Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
09:27

Ritka helyzetben vagyunk: a voksolás utáni időszak minden bizonnyal érdekesebb és különösen kiszámíthatatlanabb lesz, mint amilyen maga a választás volt. Április sok nyitott kérdést lezárt, ezek többsége azonban már hónapokkal korábban sejthető volt – nem véletlen, hogy idén még nekem is sikerült viszonylag közeli (258-60-53-15-0) tippet adnom három héttel a voksolás előtt. Május eseményeivel kapcsolatban azonban sokkal több a bizonytalanság: a játéktér jelentősen kitágult, az alternatívák száma megsokszorozódott. A legutóbbi három választás után többé-kevésbé kalkulálható volt, hogy mire számíthatunk, most azonban legfeljebb azt lehet számba venni, hogy mire érdemes figyelni.

(Fotó: budapestmarathon.com)

Nem tudjuk ugyanis, legfeljebb ha sejtjük, hogy

(1) miként fog viselkedni a Fidesz „hatalmi helyzetben”, milyen stratégiát folytat a parlamenti pozíciókról szóló tárgyalásokon, a kormányprogram vitájában és az első törvényjavaslatok elfogadtatása kapcsán.

(2) ugyanezen időszakra mit tervez a Jobbik, érdekében áll-e az, hogy hivatalos tárgyaló féllé válva megmutassa szalonképességét, vagy inkább arra a különbségre akarja irányítani a figyelmet, amely a pártot a többi „bevett” parlamenti erőtől elválasztja.

(3) mennyire viseli meg az MSZP-t a belső hatalmi harc, mennyire marad ideje és energiája a pártnak az ellenzéki stratégiájával is foglalkozni, vagy valóban egy időre kiiratkozik a politikai versenyből, s csak a rutinszerű feladatokat oldja meg, amíg a háttérben elvágják egymás torkát a rivális felek.

(4) van-e muníciója és terve az LMP-nek az első időszakra, vagy inkább paralizálja a pártot a „Jézusmária, győztünk!” állapot.

Bár a politika jobban hasonlít a hosszú távú futószámokhoz – ezt a sprintben erős politikusok időnként hajlamosak elfelejteni -, az indulásnak mégis kiemelt jelentősége van. Gondoljunk csak a korábbi választások utáni szituációkra, különösen a két végpontra: 1998-ra és 2006-ra. Előbbi esetében a Fidesz a dinamikus és népszerű lépéseivel villámrajtot vett, előnye meglehetősen sokáig ki is tartott, pedig ősszel már „egész pályás letámadásról” szólt a politika. 2006-ban ezzel szemben a kormányfő azzal kezdte, hogy egy hónapon keresztül csak a nehézségeket sorolta, s mielőtt egyetlen fájdalmas intézkedése hatni kezdett volna, a kormány népszerűsége már régen zuhanópályára került. Mindez persze nem jelenti azt, hogy később ne lehetne hibázni, vagy ne fordulhatnának a trendek – hiszen mindkét esetben végül veszített a kormányzó párt, persze jelentős különbséggel.

Tulajdonképpen csak annyit szeretnék mondani mindezzel, hogy a hiteles és korrekt politikai elemzés a következő időszakkal kapcsolatban most mindössze annyi lehet: figyeljük a szájukat…  

x x x

Menetrend korábban és most (az egyes eseményekről részletesebben):

 
1990
1994
1998
2002
2006
2010
Választás második fordulója
04.08.
05.29.
05.24.
04.21.
04.23.
04.25.
Eltelt idő (nap)
24
30
25
24
23
19
Parlament alakuló ülése
05.02.
06.28.
06.18.
05.15.
05.16.
05.14.
Eltelt idő (nap)
1
0
0
0
0
 0
Javaslat a miniszterelnök személyére
05.03.
06.28.
06.18.
05.15.
05.16.
 05.14.
Eltelt idő (nap)
19
16
14
9
23
8
Kormányprogram beterjesztése és vitája
05.22-23.
07.14-15.
07.02-03., 06.
05.24-25.
06.08-09.
05.22-25-26.
Eltelt idő (nap)
0
0
0
2
0
 3
Szavazás a kormányprogramról és a miniszterelnök személyéről
05.23.
07.15.
07.06.
05.27.
06.09.
 05.29.
A táblázatot Breitenstein Petra készítette a parlamenti hivatalos adatok alapján.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr121954827

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: APEH-vizsgálatok várnak a jobbikosokra 2010.05.10. 18:56:12

Vona Gábor és a Hírszerző fideszes forrásai már tudni vélik a Jobbik sorsát a következő ciklusban. Nem fogja kímélni a Fidesz-kormány a Jobbikot: APEH-vizsgálatok, médiaössztűz, frakcióbomlasztás vár a szélsőjobboldali erőre.

Trackback: Még a nap is... 2010.04.27. 18:46:06

Szeretettel üdvözlök ismét mindenkit! Mindenki jól van azóta? Mióta? Tudjátok, a kétharmad óta, amit tudjátok ki ért el. Még a nap is másként sütött, mint mondta, a tudjátok ki! Megnéztem

Trackback: Miben különbözik Orbán Gyurcsánytól? 2010.04.27. 11:19:49

Orbán drámaian máshogy akar változtatni, mint Gyurcsány. A választások utáni nemzetközi sajtótájékoztatókból két nagyon különböző vezető képe rajzolódik ki. (Fotó: fidesz.hu) Orbán Viktor tegnap délelőtt megtartotta a második forduló utáni nemzetközi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clownfish 2010.04.27. 09:39:38

ha már ennyi külső hivatkozás, akkor ez is legendás: amikor Reagan nemes egyszerűséggel Ted Kennedy-t vágta be a kampányfilmjébe. :) NO MORE JIMMY CARTER watch: www.youtube.com/watch?v=YYXnL3ns3w8

clownfish 2010.04.27. 09:50:09

@szöllősi dr: pedig annak az üdülőnek nagyon jó az akusztikája :D

Malachi 2010.04.27. 09:53:50

Alig várom, merő izgalom lesz a következő időszak.

pancsa47 2010.04.27. 09:58:01

Ahogy barátaimmal is arra az álláspontra helyezkedtünk: hátra kell dőlni a fotelben és figyelni...A baj csak az, hogy ez a film a mi életünket fogja - jól vagy rosszul - befolyásolni. Egy optimista forgatókönyv jól jönne!:)

CSENDES 2010.04.27. 10:09:24

@pancsa47: Optimista forgatókönyv: fideszes politikus reggeli mondatai: egyszerűsíteni kell az adózást, és le kell zárni a kiskapukat. Reggeli hírek INFO rádió: Újra lesz adórendőrség (Az adóhatóságot, a VPOP-t és a gazdasági rendőrséget összevonják. csdak emlékeztetésképpen 1999-ben az adónyomozók fegyverhasználati jogot is kaptak. Most maj ezek szerint az adóhatóság is??

Ordnassac 2010.04.27. 10:18:40

Mivel én már csak ilyen személyfókuszált vagyok, érdekelni fog, hogy ki milyen posztot kap az OGY-ban, illetve a tisztújító pártokon belül.

Hírlik, hogy az előzetessel ellentétben pl. mégis Vona Gábor lesz a Jobbik frakcióvezetője. A szociknál meg Gyurcsány burkoltan bejelentkezett egy pozícióért (minimum egyik strómanja számára).

[nev] (törölt) 2010.04.27. 10:25:56

it's the economy, stupid

a fidesz támogatói a devizahitelesek, és családtagjaik. a fidesz támogatottsága szerintem alapvetően a forint árfolyamától függ. a fidesz a forint.

az optimista forgatókönyv, hogy az imf akkora laufot ad, ami kitart a következő világgazdasági konjunktúráig, és így a magyar gazdaság felzárkózási pályára kerül.

ma magyarországon a helyzet az, hogy állami megrendelések, és támogatások nélkül nem érdemes munkahelyteremtő beruházásokat indítani még non profit jelleggel sem. amelyik külföldi itt beruház az vagy csaló, vagy hülye. régen is ez volt, csak akkor még bejátszott a privatizáció. szóval én nem hiszek abban, hogy matolcsy györgy képes lesz kézivezérelni az országot, de majd meglátjuk.

ettől függetlenül ha az imf meghitelezi a gazdaságélénkítést, akkor az lehet sikeres, ezzel együtt ha ma egy multi tisztességes, akkor innnen kivonul. nézze meg valaki a tesco, vagy az aldi kiskereskedelmi árait low tech termékek esetén. azzal nem lehet versenyezni.

high tech cuccokat megint nem érdemes itt előállítani, mert szlovákiában, romániában, vagy szlovéniában is sokkal kedvezőbbek a feltételek. mondom ha nem számol valaki pénzlenyúlással. állami megrendelésekkel, állami támogatásokkal.

szóval szerintem közvetve a reálgazdaságtól függ a fidesz. közvetlenül pedig a forinttól.

CSENDES 2010.04.27. 10:35:19

@[nev]: "ma Magyarországon a helyzet az, hogy állami megrendelések, és támogatások nélkül nem érdemes munkahelyteremtő beruházásokat indítani még non profit jelleggel sem. "
Ha jól értettem Varga Mihályt (bár nem feltétlenül az Ő szándékai számítanak, a "munkahelyteremtő beruházások" adókedvezményére utalt ma reggel. Persze ez is kétesélyes, mert a külföldi mit csinál ilyen esetben? Csinál egy új beruházást, a meglévőt meg esetleg elsorvasztja. Így van is munkahelyteremtés meg nincs is. A fogyasztási célú (belső, állami megrendelésű) beruházások pedig nem tudják megélénkíteni a gazdaságot, bár ténykérdés, hogy esetleg átmenetileg munkahelyet terermtenek.

Ordnassac 2010.04.27. 10:48:08

Mai statisztikai adat: kiesett országgyűlési képviselők. Vastagon szedve, akik tagjai voltak valamelyik kormánynak, államtitkárok voltak vagy nagyobb ismertséggel rendelkeztek. A lebontás frakciószintű.

Link: spreadsheets.google.com/ccc?key=0AtfsT_NEWhZJdGNYYWJNV0xfYVZBMUVfSEhhUVl1UEE&hl=hu

[nev] (törölt) 2010.04.27. 11:09:33

@CSENDES:
ennek a forint az árfolyama az oka. ha valaki letesz egy eurót, és kap érte 300 forintot, akkor nem kell adókedvezmény. míg ha letesz, és kap 250 forinot, akkor meg kell. ha eladsz valamit külföldre egy euróért, és kapsz érte 300 forintot, akkor nem kell adókedvezmény, ha kapsz érte 250 forintot, akkor megint csak kell.

az erős forint annak jó, aki tőkét akarnak kivinni. leteszek 250 forintot, és van 1 euróm. tök jó. ez mindenkinek jó, aki ki akarja vinni a pénzét az országból. most ezt érdemes csinálni. fogni a megtakarításaidat, és kivinni az országból. mindaddig amíg erős a forint. ebben a környezetben nem beruházni, hanem felszámolni érdemes. mondom, ha nem számol valaki az állami megrendelésekkel, és állami támogatással.

kukahontas 2010.04.27. 11:14:35

a hétvégén megerősítettem a kerítést, hogy elbírja a kolbászt:)

objekt 2010.04.27. 11:16:47

Ó jaj: Az előző poszt végén még válaszoltam neked, de közben megjelent ez. Ide is leírom hátha azt már nem nézed meg:

@ó jaj: Gondolom, hogy amellett, hogy leírod mekkora tévedéseim vannak demokrácia vonalon, azért látod, miért nem tudom félteni jelenleg a demokráciát. Elfogyott a türelmem és most inkább egy leváltható (ez fontos feltétel) diktátorra vágyom. Olyan velejéig romlottnak, álszentnek tartom az egész intézményrendszerünket - különös tekintettel az azt működtetőkre -, hogy az csoda, hogy ilyen véleménnyel nem a Jobbikra szavaztam.

Persze, senki bűne nem ad felmentést másnak, nem erről van szó, tényleg nem így gondolom, csak azt tartom érdekesnek, hogy milyen aggodalom van bennetek Orbánnal kapcsolatban, pedig oldalakat tudnék írni az elmúlt hat év jogtiprásairól.

A demokratikus intézmények függetlensége tényleg nem lenne vicc, de az. Ezek nem igazi függetlenségek, a papíron létező függetlenségek nem érdekelnek. Ne mond, tudom, hogy különösen a jegybank esetében milyen fontos a kormánynak ellenállni, ellentmondani tudó vezető. Most mégsem tudok kellőképpen aggódni, még ráérek arra.

Az MSZP-vel úgy vagyok most, mint a cigányokkal. Ha előveszem az empatikusabb oldalamat, akkor tudok úgy beszélni, hogy hát azért nem mindegyik olyan, vannak köztük rendes emberek is. Nem szabad általánosítani blablabla. Most nincs türelmem ehhez sem. Nem utáltam én őket ennyire régebben, a szüleim a szavazóik, az előző rendszert jobbnak tartó emberek. Nekem is voltak nosztalgikus elképzeléseim velük kapcsolatban. Csakhát, az ember igyekszik bepótolni a hiányzó történelmi ismereteit. Mélyebbre ásva, azért van egy két dolog amin nehéz túllépni, ami igencsak árnyalja az úgynevezett Kádár-koszakot. A mostani képviselőik hihetetlenül arrogáns, pofátlan viselkedése, egyszerre szakította bennem a fejükre ezt az eddig feléjük meglévő mesterségesen fenntartott egyensúlyt.
Örökre.

lüke 2010.04.27. 11:16:57

1 forint:
a dollár- ft
viszony miatt van-e
vagy más az oka
majd írja meg ,aki tudja
2
posztok
2 poszt kérdése:
BM
, amiben Pintér nagy szégyen lenne a Szentágotai-Nobel díj jelölt- vö: Réthelyi M.-re nézve is
s mi a másik kérdéses?

ssi 2010.04.27. 11:17:43

Tippelek a sajátos pártcélokra:
- kormány: MEGTARTANI: pozitív arculat, bizalom, támogatottság, elfogadottság
- Jobbik: MEGMUTATNI: kemény, különc és elfogadható egyszerre
- LMP: MEGVALÓSÍTANI az amúgy még megfoghatatlan céljukat
- MSZP: VISZASZEREZNI+VÁLTOZTATNI (szinte mindent a baloldalon)

netsrot 2010.04.27. 11:25:57

a jó kúrva anyját a gonosz törpe és bandájának! Az internetet is szabályozni akarja? Mi?... fél?..hogy a neten össze áll a fegyveres felkelés majd? Hogy rohadna meg a kis diktátor!!!

netsrot 2010.04.27. 11:26:52

T. G igazodsz, Megvan neked is a zsíros Fityisz állás már?

Ordnassac 2010.04.27. 11:29:27

@netsrot: a 10-es hova lett a nevedből? :-P

Bummer 2010.04.27. 11:32:02

@netsrot:
Az internet már most, Medgyessy óta szabályozva van, kis fogyatékos barátom. 2001. évi CVIII. törvény

Ordnassac 2010.04.27. 11:33:56

@Bummer: A törvény 2001-es, azt még Orbánék alatt hozták.

anti76 2010.04.27. 11:34:19

Szerintem nem lesz lényeges adócsökkentés, se most, se később, max. kulcsokat tologatnak ide-oda mint az mszp.
Amíg másfél kétmillió ember adójából tartjuk fenn a 10 milliós országot, addig ekkora adók kellenek.
A fő gond, hogy nincs komoly szakembergárda itt, ezért ilyen szar a fizetés nálunk. 10 éve még lehetett versenyezni összeszerelős-bedolgozós melókért, ma ezt a kínaiak sokkal olcsóbban vállalják. Nekünk igenis high-tech gazdasággá kell válni, magas hozzáadott értékkel, akkor magasabb fizetés lesz, amiből több adó fog bejönni.
Az oktatás a legeslegfontosabb téma erre kéne minden forrást biztosítani, a többit majd utána...

kampela 2010.04.27. 11:36:21

OK, Gábor, tisztelet mellett, ez egy mechanisztikus bejegyzés. Ennyire volt időd. Nekem ennyire sem lenne.
Ellenben:
figyelni arra kell, hogy a Fidesz mit szervez át, ennek keretében kit cserél le, és kit rak a helyére, hogyan alakul a médiapiac, röviden, maradnak-e bármiféle ellensúlyok a rendszerben. Azt hiszem, nem maradnak, az alkotmáynbíróság valamilyen szinten állhat, de kérdés hogy meddig és mekkora lelkesedéssel. Azért gondoljunk bele egy országba, ahol Sólyom László túl liberális. Nem kell erősebb köztársasági elnök, kétkamarás parlament meg egyéb anyámtyúkja ott, ahol nincsenek ellensúlyok. Uff.

Bummer 2010.04.27. 11:37:13

@Ordnassac:
Jogos, de azóta többször változott, 2003. évi XCVII., 2005. évi CLXXI., 2007. évi XCIV. és 2008. évi XLVIII. törvény.
A lényeg, hogy az internet nagyon helyesen szabályozva van 2001 óta.

netsrot 2010.04.27. 11:37:29

Rákosi fél rendszer , Orbán kép a falon az iskolákban, kézcsók a gonosz törpének , Fidesz-ÁVÓ a munkahelyeken,..diktaturra, Hülye magyarok, gyorss nyelvcsapások -előre ! mert a munkahelyet is elveszíted,...kell a munkahely a Fityisz pártkatonáknak!!!

netsrot 2010.04.27. 11:39:22

@Ordnassac: Te lüke, ..ez átszabályozás lesz--mert be vannak szarva, hogy jön a jó kis Polgárháború és azt a Neten szervezik meg! hehehhe

Flúgatlan 2010.04.27. 11:41:10

@netsrot: Troll! Kuss! Nem vagyunk rád vevők!

Ordnassac 2010.04.27. 11:41:57

@netsrot: nana, lüke egy másik nick. ;-)

[nev] (törölt) 2010.04.27. 11:42:06

kezdődik a hülyeség. a hírközlési és a médiahatóságot összevonják. az ortt az felügyeli, hogy mi megy a tévékben, az nhh meg azt, hogy milyen feltételekkel netezel, és beszélsz telefonon. ha a hírközlési hatóságot a verenyhivatallal vonnák össze, azt megérteném, de az ortt és az nhh összevonása finoman szólva is érdekes. nem tudja az ember, hogy most ezen nevessen, vagy sírjon.

anti76 2010.04.27. 11:44:04

@kampela: mire gondolsz? hogy orbán majd bezárja az ATV-t, vagy a baloldali lapokat?
Még ha akarná se tudná megcsinálni. Neki csak itt van 2/3-a nem az egész világon. Sok dologtól lehet félni, de attól a legkevésbé, hogy orbán majd bebetonozza magát. Mégis hogyan? Ha kurvaszar lesz majd szépen leváltjuk.

panelburzsuj 2010.04.27. 11:46:33

@[nev]:

"nem tudja az ember, hogy most ezen nevessen, vagy sírjon"

Majd arról is lesz határozat, csak egyszerre nem megy minden.

hoplita 2010.04.27. 11:48:38

@lüke:
Hát igen..
A bilderberges, szíájés martonyitól sem ugrok ki az örömömben a bőrömből, de pintér abszolút elfogadhatatlan a számomra....és ezzel nagyon sokan vagyunk így, még a fideszesek jelentős része is.
Mirrmurrkandúr az előző posztban a rendőri vezetéssel kötött kompromisszummal magyarázta pintért.
Két okból is veszélyt szimatolok...
Az egyik az, hogy a rendőri felsővezetés egy utolsó maffia és ilyenekkel nem kötünk semmiféle kompromisszumot, kihajítani szokás a szart és nem tárgyalgatni vele.
A másik az, hogy számítva ennek a rohadt bandának a hatalomhoz való hűségére, valamint az azzal párosuló gátlástalanságára Orbán nem minden hátsó szándék nélkül egyezkedett.
És itt nem a közbiztonságra, meg a vidéki rendrakásra gondolok......Orbán kézivezérlésbe kívánja a testületet venni, az ok és ürügy pedig a "szélsőségesek".
Lehet, hogy paranoiás vagyok, de nem tudok a gyanútól szabadulni.
Ha beigazolódik, akkor Orbán már meg is bukott....mert vagy a Gárdát és a Jobbikot, meg a kapcsolt szervezeteket csesztetjük, vagy a cigánybűnözésre utazunk és rendet rakunk.
A kettő együtt nem fog menni.....azt garantálom.

hoplita 2010.04.27. 12:05:39

@Flúgatlan:
Nana..!!!
A stílus kicsit nyers kétségtelen, de nem mond semmi olyat, ami ne fordult volna meg a gondolkodásra nem restek fejében.

A hátam közepére sem kívántam Orbánt, meg a fideszt a kétharmados hatalmával.....mert ismerem milyen gyenge emberanyag alkotja ezt a "nemzeti megmentési"-bagázst.
Nézz körül egy helyi fidesz szervezetben és láthatsz csodát....meg egy csomó hajbókoló, mohó, gerinctelen szaralakot..
Akinek nem inge, ne vegye magára.

kampela 2010.04.27. 12:11:40

@anti76: nem egészen. A Fidesznek erős kommunkációs előnye alakult ki az utóbbi években ellenzékben is, aminek sok oka van, erre most nem térnék ki.
Vannak mindenféle eszközök, amikkel lehet egyenlőtlenné tenni az információhoz jutást illetve annak továbbadását.
Állami hirdetések, kinek nyilatkozunk, ki mehet be melyik sajtótájékoztatóra, kik járatják le külföldön a nemzetet, kihez megy ki a nyomozó adóhatóság, stb-stb. Mekkora lesz a jobboldali konzorciumok kezében lévő média-birodalom részesedése pl. a reklámtortából és így tovább. De kétség kívül, a média az a terület, ahol a leginkább maradnak szigetek. Szerintem.

2010.04.27. 12:13:48

Mire figyeljünk a következő hónapokban? Hát, ha hónap lesz a neve, és nem lesz-e a magyar világsiker révén más beosztás OV. u. 01.01-án is, pl. holdhónap az alábbi rendszerben: pl. deutschtompia (gyerekgyártó május), és mivel OV május 31-én született, jön a semjénia (fagyi nyalós június), kövérdia (július), kósadia (szilaj szeptember), lévaida (borszüretelő október), adleria (savanyú október), stb..:DD Nem tudom, lesz-e karácsony, szerintem idén már ez is elmarad, mert május 31-án megtartjuk...:D

ladislaus 2010.04.27. 12:14:49

@Ordnassac: Nem tudod valahogy ide bemasolni mert tiltja a rendszerunk ezeket a tablazatokat.... :(

Ötvös 2010.04.27. 12:18:29

@netsrot: Rosszul emlékszem? Nyolc évig mi is volt?

masni55 2010.04.27. 12:19:32

Ma úgy látom, mintha pontosan ott akarnák folytatni, ahol 2002-ben abbahagyták, nem igazán tetszik....

ladislaus 2010.04.27. 12:20:12

@anti76: Nemzetkozi sajtotajekoztatoja utolso resze? Amikor elvtarsaknak szolt oda az megvan? :)

Ordnassac 2010.04.27. 12:21:49

@ladislaus: túl hosszú lenne, ha ide másolom be...

ladislaus 2010.04.27. 12:23:12

@netsrot: szerintem dugj egy jot, ott kiadhatod a duhod... :)

dinamo vodka 2010.04.27. 12:23:35

inkább "olvassunk a szájukról"

2010.04.27. 12:27:40

@netsrot: Viktatúra lesz, és mivel fegyelmezett ember vagyok - tekintettel arra, hogy rázkódom a röhögéstől - nem is írok többet, csak azt, hogy ma is szebben sütött a nap, mint április 25-e előtt..:DDD

szentfazék 2010.04.27. 12:28:06

off:
TGM pártot alapít, kiáltványt is közzé tettek, bővebben:
atv.hu/belfold/20100426_uj_baloldali_partot_alapit_tgm

on:
beszéltem ma egy régi haverommal, aki szoci képviselő jelölt volt egy vidéki nagyvárosban, és jóval az országos átlag felett kapott egyéniben. kérdeztem, mi lesz szerinte az mszp-vel. véleménye szerint, amennyiben nem lesz alulról felfelé orsz. tisztújjítás, akkor szdsz-szindróma, miszerint a parlamenti ferakció (ahol ül a volt bukott vezérkar) és a tagság, meg a vidéki vezetőség elszakad egymástól. ugyanezzel kezdődött az szdsz-nél is, igaz akkor a tagság nem akarta az egyedül is kormánytöbbséggel rendelkező mszp-vel a koalíciót, csak a vezetés egy része. ezzel a parlamentbe bebetonozott, levitézlett gárdával minden megújulás felejtős. a srác szerint is a többségüknek vissza kellene adni a mandátumot, ha a kongresszuson kiborul a bili, de hát ennek a realitása, izé, erősen kérdéses..

2010.04.27. 12:30:26

@Ötvös: langyos, pangó víz volt, a mocsárban teli ragadozó tirexekkel...Most ehetik egymást, egészségükre! Köszönjük elvtársak!:)

2010.04.27. 12:32:20

@szöllősi dr: @clownfish: jaj de jó, nemcsak nekem van ilyen jó kedvem...:D

anti76 2010.04.27. 12:35:17

@kampela: azt írod:"Vannak mindenféle eszközök, amikkel lehet egyenlőtlenné tenni az információhoz jutást illetve annak továbbadását." Ez mindig is így volt. Soha semmiben nem volt egyenlőség, max. elvekben. Ez az egyenlősdi csak parasztvakítás semmi több.
Nekem van internetem, van nálunk vagy 50 csatorna, nekem megvan a lehetőség a tájékozódásra, míg egy szabolcsi falusinak se netje, se 50 csatornája csak M1,M2, meg rtl tv2 van. Puff máris nem egyenlő információk állnak rendelkezésre. Ez csak egy példa volt, ez amúgy az élet minden területére igaz.
Az, hogy külföldön ki mit mond a választás szempontjából nem érdekes, lásd a jobbikot, aki mindenféle média nélkül, meg nácizások közepette nagyságrendileg hozta azt az eredményt amit a rongy mszp.
Ha az MSZP-s urak akarnak ellensúlyként működni (attól mentsen meg a jóisten), akkor talán nem kéne plakátokról vigyorogni, hanem tarsanak többezer lakossági fórumot, járják le a lábukat a szavazatokért.
Amúgy miért baj, ha hosszabb ideig jobboldali kormányai lesznek magyarországnak ?

Ordnassac 2010.04.27. 12:35:22

@szentfazék: azért Vajnai Attila és Droppa György neve eléggé meghatározza az irányvonalat. Fel vörösök, paranoiás proletárok!

2010.04.27. 12:35:31

@Ordnassac: basszus, hogy ezen hogy meglepődtem! Az nagyon tetszett, hogy hírtv-ban lesajnálták "a derék fiatalembert, aki még a bajszáról se dönthetett önállóan"..mert erről van szó, tekintetes elvtársak, botox meg bajusz, ez volt az egész kampányból, ami megmaradt.

ungabunga 2010.04.27. 12:36:47

Az LMP-nek szerintem semmilyen terve vagy elképzelése nem volt arra az esetre, ha a Fidesz megszerzi a kétharmadot (nekem úgy tűnik, egész végig azzal számoltak, hogy a kétharmados ügyekben való támogatás fejében a programjuk néhány sarokpontját sikerül átnyomni). Viszont a környezetvédelem tárcaszintű kormányzati képviseletének likvidálásával (illetve ennek a sajtó által megszellőztetett tervével) a Fidesz tálcán kínálja nekik az issue-t, aminek mentén összeszedhetik és rendezhetik magukat. Ha a Fidesz ezt komolyan gondolja, eltaszít magától és ellenségévé tesz egy eredendően nem ellenséges, partnerségre hajlamos politikai erőt. Ostoba taktika.

jjulie 2010.04.27. 12:37:28

@anti76:

a szakembergárda amelyik itt hiányzik, az a nemzetközi porondon is helytállni tudó manager

és a politikusokat kontrollálni tudó és akaró választó

anti76 2010.04.27. 12:37:30

@ladislaus: ja igen... hallottam. mi vele a gond?

Ordnassac 2010.04.27. 12:38:07

Amúgy egy javítás az előző bejegyzésben lévő statisztikámhoz:

3 olyan új képviselő lesz, aki tagja (volt) az EP-nek: Balczó Zoltán (Jobbik, őt elfelejtettem, elnézést), Harangozó Gábor (MSZP, 2004-2009) és Schmitt Pál (Fidesz)

2010.04.27. 12:39:09

@anti76: "Amúgy miért baj, ha hosszabb ideig jobboldali kormányai lesznek magyarországnak ? "

Nem tudjuk, hogy baj-e...az elkövetkező 20 évben majd megtudjuk, sőt, reméljük, Te se maradsz ki a jóból...

Egyébként meg Magyarország, hogy kekecke is legyek egy kicsit...

Rézvirág 2010.04.27. 12:44:20

Hogy alakul az ki, hogy melyik bizottságnak ki lesz az elnöke? Ki választja meg? Egyáltalán, hogy van ezekkel a bizottságokkal? Milyen hatáskörük van? Ki határozza meg, hogy milyen bizottságokat állítanak fel?
Gábor, jól jönne erről egy kis fejtágítás! (legalábbis nekem :o))

anti76 2010.04.27. 12:47:21

@jjulie: akikre én gondoltam azok a modern ipar szakemberei mérnökök, technikusok stb...
Managerből már dunát lehet rekeszteni. mindenki az akar lenni meg persze bölcsész, szociológus, politológus meg hasonló alibi szakmák. Na ezekkel nem megyünk semmire.
A politikusokat meg soha senki nem kontrolálta a történelem folyamán.
500 éve a feudális nagyurakat szolgáltuk, ma pedig a tőkét.
Egyiknek se lehet ellentmondani.

ladislaus 2010.04.27. 12:50:24

@anti76: "Sok dologtól lehet félni, de attól a legkevésbé, hogy orbán majd bebetonozza magát. " - ahogy irtad, csak arra reagaltam ezzel :)
Valoban ezt tudja jol a fidesz is hogy ha annyira rossz lesz akkor mehetnek a csipába mert levaltja oket a nep 2014ben. Es osszel is akar mar ugye tendenciaszeruen esik majd a nepszeruseguk...

szöllősi 2010.04.27. 12:53:12

@Ordnassac:

Biztatás Zusinak, Hagyónak és a többi elvtársnak.

LEBUKOTT

Megvallattak, hogy vérzett a husunk.
Elvtársunk, ki még sétálsz, mint a fény,
gondolj reánk, kik fel-le futkosunk
és messze nézünk cellánk szögletén.
Lágyult az izmunk, fekhelyünk kemény,
eledelünket kiköpi a szánk,
gyomor- s tüdőbajt ítéltek reánk
s ha nem pusztulunk, elpusztítanak.
Még harcolunk, de testünk oly sovány.
Testvér, segítsd a lebukottakat.

Otthon a tűzhely hűvös és repedt,
hideg fazékban készül az ebéd:
a csarnok nyirkos kövéről szedett
kis káposztalevél és hulladék.
Az asszony szédül, szidja gyerekét
s a szomszédné a gangon kiabál,
hogy tőlünk sosem kapja vissza már
az ujjnyi kevés lámpaolajat.
Tél lesz, ragyog a fagy s az éhhalál.
Testvér, segítsd a lebukottakat.

Gondoljatok a büdös kiblire,
mely ködgomolyban küld új nyavalyát.
Adjatok szappant, lóhúst s télire
apadt testünkre adjatok ruhát.
Küldjetek könyvet, bármily ostobát,
mert megőrjít a patkánypuha éj,
az asszony nélkül gyötrő szenvedély.
Enyhítsd kínunk, ha munkás vagy s szabad,
Elvtárs, hisz te vagy a Vörös Segély!
Testvér, segítsd a lebukottakat.

Küzdtünk híven a forradalomért,
nem halhatunk meg, élnünk kell tovább.
Zizegve várnak a röpcsik, a hék
s éhbérrel várnak mind a burzsoák.
A mozgalom vár, munka és család,
míg megbukik a kizsákmányolás,
sarló villan, lesújt a kalapács
s börtönről, gyárról lehull a lakat.
Éljen a Szovjet, a munkástanács!
Testvér, segítsd a lebukottakat.

1930. nov.
József Attila

szentfazék 2010.04.27. 12:53:51

@Ordnassac: nem értem, hogy kinek fog szólni ez a formáció, eléggé öncélúnak tűnik. ezekből a nevekből még valami dögkeselyűségre sem lehet következtetni, mindenesetre érdekes..

pancsa47 2010.04.27. 12:53:54

@CSENDES: forgatókönyvnek gyenge. Ezek csak jelszavak, amiket évek óta hallunk - jól írod:"fideszes politikus mondatai".

Lehet, akciófilm lesz?! :)

2010.04.27. 12:58:44

@szöllősi dr: brav!:) Éljen TG-kultúrblog!:D

panelburzsuj 2010.04.27. 13:00:37

@anti76:

Kihagytál néhány szócskát a manager elől: nemzetközi porondon helytállni képes ...

Amúgy a mérnök-technikus-szakmunkás mit csinál magába, manager nélkül? Multi-álláshirdetéseket böngész, meg életrajzokat küldöz?

demagofób 2010.04.27. 13:04:39

Már látom a jobbik jövőjét:
Ukrán parlamentben, pont most van verekedés és füstgránát dobálás. Morvai Krisztinát haza hívják és az összes ülésen a Jobbik egyként fog ordibálni, szerencsére mikrofon nélkül.
Majd a fidesz módosítja az alkotmányt, hogy J betűs párt nem léphet a parlamentbe, ha mégis akkor azonnal döntő bíróság 4 év börtönt szab ki.
Az MSZP több részre szakad és a parlament 4 sarkába ülnek, mert maguk sem tudják most, hogy az SzDSZ nem mondja meg, mihez kezdjenek magukkal.
Az LMP meg nem találja a parlamentet.

anti76 2010.04.27. 13:05:58

@panelburzsuj: nem azt mondtam, hogy egyáltalán nincs szükség managerre. hanem azt, hogy már így is kurva sok van belőlük. egy cég élére természetesen kell manager, de a cégbe magába sokkal több mérnök meg technikus kell.
Ha -tegyük fel- nincs az országban megfelelő tudású manager, attól még a külföldi nyugodtan felépítheti a gyárát itt, legfeljebb nem magyar lesz a cég vezetője. Ha ellenben nincsennek szakemberek (akik a konkrét termelést csinálják), akkor nem fog idejönni a kutya se akármilyen hiperszuper managerek vannak itt.

Ordnassac 2010.04.27. 13:12:55

@Rézvirág: ebben nagy szerepe van a szokásjognak. A külügyi és a költségvetési bizottság elnöke hagyományosan ellenzéki képviselő (ezért jelentkezett be a Jobbik a külügyi bizottság elnöki székére).

Hat bizottságot kötelező megalakítani. Házszabály 28. § (2) második mondat: "Kötelező létrehozni az alkotmányossággal, a költségvetéssel, a külügyekkel, az európai uniós ügyekkel, a honvédelemmel, továbbá - paritásos bizottságként [33. § (4) bekezdése] - a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgálati ügyekkel foglalkozó állandó bizottságokat."

Ezen felül lényegesen több állandó bizottság van. A távozó OGY-ban összesen, ha jól emlékszem, 16. A vizsgálóbizottság, a Házbizottság és az eseti bizottság más funkcióval bírnak. Most csak az állandó bizottságokról beszélek.

Azt, hogy melyik párt melyik bizottság elnöki székére, illetve alelnöki helyeire tehet javaslatot, egy előzetes tárgyalás előzi meg (egy ilyen határozza meg amúgy azt is, hogy melyik frakció a patkó melyik részére kerül). Amennyiben nem lenne megegyezés, úgy a frakcióvezetők ajánlásait összegzi az OGY elnöke és így terjeszti a plenáris ülés elé. A bizottságok elnökeit, alelnökeit és tagjait végül az OGY választja meg.

A bizottságokon fut át először minden benyújtott javaslat (attól függően, hogy a javaslat miről szól, az OGY elnöke kiosztja a megfelelő bizottságoknak a javaslatot megtárgyalásra). Ahhoz, hogy ún. "tárgysorozatba" kerüljön (azaz, hogy bekerüljön a plenáris ülésen megtárgyalható javaslatok közé) egy javaslat, a bizottságnak támogatnia kell azt. Amennyiben nem, úgy csak kerülővel juthat be (de még akkor sem biztos, hogy sikerül). A bizottságok nyújthatnak be pl. törvényjavaslatot és módosító indítványt is.

Ezek csak a legfontosabb szabályok a bizottságok területén, további szabályok a Házszabályban olvashatók. [49/1994. (IX. 30.) OGY határozat 28-33. §§ és 67-83. §§, valamint 98-102.§§)

panelburzsuj 2010.04.27. 13:14:00

@szentfazék:

Indulócsomagként föltehetőleg Gyurcsány nénikéire vettetek szemet, de a piacbővítési tervekbe nyugodtan beszámíthatják a rendszerváltás veszteseinek jó részét. Úgyhogy nem olyan buta ötlet ez most, amikor a Munkáspárt végleg kiesett, az MSZP önmarcangolódik, a szakszervezetek csak közönségbosszantó funkciót képesek ellátni, és egyedül a Jobbik hajlandó és képes a "nép közé vegyülni" ...

Pintér tábornok úr nem fog unatkozni.

[nev] (törölt) 2010.04.27. 13:16:17

@anti76:
azért, mert az állam eredendően egy baloldali képződmény. az unió az, ami jobboldali.

az államnak az a dolga, hogy az elsődleges elosztási viszonyokat a rászorultság elve alapján korrigálja. legyen magas szintű iskola, középszintű kórház, és alacsony szintű nyugellátást, azoknak is, akik ezt önerőből nem tudják maguknak biztosítani. ennek érdekében pénzt kell elvonnia, és átcsoportosítania. és ez egy baloldali, reguális logika. amit demokratikus körülmények között nem lehet megkerülni.

csakhogy ekkor az államnak már nem jut elegendő pénze arra, hogy még a rátermetteket is támogassa, meg még a középréteget, hiszen akkor mindenkit kellene támogatnia, és erre nincs módja.

ezért a demokratikus jobboldali azt mondja, hogy a rátermetteket úgy kell még nagyobb teljesítményre ösztözni, hogy a lehető legkevesebb az állami beavatkozás. viszont van szabályozás. erre találták ki az uniót, amelyik egy nemzetközösség. egységes belső piaci szabályozást legyen, közös pénzt. és legyenek helyhatóságok, közvetlenül az uniónak alárendelve. a demokratikus jobboldal így akar versenyt. a városon belül, és a városok között.

budapest versenyez béccsel, és pozsonnyal a régió központi szerepéért. de ez úgy nem megy, hogy budapestet majd támogatja az állam, hanem úgy, hogy az állam a lehető legkevesebb pénzt vonja el. és a fővárosnak van egy viszonylagos önállósága. és a politikai pártoktól független vezetése, amelyik párbeszédet folytat a ipartestületekkel, és a civil mozgalmakkal. és közvetlenül az uniónak van alárendelve. az államnak nincs szerepe.

és ez van felcserélve. kósa kissé kapatosan elmondta a "forradalomban", hogy a fidesz isinbayeva, aki mindig nyer, és ha jó napja van, akkor ráadásként ugrik egy világcsúcsot.

en.wikipedia.org/wiki/File:Isinbayeva_Berlin_2009.jpg

a probléma, hogy ezt a versenyt a pártok a falusi legelőpályán döntötték el, és a blasz kettőben. nincs itt semmiféle világcsúcs. egy demokratikus állam nem tud csak baloldali lenni, és ezzel a háttérrel tudnak önállóan fejlődni a városok, és a vidék.

a fidesz kormány akkor teszi jól a dolgát, ha nem balos lesz, hanem szuperbalos, de ezen nem azt értem, hogy mindenkinek oszt, mert az a centrális állam, hanem azt, hogy csak a rászorultaknak ad. a többiektől meg nem vesz el csak annyit, amennyi ehhez muszáj. tehát szocialista kormányzás kell. konzervatív közintézmények. liberális önkormányzatok. és a nacionalizmus civilizált formáit befogadó nemzetközösségre. nacionalizmuson nem a hőbörgést értem, hanem azt, hogy van egy számottevő haderő, és tekintélyes diplomaták. és ez cserélődik fel. és helyette megy ez az össznépi népi hip-hop, amit török gábor elemez.

olap 2010.04.27. 13:16:21

"az alternatívák száma megsokszorozódott"

nem akarok okoskodni, de az alternativa az nem két választási lehetőséget jelent?

papi65 2010.04.27. 13:19:09

Csak sikerül valamelyik Fidesz vezetőnek eltolni amit idáig nem:
"Pokorni Zoltán kijelentette, hogy nem fogják újra jelölni Sólyom Lászlót köztársasági elnöknek." Meg tudták állni, hogy -Martoni Jánoson kívül, akit az EU soros elnökség miatt muszáj volt - nem neveztek meg egyetlen más minisztert sem. Az új kormány beiktatása előtt, több törvényt is el akarnak fogadni az új országgyűlésben. Tudják-e, hogy ezek után, hogy mikor fogja aláírni SÜRGŐSSÉGGEL a köztársasági elnök azután, hogy Ő is számított rá? Vagy 2 hónap után elküldi az Alkotmánybíróságra.
Az átadás-átvételi törvény meg majd hatással lesz a 4év múlva
sorra kerülő kormány átadáskor. Jól sejtem?

panelburzsuj 2010.04.27. 13:22:30

@anti76:

És mi lenne, ha budai villákban tanyázó magyar topmanagerek építenének gyárakat román, ukrán meg kazah melósoknak? Ott a sztyeppe szélén, ide meg csak a pénz dőlne?

Én ilyesmire gondolok, ha nemzetközileg versenyképes managerről esik szó.

2010.04.27. 13:24:54

@panelburzsuj: ne bántsuk a szakszervezeteket...azok nem tehetnek semmiről. És van, amelyik nem adta el magát.

2010.04.27. 13:26:24

@papi65: de már Schmitt Mindentválallok Pali nyilatkozott, jön haza sebbel-lobbal...:)

CSENDES 2010.04.27. 13:28:16

@papi65: Nem egészen, bár a jelentése valóban ez volt. Pokorni azt mondta, szerinte nem ő (Sólyom) lesz a következő köztársasági elnök. De egyebekben csaknem megerősítette a tegnapi napon nyilvánosságra került miniszterjelöltekre vonatkozó adatokat is ugyanebben a beszélgetésben (TV2).

2010.04.27. 13:33:53

@hoplita: "mert vagy a Gárdát és a Jobbikot, meg a kapcsolt szervezeteket csesztetjük, vagy a cigánybűnözésre utazunk és rendet rakunk."

Edelényben a Fideszes jelölt rendezvénye tele volt cigányokkal. Szerinted pont a szavazóik között fognak rendet rakni? Nagyon úgy néz ki, hogy a Jobbik továbbra is magára lesz utalva a cigánybűnözés elleni küzdelemben.

panelburzsuj 2010.04.27. 13:33:59

@Letícia:

Én csak arra utaltam röviden, hogy nálunk azok a szakszervezetek "látszanak", amelyek nem a tulajt, hanem a közönségüket szívatják, ha vékonyodik a boríték.

(Jó, tudom, ennél azért összetettebb, de mégegyszer: ez látszik, a többi meg nem látszik. És abban is biztos vagyok, hogy ha egy proletárpárt "átvállalja" a munkás-érdekképviseletet a multiknál, akkor igencsak beletenyerelhet a politikai lecsóba.)

anti76 2010.04.27. 13:35:21

@[nev]: az állam eredendően baloldali képződmény ? mikortól számítod az "eredendőt"?
Mert a baloldaliság kormányon még 100 éve sincsen.
Az amerikai kormány valaha is baloldali volt?
Vagy Napoleon (akitől a code civil származik) az volt?
A rászorulók támogatása (mint balos ideológia) egy átverés. Mindig lesznek rászorulók meg gazdagok. Tudsz olyan baloldali kormányt amelyik ezt a saját országában megszüntette, vagy akár csak mérsékelte ?
Én nem tudok egy példát se a történelemből, hogy baloldali kormányok (meg pláne szuperbalos), nagy-nagy prosperitást vittek volna saját országukba.
Az állam ne támogasson direkte senkit, csak lehetőségeket teremtsen, amivel vagy él a polgár vagy nem.
Az, hogy a rászorulókat pl, ingyenes oktatással, vagy segéllyel támogassák, ez miért csak baloldali? miért sajátítod ki a baloldal nevében?
Még hitlernek is -pedig őt aztán nem vádolják baloldalisággal- voltak ilyesmi lépései.

Ordnassac 2010.04.27. 13:36:50

@papi65: a köztársasági elnöknek 15 napja van eldönteni, hogy aláírja a törvényt, visszadobja az OGY-nak vagy elküldi az AB-nak. Sürgősség esetén még kevesebb is.

anti76 2010.04.27. 13:37:06

@panelburzsuj: ezt -gondolom- poénnak, meg némi ugratásnak szántad, ugye? :)

2010.04.27. 13:37:43

@panelburzsuj: nem könnyű a szakszervezeteknek, hidd el. És ha ők sem lennének sok helyen, rabszolgatartás menne forever.

jjulie 2010.04.27. 13:37:48

@anti76:

a manager az aki tétrehozza és életben tartja azt a céget ahol a mérnök mérnökösködhet és a technikus technikázhat, aztán a termék kiutazik a világba, és pénz jön helyette vissza

melyik dunát lehet rekeszteni ezzel a fajta managerrel nálunk?

példát is mondok, guglizz rá: ashner lipót, wolf emil és kereszty györgy

2010.04.27. 13:41:04

@jjulie:@anti76: ne "manager"-t írjatok már, van annak becsületes magyar neve: menedzser.

panelburzsuj 2010.04.27. 13:41:43

@imperial:

Ez most nem volt túl szerencsés okfejtés. Aki utálja, hogy rászisztának bélyegzik, az ne vegye egy kalap alá egy pártrendezvény közönségét a helybéli bűnözőkkel, "boxos-boxos egyremegy" - alapon.

De legalábbis ne csodálkozzon, ha magára marad a cigánybűnözés elleni küzdelem eme sajátos formájában.

szentfazék 2010.04.27. 13:42:56

@panelburzsuj: TGM , a filozófus, a nép közé vegyül, aranyos lesz! milyen jól meg fogják egymást érteni. ezt persze egy kissé cinikusan mondom.

szerintem is kelleni, fog egy új baloldali formáció, de inkább egy konzervatív liberális párt. olyan ős szdsz féle. TGM jutott el onnan a szocializmusba, vagy a szocializmus torzult el TGM-ig?

2010.04.27. 13:46:03

@jjulie: ilyen nevekkel? Megőrültél? A Jobbik - immár felhatalmazással - vadászna rájuk, még a levegőt se vehetnék úgy, hogy ne számoltatnák el szegényeket...ja, hogy eredményt is hoznak?? Az itt kit érdekel??

A Jobbik képviselők esetén elgondolkozom azon, hogy vajon tudják-e parlamenter szó igazi jelentését? Mert szerintem szégyen...

Rézvirág 2010.04.27. 13:48:13

@Ordnassac: Köszi!!!!

Hát ennek függvényében nekem úgy tűnik, hogy ajánlott a Jobbiknak a "szalonképes viselkedés", (pl. nem gárdista mellényben feszíteni az eskütételen, lsd. Vona ígérete) mert az országgyűlés könnyen intézheti úgy, hogy nekik kedvezőtlenül alakuljon a helyzet. Pl. a két hagyományosan ellenzéki elnöki posztot az MSZP és az LMP kapja meg. Javíts(atok) ki, ha tévedek.

panelburzsuj 2010.04.27. 13:48:28

@panelburzsuj:

Inkább vágyképnek mondanám. Olyan bilibelógósnak ...

De mennyivel illuzórikusabb, mint arról ábrándozni, hogy HA majd felnevelünk sok magasan képzett bérmunkásnakvalót közpénzből, AKKOR majd idetódul a világ minden sarkából a magántőke?

És addig hol lesz az a tőke? Párnacihába?

Ordnassac 2010.04.27. 13:49:14

@Letícia: hát egy biztos, nem parlamenti képviselőt jelent. ;-) Jobbikosok használták így?

panelburzsuj 2010.04.27. 13:52:33

@Letícia:

Mondtam olyat, hogy könnyű? Olyat mondtam, hogy könnyebb lehet, ha nem magárahagyottan, face-to-face kell megverekedni a munkadóval. Se az egyes melósnak, se a szakszervezetnek.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.04.27. 13:52:47

A parlamenti ellenzéki pártokkal kell egyeztetnie Orbánnak és nem csak a saját "népével".

Azt azért ne felejtsük, hogy kb. 5,5 millió ember nem szavazott a Fideszre!!

Már kezdi a gőgös, nagyképű, beképzelt dumáját!!

Forradalom...????

Szart cseréltünk fosra, az ölébe hullott a kiböjtölt hatalom!

Azt hiszem már most takarodj Orbán Viktor!

jjulie 2010.04.27. 13:52:59

@Letícia:

csak egyszerűen meg akartam világosítani az antit, hogy a nemzetközi porondon versényképes manager nem azonos azzal aki amway cuccal házal és a nevjegykártyáján manager felirat van

szentfazék 2010.04.27. 13:53:08

@Letícia: böcsületes magyar megnevezése inkább szervezési munkatárs :)

[nev] (törölt) 2010.04.27. 13:53:28

@anti76:
az usa egy unió, nem egy állam. az usa akkor volt erős, amikor az unió jobboldali volt, az államok kormányzói pedig zömmel baloldaliak.

te a centrális államot hívod balosnak. fingországból úgy csináltak finnországot, hogy minden gyerek kapott magas szintű oktatást, középszintű egészségügyi ellátást, és minimális nyugellátást. ez egy demokratikus és minimalista államkoncepció. szocialista állam berendezkedés konzervatív közintézményekkel. a konzikat én balra sorolom, a libeket meg jobbra. az emberi jogi liberálisok baloldaliak, de ők a humanisták, kevés közük van gazdasági liberalizmushoz. ez utóbbi eredményezte a nokiát. de ez nem zárta ki a humanista felfogást sem. azt zárja ki, hogy mindenkinek osszunk. szóval a nokia nem úgy jött létre, hogy hekkipöki elintézte a minisztériumban a támogatást mikkamakinak. mert akkor a nokia nem állta volna meg a helyét a világpiacon. hanem úgy, hogy az unió (és nem az állam) biztosította a belső piacot. a finn állam a nokiától próbált minimál adót elvonni, csak a rászorultaknak osztani. és azt mondta, hogy onnantól kezdve (politikai értelemben jobbra) piacgazdaság van.

panelburzsuj 2010.04.27. 13:55:50

@szentfazék:

TGM már sokfélé járt az ideológiák mezején. És tud különbséget tenni az esszé és a szónoklat között, úgyhogy én nem félteném különösebben a proletariátussal való szembesüléstől ... :)

2010.04.27. 13:57:38

@Ordnassac:

"A parlamenter a francia parlementaire és a német parlamentär szavak magyarosított változata. Több jelentése is ismert, szinonima szavai a jelentésnek megfelelően küldött, követ, közvetítő, békítő, békekövet, békebíró, megbízott, képviselő, szenátor stb."

"Általános szóhasználatban: A parlamenter jelentése általános értelemben a politikai vagy egyéb vitás kérdésekben, elkülönülő felek közötti közvetítő személy, akinek a konfliktus megoldására irányuló javaslata van. Ennél a jelentésnél nem feltétlenül szükséges, hogy az egyik félhez tartozzon az érintett személy, míg katonai vonatkozásban ez a gyakorlat."

Kiemelném: békítő, közvetítő, konfliktus megoldásra vonatkozó javaslatot adó.

Ordnassac 2010.04.27. 13:59:03

@Letícia: forrás: Wikipédia. ;-) Amúgy tudom mit jelent. Mellesleg most szedtem ki a cikk bevezetőjéből a "képviselő, szenátor" részt.

szentfazék 2010.04.27. 14:00:15

@panelburzsuj: félreértés ne essen, én tisztelem TGM-et, mert nagy koponya, csak a plebejus néptribunus imázs már egy kicsit sok. lesz ő még munkásőr is?

sárkányfő 2010.04.27. 14:01:11

@objekt: Köszi hogy ide is bemásoltad a válaszod, ami amúgy teljesen korrekt. Végül is azt mondod, amit én is sejtettem.
Én meg fenntartom a véleményem: szerintem tök mindegy, valaki vörös vagy narancs lepelben etikátlan, béna, stb. A jegybankhoz meg még tegyük hozzá, hogy a Simor kompetens embernek tűnik, amellett persze, hogy elvi kérdés számomra a függetlenség. Hogy csavarjak egyet, szerintem Sólyom sokkal jobb választás volt, mint lett volna Szili, a szocik jelöltje, akinek még a jelölése is felért a nemzet szemen köpésével, hiszen ezzel nyíltan bejelentették, hogy már a függetlenség látszatára is tojnak nagy ívben. Sőt, Sólyom sokkal jobb volt a kis Madlnél is, aki Orbán megbízható kis palotapincsije volt (gondolom a következő is ilyen lesz).

Mindezzel együtt Sólymot nem szeretem, nevetséges a gőgje, a modorossága, stb., még ha a silány konkurenseihez képest relatíve jobb is volt.

Ami persze mit sem változtat azon, hogy a mór megette, a mór mehet a levesbe.

Na én is mindjárt bemásolom a vitaindítókat, hogy mások is tudják követni miről beszélünk.

papi65 2010.04.27. 14:01:12

@Ordnassac: Köszönöm a helyreigazítást, már én is utána néztem, sürgősség esetén 5 napja van reagálni. Bár egy alkotmánybírósági döntés /soronkívüliség esetén is/ nem biztos, hogy a mostani átadás- átvételéig megszületik.

sárkányfő 2010.04.27. 14:02:46

@jjulie: Ezt még sokszor sok helyen írd le, hátha akkor megvalósul!:

" jjulie 2010.04.27. 12:19:29
@panelburzsuj:

törvénnyel kötelezni kellene minden országgyűlési képviselőt, hogy törögáborelemez mintára, moderálásmentes blogot kelljen nyitnia, kötelezően minimum napi egy, mondjuk minimum 5000 karakternyi bejegyzéssel beszámolva az elvégzett munkáról, eseményekről, eredményelről, tendenciákról, tervekről, helyi, országos, és nemzetközi vonatkozásban, pletykákról, valamint válaszolgatnia, együttműködnie kelljen napi szinten a kommettelőivel

illetve, szorgalmaznia kelljen, hogy a kerületében az idősebb, nem internethasználó lakosság azzá váljon

vagyis napi jelentést kelljen irnia a választói felé az internet nyilvánossága előtt

ez lenne a 21. századi demokrácia

a bogarászók meg aztán gyártanának mindenféle tabellát meg ranglistát"

Ordnassac 2010.04.27. 14:03:00

@papi65: kérdés, hogy SL ennyire bosszúvágyó ember-e. Kiderül. Szerintem maga Sólyom is számít(ott) erre, ezért beszélt ködösen az újrázási dolgairól.

sárkányfő 2010.04.27. 14:03:42

Sólyom László!

Íme a hűség jutalma, avagy egy szívhez szóló, baráti üzenet a régi cimboráktól:

"Pokorni Zoltán a Mokkában azt mondta, nagyon tiszteli Sólyom Lászlót, de szerinte mandátumának lejárta után nem ő lesz a köztársasági elnök."

De azért fel a fejjel, szép szavakat, meg narancsos kitűzőt biztos kapsz a fiúktól, majd mosolyogj a kamerába.

Ordnassac 2010.04.27. 14:03:55

@ó jaj: azért azt megvárom, míg szegény Horváth Jani bácsi vagy Vitányi Iván blogot nyit...

Állítsuk meg a ......... 2010.04.27. 14:04:00

"mindig a sárga úton, mindig a sárga téglán"

Most ezt énekli orbánc és csapata.
Sárgalapot nekik, olyan igazi sárgacédulát.
Már előrukkolt az idiótája a könyörtelenségével, holott még nincs is beiktatva.Mindent át akar alakítani, mindenkit kirúgni, áthelyezni.

Mit lehet egy olyan idiótától várni, aki a parlamenti dolgozóba hívta a fociedzőjét és felhajtva a szőnyeget ott tartotta az edzését.
Tiszta hülye.

Lehet ebből még kabaré is.

2010.04.27. 14:04:16

@Ordnassac: talált, süllyedt...kérsz egy parlamentert a totális megsemmisülés ellen?:D

2010.04.27. 14:05:56

@panelburzsuj: nem sűrűn hallottam olyanról, hogy a szerinted tisztességes cigányok valaha is elhatárolódtak, vagy tettek volna valamit a bűnöző társaik ellen. Amikor a rohadt rászístá többség ellen kell tüntetni meg felvonulni, illetve több segélyért vonyítani, akkor viszont nagy az egyetértés közöttük. Ugye nem baj ha, ha ezek után nem választom szét név szerint, hogy ki a jó cigány, meg ki a nem jó cigány. Majd ha egyértelműen kivetik maguk közül a bűnözőket, és ezzel párhuzamosan elkezdik tisztelni a többségi normákat, akkor lehet kérni a pozitív megkülönböztetést.

sárkányfő 2010.04.27. 14:06:19

@Ordnassac: Juli ötlete volt, de nagyon-nagyon-nagyon jó, én komolyan kötelezővé tenném. végre a technika elért odáig, hogy a képviselők valóban folyamatosan és közvetlenül tarthassák a kapcsolatot a választókkal.

sárkányfő 2010.04.27. 14:07:15

Hm, ez se rossz, ha egyszer a Pokorni beindul... "Arra a kérdésre, hogy Simor Andrásnak, a Magyar Nemzeti Bank elnökének le kell-e mondania, igennel felelt."

Zoli, tegnap mondta a Viki, hogy itten jogrend lesz meg törvénytisztelet. Neked még nem mondták? Vagy a Fidesz-érdekzóna felülírja a jegybank törvény által garantált függetlenségét? Még áttételesen is gáz nyomást gyakorolni egy független intézmény vezetőjére, de hogy ilyen nyíltan?
Amúgy nem tűnik ijedősnek a Simor. Valszeg a 2/3-dal kell majd ügyeskedni.

panelburzsuj 2010.04.27. 14:09:35

@szentfazék:

Tudtommal nem egy fegyverbuzi. Sőt ...

jjulie 2010.04.27. 14:09:55

@Ordnassac:

nem fontos, hogy ő gépeljen, diktálhatja is

amúgy nekem van 80 év feletti korú ügyfelem, aki aktív netező, és fejlődőképes, és 60 év feletti meg rengeteg, sőt már panaszt is hallottam mamáktól, hogy a papát alig lehet elrángatni a gép elöl....

panelburzsuj 2010.04.27. 14:12:05

@imperial:

Bajnak baj ugyan, ha nem vagy hajlandó válogatni, de szerencsére leginkább a te bajod.

szentfazék 2010.04.27. 14:12:54

@ó jaj: sólyom és simor is már megrendelte a tehertaxit. az előzmények után egyiken sem vagyok meglepődve. sólyom önjáró, a fidesz-vel is neki fog állni szívózni, simor "offshore lovag" úr meg az előző világrend emblematikus figurja a szemükben.

deflorator 2010.04.27. 14:13:31

@kampela: Minek ellensúly oda, ahol az emberek megszavazták, hogy négy évig ne legyen ellensúly? Paradoxon lenne!

2010.04.27. 14:13:42

@pcr: kis tehénbe jobb a sárga...Egyébként lesz itt kabaré, én máris sok mindenen kuncogok. Tulképpen, nincs is semmi bajom OV. u. 0102. napon, sőt...az OV. 00.00-án is nagyon jól éreztem magam!:D Régen hallottam ezt a jó embert a semmiről ilyen dagályosan beszélni.

Na, unatkozni nem fogunk, az biztos, és egyik papagáj ment (fletó) , a másik meg jött, szóval semmi újdonság nincs. Még jó, hogy a Bajnai ilyen kis csöndeske. Mondjuk szerintem normális országban kormányozni csendben lehet, meg kell, de hát kenyeret és cirkuszt, és mivel kenyérből egyre kevesebb, kapjuk ami jár, mert mindenki megkapja, amit érdemel...:)

Ez Magyarország, és így szeretem!:)

Ordnassac 2010.04.27. 14:15:01

@ó jaj: és mi lenne a konzekvenciája, ha valaki nem rendszeresen frissíti? Képviselői mandátumának elvesztése? Szerintem az olyan alkotmányellenes, mint a ház. Tegyük egyenlővé a vagyonnyilatkozattal? Ergo, aki nem csinál, az nem gyakorolhatja képviselői jogait? Ennek alkotmányossága is igen erősen megkérdőjelezhető szerintem. Mi legyen a kormányban lévő vagy államtitkárként dolgozó képviselőkkel?

Persze, kifejezetten hasznos lenne, ha csinálnának, de kötelezővé tenni? Nem hiszem. Az is egy jel, ha valaki indít blogot.

anti76 2010.04.27. 14:16:06

@jjulie: mi két külön malomban őrölünk.
Látom téged is lenyűgöznek a karriertörténetek (engem is), ha jól emlékszem pár poszttal korábban te hoztad az icopal-os példát...
De a lényeg nem az, hogy tudunk-e önerőből világcéget csinálni, mi már ott megakadunk, hogy egy világcég nem tud minket alkalmazni. Itt van a probléma.
Akiket te példaként hoztál mind a békeidőkben élt, pont akkor amikor magyarország sokkal jobb helyzetben volt, mint most.
Akkor jobban számított, hogy az általunk gyártott akármit egy top-menedzser el tudja adni minél szélesebb körben, mert a gyártással, termeléssel nem volt gond. (legalábbis nem akkora mint most)
Ma viszont nincs egyetlen világpiacra gyártó független magyar cég se, a külföldiek meg köszönik szépen nélkülünk is el tudják adni a termékeiket, nekik a gyártás a fő szempont. ezért hozzák ide a termelést.
Én egy német multinál dolgozom (műanyagipar), nálunk mint management nincs is, csak napi ügyintézői feladatokat csinál a magyar góré. DE minek is kéne mást csinálnia? A német anyacég szerzi a melókat köti a szerződéseket más multicéggel, nekünk csak a termelés lenne a dolgunk, de ezt nehéz olyan szerelőkkel prezentálni akik keverik a bar meg a tonna fogalmát. Én erről beszélek.
@Letícia: a menedzser nem becsületes magyar név csak magyarosított szó. a "manage" ige azt jelenti vezet, irányít, tehát ha mindenképpen magyar névhez ragaszkodunk akkor hívjuk csak simán vezetőnek és kész. Miami-t se írja senki májáminak

2010.04.27. 14:16:16

@panelburzsuj: majd meglátjuk, hogy kinek a baja. Lehet ugyanis pampogni a Jobbik ellen, de a cigánybűnözést most már nem tudják szőnyeg alá söpörni azzal, hogy ezt csak a náczikok találják ki.

Ordnassac 2010.04.27. 14:17:32

@jjulie: ergo valami előre megírt szöveget íratna be bejegyzésnek. Hűha. Ez aztán a kapcsolattartás! Másrészt, mi van, ha nem reagál a kommentekre, mint mondjuk Gábor? Nesze semmi, fogd meg jól.

2010.04.27. 14:18:17

@ó jaj: Sólyom sokat tett azért, hogy a Jobbik-féle uszítás elleni valamennyi jogszabályi fogalmát állandóan megvétózta, hol AB elnökeként, hol mint köztársasági elnökként. Alkotmányos aggályai voltak az elkövetők védelmében...az nem zavarta, hogy akik ellen elkövetik, mit éreztek, gondoltak. Ebből kapott erőre a Jobbik. Orbán remélem ezt is megköszöni neki...

Ordnassac 2010.04.27. 14:19:56

@anti76: jujjj, egy település nevét egybemosni egy normál magyarosított főnévvel. Helyesírási szempontból ég és föld...

sárkányfő 2010.04.27. 14:21:29

@Ordnassac: ez gyakorlatilag a képviselői fogadóóra online megfelelője lehetne.

Ordnassac 2010.04.27. 14:21:47

@jjulie: bocsi, de kötelezővé tenni valamit konzekvencia nélkül nem hatásos... Ergo egy szép elképzelés, aminek megvalósulása igen csak kérdéses.

Állítsuk meg a ......... 2010.04.27. 14:22:30

@Letícia:
Jaj csak félre ne lépjenek a sárga útról én annyira aggódom, annyira aggódom.
Csendben kormányozni:DDDD
Az orbán egyet tud szövegelni ész nélkül, ha meg a kotlásához kussba kellene vágni magunkat és cenzúrázna, akkor a nép 10 éve felgyűlt feszültsége egy az egyben rázúdulna.
Én is remélem, hogy ő is megkapja amit érdemel, kert végében egy árnyékszéket a trón helyett:)

[nev] (törölt) 2010.04.27. 14:23:03

@ó jaj:
ja ez jó ötlet szerintem is. legyen valami status report. hasonlót már én is javasoltam. szerintem a parlament honlapján lehetne egy "virtuális országgyűlési karzat". ahol a tisztelt ház munkájába a nép belebeszélhetne. szerintem simán lehetne használni a politikai csatározásban pro és kontra.

csak ez szembemenne a jelenlegi közfelfogással. a miniszterelnök kinyilatkoztat, a politológusok és az újságírók elemzik, hogy mire gondolhatott a költő?

mire gondolt orbán viktor, amikor azt mondta, hogy adóbevallás férjen el egy söralátéten. vajon arra, hogy olyan rövid legyen, mert azt kötve hiszem, vagy arra, hogy egy pendrive elfér egy söralátéten, tehát egy adóbevallás is elfér. ezt megint csak kötve hiszem. nem gondolt szerintem semmire, hanem kinézte ezt a szót magának, hogy "söralátét", és költött hozzá valamit. vélhetően a "fapapucs", vagy a "csigatészta" szóhoz is tudna költeni valamit, és ez a nézőgyerekek egyik felének tetszik, tapsolnak, a másik fele meg a fejét fogja, vagy haját tépi, hogy egy félkegyelmű kormányzót válaszott megint az ország. és akkor ezen megy a purparlé.

Ordnassac 2010.04.27. 14:23:35

@Letícia: hál'Istennek, hogy megtette!

A gyűlöletbeszéd büntetőjogi üldözése egyszerűen az állam és a társadalom csődje. Visszatartó ereje amúgy sincs, helyette csinálnánk olyan mártírokat, mint David Irving. Kell ez nekünk?

anti76 2010.04.27. 14:24:57

@[nev]: nem. az eu az egy únió. az USA meg egy állam. kb. annyira független Utah az USA-kormánytól mint Tolna a parlamenttől (na jó, azért nem annyira)
Utoljára a polgárháborúban vetették föl hogy esetleg kiválnának néhányan az unióból, amit lincolnék élből alkotmányellenesnek minősítettek. Azóta soha senki, nem mondta -és nem is gondolta!- hogy a tagállamok bármilyen szinten is függetlenek legyenek vagy lehetnének.
De nem erőlködöm tovább, ha azt akarod hinni, hogy a baloldal a fejlődés egyedüli letéteményese, akkor hidd ezt, pedig legalább annyi példa van pro és kontra...

Ordnassac 2010.04.27. 14:25:14

@[nev]: a "söralátét" német példa. Egy ottani CDU-s pénzügypolitikus használta ezt. OV meg átvette.

jjulie 2010.04.27. 14:27:15

@Ordnassac:

direkt fogalmaztam meg ilyen sarkosan, de ha nem érted a gondolatot amit hordoz, és csak a formát boncolgatod......

a technika lehetővé tenné akár a napi beszámoltatást, beszámolást, miért csak négy évenként annyira fontos bekopogni a választókhoz?

anti76 2010.04.27. 14:27:19

@Ordnassac: olvass már vissza...
"a managernek van becsületes magyar neve:menedzser" ez szted így helyes ? szavakon akartok lovagolni tényleg ?

szentfazék 2010.04.27. 14:28:41

az egyik haverom gyereke jár magyar kung fu-ra, neve baranga. bőgatya, bunyó bottal, fokossal, karikás ostorral ( komoly mi?). első alkalommal kapott a kölök egy kis szótárt is, hogy melyik jövevény szó milyen eredetű, különös tekintettel a héber és cigány kifejezésekre, hozzá a magyar helyettesítése. nehogy már a magyar gyerek itten cigányosan-zsidósan szövegeljen az edzésen.

panelburzsuj 2010.04.27. 14:30:14

@jjulie:

Jó három éve kocsijavítás ürügyén rostokoltam vagy három órát szervizben, de annyiban megérte, hogy egy svédmagyar szivar is ott dekkolt, és hajlandó volt részletesen beszámolni a svéd internet-szokásokról. Elmagyarázta, hogy pont az öregek vannak legjobban oda érte: nem kell folyton kimászkálni, autózni, hanem otthonról mindent el tudnak intézni. Ha meg társaságra vágynak, a webkamerás-skype-olós unokázástól a receptcsereberéig mindent a neten nyomnak. És mindig van, aki ráér, és meghallgatja az éppen soros emlékezőt is.

sárkányfő 2010.04.27. 14:30:32

@Letícia: ezt most hallom először. bár mintha a gárda-egyenruha tiltó jogszabályt aláírta volna.
btw, nem jogszabályokkal kell küzdeni a jobbik ellen, és úgy tenni, hogy Sólyom miatt "kapott erőre" a Jobbik, ez vicces. Már kenték a szocikra, kenték a fideszre, de látom mindenki sorra kerül.
De a legjobb, hogy egészen máig egy rossz szót se hallhattunk a Sólyomról, most meg...

Ordnassac 2010.04.27. 14:31:16

@anti76: azért tudod, hogy ez a hasonlat eléggé pontatlan volt? Utah lényegesen "függetlenebb" a központtól, mint Tolna megye. Ez már csak a föderális állam jellegzetessége miatt van. Utahnak pl. saját kormánya van, saját erős parlamentjével, saját jogrendszerrel, saját adópolitikával. Ezek hol vannak pl. Tolna megyénél?

@ó jaj: @[nev]: azért egy blog ezekre nem alkalmas, azt ti is tudjátok. Külön-külön: online fogadóóra: akkor az inkább egy chat vagy egy videókonferencia lehetne. Ez mondjuk jó ötlet. A virtuális karzat: ezt az ötletet le tudnád írni részletesebben is?

Ordnassac 2010.04.27. 14:34:26

@ó jaj: az egy kormányrendelet volt, azt a közt. elnök tudomásom szerint nem írja alá.

panelburzsuj 2010.04.27. 14:37:23

@Ordnassac:

Inget húzni a zakó alá se kötelező, valahogy mégis minden "parlamenteren" láttam eddig ilyesmi fehérneműfélét.

Szóval lehet, hogy vannak "tarsadalmasított", sőt akár piacosított lehetőségek is a motiválásra.

hoplita 2010.04.27. 14:41:30

@imperial:
Hát igen.....:(

Ez ha az ország érdekét nézzük egy kibaszott rossz, baljós előjel....főleg a vidéknek.
Ha engem-minket, jobbikosokat, akkor egy tálcán kínált lehetőség, hogy nagyot haraphassunk a vezénylő tábornok úr nyájából.

jjulie 2010.04.27. 14:42:05

@Ordnassac:

miért nem jó a blog, mint forma? mindenki látja mindenki véleményét, bármikor belenézhet a képviselő, és miért is nem jelentkezhetne egy képviselő a net segítségével akár minden nap a választóinál azzal, hogy mit is csinál éppen?

inkább az a furcsa, hogy nem így van ez ma, ha már van internet

Ordnassac 2010.04.27. 14:42:08

@panelburzsuj: na igen, ez elképzelhető, de mik? Vajon tényleg akkora az elvárás erre vagy csak a webkettes közönség fogékony erre?

Lyss 2010.04.27. 14:42:23

Hát... Kedves Török Gábor, nagyon kedvelem a bejegyzéseit, de ez így merő süketelés, már elnézést.
Az első napon megtudtuk, hogy az RTL-be máris bevásárolta magát a Fidesz, hogy kőkemény médiafelügyelet és adórendőrség alakul, ha igazak a hírek.
Ilyen viszonyok között kit érdekel, hogy hogyan dolgozza fel a parlamentben jutást az LMP?
Sokkal fontosabb és érdekesebb, hogy hogyan kezd el berendezkedni az új hatalom, milyen variációk röpködnek a levegőben a hatalom kiterjesztését illetően, és ami a lényeg, hogy ezek az elképzelések mennyire korlátozzák a demokráciát és a szólásszabadságot. Mert nagyon szükséges lenne tisztán látni, annyi riogatás volt az elmúlt időszakban a Fidesz túlhatalmáról, és nem biztos, hogy minden ilyen intézkedés erről szól, és nem csupán logikus lépés valami nem működő dolognak a normális viszonyok közé terelésére.
Tudom, állítólagos tervezetekről nagyon nehéz vitát folytatni, pláne elemezni, de mégiscsak ezek a dolgok határozzák meg majd az életünket, és jó ideig nem az, hogy Vona, Gyurcsány, vagy Schiffer hogyan alszik. A szó valós és képletes értelmében egyaránt.

panelburzsuj 2010.04.27. 14:42:35

@[nev]:

Szerintem MLM-szalvétaleckéket olvasgatott a ráérős nyolc évben ("hozzon még öt embert mindenki ...."), csak szóltak neki a píárosok, hogy a szalvetta nem elég mácsó. Így lett belőle söralátét ...

? :)

sárkányfő 2010.04.27. 14:42:53

@[nev]:
:)

Szerintem ebben az ügyben speciel Orbán arra gondolt, hogy egy A4-es lapon férjen el az adóbevallás, a söralátét jól kommunikálható túlzás. És persze nem saját ötlet, nyugatról lopta. Ahogy pl. a Hajrá Mo.-os szlogent is (a hívők szervilizmusra jellemző, hogy ez őket cseppet sem zavarja). Mondjuk jó dolgokat szerintem is vegyünk át nyugatról, nemzeti, szimbolikus kérdésekben viszont talán elvi kérdésnek kellene lenni a hazai fejlesztésnek.

De egyébként igazad van OV így gondolkodik, olimpiát is azért akart ránk sózni, mert elment egyre, oszt megtetszett neki. Pont. Gondolt egyet, és kimondta. És még arra is rájött milyen remek gumicsont, milyen hálás politikailag képviselni, miközben semmi tétje, mert úgyse adják oda nekünk (hál istennek), tehát ezen csak nyerhetett.

A képviselői blog meg amolyan virtuális fogadóóra lenne, szerintem ha lenne rá szándék, összehozható, kifejezetten demokratikus gondolat, a közfelfogást pedig letojom, ha mindig arra várnánk, máig a fákon ugrálnánk.

panelburzsuj 2010.04.27. 14:45:24

@Ordnassac:

Khmmm ... Provokálni tudni kell, ugye ... Nem tudsz valami jó ismerőst? Olyan kis házi gondolatgenerátorost? :)

sárkányfő 2010.04.27. 14:46:32

@Ordnassac: tök mindegy, Sólyom nyakába varrni a Jobbikot... lol.

Láthatóan arról van szó, nyílt titok, hogy Orbán egy hű kezesbárányt szeretne az elnöki székbe, legalább ezen a blogon hagyjuk már az erőltetett átlátszó kifogásokat.

Ordnassac 2010.04.27. 14:48:50

@jjulie: 1. időtényező, 2. kedv, 3. figyelő ellenek vagy bloggerek, akik egyből értesítik a sajtót egy elszólásnál. Kell ez nekik? Főleg utóbbi miatt. Emiatt nem hiszem, hogy bármely komolyabb pozíciót viselő politikus belemenne ebbe. Egy "hátsósoros" képviselő írásaira meg szerintem nincs akkora igény... Persze lehet, hogy valaki pont emiatt lesz ismert, de ahhoz kell valami hátszél is. A Facebook és a Twitter ismét más, mert az gyakorlatilag egyoldalú kommunikáció. Akkora igény ott nincs arra, hogy reagáljanak is a hozzászólásokra, mint egy blogban.

Amire amúgy ott reagáltam, az a két ötletre vonatkozott. Fogadóórára egy blog nem alkalmas, egy chat vagy Skype-os videókonf. inkább. A virtuális karzatnál meg várom a részletesebb leírást, hogy pontosan értsem, mire is gondolt [nev].

hoplita 2010.04.27. 14:49:41

@panelburzsuj:
Ajjaj....
Ez most tőled sem volt valami bölcs benyögés.
Helybéli bokszos és helybéli bűnöző között szignifikáns az átfedés, azt elhiheted.
Nem rászizmus ez, hanem tapasztalat.

jjulie 2010.04.27. 14:49:58

@panelburzsuj:

amúgy ez az élő parlamenti ülésezés is túlhaladott lehet, szerintem ennek a nagy részét is neten kellene csinálni, akár a tőzsdét

a freddie mercury ugyan már nem tudja megvenni a házat, de biztosan több pénzt lehetne csinálni belőle, ha nem ilyen célra lenne elpazarolva mint most....

Ordnassac 2010.04.27. 14:51:23

@ó jaj: persze, nem velem vitatkozol. ;-) Sólyom-párti vagyok.

anti76 2010.04.27. 14:52:37

@Ordnassac: persze azért is tettem zárójelbe, hogy azért nem annyira. Hozhattam volna például a német szövetségi kormányt meg mondjuk bajorországot. Amerikában kaliforniától maine-ig nagyon sok helyen kirakják az emberek az USA zászlót a házukra, és a 911 is mindenkit meghatott ott, nemcsak a new yorkiakat. Ott az usa egy állam, egy nemzet. adópolitika ide vagy oda.
Egy franciát mikor hat meg ha árvíz van a duna-tisza közben?

hoplita 2010.04.27. 14:54:33

@Letícia:

"....A Jobbik képviselők esetén elgondolkozom azon, hogy vajon tudják-e parlamenter szó igazi jelentését?..."

Á, hogy tudnák...!
Hiszen csak agyatlan, masírozós, nácifaszistarasszistabakancsoskodónyilasos tökfejek....ugye?
Az eddig ott lebzselő 386 anyaszomorító tolvaj lenne ám az igazi parlamenter?
És ez még csak nem is szégyen szerinted, mi...?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.04.27. 14:54:35

eddig többé-kevésbé kalkulálható volt mire számíthatunk?
pontosan mire gondolsz?
hogy hatalmas vasútkorszerűsítés, és adócsökkentés történt, épp úgy, ahogy vártuk?

Ordnassac 2010.04.27. 14:55:17

@jjulie: megy már a neten is rég, csak Real Player kell hozzá. Szerintem nem kéne kizárólagossá tenni a netes közvetítést, mehet az nyugodtan az m2-n és az MR4-en (utóbbi szintén netes).

Ordnassac 2010.04.27. 14:57:03

@hoplita: parlamenter =/= parlamenti képviselő. :-P

jjulie 2010.04.27. 14:57:30

@Ordnassac:

amikor a szavazat kell akkor persze meg van találva a választó ha akarja ha nem

még mindíg nem értem miért ne írhatna egy parlamenti képviselő napi egy oldalt arról, hogy mit is csinál

sok piti minkakör sem tölthető be manapság hatékony gépelési tudás nélkül, nem beszélve a vezetői állásokról, illetve hatékony nethasználat legyen már elvárható egy parlamenti képviselőtől....2010-ben európa földrajzi közepén

Balek 2010.04.27. 14:59:32

@ó jaj: 5000 karakter naponta? Te se írhatsz túl sokat. Háború és béke 9.6M karakter space-ekkel együtt. Mondjuk évi 200 munkanappal számolva a négyéves ciklus alatt a kicsinyített (200 fős) parlament legyárt 4*200*200*5000=800M karaktert, tehát kicsit több, mint 83 Háború és Békét. LOL.

2010.04.27. 15:00:15

@hoplita: na jó, lásd kivel van dolgod, a mostaniakra is csak annyi igaz, hogy maguknak közvetítettek, a maguk zsarzsijával voltak elfoglalva, nem az ország dolgával, azaz a mienkkel.

De ahogy elnézem, hallgatom ezt a Jobbikos marketing-vezért, olyan populista, hogy mesterfokon űzi a hívószavak beleszövését a semmibe. Üres, tartalom nélküli színházat játszik. És hogy kajáljátok, döbbenet...

jjulie 2010.04.27. 15:02:12

@Ordnassac:

félreértettél: minek is járnak be oda ülésezne meg szavazni? miért nem a neten intézik?

ha cslirriárd dollárokat lehet a neten mozgatni, akkor egy törvénykezést miért is nem? meg egy szavazást, ahol a képviselők döntő többsége csak arra figyel hogy igent vagy nemet kiabál e valaki a frakcióból és aszerint nyom?

anti76 2010.04.27. 15:02:54

@jjulie: ezzel az ötleteddel egyet tudok érteni.
simán lehetne törvényt hozni rá.
talán csak ott van a bibi, hogy most néhény helyről szerezzük az infot, akkor meg mind a 386 faszi agymenését kéne olvasgatni meg még a médiát is. a végén még itt dekkolnánk napi 15 órát :)

Ordnassac 2010.04.27. 15:04:32

@jjulie: egy hackertámadás vagy a hálózat hibája meg a teljes munkát ellehetetlenítené. Sok értelme megint nincs.

panelburzsuj 2010.04.27. 15:05:58

@hoplita:

Te is csak mész a kemény fejed után.

Gondolod, hogy pont a legszakadtabb csirketolvajok nyalják ki magukat, hogy a Pierr előtt illeghessenek? Nem helybelit vetettem össze helybelivel, hanem a jelölőgyűlést a brigantikkal. (A kerítésmászó brigatikkal: a kamatos emberek ellen hiába vonulgat a Gárda az utcán ... )

Sokszor hallom, hogy cigánybűnözés szakmai kifejezés. Hát akkor tessék legalább a látszatra adni ...

kampela 2010.04.27. 15:07:40

@deflorator:
nem tudom eldönteni, hogy irónia-e vagy nem. Ezért komolyan veszem.
természetesen a kicsit bő abszolút többsége a szavazóknak semmi ilyesmiről nem szavazott...

jjulie 2010.04.27. 15:08:38

@Balek:

amit a gábor felülre szült, az kb 2500 karakter a táblázat nélkül

hosszú?

2010.04.27. 15:09:19

@ó jaj: részemről jót nem hallhattál felőle...nézd meg a Ptk. és a Btk. ezen passzusainak kommentárját, egy csomó AB határozatot találsz erre vonatkozólag, amiben ő volt a fő előadó bíró. Szóval nem én találtam ezeket ki.

@Ordnassac: nem, nem kell, de azért jó lenne disztingválni.

@anti76: jó. De nézd meg a helység nevek írásáról mit ír a helyesírási szótár, hátha rájössz....köszike!:) A "manager" így leírva falun olyan bunkót jelent, aki anélkül használja a szót, hogy tudná mit jelent., pl. akár gyeskedőt, orgazdát stb...:)

Abban igazad van, hogy jó lenne, ha valaki dolgozna is, ne csak pofázna arról, mit is kell csinálni...

Videofon 2010.04.27. 15:10:07

@Letícia:
Nem mindegy ám, hogy ki mondja. Az emberek többsége már csak olyan, hogy igénye van az alárendelt szerepre. Ki elmegy a közszférába, ki elmegy alkalmazottnak, ki a pártokhoz igazodik.
A demagóg Jobbik és a semmitmondó LMP azért lehetett sikeres, mert a többi politikai szereplő hiteltelenné vált. Az igazodási igénnyel rendelkező csalódottak kényszerűen e két dilettáns hatalomvágyó erő között választottak.
Ne legyenek illúzióink, a Fidesz is hiteltelen. De Magyarországon még mindig van két és fél millió érdekember, pártfanatikus, hivatásos hajbókoló, akik lelkesen válnak meg gerincüktől, ha úgy hozza az élet.

Ordnassac 2010.04.27. 15:10:09

@jjulie: nem az a dolog, hogy ne tudnák. Persze, hogy a többség tudja. Csak mi a motiváció? Az ellenoldal droidjai anyázásának olvasgatása vagy erős reakcióhiány (egy totál ismeretlen ember blogjára ki reagál) nem feltétlenül az. Néhány LMP-snek van pl. blogja, de túl sok komment nem érkezik rájuk.

Pl. egy miniszternek mennyi ideje lenne reagálni a beérkezett mondjuk 500 kommentre, amelynek fele minimum anyázás (ha nincs moderáció)?

hoplita 2010.04.27. 15:10:44

@Ordnassac:

Azért ne feledd, a holokamu törvényt még ő sem merte nem aláírni - ahogy a fidesz sem ellene szavazni, csak egy bátor tartózkodásra futotta - pedig ordít belőle az alkotmányellenesség, még a joganalfabéta számára is.
Szóval megvannak a mi sólyommadarunk korlátai..:))

jjulie 2010.04.27. 15:11:18

@Ordnassac:

vagyis a végtelen pénzek nem mozognak a net segítségéval?

erről győzöl meg?

anti76 2010.04.27. 15:11:30

@Ordnassac: és isten ments, hogy a politikusokat kitegyük ennek, ezt csak a csilliárd dolláros üzleteknél megengedett.
:D

jjulie 2010.04.27. 15:12:21

@Ordnassac:

itt hány százalékot kellene kiütni?

2010.04.27. 15:13:01

@Videofon: úúú, ez de szép beírás! Brav!:)

sárkányfő 2010.04.27. 15:13:33

@Balek: Egy bölcs öregember egyszer azt mondta nekem, hogy ne vesszek el a részletekben, ellenben mindég igyekezzek a lényegre koncentrálni. Jó fej volt az öreg, én hiszek neki.

A karakterszám indifferens. A napi rendszeresség dettó.
A lényeget keresd, célra tarts, tűz!

Ordnassac 2010.04.27. 15:14:02

Meg is alakult közben a Facebook-on egy Sólyomot támogató csoport: www.facebook.com/group.php?gid=114860208544445

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.04.27. 15:16:30

Alternatíva csak kettő lehet. A számuk tehát nem sokszorozódhat meg.

jjulie 2010.04.27. 15:16:38

@Ordnassac:

"totál ismeretlen ember" egy parlamenti képviselő, aki a magyar választási rendszer középpontjában áll?

(mint ahogy a törökakadémián megtanultam)

hoplita 2010.04.27. 15:17:11

@szentfazék:
Az baranta, te észkombájn..:)))
Amúgy egy jó kis harci sport....nézz egyszer körül köztük, leesik az állad, mit művelnek bottal, fokossal karikással, íjjal.

sárkányfő 2010.04.27. 15:19:20

@Ordnassac: kíváncsi vagyok hányan csatlakoznak hozzá...

Ordnassac 2010.04.27. 15:20:12

@jjulie: ne hasonlítsd össze egy politikai elemző blogját egy vezető politikus potenciális blogjával. Ég és föld. Török Gábort nem utálja az ország egy számottevő része. ;-)

@anti76: lásd pl. a bakit a magyarorszag.hu oldal átalakításával vagy az Ügyfélkapu körüli bakikkal. Másrészt a netes megoldás mennyiben biztosítja az Országgyűlés üléseinek nyilvánosságát? Hogy készülnének róla jegyzőkönyvek? Hogyan "nézhetné" az érdeklődő? Hogyan lenne megoldható a felszólalás kérdése (pl. beszólások megakadályozása, szómegvonás stb.)?

hoplita 2010.04.27. 15:20:54

@Ordnassac:
Úgy van....az AB előtt dekkol, például a "tojástörvény" társaságában, már elég jó ideje.

Ordnassac 2010.04.27. 15:22:42

@jjulie: a kettő nem zárja ki egymást? Ismered-e pl. Kupcsok Lajost? Sáringer-Kenyeres Tamást? Nemény Andrást? Bödecs Barnabást? Szabó Rebekát? Az ő blogjaikat vajon hányan olvasnák?

Demotivation postah · http://www.demotivalo.com 2010.04.27. 15:22:52

figyeljünk arra, hogy szeressük egymást gyerekek. : D

Videofon 2010.04.27. 15:23:06

@Strici:
Önkéntes nyelvész ellenben rengeteg lehet. :)
Az "alternatívák" szó a magyar köznyelvben egyre inkább a "lehetőségek" értelemben terjed, bármi is az "alternatíva" szó eredeti jelentése.

ladislaus 2010.04.27. 15:23:24

egyaltalan tudja valaki kovetni mirol folyik itt a parbeszed a kommentelok kozott? Mert nem a posztrol szol az tuti! :)

jjulie 2010.04.27. 15:24:50

@Ordnassac:

amelyiket utálják az tudja, hogy miért?

én egy csomó politikusról nem tudom, hogy miért utálható vagy tisztelhető

Ordnassac 2010.04.27. 15:25:05

@ladislaus: ez akkora újdonság neked itt? :-D

jjulie 2010.04.27. 15:25:40

@Ordnassac:

ha senki az éppen nagyon is beszédes lenne

Videofon 2010.04.27. 15:26:57

@ladislaus:
Mindig vannak kedvenc blogok, fórumok, ahol mindenki mondja a magáét. Ezekben a hónapokban Török Gábor járt így. Nem hiszem, hogy nagyon bánná.

Ordnassac 2010.04.27. 15:28:37

@jjulie: sokszor egyszerűen elég, ha az adott képviselő "rossz pártban" van.

Valamint: szerinted pl. Vona Gábor moderálatlan blogját hány militáns antifasiszta támadná le és ezekre hány megrögzött jobbikos reagálna? Esetleg Orbán Viktoréban a "demokrácia-rettegők" és a viktoriánusok? Lendvai Ildikóénál szerintem alig lenne értelmes komment...

Meg kell azért hagyni, ügyes provokátor vagy. ;-)

hoplita 2010.04.27. 15:28:42

@Letícia:
Kajálja a franc..:))
Meg tudom különböztetni a citromot a lócitromtól, ne aggódj.
És nem keverem a célt az eszközzel.

jjulie 2010.04.27. 15:28:50

@Ordnassac:

a saját választóinak "jelent", és az olvassa akit érdekel az ő léte

még mindíg nem értem miért csak abban a periódusban lehet bombázni egy választót amikor a szavazata kell

Balek 2010.04.27. 15:30:08

@jjulie: Nem. Van 200 TG az országban (nem hogy a képviselők között)? Nincs. Egyébként ebből születnek az iskolai naplószerű megoldások meg a "velem is pont az történt ma, mint Navrasics Tiborral". Őszintén, Te tudnál akár csak napi ezer karaktert írni a munkádról? Én nem. Hétfőn még igen, kedden már vakaróznék, szerdán csak azt írnám: még mindig azzal a szarral foglalkozom, amivel tegnap is.

panelburzsuj 2010.04.27. 15:30:53

@ladislaus:

Már hogyne arról szólna: hol tartsák a képviselők a megfigyelendő szájaikat! :)

jjulie 2010.04.27. 15:31:22

@Ordnassac:

és mindez nem fér el elekronikus jelek formájában ingyen?

mit gondolsz hány napig okoz élvezetet lebarmolni valakit, csak úgy?

2010.04.27. 15:32:53

@ladislaus: jó reggelt!!!:) Neked eddig nem volt tuti, hogy szétoffolunk minden posztot...??:)

anti76 2010.04.27. 15:33:27

@Ordnassac: nem az lenne a poén a politikus blogokban, hogy az ott lévő kommentekre válaszoljanak, hanem a blogíró posztja az érdekes. Akit az érdekel az elolvassa, aki meg kurvaanyázni akar az azt is megteheti :)

Ordnassac 2010.04.27. 15:33:39

@jjulie: hidd el, megveszekedetteknél elég sokáig. Emellett eléggé demotiváló lehet egy képviselőnek, ha a választói közelség miatt alapított blog trollok játszóterévé válna és mondjuk szimplán abbahagyja...

jjulie 2010.04.27. 15:33:58

@Balek:

vannak emberek akiknek kötelező napi jelentést irniuk a munkájukról, van amikor eléri az ezer karakter

nem halnak bele, fél óra, és aki fizeti őket, nem véletlenül kötelezi őket erre

te nem fizetsz a politikusnak?

hoplita 2010.04.27. 15:34:36

@panelburzsuj:
Mert szerinted a képeken szereplők közül hánynak van priusza..?:))
Borsodban és másfelé is a fidesz átvette a cocik szokását, kőkeményen vásárolta a cigók szavazatait.

Ordnassac 2010.04.27. 15:36:20

@anti76: ahhoz nem kell blog, elég egy cikksorozat adott képviselő honlapján. A blogot pont a kommentek teszik bloggá.

2010.04.27. 15:36:26

@hoplita: nem is rád értettem. Csodálkozom is, hogy is lehet az, ami...hisz Te gondolkozol, ami ott életveszély...:)

panelburzsuj 2010.04.27. 15:38:27

@hoplita:

És hány nem fényképezkedett a Pierrel, akinek priusza van?

2010.04.27. 15:38:29

@Strici: alternatíva = más? És hogy kettő??? Mesélj...:)

Ordnassac 2010.04.27. 15:38:40

@jjulie: visszakérdezek: azoknak a napi jelentéseknek mennyi értelmük van? Az egyik mennyiben különbözik a másiktól?

Amúgy jelzem: ötletnek tetszik a képviselői blog, csak kötelezővé nem tenném.

jjulie 2010.04.27. 15:39:43

@Ordnassac:

ez itt miért nincs szétbarmolva?

elég egyértelmű: a gazda nem ezt váltja ki a kommentelőiből

ha egy politikusét tönkretennék, akkor el kéne gondolkodnia egy két dolgon, ólcsóbb lenne, mint a felgyújtott autók, a megostromolt székház, meg a fél országból pestre szállított droidok költsége....

Balek 2010.04.27. 15:39:46

@jjulie: Már bocs, de lol (nem Te, hanem ez a gyakorlat). Persze, vannak ilyen munkakörök, fossák is a karakterszemetet a népek, mert kötelező. Szerintem a politikus kötelező blogolásból is ez lenne. Persze meglenne kilóra a karakter, csak nem lenne értelme. Megemelnék a képviselők költségtérítését és a pluszpénzből négerek kamuznának a neten, ennyi.

Ordnassac 2010.04.27. 15:41:09

@jjulie: vagy nagy ívben lesz...

Amúgy, ha TG valamiért megőrülne és elmenne politikusnak, a blogja tutira megjelenne ellenoldali droidokkal. Ez részben független adott személy népszerűségi állapotától.

panelburzsuj 2010.04.27. 15:41:12

@jjulie:

Bámulatos ...

Lámpavas az élből. De hogy házit írassunk velük, az ugye lehetetlenség ...

sárkányfő 2010.04.27. 15:42:32

@jjulie: szerintem a karakterektől ijednek meg. lazítsunk rajta: lehetne ez egy videoblog is. elmondja heti 1-2 alkalommal (ha buli van sűrűbben), hogy éppen mit tesz az drága szavazóiért, az országért, a világbékéért, konkrétan milyen lépéseket tesz és tervez megtenni, mi a véleménye az aktuális botrányokról, törvényjavaslatokról, ilyenek.

sárkányfő 2010.04.27. 15:44:00

"Simor András Európa egyik legjobb jegybankelnöke
2009. október 7.
A Global Finance Magazine értékelte a központi bankok vezetőit

Az amerikai székhelyű Global Finance Magazine évről évre értékeli a világ jegybankelnökeit. A szaklap értékelése alapján Európában Jean-Claude Trichet (Európai Központi Bank), Zdenek Tuma (Česká národní banka), és Simor András (Magyar Nemzeti Bank) a sorrend az elmúlt két év összesítése alapján.

A Global Finance Magazine New York-i székhelyű havi megjelenésű pénzügyi magazin, amely világszerte a pénzügyi szféra fontos, iránymutató hírforrása."

"(...) a magyar jegybank a krízis idején rendkívül gyorsan cselekedett, és az MNB közreműködésével összeállított nemzetközi mentőcsomag hozzájárult az ország gyors gazdasági felépüléséhez. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnökének teljesítményét az idén és tavaly is „B”-re értékelték; a lap értékelése szerint az elmúlt két évben jobb szakmai munkát végzett, mint például a norvég, a lengyel, a svájci, a svéd, az angol vagy éppen az amerikai (Fed) jegybankelnök."

www.mnb.hu/Engine.aspx?page=mnbhu_pressreleases_2009&ContentID=13189

jjulie 2010.04.27. 15:44:41

@Ordnassac:

napi jelentéseket irnak pl. a legtöbb kereskedő cégnél a területi képviselők, van ahol elő van írva hány partnert kell meglátogatni naponta személyesen, le kell írnia a tárgyalásait, naponta elküldeni a sales managernek, persze előtte heti tervet kell készítenie a látogatásairól

csak öt kontinensen használt módszer (bevált), több fontos célt szolgál, elengedhetetlen

anti76 2010.04.27. 15:45:21

@Ordnassac: de egy cikkben nincs visszajelzés. nem tudja a politikus ez vajon tetszik-e az embereknek, egyetértenek -e vele.
Az, hogy trollok játékszerévé korcsosul egy blog az nem eleve determinált szerintem. itt is mindenféle moderáció nélkül elég korrekt hangnemben folyik a diskurzus, úgy vettem észre.
A kurvaanyázós komment is vélemény, csak éppen nem szalonképes. ha pl. lendvai látja hogy 10-ből 9 kommentben elküldik a picsába, akkor talán gondolkodjon el, kéne -e neki ezt a közszereplést erőltetnie...

Balek 2010.04.27. 15:45:21

@ó jaj: na ehhez meg elég számítógéppel modulálni OV meg GYF évértékelőit meg hasonlóit. Felemeljük az országot, segítjük a magyar vállalkozásokat, színvonalas közoktatást és határozott mégis polgárbarát rendőrséget csinálunk. Igen, kedves nézőim, ezen a héten is ezen dolgoztam.

jjulie 2010.04.27. 15:48:26

@ó jaj:

persze, nem a forma a lényeg, hanem követhesse a képviselőt akár naponta az aki akarja, főleg így, hogy a technikai feltételek adottak

ez a "szavazzatok rám aztán majd elintézzük a sorsotokat" módszert kell megtámadni

sárkányfő 2010.04.27. 15:49:19

@Balek: szó szerint vetted volna az iróniám? természetesen konkrét válaszokat várok, elszámolást a melóval, az ígéretekkel, a tettekkel, mindennel, továbbá a kommentelők úgyis kicsikarják belőle a válaszokat, illetve a helyi ügyekben is lehetne rá nyomást gyakorolni a blog nyilvánosságán (is) keresztül. Stb...
ha valaki folyamatosan félrebeszélne, felkapná a média a hülyeségeit, és kicsinálnák. nem tehetnék meg.

Ordnassac 2010.04.27. 15:49:47

@anti76: de Török Gábor nem vezető politikus, nem is utálja a fél ország. Gábor itt rossz összehasonlítási alap.

A tetszésnyilvánításhoz meg ott a Facebook. ;-)

Ismételten jelzem, hogy bármilyen képviselői blognak örülnék, de kötelezővé nem tenném.

@jjulie: na igen, de ott azért változatosabb a munkakör, mint egy képviselőnél, aki csak a szaktémáihoz szól hozzá, azok meg nem minden nap vannak terítéken az OGY-n. A vezető politikusok meg a következményektől való félelem miatt inkább tovább írnák a hangzatos semmit. Másrészt, mi biztosítja azt, hogy a kötelező blogolásnál a képviselő kontroll nélkül blogolhat és nem kell mondjuk minden posztot leellenőriztetni a pártközponttal? Amúgy kíváncsi leszek, hogy Navra miniszterként mennyire lesz aktív a Jobbklikken.

sárkányfő 2010.04.27. 15:51:45

@jjulie: persze, én is ezt mondom.

Balek 2010.04.27. 15:51:54

@jjulie: Na ezért viszont tehetsz, itt és most. Menj el a képviselőd fogadóórájára és kérdezz. Nincs fogadóórája? írj neki emailt. persze ez fárasztóbb, mint egy blogtörvényről blogolni.

Ordnassac 2010.04.27. 15:52:54

@ó jaj: csak a kötelezővé tétel ezen szerintem nem segít...

cambridge.on 2010.04.27. 15:54:16

@anti76: óriási tévedésben vagy az USA-t illetően. Azért mert, itthon csak az Amerikai Egyesült Államokat tanítják,attól még a tagállamok jelentős önállósággal bírnak.
Elég megemlíteni a jogosítványt,amit le kell cserélni, ha egy másik államba költözöl! Azért is, mert ezt használják személyazonosításra.
Az általad említett Utah államban pedig többnejűség is akad.
Ez olyan megtűrt dolog, de nem üldözött mint máshol.

@jjulie: Ki az az őrült aki házhoz megy, egy pofonért?
A blogon a hozzászólások több mint 90%-a csak becsmérlő lenne.
A maradék 10%-ban pedig megosztva menne a talpnyalás és az érdemi hozzászólás.
Különben sincs sok köze a választónak a listán bejutott képviselőkhöz két választás között.

Amire figyelni kell még, az első hónapokban különösen: ORTT vezetőjének leváltása, az MNB elnökének cseréje (máris esett a Ft),Sólyom menesztése.
Egyesek már azt kommunikálják, hogy az ország 2/3 része választotta Orbánt. Lesz ez még szebb is, ha sokat és sokan ismétlik.

lüke 2010.04.27. 15:54:48

hát eu seralátét nem volt szerencsés
Sraussra emlékeztet
rosszak a spindoctorok
A4-s iv
sajtcédula
félcédula
a magyarosch
vagy kex

Balek 2010.04.27. 15:56:55

@ó jaj: szerintem nem csinálnák ki, mert nem az lenne, hogy van tíz, aki mellébeszél, hanem mindegyik ilyen lenne. írtam fentebb, képviselői fogadóóra. ott szemtől-szembe lehet beszélgetni, aztán meg írd meg Te a blogodon, hogy mit mondott a képviselőd. Ebben a felállásban senki nincs semmire kényszerítve, valószínűleg színvonalasabb munka is készülne.

flippant 2010.04.27. 15:58:31

@cambridge.on: Nézd, az nyilvánvaló, hogy a lakosság 90%-a suttyó, de még így is szép eredmény ez, hogy a folyamatos agymosás ellenére felismerték hogy rossz irányba mennek a dolgok. Az izgalmas kérdés inkábbaz , hogy Vitya teljesíteni tudja e a beígért Kánanánt vagy pedig nem. Mert ha nem aZemberek mégjobban megvilágosodnak és 4 év múlva totális Jobbik győzelem várható.

Ordnassac 2010.04.27. 15:59:27

@lüke: csak nem Strauss mondta, hanem Friedrich Merz. ;-)

Ordnassac 2010.04.27. 16:01:45

@panelburzsuj: azért te se vagy kutya provokátor. ;-)

Ami azt illeti: a realitása a trollokkal szétbarmolt moderálatlan politikusi blognak lényegesen nagyobb, mint az, hogy éles késekkel leszúrják egymást az emberek egy marhasült mellett. Pedig jó lenne, ha mindkettő alacsony lenne...

anti76 2010.04.27. 16:05:00

@Ordnassac: igen igazad van, tényleg nem a legjobb összehasonlítási alap.
Amit mondani szeretnék (meg sztem jjulie is), az a szorosabb kapcsolat választópolgár és képviselő között.
Miért baj, ha egy politikust elküldenek a picsába? sztem ez benne van a fizetésükben. Aki ennyire érzékeny erre, az ne menjen politikusnak.
Abban is igazad lehet, hogy esetleg a képviselők csak a párttal egyeztetett véleményüket írhatják le, de arra nem is lehet mást írni, csak azt: kurvaanyád! :)
Asszem így a kőr bezárult. :D

Videofon 2010.04.27. 16:05:02

@flippant:
Akkor várható totális Jobbik győzelem, ha a következő 4 évben sem jön létre egy normális párt. A magyar átlagpolgár valahogy fél az aktív politizálástól. Ezért válik a politikusok alattvalójává.

jjulie 2010.04.27. 16:09:58

@anti76:

ha csak a párttal egyeztettet véleménye lehet, akkor hogy is van az hogy a magyar választási rendszer középpontjában az egyéni képviselő áll?

a választásnál más van mint utána?

[nev] (törölt) 2010.04.27. 16:10:08

@Ordnassac:
kösz az infot. ezzel együtt tartom, hogy orbánnak fogalma nincs, hogy milyen lesz az adóbevallás, csak azt tudja, hogy nagyon forradalmi lesz. ezért hasonlítja egy söralátéthez. fogalma nincs, hogy milyen lesz, de a szakértők már dolgoznak rajta.

cambridge.on 2010.04.27. 16:15:13

@hoplita: Ne holokamuzz mert nem áll jól neked!
Tegyük fel igazak a számok, 600 000 helyett csak 200 000 zsidóvallású magyar ember halt meg a táborokban.
Ez csekélység?

Inkább gondolkodj el, miért nem a cigányokat vitték el?
Van valami ötleted?

@flippant: Ezt így nem merném kijelenteni ma.
AZ tény, sok függ az önkormányzati választásokon.
Hogyan fogja kormányozni, a megnyert településeket.
Egy polgármesterről van információm, ahol visszaesett a bűnözés a megválasztása után.
Az első ténykedése az volt, hogy lecserélte a körzeti rendőröket.
Kíváncsi leszek a Fidesz tevékenységére, országos szinten.

Videofon 2010.04.27. 16:16:35

@[nev]:
Vagy a szakértők sem tudják, milyen lesz. Adórendszert csak a gazdasági jogrendszerrel együtt érdemes változtatni. De kell a látványpolitizálás, ami a programtalanság egyenes következménye. Söralátét, nemzeti konzultáció, kemény kéz politikája: egy tőről fakadó semmittevések.

panelburzsuj 2010.04.27. 16:17:23

@Ordnassac:

Hát igen, az első pontot megkaptam már egyszer-kétszer kevésbé pozitív beállításban is ... :)

Témáról:

Azt gondolom, hogy a jogi kötés csak stratégiai célként tűzhető ki. Akként viszont miért is ne?

Motivációkra meg vannak módszerek: például valamilyen fokú exkluzivitás. Leginkább kézenfekvő: egyik párt rákezd a slágertémákra egy moderálatlan, de regisztrációhoz kötött felületen. Szépen leosztva néhány frakciótagnak, hogy ki a zászlóvivő, ki a nótafa, ki a tréfamester. És amikor a Polblog őrs már szépen masírozik nap mint nap bejegyezni a penzumot, akkor lehet bővítgetni a kört.

Vagy tedd át mindezt helyhatósági választási kampányba, mondjuk egy megyei város nagyságrendbe. Az LMP-jelöltek nyomatják a sódert a neten, a MSZP házal a mamókáknál, a Fidesz meg narancs zselés tollat osztogat a városháza portáján ...

Hm? :)

[nev] (törölt) 2010.04.27. 16:18:35

@Ordnassac:
leírom, egy ilyen karzat úgy működik, mint a twitter.

-- minden képviselőnek van twitter accountja,
-- lehet a parlamenti munkájukat követni.
-- hozzászólásokat tehet. ebbe persze vegyíthet bulvár elemeket is, ha akar.
-- minden választónak is lehet egy accountja.
-- követheti a képviselők munkáját.
-- a képviselők viszont követhetik a beszólásokat.
-- a hozzászólásokat egymáshoz lehet kötni, pártbeszéd alakul ki
-- és lehet témákhoz is lehet kötni
-- a hozzászólásokhoz lehet linkeket rakni
-- a hivatalos képviselői hozzászólások parlamenti jegyzőkönyvekből automatikusan bekerülnek, és lehet rájuk hivatkozni
-- lehet tudni, hogy a karzaton éppen mi van napirenden
-- és a parlamentben mi van napirenden.

Ordnassac 2010.04.27. 16:18:46

@anti76: nono, nem ezzel van a baj. Nekem a kötelezővé tétellel van a bajom. Több okból is:

1. Egy ilyennek a jog általi kikényszerítése szerintem ellentétes hatást ér el, valamint mutatja azt a magyarosch hozzáállást, hogy nem nekünk kell kikényszeríteni, hanem az államnak. Intézzék el ők, de azért mi követelünk. Csak általánosságban: mondjuk egy petíció a helyi képviselőnél, hogy indítson egyet blogot, ahol beszámol képviselői munkájáról? X aláírás összejött, aztán el a fogadóórájára vagy postán elküldeni a képviselői irodaházba. Lehet, hogy még örülne is az érdeklődésnek. Amennyiben elutasítja, az is egy jelzés.

2. Milyen bejegyzések lehetnek azok, amelyek kényszerből íródnak? Gyorsan találjon ki valamit, holott semmi új nem történt. A minősége meg olyan is lesz...

3. Kötelező blogolásnál szerintem elég biztos, hogy pártközponttal leegyeztetett bejegyzésekkel találkozunk olyan témájú cikkeknél, amelyek nem közvetlenül a helyi viszonyokról szólnak. Önkéntes blognál ennek kisebb az esélye.

anti76 2010.04.27. 16:18:59

@cambridge.on: meeert??? az hogy itt-ott más szokások vannak, vagy éppen jogsit kell cserélni attól még egy állam az usa nem?
senki nem állította hogy olyan homogén ország mint pl japán.
Ne tegyünk már egyenlőségjelet az Európai únió meg az usa közé, mert semmilyen párhuzam nincs köztük.
Németországnak van külpolitikája míg Utahnak meg nincs.

Ordnassac 2010.04.27. 16:21:21

@[nev]: erre a Twitter is jónak tűnik. Az ötlet kifejezetten tetszik, de kötelezővé nem tenném ezt se.

Igazából az kéne, hogy a képviselő maga érezze úgy, hogy nyitni kell egyet, erre egy jogi kikényszerítés pl. teljesen alkalmatlan. Szerintem.

Ordnassac 2010.04.27. 16:22:24

@anti76: az állam és az unió fogalma nem zárja ki egymást. Főleg, hogy utóbbi többértelmű szó.

Ordnassac 2010.04.27. 16:24:18

@panelburzsuj: lásd Antinak írt 16:18:46-as válaszomat. ;-)

anti76 2010.04.27. 16:24:26

@Ordnassac: nem tagadom, meggyőztél.
Ha valamit tanulhattunk a történelemből, az az, hogy nem lehet erővel jól működtetni semmit se.
Nyugaton azért működik olyan jól a parlamentarizmus mert ott ez kialakult, nem ráoktrojálták a népre.

jjulie 2010.04.27. 16:28:40

@Ordnassac:

az a politikus aki álmából felverve, vagy tökrészeken nem tud kivágni egy jó szónoklatot, az nem politikus, meg kell buktatni

anti76 2010.04.27. 16:30:58

@Ordnassac: az egész onnan indult ki, hogy nev-el vitatkoztunk jobb meg baloldalon és Ő látatta úgy az usa tagállamait mintha szuverén államok lennének.
az európai unió lehetne éppen egy állam de nem az, mintahogy az egyesült államok se független államok közössége.
én nem is akartam mondani, hogy az állam meg az unió mint fogalmak kizárják egymást...

Ordnassac 2010.04.27. 16:31:36

@jjulie: Azért lehet elég sok politikust mondani, aki nem egy született szónok, mégis nagyobb hatása volt, mint egy szóbombákat dobó Cicerónak...

Ordnassac 2010.04.27. 16:32:54

@anti76: ez rendben is van. Csak szerettem volna fogalmakat tisztázni. :-)

is 2010.04.27. 16:33:35

@Lyss: "Az első napon megtudtuk, hogy az RTL-be máris bevásárolta magát a Fidesz, hogy kőkemény médiafelügyelet és adórendőrség alakul, ha igazak a hírek."

igen. én s azzal kezdtem, hogy ránéztem a poszt dátumára. tegnap reggel ez egy érdekes poszt lett volna. a sajttáj, Sólyom és Simor halálos ítélete, az RTL felvásárlása után, hogy csak a tényszerűen megtörténteket írjuk, ez a poszt out-of-date. én jószándékot tételezek fel, tehát nem azt, hogy ezek tudatában csak ennyire futotta, hanem, hogy ezek előtt írodott a poszt. remélem igaz a feltételezésem.

jjulie 2010.04.27. 16:38:32

@Ordnassac:

úgy érted, hogy fogalmazási zavarokkal küzdő, mondatokat faragni nem tudó politikusoknak van jövőjük?

mond néhány példát a nagyhatású politikusra amelyik nem volt képes megfogalmazni a mondandóját értelmes mondatokba foglalva

Ordnassac 2010.04.27. 16:43:47

A poszt címéhez visszatérve: néhány vezető politikus első országgyűlési beszédeire. Mit mond majd OV, Mesterházy, Vona és Schiffer (utóbbi kettőnek ez lesz a szűzbeszéde).

Mellesleg lesz néhány képviselő, akinek szűzbeszédére kíváncsi leszek: Pálffy István, Schmitt Pál, Tarlós István, Gaudi-Nagy Tamás, Novák Előd, Pörzse Sándor, Jávor Benedek, Karácsony Gergely és Kukorelly Endre. :-)

panelburzsuj 2010.04.27. 16:45:13

@is:

Igazán nem vádolhat senki azzal, hogy túl intenzíven nyaltam volna eddig TG talpát, éppezért:

"(1) miként fog viselkedni a Fidesz „hatalmi helyzetben”"

Ebből a posztból idéztem, itten a lap tetején. És úgy gondolom, hogy TG bízik annyira a blogközönségében, hogy a Sólyom-Simor-RTL témákat magunk is képesek leszünk a (1) pont konkrét megvalósulásaként felfedezni, sőt akár ide is kommentelgetni.

A havi távlatba talán még az is belefér, ha nem az MTI után tíz perccel ugrunk rá.

Ordnassac 2010.04.27. 16:45:46

@jjulie: az nem egyenlő a kiváló szónokkal. Schiffer András pl. nem egy hatalmas orátor. Sőt, Helmut Kohl sem volt egy erős szónok. Végeredményben Medgyessy is sokra vitte. :-D

Nem csak fekete és fehér van.

[nev] (törölt) 2010.04.27. 16:46:18

@anti76:
a twitter nevű formációban például te döntheted el, hogy kinek a beszólásait követed. ha mondjuk lendvai ildikó regisztrálna, akkor nyilván lenne, aki követné.

és akkor ezek közül ő meg eldönthetné, hogy kik azok, akiket viszont követ. nem kell, hogy mindegyik hozzászóló a barátja legyen. de nyilván nem fogja követni azt, aki folyton azt írja, hogy botox ildikó mondjon le, főleg hogy már le is mondott. hamarabb kellett volna a kormánnyal együtt lemondania.

szóval ez a technika egy finom feloldása annak, hogy egy képviselő kapjon az arcába 100 ezer gyalázkodó kommentet, és közte 100 értelmeset. egyszerűen kiválasztja, hogy a követői közül kiket követ viszont. de ettől még lehet szabadon szidalmazni őket. a képviselők ügyet sem vetnek. ezeket a kommenteket se olvassa parlamenti képviselő.

szóval például a twitter közéleti munkára remekül alkalmazható.

Ordnassac 2010.04.27. 16:50:00

@[nev]: amerikai képviselők és szenátorok előszeretettel alkalmazzák is.

panelburzsuj 2010.04.27. 16:50:59

@jjulie:

Mondjuk Borisz Jelcinnel azért előfordult, hogy a vodka győzött a beszélőizmok felett ...

jjulie 2010.04.27. 16:52:44

@Ordnassac:

mivel ez egy képzeletbeli blog kapcsán került szóba, nyilván nem az orális megoldáson volt a hangsúly, hanem a fogalmazási képességen

jjulie 2010.04.27. 16:55:19

@panelburzsuj:

van az a vodka ami jelcint győz....

anti76 2010.04.27. 16:55:57

@[nev]: ebben a témában Ordnassac már meggyőzött. :)
ha a politikusaink nem akarnak velünk beszélni, akkor nem fognak. A kooperáción múlik minden.
Ha rosszhiszeműek vagyunk, mi választók egymással, meg a politikusok egymással, meg velünk, akkor nem fog működni a dolog.
A twitter-el meg lendvai kiválasztaná azt a pár mszp-s fant aki nyal neki, kábé úgy, ahogy a napkeltés kérdezőket kiválasztják.
Érdemi visszajelzése ebben az esetben se lenne.

Ordnassac 2010.04.27. 17:06:36

@jjulie: minek a szokásos kényszeredett politikusi dumát olvasni, ill. írni, mert utóbbi kötelező? Mitől lesz jobb ettől a választónak?

jjulie 2010.04.27. 17:13:19

@Ordnassac:

ha kényszeredett dumát tudna csak írni a munkájáról, magáró,l a gazdaságról, a politikáról, akkor nagy a baj

két országgyűlési képviselővel tartok személyes kapcsolatott, nem napi 5000 karakterenyi érdekesség történik velük

nestrot10 2010.04.27. 17:21:36

Moat láttam a híradóban az Ukrán parlamenti verekedést és a házelnök tojással való megdobálását. Már előre örülök,hogy hasonló lesz nálunk is. Kövér paraszt fejét sokan "imádják"...és a Jobbik jól céloz, de a többiek is beszállnak a balkáni egypártrendszer megdöntésébe!!!!

bence87 (törölt) 2010.04.27. 17:26:25

jó lenne ha olyan parlamenti munka lenne ami nem az anyázásból áll. sajnos a Jobbik bejutásával ennek az esélye nulla. Kb az lesz ami most volt Ukrajnában volt.

Ordnassac 2010.04.27. 17:26:56

@nestrot10: az egésszel csak egy probléma van. A Jobbikosok ennél azért normálisabbra sikeredtek.

@jjulie: ogy. képviselőt én is ismerek, de a sztorijainak jelentős részét nem tenné közzé blogban.

ladislaus 2010.04.27. 17:28:49

@Letícia: dehogynem, csak gondoltam masnak is felhivom figyelmet erre :DDDD

jjulie 2010.04.27. 17:30:06

@Ordnassac:

ezért van szó kb 5000 karakterről

(gyanus, nem politikusnak készülsz?)

Botya 2010.04.27. 17:35:06

@Ordnassac: Júlia nem hagyja magát:)

Ordnassac 2010.04.27. 17:45:21

@jjulie: nem vagyok Dúró Dóra, hogy 23 évesen bevonuljak az OGY-ba. Úgyhogy mostanában biztos nem. Később sem valószínű, inkább maradok a tudományban. ;-)

@audi26: már hozzászoktam. Nem az első ilyenünk. Jól szórakozunk rajta szerintem. :-)

Ordnassac 2010.04.27. 17:46:03

@audi26: off: jjulie férfi. :-P on

jjulie 2010.04.27. 17:53:27

@audi26:

helló fiatal, rég láttam a billentyűzeted nyomát

Botya 2010.04.27. 17:55:03

@jjulie: Inkább, csak olvasgatok, mosolygok

2010.04.27. 18:01:34

@Ordnassac: pedig amit nem tenne közzé, legjobban az érdekelne minket!:)

@ladislaus: akkor jó,mert azt hittem valami kis naivával találjuk szembe magunkat veled...:DD

jjulie 2010.04.27. 18:02:23

@audi26:

látom, másfél év, 42 hsz, és abból kb. 10 nekem....

mit sportoltál?

2010.04.27. 18:06:41

Kezet dörzsöl, kajánul vigyorogva hátradől: Kezdődik a MŰSOR!:)

Levadássza a Fidesz a Jobbikot? - Vona Gábor új képviselőtársait félti www.stop.hu/articles/article.php?id=655001

Muhahaha

[nev] (törölt) 2010.04.27. 18:11:28

@anti76:
oké, de a napkelte, és a twitter (microblog) egy másik műfaj. a napkelte egyirányú kommunikáció, semlegesnek mondott kérdezőkkel. a twitter meg ennek pont az ellenkezője.

egy politikusnak a tévében nyílt sisakos küzdelembe nem érdemes belemennie. végig kell hallgatnia, hogy a riporter elmondja a kérdésnek álcázott véleményét, és aztán a politikusnak el kell mondania azt, amit a kéréstől függetlenül el akart mondani. onnentól kezdve a riporter: mikrofonállvány. és a politikusokat erre trenírozzák. na most a baráti riporter ezt megenegdi, az ellenséges meg folyton közbekérdez. mert ő meg erre trenírozza magát. és akkor érthető, hogy mindenki barátságos riportert akar.

a twitter szerzű csatornán mintavételezni érdemes. tehát a társadalom minden rétegéből érdemes karakteres fazonokat nyíltan követni. mert így tud a társadalomról legkönnyebben képet alkotni. de abban igazad van, hogy a politikus ezt a képet torzíthatja úgy, hogy a neki tetsző vélemények kerülnek előtérbe. de azért ennek a lélektana az, hogy a vitában az ellenfélnek a véleménye is érdekes. miért mondja a másik fazon pont az ellenkezőjét annak, amit én gondolok. szerintem erre a politikában is érdemes odafigyelni. leszámítva a tévé nevű dobozt.

panelburzsuj 2010.04.27. 18:19:25

@Ordnassac:

Te föltehetőleg olvasgattál parlamenti jegyzőkönyveket. És ha ezt elég éles szemmel tetted, akkor néha támadhatott az az érzésed, hogy a felszólalók nincsenek feltétlenül mindig teljesen képben, sőt ... Továbbá azt is észlelhetted, hogy időnként viszont meglepően tájékozottnak tűnnek a tervezett intézkedés bizonyos irányú hatásaitól, míg más következményeket elegánsan hanyagolnak.

Azt gondolom, hogy indulásnak bőven elég lenne egy olyan weboldal, ahol a közszereplők egy bizonyos köre saját nyilvános kijelentéseihez fűzhet kommentárokat - akár önként, akár a tisztelt nagyérdemű noszogatására. A sajtó - (meg a politológusszakma...:) - talán némi kenyérfeltéssel tekintene eleinte az ügyre, de a fordítottja is előállhat: a pályakezdők például itt megmutogathatnák a körmöcskéiket.

A kulcskérdés továbbra is az: kinek érdeke, hogy egy ilyen funkciójú szerveződés megjelenjen?

Ordnassac 2010.04.27. 18:29:30

@panelburzsuj: bencekertnek volt egy ehhez részben kapcsolódó ötlete egy OGY-bloggal, amely elemezne egyes felszólalásokat. Társasblog lenne. Afajta "ha már a politika nem hozza közelebb az OGY-t, mi megtehetjük". Jeleztem neki, hogy benne lennék.

Mondjuk Gábor véleménye is érdekelne, hogy mit szólna egy ilyenhez.

Botya 2010.04.27. 18:32:00

@Ordnassac: köszi, tudom, csak jól esett a májamnak:)

jjulie 2010.04.27. 18:32:54

@Ordnassac:

„Megtisztelő, hogy a nevem szóba egyáltalán szóba került, de egyelőre mást nem szeretnék mondani” – mondta az Index megkeresésére Czene. Hozzátette, mint sportoló, nem szeret találgatásokba bonyolódni.

jó politukus lesz (kb a tél elején találkoztam vele a parlamentben a fidesz folyosón egy hétfő délután, nagyon laza és vidám volt) most eljátsza hogy meglepődött a megtiszteltetésen

[nev] (törölt) 2010.04.27. 18:32:59

@Ordnassac:
oké, csak ez miben lenne más, mint a magyar hírlap, vagy a népszabadság.

Ordnassac 2010.04.27. 18:34:18

@audi26: nocsak, jjulie hány százalékban tartalmaz alkoholt? :-P

Ordnassac 2010.04.27. 18:35:32

@[nev]: megkeresem bencekert ötletfelvázolását. Nem akarok hülyeséget mondani.

Amúgy olyan sok parlamenti felszólalást a napilapok nem idéznek vagy elemeznek, max. a napirend előttieket.

tölgyes 2010.04.27. 18:39:21

@jjulie: Én azt gondolom, hogy nem baj az, ha a sporttal egy sportoló foglalkozik.. Gyurcsány is Jánosi is csődöt mondott mint miniszter...

primaxx 2010.04.27. 19:05:38

Kedves Gábor! Nagyon tetszik a blog-od.
Szeretnék vmit kérdezni, nem tudom, hogy vhol felmerült-e már ez a kérdés.
A KDNP frakcióvezető jelöltje az állította, hogy 35 képviselő indult közös jelöltként. De még csatlakozhatnak hozzájuk közös jelöltek. Vki már számolgatott, hogy kb hány képviselője lesz a KDNP-nek?

anti76 2010.04.27. 19:06:41

@[nev]: szted mennyi az esélye hogy egy politikus szóba állna egy oponens álláspontot megfogalmazóval?
Aki mást mond az vagy náci, vagy kommunista, vagy antidemokrata vagy hazaáruló. Nem tudtad ? :)
Deák idejében ilyenekért párbajban lőtték le az illetőt.
Talán vissza kéne hozni ezt a szokást.
Egy morvai -lendvai csajbunyóra befizetnék.
Vagy egy orbán- gyurcsány pisztolypárbajt megnéznék szivesen.

Ordnassac 2010.04.27. 19:08:16

@primaxx: igen. Nálam olyan 35-36 fő az, aki biztosan KDNP-s lesz. Lásd a Gábor előző bejegyzésében is jelölt listámat. ;-)

Ordnassac 2010.04.27. 19:09:34

@tölgyes: Deutsch Tamás se volt sokkal jobb... :-(

@anti76: ez is emberfüggő. Nem vezető politikusokkal kell foglalkozni. A középvezetőknél van elég nyitott személyiség szerintem.

Botya 2010.04.27. 19:10:40

@Ordnassac: remélem kis százalékban, mert nem szeretem a töményet:)

primaxx 2010.04.27. 19:11:31

@Ordnassac: Én úgy éreztem, hogy a 35 főhöz egy 13 főt még összeszednek, hogy 47 főnél több legyen. De lehet, hogy csak én remélem. De jó lenne tudni, hogy ki az, aki szóba jöhetne...

jjulie 2010.04.27. 19:13:38

@tölgyes:

én meg azt gondolom, hogy nem baj, ha egy szakács sütéssel meg főzéssel foglalkozik

viszont a bejegyzésem arra szerény meglepetésre vonatkozott ami a neve felmerülése kapcsán érte most.......

tölgyes 2010.04.27. 19:13:39

Én azt gondolom, hogy most egy kifelé is látványos és következetes, operatív kormányszervezés, átszervezés következik. Csökkenni fog a miniszterek államtitkárok száma, a háttérintézmények szintén harmadukkal csökkennek... megfeleződik az OGY, az önkormányzati képviselők száma, lesznek szervezett a kormányzati hatékonyságot szolgáló és bemutató programok.
Az MSZP-ben meg kell küzdeni Gyurcsánnyal. A té igazából az, hogy sikerül-e megszabadulni Gyurcsánytól.. ha nem akkor folytatódik a szarpaszírozás.

A Jobbik pattogni fog..ami nem használ nekik.. az LMP pedig sors-szerűen erősödik a kiábrándultakkal.

anti76 2010.04.27. 19:16:55

@Ordnassac: de azt-gondolom- te se vitatod, hogy ami itt közéleti diskurzus címén folyik az mélyen a vonal alatt van.
A középvezetők azért kénytelenek orientálódni a boss-okhoz. Csak azért engedhetnek meg maguknak szelídebb hangot, mert középvezetők. Ha innen felemelkednek úgy lesznek egyre gorombábbak, türelmetlenebbek. Jó, persze ez általánosítás, de -úgy érzem- nagyjából igaz minden párt politikusaira.

tölgyes 2010.04.27. 19:17:37

@jjulie: sok-sok név fog felmerülni, ezért Czene óvatossága indokolt. Emlékezzen Kupa 98-as csalódottságára.

Botya 2010.04.27. 19:18:13

@jjulie: jó politukus lesz (kb a tél elején találkoztam vele a parlamentben a fidesz folyosón egy hétfő délután, nagyon laza és vidám volt) most eljátsza hogy meglepődött a megtiszteltetésen

Éreztem én, hogy volt-van vmi kapcsolatod OV-val, vmiért nagyon a lelkedbe mászhattak...

tölgyes 2010.04.27. 19:19:31

@Ordnassac: A sportolók elégedettek voltak vele.

Ordnassac 2010.04.27. 19:19:40

@primaxx: spreadsheets.google.com/ccc?key=0AtfsT_NEWhZJdFNpYlRnRi0wRm1EZDNHTmJzOThIdGc&hl=hu

Akik valószínűek. Bús Balázsnál és Kulcsár Józsefnél amúgy nem vagyok biztos. Bár előbbi tagja a KDNP-nek is, utóbbi meg MKDSZ-esként kezdte, de mindketten szeretik hangsúlyozni, hogy mekkora fideszesek.

tölgyes 2010.04.27. 19:20:49

@audi26: Nem arról van szó!! Csak látta azt, aki hallotta, amikor mondták::)))

Ordnassac 2010.04.27. 19:23:28

@anti76: ebben egyetértünk.

@tölgyes: egy részük, azonban ez igaz Fletóra is (Jánosi alig egy évet volt, az smafu).

jjulie 2010.04.27. 19:26:41

@tölgyes:

ha bejárkált a parlamentbe a fidesz folyosóra diskurálni meg sutyorogni amit a saját szememmel láttam, akkor min is lepődött meg most? azon, hogy "hogy a nevem szóba egyáltalán szóba került"

[nev] (törölt) 2010.04.27. 19:27:22

@Ordnassac:
a politikában a microblog műfaja szerintem a leghatékonyabb. gyurcsány csinált blogot, orbán pedig vlogot (video blogot), de egyikkel sem ért komoly sikereket. szerintem a twitter szerű csatorna, ami a közéletben sikeres.

twitter.com/barackobama

ez ugyanis megengedi az egyszerű kiszólást, a multimédia linket, vagy a letölthető elemzéseket.

ez az oldal azt mutatja, hogy obamát követi 3,7M ember. ami nem tűnik olyan soknak. szerintem ami érdekes, hogy obama (stábja) ebből 700k embert viszont követ. nyilván az újságírókat, de egyszerű embereket is. nem hazudják azt, hogy követnek mindenkit, de gondolom van aki ezeket átfutja, és a kapnak egy képet arról, hogy a választók mit tartanak fontosnak, mit tartanak napirenden. ami persze nem független a politikai napirendtől, de nem is feltétlen esik azzal egybe.

nem kell magyarázni, hogy ez mennyivel kulturáltabb, mint a kubatov féle listázás. egyszerűen akinél a stáb azt látja, hogy aki hatalmi helyzetben van, mondjuk újságíró, vagy nincs, de konstruktívan kritizál, arra azt mondják: oké, követünk. és a rajongókkal nyilván ugyanezt teszik. aki gyalázkodik azt meg kihúzzák. felteszem ezt csinálják. nyilván van egy csomó ember, aki ebben a csatornában teljesen, vagy majdnem teljesen passzív. és ebből jön ki a 80:20 arány.

de ez a sztori nem arról szól, hogy "beszólok obamának", de nem is arról, hogy "obama beszól nekem", hanem civilizált mederbe próbálja terelni a közéletet.

hoplita 2010.04.27. 19:28:07

@Letícia:
Van akinek meg van engedve...:)))

@panelburzsuj:
Nem számoltam, de tapasztalati úton olyan négyötödre saccolom.
Ez az átlag..

Ordnassac 2010.04.27. 19:33:16

@anti76: igen, de ez a cikk már közel egy hete íródott, azóta Pokorni hallgatólagosan, de elismerte, hogy kb. ilyen lesz a felállás. Angol verzió. Nekem személyesen nem tetszenek ezek a mamutminisztériumok...

hoplita 2010.04.27. 19:39:43

@cambridge.on:
Nem, nem csekélység.
De én dacból és felháborodásból holokamuzok.
Beszélhetnénk róla reggelig, de dióhéjban annyi, hogy roppant taszít az az erőszakos gátlástalanság, amely egy háborús tragédiából az egyik legjobban fizető bizniszt produkálja és teljesen érzéketlen más népek szenvedéseire....
Ez nálam így működik, függetlenül attól egyébként, hogy nem vagyok egy esküt tett filoszemita.:)
Anno a Szovjetúnió 25 milliós mártíromkodásától is herótom volt, respekt az új orosz érának, hogy leálltak ezzel az inkább ellenszenvet, mint részvétet generáló taktikával..

Hogy a cigányokat miért nem érintette annyira...?
Most őszintén....
Ha neked ingyen munkáskézre van szükséged a hadianyagokat gyártó üzemekben, akkor a cigókat, vagy a zsidókat viszed..???
Ugye nem kell tovább ragoznom...?:))

primaxx 2010.04.27. 19:42:21

@Ordnassac: Köszönöm, böngészgetem!

[nev] (törölt) 2010.04.27. 19:42:43

@anti76:
azt nem tudom, hogy a politikusok mit gondolnak, de én azt hiszem, hogy a twitter egy nagyon hatékony kommunikációs eszköz. az nem egy komment harc.

nézd meg ezt a linket.

twitter.com/barackobama

mondjuk nagy része kinyilatkoztatás, helyesebb volna 80:20 arányban keverni az akciót, reakciót. tehát durván minden 5. hozzászólás lehetne válasz egy opponens véleményre. szerintem ezt kell csinálni. jelenleg nem tudok civilizáltabb közéleti csatornát ennél.

jjulie 2010.04.27. 20:06:05

@Ordnassac:

a törökgábor és én (szintén gábor) jeleztük, hogy a gyurcsánnyal még számolni kell.....

(jól le lettem itt barmolva ezért, ugye kedves fidesz hívek?)

jjulie 2010.04.27. 20:09:01

@jjulie:

aki azt vizionálja hogy majd a jobbik vagy az lmp lehet majd a váltópárt, nagyon téved

Ordnassac 2010.04.27. 20:10:38

@jjulie: ebben egyet is értettünk (és én is Gábor, nem vicc!)

ubul2000 2010.04.27. 20:12:06

@jjulie: Bocs, hogy kéretlenül beleszólok: igen, ez teljesen szabályos

hoplita 2010.04.27. 20:12:42

@Letícia:
Egy valamin azért elgondolkodnék Orbán helyében..
Ha nemtelen eszközökkel akar továbbra is operálni, az nem biztos, hogy jól sül el....lehet kontraproduktív is.
Másrészt pedig egy igen szervezett és az erőszaktól sem visszariadó holdudvara is van a Jobbiknak, olyanok, akiknek még Vona sem igen tud parancsolni, ha nagyon berágnak....
Szóval veszélyes vizekre evezhet ezzel Orbán....én meggondolnám.

jjulie 2010.04.27. 20:14:38

@audi26:

ovatossá váltam: egy röpis nagyot tudhat ütni....

Botya 2010.04.27. 20:17:47

@jjulie: ki mert téged lebarmolni?

jjulie 2010.04.27. 20:18:56

@hoplita:

nem baj. legfeljebb a vonát is elgázolják a viktorral együtt....

Botya 2010.04.27. 20:19:41

@jjulie: és az a szép flamand nyelv:)

2010.04.27. 20:20:29

@hoplita: hát ez az! Kész polgárháború lesz itt. Ezért kell neki Pintér Bubu!:)

ubul2000 2010.04.27. 20:20:52

@jjulie: Sokan azért nem merik megkockáztatni, mert ha a védők résen vannak, balul sülhet el a dolog :)))

jjulie 2010.04.27. 20:21:11

@audi26:

hát, járt itt egy két megtévedt

Botya 2010.04.27. 20:23:18

@jjulie: az már sajnos régen volt, manapság, csak egy sziget kör

jut eszembe múlt hét pénteken fletóval találkoztam futás közben. ritka ronda gorilla lihegett izzadva mellette

2010.04.27. 20:23:38

@hoplita: elég magányos lehetsz ott...:)

jjulie 2010.04.27. 20:24:55

@ubul2000:

igen, van arról is a film, de ezzel együtt nagyon szellemes

www.pixter.hu/video?id=10689

jjulie 2010.04.27. 20:26:58

@audi26:

nehéz a gorillák élete, kiesik a bayern?

jjulie 2010.04.27. 20:29:30

@audi26:

amikor a részeg angol tengerész megpróbál németül beszélni?

jjulie 2010.04.27. 20:32:05

@Letícia:

hoplita és az orbán droidok

rendezte: George Lucas

mrs. white 2010.04.27. 20:32:59

@jjulie: Szia jjulie a proféta beszéljen belőled.

tölgyes 2010.04.27. 20:34:42

@Ordnassac: Ezt kétlem Medgyessy bejelentette, hogy alkalmatlanság miatt leváltja.. erre megpuccsolták(ta) Medgyessyt... Így pontos. Én nem tudok olyan sportolói körről, aki elégedett lett volna vele.. még azok se akik maszop közeliek voltak.,

jjulie 2010.04.27. 20:35:17

@mrs. white:

ma egész délután prófétásat játszottam, mire gondolsz?

2010.04.27. 20:36:31

@Ordnassac: na ezeknek befellegzett...igazából a csodában bíznak, azonban hiába. Na ez is egyébként izgalmas kimeneteket jelent...

tölgyes 2010.04.27. 20:36:32

@jjulie: Én nagyon sok olyan embert ismerek, akik bejártak vagy a fidesz, vagy más párt folyosójára, mégse lett lesz belőlük semmi. Bármilyen furcsa: a fideszesek is emberek, akikkel lehet beszélgetni.

jjulie 2010.04.27. 20:36:52

@tölgyes:

na most akkor meglepődött a czene vagy ki lepődött meg?

mrs. white 2010.04.27. 20:37:21

@jjulie: Visszatér Fletó, kiesik a bayern és továbbjut a barca. Ez utóbbit nem mondtad de gondoltad. Tudom.

Botya 2010.04.27. 20:38:07

@jjulie: remélem nem, azon kevesek közé tartozom akik a németeknek szurkolnak, ha nincs magyar

2010.04.27. 20:39:07

@jjulie: na csimbummcirkusz lesz az, kész Halálhajó!:( Elképzelem, Orbánt, mint DartVödört, Vonát meg Csubbakkát és Morvaikrisztinkét, mint Yoda...:))))) Még jó, hogy életemben nem láttam azt a triológiát...:)

tölgyes 2010.04.27. 20:39:15

@hoplita: Én azt gondolom, hogy Orbán nem akar semmit a Jobbikkal. A Jobbiknak a Jobbik a legnagyobb ellensége.. pl. ha ilyen vonás történekekkel hergeli magát nagyon rossz helyzetbe kerül.

jjulie 2010.04.27. 20:39:44

@tölgyes:

ja, én is azért beszélgettem ott egy fideszessel, mert arra tévedtem, és egyszer csak észrevettem, hoppá ez a fidesz folyosó, amúgy nem akartam semmit tőle

tölgyes 2010.04.27. 20:41:03

@jjulie: Miért ne lepődhetne meg???Lesz még sok ember akiről mondják majd, hogy ez-az lesz.. mégse lesz semmi.. mások meg lesznek. Ez egy ilyen dolog... de helyesen teszi minden jelölt, ha hallgat a jelöltségről, mert az csak akkor biztos, ha bekövetkezett.

jjulie 2010.04.27. 20:42:25

@mrs. white:

de jó, hogy van akire számíthat az ember, (ezt is a törökgábornak köszönhetem)

@audi26: hát én nem nekik, pedig általában a gyengébbeknek szoktam...

tölgyes 2010.04.27. 20:43:22

@jjulie: Nem csak erről van szó! a fideszsek se megközelíthetetlenek. Lehet velük beszélni .. az OGY-ben is a fehér házban is az utcán is.. ha jól meggondolom én ezeken a helyeken szinte minden párt képviselőjével beszélgettem már...És akkor mi van???

jjulie 2010.04.27. 20:43:43

@tölgyes:

igazad van, én is meg fogok lepődni, ha valóra válik amit ott a czene mellett megígértek nekem...

Ordnassac 2010.04.27. 20:49:00

@tölgyes: amúgy komoly hitelességi probléma lehet a Jobbik-frakcióban, hogy a frakció közel fele nagyon fiatal. A négy korjegyző (azaz a négy legfiatalabb képviselő) pl. jobbikos. 25-en a Jobbik-frakcióból 35 évesek vagy annál fiatalabbak.

Ordnassac 2010.04.27. 20:50:46

@tölgyes: a képviselői irodaházba csak úgy be lehet menni?

@mindenki: amúgy emailen is elérhetőek sokan. Persze nem a nagy fejesek, de Pokorni Zoltán egyszer pl. válaszolt nekem.

6.Lenin 2010.04.27. 20:54:43

@jjulie:

Igen,van még itt dolga.Szétveri a maradékát is a maszopnak.
Talán lesz 1 viccpártja max 3%-al,állandóan csökkenő létszámmal(nyuggerek!)

jjulie 2010.04.27. 20:09:01

ebben viszont igazad van.
Nincs váltó párt a láthatáron,hosszú ideig nem is lesz.
Nincs olyan vezér,mint OV.
Vezér nélkül meg nincs komoly párt.Feri 1 vicc.

jjulie 2010.04.27. 20:56:57

@6.Lenin:

arra a ferire gondolsz aki 2006-ban csontig leszopatta a vezéredet?

mrs. white 2010.04.27. 21:00:09

@jjulie: Szerintem arra a ferire gondol. Az már más kérdés hogy csak a jógások tudják ugy leszopni magukat mint feri ennek a győzelemnek az eredményeképpen.

demagofób 2010.04.27. 21:02:02

Szerintetek belefér a mostani parlamentbe a tojásdobálás, verekedés és a füstbomba?

jjulie 2010.04.27. 21:04:11

@mrs. white:

majd ha nagyon unatkozom, akkor majd sajnálom azt a ferit egy kicsit, de örülök, hogy te folyamatosan sajnálod...

6.Lenin 2010.04.27. 21:06:00

@jjulie:

Igen,bedőlt a Viktornak,menet közben kirúgták.
Sokra ment.
Még lenullázza a maszopot ,aztán végleg eltűnik.
Nem komoly.

A jobbik most van a csűcson,ettől már csak lejebb van neki.
az LMP sose lesz 15%-nál nagyobb.
MDF eltünt,SZDSZ szintén.

A többiek mind a Fideszben vannak.A többiek, kicsi szélsőség.

Mo-on nincs nagy kereslet a szélsőségesekre,a szokásos max 5-10%.

Viktor nagy spieler!(nekem nem vezérem,de elismerem a tehetségét)

Botya 2010.04.27. 21:09:11

@jjulie: utána meg az egész országot szopatta, az nagyobb baj

mrs. white 2010.04.27. 21:09:31

@jjulie: Nyílván azért mert ilyen empatikus figura vagyok.
Mindenkinek van gyengéje, van akinek a tsz elnök, van akinek ferencünk.

Ordnassac 2010.04.27. 21:11:11

Vezet a Bayern. 26. perc, Olić

mrs. white 2010.04.27. 21:14:14

Kinek, hogy tetszik horváth csaba (1:0 a németeknek, lehet hogy eldőlt) önkori kampánya? nem elkapkodott egy kicsit? ma pestre szólított a kötelesség. hát elég vicces volt hogy minden sarkon rám mosolygott valami jó hírrel. ja és az idei nyár divatszínével a mszp zölddel spékelve.

jjulie 2010.04.27. 21:15:52

@audi26:

az még előtte volt, az kellett ahhoz hogy a viktor melengesse tovább a kispadot és sóvárogjon tovább a koronára

@mrs. white:

az hogy látom hogy a ferenc az aki nem fél a viktortól, és akitől tart a viktor, csak azt jelenti, hogy nincs sem orbán, sem viktorhályogom, semmi egyéb

papika 2010.04.27. 21:19:04

@mrs. white:

Tutira azért csinálja, mert nagyon fél, hogy a végén mindenféle mszp-palotaforradalmak és egyéb hatalmi villongások után lecserélik. Inkább most teleplakátolja a várost, hogy ő a szocik főpolgi-jelöltje, és abban bízik, hogy akárki fogja vezetni az MSZP-t, arra jusson, hogy főpolgi-jelöltünk már van, és nem érdemes lecserélni.

Botya 2010.04.27. 21:23:14

@jjulie: úgy érzem, te még mindíg a pannon pumám robogsz, így nem fogunk szót érten

Ordnassac 2010.04.27. 21:28:45

@török gábor: hát te nem meccset nézel? ;-)

jjulie 2010.04.27. 21:30:28

@audi26:

már van kétharmad, nem kell ezt újra megdumálni

mrs. white 2010.04.27. 21:31:46

@jjulie: Ferenc hatalmas bátroságról téve tanubizonyságot leküzdötte magát 1 millió kisnyugdíjas vezérének. orbán pedig páni félelmében szerzett 2/3 os támogatottságot a parlamentben. nem tom melyik a jobb üzlet. majd az idő eldönti.
@papika: H Cs állítólag ferenc embere. ferenc nem bízza a véletlenre ez a túlmozgásos stílus rá vall. Bár Kovács László is mindenkit megfenyegetett hogy egy jó párt négy évig kampányol. Akkor nem gondoltam volna hogy amikor még a síró Lendvai Ilcsit vigasztalják a pártirodán, a hajnali nap fénye H. cs plakátját ragasztó szorgos munkások enyves vödrén csillan meg.

Ordnassac 2010.04.27. 21:36:07

@török gábor: :-)

Mit szólsz, hogy Molnár Oszkár nem megy a Jobbikba? Minivereség Vonának?

[nev] (törölt) 2010.04.27. 21:37:30

@6.Lenin:
cca. 2M ember nincs sehol. de nem ez a gond, hanem az, hogy a fidesz mögött nincs komoly értelmiség. ha szalay annamáriát jelölik akármilyen posztra, akkor ezt ki lehet jelenteni.

szóval várjuk meg azt a kormányzást. szerintem komplett idióta, aki elvállalja az összevont oktatási és egészségügyi minisztérium vezetését. értem én, hogy humán tárca, de mindenki humán, mindenki emberből van. ilyen alapon lehetne egyetlen minisztérium is, "a" minisztérium.

lehet persze összevonni, akár hat minisztériummal is működhet az ország, ha nagyon muszáj:
-- egészségügy (szociális)
-- oktatás (kulturális)
-- belügyi (kommunikációs)
-- külügyi (információs)
-- pénzügy (gazdasági)
-- hadügy (védelmi)
minisztériumokkal. nagyjából ez a minimál állam koncepció, de olyan, hogy oktatás-egészségügy szerintem vicces. vagy a két gazdasági csúcsminisztérium is vicces. egy pénzügyi, és egy fejlesztési. ez egy cégnél oké, van egy fejlesztő mérnök, és egy könyvelő, de az ország nem egy cég, vagy egy földbirtok, ez a koncepció bukott már meg a szociknál is.

szóval úgy tűnik, hogy ugyanaz megy mint eddig, reformok dérrel-dúrral, csak most a forradalom a jelszó. és akkor mi azoknak a változásoknak a lényege kérdem. és akkor azt még nem tudjuk. egyelőre bejelentették, hogy sólyom, és simor távozni fog. ebből utóbbit máris cáfolták külföldön, hogy nem fog távozni, rosszul tudja a miniszterelnök. ami ugye elég világosan jelzi, hogy orbánnak mekkora tekintélye van.

jjulie 2010.04.27. 21:38:41

@mrs. white:

megvan már az a kétharmad, engedj már fel, nem kell már küzdeni, én is örülök hogy megvan

török gábor 2010.04.27. 21:43:29

@Ordnassac: egyrészt nem biztos, hogy ez végleges, másrészt pedig nem a tagság a fontos, hanem a szavazat.

2010.04.27. 21:46:33

@Ordnassac: Molnár korrekt pali, ő fideszes volt, de nekik nem kellett, és ezt elfogadta.... De azért nem lett áruló... Egyre inkább becsülöm. :)

Ordnassac 2010.04.27. 21:47:00

@[nev]: gyanítom nem ezek a csúcsminiszterek fogják a munka nagyját végezni. Ettől függetlenül nem örülök ennek a minimalista elképzelésnek.

[nev] (törölt) 2010.04.27. 21:49:26

@török gábor:
ezek a véleménykutatók miért nem néznek jobban vissza, mondjuk 98-ig. mert ha összeveted, hogy mit kapott az fkgp, és később a miép, akkor annak az összege szerintem eléggé korrelál a jobbikkal. persze csak hipotézis, sose fogom összeadni, de hátha valaki már ezt feltételezte, és leellenőrizte. hogy ez áll, vagy sem.

nekem mindenesetre úgy tűnt, hogy torgyán leszalámizása után a kisgazda szavazóbázis jelentős részben átment a szocikhoz, és a baloldal ezzel nyerte meg a választást. majd ez a réteg pártolt el a legegyszerűbben. de ők nem a szoci törzsszavazók, hanem a kisgazdák.

most ezt azért nem írják le, mert annyira triviális, vagy leírják, csak nem olvasom el, vagy hülyeség, vagy ellenőrizhetetlen.

Ordnassac 2010.04.27. 21:49:54

@török gábor: ez jogos, bár a Ma Reggelben határozottnak tűnt (megnéztem videótárban). Mondjuk a "nem tervezem" elég sokféleképpen értelmezhető. A szavazat valóban érdekes lesz, bár korábban tudomásom szerint kijelentette, hogy a Fideszt fogja támogatni. Hogy aztán tényleg így lesz-e, az megint más kérdés...

2010.04.27. 21:52:17

@Ordnassac: ja, és ha ez így marad, látszik, hogy Molnárnak nem kell új "s..g", tudja ő, hogy mit akar, egyetlen törpehitler se sütkérezzen az ő általa megszerzett dicsőségben.

jjulie 2010.04.27. 21:53:10

@Ordnassac:

ezek egyenlőre látszatintézkedések...tök mindegy

majd ha a oktatás, egészségügy mezőgazdaság, onkormányzatok téma, tb, stb, majd ezek ha lesznek felforgatva és ......

Botya 2010.04.27. 21:54:02

@[nev]: igazi kisgazda érzelmű sohasem szavaz a szocikra
(kék cédula?)

Diocles 2010.04.27. 21:54:16

Kovács Laci bácsi állítólag bejelentkezett a pártelnökségre az MR reggeli műsorában, legalábbis nagyon mondogatta, hogy "felkérés esetén, blabla...", és állítólag (egy dunántúli szoci elmondása szerint) vidéken már toborozgat is.

Ez azért bezavarhat egy kicsit, nemde?

Ordnassac 2010.04.27. 21:55:57

@Diocles: ez érdekes. 70 éves, kérdés, hogy ez mennyiben lesz hátrány neki.

Diocles 2010.04.27. 21:56:22

@papika:

szerintem is.
mindenkinek ajánlom a Magyar Narancs oknyomozó cikkét a budapesti Hagyó-klánról, amelynek Horváth is tagja volt, szóval én Csabika helyében még abban sem volnék biztos, hogy nyáron nem fognak láncon elvezetni...

Főpolgármesterség? Ugyan...

Ordnassac 2010.04.27. 21:57:57

@jjulie: tök mindegy a kormányzati struktúra? Pont, hogy nem...

Diocles 2010.04.27. 22:00:21

@Ordnassac:

én egyedül Kovács Lászlót tartottam veszélyesnek már a kampányban is a Fideszre, nagyon ravasz, és nagyon jó érvelő az öreg, a kor ne tévesszen meg.

Mesterházy egy balfasz, ez nyilvánvaló, szóval ő csak azért lesz, hogy az öreg boncok bebiztosítsák magukat.
Semmit nem fognak elérni vele.

Szóval, ha én szoci volnék, akkor tuti Kovácsot nyomnám, mert Mesterházy hiába fiatal, attól még semmi hatása a fiatalokra. Az még nem fiatalítás, ha Puch Laci bácsi és Szekeres kitalál magának egy strómant.

Ordnassac 2010.04.27. 22:00:54

Kiállítás a Lyonnál. Crist kiküldte a bíró.

6.Lenin 2010.04.27. 22:02:35

@[nev]:

"....a fidesz mögött nincs komoly értelmiség. "

Ha arra gondolsz,a média által túlértékelt,főleg fővárosi megélhetési lakájok.
akkor igazad van.

Mit,minek nevezünk,szerintem lényegtelen.Nyilván van ebben 1 olyan szándék is,kevesebbnek látszik,mint előtte volt.Megnyugtatja a szavazókat.
Hogyan fognak a gyakorlatban működni,milyen hatékonysággal,szerintem ezen van a hangsúly.
Erről most agyalni,túl korainak tartom.Ősszel majd visszatérhetünk erre,vagy a jövő év elején.

Ki távozik,ki marad,szintén korai.Mindenre volt már példa,mindkét párt kormányzása idején.Ha nagyon akarják/akarták mindig volt ok a megváltoztatására.

Orbánnak a 2/3-al és a Jobbikkal(engedi-é őket erősödni,vagy tudja majd gyengíteni őket)komoly adu a kezében.Mennyire tud majd élni velük,szintén a jövő zenéje.

A nyugat,ha biztonságban látja a profitját,nem fogja akadályozni Viktort.Őket más nem nagyon izgatja.
Nekik Kádár is tökéletesen megfelelt.

Többről talán még korai.
Talán még senki nem érzi át teljességében,mi is történt valójában 2010 áprilisában Mo-on.
A kommentek nagy részéből ez világosan látszik.
Talán nyugodtabban átgondolva a történteket,szereplőket,kilátásokat közelebb jutunk a valósághoz.
Nyilván sok minden másként lesz,mint sokan gondolták,minden oldalról.
A következő 10-20 évben lesz idő ezeket a kérdéseket nyugodtabban átgondolni.

Ordnassac 2010.04.27. 22:02:55

@Diocles: gondolod, hogy az ellenfelek nem ezzel fognak jönni, hogy majd négy év múlva egy 75. évében járó embert akarnak miniszterelnök-jelöltnek? Ez lehet annyira hatásos, hogy ne ő legyen az elnök. Meg aztán annak sok értelme nincs, hogy egy-két évre legyen elnök, hacsak nincs valaki KL tarsolyában, akit utódjává tehet.

jjulie 2010.04.27. 22:03:42

@Ordnassac:

ettől fogják tudni hogy lehet mezőgazdaság, meg bármi, ne viccelj

Interlock (törölt) 2010.04.27. 22:04:00

@[nev]: "de az ország nem egy cég"
Ez biztosan így van, de én már sokat gondolkodtam azon, hogy mégiscsak valami cégszerű, csak a területek megnevezése más. Egyetlen nagy rendszer, amiben több kisebb csoport (azaz terület) egymáshoz hangolt, oda-vissza folyamatos kommunikációt is fenntartó munkája az egészet viszi előre (rosszabb esetben hátra).
Teljesen rosszul gondoltam?

Botya 2010.04.27. 22:05:37

@Diocles: bizony az öregek (puch, máté, stb) még kavarnak a háttérben

jjulie 2010.04.27. 22:06:03

@Diocles:

van egy gyurcsány nevű, guglizz rá ki lehet az

Ordnassac 2010.04.27. 22:07:23

67. perc, Bayern-gól. Megint Olić.

papika 2010.04.27. 22:07:59

@Ordnassac:
Ha az a cél, hogy ne essen szét a párt, akkor Laci bácsi nem egy rossz választás. El lehet vele napolni a problémákat, és legalább az angyalföldi polgármesteri pozit meg tudják tartani.
Aztán két-három év múlva vissza lehet térni megint a kérdésre.
Szerintem egy jó szocialista megoldás lenne, olyan szokásos.

2010.04.27. 22:09:10

És volt egy közjátékom, egy nyíltan a barátjával élő roma fiatalemberrel, aki erősen "beállva" kaviccsal dobálta az nyitott ajtómat, és üvöltözött velem, hogy ne szemeteljek, ne dobáljam a csikket - megjegyzem, nem is dohányzom -, ahogy 10 perccel ezelőtt. Na megadtam neki, ami jár, és a dumaparti közben eszembe jutott a Jobbik...És rend. Soha nem volt még ilyen élményem...:((((( Újlipótvárosban mit keresnek a romák????

Na, szép álmokat!:)

Botya 2010.04.27. 22:09:58

@jjulie: a szájkaratés címszónál...

Ordnassac 2010.04.27. 22:10:09

@jjulie: nem viccelek. Ebben az összevont humán csúcsminisztériumban pl. tudod mekkora harc lesz az egyes területek között? Eü, oktatás, tudományügy, szociális ügyek (munkaügy, nyugdíj, tb stb.), vonatkozó fejlesztések. Három-négy baromi pénzigényes területnek egy embernél kell lobbiznia, hogy a kormányülésre felkerüljön az ügyük. Ebből nagy feszültségek lehetnek, ami hátráltathatja a munkát.

8 minisztérium európai összehasonlításban is kevés.

Botya 2010.04.27. 22:10:55

@jjulie: ha valaha dolgoztál volna franciákkal, sohasem drukkolnál nekik

Botya 2010.04.27. 22:12:24

@Ordnassac: ráadásul nem is jár komoly megtakarítással

Interlock (törölt) 2010.04.27. 22:13:00

@Diocles: Ha én szoci lennék, a teljes pártvezetést el akarnám zavarni, és tényleges frissítést csinálnék sakkozás helyett. Mert nem vagyok szoci, csak egy senki, akinek elege van évek óta ugyanazoktól hallani a nagy megváltozást, akik - lévén abszolúte ellenérdekeltek a témában - folyamatosan önmagukkal tudták csak életképesnek tartani a pártot.
Lehet, hogy nagy érvágás lenne egy ilyesmi, de biztosan vannak tűkön ülő, gyakorlatilag feddhetetlen MSZP-tagok, akik nagyon szívesen megmutatnák az országnak a baloldal jó oldalát.

Ordnassac 2010.04.27. 22:13:21

@papika: ez érdekes álláspont. Egyfajta oktrojált béke. Végül is, nem lenne meglepő. Szilin kívül amúgy sem akar senki gyors átalakulást.

Botya 2010.04.27. 22:13:39

@jjulie: holnap mi lesz a barca meccsen?

panelburzsuj 2010.04.27. 22:14:20

@Ordnassac:

A hvg-t elolvastam, és odáig eljutottam, hogy kevesebb miniszter kevesebbet dumál kormányülésen, ergo hamarabb szétszéledhetnek.

Ettől eltekintve én úgy látom, hogy ezzel csúcsminiszterséggel egy újabb szint jelenik meg a hierarchiában. A korábbbi szakminiszteri feladatokat miniszterhelyettesek vagy államtitkárok fogják ellátni, és két-három ilyen izé tetejébe kerül egy-egy polgári népbiztos.

jjulie 2010.04.27. 22:14:51

@audi26:

mindegy kik, csak ne a bayern, nem bírom az erőszakos iparosokat

jjulie 2010.04.27. 22:15:47

@audi26:

vérfürdő, de továbbmegy a barca

Botya 2010.04.27. 22:17:27

@jjulie: jól van, megnyugodtam

Ordnassac 2010.04.27. 22:18:26

@panelburzsuj: kb., azonban még az angoloknál és a franciáknál sem 8 a "csúcsminiszterek" száma.

Gyakorlatilag még egy centralizációs lépés.

(Közben Olić-mesterhármas!)

jjulie 2010.04.27. 22:20:02

@panelburzsuj:

és ha ezzel végeztek, elmondják a programot, amit eddig titkoltak, és jól megcsinálják

6.Lenin 2010.04.27. 22:28:30

@jjulie:

" ....elmondják a programot, amit eddig titkoltak, és jól megcsinálják"

Néha tényleg vicces fiu(?) vagy.

Mindíg fognak mondani valamit,amit majd igyekeznek megcsinálni.

Oszt?

panelburzsuj 2010.04.27. 22:28:33

@jjulie:

Hát nem az program, hogy kit hová ültessünk? Ha ezen fölül is lapul még a tarsolyban, akkor itt tényleg forradalom van kibontakozóban ... :)

panelburzsuj 2010.04.27. 22:33:44

@Ordnassac:

"Tupírozd fel a piramist!"

Ha hülye multik lapítják, mi púpozzuk. Dafke.

jjulie 2010.04.27. 22:34:54

@panelburzsuj:

befért az egész csapat ma egy vidéki panzióba, lehet keresni a háznak valami újabb funkciót (nem ez európa egyik legnagyobb parlamenti épülete?)

papika 2010.04.27. 22:38:26

@Ordnassac:
Szerintem Szili sem. Szeretne magának egy fontos pozíciót, meg hogy látványosan elmondják, a Gyurcsány hibázott. Nem hinném, hogy olyan sok vér lenne a pucájában, hogy kiborítaná a bilit.
Ezeket a Laci bácsi simán megcsinálja neki. Meg a Mesterházy lehet frakcióvezető, ezzel ő is elégedett lesz, a Ferinek is teljesül a vágya, hogy nem lesz minden a Mesterházyé, így megmarad előtte az esély, hogy a következő választásra visszatérhet.
Mindenkinek ez-az, lesz megint 15 alelnök meg 40 elnökségi tag. Semmi lényegi változás. Sőt, Laci bácsival még a népszerségzuhanás is megáll. Igazi Pató Pál Párt.

panelburzsuj 2010.04.27. 22:44:04

@jjulie:

Nemzeti Színház.

Még új személyzet se kell. És a panzióból lehet távirányítózni.

panelburzsuj 2010.04.27. 22:48:26

@panelburzsuj:

A komcsik ugye fölrobbantották, szadesz csak a gödörig jutott, mígnem ezzel szemben minden Orbán-kormánytól kap a nemzet ajándékba egy új színházat.

Mire megvénülünk, a Duna lesz a Magyar Broadway.

jjulie 2010.04.27. 22:50:46

@panelburzsuj:

valami olyat olvastam, hogy a lengyeleknél is van két jó erős jobboldali párt, az egyik városi a másik vidéki, most nem tudom melyik a nyerő, de nálunk két vidéki van a jobb parton, minek is jönnének ezek pestre

6.Lenin 2010.04.27. 22:53:44

"...itt tényleg forradalom van kibontakozóban ."

Helyszin 1 bp-i nyilvános szük kabinja,halk zene(nem forradalmi,Hip-Hop és lakodalmas),különböző illatok,leírásuk később.
résztvevő személyek 2 drb forradalmárnak látszó egyén.
Halkan suttognak.

-Kész vagy?
-Még nem,megvárom a barca meccs végét.
-Puskád van?Kéne 2 drb.
-Hoplitától kérünk,gyűjti.
-Mi a terved?
-Bekerítjük őket és megsemmisítjük a hazugokat.
-De,ők 2,7 millióan vannak!
-Tudom,hogy nem hiszel semmiben,olvastam a TG blogján a hsz-eket,amit írtál,de most az 1x ne légy hitetlen.Biztosan a feri is velünk van,lélekben is,talán még Toto is,ha még nem múlt ki a dog,vagy dög,vagy ilyesmi.
-Kész vagy ?
-A kisszükséggel,igen.Nagyot most nem kell.
-Ok!Hajrá,vesszenek a hazugok!
-OK!Menj előre,majd megyek én is.

Na,jó éjt,szép álmokat!

Diocles 2010.04.27. 22:53:54

@papika:

na igen, de Kovács Laci bácsival máris bejön a kockázat, hogy Kovács önálló tényezőként megerősödik, hogy Kovács eztán kivel köt majd szövetséget, stb., szóval a Mesterházy mögött állóknak (kábé a mostani elnökség) mégiscsak az a legbiztosabb, ha lenyúlják az egész pártot, aztán lesz, ami lesz.

ne feledjük, hogy ezek az emberek (egy Szekeres, egy Hiller, stb) tojnak a pártra, tojnak a baloldalra, nekik csak az a fontos, hogy alelnökök legyenek, és még 10 év múlva is képviselők legyenek az akkor már max. 20 fős frakcióban.

Diocles 2010.04.27. 22:56:39

az ATV-n éppen azon rettegnek, hogy szavazhatnak-e a határon túliak :)
nagy hülye volna a Fidesz, ha lemondana cca 1 millió plusz-szavazatról a kedvükért.

papika 2010.04.27. 23:02:18

@Diocles:
Persze, hogy bejön ez a kockázat. De még mindig jobb, mint ha egy Gyurcsány-haver lenne az elnök. Meg Szili is fenyegezőzik egyet, hogy most megint zászlót bont de most már tényleg, és inkább megegyeznek valamiben. Alelnöki posztot meg annyit csinálnak, amennyit csak akarnak! Ahányan csak alelnökök akarnak lenni.
Lendvai is azért lett elnök, mert nem voltak elnöki ambíciói, és megválasztották, nehogy valaki mellett le kelljen tenni a garast és emiatt mások megsértődjenek, neadjisten ne jusson nekik egy alelnöki poszt.

Ordnassac 2010.04.27. 23:06:03

@Diocles: a választójog nem csak állampolgársági jogon jár, hanem bejelentett magyarországi lakóhelyhez kötött. Nem hinném, hogy ezt a kitételt megszüntetnék a határon túliak kedvéért, elég sok visszásságra adhatna okot. Amennyiben meg van bejelentett lakhelyük, akkor valamennyi adót fizetnek is.

Az meg megint jellemző, hogy azzal jönnek, hogy akkor mindenki átjön. Túrót jön át. Le kéne már végre szokni a határon túliak lesajnálásáról, mert vérciki...

panelburzsuj 2010.04.27. 23:06:07

@jjulie:

Jó a lengyeleknek, ha nekik vannak tényleg jobboldali pártjaik, és nem csak jobbos kosztümbe bújtatott járási párttitkáraik.

Ordnassac 2010.04.27. 23:09:10

@audi26: élek a gyanúperrel, hogy kiloptak egy szavazólapot és valami védettebb helyen dugtak.

jjulie 2010.04.27. 23:10:54

@panelburzsuj:

basszus, teljesen műkedvelő vagyok csak és mindig eltévesztem hogy is állunk ez ügyben

Diocles 2010.04.27. 23:11:43

@Ordnassac:

igen, ezzel érvel most a ballib, DE nem szabad nekik bedőlni.
a boszniai horvát állampolgárok, és a bosznai szerb állampolgárok is szavazhatnak, az anyaország kormányai jellemző módon külön helyiségeket bérelnek ilyenkor számukra, és hivatalnokokat küldenek, és eddig ebből tudtommal nem volt probléma.

Basescu román elnök meg egyenesen az elnöki posztját köszönheti annak, hogy a moldovai-román kettős állampolgárokat leszavazhatta maga mellett Moldovában, szóval Basescu (aki amúgy Orbán nagy haverja) aligha fog emiatt akadékoskodni Romániában, sőt.

a szlovákok magatartása az egyedül kényes kérdés, de ők már az állampolgárságot is elleneznék, persze most kampány van náluk is, szóval ez változhat.

Botya 2010.04.27. 23:13:56

@Ordnassac: a választójog nem csak állampolgársági jogon jár, hanem bejelentett magyarországi lakóhelyhez kötött.

Ezzel a ténnyel nem bírtak sokan a népszavazásnál.

panelburzsuj 2010.04.27. 23:14:42

@Ordnassac:

Mondjuk mindig Szlovákiát hallom emlegetni, hogy ott hogy lenyomták a cigányokat. Lehet, nekik jobb lenne Magyarországon.

Majd bemondják a papirosért, hogy ők igazándiból magyarok, csak erőszakkal reszlovakizálták őket ...

[nev] (törölt) 2010.04.27. 23:14:52

@Interlock:
szerintem az államigazgatás alapja a humanizmus. amennyire csak lehet a közszférában humánusnak kell lenni. a cégvezetés alapja ezzel szemben a pragamtizmus.

egy minisztert simán meg tud buktatni a takarítónő. humánusnak kell vele lenni. egy cég nem így működik. a takarítónénivel udvariasnak lenni úgy egyébként, mint bárkivel, de ha a sors úgy hozza, akkor azt kell neki mondani: aus, és nem kell megérteni az ő helyzetét. hanem fordítva, a takarítónéninek kell megérteni, hogy mi van.

szeritnem egy minisztériumot meg pont fordítva kell vezetni. én azt értem, hogy most ez nem így megy. szóval nem az van, hogy ott ül a könyökvédős hivatalnok, hanem hr/pr munkatársak vannak, meg tanulmányírók, kommunikációs szakemberek. de ez a probléma.

egy minisztérumnak az a dolga, hogy felügyelje a közintézményeket. és ehhez könyökvédős hivatalnokok kellenek. nem kommunikációs nem tudom micsodák. és ha a bözsike mossa a padlót már száz éve, akkor ő mossa. bözsi nénit mondjuk a válságban a minisztériumból kirúgni a legnagyobb butaság. helyette azt kell neki mondani: bözsike, maga lehetne a miniszter is akár, úgy tud itt mindent. és akkor el fog mondani mindent. egy cég nem ilyen.

persze az igaz, hogy a minisztériumokat cégszerűen irányítják, de én ezt a felfogást nem látom igazolva. mint ahogyan azt sem, hogy az állam egy földbirtok, ezt meg a széljobb képzeli. van egy nagy birtokunk, és akkor majd mi eldöntjük, hogy azon mit fogunk termelni, és kit engedünk be oda. oké, csak ez a birtok nincs elkerítve, a határok ki vannak nyitva. és így kell kormányozni. én értem, hogy aki a birtokhoz van szokva annak ez zavaró, nekem is zavaró lenne a kormányzás, mert én a céghez vagyok szokva. szerintem a politika nem ilyen. szóval nem látom ennek a lényegét, de ezt tudom erre mondani.

Interlock (törölt) 2010.04.27. 23:18:33

@Diocles: Aki itt él (állandó magyar lakhely, na nem két hete, hanem egy reális, hosszabb ideje), az szavazzon, szerintem. A magyarországi munkahelyet nem említettem, a külföldre járó munkások miatt.
Nagy hülyeséget csinálna a Fidesz, ha ettől eltérően határozna.

panelburzsuj 2010.04.27. 23:18:48

@jjulie:

(Ne aggódj, a küsztümösök maguk se igazán tudják mindig, hogy éppen melyik darab megy ... :)

Ordnassac 2010.04.27. 23:24:33

@panelburzsuj: ez érdekes felvetés. Ahogy elnézem azért a szlovákiai cigányok inkább nyugat felé veszik az irányt, mintsem délnek. Főleg, ha tényleg lesz valami a közbiztonság területén.

@audi26: a népszavazást inkább a pénztárca vezérelte, mintsem a választójogi kérdések. "Elveszik a nyugdíjam, olcsóbb, elvesztem az állásom". Ezeket itt Budapesten annyiszor hallottam...

[nev] (törölt) 2010.04.27. 23:31:44

@6.Lenin:
nézd, amit eddig láttam koncepciót, abban mindben láttam olyat, amit nem tudok felfogni, hogy mi alapján lett az a dolog az, ami. tehát ha nem ebben a spekulatív logikában gondolkodunk, hogy most kell két gazdasági minisztérium. és kell egy a szemüvegesnek, egy másik meg az üzlettársnak. és akkor ez már mindjárt két minisztérium. és akkor vonjuk össze az egészésgügyet, meg az oktatást. miért is ne.

most én nem állítom, hogy nem lehet minisztériumokat összevonni, én közös védelmi minisztériumot csinálnék például. abba beletartozna a környzetvédelem, meg a légtér védelme is. szerintem ez nem két külön terület, hanem egy. és akkor a minisztériumon belül döntsék el, hogy hol legyen a lokátor. és egy helyen dolgozzanak. és ha kell a hadsereg óvja a környezetet. de a környezetvédők ne támadják meg a hadsereget. szóval lehet összevonni egymástól távol levő területeket, de nekem úgy tűnik, hogy abban, amit orbán csinál abban nincs ez meg. de lehet, hogy itt mégis csak van egy komoly stratégia, csak azt nem látnom. de ettől még lehet. és persze az is előfordulhat, hogy minden nélkül működik az ország, mert miért ne.

panelburzsuj 2010.04.27. 23:36:43

@Ordnassac:

(Kár, hogy nem nekem jutott eredetileg eszembe ... Valamikor a kilencvenes évek elején-közepén, amikor úgy látszott, hogy a románokból csak nem akar kifogyni a nagynemzeti szufla, akkor kezdte számolgatni valami okos szociológus, hogy Erdélyben él valami kétmillió cigány, és a nagy többségük románul és magyarul is pötyög valamicskét. És ha itt komolyra fordul a kettős állampolgárság kérdése, Románia meg nem nagyon látszik gazdaságilag szárnyra kelni, akkor ugyan hogyan válogatjuk szét a magyarságukért bejelentkezőket?)

[nev] (törölt) 2010.04.27. 23:45:23

@panelburzsuj:
az egyesített tisztántúl erdélyi református egyház megalakulásána, a nagytemplom előtti a tér tele volt mulatós román magyar cigányokkal. a püspök meg olvasta a szent beszédet. és közben ment a mulatós.

[nev] (törölt) 2010.04.28. 00:09:51

@audi26:
2002-ben valakik mégis csak átszavaztak a baloldalra. és ez a csoport aztán valamiért mégis csak jobbra tolódott. és szerintem ők nem a szocialista törzsszavazók, hanem a kisgazdák. akiknek az fkgp leszalámizása után nem volt pártjuk. és jobb híján beszavaztak a szocikra. hátha ad az valamit a vidéknek. de az nem adott, hanem bezárták a postát, meg összevonták az iskolát, szóval a vidék átverve érezte magát, de a fidesz ugyanígy átverte már ezt a csoportot, és ezt használja ki a vona, és a jobbik. szerintem.

Botya 2010.04.28. 00:42:19

@[nev]: szerinted akinek államosították a földjét az szavazott a szocikra?

Ordnassac 2010.04.28. 00:49:38

@audi26: a kisgazda szavazótábor azért nem csak ebből a rétegből állt, főleg, hogy 2002-re (halálozás okán) jelentősen csökkent a létszáma 1998-hoz képest. Ez a réteg valószínűleg nem szavazott a szocikra, de a maradék része azért elképzelhető. Nem szerencsés szavazótáborokat egy egész blokknak venni. ;-)

Újbaloldalért 2010.04.28. 07:06:17

Az LMP-s Tordai Bence csúnyán lebőgött a XIII. kerületi második fordulóban - hallgaólagosan besegített Szanyi Tibornak. Ha nem mond le listás helyéről azzal azt bizonyítja, hogy direkt segítetette Szanyit. Nem jött be az LMP agresszív plakátolása, és a kerületiek nem csípték, hogy az LMP végül semmi helyi dolgot nem vetett fel - sőt a politikában igen tájékozatlannak tüntek.

email 2010.04.28. 07:53:18

@Újbaloldalért:
Mennyit fizetnek nektek? Én is szívesen csatlakoznék, ha a 20 Ft/komment árat eléri a fizu.

Ui.: Legalább figyelhetnél, hogy az a tömérdek 17 hozzászólásod változatosabb legyen. ;) A pénzért illik rendesen megdolgozni.

ssi 2010.04.28. 08:27:01

Vannak múltbéli emlékeim a fidesz-stílusról - megújulást tőlük is várnék - az átvétel-átadási csiki-csuki nekem múltidéző

2010.04.28. 08:50:14

@manyike: pedig az a korrekt! Senki sem mutogathat egymásra, vagy ha igen, van alapja. Bajnai, aki korrekt, az is így vette át a stafétát, neki természetes lesz ezt így alkalmazni.

És jóóóóóóóóóóóóóó reggelt!:)

bóra77 2010.04.28. 08:51:36

@[nev]: "szerintem az államigazgatás alapja a humanizmus."

juj...biztos???

"egy minisztert simán meg tud buktatni a takarítónő. "

hogy mi?

"egy minisztérumnak az a dolga, hogy felügyelje a közintézményeket."

eléggé leegyszerűsítetted...főként ha mondjuk egy csomó minden önkormányzati tulajdon egyrészt, másrészt meg jól is néznénk ki, ha egy minisztériumnak ez vagy csak ez lenne a dolga.

"persze az igaz, hogy a minisztériumokat cégszerűen irányítják,"

hogy mi? cégszerűen irányítják?? jujjj..nagyon nem...úgy látom nem sok közöd van a közigazgatáshoz, és minisztériumban sem dolgoztál még. (bocsáss meg...)

lüke 2010.04.28. 08:57:07

hmm
Kovács L. veszélyes lenne, azt írjátok
hmmm
hacsak
most az EU-ban nem tanult meg jól érvelni,
na meg fluently english

bóra77 2010.04.28. 09:02:24

Gábor: érdekelne egy olyan poszt a billentyűzetedből, hogy miért van kevés nő a parlamentben?

(az már más kérdés, hogy néhányuk, aki ott van, hogy kerül egyáltalán oda?-->pl. Pelczné, Dúró:)))

jjulie 2010.04.28. 09:06:55

@lüke:

se rím, sem dal?

amíg egy vidéki panzióban sutyorogtak a fiatal demokraták, 5%-ot mozdult a forint és 200 pontot esett a dow jones.....

vagy mégsem a felcsút-közeli dolgok határozzák meg a lényeget?

2010.04.28. 09:13:31

@bóra77: ez engem is érdekelne!:) De szerinted miért?

jjulie 2010.04.28. 09:19:01

@Letícia:

nem elég, hogy mindenhol nőuralom van, még a házban is nyomulnátok?

2010.04.28. 09:23:33

@jjulie: mindenhol?? Ott van bármilyen uralom, ahol hagyják...;)

2010.04.28. 09:24:47

@demagofób: morvaitól ki fog telni...:)

jjulie 2010.04.28. 09:26:56

@Letícia:

te nem tapsztaltad, hogy mindig a férfiaké az utólsó szó: "igen drágám"

masni55 2010.04.28. 09:29:52

simor távozni fog. ebből utóbbit máris cáfolták külföldön, hogy nem fog távozni, rosszul tudja a miniszterelnök. ami ugye elég világosan jelzi, hogy orbánnak mekkora tekintélye van.@[nev]: nem tekintély kérdése, a pénz beleszólhat a politikába, de fordítva nem lehetséges (összeesküvéselmélet) :)

jjulie 2010.04.28. 09:31:15

@panelburzsuj:

lehet, hogy mégem volt olyan jól hangszigetelt az a felcsútközeli panzió és így csusszant meg a dow jones?

masni55 2010.04.28. 09:34:20

@bóra77: Nem kell ehhez poszt. A nőknek tele a tökük a férfiak játszadozásából, és egészen másra készülnek. :)

2010.04.28. 09:35:54

@panelburzsuj: látod, így jártál! Kááááááááárkááár!:)

@jjulie: nem, mert valószínűtlennek tűnik ugyan, de én ahhoz a nőtípushoz tartozom, akik nem szeretnek (vagy tudnak?) a pasikon uralkodni...Mondjuk ez messzire vezet, csak arra hívom fel a figyelmed, hogy egy nő szeret mást is hallani a megalkuvó "igen drágám"-nál és partnernek tekinteni egy pasit. Főleg, ha az ország dolgairól van szó. Nem is értem az ebbéli félelmed, hisz pl. Angela Merkel azért letett valamit az asztalra, és nem "igen drágámozzák" a képviselőtársai...:)

Ciki mi, ha egy nő gondolkozik???:)

ssi 2010.04.28. 09:37:44

@Letícia:
Bajnaiék felajánlották: betekintést, egyeztetést, internetre kerül
fidesz: visszautasította, nem ment el, de törvény lesz (KDNP-vel, s mikorra?)
Látszat: Bajnai-csapda, de a fidesz nem hagyja (őszinte/játszma?)
Lehetne: Bajnaiék felajánlották a kezdést - fidesz egyeztet erről és a folytatásról - majd él az első lehetőségekkel, a nagy nyilvánosság előtt

2010.04.28. 09:37:47

@masni55: na mesélj, mire kell készülni??:))))

jjulie 2010.04.28. 09:37:51

@bóra77:

te szeretsz állandóan temetési kösztümben lenni és olyan rezzenéstelen arcot vágni mint az áder? egy ilyet nőt találtak, pelcnének hívják

ilyen egyszerű a megoldás

jjulie 2010.04.28. 09:40:18

@Letícia:

eltaláltad, ciki: sokkal gyorsabban teszik mint én (szegény gyenge férfi)

panelburzsuj 2010.04.28. 09:40:41

@jjulie:

Fordítva nem lehet? Hogy épp a "black box" teljes blacksége kelt kétségeket: vagy rosszat forralnak - vagy épp a forralnivaló hiánya miatt beszélnek kínai/dakota bölcsességekben?

(Persze hogy ez mennyire hat még az óperencián túl is, az egy további kérdés.)

2010.04.28. 09:41:45

@manyike: játszmának játszma...ebből Bajnai jön ki jól, a többi rosszul gyűjti a zsetonokat!:D Paranoia?:)

2010.04.28. 09:46:42

@jjulie: Önkritikából jeles!:):) És: nincs olyan hiba, amin nem lehetne segíteni....:):)

panelburzsuj 2010.04.28. 09:47:29

@Letícia:

Hát nem figyelsz? Épp most haladjuk meg a magánsajtok törvények fölé emelt kurzusát. Fülkeforradalom van, nem tudsz róla?

Nekem a két egér - két manus (párt)szisztéma, de legfőkébb a sztori végén megjelenő gumikesztyűs kéz ugrott be a labirintusban zajló vetélkedő külső kiértékeléséről.

masni55 2010.04.28. 09:48:34

@Letícia: Pont arra, amit már le is írtál. Partnereket nevelnek. :)Csendben.:)

jjulie 2010.04.28. 09:49:41

@panelburzsuj:

felcsúti forradalmi magyar kormány 2010

(túl az óperencián)

az első gyerekünk születése előtt a feleségem azon aggódott, hogy honnam fogja tudni, hogy szülnie kell? olyan erősen foglalkoztatta a kérdés, hogy ki kellett találnom valami megnyugtatót: ha nem veszi észre, és egyszer csak ott fog bömbölni mellettünk az ágyban a gyerek az nem lenne jó?

aztán megtudta, honnan lehet tudni, hogy szülni kell

valahogy ilyennek tűnik ez a kormányprogram világrajövetel is

[nev] (törölt) 2010.04.28. 09:51:34

@bóra77:
minden miniszter úgy működik, mintha az ország a saját cége lenne. pintér úgy fogja irányítani a rendőrséget, mintha az egy biztonsági cég lenne. el is adta a régit, és lecseréli egy újra. oké. draskovics is ilyen miniszter volt, csak ő abszolút nem értett a rendészethez. ő is cégvezetőként működött. a másik felfogás az összefüggő földbirtok. van egy birtok, az ország, és azt meg kell védeni.

előbbi a balos, utóbbi inkább a jobbos felfogás. csakhogy az ország nem egy birtok, ahová a tulajdonos azt enged be, akit akar, és nem is cég alkalmazottakkal, hanem egy céh közalkalmazottakkal.

a minisztériumok elsődleges feladata az - nem ezt teszik persze - hogy a közintézményeket felügyeljék. az iskolákat, a kórházakat. azt is, amelyik önkormányzati tulajdonban van. az államigazgatásnak azt is felügyelni kell. erre találták fel az adminisztrációt. a menedzserek nem a kormányba, hanem az önkormányzatokba kellenek. kormányzat = adminisztráció. önkormányzat = menedzsment. itt most az államigazgatásról beszélünk, és nem az önkormányzatokról.

ez van megfordítva. az önkormányzatok működnek úgy, mint a régi típusú hivatalok, adminisztrálnak össze-vissza, a kormány meg próbálja az ügyeket menedzselni. és ebből lesz a bürokrácia, és az egymást váltó ügyvezető kormányok.

egy modern közigazgatás úgy néz ki, hogy az adminisztrációs feladatokat egy kicsi, de annál jobban megszervezett hatékony apparátus látja, és vannak az önkormányzatok. és azok végzik a menedzsment feladatokat. az önkormányzatoknak kell alkotni a helyi rendeleteket. a városoknak. milyen sűrűn lehet a patika. ezt meg akarja mondani a kormány. mondja meg az önkormányzat. a helyhatóság. de országos főhatóság a patikákhoz nem kell. mégis minek. van tulajdonosuk, és felügyeli az önkormányzat. mégis mi kell még. viszont egy kórház, amelyik közintézmény, ott meg ezt a kettős ellenőrzést a kormányzat, és az önkormányzatok látják el. és a kormány az adminisztratív oldalról, az önkormányzat pedig a menedzsment oldaláról. ez a feladatmegosztás, és nem a fordítottja. szerintem ez annyira triviális megint. egyezzünk meg abban, hogy nem értünk egyet.

panelburzsuj 2010.04.28. 09:52:06

@Letícia:

Hozzá kell szoknunk, hogy most pár évig a Napot a kukorékolás parancsolja fel az égre. Bajnai előállhat akármekkora paksamétákkal, az addig érvénytelen, amíg MI nem szólítjuk fel, hogy aálljon már elő paksamétákkal.

jjulie 2010.04.28. 09:52:09

@Letícia:

igen, vannak udvarias nők akik bevárnak....

jjulie 2010.04.28. 10:01:54

már ázsiában is ismerté vált mira készülnek felcsúton

index.hu/gazdasag/vilag/2010/04/28/az_azsiai_tozsdek_is_zuhannak/

panelburzsuj 2010.04.28. 10:06:44

@jjulie:

És csodálkozol, hogy a mindeddig "belső élénkítés" becenévre hallgató gyerek beszorult a szülőcsatornába? Hogy csak nem akar kibújni erre a zord világra?

2010.04.28. 10:09:39

@panelburzsuj: elég rossz antré, nem???

@jjulie: ez de szép! :)

Na én el, további jó kommentelést!:)

panelburzsuj 2010.04.28. 10:11:33

@panelburzsuj:

Egy régi komcsi (Ladányi) költeménye a komcsizmusról:

"A Pénzügyminisztérium

Deviza Főosztálya

sárga inggombokat adna

ibolyaszínű nadrággombokért!"

jjulie 2010.04.28. 10:14:56

@panelburzsuj:

vagy nem fog megszületni, vagy fájni fog (persze csak annak aki részt vesz benne, a nemzőknek nem annyira)

vagy egyszer csak felébredünk, és látjuk hogy megkaptuk, mint ahogy a mikulás is oda szokta csempészni a kivánságunkat az ablakba?

panelburzsuj 2010.04.28. 10:17:51

@[nev]:

Vagy ha nem is minden kistérség manageli önnön magát (mondjuk egy tabi vagy lengyeltóti azért erre nem biztos, hogy teljes körűen fel van készülve), de legalább nyomokban megjelenhetne a régiós szintű önkormányzás. (Ami most döntően adminisztráció, meg a suska decentralizált visszacsorgatása.)

[nev] (törölt) 2010.04.28. 10:18:55

@jjulie:
a tőzsdén a szárnyalást könnyen követheti megint a szarnyalás. ázsiában a sztori átcsaphat klasszikus túltermelési válságba. a napkeleti bölcsek rájönnek, hogy kevesebbet kell termelni, viszont a bért meg mégis csak ki kell fizetni a munkásnak, akkor is, ha kevesebbet dolgozik. ne legyen forradalom. tehát az árut drágábban lehet előállítani, viszont ahhoz, hogy haszon legyen magasabb áron kell adni. ehhez összességében kevesebb üzemanyag kell, viszont a palotákat be kell fejezni, tehát az olajat drágábban kell adni. ami azt jelenti, hogy az infláció felpörög.

az elbukott pénzeket egyes csoportok például a forinton akarják visszanyerni. se ár, se árfolyamstabilitás nem lesz. hanem szabad tőkemozgás. ez persze lehetőséget teremt az európai iparnak. szóval akár még jól is ki lehet ebből jönni.

panelburzsuj 2010.04.28. 10:21:56

@jjulie:

Lehet, hogy kiscsizmális túlkereslet van? És Mikulás apó akárhogy szűri-méri, a negyedelt szaloncukor mégiscsak snassz bevezető reklámajándéknak tűnik?

masni55 2010.04.28. 10:24:38

@jjulie: Ebben semmi meglepő. 2 nappal ezelőtti hír, hogy egekben az aranyár. :) Már akkor ébredni kellett volna. :)

jjulie 2010.04.28. 10:27:37

@[nev]:

tudom én, hogy felcsút alatt húzódik a világgazdag főverőere, ezért helyezkedtek fölé a fiatal demokraták, hogy kontrolálhazzák a pulzust....

(szárnyalás utáni szarnyalás: most melyiknek kell örülni, amit éppen csinálunk, vagy amit fogunk)

Nuntius 2010.04.28. 10:32:10

@jjulie:
Drága @jjulie! Örülök, hogy ismét eljött a semmitmondó fikázásaid ideje.
De amennyiben nem tetszenek a politika alakulásai, tetszettél volna elmenni szavazni!
Pénztártól való távozás után reklamációnak nincs helye!
Pálya széléről kibickedni, előre prejudikálni és fikázni a dolgok bárminemű alakulását az előző hetek hozzászólásaiból látva súlytalan és hiteltelen. Bármekkora blődségeket gyártasz, bármennyi hozzászólást írhatsz, tőled ez mind hiteltelen, semmitmondó és szánalmas.
A te hozzáállásod alapján egyik pártra sem szólhatnál semmit, mert az, hogy itt naponta osztod az "észt" (azért ez idézőjelbe tettem és óvatosan bánok esetedben az ilyen jelzőkkel :) ) közben még szavazni sem mész el az kevés (érvénytelennel is lehet véleményt mondani). természetesen szíved joga és lelkiismeret kérdése is, hogy nem tudsz felvállalni semmiféle döntést, ami azért emberi gyengeség kérdése is, hiszen minden értelmesen gondolkozó állampolgár el tudja dönteni és tud határozottan véleményt mondani. Erre írtam, akár rontani is lehet, az is vélemény.
Tehát lehet gyávaságból, belesz...rok alapon félválról venni és nem vállalni semmiféle döntést, de akkor tessék szíves lenni a fórumon a vélemények tekintetében is hátrébb lépni és finoman szólva visszafogottabbnak lenni, mert így bármilyen hozzászólás hiteltelen és semmit sem jelent, nem számít, súlytalan, hiszen nincs mögötte határozott vélemény.

jjulie 2010.04.28. 10:44:08

@Nuntius:

igen, azt szűrted le, hogy nincs határozott véleményem?

bóra77 2010.04.28. 10:46:44

A fejezetet irányító szerv feladatai
49. § (1) E törvény alkalmazásában fejezetet irányító szerv: a költségvetési törvényben meghatározott fejezetbe besorolt költségvetési szerv (szervek) vonatkozásában külön törvényben és e törvényben foglalt irányítási jogokkal felruházott irányító szerv, valamint a fejezetbe tartozó előirányzatokkal kapcsolatos gazdálkodási irányítási jogokkal felruházott szerv vagy személy.
(2) Ha törvény eltérően nem rendelkezik, a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2006. évi LVII. törvény szerinti autonóm államigazgatási szerv és kormányhivatal e törvény alkalmazásában fejezetet irányító szerv.
(3) Ha törvény eltérően nem rendelkezik, a fejezetet irányító szervnek címzett hatásköröket a fejezetet irányító szerv vezetője gyakorolja.
(4) Törvény vagy kormányrendelet központi költségvetési szervre vonatkozó egyes irányítói jogokat az irányító szerv irányítása alá tartozó költségvetési szervre (középirányító szerv) átruházhat.
(5) A fejezetet irányító szerv - ha törvény eltérően nem rendelkezik -
a) közreműködik a költségvetési tervezés fő kereteit meghatározó költségvetési irányelvek elkészítésében, és irányítja az irányítása alá tartozó fejezet és a hatáskörébe utalt alap tervezését;
b) érvényesíti kormányrendeletben foglaltak alapján a közfeladat támogatásának meghatározásakor a közfeladat jellegének megfelelő finanszírozási módot;
c) gyakorolja az irányítása alá tartozó költségvetési szervre vonatkozóan az alapítói jogokat;
d) mint vagyonkezelő, illetve a tulajdonosi, az alapítói, részvényesi jogok gyakorlója köteles a saját, vagy az irányítása alá tartozó költségvetési szerv vagyonkezelésébe tartozó gazdálkodó szervezet működésének hatékonyságát, törvényességét - a gazdálkodó szervezet önállóságát nem sértve - oly módon biztosítani, hogy kijelöli az ezekért felelős személyt, szervezeti egységet, valamint a gazdálkodó szervezet tekintetében rendszeresen elvégzi a (6) bekezdésben foglalt vizsgálatot;
e) ellenőrzi az államháztartással összefüggő közérdekű és közérdekből nyilvános adatok kötelező közzétételének, illetve igényre történő szolgáltatásának végrehajtását;
f) érvényesíti, illetve - módszertani segítséget is nyújtva - érvényesítteti az irányítása alá tartozó költségvetési szervek tevékenységében a közfeladatok ellátására vonatkozó követelményeket, és az erőforrásokkal (így különösen: az előirányzatokkal, a létszámokkal és a vagyonnal) való szabályszerű és hatékony gazdálkodás követelményeit, továbbá számon kéri, ellenőrzi e követelmények érvényre juttatását;
g) megállapítja az irányítása alá tartozó azon költségvetési szervek éves költségvetését, illetve költségvetési keretét és azon kiemelt kiadási és bevételi előirányzatokat, amelyek megállapítása nem tartozik az Országgyűlés, a Kormány, vagy törvény alapján más személy, szerv, testület hatáskörébe, valamint jóváhagyja az alapok részletes (elemi) költségvetését;
h) gyakorolja a hatáskörébe utalt előirányzat-módosítási, -átcsoportosítási, -zárolási, -törlési és -felhasználási jogköröket;
i) rendszeresen figyelemmel kíséri a költségvetés végrehajtásában az irányítása alá tartozó költségvetési szervek ezzel kapcsolatos tevékenységét, a jóváhagyott költségvetési előirányzatok, illetve az azokból ellátandó feladatok teljesülésének veszélyeztetése esetén a hatáskörébe tartozó előirányzatoknál megteszi a szükséges intézkedéseket, illetve a Kormány irányítása alá tartozó szerveknél, kormányzati hatáskörbe tartozó ügyekben a Kormánynál intézkedést kezdeményez;
j) felülvizsgálja, illetve értékeli az irányítása alá tartozó költségvetési szervek beszámolóit és a fejezeti kezelésű előirányzatokra vonatkozó beszámolókat;
k) megállapítja, illetve jóváhagyja az irányítása alá tartozó költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok pénzmaradványát, előirányzat-maradványát, egyidejűleg meghatározva a kötelezettségvállalással nem terhelt előirányzat-maradvány felhasználásának célját, rendeltetését;
l) jóváhagyja az irányítása alá tartozó közhatalmi költségvetési szervek, közintézmények létszám-előirányzatát (létszámkeretét), a 91. §-ban és a 100/H. §-ban foglaltakra figyelemmel;
m) a költségvetési törvényben meghatározott értékhatárig, fejezetén belül a címek között, valamint a címeken belül - a vállalkozó közintézet kivételével - a költségvetési szervek között átcsoportosítást végez, továbbá kezdeményezheti a Kormány hatáskörébe tartozó címek közötti átcsoportosítást;
n) gondoskodik a hatáskörébe utalt alapok működéséről, az előirányzatok módosításáról, ha törvény másként nem rendelkezik, dönt azok felhasználásáról;
o) összefoglalva elkészíti az irányítása alá tartozó fejezet és a hatáskörébe utalt alap költségvetésének végrehajtásáról szóló zárszámadást, illetve az irányítása alá tartozó szervek tekintetében irányítja annak előkészítését;
p) vezetője, az államháztartásért felelős miniszterrel egyetértésben - évente február 15-éig, kormányrendeletben foglaltakra figyelemmel, a költségvetési törvényben meghatározott célra tekintettel - szabályozza a fejezeti kezelésű előirányzatok vonatkozásában a 24. § (9) bekezdésében foglaltakat;
q) megszervezi a feladatkörébe tartozó egyes szakmai, támogatási, illetve európai uniós támogatásból megvalósuló programok végrehajtását, lebonyolítását;
r) gondoskodik a 47. § (1) bekezdésében foglalt keretszámok betartásáról;
s) negyedévenként jelentést - a Kormány irányítása alá nem tartozó fejezetet irányító szerv esetén tájékoztatót - nyújt be a Kormánynak a hatáskörébe tartozó fejezeti bevételek és kiadások teljesüléséről és várható éves alakulásáról;
t) beszámoltatja az irányítása alá tartozó költségvetési szervek vezetőit az államháztartási belső kontrollrendszerek működtetéséről; a Kormány irányítása alá tartozó szerv esetén erről külön jogszabály szerint beszámol az államháztartásért felelős miniszternek.
(6) A fejezetet irányító szerv költségvetési szerv alapításakor, valamint az irányítása alá tartozó közszolgáltató költségvetési szervek működése során, továbbá a vagyonkezelésébe tartozó gazdálkodó szervezetre nézve a Kormány rendeletében meghatározott módon és rendszerességgel
a) hatásvizsgálat alapján megvizsgálja és döntéshozatalra alkalmas módon bemutatja a közfeladat-ellátás iránti igény meglétét, a közfeladat-ellátás más megoldási módokkal, más szervezeti megoldásokkal szembeni előnyét,
b) az a) pontban foglaltakon belül mérlegeli a szervezeti célszerűséget: a működési-gazdálkodási forma összhangját a tevékenység jellegével és a forrásszerkezettel,
c) az a) pontban foglaltakon belül megvizsgálja a szerv által ellátott, ellátandó közfeladat elvégzésére alkalmas államháztartáson belüli vagy kívüli szervezetek vagy személyek közötti versenyhelyzetet, továbbá annak feltételezett hatását a gazdaságos, hatékony, eredményes, valamint megfelelő garanciákkal rendelkező közfeladat-ellátásra,
d) érvényesíti a szakmai, mennyiségi, minőségi, valamint a működés és gazdálkodás gazdaságosságára, hatékonyságára, továbbá a szerv egészére és szervezeti egységeire vonatkozó méretgazdaságossági követelményeket,
e) értékeli a d) pont szerinti követelmények teljesülését.
(7) A helyi önkormányzati és a helyi kisebbségi önkormányzati költségvetési szerv irányító szervének irányítási jogai tekintetében az (5) és (6) bekezdésben foglaltak az önkormányzatok működési sajátosságainak megfelelően irányadók, ide nem értve az (5) bekezdés a), valamint m)-s) pontjaiban foglaltakat.

csak úgy....

panelburzsuj 2010.04.28. 10:46:48

@Nuntius:

A törvényhozás és a kormány döntései a nemszavazókra nem terjednek ki? A nemszavazó nem fizet adót, nem kap nyugdíjat és táppénzt? A nemszavazó nem irathatja gyerekét állami iskolába, a cége nem pályázhat támogatásra?

És arra sem emlékszem, hogy Török Gábor kérte volna a pártjelvények kitűzését, vagy a szavzóköri igazolást a részvételről.

Nuntius 2010.04.28. 10:50:44

@jjulie: Lehet, de itt az semmi. Ha ezt a szavazófülkében teszed bármerre vagy akár rontva is, az más. Így szánalmas vagdalódzás csupán.

[nev] (törölt) 2010.04.28. 10:53:50

@panelburzsuj:
a megyét kellene statisztikai céllal fenntartani, hogy egyszerűbb legyen az adminisztráció. a kistérségeket pedig egy viszonylagos önállósággal kellene felruházni. a leszakadó részek nem tudnak teljesen önállóak lenni, ezért oda működési forrásokat vissza kell pótolni, és erre a fedezet a közintézmények adója lehet.

ebben a modellben van mondjuk egy fővárosi iskola. azt fenntartja a fővárosi önkormányzat. de az is, mint minden gazdálkodó szervezet fizet adót. és abból segítjük ki a járási iskolát, amelyik a helyi adó mellé kiegészítő normatívát kap. de ez nem végtelen pénz, ezért a működési költségeket intézményeket összevonásával kell csökkenteni. és itt jön a képbe az unió, mert fejlesztéshez, építkezéshez rendelkezésre állnak a források, különösen ott, ahol a helyi össztermék alacsony. de közben az állam meg kényszeríti ki a reformokat.

persze ezt az egész sztorit úgy kell kezdeni, hogy budapest kap önállóságot, következő évben a megyei jogú városok (vö. szabad királyi városok), és utána a mezővárosok. és ezek egymással versenyeznek, illetve együttműködnek. minden város megkapja a vasúti pályaudvart, és kezdjen vele valamit. működjenek együtt és a közlekedést adják koncesszióba, vagy oldják meg maguk. oldja már meg debrecen és nyíregyháza, hogy menjen közöttük az intercity. és debrecen meg hajdúböszörmény, hogy járjon egy intertown (motorvonat, interpici). és hogy ez mibe kerül azt számolja ki az önkormányzat, és a máv innentől kezdve csak egy brand, amit meg lehet éppen tartani, de ez csak szimbolika. mert az onnantól kezdve egy új máv. de a minisztériumokból ehhez semmit sem kell menedzselni. az állam nem jó gazda, az önkormányzatok viszont működtethetnek regionális vasúttársaságokat úgy, hogy abba tőkéstársat vonnak be, vagy kiadják az üzemeltetést koncesszióba.

a probléma az, hogy akkor a minisztériumokban ebből ki hogy lehet jól kijönni. és a válasz az, sehogy. mert itt az állam elveszíti a vezető szerepet. és helyette egy elosztott hálózat jönne létre a városokból, és a fővárosból. az állam meg mellékesen ott van, hogy a közintézményeket, és a közvetve az önkormányzatokat a felügyelje, de ezen túl különösebb feladata nincsen. nyilván nem egyszerű erre a modellre áttérni, és most nem is ebbe az irányba tart a politika. a fidesz nem a városokat akarja megerősíteni, hanem a megyét, és a falut. a feudális szerveződéseket. és mellette egy államkapitalizmust próbálnak építeni, hogy majd az állam épít football stadiont debrecennek, vesz a loki milliárdos tulajdonosának egy arénát, és akkor fellendül a gazdaság. mert ez munkahelyeket teremt. ez oké, csak azt a pénzt, amit oda kell adni szima gábornak az meg munkahelyeket szüntet meg. és végül is lehetne szimának annyi esze, hogy rájöjjön ez így sehogy se oké.

az volna a jó, ha ebben nem szólna bele az állam, és a város és a helyi vállalkozók megegyeznének, hogy milyen részben lesz a stadion a városé, milyen arányban szerveznek abba non profit kulturális eseményeket, és milyen arányban lesz az for profit. és megegyeznek. ez az arány lehet 80:20 is, és 20:80 is. vagy akár 50:50. de ez egy presztizsberuházás. ehhez nem kell állam. csak akkor ugye nem az lenne, hogy a király intett, és a városnak épült egy stadion. hanem az, hogy helyi adóból össze kell gründolni egyet. de ez utóbbi a polgári fejlődés. előbbi meg a feudális működés.

Nuntius 2010.04.28. 10:55:19

@panelburzsuj: Kiterjed. Nem erre írtam. Kéretik az olvasás tudományát, értelmezéssel is párosítani. @jjulie hetek ota tartó zsigeri utálatának, általa humorosnak vélt kifejezéseire írtam amit írtam.
Természetesen vonatkozik, de aki itt a blogon kifejezi a véleményét az mögött egy határozott álláspont van, amit a szavazófülkében is kifejezett. Aki nem szavazott, az is természetesen rendelkezik véleménnyel, de itt fikázni azért az nonszensz.

jjulie 2010.04.28. 10:55:23

@Nuntius:

ez itt egy játszótér

ugord át a jjulie című hozzászólásokat

Nuntius 2010.04.28. 10:59:06

@panelburzsuj: Ki beszélt pártszimpátia kifejezéséről. Sajnos még mindig ott tartunk, hogy általános iskolás szinten kell szájbarágósan elmagyarázni, értelmezési segédletet nyújtani egy hozzászóláshoz? Ha ez így van akkor minek blogol valaki? Vagy csak gyorsolvasás, sajátosan értelmezett hozzászólás, lila köd és gyors sértődött válasz? :)
Akinek nem inge ne vegye magára. Ha mégis, azt sajnálom.

jjulie 2010.04.28. 11:04:08

@Nuntius:

mit vettél magadra kedves nuntius? bántom a kedvenceidet?

sárkányfő 2010.04.28. 11:04:39

Hoplita, itt vagy?

Rossz híreim vannak, bár nem meglepőek. Eddig úgy számoltam 1, max. 2 év alatt fog titeket kicsinálni Orbán, de tévedtem, most már az egy évet is erős túlzásnak érzem, inkább csak pár hónap a reális.

Orbán eleve profi a jobboldali konkurens kis pártok nyakának kitekerésében, sőt igazából erre született, államférfinak pocsék, de pártpolitikai dzsungelharcban, öv alatti ütésekben nagy király, ezt meg kell adni. És ezzel az igen ifjú tagokkal is felálló frakcióval végképp nem lesz nehéz dolga, egy huszonévest akkor is könnyű kicsinálni, ha véletlenül nincs vaj a füle mögött (van lyen politikus eben az országban egyáltalán?), ezek a tök amatőr éretlen kisfiúk és kislányok úgy ki lesznek nyírva mint a pinty, esélyük sincs, fel se fogják fogni mi történik velük.

Csak magamra haragszom, hogy felmerült bennem, hogy ez akár egy évnél is tovább tarthat. :(
Úgy látszik még mindig van bennem naivitás, még mindig nem vagyok elég cinikus ha politikáról van szó, még mindig nem tudok teljesen belegondolni a politikusok gátlástalanságába.

Itt a link, aki nem hülye az pontosan erre számított:
www.hirszerzo.hu/cikk.nem_erdemelnek_kimeletet_-_folytatodik_a_fidesz-jobbik_haboru.148884.html

panelburzsuj 2010.04.28. 11:05:28

@Nuntius:

"aki itt a blogon kifejezi a véleményét az mögött egy határozott álláspont van, amit a szavazófülkében is kifejezett"

Ezt meg honnan szeded? Bejárásod van a Kubatovhoz, vagy valamelyik hasonszőrű listavitézhez?

Szóval rögzíthetjük, hogy szerinted a politikai/közéleti vélménynyilvánítás egyetlen méltányolandó formája a szavazás, és minden más legfeljebb megtűrhető sallang?

Ordnassac 2010.04.28. 11:10:09

@Újbaloldalért: csak kár, hogy Tordai Bence be se jutott az OGY-ba, így nincs miről lemondania...

panelburzsuj 2010.04.28. 11:11:37

@[nev]:

A hálózat-szisztémád lényegét elég régota érteni vélem. (Annál is inkább, mert magam is affelé hajlanék inkább, mint a feudális tervgazdaság ciklusokon, sőt rendszereken átívelő uralmának pátyolgatása felé.)

A kérdés egyre inkább az, hogy hogyan lehet ezt a végletekig centralizált magyar államot belülről úgy szétbontani, hogy közben ne szakadjon a fejünkre a plafon.

Nuntius 2010.04.28. 11:11:44

@jjulie: És így van értelem itt játszanod? :) Szerencsére nem járok ide annyit mint te, de igyekszem valamennyire komolyan (nem véresen) venni a dolgokat. Személyedet érintő megnyilatkozásaimon kívül inkább a napi politikai kérdéseket próbálom véleményeken keresztül leszűrni, és azt a pár színvonaltalan hozzászólást kivéve ami van a blogon kihagyom, és elég jó kis elemzések jönnek ki. Hogy te miért lettél megszólítva? Mert kilógsz a sorból. Mint aki konfliktuskeresésből van itt. Valami régi sérelem ért, van egy zsigeri gyűlölet benned és egy komoly elutasítás, amit akár előre legyártott negatív prejudikálással is megfejelsz, vélt igazad kifejezésére.
Mintha provokálni akarnál és vitát keresni.
Tehát lehet jobb is, ha ezt meghagyom másoknak, látom szoktak is akadni ehhez partnereid :)
Ha te ezt játszótérnek veszed és itt akarod kiélni játékszenvedélyed és ez neked örömet és kielégülést okoz, akkor lelked rajta.

Nuntius 2010.04.28. 11:14:37

@panelburzsuj: Akinek nem inge ne vegye magára!
Érthetetlen emberekkel értelmetlen vitába nem fogok belemenni!
NEM RÓLAD VAN SZÓ!!!
@jjulie az, aki nyíltan leírta több alkalommal is, hogy nem fog, nem megy, és nem ment el szavazni. Nem választott, de ő az, aki a legnagyobb vehemenciával osztja az észt.
Amit leírtam, mind neki írtam.
Remélem érthető volt.
Lassan írom, hogy te is megértsd, én ezzel ezt a témát lezártam.

sárkányfő 2010.04.28. 11:14:41

@ó jaj:

Ízelítő a cikkből, a Jobbik elleni szőnyegbombázás eszközei lesznek (részben eddig is voltak ilyenek):
- fidesz-médiában átfogó lejárató kampányok.
- Jobbiknak segítő helyi vállalkozók helyi megrendelésekből való kihagyása (de ja vu Kubatov-lista)
- frakció-bomlasztás, tagok amortizálása
- APEH ráeresztése célzottan Jobbikosokra (de ja vu Simicska)
- politikai ügyek, ötletek lenyúlása
- pár szoci letartóztatása kifejezetten választók lenyúlása miatt
- stb.

Természetesen Orbán személyesen nem fogja bepiszkítani a kezét.

Én közismerten nem vagyok Jobbikos, de ebbe belegondolva már szinte sajnálom őket.

jjulie 2010.04.28. 11:18:17

@Nuntius:

én is komolyan veszem (csak próbálom viccesen mondani)

panelburzsuj 2010.04.28. 11:21:43

@Nuntius:

Ezt az egészet egy "Utálom jjuliet!!!" kommenttel elintézhetted volna.

Ennél többet ugyanis a sok mondatból se tudtunk meg. Úgyhogy nem lezártuk, hanem meg se nyitottuk.

De talán jobb is.

Nuntius 2010.04.28. 11:21:47

@panelburzsuj: Rögzíts amit akarsz :)
De alap, hogy akinek határozott véleménye van, azt kifejezi a választás alkalmával, hiszen ott lehet érdemben döntést hozni. Utána már csak fórumokon lehet pofázni, de annak nincs értelme. Főleg úgy, hogy nincs mögötte kifejezett vélemény. Írhatja valaki, hogy neki határozott véleménye van és hú de utálja x vagy y pártot, de ha nem volt szavzni (és ezt sokan felvállalják itt a fórumon is) akkor az súlytalan. Ha van véleménye miért nem fejezte ki szavazás alkalmával? És ha nem fejezte ki akkor miért jobb neki egy fórumon lehordani x vagy y pártot? Nem nonszensz ez egy kicsit?
Persze ez csak azokra vonatkozik akik ezt le is írták. Aki felvállalja, hogy nem szavaz, de véleménye van és azt a fórumon fejti ki és nem a fülkében.
Ez olyan mintha a közért előtt pofázik valaki, hogy romlott vagy drága a tej. És akkor mi van? Vett belőle? Járt egyáltalán a boltban? Nem. Akkor mi van? Most agitálni sem kell, választás sincs :D

Nuntius 2010.04.28. 11:22:32

@jjulie: Csak nem jön össze. Inkább szánalmas.

Ordnassac 2010.04.28. 11:24:58

Ahogy látom Nuntius ráugrott jjulie provokációira. :-P

Nuntius 2010.04.28. 11:27:18

@panelburzsuj: Ezt az egészet egy bele sem szólókkal elintézhetted volna. Ügyvédje, szakszervezeti bizalmija, szóvivője, személyi titkára vagy asszisztense vagy?
Amúgy én nem utálom, és nem szoktam senkit utálni és gyűlölni sem :)
Csak nem tartom korrekt dolognak és ezt neki szóvá is tettem.
Ennyi.
Erre jöttél te, a fogadatlan prókátor és kezdted az osztást :)
Szép. Gratulálok.
És nem kezdünk semmit, legalábbis én nem.
Értelmetlen dolgokról felesleges még 25x írni.
Azt vélelmeztem, hogy egy magyarázó hozzászólás után megértetted és lépünk tovább :)
Sajnálom, ha ennyire belelovalod magad egy felesleges vitába.
Vigyázz a vérnyomásra, fő az egészség :)

Nuntius 2010.04.28. 11:29:28

@Ordnassac: Tévedsz :)
Megírtam neki a véleményem és kész. Csak @panelburzsuj sietett lukra futni, azt próbáltam neki értelmezni, de inkább hagyom. :)
Provokációk hidegen hagynak. Inkább élvezem ezt a szép mosolygós tavaszi napot :)

Nuntius 2010.04.28. 11:31:25

@jjulie: Felőlem bántsd őket :)
Az a jó politikus aki állja az ütéseket nem csak adja :)
Had szokják a fiúk.
Majd megvédik magukat ha kell. De nem tőled kell, te nem jelentesz nekik semmit, ahogy ők sem neked, és természetesen nekem sem. :)

sárkányfő 2010.04.28. 11:34:22

@Nuntius: ha valaki itt lukra futott, az te vagy. menj ki a szabadba, élvezd a napot.

jjulie 2010.04.28. 11:38:54

@Ordnassac:

tegnap még helyeselted a politikusi blogolás ötletemet, csak a kötelezővé tételét nem tartottad jónak (ma meg már csak egy sima provokátor vagyok?)

(és az mdf listás jogi, határozati bogarászásban is segítettél)

Ordnassac 2010.04.28. 11:40:55

@jjulie: a provokátor az én értelmezésem szerint nem negatív. ;-)

Másrészt azért látszik, hogy sokszor mondasz olyanokat, mert nagyon érdekel a reakció milyensége, az is a provokáció egy fajtája.

panelburzsuj 2010.04.28. 11:41:57

@Nuntius:

Pont tegnap beszélgettünk arról, hogy a megválasztott politikusok teljesen önérdekűvé válását hogyan lehetne egy kicsit fékezni. És többen is olyasmire jutottunk, hogy a demokrácia gyakorlása messze több, mint voksolgatás.

Erre jössz te a "voks nélkül a vélemény érvénytelen"-teóriáddal. És semmi többet nem szándékoztam volna elkövetni, mint annyit megtudni, hogy mégis milyen politikafelfogásra alapozod ezt a tetszetős, ám üres beszólást.

jjulie csak apropó, mellékszereplő a kérédben, aki ráadásul amúgy se nagyon látszik prókátorilag rászorulónak ...

CSENDES 2010.04.28. 11:43:17

Látom, itt a vég. TG. "elemzés-elvonási" tünetek a blogon, a posztolók egymásnak esnek, nincs lekötve az energia.:-)))
Miközben megtudhattuk, hogy OV. készen áll a kormányzásra, s legbüszkébb arra, hogy S.L. köztársasági elnök megbízta/felkérte kormányalakításra. És még a nap is másképpen süt. És minden jó és szép.

CSENDES 2010.04.28. 11:45:15

@Ordnassac: Más ma az igazi hír. Megvalósul a nagy álom az MSZP-n belül. Régi-új frakcióvezető MA., volt pártelnök országgyűlési alelnök, volt miniszterelnök pártelnök. Hát így kell szétválasztani a posztokat.:-)

Ordnassac 2010.04.28. 11:46:17

Idézet egy Népszabi-cikkből:

Nem tudni, hogy a Fidesz részéről „jól időzített közlés” volt-e Pokorni nyilatkozata. Forrásaink szerint „ilyen elszólások” a tévé nyilvánossága előtt „nincsenek véletlenül”. Különösen hogy Orbán ma a Sándor-palotába hivatalos, ahol az államfő kormányalakításra kéri föl. Egyelőre azt sem tudni, kiben gondolkodik a Fidesz. Sokan Schmitt Pált valószínűsítik e posztra, hallani lehet a volt alkotmánybírósági elnök, Bihari Mihály nevét is, de akadnak olyanok, akik Kukorelli István egykori alkotmánybíróra esküsznek. És még két név: Vízi E. Szilveszter volt és Pálinkás József jelenlegi akadémiai elnöké.

Link: nol.hu/belfold/20100428-a_fidesz_nem_solyomban_gondolkodik_

Kukorelli jó lenne, de úgy járnának vele, mint Sólyommal. Elég független alkat, ő az egyetlen, aki hatpárti jelöléssel lett alkotmánybíró még 1999-ben. Másrészt, ha belőle csinálnak köztársasági elnököt, keresnem kell egy új szakdoga-konzulenst...

hoplita 2010.04.28. 11:47:28

@ó jaj:
Olvastam....
Nem eszik azt olyan forrón.
Már tegnap is reagáltam a szivárgó hírekre.....be kell vallanom, nem igazán szartam be.:)
Ugyanakkor felmerül bennem az, hogy emögött meghúzódik némi bibsilibsi stratégia is....jópofa dolog összeugrasztani táborokat, miközben mi csak kávét kérünk.
És nyugodj meg, mi sem vagyunk fegyvertelenek...meg aztán nem 68% csatározik 12%-kal, hanem bő ötven szűk hússzal.:))
Úgyhogy csak rajta.
Ezen mi itt, vidéken csak nyerünk....a fidesz szimpatizánsok egy része a mi emberünk, ezt még Orbán sem tudja, hogy hány helyi aktivista dolgozik át nekünk..és nem is fogja megtudni egyhamar.:DDD

Ordnassac 2010.04.28. 11:47:47

@CSENDES: ennek egy részét posztoltam éppen. ;-)

Fletó pártelnöksége messze nem biztos azért. Szerintem inkább valami strómant állít (Molnár Csaba pl.). Kovács meg ott lapul a háttérben.

Ordnassac 2010.04.28. 11:49:34

@hoplita: nincs valami infód azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik kit akar parlamenti alelnöknek jelölni?

CSENDES 2010.04.28. 11:50:55

@Ordnassac: Mindent a hazáért, neked is ki kell venni a részed.:-) Jó konzulenst könnyű találni. Jó államfőt....

jjulie 2010.04.28. 11:52:00

@Ordnassac:

nem gépelek túl gyorsan, január közepén amikor ide tévedtem, írtam hoszabb levezetéseket, de aztán inkább áttértem rövíd, de kisarkított tömörítésre, erőteljes nézőpontváltást előidézni.....(lehet hogy ez a provokáció?)

a hatás persze hogy fontos, neked nem?

CSENDES 2010.04.28. 11:54:16

@jjulie: Tessék felfejlődni gépelésileg. Meg kell tanulnod a vakbillentyűzést.
Alapsor: ASDF (balkéz) JKLÉ (jobbkéz) és... TŰZ!!! Indulhat a gépelés.

[nev] (törölt) 2010.04.28. 11:54:35

@bóra77:
egy "country manager" ugyanezt kapja akármelyik lányvállalatvál. egy részlegvezető is hasonlót kap sorvezetőnek.

-- ez a vállalat irányítás (enterprise resource planning).
-- kellenek a szóvivők (customer relationship managemnet),
-- és folyik kampány (corporate social responsibilty), ami arról szól, hogy mit adott a népnek a vállalat.

a profit maximalizálás helyett pedig szavazatmaximalizálás folyik. és ez utóbbi logikát elfogadom, de az előbbieket nem.

és persze van egy másik csoport, amelyik a földbirtosok logikáját követi. ez a jobboldal. és addig egyetértek velük, hogy az ország nem egy vállalat, de nem is egy feudális földbirtok. a miniszterelnök nem a király. nem isten kegyelméből uralkodik.

az államapparátus feladata, hogy közintézmények működését felügyelje, a parlament pedig az önkormányzatiság kereteit megteremtse.

a gazdaságélénkítés az unió feladata, és a beruházásösztönzés pedig a városoké. a city council a városi vállalatok esetén működjön úgy, mint egy igazgatótanács. és a helyi adót fizető vállalkozók a helyi lakosokkal közösen találjon ki fejlesztési irányokat. a helyi viszonyoknak megfelelően találja ki minden város saját magát, ezt a folyamatot hívjuk polgárosodásnak.

de ehhez nem kell állam, pont az a probléma, hogy ebbe beleavatkoznak az állampártok, és a menedzsment nem helyi szinten jelenik meg, hanem állami szinten. és állami szinten már az összes menedzser inkompetens. az állam szintjén adminisztrálni lehet. gyártani a statisztikai évkönyvet. és a kirívó eseteket vizsgálni, hogy azok törvényszerűek, vagy sem. és ha igen, akkor két eset van. ha ez a dolog jó, akkor a szabályozással rá kell erősíteni, ha törvényszerű, de rossz, akkor a szabályozásnak ezt ki kell zárni. és ehhez kell egy humán szakapparátus. szerintem.

panelburzsuj 2010.04.28. 11:56:24

@ó jaj:

A felebaráti alapú sajnálat tisztelendő dolog, de azért abba is gondolj közben bele, hogy melyik lap szellőzteti a meg nem nevezett informátortól szerzett értesüléseket.

Emlékszel, az osztályharc éleződésére is rá lehet segíteni ...

Ordnassac 2010.04.28. 11:59:21

@CSENDES: ez igaz, csak nála is szeretnék PhD-zni... Amúgy tényleg jól járna vele az ország. Mondjuk ő sem lenne az a joviális Schmitt Pál-típus, igaz, az távolságtartó Sólyom László-típus sem, de kontrollnak nagyon is jó. A másik ilyen személy szerintem Harmathy Attila lehetne.

@jjulie: végeredményben tekinthető ez is a provokáció egyik fajtájának. ;-)

jjulie 2010.04.28. 12:00:35

@Ordnassac:

megmondta, az ember, nagy győzelem, nagy változás, és három harmad az a kétharmad

csak mikor veszi már észre valaki, hogy amíg camp-felcsúton sutyorognak a világ halad, és sokkal nagyobb a befolyása mint felcsútnak, és előbb arról kéne beszélni 24 órában, hogy mit tesz velünk a világ, ahelyett hogy hány miniszter lesz meg hogy kit jelöl a jobbik milyen posztra

CSENDES 2010.04.28. 12:05:47

@Ordnassac: Szép életpálya olvasható róla. Nekem megfelel, s összehasonlíthatatlan mondjuk Schmitt Pállal, akitől engem személy szerint a hideg kiráz.

Nuntius 2010.04.28. 12:05:58

@ó jaj: Szabadban vagyok és azt teszem :)
És mitől futottam volna én? talán ez egy zártkörű rendezvény pár egyvéleményen lévő hozzászólónak? :)
akkor bocsi, hogy zavarom a köreiteket és kellemes csípkelődést ;)

Ordnassac 2010.04.28. 12:07:42

@jjulie: ha TG külpolitikai vagy gazdaságpolitikai posztot ír, lesz szerintem a kommentek között is szép számmal lenne ezzel foglalkozó.

Ordnassac 2010.04.28. 12:09:41

@CSENDES: most Kukorellire vagy Harmathyra gondolsz?

sárkányfő 2010.04.28. 12:10:08

@hoplita: Oké, meglátjuk. Az biztos hogy mozgalmas hónapok elé néztek. Várom a fejleményeket.

@panelburzsuj: A Hírszerzőről idéztem. Az most számít? A hírtévénél meg a népszabinál csak jobbak. Egyébként a sejtetés, véleményezés nyilván sokszor inkább csak az adott újság gazdáinak politikai érdekeit jelzik, de ez a hír szerintem van annyira realisztikus (sőt...), hogy tök mindegy éppen melyik újság szán re egy cikket. Fognak erről írni mások is, más újságokban, ha jól emlékszem nem is volt az első.

hoplita 2010.04.28. 12:10:09

@Ordnassac:
Nincs, bevallom annyira nem is foglalkoztat
A házelnöki, illetőleg alelnöki szék ha jól belegondolunk olyan, mint a jogásztársadalomban a bírói szék....az út vége.:)
Őszintén, én annyit foglalkozom most a nagypolitikával, amennyit eddig is, vagyis amennyit feltétlenül kell...inkább a helyi politikára koncentrálok az elkövetkezőkben.
Úgyhogy ezzel nem messzire jutsz..:DD

@panelburzsuj:
Úgy látom bizonyos dolgokban azért egy rugóra jár az agyunk...:))
Bár nem kell hozzá zseninek lenni, hogy az ember feltegye a kérdést...cui prodest?:))

panelburzsuj 2010.04.28. 12:10:25

@jjulie:

És ezt a kitekintőst tényleg a világverő kiskirályfitól várod?

Na nee, ennyire azért neked se hisszük el a naiv csetlésbotlást ... :)

Nuntius 2010.04.28. 12:11:16

@panelburzsuj: És mi lenne az amivel ki is tudod fejezni a véleményed? :)
Kimenni az utcára kukát borogatni? Tüntetgetni, demonstrálgatni? Nem sok értelme van ha nincs mögötte országos támogatottság és komoly méretű tömegbázis.
Kifejezés az is ha nem megy el még 25% szavazni, és komoly zavarba kerül a rendszer. De ez sem valószínű.
De pl. érdekes lenne ha elmegy 64% és mindenki áthúzza, érvénytelenné teszi az egész szavazólapot. Érvénytelenné téve az egész választást, kifejezve egy markáns véleményt.
De te hogy fejezed ki az egészet?
Én egyenlőre mivel még jobb válasz nem született, csak úgy tudom, ha elmegyek szavazni és valamire, vagy valami ellen voksolok, vagy érvénytelenné téve a lapot fejezem ki a véleményem.

Ordnassac 2010.04.28. 12:11:41

@hoplita: oké, csak gondoltam hátha tudod. Azt megkérdezhetem, hogy melyik helyi politikával foglalkozol? ;-)

sárkányfő 2010.04.28. 12:12:27

@Nuntius: a rendezvény nyíltkörű. Te minősíted julit meg panelburzsujt, én minősítelek téged, mi itt a probléma?

panelburzsuj 2010.04.28. 12:14:21

@ó jaj:

Annyival a Hírszerzőt se tartom különbnek a többinél, hogy az is inkább politikacsináló akarna lenni, mint távolságtartó elemző, magyarázó.

panelburzsuj 2010.04.28. 12:19:04

@hoplita:

A rugóban nem vagyok biztos. Lehet, hogy csak a tünetek azonosak ...

(Azt is hozzáteszem: a hecc fönntartása végül is a sajtó és a politika közös érdeke olyan szituációban, amikor minden fél leginkább abban érdekelt, hogy elterelje a figyelmet saját tehetetlenségéről.)

Nuntius 2010.04.28. 12:22:30

@ó jaj: Én nem minősítem, nem dolgom, csak leírom a véleményem ami átjön a hozzászólásaiból. panelburzsuj csak belekeveredett megszólítatlanul. Ha végigolvasod én jjulie-t szólítottam meg, mivel régóta figyelem a hozzászólásait. És ha te minősítesz, lelked rajta :)
Attól sem fog a világ megváltozni, ahogy sem jjulie, sem én :)
Ezek felesleges körök, de mindegy, ez a te dolgod.

Lovastengerész 2010.04.28. 12:24:00

@TG:

Megérne egy bejegyzést a Sólyom-ügy.
kommunikációs baki, vagy ténylegilyenhülyék, vagy mivan?
mit gondol az Elemző?

hoplita 2010.04.28. 12:24:37

@Ordnassac:
Ó, az még egyelőre túlzás, hogy túlontúl beleástam volna magam, de nyilván bele kell, mert itt helyben komoly támogatottságunk van és lehetőségünk nyílik beleszólni a városvezetésbe ősztől.
Legalábbis ezek a célok....igaz, ehhez néhány fideszes képviselő testén keresztül vezet az út.:))
Egyébként csak azért folyok bele a helyi ügyekbe, mert bár már a dédapám is itt született, de az elmúlt közel tíz évben kétlaki voltam, túlnyomórészt Pesten voltak a munkáim, de most itthon dolgozom....és így már úgy gondolom van erkölcsi alapom kicsit többet beledumálni a helyi dolgok menetébe.
Ha rám kattintasz megtalálod a települést..:DD

Ordnassac 2010.04.28. 12:28:02

@hoplita: rád kattintottam és nincs. ;-)

Nuntius 2010.04.28. 12:28:05

@cukicica: Szerintem csak annyi történt, hogy szokásos finom fideszes módon megüzenték neki, hogy mást szeretnének jelölni. Ahogy ezt megkapta Simor is a napokban. :)

hoplita 2010.04.28. 12:31:28

@panelburzsuj:
Nem kell gyorsan elhatárolódnod....nem mondtam komolyan.:))
Megijedtél, mi...?
Egy álláspontra kerülni egy ilyen rettenetes figurával, mint én...?:))

Amúgy meg elkerülhetetlen a harc, az evidens és az előrelátó hadvezérek fel is készülnek az ilyesmire előre.:)

panelburzsuj 2010.04.28. 12:31:49

@Nuntius:

"Nem sok értelme van ha nincs mögötte országos támogatottság és komoly méretű tömegbázis." - mondod te a kukaborogatós véleménnyilvánításról. Aztán a továbbiakból az is kitűnik, hogy csak az erőben hiszel, az apránkénti meggyőzés egyszerűen kiesik a látókörödből, mint a dolgok megváltoztatásának egyik lehetséges módja.

Ha ezt 85-90 között is így láttuk volna, ma is Berecz, Fejti, Pozsgay és Szűrös között válogatva izgulhatnánk végig a választásokat.

jjulie 2010.04.28. 12:32:29

@Ordnassac:

hogy a fenében lehet belpolitikát és gazdaságot csinálni a , hogy nem külvilág felől közelítünk hozzá? 2010-ben

mondjuk lehet, hosszú gyakorlata van ebben a magyar politikának, és az eredménye is ismert (illetve az eredménytelensége)

de mikor nem külföldön dölt el a lényeg magyarországgal kapcsolatban az elmúlt kb 500 évben?

hoplita 2010.04.28. 12:33:20

@Ordnassac:
Az indahu linken...?
Az lehetetlen...de mindegy Túrkeve.:))

panelburzsuj 2010.04.28. 12:40:05

@hoplita:

Hát valóban szívesebben kerülnék veled egy állásra vakolni, mint egy álláspontra világot váltani ... :)

Amúgy jól érzed: pont az öncélú "rettenetesség"-kép az, amit a leginkább rühellek minden pártban, akár főhelyre teszi, akár csak célozgat rá.

sárkányfő 2010.04.28. 12:40:31

@Nuntius: ez a fránya internet már csak ilyen, te megszólítatlanul szólsz julihoz, panelb. meg ugyanígy hozzád. mik vannak?
panelburzsujnak nagyon is találó mondta volt, kár erőlködnöd.

abban viszont tök igazad van, hogy kár volt belekezdened ezekbe a fölösleges körökbe.

sárkányfő 2010.04.28. 12:43:19

@jjulie: még 16 év, és a "kb." elhagyása nélkül is lehet 500-évezni. pontosan 1526-ig volt ez az ország a maga ura.

panelburzsuj 2010.04.28. 12:50:12

@ó jaj:

És a Nemeskürtynek van egy nagyon alapos elemzése arról, hogy a megelőző két-három évtized hogyan vezettett az önállóság biztos elvesztéséhez.

Úgyhogy bőven benne vagyunk már az ötszázban, csak még nem mindenki tud róla .. :)

sárkányfő 2010.04.28. 13:04:27

@panelburzsuj: Jól mondod, 1526 csak szimbolikus szám, akkor már csak a formális függetlenség veszett el. És természetesen már Nemeskürty előtt is köztudott volt, hogy micsoda önsorsrontó politikát vitt akkor az ország. Mohács teljesen törvényszerű és elkerülhetetlen volt, mivel előtte pár tíz évig olyan szinten züllött le az ország, hogy az talán még a világtörténelemben is párját ritkító...

Amikor nézem ezt a szart magam körül, amit magyar politikának hívnak, néha azzal vigasztalom magam, hogy bármennyire rossz is, még volt ennél is rosszabb ;)

Ordnassac 2010.04.28. 13:18:50

@jjulie: szólj Gábornak, hogy írjon külpolitikai posztokat is. ;-)

Ordnassac 2010.04.28. 13:19:50

@hoplita: és, mész önkó képviselőnek? ;-)

[nev] (törölt) 2010.04.28. 13:22:38

@panelburzsuj:
külső kényszerek hatására. a demokráciának szerintem fizikája van, és newton első törvénye érvényesül. a tömeget csak valamilyen külső erőhatás tudja kimozdítani a tehetetlenségi pályájáról. a másik lehetőség, hogy a centralizáció átcsap diktatúrába, akkor azzal szemben kitör forradalom. olyankor a politikának kémiája van. mivel én demokrata vagyok, ezért abban hiszek, hogy majd jön egy olyan pillanat, amikor a népnek leesik a tantusz. hogy szigorú hierarchikus rendbe nem lehet szervezni az országot, de egy síkbarajzolható, irányított, összefüggő gráfba, egy hálózatba meg bele lehet. és akkor ez a gráf békeidőben statikus, háború esetén dinamizálja magát, és képes akár egy pajzsot is képezni. de ez az übermensch elmélet, hogy úgy jutunk el a papucsállatka szintjére, hogy mi vagyunk a molekulák. ;-)

panelburzsuj 2010.04.28. 13:30:19

@ó jaj:

Hát látod ezen küszködök én már vagy harminc-harmincöt éve, hogy a Zemberek legalább annyit észrevegyenek, hogy a sok kis különsikerecskéből hogyan állhat össze egy szép nagy országos önsorsrontás.

És ezért vagyok szkeptikus minden olyan "megoldást" kínálgató szervezet iránt, ami világosan belátott önkéntes együttműködés helyett felülről vezényelt "összefogásokat" tukmál. Mert bár nem vagyok egy történettudós, annyit azért kiókumláltam a históriából, hogy az egyszerre léptetés nem igazán ennek a népnek lett kitalálva.

És ha ennyi éven át nem jött be, akkor épp ideje lenne ejteni, és megkeresni azt, ami jobban passzol ránk.

jjulie 2010.04.28. 13:32:11

@Ordnassac:

nem a gábortól és az itt irogatóktól várom ezt, hanem a magyar politikacsinálóktól

hogy a fenébe lehet lefolytatni egy választási kampányt, amelyben alíg esik szó a világban elfoglalt aktuális pozíciónkról és a ki látásokról, és hogy ennek tükrében milyen lépésekre kényszerülünk és milyen mozgásterünk van, hanem csak a tirianon által külföldivé vált magyarok helyzetének kétes értékű és szándékú felhasználásáért tekint külföldre a magyar politikus

hoplita 2010.04.28. 13:33:53

@Ordnassac:
Megmondva az igazat, nem olyan túl sok kedvem van hozzá....de elképzelhető.
Ezt most elég komolyan mondom.
Amire rálátásom van és infóim, az bizony szarkupac, szarkupac hátán.:((
Megspékelve a jellegzetes, provinciális összefonódásokkal, rokoni kapcsolatokkal, kéz kezet mos és a kaparj kurta ideológiával....
Borzalom, azt kell mondjam.

Ordnassac 2010.04.28. 13:37:13

@jjulie: így már más a leányzó fekvése.

Nagyarányú választói igény nem volt rá. Szinte senkit nem érdekelt itthon, hogy 2011 egyik felében mi adjuk az EU elnökségét, pedig nagy esély. A görög válság is messzi, megvan a magunk is. Még a kettős állampolgárság kérdése sem mozgatta meg a választók többségét. Ez a kampány szimplán arról szólt, hogy a nép el akarja küldeni az MSZP-t a fenébe (és ezzel még finom voltam és úrias), a többi huszadrangú kérdés volt, aztán a dolgokat az új kormány intézze el.

panelburzsuj 2010.04.28. 13:40:47

@[nev]:

Fene essen a hülye reformkommunistákba ... Hagyták volna a Grószt meg a sleppjét szívóskodni, és akkor talán rajtunk is átsöpört volna egy olyan "tisztító vihar", ami a többi béketáborbeli országban kisebb-nagyobb mértékben végigsöpört.

De nem, nekünk a "fontolva araszoló" Pozsgay meg Antall kellett - és az önkéntes örököseikbe csimpaszkodtunk bele most is ...

Ugye most nagyon történelmietlen voltam? :)

Ordnassac 2010.04.28. 13:41:11

@hoplita: ez Pesten sincs sokkal másképp...

hoplita 2010.04.28. 13:41:43

@panelburzsuj:
Ilyen küldetéstudatos fószer képe jön le itt rólam, olyan, aki világot akar megváltani?
Húsz évesen sem tartottam magam annak, azóta meg már lefolyt némi víz a Dunán és több van már mögöttem, mint előttem....valószínűleg.
Én csak amolyan muslicának képzelem magam, olyannak aki mindig küszködik, mert mindig ellenszél van.:)

hoplita 2010.04.28. 13:48:16

@Ordnassac:
Tudom, csak itt annyival érdekesebb, hogy kis túlzással mindenki ismer mindenkit....legalább látásból.

panelburzsuj 2010.04.28. 13:48:37

@Ordnassac:

Hát igen: "Nem volt rá választói igény".

Tökéletes összefoglalása annak a szatócspolitizálásnak, ami itt megy húsz éve.

BonFire 2010.04.28. 13:52:09

Petőfi Sándor verse a Fideszhez

A szájhősök

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szívében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?

Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiábá néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyújtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.

Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy, mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.

S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképpen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.

Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kíséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szerekét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

panelburzsuj 2010.04.28. 14:00:12

@hoplita:

Talán nem lep meg, hogy buzgó látogatója voltam a "fekete bárányok" típusú zenei eseményeknek, az összes vele járó "ellenszél"-fílinggel és egyéb folyományokkal együtt.

A neheze akkor jön, amikor komolyan fel kell tenni a kérdést: biztos, hogy mindig a szél fúj szembe, és nem én forgolódok úgy, hogy mindent a szélre foghassak?

Ordnassac 2010.04.28. 14:00:37

@panelburzsuj: szerintem a magyar oktatási rendszer egyik régóta meglévő hibája, hogy ma az ember úgy kap érettségit, hogy alapvető államfelépítési dolgokról halvány lila ötlete sincs (jó példa erre a fejvesztett rohanások a köztársasági elnökhöz, holott nagyon szűk a mozgástere), arról nem is szólva, hogy a legtöbb diák a történelemórák során vagy a második világháborúig, vagy ’56-ig jut el. A Kádár-rendszerről vagy a rendszerváltásról szinte semmi.

jjulie 2010.04.28. 14:06:20

@Ordnassac:

válaszói igény: ki a szarnak van valójában igénye egy csomó dologra amit jól eladnak nekünk (jön a marketinges és kitalálja hogy kell felkelteni az igényt, aztán jól kielégíti és jó gazdag lesz a végére)

a politikus, meg vigyáz nagyon arra, hogy ne hogy igény keletkezzen vele szemben

panelburzsuj 2010.04.28. 14:09:31

@Ordnassac:

Mi több: harsányan körberöhögjük, amikor a Goldie Hawn az alkotmány betűit silabizálja valami amerikai limonádéban.

Meg a "Freedom Writers" nevezetű történetkére is gyorsan rá tudjuk fogni, hogy átlátszó kis bibsipropaganda.

És még sokan mások.

Ordnassac 2010.04.28. 14:12:45

@jjulie: azért nem csak a politmarketingesek döntik el, hogy mi az igény. Persze, befolyásolható a dolog, de nem kizárólagos.

@panelburzsuj: hát egen...

panelburzsuj 2010.04.28. 14:20:49

@Ordnassac:

De egy valmi mg kibújik belőlem: olvas el a TG által tegnap ajánlott Medián-elemzést ("fontos adatok" volt az ajánló, ha jól rémlik), és vesd össze a szöveget a táblázattal.

Kifejti, hogy a Jobbik a fiatalok pártja, amint az az adatokból szépen kiviláglik. Aztán azt is kifejti, hogy az LMP is a fiatalok pártja, csak az azért nem világlik ki olyan szépen az adatokból, mert az első szavazókba nem tudtunk olyan mélyen belelátni, mint a többi korosztályba.

Na, az ilyen pontokon hajtaném el szívem szerint a komplett magyar "értelmiséget" Duna-Tisza csatornát ásni. Mert ott mégse olyan egyszerű kárt csinálni ...

Ordnassac 2010.04.28. 14:30:20

@panelburzsuj: olvastam az elemzést. Tanulságos volt, az kétségtelen. Jómagam inkább azzal magyaráznám a dolgot, hogy a fiatal generáció csalódott. Nem él jól, áskálódnak az idősebbek, nincs látható koncepció a jövőjükre nézve. Ilyenkor persze, hogy új utakra lépnek. Ki radikálisabban, ki kevésbé. Ez sokkal sokrétűbb annál, hogy egyszerűen az értelmiség nyakába varrjuk az egészet.

Most viszont mennem kell, estefele leszek megint.

panelburzsuj 2010.04.28. 14:33:26

@Ordnassac:

OK. Akkor majd este igyekszem elmagyarázni, hogy mit értettél vastagon félre a mondókámban .. :)

jjulie 2010.04.28. 14:47:07

@Ordnassac:

félreérthető lett, a "választói igény"-t leírtam de aztán mégis mást írtam amit eredetileg akartam, és ki kellett volna törölni a "választói" szót

hoplita 2010.04.28. 14:49:29

@panelburzsuj:
Én is feltettem már, de mit csináljak, ha nem tudok máshogy forgolódni....?
Vigasztal a tudat, nem vagyok egyedül...:)

hoplita 2010.04.28. 14:52:29

@hoplita:
Hobo meg kapja be..:)))
Ha ezt tudom a hajógyári szigeten acélgörgővel csúzlizom le a színpadról..:)

objekt 2010.04.28. 15:07:02

@BonFire: Egyes részeit határozottan az MSZP-hez írta, vagy még inkább Gyurcsányhoz és követőihez.

hoplita 2010.04.28. 15:12:25

@objekt:
Gondolod, hogy Petőfi ma fideszes lenne....?
Én valamiért erősen kétlem...:)))

[nev] (törölt) 2010.04.28. 15:45:19

@jjulie:
nekem van konspirációs elméletem erről. ami arról szól, hogy ez a szakmai befektetők és a kockázati tőkések harca.

a kapitalizmus hőskorában szakmai befektető volt mindenki. építette a kis cégét valaki, és akkor abból lett egy sarki üzlete, vagy egy üzeme, de később lehetett belőle egy világvállalat is. úgy, hogy közben folyamatosan kellett tőkét bevonni. a hőskorban erre találták ki a nagybankokat, illetve a kisbefektetőknek a tőzsdét.

az egyik ember azt mondta: ez az üzletrész megér vagy húszat, mire a másik: megér az harmincat is. és akkor megegyeztek. és ért harmincat. és aki eladta, az megvette tízért. az új tulaj, aki előtte adott harmincat azt mondta: megér ez vagy harmincötöt. és volt aki azt mondta. egye fene. ez így zajlott, perzse voltak esések is, de összességében a pénz áramlott a gazdaságba, amitől a cégek fellendültek.

igen ám, csak közben a bank rájött, hogy itt az emberek alkudoznak az üzletrészekre, és ezzel a többszörösét keresik annak, ahogyan a bankok jövedelmeznek. mert az hitelező-adós viszonyban van egy ellenérdekeltség, az adós alacsony kamatot akar, és végső soron abban érdekelt, hogy ne fizessen, a hitelező meg az ellenkezőjében. a tőzsdén viszont összességében mindenki abban érdekelt, hogy az árfolyamok emelkedjenek. tehát a tőzsde hosszútávon jobb üzlet, mint a bank. mit csinált a bank. tőzsdézni kezdett. itt is csányi. otépé vezér, utána meg tőzsdevezér.

ezen kívül voltak szerencselovagok, akik szintén hatalmas vagyonokat gyűjtöttek azzal, hogy a jövőben várható profitot is ki lehet osztani zsetonként. és akkor az a papír, ami eredetileg tízet ér érhet százat, vagy kétszázat, vagy akármennyit, ha van aki ezt elhiszi. nem kell magyarázni, hogy ezzel foglalatoskodni jobban megérte, mint krumplit kapálni. de jobban megérte, mint iparcikkeket gyártani.

egy ideig nem okozott gondot. addig, amíg a high tech ipar szakmai befeketetők kezében volt. mert mondjuk steve jobs úgy van vele, hogy neki az apple a szenvedélye, ő is gazdag, ha van egy másik fazon, aki tőzsdeügyleteken gazdagodott meg, akkor örül neki. miközben pontosan tudja, hogy a kertszomszédja egy hülye. semmihez nem ért, csak nyomkodja az entert.

igen ám, de ezek a kockázati tőkéseknek mostanában már több a befolyásuk van az iparra, mint a szakmai befektetőknek. amikor a reálgazdaság növekszik 2-3%-ot, akkor a tőzsde növekszik 20-30%-ot. aminek következtében a szerencselovagok irányítják a cégeket. és ez már nem tetszik steve jobsnak se, őt egyébként a saját cégéből tették ki annak idején. és úgy kellett visszavásárolnia az apple-t. de közben az apple igazgatótanácsában ott ült eric schmidt, aki közben a google cégvezetője is volt. ahol már rég nem a google fiúk irányítanak, hanem a kockázati tőkések strómanjai. amilyen schmidt. ő a sun-tól igazolt a google-hoz, és közben meg beült az apple igazgatótanácsába is. nem jobs hívta oda. hanem a kockázati tőkések ültették be. világos ugye. és a szakmai befektetők azt mondják, hogy túl nagy a tőkepiac befolyása. kapitalizmus addig van, amíg a többségi tulajdon szakmai befektetők kezében van, akik az eredeti tőkefelhalmozók.

és ők mostanában abban érdekeltek, hogy a reálprofitból a lehető legalacsonyabb áron visszavásárolják a "saját" vállalatukat. amikor microsoft árfolyama esett, akkor gates, vagy ballmer egyáltalán nem pánikoltak, hanem szerintem óvatosan vásároltak. én láttam itt pesten ballmert, majd megőrült, hogy beszopatja a yahoo-t. intett a kezével, hogy jehú, baszmeg. a yahoo akkor zuhant a tőzsdén, amikor amerikai ingatlanbefektetési alapok összecsuklottak, pont akkor, mert övék volt a yahoo. és a microsoft azt mondta, jó akkor azt a céget megveszik. így veszi meg az oracle a sun-t. larry ellison abban érdekelt, hogy a tőzsde árfolyamok zuhanjanak meg egy cseppet, és akkor ő a reálprofitból vásárolhat. ettől persze az árfolyam visszaemelkedik. tehát ha van reálprofit, akkor megint az esésre kell játszaniuk, majd az esésben megint vásárolni. az egészben a veszélyes az, hogy mi van, ha nincs valós profit. és az árfolyamok is alacsonyak. közben meg persze amerikaiaknak ebből lenne nyugdíjuk, szóval ez az egész egy elég bonyolult társasjáték.

tehát a reálgazdaság egy része próbál az esésre játszani. és persze ezzel ellentétes folyamat, hogy ahol nincs valós nyereség, ott meg az emeledésre kell játszani, hogy legyen árfolyamnyereség, a könyvekben ezeket összeadják. láttuk a szuper nyereséges amerikai autóipar szuper veszteséges lett, mert a nyereség abból származott, hogy saját papírjaikat vásárolták, emelkedtek az árfolyamok. csak ugye azt valakinek meg kell vennie. és akkor senki nem tudja pontosan, hogy mennyit ér az üzletrész.

---

ugyanez van a forittal. egyik pillanatban 280 forintot mondanak, máskor meg 240 forintot. szerintem 300 alatt a magyar gazdaság nem versenyképes. tessenek elővenni egy aldis, vagy egy tescos újságot. és megnézni abban az import kacatot. mit tudnál abból itt annyiért előállítani. semmit se. akkor az árfolyam nincs pontosan belőve. persze a kereskedelmi mérleget kellene nézni, és a tőkemérleget, és annak elég erős többletet kellene mutatnia, hogy a pénz befelé forogjon az áru meg kifelé. a munkaerő ugye megy ki, és az inaktívak száma nő. és közben meg adósságspirálból is ki kellene lépni. ahhoz meg 240 forintos árfolyam sehogyan sem lesz jó.

[nev] (törölt) 2010.04.28. 16:13:54

@panelburzsuj:
grósz vegyesgazdaságot akart, mint a kínaiak. ő ezt vegyesvállalatokkal képzelte el, mint a bábolna-mcdonalds. sajnos azt kell mondani, hogy grósz károly bizonyos tekintetben okosabb volt, mint a rendszerváltó elit együttvéve. persze amit mondok, az abban különbözök grósztól, hogy bábolna-mcdonald formációban "bábolna" nem állami, hanem városi, járási vállalat, vagy egy szövetkezet, ami majd beszállít a mcdonaldsnak. és a helyhatóság előírhatja, hogy a közintézményekbe az alapanyagot mekkora körzetből kell beszállítani. tehát nem a közhatalom nem a szabad piac működését korlátozza, hanem a közintézményeken keresztül próbálja érvényesíteni a helyi érdekeket.

a gyerekek a suliban a helyi marhából készült húspogácsát eszik. és ebben az üzletben benne lehet a mcdonalds is, csak épp ehhez be kell tartani bizonyos szabályokat. de ezt állami szinten nem lehet előírni. mert ahol nincs "bábolna" ott ezt nyilván nem írták elő. majd mondanak mást. a kórházba a helyi gyógyszergyár szállít be, viszont tulajdonrészt kap a város. és akkor a munkanélküliekkel szedik a makkot, vagy a gyógyfüveket, vagy dobozolnak, mert ehhez nem kell szakértelem. a gyógyszerészt és a vegyipari szakmunkást meg nyilván alkalmazza a kapitalista. vagy ha nem, akkor meg a város, időlegesen a helyébe lép. persze ha veszteség van, akkor a város is kénytelen racionalizálni, de ami megmaradt, azt eladhatja, szóval városi vagyongazdálkodás kell. az állami vagyont el kellene felejteni. az állam rossz gazda, de ezt nem azt jelenti, hogy nem kell közvagyon, hanem azt, hogy városi vagyon kell. és ha az helyi szinten nem tartható fenn, akkor legyen állami. de ettől még közfeladatokat ki lehet szervezni. nem kell ezt magyaráni. nem állami repülőtér kell, hanem budpesti. és légitársasággal ugyanígy van. budapest városa fenntarhat egy légitársaságot, akár még időszakos veszteséggel is, ha olcsón hoz ide túristát. de a veszteséget a helyi adóból kell finanszírozni. szóval ez egy kockázatos üzlet. de adott esetben megéri. és akkor a város egy ilyen kockázatközösség. ezt csináljuk a forma 1-gyel. budapest megveszi a brendet. (és a probléma, hogy az állam veszi meg. és mondjuk csengerben is fizetni kell ezért. de ott a panzió forgalma a forma egytől nem nő. viszont cserébe a fővárosnak támogatni kell a csengerben a népi ihaj-csuhajt.

és sokkal okosabb lenne, ha ezek helyi szinteken maradnának, és csak az iskola, és a kórház ügyében lenne szolidaritás, és ahol nincs semmi, mert van olyan település is van, ott mondjuk a közhivatalt is fenntartanánk. de azt tényleg csak akkor ha semmi nincs. de forma-1, és a falunap az helyileg finanszírozódna helyi adókból.

2010.04.28. 16:21:37

@hoplita: szerintem Jobbikos...amennyi esze volt....:)))

2010.04.28. 16:30:03

@Ordnassac: nagyon jól mondod, ezért lehet 1989 után 2010-től újra egypártrendszer...opardon, majd kb. csak 2011-12-től, de kb. 20 évig újra. Nem tanítanak, így nem tanulnak....önszivornya...az van állandóan. De hát tudjuk, még a Nap is másképp süt és másképp kel fel 2010.04.25. óta, szóval polgártársak: fel a szebb jövőbe! Éljen Magyarország, és éljen és virágozzon a f-----!!:)

panelburzsuj 2010.04.28. 16:48:24

@[nev]:

Na szóval: amíg a magyar állam egyszer meg nem bukik (csődbe megy, elkergetik, elüti a villamos), addig nem szabadulunk meg a pártok - főhivatalok - udvari szállítók szentháromságtól?

Mert amíg Szombathely fúrja Győrt, Kaposvár áskálódik Pécs ellen, valamint kerület kerületnek farkasa, és külön táncrendbe kell foglalni, hogy melyik mikor mehet talpat nyalni a pártközpontokba vagy a minisztériumokba, addig nehéz felfedezni azokat az erőket, amelyek valóban a köz hasznára cincálnák szét a fenti triumvirátust. (Sogenannte "elit".)

(Mert hát továbbra is azt állítom, hogy elvben oké a városgazdaság, a valóságos magyar "városok" nem kis hányada viszont már most is annyira le van kopaszodva szellemileg, hogy csak kooperációban tudja összedobni a szimpla lenyúlást meghaladó gazdasági döntéshozói teamet.)

tölgyes 2010.04.28. 16:55:44

@panelburzsuj: A demokráciától (pártok) nem fog megszabadulni akkor sem, ha megbukik, csődbe megy az állam. Annyi változás lehet, hogy a magyar beszállítót felváltja a külföldi beszállító..aki aztán kis böröndben elküldi a pénzt egy volt III/III-as ügynökkel Puch Lászlónak.
Vagyis kedve panel.. magának az a baja, hogy kikaptak.. méghozzá nagyon. Ez a vereség aztán elvette a kedvét a demokráciától... Ez hiba. Ön nehezen viseli a demokrácia természetes következményeit..
Pedig Ön tehetett volna azért, hogy ne kapjanak ki ennyire. 2006-ban meg kellett volna buktatniuk Gyurcsányt és akkor most ellenzékből de jó esélyekkel várhatná a választást..de így nem!

panelburzsuj 2010.04.28. 16:56:01

@panelburzsuj:

(Mert pl. a pécsi kultúrfőváros sztori még akkor is klasszikus föntről elkúrástörténet lenne, ha senki egy petákot el nem emelintene közben.)

hoplita 2010.04.28. 17:03:00

@Letícia:
Asszem még mi is puhapöcsök lennénk neki....:)))

panelburzsuj 2010.04.28. 17:06:06

@tölgyes:

Én már 94-ben csúful kikaptam (azt gondolom: sokadmagammal ... ), úgyhogy onnantól kezdve az utódpártok egyik színárnyalatáért sem vállalok semmiféle felelősséget.

(Mindig gondosan megvizsgáltam a választékot, és sikerült is mindig olyan egyéni-lista kombinációt kiötlenem, hogy kettes találatom véletlenül se legyen. Be is jött eddig mindig: az utóbbi tizenkét év kormányai nem tőlem lettek kormányok. De némelyik favoritom még ellenzéknek se kellett.)

objekt 2010.04.28. 17:08:41

@hoplita: Azt én sem gondolnám, csak elolvastam úgyis, mintha a Fideszhez beszélne és úgyis, mintha a möszöpö-höz. Mind a kettő tetszett, csak az utóbbin jobban szórakoztam:-)

panelburzsuj 2010.04.28. 17:16:40

@objekt:

Nem volt Petőfi olyan válogatós, mint mi:

"Számot vetett-e mindenik magával,
Minő dologra szánta el magát?"

hu.wikisource.org/wiki/A_nemzetgy%C5%B1l%C3%A9shez

masni55 2010.04.28. 17:26:42

@panelburzsuj: Én detto ugyanígy járák el minden alkalomkor.

2010.04.28. 17:27:35

@hoplita: ja, nem vagytok elég ultrák...mondjuk észérv, hogy Ti éltek 30 évetek után is...:)))

objekt 2010.04.28. 17:29:06

@panelburzsuj:

De örülök, hogy ezt most újra elolvastattad velem! Mennyivel többet ér most számomra, mint iskolás koromban.

Akár kötelező olvasmány is lehetne az új parlamentnek:

"Ott álltok a teremnek küszöbén,
Melyből a nemzet sorsa jön ki majd,
Megálljatok, ne lépjetek be még,
Hallgassátok ki intő szózatom...
Egy ember szól, de milliók nevében!"

Vagy ezen is lehetne elmélkedni egy keveset:

"Nem mondom én: a régi épületnek
Dobjátok félre mindenik kövét,
De nézzetek meg minden darabot, mit
Alapnak vesztek, s amely porhatag már,
Vessétek azt el kérlelhetlenül,
Bármily szent emlék van csatolva hozzá,
Mert jaj a háznak, mely alapba' gyönge,
Mert fáradástok akkor hasztalan lesz,
Egy perc jöhet, s az épület ledől,
S rosz gazda, aki mindig ujra épit,
S ma vagy holnap, de végre tönkre jut."

masni55 2010.04.28. 17:32:02

@masni55: Kivéve 2006-ot, addigra kifogyott minden variációm, nem mentem el.

panelburzsuj 2010.04.28. 17:40:26

@objekt:

(Má nem teljesen hiába éltünk ma se ... :)

panelburzsuj 2010.04.28. 17:42:43

@masni55:

Egyéniben nekem mindig sikerült olyat találnom, akiből legfeljebb annyi percentet néztem ki, hogy hozzájárulhat egy második forduló kialakuláshoz.

[nev] (törölt) 2010.04.28. 18:24:56

@panelburzsuj:
oké, és miért is elkúrás. azért, mert az állam tolta be a pénzt e kulturális fővárosi projektekbe. a másik oldalról meg vonte el a pénzt pécstől. mindenki úgy próbált helyezkedni, hogy majd ő nyúlja le a milliárdos megaprojekteket. és ezekhez kellettek a pártemberek, akik ezeket intézték.

és ugyan látta mindenki, hogy ez így nem megy, de úgy volt mindenki vele, hogy máskülönben nem lesz visszaosztva a pénz. az állam elvonja a pécsen megtermelt érték felét.

---

én meg azt mondom, hogy mi lenne ha csak a harmadát vonná el, és egy közintézményi reform után az ötödét. és a különbözet helyi adóként szednék be a polgármesterek. és abból lehetne csinálni kulturális fővárost csinálni, vagy akármit. összeállnak a szállodások, és azt mondják akár még extra adót is fizetnének, majd áthárítják a túristára, mert mindenki fizet, és európai összehasonlításban nem olyan drága itt a hotelszoba, van tehát mozgástér, csak legyen elég kulturális program. illetve az infrastruktúra legyen európai szintű. utóbbiba az unió egyelőre segít. (majd most a görög projekt elviszi a pénzt.)

és akkor ezt persze lehet, hogy bebukják. mert megcsinálják a fesztivált. egy csomó pénzbe kerül, extra adókba, és nem megy oda senki. ezt nem lehet kizárni. nyilván valamilyen koherens elképzelés kell. hogy pécs az micsoda. az valami laza, balkános, mediterrános város lesz, debrecen meg a hortobággyal a gulyás, puszta vonalat erősíti a refomációval, és mondjuk próbálkozhatnak a "kálvinista róma" projekttel. hátha a helvétek odaszoknak. ugye világos, hogy teljesen más irányok. miskolc megint mást talál ki. szeged megint. de az állam szintjén nem lehet ilyen koherens programokat alkotni. csak az oktatásban, az egészségügyi ellátásban, és a közhivatalok működését illetően.

de van egy csoport, ami most leginkább a fidesz, amelyik ezzel szemben áll. és ők előadják, hogy itt állami megprojektek hozzák meg a fellendülést. oké, az állam nem 40 centis kilátót fog építeni, mint a szocik idejében, hanem 50 centist. és akkor mi lesz. nyilván ha azt a kilátót helyi adóból kell megépíteni, akkor nagyobb valószínűséggel építik meg rendesen, vagy nem építik meg sehogy se, és akkor nincs kilátó, viszont kevesebb az adó.

de abban igazad van, hogy ez úgy tud megváltozni, ha ez a wirtschaft elbukik. és erre azért van esély, mert a fidesz gyakorlatilag a forint. és könnyen lehet, hogy a forinttal és a béttel szemben megindul a spekuláció. de én ennek nem örülök, hanem azt mondom, hogy majd meglátjuk, hogy a kormány erre mit lép.

a jó oldalát nézem a sztorinak. ha a fidesz sikeres lesz, akkor az is jó, ha nem lesz, akkor meg elindul a polgárosodás. mert az a fidesszel sose lesz. a fidesz a hazafias népfront szellemi örököse. a fidesz a kommunizmus népi vonalának szellemiséget örökölte, az mszp örökölte a városi pártvagyont. mindkettő utópárt csak más értelemben.

jjulie 2010.04.28. 18:46:28

@[nev]:

valami ilyesmi lehet, mert hogy létrejött a pénzipar, vagy valami ilyesmi, és most akkor import vagy export céged legyen, ha a forint is a pénzipar befolyása alatt van és nem a kormány meg a jegybank irányítja az árfolyamot

két éve voltam egy bank épületben a városligeti fasoron ami egy kb 2002-ben csontig felújított andrássy villa, kb 6000 nm-nyi épület, banknak elkészítve, és az orosz tulaj bezárta mint bankot, és a két fia, és kb 10 alkalmazott használta, a fiuk tözsdéztek a bezárt banképületből....

Ordnassac 2010.04.28. 18:56:21

@panelburzsuj: vagyok, mit sikerült félreértenem?

@jjulie: így már érthetőbb a dolog.

@Letícia: némi iróniát vélek felfedezni a kommentben. ;-)

Ordnassac 2010.04.28. 19:27:54

Azért, hogy azt megérjem, hogy a Népszabadság kezdi védeni Sólyom Lászlót...

tölgyes 2010.04.28. 19:31:41

@[nev]: Sajnos ez a helyi adó ügy nem ilyen egyszerű.. mert ott ahol a 40 centis kilátót építették az elvtársak lényegében nincs helyi adó... SE! munkahely se, bolt se, vonat se, busz se orvosi rendelő se pap se...pártitkár se.. csak hogy meglegyen az ideológiai egyensúly. Ezt az elvtársak már mind ésszerűtlennek gazdaságtalannak ítélték..miközben elkúrtak az adóinkon felül 18.000 milliárdot...az nem volt se ésszerűtlen, se gazdaságtalan se.. se.. se...!:::)))No ezért mondták nekik az emberek újmagyarul "kapcs. ford. tünj pics.."(Lásd Mézga Géza)

mrs. white 2010.04.28. 19:34:38

@jjulie: Mindjárt jön a barca meccs és nem is olvastam végig a kommenteket de azt láttam hogy a gazdaságról szeretnél beszélni. Nos legyen. Mikor fog csődbe menni (úgy rendesen) görögország, vajon mennyi idő után követi portugália és a spanyolok? Szét fog esni az eu vagy sem? Németek meddig hagyják hogy hülyének nézzék őket és mindenki az ő csecsüket szopja? Ha mindezek bekövetkezésére igen jó esély van akkor van-e értelme kínlódni és ezt a látszat gazdaságot fenntartani vagy hintsük be sóval és a kutya ne fizesse ki a tartozását. Egyetlen ország sem. Ahogy látom kívétel nélkül minden ország adósságproblémával küzködik még a legendás megtakarító németek helyzete sem rózsás hosszú távon. Ha minden ország problémával küszködik, akkor ki az aki egyáltalán adja a pénzt? A bankok? Akiket ki kellett segíteni. Ér annyit az egész mutatvány, hogy az emberiség elhanyagolható kisebbsége gazdagszik meg ezen a mutatványon mindenki más pedig szív vele? Ja és lesz a világháború az egyenes következménye belátható időn belül? (Mondjuk szerintem majdnem biztos hogy lesz csak az ideje kérdéses. Remélem az én időmben még kitart)
Amúgy ha szerencsénk lesz látunk egy 3:1-es hosszabításos meccset egy önkivületi állapotban játszó barcával. Ha nem, lesz egy tavalyi chelsea dögunalom. Akkor jövök inkább kommentelni.

mrs. white 2010.04.28. 19:43:54

@Ordnassac: Ha a nészabadság védi a solymot akkor én most már mszp-nyik vagyok? Mert szerintem se kellene bántani. Egy két ízlésbeli eltéréssel a legnormálisabb köztársasági elnök volt. Vagy csak a jó rendőr rossz rendőr effektussal állunk majd szembe és a gonosz pokornitól megvédi a jó Orbán az elnököt. Akkor már inkább Kövérre kellett volna kiosztani a szerepet mert neki jobban is áll ,meg már úgy is mindegy a megítélésének.

Ordnassac 2010.04.28. 19:50:07

@mrs. white: nem erre gondoltam. A baloldal terjesztette állandóan, hogy Sólyom egy fideszes báb. Most meg dicsérik. Csak erre az érdekes fordulatra akartam utalni.

jjulie 2010.04.28. 19:52:42

@jjulie:

végre megtaláltam, az övé volt a 2007-ben bezárt bank, amiről írtam

hu.wikipedia.org/wiki/Megdet_Rahimkulov amiről írtam

[nev] (törölt) 2010.04.28. 19:53:02

@jjulie:
a google készpénz tartaléka 26,514M USD. huszonhatezermilliárd dollár.

a google nettó nyeresége 1,955M USD volt az utolsó negyedévben. még az is lehet, hogy ennek az összegnek a nagy része árfolyamnyereség valójában. lehetett ennyit keresni az elmúlt negyedévben az amerikai tőzsdén. szerintem lehetett.

és ha megnézi valaki a google eredményeit, akkor feltűnik neki, hogy amerikai tőzsdeválság idején a profitráta 23%-ról 7%-ra zuhant le. és akkor most azt mondod. persze, mert a válság miatt biztos csökkentek az bevételei. ez részben igaz. a növekedés lassult, de abban a negyedévben is 3% növekedés volt. és akkor a másik eset, hogy nyilván a kiadásai emelkedtek. csakhogy a google abban a negyedévben példátlan megtakarítást hajtott végre. az adminisztrációt az ötödével csökkentette. és összességében egy 4%-os megszorítást hajtottak végre negyedév alatt. a profitráta mégis megzuhant. és nyilván azért, mert a google tőzsdejátékos. hülyék lennének az árbevételt nem forgatni a tőzsdén az utolsó dollárig. végtelen számú kis ügyletet lehet kötni. akár valamilyen algoritmus szerint, iparszerűen.

csakhogy akkor a google pénzalapok kezelőjét is be kell ülteni az igazgatótanácsba. és eric schmidt (google ceo) ott ült az apple igazgatótanácsában is. és akkor persze lehet mondani, hogy eric schmidt nyilván olyan okos, vagy steve jobs (az apple alapító tulajdonosának) nagy barátja lehet. csakhogy ennek majdnem az ellenkezője igaz. jobs kénytelen volt beültetni, és a válság idején kirúgta. de úgy, hogy kurva anyjába is elküldte. persze meg volt magyarázva, hogy biztos azért, mert a google lenyúlta az apple terveit. de ez egy hülyeség. a google, és az apple telefonjának specifikációja alapjaiban tér el. aki fejleszt ezekre az tudja. de elég ránézni a telefonra.

www.apple.com/iphone/

www.google.com/phone/

és az a magyarázat is gyenge, hogy a google megszegett egy titkos háttérmegállapodást, hogy nem gyárt telefont, mert én is tudtam, hogy a google telefont gyárt. akkor gondolom steve jobs is tudta. ebben az esetben schmidtet a válság előtt kellett volna kirúgnia. csakhogy jobs a válság után tette ezt meg, amikor a kockázati tőkések meggyengültek.

tehát itt nem arról van szó, hogy a tőzsdecápák végtelen profitra tesznek szert, hanem arról is, hogy kereszttulajdonolnak iparvállalalatokat. és akkor őket úgy lehet kirakni, hogy a cég reálprofitot termel, de a tőzsdei árfolyamok ennek ellenére zuhannak.

én negyedév végén számítok ezekre, mert lezárják a pénzügyi időszakot, megnézik, hogy van-e valós profit, és ha van, akkor az eredeti tőkefelhalmozók próbálják bedönteni a saját papírjuk árfolyamát, hogy a "saját" cégük üzletrészeit a lehető legolcsóbban visszavásárolják, és megtörjék kockázati tőkések hatalmát.

szerintem a "nagy" tőzsdeválság egy ilyen sikeres próbálkozás. ez persze egy konspirációs elmélet, de szerintem egy fokkal jobb annál, hogy a zsidók uralják a világot, és az a tervük, hogy megveszik magyarországot. ;-)

mrs. white 2010.04.28. 19:58:10

@Ordnassac: Tudom nem is neked szántam a pikirt megjegyzést. Pusztán jjulie is olvassa. Szerintem egy fidesznyik most nyílván helyesli Solyom elküldését hiszen a fidesz csak jót csinálhat. Szerintem sem ez sem simor elküldése nem olyan jó ötlet. Ez még akkor is igaz ha Simor döntését az élet utólag nem igazolta, mert önmagában nem a magas kamat nyugtatta meg a befektetőket hanem az IMF védőszárnya. ez kurva sokba került az országnak de nincs ellenpróba időutazás hogy akkor mi lett volna a jobb, mint ahogy arra se hogy ebben az instabil helyzetben a piacok mit fognak reagálni ezekre a kérdésekre. Viszont az feltűnő hogy orbán mennyire udvarias volt Sólyommal, ez mindenestre kérdésessé teszi az elkövetkezendőket.

panelburzsuj 2010.04.28. 20:01:43

@Ordnassac:

Te vagy, de este még nem van. Sőt vacsi se, csak hazaesés.

Szicsasz ... :)

Ordnassac 2010.04.28. 20:08:13

@panelburzsuj: ha neked 20 óra még nem este... ;-) Jó étvágyat, ha hazaérsz!

[nev] (törölt) 2010.04.28. 20:22:15

@mrs. white:
én emlékszem, hogy a fidesz előadta, hogy micsoda hiba volt a valutaalapot segítségül hívni. a másik lehetőség az államcsőd volt. mert akkora volt a forint esetén árfolyamkockázat, hogy a piac semmilyen alapkamat mellett sem finanszírozta a hiányt. a forint árfolyama pedig zuhant. mégis mit kellett volna simornak tennie. csak azt tudjuk, hogy a fidesz azt mondja, hogy nem ezt. de mit.

és most a fidesz se mondja, hogy az imf gyurcsány bandája, és hasonló okosságokat, mert kurva jó lenne, ha gyurcsány jelentős befolyással bírna a valutaalapnál, csak nyilván nem igaz. a fidesz akkor bassza el, ha az imf pakettet gazdaságélénkítésre költi, és nem lesznek tartalékok. mert akkor a forint, és a bét védtelen lesz. az imf pakett ezek védelmére kellene, illetve az árfolyam kiigazításhoz. amit bokros csinált. csúszóleértékelés. pedig neki nem volt imf pakettje. csakhogy ezt a fidesz körei nyilván ezt nem akarják. a magánérdek felülírja magyar gazdaság érdekeit. a gazdaságtörténészek majd kikutatják.

tölgyes 2010.04.28. 20:26:13

@mrs. white: Nem vagyok biztos abban, hogy Sólyom Lászlót megvédik.. abban sem, hogy nem védik meg. Az elnökválasztás jelenlegi rendszerében az elnök a többséget szerzett párt(ok) zsákmánya. Ilyen rendszert hozott létre a paktum.. tehát nem kell csodálkozni azon, hogy a rendszer így működik. Jó példa erre Mádl! Valamennyi párt alkalmasnak tartotta a személyét, az ellenzék mégse szavazta meg, mert így kívánta jelezni, hogy Mádl nem az ő embere.. annak ellenére se tette meg ezt a gesztust, hogy tudták: a 3. fordulóban a megválasztáshoz elegendő az egyszerű többség... és azzal akkor a fidesz rendelkezett.
Ha most a fidesz egy olyan embert választ akit jobbnak ítél, akkor ehhez joga lehetősége van s Sólyom se haragudhat meg, mert ő maga is közreműködött ennek a választási rendszernek a létrehozásában.
Volt más lehetőség is..pl. a közvetlen választás, de akkor olyan szabályozást hoztak az SZDSZ kezdeményezésére és az MDF egyetértésével, hogy a közvetlen választást és Pozsgay győzelmét meggátolják.. de lettek volna más lehetőségek is: pl. külön elnökválasztó testület felállítása stb.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.28. 20:32:25

@hoplita: ...és a gonosz náczikok erről se szóltak: naczivadasz.com/index.php?q=jobbikos_korhazrefom
:D
Jeleztem előre, hogy lehet bilincsben viszik el V. Gábort az alakuló ülésről.
Ha a Fideszen múlna...

panelburzsuj 2010.04.28. 20:48:29

Köszönet, éh elverve.

A tézisem:

"De egy valami még kibújik belőlem: olvasd el a TG által tegnap ajánlott Medián-elemzést ("fontos adatok" volt az ajánló, ha jól rémlik), és vesd össze a szöveget a táblázattal.

Kifejti, hogy a Jobbik a fiatalok pártja, amint az az adatokból szépen kiviláglik. Aztán azt is kifejti, hogy az LMP is a fiatalok pártja, csak az azért nem világlik ki olyan szépen az adatokból, mert az első szavazókba nem tudtunk olyan mélyen belelátni, mint a többi korosztályba.

Na, az ilyen pontokon hajtaném el szívem szerint a komplett magyar "értelmiséget" Duna-Tisza csatornát ásni. Mert ott mégse olyan egyszerű kárt csinálni ... "

Erre te:

"olvastam az elemzést. Tanulságos volt, az kétségtelen. Jómagam inkább azzal magyaráznám a dolgot, hogy a fiatal generáció csalódott. Nem él jól, áskálódnak az idősebbek, nincs látható koncepció a jövőjükre nézve. Ilyenkor persze, hogy új utakra lépnek. Ki radikálisabban, ki kevésbé. Ez sokkal sokrétűbb annál, hogy egyszerűen az értelmiség nyakába varrjuk az egészet."

Először is: az olvastam az elemzést nem azonos az "elolvastam a szöveget és megnéztem a táblázatot is" szellemi befektetéssel. Mert ha megnézted volna a számokat, akkor pontosan megértetted volna, hogy én itt nem valamely párt térnyerését hánytam az értelmiség szemére, hanem hogy egy ilyen elemzés kommentár nélkül forrássá válhat.

Nem akarom túlcifrázni, két szöveg a cikkből:

Egy a fejlécből:

"A Jobbik és az LMP megjelenése átrajzolta a társadalom politikai tagoltságát, különösen a generációs törésvonal vált élesebbé."

Egy a szövegtörzsből:

"a Jobbiknak pedig négyszer olyan magas a támogatottsága a 30 év alattiak körében, mint a 60 fölötti korosztályban. Feltehető, hogy az LMP felülreprezentáltsága a legfiatalabb korosztályban még jobban kidomborodik, mint az adataink alapján látható: a mintába kevés huszonéves került be, különösen az első választókat tudják nehezen elérni a kérdezőbiztosok."

Az első gondom az, hogy ha a mintába kevés huszonéves került be, akkor az minden pártnál rontja a minta minőségét, nem csak az LMP-nél.

Nagyobb a második gondom:

Az LMP Medián által mért népszerűsége 10 éves korcsoportokban rendre 8 - 5 - 9 - 9 - 3 százalék. Én pont két kilences közt tanyázok, baromira hízelgő, hogy ötvennél alig vénebben a fiatal-öreg generációs törésvonalat még meg se közelítettem ...

Hasonló pontatlanságok, felületességek, csúsztatások még bőven vannak a szövegben. A kérdés egyedül az: de minek mindehhez még drága felmérést is csinálni? Amikor úgyis azt fogom belelátni, amit a fejemben innen-onnen összeverődött, és nem azt, ami a saját számaimból kigyön.

Az értelmiségnek mindehhez annyi köze van, hogy mindezt csont nélkül beszopja, sőt még terjeszti is, mint "tudományos" (de legalábbis: "szakszerű") megállapításokat.

Erre mondom: ásson inkább árkot, a vizet nem olyan könnyű bepalizni, mint a nyájas olvasót ...

Ordnassac 2010.04.28. 21:09:17

@panelburzsuj: hmmm... ez érdekes. A táblázatot amúgy azért nem láttam, mert valamiért nem jött elő nekem, de bepótolom, hátha valami időszaki probléma volt.

Ami a pontatlanságokat illeti: jogosak... pedig a Medián a megbízhatóbbak közé tartozott.
süti beállítások módosítása