Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
02:14

Vége a választás első fordulójának, rengeteg dolog történt: végignézhettünk egy döbbenetes választási bizottsági szerencsétlenkedést, ránk ömlöttek az adatok, és nem mellékesen ez a blog bevonult a magyar televíziózásba… A következő napokban még sok lehetőség lesz a részletes elemzésre, most jöjjön az első áttekintés egyfajta megalapozásként.

Általános kép: A 2010-es választás a magyar pártrendszer jelentős változását hozta: a korábbi kvázi-kétpárti szerkezet megrengett, és össze is omlott. A Fidesz-KDNP az 1990 utáni választások legnagyobb szavazatarányával nyert, az ellenzéki oldalon két középpárt és egy meglepően erős kis párt keletkezett. Három (1990, 1994, 2006) korábbi voksoláshoz hasonló, de 1998 után a második legalacsonyabb – a várakozásoknál azonban valamivel magasabb - első fordulós választási részvétel (64,3%) mellett egy 2+2+2 modell érvényesült: két régi és két új párt került a parlamentbe, s kikerült onnan két, húsz éve a törvényhozásban politizáló erő. A négy évvel ezelőtti választáshoz képest egyedül a a 400 ezer új szavazót szerző Fidesz ért el hasonló eredményt, az MSZP 1 millió 350 ezer szavazatot vesztett, a Jobbik (a MIÉP nélkül) 700 ezret nyert, az LMP pedig nulláról indulva 380 ezer szavazóval jelent meg. Miközben 2002 után a 2006-os választás szinte minimális változást hozott, most a választói illékonyság az egekbe emelkedett.

A tét: A választás három nagy kérdése közül kettőre választ kaptunk, azt, amit korábban írtam: az MSZP megelőzte a Jobbikot, az LMP bekerült, az MDF nem. A harmadik kérdés, a kétharmad ügyében is alapvetően helyesnek bizonyult a prognózis: valahol a határon lehet a végeredmény.

Siker és kudarc: Ha megnézzük az értékelési opciókról szóló korábbi írást, láthatjuk, hogy a várakozásokhoz képest az MDF-en kívül mindenki többé-kevésbé elégedett lehet. Az MDF története legrosszabb eredményét érte el (1998-ban 2,8 százalékot szereztek, de a Fidesszel közösen indított jelölteknek köszönhetően 17 mandátumhoz jutottak), elhibázott kampánya után azonban ez nem meglepő. Az EP-választási eredményekhez képest az MSZP, a Jobbik és az LMP is javított, a Fidesz ugyan valamelyest visszaesett (a Fidesz az egyetlen párt, amely esetén most a közvélemény-kutatások többsége is felfelé tévedett), de történelmi győzelme után – a kétharmadra is esélyesen - nem hiszem, hogy csalódott lehetne.

Meglepetés: Két héttel ezelőtt azt írtam, hogy ha lesz meglepetés, akkor azt leginkább az LMP-től várom. Az új politikai erő lényegesen többet ért el, mint az egyszerű bejutás: Budapesten 12,76 százalékot és 4 listás mandátumot szerezve a Jobbikot is megelőzték, de a hét és fél százalék körüli országos eredményük is jelentős meglepetés, több, mint például az SZDSZ és az MDF 2006-os teljesítménye. Nem mellékekesen: a Fidesz 1990-es példája után most másodszor fordult elő, hogy egy párt száznál kevesebb egyéni képviselővel bekerüljön a parlamentbe.

Második forduló: A Fidesz-KDNP már ma abszolút többséget szerzett, 206 mandátummal rendelkezik: 119-et egyéniben nyert, a többi 87-et területi listákon kapta. A  második fordulóban a versenyben lévő 57 egyéni választókerületben és az országos listás kompenzációs mandátumokból (itt csak egy-két mandátumra számíthat) kellene még legalább 52 mandátumot szereznie a kétharmadhoz. Ez egyáltalán nem lehetetlen, de nem is biztos. (Fontos látni, hogy „erős” kétharmada már nem lehet a pártnak, ha egyedül akarja átvinni a kétharmadot igénylő döntéseket, minden képviselőre szükség lehet a szavazásnál – ennek biztosítása nem egyszerű munka.) Az 57 választókerületből 21 a fővárosban található, az MSZP leginkább itt próbálhatja megakadályozni a kétharmadot. Kulcskérdés lehet Budapesten a sok helyen jól álló LMP-s jelöltek (a 21-ből 13 körzetben ők a harmadikok 9-17 százalék körüli eredménnyel, a többiben a Jobbik) és még inkább szavazók viselkedése: a párt vezetése már jelezte, hogy nem lépnek vissza, de nem tudjuk, hogy a tegnapi szavazók két hét múlva miképp viselkednek. A versenyben lévő többi egyéni választókerület többsége Kelet-Magyarországon található: Borsodban 10, Jászban 6, Hevesben 4, Szabolcsban 3 egyéni nyitott még, ezeken a helyeken a Jobbiknak lehet fontos szerepe. Kulcskérdésnek a pártok két forduló közötti kampányát és a választói reakciókat tartom. Előbbi kapcsán már korábban is jeleztem, hogy véleményem szerint április 12-én indul az igazi, korábbról ismert intenzitású kampány, hiszen a Fidesz most már nyugodtan kockáztathat. De Lendvai Ildikó választási csalásra utaló mondatai („Kubatov-szavaztók”) sem hagyhatnak kétséget, hogy az MSZP is mindent bevet majd, ahogy a Jobbiknak sem közömbös ez-két számukra sem reménytelen kerület sorsa. A választói reakciókban a két szélső pontnak a győzteshez húzást (pontosabban a nem győztes párt szavazóinak érdektelenségét és ezáltal a győztesek további erősödését), illetve a Fidesz túlhatalmától való félelem mobilizációs erejét, egyfajta választói kompenzációs igény megjelenését látom. Ma kiszámíthatatlan, hogy melyik lesz erősebb; a következő napokban érdemes lesz figyelni a helyi kampányokat és részletesen áttekinteni mind az 57 választókerületet.

Az alábbi térképen - amelyet Lakatos Gergő készített - látható, hogy hol zajlik még a küzdelem (7 megye már pihen). Érdemes összehasonlítani a 28. bejegyzésben látható térképpel.

 x x x

Ha valaki szeretné megnézni (újra) a választási műsort, itt megteheti:

 

x x x

Tegnap 52.156 látogató érkezett és 188.742 oldalletöltés történt. Köszönöm mindenkinek az érdeklődést!

x x x

És hogy a kép és a betű után hangalakban is itt legyen az első elemzés (www.inforadio.hu):

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr491913476

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Törés(vonal)teszt 2010.04.12. 16:53:16

Nos, foglaljuk össze röviden, mit tudunk eddig biztosan: A részvétel 64,42%, meglepően jó. A listás szavazatok megoszlása a következő: Fidesz 52,72%, MSZP 19,30%, Jobbik 16,67%, LMP

Trackback: CSAK A FIDESZ! - a győzelmi videó 2010.04.12. 14:34:50

Csak a Fidesz! - Szó szerint. Nagyon komoly győzelmi videó, de szigorúan csak nagyon erős idegzetűeknek.;) function iwiwshare_click() {u=location.href;t=document.title;window.open('http://iwiw.hu/pages/share/share.jsp?u='+encodeURIComponent(u)+'&...

Trackback: MSZP: ez olyan rossz, mint 1990 2010.04.12. 13:31:23

Az MSZP helyzete szinte reménytelen. Törzsszavazói bázisa a legbiztosabb hanyatlásra van ítélve, miközben más bázisa nincsen. (Kép: az MSZP 1990-es eredményei, vokscentrum.hu) Az exit pollok szerint 2010-ben alig több ember szavazhatott az MSZP-re, m...

Trackback: Másnaposan 2010.04.12. 13:04:33

A fél ország álmosan kóvályog, hisz szinte mindenki éjfél után is még a tévé és/vagy számítógép előtt ült, vagy talán épp egy pártbuli helyszínén örült vagy bánkódott az eredményeken, esetleg kínjában röhögött az OVB orbitális töketlenkedésén (de most ...

Trackback: Manipuláció időjárásügyileg 2010.04.12. 11:43:19

 Tisztelt Időjárásügyi Szakminisztérium!*   Ma reggel, mikor felébredtem, megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy országos eső van, az ég fekete és egyébként is, rettenetesen komor az idő. Fel vagyok háborodva, hogy egy ilyen történelmet forgató ...

Trackback: Tragikomédia 2010.04.12. 11:11:20

A tegnapi nap után, ma úgy ébredtem, hogy nem tudtam a tükörbe nézni. Életem legnagyobb lehetőségét szalasztottam el azzal, hogy nem vettem a kezembe egy kamerát és nem ugrottam neki a választókerületeknek.Ennél jobb burleszket, vagy tragikomédiát, ami...

Trackback: Sokan vagyunk, kevesen 2010.04.12. 10:59:22

 Virág Árpád részére   Kedves Árpád!   Megvolt a szavazás, mindenki leadta a voksát, volt akinek ez hajnalban sikerült, mert hát egy választást bizony nem könnyű megszervezni, hiszen csak négyévente van és az ember az ügyes-bajos dol...

Trackback: Morvai és Orbán együtt ünnepel – videó 2010.04.12. 09:47:37

2010. április 12. - új korszakra ébredt Magyarország. Hajszál híján Fidesz kétharmad, bő 16% Jobbik, van ok az ünneplésre. Exkluzív videó! ;) function iwiwshare_click() {u=location.href;t=document.title;window.open('http://iwiw.hu/pages/share/...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gábornok 2010.04.12. 02:22:00

Kampánycsend, 'botránycsend'del (copy: bloggazda) dúsítva..
Újra kell formattálni az egész elMerevedett Lemez rencert..

Ordnassac 2010.04.12. 02:33:40

Amely oevk-kra szerintem különösen érdemes lesz figyelni:

Bp. 16. (Budapest XI. ker.)
Bp. 19. (Budapest XIII. ker.)
Bp. 20. (Budapest XIII. ker.)
Bp. 28. (Budapest XIX. ker.)
BAZ 5. (Ózd)
BAZ 7. (Kazincbarcika)
BAZ 8. (Edelény)
Csongrád 3. (Szeged 3.)
Heves 3. (Gyöngyös)
Pest 2. (Vác)

Kolesz Teri 2010.04.12. 02:39:03

Ha a Fidesz a ket fordulo utan pontosan ketharmadot szerezne, az idealis lehetoseget teremtene ahhoz, hogy vegre elkezdhessuk a felzarkozast Nyugat-Europahoz, persze ehhez az is kell, hogy a kesobbi esetleges nepszerutlenseget felvallalva a hatalom a kenyesebb ugyekben is hatekonyan verje keresztul a Parlamenten az elkepzeleseit. 66% kormany, a maradek pedig egy hangos ellenzek, olyan helyzetben, ahol minden kepviselo viselkedese kulcsfontossagu - valasztoi szempontbol tokeletes demokracia.

eloi 2010.04.12. 02:40:49

Gábor!
Nagyon jó hármast alkottatok az M1-en! Gratulálok!

Számomra az a tanulság - többek között -, hogy profi manipulációval és demagóg dumák besulykolásával (hogy ne mondjam: hazugságokkal) meg lehet ugyan téveszteni az embereket, egyszer-kétszer, de a nép azért többnyire ("hosszú távon") mégis csak normális. Meg van a magához való esze. És ez jó!

Ez bebizonyosodott most. Kiesett két "rendszerváltó", de azóta minden erkölcsi hitelét felélő párt (MDF, SZDSZ). Tehát lehetett ideig-óráig forgatni a köpönyeget, gátlás nélül dolgozni "saját zsebre" minden áron, de aztán mégis jött a pincér a számlával és fizetni kellett.
Az SZDSZ első árulása a taxis blokádkor volt, a második 94'-ben a Horn kabinet (és az új erőre kapott utódpárt) "legitimálásakor". És attól kezdve a szolgai csatlós üzemmód mindvégig, csak legyenek a húsos fazék közelében. Eladták magukat és a rendszerváltó elveiket is. Hamar, pénzért, bársonyszékekért.

Az MDF már 98'-ban padlón volt, csak a Fidesz mentette meg. (Aztán csodálkoztak, hogy az meg be akarná olvasztani őket is.) A későbbi fordulataikról, botrányaikról és a végjáték elvtelen ámokfutásáról még biztosan sok szó lesz. (Szépkorúak - MSZP - Társasága, majd az SZDSZ "házasság". Elvtelenség. Meg is lett az eredménye.

combo 2010.04.12. 02:41:48

Egy gyors kérdés, ha még valaki fenn van :-):

A második fordulóban a nem nyertes egyéni képviselőre leadott szavazat elveszik, vagy még az is töredékszavazatnak számít? (Tippem szerint elveszik.)

Plezúr 2010.04.12. 02:41:51

Kedves Török Gábor!
Érdekesen alakult ez az este, nem lehetett túl könnyű az első 2-3 óra, de legalább szóba került a blog...
Kíváncsi leszek az OVB ügyetlenkedéseinek média visszhangjára, bár ma késő este úgy tűnt, hogy az eredmények elmosták annak a párszáz embernek a kálváriáját, akik matematikai értelemben teljesen feleslegesen álltak sorban hosszú órákon keresztül. Az M1 választási műsorának végén, de még a Híradóban sem tettek említést arról, hogy a 11. kerület ominózus választókerületében még éjfélkor is tartott a szavazás... És ahogyan látom Rétvári biztosan győzött.
A joghoz ugyan nem értek, de ha az OVB nem szórakozik a kampánycsenddel, a kutya sem (értsd média) foglalkozott volna azzal, hogy pár szavazókörben még folyik a választás, mindenkit lekötött volna az eredmények alakulása. Persze a választási maratonistáknak legalább annyi örömük adódott, hogy a fél ország őket sajnálta. De az esetük utólagos óvást csak akkor jelenthetett volna, ha nagyon billegő eredmények születnek, ez viszont nem történt meg.
Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e valamilyen felelősség keresés, amit az este folyamán Ti erőteljesen szorgalmaztatok? (meg is lepett ez a "keménység"...)

Sok érdekes dolog történt ezen az estén, nekem mégis az MDF bukása volt a legemlékezetesebb. Egyszerűen azért mert én még emlékszem az elmúlt 20 év történéseire, emlékszem az 1990-es kicsit fájó MDF-SZDSZ kibékíthetetlenségre és bizony akadt volna akár egy ember is az országban, aki azt vizionálta volna, hogy ez a két párt "vállvetve" hullnak ki szégyenteljesen a politikai életből?

eloi 2010.04.12. 02:43:20

@Süveges Gergő: Gergő! Nagyon jó voltál, mint műsorvezető!!! (Most is.:-))) )
Remélem végleg átveszed/veheted a stafétát Balótól! :-)

fell bandi 2010.04.12. 02:45:18

@Plezúr: a sorbanállóknak érzésem szerint nem csak média-, hanem jogi visszhangja is lehet még. Annál is inkább, mert itt a XI. ker-ben ha jól tudom még mindig tart a szavazás..

BF79 2010.04.12. 02:45:23

Tóth József az MSZP utolsó hőse. Nagyon keményen kampányolt, és hiába erős balos körzet, az eredmény így is köszönhető a saját erőfeszítéseinek. Szanyi "egyedülvagyunk" Tibor eredményén viszont meglepődtem.

Edelény érdekes. Nem ismerem a helyi viszonyokat, de az tény, hogy a Jobbiknak Molnár Oszkárt beleszámítva közel 50%-a lehetne. Elképzelhetetlen, hogy visszalép? (én már a Fideszből való kirúgása után is azt hittem, hogy ő lesz a helyi jelölt)

Egyébként az első három párt eredményét 1%-os hibahatáron belül eltaláltam délután, a Fidesz-t csak 0,16%-kal vétettem el nem is olyan nehéz ez az esélylatolgatás:

torokgaborelemez.blog.hu/2010/04/10/132_hogyan_alakul_a_reszvetel/fullcommentlist/1#c9408442

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.04.12. 02:47:23

@Ordnassac: Bp. 28. helyett inkább Tiszavasvári (Szabolcs 3.)
De ezzel együtt valóban ez a 10 hely lehet a 2/3-ad kulcsa. Csak ehhez mszp-jobbik együttműködés kellene.

eloi 2010.04.12. 02:47:56

@Kolesz Teri: Így van!
Lehetőség kell végre arra, hogy rendbe szedhesse valaki az országot!
A jogon tanulva gyakorlatilag minden Alkotmány-tan tanárunk azt várja, hogy legyen már végre új Alkotmányunk!!!
Ez nem az ördögtől való dolog!
Egy olyan parlamentben, ahol az ellenzék "túl erős", állandóan blokkoják a kormányzati kezdeményezéseket, hiszen a mindenkori ellenzék ellenérdekelt a kormány sikereiben!
Jó lenne, ha most nem ez folytatódna!

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2010.04.12. 02:47:58

Gábor, kiváncsi lennék a véleményedre az OVB viselkedésével kapcsolatban is.
Egyetértek azzal, hogy ebben az ügyben kemény szakmai és politikai felelősségi kérdések vannak, viszont pont ez a két tétel nem merült fel az este folyamán: a szakmaiság és a felelősség.

Félek, egyedül V. Rudiban lesz annyi, hogy lemond, pedig ő a legkevésbé terhelt ebben az ügyben.
Számomra ez a történet is azt jelzi, hogy az OVB kinevezési és működési metódusa, természetesen párhuzamosan a választási jogszabály egyéb passzusaival elavult és életidegen.

((Ennek ellenére még lehetett volna annyi vér a pucájában Szigetinek, hogy mondjuk 8-kor kiáll és két dolgot mond: "egyrészt vége a kampánycsöndnek, másrészt lemondok".))

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2010.04.12. 02:48:13

@Plezúr: De tettünk. :) Én is nagyon becsülöm őket, a műsor közben is elmondtam, és a legvégén is, még egyszer. És emlékeim szerint a Híradóban is volt róluk szó.

török gábor 2010.04.12. 02:49:43

@combo: csak az nem veszik el. lásd 75. bejegyzés.

@Süveges Gergő: te sem tudsz aludni, Gergő? :)

Ordnassac 2010.04.12. 02:50:27

@BF79: Molnár Oszkár és a helyi Jobbik rossz viszonyt ápol egymással. MO mindenképpen vissza akar kerülni a Fideszbe, így nem lesz értelme visszalépnie a jobbikos javára (ellenben fordítva talán...).

Szanyi eredménye annyira nem meglepő, inkább a szorosság az (hatvanhárom szavazat különbség jelen állás szerint). Ezt érdemes lesz figyelni. Főleg, hogy a jobbikos jelölt kiesett.

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2010.04.12. 02:50:30

Rossz szájízzel konstatálom, hogy bejöttek a választási tippjeid.
Gratulálok :)

Zabkása 2010.04.12. 02:52:12

Nagyon jó hármas voltatok! :) Gergő akartam is csinálni az FB-n egy csoportot h a Választás leglazább műsorvezetője Te vagy :) A pokeres 5letet meg vártam :D

combo 2010.04.12. 02:52:28

Az öcsémék éjjel fél 1 után hagyták el a Bocskai úti szavazókört, nem sokan voltak már utánuk. Egyébként akkorra már mindenki tudta az eredményt, de a többség kitartott. Demokráciáért emlékplakettet nekik... :-)

Ordnassac 2010.04.12. 02:53:12

@török gábor: jó tudni, hogy nem vagyok/unk egyedül. :-)

Treuga Mei 2010.04.12. 02:53:19

Tisztelt TG!

Előfordulhat-e, hogy a Fidesz biztos győzelme csökkenti a kevésbé fegyelmezett szavazóit (amiből bitonyára akad bőven, a most megnyert 400.000 új közül nem föltétlenül mindenki elkötelezett)?

OFF
A választási műsort csak néha-néha láttam, amikor odakapcsolták a projektorra vetített képet, mivel az Instant kicsit zajos volt, és sok volt az inger egy egyszerű proletár számára. De látatlanban is gratula mindhármuknak a három óra OVB-töketlenkedés alatti időkitöltésért, amint itt olvasom, bizonyára szórakoztató volt.
ON

Merlin

Zabkása 2010.04.12. 02:53:55

@Süveges Gergő:

Marha jó hogy ilyenkor is itt tök közvetlenül beszélgettek :) Nem kicsit fárasztó lehetett, pláne h stand up volt az első 3 óra kb....

combo 2010.04.12. 02:54:00

@török gábor: Köszönöm, és jó pihenést kívánok, Süveges Gergőnek is. Hosszú volt ez az éjszaka. :-)

fell bandi 2010.04.12. 02:55:35

@Süveges Gergő: ugye reggel nem te leszel a Ma Reggel-ben? Mert arra a kis időre tényleg nem érdemes lefeküdni..

Zabkása 2010.04.12. 02:56:19

@török gábor: Gábor mellesleg az hatalmas volt, amikor Vona alatt (ha jól emlékszem nála volt) mutatták a stúdióképet és nevettél :D hát azon itthon külön jól szórakoztunk percekig :)

gábornok 2010.04.12. 02:56:48

Ibolya végre vette a kalaPját, Zelinka Ildi meg szívta ...a fogát, h elvették a szavát 2X is.. Ja, és nem termett babér a Bokron sem..

Plezúr 2010.04.12. 02:56:56

@Süveges Gergő:
Akkor lehet, hogy tévedtem, bocsánat!

Kolesz Teri 2010.04.12. 02:57:53

@eloi: En nem ertek az Alkotmanyhoz, sem a jogalkotashoz, mindenesetre azt gondolom, hogy ez eleg vekony jeg. Kerdes, hogy ha lesz uj alkotmanyunk, akkor abban mennyire lesznek hangsulyosak az ugynevezett polgari ertekek?

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2010.04.12. 02:59:07

@fell bandi: Jani lesz; én csak majd szerdán.

Mindenkinek jó éjt - már ami maradt belőle!

eloi 2010.04.12. 02:59:40

@Zabkása: Nevetett? Csak nehogy jöjjön érte a gárdista fekete autó, éjjel. :-)

Ordnassac 2010.04.12. 02:59:52

@Süveges Gergő: ezt a pihenőt megérdemled, viccen kívül!

R\'hard 2010.04.12. 02:59:52

Udv!

Minden elismeresem mindharmotoknak!

R

UI En sem tudok aludni... :-)

aum 2010.04.12. 03:01:18

Mindenesetre most nem volt olyan blama a kvk-knál, mint tavaly.
Plusz egy dicséret nekik is.
Lényegi kérdések eldőltek, a 2/3 közeli eredmény egy minimális konszenzuskészséget feltételez a Fidesz politizálásában, de ennél most lényegesebb, hogy mi van Viktor fejében.

Ordnassac 2010.04.12. 03:01:47

@török gábor: szerinted mely oevk-kra kell majd különösen figyelni?

Zabkása 2010.04.12. 03:01:50

@eloi: igen :D de már keverem mert végig röhögtem amikor Lendvai arca torzult annyira, hogy a photoshop se javítja már ki vagy a Mesterházy esetleg Dávid Ibolyánál.... de az a szubjektív mosoly azért is volt jó mert szinkronban volt az enyémmel :)

gábornok 2010.04.12. 03:01:57

Jó reggelt Mindenkinek! Aludjunk új napra! :-)

stratez 2010.04.12. 03:03:43

Egy lényeges momentumról senki nem beszél, a két jobboldali párt 70 %-ot szerzett, és ennek a ténynek önmagában is döntő jelentősége lehet mind a választások után, mind 2 hét múlva. A választások után esetleg, ha a Fidesznek egy két mandátuma netán hiányozna is a kétharmadhoz, ezeket könnyen megszerezheti A Jobbiktól, akár úgyis, hogy átülnek, akár úgyis, hogy átszavaznak a kétharmados törvényeknél. 2 hét múlva pedig könnyen lehet, hogy már most átszavaz jó néhány most a Jobbikot választó szavazó. A két párt között ugyanis most is nagy az átjárás, ami a szavazóikat illeti, minden ellenkező látszat dacára.

török gábor 2010.04.12. 03:04:24

@Ordnassac: hagyjunk valamit holnapra - vagyis mára is :) de egyszer már átnéztem, vannak nagyon érdekesek, bpesten és kelet-mo-on is.

Zabkása 2010.04.12. 03:05:11

@stratez: igen de azért kell a 2/3, hogy a Jobbik ne szabhasson feltételeket. Mert hát kicsit túlpozicionálják magukat ugyebár.....én két hét múlva is ott leszek és kitöltöm azt a hiányzó 1%unkat :)

eloi 2010.04.12. 03:05:22

@gábornok: Bár csak már Ildikóékat is láthatnánk, ahogy veszik a kalapjukat! 57 év országlás után, kicsit már beléjük fáradtunk.

Apropó, mit szóltok Mesterházy magányosságához???
Azt hittem a műsorban megemlítitek, hiszen igen feltűnő volt, hogy csak néhány ismeretlen figura, meg tán egy biztonsági ember(szerű) állt ki vele a pódiumra.
Régi MSZMP-MSZP "motoros" kövület EGYSEM!!!!
Fletó is sehol (iéyenkor)!
Szegény M!
Úgy ott hagyták, mint kutya a Sza(ha)rát.

Ordnassac 2010.04.12. 03:06:11

@török gábor: rendben. :-) A saját "tétjeimet" már megtettem.

art-isjus 2010.04.12. 03:07:37

Nem az a baj,hogy egy párt 2/3-ot szerez,hanem hogy melyik párt lesz az.Szomoró idők jönnek.A demokratikus választásoktól egy időre elbúcsúzhatunk.Meg attól a reménytől is,hogy ha a kormányzó párt rosszul teszi a dolgát,akkor le lehet váltani.

Zabkása 2010.04.12. 03:08:37

@E_R: ezt képes vagy mondani ez után a 8 év után? csak gratulálni tudok.....

aum 2010.04.12. 03:10:32

@Treuga Mei: Gábor dodonai válasza helyett :) itt az enyém.
Viktor mindig jó volt a második fordulóban, a Tóth Józsi kivételével hozni fogják a körzeteket. Tehát Viktor erősen kampányolni fog + csepegteti a programját (már ha van neki).
Kisebb lesz a részvétel, de a győzteshez húzás + fegyelmezett Jobbik szavazók hozzák az 56-ot.

eloi 2010.04.12. 03:12:20

@stratez: Bizony ám! Ekkora rugalmasság meg biztosan lesz. A mostani acsarkodások ellenére is. És még az LMP is kérdőjel. Ki tudja, lehet, hogy simán odaszavaz a módosításoknál, ha egyetértenek egy-egy változtatással.
Most még harc van, de aztán majd jön a kompromisszumok, alkuk időszaka, vagyis a hétköznapi politizálás. Az új időszámítás lesz.

Ordnassac 2010.04.12. 03:12:57

@aum: azért érdemes lesz figyelni Molnár Oszkárt.

tho · poszto.blog.hu 2010.04.12. 03:14:40

GG Gergő, Gábor! Ez volt eddig a legjobb választási műsor, amit láttam, és kivételesen még András is jól viselte magát. :)

art-isjus 2010.04.12. 03:18:00

@Zabkása: Nem 8 év után,hanem az elkövetkező évek előtt.Az mszp sok rosszat tett,lopott,stb.,de legalább amatőr volt,ezért megbukhatott.A fidesz ezalatt a 8 év alatt kiépítette a hátteret,ami lehetővé teszi,hogy beláthatatlan ideig hatalmon maradjanak...profi módon fog menni minden.
Minden területen megszállás lesz,a jól ismert pártközeli cégek és emberek elfoglalják helyeiket.

Ordnassac 2010.04.12. 03:18:10

@török gábor:

off

Andrást láthatjuk majd valamikor itt kommentelőként? ;-)

on

laji 2010.04.12. 03:18:43

@eloi: az a pár hostess-t a háttérben mennyiért állíthatták oda? 5-10 eFt? Olcsón adhatták arcukat...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.04.12. 03:19:26

mondja mar meg nekem valaki
miert olyan eget vero a 2/3-ad fontossaga?

Ordnassac 2010.04.12. 03:19:42

@E_R: az MSZP amatőr??? Oké, hogy elfogult az ember azzal szemben, akire szavaz, na de az MSZP-t amatőrizmussal illetni azért erős...

art-isjus 2010.04.12. 03:21:52

@hagyma: mert annak birtokában szinte mindent meg lehet tenni.Persze a fidesz szavazók pofáraesése majd akkor jön,amikor sem adócsökkentés,sem egyéb ígéret nem teljesül,de leváltani már majd nem tudják a pártot.

eloi 2010.04.12. 03:22:39

@E_R: Téged jól átmostak. :-(
Európa közepén, az EU-ban, NATO-ban. Jön a diktatúra és a fasizmus. Persze.
Hála Istennek, ez az MSZP-s maszlag nem működött. Ahogy ijesztgették a szavazóikat ezzel és a hasonló ökörségekkel, az gyomorforgató volt!
Hogy veszélyben vannak, meg, hogy már csak egy demokrata párt van, az MSZMP jogutódja...(!!!)
Hihetetlen!
Tudod kik vannak veszélyben?
Nem az "egyszerű" szavazópolgárok, meg a "kisemberek" (lásd Lendvai demagógiáit), hanem ŐK! az MSZP-s, SZDSZ-es tolvajok!
Ahhoz kérik a szavazatotokat, hogy NEKIK ne kelljen bíró elé állniuk!!! Mentelmi jog, tudod!
(Pl. miből van Veres elvtárs semmire kellő fiának Lamborghinije vagy Ferrarija? A TE és az Én vagyis a MI pénzünkből!!! És ez csak egy csepp a tengerből!)

laji 2010.04.12. 03:23:03

@E_R: "Minden területen megszállás lesz,a jól ismert pártközeli cégek és emberek elfoglalják helyeiket."

Egy ilyen 8 év után, ami csak a pártközeli cégekről szólt, egy ilyen megszólalás, barátom... Nem vagy kicsit kirekesztő?

Róbert__ 2010.04.12. 03:24:01

ha mindenhol nyer a fidesz, csak tóth es szanyi körzetében nem, akkor az még kb. 20000 a most meglévő kb 105000 töredékszavazat mellé, tehát össz. 125000, amivel a 64 országos listahelyből is 1 országos mandátumot kaphatnak pluszban. (mszp esetében össz. 1.200.000, jobbiknál 1.000.000, lmpnél 400.000 töredékszavazattal számoltam, kb. ránézésre-hasraütésszerűen, tehát ezek nem pontos számítások, csak megérzés.) ebben az esetben 262 fős frakció lenne a fidesznek!

Ha minden körzetet megnyerne (akár a tóth-félét is), akkor is a 105000 területi listás töredékszavazatból is összejöhet 1 országos mandátum. Így lehetne akár 264 fős is a frakció! Azt hiszem, az a max.

art-isjus 2010.04.12. 03:25:09

@Ordnassac: Nem szavaztam az mszp-re,és nem vagyok egy párt iránt sem elfogult.Ha az mszp profi lenne,nem lenne ennyi ügy,és nem is derültek volna ki.De amatőrök.Majd most jön a profi fidesz,ők megmutatják hogyan kell ezt(bár korábbról már tudjuk...ezüsthajó,kayaibrahim,magyar fejlesztési bank,postaban túlkonszolidálás,stb.)

Róbert__ 2010.04.12. 03:25:29

@Róbert__: alig látok már a fáradtságtól és félig be vagyok csípve, sorry, ha baromságot írok vagy rosszul ütöttem hasra a többi párt várható töredékszavazatainál :D

BF79 2010.04.12. 03:27:23

@Ordnassac: Kösz, ez esetben Edelény is a Fideszé. Szanyi kapcsán annyi az MSZP ellenese szavazó (Jobbikral LMP-re szavaztak most), hogy az szinte biztosan megfordítja majd az eredményt. Tóth József az utolsó mohikán, de még ez sem biztos.

art-isjus 2010.04.12. 03:27:34

@eloi: Miből van orbánnak egy 80miliós meg egy 30milliós háza,meg szőlőbirtokai? Ki beszélt fasizmusról?Én nem.Ki mondta hogy az mszp a demokrácia védelmezője?Én nem.

laji 2010.04.12. 03:28:58

Na mentem aludni! Annak örülök, hogy az 5kerben nem kell mennem újra! Az, hogy Rogán még a 13kerre eső részben is nyert, nem semmi. Láthatjuk milyen droidok élnek arrafelé...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.04.12. 03:29:21

@E_R: erre a mindenre lennek mar kivancsi
foleg arra mit NEM lehet nelkule?
jo, alkotmanyt nem lehet modositani, de az elmeleti kerdes
es mas?
koltsegvetes, miniszteriumi atszervezes
kulpol belpol
siman megy sima tobbseggel

art-isjus 2010.04.12. 03:30:26

@laji: Az hogy eddig ez volt,mit számít? Attól még a fidesz is ezt fogja csinálni.
Nagy állami megbízások lesznek majd a Vitézy és Rákai féle cégeknek,a Századvégnek,a Nézőpont intézetnek....a hírtv és magyar nemzet minden eddiginél nagyobb reklámfelület lesz...stb.

Róbert__ 2010.04.12. 03:32:09

@E_R: jólvan már tudjuk, el is hisszük neked, nektek. borzasztó érzés lehet.

art-isjus 2010.04.12. 03:33:50

@hagyma: alkotmány,választási törvény,közt. elnök választás....ennél több nem is kell.De úgyis téma lesz a dolog,mert aktuális lesz.Gondolom Török Gábor is foglalkozni fog vele itt a blogján.

eloi 2010.04.12. 03:33:57

@E_R: AMATŐR MSZP??????
Te nem tudod, hogy az MSZP JOGFOLYTONOSAN, mind jogilag, mind anyagilag, mind személyi állományban az MSZMP utóda??? Ez a párt a II. VH óta van hatalmon, különböző formában és személyi összetételben. Horn Gyula, Kovács László, Lendvai, Kiss..... csupa régi piroskönyves komcsi potentát! A volt KISZ titkár Gyurcsány, Bajnai... mind már a rendszerváltás előtt ott volt a hatalom közelében.
Ezek 57 éve ezt csinálják!
Tudod kik voltak amatőrök?
az 1990-es MDF (Antallék) és a Fideszesek! Más nem. Mert az SZDSZ is a komcsi pártfunkcik gyerekeiből lett jóformán.

Teljesen meg vagytok ti tévesztve! Nem kicsit, nagyon.
Innen a 19% és a mentelmi jog nekik.

eloi 2010.04.12. 03:38:46

@hagyma: Mert pl. lehet(ne) olyan alkotmánymódosítást hozni, hogy korábbi állampárt tag (MSZMP) nem lehet többé OGY vagy ÖK képviselő. Vagy csak fele annyi ÖK legyen. Stb. És ettől aztán van para.

art-isjus 2010.04.12. 03:38:55

@Róbert__: Nekem nem lesz rossz,mert én fideszes önkormányzatnál dolgozom,Pokorni "spiclifia" Zoli teljhatalommal rendelkezik itt,és tudjuk,ahol a fidesz van,ott Kánaán lesz :) Tehát én bizakodó vagyok. :) Változni itt nem fog semmi,ami eddig volt,az lesz ezután is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.04.12. 03:40:12

@E_R: szerinted lehet ugy valasztasi torvenyt modositani, hogy mindig Ok nyerjenek?
gyertek mar le a foldre
ha mas lesz a kozt. elnok hataskore, na bumm sok helyen mas
en nem latom sem a veszelyet sem szuksegesseget
amugy Horneknak ugy remlik meg volt
igaz nem egyedul
szerintem ennek inkabb presztizs jelentpsege lenne
se tobb se kevesebb

eloi 2010.04.12. 03:40:26

@laji: Legalább a jobb oldalon álló fekete telcsiszámát kiírhatták volna a csíkon alul! :-)))

art-isjus 2010.04.12. 03:40:27

@eloi: És a Fidesz komcsijaival mi a helyzet? Ja,azok jó komcsik,mert átálltak?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.04.12. 03:44:16

@eloi: most linkeltek nekem, hogy az alkotmanyhoz 4/5-od kell
en nem latom a nagy veszelyt
gondolom senki sem hiszi hogy visszajon Rakosi es a nep bologat es tapsol

art-isjus 2010.04.12. 03:45:04

@hagyma: meg lehet változtatni,hogy hány évente legyenek választások,meg lehet változtatni a körzeteket,el lehet tüntetni rivális pártokat,sok lehetőség van.Nyilván nem lesz a törvényben hogy csak ők nyerhetnek,de lehet a hatalommal rendelkezve olyan körülményeket kialakítani,hogy azért lehetőleg nekik kedvezzen minden.Reméljük nem így lesz.Talán szükségük sem lesz erre,ha a tömegtájékoztatást elég egyoldalúvá tudják tenni,és a kritikus hangokat minimalizálni tudják,akkor nem is kell élniük ezzel.

eloi 2010.04.12. 03:47:09

@E_R: Nem a profizmus hiányzott, hanem a gátlások, meg a mértékletesség. Vérszemet kaptak ("következmények nélküli ország") és ezért bukott meg kb. a svindlijeik 1%-a. 99-ről még nem is tudunk. Remélem ez az arány javul még, jelentősen!

rockjano_ 2010.04.12. 03:48:15

@eloi: Kedves Eloi

Ne spirázd magad túl.

Olyan nehéz dolgok elött ál a Fidesz hogy azt még talán te sem sejted. Orbán ahogy elnéztem már igen.

Óriási siker ez nekik de ellenzéki magatartásuk alapján nemigen megérdemelt. És mint mindennek ennek is meglesz az ára.

Nagyon nehéz időszak elé néz a jobboldal.

art-isjus 2010.04.12. 03:51:11

@eloi: Nem hiszem...sőt,a kampány után(meg az önk. választások után) ezek az ügyek elhalnak,hiszen csak kampánycélt szolgáltak.Lesz 2-3 bűnbak,oszt jó napot.Elsikkad minden.A fidesz oladlán sincs gátlás,akinek van memóriája,ami kb. 10 évre visszamenőleg működik,az tudja ezt.Majd figyelj csak,hogy kik és milyen állami megrendelésekhez jutnak az elkövetkező időkben.

art-isjus 2010.04.12. 03:51:59

@eloi: Nem hiszem...sőt,a kampány után(meg az önk. választások után) ezek az ügyek elhalnak,hiszen csak kampánycélt szolgáltak.Lesz 2-3 bűnbak,oszt jó napot.Elsikkad minden.A fidesz oladlán sincs gátlás,akinek van memóriája,ami kb. 10 évre visszamenőleg működik,az tudja ezt.Majd figyelj csak,hogy kik és milyen állami megrendelésekhez jutnak az elkövetkező időkben.

art-isjus 2010.04.12. 03:52:09

@eloi: Nem hiszem...sőt,a kampány után(meg az önk. választások után) ezek az ügyek elhalnak,hiszen csak kampánycélt szolgáltak.Lesz 2-3 bűnbak,oszt jó napot.Elsikkad minden.A fidesz oladlán sincs gátlás,akinek van memóriája,ami kb. 10 évre visszamenőleg működik,az tudja ezt.Majd figyelj csak,hogy kik és milyen állami megrendelésekhez jutnak az elkövetkező időkben.

art-isjus 2010.04.12. 03:52:50

@eloi: Nem hiszem...sőt,a kampány után(meg az önk. választások után) ezek az ügyek elhalnak,hiszen csak kampánycélt szolgáltak.Lesz 2-3 bűnbak,oszt jó napot.Elsikkad minden.A fidesz oladlán sincs gátlás,akinek van memóriája,ami kb. 10 évre visszamenőleg működik,az tudja ezt.Majd figyelj csak,hogy kik és milyen állami megrendelésekhez jutnak az elkövetkező időkben.

BonFire 2010.04.12. 03:53:37

Látom, sem Török Gábornak, sem Süveges Gergőnek nem jön álom a szemére. Ez gondolom a hosszú műsor feszültsége miatt is nehezebb lehet, mint általában.

Grat, hogy még éjjel 1/4 3-kor is posztot ír nekünk! :)

art-isjus 2010.04.12. 03:54:13

@eloi: Nem hiszem...sőt,a kampány után(meg az önk. választások után) ezek az ügyek elhalnak,hiszen csak kampánycélt szolgáltak.Lesz 2-3 bűnbak,oszt jó napot.Elsikkad minden.A fidesz oldalán sincs gátlás,akinek van memóriája,ami kb. 10 évre visszamenőleg működik,az tudja ezt.Majd figyelj csak,hogy kik és milyen állami megrendelésekhez jutnak az elkövetkező időkben.

eloi 2010.04.12. 03:54:23

@hagyma: Szoci para a semmitől.

Feanor 2010.04.12. 03:55:21

LMP sehol se fog visszalépni, nemtom ez volt e már infó de most bedobom. Ha lett volna jobbikos első hely akkor merülhetett volna fel ez a dolog. Így hogy pörzse és balczó is el lett picsázva, nem téma.

BonFire 2010.04.12. 03:55:24

Látom, sem Török Gábornak, sem Süveges Gergőnek nem jön álom a szemére. Ez gondolom a hosszú műsor feszültsége miatt is nehezebb lehet, mint általában.

Grat, hogy még éjjel 1/4 3-kor is posztot ír nekünk! :)

eloi 2010.04.12. 03:55:26

@hagyma: Szoci para a semmitől.

art-isjus 2010.04.12. 03:55:32

@eloi: Nem hiszem...sőt,a kampány után(meg az önk. választások után) ezek az ügyek elhalnak,hiszen csak kampánycélt szolgáltak.Lesz 2-3 bűnbak,oszt jó napot.Elsikkad minden.A fidesz oldalán sincs gátlás,akinek van memóriája,ami kb. 10 évre visszamenőleg működik,az tudja ezt.Majd figyelj csak,hogy kik és milyen állami megrendelésekhez jutnak az elkövetkező időkben.

Feanor 2010.04.12. 03:56:07

LMP sehol se fog visszalépni, nemtom ez volt e már infó de most bedobom. Ha lett volna jobbikos első hely akkor merülhetett volna fel ez a dolog. Így hogy pörzse és balczó is el lett picsázva, nem téma.

eloi 2010.04.12. 03:56:10

@hagyma: Szoci para a semmitől.

art-isjus 2010.04.12. 03:56:58

@eloi: Nem hiszem...sőt,a kampány után(meg az önk. választások után) ezek az ügyek elhalnak,hiszen csak kampánycélt szolgáltak.Lesz 2-3 bűnbak,oszt jó napot.Elsikkad minden.A fidesz oldalán sincs gátlás,akinek van memóriája,ami kb. 10 évre visszamenőleg működik,az tudja ezt.Majd figyelj csak,hogy kik és milyen állami megrendelésekhez jutnak az elkövetkező időkben.

Feanor 2010.04.12. 03:57:07

LMP sehol se fog visszalépni, nemtom ez volt e már infó de most bedobom. Ha lett volna jobbikos első hely akkor merülhetett volna fel ez a dolog. Így hogy pörzse és balczó is el lett picsázva, nem téma.

eloi 2010.04.12. 03:57:46

@hagyma: Szoci para a semmitől.

Feanor 2010.04.12. 03:57:52

LMP sehol se fog visszalépni, nemtom ez volt e már infó de most bedobom. Ha lett volna jobbikos első hely akkor merülhetett volna fel ez a dolog. Így hogy pörzse és balczó is el lett picsázva, nem téma.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.04.12. 03:58:39

@E_R: hat ha az EU-bol is ki lhet lepni 2/3al. akkor lehetnek ilyen veszelyek
ja majd megszavazzak, hogy 24 evente legyenek valasztasok
ne rohogtessetek mar
elismerem kenyelmesebb a kormanyzas, de a mai vilagban europa kozepen az EU-ban 56 vagy 67 % szinte ugyanaz itthon
nade OK en innen nem latom a veszelyet, de nem otthon elek

art-isjus 2010.04.12. 03:59:06

@eloi: Nem hiszem...sőt,a kampány után(meg az önk. választások után) ezek az ügyek elhalnak,hiszen csak kampánycélt szolgáltak.Lesz 2-3 bűnbak,oszt jó napot.Elsikkad minden.A fidesz oldalán sincs gátlás,akinek van memóriája,ami kb. 10 évre visszamenőleg működik,az tudja ezt.Majd figyelj csak,hogy kik és milyen állami megrendelésekhez jutnak az elkövetkező időkben.

Kolesz Teri 2010.04.12. 04:00:43

@hagyma: az alkotmanyozas lehetosege eleg ketelu. Nem mindegy, hogy egy megfeleloen strukturalt uj alkotmanyt hoznak letre a ketharmaddal, vagy teszem azt beleirjak az emberi elet szentsege es serthetetlensege melle hogy amugy tilos az abortusz es magyarorszag mostantol keresztyen orszag. Ez persze peldakent nonszensz tulzas, de a sulyat erzed a dolognak igy, gondolom en.

eloi 2010.04.12. 04:05:04

@hagyma: Szoci para a semmitől.

eloi 2010.04.12. 04:05:50

@hagyma: Szoci para a semmitől.

eloi 2010.04.12. 04:09:23

@rockjano_: Most nem a Fidesz jövőjéről, hanem az MSZP múltjáról beszélünk egyenlőre! Nem vagyunk ugye jósok. Vagy te igen?

LAKSZ 2010.04.12. 04:22:34

Tisztelt Török Gábor!
Ha más jó - mint az MTV1 esti adás és a TGe-blog - nem is történt az első választási napon, akkor legalább ez az egy jó dolog volt, ennek minden jó érzésű választó örülhetett. (Az OVB alkalmatlanságáról már nem érdemes szót vesztegetni, Szigeti megbukott, mennie kell.)

A pártrendszer (legalábbis a parlamenti helyek tekintetében) változása valóban jelentős, a kétpárti rendszer összeomlása is egyértelmű, de elhozza-e az új felállás a „teljes pártrendszer”-változását, azaz az igazi demokratikus jogállamiságot. (T.i.: addig ugyanis nem beszélhetünk igazi demokráciáról, ameddig „anyagi bázison” múlik az, hogy mely szervezetek jelöltjei indulhatnak eséllyel az ogy.választáson, vagy amíg pénz nélküli /pl. CM/ és a független jelöltek eleve hátrányban vannak pártszervezeti jelöltekkel szemben, és amíg a választott ogy. képviselők és a kormányok nem felelősek a négyéves tevékenységükért.)

Örülhetünk a „2+2+2” modellnek, azonban a bekövetkezett választási eredmény megértéséhez a felelősség vizsgálata sem mellőzhető.
A kettő régi párt felelőssége – sem a múltra, sem a jövőre nézve - nem egyforma, ezt érdemes lenne kifejteni. A két új párt esetében majd elválik, milyen felelősséggel végzik a jogalkotást, mennyire hoznak új közéletet. A két kieső (MDF + SZDSZ) párt felelőssége pedig egyértelműen fennáll, ugyanis az MDF 1990-es botladozása, felületessége miatt beindult vagyonvesztő és korrupciós folyamatok, valamint az SZDSZ-paktuma az egyik olyan rossz irány, ami a húsz évet részben meghatározta, az SZDSZ pedig a becsületes szabadelvűséget váltotta át „személyes anyagi és hatalmi haszonra”. A sors fintora az, hogy „együtt estek ki”.

A várhatóan most „beinduló” kampány nemcsak felfokozott hangvételű lesz, hanem durva és botrányos eseményeket is hozhat. Azonban lehet, hogy a pártok „erőteljesebb” kampánya kevésbé befolyásolja majd a második fordulót, mint a „választói magatartás”, az érdektelenség vagy esetleg a kétharmados hatalomtól való félelem.
Igaz, hogy OV szolgálatot és alázatot ígért, de a későbbi gazdasági vagy egyéb kényszer az „nagyúr”. Más az ígéret, és más a tényleges hatalomgyakorlás. Láttunk már ilyet …

i.t.
Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége

LAKSZ 2010.04.12. 04:34:21

@hagyma: Sajnos vannak olyan eszközök, amivel a leendő vetélytársakat még a választások előtt lényegében "ki lehet zárni abból a körből", akik eséllyel indulhatnak a választásokon. Ez a "túlhatalmak" esetében az önmérsékletességen és a korrektségen, vagyis a demokratikusságon múlhat. Egyéként az "elkötelezettség" is okozhat "vakságot" a hatalmon lévő csoportoknál.
H.Gy. esetében egyrészt az eszközök igénybevételéhez a "szürke állomány" hiányzott, másrészt - MSZMP jogutódként - a megítéléstől való félelem is dominált.

(Emlékezhetünk a parlamenti küszöb 1%-ról 5%-ra emelésére, miért is ne lehetne ez 10% vagy 20%, esetleg 40%? ...)

Tigris 2010.04.12. 04:42:51

Azért a kalap megemel a mai teljesítményeitek előtt, komoly sportteljesítménynek beillő dolog volt. Csak azt sajnálom, hogy nem volt idő részletesebben elemezni az eseményeket a rátok zuhanó adattömeg miatt… bár ezt most mindenki a környezetével megtette. Reméljük a második menet egy kicsit békésebb lesz. Értékelem, hogy mozi helyett műsort csináltatok, tényleg grat az egész stábnak.

szavazzfasszal · http://szavazzfasszal.blog.hu 2010.04.12. 05:25:30

Azért a több mint 54 ezer érvénytelen szavazatról se feledkezzünk meg!

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.04.12. 05:28:40

(csak hogy tanuljak) Azokban a megyékben, ahol nincs 2. forduló, ott az összes területi listás mandátum eldőlt? Vagy ez már mindenhol eldőlt (nem tudom, hány területi mandátum dőlt el összesen)?

BonFire 2010.04.12. 05:36:57

Látom, sem Török Gábornak, sem Süveges Gergőnek nem jön álom a szemére. Ez gondolom a hosszú műsor feszültsége miatt is nehezebb lehet, mint általában.

Grat, hogy még éjjel 1/4 3-kor is posztot ír nekünk! :)

Nem én vagyok, hanem én 2010.04.12. 05:49:23

Jó kis műsor volt. A végét már nem követtem, barátnőmmel beszélgettem Skype-on, azért az igenis fontosabb volt. Bocs, Gábor... :)
És ha már Gábor megengedte magának azt a luxust, hogy elmegy aludni, és itt hagyta nekem a palettát és mivel nálam még csak este 7 óra van, ezért leírok pár laikus gondolatot, ami lehet nem igaz, de lehet benne némi logika.
Hogy miért ez lett az eredmény, ami most mégis lett? Ez nagyon érdekes. Dunántúli gyerek révén főleg ezt a területet értem jobban, míg az Alföldet a legkevésbé, így a leírás első részében a Dunántúl fog dominálni, a második rész már inkább ködszurkálás (bocs a lopásért, Gábor)
Természetesen ezzel senkit sem szeretnék megbántani, akit mégis bánt amit írtam, attól előre is bocsánatot kérek.
Na, nézzük:
Ha korcsoportos beosztást kellene nézni, akkor az MSZP szavazói ma lényegileg idősek, nyugdíjasok. A Jobbik szavazói lényegileg fiatalok, esetleg sok köztük az először szavazó is. A Fidesz tábora minden korosztályban erős.
Ha edukációs szinten kellene felosztani, akkor az LMP szavazói szinte tisztán értelmiségiek, magukat liberálisnak mondok vannak (vagyis lényegileg a volt SZDSZ szavazók, és azok akik nem szavaztak az MDF-re, illetve elutasították a szélsőjobbot, a Fideszt és most elutasítják az MSZP-t is, szóval heterogén tábor ez) A Jobbik szavazói között van értelmiségi, nem mondom, hogy nincs, de nem ők vannak többségben. A Fidesz tábora itt is a legszélesebb, minden rétegből beemel.
Ha gazdasági beosztást akarunk készíteni, akkor látszik, hogy a Jobbik tényleg ott ért el nagyon jó eredményt, ahol régen erős MSZP-s körzetek voltak (északkelet). Dunántúlon csak Zalában tudott 2. lenni listán a Jobbik (pár századdal verte az MSZP-t), és ott sem a nagyobb városok kerületeiben. Budapesten ma még egyáltalán nem erős a párt, az LMP is verte (nem is kicsit). Ez pedig felveti, és ezt kérlek nézzétek el, de ez nekem azt jelenti, hogy a kis falvakban, a történelmileg sajnos szegényebbnek marad területeken tudott tarolni a párt (a trianoni elcsatolás, szerintem, legérzékenyebben északkeletet érintette, és az a terület azóta is ezt nyögi). Az MSZP 2006-hoz képest is ezeken a területeken, illetve más régóta baloldalinak tartott körzetekben (Komárom-Esztergom, Baranya) vesztette a legnagyobbat, ennek oka természetesen a kiábrándultság, míg a legkevesebbet ott bukta a párt, ahol gazdagabbak, városiasabbak az emberek: főleg Budapest és Pest megye, de érdekes módon Nyugat-Magyarországon (pl: Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala) az országos átlagnál kevesebbet bukta az MSZP, de szerintem bátran kijelenthetjük, hogy a teljes Dunántúl (még Komárom-Esztergom és Baranya is) a Fideszt támogatta. És ez a tendencia már 2002 óta.
Vagyis kismértékben eltolódott az eddigi megoszlás. A Jobbik a kis falvakban tarol, míg a Fidesz a kis falvakban és a városokban is fölényben van jelenleg. Az MSZP-nek újra fel kell magát építenie, ha ez nem történik meg, akkor a szavazótáboruk lassan ki fog halni. Az LMP megjelenése üde folt. Jövőjük ma még bizonytalan, ha ügyesek megkapaszkodhatnak. De erről még később is lesz szó.
Egyébként valaki írhatna utánam egy hasonló gondolatsort az mosolygó Dunától Tiszáig nyúló rónáról, a Tiszán túli területekről és Észak-Magyarországról is...
Na, akkor nézzük a második kört:
Mert igenis izgalmas lesz a 2. forduló. Vannak jó kis körzetek. De most úgy néz ki, hogy ezek a vonalak, amik kialakultak a pártok között, nem olvaszthatók egybe. Vagyis nem lesz visszalépés. Ez az alaphelyzet. De ez azért módosulhat.
Mert pl. Molnár Oszkár helyzete tényleg érdekes lehet. Ez talán a legkiszámíthatatlanabb körzet. Nem gondoltam volna, hogy ekkora lehet a támogatottsága. (Lentiről tudtam, hogy simán viszi majd a Fidesz, még annak ellenére is, hogy Nógrádi a 2. lett, de ott nem is lesz 2. forduló, mert az MSZP szerepelt kritikán alul abban a főleg kis falvakból álló körzetben.) Azért nagyon érdekes az a körzet, mert az első érvényes, de eredménytelen fordulójából automatikusan 3-an továbbjutottak a 2. fordulóba, de továbbjutott a 4. helyezett MSZP-s is, mert 15% feletti szavazatot kapott, nem tudom, hogy jól mondom-e, Gábor.
Nos, ki lép vissza, és pláne kinek? Az MSZP-s nem fog (valószínűleg). Aztán Molnár Oszkárt szinte senki sem vállalhatja fel. Talán csak a Jobbik. Vajon a Jobbik visszalép neki? Vagy Molnár lép vissza a Jobbiknak, esetleg a Fideszneknek? De ez utóbbi lépések politikai öngyilkossággal lennének azonosak számára. Vagy netán a Fideszes Molnárnak lép vissza? Nagyon izgalmas. Ha senki nem lép vissza nyer a Fidesz. De itt elbukhat egy kerület a Fidesznek, amit egyébként simán hoztak volna, ha Molnár Oszkár a jelöltjük...
Budapest 19 és 20. Még 2 izgalmas választókerület. MSZP-s nyertes. Fidesz 2. hely, de LMP-s a 3. helyezett. A Fidesz szerintem számíthat a 4.-ként kiesett Jobbikos jelölt "józan" szavazóira. Vajon mit lép itt az LMP? Visszalép? Kinek a javára? Ha az MSZP javára lépnek vissza, akkor 2. SZDSZ-ként vésődnek bele az emberek fejébe, és ekkor jelen esetben visszalépnének a semmiért. Visszalépnek a Fidesz javára? Ebben van ráció, a politikai térképen is kb. egymás mellett vannak. De ezt nem fogják meglépni. Ha hitelesek akarnak maradni, akkor nem lépnek vissza. Ezt kell tenniük. De ugyanez lesz az LMP dilemmája a többi körzetben is, ahol 3.-ként végzett a jelöltjük. És itt felmerül, hogy kire fognak szavazni az LMP szavazói, mert valószínűleg az ő szavazatuk fog dönteni. Azzal, hogy az LMP-re szavaztak elérték a legtöbbet, amit ebből ki lehetett hozni, a párt bent van a parlamentben. Valószínűnek tartom, hogy ma egy LMP-s szavazó előbb szavaz a Fideszre, mint az MSZP-re, az elmúlt 8 év botrányai miatt. És ezt mondatja velem a győzteshez való húzás is. De kérdés az, hogy ezek a szavazók mit hisznek majd el (hisz főleg értelmiségiek). Hogy a Fidesz romba dönti majd az országot, veszélyezteti-e a demokráciát, és ekkor az MSZP-re szavaznak? Vagy pedig, hogy a 2/3-addal a Fidesz jó irányba hathat, és ezért inkább jobb oldalra adják majd a voksot.
Ha nem változik semmi, a körzeteket a Fidesz visz, Szanyi körzetét is. Töth Józsefé meg néhány szavazaton fog múlni, főleg azon, hogy az LMP szavazók ki mellé állnak majd. De ezt nyerheti az MSZP!
De érdekes a többi függő budapesti kerület is, ahol nem LMP-s, hanem Jobbikos a 3. Ilyen kerületek: 6. kerület (Szegedi Csanád), 23. kerület (Gaudi-Nagy Tamás), 26. kerület (Makai Tibor), 27. kerület (Gönczöl András), 28. (Pösze Lajos), 29. (Balog Barna), 30 (Nagy Ferenc). De ezek között a körzetek között van olyan, ahol LMP-s jelölt nem indult, de mondjuk van MDF-es. A Jobbik természetesen nem fog visszalépni a Fidesz javára. Ezek a területek főleg Jobbik erős emberek körzetei. 6. körzet érdekes lehet, ott az LMP-s 12%-val lett 4. Míg a 27.-ben volt LMP és MDF-SZDSZ jelölt is. De valószínűleg tartom, hogy a Fidesz nyeri ezeket a körzeteket is, nagy előnnyel vezetnek a jelöltjeik, így @Ordnassac: által megjelölt 28-ast is.
Aztán megjelölte meg a Bp. 16. kerültet is. Izgalmas. De a Jobbikos nem indul majd, így viheti a szavazatokat a Fidesz, még akkor is ha 6% van csak Simicskó (Fidesz-KDNP) és Molnár Gyula (MSZP) között.
BAZ 5. és 7. Előbbiben 9%, utóbbiban 10% a Fidesz előnye a Jobbikkal szemben. Az MSZP a 3. A többi induló itt nem befolyásolhat. Szerintem egyértelműen a Fidesz viszi ezeket a körzeteket. Lehet nem ekkor a különbséggel, de nem nyerhetnek a Jobbikos jelöltek.
Csongrád 3. Botka polgármester 7%-val van lemaradva. A 4., kieső LMP-s 9%-nyi szavazója megfordíthatja az állást. Ez is izgalmas lesz. De józan ész szerint ezt is hoznia kell a Fidesznek. Bár igencsak kérdéses kerületnek számít.
Heves 3. Vona körzete, de ő csak 3. a FIdesz előnye az MSZP-vel szemben itt 11% az LMP-s 6%-val kiesett. Ha nem történik csoda, ez is a Fideszé.
Pest 2. A 3. független jelölt itt is mindent felboríthat. De a Jobbikos 14%-val 4.-ként kiesett. LMP 9%-val 5. Győzhet az MSZP-s vagy a független jelölt, ha kölcsönösen visszalépnek egymásnak illetve, ha az LMP-s szavazók is csatlakoznak. De ne feledjük, itt a Fidesz és MSZP jelölt között 15% van, és a Jobbik szavazókkal együtt a Fidesznek habár neccesen, de meg van az 50%. Hogy ne a Fideszes nyerjen, ide még nagyobb csoda kellene.
Szóval a 2/3-hoz az 57 állva maradt kerületből 52 kellene. Szerintem mind az 57 a Fideszé lehet. A Bp. 20-as, Tóth József kerülte és a BAZ 8-as Molnár Oszkár kerülete a legneccesebb, és esetleg Csongrád 3-as, Botka kerületét vesztheti el Fidesz. De még így is meg lesz a 2/3-ad. De ebben az esetben is kapni fog még a Fidesz az országos listáról is legalább 1 mandátumot. Ha minden kerületet nyer a Fidesz, akkor is kaphatnak 1 plusz mandátumot még, @Róbert__: így összejöhet a 264 mandátum. Ez szerintem is a maximum, ennél csak kevesebb lehet, de 261-nél józan logika szerint nem.
Bár ugye csodák mindig lehetnek... :)
Na befejeztem, remélem nem lett olyan rossz és nagyon nem is untátok. Most lassan elmegyek aludni... Nektek meg tovább jó munkakezdést, most hétfő reggel... :) Bocs, de ezt nem hagyhattam ki... :)

Kukori és Kotkoda 2010.04.12. 06:16:09

Ha nem Ti vezettétek volna a műsort, már korán elhúztam volna aludni, de így kitartottam a végéig.
Nem hittem volna, hogy egy maratoni hosszúságú politikai műsoron ilyen jól lehet majd szórakozni.
Külön dicséret azért, hogy a váratlan helyzetet ilyen profin oldottátok meg! Öröm volt nézni titeket!

tasavallan presidentti yön 2010.04.12. 06:20:31

@Kolesz Teri:
Nagyon nem lenne jó. A fityiszesek gátlástalan parasztok, akik csak a saját érdekeiket nézik, nem az országét.
Bárkire (akár még a Jobbikra is... - akiket egyébként utálok, mint a szart), csak ne a Fityiszre a 2. fordulóban...

tasavallan presidentti yön 2010.04.12. 06:22:55

@eloi:
Balónak a lábujja körméig sem ér fel...

stratez 2010.04.12. 06:24:40

Figyelemre méltó, hogy akiről nem utolsósorban ez a tegnapi választás szólt, és akinek a Fidesz ezt az ilyen arányú győzelmét köszönheti, nyomtalanul eltűnt, felszívódott, láthatatlanná vált. Igen, róla van szó, Gyurcsány Ferencről, aki az elmúlt hetekben betette a lábát abba az ajtórésbe, amiről úgy gondolta, hogy az ő visszatéréséhez vezető útnak a nyílászárója. Ezt az ajtót most a választók rácsapták Fletó lábára, és valószínűleg otthon borogatja, ezért nem láthattuk tegnap, azaz ma éjjel...

tasavallan presidentti yön 2010.04.12. 06:24:58

@eloi:
A jogon nem követelmény a helyesírás?
Merthogy alkotmánytan... 1 szóban 2 hiba kicsit sok. Még egy jogásztól is.

tasavallan presidentti yön 2010.04.12. 06:32:03

@Zabkása:
Pedig igaza van.
Az MSZP, minden faszsága ellenére is, a demokráciát fenntartotta.
A Fidesz nem fogja. Gátlástalan gecik gyülekezete.
(Majd emlékezz 2 év múlva arra, mint mondtam.)

tasavallan presidentti yön 2010.04.12. 06:38:04

@eloi:
Csak mellesleg jegyzem meg, hogy Orbán IS KISZ-titkár volt, nemcsak Gyurcsány.
Bár fityiszesek ezt hajlamosak elfelejteni.

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2010.04.12. 06:43:09

@Süveges Gergő:
Komolyan mondom, nem hittem volna, hogy választási műsor lehet szórakoztató. Én egy kicsit több "akit érint, az úgysem érti" pimaszságot még simán elviseltem volna, különösen Gábortól, akin látszott, hogy többször fogja vissza magát, mint azt szívéből megtenné.
Szóval a músorhoz gratulálok, két hét múlva körül sem nézek. :-)

is 2010.04.12. 06:44:01

@stratez: "A két párt között ugyanis most is nagy az átjárás, ami a szavazóikat illeti, minden ellenkező látszat dacára."

Ez az a mondat, amit eddig tagadni kellett, ugye? Jövő héten éppen lesz átjárás, vagy nem lesz?

2010.04.12. 06:47:01

Látható, hogy a Fidesz fanok elvakultságát semmi sem csorbítja. Mindig is azt mondták a Fideszesek, hogy a mi komenistánk a jó komenista, a más pártok komenistái pedig a jó komenisták. A saját szemükltől nem látják, hogy a most kormányzásra készülők között is vannak egykori MSZMP-sek. Az egyik legfőbb gazdasági szakemberük és a külügyminiszteri poszt várományosáról már ne is beszéljek...

tasavallan presidentti yön 2010.04.12. 06:48:40

@miklos.rabai:
A Jobbikról annyit: ott állnak jól, ahol sok cigány él.

És ez az elmúlt 20 év cigányügy-kezelésének kiváló jelzése.

pnegyesi 2010.04.12. 06:49:12

Olyan vicces ez a kommunistázás 2010-ben. Remek lenne, ha a régió országai közül utolsóként, de csak kinyitnánk azokat a nyomorult aktákat, kiderülne, hogy a jelenlegi politikai elit mindegyik tagja ilyen vagy olyan módon, de érintett volt, s végre beléphetnénk a XXI. századba.

Megnéztem Orbán beszédét, fáradt és ideges volt. Remélem azért, mert tudja, hogy most ismét olyan trükköt kell végrehajtania, amelyet 1998-2001 között már egyszer végrehajtott: a nép megkapja a cirkuszt, közben a háttérben vasszigorral fenntartják a pénzügyi egyensúlyt. Azután jött 2002 és a választási győzelem reményében mindent felrúgott

tasavallan presidentti yön 2010.04.12. 06:55:17

Kedves Gábor!

Szerinted a Fidesz mikorra viszi államcsődbe az országot?

Kell hozzá 3 év, vagy elég lesz 2?

És ez alatt melyik Fidesz-tag hány milliárdot fog ellopni az állami vagyonból?

7919nünü 2010.04.12. 06:55:41

Nézettségi adatokat szeretnék!

akakukk 2010.04.12. 06:55:48

@tasavallan presidentti yön: Azert Gyurcsan egy kicsit tobb is volt, mint sima kis kisztitkar. Es ugy alakitotta meg a FIDESZ-t, hogy akkor meg leteptek a plakatjaikat az egyetemen, es komolyan lehetett felni a fekete autotol. Meg ha jol emlekszem Pragaban is volt, bortonben. :) Csak hogy teljes legyen a kep.

tasavallan presidentti yön 2010.04.12. 06:57:07

@pnegyesi:
Pénzügyi egyensúly?

Arra gondolsz, amikor az APEH adatbázisából törölték a saját cégek százmilliós-milliárdos adósságait (hosszú bájtok éjszakája) 1998-ban?

Gondolod, hogy idén is ez lesz?

Miss Eileen 2010.04.12. 07:10:06

A tegnap este szép volt. Gartula! :-)

Trex59 2010.04.12. 07:12:41

@tasavallan presidentti yön:

Súg valaki vagy egyedül vagy ilyen.......

Waldi! 2010.04.12. 07:12:50

3 Fidesz a parlamentben, a normal, a szelsojobb es a trojai falo Fidesz. Mindegy, minden nappal egyel kevesebbet kell aludni Orban vegso bukasig :D

littlered 2010.04.12. 07:14:47

Én is megnéztem a beszédet, Orbán fáradt volt. Valószínűleg nagyon sok mindent kell végiggondolnia. Én kifejezetten nem bírom a képét, de azt nem gondolom, hogy lépéseket tenne a demokrácia ellen, sőt, bízom benne, mást amúgy sem tehetek. Van a rossz és a jó tanár. A rossz tanár üvöltözik, csapkod, büntet és mégsem fogadnak szót neki, míg a jó tanár ráveszi a gyereket mindenre. Orbán jó tanár és le fogja nyeletni a híveivel a keserű pirulát, pl. az önkormányzatok megfelezését is, sőt, még meg is köszönik neki.

lüke 2010.04.12. 07:18:27

egyel:)
azt most majd lehet....................
a második forduló a gazdagok és a szegények harca lesz
nem a kelet és a nyugaté-ahogy egykor Tölgyessy mondta-:)
bár a gazdagok szeretik a keletet: szolgasors, szervilizmus, baksis

TroppauerHümér 2010.04.12. 07:18:40

Kivételesen nem értek egyet Török Gáborral. A Fidesz most sem teheti meg, hogy a programjáról beszéljen, ahogy eddig sem, mert minden egyes ilyen mondat szavazatvesztést kockáztat. Többen vannak olyanok, akiknek egy-egy várható intézkedés az érdekeit sérti, mint azok, akik esetleg Fidesz-szavazóvá konvertálódnának. Bármilyen negatív kampány (például a Jobbik ellen) szintén többet veszít, mint amennyi hasznot hoz.

Győztes csapaton ne változtass: ha a tegnapi eredmény lényegében nem változik az egyéni körzetekben, akkor minden kampány nélkül is meglesz nekik a kétharmad.

lüke 2010.04.12. 07:20:29

@littlered:
az adminisztráció csökkentése fontos, dolgozni kell, nem székben ülni
a VB is példálódzhatott volna, ütöképes intézkedésekkel

Katatón Dzsentri · http://www.twitter.com/katatondzsentri 2010.04.12. 07:21:45

Nézzétek már meg a választási törvényünket, könyörgöm!
Kikúrt bonyolult, egyszeri állampolgár (pl. én) egyszer ebben az életben megértheti, hogy aztán 4 év múlva megint ne értse.
Mi a faszomnak annyi lista? Elfogadom, hogy az ellenzék erősítésére kell kompenzáció, de az, hogy listáról többen juthatnak be a parlamentbe, mint közvetlen megválasztssal, abszurd!

A Fidesz-nek (ha összejön a kétharmad), KÖTELESSÉGE az egyéni helyeket felezni, a listás helyeket harmadolni! És az idióta területi listákat eltörölni a picsába, az országos listát pedig kompenzációs alapon számolni. Egyfordulósra alakítani a választásokat.

A jelenlegi módszer drága és a választók akaratát megközelíőleg sem tükröző eredményeket mutat.

-tara- · http://hegyek-lanya.blogspot.com/ 2010.04.12. 07:22:13

Nehéz dolgotok volt tegnap, de remekül helyt álltatok. Köszönet Süveges Gergőnek, Török Gábornak és Giró-Szász Andrásnak. Ezt a bohózatot levezényelni nem volt egyszerű.

Az eredményekben nem csalódtam, ezt vártam. Még nem találtam infót arra, hogy hány %os volt a részvétel, 65%-ot tippeltem, talán akörül.

lüke 2010.04.12. 07:24:06

@tasavallan presidentti yön:
hmm de hol ?
a KB-ban, ahol döntö szerep jutott+ élvezte a rendszer elönyeit
vagy a gimiben, pusziért

lüke 2010.04.12. 07:25:32

@Katatón Dzsentri:
yeeh
egyszerü agynak egyszerü rendszer
majd meglesz
egy x -max. 2-és kész

andzsin 2010.04.12. 07:26:52

arról senki nem beszélt, pedig az este egyik legfontosabb tanulsága az volt, hogy a "sötét keleten" (akinek nem inge ne vegye magára), mennyire meg lehetett hülyíteni az embereket, a jobbik elképesztő arányokat ért el.

andybandy 2010.04.12. 07:27:49

gratulálok a "törökgáborelemez" bloghoz. Sőt, a kommentek hangvétele is - sztem - hasonlít egy kulturált ország polgárainak beszédére.
A TV műsort csak pár percig néztem, de nagyon tetszett, ahogy a lehetetlen helyzetet megoldották.
Csak így tovább (bár most 1 ideig nem lesznek választások, vagy mégis?)

lüke 2010.04.12. 07:29:41

1,érdekes lesz az eljövendö két hét:
jön a bosszú, az irigység magyaroschan!
a TULNYERESRE
össztüz lesz a Fideszre.............

2, a nyuggerek- mindenki lesz, ha megéri!-
jól viselkedtek

3, s még mindig 3,6 milló magyart nem érdekel a sorsa?
több mint 1/3-a a választóknak

fromdtod 2010.04.12. 07:29:41

Egy dolog merült fel bennem. A korábbi fidesz győzelemekkor is átváltott Orbán az egyes szám első személyre? Hogy én megcsinálom, meg az én felelősségem... Engem meglepett, és az értelmét kutatom. Furcsa volt. Természetesen itt az egyéni felelősségvállalás is benne van a dologban, ami tiszteletreméltó.

tlac 2010.04.12. 07:31:48

Pest dönthet, ill. a most már LMP-szavazók.

andybandy 2010.04.12. 07:31:54

@andzsin: én pl. a sötét keleten lakom/élek.

A zemberek elég nagy része akkorát esett egzisztenciálisan a rencerváltás utáni 2 évtizedben elhibázott gazdaságpolitika miatt (nehézipar, Ózd (majdnem) teljes kiiktatása, de a mezőgazdaság pl. alma, stb.), és ehhez képest annyi ígéretet kaptak, hogy én nem csodálkozom a mélységes csalódáson és a felháborodáson.

lüke 2010.04.12. 07:32:01

@akakukk:
hol?
nem a lét
a hol lét a fontos!..............

andybandy 2010.04.12. 07:34:54

LMP: ma ha tetszik, ha nem 21. szd. van: TV, index, stb.

Hogyan tudsz választani? Bocs a kifejezésért, pofára. Látod az aspiránsokat a TV-ben, interneten, látod az arcokat.

Az LMP képein sok fiatal, értelmes arcot látok (van az MSzP-ben is, csak a háttérben). Tehát az LMP megkapja az esélyt. Miért ne?

kicsi11 2010.04.12. 07:36:01

"Tegnap 52.156 látogató érkezett és 188.742 oldalletöltés történt. Köszönöm mindenkinek az érdeklődést!"
Mi köszönjük a blog-ot. Jól elszórakoztattuk magunkat, amíg az OVB szerencsétlenkedett.

lüke 2010.04.12. 07:40:29

sajna az iwiw tv dobozán nem jött be semmi tegnap,
igy elöször nem láttam Tg müsort
TG mióta megjelent a képernyö- akkor sokkal fiatalabb volt,velem együtt- egy jó pontot szerzett nálam:):
-bár nincs rá szüksége-
SOHA nem ORDENÀRÈ,
ahogy nagyon sokan a médiá(kok)ban

Hóember 2010.04.12. 07:42:02

Jó reggelt!

Először is gratulálok, mind a tegnapi műsorhoz, mind pedig a bloghoz!
Másodszor gratulálok a győzteseknek, különösen az LMP-nek!!!
Harmadszor köszönet a józan magyar választóknak, hogy nem dőltek be a bokrossal felmatricázott neokon piaci demagógiának, és oda küldték az MDF-SZDSZ kombót, ahová való!

Úgy látom, igencsak jól tippeltem az első forduló eredményét, egyedül az MDF-et lőttem túl úgy 1%-al, és kicsit alul az LMP-t. A mandátumbecslésem is egész pontos lesz, kb 10 tévedés várható a fidesz frakció esetében, de ezt még meglátjuk.

Hajrá 21. század, hajrá LMP! :)

Fittipaldi 2010.04.12. 07:45:56

@andybandy: és naiv arcok, tegyük hozzá. Viszont már a következő 2 hétben eldőlhet a sorsuk, ha csak 1-2 helyen visszalépnek valakinek a javára. Aztán később is, hogy milyen lobbik állnak majd be mögéjük, és mikor-hogyan-kivel fognak szavazni a parlamentben, de ezekkel még ők sincsenek tisztában.
Reméljük a legjobbakat.

neurotikk! (törölt) 2010.04.12. 07:47:41

@stratez: Melyik az a ket jobboldali? Az egyiket tudom, de a masikat nem birom beazonositani.
Gondolom a narancsrol beszelnel, haaat... ha nagyon eltekintunk ettol, attol akar rahuzhatjuk a jobboldali cimket is, vegul is par jellemzore rajatszik a kep kedveert.

Na de mindenesetre ugy nez ki ket het mulva ujra lesz kiralyunk. Hurra. : ) Onallo hatalom egy olyan csoport kezeben amit egy ember kommandal.
Rajottem, azert kezdett a Fidesz egyre szimpatikusabb lenni az elmult idoszakban - elfelejtve a Jobbik amokfutasahoz hasonlitas pozitiv hatasat - mert kussoltak es lapitottak, nem csinaltak semmit.
Ez a bekepzelt szoveg amit nyomott a herceg a gyozelmi beszedeben emelyito es undorito, visszahozta az emlekeket az aktiv idoszakukrol. A szoveg, mint hogy a magyarsag megmutatta, hogy a jovot, a jot, meg mittomenmit valaszt inkabb. Utalva a sajat gyozelmukre. Ok a minden. Aztan hirtelen valtassal volt kepe szerenysegrol beszelni. Megnezem majd ujra a felvetelt, most csak erzelembol tudtam reagalani a visszamondas helyett.

Mindenesetre el kell ismerni, ha valami, most az autokracia - meg ha ilyen bekepzelt akkor is - lehet egy konkret esely rendberakni dolgokat, kar lenne jatszoteri civakodasra vesztegetni az idot, ahogy eddig csinaltak egymassal a partok es kozemberek, kozben a hangzavarban bespajzoltak a tobbiek, mig a civakodok eltereltek a figyelmet.
Nem lesz konnyu a rendrakas, az emberanyag ugyanaz, korulmenyek ugyanazok, mozgaster keves.
De hajra Fidesz, mutatsd meg! Aztan meg ne halljunk masra mutogatast!

andybandy 2010.04.12. 07:50:13

@Fittipaldi:

persze. Igazad van. De, pl. a jelenleg győztes párt arcai nem voltak naivak quasi 20 évvel ezelőtt?

Mért ne kapjanak esélyt? És mért nem mérettessenek meg?

Hóember 2010.04.12. 07:51:53

És még annyit, hogy bár valószínűleg nem esett le nekik, de tegnap az MSZP sorsa is végleg megpecsételődött: ugyanis lesz egy olyan ellenzéki parlamenti erő, aki nem csak a szlogenek szintjén lesz baloldali és demokrata. Innentől még hiteltelenebbek lesznek a vad demokráciavédő szájkaraték, hisz ott lesz a kontraszt a tettekben.

andybandy 2010.04.12. 07:53:54

@neurotikk!:

"Aztan meg ne halljunk masra mutogatast"

háát, ha ez jön, ez lehet az első jele, hogy a sok negatív érzés(ed/em/eink) nem alaptalan(ok). Ma csak remélni lehet, hogy nem így lesz.

Fittipaldi 2010.04.12. 07:55:25

@andybandy: kapjanak, persze. Meg is kapták, és remélem képesek lesznek majd függetlenek maradni, akkor lehet jövőjük.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.04.12. 08:02:12

Nekem most ebben a felállásban az mszp is egy szélsőséges radikális pártnak tűnik akár csak a jobbik.nekem tetszik a felállás.A pártok hatalmas ellentétei miatt kizárt a házasság az ellenzékben és máshol is.örülök hogy a jobbik bejutott mert nagyon kellenek oda és pont azért amit Vona is mondott,hogy ugassanak és megkeserítsék a kormány minden percét ha nem azt teszik amit kell és ahogy kell!Nem lesz könnyű dolga a fidesznek ilyen ellenzékek mellett de nem baj,legalább megdolgoznak a kurva pénzükért egyszer végre!

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.04.12. 08:06:35

@E_R: Amatőrük a bánatot. Egyszerűen rengeteget loptak és pofátlanul. Ha kicsi rálátásod lenne adolgokra, vagy csak nyitva tartanád a szemed látnád, hogy ez cska csepp a tengerben. Szétrabolták az országot, miközben hagyták süllyedni.

Egyes tetteik hazaárulás szintűek, amivel téged is, engem is, a gyermekeinket is el és kiárultak. Ezekért, ilyen szintű pusztításért normális jogrendben kötél jár.

andzsin 2010.04.12. 08:08:36

@troll: nana. azért hülyeségeket ne beszéljünk már. kötél az a diktatúrákban jár te agymosott.

Victoorius · http://www.konzolcenter.hu 2010.04.12. 08:15:06

@Gempacsöki Boborján: A jobbik önmaga karikatúrája. Látszik a szavazóbázisukon is, nagy többségben (hangsúlyozom) suttyó, primitív, vidéki parasztok (hangsúlyozva azt is, hogy a vidéki nem egyenlő a paraszttal), egyszerűek, mint a pont. Mint Vona és Morvai.

Szart nem fog érni az ellenzékiségük, hisz az 50%+1 fő többség gyakorlatilag mindenre elég a parlamentben (nagyon kevés olyan dolog van, amihez 2/3-os szavazás kell). Statiszta szerep vár rájuk négy évig...

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.04.12. 08:15:46

@andzsin: Sötét kelet, mi?

Ez a sors vár rátok is barátom, addig is húzd fel az orrod és sajnálj le mindenkit amíg teheted. Mert te sokkal jobb vagy és messziről sokkla jobban tudod mi folyik itt.

Pesten már 5% cigány van, 10 év múlva 10% lesz, akkor megérted barátom majd, hogy miért erős ott a jobbik, ahol az egy főre jutó megtermelt gdp alacsony... Ez ugyanis ott fordul elő, ahol kevesen dolgoznak és sokakat kell eltartani.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.04.12. 08:16:45

@eloi: az is érthetetlen hogy miért nevezi magát még mindig ME-jelöltnek, azt hittem az a kérdés már eldőlt...

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.04.12. 08:17:49

@andzsin: Bakker. :)

A kötél csak szimbólum. Az ilyen bűnök mértéke megkívánná a megfelelő büntetést is. Jó poén, hogy egy mszp szavazó beszél agymosottságról.

De ha nagyon akarod: jó lesz méreginjekció is, vagy az usa is egy diktatúra bornyúkám?

Senkifia 2010.04.12. 08:18:54

vicces volt,ahogy lendvai a maguk 19%ára hősiesen bejelentette,hogy majd milyen kemény kontroll lesznek a kétharmados fideszre :) Miközben őket 8 évig csóválta az szdsz a farkuknál fogva....or something :D... és a fidesz meg szinte semmit nem tudott keresztülvinni,pedig nem 19,hanem 46(?) százalékuk volt. Na de lendvaiék biztos tudnak valamit.
Jelen állás szerint azért lenne jó a kétharmad, mert ha nincs,akkor esetleg kétharmados szándéknál választani kell a jobbik és az lmp között(ja szdsz 2.0 :)).

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.04.12. 08:20:59

@Victoorius: És ezt igy ex cathedra nyomod ki magadból? :D

Gratuálálok a bátorsághoz, ami boztosan nem a tudatlanságból és ostobaságból származik. Pedig nagyon úgy néz ki.

Senkifia 2010.04.12. 08:21:10

@E_R: huhúúúú... tiszta szerencse,hogy az mszp-szdsz qrvajól tette a dolgát,és le is lehetett váltani őket, a qrvanagy demokrácia nevében,mikor rosszul csinálták :) te milyen vicces vagy :D

NoMojito 2010.04.12. 08:23:18

@Senkifia: Azért remélem a mostani felhozatal jobb ellenzék lesz mint a Fidesz. Mert ebben a témában nagy kabaré volt.

ssi 2010.04.12. 08:24:27

6 párti vita után más eredmények születtek volna?

A 2. forduló után jó lenne egy táblázat arról, h mi, a választók mit várunk konkrétan a pártoktól!!!!!!!!!

Senkifia 2010.04.12. 08:25:39

@E_R: hihi... értem... szóval az hogy eddig mi volt, az nem is számít,sőt gyorsan felejtsük is el... de bezzeg a fidesz :) magyarul: maszopék szdsz-estől szétlophatják nyugodtan az országot, az úgyse számít. de a fidesz miazhogy a magyar nemzetben akar majd reklámozni...vagy reklamálni :)
azta, olyan egészséges világnézetetek van,hogy az embernek sír a lelke...

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.04.12. 08:25:42

@Victoorius: Nem tudom hogy mennyire jó a kétharmados többség.Kicsit féltem a demokráciát hiszen ahogy te is mondtad az ellenzéknek ebben az esetben nincs szerepe beleszólása semmibe,lényegében egypártrendszer van.Ellenben vannak dolgok ahol egyáltalán nem hátrány ha az ellenzéki pártok nem tudnak hátráltatni valamit.Egy törvényjavaslatot beruházást vagy bármilyen reformot.

Senkifia 2010.04.12. 08:30:24

@NoMojito: mondjuk neked is igazad van. viszont amilyen hatalom volt a maszop-szadesz, amellett csak kabarét lehetett csinálni ellenzékként. Vagy forradalmat lehetett volna. de ahhoz hiányzott a vér a pucából :)
Mert ahhoz képest,hogy a fidesznek volt negyvensok százaléka, a maszop mégis az 5(rövidesen 2-3,mostanra0) százalékos szdsz kezébe adta a magyarok életét.... egészségügy,gazdaság,tanügy...és meg is látszik rajtunk rendesen. a fidesz meg beszélhetett,mert az olyan volt,mint a nagy alkoholtartalmú zöldség: a falra hányt borsó :)

Italo Balbo 2010.04.12. 08:31:46

Én nem hiszek a nagy átrendeződésben. Ha a Fidesz kormány alatt nem lesz BKV-botrány illetve a közbiztonságot sikerül elfogadható mértékűre erősíteni mindenhol (cigánykártya kihúzása a Jobbik kezéből), akkor a Jobbik visszasüllyed a MIÉP szintjére, akármilyen magabiztosak is.

Az LMP az új SZDSZ.

Ahogy telik az idő, és homályosul a 8 év emléke, illetve kiderül szép lassan, hogy a 13. havi nyugdíj és egyéb szoc juttatások már soha nem jönnek vissza, úgy erősödik fel vissza szép lassan az MSZP. Kitértünk egy egyensúlyi helyzetből, de sztem lassan visszakerülünk ugyanoda.

masni55 2010.04.12. 08:34:18

@hagyma: Miért, Te nem ezt láttad a tévében? :)

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.04.12. 08:35:24

A fidesznek mindig is voltak használható és nagyon jó ötletei amiket rendszerint a sutba sepertek a szocik,mert a saját szavazóbázikusat nyirták volna ki a dologgal ha bevezetik.

Nekem most tetszik hogy sok a fiatal a paramentben.Még több nő lehetne mert az nagyon kevés ami jelenleg van.
Nehéz dolga lesz a következő kormánynak mert mint tudjuk üres a padlás továbbá nyakunkon az IMF hitel ami lebénítja az ország működését.Bízzunk benne hogy azért nem hülyék ülnek a kormánynál és képesek lesznek megoldani a dolgokat.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.04.12. 08:38:01

@Italo Balbo: Amíg a jelenlegi nyugdíjas korosztály él,addig az mszp-nek mindig is lesz esélye.Az ő szavazóbázisuk a nyugdíjasok és a romák de ezt mindenki tudja.Mindkettőből nagyon sok van.

Italo Balbo 2010.04.12. 08:39:09

Amúgy esetleg érdekes lenne összehasonlítani, hogy más országokban milyen lengéseket szokott az okozni, ha egy párt két ciklusig van kormányon, vagy ha válság van, vagy ha mindkettő együtt :)

Saxy 2010.04.12. 08:39:17

Lenne egy laikus kérdésem nekem is.

Megnéztem (volna) ma reggel az ominózus választókör eredményeit, sehol semmi...
Viszont feltűnt, hogy az adott iskolában 7 (hét) szavazókör, ezek szerint 7 (hét) bizottság dolgozott napközben.

Miért nem lehetett este 7 után ezekben a szavazókörökben
- lezárni a saját úrnát/statisztikát stb
- egy új urnába gyűjtve/új statisztikai lapon vezetve részben átvenni a túlterhelt szavazókör munkáját?
- a végén a 6 "új" urnát összeönteni az "eredetivel", hogy ne sérüljön az anonimitás (bár kicsi az esélye, hogy 100 emberből mind ugyanoda szavaz...)

Kb 750 ember állt sorban, állítólag 1 perc/ szavazó sebességgel, ez 7 szavazókörben alig több, mint 100-100 ember / 100 perc lett volna, 20:45-re vége is lett volna...

Senkifia 2010.04.12. 08:42:00

@Gempacsöki Boborján: a ballib 8 év alatt is megvalósult az egypártrendszer, ami a mindennapi politikát illeti. pénzügy, gazdaság,egészségügy,tanügy....mind fele+1es törvénykezést igényel. csak maszopék hangoztatták,hogy ami szar, az a fidesz miatt van,mert nem konstruktív. Miközben 8évig nem hogy nem rúgtak labdába, de még pályára is alig engedték őket dicső baloldaliaink...vagy balol-daliáink. Annyi a különbség,hogy 2/3dal nagyobb a mozgástér. Érdekes,hogy az elmúlt 8 év után,amiben a szétlopástól a szemkilövésig minden volt,ami a hatalmat jellemezte, mégis mindenki a fidesztől félti az országot. Pedig orbán pl megtehette volna,hohy 2006o szembelövősdi után azt mondja: itt megszünt az alkotmányos rend,ez diktatúra, holnap minden fidesz szimpatizánst szeretettel várok a parlament elé, bemegyünk elbeszélgetni. És mikor kimegy másfél milla ember az országház elé, azért megnézem azt a rendőrséget,aki szembemegy velük.... Orbán meg a végsőkig hangoztatta,hogy az alkotmányos rend ellen csak alkotmányos módszerekkel lehet fellépni. Persze ez nem alkotmányos rend volt,és a fellépés is szart ért. csak azt bnem értem, ezek után mi ez a nagy rémület az orbáni diktatúrától?

csicskalangos 2010.04.12. 08:42:07

Pest 12-ben (Szigetszentmiklós) nem dőlt el! (Csak mert a térképen jelölve van)

Nem egyszerűbb a hivatalos térképet használni?

www.valasztas.hu/hu/parval2010/354/354_0_index.html

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.04.12. 08:42:31

@Saxy: Lépjél túl ezen már.El lett cseszve mert eddig nem okozott gondot ez az átjelentkezősdi most igen.Jelezték hogy baj lesz de nem kaptak engedélyt arra amit te írtál.Hogy ki s miért nem adott engedélyt azt nemtudni.Lehet hogy alkotmányellenes lett volna a dolog.

mashe21 2010.04.12. 08:44:08

Bár talán már történelem, amit itt most fejtegetnék, DE...
Még mindig felháborít, amit a tegnap este az egyik TV adón fejtegettek. Ezennel tudatosították bennem, hogy a "választói maffia" tagja vagyok. Mindez abból következik, hogy fiatal vagyok, igazolással szavaztam, és pont az egyik "van tétje" kerületben, nevezetesen a 13. kerületben.
Igazán felemelő, hogy az adóforintjaimból finanszírozott, alkotmány által biztosított jogommal kívántam élni, ami véleményem szerint nem okozott volna problémát, ha az illetékesek figyeltek volna arra, hogy 1+1=2. Javítson ki bárki ha tévednék, de tudomásom szerint abban a pillanatban, amikor kérek egy igazolást, már csak és kizárólag ott szavazhatok, ahova ez az igazolás szól. Vagyis csak ott szerepelhetnék névjegyzékben.... csakhogy ez a névjegyzék nem létezett. És a fennakadás itt kezdődött, ugyanis az tartott sokáig, míg a névjegyzékbe vétel megtörtént.
Az ominózus TV adón azt fejtegették, hogy biztosan nem véletlen, hogy fiatalok szavaznak igazolással, és nagy számban, és állítólag egyszerre jelentek meg, és biztosan összebeszéltek, és pont olyan kerületben, és ez csakis szervezett akció lehet.....
Egyszerűen felháborít. Mostmár az is gond, hogy fiatalként igenis érdekel, hogy elkövetkezendő életem alapjainak letételekor milyen jogi, gazdasági és kultúrális környezet vesz körül. Hiszen családot alapítanék, és sem nekem, sem az országnak nem mindegy, hogy ezt mekkorára áll módomban tervezni.
Úgy gondolom, egészen egyszerű magyarázata van annak, miért is szavaznak fiatalok igazolással. Nem is értem, mit nem lehet ezen érteni. Hisz főiskolára, egyetemre járnak; valószínűleg nagyon kis százalék fog visszatérni a személyigazolványukban jelenleg is állandó lakcímként szereplő helyre. Ezek után biztosan az lenne az "ideális" megoldás, ha párhavonta állandó lakcímet változtatnának annak függvényében, hogy éppen hol is laknak albérletben. Arról nem is szólva, hogy az állandó lakcímként való bejelentésnek feltételei vannak, vagyis 99 %, hogy albérlőként nem lesz állandó lakcím az éppen lakott ingatlan.
Én nem vagyok főiskolás vagy egyetemista. Nem is vagyok annyira fiatal, már 31. Saját ingatlannal rendelkezem az említett kerületben. És lakom is az ingatlant. Mégsem ez az állandó lakcímem. Azon egyszerű oknál fogva, hogy életem során már volt részem állandó lakcím változtatásban. 11 éve volt már..... és a fantasztikusan bürokratikus berendezkedésünknek köszönhetően van olyan állami hivatal, ahol pontosan ennyi ideje nem tudom elérni, hogy az új címem szerepeljen elérhetőségként. Így nem kapom meg a leveleiket (a posta kb. 1 évig vállalja az utánküldést). Ebből okulva arra gondoltam, arra a 3-4 évre amíg még gyermektelenül vállalható a 30 m2, nem változtatom meg az állandó lakcímem.
Hát ennyi a "bűnöm". Ez feljogosít magukat komoly(?) média csatornának tartott televíziós adókat, hogy a "választói maffia" billogát rám süssék. A 3 óra 45 perc várakozás délután 15:15-től (ebből 20perc esőben/jégesőben) nem esett ennyire rosszul.

Senkifia 2010.04.12. 08:44:57

@Gempacsöki Boborján: még több nő, de kizárólag 18-24 éves. a 25 év kizáró ok. és az egyenruha az a miniszoknya lakkcsizmával :D

Italo Balbo 2010.04.12. 08:45:30

@Gempacsöki Boborján: A Fidesz fő bázisa pedig a 30-40 éves korosztály, a rendszerváltás generációja. Végül is annyiban történt változás, hogy a két nagypártnak mindenképp nyitnia kell a fiatalok felé, ha hosszútávon is erősödni akar, ugyanis megjelent két olyan párt, amit a fiatalok már sokkal inkább érezhetnek magukénak (Jobbik, LMP). De ez a változás is a természetes öregedés eredménye, nem vki politikai bravúrja/kudarca

masni55 2010.04.12. 08:47:10

@fromdtod: Jó reggelt! FIDESZ= OV. :)

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.04.12. 08:48:36

@Senkifia: Lehet hogy 2006 épp nem volt alkalmas időpont ilyesmire.Nem biztos hogy ez lett volna a megoldás hiszen fegyverrel elszedni a hatalmat attól aki demokratikus úton nyert választást nem lett volna túl jó ómen.És akkor az szdsz -mszp volt porondon és ezt el kellett fogadni.Leszerepeltek és kész.Nincs tovább.Mindenki látta mit tettek illetve nem tettek.Lépjünk túl már rajtuk és inkább azon kéne agyalni hogy hogyan tovább az Unió árnyékában és az IMF-el a nyakunkban.
Nagyon gondterhelt volt Viktor de nem véletlen.Ez nem ugyanaz lesz most mint 8 évvel ezelőtt.Mint írtam feljebb én bízom benne hogy értelmes és felkészült tapasztalt emberek ülnek a kormányhoz.Máshogy egyszerűen már nem lehet.Nincs mit ellopni elsikálni és nincs kit nyúzni!Máshogy kell pénzt csinálni és nem adóemeléssel és nem hitelekkel.Nem lesz könnyű manőver.)

tompus 2010.04.12. 08:48:57

@Saxy: Ehhez ész is kellett volna.

JuniorJG 2010.04.12. 08:49:00

Ha megnézzük a számokat sok mindent lehet majd elemezni.

Nekem elsőre az tűnt fel nagyon, hogy az LMP-nek Baranyában sikerült nagyon sok szavazót megnyernie a többi megyéhez képest mind egyéniben, mint a listás szavazáson.
Országosan viszont azt lehet látni, hogy a szimpatizánsok száma még magasabb, mivel közel 130.000 fő megosztotta szavazatás az LMP listája javára.

Italo Balbo 2010.04.12. 08:49:19

@Italo Balbo: "De ez a változás is a természetes öregedés eredménye, nem vki _hosszútávú_ politikai bravúrja/kudarca "

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.04.12. 08:49:43

@Senkifia: Nem kizárt hogy csinos okos nőkkel a külföldi politizálásunk is sokkal sikeresebb lenne.Viccen kívül.

ati27 2010.04.12. 08:51:24

Sziasztok!

A műsorhoz: Fantasztikus volt. Habár elég nehéz volt követnem, gyerekfürdetés, majd lehalt az m1 online. (külföldről követtem, persze lehetne sok-sok csatornám, de a tv hónapok óta nem volt bekapcsolva, meg amugyis az ingyenes 12 csatorna jön.) Szal nehezen találtam egy oldalt ami viszonylag zavartalan volt. Becsülöm, hogy a "nehezebb" utat választottátok. Nem egy "b" kategoriás filmet! Szerintem ezt a műsort még emlegetni fogják egy ideig! :) Másrészt Lendvai szánalmas volt. Fikázta az ovb-t holott azt a törvényt ami káoszt okozott maga Bajnai terjesztette be. Másrészt nagyon sok türelmesen várakozó szavazót sértett meg, ennek is lehet következménye! Másrészt az ovb töketlenkedése élő egyenes adásban valami frenetikus volt. Szánalmas, ahogyan maszírozták a semmit órákon keresztül.. Közben meg lazán szivárogtak ki az adatok! Ja hogy 1/4 8 kor meghosszabítják a kampánycsendet, hogy az exitpol eredmények ne menjenek ki..Másrészt meghozták ezt a döntést, és utána órákig vitatkoznak azon hogy van e egyáltalán joguk ezt tenni? Vicc! Mindenki tudta, hogy 7 után 1 percel már elsütik ezeket az adatokat! Szerintem ez a botrány méltó befejezése az elmult 8 évnek! Felmerült bennem a kérdés, és mi van ha kampánycsendet sértetek? Tetszett, hogy probáltátok "betartani" és viccelődtetek vele, másrészt Gergő bevállalta, hogy elviszi a "balhét" ha esetleg probláméznának emiatt! Amilyen mérges voltam 1/4 8 kor, olyan vidám voltam éjfélkor! Emlékezetes este volt!

Senkifia 2010.04.12. 08:51:44

@tasavallan presidentti yön: öööö....mikoris tartotta fenn a demokráciát? mikor kilőtte vétlen arrajárók balszemét, meg nagymamákat hajkurásztatott a téren lovasrendőrökkel? vagy mikor a 46%os, szerintük rossz ellenzék minden egyes javaslatát lesöpörte, miközben egy 1-2 %-os párt kezébe adta a gazdaság, a tanügy és az egészségügy(gyakorlatilag minden olyan terület, ami direkt módon emeli fel,vagy teszi tönkre az embereket. és mint utólag látszik, az embereket tönkretették...)sorsát? mikor is volt az a pillanat,mikor fenntartotta a demokráciát? sorolnád,léccilécci?

atila68 (törölt) 2010.04.12. 08:54:44

Örömmel láttam, hogy az m1 végre lemosta a két kereskedelmi dinoszauruszt.
Köszönöm Török Gábornak, és Süveges Gergőnek, remekül szórakoztam, igaz ölemben a laptoppal...

kenderesi (törölt) 2010.04.12. 08:56:21

"Negyed kettőkor voksolt az utolsó szavazó" (index.hu)
Azért talán, mint mindenben, szerintem itt is megárt a túlbuzgóság. Nem feltétlenül jó, ha az állampolgári jogtudat kötelességtudattá alakul, pláne nem, ha küldetéstudattá. Tudom, sokan a demokrácia védőbástyáinak szeretnék láttatni a hajnalig sorban álló szavazókat, szerintem inkább nagyon ráérő emberek, akik nem igazán tudják helyén kezelni a szavazatuk súlyát. Ez különösen annak fényében igaz, hogy nyilván ők is értesültek közben a választási eredményekről, valamint arról, hogy odakint már a fél ország ünnepel, és 99,99%-os feldolgozottság mellett gyakorlatilag befejeződött a választási ceremónia.

Senkifia 2010.04.12. 08:57:35

@tasavallan presidentti yön: csak szólok: okos emberek azt mondják,ha nincs a gazdasági vválság,Magyarország ma államcsődben van. Mert a qrvasok pénzt azért kaptuk,mert világgazdaság befosott. Ha nem fosott volna be, akkor maradt volna a mi szarunk. ami, mint őszöd óta nagyon jól tudjuk, akkora volt,hogy másfél évig az Eunak is kozmetikázni kellett a számokat,hogy ne rúgjanak p.csán. Szóval nyugi,ha a fidesz 1-3-5-7 év alatt csődbeviszi az országot, a maszop-szdsz produkciót úgysem tudja túlszárnyalni.
De kedves,hogy rákérdeztél. Legalább észrevette a közönség,mennyire fogalmatok nincs,miről beszéltek :) a mutyimilliárdos, szociálisérzékeny szocialista politikusaitokkal együtt... :)

masni55 2010.04.12. 08:57:45

@Italo Balbo: Te, a rendszerváltás generációja 40-60 között van. :)

Senkifia 2010.04.12. 08:59:41

@Gempacsöki Boborján: románok trianonnál konkréten ezzel (is) nyertek párszáz négyzetkilométert. 18 éves szűzlányokat vetettek be francia politikusoknál,hogy a nemzet érdekét győzelemre vigyék. Úgyhogy valóba működik a hosszúcombú rendszer a külpolitikában,ha okosan csinálják :)

tibapó 2010.04.12. 08:59:51

@Katatón Dzsentri: "hogy az ellenzék erősítésére kell kompenzáció, de az, hogy listáról többen juthatnak be a parlamentbe, mint közvetlen megválasztssal, abszurd!"

Persze, hogy abszurd, olyannyira, hogy nem is igaz. Mivel pontosan annyian jutnak be egyéniből, mint listákról: fele-fele, 176-176.

Avagy csak az ellenzéki listás helyeket sérelmezed? Ja kérem, ezért hívják kompenzációs listának.

Bitang Inas 2010.04.12. 08:59:56

e Lendvai Ildikó választási csalásra utaló mondatai („Kubatov-szavaztók”) sem hagyhatnak kétséget, hogy az MSZP is mindent bevet majd, ahogy a Jobbiknak sem közömbös ez-két számukra sem reménytelen kerület sorsa."

ha én ott álltam volna 6 órája, tuti feljelenteném a némbert rágalmazásért.

neurotikk! (törölt) 2010.04.12. 09:03:22

@Katatón Dzsentri: Nekem sem tetszik a listas kavaras.
De nehez elhinni, hogy maguk ellen hajlandoak lesznek alkotni.
A listak a partkatonaknak jon jol. Aki a csomagban adagolt elveket nyomjak es nem kell figyelniuk az emberek aktualis reszletes igenyeire. Azzal, hogy bekerulnek listasrol, mondhatjak, az emberek mellemalltak.
Jobban mondva nem mondhatjak. Csak olyan ez mint a TV csomagok. Mindegyik valahogy rossz, a legkisebb rosszat valasztom, mert igeny szerint nem tudok.
Az emberek nem alltak mellejuk, csak nincs lehetoseguk maskent valasztani, kerem.
Jobb lenne ha tenyleg embereket kepviselnenek itt, nem pedig sajat gondolatvilagot, amit igazolhatnak mesterkelten.

masni55 2010.04.12. 09:05:23

Az őszi önkormányzati választáson már elég tisztán fogunk látni. :)

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.04.12. 09:05:54

@Senkifia: Több nőt a parlamentbe!Hosszúcombú csinos nagyon okos kedves bájos nőket a külpolitikába.

Úgyhallottam egyébként hogy az IMF hitelt is egy magyar nőnek köszönhetjük és hogy ilyen sokat kapott az ország és szinte azonnal.De ez lehet csak urban legend.

Kalmár 2010.04.12. 09:06:15

@tasavallan presidentti yön: Az 51-es körzetben pedig ufókat rejtegetnek. Te tényleg csont nélkül megeszed a Fletóék agyszüleményeit? Még az is lehet, hogy tényleg féltél a 20 millió Romántól......

A lényeg az, hogy nem lehet büntetlenül hazudni, lopni, csalni.
Ez a válsztás megmutatta. Most lesz 4 évetek rettegni. Csak bele ne fáradjatok kitalálni új sztorikat.
Az MSZP-t megbüntették a választók. Még csoda, hogy csak ennyire. Nem tudom kik élhetnek ott, ahol elöl végzet a jelöltjük. Azért ez agyrém, mégha csak 2 körzet is.

Az eredmények igazából nem okoztak meglepetést. Annyival lett kevesebb a Fidesz, amennyi rejtőzködő szavazat volt a Jobbikban és az Mszp-ben.
Az LMP talán 1-2 %-al többet kapott mint vártam. Gondolom bennük éled föl a liberális zsidó értelmiség képviselete. Most olyanok mint az ős SZDSZ, meglátjuk mi lesz belőlük.Remélem nem zabálja fel őket a Kóka féle keselyűk éhsége.
Az MDF nem volt kérdés, hogy semmivé válik. Ibolya és Herényi mindent megtett ezért. A lemondásának már nincs jelentősége.
Kicsit örülök, hogy a Jobbik azért nem nőhet az égig. Pár év a parlamentben eldönti mi lesz a sorsuk.
A Fidesz pedig a legnehezebb helyzetbe került. Mindenképpen veszíteni fog a népszerűségből 1-2 év alatt. A lényeg, hogy elindulunk e végre ebből a posványból.

Senkifia 2010.04.12. 09:06:18

@Gempacsöki Boborján: sajnos ebben tökéletesen igazad van.
Bár van olyan,hogy aszonták izlandék IMFnek,mintegy újratárgyalva a hitelt: nem fizetnek vissza egy büdös vasat sem addig,amíg a GDP növekedés el nem éri az X%ot... És persze nagyon nincs mit csináljon az IMF, max drukkol az izlandi GDP-nek,hogy minél előbb viszontlássa a pénzét.
Szóval ezt is lehet. Tény,hogy egyvalami nem lesz: könnyű. Hálistennek szdsz eltűnt(bár itt az szdsz2.0),a maszop meg lezüllött(nem eléggé:)) és nem tudnak még többet szétlopni, eladni az országból. A fidesz meg nagyon fel kell kösse a gatyáját. Mert ha elcseszi, 4 év múlva esetleg visszajönnek a szocik, és a jobbik meg az lmp osztozik még 40-60 %on. úgyhogy hajrá fidesz.

transziboy 2010.04.12. 09:07:25

a 2. fordulóban van esély arra vagy elméletileg lehetséges hogy a jobbik behozza vagy megelőzze az mszp-t mandátumszámban?

NoMojito 2010.04.12. 09:07:41

@Bitang Inas: Azért ott volt a Lendvai arcán „mekkora baromságokat beszélek” kifejezés.
Ezek kötelező körök, mindenki mocorog picit. Fidesz is kívánta az újraszámlálást.
Azért most hidat foglalni e miatt remélem nem kell.

Thresher 2010.04.12. 09:08:15

A tegnapi műsor fenomenális volt, amit lehetett, az jól hoztátok ki. Remélem Gergő nem kap ejnyebejnyét a laza stílus miatt...

fromdtod 2010.04.12. 09:08:51

@lüke: 3.-ra. Az én sorsom a kezemben van, nem elfogadhattlan politikusokéban...

[nev] (törölt) 2010.04.12. 09:09:25

a kutya ugat, a karaván halad

"azta" 2010.04.12. 09:10:56

azt ki lehet számolni, hogy a második kör majdnem elmaradásával (csak 55 kerület), kb. mennyit spórol az ország?

Italo Balbo 2010.04.12. 09:13:08

@masni55: Igaz, azóta már én is rájöttem :) De mondjuk aki akkor 10 éves volt, az is biztos Fidesz-szavazó lett :P

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.04.12. 09:13:25

@transziboy: Van.De ennek semmi de semmi jelentőssége nem lesz a továbbiakban.Az ellenzéki pártok a következő 4 évben max kampányolnak tovább.Beleszólásuk a dolok menetébe nem lesz.

Senkifia 2010.04.12. 09:15:19

@transziboy: elméletileg igen. gyakorlatilag nem. mert aki rájuk akart szavazni, első körben megtette. Erősen kétlem,hogy lett volna olyan,hogy jobbik listára és fideszes képviselőre szavazott fordítva biztosan volt. Tehát a 17 % a listákból ugye meglett. de az esetek nagytöbbségében a jobbikos jelölt harmadik vagy negyedik lett. ergo a maradékokból még lehet,kapnak pár mandátumot(ha jól értem...ha nem nyugodtan dorongoljatok le :)). De számottevő növekedésre,mandátumszámban,már nem nagyon számíthat a jobbik. Ahol másodikok lettek,és a második fordulóban is indulnak....hát elvileg bármi történhet :) gyakorlatilag majd elválik...

Rézvirág 2010.04.12. 09:16:42

Kedves Török Gábor!

Nagyon jók voltatok tegnap este :o)
Kommentelni nem nagyon szoktam, de nagy rajongód vagyok, - különösen, mióta neked köszönhetően végre megértettem a magyar választási rendszert :o) - mondhatni már függő vagyok, szükségem van a napi betevő törökgáborelemzésre :o)

A 2/3-dal kapcsolatban szeretnék kérdezni valamit.
Szerintem a Fidesz idén még semmi olyan intézkedést nem tud hozni, amit a választók a pénztárcájukon megéreznének. Már úgy értem, hogy pozitívan, persze. Hangulatjavító intézkedéseket tud. A legnagyobb és legjobban beharangozott ilyen intézkedés a kisebb parlament. Ha ezt átviszik, szerintem ez lenne akkora gesztus, ami kitart őszig, az önkormányzati választásokig, ha nem, akkor pedig egy óriási blama. Márpedig egy ekkora blama + még ugye a se pénz se posztó érzet az emberekben elvezethet oda ősszel, hogy ami most narancssárga, az akkor piros legyen. Az általad korábban már elemzett érdekütközések miatt nem valószínű, hogy a többi párt közül valamelyik összeálljon vele ebben a kérdésben. Az MSZP biztosan nem. A Jobbik programjában két kamarás parlament szerepel, tehát ő megint eleve kiesik. Az LMP....??? - na erről gőzöm sincs, de ez is elég kétesélyes.

Szóval nekem úgy tűnik, hogy per pillanat a 2/3-hoz kapcsolódó legnagyobb kérdés, hogy lesz-e kisebb parlament vagy sem. Ez pedig nagyban befolyásolja majd az őszi eredményeket. Mi a véleményed?

kicsi11 2010.04.12. 09:16:57

Elvi kérdés:
Ha valaki most állandó lakcímet változtat, akkor a 2. fordulóban szavaz az új lakcímén?

masni55 2010.04.12. 09:17:47

@Italo Balbo: Ezért hangoztatom állandóan, hogy öregek, és mivel a mai 20-40 évesek teljesen szakítottak a múlttal, egyre érdekesebb kép fog kialakulni az elkövetkezendő években. Így számomra nem is igazán érdekes mit csinál OV.

Italo Balbo 2010.04.12. 09:19:25

Az LMP jelenségről meg az a véleményem, hogyha lett volna egy Mocskos Gyurcsány Párt (MGYP), vagy egy Takarodj Gyurcsány Párt (TGYP) azért az is komoly eséllyel szállt volna harcba a parlamentbe jutásért :) Persze ez csak egy kis élcelődés, kijár nekik a gratuláció, főleg, hogy Budapesten még a Jobbikot is megverték és ez nagy szó (és számomra nagy öröm:))

bug jr. 2010.04.12. 09:20:58

@NoMojito: Lendvai arcán bármiféle kifejezést felfedezni,minden elismerésem.

ssi 2010.04.12. 09:21:28

1. FORDULÓ: megtörtént a nagy változás:
- Fidesz nagyarányú győzelme
- pártszerkezet átalakulása (2+2+2)
- (érthető, elfogadható a megelőlegezett bizalom, még kérdés, h megérdemelték-e)

2. FORDULÓ: nagy lehetőség a további változáshoz: pl.
- nagyobb súlyú ellenzék megteremtése
- "egészségesebb", arányosabb magyar parlament
- (érthető, elfogadható lenne a Fidesz elleni hátéralkuk, kérdés, menne-e)

O.V. - vita: nem lesz, Fidesz önmagában is elegendő húzóerő

ladislaus 2010.04.12. 09:22:31

@tasavallan presidentti yön: Ezt gondold át mégegyszer. Te is egy ilyen demokraciaféltö bártolnok lehetsz.

dtk74 2010.04.12. 09:22:47

A Jobbik megfutotta élete nagy hajráját.
Az MSZP csendben gyógyulgathat négy évig
Az LMP-vel új liberális párt fog egyensúlyozni a parlamentbe jutás küszöbén
Kevesen szólnak róla, de az igazi meglepi a tényleg 0-ról induló CM 1 százaléka. Ők nem játszottak az EU-s választási meccsen sem!
A FIDESZ túlnyerte magát, most vagy megcsinálja amit másoktól kért, de akkor is tudta, hogy az nem reális elvárás, vagy nem csinálja meg, de akkor meg kell magyaráznia miért. Lehet adót csökkenteni, stb.
Ja igen az MDF. Béke poraira.

Robinzon Kurzor 2010.04.12. 09:23:09

Azért az nagy kérdés, hogy az LMP, illetve a Jobbik szavazók kitartanak-e a második fordulóban is, ami pártjaik számára tökéletesen tét nélküli (hiszen nyerni biztos nem fognak, töredékszavazat meg csak az első fordulóból lesz, a másodikból nem), vagy rájönnek, hogy ha azt akarják, hogy alkupozícióba kerüljön a pártjuk, vagyis esélyük legyen valamit is megvalósítani a programjukból, akkor ahhoz az kell, hogy a Fidesznek ne legyen kétharmada.
Ahhoz meg a második fordulóban többnyire az MSZP-re (néhány helyen a Jobbikra) kellene szavazni.

demagofób 2010.04.12. 09:23:59

Gratulálok a bloghoz!

tibapó 2010.04.12. 09:24:19

@manyike: " pártszerkezet átalakulása (2+2+2)"

Ez hogy jön ki??? Szvsz inkább 2+2-2

dizájner 2010.04.12. 09:24:46

Személy szerint sajnálom, hogy "katarzis nélküli ország" lettünk, a választási eredmények körüli problémahalmaz pedig igen stílusosra sikerült olyan, mint az elmúlt 8 év (botrány, diletantizmus, hozzá nem értés)
Rég volt már ilyen jó,élvezetes politikai műsor.

Psyman 2010.04.12. 09:27:09

Szerintem esélytelen a Fidesz 2/3. A Jobbiktól és az LMP-től érkezhetnének szavazók, de egyik párt sem fog visszalépni, míg az MSZP-hez vándorolnak a Munkáspárt, az MDF, az Új Baloldal szavazói, szóval itt soktízezer újabb szavazatról beszélünk. Az is valószínű, hogy több MSZP-s maradt otthon tegnap, mint ahány Fideszes.
És akkor még vegyük hozzá, hogy az elkövetkezendő Fidesz-Jobbik terrorral sokkal könnyebb mozgósítani a birka szavazókat, mint az égető, csak 2/3-dal megoldható problémák boncolgatásával. Azt pedig ugye tudjuk, hogy az MSZP egy dologhoz kiválóan ért (persze a pénztalicskázáson kívül), mégpedig a lejárató kampányhoz.

jo.e 2010.04.12. 09:28:28

@tasavallan presidentti yön: Mer' ez így megy. Törölték a tartozást az adatbázisból... Ne röhögtesd már ki magad!

jardel 2010.04.12. 09:28:48

Kedves Gábor!

Gratulálok a műsorhoz, tényleg jól sikerült!:-)
Egy dolog mellett azonban nehéz elmenni szó nélkül: tegnap Ti is és mindenki bőszen anyázta az OVB-t, az OVI-t és az igazolással szavazásra vonatkozó új szabályozás kiötlőit. Eddig rendben is van. Azonban ez egy régebben ismert, viszonylag fontos újdonság volt. Nekem akkor lett volna hiteles az ilyen kritika, ha akár Ti, a témával foglalkozó politológusok, akár a választást lebonyolító jegyzők, akár maguk a pártok is jó előre jelezték volna, hogy ez így nem lesz jó. Ami történt, az egy elemi folyamatszervezési hiba (maga a szabályozás is) és annak a következménye is, hogy a jogalkotásnál nálunk általában nem szokták megvizsgálni semminek a hatását. De az a fajta kritika, amit Ti is megfogalmaztatok tegnap akkor ülne igazán, ha eszetekbe jutott volna már előzőleg. Így azt kell mondjam, hogy a kritizáló szakemberek is ugyanarra az oldalra kerültek, mint az OVB és a jogalkotó.

ladislaus 2010.04.12. 09:28:51

@Robinzon Kurzor: Na igen. Jonnek majd a demokracia feltok hogy 2/3 egyenlo a demokracia halalaval. Francokat. Talan kicsit osszeszedettebb lehet a kormanyzati munka mint egy ilyen mondvacsinalt zsarolt koalicional mint az elmut 8 evben! Ne feljen senki nem lenne itt semmi olyan amivel a fidesz megbontana a demokraciat. Ehhez tul tunyak ugyanis! :)
Masik meg hogy elora latom mar tgm feleket siro arccal hogy ha meglesz a 2/3-a akkor vege a vilagnak, zsido es cigany deportalasok, hitlerjugendek stb stb... mocskos 2 het ele nezunk ha balra tekintunk a mediaban...

stratez 2010.04.12. 09:30:27

Alig van jelentősége, de azért érdemes megjegyezni, míg Dávid Ibolya a szó szerint megsemmisítő vereséget általános meglepetésre méltósággal fogadta, ez aligha mondható el Lendvai Ildikóról, akinek még szoci viszonylatban is sikerült alul múlni mindenkit ebben a tekintetben.

CSENDES 2010.04.12. 09:30:40

@Robinzon Kurzor: Ellenzé egyik feladata. " Az ellenzék nagyobb hangsúlyt helyez a kormány ellenőrzésére. Az ellenőrzés természetéből következik ugyanis, hogy a kisebbség szempontjait, kritikáját itt jobban érvényre lehet juttatni mint a törvényalkotásban. Az ellenzék alapvető parlamenti funkciója ugyanis a kritika, a kontroll és az alternatívák felmutatása." És ezt minden kisebbség amelyiknek frakciója lehet, meg tudja valósítani. Az ellenzék feladata ugyanis nem az, hogy mindent ellenezzen, mint azt a FIDESZ tette 8 év alatt.

safranek 2010.04.12. 09:32:44

Én azt nem értem, hogy, ha a Jobbik és az MSZP között ~3% különbség van, a képviselők száma között miért csak 3db?

Psyman 2010.04.12. 09:32:57

@stratez: Hát az tényleg elég látványos volt, hogy tehetetlen dühében majdnem elsírta magát és már Kubatov-szavazókról beszélt :D
Nyilván minden szavazókerületben megjelent 1000 emberke egy Ladában és leszavazott :P

ladislaus 2010.04.12. 09:33:10

@CSENDES: a tobbszaz/ezer modosito javaslatbo 1, egy nyelvtani hibat javitot fogadott el a kormany 8 ev alatt. Aha... alternativa? Nekik? Szaj v. gyomor - ajanlanam alternativakent az elmult 8 evnek...

jo.e 2010.04.12. 09:33:46

ja, én is gratulálok a műsorhoz. Különösen az elején röhögtem jókat! S.G. nek is üdvözletem! :)

ssi 2010.04.12. 09:34:42

MSZP
- eredményüket 17-23%-ra saccoltam
- örülhetnek, h ennyi lett
- jó lenne megújulni a baloldalnak (konszolidáltabb új stílus, új személyek, önként háttérbe vonulók nélkül nem fog menni)

ladislaus 2010.04.12. 09:34:59

@safranek: lefele es felfele kerekites stb...

stratez 2010.04.12. 09:36:18

Gyurcsánynak fogalma sem volt 4 évvel ezelőtt, azzal ahogyan, amilyen eszközökkel mért vereséget Orbánra, egyben a saját politikai jövőjét pecsételte meg, a saját politikai sírját ásta meg. Ez a tegnapi nap egyik legnagyobb tanulsága. Tanulság minden jelenlegi és jövőbeli politikusnak. Tanulság magának Orbánnak is...

indapass90210 2010.04.12. 09:37:05

@Rézvirág: fidesz blama esetén jó eséllyel nem piros lesz az ország, hanem árpádsávos. A piros még egy optimista állapot lenne.

ssi 2010.04.12. 09:37:38

@tibapó: Köszi. Átvettem T.G. jelölését a mostani posztból, de logikailag neked is igazad van

kicsi11 2010.04.12. 09:37:46

@safranek: csak 2 db
Valószínűleg az MSZP-nek több a töredékszavazata.

CSENDES 2010.04.12. 09:41:23

@ladislaus: Nem tudom, mi a problémád. Egyre azért felhívnám a figyelmed. Az utolsó négy évben a parlamentben az kritikát Navrasics Tibor képviselte jó ideig, mivelhogy egyedülő vett részt a parlamenti munkában, a többiek pedig a kivonulásból vették ki részüket és nem az ellenőrzésből. Én pedig csak arra hívtam fel a figyelmet, természetesen idézet formájában, hogy nem kell annyira félni a kétharmadtól, mert az ellenőrzés funkciót a konstruktív ellenzék tudja képviselni. Hát ennyit röviden.

Extrovertált 2010.04.12. 09:43:22

@miklos.rabai: "Budapest 19 és 20. Még 2 izgalmas választókerület. MSZP-s nyertes. Fidesz 2. hely, de LMP-s a 3. helyezett."

Hasonlóan érdekes Budapest 21 és 22 is. Itt ugyan a Fidesz nyert (~45%), az MSZP-a második (~30%), de a harmadik LMP itt a legerősebb, mindkét kerületben 15% fölötti eredménnyel. Szerintem annak minimális az esélye hogy egy ilyen kerületet az MSZP hozni tudjon a második fordulóban - az LMP visszalépésétől függetlenül. Viszont, mi lenne a helyzet, ha az MSZP jelöltje lépne vissza? Az LMP elutasítottsága jóval kisebb, mint az MSZP-é, így nagy valószínűséggel az MSZP-s szavazók mind átszavazhatnának az LMP-re, amivel máris holtversenyre állnának a Fidesszel, a döntő pedig az lenne, hogy a Jobbikos szavazók jobboldali beállítottsága vagy a Fideszellenessége a nagyobb. Ráadásul szerintem az LMP és a Jobbik közelebb állnak egymáshoz a maguk rendszerkritikus retorikájával, mint a Fidesz meg a Jobbik, tehát egy ilyen visszalépéssel szerintem elvehető lenne ez a két mandátum a Fidesztől.

Más kérdés, hogy mennyi esély van arra, hogy az MSZP visszalépjen az LMP javára... Ha azt vesszük, itt kezdődik a politika és az alkudozások. Szép dolog, hogy az LMP nem akar visszalépni senki javára, és hogy így őrzi a hitelességét, de értelme nem sok van. Azt hiszem minden pártnak alapvető érdeke, hogy a Fidesznek ne jöjjön össze a kétharmad, és ezért igenis áldozni kéne. Az LMP-nek még bőven lesz lehetősége a hitelességét felépíteni a következő 4 éves parlamenti ciklus alatt, nem hiszem, hogy az amúgy nyerésere esélytelen jelöltjeik visszaléptetése miatt máris le SZDSZ-eznék őket (jobban, mint amit már alapból is megkapnak). Szerintem igenis mérlegelni kéne, és tárgyalni a szocikkal. Ha a szociknak van esélyük megfogni a Fideszt Angyalföldön (19 és 20. kerületetek) - márpedig van - akkor az LMP-sek igenis lépjenek vissza, de cserébe kapják meg Zuglót! Mindkét pártnak ez az érdeke, hiszen Fidesz 2/3-ad esetén sokkal kisebb lesz a politikai súlyuk.

Érdekes lehetne az MSZP/Jobbik - Jobbik/MSZP visszalépések gondolatával is eljátszani, de ezeknél a pártoknál akkora az ideológia különbség a szavazótábor között, hogy ez biztosan nem működne. Pedig mindkét jelölt indítása a Fidesz ellenében teljesen értelmetlen, és egyikőjüknek sem érdeke.

indapass90210 2010.04.12. 09:43:58

@safranek: azért, mert egyéni mandátumot egyik sem nyert, listásból meg ennyi jött ki. Majd lesznek még mandátumok a töredékszavazatokból meg esetleg a 2. fordlóban, bár ott sem nagyon valószínű.

ladislaus 2010.04.12. 09:47:01

amugy tudnam hogy ez a 19% amit maszop elert ennyire biztos minden 5. szavazo hogy elmult 8 evben jol haladtak a dolgok...??? Nem is értem. Ekkora holdudvara lenne a maszopnak? :)

Es meg egy a 2/3-hoz! Mivel LMP bekerult mostmar csakazert is legyen meg. Miert? Egyszeru.
Ha valamihez 2/3 kell akkor Fidesz kire szamithat majd.

Mszp? kizart.
Jobbik? szinten mert Fidesz nem keveredne veluk
LMP? nos veluk inkabb, tehat a ultraliberalis bagázs megint csovalhatná a kutyát.

Es inkabb legyen meg a 2/3 hisz akkor:
- erosebb lehet a kormany erdekervenyesito kepessege, belfoldon es kulfoldon egyarant
- munkaban inkabb hitelesebb lehet, nem kotil alkuk sehova sem
- Jobbiknak "adhat 2 pofont es hazazavarhatja oket"
- Mszp-nek szinten
- LMP meg emelgetné a biciklit tovabb es fát ultetnének.

Hat ennyi. :)

safranek 2010.04.12. 09:47:33

176 listás hely van. 1% = 1.76 fő. 3%=5.28 fő.

masni55 2010.04.12. 09:47:44

@jo.e: Hát kedves, pedig ez így volt. Egyik bp-i igazgatóságon tört ki a botrány, pedig a nagy zűr egy másiknál volt, olyannyira sikerült, hogy évekig próbálták csendben visszaállítani az adatbázist, szerintem máig sem sikerült rendbehozni azokat az éveket. :)

indapass90210 2010.04.12. 09:48:27

@ladislaus: az a 19% az ország felének a 19%-a :) így már mindjárt csak minden 10. ember.

EGO 2010.04.12. 09:48:49

A tegnapi OVB attrakció a nyilatkozatokkal engem az FKFV-re emlékeztetett, akik ugye felkészültek a télre, de a hóra nem számítottak...

Mindenesetre Gáborék remekül oldották meg a feladatot, köszönet érte!

Nézem reggel a kommenteket, se julibácsi, se 10-es troll, mi a manó? Bennakadtak a savak?

@Extrovertált: Szerintem Jobbik kontra MSZP visszalépésre kevés esély van, hiszen ez esetben mindkét pártot darabokra szedné a bázisa, és ezt valóban fizikailag értem...

radala 2010.04.12. 09:49:42

No elemzem én is, legalábbis azt, hogy mit érzek.
Először is, bár az utolsó hozzászólásom az volt, hogy remélem a Jobbikot lenyomja az MSZP, mert a Kubatov videóval sikeresen bebizonyították, hogy "feladatuk van" Tuti, hogy ezzel sikerült lenyomni magukat a 3. helyre és pláne az MSZP-t fölhozni majd 20 %-ra. Nos szóval annak ellenére, hogy minden kívánságom teljesült ennek nem örülök. Igazságos az, ami történt a Jobbik szempontjából, de nagyon igazságtalan az mszp szempontjából.
Másrészt azt gondolom, hogy bár kizárt, hogy legyen Kubatovnak listája a kommancsokról, de én nagyon örülnék, ha lenne és használnák, mert valami büntetést csak megérdemelne ez a majd egymillió idióta, aki megmaradt. (legalább föltehetnék a neveiket az internetre, hogy az ember láthassa, hogy ezek azok, akiknek semmi eszük nincs.

Az LMP-nek nagyon örülök, majdnem rájuk szavaztam a listán, de annak különösen örülök, hogy nem szavaztam rájuk.
Talán kicsit több szerénységet lehetne elvárni tőlük.
Mindenki Vona és Schiffer megköszönhetnék a sikerüket Gyurcsánynak. Vona a pénzt is Schiffer csak a lehetőséget. Semmiféle csoda semmiféle nagy tett nem történt ugyanis. Egyszerűen GyF készített egy baromi nagy űrt, ahova valakinek "történelmi szükségszerűségként" be kellett nőnie.
Ránézve a térképre sajnos az LMP egy szdsz utódpárt. Nagyon remélem, hogy nem válik azzá, de azt hiszem én a kopogtatóm és csekély szponzorációm után mostantól fölveszem őket az utálhatók listájára, tartok tőle, hogy meg lesz még rá az okom.
Az mszp meglepően jól szerepelt. De szerintem vége van, mint a botnak. Ebből az 1 millióból az 1/3 már tuti nem él meg még egy választást. Igazából föl vagyok kicsit dúlva, hogy van egymillió hülye az országban.
Az a baj, hogy ez az 1 milla ez simán nem méltó arra, hogy választójoga legyen, aki ezeknek a szavazataiért elkezd pedálozni az maga is kénytelen lesz olyan mélyre süllyedni, hogy az már valóban veszélyes. Szóval hirtelen nem tudom, hogyan lesz az LMP az mszp nélkül váltópárt. Ha meg csak vele együtt tud, akkor kezdődik minden előröl.

Ja az én mandátumszámlálóm csak 257 mandátumot jósol a Fidesznek, szóval nincs meg a 2/3, de azért ez nem szentírás.

marhaszív 2010.04.12. 09:50:37

Láttátok DávidBokrosHeréje + Lendvai néni képét este 11 után?! Atya világ, állítom, még az elmúlt 20 év borzalmai is megérték ezt a látványt! Azt hittem Lendvait levegőbe repíti a hisztériás szélütés. Dávid meg rögtön rácseppen Heréjére, na meg Bokros, amint bús bajusza alatt somfordált hervadt (méregkeverő) Ibolyája mögött! Micsoda csapat (volt)!
Ó Uram, miért csak 20 évente adatik meg nékünk ilyen csodákat átélni?!

ladislaus 2010.04.12. 09:51:40

@CSENDES: akkor kicsit felreertettem a szavaid. De a Fidesz nem ellenzett mindent, de ebben sincs semmi gond. Felhivta a figyelmet arra hogy szerinte az az adott dolog nem jo. Ez a velemenye akkor. Ennyirol szol max. Az meg hogy kivonul, az egyertelmu gyf miatt van. Okokat tudjuk. Es igy lehet tilatkozni ellene, ez megengedett. De alternativat amit adtak a kormany egytolegyig lesoporte, midnenfele gondolkodas nelkul. Ahogy Solyom ujrakuldott torvenyjavaslatait is.
Tehat nem az ellenzek volt a hibas a rossz dontesekert. Es nem ok kormanyoztak.

CSENDES 2010.04.12. 09:51:42

@Extrovertált: Ez nagyon érdekes fejtegetés. Az LMP-sek azonban (legalábbis ma reggeli állapot szerint) azt mondták, hogy sem a FIDESZ, sem az MSZP javára nem lépnek vissza. Azt nem zárták ki ezzel, hogy amennyiben az ő javukra lépnének vissza, akkor azt ne fogadnák el. A kérdés az, van-e olyan hely (és viszontszivesség) ahol ezt vissza kellene adniuk? Mert akkor ez hitelességi probléma lehetne. Vagy nem?

Füredi 2.0 (törölt) 2010.04.12. 09:51:56

lehet, hogy mások is leírták, de tegnap mintha nem egészen pontosan hangzott volna el ez az országos lista dolog. Valaki olyasmit mondott, hogy ha a Fidesz el is veszít egy-két, helyet, azzal nyer, mert lesz töredékszavazata, és abból lesz az országoson egy-két befutója.

Szerintem több lesz, ugyanis a területi listákon is lehet töredékszavazatot szerezni. Az meg kiszámíthatatlan - illetve ma már kiszamítható - hogy egy megyében mennyi a töredék szavazat. Egy 4 területi helyet adó megyében 52 %-os eredmény például 12 %-nyi töredékszavazatot is adhat, míg 60 %, bármennyirfe furcsa, 0-át...

Viktus 2010.04.12. 09:53:00

Nem csak a százalékokat kell nézni, hanem a mandátumszámokat. Az MSZP a Jobbiknál 2-3 mandátummal fog többel rendelkezni ... mi produktum volt a két kampány mögött pénzügyileg stb.

Zigi 2010.04.12. 09:53:37

@Extrovertált: Közben Budapest 19. választókerület megfordult. Több, mint 400 szavazattal a fideszes Szalay Péter megverte Szanyi Tibort az első fordulóban.

Idet 2010.04.12. 09:53:44

@Extrovertált: Az lehet, hogy a pártoknak elemi érdeke, ne jöjjön össze a Fidesz 2/3, de az országnak igenis az az érdeke.

ubul2000 2010.04.12. 09:53:58

Először is Szeretném megköszönni és egyben gratulálni is Török Gábornak mind a blogért, mind a tegnapi műsorért (nekem csak éjfélig tartott, akkor kidőltem)
Másodszor gratulálok a Fidesznek, és természetesen az itteni fideszeseknek is a győzelemhez.

Mi lesz a második fordulóban? Meg lesz-e a 2/3-ad? Szerintem nem kétséges, de nem is annyira lényeges.
Bp-en nem lesz könnyű. Az Szdsz (bocsánat lmp) szavazói mindenfajta hivatalos visszalépés nélkül is az mszp-re fognak szavazni a második fordulóban. Úgyanúgy fogják őket támogatni, ahogy eddig tették az ogy-ben.

Mint Jobbikos szimpatizáns - minden olyan helyen, ahol a Jobbik jelöltje 3-ik, vagy rosszabb helyen végzett, felszólítanám a Jobbik szavazókat, hogy szavazzanak a Fidesz jelöltjére. Mivel - a két pártvezetés egymást folyamatosan gyalázó kijelentései ellenére - itt a legnagyobb az átszavazási hajlam a másik pártjára, ez biztosan hatásos is lenne.
Ahol a Jobbik jelöltje második lett, ott nehezebb a helyzet, mert a Jobbik - hitelvesztés nélkül - nem léphet vissza. Itt valahol meg kellene egyezni, hogy az mszp-t végleg el lehessen küldeni a ...

teljesenertelmetlen (törölt) 2010.04.12. 09:54:07

LMP - alulról szerveződő civil mozgalom, ahol az amerikai nagykövet elsőnek tesz látogatást. Egy 7%-os pártnál...
Naív-e vagy?
SZDSZ v2.0

radala 2010.04.12. 09:54:48

@radala: Igaz ugyanakkor, hogy csak 76 listásat a 87 helyett és több nem hasznosult a becslés alapján, mint a valóságban, szóval azért valószínűleg meglesz a 2/3, ha csak a Jobbik meg az mszp nem fog valahogy össze, de szerintem bár mindenki (LMP-MSZP-Jobbik) érdekelt az összefogásban, ez nem valósítható meg, csak nagyon drágán, nevezetesen a Jobbikról kiderül, hogy a szocik pénzelték, az LMP-röl meg, hogy egy kis SZDSZ.

Idet 2010.04.12. 09:54:55

@Idet: Mármint, hogy összejöjjön a 2/3.

andzsin 2010.04.12. 09:55:46

@dtk74: ja mit vár a magyar nemzet a fidesztől?
-adócsökkentést
-fizetésemelést
-13. havi nyugdíjat
-a szegénység felszámolását
- valódi beleszólást aZemberek nevében a politikába
- a gázár csökkentését

Idet 2010.04.12. 09:56:03

@teljesenertelmetlen: És még mondja valaki, hogy az összeesküvés-elméletek nem igazak!

reKorrekt 2010.04.12. 09:57:06

Itt is szeretném megragadni az alkalmat, hogy gratuláljak azon budapesti szavazó állampolgároknak akik az lmp-re szavaztak, hogy ismét sikerült a vidék ellen szavazniuk. 2006 után ismét sikerült a "liberálisokat" behúznotok a parlamentbe.
Ügyesek vagytok, ti semmiből nem tanultok. Tisztelet a kivételnek.
Sokan azt mondják most derült ki hogy valójában mennyi zs van az országban. Hát ha ennyi, akkor nekünk már régen rossz.

andzsin 2010.04.12. 09:57:07

@troll: igazi troll vagy, nem baj:))

andzsin 2010.04.12. 09:58:13

@reKorrekt: te se leszél ennél hülyébb. a zsidók nem emberek vagy mi??? már készíted a gyufát???
borzalmas, hogy ilyen emberek még egyáltalán léteznek, akik e szerint tesznek különbséget.

kicsi11 2010.04.12. 09:59:23

@safranek: de a helyeket a területi listán osztják, és nem országosan össeadva.

ssi 2010.04.12. 09:59:39

@Kalmár: Ne feledd később se kemény szavaidat, határozott gondolataidat, markáns érzéseidet, érett elvárásaidat. Ha viszont mégsem azt kapod majd, amit vártál, kérlek hasonló egyértelműséggel mondd el - a saját és mások hasznára. Előre is köszi

Bitang Inas 2010.04.12. 10:00:28

@reKorrekt: hát igen...Bp. hozta a szokásos formáját.
szánalom.

kicsi11 2010.04.12. 10:01:10

@andzsin: azért azt tudnod kell, hogy ők is különbséget tesznek ember és ember között, ha arról van szó

Idet 2010.04.12. 10:02:11

@andzsin: Nagyon mísz vagy, Andzsin-szan!

ati27 2010.04.12. 10:02:24

@radala:

Nem kell itélni Volt még 1 milla szavazójuk.. Tudod ez a demokrácia! Tetszik, nem tetszik. Majd rájönnek, vagy nem.. Sajnos/nem sajnos az embernek demokratikus joga hülyánek lenni. Szerintem ez így van jól! Most arra leszek kiváncsi az mszp mit lép. Ha a Lendvai vonalat nyomják akkor még mélyebre ássák magukat. Sanos/szerencsére Ildi néni belesétált a csapdába. Egy visszafogott gratuval többre ment volna. A kubatov ügy még nincs lezongorázva. Abból még kijöhetnek rosszabul is. A másik nagy hiba, kritizálta a jogszabályt, ami káoszt okozott. Amit éppen Bajnai terjesztett be. Ez megint csak magas labda a 2. fordulóra. Ez sokkal nagyobbat szólhat kubatovnál. Szal lehet itt még szopóág a maszopnak. Mert ma tényleg szopnak.. :)

reKorrekt 2010.04.12. 10:02:26

@andzsin: Már megvolt a választás, most már nyugodtan leveheted a náci-rettegő köpenyed.

kicsi11 2010.04.12. 10:02:44

@Idet: Te honnan tudid, hogy mi az "ország" érdeke?

radala 2010.04.12. 10:02:53

@Idet: Ezt szerintem nem tudhassuk, hogy mi az ország érdeke:-)
De szerintem az MSZP egy pestises párt, vele senkinek nem érdeke összefogni egy másodpercre sem.
A Jobbik és az LMP is közelebb van a Fideszhez, mint az Mszp-hez.
A Jobbik Fidesz ellenessége teljesen taktikai, a szavazóik szerintem (legalábbis a Pestiek/exmiép) Teljesen csípik a Fideszt és, ha kiderülne, hogy van kommancs listájuk tényleg, akkor jószívvel rájuk szavaznának.
Az LMP szavazói között nyilván sok a volt szdszes, akik a lelkük mélyén szeretnének az mszp-re szavazni megint, ahogy szoktak, de talán, ha az LMP tényleg állva marad, akkor nem merik megtenni magul előtt sem.

tizenhárom 2010.04.12. 10:03:08

Nekem csak egy apró kérdésem van: igaz ugyan, hogy a Fidesz KDNP együtt indult, de valószínűleg ismét külön frakciót fognak alkotni. Akkor végül is nem 5 párt jutott a parlamentbe? Csak a rend kedvéért kérdezem. Tudom, hogy kvázi egy pártként működnek, de attól még a valóságban két párt, és elvileg akár az is előfordulhatna, (szimplán matematikailag és teoretikusan - tudom, hogy valóságalapja nincs) hogy a végén mégsem támogatják a Fideszt.
Tehát igazából nem Fidesz 2/3-ról beszélünk, hanem Fidesz - KDNP kétharmadról.

Más: Nem tudom kiszámolták-e már, illetve írtak-e erről ebben a formában, de az emberek 35 %-a nem ment el szavazni. Akik elmentek szavazni, azok közül kb a negyede szavazott az eddigi politikai rendszer ellen. (Jobbik, LMP, CM, és még pár kis párt.) Ez szerintem nem elhanyagolható. Ez is a párrendszer átalakulását bizonyítja.

zimzim 2010.04.12. 10:03:09

Hol találok olyan térképet, amin látszik, hogy hol ki lett a második?
Főleg az eldöntetlen kerületek érdekelnének.

blacklord 2010.04.12. 10:04:28

@tasavallan presidentti yön: Lol. Te Bauer csecsén nevelkedsz? :-) Miért, '98-02 között hány szocit lőttek a Dunába, kedves barátom?

tlac 2010.04.12. 10:04:44

@Zigi: igen, méga XIII.kerületet se tduták hozni..
Váci út felel neki..

Idet 2010.04.12. 10:05:20

@andzsin: Igazad van, de azért azt te is elismered, hogy ez a nagyköveti látogatás, csak ott és azonnal, érdekes egy kissé?

tlac 2010.04.12. 10:08:01

@radala: már utódpárt. SzDSz 2.0

ktina 2010.04.12. 10:09:11

Akik gondban lennének azzal h a második fordulóban kire szavazzanak, ill. nem tudják eldönteni h jó-e nekik a fidesz 2/3 vagy nem, azoknak:
szavazzfasszal.blog.hu/
:)

E.G.O. 2010.04.12. 10:09:29

@andzsin:
Két dolgot vitatnék a listádon. A 13-14-15. havi nyugdíj sosem volt más, mint baksis, ami biztosította a nyugdíjas szavazótábort, tudtommal más országok ezt nem így oldják meg. Tisztességes nyugdíj kell az év 12 hónapjára, amit be tud osztani a polgár.

A gázárat pedig nem a kormány diktálja, max. dotálja ereje teljéig, amíg megfelelő diplomáciai lépésekkel nem biztosítjuk a kívánatos pozíciót a gázpiacon, addig legfeljebb könyöröghetünk, kuncsoroghatunk olcsó gázért.

Mindkét pont, amit vitatok, a 90 előtti "állam bácsi majd jól megoldja" gondolkodás terméke, pontosan ez vezetett a mai közállapotokhoz.

Remélem valódi család és dolgozóbarát kormányunk lesz, hiszen csak ezeken keresztül érhetünk el eredményeket.

radala 2010.04.12. 10:09:49

@ati27: Én nagyon nagy demokrata vagyok:-) De az MSZP szavazás az egy kicsit több, mint, amit könnyen meg tudok érteni, pláne, hogy volt egy LMP. Szóval, aki befogott orral ment szavazni az MSZP-re az nem demokrata, legalábbis nem jobban, mint én, aki ezt nehezen viselem:-)
Egyébként nyilván megértem, hogy ők nem hülyék csak túl jól sikerült az agymosásuk mondjuk 70-ig. Ezért is nem mondtam, hogy föl kéne őket kötni, inkább csak a saját érdekükben is meg kéne őket kérni, hogy ne foglalkozzanak olyasmivel, amire sajnos önhibájukon kívül alkalmatlanok lettek, mert túl jól figyeltek az iskolában:-)

teljesenertelmetlen (törölt) 2010.04.12. 10:09:57

@Idet: Meg akarták nézni, mire adták a zsét...

zimzim 2010.04.12. 10:10:04

@radala:
Az LMP pedig nem teheti meg, hogy nem marad állva.
Rögtön hiteltelenítenék az egész protest-párt imidzset,
és egy zöld szdsz-szé válna a szavazók szemében.

Tatrangi 2010.04.12. 10:12:32

@radala:
Szerintem gondolkodj pozitívan. Négy évvel ezelőtt több mint 2,3 millió szavazójuk volt. Most majdnem 1,4 millióval kevesebb. Ez példátlanul nagy visszaesés, könnyen lehet, hogy ez lesz az MSZP Trianonja.

tlac 2010.04.12. 10:12:52

@ati27: Szocialista Ildikónak 2 hete van lemondani, erre Kubatovlistázik, meg a nyugdíjasaik nem tudták kivárni a sort. Sztem minden mindegy alapon most felégetnek mindent, az az egy millió szavazó mindenre vevő már. Amúgy akkor se sok esélyük van ha az LMP javára lépnek vissza (megakadályozandó a 2/3-ot), de ahhoz is hülyék már.. Oda a híres nagy ravaszságuk! Trükkök százai..

ssi 2010.04.12. 10:13:06

@tizenhárom: Jogos.
Külön-külön mennyi szavazatot szerzett a Fidesz és a KDNP?

@radala: @kicsi11: Jogos.
Tényleg, mi az ország érdeke - 2/3 vagy nem, s miért? Ez az én érdekem is, vagy a valós többségé is?

Érdekelne T.G. 124 posztjának azon változata, ahol a 4 évre vonatkozó választói elvárások szerepelnének a táblázatban (akkor ezt többen is felvetették)

ati27 2010.04.12. 10:14:24

@E.G.O.:

Ne feledd a görögöknél van 14. havi juttatás is a közalkalmazottaknak, meg nyugdijasoknak.. Persze meg is van a hatása. :)

csebi 2010.04.12. 10:15:09

Két témához szólnék
1: igazolásos szavazók: nem lehet tényleg amellett elmenni, hogy például Budapesten, ahol a Fidesz viszonylag gyengébb, a 23 kerületből csupán 3 helyen nem volt meg a Fidesznek szükséges 50%+1-e az igazolásos szavazó körökben. Ez nem lehet véletlen

2: 2/3. Átnéztem az összes egyénit és összeszámolva 13 helyen lehet esély arra, hogy a Fidesz ne nyerje el. Ehhez az kellene, hogy az MSZP meg tudjon állapodni valahogy az LMP-vel, esetleg visszaléptetni akár a második helyről tömegével a jelölteket az LMP-s javára, így megakadályozni a 2/3-ot. Most be lehet bizonyítani, hogy mekkora demokraták az MSZP-sek, ha úgyis ezzel kampányoltak!

radala 2010.04.12. 10:19:02

@zimzim: Ja, egyértelmű öngyilkosság lenne nem állva maradni.

Mellesleg egyszer meg kéne keresnem az indexes régi énemet, mert sok sok számolással alátámasztottam volt, hogy 98-ban nagyon ékesen bebizonyosodott, hogy a választók állati okosak és majdnem teljesen leszarják, hogy állva marad-e a pártjuk.
Szerintem Pesten a Jobbik szavazókat bátran hozzá lehet adni a Fideszhez. Az LMP azért szerintem nem totál kis szdsz, én azt képzelem, hogy a szavazóik 1/3 megint rájuk szavaz, 1/3 kimarad a buliból 1/6 Fidesz, 1/6 mszp.
Mondjuk szerintem ez kb azt jelenti, hogy hacsak valami nagy 2/3 rettegés nem kezdődik el, akkor meglesz a 2/3.

masni55 2010.04.12. 10:19:16

@radala: Hú, nagyon jókat mondasz! Komolyan.

[HEJ] 2010.04.12. 10:21:06

Rytkó Emília, miért hagytál el minket???

jo.e 2010.04.12. 10:21:31

@masni55: Ez sima városi legenda. Abból az adatbázisból nyom nélkül senki nem tud ilyet kitörölni.

kicsi11 2010.04.12. 10:22:33

@radala: Te komolyan azt hiszed, hogy a jobbikus szavazók a Fideszre fognak szavazni, hogy meglegyen neki a 2/3?

masni55 2010.04.12. 10:24:27

@jo.e: Most egy őskorról beszélünk, amikor nem volt egységes adatbázis, minden igazgatóságnak külön volt. Nem töröltek, hanem összeomlasztották a rendszereket. :)

sikisiki (törölt) 2010.04.12. 10:25:33

@kicsi11:
89/A. § A választás első fordulóját megelőző napot követően a névjegyzéket lakcímváltozás miatt nem lehet módosítani.

Ez és más cikkelyek alapján nagyjából az igaz, hogy azok és ott szavazhatnak, akik és ahol az első fordulóban szavaztak.

dal18 2010.04.12. 10:27:32

Negyed kettőig szavaztak a választópolgárok. Helyes, hogy 1/2 11-kor feloldották a tájékoztatási tilalmat, de nem értem, hogy az OVB, az OVI és a köztársasági elnök hogyan beszélhettek "végeredményről"!. Nekik bizony ki kellett volna várniuk a végét. Szerintetek?

Idet 2010.04.12. 10:27:40

@kicsi11: Te nem tudod? Akkor milyen alapon mégy el szavazni?

zimzim 2010.04.12. 10:28:08

@csebi:
Érdekesek ezek a lehetőség latolgatások, de ahogy olvasom őket, a magyar válogatott jut eszembe, ami el szokott jutni arra a pontra amikor reménykedve el lehet mondani, hogy még van matematika esélyük. Igen, az mszpnek is van.

Nem így kellett volna kormányozni. Vagy talán le kellett volna mondani hamarabb, és előrehozott.
Most már izzadhatnak, hogy hogyan mentsék a menthetőt, de azt hiszem már késő.

Hamarabb kellett volna észnél lenni.

ssi 2010.04.12. 10:28:16

Emberileg érthető, ha piszkosul elfáradt
- Dávid Ibolya (kampánymegújításra már nem maradt erő, ötlet)
- és Lendvai Ildikó is (de nem kellene előre riogatni, ha tudomása van valamiről, higgadtan és hivatalosan járjon el)

Politikailag (szakmai) érdekes, hogy kívülről mi másként látjuk pártjuk gyengeségeit (MSZP-kormányzás, MDF belső ügyei)

1. forduló: lemondott D. I.
2. forduló: lemond majd valaki?

nfgy 2010.04.12. 10:28:17

Már délután írtam,hogy az Ep vál.lesz lemásolva,csak helyet cserél az MDF és az LMP,+,hogy meglesz a 2/3.
Aki tud az tud:)
A második fordulóban a Fidesznek szerintem a jobbikosok között van a legnagyobb tartaléka.Ha hevesen támad az MSZP a jobbikosok át fognak szavazni.
A folyamatos Fidesz erősödés Somogy megyében pedig számomra érthetetlen.Másfél évtizede "vörös Somogy"-ként beszéltek róla most meg 59,65%-ot kapott a Fidesz.

Balage1551 · http://fjord.blog.hu 2010.04.12. 10:29:49

Több gondolatom is van a választási eredménnyel kapcsolatban:

1. Kétharmad: Az MSZP agitál legjobban, hogy mekkora veszélyt rejt a kétharmad, hogy oda a demokrácia és itt alkotmányos önkényuralom jön. Már korábban is leírtam, hogy nem értem, miért nem élt még a Fidesz azzal az egyszerű válasszal, hogy az újkori demokrácia történetében egyetlen egyszer volt kétharmad feletti többsége valaki(k)nek: 1994-ben az MSZP-SZDSZ koalíció 72 %-os többséget szerzett. Mégsem lett vége a demokráciának, sőt! Véghez tudták vinni a Bokros csomagot (sajnos csak félig, felpuhulva), s ezzel nagy mértékű gyengülést éltek meg a következő választásig.

2. Mi lehet a második fordulóban? Érdekes a helyzet, mert a Fideszt megfogni csak összefogással lehet, de mi ennek az esélye? Az LMP jelezte, hogy nem lép vissza, kérdés, hogy a szavazói mit csinálnak. Nehezen tudom belátni, hogy egy MSZP-Jobbik viszonylatban -- akár a történelmi szükségszerűség kapcsán is -- egymásnak segítenének párt szinten, mert az a elveik olyan mértékű feladását jelentené, ami visszafelé is elsülhetne. És ha mégis megtörténne ez, nagy kérdés, hogy a szavazótábor követné-e. Szerintem a másik párt elfogadottsága e két párt között a legalacsonyabb.

radala 2010.04.12. 10:30:35

@Tatrangi: Az tuti, hogy ez az mszp trianonja, bár a trianont szerintem igazságtalansága miatt emlegetjük. Ez inkább Mohács.
Én tökéletesen biztos vagyok abban, hogy az mszp ki fog esni a parlamentből 2014-ben (no jó, nem esik ki de 10 % alatt lesz).
@manyike: Fogalmam sincs mi az ország érdeke. Igazából szerintem én egy hülye hisztis kis pöcs vagyok, aki képes KC-t/pénzt küldeni az "ellenségnek", aki el tud gondolkozni a rájuk szavazáson, annak ellenére, hogy baromi vastag narancsszínű hályog van a szemén. Ahelyett, hogy csak és kizárólag a szívére hallgatna.
Szerintem nem érdeke az országnak a 2/3, mert szerintem, amihez 1-5 db ellenzékit sem lehet megszerezni, az nem nagyon valószínű, hogy érdeke lehet az országnak.
Viszont szívem szerint az ország érdeke a 100 %-os Fidesz.
Amúgy szerintem ez egy részletkérdés.
Egyet viszont tuti tudok. Az ország érdeke a minél kisebb MSZP frakció. Az, hogy ez mellesleg 2/3-dal is jár az már csak egy nüansz.

sikisiki (törölt) 2010.04.12. 10:31:07

@kicsi11: Ha a Jobbik és az LMP tartja magát az eddigi retorikájához, akkor nem köt háttéralkut (valami fizetségért) egyik jelölt támogatásáért sem. Akkor pedig marad az első fordulóbeli támogatottság. Mivel a második forduló alacsonyabb részvétel melett szokott zajlani, nem egyszerű ilyen arányok mellett megfordítani az eredményt.

szavazo26 2010.04.12. 10:31:21

@neurotikk!: Tegnap már feltettem a kérdést hogy mi alapján választunk egyéni képviselőt amennyiben nem pártra hanem adott személyekre és eredményeikre(helyi programjaikra akarunk voksolni) mert ha pártra akarunk voksolni arra ott a lista akkor minek az egyéni?????

Lényegében senki sem tudott itt érvet felhozni az egyéni értelmére! (egy érv sem hangzott el!!!!!)

És felhívom azon fideszes szavazok figyelmét akik most az egyénik mellett kardoskodnak hogy az egyénik miatt bukott már el a fidesz választásokat (nem is egyszer)

Viszont az egyéni nagyon torzít (így lesz pl 52%-ból kétharmad, ha lesz:))

kicsi11 2010.04.12. 10:32:03

@Idet: Hogy nekem hova kell mennem szavazni, azt természetesen tudom. Azt is, hogy igazolással hogy kell. Lehet, hogy Neked a választási törvény a kisujjadban van, nekem nem. Nem kell mindjárt hülyének nézni az embert. Csak érdekelt, hogy állandó lakcímet lehet-e 2 forduló között módosítani. (Nem magam miatt, hanem elvileg)

lüke 2010.04.12. 10:32:19

13*14*
hmm
ahol a dolgozóknak is van 13+14 havi
juttatás ,ott a nyuggerek is kapnak
/az egyik a nyaralási -hogy regenerálódj, mert jobban dolgozol:)-a másik a karácsonyi- ua.-
ezek összege elenyézö népgazdaságilag , ha van rendes GDP, BIP
tehát :
termelés és termelö munkaerö
ezt a demagógiát ,hogy ezzel lehet válsztást nyerni csak Mo-n lehet elszellenteni...........
(ahogy montam:
szolgasors, szervilizmus, baksis, ez a kelet!)
minden országban, ahol tisztában vannak a gazdasággal igy müködik,söt még jobban

zimzim 2010.04.12. 10:32:43

Tudtok olyan térképet, amin látszik, hogy hol ki lett a második?

Sztem ez a leg érdekesebb info, amit lehetne mutatni, de se az Indexen, se az origón, se a Választás.hu-n...

Alikam 2010.04.12. 10:32:54

Nem irigylem a Fideszt.
Még ha nem is lesz meg a kétharmada, akkor is egyedüli pártként egyszerű többsége lesz a Parlamentbe, végre teljesült az álmuk, nem kell senkivel sem osztozni a hatalomban.

Hogy a fideszes választók fele mit fognak mutatni, na az a nagy kérdés.

Azt hiszem a Fidesz utoljára jutott el a kormánypárti szerepbe.

Az LMP meg jól jelzi azt, hogy egy noname pártra is képesek szavazni bár tegyük hozzá, ezek a hülye szavazók csupán két és fél százaléknyian lehettek, ez megfelel annak a számnak amennyivelaz MDF kb. kevesebbett kapott most, mert a többi öt százalék az bizony az szdsz-es szavazó voltak.

Hihetetlen, ennek az szdsz-nek van a legstabilabb szavazóbázisa, ezek valahogy mindig tudják hozni az öt százalékot.

Thresher 2010.04.12. 10:33:43

Most nézem, Kővári János Pécs 3. VK-ben valami 10-20 szavazattal nyerte csak meg a továbbjutást! 50,06-9 %-ot kapott, 14882 szavazattal...

kicsi11 2010.04.12. 10:34:28

@sikisiki: attól, hogy a párt nem köt alkut, az emberek még átszavazhatnak

Yabreh 2010.04.12. 10:35:39

A térképen van egy kis hiba. Pest megye 12.vk-ban még nem lefutott a meccs. Két hét múlva ismétlés.

Idet 2010.04.12. 10:36:27

@radala: Jó lenne, ha az LMP tényleg azt képviselné, amit mond. Jó lenne... de láttam ott egy-két olyan arcot, akik kétségessé teszik - legalábbis az én szememben -, hogy azt fogják tenni, amit most hangoztatnak. A zöld-ség el fog sikkadni, például. Ez az öko-dolog nagyon felkapott most nyugaton, mármint öko szemlélet a humán- és a társadalomtudományokban is, de attól tartok, az elmélet szintjén fog maradni, a gyakorlatba nem fog átmenni semmi.

panelburzsuj 2010.04.12. 10:36:57

@Idet:

A kétharmadnak mindenképp ára lesz. Azt ugyanis nem elég most elérni - meg is kell tartani minden olyan szavazásnál, ami kétharmadot igényel.

Ha a Fidesz alapból éppen megcsippenti a kétharmadot, akkor minden egyes fideszes képviselő szemtelenül magasra srófolhatja a lojalitása árát. Párton belüli, láthatatlan alkuk hosszú során át. (Szakmai, területi, települési és "baráti" lobbik végeláthatatlan egyezkedése és osztozkodása. Ki mit kap és cserébe miről mond le?)

Ha a Fidesz éppen nem csippenti meg a kétharmadot, akkor esetről estre különalkukat köthet a másik három párttal. Akár még "versenyeztetheti" is őket: sok-sok "minikoalíciós szerződés" születhet, és mindez sokkal átláthatóbban, mintha mindez egyetlen párton belül zajlana.

Illúzió azt hinni, hogy egy másfél évtizedes barkácsolással összerakosgatott mamutpártot olyan könnyű mutatvány folyamatosan rövid gyeplőn tartani. Különösen akkor, ha az a mamutpárt az általa elnyerhető tisztségek (pl: kerületi polgármesterek) drasztikus ritkítását helyezi kilátásba - mindjárt az első lépések között. A politikus emberből van, karrierre vágyik, és ehhez keres szervezetet.

dal18 2010.04.12. 10:37:07

Török Gábort kiváló elemzőnek tartom, szívesen olvasom az írásait. De azért tegnap este túl határozottan ítélte el Halmai Gáborékat. Hibás volt a jogszabály, mivel nem készült hozzá modellezés (hatástanulmány). Ők (OVB) abban hibáztak, hogy nem hoztak érdemi döntést a kampánycsendről már dél körül, amikor kiderül, hogy gáz van. Ráadásul a híradások arról szólatk délután, hogy bár a sorban állók leszavazhatnak, de a kampánycsend véget ér 19.00-kor . Szóval kapkodás és egymással ellentétes döntések születtek. De mi is az a kampánycsend? Maga az OVI csak nem kampányol! Akkor miért ne tájékoztathatott volna már 19 órától?

radala 2010.04.12. 10:37:13

@kicsi11: Azt mondtam a bp-i Jobbikos, aki nem ex-mszp-s rasszista lúzer, mint a keletmoi.
Szerintem ez nem ész kérdés, nettó érzelem. Szerintem egy Jobbikos (a normális ex-miépes része) tudja, hogy semmi nem való előrébb, mint az mszp kicsinálása.
Aki ezt nem tudja az nem lehet demokrata, a miépesek pedig demokraták:-)
Arról nem is beszélve, hogy itt nem kell visszalépni általában.

Thresher 2010.04.12. 10:37:33

@Thresher: Tovább Szilit is csak 50,94%-kal tudták csak azonnal legyűrni...

Az hogy a balos városban a Fideszesek jöttek váltani, az Páva Zsolt polgármesterré választása után is kderült, de szerintem jelzésértű hogy ilyen kis különbséggel, de átmentek. Főleg a 3.VK-ban, ahol ugye régen még hír is volt abból, hogy az érdektelenség miatt 3szor kellet kirni a választást Toller helyére.

ubul2000 2010.04.12. 10:38:16

@Alikam: És egyre többen vándorolnak be

Idet 2010.04.12. 10:38:25

@kicsi11: Na, most megsértődtem! Rossz helyre címezted a reakciót!

CSENDES 2010.04.12. 10:38:38

@zimzim: térkép nincs,de az ORIGO -n fel van sorolva,kik melyik szavazókörzetben. rajzold hát le. Sok szerencsét

CSENDES 2010.04.12. 10:40:36

@zimzim: A címe, ahol pár szavazón múlott...

sikisiki (törölt) 2010.04.12. 10:41:46

Az addig leadott 6millió szavazat arányait a hátralévő 600 érdemben nem befolyásolja. Ez értelemben végeredmény volt, a sorrend mindenképpen. Jogilag még a jogorvoslati határidők élnek, ezért napokig nem lehet jogerős végerédményről beszélni.

lüke 2010.04.12. 10:42:33

Negyed kettőig szavaztak a választópolgárok.
nem helyes, hogy 1/2 11-kor feloldották a tájékoztatási tilalmat
szerintem,
vagy kcsend van, vagy nincs(ami hülyeség)
logikusan az köv. ebböl ,ezt nem lett volna szabad megcsinálni,
nem a
a Lendvais Kubatov lista miatt
hanem ,ha ha eközben eredményeket adunk, ezzel befolyásolhatjuk a még bezárt:) szavazókat

discretio 2010.04.12. 10:44:09

Volt legalább egy ember, aki örült az OVB bénázásának ,( nem is gondoltam, hogy a Halmai is ekkora barom ) az én 11 éves kislányom legalább megnézhette az RTL-en a Garfield-et

A választásról : az LMP sikerét szerintem is elsősorban az okozta, hogy azok akik kiábrándultak a szocikból, de nem elköteleztt kommancsok, inkább rájuk szavaztak. Erre jó példa Baranya, ami mindig elé vörös volt, most meg egyenesen az LMP vidéki fellegvára lett.

kicsi11 2010.04.12. 10:44:45

@Idet: Nem Te csesztél le 10:27:40-kor? Akkor bocs.

lüke 2010.04.12. 10:44:49

hoplita hová tünt?

nfgy 2010.04.12. 10:44:57

Nagykanizsán 9!! szavazaton múlt,hohy nem lett második forduló.50,03%.Ha az MSZP megóvja (23,6%) nagy sunkóságot bizonyít.

M11an 2010.04.12. 10:45:11

Ha a Fidesz egyéniben agyhalott, csöves, 3osztályos cigányokat indított volna, akkor is maradtak volna ezek a százalékok.

Ez mindenki szerint így van jól? :S

Muad\\\'Dib 2010.04.12. 10:45:28

"...Hihetetlen, ennek az szdsz-nek van a legstabilabb szavazóbázisa, ezek valahogy mindig tudják hozni az öt százalékot...."
Vajon kik is lehetnek ők, akik eddig szadeszosok voltak, most meg lmp-sek? Rejtély... Esetleg a svábok? Vagy talán KIPArancsolnak valakiket mellettük szavazni...

szöllősi 2010.04.12. 10:46:29

Nézzük, hogy lehet-e más a politika?

Az USA már választott , mint 1990-ben Mark Palmer.

index.hu/belfold/2010/valasztas/elso_fordulo/lmp_a_kozpontba_erkezett_az_amerikai_nagykovet/

Áttekintés a voksturizmus eredményeiről:
Zugló Pétervárad utca

1 Dr. Bárándy Gergely MSZP 377
2 Dr. Gyenes Géza Jobbik 282
3 Dr. Papcsák Ferenc FIDESZ-KDNP 1 033
4 Várnai László Sándor LEHET MÁS A POLITIKA 349 (17%)

VII. kerület
Polgármesteri Hivatal
1 dr. Fónagy János FIDESZ-KDNP 579
2 Herényi Károly MDF 73
3 Moldován László LEHET MÁS A POLITIKA 264 (21,2%)
4 Pintér Attila Jobbik 156
5 dr. Szabó Zoltán MSZP 227

kicsi11 2010.04.12. 10:46:41

@radala: a maszop így is ki van. Ennek a fordulónak egy kérdése van: Ki akar 2/3-ot, és ki nem.

zk 2010.04.12. 10:47:24

AJánlom figyelmedbe, hogy mszp-s jelöltek a facebookon már Lendvait is fikázva kommentelnek:

Szaniszló Zoltán
Itt az ideje átfogó rendet tenni.
10 hours ago

László Brantmüller
Zolikám, ehhez mi kellünk. A seprűt viszem :)
10 hours ago

Szaniszló Zoltán
A boszorkát meg elkergetjük XD.
10 hours ago

Kalmár 2010.04.12. 10:47:30

@zimzim: Majdnem mindegyik adón miutatták tegnap.
Nyugat szoci, az alföld Jobbikos. Nagyjából.

Idet 2010.04.12. 10:48:34

@panelburzsuj: Ez igaz. Egy szicíliai közmondás szerint: Isten azt mondja, vedd el, amit akarsz, aztán fizesd meg az árát.

Olyan törvényeket kell meghozni, módosítani, eltörölni, olyan átalakításokat végrehajtani, úgy átrendezni a preferenciákat, amely intézkedések mindenkinek a tyúkszemére fognak hágni, a híveknek is. Ha nem lesz kétharmad, megint teszetosza gúzsbakötve táncolás lesz/lehet belőle, és a tötymörgésre, azaz áldemokratikus szabotázsakciókra nem nagyon van idő. Te is látod, milyen állapotban van az ország.

Sztem, a saját, jól felfogott érdekükben, nem fognak visszaélni a hatalommal, és nagyon mérsékelten fogják preferálni a saját csókosaikat, mert valamennyire persze muszáj. A világ így működik, és egyenesen Isten alkotta ilyennek...

lüke 2010.04.12. 10:48:56

és remélem fog alakulni egy-egy liberális párt jobb és baloldalon:),
a klasszikus lib. értelmében
en.wikipedia.org/wiki/Liberalism
nem intoleránsan- ill. addig van lib. míg rólam van szó-
ahogy eddig történt
mert ez hiányzik a palettáról, és fontos a polémia érdekében

essetek most nekem :) ne idetnek!

lüke 2010.04.12. 10:49:49

ez isteni:)
VOKSTURIZMUS:)

SaPi · http://www.tk2.hu 2010.04.12. 10:51:02

Gábor, köszönet a tegnap estéért! Hosszú-hosszú idő után végre élvezet volt m1-et nézni. Még akkor is, ha a 3 betűs betűszavakból az ovi színvonal erősen érvényesült... és nem nálatok.

mj99 2010.04.12. 10:51:19

a XI. kerület igazolással szavazásra kijelölt 19-es szavazókörének adatai jelenleg, hétfőn délelőtt 10 óra körül még mindig nincsenek az OVB-hez beküldve. 8-9 órával a szavazás lezárulta után ez igen különös A kerületi jegyzői titkársággal telefonon beszéltem, nincs eredmény beküldve.
Megjegyzem, hogy 2006-ban kb. 58 ezren, 2010-ben 57 ezren szavaztak igazolással az 1. fordulóban országosan.
Teljesen normális, hogy a XI. ker-ben a két nagy egyetem (ELTE; BME) kollégistái miatt sok az igazolással szavazó, hisz a tavaszi szünet után szerdán folytatódott az oktatás és nem olcsó 3 naponként hazautazni - egyébként megyénként 2- 300 fő igazolt át ide. ... De miért nincs még eredmény???

Idet 2010.04.12. 10:51:48

@kicsi11: Oké, rendben! Nem nagyon szoktam lecseszni senkit...

ssi 2010.04.12. 10:52:55

@radala: Nekem meg az a hülye rögeszmém, h az ország érdeke nemcsak az, h mindenki (!) jól, jobban éljen, hanem , h egyre okosabbak, önállóbbak, reálisan kritikusak legyünk.
- még nem tudjuk, h 2/3-dal mit kezdenének
- egy másmilyen baloldali pártra szükség van
- 100% Fidesz lenne jó?????????? Ez komoly?, meg a demokrácia is?

@szavazo26: Neked van pártszimpátiád? Szeretnéd, ha minél több mandátuma lenne a parlamentben? A szavazási eredmények pedig összeadódnak (egyéni, listás, töredék), így lesz minél több. Jól értettem a kérdésed?

zimzim 2010.04.12. 10:53:13

@M11an:
Ez elég gyenge a fanyalgásod.

Hát igen, az mszpt úgy utálja mindenki, hogy sokan tényleg bárkire szavaztak volna, csak takarodjanak.

De még csak nem is kellet tök impotens társaságra szavazni, mert szerencsére itt volt a Fidesz.

radala 2010.04.12. 10:53:39

@panelburzsuj: Ugyan már hány 2/3 -o törvényt kell meghozni.
Igazából nevetséges ez a 2/3-ozás. Tuti, hogy az LMP is és a Jobbik is támogatni fogja az önkormányzatok átalakítását a Parlament kicsinyítését.
Akármibe fogadok, hogy a 2/3 nélküli Fidesz is bő kétharmados támogatottságú törvényeket fog benyújtani.
Kár úgy csinálni, mintha a Fidesz egy nagy hatalmú MSZP lenne. A Fidesz nem hülyék gyülekezete egy beteg fővezérrel.
Kurva nagy béke lesz az OGy-ben mert lesz 330 normális ember és 50 pár féreg.
Szerintem minden parlamenti párt tudja, ezt.
Azért végletesen fölháborító úgy beállítani a helyzetet, mintha az mszp nem a sátán műve lenne:-)
Szerintem tegnap az emberek 75 % tuti elégedett volt a választások eredményeivel nagyjából.
Sokkal többen voltak tegnap elégedettek, mint 90-ben és ez nagy szó.

Alikam 2010.04.12. 10:54:53

@lüke: mit befolyásolsz? Szerinted aki két órája ott áll az még nem döntötte el, hogy kire fog szavazni?

Ugyanmár, az OVB egy tehetetlen ostoba banda, csak ott bénáztak. A törvényre hivatkoztak de a törvény szerint 19:00-kor vége a szavazásnak.

Ugyebár szavazni alkotmányos jog és az erősebb tehát a sor miatt nem lehet elvenni a választójogukat viszont a kampánycsendet az OVB nem hosszabbíthatja meg és a törvény rendelkezése szerint a szavazásnak 19:00-kor vége van!!! Ergo a kampánycsendnek is.

Diocles 2010.04.12. 10:56:24

Na igen, tegnap amikor átkapcsoltam az MTV, akkor Török Gábor ugyanezt fejtegette, hogy mindegyik bejutó párt győztes, kivéve tán a Fidesz, de aztán gyorsan észbekapó, hogy nagyon durván kilógna a lóláb, ha egy 53%-os pártot vesztesnek minősítene, csak azért, mert elmaradt kicsit az EP-eredménytől, így aztán szerencsére váltott, és nagylelkűen még a Fideszt is bevette győztesnek az MSZP mellé.

Köszönjük Gábor!

Szerintem viszont nem az EP-hez kéne viszonyítani, ez meglehetősen önkényes, hiszen azóta már ezer dolog történt:

- pl. ahhoz képest, hogy a Jobbik esetében pár napja még a 20% is elérhetőnek láccot, ez szívás egyértelműen
(nem előzték meg az MSZP; ott lesz riválisnak az LMP a nagypártutálók körében; nem lesz zsarolópozijuk akkor sem, ha mégsem lesz FIdesz kétharmad, hiszen szintén ott az LMP; nem törtek át Budapesten, pl. a vérjobbos Budán szánalmasak az eredményeik, stb.)

- az MSZP a törökgábor-i értelmezésben ugyan "győztes", de tény, hogy nem tudta meghaladni a húsz%-ot, alig pár mandátummal lesz többje, mint a Jobbiknak, és komoly riválisa lesz a baloldalon, vagy balközép oldalon az LMP, amely nagyon könnyen válhat választható alternatívává a most "befogott orral, halkan anyázva" (lásd, Magyar Narancs felhívás az MSZP-re való szavazásra) az MSZP voksolók számára, tehát az MSZP messze nem érte el a mélypontot

- a Fidesz valóban nem ért el 60%-ot, de kérdés, hogy ez mennyire volt reális. Visszatekintve tegnap estére, látván a nagy részvételt, szerintem a legtöbb fideszes kiegyezett volna már a 46-50% közötti tartománnyal is, ehhez képest az 53% elég szép eredmény, kétharmaddal valószínűleg.
(de ha valami csoda folytán mégsem, akkor nem lehet elégszer hangsúlyozni, ha csupán 10 képviselő hiányzik a kétharmadhoz, azt vegye mindenki úgy, hogy olyan, mintha már megvolna.)

Idet 2010.04.12. 10:56:26

@lüke: Szerintem a fáradalmakat alussza ki, esetleg dolgozik.

zimzim 2010.04.12. 10:56:47

@manyike:
Szerintem jó az országnak, ha egyes döntések meghozatalánál nem kell feltétlenül egy mszp rablóbandával, vagy más párttal alkut kötni.

Szerintem a Fidesz a leg megbízhatóbb párt a parlamentben miért akarnám, hogy egy kevésbé megbízható másik kontrollálja?

Kopasz4x4 2010.04.12. 10:57:07

Érdekes hogy, itt mindenki csak az elért eredményekről beszél, de senki egy szóval sem említi meg a jól dokumentált és bizonyított választási csalásokat amivel az összes párt élt, a Jobbikot kivéve!
Nem beszélve a területi választóbizottságok politikai részrehajlásáról.
Akkor hogy is van ez? Van demokrácia de csak annak aki minket támogat ?

Kérdésem : ha egy párt alig tudja összeszedni az ajánlószelvényeit, akkor hogy tud 7% elérni a választásokon?
Talán rossz helyen kéregettek ?

discretio 2010.04.12. 10:57:19

@lüke: Én ezzel elviekben egyetértek. A tapasztalatom azonban az, hogy a normális liberálisokat hosszabb-rövidebb idő alatt kicsinálják az undorítóan intoleráns, képmutató és pénzéhes liberálbolsik. Kiváncsi leszek, mi lesz az LMP-ben, de nem vagyok túl optimista.

blitzkrieg 2010.04.12. 10:58:01

Pesten nagyon szoros lesz az eredmény sok helyen.

A 2. fordulóban is lehet a több ezer egyetemistának pesten szavaznia egyénire?

Ezt igazából nem is értem, de nem csak a fiatalok, valaki itt van egy hétig a rokonánál aztán beugrik szavazni a helyi jelöltekre? Nem hülyeség ez?

zenebono 2010.04.12. 10:58:35

Azért az érdekes, hogy az MDF indulók nagy része (többsége?) még 700 szavazatot sem kapott. Pl. Herényi: 688.

Tehát még az ajánlószelvényeket átadók sem mind sazvaztak rájuk.

szavazo26 2010.04.12. 10:58:48

Nagyon kiváncsian várom a következő napok fejleményeit!
a fidesz 2/3-a a többi párt komprommisszumkésségén múlik, múlna. A legviccesebb az egészben hogy a jobbiknak, meg az mszp-nek nagyon szüksége lenne egymásra dehát ugyebár az együttműködés itt kizárt.

Az lmp-re nagyon kiváncsi vagyok! Mostmár állást kell foglalniuk valamilyen szinten, Már egyszer írtam abbéli észrevételemet hogy az lmp volt az egyetlen párt amelyiket a fidesz nem szidta vayg szólt ellene. remélem nem jönnek be a félelmeim és az lmp nem lesz fidesz bábu mert akkor a 2/3 már most eldőlt....

Láttam hogy volt aki azt írta hogy az mszp-s jelöltek lépjenek vissza az lmp javára, ezt komolyan gondoljátok????
Egyrész a legtöbb helyen az mszp-sek jobban állnak másrészt ezekben a körzetekben már nyertek mszp-sek tehát itt reaktiválni kellene a szavazókat, harmadrészt pedig az idősebb mszp-s szavazok nem fognak az lmp-re szavazni, míg a fiatalabb nyitottab lmp-s szavazok lehet inkább (főként ha elfogadjuk azt a gondolatot hogy volt szdsz szavazókról van szó)

Az lmp nagyot nőne a szememben ha visszalépne, és nem valaki javára csak azt mondaná, ne rajtunk múljon!

Idet 2010.04.12. 10:59:35

@lüke: Eshetnek nekem is, állok elébe! Sztem tényleg szükség lenne a kétharmadra, mert Herkules legyen a talpán, aki ezt az Augiász istállóját kitakarítja!

Tatrangi 2010.04.12. 11:00:17

Kezdődik az MSZP-ben a vircsaft? Szili Katalin már közölte, ő figyelmeztette az MSZP-t a bukásra, de nem hallgattak rá: klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=106695

bug jr. 2010.04.12. 11:00:49

@nfgy:
jobbikosként én is átszavaznék a fideszre,ha itt nem dölt volna már el.
amugy nem az a furcsa h somogy sem vörös már,
hanem h angyalföld még mindig az.

zenebono 2010.04.12. 11:01:51

Nekem lenne 2 kérdésem, csak az válaszoljon, aki biztosat tud :):
-akik nem a lakóhelyükön szavaznak, azok csak listára szavazhatnak, vagy egyéni jelöltre is?
-a második fordulóba csak az első három jut tovább?

kicsi11 2010.04.12. 11:01:56

@lüke: tetszik, mikor a németek bírálnak minket. Mert ők annyira szeretik a törököket!

Interlock (törölt) 2010.04.12. 11:02:03

@zk: Előbb-utóbb ennek is el kell jönnie, különben tényleg az lesz, hogy a következő választásra az MSZP lesz az MDF mostani helyzetében.
Lendvai szája széle erősen reszketett a sajtótájékoztató alatt, nagyjából világos lehet előtte, hogy hónapokon keresztül hitegették magukat. A baloldal felé húzók között vannak azért rendes emberek, és ha akarnak maguknak egy pártot, akkor sokaknak fel kell majd az MSZP éléről állniuk. Vagy, ami szerintem valószínűbb, szétszakadnak, és több ciklus is kell majd valamelyik utódpárt visszaerősödéséhez.

radala 2010.04.12. 11:03:47

@kicsi11: Ha a 2/3-ot az mszp-re szavazással lehet megakadályozni, akkor azért az ember elgondolkozik, hogy hova is tegye az x-et.
Ha pl. nekem bajom lenne a a 2/3-dal, akkor szerintem otthon maradnék, mondván, hogy "döntsön a nép"
@manyike:Igazából szerintem én benne vagyok a blog 10 legmélyebben demokratikus hozzászólájóban:-)
A 100% Fidesz-szel azt érzékeltettem, hogy mit diktál a szívem.
Ez a 2/3-ozés egy nevetséges téma igazából. Aki a Fidesztől fél az nem lehet demokrata, mert demokratának lenni, annyi, mint nem félni. Arról nem is beszélve, hogy a Fidesztől félők általában nem féltek GyF-töl, nem féltek a rendőr terrortól, nem féletek a viperáktól a szemkilövetéstől, a cigányok NBH segített legyilkolásától, az álterrorszervezetektől.
Tartok tőle, hogy aki fél a Fidesztől az egy fasz. mondom ezt az egyik legnagyobb demokrataként:-)
Kurvára nevetséges ez az egész, ha van 2/3 az pont azt jelenti, hogy van 2/3, ha meg nincs az pont azt, hogy nincs. Tökéletesen irreleváns.

lyken 2010.04.12. 11:03:49

@Idet: Mivel az amerikai nagykövet minden pártnál járt tegnap, nem érthető az összeesküvéselméletesdi... Persze tiszta sor, hogy van ahol igény is van rá meg hajlam is.

ssi 2010.04.12. 11:04:07

@radala: @zimzim: Nincs mindenkiben kollektív utálat. Létezik sértegetések nélküli, korrekt kritizálás is: kapkodós, bizonytalan, követhetetlen kormányzásról maradt képünk, melyhez néhány személy határozottan köthető, de ezért nem az egész MSZP, baloldal, vagy annak szimpatizánsai okolhatóak.

Viszont kritikus hozzáállásotokat őrizzétek meg, s véleményeiteket, érveiteket (szalonképesen) őszintén és mindig várjuk

szöllősi 2010.04.12. 11:04:17

Edelényben az MSZP nem jutott be a 2. fordulóba!

1 Dr. Daher Pierre FIDESZ-KDNP 8 162 36,54
2 Gúr Nándor MSZP 4 177 18,70
3 Horváth Aladár Független 335 1,50
4 Miklós Árpád Jobbik 4 273 19,13
5 Molnár Oszkár Független 5 393 24,14

Kár, hogy az ajánlószelvényeket meg kellett semmisíteni!
Most azért megnézném Horváth Aladár 750 céduláj, hogy kitől kapta?Mert hogy az ajánlók fele sem szavazott rá!!!!!!!!

CSENDES 2010.04.12. 11:04:43

@blitzkrieg: Nyilván nem olvastad, hogy a vidéki egyetemisták, akiknek nagyon sokba került volna, hogy "hazautazzanak", szavaztak Újbudán, s valamennyien csak este hét órakor értek rá.

Diocles 2010.04.12. 11:05:06

Ja, és az LMP természetesen nem a semmiből jött, csak az nem látja, hogy az elért eredményei területileg szinte megegyeznek az SZDSZ 2002-2006-os eredményeivel (főleg Bp-en, ill. a belvárosban látványos ez), aki nem is akarja észrevenni.

Nem kenyerem az összeesküvéselmélet, és nem is gondolom, hogy az LMP egy az egyben egyenlő volna az SZDSZ-szel, de aki korrekt akar lenni, az belátja szerintem, hogy az LMP afféle SZDSZ-pótlékként működött most, tehát a volt SZDSZ-voksokat (+ új szavazók, + biciklisták) koncentrálta.

Tölgyessy Péter azt mondja, amiben szerintem igaza is van, hogy az LMP-nek rá kell majd startolnia azokra a rétegekre is, amelyek nem nagyvárosi fiatalok, és akkor nyerhet teret, tehát kisnyugdíjasok, kiskeresetű alkalmazottak, szakszervezetek, közalkalmazottak, stb. , ha ez sikerül, akkor az LMP üdvös lesz a demokrácia számára, hiszen lehet majd egy valódi baloldali pártunk, nem pár posztkomcsi milliárdos fogja kisajátítani magának a baloldali képviseletet.

Meglátjuk.

Flúgatlan 2010.04.12. 11:06:01

@panelburzsuj: "Ha a Fidesz alapból éppen megcsippenti a kétharmadot, akkor minden egyes fideszes képviselő szemtelenül magasra srófolhatja a lojalitása árát...."

Én sokkal rosszabbtól is félek. Amennyi fideszes most bejutott, lesznek köztük alvó ügynökök vagy megvehető/zsarolható tagok, akik aztán suttyomban szavaznak máshogy, a szavazásig lapulva, és ott szabotálva fontos 2/3-os törvényeket. Ha kiderül személyazonosságuk, lelkiismereti okra vagy "mellényúltam"-ra fognak hivatkozni. Nem lehet sokszor eljátszani, de nem is lesz sok 2/3-os törvénymódosítás.

kicsi11 2010.04.12. 11:06:30

@Diocles: kicsit sem vagy elfogult:
"ahhoz képest, hogy a Jobbik esetében pár napja még a 20% is elérhetőnek láccot, ez szívás egyértelműen"
"a Fidesz valóban nem ért el 60%-ot, de kérdés, hogy ez mennyire volt reális." Épp annyira, mint a másik.

nfgy 2010.04.12. 11:07:36

Megnyugtatom Lendai I-t,hogy nem csak MSZP-sek nem várták ki a sort.Egy ismerősöm,aki Fideszes és kismama,3-szor! ment el a Bocskai útra de a pici miatt néhány óra múlva mindig hazament,nem szavazott.

CSENDES 2010.04.12. 11:07:43

@Tatrangi: Hát nem kellett nagy jósnak lennie, ezt mindenki tudta, közöttük is.

szavazo26 2010.04.12. 11:07:53

@manyike: Nem a pártszimpátiám és az Ő mandátumszámuk a lényeg hanem az hogyha beállnál a szavazóhelyiség elé és megkérdeznél tíz embert hogy egyéniben kire szavazott nem tudna személyt csak egy pártot mondani!!

Az egyéni képviselőknek nincsen helyi programjuk nagyon hatáskörük se semmi csak a pártszín!!

Akkor meg mi értelme van?

És amint írtam engem a nagyfokú torzító hatása zavar (plmost annak az 57 körzetben élő-köztük nekem is- sokkal többet ér a szavazata)

És ugye volt már olyan választás ahol nem az a párt nyert amelyik a legtöbb voksot kapta

Stiel 2010.04.12. 11:07:57

Sorbanállásos botrányra random javaslat: X szavazó át akar jelentkezni Y szavazókerületbe, akkor azon belül névsor alapján osszák be, hogy melyik körzetbe kerül. Pl. A-F kezdőbetűjű vezetéknevű szavazó a kerületen belüli első (legkisebb sorszámú) körzetbe kerülne, a többi meg mondjuk G-K, L-R, S-Z megosztásban. Szavazáskor ránézésre ellenőrizhető, hogy jó helyen jár-e az illető, a jegyzőnek pedig továbbra is csak arról kéne igazolást kiadnia, hogy melyik kerületben szavaz az illető. A sorok meg durván negyedelődnének, annyi meg már talán rendben lenne.

Ez így működőképes-e?

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.12. 11:08:44

Az LMP bőven nem csak volt szadesz szavazókat gyűjtött maga mögé... A jelenlegi támogatottság sokkal inkább egy ígéretnek szól, sokkal inkább egy stílusnak mint a tényleges tartalomnak szól. Ha visszalépnek, akkor szerintem ennek vége. Nálam legalábbis biztos.

Kalmár 2010.04.12. 11:08:49

@M11an: Nem nincs így jól. Szörnyű, hogy egy Mszp-Szdsz kormány ilyen hihetetlen mértékben ellopta 8 év alatt a legszebb 15 évemet. Ezért szavazna bárkire a nép ellenük.
Remélem soha többé nem kormányoz így senki, hogy egy vadászkutyát is indíthatna a Fidesz, az is nyerne.

Egyébként a következő két hét igencsak érdekes lesz.
Szerintem a szocik nem húzzák ki a 2 hetet, elindul a balhé.
Ha mégsem, akkor ők is elkopnak mint az MDF.

Izgalamas kérdés, hogy a Jobbik visszalép e az ős ellensége 2 körzetében.
Nem maradhat semleges, ha indul, a szocikat támogatja, ha visszalép akkor a Fideszt.
Ugyanekkor az Mszp-nek is számot kell adnia az "antidemokratikus" Jobbik esélyes körzeteiben. Ugyanebben a cipőben járnak.

Végre történik valami izgalmas.

Interlock (törölt) 2010.04.12. 11:08:54

@Kopasz4x4: "senki egy szóval sem említi meg a jól dokumentált és bizonyított választási csalásokat"

Ne hagyj meg minket a tudatlanságban: hol olvashatók ezek?

dzsaszper 2010.04.12. 11:09:01

@safranek: a területi listán ennyi látszik. Az mszp alulról, a jobbik felülről közelíti területi listán az eredményét. Egyéniben a fidesz tarolt és tarolja a fennmaradó körzetek jelentős részét, ezáltal csökkenti a két párt eredményéből fakadó különbséget. Az országos lista még csekély mértékben (1-2 mandátum) korrigálhat...

radala 2010.04.12. 11:09:35

@szavazo26: Az egyéni értelme pont az, hogy az 52-böl 66 legyen.
De mondok neked egy durvábbat. 49-böl 72-t is tud csinálni.
A magyar választási rendszer igyekszik stabil kormányozhatóságot biztosítani és valamennyire igazságos is maradni.
Angliában/USA/Franciaország ilyen arányoknál 175 Fidesz lenne 1 mszp, 0 Jobbik 0 LMP.
Aki az egyéni jelöltnél figyelembe veszi a jelölt tevékenységét az vagy hazudik, vagy egy megrögzött idealista.
Általában az a helyzet, hogy hazudik magának is.
De a választók nagy többsége érti a rendszert és tudja, hogy nem önkormányzati választások vannak.

Idet 2010.04.12. 11:10:16

@radala: Ahogy mondod!
A kutyakomédiához: Azért valakiket csak meg kellene f@ngatni, mert elvették az örömünket és a választás méltóságát is (+bohócot csináltak az országból is). Mindenki készült, pezsgő az asztalon, baráti társaságok, minden, és akkor ez az apró beépített bomba csaknem tönkretette az egészet.
Biztos nem vagyok normális, de ez sztem szándékos volt, még azt sem tartom lehetetlennek, hogy a törvény benyújtásakor már erre gondoltak, meg arra, hogy esetleg meg lehet vele semmisíteni a választást. Az Impotencia-klubban (alias OVB) voltak is ilyen hangok. Sólyom viszont most a sarkára állt, és elkente a szájukat.

andzsin 2010.04.12. 11:11:56

@lüke: országimázs: "The far-right Jobbik party, which capitalised on anti-Semitism and anti-Roma sentiment, will enter parliament for the first time. "

Idet 2010.04.12. 11:11:59

@lyken: Oda ment először. A diplomáciában nem mindegy a sorrend. Remélem, nincs igazam...

CSENDES 2010.04.12. 11:12:21

@radala: Azért a "blog 10 legdemokratikusabb.." kicsit erős nem?:-)

andzsin 2010.04.12. 11:12:39

@Kalmár: a te éveidet már 1945-ben ellopták vazze.

MÁV tulaj 2010.04.12. 11:13:58

Az ATV-n káráló Kálmán Olga és a ki tudja hogy ott "elemző" levitézlett Kuncze Gábor kész összeesküvés-elméletet fabrikáltak az átszavazás ügyéről, azaz az estére a Fidesz és a Jobbik által szervezetten odaszállított ifjú generációs szavazókra, szervezett választási csalásra célozgattak vagy két órán keresztül (több csatornát néztem párhuzamosan, s ahányszor az ATV-re kattintottam, ezt ragozták). Riporterük ott volt az egyik sort álló pesti szavazókörnél, s megkérdezte (álítólag) a sorban állókat, hogy kire akarnak szavazni (szerintem ez egyébként tilos), s jelentőségteljesen úgy fogalmazott, hogy általában két párt nevét említették, amelyet ő most még nem nevezhet meg. Namármost, ha jól tudom, 10-ből 7 választópolgár a Fideszre és a Jobikra szavazott országos átlagban, tehát valóban elképzelhető, hogy "általában" két párt neve hangzott volna el, ha bárhol Magyarországon megkérdezték volna a szavazni igyekvőket.

A magam részéről köszönöm a sorban állók türelmét, nagy tisztelettel nézek rájuk, s tudom, hogy én rég otthagytam volna az egészet, ha velem történt volna ez a sorállítás, mint ahogy az ismeretségi körömben jónéhányan ezt is tették.

Még két szösszenet:
- Aranyszájú Mesterházy Attila azt találta mondani a Jobbikra, hogy "a fasiszták", ugyanakkor azt is, hogy gratulál minden parlamentbe kerülő pártnak. Miért gratulál a "fasisztáknak"?

- Morvai Krisztina szája elől elvette a mikrofont a Hír TV riportere, amikor Morvai javaslatot tett nekik arra, hogy a tájékoztatás etikai és jogi normái betartásával folytassák ezután tevékenységüket.
Ha az lesz a norma a következő években, amit a választási kampány-időszakban csinált jópár csatorna, az minden értelmes embert el fog fordítani még inkább a politikától, illetve ezen csatornák nézésétől. S nem is értem, hogy kifezetten pártcsatornává züllött "hírforrások"-ra nem vonatkozik a médiatörvény? Nincs abban olyan paragrafus, amely arra kötelzi őket, hogy "a hír szent", tehát mondjuk a Hír TV-nek, az RTL-nek, a TV2-nek vagy az ATV-nek is kötelessége beszámolni pl. a Jobbik kampányrendezvényéről, véleményéről, ha országos listát tudott állítani, illetve most, hogy bekerült a parlamentbe? Mert pl. a kampányidőszakban az MDF-fel vagy az LMP-vel sokszorosan többet foglalkoztak e csatornák, mint a Jobbikkal, s ha a Jobbik szóba (hírbe) került, az kizárólag negatív összfüggésben történt. Vezető politikusai általában meg sem jelenhettek e csatornák választási műsoraiban, miközben a többiek egymásnak adták a kilincset. Miért nem sötétítette el ezek miatt az ORTT x órára főműsoridőben az érintett csatornák képernyőjét?

panelburzsuj 2010.04.12. 11:14:32

@radala:

"A Fidesz nem hülyék gyülekezete egy beteg fővezérrel."

Nem bizony. A Fidesz-KDNP azoknak a "nemzeti" politikusoknak a gyülekezete, akik a személyes karrierjüket jobban biztosítva látták egy nagy csáberővel bíró vezér ernyője alatt, mint mindenféle "ideologikus" meg "elvszerű" közép- és kispártocskákban. (Pl: MDF, KDNP, kisgazdapártok, csipetnyi MSZP)

A hülyeségről még annyit, hogy az "elmúlt nyolc év" nyitánya és fináléja (a száznapos pénszórás és a "voksturizmus" paranoid szabályozása) a Fidesz aktív támogatásával történt. Azaz a "nemhülye" Fidesz mindkettőt megszavazta.

(És bölcs Salamon képviselő úr szerepét a tegnapi sorállásban - hiteles forrás híján - hadd használjam én is csak gusztustalankodásra ... :)

A "minél rossszabb, annál jobb" üzemmódból nem lesz olyan könnyű átszokni az épkézláb jogalkotásra.

dzsaszper 2010.04.12. 11:14:53

@Extrovertált: az lmp visszalépése, ill. az mszp-jobbik együttműködés szerintem mind politikai harakiri. Egyedül az mszp egyoldalú visszalépésére van szerintem elvi esély az lmp javára, de figyelembe véve, hogy az EP választás óta hogy álltak hozzá, és hogy 2. helyekről kellene visszalépni 3. helyen végzett jelöltek ennek se adok túl sokat...
Idáig az mszp volt az, aki mindent megtett a fidesz 2/3-áért (nem szavaival, hanem az önzésével, a hatalmon maradásával), meglepne ha ezen tudnának változtatni.

radala 2010.04.12. 11:16:00

@manyike: Volt másik baloldal, az LMP, aki az MSZP képviselője vagy szavazója az nem lehet normális vagy nem lehet demokrata:-)
De ez nem vita téma ez egy a priori megállapítás az esetemben, amit természetesen, ha épp jobban átgondolnék nem tartanék igaz állításnak.
Ez egy sarkítás, megvilágítandó egy elképzelhető és koherens álláspontot, ami nem teljesen az enyém, mert az enyém nem koherens.

Glenarvan 2010.04.12. 11:17:12

Gratulálok a műsorhoz,vitte a pálmát! Végre nem csak a neve királyi a közTVnek!

@tasavallan presidentti yön:

Édi a pufajkád,jól állna hozzá egy usanka!

@mashe21:

Mely volt az ominózus TV csatorna?(csak a tisztánlátás kedvéért!)

@Senkifia:

És jöhetne a hosszú combok éjszakája! Ígéretes!

zsizsi00 2010.04.12. 11:17:22

Mindenesetre....Orbán Morvai videó egy igazi élmény :):)

szavazo26 2010.04.12. 11:19:05

@radala: Igen csak ez nekem túlzottnak tűnik, olyan országokban (pl Németország) ahol nincs egyéni ott is mindig megalakul a kormány szerintem nincs szükség ilyen mértékű torzításra a biztos kormányhoz

ubul2000 2010.04.12. 11:19:43

@lyken: ezt hol hallottad, hogy minden püártnál járt?

panelburzsuj 2010.04.12. 11:19:59

@Flúgatlan:

Döcögő kormányzati üzletmenet esetén pedig minden nemzetféltő képviselőt radikális szeretettel vár a Jobbik ölelő karja ...

Sokminden belefér a következő négy évba.

Diocles 2010.04.12. 11:21:55

Még a kampányról had írjak annyit, hogy Karácsony Gergő (bár nem látok be a kulisszák mögé, tehát nem tudom, hogy mennyire az ő egyszemélyes érdeme a kampány) minden dícséretet megérdemel, ha valóban ő jelölte ki a fontos döntéseket, akkor az LMP bejutása az ő érdeme, szinte Karl Rove-i magasságokba emelkedett ezzel.
(pozitív értelemben és kicsiben, hiszen ez egy kis ország, és kis párt.)

Az öntelt Somogyi pedig a negatív példa, gondolom, hogy mindenre meglesz majd a magyarázata, de így elkúrni egy kampányt, hát az művészet.
Mert nem igaz, hogy Bokros rossz jelölt volt!
Minden közvéleménykutatás azt mérte, hogy Bokros nagyon erős jelölt, a lakosság 20% körülbelül szívesen látná kormányfőként, de minimum a P-ben. Hogy ebből a 20%-ból Somogyi kampánya mindössze a tizedét tudta megszólítani, hát az önmagáért beszél.
(Pl. ez nem túl jelentős motívum, de sohasem értettem, ha egyszer az MDF az exballib szavazókra startol rá, akkor miért hírdeti magát "konzervatív" pártként? Ezzel csak totális zavart idéz elő a célközönségben. Somogyi megpróbálta az angol toryk kampányát áthozni ide változtatás nélkül, és nem meglepő módon totális bukás lett a vége.)

Szóval ha Karácsony az MDF kampányát csinálja és Somogyi meg az LMP-ét, akkor szerintem most pont fordított lenne a helyzet, ennyit számít a kampány.

ubul2000 2010.04.12. 11:22:16

@szöllősi dr: sajnos bejutott (15% felett van az eredménye!)

discretio 2010.04.12. 11:22:56

@lostrider: Bár nem LMP-s vagyok, úgy gondolom igazad van. Amitől én a legjobban tartok, hogy a normális, hiteles embereiket majd szép lassan kinyomják az erőszakos, hatalomvágyó, intoleráns emberek a saját pártjukon belül. Aztán tényleg egy Szdsz klón lesz belőlük. Teljes szívemből kívánom, hogy ne legyen igazam.

Interlock (törölt) 2010.04.12. 11:23:15

@MÁV tulaj: Nem ismerem a médiatörvényt (sem), de kötve hiszem, hogy egy kereskedelmi adónak kötelessége lenne mindenkiről ugyanolyan mélységben tudósítani, de javítsatok ki, ha tévedek.
Mesterházy viszont tény és való, hogy oltári nagy barom volt azzal az egy szóval, ezt a stílust, hozzáállást még a győztes párt vezetője sem engedhetné meg magának, nem hogy ő.

zk 2010.04.12. 11:23:42

@Interlock: én is nagyon kíváncsian várom, hogy mikor tartanak egy kis önvizsgálatot. ha valami eredményt el akarnak még érni, most kell lefejezni a pártot!

kicsi11 2010.04.12. 11:24:18

Lehet, hogy a Jobbik Edelényben visszalép Molnár Oszkár javára? Ő u.i. nem "ősellenség".

ssi 2010.04.12. 11:26:32

@radala: Oké! + 2. fordulóra is igaz
- Fidesz 2/3 elérése elsősorban jelzés értékű lesz a támogatottságról - nagyon tenniük se kell érte
- ezzel szembeni félelemkeltés, csak a kínlódás, hiszen az MSZP csupán több szavazatot akar, de eszközeik szűkösek

Fidesz és szimpatizánsai hisznek a változásban és a demokráciában
MSZP küzd a szimpatizánsaiért, s nem érti, miért csökkent le ennyire

zimzim 2010.04.12. 11:28:00

@manyike:
Remélem nem arra célzol, hogy nem szalonképes leírni, hogy az mszp egy rablóbanda módjára kormányzott.

Szerintem az nem volt szalonképes, amit csináltak.

Idet 2010.04.12. 11:30:05

@ubul2000: Na, erre én is kíváncsi lennék! Feltételeztem, hogy lyken biztos tudomással bír a dologról, de én sem emlékszem, hogy másutt is járt volna!

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.04.12. 11:30:45

Kíváncsi leszek mi lesz az első intézkedése az új kormánynak.Lehet hogy mostantól mindenki jobban jár ha kikapcsolja a tv-t és nem olvassa a híreket és nem megy fel a vérnyomása.

singapura 2010.04.12. 11:31:15

@"azta":
7 mld. volt a költsége az első fordulónak a hírek szerint.
A második forduló a fölényes FIDESZ győzelemnek köszönhetően nem kerülhet többe mint 2 mld. Ez már 5 mld forint megspórolását jelenti :-)

Idet 2010.04.12. 11:31:32

@ubul2000: És még: teljesen déjá vu érzésem volt: Mark Palmer...

Habiszti 2010.04.12. 11:32:26

Meglesz a hétharmad ,vagy mennyi !? :-)

Éljen az Umbuláció

radala 2010.04.12. 11:32:32

@szavazo26: Nem nagyon szeretnék erről most beszélgetni, de az a véleményem, hogy a választási rendszer tök mindegy milyen a lényeg, hogy lehetőleg n piszkálják.
Én még a parlamenti létszám csökkentését is hülyeségnek tartom, de végül is mindegy. Szóval szerintem semelyik választási rendszer nem jobb vagy rosszabb a másiknál. Én szeretem ezt a rendszert és (talán) a 49>72 idejében sem ágáltam nagyon ellene, maximum azt mondtam, hogy az mdf+fkgp+kdnp ostoba emberek gyülekezete, akik nem tudják, hogy hogyan kell az adott szabályok között játszani.
Most viszont mindenki tudta, hogy kell játszani.
Arról nem is beszélve, hogy hála a Fidesz brutális népszerüségének idén talán a legkevésbé torz eredmény fog születni.
90 MDF 24,7>42,5
94 MSZP 31,3>54,2

Az állítás nem egészen igaz, mert 98 óta szinte semmit nem torzított soha épp csak "biztosította" a kormányozhatóságot.
Amúgy pl a listás olaszoknál is bevezettek valami a győztes kap x plusz mandátumot szabályt ez buktatta meg pl épp a kitalálóját Berlusconit anno. Szóval van igény a stabilitásra mindenütt.

Interlock (törölt) 2010.04.12. 11:32:51

@zk: Ezért fognak inkább szakadni: egymás fejeit kellene vagdosniuk, az pedig - sokszor láthattuk már - nem megy nekik.
Ha felállna valaki a fiatalok közül (de nem M.A.), és azt mondaná: "Na jól van, lesz@rom ezt a tutyimutyi bandát, építsünk egy modern baloldalt nélkülük", a következő választáson már ott lehetne, szerintem. Lendvai, Gyurcsány stb. változásában hinni botorság.

ssi 2010.04.12. 11:33:03

@radala: MSZP-szavazókkal (amúgy normálisak) beszélgetve:
- LMP még megfoghatatlan
- MSZP igaz súlytalanná lett, a baloldalhoz ragaszkodtak inkább
- a többi pártot valamiért nem szívlelték

CSENDES 2010.04.12. 11:33:16

@singapura: Akkor legalább visszahoztak a népszavaz(tat)ással el....tt összegből

banurr 2010.04.12. 11:38:03

@laji: Hostess az LMP-nél?
Azok ottani párttagok, vagy aktivisták, párszor láttam Őket a Bajcsy-n.

Interlock (törölt) 2010.04.12. 11:38:20

@radala: "Én még a parlamenti létszám csökkentését is hülyeségnek tartom"
A létszámot három esetben szoktam erős túlzásnak érezni:
- amikor ülésnap van, harmad-fél létszámmal (ne mondja senki, hogy a távolmaradók egy része nem kummant)
- amikor a pártfegyelem kötelezi a tagokat valamilyen módon szavazni (olyankor elég lenne a párt vezetője is...)
- amikor a hülye költségtérítések miatt ennyi embert fizetünk potyára
Lenne ott a fele, de az dolgozna úgy, hogy ne lehessen belekötni.

radala 2010.04.12. 11:39:50

@szavazo26: A német az épp egy rossz példa, mert a német hasonlít a legjobban a magyarra.
www.budapest.diplo.de/Vertretung/budapest/hu/BTWahl__Seite1.html

Az osztrák az jó példa lenne. Baromi régen nagykoalíció van (ok volt egy szélsöjobbos megszakítás) állítólag ez minden vállalatra is igaz, hogy ha SPÖ az igazgató akkor ÖVP a helyettese és viszont.
Ennek az az eredménye, hogy a radikálisok be-be jönnek a 2. helyre meg a 30 %-ig.
Nem tudom mi a jobb rendszer, de mint mondtam szerintem ez nem is fontos, az a lényeg, hogy minél kevesebbet piszkálják. Olyan ez, mint a foci.

ubul2000 2010.04.12. 11:39:57

@Idet: ja-ja Kísérteties hasonlóság - nem véletlen.

dzsaszper 2010.04.12. 11:41:42

@Katatón Dzsentri:
"A Fidesz-nek (ha összejön a kétharmad), KÖTELESSÉGE az egyéni helyeket felezni, a listás helyeket harmadolni! És az idióta területi listákat eltörölni a picsába, az országos listát pedig kompenzációs alapon számolni. Egyfordulósra alakítani a választásokat."

ez az egy, amitől tartok Fidesz 2/3 esetén. Egy kiegyensúlyozatlan választási rendszer, ami nem enged új kis pártokat a porondra lépni.

ssi 2010.04.12. 11:42:33

@zimzim:
Ha időt szakítok T.G. blogjára, mindig elolvasom a kommenteket is.

Annyi klassz gondolat, meglátás, érv, logika....(a Tied is köztük) de számomra a témák komolysága, fontossága ütősebb, ha higgadtabb, korrektebb stílussal párosul

Természetesen úgy fejezed ki magad, ahogy akarod, most.... és majd később is. Én mélyen elgondolkodtam a mondanivalódon így is most, s ezután is

kicsi11 2010.04.12. 11:42:50

Én örülök az MDF bukásának, de becsületükre legyen mondva, legalább az arcukatr adták. De hol voltak az MSZP-s nagyok: Gyurcsány Kovács, Hiller ....? Undorító, ahogy elsunnyyogtak.

BF79 2010.04.12. 11:43:24

@Diocles: Azért ne felejtsd el, hogy az MDF belül egy eléggé szétesett párt, nemcsak Somogyin múlt, és tett rá útközben utalásokat, hogy őt is átvágták, illetve, hogy bánja, hogy nem egy külön pártot épített Bokrossal. (Figyelő interjú)

ssi 2010.04.12. 11:44:24

Most olvastam:

MÁJUS 7-IG ÚJ KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKÖT KELL VÁLASZTANI A PARLAMENTNEK

Tippek? Ki lesz?

akimellon 2010.04.12. 11:45:10

szánalmas, hogy ilyen emberek vannak, akik örülnek annak, hogy van "kubatov-lista", sőt, még fel is tenné a nevüket a netre, büntetésből!
az is szánalmas, hogy az lmp-t egyszerűen lezsidózzák, még ha így lenne, akkor sem értem hogy mi a probléma, de akiket ismerek, és rájuk szavazak azok aztán "IGAZ MAGYAR EMBEREK" Budapestről /az egyiknek még bajusza is van:-)/
és akkor talán most itt lenne az ideje összegyűjteni, hogy kinek mit ígért a fidesz a 8 év alatt, hogy a MINISZTER ELNÖKI vita alatt legyen mit kérdezni PL:
-visszaállítják a megszüntetett kórházi ágyakat
-vissza a vasúti szárnyvonalakat
-azonnali adócsökkentés/ NAGYARÁNYÚ/
- járulékcsökkentés
-?

Extrovertált 2010.04.12. 11:45:20

@dzsaszper: Alapvetően egyet értek veled, csak elméleti síkon vetettem fel, "mi lenne, ha" alapon. Én se nézem ki az MSZP-ből, hogy értelmes, racionális döntéseket hozzon. :) A másik meg tényleg az, hogy egy-egy esetleges szocialista visszalépésért minden bizonnyal elvárnának LMP-s visszalépéseket is, ami az LMP-nek valóban nagyon negatív dolog lenne. Az, hogy politikai öngyilkosság-e, abban azért nem vagyok biztos. Kommunikáció kérdése... Most biztosan jóval nagyobb média nyilvánosságot fognak kapni, mint eddig, kérdés, hogy ki tudják-e használni? Én nem tartom elképzelhetetlennek, hogy el tudják fogadtatni a választóikkal. Kérdés, hogy mennyire fontos nekik a 2/3-ad megakadályozása, megéri-e a kockázatot? Én nem tudom. Ráadásul azzal is számolniuk kell, hogy mostantól támadni is jobban fogják őket, úgyhogy kétszeresen meg kell fontolniuk, hogy milyen támadási felületet biztosítanak az ellenfeleiknek.

BF79 2010.04.12. 11:45:31

@kicsi11: Hasonló kérdést feltettem a kommentek elején, kaptam is rá választ, nézd meg, nem kedveli egymást MO és a Jobbik.

radala 2010.04.12. 11:47:18

@Interlock: Ja ja nyilván sok a képviselő 100 tuti elég lenne, de lehet, hogy 50 is. Csak azért mondtam, hogy még azt is, hogy mutassam, hogy mennyire konzervatív is vagyok a kérdésben.
Szóval sokan vannak, de az az ország legeslegkisebb baja.

Egy érdekes dolog jutott az eszembe.
Az LMP, mint kb 100x mondtam, nekem a 90-es Fideszt idézi.
439 481 8,95%
ugyanúgy 81 egyéni jelölttel minden megyében listával. Egyszóval nagyon zseniálisan csinálták.
Egy baromi nagy különbség lehet, a Fidesz az tele volt cimbikkel és szerintem többek között ettől tudott ilyen erős lenni, hogy a belső összetartás elég erős volt ahhoz, hogy ne lehessen Fodor Gáboron kívül szinte senkit megvenni kilóra. (én ennek ellenére kedvelem FG-t).
De mi lesz vajh az LMP-vel? Tipp? Háttér tudás? Szeretik ezek 15-en-20-an egymást?

szavazo26 2010.04.12. 11:47:47

@manyike: Igen sokan csak azért szavaztak az mszp-re mert a baloldalon csak őt látták (lmp megfoghatatlan volt számukra) azonban szerintem az mszp-nek 4 év múlva is meglesz a 15%-a bőven ha nem több! A jobbik szerintem csak egy fellángolás 4 év múlva már egyszámjegyűek lesznek mégpedig azért mert így ellenzékben ők sem tudják megoldani a cigányproblémát és négy évig nem lehet fenntertani a tüzet!
Lmp sorsa majd most dől el! Ha nem kokkettál túl sokat a fidesszel van esélyes amennyiben túl közel kerülnek egymáshoz akkor őket is megeszik vacsira!

haresz54 2010.04.12. 11:48:27

No igen az első ténykedések, s ami utánna jön nem lesz öröm ünnep, de azt hiszem ezt a józan töbség sejti is.
Egyébbként az MDF sajnálom bár maguknak keresték mert az a botránysorozat vita kizárás amit csináltak előrevetítette a kudarcot,
és az SZDSZ el kötött szövetség már csak hab volt a tortán azt hiszem ott sok szinpatizánst vesztettek ekkor,csak maguknak köszönhetik.
Egyedül a Bokrost sajnálom (rossz lóra tett) jobb szakember,sem mint elkallódjon.

pink75 2010.04.12. 11:50:20

Minden maradt ugyanúgy.

CSENDES 2010.04.12. 11:50:21

@manyike: Én meg most olvastam,hogy május közepéig, végéig kell várni az új parlament összeülésére. Akkor hogyan is???

E.G.O. 2010.04.12. 11:50:41

@manyike: Gyurcsány Ferenc? :)))

Félre a viccel (bár szerintem a fickó bepróbálná), korábban mintha Járait emlegették volna, mint jelöltet.

ubul2000 2010.04.12. 11:54:12

@kicsi11: Kovács ott volt Lendvai mellett, nem?

szöllősi 2010.04.12. 11:55:16

@E.G.O.: Fletó? Elnök?
Legfeljebb Panamában.

Szerintem ma már lelkesen próbál túladni ingatlanain(bár az nem sok van a nevén), cégein, mint Hagyó.

ubul2000 2010.04.12. 11:56:05

@manyike: Most olvastam, hogy S. mandátuma aug 5-én jár le, tehát július 5-ig kell választani

haresz54 2010.04.12. 11:56:40

Ugy gondolom az MSZP szét fog válni nem fér meg egymás mellett a Gyurcsányi és Mesterházi vonal.
Na persze az is lehet hogy az egységért feláldozzák az utóbbit.

török gábor 2010.04.12. 11:57:28

@Rézvirág: köszönöm és tökéletesen egyetértek. nagy valószínűséggel ez lehet az első kétharmados döntés.

ubul2000 2010.04.12. 11:57:35

@akimellon: "az egyiknek még bajusza is van:-)"

nem kevered a pajeszával? :))