Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
22:03

Mielőtt kellemes húsvétot kívánok a blog minden olvasójának, a pillanatnyi politikai csendet kihasználva szeretnék még valamiről beszélni. Ezen oldal indulása óta hivatalból is figyelem a hozzászólásokat, de korábban is nagyon érdekelt, hogy miképpen érvelnek és indokolnak azok, akik a politikával kapcsolatban mondják el véleményüket a helyesről és a helytelenről. Számtalan logika, stílus és fogalmazásmód váltja egymást, hol hatásosabban, hol kevésbé. Azt vettem észre magamon, hogy az érdeminek nevezhető megszólalások közül igazán csak egy olyan van, amely rettentően zavar: az, amikor az aktuális politikai érdekeket elvinek látszó érveléssel támasztja alá a megszólaló. Márpedig nincs annál veszélyesebb, mint amikor instrumentalizáljuk az elveinket – előbb-utóbb ugyanis változhatnak a körülmények és módosulhatnak az érdekek.

Az ilyen mondatok gyakran árulkodó előhangolással kezdődnek. Nem azért mondom, mert… Bárki is lenne ebben a helyzetben… Függetlenül attól, hogy most éppen kinek kedvezne… De persze általában mégis csak azért és miatta és nem függetlenül.

A 2006-os választások előtt néhányan azzal érveltek, hogy Magyarország gondjaira csak a kiegyensúlyozott kétpártrendszer és a rendszeres váltógazdálkodás kínálhat megoldást, így ugyanis – mondták - hatékonyabb a kormányzás. Akik akkor ezt mondták, ma már többségükben a kétharmados felhatalmazás és a tartós – váltógazdálkodás nélküli - kormányzás hívei, természetesen tértől és kortól függetlenül, de csak 2010 után. Ugyanekkor, négy évvel ezelőtt, sokan azt állították, hogy antidemokratikus és elfogadhatatlan, ha egy párt ki akarja szorítani a saját oldaláról a riválisait az „egy a tábor, egy a zászló" elve alapján, hiszen a valódi demokráciához igazi többpártrendszer, politikai pluralizmus kell. Elvi kérdés – hangsúlyozták -, hogy a sokpártrendszer jobb, mint a kevesebb párt alkotta pártrendszer. Ugyanezen véleményvezérek többsége ma abban hisz, hogy a demokrácia megmentése érdekében nem szabad a kis pártokra voksolni, hanem csak és kizárólag a baloldal egyetlen életképes erejét szabad támogatni.

Amikor a Gyurcsány-kormány elvesztette a társadalom többségének bizalmát, egyesek arról kezdtek el beszélni, hogy ilyen helyzetekben – hiszen ez következik az elvekből - le kell mondania a kormánynak, vissza kell adni a döntés lehetőségét az embereknek, azaz előrehozott választásokat kell tartani. Mások meg voltak győződve arról, hogy ez a felvetés már önmagában is antidemokratikus, hiszen a kormány négy évre kap felhatalmazást, azaz elfogadhatatlan ilyen követelésekkel támadni. Vajon mit mondanak majd ugyanezek az emberek, előbbiek és utóbbiak egyaránt, ha a Fidesz-kormány népszerűsége esetleg alacsonyra tart, és mondjuk a megerősödött MSZP előrehozott választásokat kezd követelni?

Mostanában a miniszterelnök-jelölti vita kapcsán olvasom rendre a nagy kijelentéseket. Demokráciában lennie kell vitának, aki elbújik előle, nem demokrata – mondja az egyik oldal. Semmi értelme nincs egyetlen vitának sem, ezekből soha nem derül ki semmi – mondja a másik. Ugye, nem csak engem érdekel, hogy mi lesz a véleményük, ha egy következő választáson a Fidesz akar vitát és ellenfele szeretné majd azt megúszni?

Ennyi példa talán elég is, hogy megtehessem a javaslatomat: vagy legyünk nagyon következetesek, és elvi állításainkat mindig, mindenkire érvényesítsük akkor is, ha annak eredménye nem örvendetes számunkra, vagy ha ezt nem tudjuk megtenni, soha ne keverjük össze az érdekeket az elvekkel. Aki ezt vagy azt az oldalt támogatja, miért ne mondhatná egyrészt, hogy nem kell vita, mert az árthatna a pártomnak, vagy másrészt, hogy a vitára szükség van, mert az használhat a pártomnak? A most szeretnék/nem szeretnék vitát – forma az elkötelezett támogatók részéről számomra sokkal szimpatikusabb, mint a fentebb idézett megtévesztően általánosító mondatok.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr31892825

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szavazatszonda 2010.04.04. 10:26:04

 Na, ez egy érdekes weboldal (http://szavazatszonda.hu, a Politikon Intézet égisze alatt. Remélem, azok is nem zsidók ;-).djhambi ajánlotta figyelmembe, de kapásból leütöttem azzal, hogy kamu. A kisördög azonban nem hagyott nyugodni, ezé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Idet 2010.04.05. 08:43:13

@lüke: "Jó reggelt, jó reggelt, már mindenütt a nap felkelt" - emlékszel a kánonra? Lehet, hogy nem "mindenütt", a szövegre nem emlékszem jól.

Szóval, bon jour, madame la Docteur!

colosgirl (törölt) 2010.04.05. 09:11:10

Szép reggelt, napot mindenkinek!
Gondolom nem hiányoztam :D
Picit el voltam utazva, de amúgy is azt gondoltam, terveztem, már a választás napjáig kevesebbet fogok írni.
Már leírtam a véleményem, megvédtem az álláspontom, megtettem a jóslataim :) mit lehetne még írni?
Szép gondolatok a mostani bejegyzésben is, de egy blogon, egy fórumon való hozzászólásainkat meghatározza a napi aktuális politika, ezért sokat változhat a véleményünk. Viszont ha kitartunk valami mellett, vagy valakik mellett, akkor ránk süthetők bélyegek.
Én pl. leírtam, hogy fideszre szavazok, és az érveimet is mellettük.
Az pedig már egy másik része, hogy ezt én úgy teszem, mindamellett hogy napi aktualitásból kiindulva ez a mostani érdekem is, és szeretném ha sikerülne még több embert meggyőzni persze :) a fidesz mellett, hogy nekem már az első szavazásom óta mellettük teszem le a voksom.
Persze erre jön a fidesz bérenc, az agymosott jelző és a dühödt támadások. :) Érdekes ellentmondásos ez a pártszimpátia, hiszen őket hozzák ki első helyre, nekik van régóta a legstabilabban jelen a legnagyobb támogatottságuk és mégis a fideszesességüket vállalókat támadják a legtöbbet.
Minden párt és pártszimpatizáns részéről megnyilvánul ez, és pont a netes fórumokat, hozzászólásokat olvasva jön elő.
Ha jól kalkulálok, akkor a társadalom nagy része valamilyen formában támogatja őket, de a neten ennek ellenkezője tapasztalható. Nem a hírportálokra gondolok, hanem csak a netezőkre. Netes szavazások, blogok, fórumok.
Mintha a jobbik szimpatizánsok 80%-a a neten élne pl.
Ha a neten valaki felmérné és a ez alapján akarna eligazodni, úgy látszana, hogy a netezők fele jobbikos, és a maradék pedig 20%-ban fidesz, 20% szoci, a maradék 10% pedig a többi párt szimpatizánsa.
Érdekes, hogy sem a fidesz, sem az mszp nem tudta áttörni a netes kommunikációnak ezt a részét.
Mondjuk a szocik bögrés akciója az egy érdekes kisérlet erre, ami elég bunkó dolog, és nem a legjobb ötletek egyike.
Az az érdekes, hogy ha a netnek van befolyásoló hatása, akkor ez a mért eredményekben miért nem tükröződik vissza?
Az eu választás óta sokkal pörgősebb a netes politikai élet, és nem látom a jelét, hogy a valós életben is akkora a netes véleményekhez közelítő változások lennének.
Bocsi ha hosszúra sikeredett ez kis reggeli szösszenet.
Kellemes húsvéthétfőt mindenkinek, srácoknak jó locsolkodást :)

Idet 2010.04.05. 09:38:53

Szia, colos!

-De, hiányoztál, tegnap többen is emlegettünk, hogy mi lehet veled.
-Ha a politikai véleményed már kész is (az enyém is), azért még lehet beszélgetni! Pl. a főoffoló társasággal!
-Én is Fidesz, voltam egy darabig MDF is, de Antall halálával ez nyom nélkül elmúlt.
-Sztem azért élnek itt annyira a Jobbikosok, mert a net arctalan, személytelen, nem kell egy hús-vér emberrel szemben mondani olyan véleményt, amit valszleg a legtöbben nem tudnának ésszerűen indokolni - és vállalni sem.
-Úgyhogy, ne menjen sehova, várjuk vissza a képernyő elé!

jjulie 2010.04.05. 09:44:12

@colosgirl:

csináltál piros tojást, babám?

jjulie 2010.04.05. 09:46:32

@Idet:

köszönöm a védelmet, locsolni szabad-e?

colosgirl (törölt) 2010.04.05. 09:47:51

@Idet: nagyon szépen köszönöm :)
mostmár leszek minden nap :)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.05. 09:47:58

Gúden a morgen ezen szép, igazán tavaszi napon!
Szoci locsolóvers (reggelire):

"Kinyílt az ibolya húsvét hajnalára,
Csepegjél, rózsavíz erre a kislányra.
Rózsavíztől, majd meglátod, szép és ügyes leszel,
Ugye, kislány, a zsebembe piros tojást teszel?"

Inkább a számban olvadjon, mint a zsebemben, feltéve, ha nincs benne teljesen egyetemleges E-származék!

colosgirl (törölt) 2010.04.05. 09:50:22

@jjulie: nem babráltam vele :) vettem :D

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.05. 09:53:34

@Idet: Szünetben reklám!
(megjegyzem, ritka egy buzi játék ez a póker, mindenki összevissza blöfföl, nem úgy, mint Viktorék!:-)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.05. 09:55:27

@colosgirl:
Nesze, ezennel egy szelllenet, melyet ellenjegyzek Neked:

"Kertekbe bementem,
nefelejcseket csentem.
Settenkedtem csendesen,
nem neszeztem egyet sem.
De egy helyen rettenetest tettem,
s egy fergetegeset szellentettem.
Ez lett vesztem, megleptek,
s emberesen elvertek.
Nefelejcsem elveszett,
kerek fejem berepedt.
Egyebet nem tehetek,
ezzel keresem fel kegyedet:
Megpermetezhetem-e fejedet/begyedet?

Lehet?:-P

colosgirl (törölt) 2010.04.05. 09:56:10

@namitirok: én ezt a verset találom jónak :)

Nagy bánata van a tulipánnak,
szekfűszaga van az Ibolyának.
MSZP-nél jártam,
Ibolyát találtam,
le volt már fizetve.
Szavazz a Fideszre!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.05. 09:58:47

@colosgirl: Klasszikus(s)okat csak pontosan, szépen..
"Szavazz CSAK a Fideszre!"

Eheti mottóm: 3X, bár még annyi lehetnék, rám szállnának a lepkék!

colosgirl (törölt) 2010.04.05. 10:01:54

@namitirok:

Szavazáson jártam, láncszavazót láttam,
Ne nézz olyan furcsán, meglocsol a Gyurcsány!

mafos 2010.04.05. 10:03:48

@colosgirl: Szavazz a fideszre. Első alkalommal énis rájuk szavaztam, meggyőződésből. Másodszor is, mert akkor már hűséges vagyok, és ez megerősíti a politikai elhelyezkedésemet. Haramdjára, mert nem volt más. Negyedjére már nem fogok, meggyőződésből.

Amúgy a bloggal nincs baj, csak ezekből a kommentelőkből nem lehet, és ne is akarj messzemenő következtetéseket levonni(Gábor), mert kb egy 10-15 fős "elitalakulat" sajátítja ki a blog komment részét, csesztetik egymást folyamatosan, személyeskednek, a politika, meg az elemzés részükről sokadrendű dolog. Ilyen szempontból ugyanazt hozzák, amit a jelenlegi ellenzék és hatalom művel. Mert az minden, csak nem érdemi politizálás.

tölgyes 2010.04.05. 10:04:22

@namitirok: Sajnos önnek igaza van - már megint - Csak egy X-nyi IQ kell!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.05. 10:05:48

@colosgirl:
Lemondóan:

"Botom földig lekonyul,
Nem vagyok már mai nyúl.
Káposztám javát megettem,
Locsoljon más helyettem!"

Értem ám az(tat) viccöt, csak nem szeressem!:-P

jjulie 2010.04.05. 10:06:16

@colosgirl:

akkor nem is mondom el a versikémet, így nem ér

viszont távollétedben úgy döntött a blogtanács, hogy legközelebb nem tűnhetsz el csak úgy ukkmukkfukk.....

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.05. 10:09:11

@tölgyes: Úgy útála(ndo)m, amikor igazam van (mit megint, mindég:-)!

"Bari béget zöld gyepen
Sárgállik a hérics
Bocsánat, de rávizelek
A fejedre én is."

Az ídézettel nem értek egyet, de Önnel igen ezesetben!:-D

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.05. 10:12:14

@mafos:
"A blog leképezendi az társadalmunkat, még ha torzítva is, kicsit savanyú, kicsit narancs, de a Mienk!"

részlet, nami levele a T.G. blognak-ból

jjulie 2010.04.05. 10:15:54

@mafos:

tévedsz te kis mafos meg holnapfos, közben igen is nagyon értékes dolgok vannak itt a személyeskedés közé bedugva, még ha nem is érted, és ez egy játszótér és minden játszótéren vannak helyi menők, nosza állj be és fossál okosat, a gábort meg ne féltsd, ha a politikusoktól nem hülyült meg eddíg, itt sem fog.....

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.05. 10:17:52

És végül, de sokak bánatára nem utoljára:

"MINDENKI! (...a kereszteken!)

Csak nézd az élet napos oldalát!
Az élet abszurd, halál a végszó,
És földig hajolsz a függöny elõtt...
Felejtsd el a bûnöket,
És röhögjél egy jót,
Élvezd ki a végsõ csattanót!
És nézd a halál napos oldalát!
Mielõtt még végképpen kifújsz.

Az élet nem nagy ügy,
Ha jobban megnézzük.
Hisz egy röhögés,
A halál meg egy vicc.
Az egész csak egy show,
Hát had nevessenek!
De a végsõ vigyor a tiéd,
Ne feledd!

Csak nézd az élet napos oldalát!
Csak nézd az élet napos oldalát!

Végszó, Blájen élete...és az eső csak esik..

...és most következik a stáblista, de a terjedelemre (és olvasóink érzékenységére) tekintettel zanzásítva:
"Tessék, látod? Itt a film vége
Mellesleg a lemez kapható az elõcsarnokban.
A videó változatra ez nem érvényes!
Sonja írt egy kis dalt a végére.
Képesek voltatok fizetni ezért a baromságért?!" (whistle:-)

tölgyes 2010.04.05. 10:23:11

@namitirok: A rómaiak a házban laknak..)

mrs. white 2010.04.05. 10:27:32

A blog témájához. Érdekes megfigyelni, hogy amint colos is említi leginkább fideszségüket vállalták az emberek. Mostanában ez persze igaz is a jobbikra. Ettől különválasztanám a propaganda célú net kommandót, inkáb ezt baráti beszélgetésekre értem. Olyan szavazóval nem nagyon találkoztam aki pl fellvállalta volna hogy az mszp-re szavaztott, arról meg még kevésbé hogy ezt észérvekkel alátámasztotta volna. Ezt szintén nem az utóbbi egy két évre értem, hanem amikor gyöztes párt voltak akkor sem volt dívat, hogy a mi a fenéért volt ez, azt nem tudom. Pedig szívesen szétszedtem volna darabokra az érvrendszerüket.

Itt is jópáran a független gondolkódó szerepében tetszelegnek inkább, mint hogy felválallják a szimpátiájukat. Pedig lehetne érvelni nyugodtan mellettük. Én pl sosem szégyelltem hogy a fideszre szavaztam talán 1990 óta minden választáskor. igaz mivel egykorúak voltak ugy változik az én gondolkodásom ahogy öregszem mint az övék, így viszonylag könnyű azonosulni. Ezt csak azzal tudják elrontani ha elrontják a most kapott lehetőséget. Mint ahogy, leginkább a kormányzásuk alatt voltam a legnagyobb kritikusuk, mert a hibáikat nem volt nehéz észrevenni.

Talán a fent említettekből következik a véleményem, hogy a programokra vitákra még ha szükség is van volna, döntően mindenki a véleményformálásakor a múltból táplálkozik nem abból hogy mit fognak tenni. Az iindex címlapján arról értekeznek, hogy Kunce maci választókörzete azért volt olyan erős mert volt csepeli munkások odaköltöztek tömegével. A csepeli munkásokat sem érdekelte soha szerintem a fidesz programja túlzottan. Ők a kádár rendszer brigádkirándulásait és a tanácsi lakást meg a 3.6 ft-os kenyérre gondoltak szavazáskor. Szóval szerintem kívétel nélkül mindenki a multbéli tapasztalata alapján adja le voksát, valaki mellett vagy még inkább valaki ellen, de hogy egy vitában bármit számítana hogy mit igérnek az elmúlt választási kampányok igéret cunamija után, azt kétlem. A gondolkódobja nem veri le magának a vélemény cölöpöket amit nem tud megkerülni ha változik a helyzet de egy fanatikusnak ez sem számít.

Idet 2010.04.05. 10:52:01

@jjulie: Szabad!

Utálom az olyan sanda alakokat, mint ez a Johnes! Ráadásul, vagy Jones vagy Johns.

Idet 2010.04.05. 10:57:50

@namitirok: Ezen helyen e rendes tehenek kerek lemezeket ejtegetnek...

Idet 2010.04.05. 11:01:00

@mafos:
Ó, te szegény keselyű, sorsod milyen keserű!
Keringelsz a blog felett, szárnyad ázik,
füled fázik,
itt senki sem totojázik, szellemileg leteremt!

jjulie 2010.04.05. 11:04:43

@Idet:

akkor nem tökölök, öntök!

ő is egyforma kromoszómákkal rendelkezik, és lehet hogy jópofa, de valószínűleg szűk körben mozog és kevés visszajelzést kap a véleményeit illetően, és az első belépésekor baltával kezdtem őt faragni annyi lehántani való volt rajta, aztán pár nap múlva még durvábbal jött elő, na akkor még a hasító fejszét is előkerestem, és kicsit megorrolt, azóta óvatos és csak a kisujját dugja be ide néha

Idet 2010.04.05. 11:10:21

@namitirok:
A szegény kis Namisolvas panaszaira

A póker nem fest, play-nyúlság oda.
Hűs eső szemerkél, a nap fölyhők mögé
bútt, mint a Drégelí rom.
Bútt, nem bútt, vegyünk bukolikusra tájat s hangulatot!

Idet 2010.04.05. 11:11:47

@jjulie: Szerintem irigylésre méltóan fiatal lehet...

Idet 2010.04.05. 11:13:47

@jjulie: Ja, és kapsz tojást meg virtuálisa kocsonyát is! Olyat sikerült alkotnom, amilyet már régen nem! Meg egy Szent-Lászó pénzt, nehogy megszóljanak a népek!

jjulie 2010.04.05. 11:16:14

@mrs. white:

a blog témajához

a mostani fidesz ikszed elv vagy érdek?

jjulie 2010.04.05. 11:18:08

@Idet:

a tojás a minium, de csak ha te pirosítottad

hoplita 2010.04.05. 11:26:55

@Idet:

"...Ó, te szegény keselyű, sorsod milyen keserű!..."

Mi van?
Az Ezüst tó kincséből plagizálsz? :)))
Ha ezt May Karcsi tudná.....:))

tölgyes 2010.04.05. 11:27:45

@jjulie: A fidesz X ma a 90-et elérő IQ.. és a józan ész.. a nincs jobb megoldás felismerése.. az ennyivel tartozunk magunknak belátása.. Az MSZP által elkúrt 18.000 milliárd elkúrási folyamatának lezárása...

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2010.04.05. 11:27:47

Bocsi, hogy nem olvastam el a kommenteket és ha már előttem ugyanezt valaki leírta:

fiatalon, és főleg eltartottként az ember elvhű és ez így is van rendjén.
Később amikor önfentartó és főleg amikor ő maga tart el valakit, akkor érdekek mentén gondolkozik.

Elvhűnek lenni egy anyagi, gazdasági értelemben vett szabadságot is jelent. Csak az tud elvhű lenni aki olyan pozicióban van, hogy ha elvhűsége mentén érdekei sérülnek, akkor is talpon tud maradni áldozatot vállalva elveiért.

Aki viszont nem rendelkezik ezzel a biztonsággal és felelős másokért(család) annak megfizethetetlen luxusnak számít elvek mentén politizálni, ugyanis az elveiért már nemcsak a saját nevében kellene lemondania érdekeiről hanem a családja, vagy eltartottja nevében is. És itt a legtöbben feladják elveiket. A gyereknek enni kell, iskolába járni, a szülőknek gyógyszerre kell a pénz, a számlákat fizetni kell.

A politika egy érdekek mentén, izomból müködtetett rendszer. Aki itt az elveket hangsúlyozza az manipulál.

Idet 2010.04.05. 11:31:34

@jjulie: Hát, inkább halványbarna lett, kis rozsda-árnyalattal. A nagyapám, az apai, szűcs volt, és a birkabundák bőrét taplógombából nyert festékkel föstöttük, ami az eperfákon nőtt. Ezzel festettük a tojásokat is, nem mindegy az oldat töménysége, meg valami pirossá tévő varázsszer is járt vele, de azt már elfelejtettem. Majd utánanézek, valaki csak tudja még!

Idet 2010.04.05. 11:33:25

@hoplita: Basszus, hát nem észrevette?! De csak az első sort, mert ez jutott róla (a fosgyerekről) eszembe. Mea culpa...

Anyád a baráthal 2010.04.05. 11:44:31

@Hóember: Ez egy értelmes gondolat. Nekem is van olyan ismerősöm, aki ilyen módon kívánja megosztani a szavazatát. Ha kb. 10% Fidesz szavazó (azok, akiknek a Jobbik is opció) egyéniben a Jobbikra szavazna, mandátumokat vehetne el a maszoptól.

Szinte biztos, hogy a Fidesz egyéni jelöltje kerül be. Ha nem az első, akkor a második fordulóban. Azonban a Jobbikra leadott töredék szavazat országos listán is hasznosulhat. Ez egy logikus megosztás, és egy embernek akár 3 szavazata is "pontot" érő lehet.

hoplita 2010.04.05. 11:45:55

@Idet:
Ugyan már...
Aki 12 éves korára ronggyá olvasta Coopert meg a May elérhető összest....oda-vissza n+1szer?

Akkor tértem át a történelmi regényekre, Karczagra, Fehér Tiborra....meg a sci-fire, meg a vadászkönyvekre, Széchenyi, Kittenberger, Molnár Gábor...:))))

jjulie 2010.04.05. 11:51:40

@Idet:

a rozsdabarna is jó lesz, csak ragyogjon, meg a te kezed munkája legyen.....

az egyetemen egy időben a lányok kötöttek előadások alatt az asztal alatt, sapkát, kesztyűt, el lehetett adni butikosoknak és egy kis pénz csinálni, és volt egy ilyen évfolyamtárs barátnőm aki kötött nekem is sapit, amítől tök oda voltam, és a tetején egy tök érdekes íves minta volt belekötve, és akkor én nagyon nagy hímnek éreztem magam, hogy megerőltette magát nekem a lány, aztán egyszer kiderült, hogy az a minta automatikusan alakult ki ahogy fogyasztotta a szemeket, és egy világ dőlt össze bennem.....

jjulie 2010.04.05. 11:58:53

@hoplita:

és lőttél e már szajkót?

ssi 2010.04.05. 12:03:11

@colosgirl:
Mi volt az a bunkó szoci bögre akció?

A buszon egy hangos társaság egymással beszélgetett, de óhatatlanul mindenki számára követhetően. Kb. 10 éves gyerekek közül néhánynál narancssárga toll volt, melyeken Kupper András neve szerepelt. Az 1 db felnőtt biztatta a többieket is, hogy Őrmezőn, a buszmegállóban, ha ott vannak a fideszes aktivisták és egy füzet is, ők is írjanak be valami szépet (pl. Sok sikert! Jó egészséget!), akkor ő is fognak kapni.

tölgyes 2010.04.05. 12:05:16

@manyike: Na látja! Az emberek valamit legalább kapnak a fidesztől.. a maszop úgyis csak elvett tőlük..::))

hoplita 2010.04.05. 12:07:55

@jjulie:

...nem, miért..?

Egyébként is, már gyerekként sem öltem szórakozásból...

jjulie 2010.04.05. 12:08:43

@tölgyes:

tudod már, hogy mi köze a piacnak a ptőházi cukorgyár bezárásához?

mindjuk a világpiacnak, az eus belső piacnak, meg a magyar piacnak?

tölgyes 2010.04.05. 12:12:45

@jjulie: Mi akik ehhez értünk egy kicsit már tegnap meg is beszéltük.. Öntől azonban nem várjuk el a megértést.. a 90 alatti IQ ehhez túl kevés... de szavazni azért tud.. így legyen öntudatos..::))

hoplita 2010.04.05. 12:15:00

@manyike:

Félig off, de ha már szóba került...

A XI. kerületben lehet ám kihívás fideszesként egy kupperre szavazni...
Mert én itt egy nagyon becsületes, karakán, általam is nagyra becsült fideszes jelöltre szavazhatnék, ha nem lennék jobbikos.
De egy kupperre...??????
Áááá, más választás híján inkább pecázni mennék, vagy a lőtérre.

jjulie 2010.04.05. 12:16:16

@hoplita:

én egyszer lőttem fácánhajtás közben, hármat is, ki is került a terítékre, és mindenki garatulált hozzá, és nem értettem miért, aztán megsúgta valaki, hogy tök nehéz szajkót lőni, mert úgy repül, hogy kettőt-hármat ver a szárnyával, aztán egyetkettőt kihagy és lebukuk, szóval tök szabálytalanul, kiszámíthatatlan hullámvonalban repül

mivel ezt nem tudtam, így háromból hármat lőttem

csak kiváncsi voltam mi maradt meg a vadászkönyvekből

anti76 2010.04.05. 12:17:01

@hoplita: én is pecázni megyek, pedig elmentem volna szavazni....:)

jjulie 2010.04.05. 12:23:37

@tölgyes:

ezeket a randomra összeszedett szavakat miért külted nekem? összekevertél valamelyik fidesznyik társalkodópartnereddel?

jjulie 2010.04.05. 12:27:04

@hoplita:

akiknek a dembinszki a példás hadvezér, azoknak egy kupper maga főnyeremény

hoplita 2010.04.05. 12:37:31

@jjulie:
Nem mostanában lehetett, mert jelenleg már védett fajnak számít
tehát indokolt eseteken kívül - fácánnevelde, hasonlók - nem lőhető.
Egyébként meg ami nekem nem zsákmány, tehát konyhailag nem hasznosítható, arra nem mozdulok.
Én már csak ilyen ősi fajta vagyok.:))
Nem nagyon konyítok a szerelt lőszeres sörétesekhez, életemben kétszer lőttem ilyennel.
Az elöltöltős söréteshez már jobban, de az más, mert fekete lőporral működik és más a robbanásdinamikája, mint a nitrós fegyvereknek, kicsit lassúbb, tehát különbözik a rátartás mértéke..

Szalonkát sokkal nehezebb lőni....gyors, mint a villám és alacsonyan húz.
Az leteszteli a vadászt, hogy csak puskás ember, vagy lövész is.

jjulie 2010.04.05. 12:45:18

@hoplita:

nem most volt tényleg, vadkacsát is próbáltam, arra azt a technilógiát mondták, hogy gyorsansüssem el az egyik csövet, és azonnal utána a másikat is.....vadkacsát nem lőttem

a szalonkával több probléma is van... de jó ha van hozzá kenyérke is meg hagymácska is

hoplita 2010.04.05. 12:46:27

@jjulie:
Kósa politikai munkássága már évek óta kimerül a poén-és frazeológiai gyűjteményének a tolmácsolásában.
Ha éppen nem a lalikirályt játssza Debrecenben...

jjulie 2010.04.05. 12:52:12

@hoplita:

a kósa és a kupper jól összehasonlíthatóak: a kósa városában kb annyian laknak, mint a 11. kerületben (csak az ingatlan átlagár nem egyforma)

hoplita 2010.04.05. 12:53:35

@jjulie:
A kacsa szintén komoly lőszerjavadalmazást igénylő jószág, mivel az is egy gyors madár és szerencse sem árt hozzá.

Gondolkozom rajta, hogy esetleg bejelentkezek a helyi vadásztársaságnál, hívtak is már, de az a baj, hogy ha van időm, akkor pénzem nincs, ha van pénzem, akkor meg az időm szűkös.
A horgászatot is csak azért művelem már amolyan kampány jelleggel..:)

jjulie 2010.04.05. 12:58:21

@hoplita:

nekem nagyrészt munkaköri kötelezettség volt, a puskázás meg a dumálás része érdekes volt, de az ivászat már nem ment elég jól...

Idet 2010.04.05. 13:04:56

@hoplita: Karczag, ez novum! Írjál címet!

Az említetteket én is kékre-zöldre olvastam, nekem még Verne volt ilyen ellenállhatatlan. Ma is elő szoktam venni a kedvenc Rejtelmes sziget-emet...

Cooperről pedig kb. 142×szerre állapítom meg, hogy az nem, és nem ifjúsági regény! Habár inkább ezt adják a kezébe a gyerekeknek.

Idet 2010.04.05. 13:09:37

@jjulie: Na, részemről kötésileg nem érhet csalódás, egyszerűen nem bírtam megtanulni! Horgolni, hímezni, varrni - azt igen, de kötni...? Az nem jött össze.

Idet 2010.04.05. 13:11:25

@jjulie: Mért pont szajkót? Apám lőtt, ott is szép kis kék tolla a kalapszalagjában.

Ordnassac 2010.04.05. 13:11:32

Elnézést a kései érkezésért, de családi elfoglaltságom vala

@colosgirl: el kell keserítselek, jómagam legalább kétszer kérdeztem, hogy merre lettél. ;-) Külön öröm azt olvasni, hogy maradsz.

Mivel szerintem a pacsulis-krasznajamoszkvás locsolkodás bűn a nők ellen (meg amúgy is utálok locsolkodni), így csak röviden ennyit:

E blogosz hölgytagjai maradjanak hűek hozzá! (Már csak a mi örömünkre is ;-) )

Idet 2010.04.05. 13:13:31

@jjulie: Hát szalonkát lőttél-e? Az repül még csak fineszesen!

jjulie 2010.04.05. 13:14:08

@Idet:

pedig hasznos volt egy időben, egy ismerősőm igy fogta mind a két férjét, az első két méteres volt és egy egyész pulóvert kötött neki, de másodszorra egy kisebbet nézett ki és az egy mellény áldozata lett

Ordnassac 2010.04.05. 13:14:40

@hoplita: ezek szerint nem szavazol Novák Elődre? Nocsak. ;-P

colosgirl (törölt) 2010.04.05. 13:15:03

@hoplita: idén előbb jöttek a szalonkák, sikerült valami?

colosgirl (törölt) 2010.04.05. 13:15:54

@Ordnassac: túléltem a locsolkodást, krasznaja moszkva elmaradt :)

Idet 2010.04.05. 13:18:16

@jjulie: Uff, szalonka lelőve. Vadkacsát nálunk rizstelepen meg az ártéri nádasokban lövünk, gyors, de azért nem annyira. Egy-két vadásznak van csakugyan jól idomított kutyája, aki lábhoz ül, csendben marad, és kihozza a vízből a kacsát.

jjulie 2010.04.05. 13:19:52

@Idet:

fácánhajtás közben, még messze volt a hajtósor, és szajkók jöttek.....ráfáztak

a szalonka profiknak való

Idet 2010.04.05. 13:20:02

@jjulie: Hát, tudod, ha már a férjet fogni kell...

Idet 2010.04.05. 13:22:41

@jjulie: Az biztos. Nálunk most vannak, sokáig nem jelentkeztek, úgyhogy megmondtam a társaságnak (a mi erdőnkben juthatnak csak hozzá), hogy átharapom a torkát, aki egy ideig nem tud elférni tőlük.

hoplita 2010.04.05. 13:22:46

@Idet:

Idegen páncélban, A trónon a harmadik, Zúgó nyilak.....mindegyik magával ragadó, remek könyv.
Nekem az első a kedvencem....ha választani kéne, vagy nem is tudom..:)))
Verne az evidens....:)

Cooper tényleg nem az, ő igazából az amerikai Walter Scott...nem is titkoltan.:)

@Ordnassac:
Látok némi különbséget Előd, meg Kupper között....még ha nem is Novák a szívem csücske.
Bár, sok bajom sincs vele.:)

Ordnassac 2010.04.05. 13:24:10

/me hátradől és figyeli a beszélgetést. Még sosem volt vadászaton, így ebben az offban nem tud részt venni.

Idet 2010.04.05. 13:25:05

@Ordnassac: Nem vagyunk valami sokan egyforma kromoszómások... de köszi!!

mrs. white 2010.04.05. 13:25:32

@jjulie: 11.16-ra

Nem hiszem hogy bárkit ezzel meggyőznék, tehát nem érdek. Saját szempontomból egyedül 2002-ben gondolékodtam, hogy biztos hogy a fideszre kelle-e adnom, aztán mégis a fideszre adtam, mert nem találtam jobbat. Ennek ellenére nem fogtam fel tragédiának, hogy nem nyertek, inkább annak hogy a részleges hülyeség és nagy arc elnyerte méltó büntetését. Az már más kérdés, hogy az elmúlt nyolc év géniuszi magasságokba helyezi a 98-02 közötti időszakot, de ez nem feltétlen a fidesz érdeme hanem sokkal inkább az összes veresenytárs impotenciája. Remélen, hogy tanultak a múltból. Ugyanezt például a maszopnál elképzelhetetlennek tartom jelenlegi formájában.

Ergo 20 év alatt sokszor emocionális alapon döntöttem, párszor racionálisan. Most bármily furcsa a fideszre nem szavazók körében, racionális választás a részemről. Sőt egy baloldali választó részéről is az lenne, mert 2/3-nál nem lehet maszatolni. 2/3-ad rákenyszerít olyan reformok végrehajtására amit egy sima többségnél nem lehet mgcsinálni, pl önkormányzati rendszer átalakítása. Nem akarom azt hallgatni hogy a gonosz jobbik és hülye maszop miatt nem sikerült. Leyen az ő felelősségük, ne legyen kibúvó.

Ordnassac 2010.04.05. 13:25:53

@hoplita: különbség minden ember között van. ;-)

colosgirl (törölt) 2010.04.05. 13:34:47

"A Fidesz-MPSZ delegálta a legtöbb választási megfigyelőt az április 11-i választásra. A legnagyobb ellenzéki párt összesen 7245 főt küld megfigyelőnek a szavazókörökbe. A Jobbik 6481, az MSZP 5949 főt tudott delegálni az első fordulóra.

Tőlük messze lemaradva az MDF 181 főt, az LMP 166 főt, a MIÉP 124 főt, a Munkáspárt 109 főt, a Civil Mozgalom pedig 64 főt delegált. Fontos megemlíteni, hogy az MDF a hat évvel ezelőtti EP-választáson még 4006 főt volt képes a szavazókörökbe megfigyelőnek küldeni. "

Idet 2010.04.05. 13:50:34

@colosgirl: Szevasztok, csak politizáljatok békésen ! Megjött a fiam, úgyhogy én most egy kicsit el!

colosgirl (törölt) 2010.04.05. 13:55:34

@Idet: béke megvan :) én szeretem az összes fórumozót, politikai nézettől, szavazási hajlandóságtól függetlenül :)
itt csak néha vitatkozunk egy jót, ütköztetjük az érveinket aztán ki hogy szavaz és hogy éli meg az eredményt, az más kérdés. :)

valaki76 (törölt) 2010.04.05. 14:33:04

@Surko:
„A monetáris politika elsődleges eszköze a kamatmeghatározás joga. A jegybank feladata az árstabilitás megőrzése, azaz a küzdelem az infláció ellen.”

1989 és 2010 között mekkora volt Magyarországon az infláció?

Én úgy valahová 1000-1500% közé saccolnám, tehát a forint 20 év alatt a vásárlóereje több mint 90%-át elveszítette.

Arról sem esik sok szó, hogy a forint 1946-ban honnan indult el.

1946-ban egy forint 0.0757575 gramm arannyal volt egyenértékű, ez ma durván 600 forint, ennek a tükrében az árstabilitás meg az infláció ellen harc viccesnek hangzik:)

„Ha az állam külföldi hitelekből túlköltekezik, azzal extra pénzmennyiséget juttat a gazdaságba, pörgeti az inflációt. Ha tehát hiányt generál a fiskális politika (aza a kormány) azzal kényszerpályára küldi a jegybankot, akinek kutya kötelessége kamatot emelni.”

Ha jól értem, akkor a jegybank teszi lehetővé a fenntarthatatlan pálya időleges fenntartását. Ezt, hogy lehet összeegyeztetni az infláció elleni „harccal”?

„A folyamat ráadásul a devizahitelek térnyerésével kicsúszik a jegybank kontrollja alól, hiszen hiába emeli tovább a forint kamatokat, azzal nem képes visszafogni a hitelezést, hiszen a devizahitelek áraira nem képes már hatni.”

És a kereskedelmi bankok a magas magyar jegybanki alapkamat következtében extra magas kamatmarzzsal tudják kihelyezni a számukra olcsón refinanszírozható devizahiteleket.

„Ehelyett a jegybank egészen sokáig abban a hitben élt, hogy az inflációt az importárakon keresztül lehetséges letörni. (és nem a pénzkínálat ellenőrzésével, ami a normális - kvázi feladta a jegybank a pénzkínálat szabályozásának küzdelmét, ez hiba volt)”

Tudtommal a jegybank már statisztikákat sem közöl a pénzkínálat alakulásáról és a teljes pénzállomány változásáról.

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.05. 14:57:25

@hoplita: "Ha ezt May Karcsi tudná..."

Olyan nincs, hogy May Karcsi, okostojás...
Helyesen: Karl May (és nem volt magyar).
Ugyanaz, mint Jules Verne esete, akit rossz magyar szokás szerint "Verne Gyula" néven emlegetnek, teljesen jogtalanul.
Legújabb dili, Nicholas Sarkozy francia elnök magyarosítása "Sárközi" név alatt, igaz ezt ő magasról letojja, mert különösebben nem rajong hazánkért (meg az egyik megváltó szerepében nyüzsgő pártvezérért sem).
Ideje lenne már végre felfogni a sok turbómagyarnak, hogy a magyar nem világnyelv, Magyarország pedig nem a világ közepe (mérete és népessége miatt csak egy európai tartományhoz mérhető jelentősége van).

hoplita 2010.04.05. 15:21:31

@Orbán Diktor:
De jó, hogy mondod...én aszittem, hogy Verne is Gyula, okostojás..:))))

A nikolasz meg szarközy, nem...?
Szerintem, legalábbis..
Bár a legnagyobbat akkor röhögtem, amikor Bruni mama nemes egyszerűséggel csak magyar cigánynak nevezte...:)))
Szerintem az öreg csaj olvasta az Egri csillagokat...:DD

Tényleg nem a világ közepe...?
Ha nem mondod hülyén halok meg.:DDD

Kiérdemelted a seggfej nevet, változtass nicket gyorsan.

Best_In_Class 2010.04.05. 15:35:59

@Orbán Diktor: Sárközy apja magyar, Mo-ról származott el: nagybócsai Sárközy Pál. Úgyhogy teljesen jogos magyarosan ejteni a nevét, nem kell szolgalelkűen szárközizni. Még a franciák is megtanulhatnák "helyesen", magyarosan ejteni a nevét, ha nem lennének annyira... (itt mindenki helyettesítsen be kedve szerint) :-) Igaz, a franciáktól még egy idegen (angol, német stb.) tulajdonnevet sem hallottam helyesen kiejteni - lehet hogy ők teszik jól :-)

Best_In_Class 2010.04.05. 15:41:38

@colosgirl: erre szerintem nagyrészben válasz az index-címlapon épp jelenlevő cikkben található statisztika:

index.hu/belfold/2010/valasztas/az_ultraliberalisok_szavaznak_direkt_ervenytelenul/

"Az Index-olvasók körében – csak úgy, mint általában az internetezők között - változatlanul a Fidesz (31%), a Jobbik (22%) és az LMP (19%) a legnépszerűbb",
azaz az internet-megszólalások messze nem reprezentálják a szavazó népességet

Idet 2010.04.05. 18:20:47

@Orbán Diktor: Hoplitának igaza van, seggfej vagy. Nem szeretek senkit sértegetni, de ez a helyzet.

A magyar háború előtti könyvkiadásban így honosodtak meg ezek a nevek, az ember így is használja, úgy is. De ha nem szoktál olvasni, csak magadat, akkor minek koptatjuk itt a szánkat.

Lányi Viktor csodás Thomas Mann fordítását is dobjuk ki, mert megmagyarította a neveket? (Amit a későbbi kiadásokban revideáltak, persze.)

tölgyes 2010.04.05. 19:51:18

@valaki76 Kevés híján egyetértek Önnel. Az a kevés a következő. A jegybank és az infláció nem önmagáért való dolog. Feladata az állam működőképességének megőrzése.. Ezért ha a költségvetési hiány magas akkor kötvényeket bocsát ki, amit a piac vagy megvesz, vagy nem. A kamat növelésére azért van szükség, hogy a hiány mértékével arányosan növekvő kockázatot a kamat ellensúlyozza...Tehát lehet a kamat alacsony, de akkor nem veszik a kötvényt, az pedig államcsődhöz vezet... Itt tehát van egy kényes egyensúly, amire ügyelni kell!

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.05. 20:21:14

@hoplita: "Kiérdemelted a seggfej nevet, változtass nicket gyorsan. "

Most mit mondjak erre a lényegre törő mondatodra? Azt, hogy szarházi vagy? Kár a gőzért, mert erre régebben is rájöttem, bár mondhattam volna bérblogger majmot is. :-)

@Idet: "Hoplitának igaza van, seggfej vagy."

Kösz, te meg egy utánozó majom.

"A magyar háború előtti könyvkiadásban így honosodtak meg ezek a nevek"

Jó, akkor gondolkodj el azon, hogy mért utálják külföldön a magyarokat. De minek is mondom, bizonyára te is egy frusztrált mélymagyar egyén vagy, aki nagymagyarország plecsnit ragaszt az autójára. Ne is koptasd a szád, mert semmi értékes nem jön ki rajta.

ljungberg 2010.04.05. 20:45:31

Török Gábor máris bölcsebbé tette a Fidesz és a Jobbik rajongóit, azokat a fanokat, kiknek pártjait - ám semmiképp sem a szavazóit - én magam kellőképp gyűlölöm, mert baloldali vagyok:)
Jó lenne a szociknak az a vita, mert kiderülne, Orbán továbbra is egy kamukirály. Remélem, eleget tettem az elvárásnak... :)

Surko 2010.04.05. 21:12:33

@[nev]: " 228 és 313 forint között kilengő árfolyam. és akkor a jegybank azzal volt elfoglalva, hogy az inflációt néhány tized százalékkal letörje. "

Ez azért nem egészen így van. 2008. október 23-a előtt a jegybank pont azért emelt drámai 300 bázispontot az alapkamaton, hogy a forint árfolyamát védje. Ennek a kamatemelésnek nem sok köze volt az infláció elleni közvetlen küzdelemhez.

A jegybank igenis tekintettel volt az árfolyamra. (no persze erre is csak azért, hogy magát a pénzügyi rendszert megvédje -> az elszálló árfolyam a devizakitettség miatt ugyanis az egészrendszer összeomlásával fenyegetett)

A másik széle az árfolyampályának már más kérdés. A 228-as árfolyamot így utólag könnyű túlértékeltnek nevezni.

Sokan a jegybank szemére is vetik, hogy miért nem avatkozott közbe, miért nem töltötte fel akkor erős forintárfolyam mellett a devizatartalékokat. (magyarán miért nem vett devizát forintért, amivel gyengíthette volna a forintot)

Erre két válasz is van. Az egyik, hogy a jegybank devizavásárlásai forinteladással járnak. Magyarán extra forintot juttata gazdaságba, ezzel is növelve a forintban mért pénzkínálatot. Egy inlfációs környezetben a jegybank egyszerűen nem teheti meg, hogy többletpénzt juttasson a rendszerbe. (éppen ezen két cél potenciális ütközése miatt nem lehet a jegybanknak egyszerre inflációs és árfolyamcélja)

A másik pedig, hogy itt van az árszínvonal konvergencia kérdése.
Az árszínvonal konvergencia azt jelenti, hogy van egy integrált, vámmentes szabad piac. Amelyen ugyanaz a termék az egyik helyen mondjuk 100 forintba kerül, a másik helyen meg 1 euróba. Az euró árfolyama legyen 250 forint.

A piac ebben az esetben a fennálló árszínvonal kiegyenlítésére törekszik.

Ezt két módon teheti meg:
- inflációval - vagyis a 100 forintos joghurt szép lassan 250 forintra drágul
- vagy árfolyam erősödéssel - azaz az euró árfolyama 250-ről 100 forintra erősödik

A gazdaság számára (és elsősorban a megtakarításokkal és fix fizetéssel rendelkező lakosság számára) az árfolyamkonvergencia sokkal előnyösebb, mint az inflációs konvergencia. (hiszen az infláció leértékeli a megtakarításokat és a béreket, míg az árfolyamkonvergencia felértékeli ugyanazt)

Azaz egy egészséges felzárkozó gazdaságban a hazai valuta erősödése természetes, normális folyamat.
(növekszik a termelékenység, nő az export, azaz nő a hazai termékek iránti kereslet, ami forintkeresletet és felértékelődést eredményez)

2008. nyarán a piac a forint erősödését a konvergencia folyamat természetes részeként élte meg.

A kilengés másik vége pedig egy piaci pánikreakció volt, minden befektető eladott mindet, és menekült. Ilyen szituációban a jegybanknak csekély a mozgástere.

A forint gyengülését kifejezetten nehéz megállítani, hiszen ahhot forintot kell venni, ahhoz meg devizatartalék kell. Ha a piacon pánik van és tömeges forinteladás zajlik, annak a jegybank önmagában képtelen ellenállni. Ilyen helyzetben maximum az Európai Központi Bank segíthetett volna, ám akkor kisebb gondjuk is nagyobb volt annál, hogy Magyarországnak segítsenek.

Surko 2010.04.05. 21:21:56

@[nev]: " na most ha az árfolyam durván kileng, és nincs infláció, akkor az überszívás. mert egyrészt beszopom az árfolyamingást, másrészt nem tudok árat emelni. "

Szerintem itt valami félreértés van. Már miért ne emelhetnél árat? Azért, mert "nincsen infláció"?

Az ok-okozati összefüggés pont fordított.

Nem az infláció nyújt lehetőséget az áremelésre, hanem az áremelés eredményezi az inflációt.

Vagyis te a saját terméked értékét a piaci infláció mértékétől totál függetlenül emelheted, avagy csökkentheted.

Ha importterméket forgalmazol, és az árfolyam meggyengül, nyilván árat is fogsz emelni. Pont ezért ügyel a jegybank is arra, hogy ne gyengüljön meg túlzottan az árfolyam, mert az áremelkedést (inflációt) okozhat.

Surko 2010.04.05. 21:38:57

@[nev]: " ha a költségvetés durván kiköltekezik, akkor nem értem miért kell mindenáron a tőkepiacról finanszírozni a hiányt. menni kell a valutaalaphoz készenléti hitelért. jobban járunk velük, mint a jp morgan bankházzal. az imf nem egy bankház, végső soron nem tőkepiaci szereplő, nem úgy működik, hogy minimum befektetéssel maxium árfolyamnyeresége legyen, ami a mi oldalunkról árfolyamveszteség ugye. az imf 5-6% között adott hitelt, akkor amikor a tőkepiac 12,5% mellett sem adott, mert úgy látta, hogy ennél is nagyobb az árfolyamkockázat.

szerintem a hiánycél ellövésekor mindig az imf-hez kell fordulni, és nem a tőkepiachoz. mert különben jön a szopatás. emeljél kamatot. aztán megbillentik a forintot. emeljél még kamatot. vagy faragd le a hiányt. de közben a kamatkiadások nőnek. faragjál még többet. nyilván abban egyetértünk, hogy nem kell ellőni a hiánycélt, de ha ellőttük, akkor irány az imf. és neki nem érdeke szopatni, viszont könnyebben ki tudja kényszeríteni a kiigazítást. "

Itt óriási tévedés van. Az IMF nem egy segélyszervezet, se nem egy bankház (ahogy azt Te is írod). Ennek megfelelően az IMF nem nyújt hitelt minden hozzáfordulónak.

Az IMF valójában a nemzetközi pénzügyi rendszer OBA-ja. (Országos Betétbiztosítási Alap) Ha valahol egy szuverén adós bedől, vagy bedőlése fenyeget, akkor az IMF segít a hitelezőknek kimenekülni, ő segít, hogy hozzájussanak a pénzükhöz.

Vagyis az IMF nem a csődbement adóson segít, hanem a nemzetközi pénzvilág befektetőit menti ki, őket kártalanítja. Pont úgy, mint ahogy az OBA kifizeti a becsődölt bank helyett a betétesek pénzét.

Azaz te hiába akarsz az IMF-hez fordulni hitelért, ők csak akkor adnak, ha a piaci forrásszerzés veszélyben van. És akkor sem azért adnak, hogy neked jó legyen, hanem azért, hogy a befektetők beragadt eszközeiket kimenthessék.

Az IMF most is azért adott hitelt, hogy a Magyar Állam a lejáró államkötvényeit ki tudja fizetni. Azaz, hogy a külföldi hitelezők, befektetők viszontláthassák a pénzüket. Az IMF hitel nem új, addicionális pénztömegként jelent meg, hanem csak a lejáró adósságainkat refinanszíroztuk vele.
ERgo: az IMF sosem ad új, plusz hitelt, hanem csak kifizeti a mások felé vállalt adósságokat.

És ez így is van rendjén.

Az IMF hitel 5-6%-is kamatát meg ne vessük össze a forint állampapírok 12%-os kamatával, mert az egyik forint, a másik meg euró. A magyar állam a saját euró kötvényeire sem akkora kamatot fizet, mint a forint kötvényeire. (almát almával, körtét körtével hasonlítsunk!)

"szerintem a hiánycél ellövésekor mindig az imf-hez kell fordulni, és nem a tőkepiachoz. mert különben jön a szopatás. emeljél kamatot"

Ez sem egészen így van. A kamat mértékét tévedés azt gondolni, hogy a jegybank alakítja. A kamatszint mértékét a jegybank és a piac együttesen alakítja.

Ha az állampapírpiacon mindenki elad, és senki nem vesz, akkor logikusan az állampapírhozamok az égbe emelkednek.

Ez a piaci kamatszint. Ha az állampapírhozamok elszállnak, akkor tök mindegy, hogy a jegybank hová állította be az alapkamatot, a piaci, valós, tényleges kamatszint az, ami az állampapírok piacán kialakul.

Azaz a piac soha nem mondja "emelj kamatot". A piac csak megmondja, hogy mennyin hajlandó hitelezni. Így a piac mondja meg a kamatszintet, és nem a jegybank.

valaki76 (törölt) 2010.04.05. 22:07:59

@Surko: „Vagyis az IMF nem a csődbement adóson segít, hanem a nemzetközi pénzvilág befektetőit menti ki, őket kártalanítja. Pont úgy, mint ahogy az OBA kifizeti a becsődölt bank helyett a betétesek pénzét.”

Miért kellene őket kártalanítani?

„És akkor sem azért adnak, hogy neked jó legyen, hanem azért, hogy a befektetők beragadt eszközeiket kimenthessék”

Miért kellene kimenteni ezeket az eszközöket?

„Az IMF most is azért adott hitelt, hogy a Magyar Állam a lejáró államkötvényeit ki tudja fizetni. Azaz, hogy a külföldi hitelezők, befektetők viszontláthassák a pénzüket.”

Miért kellene viszontlátni a „pénzüket”?

Egyáltalán mennyi valódi pénz mozgott itt?

„ERgo: az IMF sosem ad új, plusz hitelt, hanem csak kifizeti a mások felé vállalt adósságokat.”

Miért kellene kifizetni a mások felé vállalt adósságokat?

„Az IMF hitel 5-6%-is kamatát meg ne vessük össze a forint állampapírok 12%-os kamatával, mert az egyik forint, a másik meg euró”

Meggyőződésem, hogy az IMF hitel egy időzített bomba.

„Azaz a piac soha nem mondja "emelj kamatot". A piac csak megmondja, hogy mennyin hajlandó hitelezni. Így a piac mondja meg a kamatszintet, és nem a jegybank”

Szerintem itt már röhejes piacról beszélni. Ez a rendszer már nem a piacról szól. Ennek a rendszernek már semmi köze sincs a piaci mechanizmushoz.

valaki76 (törölt) 2010.04.05. 22:15:34

@Surko: „Nem az infláció nyújt lehetőséget az áremelésre, hanem az áremelés eredményezi az inflációt.”

Az árinfláció mindig következmény, a monetáris infláció – vagyis a pénzkínálatban bekövetkező közvetlen infláció (a csereeszköz leértékelődése) – a kiváltó ok.

Belső érték nélküli csereeszköz (pénz) esetében ez igen egyszerűen működik, akár azt is mondhatjuk, hogy itt nagyon széles a játéktér.

valaki76 (törölt) 2010.04.05. 22:24:36

@Surko: „Ez azért nem egészen így van. 2008. október 23-a előtt a jegybank pont azért emelt drámai 300 bázispontot az alapkamaton, hogy a forint árfolyamát védje. Ennek a kamatemelésnek nem sok köze volt az infláció elleni közvetlen küzdelemhez.”

Jó kis extrajövedelem volt ez a bankoknak. Ha jól emlékszem 11%-os kamat mellett parkoltatták a pénzüket az MNB-nél.

„A jegybank igenis tekintettel volt az árfolyamra. (no persze erre is csak azért, hogy magát a pénzügyi rendszert megvédje -> az elszálló árfolyam a devizakitettség miatt ugyanis az egészrendszer összeomlásával fenyegetett)”

Ez az utóbbi 20 év tükrében nem meglepő… (mármint az összeomlás)

„Erre két válasz is van. Az egyik, hogy a jegybank devizavásárlásai forinteladással járnak. Magyarán extra forintot juttata gazdaságba, ezzel is növelve a forintban mért pénzkínálatot. Egy inlfációs környezetben a jegybank egyszerűen nem teheti meg, hogy többletpénzt juttasson a rendszerbe”

És a devizahitelek??? Azok nem juttatnak többletpénzt a rendszerbe? Lényegében hitelből hiteleznek devizaalapon, még betétet sem kell gyűjteni…

„2008. nyarán a piac a forint erősödését a konvergencia folyamat természetes részeként élte meg.”

Ebből is látszik, hogy mennyire megbízhatók a piaci elemzések:)))

is 2010.04.06. 08:31:18

bár csak 2006 és 2010 között lett volna egyetlen váltás (mint ahogy az MSZP-nél tényleg ott volt, pálfordultak a 2002-2006-hoz képest). de meg tudja mondani nekem mondani valaki FIDESZes, hogy legalább ezen a héten:

- túl sok pénzt kapnak a nyugdíjasok, vagy most éppen védeni kell őket attól, hogy pénzt vegyenek el tőlük?
- vagy akkor a Jobbikot az MSZP pénzeli-e még mindig, hogy eltapostassa vele magát, vagy most már valaki más?
- azonnali, nagyarányú adócsökkentés lesz vagy nem lesz, és az jó lesz, vagy nem lesz jó?
- mi a teendő a cigányokkal?
- a melegfelvonulás résztvevői vagy megdobálói a hülyék?

aztán ha megvannak az eheti válaszok, menjünk vissza 2007-re, 2008-ra, 2009-re, akár havi bontásban. a blogmotorok mindenre emlékeznek, nincs relativizálás...

is 2010.04.06. 08:37:20

@Surko: ez 90%-ban igaz, a maradék 10% azonban nagyon komoly probléma. nevezetsen, az októberi válságot az okozta, hoyg nem volt elég devizatartalék (a bankok belső hiteleivel együtt ugyan, de az éven belüli törlesztés több volt, mint a tartalék). és ez a helyzet 2008 nyarán is fennált, inflációtól, költségvetési hiánytól, mindentől függetlenül. tehát a saját tartalékra igenis be lehetett volna vásárolni, a felesleges pénzt meg tartalékráta-emeléssel, vagy akárhogy ki lehetett volnat vonni.

anti76 2010.04.06. 09:26:30

@ljungberg: jó neked. mi jobboldaliak is utáljuk a baloldalt, de nem azért mert utálnunk kell, hanem mert a baloldali ideológia úgy ahogy van nép és emberellenes, nem véletlen, hogy sehol, soha nem tudtak nyerni választást, csak fegyverrel tudták az emberekre oktrojálni életidegen, béne tanaikat.
Amúgy a magyar baloldalról vita nélkül is kiderült, hogy "kamukirályok" gyülekezete.

pannonfunk 2010.04.06. 17:29:17

@is: Ugyan nem vagyok FIDESZes, de ha már itt feszkózol:

- A nyugdíjasoknak annyi pénzt kell adni, amennyit az államháztartás megenged. Ha nem nokiásdobozban viszik ki a pénzt a csókosok a rendszerből, neadjisten valami normális gazdaságpolitika lesz (= nem olyan, mint az elmúlt 8 évben), akkor több jut a nyugdíjasoknak is
- Jobbik-MSZP: kit érdekel? De komolyan....
- Azonnali nagyarányú adócsökkentés nem lesz. Fokozatos adócsökkentés lesz, és jó lesz. Mindenesetre jobb lesz, mint az adócsökkentésként beharangozott szuperbruttósítás miatt azonban adónövelő hókuszpókusz
- a cigányokkal valamit tenni kell. ha teszünk valamit, már jobb lesz, mint az elmúlt 8 év. Gondolom, iskoláztatáshoz lesz kötve családi pótlék, meg ilyesmik első lépésben. Biztos jönnek az űbergáz álliberálisok, hogy ez mennyire nem ajrópúniós, meg a retekklub hiradóba beböfögi valami cigányasszony, hogy a Zorbán miatt ők olyan nagy szegénységben élnek, hogy hű... Max. 1-2%-ot még feljebbmegy a Jobbik támogatottsága az mszp rovására.
- Mind a melegfelvonulás résztvevői, mind a megdobálók hülyék. Amikor általánosiskolás hülyegyerekek voltunk, mi is ugrattuk a Józsikát, hogy a Pistike azt mondta, hogy hülye vagy, aztán Józsika jól megverte Pistikét. Vagy viszont. Aztán felnőttünk. Van, aki meg nem.
süti beállítások módosítása