Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
10:59

Eszembe jutott, hogy a kampánycsend előtti utolsó napon talán azt is meg lehetne még nézni, hogy abban az 57 választókerületben, ahol vasárnap folytatódik a küzdelem, kire szavaztak a választók listán. Az alábbi táblázatban nincsenek az egyéni sorrendtől drámai mértékben eltérő meglepetések, a legfontosabb tanulságokat azonban érdemes összefoglalni (ráadásul segíthetnek a tippjátékunkban is):

(1) A Fidesz listán három helyen nem érte el a 40 százalékot: a két budapesti XIII. kerületi választókerületben és Kazincbarcikán. Érdekesség, hogy listán több olyan helyen is átlépte az 50 százalékot, ahol egyéni jelöltjeinek ez nem sikerült - köztük Edelényben is.

(2) Az MSZP listán két helyen került 30 százalék fölé: a két budapesti XIII. kerületi választókerületben. További hat budapesti kerületben, valamint Szegeden (az 1-es körzetben) és Tatabányán megközelítette a 30 százalékot.

(3) A Jobbik listán öt helyen lépte túl a 30 százalékot: Ózdon, Szerencsen, Tiszaújvárosban, Heves városában és Tiszavasváriban. Sajószentpéteren, Kazincbarcikán, Hatvanban és Kunhegyesen is közel volt ehhez.

(4) Az LMP listán három budapesti választókerületben (8-9-10) 15 százalék fölött szerepelt, ebből kettőben (8, 10) az MSZP visszalépett.

(A táblázat teljes verziója ide kattintva nézhető meg)

 x x x

Fejlesztettem a táblázaton: most már az is látszik, hogy a Fidesz egyéni jelöltjei hol szerepeltek jobban/rosszabbul, mint az adott körzetben a párt listája. Nagy eltérések nincsenek, kivéve azt a két választókerületet (Edelény, Vác), ahol olyan, a jobboldalhoz kötődő független jelöltek indultak, akik jelentős számú szavazatot tudtak szerezni.

 x x x

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr141944836

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Választás 2010/2 | Kampánycsend, kétharmad stb... 2010.04.25. 00:34:20

Kedves Olvasóim!Engedjétek meg, hogy a 2010-es választások második fordulójának "posztlavináját" is egy fontos idézettel indítsam:A 2/2007. (III. 19.) OVB állásfoglalás a kampánycsend egyes kérdéseiről 10. pontja szerint:  "10. Az á...

Trackback: Übermagyar 2010.04.24. 13:52:45

Az übermagyar nemzetünk hőse, akinek puszta léte bearanyozza Hazánk egét. Az übermagyar ismérvei a tisztesség, becsület, hazafiasság, tisztelet és hit. Fellelhetősége az év durván háromszáznegyven napjában egy Óperencián túli nevenincs kisváros, ahol c...

Trackback: Kónya-Pető vita az igazságtételről, a kommunizmus bűneiről a rendszerváltáskor 2010.04.24. 12:06:42

Kónya-Pető vita: az igazságtételről, a kommunizmus bűneiről a "rendszerváltáskor"   "legyél Fiú, a tanácsokat fogadd és bólogass sokat. Fogd a maszkot köss nyakkendőt menj a bálba, liberálba"   ""ha mi 56-oso...

Trackback: Bréking: Sokkal több az érvénytelen szavazat 2010.04.23. 12:58:52

Vasárnap a Heti Hetesben is szó esett a Szavazz Fasszal mozgalomról, és ott is elhangzott, hogy kb. 54.000 érvénytelen szavazat volt. Pedig ez nem is igaz. Sokkal több érvénytelen szavazat született, kb. százezer. Sajnos ez azért nem volt eddig nyilván...

Trackback: Kétharmad: a szocialisták ajándéka 2010.04.23. 11:58:11

A választás lefutott - a kétharmad tekintetében is. Az eredményekért egyértelműen egy párt a felelős.Azt, hogy az óriási ellenszenv a jelenleg még kormányzó párttal szemben kialakult, nyilván nem csak a véletlen, nem kizárólag a globális válság, és nem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morgok (törölt) 2010.04.23. 11:09:20

Ebből vasárnap három-négy nem fideszes mandátum lesz? És a többi egyértelmű? Meglátjuk, kettőt kell csak aludni addig!

black-cat87 2010.04.23. 11:17:12

Érdekes volt olvasni a posztot... egy dolgot azért még hozzáfűznék: habár a legtöbb ember pártszimpátia alapján szavaz az egyéni képviselőjelöltjére, mégis néha érvényesül a személyi döntés is. Ezt láthatjuk Kom5-ben, Esztergom fideszes polgármestere esetén is, akit már több alkalommal hírbe hozták... a helyi társadalmat nagyon is megosztja a személye, ez egyértelműen látszódik. Így hiába ért el itt területi listán a fidesz 50%-nál is jobb eredményt, nem sikerült egyéni mandátumhoz jutnia Meggyesnek. Majd meglátjuk, a második forduló mit hoz vasárnap...

nyo 2010.04.23. 11:45:31

Azért hiteltelen a kétharmad elleni sírás, mert ha tényleg ennek megakadályozása lenne a cél, akkor azért még lenne egy utolsó trükk amit be lehetne dobni. Jelen esetben ha nem lesz több visszalépő és a Fideszesek elmennek szavazni, akkor 100% a kétharmad.
Viszont ha csak a saját érdekeit nézné a 3 párt akkkor szépen megléphetnék a nagy hadicselt. Én nem tudom mi a visszalépés bejelentésnek utolsó időpontja, de holnap délután vagy estére saccolom. Na szóval ezen időpont előtt 5 percel szépen beballgna az irodába 1 vagy 2 jelölt és bejelentené a visszalépést. Úgy kéne megvalósítani, hogy a maradék 57 körzetben mindenhol maradjon a szavazólapon 1 fideszes és 1 másik jelölt (célszerű a legesélyesebbet meghagyni vagy egyezkedni). Ha kellően késői ez az időpont akkor az esti híradókba már nem fér bele a téma, utána pedig nyilatkozatstop lenne mindegyik érintett pártnál. Egyszerűen a kampánycsend végéig nem érne el az információ az emberek nagy részéhez.
Vasárnap pedig gyanútlanul elballag a kedves választó és nagy megrökönyödésére csak 2 nevet talál a lapon. Szinte biztos, hogy 57 körzetből el lehetne szedni annyit ezzel az aranyos húzással, hogy a kétharmadnak búcsút mondhatna a Fidesz.
Választás után pedig annyit lehetne mondani, hogy a demokrácia és a saját érdekünkben sikerült egy sikeres manővert végrehajtani.
Az a kérdés vajon a 3 kampányfőnök olvassa e a blogot és átgondolja e ezt a zseniális ötletet? :D

Mr Clown · http://egyzene.blog.hu/ 2010.04.23. 11:45:59

azért ez a narancssárgára festett ország elég borzasztó - jó tudom népakarat meg satöbbi, de akkor is. Az emberek majd szembesülnek vele, hogy ugyanzt ugatja a leendő ellenzék (Gyurcsán már el is kezdte azzal, hogy hát kéremszépen a 2/3os törvények átírására a Fidesz nem kért és épp ezért nem kapott felhatalmazást) mint amit kormányon neki ugattak egykor. A Fidesz meg pont úgy fog cselekedni, amit leugatott ellenzékként. Csak a szereplők cserélődnek, a szerepek megmaradnak

is 2010.04.23. 11:52:51

@nyo: már megcsinálták 1998-ban, Torgyán és Orbán. nem egy új gondolat, egyik oldalról fogalmazva politikai taktika (pozitív), másik oldalról, a kampány alapján saját maguk szembeköpése (negatív). az LMP, a sajtó hathatós támogatásával, már kijátszotta a másodikat a múlt hét elején, ezért szerintem ez az út már nem játszható idén. persze Orbán is végig tagadta...

nyo 2010.04.23. 11:55:56

A cél szentesítené az eszközt, és ha elbukná a Fidesz a kétharmadot, akkor negatív hatásról gyakorlatilag nem is beszélhetnénk utána.

anti76 2010.04.23. 11:56:31

Azt még értem, ha vidéken van különbség lista és egyéni között, mert ott ismerhetik esetleg jobban a képviselőt személyesen. De pesten? én azt se tudom ki ki a képviselőm, de ha tudnám, akkor lenne egy fényképem, alatta egy névvel, de identifikálni a párt alapján lehet nem? Ha Molnár Gyula -tegyük fel- mégse olyan korrupt mint Hagyó, Demszky, Mesterházy akkor mit keres abban a pártban? Ha az ő felfogása a világról más mint az MSZP-é akkor miben lehet más a politika Újbudán? Aki korpa közé keveredik...
Ha egy párttal azonosulni tudok, mindegy hogy érzelmileg vagy csak részben, akkor a képviselőnek is ezeket a vélt-valós kvalitásokat tulajdonítom. Vagy másnál ez máshogy működik?

nevetőharmadik 2010.04.23. 11:59:32

@nyo: Tősgyökeres Nem Lehet Más gondolkodás.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.23. 12:00:01

Meggyes polgármestert csúful megbüntették a fidesznyikek Esztergomban.
Ebből most tanulni fog.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.23. 12:00:07

@anti76: A polgármestert Budapesten is ismerik, ha nem is személyesen, de a tevékenységével tisztában vannak. Ennek köszönheti első helyét Tóth József. Próbálták is a fideszesek azzal támadni, hogy a parlamentben szociként megszavazta azokat a törvényeket, amikkel ők nem értenek egyet, de ennél többet jelentett az angyalföldiek szemében a polgármesteri ténykedése.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.23. 12:01:07

@simonmondja.: Dehogy fog... így is bekerül. Csak abból tanulna a párt (és akkor sem ő), ha kikapna.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.04.23. 12:01:26

@black-cat87:

a hírbe hozásnak mindig két lehetséges oldala van: az egyik, hogy nem zörög a haraszt, másik pedig, hogy kellően szívós munkával bárkit be lehet sározni. az esztergomi polgármester valós sztoriját nem ismerem, de a fóti polgármester ügyének utánajárt asszem bodoky tamás (index). ez az a polgi, akiről az újságokban az jött le, hogy elment az esze, a testületi ülésen mikrofonnal verte a felszólaló mszp-s képviselőt és a saját (fidesz) frakciója is meg akarja buktatni.

bodoky cikkéből kiderült, hogy a fóti fidesz és a fóti mszp frakció egyaránt a helyi ingatlanbiznisz zsebében van, és ebbe akart beleköpni a polgármester -- a testület fegyelmit indított ellene mielőtt hivatalba léphetett volna, stb stb.

papika 2010.04.23. 12:02:10

Ez az MSZP+LMP oszlop ez minek? Lendvai Ildinek?
Mert szerintem semmit nem jelent. Főleg nem a szocik mostani kampánya után.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.04.23. 12:02:18

@black-cat87:

ezt csak példának szántam arra, hogy a haraszt néha azért zörög, mert fizetett zörgetők rázzák.

Treuga Mei 2010.04.23. 12:07:45

Tisztelt TG!

Az MSzP+LMP érdekes oszlop, de lássuk be, nincs sok relevanciája! Mind az LMP-s szavazók másodlagos preferenciája, mind az LMP-sek általi erős MSzP-elutasítás, mind a két forduló közötti igen alaposan elmérgesedett (elmérgesített) viszony komolytalanná teszi az átszavazás esélyét az ökopárt szavazói részéről. Hogy a megmaradt szocialista szavazók mennyire a fegyelmezett "keménymag" tagjai, az nyilván kiderül a második fordulóban azokban a körzetekben, ahol a szocialisták az LMP javára léptek vissza. Magam arra gyanakszom, hogy jóval fegyelmezettebbek, mint az LMP szavazóbázisa.
Azt hiszem, komoly kérdés az is, ki mennyire tud mozgósítani, a biztos győzelem a Fidesz átmeneti szavazóit mennyire passzivizálja - de ezt már talán mondtam...
És nem tudjuk, megkockáztat-e az MSzP egy csöndes mozgósítást (mivel nyíltan nyilván nem vállalható) a megfelelő körzetekben a Jobbik mellett a belső szavazói körében!

Merlin

Peppone Botazzi 2010.04.23. 12:08:25

@Mr Clown: Nem kapott felhatalmazást? Nem is kaphat, mert csak kormányalakításra kap felhatalmazást nem konkrét ügyekre. A képviselői manádtum teljesen szabad lelkiismeret alapján gyakorolható ha a törvényességi lécet nem veri le. A mentelmi jog eleme a felelőtlenség. Ha bekerült valaki akkor a választók már csak 4 év múlva szankcionálhatják.
Gondolod hogy Gyurcsányék kaptak arra felhatalmazást amit csináltak? Vagy Hornék esetleg Antallék?

Ordnassac 2010.04.23. 12:11:57

@nyo: ja, csak a jobboldali sajtó azzal lenne tele, hogy a Jobbik az MSZP gyereke, az LMP egy SZDSZ 2.0, ezzel a két új párt már el is áshatja magát...

szentfazék 2010.04.23. 12:12:30

az a benyomásom, hogy az mszp már elkönyvelte a 2/3-ot és egy hosszú negatív kampányra készül az őszi önk. választásokig. azért ha nagyon akarták volna, össze tudtak volna hozni egy-két komolyabb tömegrendezvényt, ahol demontratívan mutatták volna az egységet és elszántságot. az élet menetén is ott volt 10-12 ezres antifasiszta tömeg, ami jól mutatott volna a kossuth téren, vagy az hősökön. az a tömeg oda is elment volna, ha hasonló a felütés. figyeljétek meg, hogy a kommunikáció nem fog másról szólni, ami igaz is lesz a 2/3-nál, hogy most aztán tessék megmutatni azt a nagy észt.. bár azon sem leszek meglepődve, ha azt meg a fidesszel összefogva, vagy legalábbis csak látszat ellenállást mutatva, elhalasztják, amennyiben a jobbik további erősödését látják. a gyors eredmények elmaradása miatti csalódottság nyertese, szerintem sajnálatos módon, a szélsőjobb lehet. akarja igazán orbán azt a 2/3-ot ebben a helyzetben?

Mr Clown · http://egyzene.blog.hu/ 2010.04.23. 12:12:36

@Peppone Botazzi: pont erről beszéltem én is, arról ugatnak, amit nekik is ugattak, és akkor legyintettek erre, és vice versa

lorantka_a_gall 2010.04.23. 12:12:53

A táblázat alapján a két tizenharmadik kerületi körzeten kívül teljesen esélytelen bárhol az MSZP. Ha máshol nyer, az jobbikos voksoknak lesz köszönhető. Tehát: vagy meglesz a kétharmad, vagy a Jobbik szavaz be maszoposokat a Parlamentbe.

Szevasztok! :)

anti76 2010.04.23. 12:17:45

@bm613: ne mondd már, hogy a szocik többet tettek a kerületeikben, mint a fidesz az övéiben. Mindenütt agyanaz a szar megy. itt-ott útfelújjítás, amott egy dísztér meg egy parkosítás. Ami törvényeket megszavazott azokkal az ország nem értett egyet, nemcsak a fidesz. Elég sok kerületben laktam-dolgoztam én semmi különbséget nem látok se fejlesztésben-fejlődésben se hatósági ügyintézési szempontból.

Peppone Botazzi 2010.04.23. 12:20:06

@Mr Clown: Isten hozott a politikában :D A hatalom természete nem változott és nem is fog.

Amúgy én örülnék a 2/3-nak. 2006-ban is örültem volna ha a szocik megszerzik ha már egyszer nyertek. Nem azért mert szertem őket, de szerintem az országnak az kell, hogy valaki balfaszkodás nélkül tudja csinálni amit elképzelt úgy hogy nem tesznek neki keresztbe minden nap. Aztán ha elkúrják akkor nem lehet mutogatni meg vetíteni, akkor tűnnek a levesbe.
Úgyhogy az Mszp vigyázhatna, mert a Fidesz 2/3-a olyan irányban is elmozdíthatja a pártrendszert ami esetleg 4 év múlva majd az ő 2/3-ukat garantálhatja. Persze akkor nyilván nem fognak picsogni a túlhatalom miatt mert az demokratikus túlhatalom lesz ez meg antidemokratikus. Ez a hatalom természete, mint már mondottam :D

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.23. 12:22:58

@anti76: Valamit csak jól csinál ez a Tóth, ha ennyivel népszerűbb a pártjánál (a pártnál az OTTANI, az országosnál amúgy is jobb eredményt figyelve is így van).

anti76 2010.04.23. 12:23:23

@papika: sztem csak azt akarta érzékeltetni, hogy a ballib szavazók elég rendesen jelen vannak most is.

Homeoffice 2010.04.23. 12:24:43

@anti76:

Az a probléma, hogy akkor nem láttad a honnétot. Mármint nem láttad, hogy a XIII. ker hogy nézett ki 20 éve.
Egyébként azt utálom a legjobban, mikor az egyéni jelöltre valaki egy ejtőernyőst dob be.

szentfazék 2010.04.23. 12:25:38

ja, és váleményem szerint az lmp csak egy túl jól sikerült blöff, amit bevett a bp.-i, volt szdsz-es tábor. vidéken mindenhol néhány %-ot kaptak,mert ott nem megy, hogy nincs helyben ismert jelölt, ez csak pesten működik. hogy az lmp kinek a "kölyke", azon lehet vitatkozni, de véleményem szerint az mszp nem számíthat a szavazóikra, inkább otthon fognak maradni, vagy mennek bringázni a kölkökkel. az lmp jó lesz az újságíróknak,mert lesz vagy egy tucatnyi tökismeretlen arc, akit le kell káderezni, meg lehet róluk sok cikket írni, hogy eddig hol a sunyiban voltak ezek a fazonok. és persze lesznek újra mókásan hebegő, stikkelős, rutintalan hozzászólások a parlamentben, amin vigyoroghatunk az esti hiradókban 3-4- szer is..

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.23. 12:28:26

@szentfazék: Blöffnek kicsit sok egy 228 oldalas program, nem? A többinek együttvéve sincsenek ilyen részletes, kidolgozott elképzelései. Legalábbis nem mutatták be.

nyo 2010.04.23. 12:29:00

@Ordnassac: A jobboldali sajtó így is ezzel lesz tele innnetől kezdve. Annyi a kérdés, hogy kétharmaddal, vagy annélkül.

Ordnassac 2010.04.23. 12:31:12

@szentfazék: azért egy vidéken általában öt százalékot elérő pártot blöffnek hívni kicsit erős, nem?

anti76 2010.04.23. 12:31:33

@bm613: igen, erre lennék kíváncsi milyen markáns különbségeket lehet egyáltalán csinálni ?
Nekem régóta olyan érzésem van, hogy tulajdonképp helyi politika nincs is, minden a parlamentbe dől el, az adótól a segélyeken át a korházakig. Mit tud tenni egy polgármester egy korházzal mást, ha a költségvetés vezérli az erre szánt összeget?
Az önkormányzatok semennyire se önállóak, arról dönthetnek, hogy a pénzt amit kaptak mire költsék. Annyira önálló, mint az egyetemista, akinek a papa fizeti a lakbért meg a kaját.

lorantka_a_gall 2010.04.23. 12:34:14

@szentfazék: megnézheted a megyei eredményeiket is, mindenütt messze túllépték az szdsz eredményeit, és számban is többen szavaztak rájuk, mint az szdsz-re '94 óta bármikor. A választóik valóban jelentős részben volt "liberális" szavazók, de van köztük bőven eddigi nemszavazó, fideszes és mszp-s is. És mindez szinte a semmiből, minimális pénzügyi háttérrel, rengeteg lelkes aktivistával. Erős értelmiségi bázissal (legnagyobb arányban diplomás választók). Ősszel meglátjuk, hogyan tovább. :)

Renesans 2010.04.23. 12:34:38

Nem tudja valaki, hogy a valasztas.hu-n vagy valahol ilyen fomában fenn vannak-e ezek az adatok, tehát hogy egyéni választókerületekre lebontva mennyi szavazatot kaptak az egyes pártok listán, mert én csak a szavazókörös lebontást találom. Köszi előre is!

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.04.23. 12:34:43

@lorantka_a_gall: ez netto marhasag, az elso forduloban nem ment valasztani kb. 1/3 ember, ebbol 10 szazalekpontnyi nyugodtan hiszterizalhato, az mar jelentos szamu uj szavazat.

a jobbik szinte biztos, hogy ront majd a szamain, mert eleg eltokelt bazisa van (ott voltak mar az elso forduloban is), es jelentos reszuk siman masodlagos fidesz szavazo.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.23. 12:36:35

@anti76: A kórházzal éppen nem sokat. De jobb helyeken van bőven saját bevételük, amit arra költenek, amire jólesik. Kis falvakban persze nem nagyon... de Budapesten még a legszegényebb kerületekben is nagyon sokat tehetnek.

CSENDES 2010.04.23. 12:36:40

Szervusztok. Szerintem pedig, ha már lúd, legyen kövér alapon, nemcsak LMP-MSZP-t kellene összehozni a táblázatban, hanem a futottak még kategóriát is. SZDSZ, MDF, stb. tehát az összes baloldali apróságot is. Ugyanis ezen szavazók egy része még elmehet szavazni. S gondolom nem feltétlenül a FIDESZ-re szavaznának. De lehet, hogy túlzás tőlem az elvárás.

Ordnassac 2010.04.23. 12:36:47

@nyo: a fideszes sajtó hallgat az LMP-ről, ill. meg is védi hallgatólagosan (lásd a szocik kampányszöveg-lenyúlását). Az általad említett verzió felerősítené az fent említett jelzőket és emberek el is kezdenék hinni.

Az LMP szavazóinál az MSZP a legelutasítottabb párt. A Jobbik törzsszavazóinak a szocikat meg maguk az Antikrisztus. Ez már csak emiatt sem működik...

szentfazék 2010.04.23. 12:37:23

@bm613: nem azt mondtam, hogy ügyetlenek, hanem hogy blöff. tehát van mögötte érdek és befektetett energia, amelynek a célja nem az, amit mutatnak. 10-100-1000 oldal blöff, már részletkérdés, ha szavaznak rá. minden elismerésem a programokat üres perceikben olvasgató polgártársaknak! engem személy szerint továbbra is nagyon érdekel, hogy ki mondja, nem csak az, hogy mit mond, vagy ír le.

Ordnassac 2010.04.23. 12:39:27

@CSENDES: szerintem az egész utolsó oszlop totálisan értelmetlen. Pont amiatt, amit írtam: az LMP szavazóinál a legelutasítottabb párt az MSZP...

CSENDES 2010.04.23. 12:39:58

@Renesans: Igen, fent vannak. Eredmények címszó alatt. Azt hiszem.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.23. 12:40:32

@szentfazék: Szeretem az ilyen okos embereket, akik mindenkin átlátnak. Csak az a gáz, hogy az összeesküvés-elméletek 99,999%-a nettó faszság szokott lenni mindig :D Viszont egyet tudok: ilyennel semmi értelme vitázni. Úgyhogy pápá...

CSENDES 2010.04.23. 12:42:04

Szavazókori eredmények címszó az eredménynek alatt.

objekt 2010.04.23. 12:44:25

@anti76: Én pont így vagyok. Kispesten szavazok, semmit nem tudok a fideszes Dr. Tarnai Richárd-ról. De nem is kell, ellenfeléről, Burány dagadtdisznófejűhazudós Sándorról viszont annál többet. Még most is azt terjeszti szórólapon a szerencsétlen, hogy vokstúristák miatt kapott ki. Ebben a szoci fellegvárban, ahol még most is képesek voltak majd 30%-nyian rá szavazni. A pártjáról is eleget tudok már ahhoz, hogy tudjak xelni.

Ordnassac 2010.04.23. 12:46:49

@objekt: na igen, a tipikus magyar szavazó. Nem valami mellett, hanem valaki ellen. ;-) (Attól függetlenül, hogy megértem az álláspontodat.)

fromdtod 2010.04.23. 12:48:53

Szerintem mindenhol fidesz. Pölö Pesten mindig csak arról beszélünk, hogy mszp-s lmp-re vagy fordítva szavazhatna (ami ugye nem lesz, ahol mindkettő fennmarad). De mindig elfelejtkezünk a 10%-os jobbikról. Azok nagy része valszeg fideszre fog szavazni. Így meg semmi esély a fideszt megelőzni.

Artur, a mesélő 2010.04.23. 12:49:11

@Treuga Mei: Csatlakoznék ehhez. Az utolsó oszlopnak max. azokban az EVK-kban van jelentősége, ahol az MSZP visszalépett az LMP javára...
LMP-sek elenyésző számban fognak az MSZP jelöltjére szavazni.

epres négercsók 2010.04.23. 12:49:58

A táblázatban megakadt a szemem Baranya4 - Komlón. Baranya mindig is a szocik fellegvára volt, de ennek már jó ideje vége. Ezt jól mutatja a pécsi polgármester személye is (meg az is, hogy akár 3 évvel ezelőttig egy Szili Katalin ellen senkinek nem lett volna esélye sem). A közkeletű felfogás szerint, Baranyában azért volt erős a szoci hatalom, mert Pécs bányászváros (volt), és a környező településeken (Komló különösen) sok bányásznyugdíjas él. Ezek az emberek pedig nagyrészt igen szép nyugdíjat kapnak. Nyilván a válságnak is betudható, hogy elfordultak a szavazók, de ebben benne van a szavazótábor kihalása is.

CSENDES 2010.04.23. 12:50:03

@Ordnassac: Nem első alkalom, hogy nem értünk egyet, de így kerek a világ.:-)

Ordnassac 2010.04.23. 12:51:07

@fromdtod: Vácott a jobbikosok inkább Bethlen Farkas mellett fognak ikszelni (állítólag a helyi LMP sem utasítja őt el). Szóval lehet ott meglepetés.

Ami Angyalföldet illeti: kb. ugyanennyi MDF-es van ott is, tehát kilőhetik kvázi egymást.

objekt 2010.04.23. 12:54:44

@Ordnassac: De legalább most, rákerestem Tarnaira, megtudtam, hogy 37 éves, négy gyerekes, tősgyökeres kispesti. Sokkal okosabb így sem lettem.:-)) Szerintem ez tényleg pesti specialitás, hogy ennyire nem ismerjük a képviselőinket. A pártok is könnyebben dobálják őket összevissza Budapesten belül, mert tudják, hogy nem kötődnek annyira a lakóhelyhez, bár Ő ezek szerint pont kivétel.

Ordnassac 2010.04.23. 12:56:22

@CSENDES: gondolod, hogy az LMP-sek között sok titkolt szoci van? Kevéssé hiszem. Keresek mindjárt felmérést erről.

lorantka_a_gall 2010.04.23. 12:56:23

@Pályaelhagyó autóversenyző: szerintem nem hiszterizálható már senki. És amit meg a Jobbikról írtál, az csak megerősíti az érvelésemet (ti. Fidesz győz, ha a jobbikosok nem szavaznak maszopra)

Ordnassac 2010.04.23. 12:59:07

@objekt: ebben van valami. Idén lesz hosszú idő után az első alkalom, hogy helyi politikus kerül be a budapesti 22. oevk-ből (Zugló) az OGY-ba. Sem Pető Iván, sem Csiha Judit nem zuglói. Ellenben a fideszes (bár a helyi KDNP-frakcióban ülő) Kulcsár József helyi lakos és a szoci Tóth Csaba is átköltözött a Vezér utcába (avagy zuglóiasan Vezér útra). :-D

Renesans 2010.04.23. 12:59:30

@CSENDES: Azt valahogy én is sejtettem, de ha pl. rámegyek egy EVK eredményeire, akkor csak azt írja ki, hogy az adott EVK-ban hogyan alakultak az egyéni jelöltre leadott szavazatok, azt nem, hogy abban a bizonyos EVK-ban melyik pártlista hány szavazatot kapott.

CSENDES 2010.04.23. 12:59:32

@Ordnassac: Nem, nem erre gondoltam. De pl Szanyi Tibor választókerületében volt 28 MDF-re szavazó Ez már 227 szavazat, szemben a Fidesz 210-zel

lorantka_a_gall 2010.04.23. 13:00:05

@Pályaelhagyó autóversenyző: az az 1/3-nyi ember pedig nem is volt soha szavazni (még a legnagyobb arányú választáskor, 2002 II. fordulóban is csak 73% volt a részvétel. a többi SOHA nem fog elmenni választani) De tévedjek, és tudatosodjon a magyar választó.

szentfazék 2010.04.23. 13:01:39

@bm613: nincs itt semmi összeesküvés, csak érdekek..
"az hogy paranoiás vagy, még nem jelenti azt, hogy tényleg nem üldöznek"
:)

Ordnassac 2010.04.23. 13:02:03

@CSENDES: ez csak megerősíti azt, amit mondtam. Az MSZP-LMP oszlop így értelmetlen. Esetleg egy "ellenjelölt potenciális szavazói" oszlopnak (így beleértve az MDF-SZDSZ-t is) több értelme lenne. Bár így is pontatlan lenne, de valamivel használhatóbb.

Ferrit 2010.04.23. 13:03:00

Ebben a formában szerintem nem sok értelme van az egyéni körzeteknek. Az adott körzet képviselője végezhet akármilyen jó munkát, ha a párt magával rántja. Nem gondolom, hogy a baloldalon csak a Tóth végzett egyedül jó munkát a körzetében, de szinte lehetetlen ezt érvényesiteni a jelen körülmények között.

A mi körzetünkben pl. egy olyan Fidesz jelölt nyert mandátumot, akiről decemberig nem is hallottam, pedig követem az eseményeket. A rengeteg ejtőernyős mit tett, és legfőképpen mit fog tenni egy olyan körzetért, amelyhez semmi nem köti???

anti76 2010.04.23. 13:03:14

@bm613: jó de sok különbség van a kerületek között, amiről a helyi vezetés nem tehet.
A XI. kerületben 139 ezren, a XVII ben meg 78 ezren fizethetnek bármilyen helyi adót, a XI be csatlakozik be az M1, M7 bevezetője, 3 budapesti híd is itt van, biztos több cég szolgáltatás van, mint a XVII-ben, és nem azért, mert Újbudán jobb a polgármester, hanem mert jobbak az adottságai az ő kerületének.

Homeoffice 2010.04.23. 13:06:45

@Ferrit:

Erről írtam:)
Mondjuk nálunk ez a Spaller nem hinném hogy nerni fog. egyrészről bejutott területi listán.. másrészről nem nagyon jönnek össze neki a húzásai.

objekt 2010.04.23. 13:08:51

@objekt: Még annyiban kiegészíteném, hogy extrém esetet kivéve valóban nem nagyon foglakoztat ki a képviselőm. Soha nem fogom megkeresni. Most azonban tényleg valami mellett is leteszem a voksomat. Az számomra már nem is lehetett kérdéses, hogy kikre nem szavazhatok, nem is hagytak esélyt arra, hogy elgondolkodjam rajta. Nem vagyok egy kritika nélküli Fidesz fan -már most húzom a szám néhány dolog miatt. ( pl. a listázás KOMMUNIKÁCIÓJA okán), de most tényleg drukkolok nekik, magunk miatt. Mivel ezek szerint vagyunk elegen az országban akik rájuk szavazunk, a többiek nyugodtan megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy olyan pártot válasszanak, amelyek jelenlegi formájukban nem tudnák vezetni az országot, ha nyernének akkor sem. De így van ez jól. Az MSZP-re szavazni viszont meggyőződésem, hogy pont a párt hosszabb távú érdekei ellen való. De ez legyen az ő gondjuk.

stratez 2010.04.23. 13:08:56

Az ország minden részéből, ahol 2. fordulóra kerül sor, érkeznek a telefonok, hogy elárasztották ezeket a körzeteket hamis, más nevében íródott, mondott szórólapokkal és telefonokkal, amiben azt szajkózzák, hogy már nem lehet a fideszes jelöltre szavazni, mert bent van a parlamentben, sőt az adott fideszes jelölt maga köszöni szépen, hogy már nem lehet rá szavazni. A szocik minden idők legaljasabb kampányát, sőt választási csalását követik el ezekben az órákban is. Épp most hívtak Szegedről, és olvastak be egy ilyen szórólapot. A Botka-Újhelyi szoci üdvöskék már minden jogállami keretet és választási törvényt semmibe vesznek az egész pártvezetéssel együtt. És ezek kubatovoznak...

Ordnassac 2010.04.23. 13:09:12

@Gunther: pedig Spaller nem is igazán ejtőernyős. :-D

WiZe 2010.04.23. 13:11:51

A kom5-höz szólnék! Kedves Tamásunk úgy viselkedik itten, mintha saját királysága lenne; egy ámokfutó őrült.

Nagyon örülnék ha elveszítené a mandátumot. Még akár olyan áron is, hogy az mszp-s jelölt nyerne. Mindezt úgy mondom, hogy a jelenlegi harmadik legerősebbre szavaztam első fordulóban.

Treuga Mei 2010.04.23. 13:12:31

Érdekes információ lehet témánk szempontjából:
www.origo.hu/itthon/valasztas2010/kampanynaplo/20100423-nepszabadsag-median-a-valaszadok-78-szazaleka-igerte-biztosra-a-masodik.html
Ha a választói hajlandóság marad, és valóban nem a kétharnad _ellen_ aktivizálódik a második fordulóra a választói tömeg, még javulhat is a várakozásokhoz képest a Fidesz eredménye.

CSENDES 2010.04.23. 13:13:25

@Renesans: Keresem, de még nem találom a megoldást.

Ferrit 2010.04.23. 13:14:40

Nálunk nem ejtőernyős nyert, de egy olyan balos képviselőt ütött ki, aki 16 éve mindig nyert, és még a jobbos önkörmányzatok is elismerték a térségért végzett lobbitevékenységét és munkáját. Bárkivel beszéltem, senki nem tudott rosszat mondani Róla, és a Fidesz szórólapokon is csak azzal tudták támadni, amivel a Tóth féle erős embereket, hogy együtt szavaztak a frakcióval.
Amelyik képviselőn a Fidesz 4 ciklus alatt nem talál fogást, az lehet, hogy jól dolgozott?
Na, mindegy az embereknek a látottak alapján ez a legkevésbé sem számit.

CSENDES 2010.04.23. 13:14:54

@Ordnassac: Én is erre gondoltam, tehát egyetértünk.

objekt 2010.04.23. 13:15:23

@stratez: Ez így lehet, mert tegnap este jöttek a Fidesz-től értesítővel, hogy lesz második forduló. Rajta lehetek valami listán:-)

kombájn 2010.04.23. 13:17:11

Kedves Török Gábor, szerintem is "marhaság" az mszp-lmp oszlop. Saját köreimből kiindulva lmp-szavazók másodlagos/régi szavazati preferenciája: 30% fidesz, 5% mszp, 5% mdf, 30% szdsz, 30% senkinek sem elkötelezett...
Akkor inkább 2 oszlop kellett volna: fidesz+jobbik és minden más együtt. talán.

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.04.23. 13:19:36

A Fidesz erejét mindigis az egyéni körzetek adták, most sem volt ez másképp, ha csak listás lenne a választás mindig koalíciós kormányok lennének Mo-n szerintem!

Érdekes a városi (LMP) - vidéki (Jobbik) felosztás az "újoncok" között..

Treuga Mei 2010.04.23. 13:20:57

@fromdtod:
Az kérdés, hogy a Fidesz szavazóinak egy része - a párt biztos győzelmének tudatában - nem átcsábítható-e az LMP-re.
Emellett ne feledjük, hogy az utolsó hetek éles küzdelme a jobboldalon komoly Fidesz-ellenes érzelmeket hívhatott elő a Jobbik szavazói közt is, ami szintén az LMP felé terelheti _egy kis részük_ szavazatait!

Ferrit 2010.04.23. 13:24:14

Az én környezetemben élő lmp-s szavazók is (akik érdekeltek a második fordulóban) azt mondják, hogy nem szivesen szavaznának a szoci jelöltre, de a fideszesre sem. Lehet, hogy a legtöbben inkább távolmaradnak?

Treuga Mei 2010.04.23. 13:24:31

@Ordnassac:
Kár is keresgélni, a Forsense szerint a másodlagos preferenciák a választóik közt 20% Fidesz és 10% Maszop...

Ordnassac 2010.04.23. 13:24:49

@objekt: jómagam az MSZP-től és a Fidesztől kaptam valami hasonlót, névre szólóan. A velem együtt lakó szüleim semmit...

Ordnassac 2010.04.23. 13:25:46

@Ferrit: jaaa, Ecsődi. Meg is lepett, hogy L. Simon már az első fordulóban megverte.

nestrot10 2010.04.23. 13:26:30

Minden nap elmondom:Sok ember már most LŐPOR SZAGOT ÉREZ . Erre is gondolni kell. Orbántól a gonosz törpétől a hatalmat csak fegyverrel lehet majd elvenni, úgy változtatja,meg a választási törvényt, az alkotmányt, sőt már be is indította a munkahelyeken a FIDESZ -ÁVÓT. Aki nem nyal a Fityisznek azt menesztik, ellehetetlenítik! Más megoldás nem lesz !

Ordnassac 2010.04.23. 13:26:31

@Treuga Mei: köszi, ezt kerestem. :-) Csak közben emailekre kellett válaszoljak.

Ferrit 2010.04.23. 13:26:47

én a fidesztől soha nem kaptam levelet, lehet, hogy én egy másik listán vagyok?:))

nestrot10 2010.04.23. 13:27:16

mi van már igazodsz Te is T:G:???

is 2010.04.23. 13:29:17

@Peppone Botazzi: én legalábbis ezt hallgattam 4 évig, hogy márpedig miért nem azt csinálják, amire a felhatalmazást kapták?

gentry 2010.04.23. 13:30:00

Miért lett összeadva az Mszp és az LMP??? Mi az asszonnyal speciel a Bp. 16 vk-be tartozunk, az első fordulóban mindketten az LMP-re voksoltunk, a második fordulóra pedig nem megyünk el. Azért nem, mert mind a Fidesz, mind az Mszp vállalhatatlan számunkra, az LMP-s arc meg úgysem juthat be. És abban biztos vagyok, hogy sok-sok LMP-s szavazó van még ezzel így. Szóval hiba összeadni a szocik százalékát az LMP-ével.

lorantka_a_gall 2010.04.23. 13:30:07

@nestrot10: Vona vezeti a Jobbikot, nem OV. Ideje lenne felébredni, mert bilibe lóg a Jobbik-kétharmad ;)

is 2010.04.23. 13:32:06

@stratez: a munkáslevelezők ezrei követelik a feketézők, és a kulákok példás megbüntetését! az ország minden pontján ott vagyunk és éberen őrködünk! elvtárs, a te figyelmed se lankadjon! a békeharc tovább folytatódik!

énisfélek 2010.04.23. 13:32:09

Ez az MSZP+LMP oszlopnak mi az értelme?
Vagy ez egy burkolt üzenet az LMP-sek felé?
Mégiscsak van itt valami titkos háttéralku...

Treuga Mei 2010.04.23. 13:33:58

@nestrot10:
És akkor még nem is beszéltünk a fehérterrorról meg a szabadcsapatokról!
((-:
Ez nem az a hely, itt párbeszéd folyik, menjél szépen haza, légy szíves!

nestrot10 2010.04.23. 13:35:06

Most olvastam Szij -és rémhírgyártó Péter port kapott.... Remélem legközelebb sikerül " beporozni"....és huss...elszáll..:)

Treuga Mei 2010.04.23. 13:35:39

@gentry:
Lehet, hogy azért érdemes elmenni, mert egyrészt a sok szavazat a későbbiekre jó lesz az LMP-nek, másrészt ne adjuk föl a reményt: hátha az utolsó pillanatban visszalép a szoci, és nem is tudsz majd róla!

nestrot10 2010.04.23. 13:36:29

@Treuga Mei: Mi van? Foglalkoztatlak? Párbeszédezel ? Velem? Ki kért meg rá?.... na gyúrjál még akkor kicsit! Ez a hörcsögtosznádi falugyűlésre elég!

Ordnassac 2010.04.23. 13:36:42

@lorantka_a_gall: @Treuga Mei: alapvető fórumos-kommentelős szabály: ne etesd a trollt! ;-)

Ordnassac 2010.04.23. 13:38:00

@Treuga Mei: Molnár Gyula??? Visszalépni??? Nincs az az Isten!

nestrot10 2010.04.23. 13:38:07

@lorantka_a_gall: tudom, de Ő fog a gonosz törpe farkára rálépni!!! :D hehehe

énisfélek 2010.04.23. 13:39:25

Aki pedig nagy nyilvánosság előtt túlságosan biztosnak állítja bei a fidesz-es győzelmeket a második fordulós körzetekben, az talán azt sugallja az első fordulóban a fidesz-es jelöltekre szavazóknak, hogy a második fordulóban már nem is muszáj elmenni szavazni... márpedig ez csúfos meglepetéseket okozhat.
Vagy épp ez a cél?

objekt 2010.04.23. 13:40:14

@nestrot10: Szerintem sok ember valami teljesen más szagot érzett. Volt, hogy nem bántam volna, ha lőporszag is lett volna, de már elmúlt. Te csak aggódj nyugodtan...

nestrot10 2010.04.23. 13:42:30

T:G Mióta Gíró Szász megszerezte a Fidesz Gazdasági Századvég tulajdon 51 % -os képviseleti jogát és a jó zsíros állást ( Mert a duci fejű Stupf csak a markát tartja majd mert a századvég a nevet adta......s közben kiszalad Ámerikai Nagykövetnek)... szép egy Fityisz seggnyaló egyesület az is:)

Treuga Mei 2010.04.23. 13:42:37

@Ordnassac:
Igazad van, de szép is, cizellált is, nem csak okos, nem tudtam megállni!

Treuga Mei 2010.04.23. 13:44:18

@Ordnassac:
De más se! Korlátoltak, de sebaj, így könnyebb lesz a bentlévők mentelmi jogát is fölfüggeszteni...

nestrot10 2010.04.23. 13:44:19

@objekt: te lüke, az az Orsós Orbán volt ......és csak ijeszgetett a Vekker Viktor,...most a Nép másik fele fog ébredni a Vekkerre és " FELKELNI" ..több mint 2,5 megbutított milla....:)

Treuga Mei 2010.04.23. 13:47:34

Reméljük, a fiatal(?)ember(?) kiszellentette magából a mentális szelletet, talán akkor folytathatjuk is az eszmecserét...

objekt 2010.04.23. 13:47:47

@Ordnassac: Neked milyen igazad volt! Ez egy idióta...

CSENDES 2010.04.23. 13:51:39

@gentry: Sajnos nagyon sokan vannak így, akik nem mennek el, mert feleslegesnek tartják, mondván úgysincs semmi értelme. Egy biztos a FIDESZ-esek el fognak menni.

Ferrit 2010.04.23. 14:02:04

@CSENDES: Ők igen, az biztos! Ezt kellene a liberális és a balos szavazóknak eltanulni a jobbosoktól!

cambridge.on 2010.04.23. 14:13:47

@bm613: "A globális gazdasági kormányzás intézményeit, a Világbankot, Nemzetközi Valutaalapot
(IMF), és a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) az ENSZ felügyelete alá kell helyezni,
és kiegyensúlyozottabbá kell tenni az irányításukat"

EZ az LMP programjának egy célkitűzése.
Erre írtam korábban, ennek elérése után a világbéke következik.
Idealista egyetemisták még hisznek benne.
A realisták sajnálkoznak, az MSZP és MDF után nem maradt a baloldalon egy értelmes párt,

török gábor 2010.04.23. 14:15:42

@kombájn: a 136. bejegyzésben szerintem megírtam, amit erről gondolok. az utolsó oszlop pont azt mutatja, hogy MÉG HA MŰKÖDNE is ez az összefogás szavazói szinten (feltehetően nem fog), akkor is csak néhány evk-ban érne valamit.

Ordnassac 2010.04.23. 14:34:41

@cambridge.on: MDF nem volt értelmes párt. Bokroson kívül nem volt ott semmi, csak veszekedés és kizárásosdi.

fromdtod 2010.04.23. 14:35:18

@Treuga Mei:

Átcsábítható? Hát lehet, hogy átcsábítható, de akkor kéne egy kis csábítás... vagy inkább kellett volna. És bocs, gúnyolódnom kell. "utolsó hetek éles küzdelme a jobboldalon". Ne izéjj má!!!! Istenem, bárcsak ilyen éles küzdelmek lettek volna az elmúlt 20 évben, és nyugodt lett volna a világ, legalábbis Mo..
Szóval szerintem nem történt 2 hét alatt semmi. Tehát ha az input nem változik, akkor az output sem fog változni. Csak annyi, hogy csekélyebb lesz a részvétel, mert néhányan másodszorra nem mennek el. És lusták szerintem minden párt szavazói közt vannak.

Homeoffice 2010.04.23. 14:37:11

@török gábor:

Egy kérdés mindössze.
Készülnek megint 3-4 órás Stand up Comedy-vel?:)

combo 2010.04.23. 14:41:41

@stratez: Ha már szóba hoztad ez a fránya Kubatovot, akkor az a probléma, hogy a 2. felvételen kerek-perec bemondták, hogy az MSZP helyett dobáltak szórólapokat Pécsen anno (Szili helyett). Innentől én már bármit kinézek belőlük is, bocsi. Pláne, hogy a MN-ben már szerdán volt hír arról, hogy hamis szórólapokat fognak szórni az MSZP-sek csütörtök-pénteken. Ha ezek után is dobálnak kontraproduktív lapokat Botkáék, akkor marhák... (És mellesleg a MN honnan ilyen jól informált?)

török gábor 2010.04.23. 14:43:33

Fejlesztettem a táblázaton: most már az is látszik, hogy a Fidesz egyéni jelöltjei hol szerepeltek jobban/rosszabbul, mint az adott körzetben a párt listája. Nagy eltérések nincsenek, kivéve azt a két választókerületet (Edelény, Vác), ahol jól szereplő, a jobboldalhoz kötődő független jelölt indult.

török gábor 2010.04.23. 14:51:58

most alaposan átnézve ezeket az adatokat, nekem úgy tűnik, hogy vidéken Kazincbarcikán lehet a legszorosabb eredmény...

mindphaser (törölt) 2010.04.23. 14:54:17

@bm613: Ez a problema. Polgarmestert majd osszel valasztunk.

cambridge.on 2010.04.23. 14:58:52

Az erózió akkor kezdődött, amikor az MDF egy része átpártolt a Fideszhez.
Ezek után a sarokba szorított rókához hasonlóan mindenkit megmartak.
A végén senki nem tudta volna megmondani milyen politikát akarnak folytatni.
Én sajnálom, mert a megmaradt pártok finoman fogalmazva,nem vonzóak.

Off.
Az eleki Jobbikos elnök lánya is roma fiataloknak járó támogatást vett fel. Lehet, hogy aki már látott élő cigányt annak mindenkinek jár?
Rettenetesen kíváncsi vagyok a támogatás statisztikai összegzése után, a minisztérium szerint mennyi a roma származású hallgatók aránya?
Ezek szerin minden rendben van az oktatásban, rengeteg kisebbségi kér, és kap támogatást....

Tényleg lehet más a politika. Az új elv ezek szerint: ha én lopok
abban semmi kivetni való sincs.

Renesans 2010.04.23. 15:00:24

@török gábor:

Gábor, én inkább az MSZP egyéni és listás eredményei közötti eltérésre lennék kíváncsi, mert az MSZP jelentősen jobban szerepelt az egyéni körzetekben, mint amit listán kapott.

Véleményem szerint az LMP szavazói között igenis van egy MSZP-s másodlagos preferenciával rendelkező nem elhanyagolható réteg.

Országosan kevesebben szavaztak az LMP-re egyéniben, mint listán, egyrészt azért, mert a szavazóik egy része úgy vélte, az LMP jelöltjének nincs esélye, másrészt pedig nagyon sok helyen nem is tudott indulni az LMP-s jelölt. Megfigyelhető, hogy ezeken a helyeken a szokásosnál még nagyobb az MSZP listás és egyéni eredményei közötti különbség.

Ordnassac 2010.04.23. 15:02:13

@cambridge.on: halk megjegyzés: Faithot azóta az LMP kidobta a pártból, még hozzá igen gyorsan. Ez mondjuk jó jel, de elkurvulni bármikor lehet.

fell bandi 2010.04.23. 15:04:46

@objekt: persze hogy rajta vagy! Tudod, a Fidesz megvette a népességnyilvántartótól, szabott áron. Ez is azt bizonyítja, hogy a Kubatov-féle lista kamu. Egyébként egy maszopos nem panaszkodna, hogy rajta van a Fidesz listáján xDDD

Ordnassac 2010.04.23. 15:07:31

@Renesans: talán ebbe bele kéne vonni az MDF-et is. Szerintem az sem jelentéktelen.

bence87 (törölt) 2010.04.23. 15:16:04

azt azért látni kell hogyha annyi fidesz szavazó megy el amennyi az első fordulóban akkor két helyen nem fognak nyerni. Edelény és Angyalföld. bőven lesz 2/3ad

Renesans 2010.04.23. 15:25:27

@Ordnassac: Igazad van. Szerintem az MDF-szavazók másodlagos pártpreferenciája (már amelyiknek van), kizárólag a baloldalhoz köthethő, tehát vagy MSZP-s, vagy LMP-s.

Megnéztem példának a szegedi 01. számú körzetet, ahol csak három jelölt indult (Fidesz, MSZP, Jobbik). Itt listán 29% körül kapott az MSZP, míg egyéni jelöltjük majdnem 40%-os eredményt ért el. Az MSZP itt több mint 3000 szavazattal kapott többet egyéniben, mint listán (összesen kb 30000-en szavaztak ebben az EVK-ban). A Fidesz listás szavazatszáma itt mintegy 1000 szavazattal több, mint az egyéni jelöltjére leadott voksok száma.

Végeztem egy kis számolást a listás szavazatokkal. Az MSZP szavazataihoz hozzáadtam az MDF-szavazatokat, majd a kb. 3200 LMP-szavazatot. Így az MSZP egyéni szavazatszámánál kb 1000-rel nagyobb számot kaptam. Ez nagyjából megegyezik a Fidesz egyéni és listás szavazatszámának különbségével.

Az elméletem a következő: LMP-s jelölt híján a listán LMP-re voksoló szavazók mintegy 2/3 támogatta az MSZP, 1/3 értelemszerűen a Fidesz jelöltjét, ha feltételezzük, hogy az LMP-Jobbik szavazatmegosztók száma elenyésző.

Valószínűleg a Fidesz és a Jobbik között is volt szavazatmegosztás de ennél kisebb mértékű. Érdekes módon az egyéni jelöltre kapott szavazatok száma magasabb (kb 500-zal) a Jobbik esetén is. Tehát ha volt is szavazatmegosztás, valószínűleg a Fidesz-Jobbik szavazatmegosztók "kioltották egymást", azaz egyik felük egyéniben, másik felük listán voksolt a Jobbikra.

reKorrekt 2010.04.23. 15:43:54

Ahogy elhagyod a BUD sorokat és belegázolsz a BÁCS-BÉKÉS-BORS régióba, kissé mintha megváltozna a mszp/jobbik arány :)

Úgy látszik hogy Budapest még mindig a ballib fellegvára.

Csak megjegyzem hogy Bp. és Pest megye nélkül 2006-ban a Fidesz nyer úgy, hogy az MDF és SZDSZ be sem jutott volna.

Kis dezsávűm azért most is van.

Kivlov 2010.04.23. 15:53:15

lmp = szdsz2.0
akinek van még ehhez gusztusa, az gyönyörű...

török gábor 2010.04.23. 15:55:34

@Renesans:

Az MSZP legnagyobb eltérései (egyéni-lista):

Csongrád1 - 10,8
Csongrád2 - 9,8
Bud16 - 9,5
Bud 20 - 13
Bud 26 - 9,3
Jász1 - 8,7

Captain Tott (törölt) 2010.04.23. 16:47:24

@török gábor: Csongrád2? Nem 3?

Egy korábbi megjegyzéshez: Igen, szerintem is Kazincbarcikán a legérdekesebb a helyzet - és paradox módon ott a legjobbak az MSZP esélyei, ahol a Fidesz és a Jobbik a legközelebb állnak egymáshoz.
Én a tippelésben Kazincbarcikán az MSZP-s jelöltet nevető harmadikként várom.

Captain Tott (törölt) 2010.04.23. 16:53:12

@Captain Tott: Miskolc 4-ben sem esélytelen az MSZP-s. Budapesten a kiesett Jobbikos jelölt szavazói feltehetően a Fideszre szavaznak, ott azonban, ahol két erős jobboldali tábor van, könnyen kiolthatják egymást.

Csavaros ez a magyar választási rendszer, amiért három jelöltet is továbbvisz a második fordulóba, nemcsak az első kettőt...

papika 2010.04.23. 16:57:03

@Renesans:
A bp-i LMP szavazóknál a fele-fele jobb közelítésnek tűnik, mint a 2:1. Nézd meg a Gábor táblázatát, onnan látni, hogy nem volt egy budapesti körzetben LMP jelölt, hogy a Fidesznél a jelölt több, mint 4% meghaladta a párt szavazatát. Ott megnézheted az LMP listás eredményt melette, és láthatod, hogy az mindenhol kb a fele.
Amúgy azt is lehet látni, hogy ahol nem volt LMP-s egyéni jelölt, ott nagyon sok volt az érvénytelen egyéni szavazat is (ezt akkor látni, ha megnézel egy-két ilyen szavazóköri eredményt, sajna összesítés nekem nincsen).

papika 2010.04.23. 17:11:11

@papika:
Hm, ez annyiban nem igaz, hogy a bp29-ben Hiller Pisti elszippantotta az LMP-sek vagy 3/4-ét.
Na ennyit arról, hogy az LMP szavazók intelligensebbek az átlagnál.
Viszont az érdekes, hogy a "sorstárs" MDF nem sok vizet zavart, ha nem volt LMP-s, de volt MDF-es (BP14, BP29), az bizony nem tudott sokat profitálni a helyzetből. Felettébb érdekes.

Renesans 2010.04.23. 19:16:50

@papika:
Budapesten összesen 5 helyen nem volt LMP-s jelölt.
Ezekben az EVK-kban a Fidesz ill. az MSZP egyéni és listás százalékai, ill. ezek különbsége:

Bud14:
Fidesz - egyéni: 49,6% lista: 43,5% eltérés: +6,1%
MSZP - egyéni: 32,5% lista: 28,2% eltérés: +4,3%

Bud23:
Fidesz - egyéni: 48,2% lista: 44,1% eltérés: +4,1%
MSZP - egyéni: 35% lista: 28,9% eltérés: +6,1%

Bud26:
Fidesz - egyéni: 49,2% lista: 44,7% eltérés: +4,5%
MSZP - egyéni: 36,9% lista: 27,6% eltérés: +9,3%

Bud29:
Fidesz - egyéni: 47,9% lista: 45,1% eltérés: +2,8%
MSZP - egyéni: 30,6% lista: 25,3% eltérés: +5,3%

Bud30:
Fidesz - egyéni: 48,3% lista: 42,9% eltérés: +5,4%
MSZP - egyéni: 35% lista: 26,8% eltérés: +8,2%

Ezek alapján a Bud14 kerületet kivéve mindenhol az MSZP-nél nagyobb az eltérés. Lehet, hogy a 2:1 arány túlzás, de szerintem látható, hogy az LMP-szavazók másodlagos pártválasztása enyhe MSZP-fölényt mutat.

tükörjáték · http://tukorjatek.blog.hu 2010.04.23. 19:38:20

Nem találom, hogy pontosan honnan lehet megtudni a listákra leadott szavazatokat anélkül, hogy kiszámolnám. Tudna nekem segíteni valaki?

papika 2010.04.23. 19:47:14

@Renesans:
Na végre!
Azon kezdtem félni, hogy ma már nem lesz több komment!

No de a lényeg, hogy a BP29-et nem értem, a Hillerre vmi miatt sok LMP-s szavazott, a többi helyen viszont nem volt MDF jelölt (kivéve a 14-et, de az meg az én inkább felefele elméletemet támasztja alá), akik viszont szinte csont nélkül átszavaztak az MSZP-re. Ez kb. magyarázza, a szocik miért kaptak észrevehetően többet egyéniben, mint a Fidesz.

papika 2010.04.23. 20:16:27

@török gábor:
A már lefutott körzetekre nincs ilyened?
Mindig úgy szerettem böngészni az adatokat, de most nem lehet csak ha mindent magam összeadogatok.

Nuntius 2010.04.23. 20:33:52

@török gábor: Tisztelettel érdeklődnék, hogy a most vasárnapi választási műsorban az elején, várható-e valamilyen előzetes eredmény. És ha igen, akkor az hogyan készült? A még nyitva álló választókerületekben végeztek kutatásokat, felméréseket?
Mert azt tudom, hogy nehezebb megjósolni mint a listás országos eredményeket, de a két hétben nem találkoztam részletesebb kutatásokkal. Én is csak megérzésekre, kollégák, vidéki ismerősök, barátok, rokonok érzéseire alapozva tudok becsülni. Véleményem szerint talán 2-4 körzet amit nem a fidesz nyer majd meg és így olyan 53-55 egyéni jelöltjük nyerhet és úgy 2 fő kap mandátumot országos listáról. Ezek alapján úgy 261-263 képviselője lehet a fidesznek.

lorantka_a_gall 2010.04.23. 20:35:01

@török gábor: zsír, köszi, lesz mit bogarászni :)

szöllősi 2010.04.23. 21:10:25

@Renesans: Bravo!
Kösz Neked és Gábornak is!

Ordnassac 2010.04.23. 21:24:18

102 szenátor az USA-ban??? Jézusom... Ki készítette ezt az összeállítást?

objekt 2010.04.23. 21:25:40

@Ordnassac: Itt nem lehet lemaradni semmiről:-)

masni55 2010.04.23. 21:33:12

Hű, de diplomatikusak voltunk! :)

objekt 2010.04.23. 21:43:20

Érdekes, hogy TG-t mennyire szeretik összepárosítani Giró-val. Mondjuk én bírom őket így együtt, régebben az "infóarénában" is többször együtt voltak. Lehet, hogy balról nem örülnek ennek ennyire.

Ordnassac 2010.04.23. 21:48:12

@objekt: ők ketten lassan olyanok lesznek, mint a Kéri-Stumpf páros. :-D

török gábor 2010.04.23. 22:03:35

@Nuntius: nem tudok ilyen kutatásról, az 57 körzetben (az egyes körzetekre reprezentatív) felmérést készíteni nagyon költséges lenne.

papika 2010.04.23. 22:10:34

@török gábor:
Akkor mit fogtok csinálni héttől nyolcig, amíg lesz valami adat?
Tippelgetni?

panelburzsuj 2010.04.23. 22:11:07

@Ordnassac:

És van szíved ezen vigyorogni? ...

Ordnassac 2010.04.23. 22:12:28

@panelburzsuj: ekkora magas labdát nem bírtam kihagyni. ;-)

mindentudoka 2010.04.23. 22:15:01

Tartom a hónapokkal ezelőtti véleményemet: Minden egyéni körzetet besöpör a Fidesz.
Ahogy itt az átlagot látom Molnár Oszkárt és Tóth Józsefet gondolják kivételnek, de nekem van egy olyan érzésem , hogy a fidesz ott is behúzza a strigulát.

panelburzsuj 2010.04.23. 22:19:27

@Ordnassac:

Májfunkciók, ja ... :)

És arról nincs valami fülesed, hogy az ifjabb páros kiket nevel most éppen a majdani kétharmados kormánypárt magjává?

Michael Corleone 2010.04.23. 22:24:31

@Renesans:

sztem ez tök jó ötlet a részedről, de ebbe az extra fideszes és mszp-s szavazatokba benne vannak az mdf-esek is. A 14es és 29es evk-ban volt, hogy csak az lmp hiányzott, e két körzet alapján pedig árnyalnám a következtetésed.

Ordnassac 2010.04.23. 22:31:39

@panelburzsuj: Húsz év múlva megtudjuk. ;-)

Lucilius 2010.04.23. 22:34:18

@objekt:

Régen mindig a Lakner Zolival voltak együtt de úgy látszik megunták egymást :-)))

Michael Corleone 2010.04.23. 22:34:23

@Renesans: ja, és a 11ker-et (16.evk) kihagytad. Ott valószínűleg Molnár Gyula personal vote-je miatt, és nem az lmp-sek másodlagos prefije miatt kapott többet a szoci egyéni jelölt, mint pártja listán.

papika 2010.04.23. 22:55:45

@török gábor:
Gábor, Gábor,
meg ne spórold a "mi számít sikernek?" posztot, reggel megígérted!
Félre ne vezessen, hogy most kevés a komment!
A fél ország erre vár!

török gábor 2010.04.23. 22:58:54

@papika: gondolkoztam rajta. azért nem lesz, mert nagyon egyszerű a helyzet. nem ér meg egy bejegyzést.

Ordnassac 2010.04.23. 23:22:16

Totál off:

www.youtube.com/watch?v=Xfa2No3Rxtk <--- Moszkva-parti esték, kicsit másképp.

on

papika 2010.04.23. 23:25:26

@török gábor:
hát igen, nekem az a tippem, hogy minden párt hatalmas győzelmet fog ünnepelni, de hogy el is hisszük-e nekik?

a fidesz mindenképp az eddigi legnagyobb frakciót adja- ha lesz kétharmad, ha nem, ezt fogják ünnepelni (sztem lesz).
a szocik, mivel a gyenge körzeteik már kiestek, azt fogják ünnepelni, hogy az első forduló 19 százaléka óta máris visszaszereztek pár % támogatást
a jobbik szintén soha nem látott frakcióval képviseli majd a nemzeti radikalizmust
az lmp meg gratulál az országos listás képviselőknek, és ünnepli, hogy mekkora siker ez egy egy éves párttól

szóval igen, nehéz siker-sikertelenség határt húzni.

Ordnassac 2010.04.24. 00:01:00

Elindult a kampánycsend.

lorantka_a_gall 2010.04.24. 00:01:47

Na, most már kampánycsendesek teccünk lenni. Sok sikert mindenkinek, sok sikert Magyarországnak! A kocka is száll már.

kopogtató 2010.04.24. 01:18:45

@török gábor: ez nem meglepő, kazincbarcika volt a rekorder mszp-s körzet mindig is. Az a nő volt az mszp Font Sándora:)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.24. 09:25:21

@papika:

A Fidesz esetén legalább annyi előnye van a 256 mandátumnak, mint a 260-nak (258 a határ). Nem kardinális. Két átállót bármikor hoznak a Jobbikból, esetleg az LMP-ből.

A Fidesznek itt már kudarc nem lehet.

A szocik feltétlen sikerrel járnának, ha nem lenne a Fide3sznek 258 mandátuma. Persze ez a siker csak a kommunikációs térben működne, mert egyébként nulla jelentősége van.

A saját sorsuk szempontjából azért lenne lényeges, mert igazolná Mesterházy rátermettségét. Ha M.A. még a 2/3-ot sem tudja megakadályozni, akkor bukott ember, nem lehet pártelnök, vagy ha mégis őt akarnák, akkor nagy esélye lesz a szakadásnak.

A Jobbik és az LMP szempontjából érdektelen ez a kör.

Érdekes, h a Jobbik első hitelességi problémája az lehet, h a Fidesz 2/3-ához negatívan viszonyul. Ez az, ami miatt átállhat tőlük egy-két mérsékeltebb arc, ha nincs meg a 258 mandátum.

Üdv.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.24. 09:29:34

Egyébként érdekes választás előtt áll egy baloldali szavazó, mert

a) ha akarja a baloldal megújulását, nem szavazhat az MSZP-re, hiszen igazi megújuláshoz igazi összeomlás kell;

b) ha pedig baloldali értékek mentén voksol, akkor ebből most több van a keresztény-szociális/etatista Fidesz oldalán, de még az LMP-nél is;

c) ha nem akar hülyeséget csinálni, addig gondolkodik, még a végén otthon marad, és ezt jól is teszi;-))

Ps.:
Ajánlom egyik kollégám találó írását a baloldalról, a néphez való viszonyáról kampánycsendbeli unaloműzőnek:
malacnews.freeblog.hu/archives/2010/04/23/Tehetetlen_Dodo_Az_MSZP_es_a_neplelek/

Ordnassac 2010.04.24. 10:28:30

@kopogtató: csakhogy az idén nem ő indult Barcikán a párt színeiben, hanem a helyi polgármester.

stratez 2010.04.24. 10:42:12

Visszanéztem a Tét című ATV-s elemző műsort, ahol TG volt az egyik résztvevő. Én a helyében azért azt nem hagytam volna szó nélkül, amikor Bánó úgy vezette fel az adást, hogy a múlt vasárnapi szavazáson a hajnalig sorban állók őt az 1947-es kékcédulás szavazásra emlékeztették. Ekkora arcátlanság hallatán akár nyugodtan fel is állhatott volna.

[nev] (törölt) 2010.04.24. 11:02:57

@Ordnassac:
lol. ha jól látom, akkor az ott középen hu jintao.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.24. 11:07:32

@stratez:

Yesss! Ez nekem is feltűnt! És az is, h szó nélkül maradt!

Az "arcátlanságnál" valóban nincs jobb szó.

Tótán már egyenesen azt írta be egy idióta, h Kubatov-listákkal és választási csalással nyert a Fidesz. Érthető ugye? Nem 1%-on múlt, hanem 33%! És vannak ilyen hülyék... ész+... megáll

Ordnassac 2010.04.24. 11:18:27

@[nev]: talált, ezért küldtem be. ;-)

stratez 2010.04.24. 11:29:56

@malacz69【ツ】az oroszlánszínű: Ezeknek csak ezt a linket kell elküldeni, hadd tanulmányozzák a szoci adatbázist. Ide nyugodtan Kubatov is beiratkozhatna egy kis tapasztalatszerzésre:
www.youtube.com/watch?v=xyDP_DOoazg&feature=related

szavazo26 2010.04.24. 15:47:04

Nagyon sok érdekes megjegyzés volt a szavazatmegosztással kapcsolatban, amit én hiányoltam hogy nem számol senki azzal hogy itt nem pártokra hanem egyénekre szavazunk, és ez nagyon sokat számít! A szavazatmegosztásról csak annyit hogy nekem van olyan ismerősöm aki listán a Fideszre szavazott (mert kormányváltást akart) viszont egyéniben az mszp-re mert meg van elégedve a kerület fejlődésével!

Szóval a személyek nem elhanyagolhatóak, én is személyre fogok szavazni nem pártra (arra ott van a listás voks)

Tudja valaki esetleg hogy vasárnap mikorra várhatóak az első eredmények?

transziboy 2010.04.24. 16:10:47

és hol van a MIÉP listája??? Gaby már megint csalódást okozol! :(

Ordnassac 2010.04.24. 19:38:18

@transziboy: ilyen erővel akár a Munkáspártot és az MSZDP-t is említhetnénk, viszont ezen a választáson a három közül egyik sem volt releváns...

EGO 2010.04.24. 23:27:32

@szavazo26: Hehe... ezt csak az OVB istenek tudják...:)

Surko 2010.04.24. 23:36:22

@cambridge.on: " EZ az LMP programjának egy célkitűzése.
Erre írtam korábban, ennek elérése után a világbéke következik.
Idealista egyetemisták még hisznek benne.
A realisták sajnálkoznak, az MSZP és MDF után nem maradt a baloldalon egy értelmes párt, "

Bokrosék kihullását én is sajnáltam. Ugyanakkor elég katyvasz egy alakulat volt az, azt meg kell hagyni.

Így talán jobb is, hogy most elbuktak, mert legalább teret engedhetnek egy új, polgári, jobboldali liberális alakulatnak.

Csehországban történt már ilyen. Az Európai Demokraták elnevezésű jobboldali liberális párt 2002-ben alakult meg és még abban az évben bejutott a prágai önkormányzatba.

2 évvel később a "függetlenek uniójával" közösen indulva az EP választáson már 11%-ot értek el.

Sajnos a 2006-os parlamenti választásokra elfogyott belőlük az erő, de Prágában továbbra is 7% feletti eredményt értek el.

A cseh liberális Európai Demokraták az EP néppárti frakciójában ültek.

Nálunk is egy ilyen új pártra lenne szükség. Bízom benne, hogy Somogyi Zoli vezetésével belevágnak egy új párt építésébe.
Egy ilyen jobboldali liberális kezdeményezésben én is szívesen részt vállalnék.

2010.04.25. 03:07:44

Örülök, hogy felkerült a pénteki Estés a videó. Már a tévében nézve is feltűnt, hogy amit Giró-Szász mond (1:23-tól 1:34-ig), csak akkor lehetne igaz, ha a töredékszavazatok nem az első érvényes (hanem az első eredményes) fordulóban keletkeznének.

2010.04.25. 03:08:56

mármint: 'a pénteki Estés videó'.

stratez 2010.04.25. 07:34:07

A 2/3-ot az fogja eldönteni, hogy az 1. forduló eredménye elvette az MSZP szavazóinak kedvét a szavazástól, kevesebben fognak elmenni, nem igazán rázza fel őket a Fidesz-kétharmaddal riogatás. Legfeljebb 1-2 körzetben lehet fordítás, ha lesz egyáltalán.

cambridge.on 2010.04.25. 08:36:32

@malacz69【ツ】az oroszlánszínű: Egyetértek a felvetéseddel.
Halkan megjegyzem elkésett javaslat. Két héttel korábban kellett volna otthon tartani a baloldali szavazókat. Akkor most nem lenne kire szavazniuk!
Aki mégis megpróbál elmenni, azt falhoz kell állítani.
Nem kivégzés céljából, mert nincs halálbüntetés! Még a baloldali szavazókat sem lehet halállal büntetni!
Szégyenfalnak neveznék, és az ott állóknak a nyakába lógna egy tábla: Nem a Fideszre akart szavazni!

Sajnos nem mindenki gondolkodik így. Akadnak többpárti parlamentben gondolkodók.
Eszme futtatásod a saját blogodban, tökéletesen megfelel egy kocsma hangulatának és színvonalának.
Ahol, a sok ital hatására mindenkiből az alkohol beszél.
Sajnos nincs remény arra, hogy kijózanodj.

stratez 2010.04.25. 09:00:58

Alacsonyabb a részvétel, mint 2 hete, ez nem ígér semmi jót a szociknak...

ubul2000 2010.04.25. 09:24:13

@stratez: Szerintem ebből semmi nem következik. Lehet, hogy a fideszesek dőlnek hátra kényelmesen - már úgyis megvan. Szóval semmit nem tudhatunk ebből. Este kiderül

stratez 2010.04.25. 09:32:28

@ubul2000:
Kérdés, melyik szavazótábor motiváltabb, a Fideszé a kétharmadért, vagy a szocik az ellenkezőjéért. Szerintem az előbbi. A letargiát nem írja felül a kétharmad megakadályozásának lehetősége.

ubul2000 2010.04.25. 09:40:44

@stratez: Szerintem a jó idő és a - lényegében - tétnélküliség megteszi a hatását. A 2/3 nem igazi tét - szerintem.

érdeklődő 2010.04.25. 09:42:35

Ma nem lesz napközbeni részvételi eredményekkel kapcsolatos poszt?

papika 2010.04.25. 10:03:57

@stratez:
Hát én sem tudom, mi jó a szociknak, de tartok tőle semmi sem.
Budapesten a legkisebb a visszaesés, a fő sorbanálló kerületekben pedig még növekedés is van (13. meg 11. ker), úgy látszik, az egyetmisták már kora reggel elmentek szavazni.

stratez 2010.04.25. 10:06:14

@papika: Hát igen, Szanyinak sikerült jól felhergelni az egyetemistákat a baromságaival, aki él és mozog, az elmegy ellene szavazni.

abrakadabra40 2010.04.25. 10:14:45

TIPP

2010. április 25.
2. forduló

58%-os részvétel

A megmaradt 57 körzetből 55-ben nyer a Fidesz(Tóth Józsi és a Molnár Oszkár-Jobbik összefogás legyőzi a Fideszes jelöltet).
Viszont ez a két elvesztett körzet hoz 2-3 mandátumot az országos listáról, azaz a Fidesznek szerintem 263-64 mandátuma lesz.(a 2/3 258 mandátum)

papika 2010.04.25. 10:15:57

@stratez:
reméljük, nem a kiábrándulni készülő törzsszavazókat rázta fel.
én 10 fideszt tippeltem a választási totón, ha bárki szoci nyer, akkor én nem fogok! 9 találattal biztos nem lehet nyerni.

Nuntius 2010.04.25. 10:17:46

@papika: Én neked szurkolok :)

abrakadabra40 2010.04.25. 10:18:41

Amúgy lesz post a részvételről?

1.forduló 7 óra:1,61%
2.forduló 7 óra:1,36%

1. forduló 9 óra:10,23%
2. forduló 9.óra:8,5%

papika 2010.04.25. 10:20:40

@stratez:
Hű, és az edelényieket is felrázta a jobbik visszalépése, ott is nőtt a részvétel.

stratez 2010.04.25. 10:22:35

Szanyi magánháborújának kimenetele még az MSZP választások utáni hangulatára is kihatással lesz, ha a bukik, még nagyobb az esélye, hogy egymás torkának esnek, függetlenül a kétharmadtól.

Nuntius 2010.04.25. 10:35:18

Mivel ezek egyéni körzetek, helyi jelöltekkel, helyi kampánnyal, nem tudok előre becsülni semmit. Főleg, hogy semmi felmérés, kutatás nem látott napvilágot.
Csupán megérzés, tapasztalat, és közhangulat alapján tudok tippelni. Érzésem szerint az alacsonyabb részvétel a fidesznek kedvez. Gondolom valami belső felmérés készülhetett, mivel orbán is optimista volt a péntek 8-ban.
Ők a 2/3-ad miatt mozgósítanak és a fidesz táborban van értelme, mozgósító ereje a 2/3-nak.
A szocik szerintem már kétségbeesett sajtótájékoztatók és szórólapok miatt látták a héten, hogy ez nem fog menni. Olyan hülyeségekkel traktálták a választókat, hogy megszűnnek a kerületek. Igen a kerületeknél valóban rendet kellene tenni, hiszen 23 kerület 23 választott testülete az kb.: 400-450 fő plusz a városháza 60 fő körüli testülete. 1,7 milliós városnak ennyi képviselő? Bukarest 2 milliós és 6 kerülete van, Bécset pedig egy 80 fős magisztrátus irányítja. A kerület maradhat, és a kerületenkénti anyakönyv, ügyintézés de ennyi választott ember felesleges.
És ott van egy másik pesti példa. Az Örs vezér tér. Az egyik oldal zugló a másik kőbánya, a Fehér út és a Kerepesi út pedig Fővárosi önkormányzat kezelésében van. 20 éve nem tudnak normálisan megegyezni egy felüljáróról.
De ez csak a pesti hülyítése a szociknak. A mostani két hétben annyi butaságot írtak le a szórólapjaikban, hogy csak fogtam a fejem. Volt "szerencsém" olvasni némelyiket. Szerencsére sok nem mindegyik jutott el az országos közvélemény ingerküszöbéig.
Szóval most a fideszesek valamivel kevesebben mennek el, a szocik jóval kevesebben és a jobbik megy de nem tudnám megmondani kire adják voksukat. Lmp szintén sötét ló nekem. Talán nagyrészük szocikra, és kisebb részük fideszre ahol nincs lmp-s jelölt. És egy részük szintén el sem megy.
Tehát szerintem úgy 51-58% között lesz a részvétel, és talán összejön az 57 körzet a fidesznek, csak edelény és angyalföld ami kockázatos. De még ott is történhet csoda. És úgy tudom, hogy országos listáról is jut kb. 2 mandátum.

Nuntius 2010.04.25. 10:37:12

@stratez: Ha Szanyi bukik, listán bejut? Szerepel valahol, vagy csak egyéniben indult?
Nálunk nincs második forduló, olyan jól dolgoztunk két hete :D
Pedig mentem volna, szeretem a választásokat.

zoli29 2010.04.25. 10:38:52

@Nuntius:

"Ha Szanyi bukik, listán bejut?"

Nem.

Tippem Edelénnyel kapcsolatban: a Fideszé lesz.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.04.25. 10:39:36

Érdekes, hogy mennyire tanultak az első fordulóból az átjelentkezők:
www.valasztas.hu/hu/parval2010/content/igszav2ford.pdf

ill.

www.valasztas.hu/hu/parval2010/352/352_0_index.html

Kőbányán a harmaduk már péntekig felvetette magát a névjegyzékbe, Zuglóban a negyedük, a XIII. kerületben viszont csak tizedük.

A reggel 9-ig szavazók esetén pedig az látszik, hogy a XIII. kerületben keltek korábban a legtöbben az átjelentkezők közül: ott több mint 31% a részvételi arány, Zuglóbabn 20,75%, Kőbányán viszont csak 5,24% szavazott le eddig (kevesebb mint a kerületi átlag?). Újpesten 18,6%, Erzsébetváros 15,68%, III. ker, 19,8%.

abrakadabra40 2010.04.25. 10:41:10

@Nuntius: Pontosan úgy van ahogy mondod.
Nyilván csináltak méréseket a Fidesznél és a szociknál.
Nem véletlen, hogy ekkora a pánik a baloldalon.
Amúgy szerintem ne nyerjen a Fidesz Anygalföldön Tóth József ellen, mert, ha nyer a Fidesz, akkor csak 1 mandátumot kapnak. Vereség esetén 2-őt az országosról.

Persze nem szabad így taktikázni, hanem úgy kell nekimenni egy választásnak, hogy mindenütt nyerni kell.De itt most jó lenne veszteni. :D

karbalán 2010.04.25. 10:41:54

"Az összesen 35 szavazókörben egyik csepeli párt delegáltjai közül 33 maradt távol a választás reggelén. Mivel a távolmaradást a párt hivatalosan nem jelentette be a választási bizottság felé, az eset igen érzékenyen érinti és megnehezíti a szavazás lebonyolítását. A szavazatszámláló bizottságok létszámát ugyanis a hiányzókkal együtt határozták meg, és emiatt a határozat-képességhez is nagyobb jelen lévő létszám kell. Egy másik párt delegáltjai közül 13 hiányzott vasárnap reggel, de ők legalább napokkal ezelőtt jelezték távolmaradásukat, így arra lehetett számítani. Ezekben az esetekben a szavazatszámláló bizottságok hivatalos létszámát is lehetett csökkenteni.

Bár a 35 póttag mozgósításával elméletileg ismét lehetségessé vált a mozgóurnás választás lebonyolítása, a szavazatszámláló bizottságok több helyen rendkívül nehéz helyzetbe kerültek, és könnyen lehet, hogy nem mindenhol tudják majd ez a feladatot megoldani. Ezzel ezeknek a mozgásukban korlátozott embereknek – dacára annak, hogy írásban juttatták el választási szándékukat igazoló kérelmüket az önkormányzathoz – sérülni fognak az állampolgári jogaik.

(csepel.info)"

Ez a demokrácia szembeköpése, szerintem.

abrakadabra40 2010.04.25. 10:43:59

@karbalán: Úgy hallottam, hogy ez az MSZP akciója...........

zoli29 2010.04.25. 10:44:29

@karbalán:

Az MSZP és a Jobbik piti bosszúja. "Ha már nem nyerhetünk, legalább nehezítsük meg a dolgát azoknak, akik ennek ellenére is szeretnének részt venni a demokráciában."

zoli29 2010.04.25. 10:45:12

@abrakadabra40:

És a Jobbiké. 33 MSZP-s, 13 jobbikos tag maradt távol.

indahouse7 (törölt) 2010.04.25. 10:48:37

sziasztok én is hozzászólnék ehhez az egész politikához!!

abrakadabra40 2010.04.25. 10:51:11

@zoli29: Hát ez elég szánalmas.
Igazából meg sem lep ez az egész, de azért az bájos, hogy ez az MSZP papol a demokráciáról. :D

Diocles 2010.04.25. 10:51:35

a mandínerre már írtam, de a tanulságokhoz fontos lehet:

az ostoba hírtévé azzal nyomul, h rekordidőt kell várni Pesten (ez azért messze nem igaz), annyi eszük nincs, h ezzel épp az őket néző szavazókat rettentik el.
(tehát nem Szanyi és pártja szavazóit)

ha elúszik Szanyi körzete, az a hírtévé felelőssége lesz, mert az ottani egybites propagandisták mindent megtettek azért, h lebeszéljék az őket nézőket a szavazásról.

kiszol 2010.04.25. 10:53:58

@abrakadabra40: Ez baromság. Az országos lista nem konkrét szavazatszámokra ad mandátumot. Ráadásul nem is kapott kiemelkedően sok szavazatot a Fidesz abban az EVKban. Ahogy én néztem, ha nem nyernek Tóth József ellen, akkor 0 vagy 1 mandátumot kapnak az országosról, attól függően, hogy més EVKkban is veszítenek-e az országban, vagy csak itt. Kettőt csak emiatt a ~10k szavazó miatt semmiképpen.

papika 2010.04.25. 10:54:04

@Nuntius:
Eddig ez mindig bejött nekik, '98-at kivéve, ezért csinálják, sztem nem azért, mert kétségbe vannak esve.
Úgy tudják, ilyenek a választópolgárok. Nem csoda, hogy úgy kormányzzák az országot, ahogy, mivel ez a véleményük rólunk.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.04.25. 10:54:05

@abrakadabra40: Igen, ezzel magyarázom én is a XIII. kerületiek koránkelését. Arra nem volt idejük, hogy névjegyzékbe vetessék magukat, inkább korán keltek :)

zoli29 2010.04.25. 10:56:44

@abrakadabra40:

A csepeli MSZP kirívó eset. Ott még most is elvtársnak szólítják egymást, a tragikus kettős gyilkosság körüli politikai szálakról pedig ne is beszéljünk.

papika 2010.04.25. 10:59:48

@abrakadabra40:
Én úgy számoltam, hogy ha minden fideszes nyer, akkor kapnak két mandátumot az országosról.
Innentől fogva, ahogy buknának el a jelöltjeik, szép sorban növekedne az országos listás mandtumaik száma, hozzávetőlegesen 3 bukott jelöltért jönne cserébe egy országos, de ez persze nem ilyen egyértelműen szabályszerű, ez csak egy ökölszabály.

indahouse7 (törölt) 2010.04.25. 11:00:05

A közvetlen környezetemben vitatkoztak a konyhában a politikáról (jobb, bal, közép, szélső, egyik se, stb...)és azt mondtam nekik, mint amit nektek is:

A politikusok is emberek, tehát először is szeretnének gazdagok lenni, minél szebb házban lakni és minél fullosabb autóval járni. Másodsorban tesznek bármit is az országért.

1: nem ismeritek őket személyesen (jobb esetben) ÉS AZT SE, hogy HOLNAP MIT FOGNAK/AKARNAK CSINÁLNI, nemhogy azt, hogy 4 ÉVIG HOGYAN és MIT fognak cselekedni. Csak az megy mindig, hogy megtudtok valamit a másik oldalról (tv, újság) és azt visszaböfögitek, ha vita van egy pártról.
2: mindegyik egytől-egyig szereplési viszketegségben szenvedő, szemellenzős, mutyizós betyár = politikus
3: szeressétek hát őket és kombináljatok, acsarkodjatok csak bátran én addig jót röhögök rajtatok! sziasztok!

Nuntius 2010.04.25. 11:01:42

A csepeli akció, szerintem is az Mszp bosszúja akart lenni, remélem vissza fog még ütni és megkapják a képükbe a méltó választ.
Ez piti bunkóság.

karbalán 2010.04.25. 11:02:23

@zoli29: Máshol azt mondták, hogy MDF-esek maradtak távol.

abrakadabra40 2010.04.25. 11:11:25

@kiszol: Én csak Gíró Szász Andrást idéztem. :)

Ordnassac 2010.04.25. 11:20:30

@kiszol: Üdv újra itt! Rég láttalak errefelé (aztán lehet, hogy csak én nem vettelek észre). Valamelyik posztban készült egyfajta mandátumbecslés (Gábor ki is tette a poszt végére), ott a Fidesznek optimális 176 egyéni győzelem mellett is 2 országos listás mandátuma lesz. Hogy aztán ebből mennyi igaz, jó kérdés.

zoli29 2010.04.25. 11:27:08

OFF:

Barcelona-MKB-Veszprém
BL-negyeddöntő a Viasat 3-on, 16:40

Figyelemelterelésnek sem lesz rossz a kampánycsend utolsó óráiban. Hajrá Veszprém!

ON

stratez 2010.04.25. 11:35:12

Milyen egyszerre dobban a szíve a szociknak meg a Jobbiknak Csepelen, nyilvánvalóan szervezett bojkottról van szó, és az is nyilvánvaló, hogy együtt szervezték...

abrakadabra40 2010.04.25. 11:35:32

@zoli29: Már be vannak hűtve a sörök a meccsre :)
De azért estére is hagyunk valamit :)

abrakadabra40 2010.04.25. 11:37:20

RÉSZVÉTELI ARÁNY: 19,37% (11:00 órakor)
2006-ban ugyanekkor: 26,59% (11:00 órakor)

fell bandi 2010.04.25. 11:37:34

Jobban jár a Fidesz, ha elbukja Edelényt, Molnár Oszi úgy is az ő emberük marad ha ennek jelentősége van, és a kompenzációs listán lehet, hogy 2 listás is jöhet még helyette. Tehát 3 ember is lehet egy egyéni Daher Pierre helyett.

Phil_Collins 2010.04.25. 11:37:50

11 órás részvétel: 19.37% országosan

Ordnassac 2010.04.25. 11:40:43

@fell bandi: a kettő szerintem túlzás. Amúgy egyáltalán nem biztos, hogy Oszi külső fideszes szavazógép lesz, úgy tűnik leesett neki a tantusz, hogy neki nincs visszaút a Fideszbe, így bármi lehet.

abrakadabra40 2010.04.25. 11:42:06

Két héttel ezelőtt 24,78 százalék voksolt ugyaneddig az időpontig.

Tehát eddig 5.41%.

Ordnassac 2010.04.25. 11:42:33

@abrakadabra40: ez az összehasonlítás nem túl szerencsés, hiszen négy éve lényegesen több oevk-ban kellett második fordulót tartani.

abrakadabra40 2010.04.25. 11:44:40

@Ordnassac: Origóról szedtem. Tényleg nem szerencsés.
Valaki meg tudja mondani, hogy mennyi lehetett ebben az 57 körzetben a részvétel 2 hete?

papika 2010.04.25. 11:46:05

@fell bandi:
Figyelj, nem jön helyette három másik.
A komepenzációs listán jóval több szavazatért jár mandátum, mint egyéniben, mindig, minden körülmények között.
Az nagy ritkán előfordulhat, hogy elmegy egy jelölt, de a kompenzációs lista véletlen pont úgy alakul, hogy ezt visszahozza, de hogy jobban nem jön ki belőle egy párt soha sem, abban egészen biztos lehetsz.

fell bandi 2010.04.25. 11:46:19

@Ordnassac: lehet, hogy a 2 kompenzációs hely túlzás, de az egy biztos. És Oszi szavazata sem borítékolható minden ügyben valóban, de azért az is kétesélyes. Ezeket figyelembe véve is jobb a Fidesznek, ha bukik ott egy egyénit.

zoli29 2010.04.25. 11:47:52

Ha jól tudom, 2006-ban az első fordulóban matematikailag még nem dőlt el a kormányalakítás kérdése, (javítsatok ki, ha tévedek), úgyhogy a négy évvel ezelőtti második fordulós részvételt nem nagyon érdemes összehasonlítani a mostanival.

abrakadabra40 2010.04.25. 11:48:16

@abrakadabra40: Csak azért kérdem, mert akkor tudnánk igazából viszonyítani ezt a 19.37-et.

fell bandi 2010.04.25. 11:51:25

@papika: nem így van ez jelen esetben. Ha a Fidesz megnyer minden egyénit - amire komoly az esélye - 0 helyet kap a kompenzációs listán. Ha nem nyer, az első fordulós 8162 szavazat biztos hoz neki 1 helyet. Tehát már nem járt rosszabbul. De jobban még járhat...

fell bandi 2010.04.25. 11:52:44

@zoli29: így van, ott még volt matematikai esély a fordításra, egészen más volt a tét.

fell bandi 2010.04.25. 11:55:36

Ennek a fordulónak már csak egy tétje maradt: megnyeri-e a Fidesz mind a 176 egyéni helyet, vagy nem? De ha megnyeri, azzal sem lehet sokat nyerni az online fogadóirodáknál, tehát a dolog elég esélyes.

kiszol 2010.04.25. 11:57:32

@fell bandi: Nem jön helyette 2 hely! Értsétek már meg...
Amit Giró Szász mondott, az hülyeség, gondolom TG is felkapta kicsit a fejét rá, csak nem akarta kellemetlen helyzetbe hozni a kollégáját azzal, hogy kételkedik... Ha a Fidesz bukik egy EVKt, nagyságrendileg 10k töredékszavazatot kap pluszban. Mivel a területi listákról már így is van nekik 107ezer töredékszavazat, érezhető, hogy plusz 10k nem annyira jelentős! A többi pértnak fél-1 millió van, vagy több (MSZP). Az, hogy egy elbukott körzet hány országos listás helyet ér, függ attól, hogy mely más körzeteket bukja el az adott párt ill. mely pártok nyernek még egyénit és hol. Azaz ez nem egy ilyen egyszerűen kiszámítható dolog. Nagyságrendileg azonban az helyes, hogy 3 elbukott egyéni érhet 1 országos helyet a nagyobb pártoknak. Néha 2. Ha épp határon vannak a töredékekkel, akkor 1. De 1 elbukott biztos nem ér 2 helyet semmilyen esetben!

papika 2010.04.25. 11:59:29

@fell bandi:
Dehogynem. A megyei listákról már most van a fidesznek 107.000 töredékszavazata, amivel kettő országos listás helye már biztos.
Az egyik kolléga feltette a netre a számításait, ha kéred, én is elküldöm az enyémet. Ő ugyan nem vizsgált az az esetet, ha a fidesz mindent megnyer, nála a legkedvezőbb kimenetel az, ha a két angyalföldi nyer, de szépen elmagyarázza, hogyan működik a rendszer:

polizis.blog.hu/2010/04/13/mi_varhato_a_masodik_forduloban

kiszol 2010.04.25. 12:01:17

@fell bandi: Nem így van. Nézz már kicsit utána a rendszernek. Egyrészt 2 helyet már akkor is kap a Fidesz a kompenzációs listáról, ha minden egyénit megnyer (a területi listák miatt). Másrészt ha csak 8000 töredéke lenne összesen, arra egyetlen országos listásat sem kapna. Ne irkáljunk hülyeségeket. Kérlek, olvasd át pl ezen a blogon a megfelelő bejegyzéseket, amelyek a választási rendszerről szólnak, majd számolgass kicsit. Amíg nem kerülsz tisztába a dolgokkal, maradj csendben, mert ezeket a hülyeségekre senkinek nincs szüksége, amiket írsz.

globglob 2010.04.25. 12:01:23

@fell bandi: A mandátumot nem generált területi listás szavazatok is mennek a kompenzációs listára, igaz, ezeket csökkentik a kétharmados szabály miatt levonandó szavaztok, de így is marad annyi, amiből minimális számú mandátum összejöhet az országos listáról.

Ordnassac 2010.04.25. 12:01:41

@fell bandi: de kap, hiszen maradt elég töredékszavazata a területi listákon ki nem adott mandátumokból.

A Fidesz-nek most van 137 733 töredékszavazata. Ebből egy, jobb esetben két mandátum biztos kijön.

fromdtod 2010.04.25. 12:01:43

@fell bandi: 8162 szavazat az országos listán lókaki... semmi... Viszont ne felejtsd el a területi listáról felkerült szavazatok számát sem. Nem tudom összesítette-e már valaki. De az is hozhat.

Ordnassac 2010.04.25. 12:03:47

@Ordnassac: ebből még le kell vonni kb. 30e töredéket a kétharmados szabály, de még így is biztos a kettő.

Ordnassac 2010.04.25. 12:06:06

Érdekesség: Edelényben közel 25%-os a részvétel, Vácott közel 22%.

kiszol 2010.04.25. 12:09:01

@Ordnassac: Üdv! Valóban régen jártam errefelé, az elmúlt hetekben több okból kifolyólag sajnos csak olvasásra jutott időm/energiám.

Így van, ez korrekt infó, a Fidesz 2 helyet mindenképpen kap az országos listáról, ez már teljesen biztos. Az is jól látszik, hogy ha csak 1 helyen buknak, akkor azért nem kapnak plusz mandátumot, de 2 hely elbukásánál már várhatóan 3 hely jut nekik az országos listán.

A részvétel meglehetősen alacsony. 85%-ot tippeltem az 1. forduló részvételéhez képest, de eddig 78% körül járunk csak, amely alig 50%-os részvételt jelent majd, ha nem emelkedik a szavazási kedv. Akár 50% alatt is lehetünk, ha a jó időben sokan inkább kirándulnak. Kérdés, hogy ez kedvez-e a Fidesznek avagy épp a kevésbé elkötelezett szimpatizánsai (akiknek csak azért volt fontos az első fordulós Fideszre szavazás, hogy vége legyen az MSZPs uralomnak) maradnak nagyrészt otthon? A saját szavazókörümben elég sok nyugdíjast/idős embert láttam a szavazóhely környékén...
Persze ha így is van, a Fidesz akkor sem bukhat túl sok EVKt, de párat igen. Ennek mondjuk sok jelentősége nincs.

papika 2010.04.25. 12:13:26

@kiszol:

Szegény fellbandi, jól nekiestünk!

fell bandi 2010.04.25. 12:14:37

@papika: semmi baj, én hagytam figyelmen kívül a területi listás szavazatokat. jogos volt ennek korrigálása!

Ordnassac 2010.04.25. 12:16:40

@kiszol: így van, mindenki megnyugodhat, Schmitt Pál és Wittner Mária mandátumot szerez. :-) (Ez most vajon kampánycsendsértés?)

Amúgy rengeteg fideszes nyugdíjas is van, szóval nem muszáj rosszat jelentenie. Azt megkérdezhetem, hogy melyik oevk-ról van szó? (Nálunk, Bp. 22. oevk is van második forduló, bár itt nincs szoci visszalépő a másik zuglói oevk-val szemben, így itt elég egyesélyes a dolog.)

fromdtod 2010.04.25. 12:18:33

Máskor szóljatok, hogy ne számolgassam itt ki a fidesz töredékszavazatait, mert már 107015 ember kiszámolta...

Különben jól értem, minél több az országos listáról a bejutók száma, annál kevesebb töredeékszavazat kell hozzá. Eddig azt hittem, hogy lyenkor a töredékszavazatok száma is nő... Na olvasgatom polizist... :)
2006 - 50462, 2002-39343, 1998-36496

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.25. 12:20:32

@cambridge.on:

Te tényleg nem érted?
Egy aránylag jó mszp eredmény megnehezíti a baloldal megújulását, egy csúfos kudarc viszont segíti.

Tehát egy ténylegesen baloldali érzelmű ember (vigyázat: gyurcsány és körei nem baloldal!) abban érdekelt, h most nagy legyen a bukás, h a valódi baloldaliak végre elzavarják gyurcsányt és spanjait, és végre elkezdődhetjen egy Új Baloldal felépítése, a régi cenzorok pártelnöksége nélkül, az utódpárt megszűntetésével.

Amúgy meg, elég hülye vagy, mert az MSZP nélkül is többpártrendszer van, és én csak és kizárólag MSZP-t gyilkolásztam. Ergo ebből arra a következtetésre jutni, miszerint én egypártrendszerben gondolkozom, kapitális idiotizmus, aki pedig ezt mondja, maga is idióta.

Na még egyszer, h jól értsd:
az MSZP nélkül is van többpártrendszer!!! Az MSZP léte nem feltétele a többpártrendszernek!!!

...remélem, ez még neked, maszopnyik szavazónak is világos mondat volt.

Ha még ezután sem érted, orvos javallott.

És még vmi: sajnos azt kell mondanom, a kocsmában bölcsebbek voltak mindig is az emberek. A kocsmában senki nem vitatta pl. 2006. őszén, h a gyurcsányi nevű gazembernek le kell mondania.

Viszont a nem kocsmai színvonalú MSZP-ben ezt másképp látták. Valszeg idén a választások után maguk is belátják, a kocsmásoknak volt igazuk...
...még saját pártszempontjukból is...

....az ország érdekéről meg ne is beszéljünk...

Jobbulást!

Ordnassac 2010.04.25. 12:22:24

@malacz69【ツ】az oroszlánszínű: nem akarlak elkeseríteni, de attól, hogy az MSZP átneveződik, még nem biztos, hogy teljesen új párt lesz. Nézd meg az MSZP várható frakcióját. Alig lesz benne új vagy eddig háttérben lévő ember benne. Így nehéz megújulni, lásd Retkes Attila sikertelen próbálkozását.

fell bandi 2010.04.25. 12:23:16

@malacz69【ツ】az oroszlánszínű: ez rám nézve nem volt kampánycsend-sértés. Nem befolyásolt választói akaratomban - nem csak azért, mert az én körzetemben már az első fordulóban eldőlt a meccs xDD

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.04.25. 12:26:34

Ahol nem lesz meg az 50%-os részvétel ill. egyik jelölt sem éri el az 50%-ot, mi lesz? Harmadik forduló?
(Elnézést, most túl fáradt vagyok a keresgéléshez, az itteni törzsközönség viszont szemmel láthatóan elég tájékozott a szabályokat illetően.)
Előre is köszi a felhomályosítást!

Ordnassac 2010.04.25. 12:28:27

@Will-O-The-Wisp: a második fordulóban 25%-os az érvényességi küszöb. Az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapta, nem kell elérni az 50%+1 szavazatot. :-)

török gábor 2010.04.25. 12:29:13

@kiszol: igen, én is kb. így számolom.

zoli29 2010.04.25. 12:30:00

@Will-O-The-Wisp:

Második fordulóban már csak a 25%-os részvételnek kell meglennie.

Treuga Mei 2010.04.25. 12:34:28

A kampánycsend betartása mellett hadd vessem föl: az eddigi részvételi adatok nagy kérdése, melyik pártok szavazói mentek el kisebb arányban. Kiknek fegyelmezettebbek és elkötelezettebbek a szavazói?
Arra gyanakszom, hogy a kisebb választói elkötelezettség a mostanában, "frissen" nagyobb választói tömegeket szerző párt(ok) oldalán lesz föllelhető. Azaz azok a tömegek, amelyeknek a "büntetés" volt a célja, szándákuk eredményes voltát már az első forduló után is észlelhették.
Persze lehet, hogy az elkeseredés és reménytelenség is tart vissza szavazókat a részvételtől, de ezek arányát kisebbnek vélem.
Ha evvel a bejegyzéssel kampánycsendet sértettem, bátran törölje, kedves topicgazda! Azt hiszem, ez még vonal alatti, legalábbis ami a kampánycsöndet illeti... (-:

török gábor 2010.04.25. 12:34:51

A részvételi adatokra is érdemes figyelni ebben a táblázatban:

m.blog.hu/to/torokgaborelemez/image/57evk-lista-teljes.jpg

szavazo26 2010.04.25. 12:35:31

Ilyen érdektelen második forduló már régen nem volt, én az eddigi részvételen is csodálkozom! szerintem simán 50% alatt lesz. A körzetek jórészében már lefutott a dolog csak néhány körzet van ahol a fideszen kívül másnak is van esélye ezeken a helyeken ahogy látom magasabb is a részvétel.

Azt tudja valaki hogy mikorra várhatóak az első eredmények?? azt tudom hogy attól függetlenül hogy hányann szavaznak még 7 órától nyilvánosságra hozzák az eredményeket.

papika 2010.04.25. 12:38:05

@malacz69【ツ】az oroszlánszínű:
Ez tuti így van, ha az mszp most sok (mondjuk 7-8) helyen fordítani tud, akkor azt a következtetést fogják levonni, hogy minden rendben a párttal, csak az első foruló előtt rossz volt a kampány (=nem voltunk elég mocskolódóak), de az emberek mégiscsak bennünk látják az alternatívát.
Ha meg kurvára kikapnak, akkor már nem lehet ezt így értelmezni, arra kell jutniuk, hogy ez így nem mehet tovább.
Tartok tőle, köztes eredmény lesz, és semmi nem fog változni, továbbra is hadakoznak majd az erőcsoportok, és hol ez kerekedik majd felül, hol az. És nem lesz semmiféle megújulás, max egy-két arc kilép, de valszeg inkább lapítani fognak és panaszkodnak majd a hírszerzőn meg a népszabiban.

zoli29 2010.04.25. 12:41:39

Azért ami a médiában az igazolással szavazók sorbanállásával kapcsolatos tájékoztatás címén zajlik, több mint röhejes:

Népszabadság: "Most is lesznek hosszú sorok"
Hírszerző: "Elmaradhat az esti káosz"
Hír24: "Káosz lesz a második fordulóban is!"
A HírTV-n pedig most láttam helyszíni bejelentkezéseket, és -legalábbis ahol ők jártak - minden a legnagyobb rendben, semmi sorbanállás.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.25. 12:43:28

@papika:

Egyetértünk!

No de azt röhögöm most éppen, h némi alkohol után mit olvasok vissza magamtól egy helyütt:"elkezdődhetjen".

Lehet, h tényleg nem kéne több sört gurítani:o)))

Üdv. a nyugodt erőnek!;-]

Ordnassac 2010.04.25. 12:49:28

@kiszol: óóóh, kerületi kolléga! :-)

Mondjuk PF elég esélyes, ejtőernyős ide vagy oda.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.25. 12:52:42

@fromdtod:
Akkor idén nagyjából 45.000 körül lesz?
Már ha van reláció a részvétel és az érték között.

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2010.04.25. 12:54:18

OFF

Ma is lesz este stand up comedy Giró Szász Andrással és Török Gáborral?

:)

ON

zoli29 2010.04.25. 12:56:56

@Non est volentis:

Az sit down comedy volt, és reméljük, ma nem lesz. Az előjelek egyelőre erre engednek következtetni.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.25. 12:59:21

Olyat vki tudna mondani, h a 11-órás részvétel hány %-a volt a két héttel ezelőttinek

a) Budapesten

b) vidéken

Ebből nagyjából lehetne arra következtetni, h melyik nagy párt szavazói aktívabbak relatíve. (Pl. ha Pesten 90%, de vidéken csak 75%, akkor vzs a szocik jobban tudtak mozgosítani, mint a Fidesz.)

zoli29 2010.04.25. 13:03:04

@malacz69【ツ】az oroszlánszínű:

Szerintem ennek a számolgatásnak nem lenne semmi értelme. Ha Bp-en esetleg kisebb is lenne a visszaesés az első fordulóhoz képest, mint vidéken, akkor sem lenne biztos, hogy a szocik lettek aktívabbak.

kiszol 2010.04.25. 13:03:30

@Ordnassac: Így igaz, egyébként is nagyon meglepne, ha BPn az angyalföldi körzeteken kívül bárhol veszítene a következő kormánypárt. Szanyi erősen kétséges, kérdés, hogy a botránya több szavazóját tántorítja-e el mint amennyi Fideszest az, hogy országos szinten jelentéktelennek érzik 2. fordulót. A 11 órás részvételi adat mindenesetre erősen országos átlag feletti a 13. kerületben, 23,6%. Ez csaknem annyi, mint az 1. fordulóban és ennek csak kis részben oka az, hogy pl a Kassák Lajos Gimnáziumban már majdnem 50%-a szavazott a névjegyzékben lévőknek :D Szó mi szó, a 13. kerületben magas a részvétel, aminek örülhet OV.

Ordnassac 2010.04.25. 13:05:22

@malacz69【ツ】az oroszlánszínű:

két egyszerűbbet tudok mondani: Dunaújváros (az oevk csak abból a városból áll) és Budapest 28. oevk. (Kispest)

Dunaújváros: ápr. 11-én 27,35%; ápr. 25-én 19,89%

Kispest: ápr. 11-én 25,76%; ápr. 25-én 21,58%

Minden adat a 11 órás állapotot tükrözi.

kiszol 2010.04.25. 13:08:15

@malacz69【ツ】az oroszlánszínű: Nincs hatalmas különbség.

Budapesten kb 81%-nyian szavaztak eddig két héttel ezelőtthöz képest, vidéken pedig 77%-nyian. Az országos átlag kb 78%.

fromdtod 2010.04.25. 13:11:38

@malacz69【ツ】az oroszlánszínű: Erre azt tudom mondani, mint a kérdezett terület szakértője... :), hogy 2006ban is pont 64 mandátum került kiosztásra az országosról (ezt a polizis-ről vettem), és eszerint um 50000 szavazat jelent egy mandátumot az országoson..

Ordnassac 2010.04.25. 13:15:50

@kiszol: kolléga matematikus, hogy így tud(sz) bűvészkedni a százalékokkal? ;)

Ordnassac 2010.04.25. 13:22:39

@kiszol: SzP doktor sem hitte volna pár hónapja, hogy ekkora sztár lesz. ;-)

cambridge.on 2010.04.25. 13:36:10

@malacz69【ツ】 "az oroszlánszínű: Egyébként érdekes választás előtt áll egy baloldali szavazó, mert"
Hol találsz itt, a saját szövegedben utalást az MSZP-re?
Szerintem mielőtt másokat,orvosi ellátásra küldesz, mert nem ért veled egyet, inkább neked kellene kevesebbet tartózkodni a kocsmádban!
Vagy az elvonási tünetetek jöttek ki rajtad, és most haragban vagy a világgal?

papika 2010.04.25. 13:36:27

Hű, gyerekek, siralmas a részvétel, viszont most már BP-en van a legnagyobb lemaradás.
De akkora, hogy sztem már nem elméleteket gyártani, max vaktában tippelgetni, hogy ki maradtak otthon.

Ordnassac 2010.04.25. 13:41:09

13 órás részvételi adat: 27,11%

Nuntius 2010.04.25. 13:42:57

27,11% az országos összesítés 13:00-kor

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.04.25. 13:44:15

@Ordnassac: Két hete 35,9% volt. A 2006-hoz képest pedig még nagyobb a lemaradás. Jó, ha meglesz az 50%.

Nuntius 2010.04.25. 13:45:17

I.forduló II:forduló
1,61% 1,36%
10,23% 8,50%
24,78% 19,37%
35,88% 27,11%
46,78%
59,28%
64,38%

zoli29 2010.04.25. 13:45:52

@Will-O-The-Wisp:

2006-ban még nem dőlt el a kormányalakítás kérdése az első fordulóban, az akkori egy teljesen más jellegű második forduló volt, mint a mostani.

fell bandi 2010.04.25. 13:49:53

Én megnéztem két olyan település részletes szavazóköri részvételi adatait, amiket személyesen ismerek a választók feltételezhető hovatartozása szempontjából is. Nos, ezek számomra azt igazolják, hogy a részvételi arányok azokban a szavazókörökben magasabbak, ahol a leendő kormánypártok tűnnek erősebbnek ( zöldövezet, belváros) és ott alacsonyabbak, ahol a leendő vesztes kormánypárt volt erős korábban (lakótelep, cigánysor).

Nuntius 2010.04.25. 13:53:00

@Nuntius: Folyamatosan nő a különbség. reggel még csak 0,3% 9-kor 1,8%, 11-kor már 5,4% és most 13-kor már 8,7%.
Ha így folytatódik akkor 15-kor 10% 17:30-kor már 12% és 7-re olyan 14% a különbség az első fordulóhoz képest, vagyis éppen 50% körül lesz az eredmény +/- 2% 48 és 52 % közé várom.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.04.25. 13:55:35

@Ordnassac: Úgy néz ki, mégis meg lehet oldani, hogy ne legyenek hosszú sorok. A VII. kerületben pl. alig látni az embereket, pedig a 14. szavazókörben most is elég magas a részvételi arány az átjelentkezők miatt (majd kétszerese a szomszédos 15. szavazókörének). Mégsincs egyáltalán sorbanállás, pedig két hete már reggel fél 9 körül is kint álltak az utcán a népek.

papika 2010.04.25. 13:55:54

@papika:
Csepelen már 13% az elmaradás, gyanítom, az Avarkeszi Dezső Fan Club nem ment el az LMP-re szavazni.

fell bandi 2010.04.25. 13:55:58

Nem akarom prejudikálni az ottani lakosok választói szándékát, de pl. a BP. IX. Ker Kén utcai választókörben 13 órakor a részvétel 4,7 % volt csak. ( Dzsumbuj)

fell bandi 2010.04.25. 13:58:54

Az elhíresült angyalföldi Kassák L. Gimnáziumban pedig 57,25 % volt a 13 órás adat!!

zoli29 2010.04.25. 13:59:18

@Will-O-The-Wisp:

Vagyis nem a törvénnyel van a baj, de legalábbis a törvény esetleges hibái ellenére meg lehet oldani a dolgot. Ráadásul több helyről már korábban érkezett jelzés az OVI-nak, hogy probléma lehet az igazolással szavazókkal.

indahouse7 (törölt) 2010.04.25. 14:05:18

Menjen az el másodjára szavazni, akinek két anyja van! Nehogy már én menjek el kétszer azok helyett, akik lusta disznók voltak a április 11-én! Most rajtatok a sor potyalakosok!

fell bandi 2010.04.25. 14:07:24

@indahouse7: rossz hozzáállás! Ha 100 % elment volna, de senkinek nincs meg az 50% -ot meghaladó szavazata, akkor is lenne második forduló.

Ordnassac 2010.04.25. 14:19:19

@papika: Csepelen két oevk. van, tehát érdemes úgy nézni azt a számot.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.04.25. 14:20:35

@zoli29: Állítólag már a tavalyi EP-választásokon látni lehetett, hogy gond van ezzel a rendszerrel, de a tavalyi jelzésekkel nem törődött senki.
Az a baj, hogy két hete hiába jelezték a helyi választási irodák, hogy baj lesz a hosszú sorokkal, a fővárosi ill. országos szinten egyszerűen senki nem fogta fel, hogy mekkora a gáz. Tök jó, hogy a választók ilyen türelmesen viselték a helyzetet...
Egyelőre úgy tűnik, hogy akik átjelentkeztek, azo ktöbbsége most is részt vesz a szavazáson, bár kicsivel kevesebben jelentkeztek át a 2. fordulóra.

Ordnassac 2010.04.25. 14:24:12

@fell bandi: lehet, hogy abból az oevk-ból fog jönni a legidősebb egyéni befutó? ;-)

Ordnassac 2010.04.25. 14:25:38

@fell bandi: ott csak a régiókat, megyéket és a településeket lehet megnézni, oevk-s lebontást nem találtam.

kiszol 2010.04.25. 14:28:13

@Ordnassac: Nem jársz messze az igazságtól :)
(Egyébként a két dolog között nincs ok-okozati összefüggés, ismerek több olyan matematikust, aki nagyon gyengél számol (főleg fejben), illetve sok olyan humán területen dolgozót, akik nagyon ügyesek a számokkal. Az azonban tény, hogy a matematikusok országos átlagot tekintve jobban és gyorsabban számolnak a nem matematikusoknál :D)

Tovább "csökken" a részvétel. Most már csak 75%-a az első fordulós aránynak. Jelenleg már jóval valószínűbbnek látom azt az eshetőséget, hogy nem lesz meg az 50%.
47-48% közé tippelem a végső adatot, talán bekúszhat 48-49% közé.

Inkább nem ködszurkálnék (Gábor, ezt le kéne védetned :D ) továbbra sem annak tekitetében, hogy ez kinek kedvez.
Azt még megjegyezném, hogy a kritikus körzetekben (Angyalföld, Edelény) is elkezdett jobban leszakadni a részvétel a 2 héttel ezelőttihez képest. Úgy fest, hogy azok, akiknek nagyon erős véleménye van és mindenképp akartak másodszor is szavazni, már javarészt megtették délelőtt.

panelburzsuj 2010.04.25. 14:28:16

@fell bandi:

Vannak azért peches szavazók ...

Komló vagy Kiskunhalas egyéni válasuztókerületben a fideszes jelölt már az első fordulóban is ronnggyá verte a többit - csak épp az 50 százalékról maradt le néhány tizeddel.

(Dombóváron négy jelölt közül épphogy nyerni tudott a fideszes (50,03), a MSZP meg a Jobbik 22-22 százalékot kapott. A szomszédos komlói kerületben a fideszes elért 49, 39-et, a maszopos 25-öt, a jobbikos viszont csak 13-at. A két "főriválist" tehát hiába verte meg jobban a komlói, mint a dombóvári, volt három "egyéb" (LMP, MDF, független), összesen 12 százalékkal, és ez a "szétszórtság" pont elég volt egy második fordulóhoz.)

papika 2010.04.25. 14:30:22

@Ordnassac:
Egész Csepel pang, egyedül itt merem megtippelni, hogy a szocik szavazók berágtak a pártra. Máshol nagyon nehéz megtippelni, hogy kik maradtak otthon. Persze itt is, csak itt van, amire fogni akarom.
De majd meglátjuk, már csak pár óra! Amiből másfél elrepül a Veszprém-Barcelona kézimeccsel!

Ordnassac 2010.04.25. 14:31:29

Halk megjegyzés: azt ugye tudjátok, hogy legalább egy-másfél hét múlva lesz csak hivatalos végeredmény? Ugyanis a külképviseleti második forduló is ma van (tengerentúl tegnap volt). Azokat bedobják egy szavazókörbe, addig annak a körnek a szavazatait elzárják, amíg a külképviseletiek haza nem érnek. Az meg néhány nap.

Egy szorosabb eredménynél ez még érdekes lehet (négy éve Kiskunfélegyházán fordult a kocka, de inkább a helyi lakosok szavazatai miatt).

Nuntius 2010.04.25. 14:36:01

@Ordnassac: Addig azt hiszem előzetes nem hivatalos végeredmény a hivatalos neve. Még lemennek a jogorvoslatok (OVB, Bíróság) gyorsított eljárásban közben az általad említett külföldi voksok is beszámításra kerülnek és a jogorvoslatok után emelkedik jogerőre a végeredmény. Nagy változás nem lesz a ma este 10 óra körül megismerendő előzetes eredményhez képest.

Ordnassac 2010.04.25. 14:39:04

@Will-O-The-Wisp: nálam megint csak egy településlista jön, bármely megyére kattintok. Településen belül pedig a szavazóköri eredményeket látni, nem az oevk (országgyűlési egyéni választókerület) adatait.

panelburzsuj 2010.04.25. 14:39:24

@panelburzsuj:

www.eu-parlament.hu/hu/parval2010/354/354_0_index.html

Cserpalkó is több mint duplán rávert az utána következő komcsira, de ott kelebólált még egy átlagosnál erősebb LMP- és MDF-jelölt, és ugrott az 50 százalék.

Ordnassac 2010.04.25. 14:40:49

@Nuntius: ez nagyrészt így is van, de azt már jeleztem, hogy négy éve volt már példa cserére, amikor a Bács-Kiskun megyei 5. oevk. (Kiskunfélegyháza és környéke) eredménye változott az előzetes nem hivatalos eredményhez képest. Így nyert ott a szocialista Garai István Levente a fideszes Endre Sándor előtt (holott a külképviseletes szavazókör nélkül a fideszes jelölt vezetett).

török gábor 2010.04.25. 14:41:28

@Non est volentis: hogy mi lesz, azt nem tudom, de ott leszünk :)

Nuntius 2010.04.25. 14:44:38

@Ordnassac: Igen de valószínű, hogy idén külföldön is hasonló arányú, hanem nagyobb a különbség a két párt között. Természetesen bármi előfordulhat, de látva pénteken este ov optimizmusát, szerintem ma a fidesznek kedvez ez a visszafogott részvétel.
Az biztos, hogy érvényes lesz mind az 57 helyen, és ebből kifolyólag eredményes is.

panelburzsuj 2010.04.25. 14:45:35

@Ordnassac:

Gondolod, hogy Oszkár híre már Ausztráliától Kanadáig elhatott? :)

Ordnassac 2010.04.25. 14:46:44

@panelburzsuj: Csak számolok minden reális eshetőséggel. Mondjuk Oszi esetében kételkedem ebben. ;-)

Nuntius 2010.04.25. 14:47:43

@török gábor: Szerintem ma mivel egy lapot kell szortírozni és jóval kevesebb helyről kell összesíteni, gyorsabban, meglesz az eredmény. És már olyan 20 perc, félóra elteltével szivárognak az adatok, tehát lesz miről beszélni. Utána értékelni. Gondolom lesznek beszédek ma is, úgyhogy lesz téma :)
Az első félórában miről lehet beszélni? Talán az előzetes várakozásról, a részvételi arány értékeléséről, és hogy kinek mi számít sikernek, vagy kudarcnak a mai nap.

Ordnassac 2010.04.25. 14:47:46

@Nuntius: ez jogos, ellenben felmerül egy újabb kérdés: az új OGY csak akkor állhat fel, ha megvan a hivatalos végeredmény. Legalábbis ez a logikus. Viszont az akkor eltolódhat május második felére.

Nuntius 2010.04.25. 14:49:40

@Ordnassac: Ha jól tudom úgy is volt tervezve. Mintha Navracsics nyilatkozta volna valahol, hogy 17-én ülhet össze a parlament.

Ordnassac 2010.04.25. 14:51:36

@Nuntius: ha május 15-ére lesz hivatalos végeredmény, akkor két nap elég kevés a mandátumok kiadására.

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2010.04.25. 14:55:02

@Non est volentis: Őszintén remélem, hogy választási műsor lesz. Az OVB kezében vagyunk. :)

Ordnassac 2010.04.25. 14:55:13

@török gábor: Gergő is bejelentkezik egy-két kommenttel ma? ;-)

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2010.04.25. 14:58:25

Gábor, csinálsz szép új posztot a műsor idejére? :)

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.04.25. 14:59:36

@Ordnassac: Bocs, ez valoban az, en most foleg a szavazokoroket neztem, es az zavart meg :O

érdeklődő 2010.04.25. 14:59:45

@Ordnassac: Vagy ma is boban markovic lesz a miniszterelnök...

Ordnassac 2010.04.25. 15:02:07

@Süveges Gergő: pedig már megtörténe. ;-)

A poszt címe "151. Hagy-e minket dolgozni az OVB?" lesz? ;-P

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.04.25. 15:03:24

@Ordnassac: Pénteken ülnek össze a szavazatszámlálók és a választási bizottságok. Legalábbis Bp-en. Így várhatólag egy héten belül lesz végeredmény. Ha valahol lesz fellebbezés, akkor húzódhat majd el.

Ordnassac 2010.04.25. 15:03:59

@érdeklődő: vagy természetfilmet látunk, ahol egy zöld hátterű sétáló emberke magyarázza a ritka kettőskeresztes narancsszegfű botanikai sajátosságait. ;-)

Talán biztonság kedvéért meghívták Korda Gyurit díszvendégnek és tényleg közszolgálati pókert látunk? :-P

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.04.25. 15:05:41

Szerintem a Gergő rutinosan megoldja majd...csak ne énekeljen:-)

Ordnassac 2010.04.25. 15:08:34

@Süveges Gergő: a Kornyikáló szerintem még szabad. ;-P

török gábor 2010.04.25. 15:09:05

@Süveges Gergő: igen, most írom, benne a ma este lényegi kérdéseivel. hogy ne legyen szükséged olyan sok gondolkozásra :)

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.04.25. 15:09:23

Sziasztok!

Egyelőre sehonnan nincs sorban állásról hír. Az Index - igaz délelőtt - ezt írta
link:
index.hu/belfold/2010/valasztas/masodik_fordulo/

"Fennakadás nélkül, rendben zajlik a szavazás a főváros XIII. és XIV. kerületében azokban a szavazókörökben, ahol a választópolgárok lakóhelyüktől távol, igazolással szavazhatnak az országgyűlési választások második fordulóján.

A XIII. kerületben, a Váci úton lévő Kassák Lajos Gimnázium épületében kialakított 48-as szavazókörben négy részre osztották a választói névjegyzéket, így gördülékenyebben lehet szavazni, a választópolgárok reggel csak néhány percet álltak sorba.

Az óbudai Harrer Pál iskolában lévő 9. számú szavazókörben is zavartalanul lehet szavazni, legfeljebb pár percig kell várakozni, ha egyszerre többen érkeznek. Itt hat póttaggal készültek, és három csoportra bontották az igazolással szavazókat.

Zuglóban, a 31-es szavazókörben két részre osztották a választói névjegyzéket, sorban állás itt sincs. Kovács Melinda, a szavazatszámláló bizottság elnöke azt mondta, hogy a korán reggel ötven-hatvan szavazó állt sorba. Véleménye szerint napközben minden bizonnyal ismét lesz sorban állás, csakúgy, mint az első fordulóban."

Most ehhez szóljon valamit az ember. Ebben az országban egy ekkora botrány kell, hogy ésszerűen kezdjenek szervezni valamit? MEGÁLL AZ ÉSZ!

Nuntius 2010.04.25. 15:10:55

@Ordnassac: Értelek, annyira nem ismerem a pontos jogszabályi hátterét, én ezt találtam most.

hvg.hu/itthon/20100414_orban_kormany_fidesz

Ordnassac 2010.04.25. 15:12:08

@Rombola: nem véletlenül becézik szegény Virág Rudit néhányan Dr. Totojának.

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2010.04.25. 15:12:46

@török gábor: Inkább a kommentlehetőségek biztosítása miatt gondoltam, de ha eleszed a kenyeremet és helyettem is gondolkodsz, úgy kell neked. :)

Ordnassac 2010.04.25. 15:15:25

@Nuntius: a cikk is azt írja, hogy leghamarabb. Az OVB pedig abból indul ki, hogy legkésőbb május 15-én. Lásd www.teletext.hu/ 109. oldal. ;-)

Szóval abban maradhatunk, hogy május második fele. ;-)

Ordnassac 2010.04.25. 15:16:00

@Ordnassac: mármint az OVI, nem az OVB.

Nuntius 2010.04.25. 15:17:09

@Ordnassac: Én a 17-e hétfőt gondoltam, de onnantól nem olyan hosszú már az az egy vagy két hét. :)
Maradjunk :)

Ordnassac 2010.04.25. 15:24:01

@Süveges Gergő: max. hátradőlsz és időnként beolvasol... (folytatást mindenki maga találja ki. ;-) )

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.04.25. 15:27:30

Hm: 33,54%-os a részvétel 15 órakor.
Két hete 46,8% volt. Úgy néz ki, nem jön össze az 50% sem.

Ordnassac 2010.04.25. 15:29:24

@Nuntius: ejjj, hát nem megelőztél? :-)

-11,49% a négy évvel ezelőttihez és -13,24% a két héttel ezelőttihez képest. Ez nagyon sok.

indahouse7 (törölt) 2010.04.25. 15:30:02

OBI VAN OVB
egy edda óda
"Álmodtam egy világot magamnak,
Itt állok a kapui elõtt.
Adj erõt, hogy be tudjak lépni,
Van hitem a magas falak elõtt."

Nuntius 2010.04.25. 15:30:44

@Will-O-The-Wisp: Már én is ezt mondom. 47-49% lesz a vége. De érvényes és eredményes minden körzetben. Hogy kinek lesz ez az alacsonyabb nyerő? Véleményem és megérzésem szerint a fidesznek kedvez.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.04.25. 15:38:26

Bp, XI. ker.: 43,29%, XIII. ker.: 40,93%
Ahol szorosnak ígérkezett, ott a legmagasabb a részvétel.

Ordnassac 2010.04.25. 15:40:57

A legkisebb részvételi arányú szavazókör Budapesten van:

40 Óvoda, Kén utca 1. 596 37 6,21 %

Ordnassac 2010.04.25. 15:41:55

@Ordnassac: Ferencvárosban van ez a szavazókör.

Nuntius 2010.04.25. 15:42:07

@Will-O-The-Wisp: Vajon ki mozgósított jól?

Ordnassac 2010.04.25. 15:44:14

@Will-O-The-Wisp: Edelény 45,85% (az oevk-hoz tartozó többi települést nem néztem), Vác 36,72 %

Ordnassac 2010.04.25. 15:46:05

@Ordnassac: Gyöngyös 40,91%

@Nuntius: érdekesség: a XII. kerületi 48-as szavazókörben (ergo a Kassák Lajos Gimnázium, ahol az igazolók is szavaznak) a részvétel 62,35%(!)

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.04.25. 15:47:36

Mintha az edelényi körzetben is magasabb lenne a részvétel, de ez csak kb. másfél tucat település végignézése után tűnik így.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.04.25. 15:50:29

@Ordnassac: Hehe, úgy néz ki, egy rugóra jár az agyunk :)

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.04.25. 16:00:05

@Nuntius: Jó kérdés. Úgy látom, hogy felemás a helyzet Bp-en. Abból a négy kerületből, ahol visszalépett az MSZP jelölje, háromban alacsony a részvételi arány (Csepel és VII-VII. ker., valamint Terézváros), egyben (Zugló) viszont elég magas. Itt tehát az MSZP visszalépése valószínűleg inkább csökkentette a részvételt.
A XI. és XIII. kerületi magas részvétel alapján úgy saccolom, hogy talán az mszp mozgósított erősebben, de majd kiderül.

Nuntius 2010.04.25. 16:03:35

@Will-O-The-Wisp: Remélem nem a szocik mozgósítottak :/

Ordnassac 2010.04.25. 16:09:28

@Will-O-The-Wisp: a részvételi arányt a XIII. kerületben azért erősen feldobja a 48-as szavazókör, ahol 62% felett van a részvétel. Az igazolással szavazók lehet, hogy k... mérgesek lettek az egyik jelöltre és ezért e szokatlanul magas arány.

Ordnassac 2010.04.25. 16:10:30

@Will-O-The-Wisp: Zuglóban ez annyira nem meglepő, itt általában magas a részvételi arány második fordulókon is.

Nuntius 2010.04.25. 16:12:50

@Ordnassac: Vajon melyikre? Van remény, hogy inkább a szocira?

Ordnassac 2010.04.25. 16:24:19

@Nuntius: hát, amikkel az egyik jelölt vádolta az igazolással szavazókat, meglepne, ha az a jelölt kapna ott több szavazatot.

Nuntius 2010.04.25. 16:28:56

@Ordnassac: Akkor egyre gondolunk :)

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.04.25. 16:46:22

@Ordnassac: Az mondjuk igaz, hogy az első fordulóban is ezekben a kerületekben volt a legnagyobb az átjelentkezők száma. Viszont a XI. kerületben most nem szavaznak átjelentkezők, mert az másik oevk volt, és így is ott az egyik legmagasabb a részvételi arány. A VII. kerületben is vannak átjelentkezők, de a részvételi arányt ez annyira nem dobja meg, ahogy a IV. kerületben sem. Köbányán viszont hiába volt előzetesen sok átjelentkező, mégis alacsony a részvétel.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.04.25. 16:48:16

@Will-O-The-Wisp:
Namégegyszer: a XI. kerületben annak ellenére magas a részvételi arány, hogy ott most nincsenek átjelentkezők.

karbalán 2010.04.25. 16:54:36

@Ordnassac: Nem azért magas az átigazolással szavazók részvételi aránya, mert őket annyira felbosszantották, hanem mert az átigazolással szavazók alapból nincsenek benne a választói névjegyzékben, csak ha előre kérték a regisztrálást(nagyon kevesen), vagy ma elmentek szavazni, és előtte regisztrálták őket. Ez azt jelenti, hogy ha külön szavazóköre lenne az átigazolva szavazóknak, akkor nekik közel 100%-os lenne a részvételi aránya, mert aki nem ment el, az nincs is regisztrálva. Ha megnézed a részvételi adatokat, látható, hogy a reggel 7 órás adatok alapján abban a szavazókörben kb. 1000 választó polgár volt, most meg 1600 fölött.

Ordnassac 2010.04.25. 16:56:23

@karbalán: na igen, de összehasonlítva a többi szavazókörrel mégis kiugróan magas a részvételi arány ott és gyanítom nem a helybéliek miatt.

karbalán 2010.04.25. 17:22:35

@Ordnassac: Ezek szerint egy szót sem értettél abból, amit írtam...

panelburzsuj 2010.04.25. 17:32:33

@Ordnassac:

Hogy eléggé plasztikus legyen: az igazolással szavazók elsöprő többsége csak kiiratkozik otthon, de nem iratkozik beelőre az új helyén. Ezért döntő többségük csak akkor lesz megint számontartott választópolgár, amikor megjelenik a szavazókör ajtajában.

Ha az igazolással választók teljesen külön körökben adnák le a voksaikat, minden ilyen külön körben kiugróan magas, 90 százalék fölötti lenne a "részvétel". Azokat ugyanis egyik szavazókörben sem tartják számon, akik leléptek ugyan otthonról, de végül is nem mentek sehova se szavazni. (Talán az országos részvételi arányba beszámítanak, de ebben nem vagyok biztos.)

panelburzsuj 2010.04.25. 17:35:39

@karbalán:

Legközelebb matematikusokra bízzuk a választás eljárási szabályok kidolgozását, nem jogászokra ... :)

fell bandi 2010.04.25. 17:48:22

@panelburzsuj: szegény bazdmegolós Sz. Z. épp panaszkodott nemrég a reggeli műsorban, hogy nem tudja mihez kezdjen a jövőben. Remélem, nem rá gondoltál XDDD

panelburzsuj 2010.04.25. 17:59:15

@fell bandi:

"bazdmegolós Sz. Z."

Ilyen még közsszereplő is tucatjával lehet. Tudnom kéne, hogy melyik Sz. Z. szerepelt "nemrég" valamelyik tévé/rádió valamelyik reggeli műsorában? :)

fell bandi 2010.04.25. 18:07:03

@panelburzsuj: a blogolvasók 99%-a tudja, ebben biztos vagyok. A kampánycsend miatt fogalmaztam így egyébként. De egyébként matematikus a végzettsége, mszp-s képviselő volt, és valahol a VI. és a VIII. kerület között félúton választották meg korábban...

panelburzsuj 2010.04.25. 18:24:00

@fell bandi:

Aha. Jó régen volt azért ő főképp matematikus, és másodsorban pártmunkás.

A felszólamlásomat egyébként nem annyira a matematikusok melletti kampányolhatnékom, hanem a jogászok irányába érzett protesthangulatom motiválta.

G.Máté 2010.04.25. 19:06:46

A bevezető rész után itt a "Választás 2010" Magyarország sajátgyártású sorozatának első része. A főbb szerepekben: Magyarország, Süveges Gergő, Török Gábor és Giró-Szász András.

CConstantine · http://www.xenu.net 2010.04.26. 01:07:10

Talán nem véletlen, hogy itt és ezen blog oldalára írom meg:
2010.04.23-án született meg Török Gáborka :-)

török gábor 2010.04.26. 01:14:53

@CConstantine: sok boldogságot kívánok a picinek :)

CConstantine · http://www.xenu.net 2010.04.26. 10:57:25

Köszönjük! Mindenki Téged emleget a gyerek neve miatt.
Egyébként nem bánom :)
süti beállítások módosítása