Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
19:24

Bár sejtem, hogy a többség szerint lényegtelen kukacoskodás, szerintem viszont sokat elmond a magyar média állapotáról, hogy mindenhol* – még a Fidesz elnökének honlapján is - ugyanaz a mai hír: Sólyom László felkérte Orbán Viktort kormányalakításra. Pedig nem, nem kérte fel… 

(Fotó: MTI)

A köztársasági elnök ugyanis Magyarországon – ahogy erről már korábban is írtam - nem rendelkezik azzal a joggal, hogy valakinek kormányalakítási megbízást adjon, vagy valakit felkérjen a kormányalakításra. Ezekről – a miniszterelnök megválasztásával - a magyar parlament határoz, az államfőnek csak javaslattételi joga van. Érdemes elolvasni a köztársasági elnök mai beszédét, jól látszik, hogy mennyire kerülte a közjogilag pongyolának számító felkérés vagy a megbízás kifejezéseket: „A köztársasági elnöknek ezen az alakuló ülésen javaslatot kell tennie a jövendő miniszterelnök személyére. Az elnök azt javasolhatja miniszterelnöknek, aki megfelelő parlamenti támogatást tud biztosítani a kormányzáshoz. Magyarországon egy ilyen ember van, a választásokon győztes Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt miniszterelnök-jelöltje, Orbán Viktor. Megkérdeztem elnök urat, hogy rendelkezik-e elég parlamenti támogatással a kormányzáshoz, igennel felelt. Megkérdeztem, hogy felkészült és hajlandó-e a kormányzásra, azt mondta, hogy ezt vállalja. Ennek alapján én az Országgyűlés alakuló ülésén Orbán Viktor urat fogom miniszterelnöknek jelölni.” A helyes forma tehát ennyi lenne: Sólyom Orbánt javasolja/jelöli.

Lesz majd még érdemi elemzés is, de ezt most gyorsan szerettem volna elmondani…


* Eddig két kivételt találtam, a hvg.hu-t (de ott csak a szövegben) és a hetivalasz.hu-t.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr611960105

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sólyom for president! 2010.04.28. 19:33:02

Ennek a pártharcoktól hangos országnak nem egy jóságos nagypapára van szüksége, hanem egy olyan emberre, aki az ország hosszú távú érdekeiért bármilyen pártérdekkel szemben képes kiállni. (Fotó: Gilicze Bálint) Pokorni Zoltán tegnap azzal lepte meg a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kristofnagy 2010.04.28. 19:33:40

De ha T.G. úgyis Sólyom tanácsadója, akkor ez ügyben miért nem adott még időben?

Ordnassac 2010.04.28. 19:39:23

Istenem, végre valakinek feltűnt a dolog. Most írhatnék egy hosszabb esszét a magyar sajtó bődületes lustaságáról és időnként égbekiáltó jogi dilettantizmusáról, de nem akarom felidegesíteni magam...

babrada 2010.04.28. 19:39:42

Pontosan erről volt szó a mai szemináriumi órán.És hozzátenném, az egyetlen internetes oldal, aminek a véleményére és cikkeire adok, jelölést írt.Az még korrekt.

Ordnassac 2010.04.28. 19:40:36

Az megint más kérdés, ha egy Kolláth György (vagy egy Lövétei István) az ügyeletes alkotmányjogász...

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.04.28. 19:43:38

Szakújságírás helyett gyakran csak szakbarbárásg figyelhető meg errefelé, habár ez az esemény azért annyira nem fontos (csak rituális jellegű) hogy túl nagy energiákat feccöljenek bele!

Ordnassac 2010.04.28. 19:48:24

@babrada: melyik az, ha megkérdezhetem?

fell bandi 2010.04.28. 19:49:06

@Ordnassac: igazad van, mindjárt tisztábban látnánk, ha pl. Cservák Csabát kérdeznék...

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.04.28. 19:52:39

Kedves Gábor!

Egy téma javaslatom lenne.

Sokan panaszkodnak az ellenzéki oldalon, hogy mire elég most az ellenzékiség a parlamentben...94-es módosítás stb... érdekelne a véleményed esetleg összefoglaló jelleggel és kitekintve más országokra is.

Ordnassac 2010.04.28. 19:53:50

@fell bandi: akár, bár én nem vagyok akkora rajongója. Ott van még azért Kukorelli István, Dezső Márta, Koltay András, Ádám Antal vagy Somody Bernadette is.

babrada 2010.04.28. 19:57:24

@Ordnassac: Hát majd a Somody féle alkotmányjog vizsgámra kíváncsi leszek. Egyébiránt lefelejtettem egy "még" szócskát, "még adok rá." És nem titok, hogy hvg.

fell bandi 2010.04.28. 20:01:52

@Ordnassac: amúgy ez az "alkotmányjogász" titulus többnyire önjelölt státusz. Az említett nevek többnyire ügyvédek, esetleg előadnak egyetemeken bizonyos (nem feltétlenül alkotmányjogi) tárgyakat. Ezzel az erővel akár én is nevezhetném magam annak...

tölgyes 2010.04.28. 20:02:10

Kedves Gábor! Én igen nagy híve vagyok az ilyesféle szőrszálhasogatásnak, de nem kell azért a dolgokat eltúlozni. Sólyom mint alkotmányjoggal foglalkozó persze pontosan fogalmaz... mégis itt az történik, hogy a jelöltet (jelölteket) magához hívja, elbeszélget vele(velük) a kormányalakításra legesélyesebb jelölttől megkérdi: ugye azért jött, hogy elvállalja, aki erre igent mond és csak aztán jelöl. Erre lehet pongyola, de a lényeget kifejező nyelvi forma a felkérés.. Itt persze egy formális gesztusról van szó, mert az elnöknek nincs joga a nagy válogatásra.. de ha több jelölt is van, akkor mégse a legtöbb szavazatot szerzett párt vezetőjét "kéri" fel, hanem azt akinek a kormányalakításra esélye van.. tehát a több azonos eséllyel bíró esetében mégis csak azt kéri meg, akinek a kormányalakításra esélye van.. Teszi ezt azért, hogy a kormányalakításra esélytelen (bár a legtöbb szavazatot megszerző) megnevezésével, jelölésével ne fecsérelje az időt, ne késleltesse a kormányalakítást..Ez azonban mégis csak egyfajta mérlegelési lehetőség.. és nem automatizmus.. vagyis az elnök nem bíz meg, de arra sincs kötelezve, hogy automatikusan a legtöbb szavazatot szerző jelöltet jelölje.(lásd 2002)
Ezért én azt gondolom, hogy a köztársasági elnök valóban nem ad kormányalakítási megbízást, mégis a tájékozódás után felkéri a kormányalakításra alkalmas személyt, hogy kezdjen bele a tárgyalásokba.
Ez azért nem teljesen formális gesztus. Gondoljon csak arra, hogy Medgyessy elhallgatta d209-es múltját az elnök elöl, így az elnök még morális kifogással se tudott élni, bár élhetett volna. Ez ugyan nem feltétlenül gátolja meg a kormányalakítást a párt által kijelölt személlyel.. mégis van némi mozgástér... a győztes pártnak erről el kell gondolkoznia.. mert adott esetben a koalíciós partner vissza is rettenhet (lásd SZDSZ hezitálását) a koalíciótól a súlyos politikai kockázat miatt! (Szerintem egyébként 2002 után az SZDSZ már elhúzódó agóniáját élte és épp a d209 miatt!.. csak az agónia eltartott 8 évig nem kis kárunkra.)
Itt ilyen nyilván nem volt... Mégis ez a közjogi aktus szükséges a kormányalakítás és az új parlament felállásának megszervezéséhez.

2010.04.28. 20:02:41

Hát igen, hatalmas a különbség a kettő között és bár csak formaság, illett, hogy valaki megemlítse.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.04.28. 20:03:23

Nekem meg az "egy, csak egy legény van talpon" fogalmazás ütötte meg a fülemet. Kíváncsi leszek, hány olyan fideszes törvény lesz, amit visszaküld megfontolásra Sólyom :)

Ordnassac 2010.04.28. 20:05:42

@fell bandi: persze. Kolláth kiváló sportjogász, Lövétei meg közigtörténész, csak a rendszerváltás idején felkérték valami alkotmányjoghoz közeli bizottságba.

Ordnassac 2010.04.28. 20:06:54

@babrada: csak nem ELTE ÁJK? Ezek szerint akkor alapjogos félév, ha szóbeli. ;-)

tölgyes 2010.04.28. 20:10:30

@fell bandi: Önnek igaza van abban, hogy sok az önmagát alkotmányjogásznak nevező ember.. miközben vannak olyanok aki az alkotmánnyal hivatásszerűen foglalkoznak. Maga az alkotmányjog a jogon államvizsga tárgy, a végzősök erre jegyet kapnak..stb.
Az átkosban nem volt nagy jelentősége se az alkotmánynak se az alkotmányjognak..Így az alkotmányjog viszonylag friss jogág, hiszen nálunk hasonlóan az angolokhoz 45 előtt nem volt írott alkotmány.. vagyis nem volt külön, önálló törvényben megfogalmazott alkotmány, hanem un. történelmi alkotmányunk volt.

fell bandi 2010.04.28. 20:14:50

@tölgyes: én még azt sem mondanám, hogy önmagukat nevezik annak. a sajtó ragaszt címkét emberekre, ők meg nem tiltakoznak...

török gábor 2010.04.28. 20:19:09

@tölgyes: szerintem sem formális az elnök szerepe (pontosabban lehet nem formális is), a különbség nem is ez. a lényeg az, hogy közjogilag az elnök nem a jelölttel van kapcsolatban (nem megbízza vagy felkéri), hanem a parlamenttel (számukra ad jelölést, tesz javaslatot).

borovi 2010.04.28. 20:20:41

Én pontosan értem a különbséget, ami stiláris (és mint ilyen, a meglehetősen hiú Orbán számára nem mellékes). Jelölés esetén a jelölő, felkérés esetén a felkért személye a magasabbra pozicionált. Ennyi a nagy titok.

Thresher 2010.04.28. 20:20:49

Csak azt nem értem, hogy ennek mi értelme van? Elmegy Orbán a találkozóra, ahol meg bejelenti Sólyom hogy bocsesz, inkább Kósa Lajos alakítson kormányt...

Szoval a formalitáson kívül van más értelme ennek?

jog-ász 2010.04.28. 20:21:10

@tölgyes: jogalkalmazóként néha ugy érzem nálunk is történelmi alkotmány vagy szokásjog van. egyszerüen értelmezhetetlenek a törvényeink -igen gyakran. kik kodifikálnak???

jog-ász 2010.04.28. 20:22:12

@Thresher: addig még nem az esztergomi érsek keni fel, hidd el van értelme a formalitásnak:)

Ordnassac 2010.04.28. 20:23:22

@fell bandi: hát, pedig a két említett úriember erősen annak vallja magát...

Ordnassac 2010.04.28. 20:25:41

@borovi: lásd TG megjegyzését tölgyesnek és akkor látod a különbséget.

fell bandi 2010.04.28. 20:26:03

@Ordnassac: nem is mondtam, hogy nem tiltakoznak ellene ...

Thresher 2010.04.28. 20:27:17

@jog-ász: Na jó, de ha Ové nem megy el Sólyomhoz, akkor nem alakíthat kormányt?

darkmustang 2010.04.28. 20:28:15

"Megkérdeztem, hogy felkészült és hajlandó-e a kormányzásra, azt mondta, hogy ezt vállalja."

Vmi itt nyelvtanilag nem stimmel. Miert nem mondott siman igent, erre is? (Eldontendo kerdest tett fel Solyom Laszlo.)

Ez vmi furcsa beszed-kerdes-valasz procedura, mint az Amerikai Egyesult Allamok megvalasztott elnokenek beiktatasi beszede? Esetleg csak siman rosszul lett idezve?
Nem talaltam a 2006-os vagy az elotti, errol szolo kozlemenyt/nyilatkozatot, hogy ossze tudjam hasonlitani.

Esetleg vmit felreertelmezek, nincs ilyen procedura, nem lett rosszul idezve es gondoljam tovabb, hogy miert nem igennel felelt..

tölgyes 2010.04.28. 20:28:32

@fell bandi: Van ilyen is, van olyan is.. abban Önnek igaza van.

jog-ász 2010.04.28. 20:31:18

@Thresher: nem tudom:) aggasztó hogy ha nem megy el, mert hogyan fogja megtudni sólyom, hogy olyat jelöl akinek van parlamenti támogatottsága a kormány alakitásra.:))nyilván kommunikálni kell, nem mondom lehet hogy elég lenne egy e-mail is:)de az sólyomhoz nem méltó:)

Ordnassac 2010.04.28. 20:31:33

@Thresher: ez szokásjog, hogy a parlamenti választáson nyertes párt vezetője (vagy miniszterelnök-jelöltje elmegy) az államfőhöz megtárgyalni a dolgokat.

A köztársasági elnök hívja össze pl. az OGY alakuló ülését (ő is nyitja meg), ő javasolja az Országgyűlésnek a miniszterelnök személyét (ami diszkrecionális jogköre, akár jelölhetne mást is, de már csak az illem és a realitás miatt sem szoktak eltérni). Ezek elsősorban legitimációs kérdések, amik a közjog(tudomány)ban igen fontosak.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.04.28. 20:31:49

Szerintem TG megfelelő hangnemben pontosított, és aki okos ezután így mondja, írja, de ügyet csinálni belőle nem kellene. Szerintem.

tölgyes 2010.04.28. 20:33:45

@török gábor: Én ezt nem is vitatom.. mégis ami történik, az lényegében felkérés (nem megbízás).. mindez azért, hogy a jogbizonytalanság megszűnjön... Így nem a győzteseknek kell egymással osztozkodni.. ha közeli eredmény születik akkor valaki mégis csak beszél mindenkivel..:)nincsen üzengetés.. tehát a parlamenti demokrácia méltósága ezt megkívánja...Abban meg egyetértek Önnel, hogy a magyar közjogi rendszerben az elnök az OGY-nek van "alávetve"...
Most az elnök szerepe formális, mert olyan eredmény született... de ilyen nincs gyakran.

jog-ász 2010.04.28. 20:35:53

igen mondtam én hogy szokásjog van magyarországon igen gyakran..pedig nem kéne hogy az legyen.

barli 2010.04.28. 20:36:23

nem lehetne úgy fogalmazni, hogy Sólyom felkérte Orbánt a jelöltségre? ;) Különben minek kérdezte volna meg!

Amúgy a posztról ez jutott eszembe:
pár éve Velencénél (olasz) utaztunk a zsúfolt buszon. Az ajtónál angol nök álltak gyerekekkel. Egy bunkó német meg fel akart szállni, és elkezdte befelé tolni a népet.
Mire egy angol:
-What are you doing? I'm with children
Mire a német:
-Na und?
Magyarul nem értem, hogy mi a probléma :)

darkmustang 2010.04.28. 20:39:41

Talan azert gondolta mindenki, hogy felkerte, mert a vallalja szo akkor lenne oda illo, ha Solyom Laszlo felkerte volna. (Egy kis szojatek Orban reszerol.)

Vagy ne kombinaljak, hanem foglalkozzak vmi massal... :)

vagyok59 2010.04.28. 20:41:02

Mi "kértük fel" az MSZP-SZDSZ-t, hogy húzzon el.

tölgyes 2010.04.28. 20:41:16

@jog-ász: Az a baj, hogy senki..:( Mondok egy példát. 98 után volt egy remek közigazgatási államtitkár az IM ben. Régi bútor, talán Somogyvárinak hívták. Ő felállított egy alkotmányjogi titkárságot, ahol néhány embernek az volt a dolga, hogy az elfogadás előtt előzetes alkotmányos kontrollnak vessék alá a törvényeket.. hogy kevesebb alkotmányos konfliktus legyen..(ez még csak nem is kodifikáció).. Amikor jött 2002-ben az MSZP akkor Somogyvári repült, az alkotmányjogi titkárság pedig elenyészett..az alkotmányos konfliktusok száma pedig megugrott..)

flippant 2010.04.28. 20:41:19

Mikor Vitya poénkodott azzal a 3/3-dal bizisten úgy értelmeztem, hogy III/III-as...

Ordnassac 2010.04.28. 20:41:58

@jog-ász: az alakuló ülés szabályait a Házszabály tartalmazza, az nem szokásjog. ;-)

Ordnassac 2010.04.28. 20:45:37

@tölgyes: dehogy repült! Somogyvári 1998-tól 2004-ig volt közig. államtitkár, utána az új alkotmány előkészítésének miniszteri biztosa volt több évig (Petrétei József minisztersége idején). Most az ÁSZ főtitkár-helyettese. Somogyvári tanít engem, nagyon jó tanár.

jog-ász 2010.04.28. 20:46:43

@Ordnassac: a solyomnál tett látogatás szabályai is benne vannak?:)

dean23 2010.04.28. 20:48:35

Laci bácsi illedelmesen ajánlotta Viktor bácsit miniszterelnöknek. Viktor bácsi meg szólt Laci bácsinak, hogy lassan ideje összecsomagolni, mert két hónap és tipli van! :)))

www.BiSzex.hu · http://bisex.hu 2010.04.28. 20:48:52

ki nem szarja le, hogy ki kért fel kicsodát. 2/3 apám. ez a szám az ORSZÁG FELKÉRÉSE

Ordnassac 2010.04.28. 20:50:01

@jog-ász: arra írtam, hogy szokásjog, de ez olyan rész, amit szerintem nem kell feltétlenül szabályozni.

Ordnassac 2010.04.28. 20:51:54

@www.BiSzex.hu: egy eljárás kell ahhoz, hogy az választáson kapott felhatalmazást átvehesse valaki. Úgyhogy egyáltalán nem mindegy.

Politikazabáló · http://politikazabalo.blog.hu/ 2010.04.28. 20:52:12

Ha már kukacoskodás, legyen kövér! /Nem az a Kövér. :)/
A leírt szöveggel ellentétben, a sajtótájékoztatón Sólyom László Fidesz – Magyar Polgári Szövetség helyett Fidesz – Magyar Polgári Pártot mondott.
Igaz, ennek nincs jelentősége, de a kukacoskodás megindított. :)

R\'hard 2010.04.28. 20:54:56

Udv!

Ez itt a reklam helye:

A portfolio.hu ismet jol vizsgazott. Ha politikarol akarsz olvasni, ne a politikaval foglalkozo ujsagokat olvasd.
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=132311&is=1

Ez volt a reklam helye.

R

fell bandi 2010.04.28. 20:55:20

@Politikazabáló: akkor most mi lesz? új választást kell kiírni?

bioLarzen 2010.04.28. 20:57:43

@www.BiSzex.hu: Te úristen, és kire szavazott apád maradék egyharmada???

bio

jazzcool 2010.04.28. 20:58:08

@www.BiSzex.hu: nana, nem az ország felkérése, hanem az urnákhoz járult 2,7 milliónak, ami a 8 millió választásra jogosultaknak csak egyharmada. ennek ellenére természetesen nagyon komoly felhatalmazása van a Fidesznek.

R\'hard 2010.04.28. 20:58:16

Udv!

Hopp, most latom, hogy az elso bekezdesben rosszul irtak, bar a foszovegben jol van.
Sajnos az elso osszefoglalo bekezdest menetrendszeruen nem olvasom el...
Mea culpa...

R

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.04.28. 20:58:19

szerintem ez a poszt elsősorban arra volt jó, hogy kikerülhessen a blog az Index címlapra

mert ez, hogy "nem, nem kérte fel" nyilván hírt csinál ebből az egyszerű bejegyzésből

amúgy meg gyakorlatilag felkérte

pakesz (törölt) 2010.04.28. 21:02:30

ez kb olyan mint az illegalis meg illegitim pont 4 evvel ezelottrol...

bioLarzen 2010.04.28. 21:02:46

Jelentem, pár másodperce az m1-es Este c. műsor is csatlakozott, náluk is felkérés történt...

Amúgy, mivel Orbán évek óta Semlyénnel táncol, Sólyom max lekérhette, fel nem...

bio

gitáros 2010.04.28. 21:03:50

@www.BiSzex.hu:
Az hagyján, hogy te egy "egész ország"-nak hazudod az 53 százalékot. A nagyobbik baj az, hogy aki számít valamit, az is. Pl. Orbán.
Talán az általa annyiszor hangoztatott szerénységeget jó lenne itt, a megfogalmazásoknál kezdeni.

fell bandi 2010.04.28. 21:12:07

@gitáros: aki otthon maradt, az vessen magára! Nem vagyunk gondolatolvasók...

[nev] (törölt) 2010.04.28. 21:12:46

ez az egész jelölési procedúra felesleges. összeül a parlament. és a (legnagyobb) képviselőcsoport indítványára egyszerű többséggel megválasztják a miniszeterelnököt. és ugyanígy egyszerű többséggel le is válhatják. és ezzel mindenki számára világos, hogy a miniszterelnök a parlamentnek felelős.

ebben az esetben is teljesen felesleges személy az államelnöknek nevezett ceremónia mester, vagy udvari bohóc. és engem a szovjetorosz berendezkedésre emlékeztet. akárcsak ez video.

index.indavideo.hu/video/Orban_ellatogatott_Solyomhoz

Ordnassac 2010.04.28. 21:13:47

Kiállítás az Internél... Elég érdekes volt.

[nev] (törölt) 2010.04.28. 21:15:03

@tölgyes:
most biztos majd biztos visszahozzák somogyvárit. ha valami nem lesz alkotmányos, akkor átírják az alkotmányt. ilyen egyszerű.

kifli 2010.04.28. 21:18:07

TG, Tölgyes, láccik, hogy nem jogászok vagytok, hanem poloitológusok...

Ordnassac 2010.04.28. 21:23:38

@[nev]: amikor az alakuló ülés összeül, még nem igazolták a mandátumokat (ezt a korelnökből és a korjegyzőkből álló bizottság teszi meg), így ezért kell a közt. elnök, mert valakinek össze kell hívnia. Németeknél pl. a távozó Bundestag elnöke teszi meg. Ami már csak azért sem tetszik, mert egy hivatalát vesztett személy, aki nem is biztos, hogy képviselő már, hívja össze az alakuló ülést.

A közt. elnöki jelöléshez: érdekes lett volna pl. az a helyzet, ha 2002-ben a Fidesz és az MDF nem válnak külön, hanem egy frakciót alkotnak. Így létszámuk nagyobb lett volna, mint az MSZP-é. Így felállhatott volna az a helyzet, hogy a Fidesz-MDF frakcióvezetője jelöl ikszet, akit az OGY visszautasít. Ugyanis kevéssé hiszem, hogy Áder János volna Medgyessy Pétert jelölje miniszterelnöknek. Nem baj az, ha a köztársasági elnök jelöli az adott személyt.

Ordnassac 2010.04.28. 21:25:59

@Ordnassac: szóval: "Kevéssé hiszem, hogy Áder János jelölte volna Medgyessy Pétert vagy bármely szoci politikust miniszterelnöknek."

Udo von Raumschiff · http://udomongya.blog.hu/ 2010.04.28. 21:26:57

@Thresher: Ez a találkozó arra való, hogy szorosabb végeredmény esetén eloszlassa a bizonytalanságot, és (már az esetleges koalíciós tárgyalások után) tudassa, ki lesz az, akit – az ő javaslatára – a parlament majd kormányalakítással megbíz.

A parlament alakuló üléséig a köztársasági elnök figyelemmel kíséri a koalíciós tárgyalásokat, magához hívja a listavezetőket, tájékozódik arról, hogy ki az, akit úgy javasolhat a parlamentnek, hogy az tényleges többséggel is rendelkezik.

Nem mindig egyértelmű ez. 2002-ben például az MSZP-s Medgyessyt javasolta Mádl, pedig az MSZP a 178 parlamenti helyével a 188 fős Fidesz-frakció mögött végzett.
Javasolhatta volna Orbánt is, neki 6 szavazat híján nem lett volna meg a többsége, hisz a „mérleg nyelveként” funkcionáló SZDSZ nem szavazta volna meg...

Természetesen, az ilyen egyértelmű eredmények esetén formalitásnak tűnik, de kiélezettebb helyzetekben ez az aktus tesz pontot a találgatások végére, s lenyugtatja a kedélyeket az új parlament alakuló üléséig...

hebab 2010.04.28. 21:28:00

@tölgyes: viszont még ma is van alkotmányjogi főosztály az IRM-ben, az ő hozzáértésüket dícséri az a nagy rakás szar, ami magyar jogrendszer címén ma van. meg a közjogi szakállamtitkárt (gondolom a mostanit is, de főleg az előzőt, aki 8 évig ott volt) és az alá rendelt egész bandát.

a történelmi alkotmányt meg felejtsd el. az történeti. az írottat is felejtsd el. az meg kartális.

Lővétei, Kolláth, Cservák meg nem alkotmányjogászok, hanem egyszerű celebek.

hebab 2010.04.28. 21:30:27

ja, és Koltay András polgári jogász, már feltéve, hogy a Pázmányosról van szó. hogy annak milyen, azt nem tudom, mert ahhoz nem értek.

Kukorelli, Dezső Márta, Somody B. ténlyeg alkotmányjogászok.

hebab 2010.04.28. 21:33:56

@Udo von Raumschiff: javasolhatta volna, abban igazad van, csak minek. utána konstruktív bizalmatlansággal a többség úgyis be tudta volna rakni a saját emberét, szóval végül mindenképpen sz lesz a miniszterelnök, aki mögött valós támogatás van.
éppen ezért aztán kultúrhelyeken (ilyen pl. mindig az a hely, ahol Sólyom László tartózkodik) a KE eleve azt is javasolja, akinek tényleg van sansza a kormányalakításra.

Ordnassac 2010.04.28. 21:36:58

@hebab: Papp Imre pedig nagy ász. Nem kell mindent az IRM nyakába varrni, az átment módosító javaslatokról pl. nem ők tehetnek.

Alf (törölt) 2010.04.28. 21:38:07

és Sólyom megint korrekt, mint mindig.

Kovácsovics László, mosógépszerelő 2010.04.28. 21:38:28

Más téma, de annyira szöget ütött a fejembe, hogy nem tudok szabadulni tőle.
Fél füllel hallgattam a köztársasági elnök újraválasztása körül kialakult kommunikációt, annak szándékos -nem szándékos homályosságát, egyszer csak az a meggyőződés alakult ki bennem, hogy itt valami francia mintához hasonló elnöki köztársasági államforma van készülőben.
Nem vagyok a témában jártas, nem is olvastam el az idevágó terveket (tehát lehet, hogy csak számomra újdonság), de az a jövőkép rajzolódott ki bennem, hogy alkotmánymódosítás után egy közvetlen elnökválasztáson OV jelölteti magát (ennek előkészítésére jó a tervezett "országjárás"), és a nép megválasztja őt immáron megerősített hatalommal rendelkező "elnökké". És szerintem VM lehetne az immár gyengébb hatalommal rendelkező miniszterelnök, hisz akkor már inkább operatív tevékenységet végez.
Javítsatok ki, ha tévednék, de valami hasonlót "érzek" a levegőben.
Szerintetek?

Ordnassac 2010.04.28. 21:38:45

@hebab: Koltaytól olvastam több cikket. Nem kifejezetten mainstream, de nem ír akkora baromságokat, mint mondjuk Lövétei.

hebab 2010.04.28. 21:43:31

@Ordnassac: ha annyira nagy ász, és azt látja, hogy nem tud zöld ágra vergődni a feletteseivel, és vállalhatatlan számára szakmailag, ami ott folyik, akkor nyitva állt volna ám számára a lemondás nevű jogintézmény.

az AB legutóljára valami olyasmit mondott, hogy az IRM-nek a jogalkotási törvény hatályos szövegét sem sikerült megállapítani, amikor erre kísérletet tett. annyira értenek a dolgokhoz arrafelé.

hebab 2010.04.28. 21:44:58

@Ordnassac: jó, jó, de nem polgári jogász?

cogito..sum 2010.04.28. 21:45:26

Napoleon is önmaga tette saját maga fejére a koronát.NA UGYE

hebab 2010.04.28. 21:47:20

@Kovácsovics László, mosógépszerelő: jól látod. köztudomású, hogy félprezidenciális rendszert akarnak csinálni.

tölgyes 2010.04.28. 21:49:04

@Ordnassac: A részleteket illetően igaza lehet... de tény: a 2002-es kormányváltás után háttérbe szorult az IM-ben és ez nem szolgálta az IM-et.. megítélésében is egyetértek.

Ordnassac 2010.04.28. 21:49:09

@hebab: Papp Imre már nem szakállamtitkár. Ami azt illeti, a jat-tal kapcsolatos ügy csak kulminálása volt egy jogtudományi vitának. Az AB nem a Tordai Csaba-féle csapattal értett egyet (főleg az ügyet vivő Bragyova András nem).

tölgyes 2010.04.28. 21:51:18

@[nev]: Nem fogják..én nem tartom valószínűnek.Nem is ők nevezték ki., hanem még Hornék..:), ha nem így lenne, akkor majd kijavítanak.:)

tölgyes 2010.04.28. 21:53:28

@hebab: A régi meg az ifjúságot tanítja minden jóra és szépre..:)Egyébként mindent el lehet rontani.. még a jót is.

Ordnassac 2010.04.28. 21:54:02

@hebab: az, de szakterülete a médiajog mellett a szólásszabadság, ami azért erősen alkotmányjogi terület. Vannak más szakjogászok, akik elég jókat írnak alkotmányjogi területen. Vörös Imre pl. a gazdasági alkotmányosság terén vagy Sajó András, aki nagyon sokba belefogott és eddig ordas baromságokat nem írt.

Ami OV-t illeti: Sólyom mandátumának lejártáig nincs idő egy ilyen alkotmánymódosításra.

hebab 2010.04.28. 21:58:43

@Ordnassac: tudom, hogy már nem az, azért is írtam ezt:

"viszont még ma is van alkotmányjogi főosztály az IRM-ben, az ő hozzáértésüket dícséri az a nagy rakás szar, ami magyar jogrendszer címén ma van. meg a közjogi szakállamtitkárt (gondolom a mostanit is, de főleg az előzőt, aki 8 évig ott volt) és az alá rendelt egész bandát."

ő az a bizonyos előző, aki 8 évig ott volt.

ellenben amikor a Jatot kiadták egységes szerkezetben, akkor még erősen ő volt a szakállamtitkár, csak most a választások közeledtél mentette fel magát. nem lemondott persze, mert akkor kevesebb lett volna a lelépési pénz.

Az AB (előadó bíró valóban Bragyova) az én olvasatomban konkrétan lehülyézte az IRM-et.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.04.28. 21:59:09

20 éve ácsingózik a hatalomra, most az ölébe hullott.

Addig fogja csűrni, csavarni, felturbózni a köztársasági elnök funkcióit, míg saját képére , akaratára nem formálja és ő lesz a közt. elnök!!

Fogadni merek!!

Kié a felcsúti szereposztó dácsa, hol szerepel a bevallásokban?

Vagy ez "hazai off shore"?

[nev] (törölt) 2010.04.28. 22:01:47

@Ordnassac:
valakinek össze kell hívni az országgyűlést. oké. igazolni kell a mandátumot. oké. szerintem ezekhez sem feltétlen kell államelnök. mert erre pont alkalmas lenne a korelnök, a korjegyzők. és az alkotmány határidőkhet szabhatna, tudtommal szab is.

ennek a jelölésnek, vagy felkérésnek (felőlem hívhajtuk aminek akarjuk) vajon mi értelme van. ez a ceremónia a köznépnek azt mutatta: a leendő kormányfő az államelnöknek felelős. és török szerintem abban téved, hogy szerinte ez abból fakad, hogy felkérésnek hívjuk, és nem jelölésnek. szerintem ez a probléma ebből a ceremóniából fakad.

ennek az egész procedúrának a parlamentben kellett volna zajlania, és nem az elnöki palotában. én már az elnöki palota intézményét sem értem, de ezt nagyon nagy akadémikusok találták ki, komoly bizottság, nem mondom el, hogy mit gondolok erről.

---

mi történik, ha 2002-ban fidesz-kdnp frakció jelöli orbán viktort, és mivel nem lett volna többségük nem választották volna meg. nyilván blamázs lett volna. megtették volna. nyilván nem. de ha mégis, legfeljebb következő körben választanak miniszterelnököt.

---

amit én a magyar közéletből hiányolok az egy erős miniszterelnök helyettes. aki alá lehetne rendelni például az ügyészséget, és az ombudsmanok hivatalait. és ez egy valódi politikai ellensúly lenne, abban az esetben, ha a nemzet egységét képviselné, mert egy esetleges kormányválság esetén a miniszerelnök lehetséges utódjáról az ő neve merülne fel először. feltéve, hogy méltóságteljesen politizál.

mondjuk az őszödi beszéd idején, ha lett volna egy erős miniszterelnök helyettes, akkor gyurcsánynak vélhetően távoznia kellett volna, mert mindenki azt mondta volna: ott a helyettese, jöjjön ő. és persze ekkor választani kellett volna egy újabb helyettest.

szóval szerintem az államelnök teljesen fölösleges intézmény, de úgy látom, hogy a miniszterelnök helyettes egyáltalán nem volna az.

Ordnassac 2010.04.28. 22:02:02

@hebab: a nagy ászt amúgy tanári mivoltára értettem egyébként.

Bragyova stílusára vall, volt szerencsém jegyzőkönyvvezetője lenni a legutóbbi OTDK-n. Gyakorlatilag minden "versenyzőnek" feltett egy iszonyatosan szemét kérdést. Gyakorlathoz hozzá az AB-n szinte egyáltalán nem lehet menni.

hebab 2010.04.28. 22:04:13

@Ordnassac: csak az a baj, hogy ennyi erővel tényleg mindenki alkotmányjogász ám, mert az alkotmányjog alapjogága az egész jogrendszernek, vagyis az összes szakjogággal erősen kapcsolatban van.

de ezzel együtt lehet, hogy igazad van, én ezt a Koltayt egyáltalán nem ismerem.

Ordnassac 2010.04.28. 22:04:58

@hebab: amúgy a mostani szakállamtitkár ugye nem az a Papp Gábor, aki Jusztnak is ügyvédje volt?

(A Navra-féle csúcsminisztériumban várhatóan Répássy Róbert lesz egyébként az igazságügyi részt vezető almufti.)

Ordnassac 2010.04.28. 22:06:59

@hebab: Koltay nem klasszikus alkotmányjogász, mint mondjuk Kukorelli István, Dezső Márta, Ádám Antal, Schanda Balázs, Halmai Gábor vagy Schmidt Péter, de ő még a jobbak közé tartozik.

hebab 2010.04.28. 22:08:44

@Ordnassac: dehogy, annál kb. tizenöt évvel fiatalabb. és ezzel asszem el is mondtam róla mindent.

2010.04.28. 22:10:19

Na ennyi jogászt itt egy kupacban!:) Valóban, nem is fogalmazott másképp Sólyom, hogy erre egy jelöltet kérdezett meg, hogy felkészült-e rá, és az OV volt.

Doryyka 2010.04.28. 22:10:19

@Alf: messze van attol... fenyevekre. de gerinctelen legalabb

2010.04.28. 22:20:59

@Sokan kb. 5 millióan nem szavaztak a Fideszre!: @Doryyka: mert OV akar lenni köztársasági elnök?? Áh, most biztos nem.

Ordnassac 2010.04.28. 22:22:31

@[nev]: jujj. Röviden először ennyit.

Részletesebben: elnöki palota gyakorlatilag mindenhol van. Németországban is, Ausztriában is, Olaszországban is. Nem magyar találmány. Pedig egyik állam sem (fél)prezidenciális.

Szerinted olyasvalaki hívja össze az Országgyűlést, aki hivatalosan még nem is tagja az új OGY-nak? A köztársasági elnök szerepe itt áthidaló. Mint megfelelő legitimációval rendelkező személy (nemzet egysége, stb.) összehívja az alakuló Országgyűlést, bejelenti, hogy kit jelöl/javasol miniszterelnöknek. Aztán ő adja a legitimitást a korelnöknek és a korjegyzőknek arra, hogy vegyék át tőle az ülés vezetését, kvázi felhatalmazást ad. Ez jogilag fontos lépés.

----

2002-ben nem volt Fidesz-KDNP frakció, a KDNP akkor még jogilag zűrös helyzetben volt. Akkor az MDF-fel indultak közösen. Amennyiben nem váltak volna szét két frakcióvá, akkor a frakcióvezetőnek kellett volna jelölnie valakit. Szocit már dafke nem jelöltek volna. Megpróbálkoznak kisebbségi kormányzással? Abban a politikai helyzetben lehetetlen lett volna. Akkor mi a helyzet feloldása? Az ilyen destabilizáló helyzetet kerüli ki a köztársasági elnök javaslata. A végső döntést a parlamentarizmus szabályainak megfelelően az OGY hozza meg.

----

A miniszterelnök-helyettesről külön komment lesz.

Doryyka 2010.04.28. 22:25:20

@Letícia: minden akar lenni. reszketett a hatalomert 8 evig csoda, h bele nem betegedett.

Ordnassac 2010.04.28. 22:28:13

@[nev]: A miniszterelnök-helyettesi kérdésről: az ombudsman először is ab ovo kormányfüggetlen. Ezért is hívják országgyűlési biztosnak. Az ombudsmannak pont a kormány szerveit és az igazgatás többi részét kell vizsgálnia, kormányzati szervként így elveszne a függetlensége.

Az ügyészség kormány vagy OGY alá helyezése nagy irodalommal rendelkező vitakérdés, itt sok megoldás van. Előbbi esetében pl. van több ország, ahol az igazságügy-miniszter egyben a legfőbb ügyész is (pl. USA, Lengyelország). Máshol a parlamentnek felelős szerv.

Egy kormánytag (a miniszterelnök-helyettes márpedig az) nehezen tudja a nemzet egységét megtestesíteni, főleg, ha alárendelt szereplője egy másik embernek (a miniszterelnöknek). A miniszterelnök-helyettes általában a koalíciós partner vezető minisztere szokott lenni, ahol kifejezetten létezik e poszt. Gyurcsány pl. mikor lépett volna vissza Kóka János javára az őszödi beszéd után? Másrészt az utódot is az OGY-nak kell megválasztania, miért kell az pont a miniszterelnök-helyettesnek lennie? Egyáltalán nem természetes utód.

Ordnassac 2010.04.28. 22:29:00

1-0 Barça (gsz.: Piqué). Lesgyanús.

2010.04.28. 22:32:37

@Doryyka: ?? Szegényre csak rá kell nézni, hogy nem múlt el a frusztrációja nyomtalanul, mert az összes kortársán meg se látszik az idő. Az biztos, nehéz lehetett vezérnek lenni. Ám kiverte az ország 2/3-ból, hogy elismerjék, és őt akarják, ez nem kis teljesítmény!!

Doryyka 2010.04.28. 22:35:52

@Letícia: azert ehhez kellett a szocik toketlenkedese, nem csak Ovi erdeme a dolog. Mindenesetre most legitim lesz a kormany, nem ugy, mint ezelott ;)

Ordnassac 2010.04.28. 22:37:00

Meg nem adott gól a Barçának, de jogosan nem adták meg, kezezés volt előtte...

Ordnassac 2010.04.28. 22:39:40

Vége. Inter-Bayern döntő lesz.

ubul2000 2010.04.28. 22:40:06

@Ordnassac: Végre egy jó hír mára, kiesett a Barcelona!

Első mohikán 2010.04.28. 22:40:27

@Doryyka: "reszketett a hatalomert 8 evig csoda, h bele nem betegedett."
De, belebetegedett. Ez a hapsi nem normális. Majd rá fogtok jönni Ti is.

2010.04.28. 22:40:50

@Doryyka: na ne már, az is legitim volt, csak hát, hagyjuk...a többi már történelem...:)

SzucsCsaba 2010.04.28. 22:42:13

Igaza van Török Gábornak, és köszönjük Neki a pontosságot.

A köztársasági elnök - szerintem - nem teheti meg, hogy pontatlanul, pongyolán fogalmazzon ilyen esetben.

A kormányfő-jelölt - szerintem - megteheti, hogy ne precíz jogi formulákban beszéljen, hanem emberközelibb, a lényeget azért megragadó mondatokat fogalmazzon meg.

És hogy nemcsak a közjogilag értelmezhető kapcsolat a fontos a köztársasági elnök és a kormányfő-jelölt személye között, azt maga a Sólyom-Orbán találkozó ténye is igazolja.

A magyar média állapotát - szerintem - az olyan dolgok sokkal jobban kifejezik, mint elfogultság, felületesség-felszínesség, egyoldalúság, bulvárosodás, szakmaiság hiánya és még sok minden más. Épp ezt a mai esetet én nem érzem annyira apropó értékűnek.

Szerintem ami itt a lényeges és fontos, az az, amit Sólyom László is mondott. Egyrészt az ünnepélyesség átérzése, átélése lenne jó minél többekben, másrészt pedig tényleg a többségi akaratnyilvánítás ereje, hatalma ezekben a jogi és intézményi aktusokban testesül meg, teljesül be, válik mindenki számára láthatóvá.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.04.28. 22:47:53

e tekintetben irigylem Török Gábor problémáját...

panelburzsuj 2010.04.28. 22:50:43

"még a Fidesz elnökének honlapján is" - mondja Török Gábor.

"A kormányfő-jelölt - szerintem - megteheti" - mondja SzucsCsaba.

Rákkatintottam a belinkelt honlapra. Az nem a Fidesz-elnök, de nem is a kormányfőjelölt honlapja, hanem egy Orbán Viktor nevű férfiúé, aki eredeti szakmája szerint - jogász.

Szerintem ez is egy érdekes vonás a képen.

2010.04.28. 22:53:21

@panelburzsuj: na megérkeztünk Kekeclandba!:)

Szép további kekeckedést és majd aludjatok jól!:)

Ordnassac 2010.04.28. 22:53:31

@ubul2000: a bloggazda szerintem más véleményen van. ;-) Jómagam csak egy magas színvonalú döntőre vágyom. Erre a Barça is alkalmas lett volna, az Inter is az lesz.

gitáros 2010.04.28. 22:56:25

@fell bandi:
Pillanatig se zavarjon, hogy a _szavazók_ 53 százaléka voksolt a Fideszre...

ubul2000 2010.04.28. 23:01:39

@Ordnassac: :)))
Tulajdonképpen semmi igazi okom nincs rá, de valahogy nagyon nem kedvelem a Barcelonát. És erre a történések rá is erősítenek. A tavalyi botrányos továbbjutása a Ch. ellen, a mostani lesgól, stb. De ugyanilyen cipőben jár a korábban (Beckenbauerék idejében) általam nagyon kedvelt Bayern.
Szóval az Internek drukkolok a Bayern ellen (Hja, a catenaccio idejében pont fordítva volt. Utáltam az antifocit játszó olaszokat)

egy maréknyi dollár 2010.04.28. 23:02:15

@borovi: Tökéletesen igazad van és nagyon jól megfogalmaztad.Egyetértek veled.

panelburzsuj 2010.04.28. 23:03:34

@Letícia:

Velem érkeztünk meg? Nanemá ... itt már keresztbe-hosszába minden betűt átrágtak a tárgybeli elnökurak kollégái, és én éppen csak hogy elcsíptem a vonat végét ... :)

parajsandor 2010.04.28. 23:13:41

SzucsCsaba 2010.04.28. 22:42:13: "Igaza van Török Gábornak, és köszönjük Neki a pontosságot. A köztársasági elnök - szerintem - nem teheti meg, hogy pontatlanul, pongyolán fogalmazzon ilyen esetben."

Sólyom László pontatlanul fogalmazott! A sajtónyilatkozatában elmondott bakiját az írott változatban utólag korrigálták.

A köztársasági elnök Fidesz - Polgári Pártot mondott. A kiadott, írott formában már javították a pártot szövetségre.

A többi stimmel.

teljesenertelmetlen (törölt) 2010.04.28. 23:19:32

@gitáros:
OV nem azt állította, hogy az egész ország szavazott rájuk, hanem hogy az ország 3/3-ból áll, és nekik az egész országot kell vezetniük.

Kicsit se zavarjanak a tények.

[nev] (törölt) 2010.04.28. 23:21:36

@Ordnassac:
szerintem az összes kormánytagnak igyekeznie kell a nemzet egészét megtestesíteni. politikai értelemben ezt a szerepet a miniszterelnök helyettese tudja a leginkább eljátszani. mert az ellenzéknek nem ő az elsőszámú célpontja, hanem a miniszterelnök, viszont után neki van a legnagyobb tekintélye a kormányban.

szerintem egyszerűen praktikus úgy kormányozni, hogy a miniszterelnök mellett létezik egy helyettes. és a kormányfő mindjárt nem olyan ellenszenves, azok szemében, akik mindenben teljhatalmat látják, feltéve, hogy a "nádor" politikai értelemben nem egy bábu. például gyurcsány mögött szily katalin tölthette volna be ezt a szerepet.

persze nem csak a miniszterelnök helyettessel lehet kormányfőt lecserélni, de ez a gyors kormányfőváltás lehetővé tenne. és persze nagyon sok mindent megoldana. a miniszterelnök szabadágon van. vagy más módon akadályoztatva. nem tud két helyen lenni, de fontos volna. szóval ebből a helyzeten nagyon taktikusan lehet politizálni. úgy, hogy a miniszterelnök egy lehetséges utódja.

a jelenlegi államelnöki szerep viszont nincsen pontosan definiálva, sólyom lászlónak minden lépése politikai vihart kavar, pedig csak kiáll, és hebeg valamit. a gyenge államelnök helyett az erős miniszterelnök helyettes a magyar közjogi rendszerben sokkal hasznosabb lenne véleményem szerint.

---

az elég abszurd, ha az ombudsman ellenőrzi a kormányt. a kormány a parlamentnek felelős.

panelburzsuj 2010.04.28. 23:23:00

@Ordnassac:

Magyarul: ha valaki, hát épp OV pontosan tudja, hogy Sólyom nem felkérte, hanem jelölte ...

És azt gyanítom, hogy nem ez lesz az utolsó szórejtvény, amin Kekecfalvának érdemes lesz alaposabban elspekulálni.

A szerelő 2010.04.28. 23:24:12

így is van, legyünk precizek. ha egyszer nem volt taggyűlés, akkor nem volt :)

Ordnassac 2010.04.28. 23:32:20

@[nev]: Teljesen félreérted a miniszterelnök-helyettes szerepét. Nem nádor, hanem a miniszterelnök akadályoztatása esetén ő intézi a folyó ügyeket. Nem ugyanaz. Ahol létezik miniszterelnök-helyettesi tisztség, ott az esetek többségében valamilyen miniszteri tisztséget is visel és emellett miniszterelnök-helyettes, tehát egy szimpla kormánytag némi pluszhatáskörrel. Kivétel az USA, ott nem miniszter, hanem a Szenátus elnöke, tehát itt is van valami (még ha általában formális) pluszszerepe. Mellesleg az USA államfelépítési rendszerének egyik legalulszabályozottabb része. Egy második ember amúgy sem helyettesítheti az államfőt.

Egy kormánynak mint a végrehajtó hatalom fejének egyáltalán nem tiszte a nemzet egységét jelképeznie. Már az ellenzék léte is tagadja ezt a felfogást.

Az ombudsman nem a kormányt mint olyat vizsgálja (amennyiben félreérthető voltam, úgy elnézést), hanem t. k. a központi közigazgatás szerveit, az önkormányzatokat, stb. Nem felettesi kontroll, hanem alapjogvédő személy. Általánosságban (egy-két kivételtől eltekintve) nincsenek olyan intézkedési jogai, mint a rendőrségnek, ellenben van egy óriási fegyvere: a nyilvánosság. Amennyiben vizsgálatai során észreveszi, hogy (alap)jogsértő egy állami szerv működése, jelzi a kormánynak, jelentést tesz közzé, illetve beszél a sajtóban erről. A kormánynak alárendelt személyként könnyen el lehetne csendesíteni egy megfelelő utasítással és az egész intézmény értelmetlen lenne.

Ordnassac 2010.04.28. 23:33:36

@panelburzsuj: a web 2.0 terjedésével Kekecfalva lakossága bővül. ;-)

Ordnassac 2010.04.28. 23:35:06

@Ordnassac: "Egy második ember amúgy sem helyettesítheti az államfőt." <--- ez már a magyar viszonyokra vonatkozott, hogy egy miniszterelnök-helyettes nem veheti át a köztársasági elnök szerepét.

panelburzsuj 2010.04.28. 23:52:17

@teljesenertelmetlen:

Persze, lehet ezt csűrni-csavarni, csak minek?

Mondok példát: és miért pont 3/3-os egy ország? Miért nem 15/15-ös, vagy 137/137-es?

Szóval semmi gond, ha egy politikus örömében kicsit lódít, még aza se baj, ha metekozik, csak e kettőt ne keverje, mert az - snaszz.

Ordnassac 2010.04.28. 23:53:51

@panelburzsuj: mivel mindenki kétharmadról beszélt, így indokolt, hogy 3/3-ról beszél, ha abszolút többsége lenne, akkor azt mondaná, hogy az ország másik felének akar miniszterelnöke lenni. Szójáték a helyzetből, elég gyakori politikusi fogás.

[nev] (törölt) 2010.04.28. 23:56:40

@Ordnassac:
a "nádor" idézőjelben volt. a miniszterelnök helyettes nyilván a belügyminiszter lenne, aki az első számú belügyi diplomata. és ez kiválthatná az súlytalan államelnöki pozíciót.

az önkormányzati rendszerbe meg nem akarok belemenni, mert szerintem ott az alapvető probléma, hogy a jegyő a polgármester alá van rendelve. és a jegyző felel a törvényességért, de a polgármester bármikor leválhatja. ennek megfelően nem hallottam jegyzőről, amelyik a törvénytelenséget látott volna az önkormányzatok műkdésében.

az ombudsmant, és az ügyészséget is a kormány alá lehetne rendelni, ha a jegyző a polgármestertől függetlenül lenne megválasztva. itt ez a probléma. nem az ombudsmanok függetlensége. szerinted érdekel valakit, hogy azok mit mondanak.

a kubatov ügyben mondott valamit az adatvédelmi biztos. érdekelt valakit. senkit se. majd jól leváltják, és kész. de egyéb nem pártpolitikai kérdésekben is súlytalan. pont azért, mert a közjogi rendszerben lóg a levegőben éppen úgy, mint az államelnök.

ha lenne egy korszerű belügyi tárca, amibe ezeket besorolnánk, és ki lenne véve a rendőrség, ami inkább rendészeti, védelmi feladatokat lát el, szóval lenne egy ilyen belügyi diplomata tárca, és a belügyminiszter a miniszterelnök helyettes lenne, akkor ezek politikai értelemben fajsúlyosabbá válnának.

fraki 2010.04.29. 00:00:26

Nyelvészetileg ennek pragmatikai jelentősége van. Látható, hogy a jogban laikus újságírók gyakorlatilag felkérésnek értékelik a választások utáni első találkozót az elnök és a győztes párt vezetője közt.

Az, hogy ez jogilag jelölés, tkp. másodlagos kérdés.

TG írja: "a lényeg az, hogy közjogilag az elnök nem a jelölttel van kapcsolatban (nem megbízza vagy felkéri), hanem a parlamenttel"

Igen, de mégiscsak volt itt egy találkozó, tehát gesztusok/aktusok szintjén a két személy volt kapcsolatban.

[nev] (törölt) 2010.04.29. 00:08:36

egyébként török személyiségéből indulok ki. szerintem nagyjából ő az a karakter, aki erre a legjobb második pozícióra kiválóan alkalmas.

egy nb1-es kosarastól hallottam, hogy ő akar lenni a legjobb csereember. és tényleg olyan volt. amikor bement a pályára rögtön szórt egy hármast. mert a kispadról figyelte, és elemezte a játékot. és tudta hová kell helyezkedni, hogy azonnal tiszta dobóhelyzetbe kerüljön. amikor pályára lépett, akkor mindig oda kellett figyelni rá. de ő egy csereemberként definiálta magát. és abból a legjobb akart lenni.

és szerintem török habitusában is vilyesmi van. nem uralkodó szeretne lenni, hanem szekundáns. abból viszont a legjobb. szóval nagyon sok ember alkalmas lenne erre a szerepre. szerintem török is. vagy olyan fazonok, mint török gábor.

Ordnassac 2010.04.29. 00:11:24

@[nev]: általában a külügyminiszter szokott miniszterelnök-helyettes lenni. Amúgy nevezzük nevén a dolgot: prezidenciális rendszert akarsz bevezetni, ahol az állam- és kormányfői tisztség egy személy kezében van.

Akkor nézzünk egy-két hatályos (és klasszikus) köztársasági elnöki hatáskört:

1. egyéni kegyelem megadása: most képzeld el, ha egy vezető pártpolitikus kezében lenne az egyéni kegyelem megadásának lehetősége...

2. választások kitűzése: mondjuk az Alkotmány ez erős korlátok közé szorítja, de akkor is disszonáns a kormányfő kezébe adni ezt a hatáskört.

3. OGY feloszlatása: kedvezőek a közvélemény-kutatási adatok, leszavaztatja magát többször az OGY-ban, feloszlatja az OGY-t és új választás. Joggal való visszaélést súroló helyzet.

4. A Legfelsőbb Bíróság, a legfőbb ügyész és más vezető tisztségviselők jelölése. Biztos kell ez nekünk, hogy Gyurcsány vagy Orbán jelölje kénye-kedve szerint ezeket a tisztségviselőket?

Az önkormányzatnál a jegyző lehetne független, azonban őt ki ellenőrzi? Arra lehetne ott az ombudsman. Központi állig. szerveknél meg nincs jegyző. Az, hogy téged nem érdekel az omdusman tevékenysége, még nem jelenti azt, hogy felesleges is. Majtényi László tevékenysége a bős-nagymarosi vízlépcső ügyében pl. elég jelentős volt. Nem beszélve az elektronikus információszabadság ombudsmanok által erősített kikényszerítéséről.

Az ombudsman igen nehezen váltható le, ez vonatkozik gyakorlatilag szinte bármelyik OGY által választott személyre. Az általad megálmodott belügyi tárca is csak a kormány része lenne, az (miniszter)elnöknek alárendelve. Politikailag fajsúlyosabb lenne, de a demokratikus kontrollt semmiben sem segítené elő.

panelburzsuj 2010.04.29. 00:20:26

@Ordnassac:

Gyakori fogás, persze. Itt le is van írva, hogy mit lehet vele fogni ... :)

velemenyvezer.blog.hu/2010/04/26/hiaba_gyozott_bajban_a_fidesz

(Alapvetően nem is maga OV a rémséges (márhogy a konkrét OV-szöveg:), hanem az lázas igyekezet, amivel a hívek az ilyen kikacsintós csintalanságokat földúltan elkezdik "megmagyarázni".)

BonFire 2010.04.29. 00:33:38

Petőfi Sándor verse a Fideszhez:

Szájhősök

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szívében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?

Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiábá néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyújtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.

Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy, mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.

S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképpen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.

Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kíséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szerekét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

(Szatmár, 1847. augusztus)

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2010.04.29. 00:37:20

engem akkor már jobban foglalkoztatna az a kérdés, hogy nem Orbán Viktort "kérték fel" hanem Dr. Orbán Viktort, és nem Sólyom László, hanem Dr. Sólyom László

[nev] (törölt) 2010.04.29. 00:39:19

@Ordnassac:
szerintem általában a belügyminiszter. de ez mindegy. nem akarok prezidenciális rendszert, mert amiről beszélek, abban a modellben egyáltalán nincs államfő. kormányfő van, és van egy helyettese, aki a kormánytag, a belügyminiszter.

1. kegyelem gyakorlása. nyilván erős keretek közé kellene ezt is szorítani, és inkább csak azt a jogot kellene adni, hogy a büntetést megfelezhesse. de nem látom be, hogy amikor az államfő indoklás nélkül kegyelmet oszt, az miért nem disszonáns. ha ez a miniszterelnök helyettesére lenne bízva, akkor a parlamentnek felelne.

2. a választások lebonyolításáért tudtommal most is a belügyminiszter felel. a választások időpontját is ő tűzné ki az alkotmányos kereteken belül. mi történne. semmi.

3. az országgyűlést nyilván nem oszlathatná fel. a parlamentet csak saját magát oszlathatná fel.

4. szerintem ezeket a "legfőbb" szerepköröket át lehetne adni az uniónak. jelenleg is az unió bíróságai az utolsó jogorvoslati lehetőségek, szóval ott van a "legeslegfőbb" bíróság, és oda kellene adjusztálni a "legeslegfőbb" ügyészséget is. és akkor az lesz a legkevésbé pártos. egy több nemzetiségből álló tekintélyes bírói, és ügyészi testület volna a kívánatos.

szerintem nem kell például magyar alkotmány se, uniós alkotmány van. mit akarunk még. legfeljebb egy magyar preambulum kell. ami lehetne a himnusz. és minden nemzetiség írhatna hozzá sajátot. hogy magáénak érezze. szerintem uniós ptk kellene. szóval nagyon sok kérdést a nemzetközösségre kellene bízni, és nem a (párt)államra.

pakesz (törölt) 2010.04.29. 00:40:35

@Udo von Raumschiff: jo de ha Megyonal anno Madl az Orbannak adta volna, akkor azutan nem lett volna meg zaros hataridon belul a kormany, utana meg ugyis Megyot kerte volna fel nem?
ez talan arra jo hogy ne huzzak az idot feleslegesen

pakesz (törölt) 2010.04.29. 00:44:08

@gitáros: "Az hagyján, hogy te egy "egész ország"-nak hazudod az 53 százalékot."

az a helyzet, hogy meg a foldre szallt ordognel(azaz Orbannal) is rosszabb ha nem kepesek iranyitani az orszagot, hanem allandoan megy a kormanyvalsag

Ordnassac 2010.04.29. 00:56:47

@[nev]: nemzetközi összehasonlításban mondom. Németországban általában a külügyminiszteri tárcát viszi a koalíciós partner, aki miniszterelnök-helyettes is. Nálunk hosszú évekig a belügyminiszter volt, egészen 1998-ig. Akkor Kövér László "titokminiszter" lett, majd 2000-től 2002-ig Stumpf István kancellária-miniszter, de volt már Gyurcsány Ferenc is sportminiszterként, illetve Kiss Péter is kismillió miniszterként (munkaügyi, kancellária, társpolitikai).

1. az egyéni kegyelem megadása miniszteri ellenjegyzéshez kötött, ez feloldja a disszonanciát ebben a kérdésben. Itt van egy ellenőrző elem. A belügyminiszteri kegyelemnél mi lenne?

2. a lebonyolítás nem egyenlő a kitűzésével. Amúgy ma Magyarországon NINCS belügyminiszter, úgy négy éve. Most az önkormányzati miniszter a választás lebonyolításáért felelős miniszter. Ergo adjunk a kezébe egy olyan jogkört, ahol ő maga (vagy a főnöke) dönti el, hogy mikor legyen a választás. Amikor nekik éppen jó!

3. az OGY feloszlatási lehetőségének kiiktatásával erőpozícióba hozod az OGY-t. Az OGY-nál valamiért felbomlott a kormánytöbbség, szétszavaznak mindenhol, de senkinek a kezében nincs lehetőség a működésképtelen OGY feloszlatására. Saját magát meg éppen nem fogja, mert nem akar előre hozott választást. Tényleg, a te elnöködet közvetlenül vagy az OGY választaná? Nem mindegy.

4. ergo egy pitiáner kártérítési ügy miatt utazzanak az emberek Brüsszelbe. Ej, de gazdagnak gondolod az átlagembert, hogy évente több alkalommal ki tud utazni Brüsszelbe. Másrészt messze nem egységes az európai jogrend. Egy német BGB sok tekintetben különbözik a magyar Ptk-tól. Szóval ez kivitelezhetetlen.

Másrészt mi biztosítaná ennek a miniszterelnök-helyettesnek az erejét? Amennyiben a kormány tagja, úgy a miniszterelnök kénye-kedve szerint lecserélheti. Hiszen kormánytag és általa lett helyettes. Meg aztán, mi van, hogy ha valami súlytalan figurát jelöl annak? Uniós alkotmány nincs, azt a hollandok és a franciák elutasították. A lisszaboni szerződés meg az EU belső működését szabályozza, nem tekinthető kifejezett kartális alkotmánynak.

Hogy akarod pl. az angoloknál alkalmazott common law-t a kontinentális jogrend(szer)rel összehozni? A nemzeti sajátosságokat kiiktatni? Főleg egy olyan helyzetben, ahol messze nincs mindenhol ugyanaz a fizetőeszköz, tehát árfolyamszinten lényeges különbségek lehetnek euróban megadott kártérítésnél, ha át kell váltani dán koronára, lengyel zlotyra vagy magyar forintra. Jelen helyzetben kivitelezhetetlen.

Amúgy kezd az az érzésem lenni, hogy csak provokálsz. Csak pechedre szívesen válaszolok ezekre. ;-)

brazileiro 2010.04.29. 01:23:04

Sokadszor olvasom a bejegyzést, de még mindig nem értem TG problémáját. Azt nem tudom, közjogilag mi pongyola, mi nem, de a felkérés, szerintem, a magyar nyelvben kevesebbet jelent, mint a jelölés.

A médiának meg, talán, nem az a feladata, hogy "közjogilag pontos" legyen.

Amúgy a dologban az tetszik, hogy amikor Medgyessy 2004-ben lemondott, a szocik napokig aggódtak, hogy Mádl nem a szoci jelölltnek ad megbízást, hanem Orbánnak. Erről még Mádl-t is megkérdezték, aki sértődötten azt mondta a Népszabadságnak, hogy természetesen azt kéri fel, aki mögött ott a parlamenti többség.

Persze arra nem emlékszem, hogy ki milyen szavakat használt, de a történet lényege az volt, hogy az elnök döntési pozícióban van. Erre hat év után kiderült, hogy mindenki rosszul tudta?

lvjtn (törölt) 2010.04.29. 01:48:12

omg! ez most komoly?? ha egy jogász kekeckedik, még megértem, ők teljesen reménytelenül embertelen lények, akiknek lételemük ez a szarkavaró csűrés-csavarás, na de azért egy politológustól több pragmatikus hozzáállást várna az ember

Ordnassac 2010.04.29. 01:51:42

@lvjtn: "reménytelenül embertelen lények"

Látom téged is megátkozott a jóisten a megfelelő adag előítéletességgel...

Ordnassac 2010.04.29. 01:58:54

@brazileiro: mivel itt egy jelentős közjogi aktusról van szó, nem egészen mindegy, hogy mit használ az ember. A felkérésnek ugyanis semmilyen következménye nincs. Felkérni amúgy is táncra szoktak valakit. A javasolás/jelölés azonban már következményekkel járó aktus, amikor ezt benyújtja majd az OGY alakuló ülésén.

Nem mindegy, hogy hajópadlót vagy lambériát kérsz egy boltban, pedig mindkettő a padlózat egy-egy fajtája.

A médiának pedig igenis pontosnak nemcsak közjogi terminológiát értve kell lennie, hanem általában véve. Nem mindegy pl. egy gazdasági hírnél, hogy melyik kifejezést használja a cikkíró, holott akár hasonlóak is lehetnek, azonban mégis jelentős különbségek lehetnek benne.

nestrot10 2010.04.29. 02:06:07

Érdekes, hogy senki nem meri szóvá tenni (vagy dirket ciki), hogy mikor ez a varjú vagy Sólyom ,a híradóban azt mondta, a szokásos remegő debil hangon: amikor megkérdeztem Orbán Viktort " FEL-E " készült...Senki nem vette észre?....én pl felordítottam!!!!!!
Húúúúúúúúú a bunkó anyját ennek az ország legnépszerűbb barom emberének!!!!!! Ezt a a nyelvtant !!!!!!!!...b..meg..ilyet csak a legbutább suttyóktól hallottam.,

Na ilyen a magyar...a bunkó kell neki..s most már érthető az is miért kellett neki a gonosz törpe és Bandája a hatalomba....
Hülye ez a magyar NÉP!

nestrot10 2010.04.29. 02:07:20

T. Gábor,...... te is csak sunnyogsz ezen...... mi?:)

nestrot10 2010.04.29. 02:09:56

52,7 százalék választotta min. elnöknek az Orsóst... ezt ne feledjük...ennyi buta, vagy csak szakbarbár,.. meg csak van Magyarországon! :D

Zsola777 2010.04.29. 02:10:05

Siralmas, hogy a magyarok többsége egy összetett mondatot nem tud elemezni, és nem tudja kiszedni az alanyt és az állítmányt! Köszi Gábor, hogy megtetted! ;)

ssi 2010.04.29. 02:38:31

Korábbi választásoknál hogy volt? - "felkérték"
S.L. kérdezett, tisztázott - csak szokásjog, ha egyértelmű

Fidesz szerencse száma: 3.
1/3 szavazott rájuk, parlamenti hely 2/3, 3/3 ország felett

László56 2010.04.29. 06:09:12

Nehéz dolog a népművelés. Ha politikáról van szó akkor meg ha lehet még nehezebb. Török Gábor nagyon korrekt módon informál bennünket a politika formális nehézségeiről. Ugyanakkor azt is felmutatja evvel hogy az rossz kifejezések alkalmazásának mennyire népbutító hatása is lehet.

Ha olvasom az itteni kommentárokat ugyanúgy mint a Népszabó -ban megjelenteket, akkor lehet látni hogy – különösen a politikában-, mennyire szükségesek a korrekt információk. Sok munka áll még Török Gábor és társai előtt.

A választásoknak is vége van és még mindig sokan a választási hangot használják. Nehéz megérteni ? Ha nép döntött akkor a következő négy évben nem a választási kampányt kell folytatni, hanem a szakpolitikán keresztül kell a véleménykülönbséget megvitatni. Lehetőleg szakszerű komolysággal és nem választási hangnemben. Ezt tette Török Gábor most. Érdemes lenne úgy a médiának mint a politikusoknak is követni a példáját.

László56 2010.04.29. 07:09:49

@brazileiro: Ellentétben veled kedves „brazieiro” én értem Török Gábort és azt hiszem értelek téged is. De úgy gondolom hogy itt nem az elemző gondolkodásában van a hiba, hanem inkább a tiedével.

Mint ahogy írod nem érted az elemző problémáját. Ez önmagában hibás gondolkodás, mert nem az elemzőnek van a problémája, hanem éppen másoknak. Az elemző csak felmutatja ezeket a problémákat.

Írsz a média feladatáról is és közben elfelejted hogy a „közjogi pontosság” hiánya a médiában olyan végzetes fogalomzavarokhoz is vezethet, mint amilyet éppen te a hozzászólásodban felmutattál. Ez viszont ellentmondana a média népművelési feladatainak is. Mert hogy a médiának ilyen feladata is van az kétségtelen.

Írod többek között hogy a KE döntési pozícióban van. Itt szintén foglomfélreértésről van szó. A köztársasági elnök nem dönt a miniszterelnök személyéről. Dönteni a parlament dönt. Mint ahogy az elemző helyesen írta: a köztársasági elnök javaslatot tesz. Egy javaslat azonban nem döntés.

Talán most láthatod a legjobban saját magadon, hogy a politikában mennyire fontos a helyes megfogalmazás és annak értelmezése. Mert ha ez nem történik meg, akkor sokan ugyanabba a fogalomértelmezési hibába esnek mint Te saját magad. Ezt szeretné az elemző megelőzni. Köszönet érte.

panelburzsuj 2010.04.29. 07:28:47

@László56:

A szakpolitikáknak van egy komoly hátrányuk: minél "szakabb", annál világosabban kitűnik, hogy a politika az érdekek közötti egyensúlyozás. Tehát amíg kettő (3-4 ...) "néppárt" mutogathat kölcsönösen a gonosz birodalmaként a másikra (többire), és szabadítóként/védelmezőként önmagára, addig a szakpolitikák szintjén ez már nem elegendő: pontosan meg kell nevezni, hogy melyik érdekeket támogatja, és melyikeket csorbítja az adott párt. És ettől a pilanattól kezdve oda a "mindenkinek csak jót" néppártiság, hiszen mind a kedvezményezettek, mind a hopponmaradottak azonosítani tudják magukat.

A "választói igények" mentén alakuló politika persze idővel kitapasztalhatja, hogy melyek a nagy biztonsággal tömeges támogatást elnyerő intézkedési szándékok, de arra semmi garancia nincs, hogy a tömegigény egyben a közjóval is pontosan egybeesik. Megfontolásra érdemes gondolatmenet erről itt:

www.hirszerzo.hu/cikk.nemzeti_csapas.139809.html

jjulie 2010.04.29. 07:40:34

@panelburzsuj:

súlyos adatok a fidesz szavazóbázisról, pontos fogalmazás arról hogy miért volt létszügséglet a hallgatás a kampányban, és miért tart még mindíg, és miért nem beszéltek a helyzetről sem, (mondván hogy nem ismerhetik), és egyszerűen hagyták hogy belehiggyenek valimi délibábot a tömegek a fodesz logóba

mindezt fogalmaztam korábban úgy, hogy a fideszre vár a rendszerváltás lezárasa, miszerint le lett gyártva az elmúlt 20 évben 2-3 millió végletesen leszakadt ember és kb ugyanennyi billegő, és hogy ez a folyamat ne fájjon annyira, ahhoz kellett az elmúlt 8 év osztogatása, fenntartva az illuziót, hogy ez csak átmeneti állapot, és van kiút, most pedig a fideszre vár ennek a helyzetnek az elfogadtatása: lenyeletni hogy mindenki a helyére került, ez végleges állapot

az ország másik részének van vagyonkája, boltja, műhelykéje, cégecskéje, megfelelőnek tűnő állása, végzettsége, kapcsolatrendszere, társadalmi pozíciója, kompatibilis munkaerőpiaci értéke, ingatlana, na most ez a "megkapaszkodott" szerencsésebb, bátrabb, ügyesebb társaságnak kell ez előző nagyon gyenge alkupozícióben lévő olcsó munkaerő az országon belül, azonban "rendpártiság" után kiállt, mert állami erőt kér a pozíciója védelmében, és meg is kapja, mert meg is kell kapnia, ez a jobboldali fordulat

a játék nem babra megy már egy ideje, aki hibázik, elhagyja a szerencse, stb és a lemaradt csapatban találhatja pikk-pakk magát, két választást láthat: feladni beletörődni, vagy széplassan egy-két generáció alatt talán újra felküzdheti magát...ugyanis ehhez el kell nyernie erőt attól aki bizony tíz körömmel fogja azt

és ebben nincs semmi természetellenes, ez az erősebb kutya b...k világ, csupán a fidesz hallgatása és korábban felépített mítosza olyan szavazókat is fidesz szavazóvá tett, akikre olyan szerep vár amít a fidesz soha nem ígért nekik, és ők nem is vágynak rá

namost a fidesz mostani pártpozíciója is olyan érték, amin nem szabad hajszálrepedéseket sem eltűrni, olyat mint a kevéssé kezes jegybankelnök, egy hóbortos köztársaságai elnök és társai, be kell gyógyítani minden heget, lesz itt támadás minden irányból bőven, maximalizálni kell az erőt

nem lesz sétagalopp, így kell lennie, csak nem szokás beszélni róla

ehhez nem kellett az én szavazatom (meg még kb 3 millió emberé sem)

jjulie 2010.04.29. 07:47:29

@jjulie:

és a folyamat akkor lesz teljes, ha még kb 2 millió ember elveszti a saját tulajdonban való lakhatás lehetőségét, ennek a lebonyolítésa is a fideszre vár

nestrot10 2010.04.29. 07:50:51

A Sólyom Takarodj ,már bejön,..... most az ORBÁN TAKARODJ következik!!!!

mindegykivagyok 2010.04.29. 07:53:45

T posztiro!
Az azért sulyos eset,ha egy ujsàgironak szövegértelmezési zavara van!Ez is megérne egy posztot!

masni55 2010.04.29. 08:08:55

@Ordnassac: Ha ennek van esélye, ebben a komoly krízishelyzetben, akkor nekünk annyi. Évvére teljes bukta minden szinten.

theof 2010.04.29. 08:15:00

Szerintem igen is szükség lenne arra hogy a média közjogilag korrekt és pontos legyen. Mihez értenek az újságírók ha nem ehhez?

masni55 2010.04.29. 08:15:58

@masni55: Kivéve, ha Bajnait felkérik, hogy az eu-t is húzza ki a szarból, ne csak minket. :)

Unommáazegészet 2010.04.29. 08:24:40

Összeszartam magam az izgalomtól, miközben olvasta. De tényleg. Szerintem add ki.

bóra77 2010.04.29. 08:29:19

GÁBOR: szokásos..tegnapi A Tét/Magyar Kornélia/szélsőjobb vagy radikális a Jobbik/miért nem merünk bátrak lenni a meghatározásban c. opusz. Úgy látom örökzöld a téma, Téged mindig mindenhol elővesznek:)

László56 2010.04.29. 08:43:25

Milyen érdekes is a politika. Amit a „panelburzsuj” a szakpolitika hátrányának tart, azt én az előnyének nevezem. Hiszen a politika az nem más mint érdekképviselet. Ezt minél többen tudják annál jobb. Mert akkor már nem lehet az ideológiák tömegével etetni a a polgárokat. Az ideológiák mögött meg titokban folytatni a saját érdekek képviseletét. Igen is a „legutolsó polgárnak” is tudni kell, a politika az kő kemény érdekképviselet. Semmi más.

Ha ez a polgároknál már tudatos lesz, akkor eljött az az idő hogy tényleg a polgárok vezetik a politikát és nem a politika a polgárokat. Nekünk még sokáig kell erre várnunk. De megéri.

Ami a Hírszerző cikket illeti, www.hirszerzo.hu/cikk.nemzeti_csapas.139809.html, én magam is az egyik legjobb írásnak nevezném, ami az utóbbi időben megjelent. De ettől függetlenül hazánkra nézve, inkább tájékoztató mint útmutató jellege van.

A hazai politika egyik legnagyobb rákfenéje hogy ha példákat szeretne felmutatni az ország felépítésére, akkor a legtöbbször 60 – 100 milliós népekkel példálódzik. Ilyen nagyságú polgársággal azonban teljesen más államfelépítés szükséges mint egy tízmilliós népnél. A gazdasági erőről már nem is beszélve. Ugyanúgy nagy szerepet játszik az államon belüli népcsoportok nagysága és megoszlása. Mint ahogy nagy szerepet játszik a nemzet fogalma és annak az értelmezése.

Hazánkra nézve különös jelentőséggel bír Trianon szerepe, hiszem nem csak az országunk lett megosztva, hanem azáltal a nemzet fogalma is jelentőségteljesebb és fontosabb, mint más népeknél. Csak ez nálunk eddig el lett hallgatva. Nekünk magyaroknak nagyon sok behozni valónk van és ezt egy párttól elvárni egyáltalán nem realisztikus. Nekünk először meg kell tanulni szerényebbnek lenni és úgy a világot mint hazánkat a realizmus talajáról nézni. Azért kell a szakpolitika, mert az tanít meg bennünket azokra az összefüggésekre amit egy mondatban össze lehetne foglalni.

Globálisan gondolkozni és lokálisan cselekedni.

Különben köszönet hogy felhívtad a figyelmemet a Hírszerző cikkére.

www.BiSzex.hu · http://bisex.hu 2010.04.29. 08:44:35

ezek szerint TG nem hallotta a határozott, jól hallható igent :)

gonosztojás (törölt) 2010.04.29. 08:51:00

Hát..ez elvben olyan volt mint amikor Fidel Castrot vagy Kim Ir Sen-t felkérték az újbóli kormányzásra x évenként..
nevetséges és röhejes..

[nev] (törölt) 2010.04.29. 09:26:57

@Ordnassac:
egyezzünk meg abban, hogy nem értünk egyet.

2010.04.29. 09:28:09

@panelburzsuj: hát épp ez az! Még Te is kezded???:) Na de jól van ez így, magyarok vagyunk, az "a" betűről is meg tudjuk győzni a másikat, hogy egyébként á, vagy e, vagy í, vagy nem is betű...Abszolút lényeglátás, az a biztos. Hogy meg mire megyünk vele, az meg más kérdés...:)

török gábor 2010.04.29. 09:34:43

@bóra77: a mai Magyar Narancsban is megkaptam az oktatást; ezúttal azoktól a valóban felkészült kollégáktól, akik a Nemzetbiztonsági Hivatalnak is segítettek korábban a tisztánlátásban. amúgy az a legérdekesebb az egészben, hogy igazán nem velem vitatkoznak, hanem egy nekem tulajdonított állásponttal (ezért aztán a cikkekben mindig nagy diadalt is aratnak...). pedig nem azt állítottam, hogy ne lehetne a Jobbikot szélsőjobboldalinak nevezni, még csak azt sem, hogy ne lehetne ellenük elemzőként harcolni, csak arra próbáltam már néhányszor felhívni a figyelmet, hogy szerintem ezzel nincs elvégezve az elemzői munka. én azt szeretném megérteni, hogy miért lettek ennyire erősek. márpedig a szimpla "nácizás" ebben a kérdésben nem visz előbbre - ebben biztos vagyok.
amúgy mindenkinek ajánlom a figyelmébe a politikatudományi szemlében most (2010/01) megjelent karácsony-róna cikket (címe: a jobbik titka), a szerzők nem a megnevezéssel törődnek (szélsőjobb és radikális jobb fogalmát egyszerre használják), hanem a lényegi kérdéseket teszik fel. időigényesebb vállalkozás, de lényegesen hasznosabb.

2010.04.29. 09:45:34

@török gábor: egyszerűen nem értem, hogy komoly emberek a felszínes "nácizás" helyett nem az okokat keresik a dolgok mögött. Mert persze nem mindegy, hogy melyik skatulyába tesszük a Jobbikot, de ez nem oldja meg az kérdést, hogy miért vannak, miért ennyien és várhatóan lesznek-e többen? Mert amíg a szadesz is elnácizta, gyalázta őket, jól megerősödtek. Szóval lehet, hogy szadesz közeli újságírók mantráznak a MN-ban is, és a fától nem látják az erdőt? Megy-e a szimpla nácizással "a világ előbbre"?

Sejtek emögött egy hatalmas irigységet is részükről, a világ (=politikai elemzőpiac) újrafelosztása mindig háborúval jár. Jól hallható a fegyvercsörgés...:)

bóra77 2010.04.29. 10:03:35

@török gábor: én a magam részéről azt sajnálom, hogy ez a "dolog" régen nem arról szól, hogy most ki használja a szélsőjobbot, illetve a radikálist, hanem egész egyszerűen szakmai féltényekségről és irigységről. (Csíped a szemüket, ez van...ezért fáj ez az egész.)

sárkányfő 2010.04.29. 10:26:49

Gábor, én csíplek téged, de most én is eljutottam addig, hogy kritizáljam a témaválasztsod, remélem nem haragszol meg érte.

Tegnapelőtt lett le offshore-lovagozva Simor, egyensen Orbán által, tegnap reggel pedig azt is megtudtuk, hogy az 5 éve a fidesz által megválasztott Sólyom most repül, és hogy a nemzetközileg nagyon elsimert, függyetlen intézményt vezető jegybankelnöknek meg le kéne mondania.

Szerintem mindkét ügy bőven megérne egy posztot önmagában is, hát még együtt.
Ezzel szemben a politikai sajtó pongyola fogalmazását kritizáló poszt van még mindig fenn, ami persze igaz, de hát finoman szólva nem közelíti az aktuálpoitika lényegét (nem is szólva arról, hogy a sajtóval ezerszer nagyobb bajok is vannak). És miután órákon belül be lesznek jelentve az új kormány tagjai, gondolom már alkalom se lesz ezekkel foglalkzni.

2010.04.29. 10:32:13

@ó jaj: bocs, de szerintem mindkét általad felvetett téma - marad-e Simor és Sólyom - politikai bulvár kategóriához tartozik. Mert csak ködszurkálás van, de konkrétum nincs, és nem is lehet, mert még nincs új miniszterelnök.

[nev] (törölt) 2010.04.29. 10:32:55

@török gábor:
szerinted a magyar narancs sose írt a magyar társadalomról, hanem egyszerűen nácinak nevezik a jobbikot. ne viccelj. te vagy az, aki sose írtál egy sort sem magyar társadalomról, hanem egyszerűen radikálisnak nevezed ezt a csoportot.

itt a probléma, hogy a szociológusok használnak politikai kategóriákat (szélsőjobb), és politológusok társadalmi kategóriákat (radikálisok).

2010.04.29. 10:34:35

@Letícia: Úgy érettem, hogy az új, legitim miniszterelnöknek lesz joga és lehetősége erről nyilatkozni, attól lesz ugyanis hiteles, hogy beiktatták és teszi a dolgát. De addig??

sárkányfő 2010.04.29. 10:41:14

@Letícia: van konkrétum, maga Orbán Viktor nyilatkozott így győzelme utáni első nemzetközi sajtótájékoztatón. Neked ez nem elég?

És Pokornit se cáfolták ezerrel, pedig ha a Fidesz cáfolni akarja egy tagjának hülyeségét, akkor gyorsan megteszi, lásd ingatlandós ürge, azonnal eltörölték a száját.

Szó sincs ködszurkálásról, bulvárról meg pláne nem.

2010.04.29. 10:52:19

@ó jaj: egy lelkes, győztes pártelnököt hallhattál Orbán Viktor személyében, és ebben az esetben, Pokorni azkiaz? Szóval ha majd a Parlament határozatával OV miniszterelnök lesz, és utána tesz ilyen kijelentéseket, akkor lehet majd értékelni. Mert lehet hogy akkor már nem ezt fogja mondani, és annak lesz súlya, nem most. Abszurd felvetés, de mi van ha még sem vállalja el a miniszterelnökséget vagy nem szavazzák meg? Elméleti a dolog, de nem lehetetlen, így ezért nem kell jelentőséget tulajdonítani a kijelentésnek.

CSENDES 2010.04.29. 10:52:57

@ó jaj: Ugyan mér!olvasd el az utolsó mondatot. (külön kiemelve) Lesz még elemzés, de most csak ennyire volt ideje.

sárkányfő 2010.04.29. 11:02:08

@Letícia: Leírhatod 100x is ugyanazt, attól még nem lesz igaz. Erőből nem lehet érvelni.
Orbán szavának a 2/3 birtokában már most sokkal, de sokkal nagyobb súlya van, mint pl. Bajnai Gordon hivatalban lévő miniszterlenökenk. Ezt ebben az országban rajtad kívül 10 millió ember tudja...

Meg az is életszerű, hogy 2 napja nemzetközi nyilvánosság előtt lealázza Simort Orbán, majd ha megválasztják közli hogy bárcsak maradna. Ugyan, ugyanazt fogja képviselni mint most. Kár üres formaságokba kapszkodni, hagyjuk már ezt, nagyon gyenge...

@CSENDES: A Simor ügy 2 napos, de legyen neked igazad, várom az új posztot.

panelburzsuj 2010.04.29. 11:03:35

@jjulie: @László56:

(Érdekes cikkeket örömmel megosztok, csak nem akarok túl sokat az aktuális poszttal konkurálni. Mégse illik a házigazdát folyton letromfolni, hogy "az semmi, ezt hallgassátok meg ..." :)

A szakpolitikák kifejtésének hátrányát-előnyét én pont abban a vetületben próbáltam értelmezni, amit @László56 felvetett: miért van még mindig kampányhangulat, ha már választás után vagyunk? És úgy látom, hogy hogy pontosan azért, mert a nagy támogatás - nagy változás ugyan tökéletesen igaz, csak fordítva nehezebben működik a dolog: a nagy változás minden szeletének részletes kibontásával nem is biztos, hogy nagy támogatást lehet szerezni.

A csapdából egyébként én sem látnék más stabil kiutat, mint az állampolgárok/választók edukálását, komoly felnőttszámba vételét. Az állampárti rendszer erőn felül egyenlősített (a versenyképesség rovására). Ha tartósan meg akar kapaszkodni a Magyarország nevezetű érdekközösség, akkor elkerülhetetlen az inga "visszalendülése" (a tudatos "egyenlőtlenítés"), de ez csak akkor működhet komoly társadalmi felfordulás nélkül, ha hiteles vezetők hiteles célokat tűznek ki, és a részeredmények nem cáfolják meg őket.

Az elmúlt húsz év ebben kudarctörténet: az inga visszalendült (privatizáció, munkanélküliség), de egyik eddigi kormányzat sem tudta/merte ennek a folyamatnak a vezénylését nyíltan felvállalni, egyik eddigi kormányzat sem volt képes a szavazatokon túlmenő, aktív és tartós társadalmi támogatást elérni. A magánkapitalizmust ugyanolyan gyámkodó, buksisimogató, szemforgató módon építjük, mint ahogy az "állami jólét" társadalmát építettük.

A "Jobbik-jelenség" magyarázatát én valahol itt keresném: a magukat (lássuk be: alappal) megcsaltnak érző rétegek meg akarják találni a "bűnöst", és bűnös-felmutatásban mesze a Jobbik a legbuzgóbb (és a leggátlástalanabb is: gusztus kérdése).

A Fidesz megkapta a kívánt támogatást, de belátható, hogy nem könnyű, és nem is hálás mutatvány előjönni a "nagy változás" szeleteinek részletes kibontásával. Különösen olyan elszánt üvöltőkórusok közé szorulva, mint a lefikázott Jobbik és az eldöngetett MSZP. (És az LMP is odamondogat azért ezt-azt, miközben folyamatosan együttműködési készséget nyilvánít ... )

Persze ezt eddig mindannyian tudjuk, vagy legalábbis érezzük. A nagy kérdés az, hogy a Fidesz milyen utat választ:

-nyers erővel lenyomja a békát

-vagy jól megmarketingeli, és trendi cuccként igyekszik lecsusszantani

-vagy komolyan a szemébe néz a "nemzetnek", és okosan elmagyarázza, hogy nem a gólya hozza a gyereket, és nem a Mikulás a GDP-t.

sárkányfő 2010.04.29. 11:04:56

@Letícia: ja, az általad is abszurdnak minősített felvetésed inkább nem minősítem, mert rendes vagyok. Főleg annak fügvényében, hogy tegnap hangos "igen"-t kiálltva már el is vállalta Orbán a miniszterelnökséget.

László56 2010.04.29. 11:05:14

@török gábor: A probléma szerintem ott van hogy a politika továbbra is folytatni akarja, a szakpolitika helyett az ideológiai politizálást. Mindezt annak ellenére hogy ez már hatvan éve mindig zsákutcába vezet.

Az ok talán arra vezethető vissza hogy e mögül prímán lehet folytatni az ország megosztását és avval az akadálymentes kirablását. Eddig Te, most Én alapon. Ha ezt a FIDESZ továbbra is praktizálni szeretné, akkor ne csodálkozzon senki a Jobbik további előretörésén. Annak ellenére hogy a FIDESZ nagyon sok jobbikos témát a sajátjávé tett és azzal nyert ilyen magasan, a kérdés marad: hogy mindez csak választási humbug volt vagy tesz is valamit.

A kormány lehetőségei nagyon is szoros korlátok közé van szorítva. Éppen ezért a kormányt adó pártnak minden realisztikus felvilágosító munkának örülnie kellene. A másképp gondolkodók ideológiai elítélése meg nem éppen a felvilágosítást szolgálja. Különösen ha még másképp gondolkodónak sem lehet nevezni valakit, csak azért mert magyaráz. Ezáltal mindenki aki a politikai elemzőket kategorizálni akarja csak azt mutatja meg hogy nem tud szabadulni a kommunista gondolkodás tanításától. Az országot csak az viszi előbbre, ki a másképp gondolkodókat nem uralni és ignorálni akarja, hanem sokrétűségként és vitapartnerként elismeri. Kinek evvel nehézsége van, annak a demokratikus gondolkodással is nehézsége van.

CSENDES 2010.04.29. 11:13:48

www.origo.hu/itthon/valasztas2010/kampanynaplo/20100429-kommunikacios-okokbol-hallgat-a-kormanynevsorrol-orban.html
Nos ez az igazán izgalmas. OV. magával viszi Varga M-t és Navrasics T-t. nem viszi magával a harmadik melnök helyettes jelöltet, Semjént. Reggel ugyanis rosszul viselkedett, amikior azt mondta, hogy ő 36 valódi kereszténydemokratában gondolja a frakciót (nem úgy mint OV.) Ezzel pedig kinyilvánította véleményem szerint, hogy nem kér a "kisgömböc effektusból", nem kér átülő fideszeseket a frakciójába. Hát valóban nem ostobák a kereszténydemokraták, s van még valami lehetősége, nem fog engedni szerintem.

2010.04.29. 11:25:32

@ó jaj: de értsd már meg, hogy valaki valakit lealáz, az etikai kategória, míg ha hivatalban miniszterelnök és leváltja, az jogi, és azt és annak következményeit lehet elemezni. De addig az etika az bulvár kategória...

Hangos igen Sólyomnak még nem keletkeztet jogot arra, hogy hivatalban tényleg ő lépjen. Mondhatja, hogy a fidesz Navracsicsot akarja vagy Kövért...:) Jó, nem húzlak, mivel "érzelmileg látod" a dolgot, de a jog az nem az érzelmekről szól.

2010.04.29. 11:29:24

@CSENDES: de valljuk is be, amíg nem miniszterelnök, minek is mondana bármit? Látom, tanult Bajnaitól...:) Ha Semjénnek meg eljárt idő előtt a szája, hát akkor fizesse meg az árát. Én ezt mondom.

CSENDES 2010.04.29. 11:35:19

@Letícia: Mert azt gondolod, hogy a korbács lecsap, s nem lesz miniszterelnök-helyettes??? Majd meglátjuk. Nem is ez a lényeg, hanem ha beengedi a fideszeseket, akkor mi a garancia, hogy a ciklus végére lesz még KDNP???

CSENDES 2010.04.29. 11:37:39

@CSENDES: Egyébként annyira látszik, hogy más mércével mérsz. Nem a KDNP-sek szivárogtatták ki a teljes kormánynévsort. S napokig nem KDNP-s képviselők nyilatkozgattak a kérdésekre. Ugyan már.

Udo von Raumschiff · http://udomongya.blog.hu/ 2010.04.29. 11:43:22

@pakesz:
@hebab:
Pont erről írtam, azért tájékozódik az elnök, hogy a parlament alakuló ülésén ne az legyen, hogy a relatív többséget megszerszerző, de parlamenti abszolút többséget felmutatni nem tudó embert javasolja miniszterelnöknek, hogy aztán blamázs, második nekifutás, közröhej legyen...

Még az ilyen egyértelmű eredménynél is kell beszélnie a listavezetővel. Tudniillik, közjogilag nincsen olyan, hogy miniszterelnök-jelölt. A pártoknak van listavezetője, de (bár úgy szokás), nem feltétlenül őt akarja a párt miniszterelnöknek. Orbán simán mondhatta volna Sólyomnak, hogy ő aztán nem akar kormányfő lenni, de itt a remek Kövér doktor, ő vállalná is, meg van is 263 remek képviselő a parlamentben, aki megszavazza. Blőd példa, persze, de jogilag rendben van, csak politikailag baromság.

[nev] (törölt) 2010.04.29. 11:45:28

@CSENDES:
semjént se ejtették a fejére. nyilván. a kereszténydemokrata "brand" elég erős ahhoz, hogy ez a formáció a parlamentben önálló politikia erővé váljon.

[nev] (törölt) 2010.04.29. 11:53:05

@Udo von Raumschiff:
itt a fő kérdés az, hogy ehhez miért kell az elnöki palotában ez a hacacáré. mert ez az képzetet kelti, mintha a miniszterelnök a köztársasági elnöknek volna felelős, és nem a parlamentnek. török gábor is ezt kifogásolja. csak szerinte a sajtó a felelős, mert a "felkérés" szót használták a "jelölés" helyett. és ez az érvelés a vicc kategóriájába esik. az elnöki palota intézménye, és az elnök autokrata személyisége (szereti maga körül a protokolláris felhajtást) okozza ezt a problémát. és nem a sajtó.

[nev] (törölt) 2010.04.29. 12:06:39

@[nev]:
hozzáteszem, az természetes, hogy a politkusai vezetők többségében ilyen fazonok.

szerintem a magyar közjogi rendszerben nincs szükség államelnökre. az országgyűlést összehívhajta majdnem azt mondom akárki. lehetne a legidősebb megválaszott képviselő. a korelnök. ha többen vannak, akkor megegyeznek, ha nem tudnak megegyezni, akkor sorsolnak. ha az országgyűlést mégsem hívja össze, akkor az alkotmány által rögzített határnapon az országgyűlés magától összeül. ennyi is elég volna. sőt az is, ha az alkotmány mondaná meg, hogy hányadik napon van a parlement alakuló ülése. de oké. legyen egy idős, tekintélyes bácsi, vagy néni, aki összehívja. és neki járjon ki az a tisztelet, hogy az első ülést vezetheti. egyáltalán nem vagyok a korelnök intézménye ellen.

az államelnököt fölöslegesen tartom, ha van miniszterelnök, és annak van helyettese. meg szerintem az országban az emberek többsége így van ezzel. minek oda egy udvari bohóc.

török gábor 2010.04.29. 12:07:39

@[nev]: bocsánat, de az első mondatot soha nem mondtam/írtam. pont azt szeretem a Magyar Narancsban, hogy ilyen kérdésekkel is alaposan foglalkozik.

török gábor 2010.04.29. 12:08:35

@ó jaj: ha a nap nem 24 órából állna...

2010.04.29. 12:11:28

@CSENDES: garancia nincs semmire, csak a halál biztos, mint tudjuk!:) Én úgy vélem, tán a fidesz pártelnökével kellene Zsótinak először beszélnie, ahogyantovábbról és nem fontoskodni egy-két újságírónak. És talán előtte kellett volna ezt letárgyalni, vagy leírni, mi lesz akkor, ha győznek. Nagy meglepetés ugyanis nem lehetett, még az arányban sem.

panelburzsuj 2010.04.29. 12:20:23

@Letícia:

Na most rittyentettem egy szélesívűt a tegnapi bolhászkodás mellé. Átlagold, plíz ... :)

Diocles 2010.04.29. 12:23:01

@török gábor:

"ezúttal azoktól a valóban felkészült kollégáktól, akik a Nemzetbiztonsági Hivatalnak is segítettek korábban a tisztánlátásban."

váááá, mekkora oldalvágás, látom "kedvelik" egymást Somogyi kollegával :-)

egyébként valóban megérne egy misét, h ezek a PC-s pancserek, akiknek tevékenységét legjobban az MDF hosszú és szánalmas haldoklása jellemzi, miként tudtak ilyen magasra felkapaszkodni (irodák Dubajban, a Balkán-országokban), mitől van ezekre ekkora igény ott, amikor Magyarországon a PC-s elemzések a közröhej tárgyai.
gondolom az egész PC valami fedőszerv lehet.

jjulie 2010.04.29. 12:30:08

@László56:

"Globálisan gondolkozni és lokálisan cselekedni."

(ezt a mondatot keresem már egy jó ideje )

kopogtató 2010.04.29. 12:36:46

offtopic: tudja valaki, hány szavazókör volt, amiben nem a Fidesz nyert?

2010.04.29. 12:40:01

@kopogtató: azt kérdezd, melyikben nem...tán 2?:)

Ordnassac 2010.04.29. 12:40:16

@CSENDES: azt is kijelentette Semjén, hogy több politicétől is érkezett megkeresés, hogy átülnének hozzájuk. Erről meg majd döntenek. Ugyanez volt négy éve. Úgy egyáltalán nem biztos, hogy Semjén "nem kér" belőlük.

kopogtató 2010.04.29. 12:44:19

@Letícia: azt kérdeztem, melyikben nem, de összesen 11000 szavazókör van kb., nem tudom ki bogarászta végig ezeket, Pesten tuti van pár100, ahol a szocik nyertek, de országos szám érdekelne:)

CSENDES 2010.04.29. 12:44:55

@Ordnassac: Persze, de az is ténykérdés, hogy a riporter kérdésére válaszolva háromszor erősítette meg, hogy ő mit akar. Ez pedig számomra egyértelmű volt. Mondhatnám, hogy azt sugallta, márpedig én nem akarom őket. Ez ilyen egyszerű. persze én egyszerű ember vagyok, de én így értettem.

CSENDES 2010.04.29. 12:45:27

@CSENDES: fel is kaptam a fejemet.

sárkányfő 2010.04.29. 12:46:20

@török gábor:
:)
Ez a 24 néha nekem is kevés...

Udo von Raumschiff · http://udomongya.blog.hu/ 2010.04.29. 12:46:45

@[nev]:
A „haccacáré” azért kell, mert a 2. forduló és a parlament alakuló ülése között több hét telhet el. A köztársaság elnökének dolga megbizonyosodni arról, hogy van parlamenti többségi támogatással bíró, és a miniszterelnökséget vállaló személy, akit az alakuló ülésen kormányalapítással megbízhat az új parlament. Az esetleges koalíciós kavarások, sajtósejtetések, kiszivárogtatások és dezinformációk végére tesz pontot azzal, hogy ezt a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt teszi. Felszáll a fehér füst, a kedélyek megnyugodhatnak, a politikai helyzet stabil.

Sólyom korrektül fogalmaz, korrektül jár el. TG korrektül fogalmaz. Te viszont inkorrektül fogalmazol:
„...ez az képzetet kelti, mintha a miniszterelnök a köztársasági elnöknek volna felelős, és nem a parlamentnek.”

Sólyomnak egyetlen megnyilvánulása sem kelt ilyen képzetet, TG épp arról ír, hogy az államfő milyen kínosan ügyel arra, hogy a látszatát is elkerülje az ilyesminek.
Csak a fogalmatlan sajtómunkások már nem figyelnek, talán nem is értik a különbséget a közjogilag igencsak eltérő jelentésű kifejezések között.

Diocles 2010.04.29. 12:47:06

@CSENDES:

hm, nem hiszem, h Semjén véleménye különösebben számítana...

2010.04.29. 12:49:38

@kopogtató: jaj bocsi, én is észrevettem. (Azt hiszem befejezem a félig meló, félig blogolvasást...:() Az itteni korábbi posztoknál láthatsz ábrát, táblázatot, de az Index honlapján is vannak adatok.

Szép további napot!:)

Ordnassac 2010.04.29. 12:50:49

@CSENDES: csak azt mondta, hogy az a 36 ember biztos, hogy KDNP-s lesz. Azt nem zárta ki, hogy lehetnek többen is. Négy éve pl. Hoffmann Rózsa igazolt át így a KDNP-be.

CSENDES 2010.04.29. 12:51:12

@Diocles: Hogy ki lesz a KDNP frakcióban? Úgy érted? Merthogy Harrach lesz a frakcióvezető?

CSENDES 2010.04.29. 12:51:58

@Ordnassac: Nem tudom, Te melyik műsort nézted.

Ordnassac 2010.04.29. 12:55:35

@CSENDES: "A KDNP parlamenti frakciójának várható létszámáról Semjén Zsolt azt mondta, hogy a 36 KDNP által jelölt, Fidesz-KDNP színeiben mandátumot szerzett képviselővel számol, de fideszes politikusok részéről történt már megkeresés, hogy átülnének a kereszténydemokrata képviselőcsoportba."

Ebből számomra nem derül ki, hogy kizárja azt, hogy többen legyenek 36-nál. A 36 személy meg hivatalosan is KDNP-jelölt volt (lásd a párt különböző listáit), így elég valószínűtlen, hogy a Fideszbe mennének.

CSENDES 2010.04.29. 12:58:30

@Ordnassac: Ezt most miből idézted? Én a TV2-t néztem és nem az Index összefoglalóját vágtam ide be.

Diocles 2010.04.29. 12:59:06

@Ordnassac:

szerintem mondjuk célszerű volna meghagyni negyediknek a KDNP-frakciót, h a szoci és jobbikos felszólalásra még tudjon reagálni az egyik kormánypárti frakció.

bár az is csábító, h a KDNP-frakció legyen nagyobb, mint a szoci.

Ordnassac 2010.04.29. 13:00:36

Index.hu: "A KDNP parlamenti frakciójának várható létszámáról Semjén Zsolt azt mondta, hogy a 36 KDNP által jelölt, Fidesz-KDNP színeiben mandátumot szerzett képviselővel számol, de fideszes politikusok részéről történt már megkeresés, hogy átülnének a kereszténydemokrata képviselőcsoportba."

Link: index.hu/belfold/2010/04/29/semjan_zsolt_pironkodva_vall_posztjarol/

Pontosan ugyanaz a szöveg, ugyanis átvették az MTI anyagát. ;-)

CSENDES 2010.04.29. 13:01:25

@CSENDES: csak arra utalok, hogy ezt többször is megkérdezte a "nemtom" milyen (Demcsák?)Zsuzsa, mert a Pokorni pár nappal ezelőtt ezt szivárogtatta, tehát hogy szeretnék, ha az MSZP-nél és a Jobbiknál erősebbé tehetnék a KDNP ("bajusz" alatti mosoly) 40 fő alatti frakcióját erősíte3ni.

kalapácstollú 2010.04.29. 13:04:27

"154. Felkérte-e Sólyom Orbánt?"

Nem ez a kérdés! hanem, hogy felkéri-e Orbán Sólyomot!

CSENDES 2010.04.29. 13:04:34

@CSENDES: Erre mondta Semjén háromszor is, hogy ő a 36 fővel gondolkodik. De az MTI-t és a többit sem érdekelte, hogy miért mondta el háromszor. Persze azt is mondta, hogy majd még egyeztetnek a Fidesz frakcióvezetővel. Na és? Nem amit mondott, hanem ahogyan.

Ordnassac 2010.04.29. 13:04:56

@CSENDES: Fidesz 2-frakció nem lesz, az biztos. Gyanítom, hogy nem 50-en akarnak átjelentkezni, hanem mondjuk pár kettős tag (4-5 ember).

CSENDES 2010.04.29. 13:09:27

@Ordnassac: Persze hogy nem. Ha az MSZP-nél erősebbet akarnak, akkor az 36+annyi fő, amennyivel 60 fő összehozható. Vagy nem? nem a Jobbik+MSZPt-t mondta Pokorni, hanem azt hogy ennél is és annál is. De miért is fontos, hogy erősítsék ????

CSENDES 2010.04.29. 13:10:10

@CSENDES: Már-már szívügye a FIDESZ-nek

jjulie 2010.04.29. 13:14:58

@CSENDES:

milyen gyakorlati előnye van a mszp-nél nagyobb kdnp frakciónak? (a marketingen kívül)?

Ordnassac 2010.04.29. 13:15:53

@CSENDES: több felszólalási lehetőség, több műsoridő a tévékben, a Jobbik lehetséges megfosztása egy ogy-alelnöki pozíciótól, könnyebben működtethető frakciók. Egy 227 fős mamutfrakciót azért elég nehéz működtetni.

CSENDES 2010.04.29. 13:18:47

@jjulie: Remek ez volt az én kérdésem is, hiszen 26 volt azt hiszem a 2006-2010. Én nem azt látom benne. De lehet, hogy túlságosan gyanakvó vagyok. Bár nem feltétlenül alaptalanul.
OV úgy politizál mint egy sakkozó. Bármikor, bármit beáldoz. És ha úgy látja nincs már szükség rá a szövetségest is.

CSENDES 2010.04.29. 13:22:38

@Ordnassac: No most mondtál ellent anak a kijelentésednek, hogy 3-4 főt max. Azzal pedig nem lesz könnyebb a mamutfrakció működése. Ha viszont 20-30 fő átmozdul, gyakorlatilag megszűnik a KDNP frakció önállósága. Nem hiszem, hogy a FIDESZ azon működne, hogy a KDNP-nek nagyobb legyen a nézettsége a TV-ben, stb. Ezt már a választásokkor kellett volna elkezdeni, de ugye "csak a FIDESZ"

Ordnassac 2010.04.29. 13:26:31

Azt tudja valaki, hogy OV ma mikor jelenti be a kormánynévsor egy részét?

Ordnassac 2010.04.29. 13:27:51

@CSENDES: nem is mondtam, hogy ez lesz a cél. Csak mondtam egy-két gyakorlati példát, hogy mire lenne jó a dolog, azt nem, hogy ez is lesz. Mert nem lesz. Egyik fél sem akarja igazából.

panelburzsuj 2010.04.29. 13:32:18

@Ordnassac:

Tudtommal 16 órakor.

(Valahogy úgy szól a szöveg, hogy akkor KEZDI sorolni. Na most vagy mégis mamutkormány lesz, vagy minden napra egy tojás ... :)

Ordnassac 2010.04.29. 13:34:20

@panelburzsuj: ha az összes államtitkárt beveszi, akkor lehet az még hosszú...

CSENDES 2010.04.29. 13:37:17

@panelburzsuj: Belekezd, majd azt mondja " no, most belekezdtem." Az új miniszterelnöki szóvivő (Szíjjártó) átveszi a szót, és azt mondja. Vége.

Ordnassac 2010.04.29. 13:38:15

A Heti Válasz "listája":

hetivalasz.hu/itthon/ime-az-orban-kormany-28970 <--- ahogy elnézem több helyen a "parlamenti államtitkár" vagy az államtitkár lesz a minisztérium igazi vezetője...

Diocles 2010.04.29. 13:46:53

érdekes lesz majd a bizottságok elosztása.

Szerintem a Fidesznek két dologra kellene figyelnie nagyon:

- Kovács Laci bácsi ne lehessen külügyi elnök, ha ugyanis az lenne, akkor a legütőképesebb szoci politikusként nagyon vesélyes volna a kormányra. Szóval bárki legyen, csak ne ő.

- a Jobbik és az LMP is kapjon P-i alelnöki helyeket, ezzel a Fidesz felhozni őket a szocik szintjére. Sőt, én a Fidesz helyében az LMP-t kifejezetten megfuttatnám, ugyanannyi helyet adnék neki, mint a többi ellenzéki pártnak.

panelburzsuj 2010.04.29. 13:57:43

@Ordnassac:

Cséfalvay Zoltán (gazdasági stratégia)

Cséfalvay 1999:

Helyünk a nap alatt - "Kézműves Magyarország?"

Helyünk a nap alatt - Budapest Kelet-Közép-Európa centruma?

(Több helyünk-kezdetű fejezet nincs a könyvben: az első a világgazdasági trendek füzér zárófejezete, a második az urbanizációs irányok összefoglalása.)

Terniak 2010.04.29. 14:02:02

@Ordnassac:

Egyelőre még nem tudom eldönteni, hogyan alakulnak majd az erőcentrumok. Nem világos az sem, hogy a jelző nélküli államtitkár a mostani szakállamtitkár helyett lesz. Nem néztem mostanában híreket, lehet erről tudni?

Ha ez az "államtitkár" a szakállamtitkárnak vagy a helyettes államtitkárnak felel meg, kissé kevesen lesznek. Valahol még nekem hiányzik egy szint a szakmai és politikai szint között (értsd főosztályvezető és "államtitkár" között.)

Érdeklődéssel várom mi lesz a Ksztv.-vel, hallani olyat hogy kilövik az egészet, de módosítani biztos fogják. Jut eszembe, nem úgy volt hogy egy-két törvényjavaslatot már április 26-án benyújtanak? Az mkogy.hu szerint még mindig csak Mécs képviselő alkotmánymódosítása van benn újként az "a" bető elhagyásáról...

Yasashi Tanuki 2010.04.29. 14:10:44

Volt olyan időszak amikor maga köztársasági elnök se volt tisztában a saját szerepével.
Göncz Árpád elnöksége idején elkelt volna egy okos politológus aki elmagyarázza Árpi bácsinak és a médiának, hogy a TV elnökök kinevezését nincs joga megfontolni lelkiismereti okokból sem. Talán másként alakult volna a helyzet egy kormánybarát médiával. Akkoriban az ország Árpi bácsiját pont Sólyom László próbálta jobb belátásra bírni - mindhiába.

Ordnassac 2010.04.29. 14:28:32

@Wlassich: ahogy elnézem a csúcsminiszter egy újabb szint bevezetése. A parlamenti államtitkár gyakorlatilag a korábbi politikai államtitkár szerepét viszi tovább, azaz helyettesíti a minisztert az OGY-ban. A szimpla államtitkár a csúcsminisztériumokban az egyes nagyterületekért lesz felelős (kvázi alminiszterek, mivel korábbi miniszteriális szintű egységeket fognak vezetni). A nem csúcsminisztériumban pedig a szakmai vezető lesz. Emellett az apparátus vezetését a közig. államtitkár fogja vinni. A szakállamtitkár helyét visszaveszi a helyettes államtitkár. Az lesz még érdekes, hogy a szimpla államtitkárokat lehet-e majd interpellálni az OGY-ban.

objekt 2010.04.29. 14:36:54

Akkor most megint egy kis offolásra kényszerülök. Igaz, ha jól meggondolom javarészt eddig is azt csináltam.:-)

Az előbb úton voltam és mit hallok a rádióban?
Bemutatták az XY (nem emléxem) fotóművész által készített, Orbán Viktor korteskedését és kampánykörútját bemutató fotóalbumot.

A történelem tényleg ismétli önmagát?

Sokszor leírtam, én személy szerint nagyon kedvelem ezt a Viktor gyereket, de…

Biztos, hogy emlékeztetni kell az országot a rossz dolgokra, a túlzásokra is abból a négy évből? (Pl. a miniszterelnöki utakat megfilmesítő Ezüsthajó Kft. – re.) Én nem tudom ki felel ezért a Fideszből, de én ingyen is elmondtam volna nekik, ha megkérdeznének: mindenre volt most szükség, csak fotóalbum bemutatóra nem. Tudomásul kell venni, hogy az ország egy jó része, minimum a harmadik harmad, (de inkább többen) nem vevő az ilyesmire. Feltétlenül meg kell erősíteni az Orbán király legendát?
Ez itt egy relatíve normális, kiegyensúlyozott közösség, tájékozott emberekkel. Mégis minden negyedik poszt hozzászólásaiban olvasni lehet a koronaúsztatásról. Szerénység, szerénység, szerénység! Fotóalbumot, pedig otthon vagy baráti körben tessék terjeszteni.

Terniak 2010.04.29. 14:43:35

@Ordnassac:

Ha az "államtitkár" a "kisminiszter", a közigazgatási államtitkár neki felel, neki referál vagy a csúcsminiszternek?

Ez a logika kissé megtörik, mert pl. a KIM ez alapján csúcsminisztérium vagy nem? Ott külön államtitkárt kap a kommunikáció. Az igazságügynél érthető, de erre a területre minek? Az NGFM-ben pedig csak egy államtitkár lesz a gazdasági stratégiára? Az elég nagy terület...

Terniak 2010.04.29. 14:47:40

@Ordnassac:

Ha ehhez még hozzájönnek a helyettes államtitkárok, a karcsúsítás nem lesz nagyon tetten érhető. Én híve vagyok a kevesebb minisztériumnak, Franciaországban van egy mondás, miszerint a miniszterek ideális létszáma 6, de tíznél soha nem lett több, mert ennél több munkáját a vezető nem tudja koordinálni (persze, ezt soha nem tartották be, de elméletben szép).

Az én véleményem, hogy akárhogy játszunk a számokkal, a feladatok mennyisége nem fog csökkenni, sőt...Irányítási szempontból lehetnek majd hatásköri összezörrenések az egyes államtitkárok között.

szöllősi 2010.04.29. 15:13:33

@Wlassich:
Ez egyelőre ködszurkálás, majd 4 után érdemes folytatni.

[nev] (törölt) 2010.04.29. 15:14:14

@Yasashi Tanuki:
ebben az esetben vajon mi szükség van köztársasági elnökre. a miniszterelnök macskája is elláthatná kézjegyével a kinevezést. az sem mérlegelne. az alkotmányos berendezkedés egyes fejezeteit kissé abszurdra sikerült megírni.

Ordnassac 2010.04.29. 15:15:16

@Wlassich: szerintem lesz több is a Matolcsy-féle minisztériumban, Naszvadi György pl. hiányzik a HV listájáról, aki a hírek szerint a költségvetési területet viszi majd.

Terniak 2010.04.29. 15:15:52

@szöllősi dr: van benne valami... de lehet inkább a törvényjavaslat benyújtását kellene bevárni...

Ordnassac 2010.04.29. 15:19:22

index.hu/belfold/2010/valasztas/vona_gabor_vezeti_a_jobbik_frakciojat/ <--- hogy ez engem miért nem lep meg? Miért jutott hirtelen Csurka és Torgyán róla az eszembe?

panelburzsuj 2010.04.29. 15:31:37

@Ordnassac:

Miért hirtelen jutott eszedbe? :)

(Eddig kétségek gyötörtek, hogy tényleg hasonlítanak-e?)

Ordnassac 2010.04.29. 15:35:10

@panelburzsuj: a cikk hatására hirtelen, a gyanú már egy ideje megvan. ;-)

objekt 2010.04.29. 15:36:47

@panelburzsuj: Csak is! :-) Persze, én azért írom, hátha eljut valakihez és még időben változtatnak. Nagyon utálnék szégyenkezni miattuk...

Yasashi Tanuki 2010.04.29. 15:37:04

@[nev]: Sólyom megmutatta, hogy vannak területek ahol igenis van mozgástere a köztársasági elnöknek, ahol nem volt hatásköre ott csak jelezte a kormányfőnek, hogy ha szerinte kifogásolható volt az eljárása.
Gönczöt nem érdekelte a hatásköre kvázi a munkaköri leírása, csak simán megcsinálta ami az SZDSZ-nek éppen érdekében állt, és az akkori sajtó ezt kritikátlanul támogatta, anélkül, hogy utánanéztek volna, hogy mik az elnök tényleges jogkörei.

Diocles 2010.04.29. 15:37:44

ez azért ciki az MSZP-elnökségnek :)

"Vadai Ágnes azt szerette volna a választások második fordulójának másnapján, hogy az MSZP elnöksége ne csak felajánlja lemondását, hanem mondjon le, mégpedig azonnali hatállyal.
Lemondott az MSZP-ben betöltött elnökségi tagságáról Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár. A szocialista politikus a lemondásáról szóló levelet már eljuttatta Lendvai Ildikó pártelnöknek. Döntését azzal indokolta, hogy már a parlamenti választások második fordulójának napján tartott elnökségi ülésen sem értett egyet azzal, hogy a testület felajánlja lemondását a kongresszusnak, ő ugyanis az azonnali lemondás mellett érvelt."

A hvg-n is van egy baromi jó elemzés a szocikról, Sebők János tollából.
Összefoglalva: a régiek stabilizálják őszig a pozijukat Mesterházy háta mögé bújva, de ősszel jön egy sokkal nagyobb verés, és minden újra megnyilik, hevesebb indulatokkal.

Őszintén szólva nem értem mit esznek ezen a Mesterházyn (ill. értem, azt, h stróman), ez a Mesterházy ugyanis se a fiatalokat, se az öreg szocikat nem vonzza.
Az önkormin akkora zakót fog kapni, ami ma még elképzelhetetlen.

Ordnassac 2010.04.29. 15:47:13

@Diocles: kötve hiszem, hogy MA indulni fog ősszel az önkó választáson, így zakót sem kaphat. ;-)

panelburzsuj 2010.04.29. 15:48:51

@objekt:

Hát ...

Pont ezt olvastam most:

"Ha van bűne a magyar politikai osztálynak, elsősorban a Fidesznek, az az, hogy erkölcsi kérdéssé, a jó és rossz harcává silányította és hazudta a politikai alternatívák, programok közti választást."

Kerék-Bárczy itt:

nol.hu/velemeny/20100429-cezura

Ordnassac 2010.04.29. 15:55:10

@panelburzsuj: hát KBSz-től ez egészen viccesen hangzik, miközben ők párton belül ugyanezt játszották le...

Diocles 2010.04.29. 15:55:39

@Ordnassac:

de a zakót az ő nevéhez fogják kötni, ő lesz kénytelen kampányolni Horváth Csabika mellett Budapesten, aki nyakig ül már a BKV-botrányban, szóval ideális támadási felület ad az ellenfeleinek.

a Fidesz ráadásul vizsgálóbizottságot akar majd a BKV-ról, gondolom ezerszer berendelik oda majd Horváth Csabát és Hagyót a kampányidőszakban :-)

Ordnassac 2010.04.29. 15:57:17

@Diocles: lehet, hogy a jó hír az lesz, hogy nem ő indul? :-P

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.29. 15:59:49

@www.BiSzex.hu: "2/3 apám. ez a szám az ORSZÁG FELKÉRÉSE"

Valójában az ORSZÁG 1/3-ának a felkérése (fiacskám:)
- egy másik 1/3 (35,62%) HALLGATÓLAGOS tűrésével.

((gykv. a 64,38%-os részvétel 52,73%-ával nyert a FIDESZ-KDNP, ami kerekítve 34%))

panelburzsuj 2010.04.29. 16:03:48

@Ordnassac:

Az "ugyanezt" nem egészen világos előttem: annyit tudok, hogy sokakat brutálisan kirugdostak, de nekem úgy tűnt, hogy alapvetően két nagyon világos ok miatt. Az egyik a Bokros/program és a szadesz elleni berzenkedés/uszítás, a másik a Fidesz felé sandítgatás. Arra nem emlékszem, hogy az "elhajlókat" újra meg újra módszeresen "gonoszaknak" vagy "erkölcstelennek" állították volna be.

Persze lehet, hogy mégiscak volt szisztematikus mószerolás, de akkor kérek az emlékezetem frissítéséhez némi írott kapaszkodót ... :)

Ordnassac 2010.04.29. 16:19:14

@panelburzsuj: gyakorlatilag aki egy rossz szót szólt, fél órán belül repült a vége felé. Lásd Lévai Zoltánt, az MDF volt budapesti elnökét. Most meg ugyanazt mondják (hülyeség volt összeállni az SZDSZ-szel és Somogyival). Azért egy kizárást nem fél óra alatt szoktak lerendezni.

Alternatívák közötti választás: az MDF szűk vezetése eldöntötte, hogy mi az irány, igaz, hogy a párt fele nem értett egyet vele, de hát a párt = DI és köre. Lehetőségek közötti választás? Nem igazán. Aki meg azt mondta, hogy emberek, ez nem fog menni, rövid határidő tűzésével kilőtték a pártból.

Közben megy Orbán sajtótájékoztatója.

Ordnassac 2010.04.29. 16:23:06

Varga Mihály mint államtitkár??? Nocsak. Navra meg mineln-helyettes.

Ordnassac 2010.04.29. 16:35:42

Hétfőn kiderül a névsor maradék része.

CSENDES 2010.04.29. 16:48:19

@Ordnassac: Időközben, mert úton voltam (minden nap 1,5 óra oda és vissza) hallottam, hogy a gépezet beindult. Jobbikos gárdisták ellen emelnek vádat. Lecsaptak újabb, hivatalával visszaélő közalkalmazottra.
Hétfőn kiderül a névsor maradék része? Amit a miniszterelnök szóvivője fog interpretálni?

Ordnassac 2010.04.29. 16:50:42

@CSENDES: állítólag OV is ott lesz.

panelburzsuj 2010.04.29. 16:56:13

@Ordnassac:

A kérdés továbbra is az, hogy azzal magyarázták-e Ibolyáék a kirugdosást, hogy az elbocsátottak "züllöttek", "romlottak", "a vérükben van a kártevő hajlam", "javíthatlanok"?

(Ezt a kérdésemet nyugodtan tekintsd költőinek, ha nem erre akarsz válaszolni, hanem azt bizonygatni, hogy a MDF-tagok nem nagyon válogathattak ... :)

Ordnassac 2010.04.29. 16:58:15

@panelburzsuj: erre majd visszatérek, csak el kell rohanjak.

@mindenki: Féloff kérdés: ezek szerint Semjén nem lesz miniszterelnök-helyettes?

jjulie 2010.04.29. 17:08:56

@Ordnassac:

hát ez hatalmas változás: a navra lesz a főember, a szijjártó meg a szócső, tényleg nagy változás, megérte izgulni, alig van már körmöm

cambridge.on 2010.04.29. 17:37:45

index.hu/bulvar/2010/04/29/agyonvertek_nappal_egy_hajlektalant_nem_segitett_senki/
Gondolom sokan olvasták ezt a hírt.
Szinte mindennapos esetek közé sorolható. Számtalan esetben történik támadás védtelen, főleg öreg emberek sérelmére.
Ami kiverte a biztosítékot, a tény, hogy fényes nappal több szemtanú szeme láttára történt.

Vérlázító a rendőrség cinikussága, a sértett (időközben elhunyt) nem tett feljelentést, ezért az élkövetőknek semmitől sem kell tartaniuk!
Éljen a magyar joggyakorlat!

Mikor fog a Charta tüntetést szervezni, az erőszak ellen?

Van-e még valakiben kétség, ugyan miért erősödött meg a Jobbik?
Ez az apropója amiért itt említem meg ezt a hírt.

hoplita 2010.04.29. 19:09:28

@cambridge.on:
És van-e szemernyi kétséged afelől, hogy tovább fog...?
Mert ha kommunikációval, meg dumával, ígéretekkel meg lehetne az ilyet fékezni, akkor már a világ legbiztonságosabb országa lennénk.
De nem lehet és olyannyira a lovak közé van dobva a gyeplő, hogy az elképesztő...
Ellenpontként viszont a gyanútlan médiafogyasztó értesülhet a legújabb, súlyos gárdamellény viselési bűncselekményekről..
És sokan itt is csodálkoznak, hogy az emberek talpa is ökölbe szorul a tehetetlen dühtől...:(
Most cinikus leszek.....nekünk ez kell. Úgy, mint éhezőnek egy falás kenyér...politikailag ez hoz, de máskülönben kétségbeejtő.
Sajnos....

brazileiro 2010.04.30. 03:54:10

@László56:

Kedves László,

élvezettel olvastam a kioktatást, amit tőled kaptam, nagyon jól szórakoztam. Biztos, hogy sokkal jobban éreztem magam tőle, mint TG attól, hogy ennyire fényesre nyaltad a hátsóját...

Mindazonáltal a legközelebbi kioktatás közben talán nem árt ügyelni arra is, hogy mondjál valamit. Ez most elmaradt. Egyetlen érdemi hozzászólásként azt konstatálhatjuk részedről, hogy nem a köztársasági elnök dönt a miniszterelnökről.

Köszönjük Emese, akarom mondani László, csak ezt senki nem állította. A döntési pozíció (a jelölési folyamatban) ugyanis nem ezt jelenti.

Ezt leszámítva csak a hetvenes-nyolcvanas évek nyelvén megírt ledorongálást látok. Kedvenc bekezdésem tőled ez: "Írsz a média feladatáról is és közben elfelejted hogy a „közjogi pontosság” hiánya a médiában olyan végzetes fogalomzavarokhoz is vezethet, mint amilyet éppen te a hozzászólásodban felmutattál. Ez viszont ellentmondana a média népművelési feladatainak is. Mert hogy a médiának ilyen feladata is van az kétségtelen."

Tehát elfelejtettem, hogy fogalomzavarban szenvedek. Sebaj, most megjegyeztem! Ami pedig a média népművelési feladatait illeti: Aczél György bizonyára melegen üdvözöl ezekért a sorokért a túlvilágról!

Ui: ami pedig a média népművelési feladatait illeti, Aczél György bizonyára melegen üdvözöl ezért a gondolatmenetért a túlvilágról.

brazileiro 2010.04.30. 03:57:05

@brazileiro:

Bocs a duplán bennmaradt utolsó mondatért.

brazileiro 2010.04.30. 03:58:14

@brazileiro:

Bocs a duplán bennmaradt utolsó mondatért.

brazileiro 2010.04.30. 04:34:13

@Ordnassac:

egyetértek veled. Pont azt akartam írni, amit te: "A felkérésnek ugyanis semmilyen következménye nincs. Felkérni amúgy is táncra szoktak valakit. A javasolás/jelölés azonban már következményekkel járó aktus, amikor ezt benyújtja majd az OGY alakuló ülésén."

Ezt írtam én is: "a felkérés, szerintem, a magyar nyelvben kevesebbet jelent, mint a jelölés."

Ezek szerint már ketten nem értünk egyet TG-vel, aki szerint Sólyom nem felkérte Orbánt CSAK jelölte...
süti beállítások módosítása