Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:01

Úgy kezdődött a baj” – fogalmazott csütörtöki sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, majd így folytatta: „Lassacskán a miniszterelnök, ahelyett, hogy a miniszterekre hagyta volna a munkát, egy miniszterelnök-helyettessel koordináltatta volna a munkájukat, ügyeket kezdett valamilyen okból saját magához húzni, vagy mert fontosnak érezte őket, vagy mert más nem vállalkozott rá.” A leendő miniszterelnök világossá tette, hogy mostantól a helyzet megváltozik: a kormányfő az irányítási jogot – egy alkotmánymódosítás segítségével - a miniszterelnök-helyettesre, azaz Navracsics Tiborra bízza.

(Fotó: Hírszerző - Járdány Bence)

A bejelentés óta egyre többen találgatják, hogy vajon mi lehet a változtatás célja. Sok verzió kering már: (1) Egyesek szerint Orbán Viktor így akarja elkerülni a napi gondokkal való foglalkozást, különös tekintettel az ebből fakadó esetleges népszerűtlenségre. (2) Mások szerint egyszerűen csak több ideje jut ebben a rendszerben a kormányzás stratégiai kérdéseire, a jövőkép felvázolására, ami fontos lehet a hosszú távú sikeres kormányzáshoz. (3) Megint mások azt állítják, hogy ez vezet az előbb-utóbb esetleg riválissá váló Navracsics amortizációjához, akit majd Orbán – a kormányzás gondjaiért felelőssé téve - egy adott ponton könnyen lecserélhet egy másik helyettesre. (4) De akadnak olyanok is, akik, éppen ellenkezőleg, ebben látják Navracsics felkészítését a miniszterelnöki pozícióra, ami akkor lehet számára aktuális, ha Orbán a kormányzás helyett majd valamikor a Sándor-palotát választja.

Szerintem jelenleg legfeljebb az első két változat lehet a miniszterelnök-jelölt fejében, a másik két forgatókönyv inkább csak poli-sci-fi, ami persze nem zárja ki, hogy később ne lehetne belőlük realitás. Ma azonban a döntő kérdés az, hogy a kormány felett lebegő „prezidenciális miniszterelnök” pozíciója egyáltalán létrehozható-e – nem az alkotmányban, hanem a politikai gyakorlatban. Egyrészt, hogy a hatalmat korábban egészen más módon gyakorló kormányfő képes lesz-e erre a - legalább a külvilág felé mutatott – önkorlátozásra; azaz átengedi-e az operatív irányítást helyettesének, hogy valóban érezhető legyen egyfajta világos határokkal kijelölt tulajdonos-menedzser együttműködés a két szereplő között. Másrészt, és számomra itt vannak a nagyobb kérdőjelek, vajon a közvélemény különbséget tud-e tenni az irányt mutató kormányfő és a végrehajtó helyettese között; azaz az esetleges kormányzati ügyetlenkedések esetén valóban inkább Navracsicsra és a miniszterekre, s nem Orbánra száll az inkompetencia vádja.

Nekem ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy a két dolgot érdemes elválasztani egymástól. A kormány működésében kétségtelenül van esély tervezett munkamegosztásra, egy fegyelmezett miniszterelnök valóban el tudja kerülni azt, hogy minden kormányzati ügy kapcsán látványosan exponálja magát. Ezzel szemben az már (ha valóban van ilyen) hiú várakozás, hogy a kormányfői dominanciához és aktivizmushoz szokott magyar választók fejében elváljon egymástól a nagy kérdésekkel foglalkozó miniszterelnök és a kis hibákat elkövető miniszterei képe. Nem hiszem, hogy a következő négy évben megváltoztatható lenne az emberek politika-képe: akár siker lesz, akár kudarc, a választók döntően a kormányfőnek tulajdonítják majd.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr381963291

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A hónap orbáni talánya 2010.04.30. 09:01:31

"A kérdés csak az, hogy milyen alternatívát kínálunk. A kétpártrendszer folytatását egy duális erőtérben állandó értékvitákkal, vagy azokat megfelelő helyre irányítjuk, és egy nagy kormányzópártra jellemző, állandó kormányzásra törekvő politikai

Trackback: Orbán-kormány 2.0: mindent a nulláról 2010.04.30. 08:47:47

Az új kormányzati rendszer egy óriási lutri. A kormányzás sikere nagy mértékben három miniszteren múlik, rájuk elképesztő teher fog nehezedni. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu) Orbán Viktor tegnap sem árulta el egészében, hogyan is fog kinézni új...

Trackback: Orbán-kormány 2.0: mindent a nulláról 2010.04.30. 08:45:24

Az új kormányzati rendszer egy óriási lutri. A kormányzás sikere nagy mértékben három miniszteren múlik, rájuk elképesztő teher fog nehezedni. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu) Orbán Viktor tegnap sem árulta el egészében, hogyan is fog kinézni új...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorantka_a_gall 2010.04.30. 00:07:23

Szerintem pusztán gyakorlati okai vannak, és a második forgatókönyvre szavazok. Már az első OV-kormány is jól működött, ez a szerkezet valószínűleg még gördülékenyebbé teszi a munkát, amiből pedig jó sok szakadt a vállukra.

Nemcsak a gazdaságot, de a társadalmat is helyre kell állítaniuk. Szerintem Navracsics az elsővel, Orbán pedig a másodikkal foglalkozik majd. Eleinte mindenképp.

Thothem 2010.04.30. 00:23:44

Valószínűleg a hosszú és rövidtávú feladatok megosztása is benne lesz a dologban. Viktorunk nem kíván kis jelentőségű dolgokkal foglalkozni, inkább hosszabb távra számol, mint ezt hallottuk a beszédeiből (4-8-10 éves határidőkről beszélt).

A másik lehetőség tényleg Navracsics megtörése/elidegenítése, amennyiben majd neki osztja az olyan feladatokat ami nem éppen kedvező. Pl.: adócsökkentést Viktorunk "csinálja végig" majd ez után/ezzel párhuzamosan Navracsics elintézi az adóalapok csökkentését. Ergo, mindenki örül, mivel csökkentek az adók és mindenki adót fizet, tehát van állami bevétel (a melós rab*szik, a gazdag jól jár ismét.)

[Ha vhol vmit elírtam volna bocsi, de 18 órás műszak után vagyok :S]

G. Wolf 2010.04.30. 00:26:01

Fontosak a személyi kérdések, azonban talán ennél fontosabb az hogy milyen szakpolitikai irányvonalat fognak követni. Mondjuk talán a személyekből lehetne erre valamelyest következtetni.

Én azért nem tenném pol-scifi kategóriába hogy valakit föl kell készíteni a kormányzásra, ha Orbán a Sándor-palotába szeretne menni. Bár ennek ellent mond hogy a következő utáni köztársasági elnöki választás már a 2014-es parl választások után lesz, és ugye ki tudja mit hoz még az az év. Hacsak nem hozzák előre valami úton módon, vagy nem oldják meg másképp.

Navrasics szerintem jó választás - még? - nem olyan megosztó mint pl Kövér, és talán a nem Fidesz szavazók között is valamivel elfogadhatóbb. Viszont érdekes, hogy kb 1 hónapja azt nyilatkozta hogy nem lesz 2/3... pedig hát politológus ... bár lehet csak kampány volt... tekintsük annak... :)

Talán a személyi kérdéseknél érdekesebb az időpontok kérdése. A Fidesz eddig nem nevezte meg konkrétan az összes nevet, inkább csak "csepegtet" - ez arra utal szerintem, hogy még nem osztották le a lapokat, nagyon képlékeny és most alakul, hogy ki mit is kap a feladatból, bár vannak biztos befutók, de a kormány névsorát - jelen állapotok szerint - hétfőn fogják megnevezni.

MartyMcFly 2010.04.30. 00:27:39

vonuljanak tovább,nincs itt semmi látnivaló kérem

szerecsenmosdatáshoz demarkációs vonalakat felhúzni,bábúkat elhelyezni a csatatéren, kommunikációs csatornák felett összevonni csapatainkat

vonuljanak tovább,nincs itt semmi látnivaló kérem

Ordnassac 2010.04.30. 00:45:55

Jó kérdés, OV Sándor-palotába katapultálása időhiány miatt nem valószínű. Nem hiszem, hogy az őt megválasztó emberek jó szemmel néznék azt, hogy elmegy a Sándor-palotába, holott őt akarták az ország irányítójának. Ezért a 4. pontot nem tartom valószínűnek. Még akkor sem, ha egy alkotmánymódosítással erőt adnának a KE kezébe (csak egy alkotmánymódosítást nem lehet két perc alatt letudni).

Lórántkával egyetértve, én is inkább a 2. pontra szavazok. OV nem nagyon szeret mindennapi dolgokkal pepecselni, ő inkább stratégiákat szeret felállítani, a nem túl népszerű napi munkát meg rábízza a technokratának tűnő Navrára. Közben ő kigondolhat mindenféle útirányt, illetve adhatja a mindenki vezetőjét.

@lorantka_a_gall: a gazdasággal Matolcsy fog majd foglalkozni, Navrának a közig és önkó-reformot kell majd megcsinálnia. Emellett alatta lesz a romaintegráció is. Szóval érdekes.

dzsugasvili 2010.04.30. 00:56:58

Szerintem a Sándor-palota meg a miniszterelnökség között nem feltétlen van ellentét. Ha bevezetnének az amcsi modellt, és összeolvasztanák a két posztot, megoldható lenne mindkettő egyszerre. Ha ez vadul is hangzik, nekem mindenképp elgondolkodtató volt, hogy az eddig oly fontos Miniszterelnöki Hivatalt leértékelik miniszteri vezetésűről valami kisebbfajta államtitkársággá (kb. hogy mindenki inkább a miniszteerelnökre koncentráljon már, ne pedig egy nagyhatalmú miniszterére), illetve Szijjártó Péter privát szóvivővé való kinevezése is igen furcsa nekem. Eddig a kormányfőknek nem volt ilyenje, csak kormányszóvivő volt az egész kormány számára. Személyi szóvivője meg sajtóosztálya a köztársasági elnöknek volt. Szerintem ez a változás is a kormányfő jelentőségének formális növelésének tudható be. Kíváncsi leszek tehát, hogy mi sül ki mindebből akétharmad segítségével.

aum 2010.04.30. 00:59:36

Érdekes kormányszerkezet és feladatmegosztás.
Jóindulatú megközelítés szerint Orbán okosan alulsúlyozza magát pont a leginkább reformérett területeken (közigazgatás, gazdaság). Orbán nem ért se gazdasághoz, se közigazgatáshoz.
Ő egy kitűnő társadalompolitikus, tulajdonképpen az államfői szerep felel meg leginkább a habitusának.
Modjuk azt, hogy ígéretes.

Ordnassac 2010.04.30. 01:01:57

@dzsugasvili: ha nem június végén/július elején kellene megválasztani a köztársasági elnököt, akkor még én is lehetséges forgatókönyvnek tartanám, ha nem is az amerikai, hanem inkább a francia modell bevezetését. Egy alkotmánymódosítást azonban ilyen rövid idő alatt nem lehet végigvinni, főleg, hogy Sólyomnak lenne 15 napja aláírni, aztán még vissza is dobhatja afajta búcsúajándéknak az OGY-nak a módosítást és már ki is futottak az időből. Az USA-ban a napi ügyeket amúgy is az elnök viszi, nem az alelnök.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.04.30. 01:28:47

Orbán az EU elnökség végéig biztosan miniszterelnök marad. Addig az az érdeke, hogy ne legyen reális alternatíva mellette. Utána, ha a gazdaságot 1 év alatt sikerül úgy ahogy rendbe tenni, elgondolkodhat rajta, mi szeretne még lenni. Ehhez persze olyan köztársasági elnök kell, aki kész lemondani, ha megkérik rá. Esetleg áttérhetnek a közvetlen elnökválasztás rendszerére. Mert a 2/3-ad újra nem valószínű, de jelenleg égen s földön nem látni olyat, aki legyőzhetné. Márpedig valós ellenzéki jelöltnek csak egy mszp-lmp-jobbik összefogással lenne esélye ellene.

badeer 2010.04.30. 01:29:31

... én a 2. körül gondolnám - a találjuk ki Magyarországot program kapott most ráérő Miniszterelnököt...

[nev] (törölt) 2010.04.30. 01:59:38

négy védős játék. balról védi varga, jobbról szijjártó, felülről (az egyháztól) semjén, alulról (a néptől) navracsics. a nagy mutatvány az államelnöki székbe való átülés lesz közvetlen elnökválasztással. igaza van persze töröknek. ez a politikai sci-fi kategóriája. de lehet ebből realitás.

Ordnassac 2010.04.30. 02:09:15

@[nev]: csak mikor? Nem hiszem, hogy a június végén/július elején megválasztott elnök mandátumát így megkurtítanák...

Navra meg akadémiai világban mozgó ember, nem egy plebejus alkat.

badeer 2010.04.30. 02:09:40

...a feladatot és a lehetőségeket tekintve, ha komolyan vesszük, értelmét keressük annak amit OV mond (a politika és az emberek kapcsolatáról például, kormányülés Borsodban, 'ez egészen más lesz'...) megfontolnám (ajánlat!) mint "értelmezési keretet"

BF79 2010.04.30. 02:24:53

OV mindig is azt a taktikát választotta, hogy saját magát kiemeli a napi szintű csatározásokból, és erre a munkára keményen támadó embereket küld maga helyett. Navracsics pedig bebizonyította, hogy ezt nagyon jól csinálja. A következő években ha a miniszterelnökhöz szól interpelláció, vagy kérdés, akkor ő fog válaszolni, OV ritkán, ha ott lesz egyáltalán.

TG! Egyébként tévednék, ha azt mondom, hogy OV az évek alatt szép lassan az összes kollégiumost eltolta maga mellől, ami a politikai döntéshozó szűk kőrt jelenti? Áder és Deutsch Brüsszelben, Simicskáról nem is hallunk, és most már Kövér sem tűnik úgy, hogy komoly szerepet kap.

Ordnassac 2010.04.30. 02:52:29

@BF79: Kövér a Fidesz országos választmányának elnöke, ergo az elnökség tagja, ott van ő azért a tűz közelében. ;-) Aztán, ha mégis Schmittből csinálnak közt. elnököt, akkor ott van neki az OGY elnöki poszt.

DHV 2010.04.30. 03:05:30

Szerintem Orbán meg akarja szűntetni a köztársasági elnök intézményét. Én is úgy gondolom, hogy tulajdoképpen teljesen haszontalan. Úgyis a parlament választja, tehát valószínűleg a kormányzó párthoz közel álló személy. Csak dísznek van, hogy aláirogatja a mindenféle törvényeket. Ha meg nem állna közel a kormányhoz, akkor se tud semmit csinálni, csak lassítani a kormány munkáját.

Ha egy pártot megválasztott a nép, hogy kormányozzon, akkor csinálhasson meg bármit, minnél gyorsabban. Ami meg alkotmányellenes, az úgyis az alkotmánybíróság dolga.

Most nem csak a konkrét helyzetről, hanem a mindenkori kormányról beszéltem.

brazileiro 2010.04.30. 04:24:08

Most komolyan arról indult vita, hogy Orbán ripsz-ropsz átalakítja a politikai rendszert, amerikai vagy francia modellre? Ez vicc?

Engem kicsit riaszt ez a "kétharmaduk van, hadd csináljanak bármit" szemlélet (Egyelőre egyébként úgy látom, hogy éppen nem is akarják ezt). Aztán, ha legközelebb a szociknak lesz kétharmada, hadd csinálják az ellenkezőjét?

Legyen most tiszta egyéni kerületi választási rendszer, négy év múlva tiszta listás, nyolc év múlva meg meglátjuk (hogy egy példát mondjak)? Sőt: kétharmaduk van, szimpla alkotmánymódosítással visszaállíthatják a halálbüntetést is! Tök jó, legalább izgalmas lesz a politika...

Emberek! A kétharmad nem azért van, mert az a számmisztikában jól hangzik, hanem, mert úgy gondolták, hogy ez együttműködésre készteti a kormányt és az ellenzéket. Elég vicces, hogy most azért ünnepeljük egy kormány kétharmadát, mert eddig elég bunkók voltak ahhoz a pártok, hogy megegyezzenek. Hurrá, ezentúl is ugyanazok a bunkók vannak a parlamentben, csak már nem kell megegyezniük!

Ez tényleg jelentős előrelépés...

BonFire 2010.04.30. 05:02:19

"Nem hiszem, hogy a következő négy évben megváltoztatható lenne az emberek politika-képe: akár siker lesz, akár kudarc, a választók döntően a kormányfőnek tulajdonítják majd."

Én pedig hiszem, mert láttunk már az elmúlt években, hogy 1-2 év alatt milyen szinten képesek a tömegek agyát átmosni. A tömegek butaságát nem szabad alábecsülni!

De szvsz is fölösleges a köztársasági elnöki poszt. Olyan, mint a briteknél a király. Vizesnyolcas, díszpinty. Nem lehet rá felnézni, mert szinte semmilyen hatásköre nincs. Még egy szar szobrot sem képes felavatni vagy megkoszorúzni - amint láttuk. Még hogy ő képviseli és testesíti meg a nemzetet? Ez egy vicc, kérem szépen.

Pzkpfw 2010.04.30. 06:21:23

Magyarország államformája: Viktoriátus Királyság.
:)

lüke 2010.04.30. 06:33:04

@Pzkpfw:
a latin nyelv szabályai szerint
viktoriánus
igaz ezt az angolok már elvették:)
(látszik minden netes oldalon a latinos alapmüveltség- sajna nemcsak- hiány, lehet ,hogy ezért nem netezik OV?)

bariga 2010.04.30. 06:35:47

@BF79: még nem hallottam hírt az új APEH elnök személyéről

lüke 2010.04.30. 06:35:53

@BonFire:
és hogy mossák?
-O2 kellene nekik,mert a cigi rontja pO2-t
-vagy az ereket áthúzzák a sok érelmeszesedésesen?
mert ez a legnagyobb szervünk
-az érrendszer-, amit köztudottan a magyarok elprédálnak:)

lüke 2010.04.30. 06:42:07

Kedves TG,
szivesen látnék itt, több pol. elemzötöl egy ÖF-lást az Orbán kormány futurisztikus:) tevékenységéröl

László56 2010.04.30. 07:05:08

Szép jó reggelt Mindenkinek

Azt hiszem hogy fel kell hagynunk avval a kicsinyes nézőpontunkkal amit eddig gyakoroltunk. A politikát jó és rossz feladatokra osztani és szinte csak személyi és személyzeti szemszögből nézni. Ez, -legkésőbb a választások után-, idejét múlta kísérlet. Lassan hiszek abban amit Orbán Viktor mondott. Egy új éra következik. Az ország megújítása. Minden jel arra utal hogy nemcsak komolyan gondolta, hanem véghez is viszi.

Ez azonban azt is jelenti hogy a politika eddigi megítélési formájának is változnia kell, ha csak nem akarunk lemaradni az Orbán -féle gondolkodástól. Az elnöki rendszer formálódik. Itt már rég nem arról van szó hogy ki milyen pozícióra törekszik és kap. Itt, legalábbis ebben a kialakuló organizációs formában, tényleg az országról lehet szó és nem a pozíciókról. Kik a szokásos személyes pozíciókról beszélnek és abban reménykednek hogy a pozíciója fontosabb mint az ország, hamar le lesznek cserélve. Lassan az elemzőknek is hozzá kell szokniuk az eddigi megítélési szokásaik változtatásához. Semmi nem lesz úgy mint eddig. Hogy ezáltal jobb lesz az országnak ? Annak a megítéléséhez jósnak kellene lenni. De a jelek biztatóak. Hiszen az az organizációs forma fogja a hivatali kis királyságok szarvát letörni. A Hagyó félék alól ki lesz húzva a talaj.

Lassan már nem azt kell kérdezni hogy tudja e Orbán mit csinál ? Inkább a kérdés magja abban lesz hogy a polgárok felfogják e változtatás jelentőségét és megszerzi e a támogatásukat. ? Mert polgári támogatás nélkül ilyen nagyságú átalakítás halálra van ítélve. Ebből a szemszögből nézve, hirtelen értelme van annak a két súlypontnak, ami Orbán társadalomalakítási súlypontjának lehet nevezni. Kommunikáció és gazdasági súlypont. Tehát Orbán megértette a polgári támogatás fontosságát.

kerbaim 2010.04.30. 07:06:19

Ezekkel a találgatásokból kb. az szűrhető le egyenesen, hogy mindenki bámul, mint borjú az új kapura. Mintha a Lajtától nyugatra olyan ismeretlen lenne a director - executive director felosztás... S habár soha sem szeretem a gazdaság mikro és makro oldalának tulajdonságait összevetni, egyikből a másikra vonatkoztatott véleményt alkotni, ebben az esetben igen is előnyös lehet ezt a fajta felépítést alkalmazni...

tibapó 2010.04.30. 07:24:30

[nev] ezt akartad az előző posztban, egyértelmű, karakteres minmiszterelnökhelyettest. Így teljesüljön minden, e blogba beírt elképzelésed!

BenőBá 2010.04.30. 07:26:13

A kérdés, hogy miért pont ez a 3 ember, 3 fő terület az elsődelges. Arra gondolnék, hogy nem véletlen, OV ezzel kezdte kormánya bemutatását. 3 megoldandó feladat kiemelését jelentheti:
1. Varga gazdasággal foglalkozott: valószínűleg a korrupt, hatékonytalan állami vállalatok vezetői fognak neki referálni, ezt fogja intézni, OV helyett.
2. Navracsics a túlbúrjánzott, hatékonytalan önkormányzati, megyei, közigazgatási vezetőkkel fogja tartani a kapcsolatot, OV helyett.
3. Szíjártónak pedig az lesz a fő dolga, hogy OV-nek referáljon a szakminiszterek által különböző társadalmi csoportokkal lefolytatott, startégiai kérdéseket meghatározó egyeztetésekről.

Ezek a feladatok persze eddig is el voltak látva, a fő újdonság számomra, hogy ehhez szinte személyes helytartókat rendelt OV, ami mutatja a feladatok kiemelt szerepét.

A legérdekesebb Navracsics lehet, nem véletlen, hogy ehhez kell az alkotmányt módosítani. Nem lepődnék meg, ha Navracsics alá kerülnének még különböző megyei referensek, köztársasági megbízottak, nagyon erős jogkörrel, melyek nagyon erős kontrollt gyakorolnának az egyes önkormányzatok, megyék felett. Igazából ehhez fog kelleni az alkotmánymódosítás.

lorantka_a_gall 2010.04.30. 07:52:53

@Ordnassac: úgy értettem, hogy Navracsicsnak "legfőbb miniszterként" az lesz a dolga, hogy az ország fizikai állapotát hozza helyre (ehhez tartozik minden, nem csak az önkormányzatok). Orbán viszont jövőt vázol majd, felrázza az apátiából az embereket, lelkesítő beszédeket mond majd: lelki értelemben állítja talpra az országot.

Ehhez persze vér is kell, szóval az elszámoltatás nem fog elmaradni. Minél magasabbról jön majd a szoci, annál inkább lesz értelme az áldozatnak. (ez persze képletes beszéd, igazából az áldozat a BKV-s buszsofőr és én mint utas, nem pedig a Nokiások)

Petrusz 2010.04.30. 07:53:54

Navra az új Stumpf. Most az ő "állam-elméletének", na jó, kormányzás-elméletének megvalósítási kísérlete jön. Orbán a bábuk mozgatásában és a kártyák keverésében jó volt mindig is. Én is azt gondolom, hogy a "szétválasztás" kísérlet, puhítás... Szerintem nem lát OV annyira előre, max augusztusig. Ez is azt mutatja számomra, hogy a párt már mozog alatta, nem véletlen ez a "fejvadászat". Ha sikerül a párton belüli egyensúlyt megteremteni és leképezni a kormányzásban, meg a méltó utódot is kiválasztani, majd foglalkozik a közt elnökség kérdésével is, addig mozgásteret csinál... Állítólag 2 hónapja rendszeresen ülésezik a leendő orbán-kormány. Akkor miért nem lehet tudni, kik is ők valójában? Mert nincsenek is... Lásd: Pokorni - ha csúcsminisztérium lesz (jelentsen ez bármit is), akkor én nem megyek - és nem ment. :-)

lorantka_a_gall 2010.04.30. 07:55:20

@brazileiro: megnyugtatlak: a szociknak nem lesz kétharmada az életben soha. De még többségük sem. A frakcióban a totálisan lezüllött csürhe maradt csak. Nagy várakozással vagyok a szoci mdf-szdsz-esedés felé. :)

totálandi 2010.04.30. 08:15:45

Arnóth Sándor kívül-belül - Annyira örvendezett megválasztásának a fideszes politikus, hogy egy számban kétszer is teljes oldalon mondott köszönetet érte az önkormányzati lapban - ráadásul ugyanazzal a szöveggel.
altnyil.nolblog.hu/archives/2010/04/30/Arnoth_Sandor_kivul-belul/

safranek 2010.04.30. 08:19:52

5.) Így készíti elő a Királlyá koronázását.
6.) A Putyin-éhoz hasonló demokratikus diktatúrát akar.

kerület 2010.04.30. 08:30:08

Jó rendőr, rossz rendőr...

Ha Navracsics elindít valamit, és a "nép2 morgolódás nélkül beveszi, akkor a gyümölcsöt Orbán aratja le, persze a személyi szóvivő megfelelő kommunikációjával.

Ha Navra intézkedése nagy ellenállásba ütközik, jün a megmentő, aki rendet tesz a fejekben, és megmondja a tuttit.
(Lásd: adócsökkentés lesz-nem lesz, mikor lesz játék az elmúlt két hétben.)

nyugivan! 2010.04.30. 08:30:32

Sziasztok!
Szerintem a Gábor által összefoglalt okok mindegyike realitás, én nem sorolnám egyiket se a pol-scifi kategóriájába.
Ami pedig a prezidenciális típusú miniszterelnöki kérdést illeti, szerintem - így vagy úgy - meg fog valósulni. Orbán személyiségéből ugyanis maximálisan következik, hogy erre törekszik.
Ügyes húzás volt a Fidesz részéről, hogy Kövért szánja a házelnöki szerepkörbe, hiszen talán ő a leginkább megosztó Fidesz-figura, és más poszton komoly károkat okozhatna a kormánypártnak. És szerintem az a mentális rezerváció is dolgozott e döntésben, hogy Kövérnek már van gyakorlata az ellenfelek gyakran szint alatti (le)kezelésében, és ezt a tapasztalatát a házelnöki poszton bőven kamatoztathatja.

jjulie 2010.04.30. 08:30:50

@lorantka_a_gall:

"Nem hiszek abban, hogy a mérsékelt baloldal még labdába rúghat, legfeljebb abban a posztmodern formában, amit Pesten az LMP képvisel – szögezte le TGM.

Hozzátette: igazán lényeges változtatás a jobboldaltól nem várható. A Fidesz-KDNP pusztán ráutaló magatartással jelezte, hogy véget vet a neokonzervatív gazdaság- és szociálpolitikának, és valami teljesen új kezdődik. Csakhogy azt, amit a közönség vár, a rendszer veszélyeztetése nélkül nem léphetik meg, nem is akarják. Lehet, hogy józanabbak, ügyesebbek, mérsékeltebbek lesznek, mint a szocialisták voltak, hiszen nem akarnak az égvilágon semmit, csak kormányra kerülni, de ez a lényegen nem változtat, a rendszer rothadását nem tudják megállítani.

Tamás Gáspár Miklós beszélt arról is, hogy véleménye szerint a korrupció előtérbe helyezése a legnagyobb politikai csalás, hiszen a rendszer anomáliáit támadja, s nem a rendszert. A korrupció előtérbe helyezése azt szolgálja, hogy a választók azt képzeljék: a társadalmi igazságtalanságokért személyek felelősek, ha nem lennének visszaélések, a rendszer igazságosabb volna. "

www.hirado.hu/Hirek/2010/04/29/09/TGM_oruljunk_hogy_a_rendszer_bomlik_.aspx

ebedli 2010.04.30. 08:31:33

Mennyivel nehezebb, szinte lehetetlen azt skandálni hogy 'Navracsics takarodj! - Navracsics takarodj!'.

Ügyes húzás.

Hopppppá 2010.04.30. 08:34:40

Ne felejtsük el, hogy küszöbön az a magyar EU-elnökség is!

Robinzon Kurzor 2010.04.30. 08:37:38

Az elég nyilvánvaló, hogy ez egy elszakadás a német mintából átvett kancellár modelltől és visszatérés a XX. századot meghatározó Horthy-Kádár struktúrához.

Államfő vagy nincs (Horthy-éra) vagy súlytalan, különösen egy 2/3-os OGY-vel szemben, főleg, ha kellően simulékony (ilyen volt Losonczi Pál, meg pár elődje az Elnöki Tanács elnökeként).

A miniszterelnök (minisztertanács elnöke) a kormányzói/pártfőtitkári politikai akarat végrehajtásának végrehajtásának eszköze, háttérben a minden megszavazó 2/3-os többséggel.

A lényeg, hogy a kormányzó/pártfőtitkár felette áll ennek az egésznek, és bár a felelősséget nem tudja teljesen letolni, de semmilyen konfrontációban nem vesz részt.

A Fideszben senkinek sem lehet alternatív hatalmi központja Orbánnak szemben, tehát Navracsics nem felkészítve lesz, hanem bedarálva.

Ez az egész persze nem diktatúra, de visszalépés a demokráciában.
De meg is van rá az igény, sajnos.

Karakán (törölt) 2010.04.30. 08:38:45

Kár, hogy nem vállalja a felelősséget. Ez már a harmadik amikor nem mond igazat...

1. "Mi nem leszünk a milliárdosok kormánya" ... Pintér, Fellegi Járai, Parragh .. mind "oligarcha" tulajdonos, de a mi kutyénk köjke

2. "Vállalom a felelősséget" ... de azért azt akarom, hogy másra lehessen kenni a sz...

3. Ha teljes lesz a Fidesz felhatalmazása, "teljes lesz az alázat és a felelősség is" ... Ehhez képest megjelenik egy Rákosi stílusú fotóalbum OV dolgos napjairól ... hol itt az alázat

Fideszman 2010.04.30. 08:42:59

"és talán a nem Fidesz szavazók között is valamivel elfogadhatóbb. "

Ha láttál volna parlamenti közvetítést életedben nem beszélnél ilyeneket.

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.04.30. 08:46:35

Én is azt gondolom, hogy az elnöki hatáskörök átalakítását, ill. megalapozását végzik most. Az a baj, hogy valóban nagyon sokan elvesznek a személyi kérdésekben, pedig az eddig megszokottól eltérő, mondhatni gyökeresen más államhatalmi rendet készítenek elő.
És nem lehet gyorsabban, mert fontos, hogy a szavazó "tömegek" torkán is le kell ezt valahogyan gyömöszölni.
Hogy jó lesz-e .... fene se tudja. Még.

jjulie 2010.04.30. 08:46:49

@Karakán:

na ezért lesz a bemutatott 3 ember körülötte, senki se tudja szemtől szembe megkérdezni tőle: hogy is van akkor ez most barátom.......?

Zsit (nyau és rémizé) · http://ittanyugatihatarszelen.blog.hu 2010.04.30. 08:48:48

@Zsit (nyau és rémizé):
Ja, persze Orbánnak kifejezetten jól állna ez a napi csatározások felett álló izé-szerep (elnök... vagy nem tudom, stratéga .... valamilyen hangzatos címet csak kitalálnak - pfeeejjj, de aljas vagyok :D)

Bummer 2010.04.30. 08:58:01

A tulajdonos-menedzser megfogalmazás tökéletes.

Baromméter 2010.04.30. 09:09:10

"valóban érezhető legyen egyfajta világos határokkal kijelölt tulajdonos-menedzser együttműködés a két szereplő között"

Azé' Vikto akárhogy csűri-csavarja, nem lesz belőle "tulajdonos". Az marad a nép. Ő pedig azzal lett megválasztva, hpgy kormányozzon, azaz menedzseljen. Ő az, aki közvetlenül tartozik választóinak beszámolással, ő marad elsősorban elszámoltatható.

Videofon 2010.04.30. 09:12:48

Orbán egyszerűen gyáva. Az emberi gyarlóságok mögé fölösleges hatalomtechnika-elméleteket gyártani.

jjulie 2010.04.30. 09:19:00

A sötét berosált, de ki lép?

tlac 2010.04.30. 09:23:12

mind a 4 ok reális. Meg OV már rutinos, tényleg semmi értelme órákon keresztül Minisztertanácson ülni, mint az amúgy is beteg Antal József kormányánál tipikus volt. Nem látod a fától az erdőt.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.04.30. 09:24:31

Nem biztos, hogy megosztható a felelősség. Egy idő után a miniszterelnököt fogják okolni, hogy nem képes normális helyettest választani. Mert azért a személyi felelőssége megmarad.

Idet 2010.04.30. 09:27:10

@Videofon: Na, ez nem gyáva, viszont nagyon 'eccerű' vélemény.

Idet 2010.04.30. 09:28:36

@lüke: Nem tölti hiábavalóságokkal az időt. Más dolga van.

Giedi 2010.04.30. 09:33:44

Az nem megy, hogy a sikert learatja Orbán, a kudarcokat meg ráterheli NT-re.
Mindenki számára világos, hogy a Fidesz erősen diktatorikus párt, a végső szó és így minden felelősség egyértelműen és határozottan Orbán Viktoré.
Kár erre szót vesztegetni.

objekt 2010.04.30. 09:35:19

Hihetetlen menyire többségben vannak a rosszindulatú, károgó vélemények. Ennyire talán nem kellene ellendrukkernek lenni. Vagy nem ugyanaz a célunk? Ti nem akartok jobban élni? (Azt, hogy egy más országban, szándékosan nem mondom, mert az már ízlés kérdése.)

Egyetértek azokkal akik azt mondják, hogy a helyettesekkel el tudja kerülni a közvetlenül feltett kellemetlen kérdéseket.

Az már csak nézőpont kérdése, hogy ezt hogyan ítéljük meg. Viktor drukker szempontból, marhára jól teszi. Olyan rossz helyzetet örököl, hogy szinte csak bukta várhat rá. Vegyétek már figyelembe, hogy nem tisztalappal kezd. Nem azt a gazdaságpolitikát tudja megvalósítani kezdettől fogva amit szeretne. Kényszerek között mozog, alig van mozgástere.
Azt várjátok, hogy mozdítsa el a dolgokat jó irányba, de e-közben amortizálja le magát meg a pártját, négy év múlva meg a nép szavazza vissza a szocikat?

Kicsit több megértést, egy csepp jóindulatot talán el lehetne várni, ha már az utóbbi hat évet kivártuk.

Idet 2010.04.30. 09:38:42

@lorantka_a_gall: Szerintem OV nem akarja a közt.elnöki posztot, az túlságosan súlytalan, úgy értem, az érdemi hatáskör kevés. Nincs itt az ideje, hogy valamiféle prezidenciális rendszerre térjünk át - ha csak így nem, a Navra-metódussal, ami nem egy rossz ötlet, azért, amit már megírtál.
Neki tényleg nem a "piszlicsáré" ügyekkel kell törődnie, nem a taktikával, hanem a stratégiával. Nem lesz egyszerű.
Navra szerintem nem lehet komoly riválisa OV-nak, karizmája egy szál se. Fontos pedig!
Hogy az istenadta nép mit fog mitől elválasztani, azt még nem tudjuk. Majd a nehéz intézkedések utáni első reakciók többet mondanak.

Idet 2010.04.30. 09:40:05

@objekt: Nyolc. De teljesen igazad van!

Rigor_mortis 2010.04.30. 09:40:40

Ugyan már, naiv emberek! Nem kell itt kombinálgatni! OV lusta disznó, mindig utált dolgozni (hányszor is volt bent a Parlamentben a 8 év alatt). Persze lehet ezt úgy is mondani, hogy ő nem foglalkozik a piszlicsáré részletekkel, csak az irányvonalat dolgozza ki... LOL

suski 2010.04.30. 09:42:11

lehet, hogy az EU elnökség az egyik oka ennek a szerkezetnek.

tarz 2010.04.30. 09:42:13

A 4. bekezdés miatt továbbra is fenntartom a tegnapi bejegyzésem az OV elnöki céljairól.

Rézvirág 2010.04.30. 09:45:46

Szerintem annyi történt, hogy a korábban egy személyre szabott feladatkört felosztották egymás között, így hatékonyabban tudják majd végezni a munkát. De mivel nem mellé, hanem alá-fölé rendelt viszonyban állnak, a felelősség továbbra is Orbáné, papíron is, kommunikálva is, szóval nem értem, hogy ugyan hogyan tudná N.T-ra hárítani majd a felelősséget. Egyszerűen csak a feladatainak egy részét (a rabszolgamunkábbiakat :o)) lepasszolta egy helyettesnek.

A Sándor palotába meg még 1-2 évtizedig biztosan nem vágyik Orbán, nem az a típus, aki megelégedne protokoll szerepkörrel. Talán egyszer, amikor majd megöregszik :o)

A köztársasági elnöki hatásköröket meg szerintem nem nagyon akarják megváltoztatni.

jjulie 2010.04.30. 09:46:06

@objekt:

most akkor itt olyan fa arccal kellene üldögelni, mint amilyen az ádernak van?

most akkor nem kéne csipkedni többé a vezírt?

(elég kulturáltan zajlik ez itt most, és nem minden alap nélkül)

azt meg, hogy a vezér mindenkinek kánaánt hoz, ne hidd el neki, meg hogy van szisztéma amely mindenkinek az érdekét egyenlően figyelembe veszi

szóval, szokj hozzá: nem mindenkinek szimpi a vezér, és akinek nem szimpi, az nem biztos, hogy közellenség

kerület 2010.04.30. 09:47:52

@Idet: Inkább majdnem 10.

Az esélyt megkapta a választásokkal. Nem kért 100 napot, mint Megyó, akkor miről beszélünk?
Ráadásul tiszta lappal sosem kezdik a kormányzást.
Mindenki szeretne jobban élni, csak a probléma szvsz az, hogy egyesek nyilvánvalóan a mások kárából akarnak gazdagodni.

objekt 2010.04.30. 09:49:52

@Idet: Hát igen, ezért a nyolcért kár volt. De, én csak Gyucsánytól számolom. Előtte nem tudtam, hogy ennyire átvernek. Onnantól volt igazán bűn (addig csak hülyeség volt) nem csinálni semmit, amikor nagyon kellett volna és ilyen áron választást nyerni.

tarz 2010.04.30. 09:50:23

A protokolláris elnökből igen rövid idő alatt lehet valódi vezetőt generálni alkotmányos uton. Nekem hozzá sok, csak akarat. Sólyomnak is sikerült a határokat tágítania, pedig ő még alkotmány sem tudott módosítatni a parlamenttel.

Amúgy meg nem kell Sólyomnak elfogadnia a módosításokat.
Nyugodtan mehet fordítva is. Elöbb OV lesz az elnök, majd neki kell jóváhagynia az elnöki hatásköri bővítéseket. Vajon visszautasítaná? nem hiszem :)

jjulie 2010.04.30. 09:53:57

@kerület:

"egyesek nyilvánvalóan a mások kárából akarnak gazdagodni."

(ez csak így lehetséges, nem pedig csak akarás vagy nem akarás kérdése.......)

tarz 2010.04.30. 09:55:35

És amúgy még nagyon változtatni sem kell. Ha elég Bólintó János van a parlamentben, akkor az összes kulcs pozicióba el tudja helyezni úgy az embereit, hogy azzal akár egy lehetséges önjelölt utodot is meg tud regulázni.

Asszúrbanapli 2010.04.30. 10:01:56

Szerintem Orbán előbb-utóbb Barroso székében fog csücsülni - de hogy már most is erre hajt az tutifix - azért mondjuk addig kitölti kétéves (?) közt. elnöki esetleg kormányzói (Kossuthra és nem Horthyra hivatkozva persze) ciklusát. Amíg ez megtörténik addig én hallgatok egy kis zenét egyzene.blog.hu/2010/04/30/sweet_smoke_silly_sally#more1962427

jjulie 2010.04.30. 10:02:19

@tarz:

lesz egészpályás hatalmi pozíció kialakítás, nem lesz rés a pajzson, ezen nem kell agyalnunk

mihez is kell ez? erre azonban csak "ráutaló magatartás" van eddig, ez itt a gond (meg egy sereg velejéig tarthatatlan struktúra, amiből a kormányzati a leglényegtelenebb)

Idet 2010.04.30. 10:02:41

@jjulie: Na most, a Vezír (kéretik NAGYBETŰVEL írni!:) éppenséggel azt mondá, meg még Kósa alvezír is, hogy NEM lesz itt a Kánaán hétfőn reggel 8 órakor, és a népség gondolkozon is végre, mielőtt abcúgot kiált, hogy 5 perc alatt nem teljesülnek délibábos álmai. (sültcsirke szárnyon, ohne Arbeit, összes kifogás szociális alapon elfogadva.)

Asszúrbanapli 2010.04.30. 10:02:49

@Asszúrbanapli: a kétéves helyett a kétszerit akartam írni persze

aum 2010.04.30. 10:06:35

Érdekes adat az önkormányzati reformról.
A csődben lévő görögök is felezik az önkormányzatokat.
A szintén tízmilliós országban most 16 ezer önkormányzati képviselő dolgozik, ezt csökkentik jelentősen.
Nálunk ez a szám 25 ezer!

Idet 2010.04.30. 10:07:13

@Asszúrbanapli: Figyellj, inkább az avatarod törvényeit kellene tanulmányoznod, mintsem ilyen zöldségeket írnod. OV, amint elmegy eurobürokratának?
Hiába utálsz valakit, ennél azért megalapozottabb kritika kellene!

Papírsárkány 2010.04.30. 10:08:43

@objekt: "Azt várjátok, hogy mozdítsa el a dolgokat jó irányba, de e-közben amortizálja le magát meg a pártját, négy év múlva meg a nép szavazza vissza a szocikat?"

Igen, pontosan azt. Mert fordítva már megtörtént.

Papírsárkány 2010.04.30. 10:09:33

Kiegészítés: Vagy talán te azt szeretnéd, hogy ne tegyen semmi érdemlegeset, csak, hogy megőrizze a népszerűségét?

Asszúrbanapli 2010.04.30. 10:11:03

@Idet: szerintem az EU bizottság elnöki tisztje jóval több, mint eubürokrata funkciság

bigapples 2010.04.30. 10:17:10

Én nem hiszem, hogy a tulajdonos-menedzser megfogalmazás helyes lenne, sokkal inkább (ha már OV úgyis szereti a focit) a vezetőedző - pályaedző szerepmegjelölés. Navra a napi operatív döntésekben vesz részt, az ügyek összehangolásában, Orbánnak maradnak a stratégiai döntések.

Ha valaki azt gondolja, hogy Navra már olyan erős hatalmi bázist épített volna ki, hogy a kormányzati pozícióval akarják leamortizálni, na ez teljes képtelenség, a Fidesz belső működéséről való teljes ismerethiányt jelzi.

Az is hajánál fogva előrángatott elképzelés, hogy már 4-5 évre előre gondolkozva ezzel a pozícióval akarja OV előkészíteni Navrát az utódlásra. Még meg sem alakult a kormány és már milyen összesküvéselméletek vannak :)
A politika szerintem nem ennyire bonyolult, nem számolnak 6 lépéssel előre, mint a sakkozók.

Én nem hiszem, hogy OV azt reméli, Navracsics ME-helyettesként magára veszi majd az adott esetben népszerűtlen döntések terhét, kímélve ezzel a miniszterelnököt. Orbán már volt miniszterelnök, szerintem tisztában van azzal, hogy minden kormányzati intézkedésért döntően ő lesz a felelős a közvélemény szemében.

Sokkal inkább el tudom képzelni, hogy Navracsics a parlamentben lesz golyófogó. Jól láthatóan Vona terve a jövőre OV és a kormány folyamatos parlamenti támadása és az MSZP-től se várható más, már most is igen kemény hangon szólalnak meg. A kétfrontos támadást Navracsics kormányfő-helyettesként próbálja majd kezelni és Orbán megúszhatja, hogy a hetenkénti napirend előtti karaktergyilkos felszólalásokkal leamortizálják. Kérdés persze, hogy ez azt jelenti, hogy az előző 4 évhez hasonlóan Orbán ellógja a parlament ülések egy részét, vagy csak ül majd a parlamentben fintorogva és hagyja, hogy helyette Navra küzdjön meg a habzószájú ellenzéki felszólalásokkal és interpellációkkal.

lüke 2010.04.30. 10:17:25

vilag.transindex.ro/?hir=12829
hmm
kis magyar körkép
a határon túliak úgy látszik szebben beszélnek, és jobban informáltak

jjulie 2010.04.30. 10:18:04

@Idet:

a vezír (nem használok nagybetűt, lustaságból, meg ez itt van annyira informális, hogy kifejezőnek is tartom) valami olyesmire célzott, hogy ő a III/III vezíre, nem a 34 %-tól kapott 2/3-é, szóval én csak azt boncolgatom, hogy az objekt szerint a vezírt csipkedők nem akarnak jót az országnak (szóval a "vezír=egyetem jó" rugdósó missziót teljesítek)

Idet 2010.04.30. 10:26:03

@Asszúrbanapli: Ja. Pont, mint annakidején valami KGST-felsővezetőnek lenni. Csak gondold végig.

lüke 2010.04.30. 10:31:22

tetszik nekem
hogy a világos, áttekinthetö, nem elég korrupt :)angol rendszerre hajaznak
szegény Fideszesek
ti meg a baksis, balkán, rabszolgasorsot ragozzátok
a sarló kalapáccsal:)

bigapples 2010.04.30. 10:33:18

@jjulie:

"nem a 34 %-tól kapott 2/3-é"

Ez most a legelképesztőbb érvelés a cuclalistáktól, hogy a 8 milla szavazóból kevesebb mint 3 millióan szavaztak a Fideszre, ergo csak egy kisebbséget képviselnek. Látom már Megyesi Gusztáv is ezen rugózik a népszabiban. Eddig a "sohase nyert választást" ment, most, hogy már a listán is 50% felett kapott a Fidesz, elővették ezt a gyermeteg érvet. A Fidesz a feje tetejére állhat, a baloldal akkor sem fogadja el, hogy ez volt a választók akarata. A haza nem lehet nem-cuclalista, OK értem :)

Idet 2010.04.30. 10:34:22

@bigapples: Alapvetően egyetértek, csak ez az ellógás-dolog...valaki más is írta már. Szerintem nem lógott, hanem tette a dolgát, az ostoba - és fölösleges - parlamenti szócséplés helyett. Valljuk meg, azért erősen 19. sz.-i elképzelés az, hogy a dolgok érdemben a patkóban történő csatározások következtében dőlnek el. Már a 19. sz.-ban sem egészen így volt...

www.BiSzex.hu · http://bisex.hu 2010.04.30. 10:34:30

Navracsics NAran-csics a király.

[nev] (törölt) 2010.04.30. 10:36:34

@tibapó:
sőt szerintem még több jogosítványt kellene a miniszterelnök helyettes kezébe adni. ügyészséget, ombudsmanokat alárendelni. és mellette a protokolláris feladatokban segédkezik. ha nem lenne a miniszterelnök, akkor kvázi teljhatalmú kormányzó lenne, de az ott van, és bármikor leválthatja, tehát mégsem ő az első ember. de ez a helyzet a miniszterelnököt is kordában tartja, hiszen őt meg a parlament válhatja le egyszerű többséggel. szóval egy róka fogta csuka, csuka fogta róka, varga fogta mind a kettő helyzet.

ebbe a viszonyrendszerbe teljesen fölösleges az államelnök. a sándor palotába a külügyminiszert költöztetném. a belügyeket intézzük a parlamentben, a külügyeket pedig a várban.

szerintem erős parlamentáris, és erős miniszteriális rendeszerre van szükség. szóval én a hadsereget, és a rendőrséget is egy közös védelmi minisztérium alá vonnám. de ide tartoznána a környezetvédelem, és a fogyasztóvédelem is. ez egy szintén nagyon erős, és népszerű tárca lehetne. a mérgezett bébiételt ha kell a nemzeti gárda lepakolja a polcokról. a hadsereg részt vesz az árvízvédelemben. ez is egy nagyon erős tárca.

a gazdasági csúcsminisztériumra van szükség szerintem. ahová beletartozik a közlekedés, a földművelésügy. és a pénzügyek. és ez a kincstárnok szintén nagyon erős felhatalmazással bírna.

vagy mondjuk az egészségügyi miniszter, aki a társadalombiztosítás, és a nyugdíjrendszer fenntarthatósága fölött is őrködik. ez megint egy nagyon erős tárca.

és a kultuszminiszteri, amelyik az iskoláktól a színházakig mindent felügyel. ez is egy szuperpozíció.

és akkor ez mindössze hat minisztérium (belügy, egészségügy, oktatásügy, külügy, pénzügy, hadügy), akik vezetőivel a miniszterelnök rendszeresen konzultál. a kormányülésen ott ülhet még a legfőbb bizalmasa, aki egy szürke emninenciás. kivételes esetekben jelen lehet egy civil is.

szerkezetében annyi az eltérés az önkormányzatoktól, hogy ott a civileknek kivételes eseteben nem kell jelen lenni. és szerintem az önkormányzatokba nem kell belügyi helyettes, hanem egy független jegyzőre van szükség. akit vagy közvetlen kellene megválasztani, vagy az ellenzéknek kellene jelölnie.

azért, mert az általam elképzelt önkormányzati rendszerben nincs parlamentáris kontroll. a pártoknak nincs különösebb szerepük, hanem a többség, és a kisebbség viszonya alapján intéződnek az ügyek. úgy, hogy a többség egy frakcióba tömörül, és a kisebbség pedig gyakorlatilag függetlenekből áll.

mindkét szerkezetben egyszerre van jelen a hatalomkoncentráció, és a hatalommegosztás. a republikánus, és a demokrata gondolkodás. a kormányzatnak az a célja semmi egyéb, mint mintákat adni az önkormányzatoknak. az önkormányzatok feladata az, hogy a kormányzati hibákat, vagy hiányosságokat korrigálják, illetve pótolják. és a közintézményeken keresztül az ügyekbe beleszólhat a köznép. illetve a helyhatóságok működésébe a kamarai tagság.

illetve én csinálnék egy virtualizált világot, ahol mindenki felszólalhat. ami a virtuális országgyűlési karzat. ahol mindenki eljátszhatja, hogy ő kossuth lajos. és kellene egy help desk uniós parlamentnek, ahol cseten bárki kérdezhetne. a gyakran ismételt kérdésekre adott hivatalos válaszok alkotnák az uniós jogot.

playgorro 2010.04.30. 10:36:35

1 és a 3-as verzió a valószínű

jjulie 2010.04.30. 10:37:54

@lüke:

úgy emlékszem, hogy a blairt nem támogatta egyértelműen a pártja az iraki invázió kapcsán az ellenzék viszont igen

effelé, a szétszavazó kormánypárt, és primet támogató ellenzékiség felé látod haladni őket?

Robinzon Kurzor 2010.04.30. 10:39:58

@Idet: "Szerintem OV nem akarja a közt.elnöki posztot, az túlságosan súlytalan, úgy értem, az érdemi hatáskör kevés"

A jelenlegi játékszabályokkal nyilván nem is akarja.

De elég 3-4 apró, "technikai" változás (egyik sem több egy-egy fél mondatnál) és máris sokkal nagyobb a hatáskör.

Jelenleg a klasszikus békamegfőzős folyamat első lépéseinél tartunk.
(Ha egy békát bedobsz a forró vízbe, akkor kiugrik. Ha hideg vízbe teszed és begyújtasz alatta, akkor "alkalmazkodni" próbál és megfő.)

lüke 2010.04.30. 10:40:25

@idet:
na ja 2x nem bírtam jól leírni
Királyhegyi Pál mondta(kb): az a nö aki 2x ugyanúgy fözi meg a töltött káposztát, unalmas:)

panelburzsuj 2010.04.30. 10:41:23

@lüke:

Jó-jó, tudjuk akkor is, ha csak egyszer nyomod be ... :)

objekt 2010.04.30. 10:41:57

@jjulie: Oké, az első szakaszt kihagyhattam volna, csak én sem tudok ennyire sótlan lenni. Áderre meg még csak véletlenül se hasonlítsatok.:-)

@tértivevény: Gondolod azt szeretném? Én azt szeretném, hogy legyen lehetősége megmutatni, hogy így egyedül tud jól kormányozni. ( ha már ennyire biztos benne) Közben látom, hogy még mindig nem azt látjuk majd tőle amit tud(?), hanem azt hogyan tud kényszerhelyzetben valamit csinálni. Magyarul, megértem, hogy minden lehetőséget megragad arra, hogy négy év múlva ne kelljen búcsúznia.

Azt a véleményedet (ha jól értem) pedig nem is tudom értelmezni, hogy fordítva már megtörtént. Ha Te úgy gondolod, hogy a szocik bukásának az volt az oka, hogy elindították jó irányba a dolgokat, de a hülye választók nem értették meg és csúnyán leváltották őket, nos, akkor nem hiszem, hogy közös nevezőre tudnánk jutni valaha.

lüke 2010.04.30. 10:43:45

@juliska néni:
mert nem tudok másképp válaszolni
nem, de mindig mindenki magából indul ki:)
OV is mondta, nem tudja átlépni senki a saját árnyékát
nem goldoltam Irakra, csak a Balkánra, elég lesz itt az is:)

[nev] (törölt) 2010.04.30. 10:45:26

@bigapples:
szerintem navracsics intézményesen azért jött létre, hogy orbánt ne lehessen interpellálni. most majd a miniszterelnök helyettes válaszol. szóval lesz itt móka, lesznek majd betelefonálók, hogy drága bolgár úr jól van ez így. és nyilván azt fogja felelni, hogy nincs jól. és ebben igaz lesz, vagy legalább is lesz igaza.

Papírsárkány 2010.04.30. 10:53:01

@bigapples: "A haza nem lehet nem-cuclalista, OK értem :) "

Ezért is választották meg a szavazók a FIDESZ-t :)
(ha programjuk / választási szövegük végül nem is volt, de minden korábbi megnyilvánulásuk az "eltöröljük, visszaadjuk, többet adunk stb" blabla volt - nem egy tipikus jobb oldali szöveg)

[nev] (törölt) 2010.04.30. 10:56:13

@jjulie:
és még ott van semjén. csak tegnap kijelentette, hogy a kdnp önálló lesz, és akkor meg kell regulázni.

jjulie 2010.04.30. 10:56:24

@tértivevény:

az csak egy szövevényes kód volt, a jobboldalisággal együtt

Papírsárkány 2010.04.30. 10:58:12

@objekt:
"Azt a véleményedet (ha jól értem) pedig nem is tudom értelmezni, hogy fordítva már megtörtént. Ha Te úgy gondolod, hogy a szocik bukásának az volt az oka, hogy elindították jó irányba a dolgokat, de a hülye választók nem értették meg és csúnyán leváltották őket, nos, akkor nem hiszem, hogy közös nevezőre tudnánk jutni valaha. "

Nem a mostani váltásra gondoltam (bár tény, hogy a FIDESZnek könnyebb dolga lesz a Bajnai kormány 1 éve UTÁN mint előtte), hanem a 98-as váltásra.

ben2 2010.04.30. 11:00:24

Véleményem szerint létezik egy 5. verzió is.
Ebben az esetben Orbán amolyan elhárító pajzsként működik a kormánya felett, látványosan és határozottan felvállalja a konfliktusokat és végig kűzdi őket, míg a háttérben az emberei nyugodtan dolgoznak.
Orbán tudja, hogy akárki akármit csinál a Fidesz körül, azért a végén úgyis ő lesz az egy személyi felelős. Pl. hiába nyilatkozott Varga Mihály a svéd nyugdíjmodellről, az ellenfelek azonnal úgy riogatták a nyugdíjasokat, hogy "Orbán elveszi a nyugdíjatokat". Nem Varga, hanem Orbán. A végén már Bayer Zsolt levelére adott választ is egyenesen Orbánhoz intézte a Jobbik, de így frissiben említhetniénk Pokorny elszólását Sólyom Lászlóról, stb.
Láthattuk mi volt az eredménye, amikor egy-egy területért felelős miniszter állta a pofonokat a közvélemény előtt, miközben a miniszterelnök látványosan kihúzta magát a kűzdelemből. Elég csak a gazdatüntetések, érettségi botrány, kórházbezárások, vizitdíj, stb. ügyek körüli vergődésre gondolni. Balhé, eredménytelenség végül bukik a miniszter és romlik az egész kormányzat megítélése.
Ha ezzel szemben Orbán kiáll és elmondja, hogy adott területen mit akar változtatni, végigkűzdi a meccseket a különböző érdekképviseletekkel és az ellenzékkel, míg a háta mögött végzik a munkát, az nem csak a dolog hatékonyságát növeli, hanem az eredményeket a végén nem az adott miniszter, hanem személyesen Orbán sikereként fogja elkönyvelni a közvélemény.
Persze ez azt feltételezi, hogy lesznek eredmények. Véleményem szerint Orbán pontosan tudja, hogy nincs több dobása, ha most nem tud eredményeket felmutatni, akkor soha, így számára nem alternatíva az, ha valahogy végigvergődi a következő négy évet, és a kudarcokat rákeni a munkatársaira. Békeidőben még menne valahogy, de most erre nincs lehetősége. Ezért nem tartom valószínűnek, hogy Orbán parasztáldozatokban gondolkodna, inkább sokat fog kockáztatni és keményen hajtja majd a kormányát, hogy minél hamarabb minél több pozitív változást tudjon felmutatni. Nem tudom, hogy sikerül-e neki, de nagy valószínűséggel meg fogja próbálni, mert nem nagyon tehet mást.

Szalmonella 2010.04.30. 11:01:15

@objekt: Azért lássuk már be. A jövő elkezdődött. Azaz majden minden ugyanott folytatódik, ahol 2002-ben abbamaradt, amiért is akkor az emberek elzavarták Viktorunkat.
1) Ezüsthajós fotóművész megjelenteti fényes-színes Orbán albumát.
2) Személyes szóvivő a magasban lebegő, egyedi és megismételhetetlen Vezírnek.

Folyik tovább a médiabirodalom kiépítése, bekebelezése: lásd. RTL klub megszerzése

Remélem az emberek fel fognak ébredni, de lehet, hogy akkor már késő lesz.

jjulie 2010.04.30. 11:01:24

@[nev]:

az a semjén félreértett valamit, és fáziseltolódásba keveredhetett, nem tudja leplezni az öszinte örömét, pedig a padtársa arca mostanában másról szól

Ordnassac 2010.04.30. 11:03:16

@[nev]: ellenben az azonnali kérdésekre bizonyos határidőn belül kötelező válaszolnia. Amúgy Fletó és Bajnai is igen gyakran lepasszolta az interpellációs válaszadást valamelyik megfelelő miniszterére.

fvipera 2010.04.30. 11:04:07

@Szalmonella: ha ezt szegény Viktor tudná. kb. erre jó Navracsics kinevezése

Ordnassac 2010.04.30. 11:08:22

@Robinzon Kurzor: ez mind szép és jó, csak már júniusban jelölni kell köztársaságielnök-jelöltet. Abban meg egyáltalán nem vagyok biztos, hogy jó néven vennék a választók, ha OV-t jelölnék annak.

Ordnassac 2010.04.30. 11:10:25

@[nev]: eddig is önálló frakció volt. Másrészt a felálló KDNP-frakcióban többen kettős tagok, tehát a Fidesznek is tagjai. Aztán, ha valamiért szakadásra kerül a sor, akkor szerintem többen inkább vissza fognak menni a Fideszhez. Nem kell túl sokat beleolvasni az "önálló" szóba.

jjulie 2010.04.30. 11:12:30

@CSENDES:

kiváncsi lennék, hogy ott a wall streeten hányan tudják mi az a fokos.....

(nem itten készülhetett az a karikatúra, és nem ittenre szóla?)

[nev] (törölt) 2010.04.30. 11:12:43

@jjulie:
szerintem csak nem ejtették a fejére. szerintem a kdnp önállóan indul majd a következő választáson. és éppenséggel a vidéki jobbikosok, plusz a fideszből átülő magosz is alakíthat egy kisgazda formációt. mostanában már azt is el tudom képzelni, hogy gyurcsány csinál egy szabadelvű pártot. túl sokáig kellene a szocialistáknál a kispadon ülnie, szerintem ott egyébként andor lászló lesz a meglepetés befutó.

jjulie 2010.04.30. 11:16:22

@Ordnassac:

nem tudhatod, mikor érezheti valaki az rt-n belül, hogy már eléggé kitanultam a szakmát, és most akkor saját üzletet nyitok (persze viszem az adatbázist meg a kapcsolati tőkét)

objekt 2010.04.30. 11:17:47

@tértivevény: Értem.

@Szalmonella: Pont én hoztam itt szóba tegnap ezt a fényképalbumos dolgot és mondhatom ki voltam akadva amikor meghallottam. Akkor azt írtam (többek között), hogy nagyon nem szeretnék szégyenkezni miattuk, és mindenre szükségük volt most, csak erre nem.

Az RTL-t ezzel a tulajdonhányaddal még nem fogják érdemben befolyásolni, persze még nem biztos, hogy itt a vége. Pl. a TV2 olyan balos volt egy fél évvel ezelőttig, hogy több se kell. Ha jól emlékszem TG írta, hogy a szerkesztők (vagy vezetők?) pezsgőt bontottak 2006-ban, a választási műsor végén. (nem ezért volt balos)

Szóval nem véletlenül hanyagoltam én a Fideszt 2002-ben, nagyon sok dolog nem tetszett abból amit csináltak. Az más kérdés, hogy óriási árat kellett fizetni azért, hogy az ember megismerje az SZDSZ foga fehérjét és az MSZP valódi arcát. (Egyébként 2002-ben épp MDF-et mentettem, az is jó döntésnek bizonyult:-(( )

Nem vagyok egy öregember, de ennyi elcseszett időm azért már nincs, szóval drukkolok Vikinek.:-)

[nev] (törölt) 2010.04.30. 11:18:53

@Ordnassac:
na jó, látom, hogy jogász vagy. ;-)

a kdnp giczi györgy idején volt utoljára mondjuk így akkor különálló. szerintem semjénnek ez jár a fejében. semjén szervilis alkat, de nem olyan, mint navracsics, szijjártó, vagy varga. szóval ha volna esélye a parlmanetbe önállóan bejutni, akkor úgy jutna be. nekem legalábbis így tűnik.

Ordnassac 2010.04.30. 11:23:23

@[nev]: ezt nem is vitatom, csak most nem látom realitását. Pár év múlva persze más lehet a helyzet.

Ordnassac 2010.04.30. 11:24:35

@jjulie: csak ahhoz előbb láthatóvá kell válni a választóknál, márpedig a KDNP-nél nem nagyon látható. Statisztikailag is alig mérhető.

Ordnassac 2010.04.30. 11:26:20

Azt meg nem értem, hogy miért vannak így úgy kiakadva ezen a fotóalbumon. Az összes jelentős és nagy eredményt elérő politikusnál kiadtak egy ilyet. Obama, Sarkozy, Merkel. Ott senki le se ... a dolgot, nálunk meg olyan ügyet csinálnak belőle, mintha eljött volna a világvége...

dzsaszper 2010.04.30. 11:27:57

szerintem nem lehet elkenni a kormányfő felelősségét, és Orbán is tisztában van vele, hogy kormányfőként felel majd Navracsics miniszterelnök-helyettesi ténykedéséért is.

Viszont az új felállás tisztázhatja a munkamegosztást, és segíthet Orbánnak a stratégiára koncentrálni. Az igazán fontos napi ügyek meg Navracsicson keresztül úgy is el fogják érni.

CSENDES 2010.04.30. 11:31:45

@Ordnassac: Na persze. De a TV2 riport a "favágó "miniszterelnök jelölt "Hugo Boss" ingben hajnal a ranch-on???
Nem kelt rossz érzést?

Ordnassac 2010.04.30. 11:34:36

@CSENDES: cinikus visszakérdezés: Magyarországon mi nem kelt rossz érzést, aminél az irigység minimális foka is felmerülhet...?

CSENDES 2010.04.30. 11:34:49

@Ordnassac: A poszthoz szólva pedig, most olvastam egy nagyon érdekes dolgot, amit nem vettem észre, mikor a TV2-n a Pokorni "elszólta" magát a KE-vel kapcsolatosan. Tényleg azt mondta, hogy szerinte 2-3 év múlva nem valószínű, hogy S.L. lesz a közt. elnök. Ezt pedig a DeDi-ben olvastam most.

húsgombóc · http://husgomboc.blog.hu 2010.04.30. 11:36:06

Szerintem lesz ideje dolgozni a futball stratégiai ágazattá növelésén. Akárnmt is jelentsen ez.

Publius Decius Mus 2010.04.30. 11:36:25

Én nem értek egyet azzal, hogy a struktúra egy 4-8 évvel későbbi helyztre készít fel egyéni szereplőket. Nyílván mindenki gondol a jövőre is, meg mindenféle van a pakliban, de talán észre kellene venni, hogy jelenleg van egy nagyon gáz helyzet amiben egy erős központi irányítású, nagyon fegyelmezett kormányzatnak kell gyors és hatékony lépéseket tenni. Ez a legfontosabb tényező, ha ezt a Fidesz esetleg nem fogta volna fel akkor teljesen hülye, viszont úgy tűnik, hogy minden nyilatkozatuk, minden cselekedetük ebbe az irányba hat, nagyon is felfogták, csak sokan itt nem.

Nehéz elképzelni, hogy ilyen kritikus pillanatokban valaki nagyobb jelentőséget tulajdonít a következő ciklusnak mint a jelenleginek.

jjulie 2010.04.30. 11:36:36

@Ordnassac:

aki kiválik a cégből és saját boltot nyit, az nem biztos, hogy sikeres lesz, de mégis sokan megteszik, mindennapos dolog, sőt van aki eleve ezért áll be alkalmazottnak.....szóval csak arról van szó, hogy nem tudhatod, meg én sem, csak van egy helyzet

de elvileg zsé van, vagyis volt egy ilyen kérdés hetekkel ezelőtt, hogy akkor hogy is osztozkodnak?

[nev] (törölt) 2010.04.30. 11:38:13

@jjulie:
sajtószabadságot nem féltem, szerintem a következő választásokra már biztosan lesz on demand televíziózás. a legtöbb háztartásban set top box, aztán ip alapon megy az előfizetéses csatorna.

nem csomagban veszed meg a kábelszolgáltatótól a tartalmat, hanem direktben. és akkor sokan inkább mazsoláznak majd a csatornák közül. szerintem az rtl klubot megvenni nem egy nagy üzlet. most persze hatalmi céllal megvásárolni az másik kérdés.

de most mibe kerül csinálni egy online műsort, amibe török gábor és vendégei elemeznek. szerintem olyan nagyon nem sokba. magyaroszágon amúgy nagy hagyománya van az ilyen low budget beszélgetős tévéműsoroknak. amik valójában rádióműsorok, de ez mindegy. a bloggerek ugyanezt csinálják amerikában. van élőzés (live covarage), és mellette chat, az infrastruktúra ehhez egyébként adott. például itt is bárki regisztrálhat:

www.ustream.tv/

és szerintem a facebook, és a youtube is átáll majd erre a működési módra. vagy ugye az indán is lehet ezt már csinálni. persze ettől még az rtl klub valószínűleg kormánytévé lesz, és könnyen lehet, hogy a tv2 kormány közeli. kirúgnak egy csomó embert, és akkor jönnek a hálózatos tévék.

Rókakígyó 2010.04.30. 11:38:37

Eztet én már mondtam korábban is. Vérciki a parlamnetben ülni minden ülésen, főleg figyelni. Meg úgy általában dolgozni is elég ciki, főleg NEKI. Ha ezt előre mondja, akkor az további -2% lett volna.

jjulie 2010.04.30. 11:39:00

@CSENDES:

a hugo boss-ról mindíg az jut eszembe, hogy ők szállították a fekete egyenruhát.....a SS-nek

"azta" 2010.04.30. 11:40:01

egy ezresem van rá, hogy ebből a pozícióból lesz egy "erős" köztársasági elnök, alatta meg egy "gyenge" miniszterelnök!
kíváncsi vagyok!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.04.30. 11:43:34

Én arra gondolok, hogy ez a szerkezet előkészítése annak, hogy a Köztársasági Elnök nem papucs orrán pamutbojt legyen, aki engedélyt ad a zászló behozatalára meg kivitelére a dísszemlén, valamint megkérdezi a 2/3-ot elért párt vezetőjét, hogy van-e mögötte elegendő erő a kormányalakításhoz (megaLOL), hanem tényleg olyan vezetője lehet-e az országnak, aki tehet valamit akkor, ha pl. tüntetőket lőnek rommá jogszerűtlenül az utcán.

Én ez utóbbit tudom támogatni, már csak azért is, mert akár a pazarlás jegyében is leépíthető lenne a JELENLEGI hatáskörrel rendelkező köztársasági elnöki funkció. Sajnálom, semmittevésért nem jár szolgálati terepjáró.

Ordnassac 2010.04.30. 11:45:22

@jjulie: csak azért egy saját boltot nyitó személy előtte megnézi, hogy mik az esélyei. Másrészt lehet, hogy ez a kormány két év múlva népszerűtlen lesz és akkor meg öngyilkosság kiválni (már az SZDSZ-nek sem jött be).

jjulie 2010.04.30. 11:46:42

@Ordnassac:

mindennek helyiértéke van

próbáld ki a " hajrá újpest" kiáltást egy újpesti kocsmában, és ugyan ezt egy fradi pálya melletiben....

Ordnassac 2010.04.30. 11:50:54

@jjulie: na igen, csak a szatelit szurkolótábora nem mérhető, kocsmákat meg csak a nagy testvér segítségével tudott nyitni, látogatója pedig nincs sok.

Ordnassac 2010.04.30. 11:52:55

@jjulie: na, hogy válaszoljak arra, amire valóban reagáltál: máshol ebből miért nincs vagy alig észrevehető felhördülés?

jjulie 2010.04.30. 11:55:02

@Ordnassac:

tudod hány új bolt éri meg a nyitás utáni második évének a végét is? kb. 20% ennyit ér a "megnézi , hogy mik az esélyei"

a másik tipikus boltos dilemma:

cukorkabolton gondolkodik két ember, elmennek felmérni a terepet mindketten és ugyan abba az utcába keverednek, és ott van már 9 cukorkabolt

az egyik azt mondja: ha kilenc megél, megél a 10.is, nyitok

a másik: ha van már 9, nem él meg a 10. nem nyitok

vagyis ugyan azt látva ellentétes következtetések is születhetnek, és csak a jövő tudja eldönteni kinek volt igaza

szóval a csúcson önállósodni, vagy a lejtmenetben, hasonló dilemma lehet

CSENDES 2010.04.30. 11:55:30

@Ordnassac: Nem irigylem az ingét (sem), ha erre célozgatsz.

jjulie 2010.04.30. 11:59:52

@Ordnassac:

más úton jutottak el 2010-be

pl. ha angliában valakinek sürgősen el kell adnia az ingatlanát, beadja egy aukciós céghez, ha nálunk hasonló helyzetbe kerül valaki talál ilyen céget?

Ordnassac 2010.04.30. 12:01:01

@RAMBO: egy köztársasági elnöknek azért ennél több hatásköre van. Visszakérdezek: szeretnéd, ha bármilyen vezető politikus adhatna egyéni kegyelmet, miniszteri ellenjegyzés nélkül? (Most gondolj bele, ha Hagyónak, Kulcsárnak vagy Kaya Ibrahimnak kegyelmet adna egy pártvezető elnök...)

Belátása szerint feloszlathassa az Országgyűlést, kijátszva megfelelő párthátterét, hogy aztán számára megfelelő időben legyenek a választások?

Szeretnéd, ha a Legfelsőbb Bíróság elnökét, a legfőbb ügyészt vagy más vezető tisztségviselőket egy pártvezér jelölje? Eddig legalább kényszerhelyzetbe tudta hozni SL a pártokat. Ez több a semminél.

Másrészt, egy prezidenciális vagy félprezidenciális rendszerben hol lenne a kontroll? Fékek és egyensúlyok, ugye.

Ordnassac 2010.04.30. 12:02:36

@jjulie: ebben egyetértünk. Jómagam sem tartom kizártnak, hogy a KDNP valamilyen formában különváljon, de ahhoz "helyzet" kell.

Ordnassac 2010.04.30. 12:06:46

@CSENDES: nem is rád gondoltam. :-)

parttalan 2010.04.30. 12:07:41

Lókakit! A Szijjártó lesz egyszer Orbán utóda (sajnos).

Amúgy a felelősség áthárítása is típikus pártállami időkre jellemző: a Szovjetúnióban míközben a nép éhezett, Sztálint valóban szerették, tisztelték az emberek. A sanyarú sorsukéert a kormány, a helyi párthatalmasságok voltak a felelősek. Ott is, nálunk is: a pártfunkcionárusokat, a tanácselnököt, a begyűjtőket, az ávósokat szidták (magukban) az emberek, de a vezér kultusza olyan erős volt, hogy a nép őszintén hitte, Sztálin, itthon Rákosi a problémákról, a sanyargatásokról mit sem tud, mert eltitkolják előlük az igazat.

CSENDES 2010.04.30. 12:09:04

@Ordnassac: Alakul a helyzet, a KDNP hétfőn tartja az első frakcióülést, míg a FIDESZ szerdán.

Ordnassac 2010.04.30. 12:09:26

@parttalan: akkor a francia elnök szovjet? :-P

Ordnassac 2010.04.30. 12:11:45

@CSENDES: hétvégén talán meg is szellőztetik, hogy kik ülnek a KDNP-frakcióba.

EMP 2010.04.30. 12:13:13

Szerintem Orban kihasznalva a nepszeruseget es kommunikacios kepessegeit inkabb azzal lesz elfoglalva hogy lenyomja a nep torkan a valtozasokat.
Lasd az egyik legnagyobb problema a Gyurcsanyi meg az az elotti reformokkal hogy rosszul voltak kommunikalva, illetve nem voltak elfogadhatoak azoktol az emberektol akik eloadtak oket a nepnek.
Most egyreszt latszolag atruhazva az aktiv vegrehajto felelosseget Orban nagyreszt megszabadulhat a nepharagtol egy-egy nepszerutlen lepes utan, es ideje nagyobb reszet arra fordithatja hogy kommunikalja a lepes fontossagat.
Ez valoszinuleg elengedhetetlenul fontos lesz az elkovetkezendo nehany evben ha nem akarnak katasztrofalis arcvesztest elszenvedni egy-egy nepszerutlenebb lepes utan.

Picurigor 2010.04.30. 12:13:13

Ha jól értem, akkor most van egy gyenge jogkörökkel rendelkező KE, aki mellé most lesz egy miniszterelnök, aki nem csinál semmit. Aztán lesz egy miniszterelnök-helyettes, aki az érdemi munkát végzi, de lesz egy olyan is, aki megint csak semmi nem fog csinálni...

Gazdag ország lehetünk, ha ennyi fölösleges posztot tudunk kreálni és finanszírozni...

juci a sokadik 2010.04.30. 12:18:54

Putyin-Medvegyev, na ja
(még az ellenség megjelölése is ugyanaz: "oligarchák")

blitzkrieg 2010.04.30. 12:19:26

Jajj de örülök , a két legellenszenvesebb arcot tolja ki a frontra a pártállamunk: Navrasics (az elnök végrehajtója) és Szíjjártó (az elnök magyar hangja). Azt hiszem híradót mostantól egy jó ideig nem nézek.

CSENDES 2010.04.30. 12:19:59

@EMP: És nyilván a Szíjjártó lesz az a hiteles ember a miniszterelnök személyes szóvivőjeként, aki lenyomja a keserű pirulát a választópolgárok torkán?? Ő aki egy kommunikációs "zseni". Nem, most nem megszorítunk, ez most az igazi reform!

CSENDES 2010.04.30. 12:29:47

@Ordnassac: "A frakciónak - a KDNP képviselőcsoportjának végleges létszámától függően - várhatóan c képviselője lesz az Országgyűlésben" (INDEX)
No, ezt csak azért vágtam be ide, mert 20 perccel ezelőtt még 220-230 fő volt "c" helyére írva.
Hát így alakul a sajtó az elektronikus médiában.

ejha! 2010.04.30. 12:34:24

Az EU elnökség miatt eddig hány országban alakítottak át a teljes kormányzati struktúrát?

Egyébként minek még EU elnök országnak lenni?
Van az EU Bizottság ami EU kormányt akar.
Igaz a vezetője egy olyan országból jött amelyik ugyancsak csőd felé halad.

Aztán van EU elnökünk is egy joviális cukrosbácsinak látszó belgával.
Apropó belga, az az ország mikor esik szét?

Mire jó az eu elnük ország?
Majd mi magyarok fogunk beszólni a németeknek meg a franciáknak? Ezt ugye nem hiszi senki. Akkor meg az elnökség merő formalitás, azért nem kell mindent fejetetejére állítani.

Ordnassac 2010.04.30. 12:37:04

@CSENDES: ejjj, ez de kellemetlen...

gitáros 2010.04.30. 12:38:28

Orbán elindult a sólyomfészek felé. Ennyi.
Persze szerényen és alázattal.

Az meg számomra a vicc kategóriája, hogy bármilyen szinten is kivonná magát a napi ügyekből az az ember, aki húsz év alatt elérte, hogy a pártjában gyakorlatilag levegőt se lehet venni a jóváhagyása nélkül.

CSENDES 2010.04.30. 12:41:56

@Ordnassac: De miért pont c és miért nem x, vagy y??

tölgyes 2010.04.30. 12:42:59

Kedves Török Gábor! Ismét sikerült elkapni a szarva közt a tőgyit... A tegnap nyilvánosságra hozott tájékoztatónak sikerült elkapni a leglényegtelenebb és legvalószínűtlenebb csücskét...

1. "Orbán így akarja elkerülni a mindennapi gondokkal való foglakozást.."írja.. és ahogy látom többen (pl.picuigor)máris megértették az Ön üzenetének a lényegét és lecsapták rá mint gyöngytyúk a friss t@konyra.. vagyis hogy Orbán nem akar dolgozni...::)) sőt a felelősséget se akarja..:), amit szintén Ön sugall.

2. No de pergessük vissza az időt: Mont-Kav a tapasztalt vezető Potifár tiszttartója azt mondja Józsefnek, - aki fél a reá bízott szerteágazó feladatok - hogy "Te légy az áttekintés ura." Vagyis ne vessz el az apró részletekben, ne aprózd el magadat, keresd a lényegi összefüggéseket és irányítsd a folyamatokat és az embereket.

3. Gyurcsány minisztersége idején látszólag betöltötte a teljes kormányzati teret. A minisztereit nem is láttuk.. ő volt jelen mindenütt, ő oldott meg mindent... olyan volt mint a sumer közmondásbeli kutya, amelyik "Vízbe dugta a vesszejét és így kiáltott fel: ezt mind én vizeltem!"..Vagyis nem egyszerűen média-kormányzást folytatott, hanem minden feladatot magához rángatott.. ennek megfelelően hatalmas MEH-et csinált, majd se ő se a szervezete nem bírt a rázúduló feladatokkal.(az eredményt látjuk)... TEHÁT ORBÁN SZERVEZETI DÖNTÉSE MÖGÖTT OTT VAN AZ ÉLŐ PÉLDA!!! A KORMÁNYOZHATATLANNÁ VÁLT ORSZÁG PÉLDÁJA.

4. Orbán tegnapi kormányzatot érintő bejelentésében a leglényegesebb elem az, amit Navracsics mondott ki: Ismét kísérletet tesznek a politika és a közigazgatás elválasztására... Ez pedig megköveteli az igazgatási és politika funkciók személyhez kötött szétválasztását is.

5. Az eddigi kormányok sokféleképpen próbálkoztak azzal, hogy megoldják a kancellária rendszerből a miniszterelnökre nehezedő nyomás csökkentését. Köztudott volt Antall 10-14 órás kormányüléseinek igazgatást bénító terhe.. Ezzel úgy védekeztek, hogy az előterjesztéseket a kormányülést megelőzően a közigazgatási államtitkárok értekezlete hagyta jóvá.. így a kormánynak csak a nyitott és politikai jellegű döntéseket kellett meghoznia..

Ordnassac 2010.04.30. 12:44:15

@CSENDES: a c az x mellett van a billentyűzeten. ;-) Azóta egyébként kijavították 36-ra.

objekt 2010.04.30. 12:45:24

@gitáros: Ibolya gyorsabban elérte. TG ajánlotta minap: Ha közelebb lépünk a Fideszhez akkor látszik, hogy nem teljesen homogén közeg.

CSENDES 2010.04.30. 12:46:11

@gitáros: És természetesen nem elefánt léptekkel, mert mint OV is elmondta, hogy az elefántnak nem kell folyton mondogatnia, hogy nagy, tudják azt az egerek (és adott esetben sólymok is?), ha látják, hogy ahová lép, ott fű nem terem. Épp ez az óvatosság mutatkozik meg a Wall Street Journal-ban nyilvánosságra hozott karikatúrán, melyen OV elefánton lovagolva próbálja meg kiűzni Simorjait (offshore lovagot) a jegybank várából, közben a jegybanki függetlenséget taposva.

Ordnassac 2010.04.30. 12:47:41

Amúgy nézem a CSENDES által is jelzett Index-cikket. Harrach egy szót sem beszélt arról, hogy kit akarnak OGY-alelnöknek jelölni. Esetleg egy jel arra, hogy nem 5 alelnöke lesz az OGY-nak (ez kihatással lehet a Jobbikra is) vagy szimplán még nem döntöttek róla.

Ordnassac 2010.04.30. 12:48:23

@CSENDES: Simor, nem Simorjai. ;-)

CSENDES 2010.04.30. 12:48:51

@Ordnassac: Nem azt kellett elolvasnod, a C a Fidesz frakció mondatban (két hasábbal lejjebb) van a Fidesz frakciójához volt írva a 220-230 fő.

CSENDES 2010.04.30. 12:49:36

@Ordnassac: Ejnye, Te kis tévedhetetlen.:-)

Ordnassac 2010.04.30. 12:50:10

@CSENDES: tényleg, az el is kerülte a figyelmemet. :-D Még mindig ott van.

Ordnassac 2010.04.30. 12:50:54

@CSENDES: ahogy az előző példa mutatja, azért ez így nem igaz. ;-)

EMP 2010.04.30. 12:51:27

@CSENDES: igen, mondjuk ebbol a nezopontbol maris mas a leanyzo fekvese :)
En ugyanakkor arra gondoltam hogy talan majd maga Orban fogja szemelyesen elmagyarazni a nagyobb dolgokat hiszen tobb ideje lesz ra.
Ha nem igy lesz akkor nem lesz mas ertelme ennek az egesznek mint amit a posztban TG mar amugy is leirt.. :P

CSENDES 2010.04.30. 12:52:10

@Ordnassac: Hát ez az, de miért tűnt el a 220-230 fő? Lehet, hogy máshová ülnek át a fideszesek és nem a KDNP-be, ami viszont most is 36 fő?:-))

CSENDES 2010.04.30. 12:54:18

@EMP: Nem, mert nem lesz rá ideje, meg van külön szóvivője is, hiszen a "jogi egyetemen nem tanulnak retorikát"...

Ordnassac 2010.04.30. 12:54:54

@CSENDES: hát ez érdekes. Ugyanis lassan ideje lenne bejelenteni egy új frakciót, hiszen már mennek az egyeztetések az alakuló ülésről.

Aztán lehet, hogy szimplán egy technikai problémáról van szó.

[nev] (törölt) 2010.04.30. 12:55:31

@Ordnassac:
no, de ha van egy helyettese, akkor mindenben helyettesítheti. az azonnali kérdések megválaszolásában is. bármilyen szabályt átírhatnak. tehát lehet de jure miniszterelnök, de facto államelnök.

Ordnassac 2010.04.30. 12:56:07

@CSENDES: ez így azért nem igaz. Nem kötelező tantárgy persze, de vannak retorikai tárgyú spec. koll-ok. ;-)

CSENDES 2010.04.30. 12:57:50

@Ordnassac: Nahát, tudom, azért is provokáltalak. Állítólag régen még versenyeket is rendeztek a jogászhallgatók számára.

Ordnassac 2010.04.30. 12:58:21

@[nev]: az azonnali kérdésekre (három azonnali kérdést tárgyaló ülésnapon belül) KÖTELEZŐ a miniszterelnöknek válaszolnia. Legalábbis a mostani helyzet szerint. Nem hiszem, hogy egyből átírnák a Házszabályt emiatt. Vannak fontosabb dolgok is azért...

Ordnassac 2010.04.30. 13:00:01

@CSENDES: perbeszédversenyek most is vannak egyébként. Bár a jogászi munkában is bővül az írásbeliség. Gazdasági ügyekkel foglalkozó ügyvéd pl. alig jár bíróságra, ami egy büntetőügyvéd vagy egy "mezei" polgári jogos ügyvédnél azért nincs így.

Anyuuu 2010.04.30. 13:00:22

A Sándor -palota nem vonzó OV számára? Most még... :) A köztársasági elnöki jogkörök gyengék ugyan, ámde:

- a köztársasági elnök közvetlen választása régóta téma, az állampolgárok nagy része támogatja, egy kis alkotmánymódosítás kell csak hozzá

- egy közvetlenül választott köztelnnek pedig lehet több jogkört adni egy kis alkotmány módosítással - máris kész a félelnöki rendszer: ahol Navra - miniszterelnök, OV elnök

-Hogy kicsit adjak a riadozóknak, még vadabb ötlet, hogy lehet ám a közteln ciklusát hosszabbítani ;) Mindárt kész is a "kormányzó" - muhaha, na, ez tényleg nagyon vad már... :D

CSENDES 2010.04.30. 13:00:50

@Ordnassac: Nekem csak az a bajom, hogy miért változik meg egy cikk, amit már elolvastam és a KDNP bekezdésben 36 fő volt, a Fidesz bekezdésben pedig a 220-230 fő, ami most eltűnt onnan. tudom nagyon kukacos vagyok, és gyanakvó is. A tapasztalat azonban azt mondja, nincsenek véletlenek, technikaiak pedig végképp nincsenek.

Ordnassac 2010.04.30. 13:01:09

@CSENDES: az m1 teletextjén megmaradt a 220-230 fő. (Ez a tízes különbség jelentheti azt is, hogy néhányan mégis átmehetnek a KDNP-be). Persze ez is ködszurkálás.

Joooe 2010.04.30. 13:06:27

Kedves Gábor! Szívesen olvasnék elemzést a fidesz köztársasági elnökválasztással kapcsolatos stratégiájáról is. (Tudom, hogy nem kérésre megy, csak felvetés :) )
Miért érné meg a fidesznek egy a szimpatizánsok között bejáratott elnököt lecserélni, muníciót adva esetleg az "ezek itt visszaélnek a 2/3-dal" kommunikációnak. Vagy talán pont azért szellőztetik meg Sólyom leváltását, hogy erősítsék az autonóm, fidesszel részben szembenálló elnök képét mielőtt egy hirtelen fordulattal "engedve" a Sólyom-szimpatizánsok kérésének mégis őt válasszák meg, ezáltal nem a 2/3-dal nyomulás, hanem az engedékenység látszatát keltve?

CSENDES 2010.04.30. 13:06:41

@Ordnassac: Hát igen, az írásbeliség hiánya a büntető ügyeknél valóban hiányzik, beszélnek is össze-vissza néha, volt tapasztalatom benne. Ez egyébként előfordul polgári ügyekben is.

Ordnassac 2010.04.30. 13:10:52

@CSENDES: az előbbi linkgyűjtemény neked ment. Mindenhol szerepel a 220-230. Lehet, hogy mégis az Index szúrt el valamit? ;-)

luibert 2010.04.30. 13:12:14

Talán van még egy opció. Lehetséges, hogy Orbán mégsem olyan jó eszű, mint azt sokan gondolják. Hosszú évek óta nem vesz részt komoly vitákban, parlamenti, szakmai, kormányzati munkában, már nyolc évvel idősebb, látta az okos fiatalokat, a profikat. Megérezte a kudarcokat a médiában (Friderikusz), nyilvános vitákban (miniszterelnöki vita), túlságosan ragaszkodik a papírhoz beszédeinél, idegen terepen sokszor bizonytalan. Talán megértette a határait, és egy látens kisebbségi komplexusa is lehet emiatt. Tehát nem stratégiai szempontok, hanem egyszerű belátások, megfontolások (tudom, hogy néha meztelen a király) és egy kis félelem lehetnek a „körülbástyázás” okai. Bár sikerülne úrrá lenni félelmeinken, sokkal jobb lenne, nagyon drukkolok.

kvadrillio 2010.04.30. 13:16:14

Navracsics, mint minelnök helyettes ?

Mindenkire gondoltam, de rá pont nem.
Ő az a tipikus se nem hideg, se nem meleg embör.
Aki semmi látványosat nem követett el eddigi szerepléseivel, aki életútján eddig csak tanult, kutatott, tanítgatott és mindezt karakter nélküli megjelenéssel.Karizmának meg halovány nyomát sem lehet még nagyítóval sem találni nála.
Pol-i pályáján nem is tudom ki, kik, miért is tologatták fölfelé.

...talán...pont ezért választotta őt helyetteséneka Viktor ???! :O)

CSENDES 2010.04.30. 13:18:51

@Ordnassac: Igen, köszönöm. Egy másik kérdés. meddig kell számolni a szavazatokat. A külhoni szavazatokat hozzákeverik és utána újraszámolják az egészet?

tölgyes 2010.04.30. 13:23:50

folyt. Miért pont az IM?

A kormányzati munka egyik legfontosabb eleme a jogalkotás. Nem csak a törvényalkotás, hanem a kormány és a minisztériumok által alkotott jogszabályok is a kormányzati munka lényeges elemét alkotják... A jogalkotásért az IM a felelős, bár az elmúlt években ez a felelősség elillant.. A jogszabályok szabadon szaporodtak és a fejetlenség egyre nőtt. Az egyik legfontosabb feladat a dereguláció lesz, amit csak akkor lehet eredményesen végigvinni, ha az IM amolyan primus inter pares a több tárca között. Ezt most a kormányzati struktúra lehetővé tesz.

Ráadásul Navracsics jogász is politológus is..mint korábbi frakcióvezető érzi, tudja-tudhatja hogy ennek a folyamatnak mi a jelentősége... A feladat kiemelkedő jelentősége a politikai és jogi dimenzió együttes felmérésének képessége, de talán bizonyos személyes adottságok miatt én ezt a választást kiemelkedően jónak gondolom.

Ez a kormányzati struktúra lehetővé teszi, hogy a feladatok megkettőzése nélkül (korábban erre sok példa volt) a politikai és igazgatási-közigazgatási elemet összehangolják... ezt az összehangolást, ennek rengeteg technikai elemét ne kell jen a miniszterelnöknek felügyelnie, de emiatt ne is kelljen egy kancelláriaminiszterséget létrehozni.

Azt sem gondolom reálisnak, amit itt többen leírnak, hogy Orbán köztársasági elnökségre készülne. Annak még messze nincs itt az ideje..Talán majd a 3-4 miniszterelnöki ciklus után.. :::)))már ha lesz ilyen.

Ordnassac 2010.04.30. 13:24:48

@CSENDES: csak az adott kijelölt szavazókörnél. Korábban (azt most hirtelen nem tudom, hogy sorsolással vagy más módon) kijelöltek választókerületenként egy szavazókört, ahol a külképviseleti szavazatokat belekeverik a többihez. A vonatkozó szavazókör urnáit zárva tartották, amíg ide nem érnek a külképviseleti szavazatok, majd összekeverik őket.

jobbágyok 2010.04.30. 13:25:14

Nem értem a kérdést! Ki lesz a Minsizterelnök??? Navracsics?? NEM akkor ki lesz a felelős a lopásokért??? Mert ugye ki kell a 2.5 miiliárd forintos hiányát fizetni a Fidesznek, vagy nem?? Természetesen ORBÁN elvtárs! Ha eddig elbaltáztak valami ki volt a felelős ??? Na ki????? Gyurcsány elvtárs!!! Akkor most már végleg nem értem a kérdést, bár én csak jobbágy vagyok ebben az undorító feudális országban.
Mind egy ki ül a trónon lopni fog mind, addig fognak lopni amíg meg nem unjuk és nem kezdünk el szerveződni alulról. Nem mint az LMP mert az köztudottan az SZDSZ csökevénye. És most ki lesz a célpont akit tönkre akar tenni az még a jövő zenéje.

Idet 2010.04.30. 13:26:15

@Robinzon Kurzor: Ezt mondom. Súlytalan, és most nem az következik, hogy a prezidenciális felé váltson, nem megfelelő az idő. Szerintem ez a dolog, amit most Navrával próbál ki, menni fog. Lehet, hogy később már nem is kell változtatni rajta, annyira beválik. De ezt még nem tudjuk, probatum est, remélem, Lüke normái szerint is jól mondom...

CSENDES 2010.04.30. 13:29:38

@Ordnassac: Az adott szavazókörnél - ha jól olvastam - 135 szavazatot kevernek be a többihez. Azt azért már megszámolhatták volna reggel óta. Vagy nem?

tölgyes 2010.04.30. 13:29:57

@Anyuuu: Orbán mindig is ellenezte a közvetlen elnökválasztást..!

Azt csak mellesleg jegyzem meg, hogy az elnök jogköre nem függ a választás módjától.. legfeljebb legitimációja függ tőle. Ezt az SZDSZ azért találta ki 89-ben, hogy meggátolja Pozsgay elnökségét. Az se biztos, hogy ezzel az ország jól járt. Szerintem inkább nem bármennyire is idealizáljuk "Árpi bácsit" aki koránt sem volt ideális.

Mediacapa 2010.04.30. 13:30:57

Török Gáborhoz lenne egy kérdésem a kormányfő-helyettesi tisztség hosszú távú következményeire vonatkozóan. (de bárki válaszát szívesen fogadom).

Mennyire teremthet ez új helyzetet bármilyen jövőbeli koalíciókötés szempontjából? Mennyire határozható meg az alkotmánymódosításban pontosan a kormányfő-helyettes kompetenciája?

A mostani értelmezés szerint (amit eddig OV-től kihallani véltem) két szintű, egymástól nehezen elválasztható miniszterelnöki hatalom jön létre. Hogyan lehet ezt egy valódi koalíciós kormányban megjeleníteni? Ha valamikor egy MSZP-más párt, Fidesz-más párt (nem KDNP) koalíciós kormány jönne létre, ez a felosztás már nehezen működne, sőt megkockáztatom, egyáltalán nem.

Lehet azzal jönni, hogy hol van ez még, de én meg azt kérdem, mikor lesz még 1 erőnek 2/3-nál nagyobb hatalma ezt megváltoztatni...

Ordnassac 2010.04.30. 13:31:36

@CSENDES: csütörtök éjfélig érkeztek meg egyáltalán a külképviseleti szavazatok, ezeket az OVB-nál osztották szét, majd belekeverik a 135-öt a többihez (mivel a többit sem számolták még össze). Úgyhogy valószínűleg most folyik a szavazatszámlálás.

tölgyes 2010.04.30. 13:33:26

@jobbágyok: Úgy látom semmit sem ért. Orbán felelőssége attól semmit sem csökken ha valaki gondosan és szakértelemmel megszervezi az igazgatás, jogalkotás, törvényhozás munkálatait.. és előkészíti a kormány elé kerülő anyagokat vállalva az előkészítés szakmai felelősségét.
Navracsics nagyon jó választás.. más párt is tanulhatna abból, ahogy őt a fidesz kiválasztotta és felépítette.

Ordnassac 2010.04.30. 13:35:48

@Mediacapa: amennyiben jól értettem a sajtóinfókat, az alkotmánymódosítás e tekintetben annyiból fog állni, hogy az Alkotmány 33. § (1) bekezdését kibővítik a "miniszterelnök-helyettesből/helyettesekből" ponttal. Amennyiben csak ennyi maradna a dolog, akkor a mindenkori miniszterelnöktől fog függeni, hogy ez a poszt formális lesz-e (koalíciós partner vezető személye kapja) vagy komolyabb tartalommal fog bírni (lásd Navra).

tölgyes 2010.04.30. 13:36:44

@CSENDES: Nem szabad zárás előtt felbontani az urnát.. márpedig a 135 szavazatot elébb bele kell dobni.. hogy meglegyen a zárás.. és akkor - szigorúan ellenőrzött keretek között lehet felbontani. ( Bontáskor-számláláskor minden érdekelt párt képviselője jelen van).. Egyébként nagy valószínűséggel Szanyi fog nyerni.. bár ez a szavazókör a múltkor se kedvezett neki!

tölgyes 2010.04.30. 13:39:07

@Mediacapa: A kormányzati szerkezet mindig is 2/3-os volt és ezt ennek ellenére mindig jóváhagyta az ellenzék.. még akkor is ha nem volt 2/3-os többség. Így volt ez 98-ban, 2002-ben stb is.

CSENDES 2010.04.30. 13:39:13

@tölgyes: Hát igen, most olvastam, hogy egyik fő műve a "Többségi és konszenzusos demokráciák".

kvadrillio 2010.04.30. 13:39:57

@tölgyes:

Ez a struktúra-váltás egy jó nagy húzás OVI-tól......

Kezdésnek a jelenlegi struktúrát át struktúrálja és minggyá olybááá tűnik csinált valami nagyot ! :O)))

CSENDES 2010.04.30. 13:40:41

@tölgyes: Úgy egyébként nem izgulok érte. De az is érdekel, hogy mi lesz, ha nem dől el. Mondjuk szavazategyenlőség, új szavazás kiírása.

Ordnassac 2010.04.30. 13:44:20

@tölgyes: amire te gondolsz, az a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény. Abban nincs benne semmi a feladatkörökről. Az inkább a jogállási törvény része.

Mediacapa 2010.04.30. 13:46:56

Köszönöm az infókat.

Egy érdekes összeállítás (ha még valaki nem látta): hetivalasz.hu/reflektor/tobb-mint-kormanyvaltas-28971

Azt hiszem, az összeférhetetlenséget (polgármester-parlamenti képviselő) nem piszkálja a Fidesz...

Meg lesz 4 gárdista a Parlamentben... (szégyen)

Ordnassac 2010.04.30. 13:48:38

@Mediacapa: meglep? Több mint 60 regnáló fideszes vagy KDNP-s polgármester jutott be az Országgyűlésbe.

Terniak 2010.04.30. 13:52:40

@Mediacapa: Szerintem az egyik legfontosabb problémára mutattál rá. Csak óvatosan az Alkotmány kormányzati rendszerre vonatkozó szabályainak a megváltoztatásával. A kormányzati szervezetrendszer kialakítása főszabály szerint kormányrendeleti szintet igényel, erről szólt a 2006-os közigazgatási reform egy része (2006. évi CIX. törvény). Az Alkotmány intézményi szabályainak egyoldalú megváltoztatása működésképtelen kormányt hozhat. Egyelőre ezt nem tudni, mert nincs benyújtva semmi.

tölgyes 2010.04.30. 13:53:50

@CSENDES: Neki legalább van "főműve":) Navrasicsot én sem féltem, Vargát sem. Ők nem rámenős agresszív emberek, mégis komolyan lehet-kell őket venni

Ordnassac 2010.04.30. 13:54:31

@Wlassich: gyakorlatilag úgy tűnik annyi lesz (ha lehet hinni a sajtónak), hogy csak kiegészítik az Alkotmány 33. § (1) bekezdését a miniszterelnök-helyettes tisztségével.

Ordnassac 2010.04.30. 13:55:16

@Mediacapa: több is, hiszen Pörzse és Murányi is az tudtommal.

tölgyes 2010.04.30. 13:55:18

@kvadrillio: Sok szempontból volt ez jó húzás... Én azt hiszem, hogy akár hatékonyabb is lehet a kormányzati munka.. és ez se kevés..:)

panelburzsuj 2010.04.30. 13:55:23

Poszthoz:

TG (1): "Egyesek szerint Orbán Viktor így akarja elkerülni a napi gondokkal való foglalkozást, különös tekintettel az ebből fakadó esetleges népszerűtlenségre."

Én megfordítanám a gondolatot: Orbán nem a napi gondokat, hanem a napi rutint igyekszik minimalizálni a dajörijében, de nem azért, hogy maradjon ideje stratégiai álmokat álmodni, hanem hogy bőven maradjon szabad kapacitása előre nem tervezhető napi (politikai) gondok megoldására.

Röviden: káoszt örökölt, kell a tartalék.

tölgyes 2010.04.30. 13:56:25

@Ordnassac: Nem vagyok jogász, lehet hogy igaza van. Egy bizonyos. Ebben nem szokott vita lenni kormány és ellenzék között.

histar007 2010.04.30. 13:59:40

Nálun itthon mindig is one man show volt minden. Ha város akkor a polgármester, ha ország akkor a miniszterelnök, ha foci akkor a szövetségi kapitány a hibás, ha rosszul mennek a dolgok.
Viszont egyelőre úgy tűnik, hogy itt most arról van szó, hogy hogyan osztják meg a melót, és nem a felelősség kenegetése a téma.

De ne felejtsük el:
2/3 = nagyobb elvárások = nagyobb türelem

Talán kevesen hiszik, hogy ez a kormány hetek alatt tesz rendet. Vagyis amíg van miről beszámolni hetente többször, látványosak az intézkedések
- tucatnyi bürokratikus hivatal megszüntetése, összevonása, egyszerűsítése
- ostoba szabályok megszüntetése
- a "fontos" ügyek kivizsgálása
- minimál adóátrendezés

Addig nem is kell talán azon gondolkodni, ki lesz, és ki legyen saras.
Amúgy meg ha felelősen készültek a kormányzásra, akkor más ott kell lennie a lejátszóban bekészítve néhány azonnal lejátszható törvénynek...

fvipera 2010.04.30. 14:00:54

@Idet: Navracsics "operatív miniszterelnökké" kinevezésének valóságos oka a leginkább rossz elméleti forgatókönyvnél ijesztőbb. a politika ilyen. gondolj a legrosszabbra és a valóság rosszabb lesz. a cél szerintem összetett: navracsics amortizációja éppúgy, mint a felelősség elhárítása vagy előkészület egy prezidenciális (sámán) rendszerre. Ezek az okok ráadásul nem is ellentétesek, jól beleillenek viktor személyzeti politikájába, azonban nem teljeskörűek: viktornak már kicsi a parlament, ő egy popsztár, aki nagy tömegek előtt szeret koncertezni és nem szívesen vonul stúdióba lemezt készíteni, főleg nem próbálgatni, továbbá a végső érv: nyáron foci VB. na, oda nem navracsics megy

Török Gábor figyelmébe: egy korábbi postban azon lamentált, hogy mennyire független és bátor. Nos, ez majd hamar elválik. Ha szeptembertől nem látjuk a mainstream médiában, akkor független, egyébként nem. Sajnálom

Terniak 2010.04.30. 14:03:45

@Ordnassac: Értem. Én azért valamit még elvarrnék a helyükben, ha ehhez a poszthoz érdemi eszközöket akarnak adni. A 122/2009. (XII. 17.) AB határozat szerint "A miniszterelnök és a miniszter fentebb részletezett sajátos közjogi (politikai) viszonya nem hierarchikus viszony, a miniszter nem tartozik a miniszterelnök közvetlen irányítása alá, következésképpen a miniszterelnök számára a Tv. 14. § (2) bekezdésében biztosított feladat-meghatározás csak politikai természetű lehet. Hasonlóképpen ilyennek kell lennie a Kormány irányítása alá tartozó szervek vezetőihez intézett miniszterelnöki feladat-meghatározásnak is. A Kormány irányítása alatt álló szervek ugyanis a Kormánnyal és nem a miniszterelnökkel vannak közigazgatási (hierarchikus) viszonyban [Alkotmány 35. § (1) bekezdés c) pont]."

A határozat arról szólt, hogy alkotmányellenes a miniszterelnök utasításadás joga mint jogi eszköz a miniszterek és a Kormány alá rendelt szervek számára. Kérdés, hogy a miniszterelnök-helyettesnek akarnak-e ilyet adni.

jjulie 2010.04.30. 14:06:36

@panelburzsuj:

ez a pozitív forgatókönyv

a negatív szerint pedig majd a hitelminősítők, meg a tőkealapok az itt lévő multik meg az energiabirtoklók a bankvilág segítségével elvégzik a lényeget, a viktor és csapata meg kommunikál és rendet próbál fenntartani....

Mediacapa 2010.04.30. 14:06:50

@Ordnassac: az egyik vesszőparipám a polgármester-parlamenti képviselő poszt összeférhetetlensége. És ijesztően nagy a fideszes önkormányzati képviselők száma. Ez olyan hatalomkoncentrációt eredményez, ami nekem nem tetszik...

panelburzsuj 2010.04.30. 14:10:14

@jjulie:

"kommunikál és rendet próbál fenntartani"

Ez olyan nagyon különbözik a napi politikai tűzoltástól? ...

Mediacapa 2010.04.30. 14:12:44

mármint azoké az önkormányzati képviselőké, akik most képviselők lettek.

Keveslem a heti Válasz-összeállításban a fideszes újhullámként jellemzeHt képviselők számát. Nincs szakma szerinti bontás, de gyanítom, alig akadnak, akik valaha vállalkoztak és ismerik a versenyszférát.

De nem leszek ünneprontó. Megelőlegzem a bizalmat, hogy jó döntéseket hoznak! :)

panelburzsuj 2010.04.30. 14:13:41

@Mediacapa:

Vagy káderhiányt jelez.

Ami persze szintén nem tartozik a kedvező ómenek közé.

objekt 2010.04.30. 14:14:04

@fvipera: "előkészület egy prezidenciális (sámán) rendszerre."
Ezt azért bővebben kifejthetnéd. (a sámánt)

A foci vb tényleg nyomós ok lehet, erre nem is gondoltam.:-)

TG-ről:

Nem jelent ilyen szempontból semmit, ha sokat szerepel majd. Hozott anyagból dolgozott, annyira gyenge volt a kormányzás, hogy szinte csak a Fidesznek kedvező és az MSZP-nek kedvezőtlen dolgokról lehetett beszélni.

+ ez a blog elég sokat emelt a népszerűségén (felkapottságán) a médiában, sokszor és sokan hivatkoznak rá.

fvipera 2010.04.30. 14:15:08

@Mediacapa: ezt egyébként Horn Gyulának köszönhetjük. Erről a szétválasztásról szólt részben a felcsúti találkozó a jelöltekkel még tavasszal. Tagadhatatlan, hogy Viktornak most nagy gondot okoz, hogy 2006-ban túlnyerték magukat az önkormányzati választásokon, mert a fidesz frakció dugig van polgármesterekkel, akiken nehéz lesz keresztülverni érdemi önkormányzati reformot. Viktor sok szellemet zárt a palackba (jobbik polgári körök, gaskó szakszervezetei, magosz gazdái, polgármesterek és nemzeti oligarchák, pl. csányi, széles, demján, nyerges, simicska, pintér), ezek közül a jobbik már elszabadult és pintér kinevezése mutatja, hogy a nemzeti offshore-osaink is előjönnek a napfényre:))))

jjulie 2010.04.30. 14:15:17

@panelburzsuj:

nem igazán, csak hangsúlyozni akartam azt is, miféle dolgokra nem kell majd kerativ apparátus (a negatív forgatókönyvben)

fvipera 2010.04.30. 14:17:01

@objekt: sámán, aki a 6. emeleten dobol, nem túl hangosan (Belga)

arra utaltam, hogy erős köztársasági elnöki funkcióra vágyik és/vagy EU pályafutásra. kicsi neki Magyarország. ilyen egyszerű.

Ordnassac 2010.04.30. 14:22:39

@Mediacapa: arra amúgy kíváncsi leszek, hogy ha Tarlóst végül megválasztják főpolgármesternek, akkor lemond-e mandátumáról, mint ahogy azt Demszky Gábor tette mindig?

panelburzsuj 2010.04.30. 14:24:44

@jjulie:

(Ma esett le nálam, hogy a görögöknél "konzervatív" kormányzat könyvelt kreatívan, ennélfogva most a "baloldal" mutogat az elkúrókra. Kápéért évekre előre eladták az állam által beszedendő sápokat, így nem hitelt vettek fel, hanem "adóképes" görögöket adtak készpénzért. Márpedig a tágan értelmezett "adóbérlő" semmiképp se egy jócsengésű fogalom. Ilyesmire gondolsz?)

fvipera 2010.04.30. 14:32:48

@panelburzsuj: kreatív könyvelés azt jelenti, hogy költségvetési kiadásokat azon kívül könyvelsz el, tipikusan az autópálya építéseket volt szokás minden országban a világon, mivel a megoldással a bigsix, bigfive aztán bigfour házalt. ezt Magyarországon először a fidesz alkalmazta, a szocik a megkezdett gyakorlatot alkalmazták (csak ők több km autópályát építettek mint viktorék, ezért amikor Szapáryék felnyomták őket az EU-nál 2006. év elején, akkor eléggé megborultak a tényszámok).

panelburzsuj 2010.04.30. 14:38:19

@fvipera:

Ez egy szép példa a kreatív könyvelésre, ami amúgy ennél sokkal tágabb és határozatlanabb fogalom.

hoplita 2010.04.30. 14:45:08

@Mediacapa:

Aha....
Elkúró, ahelyett, hogy a börtönben rohadna, majd osztja az észt napirend előtt...vagy sipánka, hákovács és társai.
Az nem szégyen, ugye...?
Csak az a négy gárdista....
Ecsém, te érted is kár vót apádnak a gatyamadzagot megódani..:(

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.30. 14:51:58

@RAMBO: "tényleg olyan vezetője lehet-e az országnak, aki tehet valamit akkor, ha pl. tüntetőket lőnek rommá jogszerűtlenül az utcán."

Legutóbb 56-ban kaszaboltak le tüntetőket az utcán. Másrészt, amit te mondasz, legyen fordítva is igaz: felelősségre kell vonni minden randalírozó csürhét, amely szétveri és felgyújtja a várost. Ha szép szóval nem megy, akkor van gumilövedék is meg más korszerű tömegoszlató technika (nézz utána).

"megaLOL"

Ez meg mi a túrót akar jelenteni? Újítod a magyar nyelvet? Ne bántsd őseink nyelvét, mert komcsinak foglak nevezni.

panelburzsuj 2010.04.30. 14:52:31

@hoplita:

Boldogabb leszel, ha mindkettőt szégyennek mondom?

Szójjál, itt vagyok ...

fvipera 2010.04.30. 14:53:50

@panelburzsuj: persze, hogy tágabb; de az autópálya és más ppp programok lendítettek a hiányon néhány százalék pontot :))

nem helota az a hoplita?

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.30. 14:57:25

Láttam A bukás nevű német filmet. Szerintem, és az eddigi megnyilvánulásai alapján, amolyan Göbbels szerepe van (lesz) a Legfelsőbb Vezér udvarában.

jjulie 2010.04.30. 14:59:19

@panelburzsuj:

ilyesmire, hogy no játéktér, azt már kitalálták nekünk rég, amikor mi még azt hittük, hogy nem

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.30. 14:59:29

@fvipera: "nem helota az a hoplita?"

Amolyan gyalogos. Sakktáblán parasztnak híják.

panelburzsuj 2010.04.30. 15:00:31

@Orbán Diktor:

Má minek lesz Göbbels-szerepe? A filmnek?

(Olvasd el lassan, értően, amit írtál ... )

Ordnassac 2010.04.30. 15:02:37

@Orbán Diktor: erről nekem Godwin törvénye jutott az eszembe: „egy Usenet-téma terebélyesedésével annak az esélye, hogy valaki a nácikkal vagy Hitlerrel von valamilyen párhuzamot, közelít az egyhez”

A Usenetet helyettesítsd be fórumra, blogra stb. Ugyanúgy igaz.

bigapples 2010.04.30. 15:03:54

@Orbán Diktor: Még mindig osztogatják nektek a piros bögréket? lol

panelburzsuj 2010.04.30. 15:05:08

@jjulie:

A vicc az, hogy azt nagyon jól látják fideszék, hogy a kulturális/szellemi tőke növelése az egyetlen olyan sansz, ami holnapnál messzebb is mutathat. Csak azt nem tudom sehogyse kihámozni belőlük, hogy a mantrázáson túl miből fog állni a "know how".

jjulie 2010.04.30. 15:05:14

@Orbán Diktor:

vigyázz, mert megkeresnek a kéményseprőruhás barátai, ha eljön az ö országuk

Ordnassac 2010.04.30. 15:08:48

@bigapples: lehet, hogy már a pendrive-ért megy a partizánharc. ;-)

hoplita 2010.04.30. 15:09:24

@panelburzsuj:
Tőled ezt is várom....imádsz a fanyalgó, " a szar is ízetlen" - értelmiseggi szerepkörben teccelegni.:)

@fvipera: Helóta a tántid..:))

@Orbán Diktor:
Mán hiányoztak nagyon a három szavas köpéseid.

jjulie 2010.04.30. 15:10:02

@panelburzsuj:

nagyon tuti lehet, és nagy érték, vigyázni kell rá, ezért nem árulják el sem ellenzékből sem nyerésből....... lehet, inkább a sírba viszik

panelburzsuj 2010.04.30. 15:10:49

@Orbán Diktor:

Felmerült benne, hogy Navracsicsra érted a prpagandaminizster szerepe, de rögtön el hessentettem. Annyira ezért csak nem lehetsz tájékozatlan, hogy rá, Navrára osztod, amikor ott szerénykedik Szíjjártó is a négyesfogatban.

Ordnassac 2010.04.30. 15:11:59

www.origo.hu/itthon/20100430-lendvai-ildiko-mindenkeppen-lemond-az-mszp-elnoksege.html

Vajon ki lesz az a szociknál, aki Mádl Ferenc 1995-ös hasonló szerepét fogja vinni?

jjulie 2010.04.30. 15:13:40

@hoplita:

te milyen szerepben tetszelegsz?

"a már most is méretes farok vagyok, de még fejlődök"-ben?

panelburzsuj 2010.04.30. 15:14:47

@hoplita:

Csak az eggyensúly kedvéér csinálom ám, a gatyamadzagos szerepjáték mellé.

Mezei Júzer 2010.04.30. 15:21:49

Szóval...NavraCsicska lesz...

fvipera 2010.04.30. 15:30:05

@hoplita: gyalogoséknál a humor mértékegysége a :)?

panelburzsuj 2010.04.30. 15:34:39

(Az uszonnaszünetben érdemes mefigyelni a targetálás csodáját: a "Navracsics lesz a felelős?" kulcsszóra a melegvíztől a rovarirtóig mindenféle Etarget reklám bejön ... :)

Ordnassac 2010.04.30. 15:35:59

@panelburzsuj: nálam utánvétkezelés van. :-D Kendnek meg drótgalambja érkezett. ;-)

Ordnassac 2010.04.30. 15:37:08

Frissítés után a TASZ reklámja. *felröhög*

melk0r 2010.04.30. 15:43:53

OFF

Sziasztok!

Nem ide illő kérdés: mikor dől el a budapesti 19. választókerületi szavazás? Vagy már eldőlt csak lemaradtam? A valasztas.hu-n 97,67%-os feldolgozottság van. (www.valasztas.hu/hu/parval2010/354/354_0_index.html)
Egyáltalán, pontosan hány külföldi szavazat hiányzik, döntő lehet a számuk?

Kösz a választ!

panelburzsuj 2010.04.30. 15:47:49

@Ordnassac:

Fronthírek:

"A gyengéd érintés mellé okos tippeket is adunk."

Alakul ez ... :)

(Retúrtubi.)

hoplita 2010.04.30. 15:49:15

@jjulie:
Nem óhajtok veled társalogni...
Csinálj magadnak kistestvért.

Ordnassac 2010.04.30. 15:49:22

@melk0r: na minden igaz, most számlálják össze a szavazatokat. A külképviseleti szavazók száma 133, a helyiek száma 773. A részvételi arányokat tekintve olyan 450-500 szavazat lehet az urnában.

Ordnassac 2010.04.30. 15:52:54

@panelburzsuj: Mazda BT pick-up akció. Szóval már a kocsi is megvan hozzá... Tényleg alakul ez! Ez a targetreklám tudhat valamit. :-P

(Megérkezett.)

@hoplita: ejj, de úrias lett most, ghóf túhkevei Hop Lita! ;-)

melk0r 2010.04.30. 15:53:26

@Ordnassac: ez gyors volt, köszönöm. :)

hoplita 2010.04.30. 15:53:40

@fvipera:
Igen, kedves lilafejű kobra.

jjulie 2010.04.30. 15:55:05

@hoplita:

pedig élvezném (parasztsági versenyt még nem vesztettem)

hoplita 2010.04.30. 15:56:04

@Ordnassac:
Szó sem érheti a ház elejét, finom voltam...

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.04.30. 16:04:51

A választók kétharmada- 5,5 millió ember - nem szavazott a Fideszre!

Ez lesz iszonyú nyomás rajtuk, elég egy hiba és kezdődnek az utcai harcok, tüntetések, balhék.

Kíméletlen lesz a nép a gonosz törpével!

Ő sunyi módon másra ruházza a balhé elvitelét, és úgy alakítja, módosítja a törvényeket, hogy köztársasági elnökként gond nélkül diktátorkodhasson!

panelburzsuj 2010.04.30. 16:08:32

@Sokan kb. 5 millióan nem szavaztak a Fideszre!:

Kurvajólesz nekünk (kb. 4+ millióan) a törpe meg köztetek ...

Szalmonella 2010.04.30. 16:13:14

@Ordnassac: 424-en mentek el szavazni a 45-ös vk-ben.

fvipera 2010.04.30. 16:25:59

@hoplita: jól gondolom, hogy te vagy itt az illemtanár?

jobbágyok 2010.04.30. 16:26:49

@tölgyes: Úgy látom itt Ön az aki semmit nem ért!
El kelett volna olvasni végig az írásomat, nem pedig élből csak ügyesen fideszes elánnal írni. Hiszen Én is azt írtam, és gondolom megérteni sem nehéz. Mi születni szoktunk, minket jobbágyokat nem kell felépíteni. Nem kell ilyen nagy szavakat használni"valaki gondosan és szakértelemmel megszervezi az igazgatás, jogalkotás, törvényhozás munkálatait.. és előkészíti a kormány elé kerülő anyagokat vállalva az előkészítés szakmai felelősségét.Navracsics nagyon jó választás.." azt hiszem itt kacagnom kell, ez történt az előbbi 8 évben is! Mindenki jó volt, mindenki szakértett, mindenki ügyes volt, nagyon jó zsíros kis fizetésekért ami után még adózni sem kell, mert az tiszetelt díj. Mi meg lasan éhendöglünk, de ez onnan nem látszik!! És lásd mi lett a vége. A fidesz is ugyan olyan nép ellensége párt mint -sőt talán még nagyobb -az MSZP. Nem felejtjük 1998-at . Mi jobbágyok le vagyunk sz..va. Pedig a mi vérünkből tudnak olyan jól élni az "URAK" De reméljük már nem sokáig!!!

jobbágyok 2010.04.30. 16:29:15

@Sokan kb. 5 millióan nem szavaztak a Fideszre!:
Azt hiszem végre van aki jól látja a dolgot!! Ezt kell nekünk, ha kell utcai harcok árán is meg akadályozni!!!!!!!!!!!! Ne a Mi vérünkből éljenek !!

jobbágyok 2010.04.30. 16:35:34

ÓVAKODJ A TÖRPÉTŐL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jeangabin 2010.04.30. 16:53:02

@Sokan kb. 5 millióan nem szavaztak a Fideszre!:
"A választók kétharmada- 5,5 millió ember - nem szavazott a Fideszre!
Ez lesz iszonyú nyomás rajtuk, elég egy hiba és kezdődnek az utcai harcok, tüntetések, balhék."

Tájékoztatlak, hogy a választók 2/3-a a Fideszre szavazott, pontosabban: a választók akaratából a Fidesz 2/3-os parlamenti arányt nyert.
Választó az, aki elmegy választani.
Aki nem megy el választani, az nem választó, hanem csak választásra jogosult...
Ők nem számítanak ebben a játékban, hiszen önként mondtak le jogukról.
Ők nem csak a Fidesz-re nem szavaztak, hanem senkire sem. Ergo: a megállapításod, miszerint a választók 2/3-a nem szavazott a Fideszre, úgy igaz, hogy a Fidesz-re SEM!

Én elfogadom, hogy aki utálja a "Gonosz Törpét", az mindenfajta nyakatekert módot igénybe vesz sebei nyalogatásához, pl. a nem szavazókat is és a holtakat is mind-mind anti-orbánistának könyveli és úgy egész szép és biztató számokat kap, de könyörgöm...

p.s: Amennyiben Te az Isten vagy maga, aki tökéletesen belelát mindenki fejébe és ismeri az otthon maradottak pártpreferenciáit, akkor elnézésedet kérem és esedezem!

Utó-utóirat: Olvashattad magad is, hogy a legújabb közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 64%-a nyilatkozott úgy, hogy a Fidesz-re szavazott legutóbb.

CSENDES 2010.04.30. 16:57:11

@Ordnassac: Köszönöm, s a több mint két óra eltérést az okozza, hogy közben úton vagyok az otthonomba.

jeangabin 2010.04.30. 17:01:40

@Sokan kb. 5 millióan nem szavaztak a Fideszre!:

2006-ban is így lázongtál, hogy hát mennyien nem szavaztak a Gyurcsányra, hányan maradtak odahaza, és hát ugye ők automatice anti-gyurcsányisták?
Mert ha a nem rájuk szavazókat és az odahaza maradókat ugyanúgy összeadod a 2006-os választáson, mint ahogy teszed most, na attól fakadsz majd sírva...

2006 őszén is tapsoltál az utcai harcok alatt/közben, hogy de jó, hogy ilyen kíméletlen a nép a hazug pápaszemes kígyóval?

Ja, értem... Az alaptalan felforgatás volt egy szenvedélyes igazságbeszéd miatt, a Te vörösingeseid pedig szimpla demokráciavédők lesznek...

fvipera 2010.04.30. 17:12:25

@jeangabin: gondolom feltűnt, hogy bolsevikok nem járnak kereplővel viktor milliós tömegtüntetéseit megzavarni, se hidakat lezárni és nem randalíroznak. szerinted miért nem?

CSENDES 2010.04.30. 17:20:30

@tölgyes: T. Tölgyes! Nem is erre akartam rámutatni, kár, hogy támadóra vette a figurát, ugyanis én éppen azok közé tartozom, akik megbecsülik más tudományos munkásságát, s nem azok közé, akik lebecsülik. Saját gyermekem is politológusnak készül, de Ő környezetvédelmet választott. Én mindig, mindenkinek a döntését elfogadom, különösen a fiamét (vajon miért?), de van önálló véleményem is. Navracsics szerintem komoly ember (és tudós is), ezért is döbbe4nek meg néha egy-egy fideszes szösszeneten. A fiam negyedik generációs értelmiségi (dédpapáig bezárólag), Enciklopédiában szereplő értelmiségiek unokája. Újságíró (akit eltüntetek a II. vh. alatt - a család tagjai mondták Hitler mind a 10 ujját megnyalná, ha annyira lenne ária mint ők), én munkásosztály családjából jövök. Meg kellett vívnom saját csatámat a családdal, a sajátommal, a gyermekiimre mégis büszke vagyok. Egyébként mindenki az, ez külön nem érdem. De 1990 környékén MDF-SZDSZ regnálás alatt láttam, hogy hogyan bánnak az esetlegesen osztályidegennel. A fiam ezért környezetvédelmi politológus lesz, mert ebben látja a jövő feladatait. De azért Ő sem hülye. A folyamatokat érti. Büszke vagyok ár, ugyanúgy, mint nagyszüleire és dédszüleire, bár sok tekintetben mást lát mint én. Soha nem akartam befolyásolni a gyermekeim véleményét, nem úgy mint más választócsoport, legyen az többségi 2/3. Hát ez a különbség.

CSENDES 2010.04.30. 17:23:42

@CSENDES: Bocs, hogy ilyen hosszú voltam, de ki kellett adnom magamból, hogy nem csupán Radnóti vált áldozattá (s akit egyébként szeretek, s majd minden versét kívülről fújom), hanem mások is a nacionalizmus nevében.

jjulie 2010.04.30. 17:30:59

@jeangabin:

drága jean: mely politikai erő papagájai vették elő az elmúlt 10 évben azt a fordulatot, miszerint az emberek többsége kit támogat, vagy nem támogat és ennek milyen következményét tartaná méltányosnak?

és ha tetszik ha nem, a magyar lakosság kicsit több mint 80 % jogosult szavazni, és ennek a népésségnek a 64%-nak az 53% támogatta a fidesz kdnp-t a szavazatával az első fordulóban, ami a választásra jogosultak 34%-a

a szszisztéma és a második forduló 68% os mandátumarányt hozott létre a fidesz javára

ezt így jegyezd meg a többi mese, indulatkeltés, megegyéb szarság

az a csapat amelyik pedig bevitte a köztudatba az ezzel kapcsolatos ócska populista dumát amikor hasznot remélt belőle, viselje méltosággal amikor ugyan ezt használják ellene, vagy mondja azt hogy mi voltunk azok a gecik akik ezzel hergeltük a népet, megbántuk, megérdemeljük hogy visszakapjuk, nem tesszük többé......

ismétlés a tudás atyja: a választásra jogosultak hány százaléka támogatta a fideszt a szavazatával a 2010-es országgyűlési választások első fordulójában?

megoldás: 34%

ismételgesd és ne baszd el többé, és hülye vitát se kezd ez ügyben

jeangabin 2010.04.30. 18:01:51

@jjulie:
Az is gáz, amikor fideszes nyekergi ugyanezt, avagy nyekeregte, így van. Ebben tökléletesen egyetértünk.
A szavazás MINDENKOR a résztvevők szavazatai alapján dől el, a többi nem számít.
Aki nem ment el szavazni, az nem számít. Ennyi.
Lehet osztani-szorozni, hogy akkor az 53% meg a 2/3 az most mekkora össz-támogatást takar, hígítani az el nem ment passzív szavazókkal a végeredményt, de totálisan értelmetlen.
Ha csak 10% megy el szavazni, ők a 100%. Ha 60% megy el szavazni, ők a 100%.
Kit érdekel matematikailag, aki odahaza maradt?
Honnan tudjuk, hogy ők feltétlenül a fidesz ellen-oldalához sorolandók?
Ennyi erővel az is lehet, hogyha elmennek szavazni mind, a fidesz 79%-ot kap, nem?
Vagy kapott volna pl. 2006-ban az mszp.
A párt neve mindegy.
A jelenség a gáz, ez a hozzáadjuk a holtakat is a másik oldalhoz... És tökmindegy, hogy most ezt mszp érzelmű elvakult teszi, avagy egy fidesznáci...
Akkor is leszartam ezt az érvelést, amikor a fidesz emberei nyekeregtek hasonlókat, mert olcsó önvigasztalás volt számomra akkor is, semmi más...

Csak a tényleges szavazó számít,

jjulie 2010.04.30. 18:09:00

@jeangabin:

mi a hiba az alábbiakban:

a magyar lakosság kicsit több mint 80 % jogosult szavazni, és ennek a népésségnek a 64%-nak az 53% támogatta a fidesz kdnp-t a szavazatával az első fordulóban, ami a választásra jogosultak 34%-a

tanuld meg ezt a mondatot

OneLove 2010.04.30. 18:14:34

Breaking news - a külképviseleteken leadott szavazatok "bekeverése" után biztossá volt, hogy Szanyi lesz a budapesti 19. EVK egyéni képviselője.

[nev] (törölt) 2010.04.30. 18:29:15

@jeangabin:
itt nem a választások kimeneteléről van szó. szóval nem a választási eredménnyel kell most már kalkulálni. hanem azzal, hogy a fidesz kormánynak megalakulásakor 1/3 támogatója, 1/3 esik a semleges zónába, és 1/3 ellenzője a teljes lakosság körében. a nem támogató az nem mind ellenző, hanem a választási eredményekből tudjuk, hogy semleges.

a fidesz számára a kérdés az, hogy a támogatói és a semleges zóna között milyen mozgás lesz. az ellenzéki pártoknak meg nyilván a semleges, és az ellenzői zóna az érdekes. ez egy ilyen egyszerű dolog, szerintem ezen nem érdemes összeveszni.

[nev] (törölt) 2010.04.30. 18:39:16

@Ordnassac
meglátjuk. nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy orbán a miniszterelnök helyettesi pozícióval a parlamenti viták alól akar kibújni. és ha kell módosítani fogják a házszabályt, hogy az azonnali kérdésekre se kelljen személyesen válaszolnia. de jure miniszterelnök lesz, de facto államelnök.

2010.04.30. 18:57:43

Tippem: stimmt az egész, különösen a 3. és 4. pontban foglaltak...És igaza van, ha megteheti...:)

2010.04.30. 19:58:14

@jjulie: látod....ráadásul SZANYI nyert a választókörzetemben, szóval ebből is látszik a rebellis lényem, boszorka létemre megszelídíteni lehetetlen...

2010.04.30. 20:00:10

@OneLove: remek helyen lakom!:) Csak meg ne szívjuk....:(((

2010.04.30. 20:02:48

@jjulie: lehet, bemondtam a tutit!:DDD És mivel szerény oroszlán (07.26)vagyok, ma nem is zavarok többet a blogon!:)

További szép estét!:)

jjulie 2010.04.30. 20:05:13

@Letícia:

láttam őt az utcán kampányolni az utólsó napon a Cézár ház sarkánál, vicces volt kicsit

még tollat és egy kártyát is kaptam a fotójával, pedig átmentem a túlsó járdára, de levadászott az egyik embere....

cambridge.on 2010.04.30. 20:27:34

@jeangabin: A Fidesz vezette koalíció kapott 53%-ot.
Az összes többi pedig 47%-ot.
A koalíciót teljes terjedelmében kell nézni:Fidesz, KDNP, Kisgazdapárt, MDF.
Működött az egy a zászló egy a tábor elv.

Elfogadott tény, hogy 100-ból nem mind az 53 szavazott meggyőződésből a Fideszre. A szavazók egy része a szocialisták ellen voksolt.
Ennek tükrében fényezni az eredményt, 2/3-os országos támogatottság bizonygatásával arcpirító!
Ez csak egy célt szolgál: amit Tölgyes írt.
3-4 cikluson keresztül hatalmon tartani Orbánt.
Alkotmányosan megtehetik, 2/3-os támogatással a Zemberek akaratát érvényesíti!
A 48-as "demokratikus "választás után 40 év kellett, hogy attól a rendszertől megszabaduljunk.
Most is demokratikusan lett felajánlva a teljhatalom a Fidesznek.
Mikorra fogják leamortizálni magukat?

Én nem számoltam a közönyöseket, a csalódottakat, így sem jön össze a 2/3.
A magyar választási rendszer engedi a több mint 50%-kal, a minősített töbség elérését a parlamentben.
Megéri kevesebbet szajkózni a győztesek ömlengéseit, és többet gondolkodni önállóan.

@[nev]: Teljesen igazad van. Orbán létrehozott egy buffer zónát a saját személye sérthetetlenségére.
Lehet, hogy népszerűtlen intézkedésekre készülnek?
Ami az Orbán népszerűségét kevésbé veszélyeztetheti az új felállásban.

panelburzsuj 2010.04.30. 20:59:36

@jeangabin:

A notam: "Csak a tényleges szavazó számít"

A Népfront jelöltjei hatalmas részvétel mellett kilencvensok százalékos eredményeket söpörtek be.

A hétköznapokban meg ott szarta le a jónép államát, pártját és kormányát, ahol éppen nem látták.

Orbán Viktor vezetésével a Fidesz-KDNP a rendszerváltás utáni legnagyobb arányú választási sikert érte el, amellyel a parlameti helyek kétmarmadánál is picurkával több mandátumot tudott szerezni. Minden törvényes felhatalmazást megkapott tehát ahhoz, hogy egyetlen más parlamenti erő se állhasson útjába tervei megvalósításakor. Aki ezt vitatja, az hülye.

És az is hülye, aki úgy gondolja, hogy a kétharmados parlamenti többség mögé a magyar társadalom kétharmada odasorakozott, odasorakozik. Nem: a hétköznapokban ott szarja le a jónép pártjait, kormányát és államát, ahol éppen nem látják.

Igen erősen remélem, hogy legalább egyetlen egy ember: Orbán Viktor ezzel pontosan tisztában van.

6.Lenin 2010.04.30. 21:00:33

@cambridge.on:

"Megéri kevesebbet szajkózni a győztesek ömlengéseit, és többet gondolkodni önállóan."

Megpróbálom.

Nézzük csak,itt van ez a mini ducse,sok év kemény munkájával létrehozza az egyik legnagyobb szövetséget,kivárja mig a szocik lányos zavarukban összedőlnek,mint korhadt falusi budi.Az igazi konzik,meg libsik eltünnek a sülyesztőben.
Aztán ha már igy történtek a dolgok,összekapar egy 2/3-os győzelmet.

Aztán,mit tesz Isten,a végére berezelt,mert sose hitt abban,hogy meg is tudja csinálni,amit eltervezett és kinevezi Navrát,gyűjtse be a pofonokat.

Aztán mi lesz,ha sikerül nekik,kirúgják a Viktort,mert nélküle is megcsinálták?
Mi van olyankor,ha a vezetésben(fidesz)hisznek Viktornak és hisznek magukban is,képesek megcsinálni.

Igaz ezeket a szociknak nehéz végiggondolni,sose voltak képesek alkotni,hiszen azt sem tudták,valójában mit is akarnak.Hinni benne meg végképpen nem lehet.ezért csak arra futotta nékik,elvenni a másokét.

Szerintem nagy volt ez a pofon(választási vereség).
Meg kellene várni,míg elmúlik a fülzúgás,az a néhány agysejt is visszaáll alaphelyzetbe,talán az önálló gondolkodás is sikerülhet.

Az sem ártana,várni néhány hónapot,mit is akarnak ezek,aztán ha tényleg bénázni fognak,mint a szocik/libsik,na akkor talán jogosan lehet fikázni.
Orbán népszerűségéért meg reszkessenek a fideszesek,a többiek amúgy is utálják.

[nev] (törölt) 2010.04.30. 21:28:15

@cambridge.on:
szerintem most tényleg érdemes kivárni, hogy az új struktúra működni kezdjen, mert végtére is csak találgatunk. még az is lehet, hogy a fidesz felsővezetése sem tudja, hogy mit hogyan adjusztáljon.

jjulie 2010.04.30. 21:35:22

@6.Lenin:

neked is bemásolom:

" igazán lényeges változtatás a jobboldaltól nem várható. A Fidesz-KDNP pusztán ráutaló magatartással jelezte, hogy véget vet a neokonzervatív gazdaság- és szociálpolitikának, és valami teljesen új kezdődik. Csakhogy azt, amit a közönség vár, a rendszer veszélyeztetése nélkül nem léphetik meg, nem is akarják. Lehet, hogy józanabbak, ügyesebbek, mérsékeltebbek lesznek, mint a szocialisták voltak, hiszen nem akarnak az égvilágon semmit, csak kormányra kerülni, de ez a lényegen nem változtat, a rendszer rothadását nem tudják megállítani. "

voltak 4 év szakmai gyakorlaton, kaptak 8 év gondolkodási időt, 3 éve tuti hogy ők jönnek most, és az egyetlen elképzelésükről tudunk egy héttel a választások után: a vezér hogyan vonul kettős fedezékbe...

Nuntius 2010.04.30. 21:38:31

@jjulie: Ezt így egy mondatba leírni hatalmas butaság volt részedről.
Hiszen nem országos 2/3-os támogatásról beszélünk, hanem parlamenti mandátumról.
Az van 2/3-ad. Ennyi.
Hiszen vegyes rendszer van, mintha kétkamarás parlament lenne beledolgozva egy szisztémába.
Listás szavazatokat nézve kapott a fidesz 53%-ot, és az egyéni választókerületes rendszerben pedig 98,3%-ot.
És ellensúlynak még ott van a kompenzációs vagy országos lista is.
Ha az nem lenne, hanem a 210 listás mandátumot a százalékarányban direktbe osztanák akkor a parlamenti össz mandátuma a fidesznek 70% felett lenne (most nem számoltam utána).
Tehát ilyen matematikázásnak semmi értelme, sőt inkább szánalmas. Akkor minden eddigi parlamentet lehetne így számolgatni, hogy akkor most mennyien is voltak mellette? Ráadásul ha az előző 2 kormányt nézem ami mszp-szdsz koalició volt, akkor megkérdőjelezhetném ilyen alapon, hogy vajon a szoci szavazók hány százaléka nem támogatta volna a szadesz koaliciót? Hány szdsz szavazó volt, aki pártjára szavazott, de nem szerette volna a szocikat támogatni. Mégis a parlamentben összeborultak és mandátumszámukban kitették a többséget. Pedig az ország többsége nem állt mögöttük.
Szóval nem kell matematikázni. Van egy választási szisztéma (jó vagy rossz az most nem kérdés, lehetne rajta csiszolni az arányosabb és igazságosabb irányba de jelenleg ez van) és ennek alapján a fidesz 2 lépcsőben ezt a mandátumarányt érte el.

tölgyes 2010.04.30. 21:39:24

@jobbágyok: Kedves Jobbágy! Kár butaságokat írni!
1./ Valaki felépítése az nem az amit Ön ír.
2./ A tiszteletdíj adóköteles.. azt se tudja, hogy mit beszél.
3./ 1998-2002 között a GDP arányos hiány és az infláció 9%-kal, a munkanélküliség 2,7%-kal csökkent.
4./Az MSZP alatt a GDP arányos hiány 30%kal nőtt, az infláció 2%kal nőtt a munkanélküliség pedig 6%-kal nőtt... Gyurcsány és az MSZP az adóinkon felül elbokázott 18.000 milliárdot!!!5
5./ Orbán és a fidesz alatt a gazdaság növekedése az eus átlag duplája volt.. Gyurcsány alatt előbb a fele aztán a harmada.. most a restrikció az eus átlag duplája.

Tehát Ön nem jobbágy, hanem elfogult... amihez joga van, de ezért is írtam azt, hogy semmit sem ért.

tölgyes 2010.04.30. 21:40:57

@jobbágyok: Azért nem szavaztak a fideszre, mert a szavazókra bízták a kormányzás eldöntését.. Miért nem mentek el szavazni?? Valaki meggátolta???

6.Lenin 2010.04.30. 21:41:11

@[nev]:

Sőt még az is elképzelhető,hogy van elképzelésük és meg is tudják csinálni.
Miért lenne jobb az ellenkezője?
Mert eddig nem sikerült azoknak,akikben te hittél?

tölgyes 2010.04.30. 21:46:16

@CSENDES: No és mi a baj azzal, ha valaki rájön valami fontos felismerésre.. és azt meg akarja ismertetni mással is (befolyásol), és meg akarja győzni a többit is, hogy próbálják ki.. Az Ön által emlegetett semlegesség egyébként nem létezik..Ön is befolyásolja a gyerekeit, legfeljebb nem tud róla.. talán épp ezzel a szöveggel teszi: Én nem akarlak befolyásolni.. aztán dehogy nem.

jjulie 2010.04.30. 21:46:41

@Nuntius:

kedves nuntus, menj még kb 3 kommentnyit felfelé és ott megtalálod mégegyszer ezt a mondatot, meg még másikakat is

amúgy nem írtad le hogy a mondatom milyen társzerű hibát tartalmaz: mely szó vagy szám hibás, és miben nem fedi az első forduló eredményét illetően?

jjulie 2010.04.30. 21:50:37

@Nuntius:

ezt írtam:

"a magyar lakosság kicsit több mint 80 % jogosult szavazni, és ennek a népésségnek a 64%-nak az 53% támogatta a fidesz kdnp-t a szavazatával az első fordulóban, ami a választásra jogosultak 34%-a"

erre te ezt írod:

"Ezt így egy mondatba leírni hatalmas butaság volt részedről."

még mindíg nem hiszek a szememnek.......

Nuntius 2010.04.30. 21:55:48

@jjulie: Ha a parlamenti mandátumarányról beszélünk, már az első fordulóban kiosztottak 265 mandátumot. Ebből fidesz 206, mszp 28, jobbik 26, lmp 5.
Amit írtál az az 53% csak a listás helyek aránya. Ez mögött van az 53% választói támogatás.
De folyamatosan kivetítitek a 2/3-ot országos támogatottságra.
Nem az. Parlamenti mandátumarány. Nem is két részből, hanem háromból. Két szavazás. Lista és egyéni. Plusz a kompenzációs lista. Bonyolult rendszer, bonyolult számítás alapján kijött ez az össz mandátumszám. Ennyi. Kukacoskodás ez mögött valós támogatottságot keresni bármilyen eddigi kormányzat részére is. Mert az komoly pofáraesés minden eddigi szimpatizánsnak.

jjulie 2010.04.30. 21:58:51

@tölgyes:

"Azért nem szavaztak a fideszre, mert a szavazókra bízták a kormányzás eldöntését"

ezek szerint egyetlen fajta motiváció vezérelte a kb 3 millió nem szavazót az otthon maradásra?

miért nem lepődök meg, hogy egy fidesz agitátor össz-vissz ennyi fantáziával van megáldva?

Nuntius 2010.04.30. 22:00:36

@jjulie: Akkor ne higgy. Én is azt írok le amit akarok, vagy gondolok ahogy te is. Téged sem érdekel az én véleményem, engem sem a tiéd.
Lehet itt agyalogni. Tetszettek volna választani.
Egyenlőre, ameddig nem szakad a frakció, 2/3 parlamenti arány a fideszi. Innentől választásokig már senkit nem érdekel ki mögött mekkora voks, ellenvoks vagy egyéb arány van. Parlamentben mit tud felmutatni. Gyurcsányt érdekelte, hogy 2006 óta szinte hasonló támogatottsága volt a kormányának mint jelenleg a szociknak? Nem mert nem volt megmérettetés, és a parlamentben biztosította a többséget. Ennyi.

panelburzsuj 2010.04.30. 22:01:23

@Nuntius:

Ezt írod:

"Listás szavazatokat nézve kapott a fidesz 53%-ot, és az egyéni választókerületes rendszerben pedig 98,3%-ot."

Ha már ennyit matekozunk, azt az egyénis 98 százalékot is át kéne gondolni még egyszer.

(Amúgy semmi bajom nincs, csak nagyon vágyok már egy durva bakik nélküli levezetésre ... )

jjulie 2010.04.30. 22:01:56

@Nuntius:

itt meg egy másik bősz fidesz agitátor:

mióta ellenérv a villamos sárgaságára vonatkozó megállapításra a villamos hosszára vonatkozó adat?

mi a hiba a mondatomban? bemásoljam újra?

jjulie 2010.04.30. 22:03:32

@Nuntius:

kiváló munkát végzett a szijjártó, te vagy a bizonyítványa, jeles

Nuntius 2010.04.30. 22:04:28

@jjulie: Nem tudjuk, hogy mi vezérelte az otthon maradókat, de akkor miért dumálnak annyit? Senki sem marasztalta őket otthon, jog és lehetőség biztosított, rengeteg módja van a vélemény kifejezésének. Aki ezt választotta, az tisztában lehetett azzal, hogy ha nem megy, a kifejezett szimpatizáns elmegy és olyan arány jöhet létre a parlamentben ami neki nem fog tetszeni. De nem akadályozta meg, mert nem ment el.
Utólag a pénztárnál sincs reklamáció.
Majd 2014-ben ha addig nem lesz előrehozott választás.

6.Lenin 2010.04.30. 22:06:03

@jjulie:

Kedves JJulie,90 óta figyelemmel kisérem a különböző pártokat,vezetőiket,terveiket.

Mindegyikről van véleményem,saját.

Én megbíztam GyF-ben is,hogy valóban szakítani akar azzal a rossz politikával,amit eddig a szocik csináltak.
90-ben megbíztam a liberálisokban is,ők is mást szeretnének.

Engem 1 dolog érdekel az egészből,szeretnék 1 normális orzszágban élni és mindegy ki valósítja ezt meg.

Az elmúlt 20 évben egyetlen normális időszak volt,a fidesz 4 éve.Nyilván nem volt tökéletes,mert olyan nem létezik,de jó irányba mentek a dolgok.

az is nyilvánvaló,minden pártban vannak tolvajok,hülyék,törtetők stb.Egyik párt sem mentes tőlük.

A gyakorlati munkájuk a mérvadó számomra .

Az is nyilvánvaló a most fideszre szavazók között valóban vannak csodavárók is,fognak is csalódni sokak közülük.Vannak olyanok is akik valóban hajlandóak lesznek a megszorításokra is,mert szeretnék a változást,ezek vannak a legtöbben szerintem.Sok oka van annak miért szavaztak a fideszre,de meg kell adni a bizalmat,mint eddig minden nyertes megkapta
Én nem nézem a válsztókat/nem választókat hülyének,mindenki a maga szintjén tudja,mit,miért,

Nem mindenkit érdekel a "nagy" politika,csak élni szeretne a maga számára elképzelt szinten.

Ezek a szintek nagyon eltérőek,de jogosak.Az a nyerő(vagy lesz)politika,aki ezt tudja és mindent meg is tesz,hogy ezeket a változatos szinteket biztosítsa/megteremtse.

Aki erre nem képes,bukik,jogosan.Ez igy van az élet minden területén,nem csak a politikában.

Nuntius 2010.04.30. 22:07:49

@jjulie: Ki a faszt érdekel egy köcsög szijjártó. Még meghallgatni sem szoktam az ilyen alakokat, de a demagógia elriaszt.
És az írásaid láttán elég sanyarú dolgokra asszociálok személyedben. De ez legyen a te problematikád.
Én szavaztam, és vállalom. Ha csalódom, akkor az az én dolgom.
Provokációid ezen felül leperegnek, csupán lereagálom a butaságaidat.

jjulie 2010.04.30. 22:13:26

@Nuntius:

gyönyörűen kelted életre a szijjártó stilusát, büszke lehet rád

a kérdés változatlan: mi a téves a mondatomban?

jjulie 2010.04.30. 22:15:20

@6.Lenin:

ugyan abba a szavazótáborba tartozol mint a Nuntius?

jó érzés?

Nuntius 2010.04.30. 22:19:33

@6.Lenin: Ez korrekt összefoglaló, ezzel csak azonosulni lehet. jjulie-nek nincs igazi elképzelése, 100% elitellenesség, zsigeri gyűlölet, sértettség van benne. Ez mellett szereplési vágy, provokálási szándék vitára gyenge poénokkal és ezen felül semmi egyéb.
Egyszer kíváncsi lennék hogy ha ő alakíthatná a politika folyását milyen típusú párt, pártrendszer, választási szisztémát képzelne el, és milyen országban szeretne élni.
Most ott tart, hogy kommentel gőzerővel, közben régi Magyar szokás szerint várja a kormány minden lélegzetvételét, hogy beleköthessen, és legyen minél rosszabb az országnak, annál jobb neki, mert akkor melldöngethető kommenteket írhat majd.
Mintha hidegen hagyná az ország sorsa állapota. Ezért van a bögyömben csak.
Én is utálom a gyurcsányt de mégis szurkoltam 2006 után neki ha már megnyerte csináljon nagyszerű országot, amiben én is jobban élhetek. De elkúrta, hát többet ne lássam. Orbánnak adtam egy esélyt, ha elkúrja annyi neki is. De nekünk is, mert gyucsány alatt is elvesztegettünk sok évet. Azt már senki nem adja vissza. És ezért a hányaveti magatartásért, a hozzáállásáért szégyelhetné magát jjulie. Nem azért mert engem provokál, mert az kutyát nem érdekel. Támadhat is, személyeskedhet is, kibírom. De ezért ahogy a dolgokhoz áll, és még ő próbálja osztani az észt jópofáskodó stílusban az tényleg gáz.

jjulie 2010.04.30. 22:23:32

@6.Lenin:

egyesek azt írják, hogy az első orbán periódusban féltávnál kb 17% volt a népszerűségük és akkor kezte meg ezt az egészet ami ide fajult

igaz ez?

én csak 2001 decemberben vettem észre, hogy van politika meg politikusok

Nuntius 2010.04.30. 22:24:56

@jjulie: Te magad vagy a téves. És tudod mit? Szijjártózzál nyugodtan, másra úgysem lehet számítani tőled. Tőled úgysem számít nálam semmi sem komoly véleménynek. Súlytalan vagy mert felvállalatlan vélemény áll mögötte. Csak a provokáláshoz értesz és annak szurkolsz, hogy mikor lesz rosszabb, mikor teszi az első hibás döntést a kormány. Mintha te nem is itt élnél, hanem a pálya széléről röhögnéd az egészet, és csak játszótérnek használod a blogot is.
Szánalmas.

Nuntius 2010.04.30. 22:26:42

@jjulie: Azt lenne érdekes tudni te hová sorolod magad. Én már besoroltalak. Szerintem nem tévedtem sokat.

6.Lenin 2010.04.30. 22:30:02

@Nuntius:

Nem kell komolyan venni jjuliát,ez a mániája.

Nem vagyunk egyformák,szerencsére.Vannak olyanok,mint a bringám,defktes,de azért nem dobjuk ki.
Talán majd 1x lesz kedvem megcsinálni,mármint a bringámat,a jjulia meg ha így érzi jól magát,hát az az ő dolga.
Néhány hónapja,mióta ide irogat,ezt csinálja.Biztos van rá valamilyen magyarázat,de nem érdemes feszegetni,hátha nagyobb lesz a kár,haszon már biztos nem lesz belőle.
Néha képes bekopyzni értelmes dolgokat is,igaz általában olyankor az is látszik,hogy valójában nem érti miröl is ír,
Demokrácia van.Neki is vannak jogai.

6.Lenin 2010.04.30. 22:33:47

@jjulie:

Mondjuk nem lepődtem meg,sőt csodállak,de még van mit bepotolnod bőven.
Én bízom benned,menni fog.

jjulie 2010.04.30. 22:36:22

@Nuntius:

azok közé tartozom akik félnek a politikusoktól, és úgy gondolják, hogy a politikusok alá nem szabad nagy lovat adni, hanem inkább folyamatosan kontrol alatt kellene tartani őket, minőségi munkára kényszeríteni őket, nem pedig rajongó meg drukkertábórbók ész nélkül szavazni rájuk, ugyanis a politikus egy nagyon veszélyes állatfaj, óvatosság ajánlatos, mindegyik hajlamos elkurvulni, a csábítás meg oriási

jjulie 2010.04.30. 22:38:57

@6.Lenin:

a kérdést átugrottad? vagy kényelmetlen?

Nuntius 2010.04.30. 22:41:11

@6.Lenin: Van joga, és felőlem írjon amit akar. Ő nem politizálni akar, hanem csak szerepelni, vitatkozni. Mivel nem ért hozzá, olyan szép kerek marhaságokat is szokott rittyenteni, hogy nevethetnékem lenne ha nem látnám mögötte a sötétséget, ezért inkább szánalmasnak tartom a megnyilvánulásainak 80%-át.
És ezzel provokál, a végén személyeskedik, de pl. ez a szijjártós marhasága is olyan dedós szintű.
Ám lelke rajta. De ha igaz amiket leír, és kirajzolódik a véleménye alapján a jelleme, akkor ez az ember, hogy tud tükörbe nézni? Milyen lelkiismerete van?
De hagyjuk is jjulie-t, nem számít. Majd egyszer megunja és vált. Ha meg nem, hát bumm. Egy jóakaróval többen vagyunk :D

Nuntius 2010.04.30. 22:48:13

@jjulie: Ez kevés. Mi ha a fejünkre is állunk, akkor is van politika. Politikusok és politika nélküli életet, államszervezetet nem ismer a világ. Vagy te tudsz? Akkor te olyan Tamás Gáspár Miklós féle anarchikus vagy szabadosságban gondolkodó lennél?
Kurva nélküli élet sem volt és nem is lesz, úgyhogy nem tudom hány éves vagy, de szokj hozzá, még az ükunokád is politikusok közt éli le az életét. Ha csak ez a gond, ezért kár itt küzdened. Ez politikai blog. Ha nem szereted, ott a pina.hu.
:)
Lakatlan sziget is talán akad még. De ahol már ketten vannak, ott az egyik főnök lesz :) később politikus :D
Ez a blog a politikát, választást, napi hazai eseményeket megvitató fórum, nem az ultrabalos elitellenesség blogja.
Berlinbe kellene élned, ott néha ki is fejezik nem tetszésüket. Megvívnak aztán hazamennek. Megy minden tovább.

jeangabin 2010.04.30. 22:50:50

@[nev]: Szerintem is tökéletesen fölösleges azon tépelődni, hogy a való életben a parlamenti 2/3 mennyi, mert mint ahogy 94-ben sem volt az ország 70%-a szocialista/liberális, így most sem képzelheti senki komolyan, hogy a Fidesz parlamenti 2/3-a = társadalmi 2/3...
Az egy dolog, hogy a fideszes megmondóemberek azt mondják, hogy a kettő egyenlő, de ez ugyanolyan szánalmas próbálkozás, mint a nem szavazókat is megpróbálni odasorolni a dolgokat eldöntő aktívakhoz...
Kérem szépen: a szavazás egy játék. Aki nem megy el, az kizárja magát belőle, a végeredmény kalkulálásakor semmilyen szerepe nincsen, főleg ne reklamáljon.
Éppen ezért a résztvevők képezik a 100%-ot.
Ha a szavazásra jogosultak mindössze 3%-a dönt úgy, hogy elmegy szavazni, azaz részt vesz a játékban, akkor ők döntenek, ők az úgymond egész, aki a jelenlétével döntési helyzetbe hozta magát, vagyis a 100%. A többiek helyett is, akik önként maradtak odahaza és mondtak le a játékban való részvételről.
Ha csak egy ember megy el szavazni és 7 millió odahaza marad, akkor az az egy ember a 100%, a többi meg ne sírjon, ha az odahaza maradásuk miatt egypártrendszer képződik.
Az számít, aki elment.
Aki nem ment el, lehet vele enyhíteni a sokkszerű élmény nyújtotta fájdalmat, miszerint a Fidesz 2/3-dal rendelkezik a Parlamentben, de fölösleges.
Antall József mondotta: tetszettek volna forradalmat csinálni.
És így is van: tetszettek volna elmenni szavazni...
Ja, hogy inkább shoppingoltak helyette?
Hát akkor sírni se tessenek, ha valami így vagy úgy alakul...

6.Lenin 2010.04.30. 22:56:34

@jjulie:

Melyik kérdésre gondolsz?

Nuntiussal 1 táborba tartozom?

Nem tudom melyik táborba tartozik,de amit eddig írt,azzal egyet értek(amit olvastam tőle).Akár tartozhatunk 1 táborba is.Vannak itt ,igaz kevesen,akikkel nem szégyelném,ha 1 táborba tartoznék,mégha politikailag más is a váleményünk bizonyos kérdésekben.

Vagy a másik,a fidesz népszerősége 17% volt valamikor?

Tojok rá,de szerintem jól csinálták,minden előzetes tapaszalat nélkül.
Nem szeretem a népszerűséget,a tojásos nokedlit inkább ,főleg szép narancssárga tojásból.

jjulie 2010.04.30. 22:59:42

@jeangabin:

mi az a reklamáló nem szavazó?

a nem szavazás nem véleménykifejezés?

a nem szavazó nincs hatással a szavazás eredményére,

a szavazásról való lemondással milyen egyéb jogot veszít el a nem szavazó, vagy milyen egyéb jogtól fosztja meg magát?

Ordnassac 2010.04.30. 23:00:43

@6.Lenin: jómagam pl. szeretek elvitatkozni vele, ha nem támadólag veszed a kérdéseit, akkor egész jó dolog kerekedhet ki belőle.

Sajnálom szegény Szalay doktort, szerintem ezerszer szimpatikusabb, mint Szanyi.

6.Lenin 2010.04.30. 23:07:10

@jjulie:

www.youtube.com/watch?v=tz_pqMmrphM&feature=related

Te Gábor vagy,én meg a Didkós Gizi.

Jó éjt!
Mindenkinek!

6.Lenin 2010.04.30. 23:09:40

@Ordnassac:

Semmi gond.A Szanyival sem.

Ordnassac 2010.04.30. 23:13:56

@6.Lenin: jobban örültem volna Szalaynak személy szerint. Mindegy, Szanyi nyert, egy Fletó-ellenféllel több. ;-)

jjulie 2010.04.30. 23:15:40

@6.Lenin:

a bb king, az igen, rá szavazok

panelburzsuj 2010.04.30. 23:21:14

@Ordnassac:

"A kétharmadnál sokkal ijesztőbb, ha a Fidesz elleni harcnak ez a két pofa lesz a példaképe."

Mármint Oszkár és Tibor.

Ordnassac 2010.04.30. 23:23:04

@panelburzsuj: ez is igaz...

Amúgy pont Szalay és Pierre doktor az egyedüli két fideszes egyéni képviselőjelölt, aki nem jut be az OGY-ba (Spaller a budapesti listáról bejutott).

6.Lenin 2010.04.30. 23:23:57

@jjulie:

1 fontos dolog van számomra(a családon és sok máson kívül) a

Blues!!!
meg...
www.youtube.com/watch?v=aC6LaB3V5yw&feature=related

6.Lenin 2010.04.30. 23:32:38

@Ordnassac:

Szanyi egy kedves csirkefogó,talán ezért,de kedvelem.

panelburzsuj 2010.04.30. 23:36:14

@Ordnassac:

No lám, tótawé is eltalál néha dolgokat? ... :)

Érdekes a statisztikád: én úgy összegezném, hogy a megvert fideszes egyéni jelöltek egyharmada listán azért bejutott ám ...

(Nem számoltam ki sose, hogy kicsit változatosabb egyéni eredmények esetén melyik pártnál mekkora a volt a listás vigaszágakon bejutott egyéni vesztesek aránya, de azt gondolom, hogy a politikusi elkurvulásban azért jelentős szerepet játszik az a lehetőség, hogy na bumm, ha a népnek nem is kellek, a párt úgyis bevisz. Az országos listákon "szokás" kiakadni (lásd a mostani MSZP-panoptikumot), pedig lehet, hogy a megyei listákon még semmirekellőbb figurák masíroznak be, kizárólag főhivatású gombnyomogatás céljából.)

jjulie 2010.04.30. 23:36:21

@6.Lenin:

róla mindig azt hittem, hogy valami esztergályosból lett pártfőiskolás, és nemrég ráküldtem a guglit, és nem az, pl. négy idegen nyelven beszél a vikipédia szernt

jjulie 2010.04.30. 23:40:08

@6.Lenin:

ezt fickót nem ismerem, pedig látom, volt már pesten, jól adja

Ordnassac 2010.04.30. 23:52:27

@Ordnassac: megjegyzés: az OGY honlapja rosszul használja a tudomány doktora kifejezést. Szanyi "csak" egyetemi doktor.

pancsa47 2010.05.01. 01:02:35

"hiú várakozás, hogy a kormányfői dominanciához és aktivizmushoz szokott magyar választók fejében elváljon egymástól a nagy kérdésekkel foglalkozó miniszterelnök és a kis hibákat elkövető miniszterei képe. " Lehet, hogy ezért, de biztosra veszem, hogy lényegében Orbán (Kövér?!) fog irányítani - Navracsicsot is. Egyébként én az utolsó verziót gondolom végső célnak. Ezek csak az előkészületek...

2010.05.01. 07:13:36

@Ordnassac: erről van szó!:))))

lloyd_george 2010.05.01. 07:48:34

Hozzá kell tenni a blogbejegyzéshez szerintem, hogy az Alkotmány szerint a Kormány testületi szerv, szavaz a kormányszintű kérdésekről a miniszterelnök koordinációja alatt. A miniszterelnök az Alkotmány alapján csak első az egyenlők között.

Szóval elvileg (jogilag) nem szabadna kancellári kormányzásnak lennie Magyarországon, azonban a gyakorlat nem így alakult. A Kormány és a minisztériumok alatti szervek, pl. az államtitkárok már jóval a Kormány ülései előtt mindenről megegyeznek, sokszor a miniszerelnök (kancellár) akarata szerint.

A Kormány működéséről szóló törvény (aminek a pontos nevét mindig elfelejtem, asszem 2006-os) az Alkotmánnyal ellentétben már a kancellári rendszert rögzíti, ami teljesen jól igazodott Gyurcsány vállalatigazgatói és Orbán központosító stílusához.

Talán Orbán az utóbbi lépésével vissza akar térni az Alkotmányhoz, de kötve hinném, szerintem a magyar jogászok többségének lövése sincs arról, hogy a Kormánynak testületnek kéne lennie.

lüke 2010.05.01. 08:30:53

hmm
magyar sajtóban már minden kis doktor
akadémikus lesz,ha párttag................

jeangabin 2010.05.01. 08:31:08

@jjulie:
A nem szavazó egyszerre mond ítéletet az összes versengő pártról.
Így én azt mondom, hogy őket egyik táborhoz sem illendő sorolni.
Azt természetesen elfogadom, hogy a parlamenti kétharmad nem egyenlő az ország kétharmadával, mert ezt nem elfogadni nem lehet, de azt semmiképp, hogy a nem szavazók arányát csak a győztes eredményének taglalásakor vegyük figyelembe, csak az ő eredményét higítsuk vele.
A nem szavazók ugyanis (jelen esetben) nem csak a Fidesz-re nem szavaztak, hanem egyikre sem.
Tehát ha azt mondjuk, hogy a Fidesz első fordulós 53%-a az összes szavazásra jogosult ember relációjában csak 34%, akkor azt is mondjuk, hogy az mszp 19%-a az összes szavazásra jogosultat figyelembe véve csupán ~7%...
Így (lenne és lett volna) korrekt...

"a magyar lakosság kicsit több mint 80 % jogosult szavazni, és ennek a népésségnek a 64%-nak az 53% támogatta a fidesz kdnp-t a szavazatával az első fordulóban, ami a választásra jogosultak 34%-a

tanuld meg ezt a mondatot"

A magyar lakosság kicsit több mint 80 % jogosult szavazni, és ennek a népésségnek a 64%-nak a 19%-a támogatta az mszp-t a szavazatával az első fordulóban, ami a választásra jogosultak ~7%-a.

TANULD MEG EZT A MONDATOT!

lüke 2010.05.01. 08:31:46

naja,
Szanyi egy külker vállalat KISZ titkára volt:)

jeangabin 2010.05.01. 08:54:44

Hozzászólva a bejegyzés magvához, nekem (is) rögtön lejött, hogy Orbán kitett a vitrinbe pár utálatos képet, hogy majd őhozzájuk kössék az emberek elsősorban a kellemetlenségeket, őket köpködjék.
Ő pedig kvázi Mátyás királyként, tengernyi felszabadult idejében a sajtó és az egyszerű nép köreiben mozog, lesz a vezér, aki nem csak 4 évente megy le a nép közé szavazatokat gyűjteni, hanem a szürke hétköznapokon is vegyül s válik a "Mi fiúnkká", együtt érez a kirúgottakkal, a munkanélküliekkel, megsimogatja éhségtől pállott szájú gyermekeik fejét, stb.
Nyilván erről van szó, ami nem feltétlenül baj.
Taktika.
Hogy bejön-e, működik-e, majd kiderül.
Szerintem tehát nem az a lényeg, hogy tudatosan amortizáljon másokat, látens belső konkurenseket, hanem hogy saját magát, s mert ő = fidesz, a pártját védje az amortizáció során.

lloyd_george 2010.05.01. 09:20:12

@lloyd_george: utolsó bekezdésem tárgytalan, megnéztem Orbán sajtótájékoztatóját.

Szóval módosítják az Alkotmányt és egyfajta kettős fejedelemség lesz: Navrasics lesz gyakorlatilag (napi szinten) a miniszterelnök, Orbán pedig megmarad a kommunikációnál és eegen, a babérokat ő arathatja, a hibákat pedig Navráékra foghajta.

Néhányan pedig úgy gondolják, hogy Orbán buta ember (amellett, hogy ő a patás).

jjulie 2010.05.01. 09:28:06

@jeangabin:

kedves jean, melyik bejegyzésemből következtettél arra, hogy nem ismerem a mondatot amit meg akarsz tanítani nekem?

(csak következtetés lehet, mert soha sem írtam vele ellentéteset, vagy félreérthetőt, míg te írtál némi korrigálni valót)

"Tájékoztatlak, hogy a választók 2/3-a a Fideszre szavazott, pontosabban: a választók akaratából a Fidesz 2/3-os parlamenti arányt nyert."

ráismersz a fogalmazványodra?

jjulie 2010.05.01. 09:35:22

@lloyd_george:

az orbánról nagyon sok mindent gondolnak, már csak azért is mert nagyon is szándékolt határozottsággal fellépett annak érdekében, hogy az emberek gondoljanak valamit őróla

én is egy ilyen "áldozatának" érzem magam

jjulie 2010.05.01. 09:42:13

@jeangabin:

"Így én azt mondom, hogy őket egyik táborhoz sem illendő sorolni."

magyarázd el, hogy én melyik párthoz soroltam őket?

nem az van, hogy magaddal vitatkozol, és magadat korrigálgatod?

(jó kis játék egy ilyen blogolás)

jeangabin 2010.05.01. 09:47:34

@jjulie: És? Mi a hiba? A választók 2/3-a fidesz-t támogatta, ami persze így tényleg nem igaz, hiszen 53% nem = 2/3, de mégis: nyert általuk 2/3-os parlamenti arányt.
Választó az, aki elmegy választani.
Aki nem megy el választani, az nem választó, hanem "csak" választásra jogosult.
Ha őket is beleszámítjuk a játékba mégis, ne csak a fidesz 53%-át higítsuk 34-re, hanem az összes többiéhez is csapjuk hozzá őket, hadd legyen az mszp-ből 7%, a jobbikból 5%, az lmp-ből meg mondjuk 2%...
Vonatkozzék mindenkire a sztori. Úgy igazságos, úgy demokratikus...

Értem én, hogy abból indult a polémia, hogy a fidesz parlamenti 2/3-a nem = az ország 2/3-ával, ami igaz is, de amikor brekegünk és bevonjuk az inaktívakat és a holtakat is a játékba csak az egyik kárára, ugyanolyan igazságtalanokká válunk, mint azok a megmondóemberek, akik azt szajkózzák, hogy a fidesz az egész lakosság 2/3-ának támogatását bírja.

jeangabin 2010.05.01. 09:49:45

@jjulie: Nem soroltad konkrétan egyik párthoz sem az inaktívakat, csak az összlakosság beszámítását a fidesz kárára emlegetted kizárólag, őket csorbítandó, hogy az 53% az 34...
A többiekére is tessék legközelebb!
:)

jeangabin 2010.05.01. 09:58:54

@jjulie: "nem az van, hogy magaddal vitatkozol, és magadat korrigálgatod?"
Ha magammal vitatkozom, az jó, mert ez azt jelenti, hogy nem vagyok elvakultja a magam véleményének, be tudom látni a gyenge pontjait s képes vagyok korrigálni, ha úgy adódik.
De ha ez baj, akkor én is átmegyek Szijjártó Péter-be és követőibe, megingathatatlanul...

panelburzsuj 2010.05.01. 10:02:44

@jeangabin:

"A haza nem lehet ellenzékben."

A haza nem kormánypárti.

Erről szól a mese, és nem tudom, civilben ki az a jjulie, de szerintem nem ő kezdte ... :))

jeangabin 2010.05.01. 10:06:44

@panelburzsuj: A haza nem lehet ellenzékben, ez szar duma volt, nyilván.
Nem jjulie kezdte, lehet, de hogy egyoldalúan az inaktívakkal csak az egyik párt eredményét higította, az biztos.
Nem bűn ez, csak hiba, avagy figyelmetlenség, ámde tény...
:)

jjulie 2010.05.01. 10:10:46

@jeangabin:

én csak kijavítottam egy arra szoruló kijelentést...

ha valamelyik másik párt eredményét is tévesen interpretálja valaki, azt is korrigálni fogom (addig, ha nincs mit korrigálni, adjak a szájukba valami téveset és javítsam ki?)

érted ezt a magatartást?

jeangabin 2010.05.01. 10:13:49

@jjulie: Levezetted, hogy az 53% = 34%-kal.
Erre válaszul jeleztem, hogy akkor a 19% = 7%-kal, a 17 = 5-tel, stb...
Ennyi.

jjulie 2010.05.01. 10:14:18

@jeangabin:

na áruld el, hogy hígítottam?

"Tájékoztatlak, hogy a választók 2/3-a a Fideszre szavazott"

véletlenül nem ezt a butaságot tettem a helyére?

jeangabin 2010.05.01. 10:30:25

@jjulie: A mondat úgy folytatódott, hogy "pontosabban nyert 2/3-os parlamenti többséget." Ami már eleve korrigálása az első tagmondat (hamis) állításának. Avagy finomítása.

Amúgy megegyezhetünk, nem volt pontos amazon megfogalmazásom, mi több: valótlan, valóban, de legalább próbáltam enyhíteni már menet közben, a mondaton belül, hogy hát igazából csak a parlamenti arány a 2/3...

:)

jjulie 2010.05.01. 10:30:36

@jeangabin:

na akkor általános iskola 6. osztály (lehet, hogy 5.):

a százalék számítás esetén 3 fogalom létezik: alap, százalékláb, százalékérték, amelyek közül bármelyik kettőt ismerve, egy képlet alapján megkapjuk a harmadikat

(alap szorozva a százaléklábbal, osztve százzal, egyenlő a százalékértékkel)

ha százaléklábakat emlegetsz vagy hasonlítasz össze a vetítési alpok megjeleölése nélkül, akkor elemi hibát követsz el, és ne csodálkozz hogy felhívják a figyelmedet erre (vagy esetleg félreértenek)

(persze nem tudható, hogy pl. ismerethiányból teszi ezt valaki, vagy előre megfontolt aljas szándékból követi el) (politikai vonatkozású esetekben mindkettő elö szokott fordulni)

jól körüljártuk a kérdést?

lüke 2010.05.01. 11:00:44

@lloyd_george:
ezt nem hiszem ,hogy valaki is gondolja
mert rettegni kell töle, ö csinál minden rosszat:)
gondolják az okosak:)
s mint már többször írtam- s ez meggyözödésem-
ellenfelei tették naggyá

Ordnassac 2010.05.01. 11:13:37

@lüke: ez nem a magyar sajtóban van rosszul, hanem az Országgyűlés hivatalos honlapján...

cambridge.on 2010.05.01. 11:30:44

@lüke: "s mint már többször írtam- s ez meggyözödésem-
ellenfelei tették naggyá "
Ez a nagyság csak viszonylagos.
Nem mindegy, hogy valaki folyamatos emelkedés után éri el a magasságot, vagy a környezet mocsárba sülyedésével tűnik kimagaslónak.
Ez utóbbi helytállóbb!

@jeangabin: A többi párt egyenlőre futottak még kategória, az ország irányításában nem játszanak szerepet.
Ezért foglalkozunk csak a Fidesz általuk interpretált támogatottságával, mert félő, ha sokat mondogatják, még maguk is elhiszik.

lüke 2010.05.01. 11:51:33

@cambridge.on:
ja
arra kis idöre -Karinthy
( élni sem érdemes)
ennyi Klugscheissert:)
én a Mont Blanc-on tartózkodom :), ott nincs mocsár

lüke 2010.05.01. 11:52:35

@Ordnassac: @cambridge.on:
s vakok közt félszemü a király:)

jjulie 2010.05.01. 12:05:36

@lüke:

milyen nagy is az orbán?

ezt majd a mai globalizált világ urai fogják megmutatni nekünk, akik nem mások mint a banki-pénzpiaci mechanizmusokat domináló csoportok

hogy is szokott róluk nyilatkozni az orbán?

jjulie 2010.05.01. 12:14:53

@jjulie:

kb így:

"Mi, magyarok történelmünk során többször is megtapasztaltuk, hogy sem az ország, sem polgárainak jövője nem épülhet spekulációra, dologtalanságra vagy semmittevésre. Mi, magyarok tudjuk, hogy az embernek munkából lesznek a javai, sikerei, a munka teremti meg önállóságát és függetlenségét - írta Orbán Viktor."

www.dunatv.hu/itthon/orban_eliteli_spekulaciot.html

(ez a nagy változás kezdete, vagy a vége?) (milyen fajta eredeti dallamok is vannak ebben?)

lüke 2010.05.01. 12:32:10

@jjulie:
elég marhák:)
a globalizált urak, már tönkretették-Lehmans Brother- a bankokat, a bawagos Elstneren példát statuáltak, öt leültették!

én egy szóval se mondtam ,hogy ellenfelei nagyok:)
söt!

jjulie 2010.05.01. 12:35:05

@jjulie:

namost akkor, mi is lehet húzóágazat manapság?

a csányival miről is egyeztethetett az orbán?

www.vg.hu/penzugy/befektetes/huzoagazatok-celkeresztben-kockazati-tokealapot-indit-a-portfolion-308138

vagy inkább ezt várhatjuk?

"Orbán: A Fidesz szívesen látja Magyarországon a nem spekulatív külföldi tőkét"

www.mon.hu/hirek/Magyarorszag/cikk/orban-a-fidesz-szivesen-latja-magyarorszagon-a-nem-spekulativ-kulfoldi-toket/cn/news-20091211-05364648

jjulie 2010.05.01. 12:38:15

@lüke:

tévedsz, a globalizációs urak nincsenek tönkretéve, csak kevesebben vannak, és azok sokkal erősebbek, mint 2 éve

(kicsit felkajálták egymást, miközben végleg csapdába egytettek egy sereg államot)

Ordnassac 2010.05.01. 12:45:48

@jjulie: "a csányival miről is egyeztethetett az orbán?"

A magyar labdarúgás jövőjéről? :-P

jjulie 2010.05.01. 12:49:48

@lüke:

az ellenfelei nem itthon vannak, (mi csak statisztálunk) és azok nagyok: nagyon nagy szemetek

sejtéseim szerint már lejátszották az első meccset az orbánnal, úgy mint ö velem

pro vagy kontra?

jjulie 2010.05.01. 13:06:53

@Ordnassac:

erről mindíg eszembe jut, hogy olyan csóró országok mint pl belgium meg kanada hány aranyat szoktak begyűjteni az olimpiákon, ellenben velünk, gazdag országgal, akik toljuk az állami pénzt az élsportba és bőséges az "aranykészletünk"

Diocles 2010.05.01. 13:29:29

@Ordnassac:

pedig épp Spaller érdemelte meg a legkevésbé a bejutást, szerintem totálisan alkalmatlan volt arra, h legyőzze Tóth-ot.

fiatal, nemrég odaköltözött nyálas ficsúr.
Szalay doktort legalább ismerik, és az sem véletlen, h nem utcahosszal maradt le, mint Spaller.

na mindegy, remélem ez a Spaller többet nem fog egyéni körzetben nyomulni, márcsak azért is, mert körzetösszevonás lesz, és a megmaradt körzetekben hülyék volnának egy ilyen levitézlett kádert nyomatni.

jjulie 2010.05.01. 13:29:44

@Ordnassac:

nem sikerült elsőre hozzáférnem, azt akartam megsaccolni, hogy hány válhatna közülük expolgármesterré, ha mondjuk valamilyen csoda folytán harmadolnák az önkormányzatok számát

van tipped?

vagy ez mind olyan lokálos erővel rendelkezó településé, amik védettek ebben a tekintetben?

persze ez is kétélű dolog, mennyire tenne boldoggá mondjuk egy éppenhogy elboldoguló 20 000 fős "city"-t, az hogy hozzácsapnak tíz db becsődölt települést

Ordnassac 2010.05.01. 13:32:28

@jjulie: mit ír ki? Pedig ugyanolyan feltételekkel írtam ki, mint az összes többit...

jjulie 2010.05.01. 13:34:14

@Diocles:

volt kéznél egy fajsúlyosabb akit odadobhattak volna az "oroszlánok" elé ?

jjulie 2010.05.01. 13:36:04

@Ordnassac:

azt hogy jelentkezzem be a gugli dokumentumba, felhasználó név, jelszó

Ordnassac 2010.05.01. 13:39:17

@Diocles: Spaller is önkó képviselő ott, még hozzá egyéni képviselőként, szóval annyira nem volt ördögtől való a jelölése. Amúgy, ha minden igaz, a KDNP-frakció tagja lesz.

lüke 2010.05.01. 13:40:04

@jjulie: alig marha:)
azt nem írtam, hogy nagyok az ellenfelei
akkor, ha pongyolának tartod, voila:
/ nálánál (sokkal) butább/ ellenfelei tették naggyá
vagy
repetitio mater studiorum est:
vakok közt félszemü a király:)

Diocles 2010.05.01. 13:44:58

@Ordnassac:

tudom, h önkormi képviselő, és noha nem látok bele abba, h miért jelölték, azért az álmoskönyv szerint öngyilkosság az Angyalföldön, az MSZP nyugdíjasfellegvárában egy harmincas, Erdélyből ideköltözött ficsúrral nyomulni, ez egyébként be is bizonyosodott, még a helyi fideszesek jó része sem szavazott rá.
nem hiszem, h ne lett volna egy helyi, ambicíózus akárki, aki a hatvan feletti, ott nőtt fel, némileg ismert, van némi köze a jobboldalhoz, és képviselő is szeretne lenni, de már mindegy.

lüke 2010.05.01. 13:45:59

@jjulie:
most már nagyon félek :)
ez a tipikus szoci fogás: nagy és hatalmas az ellenfél:)

csak az orosz és az amerikai AIDS az ellefél, mert az elsö legyözhetetlen a másik meg gyógyíthatatlan

jjulie 2010.05.01. 13:47:15

@Ordnassac:

most jó, csak kattontottam és kész, na most tippelek

jjulie 2010.05.01. 13:51:43

@lüke:

pl. a horthy meg a gömbös nem vizionált nagy és hatalmas ellenségeket?

a hamvas nem a nagy és hatalmas ellenség miatt masírozott kijózanodni a keleti frontra?

jól emlékszem, hogy ez mind vérszoci?

Ordnassac 2010.05.01. 13:52:07

@Diocles: mondjuk Tóth József "félelmetes" ellenfél is. Még a szocinak nem nevezhető nagynéném, aki ott lakik, is azt mondja, hogy ha TJ nem lenne szoci, rá szavazna.

LeiterJakab 2010.05.01. 13:52:15

A választások vesztesei nem győzik hangsúlyozni, hogy az a 2/3 valójában csak 53%, és csak a magyar választási rendszernek köszönhető, hogy a parlamentben ez szinte teljhatalmat eredményez. Kár lenne bántani emiatt a magyar választási rendszert, mert ha pl. tisztán többségi rendszer működne nálunk, akkor az Országgyűlésben most három híján kizárólag kormánypárti képviselők ülnének.

Diocles 2010.05.01. 13:57:43

Horváth Csabika beindult :)

index.hu/belfold/2010/05/01/dijmentesse_teszik_a_szocialistak_a_dijmentes_kozlekedest/

Kiváncsi vagyok, h ekkora baromság visz-e voksot, vagy sokan tényleg annyira hülyék, h elhiszik, h Horváth ingyenessé teszi az éppen általuk kipakolt BKV-t, és Horváth népszerűsége elkezd szárnyalni :-)

Horváth persze így sincs esélye, a főügyészség olyan pusztítást fog végezni a budapesti MSZP-ben, amely atomtámadáshoz lesz hasonlítható.

jjulie 2010.05.01. 14:00:40

@LeiterJakab:

ma már ezt a gyomot kihúztam, erre kinőtt újra

a százalék számítás az egy egyenes arányossági számítás, ha csak a a viszonyszámot adod meg, de a vetítési alapot nem akkor is világossá válik a "vetítési alapod", és szándékod, szőt a szellemi szinvonalad, de még az igényszinted is, amiből következik a pártpreferenciád

Ordnassac 2010.05.01. 14:03:17

@Diocles: ha a Fidesz nem szúrja el nagyon és Tarlós nem mond valami istenes marhaságot (pl. Gordon Brown módjára beszól egy választónak), akkor tényleg nincs sok.

Főleg, ha az LMP és az MDF is indít főpolgármester-jelöltet. A Jobbik megint érdekes kérdés itt.

Ordnassac 2010.05.01. 14:04:36

@jjulie: off: a statisztikás dokumentumot meg lehetett nyitni?

jjulie 2010.05.01. 14:11:56

@Ordnassac:

meguntam, nem tudom megsaccolni hogy ebből hányat fenyeget az ex-é válás, és hánynak varnak majd a nyakába egy sereg plusz gondot

vagyis ezekl az önkormányzati rendszer gyökeres átalakításának a fékjei vagy a motorjai inkább?

Diocles 2010.05.01. 14:13:45

@Ordnassac:

az viszont biztos, h a jelenlegi rendszerben nem lehet többsége a Fidesznek a közgyűlésben, tehát ha a Fidesz többséget akar a fővárosban, pl. hogy el tudja majd fogadni a költségvetést ott, és ne állandó balhét legyenek, akkor úgy kell megreformálnia a rendszert, hogy a nagy pártok legyenek a kedvezményezettek.

máskülönben a Fidesz egyértelműen kisebbségben lesz Bp-n, hiszen most is csupán 46%-ot kapott, ami őszig csak morzsolódik.

Hogy Tarlós megeszi reggelire Horváthot, abban biztos vagyok, elég csak annyit mondogatnia, hogy Hagyó és Horváth felügyelte a BKV-t a balhét idején, DE a bp-i közgyűlési többség a JELENLEGI rendszer alapján biztosan nem lesz meg.

Ordnassac 2010.05.01. 14:16:08

@jjulie: jó kérdés. Emellett még számos alpolgármester, megyei közgyűlési elnök, ill. alelnök is tagja az új OGY-nak.

Amúgy jelenlegi állás szerint hárman hamarosan ex-ek lesznek: Lázár János megy Fidesz-frakcióvezetőnek, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek és Bencsik János energetikai államtitkárnak.

Ordnassac 2010.05.01. 14:18:17

@Diocles: akkor összeáll az LMP-vel. Nem hiszem, hogy bevezetnék a vegyes rendszert a Fővárosi Közgyűlésre (hiszen megyei közgyűlési rangja van), másképp kevéssé tudom elképzelni a rendszerbe iktatott "nagypártokhoz húzást".

Diocles 2010.05.01. 14:23:06

@Ordnassac:

nem hiszem, h az LMP már most feladná a "szűzességét", ráadásul abban sem vagyok biztos, h pont a Fidesszel álnának össze, szóval muszáj lesz megváltoztatni a törvényt, ha fidesz kormányozni akarja a fővárost, mert így kódolva lesznek az állandó balhék és a működésképtelenség.

(pl. ha nincs közgyűlési többsége a Fidesznek, márpedig nem lesz, és nem számíthat arra sem, h bármelyik ellenzéki párt állandóan kisegíti, akkor akár bármikor feloszlatható lesz a közgyűlés, és új főpolgi-választás is kiírható bármelyik pillanatban.)

jjulie 2010.05.01. 14:25:37

@Ordnassac:

pedig ez nagyságrenddel fontosabb kérdés, mint, hogy a szijjártót milyen fajta szócsőnek hívják a jövőben, meg, hogy a varga államtitkári vagy miniszteri rangot kap-e

jjulie 2010.05.01. 14:27:56

@Ordnassac:

nem inkább azok vannak a kevesebben akinek semmi féle önkormányzati tisztségük sincs?

Ordnassac 2010.05.01. 14:36:56

@jjulie: OV állítólag már "beszélget" a megfelelő polgármesterekkel.

@Diocles: elméleti kérdés: mondjuk 35 főre csökkentik a Fővárosi Közgyűlés létszámát a kisebb önkormányzatok OGY-s elfogadása után. Ide hogy akarsz vegyes választási rendszert bevezetni egyéni képviselőjelöltekkel és listás emberekkel? A pusztán egyéni képviselőjelöltes rendszer meg teljesen idegen az önkormányzati választási rendszer ezen szintjéről, másrészt, ha fordul egyet a széljárás, akkor máris alig néhány képviselővel találhatják magukat.

Ordnassac 2010.05.01. 14:39:01

@jjulie: a megyei közgyűlési embereket ez kevésbé érinti szerintem. Másrészt tudomásom szerint aláírattak minden képviselőjelölttel valami olyan papírt, miszerint megszavazzák az önkó reformot.

Amúgy óriási harc lesz a Fidesz-frakcióban, hiszen többen vannak, mint ahány tagja lesz az új OGY-nak. Négy év múlva a fideszes képviselők közel fele kiesik az OGY-ból és még nem is szóltam a KDNP-ről.

Diocles 2010.05.01. 14:42:35

@Ordnassac:

Budáról szinte mindig jobbos képviselők jutnak és jutnának be, szóval annyira sosem fog fordulni a rendszer, h kiszoruljon a Fidesz, vagy akármelyik nagy párt.
Szóval jelenleg a Fidesz az egyéni körzetes rendszerrel tudná biztosítani a többségét Bp-n, amely létkérdés, de nyilván más módszerek is lehetségesek erre, ehhez nem értek, választási szagértők-politológusok itt előnyben.

A másik megoldás a City-koncepció, amely közkedvelt szagértői körökben, tehát nem csupán a Fidesznél, szóval arról szólna tudtommal, h lecsippentetének Bp-ről néhány pesti külvárosi kerületet.
(Ennek, noha nem ez volna a célja, megvolna az az áldosos mellékhatása, hogy ezek a külvárosi részek az MSZP fellegvárai, szóval Budával és a belvárossal a Fidesz biztosíthatná a többségét.)

Diocles 2010.05.01. 14:45:52

@Diocles:

és magán a "City-n" belül természetesen csak a fővárosi közgyűlés volna az illetékes, szóval a kerületi bürokrácia menne levesbe, ez így elég eladható és népszerű volna, persze csak a lakosság és nem az érintett képviselők körében.

Ordnassac 2010.05.01. 14:48:18

@Diocles: csak a gond az, hogy a Fidesztől többen kijelentették, hogy a kerületek maradnak. Ezek után nehezen lenne eladható, hogy bocs, de mégsem.

Diocles 2010.05.01. 14:53:08

@Ordnassac:

A Fideszben az számít, amit Orbán mond, tudtommal ő még nem jelentett ki semmit.
És kétlem, h felháborodást hozna a kerületösszevonás.

Ordnassac 2010.05.01. 14:54:05

@Diocles: nem is arra gondoltam, hogy kiszorul, hanem arra, hogy a budai képviselőkön kívül nem lennének sokan. Újbuda meg azért kérdéses...

A City olyan részeket is lecsippanthatna, mint a XVI. és a XVII. kerület, amelyeket most az első fordulóban vitt a Fidesz. Kétélű fegyver ez is. Nem beszélve a budai külterületekről.

Amúgy érdekes, hogy a Fidesz be akarja nyújtani a kisebb önkormányzatokról szóló törvényjavaslatot, de egy hír sem szól arról, hogy az önkó választási törvényt is módosítani akarnák... Anélkül pedig nehezen fog menni.

Ordnassac 2010.05.01. 14:55:03

@Diocles: a kerület-összevonás és a kerületek megszüntetése nem ugyanaz. Előbbi biztos, utóbbit maga OV is kizárta, ha jól emlékszem.

lüke 2010.05.01. 15:00:19

@Ordnassac:
itt minden angol lesz:)
a viselkedés is: gentlemen agreement, és igazi lordok lesznek
s a nyelv is:)
majd énekelhetjük
oh lord would you buy me
www.youtube.com/watch?v=Z031l0E_5n4

lüke 2010.05.01. 15:02:10

@Diocles:

s a a leszállóknak
sör lesz hozzá meg virsli

lüke 2010.05.01. 15:04:29

úgy látom
sokaknak bilibe lóg a praclija:)

jjulie 2010.05.01. 15:07:59

@lüke:

én irtam a fele hsz-t ma, még kinek?

tölgyes 2010.05.01. 15:08:05

@lüke: Kedves lüke! Máris van választási lehetősége!!!!!!!!!! Horváth Csaba ingyenessé teszi a BKV-t! Máris sínen van!

jjulie 2010.05.01. 15:11:22

@tölgyes:

egy csomó ismerősöm szerint mindig is ingyenes volt, csak a metróval vannak problémák néhány éve.....

lüke 2010.05.01. 15:12:23

@tölgyes:
én heinzi fischerre szavaztam:)
nem tetszett elolvasni:
ha sörrel és virslivel a megállóban
személyesen az egyötvenes HCS vár:)

lüke 2010.05.01. 15:13:36

@jjulie:
ott a londoni meg a párizsi kell:
ráugranak a hátadra oszt befele!

lüke 2010.05.01. 15:15:28

@tölgyes:
politicalcompass.com
ajánlom önnek is:)

Ordnassac 2010.05.01. 15:17:36

@lüke: nem is nagyon volt más. Rózsafüzér asszony azért már erősen durva, Gehringről nem is beszélve...

lüke 2010.05.01. 15:18:21

@jjulie:
pont erre gondoltam ,hogy könnyü dumálni,mikor ugyse vesznek jegyet

de 141,250 járaton csak jeggyel lehet felszállni, fehérvári alvállakozók üzemeltetik

lüke 2010.05.01. 15:21:36

@Diocles:
egye csak a zselézett haját:)
jól csúszik

jjulie 2010.05.01. 15:27:39

@lüke:

már nincs a hagyó féle extra költség, és ha nem kell költeni nyomdára, pénztárra, ellenőrcsapatra, kezelő automatára, már régen plusszban vannak....

Ordnassac 2010.05.01. 15:48:30

@jjulie: hááát... azért a durván elavult járműpark karbantartása, illetve új járművek beszerzése sem két fillér. Mi lenne a bevétele a BKV-nak? Teljes állami finanszírozás ilyen gazdasági körülmények között?

lüke 2010.05.01. 15:51:34

@jjulie:
miért ott vásárolnak?

papika 2010.05.01. 15:52:15

Na ezt nézzétek meg, hogy a svéd modell-ügy kirobbantója, a szocik leghűségesebb szekértolója, a Figyelő hogy tálalja:

www.fn.hu/belfold/20100501/ingyenes_lesz_budapesti_kozlekedes/

Aszonja, ingyenessé tenné a közösségi közlekedést a DIÁKOK SZÁMÁRA! A címoldalon meg ennyi van: Horváth Csaba ingyen szállíttatná a diákokat.

Ez kurva jó, butaságot mondott Horváth Elvtárs, de mi majd jól elbújtatjuk a butaságait!

jjulie 2010.05.01. 15:53:32

@Ordnassac:

at hittem tudod már, hogy mikor mondom viccesen és gondolom komolyan és (f)ordítva

(szmájlikkal nem könnyítek)

lüke 2010.05.01. 15:56:10

@Ordnassac: igen
nemrég voltam Zürichben ugyanazok a villamosok vannak,
mint Bécsben
, de micsoda más forgalmi és müszaki állapotban!

Ordnassac 2010.05.01. 15:56:12

@jjulie: hoppsz, akkor eztet félreértettem.

Ordnassac 2010.05.01. 15:56:54

@papika: "a szocik leghűségesebb szekértolója" <--- az nem a Népszava és a 168 Óra?

jjulie 2010.05.01. 16:02:25

@jjulie:

amúgy ha kitiltanák egy csomó helyről a kocsikat és maradna a bringa, a tömegközlekedés meg a séta, akkor kiváncsi lennék egy olyan hatástanulmányra, hogy az autósforgalom okozta töménytelen kár megszűnése, és a jegybevétel elmaradása hogy viszonyulnának egymáshoz

mondjuk elég nehéz számítás

vagy mondjuk azoknak az ingatlanoknak a tulajdonosai mit szólnának, akiknek az ingatlanai a jelenlegi autósforgalom miatt értéktelenedtek el, különösen az üzlettulajdonosok

szóval egy összetett intézkedés részeként persze más lenne mindez, de hát ilyen soha sem lesz

papika 2010.05.01. 16:05:14

@Ordnassac:
Nézd meg azokat az oldalakat.
Ott nem kicsinyítik Horváth érdemeit, nem akarják közgadász-konform ruhába öltöztetni, nem akarják, hogy átsuhanjon a tekinteted ezen a bődületes marhaságon.

sárkányfő 2010.05.01. 16:27:25

Ingyen van a doki, a suli, akkor már a bkv igazán belefér, nem? volt róla népszavazás, ingyen van az eü. meg az oktatás, azokért se az fizet aki használja, ezek sok százmilliárd ft-ot tesznek ki, ehhez képest a bkv pár tíz milliárdoscska, nehogy már ezen akadjatok fel.

tényleg, ki kéne írni erre is népszavazást, ezt is biztos megszavazzátok. csak jól kell feltenni a kérdést: "ugye egyetért azzal, hogy eltöröljük a népnyúzó antihumánus antimagyar bkv-sarcot? ugye igen?"

sőt, legyen minden ingyen. de tényleg: minden. Ehhez persze több adó kéne, hogy lehessen finanszírozni, szóval az adó legyen 100%. így persze senkinek nem lenne jövedelme, de minek is, ha minden ingyen, nem igaz?

Ordnassac 2010.05.01. 16:38:38

@ó jaj: na ez gyengére sikerült. Azt azért te is tudod, hogy népszavazáson a többség elsősorban nem azért szavazott igennel, mert nem akart 300 forintot fizetni, hanem azért, amit Horn Gábor plasztikusan elmondott a népszavazás estéjén.

Ami azt illeti: van olyan város ebben a világban, ahol díjmentes a közösségi közlekedés. Ez a belgiumi Hasselt (kb. Tatabánya nagyságú város). Link: en.wikipedia.org/wiki/Public_transport_in_Hasselt

Ordnassac 2010.05.01. 16:39:18

@Ordnassac: azt azért hozzá kell tenni, hogy realitása ennek Budapesten nincs.

Ordnassac 2010.05.01. 16:43:35

OFF:

hvg.hu/velemeny/20100430_terezvaros_illes_kozbeszerzes

Úgy tűnik Illés Zoltánból nem lesz környezetvédelmi államtitkár.

ON

sárkányfő 2010.05.01. 16:45:39

@Ordnassac: na ez gyengére sikerült. Azt azért te is tudod, hogy bármilyen népszavazáson a többség igennel szavazna a 300 ft eltörlésére, épp azért, mert ingyen akar dokihoz meg suliba járni. továbbá kasszától való távozás után nincs reklamáció, a 300 ft le lett szavazva, kár utólag magyarázkodni.

Ordnassac 2010.05.01. 16:47:28

@ó jaj: nem is vitattam, hogy szép számmal voltak ilyen szavazók is, de nagy motivációs tényező volt az, hogy bemoshatott egyet így a gyengén teljesítő Fletónak. Enélkül szerintem érvénytelen lett volna a népszavazás.

sárkányfő 2010.05.01. 16:52:57

@Ordnassac: ne csúsztass, a többségről beszéltem, a többség ma is megszavazná, ahogy bármit megszavazna, ha az lenne a kérdés, hogy legyen-e ingyen.

és ezek szerint akkor meg kell várni, amíg a népnek elege lesz Orbánból, és akkor gyorsan feltenni a kérdést: legyen-e ingyen a bkv?

Ordnassac 2010.05.01. 16:58:26

@ó jaj: saját véleménnyel mióta csúsztat az ember? Miket nem tud meg az ember. ;-)

sárkányfő 2010.05.01. 17:03:03

@Ordnassac: most már nem csak csúsztatsz, de mellé is beszélsz :)

"nem is vitattam, hogy szép számmal voltak ilyen szavazók is,"

a "nem is vitattam"-mal az én válaszomra reagáltál, de csúsztatva már "szép számmal" írsz azokról, akiket én többségnek írtam.

ezt persze tudod te is jól...
sajnálom hogy ennyi telik tőled.

Ordnassac 2010.05.01. 17:07:38

@ó jaj: a szép számmal nálam nem egyenlő a többséggel. Pl. szép számmal vannak Jobbik-szavazók ebben az országban, de attól még nem ők a többség (szerencsére).

Úgy látom fogalombeli különbség van közöttünk. Meg véleménykülönbség. Szerintem az igennel szavazók között több volt, aki be akart mosni egyet Gyurcsánynak, szerinted meg azok, akik ingyen eü-t akartak. Meggyőzni nem fogjuk tudni egymást, ugye jól érzem?

Ordnassac 2010.05.01. 17:13:12

@Ordnassac: elnézést, egy :-) smiley lemaradt a végéről.

sárkányfő 2010.05.01. 17:17:51

@Ordnassac: "a szép számmal nálam nem egyenlő a többséggel."
ezt mondom én. csúsztatva áthangoltad amit írtam. azaz pont hogy vitattad amit írtam. ennyit a csúsztatásról.

hogy többség miért szavazott pontosan, arról fogalmad sincs, mivel nem állnak rendelkezésedre ez irányú felmérések. ezért nem kéne - nem csak az én szavaimat, de - a népszavazást is átértelmezni úgy, ahogy neked éppen jól esik. ami tény, az a leírt kérdések, az ikszek, ezekre lehet hivatkozni.

arra nem válaszoltál, hogy személy szerint szerinted a bkv ingyenességre jogos érv lenne, ha Orbán elvesztené a népszerűségét?

jjulie 2010.05.01. 17:28:16

@Ordnassac:

mivel népszavazásokra sem járok, erről meg teljesen lemaradtam amikor aktuális volt, most rágugliztam egy kicsit, szóval erre a népszavazásra van ma magyarországon aki büszke?

az élet nagy igazságtevő szokott lenni, és az isten sem ver bottal, szóval kezd nekem úgy tünni, hogy ezt is viszakapja a fidesz kamatostul

98 és 2002 között nagyot fordult a világ, és a nemzetiállamok meg a nemzeti kormányok szájából kiénekelte a sajtot a globális pénzvilág

ezek a mai fiatal demokraták mára bábok, kb ez a kormányzati struktúra átalakítás lesz a fő művük, a többit meg tollbamondják nekik, persze, hogy nem hirdettek programot

vagyis, mindenben szabad kezük lesz ami nem érdekli a globális pénzvilágot

ez az elmúlt "válság" csak a pénzvilágon belüli "háború" volt, amit persze a "népek" finanszíroznak

tegnap néztem ezt a nagyorrú hódmezővásárhelyi gyereket, ez is úgy vigyorog örömében, mint a semjén, csak az orbán, meg a három janicsárja arcára nem jön mosoly, az orbánnak már megsúghatták a szerepét, és a három testőrnek továbbadhatta......

Ordnassac 2010.05.01. 17:31:54

@ó jaj: na várj, lehet, hogy én értettelek félre, de én azt értettem, hogy így is, úgy is átment volna a népszavazás, mert ingyenes eü, stb. Ezt jól értettem?

Erre mondtam én, hogy bár sok ilyen szavazó volt, de a sikerhez kellett az is, amit Horn Gábor öntött elég egyértelmű szavakba a népszav. estéjén, azaz, hogy el akarták "kergetni" Gyurcsányt. Enélkül szerintem érvénytelen lett volna a népszav., mert nem szavaz elég ember, lásd a 2004-es kettős állampolgársági népszav. Szerintem utóbbiak számszerűleg többen voltak, mint előbbiek. Persze tévedhetek.

Így talán tiszta a dolog.

Ami a kérdésedet illeti, nem akarom megkerülni, de azért nem OV vagy kormánya nevéhez fűződne ez a dolog, hanem Horváth Csabáéhoz, aki a másik oldalon áll. Szóval nem teljesen megfeleltethető a kérdés. A válasz amúgy: országos népszavazást nem lehetne kiírni erre. Ez nem az Országgyűlés hatásköre. Helyi népszavazás esetén meg nem csak OV és kormánya népszerűsége játszana be a dologba, hanem a főpolgármesteré is. Amennyiben Horváth Csaba népszerű és OV népszerűtlen, elképzelhetőnek tartom, hogy átmenjen ilyen népszavazás, de ezt nem a ingyenesség varázsa hozná meg (szerintem a budapestiek legalább 80%-a röhög most Horváth Csabán), hanem a népszerűségi ÉS a gazdasági helyzet.

Ordnassac 2010.05.01. 17:34:44

@jjulie: a globális pénzvilágot egyet érdekli Magyarországgal kapcsolatban: legyen kiszámítható államháztartás és kedvező gazdasági helyzet. Valamilyen szinten biztos bele fognak szólni, de szerintem inkább úgy, hogy egy felmerülő ötletet vágnak a kukába, mintsem ők mondják meg, hogy mi legyen. Ahhoz most túlságosan elfoglaltak a görögökkel.

lüke 2010.05.01. 17:34:46

@Ordnassac:
nem egyetlen,mint a wiki irja

Lübben/Spreewald
Templin /Brandenburg
de ezek nagyon kisvárosok,
adó,Co kibocsátás, és parkolási díjakból finanszírozzák
ezek a helyi-lokális- elönyök, amire nálunk valószinüleg nem lenne konszenzus

lüke 2010.05.01. 17:35:47

a HVG Schmidt M. újságja lett?
és mennyi kép is van róla:)!

Ordnassac 2010.05.01. 17:42:31

@lüke: igen, de Hasselt az egyetlen nagyobb európai város.

sárkányfő 2010.05.01. 17:53:23

@Ordnassac: Hű de nehéz eset vagy. Vajon csak megjátszod? Azt írod a kérdésemre, hogy "nem akarom megkerülni", majd ugyanazzal a levegővel megkerülöd. Hihetetlen :)

Nem kérdeztem, és kit érdekel, hogy kinek a nevéhez fűződne, meg jogilag miről hogy lehet szavazni, min múlna, blablablabla...

Tök egyértelműen a te személyes véleményedre voltam kíváncsi, még dedós szinten túl is írtam neked, hogy nehogy meg tudd kerülni, így írtam: "személy szerint szerinted".

De csak másról beszélsz... Véletlenül nem politikus vagy? Az adottságaid kiválóak... :)

A másik válaszod is ugyanilyen végtelenített maszatolás... azt írtad, hogy "nem is vitattam, hogy szép számmal voltak ilyen szavazók is", holott én lényegesen mást írtam, és mint többszörösen kiderült, épp hogy vitatod amit állítok. Oké, fogjuk rá hogy "félreértettél" :) Ami meg az érvénytelenséget illeti, ez is melléktéma, a lényeg az, hogy a többség mit gondol, vagy akár mit szavaz (hagyjuk itt is a blablát...). Utóbbiról van tényadat, a 300 ft-os népszavazás eredménye.

jjulie 2010.05.01. 17:59:00

@Ordnassac:

tévedsz a gazdasági helyzetet ők alakítják, nekik csupán helyi rendfentartók kellenek, meg akik törvényes alapon beszedik hozamát annak amit ők itt az államba fektettek

a görögökbe van akik fektettek, van akik meg nem, szóval a 10 millió görögtől messze nem áll meg a globális pénzpiaci motor

amikor annak idején az auróra ágyuja állítólag eldördült az is elsősorban a francia és belga pénzek eluszását jelentette csak (igaz ma már a pénznek nincs nacionáléja sem, és tulajdonosai is csak fantomok)

akik belénk fektettek, meg akik belénk akarnak fektetni, azoknak nyugodj bele, van stratégiájuk meg programjuk meg több féle forgatókönyvük, szóval a mi kis önállóságunkról másképp kell ma beszélni, mint 10, vagy 20 éve, csak ezt akartam eldadogni, a viktor ma meg úgy beszélt mint egy községi párttitkár 1982-ben

tölgyes 2010.05.01. 18:13:51

@jjulie: No ezt az ingyenességet HT tovább fokozza és megszüntet minden bizonytalanságot..:::))) Csak azt nem tudom, hogy ha ez így van ahogy írja, akkor mit csinált a NAGY CSAPAT 20 éven át??? Csak azt ne írja, hogy ingyenessé tette..:::))

tölgyes 2010.05.01. 18:15:07

@lüke: Ha Horváthon múlik.. akkor azt is megkapja!! sőt személyesen fogja magának kitörölni!!!

jjulie 2010.05.01. 18:18:35

@tölgyes:

ebből nem tudom mi vagy ki a HT, aztán mi az a NAGY CSAPAT, és ezen kívül még valami általános kódot is adhatnál a megfejtéshez

aum 2010.05.01. 18:26:56

A BKV ingyenessége jó ötlet, én már régebben felvetettem.
Ha jól emlékszem szakértők kiszámolták, hogy New York jobban járna az ingyenes tömegközlekedéssel, mert megszűnnének az állandó dugók.
Ugye az vitathatatlan, hogy össztársadalmi szinten a pozitív externáliák révén jobban járna az ország.
Nem elhanyagolható szempont, hogy nagyobb lenne a lakosság mobilitása, ami a munkaaktívitást segítené.
A VEKE csípőből lesöpörte a javaslatot, amolyan Szíjjártó stílusban - ők innentől kuka.
Márcsak azért is furcsák az ellenérvek, hiszen jelenleg is a működési költségek fele dotáció.
Viszont tény, hogy a járműpark szanálása nélkül az ötlet kivitelezhetetlen.

6.Lenin 2010.05.01. 18:30:35

Itt a kód a népszavazásról és a "nagy csapatról"

Volt rá 2 év,hogy megértsék.

Nem megy,szerintem nem is fog.

www.youtube.com/watch?v=wiTGQiYCv54

aum 2010.05.01. 18:37:31

@Ordnassac: Zágrág, 800 ezer lakos
Tavaly óta ingyens a tömegközlekedés - igaz, csak a belvárosban.

jjulie 2010.05.01. 18:47:27

@6.Lenin:

a leves került többe, vagy a hús?

tölgyes 2010.05.01. 18:50:22

@jjulie: HT= Háztartásbeli Horváth Csaba!, ( igazából eltévesztettem Horváth Csaba nevét.. azt hittem Tamás..)NAGY CSAPAT = MSZP-SZDSZ koalíció és 20 éves budapesti kormányzása.. vagy 40+ 20 év..:)
Vagyis ha ingyenessé akarták volna tenni a közlekedést (ez ugye marhaság) akkor ezt megtehették volna. Idejük volt rá..:::))

jjulie 2010.05.01. 18:52:25

@6.Lenin:

és téged is rávett a vezér erre, mondta neked is? te hülye menj el és szavazz!

és te megérteted a felhívást és elmentél?

aum 2010.05.01. 18:54:11

www.gondola.hu/cikkek/13880
"Dugóhúzó program - Schmitt Pál: hétvégeken ingyenes lesz a BKV"

Igaz, 2002-es ígéret, mikor még a 13. havi nyugdíjra a Fidesz 14. havival tromfolt.

jjulie 2010.05.01. 18:59:26

@tölgyes:

te délután elvégezted a hatástanulmányt vagy csak, bizonyítod hogy bármikor tudsz szijjártóként verselni?

pestet budát óbudát 1873-ban egyesítették, nem volt előtt 20 évük, hogy megtegyék?

pokolra fog jutni a viktor amiért téged legyártott

6.Lenin 2010.05.01. 19:00:01

@jjulie:

Nincs semmifréle leves,meg hús.

Megpróbáltak 1 idióta ötletet eladni,mint Eu reform.

3 millió ember nem vette be ezt a süketelést.Először bukott a "reform"-nak nevezett baromság,aztán buktak a kiagyalók is.

Ennyi a rövid történet.
Ennek a csapatnak vége.

Tudod ez olyan,mit az operában.
A mór megfojtja Dezdemónát,de az még kb 1/2 órát énekel.

az MSZP is megbukott már a születése pillanatában,de még levertek 1 hosszabb áriát,pedig a közönség már kurvára unta ezt a szar műsort.

Ez van jjulie,eccerű dolgok ezek.

6.Lenin 2010.05.01. 19:04:46

@jjulie:

Tévedsz,én azt hittem Gyurcsány demokrata,megérti,nem értette meg.
Kirúgták,vagyis kegyesek voltak hozzá,megengedték,hogy önként tünjön el.

Ezért mentem szavazni.

jjulie 2010.05.01. 19:05:58

@6.Lenin:

szijjártóból jeles, más vers?

Diocles 2010.05.01. 19:07:24

@papika:

Számomra is megdöbbentő a figyelő és a figyelő.hu irányvonala, érthetetlen, h miért nyomatják, fedezik ennyire a szocikat még most is. Pláne, h a gazdasági elit, amely elvileg a célközönségük, már ezerrel besorolt a Fidesz mögé.
Mondjuk asszem náluk a szerkesztőbizottság is válogatott elvtársakból áll.

De figyeld meg, hogy a "mainstream" szocialista sajtó sem fog nekimenni Horváth Csabinak, hanem elkussolják, ill. maximum egykutyáznak.

jjulie 2010.05.01. 19:11:28

@6.Lenin:

igen, az mszp egy halva született ötlet volt, de volt egy mdf, meg egy viktorpárt amely még sokkal nagyobb balfasz volt, ezért 12 évet éltak még a halvaszületésük után

légy nagyon büszke a vezéred teljesítményére, meg hogy befogadott lehetsz a birkái közé, akiknek ma úgy beszélt ahogy magérdemlik: egy községi párttitkár módjára (kéred a linket?)

büszke vagy, boldog vagy?

tölgyes 2010.05.01. 19:17:41

@jjulie: Nem én megismertem azt a kormánymegállapodást, amit nemrégiben kötött HCS és HCS..:::))) (Másképpen a kormány és a főváros..!!!)

jjulie 2010.05.01. 19:20:21

@tölgyes:

biztos, hogy nem dőlsz be egy testcselnek sem?

tölgyes 2010.05.01. 19:24:19

@6.Lenin: Kedves iljics jéjéjéjéjéjé.. nagyon okos ahogy Weöres Sándor írta: neki még a seggében is feje van..:::)))

sárkányfő 2010.05.01. 19:25:11

tölgyes, Diocles, meg a többi autonóm, fidesz-független, széles látókörű, elfogulatlan egyenes gerincű!

ehhez mit szóltok?:

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=4974

"Pénteken és szombaton este mindannyian, a gyermekes családok pedig egész hét végén ingyen használhatnák a tömegközlekedési eszközöket."

Schmitt Pál 2002-es főpolgármester-jelölti programja...

tölgyes 2010.05.01. 19:29:09

@jjulie: mondom hogy Horváth Csaba. mint kirúgott alpolgármester kormánybiztosként a kormány nevében megállapodott az őt képviselő Demszkyvel, hogy minden évben növeli a jegyek árát.. Most az a kérdés, hogy mikor volt részeg.. amikor ezt az előterjesztést elkészíttette és aláírta vagy most május elsején amikor ingyen közlekedésről beszélt.. és Ön mint "világjáró" mindig ingyen utazik Rómában, Londonban Párizsban..:::))

jjulie 2010.05.01. 19:32:58

@ó jaj:

azt hogy a vezér utólsó parancsa az érvényes, ha nincs új parancs, akkor meg az ellenkezőjét kell mondani, mint a komcsik, és a komcsik ötletének örökös minősítése: marhaság

6.Lenin 2010.05.01. 19:34:48

@jjulie:

Az mdf az 1 lóbetegség?
Vagy az szdsz,lmp az is?

Nehéz a felfogásod.

Mo-on a szélsőséges pártokra nincs piacképes kereslet.
Viszont minden 10 milliós országban akad 5-10% seggfej,akik szerteik a szélsőségeket.Ezzel nincs is semmi gond.
Így vidám az élet.

Jelenleg még nem rugózom azon,mit is beszél Viktor,majd meglátom,mit tesz,de én mindig magam oldottam meg a problémáimat

sárkányfő 2010.05.01. 19:38:36

@jjulie: hát persze, ez teljesen nyilvánvaló, csak úgy szeretném már ezt egy érintettől hallani :)

tölgyes 2010.05.01. 19:39:22

@jjulie: Önnek fogalma sincs arról, hogy mi hogyan működik Mon. Ha lenne ilyen butaságokat nem írna... egyébként az Ön munkahelyi főnöke soha nem mondta meg hogy mit csináljon???

jjulie 2010.05.01. 19:41:29

@tölgyes:

a vezéred összes igéretét feljegyezted, és számon is kérted rajta?

nem gondolod, hogy ez csak arra kell, hogy mire felébred a fidesz, megint csak lesheti a távolodó főpolgármesterséget?

mint 2002-ben, meg 2006-ban az kormányzást?

Diocles 2010.05.01. 19:42:29

@ó jaj:

1. Kérlek, ezt könnyű lecsapni, mindössze össze kell hasonlítani a 2002-es és a mai gazdasági helyzetetet.
Ma Mo. Ká-Európa sereghajtója, a görögök után nekünk áll legrosszabbul a szénánk, és erre Horváth előjön egy X milliárdos új kiadással, ráadásul a botrányosan veszteséges, szétlopott BKV-nál. Te erre jössz egy Schmitt-idézettel, amely 2002-ben (!), tehát a mainál lényegesen jobb helyzetben a jelen Horváth-javaslat töredékét vetette fel?

Dolgozz még ezen.

2. A javaslatról tulképp felesleges vitázni, a nyarat ugyanis az fogja uralni, hogy Horváth Csaba és a fővárosi MSZP mit tudott a fővárosi cégek szétlopásáról, úgyhogy én a helyükben inkább a meggyőző cáfolatok kidolgozására gyúrnék rá, mert Orbán új főügyésze nem lesz elnéző.

jjulie 2010.05.01. 19:48:33

@Diocles:

a te fidesz hályogod sem egyszerű eset, bárhova nézel narancsot látsz elsőre, csak később tűnik fel hogy nem mind narancs ami fénylik

nagyon kiszáradhattál ebben a nyolc éves sivatagi vándorlásban......

még azt is furcsállod hogy a szanyi kerületében nem nőtt narancsliget

sárkányfő 2010.05.01. 19:48:49

@Diocles: Fail.
1. "ezt könnyű lecsapni, mindössze össze kell hasonlítani a 2002-es és a mai gazdasági helyzetetet."
Szóval ha jó a gazdasági helyzet, akkor támogatod az ingyenes BKV-t?

"a görögök után nekünk áll legrosszabbul a szénánk"
Lemaradtál, a sorrend kb.: görögök, spanyolok, portugálok, írek, olaszok, lettek, ukránok. nem olvastál híreket az elmúlt egy hónapban?

2. Kérdésfeltevésem szempontjából lényegtelen.

jjulie 2010.05.01. 19:51:57

@Diocles:

amúgy szóltál már a főnöknek is, hogy nem ott kell folytatni ahol 2002-ben kiesett a kezéből a csákány?

cambridge.on 2010.05.01. 19:52:59

@jjulie: Meglep hogy ilyet feltételezel.
Ennek a megvalósításához dolgozni kellene, vizsgálni mely önkormányzatokat lehet összevonni?
Kósa vezetésével egy levelet írtak a polgármesterek a Fidesznek, hogy ragaszkodnak a 3200 önkormányzathoz. Mivel az önkormányzatok jelentős része a Fidesz kezén van ezért meglepetés lenne ha nem teljesülne az óhajuk.
Egyszerűbb fűnyíró elvet alkalmazni, egy ember meg tudja csinálni, egy délelőtt az irodában.
Csak a számokat kell, átírni a jelenlegi létszám csökkentésére, ügyelve a páratlan elvalkalmazására.
Ez is elkerülhető lenne, ha a polgármesternek 2 szavazata lenne.

A BKV nagyon jó ötlet. Megvalósulna a vidékiek alacsonyabb rangsorba sorolása.
Valami jelet kellene hordaniuk, ha Pestre mennek?
Vagy az emberek is rendszámot viselnének?
Hiába na, nagy az Isten állatkertje
Vagy már elkezdődött a HÁRY vs Münchausen mérkőzés?.

sárkányfő 2010.05.01. 19:53:04

"Közben befektetők már azt pedzegetik, lehet, hogy a görögök után nem is a portugálok következnek, hanem a spanyolok. Spanyolország helyzete nehezebb, mint a görögöké – mondta a 2008-ban világméretűre duzzadt válságot megjósló Nouriel Roubini. Spanyolországban húsz százalékos a munkanélküliség, a bankrendszer gyengébb, mint a görög, és sokkal több pénzbe kerülne az ibériai országot megmenteni."

index.hu/gazdasag/vilag/2010/04/28/a_gorog_valsag_eszkalalodik/

6.Lenin 2010.05.01. 19:53:52

@ó jaj:

Mint elvakult,agymostt elmondom,mit gondolok a maszop kormányzásáró.Jól figyelj

Helyszin 1 tv szaküzlet

-Jó napot kívánok.
-Jó napot,mit ohajt?
-Tv-t szeretnék venni.
-Tessék,ez a legújabb model,akciós.
-Elnézést,nem látok semmit,sötét a kép,csak hangot hallok.
-Mit szeretne látm?Jelenleg 1 néger munkás,éjfélkor 1 alagútban fekete lapáttal,szenet lapától.Majd ha végez és kijön,majd akkor talán.

jjulie 2010.05.01. 19:54:23

@tölgyes:

nekm igen, de így már értem azt az agitátori hangot, nem csak önkéntes, meg a vér szava, hanem munkaköri kötelesség?

sárkányfő 2010.05.01. 19:57:58

@6.Lenin: te költőnek születtél.

jjulie 2010.05.01. 20:12:43

@cambridge.on:

ha nem nyúlnak maguktól az önkormányzatokhoz majd megteszik kényszerből, (remélem nekem mindegy lesz)

ez a bkv téma, egy komplex terv részeként, mondjuk a belső kerületekben terv szinten érdekes lenne

az hogy a budapesti ingatlanárak mélyen a környékbeli fővárosok árai alatt vannak, miközben lényegesen szebb város, részben a megoldatlan közlekedési helyzetnek is köszönhető, két körgyűrőnek kéne már lennie, hiányzik több duna híd, és az hogy a ferenciek tere egy autósztráda része, az egy tragédia

Ordnassac 2010.05.01. 20:18:49

No, német fociösszefoglaló vége. A Bayern megnyerte a bajnokságot.

Ami Horváth Csaba javaslatát illeti, azt hiszem azt az ingyen internet/ingyen tankönyv kategóriájába lehet sorolni. Magyarul, ha HCs-t meg is választanák főpm-nek, nem lenne belőle semmi és nem csak az ősrégi járműpark miatt. Amúgy meg hogy akarnák ellenőrizni, hogy ki hány éve lakik Pesten? Mindenkinek kötelező lenne az ellenőrnek mutogatnia a lakcímkártyáját? Munkaidő végén kicsit hosszúak lennének a sorok a metrónál... Emellett maradnának a jegypénztárak, az ellenőrök és a pótdíjiroda is. Ezen vajon mit lehet olyan sokat spórolni?

cambridge.on 2010.05.01. 20:19:52

@jjulie: Köszönhetjük őseinknek akik a minden út Pestre vezet elvet vallották. A mostani körgyűrű épp azt nem valósítja meg a személyautók esetében amiért megépítették.
Egyszerűen nem éri meg kikerülni Pestet, ha valaki keletről szeli át az országot.
A sok autós elleni tervből pedig semmi jót nem tudok kiolvasni.
Nincs egy távlati koncepció. Ha a maiakon múlna sosem alakulna meg az összevont Budapest!

jjulie 2010.05.01. 20:29:02

@cambridge.on:

ma nincs még körgyűrű, pedig kettő is kellene

keleti országrészbőll nyugatra (vagy fordítva) eljutni, a nap nagy részében még mindíg megéri a lánchidat vagy az erzsébet hidat használni

az elődeink tettek egysmást, még az is szörnyű, hogy a budapesti lakásállomány egyharmadát kitevő paneleket kevesebb mint 20 év alatt felnyomta a szocializmus....

a mai budapest a kutyasétáltatásban lépett előre a legnagyobbat

aum 2010.05.01. 20:37:28

@Ordnassac: Mint a fentiekben megírtam, az ötletet jónak tartom, de a részleteket tekintve már hozzád hasonlóan látok problémákat. Szerintem nyugodtan lehet mindenféle korlátozás nélküli ingyenesség. Tehát vidékiekre, külföldiekre ugyanúgy érvényes lenne. Kétségtelenül így meg lehetne spórolni milliárdos nagyságrendben az ellenőrzés, bérletnyomtatás és árusítás költségeit.
Szerintem ez egy világraszóló dolog lenne, ami pl. Budapest turisztikai vonzerejét jelentősen emelné.
A másik érv, amit már említettem a munkaerő mobilitása.
Természetesen a környezetvédelmi szempontok szintén jelentősek.
Továbbá csökkennének a balesetekkel összefüggő károk, rövidülne a dugóban elvesztegetett idő.
Csökkenne az ország olajfogyasztása, kisebb lenne a gépjárműpark amortizációs költsége.
Népgazdasági szinten ez tuti nyerő lépés.
Persze számolni lehet az üzemanyagok adóbevételeinek csökkenésével, viszont több maradna az emberek zsebében, amit más formában így is, úgy is elfogyasztanának.

sárkányfő 2010.05.01. 20:41:59

@aum: Amit ingyen adnak azt túlfogyasztják. A jegynek nem csak költségtérítő, de kihasználtság-szabályzó funkciója is van. Vagyis még jobban lerohadna az amúgy is pocsék buszpark, villamosok, stb.
De a fő ellenérv elvi: az fizessen egy szolgáltatásért, aki használja. Akárcsak az oktatásban, egészségügyben...

Ordnassac 2010.05.01. 20:45:48

@aum: ez mind lehetséges érv is, csak jelen körülmények között nem tartom megvalósíthatónak.

Aztán számomra kérdéses, hogy a pesti lakosság mennyire lenne hajlandó a kocsiról áttérni a közösségi közlekedésre (mondjuk fiatalabb járműparkkal nagyobb az esélye, de akkor sem vagyok teljesen biztos benne). Ez pedig sok általad leírt tényezőt befolyásol: károk, dugók, környezetvédelmi szempontok. Ellenben, ha tényleg áttérnének az emberek, akkor sűríteni kellene több járatot. Ez megint pénz.

Emellett növelnénk egyet a budapesti munkanélküliségi rátán: no ellenőr, no jegypénztáros, kevesebb ember kell a nyomdában stb. Ezt azért valahogy kompenzálni kellene. Kérdés: mi lenne akkor a BKV bevételi oldalán? Dugódíj?

cambridge.on 2010.05.01. 20:54:59

@jjulie: Ok, én az M0-ra értettem, igaz csak egy fél gyűrű.
Lassabban készül mint a Luca széke.

Ordnassac 2010.05.01. 20:58:05

Amúgy érdekes lehet Horváth Csaba bejelentésének politikai vetülete is. Mennyire veszi komolyan a választó ezt a hangzatos ígéretet? Inverzen: mennyire röhögi ki a budapesti lakosság Horváthot miatta?

jjulie 2010.05.01. 21:02:36

@cambridge.on:

a luca széke körül van némi boszorkányság, M0 ügyben is valami ilyesmit kell feltételeznünk: józan ésszel fel nem fogható...

Ordnassac 2010.05.01. 21:02:39

@cambridge.on: költői kérdés: mi készül lassabban: az M0-ás vagy a négyes metró? *felnevet*

Ordnassac 2010.05.01. 21:03:47

@jjulie: ha a kisajátítás körüli kártalanítási mizéria vagy a közeli önkormányzatok idegenkedése az M0-ástól boszorkányság, akkor mindenképpen van.

jjulie 2010.05.01. 21:06:04

@Ordnassac:

így utólag mennyire hihető, hogy a demszkit 5-ször megválasztották? mi volt ennek a valószínűsége, realitása, oka?

jjulie 2010.05.01. 21:07:56

@Ordnassac:

ez az első körgyűrű lenne a homo sapiens történetében ahol ezt meg kell próbálni megoldani?

tölgyes 2010.05.01. 21:08:19

@jjulie: Hiszen a maszop azon ette a kefét, hogy Orbán nem ígért semmit... Ez nem tűnt fel Önnek?.. Azt megígérte, hogy nem fogja privatizálni se az egészségügyet se az oktatást...de ezt be is fogja tartani.

6.Lenin 2010.05.01. 21:09:22

@ó jaj:

"De a fő ellenérv elvi: az fizessen egy szolgáltatásért, aki használja. Akárcsak az oktatásban, egészségügyben..."

Pontosan.

A másik kérdés gyakorlati,mennyit és mit kapok érte.Ha többet szeretnék,az vifil?

tölgyes 2010.05.01. 21:10:38

@jjulie: Vér szava???????????Vagyis az önkéntesség, a saját érdek felismerése..az a vér szava.. Jaj már megint ostobaságokat tetszik mondani, írni!

Ordnassac 2010.05.01. 21:15:55

@jjulie: jó magyarosch szokásnak tűnik sajnos. Szerintem nálunk van a legtöbb perlekedés ilyenből... nem beszélve arról, hogy valamiért időközönként kifogy a pénz az építkezésből... aztán lehet, hogy itt a boszorkányság...

Demszky többszöri megválasztásának két oka minimum volt: gyenge ellenjelöltek (Latorcai János, Gy. Németh Erzsébet...), választási győzteshez húzás (2002 és 2006, utóbbinál már nem kellett volna sok).

jjulie 2010.05.01. 21:16:58

@tölgyes:

a saját érdeked a fideszagitátorság? részvényes vagy?

cambridge.on 2010.05.01. 21:20:23

@Ordnassac: Gondolom a metró, ha arányaiban nézzük.
De engem ez nem érint. Egyébként érhető is a dolog .Nehezebb a földből kibányászni a pénzt, mint az úton heverőt felemelni.

Vajon lesz-e olyan várostervező aki gyorsforgalmi utat, utakat képzel el a közlekedési helyzet javítására Budapesten?
Nincs rá pénz? Megszokott, Magyarországon semmire sincs pénz, ezért drága.

Ordnassac 2010.05.01. 21:31:26

@cambridge.on: ez jó kérdés, meglássuk mi lesz ősszel.

Ordnassac 2010.05.01. 21:32:24

OFF

Feltűnt nektek, hogy Gábor mióta nem jelentkezett már?

ON

6.Lenin 2010.05.01. 21:37:56

@Ordnassac:

Szerintem csak zavarná a társaságot,ha még ő is ide irkálna.

[nev] (törölt) 2010.05.01. 21:38:57

@Ordnassac:
a bevételi oldalon: helyi adók. egyébként a teljes ingyenesség hülyeség. a budapest kártya, ami mondjuk egy évre érvényes, és egyébként kiválthatja bárki, akár egy turista is, meg nem hülyeség. és ezzel kedvezményesen látogathat közintézményeket, és szabadon használhatja a tömegközlekedést. de ezt úgy kell kialakítani, hogy maga a kártya pénzbe kerül. legalább az admin költségeket fedezze. ugye ez volt a vizitdíj is. az egyészségügyi ellátás admin költsége. 1 euro. amit a szociális népszavazáson a "polgári" oldal leszavazott. tehát ez a horváth féle javaslat ebben a formában hülyeség, de az, hogy békávé bevételi oldalára helyi adókat tegyenek egyáltalán nem az. szerintem.

tölgyes 2010.05.01. 21:39:30

@jjulie: Maga beszél a vér szaváról-szagáról, amikor csak úgy csepeg a fidesz vér a szája széléről???::::)))

tölgyes 2010.05.01. 21:41:50

@Ordnassac: Ez a dolog -feltehetően - csúcsidőben úgy működik, hogy Gábor mögött 2-3 ember dolgozik, üzemelteti a blogot, írja a szövegeket, amiket ő átfut.. a válaszok egy részét át se futja.. ez így szokott történni...:::)), de ebből ne csináljon ügyet. Neki is kell pihenni!

tölgyes 2010.05.01. 21:45:06

@[nev]: Se az intézmények se a közlekedés ingyenessége nem járható út. H.Cs részéről ez egy meggondolatlan gondolat.. annál is inkább, mert még meg se száradt a tinta azon a megállapodáson amit a főváros és a kormány írt alá HCs. javaslatára: a BKV jegyek árát évente emelni kell.. Ha valamit évente emelünk, akkor az nem lesz ingyenes.

jjulie 2010.05.01. 21:45:33

@tölgyes:

amióta írtom őket, folymatosan szaporodnak....most akkor hagyjam abba?

török gábor 2010.05.01. 21:48:10

@Ordnassac: Ma Veszprém-Barcelona meccsen voltam, de már írom a következő bejegyzést :)

jjulie 2010.05.01. 21:49:13

@tölgyes:

azért jó neked, egy tiszta, világos, átlatható világban élsz, ahol minden egyértelmű

hányan cserélnének veled

török gábor 2010.05.01. 21:49:27

@tölgyes: sajnos nem :) nincs 2-3 ember, én vagyok...

6.Lenin 2010.05.01. 21:50:36

@[nev]:

Aztán bevezetnék a regisztrációs jegyet,hogy tisztán lássuk valójában mennyien is használják,mennyit kellene a fővárosnak átutalni/beszedni másoktól.
Létre kellene hozni 1 ellenőrző hivtalt,hogy csak a valós költségek kerüljenek felhasználásra.
A következő lépés a pártok delegálta,az ellenőrző bizottságot ellenörző bizottság,akinek a vezetőjét közvetlen választanák,vagy ha sikerül megegyezni a pártoknak,a KE nevezné ki 6 évre.
Jó ötlet!

Ordnassac 2010.05.01. 21:54:05

@török gábor: na tessék, jókor szólok. :-)

Ordnassac 2010.05.01. 21:56:43

OFF

Újra megnéztem a Heti Válasz alábbi cikkét: hetivalasz.hu/reflektor/tobb-mint-kormanyvaltas-28971

Benne a "Fidesz-újhullámosként" vezetik Varga László egykori püspök-helyettest. Szeretnék én is 74 éves koromra újhullámos lenni. :-P

ON

cambridge.on 2010.05.01. 21:59:42

@Ordnassac: Tovább gondolva: elkészül egyáltalán valaha a négyes?
Lehet még belőle GÖDÖR II.
Lehet gondolkodni az alternatív hasznosításon.

jjulie 2010.05.01. 22:06:03

@cambridge.on:

és hol építik meg a saját szájízük szerint?

[nev] (törölt) 2010.05.01. 22:09:55

@6.Lenin:
basszus. ebben a rendszerben a kártya a regisztrációs jegy. tehát egy turista kiválthatja a budapest kártyát a turisztikai hivatalban, a nyugati pályaudvaron, vagy ferihegyen. nyilván akkor ezt valamilyen helyi adóval ellentételezni kell, mert kedvezményesen fogja használni a tömegközlekedést. és akkor többek között ezt a célt szolgálja az idegenforgalmi adó. tehát fizet a turista, csak átalánydíjat.

nem kommunizmus, hanem liberalizmus. szabad piac. free market. de nem totális értelemben. szóval, hogy minden teljesen ingyen lesz, hanem ez a koncepció szabadságot akar, és azt, hogy lehessen közlekedni a városban. jönnek a parasztok, hogy ez így nem jó. szerintem döntse el budapest, hogy neki mi a jó. és a megyei jogú városok. kellene miskolc kártya, debrecen kártya, szeged kártya, pécs kártya, győr kártya. a probléma az, hogy nyircsaholy kártya nem lehet. csakhogy ha az a falu nem lenne önálló, hanem mátészalka járáshoz tartozna, akkor lehetne mátészalka kártya is.

és akkor bizonyos közintézmények minimális önrész megfizetése után szabadon látogathatók lennének. szerintem ez teljesen jó. jelzem a vizitdíj is valami hasonló. a közszolgáltatások után önrészt kell fizetni. a piaci szolgáltatások után pedig felárat. ennek ez a logikája.

jjulie 2010.05.01. 22:15:02

@[nev]:

a lenin csak annál az eligazításnál volt ott, ahol elmondták, hogy ami nem a fidesz agytröosztből bújik ki, azt nem meghallgatni, hanem helyből lehurrogni

na ezért vonult első lépésként azonnal fedezékbe a viktor most

cambridge.on 2010.05.01. 22:18:59

@jjulie: Magas vasutat, mint Berlin birodalmi fővárosban.
Föld alatt csak a kommunisták működnek.

jeangabin 2010.05.01. 22:22:46

@ó jaj: Annyi a hiba, ha már népszavaztatunk, hogy az eü. nem ingyenes: nézd csak meg a fizetési papírodat, hogy hány%-át viszi el az ingyenes eü... Plusz arra jött még rá a vizitdíj azzal a felkiáltással, hogy vége az ingyenes egészségügyi életnek!
Annak, ami sosem létezett (ingyenesség), hogy lehetett volna vége?
Ellenben a BKV sosem volt ingyenes, legföljebb elviselhetőbb díjú.
Ez az ingyenes BKV legalább annyira primitív és olcsó demagógia, mint a Fidesz 2006-os 14. havi nyugdíja volt...
Amikor nem tudsz mit mondani, amikor orrodon-szádon ömlik kifele a tanácstalanság, akkor bedobnak valami eszement baromságot, mint ezt is most...
Szánalom! És ez volt a JÓ HÍR? :)
Erre ment ki 3000000000 plakát?
(Sehol nem ingyenes a tömegközlekedés, Svédországban az volt, tán esetleg ma is az, nem tudom, de 90%-os nagyságrendű adóelvonásért cserébe. Tehát valójában ott sem <volt> ingyenes, csak a költségeit beépítették az adóba.)

6.Lenin 2010.05.01. 22:26:30

@[nev]:

Tévedsz,nem követhető a valós használat/költség

Nem lehetne követni,valójában mennyi dugódijat kell behajtani a költségek fedezésére.

Ha több a dugódíj,hogyan kerül felhasználára?
A liberálisok ellopnák,mint most a BKV-nál?

A vizitdíj,meg a piaci szolgáltatások azért voltak rosszak,mert nem volt tisztázva,mit kapsz érte cserébe.

Az nem EÜ reform volt,csak pontosan akkora hülyeség,mint az ingyenes utazás.
Senki nem tudja,mennyibe is kerül az adófizetőknek valójában.

Rövid hírek:

Ma ete 18:25:31-kor kigyuladt a Hortobágyon a MNB 20 ezer foritos ültetvénye.A szakértők szerint a kevés csapadék következtében a még éretlen és száraz 20 ezer forintosok,valószinűleg egy eldobott csikktől lángra kaptak.
A nagy részét sikerült megmenteni,de a környékbeli lakósok és a tűzoltók sokat elloptak.Begyűjtésük jelenleg is folyik,a tolvajoké is.

[nev] (törölt) 2010.05.01. 22:33:29

@jjulie:
igazából annyit kellene csinálni, hogy a központi adók helyett részben helyi adót szedni.

ma az állam elvonja a budapesten megteremelt érték felét. mi lenne, ha csak a harmadát vonná el, és egy közintézményi reform után az ötödét. tehát nem arról van szó, hogy ne legyen szolidaritás. mert legyen. hanem arról, hogy a városok is élvezzenek egy viszonylagos önállóságot. mert onnantól kezdve versenyhelyzet alakul ki, bár közszolgálatásokról van szó. mert mit nyújt a nyíregyháza kártya, és a debrecen kártya. a tirpákok, és a hurkások versenyeznek. és akkor a helyi polgárok meg kitalálnák, hogy mégis hogy a fenébe kellene a turistát odavonzani. miközben az állam meg biztosítja a közoktatatást, és az egészségügyi ellátást akkor is, ha a helyiek erre nem képesek. mert az világos, hogy ebben a versenyben budapest, nyíregyháza, és mondjuk mátészalka nem indulnak egyenlő eséllyel. viszont ezt kompenzálni lehet azzal, hogy az állam magas szintű oktatást, a középszintű egészségyi ellátást, és minimális hivatali segítséget nyújt minden állampolgára számára. és akkor mátészalka is megkapja a sanszot.

6.Lenin 2010.05.01. 22:33:42

@jjulie:

Szerintem 1x komolyan elgondolkodhatnál azon,miért mindig a szocik és ujabban alibsik kormányzása idején kerülünk a szakadék szélére,

Eddig azon nyivákolt az egész banda,nincsen ingyen leves,mindenért fizetni kell piaci árat.A piac meg szabályoz.

Ez bukott meg látványosan és nem csak nálunk.

Mondjál legalább 2-3 olyan évet az elmúlt 60 évben,amikor a szocik éppen nem válságot kezeltek

Még 1x sem sikerült nekik,mi a toszról beszélsz ?

sárkányfő 2010.05.01. 22:35:52

@jeangabin: Természetesen a BKV ugyanúgy lenne "ingyenes", mint most az egészségügy: az adózó állampolgárok pénzén tartaná el az állam.

A BKV ma olyan, mint az eü. volt amikor volt vizitdíj: részben az állam tartja el az adónkból, részben pedig az fizetett, aki igénybe vette.

ha a használó használatkori alkalmi fizetése (jegy, bérlet, vizitdíj) megszűnik, akkor mindkét rendszer tisztán az állami redisztribúción keresztül lenne fizetve.

jjulie 2010.05.01. 22:38:18

@6.Lenin:

kapsz egy rossz pontot a vezéredtől: nem vitatkozni, lehurrogni

6.Lenin 2010.05.01. 22:40:29

@[nev]:

Egy jól működő gazdaságban a mi lenne ha,1 faszság.
Pontosan kell ismerni a költségeket,másként hogyan számoljuk ki,gazdaságos-é,amit csinálunk.
A gazdaság az nem mese mese meskete,pontos bevétel kiadás számítás.
Csaknem kormány tag voltál az elmúlt 10 évben?
Remélem a fidesz nem fog alkalmazni.

jjulie 2010.05.01. 22:43:22

@6.Lenin:

az amikat is a szocik tették tönkre?

a görögöket, portugálokat is? a belgáknál is a szocik miatt áll a bál?

6.Lenin 2010.05.01. 22:47:55

@ó jaj:

Mi történt?

Majdnem jó irányba godolkodol.
Már csak a vizitdíj nevezetű marhaságon kellene átlendűlnöd.

6.Lenin 2010.05.01. 22:52:58

@jjulie:

a liberális gazdaságpolitika nevezetű faszság.A szocik csak statisztáltak,nekik is csepegtettek 1 kis zsét,azt meg ők is szeretik.

Előtte saját maguk kisérleteztek,de nem volt kellő szakértelem még a lopáshoz sem.

sárkányfő 2010.05.01. 22:53:58

@6.Lenin: Ha leírnád pontosan, mivel gondod, talán én is érdemben tudnék reagálni....

[nev] (törölt) 2010.05.01. 23:08:13

@6.Lenin:
a vizitdíjat a németek arra találták ki, hogy az eü. ellátás admin költségét fedezzék. tehát a rendelőben az asszisztens bére részben jöjjön ki belőle, hiszen ő a munkaidejének egy részében adminisztrál, és az adminisztációhoz kapcsolódó dologi kiadások.

szerintem amúgy ez tisztázva volt. és el is lett ez magyarázva a háziorvosoknak. ennek megfelelően az erre a célra adott állami támogatásokat meg is vonták tőlük, de ez az összeg egyébként alacsonyabb volt, mint a vizitdíjból származó átlagos bevétel. sőt ha jól elmékszem a tiltakozásra, végül ezt a támogatást is visszaadták tekintve, hogy a háziorovokból is egyre inkább hiány van. a vizitdíj azon kevés dolgok egyike volt, amit az előző kormány jól csinált. előtte megcsinálták azt is, hogy lehessen ellenőrizni, hogy van-e biztosításod. jelzem semmit sem találtak ki ez ügyben, hanem a német modellt átvették.

a privatizáció abban a formában szerintem egy hülyeség volt. pontosabban nem volt megkülönböztetve az egészségpénztár a betegbiztosítótól. előbbi ugye megelőzést szolgálja, utóbbi pedig a gyógyítást. előbbinél az egy főre jutó költségben nincsenek nagy kilengések, rendszeres szűrővizsgálatok kellenek, szóval az egészségpénztárakat simán lehetne privatizálni. betegbiztosítót, amelyik a gyógyítást fizeti meg nem lehet. és ott ez nem volt különválasztva.

a kormány javaslat az volt, hogy mindent privatizálni kell, az ellenzéké pedig az, hogy semmit se. az egészség nem üzlet. pont hogy a betegség nem üzlet. a betegbiztosítót nem lehet privatizálni. de az egészségpénztárat lehet.

de ha a népszavazás a privatizációról szólt volna, már akkor is fidesz szavazó lennék. csakhogy orbánék elképzelése nem az volt, hogy ami rossz, az lőjék ki, hanem amit csak lehet ki kell lőni. mennél rosszabb, annál jobb. és most is ugyanaz folyik. jelzem a szocik is nagyjából ilyen óvodások. ezért van az, hogy egyikre sem szavaztam. az lmp meg nem mond konkrétumokat, csak azt, hogy legyen kék az ég, és zöld a fű. de gondolom, hogy az ingyenes tömegközlekedés ötlete mögé beállnak, és talán egy ésszerű javalattal élnek, és akkor egy kicsit szeretni fogom őket. de ha a fidesz korrigálja a szoci javaslatot, akkor őket is fogom szeretni. szóval nekem tök mindegy, hogy melyik mondja. ha egy olyan javaslatot mond valaki, amelyik műszakilag, és pénzügyileg oké, és egyébként nem ütközik piaci szereplők érdekeivel, akkor ahhoz a jogi normákat alkossuk meg. szerintem ez a demokrácia. aztán, hogy ezt éppen melyik párt hirdeti ki az másik kérdés. engem a legkevésbé ez érdekel.

tölgyes 2010.05.01. 23:10:50

@török gábor: Sajnos kikaptunk, de legalább jó volt... és végül is talán a világ legjobb klubcsapata., sok pénzzel és jó játékossal..No mindegy!

tölgyes 2010.05.01. 23:12:39

@török gábor: Nem én volnék, ha ezt kételkedés nélkül elhinném.. pontosabban békeidőben biztos így van de háborúban???:::))) Most béke van! :)

6.Lenin 2010.05.01. 23:15:25

@ó jaj:

Ha nem gond,holnap este visszatérhetünk rá.Ma már fáradt vagyok.

Egész nap rohangáltam 1 vörös zászlóval,aztán se virsli,se sör.
Ez kiborítot,megyek pihenni.

Jó éjt!
Mindenkinek!

tölgyes 2010.05.01. 23:17:45

@jjulie: Tiszta és átlátható világ??? Én inkább Önt látom ilyenben élőnek... Egy bizonyos a mi kis világunk itt Mon, ma inkább alakul úgy ahogy én látom mint úgy ahogy Ön látja. Ma pl. Néztem Szombathy Pali műsorát..Abban teljes volt az egyetértés, hogy ez a változás már nagyon kellett, csak jobb lett volna ha már korábban bekövetkezik.. Vagyis több a remény.. és a bizalom.. Pedig Jakubcsek, Babarczy, Róna.. nem fiddesz-pártoló..

[nev] (törölt) 2010.05.01. 23:21:02

@jeangabin:
a tömegközlekedés nem lehet ingyenes, de átalánydíjas lehet. és környezetterehelési díjakkal, és helyi adókkal olcsóvá lehet tenni. kvázi ingyenessé. kvázi. de ez persze csak amolyan marketing fogás. a piacon az átalanánydíjas dolgokra azt mondják ingyenes.

de a hipermarketben ingyen van a pénztár, de persze az is kvázi van ingyen, mert átalánydíjas. az be van építve a hipermarket használati díjába, és az be van építetve a termék árába.

tehát azt lehet mondani, hogy válts ki egy budapest kártyát, ez pénzbe kerül, de akkor tömegközlekedhetsz vele ingyen. és ez azért jobb, mint a régi típusú bérlet, mert majd a város (és nem az állam, hanem a város) próbál mindenféle helyi adóval, dugódíjjal, és mifenével olcsóbbá tenni a közlekedést, amitől persze autózni meg kicsit drágább lesz, viszont azt meg mégis csak lehet.

szóval a helyzet az, hogy ennyi ember nem autózhat, és akkor azt drágítani kell, a tömegközlekedést pedig olcsítani, másképp nem működik a dolog.

tölgyes 2010.05.01. 23:24:26

@[nev]: A vizitdíj rossz ötlet volt. Maga az SZDSZ szakértői csapat is rossznak tartotta. Én sokat beszélgettem a vizitdíjügyi kormánybiztossal, aki azt fejtegette nekem, hogy azért kell a vizitdíj, hogy a "képzelt betegeket " távol tartsa az eü-től..:::(((Háááát ez se jött be.
Következménye pedig tényleg az eü-privatizáció leállítása lett, ugyanis azt demonstrálta, hogy erre az emberek hajlandóak megmozdulni, tehát nem szabad az MSZP-nek belefutni még egy pofonba.. vissza is vonták a tervezetet.. í okafogyottá vált az a népszavazás amelyikre már megvoltak az aláírások és csak a törvény elfogadására várt a kezdés!)

ssi 2010.05.02. 19:23:21

A mostani poszthoz:
T.G. által jelzett 4 alternatíva egyszerre is, de az 1-3-4 különösen szoros összefüggésben akár

...a politikában semmi nincs legalább egy egyszerű ok/cél nélkül, de egyeseknek igen rafináltan, bonyolultan is megy...

6.Lenin 2010.05.02. 21:22:50

@ó jaj:

Az eü nem volt ingyenes.
A vizitdij megalázó és feleges teher volt a betegeknek.
Az előző kormány eü-s reformnak nevezett elképzelése a biztos 1500 milliárdos bevétel és az ingatlanok lenyúlása volt,a véleményem szerint.
Rajtuk(kormány) kívül senki nem értett vele egyet.

Miként oldanám meg én a problémát(nem vagyok szakértő)

Minden állampolgár közvetlen,vagy közvetve(kiskorúak,diákok, stb)fizetne 1 állami betegbiztosítóba 1 bizonyos összeget.

A befizetendő összeg és az érte járó szolgáltatás részltesen(tételesen)kidolgozva,szakértők,érintettek által.
Időnkét felülvizsgálva,korrigálva költség és szolgáltatás oldalról.

Aki ezeknél többet szeretne,akár több biztosítóval köthetne biztosítási szerződést.

Az állami és a magán biztosítók 1 közös alapba befizetve finanszíroznák a megelőző szűréseket,hiszen mindkét biztosító érdekelt a kevesebb betegben.

A magánbiztosítók kötelesek lennének 1 alapba befizetni,védve a biztosítottak befizetett pénzét,megelőzve a spekulativ csődöket,pénz lenyúlását.

Hogyan történne a gyógyítás,a költségek rendezése...

Mondjuk a kutyám sétáltatása közben kigyulladna az agyam(lángésznél van rá esély)megsérülne néhány agysejetem.

Meggyógyitanak,aztán néhány nap múlva kiküldenék a számlát.

beültettek 3 drb új agysejtet,de mivel az állami 5 drb-ot finanszírozhat,kapok 10%-os kedvezményt.

Nekem eddig 3 drb volt,amit az állami potolt,de mivel ezek modernebbek voltak,mint az előzők,kértem még többet.
A magán szerződésben +1 járt,azt is beültették,de a nejem azt mondta,bitosan valami ócska kinait adtak,kérjek még 1-et valamilyen jobb minőségűt,mert lehetséges,hogy ez az 1 többet fog érni,mint a 3 állami + az 1 magán(kinai).
Ezt saját zsebből fizettem,Boríték nuku.

A számla minden költséget tartalmazott.A + költséget befizettem,azóta vígan élek(pláne most,hogy a fidesz is nyert)

Nem kellett sorban állnom a vizitdij automatánál,nem néztek hülyének,nem nekem kellett szaladgálnom,minden faszság után.Ha már fizetek,kapjak elfogadható szolgáltatást.JÁR!

A népszavazás meg(szerintem)arról szólt,amit a Horn Gábor is mondott,ugyanis az a hatalmas demokrata az istennek sem akart lemondani a sok hülyesége után,más demokratikus megoldás meg nincs jelenleg arra,hogy az ország megszabaduljon 1 seggfejtől.

nev,te is elolvashatod.

Szóval itt nem volt semmiféle reform,szerintem.

6.Lenin 2010.05.02. 21:35:02

@6.Lenin:

Bocsi,néhány betű kimaradt(minden agysejt kinai lehet).
Vagy valami ilyesmi...

www.youtube.com/watch?v=CFti7cbMO9I

.MA@ 2010.05.03. 01:06:39

A miért kapcsán érdemes ezt az új szervezeti formát a tágabb kommunikációs tér szempontjából is górcső alá venni.

Amennyiben elszakad a politikai és az operatív, végrehajtó szerep, ráadásul a politikait kis, udvari kamarával is beerősödik, akkor mit tud majd mondani a miniszterelnök mellett (főleg, aki mögött ekkora a felhatalmazás):

1 - a köztásrsasági elnök (bárki is lesz az - most még nem Orbán valószínüleg)
2 - a Fidesz, mit párt és annak pártelnöke (ki tudja meddig még Orbán?) és a pártelnök körüli körök (főleg, amelyek kormányzati szerepet nem kapnak)

A fentiek miatt, Gábor pontkjai közül a 4-s nem dobnám ki olyan gyorsan és hozzátennék egy 5-st is: leegyszerűsíti a párt és a kormány közti őrlődést, összemossa a minszterelnököt és kormányát a párttal (ismerős?)
BTW: a 3-sal analog módon, könnyen találnék olyan nevet a pártból, akit ezzel le lehet ültetni egy időre.

Még valami:
Egyik érv sem igazán igényel alkotmánymódosítást, ezért biztos vagyok benne, hogy a fő érv még rejtve van, míg az új megszövegezésről nem derül ki több.

Gerardus A. Lodewijk 2010.05.03. 09:17:07

Bármi legyen is az oka, van legalább egy gyakorlati előnye OV szempontjából: könnyen úgy alakítható a dolog, hogy a helyettes sikereiért a dicsőség a miniszterelnököt illesse, kudarcaiért viszont mindig sajátmaga legyen felelős. Hasonló a helyzet pl. Franciaországban 1958 óta a köztársasági elnök és a miniszterelnök viszonyában.

elgondolkodo 2010.05.09. 05:03:08

Orbánnak van két igen nagy nagy hibája, rossz emberismerő és jóhiszemű.

Nagyon nem tartom szerencsésnek, hogy a közigazgatás Navracsics Tibor kezébe került!
Navracsicsot egy fiatal neokon csoportosulás veszi körül melynek központi alakja, a cionista Lánczi András. Navracsics, Lánczi befolyása alátt áll, és ezt a jövőre nézve nagyon veszélyesnek tartom.
Lányi, a "közpolitika" alkalmazásának híve, aminek lényege;
A kormányzati akarat köztisztviselők általi, önkényes szabotálása.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a parlament, kormány, kormányfő, döntéseit, a végrehajtó köztisztviselői kar, - teszése szerint értelmezve a kitűzött célt, - saját elképzelése, meggyőződése szerint hajtja végre.
El lehet képzelni, a Lánczi-Navracsics által kiválasztott köztisztviselői gárda, mekkora kockázatot jelent, a kormánydöntések végrehajtása tekintetében!
A közigazgatás Navracsics által való irányítása, komoly veszélyt jelent a kormányzásra, és magyaországra nézve!

Ne legyen igazam.
süti beállítások módosítása