Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
17:12

Ma délután egy vezető gazdasági döntéshozóval beszélgettem, akinek sikerült egy igazán meglepő kérdést feltennie: miért ne jelenthetné be a Fidesz most - és valósíthatná is meg rögtön az új parlamentben -, hogy az első lépése a kétharmados törvények „eltörlése” lesz? Először arra gondoltam, hogy ez teljesen értelmetlen, tipikus politika-analfabéta ötlet, hiszen ebben az esetben (részben) elveszne a kétharmados többség jelentősége, amiért elég sokat küzdött a Fidesz, ráadásul később majd ellenzékbe kerülve a mostani változtatásai mögül is eltűnne a kétharmados védelem. Minél többet beszéltünk azonban róla, egyre életképesebb javaslatnak tűnt. Nem mondom, hogy csak mellette szóló érvek léteznek, de azt igen, hogy a Fidesz helyében megfontolnám.

Hogy miért is lenne jó ez a Fidesznek? Legalább két okból: az egyik kommunikációs, a másik szervezeti – de persze mindkettő alapvetően politikai. Ha a Fidesz most bejelentené, hogy a parlamentben az első lépései egyikeként kétharmados többségével élve módosítaná az alkotmányt, és kivenné belőle az úgynevezett kétharmados törvényeket (tehát ezeket onnantól kezdve feles többséggel lehetne változtatni – az alkotmány módosítása természetesen minősített többséget igénylő maradna), attól a perctől kezdve értelmetlenné tenné a kétharmados többség veszélyeivel való riogatást. Mindezt úgy tehetné meg, hogy közben maga még szabadabb kezet kapna, egyben azonban felkínálná a lehetőséget politikai ellenfeleinek is, hogy később, kormányra kerülve maguk is változtassanak.

Ráadásul – s ezt tartom politikailag számukra a leglényegesebbnek – egy ilyen döntéssel négy évre biztosítani lenne képes a mai kétharmados törvények módosításához szükséges többséget, amelyet amúgy számos veszély fenyegetne. Ha a Fidesz tartalmi változtatásokkal kezdene, könnyen lehet, hogy a kétharmad előállításához egyre nagyobb belső összetartásra lenne szüksége. Márpedig ezek a javaslatok (az önkormányzati rendszerről, a választási törvényről stb.) a kormányzó párton belül is érdekeket sérthetnének, ráadásul a kormányzás eleve amortizálhatná valamelyest a parlamenti frakciót, nem is beszélve arról, hogy egy pár mandátumos kétharmados többség biztosításához - tele parlamenti képviselő miniszterekkkel és államtitkárokkal - még akkor is iszonyatos szervezés és fegyelem szükséges, ha amúgy mindenki lelkesen egy irányba tart.

S hogy ne csak a Fidesz érdekeiről beszéljünk: húsz évvel az első szabad választás után a rendszerváltás idejének politikai viszonyaira szabott, a „rendszerváltás forgatókönyve” alapján megérthető úgynevezett kétharmados törvények létjogosultsága a jelenlegi politikai helyzettől függetlenül is erősen megkérdőjelezhető. Ha ezeket egy kétharmados többséggel rendelkező kormány helyezné vissza a feles jogszabályok közé, akár az ellenzéki pártok egyikének vagy másikának a támogatásával, talán még nagyvonalúnak is tűnhetne ez a lépés. Mindenesetre nem azt üzenné, hogy az a párt, amelynek egyszer kivételesen sikerült átugrania ezt a lécet, gyorsan mindent saját képére formál, de a lécet azért jó magasan hagyja, hogy más lehetőleg ne tudjon majd hozzányúlni ezekhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr31921180

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kell-e félni a Fidesz kétharmadjától? 2010.04.14. 22:57:57

Sok mindenről lehet hallani a televízióban, rádióban, mindenfélékről lehet olvasni az újságokban és az interneten – hogy ki jut be, mennyivel, és hogyan – de az egyik legfontosabb kérdésben mindenki egyetért. A vasárnapi választások egyik l...

Trackback: A Jobbik sikerének titka 2010.04.14. 20:26:19

 Aszem ez lesz eddig a legrövidebb posztom. Hajrá, spórolás!Hanagyon érdekel a téma,irtó okosnak képzeled magad, ésneked fontosabb blogokat olvasni, mint szórakozni, pihenni,olvasd el ezt a blogbejegyzést. Aszem valamilyen "brit tudós" í...

Trackback: Az emberek hülyék – A kamaszok ne politizáljanak 2010.04.14. 18:55:29

A jelenleg felnövekvő generáció nem tartalmaz Petőfiket. A jelenleg feltörekvő generáció legnagyobb része – és itt szögezzük le, „a jövő értelmisége” címkével ellátott gyerekekről beszélek, nem a nyolcadik kerületi gimnáziumok közepes...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tölgyes 2010.04.15. 18:22:15

@JR69: Márhogy nem tudom, hogy Ön Jobbikos??? ÁÁÁÁ Ön maszopos..::::))

Idet 2010.04.15. 18:26:19

@hoplita: Már bocsáss meg, de kezdesz te is abba a hibába esni, hogy azt keresed, miért nem lehet valamit megcsinálni, nem azt, hogyan lehet mégis. Kész, ámen, minden maradjon így, ez már be van betonozva, sors, eleve elrendelés?

Idet 2010.04.15. 18:29:17

@JR69: Hú, de szép, kerek összeesküvés-elmélet! Csak nehogy beigazolódjon...

hoplita 2010.04.15. 18:31:33

@Idet:
Azon a két hetes dolgon először jót röhögtem, aztán viszont dühöngtem egyet.
Az ilyen benyögésekkel Orbán világos tanújelét adja annak, hogy halvány segédfogalma sincs arról, amiről beszél....de lila fingja se, ami elég bosszantó egyrészt, másrészt viszont baljós előjel a továbbiakra nézve.
A fidesz rengeteg vidéki szavazatot kapott rendre vágyó, de a Jobbikban MÉG nem bízó embertől.
A többit már a képzeletedre és a logikádra bízom.
Van is egy sztorim ilyen cigányos-választós-kampányos témában...

Galahad 2010.04.15. 18:36:40

@[nev]:
Én értem, hogy helyi szinten kell eldönteni, meg minden. Azt is tudom, hogy semmi értelme a seprűkötési meg snowmanager Ph.D. képzésnek a romológiai egyetem esti tagozatán, ami jelenleg zajlik.

Csak azt nem értem, hogy miért kezdődik ebben az országban bármely tetszőleges problémára adott megoldási javaslat azzal a mondattal, hogy "be kell vezetni egy új adónemet, mely...". Ez biztos valami olyasmi formula lehet, mint a régi okleveleken a "...memoriae commendamus tenore praesentium significantes..." (vagy valami ilyesmi). Mind ezzel kezdődik.

Javaslom, tekintsük olybá, hogy ez a lépés már megtörtént. Kapja meg a tekintetes járás a tökömtuggya melyik adóm n-edik ötezer forintját, aztán hajrá, jöhet a közmunka.

masni55 2010.04.15. 18:38:25

3 millió koldus országa vagyunk. Tény. Cucilógusok mongyák.

Végigolvasva az utolsó egy órát, arra a megállapításra jutottam, hogy ha ezt a társaságot bezárják 10 napra valahová, a végére meg lesz oldva minden problem, mégpedig jól. :) :) Nem kéne előírni az országgyűlésnek, hogy fél napot blogoljanak? Na ehhez kellene a kétharmad! :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.15. 18:45:11

@[nev]: "ez az ember ül mondjuk egy fűnyíró kisgépen, és mint egy kisgyerek autózik a határban. ehhez nem kell különösebb szakképzettség. a kisgépet uniós forrásból veszik meg, és mondjuk a mol tölt bele üzemanyagot."

Jav.: - ez az ember FOG mondjuk egy KASZÁT, és AZT SUHOGTATJA a határban. ehhez nem kell különösebb szakképzettség. a KASZÁT uniós forrásból veszik meg, és MÉG üzemanyag SEM KELL BELE...

Idet 2010.04.15. 18:47:50

@hoplita: Képzeletem van, logikám nincs. Ha mindig az eszemre hallgatva cselekedtem volna, minden jóból, ami kevésben részem volt, kimaradok...

Sztem azért mondta, mert készen van rá a terv. Nem gondolod, hogy nyolc évig csak sóhajtoztak a sors forgandóságán?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 18:50:07

@masni55: Jobb estet!
Meg hát!
"csak" még kellene pár hatástanulmány, megvalósíthatósági tanulmány és költségvetés hozzá!
Meg valami jó zsíros állás, hogy nehogy túl hamar készen legyen!
Neme lehetne ezt "sikerdíjon" végrehajtani?

Másrészt egyetértek a havi parlamenti ülésezéssel, a fele képviselővel, egy kiigazítással:
Társadalmi munkában, max. tiszteletdíjon, elszámolással!

Na, ezt nem kapom meg soha, úgy vélem!:-(

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 18:51:19

@Idet: Sajnos azt vélem felfedezni, de majd elválik, mint azon Veres-tenger Mózes léptei előtt!:-D

panelburzsuj 2010.04.15. 18:51:28

@Galahad:

"Javaslom, tekintsük olybá, hogy ez a lépés már megtörtént. Kapja meg a tekintetes járás a tökömtuggya melyik adóm n-edik ötezer forintját, aztán hajrá, jöhet a közmunka."

Ettől - sajnos - még nem fogja megkapni a járás a töködtudja adódnak egy huncut fillérjét sem. Mert amíg a söprűkötészeti tanszéktől el nem veszed az állami apanázsát, addig csak újabb sarc kivetésével lehet rólad még egy ötezrest legombolni.

Tekintsük olybá, hogy virtuálisan roppant egyszerű túllenni minden gondon - pláne azokon, amit téged nem érintenek. És tekintsük olybá, hogy van még lehúzható ötezres rajtad, mert még nem sikítasz elég hangosan.

ati27 2010.04.15. 18:57:58

Őszinte leszek.. Engem a cikk végén olvasottak igencsak elbizonytalanítanak.. index.hu/gazdasag/magyar/2010/04/15/feljelentes_a_patyi_ingatlanugyben/

panelburzsuj 2010.04.15. 18:59:30

@1.szolo - 2014;):

Csak a kaszásba kell egy kis szalonna, kenyér, vereshagyma. Meg SZJA-alap, meg TB-járulékalap.

Ja és húsz kaszásba egy dodzsemes helyett.

(Egyébként döntés kérdése, mint minden, ami gazdálkodás. Tehát lehet a második mellet is dönteni, csak tudjuk, mivel jár a döntésünk. Költség/haszon. Gazdaságilag-társdalmilag-ökölógiailag.

Na ilyeneket olvasnék inkább, mint Balogpáterek nyögdécselését. )

ati27 2010.04.15. 19:03:09

Helyi adózásról..:Svádországban Bruttó 32000 SEK Fizetésig CSAK az önkormányzatnak fizetsz adót. Ha ennél többet keresel az efeletti rész megy az állami adóba. Elgondolkodtató, nem?

Róbert__ 2010.04.15. 19:06:18

Most megmondom nektek: ez a Kubatovozás kezd visszaütni mind2 oldalnak. 1: az emberek tényleg leszarják, 2: ha azt látják az emberek, hogy ez az összes tanulság, amit az MSZP meg a Jobbik le tud vonni a választásból, nem beszélve Szanyi elmebeteg csalásos ötletéről 2010-ben (miután nagyságrendileg mindig ennyi átjelentkező volt), hát kb. dupla-arányú Fidesz győzelem lesz a fennmaradó körzetekben, mint az 1. fordulóban...

bi2025 · http://civilkurazsi.blog.hu/ 2010.04.15. 19:06:39

@ati27:

Miért?

A politikus olyan állatfajta, minél többet elnéz neki a gazdája, vagyis a nép, annál szemtelenebb lesz.

A morális dagonya csak egyre nagyobb lesz mindenféle dimenzióban.

Róbert__ 2010.04.15. 19:07:26

@Róbert__: mind2 oldalnak: MSZP-nek és Jobbiknak

[nev] (törölt) 2010.04.15. 19:09:26

@1.szolo - 2014;):
na igen, csak nekem erős a gyanúm, hogy a cigány azzal az egyszerű géppel nem fog kimenni a határba a 21. században. de igazad van egyébként. nyilván így a dolog még olcsóbb.

szóval ezt a receptet úgy lehet megspékelni, hogy azt a kisgépet, amit a közmunkás alá teszünk itt szereljük össze. tehát az uniós forrásokat lehetőség szerint nem használjuk fel importra. viszont a multit (esetünkben az üzemanyagtöltőt) megadóztatjuk. import helyett van egy összeszerelő üzem. meg van adóztatva külön a multi (csak nem azon a címen, hogy multi), kvázi meg van támogatva a maszek (azon a címen, hogy a helyi kis összeszerelő üzemtől rendelünk), és van közmunka is. de ez szerintem központi adókkal nem megy, ugyanis senki sem kéri számon, hogy azt mire költik. mert azzal tételesen senki sem számol el.

panelburzsuj 2010.04.15. 19:10:27

@Róbert__:

Melyik két oldalról beszélsz? Mert amit pontokba szedtél, abból az következik, hogy a kutya se megy szavazni, nem lesz egynegyed - és nem lesz kétharmad!!

Persze Szanyi se lesz. De ahol gyalulnak, ott hullik a forgács ... :)

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.15. 19:10:46

@tölgyes: Neeem. TG Jobbikos, csak nem tud róla :)))

Galahad 2010.04.15. 19:11:08

@panelburzsuj: "Ettől - sajnos - még nem fogja megkapni a járás..."
Most akkor úgy érted, hogy személyesen kell fellépnem a seprűkötészeti tanszék ellen, ha nem akarok újabb adót fizetni? Elég lesz ajánlott levelet írnom nekik, vagy kezdjem mindjárt a cirokraktáruk felgyújtásával? Eddig azt hittem, a helyi adókon alapuló közmunkaprogramot a seprűegyetem _helyett_ ajánlotta az olvtárs, nem pedig párhuzamos megoldásként. Ebben az esetben pedig a seprészeti egyetemre nincs többé szükség, ergo felszabadul a forrás. Én egyetértettem a javaslattal, nem a javaslatát kritizáltam, csak a hozzá rendelni ajánlott forrást.

A klaviatúra pedig, bárhogy ütöm, nem közvetíti a sikításomat. Legfeljebb széttörik.

Galahad 2010.04.15. 19:15:53

@1.szolo - 2014;): "ez az ember FOG mondjuk egy KASZÁT, és AZT SUHOGTATJA ..."
Úgy-úgy, Preem Palver barátunknál az igazság ;-))

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.15. 19:18:16

@hoplita: A recseg-ropog alatt ha arra gondolsz, hogy a magyar gazdaság élőhalott, akkor egyetértünk. És csak azért tartják életben, mert egy csomó pénzt befektettek (na persze, ez így ebben a formában nem igaz, de jól hangzik) és nem szeretnék a "befektetők" veszni hagyni az egészet. Attól rettentek meg igazán, hogy a Jobbik nem akarja visszafizetni a kölcsönöket, és a telepített pénzszivattyúkat is kiűzné az országból (kicsit félre lettek tájékoztatva :)
És tudom, hogy nem teszik nemzeti hőssé VG-t :)))
Vannak sokkal alattomosabb, aljasabb és főként hatásosabb eszközök a párt likvidálására...
Amikor a magyar NÉP könyörögni fog, hogy eltüntethesse már a Jobbikot a közéletből...ismerős a módszer?

Róbert__ 2010.04.15. 19:20:28

@panelburzsuj: észrevettem, hogy nem volt egyértelmű, aztán javítottam :)

Idet 2010.04.15. 19:25:05

@namitirok: Nami, gyárts már valami vidámabb, szebb avatart! Ez a Sipánka-múmiás nagyon nyomasztó.

Egyébként, igen. Majd elválik.

panelburzsuj 2010.04.15. 19:27:52

@Galahad:

A javaslat lényege az volt, hogy salakszentmotorosi tanszék/közmunka váltót ne Budapesten állítgassák, hanem Salakszentmotoroson. Ahhoz viszont az kell, hogy a Nagy Országos Váltóállító Főhatóság lemondjon a váltóállítgatási monopóliumáról.

A többi már részletkérdés.

hoplita 2010.04.15. 19:30:06

@bi2025:
Hehe...ez találó és igaz.:))

[nev] (törölt) 2010.04.15. 19:37:31

@Galahad:
az a baj, ha az adó a minisztérimba folyik be, akkor azt elfogják kötleni seprőkötő tanfolyamra. és erre fognak cégeket szervezni az anyós nevén, egyébként végtelen bonyolult adminisztrációt követelnek meg a pályázatokon, a pénzeket visszatartják, mert közben azt kifizették tanulmányokra, és akkor találják ki, hogy adóztassák meg a csokornyakkendőt, meg a kravátlit.

ha minden háztartás és vállalkozás kapna egy közüzemi számlához hasonló tételes elszámolást a városüzemeltetésről, illetve a vidékfejlesztésről, akkor szerintem az előrelépést jelentene. az önkormányzat állítaná ki. és ez lenne a helyi adó. a fejlesztéshez járuljanak hozzá a cégek, a működéshez meg a lakosság. legyen ezek mellett az unió, és az állam, de az is mondja meg, hogy mivégre szedi az adót.

ezt hívják úgy: államháztartási reform. nem csak az van, hogy az egyik oldalon az összes bevétel, a másikon az összes kiadás, hanem ezek össze vannak kötve. tranzakciók vannak. ezt befizettem. és mit kaptam ezért. a közszféra szigorú számadásra legyen szorítva.

nekem egyébként az a szent meggyőződésem, hogy az államot el lehetne választani a piactól, azaz a piacnak csak helyi adót kellene fizetni a helyhatóságnak. ami fenntartja a közintézményeket. és a lakosság is hasonló módon fizet. és majd a közintézményeknek kell létrehozni az államot. tehát a gazdagabb városok iskoláinak adójából kell kisegíteni a szegényebbeket. és ez elég, ha mellette az unió a gazdagabb régióktól elvont forrásokból segíti a leszakadó térségeket.

tehát nekem vállalatnak, és háztartásnak nem kell direktben szolidarítani, hanem majd a város, és a közintézmenyi szolidarítanak helyettem. viszont az átlagos fejlettségi szint felett a polgárságnak kötelessége fenntartani ezeket, és nyilván ezek után szolidarítani a leszakadókkal. de ők is biztosítják az önrészt.

[nev] (törölt) 2010.04.15. 19:44:55

@[nev]:
itt a szolidaritáson a kincstárnak való közvetlen befizetést értem. szóval ha mindenki megfizetné a helyi adót, és gazdagabb városok, és a közintézményeik szolidárisak lennének a leszakadó térségekkel, akkor működne az egész. az állam pedig a társadalombiztosítást tartaná fenn. az unió pedig a fejlesztési alapokat. minden hatalmi centrumnak meg lenne a maga helye, szerepe.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 19:45:51

Nem mai, de aktuális:
www.hirextra.hu/2009/12/14/uj-alkotmanyt-esetleg-kiralysagot/

"Annyi biztos, hogy a társadalom nagy többsége szerint új alkotmányra van szükség. Azonban egy ilyen alapirat megszületéséhez átfogó társadalmi kongresszusra van szükség, amire a jelenlegi helyzetben esély sincs: elvégre a válság beköszöntével sem volt képes összefogni az ország, és annál egy új alkotmány megírása sokkalta megosztóbb kérdés."

Bezony megosztó, az mán igaz!:-(

discretio 2010.04.15. 19:48:31

@ati27: Én is megnéztem az ATV-n a a Bánó-féle műsort. Csak annyit tudok mondoni, hogy elkeserítő volt. Lengyel most tul. képpen micsoda, mert én már olvastam róla, hogy közgazdász, meg közíró, de a műsorkiirásban pol. elemző volt írva. Egyszerűen szánalmas, tényleg.
Na és Gerő azzal a szenvedő , álszent dumával, hogy ő csak az embereket sajnálja, mert megint csalódni fognak... meg, hogy neki nem kell új ország, mert jó a mostani is. Na, ez legalább őszinte volt! nem fog olyan könnyen folyni az apanázs.
Kornélia meg úgy tűnt, nem ismeri a szélsőjobb párt definicióját..
Egyszerűen hervasztóan kicsinyes és stílustalan, nagyképű hozzászólások voltak, a másik fél (pl Gábor ) véleményének befogadása sem jött szóba, nem hogy beszélgetés !

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 19:57:09

@namitirok:
Nekem ez tetszett a legjobban:
"Hisz „ez a dokumentum nem lehet alapokmánya egy XXI. századi országnak, ráadásul sok félreérthető, és nevetséges pont van benne.”

két sorral felette meg:
'A Jobbik ...elvei szerint nem a királynak van országa és népe, hanem a nemzetnek van királya, aki Angliához hasonlóan csupán jelképes szerepkörrel rendelkezne."

Igaz, ami igaz, a Szent Korona tan és a királyság visszaállítása XXI. századi, modern szemléletre vall!:-P

Idet 2010.04.15. 19:57:49

@namitirok: Pláne, ha ki tudnám nézni, hogy mi ez?!

Idet 2010.04.15. 20:00:46

@discretio: A Kornélia nevű hol működik? Nem népszabis újságíró? Vagy HVG?

Gábort nem is igen hagyták szóhoz jutni, és ha mégis, mintha a falnak beszélt volna.

masni55 2010.04.15. 20:02:54

Évtizedek óta fixa ideám, hogy a pénzügyminisztériumba be kell ültetni kati, mari és teri nénit, akik havonta kijönnek a 70-80 ezer forintos nyugdíjból, sőt még az unokáknak is jut egy-két százas, oszt majd ők megmondják: ennyi van, erre telik, erre nem telik fiam, lyányom. Merthogy ők biza csak azt kőtik, ami telik a bugyellárisból.Sose értettem, hogy miért akarnak dönteni az államháztartásról olyanok, akiknek a háztartáshoz sincs fingjuk.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.15. 20:12:22

@masni55: Nem az a baj, hogy nem tudják hogyan kéne beosztani, hanem, hogy nincs mit. Üres a kassza állandó jelleggel, és a lyukat folyamatosan kölcsönökkel fedezik. A gazdaságba bekerült pénzeket gyorsan kiszivattyúzzák a bevásárló központokon (és más okosságokon) keresztül, és megint ott vagyunk, hogy nincs pénz. És akkor megint kezdődik a kör elölről, csak a kamattal is beljebb vagyunk :(
szabadeuropa.shp.hu/hpc/web.php?a=szabadeuropa&o=heti_tema_2010_02_20__VWWc
Lehet megcáfolni...

[nev] (törölt) 2010.04.15. 20:15:20

@namitirok:
van egy uniós alkotmány. milyen alaptörvényt akarunk még azon felül? nekem nagyon határozott véleményem, hogy uniós ptk, és btk. kellene, és helyi rendeletek. tehát bizonyos keretek között a helyhatóság szigoríthasson a btk-n. esetleg bővítse a ptk-t.

van unió, és vannak városok. mi kell még. uniós jog. helyi rendeletek. közte az állam a jogalkotásban majdnem teljesen felesleges.

mondjuk kit lehessen kilakoltatni. szabályozza a város. mérje fel, hogy hány embert érint, vagy érinthet. és mit lehet ezzel csinálni. egy kormányrendelettel ezt nem lehet megoldani. mert ha a kormány garantálja, hogy senkit sem lakoltatnak ki, akkor ki fog törleszteni, ha meg nem garantálja, akkor meg aki nem törleszt, azt ki fogják lakoltatni. legfeljebb az eljárás nagyon bürökratikus lesz.

viszont ha a városra van bízva a dolog, akkor találhatnak megoldást. de ehhez megint csak helyi adó kell. hogy a város ne legyen eszköztelen. szóval minden esetben az jön ki, hogy helyi adók nélkül nincs valódi önkormányzatiság, és anélkül nincs demokrácia.

discretio 2010.04.15. 20:17:39

@Idet: Kornélia a Progresszív Kutató Int. vezetője. Kb. hasonló működési terület, mint a vision, meg a nézőpont stb..
Engem tényleg az döbbentett meg, hogy ezek az emberek kritizálják a politikusokat, hogy nem képesek megegyezni fontos kérdéseken , csak veszekednek stb... Közben meg ők azért voltak ott, hogy beszélgessenek, véleményt cseréljenek, ehelyett szánalmas monológok adtak elő .

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 20:18:43

@[nev]: Egyetértek! Ha már új alkotmány, akkor legyen Únijós!? De melyik, mert azon is lehetne vitatkozni, nem?
Főleg azokkal, akik ki akarnak lépni belőle!
Na, dejszen akkó' mi legyen?

Az önkormányzati dolgok sem egyszerűbbek...

masni55 2010.04.15. 20:21:35

@JR69: Szivem, én ezt nagyon jól tudom, az adósságtörlesztés az unokák.:)

Idet 2010.04.15. 20:22:16

@namitirok: Dróttollúd gyütt, ha mindön igaz!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 20:23:04

@discretio: A csajszi:
Magyar Kornélia (született 1979.02.22-én, Sopronban) politológus, kommunikációs szakember. Egyetemi tanulmányai alatt részt vett egy parlamenti vitanapokat elemző műhely munkájában, mely kutatás az "Elszalasztott esélyek" című kötetben jelent meg 2005-ben. 2006. júniusától 2007. december 31-ig a Miniszterelnöki Hivatalban politikai elemzőként dolgozott. Szakterülete a beszéd- és médiaelemzés.

Forrás: Progresszív Intézet

Idet 2010.04.15. 20:23:36

@namitirok: Aúúúúúúúú! Úgymint pussy...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 20:24:44

@Idet: Néköm csak a vacsim érkezött valami madárkábú', de köszcse, majdan megnézöm!:-)

panelburzsuj 2010.04.15. 20:29:07

@namitirok:

Semmi sem egyszerű. De vannak, akiket azért fizetünk, hogy a nagyon bonyolult, soktényezős összefüggéseket kezelhető méretű kérdésekké sűrítsék, és elénk tárják: na akkó mellik legyen?

Ez lett volna a választás. Nem a gárdacica vs. botoxildikó.

Galahad 2010.04.15. 20:34:05

@[nev]: Elbeszélünk egymás mellett. Én nem vitatkoztam azzal, hogy a helyi jellegű adóknak a jelenleginél sokkal nagyobb súlyúaknak kell lenniük. Ehhez összesen csak azt a mellékes apróságot bátorkodtam hozzátenni, hogy szerintem ennek nem a jelenlegi központi adókon _felül_, hanem azoknak a rovására kell megtörténnie.

Azzal is egyetértek, hogy mindez hozzájárulhat a cigányprobléma megoldásához. Persze maga a probléma sokkal összetettebb annál, hogysem adók begyűjtésének és felhasználásának helyével kapcsolatos kérdéssé lehetne leszűkíteni. (Csak úgy zárójelben: például mi lesz azokkal a térségekkel, ahol szinte kizárólag cigányok élnek? Befizetik az ingatlanadót, ebből közmunkaprogramot tartanak fenn amúgy helyileg, ebből fizetést húznak, amiből befizetik a következő évi ingatlanadót... kész perpetuum mobile. Vagy átszabjuk a térség határait, hátha úgy akad még kellő számú befizető?)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 20:36:52

@panelburzsuj: Igen, ha kilépnénk a játszótérből (jobban mondva, ha kilépnének a Capitaly játékból egyesek), akkor lenne esélyünk!
De tartok tőle, hogy még mindig megfelel nekiek!:-(

[nev] (törölt) 2010.04.15. 20:40:21

@discretio:
lengyel egyáltalán nem hülye, hanem pesszimista. szerintem a jelent illetően általában igaza van. és szerencsére sose találja el a jövőt. olyan, mint tölgyessy, csak ő optimista. de tölgyessy péter sem találja el a jövőt, a jelent illetően végtelen okosakat mondanak. csak általában negatív állításokat tesznek. negációból logikai úton nem lehet következtni.

gerő andrás ahhoz képest, hogy érelmiségi szerintem jó fej. szereti a reformkort. én az előző műsorból láttam egy részt. vagy az azt megelőzőt. ott keményen bírálta a szoci kormány mellett kiálló ungvári tamást. persze lehet, hogy számításból. mert most a fidesz fogja fenntartani az intézetét. ungvárinak meg mindegy. ő szerintem megél az írásból.

a kornélia nevű kiscsaj meg elég jól néz ki. a jó nők többnyire baloldaliak. szociálisan érzékenyek. nőiesek. szerintem az akar jobboldali lenni, aki férfias akar lenni, és szélsőjobbos szélsősétgesen akar férfi lenni. gárdisták. nyilván szélsőjobboldaliak.

ebbe a műsorba amúgy laknert láttam, és ő tolta az enyhén balos mdf szöveget. gondolom most majd lmp szimpatizáns lesz. török meg gondolom hozta a szokásos enyhén kormánypárti attitűdöt. mindig azt hozza. mindegy, hogy milyen kormány van. ő kormánypárti. éppen hogy. akkor van elemében. szerintem a mindenkori köztársasági elnök szekundása lehetne.

Galahad 2010.04.15. 20:43:51

@Galahad: "megoldásához"
Nincs ebben a szerkesztőben valami előnézet-funkció? :-)

Szóval: a jelenleginél normálisabb kezeléséhez

Galahad 2010.04.15. 20:46:12

@Galahad: "megoldásához"

Nincs ebben a szerkesztőben valami előnézet-funkció? :-)

Szóval: a jelenleginél normálisabb kezeléséhez

panelburzsuj 2010.04.15. 20:46:52

@Galahad:

Nem a szép stílusért váltogatja az ember olyanokat, hogy vagyonadó, ingatlanadó, földadó, hanem mert ezeknek jelentése van.

A külterületek után ma Magyarországon senki sem fizet vagyonadót. Azaz: az annyit emlegetett "nemzeti kincs" csakis a tulajdonosnak és használónak fial (ha fial). Kisarkítva: csóró falvak gunnyasztanak hatalmas vagyon közepén, és egy büdös petákot nem látnak a vagyon hasznából, mert a tulajdonosok és bérlők igen nagy hányada nem helybeli. És ami jövedelemadót esetleg fizetnek a földtulajok és használók, azt sem a földjeik helye, hanem a székhelyük szerint fizetik, és azt is a nagy államkasszába.

A belterületi telek és ház aprópénz lenne a földadó mellett.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.15. 20:51:16

@panelburzsuj:
Lehet, hogy meglepő, de az a 20 kaszás (számára) IDEális esetben akkor is eszik (legalábbis enne), ha nem kaszáltatunk velük...

Ráadásul állítólag 1M új (legális) munkahely (volt?) a cél.
((-értsd bele IDE a fekete munkahelyek kifehérítését IS!))

Aztán lehet még kapáltatni is velük (két kaszálás között v. az asszonyokkal:)

A MG úgysem parlagfüvet akar irtani...
(maga VG mondta egy toborzójukon, hogy ez az állítólagos vállalásuk csupán hírlapi KACSA!)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 20:52:16

@Idet: Köszönöm az ajánlatokat, jelenleg a kiértékelés fázisánál tartok, van, amelyik tetszik, de nem tudom, avatarként értékelhető-e!?:-)

masni55 2010.04.15. 20:56:05

@namitirok: :) Ekkora szemüvegem nincs, de eszembejutott a kinagyítás.:)

panelburzsuj 2010.04.15. 21:00:14

@1.szolo - 2014;):

Ezért mondtam, hogy célhoz kell szabni az eszközt: ha a növényzet szabályozásának optimalizálása a cél, akkor még csak nem is dodzsem, hanem nagytraktoros fűkasza, ha meg a hastöltés optimalizálása a cél, akkor akár kézzel csipkedni is lehet a füvet, mint az észak-koreai parkokban szokás.

Elég nagy a játéktér a kettő között: lehet toligálni a virtuális potmétereket ... :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.15. 21:08:06

@panelburzsuj: "... a hastöltés
optimalizálása a cél, akkor akár kézzel csipkedni is lehet a füvet ..."

Hm, ez még egy freudi elszólásnak is elmenne... 8Đ

ati27 2010.04.15. 21:08:11

Gábort látta valaki?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 21:09:26

@masni55: Amíg egyeske az szemit forgassa, valamint, amíg megérkezik a Kánaján, ajánlom mindegykinek:
www.youtube.com/watch?v=0kNEo8OxrT8&feature=related

Szünetben reklám

Galahad 2010.04.15. 21:10:02

@panelburzsuj: azt értem, hogy egyszerűbb (és így olcsóbb) ellenőrizni és beszedni egy földadót a földből származó jövedelem adójánál (ráadásul így akkor is le lehet húzni ugyanannyi bőrt a vállalkozóról, ha az adott évben éppen nem jött be a tuti és fakérget eszik), azt viszont nem értem, miért jó az, hogy a helybélinek is mindenképp be kell fizetnie azt a bizonyos aprópénzt egy olyan lakóingatlan után, ami soha az életben nem hozott, és nem is fog hozni neki egy fityinget sem (sőt).

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 21:10:45

Magyar Kornélia (csinosan) az MTV(magyar) egyes adásában jelenleg!

panelburzsuj 2010.04.15. 21:14:29

@namitirok:

Szerintem Magyarországon a Capitalyt nem egészen az eredeti szabálykönyv szerint játsszák ...

Az "Építsünk völgyhidakat!" fejezet például sokkal jobban felidézi benem Elena asszony bunda- és cipőgyűjteményét, mint a hágai zöldségárverési csarnokot.

Tudom, nem kéne annyit olvasni. Bennem van a hiba, belátom ...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 21:19:03

@panelburzsuj: A félműveltség átka az, hogy az embör kezdi felismerni, mennyi mindent nem tud még!:-)
Hiába, Boldogok a lelki szegények..

panelburzsuj 2010.04.15. 21:23:52

@Galahad:

Mert a közszolgáltatásokra így-is úgy is meg kell teremteni a forrásokat. És az utca a kétmilliós meg a húszmilliós ház előtt is egyforma széles, úgyhogy normális (vagyonarányos) vagyonadóztatás esetén a kétmilliós ház lakója többet kap vissza utcaseprésben, mint amennyit befizetett adóban. És ezt a többletet a húszmilliós állta.

Most se megy a dolog máképp, csak a pénz akkora kerülőket tesz, hogy rohadt nehéz egymás mellé tenni a kiadás-bevétel oldalakat.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 21:25:27

@panelburzsuj: Mi bajod Szent István örökségivel?:-P

"A Viaduktot 1938-ban – Szent István király tiszteletére, halálának 900. évfordulóján – Szent István Völgyhídnak keresztelték el. 1948-as helyreállításakor a híd törzskönyvében még ez a név szerepelt, egy 1949. évi bejegyzés viszont már Veszprémi Völgyhídként, egy 1951-es pedig Rákosi Mátyás Völgyhídként hivatkozott rá."

hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Istv%C3%A1n_v%C3%B6lgyh%C3%ADd

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 21:27:43

@panelburzsuj: Ráadásul a kétmilkás ház lakói megtekintgethetik a "szíp" szomszéd házat, míg az mit lát, ha kinéz?
Tapasztalatból mondom, hegyre néz a panellakásom!:-P

Idet 2010.04.15. 21:28:00

@namitirok:
Mit szólsz a tasmán ördöghöz? Van eredetiben is, igazából jópofa állat! Inkább csak azért küldtem őket, hogy felvidítsalak.

panelburzsuj 2010.04.15. 21:28:32

@1.szolo - 2014;):

Azt legelésnek mondtam volna ... :)

panelburzsuj 2010.04.15. 21:30:30

@namitirok:

Azóta másik parton is épült. És sokkal nagyobb, bebeee ...

Idet 2010.04.15. 21:31:28

@namitirok: Az nem félműveltség, hanem bölcsesség! A félművelt arról ismerszik meg, hogy ő mindent tud, és övé a bölcsek köve is, meggyőződve, halál magabiztosan mond bődületes baromságokat.

Vajon Ordnassac el tud utazni, vagy őt is lefújja a hamu?

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.15. 21:31:37

@ati27: Szerintem írt egy új bejegyzést :)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 21:35:01

@JR69: Most vagy látnok vagy, esetleg láttad is, mi?:-P
torokgaborelemez.blog.hu/2010/04/15/139_elorehozott_valasztas_johet

Maradunk itt offolni vagy átvonulunk oda?

Tazmán ördög nem köll, inkább a kereszt-ikonos, de az meg nem láccik!:-(

[nev] (törölt) 2010.04.15. 21:36:14

@Galahad:
nincs olyan járás, ahol csak cigányok élnek. a járás szerintem olyen egység, aminek esélye van az önfenntartásra. én azt mondom, hogy a iskola, a kórház működésébe segítsen be az állam, de a gazdaságfejlesztést bízza a helyiekre, és az unióra.

gondold meg az uniós források felhasználát. most az van, hogy minél gyorsabban, minél több pénzt elkölteni, és lehetőség szerint aranyáron építkezni, mert abban van az üzlet. a nép meg örül a 40 centis kilátónak is, mert az jobb, mintha egyáltalán nem lenne kilátó.

ha az uniós önrészt helyi adóból kell betenni, és kijön a számla, hogy épül egy 40 centis kilátó, és ezért 40 ezer forint önrészt fizetned. akkor azt mondják, hogy nehogy már. a panziós azt mondja, hogy ő hajlandó lenne 400 ezret is beletenni, vagy 4 milliót, vagy az összes adóját, csak legyen egy szuper kilátó. de mellette építhessen egy éttermet. ehhez persze hitelt vesz fel. de nem az állam, hanem ő. és mindjárt épül egy szuper kilátó, és egy étterem. vagy persze az is lehet, hogy nem épül semmi. de akkor meg nagyon alacsony az adó. és arra meg a működő tőke megy. hogy az igaz, hogy az állami iskolán, és az egészségügyön kívül semmilyen közberuházás sincs ott, de adót is alig kell fizetni. és akkor odamegy. és ettől másnak sem lesz rosszabb. szóval itt az adószedés logikája változik meg. rugalmasabb lesz. mert a panziósok összefoghatnak, és építhetnek az adójukból kilátót. ha meg nem épül semmi, akkor meg mehet oda egy nagybefektető. és mérlegelhetnek. hogy mekkora kockázatot vállalnak.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.15. 21:40:58

@namitirok: Avatárt cseréltem és közben láttam :)
Azért a látnoki képességek még nem alakultak ki. Bár volt már jó néhány dolog ami bekövetkezett, volt főnököm balszerencséjére :) Persze ilyenkor mindig én voltam a "rosszindulatú", pedig csak logikusan következtek a dolgok egymás után. Ehhez nem kell jóstehetség.
Mindig jön egy újabb poszt :)))

tölgyes 2010.04.15. 21:56:14

@JR69: Na ezen még gondolkodnom kell!!!!!Gondolja, hogy ekkora önismereti zavarokkal küzd???

Idet 2010.04.15. 22:01:42

@namitirok: Hát, tán még hónap lösz...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 22:03:01

@tölgyes: Vagy csak önismereti zavarokkal vagy csak szimplán zavar, tudja?
Küzdeni meg azzal küzdünk, amit nem tudunk legyőzni, ugye?:-P

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.15. 22:03:52

@Idet: Na, még egy disszidens! Tudni köll helyezködni, az mán tuti!:-D

Galahad 2010.04.15. 22:16:00

@panelburzsuj: Forrásokat a közszolgáltatásokra? De hiszen épp most egyeztünk meg, hogy a házadó csak aprópénz a földadó mellett, hát csak nem pont ez fog hiányozni utcaseprésre :-)

Emellett a 2 millás házban én lakom, aki pedig ki tudnám fizetni a magasabb adót is, a 20 millásban meg Józsi bácsi, aki már elég kehes, meg a nyögdíja se túl sok, kefirre se futja, házadóra meg végképp. Józsi bácsi különben régebben se volt gazdag, csak akkoriban, amikor fillérekből összekuporgatva építette, még az ő háza is csak 2 millát ért. Tavaly viszont mindkét szomszédja talált egy-egy balekot, akik 20 millát adtak a purikért, úgyhogy azóta Józsi bácsi házát is 20 millára becsülték fel a defterdárok.

Persze megtehetném, hogy házat cserélek az öreggel, de hát mit tegyek, 18 millám nekem sincs, úgyhogy hiába tudnám kifizetni a magasabb házadót, a ház árát azt nem tudom kiperkálni (persze nem is akarom, mivel egyrészt jobban szeretem a saját házamat, másrészt Józsi bácsié randa, mint a bűn, és büdös is).

Normális esetben persze igazad lenne. Józsi bácsi egyik lánya ugyanis egy Bulla nevű multinál dolgozik pénztárosnőként, ő szívesen kisegítené az öreget. Sajnos azonban mindössze 100 tallért keres. Ez bizony elég csekély összeg, különösen, ha tekintetbe vesszük, hogy a Bulla cég egy másik, szakasztott ugyanolyan áruházat is üzemeltet 20 kilométerre, a határ osztrák oldalán, és ott a pénztárosoknak pont ötször annyit fizet. Ami annál is csudálatosabb, mivel a Bulla pont ugyanannyiért adja a parizert mindkét telephelyén (sőt, nálunk talán még drágábban is, ráadásul itt még a zöldet is el tudja adni néha, meg némi adókedvezménye is van). Mégsem lehet elvárni tőle, hogy Józsi bácsi lányát, a Marist is ugyanúgy fizesse, mint Brünhildát 20 kilométernyire odaát, egy vezető közgazdasági szakértő szerint még beszélni se szabad ilyesmiről, mert a Bulla még megijed, és elmenekül tőkéstül.

Vannak persze egészen érthetetlen dolgok, hogy tudniillik miért is hagyná itt az országot a konkurrencia harmincadjára, és főleg, hogy Ausztriából akkor miért nem menekül el?

Persze a dolog sikeresen nyugvópontra jut majd nemsokára, mivel Maris sikeresen megtanult németül, úgyhogy a jövő héttől már a badenbadenburgi Bulla kasszájánál ülve kap majd aranyeret, és a mentő is megjött már Józsi bácsiért, aki úgyse éli túl a nyolcvan kilométeres utat a legközelebbi lepusztult kórházig.

Szóval happy end :-)

(Ne haragudj a tömény demagógiáért, de olyan jólesett :-)))

Galahad 2010.04.15. 22:23:56

@[nev]: "nincs olyan járás, ahol csak cigányok élnek"
Még.

Ami a hozzászólásod érdemi részét illeti, hidd el, egyetértek veled (eddig se ezzel volt vitám).

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.15. 22:38:40

@Galahad: Úgy-úgy Sir, jogos a ":" ! (üdv: P.P.;)

A házadóban meg az a szimplaság, hogy azt könnyű meglátni
(és megadóztatni), mert az szem előtt van
(-talán ezért is építkezett M.Ernő a föld alá!)

Már a régi korokban is folyt a birkózás az APEH és az APÜSZ között:
- az előbbi kivetette a KAPU-adót, mire a másikok egy kapun jártak be a külön bejáratok helyett...
- erre a hivatal fineszesen kitalálta a FÜST-adót, amire az adózók amit csak lehetett, igyekeztek "egy FÜST alatt" megoldani...
(stb.)

panelburzsuj 2010.04.15. 23:06:37

@Galahad:

Nincs azzal a demagógiával semmi baj - bőven élünk vele mindannyian! :)

Például: kis adó -kis utcaseprés.

Te fizetsz kétszáz forintot egy évben a házad után, Józsi bácsi kétezret, és mindketten söpörhettek, ha nem akartok belefulladni a porba. Mert ennyi adóból csak kéthavonta egyszer fog megjenni az utcában egy (saját kötésű...:)vesszősöprűre támaszkodó "közmunkás" ...

És így is tizedannyi pénzkiadással megúsztad, mint a szomszéd tata. És a jövedelemtranszfer is megvalósult.

(A sztorid egyébként élvezetes: kiválóan csúszkál benne ide-oda a való és az itt közösen építgetett modellünk. A defeterdárrúl annyit: ha az nem valami sosemlátott nadrágos ember, hanem a Józsi bácsi túlsó szomszédja, akkor azért meglehet, hogy pontosbban foga ceruzája. Mert ő is szeretne néha kimenni az utcára, és talán az se esne neki rosszul, ha fogadnák a köszönését. A helyi adózásba ilyen vonások is belevizionálhatóak. Belevizionálni pedig ingyen van, úgyhogy csak hajrá ... :)

panelburzsuj 2010.04.15. 23:41:00

@1.szolo - 2014;):

Neked is: próbálj a közös teherviselés gondolatához a háztartás felől közeledni. Vagytok otthon négyen-öten: ki-ki hogyan részesül a külső-belső teendőkből, és hogyan a javakból? És hogyan alakulnak ki az "elosztási viszonyok"?

Aztán bővítsd a kört a testvérek, rokonság, meg a szomszédok, utcabeliek felé. Ha pár tucatnyi szereplő fölött már teljesen reménytelennek látod a minden résztvevőre nézve méltányos közmegegyezést, akkor milyen alapon ábrándozol arról, hogy tízmillió vadidegen között majd lehet olyan rendet kialakítani, amiben mindenki maradéktalanul elégedett a közös döntésekkel? Nem az a nagyobb csoda-e, hogy egyáltalán működnek ekkora társadalmak ahelyett, hogy mindennap ezrével öldösnénk egymást?

Szóval lehet utálni az államot és a politikát - én szívből utálom - de nem tudomásul venni a szerepét és úgy politizálni: ez azért egy kicsit snassz, nem?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.16. 00:29:27

@panelburzsuj: Beismerő vallomás enyhítő körülmény... (?)

Miközben elvben egyetértek a szubicidaritással (vagymi;), aközben nem abszolutizálnám az olyan mindenhatóvá mint Te(magóg fia) teszed.

Én még emléxem a helyi "kiskirályok" uralkodására a kis(térségnyi) birodalmuk (élete-halála) fölött, egészen Móricz Rokonok-jáig visszamenőleg...
(hogy csupán csak addig s ne tovább)

Ami az állam szerepét illeti, lehet tudomásul venni a szerepét (persze, van neki), de szvsz át is lehet azt írni - mint ahogy máig is többször megtették már azt.

Egy példabeszéd jut eszembe az Állam szerepéről (és helyéről az életünkben):
- Amikor Kvarg Lipót életét megmentette egy macska, akkor a csapattársai nekiszegezték a kérdést, hogy: - Ugye most már belátod, hogy a macskáknak is megvan a maguk helye a világban?! Mire Lipi imígyen felele:
- IGEN, nekik is megvan a helyük, méghozzá a tőlem a lehető legtávolabb lévő hely!

druppel 2010.04.16. 03:49:53

A ciklus elején leviszik 50%-ra, a végén megint módosítják, hogy hát, nem jött be, és újra vannak 2/3-os törvények:)

Galahad 2010.04.16. 09:25:36

@panelburzsuj: "És így is tizedannyi pénzkiadással megúsztad, mint a szomszéd tata. És a jövedelemtranszfer is megvalósult."
Naná, hogy meg. Csak éppen rossz irányban. A csóringertől a jobb módú felé. A sztori alapvetően nem egy helyiadózás-ellenes felforgató kiáltvány akart lenni, azzal nincs semmi bajom. Arról szólt, hogy egy lakóingatlan piaci értéke és a tulajdonos közteherviselési képessége közti összefüggést leginkább a Rnd() függvénnyel lehet közelíteni.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.16. 12:54:38

@Idet: Bocs, hogy kurucot linkelek, de ez biztos nem fog máshol megjelenni: kuruc.info/r/6/58238/
És még azt hittétek én találok ki összeesküvés elméleteket :)

zimzim 2010.04.16. 17:07:55

Gábor, minden elsmerésem! Hatalmas türelmed van. Én végignézni sem bírtam a Tét ezen kiadását.

A többiek sem voltak semmik, de amit Gerő csinál az undorító. Csűri, csavarja, mondja, mondja, ferdíti.... Tudja ez az ember, hogy milyen tisztességtelenül beszél?

Osztrakiszmosz 2010.04.17. 00:18:34

Bocs Gábor, de most kivételesen nem értek veled egyet.
Ennyi erővel ha én lennék Orbán Viktor, akkor a 2/3-ommal levinnék minden törvényt az ellenzék összes mandátuma+1 %-ra rögtön, így bármikor könnyedén tudnék bármilyen törvényt hozni, miközben azok a képviselők akikre nincs szükség mondjuk kint piknikezhetnének a Kossuth téren. Majd 4 év múlva az új kormány megalakulása előtti napon, ha én vesztes fél vagyok, akkor minden törvényt a győztes fél mandátumainak száma+1 %-ra emelnék (így tenném képtelenné a kormáyzásra), ha győztes fél vagyok, akkor pedig maradna az eddigi szisztéma. Szerintem könnyen belátható, hogy egy ilyen lépés súlyosan antidemokratikus, és így nem léphető meg, mert a közvélemény ezt nem tűrné meg. Pont emiatt elképzelhetetlennek tartom a te általad felvázolt koncepciót, ami szerintem, ha nem is akkora mértékben, mint az én általam leírt szituáció, de végső soron mégis antidemokratikus.

Osztrakiszmosz 2010.04.17. 00:50:27

A demokrácia legutolsó biztosítéka, akármilyen furcsán hangzik is az a forradalom. Ugyanis, ha egy párt 2/3-os többséget szerez, és az alkotmányt úgy módosítja, hogy soha többé ne legyenek választások, akkor ez ellen jogilag (úgymond demokratikus eszközökkel) senki, sehogyan sem tud fellépni; ilyenkor marad a fegyveres megoldás, mint '56-ban.
Én nem gondolom azt, hogy a Fidesz ilyet, vagy finomabb módon, de hasonló célból módosítaná az alkotmányt. Ez a mai világban, Európában teljesen irreálisnak tűnik.

ssi 2010.04.17. 10:02:46

Kormánypárt:
- mindenben egyedül döntene, de nem biztos, h a felelősséget is 100%-an vállalná
- ellenzéktől és a vitákban is lehet tanulni (egy ilyen minta jobb az embereknek)

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.04.21. 21:20:21

T.Török Úr!
Tudta Ön, hogy az Index simán cenzurázza a hózzászólásokat? Én Tóta W. írására reflektáltam -nem túl támogatóan- ( két nick néven is ) de nem hozták le !!! Bravó sajtószabadság, szóloásszabadság, demokrácia stb. !!! Azért itt is leírom: tóta w. egy olcsó pénzen megvásárolt vörös patkány !
süti beállítások módosítása