Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
23:18

Ugyanezzel a címmel január végén már írtam egy bejegyzést, azt állítván, hogy „a Jobbik egyéni mandátumszerzéséhez vagy az kellene, hogy az első fordulóban ötven százalék feletti eredményt érjenek el jelöltjei, vagy az, hogy a második fordulóban képesek legyenek a kieső jelöltek szavazóit is megszólítva nyerni”. Majd hozzátettem: „lehet, hogy tévedek, de szerintem a párt jellege 2010-ben egyiket sem teszi lehetővé”. Ha megnézzük az első forduló után még állva maradt egyéni választókerületeket, azt tapasztaljuk, hogy néhány megyében (Borsod, Heves, Jász-Nagykun, Szabolcs) a Jobbik kifejezetten erős pozíciókkal rendelkezik - lényegesen erősebbekkel, mint az MSZP által éppen fenyegetően körüludvarolt LMP Budapesten -, a párt számos körzetben vitathatatlanul a második erő lett április 11-én.

Csak közbevetőleg: kivételesen nem értek egyet Tölgyessy Péterrel, aki szerint a Jobbik regionális párt, legfeljebb annyiban, hogy bizonyos megyékben valóban jelentősebb tényező, mint máshol; egy regionális párt azonban nem szokott a „területén” kívül 10-15 százalékos eredményeket elérni, márpedig a Jobbik erre ott is képes volt, ahol a leggyengébben szerepelt (Budapesten 11, Vasban 12, Baranyában és Győr-Moson-Sopron megyében 13 százalékot kaptak). Az alábbi táblázat a Jobbik területi listás eredményeit mutatja (forrás: valasztas.hu):

Megye/Főváros
Érvényes szavazatok
%
Elnyert mandátumok
92 646
27,20
3
40 391
24,97
1
46 613
24,01
2
65 423
23,64
2
21 868
20,82
1
35 724
19,21
1
50 473
18,86
2
25 205
16,91
1
103 689
16,52
2
35 897
16,20
1
33 157
15,93
1
41 448
15,70
1
18 315
15,44
0
27 897
14,66
1
22 652
14,23
1
21 251
13,76
1
24 397
12,68
1
29 364
12,57
1
16 888
12,09
0
102 138
10,84
3
Országosan
855 436
16,67
26

 

A még versenyben lévő 36 vidéki választókerületből a Jobbik 23 helyen húsz százalék feletti szavazatmennyiséget kapott. Három körzetben harminc százalékot is meghaladó a támogatottsága: sorrendben Tiszavasváriban (Szabolcs3), Ózdon (Borsod5) és Tiszaújvárosban (Borsod12); de a sajószentpéteri, a kazincbarcikai, a szerencsi, a hevesi, a füzesabonyi és a kunhegyesi eredményük is csak árnyalattal maradt harminc százalék alatt. Van tehát legalább kilenc olyan választókerület, ahol elméletileg eséllyel várhatnák a második fordulót.

De vajon tényleg reális-e ez az esély? Sokszor idézzük, az MSZP 1994-ben 33 százalék körüli országos támogatottsággal 149 egyéni választókerületet vitt el, méghozzá úgy, hogy az első fordulóban csak két helyen ment ötven százalék fölé. Miért ne nyerhetne tehát ott a Jobbik, ahol az első körben közel harminc százalékot kapott? Leginkább azért, mert a két helyzet szinte összehasonlíthatatlan. Akkor az MSZP-vel szemben egy megosztott, széttöredezett jobboldal állt, a Jobbik mellett viszont most egy góliátnyi Fidesz - de ez csak az egyik érv. A másik – ahogy már az első mondatban idéztem – a Jobbik jellegében rejlik. Azért nincs igazán esélye a Jobbiknak az egyéni győzelemre, mert a párt jelenleg nem (vagy finomabban: alig) rendelkezik - a már megszerzett támogatókhoz képest - többletszavazókkal. Az első fordulóban kiesett pártok szavazói nagy valószínűséggel nem a radikális pártot választják, ha egyáltalán elmennek szavazni. Azok, akik múlt vasárnap a Fideszre voksoltak, s a jelöltjük az első helyen fordult, miért, milyen megfontolás alapján mennének át tömegesen a Jobbikhoz? Talán még leginkább a szocialista szimpatizánsok egy részére gyakorolhatna valamelyest vonzerőt a párt – különösen a Fidesszel szemben, a kétharmados többség megakadályozása érdekében -, de már ezt sem gondolom jelentős lehetőségnek: aki ugyanis április 11-én kitartott az MSZP mellett, nem hiszem, hogy most könnyedén változtatna. Egy szocialista visszalépés Kelet-Magyarországon esetleg még nyíltabbá, nehezebben kalkulálhatóvá tehetné a versenyt, mert kiszámíthatatlanná válna, hogy miként viselkednének a jelölt nélkül maradt szavazók, de valami azt súgja, hogy a számukra szinte eldönthetetlen kérdést – választani a két „szörnyűség” között - leginkább otthon maradással oldanák meg.

A Jobbik tehát kifejezetten esélyes arra, hogy számos vidéki választókerületben nagyon erős legyen a második fordulóban is, de jelenleg erősen sújtja őket a politikai rendszer egészével szemben fellépő radikális pártokra általában jellemző probléma, a zárt, azaz nehezen bővíthető szavazótábor ténye. Ahhoz, hogy a Jobbik eséllyel indulhasson egyéni mandátumokért, a Fidesz jobbszélét kell majd megbontania, erre azonban most sem a helyzet, sem az idő nem látszik alkalmasnak. Nem állítom, hogy teljesen elképzelhetetlen a két forduló közötti hangulatváltás, hiszen láttunk már ilyenre példát, s tényleg nem tudom, hogy a kétharmad elérése vagy annak megakadályozása mobilizál-e jobban, de nekem ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy a Fideszt feltehetően csak az MSZP győzheti le április 25-én, ők is csak egy-két helyen Budapesten, s esetleg még Szegeden (bár ott is a fideszes jelölt látszik már esélyesebbnek), de a „szűk” kétharmad jelen állás szerint nem lehet veszélyben.

x x x

Tegnapi előadás az első forduló értékeléséről: Corvinus T-Kari Napok - Kedd, Török Gábor: Választás 2010 – az első forduló után

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr21919374

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vári György tévedései 2010.04.14. 11:47:40

Az index lehozta a komoly versenyben lévő angyalföldi választókerület LMP-s képviselőjelöltjének levelét. Vári György hozzáállása korrekt, írása érveket és ellenérveket ütköztet. A vissza nem lépés melletti indokaiból vettem néhányat górcső alá: A &bd...

Trackback: Mi várható a második fordulóban? 2010.04.14. 11:36:49

A parlamenti választások két fordulójában különbözőképpen kerülnek kiosztásra a különböző típusú mandátumok. Míg az első fordulóban eldőlnek a területi listás helyek, illetve az abszolút többséget hozó egyéni képviselői helyek, a második fordu...

Trackback: 2. Horthy Miklós és a Jobbik: 2010. március 15. 2010.04.14. 10:24:41

"Bízom a mai fiatal magyar lelkek egészséges életerejében, amely meghozza a szebb jövőt" - Horthy Miklós (1943.). Az idei nemzeti ünnep alkalmával a barikád.hu egy filmhíradó összeállítást jelentetett meg. E felvételek a két világháború köz...

Trackback: Jobbik-rejtély: megoldva? 2010.04.14. 09:10:48

Az ország keleti felében csaknem kétszer annyian szavaztak a Jobbikra, mint a Dunántúlon. Ez a hét megye lehet a kulcsa a Jobbik-rejtélynek. Ahogy várható volt, a Jobbik 16%-a sokkal nagyobb figyelmet kapott a nemzetközi sajtóban, mint a Fid...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ManhattanProject 2010.04.13. 23:26:45

Teljesen egyetértek. Sőt, még azt is esélyesnek tartom, hogy néhány szavazó elpártol tőlük, mivel függetlenül attól, hogy újoncként kifejezetten jónak számít az első fordulós eredményük, sokkal nagyobb győzelemre számítottak. Ez a csalódottság esetleg rányomhatja a pecsétjét a második fordulóra.

Myacis 2010.04.13. 23:30:08

Még egy helyen lehetséges: Molnár Oszkár Edelény, ha ott a Jobbik visszalép, a szavazói a kvázi független MO-ra szavaznának. Aki, akár be is léphet a Jobbik frakciójába, ezzel lehetne egyéni képviselöje, már csak mutatóba is a Jobbiknak.

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.04.13. 23:31:33

Sőt, akkor már ha egyéni jelöltekről van szó, érdemes Molnár Oszkárt is megemlíteni, ő függetlenként 24%-ot szerzett! Gábor szerinted?

Jobbikról meg, szerintem se fog, legfeljebb 2.-ik maradhat!

Lucilius 2010.04.13. 23:32:38

A postra visszatérve: egyedül Edelényt vihetné el a Jobbik, ha MO egyértelműen visszalép a jobbikos jelölt javára.

Viszont valaki írta a kommentek között h MO nincs jóban a helyi jobbikosokkal... (mondjuk ideológiailag nincs messze egymástól Oszkár és a jobbik).

gauche caviar 2010.04.13. 23:34:14

a szűk kétharmad viszont... Láttunk már lengyel zoltánokat, molnár oszkárokat, meg azt a marhát aki bekiabálta, hogy "Lógni fogsz".
azért az eléggé rezegős lesz.
pláne amikor a fidesz nekiállna lefelezni az önkormányzatokat, a párt talpasainak élelemforrását.
fincsi lesz.

török gábor 2010.04.13. 23:38:23

@Lucilius: igen, én is gondolkoztam ezen, de kellene egy MO-Jobbik visszalépés ehhez, aminek még nem látom az előjelét sem. de ha ez megtörténik, az új helyzet lehet.

Rézvirág 2010.04.13. 23:38:35

A kétharmaddal kapcsolatban most néztem meg a táblázatot, amit az előző bejegyzés aljára betettél, aztán a töredékszavazatokról szólót is elolvastam újra.

"töredékszavazatoknak minősülnek egyrészt az egyéni választókerületben a választás első érvényes fordulójában az olyan pártjelöltekre leadott szavazatok, amelyekkel a választás egyik fordulójában sem szereztek mandátumot (tehát amely szavazatot nem a végső győztesre adtak le)"

Csak hogy tényleg jól értem-e:
Ha a Fidesz az első (és érvényes) fordulóban szerzett pl. 41 %-ot, a második fordulóban pedig valamiért (a szavazói megijednek a 2/3-tól, vagy beüt valami kommunikációs mennykő, vagy MSZP visszalépés, vagy mittudomén) csak pl. 30 %-ot szerez, és másodikként nem szerez mandátumot, akkor a töredékszavazatokat az első fordulóban szerzett 41 % alapján kapja? Már úgy értem, az első fordulóban rá leadott szavazatok száma alapján?

MartyMcFly 2010.04.13. 23:42:00

Szerintem rosszul látod Gábor!:)

Ha pesten az MSZP visszalép minden körzetben az LMP javára ahol nincs reális esélye (tehát 4 körzet kivételével mindenhol) és ezt még időben megteszik, megfejelve azzal,hogy felelősséget vállalnak az elmúlt 8 év kudarcáért és elsimerik,hogy egyedül az ő bűnük a jelenleg radikalizálódott társadalom, a fidesz 2/3ad esélye,de kérik minden józan választópolgár támogatását a fidesz 2/3ad megakadályozására,akkor bőven van esélye az LMP jelölteknek másik 4-8 pesti körzetben.

Az MDF-SZDSZ választók másodlagos pártpreferenciájában nagyon erős az LMP, az MSZP-jében is vastagon az első. A jobbikos jelöltekre szavazni sem elhet ezekben a körzetekben,ahol állva maradt az LMP-s jelölt, közülük is legalább annyian támogatnák az LMP-t (politikai elit tagadás),mint a fideszt,de a 2/3ad megakadályozása itt is az LMP felé billentené a mérleget. Plusz lehet pár % fidesz szavazó is,aki nem szeretné a fidesz ilyen fokú túlhatalmát.

Vidéken pedig még ott van Molnár Oszkár is,aki javára ha visszalép a jobbik,szinte biztos,hogy nyerni fog. Pesten van 4 körzet,ahol van esélye az MSZP-nek,kettőben nagyon erős,még akkor is ha nem lép vissza az LMP,mert saját tapasztalataim szerint itt nagyon sok a tudatos választó. Legalább annyian átszavaznak a 2/3ad megakadályozása miatt,mint amennyi dac szavazat marad lmp-n,jobbikon. Pesten legalább 2-t tudna szerezni MSZP (Szigorúan nagynyilvánosság előtt mea culpázva 2 hétig), vidéken is van 2-3 körzet ahol van jó esélyük.

Jobbiknak ózdon, tiszavasváriban és molnár oszkárral 3-om.

Ez így már 12-15 potenciális evk mandátum,ahol jó eséllyel lehet szerezni 9-10-et,ami elég lenne a 2/3ad ellen.

Ehhez csupán annyi kell,hogy az MSZP egyoldalúan visszalépjen pesten 4 körzet kivételével mindenhol és elismerje nem a választási vereséget,hanem hogy megbukott és felelősséget vállal a fidesz 2/3ad fenyegetésért.

Tudom ez szinte lehetetlen,de az egyetlen működőképes forgatókönyv a 2/3ad ellen. Úgy, hogy azokon kívül akik valóban sárosak (mszp),senki nem sározódik tovább.

Vélemény TG?:)

pannonfunk 2010.04.13. 23:42:31

Érdekes ez a B.A.Z. megye. Ha létezhetne az, hogy a jobbikos jelölt visszalép az mszp-s jelölt javára, vagy az mszp-s jelölt visszalép a jobbikos javára, akkor még hozhatnának egyéni mandátumot a fidesz elől. Egészen pontosan az "Orsós Viktor" elől.

Azonban egy ilyen lépés mindkét párt totális politikai halálát jelentené országos szinten. Így aztán lesz jobbikos meg mszp-s jelölt is a második fordulóban a cetlin, és az istenadta nép meg nem fogja tudni, hogy akkor kire is adja a voksát ahhoz, hogy a "felcsúti gonosz törpe" ne kornáztassa magát királlyá. Ezt kellemesen megszívták, a fidesz meg besöpri a mandátumokat.

Én a kedvenc álintellektüel álliberális megmondóembereimtől hiányoltam az elmúlt 20 évben, hogy egyszer sem határolódtak el a jóízűen orsósviktorozó szociszavazóktól. Merthát mégiscsak együtt húzták a Demokrácia Utolsó Védőinek a szekerét. Most viszont két szekér van, az egyik szélsőjobbra húz, a másik szélsőbalra. Még akkor sem fog egyirányba menni, ha a kör végén a két oldal összeér.

ssi 2010.04.13. 23:43:03

... s lehet, hogy a Fidesz mellett csak az LMP-nek lesz (MSZP révén) egyéniben bejutott képviselője ...

Ordnassac 2010.04.13. 23:43:51

@Myacis: Molnár Oszkár mindenáron vissza akar kerülni a Fideszbe, a helyi Jobbikkal rossz viszonyt ápol. Szóval valószínűtlen, hogy a Jobbikba menne. Persze attól még a jobbikos jelölt visszaléphet. Szavazóik között részben átfedés van.

gabute 2010.04.13. 23:44:01

Esetleg a Pest megyei 2-es számú körzetben (Vác) lehet még szó szélsőjobboldali (ha nem is Jobbikos) győzelemről: a Független Bethlen Farkas 16,70%-al került a második körbe, a Jobbikos jelölt 13,94%-ot kapott. Bethlen szélsőjobboldali eltökéltsége közismert, ha a Jobbik melléáll, 30%-ot szinte biztosan hozhat. Mivel az MSZP az országos átlaghoz képest némileg erősebb a kerületben, a Fideszes jelölt csak 37,79%-al végzett, alacsony részvétel és rendkívül intenzív Jobbikos kampány esetén Bethlen Farkasnak van esélye.

Persze nem ismerem Bethlen Farkas és a Jobbik viszonyát, lehet, hogy ellenséges, és akkor értelmét veszíti a teljes fejtegetésem.

MartyMcFly 2010.04.13. 23:44:24

Ja és azért is vissza kell lépnie MSZP-nek,mint amiért a Jobbiknak nincs túl sok esélye sok evkban nyerni vidéken. Vagyis gyakorlatilag zéró a bevonható többletszavazatuk,csak fentebb leírt esetben mennének át rájuk LMP-s,Jobbikos szavazók kis létszámban,ami viszont elég lehet pont a győzelemhez (alacsonyabb részvétel mellett,főleg fidesz oldalon)

Ordnassac 2010.04.13. 23:45:07

@gauche caviar: "Láttunk már lengyel zoltánokat, molnár oszkárokat, meg azt a marhát aki bekiabálta, hogy "Lógni fogsz"."

Előbbi kettő nincs már a pártban, utóbbi meg most nyert első fordulósan mandátumot. :-P

pannonfunk 2010.04.13. 23:46:39

Egyébként erről a jobbik-mszp átszavazásról ez a klasszikusra asszociálok a késői órákban:

www.youtube.com/watch?v=ihWP6lY1Ygk

a jobbikosok átszavaznak az mszp-re, az mszp-sek átszavaznak a jobbikosra. A lift meg nem fog elindulni :)

Ordnassac 2010.04.13. 23:48:39

@MartyMcFly: a csapos közbeszól: az MSZP ilyen lépést nem fog megtenni, másrészt most olyan helyeken lépett vissza (legalábbis a négyből három), ahol ha csak egyszerűen összeadjuk a két párt szavazóit, nem előzik meg a fideszes jelöltet. Mivel sok szoci egyszerűen nem fog elmenni (nem 100%-os az átfedés), egy pesti jobbikost meg nehezen tudom elképzelni, hogy szoci jelöltre szavazzon. Szóval az MSZP ilyen húzása tényleg csak arra volt jó, hogy az LMP-re tolhassa a Fidesz kétharmadát (lásd Szanyi mai benyögését).

Lucilius 2010.04.13. 23:49:44

@Ordnassac:

Oszkárnak nincs esélye visszakerülni a fideszbe. Ha a jobbik erre rádöbbenti a két forduló között, akkor bármi lehet.

lt aldo raine 2010.04.13. 23:52:26

@Myacis: én úgy tudom molnár oszkár visszautasította még az első forduló előtt a jobbik közeledését, és azt mondta, hogy ha bekerül, akkor is a fidesz politikáját fogja támogatni.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.13. 23:52:53

@MartyMcFly: Ihonizálsz, kéhlek alássan?:-)
"Ha pesten az MSZP visszalép minden körzetben az LMP javára ahol nincs reális esélye (tehát 4 körzet kivételével mindenhol) és ezt még időben megteszik, megfejelve azzal,hogy felelősséget vállalnak az elmúlt 8 év kudarcáért és elsimerik,hogy egyedül az ő bűnük a jelenleg radikalizálódott társadalom, a fidesz 2/3ad esélye,de kérik minden józan választópolgár támogatását a fidesz 2/3ad megakadályozására,akkor bőven van esélye az LMP jelölteknek másik 4-8 pesti körzetben."

LOl

Petrusz 2010.04.13. 23:56:58

Mint azt egy posttal arréb leírtam: :-)
Szerintem a Jobbik szavazó Jobbikos is marad. Ahol nincs jelölt versenyben, ott mondjuk fele elmegy, és behúzza a Fideszt, csakazértmert. A Fidesz szimpatizánsok Jobbikra való átszavazása részemről inkább hihetőbb, mondván, ez már megvan, nyertünk úgyis, most akkor erősítsük meg a nagyonmagyarokat. 7-13 hely között kell buknia a Fidesznek (Gíró-Szász szerint :-)) ahhoz, hogy ne legyen 2/3. 57 egyéniből+ országos lista. Ekkorát nem lehet bukni. Innen. Hacsak nem derül ki, hogy V. Pelcznével csalja a nejét, és ezen kívül egy pedofil néger pap törvénytelen gyerekének elintézte, hogy Tokaji néven árulja Timbuktuban az alföldi bort... De ennek kicsi a valószínűsége...

Lucilius 2010.04.13. 23:58:03

@gabute:

Bethlen Farkas inkább a fidesz jobb széléhez áll közelebb, mint a jobbikhoz. Itt inkább az az érdekes h miért Pest2ben indult, miért nem Pest1ben (ahova Verőce is tartozik). Aztán rájöttem h Harrach-földön nem rúghat labdába senki más csak Harrach Peti.

TG, csak mint érdekesség- Pest1 az egyik legjobboldalibb vidéki EVK. Még Csongrád6 és Zala4 amit a szocik (+ szadi) nem tudtak soha bevenni.

Ordnassac 2010.04.13. 23:58:22

@Lucilius: ott van még a KDNP. ;-) Amúgy egyetértek, de szerintem nem biztos, hogy MO szavazói mind átmennének a jobbikoshoz. Népszerű polgármester ő azért. Bőven el tudom képzelni, hogy több MO-szavazó átmegy Pierre doktorhoz.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.13. 23:58:56

@Petrusz: Egyetértek, az utóbbi két feltételezéstől pedig elhatárolom magam! Főleg ezek együttállásában kételkedem!:-P

Myacis 2010.04.13. 23:59:52

@lt aldo raine, ordnassac: Igen meglepö lenne, ha a Fidesz visszaléptetné az elsö helyen álló jelöltjét, akit eleve MO ellen indított. MO-t nem veheti vissza, akármennyire szeretné ezt MO, vagy akár a helyi Fidesz érzelmü szavazói. Ha MO parlamenter szeretne lenni, csak Jobbik támogatással tudja elérni (és azzal el is érheti). A választási matematika igen gyorsan felül tud írni bizonyos bebetonozott kijelentéseket ;)
A Jobbiknak presztízsböl is megérné MO, látván az erejét.

Ordnassac 2010.04.13. 23:59:57

@Ordnassac: feltéve persze, ha MO visszalép. Miklós Árpád visszalépése esetén megint más a leányzó fekvése.

Diocles 2010.04.14. 00:04:22

ha netán Molnár Oszi, vagy Betlen Farkas bekerül, akkor őket nyugodtan lehet a Fidesz mellé sorolni.

Bár Oszi rendkívül gáz, és főleg nemzetközi okok miatt vállalhatatlan (fideszes infók szerint ugyanis az aranyos szocik ugyanis azzal házaltak Nyugaton, hogy nézzétek kedves fontos emberek, hogy milyen emberek vannak a Fideszben), kétlem, hogy a sarkalatos törvényeknél keresztbe tenne a Fidesznek, ha pont rajta múlna.

Jobbikos szerintem nem lesz Oszi, ezt eddig is megtehette volna, szóval ha a Jobbik netán visszalépne Oszi javára, akkor az a helyzet állna elő, hogy egy olyan Jobbik-utáló radikálist juttatna a Házba, aki a későbbiekben sem fog hozzájuk csatlakozni, sőt, mivel nem csatlakozik, hanem be-beszól nekik, így hiteltelenítheti is őket.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.14. 00:04:44

@Ordnassac: Mikolának külön is szurkolok, úgy kell Ő az magyar demokrácziának, mint belvízzel elárasztott területnek a jégeső!:-D

Ordnassac 2010.04.14. 00:06:39

@namitirok: már bejutott, Fejér megyei lista 3. helyezettje OV és Horváth Jani bácsi mögött. ;-)

discretio 2010.04.14. 00:07:23

Szerintem egyszerű ez a Molnár Oszkár ügy. Ő most szépen nem lép vissza, de nem is kampányol, így marad az eredeti sorrend, a Fidesz jelöltje győz. Ősszel meg nem indít ellene polgármesterjelöltet a Fidesz.

Myacis 2010.04.14. 00:08:14

@Diocles: független képviselö kevesebbet keres. A Jobbiknál simán bizottsági helyet (vagy mást is) is kaphat, már pedig a pénz nagy úr.

Lucilius 2010.04.14. 00:09:02

@Ordnassac:

Mikola most is a Fidesz frakcióban ül, még a KDNP-éseknek sem kellett :-)))

A másik nagy poén a kemény-kuruc-keresztény Pálffy István ;-) Lesz itt még móka-kacagás, én érzem :-)

ubul2000 2010.04.14. 00:09:31

@gauche caviar: Ez a "marha" fideszes - Arnóth - ma már ÚJRA képviselő Püspökladányban. A fidesz erkölcsei nem mindenkivel egyformán szigorúak

Ordnassac 2010.04.14. 00:09:56

@Myacis: nem feltétlenül. Függetlenek is ülnek bizottságban. Több pénzt meg csak a bizottsági vezetők kapnak, de nem tudom, hogy mennyire tartja összeegyeztethetőnek polgármesteri tisztségével

ubul2000 2010.04.14. 00:10:38

@török gábor: szerintem MO gyerni fog, és belép a - fideszbe.

Petrusz 2010.04.14. 00:11:08

Vona azt mondta, hogy az ország 2/3-a jobbikos, csak még nem tud róla. Ez felhívás keringőre szerintem. Mármint Fideszre szavazók, gyertek, mert ti igazából eddig is ránk akartatok szavazni, csak az a média, meg a Bayer Zsolti, meg a Viktor azt mondta... És lesznek akik hallgatnak rá, főleg, ha jobban kezd majd szivárogni, mik is lesznek az új kormány első intézkedései...
index.hu/gazdasag/magyar/2010/04/13/nem_az_adocsokkentes_a_legfontosabb/
Szorongatni fog a Jobbik, az biztos, de nyerni (még?) nem lesz képes.

Lucilius 2010.04.14. 00:12:41

@Myacis:

Viszont a jobbik azzal kampányol, h ogy képviselő ne legyen polgármester. Magyarul, egy olyan alkut eltudnék képzelni h MO visszalép a jobbik javára, cserébe a jobbik nem indít ellene senkit ősszel.

Ordnassac 2010.04.14. 00:12:44

@Lucilius: igen, ott ült, de most a KDNP jelöltje. Ezért raktam be, pill. ide is bemásolom, hogy hogyan állítottam össze a listát (előző posztban már mutattam):

"A listába azokat vettem bele, akik eddig is a KDNP-frakcióban ültek, a mostani választáson a különböző megyei listákon a KDNP jelöltjeiként szerepeltek, illetve bármilyen fellelhető életrajz szerint a KDNP tagjai vagy önkormányzati képviselői. A táblázat szerkeszthető, hátha valakinek eszébe jut még valaki.

Azt külön megjegyzem, hogy ez a lista messze nem biztos. Négy éve pl. Lázár János és László Tamás KDNP-s jelöltek voltak, aztán a Fidesz-frakcióba ültek, míg a fideszes jelöltként induló Hoffmann Rózsa és Simicskó István a KDNP-frakcióba ültek. Ilyen idén is lehet."

Ordnassac 2010.04.14. 00:14:04

@ubul2000: már ha a Fidesz engedi, ezért gondoltam rá, hogy esetleg betolják a KDNP-be.

Lucilius 2010.04.14. 00:14:54

@discretio:

Ez MO-jobbik relációban is működhet. A környéken a jobbik a második erő, ez + MO támogatói már elég lehet a polgármesteri székhez.

MartyMcFly 2010.04.14. 00:16:09

@Lucilius: Persze szerintem is az. De nem a feltételezhető választói magatartás miatt!!!!

Hanem azért,mert ilyet az MSZP soha nem fog meglépni. Pedig úgy múlhatnának ki a politikából,hogy még utoljára elültetnek egy virágot:)

Nyilván ők viszont minden egyes bizottsági helyért,mandátumért küzdeni fognak. Arra is kíváncsi leszek,hogy mi lesz a sok kieső mszp-sel,elmennek-e dolgozni így 50 éves fejjel? Milyen szakmát tanulnak ki? Hiszen vagyonbevallásukban nincs semmilyen vagyonuk, jövedelmük, megtakarításuk és hát meg kéne élni valamiből. Miért gondolom azt,hogy mégsem fognak dolgozni?:D

Meg persze az MSZP-nek 4 év múlva már nem a fidesz lesz az ellenfél,hanem az LMP. Ha valamiben jók a 60 éve hatalmon lévők,akkor a saját érdekük elvtelen védelmében ÁSZOK!!!

Soha többet MSZP-t! De írhatnám a többire is,egy kivételével;)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.14. 00:16:20

@Petrusz: Pont ilyesmit készültem írni, teljesen egyetértek veled (ebben legalábbis:-)!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.14. 00:18:52

Jobbik éjtszakát, kellemetes anyázódást mindegykinek!

Lucilius 2010.04.14. 00:19:07

@Ordnassac:

Hogy őszinte legyek, nálam elmosódik a határ a fidesz és aKDNP között. Nyilván Deutsch Tamást vagy Szájer Józsefet nem keverem össze KDNPésekkel, de pl Rétvári vagy Simicskó első blikkre inkább tűnik Fideszesnek mint KDNPnek, míg mondjuk Navracsicsot gond nélkül betudnám tenni a KDNP frakcióba...

discretio 2010.04.14. 00:19:36

@Lucilius: Ez igaz, de ha a hosszútávu érdekeit nézi MO, akkor szerintem a Fidesz kecsegtetőbb egy polgármesternek, mint a Jobbik.

Diocles 2010.04.14. 00:19:46

@Myacis:

Oszit szerintem nem a pénz motiválja, de ha igen, akkor a Fidesztől sokkal többet kaphat.

Vona helyében én biztos nem venném be Oszit, hihetetlen nagy kockázat ugyanis, ha Oszi bekerül a P-be, és szembefordul a Jobbikkal, és mondjuk elmegy a hírtévébe anyázni őket, mint Csurka, akkor Vona verheti a fejét a falba, mert semmilyen ellenszere nem lesz.

combo 2010.04.14. 00:19:51

Szerintem is van esélyük Edelényben. Ha a Jobbikos jelölt visszalép, és hirtelen beterelik Molnár Oszit a Jobbikba, az 1. forduló alapján simán vinnék a körzetet...

Egyébként érdekes ez a körzet: Az 1. Daher Pierre is elég szélsőséges alak (pl. buzizik), 2. Gumikalapács Oszi, 3. egy jobbikos.

Ordnassac 2010.04.14. 00:20:41

@Lucilius: Navrát a KDNP-be? Én nehezen. Rétvárit a Fideszben szintúgy nem. A többi érthető.

MartyMcFly 2010.04.14. 00:21:49

ja,egyébként Edelény az ország szégyene tényleg:D

dehát onnan is jön mandátum:)

Ordnassac 2010.04.14. 00:22:17

@combo: Daher ilyen kijelentéseire van forrás? (Nem zárom ki, hogy mondott ilyet, csak érdekel a kontextus is.)

ubul2000 2010.04.14. 00:27:40

@combo: bocsánat le vagyok maradva egy brossúrával. Mitől szélsőséges az, aki néven nevezi a gyereket? Nézeteitől függetlenül gerinctelen pondrónak tartom ezt az alakot. Aki így képes hátbaszúrni azt, aki a barátjának hitte

panelburzsuj 2010.04.14. 00:36:10

@Ordnassac:

Nem tisztem más kommentelőket értelmezni, de a három tisztelt képviselő urat felidéző megjegyzés szerintem a választásokon túli közeljövőt vizionálta. Amikor a Fidesz szembesülni lesz kénytelen a párthűség és az egyéni ambíciók esetleges konfliktusaival.

(Érdekes egyébként, hogy ebben kampányban egyszer sem hallottam emlegetni a jelöltek és a jelölő szervezetek között megkötött szerződéseket. Pedig korábban ez is kedvelt téma volt. Talán a szerződés szerint támogatandó programok "elnagyoltsága" miatt? Mégse illik azt szellőztetni, hogy arra szerződtünk, hogy a "kerület képviselője" minden ad hoc parancsunkat végrehajtja?)

Ordnassac 2010.04.14. 00:38:31

@panelburzsuj: na ez az, amit tipikusan a kiderül kategóriájába lehet sorolni...

panelburzsuj 2010.04.14. 00:45:54

@Ordnassac:

Nem is állást foglalok, csak informálok ... :)

(Egyébként meg mér ne világosodhatna meg néhány Jobbikos is idővel? Hogy nem muszáj a hazát föltétlenül betonbunkerben óvni, ha kanapén is lehet ... )

Lovastengerész 2010.04.14. 00:51:45

igen a jobbik a fidesz jobbszélét célozza, az LMP a balszélét...
de azért nagyon gaussgörbe gyanus a dolog (najó, bocs harang)
és valószinü hogy a dolog "közepe" kiteszi a kétharmadot.
NB. a választási törvény matematikájából adódóan ugye a 2/3 os parlamenti többség nem föltétlenül egyenlő a választópolgárok 2/3-ának szavazatával.
azaz hogy nem is a közepe, mert balra van még egy mszp.
amit az mszp tud még középről elvenni (diktatúrával riogatással) az az lmp-nek minusz. az lmp balrol is jobbról is vehet el szavazatot de nyilván "jobbról" azaz esetünkben középről a fidesztől vehet el. a jobbik csak tőle balról vehet, igy kisebb a lehetősége rá.

gauche caviar 2010.04.14. 00:56:11

vajon Gumikalapács Oszinak a jobb szereplésért a cigánygyűlöletre vagy az antiszemitizmusra kellene gyúrnia?
Áh, sztem a romafóbia helyben erősebb.
Milyen klassz, hogy programokról, elképzelésekről szó sincs, csak kit gyűlölsz jobban :)

Lovastengerész 2010.04.14. 01:01:08

ja és mégvalamit ne feledjünk el.
az LMP-nek vannak olyan tartalékai, ami a jobbiknak nincs.
nevezetesen: azok a szavazók akik azért nem szavaztak az LMP-re, mert ugy érezték szavaztuk elveszhet, hiszen ugyse jut be a parlamentbe. Na de most bejut, tehát hajrá. nem tudom ők hanyan lehetnek de nem elhanyagolható.

aum 2010.04.14. 01:11:28

A Jobbik magát ütötte ki a kampányával, mindenkit betámadott és saját szavazóinak pedig győzelmet ígért.
Ezekután mivel nincs mozgástere, szerintem jócskán veszíteni fog a szavazóiból. Egy minden más politikai erő által utált klasszikus szélsőjobboldali párt, tartalékok nélkül.
Ez a válaszás természetesen siker a Jobbiknak, de nem kiugró siker. A Fidesz esetleges bénázása esetén viszont lenne esélye mondjuk egy Haider szintű sikerhez.

dzsugasvili 2010.04.14. 01:11:57

Nyilván nem nyer a Jobbik egyéniben ezen a választáson még. De ha a keleti közbiztonságon nem változtatnak radikálisan a nem radikális Fideszék, akkor pl. Ózdon legközelebb már szerintem nem 33%-ot kap a Jobbik (hacsak addig nagyon el nem rontanak valamit). Viszont a Molnár Oszkáros dolgon valóban érdemes lenne elgondolkodniuk és egyezkedniük vele, mert lehet, hogy eddig kevéssé bírták egymást, de valódi nézetkülönbség szerintem nincs, és mivel Molnár magában esélytelen, a Jobbik kis tárgyalással jó eséllyel páláyzhatna vele egyéni mandátumra, ami jól mutatna, meg 1 fővel növelné a frakciójukat.

kopogtató 2010.04.14. 01:27:55

@MartyMcFly: miért szavazna egy jobbikos az lmp-re

aum 2010.04.14. 01:32:43

@dzsugasvili: Mintha valami 3000 ezer rendőrt akarnának bevetni első intézkedésként. Talán Viktorhoz is eljutott a hír, hogy Keleten a Jobbik megerősödése igazából a közbiztonságnak szól. Ugye azt jó lenne az önkormányzati választásokig megoldani.
A közbiztonság javításával a Jobbik méregfogát ki lehetne tépni.

kopogtató 2010.04.14. 01:37:58

szerintem a Fideszt egy módon lehet megszívatni (bár nem szeretném, mert én Fideszes vagyok, de meglepő, hogy senkinek se jut eszébe).

mindenki másnak vissza kellene lépni:)) és akkor lehet, hogy érdektelenségbe fullad, márpedig 25% alatt érvénytelen. Mondjuk ez csak időleges megoldás lehetne a Fidesz ellenzői részéről, és nem is biztos, hogy sikerülne, mert 2 milliónak megfelelő arányú ember még a kopogtatóját is odaadta és ennyi a 25%

aum 2010.04.14. 01:38:06

@kopogtató: Mert az LMP is protest-párt. Nem minden jobbikos paranoid és bár az LMP értelmiségi attitűdje nem jön be nekik, a hitelessége messze jobb, mint amit a Fidesz-MSZP nyújt.

MÖLL 2010.04.14. 01:39:59

@gauche caviar: Ezt a blogot "anyázásfüggetlen", politológia szempontból szeretem olvasgatni, és nagyon jó kommentek is vannak itt, a Te hozzászólásod mellett nem lehet elmenni azonban szó nélkül.

Javaslom, hogy nézz szét vidéken, esetleg pont "Gumikalapács Oszinak" a körzetében, esetleg költözz oda pár hétre (nemtom hogyan old meg, de biztosan szeretnél elfogulatlan képet kapni a helyzetről), és azután nyilatkozz az tapasztalataidról.
(Egyébként nem tudom, hogy mi is volt a pontos célja Oszkár markáns kijelentéseinek, hiszen a politikában sok csúnya dolog van a háttérben, de...) ...Valakit (szemellenzős módon), cinikusan gyűlölködőnek, meg antiszemitának nevezni azért, mert szeretne megoldani egynéhány problémát, és ennek érdekében ezeket a problémákat a nevén nevezi, az nagy butaság.
Szerintem a gyűlölködés tehát az amit Te művelsz. Tény, hogy, ezeken a helyeken nyomor van, és ott borzasztó dolgok zajlanak (antiszemitának és cigánygyűlölőnek nem nevezhető Moldova György is leírta), valamint az is tény hogy valaki (nem hazánk fia...khm) kijelentett olyat, hogy felvásárolja többek között Magyarországot is.
Remélem nem vetted ezt sem gyűlölködésnek, és picit elgondolkozol Te is.

borzzz 2010.04.14. 01:43:28

Gábor, segítség!
Már két napja írnak arról az indexen, hogy milyen hatással voltak az igazolással szavazók (többek közt Jobbikosok) a XI. vagy XIII. ker-i helyi választásra.
Én viszont úgy tudom, hogy aki nem a lakóhelyén szavaz, az csak listára szavazhat, az egyéni jelöltre értelemszerűen nem, mert azt az ott lakók joga megválasztani.
Mi az igazság? (Tudom, átbogarászhatnám a törvényt a módosításokkal, de nem jogászként rosszul boldogulok jogi szakszövegekkel)

aum 2010.04.14. 01:44:53

@kopogtató: Érdekes a felvetés, pl. hogyan számolják a töredékszavazatokat ha nem érvényes a második forduló.
De minden bizonnyal érvényes lesz és igazából annyira nem demokráciaellenes a Fidesz, hogy egy ilyen összahangolt lépést meg lehetne indokolni.

kopogtató 2010.04.14. 01:48:57

@aum: csak érvényes kör esetén van töredék, amíg nincs érvényes, újabb fordulót kell tartani.

valóban nem demokráciaellenes, a 2. 3. helyezett inkább:)) de leginkább az mszp

Ordnassac 2010.04.14. 01:49:49

@borzzz: az igazolással szavazók az igazolás helye szerinti listára ÉS egyéni jelöltre szavazhatnak.

Az mondjuk külön vicces, hogy a Jobbik annyival nem ért el jobb eredményt a budapesti 19-es oevk-ban, a Fidesszel ellentétben.

aum 2010.04.14. 01:51:08

@borzzz: Természetesen mindenki szavazata egyenlő és ugyanúgy szavaztak egyénire is. A csavar az egészben, hogy az állandó XIII. kerületi lakcímmel nem rendelkező, de szavazásra bejelentkezetteket sorsolással kapta meg Szanyi.
A másik XIII. kerületi jelölt többezer szavazattal vezet, tehát ha a sorsolás Tóth Józsi valamelyik szavazókörét dobja ki, akkor most két első helyezett szoci fordulna a második körre.

aum 2010.04.14. 01:53:52

@kopogtató: Ha így van, akkor szinte semmit nem ér a tömeges visszalépés, hiszen annyival kevesebb országos listás helyet kapnak a visszalépők, míg a Fidesz alapból alig tud töredékszavazatokat felkonvertálni listásra.

Ordnassac 2010.04.14. 01:59:23

@kopogtató: @aum: miután mindenhol volt érvényes kör most, így nincs miről beszélni.

kopogtató 2010.04.14. 02:09:41

@Ordnassac: egyéniben nem volt érvényes és eredményes. abból is van töredék.

Ordnassac 2010.04.14. 02:12:23

@kopogtató: tudom. Azt most hirtelen nem tudom, hogy ha a második forduló érvénytelen, akkor mi a helyzet. Utánanézek.

Ordnassac 2010.04.14. 02:15:51

@Ordnassac: értve itt azt, hogy ha a második forduló érvénytelen, akkor kinek az első fordulós eredményét lehet beszámítani. Mindegyik eredménye megy töredékszavazatnak, esetleg elfelejtődik az egész?

kopogtató 2010.04.14. 02:18:33

@Ordnassac: addig nincs végeredmény. amúgy szerintem Török Gábor ezt leírta részletesen itt a blogon. az első érvényes és eredményes megy a töredékre, ha jól emlékszem

Ordnassac 2010.04.14. 02:21:40

@kopogtató: ezt én is tudom... volt szerencsém már tanítani választójogot egyetemistáknak, de ez olyan delikát kérdés, amivel még nem foglalkoztam. :-) A helyzet azért érdekes, mert ugye a mandátumot szerző jelölt első fordulós eredménye nem megy töredékszavazatnak. Na igen, de mi van, ha nincs érvényes második forduló? (Feltéve, hogy az első forduló érvényes, de eredménytelen volt.) A kérdésem erre vonatkozott, hogy az érvénytelen második forduló első helyezettjének első fordulós eredménye is meg töredékszavazatnak vagy más lesz a dolog sorsa. Nem egészen mindegy.

bencekert · http://www.checkthegate.org.uk/ 2010.04.14. 02:58:45

@Ordnassac:
És arra ki tudna egy átmenetileg megnyugtató választ adni, hogy:
"Én vagyok hülye vagy a belügyminiszter? Szerintem a választási törvény azt mondja, hogy, aki igazolással szavazott másutt az első fordulóban, az szavazhat újra ugyanott, ha van második forduló. "
Szóval az igazolásosok, ha van 2. fordulós igazolásuk is, mehetnek újra kosarazni attól függetlenül, hogy a lakóhelyükön mi volt, vagy nem?

@török gábor:
Egyébként szerintem - a XIII. kerületi Vörös Atlaszokon kívül - nem fog itten senki nyerni a Fidesz előtt. Méghozzá azért, mert a csinos MSZP-LMP csörtével végleg elszállt az esélye, hogy a három ellenzéki párt az ország közvéleményét sikerrel tematizálja és tolja abba az irányba, hogy valóban félni kell a 2/3-tól és Orbán viktatúrájától.

Tanácstalan köztársaság.

borzzz 2010.04.14. 05:16:19

@Ordnassac: @aum: Mindkettőtöknek köszönöm a választ. Mit mondjak, eléggé meg vagyok döbbenve. Ezek szerint, aki külföldön vagy Battonyán vagy akár Kispesten lakik, az 48 órával korábban bejelentkezhet a XI. vagy a XIII. ker-be vagy az általa választott bármelyik szavazókörbe, és a helyi lakosokkal (adófizetőkkel) egyenértékű beleszólása van abba, ki legyen ott képviselő/polgármester? Ez akkor is elképesztő és igazságtalan, ha nem orront valaki összeesküvést meg csalást.

b p 2010.04.14. 07:41:33

@török gábor:

Akkor se látod veszélyben a 2/3-ot, ha az MSZP egyoldalúan még 7 helyen visszalép az LMP javára?

mindentudoka 2010.04.14. 07:47:19

Nagyon ártalmasnak tartom az ilyen túlzott matematikai taktikázást. Az Mszp visszaléptetése inkább káros számukra, mint hasznos.
Orbán 2002-ben példát mutatott a magas részvételű 1. forduló után rengeteg új szavazót hozott be (hozzon mindenki magával egy másikat)!
Az Mszp nem tehet róla, erre szocializálódott. Ha viszont ebből kiindulva, hogy a 2/3 megakadályozása a cél, akkor a leglogikusabb minden jelölt visszaléptetése (mind az 57)
Ebben az esetben bizonytalanodik el legjobban a Fidesz 2/3.
Keleten lásd Török Gábor elemzése, Budapesten LMP, ahol meg torony magasan vezet a fidesz, minek indulni?

Készpénz Jancsi 2010.04.14. 07:47:23

@borzzz: Csatlakoznék egy kiegészítéssel ehhez a kérdéshez: a kettős állampolgársággal rendelkezőknek -de nem hazánkban élőknek- jelenleg mi a státusza? Bizonyos szempontból ők is átjelentkezők. A XIII. kerületben úgy tudom ezért szoros az eredmény.

Myacis 2010.04.14. 07:55:22

@halmajom: Tudtommal kettös állampolgár csak akkor szavazhat, ha állandó lakcímmel rendelkezik.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.14. 08:04:31

Érdekes fejlemény: OVB elnöke azt mondta az előbb az m1-en, hogy azok az átjelentkezők már nem szavazhatnak, akiknek a saját lakhelyén már érvényes volt a szavazás...
Akkor elő kell venni a listákat és újra kell szervezni a mozgósítást :D
De legalább nem kell sorban állástól tartani, és Gergőnek sem kell betárazni B-kategóriás filmeket (pedig megkérdezte hogy készüljenek :D ).

nyugivan! 2010.04.14. 08:14:16

Osztom Gábor véleményének magvát. Szerintem a Jobbiknak - jelen ismereteink szerint nincs esélye a mandátumok növelésére.
Az első fordulón résztvevők, akik nem a Jobbikra szavaztak most sem fogják választani majd a radikális pártot. A kérdés valóban a közel negyven százalékos távol maradók esetében érdekes.
Vajon megmozdíthatók-e, és ha igen, mivel? Ha elmennek szavazni, kire adják a voksukat?

Szerintem náluk a Jobbiknak csak akkor van esélye, ha

1. Kőkeményen kommunikálják, hogy az LMP voltaképpen szdsz-es szatellitpárt.

2. Ha "lemennek kutyába", és ugyanolyan személyeskedő, lepellerántó kampányba kezdenek, mint a Fidesz tette ezt a médiakatonáival korábban.

Ám ez problémásnak tűnik. Egyrészt a Jobbiknak nincs médiája - leszámítva az internetet . Nem tud tehát tömegeket elérni egy-egy olyan akcióval, amellyel tematizálhatná a maradék időben a közéletet.
Másrészt, ha ugyanolyan gusztustalan eszközökhöz nyúl, mint tette azt a Fidesz, akkor Vona Gábor korábbi kijelentése, miszerint a Jobbik nem süllyed a Fidesz-mocskolódások szintjére, hiteltelenné válik. Ráadásul ezek a Fidesz-médiák (Magyar Hírlap, Echo és Hír TV) továbbra is résen lesznek, és ugyanúgy bulvárkodnak tovább, mint eddig. Tehát a média-ellenszél nem gyengül.
Szerintem a Jobbik jobban teszi, ha megmarad a pozitív üzenetek szintjén, hiszen számára előnyösebb egy sikernek is elkönyvelhető, kőkemény ellenzéki párt szerepe a Parlamentben, ahol egy finalizálódott Fidesz kényszerül máris olyan ígéreteket tenni, ami abszurd. (lásd: két hét alatt rendbe tesszük a közbiztonságot)
Ha a Jobbik felismeri, hogy a kétharmados Fideszt bizony szorítja az idő az önkormányzati választásokig, hogy valamit felmutasson, akkor nincs más dolga, mint a törvényszerűen felemásra és kapkodóra sikerülő Fidesz-intézkedésekre kell folyamatosan rámutatnia. Ez a kétharmadosság hátránya: nem lehet a koalíciós partnerre mutogatni, ráadásul, hogy a Fidesz közölte: totálisan készen áll a kormányzásra.

reKorrekt 2010.04.14. 08:27:51

@ManhattanProject: bocs, nem neked ment.

@Myacis: Igazad van, az eredmények alapján simán összejöhetne nekik: www.valasztas.hu/dyn/pv10/outroot/vdin1/hu/ejk0508.htm

agent T 2010.04.14. 08:29:43

Kb. 10 százalék valószínűségét látom annak, hogy nem lesz meg a Fidesznek a kétharmad.
Ezt szerintem a pártok is így látják, hiszen megbeszéltük itt, hogy ha a Fidesznek billeg a kétharmad, akkor a kampányban elszabadul a pokol. Látható ugyanakkor, hogy az MSZP tessék-lássék visszaléptetett pár jelöltet (de nem mindet, ahol esélye lehetne ennek kapcsán az LMP-nek). A Jobbikon sem látható, hogy hihetetlenül felcsavarta volna a lángot, Viktor se mondott eddig olyan beszédet a Testnevelési előtt, hogy aszongya, veszélyben a haza.
Szóval azt gondolom, hogy mi itt elfilózhatunk a dolgon, mármint hogy lesz-e Fidesz-KDNP kétharmad, de a pártok már bevállalták hogy lesz.
Persze lehet még meglepetés, de ha valami olyan kampánycucca lenne a Jobbiknak vagy a maszopnak, amivel durván ekézni lehetne Viktorékat, akkor bevetette volna az első kör előtt. Merthogy akkor dőlt el minden. Ehelyett jöttek a Kubatov-hülyeséggel, amire ráadásul válaszolni is lehetett egy szoci listázással. Áh.

[nev] (törölt) 2010.04.14. 08:30:15

@mindentudoka:
ott érdemes a jelöltjüket visszaléptetni a jelöljüket, ahol harmadikok. függetlenül attól, hogy a többi párt visszalép-e. nem hiszem, hogy az mszp vezetése ennyire elegáns, és ezt meglépi.

egyébként minden párt részéről ez a racionális. bármilyen furcsán hangzik, de az lmp részéről is. csak nem azt kell mondani, hogy szavazzatok az mszp-re, hanem azt kell mondani, hogy szavazz a két jelölt közül arra, amelyik tetszik, vagy maradj otthon. ezt nem az elnökségnek kell eldöntenie, hanem a választónak.

az lmp számára az egyik legfontosabb kérdés az lenne, hogy felmérje, hogy a választói egyes körzetekben milyen mértékben elkötelezettek a bal, és a jobboldal irányába, illetve mennyire a szavazói autonómok.

a jobbik számára a kérdés ugyanez. megint csak az a racionális, ha a harmadik helyen levő jelöltjüket visszaléptetik. és így körzetenként megtudják, hogy mekkora hányad az, aki a szociális demagógiára vevő, és mennyien a nemzeti érzületre. nincs esélyük győzni, de informálisan azt mutatják, hogy ők egy civilizált politikai erő.

és a visszaléptetések dacára országosan kampányolniuk kell heves érzelmekkel, de nem indulatokkal. mert most figyel erre leginkább a nép. olyan ez, mint a megasztárban. a kiesett versenyző még fellép a többiekkel. és ha akkor lemossa őket a szinpadról, akkor az a nézők tudat alattijában megragad. hogy ez kiesett, de mégis csak ő volt a jobb. ezt nem tudatosan raktározza el az ember, mert az disszonáns, de tudat alattiba bekerül.

szóval szerintem a (racionális) visszaléptetéseknek, és ez (emocionális) kampánynak van igazán jelentősége.

reKorrekt 2010.04.14. 08:36:39

@Ordnassac: Tudtommal a második fordulóban már nem lehet töredékszavazatokat szerezni. Talán Gábor írta éppen...

jjulie 2010.04.14. 08:37:32

nem az a legkényelmesebb lehetőség mindenkinek, hogyha lesz fidesz kétharmad? nekik ettől kezdve 0 közeli a felelősségük, kényelmesen foglalkozhatnak bármivel, megúszhatnak minden kompromittálásra okot adó helyzetet, nyugodtan következetesen kommunikálhatják a számunkra kedvezőnek látszó álláspontjukat, és nyugodtan szavazhatnak e szerint

nyugivan! 2010.04.14. 08:38:33

Ha a jelenlegi helyzetet tovább gondoljuk, a Jobbiknak egyáltalán nem érdeke, hogy ne legyen meg a Fidesz kétharmada.
Ha ugyanis a két párt programjára pillantunk, akkor számos átfedés található. Ráadásul a Jobbik a kampány során végig nyílt sisakkal kommunikált, míg a Fidesz bizonyos kérdésekben hol hideget, hol meleget fújt.
Például a mentelmi jog kérdésében, a magyar termőföld kérdésében, az adósság állományunk kérdésében. Ezeket az ellentmondásokat "összefésülni" még nem volt ideje a Fidesznek. Márpedig kormányzópártként nem megy az, ami ment ellenzékben, amikor egyik vagy másik pártvezér mást mond. A gyors és látványos sikerhez egyfelé kell húzni.
Ilyen körülmények között bármelyik ellenzéki pártnak elegendő csupán ezekre az ellentmondásokra mutatni. Ha erre magyarázkodás a válasz, akkor gyengének, megosztottnak fog tűnni a Fidesz. Ha az ellenvélemények nem kapnak teret, vagy Orbán szava dönt majd, akkor diktatorikusnak tűnik majd a Fidesz. Nincsenek tehát könnyű helyzetben.
Eközben a Jobbik hátradőlhet, és saját programja pontjait kérheti majd számon a kormányzópárttól, különösen az átfedéses kérdésekben. Egy következetes párt képét sugallhatja majd ez a Jobbikról, mialatt a Fidesz egyensúlyozni kényszerül az őt támogató érdekcsoportok között, és ha megtalálja is a kompromisszumot, ez a Jobbik nemzeti programjához képest kevés lesz. Mert további hitel felvétel nélkül, az adósságkérdés érintetlenül hagyása mellett jóléti, növekedési és közérzetjavító politikát nem lehet látványosan művelni, legalábbis egy ilyen kivéreztetett, kiszolgáltatott országban semmiképpen.

bigapples 2010.04.14. 08:40:29

@mindentudoka: Ha visszalépnének olyan helyeken, ahol a Jobbik érte el a 2-, 3. helyet, semmi sem mosná le róluk, hogy összejátszanak a szélsőjobbal, ráadásul a tagságuk is berágna rájuk. A 2/3 megakadályozása ilyen áron értelmetlen, a 62-65%-s Fidesz bármikor "megvehet" 2-3 ellenzéki képviselőt és minden egyes 2/3-ot igénylő döntésnél megállapodhat a külső támogatásról valamelyik ellenzéki párttal, egyszer a Jobbikkal, máskor az LMP-vel vagy épp a szocikkal.

A szocialista pártvezetés erőlködése a Fidesz 2/3 ellen, valójában csak az MSZP tagságnak szóló propagandaakció annak bemutatására, hogy ők mindent megtettek a Fidesz megállítására. Szerintem kétséges, hogy ez mennyire lesz a hiteles, de meg kell próbálniuk, hogy ez a kép maradjon meg a tagságban mert a választások lezárulta után valószínűleg kitör a palotaforradalom, a mostani vezetőség pedig szeretné átmenteni a hatalmát. Látható, hogy ezt Mesterházy A. mögé bújva, MA-t a pártelnöki székbe ültetve akarják elérni.

is 2010.04.14. 09:06:29

"és elsimerik,hogy egyedül az ő bűnük a jelenleg radikalizálódott társadalom,"

te várhatóan így fogsz meghalni, ezzel a gondolattal ('nem enged a 48-ból'), de egyszer azért gondold át, hogy mit követelsz, és hogy nem kevesen gondolják, hogy a 2008-as népszavazás, amihez igazán nincs köze az MSZP-nek, szintén rengeteget tett hozzá a mai helyzethez, főleg a 18 hónapos kampányával.

meg hogy a FIDESZ nem 8 éve, de 15 éve botránypolitizálást csinál, és a Jobbiknál megmutatta, hogy ugyanezt kívánja folytatni. jövőre kire fogod majd, hogy a botrányok még mindig itt lesznek velünk?

Brukk 2010.04.14. 09:09:59

Legkényelmesebb helyzetben kétségtelenül a jobbik van. Vagy azt az utat választják, hogy "tovább ütni az mszp-t", vagy azt, amit a többi ellenzéki párt is már együtt fúj: "akadályozzuk meg a fidesz és az orbánviktor stb.."

Kíváncsi leszek, ebből melyik jön be, de ha a vasárnap esti nyilatkozatokra gondolok, akkor szerintem az előbbi. Tartalmi idézéssel "utolsó szöget az mszp koporsójába" vagy vmi ilyesmi. Azért is ennek van a nagyobb realitása, mert az mszp-vel szembeni elutasítottság amúgy is nagy, nem beszélve, hogy másodlagos preferenciában gyakorlatilag mag ember nincs, aki rájuk szavazna.
Érdekes lesz.

is 2010.04.14. 09:11:49

/félOFF: most, hogy megint volt egy komoly bejelentés tegnap Navracsicstól -választójogi törvény, azonnal, erőből-, kérdezem, hogy tervbe van-e véve erről egy poszt, vagy inkább bulvárosan nyomunk biciklitárolós (nyer-e a Jobbik) kérdéseket? /félOFF

panelburzsuj 2010.04.14. 09:17:18

No, akkor ideteszem a tegnap hajnali meglátásomat:

"Ha igazán a demokráciaféltés vezérelné az MSZP-t, akkor hárompárti egyeztetést kezdeményezne: MSZP, LMP - és Jobbik. Deklaráltan egyedül abból a célból, hogy a Fidesz jelöltjeit megszorongassák, azaz országosan egyeztetve visszalépjenek a Fidesszel szemben legesélyesebbnek tűnő jelöltek javára.

Józan pártok esetén még talán össze is lehetne hozni a paktumot. De az egymás ellen vadított szavazókat még akkor se nagyon tudnák rábírni arra, hogy az elvakult acsargás helyett az érdek mentén szavazzanak.

Úgyhogy nem lesz visszalépési egyezség. Se nagyba - se kicsibe."

Hozzáfűzöm:

A második forduló egyetlen kérdésbe sűríthető: kinek elég erős érdeke a kétharmados Fidesz-többség megakadályozása ahhoz, hogy komoly erőfeszítéseket tegyen e cél elérése érdekében?

A jelek szerint: mindhárom alul maradt pártnak fontosabb a saját önképének megőrzése, mint a kétharmad elgáncsolásának komolyan vehető megkísérlése. Ebből további három dolog következhet:

- a kétharmad nem is olyan veszélyes a többi párt szerint

- veszélyes ugyan, de a pártok önérdeke előrébb való

- veszélyes is, a súlytalan ellenzékbe szoruló pártok is így vélik, de mégis képtelenek a racionális politikai együttműködés módját kiizzadni

Egyéb tipp? :)

tlac 2010.04.14. 09:18:38

@Myacis: Molnár Oszkárt - ha bejut - nyugodtan számítsd a FIDESZ 2/3-ához!

tlac 2010.04.14. 09:20:46

@Ordnassac: pontosan! Molnár Oszkár javára visszaléphet a Jobbik, de akkor is FIDESZ szimpatizáns marad.

alfredo20 (törölt) 2010.04.14. 09:22:18

Gábor! Arról még nem láttam becslést, említést, hogy vajon mennyien osztották meg a szavazatukat a Fidesz esetén. Tehát listán Fidesz, egyéni Jobbik. Úgy gondolom, hogy akik így szavaztak, második fordulóban mégis inkább a Fidesz egyéni jelöltjére adnák a szavazatukat.

ladislaus 2010.04.14. 09:25:52

@ubul2000: ha ezzel lenne meg a 2/3-a a fidesznek akkor megvennék kilora a csavot. Tuti!

Amugy jot nevettem ezen: "goliatnyi fidesz" :DDD

loláb 2010.04.14. 09:27:14

Az erős jobbikos körzetekben a szoci szavazók valószinüleg jelentős számban kerültek ki a romák közül. Ők leginkább nem mennek el szavazni, de ha el is mennek, biztosan nem a jobbikra voksolnak.

És talán a szavazók rájönnek, hogy nem biztos, hogy kifizetődő nem a 2/3-ot elért párt jelöltjét bejuttatni egyéni képviselőként a parlamentben, hiszen érdekérvényesítő képessége valószinüleg egy <1/3-os ellenzénél ellenzéki képviselőnek nulla.

Brukk 2010.04.14. 09:27:48

@panelburzsuj: Ha a másik oldalát nézed, akkor a kérdés az, van-e (maradt-e) még mozgósító ereje az mszp-nek?

Ha innen nézzük, az állva maradt jelöltek közül még Szanyi Tibor helyzete is kétséges.

ladislaus 2010.04.14. 09:29:49

apropo, van olyan kimutatas amibol kiderul hogy azokban a korzetekben ahol lmp-s nem indult de lesz masodik fordulo azokbol hany darab van es milyen %-os aranyok vannak?

ssi 2010.04.14. 09:32:29

@[nev]: @agent T: @nyugivan!: @mindentudoka: @cukicica: @Petrusz: @aum: Nagyrészt egyetértve, jó sok szempontból elemeztetek
4 sajátos helyzetű rivális párt + függetlenek + ismeretlen viselkedésű szavazók
Nyílt pártalku nem lesz, érthető: LMP új seprű, Jobbik kirekesztett, Fidesz-MSZP ellenérdek
Egyoldalú gesztus - már volt - de nem támogatói, hanem egy 3. ellen (MSZP 4 visszalépése)
Alku: Molnár O. és a Jobbik közt titokban már akár lehet is
Meglepetés nem a Fidesz 2/3-a lenne, hanem ha LMP-s egyéniből bejutna, + döbbenet, ha 1 jobbikos, vagy M.O. is (MSZP-s meg talán 1-2, vagy nem is)
LMP-nyilatkozatok : még tanulják a szerepüket, keresik a stílusukat, helyüket, keveset tudunk róluk
Többen írták: politika van értünk, s nem fordítva, az eredmény csak rajtunk fog múlni, de a 2 választás között is jobban kell érvényesítenünk akaratunkat, véleményünket (CM és hasonlóak is felértékelődhetnek)

@kopogtató: az érvénytelen 2. forduló után jönne a 3. forduló stb. (pénz, idő). Amúgy csak annyi kopogtatót szabadna gyűjteni, amennyit le is adnak, s akkor hivatalos a szám és nem csak úgy bemondott

@MÖLL: EGYETÉRTEK! EGY TÁMOGATÓD.
T.G. teremtett számunkra egy lehetőséget a gondolkodásra, a párbeszédre, a szélesebb látókörre, itt mi kedves vendégek vagyunk, s szerintem se illik visszaélni ezzel (ez nem az "anyázós" stb. fórum)

@borzzz: Szerintem is. Ha máshol szavaz, akkor is csak az eredeti lakhely szerinti jelöltre lehessen. Sajátos helyzet, ha korrekten nézzük, ha valakinek van ugyan állandó lakhelye, de tartósan mégis egy másik ideiglenes helyen él itthon, s még sajátosabb, ha külföldön. Ha arányaiban túl sok, visszaélésgyanús

radala 2010.04.14. 09:33:00

@Ordnassac: Ezt honnan tudod? Talán emlékszem én olyanra, hogy azt mondta, hogy ö Fideszes érzelmű továbbra is, szerintem ez az óriási támogatottsága bizonyítja is, hogy megérdemli a bizalmat a Fidesztől, de szerintem nem meri a Fidesz rehabilitálni. Amúgy meg valóban egy pöcs + mint valahol egyszer említettem volt akik lecserélik a feleségüket a Fideszben, azok általában még egyéb gondokat is szoktak okozni.

panelburzsuj 2010.04.14. 09:33:38

@Brukk:

Igen, ez is egy részkérdés, ami viszont csakis akkor derülhet ki, ha a MSZP mozgósít. Technikailag semmi sem zárja ki, hogy egy hét alatt föllármázzák a választókat, nagyon keményen és céltudatosan a Patás-diktatúrára kihegyezve az üzenetet.

De hozzáteszem: ez az üzenet kórusban (MSZP-LMP-Jobbik) nem háromszoros, hanem jóval többszörös erővel és sokkal hitelesebben hathatna, mint a szólóban, a másik két párt kaján sunnyogásával kísérve.

discretio 2010.04.14. 09:35:13

@is: Mindig azt ugatjátok Orbánról, hogy szélkakas, köpönygforgató stb.. Hát majd most fordít megint egyet azon a köpönyegen és nem lesz botránypolitizálás, mert nem kell! Mikor veszitek már észre, hogy mióta flekkes Fletó kitaktikázta magát a hatalomból, lényegében nincs cirkusz ! Többet között ez segített Orbánnak, hogy megint nagyobb legyen az elfogadottsága, mint a pártjának, mert nem volt aki állandóan gerjessze az indulatokat. Nem a program számított az embereknek, hanem az, hogy nyugalom volt nagyjából a kampány alatt is !

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.04.14. 09:39:48

A Jobbik aligha tudja "megbontani" a fidesz jobbszélét -- erre addig volt lehetősége, amíg a cselekvésképtelen kormányzat miatt fokozódó rendetlenség táptalajt nyújtott a radikális megoldásoknak.

Ha a fidesz részéről csak akkora dinamizmust feltételezünk, amire 98-ban (az MDF-fel és a kisgazdákkal egyezkedve is) képesek voltak, a Jobbik alkalmi támogatói el fognak párologni.

radala 2010.04.14. 09:40:03

@Ordnassac: Köszönöm a linket bakker szuper kéne egy Orbán Semjén vita!

Szoci szavazók bekaphatják a 2. erö a KDNP a 4. csak a Jobbik:-))))))

radala 2010.04.14. 09:42:32

@bencekert: Szerintem jól tudod. Akkor nem mehetsz, ha az 1. körben már eredményes szavazatot adtál le.
Ha 1. körben sem a saját körzetedben szavaztál akkor nem adtál még le eredményes szavazatot.

panelburzsuj 2010.04.14. 09:42:40

@discretio:

Nyugalom volt a Kádár alatt is, cseszd meg ...

(Nem neked szól személyesen, hanem annak a gondolkodásmódnak, ami többre tartja a jóságosan igazgató kemény kezet, mint az önrendelkezés szabadságát. Mert lehet azért egy ilyen olvasata is a "győzteshez húzásnak".)

ssi 2010.04.14. 09:43:29

@panelburzsuj:
- számok alapján jobbikos egyéni befutóra én sem gondolok
- én nem tudom, h a Jobbikban melyik érzés az erősebb: MSZP-utálat, vagy a Fidesz 2/3-utálat
- a Fidesz háttérben sem egyezkedhet a Jobbikkal,
- de fideszes szavazók bosszanthatják az MSZP-t azzal, h jobbikos jelöltet bejuttatnak?

radala 2010.04.14. 09:45:19

@halmajom: Ha nincs állandó lakcímed akkor nem vagy magyar:-)

radala 2010.04.14. 09:49:48

@alfredo20: tán 28 k ember ez 1 % mondhatni, hogy senki, csak véletlenül elcseszték.:-)

Idet 2010.04.14. 09:50:29

@jjulie: Hát, én nem nagyon nyilatkozhatom ezügyben, mert bevallottan elfogult vagyok, de ha ezt az Augiász istállóját tekintjük, ami most van, nem lenne jó az a kétharmad?
Amúgy sem tehetnek azt, amit akarnak. A lehetőségeiket megnövelné, de ez az "azt csinálnak, amit akarnak"-szöveg politikai dilettantizmusra vall. (Nem rád céloztam!) A dolog nem így működik, és, most lehet rajtam nevetni, OV tökéletesen tisztában van a felelősséggel, amit visel.

radala 2010.04.14. 09:52:44

@radala: 26600 ember eböl 18 k ment a jobbikhoz gondolom 8k meg az LMP-hez.

ssi 2010.04.14. 09:53:51

@discretio: Igen, feltűnő a változás. Biztos, h tudatos, előkészített is. Gy.F. ellentéte + a korosodó, bölcsebb, higgadtabb üzenete + 8 év harsányság után az igazi kampány más, s hogy ilyen, s csak ennyi, 8 év alatt előkészítve (Fidesz részéről), előteremtve (MSZP részéről)

Idet 2010.04.14. 09:54:50

@panelburzsuj: Ja, meg a temetőben is.

Hogy képzeled el az önrendelkezést, ha gazdaságilag nem vagy önálló, ha kiszolgáltatott vagy, ha a kölcsönök visszafizetésének súlya alatt a fejedet sem tudod felemelni, továbbá, ha fenyegetettségben élsz a pocsék közbiztonság miatt?

panelburzsuj 2010.04.14. 09:56:11

@manyike:

A kérdéseid már most arra mutatnak, hogy prímán fog működni a DIVIDE ET IMPERA.

A drukkerek (és a játékosok is ... ) egymás izélésében élik ki magukat, és nem érdekli őket, hogy milyen színvonalú bajnokságot produkálnak együtt.

Lefordítva: lényegesen kevesebb tehetség, ész és meló kell a durrogó balhépolitizáláshoz, mint a tényleges országépítéshez.

Ergo: megint a választók szívnak legnagyobbat.

érdeklődő 2010.04.14. 10:00:12

Nem olvastam még el a kommenteket, de csak így gyorsban, amit a politológusok fognak mondani, hogy a 2/3 megakadályozásához a legjobban a fidesz szavazók fognak hozzájárulni. Mostmár látják, hogy a fidesz fog kormányozni és elég nagy arányban "túlhatalomellenesek" tehát ha nem is szavaznak direkte az mszp-re, azért nem mennek majd el, főleg Pesten. Rengeteg ilyen embert ismerek. Tegnap egyikőjük azt találta mondani például, hogy inkább legyen még egy-két szoci képviselő a parlamentben, mint 2/3 fidesz. Mindezt úgy, hogy közben kő antimaszopos.

Számomra ez a viselkedés felfoghatatlan, és nem csak azért, mert elvakult jobber vagyok, hanem fordított helyzetben nem hinném, hogy az mszp szavazók azt mondanák, hogy inkább legyen még egy pár fideszes a parlamentben, minthogy a saját pártjuknak legyen 2/3.

AnRea 2010.04.14. 10:01:08

Azon gondolkoztam, hogy vajon számol-e valaki azzal a nyilvánvaló ténnyel, hogy a kedves szavazóknak erősen rossz kedvük lesz a második fordulóban, ugyanis hónap vége lesz már nagyon, és a pénznélküliségük furcsa cselekedetekre ösztönözheti majd őket.

radala 2010.04.14. 10:08:00

@érdeklődő: Szerintem ö egy kivétel, legalábbis remélem.
Szerintem azért a Fideszes fásultság nehezen merhető az mszp-s fásultsághoz.
Az, hogy Ildikó meg a full népszava, 168 óra iszonyat lelkesen anitfasisztul, az nem jelenti azt, hogy a szavazók is.
Azért lássuk be LI (remélhetöleg) valóban tarthatnak a 2/3-tól a többiek vagy leszarják vagy örülnek neki, ha van egy icipici eszük.
Én pl. leszarom.

panelburzsuj 2010.04.14. 10:09:00

@Idet:

És mindez nem attól van, hogy az előző kormányzat elszabadult? Sima feles többséggel is? És az ellenzékének többet ért egy rohadtan az ölébe pottyanó ország, mint a sziszifuszi javítgatás, érdemi (ügyszerű) szembemenés, tényleges ellenzékiség?

Alapvetően kétféle polgár van ma Magyarországon: az egyik úgy gondolja, hogy az ő pártja megnyugtató megoldásokat kínál az ország/nemzet nyavalyáira, tehát minél több hatalmat kíván neki. A másik meg úgy látja, hogy pont a pártjaink működésmódjából következik a nyavalyáink nem kicsiny hányada, tehát minél kevesebb hatalmat kíván a pártok összességének.

Az utóbbit nem mérik a mostani szavazások. Tökéletesen érthető okokból.

papika 2010.04.14. 10:13:27

@érdeklődő:
Ez bizonyosan így van, ha a fidesz szavazóknak megváltozik a hangulatuk, akkor egy csomó körzetet elbukhatnak.
De erre azért kevés esély van. Az mszp megint hülyeségeket csinál. Szegény szoci szavazók, odakapcsol az egyik tévére, ahol ildi néni azt magyarázza, hogy visszalépnek az lmp javára, szavazz át az lmp-re, a másikon meg szanyi titike magyarázza, hogy az lmp a fidesz szekerét tolja. hát minimum nem így kéne kampnyolni a második forduló előtt.
de a fidesz szavazók mindenez ellenére, ha elhiszik lendvai aggodalmait, akkor megakadályozatják a 2/3-ot, de mivel idi néni egyre hangosabban sipákol, ez sztem extra motivációt adhat minden fideszesnek (plusz besegít a jobbik-fidesz vacillálóknak is).
ráadásul olyan tétre gyúrják fel magukat a szocik, aminek azért olyan különleges jelentősége nincs is, két mandátum hiján simán átmehet majdnem minden 2/3-os javaslat, meg ha két mandátummal vannak felette, akkor meg el is bukhatják egy-két fegyelmezetlen vagy önfejű fideszessel.

ati27 2010.04.14. 10:16:03

No, hozzászólok

Szerintem sem lesz a jobbiknak egyániből bekerült jelöltje. Szerintem túl magasra rakták a lécet, eltaktikázták.. Sok a csalódott elem.. Persze talán fel tudják rázni ez alatt a két hét alatt a szimpatizánsokat, de média nélkül. Média amugy sem szerette őket, amiről tettek is.. Pl Morvai nem éppen elegánsan küldte el a Hirtv-s riportert.. Talán némi átjárás van a jobbik-fidesz között de szerintem csak a mérsékelt rétege számára. Ez is akkor lehet nagyobb mértékű, hogyha az MSZP nagyon dúrva kampányba kezd! Most gondolkodom, ebből a szempontból 22-es csapdájában van az MSZP. Ha durva kampányt folytat, akkor némileg tudja mozgósítani a "bázist" de ugyanezzel mozgósít a másik oldalon is! Az arányokból kiindulva vesztene ezzel. Ha nem mozgósít, kampányol durván akkor otthon maradnak, és esetleg a Fideszesek is kevésbé mozdulnak meg. De az arányok igy sem változnak.(lehet hoszabb távon ezzel járnak jól, mert nem lehet rémisztgetni utólag a "mocskos" kampánnyal) Itt csak is az LMP-sek járhatnak jól, bekerültek, "láthatóvá" váltak a médiában. Ha hitelesen, és ügyesen lerázzék magukról az MSZP közeledési kísérletét, ami valószínű: www.hirszerzo.hu/cikk.schiffer_az_mszp_csupan_hitelteleniteni_akarta_az_lmp-t.147049.html
Másrészt a feladat csak az szdsz2.0 skatulyázást kell lerázni magukról. Persze ezt sem tartom tragédiának. Ezeket a vádakat, igen nevezzük vádaknak csak olyanok veszik be, akik csak "klisékben" tudnak gondolkodni. Mondom ezt FIDESZES-ként. Most az LMP-nek lesz 4 éve, sokmindent kihozhat belőle! Ha sikerül távolmaradni a jelenlegi szocialista káderektől, akár a fidesz alternatívája is lehet hosszú távon! Másrészt erősen tompíthatja a jobbik esélyeit a következő választáson, persze ezek akkor igazak, ha FIDESZ rosszul birkózik meg a kormányzással!

papika 2010.04.14. 10:18:05

@papika:
Vagy pl, amikor kétharmados szavazás van, a parlamentből kisozrulni látszó dávid ibolya elmegy parlamenti büfésnek, és ricinust kever a képviselők kávéjába.
Hát egy kétharmados törvényt sem tudnának megszavazni!

Lyss 2010.04.14. 10:20:09

@nyugivan!

Azt írod, hogy: "Ha a jelenlegi helyzetet tovább gondoljuk, a Jobbiknak egyáltalán nem érdeke, hogy ne legyen meg a Fidesz kétharmada.
Ha ugyanis a két párt programjára pillantunk, akkor számos átfedés található. Ráadásul a Jobbik a kampány során végig nyílt sisakkal kommunikált, míg a Fidesz bizonyos kérdésekben hol hideget, hol meleget fújt."

A Jobbiknak elemi érdeke, hogy ne legyen meg a kétharmad! El tudsz például képzelni, egy olyan választójogi rendszert, amiben van 200 egyéni körzet, és slussz-passz? Lista nyista, ergó kispártok a levesbe? Akkor hogyan lesz a Jobbiknak képviselője a következő parlamentben??? Ok, mondd, csak, hogy paranoiás vagyok, lehet, igazad is van; de ha cáfolsz, csak egyetlen jó okot mondj arra, hogy miért bízzak a Fideszben, azon kívül, hogy mondják.

Parajpuding 2010.04.14. 10:21:25

A fidesz nyer, a fidesz nyert. Ez várható volt. Eddig rendben.
Viszont szerintem sokakat motívál a "ne legyen 2/3-ad" és ennek megfelelően elmennek a második fordulóra, leadva arra a szavazatot (bárkire) aki ezen "óhajuk" teljülését elősegítheti. Igen, az a kérdés, hogy melyik "vágy" erősebb a szavazóban. Saját pártjának még álló emberét támogatni (adott esetben értelmetlenül), vagy megakadályozandó a kétharmadot. Vagy már bedobta a törölközőt és inkább el sem megy, ami nyilvánvalóan a 2/3-od segíti.

dos Santos 2010.04.14. 10:24:41

@nyugivan!: "ahol egy finalizálódott Fidesz kényszerül máris olyan ígéreteket tenni, ami abszurd. (lásd: két hét alatt rendbe tesszük a közbiztonságot)"

Erről jut eszembe, hogy valaki egy másik postban írta tegnap, hogy nem látja beindulni most sem a kampányt. Szerintem zajlik, csak nem úgy, ahogy eddig. Azok a bejelentések, amelyek hétfő óta elhangzottak a Fidesz részéről (hogy mi mindent rendbe tesznek rövid időn belül), pont ezt a célt szolgálják. Például a három csapás törv., a közbiztonság javítása a keleti körzetekben ronthatja a jobbik esélyeit, vagyis arról az érdekes helyzetről van szó, amire emlékeim szerint eddig még nem volt példa: egy párt úgy kampányolhat a 2. forduló előtt, hogy a választást már megnyerte. Tehát minden intézkedéséről tudhatja a választó, hogy megvalósításának (gyakorlatilag) semmi akadálya. És pl. keleten hiába hitte el eddig jobban a Jobbikról, hogy rendbe teszi a közbizt.-ot, de most már a Fideszről tudhatja is, hogy elvileg képesek is megcsinálni. Az persze egy teljesen más kérdés, hogy még mindig más-e egy választási progi, mint egy kormányprogram... :)

radala 2010.04.14. 10:27:31

@ati27: Szerintem, ha a Fidesz jól csinálja az LMP akkor is alternatívává növi ki magát, legfeljebb csak 20-25 %-ra.
A szocik szerintem ezzel a visszalépéssel komoly taktikai hibát vétenek (bár kétségtelen, hogy megint nincs jó választásuk). Szerintem, aki most behúzza az x-et az LMP-re az soha nem megy már vissza a szocikhoz.
A szocik egy nyugdíjas párt lesznek ezek után.

panelburzsuj 2010.04.14. 10:27:42

@papika:

(Hogy aggódunk a munkanélküliért, nocsak ... Tegnap a Faith-ügy kapcsán az LMP figyelmébe ajánlottam, mint nagy gyakorlatot szerzett párttisztogatót. :)

Idet 2010.04.14. 10:29:48

@panelburzsuj: Hogy az oligarchikus kormány elszabadult, az nem a törvénykezési többségén múlt, mivel a legtöbb disznóságot törvényen kívül követték el, bebetonozott, óriási vagyonokkal a háttérben.

Az ellenzéknek ellenzékben nincs hatásköre, hogy bármit is tegyen érdemben a kormányon, azaz a tényleges hatalomban lévőkkel szemben. Rálátása van, és beszélhet sokat a parlamentben.
Én úgy látom, ha nincs meg a megfelelő szándék és tisztesség, semmilyen törvény nem használ. Volt idő, hogy a vállalkozók parolára intézték a dolgaikat, ma pedig ötven szerződés sem biztosítja a jogaidat, ha nem fizetnek vagy nem tartják a határidőket.
El kell váljon a sz@r a májtól, és a javítgatásra nincs idő. Gyökeresen változtatni kell. Láttad, mennyi az államháztartási hiány?
És még: nem a pártok élik a mi életünket, hanem mi. Ha mi magunk is nem fogunk hozzá, a fene megette az egészet újra.

ati27 2010.04.14. 10:33:11

Valaki észrevette, hogy eltüntek a "szélsőségesek" innen :) Vagyis mennyire lecsökkent az aktivításuk? Ez valamilyen szinten jó jel.. Ez át fog szivárogni a közéletbe is, akkor már sokat nyert az ország. Valamilyen szinten "nyugisabb" lett itt a blogtérba is a hangulat.. Ez szerintem a "csendes" kampánynak, és a meggyőző fölénynek tudható be.. Pedig még "kampány" van. :) Szerintem a legfontosabb, az, hogy a politika kivonuljon a privát szférából, ha ezt elérik máris könnyebb lesz az élet. Nem gondoljátok?

radala 2010.04.14. 10:36:55

@Petrusz: A Jobbik szerintem nem faktor. Az országban még 19,29 % hülye sincs.
Amúgy az átszavazás szerintem 2/3 megakadályozása céljából teljesen esélytelen. Valaki mondta egyszer, hogy az emberek ha valamit kockázatosnak tartanak, akkor inkább szeretnek nem dönteni, mert azt kevésbé látják saját felelősségnek, ha csak nem tesznek meg valamit.
Én nem mernék egy szocira szavazni sem egy jobbikosra, ha nem ők lennének a valódi választottjaim. Egyik pártnak sincs egy leheletnyi tartaléka sem. Egyrészt a veszély túl elvont, a siker túl bizonytalan. Számomra kevésbé lenne meglepő, ha az egyetlen 1. helyes szoci is elbukna, mintha 10 megfordulna.
Edelény kérdéses lehetne, de ugye állítólag MO továbbra is Fidesz fan.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.14. 10:37:04

@Lyss: Nyugivannal egyetértek. A Jobbiknak semmi érdeke nem fűződik ahhoz, hogy a Fidesznek ne legyen meg a kétharmad.
Ha jól kormányoz a Fidesz, és a Jobbik rá tudja venni, hogy a számukra is fontos dolgokkal kezdje (és miért ne azzal kezdené a Fidesz, hiszen ki akarja fogni a "szelet" a Jobbik vitorlájából), akkor nekik jó lesz, mert amit ígértek megvalósul. Ha a Fidesz "nem jól" kormányoz, akkor meg nekik azért jó, mert tovább erősödhetnek...
Tehát szerintem csak hátradőlnek, és élvezik a műsort. Ha meglesz a 2/3 akkor még csak rájuk se lehet fogni, hogy rajtuk múlt a dolog :)

ati27 2010.04.14. 10:39:11

@radala:
Valóben, erre gondoltam én is.. Ez nem is biztos, hogy a fidesznek hátrány lenne! Remélem a FIDESZ is tanul abból az idézetből ami eszembe jutott (asszem a csillagok háborújában olvastam) "A hatalom olyan mint egy marék nagyon finom homok, minnél inkább meg akarod tartani, minél erősebben szoritod ökölbe a kezed, annál inkább kicsorog az ujjaid között! Ha viszont csak lazán tartod..." Na ezt nem kalkulálták bele a szocialisták 2006-ban, legkésőbb 2009-ben.

discretio 2010.04.14. 10:39:13

@panelburzsuj: Én nyugalom alatt a fel nem hergeltséget értettem.
Tudom, hogy sok, magát autonom személyiségnek gondoló ember véli azt a többiekről, hogy birkák, mert vezető kell nekik. Hát lehet, hogy sokan vannak ilyenek, de ha ők vannak többen, mint azok, akik valóban képesek élni az önrendelkezés szabadságával , akkor tényleg kell az a vezető, ez a realitás.
Én pl. a határozott irányítás és a kreativitás szabadságának biztosítása közötti egyensúly megtalálását a jó vezető/politikus egyik kompetenciájának gondolom.

BLovi 2010.04.14. 10:42:42

"A Jobbik magát ütötte ki a kampányával, mindenkit betámadott és saját ..."
Mondjuk azt is érdekes lenne ecsetelni, hogy ki kezdte? Vagy a jobboldali sajtó hónapokon át alkalmazott bojkottja (vagy jót vagy semmit) az smafu? Lenácizás, lekommunistázás (van amikor egyszerre a kettő), stb.

A minap Kósa Lajos azt nyilatkozta a tévében, hogy a Fidesztől ugyanolyan messze áll a Jobbik mint az MSZP és tegyük hozzá vannak olyanok akik MSZP kreálmánynak nevezték. Azért ez nagy hazugság. Ezt természetesen a Fidesz fővezérei is tudják, de hát ilyen a politika, a médiában ezt kell nyilatkozni.

Akár alsóbb szintű politikusok (pl. kisvárosok, falvak), akár egyszerű szavazók között egyáltalán nincs ilyen nagy nézeteltérés mint amit mesterségesen kreál mostmár sajnos a HírTV és a jobboldali média is.

Elég ismerősökkel, barátokkal elbeszélgetni. Ha 10-10 randomra kiválasztott Fidesz szavazó és Jobbikos leülne beszélgetni, nagyon sok társadalmi kérdésben hasonlóan gondokodnának és esetleg csak árnyalatinyi lenne más a gondolatuk. Azt is megkérdezhetnék ki mire szavazott az elmúlt évek népszavazásain. Csak néhány olyan téma lenne amin komolyan vitatkoznának (ezt baráti-, családi körbeli tapasztalatból írom). Míg ha MSZP szavazókat ültetnének le beszélgetni akár Jobbik, akár Fidesz szavazókkal, lényegesen többet vitatkoznának, kb. alig értenének valamiben egyet!

Akkor meg miről beszélünk?

Bayer Zsoltika minősítetlen hangnemben "segghülyézi" a Jobbik-szavazókat egy hangfelvételen. Megkérdezném tőle, hogy amikor Fideszre szavaztam, meg az összes népszavazási kezdeményezésen az általuk támogatott opcióra adtam le a voksom (nem miattuk, hanem tényleg úgy gondoltam) akkor is segghülye voltam-e? Vagy amikor 2006-2008 között kimentem demonstrálni az utcára előrehozott választásokért (amiről utólag tudjuk hogy egy nagy humbug volt a Fidesz részéről)...a Fidesz durván becsapta az embereket! Tudtak volna ők kormányt buktatni (pl. visszaadták volna a mandátumot, vagy ezer más módja lett volna) csak akkor sokkal kisebb arányban nyertek volna az előrehozott választáson. Igaz hogy az ország helyzete már jobb lenne, de az nem volt annyira lényeg. Fontosabb lesz most a kiskirályság!

Tele van most a város az "Itt az idő" plakáttal. Ez alapvetően nem baj, de akkor mi szükség volt anno az "Elég", "Nem tűrjük", "Be telt a pohár", "72 órás ultimátum", stb. dörgedelmekre???? Korrektebb lett volna azt mondtani: Emberek ez van, 2010-ig nem fogunk tudni mit tenni, megkérünk mindenkit ne demonstráljanak, mert mi ezt nem támogatjuk, bekkeljék ki még ezt a három és fél évet aztán majd leváltjuk őket. De nem ezt tették!

A legtöbb akkori demonstráló (nem a randalírozókat értem) elvi okokból tüntettek és nem azért mert narancssárga, vagy árpádsávos párt szervezte az adott megmozdulást.

Sose felejtem el a Fidesz konferanszié Rákay Filippet (vagy hogy írják a nevét). Ez is egy tipikus történet, amivel érzékeltetni tudom csalódásomat és hogy sokakkal miért fordultunk el a fidesztől. 2006-ban biztos emlékszik mindenki a Parlament elé tüntetést szervezett a Fidesz, kb. másfél héten át. Minden nap kiment szónokolni egy képviselőjük egy órára. Akkor én is ott voltam párat meghallgatni. Amikor a tömeg skandálta azt hogy "Börtönbe" akkor Rákay elégedetten vezényelt. Mosolyogva mondta mikrofonba, hogy "ez a kedvenc része" majd ő is a mikrofonba üvöltött. Nincs ezzel semmi probléma, hisz tényleg Börtönbe!

Csak nem telt bele két hét, és egy másik demonstráció is volt. Azt épp nem a fidesz szervezte. Azon is ott voltam (sok fideszessel). Akkor jobbára ugyanolyan szlogenek hangoztak el. De természetesen azok az emberek (tehát sok esetben ugyanazok) már nácik voltak, csak azért mert nem Fidesz parancsra fejtenek ki véleményt. Egy Hírtv-s beszélgetős műsorban arról a demonstrációról beszéltek és Rákay arról beszélt konszolidált hangon a stúdióban, hogy hát igen, kell tüntetni, de nem úgy, meg ez túl radikális, nem ez a módja, meg kisfaszom, stb. Szó szerint ugyanazokat skandálták az emberek mint amit ő is teli szájjal üvöltött a Fidesz színpadról!

Akkor mi ez ha nem képmutatás???

Fideszes barátaim azt mondják, igen de értsem meg ezt azért kellett, mert bár tudják hogy a balos média kiforgatja a szavakat, jeleneg muszáj a fidesznek beáldozni néhány radikálisabb szavazóit (aki egyébként teljesen demokratikus keretek között radikálisak) és sok balos hazugságot muszáj átvenniük, mert amúgy a félrevezhető emberek egy részét elveszítenék. A baloldal előszeretettel náciz és kellett a Fidesznek is hogy amúgy sok esetben jóérzésű hazaszerető embereket beáldozva, képletesen rátoljanak a ténylegesen ultranacionalistákra (nem tartom a Jobbikot ennek) és saját érdekből szemet hunytak akkor amikor az MSZP rágalmazott sokunkat.

Ha az lenne a kérdés a második fordulóban, hogy az MSZP vagy a Fidesz alakítson kormányt, akkor még ilyen sérelmek után is duzzogva ugyan de beikszelném a Fideszt (akik között maradt pár szimpatikus politikus...no nem Rogánra gondolok), de így hogy ilyenről nincs szó, nem fogok rájuk szavazni. Ha lesz Jobbikos jelölt a körzetemben akkor arra (akkor is ha elveszlik a szavazat) ha nem lesz akkor meg nem megyek el (mióta szavazójogom van egyetlen olyan választás nem volt még eddig amire ne mentem volna)

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.04.14. 10:45:59

@BLovi:

A jobbik SZAVAZÓI természetesen nem MSZP kreálmányok.

Vona Gábor oroszországhoz való viszonya azonban rendkívüli hasonlóságokat mutat Gyurcsány Ferenccel. Ebből én inkább arra következtetnék, hogy a Jobbik nem az MSZP kreálmánya, hanem Gyurcsány versenytársa az orosz érdekek magyarországi képviseletéért folyó versenyben.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.04.14. 10:47:55

@ati27:

"eltűntek" -- szerintem csak annyi törpént, hogy nem kommentezik néhány jobbikos aktivista sok nickkel.

ténylegesen megfogyatkozni akkor fognak, ha a fidesz rendet teremt azokban a régiókban, amelyeket a szoci kormány (erős szoci lobbita híján) lényegében magára hagyott.

ati27 2010.04.14. 10:49:20

El van bagatelizálva a 2/3 kérdés kéremszépen. Legjobb esetben is 4-5 emberrel lesz meg.. Na az nem egyszerű, hogy mind a 26x embert egybe tartsál, egy adott pilanatban. Másrészt ha olyan törvényt terjesztenek be ami még táboron belül is vitatható, már 2-3 ember tartózkodása is vétózhat.. Szerintem nem kell ennyire félni ettől a 2/3-tól.. Ha nagyon vastagon lenne meg, akkor talán igen. Ugyhogy a FIDESZ is kényes helyzetben van. NEm kap totális tejhatalmat, csak éppen annyit, amivel megvalósíthat dolgokat. Én úgy fogom fel, hogy ebből a szituból igen erős kormányzati többsége lesz és csak "virtuális" 2/3. Ré lehet mondani hogy 2/3, de igen erős megkötésekkel.

panelburzsuj 2010.04.14. 10:49:51

@Idet:

"És még: nem a pártok élik a mi életünket, hanem mi. Ha mi magunk is nem fogunk hozzá, a fene megette az egészet újra."

Eddig egyezünk. Én annyit tettem hozzá, hogy minél több ponton, minél nagyobb mértékben nyúlkálhatnak bele a pártok az életünkbe, annál nehezebb az újrakezdés.

Példaként csak két mérőszámot mondok:

Az egyik a költségvetés terjedelme. Azaz az általad meg általam megtermelt javak mekkora hányadát söpri be az állam, hogy a pártirányítású parlament aztán kénye-kedve szerint rakosgathassa ide-oda-amoda. Mekkora valódi mozgástere van a vállalkozásoknak, a jövedelmek megtermelőinek?

A másik a központi költségvetés és a helyi önkormányzatok feladat- és forrásfelosztásának szabályozása. Mekkora valódi, a kormányzati jóindulattól független, autonóm mozgástere van az önkormányzatoknak?

(És hadd ne mondjam a harmadik csoportot: a személyes lét tereit. Mert azért itt is van hajlam a belenyúlkálásra bőséggel abortusztól Kötcsén át szociális kártyáig.)

"Azt hiszed, hogy megváltozunk vezényszóra?" :(

Az-Ért 2010.04.14. 10:50:10

A Jobbik jelenség megértéséhez.

Vona kiváló hordószónok, de eddig csapnivaló vezető és politikus.

Egyszerűen elkövette azt a kapitális hibát, hogy a szimpatizánsokkal elhitette, hogy a Jobbik nyerhet is, hogy 30-40% az reális. És ez nem teória. Vasárnap láttam apámon, anyámon és az öcsémen is. Ők tényleg szomorúak voltak, hogy nem nyertek. Úgy élték meg a választást, mint egy vereséget.

Mindezt úgy, hogy közben a Jobbik a semmiből 17%-ra ugrott és ezt valljuk be nem kis eredmény.

Nos visszatérve a második fordulóra ez a csalódott hangulat általános a Jobbikban és azok akik hittek a győzelembe, nem biztos, hogy elmennek szavazni. A hangulat most NEM a Jobbiknak kedvez. Főleg, hogy Orbán egyből a rendteremtéssel jött elő és igyekszik kifogni a Jobbik vitorláibol a szelet.

A Fidesz 2/3-adához semmi köze sem a Jobbiknak, sem Molnár Oszkárnak. Ezekben a körzetekben, ha kicsit záródik is majd az olló, a Fidesz simán elviszi a mandátumokat.

Az érdekesség Budapesten lesz, de az nem ennek a TG postnak a témája.

discretio 2010.04.14. 10:50:42

@manyike: Egyet értek, azért írtam, hogy" többek között" ( tehát nem csak Gyurcsány hiánya az oka, hogy Orbán elfogadottabb lett, hanem azokon is múlt amiket te írtál)
Számomra nagy öröm ( persze a Fidesz győzelmén kívül ) , hogy ilyen magas volt a részvétel, anélkül, hogy az embereket felhergelték volna a pártok. 2006-os választási kampányra nagyon szomorúan emlékszem, mert rengeteg volt az inndulat.

Viktus 2010.04.14. 10:53:38

Török Gábor alapvetően eltalál dolgokat, de a szociknak nulla esélye van elvinni egy körzetet is még Pest esetében is ez a szitu ...

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.04.14. 10:56:49

@ati27:

hát azért a fidesz nem olyan, mint az mszp.

az egykori MSZMP kifelé egypárt volt, belül azonban ott is zajlott a versengés a különböző erőcsoportok között, csak szabályozatlan keretek között. lényegében egy hűbéri rendszer alakult ki, a megyei párttitkár rendelkezett a megye mint feudum fölött és vazallusokat fogadhatott magának a megyén belüli kisebb egységek (városok, vállalatok) pozícióinak osztogatásával.

az MSZP ezt a struktrúrát örökölte meg és ezért igényelt mindig nagyon komoly egyensúlyozást egyszerű törvények meghozatala is. horn gyula sikeréneke egyik kulcsa az MSZMP belharcain edződött politikai érzéke volt, másik pedig az, hogy volt "tartaléka" ha nem tudott meggyőzni minden lobbicsoportot.

[nev] (törölt) 2010.04.14. 10:57:36

@manyike:
azt gondolom, hogy a harmadik helyezettek visszaléptetése minden párt részéről külön-külön is racionális. de nem valakinek a javára, vagy ellenében kell visszalépni, hanem azért, hogy a második körben a szimpatizánsok szavazata ne vesszen el. harmadik helyről nem csak győzni, de a szavazatszámot növelni sem nagyon lehet, de akkor nem nagyon van értelme indulni.

tehát mondjuk visszalép az lmp, vagy a jobbik, de nem egyik, vagy másik javára. és a szavazóik döntsék el, hogy ezt, vagy azt akarják. ugyanígy tesz az mszp. én értem, hogy a fidesz számára ez nem jó, mert veszélybe kerül a kétharmad, de a többi párt számára ez a jó.

most persze volt aki azt mondta, hogy a jobbik számára jó a fidesz 2/3, mert akkor számon lehet kérni mindent. megcselekedhetnék, amit megkövetel a haza. de nem teszik meg. de ha nincs 2/3, akkor is számon lehet ezt kérni. megcselekedhetnétek velünk, de nem teszitek meg. és szerintem a második politikai szempontból erősebb.

én úgy látom, hogy ez nem négy szuverén párt. szóval én úgy látom, hogy lmp egyáltalán nem készül ellenzéki szerepre. nincs ilyen megnyilvánulásuk. tárgyalnak az amerikai nagykövettel, felajánlják a tárgyalásaikat orbán viktornak, úgy viselkednek, mint egy informális koalíciós partner. ebben az esetben persze nem érdemes visszalépni, ha ő a fidesz szövetségese.

a jobbikkal a helyzet ugyanez. ha ők abban bíznak, hogy ők lesznek a fidesz szekértolói (és nem az lmp), és ezért cserébe majd leesik a kocsiról valami, akkor nyilván nem érdemes visszalépni. hanem akkor a fidesz 2/3-ra kell játszani. mert ő az elsőszámú szövetséges.

de ha a pártok autonómok, akkor a racionális lépes szerintem az, hogy harmadik helyről nem indulnak el, és akkor a szavazóik döntsenek. a párt ettől még folytathat egy emocionális kampányt, amivel azt mutatják, hogy mekkora urak. nincs tétje a dolognak, és mégis itt kvaterkáznak a választókkal. szavazzon arra, akire akar. sajnos ők már kiestek. de kár. majd legközelebb. az önkormányzati választásokon. a második forduló egy önkormányzati előkampány szerintem.

panelburzsuj 2010.04.14. 10:59:44

@discretio:

Így teljesen aláírom: a vak indulatok szítása a legrosszabb.

Vezetők és követők témájában nagyon sot vétke van az elmúlt húsz év politikai gárdájának. Túl sok volt a távolsági manipuláció, és túl kevés a tényleges interaktív kapcsolat, a valódi vezetői munka.

radala 2010.04.14. 11:04:16

@ati27: Meg is akartam kérdezni csak nem mertem. Én szerettem őket, nem örülök, hogy szomorúak, bár a Kubatov ügy miatt nagyon megharagudtam és a 3. helyet kívántam csak nekik, kicsit sajnálom, hogy így is lett.
Más szempontból meg nem sajnálom, mert mar így is pár köcsög osztrák kérdezte, hogy mit szólok, hogy a rasszisták nyertek Mo-n. Nehéz nyelvi korlátok között elküldeni valakit mosolyogva a kurva anyjába.
Pláne valakit, ahol már kormányoztak is a radikálisok meg folyton 20 % körül-fölött vannak. Pláne egy olyan országban, aki Hitlert adta a világnak:-)

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.14. 11:06:33

@BLovi: Ahogy szavaidból kiveszem, megvan a Jobbik 2/3-a, csak még nem tudnak róla :)
Ha további képviselők érkeznek, akkor ez csak javulhat.
Fidesz+Jobbik meglesz a 2/3, akkor is ha egyedül a Fidesznek nem lesz meg.
A Jobbiknak további képviselők nélkül is jó: pénzük több lesz, mint eddig, médiájuk is lesz állandóan (most is mindenki róluk énekel New York-tól Tel-Aviv-ig). Csak hátradőlnek, kortyolják kávéjukat, olvassák az újságokat, és minden úgy megy, ahogy akarják :)

Gest anyó férje 2010.04.14. 11:07:35

A Jobbiknak most nem érdemes erősködni, mert úgyis a Nagy Testvér viszi el a voksokat, de az önkormányzati választásokig sokan ki fognak ábrándulni a hablatyoló, látszatintézkedésekre koncentráló, régi mutyitársakat hatalomba juttató Fideszből.

Érdemes tehát a jövőbeli lemorzsolódókra koncentrálni!

2010.04.14. 11:08:26

@Parajpuding: azt kihagytad, a fidesz nyerni fog...Mint Lenin, lenin élt, él és élni fog..:D

Szép jó napot!:)Szerintem nem nyerhet, mert ők azok, akik az utolsó csepp szavazójukat mozgósítani tudták a szavazásra. Egy fideszes direkt nem fog "leszavazni" a Jobbikra, ahol meg LMP-vel vannak hármasban, vagy az esett ki, azok biztos inkább a fideszre szavaznak, vagy a mszpre...

radala 2010.04.14. 11:09:57

@BLovi: Szerintem BZs nem a szavazókat, hanem a pártot segghülyézi.
Értem én, hogy a kuruc =/= jobbik, de magyarázd már meg nekem a Kubatov ügyet.
A Jobbik nem egy olyan párt, akit zavar, ha van komcsi lista. A szavazóikat még annyira sem zavarná, mint engem. Szerintem a Kuruc beáldozta a Jobbik 2. helyét. Ki tudja mi volt a cél. Buták lennének (segghülyék) vagy gonoszok?

Amúgy amit az MH csinált az gyomorforgató, nem csak a Jobbikkal, de most is az LMP-vel
mandiner.blog.hu/2010/04/13/amerikai_nagykovet_csak_a_fidesz_az_lmp_es_az_mszp

Mindenesetre nekem az MH kevésbé = Fidesz, mint amennyire a kuruc=jobbik

agent T 2010.04.14. 11:10:10

@radala: "A szocik egy nyugdíjas párt lesznek ezek után."
Ennél jobb hír nem látott napvilágot az elmúlt húsz évben.

..........

Egyébként meg mindazoknak, akik a demokráciát, a szabadságjogokat meg a többi hasonlókat féltik a Fidesz 2/3-tól, szelíden emlékeztetném, hogy az új alkotmány írása NEM kétharmados, hanem négyötödös törvény.
Tehát csak hekkelgeni lehet az alaptörvényt kétharmaddal, igazi dikatórikus viselkedéshez kellene a Jobbik (vagy a maszop).
Ami annyit jelent, hogy a Parlament kitalálhat például olyan választási törvényt, amelyik nem felel meg a demokratikus képviselet eszméjének, de ekkor a Köztárasági Elnök előzetes normakontrollt kérhet az Alkotmánybíróságtól,

www.mkab.hu/index.php?id=20091105bemutatkozas#a

vagy ha ezt egy mélyfideszes elnök elmulasztja, akkor az utólagos normakontroll kérésének lehetősége még mindig fennáll, például az Ön számára is, kedves olvasó. Ha a Fidesz elengedi magát 2/3-ban, akkor az AB-nak lesz sokkal több dolga. Ennyi.

De minden aggódónak jó aggódást kívánok. Tettem ezt Jobbik-szimpiként, szebb jövőt kívánva.

Idet 2010.04.14. 11:10:12

@panelburzsuj: Nem a pártok nyúlkálnak bele adott esetben, hanem a kormány. Amit mi szavazunk meg, így vagy úgy.

Ha nem pártirányítású a parlament, akkor milyen? Pártok listáira és pártokat képviselő személyekre szavazunk, a világon mindenho így van. A képviselők aztán mennyiben képviselik a pártjaik érdekeit és mennyiben a mienket, az rajtunk is múlik. Hatalomtechnikai szempontból nyilván a pártjaik érdekeit is képviselni kell.

Most épp arra megy ki a játék, hogy nagyobb mozgástere legyen a vállalkozásoknak, az önkormányzatoknak és az egyéni életnek is - nem, mert a Fidesz jóságos, hanem mert ez elemi érdek, nekik is elemi érdekük, hogy egy jól működő, prosperáló ország legyünk, nem mellesleg az ő bábáskodásuk mellett.
Ha esélyt sem adunk nekik, hogy bebizonyíthassák: NEM a kleptokrácia, a töketlenség és az oligarchák hatalma folytatódik, akkor?

BLovi 2010.04.14. 11:11:53

"Főleg, hogy Orbán egyből a rendteremtéssel jött elő és igyekszik kifogni a Jobbik vitorláibol a szelet. "

Akik a Jobbikra szavaztak azok ebben nem hisznek, vagy csak részben. Egy kicsit megbillegetik a bilit addig amíg magukra nem ömlik. Az első igazán érdekes ügy majd az lesz, hogy ha olyan disznóság derül ki (akár területi szinten) ami Fideszt is érint. Ha akkor is következetes lesz Orbán megemelem majd a kalapom. De ha akkor majd magyarázkodni kezdenek, hogy ez nem is annyira nagy dolog akkor az gáz lesz.

Én azért nem hiszek ebben, mert volt már az országban néhány nagy horderejű történés 1990 óta (olajszőkítés, rablóprivatizálás, kommunista múlt árnya). Úgy gondolom nem véletlen, hogy ezeket az ügyeket senki nem merte megpiszkálni komolyabban. Politikai körök szinte minden része érintett lehet. Persze van aki kevésbé, van aki jobban. A nagy pártok általában csak azokban a kérdésekben támadják a másikat amiben ők valószínűleg nem érintettek. Ha mindketten benne vannak valamiben, arról meg nem kell beszélni.

A Jobbik győzelemmel kapcsolatban: A magyar foci válogatottról is minden selejtező közben elmondják hogy tovább kell jutni és mindenki számolgatja a pontokat, holott a sorsolásnál lehet tudni 99,999%-ban hogy nem lesz továbbjutás. Így lehet motiválni. És fontos volt a minél több szavazat, mert az igazi cél az MSZP megelőzése lehetett. Megmondom őszintén nekem a 17% körüli eredmény is pozitív meglepetés. Azt gondoltam országos szinten 10-12 lesz, Budapesten meg 5% alatt.

ati27 2010.04.14. 11:12:07

@radala:
Erre csak annyit tudok mondani, egy cimbim kinnt volt angliába fél évet ösztöndíjjal. Elkezdték szivatni, hogy magyarországon még lovaskocsival járnak, meg biztos bicskával eszik a fagyit.. Erre csak annyit kérdezett vissza: Na és mi újság belfastban? Erre abbahagyták a **szogatást! :)

tibapó 2010.04.14. 11:13:22

@[nev]: "majd legközelebb. az önkormányzati választásokon. a második forduló egy önkormányzati előkampány szerintem"

PONTOSAN!

Kedves [nev]! Nem szeretném, ha elbíznád magad, de rettentően okosakat és szimpatikusakat tudsz mondani. Iszom szavaidat, de tényleg! :)

Ez a "mindenütt a harmadik lépjen vissza", ha nem lépik meg, ugyanolyan történelmi lehetőség vész el, mint azzal, hogy a CM nem fogadta meg a tanácsomat, hogy ne indítson pártlistát, csak egyéni jelölteket (nem mellesleg, ugyancsak az őszi kampánykezdet jegyében).

Egyébként, bár nem kenyerem a káröröm, de roppant örülök, hogy a CM hoppon maradt, és nem érte el a párttámogatásos 1 %-ot. :)

Idet 2010.04.14. 11:14:07

@panelburzsuj: És még: "Nyílik még a sárga rózsa"...

Idet 2010.04.14. 11:16:15

@tibapó: OFF

Avatar kell még? Ha az Indán elküldöd a drótgalambodat, küldhetek megoldást! Nem a saját hülye kútfejem, hanem szagértők!

bencekert · http://www.checkthegate.org.uk/ 2010.04.14. 11:17:30

T. Gábor! (Tisztelt)

Te vagy egyetlen reménységem.
Két eset van a korábban felvetett ügyben
@radala: @bencekert:
Vagy tévedünk, és akkor kérlek, te (vagy más) javíts ki minket.

Vagy igazunk van, de akkor az OVB elnöke és a belügyminiszter félretájékoztatja az országot minden fórumon...
Akkor megteszed, hogy legközelebb, ha mész a TV-be, akkor ezt megemlíted?

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.04.14. 11:18:14

Az edelényi körzet érdekes a 24 %-os független jelölttel,+ a nevesített három:ott 8-10 a fidesz előnye.Kíváncsi vagyok a Fidesz és a Jobbik kommunikációjára,eddig semmi.A fidesznek meg kell tartania ott a szavazóit,a Jobbiknak pedig az lenne a feladat ,hogy szerezzen.Igazából szvsz a fidesz dolga nehezebb egy kicsit nyertesként,könnyen mondhatják a zemberek ,hogy minek menjenek el stb. + a fidesz-jobbik ingázókat a Jobbik elég jó szereplése átszavazásra serkentheti,de így is necces a Jobbiknak sok az az átlag -10%.

panelburzsuj 2010.04.14. 11:21:03

@Idet:

"Nem a pártok nyúlkálnak bele adott esetben, hanem a kormány."

A törvényjavaslatokat (általában) a kormány terjeszti be, de a pártok szavaznak róluk. (Ellenzéki is javasolhat persze, csak ritkán szokott bejönni ... ) És viszont: pártok alakítanak kormányt, és pártok "sugallják" a szabályozandó témákat. (És itt hadd utaljak azért a Fidesz-KDNP szimbiózisra: lesz azért ott birkózás, ha a háttárben is.)

"Ha esélyt sem adunk nekik, hogy bebizonyíthassák: NEM a kleptokrácia, a töketlenség és az oligarchák hatalma folytatódik, akkor?"

agent T 2010.04.14. 11:21:20

@BLovi: "Megmondom őszintén nekem a 17% körüli eredmény is pozitív meglepetés. Azt gondoltam országos szinten 10-12 lesz, Budapesten meg 5% alatt."

Igen:D

radala 2010.04.14. 11:21:52

@agent T: Szerintem a 4/5 nem igaz.
A jelen lévő országgyűlési képviselők négyötödének szavazata szükséges az alábbi döntések elfogadásához

1. A kivételes eljárásban történő tárgyalás elfogadása. (HSZ 125. § (1) bek.)
2. A Házszabály rendelkezéseitől való eltérés. (HSZ 140. § (1) bek.)

Ennyi van, ami 4/5-ös.
De ettől még tök igazad van.:-)

Idet 2010.04.14. 11:22:17

@Letícia: OFF

Meggugliztam a növényt, de csak Fatahot találtam, meg die blaue Blume der Romantik... kérlek-kérlek, írd meg a latin nevét, ha lehet!

radala 2010.04.14. 11:24:15

@bencekert: Szerintem én a rádióban a korrekt verziót hallottam, nem tudom kitől, de azt hallottam, ami egyedül logikus. Addig szavazhatsz, amíg te magad nem veszel részt egy EREDMÉNYES szavazáson.

Idet 2010.04.14. 11:25:12

@panelburzsuj: Nem azt mondom én, hogy hibátlan lenne a dolog, dehogyis.
De, eddig csak pártok által működtetett parlementek léteztek! Még Svájcban is, ahol pedig az önkormányzatiság közvetlen választások, azaz népszavazások útján nagyon fejlett!

panelburzsuj 2010.04.14. 11:25:53

@panelburzsuj:

(Lemaradt:)

Nemcsak az esélyt, hanem a bőséges felhatalmazást is megkapta már a Fidesz a határozott kormányzásra. Április 11-én.

(Hogy ez mennyiben lesz a kleptokrácia, a töketlenség és az oligarchák hatalmának folytatódása, arról egyelőre megoszlanak a vélemények. Az viszont már biztos, hogy nem ugyanazok és nem pont ugyanúgy folytatják. Úgyhogy azért nekünk is nyílt egy kis esélyünk ... :)

radala 2010.04.14. 11:26:15

@ati27: Ja a baj nem az, hogy valaki baszogat, mert nem baszogatásból kérdezik, hanem mert ezt hallják/olvassák, még így is, hogy ici-pici maradt a Jobbik.

agent T 2010.04.14. 11:27:05

A pártok-kormány-belenyúkálás témához:

A párt szó a latin "pars"-ból származik, azt jeleti, hogy rész.
Tehát a pártok feladata a társadalom egyes részeinek, leképezése, ezek igényeinek, követeléseinek, akaratának leképezése.
Ha nem a pártokra bízzuk ezeket a feladatokat, akkor kikre? Az egyházakra? A szakszervezetekere? Létrehozzuk a fasiszta korporációkat? Vagy átadjuk a hatalmat a sokat emlegetett, húsz év után még mindig többségükben misztikus hókuszpókuszoknak tűnő "civil kezdeményezéseknek"?

Csak kérdezem... de pár napja le lettem itt ugatva, hogy az autrokratikus berendezkedés mennyivel gázosabb, mint a híres demokrácia. Na ha ekkora demokraták vagyunk, a pártok nélkül hogy akarunk játszani ebben a homokozóban? felkérjük a méhésszakört meg az asszonykórusokat? Huhh.

bencekert · http://www.checkthegate.org.uk/ 2010.04.14. 11:27:19

@radala: Persze, hogy ez a logikus.
De pl. most mondta Szigeti Péter az MTV-v Süveges "Szöveges" Gerinek az ellenkezőjét.
Én szimpatizálok az OVB-vel, személyesen vele is, és csúnya dolog, hogy rajtuk akarják elverni a port a vasárnapi móka miatt, de egy ilyen blamát nem lehet túlélni...

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.14. 11:31:50

@radala: A Kuruc radikálisabb a Jobbiknál (ha még nem tűnt volna fel). Megírta a pornós gárdista lány esetét is, és nagyon nem tetszett a szerkesztőknek az se, hogy a Jobbik nem karolta fel Budaházy ügyét sem.
A Jobbiknak jobban "fájt" a Kubatov ügy, mint a Fidesznek,
de szerintem ettől még nem lesz harag köztük...
A Kuruc egyszerűen megpróbál "hiteles" lenni (nem csak a zsidók/cigányok ügyeit, hanem kedvenc pártjuk szennyesét is kiteregeti), a Jobbik pedig megpróbál nem annyira szélsőséges képben megjelenni. Az érdekek nem egyeznek/fedik át egymást teljesen, ezért becsúsznak ilyen "bakik". Nem ez volt az első, és szerintem az utolsó sem.

Idet 2010.04.14. 11:33:21

@Idet: OFF

Kérlek, szösszenj vissza, hogy megérkezett-e?

BLovi 2010.04.14. 11:34:51

Kedves radala!

A Kubatov-ügy engem annyira nem ízgat. De azért légyszíves vedd észre, hogy ez 1 (esetleg kicsit kellemetlen) lépés volt, a tucatszor ugyanennyi ellenlépéssel szemben. Szerintem nem érezheted magad megsértve!

Mégegyszer mondom: Hosszú hónapokon át minden érdemi jobboldali médiafelületen a Jobbik minimális pozitív színben történő feltüntetése eredentő sátáni bűnnek számított! Még a nevüket se lehetett kimondani. Aki ezzel nem értett egyet azt is elhallgattatták, vagy kénytelen volt a munkahelye miatt hallgatni. Nekem ez nagyon nem volt szimpatikus.

Egy összehasonlító példa:

Valamelyik kerületben egy Jobbik képviselő ráragasztotta saját plakátját egy Fideszesére --> Vezető hír!

Fideszesek tépkednek Jobbikos plakátokat --> Nulla hírértékű!

Youtubeon 3 különféle felvétel is kering: egyik a Clark Ádám téri eset, másik a belvárosban Rogán körzetében) de ez senkit se érdekel. Ha mondjuk a szélsőséges Kuruc.info kilinkeli akkor meg ők a gonoszak. Én se olvasnék Kuruc.info-t de mit csináljak ha minden más média ezt elhallgatja?

Mi ez ha nem kétszínűség? Ilyet az ATV szokott csinálni! Miért alacsonyodik le ilyen szintre a jobboldali sajtó is?

Ma már ott tartunk hogy a Fidesz szerint a nemzet elsődleges szégyene minden olyan jobboldali szimpatizáns ember aki esetleg kritikát mer megfogalmazni bármilyen tekintetben a Fidesszel szemben, nem pedig a vérkomcsikat a Parlamentbe ültető, az országot többszörösen eláruló MSZP! Ez nonszensz! Az egyik fideszes képviselő (miniszterjelölt is állítólag, erről is van felvétel youtubeon) ki is mondja hogy kizárólag a Jobbikra leadott szavazat megbocsáthatatlan!

Ezek után a másfél éves lejáratókampány után utolsó nap egy Kubatov-ügy semmit nem oszt.

Fideszes ismerősöm mondta hogy micsoda viselkedés volt Morvaitól hogy nem nyilatkozott a HírTV-nek. Finoman megjegyeztem neki hogy talán volt előzménye is (fentebb leírtak). Azt felelte hogy ja ő ezt észre se vette...Erre mit lehet mondani? Bezzeg amikor Orbán Viktor bojkottálta a Napkeltét (joggal) akkor az más volt...

Sajnos rengeteg olyan ember van aki roppant elfogult és fanatikus. Én nem tartom magam annak, 2014-ben nem biztos hogy a Jobbikra fogok szavazni. Én az értékrendem szerint próbálom mindig azt a pártot támogatni aki szerintem adott időben megérdemli. Rengeteg ember semmi kritikát nem vesz észre szeretett pártjával szemben és elvakultan mindhalálig rájuk szavaz, tűzön vízen át! Ezt szomorúnak tartom.

Most mégcsak nem is a Fidesz-szavazókat kritizálom (hisz pl. közeli családtagjaim közül is többen azok) de egyszerűen érthetetlen számomra a Fidesz és a hozzájuk kapcsolódó médiabirodalom részéről egy ilyen gyílkos indulatú offenzíva egy másik jobboldali erő megjelenésével szemben. Ha tiszta a lelkiismeretük, túlreagálják. Úgy tudom egyetlen Jobbikos képviselő se akasztott fel nyilvánosan senkit (ellenben lőtték már ki szemét békés tüntetőknek maszkos karhatalmiak) akkor meg mirefel ez a rettegés?

Miért kell beszállni a Lendvai-féle ajvékolásba. Miért nem lehet a balos x+1. náciveszély közben beszólni nekik, hogy fejezzék már be mert csak kiröhögtetik magukat! Ha kiforgatná a szavukat a balos média? Ne foglalkozzanak azzal! Láthatják, hogy az ország lakosságának már 90%-át nem érdekel mit sipítozik Lendvai.

balu11 2010.04.14. 11:35:59

Az OK, hogy a radikális Jobbik nehezen bővítheti a táborát, viszont ezzel kapcsolatban azért nem lehet figyelmen kívül hagyni valamit. Ez a tábor meglehetősen aktív, tehát valószínűleg a legnagyobb %-ban megy el a 2. fordulóban.

Tehát a Jobbik szavazók össz-szavazók közti _aránya_ ilyen szempontból nem csak hogy növekedhet, de minden valószínűség szerint növekedni is fog.

Sztem ugyanis bármelyik párt (Fidesz, MSZP, akár LMP) szerez innen-onnan szavazatokat, azokkal még csak egalizálni sem fogja tudni a Jobbik masszív táborát.

Szóval így lehet esélye, de végül nem lesz meg.

agent T 2010.04.14. 11:36:22

@radala: NEM maradt ici-pici a Jobbik.
Nem értem, hogy például Tölgyessy (vagy hogy írja a nevét) miért gondolja, hogy a Jobbik szakadni kezd, meg hogy regionális párt... vagyis lehet ilyeneket mondani, csak akkor a véleményformáló ke keltse azt a látszatot, hogy független elemző.
Regionális párt az, amelyik nem szerzett 10%-nál rossazbb eredményt az ország egyetlen megyéjében, továbbá Budapesten sem? Ez a választási küszöböt min. kétszeresen lefedő országos, nem regionális támogatottság.
A butább jobbikosok elkeseredettsége meg számomra legendának tűnik. Én ismerek jó néhányat, nem a távolból próbálom kitalálni, mit is gondolhatnak... csak a leghülyébbek hittek tényleg abban, hogy a Jobbik 50%+1 szavazatot szerez.

Tölgyessy álmodozhat arról, hogy a Jobbik szakad, közben a Hír TV-ben éppen arról értekeznek, hogy a mélykomcsi és a gyurcsányista MSZP szakad, közben Tóta W szerint a Fidesz lett túl nagy ahhoz, hogy egyben maradjon... ezek koncepciók, semmi több. Ráadásul a Jobbik felszálló ágban van, megduplázta a szavazóit, hülye aki ki akar szállni a robogó vonatból.

ladislaus 2010.04.14. 11:37:47

ez a 2/3 dolog szerintem csak erositheti a demokraciat. Hogy miert? Gondoljatok el ha meg kell venni szavazatokat a parlamentben lmp/jobbik/maszop padsoraibol. Akkor az kinek lenne jo? Nah ha megvan a 2/3 akkor nem szorul a fidesz ilyen lepesekre.
Szerintem ez igy vilagos.
A sok demokraciafelto meg ne remegjen mint a nyarfalevel. 94ben ugyanigy remegtek? Jah, mert akkor egy pufajkas volt az orszag elen, attol nem kellett felni?

teknős 2010.04.14. 11:38:29

@török gábor: Molnár Oszkár szerintem egy bújtatott fideszes.

Ha a memóriám nem csal, amikor a képviselőjelöltek kiválasztása folyt, akkor OV meghívta magához Molnár Oszkárt és ezután közölték, hogy nem indítja a Fidesz. Egészen kicsi a valószínűsége annak, hogy azért hívta magához OV, hogy közölje, hogy nem fogja indítani a Fidesz.
Sokkal inkább azért, hogy gyengítse a Jobbikot, amit szerintem egészen jól megoldott. Nyilván nem lesz képviselő, de a Fidesz kárpótolni fogja, abban egészen biztos vagyok.

stratez 2010.04.14. 11:38:35

Ki van zárva, túl azon, hogy minden eddiginél erősebben fog életbe lépni a győzteshez húzás effektus, miután minden eddiginél nagyobb arányú a győzelme, Orbán máris gondoskodott arról, hogy még ennél is nagyobb arányú legyen a Jobbiktól a Fideszhez való visszavándorlás. "A két héten belül rend lesz" tipúsú ugyanis erről szól.

SJobs 2010.04.14. 11:40:57

Útálom az index blogrészen megjelenő politikai bejegyzéseket de ez a blog komolyan mondom tetszik. Igényes, érdekes (!!) és nem tűnik semelyik irányba se elfogultnak.

Gratulálok!

panelburzsuj 2010.04.14. 11:43:26

@agent T:

A beszélgetés tárgya nem az asszonykórus vs. párt, hanem a mérték: milyen témában, milyen mélységben, milyen gyakorisággal kavarjon bele a kormányzat a mindennapi létbe?

A pars-témát meg pont a mai pártok írják fölül a néppárti nótával. (Talán a Bokros/MDF program volt az egyetlen, ami mert halvány utalásokat tenni arra, hogy milyen komplett rétegeket hozna helyzetbe, ha rajta múlna. Az összes többi csak össznépi/nemzeti előnyökről, és díszítésként néhány hókonvágandó káros csoportról/magatartásról mert értekezni.)

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.14. 11:43:26

@bencekert: Már írtam rá a választ: reggel a tv-ben a Gergőnek elmondta az OVB elnöke: 2. fordulóban csak azok az átjelentkezők szavazhatnak, akiknek a LAKHELYÜK szerinti vk.-ben NEM volt eredményes a szavazás. Akikében érvényes és eredményes volt azok nem szavazhatnak a 2. fordulóban.
Tehát nincs köze ahhoz, hogy abban a a körzetben nem volt eredményes, ezért lesz 2. forduló, ezért nem is szavazhat.
Ezzel magyarázta, hogy nem kell félni a soroktól, mert kevesebb lesz a szavazó...

Yasashi Tanuki 2010.04.14. 11:43:52

A Jobbik eredményei igazolták a feltételezésemet, hogy a közbiztonság romlása volt ami számukra a szavazatokat hozta. Ha összevetjük a Jobbik szavazatok megoszlását a cigány lakosság Mo-i megoszlásával látható, hogy azok eléggé fedik egymást.

Egyetlen esélye van a Jobbiknak, az is elég halovány: ha a következő napokban egy vagy több durva, CB-ként kommunikálható esemény történik.

Ha a kormánypártok szeretnék elkerülni a Jobbikos meglepetést meg kell erősíteniük a rendőri jelenlétet különösen Kelet - Magyarországon, ha mindenáron szeretnék megúszni a Fidesz kétharmadot akkor viszont ki kell engedniük az előzetesből az összes bűnözőt aki romának vallja magát, különösen a fajsúlyos ügyek pl. a Cozma ügy vádlottjait, és az összes rendőrt Nyugat Magyarországra kell rendelni kéthetes fejtágításra és ezt közhírré kell tenni azokon a csatornákon amik foghatóak a digi műholdas csomagjaiban :)

ladislaus 2010.04.14. 11:44:54

@stratez: Ez bennem is felmerult ma hogy ezt ezert is mondhatta hogy a jobbik vitorlajabol kifujja a szelet.
Azert a jobbiknak egy valamiben drukkolok. Elozze meg maszopot es lmpt. Csak egy kepviselovel de masszanak be elejuk.

stratez 2010.04.14. 11:47:23

A Jobbik abban a pillanatban 5% környékére zsugorodik, ahogy északon rend lesz, és ahogy kiderül, hogy a parlamentben minőséget is fel kell mutatni, nem elég csak hőbörögni. Ez egyébként már abból is látszik, ahogy a fővárosban szerepeltek.

radala 2010.04.14. 11:47:25

@agent T: érdekes, hogy mik vannak:-)

bencekert · http://www.checkthegate.org.uk/ 2010.04.14. 11:47:39

@balu11: Hát te meg miért nem reagálsz valamit erre?:
@bencekert:

1997. évi C. törvény a választási eljárásról

89.§

(9) A választás második fordulójában az a választópolgár, aki az első (vagy mindkét) fordulóra igazolást kapott, csak akkor vehető fel a névjegyzékbe és szavazhat, ha a választás első fordulója érvénytelen vagy eredménytelen volt abban a választókerületben, ahova az igazolás szólt. A választás érvényességét és eredményességét az egyéni választókerületi és a területi listás választás tekintetében külön-külön kell vizsgálni.

(10) A választás második fordulójában az a választópolgár, aki kizárólag a választás második fordulójára kapott igazolást, csak akkor vehető fel a névjegyzékbe és szavazhat, ha a lakóhelye szerinti választókerületben a választás első fordulója érvénytelen vagy eredménytelen volt. A választás érvényességét és eredményességét az egyéni választókerületi és a területi listás választás tekintetében külön-külön kell vizsgálni.

masni55 2010.04.14. 11:51:39

A környezetemben nagyon sokan elárulták, hogy egyéni fidesz, lista jobbik megosztást csináltak, ettől lett ez a szép eredmény a listán. Hát innen nézve a 2 forduló eredményei nekem sokkal többet fognak mondani a tényleges helyzetről.

balu11 2010.04.14. 11:52:14

@bencekert: mert áprilisra az az alapszabályom, hogy a szabadidőmben nem foglalkozol jogszabályokkal

agent T 2010.04.14. 11:52:58

@panelburzsuj: Attól hogy valaki néppártnak nevezi magát, még megvan a célcsoportja, szebben kifejezve az általa képviselni szánt/vélt társadalomszegmens.
A szocik nem véletlenül cuppantak rá azonnal a nyugdíjasokra, mihelyst élénkebb lett a kampány, a Jobbik is megtalálta a cigánybűnözéstől rettegő vidéki választót és kevés (pozitív) üzenete volt például a hetedik kerületi zsidók felé, míg a Fidesz minden néppárti dumája ellenére előszedte a "polgárok" kifejezést, és azt se felejtsük el, hogy OV a Ker. és Iparkamarában bizony körbenyalta az ottaniakat.
A "néppárt" egy duma, a médiapolizálás része, és minden választó érzi is, hogy ki szól hozzá, ki céloz meg másvalakit. Meggyőződésem, hogy a Fidesz-KDNP szavazatainak döntő többsége protestszavazat volt. Nem az eredményezte, hogy az állampolgár egy szép napon megvilágosodott OV isteni nagyságát illetően a damaszkuszi úton, és nem is az, hogy tömegek jöttek rá, hogy ők a néppárt által megcélzott "nép" részei.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2010.04.14. 11:54:39

@radala: a Jobbiktól rettegő seggfejeknek fogalmuk sincs arról, hogy kik szavaztak erre a pártra. Ezek azt hiszik, hogy bakancsban masírozó hungaristák alkotják a szavazóbázist. Bizonyos szempontból súlyosabb a helyzet, mert sok exszoci voksolt rájuk (néhány, keleti országrészben lévő város panelrengetegében érdekes eredmények születtek, amelyek teljesen alátámasztják ezt).

Immár tény, hogy a szocialista kormányzás erősítette meg a Jobbikot, olyan formán, hogy a Lendvaiékból kiszeretett orbánfóbok átgyalogoltak Vonáékhoz. Lehet sipítozni emiatt, csak nevetséges, hogy ezt a szoci politikusok nem látják be.
Egy példa: egy vidéken élő ismerősöm arra kérdésre, hogy kire szavazott, azt mondta, hogy a Jobbikra. Elmondása szerint a Fideszre azért nem akart, mert Orbán cigány. Na, így ér össze az mszp és a Jobbik szavazótábora.

2010.04.14. 11:56:06

@Idet: :) Azt elírtam, fajtát akartam írni...nem tudom a nevét, sajnos...:(

bencekert · http://www.checkthegate.org.uk/ 2010.04.14. 11:56:46

@balu11: Ez is jogos!
De az már nem jogszabály, hanem áprilishoz illő tréfa, ha az OVB elnöke azt mondja a választóknak, hogy nem szavazhatnak.
Kétségtelen, hogy nem lenne sor, de a gordiuszi eljárás szerintem nem kívánatos jelen helyzetben.

radala 2010.04.14. 11:57:43

@BLovi: Teljesen egyetértek a fölháborodásoddal, tény, hogy a Jobbik a Fideszhez képest gyenge.
Szerintem az egész a 20 évet a 20 évérttel kezdődött. Ez engem is fölháborított.
Szomorú, ahogy az MH viselkedett. Mondjuk a Heti Válasz szerintem például teljesen belefért a megengedhetöbe, de tény, hogy igen intenzíven nyomta az anti Jobbik dumát, de viszonylag korrektül és főleg profin.
Szerintem a Jobbik pont annyit ért el, amennyit kellett neki egy ilyen gyalázatos kormányzás után.
Szerintem a Jobbik technikájával nem lehet 20 % fölé menni háborús időkön kívül.
Az meg, hogy a Jobbikosok csalódottak az egyértelműen a segghülye Szegedi Csanádnak és Vonának köszönhető. Miért nem lehet elhinni amit a kvkk mondanak, miért kell úgy viselkedni, mint Torgyánnak. Mindenkit jól mértek kivéve a Fideszt.
Hihetetlen siker, amit a Jobbik elért. Amúgy a Jobbik a legmagyarabb párt. Teljesen tipikus, hogy a magyarok képtelenek örülni a részsikereiknek:-)

panelburzsuj 2010.04.14. 11:59:15

@agent T:

A Jobbikot két dolog aggaszthatja igazán:

- hogy a Fidesz láthatóan a lomraktár szerepét szánja neki (jól jöhet még az utcára szólítható furkósbot, de nem a nappaliban tartjuk...)

- hogy a vezető figuráit csúnyán eldöngették a "nóném" keletmagyarországi jelöltjeikhez képest (a "regionális párt" ennyiben megállja a helyét)

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.14. 11:59:25

@stratez: És Budapesten lakik az elit, ők már tudják hogy a Jobbik náczirasszistafasiszta...
A tv bemontta :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.14. 11:59:32

@dino vercotti: "egy vidéken élő ismerősöm arra kérdésre, hogy kire szavazott, azt mondta, hogy a Jobbikra. Elmondása szerint a Fideszre azért nem akart, mert Orbán cigány. Na, így ér össze az mszp és a Jobbik szavazótábora."

Mit lehet erre mondani? Összenő, ami összetartozik? :-)

agent T 2010.04.14. 12:03:16

@stratez: "A Jobbik abban a pillanatban 5% környékére zsugorodik, ahogy északon rend lesz,...Ez egyébként már abból is látszik, ahogy a fővárosban szerepeltek."
Én azokban az esetekben, mikor Budapest szerepvállalása kerül szóba a különböző választásokon, bizony komoly önmérsékletet vagyok kénytelen tanúsítani. Nem is a Demszky iránti mániákus rajongás (nem tudom máshogy nevezni az 5x megválasztását) vagy a 2002-es komcsi hatalombaemelés jut eszembe, de első körben mondjuk Károlyi meg Kun Béla. Bizony néha a főváros hajlamos színes rongyokba öltözni (copyright: Horthy Miklós kormányzó úr). Én pl. a választás estéjén azon gondolkodtam, hogy ha vidéken mindenütt a Jobbik a harmadik erő - nem kevés helyen a második - ugyanakkor Pesten az LMP magasztosult fel, akkor vajon valóban az ország a hülye és a pestiek tudják a tutit? Gyanítom, nem. Megint nem.

Lehet kezdeni a köpködést:))))))))))

radala 2010.04.14. 12:03:33

@agent T: Az ici-pici egy vicc volt szmájli nélkül, nem kritika.
lehet, hogy a Jobbikosok nem elkeseredettek, de valóban hallgatagok a blogon...
Amúgy meg még én Fideszes is kicsit szomorú vagyok, mert az EP-t tutira vettem, hogy megcsípi a Fidesz. Azt mondtam, hogy 150 helyen el fog dőlni oszt nem. Az ember még a teljes siker környékének is ritkán tud örülni felhőtlenül, pech ha az ember magyarnak születik:-)...

radala 2010.04.14. 12:06:11

@dino vercotti: Tudtam, hogy vannak ilyen szavazók, de nem hittem, hogy "ismerőseik" is vannak:-)
Az tudományosan régóta bizonyított tény, hogy a Jobbiknak több ex-mszp szimpatizánsa van, mint ex-fidesz.

Billy Cole 2010.04.14. 12:06:28

@gabute: Semmi esély nincs Bethlen visszalépésére, egyrészt nem egyértelműen jobbikos elkötelezettségű, másrész már plakátolják a második fordulóra.

Bethlen Farkas főleg a szavazatukat megosztó FIDESZ-esek miatt szerepelt ilyen jól. Bábiné indítása szerintem hiba volt a Pest megye 2-es körzetben.

Lényeg a lényeg: semmi esélyét nem látom a Fidesz vereségének, még a jelöltjük viszonylagos népszerűtlensége ellenére sem. Erősebb lesz a győzteshez húzás itt.

2010.04.14. 12:06:37

@Csöncsön: ez jó, és igaza is van. Na, akkor Orbán sosem lehet Jobbik tagja..szegényke..:D

ssi 2010.04.14. 12:08:42

@[nev]: Így már értem (félre olvastam)

agent T 2010.04.14. 12:09:07

@panelburzsuj: A Jobbikot immár hagyományosan nem nagyon izgatja, hogy a Fidesz milyen szerepet szán neki, ezen rágott be a Fideszes média.
Az meg, hogy a jobbikos élemberek hogyan szerepeltek egyéniben, kb. lényegtelen. Ott lesznek Vonáék a Parlamentben listáról, és ha egyszer-kétszer elngedik magukat, kb. az utolsó szempont lesz, hogy miként jutottak be.

bencekert · http://www.checkthegate.org.uk/ 2010.04.14. 12:09:08

@JR69: Ennek ez kicsit ellentmond:

1997. évi C. törvény a választási eljárásról

89.§

(9) A választás második fordulójában az a választópolgár, aki az első (vagy mindkét) fordulóra igazolást kapott, csak akkor vehető fel a névjegyzékbe és szavazhat, ha a választás első fordulója érvénytelen vagy eredménytelen volt abban a választókerületben, ahova az igazolás szólt. A választás érvényességét és eredményességét az egyéni választókerületi és a területi listás választás tekintetében külön-külön kell vizsgálni.

(10) A választás második fordulójában az a választópolgár, aki kizárólag a választás második fordulójára kapott igazolást, csak akkor vehető fel a névjegyzékbe és szavazhat, ha a lakóhelye szerinti választókerületben a választás első fordulója érvénytelen vagy eredménytelen volt. A választás érvényességét és eredményességét az egyéni választókerületi és a területi listás választás tekintetében külön-külön kell vizsgálni.

radala 2010.04.14. 12:09:29

@radala: www.nepszava.hu/articles/article.php?id=283593

Azért mások is bántják a barátaikat, nem csak a Fidesz:-)

énis 2010.04.14. 12:09:57

@Csöncsön: én inkább azt mondanám, hogy válogasd meg jobban az ismerőseidet! :-))

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.14. 12:12:07

@bencekert: most olvastam :)
Ha ezt se tudja (jól), akkor tényleg monnyon le :D

lüke 2010.04.14. 12:15:05

@idet
igen! yeeeeeh
én is ezt írtam tegnap, a törvényt be kell tartani
még fenn is:)
söt ott a leginkább, mert innen veszik lenn a példát

panelburzsuj 2010.04.14. 12:16:26

@agent T:

Az általad említett "részek" nem klasszikus "osztályok", de még csak nem is többé-kevésbé homogén társadalmi rétegek, hanem egymással szembeállított (részben költségvetési) érdekcsoportok, sőt csoportocskák.

A cigánybűnözés, a politikusbűnözés, a multifingatás, a veszzentrianon és büdöszsidók együtt annyit hozott, amennyit hozott. Pedig terjedelmes, formálisan és informálisan jól kommunikálható (eleve benn van a közgondolkodásban, csak piszkálni kell).

A nyugger-szimfóniát is elő lehetne adni olyan változatban, hogy "megkopasztjuk a felső tíz százalék pártállami kiszolgálót, és a zsákmányt szétosztjuk a komcsik áldozatai között".

Ki állna ki a kiszolgálókért széles mellel, és ki tiltakozna saját áldozatsága ellen? Mert most valami ilyesmi módszerekkel megy a voksvadászat.

lüke 2010.04.14. 12:17:19

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=283593
hmm
ez a Várkonyi korábban nem a Népbaszadságnál volt?
idetem, te tudod..........

szobatars 2010.04.14. 12:18:21

@Csöncsön: "....Elmondása szerint a Fideszre azért nem akart, mert Orbán cigány. Na, így ér össze az mszp és a Jobbik szavazótábora."

Mit lehet erre mondani? Összenő, ami összetartozik? :-) "

És ezt a cigányozást anno az SZDSZ kezdte el...én magam legalább is csak SZDSZ fanoktól és SZDSZ tagoktól hallottam eleinte..

agent T 2010.04.14. 12:19:55

@panelburzsuj: Én egy szót nem szóltam klasszikus osztályokról.

panelburzsuj 2010.04.14. 12:22:52

@agent T:

(Az marad csak kérdés, hogy a harminc százalékokat szerzett jelöltek meddig gondolják úgy, hogy a világ rendje az, hogy ők szerzik a voksot, és Novák csücsül a parlamentben.)

agent T 2010.04.14. 12:23:41

@szobatars: Ha már az MSZP-Jobbik összeérésnél és összetartozásnál tartunk... 2006-ban az egyik nagygyűlésen a mögöttem állók egyike a barátainak címezve fogalmazta meg a következő magvas gondolatot:
- Mindig ezzel a holokauszttagadással jönnek... dehogy tagadom én a holokausztot. Én üdvözlöm...

A gondolatnak hangot adó úr kezében egyébként valamelyik keleti helység névtáblája figyelt, a gyűlést pedig nem Jobbik, hanem a Fidesz szervezte.
Na most ha vannak ilyen fideszesek is, akkor mindenki mindenkivel összeért? Hagyjuk már ezt a hülyeséget.

Ordnassac 2010.04.14. 12:24:27

@reKorrekt: ennek a hozzászólásomnak semmi köze nem volt a töredékszavazatokhoz. ;-)

pink75 2010.04.14. 12:24:32

@BLovi: nagyjából egyetértek, annyi, hogy tőlem a fidesz soha nem kap már többet szavazatot, ugyanúgy rühellem őket, mint az mszp-t (igaz, 94 és 98-ban szavaztam rájuk csupán)

agent T 2010.04.14. 12:24:56

@panelburzsuj: Addig, amíg értelmileg képesek felfogni a listás és az egyéni jelölés közötti különbséget. Ez szerintem úgy 80IQ fölött elvárható.

radala 2010.04.14. 12:25:28

@panelburzsuj: Ha van egy csöpp realitásérzékük, akkor tudják, hogy a rájuk adott voksokat valójában Novák szerezte.
Nem azért kapnak 30-at, mert ök jók, hanem mert ott szeretik a Jobbikot.

mirrmurrkandúr 2010.04.14. 12:25:43

na üdv újra itt...:-)

nem látom Hoplitát meg a jobbikos ármádiát, hogy gratuláljak nekik a jobbik 35 százalékához:-)

pink75 2010.04.14. 12:26:26

@szobatars: hallottam már orsósozni mszp-seket, bőven, még 98-ban

Ordnassac 2010.04.14. 12:26:38

@borzzz: önkormányzati választáson nincs igazolás. Amúgy szerintem az ott élő egyetemistáknak (az igazolással szavazók többsége az volt) gyakran több közük van az adott fővárosi kerülethez/egyetemi városhoz, mint sok ottlakónak.

moszkvicssluszkulcs 2010.04.14. 12:26:43

1. Nekem is van olyan ismerősöm, aki a 2. fordulóban már nem a Fideszre fog szavazni, mert bár jobbos, de szereti a változatosságot.
2. A sok átszavazó Fideszesnek két dologban kell véleményt mondani jövő vasárnap. Mit akarnak jobban? A 2/3-ot, vagy azt, hogy a Jobbik is megelőzze az mszp-t.
3. Kicsit átlapoztam a borsodi listákat. A Jobbik 24 településen nyer. Ezek nyilván kisebbek, de köztük van pl: Sajóbábony is.

Úgy gondolom, hogy a Jobbik, az önkormányzati szavazáson lehet sikeresebb. Persze, ha addig a Fidesz ki nem fogja a vitorlájukból a szelet. Ez a "szél" pedig itt borsodban a cigány bűnözés és a segélyezés.

mirrmurrkandúr 2010.04.14. 12:27:10

@Letícia: szerintem Viktor most nem is szeretne jobbikos lenni:-DDD

mirrmurrkandúr 2010.04.14. 12:29:40

@moszkvicssluszkulcs: szerintem a Jobbikról most nagy a csönd... most ez a játék már nem róluk szól:-)

panelburzsuj 2010.04.14. 12:31:28

@agent T:

A pártok se nagyon. Ezért néppártok, és nem "pars"-pártok.

Ordnassac 2010.04.14. 12:32:07

@ladislaus: az LMP-t biztos megelőzi. Budapesten szerintem sehol nem nyer (amúgy az az érzésem, hogy nem is akar). Az MSZP-t szerintem nem tudja már befogni.

nestrot10 2010.04.14. 12:33:17

Majd a Parlamentben ad az Orsós Orbán és bandája pofájának a Jobbik!!! Őket nem komcsizhatja a kis cigó kisz titkár!-és bandája

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.14. 12:34:08

@agent T:

Beépített ember volt. :-)

Komolyra fordítva: szerintem a Jobbik és az MSZP szavazótáborában a korlátoltságból fakadó antiliberalizmus a közös. Ennek legjellegzetesebb vonása az általánosítás. Például én budapestiként nagyon szégyellem, hogy ez a város ötször képes volt megválasztani Demszkyt, de tudok disztingválni: a lakosságnak csak egy része (és nem is többsége) szavazott itt is Demszkyre; Budapest heterogén, sokszínű város, sokféle emberrel, sokféle élettel és gondolattal. Nyilván a vidék is az.

Politikazabáló · http://politikazabalo.blog.hu/ 2010.04.14. 12:35:43

Tegnap este Vona Gábor sem értett egyet Tölgyessy Péterrel, ő is vitatja a regionális jelzőt - persze más okból. :)

@lüke: nem tudom hol volt várkonyi, de úgy tűnik, hogy még nem érti az LMP-t.

2010.04.14. 12:35:45

@mirrmurrkandúr: szia mirrmurr!:) Rég láttunk, üdv újra a csapatban!:) Ja Viktort eleve kizárták a Jobbikból, mint olvasom...de talán neki a JOBB most..:D

nestrot10 2010.04.14. 12:36:12

Orbánt is lecigánybűnözősiti majd a Jobbik!--olyan jó lesz a parlamenti cirkusz. Jobb mint a Torgyán papásított fityisz időben:)

pink75 2010.04.14. 12:36:25

@Csöncsön: hú, de okos vagy, azta!

Phxmike 2010.04.14. 12:41:20

@Az-Ért: nos igen akinek volt egy csepp esze az talan erezte vona gabor szavaiban az ironiat amikor azt mondta hogy a fidesz vezelyeztetei az o ketharmadukat
az emberek egy kisebb resze bizonnyal megijedt hogy ez tenyleg elmebeteg de a nagy tobbseg ahogy te is mondod azert azt mindenkeppen elhitte hogy az mszp-t biztosan legyozik

nem jott be
teljesen igazad van abban hogy vona gabor ezt elszurta
en mar mondogatom meg a valasztas elottrol hogy szerintem o nem lesz hosszueletu a part elen
valoszinuleg nagyon hamar fog tavozni a kozvetlen politikabol a valasztasok utan morvaival egyutt
ez utobbi en ugy gondolom naprol napra egyre kenyelmetlenebb es vallalhatatlanabb kell hogy legyen a jobbik szamara

majd kikuldik brusszelbe mint a szocik kovacsot es megmondjak neki hogy fogja be es tegye zyebre a fizeteset
ennel jobbat nem is tehetnek amugy mert nemcsak hogy nem tud beszelni (ugy ertem nincs a fejeben semmi amit kommunikalhatna) hanem meg idegesito is ahogy beszel meg amiket mond

mirrmurrkandúr 2010.04.14. 12:44:09

@JR69: oh... látom, azért akad még egy bátor, sértődött jobbikos azután a csúnya fiaskó után, hogy a gonosz Fidesz megakadályozta a Jobbik kétharmadát:-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.14. 12:44:22

@pink75:

A sok bunkóság közül, ami a Jobbik nethuszárjait jellemzi, az egyik legjellemzőbb az, hogy önmagukat azonosítják "a vidéki Magyarországgal". Ha kistelepülésen élnék, ezt biztosan kikérném magamnak.

ati27 2010.04.14. 12:47:32

www.origo.hu/itthon/20100408-nka-miniszteri-kerete-hiller-donteseivel-pesterzsebet-es-soroksar-jol-jart.html

No akár erre is kellene a 2/3-ad. :) Meglessz e? :) Ha egyedül a fidesznek nem, akkor pl ilyen ügyben a jobbik/lmp segítségével? Pl arra hogy Hiller mentelmi jogát felfüggesszék? Szerintem igen.. :)

moszkvicssluszkulcs 2010.04.14. 12:49:00

@Csöncsön: Ha kistelepülésen élnél, teljesen másképp látnád a világot...

mirrmurrkandúr 2010.04.14. 12:50:14

www.origo.hu/itthon/valasztas2010/kampanynaplo/20100413-mit-tehet-a-fidesz-a-ketharmados-tobbseg-birtokaban.html

A Fidesz nem tudja elfogadtatni az esetleges Új Alkotmányt a 2/3-os többség birtokában sem, merthogy a végső ratifikáláshoz a parlamenti képviselők 4/5-ének szavazata szükségeltetik... hát vazze, jó, hogy nem 386-nak kell egyetértenie, hogy ezen a sztálinista taknyoláson túlléphessünk végre...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.14. 12:52:42

@moszkvicssluszkulcs:

Tény. De az alapvető attitűdöm a világhoz hasonló lenne. Vannak olyan alapértékek, melyek függetlenek attól, hogy az ember hol él.

panelburzsuj 2010.04.14. 12:53:34

@Yasashi Tanuki:

"Ha összevetjük a Jobbik szavazatok megoszlását a cigány lakosság Mo-i megoszlásával látható, hogy azok eléggé fedik egymást."

Baranyában és Somogyban nagyobb a cigány népesség aránya, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. (570 ezer fős összcigánysággal számolva.) Ehhez képest a Jobbik jócskán lemaradt a sűrűcigányos részen és szárnyalt a kevésbé elcigányosodott megyében.

Bács-Kiskunban (a szomszéd megyékhez képest) alig élnek cigányok. Itt mégis átlagon valamivel felül szerepelt a Jobbik .

Semmi mást nem akarok mondani, mint hogy óvatosan az ok-okozati összefüggések kimondásával. A cigánytémának kiemelkedő szerepe volt a Jobbik műsorában - de az még korántsen egyértelmű, hogy a szavazók fogékonysága mennyire mélyen gyökerezik valóban a saját hétköznapjaikban, és mennyire a médiákon átszűrt valóságképben.

pink75 2010.04.14. 12:54:07

@Csöncsön: És képzeld, a Földet még mindenféle más élőlények is lakják az emberen kívül! És nyáron melegebb van, mint télen!

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.14. 12:56:34

@mirrmurrkandúr: zikkalj tezsvír :D
De ha kicsit visszaolvasol, már leírtam, hogyan is van meg a 2/3 a Jobbiknak :D
A viccet meg tessék érteni :)))

Vincenzo90 2010.04.14. 12:58:00

@Csöncsön: És azokat az alapértékeket egyes egyedül a Jobbik vigyázza, és képviseli. Az, hogy ez senkinek nem tetszik, aki eddíg békében lophatott, és ezért bármilyen aljas rágalomhadjáratra képes, az nem a Jobbik hibája. Mesterházyt most jelentette föl a párt.

jobbik.hu/rovatok/kozlemeny/feljelenti_mesterhazy_attilat_a_jobbik

Vidéki, kistelepülésen élőként(most ideiglenesen Pesten élőként) kikérem magamnak, hogy itt nem veszik komolyan a problémáinkat! Sőt... Pesten is megvannak ezek a problémák, csak kevésbé erőteljesen, és itt az emberek könnyebben elkerülik őket, és hajlamosak szemethunyni is felettük.

Ordnassac 2010.04.14. 12:58:50

@moszkvicssluszkulcs: de az nem egyenlő azzal, hogy jobbikos lenne. Kedves példa édesapám többször emlegetett szülőfaluja, Pácin (BAZ megye, Sátoraljaújhelyhez közel). Jobbikos polgármester (pár éve még a MIÉP-ben volt). A választáson most toronymagasan verte a fideszes jelölt (Hörcsik Richárd) a jobbikos és a szoci jelöltet.

Henry The Navigator 2010.04.14. 13:00:41

Azért arra kiváncsi lennék, ha Edelényben Gúr Nándor visszalépne, akkor az első körben rászavazó 15 % kit választana:Fidesz, Jobbik, Molnár Oszkár?

Everred 2010.04.14. 13:01:57

@Csöncsön: "szerintem a Jobbik és az MSZP szavazótáborában a korlátoltságból fakadó antiliberalizmus a közös. Ennek legjellegzetesebb vonása az általánosítás."

Szerintem kijelenteni, hogy két párt szavazóinak közös vonása a korlátoltságból fakadó antiliberalizmus, az egy elég durva általánosítás. Ami, ugye, a korlátoltságból fakadó antiliberalizmus legjellegzetesebb vonása...

Ordnassac 2010.04.14. 13:02:28

@mirrmurrkandúr: téves értelmezés, idézem az Alkotmány 24. § (5) bekezdését (aminek hatályosságáról most is vitatkozik a jogtudomány):

24. § (5) Az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához az országgyűlési képviselők négyötödének szavazata szükséges.

Ettől még egy új alkotmány erős kétharmados. Arról nem is beszélve, hogy egy alkotmánymódosítás keretében biztos, ami fix, hatályon kívül helyezhető (persze a megfelelő közéleti sirámok társaságában).

Seduxen (már NEM dr.) 2010.04.14. 13:03:50

@radala: ha közbeszólhatok, az Alkotmányban van 1 eset, ami tényleg 4/5-ös:

"24. § (5)
Az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához az országgyűlési képviselők négyötödének szavazata szükséges."

Vincenzo90 2010.04.14. 13:04:58

Az meg elgondolkodtató, hogy a pesti, aki hírekből SEM hallja, hogy milyen nehéz az együttélés ott, ahol szavazógépnek tekintik a cigányságot, az el sem tudja képzelni mekkora a baj, és nyugodt szívvel szavaz azokra a pártokra, akiknek ez az állapot a lehető legkedvezőbb. Némi aprópénzért ezek az emberek szavaznak bárkire. Aki benne él, az tudja, hogy sajnos sikerült a normális életre, tanulásra, munkára való minden hajlamot, és ezek az embertársaink akkor sem tudnak élni a lehetőségeikkel, ha megkapják. Akik tényleg tisztában vannak a valós helyzettel, mert benne élnek, azok a Jobbikra szavaznak, akik valóban zászlajukra tűzték a nemzetiségiek felzárkóztatását, a probléma tényleges kezelését, működő módszerekkel persze, nem K.O.-ok zsebének tömésével.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.04.14. 13:06:01

@Ordnassac: na hiszem...

lassú vagyok, hiába, öregszem :)))

Ordnassac 2010.04.14. 13:08:24

Közben szemtanúi lehetünk az országunkban nagyon mélyen gyökerező "Budapest-Vidék-ellentétnek", amely tele van hol megalapozott, hol megalapozatlan előítéletekkel.

Lassan nem ártana ezzel is csinálni valamit, természetesen mindkét oldalról.

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2010.04.14. 13:08:50

Bocsánatot kérek a bloghasználóktól, egy másik blogra(Kettős mérce LMP! Lépj vissza!) szánt kommentemet szeretném ide kitenni mert onnan folyamatosan kicenzúrázzák pedig semmi sértő tartalom nincs benne:

Karlitosz:

Teljes mértékben egyetértek. A nemzetközi érdekek ügynökei minden pártban jelen vannak. Nincs "tiszta" párt.
Kérdés, hogy az, hogy melyik pártnak az immunrendszere hogyan reagál erre a jelenségre.

Annyit azért le lehet szögezni, hogy ezek az erők(skár Szdsz mögöttinek, akár Fidesz vagy Mszp mögöttinek hívjuk) figyelmen kívül hagyásával nincs lehetőség komoly áttörésre.
Ezekkel az erőkkel számolni kell, szisztematikusan kell visszaszorítani hatásukat.

Ilyen értelemben illuzió azt hinni, hogy a magyar politika meg tud szabadulni az "Szdsz"-nek titulált erőktől.
Épp ezért egy erős alkupozició kialakítása lehet a reális cél.
Most erre jó esélyt látok. Egy erős Fidesz a sarkában loholó Jobbikkal jelzésértékű lehet a nemzetközi partnerek számára is, hogy meddig érdemes hátrálásra kényszeríteni a magyar nemzeti érdekeket. Ha túlságosan elnyomják a nemzeti érdekeket, akkor négy év múlva majd visszaköszön a Jobbik, esetleg még egy a Jobbiknál is szélsőségesebb pártocska.
Így most ha ennek tudatában a fidesz markánsan kiáll a nemzetközi porondon a magyar érdekek mellett, akkor olyan dolgokat léphet meg amit eddig senki.
A Jobbik szavazóinak egy része pont ezért szavazott a Jobbikra, hogy üzenjen a nemzetközi lobbynak, hogy jobb ha nost hagyják felépíteni az országot a Fidesz által és kicsit leállítják a pénzszivattyuikat mert hanem a Jobbikkal találják szemben magukat és akkor futhatnak a befektetéseik után.
Az IMF felismerte az üzenetet és nyilatkozataiban jelezte, hogy a Fidesz-el szemben toleránsab magatartást kész tanusítani.
A Financial Times is azt írja, hogy a Fidesznek meg kell oldania a Jobbik által képviselt problémákat, ha nem akarja négy év műlva átadni a kormányt a Jobbiknak. Na persze ettől a Financial Times jobban fél mint maga a Fidesz.
Most a Fidesz mögött nagyobb támogatottság áll mint bármelyik párt mögött az EU-ban valaha állt.
Ez olyan legitimitást jelent, amivel nagyon keményen lehet fellépni nemzetközi szinten is.

radala 2010.04.14. 13:09:30

@Seduxen: Igen, közben fölvilágosítottak. Baromi sötét vagyok az ilyenekhez, de ez nem azt jelenti, hogy az utolsó betűig átírhatod az alkotmányt csak nem nevezheted újnak?
Az AB jogosítványi sem világosak, maga az alkotmány átírása tud alkotmányellenes lenni? Vagy azt nem vizsgálhatja az AB, hogy mondjuk van benne két ellentétes paragrafus?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.14. 13:10:13

@Everred:

Sejtettem, hogy lesz valaki, aki kiforgatja. :-)

Szerintem :

általánosítás = egyedi esetekből általánosítani mindenkire (induktív logika)

Ezzel szemben én tipikusan deduktív módon érveltem, vagyis egy általános állítást fogalmaztam meg.

[nev] (törölt) 2010.04.14. 13:10:15

@tibapó:
az önkormányzatokba a független jelölteket kellene visszahozni. ez persze nagyon nehéz. például ezt a videot találtam debreceni kampányból 2006:

www.youtube.com/watch?v=sCUefD1lM94

CSENDES 2010.04.14. 13:10:20

@agent T: Kommentár a 24. § (3) bek-hez: konszenzusra épülő, ún. nagy kétharmadot (a 386 képviselőhöz képest legalább 258 igen szavazat). Az országgyűlési képviselők kétharmadának a szavazata szükséges az Alkotmány megváltoztatásához, valamint az Alkotmányban konkrétan megjelölt egyes döntések meghozatalához.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.14. 13:12:30

@helota: Köszönöm. Kérek egy kávét :)

CSENDES 2010.04.14. 13:12:47

@CSENDES: (5) Az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához az országgyűlési képviselők négyötödének szavazata szükséges.

Tehát ez csak az előkészítés rézsletes szabályaira vonatkozik

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.14. 13:13:05

@Vincenzo90:

Hírekből hallja. És Pest külkerületeiben is nagyon sok a cigány, és vannak itt is bőven konfliktusok velük...

moszkvicssluszkulcs 2010.04.14. 13:15:01

@Csöncsön: Nem tudhatod, hogy milyen lenne az attitűdöd a világhoz, hiszen teljesen másképp szocializálódik az ember Budapesten, mint pl. Sajóbábonyban. Bábonyban 20-30 év tapasztalatával simán Jobbikos az ember, persze, BP-n ennyi idő alatt lehet nagyon liberálisan felnevelkedni.

panelburzsuj 2010.04.14. 13:15:25

@Ordnassac:

Csináljunk!

Kezdjük ott, hogy megalapozott előítélet nincs. Vagy adatokkal alátámasztható tény, tapasztalat - vagy "társaslélektanilag" magyarázható előítélet.

Mit te gondolsz? :)

Everred 2010.04.14. 13:17:14

@Csöncsön: a deduktív logikád folytatása szerint ez esetben ha te találkozol valakivel, aki az MSZP-re, illetve a Jobbikra szavazott, akkor te arra számítasz, hogy ő korlátolt antiliberális.

Meg kell mondjam, ez még ellenszenvesebb, mint az induktív általánosítás: ott legalább egy valóban hülye alapján feltételezik a többi, vele egy csoportba tartozóról, hogy hülye. A te esetedben viszont egy csoportról kijelentik, hogy azok hülyék és ennek megfelelően kezelik az egyes tagokat is.

tibapó 2010.04.14. 13:18:43

@Idet: Csekkolom az AVATAR-opmat. Remélem siker... :)

jjulie 2010.04.14. 13:19:33

@Yasashi Tanuki:

véletlenül nem budapest az a település ahol a legtöbb cigány él és véletlenül nem itt karcsú nagyon a jobbik?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.04.14. 13:20:03

@radala: húúúh, ezek igen jó kérdések :)))

lehetek brutálisan őszinte? FOGALMAM SINCS :))))

De - laikusként - azt gondolom, hogy az Új Alkotmány "alkotmányellenessége" elég abszurd lenne, szóval azt az AB nem mondhatja annak...

De hangsúlyozom, nem vagyok alkotmányjogász!

panelburzsuj 2010.04.14. 13:20:31

@[nev]:

Most magad ellen kampányolsz ... :)

A kicsi önkormányzatok zömében függetlenekből állnak, a tízezer fölöttieknél válnak dominánssá a pártok. (Nem kis részben a listás helyet előíró választási törvényből következően.)

szavazo26 2010.04.14. 13:22:29

Már tegnap is olvasgattam a bejegyzéseket a visszaléptetésekkel kapcsolatban, de ugye mára kiderült hogy az mszp visszaléptette 4 jelöltjét az lmp javára

Sokan mondtátok hogy az lmp befekszik az mszp-nek akkor többet nem szavaztok rá, szerinetm kivételesen igaza van az átalam sem kedvelt Lendvainak hogy két pártnak nem kell mindenben egyet érteni, vagy szövetséget kötnie ahhoz hogy egy célt elérjenek (jelen esetben a 2/3 megakadályozása), és így hogy az mszp visszaléptette 4 jelöltjét nem is lenne befekvés ha az lmp is megtenné ugyan ezt!

Mert az lmp-nek sem lehet érdeke a fidesz 2/3-a, mert ugye rájuk a programjuk miatt szavaztak amiből akkor van esélyük a legtöbbet megvalósítani ha van alku pozicíójuk, de ha meg lesz a 2/3 akkor nincs miért a fidesznek engednie.

Lehet itt arcoskodni csak majd nehogy azon kapják magukat hogy a fidesz egy olyan választási rendszert fog megszavazni a fejük felett ami esetén ugyanennyi szavazóval fele akkora részesedésük sem lesz a parlamentben! Akkor már késő lesz siránkozni! Kérdés lesz e bennük annyi hogy megtegyék?

A Jobbiknak akkora az arca hogy be sem fér a kapun (Ők még mindig a 2/3-ra hajtanak:D) szerintem még edelényben sem lesznek képesek visszalépni pedig ott a Molnár elvihetné az egyénit, és szerintem Ő már nem áll be a Fideszbe! Aztán majd ők is nézhetnek amikor úgy rajzolják át az egyéni körzeteket hogy esélyük se legyen nyerni. (még ha nincs is a pártoknakKubazov listájy a valasztas.hu-n körzetre lebontva megvannak a szavazatok)

Lehet hogy az mszp egy nagy rakás szar (igen szerintem is az!!!) de ők az egyetlenek akik eddig nem saját magukkal vannak elfoglalva és léptek a 2/3 ellen! És habár utálom őket de én is az Ő egyénijükre fogok szavazni mert nálunk (BP 26.vk) csak neki van esélye!

Szerintetek ha meglesz a 2/3 mi értelme lesz az üléseknek???
A fideszesek majd elmondják ezt fogjuk megszavazni! A három kisegér elkezd majd cincogni(mszp, jobbik, lmp) (ezalatt a fideszesek a büfében kajálnak) majd visszarendelik őket amennyiben nem fáradtak el annyira (ugye az ebédtől a büfében:D) hogy eltalálják a gombot akkor ennyi ha nem kéthét múlva újra!

Még a jóváhagyással sem lesz gond hiszen nyáron meg van az alkalom hogy Sólyom helyett valami Bólogató Jánost nevezzenek ki!

Szerintem felesleges is lenne ülésezni, viszont az üléstermet ki lehetne használni Fidesz frakció ülésekre (talán ott még érdemi vita is lenne)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.14. 13:23:12

@Everred:

Nem azt állítottam, hogy MINDEN Jobbik/MSZP szavazó korlátolt és antiliberális, hanem hogy ez képezi a két csoport közös halmazát. Remélem, így már érthetőbb.

@moszkvicssluszkulcs:

Bábonyban sem minden ember lett jobbikos. Alapvetően egyetértek veled, a környezet erősen befolyásol, de a determinizmusban nem hiszek.

CSENDES 2010.04.14. 13:23:36

@Ordnassac: Milyen egyetemek vannak Angyalföldön??

Everred 2010.04.14. 13:26:15

@Csöncsön: akkor azt kell mondani, hogy az MSZP és a Jobbik szavazótáborában is vannak olyanok, akik erősen korlátoltak és antiliberálisak, más közös pont viszont nincs a két párt szavazótáborában. És akkor egyértelmű, hogy mit is akartál. Ha jól értem, akkor ezt mondod :-)

Ha tényleg ezt, akkor még egyet is értek, bár antiliberális emberből manapság minden párt szavazótáborában van rengeteg, megkockáztatnám, a többség az: a liberalizmus részben az SZDSZ-nek, részben a Fidesznek, részben a Kádár-rendszernek köszönhetően szitokszó mifelénk.

stratez 2010.04.14. 13:26:32

@agent T: Nekem semmi bajom a radikalizmussal, lehet ezt is jól, színvonalasan csinálni, Gyurcsányék alatt pedig kimondottan igény is volt rá, a gond a Jobbikkal pont ott van, hogy már most látni, nincsenek még ennek a személyi feltételei, még a régi MIÉP-nél is gyatrábban állnak ebben a tekintetben, a párt első emberei sem alkalmasak a színvonalas politizálásra, parlamenti munkára, és ez előbb utóbb megpecsételi a sorsukat.

panelburzsuj 2010.04.14. 13:26:55

@moszkvicssluszkulcs:

"Bábonyban 20-30 év tapasztalatával simán Jobbikos az ember"

Leszámítva azt a pár cigányt, aki szintén Bábonyban szerzett 20-30 év élettapasztalatot.

Vagy te ismersz olyan hiteles felmérést, amely számszerűen igazolná azt széltében terjengő véleményt, hogy nem kevés cigány is a Jobbikos megoldások híve?

CSENDES 2010.04.14. 13:28:03

@mirrmurrkandúr: Olvsasd el az alkotmány 24. § (3) bekezdését: ami az alkotmány elfogadásához 2/3-ot ír elő.

ladislaus 2010.04.14. 13:28:17

@Seduxen: Off: tetszik az avatarod :D On:

ubul2000 2010.04.14. 13:28:17

@mirrmurrkandúr: várom a gratulációt, okostojás

panelburzsuj 2010.04.14. 13:28:53

@stratez:

Már régen böki az oldalamat: te hol tanultad ezt a vezércikk-stílusú kommentelést?

moszkvicssluszkulcs 2010.04.14. 13:29:15

@Csöncsön: Természetesen, Bábonyban sem mindenki Jobbikos. Csak itt borsodban az elmúlt 20 év után sokkal könnyebb azzá válni. És ha Viktor király rosszul teszi a dolgát, hamar megtapasztalja Bp. és dunántúl is a "törzsfejlődést".

radala 2010.04.14. 13:30:20

@Seduxen: Nem az új alkotmány, mert az ugye nem készíthető.
Hanem mondjuk:
"A Magyar Köztársaság együttműködésre törekszik a világ valamennyi népével és országával."

"A Magyar Közársaság nem működik együtt Olaszországgal"
Mondjuk valaki beteszi ezt az alkotmányba, mert a 2016-os foci VB-n az olaszok megveszik a bírót és megint 3:2-re eblukjuk a döntőt.

Nos, itt nyilván valóan ellenkezik az egyik sorával az alkotmánynak, de benne van a 2/3-dal elfogadottba. Ilyenkor mi lenne...
Vagy ha kihúznánk a valamennyi népét és csaknem valamennyi népét írnánk akkor mi lenne?
Ezek itt a fontos kérdések.:-)

pannonfunk 2010.04.14. 13:32:29

@radala: Izé, nem lesz ez kicsit kontraproduktív? Visszaléptetik az mszp-s jelölteket, majd megy az agymosás a pártlapban, hogy azok, akik javára visszaléptek, azok nagyon csúnya kisfiúk, kislányok? Ki fog rájuk szavazni?

CSENDES 2010.04.14. 13:33:38

@Ordnassac: No ezt próbáltam előadni, bár az én jogértelmezésem szerint a 4/5 kifejezetten az előkészítésre szól.

moszkvicssluszkulcs 2010.04.14. 13:35:26

@panelburzsuj: Nem ismerek ilyen felméréseket. És bocs, de én, a saját nézőpontomból kommentelek. Tudom eccerű álláspont...

CSENDES 2010.04.14. 13:37:02

@Seduxen: De kétharmaddal megválaszthatók új alkotmánybírák is, olyanok, akik nem túlzottan "aggályoskodók"

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.14. 13:38:02

@pannonfunk:

Ezt a visszaléptetést is olyan amatőr és gyomorforgató módon intézte az MSZP, mint nagyjából mindent az elmúlt nyolc évben...

panelburzsuj 2010.04.14. 13:38:08

@szavazo26:

Türelem ...

Ismerünk olyan pártot, ami 22 fős mikiegér-frakcióból hízott előbb kisgömböccé, majd kétharmados rémmé ... :))

Seduxen (már NEM dr.) 2010.04.14. 13:38:44

@ladislaus: köszönöm :))

@radala: "Mondjuk valaki beteszi ezt az alkotmányba, mert a 2016-os foci VB-n az olaszok megveszik a bírót és megint 3:2-re eblukjuk a döntőt" - a Próféta szólna belőled :)))

radala 2010.04.14. 13:41:12

@pannonfunk: kétségeim vannak az ügyben, hogy az mszp valóban fél-e a 2/3-tól. Szerintem mindenkinek a 2/3 az érdeke.
A kicsiknek, hogy retteghessenek, hogy mondhassák, hogy milyen impotens a nagy. A nagynak meg, hogy tényleg nagy legyen.
Szerintem 2/3-dal sem lehet mindent megcsinálni, mert ha a 2/3-os valóban antidemo, akkor ott az utca és azt támogatni is fogják az emberek.
Persze az nem kérdés, hogy a Fidesz neki tetsző alkotmánybírákat választhat, meg KE-t, de ez azért nem a demó vége csak esetleg gyomorforgató.
De már augusztusban nagyon meg fogunk okosodni, ha SL marad az az önkorlátozás (látszatra adás) ékes bizonyítéka, ha nem marad, akkor nem fogok hazamenni Botka ellen szavazni az önkormányzati választásokra, vagy az LMP-re szavazok.
Ez alól csak az lenne a kivétel, ha valaki nekem nagyon-nagyon tetsző lenne a KE. (Nem Járai, nem Martonyi, de még csak nem is Vizi E.)

szavazo26 2010.04.14. 13:42:18

@panelburzsuj: Nekem nem konkrétan a fidesz 2/3 van a bajom hanem hogy az egyik pártnak egymagának meglehet a 2/3-a.

Az más kérdés hogy a fidesz a legegységesebb párt!

radala 2010.04.14. 13:44:10

@pannonfunk: Ja nem kontraproduktív, nem itt léptek volna vissza ha nyeretni akarnak az LMP-vel,
Illésnél visszalépni, aki a legzöldebb és leg kevésbé jobber Fideszes plusz van 48 %-a. Már-már arcátlanul nem adás a látszatra.
Nem is tudom, hogy fölháborodtam-e már ezen. Most ünnepélyesen rohadtul fölháborodok ezen az aljasságon.

ladislaus 2010.04.14. 13:46:06

@CSENDES: foiskola van... meg kolesz is azt hiszem.

pannonfunk 2010.04.14. 13:47:13

@radala: Hát, ha a cél az volt, hogy a fidesznek meglegyen a 2/3-a ÉS rúgjunk egy jót az lmp-be, akkor tényleg nem volt kontraproduktív az, amit az mszp csinált....

moszkvicssluszkulcs 2010.04.14. 13:47:15

@jjulie: A kőkeményen betartott, betartatott szigorú törvényektől, és a kettős mérce megszűnésétől.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.04.14. 13:47:46

@CSENDES: szerintem nem.

AB-törvény:

15. § (1) Az Alkotmánybíróságban betöltött tagság megszűnik:
a) a 70. életév betöltésével;
b) a megbízatási időtartam [8. § (3) bek.] leteltével;
c) halállal;
d) lemondással;
e) összeférhetetlenség megállapításával;
f) felmentéssel;
g) kizárással.
(2) Az Alkotmánybíróság tagja megbízatásának megszűnését az (1) bekezdés a-d) pontja esetében az Alkotmánybíróság elnöke állapítja meg és hirdeti ki. Az (1) bekezdés e), f) és g) pontja esetén az Alkotmánybíróság teljes ülése hoz határozatot.

Ami "automatikus", az a)-c) pont. Az e), f), g) pont esetében az AB elnöke dönt.

Amúgy 9 évre választják, az ez előtti "eltávolításukat" vagy a jogszabály nevesíti, vagy az AB elnöke dönt. Tehát NEM az OGY.

Idet 2010.04.14. 13:48:19

@tibapó:OFF

Ez te vagy? Óriási! Szakállad van - már kedvellek! (Eddig is azt tettem!)

pannonfunk 2010.04.14. 13:48:32

@CSENDES: Kodolányi János főiskola. Én is most tudtam meg, google a barátod....

radala 2010.04.14. 13:49:12

@Seduxen: Szerintem ez meglesz csak kitartson addig a 2/3:-)
Mondjuk ezt a kiegészítést adott esetben gondolom a Jobbik is támogatná, az LMP szerintem nem egy focifan, nekik az gondolom nem egy trendi sport, reméljük 2014-ben sem érik el egyedül az 1/3-ot és akkor nem lehet akadálya az alkotmánymódosításnak az igazságtalanul kiállított Koman és a meg nem adott ifjabb Deutsch Tamás gól miatt:-)

hegyilany 2010.04.14. 13:49:17

@moszkvicssluszkulcs: Kistelepülésen élek és a jobbikot a hátam közepére se kívánom (nálunk mondjuk labdába se rúgott... hehehe... 69%-kal jutott be a fideszes jelölt, aki 1998 óta minden választáson nyert).
A vidék nem egyenlő a jobbikosokkal... Mint ahogy Budapest sem "szoclib" úgy en bloc.

CSENDES 2010.04.14. 13:50:05

@pannonfunk: én is megtudtam közben köszi.

radala 2010.04.14. 13:50:13

@pannonfunk: Szerintem ez a cél, de én állati rosszindulatú vagyok szóval még tévedhetek is, bár nem szoktam soha:-)

panelburzsuj 2010.04.14. 13:50:55

@moszkvicssluszkulcs:

Nem rosszindulatból nyektetlek, hanem tényleg érdekesnek látom azt a választási eredmény-külöbséget, ami a drávamenti "cigánysújtotta" területek és a borsodiak között kialakult.

(Egyébként meg a saját személyes tapasztalatom az, hogy a cigánygondokkal - a lakosságon túl - döntően a helyi önkormányzatok és közhivatalok viaskodnak, pártoktól és képviselőiktől messze elhagyatva. A gondokkal viaskodásba cigányt és nemcigányt is beleértve. És baromi sok múlik azon, hogy helyben sikerül-e néhány olyan "közhiteles" vezéralakot találni, akik képesek és hajlandóak nyakukba venni az egész - nem kis részben a nagypolitika által kifőzött - gubancköteget.)

dessert eagle 2010.04.14. 13:50:56

Néhányan felvetették, hogy miért nem kommentelnek a Jobbikosok. Nos ennek 2 + 1 oka van. Egyrészt a vidéki Magyarországon célszerűbb személyesen győzködni az embereket, másrészt világosan látszik, hogy az első vonalbeli médiában megtört a jég, és – egyes médiumokat leszámítva (pl. Index.) - végre súlyának megfelelő mértékben és stílusban szerepeltetik a Jobbik vezetőit. (…és ha megfigyeltétek, nincs köztük Krisztina!)
A +1. ok, hogy sokunk bérből és fizetésből él, és nem árt dolgozni is. (Nekem is sok a restanciám a kampány miatt.)
Persze, továbbra is változatlanul lájkoljuk TG-t :)

Nem mellesleg a kérdésre természetesen a válasz az, hogy igen.

Idet 2010.04.14. 13:51:31

@Seduxen: Nekünk megvan az eredeti plakát is - jóatyám a rendelőjében tette ki, jól láthatóan...

a_fater 2010.04.14. 13:54:16

Edelényben milyen esélye lehet a Jobbiknak? Ott a Fidesz jelöltje mellett a pártból kizárt Molnár Oszkár is indult, és a jobbikos jelölt is viszonylag jól áll. Itt fennáll a "megosztott jobboldali ellenfél" feltétele.

panelburzsuj 2010.04.14. 13:56:12

@szavazo26:

Tőleg jobban hangzik, hogy alapvetően az elvvel, és nem a Fidesszel van bajod, mint Sipánka Ildi nénitől. Valószínűleg ezért alakul ilyen nyögvenyelősen ez a visszaléptetősdi ... :)

radala 2010.04.14. 13:56:45

mandiner.hu/cikk/molnar_megis_segget_csinalt_a_szajabol

OK. Edelény az tök mindegy MO is belefér a 2/3-ba.
Ezzel nagyon tovább nőtt a 2/3 esélye, mert ha Edelényt bebukja a Fidesz, akkor még töredék szavazatot is kap a szimpatizáns mellé.
Én MO-ra szavaznék:-)

Ordnassac 2010.04.14. 13:58:17

@panelburzsuj: "megalapozott előítélet" = adatokkal bizonyítható tény, csak lemaradt az idézőjel. ;-)

Ordnassac 2010.04.14. 13:59:59

@radala: @Seduxen: az AB jelenlegi joggyakorlata nem vizsgálja az alkotmánymódosítások alkotmányosságát. Erről amúgy tengernyi szakirodalom van (amúgy ez az álláspont borulhat).

panelburzsuj 2010.04.14. 14:00:34

@dessert eagle:

Szerintem az itteni törzsközönség azt a (6-10-20?) állandó vendéget hiányolja, akik naponta ötször kelet felé leborulva elzengték, hogy lesssz itt meglepetés, de még mekkora lesssz ...

(kelet felé = bazmegye és tsai)

Ordnassac 2010.04.14. 14:00:57

@CSENDES: nagyon sokan laknak ott albérletben, akik valamely belvárosi egyetemi karra járnak (főleg Újlipótvárosban).

tibapó 2010.04.14. 14:01:19

@tibapó: AVATR-beállítás

Hátha még valakinek ez hasznos lehet rajtam kívül:

Na szóval, az indás "beállítások" oldalon van egy fül középtájt: "indás nickek bekötése" címmel, itt kell a "blog.hu" jelű banner melletti nicked melletti négyzetet kipipálni és enter!

Elég nehéz volt az IDET által adott linken taélálható magyarézatözönből kisilabizálni, de végül is sikerült. :)

Köszönöm Idetke!

radala 2010.04.14. 14:02:26

@Idet: Nekünk is van ilyen a nővérem szobájában, de most nagyon különös stichje van egy ilyen plakátnak, mert nálam az MDF a konyec elsösorban.

radala 2010.04.14. 14:04:18

@Ordnassac: Nem szeretnék szakirodalmazni, de az AB azt csinál, amit akar?
Ha elkezdené alkotmányellenesezni az alkotmány új elemeit, akkor azok megsemmisülnének?

Ordnassac 2010.04.14. 14:04:29

@Seduxen: megválasztáshoz kétharmad kell az OGY-ban. Két hely jelenleg betöltetlen. Amúgy ez vissza is sülhet, hiszen a magyar AB legendás arról, hogy amint megválasztották tagnak, el is felejti, hogy ki jelölte és saját jogértelmezésére és lelkiismeretére hallgat.

moszkvicssluszkulcs 2010.04.14. 14:04:46

@panelburzsuj: Teljesen igazad van. A vízfej/fent pesten/ leszarja, hogy mi van vidéken. Az orvosok, védőnők, pedagógusok, rendőrök, önkormányzati dolgozók, látják tapasztalják meg a "sötétséget". Nekem ebből a körből rengeteg Jobbikos ismerősöm, barátom van. És nem azért lettek ilyenek, mert született "nácik", hanem , mert senki, SENKI, nem tesz semmit azért, hogy élhető, rendes, törvényes élet legyen vidéken.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.04.14. 14:04:56

@Idet: "valamiért" aktuálisnak gondoltam idénre is :)))

@radala: látom ezt a foci témát nagyon a szíveden viseled :))

CSENDES 2010.04.14. 14:06:21

@Ordnassac: OK. Elfogadom. Akkor nem is sok az 1580 fő igazolással szavazó

dzsaszper 2010.04.14. 14:06:51

@radala: az AB az alkotmányból elvileg nem törölhet. Legfeljebb azt mondhatja ki, hogy alkotmányelllenes módon próbálkoztak alkotmányt módosítani. A kettő között nem teljesen éles a határ...

Ordnassac 2010.04.14. 14:07:47

@radala: jelen álláspont és gyakorlat szerint az AB alkotmánymódosító törvényeket nem vizsgál. Az új Alkotmány esetén ezt meg pláne nem tenné (Alkotmány alkotmányellenessége paradoxon).

mirrmurrkandúr 2010.04.14. 14:10:34

@ubul2000: mármint kinek gratuláljak?

A Fidesznek sima kétharmada lesz, ti meg még az én jóslatomat is alulmúltátok...

Tehát mihez is?

Torgyán 2.0.

:-)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.04.14. 14:11:06

@Ordnassac: ez viszont igaz, csak 9-en vannak (11 helyett).

Azt tudom, hogy 2/3-al az OGY választja meg, de olyan nincs, hogy "nem szimpi", ezért választok helyette 2 újat.

"a magyar AB legendás arról, hogy amint megválasztották tagnak, el is felejti, hogy ki jelölte és saját jogértelmezésére és lelkiismeretére hallgat. " - ez mennyire igaz! 10 pontos komment. Ez mondjuk alap esetben nem feltétlenül hiba szerintem, mert egy alkotmánybírának NEM IS az a dolga, hogy "piros", "narancssárga" vagy akármilyen szemüvegen át vizsgálja a jogszabályokat :))

Ordnassac 2010.04.14. 14:13:55

@Seduxen: igaz, az OGY nem lőhet ki alkotmánybírót. Szép is lenne...

mirrmurrkandúr 2010.04.14. 14:18:17

@CSENDES: Ebbe bele sem gondoltam. Igaz.

Akkor viszont tulajdonképpen a Fidesz bármiben dönthet. Egyedül.

Jól látom?

tibapó 2010.04.14. 14:19:41

@[nev]: A Seres Mária féle, és egy valódi civil mozgalom egyszeri lehetősége:

A Civil Mozgalom (CM) pártlista állításával elveszítette ártatlanságát, mondhatjuk, hogy csak a pártlistás 1 % feletti pártmilliókra hajtott, és a 0,9 %os eredmény az nagy bukás számára, egy jelöltje sem fog bejutni a parlamentbe, pedig a "pártelit" jól megélhetett volna abból az 1 % fölötti eredményért járó évi pártízmilliós állami párttámogatásból (ami ellen egyébként maga a CM-párt éppen aláírásokat gyűjt).

Egyetlen megoldás ezért az lett volna, ha a CM lemond párt-minőségéről, és a pártlista-állításról, de ettől függetlenül mindenütt, állít egyéni képviselőjelöltet, azzal a szándékkal, hogy egyetlen cél a jelöltek bemutatása a közvéleménynek az őszi önkormányzati választásokra. Ha így tette volna, ha nincs tétje az áprilisi választásnak, akkor nem lett volna az áprilisi eredmény, elérték volna céljukat, a jelöltek megismertetését, és akkor lenne esély az egyben maradásra, a komoly sikerre az őszi önkormányzati választásokon. De mivel nem így tettek, az nagy HIBA volt, így joggal állítható, hogy a CM nem egy civil mozgalom, csak egy pénzéhes pártelit által mozgatott hitgyülekezet.
Ha nem lett volna pártlista, sokkal több alkalmas jelölt vállalta volna, és több lett volna a szimpatizáns-segítő is (még mi, szolnoki városvédők is pl.). Másrészt nagy erkölcsi muníciót adhatott volna egy ilyen gáláns lépés, hogy a CM lemond a pártlistáról, és ezzel egyrészt deklarálta volna, hogy lehet civil módra is politizálni, másképp, mint eddig. Másrészt, ha nagydobra verte volna, hogy lemond a pártlistáról, és az ezzel járó 1-2 % utáni sokmilliós állami támogatásról is, akkor ez egyértelmű üzenet lett volna, hogy a CM valóban nem áll be a sorba, másképp akarja, és rögtön hitelessé vált volna az állami támogatás elleni aláírásgyűjtése is. A pártlistáról lemondás az egyetlen helyes lépés lett volna. Már amennyiben a CM valóban CIVIL. Mert mi a civil? Az, ami NEM párt! Hanem valami más.

Igen, össze kell fogni a civil szervezeteknek, de nem a parla-menti, hanem az őszi önkormányzati választásokon, mert a városháza sokkal inkább a civil politizálás terepe, mint az országháza. Nem lehet a nyolc általános után, kihagyva a gimnáziumot, azonnal az egyetemre készülni! A civil poli-tizálás középiskolája a helyi önkormányzat! Előbb a város-házákat kell bevenni, aztán az országházat. És ha már valamely civil mégis az országházba készül, akkor az legyen a második kamara, vagyis ne a törvényhozás, hanem annak jóváhagyása, normakontrollja.
A valóban civil erőknek ki kell alakítani a parlamenten kívüli alkotmányos közéleti politizálás civil módozatait, nem orszá-gos, hanem települési szinten, az önkormányzatokban. És ezek a civil közéleti tevékenységek háromfélék lehetnek:
- együttműködés, előzetes probléma-feltárás, megoldások keresése
- nyilvánosság, vagyis információhoz jutás a korrupció, a mutyi megelőzésére
- civil kontroll, vagyis utólagos számon kérhetőség, felelősségre vonás.
Szóval bár igaz, ahhoz, hogy helyi szinten jobban menjenek a dolgok, sok mindent országosan kéne kiharcolni, de nem mint civil párt. Hanem mint helyi civilek laza, de hatékony lobbi-szövetsége.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.04.14. 14:19:54

@Ordnassac: igazából ez elvi beszélgetés ám, ugye ezt tudjuk... mert ha összejön a 2/3, akkor aztán tényleg semmi sem lesz kőbe vésve.

Korábban én olvastam olyan sajtóértesüléseket, hogy a Fidesz az AB jelenlegi szervezeti struktúráját sem hagyná "érintetlenül" (talán valamilyen formában az LB szervezetébe lennének integrálva)

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.14. 14:19:59

@szavazo26: Ne rettegj :) 1989-ig is éltek itt emberek...

Ordnassac 2010.04.14. 14:22:11

@Seduxen: ezt aztán cáfolták, sőt, OV a kampánycsend előtti utolsó, TV2-nek adott interjújában az egyik első személyi döntésének nevezte a két új alkotmánybíró és az ÁSZ vezetőinek megválasztását.

Hogy aztán tényleg meglesz-e, kiderül.

panelburzsuj 2010.04.14. 14:24:46

@moszkvicssluszkulcs:

(Nahát akkor neked megsúghatom, hogy leginkább azért vagyok pipa a Jobbikra, mert a valós, mindennapi etnikai/kulturális gondokat kibogozhatatlanul összezagyválta az agyatlan, öncélú zsidózással meg cigányozással, a magyar érdeket védelmét a holdkóros szittyogással, a zsivány politikusok leleplezését az általános elitellenes óbégatással. És így sikerült egy csomó feszítő gondot nevetségessé, de legalábbis gyanússá tenni azzal, hogy szedettvedett netes sutyerákok, üzleti alapon megtért turulboltosok meg trottyos kiérdemesült kisgazdák "képviselhették" a nyilvánosságban a Jobbikot.)

nahátnahátnahát 2010.04.14. 14:25:31

"Ahhoz, hogy a Jobbik eséllyel indulhasson egyéni mandátumokért, a Fidesz jobbszélét kell majd megbontania.."

Dehogy. Nem kell sehol bontania semmit. Van elég épeszű az 5 millió választó között és

van 3 millió nemszavazó. Rájuk kell hajtani! Akik az első fordulóban lusták voltak elmenni szavazni, most a 2/3 miatt elmennek. Hát, ha Gyurcsány feles többséggel ezt tudta tenni az országgal, mit tehet a fidesz a 2/3-dal? Akármit. Hogy ne legyen senkinek se 2/3-a, sokan szavaznak majd.. és nem az mszp-re..

A Jobbiknak parlamenti pártként kell viselkednie, nem bontogatnia, hogy alternatíva lehessen az állampárt és a 2/3 mellett. Hovatovább, a XIII. kerületben pedig, a 2 billegő körzetben arra kell buzdítaniuk a helyi szavazóikat, hogy segítsenek eltakarítani a komcsikat, hogy menjenek el újra szavazni 25-én!! Ha a Jobbik miatt marad az országban egyedül komcsi kerületnek Angyalföld, eláshatják magukat.
Ha a Jobbik nem indult volna az első fordulóban, már megbukott volna az utolsó komcsi bástya is.
Ha Angyalföld elveszik, kezdhetnek csomagolni, vége a dalnak, egyszer s mindenkorra. Nem marad ugyanis egyetlen egy pártkifizetőhely se, így szép lassan a tagság végleg lelép, vagy elindul az üres, lukas, ütött-kopott kondértól a teli, rotyogó, hatalmas üst felé.

mirrmurrkandúr 2010.04.14. 14:29:12

@pannonfunk: Igen, a Jobbik nagyon mellélőtt azzal, hogy a halálig hitegette a szavazóit, hogy akár még győzhet is:

www.gondola.hu/cikkek/70787-Vona_elkurta.html

Az LMP pedig -már ha nem teljesen hülyék- nem lepődhetett meg az MSZP ajánlatán. Aki ismeri őket, ennél sokkalta mocskosabb húzáson sem lepődhet meg:

www.gondola.hu/cikkek/70808-Betettek_az_LMP-t_a_ringlispilbe.html

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2010.04.14. 14:30:39

@pink75: Kádár sírjánál is nyomták a nyuggerek a Hír TV stábjának, hogy "menjenek vissza a cigány Orbán seggébe!". Amúgy is általában az általam ismert leginkább rasszista emberek mindegyike MSZP-s.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.04.14. 14:35:43

@Ordnassac: erről lemaradtam. Én furcsálltam is, mert szerintem az AB független szervezeti létével nincs baj. Számomra inkább idegen lenne az "amerikanizálódás", mert asszem a kvázi alkotmánybírósági funkciót ott az LB tölti be, ugye? De ez biztos a megszokás mondatja velem...

mirrmurrkandúr 2010.04.14. 14:41:17

@Mészáros Laci: ezek az uccsó húzások már... a Jobbik elrontotta... és én a helyükben baromira örülnék annak a 16,5 százaléknak... így is túlnyerték magukat a képességeikhez meg a bulvár náci vezetőségük mentális állapotához képest...

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.14. 14:41:49

@radala: MO? Meg akarja regulázni a cigányokat, ki nem állhatja a zsidó nagytőkét: tehát Jobbikos.
Csak még nem tud róla :)

radala 2010.04.14. 14:44:53

@Seduxen: Ja 2002-re az volt a tervem, hogy OV ME Fradi meg a BL-ben. Hát mit mondjak egyik sem jött össze.
Én azt várom a Fidesztől, hogy legalább a foci legyen jó.
Jut eszembe egy passzust javasolnék az új alkotmányba:

"A Magyar Köztársaság biztosítja a jó futballhoz való jogot."

Ez a legfontosabb változtatás kell, hogy legyen, közvetlenül az állampolgárság rendezése után, de még a kormány megalakulása előtt:-)

nahátnahátnahát 2010.04.14. 14:45:32

@Mészáros Laci: a szavazz a fideszre Angyalföldön = Jobbikos? Laci bácsi, ne tessék csacsiságokat írni!

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.14. 14:49:32

@dessert eagle: MK helyében én egyszerűen csak leköptem volna a HírTv riporterét (ha eddig nem volt kíváncsi a Jobbikra, mit keres ott).
Persze tudom, hogy nem a választási szereplésről akart kérdezni, csak gondolta van olyan irritáló a jelenléte, hogy MK lejáratja kicsit magát és a Jobbikot. És bejött neki :) Lehet csámcsogni/rettegni továbbra is...

De a rutin majd kialakítja a ravaszságot, és elmulasztja a naivitást.

2010.04.14. 14:49:34

@Idet: így van, nagyon-nagyon...:)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.04.14. 14:50:32

@radala: ha már humorral off-olunk (amíg "banánt" nem kapunk), egy hétfői aranyköpés:

"Orbán Viktor szerint egy új országban ébredünk. Az időjárásból ítélve ez Anglia."

panelburzsuj 2010.04.14. 14:50:33

@Szigi.:

A "rasszista" idétlenkedés Magyarországon tömegsport, nincs semmiféle pártkötődés-felismerést elősegítő szerepe.

Nagyszerű orvosok rendkívül szellemesen tudnak zsidózni, ócska alkeszek igazán poénos cigányviccekel egész napra el tudják látni a kocsmaközönséget.

Gubanc onnantól van, amikor buta és/vagy mohó emberek mindezt a könnyelműsködést lázas szemmel, kidülledő mellel nemzetmentő igazságokként kezdik szajkózni.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.14. 15:00:28

@mirrmurrkandúr: Ajánlom tanulmányozásra: szabadeuropa.shp.hu/hpc/web.php?a=szabadeuropa&o=heti_tema_2010_03_05_ZJKO
Hogy mi az igazság sosem tudjuk meg (nem a legyek dolga), de az jelzés értékű, hogy másodszorra likvidált(j)ák ezt a csapatot...

nfgy 2010.04.14. 15:01:58

B. Ha csak a második fordulóra kapott igazolást:
1. az első fordulóban a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben (vagy valamelyik külképviseleten) szavazhat
2. a második fordulóban az igazoláson feltüntetett településen, az igazoláson feltüntetett szavazóhelyiségben szavazhat, kivéve, ha
a) a lakóhelye szerinti választókerületben nincs második forduló

Ez a te linkedből van idézve.2 a) pont!

radala 2010.04.14. 15:10:52

@nfgy: Nyomjátok a szórólapot meg a hűtőmágnest:-)
Ez a legviccesebb, amit valaha láttam. Mondjuk az LMPs sem rossz:-)

ati27 2010.04.14. 15:12:57

www.fn.hu/belfold/20100414/mszp_gyanus_szavazokoroket_emleget/

no ehhez mit szóltok? Problémás lehet ez.. Olyan Lendai Ildis.. Nem fosnak a perektől? Ha nekem kellet volna 5 órát sorba állnom, tuti hogy felnyomnám őket rágalmazásért..

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.14. 15:17:15

@nfgy: Most már teljesen összezavarodtam. Vagy csak nekem tűnik úgy, hogy itt van egy kis ellentét?
Most szavazhat, vagy nem?

mirrmurrkandúr 2010.04.14. 15:20:08

@JR69: valahogy nem hatnak meg ezek a semmiféle bizonyítékot felmutatni nem tudó összeesküvés elméletek...:-(

Róbert__ 2010.04.14. 15:20:26

@ati27: "http://www.fn.hu/belfold/20100414/mszp_gyanus_szavazokoroket_emleget/"

Nnnnna ez már nagyon sok. Mindamellett örülök is neki! Ezekkel a dolgokkal ássák most egyre mélyebbre a saját sírjukat... ettől persze még vérforraló! Mint az egész rohadt 8 év.

nyo 2010.04.14. 15:24:32

@mirrmurrkandúr:
Mégis mit vártok kedves Fidesz-imádók?
Mint a ti gondolkodásmódotokban bérkommenetelő, tehát nem az Orbán-imádatot közvetítő akkor leírom mit gondolok.
Igen elsőre csalódás volt a jobbikosoknak a választási eredmény. Leginkább, az volt csalódás, hogy a mocskos média által vezérelt "kampány" mennyire megtette hatását és ennyi agyhalott a Fideszre szavazott a Jobbik helyett. Az hogy 990 ezer nyugdíjas behúzta az MSZP-t az papírfoprma volt. A Fidesz-Jobbik aránya csalódás, illetve legnagyobb szörnyűség ami totál letaglózott, a sunyi médiapárt LMP biztos bejutása. Persze a Parlamentben majd a sárga mosolygós arcot felváltja az őszinte sárga zsidócsillag.
Be lehet állítani idiótának Vonát de eddig egy nagy baklövése volt,a tv-bezáratások kampányelemmé tétele, ami csak szavatokat vihetett, hozni biztos nem hozott. A Fideszzel pedig rafináltabban és aljasabben kellett volna bánni. Ilyen aránytalan küzdelemben nemhiszem, hogy komolyan gondolta bárki is a Fidesz legyőzését. Amikor a 2 kereskedelmi adó 9.ei híradója 3 perc Orbán tömjénezéssel indul majd 3 percig fejtegetik, hogy mindeki menjen el szavazani a Jobbik ellen, mert ők biztos ott lesznek. A média-agymosás hatását alábecsülte a Jobbik ezt lehet felróni nekik.
Innentől kezdve a második fordulóban pártszinten természetesen öngyilkosság lenne visszalépni bárhol, talán Molnár Oszkár körzetében nem. Viszont ahol nincs esélye a jobbikosnak, vagy nem jutott be ott mindeképpen a Fidesz elle kell szavazni.
A párt mitől szakadna szét? A tegnapi Origo cikbből kiderül, hogy csak idénre 335 milliót fognak bezsebelni állami támogatásként. Ennyi pénzből nagyon durván meg lehet erősödni, szépen el kell kezdenia médiabirodalom kiépítését. Amennyire nagy szerepet játszott a Fidesz 2002-es vereségében a média, kb annyira nagy befolyással volt ennek a választásnak is az eredméynére. Ha ezena pajzson sikerül valahogy rést ütni, akkor van esély a további növekedésre.
Ezen kivül ha valami csoda folytán nem fog tökéletesen kormányozni a Fidesz, akkor az önkormányzati választásokon megnézheti magát. Vona meg ne álmodozzon senki biztos ,hogy nem fog visszavonulni, egyre higgadtabb és egyre jobb.

bencekert · http://www.checkthegate.org.uk/ 2010.04.14. 15:25:41

@JR69:
Fiúk, lányok! Hol van Gábor? Valaki nem hívná föl?
Adjuk meg a lehetőséget neki, hogy ő mondja el az országnak, hogy Országos Választási Óvoda menjen vissza bölcsődébe, mert akinek mindkét fordulóra van igazolása (és a többség nyilván ilyen), az SZAVAZHAT ugyanott a második fordulóban! Hiszen mindenkinek joga van egyszer eredményesen szavazni.
Közben a média tele van ennek ellentmondó nyilatkozatokkal, a minisztert is beleértve. Már látom magam előtt a következő Bukás-parafrázist...

JAS39 2010.04.14. 15:26:56

137. Nyerhet-e a Jobbik egyéni mandátumot?

Rövid válasz: nem
Hosszabb: szinte kizárt

Akárhogy is csűröm csavarom, ki kell mondanom, hacsak nem lesz valami földcsuszamlás-szerű bombahír, az előttünk álló másfél hétnek nincs már igazán jelentősége. Minden eldőlt...a fidesznek nagy eséllyel megvan a 2/3-a, ami nekünk maradt az talán annyi, h azt a 2-3 (max 4) körzetet megnézzük, ahol van egy hajszálnyi esélye annak, h ne a fidesz győzzön...ha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor beláthatjuk, h igazából ez elég sovány sztori...

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.14. 15:27:09

@mirrmurrkandúr: Jó neked. "Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa. "

Engem azért kicsit aggaszt, mi van ha mégis igaz? Ettől inkább kell rettegni, mint a Fidesz 2/3-tól... vagy az enyém a mennyek országa? :D

bencekert · http://www.checkthegate.org.uk/ 2010.04.14. 15:29:43

@JR69:
Fiúk, lányok! Hol van Gábor? Valaki nem hívná fel?

Adjuk meg a lehetőséget neki, hogy ő mondja el az országnak, hogy az Országos Választási Óvoda menjen vissza bölcsődébe, mert akinek mindkét fordulóra van igazolása, az SZAVAZHAT a második körben is! Hiszen mindenkinek joga van egyszer érvényesen szavazni. De közben a médiában folyamatosan ezzel ellentétes nyilatkozatok jelennek meg, ideértve a minisztert is.
Már látom magam előtt a következő Bukás-parafrázist...

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.14. 15:31:09

@JAS39: Ne légy elkeseredve. Az eredmény előre meg volt írva, csak nem szóltak nektek. Persze a Jobbik is előre le volt modellezve, és ahol kellett ott megkapta a megfelelő előjelét is. Vagy Te is azt hiszed, minden véletlenül történik a világban?

Róbert__ 2010.04.14. 15:32:48

@nyo: nem kell imádni Orbánt ahhoz, hogy ne folyton a legrosszabbat feltételezzék róla az akut rettegőszindrómások :)

Róbert__ 2010.04.14. 15:33:18

@Róbert__: kivéve persze, ha oly sekélyesek szegények, hogy kizárólag a 2 véglet létezik számukra.

ladislaus 2010.04.14. 15:34:30

@CSENDES: Kodolanyi - azt hiszem van ott valamilyen tagozata. Valami szamtech nagyker mellett... pl.

radala 2010.04.14. 15:34:50

index.hu/belfold/2010/valasztas/a_kdnp_lesz_a_masodik_legnagyobb_frakcio/

Mióta mondom, hogy a KDNP lesz a 2. legnagyobb. Kíváncsi vagyok mi a fontosabb a Fidesz 209 (történelem legnagyobb frakciója, vagy a KDNP=MSZP+1 A kettő egyszerre nehezen sikerülhet, de még arra is van egy kis esély:-)

nyo 2010.04.14. 15:36:40

Mint már hajnalba leírtam, egyedül akkor lenne esély egyéni mandátumszerzésre, ha az MSZP visszalépne Borsodban a 3. helyről.

[nev] (törölt) 2010.04.14. 15:36:46

@panelburzsuj:
szerintem a kis, és nagy önkormányzatokba is jó, ha vannak civilek.

ha rajtam múlna, akkor az országgyűlési választás területi listák alapján zajlana, kezdetben úgy gondoltam, hogy egy országos lista elég lenne, de volt itt egy nick, aki megyei listás rendszert ajánlott. illetve török is valahol a területi elv fontosságát hangsúlyozta. és ez meggyőzött. szerintem a megyei listás rendszer lenne itt a legjobb.

az önkormányzati választásokon viszont egyáltalán nem kellenek pártlisták, csak egyéni körzetek. a lakóközösségek válasszanak ki egy tekintéllyel bíró idős, vagy fiatal személyt, egy presbitert, vagy kurátort, és képviselje a körzetet. tartson fogadó órákat.

és legyenek civilek akik meg még közvetlen képviselői helyeket sem akarnak, csak összeülnek alkalmanként, mert fontos nekik a vidék, vagy a város, ahol élnek. szerintem ez a demokrácia alapja. a lokálpatriótizmus. de hívhatjuk környezettudatosságnak is. a helyi politika az, hogy a helyhatóságok, és a civilek folyamatosan egyeztetnek. és szerintem az egyáltalán nincs jól, hogy ezeket a mezőket is elfoglalták a pártok. a fent linkelt video csak azt mutatja, hogy helyi szinteken nincs demokrácia. a fazon azt mondja, hogy érdekelte volna a vízmű szerződés, és nem kapott választ senkitől. és a városi tévé pipogya riportere azt mondja, hogy képviselő jelölt úr, nehogy már ezt szóvá tegye, nem ezért hívták, a városi tévé gazdálkodását meg nehogy szóvá tegye, mert azonnal véget vet a műsornak, különben is gyurcsány ferenc. ilyen a bolsevik időkben volt. szerintem az mszp, és a fidesz is utódpártok. az mszp az mszmp anyagi, a fidesz a hazafias népfront szellemi örököse.

mirrmurrkandúr 2010.04.14. 15:37:59

@JR69: Nem ismerlek, így nem minősítelek, a Mennyek országáról pedig csak annyit, hogy talán nem "csak" a lelki szegényeké...

Aki már olvasott Leleplezőt, kuruc.info-t, Drábikot, Posta Imrét stb... azt nem lepi meg egy ilyen írás... ennél ebben a műfajban sokkal jobbak is vannak. Bogár például zseniális (említést is nyert a cikkben)...

:-)

nyo 2010.04.14. 15:39:42

@Róbert__: Az is végletes megközelítés, hogy aki ide ír és Jobbik-szimpatizáns, az bérkommentelő.

mirrmurrkandúr 2010.04.14. 15:40:39

@JR69: A Fidesz kétharmadától pedig csak azok félnek, akik ezt főállásban teszik...

bencekert · http://www.checkthegate.org.uk/ 2010.04.14. 15:43:12

@JR69: igen, ezt láttam én is. eddig védtem őket, de ezzel szerintem vége. Mert az hagyján, hogy lesz újra nagy sor és elhúzódás, de a választások szervezői azt magyarázzák választójoggal rendelkező állampolgároknak, hogy nem mehetnek el szavazni... hümm.

agent T 2010.04.14. 15:44:15

Átfutottam a kommenteket, melyek az elmúlt pár órában születtek.

Az a kérdés fogalmazódott meg bennem - és bocsánatot kérek, de nincs értelme cizellálni a mondanivalómat - hogy van itt a kommentelők között olyan szerencsétlen, aki annyira hülye, hogy egy pillanatig is elhitte, hogy a Jobbik vezetése komolyan gondolta, hogy megnyeri a választást, netán kétharmadot szerez?????

Mert az egy dolog, hogy némelyik agyhalott, diadalittas megmondógézuka előadja itt az arcát, hogy sálalálalá, a Jobbik de megszívta.... de komolyan kérdezem, van aki annyira hülye, hogy elhiszi, tényleg a miniszterelnöki bársonyszék volt Vonáék célja?????

Róbert__ 2010.04.14. 15:45:23

@nyo: igen, ezzel egyetértek.

Róbert__ 2010.04.14. 15:46:35

Új Péter a rettegőkről meg a Kubatov-szavazókról, rohadt jó :D:D

nol.hu/archivum/20100414-os_patkany_terjeszt_kort

Róbert__ 2010.04.14. 15:47:55

bocs, hogy bemásolom, de hát fetrengek a röhögéstől :D::D:DD

"A település lakói figyeltek föl a gyanúsan viselkedő csoportra, amelyből néhányan antidemokratikus gesztusokat tettek, majd egy dűlőút közelében megpróbálták bebetonozni magukat húsz évre. "

papika 2010.04.14. 15:48:30

@radala:
Na viszont akkor ki kell kényszeríteni az Orbán-Semjén vitát most már tényleg! Semjén valljon színt, milyen 2/3-os törvényeket támogatna, és mit kér cserébe!

panelburzsuj 2010.04.14. 15:48:40

@nyo:

"Persze a Parlamentben majd a sárga mosolygós arcot felváltja az őszinte sárga zsidócsillag."

Ha egy-egy ilyen mondatot kihagynátok, vesztenétek két vicsori szavazót, és nyernétek négy épkézlábat. Ideje lenne felfogni, hogy a magyar választók többségének ugyan nincs semmiféle tartós, közvetlen élettapasztalata zsidókkal, de azt azért ki tudja saccolni, hogy a körzetében induló LMP-s figurára mennyire illik rá mindaz a rémség, ami a vérjobber hitvilágban a zsidóval van összeforrva. És ha nagyon nem illik rá, akor ránt egyet a vállán (idióták...) - és beikszeli a Fideszt.

De hét senki sem lépheti át a saját árnyékát: a Jobbik sem.

radala 2010.04.14. 15:50:37

@papika: Legyen, én kíváncsi lennék rá, hogy OV föl tudja-e mosni a padlót valakivel, aki mindenben egyetért vele. Ez nem egyszerű feladat ugyanis.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.14. 15:54:38

@agent T: Van.
De nem akarok ujjal mutogatni :)

ladislaus 2010.04.14. 15:55:42

@radala: siman sikerulhet. Fideszes politikusok lepnek a KDNP-be azert hogy abban a frakcioban legyenek. KDNP nem lenne parlamenti part Fidesz nelkul. Semjen Zsolt normalis politikus. Nem olyan karakteres mint OV, es talan emiatt. Itt mindenki Fideszben gondolkodik. Meg a media is.

mirrmurrkandúr 2010.04.14. 15:56:15

@agent T: Nem, ilyen idióta nem hiszem, hogy van, legalábbis ezen a blogon biztos nem...

Mindenki tudta (aki nem jobbikos), hogy a Jobbiknak a 20% a vége.
De ha veszed a fáradtságot és megnézd, hogy miket tippeltek a jobbikosok a választások előtt itt, ezen a blogon (25% volt a legszolidabb, de a 35 gyakrabban szerepelt...) , akkor könnyen beláthatód, nem mi vagyunk a hülyék.

Erről beszéltem, hogy a Vona folyamatosan azzal hitegette a sok szerencsétlent, hogy nyernek, sőt a kampánycsend előtti jobbikos kampányzárón Pörzsével felváltva hejehujáztak, hogy most már biztosak benne, hogy nyernek... ők hitegették a sok hülyét, azok meg elhitték, hát szóval siralmas...

Jó az a 17%... ezzel már lehet kezdeni valamit... és nem kell nagyképűsködni...

2010.04.14. 15:56:37

@mirrmurrkandúr: háááááát, most itt mindenki előtt?:P

[nev] (törölt) 2010.04.14. 15:58:03

@Róbert__:
oké, de ha ebből csak egy szó is igaz, akkor az a jobboldalra nézve lesz kellemetlen. akkor a választásnak ez a momentuma bekerül történelemkönyvekbe az apróbetűs részek közé. mert akkor ez választási csalás.

szerintem rendben van, ha szanyi ezt szóvá teszi a sajtóba. nem mondja azt, hogy választási csaló, aki átjelentkezett, és ellene szavazott, nem megy lezárni a hidat, hanem szóvá teszi ezt. neki úgy tűnik, mintha itt pártutasításra szervezett akció folyt volna ellene. és ezt az állítását azért valamennyire képes megalapozni.

snq 2010.04.14. 15:59:21

@panelburzsuj: vagy azt 'saccolja ki', hogy a sebtében összefogdosott indulók, vagy a kipás rasszistákkal vonuló schiffer meghatározóbb-e ezügyben

Lovastengerész 2010.04.14. 16:00:14

unalmas már ez a jobbik para, jujj jönnekafasiszták, már hallani a bakancsokat, és a vonatok zakatolását... nemáááár,
lépjünk ezen túl.

egyszer valaki álljon már ki és tegye rendbe ezeket a dolgokat,
akár miután kiosztotta azt a két bizonyos pofont és hazaküldte a fasiszta hüjegyerekeket. tehát:

mélyen tisztelt izraelita honfitársaink, zsidó barátaim, hölgyeim és uraim!
Shalom, jóreggelt kívánok tisztelettel kettőezertíz van a huszonegyedik században élünk a soknemzetiségű, sokvallású európai unióban. Nem indulnak vonatok sehova, és nem is fognak, nem azért mert mi olyan faszagyerekek vagyunk hanem azért nem mert NINCS, hülyeség, életszerűtlen anakroniznus. egész európa egy keresztény kultúrán alapuló de sokvallású, soknemzetiségű multikulturális világban él, nincs háború, nincsenek kitelepitések, nem épülnek birodalmak, bitteschön tessék befejezni a multtal való riogatást.tanult belőle mindenki, egész európa, az egész világ, elmúlt. idióták pedig mindíg is voltak, és lesznek is, és hála istennek eljutottunk oda hogy kirekesztik saját magukat, ne a velük való hadakozással töltsük az életünket.

dankeschön, hajrámagyarok, hajrázsidók, hajrámagyarország.

nem lenne időszerű???

Róbert__ 2010.04.14. 16:04:06

@[nev]: Ne mondd már! Mivel képes megalapozni? Ez olyannyira megalapozott, mint amikor egyszer egy dohánygyár képviselője egy TV interjúban mutatott egy olyan statisztikát, ami szerint a dohányosok tovább élnek. Átlátszó trükk a számokkal. Kik szoktak átjelentkezni? Nagyon nagy számban fiatalok-fiatalabbak. Minden választáson. Most ez alapján aztán marha nagy meglepetés, hogy ők többen támogatják a Fideszt vagy a Jobbikot, mint az MSZP-t... Az meg, hogy neki gyanús az, hogy az igazolással szavazók többen voltak a szavazókörökben, mint az ott élők, miközben EGYETLEN szavazókörben szavazhatnak körzetenként most az átjelentkezők, valóban fölveti a kérdést: számottevő agysejt-pusztulás áll Szanyi Tibor esetében emögött, vagy szándékos, gusztustalan módon gyanúsító ferdítés? Sajna a butaságot nem feltételezhetem ez esetben, marad a szándékosság.

Fenntartom azt is, hogy ez kontraproduktív. Hiszen nem veszik észre, hogy ezeket már senki sem veszi be.

nyo 2010.04.14. 16:09:28

@panelburzsuj: Pártszinten tényleg igazad van. Hosszútávon nem lehet szavazatokat szerezni zsidózással, ezért felesleges is. A kiemelt mondat a magánvéleményem volt....:) A SZDSZ-el való összemosásukat viszont nem árt rögtön megkezdeni.
Amúgy meg az országnak az lenne a legjobb ha tényleg 1 év alatt meggyengülne a Jobbik mert ez azt jelentené, hogy a Fidesz kormány csodával határos módon megoldja a cigánykérdést, fellendíti a gazdaságot, és tényleg teremt egymillió munkahelyet. De én ebben nem nagyon hiszek.

panelburzsuj 2010.04.14. 16:09:59

@snq:

Ingyen jótanács volt. Ha nem, hát nem.

De Törög Gábor biztos tud neked olyan céget ajánlani, ami jó pénzért ad écát marketingkommunikációs témákban ... Még a Jobbiknak is! :)

2010.04.14. 16:10:47

@mirrmurrkandúr: hát, mégis, itten ez egy úri társaság közéleti munkássággal..:D

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.14. 16:11:01

@mirrmurrkandúr: Ehhez képest kapásból beskatulyáztál: "látom, azért akad még egy bátor, sértődött jobbikos azután a csúnya fiaskó után, hogy a gonosz Fidesz megakadályozta a Jobbik kétharmadát:-) "
De no problem :)
Engem nem zavar a Fidesz 2/3. Nálunk sok a cigány mégse nyert a Jobbik. Pesten sok a buzi és/vagy zsidó mégse nyert a Jobbik. Valahol zavar van az Erőben :)

agent T 2010.04.14. 16:18:11

@mirrmurrkandúr: Hát ha a "jobbikosok" 25-35 százalékokat tippelgettek, akkor megérdemlik a csalódást. Minden pártüzenetben el kéne tudni különíteni a direkt közlést és a marketingelemeket, mindenkinek.
Én semmi okát nem érzem a csalódásnak. Legyen csalódott az SZDSZ, meg az MDF, meg a sír szélén tántorgó MSZP. Nehogy már egy jobbikos legyen szomorú. Miért lenne?
Megdupláztuk a szavazóinkat az EP választás óta.
És ha a nagyobb egészet nézem, akkor se lehetek szomorú, mert azért az is sejthető, hogy Viktor jobban fogja csinálni a dolgokat, mint ahogy ez a banda nyolc évig.
A kétharmad meg vagy meg lesz vagy nem, de azt se felejtsük már el, hogy ennek a most eltakarodó bandának nemhogy kétharmada nem volt, de úgynevezett kisebbségi kormányzást folytattak, oszt mégis azt csináltak amit akartak.
Én nem félek attól, hogy ha meglesz a kétharmad, IP cím alapján fog elvitetni Orbán Viktor, mert Jobbik szavazó vagyok.

mirrmurrkandúr 2010.04.14. 16:20:12

amiket írtál, az alapján nehéz lett volna másra gondolni, de ne haragudj, ha nem így van, bocsánat!

agent T 2010.04.14. 16:21:25

Egyébként is beadtam a felvételi kérelmem, hogy lépjek be, csalódottan? Milyen már az???:)))

mirrmurrkandúr 2010.04.14. 16:22:23

@Letícia: na nézzenek oda... jó, hoy nem azt mondtad: GENRTYBRIGANTIK :-)

panelburzsuj 2010.04.14. 16:24:15

@nyo:

Me lehet kísérelni az összemosást, vannak hozzá ügyesen forgatható klisék, de éppen a te kommented fölött látható a varázsszó: kontraproduktív.

Mégpedig azért, mert a lejáratós politizálásból nagyjából-egészéből elege van a magyar választóknak. Péniszpumpázásból, kipázásból, patásozásból, komcsizásból és rekomcsizásból eddig még mindig csak az jött ki, hogy szart fosra cseréltünk.

Aki az LMP sikere mögött csak a settenkedő szadeszt látja, és nem a "legyen má végre más" iránti vágy növekedését, az rúgja ki a spindoktorát. Most.

2010.04.14. 16:26:30

@mirrmurrkandúr: ilyent ne adj a számba, Te!!:P Én pont azt mondtam, hogy úgy se érdekelne senki, mert annyira dolgoztok, és ez így van jól.:)))))

És hogy ON is legyek:

velemenyvezer.blog.hu/2010/04/14/jobbik_rejtely_megoldva

Idet 2010.04.14. 16:27:00

@JR69: "Boldogok, akik éhezik és szomjúhozzák az igazságot, mert ők megelégíttetnek."

mirrmurrkandúr 2010.04.14. 16:27:18

@agent T: Röviden és tömören ennyi a lényeg.

Egyébként, ha minden Jobbik szavazó így állna hozzá a Világhoz, mint te, azt hiszem, én is másképp állnék a Jobbikhoz...

JAS39 2010.04.14. 16:27:44

@JR69: Nem vagyok elkeseredve, sőt az előzetes itteni kalkulációkban is benne volt ez, csak most úgy megjegyeztem. :)

agent T 2010.04.14. 16:28:29

@panelburzsuj: ebben igazad van, az LMP (egyes értelmezések szerint: Lehetsz Mégis Pedofil) mögött én sem csak a vigaszágon visszasurranó SZDSZ-t látom, Hajósostul-mindenestül.
Látom durván hét százaléknyi választó romantikus naivitását is, és ki merem jelenteni, hogy nem kevés jó szándék jelentkezik ottan. Hát, majd kijózanodnak, reméljük.

[nev] (törölt) 2010.04.14. 16:29:03

@Róbert__:
ezért fogalmaztam úgy, hogy képes "valamennyire" megalapozni. itt a kérdés az, hogy az átjelentkezés szervezetten folyt, vagy sem. volt-e toborzás, vagy ad hoc módon, ennyi ember egymástól függetlenül jelentkezett át, és ott állt hajnalig, hogy éljen törvény adta jogával.

ezt nem tudom eldönteni. ha az előbbi igaz az választási csalás, amit majd feljegyeznek a történelemkönyvek. ha az utóbbi, akkor meg nyilván nem. azt nem érzem problémának, hogy szanyi mindezt szóvá teszi, és próbál ennek utána járni. nem az alapján kiált csalást, hogy hányan "mosolyogtak", és nem állja el a hidat keresztbe, hanem szóvá teszi a sajtóban.

de ez az eset is bizonyítja, hogy a második forduló egy önkormányzati előkampány. szanyi a kerületben élőket kéri, hogy szavazzanak rá, mert ő milyen jó fej. szerintem a kerületben élők döntsék ezt el.

számtalan eset mutatja, hogy ez a vegyes választási rendszer a szavazást milyen visszássá teszi, területi listás országgyűlési, és egyénik körzetes helyhatósági választások kellenek. az önkormányzatokban a civilek jelentsék a kontrollt, és ne a parlementi ellenzék.

CSENDES 2010.04.14. 16:31:47

@mirrmurrkandúr: Bocs, hogy csak mos reagálok, a probléma az, hogy minden nap 100 km-t utazok oda és vissza a (munkahelyemre és vissza). Ez nem tiszteletlenség, csak időnként haza kell mennem.:-))

Róbert__ 2010.04.14. 16:32:40

Akkor sem értem. Drasztikusan több átjelentkező nem volt. Amennyivel több volt, az tök egyértelműen látszik, hogy miért, mivel egyre több fiatal költözik el vidékről a fővárosba, egyetemi városokba (Pécs, Debrecen - itt is sorok voltak). A szavazóköri többség is egyértelmű. Miért pont most lett volna szervezett? Azért, mert most vesztett? Ki más állna órákig sorba, ha nem a fiatal, akinek ez meg se kottyan 1-1 fesztiválos sorbanállás után? Még jó, hogy nem a nyugdíjas MSZP-s fog sorban állni órákig. Tök logikus az egész. Mint ahogy az is, hogy Debrecenben meg tudták oldani a problémát úgy, hogy behívták a pótszemélyzetet és 3 felé osztották a névjegyzéket abban a körzetben, ahol lassú volt a haladás az átszavazók miatt.

Idet 2010.04.14. 16:35:01

@agent T: Először nyilván nem, de közben már maguk is elhitték a saját szövegüket...van ez így!

agent T 2010.04.14. 16:35:11

@[nev]: Ezek a civilek, akik a kontrollt kellene hogy jelentsék, kicsodák? Annyit hallani róluk...
A bélyeggyűjtők köre? Mária civil mozgalma? A cserkészek? Fritzék civil összefogása? A mogássérültek szövetsége? Az EDDA fan club? A Ferencváros drukkerek? Vagy ki?

Kétségbeesetten keresem a magyar civil szférát. Ki látta?

CSENDES 2010.04.14. 16:36:40

@CSENDES: És még valójában azt sem tudom, hogy a FIDESZ mit akar azzal, hogy most már beszél parlament felezésről és önkormányzati létszám felezésről (minimum 12500 munkanélküli) amit úgy számítottam, hogy a legkisebb önkormányzat is 10 fő, ennek felezése 5 fő, és ez megszorozva legkevesebb 2500 önkormányzattal. Ez pedig a tavalyi teljes keletkezett munkanélküliség 100000 Fő növekmény 12,5 %-a.

Idet 2010.04.14. 16:38:41

@mirrmurrkandúr: Na látod, hogy hiányolt? Nem beszélek én a híg levegőbe!

agent T 2010.04.14. 16:39:37

@CSENDES: Ez az érvelés kínosan emlékeztet arra, mint amikor tóta W azon fanyalgott, hogy Viktor szar lenne, ha egyszerűbbé tanné az adózást és felszámolná a korrupciót, mert mi lenne a könyvelőkkel, akik tömegesen maradnának megrendelés nélkül.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.14. 16:40:06

@mirrmurrkandúr: Az indiánoktól tanultam a rejtőzködést.
Akarod, hogy úgy szóljak hozzá, mint egy kommancs? :D

Idet 2010.04.14. 16:40:09

@agent T: Átmentek Seres Máriába.

Idet 2010.04.14. 16:41:04

@JR69: Füstjeleket fogsz eregetni?! Ez nehezen jön majd át a neten...

agent T 2010.04.14. 16:41:52

@JR69: Azt úgy kell mondani, hogy native american, te rasszista.:)

Idet 2010.04.14. 16:45:41

@panelburzsuj: Törög Gábor? Úgy, mint Törrög Szultán? Húha!

CSENDES 2010.04.14. 16:49:35

@Ordnassac: Most szeretnék válszoni a több mint két órával ezelőtti válaszodra választási átigazolással jelentkezők ügyében. A piliscsabai Pázmány Péter katolikus egyetem hallgatóinak az átszavazási jogáról nincs kétségem. A fiam is szavazhatott volna ott, lévén hallgató. A körzetben mégsem látszik olyan túljelentkezés, ami a fővárosban. Ezen felül a lányom Budapesten jár főiskolára, bár ez az RTF. Itt aztán minden megyéből megfordulnak hallgatók (tekintve, hogy ez az egyetlen felsőfokú intézmény) Mégsem volt igazolással szavazó, mert mindenki a körzetében szavazott. A kollégisták is.

2010.04.14. 16:51:39

@mirrmurrkandúr: Hát azért mondom!:) Tudom én mit akarok mondani, ne félts Te engem.

CSENDES 2010.04.14. 16:52:17

@agent T: Nem tudom ki az a Tóta W, pedig vállalkozás vezetője vagyok. KI ő???

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.14. 16:55:16

@agent T: Ne használd a kettős mércét. Nektek sem tetszett, ha a naiv álomból való ébredést emlegették az antidrukkerek.
Itt nem ér semmit a fejjel a falnak taktika. Figyeljetek, tanuljatok, és minden megnyilatkozást százszor meggondolni...
Szépek és erősek lehettek, de okosak nem :D

CSENDES 2010.04.14. 16:55:25

@ladislaus: Köszi, megtaláltam. Csak azért érdekelt, mert 1995-i ebbe a szavazókörbe tartoztam, s ezt követően vidékre költöztem, a gyerekek egészségi állapota miatt.

ubul2000 2010.04.14. 16:58:45

@mirrmurrkandúr: ahogy olvasom a hozzászólásaidat, te tényleg torgyán 2.0 vagy. Ajánlom neked Arnóth-ot.

panelburzsuj 2010.04.14. 16:58:51

@Idet:

(Álcáztam magamat. Nehogy má annyira meglássék, milyen kis pedánt okostojáska vagyok ... )

CSENDES 2010.04.14. 17:00:04

@mirrmurrkandúr: Mire mondod, hogy semmi gáz? szerintem ez is Fideszes eszköz, nem akar " Mszp által említett túlhatalmat, mert látja, hogy az LMP (akire szavaztam) okos ötleteket el fog fogadni tőle. De ők csak eszközök lesznek. esz kis zöld hang. Lesz kis berzenkedés. Félek, hogy megeszik a sajtot......

mirrmurrkandúr 2010.04.14. 17:02:39

@ubul2000: szokásos jobbikos szarkenegetés, hogy nem a kérdésre reagálsz... megszoktuk.

én normálisan közöltem veled egy tényt, amit a választási eredmények híven tükröznek, te meg vagdalózol...

gratulálok:-)

CSENDES 2010.04.14. 17:03:01

@mirrmurrkandúr: Mire mondod, hogy semmi gáz? szerintem ez is Fideszes eszköz, nem akar " Mszp által említett túlhatalmat, mert látja, hogy az LMP (akire szavaztam) okos ötleteket el fog fogadni tőle. De ők csak eszközök lesznek. esz kis zöld hang. Lesz kis berzenkedés. Félek, hogy megeszik a sajtot......@agent T: Ki az a tóta W

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.14. 17:05:34

@Idet: kommancs/kommer/komcsi, nem füstjelekre gondoltam.
Ez a rejtőzködés lényege. Nem az vagy , mint aminek látszol :D

masni55 2010.04.14. 17:08:43

@agent T: Esetleg rendes kimutatásokat tudnának végezni a cég tulajdonosainak, és nem kéne "csak" adózással foglalkozniuk. :)

panelburzsuj 2010.04.14. 17:08:44

@agent T:

Egy húszezres városban van tíz egyéni körzet, meg hét pártlistás hely.

Meg másfél pártalapszervezet. Fél fidesz, fél maszop, negyed jobbik, meg mdf szadesz kisgazda lópikula törmelék a zacsi alján.

A hét hely nekik van fönntartva. Ezen aztán annyira földobódnak, hogy a másik tízre is ráhajtanak. Nem a helyiek kívánságára, nem isten kegyelméből, hanem a sztrádapénzekből nekik kiutalt pártfillérekből.

A civil pártológiai álneve: független. Legalábbis az országos zabrálómasináktól.

Keresed a civilt? Langyosodik? Vagy még mindig hideg-hideg-hideg ... ?

masni55 2010.04.14. 17:16:52

@cukicica: És azért sem indulnak vonatok, mert vagy vezetékszakadás van, vagy sztrájk, amit én már nagyon unok.:)

nyos 2010.04.14. 17:21:29

A Jobbik es a Fidesz - mint part - nagyon fuj egymasra, ami ertheto is, elvegre most dolnek el az eroviszonyok.
Ezzel szemben a szavazoik kozt nem ez a helyzet. OV is kulon kerte, hogy ne osszak meg a szavazatukat azok, akiknek mindket part szimpatikus, es a kozvelemenykutatasok alapjan is komoly a szimpatizansok kozti atfedes.
Attol, hogy a partok kozt rivalizalas van, esetleg meg utaljak is egymast, (es valoszinuleg a szimpatizansok kemenymagjanal is ez a helyzet), azt tartom valoszinubbnek, hogy a jobbik szavazok 2. forduloban inkabb a 2/3-ra adjak a voksukat. Meg akkor is, ha az elsodleges partjuknak ez nem erdeke.

A Jobbiknak is el fog jonni az ideje. Ha oszig nem tortenik csoda, keleten es eszakon tobb polgarmestert is adhatnak. A helyi problemakat (uzsorasok, kozbiztonsag) helyi szinten jobban lehet kezelni.

CSENDES 2010.04.14. 17:23:19

Elnézést, ma már alkalmatlan vagyok a politizálásra. Fáradtnak tűnsz, mintha nem a régi volnál, hol van a tűz..

panelburzsuj 2010.04.14. 17:30:15

@radala:

A semjéni teljes egyetértéshez találtam egy jó kis szlogent. Kitűnő kétharnmados érv lenne egy szép OV-plakáthoz:

"Az én igám könnyű, az én terhem édes."

Vagy ez már blaszfémia? És hol a határ?

(Az igazság szabaddá tesz, 2006. október)

panelburzsuj 2010.04.14. 17:35:47

@[nev]:

Magatartásában, szocializációjában majd mindegyik párt utódpárt: kisujjadat nyújtod, karodat akarja.

Rémlik olyan, hogy "Hát igen ... Már megint tisztogatnak a pártonkívüliek?" :)

Be fog ez megint következni, csak lassan, vontatottan, rengeteg kár árán.

panelburzsuj 2010.04.14. 17:37:08

@panelburzsuj:

"Hát igen ... Már megint tisztogatnak a pártonkívüliek."

(nem kérdés -állítás)

Idet 2010.04.14. 17:44:25

@panelburzsuj: Naggyon Okoska Törp vagy, le az álcahálóval! (Biztos nem vagy törp, ez csak cizellált poénkodás!)

panelburzsuj 2010.04.14. 17:45:20

@masni55:

Meg azért, mert határon belül mégiscsak kínosabb, vesződségesebb, kockázatosabb lenne ...

Külföldre meg má nem lehet feladni a szállítmányt.

Hüje ejrópa ...

Idet 2010.04.14. 17:45:46

@JR69: Nem dakotára gondoltál véletlenül?:-D

Idet 2010.04.14. 17:52:39

Gyerekek, ritkítják a Népszabadságot! Mi van azzal az egyesülés-dologgal?

masni55 2010.04.14. 17:56:30

@panelburzsuj: Hát mindíg is tudtuk, hogy a bibliai idézeteket mindenre rá lehet húzni. :)

masni55 2010.04.14. 18:01:11

@panelburzsuj: Viccen kívül, sajnos nem véletlenül van ott helyileg az a kisebbség, ahol van. Észre kellene már vennünk, hogy nagyon kemény telepítgetések folytak itt az elmúlt 20 évben, mint problémamegoldás.

panelburzsuj 2010.04.14. 18:15:12

@masni55:

Volt más módszer is. Igazi svábos:

Csóró kis falusi önkormányzat gyűjtést rendezett, hogy az üresen maradt, olcsó kis vályogházakat fölvásárolják és lerombolják, nehogy a szomszéd községben felszaporodott etnikum bagóért megvegye, és beköltözzön.

Persze mindezt csöndben, de annyira azért nem, hogy a kitelepített német rokonságig ne jusson el a segélykérés híre. A csont nélküli megoldás végül is az lett, hogy német állampolgárok vették meg az ingatlanokat, és az "életveszélyre" tekintettel gyorsan szét is döntötték a három vagy négy tömésfal házikót. A csupasz telek sem gond: a közmunkások szépen rendbentartják, az önkormányzat pedig még egy "jelképes" összeget is kiszámláz a tulajoknak.

Kerek, hiba nélküli magyar vidékpolitika.

panelburzsuj 2010.04.14. 18:19:07

@panelburzsuj:

(Ja és a legszebb lemaradt: az akció akkor vált halaszthatalanná, amikor eldőlt, hogy vagy 200 millió forintért kétkilométeres összekötő út épül a két falu között, fölszámolandó a "zsákfalu-problémát" ...)

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.14. 18:24:36

@Idet: Bocsánat.
Rögtön igazodok a Vezírhez :)
zikkalj :)

masni55 2010.04.14. 18:26:15

@panelburzsuj: Egy ilyen helyről én is tudok, lehet, hogy ugyanaz. :)

panelburzsuj 2010.04.14. 19:03:21

@masni55:

Lehet.

De nevet nem írunk ki, mert bár a helyszíneket ismerem, láttam is, és a történet néhány epizódját más-más forrásból külön is hallottam, a sztorit kerek egészként az adott faluval nem túl jóban levő polgármester mesélte ... :)

(kistérségi osztozkodáson hajbakaptak, hogy ki következik soron, és eléggé elhidegült a viszony)

panelburzsuj 2010.04.14. 19:05:54

@panelburzsuj:

(Eléggé zokon vette a "dózerolós" polgármester azt az ellene szóló érvet, hogy "hászen nektek még erre is van pénzetek" ...)

ubul2000 2010.04.14. 19:17:44

@mirrmurrkandúr: ez baromi érdekes amit írsz, mert nem kérdeztél tőlem semmit, úgy hogy a szarkenegetés a te oldaladon marad
a gratulációt köszönöm :)

lüke 2010.04.14. 19:34:54

azért Pest megye +BP 200 ezerje nem semmi.............
hmmm

ati27 2010.04.14. 19:43:16

inforadio.hu/hir/belfold/hir-345965

Asszem fellendül az ingatlanépítés magyarországon. Fel kell húzni pár börtönt. Viccet félretéve szerintem jogos..

tibapó 2010.04.14. 20:09:37

@[nev]: "az önkormányzatokban a civilek jelentsék a kontrollt, és ne a parlementi ellenzék. "

Igenám, de a CIVILEK AZ ELLENZÉK!

a www.szolnokinaplo.hu (már törölt régi) oldalán) volt egy szavazás, "melyik frakció az ellenzék a helyi közgyűlésben?", és a többség nem az MSZP-re, nem az SZDSZ-re, nem is az MDF-re, hanem az egy szál civilre (és a mögötte álló csapatra) szavazott

tibapó 2010.04.14. 20:19:37

@agent T: "Kétségbeesetten keresem a magyar civil szférát. Ki látta? "

Ime egy kis ízelítő

www.szolnokcity.hu/viewpage.php?page_id=132

Abban egyetértünk, hogy nem a mézgyűjtők és nem a kecsketenyésztők egyesülete hivatott elsősorban a civil kontrollra, de a városfejlesztéstől a műemlékvédelemen keresztül a hagyományőrzésig bezáródó tevékenységű városvédők-lokálpatrióták-védegyletek inkább.

Az a fránya 5 %, ahogy arról a szolnoki polgármester egy civil fórumon megnyilatkozott (szabadon idézve) : "egész jól megvolna ő a kiránulgató, nyugdíjastalálkozgató, piknikező civilekkel, csak a fránya 5 % ne lenne, akik, folyton el akarják őt számoltatni..."

Merras · http://miyazakijun.hu 2010.04.15. 08:12:18

Node Gábor, azt nem hallottad, hogy az ország kétharmada jobbikos, csak még nem tud róla? Ez teljesen más megvilágításba helyezi a második fordulós esélyeket, nemdebár?

:D

ssi 2010.04.15. 09:24:49

@[nev]: racionális gondolat, s már nemcsak a Tied, hiszen az MSZP is ezt javasolja: tiszta helyzet a választóknak, egyértelmű és hasznosítható eredmény mindenkinek

@discretio: én nem a Fideszre szavaztam, s emlékszem még a kitűzött kokárdákkal jelzett pártszimpátiára is
süti beállítások módosítása