Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:08

Tölgyessy Péter március elején azt nyilatkozta: „ma ott tartunk, hogy a Jobbik megelőzheti a szocialistákat, és a nyugati világ egyik legerősebb rendszertagadó pártja lesz”. Nem kétséges, ha a Jobbik valóban megismétli, esetleg meghaladja az EP-választáson elért 15 százalék körüli eredményét, a szavazást követő napokban, hetekben minden bizonnyal komoly nemzetközi figyelem irányul majd Magyarországra. Forgatócsoportok érkeznek, cikkek jelennek meg, s feltehetően erősebb állítások is elhangzanak majd a magyar politika és a pártrendszer változásával kapcsolatban. Egyesek talán olyan szavakat és kifejezéseket is használnak, mint a „példátlan”, a „máshol nem tapasztalt”, vagy a „magyar sajátosság”.

Éppen itt van tehát az ideje, hogy kicsit körülnézzünk, s ne csupán a bizonyára jobban ismert francia, osztrák, dán és finn stb. példákat soroljuk, hanem a hozzánk számos szempontból hasonlóbb volt kommunista országok kapcsán is feltegyük a kérdést: vajon tényleg példátlan lenne-e, ha egy önmagát radikálisnak tartó, mások által gyakran szélsőségesnek nevezett párt jelentős választási eredményt érne el. Miután abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy volt hallgatóm és elemző kollégám, Tóth-Czifra András fejében minden kelet-európai választási adat megtalálható, így megkértem, hogy írjon nekem pár sort ezen politikai szervezetek régiós választási tapasztalatairól. Fontos hangsúlyozni: az egyes pártok között jelentős különbségek vannak, programban és retorikában is, annyi azonban közös bennük, hogy – a Jobbikhoz hasonlóan – gyakran a szélsőséges jelzővel illetik őket a nemzetközi sajtóban. Hét nagyon különböző példa, de talán segít kicsit helyén kezelni az időnként unikálisnak látszó magyar változásokat:

  1. Lettországban a Haza és Szabadság nevű formáció (ami retorikájában nacionalista-konzervatív, de egyébként szabadpiac-párti) 2004-ben 29,8 százalékot szerzett az EP-választáson. Parlamenti választáson 1998-ban értek el 14,7 százalékot, azóta kevesebbet.
  2. Litvániában Rolandas Paksas személyében 2003-04-ben még államfõje is volt a populista jobboldalnak, a politikus jelenleg az EP-ben a szélsõjobb frakciójában ül, a pártja tizenegynéhány százalék körül szokott mozogni.
  3. Romániában a Nagy Románia Párt 2000-ben 19,48 százalékot szerzett. 2004-ben 13 százalékig jutottak, 2008-ban viszont nem kerültek be a parlamentbe.
  4. Szerbiában a Radikális Párt 2003-ban és 2007-ben gyõzött a választásokon, de százalékosan a legjobb eredményt 2008-ban érték el, ez 29,46 százalék volt. Ekkor viszont megelõzte õket az Európai Szebiáért koalíció.
  5. Lengyelországban a Jog és Igazságosság (amely esetében erősen vitatható a szélsõséges jelző) 27 százalékot szerzett 2005-ben. Ugyanekkor a nacionalista-szélsõséges Lengyel Családok Ligája 8 százalékos, az agrárpopulista Önvédelem pedig 11,4 százalékos eredményt ért el. 2004-ben ez a három párt az EP-választáson összesen 39,7 százalékot kapott.
  6. Szlovákiában Meciar pártja még 1994-ben 37,26 százalékig jutott, a Nemzeti Párt pedig 2006-ban 11,73 százalékot ért el.
  7. Csehországban permanensen a harmadik legerősebb erő a választásokon a szélsőbaloldali Kommunista Párt, 13-15 százalék körüli eredménnyel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr471900551

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ha Ön már eldöntötte, hogy elmegy szavazni 2010.04.07. 12:29:08

Választás, vagy szavazás? Honfitársam! Ténylegesen eljött az idő, mikor döntened kell a saját és családod létéről, életéről! Eljött az ideje, hogy kénytelen vagy szembenézni a „mi volt eddig, s hogy lesz tovább” TÉGED IS alapvetően érintő é...

Trackback: A Fidesz viselt dolgai 2010.04.07. 10:05:18

Ezt az összeállítást erről a blogról ("Ennyire senki nem lehet hülye") másoltam be ide. Nem ellenőriztem, de elég pontosnak tűnnek az adtok. "A Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz) 1991. november 5-én kölcsönszerződést kötött ...

Trackback: Szavazatszonda 2010.04.07. 09:53:51

 Na, ez egy érdekes weboldal (http://szavazatszonda.hu, a Politikon Intézet égisze alatt. Remélem, azok is nem zsidók ;-).djhambi ajánlotta figyelmembe, de kapásból leütöttem azzal, hogy kamu. A kisördög azonban nem hagyott nyugodni, ezé...

Trackback: Mi fog történni április 12.-én? 2010.04.07. 08:23:50

Borítékolható tény, hogy vasárnap a Fidesz győzelmét ünnepli majd a fél ország. Orbán Viktor elmond egy szívhez szóló beszédet, amelyben kifejti, hogy vannak még a hazának igaz polgárai, akik valóban szívükön viselik az ország sorsát. De a nagy kérdés,...

Trackback: Mi fog történni április 12.-én? 2010.04.07. 07:58:11

Borítékolható tény, hogy vasárnap a Fidesz győzelmét ünnepli majd a fél ország. Orbán Viktor elmond egy szívhez szóló beszédet, amelyben kifejti, hogy vannak még a hazának igaz polgárai, akik valóban szívükön viselik az ország sorsát. De a nagy kérdés,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dpthrt 2010.04.07. 00:14:26

Boldogok a lelki szegények,mert övék a mennyek országa.

(Mt 5,1)

dpthrt 2010.04.07. 00:16:47

@dpthrt: bocsánat: 5,3 (feljöttek a félidő után)

lorantka_a_gall 2010.04.07. 00:18:18

Érdekes forgatókönyvek, köszi! :)
A Jobbikra a legvalószínűbb forgatókönyv (számára) szerencsésebb esetben a Haza és Szabadság, várhatóbb azonban a Nagy Románia Párt íve. Százalékokban és lefutásban is.

Ordnassac 2010.04.07. 00:19:32

Slota pártja (SNS)?

Az Önvédelem és a Lengyel Családok Ligája már nincs a Szejmben (ahogy az EP-ben sem).

A Nagy-Románia Párt 2009-ben bekerült az EP-be.

Rolandas Paksasszal kapcsolatban azért nem tudom, hogy mennyire szerencsés a szélsőséges jelző. (Mellesleg ő Európa egyetlen államfője, akit elmozdítottak pozíciójáról (impeachmenttel).

Zerlina 2010.04.07. 00:23:09

@dpthrt: nem értem, miért lelki szegényekezel. nem mintha radikális-szélsőséges lennék, de úgy gondolod, akkor egy-egy országban ennyi buta ember van?!

lorantka_a_gall 2010.04.07. 00:25:49

@Zerlina: én sem tudom, miért lelkiszegényezik, de egy-egy országban sokkal több buta ember van sajnos.

clownfish 2010.04.07. 00:25:58

@dpthrt: látom, valaki bl-t nézett :D

Vakariosz 2010.04.07. 00:26:51

A példátlan szerintem inkább az, ahogy a külföld viszonyul Magyarországhoz. Elképesztő, hogy minden egyes lehetséges alkalommal belénk rúgnak. Ez nem szélsőségesség? A külföld cinikus magyarellenessége is benne van a Jobbik sikerében, hiszen a Jobbik azt mondja, hogy végre ne az számítson, amit Brüsszel, Moszkva stb. mond, hanem az, amit a magyar nép.

Sususa 2010.04.07. 00:27:31

Tehát máshol is történtek már hasonló dolgok és ettől még nem jött el a világvége... A Jobbik sorsa is a parlamenti pártként fog eldőlni, van négy éve, hogy le vagy fel.
Nekem különben jobban tetszik ez az "unalmas" kampány, közelít a nyugati trendhez, ahol attól még megy az élet, hogy kampány van és nincs világvége hangulat sem. A politikát és a politikusokat, a jobbikot és hasonló formációkat kezeljük a helyiértékükön, hiszen ahhoz, hogy "uralkodjanak" rajtunk, a napjainkon, ahhoz mi is kellünk. Szóval csak nyugi.

érdeklődő 2010.04.07. 00:29:13

El fognak tűnni és kopásuk máris érezhető, minthogy napról napra hiteltelenednek el a prominens jobbikosok. Nagyobb a füstjük, mint a lángjuk. Igen, azt fogják mondani, hogy Európában példátlan módon és gyorsasággal hízott fel majd tűnt el egy radikális párt.

clownfish 2010.04.07. 00:29:23

@Zerlina: igen is meg nem is. vannak, akiknek a jobbik az utolsó segélykiáltása, mert a létbiztonságuk került az utóbbi időben veszélybe, de a lelkesedésből jobbikosok között van mindenféle a focifasisztáktól az elvarázsolt értelmiségiig. @lorantka_a_gall: ez is igaz, ráadásul pártfüggetlenül léteznek ilyenek, bár vannak tendenciák :P

lorantka_a_gall 2010.04.07. 00:30:15

@Vakariosz: A helyzet az, hogy mindkettőnek számítania kell, és ez nem azt jelenti, hogy amit mondanak, azt teljesíteni is kötelező. Nem élünk külön bolygón, nem függetleníthetjük magunkat teljesen a Magyarországon kívüli világtól. A Jobbik viszont ezt mondja, hogy azt figyelembe sem kell venni. "Egyszerű válaszok egyszerű embereknek." (nem tudom, ki írta, de nagyon igaza volt)

clownfish 2010.04.07. 00:30:40

@Sususa: én is hasonlóképpen érzek. jó a csendes kampány, kár, hogy alacsony választási részvétellel párosul.

aum 2010.04.07. 00:31:49

Mintha a "szegény" Jobbik nem szemétkedne, magukfajtázna zsidóval, cigánnyal, meleggel, multival.
Majd Orbán két pofonja mellé kapnak egy-két gyomrost másoktól is.

killkenny 2010.04.07. 00:33:12

na látjátok, azért szavazok a jobbikra, h megbotránkoztassam a bbc-t! :)

weirds 2010.04.07. 00:33:42

komolyan mondom elegem van már abból, hogy "radikális párt" meg "lehet más politika párt" NINCS ILYEN POLITIKAI OLDAL

a Jobbik egy szélsőjobboldali párt!
az LMP egy liberális / szocliberális párt

azért találták ki hozzájuk ezeket a hülye jelzőket, hogy akiknek ciki nácinak lenni az mondhassa h ő radikális, akinek meg ciki liberálnak lenni az mondhassa h ő csak egy másik politikára szavaz!

Ordnassac 2010.04.07. 00:33:58

@érdeklődő: meglássuk, a példák azt mutatják, hogy van, amelyik eltűnt (lásd Önvédelem, Lengyel Családok Ligája), esetleg nagyobbat is bukott (Rolandas Paksas), míg mások hol vannak, hol nincsenek (Nagy-Románia Párt) és mások kis- vagy középpártként megmaradnak.

dpthrt 2010.04.07. 00:34:14

@Zerlina: @lorantka_a_gall: honnan tudjátok, hogy kikre gondoltam? lehetne éppenséggel a többség is :-)

érdeklődő 2010.04.07. 00:36:05

@weirds: A nigger meg nigger, és nem afroamerikai, a cigány meg cigány és nem roma, a dagadt meg dagadt és nem túlsúlyos vagy molett. Teljesen egyetértek.

Ordnassac 2010.04.07. 00:36:11

@weirds: zöld párt =/= liberális. Van benne liberális elem nem kevés, de nem színtiszta liberális. Másrészt a radikális igenis létező fogalom, akármennyire nem szeretnéd (többiek igazolhatják, hogy nem vagyok jobbikos).

killkenny 2010.04.07. 00:37:55

@weirds: pedig igenis van különbség egy alternativ-zöld párt vs liberális párt és radikális vs szélsőséges párt jelentése között, de majd a Tanár Úr elmagyarázza neked biztos ha lesz ideje :D

weirds 2010.04.07. 00:37:56

@érdeklődő: olyan sincs h nigger, olyan van h fekete! a roma és a cigánynál nem érzem a különbséget, de igen vmi ilyesmire akartam célozni

weirds 2010.04.07. 00:40:57

@Ordnassac: azért mégse Magyar Zöld pártnak nevezik magukat és nyilván okkal

aum 2010.04.07. 00:41:02

A BBC-nek szélsőjobboldali, mi azért maradhatunk a radikálisnál. A saját programjukat meg ökoszociálisnak jellemzik, akkor meg simán mondjuk rá, hogy zöldbaloldali?

Ordnassac 2010.04.07. 00:42:05

@weirds: így van, ugyanis ez a név már egy ideje foglalt...

mr smith 2010.04.07. 00:42:34

Kedves Gábor,

Ez a post némileg tájékozatlanságodat mutatja mégpedig ezért a mondatért :

"Szlovákiában Meciar pártja még 1994-ben 37,26 százalékig jutott, a Nemzeti Párt 2006-ban 11,73 százalékot ért el. "

Teljes káosz tapasztalható a fenti mondatban. Először is "Meciár Pártja" a ĽS-HZDS és 2006-ban 8,8%-ot ért el, a szélsőséges párt kormányzott mind 94-től mind 2006-tól, ami kimaradt. A még szélsőségesebb, magyargyűlölő SNS (és nem Nemzeti Párt) ért el 11,73 százalékot, viszont szintén kormányon van jelenleg. Talán ezt nem ártana megemlíteni amelett hogy jó eredményt érnek el, KORMÁNYON VANNAK. Elnökük a magyargyűlöletéről közismert Ján Slota szerint a magyarok rákos kelés a szlovák nemzet testén.

Szóval egy pár szóval többet is el lehet mondani annál, hogy " a Nemzeti Párt 2006-ban 11,73 százalékot ért el.", tájékozódni kell pl, http://en.wikipedia.org/wiki/Ján_Slota

weirds 2010.04.07. 00:44:34

@aum: nemtudom, hogy ők minek mondják magukat, de én inkább hiszek a BBC-nek bocsi.

Ordnassac 2010.04.07. 00:47:37

@weirds: ellenben az LMP az Európai Zöld Pártba kéri felvételét (talán már fel is vették).

weirds 2010.04.07. 00:47:57

@Ordnassac: akkor legyen igazad. Az LMP egy zöldpárt, de ha megkérdezel 10 embert, nekik ez már nem lesz ilyen tiszta.

azt akarom ezzel mondani, hogy megy a mismásolás, ahelyett, hogy kimondanák, hogy ők kik és tartanák magukat ahhoz

Róbert__ 2010.04.07. 00:48:16

@dpthrt: "Boldogok a lelki szegények,mert övék a mennyek országa.

(Mt 5,1)"

"Boldogok a pesti szegények, mert nem a miénk az ország.

(Mdf 4,9)" "(%)"

Ordnassac 2010.04.07. 00:48:29

@weirds: a BBC is többségében magyaroktól szerzi a Magyarországról szóló infóit. ;-)

Ordnassac 2010.04.07. 00:49:32

@weirds: ki is mondják, de miért muszáj annak korrelálnia az emberek bebetonozott elképzeléseihez? Itt az ideje kitörni ebből, mert elavult.

wbalazs23 2010.04.07. 00:53:28

@weirds: bbc-nek hiszel inkábbb? Gratulálok. Valóban, a BBC biztos belátja a magyar politikai helyzetet, mind az a svéd újság ahol photoshopos horogkeresztes díszelgett a jobbikról szóló cikkben. Inkább olvasd el a Jobbik programját, onnan tájékozódj egy pártról.
A Jobbik pedig maradni fog a politikában, egészen addig amíg vidéken nem oldódik meg a cigánykérdés. Most már ezt a folyamatot semmi nem állítja meg. Kár beszélni arról, hogy új erő meg alulról szerveződő, a szavazóinak 3/4-e a cigánykérdés miatt szavaz rájuk (csak meg kell nézni ugye hogy hol népszerűek), és ezen nagyon még egy esetleges sikeres fidesz kormányzás sem változtathat. Hosszútávon a Jobbik 10-15%-os párt lehet, váltópárttá akkor nőheti ki magát ha fidesz-kormány 4 éve most sikertelen lesz. Tehát a Jobbik jövője április 25től meglátásom szerint nem saját kezében van.

weirds 2010.04.07. 00:54:57

@Ordnassac: nem hinném, hogy elavult, max. lejáratódott.
a baloldali vagy a konzervatív szavak nem lettek gázosak, csak a hozzájuk fűződő pártok. De a liberális és a szélsőjobboldali szitokszavak lettek, ezért kellenek ezek az "álkifejezések"

nekem ez a véleményem

weirds 2010.04.07. 00:59:39

@wbalazs23: feltételesen mondtam, életembe láttam 1db tudosítást hazánkól, de az korrekt volt, viszont rendszeresen nézek bbc-s műsorokat és korrektnek ismerem őket így értettem.

arról, hogy miért sikeres a Jobbik meg egyetértek sajnos..

Gréczy Zsolt üzenete egy párhuzamos univerzumból 2010.04.07. 01:35:44

Szia Gábor!

Szívesen vennék egy írást arról, hogy a közélet egyes résztvevőit - politikai oldalhoz húzásra való tekintet nélkül - mi visz arra, hogy olyan szinten a valóságtól elrugaszkodott, nyilvánvalóan minden alapot nélkülöző, ökör állításokat tegyenek, mint amilyeneket Gréczy Zsolt tesz a következő cikkben, illetve, hogy ezeknek az állításoknak milyen politikai hatása lehet, különös tekintettel a kampány finisére és a bejegyzésben taglalt radikális előretörésre:

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=280189

Egy rövid részlet annak érzékeltetésére, hogy az a bizonyos párhuzamos univerzum milyen felfoghatatlan távolságban van tőlünk:

"Bárki kerül kormányra, kiegyensúlyozott diplomáciai kapcsolatrendszert, stabil forintot, alacsony hiányt, uniós és világszintű összevetésben alacsony államadósságot, pozitív külkermérleget, csak Baross Gáborhoz és Klebesberg Kunóhoz mérhető közlekedési és oktatási infrastrukturális fejlődést, olcsóbb államot, nemzetközileg elismert válságkezelést kap örökül."

Ezeket a mondatokat nem érdemes cáfolni, mert akkor arról is vitát nyithatunk, hogy tíz meg kettő több mint öt vagy sem és a víz nulla fok alatt fagy vagy forr...

Aki ilyen baromságokat leír, az vagy valamilyen hallucinogén anyagon élt az utóbbi évtizedben vagy olyan méretű trauma érte, hogy annak következtében a valósághoz fűződő kapcsolata végleg megszakadt, megszűnt létezni és egy párhuzamos univerzumban él, onnan üzen néha.

A jelenség szerintem részben leírható a Gréczy, és sok más 11-én balra szavazó fejében vélhetően létező kognitív disszonancia redukciójára tett kísérletként is. Ennek néhány megnyilvánulási formája a wikipedia szerint ugyanis:
* a választott alternatíva felértékelése és a nem választott leértékelése
* a választott alternatíva ellen szóló érvek figyelmen kívül hagyása
* a választani kényszerülő személy lebecsüli saját választási szabadságát (kényszerre illetve szükségszerűségre hivatkozik)
* a választott alternatíva felértékelése (jó alternatívaként való beállítása), negatív következményeinek lebecsülése

Ez a hatás ismerős lehet a sokat emlegetett dohányos példából, mely szerint a dohányos tudja, hogy a dohányzás árt az egészségének, adott esetben meg is ölheti, mégis dohányzik. Ezt az ellentmondást pedig olyan érvekkel próbálja feloldani, hogy például „valamiben úgyis meg kell halni” és „inkább élek rövidebb ideig jól, mint tovább rosszul…” Olyat viszont nem állít egyetlen dohányos sem, hogy a dohányzás kifejezetten jót tesz a tüdőnek, kivéve a párhuzamos univerzumban élő dohányosokat.

Gábor, ha ezen kívül tudsz más magyarázatot erre a jelenségre, kérlek oszd meg velem, illetve, ha ismersz még ehhez fogható, más dimenziókban mozgó közéleti figurákat, az ő motivációikról is szívesen olvasnék egy politikai-pszichológiai elemzést.

ljungberg 2010.04.07. 01:38:33

@weirds: Hatalmas igazság, különösen a Jobbik esetében. Az LMP-nél játszik még az öko-vonal, a zöldpárti jelleg. Amúgy teljesen egyetértek.

BonFire 2010.04.07. 01:48:52

@Róbert__:

"Boldogok a heringek..."
(BÉ, hegyi beszéd)

– Boldogok a sajtkészítők...
– Miért emeli ki a sajtkészítőket?
– Nyilván nem szó szerint kell érteni, ugyanúgy vonatkozik bármely tejipari termék készítőire...

(BÉ, hegyi beszéd)

mr smith 2010.04.07. 01:56:12

@Gréczy Zsolt üzenete egy párhuzamos univerzumból: Szerintem van egy egyszerűbb magyarázat. Goebbels sem feltétlenül hitte el, amiket leír, azt vizsgálta, hogy mi a hatása.
Ha csak egy nyugdíjas elhiszi, aki nem tájékozódik ezeket a baromságoka az már nyereség.

Gréczy esetében egyszerű propagandistáról és ennek megfelelő mentalitásról van szó.

nyo 2010.04.07. 02:08:42

Hazánk és jövőnk legégetőbb problémája, amiről nem mernek beszélni a kampányban: a cigánybűnözés
kuruc.info/r/35/45834/

Gréczy Zsolt üzenete egy párhuzamos univerzumból 2010.04.07. 02:32:34

@mr smith: Egyetértek azzal, hogy a német propaganda is bődületes hazugságokkal operált. Amikor a vörös hadsereg a keleti határnál volt, még mindig a győzelemről ment a szöveg.

Viszont az egy olyan helyzet volt, aminek a súlyosságáról a német lakosságnak vagy annak túlnyomó többségének nem voltak közvetlen tapasztalatai, legalábbis amíg a tankok fel nem tűntek a láthatáron.

Goebbels viszont sosem állította, hogy Németország megnyerte az első világháborút, mert annak ellenkezője egy közelmúltbeli, mindenki által átélt letagadhatatlan fájó seb volt. Ha mégis ezzel kampányolt volna, valószínűleg saját főnöke küldte volna diliházba.

A propaganda valóságtartalmának hiányának is van egy racionális határa, amelyet, ha túllépnek, az már kontra produktív lehet.

Kíváncsi vagyok nálunk hol ez a határ…

Mellesleg szerintem Gréczy elhiszi amit mond, nézd meg egyszer a TVben, jobban átéli mint Gyurcsány maga.

ma-a-tegnap-holnapja 2010.04.07. 02:51:57

@Gréczy Zsolt üzenete egy párhuzamos univerzumból: a népszava csak népszava marad...

válasz a radikális jelenlétre:
a magyar elit, a magyar értelmiség, akik magukról állították ki ezt a címet, dölyfösen idegen szívvel tették ezt mindig. olyan olcsó trükköket használtak, mint az idegen kifejezések és latin szófordulatok. ezzel próbálták és próbálják állandóan olvasottságukat és felsőbbrendűségüket hirdetni. fehér kesztyűben fogadták az őket majmoló sok ostoba gratulációit, és azt hitették el magukkal és a néppel is, hogy ők azok, akik itthon megmondhatják mi a helyzet. mi jó mi rossz, ki szélsőséges és ki nem.

legfőbb céljuk, megfelelni Londonnak, Bécsnek, mert hát ki másnak? a magyar bunkóknak? mindig nyugatra áhítoztak, arról ábrándoztak hogy egy bécsi kávézóban oszthatják majd az észt a fiataloknak. számukra soha sem a saját népük érdekei voltak az elsők. ilyen nagy emberünk kersztész, vagy az irodalmunkat korcsosítani kívánó spiró hogy eszterházyról ne is beszéljek, aki megírja hogyan gondozd a magyart.

amit soha sem vettek észre, az az hogy az árulót sehol sem szeretik, így nem jött össze a bécsi kávéházi délutánok reménye be kellett érniük azzal amit itthon tehettek. saját keserűségük eredménye pedig ez lett:
itt pojácáskodtak és affektálva köhécselve játszották meg magukat számtalanszor, flegmáztak a tvben. míg saját népüket bokafogásra kényszerítették, addig ők külföldön kóstoltak bele a "jóba", ahogy Hofi fogalmazott:
"Nem találja a helyét, ha nem szaros a szája." külföld pedig szíves örömest adta alájuk a lovat.

el sem hitték, hogy a magyarok nemzeti önérzetét nem nekik kell globalizálni, megteszi ezt helyettük az a sznob réteg, akik ilyen újságokban, mint a népszava a 168 óra és társaiban publikálnak.

szomorú.
szomorú, hogy nálunk van egy réteg aki béklyóz, billogoz. de mindig azt bántja aki büszke szeretne lenni, azt bántja aki itthon szeretne lenni. azt ócsárolja és veri, aki saját hazájában saját maga érdekeit akarja érvényesíteni.

engem nem érdekel London, nem érdekel Bécs, éppen annyira nem érdekel, ahogy őket sem érdekli az hogy velünk mi van. engem egy dolog érdekel, lehessünk itthon szabadok és büszkék.

miért kell azon csodálkozni, hogy Európában vannak még emberek akik saját országaikat maguknak akarják. szélsőséges rasszista kirekesztő stb stb. már elnézést, de lefogadom, hogy ezek a pártok -akikre hivatkozva talán nem kell elsüllyednünk szégyenünkben, ha nálunk is bejutnak - nem ugyan azt akarják e mind? saját országot? ez annyira nagy dolog? tényleg a cosmopolita gyökértelen nagy globalizált multikulti lett a követendő az elismert a normális? ha valaki itthon akar otthon lenni, ha valaki saját országának akar jót első sorban, akkor azt már szégyellni kell, mert egy két senkiházi magát nagynak és megkérdőjelezhetetlennek beállított figura ezt akarja belénk sulykolni? miért kéne foglalkoznunk, hol volt ilyen előre törés korábban? nyilván mindenhol, ahol a saját érdekeket teljesen elnyomták. olyan hogy valaki irredentának születik, nincsen. olyan van, hogy valakik védekezése annak tűnik, de nem születik annak. minden ok okozat. a Jobbik nem létezne, ha itthon tisztességes vezetés tisztességes oktatás és igazságszolgáltatás lenne, igazság és nem jog.

ma pedig ott tartunk, hogy már előre védekezünk azzal, hogy de ez máshol is előfordult.

ezek a pártok olyanok mint a láz. nem rosszak vagy jók, hanem sokkal inkább reakciók. ahogy a test jelez a lázzal, úgy a nép is ezen pártokon keresztül jelzi, hogy elege van abból hogy mindig mások mondják meg mi a jó nekünk. mindig az a fontos, hogy külföld elégedett legyen.

nem szégyen a jobbik előretörése, nem szégyen a jobbik, nem hülye emberekből áll. ( dpthrt , ilyen ócska véleménnyel már régen találkoztam )
az a szégyen, hogy ma Magyarországon jobbikra van szükség, hogy az úgynevezett, vagyis magát elitnek hívató díszes társaság kicsit észrevegye magát. kicsit észbe kapjon, hogy a test szenved, a test beteg, és ezt holmi lmp-s langyos lábvízzel nem lehet kezelni. hogy fidesz mszp közös mutyizással csak még hevültebb még lázasabb még inkább kezelhetetlenebb lesz.

ha a fidesz nem vág rendet a sorai között, és nem érti meg, hogy Magyarország tisztaságra fényre szebb jövőre vágyik, saját gyerekét akarja etetni, saját házát akarja felújítani, saját gondjaival akar foglalkozni, akkor a jobbik erősödni fog. ha észre veszi magát és kezeli, akkor a láz csillapodik. ez a lázcsillapodás a magyarázat egyébként a külföldi radikális pártok eltűnésére is. egyértelmű, hogy a helyzet kezelése után a nép megnyugszik, és újra álomba merül. nyugodtan és békésen dolgozik tovább.
adja Isten, hogy az áruló értelmiségünk a láz melegében elégjen, és egy tiszta nyugodt szervezet maradjon utánuk, egy olyan test amiben mindenki szívesen él.

végezetül itt egy vers, ami azt bizonyítja, hogy ez az idegen szívű korcs, ez a magyar gyalázó értelmiségi fertő nem új keletű jelenség:

www.youtube.com/watch?v=nZaGXxOFKnI

gande 2010.04.07. 02:52:39

@Vakariosz: jellegzetes az egész országra. mindig más a hibás. vagy a zsidók, vagy a külföld vagy a multik. és nem azon gondolkodunk, hogy esetleg MI mit rontottunk el.

a rendszerváltás után, MO-nak nagyon nagy lehetősége volt, maximális támogatást kapott, mert megnyitotta a határait 1989-ben.

hogy a bizalmat eljátszottuk és hogy nem tudunk élni az EU adta lehetőséggel, arról nem a külföld tehet.

természetesen nagyon kényelmes másokat hibáztatni.

gande 2010.04.07. 02:57:17

@érdeklődő: jaja....... a magyar meg bunkó

gratulálok!

teofrasztusz 2010.04.07. 03:01:24

Es a bolgar attacka hol maradt? Az egyik a Jobbikhoz leghasonlobb part akik mar evek ota 10% felett mozognak (neha joval magasabban is)?

gande 2010.04.07. 03:07:17

@weirds: nem biztos, hogy szerencsés fekete-fehérben gondolkodni.

miért nem lehetséges, hogy egy párt bizonyos témákban inkább a baloldal felé húz, másban liberális nézetet vall vagy megint másban konzervatív? akkor ez hova sorolja magát?

ma-a-tegnap-holnapja 2010.04.07. 03:22:39

@gande: Háború a nemezet ellen

tegyél magadnak egy szívességet nézd meg ezt a filmet, és utána térjünk vissza a rendszerváltásra.

de az is jó ha ezt böngészed:
igazhirek.blog.hu/

Treuga Mei 2010.04.07. 05:59:41

Tisztelt TG!

Komoly misszió fölhívni a figyelmet a fennkölt retorikai fordulatok túlzó voltára, a köztes- és kelet-európai - de akár a nyugati - hasonló jelenségek fölvillantása árán. De fölvetül az is, hogy érdemes volna foglalkozni a jelenség hátterével. Például avval, hogy milyen társadalmi, geopolitikai, gazdasági, tőkeakkumulációs gyökerekből táplálkozik régiónkban az extremizmus. Az itteni kis államok sajátos történeti fejlődése, a depriválódó és a deprivált rétegek növekedése, a különböző nagyhatalmi érdekek sajátos megjelenése és leképződése a pártstruktúrákban, az új, a régivel szemben megjelenő, azoktól eltérő, második hullámban érkező, trónkövetelő tőkés rétegek politikai artikulációja, politikai reprezentációja, a klasszikus tőke-hatalom konverzió sajátos eltolódása a technicizálódás és a társadalmi hálózati alrendszerek megváltozása miatt mind érdekes tárgyai lehetnének egy érdekes vizsgálatnak. Mivel a blognak témája országunk elkövetkező választása, legalább a magyar helyzet vizsgálata - legalább a kérdések fölvetése szintjén - legalább hasznos lehet elkövetkezendő posztjainak mélysége és megalapozottsága szempontjából.
Az Ataka megemlítésében, látom, már megelőztek. Magam ebben a témában - a szélsőséges pártok ismeretében - _sem_ vagyok túl tájékozott, igen hasznos volt a kitekintés, talán a lengyel, a szlovák és a román helyzeten túl nem sok mindenről tudtam. Igaz, itt-ott azokról is mást.
Azt mindemellett hadd jegyezzem meg, hogy a Jobbik rendszertagadása kevéssé tetten érthető a számomra, Tölgyessy Péter éles szeme kellett ahhoz, hogy egyáltalán kutatni kezdjem azt a bizonyost tagadást. Már amennyiben a rendszertagadás a kapitalista alapokon álló polgári demokratikus rendet jelenti. Nekem úgy tűnik - tagadáskutatásaim első etapja után -, hogy még retorikailag is határon járnak, láthatóan csak belső körben mernek elrugaszkodni ettől, "cigánybűnözésről" beszélnek ugyan, de kollektív jogmegvonás föl sem merül, buziznak, de nincs a programjukban a melegek hátrányos megkülönböztetésére utaló jel, trianonoznak, de a határrevíziót nem tekintik "jelenleg" kurrens kérdésnek, és főként: nem tagadják a tőkés rendszert és nem kívánják a polgári demokratikus kereteket megsemmisíteni. Az persze így is igaz, hogy a konnotatív elemek alapján posztfasiszta extremista párt. Idekívánkozik: ismereteim szerint az Ön által fölsorolt környező "testvérpártjaik"[világ nacionalistái, egyesüljetek?] egy jelentős része is távol áll a rendszerkritikai szemlélettől, csak pl. EU-szkeptikusak, amiben - kétségtelenül kardinális kérdésben - szembe mennek a mainstream pártokkal és az establishmenttel, földmoratórium-pártiak, amivel szintúgy. De talán nem itt kezdődik a rendszerkritika. Bár meglehetősen képzetlen vagyok ideológiailag, lehet tehát, hogy tévedek. Mégis megkockáztatom: attól tartok, Tölgyessy fordulata a rendszeren belüli és kívüli határának megjelölését kívánja implicite privilegizálni. Ami nem szerencsés talán.
Az érdekes a posztban - és először meghökkentett, de be kellett látnom, teljesen jogos -, hogy egy szélsőbaloldali párt is került a többi, jobbára jobboldali ideológiai hátterű (katolikus vagy soviniszta, esetleg történelmi fundamentalista) képződmény közé. Ah, Bohémia, boldog, derék vidék, hol az szélsőség kommunista!
(-.

Merlin

LAKSZ 2010.04.07. 06:17:14

Tisztelt Török Gábor!
Minden tiszteletünket megérdemli, hogy vállalkozott az eddigi elemzésekre és hajlandó volt – ha kell – vitázni a választókkal, ill. sok esetben eltűrte a durva megszólalásokat is. Azonban a jelen elemzéssel és következtetési lehetőségével nem értünk egyet az alábbi okok miatt;

A címből következően és a Jobbikkal való eddigi „túlsúlyos”-nak tűnő foglalkozás miatt az olvasó nagyon könnyen abba a tévedésbe eshet, hogy az elemző a Jobbik-ot favorizálja vagy abba, hogy az elemző Jobbik-ellenes. Egyik sem szerencsés, ha az elemzés a tárgyilagosságot tűzi ki célul. Érdemesebb lett volna – álláspontunk szerint – úgy feltenni a kérdést, hogy „Példátlan lesz-e a pártok választási eredménye?”

Az az állítás azért vitatható, hogy „kommunista ország” volt Magyarország. Ha valóban az lett volna, akkor nem „gyilkolászták” volna egymást az ötvenes években a hatalmon levők. A történelem azt igazolta, hogy sem a Rákosi, sem a Kádár korszakban nem az „elv” melletti kiállás történt, hanem hatalomhajhász, műveletlen, barbár, szélhámos, korrupt és egyes esetekben gyilkosnak is nevezhető vezetők és erkölcsileg ugyanolyan rohadt mamelukok (besúgók, megalkuvók és gyilkosok) irányították az országot. Nem volt véletlen az sem, hogy amikor már teljesen csődbe került az ország, csak akkor próbálkoztak enyhíteni az állampolgárokat korlátozó szabályokon. Így nem volt véletlen az „új gazdasági mechanizmus”, a „gmk” és a „kisszövetkezeti” bundázási korszak sem. (Egyszerű gőzleeresztő szelepek voltak ezek az intézkedések.) De nem volt véletlen ’80-as évek „új technokratáknak” nevezett vezetése által előkészített „rendszerváltási alku” folyamata sem, amikorra az ország már teljes (és titokban tartott) csődbe került. A fő baj ott volt, hogy az „ellenzéki kerekasztal” résztvevő (és az alkut elfogadó) szervezetei - vagy korlátoltságból vagy számításból - szó nélkül belementek a „felelősségre vonás mellőzésébe” és a régi és az új pártok közötti „hatalom-megosztásba”. Ezt kiválóan példázza az állampolgárok beleszólása nélkül kialakított Alkotmány (1949.évi XX.tv.) 3.§ (2) bekezdése, miszerint „A pártok közreműködnek a népakarat kialakításában és kinyilvánításában”, amellyel gyakorlatilag egyrészt biztosították a pártok hatalmát, másrészt (azzal, hogy más társadalmi csoportosulás a népakaratra ilyen jogosítványt nem kapott) kizárták a tényleges társadalmi ellenőrzés és beleszólás lehetőségét. Ebből következően az ilyen társadalmi viszonyokra alapozottság után kialakult „pártok állama” (mint a „pártok speciális diktatúrája”) ismeretei alapján kell (lehet) vizsgálni (Magyarországon) az egyes pártpolitikai szervezeteket.

A Jobbik radikális minősítése önmagában még nem jelent semmi elmarasztalót, mivel minden mozgalomnak van a fokozatosságot vagy a gyökeres és gyors változást hirdető vonulata. Ha így vizsgáljuk, akkor az összes „rendszerváltó párt” radikális, mert gyors és gyökeres változtatásokat hajtottak végre.
A „szélsőségesnek” történő minősítések pedig mindig a meglévő állapotokkal elégedett „többség” vagy „magát többségnek hirdető” csoportok vezetőitől erednek, s ebből következően maga a minősítés is e „többség érdekeihez viszonyítottan” jön létre. Ez a minősítés azonban csak az utókor történelmi elemzései után lehet valóságosan is helytálló. A többség és a meglévő hatalom érdekeit szolgáló hibás minősítés egyik jellemző példája Galilei története, akit 1633. június 22-én ugyan a tanai visszavonására kényszerített a „többségi érdek és hatalom”, azonban ma már mégis tudjuk, hogy „mégis mozog a föld”. Vagy nem?

Tehát „kifejezetten rossz válogatási alapnak” tartható az, hogy azon pártokhoz hasonlítunk, akiket a „többi” párt (és a többiek érdekét sulykoló média) „szélsőségesnek” minősít. Inkább a Jobbik eddigi megnyilvánulásai és/vagy programja alapján kellett volna hasonló pártpolitikai csoportot válogatni a többi „rendszerváltó országból”, ha mindenáron a Jobbik-ot akarja vizsgálni.
Az az állítás, hogy a „nemzetközi sajtóban” szélsőségesnek minősítik a felsorolt pártokat, az még nem támasztja alá, hogy ezek a pártok egymással hasonlatosak, maximum annyit jelenthet, hogy a „többi párt” (többi hatalom) által favorizált média – valószínűsíthetően – a „többi párt” érdekében „leszólja” a felsorolt pártokat. Akkor viszont a feltett kérdésnek is így kellene szólnia: „Vajon tényleg példátlan lenne-e, ha egy önmagát radikálisnak tartó, és az ellenérdekeltek, a magukat „többségi akaratot kinyilvánítónak nevező” pártok hatalma érdekében működő nemzetközi média által gyakran szélsőségesnek nevezett párt jelentős választási eredményt érne el?
Már az első felsorolásban megjelenő lettországi „Haza és Szabadság” pártcsoportosulással történő összehasonlítás téves, mert a JOBBIK nem szabad-piac párti, ezért ez a hasonlítás ebben is sántít. Hasonló ütközések vannak a többi párttal is, ezért nem érdemes a több felsorolt pártot sem alapul venni a hasonlításhoz. Mindemellett vizsgálható lenne a kérdés, ha az összes rendszerváltó ország összes pártjának eredményét vennénk hasonlítási alapként.
Összességében bármennyire is alátámasztottnak látszik a feltett kérdéssel és a felsorolt pártszervezetek eredményeivel az aktuális magyar helyzet (a magyar változások) megértésének, „helyén kezelésének” a lehetősége, mégsem segít a tényleges feltárásban és megértésben, mivel a hibásan feltett kérdés és a téves kiindulási alap miatt, téves eredményre juthatunk. Ebből következően az elemzésnek a haszna nem a magyar változások megértése vagy a Jobbik várható eredménye esetleges példátlanságnak vizsgálata, hanem az, hogy az olvasó a pontos megértés érdekében átgondolta a magyarországi viszonyokat, s talán tisztább következtetéseket tud levonni a pártok eddigi ténykedéséből és a választási programokból a szavazatának leadása előtt. Ez pedig sokkal többet ér a Jobbik (vagy bármely párt) esetlegesen meglepő eredményénél.

Ignéczi Tibor
Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége

zoli29 2010.04.07. 06:45:21

TG: Szerintem jó ötlet volt bemutatni ezt a listát. Hiánypótló.

discretio 2010.04.07. 07:08:23

Amellett, hogy nagy tisztelettel adózok Tölgyesi Péter rendszzerváltozás óta ismert tevékenységének, azért ő az én szememben elsősorban nem politikai elemző. A politikai "jóslatai " időnként érzelmi alapuak . ( Számomra ez akkor vált világossá, mikor Orbán és Gyurcsány között vont igen erős párhuzamot ,viszonylag hosszú időn keresztül, ami szerintem objektív elemzés esetén nem állja meg a helyét )
Úgy látszik most ő az ügyeletes megmondóember, időnként erősen csodálkozom, hogy miért válllalja fel ezt a szerepet.

török gábor 2010.04.07. 07:35:37

@teofrasztusz: a legutóbbi két választáson 10 százalék alatt - 2005: 8,1, 2009: 9,4

Mediacapa 2010.04.07. 07:38:35

Török Gáborhoz lenne egy kérdésem. Ön szerint milyen hatása lehet a választásra a "Voksturizmus" jelenségnek. Lehet-e tudni, nyilvános adat-e, hogy hányan kérik, hogy lakóhelyüktől eltérő választókörzetben szavazzanak és hol jelenik meg ez tömegesen? Ön szerint ez rendben van-e, hogy bizonyos körzetek egyéni jelöltjeiről olyanok szavazhatnak, akiknek közük sincs a választókerülethez? (úgy tudom, így van) Milyen mértékben lehet ezzel az eszközzel befolyásolni az eredményt?

Először erről 2006-ban hallottam, amikor egyik minisztériumban dolgozó ismerősöm a betonbiztos MSZP-fellegvár XIII. kerület helyett az akkor billegő Szombathelyen szavazott (ahol akkor járt először), hogy segítse a baloldali közös jelölt győzelmét, aki mellesleg az egyik főnöke volt (győzött is).

A fejemben is megfordult, de sok a munkám és nem szeretek ilyenekkel foglalkozni (talán a jegyzőnek kell írásban jelezni).

El tudom képzelni, hogy a pártok tagjaikat, szimpatizánsaikat koncentrálják bizonyos körzetekbe. Pl. A Jobbik Ózdra, Tiszavasváriba, az MSZP Miskolcra, Budapest egyes kerületeibe, az LMP ahol éppen van listájuk és persze a Fidesz is, ahol rosszul áll. Pl. a XII. kerületből a XIII. kerületbe (ez még egyszerűbb is).

Ha esetleg ezt már itt megbeszélték, elnézést a kérdésért. Sajnos nem tudok minden posztot és hozzászólást elolvasni, de azért követem a blogot.

török gábor 2010.04.07. 07:42:27

@Mediacapa: a 91. bejegyzésben írtam róla.

ubul2000 2010.04.07. 07:45:09

@Ordnassac: mondjuk inkább úgy, hogy Magyarországon lakóktól

török gábor 2010.04.07. 07:47:04

@mr smith: pont azért írtam erről csak ennyit, mert ezek közismertek nálunk is.

László56 2010.04.07. 07:47:14

Szép jó reggelt Mindenkinek

A Jobbikra ugyanúgy mint az európai jobboldalra sokan sok mindent mondanak. Hogy valamelyik párt mennyire szélsőséges vagy sem az csak a szemlélő saját nézőpontjától függ. Nem a szemlélt párttól magától. A jobboldal előretörése egész Európában egy új jelenség, ami tulajdonképpen csak azért tűnik fel mert aránylag egyidejűleg történik különböző európai országok, különböző társadalmi berendezkedéseiben. És ez nem lehet véletlen. Nem is az.

A szocialista baloldali pártok az utóbbi időben Európában eléggé el lettek kényeztetve. Sokat nem kellett nekik tenniük azért hogy a létezésüket megindokolják, hiszen a választók tömegesen rohantak hozzájuk annak a reményében hogy megvédi őket a kapitál túlkapásitól. Aránylag sokáig tartott amíg a polgárok rájöttek hogy a szocialista gondolkodás nem hogy nem védi meg, hanem még jobban kiszolgáltatja őket. Nem csak azért mert olyan gonosz az a szocialista gondolkodás, hanem azért mert nem talál receptet a kapitál túlsúlyával szemben. Mindez úgy Magyarországon mint általában a kelet-európai országokban még erősebben nyilvánult meg. Ezt úgy lehet elképzelni, mintha egy nagyító alatt néznék a polgárok a keleti országokat. Ez a nagyító nem más mint a keleti országok hiányos demokrácia ismerte és annak a kezelése. Mindez a társadalomromboló spekulációs kapitál számára hihetetlen jövedelmező játékteret adott, melyet ki is használt és használ a mai napig is.

Mindennek a természetszerű következménye hogy a polgárok elfordulnak attól aki kiszolgáltatja őket és reményt keresnek olyanokban kik használható alternatívát kínálnak fel nekik. Erre a jobboldali pártok kiválóan alkalmasak. A kérdés azonban nem az hogy a jobboldali pártok mennyire alkalmasak, hanem mikor veszi ezt észre a kiábrándult polgárság. Mi Magyarországon most tartunk ott hogy észrevesszük ennek az alternatívának a lehetőségét az országunk és saját javunkra. Amíg a szocialistákat a spekulációs-kapitál játszva megvásárolta, a jobboldallal még nem tud mit kezdeni. Ez igazi sansza a jobboldalnak és ezáltal a Jobbiknak is, az országért valami tenni. Hogy ez mind az országunk javát szolgálja e vagy sem az elsősorban attól függ hogy a polgáraink észreveszik e ezt a lehetőséget és a választásoknál kinyilvánítsák e az ilyen irányú akaratukat. Másodsorban ha a jobboldal és a Jobbik lehetőséget kap, ki tudja e használni az előnyét vagy ugyanúgy eljátssza mint a szocialisták. Sok ismeretlenes egyenlet, melynek megoldása olyan polgárok kezében van kik maguk is épp hogy elkezdtek a demokrácia ösvényén járni. Én kívánnák magunknak több merszet és kevesebb félelmet a jövőhöz..

Mediacapa 2010.04.07. 07:49:13

@török gábor: Köszönöm. Az tudható később, hogy hányan éltek ezzel és mely körzetekben volt a legtöbb ilyen eset?

ubul2000 2010.04.07. 07:52:16

@Gréczy Zsolt üzenete egy párhuzamos univerzumból: hát azért tart itt az ország mert ilyen hülyék is lehetnek főtanácsadók a MEH-ben. Szerintem ennek a cikknek nincs komoly hatása, mert 1. értelmes ember nem olvassa ezt a szennylapot.
2. Akik olvassák, azoknak mindent be lehet adni, meg amúgy is hithű mszp-rajongók. Nekik tehát mindegy

discretio 2010.04.07. 07:54:42

@Gréczy Zsolt üzenete egy párhuzamos univerzumból:

Én is többször gondolkodtam már arról, hogy vajon miért állnak (és álltak a törtenelem során oly sokszor ) értelmes, komoly szakmai múlttal rendelkező emberek ( itt most nem Gréczyre gondolok ) szerencselovagok, diktátorok, szélhámosok mellé és miért tartottak ki mellettük a végletekig.
Nyilván az egyik ok kognitív disszonancia, amiről írsz. De miért nem vették észre , mielőtt egyáltalán lelkesedtek , hogy "Julien Sorel "-lel van dolguk ? ( A csak anyagi előnyökre hajtóókat a legkönnyebb megérteni )
Ötleteim vannak csak erre, úgymint : csak nagyon felületesen vagyunk képesek érzékelni a valóságot és a világunk szinte követeli a gyors döntéseket. Sokan nagyon jó emberismerőnek érzik magukat és kevés információ alapján döntenek , kissé buták, kevés élményük van valóban kongruens személyiségekkel találkozni stb, , stb.

jjulie 2010.04.07. 08:07:19

@ubul2000:

könnyű neked kételyek nélkül élni, mivel tisztán látsz, tudod ki a magyar, ki a magyarországon élő, teszem fel a magyar érdekeket is tisztán látod, meg az idegenszívűekét is, előnyben vagy mert a te kijelződön élesen megjelennek a kontúrok.....

ubul2000 2010.04.07. 08:15:34

@jjulie: mondjuk nem egészen értem mi ez a sok hablaty amit itt összehordtál

agent T 2010.04.07. 08:18:33

Jó reggelt!

Én nem annyira értem, miért kell szélsőjobboldalizni a Jobbikot. A szélsőjobb és a szélsőbal általában tagadaja a fennálló berendezkedést ÉS diktatórikus kormányzásra törekszik.
A Jobbik annyiban tagadja a fennálló rendet, hogy szeretné a jelenlegi (tehát a sztálinistából hekkelt) alkotmányt lecserélni a történelmi, Szent Koronásra, ugyanakkor (tudomásom szerint) nem merült fel például a választójog korlátozása, sem más, direktben antidemokratikus törekvés náluk.
Tekintetbe véve, hogy a Fidesz környékén is lehetett hallani hangokat a vágyott kétharmad megszerzése esetére alkotmányozásról, valamint a Parlament létszámának csökkentéséről, a választás menetének átszabásáról, két eset lehetséges.
Az egyik, hogy elismerjük, hogy a pártok elgondolkodhatnak az alkotmányról, a választásról, és legjobb tudásuk szerint tehetnek is ezeknek javításáért, ha van erejük hozzá.
A másik eset, hogy lenácizzuk a Jobbikot, mert szóba hozta az alkotmány lecserélését, de ebben az esetben ki kell jelentenünk, hogy a jelenlegi alkotmányt olyan öröknek tekintjük, mint mondjuk a mechanika törvényeit, pl. Newton gravitációját. Aki pedig az alkotmány megváltoztatására törekszik, mert nem elégedett a jelenlegivel, azt sújtsa megvetés, mivel nyilvánvaló, hogy titokban már gyűjti a téglát és a cementet a gázkamrákhoz.
Ami az LMP-t illeti, szerintem nem véletlen, hogy a pártot nehéz besorolni. Meglátásom a párt csíraállapotban van. Nagyon vigyáznak arra, hogy ne legyen kézzelfogható ideológiai irányvonala, ne legyen arca (valamilyen karizmatikus személyiség formájában), de még csak megjegyezhető logója se.
A párt ugyanis hivatását tekintve az SZDSZ irányvonalának továbbélését hivatott szolgálni. A párt felépítésére éppen elég idő lesz a következő négy év, amellyel kapcsolatban a globalogazdik vélhetően úgy vélekednek, hogy "négy év Orbán belefér".
Mindenképpen a köztudatban fognak maradni, ha a vasárnap nem jutnak a Parlamentbe, akkor is. Erről majd gondoskodni fog a médiaháttér.
Aztán majd 2014-ben nagyon kell figyelni, mert 1990-ben már majdnem sikerült a népnek hatalomra segítenie az LMP elődpártját. Erre jó esély lesz legközelebb is, amikor majd arról fogunk szavazni, hogy szeretnénk-e végleg, önként megszűnni a globalizmusban.

dakszli 2010.04.07. 08:18:39

Véleményem szerint a választáson a következő eredmény fog születni: Fidesz: 60%, Jobbik: 25%, MSZP: 15%
Ezzel elkezdődik a Szebb Jövő.
Adjon az Isten!

Idet 2010.04.07. 08:29:31

@Treuga Mei: "posztfasiszta extremista", ez precíz meghatározás. Sem a szélsőjobb, sem a náci (az végképp nem, szerintem) nem fedi le ezt a tömörülést. Habe die Ehre!

Idet 2010.04.07. 08:32:16

@ubul2000: Hablaty? Szerintem elég világos...

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.04.07. 08:34:51

a remek felsorolásból sajnos kimaradt az mszp/szdsz mint az utóbbi idők legszélsőségesebb pártjai, akik 12 évig imitálták a kormányzást

Idet 2010.04.07. 08:39:45

@LAKSZ: Abban egyetértek, hogy a kommunista csak elviekben értendő, mert egyetlen, magát annak valló országban sem valósult meg, még a SZU-ban sem. Szocializmusról, létező szocializmusról beszélhetünk. A következő fokozat lett volna a kommunizmus, de levált, még előtte...

jjulie 2010.04.07. 08:40:39

@ubul2000:

hát most csalódtam, pedig te voltál az utólsó remény......te sem értesz mindent, egyszerűbben kellene fogalmaznom

az a kiss józsef a ki éveken át tanítgatta a fiatal kosztolányit meg a babitsot a centrálban írni, magyar volt, vagy magyarországon élő?

az illyés féle puszták népe magyar volt, vagy magyarországon élő, akinek a földjén éltek, az magyar volt vagy magyarországon élő?

jjulie 2010.04.07. 08:51:00

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:

azért, vigyázz az utcán, ne hogy elüssön a villamos, vigyázz ha nem zöld a lámpa a zebránál, és a szélmalmoknak se hajtsd neki a lovad a dárdádat előreszegezve, még bajod eshet

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.04.07. 09:02:54

@jjulie: esetleg a témához is van valami mondanivalód, vagy csak szerény személyem érdekel ennyire?

ubetterwatchout 2010.04.07. 09:07:39

persze, csakhogy most a rejtozkodo szavazok azok a baloldali szavazok. Igy aztan majd lesz meglepets meg valasztasi csalas ordibalas amikor kiderul h a jobbik -mszp arany kicsit maskeppen alakul...

jjulie 2010.04.07. 09:09:22

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:

a szerény személyed annyiban érdekel, hogy ha az autóm elé lépnél ebben a holdkóros állapotban, az szar lenne, mert a vért nem viszi rendesen az ablaktörlőm

hoplita 2010.04.07. 09:10:54

@weirds:
Igazad van.
Te már az új, kitenyésztett fajta vagy.....jobban hiszel a médiának, mint a saját szemednek, eszednek.
Igazi hasznos idióta....akár a lenini értelemben véve is.
Te lehetsz a 21. század építőeleme, a szép új világ etalonja és építőeleme.

Hacsak a magunkfajták bele nem rondítanak a mátrixotokba.
Én a magam részéről azon vagyok.

barli 2010.04.07. 09:12:43

@agent T:
"A szélsőjobb és a szélsőbal általában tagadaja a fennálló berendezkedést ÉS diktatórikus kormányzásra törekszik"

persze a húsz évet a húsz évert szlogen az teljesen rendben van ugye? Amúgy melyik hülye náci párt tenné bele a programjába, hogy korlátozni akarja a szavazati jogot? Nem mintha még nem hallottam volna ilyet jobbikostól. Én nem nácizom le a jobbikot, bár kétségtelen, hogy van ilyen szárnya is, nem csak tagja.

snq 2010.04.07. 09:20:35

érdekes módon lassan csorognak le a címlapokra az "lmp húsába vágó botrányok" (faith, karácsony, hámori, ... (persze egyik sem virslis péniszpumpa komolyságú)), nincs 3 kiemelt "az lmp ellopja a szegínromákok pénzét!!!" blog

2010.04.07. 09:22:56

Amíg van cigánybűnözés, addig Jobbik is lesz. Más forgatókönyvekről kár ábrándozni.

anti76 2010.04.07. 09:24:25

@barli: 20 évet a 20 évért ez teljesen rendben van. Gyurcsány, Bajnai, Kóka, Simor simán kaphatna ennyit.
Te elhiszed hogy "nemtudomka"-Gyurcsány semmiről nem tudott ami az általa vezetett minisztériumban történik?? Vagy az korrekt hogy Simor az adózás elől 900 millát kivitt ciprusra, és amikor kiderült visszahozta a pénzt leadózott és semmi retórzió nem történt. Ez korrekt ?
Annál nagyobb hiba nincs is, mikor azt mondják, a nácik "hülyék lesznek előre elárulni a terveiket". Nos, Németországban a nácik előre megmondták mik a céljaik, a mein kamp-ot anno angolul is kiadták, hitlernek volt nem is egy beszéde ahol novemberi bűnözőkről beszélt, akik lógni fognak (novemberben írták alá a békeszerződést a későbbi weimari prominensek).
Szóval ha már történelmi analógiákat akarsz, nézz egy kicsit jobban utána...

clownfish 2010.04.07. 09:25:24

@snq: miről beszélsz? jobb lenne, ha célozgatás helyett leírnád azokat a "botrányokat", és akkor mi sem maradnánk kíváncsiak.

hoplita 2010.04.07. 09:25:27

@Gréczy Zsolt üzenete egy párhuzamos univerzumból:

Én nem a párhuzamos világok egyikéből való üzenetként, vagy kognitív disszonanciaként értékelném én gréci eme szösszenetét, hanem a kétségbeesett "zsebre megy"-kategória dobogó esélyes pályamunkájaként kezelném......
Leginkább az ordító kétségbeesés az, ami kiolvasható ebből a firkálmányból....Ave, a levesbe menők köszöntenek téged!:DDD

Már többet írtam róla, mint amennyit egyáltalán érdemel ez az agyament coci trollkodás.

Captain Tott (törölt) 2010.04.07. 09:25:33

@ma-a-tegnap-holnapja: Nagyon egyetértek - és milyen érdekes, Tóta W. mai bejegyzése ugyanerről szól.
Ezért úgy gondolom, hogy hazánknak olyan választási eredmény tenne jót, amely
- nagyon megbünteti az MSZP-t, figyelmeztetve ezzel bármely kormányzó pártot, hova jut, aki rosszul és tisztességtelenül kormányoz
- jó eredményeket hozna a kívülről érkező pártoknak (Jobbik, LMP), és ezzel kihozná az apátiából azokat, akik szerint "úgyse lehet tenni semmit", egyben mindkét oldalról alternatívát adna a Fidesszel szemben, ha azok nem teljesítenek megfelelően
- ugyanakkor persze kellő felhatalmazást adna a Fidesznek a kormányzásra.

Captain Tott (törölt) 2010.04.07. 09:27:50

@anti76: Vigyázat, a 20 évet a 20 évért szlogenben Wittner Mária is benne van. Elvégre ő is a parlament tagja volt az utóbbi időben.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.04.07. 09:27:59

@jjulie: tehát nincs.

Akkor várj, hátha lesz.

CSENDES 2010.04.07. 09:28:03

@Mediacapa: A napokban, rádióban hallottam (sajnos nem tudom melyiken), hogy eddig hányan jelentkeztek önkormányzatoknál, átjelentkezésre. Nem jegyeztem meg az adatot, de nem volt számottevő, ezért feltételezem, a választási eredményeket nem fogja jelentősen befolyásolni.

ubul2000 2010.04.07. 09:29:25

@jjulie: Én értem, hogy mit írtál és mit akartál kifejezni, csak azt nem értem, hogy jön ez ide.
"a BBC is többségében magyaroktól szerzi a Magyarországról szóló infóit" - írta Ordanasc, erre válaszoltam.
Már pedig illik tudni, hogy a BBC-nek voltak és vannak Mo-n lakó tudósítói (pl. Susan Hargreaves, Nick Thorpe), akik az elsődleges hírforrásnak számítanak a BBC-részére.
(Ellentétben pl az ártány Paul Lendvaival, aki kintről gyalázza a magyarokat)
Mi ebben a hozzászólásban kivetni való, amiért Idet-el egyetemben nekem estek ilyen hülyeségekkel?

clownfish 2010.04.07. 09:29:59

@anti76: simor-igaz nem teljesen etikusan-de élt az eu nyújtotta lehetőségekkel. mint bayer zsolt a szlovák rendszámtáblával. amúgy ha az emlékezetem nem csal, azt az összeget utána hazautalta. de hogy ezért húsz évet kéne ülnie... akkor ülne a fél ország.

anti76 2010.04.07. 09:31:14

@Captain Tott: persze világos... de hát a politikai marketing már csak ilyen...
IGEN, MEGCSINÁLTUK!
CSAK A FIDESZ !

Ezek talán jobbak ? :)

Ordnassac 2010.04.07. 09:32:36

@ubul2000: erre inkább nem reagálok, csak utalok arra a vitámra, amit pár bejegyzéssel ezelőtt folytattam néhány kommentelővel itt a demokrataság és a nemzettudat egy-egy oldal általi kisajátításáról.

hááááát 2010.04.07. 09:32:39

Valószinűnek tartom, hogy vasárnap este már azt fogom hallani a jobbiktól "csalás".Hétfőn tüntetés és a birka szimpatizáns az egész világ elött le fog járatni minket.Ne legyen igazam!

agent T 2010.04.07. 09:34:52

barli igen, a 20 évet a 20 évért teljesen helyénvaló. Némelyik díszpolitikusunk viselt dolgai kapcsán inkább elnézőnek mondanám.
Egyébként a választójog korlátozására és egyéb, a demokráciát kiiktató törekvéseire egyértelműen, idejekorán felhívta a figyelmet az NSDAP, az oroszországi bolsevikok, tett ilyen jellegű, egyértelmű kinyilatkoztatást a Le Penisták néhány képviselője, a BNP (később visszatáncolt) és a törökökkel kapcsolatban a Német Nemzeti Demokrata párt.
Még a holland és a dán """"szélsőjobb"""" (valójában ultralight nemzeti) pártok is szóltak egy-két keményet az állampolgársághoz jutott bevándorlók és a választójog kapcsán.

A Jobbik ismereteim szerint egy büdös szót nem szólt a cigányok/zsidók/maoriak/helóták/irokézek/északírek/dzsigitek/szlovákok/korzikaiak emberi/állampolgári jogaival kapcsolatban.

barli 2010.04.07. 09:35:30

@anti76:
remélem nem tünt úgy, hogy mentegetem az elvtársakat. Nekem az egész húsz év egybemosásával van csak gondom. Bár az egész valszeg egy szimpla választási kampányfogás. Gyurcsányt és bandáját én is minden további nélkül lesittelném.

agent T 2010.04.07. 09:36:14

@hááááát: Ezt már a Fidesz előadta 2002-ben, 2006-ban, tehát a kották megvannak valahol.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.07. 09:38:13

Szerintem a listán szereplők egy része inkább a FIDESZ-szel rokonítható, mint a Jobbik-kal...

hoplita 2010.04.07. 09:38:36

@ma-a-tegnap-holnapja:

Gratulálok...!!!

Minden szavad igaz, remekül összefoglaltad....szép volt.

anti76 2010.04.07. 09:39:48

@clownfish: figyu, attól nagyobb hányás nincs, amikor egy politikus a törvényekre hivatkozva viselkedik gusztustalanul.
Folyamatosan lökik a szöveget, hogy mindenki vállaljon részt a közteherviselésből, közbe meg ők, akik leginkább megtehetnék leszarják az országot. közbe meg ŐK A NAGY BALOLDAL A KIS NÉPEK NAGY BARÁTJA (ja nem, az sztálin volt:)).
EZEK a szemetek hozták ezeket a törvényeket is !!!
A nürnbergi perben azzal védekeztek a nácik, hogy törvényesen jártak el, mivel az akkor hatályban lévő törvények megengedték a zsidógyilkosságot, meg a diktatúrát.
Ezt az érvelést természetesen nem fogadta el a bíróság, ugyanis létezhetnek szemét, erkölcstelen, korrupt vagy éppen antiszemita törvények is.
A jogszabály meg az igazság az két külön dolog.

ubul2000 2010.04.07. 09:39:49

@agent T: megjegyzem volt is valami igaza. Nem véletlenül semmisítették meg a választási lapokat pánikszerű gyorsasággal.

Robinzon Kurzor 2010.04.07. 09:40:11

Hogy példátlan lesz-e a Jobbik eredménye, az nagy részben azon is múlik, hogy a Fidesz és a Jobbik között ingadozó jobboldali szavazók végül kire fognak szavazni, mennyire lesz jellemző a szavazatmegosztás.

Tényleg, kedves Gábor, van arról valami aktuális felmérés/elemzés, hogy a szavazatmegosztás mennyire lehet veszélyes a Fidesznek, milyen forgatókönyvek mellett milyen kimenetek lehetségesek, persze attól is függően, hogy a szavazatát megosztó melyik (egyéni vagy listás) szavazatát kinek adja?

anti76 2010.04.07. 09:41:18

@barli: ámen. erre gondoltam, akkor ebben konszenzus van köztünk :)

barli 2010.04.07. 09:42:05

@anti76: történelmi ismereteim tényleg elég szerények és nem is villogok velük nagyon. Annyit azért tudok hogy nem mein kamp hanem mein kampf :)
Visszatérve a nácizásra: Mind mondottam nem tartom öket nácinak a szó eredeti értelmében de ez az egyenruhás alakzatos vonulgatás tényleg nagyon a határon van. Mi a pöcsért kell pl. egy lakossági fórumon díszörséget állni egy politikus mögött?

agent T 2010.04.07. 09:43:52

@ubul2000: Teljesen egyetértek. Nagyon bízom abban, hogy ha a Jobbikkal esne meg a múltkori kettőhöz hasonló trükközés, nem lesz olyan hurkagyuri a válaszlépések terén, mint a Fidesz volt két esetben egymás után.

clownfish 2010.04.07. 09:44:03

@anti76: hát azért ne haragudj, de az adózást és a népirtást nem biztos, hogy össze kéne keverni... :D
én egy pillanatig sem állítottam, hogy nem gusztustalan, amit csinált, csak azt, hogy tárgyszerű törvénysértést nem követett el, márpedig úgy nem sittelsz le valakit, ha csak undorítóan viselkedett. azt diktatúrának hívják.

agent T 2010.04.07. 09:44:40

@barli: Azért mert jól mutat.

clownfish 2010.04.07. 09:46:27

@anti76: az eu-ba való belépést népszavazás után az egész parlament megszavazta, úgyhogy nem értem, milyen összeesküvésre gondolsz. ha valamelyik adózásról szóló passzusban valami problematikus dolgot látsz, hát linkeld.

Janiszta · http://www.ejatekok.com/ 2010.04.07. 09:47:02

Gábor!

Szerintem az országban meg fog döbbenni mindenki, a 11-i választás eredménye után.
Bárkivel beszélek egy-két kosza fideszesen kívül mindenki a Jobbikot akarja.... Még ha radikális is.

CSENDES 2010.04.07. 09:49:35

@Janiszta: Már megbocsáss, de akkor még többet kellene beszélgetned "bárkikkel".

clownfish 2010.04.07. 09:50:25

@Janiszta: micsoda körökben forgolódik valaki...

Ordnassac 2010.04.07. 09:50:55

@Janiszta: mindez hol? Amúgy attól, hogy valakik a leghangosabbak, még nem biztos, hogy ők vannak a legtöbben. ;-) (Mellesleg akiket én kérdeztem, a Jobbik kb. annyira reprezentált, mint ahogy a közvélemény-kutatók mutatják, de ez ugyanúgy nem jelent semmit, mint a te kijelentésed. ;-) )

andzsin 2010.04.07. 09:51:46

A Jobbik egy fasisztoid párt, semmi keresnivalója nem lenne a közéletben. Egy olyan párt, amelynek szócsöve Daróczi halála kapcsán képes volt leíri, hogy "egy cigóval kevesebb", az minimum a szemétdombra való. A Jobbik gyűlésein rendszeresen hangoznak el gyűlölködő megjegyzések a kisebbségek irányába és mára már legitimmé vált a kirekesztés, a zsidózás, a cigányozás.
Nem véletlen, hogy szegény Morvaitól rendre megvonják a szót az EP-ben, egyszerűen nem tartják szalonképesnek a művelt Európában, ahol kultúráltan kellene viselkedni.

clownfish 2010.04.07. 09:52:00

@Ordnassac: szoft oltogatás kora reggel? ejnye.

andzsin 2010.04.07. 09:52:56

@barli: pontosan így kezdődött a fasizmus. a félkatonai szervek megalakulásával.

bastian 2010.04.07. 09:54:22

A felsorolt többi országot azért nem lehet velünk összehasonlítani, mert ebben a térségben mindenkinek szabad nacionalistának lenni, csak nekünk nem. Ezt már megtapasztalhattuk elégszer. Most a sajtó üvölteni fog. A fent említett országokban elért eredményekről nem véletlenül semmit sem hallottunk. Na de majd erről. De kit érdekelnek? Csak a beszariakat... és mint tudjuk gyáva népnek....

lekvároscsirke 2010.04.07. 09:54:48

a nyugati világ egyik legerősebb rendszertagadó pártja lesz”
Nem rendszertagadó, hanem lopás, rablás, emberek kifosztását ellenző, a mocsoknak segítő, mindent elintéző rendszert tagadó párt!!!

pad78 2010.04.07. 09:55:26

Ez is fontos írás, amennyiben nemzetközi összefüggésbe állítja a nemzetközi álfelháborodást. Jó látni, hogy nem vagyunk egyedül... :s

Tudom, hogy ez a blog belpolitikával foglalkozik, de EU-országként kicsit már az EU is a belpol része: érdemes lenne ennek kapcsán arról is beszélni, hogy amit minden tagállam saját belső tapasztalatából jól ismer, az miért válik világbotránnyá, ha másnál jelentkezik? Azért a Jobbiknál sokkal durvább pártok is vannak az EU-ban, és egy nyugati elemzőnek is egyértelmű kell(ene?) legyen, hogy a Jobbikot nem a nácizmus, hanem az ország csapnivaló helyzete emelte fel, amihez egyesek szerint pl. az EU szocialista pénzügyi biztosának is volt némi köze szemhunyásügyileg. A magyarok mellett szól ráadásul, hogy az elkeseredés is elsősorban egy mérsékelt pártot emelt fel, és mintegy mellékhatásként jelentkezik a Jobbik - mégsem a Fidesz szokatlan győzelmével fognak foglalkozni nyugaton. Szóval érdekes volna megvizsgálni az álhiszti hátterét egyszer.

clownfish 2010.04.07. 09:56:15

@andzsin: szerintem megéri, hogy megnézzék az emberek: kuruc.info/r/7/57649/
a fejlécben jobbik banner.

hoplita 2010.04.07. 09:58:09

@imperial:
A cigánybűnözés igazi kulminálódása majd a jelenleg a májvipen pózolgató serdületlen genetikai hulladékok exponenciálisan növekedő tömegének a belépésekor fog jelentkezni.
Na, arra fogok én befizetni, hogy miként lehet ezeket lilaködös elképzelésekkel és segílyezéssel, meg pozitív diszkriminációval, deszegregációs törekvésekkel integrálni..

Megsúgom.....
Sehogy.
De ez az ország nem fog és nem is akar sem eltűrni, sem eltartani másfél millió parazitát.
Innentől lehet ötletelni.... a végkifejlet előttem igen sötéten fest.:(

Ordnassac 2010.04.07. 09:58:36

Hmmm, hogy egy Jobbikról szóló posztban milyen viharos gyorsasággal jelennek meg a pártszimpatizáns kommentelők, aztán el is tűnnek...

Ehhez hasonlót, de enyhébb mértékben felfedeztem az LMP-vel kapcsolatban is.

Idet 2010.04.07. 10:04:23

@andzsin: Ezzel az a baj, hogy a Jobbik törvényesen bejegyzett, törvényesen működő párt. Te hangoztatsz fasisztoid, ill. nácoid nézeteket, ha bárhonnan is ki akarod tiltani. (NEM vagyok jobbikos!)
Számomra is elfogadhatatlan a cigányozás és egyebezés a részükről.
Na, a "művelt Nyugatot" (mert, nyilván ezt érted Európán) az ő kulturált viselkedési normáival civilizált szalonjaiban, inkább hagyjuk. Ők másutt és máshogy, adott esetben civilizáltan, adott esetben vadbarbár módjára élik ki "jobbikos" hajlamaikat.

Ordnassac 2010.04.07. 10:06:50

hetivalasz.hu/itthon/igy-csal-a-jobbik-28436/ <--- emberek, ez azért szánalmas, muszáj voksrobotot ráküldeni a HV.hu-ra (tette azt bárki)? Ennél még a Mandíner időnként gyenguska posztjai is jobbak...

Captain Tott (törölt) 2010.04.07. 10:07:13

@Janiszta: Nem azért írom, hogy lehűtselek...
Nagy dolog, amit a Jobbik eddig is elért. Remek pártszervezés, komoly lelkesedés van mögötte: könnyedén állítottak jelöltet mindenütt, több mint hatezer szavazóköri delegáltat tudnak kiállítani. Tavaly júniusban alacsony részvétel mellett is kaptak 428 ezer szavazatot.
De mindenkit óvok attól, hogy a saját környezetének a véleményét vetítse ki a várhatóan négy és félmilliónyi szavazóra. Más környezetek is léteznek...

Ordnassac 2010.04.07. 10:07:25

@Idet: Pálinkás (József) jó reggelt!

Captain Tott (törölt) 2010.04.07. 10:09:52

@andzsin: Olvasd el Tóta W. mai bejegyzését. Kivételesen egyetértek vele, és szerintem így érdemes egy baloldalinak gondolkodnia a Jobbik-jelenségen.

z666 2010.04.07. 10:10:23

Ha már a színeknél tartunk, az LMP tipikusan vörös párt. Ugyanazokat a dolgokat hajtogatja, mint bő száz éve az összes vörös formáció. (marxista, kommunista, szocialista, szocdem, liberális, stb...)
Röviden: Minden szép és jó, ami idegen, új, progresszív, haladó. A történelmet, múltat, hagyományt meg végképp el kell törölni.

anti76 2010.04.07. 10:11:48

@clownfish: nem az a baj, hogy beléptünk az EU ba, mégcsak nem is a szlovál rendszám.
A magyar szabályok miért engedik, hogy politikusoknak (vagy bárki magyarnak) lehessen köze offshore cégekhez, amikor köztudott milyen nagy az adóelkerülés? vagy adózni csak nekünk kell, ők meg mindenféle tyúkszaros törvény mögé bújva játszák a demokratát, meg a törvénytisztelő polgárt?
Írországban amikor kiderült hogy az ME korrupt két hét és lemondott. Mi meg kb még két évig hallgattuk annak a majomnak a demagóg szövegét. Erről beszélek.
Ezek égetni való bűnözők. Még az se érdekel ha nem elszámolás, hanem leszámolás lesz.
Legalább lesz egy intő példa az összes rohadék elnök előtt, hogy börtönbüntetés terhe mellett piszkálgassák a kasszát.

És mégegy: ma reggel a mokkában a csepeli rendőrkapitányt kérdezték arról, hogy hogyan tudott egy önkormányzati lakást megvenni 3 millióért, ami 7 és 10 milliót ér. A kapitány azt mondta, minden a jogszabályoknak megfelelően történt, törvényesen becsülték fel az értéket, minden kurvára kibebaszottul törvényes volt. Érted? 3 milláért, amikor egy tetves kocsibeálló kerül ennyibe !
Csak azt nem értem mi miért nem kapunk ilyen "törvényes" lehetőségeket.
A magyar jogállam csak és kizárólag a jogszabályt alkotónak, alkalmazónak, és végrehajtónak kedvez.
Ez itt a gond.

Idet 2010.04.07. 10:14:03

@hoplita: Dárdásom, ne vidd túlzásba!
Azt hiszem, a lila ködöt és árnyalatait már megvitattuk egyszer.
Magad írod, hogy másfél milliónyian vannak. Azt azért te is belátod, hogy ennyi embert, hangsúlyozom, EMBERT nem lehet egyszerűen kiiktatni, sem valóságosan, sem virtuálisan, sőt ezt hangoztatni is dőreség.
Lehet és kell is integrálni őket, ha a jelen "állományt" már csak nagyon nehezen, vagy nem is lehet, akkor is gondolnunk kell a "növekményre". A meg sem született csecsemők eleve parazitának titulálása azért eléggé "heródesi" gondolat...
A predestinációt még a reformáció sem úgy gondolja!
A lila köd és a "vale" között ott vannak még az értelmes, józan, pragmatikus megoldások is. Ezt te is tudod, szerintem.

barli 2010.04.07. 10:17:08

@Captain Tott: tóta elsö cikke amivel végig egyetértek :) meg is írtam neki, de félek hogy kimoderálta :)

"Hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg. " <- ez nagyon nol.hu feeling

Idet 2010.04.07. 10:17:17

@Ordnassac: Aztán ne Vizi(et) prédikáljunk máma, mert majd nem érdemeljük meg az esti nyeletet!

medve2 2010.04.07. 10:17:30

Kedves Török Gábor!

Szerintem nagyon jó helyen keresi az egyik választ. Közép- és Kelet-Európában mindenütt tapasztalható volt egy ideiglenes szélsőjobboldali megerősödés, akkor, amikor a rendszerváltó pártstruktúra összeomlott. Most ez zajlik nálunk is.

Ordnassac 2010.04.07. 10:19:27

@Idet: Mindezt csak így kopaszan Glatz?

anti76 2010.04.07. 10:20:06

@clownfish: ja és mégegy: hagyó mentelmi jogát nem függesztik fel az ügyészség "nem látja értelmét" (!), mert a következő választáson nem indul, ergo akkor majd lehet nyomozni ellene.
Érted? az a csaló, tetű, sikkasztó, szélhámos, gengszterfőnök ("te leszel az") undorító féreg szabadon mászkál, átiratja az ingatlanjait, bármilyen papírt megsemmísíthet, tanúkat befolyásolhat. Hogy a picsába akarsz így korrekt tárgyalást?
Nekünk ragaszkodni kell a törvényességhez, az MSZP meg védheti a bűntársát TÖRVÉNYESEN??

MaxVal, BircaMan · http://maxval.co.nr 2010.04.07. 10:24:23

Bulgáriában a Támadás Párt (Партия Атака) 2005-ben került be a parlamentbe, 8,14 %-kal, 21 képviselője volt a 240-fős bolgár parlamentben. Javított az eredményén 2009-ben, 9,36 %-ot kapott, viszont ugyanúgy 21 képviselője lett. Az EU-választásokon 2007-ben 14,20 %-ot ért el, 3 EP-képviselője lett, majd 2009-ben már csak 11,96 %-ot kapott, ebből 2 képviselőre tellett.

Bár kormányon sosem volt, 2009 óta a kisebbségi középjobb-populista kormány külső támogatója.

A 2006-os köztársasági elnöki választáson a párt jelöltje (maga a párt alapító-elnöke) az első fordulóban kiütötte a középjobb jelöltjét, 21,5 %-ot érve el, így a második fordulóban a szélsőjobb jelölt és a szocialista jelölt küzdött meg egymással. Itt persze már vesztett, csak 24 %-ra tudta növelni támogatottságát (ez a 24 % a bolgár szélsőjobb eddigi legjobb eredménye), mivel a középjobb szavazók zöme nem ment el szavazni.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.04.07. 10:28:57

A Jobbik előretörésének egyetlen akadálya a média.
Hiába van igazuk, ha elhallgatják őket, vagy hamisan, torzítva tudósítanak róluk.

A Jobbiknak meg kell értenie, hogy parlamenti pártként már lesz több pénze, és létre kell hoznia saját rádióját és tévéjét. Ez másként nem megy!

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.04.07. 10:30:46

@Epikurosz:
Erről a témáról, azt hiszem hamarosan írni fogok a blogomban.

Ordnassac 2010.04.07. 10:32:13

@Epikurosz: a parlamenti pénz egy tévé alapításához azért kevés lesz...

picikisköcsög 2010.04.07. 10:34:15

Na!
Ritkán szólok hozzá, de:
ebben a qrva országban folyamatosan csak a "cigánybünözés" a legnagyobb probléma (ha van ilyen). Sztem nem lehet egy egyetlen nációhoz/nemzetiséghez ilyet társítani, mert ez nem származás, hanem egyed kérdése. De ha a kedves jobbik szerint ilyen alapon kell különbséget tenni ember és ember között, akkor remélem első dolga morvainak (majd akármilyen f@szszopó miniszterként) az lesz, hogy EU szinten ezt a megkülönböztetést lehetővé tegye! Reméljétek (én inkább félek), hogy ez majd Romániában is így lesz. Bár nem vagyok EDÉLYI, de családi kapcsolataim miatt elég sokat járok oda (tavaly csak négyszer voltam Csíkszeredában), és soha nem tapasztaltam az elmúlt 7 év alatt semmilyen hátrányos megkülönböztetést (decemberben lakott területen 72-vel bemért a rendőr, és a 250 lei-es bírságot (kb 18 ezer Ft, ami ugye mo-on több lett volna) sikerült egy írásbeli (Romániában hatályos) figyelmeztetésre lealkudni.
És az összes hiedelemmel ellentétben: ERDÉLYBEN HA VKIT UTÁLNAK AZ LEGINKÁBB NEM A MAGYARSÁGA, HANEM SAJÁT MAGA MIATT VAN (A forradalom idején a rokonság "bújtatott" olyan rendőrtisztet, akit lincseltek volna a munkája miatt, ők viszont X éve ismerték, és tudták, h. jó ember). Majdnem anyósomnak akár munkája, akár szomszédsága, akár maga miatt rendgeteg JÓ román ismerőse van.
Imádok oda járni, és ebben a környezetben fogok - remélem - idén nyáron is pihenni egy hetet.
Életem értelmetlensége 10 éve él itt, szülei és a felmenők X generációig magyarok voltak (ami sok nagypofájú jobbikosnál kétséges), 5 éve megkapta ettől a rohadt(?) kommunista(?) rendszertől az állampolgárságot, és a 2006 -os és EP választások idején sem ment el szavazni, mert itt élve kiábrándult a jobboldalból, ugyanis amit ők ott kint jófejségnek ("diaszpórában/átkos Trianonban elcsatolt területek.../"stb. élő magyarok érdekeinek képviselete) néztek/néznek, az valójában nem más mint a szemét jobboldal saját (akár gazdasági, akár politikai, akár személyes) érdekeinek a képviselete!
Hát ezek miatt mondom
NE adjon az isten szebb jövőt!

Idet 2010.04.07. 10:35:42

@jjulie: Lancelotról ez jutott az eszembe, csak tegnap már túl agyatlan voltam:
A modern társadalom nagyon bonyolult, sokrétű (bizonyos értelemben "túlfejlett"), ugyanakkor összefogott entitás. Egy ilyet szükségképpen kormányozni kell, a Treuga Mei szívének oly kedves anarchikus szocializmus nem működőképes, és ha működne is, rögvest kitermelné a maga vezetőit, ld. a '68-as diáklázadást Franciaországban, s akkor hamvába is holt. Avagy, hogy a marxista terminológiával éljünk, ahol azért voltak jó meglátások is, a forradalom felemészti önmagát.

Szóval, sto gyélaty? Mi a módja, ha nem ez, mármint a demokrácia? És itt most nem az örökké idézett Churchill-i banalitásra gondolok.
Miközben kellemesen lubickolunk az élet felszínén (politika), elfelejtjük azt, aminek pedig permanensen tudatában kellene lennünk: az a tér, amelyben működünk, és amelyben egyedül lehetséges léteznünk, véges, lehatárolt és a szemünk láttára pusztul, bármit mondjanak is erről a nagyhatalmak és - végső fokon - az általuk tulajdonolt óriás ipari konglomerátumok, meg az általuk korrumpált tudósok és technokraták.

Hamvasnak tökéletesen igaza van.

Idet 2010.04.07. 10:37:31

@Ordnassac: Ja. A (B)okros szemöldökű bakszász, ahogyan egy jóakarója nevezte... simán;-)

Ordnassac 2010.04.07. 10:40:16

@Idet: szép kis Kosár(y) gyűlt itt össze, pedig ez nem is (arc)Berend(ezés) kérdése. Persze egy Erdei(y) Grúz a Szentágothai erdőből sem mondhatta volna jobban. :-)

izlésrendőrség 2010.04.07. 10:41:37

csendes

pedig igaza van janisztanak...komplett ismeröskör jobbik, semmi összebeszeles, egyszerüen ez a sok rossz közül a legkevesbe rossz...az baj, hogy a nagyon felvilägosult , szuper liberälis, multikulti "ertelmiseg" pofära fog esni, mert a panelnepek + videk többsege simän a jobbkra fog szavazni, mert ök a problema közepen elnek, nem csak beszenek rola

anti76 2010.04.07. 10:41:45

@picikisköcsög: igazad van ne adjon...
őőő.. nem akarsz esetleg kiköltözni ? olcsó büntetés, sok jó román ember... hajrá!

MaxVal, BircaMan · http://maxval.co.nr 2010.04.07. 10:42:10

@Epikurosz:

Bulgáriában pl. éppen fordítva történt. A parlamenti bolgár szélsőjobb egy tévéműsorból nőtt ki. Az egyik bolgár tévécsatornán ment egy liberálisból nacionalistává lett* újságíró műsora Támadás! címmel, az irányultság szélsőjobbos-populista volt, iszlámellenesség, törökellenesség, a "kommunista milliomosok" elleni szöveg, stb., s miután abban az időben ez a tévécsatorna országosan a 4. legnézettebb volt, a műsorvezető 2005-ben létrehozott a műsor nevével egy új pártot, s ez lett a Támadás Párt.

* Nem tudok erre igazán jó párhuzamot hozni, de kb. mintha Magyarországon Bolgár György és Mester Ákos alapították volna meg a Jobbikot. Nagyjából ez történt Bulgáriában. Az illető újságíró egy időben főszerkesztője volt az akkori fő bolgár liberális napilapnak, s arról cikkezgetett, hogy a nacionalizmus a legprimitívebb emberek ideológiája, s a nacionalisták leginkább ex-kommunisták, valamint felemelte a szavát annak érdekében, hogy a lehető legszigorúbban legyenek megbüntetve azok, akik törökök és muzulmánok ellen úszítanak... Bár mondjuk Magyarországon sem ismeretlen már ez a jelenség Christina bin Morvai esete után, de pártalapítóként azért még keményebb ügy ez...

Nazareus 2010.04.07. 10:46:04

A Jobbikot azért szokás kritizálni, merthogy szélsöséges.

Lehet. De baj-e ez, ez a kérdés.

Két esetben baj.

Azok nem szeretik a szélsöséget, akik konformak, akik szeretnek a nyájjal haladni és nem merik vállalni a saját nézöpontjukat. A szélsöség kétségkivül a konformizmus, a nyájszellem ellen fellépö erö.

A másik eset két részre bontandó. A szélsöség ugyanis önmagában nem baj. A baj az irányultságban, a végeredményben keresendö. Van olyan szélsöség ami jó. És van olyan szélsöség ami rossz. Például Sztálin, mint kommunista, vagy Hitler, mint fasiszta, szélsöségként rossz volt. De például Einstein mint szélsöség jó volt. Vagy Galilei, vagy Giordano Bruno jó volt. Pedig öt még meg is égették szélsöséges nézetei miatt. Vagy Gandhi - hogy politikus is legyen - szélsöséges volt. Módszereiben mindenképp.

Összeséségében azonban a szélsöség viszi elöbbre az emberiséget, azok, akik mernek úgy gondolkozni, mint ahogy mások nem, vagy mások elöttük nem.

Magyarországnak ma olyan szélsöségre van szükséges, hogy kirángassa a mélységes szakadékból (és nem kátyúból), amely elötte nem volt. Persze hibát mindenkiben lehet
találni. Kiben többet, kiben kevesebbet. Van akinek a pornós gárdistalány csipi a szemét, van akinek a Nokiás dobozban kilopott milliók - és van akinek az Ezüsthajó Kft és az
az Orbán-bányák.

Sajnos a szélsöség nem garancia, hanem lehetöség. Garancia nincs. Aki garanciát igér, az hazudik.

Lehet választani.

Ordnassac 2010.04.07. 10:48:44

@Nazareus: csak Einstein, Galilei vagy Gandhi nem erőretorikával és ujjmutogatással érte el azt, amit. Szóval ez az alma a körtével esete.

cambridge.on 2010.04.07. 10:52:17

@Mediacapa:
www.nepszava.hu/valasztas2010/article.php?id=280106

Ebben benne van eddig mennyien jelentkeztek a jegyzőknél, hogy lakóhelyüktől távol akarnak szavazni.

is 2010.04.07. 10:52:41

indulásnak jó, felvetjük a számadatokat, azaz statisztikusok vagyunk. most kellene jönni az elemzőnek, hogy és mi volt ezeken a helyeken a dinamika, hogyan erősödtek meg ezek a pártok, hogyan viszonyultak hozzájuk más pártok. hol volt meg az, amit nyugaton mércének állítanak, hogy teljes elhatárolódás, és hol volt néma vagy támogató hozzáállás más pártoktól.

nem a statisztikai adatok adják a párhuzamot, hanem a dinamikák.

@medve2: ez egy nagyon tetszetős állítás, én hallgatnék valamennyi indokást is hozzá. az biztos, hogy nálunk a rendszerváltó pártstruktúra pont nem omlik össze, legfeljebb félig.

anti76 2010.04.07. 10:57:49

@Ordnassac: persze einstein, galilei tudósok voltak...
ghandi viszont igenis erővel, és ujjmutogatással politizált.
idegen intézmények bojkottja, hindu nacionalizmus egyik prominens képviselője stb...
nézz utána.

Idet 2010.04.07. 10:58:27

@Ordnassac: Arctalan, elvtelen, hiteltelen... amúgy, festett szemöldökűnek titulálta az illető.
Erdő, erdő, kerek Erdő, de azt nem szabad, mert aztán mehetünk Canossát járni, mi, Genossék...

Ordnassac 2010.04.07. 11:00:46

@Idet: nekem nincs különösebb gondom sem Glatzcal (így kell írni?), sem Pálinkással, de a Jobbik-jelölt Popély Gyulával sem. Három tudós három különböző pártállással. Van ilyen.

Idet 2010.04.07. 11:03:19

@Ordnassac: Azért Glacc necces egy kicsit, nem? Tudom, egyetemi embereket én sem szívesen kritizálok, akármilyenek is egyébként. Mi még tiszteltük a tanárainkat.

Idet 2010.04.07. 11:04:43

@anti76: Az igaz, csakhogy ő volt a passzív ellenállás atyja, ha emlékszel.

Idet 2010.04.07. 11:07:19

@Ordnassac: Na, most, ez az "így kell írni" kérdés övön aluli ütés volt! Mert te nem tudod...

Ordnassac 2010.04.07. 11:07:33

@Idet: szerintem pl. Szigeti József neccesebb.

Ordnassac 2010.04.07. 11:08:47

@Idet: félig költői volt amúgy.

Ordnassac 2010.04.07. 11:09:27

@Idet: Erdő, erdő, paskai erdő! ;-)

Karlitosz 2010.04.07. 11:10:11

@clownfish: na persze, mert a fél ország 900 milliókat utalgat magának ciprusról. nem azért kellene ülnie mert ciprusi számlán tartotta, hanem azért mert ennyi pénzt összeharácsolt. persze biztos tisztességes munkával szerezte.

anti76 2010.04.07. 11:10:41

@Idet: persze az is ő volt. le is szélsőségesezték szegényt kortársai rendesen.

Ordnassac 2010.04.07. 11:11:01

Vissza a poszthoz, mielőtt, mielőtt...

Jogos az a kérdés, hogy milyen dinamikák, folyamatok vezettek a posztban és a kommentekben megnevezett pártok előretöréséhez és mennyiben hasonlít akár csak nyomokban a magyar helyzetre.

ellenponty 2010.04.07. 11:11:09

@Idet: Sziasztok! Tudom, hogy tökre offtopic, csak nem tudom, hova írjak...mindenesetre vannak ezek a pártpreferenciát mutogató oldalak, mint a valamilyen szonda vagy a valasztasom.hu . Ezek szerintetek mennyire megbízhatók? Elég eklektikus eredményeket szoktam kapni és nem tudom, ez miért lehet.
Köszi és még egyszer bocs.

Ordnassac 2010.04.07. 11:12:05

@anti76: de mégis mindig a béke hangjával, nem erőRETORIKÁVAL (ugyanis ezt írtam).

Pzkpfw 2010.04.07. 11:12:05

@Ordnassac:
Szar pelda.
Eistein ott volt az atombomba projectben. Kozvetve 600 000 halott kotodik a nevehez.
Ghandi ugy szetzullesztette az indiai hadsereget, hogy utana kina ugy lenyomta mint a belyeget. Kb mostanra kezdik kiheverni.

Ordnassac 2010.04.07. 11:13:14

@Pzkpfw: nem én hoztam a példákat, épp azt írtam én is (csak másképp), hogy nem jó őket a Jobbikkal összehasonlítani.

clownfish 2010.04.07. 11:14:22

@anti76: erre léteznek felülvizsgálati eljárások, amik megállapíthatják, hogy történt-e hűtlen kezelés.

finalNmbr 2010.04.07. 11:15:14

A Jobbik NEM hazafi Magyar párt. Kb ott ülnek a legnagyobb zsidók

nyugivan! 2010.04.07. 11:16:19

Kedves Török Gábor!
Már hosszú ideje olvasom a témákat és a kommenteket, de most magam is hozzászólnék.
1. A szélsőségességről
Azt, hogy megértsük, mi a szélsőség, ahhoz szerintem először tisztázni kéne, hogy mi nem az. Tehát mi a main stream, amihez képest kileng a szélsőségmérő? Abban talán egyetérthetünk, hogy az EU-ban a main stream néhány fontos szempont alapján megragadható, amelyek az alábbiak:
- demokratikus, parlamentáris berendezkedés és intézményrendszer,
- piacgazdaság,
- a társadalmi igazságosságon és az esélyegyenlőségen alapuló szociális és kulturális szolidaritás,
- a fentiek szabad működése érdekében létrehozott, viszonylag egységes jogrend,
- valamint az erre épülő közbiztonság.
Tudom, a meghatározás elnagyolt, de szerintem a részletek zöme a fentiek alapján levezethető.

A fenti main stream-hez képest érdemes tehát egy politikai párt programját megvizsgálni, hogy a szélsőségmérő mutatója kileng-e valamilyen irányban. Ha a fenti szempontok esetében kilengés tapasztalható, akkor joggal véljük úgy, hogy az adott politikai akarat ebben vagy abban a kérdésben szélsőséges.
A helyzetet bonyolítja, hogy a fenti elvek gyakorlatát is érdemes górcső alá venni. Hibát követünk el ugyanis, ha úgy gondolkodunk, hogy a megfogalmazott alapelvek maradéktalanul meg is valósulnak az EU-országokban. Miért? Hát egyszerű: nagy különbség van ugyanis egy gyakorlatot az elvekhez igazítani, és az elveket tagadni. Márpedig gyakran hallani a vádat, hogy a jobbik "rendszertagadó".

Nézzük sorban. Mégpedig kizárólag a párt programja alapján, hisz egyrészt az a mérvadó, másrészt pedig az a jeles és többségében felkészült, önmagát komolyan vevő kommentelő társaság, amely itt kialakult, megérdemli, hogy én is komolyan gondolkodjak, indulatoktól mentesen.

Tagadja-e a demokráciát a Jobbik programja?

Szerintem nem, sőt: árnyalja. A kétszintű parlamentáris rendszer kialakítása (alsó és felső ház) éppen hogy tágabbra nyitja a demokrácia ollóját. Nyit a civil vélemények befogadásának irányába.

Tagadja-e a piacgazdaságot a Jobbik programja?

Nyilvánvalóan nem. Sokkal inkább egy olyan állapot elérését hirdeti, amelyben többeknek nyílik lehetősége a szabad vállalkozásra. Sehol nem szerepel például a Jobbik programjában az, amit vádként az ellenfelek gyakorta emlegetnek: "kiseprűzni a multikat és a bankokat". Ellenkezőleg: a program a közteherviselésbe történő bevonásukról ír. És ez óriási különbség. Ezt tekinti az egyik fontos költségvetési forrásnak. A másik forrásként az adósságállomány újratárgyalásából származó összeget tekinti. E kettővel együtt cirka, minimum 8-10 ezer milliárd forintnyi forrással számol évente.
Lehet persze ezt a törekvést úgy tekinteni, mint a protekcionista gazdaság felé kilendülő szélsőséget, de ha reálisan nézzük, nincs másról szó, mint hogy a hazai és a multinacionális adózók közti esélyegyenlőség megteremtését kívánja a program. Ez közelebb áll az EU által meghirdetett Main Stream alapelvekhez, mint a jelenlegi gyakorlathoz.

Folytathatnám. Azt javaslom tisztelettel minden kedves hozzászólónak, hogy e logika mentés is tekintse végig a fenti alapelveket és az arra vonatkozó pártprogramokat. Nem akarom szaporítani a szót, hisz mindenkinek drága az ideje. Csupán egy megközelítési módot ajánlottam ahhoz, hogy kialakíthassuk a saját, reális véleményünket. Én arra a következtetésre jutottam, hogy a Jobbik programja sokkal inkább árnyalja és az alapelvekhez közelíti a jelenlegi gyakorlatot, mint hogy szélsőséges lenne.

Ha minden párt programjával megtesszük ezt a végiggondolást, érdekes következtetésekre juthatunk arról, hogy melyik politikai erőnek mennyire szélsőséges egy-egy programpontban a main stream-hez képesti törekvése.

Ordnassac 2010.04.07. 11:16:39

@ellenponty: kicsit kibővítve válaszolok. Gábor és több kommentelő szerint (javítsatok ki, ha tévedek) egy érdekes játék. Az biztos amúgy, hogy nem egy ilyen eredménye alapján kell meghozni a döntést, hogy hova teszed az ikszet, de szerintem egyfajta kiindulópontnak használható.

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.04.07. 11:19:38

@jjulie: Bazmeg nem olyan bonyolult azért ez. Az, hogy neked kibaszott nagy gondot okoz megállapitani ki is képviseli az ország érdekeit és milyen döntések vinnék előre az országot, csak azt mutatja, hogy zombi mszp szavazó vagy.

Nyilván neked észérvek helyett marad az egszerű találgatás, amiben segíthet a rettegés.

clownfish 2010.04.07. 11:20:23

@Karlitosz: ha visszaélés vagy törvénysértés gyanúja áll fent, úgy azok, akik számonkérést hirdetnek, azok tudnak kezdeményezni hivatali eljárást a vagyonosodás ügyében. amúgy simor nem biztos, hogy nem legálisan tett szert a vagyonára, nem akármilyen pozíciókban (nem állami cégeknél) dolgozott ám.

clownfish 2010.04.07. 11:22:35

@clownfish: amúgy nem védeni akarom simort, csak előre ne bíráskodjunk felette.

anti76 2010.04.07. 11:22:37

@clownfish: te most vagy nem érted, miket írok, vagy nem akarod megérteni. Igen képzeld tudom hogy van PAPÍRON mindenféle lehetőség, meg hogy létezik úgynevezett "bíróság" meg úgynevezett "ügyészség" a gond az, (ezekről írtam fentebb csak egyszerően nem akarod megérteni) hogy kényük kedvük szerint értelmezik a törvényeket. Nekik mindent lehet, nekünk meg nem. Ugye most nem kell megint arcpirító, pofátlan ügyeket felhozni, hogy belásd ez így van?

Idet 2010.04.07. 11:24:14

@Ordnassac:
Mindszenten nem születének tán szellemben nagyok,
de a bibor(levél) mégis jobb helyen vala ott!

stratez 2010.04.07. 11:25:00

Mint az összeállításból is kiderül, semmi rendkívüli nincs a Jobbik 15% körüli eredményében, amit szerintem az elmúlt hetek botrányai miatt el sem fog érni, én még azt sem tartanám meglepetésnek, ha 10 alá kerülnének. Különösen, ha a Jobbik és a Fidesz között vacillálók a Fidesz mellett döntenek. Mert egy Pörzse-féle Jobbik kezd elég ciki lenni jó néhány választói csoportban...

Jester 2010.04.07. 11:25:53

@weirds: "a Jobbik egy szélsőjobboldali párt!
az LMP egy liberális / szocliberális párt

azért találták ki hozzájuk ezeket a hülye jelzőket, hogy akiknek ciki nácinak lenni az mondhassa h ő radikális, akinek meg ciki liberálnak lenni az mondhassa h ő csak egy másik politikára szavaz!"

Osztom a véleményed, és kiegészíteném az alábbiakkal: Nagyon-nagyon nem helyes, hogy a Jobbikot konzervatív pártként aposztrofálják, mert egyszerűen nem az. Ne tegyünk már egyenlőséget a konzervatív meg a náci közé. Ezzel azt érik el - nyilván tudatosan -, hogy ahogy a - nem liberális - SZDSZ lejáratta a "liberális" jelzőt, úgy a - nem konzervatív - Jobbikkal lejáratják a "konzervatív" jelzőt.

Nevezzük nevén a dolgokat..

Idet 2010.04.07. 11:25:56

@ellenponty: Ide, ide írjál! Itt egzisztál az offtopiccolók társasága, erősítést elfogadunk!

clownfish 2010.04.07. 11:26:35

@anti76: ne haragudj, de ez mekkora baromság már, hogy kényük-kedvük szerint értelmezik a törvényeket? vannak bizonyos dolgok, amiket nem lehet szándékosan félreértelmezni. ekkora fokú bizalmatlanság az igazságszolgáltatással szemben szerintem indokolatlan. ha igaz lenne, amit írsz, akkor most hagyó főpolgármester-helyettes lenne, eleonórácska pedig otthon tömné a húsvéti sonkát.

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.04.07. 11:27:08

@andzsin: Hihetetlen egy ordenáré csúsztatgató féreg vagy.

Gyakorlatilag minden szavad hazugság.

Vagy elhiszed amit írsz, akkor viszont menthetetlen hülye vagy.

anti76 2010.04.07. 11:27:45

@clownfish: hét pedig pont ezt teszed. Adózott a 900 milla után? IGEN vagy NEM? azután adózott miután balhé lett belőle.
Kb. olyan ez mintha betörnék vhová, rajtakapnak, ahogy mászok ki egy bazinagy tv -vel, majd azt mondom: ok, igazatok van, csúnya dolog volt, visszaviszem. A rendőr: na jó, nem volt szép, de jóvátetted.
Mi a picsa folyik ebben az országban??

Ordnassac 2010.04.07. 11:28:49

@Idet: Erdő Péter szerintem kiváló kánonjogász (úgy tűnik egyházi vezetőnek sem az, elég sokra vitte). Egy Mindszenty százévenként egyszer van, úgyhogy szerintem igazságtalan a többieket összehasonlítani vele.

elendem 2010.04.07. 11:29:02

@agent T: A 8.18-as írásod utolsó bekezdését, kérlek, fejtsd ki kicsit bővebben! Tényleg érdekel, hogy milyen tények alapján jutottál erre a gondolatmenetre!
Ismert ez az urbán legenda, hogy LMP=SZDSZ, de erre sem a párt programjában, sem megnyilvánulásaiban nem láttam bizonyítékot. Mégcsak különösképpen nem is liberális a program, illetve csak annyiból, hogy hangsúlyosan jogvédő.
A másik ismert szlogen, hogy nincs karakteres megjelenése. Nos, én nézegettem minden orsz. listás párt prgramját (azt nem állítom, hogy mindet tüzetesen végigolvastam), de egyedül az LMP-é szólt konkrét, számokkal, statisztikákal alátámasztott elemzésekről és konkrét javaslatokról.
Tehát érdekel, hogy mindezek ellenére, mivel látod alátámasztva a kijelentéseidet! Nem piszkálni akarlak, tényleg érdekel!

Vanek B. Eduard 2010.04.07. 11:30:18

@Nazareus: úgy érzem, Te egy kalap alá veszed a zsenit a hülyével, mert mindkettő eltér az átlagtól. Szerinted az átlagtól való eltérés a szélsőségesség.

"Sajnos a szélsöség nem garancia, hanem lehetöség" - írod. Viszont 100 esetből 99-szer rossz irányt vesz, és csak egyszer sül ki jó belőle - ez meg statisztikailag nem az az arány, amit érdemes megjátszani. Olyan, mint a genetika: 1000 mutánsból csak egy lesz sikeres, a többi csak egy nyomorék.

Idet 2010.04.07. 11:30:34

@Pzkpfw: Ajjaj, lemaradtam volna egy brossúrával? Kína elfoglalta volna Indiát? Az Japán volt, jó régen, és csak részleges-időlegesen!
Ezzel az erővel bárki benne volt az atombombában, aki atomfizikával foglalkozott. Ede bátyánk, ő benne volt, de meg is bánta, mint a kutya, amelyik kilencet kölkedzett...

anti76 2010.04.07. 11:31:27

@clownfish: ha igaz lenne amit mondok, akkor hagyónak még meglenne a mentelmi joga, és szabadon ügyködhetne, hogy tüntesse el a bizonyítékokat. De mit is beszélek, amikor annak a kurva hagyónak megvan a mentelmi joga, és szabadon tünteti el a bizonyítékokat. lehet mégis igazam van.

clownfish 2010.04.07. 11:31:53

@anti76: az ocsmányság és a törvénytelenség két különböző kategória, még akkor is, ha józan ésszel büntetendőnek tartanánk. ez van. de józan ésszel az is megérthető, hogy magas adókulcsú országokban senki nem akar adózni. a németek közül is sokan megcsinálták ezt.
abban egyetértünk, hogy simor nem viselkedett méltóan a beosztásához.

Sportlövő 2010.04.07. 11:32:41

A szerző szemérmesen elhallgatja a Bulgáriai választásokat! Nem véletlenül. Egyébként nem értek egyet a sablonizálással. A Magyar helyzet igenis speciális, mert a több mint 1000 éves kárpátmedencei történelmünk azzá teszi. A Magyarság járt egy utat, ami sikeres volt 1000 évig, mivel fennmaradtunk! Erről az útról lökték le "bizonyos erők" kb 100 éve és azóta a megsemmisülés felé halad. Mások ennek örülnek, de a magunkfajták nem! A Jobbik fő küldetése, hogy visszalökje a Magyar nemzet szekerét a helyes útra. Ebbe bizony az is belefér, hogy kimondottan harcolunk azok ellen, akik ezt a folyamatot gátolják! Legyen az bárki!!!

clownfish 2010.04.07. 11:34:04

@anti76: ácsi. hagyó ellen nem, de a bkv-ügyben nyomoznak, ami április 11-e után sem zárul le, legyél nyugodt, hogy felelősségre lesz vonva hagyó.

Idet 2010.04.07. 11:35:16

@Ordnassac: Igazad van, Erdő brilliáns elme egyébként is, volt alkalmam egy könyvét szerkeszteni, ne tudd meg, milyen lucidus, szabatos elme! Bármely Thomas Mann-i mondata az elejétől a végéig logikus, tökéletesen felépített és így megjegyezhető is, ami egy szegény beíró-szerkesztő számára nem hátrány... csak poénkodtam, de belátom, nem mindenkivel szabad, csak lehet.

CSENDES 2010.04.07. 11:37:55

@izlésrendőrség: elnézést, hogy nem reagáltam, de éppen egy kölyökkutyát próbálok elhelyezni, amit hétfőn éjszaka találtam vidéken. Nekem 3 van már, s itt 2 az engedélyezett ebtartási lehetőség. Tehát vidéki vagyok, s tisztában vagyok azzal, hogy vidéken sok helyen jobbik a favorit. De azért drámai túlzásnak érzem, hogy majdnem mindenki jobbik-szimpatizáns. Korlátozott az ismeretségi köröm, de nem nagyon van jobbikos köztük.

diotoro10 (törölt) 2010.04.07. 11:40:10

Ez a JOBBIK eredmény több lesz mint az itt felsoroltak bármelyike... Háromszámjegyű frakciót várok.

clownfish 2010.04.07. 11:42:17

@diotoro10: hehe, akkor jó sokáig várhatsz :D

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.04.07. 11:43:28

@picikisköcsög:
Elég visszataszító kis propagandafércmű lett ebből.
Mondja ezt egy olyan ember, aki Erdélyből származik, ugyebár.

Anyád a baráthal 2010.04.07. 11:44:01

@ma-a-tegnap-holnapja: Köszi a hozzászólást. Tökéletes volt.

anti76 2010.04.07. 11:44:41

@clownfish: igen? mégis hogyan? kb mikor megalakul az új parlament juniusban, akkor lehet ellene eljárni.
Bakker, ennyi idő alatt még egy fejátültetésből is felépül és akár a bolygó túloldalára is szökhet.
Szted lesz még valami bizonyíték ellene júniusra?
Köpök a jogszolgáltatásra, ide igazság kell. A tolvajnak meg börtönben a helye slussz. kész. passz.
Tudod én pesti vagyok engem különösen fusztrál a totál szar szolgáltatási szinvonala a BKV-nak amit még ráadásul aranyárért kínál.
Az, hogy nem bízok az igazságszolgáltatásban az nem az én hibám, hanem a rohadék politikusoké, akik a kezdeti bizalommal visszaéltek, mostanra meg elvesztették.

Sportlövő 2010.04.07. 11:44:47

@andzsin: Arra a művelt kifinomult ízlésű európára gondolsz, melynek történelme hullahegyeken keresztül vezet el egészen napjainkig?

anti76 2010.04.07. 11:48:41

@clownfish: látom azért némiképp közelednek az álláspontok.
Melyik a nagyobb "bűn" : a törvényeket betartva futnihagyni a tolvaj hagyót, vagy elitélni egy "koncepciós"(használjuk ezt a szót) perben?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.04.07. 11:49:45

Szélsőség, nesze neked!

Szélsőséges az, ha az egy életen át összegürcölt kis házát, egzisztenciáját valaki meg akarja védeni?

Szélsőség az, ha valaki egyszerűen élni akar, nyugodt öregségre vágyik?

Persze, azok, akik lopnak, csalnak, rabolnak, azoknak ez mind-mind szélsőség.

barli 2010.04.07. 11:52:47

@Sportlövő: gratulálok b+ ehez a hozzászóláshoz:
"A Magyarság járt egy utat, ami sikeres volt 1000 évig, mivel fennmaradtunk! "
Tényleg egy sikertörténet. Csupa jó dolog történt velünk. Ok, egy fokkal jobban jártunk, mint a tótok, de azért sikertörténetnek nem nevezném, max pár évtizedet. Akkor is csak mi voltunk genyábbak, mint a szomszédaink. Félreértés ne essék, büszke vagyok a magyarságomra és a történelmünkre, de hogy az egy sikertörténet volt-e az más kérdés.
A másik amit imádik, mikor szent korona tannal meg mária országával jönnek az egyik oldalon, sámánokkal meg hunorokkal a másikon. Eldönthetnék már hogy mi az igazi.

Idet 2010.04.07. 11:58:37

@Ordnassac: abszolut off:

Mondd, téged nem idegesít módfelett a szerkentyű automatikus helyesírás-javítója? Az idegbaj kerülget (épp dolgozom is)! Az összes nyomorult toldalékolt tulajdonnevet újra aláhúzza, az egybeírási-különírási, meg a vessző-ajánlatai pedig egyenesen rémesek. Csak azért nem kapcsolom ki, mert akkor az egyéb elírásokat és betűhibákat is keresgélhetném önszeműleg. Nyilván valami engöl helyesírási- ill. nyelvtani aspektusból dolgoztak a programozók. Grrr...

preston 2010.04.07. 12:00:03

Kedves TörökGábor, szerintem a felsorolt pártok nagyon különböznek egymástól. Talán úgy kellene a jobbikos kategóriát meghatározni, hogy fasisztoid rohamcsapatot fenntartó, rasszista pártkezdemény, a határtalan demagóg, törvényeken átlépő és egyéb jelzők csak ezután jöhetnek.

hoplita 2010.04.07. 12:00:17

@Idet:
Én a valóságban élek, már megbocsáss....és egy szót sem szóltam a kiiktatásukról.
Azt sem mondtam, hogy másfél millióan vannak, mert ez még nem igaz....de ha nem kapunk észbe valósággá válik,
Amiről én beszélek az nem az akarom-nem akarom, tetszik-nem tetszik választási lehetőségről szól.
Nem fogod tudni integrálni őket - számomra ez a "lilaködös" elképzelés - mert még soha, sehol, senkinek nem sikerült.
Az okait ne kezdjem már el sorolni.....de egy példával illusztrálhatom.
A szervezeted sosem integrálja az idegen szervet, ha transzplantációra szorulsz akkor életed végéig szedned kell a kilökődésgátló szereket.
Jelenleg itt a végnapjait élő liberális polgári demokratúra a kilökődésgátló szer...
Tetszik, nem tetszik, de elkerülhetetlen a problémával való radikális szembenézés és cselekvés..
Az első és legfontosabb teendő a rendvédelem és a kőkemény szigor....aztán ezzel párhuzamosan, menetközben lehet integrációs kísérleteket végezni...de én nem hiszek ebben.
Ismétlem, nem tudsz nemzetközi példát hozni, hogy valahol, valaha, valakinek sikerült volna.
Meg fogod érni, még ha nem is nagyon lesz a kedvedre való a dolog, hogy csődöt mondanak és elfogynak a megoldási tervek, programok.
Igen, kimondom, egy etnikai polgárháború küszöbére érkeztünk és mint ahogyan a költő mondta, növeli, ki elfödi a bajt.
Nagyjából erre kell felkészülni azoknak, akik még 20 évig ezen az árnyékvilágon kódorognak.....és persze gyermekeinknek, unokáinknak hatványozottan.

Ordnassac 2010.04.07. 12:00:23

@Idet: nem zavar különösképpen, főleg, hogy hozzá lehet adni dolgokat. A Wordé már jobban idegesít, az egyszerűen fertelmes...

Idet 2010.04.07. 12:00:26

@Sportlövő: Általában nem értek veled egyet, de ebben az esetben igen!

Ordnassac 2010.04.07. 12:01:52

@Idet: értettem én a poént, csak van, amikor a poénból néha kiszól egy komoly hang is belőlem. ;-)

hááááát 2010.04.07. 12:03:20

@diotoro10: A JOBBIK párt tagja mondja ezt:-Kb.14-15% ot várok.Azzal már elégedettek lennénk.Kérdem én:- mi van a kétharmaddal?-jaj hagyd már .Tudod van aki arra szavaz akiről azt hiszi nyerni fog.

Ennyit a JOBBIK szavazótáboráról!

@anti76: és máris a törvény felé helyezzük magunkat.Ejnye-bejnye.Ez a változás?

lüke 2010.04.07. 12:04:27

Pál Kata Péter jó reggelt:)
www.youtube.com/watch?v=_2LnJ5s2H30
BB mit szól ehhez?

hoplita 2010.04.07. 12:04:47

@andzsin:

Dugd fel magadnak a kultúrált Európádat, agymosott zombi.
Vinnyoghatsz kedvedre, az időtök lejárt balfék.
A kutya sem hallgat már rátok

Idet 2010.04.07. 12:06:24

@hoplita: OK, nem lehet integrálni őket, de akkor mégegyszer kérdem, mit lehet tenni? Mert az, hogy várunk a polgárháborúra, mint Bizánc a barbárokra, nem megoldás! És ott is eljöttek a barbárok, ha nem is aznap.

Sportlövő 2010.04.07. 12:07:16

@barli: Ha büszke vagy a magyarságodra, akkor gondolkozz el rajta, hogy mit kell ahhoz tenned, hogy a déd- meg az ükunokád is büszke lehessen rá? Vagy ez akkor már nem lesz fontos? Akkor mi lesz fontos? Egyáltalán most mi a fontos? Az, hogy neked legyen igazad, engem meg sárba döngölj? Nemes cél! Netán csak nem fideszes vagy?

anti76 2010.04.07. 12:07:47

@hááááát: IGEN. ez. ha már egyszer a nagyszerű törvényeink igazságot nem szolgáltatnak...

Idet 2010.04.07. 12:09:08

@Ordnassac: Na, ezt majd el kell mondanod, hogy megy. Én egy autodidakta számítógépelő vagyok, annak minden hibájával és előnyével. Értelmes csimpánz-szint...

Ordnassac 2010.04.07. 12:09:54

@Idet: erről jut eszembe és ajánlom mindenkinek:

www.szepi.hu/irodalom/vers/tvers/tv_184.html

(Nem beszélve a vers hatására született ugyanolyan című Coetzee-regényről)

lüke 2010.04.07. 12:11:04

@Janiszta:
leagalább még szebb lesz a jövő

Idet 2010.04.07. 12:11:33

@Ordnassac: Nem, igazad volt a finom helyretevéssel. Én is úgy gondolom, hogy van, amin nem szabad poénkodni, csak néha visz a lendület.

hoplita 2010.04.07. 12:12:33

@Idet:
Nem kezelem őket masszaként, mert egy részét lehet.
Egyébként nem is homogén nép, csak a tudatlan kívülálló számára...
Egy kisebb hányada integrálható, arra érdemes időt és fáradtságot, no meg némi pénzt áldozni.
Ez olyan 25% tehető...
A többire az idő kínálja a megoldást....mondom, tetszik, nem tetszik, ez van-lesz.:(
Félre ne érts, nekem sem tetszik, de nem rajtam fog múlni, meglátod.

Ja, Bizáncot nem a barbárok döntötték meg.....hanem a "latinok", az oszmánok meg csak bevégezték, és ők nem barbárok voltak.:))

Ordnassac 2010.04.07. 12:13:06

@Idet: Firefoxnál az aláhúzott szövegnél jobbkatt, majd Hozzáadás a szótárhoz. ;-) (Google Chrome-nál nem tudom hogy működik, nem használom.)

Wordben ugyanaz, mint a Firefoxnál.

Idet 2010.04.07. 12:13:47

@Ordnassac: Erre a versre gondoltam; a regényt nem ismerem, bitte, címet is! (Bár megkeresni így is meg tudom, de azért...)

Idet 2010.04.07. 12:17:00

@Ordnassac: Na, eddig én is eljutottam, de mi van, ha betelik a szótár? Valahogy újat kellene hozzáadni, de nem sikerál.

bence87 (törölt) 2010.04.07. 12:18:04

A Jobbik az Észak-magyarország régióban fog jó eredményt elérni. Nyugat Magyarországon nem lesz akkora támogatottsága, ott az MSZP lesz a 2ik.

Idet 2010.04.07. 12:18:12

@hoplita: a bizánciak számára mindenki barbár volt, aki nem bizánci. Ezzel nincsenek/voltak egyedül...

ellenponty 2010.04.07. 12:18:25

@Ordnassac: Köszi! Alszom rá azért egyet :)

Ordnassac 2010.04.07. 12:19:06

@Idet: John M. Coetzee: A barbárokra várva. Először az Európa adta ki 1987-ben, később az Art Nouveau valamikor 2003-04-ben. Nekem utóbbi van meg (Sebestyén Éva fordítása).

ellenponty 2010.04.07. 12:19:19

@Idet: Lehet, hogy én nem értem a célzást, de merre van az offtopicolók társasága?

lüke 2010.04.07. 12:21:38

@Sportlövő:
igen speciális:)
1, ahogy a lengyel,akiket mindig löktek keletről-nyugatra és vissza............
2,meg a litván és az észt ,akik a skandináv kúltúr körhöz tartoznak
3,( a finnekről már 1945 óta nem is beszélnek!)
4,s a csehek, ahol Kafka még hoch deutschot beszélt..............
stb
de a posztkommunizmus mindenhol hasonló

Ordnassac 2010.04.07. 12:22:35

@Idet: betelik a szótár??? Na ez viszont nekem új.

(Amúgy az Art Nouveau 2000-ben is megjelentette a könyvet, majd Coetzee Nobel-díja után 2003-ban ismét kiadta.)

Idet 2010.04.07. 12:23:41

@Ordnassac: Hülye vagyok! (a lüke már foglalt...) azonos című, én ló. Nyelv?

Ordnassac 2010.04.07. 12:24:06

@ellenponty: vagyunk itt néhányan a blogon, akik szeretnek itt offolni. Ebben élen van Idet, namitirok és én (időnként colosgirl is beszáll). Ezért nevezzük magunkat poénkodva offolók társaságának.

Ordnassac 2010.04.07. 12:24:55

@Idet: amiket írtam, azok magyar nyelvűek. Angolul is kapható szerintem.

Idet 2010.04.07. 12:25:54

@ellenponty: Itt, ezen helyen, hisz láthatod!

lüke 2010.04.07. 12:26:30

@hoplita:
Ghost versus host
host versus ghost..................
de a pol. demokráciát még nem transzplantálták keletre, mert olyan bonyolult konstrukció..............

Pzkpfw 2010.04.07. 12:27:55

@Idet: Kina leverte indiat, es csak azert nem ment tovabb, mert nem akart. Igan nagy teruletet foglalt el eszak keleten.
Keress ra nyugodtan. Nem egy mainstream haboru, de india azota folyamatosan fegyverkezik.
Amugy azota kina onhatalmulag a megszallt teruletek nagyreszerol visszavonult.

levi009 2010.04.07. 12:27:57

Mint TG felsorolásából láthattuk, nem egyedi jelenség sehol sem, hogy a sanyargatott népnek elege lesz a globális vérszívásból, s elkezd támogatni olyan politikai mozgalmakat, aki igéri, hogy megszabadítja őket ettől.
Nálunk most ezt a Jobbik igéri meg, s úgy tűnik, meg is kapja a nép egy részének támogatását. Mi ebben a kivetnivaló?
Ettől sokkal gusztustalanabb az a sajtó hadjárat, hogy apokaliptikus, mindent elsöprő veszedelemként próbálják meg beállítani Vonáékat.
Csakhogy, a hülyének is egyértelmű, hogy nem a Jobbik itt az igazi mumus, hanem inkább a 20 éve pusztító globalista, liberál-bolsevik zombiek és tenyésztett orkok hada.
Ha egy országpusztító SZDSZ, 20 éven keresztül hangoztathatta, hogy csak a javunkat akarja, nehogy már a Jobbiktól tagadjuk meg azt, hogy egyszer ő is megpróbálhatja!
Nem kell hát félni a Jobbikra szavazni! A libsik, bolsik kártékonyságát szintet lehetetlen felűlmúlni.

hoplita 2010.04.07. 12:28:06

@stratez:

Ne jósolgass, nem úgy tűnik, hogy az lenne az erős oldalad.
Illetve inkább a nolon tedd, ahogyan emlékezetem szerint már megcselekedted.:)))
Ha annyi fülest kapnál, ahány százalékkal 10 fölött végez a Jobbik, nem férne a fejed a rohambilibe.

Idet 2010.04.07. 12:29:23

@Ordnassac: Word-öt használok, és egyszer csak ezt írta ki Szerkentyev. Utána töröltem a szótár tartalmának nagy részét, azóta megint vesz fel, de ez nem az igazi megoldás. Nem tudok viszont újat megnyitni, ez a bajom.

Majd előkotrok egy magyar nyelvűt, kösz! Csak németül olvasok regény/újság stb, szinten. Pótolnom kell...

2010.04.07. 12:30:17

@hoplita: ja, a "kulturált" Európa...Olaszországban kevesebbért felgyújtották a putrikat, mint amit itt megengednek maguknak liberális uszítástól vérszemet kapott cigánybűnözők.

Ordnassac 2010.04.07. 12:31:39

@Idet: ha bármilyen Nobel-díjas íróval kapcsolatban valami eszedbe jut, szólj nyugodtan. Viszonylag sokat foglalkoztam velük.

Idet 2010.04.07. 12:33:06

@Pzkpfw: Önhatalmúlag?? Sztem az oroszok és Amerika együttesen léptek a farkára... amúgy, vagy elfoglalta, vagy nem. Nem foglalta el, csak területeket szállt meg.
Mennyivel másabb lett volna, ha mondjuk az oroszok csak a Nyírséget szállják meg, aztán önhatalmúlag visszavonulnak...

2010.04.07. 12:33:24

@levi009: "a hülyének is egyértelmű, hogy nem a Jobbik itt az igazi mumus, hanem inkább a 20 éve pusztító globalista, liberál-bolsevik zombiek és tenyésztett orkok hada."

Talán ez a legpontosabb összefoglalása a jelenlegi helyzetnek.

Nagyon_Komoly 2010.04.07. 12:33:37

Mivel a jobbik csúfos vereséget fog szenvedni, ezért nem lesz nagy a figyelem, és a probléma sem. Semmivé lesz, mint a német nácizmus, és szégyenfoltként vonul a világtörténelembe.

Ajánlott irodalom: nehallgass.com

Idet 2010.04.07. 12:34:23

@Ordnassac: Olvastalak... élni fogok vele, köszönöm!

Glenarvan 2010.04.07. 12:35:11

Sziasztok!

Nekem a következő fogalmak jutnak eszembe a 'szélsőséges' szóval kapcsolatban:
-közbiztonság
-mentelmi jog
-egészségügyi helyzet
-képviselői juttatások
-korrupció
-pártfinanszírozás
-társadalmi morál.
Nem jósolgatni kellene,hanem megvizsgálni,hogy hogyan kerültünk ebbe a helyzetbe.Nem lehet mindent a válságra,a klímára,az ózonlyukra fogni!

lüke 2010.04.07. 12:35:14

@Ordnassac:
úgy olvastam
beszélni:)
ha már a crista iliaca anterior superiort nem tudta:)

Nagyon_Komoly 2010.04.07. 12:35:23

A jobbik csúfos vereséget fog szenvedni. Elmúlik, mint a német nácizmus, és szégyenfoltként vonul a világtörténelembe. Ha nem így lenne, Magyarország válna a világ egyik legnagyobb szégyenfoltjává. De Magyarországnak van jövője, csak nem a jobbikkal...

nehallgass.com

lüke 2010.04.07. 12:37:06

@imperial:
nekik csak kapóra jött a jobbik, hogy legyen mumus ,amivel ijesztgetnek,
s ők az egyetlen elsöprői a fasisztáknak

Nazareus 2010.04.07. 12:37:12

@Ordnassac: Nos... emlékszel arra, amikor Vona Gáborék békésen ültek a földön és onnan rángatták el öket a rendörök? Engem valahogy Gandhi-ra emlékeztetett a jelenet... vagy szerinted mi volt abban az eröszak?

anti76 2010.04.07. 12:37:39

@Nagyon_Komoly: háát... a német nácizmus akkor bukott meg amikor 20 millió orosz ment berlinbe. olvasgass egy kicsit okostojás.

levi009 2010.04.07. 12:39:24

@Nagyon_Komoly: "Mivel a jobbik csúfos vereséget fog szenvedni, ezért nem lesz nagy a figyelem, és a probléma sem."

:) Már megbocsáss, de hogy tud egy parlamenten kívüli párt, úgy vereséget szenvedni, hogy elkerülhetetlenül bejut a parlamentbe?
Ha már csak az 5%-ot is átlépi, akkor bizony ti lesztek a vesztesek, áráncillag!

lüke 2010.04.07. 12:39:27

@Idet:
ja
azért volt 4 részre osztva Berlin, Bécs stb:............

Nazareus 2010.04.07. 12:39:46

@Vanek B. Eduard: A mutánsokkal kapcsolatban igazad van. A politikai szélsöség viszont nem mutáció, azaz nem tudjuk a jó/rossz arányt.

Egyébként én csak arra akartam rámutatni, hogy a _szélsöség_ önmagában nem negativum. (De nem is pozitivum.)

nyugivan! 2010.04.07. 12:40:32

@Nagyon_Komoly: Ez a Te kinyilatkoztatásod. Esetleg nem gondoltál még arra, hogy e kategorikus kijelentésed okait netán tényekkel és érvekkel is alátámaszd? Vagy esetleg úgy vagy vele, hogy quod dixi, dixi, és ezzel kész?:)

Ordnassac 2010.04.07. 12:41:11

@Nazareus: de Gandhi sosem akart rendvédelmi szervet felállítani, illetve nem azt propagálta, hogy 20 évet a 20 évért. Megint nem ugyanaz. Amúgy ezt az érvet akkora Kis Jánosra és OV-ra is érthetnénk. ;-)

hoplita 2010.04.07. 12:41:44

@barli:

Istenem....!!!!
Szóval neked, aki bár büszke a magyarságára, nem sikertörténet ez az 1100 esztendő...?

Most számold össze Európában azokat az országokat, amelyeknek ilyen múltja van.
Egy kezed elég lesz hozzá.
Utána számold össze azokat a népeket, amelyek ezen idő alatt nyom nélkül tűntek el, olvadtak be, szívódtak fel, szóródtak szét.
És gondolkodj el, mit jelent a történelemben a sikertörténet, mert úgy látom vannak homályfoltok.
Mindezt olyan nyelven, amelyik egyedülálló ezen a földrészen...

Mike Patton 2010.04.07. 12:41:49

A gond nem azzal van, hogy létezik olyan párt, mint a Jobbik. A probléma per pillanat az, hogy ha hinni lehet a közvéleménykutatásoknak, felszálló ágban van, vagy max. stagnál.
Namármost eljutottunk abba a helyzetbe, amin a környező országok már rég túljutottak. Abba a helyzetbe, ami kapcsán annyira büszkék voltunk, hogy lám-lám poltikailag vagyunk annyira kulturáltak, hogy nálunk olyan mint a Nagy Románia Párt nincs, és nem lesz soha...
Szóval a probléma gyökere elsősorban nem a Jobbik, hanem a tendencia. Az persze még nem látható, hogy mi lesz a jövő...
A felelősség kérdése meg egyértelmű, szinte már közhelyszámba megy. Ha a nagy pártok, elsősorban az MSZP a lakosságot érintő kérdések kapcsán egy kicsit többet dolgozott volna, lehet, hogy más lenne a helyzet

Ordnassac 2010.04.07. 12:42:26

Azért az olyan vicces, amikor az erre a posztra regelt nevek esnek egymásnak mindenféle Kazinczy-, Kossuth-, Széchenyi- és Nobel-díjas hozzászólásokkal... vagy inkább szánalmas?

lüke 2010.04.07. 12:44:08

@Ordnassac:
jobb lenne ,ha az emberiség hasznára lenne ,mint dr-ka, a kis szemüveges:)

Nazareus 2010.04.07. 12:46:33

@Ordnassac: Persze, hogy nem ugyanaz, nem is azt mondtam, hogy ugyanaz. Hanem azt mondtam, hogy volt olyan eset, amikor egyáltalán nem eröszakos cselekedetre eröszakkal reagált a hatalom, másrészt amit mondtam, hogy a szélsöség önmagában nem rossz vagy jó.

Mindenesetre azt már látjuk, hogy az MSZP és/vagy FIDESZ nem jó.

Ordnassac 2010.04.07. 12:46:58

@lüke: ezt most vegyem enyhe célzásnak? ;-) A dr-hez még van egy kis időm és remélem, hogy majd mehetek PhD-ra is. :-)

Idet 2010.04.07. 12:47:55

@Ordnassac: Nna, meg is van rendelve, hogy ekkis germanyizmust alkalmazzak. A régi, szép Modern Könyvtár sorozat...

lüke 2010.04.07. 12:51:24

@hoplita:
de ez az egyedülálló nyelv sajna kirekeszt
a tudásból, információból, integrációból,megértés és megértetésből!
szép az lenne, ha
mindenki tudná és értené",hol lakott itt Vörösmarty Mihály"

ld. Apponyi trianoni beszédét...............

hoplita 2010.04.07. 12:51:50

@imperial:
Na igen...

Én itt egy hasonló akcióért 10 évet kapnék a "fasizálódó" Magyarországon, a cigány gyilkosok meg szabadon grasszálnak.
Éjjen a tolerancia...!!!
Mit gondol ez a sok rohadék, mikor fogom én ezt egyszer csak megunni?
Mert egyszer vége szakad a türelemnek és onnantól Istennél a kegyelem.:((((

hoplita 2010.04.07. 12:57:15

@lüke:

Igen, kirekeszt, de egyben úgy is tart meg, mint a zsidókat a vallásuk.
Erre gondolj.

lüke 2010.04.07. 13:02:33

@hoplita:
jó lenne, ha úgy összetartanánk,
s annyi nyelvet tudnánk,
akkor lehetne igazán értékelni!

blitzkrieg 2010.04.07. 13:11:37

"Litvániában....még államfõje is volt a populista jobboldalnak"

Hát nálunk meg miniszterelnök lesz egy ízig-vérig populista, akinek minden gyűlölködő kifejezése ("beteges hazudozó", "hatalommániás", ...stb ) magára igaz, magáról beszél egyfolytában.

demagofób 2010.04.07. 13:12:13

Azért komoly, hogy 10-ből 9 jobbik drukker a cigánybűnözést emeli ki, hogy de azt minjárt, de mán meg kell oldani. Magyarország lakosságának kb 3% roma. Van cigánybűnözés, de nem hinném, hogy ma az a legégetőbb probléma.

Például, hogy kb 1millió magyar tartja el a másik 9 milliót nagyobb gond. Hogy a bürokráciánkon keresztül több diplomával sem lehet keresztül vágni magunkat és az a legtöbb esetben rosszhiszeműségünket feltételezi nagyobb gond. Hogy a 800ezer ember a rokkant nyugdíjba menekül, miközben nyugaton a rokkantak is dolgoznak! Hogy az mezőgazdaságunk olyan szinten nem hatékony, hogy itt libajnaizunk, miközben nem hogy a fejlődő, de a fejlett államok is olcsóbban jobb minőséget állítanak elő. Az EUs Eurómilliárdok fel nem használása. Multit utálni miközben a beszedett adók java része attól a 600ezer embertől folyik be akik őnáluk dolgozik. Az adócsalás teljesen elfogadott dolog itthon, de elvárja mindenki, hogy mindent az állam oldjon meg.

Hogy nem a nyugatnak kell megfelelni? Te itt voltál a válság mélypontja idején? ha nyugat egyett pukizott nálunk rengett a föld! Amerikában a tözsde 0,1% változott, akkor német országban 1%-ot Mo.-n 5% változott. Semmilyen befojása nem volt az MNB, csak tompítani tudta az esést. Köszönjük meg nekik.

Abszurdisztán...

Attól félek minél többet hallgatjuk a politikusainkat, annál inkább sírógörcs jön rám, annyira nem alternatíva egyik sem...
Bármelyik megszólal rögtön érzi az ember az ellenérzéseket mögötte, mert csak a hatalom vagy még 1% a cél.

gyere át a zebrán

nesze neked el innen életérzés.

TG ez a cikk már politizálás. Értem én, hogy el kell mindenkinek mennie szavazni, de neked politizálni nem szabad ebben a blogban szerintem.

barli 2010.04.07. 13:20:43

@hoplita: ezek szerint a tótok meg a horvátok történelme is sikertörténet? Meg az albánoké? Itt van európában vagy negyven(?) nép. Mind túlélték, majd mindnek saját orszéga van. Mind rohadt sikeres volt ezekszerint.
Abból az 1100 évböl mennyit voltunk függetlenek? Mennyi ideig volt legalább az uralkodó magyar? Mennyi ideig éltünk az "európai" átlag felett? Mikor voltunk fejlettebbek a nálunk nyugatabbra élöktöl? Azért mert valaki többet szívott nálunk, mi is eleget szívtunk az elmúlt 1100 évben.

Pzkpfw 2010.04.07. 13:23:02

@demagofób: 3%? Tajekozodj! Pl Kolompar 15-20% ra teszi, de 10% ala senki sem tippeli.

2010.04.07. 13:23:57

@demagofób: Költözz egy borsodi vagy hevesi faluba és majd meglátod, hogy mennyire égető probléma.

panelburzsuj 2010.04.07. 13:24:18

@hoplita:

A zsidók vallása arra jó volt, hogy a szétszórattatásban összekösse, de arra nem, hogy Palesztínában megtartsa őket.

Szóval a zsidó "sikertörténetnek" azért számtalan elemét szívesen kihagynám a magyarság sorsából, ha már itten ennyire vizionálunk.

2010.04.07. 13:29:06

@hoplita: Olaszliszka fordulópont lehetett volna, akkor a cigányok is befostak, és meghúzták magukat egy ideig, mert érezték, hogy túllépték a határvonalat. Ha nem az olcsó cigány szavazók tenyésztésében érdekelt politikusaink vannak, akkor ott pórázra lehetett volna kötni őket. Mivel azonban az álszent sajnálkozáson kívül semmi sem történt, a cigányok vérszemet kaptak, és onnantól kezdve megszaporodtak a fosztogatások, vasútrongálások, családi háborúk, a mentősökre, tűzoltókra, rendőrökre támadások, Veszprém, Hétes, stb. Volt olyan, hogy egész települést rendőri felügyelet alá kellett helyezni a cigányok randalírozása miatt. És a Jobbikon kívül más hajlandóságot sem mutat arra, hogy felszámolja a cigányterrort.

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2010.04.07. 13:29:16

@Pzkpfw: 2001-es népszámlálási adatot tudok monani:
Romák és cigányok: 190 046
Jövőre ismét megszámolják a népet, kíváncsi leszek az eredményre.

panelburzsuj 2010.04.07. 13:33:50

@Ordnassac:

Adósod vagyok egy válasszal: mikor lenne 1:1?

Először is: 2:0 után nem lesz 1:1.

Másodszor: akkor kezd majd a polgár szépíteni (2:1...), ha a közhatalom (és számtalan megélhetési szekértolója) nem hivatkozhat tovább a kicsi, savanyú, de a miénk logikára. Ha nem egy öncélú államhatalmi osztály fog tartani magának egy országot, amelyen évtizedeken (és "rendszereken") át vidáman élősködhet.

hoplita 2010.04.07. 13:34:20

@barli:
Gyakorlatilag az elmúlt 70 évet leszámolva mindig a jó európai átlagon, vagy afölött élt a magyarság....vagyis ez megint történelmi tévelygéseid bizonyítéka
38-ban, az Anschlus évében például egálban voltunk a sógorokkal....de ez mellékes

Igen van itt vagy negyven nép és eltűnt több tucat.
Mi nem olyan szerepet játszottunk az európai színpadon, mint a tótok, horvátok, vagy akár az albánok...de hozhatnám a nyugat-európai kis, alig párszáz éves nemzeteket, de akár az olaszokat is...
Ezt mind vesd össze azzal, amit én mondtam.
Úgy látom azért még van mit pótolnod történelemből..:)

ubul2000 2010.04.07. 13:34:47

@Pegasus: cigányokról tudok, de kik azok a romák?

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2010.04.07. 13:38:32

@ubul2000: Hát én a wiki-ről szedtem a forrást :) Én szinonímaként használom a kettőt, de gondoltam nem nyúlok bele a forrásba.

levi009 2010.04.07. 13:40:38

@demagofób: Milyen 3%-ról hablatyolsz? Inkább 10-15%!!! Az egymilliós roma lélekszám az alap! (legalább félmillió, aki tagadja.)
A volt tanítónő kollégák arról panaszkodnak, hogy 50%-os roma etnikumú, elsős diákokkal vannak tömve a borsodi iskolák, olyan falvakban, ahol a roma lakosság aránya nem haladja meg a 20-25%-ot.
Csak érdekességképp említeném meg, hogy a borsodi Sajókazán 800 milliót költenek cigánysegélyezésre évente! Hol van még ezen kívül a többi juttatás, amely alanyi jogon jár még ezeknek? Mellesleg Sajókazán a cigány lakosság 50%-a roma. Van ettől sokkal fertőzöttebb település is!
El lehet képzelni, mekkora összeg lehet ez országos szinten, ha be merné őszintén vallani bárki is! Ez az összeg pedig könyörtelenül kikerül az államkasszából, újabb perspektívákat nyújtva az országbitorló IMF-nek.
Bezony barátom, annak az 1millió dolgozónak kell ellátni a másfélmillió ork-tenyészetet is, amelyek pillanatok alatt képesek lekörözni akár Fibonacci nyulait is.
Bocsásson már meg a világ, ha nem szeretnénk kisebbséggé lenni a saját hazánkban.
Csakhogy el ne feledd: Magyarország a MAGYAROKÉ!

demagofób 2010.04.07. 13:43:38

@ubul2000: Ők azok akik nem idén barnultak kreolosra és a Mónika showt úgy ejtik, hogy Maunika sau.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.04.07. 13:46:30

@demagofób: az ember már csak ilyen, az zavarja legjobban ha valami már a saját és környezete épségét, biztonságát, létét fenyegeti.

Leszarom hogy 2 szelet kenyérrel meg rajta kaviárral kevesebb jut vacsorára, meg nincsen minden évben új autó, de ha már fosnom kell ha kimegyek az utcára, vagy akár otthon maradok, na azt már nehezebb lesz ignorálni...

tlac 2010.04.07. 13:47:09

"hogy műsorvezetősködött-e valaha MSZP-s kampányrendezvényen, először határozottan így felelt: Én? Soha!"

Aztán visszakérdezett: Mármint úgy érti, hogy pénzért? Ja, akkor persze, természetesen. Pénzért bárhol!

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2010.04.07. 13:48:25

@levi009: Szeretnék erről a számról valami kutatást, vagy számot látni. Mert én is tudok olyan településeket az országban ahol csak cigányok laknak. (enni lehet szinte mindenhol a padlóról, olyan rend és tisztaság van) Ez így forrás nélkül nekem nem érv. Kérek forrást.
Sokba kerül tény a szegény emberek szociális hálója. Ahogy a több százezer ál rokkant nyugdíjas magyar is. Munka kell nekik, tisztességes alternatíva. És igen a segélyt csak azok kapnak akik iskolába jártaják a gyerekeiket teszem azt. Az a helyzet hogy sokkal de sokkal több pénz megy el a kasszából a korrupcióra és a nokiás dobozokra. Azt hiszem ebben egyetérthetünk.
Amúgy ha Magyarország a magyaroké, akkor én húzzak a rákba mint tót? :D

AnnaKarenina 2010.04.07. 13:50:04

A bejegyzéshez: azért ugye az nem vigasz, hogy máshol is vannak hasonló tendenciák? Lehetnénk akár bezzegország is. Persze nem, hiszen az, hogy szinte minden volt szocialista országban ott vannak és tényezők, csak azt igazolják, hogy van ebben törvényszerűség. Annak a törvényszerűsége, hogy ezek az országok nem tudtak 20 év alatt beleilleszkedni a világgazdaságba, folyamatosan vesztésben vannak (amihez még egy komoly gazdasági válság is társult), és ez megerősíti a radikalizálódást.
20 év történelmi léptékben semmi, de 30 év egy generáció, emberi mérték szerint számottevő. Még mindig Hankiss Elemérrel jönnék, miszerint "ki kéne találni Magyarországot".

demagofób 2010.04.07. 13:50:38

Nem mondtam, hogy nincs cigány bűnözés. Én munkaképes embernek nem adnék segélyt, még a monoki formában sem (de az legalább 1 lépés). Végezzen legalább közmunkát, lenne mit szépíteni az országon. Az sem érdekel ha tele lesz az ország 40cm kilátókkal, ha tudom, hogy azt segélyből építik.
Nagyon felszínre került ez a cigánybűnözés, de van sok egyéb gond is amit meg kellene oldani.

Ordnassac 2010.04.07. 13:50:42

@panelburzsuj: hú, ezt mire is reagáltam pontosan? és mikor lett 2:0?

Róbert__ 2010.04.07. 13:52:32

@blitzkrieg: "Hát nálunk meg miniszterelnök lesz egy ízig-vérig populista, akinek minden gyűlölködő kifejezése ("beteges hazudozó", "hatalommániás", ...stb ) magára igaz, magáról beszél egyfolytában."

Még mindig tart a bögrés akció? Felfújható Lendvai már elfogyott, nem?

[nev] (törölt) 2010.04.07. 13:54:43

@demagofób:
egy független politológusnak miért ne volna szabad politizálnia. csak nem egyik párt mellett, vagy ellen. hanam tőlük függetlenül.
-- a számok nyelvén mindenki mellett
-- karakteresen mindenki ellen.

török gábor nem független politológus, csak az szeretne lenni. nem mehet szembe a pártokkal, nem lehet karakteres, mert tőlük kapja a megbízásait, és a pártok nem szeretik a karakteres ellenzéki fazonokat. de így előbb utóbb mindenki besorolódik valahová, vagy mindig kicsit kormánypárti lesz, vagy kiesik a pixisből.

szerintem ennél jóval tisztességesebb az, ha egy cég belpolitikai elemzéseiben megmarad balosnak (szocialista, konzervatív, humanista eszmerendszer), a külpolban meg jobbosnak (nacionalista, liberális, pragmatikus gondolkodás). legalábbis nyugaton ezt oldják meg, amennyire látom.

persze itt török gáborról szól, hanem az összes politológusról. én azt várom, hogy jöjjön egy intézet, amelyik kimondja, hogy ő a belpolitikai elemzéseiben a humanizmus tekinti kiindulópontjának. pont. és akkor amelyik párt belpolitikájában a humanista nézetekkel szembemegy, azzal az intézet is szemben áll. ez számára nem kérdés.

külpolban nem lehet a humanizmust kiindulópontnak tekinteni. mert az a szörnyülködés, hogy a palesztinokat lelövik ugye? és az nem igényel szakértelmet. egy komoly külpolitikai elemző pragmatikus. azt mondja, hogy a történelem civilizációs összecsapások sorozata, és az ártatlan emberáldozatot minimalizálni kell. de ez nem azonos a humanizmussal. mert mindig lesz, aki meghal mondjuk az olajért. és ez borzalmas.

kíváncsi vagyok, hogy mikor lesz itt olyan intézet, amelyik képes függetleníteni magát a pártoktól. amelyik képes felvenni ezt a nagyon erőteljes ideológai irányultságot, amelyik úgy képzeli el, hogy a külpolitikai elemzésekből kell profitálni. a belpolt non profit módon kell űzni. melyik lesz, amelyik képes a politikát satuba szorítani.

Pzkpfw 2010.04.07. 14:02:15

@Pegasus: Abbol a szobabol, amit WCnek hasznalnak telen?
En ciganyfaluba meg csak ordenare nagy mocskot lattam.

panelburzsuj 2010.04.07. 14:02:55

@Ordnassac:

"Miért menjek el szavazni?" 2010.04.06. 00:42:56 körüli események.

ubul2000 2010.04.07. 14:05:42

@demagofób: Értem én csak nem szeretem ezt a szót. Itthon beszéljünk magyarul és ne cigányul (az anglicizmusokkal meg germanizmusokkal is tele van a hócipőm - de ez más.) Itt egy olyan cigány szór igyekeznek meghonosítani a nyelvünkben amire tökéletes magyar szó is létezik. A hollandokat se úgy emlegetjük, hogy dutch, dutchmen

[nev] (törölt) 2010.04.07. 14:05:45

@snq:
a zsidók itt pont olyan provinciálisak, mint a magyarok.

Ordnassac 2010.04.07. 14:06:39

@Pzkpfw: jómagam egy faluban (Pácin, BAZ megyek, Sátoraljaújhelyhez közel, polgármestere valaha MIÉP-es volt, azt nem tudom, hogy most jobbikos-e) láttam mindkettőt. Egymás mellett. Egyik cigányház tiszta, rendezett, gyönyörű kert, karbantartott ház. Tényleg rendben volt. Mellette egy lerobbant (elnézést a szóért) putri. Ez a faluban kb. fele-fele arányban található.

Az általánosítás sosem vitte az emberiséget jó irányba. Mindegy milyen előjellel.

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2010.04.07. 14:07:43

@Pzkpfw: Akkor rossz helyen néztél kürül. Dél-Baranyában van egy két igazi tünemény is köztük. Vannak putris lepukkant részek. pl Győrben egy gyönyörű századfordulós városrész van lelakva iszonyatos módon. Illetve vannak szép rendezett településeik, ahol elsőre meg nem mondanád hogy cigány falu. Ezért lépek fel az általánosítás ellen. Munkám során láttam már cigány és magyar putrit is.

[nev] (törölt) 2010.04.07. 14:08:39

@Pegasus:
magyarország AZ, AMI a magyoké.

[nev] (törölt) 2010.04.07. 14:09:41

@[nev]:
persze ez is egy nacionalista szöveg. de aki ennél nácibb az hülye.

Ordnassac 2010.04.07. 14:10:16

@panelburzsuj: jaaa megvan. Kérdésem arra vonatkozott, hogy milyen esetben lenne 2:0 helyett 1:1.

barli 2010.04.07. 14:11:46

@hoplita: "Gyakorlatilag az elmúlt 70 évet leszámolva mindig a jó európai átlagon, vagy afölött élt a magyarság....vagyis ez megint történelmi tévelygéseid bizonyítéka
38-ban, az Anschlus évében például egálban voltunk a sógorokkal"

ezt valami turulos könyvböl szedted? Lehet hogy homályosak az ismereteim de valszeg a tieid is.
Ezekszerint behurcoltuk a tatárt, a törököket, aztán ki is üztük öket egyedül. Majd a reformkorban minket irigyelt a nyugat, hogy aztán 1848ban szórakozásból felkeljünk ellenük. Utána volt egy pár egész jó évünk, dübörgött a puma (de hát kinek nem). Aztán kirobbantottuk a háborút, mert miért ne, részt is vettünk benne önszántunkból. Sokat nyertünk vele, még oda is adtuk az ország jó részét másoknak. Utána kis konszolidálódás után megint háború meg nyilasok, aztán meg a kommunisták. Sikertörténet.

Kábé a honfoglalók, az árpádháziak meg Mátyás volt sikeres, aztán nuku. Hol ennek, hol annak kellett nyalnunk.

Pzkpfw 2010.04.07. 14:16:39

@Pegasus, @Ordnassac:
Hat, en csak Heves/Nogradban jarkalok, de ott maga a ferto, ahova a cigany beteszi a labat.

ubul2000 2010.04.07. 14:18:45

@barli: Itt az idő változtatni ezen!!!!

panelburzsuj 2010.04.07. 14:18:54

@Ordnassac:

Hipotetikus esetben.

Mivel azonban a "rencer" (az öncélú állami osztály) az elmúlt húsz évvel berúgta a második gólt is (a "tetszettek volna forradalmat csinálni"-tól a csaknem összparlamenti száznapos szavazatvásárlásig): 2:0.

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2010.04.07. 14:20:33

@Pzkpfw: Látod ezért nem jó mindenkit egy kalap alá venni. A problémákat helyileg kell megvizsgálni és orvosolni.

barli 2010.04.07. 14:22:51

@ubul2000: helyes. Csak ne köpjenek bele a széslsöjobbosok a levesbe :) Majd ha az Orbán elqrja, ti is próbálkozhattok

panelburzsuj 2010.04.07. 14:25:41

@barli:

Az Anjou-házat azért nem hagynám ki. Bizonyos tekintetben talán sikeresebb királyságot üzemeltettek, mint az árpádháziak némelyike, nem?

levi009 2010.04.07. 14:27:15

@Pegasus: Forrás kell? Vedd fel a kapcsolatot Stefán Istvánnal, Sajókaza polgármesterével és tedd fel neki ezt a kérdést! De fordulhatsz ilyen kérdéssel a jegyzőhöz is, az önkormányzatnál bárki meg tudja erősíteni ezt a szép kerek számot. Spec én is csak erre a forrásra hivatkoztam. Szeretted volna ugye, ha nem tudok forrást megjelölni? hehe :) Ott ráadásul olyan roma szervezetek tetőzik ezeket a brutális költségeket, hogy arrólkódulsz. Roma középiskola, stb... Elég sok liberális lap foglalkozott ezekkel.
De tudod, forrás nélkül is kiszámolhatod, akár egy négyzethálós lapon, egy számológép segítségével, hogy mennyi az annyi!? Nem kellene itt megtévesztő céllal kétkedned! Ezt buktad, áráncillag!
Bizony, 800 misi/év!!! Csak Sajókazán!!! Mennyi is az az egész országra levetítve? Nyugalmunk érdekében, jobb is ha egyenlőre nem mondják meg!
Majd a Jobbik meg fogja neked mondani, mennyi ez Sajókazán és mennyi az országban, s remélhetőleg tesz róla, hogy itt legyen vége a cigánytenyészetnek és az államkassza ily módon ürítésének!
Mert minderről nem a cigányok tehetnek, hanem azok, akik őket ebbe belekergették, beletaszították! A tenyészprogram kiagyalói, a globális pénzoligarchia, IMF fedőnévvel. Az ő liberál-bolsevik zombie-jai pedig maradéktalanul végrehajtják mindezt.
Itt az ideje ennek végetvetni, mígnem késő lesz!!!

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.07. 14:29:07

@levi009: a probléma az, hogy abból indulsz ki, kinek milyen színű a bőre. Adott a tény, hogy a legutóbbi népszámláláson kb feleannyian vallották magukat cigánynak, mint eggyel előtte. Vagyis: a többi magyarnak vallotta magát. Namármost ha ezt párhuzamba állítom azokkal, akik mindenáron erőltetni akarják a cigányság integrációját.... szóval nekem úgy tűnik, hogy mintha ebből lenne valami. Egyébként főleg azért, mert azok a cigányok, akik gazdasági/megélhetési okokból a városokba költöztek kénytelenek voltak elhagyni az őseik nyelvét és felvenni a magyart. Meg persze azért is, mert egy Bp. méretű nagyvárosban a hagyományos falusi életmódot és hagyományokat is kénytelenek elveszíteni: ez is a tömörödő cigány közösség felől az integráció irányába mutat.

Captain Tott (törölt) 2010.04.07. 14:32:56

Térjünk talán vissza a bejegyzés témájához...

Megjelent a Nézőpont elemzése is, szintén a Jobbik visszaesését prognosztizálja.
Nade valamiért úgy érzem, a kvk-k már megint nagyon mellélőnek. Nem azért, mintha meghamisítanák az adatokat, de:
- ezerből 30 válaszolja a telefonban, hogy nem szavazna - ???
- 60 %-os részvétel - egy ilyen kampány után, ilyen tét nélkülinek tűnő választáson???

Hát én megeszem a sapkám, ha lesz 60 %-os részvétel, és a Fidesz tényleg 60 %-ot kap.

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2010.04.07. 14:34:17

@levi009: Erre mit mondjak, nincs forrás megjelölés. Csak dobálózás. Egy vita alapja az hogy az ember érvel, és azt bizonyítékokkal is alá kéne támasztani. Mondj egy kutatást ami alátámasztja az 1 milla cigányt akit eltartunk.
Mint tudjuk magyarország egy soknemzetiségű roszág. Az magyar aki annak vallja magát. Tehát ahogy te mondod, hogy 500 ezer cigány tagadja, ergo magyarnak vallja magát. Akkor ők azok is. Ahogy Petőfi is annak vallotta magát, és sokan mások a történelemben. Pláne hogy tisza magyar vérvonalat már nem is találsz sehol.
Tehát én meggyőzhető vagyok, csak kérem alátámasztani demográfiai adatokkal, kutatással és számokkal. Nem vagyok mániákus, szélsőséges, engem ész érvekkel meg lehet győzni.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.07. 14:37:20

@panelburzsuj: azért az Anjou-kat sokmindennek nevezném, de magyarnak nem. Frankok voltak azok biza, párszáz évvel később már franciák. Egyébként mellette pár évig magyar király volt. De ez nem magyar sikertörténet, épp úgy, ahogy Mária Teréziát sem igen tartjuk magyarnak, habár tudott a nő.

Idet 2010.04.07. 14:38:18

Fiúk-lányok, kirgiz testvéreinknél kiverte a biztosítékot a korrupcija, rendkívüli állapot van, meg minden!

ubul2000 2010.04.07. 14:39:18

@barli: Itt nem próbálkozni kell, hanem tenni. Langyos politikával semmit nem lehet elérni. Még Gyurcsányi távozását sem sikerült.

levi009 2010.04.07. 14:40:31

@Brannagh: Monddj kérlek csak egy országot a Világon, ahol a cigányoknak ez maradéktalanul sikerült? Azt hiszem, bajban lennél.
De tudod, még csak nem is lenne szükség rá, hogy mindez megtörténjen. Éljenek csak úgy, ahogy szeretnek, de tartsák be a Magyar Köztársaság törvényeit és ne terrorizálják, öldössék a magyart!
Továbbá vegyék már végre észre, hogy nem a MAGYAR az ő igazi ellenségük!
A baj csak az, hogy nagyon is jól tudják ők, mire megy ki itt a játék, s bizony egyáltalán nem esik mindez nehezükre.
Nem egyszer vágták már a képünkbe, hogy büdös parasztok vagyunk és elkerülhetetlenül meg fogunk dögleni, ha eljön az ideje!
Ha Magyarország az ezer éves történelme során ugyanígy állt volna hozzájuk viszonzásképpen, akkor már okafogyottá válna ilyenekről diskurálnunk!
Mi MAGYAROK most is tudunk más megoldást, mint likvidálni őket! Ebben különbözük tőlük leginkább.

cotti 2010.04.07. 14:41:55

Breaking:
www.youtube.com/watch?v=zDPGrkvTmKc&feature=player_embedded

Normális helyen ebből világraszóló botrány lenne.

ubul2000 2010.04.07. 14:42:33

@Pegasus: "Az magyar aki annak vallja magát." Már ez a kiinduló állapot hibás. Persze, ha magyar alatt - helytelenül - magyar állampolgárságot értesz, akkor igazad van. Mert egy kínaiból vagy szudániból sohasem lesz magyar, legfeljebb magyar állampolgár.

Idet 2010.04.07. 14:43:21

@Brannagh: Zöldség, már bocs. A középkorban egy öltést sem számított a nemzetiség. Ha őt Magyarország királyává koronázták, akkor magyar király volt, és annak is tartotta magát. Keresztény nemzet, keresztény király ott és akkor tényleg ez volt a lényeg. A katolicizmus még ténylegesen egységesítette Európát, amint a nevében is benne van: egyetemes.

barli 2010.04.07. 14:43:27

@panelburzsuj: direkt nem említettem "külföldi" uralkodókat. Gondolom ök úgysem számítanak magyar királynak náluk

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2010.04.07. 14:46:41

@ubul2000: Akkor definiáljuk a magyart. Ki lehet magyar? Azok akik a megyer törzsből származnak. Természetesen ezt bizonyítani tudják. Vagy azok akiknek magyar az anyanyelve? Esetleg aki annak vallja magát? Szerintem ha ez utóbbi kettő teljesül, akkor elmondhatjuk. Az illető magyar.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.07. 14:47:43

@levi009: mi a szöszért kéne maradéktalanul integrálni egy népcsoportot? Én arra mutattam rá, hogy téves az az állítás, hogy lehetetlen az egyes emberek integrációja. Mellesleg pl Franciaországban nincs cigány kisebbség, mivel ott semmilyen kisebbség nincs, a francia állam ugyanis azt mondja, hogy náluk minden állampolgár francia, és punktum. Nagyon nem izgatja őket, hogy akkor most valaki gót, frank, római, viking vagy cigány származású, meg még az a pár népcsoport, akik a népvándorlás után ott összetorlódott. Mind francia állampolgár és kész. Ez a ne öldössék a magyart dolog meg szerintem valami fura paranoia egyesek fejében. Érdekes, engem még sosem bántott senki, pedig olyan faluban dolgozom, ahol egyetlen ember kivételével mindenki cigány. (Talán mert én segíteni akarok neki?)

levi009 2010.04.07. 14:47:56

@Pegasus: Az üres vagdalkózásodra, a nagybecsű Bódi Guszti romnyija, a Margó szavaival élnék:
"Én nem vagyok magyar, csupán csak beszélem ezt a nyelvet!"
Aki pedig tagadja a cigány etnikumát, az nem igazán azért teszi, mert magyarnak vallja magát.
Sunyi népek ezek, s szeretnek a más tollaival ékeskedni. Szerencsénkre könnyen detektálhatóak, megjelenésük, viselkedésük, ákcentusuk által, különben sokkal komolyabb lenne a baj!

Idet 2010.04.07. 14:49:13

@ubul2000: És mi van a magyarul tökéletesen beszélő kínai kissrácokkal, akik magyar születésű kortársaikkal teljes egységben, azonos szókinccsel lelkedenek a fociért a suli előtt, még a vazze is ugyanaz, és a kislányok pont úgy vihognak a fiukat sasolva magyar barátnőikkel, mint bármely más színmagyar tinilány? A különbség az, hogy ők jobban tanulnak!

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.07. 14:49:58

@Idet: hogyne. Biztos ezért sírtak a magyar serviensek pl akkor, mikor Orseolo Péter német meg itáliai tanácsadókat hozott az országba.

panelburzsuj 2010.04.07. 14:51:13

@Brannagh:

Hülye Toldi Miklós, még hülyébb Arany János ...

Azért a Caroberto-nak, meg a Lajcsi fiának csak volt valami köze a magyar sikertörténethez. Ha másként nem, hát magyar királyként a magyar alattvalók sorsának alakításában ...

levi009 2010.04.07. 14:52:38

@Brannagh: Így hitte az a 92 esztendős öreg nénike is az ózdi putriban, mint egyetlen magyar!
Mondta is szegényke: "Nem bánt engem senki sem!"
Pár hónapja ez a néni halott! Brutális kamasz orkok szinte a felismerhetetlenségig verték agyon.
kuruc.info/r/35/54168/
No comment!

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.07. 14:54:33

@levi009: Vicces. Nem tetszik az, hogy közösségben élnek, nem tetszik az sem, hogy magyarként akarnak élni... Kíváncsian várom a szerinted kivitelezendő megoldást. Én két utat látok e témában számodra: a halomra lövést és a deportálást.... mindkettőre láttunk már példát a történelemben, csak nehogy valaki genocídiumot kiáltson a nagymagyarokra :)

barli 2010.04.07. 14:54:46

@cotti: lesz is. legalábbis amig a fidesz nem jön ki a többi párt hasonló felvételeivel :)

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.07. 14:55:46

@panelburzsuj: csak csendben jegyzem meg a hülye Petőfit, akit a keresztelőn még Petrovicsként jegyeztek fel....

Idet 2010.04.07. 14:57:39

@ubul2000: Nahát akkor: az én őseim részint elszlovákosodott magyarok, aki a török hódoltság megszünte után települtek vissza, de már mint tótok. A másik része német aus Baden-Württemberg, akik vallási okok miatt települtek be, szintén vagy 200 éve. A német (nem sváb, mert nem azok) nagyapám akkor magyarosított, amikor a Volksbund megalakult a faluban, és őt is elkezdték nyektetni a nagynémet elmebajjal. Azt mondta, ékes német nyelven: nekünk kétszáz éve ez az ország a hazánk, úgyhogy mi magyarok vagyunk. Mivel bíró volt, sokan követték a példáját.

Teszerinted én egy korcs hibrid vagyok?

cotti 2010.04.07. 14:58:12

@barli: Kíváncsian várom, szurkolok, hogy boruljanak ezek a bilik! Semmi kétségem afelől, hogy máshonnan is jöhetnek hasonlók. Nyílt titok volt, hogy vannak ilyen adatbázisok, de ilyen erejű bizonyíték még nem jött elő. Arra is nagyon kíváncsi vagyok, hogy a mainstream médiában helyt kap-e ez a téma. Erős kétségeim vannak.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.07. 14:58:20

@levi009: bocs, de a kurucinfót köszi de nem vagyok hajlandó forrásként elfogadni, sem az ott leírt akármiket reális valóságképnek, vagy bármi másnak. Talán ha mondasz valakit, akinek a hitelt érdemlő szava van....

Ami egyébként részemről nem jelenti azt, hogy azt állítanám, hogy cigány származású ember sohadesoha semmir rosszat nem tesz. Ám ez ugyanúgy igaz a szeplős fehérre is. Sőt arra is, akin ha kicsit megkaparod a barnát, rájössz hamar, hogy jé, hát ez nem is cigány, mégis putriban él.

Idet 2010.04.07. 14:59:23

@Brannagh: A frászt. Azért sírtak, mert az ő kárukra kaptak javadalmazást, meg birtokot.
A retorika már akkor nagy erősségünk volt...

barli 2010.04.07. 14:59:23

@Idet: mégiscsak a börszín vagy az orr az, amitöl más valaki :) méghogy nem nácik :)

levi009 2010.04.07. 15:01:13

@Brannagh: Te csak szeretnéd a kiírtás szót a számba erőltetni, lánysrác! Ne erőlködj, nem fog menni! :)
Szinte alig várod, hogy ugorjon neki MAGYAR a kisebbségeknek.
Cionista álom az, biza!
A MAGYAR nem híve az öldöklésnek, soha nem is volt az!
Ám jogunkban áll megvédeni magunkat, hogy valami tetszetőset is mondhassak neked.
A MAGYAROK gyilkolászás és hollókáosz nélkül is rendet tudnak tenni a házuk táján. Majd meglátjátok...

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.07. 15:01:22

@Idet: jé, az én gyerekeim is hasonlóval dicsekedhetnek majd :)) Egyik részről tót, másik részről sváb felmenők, kevés horváttal, meg egy rész meghatározhatatlan eredetű magyarral.

Az biztos, hogy hazaáruló lesz a szerencsétlen :D:D:D

panelburzsuj 2010.04.07. 15:02:13

@Brannagh:

Jaja. Csak nem ő írt az (Anjou) Nagy Lajos vitézéről, a Toldiról olyan közismert versikéket. Azért nem említettem.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.07. 15:02:18

@levi009: akkor mi véleményed a megfelelő megoldásról?

Idet 2010.04.07. 15:03:01

@barli: Ez most komoly, vagy poénkodsz? Egyébként, krumpliorrom van, mint egy rendes tótnak.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.07. 15:03:52

@Idet: tudtommal most is ugyanezért sírnak sokan, holott már fél lábbal tényleg az EU-ban vagyunk, ami ugye szintén bizonyos egyetemes összefogásokat akar megvalósítani.

Idet 2010.04.07. 15:04:21

@Brannagh: A fenét! A legszebb magyar hibridek lesznek!

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2010.04.07. 15:05:12

@Idet: Fene akkor én se tudom elrejteni tótságomat :D Az orrom mindent elárul. Nem baj, úgy tudok káromkodni, hogy azt se magyar se szlovák meg nem érti.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.07. 15:05:43

@panelburzsuj: asszem Toldi magyarságába való belekötésről nem esett szó. Mellesleg ugyanúgy írt nagyon szépet az említett Arany János egy bizonyos Szibinyáni Jankról. A wiki megmondja neked ki volt az úriember :)

levi009 2010.04.07. 15:06:02

@Brannagh: Akkor tessék, itt egy elfogulatlan szájt, ha már ilyen kuruc fóbiád van, idegen! :)

www.boon.hu/lakohelyem/ozd/cikk/vegso-nyugalomra-helyeztek-erzsike-nenit/cn/news-20100226-01420008

Idet 2010.04.07. 15:07:47

@panelburzsuj: Jaja, csak hosszú meg komplikált, többtagú szavak vannak benne, meg ilyen rímek... réééémesen nehéz appercipiálni... és egyszer se mondja benne a szerző, amilyen tudatlan, hogy francúz király lenne az ártatlan!

Idet 2010.04.07. 15:08:40

@Pegasus: Tótul nagyszerűen lehet káromkodni...

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.07. 15:09:47

@Pegasus: igen, és a trágár módon káromkodóknak üzenem, hogy ha a jobbikos felé húznak a kifejezett magyarságukkal, akkor tessék megtanulni magyarul káromkodni :D:D Íme a forrás a lehetőségre. Ugyebár, mint amit mondanak a jó papról :)

webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:nsIZpVEKrjIJ:mnytud.arts.unideb.hu/szleng/szakdolg/leknerzs.doc+r%C3%A9gi+magyar+k%C3%A1romkod%C3%A1s&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=opera

levi009 2010.04.07. 15:11:04

@Brannagh: Olvasd el a Jobbik programját és ott egyértelmű megoldásokat találhatsz a cigánytenyészet megakadályozására, csendőrség létrehozására, a büntető törvények szigorítására, és az önvédelem lehetőségének jogára.
De ha ez nem mérvadó és neked is Jobbik fóbiád van, akkor nézz észak felé, hogyab kezelik ezt a problémát Slotákiában vagy a Finneknél. A tótok nem voltak restek kardlappal hazazavarni a randallirozó orkokat. Azóta béke honol a felvidéken.
Azt hiszem hozzájuk képest a Jobbik egy jóságos mozgalom. :D

Idet 2010.04.07. 15:12:00

@Brannagh: Kapaszkodj meg, mi is tudjuk. Nem Aranyról volt szó, hanem Anjou-i Lajosról.

Mellesleg szólván, nagyon kedvelem a nickneved színészét, színésznek és rendezőnek is.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.07. 15:12:45

@Idet: bár lehet, hogy kis újkrumpli orruk lesz :D De szépek lesznek!

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.07. 15:13:23

@levi009: ó kösz. Továbbra is várom a teóriádat a "cigányprobléma" megoldására.

Idet 2010.04.07. 15:14:14

@Brannagh: Nyavalyát, először gombócorruk lesz! Bár, az is tót étel...

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.07. 15:15:37

@Idet: köszi :) De egyébként nem fan vagyok, hanem inkább keltás fan koromból maradt rám ez a szép név, ami női névben hollót jelent.

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2010.04.07. 15:16:23

Hát a Szlovákiai eseteknek nagyobb volt a füstje, mint a lángja.
Egy elég jó leírást itt találhatsz a dolgoról:
riotmagazin.blog.hu/

Amúgy meg abban szerintem egyetérthetünk hogy a közbiztonság javítása fontos feladat. Erről lehet vitázni, hogy felállítsunk egy külön csendőr szervezetet, vagy a rendőrséget tegyük hatékonyabbá. (szerintem ez utóbbi olcsóbb lenne, elvégre az infrastruktúra adott már)

Ez meg erősen off, de sírtam a röhögségtől. Míves káromkodás:
Hû, azt a málén hízott csira szempillás hirtelen szõke mivoltát, annak az öregebbik testvéredér hadmentességi adót fizetõ öregapád kukoriczát boronáló csökönyös ökre tüze fel a kafla szarvára azt a két sarkantyus fundamentomon álló megveszekedett tökfejedet.”

Idet 2010.04.07. 15:18:05

Emberek, ki hiányolta a forradalmat? Kirgiz testvéreink a kumiszban átmentek komiszba: kinyiffantották a belügyért, és megostromolták a rádió-Tv székházat.

Vajon miért van az, hogy ezt szinte legelőször ejti meg minden forradalom?!

nyo 2010.04.07. 15:18:33

Na ezt kéne bemutatni az esti híradókban.

Kiszivárgott hangfelvétel: orwelli diktatúrát készített elő a Fidesz:

www.youtube.com/watch?v=zDPGrkvTmKc

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.07. 15:19:20

@levi009: ez az elidegenítés alaphozzáállása nem? De úgy látom, az általam megjósolt lehetőségekből a deportálást választottad. "kardlappal hazazavarni a randallirozó orkokat" szlovák példára. Gratulálok. Talán tudhatnád, hogy a cigányok azért etnikai kisebbség, mert nem lehet nemzeti. Talán tudhatnád, hogy aki X településen lakik, az X településen van otthon. OTTHON. Ha érted a szó mélyebb tartalmát.

Idet 2010.04.07. 15:19:45

@Brannagh: Hát igen, kedvencem egy "n"-nel írja a nevét.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.07. 15:20:20

@Idet: én úgy tudtam, az a knédli, és sváb étel :D mindegy, majd lefaragjuk, mint Hamupipőke sarkát, hogy rá ne ismerjenek orról a jobbikosok :)

panelburzsuj 2010.04.07. 15:21:39

@Idet:

Ravaszkodik az az Arany, körülír (majdhogynem polkorrekt ... :):

"Lajos, büszke Lajos! magyarok királya!"

levi009 2010.04.07. 15:27:39

@Brannagh: Már megint ferdítenél! Ki beszél itt kitelepítésről??? :)
Ha én téged hazakergetlek, akkor azzal máris kitelepítelek az országból? De komolytalan egy valaki vagy, szentem! Mellesleg a tót cigányok is maradta a Sloták otthonaikban. Otthonaikban, érdet? :)
Viszont nincs náluk több balhé. Ennyi.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.07. 15:31:05

@levi009: na mostmár én értem ám a kint és a bent közötti különbséget :) Mégis mit értesz hazakergetés alatt, hiszen nincs anyaállamuk, sosem is volt?
Nemmellesleg, olyan, hogy tót cigány, olyan nincs. Ami meg szerinted balhé, az egy lufi. Kívülről jó nagynak látszik, na de a tartalma....

Vénveterán 2010.04.07. 15:40:52

Egy technikai kérdés, van ugye kb. 40ezer lakóhelyétől távol szavazó ember.
Ők a lakóhelyük egyéni képviselőire és területi listáira voksolnak?
(vagyis akik nem kérik a lakcímük megváltoztatását, csak nem otthon adják le a szavazataikat)

Ezzel kapcsolatban a második kérdés ez kb. a szavazók 1%-a, az ő eredményeiket, hogy tudják már este 10-re feldolgozni? Hogy működik ez a folyamat?

A témára, remélem példátlan lesz a Jobbik eredménye, még az itt felsoroltakhoz képest is!

Idet 2010.04.07. 15:41:38

@Brannagh: Nem a'! Knödelnek Knödel, de tót a gyökere, és ha jól csinálják, valami isteni, samt sztrapacska! És az igazi téglatest alakú, nem gömböc. A gombóc az gombóc, más a tésztája. Ahogy emlékszem.

aum 2010.04.07. 15:44:14

Engem támadtak meg már cigányok, de tipikus jobbikos kinézetű fiatal kopaszok is. Nálam a cigánybűnözés = jobbikbűnözés, Olaszliszka = Tiszalök.
A Jobbik se törvényt, se erkölcsöt nem tisztel, nemzeti mázba bújtatott irigység, rosszindulat.
Amikor a 90 éves szomszéd néni a tavalyi EP-választás után jobbikozásba kezdett, megértettem sajnos. A Jobbik problémafelvetései találóak, a válaszaik kevésbé, az ellenségképgyártás miatt, pedig a történelem szemétdombján a helyük. Gandhira hivatkozni ezzel a gyűlöletpolitizálással?

Idet 2010.04.07. 15:44:47

@Brannagh: Ja, és még: mint valamelyik kommenttárs írta: Majd jön Pipacs bácsi a konyhakéssel, és jól megvédjük a kis gombócorrúakat! (Ajjuj, ennek a szerzőnek is az orrával van a baj, egyesek szerint...)

levi009 2010.04.07. 15:45:16

Nos, köszönöm hát szépen mindenkinek az értékes gondolatokat! :)
Konklúzióként lássuk be, hogy ez bizony országunk egyik legégetőbb problémája, de sajnos nem az egyetlen!
Azoknak pedig, akik ekkora mellbedobással védenék a védhetetlent, kívánom, hogy soha se kelljen találkozniuk élesben semmilyen bűncselekménnyel, amit éppen romák követtek el!
Ha mégis, akkor majd jusson eszükbe ez a pár sor. Sajnos, akkor már késő lesz azon gondolkodniuk, hogy mi lett volna akkor, ha megpróbálkoztam volna támogatni a cigánykérdést, szigorú, határozott, de ugyanakkor békés úton.
Csak a Jobbik az egyetlen erő, akinek nincs szüksége cigány szavazatokra, akinek nincs cigány képviselő jelöltje. Mert akinek igen, az már el van feléjük kötelezve, s még ha akarná, akkor sem tudná ezeket a problémákat orvosolni, hangoztassa azt bármennyire is!
Zárszóra, akinek ez így jó, arra szavaz, akire akar. Viszont akinek nem, annak egyszerűen nincs más választása, mint a Jobbik listájára szavazni, különben csak rosszabb lehet ez az állapot!

ubul2000 2010.04.07. 15:45:35

@Pegasus: Szerintem az, hogy minek vallja magát az indifferens. Én pl hiába próbálnám magam kínainak vagy bushman-nak, maori-nak mondani, nem megy. Látszana, hogy nem mondok igazat. Vannak olyan külső jegyek, ami alapján valaki lehet ugyan magyar állampolgár, de soha nem lehet magyar. Egyéb esetekben minimális előírásként előírnám a dédszülőkig meglévő magyar anyanyelvet. Ez alól az - elég szigorú - kritérium alól természetszerüleg felmentést adnék a határmenti népek tagjainak, hiszen egyrészt a természetes keveredés, másrészt a határok mozgása ezt indokoltá teszi. Tehát egy negyedik generációs itt élő román akár vallhatja is magát magyarnak, ha úgy gondolja - mégha nyílván nem is volt magyar anyanyelvű dédszülőkig visszamenően. De pl egy norvégra nem vonatkoznának ezek a kedvezmények.

ubul2000 2010.04.07. 15:48:21

@Idet: Attól ők még - ha megkapták - magyar aállampolgárok, de nem magyarok, hanem kínaiak.
Bem apó is magyarabb érzelmű volt sok született magyarnál, mésem várta el, hogy magyarnak nevezzék. Sőt, alighanem vérig sértődött volna, ha valaki megkérdőjelezi lengyelségét.

szavazo26 2010.04.07. 15:50:10

@Captain Tott: Szerintem is eléggé mellélőnek ezek az előrejelzések, a 60% részvétel szerintem is kizárt és a Fidesz nem szerez 60%-ot mert én több fidesz szimpatizánstól is hallottam hogy ez a kampány nagyon gyér és nem biztos hogy rájuk zavaz mert nem tud semmit a programukról és nem érdemlik meg(persze ezek nem az igazi elvakultak akiknek minden mindegy)

A kispártokat is mindig 1-2 %ra becsülik aztán megint lesz legalább 4-5% csak azt nem értem miért lőnek mindig mellé a kicsikkel kapcsolatban???

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.07. 15:54:31

@Idet: levi009 nagyon kedvesen magára vállalta, hogy lezárja a vitát és levonja a konklúziót :)) Nem számolt azzal, hogy mi itt gasztrovitába fojtjuk a fejtegetéseit :)) Különben meg a sztrapacska valami isteni találmány. Ajánlom neked a legfinomabb sváb kosztot, bocs, hogy önreklám, de megéri megkóstolni: ez a krautspatzle.

brannaghpraktikai.blog.hu/2010/02/27/kraupatze_krau_patze_krautsp_tzle_vagy_krautspatzen_magyarul_kaposztas_gozgomboc

snq 2010.04.07. 15:54:36

@aum: ez nem a "jobbik problémafelvetése", hanem az emberek 91%-ának (nézőpont, 2008, reprezentatív felmérés), illetve a borsodi cigányvajdának a véleménye

Idet 2010.04.07. 15:58:21

@ubul2000: Én azt is kérdeztem, szted velem mi a helyzet. NE kerüld meg a kérdést!

ubul2000 2010.04.07. 16:02:19

@Idet: Kérdésedre azt kell mondanom, hogy nem. Sőt, ha így vesszük részben rokonok is lehetünk. Dédapai ágon magam is részben tót lennék (mivel az ágon gyakorlatilag csak fiúk születtek viselem is a nevet), sőt itt nagyanyai ágon bekavart egy horvát/szerb vonal is (nem tudom melyik). A korábbi hölgyek származásáról nincs információm, de azt tudom, hogy mindegyikük anyanyelvi szinten beszélt magyarul, ezért feltételezem, hogy a női ág magyar lehetett. Anyai ág az szinte 100%-an magyar, ameddig végig tudom követni - valahol a távolban egy vend beütéssel - ha ismered ezt a nemzetiséget, amit tudtommal Mo-n nem fogadnek el annak.
(Az már csak hab a tortán, hogy a szláv nagymamám nagyon korán meghalt (nem ismertem) és nagyfater második felesége sváb volt. Nos az innen származó gyereket a II. vh után viharsebesen ki is telepítették)

barli 2010.04.07. 16:02:54

@levi009: "Zárszóra, akinek ez így jó, arra szavaz, akire akar. Viszont akinek nem, annak egyszerűen nincs más választása, mint a Jobbik listájára szavazni, különben csak rosszabb lehet ez az állapot! "

te még mindig nem érted, hogy nem az a megoldás ha a jobbik beleköp a fidesz levesébe. Abból csak elhúzódó belviszály lesz, nem több. Ha a jobbiknak esélye lenne nyerni talán más lenne a helyzet (be is lennék szarva mondjuk), de így nem az. Konkrétan ti cseszitek el az utolsó esélyt ha túl sokat visztek!

Idet 2010.04.07. 16:03:18

@Brannagh: A mieink nem donauschwäbisch, de ezt kipróbálom! Nekem ugyanis van vaslábosom!
Ajánlom a Kraut- und Bohnebrei-t viszont, vagy a Sauerpri-t, leírom, ha érdekel, de ahhoz inkább üzengetni kéne, mert a bloggazdánál előbb-utóbb kiveri a biztosítékot az offolás...

Idet 2010.04.07. 16:11:19

@ubul2000: Az, hogy tökéletesen beszéltek magyarul, a környezetnek/és a nyelvérzéknek tudható be, amellyel más-másképpen vagyunk megáldva/megverve.
Jajj, ne hölgyezz! Ezt már sokszor megírtam, nem akarom mégegyszer.
Nálunk a fiamnál egy kis bosnyák-török beütés is van.

Szóval, a bőrszín a bajod? Nem vagy te annyira...hmm, korlátolt!

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.04.07. 16:11:40

@Idet: oké, akkor e-mailben :) Én meg megyek is, mert a terrorcselekmény törvényi tényállása még nem tudja, hogy ki vagyok én :D:D További szép napot!

aum 2010.04.07. 16:12:07

@snq: Bocsánat a pongyola fogalmazásért, egyre gondolunk.
Lehet beszélni cigánybűnözésről, politikusbűnözésről, de akkor említsük meg, hogy a Jobbikban sem maszületett bárányok osztják az észt. A Vona is TV-ben, rádióban igyekszik disztingválni magát, gyűlésen meg cinikus, populista és demagóg. A Morvai meg tényleg vicc, idegbeteg felpofoznivaló, rémesen affektáló. A Jobbik tagsága enyhén szólva nem egy elmebajnokság, de ez lenne a legkisebb baj. A nagyobb baj, hogy nem tudnak mit kezdeni magukkal és másokban keresik minden baj okozóját.

Idet 2010.04.07. 16:18:52

@Brannagh: Szia, köszi! A gőzgombócot úgyis meg akartam kérdezni!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.07. 16:22:08

@levi009: El lehet innen húzni, kisfiam, amíg be nem pipulok!
Szerencsére nem csak itt, de kicsiny országunkban is Ti vagytok a kisebbség, és ezen a mostani választás sem fog változtatni!
Majd ha a betiltott gárdátok nem grasszál összevissza mindenhol és értelmes javallatokat tesztek le a nemzet asztalára, akkor fogok beszélni veletek legközelebb!
Abcúg Jobbik! Na, kimondtam, ami egy ideje érlelődik bennem!:-(

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.07. 16:27:10

Elnézést kérek a kifakadásomért, nincs rá mentségem!
Viszlát egyelőre...

aum 2010.04.07. 16:29:50

Hogyan segíthetsz az LMP-nek 1 percben?
igenlehet.blog.hu/2010/04/07/hogyan_segithetsz_az_lmp_nek_1_percben

"Ha 6 és 99 között számot látsz, akkor szuggeráld, hogy annyi százalékot érjünk el!"

Pozitív gondolkodás rulez :)

ubul2000 2010.04.07. 16:32:50

@Idet: Szerintem totálisan félreérted a bőrszín kérdését. Nekem semmi bajom nincs velük, imádom a túristákat. De hár nem magyarok, maximum állampolgárok.
Ha kicsit most kitekintünk Mo-ról és ellátogatunk No-ba, vagy Fro-ba. Akkor ott is van probléma. Tudod rendkívül zavaró - és ezt ők is érzik ott - ha lemész a közértbe, és már jószerivel csak akkor tudsz vásárolni, ha tudsz törökül, vagy arabul. Ha az ember befogad valakit a házába (mondjuk itt ezt az ország jelenti) elvárja hogy tiszteletben tartsa a szokásaimat. Persze ezt megigéri, aztán előbb leszarja a dolgokat, majd követelőzni kezd, hogy Te, a befogadó - tartsad tiszeletben az ő szokásait, mert neki ehhez joga van (mint a segíjhez) Nos ebből én - és hozzám hasonlóan sokan mások - nem kérek.

ubul2000 2010.04.07. 16:34:10

@aum: "A Jobbik tagsága enyhén szólva nem egy elmebajnokság" Ennyire ismered a tagságot?

Idet 2010.04.07. 16:34:26

@namitirok: De van! És csatlakotzom+ Pipacs bácsi!

hoplita 2010.04.07. 16:35:11

@Brannagh:
Egy szóval ; BAROM!!!!!!
Fingod nincs róla, mit dumálsz, te címeres jószág.
Neked az az integráció, amikor egy bokszos akkor kezdi cigánynak nevezni magát, ha befordul a sarkon a rendőr, vagy ha segílyke kell, meg ingyen gyógyszer...!!!!!
Áááááá!!!!

aum 2010.04.07. 16:37:52

@ubul2000: Saját szubjektív véleményem, vállalom.
Nem mellesleg, a közvéleménykutatások is alátámasztják, ahol épp a reprezentatív jelleg miatt rákérdeznek korra, iskolázottságra. Eszerint a Jobbik különösen kedvelt a fiatal, férfi és alacsonyabb iskolázottságúak között.

hoplita 2010.04.07. 16:39:16

@barli:
Igen, egy turulos könyből.

Ezt itt most befejezhetjük.
Házi feladatként nézz utána az elmúlt ezer évben éhen halt magyarok és mondjuk skandinávok, vagy németalföldiek számának....
A 38-as adat statisztikai, megnyugodhatsz....igaz, nem szerettek vele villogni, vajon miért?

Idet 2010.04.07. 16:42:00

@ubul2000: Ubulkám, ennyire nem lehetsz hülye. A németek azért fogadták be, a lóf@szt, hívták be a törököket, mert a nagy gazdasági csoda idején derogált nekik WC-t pucolni, kukásnak lenni usw. Gusztustalan dolog, az én fiam a szakmai gyakorlata alatt szó nélkül csinálta a szennyvízderítős feladatot, és még érdekeseket is mesélt.

Ha iderángatták őket, és ez hajaz az amerikai rabszolgaságra, az ő dolguk, hogy megtalálják az integrálás módját! Vagy: a drága honos állampolgárok méltóztassanak a büdös dolgokat is elvégezni, elvégre ki hozta létre őket?

aum 2010.04.07. 16:42:49

@ubul2000: Ja meg a helyi Jobbik jelölt bemutatkozásképp olyat ír a kerületi lapban, hogy a nemzeti jövedelem 92%-kát kiviszik az országból a multik.
A nemzeti jövedelem közgazdasági definíció szerint a nemzeti össztermék országban maradó része. GNP = GDP - (osztalék + kamat külföldnek).

barli 2010.04.07. 16:43:03

@ubul2000: akkor is az a magyar, aki annak vallja magát. Röhejesen hangzik ha egy kinai magyarnak vallja magát, de ha az akar lenni akkor legyen az. Egy németországi török a büdös életben nem mondaná magát töröknek.
Abban mondjuk nem vagyok biztos, hogy nem lenne több a bevallott cigány, ha ezért kp-t kapnának a népszámláláson. Van itt örmény meg hun is elég.

hoplita 2010.04.07. 16:44:52

@Idet:
Az már látod egy érdekes dolog.
Kétségkívül ebből a szempontból világosan látszik, hogy a magyar toleráns, befogadó és igen jól asszimiláló nép.
Kivéve a cigányt....vajon miért?

De mondok egy másik példát...
A 80 milliós németség nem tud asszimilálni szinte egy törököt sem, míg nálunk az évszázadok alatt százezrével asszimilálódtak és egy most ideköltöző török család két generáció alatt elmagyarosodik...akkor is, ha többen vannak.
Például németül nem tanul meg, de magyarul elboldogulsz Isztambul belvárosában..:)
Vajon miért...és a németeknél miért nem?

Idet 2010.04.07. 16:45:48

@hoplita: Hoplita, vegyél vissza! Elhiszem, hogy dühös vagy, ezt a "kis segijj"-dolgot sokan tapasztaljuk. Ennek ellenére, higgalom, nyugalom! Úgy sokkal hitelesebb leszöl...

barli 2010.04.07. 16:47:49

@hoplita: mi köze a fejlettségnek az éhenhalások számához? Aszály, betegség, jég, hó, árvíz és földrengés bárhol lehet. Még jó hogy nem haltunk éhen a kárpát medencében. De azért ez talán nem a fejlettség foka volt a huszadik századig.

Captain Tott (törölt) 2010.04.07. 16:48:05

@szavazo26:
Szerintem az ok a közvéleménykutatás módszerében rejlik. Felhívják Irmuska nénit, aki épp babot főz, hogy a trrrmrrrr közvélmmmennnyyy intrrrr-től keressük Önt: elmegy-e szavazni?
Irmuska nénibe beleszorul a szusz, hogy csak má megen nem a Józsi gyerekkel van valami, majd megérti, hogy nem, hanem szavaznia köll.
Már hogyne mennék, persze, megyek (közben eszébe jut, hogy aznap Gyula napra mennek a hugáékhoz, de most már mindegy).
És kire fog szavazni? - Hogy tetszik ezt érteni? - Melyik pártra? - Én olyat nem ismerek, ne tessen haragudni. - Jó, akkor úgy kérdezem, hogy kire? Az Orbánra? Vagy a Mesterházyra? Vagy a Vona Gáborra? Érti, szóval melyik pártra?
Irmuska néni ezek közül Orbánról már hallott, úgy gondolja, azzal nem esik nagy kár, ha őt mondja.

Köszönöm. Feltehetnék még néhány kontrollkérdést?
Jaj, lelkem, kifut a bab, most má mennem kell.
Jó, mindegy. A lényeget meg tetszett mondani, a többit meg beírom.

panelburzsuj 2010.04.07. 16:48:45

@hoplita:

"Kivéve a cigányt....vajon miért?"

Viszonylag egyszerű: mert amelyik asszimilálódott, azt már nem tekinted cigánynak.

Idet 2010.04.07. 16:49:58

@hoplita: Hát azért Erdogan Atalay, a Cobra 11-színésze-producere... és szemlátomást kínai származású egészségügyi miniszterük van...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.07. 16:50:59

Ezt meg a jobbi(kos)aknak üzenem: Karóval jöttél...
www.youtube.com/watch?v=VSs3DDR7M7o&feature=related

Még mindig József Attila, ki tudja, milyen származék, de nékem az egyik legnagyobb magyar!

ubul2000 2010.04.07. 16:53:30

@aum: Ez azért érdekes, mert folyamatosan hallok a médiából olyan véleményt (természetesen mszp/szdsz-es forrásból elsősorban), hogy aggasztó a jobbik térnyerése a fiatal egyetemisták, diplomások körében. Persze azokban a körzetekben ahol átlagosan alacsony az iskolázottság (Szabolcs, Nógrád, stb) és ráadásul magas a cigánykoncentráció ez igaz is lehet. De messze van az országos átlagtól.

Vénveterán 2010.04.07. 16:54:37

Azért nem semmi, hogy a fideszes ügyeket a nolon csak akkor hozzák le, amikor már reagált rá, és rögtön hazugságnak állítják be. (pokorni ügye)
A kubatovos videó linkeléséért pedig rögtön kitiltják az embert. Úgy tűnik nagyon összezártak a médiumok bal és jobb oldalon is, és ezt az ügyet nagyon el akarják hallgatni...

ubul2000 2010.04.07. 16:56:15

@Idet: Ebben tökéletesen igazad van. Előre látni kellett volna, hogy a befogadásnak/betelepítésnek ilyen következményei lesznek. Most már nehéz kezelni a helyzetet. De a tanulság levonható azok számára, akik még nem léptek visszavonhatatlanul erre a tévútra. Ezért kell megálljt parancsolnunk az észnélküli befogadásnak.

szavazo26 2010.04.07. 16:57:12

@Captain Tott: :D:D:D
Igen az a baj hogy ezeket az emberek egyrészt nem veszik komolyan másrészt meg azt mondják amit úgy gondolnak hogy hallani akarnak!

Erre tipikusan jó példa a Jobbik megugrása az EP választások után a közvélemény kutatásokban, addig az emberek nem merték mondani hogy a jobbikra szevaznak mert hát mégis hogy néz ki az, aztán rájöttek hogy elég sokan vannak így már bemerik vallani! (pont ezért nem gondolom hogy most a Jobbik jóval többet érne el mint amennyit a közvéleménykutatások mutatnak mertmár nem rejtőzködnek a szavazok)

A másik amire utaltál szintén jogo a legtöbb ember három pártot tud felsorolni szerintem ezért prezentálják most is alul a kicsiket ahogy mindig!

Idet 2010.04.07. 16:58:03

@namitirok: Igen. És ilyen ihletett előadásban! Köszönöm szépen!
Csak az a baj, hogy nem értik, nem fogadják be, csak kevesen. Akinek füle nem nyittatik meg... miféle kataklizma kell hozzá?

Idet 2010.04.07. 16:59:59

@ubul2000: Ez igaz! Csakhogy a kritériumnak nem származásbelinek, hanem emberi minőségbelinek kellene lennie!

aum 2010.04.07. 17:04:18

@ubul2000: Az induláskor még igaz volt, hogy fiatal egyetemisták körében népszerű, de mára ilyen szempontból felhígult a szimpatizánsok köre. De ez ténylegesen nem baj, a baj az a vitakultúra, a komplex érvelés hiánya. A hiányos tudásból és faragatlan vitakultúrából pedig sokszor bődületes baromságok születnek.
Ismert, hogy az érzelmek ragályosak, a tudás nem. Ezért könnyebb a tömegek zsigeri gyűlöletére apellálni, józan érvek helyett.

Idet 2010.04.07. 17:05:01

@namitirok: Mindenkinek ajánlom e tárgykörben: Heinrich Böll, Csoportkép hölggyel c. könyvét. Ennél jobban nem lehet a dolgot (és a megelőző 20. sz.-i)német történelmet leképezni.

Captain Tott (törölt) 2010.04.07. 17:07:00

@szavazo26:
Pontosan, egyben ugyanez a válasz arra is, miért mérik alul a kicsiket. Az a 8-9 %, akik úgy nyilatkoznak, hogy elmennek, de végül nem mennek el, mert nem érdekli őket, mindegyik a nagyokat mondja, éspedig rendszerint a Fideszt, mert "azt kell mondani".
Emiatt a Fidesz mindig ténylegesen 6-10 %-kal kevesebbet kap, mint amennyit mérnek neki, a tényleges részvételben pedig értelemszerűen felülreprezentáltak lesznek a kisebbek.

Egyébként nagyon kíváncsi lennék arra a bizonyos "véletlenszerűen kiválasztott" módszerre, valójában hogy is történik. Tartok tőle, hogy nyugatról átvett módszer, ami nálunk nem életszerű.

panelburzsuj 2010.04.07. 17:12:27

@szavazo26:

"a legtöbb ember három pártot tud felsorolni"

A pelenkából épp kinőtt emberiségre ez talán igaz.

A korosabb nemzedékekre viszont egy picit azért sántikál az érvelés. Húsz év alatt rengetegszer lehetett hallani, hogy MDF, meg SZDSZ, bőven volt alkalom a bevésődésre, és mégis úgy tűnik, hogy a választók valahonnan értesültek arról, hogy ez a kettő már nem is olyan trendi. És hiába van MIÉP, hiába van torgyánista és nem torgyánista kisgazda, a választók mégsem lökik ezeket a neveket. Pedig a "tudatlanság-elv" ezt feltételezné.

ubul2000 2010.04.07. 17:12:48

@Idet: Van egy jó közmondás erre: "Lakva ismerszik meg az ember" Csak - mint a jelen esetben - akkor már késő. Képzeld el micsoda támadásnak lennél kitéve, ha azt mondanád: ez minőségi kínai, ez jöhet, amaz selejt az nem. Túl a tévedés lehetőségén ez az eljárás engem is felháborítana. Sokkal egyszerűbb azt mondani: ne jöjjenek. Pont a kínaiak esetében világos, hogy ők nem politikai menekültek, még azt se mondanám gazdaságiak.

Én pedig azt mondom, hogy nem a származással és nem a minőséggel van baj, hanem a mennyiséggel. Gondolod, hogy valakit is érdekelne, ha az elmúl húsz évben bevándorolt volna 20 kínai Mo-ra? Lószart. Senkit nem érdekelne, észre se vennék. De 10000, meg 100000 már zavaró. Az előbb említettem a norvégokat. Azt hiszed tudja valaki az országban, hogy vannak-e norvég bevándorlók (jó, most a hivatalt nem veszem ide). Átlagember senki, esetleg aki véletlenül találkozik egy ilyennel. De ha volna 100000 norvég bevándorló - az rögtön szemt szúrna. Mégha bőrszín alapján nem is tudod megkülönböztetni őket.

szavazo26 2010.04.07. 17:16:42

@Captain Tott: Igen a kiválasztás módjára én is kiványcsi lennék mert 1000 embernél nagyon nem mindegy ám, amikor 10 válasz már egy százalékot ér!

Azt hallottam életkor és iskolai végzettség alapján minden egyes kategóriából annyi embert kérdeznek ahányadrészük a lakosságnak, de hát a hely sem mindegy mert ha ezt megcsinálod Debrecenben akkor Fidesz 80%, viszont ha Ózdon akkor jobbik 40%

Amúgy engem még életemben nem hívtak ilyen közvélemény kutatás miatt:D

A Fideszt az előző választások előtt is nagyon túl reprezentálták, (és az EP előtt is de akkor nem olyan súlyosan), és az előző választások előtt is azt mondták hogy két párt lesz a parlamentben aztán mégis 4 lett belőle szóval ezek a kutatások szerintem csak dísznek jók

panelburzsuj 2010.04.07. 17:18:24

@ubul2000:

Bár ott tartanánk, hogy norvégok százezres léptékben vágyjanak inkább Magyarországon élni ...

sárkányfő 2010.04.07. 17:19:19

Na benéztem ide, de látom csak a szokásos. Kár, pedig ez a blog úgy indult, hogy itt különb lesz a csevej, mint máshol, de hát nincsenek csodák.

A németországi török kisebbséget a magyar cigánysággal összevetni... ez a hasonlat sok sebből vérzik... Az ott élő törökök természetesen 1-2-3 generációval ezelőtt vándoroltak be Törökországból, és a mai napig közvetlen rokoni szálak fűzik őket Törökországhoz. Tehát egy külön ország, külön történelmi múlt áll mögöttük, rendszeresen haza is látogatnak. Ráadásul van saját nyelvük is, így egyrészt nehezebb számukra az integráció, illetve könnyebb a külön öntudat fenntartása. Eleve nem is azért mentek oda elsősorban, hogy németté váljanak, hanem a munkalehetőség miatt. A németek meg örültek az olcsó török kékgallérosoknak, szóval mindenki jól járt. Akkor.
Más szemmel nézve rengeteg magyar is emigrált Németországba, vagy épp Amerikába (főleg Detroit környékén volt pl. sok magyar), és ők szépen asszimilálódtak. Aminek a helyiek nyilván örültek, én viszont szívesebben látnék olyan nyugati magyart közösségeket, akik meg akarják őrizni valamilyen szinten gyökereiket... na ez csak pár szempont volt, még van sok.

Captain Tott (törölt) 2010.04.07. 17:25:23

@panelburzsuj:
A politikai emlékezet nagyon rövid. Itt az számít, hogy a sorozatod után bekapcsolva maradt a tévé, és miközben épp vasalsz, milyen neveket hallasz az amúgy fél szemmel nézett tévé híradójából, vagy szereled az aknában a féltengelyt és a háttérben szóló tuctuc rádió épp 1,3 percben híreket mond, ott kiket hallasz. Torgyánt meg MIÉP-et már nem hallasz, az LMP-t meg az MDF-et pedig csak olyan összefüggésekben, hogy nem tudod pontosan azonosítani, kik ezek, mik ezek.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.07. 17:27:12

@ó jaj: Nemcsak nyelvi, vallási kérdés is, sajnos, a törököké!
De annak én is örülnék, ha a "kitámolygott" magyarok jobban őriznék gyökereiket és nem az 56-os szemlélet vitája lenne a meghatározó, már akit ez egyáltalán érdekel!
A többség sajnos annyira asszimilálódik és elkülönül egymástól, hogy a második generáció sem beszél már magyarul egyáltalán!:-(

Captain Tott (törölt) 2010.04.07. 17:29:01

@szavazo26: Még engem se kérdeztek meg, illetve egyszer, 98-ban a 2. fordulóban a szavazókörből kilépve (exit poll méréshez). Megjegyzem, még ott is tévedtek, pedig viszonylag nagy mintán csinálták!! Már gratuláltak az akkori MDF-Fidesz jelöltnek, aztán a végén győzött az MSZP-s, pedig már csak ez a két jelölt volt.

panelburzsuj 2010.04.07. 17:30:01

@ó jaj:

Ha már finomítasz: Amerikában mindenki asszimiláns. Egymásba asszimilálódtak, és nem sokon múlott, hogy az angol helyett a német, vagy akár a holland legyen a többieket "beolvasztó". (Ha meggondolod: a mai Észak-Amerika lakosságának ősei elsöprő többségükben később kerültek oda, mint a cigányok Magyarországra. És a kiszorítandó, kiirtandó indiánok kivételével az észak-amerikai nem volt az európaiakhoz hasonló, évszázadok alatt megmerevedett, homogenizálódott, letelepült, viszonylag nagy népsűrűsűségű "befogadó társadalom".)

anti76 2010.04.07. 17:30:03

@namitirok: de miért kéne beszélnie ? nem ott kint az USÁ ban kéne magyarkodni, hanem itt. Vagy nem?

panelburzsuj 2010.04.07. 17:33:44

@Captain Tott:

Erre van valami iromány is kéznél, vagy te így érzed?

Captain Tott (törölt) 2010.04.07. 17:34:38

@szavazo26:
Mivel a kvk-k most 60 % körüli részvételt jósolnak, a Fidesz eredménye ennél közelítene a leginkább az általuk jelzettnek (de még itt is alul maradna). Ha a tényleges részvétel ezt bármely irányban lényegesen meghaladná, szerintem még nagyobbak lennének az eltérések. Márpedig gyanítom, hogy 55 %-nál nem lesz több.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.07. 17:37:02

A felvetett témához, kis visszatekintés:
www.vokscentrum.hu/valaszt/images/t39_3.gif

"A választásokon a várakozásoknak megfelelően a MÉP szerepelt a legjobban: összességében a szavazatoknak csaknem a felét szerezte meg, városi eredményei azonban a negyven %-ot sem érték el. A szélsőjobboldali pártok egynegyedes aránya igen komoly siker, jelzi, hogy jelentős társadalmi csoportok fordultak el az addigi parlamenti pártoktól."
A választásokat 1939. május 25-26-án, pünkösd vasárnapján és hétfőjén tartották.
Nem rémlik itt valami?

Captain Tott (törölt) 2010.04.07. 17:40:20

@panelburzsuj: Még csak nem is érzem, inkább képzelem.
De a politika iránt egyáltalán nem érdeklődő réteg esetében azért van még egy nagyon fontos szempont: ez a család befolyása. Mert ha a (tágabb) családban van valaki, aki szóba hozza a politikai témákat, akkor a nem érdeklődők tőlük a saját nyelvükön is megtudnak néhány alapinformációt, és talán tőlük kapják a legerősebb ösztönzést is arra, hogy elmenjenek szavazni vagy sem.

szavazo26 2010.04.07. 17:46:35

@panelburzsuj: Igen lehet hogy tudják a nevüket de ennyi és nem több, múltkor beszéltem egy idősebb ismerősömmel és megkérdezte tőlem (próbálom pontosan idézni) "Te hallottál már erről az lnp-ről?(igen lnp-t mondott) Ez egy párt? És most indulnak a választásokon? És kik ők?"

Ez nem egyedi jelenség sok embert nagyon nem érdekel a politika és megjegyezném Ők ettől nem feltétlenül buták sőt lehet hogy nekik van igazuk

Viszont az Ő szavazatuk is ugyanannyit ér:D mint a tájékozottaké az már más kérdés hogy elmennek-e (szerintem nem)

anti76 2010.04.07. 17:53:19

@namitirok: de kint mi értelme van? soha sehol nem fogja használni. az usá-ban inkább tanuljon spanyolul...
itt meg meg lehet nézni hova jutott ez az ország a nemzeti öntudat ignorálásával... (bár mondjuk azért más okok is szerepet játszottak)

sárkányfő 2010.04.07. 17:55:43

@panelburzsuj:

Nem, ez egy elavult közhely. Az "Amerika a népek olvasztótégelye" közhely már jó 15-20 éve megbukott, ugyanis nagyon nehéz nem észrevenni, hogy több száz év után is fennmaradtak pl. az ír, az olasz, a görög, stb. városnegyedek, nem is szólva a kínaiakról, meg a feketékről és latínókról. Ma inkább a mozaik-ország kifejezés dívik. A déli határ mentén már többen beszélnek spanyolul, mint angolul, annak idején Bush is azért tudott nyerni, mert beszél spanyolul, és ezt imádták délen.
Vagy ott van a kanadai Vancouver, komplett kínai negyedek vannak, már a város harmada kínai, újabban Hancouvernek hívják, mert főleg Hongkongból mentek oda, amikor a kínaiak átvették az angoloktól. Nem tanulnak meg angolul, mert minek, teljes életet tudnak élni a saját nyelvükön, munkahely, bevásárlás, sport, stb., minden saját nyelvükön.

szavazo26 2010.04.07. 17:56:25

@Captain Tott: Szerintem 50% körül lesz a részvétel, szerintem a legtöbb egyéniben azért kell majd második fordulót tartani mert hiába lesz meg a Fidesznek az 50%+1 nem lesz elegendő a részvétel.

Igen az alacsony részvétel a Fidesznek árt és véleményem szerint a Jobbiknak és a kis pártoknak kedvez

Az Mszp.nek nem mert nekik is sok olyan szavazojuk van aki nem biztos hogy elmegy.

sárkányfő 2010.04.07. 17:56:29

@namitirok: Ahogy mondod... mint említettem, csak néhány szempontot hoztam fel, van még bőven.

Bármennyire is szomorú, szembe kell(ene) néznünk azzal, mit mond el a magyarságtudatról az a tény, hogy emigránsaink egyáltalán nem, vagy csak minimális szinten tartják egymással a kapcsolatot más nemzetek közösségeihez képest, és minden vágyuk pikk-pakk asszimilálódni.
Pár hónapja olvastam valahol (talán a globusz.hu -n?) hogy kikerült egy volt angol miniszterelnök titkos belső szövege tán a 70-es évekből. Azt magyarázza rajta, nem pakisztániakat kell befogadni, hanem magyarokat meg lengyeleket mert azok szépen simán elangolosodnak... :(

panelburzsuj 2010.04.07. 18:05:14

@ó jaj:

"Más szemmel nézve rengeteg magyar is emigrált Németországba, vagy épp Amerikába (főleg Detroit környékén volt pl. sok magyar), és ők szépen asszimilálódtak. Aminek a helyiek nyilván örültek, én viszont szívesebben látnék olyan nyugati magyart közösségeket, akik meg akarják őrizni valamilyen szinten gyökereiket..."

Nos, én erre az elavult közhelyre mondtam, amit mondtam.

Persze ha az állításod lényege az, hogy Amerika és Kanada mozaik-ország, amiben lám-lám mindenki megőrzi az identitását, csak a magyarok olvadnak bele a nemlétező többségi tégelybe, akkor pardon: félreértettelek.

[nev] (törölt) 2010.04.07. 18:05:56

vicces az, hogy a fidesz fizetett hirdetése van az indexes cikkbe ágyazva. magyarország. én így szeretlek.

Idet 2010.04.07. 18:07:18

@ubul2000: Mi lett volna, ha '56 után a magyar kivándorlókat is így nézik? Csak úgy kérdezem... meg csak úgy mondom, hogy ha a globalizáció előnyeit elfogadjuk, a hátrányait is kénytelenek vagyunk, nem? Vagy eresszük le önhatalmúlag a vasfüggönyt újra, mindenfelé.

sárkányfő 2010.04.07. 18:10:46

@panelburzsuj: Nem ez az állításom lényege, de ezt tudod te is :)
A magyarok asszimilálódtak, sok más nemzet is, más nemzetek meg nem asszimilálódtak. Azt nem lehet mondani általában, hogy Amerika olvasztótégely, mert rengeteg kivétel van, ráadásul talán ez lesz a világ első olyan országa, melyben szépen végbe fog menni egy rassz-váltás. A fehérek számaránya ugyanis folyamatosan csökken, másoké meg nő. Nagyon vegyes ott a népség, és egyre vegyesebb.

Azt nem tudom mi a gondod azzal, amit idéztél tőlem. A magyarok, cigányok, németek és törökök ügye az meg más kérdés itt, Európában.

ubul2000 2010.04.07. 18:18:09

@Idet: 56-ban egyértelműen politikai menekültek voltak a magyarok, én ezt nem keverném össze a csak úgy jövő bevándorlókkal. A kivándorló magyarok döntő többsége nem Európába ment, hanem a nagy befogadó helyekre USÁ-ba (Kanadába), Ausztráliába és Dél-Afrikába (ide legkevesebben). A hasonló kulturkörbe tartozó Európába kevesebben, itt is inkább Németországba.
A kínaiakat semmilyen módon nem nevezem politikai menekülteknek, de az afgánokat sem (ki elöl is menekülnek? az USa elől, vagy az amerikaiak által legyőzött tálibok elől?)

El Curros 2010.04.07. 18:18:34

Látva a fenti %okat:példátlan is lesz,meg nem is.
Példátlan,mert 2010-t írunk,nem a '90-s éveket (vagy a 2000-es évek elejét.
Egyébként nem példátlan.

De valahogy Magyarországra valamiért mindig másképp néznek...részben Trianon igazságtalansága miatt (amit mindenki ért"nyugaton",de inkább mégsem "ért".
Másik részt a II.Világháború,vagonírozás,1956 hihetetlen példamutatása.
Szóval-egyszerűen-tartanak a magyaroktól,félnek az esetleges "fő áramlatok (globalizmus-világrend)" ellenére alternatívával kísérletező-előrukkoló rebellis magyarokkal.
Valljuk be,őszintén:mikor voltunk mi a nyugat kedvence?Esetleg az ottani "kisembereké",a viálgpolitika "nagyemberei" számára csak a bajok forrásai voltunk!1956 is a nagyhatalmak által leosztott lapok szétfújása volt ..segíteni akartak rajtunk?

Láthatjuk a szlovák példát...akár kormányzó erő is lehet a "szélsőségesség".
De valahogy nem mozdul/ta derék nyugat..Románok miatt sem hőbörögtek soha.
Ha igen,azt immel-ámmal.
De a Jobbik 25%-s eredményén majd igen.Kísérletet látnak a jelenlegi "rend" megzavarására,egy párt,ami még (esetleges) ellenzékiségéből is beleköphet a levesébe jelenlegi-egymásnak bájolgós,diplomatáskodós,elkenősdis,nesze semmi,képmutatós-elitnek.
Márpedig most mindent a Jobbik határos meg.Mindenhol a Jobbikról beszélnek.
Sőt!
Ha nem beszélnek,az is a Jobbik számlájára írható:-)
Majd leülnek tv-s vitára Vonával?
Simán leforráz bárkit,gyakorlatilag csak ő jöhet ki győztesen egy ilyen vitából.
Úgyhogy inkább nincs vita (közmegegyezés szagú dolog),ha meg mindenki ott van,csak a Vona nincs,az meg még rosszabb:-)
Érdekes lesz a vasárnap este ( a 117-n leírtak alapján továbbra is állítom: a Jobbik 25% körül teljesíthet),sok közvéleményes fog megint pofára esni,szvsz.egyszerűen nem igazak a napokban közölt adatok.
Az ok egyszerű:a Jobbik miatt "torzulnak" az eredmények....

[nev] (törölt) 2010.04.07. 18:20:03

@ó jaj:
minden kisebbség részben asszimilálódik, részeben izolálódik, részben integrálódik. ez koronként, és kontinensenként változó.

sárkányfő 2010.04.07. 18:21:54

@panelburzsuj: de mindegy is. Inkább hallgasd meg a Kubatovos felvételt.
Nem is az az igazán szép benne, hogy törvénytelenül (másképp nem lehet, mert a törvény tiltja) gyűjtöttek adatokat a választókról, személyes adatokkal, stb., hanem hogy maguk a fideszesek is röhögnek Orbánon, hogy mennyire nem ért a technikához :)

sárkányfő 2010.04.07. 18:25:13

@[nev]: Igen, csak bosszantó, amikor emigránsok blogjaiban olvasom, hogy más nemzetek hogy összetartanak külföldön, egymásnak adják át a jó munkákat, aki már főnök lett, az saját nemzetéből vesz fel újakat, szintén kézről-kézre adják az olcsó-jó albérleteket, stb, bizonyos építkezésekre, boltokba, szállodákba, stb., már be se lehet kerülni, mert emez a braziloké, amaz görög, vagy montenegrói, nem is szólva a kínaiakról, stb., mi magyarok meg... :(

jjulie 2010.04.07. 18:28:57

@ubul2000:

drága ubul, a pató pali baszta el, no meg a te haverod, a noszty ferike, meg akiről reggel már írtam, csak eljátszottad a jobbikos hülyét hogy nem érted: a puszták népe volt az 30 években a magyar, vagy aki állati sorban tartotta őket, ahogy azt az illyés leírta?

te itt pattoghatsz a vona öcsivel meg a hoplitával, a hajó elment, a magyarjaid elkúrták de nagyon, amikor azt hitték hogy végtelenségig meg lehet abból élni, hogy aki tót, meg román meg istentudja miféle, azt halálra lehet szopatni a magyar 90%-ával együtt, mert egy csapat azt mondja magáról hogy az ő ősei lovagoltag ide valaha, de ezn kívül csak névnapozni, meg inni tanult meg, meg azt mondogatni, hogy semmihez sem érteni a legnagyobb kincs a világon

ébredj fel ubul drága, minél előbb kezdesz felnőtt módon gondolkodni, annál jobb lesz neked, amúgy mi a helyzet azzal a kis józseffel akitől a babits meg a kosztolányi tanulgatta az irkafirkát a centrálban?

ubul, hülyeségeket ne olvass, mert akkor csak olyanokkal fogsz tudni szót érteni mint a hoplita, az meg mire lesz jó neked?

ubul2000 2010.04.07. 18:30:54

@ó jaj: olvasd el az új-zélandi magyarok lapjait

anti76 2010.04.07. 18:31:43

@ó jaj: azt én is meghallgattam, kíváncsi lennék rá lejátszák-e a mainstream- médiában (biztos hogy nem)
Vki ismeri amúgy kubatovot hangról?
Arra gondolok, nem-e esetleg hamísítvány...

panelburzsuj 2010.04.07. 18:32:36

@ó jaj:

A magyarok körében elég jellemző, hogy mindenhova magukkal hurcolják az itthoni elmérgedt hiedelmeiket, ellentéteiket, sérelmeiket. És inkább lesznek argentinná, mint (tetszőleges felekezet, ideológia, párt)-hívő magyarrá.

Idet 2010.04.07. 19:01:40

@ubul2000: A magyar kivándorlók sokfelé akartak menni, és a legtöbbjük oda ment, ahová az illetékes kivándorlási hivatal engedte őket, és ha szerencséjük volt (kapcsolataik, már akkor is), akkor tényleg oda, ahová jutni akartak.
Hogy ki elől menekülhetnek az afgánok, vagy éppen a kurdok, azt magát politikailag tájékozottnak tartó embertől nem kellene megkérdezni. Sok a gagyi, az igaz. De nem szívesen lennék a határőrök és az idegenrendészetiek helyében, az biztos. Azok az emberek ott nem elvek és papírok.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.07. 20:00:45

Jósötétet kívánok!
17:35 tájékán beraktam egy táblázatot, ami (kivételesen) a témához tartozott! Ahhoz senki sem kíván hozzászólni?
Nem mintha ez a "magyarok" és idege(s)nek asszimiizéje nem volna izgalmas téma, de az is, mert szerintem jelez(het) valamit, nem?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.07. 20:03:48

Egyébként én valami hasonlót vargyogtam, mint amit a Nézőpont most kihozott!
Lehet, még eltanálom a dolgokat? Bár, tévedhetnek ők is, nem?:-D

lüke 2010.04.07. 21:40:31

@ó jaj:
hmm
1, Ny- Berlinbe mentek vendégmunkásnak a törökök, mert oda nem akartak a németek menni,a fal miatt, a légi vagy NDK úton való megközelithetőség miatt...így kezdődött
2,a magyarok Clevlandban vannak, ahogy az osztrákok is ,második legnagyobb magyar városunk:)
a pongyolám kedvéért:)

lüke 2010.04.07. 21:49:03

1960 lebten in West-Berlin gerade einmal 22.065 Ausländer, davon 225 aus der Türkei. Im Jahr 1974, als die Anwerbung von Gastarbeitern abgeschlossen war, zählte West-Berlin bereits 190.000 Ausländer, von denen 88.000 aus der Türkei kamen.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.04.07. 22:45:50

Ha jól sejtem, ez a lett párt az, akivel Bokros Lajos frakciót alapított az EP-ben...
süti beállítások módosítása