Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
19:42

Akik - hozzám hasonlóan - már nagyon várják a vasárnap estét, amikor végre elindul az adatok özöne, és értelmét veszti minden korábbi ködszurkálás, azok számára a napközbeni részvételi jelentések is értékes információnak számítanak. Önmagukban azonban ezek a százalékok kevésbé izgalmasak, ha azonban melléjük tesszük a korábbi választások adatait, már akár délután is nagy biztonsággal előre jelezhetjük a végső részvételi arányt.  Márpedig ennek - mármint a részvételi aránynak - komoly, bár irányát tekintve nehezen megállapítható, jelentősége lehet. (Arról nem is beszélve, hogy ma még kérdéses: vajon minden egyéni választókerületben és területi listán érvényes lesz-e a választás első fordulója.)

Ha megnézzük az 1998 utáni különböző szavazások adatait, három különböző "dinamikát" figyelhetünk meg.

1.) 2002-ben és 2006-ban, amikor  a parlamenti választás első fordulójában 70 százalék közelébe jutott a végső részvétel, a 13 órás adat 40, a 15 órás pedig 50 százalék körüli részvételt jelzett.

2.) 1998-ban a parlamenti választás első fordulójában és 2008-ban a népszavazáson 50 és 60 százalék közé esett a végső részvétel, ekkor a 13 órás adat 30 százalék körül alakult, a 15 órás pedig alulról közelítette a 40 százalékot.

3.) Az eddigi két európai parlamenti választáson a végső részvétel 40 százalék alatt maradt, 13 órakor 20, 15-kor pedig 25 százalék körüli adatot találunk ekkor (megjegyzés: itt 17.30 helyett 17.00-kor tettek közzé jelentést). 

  2002 2006 1998 2008 2004 2009 2010
7.00 1,41 1,66 1,87 1,13 0,9 1,07 1,61
9.00 8,81 11,39 9,8 7,66 5,45 6,03 10,23
11.00 26,37 27,23 23,66 18,69 13,75 13,77 24,78
13.00 40,19 38,22 32,58 26,92 19,9 19,4 35,88
15.00 51,78 48,89 39,28 35,71 25,5 24,09 46,78
17.30 65,56 61,72 49,52 46,34 32,35 30,25 59,28
19.00 70,53 67,83 56,26 50,51 38,5 36,31  64,29

 

2010 - 17.30 óra (valasztas.hu):

 

2006 17.30 óra (valasztas.hu):

http://www.valasztas.hu/parval2006/outroot/vdin1/napo46_7.jpg

2006 19 óra (valasztas.hu):

http://www.valasztas.hu/parval2006/outroot/vdin1/napo47_8.jpg

x x x

Mucin nevű olvasónknak köszönhetően már van egy egyéni választókerületekre lebontott részvételi adatbázisunk is, ez talán segíthet abban, hogy lássuk: alacsony országos részvétel mellett hol lehet esetleg érvénytelen a voksolás. Az érvénytelen első forduló következményeiről korábban már írtam: "Az érvénytelenségnek politikai jelentősége lehet: ebben az esetben ugyanis a negyedik, ötödik stb. helyen végzett jelöltek nem esnek automatikusan ki, ráadásul (ha pártjuk országosan átlépte a küszöböt) a töredékszavazatok megszerzése miatt – figyelem: amelyek a választás első érvényes fordulójában keletkeznek – érdekeltek is lesznek az indulásban. Így tehát nem működhet a „természetes szelekció”: a nagy pártok jelöltjei a második fordulóra nem kapják, nem kaphatják meg könnyedén a kicsik támogatását."

x x x

Az összehasolításhoz érdemes átfutni a parlamenti választások első fordulós részvételi adatait: 1990-65,77, 1994-68,92, 1998-56,26, 2002-70,53, 2006-67,83.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr31910330

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szavazási technika jövője 2010.04.11. 18:53:00

KAMPÁNYCSEND VAN!Ahogy olvasgattam ezt az infantilis cikkecskét, eszembe jutott pár dolog, és rögtön leírom, mert hanem ellopják az ötleteim (mert több is van :-).Az ugye köztudott, hogy Magyarország a szavazás technikája terén le van maradva. Nem mint...

Trackback: Polgári engedetlenség - UPDATE 2010.04.11. 16:20:36

UPDATE A polgári engedetlenséget úgylátszik nem csak én gyakorlom, hanem a CBA vezetősége is, csak kissé nagyobb tételben és konkrétabb céllal: Most voltam az egyik áruházukban, ahol ma is osztogatják azt az elvileg kereskedelmi célú reklámújságjukat, ...

Trackback: Csókolom, én vagyok az igazolásos szavazó! 2010.04.11. 15:29:32

Nos, kedveskéim és aranyoskáim, leszavaztam!Az, hogy kire, mire, nem mondom meg, mert titok.Az viszont megtudható, hogy igazolással. "Igazolás a lakóhelytől eltérő helyen történő szavazáshoz" - ez a rendes neve.Már jóóó előre, március első na...

Trackback: Percről-percre 2010.04.11. 15:16:18

Az urnazárást követően élőben jelentkezünk.  

Trackback: 7 ok, amiért kötelességünk szavazni 2010.04.11. 11:56:38

Szavazni állampolgári jogunk - tehát minden 18. életévét betöltött Magyarnak lehetősége van rá - és nemzeti kötelességünk - mert a polgári szférának kell, hogy kontrollt gyakoroljon a mindenkori hatalom felett. 1.) Sokan és sokat küzdöttek azért, h...

Trackback: Választás 2010 - Szavazószállítás szervezetten Szabolcsban - Hogyan ábrázolná ezt Török Gábor?:) 2010.04.11. 11:22:50

ma.hu:"Törvénysértés gyanúja miatt a baktalórántházi választókerületi, a területi és az Országos Választási Bizottsághoz fordult a körzet egyik képviselőjelöltje, mivel szervezett szállítást és tiltott szavazói adatbázis használatát észlelte a tér...

Trackback: Választási kocsma 2010.04.11. 10:27:15

A pártok nemcsak a mocsokba húztak bele a véghajrában, de humoruknál is voltak az utolsó napokban. Én legviccesebbnek a lelkes szocialistákat találtam, nekik adnám az "Év Felhőtlen Kacagása" díjat. Ők

Trackback: Választás 2010 - VÉGEREDMÉNY a fogadóirodák szerint 2010.04.11. 09:21:34

Dübörög a választás, de milyen eredménnyel?Elő az apróval, megtippelheted!Az egyik népszerű fogadóiroda az alábbi szorzókkal fizet: Hány százalékot ér el a Fidesz az első fordulóban? (A Fidesz-KDNP listájára leadott szavazatok aránya az első fordu...

Trackback: Meg lesz a kétharmad? 2010.04.11. 08:43:50

Szavazás este 9-ig. Tippeljetek!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cantona 007 2010.04.11. 18:13:40

@szergej-szergejevics: Igazi autodidakta vagy. Saját magadtól vagy akkora barom,mint amekkorának látszol.
Az elmúlt nyolc év után akinek ilyen gondolatai vannak a jövőről mint neked, az hát finoman szólva is egy idióta.

asdqwer1234 2010.04.11. 18:13:51

@JAS39: Voltam régen szavazatszámláló, ha jól emlékszem először a részvételi adatot kellett a végén lejelenteni, utána jött az urnabontás, és lehetett számolni a listást, végül az egyénit. Ha ez most is igaz, akkor jóval előbb lesz 19 órás részvételi adat, mint részeredmény.

E.G.O. 2010.04.11. 18:13:54

@colosgirl: Szia! Addig vacsizz, amíg el nem veszik az étvágyad! Nem mindenki rendelkezik vacsorához megfelelő szókészlettel...

marosy 2010.04.11. 18:14:10

A honosított határon túli magyarok most besegítenek a jobboldalnak, mint annak idején a történelem során.
A HAZA NEM LEHET ELLENZÉKBEN!

Cega 2010.04.11. 18:15:26

Gyerekek!

Voltam szavazni a XIII. kerület 48-as szavazókörében, itt a gimiben...3 óra 20 percet vártunk, közben volt eső is de kitartottunk, a legtöbben így tettek...most a vége felé már gyengült a morál...mert még annyian jöttek, hogy 8-ig tuti nem végeznek (aki 7-ig odaér, az mind szavazhat - ezt ígérték)

nfgy 2010.04.11. 18:16:07

@II. Lajos:
Nem magasabb,4 éve 61.7 % volt.

pannonfunk 2010.04.11. 18:16:11

@Ordnassac: OK, Budapest, Komárom, Baranya még mindig alacsony, az átlagnál jobban esett vissza 2006-hoz képest.

Na, akkor most kóruspróba, aztán majd kilenc körül vissza.

kékestető 2010.04.11. 18:16:51

17.30-as adtok alapján ALAKUL A NARANCSOS BUKTA, legalábbis a várakozások és a közvélemény-kutatási előrejelzésekhez képest. (60 % körüli eredmény - HAH!)
Csodálkoznék, ha 45 %-nál többet kapnának!
Lehet, hogy csak 40 % körül lesznek.
Nézzétek, a Ny-dunántúli megyék, ill. Somogy és Tolna, ahol a fideszesek a legerősebbek voltak az utóbbi tíz évben 3 % alatt van a 2006-os részvételhez képest, míg az ÉszaKeletMao-i ill. Észak-alföldi régiókban csak 1-1,5-kal kisebb most a részvétel, ha nem nagyobb!

Pékszakállú Henceg 2010.04.11. 18:17:29

@Ordnassac: ááá, elnéztem, én a 2006 2. fordulóhoz hasonlítottam. SORRY!

ati27 2010.04.11. 18:18:07

Hát úgy néz ki bukom a 62,3-at, de nem sokkal Max 64-et nézek ki a végére

marosy 2010.04.11. 18:18:23

Az ÁCIÓ, KÁCIÓ, VAKÁCIÓ mintájára: jöjjön a BUKTA:

A

stevy 2010.04.11. 18:19:00

Ahogy elnézem, sokan megebédeltették a családot, elmosogattak, pihentek egy kicsit, most felöltöztek - ahogy látom, szép ünneplősen - és elindultak szavazni. Első a család, utána még beleférnek az országos ügyek.

kékestető 2010.04.11. 18:19:21

pannonfunk · pannonfunk.freeblog.hu 2010.04.11. 18:16:11
@Ordnassac: OK, Budapest, Komárom, Baranya még mindig alacsony, az átlagnál jobban esett vissza 2006-hoz képest.

Pont a dunántúli mszp-s fellegvárak nagyobb esése jelzi, hogy a dunán- és tiszántúli megyékben (Heves, Szabolcs, Borsod, Jász) a jobbik tarolni készül. Persze csak annyira, hogy versenyben lesz a fidesszel az 1. helyért.
Na, lesz itt még izgalom, meg igazi kampány a köv. két hétben!

nfgy 2010.04.11. 18:19:23

@kékestető:
Hát a többi 55%-al mi lesz?Nyakó elviteti busszal?

Róbert__ 2010.04.11. 18:19:33

@kékestető: vas, zala, győr: jobbik ott a leggyengébb, ott most az átlag fölött van az arány. ebből pont nem narancsos bukta tűnik ki. remélem, nem lesz igazad.

discretio 2010.04.11. 18:20:28

II. Lajos:Szerintem te benéztél valamit. Még a 65 %-ot sem fiogja elérni a részvétel .

lüke 2010.04.11. 18:21:04

irjátok mán`meg :´volt-e exit poll..............?

JAS39 2010.04.11. 18:21:16

@asdqwer1234: Az jó lenne, én másként emlékeztem, de lehet, h csak azért mert 7 után nem is igazán foglalkoztam a rv-i adatokkal.

kékestető 2010.04.11. 18:16:51: azért erre ne vegyél mérget.

Az én végeső tippem: 54, 19, 18, 6, 3 párt nevek nélkül:)

Gábornak kellemes elemzést kívánok és köszönöm a sok hasznos infót és táblázatot!

ati27 2010.04.11. 18:21:56

@kékestető:
Álmodik a nyomor.. :) Csodálkoznék az MSZP 20% fölötti eredményén. Nem nevezném túl magasnak a részvételt, de alacsonynak sem.. Lényeg, érvényes lesz az első kör is. Szerintem a kubatov sztorinak nem volt ideje kifutni.. Meg kérdéses eljutott e a "nyuggerekhez" Másrészt mit éreznek sulyosabbnak? 13. havi elvételét vagy a fidesz adatbázisát?

daniferi 2010.04.11. 18:22:26

@Ordnassac: Győrben csak kora délutánig esett, azóta napsütés, már amennyire a redőny beengedi :)

Ez a magas részvétel kellemes meglepetés, én úgy látom ez alapján, hogy az emberek hisznek, s még ha más pártban is nyilvánul ez meg, de talán megvan bennünk a közös akarat, hogy tegyünk valamit a saját jövőnk érdekében. Remélem, ezt a pártok is figyelembe veszik, s bárki nyerjen, most már tényleg a nép érdekét nézzék elsősorban, aztán a zsebüket.

lüke 2010.04.11. 18:23:33

@Róbert__:
ja
és Komárom-E a szociké vol t ott is gyengébb, Bp is gyengébb

Ordnassac 2010.04.11. 18:23:38

@lüke: tudomásom szerint nemigen fognak csinálni, mert k. drága.

roypapa 2010.04.11. 18:24:22

baranyában szakad az eső(legalábbis itt pécsen)

Hóember 2010.04.11. 18:26:03

@kékestető: Elképzelhetetlen, hogy a fidesz csak 40 körül legyen.
48 és 52 közé tenném egy ekkora részvétel mellett.
MSZP-nek akkor még bőven marad 22, és a jobbiknak is 18 és akkor még mindig marad 10% a többieknek.

kukkorica 2010.04.11. 18:26:35

magas a részvétel, de a rómaiak nem mennek el szavazni, nincs kire ... legalábbis remélem

Jester 2010.04.11. 18:26:50

@kékestető: Arra nem gondoltál, hogy a Fidesz fellegvárakban (Nyugat) azért alacsony a részvétel, mert a fideszes szavazókon kívül senki nem talált magának támogatható pártot, szóval ők otthon maradtak.. Rossz percepcióból rossz következtetés.

nestrot10 2010.04.11. 18:27:19

59.28 % volt 17.30 kor....

stratez 2010.04.11. 18:27:51

Ez a szervezési színvonal megfelel annak, ahogy 8 évig kormányoztak, most jöttem végig a városon, mindenhol kígyózó sorok, pedig félhét van. Egyszerűen közbotrány, remélem meglesz a jutalmuk estére...

Cantona 007 2010.04.11. 18:28:54

Kiszámoltam, 64,9 lesz a vége. Fogadok is rá.

nestrot10 2010.04.11. 18:28:55

64.9% lesz a vége 7 kor:)

lüke 2010.04.11. 18:29:42

@Jester:
ne vitatkozzatok:) egy pár óra és lesznek
fekete-fehéren tények..............
a többi okoskodás
de a 60%-s részvétel, amit majdnem minden közv. kutató megcélzott ,meglesz
2, 5%-al kevesebb lesz -szerintem- mint 4 éve

lüke 2010.04.11. 18:30:51

@Ordnassac:
kösz...........
azt hittem tilos

Kodomo 2010.04.11. 18:31:13

@asdqwer1234: Most már nincs 19 órai részvételi adat jelentés.

marosy 2010.04.11. 18:31:27

@stratez: Nekem az fájt a legjobban ebben a 8 évben, hogy Kurcsány segélyért kellett kuncsorogjon a csőd elkerüléséért és hogy véleménnyilvánításért és tűntetésért kilötték emberek szemét.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.04.11. 18:31:30

Nehezet kérdezek:
Szerintetek mikor áll fel az új kormány leghamarabb?
------------
A részvétel tényleg magasnak tűnik, így elsőre. Én amúgy 61%-ot tippeltem, de szerintem túllépi a 65%-ot, sőt akár meg is közelítheti a 70%-ot.
Szép kis mozgósítás volt, a pártok kiküldték a SAS-behívókat.

lüke 2010.04.11. 18:32:16

betáncol Bokros Lala ibolyakék ruhában vagy nem?

is 2010.04.11. 18:32:20

@stratez: hiába erőlködsz, nem politikusok szervezik. elbaszták, de ezek nem ők voltak. mondjuk a te vaskalapod alá ez sosem fog beszivárogni...

is 2010.04.11. 18:35:55

@II. Lajos: te 2006-ból a második fordulósat nézted, mert az van kint a választás.hu-n élből

stratez 2010.04.11. 18:37:18

@is: Hallottad már azt a fogalmat, hogy kormányzati felelősség, persze tudom, a baloldalon ez ismeretlen fogalom, ez meg is látszott a 8 éveteken. Egyébként ha a választások lebonyolításáért nem a kormány a felelős, akkor szerinted kicsoda, a sarki fűszeres?

2010.04.11. 18:46:05

Tudja valaki miért 17:30-kor adnak ki részvételi arányt, és miért nem 17 órakor? Emiatt nem időarányos Török Gábor fenti grafikonja sem.

Captain Tott (törölt) 2010.04.11. 18:48:01

@Hóember: Egyetértek. Ez a részvétel 50 % körüli Fidesz-eredményt valószínűsít, és emiatt sokkal több helyen lesz 2. forduló, mint arra korábban számítottak. Nem hiszem el, hogy a Fidesznek lenne 2,6 milliónál több szavazója - de ne legyen igazam.
Az MSZP szavazatai bőven egymillió fölött lesznek, a Jobbiké is közelíteni fogja az 1 milliót.
Ilyen részvétel mellett nagyon csodálkoznék, ha az MDF elérné az 5 %-ot.
Dehát láttunk már karón varjút.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.04.11. 18:54:13

@is:
Ezt írtam én is a legfrissebb blogposztomban.
Közig baki.

combo 2010.04.11. 18:58:06

Friss infó, hogy a XI. kerületben egyre rosszabb a helyzet, többen vannak, mint kora délután, és már 3 TV van kint...

fvipera 2010.04.11. 19:01:17

@marosy: ha majd nagyobb leszel, akkor talán megérted, hogy a "haza nem lehet ellenzékben" kb. ekvivalens azzal, hogy a "a MOL sikere az ország sikere". annyi különbséggel, hogy az első idézet nagyjából nemzetárulás abban az értelemben, hogy az egyéni boldogulás (értsd. hú de szeretnék miniszterelnük lenni) fontosabb az ország sorsánál

szöllősi 2010.04.11. 19:01:48

na akkor indíthatjuk!

stratez 2010.04.11. 19:08:34

Közbotrány, az M1 megszakította a választási műsorát, méltó befejezése ez ennek a 8 évnek...

fvipera 2010.04.11. 19:09:26

@Hóember: @Róbert__: ha billeg az eredmény, akkor morvai megtanulja, milyen a kubatov-henger.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.11. 19:22:29

@török gábor:

Érdekelne, hogy a szavazásra váró sorbanállók kb. hány %-ánál van TV-készülék...

(vagy úgy gondolja az OVB, hogy otthonról mobilon kapnák az instrukciókat?)

Cada 2010.04.11. 19:24:35

A BOCSKAI UTI SZAVAZOKÖRBEN MÉG 711-EN !!!!!!!!!!!!!!! VÁRNAK ARRA HOGY SZAVAZHASSANAK

ROHADT NAGY VICC

Frana13 2010.04.11. 19:26:41

@Cada: mondjuk 711 perc... hogy lehet ezt így elszúrni?

Cada 2010.04.11. 19:30:06

8 éve várok erre anapra itt vagyunk 5en és ezt is elbasszák nekünk

combo 2010.04.11. 19:32:13

@Frana13: Az a vicc, hogy előre tudták, hogy ott 2000 fölötti szavazó lesz (mert aki átjelentkezik, az nyilván el is fog menni). Én megengedőbben számolva 1000 perccel = 16 órával számolok, ami tumultust eredményez. Hogy erre egyik nagyeszű sem gondolt, az világbotrány. Mondom, Szegeden a problémás szavazókörben 2 azaz kettő szavazófülke volt, még arra is kellett várni, nemcsak az adminisztráció vett el időt.

mrs. white 2010.04.11. 19:34:36

Ez a szavazás pont olyan volt mint a kormány 8 éve. Dilettáns.

Cada 2010.04.11. 19:35:08

Gábor hát mondj már valamit erre a bocskai uti szavazokörre !!!!!!!!!!!!

BOTRÁNY

combo 2010.04.11. 19:36:22

Ja, és az is nagyon jó, hogy sorsolással határozták meg, hogy melyik szavazókör a kijelölt. No, ez kinn volt a város szélén...

Cada 2010.04.11. 19:37:42

egy utolsot rugott még belénk ahalálos ágyán az mszp elképesztö najo nem tudom elmondani mennyire fel vagyok háborodva

vrv 2010.04.11. 19:47:14

rytkó emilia meg otthon ül és röhög:)

ErA 2010.04.11. 19:48:59

Gábor, ilyenkor nem lehetne kivinni 3 db mozgóurnát az udvarra? Aláíratják a kérvényt ott helyben, szavaznak, oszt' kész.

Vénveterán 2010.04.11. 19:49:31

@combo: Add hozzá, hogy a kerületi bv és eü intézményekbe innen vitték a mozgó urnát...

Kolko 2010.04.11. 19:54:22

Gábor !

Ha a választási központban feldolgozzák az adatokat akkor az azt jelenti, hogy a pártok képviselői látják az eredményt ?
Vagyis ebben az esetben információk akár a pártok csatornáin keresztül ki is áramolhatnak.

gyík (törölt) 2010.04.11. 19:57:06

@Kolko:
Ez jó.
Nem lehetne az összes mozgóurnát odaküldeni a kritikus helyekre?

kékestető 2010.04.11. 19:58:43

Jester 2010.04.11. 18:26:50 és többiek!

Akkor konkretizálom 18 h körül kifejtett értelmezésem szerint a körülbeli végeredményt
Fidesz 41 %
Jobbik 26 %
MSZP 18,5 %
LMP 8,5 %
MDF 4,5 %
CM 1 %
egyéb 0,5 %

Egyébként nem tűnt fel, hogy a fideszes szóvivők milyen karót nyeltek voltak a számukra kedvező, 2/3-od többséget jósoló közvélemény-kutatási adatok ellenére?

gyík (törölt) 2010.04.11. 20:04:49

Mészáros Antóniát akarjuk!

Idet 2010.04.11. 20:14:19

@gyík: Az a baj, hogy adminisztrálniuk is kell a bizottságoknak, fel kell venni a delikvenseket a választói névjegyzékbe.
Most mondják, hogy egy óra alatt kb. 60 ember tud leszavazni.

weirax 2010.04.11. 20:18:18

Sziasztok!
Nincs egy jogász a közelben, aki világossá tenné, hogy mi az, amit lehet és mit nem lehet kommunikálni?

Idet 2010.04.11. 20:18:44

A műsor, vagyis ti, Gábor, nagyon jó így is! Nehogy valami Discovery Channelbe menjetek át!
Nagyon sokat mond a beszélgetésetek - ha bírjátok cérnával.

weirax 2010.04.11. 20:23:29

Egyébként igen, én sem kapcsolnék más csatornára, ez biztos ;-) Bízok benne, hogy sikerül annyi információt összeszedni arról, milyen módon lehet a választásokról beszélni, és folytatjátok a műsort.

Vénveterán 2010.04.11. 20:27:13

Tud valaki párt-közelből megbízható részinformációkat?:)

esomar 2010.04.11. 20:27:48

Kedves Gábor!

Én is végigálltam a magam 3 és egynegyed óráját a Bocskai úton.
A jegyző asszony és az ottani vezető azt mondta, hogy előzetesen az önkormányzatnál névjegyzékbe vetethettük volna magunkat, így az adminisztráció lerövidült volna, nem lett volna torlódást. Azok valóban kaptak írásbeli tájékoztatást, akik levélben kapták meg az igazolást, de mi akik személyesen, vagy meghatalmazottal vették át az igazolást (mint jómagam), azok nem jutottak ehhez az információhoz.
Filipsz Andrea XI. kerületi jegyző kérte a szavazóhelyek számának bővítését, de az OVB a törvényre hivatkozva megtagadta azt.

Mészáros József

tenki 2010.04.11. 20:29:49

Az az ember, aki nevetni tud, ha a dolgok rosszra fordulnak, biztos, hogy talált valakit, akit okolni lehet. :)

nikkelpuding 2010.04.11. 20:34:31

újraszámlálást

újraszámlálást

újraszámlálást

sunázósün 2010.04.11. 20:35:19

Vicc az egész.
Rosszabbul szavazunk mint 4 éve.
Bohóc vagy Süveges.

mash2193 2010.04.11. 20:39:48

Jó kilátások az előttünk álló 4 évre :D

singapura 2010.04.11. 20:41:03

Szépjóestét kívánok,

Elvették tőlünk azt amire évekig vártunk.Azt amikor az urnák zárulnak és jönnek az első adatok.Azt amikor 1%-on áll a szavazatok feldolgozottsága, majd amikor lassan 10% körüli részeredménynél lehetne bontani a pezsgőt.
Most majd fogunk kapni egy 50-60%-os feldolgozottságú információt az OVB-nek köszönhetően,akik nagyon fura módon szinte laikusan kezelték az adódó (betervezett?) problémát.
Egy amúgy is értelmetlen kampánycsend meghosszabbítása felrúgott minden előre tervezett programot ami ilyenkor általában esedékes. Remélem ez volt az utolsó negatív esemény ebből a 8 évből, még azt is sikerült nekik megtenni hogy ne tudjunk örülni az eredményeknek úgy ahogy az szerettük volna tenni.

Üdvözlettel,
singapura

nikkelpuding 2010.04.11. 20:43:04

én a liberálbiofasisztákra szavaztam hehe

bla.bla (törölt) 2010.04.11. 20:43:08

Ha sokáig húzzák az időt akkor néhány indulatos figura lehet kimegy unalmában randarirozni az utcára.

Arpad (Bind) 2010.04.11. 20:44:29

Az előző választáson is elég jó sort kellett állnia az igazolással szavazóknak a XIII. ker Kassák-ban!!! Ma 11-re mentem több mint másfélóráig tartott leadni a szavazatom. Míg az utcán álltam, nagyon sok ember döntött úgy, hogy hazamegy.

A szavazás nagyon fontos dolog, de nem tartom barátságos lépésnek, hogy az emberek szabadidejét idióta dilettánsok ellopják!

A műsor így is jó, de örülnék neki, ha már tudnám volt-e értelme, hogy elmentem szavazni! :-))))

parfümblog · http://parfum.blog.hu 2010.04.11. 20:47:10

Ez egy vicc!! Remélem, hogy hullanak majd a megfelelő fejek...!

mash2193 2010.04.11. 20:47:54

Szerintetek ez az állapot befolyásolja azt hogy a 2. fordulóban milyen lesz a részvételi arány?

joe2010 2010.04.11. 21:07:47

Fél óra és jönnek az adatok! Remélem!

Idet 2010.04.11. 21:12:02

Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ez a cirkusz véletlen. Pártunk-kormányunk még utoljára belénk rúg egy jót, és kellemesen röhög rajtunk.
Vagy arra játszanak, hogy legyen érvénytelen a választás, mert ha újra kell csinálni, részvételi érdektelenségbe fulladhat az egész, és még akárhogy is alakulhat - nekik.

szollovica 2010.04.11. 21:33:34

Gratulálok! 20 év legjobb választási műsorát láthatjuk, reggelig is kitartunk veletek! Teát és sütit kaptatok már? :)

Bubba 2010.04.11. 21:36:33

Szerintem, ha a választási törvényt teljes egészében értelmeznék az illetékesek, akkor a következőre juthatnának:
A törvény 71 § (1) bekezdése kimondja, hogy a szavazatszámláló bizottság elnöke 19 órakor a szavazóhelyiséget bezárja. Azok a választópolgárok, akik a szavazóhelyiségben vagy annak előtérben tartózkodnak, még szavazhatnak. Ezután a szavazatszámláló bizottság a szavazást lezárja. A szavazás lezárása után szavazatot nem szabad elfogadni. A szavazatok számlálása ezt követően kezdődhet csak meg.
Tekintettel arra, hogy jelen helyzetben több szavazókörben megkezdődött a szavazatok összeszámlálása, azt jelenti, hogy ezekben a szavazókörökben a szavazás lezárult, vagyis a 40 § szerinti kampánycsend ezekben a szavazókörökben már nincs érvényben.
Ebből következik, hogy az igencsak távoli következtetés lehet, hogy az egyik szavazókör eredményeinek nyilvánosságra hozatala bármilyen befolyással lehet egy másik szavazókör eredményeire. Egy ilyen értelmezésre hivatkozva fenntartani a kampánycsendet feltehetően jócskán ellentmond mind a jogalkotó akaratának, mind a jogállami demokrácia alapelveinek.

kutyagummmi 2010.04.11. 21:38:35

34%-os feldolgozottságnál:Fidesz 54,13% MSZP 19,21% Jobbik 16,77% LMP 6,70% MDF 2,37%

karolyist 2010.04.11. 21:44:15

Könyörgöm, legyen egy ember a most még sorban állók között, aki felveszi a szavazólapjait, bemegy a függöny mügé, és nem jön ki 2-3 napig. Na ott meg van lőve az ország.

Csinálja már meg valaki!

cziffra plachta zasztava · http://www.cziffra.blog.hu 2010.04.11. 21:54:25

21:46
A mandiner.hu információi alapján 54 százalékos feldolgozottságnál a következőképp állnak a pártok: Fidesz 53,88%, MSZP 19,29%, Jobbik 16,69%, LMP 6,82%, MDF 2,42%.

Slowly 2010.04.11. 22:25:26

2..4..3..5..6?! számolni se tudnak az OVB-nél??? általános iskola!!! szánalom szigete!

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.04.11. 23:16:18

!!! Alul a scrollban feldolgozottság fut részvétel helyett az m1-en.
süti beállítások módosítása