Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
22:33

Többször utaltam már arra, hogy az új parlamenti felállás a korábbinál kiszámíthatatlanabbá és érdekesebbé teheti a magyar politikát. Ennek a megváltozott politikai térnek egy fontos aspektusáról azonban még nem szóltam elég hangsúlyosan: az ellenzékbe került három párt speciális – Magyarországon még nem tapasztalt - helyzete nagy könnyebbséget jelenthet a kormányzó Fidesz számára.

(Fotó: MTI)

Legalább két okból beszélhetünk radikálisan új helyzetről.

Egyrészt korábban még soha nem fordult elő, hogy az ellenzéki oldal pártjai közötti távolság szinte beláthatatlan: a Jobbik (amely nem 1998-2002-es MIÉP-méretű kis parlamenti párt lett) – politikusi és szavazói szinten egyaránt - egyértelműen a Fideszhez áll sokkal közelebb, mint a másik két ellenzéki párthoz, de még azon pártok is inkább egymás gyengítésében lehetnek érdekeltek (MSZP és LMP), amelyek esetében nincs szó áthidalhatatlan távolságról.

Másrészt az új parlament megalakulásának pillanatában az ellenzék kormányképtelen látványt nyújt: egyik pártja sincs abban a helyzetben, hogy magát hitelesen az első számú váltópárt szerepében láttassa, azaz egyedüliként várhassa, hogy hozzá vándorolnak a kormányban csalódott szavazók. 1994 kivételével és különösen 1998 után minden választás után világos volt, hogy a kormányzó párt(ok) gyengülésével kiknek a kezébe kerülhetne a kormányrúd (bár 1990 és 1994 között a szereplő személye többször változott), most ez messze nem egyértelmű.

A megosztott és gyenge ellenzék léte a Fidesz számára komoly lehetőségeket kínál. Már ezen a héten, a parlamenti pozíciókról való egyezkedéseken megteheti, hogy olyan tárgyalási feltételekkel áll elő, olyan – látszólag akár nagyvonalú – javaslatokat tesz, amelyek sikeres teljesítéséhez, elfogadásához az ellenzéknek összehangoltan kellene fellépnie. Miután azonban ez – az ellenzéki együttműködés – sem érzelmi, sem stratégiai okokból nem teljesíthető, az egymás torkának eső frakciók láttán a Fidesz már okkal kerülhet döntési helyzetbe.  Ha a kormányra készülő párt ügyesen alkalmazza az oszd meg és uralkodj elvét, minden fontosabb politikai vitában egyszerre lehet kompromisszum- és cselekvőképes, miközben az ellenzék pártjai egymással vitázva folyamatosan saját tehetetlenségüket hangsúlyozzák. Egységes, cselekvő kormány és önmagával is vitatkozó ellenzék – ennél szebb és tisztább képet nem is kívánhatna magának a Fidesz.

x x x

Szemléltető példa ehhez: Lázár János az MTV-ben (2010. május 5.). 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr561969838

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan lehet legyőzni egy kétharmados pártot? 2010.05.02. 23:41:59

Az MSZP, a Jobbik és az LMP szavazóit, programját és politikusait tekintve is teljesen inkompatibilis egymással. Nagyon valószínűtlen, hogy össze tudjanak fogni. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu) "Átkozottul bonyolult helyzet", "dr...

Trackback: Hogyan lehet legyőzni egy kétharmados pártot? 2010.05.02. 23:05:11

Az MSZP, a Jobbik és az LMP szavazóit, programját és politikusait tekintve is teljesen inkompatibilis egymással. Nagyon valószínűtlen, hogy össze tudjanak fogni. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu) "Átkozottul bonyolult helyzet", "dr...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Publius Decius Mus 2010.05.03. 13:32:29

@fvipera: Bajnainak pozitív megitélése lesz? Attól függ kinek a részéről. A Gyurcsány-féle ámokfutásnak tevékeny résztvevője volt, ha valaki elfelejtette volna. Utána egyszerűen kivitelezte azt a programot amit az IMF-ben egy indiai csávó talált ki nekünk grafikonok és az IMF érdekei alapján.

jjulie 2010.05.03. 13:32:59

@hoplita:

a magyarkodó építészhez kell egy kis politikai flugosság, nézd meg a lechnert

Idet 2010.05.03. 13:34:30

@jjulie: Na, ez az. Ez a tipikus magyar reakció egy megoldhatatlannak tűnő nehéz problémára. Ha elsőre nem megy, robbantunk vagy öngyilkosok leszünk.

Azzal együtt, hogy a bankokat kellene megrendszabályozni, és az istenadta nép is gondolkozhatna a hitelfelvételek előtt, apróbetűs rész+valaki hozzáértő stb.

Iszonyú az iskolázatlanság. Az a szerencsétlen asszony látatlanban funkcionális analfabéta!

jjulie 2010.05.03. 13:34:36

@Publius Decius Mus:

az orbán meg folytatja, tehát egymás mellett lesznek időrendben a pozitív jelükkel együtt

Idet 2010.05.03. 13:35:55

@ó jaj: Offolhatnál egyet, hogy szerinted mi a baj vele?

hoplita 2010.05.03. 13:36:38

@Idet:
Ne haragudj, de amikor pár hete azt a korszakalkotó közjogi javaslatot tette, hogy válasszuk Orbánt kormányzónak, akkor megállapítottam, hogy több mész lehet már az agyában, mint amivel egy tanyaházat ki lehetne kenni.
De orbán-pincsinek így is megtenné...:)))

Idet 2010.05.03. 13:37:06

@fvipera: Ja, akkor vissza az egész! Török Gábor for president!

sárkányfő 2010.05.03. 13:37:21

@Idet: Tisztára olybá tűnik, hogy te abban a tévedésben leledzel, hogy M.-et a fideszes körökön túl is elismerik. Építészként persze el is ismerik, de egyébként... Még konzervatív mércével mérve is besavanyodott, kőmerev, nagyon nehéz ember, aki nem képes túllépni ezer éves sérelmein.
És mi a baj konkrétan a viselkedésemmel?

fvipera 2010.05.03. 13:37:41

@fvipera: pitérhez.

ha jól sejtem P. Hajnalka már nem ül előzetesben. Szép nyitánya volt az Eclipse ügy a Kövér - Pintér háborúnak. Törésvonalakat mostantól nem a nemzeti oldal és az idegenszívűek között kell keresni; kezdődik a nemzeti oldal újrafelosztása. csupa, csupa nagy játékos: csányi, simicska, pintér, kövér. a jelek szerint viktor nem kövér mellé állt. talán nem volt véletlen kövér nyilatkozata az adócsökkentés elmaradásáról; hitelességi versenyt kezdett viktorral.

fodrászhoz nem megy soha már?

jjulie 2010.05.03. 13:39:06

@Zoltchy:

"jurtás-turulos organikus építészet" politikai sík nélkül olyan fából vaskarika, mint a kedvencem a "világi zsidó gimnázium"

ilyen is van budapesten, meg a makovecz is

fvipera 2010.05.03. 13:40:27

@Publius Decius Mus: egy kormányő nem atomfizikus, adott programot kell végrehajtania; ami nem evidens feladat, mivel negatív összegű a torta recesszió idején. ne becsüld le a válságmenedzsment végrehajtásához szükséges munkát. amúgy azt írtam, a későbbi történelem könyvekben. Tehát unokáink már érteni fogják azt, amit a jelek szerint Te még nem.

Idet 2010.05.03. 13:41:01

@hoplita: Az lehet. De akkor se hülyézd le, kérlek! Ő zseniális építész, azon felül teoretikusnak sem utolsó. Nagyon sok írását olvastam. Kevesen tettek le annyit az asztalra az ő métier-jében, mint Makovecz. Ha le vén hülyézed, engem is megsértesz. Nem, mintha nem volna mindegy, de akkor is!

Zoltchy (törölt) 2010.05.03. 13:42:13

@jjulie:

Akkor, a nemzeti érzelemnek kizárólag politikai vetülete van?

jjulie 2010.05.03. 13:43:16

@radala:

a sok munka jó hír, én is iszonyú sok időt elszúrtam itt, meg vannak számlálva a perceim, hogy végképp visszatérjek az életbe

azért nem bánom, sok mindent álgondoltam itt, ha ez nem is mindig látszott, és megérte ez a törökakadémia (meg remélem sok fidesz központi ember olvasóm volt, csak nemhiába szapultam itt öket vagy 2500 hsz.ben)

Idet 2010.05.03. 13:44:07

@ó jaj: Bocs, bocs! Semmi baj vele, Hoplita és a lehülyézés járt az eszemben.

Természetesen annak tartod, aminek óhajtod, ez szíved joga!

Idet 2010.05.03. 13:45:56

@ó jaj: Ismered netán személyesen is?

sárkányfő 2010.05.03. 13:46:04

@jjulie: én láttam már éjjel-nappali kisboltot is. Kirakatán nagy betűkkel: non-stop! Az ajtón meg: Nyitva reggel 6-tól este 10-ig :)

united skates 2010.05.03. 13:46:25

én nem érzem úgy, hogy a maszop és a jobbik szavazói olyan távol esnének egymástól, legfeljebb életkorban, amúgy mindkét párt a sima idióta hívőkre épít.

szépen együtt fognak szavazni, miközben majd bőszen utálják egymást.

jjulie 2010.05.03. 13:46:40

@Zoltchy:

na most alkotok: hát talán az a helyes, hogy a nemzeti érzelem fogalomkör, az a politikai fogalmak részhalmaza

ha csak nem hisszük el, hogy van világi zsidó gimnázium

Diocles 2010.05.03. 13:47:23

Egyébként Dávid Ibolya is lehetett volna köztársasági elnök most, ha nem fekszik le Gyurcsánynak.

Remélem eszi otthon a fene, h mit szalasztott el. :)

hoplita 2010.05.03. 13:47:30

@Idet:
Igen, zseniális építész, valóban, figyelemre méltó gondolatai vannak...
Csak ne politizáljon, a Jó Isten áldja meg, mert a falra mászok.:(
Miért kell mindenkinek ebbe belefolyni, kényszert éreznek, vagy mi a bánatos faxom...?????
Roppant illúzióromboló, ha egy ikonról kiderül, hogy politikai analfabéta.:(

jjulie 2010.05.03. 13:49:25

@ó jaj:

értem, a nemzeti zsidó gimnáziumot az intézmény igazgató helyettese mondta az arcomba az iskolában az irodájában, igaz levegó vétel nélkül tette hozzá hogy fából vaskarika, nem az övé volt a bolt?

fvipera 2010.05.03. 13:50:57

@united skates: minden jelenlegi parlamenti párt hívei az ingyenebéd hívei, ha róluk van szó. ha másokról, akkor a piac barátai. és a liberalizmushoz való hozzáállásuk is azonos elven működik; szörnyen toleránsak magukkal.

jjulie 2010.05.03. 13:51:40

@hoplita:

kérdezd meg, az idettől hogy az Éhes városban, mit írt a lechnerről a pálutcaifiukos molnár

hoplita 2010.05.03. 13:53:09

@united skates:
Ja...
Ennek első példája lesz, amikor egyként, kart karba öltve elutasítják a végszavazásnál Orbánt és a kormányprogramot.:))

Na, neked is kár volt kalimpálnod, ilyen hülyeségek csusszannak ki az ujjaid alól, látod..?:DD
De én vagyok az idióta hívő...

tölgyes 2010.05.03. 13:53:31

@Zoltchy: Azt gondolom, hogy fordítva ül a lovon... A fidesz 72 alkalommal tett javaslatot a kisebb parlamentre, de az MSZP még tárgysorozatba se volt hajlandó venni a javaslatot.Nem egy ilyen ügy volt.... Most kormányon bizonyíthatja a fidesz, hogy másképpen is lehet... Miért baj ez Önnek. Vagy jobban tetszene, ha azt csinálná amit az MSZP csinált???
Az meg hogy a fidesz nem támogatta az MSZP elkúrásait helyes. Gondolja el mekkora bajban lennénk, ha a mostani helyzet a fidesz támogatásával jött volna létre...:::(((

tölgyes 2010.05.03. 13:54:58

@jjulie: Nem igazán értem, hogy mit zagyvál itt össze!.. de ha maga tudja..:)

Idet 2010.05.03. 13:55:01

@Zoltchy: Igen, igazad van. A politika nem neki való, semmilyen művésznek sem. De neki is joga van megnyilatkozni, és lényegesen kevesebb hülyeséget beszél, mint a legtöbben, akár itt is, a való életről már nem is beszélve...
Én inkább a szerves élet építészetének nevezném, amit csinál. Abba a jurta is beletartozik, meg a turul is. Tudod, amit írt a nyelv és a ház részeinek elnevezése közti összefüggésekről, meg az a madár-épület, menedékház, csak nem jut eszembe most, hol.

tölgyes 2010.05.03. 13:57:30

@hoplita: Nem nagyon van más út mint a bölcs és fontolva lépkedés... gondolom Ön se hisz az egyszeri nagy férfias tettekben.

lüke 2010.05.03. 13:57:53

@simonmondja.:
cini, cini....
már majdnem olyan hangnem, mint a hatalom az emberekről......
szépen alakulunk
de egy kis remény azért lehet:)

lüke 2010.05.03. 13:59:02

@tölgyes:
mert maga is nehezen értelmez,mint én
én se értem
was ist das zürzavar?

jjulie 2010.05.03. 13:59:12

@tölgyes:

dehogyisnem, csak tetteted

azért azzal a mondattal sziven ütöttél, majd meg esz azóta a fene, hogy ebben a formában nem én írtam le először, hanem pont egy vérnarancsból csorgott ki

Idet 2010.05.03. 14:00:03

@ó jaj: Mert én igen, bár nem bensőségesen. Egészen más kép alakul ki az emberben a másikról a személyes ismeretség alapján, akkor is, ha felmerül némi diszkrepancia a viselkedés és a mondottak között... szeretnivaló, nagyon érzékeny ember, hihetetlenül jól adja elő a mondandóját, úgy vált az esze, mint a villám, és folytathatnám, de nem teszem. Ennyiből is kiderül, hogy emberileg is nagyon kedvelem őt.

tölgyes 2010.05.03. 14:00:04

@simonmondja.: Értem. Tehát Ön szerint az MSZP leginkább már csak megszűnni szeretne. .. Ennek a hírnek sokan örülnének.. csak valahogy nem lehet benne bízni..:::))

Ordnassac 2010.05.03. 14:00:06

@Idet: attól, hogy vannak hülyék az MSZP-ben (Gurmai Zita amúgy sem volt miniszter), attól miért kell a Fidesznek is úrikaszínót varázsolnia a kormányból? Vannak azért elég jó képességű nők is a Fideszben és az értelmiségi háttérben.

@Diocles: Mellár Tamás fideszes önkó képviselő volt Pécsett, meg elismert statisztikus (volt KSH-elnök). Szeretik a jobboldalon. Lányi András sem kifejezetten baloldali. Schneller István fia meg fideszes képviselő a Fővárosi Közgyűlésben. Amúgy szerintem nem Sólyom nyomul, megy ez magától is. Kopp Máriával több gond lenne: most tette le a garast Sólyom mellett, másrészt meg vonzereje Mádléhoz hasonló...

@cambridge.on: Matolcsytól én is tartok, remélem az alatta dolgozók nem engedik túlságosan belefolyni a dolgokba. Martonyi elmegy, kell a tapasztalat az EU-elnökséghez (nem lepne meg, ha utána lemondana). Pintér... hát igen.

hoplita 2010.05.03. 14:00:59

@tölgyes:
Nem hiszek a világmegváltásban, ha erre célzol...ahhoz már öreg vagyok.:)))
De lépten-nyomon tapasztalom a bölcsességnek álcázott és úgy eladott gyávaságot és kishitűséget...sajnos.

tölgyes 2010.05.03. 14:02:00

@JR69: Ön már azelőtt meghozta az ítélete, hogy a per elkezdődött volna.

tölgyes 2010.05.03. 14:04:19

@simonmondja.: Talán az, hogy egy politikai döntéshez meg kell szervezni a többséget... meg kell kötni az alkukat..meg kell nyugtatni a kételkedőket... akik mindig mindenütt vannak: ezt mondják többek között politikának. Ehhez kell némi idő.. mondjuk a választás után egy hét..:)

Publius Decius Mus 2010.05.03. 14:04:58

@fvipera: Látom te már megírtad a történelemkönyvet az unokáknak. Röntgenszemed előtt jelenünk titkai titkai feltárulnak. Koklúzió: Bajnai egy igazi JÓ ember! Orbán ROSZZ!

Gyere le a szerről öcsi.

sárkányfő 2010.05.03. 14:05:22

@Idet: Éreztem én, hogy több van a reakciód mögött :)
Nos, a személyes ismeretség sajnos a téma szempontjából nem sokat számít. Én is ismerek személyesen pár embert, akik teljesen hülyeségeket beszélnek, ha politikáról van szó, pedig egyébként remek emberek.
M.-et a köz a szerint ítéli meg, ahogy a nyilvánosság előtt megszólal, ez már csak így megy.
De hagyjuk szegényt, engem spec. nem érdekel.

bandeirante 2010.05.03. 14:05:55

@Diocles: Én se bánnám, ha lenne egy női elnökünk, bár pont Kopp Mária, hát nem tudom. A lényeg az, hogy lehetőleg se tudós, se művész ne legyen, vagy legalábbis ne elsősorban tudósként vagy művészként legyen ismert, mert azoknak nem való a politika (és hát a köztársasági elnök is politikus, akármerről is nézem).

lüke 2010.05.03. 14:05:56

@Ordnassac:
hogy jön ide az öreg Schneller?
ő nem volt SZDSZ-s, csak a Váliba járt
Demszkyékkel
Domi meg Fideszes -igy van jól
-egyébként ő is Szentágotai rokon-

tölgyes 2010.05.03. 14:06:13

@radala: Én meg jobban szeretném, ha képesek volnának élni a gesztussal, mert az talán azt jelenti, hogy erőt vett rajtuk a józan ész.

tölgyes 2010.05.03. 14:08:01

@jjulie: Eddig is így volt: a fontos dolgokat nem Ön mondta, hanem más...::))

sárkányfő 2010.05.03. 14:08:04

Gábor, itt vagy, várható ma új poszt a kormányról?

Idet 2010.05.03. 14:08:06

@Ordnassac: Miért olyan fontos a női miniszterek jelenléte? Inkább a jó miniszterek jelenléte a fontos.
A Quotenfrauen nem sokat lendíthetnek... és hátha nem is ambicionálják a kirakatmunkát? Egy miniszter bizonyos mértékig az.
Zitánkat csak a jelleg kedvéért említettem!

Ordnassac 2010.05.03. 14:08:33

@lüke: csak jelezni akartam, hogy több fideszes (és tisztelt) értelmiségi van az aláírók között, mint Kopp Mária és Makovecz Imre. Semmi egyebet.

jjulie 2010.05.03. 14:09:05

@tölgyes:

megijesztesz, ma te írod az én szövegeimet

Idet 2010.05.03. 14:09:33

@ó jaj: OK, csakugyan hagyjuk, de legalább ezt is tudjuk, nem?

tölgyes 2010.05.03. 14:10:08

@hoplita: Ilyeneket bármikor lehet mondani: bölcsességnek álcázott gyávaság.. csak ezek a mondatok - lévén közhelyek - semmire se jók.

jjulie 2010.05.03. 14:10:57

@Ordnassac:

ha jól értem, ez ellenforradalom?

tölgyes 2010.05.03. 14:11:50

@jjulie: Én szinte mindig okos dolgokat szoktam mondani..:)

jjulie 2010.05.03. 14:12:38

@tölgyes:

dehogynem, bérelthelyet biztosítanak a pult közepén a kocsmában (meg a hordón)

Ordnassac 2010.05.03. 14:12:57

@Idet: miért kell egy női miniszternek mindjárt kvótanőnek lennie? Skandinávoknál ez senkit sem érdekel...

Ordnassac 2010.05.03. 14:13:52

@jjulie: ha forradalomnak nem is tekinteném, de egy jó példa arra, hogy mennyire téves megállapítás az, hogy a jobbolal egy homogén tömb.

Ordnassac 2010.05.03. 14:18:12

Azt tudja valaki, hogy a sport, a turizmus és a környezetvédelem melyik tárc(s)a alá kerül?

jjulie 2010.05.03. 14:19:52

@Ordnassac:

mármint a tábori zászlóalj?

nekem inkább az jön le belőle (persze azt látok bele, amit szeretnék látni) hogy belül van rés a pajzson, ez egy szokatlan és nyilt szembeállás a viktorral, és a szűk körével, mégpedig nem is madársörét tűzerővel a gyakorlópályán

jjulie 2010.05.03. 14:25:14

@Ordnassac:

forradalom az a választási siker volt, ez meg az ellenforradalom

Diocles 2010.05.03. 14:29:55

@Ordnassac:

Ezeket az embereket szerintem bepalizták, legalábbis a jobbos aláírókat.

A valódi szándék ott van Tölgyessy mai interjújában, csak és kizárólag azért kell Sólyom, h korlátozza az új kormányt. Tölgyessy legalább ezt korrekten megmondta, h mire megy ki a játék. Kérdés, h a köztársasági elnököt arra tartjuk-e, h "harcoljon" a demokratikusan megválasztott kormánnyal?

Gondold el, h milyen lenne a kinevezési gyakorlat. A Fidesz arra kapott demokratikus felhatalmazást, h kinevezze az általa alkalmas vélt embereket kétharmados többséggel, ha kell, Sólyom viszont nem volna hajlandó egyeztetni továbbra sem a pártokkal. Elég bizarr helyzet volna, nem?

A Fideszt felhatalmazta a nép, ellenben ha Sólyom továbbra sem egyeztet, és ragaszkodik a megszokott haveri köréhez (pl. Majtényihoz) a kinevezéseknél, akkor a Fidesz a hajára kenheti a kétharmadot, holott ő a hatalmát demokratikusan szerezte, Sólyom meg közvetve.

Az aláírók szerintem maguk sem szeretnék megkötni így a Fidesz kezét (mármint a jobbos naiva részük, mert az okos Tölgyessy, vagy pláne Majtényi kifejezetten ezt szeretné), ezért gondolom, h nagyon nem gondolták végig.

(Nagyon nem szeretem az ilyen aláírósdit, amikor az aláíró-kommandók kihasználják azt, h a név ismert, és ekként próbálják manipulálni a többieket, sőt, magukat az aláírókat is. Pedig semmi nem garantálja, h egy kiváló művész jobban eligazodik pol. kérdésekben, józanabb, stb., mint akár egy szalagmunkás. Heidegger a toronymagas intelligenciájával náci volt, József Attila kommunista, és így tovább.)

radala 2010.05.03. 14:35:19

@Diocles: Nagyon jó gondolat, remélem veri a fejét a falba, tuti KE lehetne most, ha kitart...
Jó, hogy ezt leírtad. Láthatom ismét, hogy milyen igazságos is a világ:-)
@jjulie: Jut eszembe, múltkor eszembe jutottál, illetve az Újpestes sztori. Volt a HV-ben egy Rácpácegreses cikk. Nyilván voltak a világban értelmes emberek gyakorta. Őszintén szólva nagyon kíváncsi leszek, hogy mi lesz most. Sajnos sok jóra nem lehet számítani.
Voltam ebédelni, közben osztrák bulvárt olvastam és itt azon háborognak, hogy amikor Madoff 150 évet kap 50 milliárdért, akkor a görög minszterek, hogyhogy nincsenek még lecsukva. Múlt héten azon puffogtak, hogy a görögök 55 évesen (vagy hány) mennek nyugdíjba, minden negyedik közalkalmazott és a taxis nem ad számlát, bezzeg szegény osztrákok sokkal hosszabban dolgoznak csak minden 9. ka és a taxis is ad számlát...
Sajnos Mo-n nem lehetne fölháborodott cikkeket írni a görögökkel kapcsolatban.

Zoltchy (törölt) 2010.05.03. 14:37:03

@tölgyes:

Kedves tölgyes!

A mostani helyzet a Fidesz támogatásával jött létre.
És igen, bajban vagyunk.

radala 2010.05.03. 14:38:06

@tölgyes: De hogyan lehetne egy ilyen gesztussal élni. Ha soha nem lett volna 5 alelnöke a Háznak akkor talán. Nyilván jó lenne, ha a politikusaink nem lennének hülyék, de szerintem erre igen kicsiny az esély. Lendvai szimpatikusan nyilatkozott, hogy nem akar alelnök lenni. Ez például már most meglepő és pozitív.

Idet 2010.05.03. 14:40:27

@Ordnassac: Bár ott tartanánk, mint a skandinávok...

Idet 2010.05.03. 14:43:18

@Ordnassac: Homogén tömbök pedig nincsenek!

Ordnassac 2010.05.03. 14:50:33

@Idet: ebben egyetértünk. :-)

@Diocles: checks and balances-ről már hallottál? Az egyik legdemokratikusabb elv. Fékek és egyensúlyok. Igen, hiába a kétharmad, kellenek fékek és egyensúlyok, amelyek ezt az atipikus helyzetet valamennyire ellensúlyozzák. Ebben semmi ördögtől való nincs.

Honnan tudod, hogy az aláíró jobbos emberek nem ugyanazt akarják, csak Tölgyessy ellenében ezt nem mondják ki?

hoplita 2010.05.03. 14:51:10

@tölgyes:
Ja kérem, az evidens dolgok közhelyesek..de miért nem nevezed inkább populistának vagy demamgógnak...?
Az trendibb elnevezés....:)))

Diocles 2010.05.03. 15:02:40

@Ordnassac:
Makovecz a Heti Válasznak adott interjújában kormányzói jogkört követelt Orbánnak, gondolod, h ő is azért akarja Sólyomot, mint Majtényi?
Itt hoplitának van igaza, illúzióromboló, amikor egy művészikon politizálni kezd...

A fék egyébként maga a közvélemény.
Ha az Orbán-kormánnyal elszalad a ló, akkor semmi nem mentheti meg a bukástól. Inkább azt tartanám antidemokratikusnak, h néhány, magát elitnek gondoló értelmiségi (Tölgyessy, Majtényi) azt gondolja, hogy ha már a Fidesznek kétharmada van, ők majd jól revorverezik és kordában tartják Sólyom segítségével.

A fékek és ellensúlyok hasonlatod tehát ezért is sántit, lásd kinevezések ügye, elég abszurd volna, ha egy kétharmados felhatalmazást kapott erőt felülírhat egy nem nép által megválasztott elnök, vagyis gyakorlatilag megkötheti a Fidesz kezét.

Ordnassac 2010.05.03. 15:12:35

@Diocles: Makovecz lehet, hogy kivétel, de a többi? (Ki tudja, lehet, hogy Makovecznek is változott a véleménye, nem tilos.)

Idézet hatályos alkotmányunkból: 2. § (2) A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja.

Mivel a köztársasági elnököt is a választott képviselők választják, így alkotmányjogilag nincs különbség a népszuverenitás alapján.

A közvélemény nem elég féknek. Ritka kivétel volt a népszavazás, de Gyurcsányt is csak erős késleltetéssel tudta kimozdítani a helyéről. Mi biztosítja ezt, ha OV elszúrja? Ne ódzkodjunk ennyire az intézményi korlátoktól, nem csak Magyarországon léteznek, nem véletlenül.

Mediacapa 2010.05.03. 15:16:55

Lehet, hogy politikai farkasvakságban szenvedek, de szerintem több kára lenne annak, ha a Fidesz kifarolna Sólyom mögül.

Tekintélyes a nemzetközi színtéren is (a németek egyenesen odavannak érte), vérbeli demokrata, rendszerváltó, enyhén jobbos elhajlású, de képes megtestesíteni a nemzet egységét és amikor nagyon gáz volt a helyzet (Öszöd, október 23.), helyén volt az esze, nem volt hajlandó semmilyen kompromisszumra…. Nagyon nehezen tudnák elmagyarázni – például nekem, mérsékelt jobboldalinak – hogy miért nem folytathatja.

Ráadásul rendkívül nehéz hónapok jönnek, és ehhez felesleges támadási felületet adna a saját táboron belül is. Sólyommal maga mellett tarthatná az értelmiségi elitet, akinek jóindulatára szerintem a Fidesznek szüksége lesz és az LMP-t, amivel az ellenzék egy részének a támogatását is maga mellett tudja (ez ugyan szimbolikus, de fontos).
Jelezhetné a baloldal felé, mindenféle diktatúrától való félelem alaptalan. És egy kormánynak a belépője nagyon fontos.
Szóval nagyon csalódnék, ha Sólyom nem folytathatná.

Ordnassac 2010.05.03. 15:18:43

Ahogy elnézem az időhúzás népszerű lett mostanában.

www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-350126 <--- csak MA-t választották meg, a többi kérdésről nem döntöttek.

A KDNP-frakció csak előkészítő ülést tartott ma, majd szerdán lesz végeleges a dolog (eddig úgy volt, hogy már ma megalakul).

Az LMP háza tájáról semmi hír.

jjulie 2010.05.03. 15:20:53

@Mediacapa:

az orbán attól tar, ha mindenhol ne az ö embere lesz az ciki, és ha a solyóm a helyén marad,akkor nem 20, hanem csak 19 évre lesz bebetonozódva, az meg kevés

radala 2010.05.03. 15:27:58

@Mediacapa: Teljesen egyetértek.
Írd alá:-)
ke2010.hu/index.php?alair=i#alairohely

Egyedül azt nem értem, hogy Majtényi, ha valóban szeretné SL-t, akkor miért nem marad inkább kussban. Szerintem nem én vagyok az egyetlen "normális" Fideszes, aki Majtényit egy vállalhatatlan, zsíroshajú, korpás kis fasznak gondolja.
A többi támogató rendben lenne. Én alá is írtam.
Szerintem maradni is fog SL. Nem mintha Pálinkással bajom lenne mondjuk, de 5 év múlva is "mi" jövünk még remélhetőleg:-)

Ordnassac 2010.05.03. 15:36:54

@radala: számomra nem is Sólyom személye a fontos, hanem az, hogy legyen egy intézményi kontrollja is a kétharmadnak. Ez felőlem akár lehet Bihari Mihály, Kukorelli István, de akár Paczolay Péter is (sőt, merem állítani, még Vizi E. Szilveszter is ez a kategória lenne).

Diocles 2010.05.03. 15:37:11

@radala:

a Sólyommal való konfliktust nem tudja megspórolni a Fidesz, ha Sólyom marad, azzal csak bekódolná a vitákat öt évre.

tény, h Sólyom utálta Gyurcsányt, de a Fidesszel is legalább annyira fasírtban lesz, és Orbán nem hülye, látja ezt szerintem.
aki aláír, az a libsik szekerét tolja, ha akaratlanul is.

török gábor 2010.05.03. 15:40:41

@ó jaj: igen, igen, csak sajnos mással is kell foglalkoznom :)

jjulie 2010.05.03. 15:42:10

@radala:

amikor egy oszrták felháborodik az mindíg nagyon teszik, először is a amikor elverték őket a poroszok az részben azért volt, mert csak előltőltös puskáik voltak, a poroszoknak meg már hátultöltös, 1866 volt ekkor, nézd meg, hogy a kicsit előbb lezajlott észak-dél háburút milyen fegyverekkel vívták

az osztrák parasztja, az egykori rabló habsburg zsoldosok leszármazottjai, akik különböző egyenruhákban végigrabolták a legutóbbi háborút is, aztán az első világháború után büntetésből jött letre az országuk, amit senki nem akart, és helyből olyan vörösök kerültek hatalomra, akikhez képest a károlyi még csak kismiska sem volt, és nyugatról tolták beléjük a kaját meg minden egyebet, csak ne hogy vörösebbek legyenek a trockíjnál is

szóval amikor egy osztrák kinyitja a száját kritizálni meg panaszkodni, sűrgősen el kell küldeni az anyja picsájába, ez a helyes bánásmód, és meg is szokták érteni

radala 2010.05.03. 15:44:22

@Ordnassac: Na ja csak minek változtatni, ha van egy "tökéletes". Szerintem Kopp Mária, Makovecz, Lányi elég kéne, hogy legyen ahhoz, hogy a Fidesz jobb belátásra térjen, már csak azért is, mert én azt sem tudom, hogy rossz belátáson van egyáltalán. ha én lennék OV és SL-t akarnám, akkor lehet, hogy megkérném PZ-t hogy mondja el a Mokkában, hogy szerinte SL nem fasza, mert akkor jönne a sok lökött értelmiségi és én, mint OV eljátszhatnám, hogy bár tudnék jobbat tudnék Fideszesebbet, de annyira a pártok fölött állok, hogy legyen meg az örömötök.
Ha nem így van azt is érteni vélem.
nagyon nem örültem Pintérnek, amikor fél éve először hallottam, hogy ö lesz a BM, most meg már azt gondolom, hogy nyilván valamit nagyon tudhat...
Mindenesetre, ahogy elnéztem a kormányt csak OV-tól meg NT-töl vennék használt autót, no jó lehet, hogy Réthelyitől is mert elhinném neki, hogy megkímélt a verda:-) Ok vargától is vennék, de Hende, Pintér, Fellegi nem olyan nagyon bizalomgerjesztő... Ez a Fazekas meg hihetetlen gyíknak néz ki, neki meg eladni nem adnék el semmit:-)

radala 2010.05.03. 15:45:39

@Diocles: akkor elbasztam:-)
Mindenesetre értem. Majtényivel valóban nem örülök, hogy bárhol együtt szerepelhet a nevem....

radala 2010.05.03. 15:52:29

@jjulie: Igazából nem erről beszéltem. Én szeretem az osztrákokat, bár ezt korábban soha nem gondoltam volna. Pont azt szeretem bennük, ami a legutálatosabb egy magyarnak, hogy állati kispolgárok. Azért mondtam, hogy puffognak, mert azt akartam érzékeltetni, hogy nem értek velük egyet, viszont nagyon szeretnék egy olyan országban élni, ahol ilyen gusztustalanságokat jogosan le lehet írni. Tulajdonképpen a legjobb, ami az emberrel történhet, hogy csupa kispolgár lakja az országát:-) Egyrészt könnyebb nem kispolgárnak lenni, másrészt rend van.:-)
gyuloltellensegeink.blog.hu/2009/11/12/az_osztrakok

kenderesi (törölt) 2010.05.03. 15:58:16

A balliberális oldalnak két bástyája maradt még, az MNB és Sólyom. Az utóbbi jelentősége nem csak a közjogi helyzete miatt nagy, hanem politikai szempontból is alkalmas lehet arra, hogy mögötte egy bal-, és jobboldali liberálisokat tömörítő egységfront jöjjön létre, akár egy Orbán-kormánnyal szemben is. Ennek csírái mutatkoznak meg a most közzétett felhívásban. A jobboldali liberálison természetesen pl. Tölgyessy Pétert értem, és nem a Kopp, Makovecz féle vonalat, akik szerintem kakukktojások ebben az akcióban. Ilyen szempontból a köztudottan liberális, baloldal "kedvence" Pokorni "elszólása" is tekinthető egy olyan elemnek, amely inkább a folyamat beindulását katalizálta, semmint Sólyom esélyeinek gyengülését jelezte volna. Félreértés ne essék, én is jobban örülnék, ha Sólyom lenne újra a KE, mintha egy elvarázsolt (a politikában, jogban kevéssé járatos) tudós, pl. Vizi E., Pálinkás, csak azért nem árt, ha látjuk a mögöttes okokat és szándékokat.

kenderesi (törölt) 2010.05.03. 16:02:05

@kenderesi:
Rosszul fogalmaztam: Sólyom természetesen nem a ballib oldal bástyája, hanem inkább egy lehetőség a számukra, a legkisebbik rossz, mint ahogy megválasztásakor a Fidesz számára volt.

kenderesi (törölt) 2010.05.03. 16:04:20

Rosszul fogalmaztam: Sólyom természetesen nem a baloldal bástyája, hanem egy lehetőség, a legkisebb rossz, mint ahogy a Fidesz számára is az volt.

jjulie 2010.05.03. 16:09:04

@radala:

ausztria sokkal inkább egyszerűen paraszt ország mint a kispolgár és a falusit ismerem, jól, a bécsit csak könyvekből

vagy 12 éve nem voltam már bécsben, de egy bécsi ismerősöm azt mondta, hogy az ma már jugoszlávia

a saját gusztustalanságaikat is leírják? én tudok egykettőről

ha 55-ben elmentek volna tőlünk is az oroszok és ha csak annyi háborús kárt szenvedtünk volna mint ausztria, akkor mások lennének az arányok

a puffogó osztráknak lófasz a seggébe

marhaszív 2010.05.03. 16:32:31

@jjulie: "az osztrák parasztja, az egykori rabló habsburg zsoldosok leszármazottjai, akik különböző egyenruhákban végigrabolták a legutóbbi háborút is, aztán az első világháború után büntetésből jött letre az országuk, amit senki nem akart, és helyből olyan vörösök kerültek hatalomra, akikhez képest a károlyi még csak kismiska sem volt, és nyugatról tolták beléjük a kaját meg minden egyebet, csak ne hogy vörösebbek legyenek a trockíjnál is"

ahol a vörös és fekete összeért... (mint tudjuk később meg ugye nácibbak lettek a náciknál is.)

radala 2010.05.03. 16:58:25

@jjulie: na ja, ha elmentek volna jó lett volna. Fogalmam sincs hol tartanánk, ma sem tartunk ott ahol tartanunk kellene vagy lehetett volna. Saját disznóságaikat is leírják szerintem. Legalábbis az amstetten-i rém szerintem megviselte őket. Szerintem a normálisabbja tudja, hogy Beethoven német Hitler osztrák és nem fordítva. Nekem azért nincs velük különösebb bajom, mert a magyarokat csöppet sem utálják, vagy én nem veszem észre. Az biztos, hogy én életemben talán először 85-ben voltam Ausztriában, mint egy egy-két hetes cserediák Melkben és akkor roppantul imponált nekem, hogy úgy kezeltek bennünket, mint a monarchia legjelentősebb népének leszármazottjait. Különben is akik szeretik a tejfölt azok már annyira rossz emberek nem lehetnek. Szerintem kispolgárság ide-oda, kellően önkritikusak. A görögök meg bekaphatják az tuti:-)
Amikor Belgiumban voltam én akkor döbbentem meg életemben először, hogy nem csak a nettó szerencse a különbség Mo és a nyugat között. Korábban nem gondoltam, hogy máshol ennyire nyilvánvalóan látszik a sok száz év folyamatos munka iparosodás stb. Persze ez nem egy magyarság kritika csak föltűnő volt.

jeangabin 2010.05.03. 17:23:59

@hoplita: Makovecz politikai vizekre evezését én sem tartom túl szerencsésnek. Rendes ember, jó építész lehet, sőt az is, ugyebár, de mindenhez ő sem érthet, mindent ő sem csinálhat jól - főleg nem "hazai" pályán, a saját szakterületén túl.

jeangabin 2010.05.03. 17:29:18

@Ordnassac: Pintér nálam is a leggyengébb pont, ő az egyértelmű támadási felület. Azaz lesz.
Ugyanis ha az MSZP számomra teljesen megmagyarázhatatlanul nem rúgja magának azt a teljesen értelmetlen öngólt a horváthcsabás "Van egy jó hírem"-mel a la BKV, már mehetne is a nyekergés, hogy hát a Pintér, nade ebben a helyzetben... Amikor kapnak egy hatalmas sallert jobbról a választáson, utána meg adnak saját maguknak balról az ingyen BKV-val... Ki venné most komolyan őket, hogyha elkezdenének pintérezni?

jeangabin 2010.05.03. 17:42:56

Egyébként a poszt valóban jó és izgalmas témára tapint: fordult ugyanis a helyzet.
Soha még koalíciós partner nélküli kormányzás nem volt ebben az országban, bár tegyük hozzá, '94-ben sem lett volna rá szükség.
Az eddigi kormánypolitikát (a mindenkorit) a belső konszenzus- és kompromisszumkeresés hatotta át, egymás oda-vissza zsarolása, szeletelése, annak kísérlete, szőnyeg alatti rugdosódás két kifelé mosolygás közben, stb.
Most a kormány homogén, egy a tábor, egy a zászló lobog és kész.
A megosztottság, az egymással összeférhetetlenség jelensége áttolódott az ellenzék padsoraiba.
Jobbikos fasiszta gárdaruhás zsidózó együtt okádja Orbánra tajtékzó dühét a karvaly-zsidó-multitőke általuk feltételezett hazai helytartójával, az Mszp-vel?
Egymás felszólalásai alatt bólogatnak elismerően...? "Igen, szanyitibi, jól megmondtad ennek az átszavazós zsideszes büdös bunkónak! KITARTÁS!"
Iszonyat röhejes lesz tényleg, ahogyan ez a kettő tűz és víz párt mosakszik, hogy hát nem azért szavazunk együtt, mert, hanem mert... Egyébként pedig dögöljön meg a másik, mert a közös ellensége a zsidó- és cigányirtó Jobbiknak ill. a Demokratikus Charta emblémájába kapaszkodó Mszp-nek ugyanaz: a Zorbán és a Fidesz/JaffaZsidesz.
Hát törhetik a fejüket rendesen, hogy mi legyen a recept, mert minden egyes közös platformon szereplés vér ciki lesz, függetlenül annak indokoltsági szintjétől.

Idet 2010.05.03. 18:14:19

@jjulie: Na, azért ez a "rabló zsoldos leszármazott" erős. Azok a parasztok éppúgy kőkeményen küzdő, a nemesség túlhatalma ellen felkelő paraszt-polgárrá válni kívánó rétegek voltak, mint Európában sok helyütt. Ott is nagy volt ám a szegénység, az csak az 1. vil. háb., sőt inkább a 2. után vált javukra, amit a "fejlődő kapitalizmus" jelentett. Hogy ennek a mértéke eltért a mienktől, az a világtörténelmi tendenciák javára (vagy kárára) írandó.

Idet 2010.05.03. 18:25:05

@jjulie: Ne haragudj, ez marhaság. Ne a mi állapotaink szemszögéből nézd már!! Ők hosszú évek óta az ún. polgári társadalom keretében élnek, dolgoznak, adót fizetnek, ügyeskednek is nyilván, ahogy mindenki, több-kevesebb sikerrel.
Ha rosszul csinálják, vagy vétenek a törvények ellen, megfizetnek. Miért kellene nekik szó nélkül eltűrni a többiek simliskedését? A görögök eleve így kerültek be az eurozónába! B@ssza meg, nekünk miért nem néznek el akkor semmit?! Mert nem nálunk nyaral Nyugat-Európa nagy része?
Mert egy öltést sem számítunk, azért. Mi a fene ez a kettős mérce iránti Vorliebe?

tölgyes 2010.05.03. 18:39:40

@Zoltchy: A jelenlegi helyzet fidesz támogatással jött létre????? Szerintem ezt meg kéne beszélnie azokkal, akik szerint viszont a fidesz mindent meggátolt!!! A kettő együtt nem megy!..:)

tölgyes 2010.05.03. 18:42:30

@radala: Nem is való neki.. ott ülni és hallgatni.. csak azt mondani amit a házszabály előír.. semmilyen kotkodálás zajongás...ááááááá ez nem az Ildikónak való/!

tölgyes 2010.05.03. 18:45:19

@hoplita: Mert a közhelyes nem azonos a populistával se meg a demagóggal se. Még csak nem is szinonimák..:::)))!

hoplita 2010.05.03. 18:48:44

@jjulie:

"...mikor egy oszrták felháborodik az mindíg nagyon teszik, először is a amikor elverték őket a poroszok az részben azért volt, mert csak előltőltös puskáik voltak, a poroszoknak meg már hátultöltös, 1866 volt ekkor, nézd meg, hogy a kicsit előbb lezajlott észak-dél háburút milyen fegyverekkel vívták..."

Az osztrák Lorenzek valóban elavultak voltak a gyútűs Dreyse puskákkal szemben, de a Dreyse még nem szerelt lőszeres hátultöltős volt csak egy később zsákutcának bizonyult "hinterlader".

A szecessziós háborút meg olyan széles fegyverarzenállal játszották le, ami szinte egyedülálló a korabeli háborúk történetében.
A kissé elavult elöltöltős Harper's Ferry-ktől kezdve a végén megjelentek a szerelt lőszeres, alsókulcsos ismétlő puskák, valamint a szintén szereltes Sharpsok.
A döntő hányadát viszont a technikának az elöltöltős Enfieldek, Springfieldek, Remingtonok, Coltok adták.

Csak azért szóltam most hozzád áttételesen, mert ez egy kicsit a "szakmámba" vág és nem szeretem a pontatlanságot.

jjulie 2010.05.03. 18:56:37

@hoplita:

This became the Henry rifle of 1860, which was manufactured by the New Haven Arms Company, and used in considerable numbers by certain Union army units in the American Civil War. Confederates called the Henry "that damned Yankee rifle that they load on Sunday and shoot all week!"

hoplita 2010.05.03. 19:13:51

@jjulie:
A Henry-féle alsókulcsos, amit később a Winchester tökéletesített egy nagyszériás, 73-as modellel még olyan kis mennyiségben gyártott és a hadviselő felek számára elérhetetlen áron megszerezhető fegyver volt, hogy semmiben nem mond ellent az előbb írtaknak.
A megtakarított zsoldból bárki vehetett Henryt, de a 200 dolláros ára és a meglehetősen borsos és hektikus 44-es szerelttel való ellátása luxus volt, nagyon kevesen engedhették meg maguknak.
Ráadásul egy Volunteer vagy egy Berdan klasszissal pontosabb, veszélyesebb fegyver volt elöltöltős létére...

Biztos vagyok benne - bár adatom nincs róla - hogy a mi 48-49-es háborúnkban is volt már itt, Magyarországon 47-es Colt Walker, vagy Patterson, többlövetű elöltöltős revolver.
De a harctereken még a gyutacsos .69-esek, meg .75-ösök dörögtek....
süti beállítások módosítása