Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
17:12

Ma délután egy vezető gazdasági döntéshozóval beszélgettem, akinek sikerült egy igazán meglepő kérdést feltennie: miért ne jelenthetné be a Fidesz most - és valósíthatná is meg rögtön az új parlamentben -, hogy az első lépése a kétharmados törvények „eltörlése” lesz? Először arra gondoltam, hogy ez teljesen értelmetlen, tipikus politika-analfabéta ötlet, hiszen ebben az esetben (részben) elveszne a kétharmados többség jelentősége, amiért elég sokat küzdött a Fidesz, ráadásul később majd ellenzékbe kerülve a mostani változtatásai mögül is eltűnne a kétharmados védelem. Minél többet beszéltünk azonban róla, egyre életképesebb javaslatnak tűnt. Nem mondom, hogy csak mellette szóló érvek léteznek, de azt igen, hogy a Fidesz helyében megfontolnám.

Hogy miért is lenne jó ez a Fidesznek? Legalább két okból: az egyik kommunikációs, a másik szervezeti – de persze mindkettő alapvetően politikai. Ha a Fidesz most bejelentené, hogy a parlamentben az első lépései egyikeként kétharmados többségével élve módosítaná az alkotmányt, és kivenné belőle az úgynevezett kétharmados törvényeket (tehát ezeket onnantól kezdve feles többséggel lehetne változtatni – az alkotmány módosítása természetesen minősített többséget igénylő maradna), attól a perctől kezdve értelmetlenné tenné a kétharmados többség veszélyeivel való riogatást. Mindezt úgy tehetné meg, hogy közben maga még szabadabb kezet kapna, egyben azonban felkínálná a lehetőséget politikai ellenfeleinek is, hogy később, kormányra kerülve maguk is változtassanak.

Ráadásul – s ezt tartom politikailag számukra a leglényegesebbnek – egy ilyen döntéssel négy évre biztosítani lenne képes a mai kétharmados törvények módosításához szükséges többséget, amelyet amúgy számos veszély fenyegetne. Ha a Fidesz tartalmi változtatásokkal kezdene, könnyen lehet, hogy a kétharmad előállításához egyre nagyobb belső összetartásra lenne szüksége. Márpedig ezek a javaslatok (az önkormányzati rendszerről, a választási törvényről stb.) a kormányzó párton belül is érdekeket sérthetnének, ráadásul a kormányzás eleve amortizálhatná valamelyest a parlamenti frakciót, nem is beszélve arról, hogy egy pár mandátumos kétharmados többség biztosításához - tele parlamenti képviselő miniszterekkkel és államtitkárokkal - még akkor is iszonyatos szervezés és fegyelem szükséges, ha amúgy mindenki lelkesen egy irányba tart.

S hogy ne csak a Fidesz érdekeiről beszéljünk: húsz évvel az első szabad választás után a rendszerváltás idejének politikai viszonyaira szabott, a „rendszerváltás forgatókönyve” alapján megérthető úgynevezett kétharmados törvények létjogosultsága a jelenlegi politikai helyzettől függetlenül is erősen megkérdőjelezhető. Ha ezeket egy kétharmados többséggel rendelkező kormány helyezné vissza a feles jogszabályok közé, akár az ellenzéki pártok egyikének vagy másikának a támogatásával, talán még nagyvonalúnak is tűnhetne ez a lépés. Mindenesetre nem azt üzenné, hogy az a párt, amelynek egyszer kivételesen sikerült átugrania ezt a lécet, gyorsan mindent saját képére formál, de a lécet azért jó magasan hagyja, hogy más lehetőleg ne tudjon majd hozzányúlni ezekhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr141921180

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kell-e félni a Fidesz kétharmadjától? 2010.04.14. 22:57:57

Sok mindenről lehet hallani a televízióban, rádióban, mindenfélékről lehet olvasni az újságokban és az interneten – hogy ki jut be, mennyivel, és hogyan – de az egyik legfontosabb kérdésben mindenki egyetért. A vasárnapi választások egyik l...

Trackback: A Jobbik sikerének titka 2010.04.14. 20:26:19

 Aszem ez lesz eddig a legrövidebb posztom. Hajrá, spórolás!Hanagyon érdekel a téma,irtó okosnak képzeled magad, ésneked fontosabb blogokat olvasni, mint szórakozni, pihenni,olvasd el ezt a blogbejegyzést. Aszem valamilyen "brit tudós" í...

Trackback: Az emberek hülyék – A kamaszok ne politizáljanak 2010.04.14. 18:55:29

A jelenleg felnövekvő generáció nem tartalmaz Petőfiket. A jelenleg feltörekvő generáció legnagyobb része – és itt szögezzük le, „a jövő értelmisége” címkével ellátott gyerekekről beszélek, nem a nyolcadik kerületi gimnáziumok közepes...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Demetriosz 2010.04.14. 17:19:23

Azért nem lehet véleményem szerint minden törvényt egy kalap alá helyezni, a két-harmados törvények között is vannak sarkalatos törvények, pl. a jogalkotásról szóló törvény (ami mindent meghatároz és az AB döntése év végi hatállyal megsemmisítette).

A legjobb megoldás a törvények többségének "felesítése", a maradék 3/5-íséte lenne (asszem Csehországban használják pl. ezt az arányt). Az igazán sarkalatos dolgoknál így valóban nemzeti konszenzusra lenne szükség, ami azért reálisan el is érhető.

Steve 2010.04.14. 17:20:18

Ez viszont azt jelentené, hogy egy politikai váltógazdaságot feltételezve tovább csökkenne a stabilitás. Még több témában lehetne mindent négyévente előlről kezdeni, annak érdekében, hogy a másik eredményeit lenullázva az aktuális kormány minden eredményt magáénak vallhasson.

Steve 2010.04.14. 17:22:35

@Demetriosz: A 3/5 = 60%, a 2/3=66%. Szerinted tényleg ez a 6% segítene??

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.14. 17:22:45

A médiatörvény mindig módosulna, amint a másik oldal kerülne hatalomra.

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2010.04.14. 17:23:15

Majd meglátjuk, mindenesetre rendkívül érdekes felvetés. Nyilván ezzel a választással sok minden meg fog változni, de nem tudom, hogy ez előnyére válna-e a politikai rendszernek, mármint az, hogy így abszolút többséggel lényegi kérdésekről lehetne dönteni. Gondolok itt arra, hogy 4 évente minden újrakezdődik... (kivéve 2006-t)...

morgok (törölt) 2010.04.14. 17:27:20

Szerintem az alaptörvények stabilitását éppen az állandóságuk adja. Viszont azt talán érdemes volna átgondolni, hogy mely törvények legyenek 2/3-osak, és mi az ami változhat gyakrabban.

Sajnos a gesztusok a politikában ritkák, és a hazai kettéosztottságból adódik egy nagyfokú bizalmatlanság. Őszintén szólva én sem bízom abban, hogy a most leköszönő erők ezt magukra nézve gesztusnak vennék ezt a deklarációt, inkább bambaságnak, és kevéssé valószínű, hogy ezt visszaadnák bármikor is. Sajnos 1945. óta a baloldaliság Magyarországon ritka pillanataiban volt sportszerű, fair oldal... Ha a rendszer-módszerváltás utáni időket nézzük, bizony azóta sem ez jellemző...

wincent · http://index.hu 2010.04.14. 17:28:21

Érdekes gondolatok...

Ti láttok fantáziát egy olyan választási rendszerben, amely így épül fel?

a) csak listás választás (nincs egyéni)
b) a parlament létszámát az elért szavazatok arányában felosztani, mindenki, akinek aránya eléri az 1 főt (nem 5%), de a pártfinanszírozás küszöbe maradhat az 1 ill. 5%-os minimum.
c) az arányokat NEM az érvényesen leadott szavazatokhoz viszonyítva, hanem a teljes választásra jogosult létszámhoz mérve. Azaz, pl. 60%-os részvétel mellett a parlament létszáma is a maximum 60%-a. (vagyis aki nem megy el szavani, az csökkenti a képviselők számát a "cselekedetével") Ezáltal csökken a képviselői létszám (de ez amúgy is szerepel a "tervek" között)

A választás 1 fordulós az egyéni kör hiánya miatt.

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.04.14. 17:33:03

Elég jó ötlet, OV helyében én azonnal meg is lépném.

Aztán persze a ciklus végén vissza lehet hozni a 2/3-os (vagy 3/5-ös) törvényekket, legkézenfekvőbben a 1949. évi XX. tv. nyugdíjba küldésével.

Persze ehhez sztem nincs elég vér OV pucájában, sajnos a Fidesz sokkal rugalmatlanabb annál, hogy ilyet lépjen - ha eddig nem jutott eszébe.

(+ Wishful thinking: Van igazi Alkotmányunk, elég lenne a tákolmányt eltörölni, és a 10-20 sarkalatos törvényt meghozni, akár 2/3 v. 3/5-ös törvényként...)

Demetriosz 2010.04.14. 17:34:17

@Steve: Természetesen nem a 6 % segítene, de ez csak a valóban konszenzus-kényszeres törvényekre vonatkozna. Ebben az esetben a kormányzó párt (amelynek egyhamar nem lesz két-harmada) egy kisebb ellenzéki párt segítségével is módosíthat. Summa summarum: túl magas nemzetközi viszonylatban is a két-harmad és túl sok törvényt érint.

Más: a rendszerváltás idején nagyon sok mindenben átestünk a túlsó oldalra, ilyen a jogalkotás és az adatvédelem is. Régi, nyugat-európai demokráciákban nagyon sok mindent rendeleti szinten szabályoznak, csak az alapdolgok kerülnek a törvénybe. Én is próbáltam a magyar két-harmados rendszert magyarázni egy egyeztetésen Brüsszelben, de csak csóválták a fejüket és jószerencsét kívántak.:)

Hírbuzi 2010.04.14. 17:34:30

Lehet, hogy tényleg a 2/3-ad eltörlésével kezdik, bár kétlem. Már most látható, hogy sokkal fontosabb dolguk lesz az első 100 percben:

hircsarda.hu/1-politika/5594-a-fidesz-elso-100-percenek-programja-csak-a-hircsardan/

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.04.14. 17:35:03

a választási részvételt összekötni a parlament létszámával szerintem zseniális ötlet.

Demetriosz 2010.04.14. 17:38:11

Az egész felvetés egyébként csak a választási rendszer figyelembe nem vétele esetén értelmezhető, de a mostani rendszer nem fog így maradni. Ha átállunk a tiszta egyéni képviselős rendszerre vagy csak eltöröljük a kompenzációs listát, máris nem lesz rendkívüli a két-harmad.

wincent · http://index.hu 2010.04.14. 17:42:50

@Demetriosz: oké, legyen tiszta egyéni képviselős a rendszer, de akkor ne legyen ott a jelölt neve mellett a pártállása... Na, azokra az eredményekre lennék kíváncsi :) A viccet félretéve, az tuti, hogy egypárt-rendszert okozna.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.14. 17:44:48

Kedves Török uram!

Látta-e reggel a Ma reggelben, h mekkorát égett a kollégája, Kiszelly Zoltán, amikor is totál hülyeséget beszélt a töredékszavazatokról.

Ez kb. olyan, mintha én - matek tanár - szarul írnám fel a 2-fokú egyenlet megoldóképletét.

Sajnáltam a fiút, mert egyébként szimpatikus arcnak tűnik, csak nem tanulta meg alaposan a politológusi szorzótáblát.

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.04.14. 17:45:19

@wincent: Ha elfogadjuk, hogy a pártok megfelelően tudják képviselni a választóikat (vagyis a párt, mint idea a lehetséges legjobb), akkor nagyon jó ötlet.

Kiegészíteném némi súlyozással: a listán szereplő nevekből lehessen 5-10-et beikszelni, ez alapján jussanak be a képviselők. (Ezzel kizárjuk a pártnyaloncok bejutását, pl. Listás Peti sosem lehetne parlamenti és városi képviselő...)

Mivel én a kiinduló állításban nem hiszek, ellensúlyt teremtenék a listás országgyűlésnek egy (területi alapú) felsőház képében.

deku82 2010.04.14. 17:46:38

Kedves Gábor!

Szigeti Péter ma úgy nyilatkozott, hogy aki igazolással szavazott pl. Szanyi körzetében, NEM szavazhat a 2. fordulóban, ha a lakcíme szerinti EVK-ban eredményes volt az 1. forduló.
Ez valóban így van? A vasárnap este után picit kételkedem az OVB elnökének jogértelmezésében...
Ezek szerint egy soproni diák már NEM szavazhat igazolással Szanyi ellen/mellett, míg egy miskolci diák ezt újra megteheti?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.14. 17:48:53

Gábor, ugye a 2. fordulóban visszalépő jelölt első fordulós szavazatai is beszámítanak töredéknek, nemcsak a vissza nem lépők első körös eredménye?

Nehogy már én tévedjek a végén...

Atisz 2010.04.14. 17:49:17

"a kormányzó párton belül is érdekeket sérthetnének"

Arról nem is beszélve, hogy bármikor előfordulhat (a Fidesznél elég sűrűn) hogy pár képviselő nincs jelen 1 adott döntés alkalmával és emiatt nem jön össze a 2/3 :)

Hang_Solo 2010.04.14. 17:50:53

Kedves Gábor!

Nem lehetne az oldalt úgy átalakítani, hogy a kattintható hivatkozások új ablakban (lapon) nyíljanak meg? Jobb lenne szerintem.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.14. 17:51:27

Az alkotmány módosítás lehetne 4/5-ös (80%), a többi pedig 3/5-ös(60%).

Mit jelent ez?

Az alkotmánymódosításhoz min. egy ellenzéki párt kéne még a most felálló parlamentben is.

A 60% azt jelenti, h van egy erős kormány. Majdnem minden ciklusban össze lehetne hozni, legalább alkalmanként.

Vanek B. Eduard 2010.04.14. 18:07:22

Gábor, azon csodálkszom erősen, hogy ez Neked "egy igazán meglepő kérdés". Szerintem ez igazán kézenfekvő megoldás, célszerű is, egy kolumbusztojás. Bár sokak szerint ez egyenes út Orbán elputyinosodásához, és valóban csak bízni lehet benne, hogy mégsem.

gauche caviar 2010.04.14. 18:11:46

@mcs: ja, és hadsereg is minek van ha béke van. meg orvosok is ha épp nincsen beteg. meg a balatont is leaszfaltozhatnánk, hiszen télen amúgy sem fürdenek benne.

attól mert jól hangzik, attól még vannak feladatok amiket X mennyiségűnél kevesebb munkaerővel nem lehet elvégezni.
ez a gondolat kb a tervgazdaság realitásait használja.
és láthatóan még ma is megeszik sokan.

lüke 2010.04.14. 18:13:32

hüha
erre még aludnom kel..............
ez fejben sakkozás,
amiben mi az elsö lépés?

lt aldo raine 2010.04.14. 18:14:38

amíg a fidesznek olyan ellenfelei vannak, mint a jobbik és az mszp, addig óriási hiba lenne a fidesz részéről visszafelesíteni a 2/3-os törvényeket. esetleg majd ha az lmp átveszi az mszp helyét a baloldalon úgy, hogy közben nem vesztik el ártatlanságukat és a jobbik a jó kormányzásnak köszönhetően visszazsugorodik a parlamenten kívülre, akkor szóba jöhet.

de érdekes felvetés amúgy :)

ssi 2010.04.14. 18:16:34

Hasznos lenne összevetni T.G. felvetését külföldi (pl. EU-s) országok rendszereivel

Fidesz-körbe is felmerült már? Mert akkor jó, ha az emberek kicsit szokják, nem hirtelen szembesülnek vele

Az időmbe sajna csak némi hazai információ fér bele, így nem tudom, h más országokban is minden kormányváltás után nagy személycserék és jogszabály-, irány-módosítások vannak?

rezsi777 2010.04.14. 18:19:55

Ami a kommunikációs húzást érinti: a 2/3-os törvények körének módosítása/eltörlése több kommunikációs hátrányelemet hordoz, mint előnyt a fidesz számára.

zsakfos 2010.04.14. 18:21:19

@deku82: Nem fogalmazott egyértelműen Szigeti,de ezen azért nem lepődök meg...Azt is mondhatnám, hogy hülyeségeket beszélt...
A lényeg:
Ha csak az első fordulóra kértél igazolást, akkor a második körben a lakóhelyed szerinti vk-ban szavazhatsz kiv. ha a lakóhelyed szerinti vkban nem lesz 2. forduló mert valaki már mandátumot szerzett, ill. ha lesz 2. forduló a lakóhelyed szerinti vk-ban,de abban a vk-ban ahol igazolással szavaztál az első fordulóban szintén nyert valaki mandátumot így ott nem lesz ( mert a szavazatoddal már valaki mandátumhoz jutott, juthatott).
Ha minkét fordulóra kértél igazolást akkor ott szavazol ahol először és akkor mindenképpen szavazol ha valaki nem nyert mandátumot.
Kérhettél te Sopronból igazolást vagy Miskolcról is ha minkét fordulóra kérted mehetsz újra a Szanyira szavazni:) vagy inkább a Szalayra:)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.14. 18:22:37

Érdekes ötlet. Még nem tudom, hogy tetszik -e, vagy sem...

bjudit 2010.04.14. 18:25:37

"Márpedig ezek a javaslatok (az önkormányzati rendszerről, a választási törvényről stb.) a kormányzó párton belül is érdekeket sérthetnének, ráadásul a kormányzás eleve amortizálhatná valamelyest a parlamenti frakciót, nem is beszélve arról, hogy egy pár mandátumos kétharmados többség biztosításához - tele parlamenti képviselő miniszterekkkel és államtitkárokkal -(.....)"

Úgy tudom egyik pozicióhoz sem szükséges a parlamenti képviselőség. Hogy van ez más másutt?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.04.14. 18:25:40

@gauche caviar:

nofene. nem igazán értetted meg a felvetést, de sebaj.

egyébként meg pont a képviselet a legrugalmasabban változtatható létszámigényű, de bizonyára most el fogod magyarázni, és számításokkal levezetni, hogy miért van pontosan darabra 386 képviselőre szükség.

fidesz szerint pl. elég lenne 200, ami a 386-nak hanyad része is? 52%-a? akkor mégis csökkenthető a létszám?

tekintve, hogy 50%+1 főtől érvényes a választás, attól tartok, hogy hülyeséget beszéltél.

mrs. white 2010.04.14. 18:26:41

@Atisz: Kevés kérdésnél kell a 2/3, akkor hordágyon is beviszik ha kell mint a szocialistáknál is előfordult.

Idet 2010.04.14. 18:31:36

Bizonyos értelemben most is valami rendszerváltás-féle zajlik, amiben a kétharmados törvényeknek ugyanolyan védelmi szerepük van, mint volt annakidején.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.14. 18:39:47

Ha jól kommunikálják, tényleg kifogná a szelet az "Orbán-diktatúrázók" vitorlájából.

Mondjuk ez @lt aldo raine: is megfontolandó. Sem az MSZP-től, sem a Jobbiktól nem idegen a gátlástalanság, hogy finom legyek...

Idet 2010.04.14. 18:40:11

Szigeti magyarázza a bizonyítványát Süveges Gergőnek a királyiban!

nyünyüge 2010.04.14. 18:48:04

@suveges.gergo

E témában off, de fontos:

A mai Reggelben félreérthető mondatok hangzottak el a 2. fordulóban igazolással szavazni szándékozókra vonatkozó szabályokról. Úgy jött át, mintha az döntené el, hogy szavazhat-e a dolgozó, hogy az állandó lakhelye szerinti körzetben érvényes és eredményes volt-e szavazás.
Pedig dehogy.

Ha van rá mód, jó volna helyesbíteni.

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.04.14. 18:50:11

A 2/3-ad maradjon meg egyfajta korlátnak (ciklusnként változna minden = még nagyobb hisztéria, sokaknak így is minden választás egy "új rendszerváltás"), de az itt lévő törvények körét szűkíteni kellene egy kicsit.

MartyMcFly 2010.04.14. 18:53:48

jaj neeeeeeeeeeeeeeeee

még csak 3 napja nyert a fidesz,még legalább (4*365)-3 napos fideszes nyakatekert kommunikációt kell elviselni,amivel majd megideologizálják a hülyeséget, csak itt ne kelljen erről olvasni:D

sírok

panelburzsuj 2010.04.14. 19:10:58

@MartyMcFly:

Hálátlan alak ...

Addig örülj, míg Török Gábor előadásában (is) meghallgathatsz ilyeneket, és nem csak a Cserpalkó-különítmény szavait kell innod.

gaen 2010.04.14. 19:11:59

Segítek Gábor, /persze csak hasogatom a szőrt/ , azért nem jelenti be , mert akkor egy csomó törvény hiányozna. Nem a kétharmados törvényeket kell eltörölni, hanem a törvények kétharmadhoz kötését.

[nev] (törölt) 2010.04.14. 19:14:08

ha a képviselők 4/5-e elfogadja, akkor töröljék el a 2/3-ot.

b p 2010.04.14. 19:25:51

@Hang_Solo: nyomd le a ctlr-t kattintás közben :)

lloyd_george 2010.04.14. 19:26:22

Avagy lehetne egy köztes megoldás is: vigyék le a 2/3-os törvények számát, legyen kevesebb belőlük, ugyanis a jogrendszer jelentős része egyszerűen megkövült a 2/3-os törvények garmadája miatt, akár pl. a Médiatörvényről, akár az Alkotmánybíróságról szóló törvényről van szó (bár utóbbi maradjon 2/3-os:)).

Azért sem olyan rossz ez a 2/3-os kormánypárti többség, mert rengeteg ilyen dinoszauruszt lehetne kiütni és átszabni. Ugyebár ott vannak azok, amelyeket a Kerekasztal-tárgyalásokon fogadtak és nem igazán felelnek meg a mai igényeknek (sőt, egyeseket közülük ideiglenesnek szántak, pl. a jelenlegi választási rendszert sem véglegesnek szánták, de még az Alkotmányt sem ugye... Még a Horn-kormány programjában is szereplet az új Alkotmány).

deku82 2010.04.14. 19:26:47

@zsakfos : Köszönöm részletes válaszod! :)
Az egyetemisták gondolom mind2 fordulóra kértek igazolást...

Gábor!
Most hallom, hogy ma este az ATV-ben leszel, sok türelmet hozzá!

ubul2000 2010.04.14. 19:35:48

Szerintem az alábbi kérdésekben 4/5-ös törvény kellene:
- nemzetközi szerződések megkötése (ratifikálás)
- magyar katonai csapatok külföldre küldése (Mo-t ért katonai támadást kivéve)
- külföldi katonai csapatok, szerelvények, repülők (fegyverzettől függetlenül) Mo-ra történő belépése, áthaladása, átrepülése

Demetriosz 2010.04.14. 19:42:39

@deku82:
Igen, sok türelmet! Különösen, ha Ágh Attila is ott lesz.:)

loláb 2010.04.14. 19:44:12

Egészen biztos, hogy ha nem is szünteti meg cakli-pakli a kétharmados törvényeket a fidesz, de sok értelmetlen törvényt kivesz közülük.

mrs. white 2010.04.14. 19:44:44

@Demetriosz: Ágh Attillához a nézők türelme kell.

Hang_Solo 2010.04.14. 19:45:00

@b p: Mindig tanul a zember. Manythanx!

mindentudoka 2010.04.14. 19:45:33

Mű hiszti a 2/3!
Amit előhoztak, hogy elöször csinálnának, támogathatja az LMP de a Jobbik is! Feltehetőleg Csak az Mszp szavaz majd minden ellen.
Hatalmas arányú a fidesz győzelem, mindenhez elég, teljesen lényegtelen a 2/3!
Gondoljunk vissza az elözö évekre!
Az ellenzékből sokkal kevesebben mennek be és nem is szavaznak mindig ellen!

[nev] (törölt) 2010.04.14. 19:45:51

@Damján:
uniós alkotmány: menő.
magyar alkotmány: nem menő
nemzetiségi parlament: menő.
nemzetállam: nem nenő.
nemzetközösség tagállamokkal. menő.
kulturális autonómia. menő.
uniós alkotmány elé írt nemzetiségi preaumbulum. menő.
himnuszt a preambulmumba. menő.
isten van. vita nincs. rulez.

mrs. white 2010.04.14. 19:46:58

@deku82: Valami zavar lehet az erőben, mert ahány híradás anyiféleképpen interpretálja hogy ki szavazhat a lakhelyétől távol a 2. körben. Ne erre is elkellene egy törvénymodosítás.

lloyd_george 2010.04.14. 19:51:03

nagyon nem ide vágó téma: vajon Boross Péter pozíciót szeretne vagy micsoda?:D Köztársasági Elnöknek szeretné magát, mint Lomnici?:)

www.hirado.hu/Hirek/2010/04/14/17/Boross_Peter__gyalazatos_kudarc_az_MDF_vasarnap_elert.aspx

Oké, Orbán tényleg tehetséges valamennyire (relatíve... Megyónál és Gyurcsánynál is jobban kormányzott, az fix, de ez inkább őket minősíti:)), de Tisza Kálmánhoz és Bethlen Istvánhoz hasonlítani kissé túlzás. Hacsak nem kormányzásuk hosszára gondolt. Tisza: 15 év, Bethlen: 10 év.

Igazából Bethlent ismerem jobban, elolvastam Romsics jó vastag életrajzát róla és háááát... Bethlen konszolidálta a magyar gazdaságot, kitört a külpolitikai elszigeteltségből Trianon után, igyekezett megakadályozni a nácikhoz való közeledést, a zsidótörvények ellen szavazott, aztán mind a németek, mind a szovjetek égen-földön keresték, stb...

Orbánnak hosszú idő kéne, mire felérne a bethleni (politikusi, nem erkölcsi) nagysághoz, akár csak taktikusi szinten is, mert Bethlennek az volt az erőssége, kb. mint Gyurcsánynak.

Amúgy ez olyan furcsa, hogyhogy Károlyinak vagy akár Tisza Istvánnak van szobra, Bethlennek pedig egy sem? Ezt a kérdést teszi fel a "Trianon egy angol szemével" könyv is Bryan Cartledge-től.:) Szeretek másoktól szedni gondolatokat.:D

De bocsánat, tényleg nagyon off téma volt.

CSÉ 2010.04.14. 19:52:00

Pontosan a stabilitást venné ki a rendszerből. Én különben is úgy értékelem, hogy a Fidesz a 2/3-dal éppen arra kapna a választóktól felhatalmazást, hogy korrigálja a '89 rendszerváltás hibáit és, hogy hozzáigazítsa az államjogi környezetet a mai viszonyokhoz. Tudjuk, hogy az akkori "konszenzus" nem konszenzus volt, hanem "még elfogadható" kompromisszumok rendszere és még azt is hamar felül kellett írni. (MDF-SzDSz paktum)
Az emberek nem négyévenkénti rendszerváltástra vágynak, hanem a rendszerváltás 1.5-re.

gramercy 2010.04.14. 19:52:08

@wincent: jo, legyen csak listas

aztan majd ra lehet fogni hogy mind budapesti buzi zsido

magyarorszag nem luxemburg, itt a teruleteket IS kepviselni kell a parterdek mellett

Balt 2010.04.14. 19:53:09

@lloyd_george: "Ezt a kérdést teszi fel a "Trianon egy angol szemével" könyv is Bryan Cartledge-től."

Ez megvan. :) De még nem olvastam... :(

Pedró27 2010.04.14. 19:57:03

@wincent: "Azaz, pl. 60%-os részvétel mellett a parlament létszáma is a maximum 60%-a. (vagyis aki nem megy el szavani, az csökkenti a képviselők számát a "cselekedetével")"

Eddig nem szóltam hozzá ehhez a kérdésfelvetéshez, de most leírnám a gondolataimat. Többen is foglalkoztak azzal, hogy ki képviselje azokat, akik nem szavaztak.

Én úgy gondolom, hogy egyszer már lehetne csinálni egy szociológiai kutatást arról, hogy ennek milyen okai vannak. Példának álljon itt néhány kérdés:

1, Hányan vannak (hány százezren) olyanok, akik már rég külföldön élnek, ott is akarnak maradni, de valamilyen okból az állam ezt nem tudja (nem "vándoroltak ki" hivatalosan)? Nekik is üresen kell hagyni helyeket?

2, Hányan vannak, akik mondjuk az utolsó öt választás egyikén sem vettek részt? Azt elhiszem, hogy valaki egy adott pillanatban nem "lát" senkit, akire érdemes szavazni, de aki soha nem lát senki ilyet, az nem lehet, hogy maga a hibás?

3, És hányan vannak, akik vallási vagy nemzetiségi okokból nem érzik magukénak az országot, és ezért nem érdekli őket a választás?

Egyébként ha ezt a három csoportot levonjuk, lehet, hogy nem is olyan kevés az a 65 százalék.

[nev] (törölt) 2010.04.14. 19:58:22

@mrs. white:
ami most van, annál az is jobb lenne, ha a vitás kérdéseket pénzérmével döntenék el, vagy kockán.

18:55. összeül az ovb. véget ért-e a szavazás. feloldható-e a kampánycsend. a "feje" azt mondta, hogy igen, az "írás" meg azt, hogy nem. ilyen esetekben dobjunk fel egy pénzérmét. fej, vagy írás. és majd legközelebb nem hoznak hülye törvényeket.

wincent · http://index.hu 2010.04.14. 20:03:53

@gramercy: igen, a területi érdekkel egyet tudok érteni. viszont - ahogy most is van - területi listák vannak, vagyis az adott terület ebben a modellben is érvényesíthetné érdekeit. ugyanakkor én az egyéni képviselős rendszernél azt látom, hogy elenyésző a személy maga. Nem személyre, hanem ott is a mögöttes pártra szavaznak az emberek. Vagyis fából vaskarika. Másrészről: jelenleg a Fidesz kb. 53%-os támogatással fog kb. 70%-os képviseletet szerezni a parlamentben.

lloyd_george 2010.04.14. 20:04:39

@ubul2000: nem értek egyet. Rengeteg nemzetközi szerződést kötünk, illetve módosítunk, pl. olyan témákban, mint bűnügyi együttműködés, szabadalmi megállapodások, megegyezések a Vörös Kereszttel, stb. . Ha ennyire kockázatossá válna nálunk a ratifikáció megtörténte, szerintem alig tárgyalnának velünk (legalábbis ratifikáció-köteles szerződések terén).

tulok ex betonputtó · http://href.hu/x/5i07 2010.04.14. 20:04:59

Elnézést, de a posztbeli felvetés nekem evidenciaként (na jó, teljesen reális lehetőségként) merült fel, azzal a kiegészítéssel, hogy a ciklus vége felé az akkori állás függvényében hoznak majd egy feles törvényt, amelyben újra szabályozzásk a kétharmadot igénylő törvények körét.

mrs. white 2010.04.14. 20:06:34

@[nev]: Így igaz. Az a baj hogy rengeteg ilyen átgondolatlan törvény van. A legnagyobb és halogathatatlan feladat a sok idióta betarthatatlan, kétértelmű jogszabály kiírtása. De akkor mit csinálnak az ilyen Szigeti félék?
Ja és hülye jogszabályalkotó lapát. Talán ha lenne felelősségre vonás akkor kicsit jobban átgondolnának dolgokat.

wincent · http://index.hu 2010.04.14. 20:08:19

@[nev]: no igen, kb. ez történt ott is :)

Az én értelmezésemben valóban nem ért véget a kampánycsend. Definíció szerint a választás végééig tart, ami pedig az utolsó leadott szavazatot jelenti. A 19:00 a szavazásra jelentkezés határideje.

A kérdés az volt (vagyis lett volna), hogy a részeredmények közlése sérti-e a kampánycsendet. Ráadásul - ahogy legalábbis számomra egy 22:00 körüli bejátszásból tűnt ki - az adatok nyilvánosságra hozatala nem is az OVB vagy az OVI hatásköre. Mindössze annyi történt, hogy kikérték a véleményüket az ügyben, de maga a döntés nem is volt a kezükben...

Azt kellett volna, hogy megindul minden a jól bevált módon: adatokat nyilvánosságra hozni. Semmivel sem jogszerűbb ahogy most zajlott, de legalább nem lett volna vihar.

wincent · http://index.hu 2010.04.14. 20:10:06

@tulok ex betonputtó: szerintem feles törvénnyel nem lehet szabályozni a 2/3-os törvények körét. nem sok értelme lenne egy így felépített rendszernek (mármint ha meg lehetni ilyet csinálni.) Mert akkor 50% mindig elegendő lenn: felesben kiveszik a 2/3 alól, majd szavaznak róla...

panelburzsuj 2010.04.14. 20:15:49

@namitirok:

"Nekünk nem egyes személyeket kell elrettentenünk az egyeduralmi törekvésektől, hanem azt az egész politikai szervezetet, amely nem tudja vagy nem akarja megtanulni, hogy az egyeduralom ideje lejárt."

Én hajlok a jó szóra. Rettentsünk! :)

Balt 2010.04.14. 20:18:28

@wincent: "A kérdés az volt (vagyis lett volna), hogy a részeredmények közlése sérti-e a kampánycsendet. Ráadásul - ahogy legalábbis számomra egy 22:00 körüli bejátszásból tűnt ki - az adatok nyilvánosságra hozatala nem is az OVB vagy az OVI hatásköre. Mindössze annyi történt, hogy kikérték a véleményüket az ügyben, de maga a döntés nem is volt a kezükben..."

Ehhez képest roppant következetes és látványosan hasznos döntést sikerült hozni - majd annak ellenkezőjét... Pláne ilyen szoros szavazási eredménnyel, ha még csak nem is volt a kezükben a döntés joga. :)))

wincent · http://index.hu 2010.04.14. 20:18:39

egyébként ez mit jelent pontosan, tudja valaki?

(Alkotmány 24. §)
"(5) Az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához az országgyűlési képviselők négyötödének szavazata szükséges."

Balt 2010.04.14. 20:19:50

@namitirok: Áthidaló javaslatom van: Legyen TG a kormányszóvivő! :)))

Idet 2010.04.14. 20:20:09

@namitirok: OFF

Haraguszol rám valamiért?:-(

Balt 2010.04.14. 20:21:01

@panelburzsuj: De utána összetakarítjátok! :)) (Nem úgy, mint az MSZP!)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.14. 20:21:05

@panelburzsuj: Fortélyos félelem igazgat...
magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/jozsefa/hazam.htm

"Az autokrácia eltér az oligarchiától, amely egy kisebbség uralma és a demokráciától, amelyben a hatalom a nép többségének kezében van."

Forrás: Wikipédia

Balt 2010.04.14. 20:22:29

@Idet: Miért, ez már az adjonistendől kiderül? :) (ON)

mrs. white 2010.04.14. 20:22:42

@wincent: A kérdéses körzetekben ahol befolyásolták volna a választókat az adatok, mivel nem történt urnazárás csak más az országos adatokat ismerhették meg a választók. Ez meg olyan nagyon nagy meglepetést nem okozhatott és annyira nem befolyásolhatott valakit. Az a pár ezer ember pedig az országos szintet már nem befolyásolhatta. A helyit pedig ahol Szanyi esetében látszik akár 100 is befolyásolhatja a helyi adatok ismeretének hiánya miatt nem.

Ezt a gondolatkisérletet viszonylag gyorsan eljátszhatták volna, valamint azt is, hogy hajnal előtt nem lesz adat egy két helyen. A 20. században már ismert dolog a mobiltelefon csak beszélni kell rajta. Na az ilyen elméleti szakemberek szoktak a reál gazdaságban félperc alatt éhenhalni a nagy eszükkel.

Arról nem is beszélve hogy ezzel a sorbanállással (már aki nem várta ki) jobban befolyásoltak az eredményt mint a kampánycsend esetleges megsértésével. Ha már ennyire köti a kezüket a törvény szervezzenek be tízsszer annyi számlálóbiztost a kérdéses körökbe, a legnagyobb létező terembe. Talán lendítene a dolgon. Most éppen ezen agyalnak már két napja.

Wiseacre_ 2010.04.14. 20:22:55

Gesztus értékű lenne ez az ötlet.
Ahányszor csak végig gondolom, egyre jobban tetszik.
A magyar demokráciát is ideje lenne felnőtt státuszba helyezni. Ez a választás is valóban rámutatott arra, hogy a bizalmat a magyar is ismeri és odaadja.
Élni kell vele!

Ordnassac 2010.04.14. 20:23:28

Őszintén szólva nem rajongok túlságosan az ötletért. Persze lehetne lazítani egy-két szabályon, de teljesen eltörölni értelmetlen. Legalábbis ilyen politikai kultúra mellett. A médiatörvény pl. maga lenne a játszóház. Egyes alapjogokról szóló törvénynél is mindenképpen meg kell hagyni.

Meg aztán, amíg élő és virágzó az egymással szembeni paranoia, addig maradnia kellene a kétharmados törvények egy részének.

tulok ex betonputtó · http://href.hu/x/5i07 2010.04.14. 20:24:10

@wincent: ÖÖÖ. Igazad lehet. Én nem vagyok jogász, szóval pusztán logiakailag: Ha a 2/3-os törvények körét is egy 2/3-os törvény írja elő, úgy ennek a felessé tételével az általam vázolt történet megoldható.

Balt 2010.04.14. 20:24:54

@mrs. white: Úgy sejtem, hogy a "jelenléti ív" a szűk keresztmetszet. De majd legközelebb leporellóra nyomtatják, és akkor sokan hozzáférnek... :))

Kristl 2010.04.14. 20:27:36

nekem alapvetően nem tetszik hogy minden modositáshoz elég az egyszerü többség.
jelenlegi mo-t ismerve az kb az elmebajhoz vezetne :]

wincent · http://index.hu 2010.04.14. 20:28:30

@mrs. white: szerintem a törvény túlzottan köti a kezüket: számlálóbiztosok száma, a névjegyzék - tudtommal - nem szedhető szét, nem többszörözhető stb.

Amit talán lehetne a törvényeket betartva - bár ehhez a szavazók akarata is kellene - mozgóurna igénybevétele (pl. nyitni egy új termet az adott helyen, és többen oda kérik írásban az urnát), átjelentkeztetni Pesten másik kerületbe (ahol viszonylag kevesebben lesznek), előre felvetetni magukat a névjegyzékbe, ami csökkenti az adminisztrációs időt. (egyébként ha az első körben felvették őket a névjegyzékbe, miért kell a második körben megint?? miért kerülnek ki belőle automatikusan?)

Terniak 2010.04.14. 20:29:03

@Demetriosz:

A kétharmados törvények számának "visszanyesése" közjogászok-alkotmányjogászok között már régóta téma, amit hazánkban erősít az is, hogy az elmúlt években nagyon sok jó és tartalmas szakmai javaslat egyszerűen azért bukott el, mert hiányzott a megfelelő konszenzus. Számtalan példa van: régóta köztudott a gyülekezési törvény felülvizsgálatának szükségessége, az önkormányzati törvény ma már tele van meghaladott rendelkezésekkel (pl. az önkormányzatok gazdálkodása megérett a felülvizsgálatra), vagy a közigazgatási hivatalok kálváriája, ahol célszerű figyelembe venni a Kormány szervezetalakítási szabadságát: végülis egy neki alárendelt szerv átszervezéséről nem tud dönteni minősített többség nélkül a Kormány. (megjegyzés: amíg polgármesterek sora ül a Parlamentben, mert nincs összeférhetetlenség, lehet-e csodálkozni azon, hogy nem igazán kívánják visszaállítani a törvényességi kontrollt...)

A jogalkotási törvény annak idején valóban sarkalatos volt, de Trócsányi éppen arra mutat rá, hogy ha az AB azonnali hatállyal semmisítette volna meg a törvényt, még az sem ütközött volna - kis túlzással - a jogbiztonság elvébe. Oka? A Jat. kiüresedett, az AB jórészt alkotmányi szintre emelt minden fontos tételt (pl. visszaható hatály tilalma), ami maradt, az jórészt feles törvényben is szabályozható (pl. a hivatalos lap, a helyesbítés). Ilyen alkotmánybírósági kontroll mellett nem a Jat. a fék, hanem maga az AB.

Ahol szerintem valóban fenn kell tartani, az az alkotmánymódosítások köre, jelenleg az Alkotmányunk nem stabil, túlságosan könnyen módosítható.

sárkányfő 2010.04.14. 20:29:44

Nem támogatom. Biztos minden aktuálpolitikai döntésnek megvannak a jó kis kommunikációs-pártpolitikai hasznai, de én amondó volnék, hogy legalább mi maradjunk meg az ország érdekeit abszolút első helyen kezelő szempontoknál.

A 2/3-os törvényeket nem véletlenül alkották meg 2/3-osnak. Nagyon okos gondolat, hogy bizonyos nagy fontosságú, nagy jelentőségű törvényeket nagyobb támogatói háttérrel lehessen csak megváltoztatni.

ubul2000 2010.04.14. 20:31:23

@lloyd_george: Örülök, hogy csak a nemzetközi szerződések terén vannak aggályaid.
Sajnos, nem vagyok szakértője a témának, valóban szűkíteni kéne ezt a kört, mert pl egy vöröskereszt szerződés megkötéséhez szerintem elég egy kormánydöntés. Olyanokra gondoltam, mint nato, eu szerződés megkötés, bizonyos összeg feletti hitelfelvétel, alapvető nemzeti vagyon eladásának a kérdése, stb. Hogy ezt pontosan hogyan lehet megfogalmazni, arra vannak a szaemberek.

panelburzsuj 2010.04.14. 20:31:35

@Balt:

(Csak annyi betűt írtam, ami ha jól sül el, akkor inkább a célszemély környékén kell óvatosan lépkedni. De hogy lásd a szilárd demokrata elkötelezettségemet: ha beütne a baj, istenuccse, föltakarítom! ... :)

tulok ex betonputtó · http://href.hu/x/5i07 2010.04.14. 20:31:54

@wincent: Szóval köszi a felvetést, mert máris tanul a tulokja.

Szóval a 2/3-os törvények körét az alkotmány rögzíti, ami viszont 2/3-dal módosítható. Szóval a dolog ilyen fomán nem irrevarzibilis. (Kétharmaddal lehet Alk-t módosítani, 50%-kal vissza nem.) Persze, ha az ALK-t módosítják, módosíthatják azt a részt is, hogy a 2/3-os törvények körét az ALK tartalmazza. Jogértelmezésben meg azért elég kreatívak a fiúk, lássuk be. :)

hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A9tharmados_t%C3%B6rv%C3%A9nyek

hu.wikipedia.org/wiki/A_Magyar_K%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1g_Alkotm%C3%A1nya

Idézet az utóbbiból:
"Az alkotmány módosításához, valamint az alkotmányban meghatározott egyes döntések meghozatalához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges."

Továbbá

"Beszélhetünk úgynevezett „erős” és „gyenge” kétharmados törvényekről. Az erős kétharmados törvény azt jelenti, hogy az összes országgyűlési képviselő 2/3-ának érvényes igen szavazata szükséges elfogadásához. "

Na ezt sem tudtam.

Yasashi Tanuki 2010.04.14. 20:32:57

Az lenne egy szimpatikus gesztus, ha bevezetnék, hogy a köztársasági elnököt a parlament helyett a népszavazáson válasszák.
Ha jól emlékszem anno az ellenzéki pártok csak azért döntöttek úgy, hogy a parlament válassza, mert Pozsgay túlságosan népszerűnek gondolták és szerették volna elkerülni, hogy ő kerüljön a székbe. Ez a pozíció jónéhányszor méltatlan alkukkal lett betöltve. Elég az MDF - SZDSZ paktumra vagy a legutóbbi "vakondok" akcióra gondolni. Mivel a köztársági elnöknek gyenge jogosítványai vannak Magyarországon, ez a Fidesz mozgásterét nem korlátozza, de megnyugtatná a baloldali szavazókat.

[nev] (törölt) 2010.04.14. 20:33:13

@lloyd_george:
van egy uniós alkotmány. mit akarunk beleírni még azon túl?

panelburzsuj 2010.04.14. 20:33:34

@namitirok:

Forrás: Wikipédia

Ez komoly? Ilyenek vannak benne? :)

Ordnassac 2010.04.14. 20:34:31

@Yasashi Tanuki: egy protokolláris szerepkört betöltő személyt minek válasszák meg közvetlenül? Csak még inkább rohannának hozzá, hogy "csináljon valamit", holott elég szűkösek a hatáskörei.

A népszavazás amúgy kicsit mást jelent. ;-)

deku82 2010.04.14. 20:34:59

@mrs. white:
Egy ilyen állást elfogadnék:
Jól fizet, keveset kell dolgozni, lehet szerepelni a médiában, szinte bármit lehet mondani: mikor mi jut az ember eszébe :) és végül felelősséget sem kell vállalni semmiért...

Kedves Viktor!
Ha megrendülne a bizalmad Szigeti Péter OVB elnöki munkáját illetően, számíthatsz rám. :D

Ordnassac 2010.04.14. 20:35:24

@panelburzsuj: ehhh... ez az egyik cikk, amit szeretnék már törlésre rakni, mert valami ótvar régi forrásból dolgozott valaki a cikk megírásakor... (nem tudom ki volt)

Ordnassac 2010.04.14. 20:37:21

@Wlassich: "Ahol szerintem valóban fenn kell tartani, az az alkotmánymódosítások köre, jelenleg az Alkotmányunk nem stabil, túlságosan könnyen módosítható."

Ha neked egy erős kétharmad (ergo az összes képviselő kétharmada) nem stabil... akkor mi?

Idet 2010.04.14. 20:37:21

@Balt: Na most, biztosan nekem akartál válaszolni?

panelburzsuj 2010.04.14. 20:37:41

@panelburzsuj:

Egyébként meg nem kéne a parlamentet polgármesterekkel telepakolni, és akkor nem jelentene akkora szervezési gondot, hogy már egy nyomorult békekötésért is Pestre kell rángatni a Kósát ...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.14. 20:38:07

@panelburzsuj: Bezony!
Ordnassac olvtárs mellyinek az dagadására kedvtelv-ve idétgeték onnanság mostanság!:-)

Ordnassac 2010.04.14. 20:39:31

@panelburzsuj: ezt amúgy én is tudnám támogatni.

wincent · http://index.hu 2010.04.14. 20:39:57

@tulok ex betonputtó: "Jogértelmezésben meg azért elég kreatívak a fiúk, lássuk be" :))) no igen, ez igaz, sajnos túlságosan is.

Én hagynám az alkotmányban a 2/3-os törvények körét. (én sem vagyok jogász, szóval lehet, hogy nem is nagyon lehetne máshol "tárolni")

Én is átfutottam az alkotmányt a választások előtt. Illetve a mandátumszámítási módszert (nem ment elsőre a pontos megértése a matematikai hátterével együtt)

A 2/3-os törvényekhez "nyúlás" célszerű lehet a fidesznek rögtön a ciklus elején, mert akkor még tuti a többség. Viszont célszerű lenne a vége felé, amivel szavazatokat tudnának nyerni a következő választásokra: "látjátok, megcsináltuk". Ezáltal nem felejtődik el, mert az utolsó emlékek úgyis a megszorítások lesznek. Sajnos a fidesz sem nagyon fog tudni csodát tenni. Bár ne lenne igazam...

Balt 2010.04.14. 20:40:04

@Idet: Nem, csak értetlenkedtem. De ez itt nagyon off. :)

Idet 2010.04.14. 20:40:28

@namitirok: OFF

OK. De azért nyomhatnál egy drótgalambot, mert addig megesz a nyugtalanság...

Ordnassac 2010.04.14. 20:41:21

@Balt: abban vagyunk itt néhányan szakértők. ;-)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.04.14. 20:42:00

A fidesz pont az ilyen demokratikus gesztusokról híres...
Amúgy, ha annyira tartanak az elerodálódó kétharmados többségtől, akkor az is megoldás, ha a rögtön a ciklus elején letudják ezeket a törvényeket a maguk szája íze szerint és kész.

Ordnassac 2010.04.14. 20:42:11

@Idet: látom sikerült meghonosítanom nálad a drótgalambot. ;-)

panelburzsuj 2010.04.14. 20:44:35

@Ordnassac:

A delecinista düh kitörése brit tudósok szerint a Kubatov-szindróma egyik tünete ... :))

BüdösButykos 2010.04.14. 20:44:42

@ wincent
Hasonlóra már én is gondoltam. Egyfordulós listás szavazás a parlamentbe jutásért, a szavazatok arányában felosztva a mandátumokat, maradhatna az 5% küszöbnek.
Egyéni nincs, mert a parlament nem egyéni körzetek érdekében kell működjön, hanem az ország egészéért.

Önkormányzati választáskor sszintén egyfordulós, de kizárólag egyéni képviselőkre szavazással. Aki több szavaztot kap az a képviselő. Semmilyen kompenzációs listát nem tudok itt elképzelni, mert az önkormányzatiság viszont nem pártérdekek mellett kell működjön, hanem egyéni területi érdekek mentén.
Szigorítanék az indulókon is, csakis ott élő jelöltetheti magát, nem lehetne zárt ülésben dönteni. Így mindenkinek vállalnia kellene a döntését a szomszédja előtt is. Ja és a kegfontosabb önkormányzati képviselői munkáért nem járna díjazás, aki tenni akar induljon, aki keresni akar az menjen állásba.

öcsi55 2010.04.14. 20:44:57

@MartyMcFly: Ha igy gondolkodsz,akkor nem sirnod!
Hanem zokodnod kellene.

Terniak 2010.04.14. 20:45:03

@Ordnassac:

Ebben a tekintetben eléggé következetlen az Alkotmány. A legkiemeltebb alapjogokkal összefüggő jónéhány törvényünk feles (lásd élethez és emberi méltósághoz való jog akár a Btk.-t, akár a magzati élet védelméről szóló törvényt, akár az egészségügyi törvényt nézzük, véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása, stb.), míg mondjuk a sztrájkról kétharmaddal kell rendelkezni, sőt egyesek szerint van olyan közjogi hagyomány, hogy az OÉT egyetértése is kell hozzá (ennek tételes jogi alapja nincs).

mrs. white 2010.04.14. 20:46:41

@deku82: Lehetnék a helyettesed?

DHV 2010.04.14. 20:52:24

Most kezdődött az ATV-n A tét TG-vel..

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.14. 20:53:29

@Idet: Hamarost béfogom azon szárnyast, de elébb még Fészbúkoznom köll, mer' Viktor izent!:-D
Itt meg dörög az ég, lehet, eljött a végítélet?
Gyorsan akkor...

(Féloff vége:-)

Szünetben reklám

Terniak 2010.04.14. 20:55:55

@Ordnassac:

Az 1989. évi XXXI. törvény volt a 24. alkotmánymódosítás, jelenleg tartunk a 49.-nél. A rendszerváltozás óta 25 (!) alkotmánymódosítás volt.

Az Alkotmány módosíthatóságát nem a többi törvényhez kell mérni, hanem az Alkotmány értékéhez (biztos nem arra való, hogy konkrét népszavazásokat vezényeljünk le vele, szerintem mindenki emlékszik rá...).

Más országokban ennél jóval szigorúbb szabályozások vannak (pl. következő Országgyűlésnek is jóvá kell hagynia, 4/5-ös többség, ezek kombinálása, örökkévalósági klauzulák, időben elcsúsztatva egy kis lehűlési idővel újból meg kell szavazni stb.), rengeteg technika létezik.

Persze úgy nehéz, hogy közben az Alkotmányunk maga szól az ideiglenességéről...

laji 2010.04.14. 20:58:43

Mint Fidesz-szavazó, nem rajonganék a felvetett ötletért. A Fidesz azért kapott ennyi szavazatot, mert a MSZP-t most nagyon sokan el akarták küldeni a jó búsba, hogy Gyurcsány-Kóka korszaknak még a hírét se hallják többé, és az egyetlen alternatíva a Fidesz volt (az MDF no comment, a Jobbik vállalhatatlan, az LMP meg jelenleg még a kopogtató-gyűjtés szintjén mozognak, kell 4 év tapasztalat a parlamenti politikából). Ezért nem is kellett program, mert teljesen mindegy mi az, csak az előző garnitúra húzzon el. Tehát ez a 2/3 nem felhatalmazás a Fidesznek, hanem az undor kifejezése az előzőeknek. A Fidesz támogatottsága viszont most fog igazán megmutatkozni, a tetteik szerint.
Persze csinálhatnák azt, hogy leviszik 1/2-re, majd, miután mindent a maguk képére formáltak, a ciklus végén felviszik 9/10-re... Nyilván ezek nem elegáns lépések. Most arra kell törekedniük, hogy a többi párttal viszonylagos konszenzusban hozzanak meg jelenlegi 2/3-os törvényeket. Persze, ha az ellenzék kötsög (gondolok itt az MSZP-re), akkor időnként lehet élni a hatalommal, de szerintem, ha nem felelősen cselekszenek, hanem cinikusan kezelik az ellenzéket, akkor hatalmas lesz a népszerűségvesztésük.

szobatars 2010.04.14. 20:59:12

@nyünyüge: az sokkal kínosabb volt, hogy Kiszely Zoltánnak láthatóan fogalma nem volt a "töredékszavatokra" vonatkozó szabályról, és amikor Süveges Gergő kijavította, némi döbbent nyekegés után témát váltott..ez azért elég gáz egy politikai elemző esetében (vagy ahogy vannak igazi és megélhetési politikusok, úgy vannak igazi és megélhetési elemzők??)

BonFire 2010.04.14. 20:59:20

@Hang_Solo: Nyomd le a Ctrl gombot és úgy kattints! Akkor új lapon jelenik meg. TG nem fogja megváltoztatni a blogmotort, mert nem az övé, ő csak használja a felületet.

Ha ilyen vágyad van, írj a blog.hu szerkesztőségének, hogy változtassanak. TG nem tud rajta változtatni.

De még egyszer mondom: CTRL+KLIKK!

panelburzsuj 2010.04.14. 21:00:09

@Wlassich:

Ha jól számolom, a jelzőtlen demokráciában pont kétszer akkora sebességgel faragcsálódott az alaptörvény, mint a népiben.

Méghogy lusták a képviselőink ...

jazzcool 2010.04.14. 21:01:04

végül is nem rossz ötlet, a ciklus elején eltörölnék, majd a ciklus végén visszaállítanák a kétharmados törvényeket...

Idet 2010.04.14. 21:03:03

@Ordnassac: Már más is használja! Teljesen jó!

tulok ex betonputtó · http://href.hu/x/5i07 2010.04.14. 21:03:08

@Balt: Meg kell mondjam, én nagyon élveztem az OVB-vitát. Mindkét "oldalról" legitimnek tűnő érvek hangzottak el.

Egyfelől (a későbbi vitából ez derült ki), hét óra előtt arról hoztak nagyjából döntést, hogy mi számít a szavazóhelyiség előterének. Azok szavazhatnak ui. akik 7 óráig a szh-ben, vagy előterében tartózkodnak. Erről szerintem jó döntést hoztak, hogy ti. aki ott van (szh, folyosó, udvar, utcai sor) szavazhasson. Legalább is többen ezt emlegették kilencórai vitában.

Én akceptáltam azokat az érveket is, hogy a szavazásnak akkor van vége, ha mindenki leszavazott.

Vicces volt, hogy a bent ülőknek halvány lila ibolyájuk sem volt a kinti dolgokról. (Hány körzet, hány ember, meddig tarthat, stb.) Erről Virág et. próbált azért néha mondani valamit.

Vicces volt, ahogy a főnéni kiszámolta a 12(lol)*60-at.

Vicces volt, ahogy megállapították, hogy nekik tulképp nincs is kompetenciájuk az ügyben, a törvényalkotó volt a barom.

Vicces volt, amikor a Nagydarab elképedt, hogy ő az egész anomáliáról 1/2 7 - kor szerzett tudomást. (Erről szóltak a hírek, kb dél óta, ha hozzám eljutott, hozzá miért nem?)

Vicces volt amikor a 11.000 monitort keresték, meg, hogy volt-e már olyan, hogy valamelyik szavazókör mondjuk csak 19:03-kor zárt, és ha igen akkor vajon anno nem volt-e törvénysértő az információs hálózat beindítása. (Én úgy képzeltem egyébként, hogy a 6:5 után Virág et. kifordult a teremből, átment a szomszédos helyiségbe, majd ott lenyomott egy bazi nagy piros gombot (ilyen rátenyerelős fajtát), és ekkor felzúgtak a gőzhengerek, amik mozgázba hozták a mindegy is mit.)

Vicces volt a végszvazáskor a tétova 6. kéz.

Vicces volt, hogy közben már jöttek az eredmények a neten.

Vicces volt Bloggazda aggódása a királyin, hogy ellopják a showt a zemberektől.

Idet 2010.04.14. 21:04:39

@namitirok: Néköd is? Nállam már mán itt a zuháré, villámlik is.

szobatars 2010.04.14. 21:05:16

A kétharmadról...

Nem kellene elfelejteni a 2/3-os törvények megszületésének körülményeit. A választások elvesztése (meg nem nyerése) miatt dühödt SZDSZ "csikarta ki" az MDF-től... A FAZ nemes egyszerűséggel "sötét balkáni kufárkodásnak" nevezte a paktumot, mert ugye nem törvény volt kezdetben, hanem "MDF-SZDSZ paktum".

Eltelt húsz év és sokakkal ellentétben azt gondolom, a magyar demokrácia felnőtt és túl van a gyermekbetegségein.

S hol van ma paktumot létrehozó MDF és SZDSZ????

Azt mondom, a változásoktól való félelem valójában a félelemtől való félelem...a "kőbe vésett" törvények ideje meg már az ókorban lejárt. A 2/3-os törvények, jól rosszul, tették a dolgukat, de az idejük lejárt...

Qqriq 2010.04.14. 21:06:29

@ó jaj:

Tévedsz. A 2/3-os törvények azért lettek 2/3-osak (és a hatalom egyéb ellensúlyait azért találták ki), hogy megakadályozzák az állampárti diktatúra visszatértét. Erre eddig kísérlet sem történt, és ha most történne, akkor ezek mellett is megtörténhet. Viszont arra nagyon jók voltak, hogy az elmúlt 20 évből az utóbbi 12-ben helyben járjunk, mert azok a reformok, amiket még meg kellett volna lépni, hogy végleg meghaladjuk a cucilista örökséget, nem születtek meg, mert egy akarnok kisebbség mindent blokkolt, amit nem ők találtak ki. Alkotmányos berendezkedésünk úgy szar, ahogy van. A 2/3-os minősített többség intézménye is mehet a kukába, erre még nem érett ez a politikai "elit" (?). Majd 100-120 év múlva.

Qqriq 2010.04.14. 21:09:35

@szobatars:
"A 2/3-os törvények, jól rosszul, tették a dolgukat...."
Maradjunk a rosszul mellett. Lásd médiatörvény. Egy normális országban humorfesztiválokon olvasnák fel...

Terniak 2010.04.14. 21:09:37

@panelburzsuj:

Hát igen :-). Ennél jobb kommentár nem igen kell ehhez...

Bambano 2010.04.14. 21:09:58

ha el kell törölni a 2/3-adot ahhoz, hogy a fidesz ne paktáljon le a jobbikkal és ne tudja a jobbik éveken át úgy zsarolni, mint az szdsz az mszp-t, és ez nyilván igaz lesz az elkövetkező kormányokra is, akkor volna benne ráció.

engem nagyon érdekelne, hogy mit kezd a fidesz a sor/hadkötelezettség feliratú 2/3-dal, amit csak dafke nem szavazott meg anno?

Idet 2010.04.14. 21:13:03

@Ordnassac: féloff, de a helyzethez illő:

Útközben

Nem ismerünk célokat
csupán út vagyunk.

Nem kívánunk már sokat,
elnyelt már rég az út.

Szomjazzuk a hatalmat.
Bár egy valaki hozná

szívét az Igének
a létezés csöndjéhez,

s hogy a zavar elüljön
mélység barlangjában,

ez bátorságunk.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.14. 21:13:22

@laji: Látod, ez egy szép beírás volt! Nem erőből politizálni, ezt várom az új kormánytól!
Nem erőből, de határozottan és világos iránymutatókkal, ha lehet!
És lehetőleg azért átgondoltan...na, ennek hiányától félek igazán!

szobatars 2010.04.14. 21:18:29

@Qqriq: nagyobb gond ennél, hogy a feles költségvetési "saláta törvényben" rendszeresen 2/3-os törvényeket módosítottak... Szóval minek a kampánycsend, ha nem tartja be senki???

Az Alkotmányt lenne értelme védeni, de mondjuk egy új alkotmányra anno, Franco halála után, két évet szántak a spanyolok, az első +rendszerváltó" országgyűlésük eleve csak két évig, az új alkotmány elfogadásáig tartott...

Egyébként sok uniós országban, s magában az unióban is (a korábbi szabad vétó helyett) a 60, 61 és 62 %-os szabályok védik a fontosabb dolgokat...

wincent · http://index.hu 2010.04.14. 21:21:18

egyébként ez mit jelent pontosan, tudja valaki?

(Alkotmány 24. §)
"(5) Az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához az országgyűlési képviselők négyötödének szavazata szükséges."

Ordnassac 2010.04.14. 21:22:21

@Wlassich: ebben kétségtelenül egyetértek. A sztrájkjogos kitételt pl. az MSZMP tuszkolta bele az Alkotmányba (mily meglepő). Amúgy az ideiglenesség kérdése szerintem kicsit túlbeszélt dolog. A német alaptörvény is "ideiglenes", pedig több mint hatvan éves. Amúgy meg (nagyon sarkosan fogalmazva) minden Alkotmány addig "hatályos", amíg egy új a helyébe nem lép.

Ami a módosításokat illeti: azok többsége azért valljuk be technikai jellegű, illetve nemzetközi kötelezettségeink okán kialakult helyzet kezelése miatt volt. Olyan sok érdemi változás az 1990-es "novella" óta nem nagyon volt (persze voltak komoly változások, de nem olyan számban, ami az Alkotmány módosításának szigorítását indokolná).

Az agyonbiztosított Alkotmány sem kifejezetten jó.

Terniak 2010.04.14. 21:27:47

@szobatars:

Ez igaz, de ahogy más területeken is, ennek a gyakorlatnak sem a kétharmados Jat. állta az útját, hanem az Alkotmánybíróság, amely 2006 óta egyértelműen megsemmisíti a költségvetési "salátákat", és ma már ez nem is gyakorlat a jogalkotásban, "tiszták" - legalábbis ebből a szempontból - a büdzsék. Egyébként ritka kivételektől eltekintve a kétharmados törvények módosítása felessel nem nagyon fordul elő, ahol mégis, ott pont az a gond, hogy nagyon nehéz alkotmányértelmezési kérdést vet fel, hogy mit kell kétharmaddal módosítani (lásd legutóbb az intézményvezetői kinevezés feles módosítását, amit államfői vétó nyomán az AB kilőtt, de különvélemények is születtek).

ati27 2010.04.14. 21:30:06

@deku82:
Nem Ágh Attila nem lesz de lesz helyette L.L. :)

papika 2010.04.14. 21:30:49

Nyilván azt fel lehet vetni, hogy pl a sztrájktörvény miért 2/3-os, de hogy az miért lenne jó, hogy bármely kormány a kénye-kedve szerint átírja a választási rendszert, azt így most hirtelen nem látom be.

Unommáazegészet 2010.04.14. 21:32:39

Baromság. Oszt annyi. Nem is olvasom el.

is 2010.04.14. 21:33:47

teljes mértékben egyetértek a poszttal, egyúttal üdvözlöm az első, elemző posztot (lehet, hogy az én mércém magas :-) )!! bizony, a kétharmadosakra (most a hadüzenet, statárium, egyéb ritkaságokat hagyjuk) semmi szükség, a fortélyos félelem rakta bele 1989-ben a jogrendbe.

persze még kell hozzá arányos választói rendszer (a FIDESZ éppen az ellenkezőjét fogja csinálni), meg képzett állampolgár is, mely megérti, ha valaki hülyeséget csinál 8pl. hülyén kormányoz, pl. hülyenépszavazással rombol), és simán elküldi azt. nem felében, hanem egészben. de ezen majd dolgozunk.

Idet 2010.04.14. 21:35:12

Az atv-n Bánó vezérletével Lengyel László, Gerő András, egy nő és Gáborunk üldögélnek. TG egyszerűen alig jut szóhoz. Na, most! Most sem. A másik három riogat, fanyalog, fasisztaveszélyt kiált, mit szól a külföd??!! Hihetetlen.

Hang_Solo 2010.04.14. 21:36:06

@BonFire: Ja ezt már vágom, csak nem ismertem...
Off.:
a nick mellett miért nem jelenik meg a kép, pedig az adatlapomon megjelenik.Meg minden beállításnál.
On.:
Tisztelem Gáborban hogy bárki mellé ültetik mindig kiegyensúlyozott és objektív tud maradni.Ma is. Hétfőn is (ATV Kálmán Olga választási m. ) a Stumpf mellett- Bár ott néha látszott rajta az elfojtott röhögés...Ez se egy könnyű szakma

Terniak 2010.04.14. 21:38:11

@Ordnassac:

Igen, egyrészt benne maradtak ezek a ma már furcsának ható szabályok. Én sem hiszem, hogy meg kellene bénítani a közjogi rendszerünk működését, jelenleg közepesen merev az Alkotmány. Más techninák inkább olyan fékek lennének, amelyek éppen azt a helyzetet orvosolhatják, hogy egy párt rendelkezik a kétharmados többséggel. Én annak sem látnám akadályát, hogy csak bizonyos kiemelt fontosságú kérdésekben "erősödjön" az Alkotmány "megváltoztathatatlansága", olyan kérdésekben, amelyeket nem lehet forró fejjel módosítgatni (állam- és kormányforma, EU-s tagságunk, honvédelem, Alkotmánybíróság).

ubul2000 2010.04.14. 21:39:52

@Hang_Solo: Ma este is ragyogó volt az atv-ben

Kard 2010.04.14. 21:40:38

Egy plusz érv. 4 év alatt a 260 képviselőből meghalhat egy-kettő(baleset betegség stb.) és akkor ha épp rosszul áll a szénájuk elveszthetik a 2/3-ot. Így viszont biztosítaná magának 4 évre, hogy bármikor bármihez hozzányúlhat.

ubul2000 2010.04.14. 21:41:30

@Idet: Azért Lengyel L. jól látta, hogy mi fog következni. Rendőrállam - na nem a cigánybűnözés ellen - a Jobbik ellen.

cambridge.on 2010.04.14. 21:44:04

Biztos van olyan törvény amihez nem kell a 2/3, elég lenne az egyszerű többség a változtatásához.
Azért akad egy pár olyan aminek a mindenkori kormány kedve szerinti változtatás nem teremt jogbiztonságot.
Nem lenne jó, ha pl. a választási törvényeket 4 évente változtatnák.
A közjogi méltóságok választásával kapcsolatos törvényeknek is 2/3-os törvénynek kell maradnia.
Habár a Fidesz bebizonyította a köztársasági elnök választáskor, hogy értelmetlen.

# A köztársasági elnök összeférhetetlenségének (31. § (1)) kimondása (amely megbízatásának megszűnéséhez vezet) – 31. § (2), titkos szavazás

Kiragadott példa, feles törvénnyel könnyen lehet találni indokot a kormánynak nem tetsző köztársasági elnök leváltására.
Sólyom esetében, biztos lett volna rá igény, és lehetőség.

Szóval csak módjával ezzel a változtatással!

[nev] (törölt) 2010.04.14. 21:46:20

@BüdösButykos:
szerintem is ezt kellene. az országgyűlési választások területi listásak legyenek, a helyhatóságokat pedig egyéni körzetek alapján válasszuk.

Terniak 2010.04.14. 21:47:28

@papika:

Az semmiképpen sem lenne jó, ha a kormányok kényük-kedvük szerint változtathatnák a választási rendszert. Most viszont éppen az a gond, hogy sehogy sem tudják, jelenleg legalább kettő mulasztásos alkotmánysértés van a választójogi rendszerünkben, ezek közül a legsúlyosabb a választókerületi határok felülvizsgálatának hiánya, ami irdatlan eltéréseket eredményez a szavazatok "értékében" az ország egyes pontjain, ma lényegében illúzió egyenlő választójogról beszélni.

A mostani káosz is egy "kompromisszumnak" köszönhető a jogalkotás szintjén. Egyébként az AB már 1990-ben (!) kimondta, hogy a mai, tehát az 1990-es színvonalon nem lehet akadálya a lakóhelytől távol lévő szavazásnak, ott konkrétan a külföldi voksolásnak. Persze amíg egyes képviselők "elektromos" szavazásról beszélnek elektronikus helyett...

jeangabin 2010.04.14. 21:47:46

Az embereket, a választók 85%-át úgy általában baromira nem érdekli, hogy a 2/3-dal hozzányúl-e a Fidesz ehhez vagy ahhoz a törvényhez, struktúrához, stb.
Őket az érdekli, hogy van-e melóhely, van-e olcsó parizer a teszkóban, lesz-e este Steven Segal az RTL-en, a TV2-n... (Direkte sarkítok természetesen.)
Médiatörvény, Önkormányzati törvény? Ugyan...
Viszont mindezek, még ha értelmes és hasznavehető módon is alakulnak át a Fidesz 2/3-ával, de véráldozatokkal járnak, mondjuk elbocsájtásokkal, akkor az ellenfeleknek kiváló kártyát ad a kezükbe: hát ezért kellett minket leváltani? A Fidesz ugyanúgy kirugdos mindenkit, látjátok? Csak úgy röpül az a sok ember kifelé az utcára a közszférából, stb.
Na, ez érdekli az embereket (majd), nem az, hogy most jó-e, ha a kisebb parlamentet úgy hozzuk létre, ahogy, vagy hogy az önkormányzatokat úgy vonjuk össze, ahogy, vagy hogy a médiatörvény most kinek is kedvez, a 2/3-dal eltörlik-e a 2/3-ot...
A hangulatkeltő megmondóemberek számítanak, nem az, hogy most mi is a lényege ennek vagy annak a változtatásnak, a 2/3-nak, stb. Az ún. egyszerű ember, tehát a szavazók többsége a tájékozatlansága okán úgysem fog látni és keresni összefüggéseket, utánamenni bárminek, hogy tényleg úgy van-e, stb.
Egyébként tökmindegy, mit csinál a Fidesz, mihez kezd a teljhatalommal, mert ha meg sem moccan, levegőt sem vesz, a másik oldal, élen az Mszp-vel, úgyis diktatúrát fog kiáltozni, jön Kende "Jólértesült" Péter egy újabb patologikus Orbán-kórrajzos könyvvel, hogy hányszor próbálta föl a koronát, stb.
Itt akkor is a diktatúra szó fogja elhagyni Lendvai Ildikó ajkait másodpercenként 3-szor, hogyha a Fidesz 4 évig be sem megy a parlamentbe, hozzá sem nyúl semmihez, kvázi fölfüggeszti magát, megszűnik létezni...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.14. 21:48:49

@Idet: Most szósz?:-(

Off:SMS szintű békegaland úttyára bocsájtva!

Qqriq 2010.04.14. 21:49:11

@szobatars:
tehát semmi szükség 2/3-os törvényekre, ha úgyis lehet feles tv.ekkel módosítani

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.14. 21:51:06

@Qqriq: Miként semmi szükség a kétharmados kormányzásra sem, ugye?

Idet 2010.04.14. 21:51:42

@ubul2000: Jaj, ne már! Ezt csak ők szeretnék hárman, meg a hasonszőr, de nem eszik azt olyan forrón!

Ellenben nagyon tudom utálni, hogy még mindig azok próbálják tematizálni a közbeszédet, akik nyolc éve, sőt még régebben fújják ugyanazt a nótát, és nyilvánosan őrízgetik a kis hátizsákjukat az ajtó mellett. De valahogy egy hajszáluk sem görbült meg eddig...

Iustizmord 2010.04.14. 21:52:23

messze nem orbán-fanként mondom: messze nem hülyeség az ötlet. eddig (az utsó 12 évbn) inkább akadály volt a 2/3 mint garancia. 20 éve kellett, de mára már eljárt felette az idő. abzug.

mellesleg, kapja csak meg a fidesz a 2/3+ -t, csináljon amit akar, oszt egyedül számoljon el vele 2014-ben. ha nem remekelnek, akkor viszont hallásra.

Qqriq 2010.04.14. 21:52:39

@[nev]:
És mindezt egyidőben. Mi a francnak 2 választást tartani egy évben?! Én simán elbírok 2 választási ívvel is....

stargate 2010.04.14. 21:53:02

Nos néztem az ATV Tét című beszélgetős műsorát, igazából Gergő miatt...
De emberek ilyen kiábrándult, csalódott baloldali szavazókat, mint ez a Lengyel Úr és a Gerő Úr.
Hát komolyan mondom azt hittem elsírják magukat annyira tönkre tette őket, hogy az imádott baloldaluk gazdaságpolitikáját, társadalmi iránymutatását az emberek többsége nem fogadja el.
Bár tisztában vagyok az ATV beállítottságával, na de akkor inkább hívták volna meg a Gyurcsányt, meg a Lendvait,ne pedig egy magát történésznek nevező- balkezemmel vakarom hátulról a jobb fülemet típusú- embert és egy, nem is tudom micsoda (talán antidivatkövető) akárkit.
Gergő sajnálom hogy őket kaptad...
Ilyen érvekkel (dehogy érvekkel, inkább eltökélt semmi másra gondolni nem képes csakazért is szövegekkel) szemben nem igazán lehet mit kezdeni.
Ez az elvakultság teszi tnkre a baloldalt.

Idet 2010.04.14. 21:53:13

@namitirok: Megyek, befogom (nem pörös számat, hanem a dróttollút!)

tbb 2010.04.14. 21:53:26

Jó ötlet. 2014-ben meg felesben visszállítani.

Qqriq 2010.04.14. 21:53:54

@namitirok:
Mit értesz "2/3-os kormányzáson"?

James L2 2010.04.14. 21:54:28

Ha a 2/3-os törvényeket 3/5 -ödösre viszik le, ennek több előnye is lenne:

1. A 2/3-hoz 258 képviselő kell, míg a 3/5-ödhöz csak 232. Ha a Fidesz csak 260 mandátumot kap, 3 képviselő fellázadása / megbetegedése már elrontja a többséget. Míg 3/5-ödnél 28-an is kidőlhetnek.

2. Ha 4 év múlva elbukják a választást, nem valószínű, hogy 60%-os kormány alakul. Így a Fidesz változtatásai mögött marad elég erős védelem.

Talán még jobb lenne, ha előre kiszámolnák, hány képviselőt tudnak nélkülözni. Például 260 mandátumnál azt mondják, hogy 15 képviselő esetleg kieshet. Ehhez a jelenlegi kétharmados törvényeket 63%-osra lehetne módosítani. :)

jjulie 2010.04.14. 21:54:32

@jeangabin:

bizonybizony ez a politika, néha a te kedvenceiddel méltánytalan, néha a tieid méltánytalanok

dr kíváncsivagyok 2010.04.14. 21:55:55

2/3 , nem 2/3 , a Fidesznek sokat kell túlóráznia a parlamentben, hogy az elmúl 4 év kivonulásat - be sem menéseit kompenzálják !

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.14. 21:56:18

@Qqriq: Ami most vár reánk, rád és rám is, meg azokra, akik el sem mentek szavazni...vagyis mindenkire, legalábbis itthon...
majd elválik, mint a ... a ...-tól!:-D

Idet 2010.04.14. 21:57:37

@namitirok: Nem gyütt ám meg a békajószág! Még?

Qqriq 2010.04.14. 21:58:18

@stargate:
Pedig Gerő okosakat mond a Jobbikról, ellentétben azzal libával. Nem deklarál, hanem magyaráz. Nem felületes jelekből mondja meg a tutit, hanem gondolkodik. De lehet nálam egy másik ATV jön be...

Idet 2010.04.14. 21:59:28

@jeangabin: Ld. Kóczián blogját a zindexen.

Qqriq 2010.04.14. 22:01:10

@namitirok:
Ha elolvasod amire reagálunk, abból kiderül, hogy ez a 2/3-os kormányzás akár fél óra alatt véget érhet. Onnantól meg tök mindegy 51% vagy 71%.

ubul2000 2010.04.14. 22:01:21

@Idet: Bár a próféta beszéljen belőled, hogy nem ez lesz.

Idet 2010.04.14. 22:01:57

@Qqriq: Az ATV ugyanaz, csak a fickó nem... Ott volt az LMP-bulin, nagyon fülig ért a szája.

lloyd_george 2010.04.14. 22:02:35

@kíváncsivagyok: miért kéne kompenzálnia a Fidesznek a kivonulásokért? A legtöbb ember el fogja az okat felejteni, ráadásul sokan szimpatizáltak velük akkor, hála a közutálatnak, amit Gyurcsány kivívott magának.

fell bandi 2010.04.14. 22:03:47

@Qqriq: No, ha Gerő ( a hídverő) akkor anélkül is van véleményem, hogy láttam volna az adást. Ez a taknyot folyató undorító torzszülött mindegy mit mond, hazudik. A látványa olyan taszító, hogy a mondandója már alapból irreleváns. Maga a hányinger ez az "ember". Pfúújjj.......

jeangabin 2010.04.14. 22:04:10

@jjulie:
Pontosan.
Most viszont csak arra akartam utalni, hogy ez a 2/3-os dolog csak a politikai érdeklődéssel rendelkezők számára izgalmas.
Az emberek 2/3-ának lövése nincsen, hogy mik azok a 2/3-os törvények, hogy a jelenlévők meg az összes képviselő 2/3-a...
Lényeg: nagyon várom már a kormányalakulást és a 2/3-ot, ha összejön, mert igazán kíváncsi vagyok, hogy mihez kezdenek és hogyan. Most nem abból a szempontból, hogy innentől kolbászból lesz a kerítés, hanem mert innentől tényleg semmi akadálya önnön kiteljesülésüknek: nincs hisztis és öntörvényeskedő, zsaroló koalíciós partner, nincsenek tabu 2/3-os törvények, nem csak ellenséges média és megmondóember-gárda létezik, hanem saját is, tehát minden adva van, hogy kivágják a rezet. Ellenére annak, hogy szarabb állapotban kapják vissza Gyurcsánytól az országot (mert az ő műve ez a tengermély iszap...), mint kapták Antall-ék Németh Miklóstól, Grósztól, hogy ne mondjam: Kádártól...

stargate 2010.04.14. 22:06:03

@bigapples: Jajajjajaj GÁBOR!!!
Bocsi elírtam!!!

JAS39 2010.04.14. 22:06:29

Úgy érzem, h túlragozta a magyar közélet a 2/3-ot. A nagy változásokhoz szükséges kétharmados törvénymódosítás, sztem nem több 8-10 nagy szavazásnál, de max egy tucat körüli. Ezt azért össze lehet hozni, és az ország jól működhet stabil absz többséggel.

is 2010.04.14. 22:07:49

@Iustizmord: "mellesleg, kapja csak meg a fidesz a 2/3+ -t, csináljon amit akar, oszt egyedül számoljon el vele 2014-ben. ha nem remekelnek, akkor viszont hallásra. "

bár így lenne. de leírták, hogy az idei szavazók kétharmada örökös FIDESZ-szavazó, eddig is mindig ide szavazott (gondolom 1998-tól). a FIDESZ-szavazó tehát nem finnyás, nemhogy nem fogja be az orrát, de büszkén leszavaz Semjénre, Bayerre, Csintalanra stb. Orbán neve alatt, míg a városi emberek meg egymás nyakát harapdálják (lásd kétharmados együttműködés LMP-MSZP között). tehát a FIDESZ csak röhög, és erre a magra simán tud egy olyan rendszert építeni (lásd választójogi törvény), hogy kb. lehetetlen lesz viszonthallásozni.

panelburzsuj 2010.04.14. 22:08:55

@jeangabin:

Lomtalanítok mostanság, és kezembe akadt egy kilincsreakasztós cetli. Idemásolom:

Töröljük el együtt

a vizitdíjat,

a kórházi napidíjat,

a tandíjat!

Igen!

Egyetértek veled:

"A hangulatkeltő megmondóemberek számítanak, nem az, hogy most mi is a lényege ennek vagy annak a változtatásnak, a 2/3-nak, stb. Az ún. egyszerű ember, tehát a szavazók többsége a tájékozatlansága okán úgysem fog látni és keresni összefüggéseket, utánamenni bárminek, hogy tényleg úgy van-e, stb."

A Zemberek bizony hajlanak megerőltető gondolkodás helyett az egyszerű, készrerágott magyarázatok beszopására.

Csokonai Vitéz Mihály mindezt így foglalta össze:

"Kanász marad akinek. A nevelője kanász."

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.04.14. 22:09:24

Tényleg nem hülyeség. Ha a 2/3-hoz elegen vannak, akkor az 50%-hoz is... :)

jeangabin 2010.04.14. 22:09:58

@Idet: Így van, a rettegett vezér lement a nép közé. Mert a bulvárlapokban szerepelni, Hajdú Péter hitvány műsoraiban szerepelni annyi, mint vegyülni az egyszerű néppel.
Eljutni az egyszerű panellakóhoz, ha úgy tetszik: panelprolihoz, stb., és megmutatni magamat: lám, nekem is ember arcom van, nem is vagyok olyan félelmetes, még egy ilyen hírhedt, visszaeső rokkantparkolóhely-bitorló tökfejjel is lebratyizom, mint ez a Hajdú, hát látjátok, milyen közvetlen vagyok, én mindenki barátja vagyok.
Ezzel egyébként semmi gond, de ezzel sokkal többet használ magának és az ügynek, mert erre ezerszer vevőbbek az emberek, mint hogy most hogy is van ez a 2/3, fiú-e vagy lány, eszik-e vagy isszák...?

is 2010.04.14. 22:11:44

@Ordnassac: a FIDESZ annyi szövetséget kötött, hogy simán indíthatna 6-7 frakciót is. akkor aztán annyiszor szólalna fel, ahányszor akarna, az ellenzéknek alig jutna szó, ha nem akarná.

tbb 2010.04.14. 22:11:54

@Iustizmord:
"mellesleg, kapja csak meg a fidesz a 2/3+ -t, csináljon amit akar, oszt egyedül számoljon el vele 2014-ben. ha nem remekelnek, akkor viszont hallásra."

Szerintem a jobbiknak is, és könnyen lehet, hogy az LMP-nek is jól jön a fidesz 2/3-a. Csinálja meg az alkotmányreformot az ő közremüködésük nélkül.

stargate 2010.04.14. 22:12:07

@Qqriq: Igazából én arra céloztam, hogy mennyire rá akarták erőltetni a leendő kormányzatra, hogy úgyis jó volt ami idáig volt és biztosan ugyanazt csinálják majd tovább és jól hoppon marad a választóik előtt az új kormány, mert hát csak az lehet jó amit a baloldal csinált és képvisel és különben is, hogy lehetne máshogy csinálni és amúgy is hamar bukjon bele a Fidesz...
Hát -magyarázni- azt valóban nagyon tud.....

Iustizmord 2010.04.14. 22:13:56

@is: e leírták, hogy az idei szavazók kétharmada örökös FIDESZ-szavazó, eddig is mindig ide szavazott (gondolom 1998-tól)

A SZART. AZOK IS EMBERBŐL VANNAK, HA A GÁZSZÁMLA NEM CSÖKKEN, ADÓ NEM CSÖKKEN, FIZU NEM NŐ, A MÁVNÁL -BKV-NÁL AKÁRHOL LOPNAK, KISZIVÁROG MÉG 1-2 KUBATOV/AKÁRMI FELVÉTEL, SZAL HA VIKTOR NEM TESZ CSODÁT AHOGY ÍGÉRTE ELOLVAD AZ...

most látom a capslockot, sorry.

phaidros 2010.04.14. 22:20:51

@is: "a FIDESZ-szavazó tehát nem finnyás, nemhogy nem fogja be az orrát, de büszkén leszavaz Semjénre, Bayerre, Csintalanra stb. Orbán neve alatt, míg a városi emberek meg egymás nyakát harapdálják "

Hogy érted, hogy a városi emberek? A Fidesz BP-n is csomó helyen nyert. Bp elesett a ballibnek a vidék meg sose volt az övék.

Másrészt viszont, Te ha jól sejtem, abba a 19%-ba tartozol, akik nem finnyásak, és leszavaztak Gréczyre, Cusira, Hagyóra, Fegyencre, Görényire, Demszkyre és az egész BKV-s börtöntöltelék bandára Bajnai alatt. Kibaszott nagy felsőbbrendűség ám ez. :)

Treuga Mei 2010.04.14. 22:22:35

Tisztelt TG!

Az elméleti játék jó, de lássuk be, csak játék! Tudjuk, hogy merre mennek, kik mennek az úton... Tudunk Pintér Sándor - a Nagy Ember - magabiztos készülődéséről, arról, hogy a belügyminisztérium és a titkosszolgálatok összevonását tervezik (bár csupán egy kósza ötlet volna!), láttuk eddig is a közösségi alrendszerek privatizálását (kiasjátítását) mindkét "nagy párttól", halljuk a retorikai lassú változást... És ne feledjük: ki kell fizetni az elmúlt nyolc év fölgyülemlett számláit, rendbe kell tenni az UD Zrt. környékét, a kamatokkal is kell valamit kezdeni - és akkor még csak a pártkasszánál tartunk! Nem szóltam a titoktörvény további hasznosításáról és a további hasznosítás érdekében a továbbbonyolításáról, nem szóltam rádió- és tv-frekvenciákról, hallgattam Pátyról...
Nem, kedves TG, ez az "elit" Lépes György óta nem tanul semmiből!
Gesztusok? Hosszabb távú érdekek? Mintha Ön csak közénk látogatna időnként, és meglepődne, hogy itt nincs hosszútáv, nincs közösség, nincs szolidaritás, nincs polisz! Nincs társadalom!

Merlin

JAS39 2010.04.14. 22:23:29

@idelle: Aki nem ment el szavazni, az osztottan szavazott a fideszre 53, mszp-re 19, jobbikra 17, lmpre 7 és mdf-re 3. Az alábbi %-okkal.
Egyébként meg aki nem képes elmenni szavazni, az ne is nyafogjon, legalábbis sztem. A 2/3-addal jól és hatékonyan kell majd élni, ha a felhatalmazás meglesz hozzá. A MI országunk, nem kell félni a saját 2/3-unktól, jól kell csinálni és kész.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.14. 22:24:10

@Idet: Isten és az Szabad Magy(d)arak szándékoi árnyékban rejtendnek!:-P
namitirok 21:46

jeangabin 2010.04.14. 22:24:33

@panelburzsuj:
Totál így van, ezek abszolúte demagóg üzenetek voltak. Ki az a marha, aki akar vizitdíjat, tandíjat, stb...?
Noha az ország minimum fele napi 2 vizitdíjnyit fizet a cigarettáért pl...
Az a népszavazás nem a 300 forintról szólt meg a tandíjról, hanem az erődemonstrációról, az már csak gyomrozása volt a kormánynak.
Tök egyértelmű. Ezt látom, láttam én is, noha megrögzött fideszes vagyok, de az ún. egyszerű választó nem hámozgat összefüggéseket: aki többet s jobbat ígér, arra szavaz.
Nem csak a mostani és nem csak a magyar szavazó.
A 2/3 kérdése sem izgatja, mert nem látja az összefüggéseket. Nem a hókuszpókusz érdekli, hanem a végeredmény: mi jön elő a végén a cilinderből?
Az Mszp most nem azért bukott kivételesen ekkorát, mert a Fidesz a kampányban mézet és tejet és kolbászos kerítést ígért, megfejelve 15. havi nyugdíjjal, hanem mert átvágva érezte magát őszöd miatt, és a számtalan, gyakorlatilag csak az Mszp-hez köthető korrupciós sztori miatt.
Az Mszp (csöppet sem alaptalanul) a korrupció és a tehetetlenség szinonimájává vált.
Az eddig sulykolt Orbán Viktor = Sátáni Diktatúra azonosítást felülírta az Mszp = Tolvajlás azonosítás, és az emberek azt mondták, hogy inkább bevállalják ezt a kishitlernek meg cigánynak gyalázott, de erős és egységes háttérrel rendelkezőnek tűnő valakit, mint hogy harmadszorra is "ezeknek" a kezébe adják az ország szekerének a rúdját.
Eddig az ment, hogy ugyan az Mszp rossz, de inkább ők, mint a Sátán, azaz orbán.
Az Mszp viszont mostanra odáig süllyedt, odáig züllesztette magát, hogy már a démonizált Orbán is vonzóbbnak tűnt náluk.
Inkább az ördöggel (Orbánnal) cimborálnak, sem hogy "ezekkel".

panelburzsuj 2010.04.14. 22:24:52

@jjulie:

Nem ezt a térképet kerested a napokban, amit @idelle küldött most 22.15-kor? :)

Iustizmord 2010.04.14. 22:24:57

@tbb: a jobbik, ha meg nem veszik (s ha picit is doktrinerek és nem megélhetési politikusok, nem adják el magukat), akkor ott üti-vágja-alázza a fideszt, szembesítve orbánt az ellenzéki felszólalások vs kormányzati munka ellentmondásaival (mert lesznek ám ilyenek, tucatjával) hogy "öröm" lesz nézni. s mivel tök felelőtlenek (politikailag s másként is) meg is teszik mert ettől remélnek a 16% mellé még plussz x%-ot 2014-re. szvsz nem lehet vonáékat domesztikálni a fidesz által, pénzzel-ígéretekkel-pozíciókkal akkor sem ha belengetik mert a hardcore megy parlamentbe. biztos lesz 1-2 megtvévedt vesztegethető / megvehető jobbikos, de szvsz ők hardcore ellenzék lesnek, saját érdekükben. szal vbitya visszakapja kamatostul amit nyomott 8 év allatt döbrögi (bocs: deöbröeghy, aka eördöghbeördöghy) visszaverés lesz az, á la leúdass matthy

Idet 2010.04.14. 22:24:58

@ubul2000: Az beszél, személyesen. Hidd el, hogy nagyobb ennek a füstje, mint a lángja, hogy még egyet közmondjak. Én inkább attól tartok, hogy a közrettegők megint/még mindig elfoglalják a kanálisokat. Nem lehet velük értelmesen beszélni, ott volt az a, azt hiszem, népszabis madár, hát láttad, mit művelt!

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.14. 22:25:11

Akarok egy MSZP-nél nagyobb KDNP frakciót!

A többi részletkérdés;-]]

Idet 2010.04.14. 22:25:50

@namitirok: A te madarad meggyütt!

flippant 2010.04.14. 22:26:57

@Iustizmord: Már pedig Vitya nem lesz Isten és 2 év múlva kiderül aminek ki kell derülni. Lehet, hogy a jó szándék meglenne a felcsútiban de az államadósságot és a nagymértékű CB-t ő sem tudja eltüntetni max. csak stagnáltatni. Előre sajnálom a narancsos szavazókat, persze 4 év múlva már "senki se szavazott akkor a fideszre" lesz

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.14. 22:28:12

@phaidros: Most mondád csak, hogy Demszkáy-ra is lehetett Vóna savazni? Mellik listán?

Ordnassac 2010.04.14. 22:29:23

@Wlassich: nem rossz álláspont, erősen meggondolandó.

Ordnassac 2010.04.14. 22:30:24

@Idet: ennyi madáreresztést, komolyan. :-P

JAS39 2010.04.14. 22:30:46

@flippant: Két év múlva visszatérünk erre. Addig lehet, ellendrukkolni ezerrel! Végülis magyarok vagyunk vagy mifene, a legszéthúzóbb, legirigyebb, legbesúgóbb nép a világon, igazából saját országot sem érdemelnénk, de mégis van...de ne becsüljük meg!

Idet 2010.04.14. 22:32:03

@idelle: A legritkább eset, hogy a szavazásra jogosult állampolgárok 100%-a elmenjen szavazni, bárhol a világon. Szerinted ez mire érv? Ez a térkép?

Iustizmord 2010.04.14. 22:33:18

@flippant: pedig é tényleg bízom abban hogy vitya elrepül dubai-ba és megggyőzi a fürdőköpenyeseket hogy CSAk Magyaro a kőolajat 30 USD/ hordó áron kphassa. meg hogy az EUR/Ft árfolyam, brüsszeli derogáció okán, 200 legyen. bízzál te is és jó lesz !!!!!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.14. 22:33:39

@Idet: Semmire sem érv szerintem, max. vicczös!
Nem kicsit, nagyon!:-P

JAS39 2010.04.14. 22:34:07

@Idet: Ez a savanyú szőlőre érv, csak az a baj, h kicsit kesernyésen izzadtságszagúra sikeredett:)

Idet 2010.04.14. 22:34:23

@Ordnassac: Kell az néköm, mint testnek a kenyér, tavaszi zápor, fűszere a földnek...

TROLL 2010.04.14. 22:35:33

Bár ilyen optimista tudnék lenni! Szerintem egy dologra jó most a Fidesz győzelme (azon kívül, hogy elzavarták és tönkreverték a szocikat), mégpedig arra, hogy megmutassák, hogy milyenek is ők igazából, és hogy tényleg az utódpárt másik fele, és remélhtőleg négy év múlva ők is húsz százalék alatt eltűnjenek a balfenéken. Nem kell maszoposnak lenni, hogy az ember ne legyen naív. Nem fogják megtenni, a későbbi vereségükre is gondolva.

Iustizmord 2010.04.14. 22:35:43

@JAS39: grippen névvel magyarozni ???? :o))))

Idet 2010.04.14. 22:35:56

@JAS39: Savanyú zöldség...

[nev] (törölt) 2010.04.14. 22:37:13

@Qqriq:
azzal viszont egyet értek, hogy egy évben két választás túl sok. szerintem az önkormányzati választást a kormányzati ciklus közepére kellene tenni. mert az egy semleges időpont. a népszerűtlen dolgokat addig elhalasztani nincs értelme, viszont a népszerű dolgokat már akkor elővenni megint nincs.

gyakorlatilag itt az ellenzék tovább fog kampányolni. ez az érdekük. őszig a fidesz is csak kényszerből fog kormányozni. nekik az érdekük az, hogy ne történjen semmi.

89-90-ben nem lehetett azt mondani, hogy majd két év múlva választunk önkormányzatokat. hanem azt kellett mondani: tavasszal választások, ősszel megint. a mostani gyakorlat ebből adódik.

bigapples 2010.04.14. 22:37:17

@James L2:
@tbb:

Én értem, hogy Fidesz szemszögből nézitek, hogy hatalomtechnikailag mi lenne jó rövid távon, de a jogállami berendezkedést nem kellene tisztán pártérdekek alapján rángatni. Én el tudom képzelni, hogy csökkenteni lehet/kell a 2/3-os törvények körét, de alapvetően egy fontos demokratikus féknek tartom, hogy az ország alapvető működését, jogállami berendezkedését meghatározó törvényeket csak nagyon széles körű társadalmi felhatalmazással lehet megváltoztatni.

Idet 2010.04.14. 22:38:19

Troll helyett nem lehetne az ork elnevezést beiktatni? Néha inkább elkelne...

panelburzsuj 2010.04.14. 22:40:07

@jeangabin:

Zavarva lelkem, mint bomlott majom a cérnába ...

Egyrészt elkeserít, hogy mennyi idióta, demagóg, önző üzenetet hajlandóak amúgy derék polgárok is magukévá tenni és önként terjeszteni puszta előítéletből, még inkább kárörvendve, "na most jól kib*szunk az ellenséggel!". (Értsd: más pártbeállítottságú szomszéddal, kollégával, padtárssal stb...)

Másrészt meg határozottan jólesik, hogy az MSZP kinyúltával egyre könnyebb megkülönböztetni a fideszest a jobbikostól: a nemzrad most is rendületlenül tüzel a bunkerből mindenre, ami mozog és nem barna, a Fideszben bízók viszont hirtelen megtanultak értelmes gondolatokat közölni.

Már ez megérte a vasárnapi tömegsétát! :)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.04.14. 22:40:27

@JAS39: "jól kell csinálni és kész."

aha, na ez az, ami nem megy ezeregyszáz éve.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.14. 22:40:28

@Idet:
“Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel!” Bár valóban illene Jézus tanításába ez az elv, még sincs benne a Bibliában. Vannak, akik mégis úgy utalnak rá, mint a Hegyi Beszéd részére, vagy valamelyik apostol vagy próféta bölcs mondására. Ennek oka nyilván a Biblia felületesebb ismerete.

Helesen a Hegyi beszédből:

"Ha megdobnak kővel, dobandj vissza szombati 3,60-as kinyírrel!"

namitirok 04.14.

lloyd_george 2010.04.14. 22:43:16

@idelle: Lehetetlen azt kikerülni egy demokráciában, hogy sokan nem mennek el szavazni. Ez még nem csökkenti a legitimációt, különben a rendszerváltás óta egyik kormányunk se lett volna legitim, pl. az MSZP így nem nyerte meg a 2006-os választást, mert nem kapta meg a szavazótábor többségét.

Idet 2010.04.14. 22:44:47

Különben, aki az eredeti trollra vágyna, nem Tolkientől származik, hanem Heine Atta Trollja a minta, és ott a troll némiképp árnyaltabban - pozitív vonásokkal is felruházva - ábrázoltatik.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.04.14. 22:46:25

@Idet: "Szerinted ez mire érv? Ez a térkép?"

a marha nagy társadalmi támogatásra. ja nem: ELLEN.

6.Lenin 2010.04.14. 22:46:52

@panelburzsuj:

".....a Fideszben bízók viszont hirtelen megtanultak értelmes gondolatokat közölni."

Jujj!

Ez teccik.

Idet 2010.04.14. 22:47:58

@namitirok: Aha. A kenyír kinyír... az orcákkal van valami, ugye...odafordítandani...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.04.14. 22:48:14

@lloyd_george: nem a legitimációval van bajom, hanem a nagy arccal...

Ordnassac 2010.04.14. 22:48:37

@Idet: a troll az a nagy piros elektrongyos busz? :-P ;-) (stb., stb., stb.)

Idet 2010.04.14. 22:49:13

@idelle: És gondolod, hogy ebben az állapotban meg kell maradni?

Ordnassac 2010.04.14. 22:50:18

@Idet: a whisky meg a temetőbe visz ki. ;-)

Idet 2010.04.14. 22:50:39

@idelle: Volt már itt valaki, aki szerint az anarchikus szocializmus a megoldás. Szerinted?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.14. 22:51:21

@Idet: A troll véleményem szerént magyar (ki)tanálmány, mégpedég a toll (mind írás) és a troli, mint villanyos meghajtású felsővezetésű jármű kissé perverz keresztezése.
Kb. olyan, mint a lódarázs!:-)

jeangabin 2010.04.14. 22:52:46

@panelburzsuj:
Én is nem-mel szavaztam a vizitdíjra meg az összes többire ettől függetlenül, de ugye nem azért, mert azok értelmét vitattam, avagy nem vitattam, hanem mert én magam, mint kvázi elkötelezett, ugyebár, úgy éreztem, hogy a protest-szavazat a fontosabb.
Lehet ezt korlátoltságnak, szűklátókörűségnek nevezni, de számomra a személyes motiváció, hogy Gyurcsány, mint ember, mint személyiség távozzon, úgy éreztem, muszáj van arra, hogy rommá alázzák a brigádját, hátha kicsapják.
Hozzá képest egy Horn kellemes úriember volt, Medgyessy pedig afféle kisisten...
Nade ez csak zárójel.

Nemzrad?
Übergáz... maradjunk ennyiben :)

Idet 2010.04.14. 22:53:01

@Ordnassac: És a vodka is! Én inkább azzal mennék...

ubul2000 2010.04.14. 22:54:06

@[nev]: Szerintem az is fog történni. Gyorsan megváltoztatják az önk. tv-t, csökkentik a képviselők számát, és szeptemberben lezavarják az önk-i választásokat (addig kihúzzák érdemi megszorító intézkedések nélkül) azzal a megkötéssel, hogy egy alkalommal 6 év lesz a ciklusidő, hogy így középre kerüljön.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.04.14. 22:55:06

@Idet: szerintem az a legnagyobb baj, hogy a nép egy része pont olyan világot szeretne, amiért most vissza akar vágni.

egymondatban.blog.hu/2010/03/08/frappans_1

ha ezt megértenék a Fidesz-szavazók, már közelebb kerülnénk egy normális köztársasághoz.
de nincsenek illúzióim, csak ne öt-tíz év múlva tessenek rájönni, hogy ez nem krémes, hanem szar.

Idet 2010.04.14. 22:55:13

@ubul2000: Melyik nagy darab? Ork, troll, vagy a menyétképű hölgyemény az ATV-ből? Az kis darab...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.14. 22:55:19

@Idet: Kis perverz!
Mi is Ordnassac jemondata?
Valami flanszijázós...:-P

A csendes kiegyezés reményében jelenleg Ofra Haza izraelita (Béke vele) állampolgár zenéjére igaz madzsar Duna-Tisza Közi -nem röhögni, így vagyon rájaírva- kékfrankós rose fogyasztása javallott.

A szerk. jegyzete

off vége

Idet 2010.04.14. 22:57:10

@namitirok: t.roll. Tollas csirkehústekercs...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.14. 22:57:44

Nade hová tűnt....a nehezen megszerkesztett beröfögésem?:-(

Idet 2010.04.14. 22:58:17

@Ordnassac: Jóóóó nagy szurok!

panelburzsuj 2010.04.14. 22:58:28

@lloyd_george:

A kormány legitimációjával hiba egy szál se - azok az érvelések szoktak egy kicsit sántikálni, amik finoman hallgatnak arról, hogy minek a többsége kévánnya ezt, ezt amazt.

TROLL 2010.04.14. 22:59:22

Igenis kell nekünk a kétharmad, de egész más megfontolásból, mint a hurráoptimista elemzők szeretnék. Orbán Viktor egy érzékeny, sértődékeny, bosszúálló gyenge ember, és csak ő tartja egybe a fidesznek nevezett konglomerátumot, ráadásul integrativitását már a jobbik erősen megsértette, és ú.n. baloldalról szerzett szavazókat, ill. elérte (a maszoppal együtt) hogy 35 % nem ment szavazni. OK 10 - 15 % amúgy se szokott, de 20 % is jelentős. Sportlogika szerint viszont győzött, és nem agyal úgy mint mi, tehát nem a következő négy év számít legföljebb abban, hogy fölkészüljön a következőre, most győzött, viszont nem mehet csak haza aranyérmet a vitrinbe rakni. A kétharmad azért kell nekünk, hogy legközelebb ilyen figurák az emberek által megértve legitimen ne juthassanak hatalomhoz. Szentgyörgy Viktor győzött, legyőzte a komcsikat, betöltötte hivatását, 4 évig bénázhat, meg ráncigálhatják bábként a bikficei oszt mehet.

Idet 2010.04.14. 23:00:20

@idelle: Szállj, szállj, kék madár... a sz@rhoz előbb meg kell enni a krémest!

panelburzsuj 2010.04.14. 23:00:29

@namitirok:

Alulbecsülöd magad ...

Nem röfögés volt, hanem éteri szózat, s már útközben elillant.

Ordnassac 2010.04.14. 23:01:09

@namitirok: böllér elé került...?

Idet 2010.04.14. 23:03:06

@namitirok: Hmmm...le petit mort;-)))?

Terniak 2010.04.14. 23:03:17

@ubul2000:

Számomra még kicsit homályosak az önkormányzati reformmal kapcsolatos tervek. Önmagában a képviselők számának csökkentése egyébként bagatell költségmegtakarítást eredményez, bár nyilván a jelenlegi helyzetben minden fillér számít. Azt sem tudjuk, hogy e tekintetben milyen követelményeket támaszt az EU és az IMF.
Ráadásul egy ilyen módosítás nem hagyná érintetlenül a helyi választási rendszert sem, aminek a megváltoztatása ehyhén szólva nem ildomos pár hónappal korábban.

Ha ezen megtakarítást akarnak elérni, ki kell egészíteni az egész önkormányzati vagyongazdálkodás felülvizsgálatával.

Az biztos egyébként hogy az elfogadott törvény már hatályba is lépne ősszel?

levee 2010.04.14. 23:03:38

@cambridge.on: vannak országok, ahol semmiféle minősített többség nem követelmény a törvények alkotásakor. Angliában még a koalíció fogalma is ismeretlen. A gyakorlat inkább azt mutatja, hogy a kétharmados törvények katalógusa nagyon nagy, sokkal nagyobb, mint bármelyik másik országban. Pont ez merevítette meg nagyon hazai jogalkotást a legjobban, hogy nem igazán lehetett hozzányúlni stratégiai kérdésekhez, mert a demokráciavédelem "túlvédekezte" magát a kormányok munkájával szemben.

Egyébként a közjogi méltóságok kapcsán van a "nagy" kétharmad, vagyis a 258 képviselő, az összes többinél lazán elegendő a jelenlevő képviselők 2/3-a. A Fidesznek így akár, még ha pont csak 258 képviselője is van, és attól kéne félni hogy valaki nincs ott vagy elveszti a helyét, esetenként kevesebb is elég lehet.

bigapples 2010.04.14. 23:04:14

@jeangabin: Én azért nem gondolom, hogy az választókat ennyire le kellene becsülnünk. Bár van igazság abban amit írsz, elég biztos vagyok benne, hogy az emberek jelentős része nem egyszerűen a 300 Ft ellen szavazott, hanem nemet mondtak a fizetős, privatizált egészségügyre. Ennek volt a szimbóluma a vizitdíj, de a felháborodás mögött ott volt, hogy kétszer akarnak megfizettetni velem valamit, ráadásul úgy erőszakolják rám, hogy közben egész mást ígértek.

A Fidesz számára sem egyszerűen a kormány gyengítése volt a népszavazás. A Fidesz konzekvens álláspontja, hogy alapvető közszolgáltatásokat nem lehet privatizálni és hogy az ezekhez való hozzáférést döntően ne a vagyoni helyzet határozza meg.

Ezzel együtt egyetértek, az embereket nem érdekli ez a "kétharmados veszély" és nem a kolbászból font kerítés ígéretével nyert a Fidesz. Azt nem gondolnám, hogy a szavazóik nagyrésze protestszavazó lenne, azok a Jobbikban és az LMP-ben vannak. A Fidesz 2010-re csak kb 400 ezerrel növelte a 2006-os szavazóbázisát.

Idet 2010.04.14. 23:05:23

@Ordnassac: Húúúú! Akkor inkább Arkagyij Rajkin!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.14. 23:05:28

@Ordnassac: Biztosan böllérre eresztettem!
Valaki berak még ide bölcsességeket vagy csak offolni fogunk a továbbiakban?:-P

Ordnassac 2010.04.14. 23:06:21

@panelburzsuj:

A blogvilágon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen TG keze;
Itt élned s kommentelned kell.

Ilyen szózat lett volna?

Idet 2010.04.14. 23:08:07

@levee: Abban az időben, a friss rendszerváltozáskor nagyon is indokoltak voltak a kétharmados törvények. Megvolt a lehetősége egy esetleges "visszarendeződésnek", többek között ezért alkották meg őket.

bigapples 2010.04.14. 23:08:12

@TROLL: Azt hiszem csalódni fogsz, most nem 4 évre választottunk...

Idet 2010.04.14. 23:09:30

@namitirok: Az egészben nemcsak, hogy az offolás a legjobb, de annak van csak értelme...

Ordnassac 2010.04.14. 23:10:25

@levee: az Alkotmány módosításához és az állami jelképekről szóló törvényhez is erős kétharmad kell.

@Idet: sajnos most is indokoltak...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.14. 23:11:39

@Ordnassac: Trolltémában, szérdce moje:
A használat szó troll fejlődött az idők során. Lehet, hogy volt az eredeti jelentése természetfeletti vagy mágikus egy overlay a rosszindulatú és veszélyes [ szerkesztés ]. Egy másik javaslat az, hogy valószínűleg azt jelenti, hogy "valaki, aki úgy viselkedik erőszakosan" [ szerkesztés ]. . A régi svéd jog, trolldom volt egy bizonyos fajta mágikus célja, hogy kárt okoz [ szerkesztés ].

Ti írándátok, non? :-)

Best regard von namitirok

ubul2000 2010.04.14. 23:12:49

@Idet: hát TG-t és LL-t ismerem (utóbbit személyesen is) Ott középen volt egy nagydarab gramszoló hapsi..

6.Lenin 2010.04.14. 23:13:41

@Idet:

Aztán valahogyan mégis "visszarendeződtek".

Ordnassac 2010.04.14. 23:13:53

@namitirok: Gógl Transzlét iz jór beszt frend? :-P

ubul2000 2010.04.14. 23:14:13

@Wlassich: Biztos? fene tudja, az sem biztos, hogy így lesz, csak találgatok...

panelburzsuj 2010.04.14. 23:14:44

@Ordnassac:

Lelkiségében talán.

De a tiedet el birom olvasni, úgyhogy anyagában mindenképp éteribbnek köllött lennie. :)

jeangabin 2010.04.14. 23:14:46

@TROLL: "elérte (a maszoppal együtt) hogy 35 % nem ment szavazni. OK 10 - 15 % amúgy se szokott, de 20 % is jelentős."
Olvasgasd már a korábbi részvételiarány-adatokat...

Idet 2010.04.14. 23:15:30

@ubul2000: Nem tán nagytiszteletű Gerő András történészre gondolsz?

Ordnassac 2010.04.14. 23:15:52

@panelburzsuj: én már csak ilyen földhözragadt vagyok. ;-)

levee 2010.04.14. 23:16:13

@Idet: én ezzel tisztában vagyok. Csupán azt az álláspontot cáfolom, miszerint a kétharmados beágyazódás fontos és kiküszöbölhetetlen eleme a hazai politikai életnek, meg úgy a jogalkotásnak. Amúgy épp hogy a kétharmados törvények bővítették ki az MDF kormány mozgásterét annak idején, mert ugye az Antall-Tölgyessy paktum vezette be a kétharmadot a korábbi, "alkotmányerejű törvények" megfogalmazás helyett (1990. évi XL. törvény). Ha maradt volna a régi szabályozás, gyakorlatilag kormányzásképtelen lett volna minden kormány Magyarországon.

Próbáltam trackbackelni, de nem nagyon jelenik meg, szóval www.nemzetiliberalis.net/2010/04/kell-e-felni-a-fidesz-ketharmadjatol/#more-1495 itt írtam anno egy hosszabb posztot a kétharmados tudnivalókról.

jeangabin 2010.04.14. 23:21:30

@bigapples: Nyilván egy elvről is szólt (fizetős egészségügy vagy nemfizetős, ami marhaság, mert most is fizetős és az volt akkor is, hiába mondták azt, hogy hát eddig ingyenes volt, de mostantól vége ennek a világnak, piaci alapokra kell helyezni... ), de az emberek, a választók java nem aszerint kombinált, hogy most privatizálni akarnak-e, jó-e az, vagy sem, hanem 1: tüntessünk így az Mszp, a Gyurcsány ellen, 2: fizessen a halál, ha nem muszáj, márpedig ha dönthetek róla, hogy fizessek-e, akkor nyilván úgy döntök, hogy nem fizetek.

levee 2010.04.14. 23:21:33

@Ordnassac: persze, meg a szükség, hadi, rendkívüli állapothoz is. Lényegtelen. A lényeg, hogy bizonyos szemszögből bebizonyosodott, hogy a kétharmad nem csupán fék, hanem akadály. Féknek tervezték, és nem akadálynak. A lényeg, hogy a gyakorlatban sok problémát okoznak a kétharmados törvények.

Idet 2010.04.14. 23:22:05

@namitirok: Mila moja, nem teszi aztat a Gábor (reménykedjünk!)

Terniak 2010.04.14. 23:22:36

@ubul2000:

Igen, ez engem is zavar, hogy ilyen súlyú kérdésben megint csak találgatni tudunk, pedig ha jól értettem ez az egyik első szimbolikus törvényjavaslat lesz, amit képviselői indítványként beterjesztenek.

Ráadásul, mivel a Kormány felállása előtt terjesztik be, nem lesz az anyag közigazgatási egyeztetésen, kérdés, hogy kivel fogják egyeztetni, kik dolgozzák ki, vagy csak az Országgyűlés nappirendjén látjuk viszont...

Az Állami Számvevőszék szerint egy eredményes és valóban hatékony önkormányzati reformban a létszámcsökkentés fontos, de egyáltalán nem a legfontosabb elem. Olyan kérdéseket is meg kellene oldani mint a megyék szerepének kérdése, amelyeknek ma vannak feladatai voltaképp saját bevételeke nélkül. Szóval fontos lépés, de csak egy folyamat kezdő lépése...Remélem lesz folytatása.

Ordnassac 2010.04.14. 23:25:09

@levee: ezzel teljes mértékben egyetértek, csak amíg a magyar politikai elit nagy része nem bírja elviselni, hogy valamit a másik oldal csinált meg jól, addig sajnos indokolt a szélesebb fenntartásuk (szerintem most is lehetne csökkenteni őket, de messze nem olyan mértékben, mint sokan gondolják).

ubul2000 2010.04.14. 23:25:41

@Idet: Lehet, nem ismerem, de ha ő volt a nagy darab :))))

Idet 2010.04.14. 23:27:47

@levee: Nem kiküszöbölhetetlen, de azt hiszem, a kiküszöbölésnek nem éppen most van itt az ideje. Bizonyos értelemben hasonló a szituáció, mint amikor létrejöttek ezek a törvények.
Sztem a Fidesz ki is fog iktatni egyet-kettőt, mert majd csakugyan gátjává fognak válni a törvénykezésnek. De nem most van itt az ideje, szerintem.

Idet 2010.04.14. 23:29:05

@ubul2000: Ő, ő, hogy az én Istenem áldja meg mind a két kezével!

Ordnassac 2010.04.14. 23:29:07

@Wlassich: az önkormányzati reform nagy kérdés. Gyanítom a megyerendszert nem bántják, különben egyből rájuk zúdulna, hogy anno nagyon védték.

Ordnassac 2010.04.14. 23:29:51

@Idet: Mármint törvényhozás. Törvénykezést a bíróságok végeznek. ;-)

Idet 2010.04.14. 23:31:20

@namitirok: sabakhtani a helyes átírás. Kaf van ottan, nem haf. Ha minden igaz.

Idet 2010.04.14. 23:32:44

@Ordnassac: Autsch! Úgy van, igazad van!

Idet 2010.04.14. 23:36:54

@namitirok: Különben, azok a Pál apostoltól belinkelt szövegek a jó múltkorában, eléggé tendenciózusan vannak összeválogatva! Csak a szépet és a jót az Írás népéről, a kellemetlent nem...

Terniak 2010.04.14. 23:37:15

@Ordnassac:

Lesz egy-két ilyen "visszahulló" témakör :-).

Igen, ez elég jelentős pálfordulás lenne, nem is hiszem, hogy ebbe belemennének. Egyébként nem is biztos, hogy a megyékkel baj van, inkább a rendszerben nehéz ma elhelyezni. Én arra vagyok kíváncsi, hogy olyan nálunk tabunak számító intézkedéseket meglépnek-e mint a kötelező társulások bevezetése, amit mindenki tanácsrendszeri örökségnek gondolna, holott jól működik Európában. Ezek lesznek az igazi kérdések, a feladatszervezés hatékonyságának növelése, a létszámcsökkentés valóban inkább szükséges, de csak szimbolikus lépés. Ja, és nem beszélve Budapestről...

Idet 2010.04.14. 23:39:11

@namitirok: Talán rabbóni...nőnemben nincs, talán nem véletlenül...
Jesszus, egy troll ölében ülsz?! Sipánka, múmia-korában!

jeangabin 2010.04.14. 23:44:50

@bigapples: "A Fidesz 2010-re csak kb 400 ezerrel növelte a 2006-os szavazóbázisát. "
Így van, nem a Fidesz triplázta meg a szavazótáborát, hanem most az Mszp került abba a helyzetbe, amibe a jobboldaliak kerültek nem egyszer korábban: a saját oldaluk (most nem a bal, hanem en bloc az ellenzéki) megosztott.
A Fideszt nem szeretők most nem egy párt irányába koncentrálódtak (Mszp), avagy egy másik épphogy 5%-oshoz (Szdsz), hanem elmentek a cigánypatakvért ígérő jobbikhoz, ill. a kicsit az "egészen" kívülinek tűnő, emberközeli- és léptékű Lmp-hez is, így az Mszp elveszítette azt a pozícióját, miszerint Orbán "Sátán" Viktor elmebeteg diktatúrájával szemben ők az egyetlen alternatíva.
2002-ben és 2006-ban ők voltak azok, mára viszont az ő alternatívát nyújtó oldalukon (igaz, két teljesen különböző oldalról és kultúrális ill. szociográfiai övezetből...) becsatlakozott két másik szervezet: az Lmp és a Jobbik.
A kormányzásra készülő Fidesz konkurenciája gyöngült, mivel megosztott lett az 2ellenoldal", az Mszp konkurenciája viszont, legfőképp az Lmp részéről megerősödött.
Nem véletlen, hogy az Mszp próbálja velük egyívásúnak föltüntetni magát a felajánlkozó násztáncával, hiszen tudják, hogy a még nem fertőzött és be nem sározódott Lmp egyszerre szippanthat el 4 év múlva sikertelen fideszes kormányzás esetén fidesz szavazókat jobbról, illetve az Mszp ügyeire akkor is még elevenen emlékező egykori Mszp szavazókat tőlük, tehát balról.
Az Mszp-t tehát egyfelől izgatja Orbánék 2/3-a, de ugyanennyire az a veszély is, amit az Lmp jelent számukra akár rövid, de középtávon mindenképp.
Mondhatnám: a majdan a Fidesz-től lemorzsolódó szavazatokért jelen állás szerint az Lmp jobb eséllyel fog sorban állni, mint az Mszp, mely pártnak (Mszp) és struktúrájának kifejezett tragédia lenne, ha a következő választáson is csak egy középpárt maradna, mert az Lmp a nyakára nőtt - a kárára...
Nem véletlen, mondom, hogy ennyire dörgölőznek az Lmp-hez, hátha úgy megy majd át a köztudatba, hogy ők tulképpen úgy vannak, mint anno az Szdsz-szel, vagyis a nagy demokrácia megmentő anyapárt az Mszp, és a királycsináló kis segédje az Lmp.

Ríka 2010.04.14. 23:46:32

Mindazoknak akik az otthon maradottakra hivatkoznak:
2006-s választásokra elment a választópolgárok 61%-a,otthon maradt 39%.Akkor miért nem jajgattatok ,hogy ez így nem ér hisz az ország nagy többsége nem is igazán akarja Gyurcsányt,hisz nem rá szavaztak.

Idet 2010.04.14. 23:47:05

@namitirok: Kraft durch Freude? Nana!

Szia, jó éjszakát!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.14. 23:47:12

@Idet: Az Írás népét sínföljék mások, nékem nem tisztem, capisce?:-)
Na, jóccakát, az elébb rossz link voltam!:-P
www.youtube.com/watch?v=6vpoFVgH0-Y

Idet 2010.04.14. 23:48:08

Mindenkinek jó éjt!

Psyman 2010.04.14. 23:49:21

Ez teljes őrület. Igenis vannak olyan témák, például az Alkotmány módosítása, a Köztársasági Elnök kinevezése stb. amik 2/3-osak kell, hogy legyenek, különben teljes káosz uralkodna.
Csak gondoljunk bele! Ha nincs 2/3, akkor egyszerű többséggel egy párt bármit megtehet, ami csak eszébe jut. Képzeljetek el egy Jobbikot, vagy egy MSZP-t, akiknek mondjuk 52%-uk van, de nem korlátozzák a 2/3-os törvények. Belegondolni is ijesztő...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.14. 23:51:16

@Idet: Csak, hogy elöntsön az boldogságnak hormonnya!
Télleg menek, tán még eztetet:
www.youtube.com/watch?v=C4Ps8lZOkJE&feature=related

Bornai Tibor "emberi" szavaival búcsúzék!:-)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.04.15. 00:00:28

@Psyman: tündérem, mielőtt halálra aggódod magad, szólnék, hogy az mszpnek már volt 2/3-a, oszt mégis élünk még.

Terniak 2010.04.15. 00:01:10

@Psyman:

Ezzel a többséggel a Jobbik és az MSZP módosítani tudja a családjogi törvényt, befolyásolhatja a házasság intézményét, szabályozni tudja az abortuszt, az eutanáziát, a betegjogokat, meg tudja határozni, hogy büntetendő-e és hogyan a kábítószer-fogyasztás, a magzatölés, szabályozni tudja a közigazgatási eljárást, meg tudja mondani, hogy milyen önkényuralmi jelképek tiltottak és melyek nem, átszabhatja az oktatási rendszert meghatározott elvek mentén stb. A sort hosszan lehet sorolni, csak azt akarom jelezni, hogy a polgárok életére sokkal közvetlenebb hatással lévő jogszabályokat is képes módosítani egy politikai erő kétharmad nélük is. Őszintén szólva a többségünk nem a gyülekezési jogával él nap mint nap, de az már számít, hogy milyen oktatási rendszerben tanulsz, milyen a felsőoktatás, rendelkezhetsz-e az életeddel stb.

A garancia nem a kétharmad, hanem az Alkotmány értékállósága és egy erős alkotmánybírósági kontroll ehhez.

jeangabin 2010.04.15. 00:05:05

Ez az átüléses dolog is izgalmas, miszerint a Fidesz a Kdnp frakcióját átülésekkel földuzzasztaná a parlament 2. legnagyobb frakciójává, de legalábbis akkorává, hogy a Jobbikkal és az Mszp-vel egy súlycsoportba kerüljön.
Magam részéről diktatúrát ebben sem látok, bár támadási felületet, hivatkozási alapot igen, és hát elegánsnak sem tartom.
Ha meglesz a 2/3, legyen elég annyi. Gondolom én.
Ki a "kicsit" nem becsüli...
Erre mondhatná az Mszp, hogy ők sem ültettek át az Szdsz-be 94-ben embereket, csak hogy a bizottsági helyek aránya és a parlamenti hozzá-és felszólalások rendje rendesen a kedvük irányába billenjen...
Persze ez egyelőre csak fikció, megint olyasmit feszeget az Index cikke, ami elvi síkon létezik csupán - várjuk meg azt a másjus 25-öt, meg utána pár hetet, míg kialakul, s majd utána lehet elmélkedni, egyelőre tényként senki se kezelje azt, ami nem történt meg, csak megtörténhet.
Én bízom benne, hogy nem fog, mert ezzel a diktatúrát kiabálók kezébe adják a megafont...

levee 2010.04.15. 00:14:17

@jeangabin: az az érdekes egyébként, hogy a Házszabály még így is sok helyről "támadható" jogi kiskapukkal. Ezekről persze napi szinten nem számol be a sajtó, de ennek spec. az oka nyilvánvalóan az, hogy a KDNP-vel szerezhessenek még pár bizottsági helyet.

Annak idején, 2000-ben, amikor borult a kisgazda koalíció, Orbán nem tudta volna megszavaztatni a költségvetést, és nagyon kétséges volt, hogy Torgyán ki fog szúrni Orbánékkal. Na, ekkor jött a képbe a Fideszes Házszabály-tudor (karmester), Áder János, aki kitalálta, hogyha a hőzöngő MIÉP-eseket sikerül rávenni arra, hogy kivonuljanak sértődötten az ülésről, akkor pont meglesz a határozatképesség. Mindenki jól járt, a MIÉP sértődötten ordibált, a Fidesz megszavazta a költségvetést, Torgyán meg hoppon maradt. :))

Zoli_DM 2010.04.15. 00:18:24

Kedves Gábor,
Szerintem igenis vannak olyan törvények, melyeket csak minősiitett többség tudjon megváltoztatni. A közjogi- és a választási rendszert érintő jogszabályokat mindenképpen ide sorolom. A választási rendszeren nem is változtatnék: immár a hatodik szabad választáson jól vizsgázik. Egyszerre érvényesiit számos fontos értéket: a kormányozhatóság érdekében kedvez a jó eredményt elérő(k)nek, ügyel az arányosságra, megteremti a feltételét annak, hogy legyen verseny a képviselők között egy párton belül is (=egyéni jelölteknél a személyes kvalitás is számiit, nemcsak a pártsziin). A választási rendszer megváltoztatásánál ne az legyen a legfontosabb szempont, hogy csökkentsük a létszámot. Az imént emliitettek jóval fontosabbak ennél. A 15ezer milliárd Ft főösszegüü költségvetésről döntenek; ebben nem az a 100milliós, vagy pár mrd Ft-s tétel a döntő, ami a saját fizetésük. (Az önkormányzati képviselők számát ettől lehet felezni.)

A következő kormány előtt álló legfontosabb feladatok egyszerüü többséggel elfogadhatóak, illetve megváltoztathatóak. 2/3 inkább csak a szimbólikus dolgokhoz szükségeltetik.

A tegnapi bejegyzés kapcsán pedig úgy vélem, hogy a rendszerellenes párt akár elhódiithat pár egyéni mandátumot is. Egyetértek Veled, hogy a legvalósziinüübb forgatókönyv az, mely szerint a Fidesz besöpri csaknem az összes, sőt akár az összes egyéni helyet, de azt az eshetőséget sem lehet kizárni, hogy ÉM-on párat a radikális erő elhódiit.
Területi listán 2 képviselővel több szocialista jutott be, mint jobbikos. Matematikailag arra is van esély, hogy a radikális erő behozza a szocialistákat. Persze igen csekély ennek az esélye, de teljes bizonyossággal nem zárható ki. 4-5 egyéni mandátum már elég hozzá - amennyiben a baloldal nem hódiit el egyet sem.

jeangabin 2010.04.15. 00:26:24

@levee: Emléxem ezekre a daliás időkre :)
Namost annyiból lesz más a helyzet, hogy nincs koalíciós partner, csak A párt. Nem kell trükközni Torgyánnal, miép-pel, stb.
Ettől függetlenül érdekes lesz, hogy amikor megfelezik a parlament létszámát meg az önkormányzatok számát, azt hogyan viselik majd a frakcióban azok a polgármesterek például, akik mondjuk jó eséllyel bukják ezzel a tuti-t...
Biztos van valami belső szabályzat, hogy aki kiszavaz, az mivel tartozik adott esetben...

manono 2010.04.15. 00:38:40

OFF:
Készítettem egy mandátumbecslést, eszerint:
Fidesz: 264
MSZP: 58
Jobbik: 48
LMP: 16
Feltételezve, hogy csak Tóth József nyer nem fideszesként és az LMP csaló jelöltjére adott szavazatokat nem számítják bele a töredékszavazatokba (egyébként jogilag ilyet lehet?)

levee 2010.04.15. 00:55:54

@manono: passz, első blikkre nem, legalábbis ilyen nincs az 1989:34-ben, ráadásul ugye indult az első fordulóban, tehát a visszalépés is kései lenne. Kiderül.

levee 2010.04.15. 00:58:10

@jeangabin: a parlamenti létszámot 2014 előtt biztosan nem fogják tudni felezni, vagy legalábbis nem tudom milyen eszközzel lennének erre képesek. Az önkrományzati tv. más tészta, azt simán módosíthatják őszig gond nélkül. Nagy meccs lesz ez szerintem a párton belül is...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.15. 01:20:53

A FIDESZ már többször lepett meg sosemvolt újíttásaival:

- 3 hetes ülésezés
- 2 éves költségvetés
- 1 frakciószövetség

Most tehát nem lepne meg, ha a 2/3 birtokában a ciklus elején nagyvonalúan megszüntetné a 2/3-os törvényeket, MAJD a ciklus VÉGÉN elegánsan visszaállítaná azokat...

l3v1 2010.04.15. 01:35:27

"értelmetlenné tenné a kétharmados többség veszélyeivel való riogatást"

Aha. Akkor pedig a feles többséges riogatás lenne a sláger. Ennek az egész fejtegetésnek nincs túl sok értelme.

"talán még nagyvonalúnak is tűnhetne ez a lépés"

Őszintén? Tényleg? Én nagyon könnyen el tudom képzelni, világos képként áll előttem, hogyan regálnának ilyen lépésre a pártok. Nem a "nagyvonalúság" a szó, ami jellemezné őket.

Feanor 2010.04.15. 03:34:06

Én is gondolkodtam rajta, legfeljebb új választás kiírásával lehetne csökkenteni a képviselők számát, nem?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.04.15. 04:47:22

A hétharmados szabály eltörlése dolog nekem nem tűnik ennyire jó ötletnek, még akkor sem ha az FMPSZ fejébe próbálok bújni gondolatilag. Miért is nem?

A pártok ugyan is nem ilyen egyszerű taktikai játékszerek, még ha egyesek ennek is hiszik. Tehát hogy egyesek eldöntenek valamit egy ideiglenesen a szavazóktól kapott hatalmi pozícióban és az úgy lészen. Már csak azért is mert ez a kapott felhatalmazás a választóktól, inkább azt jelenteni, hogy felhatalmazása van a köztől, hogy a közt a legjobban szolgálja. Tehát ebből a kérdéskörből kihagyni a választók megkérdezését, úgy gondolom, hogy a Civil Mozgalom előretörését és egy újabb népszavazást hozna csak magával.

Azt se felejtsük el, hogy Orbán Viktor és az FMPSZ egyszer már szintén az MSZP és Gyurcsány Ferenchez hasonlóan ELQRT egy lehetőséget. Most a választóktól kaptak MÉG EGY LEHETŐSÉGET. Ha ezt a még egy lehetőséget, ami szerintem egyben az utolsó is, megint elqrják, akkor az FMPSZ-nek és Orbán Viktornak is ezzel ennyi. Akkor lesznek még további új pártok és a mostani parlamentbe került új pártok is megerősödnek, az FMPSZ meg megindul az MSZP-hez hasonló lejtőn a népszerűségben.

Csak egy példa: Ha akármelyik foci szövetség holnaptól úgy döntene, hogy a focit nem gólra, hanem nagyobb elért szögletre játszanák, megtehetné, de ezért nem lenne túl nagy jövőjük. A kétharmados törvény eltörlésével az FMPSZ a jövőjét veszélyeztetné, ha azt úgy tenné, hogy ezt saját és esetleg még egy parlamenti párt mutyijaként, és nem szélesebb közvélemény kutatással, vagy népszavazással alátámasztva.

borzzz 2010.04.15. 04:53:20

A blog sikere is visszaigazolta, hogy van kereslet arra a pártsemleges megközelítésre, amelyet TG képvisel - egészen odaáig menve, hogy neki még a Jobbik is csak egy párt a többi közt, oszt' annyi:-))
Ebben a hangnemben is lehet fontos dolgokról beszélni, ami nagy tanulság lehet annak, aki hajlik a tanulásra.
Mégis van egy hiányérzetem, amit ez a poszt (is) keltett bennem: mintha túlságosan is hatalomtechnikai lenne a nézőpont. Ha egy politikai erő óriási felhatalmazással készül a kormányra, hangsúlyozottan az egész ország érdekében, akkor ne legyen már fő szempont, hogy miből húzhat hasznot a párt. Nem mondom, hogy az ne számítson, de nem kéne már az első két helyre tenni, és csak utána, szőrmentén behozni azt, hogy bizony a kétharmados törvények felett eljárt az idő 20 év demokrácia után. A választások, a népszavazás szabályozása éppúgy megérett a változtatásra, mint a média- vagy az önkori törvény. Hosszan lehetne arról misézni, hogy a kicsinyes pártszkanderek miatt maradtak változatlanul, kárt okozva az országnak.

nestrot10 2010.04.15. 05:42:55

Láttalak Gábor a TÉT ben...te is pártkatona vagy?

nestrot10 2010.04.15. 05:45:17

Orsós Orbán Pohl Péteresíti majd az Ügyészséget, Rendőr államot csinál,...akik majd a kossth téren kiabálják, hogy Orbán takarodj, azokat lecsukatja,..és ha valki kordont bont, ( mint ő) azt is bezáratja,..rémuralom lesz rendcsinálás ürügyén. Pont az ellenkezője mint amit a TÉT ben mondtál nagy " lefetyelva":))

nestrot10 2010.04.15. 05:47:27

Én még mindíg fenn tartom, hogy a kis beteg gonosz törpétől a hatalmat csak fegyverrel lehet majd elvenni, úgy megváltoztatja a jogokat! -az alkotmányt és mindent a hatalom megtartása miatt . Ő lesz a Rákosi és Castró egy személyben!

A Nép elégedetlen lesz ( már most az: Hétfőn nem arra ébredtünk mint amit hazudott Orsós Orbán. )

nestrot10 2010.04.15. 05:50:34

Már a KDMP nem létező, rá nem szavazható Fidesz csökevény csoport ,feldúsításában sem látsz diktatúrát??????
Te si olyan vagy T . G. mint a Gíró Szász!
Igazodó, Fidesz husosfazékból várod a kiköpött húsdarabokat.

nestrot10 2010.04.15. 05:51:41

Nem baj..a Jobbik felfejlődik és megszervezi a polgári forradalmat!

lloyd_george 2010.04.15. 06:39:20

@nestrot10: bizony-bizony, de vigyázz, mert a Fidesz figyelteti már a webet is az ellenzéke miatt, majd később a netet is cenzúráztatni akarja. Nekem is ezt a feladatot osztotta ki Kubatov Gábor, hogy figyeljem ezt a potenciálisan veszélyes blogot, cserébe megkapom az egyik szoci szavazó kertes házát, mivel őket politikai átnevelő táborokba fogják terelni.

Jajj, túl sokat mondtam?:D

nestrot10 2010.04.15. 07:00:02

@lloyd_george: nyald csak a cigó és bandája seggét..egészségedre:)

nyünyüge 2010.04.15. 07:00:24

Ez varia-buhera azért elég röhejes - bár nyilván nem tiltja semmiféle törvény:

index.hu/belfold/2010/valasztas/a_kdnp_lesz_a_masodik_legnagyobb_frakcio/

nestrot10 2010.04.15. 07:01:43

Lőporszagot érzek:)......:) Ja..ezt már mondta egyszer a gonosz törpe. ----de most tényleg sokan érzik:)

nestrot10 2010.04.15. 07:05:13

@nyünyüge: jah :D a Fityisz csökevény...soha nem lehetett önállóan a tömjén Zsolt és bandájára szavazni...000.1% szavazat lett volna:)
Teletömik Fityisz pártkatonával...röhej a hatalomért. Na ezért is lőni fognak!
Szadam is csak cinikusan vigyorgott...és felakasztották:)

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.04.15. 07:27:05

@nestrot10: elgurult a gyógyszer, vagy csak egyszerűen frusztrál az, hogy a kedvenc pártod a magyar történelem legnagyobb bukását mutatta be vasárnap? :-)

nestrot10 2010.04.15. 07:30:02

@közlekedési bűnöző: a jobbik,..hmm..majd az csinál rendet...seggbe lövik az Orsós Orbán és bandáját!

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.04.15. 07:35:27

Nem tudom, hogy a rákba' csinál rendet 40 képviselővel?

lyesmith 2010.04.15. 07:57:44

Az országgyűlésben 386 képviselő van ezzel az egy főre eső képviselők számában Magyarországot csak Kenya előzi meg.

25000 emberre jut egy képviselő, noha minden elemző egyet ért hogy sokkal hatékonyabb lenne a törvényhozás és sokkal jobban lennének az érdekek kéviselve ha 125000 embere jutna egy.

A képviselők nagy része nem csinál semmit a parlamentben, olvasnak, beszélgetnek rosszabb esetben alszanak. A legtöbb kérdés párton belüldől el, vagy pártközi egyeztetés során.

Már húsz éve emlegetik hogy le kéne csökkenteni a képviselők számát nem többre mint 100-ra.

SOHA EGYETLEN PÁRT SEM PRÓBÁLTA MEG EZT MEGVÁLTOZTATNI!

Ha a képviselők fizetését kellet emelni azt mindig 100%-al szavazták meg.

László56 2010.04.15. 07:59:36

Szép jó reggelt Mindenkinek

Kétharmaddal a kétharmaddal ellen? Olvasom Török Gábor ez irányú blogját és elkezdek félni. Ha egy politikai elemző ilyen nyíltan és leplezetlenül beszél a politikai diktatúra mellett, akkor mit várjon az ember a hataloméhes politikustól ? Milyen demokratikus megértést és hozzáállást várhat az ember az ország polgáraitól ? Hogy egy gazdasági vezető fejében foggant volna meg ez az ötlet ? Nem lenne csoda. Hiszen egy gazdasági vezetőnek egész más típusú felelőssége van mint egy politikusnak. Nem véletlen hogy egy gazdasági vezetőnek diktatórikus hajlamai vannak. Mert másképp nem lehet egy gazdasági egységet vezetni. Egy demokratikus állam azonban pont ennek az ellenkezője. Többek között ezért nem lehet egy államot sem úgy vezetni, mint egy részvénytársaságot. Tehát egy politikusnak a demokráciához való jó viszonya sokkal fontosabbnak kell hogy legyen mint a. diktatórikus hajlamainak a kiélése.

Ki a kétharmados törvényeket megszünteti, az kétség nélkül a nyílt diktatúrára törekszik. Ilyen bizalmat azonban egy demokratikusan gondolkodó polgár sem adhat a hatalom képviselőinek. Nem egy olyan országban amit politikusaink már többször kiraboltak. Nem egy olyan országban amelyik épp hogy megszabadult az ötvenszázalékos diktatúrától. Hiszen most láthattuk nem régen hogy az ellenzék mennyire tehetetlen még az ötven százalékot alig meghaladó hatalommal szemben is. Az elemző itt nincs tudatában annak, hogy miközben a diktatúra előnyeit ecseteli, éppen a FIDESZ kétharmada ellen hangolja a választópolgárokat. Hogy ezt a FIDESZ látja ? Vagy egyáltalán a kétharmad mámorában érdekli ?

Mint demokratikus pártot kell hogy érdekelje. Mert itt alapvetően nem csak a FIDESZ kétharmadáról van szó, hanem hogy mi mellet törünk kardot. Diktatórikus- vagy demokratikus berendezkedés ? És ez fontosabb mint a FIDESZ kétharmada. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a FIDESZ kétharmada még nem jelenti a kétharmados törvények eltörlését is. A FIDESZ -től ezt még nem hallottuk. Hála a jó istennek, ez eddig csak egy gazdasági vezető és egy meggondolatlan elemző rémisztő álmai. Reméljük azok is maradnak.

Az alkotmányunkhoz talán még annyit. Egy demokratikus ország alkotmányát az ország polgárainak kell legitimálnia. Ezért csak népszavazással szabadna módosíthatóvá tenni. Egy megfelelő nagyságú KDNP frakcióval meg elegánsan ki lehet kerülni a diktatórikus jelleget, ezért nincs is szükség a kétharmados törvények eltörlésére.

lyesmith 2010.04.15. 08:05:20

@László56: Diktatúrához alkotmánymódosítás ezért népszavazás kell. Annak sincs értelme hogy hacsak nincs kétharmadod akkor egyetlen épkézláb törvényt sem lehet keresztülvinni mert az ellenzék automatiusan ellene szavaz, aztán meg kiabálnak hogy nem jól irányítják az országot.

nestrot10 2010.04.15. 08:10:45

@közlekedési bűnöző: lesz itt utcai műsor is..visszakapja a cigó!- amire ő uszított!

Bougheau Tschichka 2010.04.15. 08:13:45

a 2/3-os dolgog nem kicsit sántít a demokrácia alapkövetelményeit illetően

Az emberek a választások során egyértelműen kinyilvánítják akaratukat. Ha egy pártnak abszolut többségű bizalmat szavaznak meg, az ugyanolyan érvényű, mintha minden döntésük előtt az ország polgárainak abszolut többségbe támogatná annak kivitelezésében

Mivel -egyelőre- nem lehet minden kérdésről a választópolgárok álláspontját közvetlen megismerni, ezért 4 éves ciklusokban gondolkodva kapják megbízásukat

Ha az esélyes pártnak mégsem lenne meg a 2/3-os többség, akkor az emberek azt is kinyilvánítanák, hogy szerencsésebbnek tartják, ha ez a rendelkezés még egy ideig érvényben marad.

Ellenkező esetben, akár Török Gábor ismerősének felvetése is megvalósulhat, hiszen erre felhatalmazást nyernek a polgároktól.

nyugivan! 2010.04.15. 08:18:14

Kedves Gábor!
Hogy a kétharmaddal kapcsolatos felvetésed indokolt, mi sem bizonyítja, mint hogy máris több helyen "kezdődő narancsterrorról" lehet olvasni. Még ha ez vitatható is lenne, akkor is komolyan kell foglalkozni vele. Mert egy hiúságtól sem mentes, időnként a revansista stílusú politizálástól sem idegenkedő győztes párt minden mozdulatára fokozott érzékenységgel reagál a közvélemény. Íme, egy konkrét példa erre.
Az ATV honlapjáról máris eltávolították azt az inkriminált Kósa-interjút, amelyben a derék debreceni polgármester világbajnokságot nyerhetne hosszútávú hebegésben-habogásban. Vajon miért? - találgatják mind többen:

"Ki távolíttatta el a videót az oldalról? És miért? A videómegosztókon és honlapok, blogok tucatjain szerepel. Miért érezte úgy az ATV, hogy pont a saját oldaláról szedi le az anyagra mutató elérhetőséget? Megijedtek valamitől? Megijesztették őket? A blogokon már egy seregnyi lehetséges válasz olvasható a különös eltűnéssel kapcsolatban. Van, aki az ATV kormányváltás utáni jövőjét féltő főszerkesztői paranccsal magyarázza, s olyan is, aki egyenesen fideszes utasítással. Miután nem tudjuk a valódi indokot, csak tippelni lehet."

is 2010.04.15. 08:24:57

@jeangabin: na de most 2014-ig a te 2008-as szavazatod miatt nem lesz semmi reform (igen, REFORM, bassza meg, ez a szó rá), se az oktatásban, se az egészségügyben, és 6 évet vettél el a saját meg az én életemből. hogy kívánod azt visszaadni magadnak, meg nekem?

is 2010.04.15. 08:33:21

@bigapples: ez egy nagyon racionális érvelés - lenne. csak az európai sok évtizedes gyakorlat, hogy ez abszolút ingyen nem működik. ez így, ebben a formában szocialisztikus tévképzet, kádári faszság, és ha értlemes vagy, ezt a gondolkodást nem támogathatod. pont azért, mert ahol kipróbálták, megbukott, ahol működik, nem így van. a FIDESZ tönkrteszi Mo-t ezzel a kádári gondolatmenettel.

Ringlósztár 2010.04.15. 08:37:06

de, pont azt jelentené

Ringlósztár 2010.04.15. 08:38:32

talán megkerestek a politikailag független - lassan írom, hogy mindenki értse - századvég zrt-hez, ami NEM állami pénzekből fog megélni.
jó lesz neki az EUs.

is 2010.04.15. 08:40:01

@László56: "Ki a kétharmados törvényeket megszünteti, az kétség nélkül a nyílt diktatúrára törekszik."

szegény angolok, eddig azt hitték, hogy ők a modern polgári demokrácia mintaképei, mert náluk kb. mindent 50%+1-gyel döntenek el. az USA-ban is csak obstruálni lehet 60%-ig, de a sima többséggel szavaznak meg mindent. hát, hát, hogy te így felvilágosítottál, az igen nagy orgazmus volt. remélem te is elélveztél, miközben írtad.

is 2010.04.15. 08:43:34

@lyesmith: "SOHA EGYETLEN PÁRT SEM PRÓBÁLTA MEG EZT MEGVÁLTOZTATNI!"

ebben biztos vagy? én legutóbb tavaly hallottam arról, hogy leültek erről tárgyalni, és kb. mindenkienk van egy javaslata. mik nem vannak egyesek fejében...

Rézvirág 2010.04.15. 08:45:12

Nem hiszem, hogy ezt megtenné. Ez egy olyan gesztus lenne, amit a választók java része nem is értene. Másnak meg kinek tegyen gesztust? Az MSZP-nek? A Jobbiknak? Vagy az LMP-nek, akiről mindenki azt találgatja, hogy vajon ki fia borja?

A Jobbik most nagyot bukott, de csak azért, mert bután kommunikált, győzelmet vizionálva, ha kihagyja ezt a mindnekitmegeszünkreggelire hőzöngést a kampányból, szép sikerként könyvelte volna el minden szavazójuk a szavazás eredményét. A nemzetközi sajtó "szép" sikerként is könyveli el és a veszélyekre figyelmeztet, és Orbán is megjegyezte a sajtótájékoztatón, amikor ezt firtatták, hogy örüljünk, hogy megúsztuk ennyivel...

Szerintem figyelembe kell venni, hogy nem csak egyszerűen leváltották az MSZP-t, hanem _elzavarták_, kékmadarastól, zöldibolyástól, és igen, a választói emlékezet nem túl hosszútávú, de ez azért szerintem több, mint 4 évig ki fog tartani. Per pillanat _földindulás_ van a parlamentben, a Fidesz nem azért kaphat 2/3-ot, mert olyan nagyon szimpatikus párt, hanem azért, mert az egyetlen valamennyire "szalonképes" választható alternatíva az ismert pártok közül. De ha a Fidesz elbénázza, akkor a népharag már akkora lesz, hogy egyszerűen kiszámíthatatlan, hogy merre fordul...ilyen körülmények között a 2/3-os törvényeket kivenni a széfből...háááát....szerintem irtózatos felelőtlenség lenne!

cogito..sum 2010.04.15. 08:48:09

@Wlassich: Te bizol az alkotmánybiróságban.
Tudhatnád a jog nem azonos a törvényekkel.Azokat meg kétharmaddal és egyéb varázslattal leht alkotni.
Hogy ne a politika adjon válasz Mi van a Kulcsár üggyel és a
Postabank elsikkasztott pénzével. Jog???

[nev] (törölt) 2010.04.15. 08:50:30

@lyesmith:
az egy hülyeség, hogy itt a sarkalatos törvények a 2/3 miatt nem lettek módosítva. azért nem volt változás, mert a pártoknak nincs semmilyen koherens elképzelése.

Kolko 2010.04.15. 08:53:45

Szerintem most még semmiképp se lépik meg, hogy eltöröljék a 2/3-ot.
Senki nem látja még, hogy mire jut a Jobbik az elkövetkező 4 évben.
Feles törvénnyel utána meg lehetséges, hogy hajbókolhatunk Morvai Királynőnek és Vona kormányzónak.

masni55 2010.04.15. 08:58:29

@[nev]: És pláne semmilyen érdekük nem fűződik hozzá. A zavarosban mindig könnyebb halászni. :)

Idet 2010.04.15. 09:02:01

@borzzz: Hogy a nézőpont nem pusztán hatalomtechnikai, arra OV beszédei a bizonyíték, elég világosan fogalmaz a célokat illetően.
Ha pedig a hatalomtechnikát nem tartja első renden fontosnak egy párt, akkor a hatalmat sem megszerezni, sem megtartani nem fogja tudni, és így minden országjobbításra vonatkozó szándéka üres lózung marad.
A politika nem valami elegáns klubélet, hanem meccs, ahol szabályok vannak, de amihez uram bocsá' a les, a becsúszó szerelés, a fault és még sok minden más is hozzátartozik.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.04.15. 09:07:40

NYÍLT LEVÉL AZ "ÉLETE LEGNAGYOBB FELADATA ELŐTT ÁLLÓ" ORBÁN VIKTORHOZ

Ügyes szónok vagy. Sikeres vagy a rábeszélésben, hogy ennek az agyonadóztatott, kizsigerelt, végletekig kimerített magyar népnek a tömegei fogadjanak el ismét első számú vezetőjüknek. Nagyon hatásos volt, ahogy a 2010.április 11-i első forduló eredményhirdetése után azt nyilvánítottad ki, hogy minden idegszálammal érzem: életem legnagyobb feladata előtt állok .

Miért kell mégis ócska pózolásnak nevezni, amit tettél? Miért muszáj kijelenteni, hogy üresek szavaid, minden erkölcsi és valós tartalom nélkül valók?

Azért, mert az ország népe úgy kellett hallgassa szavaid, hogy az előző 20 évben keresztülgázolt rajta, alaposan megsanyargatva kipréselt belőle minden erőt annak a hatalomnak az úthengere, amelynek Te is részese vagy, Ráchel-Sára-Gáspár-Róza-Flóra névadója!

Már az is nehéz volt neked, hogy 1 percig némán állva tisztelegj a Trianoni Diktátummal szétszaggatott Haza sorsának, 1990.VI.04-én. Hátsótokat mutatva kivonultatok, és Te voltál, aki ezt a gyalázatot vezetted!

Utad egyenesen vezetett innét a csonka ország EU-börtönbe tereléséig, a multik talpnyaló kiszolgálásáig, Gyurcsányék tobzódásának ölbe tett kezű , ám
magatokat ügyesen kidumáló , részvétlen asszisztálásáig. A gombamód szaporodó idegen lakóparkok eltűréséig, nekik való szálláscsináló ténykedésetekig.

Már 1989-ben tudtad, hogy a paraziták oldalára kell állnod, a szipolyozott magyarság sorsában nem osztozol, hanem maradsz a vérünk szívásából hasznot élvezők között.

Ennek beismerése lenne egyetlen feladatod. Ám erre képtelen vagy. Akkor pedig. Nos, akkor játssz tovább, Vitya! Hízelkedőid, önmagukat is megtévesztő híveid melletted maradnak mindaddig, amíg hasznot húzhatnak imádásodból.

AZ IGAZI FELADAT: A TE ÉS HIVEID KÖRÉNEK FÉLRE ÁLLITÁSA A NEMZET FELEMELKEDÉSÉNEK ÚTJÁBÓL.

Idet 2010.04.15. 09:09:39

@nestrot10: Nagyon barátian mondom, nestrotto, de kérlelhetetlen proletár őszinteséggel: eredj már innen a fenébe, és ne szennyezd a környezetünket!

Kifejtetted már többször, hogy abcúg Fidesz, éljen a Jobbik, felfogtuk.

Nem az a bajom, hogy utálod és sz@rozod a Fideszt, szíved joga. A stílus, ahogyan teszed, az a baj. Mi itt mindnyájan igyekszünk civilizált mederben tartani a megnyilatkozásainkat, mert értelmes, normális embernek tartjuk magunkat, nem sötét bunkó baromnak.

Kérlek, ne viselkedj így, mert sértesz mindenkit, pártszimpátiától függetlenül, azon felül a pártodnak sem teszel jót ezzel a permanens, ocsmány fröcsögéssel. Pont ezt kárhoztatják bennetek.

ati27 2010.04.15. 09:11:02

@Orbán az ország piócája, sose dolgozott!:
No csak kíváncsiságból kérdezném.. Mi az számodra, hogy dolgozni? De most komolyan definiáld már kérlek. Megteszed a kedvemért?

Idet 2010.04.15. 09:11:45

@Orbán a parazita, sose dolgozott!:

Rád ugyanaz vonatkozik, mint Nestrot10-re!

nestrot10 2010.04.15. 09:12:45

@Idet: Tudod úgy szarok rád , mint az Orsós Orbánra:)

Idet 2010.04.15. 09:14:16

@ati27: Szerinted bármi értelmeset meg tudna fogalmazni? Kétlem.

nestrot10 2010.04.15. 09:14:52

@Idet: Te csak ne böfögjél mindenbe bele..ne olvasd ha nem tetszik és sima seggnyaló vagy:)

jjulie 2010.04.15. 09:16:54

@Idet:

jó jó ez e hatalom, meg a hatalomtechnika, de a tennivalók, meg a belpolitika miért nem a világban zajló folyamatok részeként vezetődik le és van interpretálva?

miért nem ez a megközelítés az egyeduralkodó és természetes?

olyan ez mintha egy strucc papa körül álldogálna 10 millió kis strucc, homokban a fejével, és néha ki veszik és bekiabálják, hogy baj van mert a baktatárkány alsón későn ért ki a mentó, különben is a cigány józsi tyukot lopott....

tegnap beszéltem egy morgan stanly alkalmazottal, akinek most jól megy a sora, lehet hogy még jelentős létszámbővülés is lesz, de tudja azt, hogy ez csak pillanatnyi állapot, mert mindennapos téma, hogy az egészet fogja a morgan és viszi indiába, és pikkpakk utcán 1000 ember...

aztán meg lehet a kis struccoknak mondani, hogy ez amiatt van, hogy vannak itt hamis struccok, akik nem csak a homok után érdeklődnek, hanem látnak a világban is, és ők a hibásak mindenért

Idet 2010.04.15. 09:17:00

@nestrot10: Köszi, ez hozzád méltó válasz volt! És ezzel a hozzáállással akartatok ti országot vezetni?

Szerintem vissza kellene menned az iskolába még egy kicsit. Meg a pártodnak is. Bár, egynémelyiketeknek már késő, azt hiszem.

Fröcsögj csak, téged minősít!

nestrot10 2010.04.15. 09:19:15

@nyugivan!: A FIDESZ ÁVÓ már működik!!!!! Az ATV-re is betették a lábukat Levetették a dadogó Kósa bandita videóját!

nestrot10 2010.04.15. 09:20:37

@Idet: ne nyujstóztasd a nyelved.. a seggem se nyalhatod ki:)

ati27 2010.04.15. 09:22:30

@Idet:
Ne itéljünk előre... Kíváncsian várom!

Idet 2010.04.15. 09:23:40

@jjulie: Szerintem 25. után így lesz. És szerintem OV fejében is így van, meg a közvetlen környezet fejében is (pl. Szájer, Martonyi meg az a gazdasági újseprű, nem jut eszembe a neve), de ez pillanatnyilag nem nagyon kommunikálható, mert a népek nem ezzel vannak elfoglalva.

Egyébként teljesen igazad van.

Nuntius 2010.04.15. 09:24:02

@nestrot10: Látom a szint itt is megjelent. Szerencsére az internet világában fellelhető stop.hu és népszava egy két tucat kommentálója nem befolyásolja a közéletet, csupán ezeken a helyeken tudják kiélni primitív dühüket.
Sajnos együtt kell élnünk a szánalmas megnyilvánulásokkal.

nyugivan! 2010.04.15. 09:24:02

@Idet:
@nestrot10
Egyetértek Idet-tel, hogy nem árt kordában tartani az indulatokat. Többek között én is ezért kedvelem ezt a blogot, mert sok más - hozzám képest másként gondolkodó ember véleményét ismerhetem meg. És mivel nem hiszem, hogy a világ kizárólag fekete-fehér, örülök, hogy erre felhívtad a figyelmet. Mert az indulatok, és a szint alatti megnyilvánulások tényleg komolyan tudnak ártani. Lásd: ECHO TV, Bayer Zsolt, Bencsik András fröcsögései.Ám kérlek, hogy légy elnézőbb Nestrot barátunkkal! Ő ugyanis "csak" egy szavazó, akinek talán megbocsájthatóbb, ha indulatos, mint a fent említett médiáknak és "Uraknak", akik Nestrot-tal ellentétben hivatásos véleményformálók...

Idet 2010.04.15. 09:26:21

@nestrot10: A seggednek ostor kell, a fejednek hideg víz. Több fröccsenetre nem válaszolok, nem vagy vitaképes.

Novi bácsi 2010.04.15. 09:30:12

Picsába, jól beszélsz. Simán.

Nuntius 2010.04.15. 09:33:17

@nyugivan!: Ahogyan véleményformáló erő sajnos Magyarországon egy heti hetes, egy Joshi Barat vagy egy Mónika Show. Éveken át, ezeken felnőtt agymosott generáció számára nagyon leegyszerűsödött a világ, Nem is lehet így komoly világkép.
Náluk a szint a "buziköcsögcigányorbán". Szégyenletes, hogy ilyen emberek egyáltalán szájukra veszik a politikát. Pocskondiázáson kívül semmihez sem értenek. Sértődött emberek, akik nem tudnak alternatívát felmutatni, ötletük sincs, a lényeg, hogy legyen kit rugdosni.
Azt is el tudom képzelni, hogy ugyanezek az alakok voltak a legnagyobb hanggal gyf pocskondiázói is, akik a választás közeledtével a szocik riogatásának hatására átvedlettek a minden ok nélküli orbán gyalázókká.

Idet 2010.04.15. 09:36:19

@nyugivan!: Ne gondold, hogy az ellenoldali agyatlan fröcsögőket (Bayer&Consortes) nem tartom éppúgy taszítónak és károsnak!

nestrot10 2010.04.15. 09:36:45

@Idet: azt mondom amit a Führered mondott : Aki nincs velem az nincs:)
Egy sas nem kapkod legyek után ( ezt meg én mondom) Levegő vagy kis seggnyaló:)

nyugivan! 2010.04.15. 09:36:58

@Nuntius:
Igen, sok igazság van ebben. Mégis, azt ösztönöm azt súgja, hogy a véleményformálónak sokkal nagyobb a felelőssége, mint a "népnek". Tudod, a választókat megilleti az ősi "morgás joga" (ius murmurandi)

Idet 2010.04.15. 09:38:00

@Nuntius: Hát, azért a politika nem szentelt ostya... de egyetértek veled.

nyugivan! 2010.04.15. 09:38:13

@Idet: Tiszteletben tartom a véleményed, ezért ilyen eszembe se jutott:)))

ati27 2010.04.15. 09:39:05

Uraim.. Ne atassétek a "******" Sok ember, még itt a blogon sincs azzal tisztában, hogy minden egyes hozzászólása magát minősítí. Sőt ennél roszabb, az általa képviselt irányvonalat, eszmerendszert, mivel politikai blog. Én pl Fidesz érzelmű vagyok kb 90-es évek közepétől. Ettől függetlenül, volt MSZP-s barátom, És igen barátom volt. Élveztük egymás társaságát, és ez nem azért volt, mert nem politizáltunk.. Ellenlkezőleg, néha elég parázs vita volt köztünk. De soha nem fajult személyeskedéssé, és nem ment a barátság rovására! Ezt kellene megtanulni....

[nev] (törölt) 2010.04.15. 09:40:48

@Idet:
orbán hazudozik össze-vissza. adócsökkentés lesz. azonnal, nagyarányú. konkrétan július 1-jén. és jövő január 1-jén. oké. majd kijelentik, hogy adócsökkentés nem lesz, hanem adóegyszerűsítés lesz, az is adócsökkentés. nyilvánvaló hazugság. de legyünk nagyvonalúak. oké mi lesz az adóegyszerűsítés. a válasz: eltörlik az egyszerűsített adókat (eva, ekhó), hogy több bevétel legyen. az adóegyszerűsítés valójában adóemelés tehát. de meghirdetik az 3-4-5-6 éves (hétfőn, kedden, szerdán, csütörtökön, melyik nap mikor mi jut az eszükbe) adócsökkentési programot. ugyanaz megy, mint gyurcsány idején.

a fidesz azt igérte, hogy azonnali nagyarányú adócsökkentés lesz. ezt csak egyféleképpen lehet érteni szerintem. arra emlékszem, hogy 14 havi nyugdíj lesz, aminek a fedezete 10% pontos járulék csökkentés lesz. ezt húzták be a nézőgyerekek a nemzeti konzultáción. 1 millió állami munkahely konkrét igérete hangzott el (igaz 10 év alatt), és béremelések a közszférában. nem zárnak be egyetlen kórházat sem, és iskolát sem. sőt visszaállítják a megszüntetett kórházi ágyakat, és a vasútvonalakat. önállóak maradnak a falvak. a gázszolgáltatás állami monopóliummá teszik azzal, a mol gázüzletágát visszavásárolják. így nem lesz majd gázáremelés. mert nem függünk senkitől. újabb a kis, és középvállalkozásokat támogató állami programok. ezek voltak a konkrét igéretek, amik hirtelen az eszembe jut. szerintem ezek mind blöffök.

ehhez jöttek az álmoskönyvből és a hahota magazinból összeollózott szövegek, a dakota közmondások, és zsidó viccek. plusz a a direkt marketing eszközök. az adatbázis építés.

nagyjából ez a fidesz politikája.

ssi 2010.04.15. 09:45:35

2/3 helyett 50+1%?
- így működnek a fejlett demokráciák? - akkor igen

- ez tovább lépés a pártok hatalomgyakorlásában és a választók véleménynyilvánításának gyakorlatában?
- reális, h a 2/3-os törvényeket nagyobb súlyúaknak tartjuk?

Nuntius 2010.04.15. 09:45:46

@Idet: A neven nem a szent dolgok miatt, egyházi titulus miatt lett kiválasztva, hanem a jelentése miatt. Hírnök, hírvivő :)
Amúgy én azért regisztráltam és jöttem ide, hogy ha van érdekes téma kifejtsem a véleményem én is, és szóljak a többieknek, hogy magára vessen az, aki annyira belelovalja magát a politika történéseinek kommentálásába, hogy akár az egészsége is rámenjen. Ami politika szintjén folyik, az hatalomtechnikai dolog, emellett egy országvezetés közigazgatási folyamata is. A mi szintünkön bőven elég az eszmecsere, a normális vita, észérvek ötletek kifejtése, de ölre menni, magunkat agyvérzés vagy infarktus határáig felhúzva nincs értelme.
Arra kellene valami dühöngő blog, ahol egymást anyázva, pocskondiázva mehetne a vita.
Az más kérdés, hogy oda nem menne az itt lévők 90%-a, hiszen ez annál sokkal értelmesebb hely, nem a mi nem a ti szintetek.
De a hivatásos fröcsögők, alja blogolóknak lehetne egy ilyen gyűjtőhely.

bigapples 2010.04.15. 09:46:32

@is: Én nem tudom, Te milyen európai gyakorlatról tudsz, én úgy tudom, hogy a kontinentális Európában jellemzően az felsőoktatás ingyenes vagy nagyon limitált tandíj van és nincs amerikai típusú magán-egészségbiztosítók az egységes állami helyett. Az a modell, amit be akartak vezetni az egészségügyben az burkoltan az amerikai modell volt, amit a kórházak széleskörű privatizációja kísért volna, láttuk olyan pilótajátékszerűen szerveződő cégekkel akarták ezt , mint pl. a Hospinvest. Ha azt gondold, hogy ez ny-európai megoldás volt, attól tartok tévedsz.

Vehetjük szélesebbre a témát. Magyarázd el nekem, miért üzlet eladni a vízműveket a francia állami tulajdonban lévő vízszolgáltatónak? A franciáknak megéri az állami tulajdonú vízcég, amely extraprofit termel nálunk a monopolhelyzetét kihasználva, nekünk meg muszáj eladni, mert az állami/önkormányzati tulajon Kádári csökevény? De beszélhetnénk a nálunk terjeszkedő, állami tulajdonban lévő gázszolgáltatókról vagy a nyereséges MÁV-CARGO eladásáról az osztrák állami vasúttársaságnak. Nagyon fontos a magántulajdon, a szabad piaci verseny, a fizetős szolgáltatások, de vannak olyan alapvető közszolgáltatásokat, ahol sokkal jobb, ha az állami tulajdon marad domináns és nem magáncégeknek biztosítunk monopolhelyzetet.

Idet 2010.04.15. 09:47:04

@nyugivan!: A ius murmurandival az a baj, hogy nagyon hozzá lehet szokni, és aztán ennél is maradnak.

A polgárnak is van felelőssége a saját élete alakításában és abban, hogy gondolkodjék, mielőtt cselekszik.

Olyan ez, mint a bankkölcsön. Csábító, és csábítják is a bankok az embereket rendesen, de mégis, a kölcsön felvevője a felelős azért, hogy kizárólag a csillogó holmikra függeszti a tekintetét, amit majd rögtön megvehet, de nem vet számot azzal, hogy a kölcsönt vissza is kell fizetni! Valamint, az apró betűs részt is el kellene olvasni, és ha nem érti, más, nálánál képzettebb embert kell felkérni erre.

De igazad van, a véleményformálók felelőssége a nagyobb.

nfgy 2010.04.15. 09:47:32

Én eddig igyekeztem mindig a tárgyhoz hozzászólni és némi szakmaiságot belevinni a kommentembe,hogy az oldal színvonalas legyen.
De amíg a nestro10 nicknevű egyén nem lesz innen kitiltva én ezt az oldalt NEM FOGOM LÁTOGATNI.
VISZLÁT!

nestrot10 2010.04.15. 09:47:42

@[nev]: Ezt mindenki tudja, még a gyöpös agyú Fityiszes bandatagok és szavazók is... is...csak...hát...megpróbálják megmagyarázni amolyan papagájkommandó módjára (egyet mondanak, kiadták nekik mit kell erre mondani):) ..aki mást mond mehet a levesbe:))hehe

nestrot10 2010.04.15. 09:48:30

@nfgy: Egy Fityiszes bandataggal kevesebb:)

Nuntius 2010.04.15. 09:50:57

@ati27: Nálam ez szintén úgy van. Rendszerváltáskor MDF szavazó voltam, 1994-ben megtévedtem, azóta szánom is nagyon az MSZP-re szavaztam, majd 98-tól kezdve mindig (mai divatos szóval csak a Fidesz) egyformán szavazok. Az MSZP-n kívül egyik döntésemet sem bántam meg.
Nem gyűlölködöm, nem pocskondiázom őket. Sokat vitatkoztam MSZP-s barátaimmal, de nálam sem volt harag vagy személyeskedés. Van jobbikos kollégám is, akik ugyanúgy elmondják a véleményük de ettől sosem romlott meg a viszony. Mindegyikünk elfogadja a másik véleményét, vita során megpróbálja elmondani, meggyőzni a másikat arról, hogy miért az a párt, mit tett jót vagy rosszat, hol hibáztak és annyi.
Még LMP-s nincs a környezetemben :)

safranek 2010.04.15. 09:52:08

Igen! töröljék el! Legyen helyette inkább: Kormánykoalíció + 1% képviselő az ellenzéki frakciókból!
Ilyen szabály mellett kötelező lenne a konszenzus.

Idet 2010.04.15. 09:52:44

@nfgy: Jaj, ne húzd már fel magad ezen a szerencsétlenen! Ne vedd figyelembe, és kész. Elég baj ő saját magának.

Gazdánk demokratikus, hosszútűrő egyén, a mi baráti offolásainkat is elviseli, pedig néha biztosan az agyára megyünk!

Csak nyugi, inkább nevess egy jót! (Elismerem, nem könnyű azért...)

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.15. 09:54:51

@László56: "Add nekem egy ország pénzforgalma feletti uralmat, és nem érdekel, hogy ki hozza a törvényeit." - Mayer Amschel Rothschild.

nyugivan! 2010.04.15. 09:55:03

@ati27: Szívemből szóltál. Nyíltságért nyíltság jár, én eddig nem bántam meg, hogy a Jobbikra adtam a voksom. Pedig nem állna rajtam jól a gárdista egyenruha, ezt elhiheted:) Sőt: számos zsidó származású barátom is van, akikkel remekül lehet vitatkozni. Sőt: készítettem már interjút cigány származásúakkal is, tehát rasszistának sem tartom magam.
Ám végignézve a programokat, úgy véltem, hogy a jelenlegi helyzetben az országnak nyíltságra, egyenes beszédre és mélyreható nemzetépítő intézkedésekre van szükség. Gyakran hallottam a Fidesz politikusaitól, hogy a Jobbikkal az a baj, hogy jó kérdéseket vet fel, de rossz válaszokat kínál. Ezen eltöprengtem, és elolvasva a többi párt programjait - vagy azzal egyenértékű megnyilatkozásait, és arra jutottam, hogy a Fidesz jó kérdéseket vet fel, ám a válaszai nem elégségesek. Amit a Fidesz kínál, az tökéletesen elegendő lenne egy normálisan működő társadalomnak és egy minimum közepesen erős állapotú gazdaságnak. Csakhogy ebben a helyzetben ez szerintem nem elég.
Ráadásul úgy ítéltem meg, hogy a Fidesz-ben - tömegpárti jellege miatt - a különféle érdekek legkisebb közös többszöröse jóval alacsonyabb, mint amire ma az országnak szüksége volna. Sok egyéb miatt ezért voksoltam úgy, ahogy voksoltam. Mert elolvastam számos közgazdász, szociológus és társadalomtudós országelemző dolgozatát, és rájöttem, hogy a Jobbik programja nem csak hogy megvalósítható, hanem kifejezetten kívánatos - legalábbis nemzeti szempontból.
Más kérdés, hogy a véleményem kialakításában sem Bayer Zsolt kirohanásai, sem a Heti Hetes szereplői nem befolyásoltak. Őket ezért fizetik, akik fizetik, tehát számomra egyik sem releváns.
És végül: kifejezetten kívánom, hogy legyen meg a Fidesz kétharmada. Ugyanis e felhatalmazás birtokában az új győztes a kifogásokra való hivatkozás lehetősége nélkül bizonyíthatja be, hogy nekik van igazuk, és nem nekem:)

Idet 2010.04.15. 09:57:06

@Nuntius: Értem én; a politika természetére vonatkozott az ostya.

Egyébként egyetértek. A dühöngőblog jó ötlet, csak az a baj vele, hogy úgyis ide jönnének, mert a perverzitásig menő extroverzió a lételemük, és az ezzel járó kielégülést nem kapnák meg, ha csak a hasonszőrrel kommunikálnának.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.04.15. 09:57:08

@Idet: Török Gábor szokott moderálni? Neeeem? Lehet, hogy itt lenne az ideje elkezdeni... (és ezt ne vedd magadra, de NEM VÉLETLENÜL tőled kérdezem).

Más blogokon van egy bevett szokás: figyelmen kívül kell hagyni azon kommenteket, amelyekre jobb, ha nem válaszolsz. Ha MINDENKI így tesz, az érintett egy idő után belátja, hogy ideje tovább állni...

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.15. 09:57:33

Egyébként tök jó, hogy kormányunknak és pártunknak nem kell már fizetést sem adnia a "hangulatjelentésekért" se...
:D

nyugivan! 2010.04.15. 09:57:33

@Idet: Hozzá lehet szokni? Igen. És ez miért baj? A legtöbb embernek csupán ez jut, ha jobban belegondolsz.
És igazad van: az egyes embernek valóban felelőssége van a saját életét illetően. Ám az ország vezetése szerintem más. Azt már nem lehet csupán morgással elintézni:)

Nuntius 2010.04.15. 09:58:03

@[nev]: A Fidesz gyűlölök tárházában a választások vége felé nem sok maradt, új téma után kell nézni.
Most az a fejezet jön, hogy előre prejudikálva máris elméleteket kezdenek gyártani arról, hogy mi lesz és mi nem lesz.
Kár ezen agyalni, mert előbb alakuljon meg a parlament a maga bizottságaival, álljon föl az új kormány és tegye meg az első lépéseket.
Reálisan kb. nyár végén lehet elemezni a történéseket, a várható irányt és elkezdeni az őszi önkormányzati választások előzetesét.
Addig ez csak tenyérjóslás, a zsigeri gyűlölet és sértődöttség miatti zagyva álmok kivetítése itt a blogon vélemények formájában.

Idet 2010.04.15. 09:59:31

@nyugivan!: Na, hát ezt hiányoltam már, egy értelmes, higgadt, érvelő jobbikos hozzászólást!

Idet 2010.04.15. 10:01:57

@Seduxen: Ajjaj, a Nestrot10-zel való csörte, vagy az OFFolás? Esetleg mindkettő? Irgalom-kegyelem árva fejemnek...

ssi 2010.04.15. 10:02:46

@[nev]: én is kíváncsian várom, h mi lesz

MINDENKI ÁLTAL KÖZISMERT NEHÉZ PÉNZÜGYI HELYZETBEN, A GAZDASÁGI VÁLSÁG IDEJÉN megígérték: hatalomra kerüléskor AZONNAL megváltoztatják a 2010-es költségvetést, visszaállítják a gyed-, gyes időszakát, a leállított vonatokat, az MTV állami támogatását stb., stb.

ezért kaptak ennyi szavazatot, mert az emberek úgy érezhetik, h amit 8 év alatt elvettek, azt vissza is lehet kapni

meg bizalmat is kaptak, mert az emberek hiszik, h van ehhez programjuk is

nem teljesítés esetén azonban nem lehet csak az üres kasszára hivatkozni

Idet 2010.04.15. 10:04:23

@nyugivan!: Azért baj, mert amikor felelősen kell cselekedni, egyáltalán, cselekedni kell (pl. választás), akkor nem józan döntés születik, ha születik egyáltalán döntés. Az ilyen magatartás sztem az egyén saját életére is kihat, éspedig negatívan.

nyugivan! 2010.04.15. 10:04:59

@Idet: Megtisztelsz, köszönöm. De hidd el, sokan gondolkodnak így. Igaz, felmérést nem végeztem, csupán hasonlóan gondolkodó ismerőseimre és barátaimra hagyatkozhatok:)

Idet 2010.04.15. 10:06:38

@JR69: Nem tán a Gunst Péter-féle Rotschild életrajzban olvastad?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.04.15. 10:09:28

@Idet: érted Te, hogy mire céloztam ezzel :)))

"csörte"? - a magam részéről az egyirányú - és főleg érvek nélküli - fröcsögést nem nevezném csörtének, de nem vagyunk egyformák...

Idet 2010.04.15. 10:09:43

@nyugivan!: Igen, ez igaz, én is tapasztalom, és a magam szerény módján mindig igyekszem, hogy megváltoztassam...nem, ez nagyképűség, megváltoztani próbáljam a belenyugvó-módot.

wincent · http://index.hu 2010.04.15. 10:12:12

A hozzászólásokat olvasgatva úgy látom, néhánya picit félreértelmezték TG írását.

Nem arról van szó benne, hogy SZERINTE mi lenne a jó. Hanem arról, hogy "Hogy miért is lenne jó ez a Fidesznek?". Meglépik-e, és ha igen, akkor ez mivel járhatna.

Másrészről nem minden 2/3-os törvényt érintene, azaz nem lenne mindegyik ezután 50%-os. De egy része akár lehetne az is.

A parlament nagysága illetve a választási rendszer (no meg pár 2/3-ot igénylő dolog) átalakítása valóban nem jelentős tételek a teljes költségvetéshez viszonyítva. De gyanítom, hogy jópár képviselő tényleg komolyan gondolja. Szerintem ezek a lépések egyrészt jelzésértékűek lennének a választók felé, de erősítené az összetartó erőt is a párton belül.

A KDNP "felduzzasztása" frappáns húzás lenne, de ez megint amolyan sz@rkavarásnak hat, ezért én nem erőltetném a helyükben.

Idet 2010.04.15. 10:13:21

@Seduxen: Hát, igen... akkor nem csörte, hanem vízipisztoly-párbaj...de már abbahagytam.

Sajnos, az OFFolásra nézve nem tehetek ígéretet, mert olyan élvezetes! Pláne, ha okos emberekkel sziporkázhat kicsit az ember. Bocs-bocs!

Terniak 2010.04.15. 10:15:02

@cogito..sum:

Egy-két hullámzó színvonalú döntése ellenére az elmúlt húsz évben az egyik legmegbízhatóbban működő intézményünk, nem véletlen, hogy a köztársasági elnöki intézménnyel együtt az állampolgári bizalmi lista elején található.

A jog és a törvény azonossága nehéz kérdés, jogállamban értelemszerűen a politikai erők politikai programjukat a jogon keresztül valósítják meg.

"A törvényhozó és a végrehajtó hatalom elválasztása ma lényegében a hatáskörök megosztását jelenti a Parlament és a Kormány között, amelyek azonban politikailag összefonódtak. A parlamenti többséget alkotó pártok alakítanak Kormányt, a Parlament zömmel a Kormány törvényjavaslatait szavazza meg. A jog, amely folyamatosan keletkezik, az élet minden területét a választáson győztes pártok politikai programjának megfelelően újra- és újraszabályozhatja." 38/1993. ABH

Én nem vonnék le messzemenő következtetéseket egy-két olyan rendes bírósági döntésből, amelynek az indokait részletesen nem ismerjük. Az tény, hogy az eljárások elhúzódása, és ennek következményei nem jó fényben tüntetik fel az igazságszolgáltatást. Ezen lehet változtatni, de egy szakmai hiba nem feltétlenül jelent politikai befolyásoltságot.

ssi 2010.04.15. 10:16:45

@nestrot10: Szia!
Mivel úgy tűnik, Te is olvasod a kommenteket, biztosan feltűnt ezek stílusának kb. hasonlósága.

T.G. nem kis munkával biztosít számunkra egy lehetőséget az együttgondolkodásra, párbeszédre, a szélesebb látókörre.

Mi itt úgy gondoljuk, h kedves vendégek vagyunk,
s nem illik visszaélni ezzel.

Itt a gondolatok a fontosak (még a provokálók is), a stílus pedig a kifejezés mód, a megértéshez kell (aki ennyire kilóg, mint Te, sajna, de önmagát rekeszti ki, s egyre többen fognak átlépni a Te mondanivalódon)

nestrot10 2010.04.15. 10:17:20

@Idet: akkor késő lesz..---megváltoztatja az alkotmányt,--és a ciklus hosszúságát ( tegnap a baromarcú Független kamu Fideszses Taró mondta....6 re....és még a választásba is beleugatnak...voks turistával kezdték és ki tudja mit találnak ki antidemokráciás hatalom megtartásához...kinyalják a határon túliak seggét a szavazatokért...szóval ezt az Orsós és bandáját, mint mondtam csak fegyverrel lehet leváltani!

nyugivan! 2010.04.15. 10:17:44

@Idet: Teljesen egyetértek Így van. De hogy a kívánt felelős választói döntés - amiben kevesebb az indulat és több a belátó ész - megszülessen, az bizony a véleményformálók magatartásán múlik. Gondolj csak bele: ahelyett, hogy szint alatti lövésekkel bombáznák egymást a jelöltek, például mindenki számára világos és érthető vitákat folytatnának. Mondok egy példát.
Jelenleg 3 parlametbe jutott politikai erő mondja nagyjából azt, hogy az adósságállományunk problematikáját nem szabad bolygatnunk a hitelezőkkel. Ezzel szemben a negyediknek az a véleménye, hogy nem csak hogy lehet, hanem meg is kell ezt tenni.
Félreértés ne essék: én nem olyan vitát szerettem volna hallani erről a kérdésről, amelyen a négy miniszterelnök-jelölt vesz részt, hanem olyat, amit az illető pártok mögött álló szakemberek folytatnak. Erről a témáról nagyon szeretném egyszer együtt látni és hallani mondjuk Drábik Jánost, Bogár Lászlót, Varga Mihályt, Kupa Mihályt vagy akár Békesi Lászlót. Ők homlokegyenest másképp gondolkodnak, de mindegyik képes a laikusok számára is érthetően fogalmazni. És egy ilyen vita után talán több lenne az elgondolkodó, és kevesebb az indulatba jövő szavazó.
Tedd fel magadnak a kérdést: miért nem volt (nincs) ilyen vita? Kiken múlik, hogy létrejöjjön? Csak a médián, a szerkesztőkön. Ők ugyanis, ha hívják, mennek. De nem hívták őket. Sem M1, sem TV2, sem Hír, sem Echo.
Hát erről a felelősségről beszélek....

nestrot10 2010.04.15. 10:17:57

Taró helyet " TARLÓ":)) helyesn:)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.04.15. 10:18:39

@Idet: szerintem az OFFolás az valahol egy-egy blog sava-borsa :))) minden téma kifullad egy idő után (van amelyik 10 komment, van amelyik 1000 után), és akkor jöhet ez a JollyJoker :))))

nestrot10 2010.04.15. 10:20:20

@manyike: TG is Fityisz pártkatona:) tegnap a TÉT-ben erősen látszott:) - amikor Lengyel László mondta, hogy rendőrállamot csinál ( rendcsinálás címén) a Fityisz,mert másképp nem tudja megakadályozni a csalódott lázongást....
szóval nem kell az udvariaskodás!!!

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.15. 10:24:17

@Idet: Nem. Csak egy egyszerű gazdasági hetilapban, amit a Leleplezés című sorozatuk után betiltottak/letiltottak minden felületről, épp akkor amikor le akarták írni kik a mostani válság személyes kirobbantói/felelősei...
Az Európa Péntekről van szó egyébként.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.04.15. 10:25:05

@nyugivan!: "Sem M1, sem TV2, sem Hír, sem Echo."

Abszolút igazad van, de egy kis "kiegészítést" engedj meg nekem. Ezen 4 adó közül 3-nak van egy - hogy is mondjam finoman - "gazdája", akinek nem érdeke sem pénzügyérek, sem miniszterelnök-jelöltek vitája, mert ők - akár pro, akár kontra - nyomják a mantrát a szavazók meggyőzésére.

Amit én komolyn bűnnek tartok az az, hogy a KÖZSZOLGÁLATI TV nem áll(t) egy ilyen kezdeményezés élére.

Talán elég megnézni a Jobbik "agyonhallgatását". A kampányban MIKOR volt szó a Jobbikról? Ha botrány volt. A "hélótás" Király, a "virslis" Szávay, a pornós gárdistalány, meg Morvai "ügyei".

A kampány alatt egyedül az M1-ben volt annyi "gerinc", hogy Vonát is meghívta a Ma Reggel-be.

Nuntius 2010.04.15. 10:25:49

@nestrot10: A voks turistákkal az a baj, hogy nem is voltak. Ugyanannyian szavaztak lakhelytől távol, mint 2006-ban, nem befolyásolták az eredményt, ráadásul lakóhelytől távol csak pártlistára lehet szavazni, jelöltre nem.

nestrot10 2010.04.15. 10:28:08

@Nuntius: persze:O XII.ker:))) 991 szavazó van helyben...és 1470 túrista várt türelmesen hogy szavazhasson...a fizetett barmok

Ez az amit mondok..a barom Fityiszes szavazóknyomják a papagáj szöveget

nyugivan! 2010.04.15. 10:29:12

Török Gábornak:
A 2010.04.15. 10:17:44-kor beírt hozzászólásom kiegészítéseként:
E felelősség természetesen nem csak a sajtóra igaz, hanem a politikai elemzőkre is, legalább akkora mértékben. És a tény, hogy erre a blogra regisztráltam, talán jelzi, hogy munkádat a lehető legobjektívebbnek vélem. A legutóbbi szereplésed kapcsán, amelyben az egyébként tiszteletreméltó Gerő és Lengyel urak társaságában produkáltál, azt kell hogy mondjam, nem csalódtam Benned. Mértékadó, objektív és tisztán elemző volt minden megnyilatkozásod. Ezt látni véltem szaktársaid arcán is:). És ezzel most is visszaigazoltad, hogy jól döntöttem, hogy e blog mellett döntöttem.
P.s.: Remélem, nem származik majd kellemetlenséged annak okán, hogy egy bevallottan Jobbikra szavazó nyilvánosan méltatott. Ezt nem szeretném:)))

nyugivan! 2010.04.15. 10:30:15

@Seduxen: Ehhez nem tudom mit hozzáfűzni, mert igazad van.

wincent · http://index.hu 2010.04.15. 10:31:08

@Nuntius: jelöltre is szavaznak... de szerintem sincs nagy jelentősége, illetve nem kiugró az előző évekhez képest. Ez a rész felfújt lufi.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.04.15. 10:32:59

@nestrot10: szerintem ennek fussunk neki még egyszer:

www.valasztas.hu/hu/parval2010/354/354_0_index.html

"991 szavazó van helyben...és 1470 túrista várt türelmesen hogy szavazhasson...a fizetett barmok"

vs.

A névjegyzék zárásakor a névjegyzékben lévő választópolgárok száma: 46 671

A szavazás napján a névjegyzékbe igazolás alapján felvett választópolgárok száma: 738

A külképviseleti névjegyzékben szereplő választópolgárok száma: 359

oepet 2010.04.15. 10:33:23

Kedves Gábor!

Nagyrabecsülésem jelzése mellett - pont azért mert az eddigi blogbejegyzéseid kapcsán nagyon ritkán volt ilyen érzésem - azt kell, hogy írjam, hogy ennek a bejegyzésnek, illetve magának a felvetésnek ezen az absztrakciós szinten semmi értelme nincsen.

A hatályos alkotmány úgy négytucat kétharmados tárgykört rögzít. Nem mernék pontos számot írni, mert magam se tudom, hogy mit érdemes egy tárgykörnek számítani, de ezek rendkívül heterogén, változatos társadalmi és politikai jelentőségű témákat fednek le. Hiába működhet "gond nélkül" a leírt érvelés az intézményi kétharmadok egy része és néhány, elvi szinten nehezebben alátámaszthatóan létező alapjogi kétharmad kapcsán (pl. a helyi önkormányzatok jogállása, alapjogaik korlátozása, Rendőrség, külföldre utazás, menedékjog, a közmédia egésze), ha az eddigi stabilitás megszűnésének beláthatatlan következményei lennének a politikai rendszer egészére a rendszerhez gyártott alapvető játékszabályok tekintetében (ahogy ezt többen írták: választási törvények, politikai szabadságjogok). Nem beszélve arról, hogy a tárgykörök között olyanok is vannak, amelyeknek - már ha következetes rendszert akar fenntartani az alkotmányozó - mindenképpen alkotmányozó többség dukál (pl. uniós csatlakozási szerződések, rendkívüli jogrend).

Szóval nem nagyon látom értelmét arról vitatkozni, hogy általában van-e értelme megszüntetnie egy egypárti kétharmados többségnek a kétharmadot, szerintem a kérdés értelmesen csak tárgykörönként vizsgálható.

Viszont hogy "az alkotmány módosítása természetesen minősített többséget igénylő maradna" - na én pont ebben vagyok kevésbé biztos. Ha a most megalakuló Országgyűlés valóban felszámolja az alkotmány ideiglenes jellegét (+ nyilván legkésőbb a ciklus közepére abba az állapotba módosítja a tartalmat is, ahogy azt ő szeretné látni), akkor nagyon csodálkoznék, ha az ideiglenes jelleg megszüntetése megállna a preambulumnál. Márpedig a magyar alkotmány az egyik legkönnyebben módosítható demoktratikus alkotmány a világon, úgyhogy én itt éppen ellenkező irányú változásra számítanék (persze magának a kvótának a megemelése csak az egyik, nem is feltétlenül a legéletszerűbb lehetőség).

Seduxen (már NEM dr.) 2010.04.15. 10:34:21

@Seduxen: na, keresgélem én itt a XII. kerületet, mire kiderül, hogy elgépelte a kolléga, és XIII. :)))

nestrot10 2010.04.15. 10:35:02

@nyugivan!: lefety lefety.....jó mélyre...a Fidesz pártkatona tegnap is mentegette a fityiszt Lengyel Lászlóval szemben , ( regdőrállam ügyben),aki nem éppen maszopos, vagy Jobbikos:)

wincent · http://index.hu 2010.04.15. 10:36:39

@nyugivan!: Végre! Végre! Végre! Már kezdtem azt hinni, hogy szinte egyedül vagyok ezekkel és a hasonló gondolatokkal. Én is valami ilyesmit vártam a Jobbiktól. Illetve azt, hogy a nézeteim miatt ne tekintsenek azonnal fasisztának, vagy nácinak... Mert nem vagyok.

Én is szívesen néztem volna valóban szakmai vitát. Szerettem volna megismerni a többi párt SZAKMAI programját. Nem azt, amit leírnak (vagy még le sem írnak), hanem amikor érvek csapnak össze. Biztos vagyok benne, hogy mindegyik programban vannak jó dolgok. Igenis vannak olyan kényes dolgok, amiket feszegetni is kell, nem szabad tovább söpörni a szőnyeg alá. Hiába nehéz kérdések!

nyugivan! 2010.04.15. 10:37:51

@nestrot10: Kire gondolsz? Ki volt a Fidesz pártkatona?

László56 2010.04.15. 10:38:43

@JR69: "Add nekem egy ország pénzforgalma feletti uralmat, és nem érdekel, hogy ki hozza a törvényeit." - Mayer Amschel Rothschild.
Soha igazabbat nem lehetne mondani mint ez az idézet. Kivánnám a politikusainktól hogy ennek az értelmét meg is értsék. Nagy remény ugyan nincs rá. De miért is telitalálat ez az idézet az országunkra nézve.

Mert az országunk valutájának az értékét már vagy húsz éve nem a gazdaságunk adja meg, hanem a külföldi spekulációs kapitál tartja fenn. A nemzeti bankunk korrekciói csak szépség mutatók, mert nincs mőgöttük a gazdasági értéktermelés. Ezt használja ki az országromboló spekulációskapitál. Hihetetlen nyereségeket generálva evvel. Miért országromboló ? Mert spekuláción kívűl nincs gazdasági érték mögötte. Azonban más kapitál is létezik. Az országépítő kapitál. Annak a feladata viszont a termelés és evvel a munkahely teremtés.

Tehát nem mindegy hogy milyen kapitált hoz a politika az országunkba. Az eddigi politikánk főleg csak a spekulációskapitált tudta megmozgatni az országépítő kapitál nagyon kicsi arányával szemben. Most volna lehetőség ezt az arányt erősen megváltoztatni. Ehhez azonban a politikai akaraton kívül, a politikai és gazdasági feltételek megteremtésére lenne szükség. Most elösször az újkori történelmünkben mutatkoznak az első halvány jelek ahhoz hogy a politika mindezt kezdi megérteni.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.04.15. 10:40:19

www.valasztas.hu/dyn/pv10/outroot/vdin1/hu/ejk0119.htm

www.valasztas.hu/dyn/pv10/outroot/vdin1/hu/ejk0120.htm

A 48. szavazókör volt kijelölve az "átszavazóknak", itt tényleg

www.valasztas.hu/dyn/pv10/outroot/vdin1/hu/01/013/jkv48.htm

919 vs 1431 volt a szavazók száma, de az EGÉSZ 19. evk.-ban 38 701 volt az állandó lakos összesen.

Idet 2010.04.15. 10:40:19

@nestrot10: Drágám, nem érthető a mondatfűzésed. Ha azt akarod, hogy érdemben válaszoljak/junk, higgadj le, és fogalmazd át, mert nem értem! Lehet, hogy én vagyok a hülye, elvben minden lehetséges, még gőzfürdő is Ungváron, de talán te is tehetnél egy kis erőfeszítést!

radala 2010.04.15. 10:40:29

Nem szeretnék most ehhez hozzászólni. Igazából ez nekem olyan játéknak tűnik csak a szabályokkal. Nem is gondolom, hogy jó lenne, ha 50%-kal lehetne AB-t LBE-t ÁSZE-t választani.
A mostani helyzet egy teljesen véletlen soha meg nem ismétlődő (remélem) helyzet. Az inkompetencia, arrogancia, immoralitás ilyen koncentrációja remélhetőleg 100 évente egyszer fordul elő ekkora koncentrációban. Szent meggyőződésem, hogy a legjobb, ami történhet egy demokráciában az az, hogy igyekeznek a legkevesebbszer változtatni a szabályokat. Nem a szabályok változtatása, hanem azok betartása lenne a cél.
No de amiért írok az ez a cikk, amit tegnap láttam az egyik osztrák bulvárban.
www.oe24.at/oesterreich/chronik/Lehrerbande-faelschte-Parkscheine-0686082.ece

Kb. arról van szó, hogy kegyetlenül rácsesznek páran (5 tanár) arra, hogy tintaölővel manipulálgattak parkolócédulákat, csak saját fölhasználásra. A tegnapi újságban keresztnév monogram kikockázott fejjel szerepeltek az "elkövetők".
Talán ilyen lenne egy normális ország... Bármit intézel Ausztriában csak azt látod, hogy tele van biztonsági réssel, simán megbíznak benned (mert nyilván a 99% megbízható), ha meg az 1 %-ban vagy akkor csak miattad nem kell hologram a buszjegyre, hanem rohadtul megbüntetnek, ha kiderül, hogy trükközöl. Nem kell pénzt költeni az 1 % miatt, hanem ki kell őket közösíteni....

nyugivan! 2010.04.15. 10:40:50

@wincent: Talán most, hogy a Parlament összetétele biztossá vált, talán a média is rákényszerül - legalább a közszolgálati -, hogy a szakmai viták is elkezdődjenek. Reménykedjünk.

Idet 2010.04.15. 10:43:45

@nyugivan!: Megtisztelsz! Nincs vita köztünk az általad elmondottakban, a felsorolt gazdasági szakemberek vitáját pedig én is nagy érdeklődéssel venném! Ebbe akár még a levitézlett, jobb sorsra érdemes Bokros Bajuszt is be lehetne venni.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.04.15. 10:44:10

@wincent: "hogy a nézeteim miatt ne tekintsenek azonnal fasisztának, vagy nácinak... " - szerencsére akik "hivatásszerűen" annak tekintik az embert ők vasárnap - szövetségben is - mindössze 2,67%-ot értek el, és még saját miniszterelnök-jelöltjük sem volt :))) Hol van már a 200.000+1 szabad, demokrata szavazó...

wincent · http://index.hu 2010.04.15. 10:44:23

@radala: sajnos nálunk ez az 1% nem 1% gyanítom. Hanem inkább 20-30%... Nem feltétlenül azért, mert erkölcstelen, bűnöző valaki. Hanem egyszerűen nincs pénze...

nestrot10 2010.04.15. 10:45:43

@nyugivan!: hát akinek benyltál mélyre...T.G. Olyan mint a Gíró Szász. Ezek a " politológusnak" kikiáltott emberkék mind tartoznak valamelyik párthoz Benne van.: Poli tolja a Poli -toló-gus:) valamelyik párt szekerét..megmagyarázza, megvédi, kimagyarázza, okoskodik a baromságokon,...
Nem élnének meg különben..."Tanácsokat adnak" ...több 100 ezerért...( hova fektessék a pénzt , melyik pártba):O.Századvég be tömörülő Stumpf szárnyai alatt vana Fityisz "magyarázók....többsége...van független ( akit szintén " pénzelnek a pártok és klientúrái)
Somogyi is az volt az MDF nél mielőtt belépett...de nem titkolom ilyen a kis aranyos Kornélia is. a bal oldalon.....de hát ez egy megélhetési pártkatonáskodás ,. az újságírók helyett, pártkatonási ...a kapitalizmus foglalkozási terméke:)

Idet 2010.04.15. 10:45:52

@Seduxen: Nahát, és én még azt hittem, kikapok! Egyetértek, egyetértek!

nestrot10 2010.04.15. 10:47:21

Nem is tartom semmire a poli-toló-kat:) Nevetséges ..kitalált szakma:)

Idet 2010.04.15. 10:48:22

@JR69: Érdemes elolvasni az életrajzot, egyébként. Naggyon tanulságos, a tények, és a megírás mikéntje szempontjából is+bevezető+epilógus.

wincent · http://index.hu 2010.04.15. 10:49:02

@nestrot10: Nyilván TG is szimpatizál valamelyik párttal, gyanítom le is adta a voksát valakinek. Mint rajta kívül még pár millió ember. Talán ezt ki is lehetne venni az írásaiból, ha nagyon-nagyon mélyen belemenne valaki. Bevallom: én nem találtam erre utaló jelet. Pont attól jó olvasni (nekem) az írásait, hogy amennyire csak lehet elfogulatlanok.

nestrot10 2010.04.15. 10:49:27

@Idet: szóra sem vagy érdemes:) Már mondtam:)

wincent · http://index.hu 2010.04.15. 10:51:12

@nestrot10: de mégis itt vagy Te is, és olvasod a sorait :) Vagyis "szükséged" van rá valamilyen oknál fogva, vagy legalábbis ad valamit Neked. Egyébként Te mivel foglalkozol, mi a szakmád?

nestrot10 2010.04.15. 10:52:24

@wincent: na akkor ugorj neki még egyszer és hallgasd sokszor a TÉT ben is és másutt is ..és a Gíró Szász bólogató mellett is:)

Ja , és más is észrevette--olvasd feljebb...sőt..ez a kétharmados felvetés is...Tőle származik ( mert hallotta a Fityisz bandából) csak nem meri mondani, mert nem kapna többet pénzt tőlük:)
Ezért saját ötletének mondja:)

Idet 2010.04.15. 10:53:37

@nyugivan!: Na, erre csak Rejtő Jenővel reagálhatok: sok mindenre méltó, de tiszteletre?! Mármint Piszkos Fred...

nyugivan! 2010.04.15. 10:54:27

@nestrot10: Benyaltam volna?
Szerintem csak elismertem, hogy messze ő volt a legobjektívebb. Pláne, ha Neked van igazad, és többet tudsz nálunk, és Török Gábor pártkatona lenne. Mert ha így volna, akkor azt kell hogy mondjam: meglepő volt hallani egy fideszes pártkatonától, hogy "a Jobbikot nem tartom szélsőséges pártnak". Ez elkerülte volna a figyelmed?

nestrot10 2010.04.15. 10:54:48

@wincent: ja mert imádom kimondani amit mások is tudnak, csak igazodnak és nyalnak,...

radala 2010.04.15. 10:55:06

@wincent: Fogalmam sincs milyen a krems-i parkolás, de én is 5 percre állok meg az intézettől Bécsben, mert ott ingyen lehet parkolni, mert már nem belváros. Korábban meg biciklivel jártam esőben is, pedig magyar vagyok és nem is extrém erkölcsös (sajnos). Azért lássuk be, hogy elég beteg dolog a hologram egy buszjegyen. Nem szeretném én szidni magunkat, nem is teszem, csak majdnem leestem a székről a cikket látva és ki kellett szótáraznom az általam ismertnek vélt szavakat is, mert nem hittem el. Valószínűleg Mo soha nem lesz ilyen, talán nem is szeretném, ha ilyen rendes kis néppé válna a magyar, de mindenesetre nagyon ontopicnak tűnt ez a szabályigazgatásosdihoz.
Lehet, hogy naiv vagyok, de én nagyon pozitívan látom a magyar jövőt és nem csak a Fidesz miatt, hanem amiatt, hogy az emberek legalább a legkönnyebb felét készségesen megtették, eldöntötték, hogy valóban lehet más a politika. Az is nagyon komoly hozadéka az elmúlt 8 évnek, hogy az emberek fölbosszantódtak annyira, hogy talán belátják, hogy nincs kis bűn meg nagy bűn, fontos szabály meg kevésbé fontos szabály. Az is iszonyat szép, hogy emberek órákat hajlandók egy szaros szavazatért sorban állni, én csak dühöngeni tudtam volna és hazamenni, hiába én is megnyomorultam a kommunizmusban:-)

nyugivan! 2010.04.15. 10:55:29

@Idet: :) Sejtettem, hogy ha nem teszem idézőjelbe, akkor nem megy át az irónia:))))

dzsaszper 2010.04.15. 10:56:08

@oepet: egyetértek veled.
A kétharmados törvény, mint fogalom eltörlése több szempontból okozna gondot a stabilitásban.

Egyrészt könnyen módosíthatóvá tenné a legalapvetőbb szabályokat (választási szabályok, ehhez kötődően az állampolgárság szabályai, én idesorom az adatvédelmi törvényt is) ami mindenképp káros. Fontos garanciális elemet jelentenek ezek a szabályok, hogy hogy ha többségre is jut egy valóban fasiszta társulat, akkor a többség se legyen elég ahhoz, hogy eltüntessék a demokráciát teljesen.

Másrészt egy halom intézményt, élükön a helyi és megyei önkormányzatokkal, de tegyük hozzá a bíróságokat (beleértve az AB-t), jegybankot, ügyészséget teljesen kiszolgáltatna a mindenkori parlamenti többségnek. Az intézményi autonómia erősen korlátozott, ha azt csak feles törvények garantálják.

Harmadrészt az AB-ben kialakult az a gyakorlat, hogy a kétharmados törvény és a mezei feles törvény ütközése esetén a kétharmados az erősebb. Az AB határozathozatalaiban ki tudja milyen zavarokat okozna ez a váltás.

Adott esetben egy-egy témakört lehet hogy ki lehetne venni a 2/3-os körből.

Amúgy azt a furcsa helyzetet, hogy most egy párt(szövetség) 2/3-ot szerezhet, úgy értékelném, hogy most kivételesen választói oldalon kialakult a szükséges konszenzus. Nyilván formai oldalról a köztársasági elnöki vétón, az AB-n és a népszavazáson kívül nincs arra kontroll, hogy a fidesz csak azt tegye, amire valóban felhatalmazást kapott, de a fidesz talán tudja, hogy a saját 2/3-át az mszp éppen így hozta össze, és ezért ha egy csöpp esze van, és hallgatnak a párton belüli józan hangokra, akkor igencsak óvatos lesz a 2/3-os változtatásokkal.

Én a fidesz 2/3-ától 2+1 témakörben tartok:
- választójog átalakítása: ha pl. egyszerűen felezzük az országgyűlési választásokon a területi listák méretét, akkor azzal durván a nagy pártoknak kedvezünk. Megnyugtatna, ha a területi listákat kb. régiónként összevonnák, és utána csökkentenék a mandátumszámot.
- AB feltöltése pártkatonákkal. A parlamenti ciklust követő 1-2 ciklusra lehet hatással
+1: bólogató köztársasági elnök... a magam részéről annak örülnék, ha Sólyom maradna.

wincent · http://index.hu 2010.04.15. 10:56:43

@nestrot10: torokgaborelemez.blog.hu/2010/03/06/84_kinek_a_fizetett_ugynoke_vagyok

persze most írhatod erre azt, hogy nyilván azért írta, hogy leplezze a pártállásást, meg hogy kinek a szekerét "tolja". De csak magamat tudom ismételni: én nem éreztem ezt, pedig hidd el, igyekeztem fogást találni rajta, mert biztos akartam lenni abban, hogy úgy olvashatok mindegyik pártról, hogy elfogulatlan szöveg van előttem. Igen, meg akartam ismerni más véleményeket, más oldalról nézni a dolgokat.

nestrot10 2010.04.15. 10:58:16

Nem is szélsőséges párt a Jobbik...( azt csak a fasisztázó barmok mondják és mondták)
A Jobbik a Fityisz banda igazi ellensége és kicsinálója, ellehetetlenítője, agresszív , az elégedetlen nép lázítója ...( lesz!)

Idet 2010.04.15. 10:58:59

@JR69: És még: a Jud Süsst sem ártana elolvasni, a hoffaktorokról történelmi hűséggel ír. A könyv NEM antiszemita (maga a szerző is zsidó származású, és nagyon jó író), a belőle készült film az. Sok mindenre ad magyarázatot.

Idet 2010.04.15. 11:00:11

@nyugivan!: Jaj, nyavalyát nem, csak ez olyan jól passzol hozzá! Nem?

nestrot10 2010.04.15. 11:00:21

de mondom...semmibe veszek az ilyen poli-toló-gusokat. Megélhetési párt szakma:)

ssi 2010.04.15. 11:03:18

@nestrot10:
Én is kíváncsian várom, h mi lesz a választások után...

T.G. fórumot, lehetőséget adott - mindenféle pártállásúnak

T.G. is emberből van, gondolom, ő is szavazott, s lehet, h másra, mint Te - és akkor mi van? (- a posztokból ez amúgy sem olvasható ki) - valószínű, én is másra szavaztam, mint Te és még sokan

Ha nem szimpatikus T.G. és a blogja, miért nézed?

Engem őszintén érdekel, h
- általában ilyen szókinccsel fejezed ki magad a hétköznapi életben is?
- a politika szokott ennyire feldühíteni?
- ezen a blogon vagy csak ilyen ingerült és sértegetős?
- rossz passzban vagy?
- személyes sérelmed van?

Próbálom egyébként megfejteni, értelmezni az érdemi gondolataidat, véleményedet:
- nem szimpatizálsz a Fidesszel - sokan vannak így
- szoktad nézni az ATV-t - sokan vannak így
- sok az elkeseredett ember - így van (miben csalódott, megírod?
- az emberek jelét akarják majd adni csalódottságuknak - így is kell tenni, de nem mindegy, hogy hogyan (szerinted mit akarnak, s mit érdemes?)
- nem bízol a leendő új kormányban - sokan vannak így

nestrot10 2010.04.15. 11:03:24

Gíró Szész nem végezte el a miskolci egyetemet.......beállt a Századvég " pártkatona iskolába". ...ahol legjobb barátja az Azurák Csaba volt, csak Ő azt mondta, áááá nem ezen az úton megyek.. TV-s leszek..és középen a képernyőn:)

Idet 2010.04.15. 11:03:28

@radala: Egyre jobban kedvellek!

wincent · http://index.hu 2010.04.15. 11:04:43

@nestrot10: az első felével egyet tudok érteni: nem szélsőséges (bár ez nyilván nézőpont kérdése).

a másodikkal nem: remélem nem lesz a fidesz ellensége. Mármint remélem, hogy nem az lesz a vezérelv, hogy tegyenek a fidesz ellen, hanem az, hogy tegyenek az embereknek, a szavazóknak jót, képviseljék az érdekeinket. Ha ez azzal jár, hogy a fidesz ellenségei lesznek, az más kérdés. De ne maga az ellenségeskedés legyen, ami hajtja őket.

nestrot10 2010.04.15. 11:05:36

@manyike: Nem kell játszanod a lélektan buvárt.

nestrot10 2010.04.15. 11:07:58

@wincent: hát..pedig ide fajult a dolog.....köszönhetően a köpönyegfogató Orsós Orbánnak. S a Jobbik vezérkar is rájött, hogy a kis hataloméhes gonosz törpe is csak egy közpénzből 20 éve eltartott sunyi cigó:)...de majd a Parlamentben is rá lesz ez olvasva:)
...

nestrot10 2010.04.15. 11:09:57

Orbán semmilyen ideát, semmit nem képvisel..csak magát...és mindenkit akar ( szavazatért) képviselni ..ennyit tud:)
Már minden volt ha pártba kategorizálnám, csak búgócsiga nem:)

nestrot10 2010.04.15. 11:12:05

Most a fő dolga lesz legelőször a 7 milliárdot valami jó kis visszacsepegtetett közpénzből vagy Eu-s pénzből visszafizetni amit 8 év alatt összekoldultak neki és bandájánaka fityisznek a " befektető klientúrától":)

ArcHy 2010.04.15. 11:13:09

Kedves TG,

Bar nem vagyok alkotmanyjogasz, azt gondolom, hogy a nalunk letezo 66%+1 -os torvenyek jogosultsaga mas, fejlett europai demokraciak mintajra lett atveve, bar nalunk nincs also es felsohaz, amit nem is szeretnenk visszahozni - gondolom en.

En a magam reszerol nem latom ertelmet, hogy 4-evente szetcincaljanak alapvetoen fontos torvenyeket a kovetkezo 20 evben is, inkabb a konszenzust kellene a VALASZTOPOLGAROKNAK raeroltetni a ket nagy partra. Ezt tettek 2006-os szavazatukkal a magyar valasztok, MEGSEM tortent semmi: a Fidesz kivulrol egyetlen egy 2/3-os torvenyt nem tamogatott, ellenkezoleg: alairast gyujtott ez ellen.

Forditsuk meg a kerdest (sajnos nem volt turelmem vegigolvasni mind a 400 hozzaszolot): miert ne tehetne meg a Fidesz, hogy 66%-os tobbsegevel a mostani ketharmados torvenyeket `felvinne` 75%+1-es torvenyekke?

Udv,
A

[nev] (törölt) 2010.04.15. 11:13:55

@Nuntius:
a fidesz el akarjáa törölni a az evát, és az ekhót. szerinted a klientúrát leszámítva lesz olyan vállalkozó, aki melléjük áll. az mszp mellett sincs senki a klientúrán kívül, de a fidesz mellett sem lesz. el akarják törölni a minimálbér adómentességét. szerinted a törzsszavazókon kívül lesz olyan alkalmazott, aki melléjük áll. mert szerintem senki. persze van egy réteg, a törzsszavazók (szeintem mindkét oldalon cca. 1M ilyen ember van), aki mindent elhisz, illetve mondja, hogy a másik a hibás. szerintem 1-1,5M szavazatot veszítene el a fidesz ezzel a típusú programmal. és ezt átmenetileg sem tudná ellensúlyozni semmilyen púderszöveg.

a másik út, hogy az állami nagyberuházásokat és az állami támogatásokat fogják vissza, ebben az esetben lehet adót csökkenteni, mert a kiadások is csökkennek. csak ezzel a klientúrát veszítenék el.

a harmadik eset, hogy még jobban eladósítják az országot. ebben az esetben ugyanúgy a hitelekre építve működik az ország, aminek a vége megszorítások lesz.

tehát igazából muszáj kiadást csökkenteni, csak kérdés hogyan. szerintem az árfolyam sem lesz tartható, mert ezen az árfolyamszinten a magyar gazdaság nem versenyképes, nem éri meg forintban vásárolni, és eladni, nem teljesül a költségvetés bevételi oldala. tehát nem csak annyi a versenyhátrány, hogy magasak az adók, szlovákiában meg alacsonyabb, hanem egyszerűen mondjuk pozsonyban sokkal egyszerűbb dolga van egy vállalkozónak. és ha nem ficó lenne ott a kormányfő, aki nagyjából olyan, mint orbán, vona meg nagyjából slota, hanem ennél értelmesebbek, akkor pozsony elvihetné az összes high tech beruházást, ami a régióba érkezik.

és szerintem elég sok középvállalkozó kezd játszani a gondolattal, hogy az irodáját átteszi pozsonyba. nem arról van szó, hogy papíron átteszi, hanem konkrétan kiköltözni.

én még mindig azt gondolom, hogy az új kormány felállása után a forint gyengülni fog. amitől a devizahitelesek fognak sikítani. és amikor lendvai ildikó kiáll, hogy a fidesz nem védi meg a forintot, és a bajnai kormány meg mégis csak megvédte, akkor mindjárt kevesebb lesz a botoxozó.

meglátjuk. nyilván ne legyen igazam, és jöjjön az orbán mutatványa. mérsékelten vagyok optimista ez ügyben.

hegyilany 2010.04.15. 11:15:45

@nyugivan!: Az első Jobbikra szavazó vagy, akitől olyan érveket hallottam és olyan formában, hogy az megérteti és elfogadtatja velem ezt a döntést. Remélem, sok ilyen gondolkodású van "közöttetek". :)

Terniak 2010.04.15. 11:17:49

@dzsaszper:

Az ügyészségről szóló törvény feles törvény, egyszerű többséggel módosítható. Jelenleg az egyik legerősebb "hatalom" az ügyészi szervezet Magyarországon, éppen a rendkívül jelentős függetlensége okozza a problémát, ami az Alkotmány és az AB alkotmányértelmezéséből következik. Mint máshol, itt sem a kétharmad a lényeg. Nálunk van egy modell, de akár az sem elképzelhetetlen, hogy az igazságügyi tárca alatt működjön.

Az AB számára nem okozna gondot az Alkotmány változásának követése, megváltozna vagy okafogyottá válna az ilyen tárgyú joggyakorlata, itt nem érzek problémát.

Az AB tagok mint pártkatona szerintem egy közkeletű tévedés. Nyilvánvaló, hogy minden alkotmánybírónak vannak közpolitikai nézetei, de ezeket nem szabad összekeverni pártos ideológiákkal. Az Alkotmány nem egy technokrata tákolmány. Ha nézitek az amerikai legfelsőbb bírósági kinevezési eljárásokat, ott még inkább előtérben van egy jelölt konzervatív vagy liberális felfogása.

Ajánlom a West Winget :-).

radala 2010.04.15. 11:18:01

@Idet: Merthogy? Van biciklim, vagy hogy megnyomorodtam?:-)

kopogtató 2010.04.15. 11:18:54

Török Gábornak: ez azért nem jó ötlet, mert ha minden törvény 50%-os lenne, akkor a jövőben bárki 51%-kal is meghozhatja a maga hülye döntéseit, és utána búcsuzóul vissza is csinálhatja a 2/3-ot.

Mellesleg ez a lehetőség Fidesznek is adott. Eltörlik a 2/3-ot 4 évre, utána az utolsó héten visszaállítják, amikor már minden lényegeset meghoztak:) Aztán Adios.

wincent · http://index.hu 2010.04.15. 11:19:51

@nestrot10: sajnos ezzel is alapvetően egyet kell, hogy értsek. Vagyis én is így látom. Szeretnék hinni benne, hogy tévedünk, de gyanítom, hogy nem. De visszatérve az előző gondolatodhoz: remélem a Jobbikot nem ez fogja vezérelni, hogy mindegy miről legyen szó, de a fidesz ellen menjen. Igen, fogja meg a bűnözőket, vagy legalább tegyen ezügyben valamit, de tegyen valamit azért, hogy az elbaszott életemben végre lássak valami fényt. Engem az sem érdekel, hogy ezt a fidesztől vagy az LMP-től, netalán az MSZP-től "kapom" meg. De elég volt...

Ennek ellenére én azt kérem Tőled, hogy bármit is gondolj, bárhogy is érezz, fogalmazz úgy, érvelj úgy, olyan módon, ami emberi, ami egyébként a nemzeti öntudat alapja kell hogy legyen! Kíváncsi vagyok a véleményedre, de az agitálásra, mocskolódásra nem.

nestrot10 2010.04.15. 11:26:52

@wincent: az elejével egyet értek én is amit írtál. Viszont rá kellett jönnöm, hogy a Fityisz bandával csak még agresszivebban kell bánni mint ahogy Ők a Maszoppal bántak...
Ki kell mondani hogy ez nem párt, ez egy banda...a koleszból vannak többségében...nem dolgoztak sokan soha életükben, csak uszítottak...... semmihez nem értenek még mindíg..... egy párt rendszerre törekedtek, mindent és mindenkit be akarták olvasztani magukba, hogy Orsós imádó lesgyen és enki nem mondta ki hogy ez egy kis seggdugasz cigó csak....aztán visszahúzódnak " ksi konzervativba", próbálnak szalonképeskedni, de diktatúrát, antidemokráciát akarnak csinálni. NA NEEEEEE!! Ezt nem engedjük!

ssi 2010.04.15. 11:28:10

@nestrot10: Oké! Békén hagylak, nem olvaslak. Kár

nestrot10 2010.04.15. 11:29:37

Őket is el kell számoltatni. Joszip Tot és Kaja Ibrahim ügyben, Orbánimázs ügyben, Ezüstahajó pénzeltüntető ügyben, Tokaj szőlő ügyben,.. Orbán bánya ,és megbízások ügyben....Széchenyi klientúrának adott vissza nem téritendő,.. és visszacsorgatott ügyben ( minta BKV nál:)

nestrot10 2010.04.15. 11:30:36

mint a Maszoposokat és Szdsz eseket is:)

panelburzsuj 2010.04.15. 11:34:53

@[nev]:

Azért itt egy nagyon durva szisztémát vázoltál:

A magyar kormány feladata kettős: egyrészt lehetővé kell tennie, hogy a közvetlen támogatói kör megszerezhesse az "extraprofitját", másrészt biztosítania kell egy olyan minimális ország-működőképességet, ami lehetővé teszi a lenyúlható jövedelmek folyamatos újraképződését.

Nem az az alapvető gond most, hogy mindhárom fő "lenyúlási forrást" (közvagyon eladása/bérbeadása, közbevételek megcsapolása, közmegrendelések kiszignálása) csúcsra tornászták már az elődök, és most már tényleg nem maradt más eszköz, mint a "jó kormányzás", a fenékig kimerített alapok feltöltögetése?

Azaz: nem a király meztelen (ezt mindig tudtuk...), hanem a nyírandó birka (ezt viszont eddig nem hittük el...)?

masni55 2010.04.15. 11:48:23

@panelburzsuj: Nagyon durva összefoglalása a helyzetnek, de gilt.

ssi 2010.04.15. 11:48:47

@wincent: örülök, h próbáltad nestro10-et stílusba hozni. Az életben is sokan mocskolódnak, gyakori jelenség

Ha a Fidesz mégsem olyan, mint amilyennek most feltételezi, megváltoznának?
Ha a Jobbik kerülne hatalomra, megváltoznának?

Sokan vagyunk csalódottak, bizalmatlanok, tele feszültséggel, indulattal és mégis másként

Pedig itt még kíváncsiak is vagyunk rá: mit gondol és miért, milyen megoldást szeretne és miért, hogyan?

Diocles 2010.04.15. 12:02:20

@nestrot10:

A fenét, fideszes pártkatonákat nem szokta megdobálni a Hagyó-féle BKV mindenféle zsíros szerződéssel, ezt legalább beláthatná a t. Societas.

Gábor mindössze sokkal okosabb, mint Lengyel, jól tudja, hogy azzal semmit nem érne el, ha Lengyel- vagy Bauer-módra beállna mocskolni a Fideszt, sőt, Lengyelék ezt sokkal jobban tudják, felesleges volna beszállnia a versenybe.
De ha megnézed, Török Gábor az igazán húsbavágó kérdésekben sohasem a Fidesz mellett foglalt állást (pl. szakpolitkai- vagy kormányfői viták erőltetése, amely kinyírhatta volna a Fideszt), sőt.

tölgyes 2010.04.15. 12:02:59

Kedves Török Gábor! Én is jogosnak tartom a felvetést, de érveket lehet mondani pro és kontra. (Alapintézmények hosszú távú stabilitása és megkímélése az ad-hoc intézkedésektől... stb.. ráadásul a gyurcsányi rögtönzés-tömeg ehhez az állásponthoz érveket is ad.. tömegével.. a Feri ha teheti még több mindent szétrúgott volna...)Ráadásul 1990-ben a paktum keretében már jelentősen szűkítették a 2/3-os törvények körét..Én ezért igazából nem tudom, hogy mi a legjobb megoldás és azt se tudom, hogy ésszerű-e akár ez ügyben is a rögtönzés.

tölgyes 2010.04.15. 12:09:57

@Diocles: Alapjában egyetértek Önnel.. én is azt gondolom, hogy Török se nem független, se nem fideszes.. de kétség kívül megérti és felismeri az idők kényszerítő szavát. És én ezt így helyesnek is tartom. Nem hiszek a téren és időn kívüli függetlenségben. Én már a mértéktartással is elégedett vagyok.

Idet 2010.04.15. 12:12:50

@radala: Rémes vagy. Merthogy értelmes vagyol, meg mert sok mindenben én is úgy gondolom! A bicikli nem hátrány, a nyomorból majd kikeveredel! Meg mert kedvenc germány idiómámat nyilván beszéled, és a kultúrával+történelem is tisztában vagy. Ez persze általánosítás, mert nem ismerlek, de feltételezem.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.04.15. 12:15:53

@Idet: " Ez persze általánosítás," - ejnye, ugye tudjuk, hogy KIK általánosítanak? :))))

radala 2010.04.15. 12:37:37

@Idet: Ezt a beírást bukmárkolom. :-)
Sajnos egy szó sem igaz belőle, de viszont majdnem olyan jól esik, mintha azt hallottam volna, hogy jóképű vagyok. :-)
Mondjuk jobbképübb vagyok, mint amennyire jól beszélek németül és amennyire ismerem a történelmet meg az irodalmat:-)

Idet 2010.04.15. 12:38:23

@Seduxen: Akik nem tudnak konkrétumokat, meg a simplicissimusok...de odaírtam, hogy nem ismerem!!

Idet 2010.04.15. 12:41:39

@radala: Hát hogy tudnám, milyen képű vagy, ha nem ismerlek?! Viszont, ha értelmes vagy és kedves, akkor a jókép egyáltalán nem annyira fontos. Legalábbis szerintem.

Biztosan álszerénykedsz egy kicsit, de akinek nagy az arca...szóval, jó ez így, sztem.

ati27 2010.04.15. 12:41:44

@manyike:
Azér nem hiszem hogy csak ezért kaptak annyi szavazatot.. Szerintem ez nyomott a latba legkevesebbet. Hidd el a fidesz szavazók nagy része tisztában van azzal, hogy az elmult 8 évet nem lehet visszacsinálni. Ráadásusl az elmult 8 év egy páratlan gazdasági kunjuktúra idejére esett, amit csont nélkül kihagytak. És bezony-bezony a 1998-2002-es években nem volt így. 1998 ban a távolkeleti de főképp az orosz válság, és két komoly árvíz mellet értek el sikert. Mert az az volt, hogy csökkent az államadósság (2002-ben 53%-ra.) Emellet a legmegbízhatóbb forrásból tudjuk hogy 2002-2006 között semmi olyan kormányzati intézkedés nem történt, ami előremutató lett volna. Apropó öszödi beszéd: Még én sem vitatom, hogy bizony-bizony hangzottak el benne igazságok. Gazdasági szempontból..

radala 2010.04.15. 12:43:39

@Seduxen: Figyu jut eszembe névshowr. Hajdú Péter milyen cimbije ennek az OV gyereknek? Minek megy OV egy friszbibe? Komolyan mondom, akkor már inkább a diktatúra, minthogy ezen az áron legyen valaki népszerű. Tizedannyira nem veszélyes a demora az EVK átszerkesztés, mint Hajdu meg az ilyen alja népszerűség hajhászás, mint a blikk.
Amúgy mi a baj a listával?
Pintér? Nagyon nem volt szimpi, de mi van, ha tényleg tud valamit? Mármint nem OV-ról, nyilván az is igaz, hanem mondjuk esetleg tényleg egy alkalmas ember. Más szempontból nem hiszem el, hogy nincs más alkalmas ember ez is tény.
Kisebb világ omlik bennem össze mondjuk, ha PS BM lesz, mintha SL nem marad. Mind a kettőt már nehezen fogom megemészteni, pláne blikkel meg frizbivel...

Petrusz 2010.04.15. 12:44:20

Miért is lettek a 2/3-os törvények? 89-90 alkuja, hogy az ország kormányozhatósága megmaradjon. Ma , amikor a 89-90-es alapozású demokrácia minden porcikájában ropog egészen egyszerűen azért, mert elmúlt 20 év, és megváltozott a világ, van-e értelme a 2/3-os jogszabályoknak? A 2/3-os szabály eszköz. Mi a cél? A kormányozhatóság ilyen parlamenti többséggel nem kérdés. A modernizáció igénye (hatékonyabb kormányzati munka, olcsóbb, hatékonyabb törvényhozás és végrehajtás stb stb) átütő, az eredmények ezt mutatják. Sajnos a reform szót elkoptatták, pedig most tényleg az kéne. A XXI. század igényei és lehetőségei szerint újragondolni az ÁLLAM-ot. Benne minden szereplő feladatát és helyét újrapozicionálni, ha kell. Rossz érzésem van, mert megint a tetőtől építjük a házat. Nem az a lényeg, hogy 200 vagy 1000 fős a parlament. Az a lényeg, hogy milyen elvek szerint és milyen hatékonysági mutatókkal épül fel a népképviselet. Vagyis, hol van az alapszint? Ez ma a település. Ez egy vicc. Finanszírozhatatlan. Gondoljunk bele: 3200 önkormányzat, annyiszor X képviselő és polgármester, annyi mini adóhivatal (helyi adók) stb stb. Egyértelműen meg kell határozni a tervezési és programozási tereket, és hogy a népképviseleti szintek meg a vezetési igazgatási szintek fedjék egymást. Érthetőbben: Kistérségi önkormányzatok (és ide válasszunk képviselőket), regionális önkormányzatok (és ide válasszunk) és a Parlament. És közel kistérségi szinten választunk most is egyéni képviselőket (176), tehát ez megtartandó, csak a körzethatárokat kéne a lakosságszámhoz igazítani. Nem folytatom :-). A lényeg, hogy megtörténik-e a strukturális átalakítás, a feladatok, az ahhoz kapcsolódó finanszírozás és az ezt ellenőrző demokratikus rendszerek kiépítése, vagy sem. (Félek, nem.) De hogy az átalakítás után ezt Alkotmány, vagy 4/5-ös, vagy 2/3-os, vagy 50%-os tv szabályozza, nagyjából mindegy. ha a rendszerben egyensúlyok és hatékony kontroll van beépítve, akkor meg teljesen mindegy.

Idet 2010.04.15. 12:44:22

@szobatars: Látta, de csüggedten visszafordult, mint a cápa Piszkos Fred láttán...

radala 2010.04.15. 12:46:51

@radala: Pintér lehet egy köcsög, de Drazsé meg Szilvási meg ilyenek után még az is lehet, hogy én szeretem. (nem szeretem)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.04.15. 12:51:09

@radala: nem hiszem, hogy cimbiségen múlna, 2 ismert tény miatt sem:
1: A Fidesz egyik prominense is bohóckodott már TV2-es műsorban, ugye Celeb Antal V. kerületi póógármester szereplésére emlékszünk?
2: A Frizbiben szerepelt Bokros is, és Mesterházy is.

Ettől függetlenül én ilyen komolytalan műsorba nem mennék el. Semmilyen körülmények között. Amekkora - bocsánat - de suttyó az a Hajdú...

Nekem Navracsics, és Kövér is csípi a szememet, de ez egyéni szoc. probléma.

"Kisebb világ omlik bennem össze mondjuk, ha PS BM lesz, mintha SL nem marad. Mind a kettőt már nehezen fogom megemészteni" - pedig jobb ha felkészülsz! Sólyom kb BIZTOS, hogy nem marad. Szerintem ő túl "önjáró" KE. Ellenzéki szerepben ez persze nem okozott gondot a Fidesznek, de a "nyakába" nem akar ilyen államfőt.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.04.15. 12:54:45

@radala: na jó, viszonyítás kérdése, persze :)))

Drazsé azért egy polihisztor, ezt be kell látni, ő akasztott emberen kívül kb MINDEN volt. Sok csontvázak tudója lehet ő, ehhez kétség sem férhet.

Szilvássy? Azért egy okkultista (tudod a jósdás tesó) nagy előnyökkel járhat, ezt ne vitassuk el. Igaz; történelmi tanulmányaimra alapozva, aki vezető politikusként utoljára nagy rajongója volt eme tudománynak, az csúnya véget ért, de előtte még lángba borított a világot...

radala 2010.04.15. 13:06:03

@Seduxen: Rogánról már egyszer (kétszer háromszor négyszer) elmondtam, hogy nálam nincs aljasabb ember annál, mint aki képes az egyházi esküvőjét 1 gyerek után sikerrel fölbontatni és templomban újra megesküdni, pláne mindezt katolikuséknál. szerintem az ilyenért állati morcos lehet a jóisten. Nem tudom az istent mi bosszantja a legjobban, de ha én a képére vagyok teremtve, akkor szerintem a hülyének nézését azt nagyon nehezen viselheti:-)
Tudom, hogy naiv vagyok, de ha választanom kell, hogy OV koronát úsztasson vagy Hajdu Péterezzen, akkor inkább úsztassa a koronát. Nem szeretném kitalálni mit fog OV csinálni, de tartok töle, hogy még Nemeskürthy tanárúrra hallgatni is szebb, mint Kubatovokra.
No jó nem puffogok.
velvet.hu/celeb/2010/04/07/hajdu_duplazott_amikor_mozgaskorlatozottaknak_fenntartott_helyre_parkolt/

panelburzsuj 2010.04.15. 13:16:24

@radala:

Beszélgettünk vidékről, mezőgazdaságról, hozzáértésről, fölzárkózásról. Ehhez képest:

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=57472

"1990 óta Karcag város polgármestere vagyok."

"1990 óta Karcagon egyéni önkormányzati körzetben látom el a képviselői teendőket."

"1998-2002 között országgyűlési képviselőként dolgoztam, mint frakcióvezető helyettes,"

Hogy a p*csába tud valaki egyszerre önkormányzati képviselő és polgármester lenni egy alföldi kisvárosban, és mindeközben egy kormányzó párt parlamenti frakcióját is teregetni Budapesten? Majd mindezen tapasztalatok után, jogi diplomával földművelési miniszterré emelkedni?

Ezt hívod te mindenki másénál jobb szellemi bázisnak?

Nagy a te hited ...

radala 2010.04.15. 13:25:26

@panelburzsuj: Ez valóban szégyen. Pláne ez a Cum Laude, aki járt iskolába az tudja, hogy az egy közepes, faszért kell megpróbálni átbaszni az embereket.
Valóban gusztustalan. Csak remélni tudom, hogy nem igaz, hogy ö lesz a FM. Miért nem Ángyán. Nagy szar ez a Fidesz, elismerem, de azért várjuk ki a végét.
Szerintem ez nem lehet igaz. Pintérről előbb hiszem el, hogy nincs alternatívája, mint erről a kumlaude pöcsröl. Az ilyeneket utálom a világon a legjobban.

panelburzsuj 2010.04.15. 13:27:56

@panelburzsuj:

Vagy:

Balogh tisztelendő úr:

Index: Mi lesz a cigányokkal?

Balogh: Stratégiai kérdésként fogjuk kezelni őket.

Index: Hogy fogják csinálni?

Balogh: Fingunk nincs. De ha lenne se árulnánk el, mert a komcsik kiforgatnák.

index.hu/belfold/2010/valasztas/balog_zoltan/

panelburzsuj 2010.04.15. 13:30:05

@radala:

Ehhez mérten mi itt ezen a blogon egy konstruktív agytröszt vagyunk. És tartok tőle, hogy nem csak a Fideszhez képest.

radala 2010.04.15. 13:30:28

@panelburzsuj: Egyszerüen nem akarom ezt elhinni. Ha ez igaz, akkor OV egy köcsög kis diktátor, aki úgy kíván kiemelkedni a többiek közül, hogy csupa hülyét választ. Miért nem Glattfelder?
Áh, csak egy ok lehet, a HV-nél az az utasítás, hogy nem kell a 2/3-dal járó plusz felelősség:-)

ssi 2010.04.15. 13:32:20

@ati27:
Igazad van, leírtam már itt a blogban is, h 8 évig kapkodó, követhetetlen kormányzás volt, csak az a kommentem egy bizonyos másikra volt válasz.

De azt is gondolom, h a Fidesz is hibázott, mert FELNŐTTKÉNT szívesebben hallottam volna tőlük - már akkor is rossz gazdasági mutatók közt -, h ha hatalomra kerülünk IGYEKSZÜNK visszaállítani pl. a gyes-, gyed rendszerét, mert ezt nagyon fontosnak tartjuk a népességfogyás, a családvédelem szempontjából.

Számomra nem tiszta az az ellenzéki hitelesség, ami a kormánydöntéseknek rögtön mindenben ellentmond,
s lehet, h nem érzem majd elég felelősnek sem azt a lépésüket, amit már olvasni, h a 2. forduló előtt még benyújtják a gyes-, gyedvisszaállítását - pedig még nem történt meg az átvétel-átadás

... de tele vagyok reménnyel és várakozással - mind az új kormány, mind a pártok, mind a lakosság, mind ország fejlődését tekintve

radala 2010.04.15. 13:34:43

@panelburzsuj: Baloghot kedvelem, szép ember, mást nem tudok róla:-) Különben is klerikális vagyok:-)
Szerinted van ember, aki tudja mit lehet a cigánysággal csinálni, pláne 25 előtt, amíg ez a kérdés veszélyezteti legjobban a 2/3-ot.
Olvastam az interjút nem estem tőle hasra, de sokkal jobbat sem nagyon hallottam még ennél életemben, azzal vigasztaltam magamat, hogy ezt nem lehet egy interjúban megbeszélni...

radala 2010.04.15. 13:36:43

@panelburzsuj: Figyeled, már el is fogadtam Pintért. Ezért van a listán ez a fasz. Iszonyat jól nyomja ez a HV.
Ez volt a cél:-)

papika 2010.04.15. 13:46:55

Ez a Torgyán ez egy hatalmas showman!
Most nagyon örül, hogy bukott az ultraneoliberálbolsevik rendszer, de jaj Orbán Viktornak, ha nem kormányoz rendesen!
Tiszta szerencse, hogy a magyar tévések előkaparták ezt a faszit!

videotar.mtv.hu/Videok/2010/04/15/11/Nem_jutott_a_parlamentbe_a_Torgyan_Kisgazda_Koalicio.aspx

papika 2010.04.15. 13:47:53

@panelburzsuj:
Ennek azért várd ki a végét, a Heti Válaszban Simicskó máris megbukott, az új honvédelmi miniszter Hende.

panelburzsuj 2010.04.15. 13:49:10

@radala:

Tudod én olyan bitang ember vagyok, aki azt állítja, hogy nyolc év alatt azért csak ki lehet valamit sütni. De ha azt nem is, az alapadatokat, ötleteket, szakembereket azért glédába lehet állítani, hogy ha még egyszer azt üzeni a népfelség, akkor ne csak vigyorogjunk, mint akit b*szni visznek ...

ssi 2010.04.15. 13:50:01

@panelburzsuj:
- közbeszéd régi témája, sajna, amit írtál, csak az nem világos, h szerinted mi lesz:
Az oké, h növelni kell az ország gazdagságát és közben:
1. az új kormány türelmet kér a jelentős anyagi hálára vágyó, a pártelithez közel került hű és adakozó támogatóitól?
2. vagy leépíti ezt a korábbi, nem korrekt, egyeseket különösen nagy előnyökhöz juttató "szokást"?

radala 2010.04.15. 13:54:13

@papika: @panelburzsuj: OK simán klikkeltet a HV szerintem nem is tudnak semmit. Hagyjuk is mert csak fölbosszantom magamat.

panelburzsuj 2010.04.15. 14:06:11

@manyike:

Egyiket sem teheti meg, mert onnantól már nem ő a kormány. Egy dolgot tehet: a meglevőket nem rugdossa ki azonnal, de már a várományosoknak is csurrant-csöppent valamit, és mindeközben gőzerővel igyekszik bemérni, hogy melyik gazdasági/társadalmi érdekcsoportok mekkorát tudnak visszarúgni. És ha kész van a térkép, akkor szépen, falatonként nekiáll eltömködni azokat a pénznyelőket, amelyek nem jelentenek túlzott kockázatot.

Magyarán: megpróbál az ellentétek, ellenérdekeltségek kidekázójának szerepében fellépni. Az az egyetlen esélye.

dzsaszper 2010.04.15. 14:06:22

@Wlassich: az eddigi AB-tagokra nem mondtam, hogy pártkatonák lennének (legfeljebb az 94-98 ciklusban választottak esetében volna értelme a felvetésnek amúgy is, az ő megbizatásuk meg már rég lejárt). A 2/3 garantálta, hogy a másik oldal szétcincált mindenkit, akiben volt kivetni való. A 2/3-os többség viszont lehetővé teheti pártkatonák beválasztását.
Őszintén remélem, nem fog bekövetkezni, viszont azt ismerjük el, 2/3-dal nincs külső kontroll.
A kommentem pedig arról szólt, hogy legfeljebb a választási rendszer átalakítása és az AB-be pártkatonák ültetése ami miatt szerintem a Fidesz 2/3 veszélyes lehet. A többi riogatás szerintem marhaság.

szöllősi 2010.04.15. 14:29:03

Így, ha egyedül járok,
Minden olyan fura, felemás.
Ködös út peremén, nehéz utazás.
Rossz kedvem a régi,
Eljött újra, s átölelt, mert az életem, én rontottam el.

Késő bánat most már utánam a vízözön.
Akivel együtt jártam, sajnos
Tegnap óta nem köszön.
Ez kellett csak, és már nem
Hiányzott semmi más.
Tudom, hogy engem vádol,
Mindig én lehetek csak hibás.

Késő bánat most már utánam a vízözön,
De azért bízom benne, mégis
Holnap újra visszajön.

Mert így, ha egyedül járok,
Minden olyan fura, felemás.
Hol a szín, tavasz íz, mesés ragyogás.
Úgy kellene már, a jókedv,
Egy kis nevetés, mert az élet szép,
S nem temetés!

Késő bánat most már utánam a vízözön.
Akivel együtt jártam, sajnos
Tegnap óta nem, köszön.
Ez kellett csak, és már nem
Hiányzott semmi más.
Tudom, hogy engem vádol,
Mindig én lehetek csak hibás.

Késő bánat nem jó így, ez nem vitás,
De ha nem jön vissza,
Majd vissza köszön más!

Késő bánat most már utánam a vízözön.
Akivel együtt jártam, sajnos
Tegnap óta nem köszön.
Ez kellett csak, és már nem
Hiányzott semmi más.
Tudom, hogy engem vádol,
Mindig én lehetek csak hibás.

Késő bánat nem jó így, ez nem vitás,
De ha nem jön vissza, majd biztos akad más!

Idet 2010.04.15. 14:34:27

@radala: Pintér egy szíjas nyírségi pásztorivadék, amennyire én tudom, és a bűnözők ellen nagyon jó. Függetlenül az összes egyéb előzményektől. Kinek nincsenek, mármint az ő korosztályából? Jelentkezzen, ha van képe hozzá.

Hozott anyagból dolgoznak, de Pintér legalább ért ahhoz, amire megbízást kap (?)

Idet 2010.04.15. 14:37:30

@radala: Ha klerikális vagy, tudsz. Senkinél jobb kezekben ez a kérdés nem lehetne! Ha valakinek van valami épkézláb elképzelése, neki van.
Csak ezt tudom mondani: ha akarat van, minden van!

ati27 2010.04.15. 14:39:05

Gábor.. Most nézem a tegnapi ATV-s műsort. Nem nagyon jutottál szóhoz L.L. mellett.. Húú szegény Lengyel Laci mekkorát retteget a rendőrállamtól.. :) Bocs, hogy így tőmondatokban reagálok! :) Lement a műsor 2/3-a és kb 5 mondatot tudtál mondani.. :) Legközelebb küldjél egy felfújható gumi TG figurát az atv-be.. :)

masni55 2010.04.15. 14:46:22

@panelburzsuj: Ez mára még az időjárásnál is jobban lenyomott. Ennyi zagyvaságot már rég olvastam. Még a létszámot sem ismeri, ami kb. egymillió, nála hozzáértőbbek szerint. (Ez talán 2011-ben kiderül.) :)

JAS39 2010.04.15. 14:46:28

Április 15-e van, 10 nap maradt addig, amíg hivatalossá válik az amit már eddig is tudtunk: 2/3-os felhatalmazással kormányt alakít a fidesz.

Korai lenne elkiabálni, de úgy tűnik, h amit többen vártunk(TG is), mármint azt, h 12-én indul az igazi, a kemény, a durva kampány, na az úgy néz ki, h eddig nem indul, olyannyira nem, h úgy néz ki a magyar politikai közélet, mint az iraki tankhadosztály az amcsi szőnyegbombázás után. Azt is mondhatnám, h vizes volt a puskapor és csak egy kis puff lett a robbanás elmaradni látszik....

Volt esélye annak, h az MSZP-n belüli vircsaft, kibuggyan a pártajtók mögül és ez kioltja az országos kampány élét:
velemenyvezer.blog.hu/2010/04/15/mszp_mi_leszel_ha_kicsik_leszunk

Úgy tűnik, h most erre tendálunk. Ami a fideszt illeti, van és volt egy jó szövetségese, akit MSZP-nek is hívhatunk, hisz úgy nyerette meg a választást velük, h se köpni, se nyelni nem tudtak és már ott is a 2/3-os felhatalmazás a zsebben:)

Kérdés, lesz-e még ebből "felszántunk minden állva maradt körzetet" típusú kampány? Sztem már aligha, persze kisebb-nagyobb helyi ügyek még fel-fel lángolhatnak(pl. Szanyi Tibi eldobhat még egy-két politikai petárdát), de nem hisezm, h ennek komoly jelentősége lesz. Ellenben egyre valószínűbb, h az MSZP "megbokrosodása", vagy "kisgazdásodása" magasabb fokozatba kapcsol...

masni55 2010.04.15. 14:47:57

Gábor, hol a következő poszt? Ezt már csontig rágtuk.:)

ati27 2010.04.15. 14:52:47

Végigszenvedtem a Bánó-Lengyel showt. Többet ilyet nem teszek.. :)

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2010.04.15. 14:57:38

A fidesznek azert is erdeke a 2/3 eltorlese, mert nyilvan nem egy ciklusra rendezkednek be. A kovetkezoben viszont egeszen biztosan nem lesz 2/3-aduk. A nepszeruseguk csak csokkenhet, akkor is csokkenne, ha jobb lenne a jelenlegi helyzet, ha jobb lenne a gazdasagi kornyezet. A lelkes szavazok egy resze ugyis rajon, hogy neki nem ez kellett, fuggetlenul attol, hogy egyebkent mennyire jol vegzik a dolgukat. Es hat annyira nem fogjak, de ez mas kerdes.

Raadasul ha el is torlik a 2/3-ot most, amikor szorul a hurok, mondjuk a masodik vagy harmadik ciklus vegen, meg mindig siman visszapakolhatnak egy par torvenyt. Hiszen ahhoz, ha most ugy csinaljak, nem kell majd ketharmad.

nyugivan! 2010.04.15. 15:06:16

@hegyilany: Köszönöm. Egyébként én is remélem:)))

radala 2010.04.15. 15:28:25

@Idet: No ja, de szerintem én akkor még néztem TV-t, amikor mondta, hogy Tudatosan nem találkoztam dietmar clodoval.
Nekem amúgy PS mindegy, mint mondtam, SL is fontosabb, meg az is, hogy ne egy TJ 2.0 legyen az FM.
De most már látom, hogy a HV simán csak viccel. Nem is fontos ez az egész most még.
Amúgy bármilyen jó Pintér, azt nem hiszem el, hogy van a világon 1 ember, akit BM-nek teremtett a jóisten. Ennek nyilván van valami üzenete. Mondjuk az, hogy még a népszerűségvesztés árán is rendet teszünk. Ezzel persze nem vesztenek népszerűséget kijött a fókuszcsoporton.
Ennek ellenére én szerintem ennek akkor is rossz az üzenete, ha én is csak meg vagyok vezetve a baler média által és valójában Pintér egy igazi ász.

radala 2010.04.15. 15:31:00

@Idet: Agyadat mosta Viktor:-)
Amúgy az tény, hogy az akarat egy nagyon fontos dolog. Baloghban én is bízom, abban már kevésbé, hogy a cigánykérdés megoldható, de az is nagy előrelépés, hogy nemzeti ügy.

radala 2010.04.15. 15:33:05

@Idet: Mondjuk tartok töle, hogy bár a klérus alkalmas lehet az ilyen ügyek megoldására, de nagyon nem fog tetszeni sem az mszpnek sem az LMP-nek sem Horváth Aladárnak. Persze nem nekik kell megfelelni.

dzsaszper 2010.04.15. 15:38:24

@radala: én azt a kérdést tenném fel, hogy mennyi idő alatt oldható meg. Négy év alighanem kevés lesz hozzá. A teljes megoldás szerintem legalább két emberöltő, de lehet hogy túl optimista vagyok.
Egyáltalán nem mindegy, mikor kezdjük el ezt az időszakot... Mostanában annak isszuk a levét, hogy '90 óta nem kezdet hozzá senki, sőt...

wincent · http://index.hu 2010.04.15. 15:39:27

@ati27: én is nézem az ATV műsorát felvételről. Az igazat megvallva, szkeptikusan vágtam neki, mert túl sok jót nem írtatok róla :)

Kb. a 3/4-nél járok, de a sok sületlennek tűnő példa mellett azért vannak benne érdekes gondolatok.

A rendőrállamnak nevezett "problémakör". Én támogatom a keménykezű rendőrséget. Igenis csapjon le minden törvényszegőre. Jobbikos szavazóként mondom: a zsidózókra, a cigányozókra is. De akkor csapjanak le minden bűnözőre, legyen az politikus, legyen bármilyen vallású, bármilyen nemzetiségű, legyen akár magyar akár cigány.

Csak legyen végre rend.

Másrészt szintén érdekes gondolat, ami kb. így szólt, hogy jelenleg Magyarországon az emberek szociális államot várnak piacgazdasági keretek között. Azaz minden dolgot ingyen, de mégis legyen piacgazdaság. A kettő valóban üti egymást. De fogalmam sincs, hogyan lehetne meglépni ezt a hatalmas űrt...

panelburzsuj 2010.04.15. 15:40:37

@masni55:

Nem az az érdekes, hogy hány cigány van Magyarországon, hanem hogy hány olyan magyar állampolgár van, aki jelen állapotában csak nyűg, púp, teher a többi hátán, mert képzettsége, lakóhelye, hozzáállása miatt egyszerűen képtelenség belőle érdemi munkateljesítményt kicsikarni.

(Másik oldalról nézve: a jelenlegi foglalkoztatási struktúrák alkalmatlanok a hasznosítására.)

Ezen a körön belül kellene pontosan, gyakorlatilag egyénenként felmérni, hogy ki van hátrányban a cigánysága, ki a képességei, ki a személyiségvonásai miatt. Nagyon sok "kevert" család, még több "kevert" település és telep van, és baromság lenne a mégicsak mérhető mennyiségű beilleszkedett egész, fél- és negyedcigányt visszalökdösni az "övéi" közé azzal a dumával, hogy "a ti történelmi hivatásotok a többiek felemelése." Fenét: örülnek, hogy kikeveredtek a nyomorból, megszabadultak a kérincsélő, erőszakoskodó rokonságtól, és élhetik a maguk "integrált" életét.

Akik viszont önként vállalják a "mélymunkát", a lepusztult népesség napi kormányzását, nevelését, ellátását, azokat kiemelkedően meg kéne fizetni. Bőrszínre, származásra, szakmára tekintet nélkül. Tízezerszámra.

Én ezt látom egyedüli lehetséges útnak. Olyan "kiscsoportos" módszerek bevetését, amelyek teljesen a konkrét helyzetre vannak szabva, és sikerük záloga egy elkötelezett és egyben anyagilag is érdekeltté tett "népnevelő" réteg, nem pedig kormányhivatalokban kiagyalt, jogszabályokba, bürokráciába burkolt milliárdos "egyenprogramok".

dzsaszper 2010.04.15. 15:40:59

@radala: az nem jó, ha az állam teljes egészében a klérusra bízza a dolgot. de nem látok kivetnivalót abban, ha a klérus részt vesz a küzdelemben. Néhány egyház már évek óta érdemben foglalkozik a kérdéssel, és alighanem az államnál (ld. ÁSZ-jelentés) jóval nagyobb hatékonysággal...

barackfa 2010.04.15. 15:44:12

Kedves Gábor,

a véleményedre vagyok kiváncsi: van mit féltenünk?

Ha igaz, hogy a hatalmi ágak szétválasztása a demokratikus hatalomgyakorlás és berendezkedés elengedhetetlen feltételeként működik, akkor egy 2/3-os parlamenti többséggel rendelkező párt esetén ez hogyan biztosítható?

Ugyanis a hatalmi ágak szétválasztásának lényeges eleme a fékek és egyensúlyok rendszere, a szervek kölcsönös ellenőrzése, valamint intézményi és személyi vonatkozásban el kell válnia egymástól a törvényhozásnak, a végrehajtásnak és a bíráskodásnak.

A 2/3-os szabályozások miatt - erősen leegyszerűsítve - az „ellenőrzők“ kiválasztása az „ellenőrzöttek“ joga. Ez könnyen egy látszólagos hatalommegosztáshoz vezethet.

Látod ennek veszélyét?

wincent · http://index.hu 2010.04.15. 15:45:44

@wincent: most van a Jobbikos téma. Méghozzá, hogy mennyire erős a keleti országrészben: "bebarnult" :) vicces jelző.

radala 2010.04.15. 15:52:18

@dzsaszper: Szerintem megoldani nem lehet, kezelni talán. Persze mit jelent a megoldani? Az nem is cél szerintem, hogy a cigányok ne különbözzenek a magyaroktól. Valószínűleg "örökre" szegényebbek és képzetlenebbek maradnak, mint az átlag, de ha a különbség elkezd csökkenni az átlag és köztük (nem a szoci technikával, hogy az átlag megy le hozzájuk:-) ) Akkor az iszonyat nagy eredmény. Szerintem ez is 20 év.
Szerintem, ha minden jól megy akkor is az elsö időkben nőnie kell a különbségnek a cigányok és nem cigányok között, mert (remélhetőleg) az átlag gyorsabban kezd el magához térni, mint a társadalom alsó része. Sokat kell segíteni a dolgozni tudóknak és akaróknak, ahhoz, hogy a segítségükkel lehessen segíteni a leszakadókon.
Ez demagógia? Komolyan kérdezem. Mert szerintem roppant fontos ügy a cigányság de pont ilyen fontos a középosztály megtámogatása, vagy inkább nevezzük élnihagyásnak.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.15. 15:56:42

@László56: Nem véletlenül vágtam ide be azt az idézetet.
Mindenki tolja az okosságokat, és sokszor igazuk is van. Néha tévednek, de általában nem a rosszindulat vezeti őket erre, hanem az input hibái miatt :)
Ajánlom mindenkinek ezt a kis oktatófilmet, és 100-as IQ felett mindenkinek meg fog világosodni a mostani helyzet is:
szabadeuropa.shp.hu/hpc/web.php?a=szabadeuropa&o=amit_elhallgatnak_a_penzrol_G8qU

Sajnos már benne vagyunk az ördögi körben. A következő 30-40 éves munkánk díját már elköltöttük, feléltük, ellopták...
Ebből következően már nem mi diktálunk. Itt játsszuk a kis játszmáinkat, rettegünk meg mondunk/írunk okosakat. De ezek egyáltalán nem számítanak. Ezek csak az illúzió részei. A szabadság illúziójáé...

radala 2010.04.15. 15:57:18

@barackfa: Ezt fogja válaszolni.
erről írtam a 3. bejegyzést.
én még a linket is megadom:-)
torokgaborelemez.blog.hu/2009/11/03/kell_e_felni_a_ketharmados_tobbsegtol
sőt még ki is kopizom a lényeget:-)

A kétharmadra lehet félelemmel is tekinteni, a potenciális vesztesek köréből akár megalapozottan is, én azonban inkább lehetőségnek látom. Az elmúlt években nem a kétharmad hiánya bénította meg a kormányzást, hiszen számos fontos dolgot (csak néhány: adórendszer, egészségyügy, oktatás stb.) sima feles törvényekkel is alapvetően át lehet alakítani, ha van elképzelésünk a jóról, a jobbról.

panelburzsuj 2010.04.15. 15:59:57

@radala:

A klérus is jöjjön, csak ne a katekizmussal kezdje, meg a másféle hitek bemaszatolásával ... :)

masni55 2010.04.15. 16:03:03

@panelburzsuj: Ott, ahol ezt már megcsinálta egy-egy "őrült humanista", mert van ilyen, vagy az egyházak, ilyen is van, még annyi támogatást sem kaptak, hogy a megtermelt javaikat értékesíthessék. Pedig "csak" ennyi kellene. És igen, igazad van ez nem nemzetiségi, hanem nemzeti kérdés, mert ugyanez a helyzet a mezőgazdasági kistermelőkkel is, mi meg ciános paprikát eszünk, mert a magyar vállalkozó külföldön termelteti a magyar paprikát. (Jó, értem én, ott télen is terem.)

radala 2010.04.15. 16:06:42

@panelburzsuj: Nem hiszem, hogy azzal jönnének. Én azért vagyok egy ateista klerikális, mert egyházi gimnáziumba jártam és szinte csupa nagyon intelligens és nagyon toleráns pappal találkoztam. Soha senkit nem cseszegettek sem a protestáns sem a nem hívő voltában. Sőt mi több Várszegi Asztrik saját szájából hallottam (szerintem irónia nélkül), hogy tiszteli a jehova tanúit vagy tudomis én milyen szektások hitét, mert ö senkinek nem merné azt mondani, hogy a hit megoldja minden problémáját.
Mondjuk mostanában a roma kisfiúkra/kislányokra azért jó, ha vigyáznak a szüleik:-)

radala 2010.04.15. 16:09:02

@panelburzsuj: Hende hadügy?
Állati katonafeje van szerintem jó lesz:-)
Bár ezt sem értem, nekem Simicskó sokkal szimpibb, rajta van mit tisztelni az meg kell a katonáknak. Ráadásul KDNP.

panelburzsuj 2010.04.15. 16:13:58

@radala:

Én is reménykedek. Csak annyit jeleztem, hogy a felszenteléssel még nem lesz valaki automatikusan Várszegivé, és hasonlóképp, az ökumenizmus még nem mindenütt olajozott gyakorlat.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.15. 16:15:39

@JAS39: Nem lesz nagy felhajtás. Mindenkit megnyugtatott már a gazdája. A magyar nép jól vizsgázott. Arra szavazott akire megmondták, hogy szavazni kell :)
Az MSZP-seknek se kell sírni, jól végezték dolgukat (olyan mélyre sikerült süllyeszteni az országot az adósságok tengerében, amilyen mélyre csak lehet, ennek következtében már nagyon kívánja a NÉP a Fidesz 2/3-ot), ezért jutalmul el lesznek helyezve a megfelelő pihenős/jól fizetős állásokban. Ott majd felszívhatják magukat, ha esetleg túl jól mennének a dolgok egy füttyszóra vissza lehessen őket helyezni a kormánykerékhez :)
Ne gondoljátok, hogy véletlenül volt az a 2 órás ködszurkálás az OVB-ben: ha nem az az eredmény jött volna (az a gaz náczi Jobbik beleköpött a levesbe :), akkor vissza lehetett volna parancsolni mindenkit a rajtvonalhoz, hogy fussunk neki újra, hátha sikerül másodszorra. De szerencsére a birkák úgy bégettek, ahogy kellett, ezért jött az sms: mehetnek az adatok, minden rendben :)
Uh... ez most már olyan jó kis összeesküvés elmélet lett, hogy mehet hállivúdba :D A jogdíjakat kérem az IP címemre utalni :D

panelburzsuj 2010.04.15. 16:20:23

@radala:

Most mit mondjak? A polgári közigazgatás élére rendőrtábornok, a hadügy élére "a polgári körök mozgalmának országos irányítója".

Nem mondok. Az a tuti.

radala 2010.04.15. 16:25:04

@panelburzsuj: Kétségtelen, hogy az egyházfiak morális szintje sajnos nem emelkedik az átlag fölé, szerencse a szerencsétlenségben, hogy ez szerintem úgy valósul meg, hogy átlag pap szinte nincs is, hanem van sok féreg meg sok kiváló, nyilván azért van így mert a langyosokat az úr kiköpi:-)
szóval szerintem egy pár pedofil ügy árán azért az egyház tudhat jó dolgokat csinálni. Böjte Csaba jó is lenne miniszternek:-) Mindenesetre adhatna tanácsot, bár valószínűleg török gábori tanácsokat adna, hogy szeressük egymást és akkor jó lesz. Mondjuk, valószínűleg ez lenne az igazi megoldás:-)

radala 2010.04.15. 16:29:57

@panelburzsuj: egyetértek teljesen. (tudom mit mondasz)
de a feje az ott van ez kétségtelen, ö lehetne a legkatonafejűbb HM. szerintem nem lesz. A HV csak nézettséget növel, kihasználja, hogy mindenki azt hiszi, hogy tudnak valamit, pedig valószínűleg még Anikó sem tud semmit.
Szerintem amúgy OV egy demokrata és sem Pintér nem lesz sem Hende.

radala 2010.04.15. 16:35:27

@panelburzsuj: "A Népszabadság április 2-i számában - amelyben konkrét nevekről írt a lehetséges kormánylistával kapcsolatban - hangsúlyozta, fideszesek arra figyelmeztetnek: még az utolsó pillanatban is "mozoghatnak" a nevek és a bársonyszékek."
Egy dolgot szeretnék tudni, OV és mások tudják ki lesz ki és csak trükközgetnek a Fideszen belül (ezt nehezen hiszem, mert annyi funkció van, hogy Dunát lehet vele rekeszteni) vagy kifele trükköznek? vagy a sajtó trükközik és nem is tud senki semmit csak köll a klikk?
Én az utóbbira tippelek.

radala 2010.04.15. 16:39:32

@panelburzsuj: "az eddigi frakcióvezető lesz a kormány közigazgatási minisztere. (Ez a tárca a mostani miniszterelnökségi, igazságügyi és önkormányzati kormányfeladatokat venné át.)"
Ha nincs önkormányzat, akkor Pintér csak rendőr miniszter ez kisebb gáz szerintem. Már a kutya sem emlékszik mikor volt utoljára rendőr, de vagy 15 éve tuti nem.

[nev] (törölt) 2010.04.15. 16:42:26

@panelburzsuj:
oké. én csak azt nem értem, hogy miért kell ehhez a parlament. roma minisztérium, meg kétharmad.

a romák felzárkóztatása, vagy integrációja tipikusan nem kormányzati, hanem önkormányzati feladat. az államnak ma annyi a dolga van roma, és nem roma ügyben, hogy minden közintézmény kapon elegendő normatívát a működéshez. ennyi. meg egy bambi. és szerintem ez jól van így.

a cigánykérdés tipikusan olyan, hogy demokratikus viszonyok között nem lehet kezelni ezt egy minisztériumból. ha diktatúra van, akkor oké. összeülünk, és eldöntjük, hogy mit csináljanak a romák. és ha nem azt csinálják, akkor szólunk csendőröknek, hogy nem tartják be a törvényt.

demokratikus viszonyok között azt lehet tenni, hogy vidéken mondjuk a kistérség keresi azokat a programokat, amibe a cigányságot képes bevonni. csinálnak egy káhátét, ami tájgazdálkodással foglalkozik. és akkor azt mondja, hogy lehet jönni napszámba dolgozni 5 ezerért. vagy lehet kapni segélyt, az napi 1 ezer. és akkor lesz aki elmegy. de ott van 4 ezer differencia, plusz még adminisztrálni kell az egészet, szóval a differencia inkább 5 ezer. és azt helyi adóból kell beszedni.

azt kell mondani a népnek, hogy évente 5 ezer a telekadó. mondjuk 20 ezer telek van egy járásban. ez 20 ezer embernapot jelent. ami azt jelenti, hogy évente 200 nap, amikor jó idő van, 100 ember dolgozik a határban. tájgazdálkodik. évi 5 ezerbe kerül, de valahogy kinéz a határ.

persze vannak dologi kiadások. fejlesztéshez vannak uniós források. a kisgépeket beszerzik. az üzemanyagot pedig biztosítják helyben lévő vállalatok. mondjuk a mol. helyi adót vetnek ki. nem fog kivonulni. azt mondják: úgy van üzemanyag a kisgépbe, ha abba beletöltöd. másképp nem lesz. tehát nem az államhoz kell rohanni, hanem a piachoz. és megegyezhetek úgy is, hogy a mol csr keretek között segíti a tájgazdálkodást. azt mondja, hogy ad néhány kanna üzemanyagot a kisgépekbe, csak azokra írják ki azt, hogy mol. és azok járják a határt.

és akkor mi történt. fizet valamennyi adót a háztartás (évi 5 ezret), amiből lesz a munkabér, biztosítja a fejlesztési forrást az unió, a kht működéshez hozzájárul a piac, és az államnak annyi lenne a dolga ez ügyben, hogy ebből ne vegyen el. vagy ne vegyen el sokat. mert a tájgazdálkodást kihozzák null szaldósra. pénzbe kerül, de így néz ki a határ.

en.wikipedia.org/wiki/File:Swedish_countryside.jpg

de ehhez nem kell állami támogatás. mert ez nem állami feladat. az állam feladat az, hogy legyen iskola. akkor is, ha ez a tájgazdákodás nem működik. mert szétszedik a kisgépet, ellopják az üzemanyagot. a helyiek azt mondják, hogy ő nem fizetnek helyi adót egy fillért se. iskola ebben az esetben is kell.

és ezt ebben az esetben nem tudja fenntartani a járás. mert a felnőttek defektesek. és akkor belép az állam, hogy az iskolát ettől fenntartja. szóval szerintem roma ügyben nem is annyira a kormányok a hibásak, hanem az önkormányzatok.

a kormány abban hibás, hogy ezekre a gazdaságélénkítő roma programokra költ akár csak 1 forintot is. és nem ennyit költ, hanem 100 milliárdot. ezeket kellene évente megfelezni. és a gazdaságélénkítést oldják meg az önkormányzatok. vidéken nem a falu, és a megye, hanem a kistérség, a járás. aminek a központja a mezőváros.

ati27 2010.04.15. 16:48:56

@[nev]:
Ezt a képet meg tudom erősíteni. :)

panelburzsuj 2010.04.15. 16:54:28

@radala:

(Gyanakvóan optimista természetemből következően én úgy gondolom, hogy a nagy tolongás és a buzgó sajtótippelgetés még nem jelent igazán ütős felhozatalt. A most következő kormánynak tagonként és egyben is tényleg bőven van buktalehetősége, és ezerszám vannak a miniszterségnél sokkal kényelmesebb és jövedelmezőbb pozíciók is annak a körnek, amelyik felverekedte magát a "gazdasági-politikai elit"-be. Sose csináltam, de biztos vagyok például abban, hogy egy MOL felügyelőbizottsági tagság magasabb "órabért" és alacsonyabb karrierkockázatot kínál, mint mondjuk egy környezetvédelmi tárca.)

hoplita 2010.04.15. 16:56:10

@nestrot10:
Kicsit sarkosan fogalmazol, megbocsátom, mert magam is esek ebbe a hibába néha, de lényegében igazad van.
Bármennyire is sziszegnek itt egyesek.:)

radala 2010.04.15. 16:57:07

piroslapok.blog.hu/2010/04/15/ujabb_kubatov_felvetel

Itt jön az újabb Kubatovozás. Most akkor még mindig a kuruc túlbuzgósága tesz be a Jobbiknak és hozza föl az mszp-t a 2. helyre vagy a jobbikosok hülyék vagy a jobbikosok az mszp-t tolják?
Milyen ember az, aki magnót kapcsol be, mielőtt ajtót nyitna egy csöngetőnek?
Amúgy meg megkérdezi, hogy fölírhatja-e ez szerintem korrekt. én pl. azt mondanám, hogy nem írhatja föl. sokkal előbb küldenék el valakit a kurva anyjába, minthogy magnófelvételt készítsek róla, de talán csak nem vagyok paranoiás eléggé, vagy nem fizet érte az mszp:-)
Félreértések elkerülése végett nem helyeslem az adatgyűjtést. mondjuk épp riasztónak sem hat.

radala 2010.04.15. 16:58:39

@hoplita: Üdv rég láttunk:-)
Legalábbis én. nem neked írtam a piroslapos linket, de mit szólsz?

dzsaszper 2010.04.15. 17:02:20

@radala: szerintem egyetértünk :)
Az kkülönbség ha növekszik is, a munkaerőpiaci aktivitásnak köszönhetően nyílik. Erre a motivációra pedig alighanem szükség van...

dzsaszper 2010.04.15. 17:04:44

@[nev]: igen, ezt kisebb közösségeken, tipikusan helyi önkormányzatokon keresztül érdemes csinálni. De ha a helyi önkormányzatnak arra sincs forrása, hogy saját magán túl a kórházakat fenntartsa és kifizesse a pedagógusokat, akkor mit vársz?

hoplita 2010.04.15. 17:08:00

@Seduxen:
Az biztos...:(
Csak úgy nyüzsögnek benne az euroatlanti faszfejek.:(
De pintér az, akit nem tudok lenyelni.
Hogy abba ragyaverte annyába kéne visszadugni...!!!
Sok fideszes ismerősöm is úgy utálja, mint a szart.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.15. 17:09:34

@hoplita: Áve Cézár :)
Nem probléma a vélemény nyilvánítás, csak a hangnem okozta a 16,66 %-ot. Ezzel csak igazolva látják a rettegők, hogy tényleg náczirasszistafasiszta népek gyűjtőhelye a Jobbik. Még ha nincs is igazuk...
És ha a többségnek ezt harsogják folyamatosan, és az ilyen hozzászólásokkal még alá is támasztják, elérték a céljukat: a többség elhiszi, hogy igazuk van.
A győzelemhez kevés az igazság tudása, és hangoztatása...

dzsaszper 2010.04.15. 17:11:08

@radala: hát ezek a felvételek így nem érnek sokat, és nem sok bizonyító erejük van. Az eredeti felvétel alapján szerintem minimum be kellene idézni Kubatovot, hogy mi is volt ez.

Mindenesetre Jóri mindent rendben talált. Nem tudom, hogy történik egy adatvédelmi biztosi vizsgálat: a biztos hagyja hogy szépen végigmutogassanak mindent, vagy belenéz a szerveren az adatbázisba is meglepetésszerűen?

radala 2010.04.15. 17:18:35

@dzsaszper: Ugyan már egy előre bejelentett vizsgálatnál tuti nem talál senki semmit, max szerverlefoglalással rajtaütésszerűen. De így meg gondolom mindenhol megtalálnának mindent. Én is listáznám a cédulát oda nem adókat már csak azért is, hogy következőre ne zavarjuk őket. nem szép dolog ez kicsit sem lehet félelmetes is, de ugyanígy lehet nagyjából ártatlan is. A ciki nem is az, hogy Kubatov egy fasz, hanem, hogy ezen senki nem háborodik föl a hallgatóságból. Nekem totál meggyőződésem, hogy 2002-ben a szocik csaltak a mozgósítással, de ez nem jogosít föl arra senkit, hogy ö is ezt tegye még akkor sem, ha a cél nagyon is szent.
Már csak azért sem mert sokaknak, mondjuk nekem az ilyenekkel elveszik az örömömet.

hoplita 2010.04.15. 17:21:09

@panelburzsuj:

"....Miben rejlik ez a másság, mik a különbségek?

Ha a romák csapatban dolgoznak, sokkal nagyobb az esély, hogy maguk között is fegyelmet tartva jobb minőségű munkát végezzenek, mintha szét vannak szórva nem romák közé. Ezért érdemes találni olyan roma vállalkozókat, akik hajlandók rá, hogy speciális programokban – gondolok például az Orbán-kormány idején jól működő gátépítésekre – roma munkavállalókat válasszanak...."

Jézusom....hogy stílszerű legyek.
Balogh hallotta már azt a kifejezést, hogy cigánymunka?
De nem is ez a lényeg.....

A cigány vállalkozók ilyetén munkával való ellátása volt anno az első Orbán kormány idején a cigány maffiák megalakulásának az inspirálója...
Ezek semmit nem tanulnak.
....dilettáns faszok.:(

panelburzsuj 2010.04.15. 17:22:03

@[nev]:

Mondok egy istentelent: vagyonadó. Ház, telek, termőföld. Nem az államkincstárba, hanem a járásiba.

És természetesen a bentlakásos "népfőiskola" (szakképző), meg a tájgazdálkodó kht, meg a normálisan megszervezett, a féktelen bürokratikus túlzásoktól megszabadított helyi piac.

(Apránként feltaláljuk az óriástéeszeket ... :)

Az általános közoktatást én is kivenném helyi kézből, mert annak az ország minden pontján garantált minimumokat szolgáltató, ingyenes intézményrendszernek kell lennie. Egyébként is már 10-14 éves korban elkezdődik a kistérségi határokat bőven átlépő "keresztbeiskolázás", napi ingázás, heti kolesz, távoli "neves" intézményekbe iratkozás.

Galahad 2010.04.15. 17:35:20

@[nev]: "azt kell mondani a népnek, hogy évente 5 ezer a telekadó"

"de így néz ki a határ: en.wikipedia.org/wiki/File:Swedish_countryside.jpg"

Üdv mindenkinek!

Most azt ne mondd már, hogy az a pénztömeg (az ötezer sokszorosa), amit évente befizetek százféle adó címén, nem elég ahhoz, hogy ennél százszor jobban nézzen ki a határ. Miben különbözik az az egy darab árva ötezres a többitől?

Mellesleg ha vársz egy kicsit, hogy zöldüljön még a növényzet, kimegyek, és fotózok neked ennél százszor szebb kántriszájdot, még ilyen szétmállott-összetákolt táblák se lesznek rajta :-)))

hoplita 2010.04.15. 17:44:36

@radala:
Nem sok időm volt itt lógni, bár bekukkantottam minden nap, de ha nekiállok hozzászólogatni, akkor itt is ragadok..:))
Elolvasgattam azért sok mindent...sőt, asszem a háeszek 90%-át lecsekkoltam.

A kubatov-izé már nem oszt, nem szoroz.
A kuruc meg kuruc.....nekimegy az bárkinek, nem sokat gondolkodnak, ez köztudott.:)
Egyébként most a fidesz bevetett apait-anyait...nálunk például tízesével hordták a szavazókörökbe a mozgóurna kérelmeket, és szinte mind fideszes volt...szóval számomra semmi újdonság.:D
Én már szerepeltem pár listán, egyiknek-másiknak vót is némi következménye, de a fityiszes listákkal nekem jöhetnek a s..mre lyuknak.:D
Attól függetelenül, ha a memóriám nem csal, jogosulatlan adatkezelés vétségét követik el...vagy valami ilyesmit, nem vagyok tintanyaló.

panelburzsuj 2010.04.15. 17:48:43

@hoplita:

Ennél gyakorlatibb fönntartásom is van: a kubikolásra, címerezésre, répaegyelésre már a digitális kort megelőzően is képesek voltak olyan teljesítménymérőket kiagyalni, amelyek alapvetően feleslegessé teszik a "csoportnyomást", mint motivációs tényezőt.

Mem még pár hasonló apróság. Tél és nyár; otthonalvás és munkásszállás; melósok, kisfőnökök és nagyvállakozók viszonya ... Szóval hosszú menetelés lesz, ha ott kell kezdeni, ahol a zindexes cikk abbahagyta.

hoplita 2010.04.15. 17:50:22

@JR69:
Na igen.
De ne feledd, az ingerküszöb jóval fentebb van már és igazából nem a szabadszájúságunkon múlott, hogy megálltunk 17 százaléknál.
Ennek összetettebb okai vannak, sok mindenből állt össze ez az eredmény, amit én jónak tartok és egyedül csak azt savallom, hogy a coci disznók előttünk végeztek.
De spongya rá.
A jövő héttől lehet készülni a helyhatóságira, ott lesz mit keresnünk és lehet törleszteni a narancsos makkmakkoknak is.:D

Lacibácsi57 2010.04.15. 17:52:58

Orbán Viktorból ki fog bújni a szörnyeteg, a gonosz, a bosszú mert 8 évig, csak kijárkált a parlamentből, vagy be se ment!

[nev] (törölt) 2010.04.15. 17:54:32

@dzsaszper:
helyi adók kellenek. másképp nem megy. ez csak úgy megy, hogy azt mondjuk befizetek évi 5 ezret, és akkor tudom, hogy ebből kijön az, hogy 1 ember 1 napi nagyon szerény munkabére. a munka az, hogy ez az ember ül mondjuk egy fűnyíró kisgépen, és mint egy kisgyerek autózik a határban. ehhez nem kell különösebb szakképzettség. a kisgépet uniós forrásból veszik meg, és mondjuk a mol tölt bele üzemanyagot.

szerintem nem kell semmiféle állami roma program. állami zsidó program sem kell. balogh zoltánt menjen a fenébe.

az államnak annyi dolga, hogy működjön a social security. a társadalombiztosítás nemzetiségtől függetlenül utaljon ki valamennyi járadékot a betegek, és segélyt a lelki betegek. utaljon ki naponta az állam ezeknek 1 ezrest. ennek a forrása lehetne mondjuk a jövedéki adó. meg legyen állami iskola. ott ahol az önkormányzat ezt fenntartani képtelen. ennek a forrás lehetne a fogyasztási adó egy része. ebben az esetben csak minimál állami adóteher kell, mert van helyi adó.

persze ez megint ütközik a balogh zoltán és a fidesz elképzeléseivel, hiszen ők semmiféle helyi (vagyoni) adót nem tudnak elképzelni. semmilyen formában. ezt elég világosan kinyilvánították. ezért rúgták ki mádit. és nem hallottam tiltakozni ezt a baloghot. ő is bégetett, hogy az nem jó az embereknek, a magyar embereknek, hogy a birka szavazóknak legyen egy birka kormánya.

például a romaügy olyan, hogy azt nem fogja megoldani a bársonyszékben ülő roma miniszter. azt is el tudnám képzelni, hogy a cigányok maguk közül válasszanak ki egy embert, lehetne akár egy kisebbségi cigányparlament is, és a vajda üljön be a kormányba. értelemszerűen a kisebbség ekkor a többségi pártokra nem szavaznak. hanem mindenki eldönti, hogy ő milyen nemzetiségű, és az alapján választ. és akkor a cigány vajda üljön be a kormányba. de ennek szimbolikus jelentősége legyen. persze ez megint csak ellentétes az eddigi "demokratikus" romapolitikával, amit a fidesz, és az mszp folytatott.

dzsaszper 2010.04.15. 17:54:33

@hoplita: haa jogosulatlan adatkezelést különleges adaton követik el, emlékeim szerint már nem vétség.

dzsaszper 2010.04.15. 17:57:21

@[nev]: szerintem nem megy olyan egyszerűen, hogy legyenek helyi adók és kész.
Egyrészt, nem lehet hirtelen áttérni, mert jópár önkormányzat bedőlhet az egyedi feltételek miatt. Az arányokon apró lépésekben lehet javítani. Kellene is.
Másrészt, nem ártana egy kevés állami segédlet, koordinációra, EU-pályázatok hatékonyabb igénybevételére stb.

ssi 2010.04.15. 17:57:21

ATV - Tét - olvastam, h többen nézték - hozzám ez jutott el:
- L.L. - rendőr állam = várható a Fidesztől; bármilyen kis ügy ki lesz vizsgálva
- T.G., G.A. - Jobbik = radikális szélsőjobboldali (nem neonáci) - csalódott, kétségbeesett emberek pártja, problémák okaiban sajátos
- L.L. - Fidesz népszerűsége gyorsan csökken - beígért és várt csodák elmaradása miatt
- T.G. - Fidesz népszerűsége nem csökken - 8 évig ellenzékben negatív kommunikáció, hatalmon minden lépést pozitívnak tálalnak

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.15. 18:00:01

@tölgyes: Jobbikos, csak még nem tud róla :D

hoplita 2010.04.15. 18:02:48

@panelburzsuj:
"....Ennél gyakorlatibb fönntartásom is van: a kubikolásra, címerezésre, répaegyelésre már a digitális kort megelőzően is képesek voltak olyan teljesítménymérőket kiagyalni, amelyek alapvetően feleslegessé teszik a "csoportnyomást", mint motivációs tényezőt...."

Ez bizony így van.
Tudom, mert sokat dolgoztam nyaranta köztük.

Jönnek a megfelelési kényszeres, kivitelezhetetlen, lilaködös elképzelések.....és folyni fog tovább a cigánytenyésztés.
Fingjuk nincs ezeknek a való világról, amiben úgy 9 és fél millió ember létezik.:(

wincent · http://index.hu 2010.04.15. 18:05:12

@manyike: "- T.G., G.A. - Jobbik = radikális szélsőjobboldali (nem neonáci) " Nem ezt mondták. Hanem azt, hogy radikális jobboldal, nem szélsőjobb (valószínűleg én lehetek műveletlen, de nem igazán tudtam értelmezni a kettő közötti különbséget). A neonáci kifejezésre nem emlékszem, hogy elhangzott volna.

[nev] (törölt) 2010.04.15. 18:05:57

@panelburzsuj:
ezt mondom. és akkor abból a pénzből lehet közmunkát teremteni. ott élek a faluban. befizetek 5 ezer forintot. és akkor a a cigány napszámosok művelik a határt. és ha nem teszik, akkor a járási vezetőket elzavarom. elszedi a pénzt, és nem nyújt érte semmit. de ez a falu szintjén nem megy. mert a roma lakosság egy része hajlamos a faluban fenyegetőzni. de ha a faluban megszűnne az ökormányzat, akkor a városházára kellene bemennei, járási rendőrkapitány kell, meg járási főbíró, főügyész. ezek félfeudális elemek, de abból az, ami demokratikus. a kistérségi képviselőket kiválasztják, és ezt mondják, hogy ő lesz a járási főkapitány, ő a főbíró, ő a főügyész. és ha a vállakozások adói helyben maradnának, akkor abból ezeket fenn lehetne tartani.

oké, ha már nem jut iskolára, meg rendelőre, akkor segítsen az állam, de a rendteremtést ne az államra bízzuk, hanem a helyhatóságokra.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.15. 18:13:18

@hoplita: Hidd el nem fognak feljebb engedni benneteket.
Már most is megrökönyödtek Jew York-tól Tela-Aviv-ig :)
Hirtelen felkapták a fejüket, hogy akkora tömeget engedtek lesüllyedni arra a szintre ahol már nincs veszteni való...
És amikor már nincs mit félteni, akkor az ember már az életét is képes feláldozni, és az veszélyes. Még nem jönnek be a számítások :) Most eljön az az idő, amikor eljátsszák a jóságost, és engednek mindenkit egy kicsit jobban élni, csak hogy legyen mit veszteni. És akkor újra irányíthatóvá válik a tömeg (massza).
Ti nem voltatok bekalkulálva ilyen erővel (kicsivel igen, mert a szélsőségesekkel riogatás jó), és túlnőttetek a nektek szánt feladaton. SkyNet elszabadult és öntudatra ébredt :D
De ennyi. Ti is be voltatok kalkulálva, elvégeztétek a feladatotokat, most már az lesz a cél, hogy eltakarítsanak benneteket. Erre kell készülnötök.
Mondjuk én meg se lepődnék, ha Vonát letartóztatnák a gárda mellényért. És a 2/3 eltörölné a mentelmi jogát...

hoplita 2010.04.15. 18:14:03

@dzsaszper:
Látod ezt nem tudom....de őszintén, nem is izgat különösebben, hogy vétség, vagy bűntett.
Senkit nem láttam még ezért a hűvösre vonulni....sajnos.

Idet 2010.04.15. 18:15:07

@radala: Hát, egy kevéssé mosta, nem tagadom. Klérus ügyben Baloghra gondoltam, nem, hogy az egész dolgot az egyház vegye a kezébe, arra nem is hivatott, nem is alkalmas.

És egyetértek veled a cigánykérdés ügyében, a lejjebbi hozzászólásoddal is.

Pintérben lehet, hogy tévedek, nem vagyok én orákulum. Csakhogy, ha a kéthetes rendészeti rendcsinálásra gondolunk, ami azért lehet, hogy túlzás volt, majd meglátjuk, oda olyan ember kell, aki nagyon kemény kezű. Olvastad, hogy nem jár a 41-es villamos, mert ellopták a kábeleket?

hoplita 2010.04.15. 18:19:03

@JR69:
Á, ne viccelj már...!
Még nem tartunk ott, még nem....
Recseg-ropog az egész, mi vagyunk a legkisebb probléma, még ha médiaszinten ez nem is így tűnik.

A mentelmi jog, mint intézmény eltörlését meg mi fogjuk először javasolni.
Roppant kíváncsi leszek a fideszes reakciókra...:)))

[nev] (törölt) 2010.04.15. 18:20:49

@Galahad:
attól, hogy azt nem egy nagy közösbe fizeted. amit itt leírtam egy közüzem. és kapnál egy közüzemi számlát. városgazdálkodási kkt, vagy tájgazdálkodási kht küldi ki. és tételek szerepelnek rajta ugyanúgy, mint a gázszámlán. olyan, mint egy lakóépületben a közös költség. ennyibe kerül üzemeltni a várost. vagy fenntartani a határt. ez a helyi adó. most is van, kommunális adó, telekadó, vagy valami hasonló.

most a közösből arra költenek, hogy a minisztériumi dolgozó anyósának a cége a romákat tanít seprűt kötni, jó sok pénzbe kerül, a résztvevőnek is jár valami támogatás, majd lejár a tanfolyam, és akkor ott áll a roma fiatalember, tud seprűt kötni, és akkor mi van. mivel a tanfolyam munkaviszonynak számít. jogosult lesz segélyre. az lejár. beiratják egy másik tanfolyamra. és akkor van egy felnőttképzési biznisz. mert nyilván az átképzésekkel valakik jól járnak.

ha ez közmunkaprogramok költsége közüzemi számlán megjelenne, akkor nyilván számon kérem, hogy azt a pénzt mire költötték. az állam arra kell, hogy ha ezek után már nem marad elég pénz a járásban iskolára, vagy rendelőre, akkor azt egészítse ki a kincstár. legyen állam iskola. tehát állami adók is kellenek, és helyi adók is.

de ha semmi sem működik helyi szinten, akkor mit várunk.

tölgyes 2010.04.15. 18:22:15

@JR69: Márhogy nem tudom, hogy Ön Jobbikos??? ÁÁÁÁ Ön maszopos..::::))

Idet 2010.04.15. 18:26:19

@hoplita: Már bocsáss meg, de kezdesz te is abba a hibába esni, hogy azt keresed, miért nem lehet valamit megcsinálni, nem azt, hogyan lehet mégis. Kész, ámen, minden maradjon így, ez már be van betonozva, sors, eleve elrendelés?

Idet 2010.04.15. 18:29:17

@JR69: Hú, de szép, kerek összeesküvés-elmélet! Csak nehogy beigazolódjon...

hoplita 2010.04.15. 18:31:33

@Idet:
Azon a két hetes dolgon először jót röhögtem, aztán viszont dühöngtem egyet.
Az ilyen benyögésekkel Orbán világos tanújelét adja annak, hogy halvány segédfogalma sincs arról, amiről beszél....de lila fingja se, ami elég bosszantó egyrészt, másrészt viszont baljós előjel a továbbiakra nézve.
A fidesz rengeteg vidéki szavazatot kapott rendre vágyó, de a Jobbikban MÉG nem bízó embertől.
A többit már a képzeletedre és a logikádra bízom.
Van is egy sztorim ilyen cigányos-választós-kampányos témában...

Galahad 2010.04.15. 18:36:40

@[nev]:
Én értem, hogy helyi szinten kell eldönteni, meg minden. Azt is tudom, hogy semmi értelme a seprűkötési meg snowmanager Ph.D. képzésnek a romológiai egyetem esti tagozatán, ami jelenleg zajlik.

Csak azt nem értem, hogy miért kezdődik ebben az országban bármely tetszőleges problémára adott megoldási javaslat azzal a mondattal, hogy "be kell vezetni egy új adónemet, mely...". Ez biztos valami olyasmi formula lehet, mint a régi okleveleken a "...memoriae commendamus tenore praesentium significantes..." (vagy valami ilyesmi). Mind ezzel kezdődik.

Javaslom, tekintsük olybá, hogy ez a lépés már megtörtént. Kapja meg a tekintetes járás a tökömtuggya melyik adóm n-edik ötezer forintját, aztán hajrá, jöhet a közmunka.

masni55 2010.04.15. 18:38:25

3 millió koldus országa vagyunk. Tény. Cucilógusok mongyák.

Végigolvasva az utolsó egy órát, arra a megállapításra jutottam, hogy ha ezt a társaságot bezárják 10 napra valahová, a végére meg lesz oldva minden problem, mégpedig jól. :) :) Nem kéne előírni az országgyűlésnek, hogy fél napot blogoljanak? Na ehhez kellene a kétharmad! :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.15. 18:45:11

@[nev]: "ez az ember ül mondjuk egy fűnyíró kisgépen, és mint egy kisgyerek autózik a határban. ehhez nem kell különösebb szakképzettség. a kisgépet uniós forrásból veszik meg, és mondjuk a mol tölt bele üzemanyagot."

Jav.: - ez az ember FOG mondjuk egy KASZÁT, és AZT SUHOGTATJA a határban. ehhez nem kell különösebb szakképzettség. a KASZÁT uniós forrásból veszik meg, és MÉG üzemanyag SEM KELL BELE...

Idet 2010.04.15. 18:47:50

@hoplita: Képzeletem van, logikám nincs. Ha mindig az eszemre hallgatva cselekedtem volna, minden jóból, ami kevésben részem volt, kimaradok...

Sztem azért mondta, mert készen van rá a terv. Nem gondolod, hogy nyolc évig csak sóhajtoztak a sors forgandóságán?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 18:50:07

@masni55: Jobb estet!
Meg hát!
"csak" még kellene pár hatástanulmány, megvalósíthatósági tanulmány és költségvetés hozzá!
Meg valami jó zsíros állás, hogy nehogy túl hamar készen legyen!
Neme lehetne ezt "sikerdíjon" végrehajtani?

Másrészt egyetértek a havi parlamenti ülésezéssel, a fele képviselővel, egy kiigazítással:
Társadalmi munkában, max. tiszteletdíjon, elszámolással!

Na, ezt nem kapom meg soha, úgy vélem!:-(

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 18:51:19

@Idet: Sajnos azt vélem felfedezni, de majd elválik, mint azon Veres-tenger Mózes léptei előtt!:-D

panelburzsuj 2010.04.15. 18:51:28

@Galahad:

"Javaslom, tekintsük olybá, hogy ez a lépés már megtörtént. Kapja meg a tekintetes járás a tökömtuggya melyik adóm n-edik ötezer forintját, aztán hajrá, jöhet a közmunka."

Ettől - sajnos - még nem fogja megkapni a járás a töködtudja adódnak egy huncut fillérjét sem. Mert amíg a söprűkötészeti tanszéktől el nem veszed az állami apanázsát, addig csak újabb sarc kivetésével lehet rólad még egy ötezrest legombolni.

Tekintsük olybá, hogy virtuálisan roppant egyszerű túllenni minden gondon - pláne azokon, amit téged nem érintenek. És tekintsük olybá, hogy van még lehúzható ötezres rajtad, mert még nem sikítasz elég hangosan.

ati27 2010.04.15. 18:57:58

Őszinte leszek.. Engem a cikk végén olvasottak igencsak elbizonytalanítanak.. index.hu/gazdasag/magyar/2010/04/15/feljelentes_a_patyi_ingatlanugyben/

panelburzsuj 2010.04.15. 18:59:30

@1.szolo - 2014;):

Csak a kaszásba kell egy kis szalonna, kenyér, vereshagyma. Meg SZJA-alap, meg TB-járulékalap.

Ja és húsz kaszásba egy dodzsemes helyett.

(Egyébként döntés kérdése, mint minden, ami gazdálkodás. Tehát lehet a második mellet is dönteni, csak tudjuk, mivel jár a döntésünk. Költség/haszon. Gazdaságilag-társdalmilag-ökölógiailag.

Na ilyeneket olvasnék inkább, mint Balogpáterek nyögdécselését. )

ati27 2010.04.15. 19:03:09

Helyi adózásról..:Svádországban Bruttó 32000 SEK Fizetésig CSAK az önkormányzatnak fizetsz adót. Ha ennél többet keresel az efeletti rész megy az állami adóba. Elgondolkodtató, nem?

Róbert__ 2010.04.15. 19:06:18

Most megmondom nektek: ez a Kubatovozás kezd visszaütni mind2 oldalnak. 1: az emberek tényleg leszarják, 2: ha azt látják az emberek, hogy ez az összes tanulság, amit az MSZP meg a Jobbik le tud vonni a választásból, nem beszélve Szanyi elmebeteg csalásos ötletéről 2010-ben (miután nagyságrendileg mindig ennyi átjelentkező volt), hát kb. dupla-arányú Fidesz győzelem lesz a fennmaradó körzetekben, mint az 1. fordulóban...

bi2025 · http://civilkurazsi.blog.hu/ 2010.04.15. 19:06:39

@ati27:

Miért?

A politikus olyan állatfajta, minél többet elnéz neki a gazdája, vagyis a nép, annál szemtelenebb lesz.

A morális dagonya csak egyre nagyobb lesz mindenféle dimenzióban.

Róbert__ 2010.04.15. 19:07:26

@Róbert__: mind2 oldalnak: MSZP-nek és Jobbiknak

[nev] (törölt) 2010.04.15. 19:09:26

@1.szolo - 2014;):
na igen, csak nekem erős a gyanúm, hogy a cigány azzal az egyszerű géppel nem fog kimenni a határba a 21. században. de igazad van egyébként. nyilván így a dolog még olcsóbb.

szóval ezt a receptet úgy lehet megspékelni, hogy azt a kisgépet, amit a közmunkás alá teszünk itt szereljük össze. tehát az uniós forrásokat lehetőség szerint nem használjuk fel importra. viszont a multit (esetünkben az üzemanyagtöltőt) megadóztatjuk. import helyett van egy összeszerelő üzem. meg van adóztatva külön a multi (csak nem azon a címen, hogy multi), kvázi meg van támogatva a maszek (azon a címen, hogy a helyi kis összeszerelő üzemtől rendelünk), és van közmunka is. de ez szerintem központi adókkal nem megy, ugyanis senki sem kéri számon, hogy azt mire költik. mert azzal tételesen senki sem számol el.

panelburzsuj 2010.04.15. 19:10:27

@Róbert__:

Melyik két oldalról beszélsz? Mert amit pontokba szedtél, abból az következik, hogy a kutya se megy szavazni, nem lesz egynegyed - és nem lesz kétharmad!!

Persze Szanyi se lesz. De ahol gyalulnak, ott hullik a forgács ... :)

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.15. 19:10:46

@tölgyes: Neeem. TG Jobbikos, csak nem tud róla :)))

Galahad 2010.04.15. 19:11:08

@panelburzsuj: "Ettől - sajnos - még nem fogja megkapni a járás..."
Most akkor úgy érted, hogy személyesen kell fellépnem a seprűkötészeti tanszék ellen, ha nem akarok újabb adót fizetni? Elég lesz ajánlott levelet írnom nekik, vagy kezdjem mindjárt a cirokraktáruk felgyújtásával? Eddig azt hittem, a helyi adókon alapuló közmunkaprogramot a seprűegyetem _helyett_ ajánlotta az olvtárs, nem pedig párhuzamos megoldásként. Ebben az esetben pedig a seprészeti egyetemre nincs többé szükség, ergo felszabadul a forrás. Én egyetértettem a javaslattal, nem a javaslatát kritizáltam, csak a hozzá rendelni ajánlott forrást.

A klaviatúra pedig, bárhogy ütöm, nem közvetíti a sikításomat. Legfeljebb széttörik.

Galahad 2010.04.15. 19:15:53

@1.szolo - 2014;): "ez az ember FOG mondjuk egy KASZÁT, és AZT SUHOGTATJA ..."
Úgy-úgy, Preem Palver barátunknál az igazság ;-))

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.15. 19:18:16

@hoplita: A recseg-ropog alatt ha arra gondolsz, hogy a magyar gazdaság élőhalott, akkor egyetértünk. És csak azért tartják életben, mert egy csomó pénzt befektettek (na persze, ez így ebben a formában nem igaz, de jól hangzik) és nem szeretnék a "befektetők" veszni hagyni az egészet. Attól rettentek meg igazán, hogy a Jobbik nem akarja visszafizetni a kölcsönöket, és a telepített pénzszivattyúkat is kiűzné az országból (kicsit félre lettek tájékoztatva :)
És tudom, hogy nem teszik nemzeti hőssé VG-t :)))
Vannak sokkal alattomosabb, aljasabb és főként hatásosabb eszközök a párt likvidálására...
Amikor a magyar NÉP könyörögni fog, hogy eltüntethesse már a Jobbikot a közéletből...ismerős a módszer?

Róbert__ 2010.04.15. 19:20:28

@panelburzsuj: észrevettem, hogy nem volt egyértelmű, aztán javítottam :)

Idet 2010.04.15. 19:25:05

@namitirok: Nami, gyárts már valami vidámabb, szebb avatart! Ez a Sipánka-múmiás nagyon nyomasztó.

Egyébként, igen. Majd elválik.

panelburzsuj 2010.04.15. 19:27:52

@Galahad:

A javaslat lényege az volt, hogy salakszentmotorosi tanszék/közmunka váltót ne Budapesten állítgassák, hanem Salakszentmotoroson. Ahhoz viszont az kell, hogy a Nagy Országos Váltóállító Főhatóság lemondjon a váltóállítgatási monopóliumáról.

A többi már részletkérdés.

hoplita 2010.04.15. 19:30:06

@bi2025:
Hehe...ez találó és igaz.:))

[nev] (törölt) 2010.04.15. 19:37:31

@Galahad:
az a baj, ha az adó a minisztérimba folyik be, akkor azt elfogják kötleni seprőkötő tanfolyamra. és erre fognak cégeket szervezni az anyós nevén, egyébként végtelen bonyolult adminisztrációt követelnek meg a pályázatokon, a pénzeket visszatartják, mert közben azt kifizették tanulmányokra, és akkor találják ki, hogy adóztassák meg a csokornyakkendőt, meg a kravátlit.

ha minden háztartás és vállalkozás kapna egy közüzemi számlához hasonló tételes elszámolást a városüzemeltetésről, illetve a vidékfejlesztésről, akkor szerintem az előrelépést jelentene. az önkormányzat állítaná ki. és ez lenne a helyi adó. a fejlesztéshez járuljanak hozzá a cégek, a működéshez meg a lakosság. legyen ezek mellett az unió, és az állam, de az is mondja meg, hogy mivégre szedi az adót.

ezt hívják úgy: államháztartási reform. nem csak az van, hogy az egyik oldalon az összes bevétel, a másikon az összes kiadás, hanem ezek össze vannak kötve. tranzakciók vannak. ezt befizettem. és mit kaptam ezért. a közszféra szigorú számadásra legyen szorítva.

nekem egyébként az a szent meggyőződésem, hogy az államot el lehetne választani a piactól, azaz a piacnak csak helyi adót kellene fizetni a helyhatóságnak. ami fenntartja a közintézményeket. és a lakosság is hasonló módon fizet. és majd a közintézményeknek kell létrehozni az államot. tehát a gazdagabb városok iskoláinak adójából kell kisegíteni a szegényebbeket. és ez elég, ha mellette az unió a gazdagabb régióktól elvont forrásokból segíti a leszakadó térségeket.

tehát nekem vállalatnak, és háztartásnak nem kell direktben szolidarítani, hanem majd a város, és a közintézmenyi szolidarítanak helyettem. viszont az átlagos fejlettségi szint felett a polgárságnak kötelessége fenntartani ezeket, és nyilván ezek után szolidarítani a leszakadókkal. de ők is biztosítják az önrészt.

[nev] (törölt) 2010.04.15. 19:44:55

@[nev]:
itt a szolidaritáson a kincstárnak való közvetlen befizetést értem. szóval ha mindenki megfizetné a helyi adót, és gazdagabb városok, és a közintézményeik szolidárisak lennének a leszakadó térségekkel, akkor működne az egész. az állam pedig a társadalombiztosítást tartaná fenn. az unió pedig a fejlesztési alapokat. minden hatalmi centrumnak meg lenne a maga helye, szerepe.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 19:45:51

Nem mai, de aktuális:
www.hirextra.hu/2009/12/14/uj-alkotmanyt-esetleg-kiralysagot/

"Annyi biztos, hogy a társadalom nagy többsége szerint új alkotmányra van szükség. Azonban egy ilyen alapirat megszületéséhez átfogó társadalmi kongresszusra van szükség, amire a jelenlegi helyzetben esély sincs: elvégre a válság beköszöntével sem volt képes összefogni az ország, és annál egy új alkotmány megírása sokkalta megosztóbb kérdés."

Bezony megosztó, az mán igaz!:-(

discretio 2010.04.15. 19:48:31

@ati27: Én is megnéztem az ATV-n a a Bánó-féle műsort. Csak annyit tudok mondoni, hogy elkeserítő volt. Lengyel most tul. képpen micsoda, mert én már olvastam róla, hogy közgazdász, meg közíró, de a műsorkiirásban pol. elemző volt írva. Egyszerűen szánalmas, tényleg.
Na és Gerő azzal a szenvedő , álszent dumával, hogy ő csak az embereket sajnálja, mert megint csalódni fognak... meg, hogy neki nem kell új ország, mert jó a mostani is. Na, ez legalább őszinte volt! nem fog olyan könnyen folyni az apanázs.
Kornélia meg úgy tűnt, nem ismeri a szélsőjobb párt definicióját..
Egyszerűen hervasztóan kicsinyes és stílustalan, nagyképű hozzászólások voltak, a másik fél (pl Gábor ) véleményének befogadása sem jött szóba, nem hogy beszélgetés !

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 19:57:09

@namitirok:
Nekem ez tetszett a legjobban:
"Hisz „ez a dokumentum nem lehet alapokmánya egy XXI. századi országnak, ráadásul sok félreérthető, és nevetséges pont van benne.”

két sorral felette meg:
'A Jobbik ...elvei szerint nem a királynak van országa és népe, hanem a nemzetnek van királya, aki Angliához hasonlóan csupán jelképes szerepkörrel rendelkezne."

Igaz, ami igaz, a Szent Korona tan és a királyság visszaállítása XXI. századi, modern szemléletre vall!:-P

Idet 2010.04.15. 19:57:49

@namitirok: Pláne, ha ki tudnám nézni, hogy mi ez?!

Idet 2010.04.15. 20:00:46

@discretio: A Kornélia nevű hol működik? Nem népszabis újságíró? Vagy HVG?

Gábort nem is igen hagyták szóhoz jutni, és ha mégis, mintha a falnak beszélt volna.

masni55 2010.04.15. 20:02:54

Évtizedek óta fixa ideám, hogy a pénzügyminisztériumba be kell ültetni kati, mari és teri nénit, akik havonta kijönnek a 70-80 ezer forintos nyugdíjból, sőt még az unokáknak is jut egy-két százas, oszt majd ők megmondják: ennyi van, erre telik, erre nem telik fiam, lyányom. Merthogy ők biza csak azt kőtik, ami telik a bugyellárisból.Sose értettem, hogy miért akarnak dönteni az államháztartásról olyanok, akiknek a háztartáshoz sincs fingjuk.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.15. 20:12:22

@masni55: Nem az a baj, hogy nem tudják hogyan kéne beosztani, hanem, hogy nincs mit. Üres a kassza állandó jelleggel, és a lyukat folyamatosan kölcsönökkel fedezik. A gazdaságba bekerült pénzeket gyorsan kiszivattyúzzák a bevásárló központokon (és más okosságokon) keresztül, és megint ott vagyunk, hogy nincs pénz. És akkor megint kezdődik a kör elölről, csak a kamattal is beljebb vagyunk :(
szabadeuropa.shp.hu/hpc/web.php?a=szabadeuropa&o=heti_tema_2010_02_20__VWWc
Lehet megcáfolni...

[nev] (törölt) 2010.04.15. 20:15:20

@namitirok:
van egy uniós alkotmány. milyen alaptörvényt akarunk még azon felül? nekem nagyon határozott véleményem, hogy uniós ptk, és btk. kellene, és helyi rendeletek. tehát bizonyos keretek között a helyhatóság szigoríthasson a btk-n. esetleg bővítse a ptk-t.

van unió, és vannak városok. mi kell még. uniós jog. helyi rendeletek. közte az állam a jogalkotásban majdnem teljesen felesleges.

mondjuk kit lehessen kilakoltatni. szabályozza a város. mérje fel, hogy hány embert érint, vagy érinthet. és mit lehet ezzel csinálni. egy kormányrendelettel ezt nem lehet megoldani. mert ha a kormány garantálja, hogy senkit sem lakoltatnak ki, akkor ki fog törleszteni, ha meg nem garantálja, akkor meg aki nem törleszt, azt ki fogják lakoltatni. legfeljebb az eljárás nagyon bürökratikus lesz.

viszont ha a városra van bízva a dolog, akkor találhatnak megoldást. de ehhez megint csak helyi adó kell. hogy a város ne legyen eszköztelen. szóval minden esetben az jön ki, hogy helyi adók nélkül nincs valódi önkormányzatiság, és anélkül nincs demokrácia.

discretio 2010.04.15. 20:17:39

@Idet: Kornélia a Progresszív Kutató Int. vezetője. Kb. hasonló működési terület, mint a vision, meg a nézőpont stb..
Engem tényleg az döbbentett meg, hogy ezek az emberek kritizálják a politikusokat, hogy nem képesek megegyezni fontos kérdéseken , csak veszekednek stb... Közben meg ők azért voltak ott, hogy beszélgessenek, véleményt cseréljenek, ehelyett szánalmas monológok adtak elő .

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 20:18:43

@[nev]: Egyetértek! Ha már új alkotmány, akkor legyen Únijós!? De melyik, mert azon is lehetne vitatkozni, nem?
Főleg azokkal, akik ki akarnak lépni belőle!
Na, dejszen akkó' mi legyen?

Az önkormányzati dolgok sem egyszerűbbek...

masni55 2010.04.15. 20:21:35

@JR69: Szivem, én ezt nagyon jól tudom, az adósságtörlesztés az unokák.:)

Idet 2010.04.15. 20:22:16

@namitirok: Dróttollúd gyütt, ha mindön igaz!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 20:23:04

@discretio: A csajszi:
Magyar Kornélia (született 1979.02.22-én, Sopronban) politológus, kommunikációs szakember. Egyetemi tanulmányai alatt részt vett egy parlamenti vitanapokat elemző műhely munkájában, mely kutatás az "Elszalasztott esélyek" című kötetben jelent meg 2005-ben. 2006. júniusától 2007. december 31-ig a Miniszterelnöki Hivatalban politikai elemzőként dolgozott. Szakterülete a beszéd- és médiaelemzés.

Forrás: Progresszív Intézet

Idet 2010.04.15. 20:23:36

@namitirok: Aúúúúúúúú! Úgymint pussy...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 20:24:44

@Idet: Néköm csak a vacsim érkezött valami madárkábú', de köszcse, majdan megnézöm!:-)

panelburzsuj 2010.04.15. 20:29:07

@namitirok:

Semmi sem egyszerű. De vannak, akiket azért fizetünk, hogy a nagyon bonyolult, soktényezős összefüggéseket kezelhető méretű kérdésekké sűrítsék, és elénk tárják: na akkó mellik legyen?

Ez lett volna a választás. Nem a gárdacica vs. botoxildikó.

Galahad 2010.04.15. 20:34:05

@[nev]: Elbeszélünk egymás mellett. Én nem vitatkoztam azzal, hogy a helyi jellegű adóknak a jelenleginél sokkal nagyobb súlyúaknak kell lenniük. Ehhez összesen csak azt a mellékes apróságot bátorkodtam hozzátenni, hogy szerintem ennek nem a jelenlegi központi adókon _felül_, hanem azoknak a rovására kell megtörténnie.

Azzal is egyetértek, hogy mindez hozzájárulhat a cigányprobléma megoldásához. Persze maga a probléma sokkal összetettebb annál, hogysem adók begyűjtésének és felhasználásának helyével kapcsolatos kérdéssé lehetne leszűkíteni. (Csak úgy zárójelben: például mi lesz azokkal a térségekkel, ahol szinte kizárólag cigányok élnek? Befizetik az ingatlanadót, ebből közmunkaprogramot tartanak fenn amúgy helyileg, ebből fizetést húznak, amiből befizetik a következő évi ingatlanadót... kész perpetuum mobile. Vagy átszabjuk a térség határait, hátha úgy akad még kellő számú befizető?)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 20:36:52

@panelburzsuj: Igen, ha kilépnénk a játszótérből (jobban mondva, ha kilépnének a Capitaly játékból egyesek), akkor lenne esélyünk!
De tartok tőle, hogy még mindig megfelel nekiek!:-(

[nev] (törölt) 2010.04.15. 20:40:21

@discretio:
lengyel egyáltalán nem hülye, hanem pesszimista. szerintem a jelent illetően általában igaza van. és szerencsére sose találja el a jövőt. olyan, mint tölgyessy, csak ő optimista. de tölgyessy péter sem találja el a jövőt, a jelent illetően végtelen okosakat mondanak. csak általában negatív állításokat tesznek. negációból logikai úton nem lehet következtni.

gerő andrás ahhoz képest, hogy érelmiségi szerintem jó fej. szereti a reformkort. én az előző műsorból láttam egy részt. vagy az azt megelőzőt. ott keményen bírálta a szoci kormány mellett kiálló ungvári tamást. persze lehet, hogy számításból. mert most a fidesz fogja fenntartani az intézetét. ungvárinak meg mindegy. ő szerintem megél az írásból.

a kornélia nevű kiscsaj meg elég jól néz ki. a jó nők többnyire baloldaliak. szociálisan érzékenyek. nőiesek. szerintem az akar jobboldali lenni, aki férfias akar lenni, és szélsőjobbos szélsősétgesen akar férfi lenni. gárdisták. nyilván szélsőjobboldaliak.

ebbe a műsorba amúgy laknert láttam, és ő tolta az enyhén balos mdf szöveget. gondolom most majd lmp szimpatizáns lesz. török meg gondolom hozta a szokásos enyhén kormánypárti attitűdöt. mindig azt hozza. mindegy, hogy milyen kormány van. ő kormánypárti. éppen hogy. akkor van elemében. szerintem a mindenkori köztársasági elnök szekundása lehetne.

Galahad 2010.04.15. 20:43:51

@Galahad: "megoldásához"
Nincs ebben a szerkesztőben valami előnézet-funkció? :-)

Szóval: a jelenleginél normálisabb kezeléséhez

Galahad 2010.04.15. 20:46:12

@Galahad: "megoldásához"

Nincs ebben a szerkesztőben valami előnézet-funkció? :-)

Szóval: a jelenleginél normálisabb kezeléséhez

panelburzsuj 2010.04.15. 20:46:52

@Galahad:

Nem a szép stílusért váltogatja az ember olyanokat, hogy vagyonadó, ingatlanadó, földadó, hanem mert ezeknek jelentése van.

A külterületek után ma Magyarországon senki sem fizet vagyonadót. Azaz: az annyit emlegetett "nemzeti kincs" csakis a tulajdonosnak és használónak fial (ha fial). Kisarkítva: csóró falvak gunnyasztanak hatalmas vagyon közepén, és egy büdös petákot nem látnak a vagyon hasznából, mert a tulajdonosok és bérlők igen nagy hányada nem helybeli. És ami jövedelemadót esetleg fizetnek a földtulajok és használók, azt sem a földjeik helye, hanem a székhelyük szerint fizetik, és azt is a nagy államkasszába.

A belterületi telek és ház aprópénz lenne a földadó mellett.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.15. 20:51:16

@panelburzsuj:
Lehet, hogy meglepő, de az a 20 kaszás (számára) IDEális esetben akkor is eszik (legalábbis enne), ha nem kaszáltatunk velük...

Ráadásul állítólag 1M új (legális) munkahely (volt?) a cél.
((-értsd bele IDE a fekete munkahelyek kifehérítését IS!))

Aztán lehet még kapáltatni is velük (két kaszálás között v. az asszonyokkal:)

A MG úgysem parlagfüvet akar irtani...
(maga VG mondta egy toborzójukon, hogy ez az állítólagos vállalásuk csupán hírlapi KACSA!)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 20:52:16

@Idet: Köszönöm az ajánlatokat, jelenleg a kiértékelés fázisánál tartok, van, amelyik tetszik, de nem tudom, avatarként értékelhető-e!?:-)

masni55 2010.04.15. 20:56:05

@namitirok: :) Ekkora szemüvegem nincs, de eszembejutott a kinagyítás.:)

panelburzsuj 2010.04.15. 21:00:14

@1.szolo - 2014;):

Ezért mondtam, hogy célhoz kell szabni az eszközt: ha a növényzet szabályozásának optimalizálása a cél, akkor még csak nem is dodzsem, hanem nagytraktoros fűkasza, ha meg a hastöltés optimalizálása a cél, akkor akár kézzel csipkedni is lehet a füvet, mint az észak-koreai parkokban szokás.

Elég nagy a játéktér a kettő között: lehet toligálni a virtuális potmétereket ... :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.15. 21:08:06

@panelburzsuj: "... a hastöltés
optimalizálása a cél, akkor akár kézzel csipkedni is lehet a füvet ..."

Hm, ez még egy freudi elszólásnak is elmenne... 8Đ

ati27 2010.04.15. 21:08:11

Gábort látta valaki?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 21:09:26

@masni55: Amíg egyeske az szemit forgassa, valamint, amíg megérkezik a Kánaján, ajánlom mindegykinek:
www.youtube.com/watch?v=0kNEo8OxrT8&feature=related

Szünetben reklám

Galahad 2010.04.15. 21:10:02

@panelburzsuj: azt értem, hogy egyszerűbb (és így olcsóbb) ellenőrizni és beszedni egy földadót a földből származó jövedelem adójánál (ráadásul így akkor is le lehet húzni ugyanannyi bőrt a vállalkozóról, ha az adott évben éppen nem jött be a tuti és fakérget eszik), azt viszont nem értem, miért jó az, hogy a helybélinek is mindenképp be kell fizetnie azt a bizonyos aprópénzt egy olyan lakóingatlan után, ami soha az életben nem hozott, és nem is fog hozni neki egy fityinget sem (sőt).

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 21:10:45

Magyar Kornélia (csinosan) az MTV(magyar) egyes adásában jelenleg!

panelburzsuj 2010.04.15. 21:14:29

@namitirok:

Szerintem Magyarországon a Capitalyt nem egészen az eredeti szabálykönyv szerint játsszák ...

Az "Építsünk völgyhidakat!" fejezet például sokkal jobban felidézi benem Elena asszony bunda- és cipőgyűjteményét, mint a hágai zöldségárverési csarnokot.

Tudom, nem kéne annyit olvasni. Bennem van a hiba, belátom ...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 21:19:03

@panelburzsuj: A félműveltség átka az, hogy az embör kezdi felismerni, mennyi mindent nem tud még!:-)
Hiába, Boldogok a lelki szegények..

panelburzsuj 2010.04.15. 21:23:52

@Galahad:

Mert a közszolgáltatásokra így-is úgy is meg kell teremteni a forrásokat. És az utca a kétmilliós meg a húszmilliós ház előtt is egyforma széles, úgyhogy normális (vagyonarányos) vagyonadóztatás esetén a kétmilliós ház lakója többet kap vissza utcaseprésben, mint amennyit befizetett adóban. És ezt a többletet a húszmilliós állta.

Most se megy a dolog máképp, csak a pénz akkora kerülőket tesz, hogy rohadt nehéz egymás mellé tenni a kiadás-bevétel oldalakat.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 21:25:27

@panelburzsuj: Mi bajod Szent István örökségivel?:-P

"A Viaduktot 1938-ban – Szent István király tiszteletére, halálának 900. évfordulóján – Szent István Völgyhídnak keresztelték el. 1948-as helyreállításakor a híd törzskönyvében még ez a név szerepelt, egy 1949. évi bejegyzés viszont már Veszprémi Völgyhídként, egy 1951-es pedig Rákosi Mátyás Völgyhídként hivatkozott rá."

hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Istv%C3%A1n_v%C3%B6lgyh%C3%ADd

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 21:27:43

@panelburzsuj: Ráadásul a kétmilkás ház lakói megtekintgethetik a "szíp" szomszéd házat, míg az mit lát, ha kinéz?
Tapasztalatból mondom, hegyre néz a panellakásom!:-P

Idet 2010.04.15. 21:28:00

@namitirok:
Mit szólsz a tasmán ördöghöz? Van eredetiben is, igazából jópofa állat! Inkább csak azért küldtem őket, hogy felvidítsalak.

panelburzsuj 2010.04.15. 21:28:32

@1.szolo - 2014;):

Azt legelésnek mondtam volna ... :)

panelburzsuj 2010.04.15. 21:30:30

@namitirok:

Azóta másik parton is épült. És sokkal nagyobb, bebeee ...

Idet 2010.04.15. 21:31:28

@namitirok: Az nem félműveltség, hanem bölcsesség! A félművelt arról ismerszik meg, hogy ő mindent tud, és övé a bölcsek köve is, meggyőződve, halál magabiztosan mond bődületes baromságokat.

Vajon Ordnassac el tud utazni, vagy őt is lefújja a hamu?

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.15. 21:31:37

@ati27: Szerintem írt egy új bejegyzést :)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 21:35:01

@JR69: Most vagy látnok vagy, esetleg láttad is, mi?:-P
torokgaborelemez.blog.hu/2010/04/15/139_elorehozott_valasztas_johet

Maradunk itt offolni vagy átvonulunk oda?

Tazmán ördög nem köll, inkább a kereszt-ikonos, de az meg nem láccik!:-(

[nev] (törölt) 2010.04.15. 21:36:14

@Galahad:
nincs olyan járás, ahol csak cigányok élnek. a járás szerintem olyen egység, aminek esélye van az önfenntartásra. én azt mondom, hogy a iskola, a kórház működésébe segítsen be az állam, de a gazdaságfejlesztést bízza a helyiekre, és az unióra.

gondold meg az uniós források felhasználát. most az van, hogy minél gyorsabban, minél több pénzt elkölteni, és lehetőség szerint aranyáron építkezni, mert abban van az üzlet. a nép meg örül a 40 centis kilátónak is, mert az jobb, mintha egyáltalán nem lenne kilátó.

ha az uniós önrészt helyi adóból kell betenni, és kijön a számla, hogy épül egy 40 centis kilátó, és ezért 40 ezer forint önrészt fizetned. akkor azt mondják, hogy nehogy már. a panziós azt mondja, hogy ő hajlandó lenne 400 ezret is beletenni, vagy 4 milliót, vagy az összes adóját, csak legyen egy szuper kilátó. de mellette építhessen egy éttermet. ehhez persze hitelt vesz fel. de nem az állam, hanem ő. és mindjárt épül egy szuper kilátó, és egy étterem. vagy persze az is lehet, hogy nem épül semmi. de akkor meg nagyon alacsony az adó. és arra meg a működő tőke megy. hogy az igaz, hogy az állami iskolán, és az egészségügyön kívül semmilyen közberuházás sincs ott, de adót is alig kell fizetni. és akkor odamegy. és ettől másnak sem lesz rosszabb. szóval itt az adószedés logikája változik meg. rugalmasabb lesz. mert a panziósok összefoghatnak, és építhetnek az adójukból kilátót. ha meg nem épül semmi, akkor meg mehet oda egy nagybefektető. és mérlegelhetnek. hogy mekkora kockázatot vállalnak.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.15. 21:40:58

@namitirok: Avatárt cseréltem és közben láttam :)
Azért a látnoki képességek még nem alakultak ki. Bár volt már jó néhány dolog ami bekövetkezett, volt főnököm balszerencséjére :) Persze ilyenkor mindig én voltam a "rosszindulatú", pedig csak logikusan következtek a dolgok egymás után. Ehhez nem kell jóstehetség.
Mindig jön egy újabb poszt :)))

tölgyes 2010.04.15. 21:56:14

@JR69: Na ezen még gondolkodnom kell!!!!!Gondolja, hogy ekkora önismereti zavarokkal küzd???

Idet 2010.04.15. 22:01:42

@namitirok: Hát, tán még hónap lösz...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 22:03:01

@tölgyes: Vagy csak önismereti zavarokkal vagy csak szimplán zavar, tudja?
Küzdeni meg azzal küzdünk, amit nem tudunk legyőzni, ugye?:-P

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 22:03:52

@Idet: Na, még egy disszidens! Tudni köll helyezködni, az mán tuti!:-D

Galahad 2010.04.15. 22:16:00

@panelburzsuj: Forrásokat a közszolgáltatásokra? De hiszen épp most egyeztünk meg, hogy a házadó csak aprópénz a földadó mellett, hát csak nem pont ez fog hiányozni utcaseprésre :-)

Emellett a 2 millás házban én lakom, aki pedig ki tudnám fizetni a magasabb adót is, a 20 millásban meg Józsi bácsi, aki már elég kehes, meg a nyögdíja se túl sok, kefirre se futja, házadóra meg végképp. Józsi bácsi különben régebben se volt gazdag, csak akkoriban, amikor fillérekből összekuporgatva építette, még az ő háza is csak 2 millát ért. Tavaly viszont mindkét szomszédja talált egy-egy balekot, akik 20 millát adtak a purikért, úgyhogy azóta Józsi bácsi házát is 20 millára becsülték fel a defterdárok.

Persze megtehetném, hogy házat cserélek az öreggel, de hát mit tegyek, 18 millám nekem sincs, úgyhogy hiába tudnám kifizetni a magasabb házadót, a ház árát azt nem tudom kiperkálni (persze nem is akarom, mivel egyrészt jobban szeretem a saját házamat, másrészt Józsi bácsié randa, mint a bűn, és büdös is).

Normális esetben persze igazad lenne. Józsi bácsi egyik lánya ugyanis egy Bulla nevű multinál dolgozik pénztárosnőként, ő szívesen kisegítené az öreget. Sajnos azonban mindössze 100 tallért keres. Ez bizony elég csekély összeg, különösen, ha tekintetbe vesszük, hogy a Bulla cég egy másik, szakasztott ugyanolyan áruházat is üzemeltet 20 kilométerre, a határ osztrák oldalán, és ott a pénztárosoknak pont ötször annyit fizet. Ami annál is csudálatosabb, mivel a Bulla pont ugyanannyiért adja a parizert mindkét telephelyén (sőt, nálunk talán még drágábban is, ráadásul itt még a zöldet is el tudja adni néha, meg némi adókedvezménye is van). Mégsem lehet elvárni tőle, hogy Józsi bácsi lányát, a Marist is ugyanúgy fizesse, mint Brünhildát 20 kilométernyire odaát, egy vezető közgazdasági szakértő szerint még beszélni se szabad ilyesmiről, mert a Bulla még megijed, és elmenekül tőkéstül.

Vannak persze egészen érthetetlen dolgok, hogy tudniillik miért is hagyná itt az országot a konkurrencia harmincadjára, és főleg, hogy Ausztriából akkor miért nem menekül el?

Persze a dolog sikeresen nyugvópontra jut majd nemsokára, mivel Maris sikeresen megtanult németül, úgyhogy a jövő héttől már a badenbadenburgi Bulla kasszájánál ülve kap majd aranyeret, és a mentő is megjött már Józsi bácsiért, aki úgyse éli túl a nyolcvan kilométeres utat a legközelebbi lepusztult kórházig.

Szóval happy end :-)

(Ne haragudj a tömény demagógiáért, de olyan jólesett :-)))

Galahad 2010.04.15. 22:23:56

@[nev]: "nincs olyan járás, ahol csak cigányok élnek"
Még.

Ami a hozzászólásod érdemi részét illeti, hidd el, egyetértek veled (eddig se ezzel volt vitám).

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.15. 22:38:40

@Galahad: Úgy-úgy Sir, jogos a ":" ! (üdv: P.P.;)

A házadóban meg az a szimplaság, hogy azt könnyű meglátni
(és megadóztatni), mert az szem előtt van
(-talán ezért is építkezett M.Ernő a föld alá!)

Már a régi korokban is folyt a birkózás az APEH és az APÜSZ között:
- az előbbi kivetette a KAPU-adót, mire a másikok egy kapun jártak be a külön bejáratok helyett...
- erre a hivatal fineszesen kitalálta a FÜST-adót, amire az adózók amit csak lehetett, igyekeztek "egy FÜST alatt" megoldani...
(stb.)

panelburzsuj 2010.04.15. 23:06:37

@Galahad:

Nincs azzal a demagógiával semmi baj - bőven élünk vele mindannyian! :)

Például: kis adó -kis utcaseprés.

Te fizetsz kétszáz forintot egy évben a házad után, Józsi bácsi kétezret, és mindketten söpörhettek, ha nem akartok belefulladni a porba. Mert ennyi adóból csak kéthavonta egyszer fog megjenni az utcában egy (saját kötésű...:)vesszősöprűre támaszkodó "közmunkás" ...

És így is tizedannyi pénzkiadással megúsztad, mint a szomszéd tata. És a jövedelemtranszfer is megvalósult.

(A sztorid egyébként élvezetes: kiválóan csúszkál benne ide-oda a való és az itt közösen építgetett modellünk. A defeterdárrúl annyit: ha az nem valami sosemlátott nadrágos ember, hanem a Józsi bácsi túlsó szomszédja, akkor azért meglehet, hogy pontosbban foga ceruzája. Mert ő is szeretne néha kimenni az utcára, és talán az se esne neki rosszul, ha fogadnák a köszönését. A helyi adózásba ilyen vonások is belevizionálhatóak. Belevizionálni pedig ingyen van, úgyhogy csak hajrá ... :)

panelburzsuj 2010.04.15. 23:41:00

@1.szolo - 2014;):

Neked is: próbálj a közös teherviselés gondolatához a háztartás felől közeledni. Vagytok otthon négyen-öten: ki-ki hogyan részesül a külső-belső teendőkből, és hogyan a javakból? És hogyan alakulnak ki az "elosztási viszonyok"?

Aztán bővítsd a kört a testvérek, rokonság, meg a szomszédok, utcabeliek felé. Ha pár tucatnyi szereplő fölött már teljesen reménytelennek látod a minden résztvevőre nézve méltányos közmegegyezést, akkor milyen alapon ábrándozol arról, hogy tízmillió vadidegen között majd lehet olyan rendet kialakítani, amiben mindenki maradéktalanul elégedett a közös döntésekkel? Nem az a nagyobb csoda-e, hogy egyáltalán működnek ekkora társadalmak ahelyett, hogy mindennap ezrével öldösnénk egymást?

Szóval lehet utálni az államot és a politikát - én szívből utálom - de nem tudomásul venni a szerepét és úgy politizálni: ez azért egy kicsit snassz, nem?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.16. 00:29:27

@panelburzsuj: Beismerő vallomás enyhítő körülmény... (?)

Miközben elvben egyetértek a szubicidaritással (vagymi;), aközben nem abszolutizálnám az olyan mindenhatóvá mint Te(magóg fia) teszed.

Én még emléxem a helyi "kiskirályok" uralkodására a kis(térségnyi) birodalmuk (élete-halála) fölött, egészen Móricz Rokonok-jáig visszamenőleg...
(hogy csupán csak addig s ne tovább)

Ami az állam szerepét illeti, lehet tudomásul venni a szerepét (persze, van neki), de szvsz át is lehet azt írni - mint ahogy máig is többször megtették már azt.

Egy példabeszéd jut eszembe az Állam szerepéről (és helyéről az életünkben):
- Amikor Kvarg Lipót életét megmentette egy macska, akkor a csapattársai nekiszegezték a kérdést, hogy: - Ugye most már belátod, hogy a macskáknak is megvan a maguk helye a világban?! Mire Lipi imígyen felele:
- IGEN, nekik is megvan a helyük, méghozzá a tőlem a lehető legtávolabb lévő hely!

druppel 2010.04.16. 03:49:53

A ciklus elején leviszik 50%-ra, a végén megint módosítják, hogy hát, nem jött be, és újra vannak 2/3-os törvények:)

Galahad 2010.04.16. 09:25:36

@panelburzsuj: "És így is tizedannyi pénzkiadással megúsztad, mint a szomszéd tata. És a jövedelemtranszfer is megvalósult."
Naná, hogy meg. Csak éppen rossz irányban. A csóringertől a jobb módú felé. A sztori alapvetően nem egy helyiadózás-ellenes felforgató kiáltvány akart lenni, azzal nincs semmi bajom. Arról szólt, hogy egy lakóingatlan piaci értéke és a tulajdonos közteherviselési képessége közti összefüggést leginkább a Rnd() függvénnyel lehet közelíteni.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.16. 12:54:38

@Idet: Bocs, hogy kurucot linkelek, de ez biztos nem fog máshol megjelenni: kuruc.info/r/6/58238/
És még azt hittétek én találok ki összeesküvés elméleteket :)

zimzim 2010.04.16. 17:07:55

Gábor, minden elsmerésem! Hatalmas türelmed van. Én végignézni sem bírtam a Tét ezen kiadását.

A többiek sem voltak semmik, de amit Gerő csinál az undorító. Csűri, csavarja, mondja, mondja, ferdíti.... Tudja ez az ember, hogy milyen tisztességtelenül beszél?

Osztrakiszmosz 2010.04.17. 00:18:34

Bocs Gábor, de most kivételesen nem értek veled egyet.
Ennyi erővel ha én lennék Orbán Viktor, akkor a 2/3-ommal levinnék minden törvényt az ellenzék összes mandátuma+1 %-ra rögtön, így bármikor könnyedén tudnék bármilyen törvényt hozni, miközben azok a képviselők akikre nincs szükség mondjuk kint piknikezhetnének a Kossuth téren. Majd 4 év múlva az új kormány megalakulása előtti napon, ha én vesztes fél vagyok, akkor minden törvényt a győztes fél mandátumainak száma+1 %-ra emelnék (így tenném képtelenné a kormáyzásra), ha győztes fél vagyok, akkor pedig maradna az eddigi szisztéma. Szerintem könnyen belátható, hogy egy ilyen lépés súlyosan antidemokratikus, és így nem léphető meg, mert a közvélemény ezt nem tűrné meg. Pont emiatt elképzelhetetlennek tartom a te általad felvázolt koncepciót, ami szerintem, ha nem is akkora mértékben, mint az én általam leírt szituáció, de végső soron mégis antidemokratikus.

Osztrakiszmosz 2010.04.17. 00:50:27

A demokrácia legutolsó biztosítéka, akármilyen furcsán hangzik is az a forradalom. Ugyanis, ha egy párt 2/3-os többséget szerez, és az alkotmányt úgy módosítja, hogy soha többé ne legyenek választások, akkor ez ellen jogilag (úgymond demokratikus eszközökkel) senki, sehogyan sem tud fellépni; ilyenkor marad a fegyveres megoldás, mint '56-ban.
Én nem gondolom azt, hogy a Fidesz ilyet, vagy finomabb módon, de hasonló célból módosítaná az alkotmányt. Ez a mai világban, Európában teljesen irreálisnak tűnik.

ssi 2010.04.17. 10:02:46

Kormánypárt:
- mindenben egyedül döntene, de nem biztos, h a felelősséget is 100%-an vállalná
- ellenzéktől és a vitákban is lehet tanulni (egy ilyen minta jobb az embereknek)

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.04.21. 21:20:21

T.Török Úr!
Tudta Ön, hogy az Index simán cenzurázza a hózzászólásokat? Én Tóta W. írására reflektáltam -nem túl támogatóan- ( két nick néven is ) de nem hozták le !!! Bravó sajtószabadság, szóloásszabadság, demokrácia stb. !!! Azért itt is leírom: tóta w. egy olcsó pénzen megvásárolt vörös patkány !
süti beállítások módosítása