ágazatok jelentik a megélhetést.

jjulie 2010.04.04. 12:33:06

@panelburzsuj:

szerintem is a kádár alatt volt a legjóbb falun és a mezőgazdaságból élni tömegeknek, sem előrtte sem azóta

Ordnassac 2010.04.04. 12:33:06

@namitirok: na ennek a hasonlónevűnek vala a nemzője. ;-)

Idet 2010.04.04. 12:35:30

@Rá Dios: Szerintem nagyon nem. Ki vannak rekesztve a szellemtelenek és az élvezhetetlenek.

cambridge.on 2010.04.04. 12:36:14

@Idet: Ez a különbség a kínai és a nyugati filozófia között.
A kínaiak az állandóra törekednek (híd, Nagy Fal) a nyugatiak megelégednek a provisional megoldással.
Magyarországon sincs mindenhol híd.
De ki fizeti a révészt?

@namitirok: kuruc.info/r/52/57656/
A szöveggel ne foglalkozz, csak a képeket nézegesd!

Ordnassac 2010.04.04. 12:36:41

@Idet: látom a mai kommentáradat mélyfilozófikus. Előbb szó volt itt dialektikus látásmódról, majd szóba került Platón, most épp az én filozófiai hátteréről kezdődik a diskurzus.

A tge pedig fenomenológiai vizsgálatnak van permanensen alávetve. :-D

Idet 2010.04.04. 12:38:39

@panelburzsuj: A téeszeknek a szovjet minta megvalósítása volt az értelme, továbbá az... na jó, nem folytatom, mert összeveszünk, és húsvétkor csak nem kellene.
A hatékonyság és az irdatlan pocséklás között vannak még fokozatok.

ssi 2010.04.04. 12:40:22

@vajdapeterutca:
"...viták pártján állok..." ÉN IS
"...listavezetők ...kockázatminimalizálása..." - EHHEZ KAPCSOLÓDÓAN: T.G. BLOGBAN OLVASTAM: PL:
...az emberek manapság ugyanúgy nem olvassák el a pártprogramokat, mint a banki szerződések apró betűs részét...
...minek a listavezetők vitája, az emberek többsége úgy sem értene belőle semmit....
... csak a közgazdászok erőltetik a vitákat a gazdaságról...
... GY.F.-kormány mindent elrontott, ennél már csak jobb lehet...

Demokrácia: átlag, többség tudásbéli fejlődésének lehetősége is
Kormány: türelmet, megértést, együttműködést kér
Lakosság: eredményeket vár a saját és az ország életében is
Kölcsönös megértés: ha az emberek is minél több összefüggést megértenek, de ehhez kellő idő, információ és lehetőség kell

6 párti listavezetői találkozó: szeretném, s mindig lehet jobban is
- pártoktól várnám: fontos témákról érthetően
- hallgatóságtól várnám: érdekeljék a miértek és a hogyanok

Idet 2010.04.04. 12:42:01

@cambridge.on: És az összhangra a mindenséggel, ami alatt a természetet értik, amibe az emberi társadalom is belekalkuláltatik. A világegyetem is természet, ha azt vesszük. Kon Fu Cse.

A révészt? Az egyenlőre ingyen szolgál.

Idet 2010.04.04. 12:43:20

@Ordnassac: Tényleg kíváncsi lennék, mit szól hozzá!

Ordnassac 2010.04.04. 12:44:39

@Idet: mármint TG? Meglássuk.

Ordnassac 2010.04.04. 12:46:39

OFF

hova lett TG rajongó? kiszol? colosgirl? (Remélem vét(ózzák)ik a húst)

ON

Surko 2010.04.04. 12:46:53

@elendem: " kitörési út a valóban minőségi, bio-irányultságú, nagy élőmunkát és hozzáadott értéket tartalmazó, de mennyiségében nem túl nagy mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek előállítása. Erre egyébként világszerte egyre inkább van kereslet. De még ha nem is volna: mi legalább jókat ehetünk. :-) "

Egyrészt jót enni úgy is tudok, hogy az importból származik...

Másrészt nem ártana észrevenni, hogy milyen nagyságrendek vannak. Amíg ugyanis egyetlen itthon előállított autó értéke minimálisan 2 millió forint, addig tonnaszám termelhetünk biosajtot, meg vegyszermentes cseresznyét, abból nem lesz Magyarországon nyugati életszínvonal...

Vajon hány tonna házisajtot vehetek 2 millió forintért???

Magyarország már Monarchiabeli boldog békeévekben sem a mezőgazdaságának köszönhette a viszonylagos jólétét. Sokkal inkább az abban az időben kezdődött iparosításnak: Egyesült Izzó, Ganz művek, Weiss gépgyár, Richter Gedeon gyógyszergyára, stb...

Egyébként ma is az akkoriban megkezdett szellemi tőkefelhalmozásból élünk.
(és nem a házisajtkészítésből...)

elendem 2010.04.04. 12:47:27

@Surko: Részben egyetértek veled, szerintem is fontos kitörési pont a különböző kutatási programokban való részvétel. De azt is észre kell venni hogy a high-tech kutatásokhoz ma már olyan laboratóriumokra van szükség, aminek még a portásfülkéjét sem tudjuk jelenleg megépíteni. Tehát önmagában erre alapozni nem lehet.
És, persze, a többi tudásalapú iparág is nagyon fontos. Csakhogy: van egy nagyon színvonalas, de nagyon kis létszámú, és az ország anyagi helyzete folytán külföldön dolgozó csúcs-tudományos elit. Van egy folyamatosan elavuló tudással rendelkező, eklektikus és kis-hatékonyságú közép- és felsőoktatást elvégző középosztály, és van egy nagy létszámú, a tudást, mint értéket el nem ismerő, egyre nagyobb százalékában funkcionális analfabéta lecsúszó réteg. És az olló egyre nyílik.
Az, hogy jelenleg nem elég ütőképes a mezőgazdaság, még nem jelenti azt, hogy nem is fejleszthető ütőképessé. És a kis hozzáadott értékű mezőgazdasági árú olcsó. 1 tonna léalma ára töredéke egy tonna bio-almakompót árának.
És akármilyen technologizált lesz a világ, enni akkor is kell majd.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 12:48:30

@cambridge.on:
Nézegettem a képeket egy ideig, de nem állt fel (a hátamon a szőr) tőlük!
Most akkor az én készülékemben van, a baj?
Nem használtam Galgon(it)ot eleget?
.. és most akkor fődarab-csere következék? És fájni is fog, Doktor úr?

panelburzsuj 2010.04.04. 12:50:18

@Surko:

Tudás alapú lehetne épp a földhasznosítás is, de az úgy nem fog menni, hogy mindeközben földet sose látott politikusok akarnak szavazókat termelni minél nagyobb számban a szántón.

Idet 2010.04.04. 12:50:44

@Ordnassac: colosgirl nyilván véti, merhogy XX kromoszómás, így aztán konyhagürizik, gondolom én.

Én meg megyek kocsonyát enni, amíg el nem csattan a fejem!

jjulie 2010.04.04. 12:51:54

@Idet:

maradnék a nézőpont fontosságánál a tárgyilagos ellenében

Pasquale Festa Campanile A lator című filmjében van egy jelenet, amikor a főhőst elkapja egy rabszolga kereskedő és kiviszi a rabszolgapiacra, hogy eladja:

jönnek a vevők, és "objektíven" vizsgálgatják az árut, izomzat, fogazat, stb, és egyszer csak megjelnik vevőként az egyik patricius felettébb csinos felesége, aki szintén "objektív" vizsgálódásba kezd, de a "nézőpont" különbözösége egyértelművé válik, miután az izmok és fogak állapotfelmérését követőek, mosolyogva a főhősünk tökeit kezdi markolászni, ami kissé zavaróan hatott rá, de egyértelműsítette a nézöpontbeli különbséget

és a főhösünk hányatott filmbéli élete során szerepe volt a holdnak, éjszakánként nézegetni szokta: hol a rabszolga szállás priccséről, hogy a patríciusné ágyából, a végén meg a börtönből, a hold "objektíve" mindíg az volt, csak a hősünk "nézőpontja" változott, nomeg az "objetive" változatlan hold generálta gondolatai

helyénvaló kifejezés az a "semleges nézőpont"

Ordnassac 2010.04.04. 12:57:01

@Idet: mecsoda alternatív gyógymód fejelcsattanás ellen! No(,) kocsonya!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 12:57:48

@Idet:
"Az hús vét(k)it szádra pedig hiába ne vedd ezen Szent napon!"

Legújabb verzió!

panelburzsuj 2010.04.04. 12:58:03

@Idet:

Beszélsz megint bölcsész/politikus lózungokat ...

Milyen szovjet példa? Az orosz föld nagyobb része a forradalom előtt faluközösségek birtokában volt, amiket a helyi önellátásról akartak vérrel-vassal (városi) piacokra termelő üzemekké átalakítani.

Nálunk meg nagybirtok, meg egyéni paraszt volt, közösségi föld alig.

Persze mindegy: úgyis a zengzetes politikai beszólogatás a lényeg, nem a szakmai megértés.

Surko 2010.04.04. 12:58:06

Na épp most szóltak, hogy itt az idő!

Mármint itt az idő arra, hogy asztalhoz üljek, és harapjak egy kis (hazai) sonkát.

Délután még visszatérek!

cambridge.on 2010.04.04. 12:58:27

@Idet: A révész által ugye a Stynx folyóra utaltam, ahol a révész viszi az "utasokat".
Legalábbis az ókorban még úgy volt, de a nagy forgalomra való tekintettel, mára lehet már híd szolgál az átkelésre.
Ha arra járok megnézem,de hírt ne várj...

@namitirok: SZERINTEM IS CSAK FOCIRÓL VOLT SZÓ....

Idet 2010.04.04. 12:59:50

@jjulie: Először azt hittem, hogy a mérgesgombás Campanile, aztán meg, hogy Campanella, de már OK.

Reflektálok én még erre érdemben, de most tényleg megyek kocsonyázni, mert agyhalált követ éhhalál...

Ordnassac 2010.04.04. 13:00:42

@cambridge.on: hmmm... jómagam is találkoztam már Molnár Lajossal élőben, de Náray-Szabó Gáborral is. Most akkor liberális vagyok vagy fideszes? Ez nem bizonyít semmit (ettől még kizárva nincs a dolog persze).

elendem 2010.04.04. 13:01:07

@Surko: Magyarország már Monarchiabeli boldog békeévekben sem a mezőgazdaságának köszönhette a viszonylagos jólétét. Sokkal inkább az abban az időben kezdődött iparosításnak: Egyesült Izzó, Ganz művek, Weiss gépgyár, Richter Gedeon gyógyszergyára, stb...

Igen. De ne felejtsük el, hogy az ehhez felhasznált nyersanyag akkor hazai volt, ma meg import.

De nem kell kizárólagosságokban gondolkodni. Lehet ezt is meg azt is. Úgy látom, hogy a nagy tömegű képzetlen munkerőt valószínűbben fogja felvenni egy nagy élőmunka-igényű, bio-mezőgazdaság, mint a nanotechnológiai kutatások.

Idet 2010.04.04. 13:01:35

@cambridge.on: Hát, 1 obulust adhatok kölcsön... na, megyek, most már futás!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 13:02:39

@jjulie: A film kiváló, miként idehelyezése is annak tűnik!
Minden viszonylagos, relatív, valóban!
A béka perspektívájából a gólya a Sátánnal lehet egyenlő!

hoplita 2010.04.04. 13:03:32

@Surko:

"...Ideje lenne belátni, hogy a 21. században nem a szántás-vetés, hanem a tudás alapú ágazatok jelentik a megélhetést...."

Ezt annak a durván 3 milliárdnak mondd, aki még életében nem tolt el magától úgy tányért, hogy nem bírok tovább enni.

Amúgy meg erre majd 30 év múlva visszatérhetünk, amikorra jó eséllyel az éghajlat változás és a talajerózió miatt az élelmiszer és a víz lesz a fegyver és nem az atombomba.
És akkor edd meg a csipjeidet, észkombájn..:))

jjulie 2010.04.04. 13:05:52

@namitirok:

láttad honnan indult a párbeszéd?

Ordnassac 2010.04.04. 13:08:50

@namitirok: így van!

A légynek a fecske
A fűnek a kecske
A Trabantnak a Volvo-kamion
Az esőnek egy pavilon
A krillnek a bálna
Az ateistának a pápa
Debreczeni Józsefnek Orbán Viktor
üres vászonnak a piktor
Erkölcsösnek a madame

Egyes kommentelőknek pedig
Idet, te és jómagam!

;-)

panelburzsuj 2010.04.04. 13:09:23

@elendem:

Mi a fenének venné fel? Milyen bioélelmiszerből van kiélégítetlen kereslet?

Kivétel persze, ha a szociális foglakoztatást a beffőttesgumi-csomagolásról meg a rongyszőnyegkészítésről kiterjesztjük a kézi krumliszedésre is. De ez nem földminőség, meg klíma, meg piac, meg versenyképesség, meg komparatív előny, hanem kőkeményen népjóléti intézkedés.

jardel 2010.04.04. 13:09:33

@"Itt az idő," végre húzz el Orbán!: hol vannak a képek? egyébként azt olvastam, nem tudom igaz-e, hogy a G. Milton a Videoton támogatója is.

Ordnassac 2010.04.04. 13:10:03

@namitirok: megnyugodtam, azt hittem már Szobbikos vagy Lehet más a Bajszos!

panelburzsuj 2010.04.04. 13:11:44

@hoplita:

Azt a harminc évet meg szőrcsuhában, zabkásán is kihúzzuk, mi? Jó kis választási ígéret, hallod ... :)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 13:12:01

@jjulie: Igen, az oldal tetejéről, úgy vélem!
Én itt sem le, sem meggyőzni nem kívánok senkit, max. elgondolkodtatni pont azzal, hogy más-más aspektusokat, idézeteket citálok!
Persze elfogultan semlegesen!:-)

jjulie 2010.04.04. 13:12:21

@hoplita:

drága hoplita, az üres tányér nem azért van, mert nem tudna ez a föld meg a homo sapiens elég kaját produkálni manapság

az üres tányérnak sok egyéb oka van

üres tányér akkor is volt amikor 1 milliárd volt össz vissz a lakos ezen a bolygón

üres tányér akkor is volt magyarországon, amikor itt helyben több termett mint ami a tányérok megtöltéséhez elgendő lett volna

Ordnassac 2010.04.04. 13:14:27

@namitirok: "Persze elfogultan semlegesen!:-)"

Te szófacsaró, te irodalomtörténész, te filmesztéta, te, te, te jogász! (Ja, hogy az én leszek...)

:-P

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.04. 13:15:31

@Ordnassac: "A langyosság átka" a bűnös, vagymi tehet róla, nem?:-)
Mottó: Aki nem ordít a fal(r)ka(sokkal)beliekkel, az még birka sem lehet!

aum 2010.04.04. 13:17:13

@Surko: Ilyen alapon atommeghajtású repülőgépanyahajót kellene gyártanunk, mert abból egy darab kb. 1000 milliárd forint, vagyis 500000 autó jön ki az árából. Egy csúcstechnologiájú mikroprocesszor gyár is hasonló nagyságrendben mozog.
Fajlagosan 1 kiló házisajt drágább, mint 1 kiló autó és nem kell hozzá csúcstechnológia.
A GDP méricskélés eleve kritikus, hiszen nem veszi figyelembe az általános jólétet és a fenntarthatóságot.
GDP alapon a háború a legjobb dolog, amit az emberiség kitalált, hiszen először a fegyverekre lehet sokat költeni, aztán az egészségügyre és végül az újjáépítésre, már ha van mit :(

jjulie 2010.04.04. 13:17:47

@namitirok:

és az elgondolkodtatás mivégből is van?

én is próbálkoztam már azzal a dumával, hogy nem azért huzogatom le a bugyiját mert dugni akarok