Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
23:14

„Már ezen a héten, a parlamenti pozíciókról való egyezkedéseken megteheti, hogy olyan tárgyalási feltételekkel áll elő, olyan – látszólag akár nagyvonalú – javaslatokat tesz, amelyek sikeres teljesítéséhez, elfogadásához az ellenzéknek összehangoltan kellene fellépnie” – írtam múlt vasárnap. Azóta kiderült, hogy a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János tudja, amit tudnia kell: a héten nem tett mást, mint folyamatosan gesztusoknak látszó időzített bombákat nyújtott át az ellenzéknek. A kormányzásra készülő párt szinte mindenbe belement, ami alapvetően nem veszélyezteti érdekeit, de ügyelt arra, hogy az ellenzéki pártok számára közösen tett ajánlatai nyomán jó eséllyel számíthasson azok egymás közötti konfliktusaira.


(Fotó: Délmagyar)

A mai tárgyaláson a Fidesz azt javasolta, hogy az ellenzék a 19 állandó bizottság közül hat esetében kapjon elnöki pozíciót (1. ifjúsági,  szociális, családügyi és lakhatási; 2. költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki; 3. foglalkoztatási és munkaügyi; 4. fenntartható fejlődés; 5. nemzetbiztonsági;  6. fogyasztóvédelmi), mindez szinte pontosan megfelel az ellenzék parlamenti mandátumarányának. A bizottsági alelnöki helyeknél még gálánsabb az ajánlat: a kormányoldal 23, az ellenzék pedig 16 pozíciót kaphat. A Fideszt ezek után nehéz lenne azzal vádolni, hogy visszaélt az ügyben erőfölényével, ugyanakkor az ellenzék három pártja kénytelen egymással megküzdeni. A viszály azonnal ki is tört: a hat elnöki pozíció kapcsán az MSZP 3:2:1, az LMP pedig – hivatkozva arra, hogy nem kaptak parlamenti alelnöki helyet - 2:2:2 arányú felosztást tartana jónak, míg a Jobbik a - listában szereplő - két legfontosabb bizottságot (költségvetési, nemzetbiztonsági) akarja.

Lázár János okosan kalkulált: a Fidesz elkerülte, hogy arról szóljanak a hírek, amire feltehetően az ellenzék készült, azaz a kormányzó párt túlhatalmáról és kompromisszumképtelenségéről. Ha nem lett volna ennyire nagyvonalú az ajánlat, a három ellenzéki párt egymást erősítve kiálthatna kormányzati arroganciát és hívhatná fel a figyelmet „elnyomásukra”. Ebben a helyzetben azonban már nem egymást erősítik az érveik, hanem éppen ellenkezőleg: saját akaratosságukról és pozícióharcaikról szólhatnak a hírek, miközben amúgy ebben a játszmában már szinte az is feledésbe merült, hogy az MSZP korábban a Jobbik teljes karanténba helyezését kívánta. Most nem csupán azt kell lenyelniük a szocialistáknak, hogy a parlamenti patkóban a radikális pártot kapják szomszédnak, hanem az is elképzelhető, hogy éppen velük együttműködve kell az LMP-t jobb belátásra bírniuk.

A háttérben pedig Lázár János kuncoghat nem létező bajsza alatt, s azért udvariasan emlékezteti a nyilvánosságot arra, hogy „a cél az, hogy az alakuló ülésen felálljon a Ház teljes vezetése és létrejöjjön a bizottsági struktúra is”. A Fideszen nem fog múlni…

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr361982924

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vásárhely szégyene 2010.08.25. 16:04:37

 - A Csúcs-szupi-vupi Honlap 2009 díjat pediglen Hódmezővásárhely zsebelheti be! - zengtek akkoriban a fanfárok, s a Kossuth téren egybegyűlt webdizájnerek hirtelen megpillantották kinek a fejire hull az égből aranyos fénykéve.Jegyzem meg: véletle...

Trackback: A konzervatív ember (magyarságtudat, idegenszívűség) 2010.05.08. 19:33:31

A konzervatív ember   „Testvérim vannak, számos milliók; Én védem őket, ők megvédnek engem. Nem félek t...

Trackback: Lázár kamuzott? (+videó) 2010.05.08. 16:22:15

Na jó, lehet hogy, csak nem nyitotta ki az igazság minden részletét. Tegnap az MTV esti műsorában volt vendég az új Fidesz frakcióvezető, Lázár János, aki Hódmezővásárhely polgármestere. Ahol a parlamenti alelnökök számával kapcsolatban feltett kérdésr...

Trackback: Lázár kamuzott? (+videó) 2010.05.08. 15:13:42

Na jó, lehet hogy, csak nem nyitotta ki az igazság minden részletét. Tegnap az MTV esti műsorában volt vendég az új Fidesz frakcióvezető, Lázár János, aki Hódmezővásárhely polgármestere. Ahol a parlamenti alelnökök számával kapcsolatban feltett kérdésr...

Trackback: Amiért meg az ellenzéktől kell félni 2010.05.08. 11:03:15

Szilvásy Györgyöt vagy Novák Elődöt akarjuk-e a nemzetbiztonsági bizottság élére? Miért nem rögtön Budaházyt? Na és ki legyen a külügyi bizottság vezetője, Kovács László vagy Balczó Zoltán? Ugyan Szilvásy nem került be a parlamentbe, nem is beszélve Bu...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pityipű (törölt) 2010.05.07. 23:20:32

Van, aki még péntek éjjel is dolgozik:) Egyébként mi a véleménye arról, hogy a Fidesz megtartja magának a külügyi elnöki posztot?

Ordnassac 2010.05.07. 23:29:27

Vannak azért még érdekességek itt: ahogy Pityipű kolléga is részben említette, a három nemzetközibb bizottság mindegyike kormánypárti kézben marad: külügyi, emberi jogi és uniós.

Az ellenzéknek adott szinte kötelező kettőn (költségvetési és nemzetbiztonsági, ez utóbbi kötelező) kívül a többi nem kifejezetten erős bizottságok. A fenntartható fejl. biztosan az LMP-é, a fogyasztóvédelmin az MSZP és az LMP vitatkozik, a munkaügyit és a nemzetbiztonságit viszik a szocik, marad a Jobbiknak a költségvetési és az ifjúsági. Legalábbis a hírekből ezt sikerült kiolvasnom.

Amúgy mennyire igazak a hírek, hogy Lázár János megtartja polgármesteri tisztségét?

flea 2010.05.07. 23:36:09

Az a nemzetbizottsági nem nemzetbiztonsági akar lenni? (*kuncog*)

cambridge.on 2010.05.07. 23:42:46

T. Török Gábor!
Mi Ordnassac-kal előre szaladtunk időben és az előző blog vége felé folytattunk egy kis eszmecserét erről.

@Ordnassac:
Itt azért Bokros is bekavart a képbe, mert Vona nem akart mellette ülni. Mint EU-s képviselő joga van részt venni az üléseken. Ez nem frakció helyek kérdése.

Lovastengerész 2010.05.07. 23:43:11

Végre egy értelmes ember, aki nem vagdalkozik a nagy magyarkodással hanem ügyesen, mi több ravaszul cselekszik és kommunikál. respect!

cambridge.on 2010.05.07. 23:58:18

Átmásoltam a "rossz" helyre írt hozzászólást:

Igaza volt Török Gábornak: ez az ellenzék nagyon kényelmes környezetet biztosít a Fidesznek. Egy nap alatt képesek voltak abban megegyezni ki hova üljön.
Remélem nem volt túlságosan megerőltető számukra!

Pedig akinek nem volt megfelelő a neki kijelölt hely, kaphatott volna pótszéket mint a moziban.
Gyorsabban rátérhettek volna az érdemi munkára.

A frakciók nagyságát tekintve érthető a szocialisták igénye a 3-2-1 elosztásra.
Az LMP nem kapott elnökhelyettesi pozíciót, ilyen alapon az ő kívánságuk is jogosnak tűnik.

Szebb példát el sem lehet képzelni az oszd meg és uralkodj elvre.
Tényleg mindegyik ellenzéki párt közelebb áll a Fideszhez, mint egy másik ellenzéki párthoz.
Mi fog ebből kisülni?....

qwertzu 2010.05.08. 00:00:00

Divide et impera!
Mókás 4 évnek nézünk elébe.

Ordnassac 2010.05.08. 00:01:31

@cambridge.on: a magyar OGY üléstermébe nem nagyon lehet pótszékeket tenni.

ssi 2010.05.08. 00:15:24

Úgy tűnik innen, mintha a fidesznek legalább 3 előnye is lenne:
1. a 3 igen különböző ellenzéki párt egyezkedéseinek nehézségei
2. lépéselőnyök lehetőségeinek felismerése
3. sőt, tudatos alkalmazása is

nem tilos előre gondolni az ellenfél lépési szándékain
nem kell fölöslegesen, gyorsan és átgondolatlanul beszélni, reagálni
LMP, Jobbik még ezután tanulja, az MSZP mintha nem tanulta volna jól meg

Számunkra ettől (is) izgalmas a poltika,

Ordnassac 2010.05.08. 00:18:27

OFF

Közben Hunvald György helyett Deutsch Tamás lehet az MTK elnöke.

ON

[nev] (törölt) 2010.05.08. 00:33:37

szerintem ez megint egy rövid távú gondolkodás. mert egyrészt ott a tárgyalás a valutaalappal, másrészt ott az unió soros elnöksége, és ezekben az esetekben nem árt egységet felmutatni. tehát az eleve megosztott ellenzéket tovább osztani szerintem nem túl bölcs dolog.

mondjuk azt fel nem fogom, hogy a parlamenti bizottságok miért nem a miniszteriális rendnek megfelelően tagozódnak, és miért nincs mindegyiknek parlamenti bizottságnak ellenzéki elnöke. szerintem a mindenkori kormánynak alapvető érdeke, hogy a parlamentben szakpolitikai viták bontakozzanak ki, és ne szimbolikus terepen folyjon a politikai küzdelem. és éppen az a jó, ha 19 ellenzéki bizottság van. és az ott elhangzó konstruktív javaslatokat beépíthetik a kormányprogramba. a végső szót úgy is a parlamenti többség mondja ki, és ezen az ellenzéki bizottságok száma nem változtat.

szóval lehet, hogy én rosszul taktikáznék, de én az összes bizottsági elnöki posztot átadnám az ellenzéknek, leszámítva a házbizottságot.

Ordnassac 2010.05.08. 00:39:53

@[nev]: az IMF-et nem érdekli az ellenzék, számára az a fontos, hogy biztos kormány legyen, az pedig megvan. Hiszen nem az ellenzékkel kell tárgyalnia.

"szerintem a mindenkori kormánynak alapvető érdeke, hogy a parlamentben szakpolitikai viták bontakozzanak ki, és ne szimbolikus terepen folyjon a politikai küzdelem" <--- miért pont egy ellenzéki elnök garantálná, hogy szakpolitikai vita folyjon? Ahhoz, hogy javaslatokat beépítsenek egy kormányprogramba meg szintén nem ellenzéki bizottsági elnök a garancia.

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.05.08. 00:46:14

"Oszd meg és uralkodj!!" mondta ugye Julius Caesar!! Bár már március idusán túl vagyunk, július pedig még messze van, talán most is igaz lehet ez a mondás! :) Komolyra fordítva ha az ellenzék komolyan gondolja a Fidesz "túlhatalma" elleni küzdelmet akkor jobb lenne ha nem egymással acsarkodnának hanem összefognának. De ez úgysem fog bekövetkezni, hiszen helyezkedés zajlik éppen - mint ahogy korábbi kommentemben írtam a váltópárti pozícióért! :)

A parlamenti patkó kicsit meglepett: én LMP-Jobbik-MSZP-Fidesz/KDNP sorrendre gondoltam először amikor kiderült az eredmény. Hát így az LMP-nek "kényelmes" helyzete lesz asszem... az MSZP pedig ezek szerint szélsőség. :)

Ordnassac 2010.05.08. 00:48:19

@-MCsaba-: Molnár Oszkár az LMP mögött fog ülni, ezt sem gondoltam volna. Tényleg, vajon a KDNP végre külön fog ülni a Fidesztől vagy megint beékelődik, mint a 2006-10-es ciklusban?

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.05.08. 01:03:25

@Ordnassac: Molnár Oszkárról sokan azt mondták, hogyha nyer a parlamentbe már mint Jobbikos megy be (vagy legalábbis amint lehetséges törvényileg csatlakozik) ehhez képest ő azt mondta, hogy kösz, de nem. Bár 4 év sok idő.. az igazán vicces pedig az lett volna ha a Fidesz mellé szúrják be a helyét nem?

Fidesz-KDNP frakciószövetségről hallottam megint, szóval megint "turmix" lesz valószínű, bár hétfőig várjunk ezzel, mert írnak alá szerződést (Orbán és Semjén) ha jól tévedek. Bár sok jelentősége igazán nincs a dolognak lásd. TG 22. bejegyzése.

[nev] (törölt) 2010.05.08. 01:07:08

@Ordnassac:
egy politikust, meg általában az embereket a pénz mellett általában az motiválja a munkára, hogy az illetőnek van hatalma, megszólalási lehetősége, stb. tehát ha én ellenzéki politikus lennék, és mondjuk egy albizottság helyettes alelnöke lennék, mert mit tudom én ezt lázár jános jól kifundálta, hogy ez jól kitoljon velem, akkor valószínűleg negyed annyira lennék motivált a munkára, mint bizottsági elnökként. ha a pénzt így is úgy is zsebre vágom. és vélhetően ekézném ezt a lázárt, hogy miatta lettem albizottságban egy alelnök. de ha azt mondaná, hogy legyek én az elnök, akkor vélhetően meghívnám egy sörre. és ugyan a színpadon nagyon keményen odamondanék neki, de a színfalak mögött normális munkakapcsolat lenne közöttünk. és ez szerintem a kormánynak éppúgy érdeke, mint az ellenzéknek.

---

a valutaalapot tényleg a stabil kormányzás érdekli. de ebbe beletartozik az is, hogy az ellenzék magatartása kiszámítható legyen. szerintem az nem jó, ha három ellenzéki párt hatfélét követel majd egyszerre. mert abba 6 társadalmi réteg fog belekapaszkodni. és ha nem is lesz szerelmes ebbe a széthúzó ellenzékbe, de a kormányba vetett bizalom is meginoghat, ha nem lesznek gyors sikerek. szóval szerintem ezért jó a fidesznek most a mennél nagyobb egység. az ellenzéki széthúzás helyett.

aztán a parlamenti többség meg úgy is megvan. ha én kormányon lennék, akkor az ellenzéknek csupa olyan megszólalási lehetőséget adnék, ahol az végső szót én mondhatom ki. tehát a házban mindik kormánypárti elnökölne, a jegyzők lehentek ellenzékiek. de az összes bizottság az ellenzék kezébe lenne kivéve a házbizottságot. lehet, hogy ez rossz takitka, de én így taktikáznék.

Ordnassac 2010.05.08. 01:18:36

@-MCsaba-: szimbolikusnak azért tekinthető a dolog. Négy éve a KDNP pl. bár tudomásul vette az ülésrendet, de ha jól emlékszem, a megállapodást végül nem írta alá. Pont a beékelődés miatt (ez azt a szimbolikát jelölte, hogy a KDNP nem különálló, hanem a Fidesz egy belső szervezete). A frakciószövetség amúgy sem jelenti azt, hogy ne ülhetnének egymás mellett. Azonban tényleg kiderül.

Ami parlamenti szempontból izgalmasabb, az az a kérdés, hogy Lázár János lemond-e polgármesterségéről.

Ordnassac 2010.05.08. 01:29:04

@[nev]: közben Lázárra meg haragudna a fél Fidesz-frakció, ez meg pont gyengíti a kormánytöbbséget, ami az IMF-nél nagy mínuszpont. Nem beszélve arról, hogy a még hatályos Házszabály ismeri a bizottsági elnöki értekezletet:

www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=994H0046.OGY <--- Házszabály 27. §

Ennek a bizottsági értekezletnek lényeges szerepe van a napirend összeállításánál. Majd pont ezt fogja a kormányoldal kiadni a kezéből...

Az IMF-et pont nem érdekli, hogy egy egyharmados ellenzék hogy szórakozik el egymással, nincsenek döntési pozícióban, sőt, még közel sincsenek hozzá. Akkor minek foglalkozzon velük? Beinteni a kormányoldalnak nem tudnak ebben a kérdésben.

BonFire 2010.05.08. 02:44:21

A kommunisták a zsidókkal együtt amortizálták le az országot az utóbbi 8 évben! Én még egyet sem adnék nekik. Megérdemlik? Nem bizony.

A Fidesz meg jobban tenné, ha ténylegesen az nekiállna az ország ráncba szedésének, mert nagyon szerteszét vagyunk ahhoz, hogy ilyen piszlicsáré adok-kapok dolgokkal foglalkozzanak, ők pedig mintha elfelejtenék, hogy dolguk van.

Uraim! Lássanak munkához! Köszönöm!

bombet 2010.05.08. 03:41:08

Nem a témába vágó gondolat de remélek 1 kis megbocsájtást.
Remélem fenntartja továbbra is Török Gábor úr a blogját (és ez nem csak a választások miatt készült )mert én mindig kedvtelve olvasom az itt megjelent meglátásokat észrevételeket.

Lázár amúgy megenged magának egy-két széles mosolyt ha szóba kerül az ellenzéki osztozkodás és szerintem jól csinálja. Mintha a gúny jeleit próbálná rejteni, de hát az ő pozíciójába ez kell megadunk mindent aztán marakodjatok a koncon.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.08. 06:23:56

Lázár János biztos olyasmit csinált a városában, ami gond lenne, ha kiderülne.
Különben minek tartaná meg a polgármesteri funkciót a frakcióvezetői mellett...
Egyébként meg a Jobbik jó lesz, ha elszégyelli magát, hogy baloldalra ültették a két kislány közé.
A fidesz és a maszop, mint két szélső pólus, már ismerős.

Ha pedig Lázárnak annyi melója lesz csak, hogy idegelje az ellenzéket, akkor igazán szép karrier elé néz, mert az ilyesmi Navracsicsnak csúcsminisztériumot hozott.

jjulie 2010.05.08. 07:09:51

hogy lehet megosztani egy ilyen egymástól fényévnyire megosztott ellenzéket?

valaki látött közeledési szándékot pl. a jobbik részéről az mszp felé, vagy az lmp részéről, a jobbi felé és ezt most egy ügyes huszárvágással sikerült megakadályozni?

és mi lenne, ha a három ellenzéki párt holnap után egyesulne, vagy kötnének egy megállapodást, hogy mostattól együtt szavaznak minden kérdésben, és ezt meg is tennék a következő négy évben? kb. semmi jelentősége

mi is volt itt e zseniális húzás? a fidesz agytröszt osztotta meg ezt az ellenzéket ezzel a húzással, úgy hogy hagyja veszekedni azokat akik amióta léteznek, még csak veszekedtek?

nyünyüge 2010.05.08. 07:19:24

@törökgábor:
Azért én megkérdezném ezt az igen ügyes frakcióvezetőt, hogy a "romokban heverő ország" mihamarabbi rendbetételét mennyiben szolgálja az ellenzéki frakciók egymás elleni kijátszása.
Ugyanígy az mszp-t is, hogy ez a marakodás nem akadályozza-e a fenenagy demokráciaféltésében.

zoli87 2010.05.08. 07:56:55

@Ordnassac: A 36 KDNP-s nehezen tud beékelődni, nekik szükségük lesz egy fél szektorra. Inkább az a kérdés, hogy a KDNP a jobbszélen lesz, vagy pedig a Fidesz és az LMP között. Ebből a rajzból nem egyértelmű számomra: nol.hu/kep/311191

@-MCsaba-: Kérdés, mit tekintünk már "turmix"-nak. 227 fideszes lesz és 36 KDNP-s. Azt mondják azok 36-an, akik eredetileg is a listákon és egyéniben KDNP-sként szerepeltek.

cambridge.on 2010.05.08. 08:05:15

@Ordnassac: Ha a lányom ott sportolna igyekeznék rábeszélni őt, hogy igazoljon át a Fradiba!,

jjulie 2010.05.08. 08:10:27

@zolka87:

mi a különbség a között, hogy a knps is felszólalhat és elmondja amit a fidesz, vagy csak ha a fidesz mondja el?

ha a kdnp mást mondana mint a fidesz, aztán a dumálások után nem szavazna együtt a fidesszel, azt érteném, csak ilyenről nem hallottam még a múltban, és az erre vonatkozó lehetséges forgatókönyveket sem

szóval ez a külön is meg nem is kdnp a parasztvakításon kívül micsoda még jelenleg?

zoli87 2010.05.08. 08:15:08

@jjulie: Furcsa is lenne, ha egymás ellen szavaznának, gondolom nem azért vannak/lesznek frakciószövetségben. Nagy súrlódás közöttük tényleg nem volt, egyszer-kétszer előfordult azért olyan, hogy a parlamentben amit a Fidesz megszavazott, azt a KDNP nem, de az akkor mindegy is volt, mert nem felőlük jött a többség.

jjulie 2010.05.08. 08:23:54

@zolka87:

értem, szóval ez azért van, hogy többnek meg nagyobbnak látszódjanak

agentT 2010.05.08. 08:27:51

Lehetséges, hogy az MSZP-nek kemény lenyelnie, hogy a Jobbik frakciója mellett üldögél - ám hadd világítsak rá a tényre, hogy ez kétirányú dolog. Vona Gábor az Echoban szintén arról beszélt, hogy furcsa érzés lesz a szociktól karnyújtásnyira ülni.

Juli: "ha a kdnp mást mondana mint a fidesz, aztán a dumálások után nem szavazna együtt a fidesszel, azt érteném, csak ilyenről nem hallottam még a múltban" - igaz, tényleg nem hallottunk ilyet a múltban, mert az szdsz pl. mást mondott mint a szocik, még azt is beleparasztvakította a köztudatba, hogy kilépett a kormányból, oszt a végén valahogy mégis mindig úgy esett, hogy együtt szavazott a bolsikkal, ha fodor volt a frakcióvez, ha kóka, ha Süsü a sárkány.
Szóval az ilyen fajta korrektséget ne a fideszkdnp-n kérjük már számon, ha nem akarjuk kinevettetni magunkat.

...............

Egyébként nem értem azt a gondolatmenetet, hogy a Fidesz játssza ki egymás ellen az ellenzéki frakciókat. Mindegyik magának alakította ki a profilját, elvi-ideológiai hátterét stb. Őszintén bízom abban, hogy a Jobbik nem azért nem akar haverkodni a szocikkal meg az szdsz2-vel, mert a Fidesz valamit kijátszott, hanem mert komolyan gondolja, amit eddig tett-mondott.
Az első ülés valóban forradalmi lesz, pl. kiderül, hogy elkövetkezik-e az a boldog kor, mikor a kormányőrség beleugat az egyes képviselők öltözködési szokásaiba.

cambridge.on 2010.05.08. 08:34:54

@jjulie:
Az az érdekessége a dolognak, ha nem tudnak megegyezni ki kapja a bizottsági elnök pozíciót, akkor valószínű a Fidesz dönti el a kérdést.
Nagy szégyen lenne ez, mind az LMP-nek, mind az MSZP-nek.

@BonFire:
Addig nem lehet munkához látni Szijjártó szerint, amíg alacsonyan röpködnek a csontvázak.
Folyik a munka a háttérben, valószínű a kettős álmpolgárságról szóló törvényt már az első ülésen beterjesztik a ház elé.
Több éves késében vannak, ezért a sietség.
Az a legfontosabb most, hogy a határun túli magyarok érezzék törődnek velük.
A többi az nem annyira sürgős.

jjulie 2010.05.08. 08:36:22

@agentT:

"ha a kdnp mást mondana mint a fidesz, aztán a dumálások után nem szavazna együtt a fidesszel, azt érteném, csak ilyenről nem hallottam még a múltban" - igaz, tényleg nem hallottunk ilyet a múltban, mert az szdsz pl. mást mondott mint a szocik,

próbállak követni tehát: a kdnp azért nem mond mást mint a fidesz és azért szavaz együtt vele, "mert az szdsz pl. mást mondott mint a szocik"?

elolvastad amit írtál?

agentT 2010.05.08. 08:43:02

A kettős állampolgársággal kapcsolatban telefonált be az előbb (ismétlésben) a tévébe egy arc, és a következőt bírta mondani: Népszavazás döntött arról, hogy a magyar nép nem akar állampolgárságot adni a határon túliaknak, ezt az új kormány és parlament se írhatja fölül.

Mindazon vereseknek, akik ezt az eszmét vallják, hadd frissítsem a memóriáját: a 2004-es állampolgársági népszavazás érvénytelen volt. Semmiféle döntést nem fogadott el a nép tehát, legfeljebb erkölcsileg szólította fel a hatalmat a határon túliak állampolgársággal való felruházására. Mivel akik a szégyenletes és gyalázatos, magyarellenes kormánykampány ellenére elmentek(tünk) akkor szavazni, többségükben igennel szavaztak(tunk). Lehet, hogy az állampolgárok többségének nem szimpi a kettős állampolgárság eszméje, ám mivel nem szavaztak, hallgass a nevük.

Ez igaz azzal a nevetséges, skizofrén eszmefuttatásra is, hogy "a szavazójoggal bíró lakosság cs.u.p.á.n egyharmada szavazott a Fideszre, mire olyan nagy legények" - aha, és aki nem ment el, az mit számít? Aki nem nyilvánít véleményt, az ne várja, hogy figyelembe vegyék.

agentT 2010.05.08. 08:47:07

Igen Juli elolvastam, szerintem érthető

eset/1: Koalíció, frakciószövetség, kábé ugyanazt mondják, ugyanúgy fognak szavazni, mindenki tudja mi a helyzet velük. = Fidesz-KDNP

eset/2: Kamura előadják hogy vége a koalíciójuknak, egymás ellen beszélnek, cirkuszolnak a kormányfőjelölésnél egymással, szóval minden módon úgy tesznek, mintha nem tartoznának egy akolba, csak valahogy mikor szavazni kell, akkor van meg köztük mindig a megbonthatatlan egység = MSZP-SZDSZ

Szerinted melyik a korrektebb kommunikáció a választók felé?

panelburzsuj 2010.05.08. 08:53:15

@agentT:

Az egyik gyerekem harmadikas gimisként odadobta, hogy vajon az ő osztálya, vagy a szociális otthon lakói döntenének-e felelőtlenebbül egy népszavazáson.

Tipikus tizenhétéves hepciáskodás, nem?

(Egyébként ha ezt a kettősállampolgárság-kérdést a határom túliaknak tennék fel olyan formában, hogy a magyar állampolgárságért mit vállaltok fel mindabból a szarszutyokból, amit a magyar állampolgároknak a magyar állam nyújt, az sokkal reálisabb válaszokat hozna, mint kibicként osztani az észt helyettük.)

cambridge.on 2010.05.08. 08:56:45

@agentT:
Lehet, hogy így kölcs9nösen rájönnek, a másik csoport is emberekből áll.

Horizont 2010.05.08. 08:57:47

Lázár kuncog(hat) de jobb lenne ha nem tenné miután az ország ramaty helyzetbe van. Lehet, hogy neki ettől a marakodástól jókedve kerekedik! Mi meg sírni fogunk:(

agentT 2010.05.08. 08:58:28

@panelburzsuj: Akkor? Mi legyen? Vegyük el a nyugdíjasok választójogát? Vagy mit akarsz mondani?
Egyébként én nem bánnám, ha a válaszrójogot levinnék mondjuk 16 évre, mert a fiatalok között (hál'istennek) a Jobbik felülreprezentált, lehet ők már nem Kádár gyerekei.

Ha a határon túliak választójoga, vagy bármilyen kedvezménye felmerül, akkor a ballib oldal vért hány. lásd még: 23 millió román munkavállaló...
De a "szarszutykot" azt vállalják be, mi? Húha.

michel 2010.05.08. 08:59:09

feleslegesnek érzem a feltételes módot a címben. cinizmusról és bosszúról van itt szó nem másról. ez a parlamenti egyezkedés tökéletesen mutatja, hogyan működik majd a fidesz féle államgépezet. nem lesz ennek jó vége ...

agentT 2010.05.08. 08:59:45

cambridge: én tartózkodnék a bolsevikok rendszertani besorolásától, már csak a blog keretei és a jó ízlés kapcsán is.

panelburzsuj 2010.05.08. 09:08:18

@agentT:

Ennél sokkal egyszerűbbet mondok: az szavazzon, aki a következményeket viseli.

Egyébként pedig egy szavazás érvényessége és eredményessége semmit sem mond arról, hogy az a döntés jó döntés volt-e, csak annyit hogy ilyen és ilyen arányban döntés született.

cambridge.on 2010.05.08. 09:11:12

@agentT: Úgy szoktam fogalmazni, hogy a Parlamentben megjelenik egy rejtett párt: KDNP. Senki sem szavazta meg őket, de bekerültek.
Önálló indulás esetén, ott ücsörögnének az MDF mellett a küszöb előtt. Mennyien szavaztak volna rájuk, ha a nevük mellett nem áll ott: Fidesz ?
Tudom szövetség.
Ez akkor lett volna korrekt, ha bejutás estén lépnek szövetségre. A legitimációja is meglenne.

Ezért nem lehet összehasonlítani a két helyzetet, ahogy te próbálod.
Azzal együtt, hogy én is elítéltem az SZDSZ elvtelen politizálását.

László56 2010.05.08. 09:12:01

Szép jó reggelt Mindenkinek

Hallgatom Lázár Jánost és arra gondolok hogy ezt az embert meg honnan szedték elő. Én részemről nem ismertem. De az eddig hallottak után a modern és felvilágosult politikus minden jellemzőjét magában foglalja. Ez az ember már nem a kommunista nevelés terméke. Reményt ad. A válaszaiból intelligens, rafinált és nagyon okos taktikázónak tűnik. Pont az ellenkezője a legtöbb miniszterként kinevezettnek. Bizonyítja és csökkenti mindazt azt a rizikót amiről ebben a hozzászólásban „Elég-e nyolc miniszter” László56 2010.05.04 07:42:20 , már írtam.

Olvasom a kommentárokat Lázár János kuncogásához és látom hogy sokaknak az „oszd meg és uralkodj rajta” mondás jut az eszükbe. Ahogy nézem a FIDESZ szerepe a parlamenti bizottságok létrehozásában és ezen tagjainak a jelentősége is sokaknak nem egészen érthető. Pedig Lázár ezt is kitűnően fogalmazta meg.

Érdekes hogy nekem megint más a véleményem mint sokan másoknak, kik az említett „oszd meg és uralkodj” elvet látják benne. Nekem pont az ellenkezőjét mutatja. Az új politikai nyelv végre az ország egyesítését szolgálja. Ha kell a kommunistákkal, a Jobbikkal vagy minden olyan párttal amelyiket a választók legitimáltak vagy legitimálni fognak. Lázár János kommunikációja azt is mutatja hogy a FIDESZ megértette: a választásoknak vége van és evvel a politikai nyelvnek is változnia kell. A politológusoknak, történészeknek és politikai megfigyelőknek tulajdonképpen riasztott állapotban kellene lenniük, mert itt országunkban, már most szokatlan történelmi jelentőségű események előkészítése zajlik le a szemünk előtt.

agentT 2010.05.08. 09:12:54

@panelburzsuj: aha, értem. Ha konvertálom a válaszod a kérdésemre, akkor pl. az öreg ne szavazzon, mert ő már vélhetőleg nem sokáig él.
Egyébként mi a véleményed arról a téveszméről, hogy a határon túli magyarság nem viseli egy magyarországi parlamenti választás következményeit?
Konkrétabban: mit gondolsz például arról, hogy a felvidéki magyarságnak mindegy volna, hogy nemzeti kormány van-e nálunk épp, vagy valami nemzetidegen bagázs, amely eltűri többek között a slota-féle nyelvtörvényt?

"Egyébként pedig egy szavazás érvényessége és eredményessége semmit sem mond arról, hogy az a döntés jó döntés volt-e, csak annyit hogy ilyen és ilyen arányban döntés született." Igen. És?

cambridge.on 2010.05.08. 09:14:29

@panelburzsuj:
Ennél sokkal egyszerűbbet mondok: az szavazzon, aki a következményeket viseli.

Tökéletes megfogalmazás, igen ilyen egyszerű!

agentT 2010.05.08. 09:15:07

@cambridge.on: Ha Fidesz és a KDNP így akarta véghezvinni, akkor ez van. A pártörvényt meg a választási törvényt nem sérti...

Egyébként nekem jobban tetszett a 2006-os MIÉP-Jobbik Harmadik út, ha már az ilyen fajta összefogásoknál tartunk.

jjulie 2010.05.08. 09:16:45

@agentT:

tehát a csak a fidesz= fidesz+kdmp, formailag együtt, formailag külön, lényegileg egy a kettő, de kettőnek mutatják ha a parasztjaikat hülyiteni tudják ezzel, szóval ez a ha akarjuk egy a kettő ha akarjuk csak a fidesz, ez a parasztvakítás, meg a szimbolikus jobboldali virtuozitás 2010 magyrország

erre tudom a választ: a szocik gecik meg szemetek, meg hazudnak

ki nem szarja le a szocikat agent?

szóval könyveld el, a fidesznek attól van több mint kétharmadnyi mandátuma, mert az ellenfelei tökönszúrták magukat

a fideszkdnp trükköt meg megtapsolják azok, akiknek példaértékű hadvezér a dembinszki

panelburzsuj 2010.05.08. 09:18:14

@nyünyüge:

A három egymásra is fújó minifrakcióból kijöhet egy olyan eredmény, hogy mindegyik máshol fog belekötni a Fidesz munkálkodásába, hogy bizonyítgassa a saját önállóságát.

A Fidesz parlamenti menetelését ez olyan nagyon nem fogja zavarni, arra viszont jó lesz, hogy a politikafogyasztó nagyközönséget állandóan hergelje. Csak most nem egyirányba, mint a Fidesz ellenzéki korában, hanem háromfelé, három különböző csomagolásban.

agentT 2010.05.08. 09:23:29

@jjulie: Nem Juli, a Fidesznek azért van kétharmadnyi mandátuma, mert az előző nyolc évben olyan mértékben szar kormányzás ment Magyarországon, ócska, arrogáns kommunkációval és pofátlansággal vegyítve, hogy az a csoda, hogy a bolsik egyáltalán bekerültek a Parlamentbe.
A Fidesz ezen az alapon alakíthatott volna pártszövetséget a Pityi Palkó mozgalommal is.

Vagy te komolyan azt gondolod, hogy ha a Fidesz neve mellett nem szerepel az a négy betű, hogy KDNP, akkor nem kétharmadot szerez, hanem mondjuk huszonkét százalékot???

panelburzsuj 2010.05.08. 09:24:11

@agentT:

Hogy a szlovákiai nyelvtörvény ellen hogyan lehet eredményesen küzdeni, az remélhetőleg kiderül a közeljövőben.

panelburzsuj 2010.05.08. 09:27:07

@agentT:

"szar kormányzás ment Magyarországon, ócska, arrogáns kommunkációval és pofátlansággal vegyítve"

Tippelek: jjullie ezt mondta röviden úgy, hogy tökönszúrták magukat.

agentT 2010.05.08. 09:31:43

@panelburzsuj: mhm, csak az "ellenfelei tökönszúrták magukat" kitételbe esetleg bele lehetne érteni a két, frissen bekerült pártot is. Ezért pontosítottam.
Megyek ebédelni, jó étvágyat, néptársak!

agentT 2010.05.08. 09:35:00

Vagyis reggelizni.

Még valami, amit nem értek. Valakik itt nehezményezik, ha a Fidesz trükközik, Lázár meg elégedetten mosolyog.

A politikában ki nem trükközik? Ki nem akarja behúzni a másikat? Ki nem próbál rafkózni?

Néhány embernek világosan meg kéne értenie, hogy a politika nem a baba-mama klub.

G. Wolf 2010.05.08. 09:37:31

Tudtammal a T. Házban a bizottságok vezetéőinél a bizottság szavazatarnyű döntéseknek sokkal nagyobb a súly (magyarán az hogy ki vezeti az adott bizottságot mellékes). Azt nem tudom hogy parlamenti szoksájog vagy pedig a házszabály szabályozza de a költségvetési a nemzetbizzonsági és a honvédelmi mindig ellenzéki vezetésű volt.

Legutóbbis a 18 állandó bizottságok közül 10-ben volt ellenzéki.

( www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_biz.biz_lst?P_CKL=38&P_DATUM_TOL=2006.05.16&P_DATUM_IG=2010.05.08&P_BIZTIP=null&P_BIZTIP=A&P_RENDEZ=ERO )

Valahol olvastam hogy csomó fideszes át fog ülni a KDNP-be ugyanis így a KDNP frakciója nagyobb lesz (MSZP-nél is nagyobbra tuningolják) így a bizottságokban a FIDESZ és a KDNP együttesen mindenhol 50% fölötti szavazatarnyát fog képviselni, azaz (majdnem) teljesen mindegy ki vezeti a bizottságot mivel a bizottság szavazásokr úgyis a legtöbb embert delegáló pártok véleménye szerint fog dönteni - sajnos ehhez már nem találok linket.

panelburzsuj 2010.05.08. 09:38:06

@agentT:

Szerintem elég sokan értjük ezt a rafkózást, csak eleinte nehéz összepasszolni a nemzetegyesítés/nemzeti ügyek fogalmával. Der majd belejövünk megint, mint a sorok között olvasásba, a dekódolásba, meg a kremlinológiába.

jjulie 2010.05.08. 09:39:51

@agentT:

az egyik dolgot szépen elmagyarázta ez előttem szóló

elég jól el beszélgetsz magaddal, közben nekeam címzed, valamilyen rejtély folytán

most akkor kezdjük ovodás módjára: az én dumám arról szólt, hogy semmi jelentőságe a fidesz és kdnp kettős feltüntetésének, csupán parasztvakítás, (ugyan azt mondják és együtt szavaznak, formailag kettő ami gyakorlatilag egy, valamiféle haszon reményében) ezt a hasznot tudakoltam

erre te megkérdezed tőlem, hogy komolyan gondolom e hogy a kdnp négy betű nélkül gyengécske lenne a fidesz

ez a fideszrajongói szellemi szinvonal 2010 magyarország (van aki szerint ez magas szin vonal, van aki szerint nem)

panelburzsuj 2010.05.08. 09:45:20

index.hu/belfold/2010/05/07/azonnal_benyujtjak_az_allampolgarsagi_torvenyt/

"a Fidesz-KDNP farkciója"

Lám-lám, a zsindex sunyi verbális aknamunkája ... :)

agentT 2010.05.08. 09:52:27

@panelburzsuj: Gáz, ha az elmúlt korszakban nem sikerült belejönni.:)))

agentT 2010.05.08. 09:54:39

@jjulie: Juli, a fideszrajongói szellemi színvonal kapcsán nem vagyok hivatott véleményt nyilvánítani, lévén hogy folyamatban van a felvételem a Jobbik Magyarországért Mozgalomba.:DDDDDDD

Ha nem sikerült megérteni, amit fentebb írtam, az baj. Egyszerűbben nem tudom.

zoli87 2010.05.08. 09:55:33

@G. Wolf: Nem lesz "giga" KDNP frakció, a 4. legnagyobb frakció lesz az országgyűlésben 36 fővel, a Fidesz 227 fővel a legnagyobb. Egyébként így is - úgyis 50% fölötti szavazataránya lesz a Fidesz-KDNP-nek a bizottságokban.

panelburzsuj 2010.05.08. 09:55:50

"egyéni kérelem alapján gyorsított eljárásban adnák meg az állampolgárságot annak, akinek "magyar identitása" van"

Baromira hiányzik a felvidéki "magyar identitású" személyeknek, hogy a mai hiszterizált Szlovákia lakóiként a magyar állam biztatására egyéni kérelmeket adogassanak be, amelyben "magyar identitásukat" hangsúlyozzák.

(Félig magam is felvidéki származású vagyok, és elég jól ismerem azt a történetet, ahogy a nagypolitikai erőlködések a hétköznapi létet újra meg újra megnyomorították.)

zoli87 2010.05.08. 10:00:04

@panelburzsuj: Legalább a lehetőséget meg kell adni... Főleg december 5. után...

És ha magyar állampolgár is lesz az adott illető, akkor még erősebben ki tud állni érte a magyar állam, mint most! A szlovák választás miatt azonban valóban elég problematikus a kérdés. Rafináltak a szlovákok is, a trianoni évfordulót követő héten választást tartani. Már most látom Slotát és véres tekintetét.

panelburzsuj 2010.05.08. 10:06:11

@zolka87:

Én azért szívesen maghallgatnám erről a "lehetőségről" az érintettek véleményét is.

agentT 2010.05.08. 10:10:14

@panelburzsuj: Az érintettek, pl. a Magyar Koalíció pártja azt mondták, hogy jó ötlet.

Vagy kit kell megkérdezni, Marika nénit, a tejárust a kolozsvári piacról?

zoli87 2010.05.08. 10:10:30

@panelburzsuj: Meg is kell! Az ő szempontjuk a legfontosabb!

panelburzsuj 2010.05.08. 10:15:06

@agentT:

Érintett az, aki az egyéni kérelmet beadja.

Előfordulhat, hogy politikából (sőt: a magyarságából) megélni kívánó pártember másféle lehetőséget lát, mint Marika néni a tejeskanna mellől.

agentT 2010.05.08. 10:16:34

@panelburzsuj: Aki beadja a kérelmet, az ezzel véleményt is nyilvánít egyben. Mit kell kérdezni tőle?

panelburzsuj 2010.05.08. 10:23:20

@agentT:

Helyes a figyelmeztetés, pontatlan voltam: érintett az, aki elé oda van állítva a kérdés, beadjam vagy ne adjam?

Terniak 2010.05.08. 10:24:07

@László56: Lázárt és Navracsicsot tartom a két olyan fideszes politikusnak, aki nemhogy a rendszerváltozás előtti politikához képest, hanem már a Fidesz 1998-2002-es kormányzásához képest is merőben új stílust, új nyelvezetet jelentenek.

Lázárt szívesebben láttam volna a belügyminiszteri poszton, de ha jobban belegondolok, milyen konfliktusok várnak erre a miniszterre a következő időszakban, lehet, jobb, hogy nem ő fog elhasználódni, és konfliktusokat vállalni a fél rendvédelmi karral.

Terniak 2010.05.08. 10:32:25

Alapvetően nem annak van jelentősége, hogy ki az elnök, szerintem kicsit túldimenzionált ez a kérdés. Tény viszont, hogy lehetnek olyan helyzetek, hogy egy törvényjavaslat tárgyalása során a Kormány nem lát idejében meg egy hibát a törvényjavaslatban, és már csak bizottsági módosítóval lehetne kezelni a dolgot. Ilyenkor jól jön a "baráti" vezetés a bizottságban.

de ha megnézitek a fent említett bizottságoknak a súlyát, a költségvetésin és a nemzetbiztonságin kívül a többi nem tárgyal fajsúlyos kérdéseket. Ezek a témák eddig is elfekvők voltak, a költségvetésiben meg tradíció az ellenzéki elnök.

Politikai szempontból pedig igen, valóban nem az ülésrend volt a kiemelt téma, bár gyanítom ebben nagyobb szerepe volt egy-két jelentősebb és húsbavágóbb témának (pl. görög válság).

is 2010.05.08. 10:36:09

hunyók sorban:

FIDESZ: 5 elnöki posztot kellett volna adni, és 2:2:1-ben beosztani. nem növelni a bizottságok számát, hanem csökkenteni mondjuk 16 ra.

LMP: a 98-as ORTT-s MIÉPet látjuk viszont, és eléggé kilóg a lóláb, hogy a kopogtatócédulákat meg kell hálálni. harmad annyian vannak mint az MSZP, arányosan se jön ki egynél több elnöki hely.

Jobbik: csak azért nem a külügyet akarják, mert azt a FIDESZ nem adta oda. ezt egyébként az MSZP, teljesen helyesen kritizálta. ez még egyébként csak politikai alkupozíció, ha még 5 nap múlva is ragaszkodnak hozzá, akkor van baj.

az MSZP helyében elővezetném a 16 bizottság 2:2:1-es (külügy - MSZP, költségvetés - Jobbik, nemzetbiztonság - MSZP, zöldség - LMP, +1 - Jobbik) alternatívát, és amellett érvelnék, ahelyett, hogy a FIDESZ csapdájában vergődöm. a létszámcsökkentéssel tudok a sajtóban is nyomulni.

is 2010.05.08. 10:40:45

@Wlassich: hát majdnem, ha eltekintünk attól, hogy amikor Molnár Lajos ellen kellett heccelődni, akkor ő égett be a 70 éves bácsival, akinek a halálát Molnárra kenegette, aztán kiderült, hogy szimplán a helyi orvosnő hibázott, akire a főnöke, a Lázár által kinevezett helyi eü. tótumfaktum parancsolt, tehát áttételesen pont Lázár a felelős. szóval ténylegt Navracsics szintű fazon: esze van, de gerince csak korlátozottan.

Terniak 2010.05.08. 10:42:29

@Ordnassac: Nem csak az IMF kapcsán, semmiben nem tudnak beinteni...

agentT 2010.05.08. 10:42:40

@panelburzsuj: szerintem nem az a feladat, hogy kérdezgessük a határon túli magyarokat, akarnak/mernek-e élni a kettős állampolgárság egyéni megkérésének lehetőségével.

A lehetőséget meg kell adni nekik, ahogy Zoli nagyon helyesen mondta. Utána pedig nem kérdezősködni kell, mint valami nyavalyás közvéleménykutató, hanem oda kell hatni, hogy a lehetőség gyakorlattá válhasson. Meg kell teremteni a feltételeket, ez az új kormány feladata.

Példaként Ficoékat említeném, akik eddig feltörölték a magyar
kormányokkal, kormányfőkkel, külügyminiszterekkel a padlót. Megtehették azt az elképesztő pofátlanságot, hogy nem engedték be Sólyom Lászlót. (Ebben közre játszott persze az is, hogy tudták, az itthoni idióta hivatalos álláspont a "szomszéd népek érzékenységével" kesz kapcsolatos, mintha ők valaha az életben törődtek volna az érzékenységünkkel).

Aztán mit tesz isten, kétharmadot szereznek Orbánék, Orbán világosan közli, hogy az eddigi "mindent eltűrünk" korszak véget ért - és a szlovák külügyminiszter kezd el kopogtatni, már az Orbán-adminisztráció hivatalba lépése előtt, hogy hát akkor ők szeretnének tárgyalni erről a nyelvtörvény-dologról.

Úgy is kell, tárgyalni velük, higgadtan, de méltósággal, határozottan, keményen, hogy megtanuljanak viselkedni.

sidorovich 2010.05.08. 10:43:35

Nekem erről a Belga 'Egy-Két-Há' című számának egy sora jut eszembe, ami úgy kezdődik, hogy:

'..Szétaláztam, na ez voltam...' (és innentől jön a lényeg):

www.justsomelyrics.com/850109/Belga-Egy-K%C3%A9t-H%C3%A1-Lyrics

László56 2010.05.08. 10:44:30

@Wlassich: Teljesen egyet értek veled. Jobban nem lehetne ezt sem megfogalmazni. Szép hétvégét kivánok mindenkinek.

loláb 2010.05.08. 10:46:25

Egyetértek a poszttal. A fidesz arra számít, hogy a "marakodáson" olyan sebeket ejtenek egymáson az ellenzéki pártok, amelyek a későbbi közös fellépésben nehezékek, gátak lehetnek.

Egyébként Lázár János országos nagypolitikába vonása rendkívül jó döntés volt, újabb hiteles, médiaképes, felkészült, "jó arcot" sikerült a fidesznek prezentálnia, és ezzel egyre nyilvánvalóbb az mszp káderhiánya.

Terniak 2010.05.08. 10:46:32

@is: a korlátozott és hajlítható gerinc szériafelszerelés a politikusi szakmában...

Ettől függetlenül a jelenlegi kínálatban tehetséges politikusokról van szó.

sashimi 2010.05.08. 10:48:06

A fideszes fiuk pontosan azt a kib.szos jatekot jatsszak, amit 98 ota mindig is. Annak idejen sem profitaltak sokat abbol, hogy a mieppel egyuttmukodve korlatoztak az ellenzeki partok jogositvanyait.

Mibol gondoljak, hogy a miepet a jobbikra lecserepve sikeresebbek lesznek?

Azert nem kell olyan hu de nagy IQ ahhoz, hogy valaki atlassa a fiuk ezen cselveteset.

Nehez atlatni, hogy OV miert gondolja, hogy minel szemetebb egy trukk, annal jobb es hasznosabb? A komeny mag persze rohog a trukkon, de OV pont azt a kepet mutatja, amivel x eve riogatta az mszp/szdsz a valasztokat.

[nev] (törölt) 2010.05.08. 10:52:04

@Ordnassac:
a napirendet nyilván nem lehet kiengedni. szóval ha én lennék kormányon akkor

-- minden minisztériumnak megfelelne egy ellenzéki szakbizottság
-- a kancellária, és a házbizottság kormánypárti kézben volna
-- az interpellációk, és az azonnali kérdések ellenzéki műfaj lennének
-- napirend előtti felszólalások, és a napirend utáni hivatalos parlamenti sajtótájékoztatók pedig paritásos alapon zajlanának.

nem látom be, hogy mi értelme van különösebben csorbítani az ellenzék jogait, és miért volna az probléma, hogy az ellenzék szakbizottságokban egyezteti az álláspontját. ha képes erre. mert ha nem képes, akkor lehetne mutogatni, hogy lám-lám az ellenzék sem konstruktív, de ha valamilyen kérdésben van konszenzusos javaslatuk, akkor azt a kormányoldalnak szerintem minden esetben érdemes megfontolnia.

az oszd meg és uralkodj elvét szerintem akkor kell alkalmazni, ha az ellenzék egységes. most akármilyen furcsán is hangzik, a kormánynak szerintem az érdeke az, hogy lehetőség szerint egyetlen ellenzéki állásponttal ütközzön, és azt minden esetben megfontolja, és ne lesöpörje az asztalról. szerintem.

---

az imf esetében meglátjuk, hogy a kormány, és a kormányfő mennyire tárgyalóképes. az azért nem lesz olyan erős érv, hogy elég sok lázár jánosunk van.

Terniak 2010.05.08. 10:55:17

@loláb: nekem azért vannak aggályaim és hiányérzetem a FIDESZ káderpolitikájával kapcsolatban is. Az MSZP-nél jól látszik, hogy a fiatalítás visszájára sült el.

Viszont a FIDESZ-ben nem nagyon látszik a következő tehetséges generáció. A már említett személyeken kívül, ugyanazok az arcok szerepelnek, akik már nyolc éve is itt voltak.

Vagy Szíjjártó???Nyitrai??? Őket nem nagyon sorolnám a felkészült politikusok közé...

agentT 2010.05.08. 10:57:38

Amúgy én nem értem, miért beszélünk arról, hogy nem érdemes/nem hatékony/nem elegáns az ellenzék jogait csorbítani.

Melyik joga a csorbult má megint az ellenzéknek??????

Vagy azt kellett volna csinálni, hogy Lázár János kioszt három biankócsekket az ellenzéki pártoknak "elfogadjuk" szignóval, oszt onnantól mindenki kedvére ötletelhet hogy mit szeretne, mint a homokozóban?
Akkor mit ér, ha valaki kétharmadot szerez?

Terniak 2010.05.08. 10:59:50

@agentT: jogos. Tetszettek volna többséget szerezni :-)))...

Mr. Moody (törölt) 2010.05.08. 11:15:45

@sashimi: Jó ember már itt is? Nem elég a hülyeség magvait szórnod az index fórumon? :)))

"Mibol gondoljak, hogy a miepet a jobbikra lecserepve sikeresebbek lesznek?"

Olybá tűnik hogy ez is hülyeség. Ugyanis hol látod te azt, hogy ebben a helyzetben a jobbik és a fidesz közös platformon állna? Nekem ne gyere a szokásos marhaságoddal, hogy biztos a háttérben, titokban, sötétben, álarcban és stb.

blokkos 2010.05.08. 11:18:20

Régen tudjuk, hogy u egy szemét bagázs!

loláb 2010.05.08. 11:20:35

@Wlassich: Navrasics, Lázár János, Kósa Lajos, Nyitrai.
Mindegyik régóta politikus, de csakmost, vagy nem túl régen vannak a frontvonalban, nem használódott el az arcuk.
És az élvonalba nem egy felülről vezérelt "fiatalítási" hullámon keresztül került, érdemi politikai múlt, vagy teljesítmény nélkül, hanem azért, mert vagy helyben sikeres (kósa, lázár), vagy a párt belső köreiben meghatározó (nyitrai, navra). Az emberek ezekről az arcokról elhiszik, hogy elsősorban saját tehetségük okán emelkedtek ki.

Ehhez képest az MSZP "fiatalítása", egészen más: kiemelnek néhány teljesen jelentéktelen, felmutatható politikai teljesítménnyel nem rendelkező arcot, és rájuk sütik, hogy ők a jövő (persze úgy, hogy közben érezhető, hogy mindez csak egy felülről vezérelt mozgalom, és még mindig a nagy öregek a meghatározók). Aztán csodálkoznak, hogy se hús-se hal emberekkel 19%-ot érnek el.

Straight 2010.05.08. 11:21:10

Bocs a hülye kérdésért de ezeknek a bizotságoknak pontosan mi a dolguk és miféle döntéseket hozhatnak?
Nem akarok véleményt alkotni mielőtt ezekkel az alapvető dolgokkal nem vagyok tisztában de nekem rohadtul nem esne jól ha az mszp nek a pénzügyekben bármilyen szinten releváns súlya lenne.

loláb 2010.05.08. 11:24:58

@Wlassich: Ja, és még annyit: a a fidesznél el sem hangzott az elmult 8 évben a fiatalítás szó, pedig Orbánon és Kövéren kívül mostanra senki nem az a fidesz első vonalában, mint akkor.

Ezzel szemben akármilyen mszp-s politikust hívnak interjúra, biztosan legalább egy kérdést kap a "fiatalítás" témekörében. (Sőt, ősszel gyakorlatilag minden erről szólt). És így nem lehet, ez tipikusan egy olyan dolog, amiről nem beszélni kell, hanem csinálni.

soniq 2010.05.08. 11:34:14

Ez a húzás egyébként azért nagyon jó, mert így a közvélemény felé is tudatosul: az MSZP a Jobbik és az LMP szintjén van támogatottságban és erőben. Nekiálltak a kislapáton veszekedni a homokozóban a Jobbikkal és az LMP-vel, ezzel pedig nyilvánvalóvá vált, hogy az MSZP-nek nincs se ereje, se jogalapja, hogy saját erőből nyomjon át kezdeményezéseket.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.08. 11:40:00

@Straight:
Ez nem egy hülye kérdés.
Hogy mennyire fontos helyek a bizottságok, azt azon is érzékelhetjük, hogy Molnár Oszkár érettségizett gépkocsivezető hány bizottságnak volt oszlopos tagja a Fidesz szineiben:

www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_kpv.kepv_adat?p_azon=m010

pénzügyi, gazdasági,....

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.08. 11:43:17

@simonmondja.:
Az is nagy szerencse, hogy az európai uniós ügyek bizottságába elég a "társalgási német" nyelvtudás.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.05.08. 11:45:35

Meglesz az 1/3-uk a bizottságokban (nagyvonalúság), viszont meg kell egyezniük ahhoz, h vmit tenni is tudjanak.

Ergo Jobbik-LMP-MSZP együttműködés lesz. A Fidesz majd joggal mondhatja: az MSZP a bizottságokban együttműködik a Jobbikkkal.

Emlékszünk, mit mondott el 100-szor Nyakó:
a Fidesz a helyi önkormányzatokban együttműködik a Jobbikkal.

Most a fagyi visszanyal. LOL

[nev] (törölt) 2010.05.08. 12:02:14

@malacz69【ツ】rettegés elemző:
magyarán szinte garantáltan nem lesz konstruktív munka. az ellenzéknek más érdemi lehetőségük nem lesz, csak napi rend előtt felszólalni, interpellálni, azonnali kérdéseket feltenni, parlamenti sajtótájékoztatókat tartani, népszavazásokat kezdeményezni. és három ilyen párt is lesz, illetve gyurcsánnyal együtt könnyen lehet, hogy négy.

a szakbizottságokban, és az unalmas szakpolitikai parlamenti vitákon meg nem kell mást tenni, mint hátradőlni, és újságot olvasni, majd a parlamenti sajtótájékoztatón elég lesz beolvasni a kormánynak. szóval ez egy kétélű fegyver.

strappa 2010.05.08. 12:26:04

@simonmondja.: "Lázár János biztos olyasmit csinált a városában, ami gond lenne, ha kiderülne.
Különben minek tartaná meg a polgármesteri funkciót a frakcióvezetői mellett..."

Bizonyára más oka nem lehet, csakis ez Sherlock. Szerintem tegyél gyorsan egy feljelentést, majd a rendőrség kitalálja, mi után kelljen nyomozni.

strappa 2010.05.08. 12:28:40

Akit annyira zavar a KDNP parlamenti jelenléte, annak szólok, hogy a párt ott szerepelt mindenki szavazólapján: FIDESZ-KDNP formában.

Tartós Béka 2010.05.08. 12:33:06

@michel: az miért bosszú, ha egy párt él az erőfölényével? Azért kapta meg!
Sokkal inkább arról van itt szó, hogy téged megcsap az ideg, mert elvesztettétek a hatalmat...
Ebbe meg nagyjából belenyugodni tudsz, mást nem!

Count Adyn 2010.05.08. 12:43:39

Hát ez "well played":D

Diocles 2010.05.08. 12:43:54

@soniq:

így van, és ha a Fidesznek van esze, akkor segít lenyomni az LMP-nek a szocikat, magyarán, a Fidesznek MEG KELL SZAVAZNIA, h az LMP is legalább annyi bizottsági elnököt kapjon, mint a szocik, éspedig a fontosabbakat, a nagyobb szereplési lehetőséget biztosítókat kapja.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2010.05.08. 13:03:27

Azért az nem derült ki a posztból, hogy a valószínűleg kevésbbé fontos parlamenti alelnöki pozícióhoz képest miért ennyire fontosak a bizottsági elnöki pozíciók. Ekkora nagy hatalom egy bizottsági ülést vezetni, múlhat rajta egy téma tárgyalásának érdemi vagy nem érdemi volta? És ha igen, jó ez így vajon?

cambridge.on 2010.05.08. 13:17:27

@strappa: Éppen ez a gond: MINDEN szavazólapon.
A Fidesz hátán jutottak be.
Nem merészkedtek be a mély vízbe önállóan. Féltek, hogy elsüllyednek, vagy megeszik őket a cápák.

strappa 2010.05.08. 13:23:52

@cambridge.on: Ez a te véleményed, van aki pedig a KDNP miatt szavazott a listájukra. Biztos nem 5%-nyi ember, de az meg a Fidesz érdeke, hogy néhány százaléknyi jobboldali szavazat ne tűnjön el a süllyesztőben.

Ordnassac 2010.05.08. 13:26:32

@simonmondja.: Molnár Oszkár jól menő helyi vállalkozó volt politikusi pályafutása előtt.

Ordnassac 2010.05.08. 13:28:20

@Diocles: csak hogy az LMP a fenntartható fejlődési és a fogyasztóvédelmi bizottság elnöki székére pályázik. Egyik sem az az egetverően erős bizottság (persze egyik sem "gyenge", de nem összehasonlítható egy költségvetésivel vagy nemzetbiztonságival).

Várúr 2010.05.08. 13:31:17

@[nev]:
Ba'meg, az ellenzéki egység nehogy má' a fidesz dolga legyen... Ők az ellenzék, az meg a kormánypárt, vágod? Különben is az országot a kormány irányítja (remélhetőleg) nem a megélhetési alelnökök.

cambridge.on 2010.05.08. 13:35:12

@Straight:
www.parlament.hu/biz38/biz_feladat.htm#_Toc230053030

Bongészhetsz kedvedre.
Mivel arányosan foglalnak helyet a bizottságokban, az elnöki poszt nagyrészt gesztus értékű.
A kormányon lévők minden esetben megtudják az érdekeiket védeni.
Törvénytervezet vitájában, ha nem egységes az álláspont akkor kisebbségi véleményt a plenáris ülésen ismertetni lehet.

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.05.08. 13:39:56

Nem tudom írta-e valaki korábban ezt a kis "bölcsességet": Minden KDNP-s Fidesz-tag is egyben, de nem minden Fideszes tagja a KDNP-nek. Ez elmoni sok mindent a viszonyukról nemde?? :)

Hogy fogom én élvezni ezt a cilust!! Jobb lesz mint bármelyik tv-sorozat...

Diocles 2010.05.08. 13:43:22

@Ordnassac:

Mindez sajnos azt mutatja, h az LMP afféle "alternatív" imázst próbál felvenni, ugyanis mindkét igényelt elnöki posztjuk ezt támasztaná alá, az ország többségét vajmi kevéssé érdeklik az ott esetleg szóba kerülő dolgok.

ahhoz, h az LMP esélyes legyen a balközép váltópárti posztra (bár ez nyilván nem itt fog eldőlni) mondjuk olyan bizottságot kéne megcélozniuk, mint a foglalkoztatási, arra már odafigyelnek a népek, és kulcsfontosságú kérdés is a téma.
a fidesznek pedig érdeke volna segíteni, h a szociális tematikát az LMP vigye az MSZP mellett.

sajnos nagyon úgy néz ki, h fővárosi értelmiségi gittegylet akarnak maradni, erre következtetek a megcélzott bizottsági posztokból.

Ordnassac 2010.05.08. 13:45:41

@-MCsaba-: ez sem teljesen igaz. Semjén, Harrach, Lukács nem tagjai a Fidesznek, de lényegében stimmel, amit mondasz. Rengeteg a kettős tag.

@cambridge.on: lásd a [nev]-nek adott 2010.05.08. 01:29:04-kori válaszomat a bizottsági elnöki tisztséggel kapcsolatban.

Innin 2010.05.08. 13:46:21

@Straight: Az országgyűlési bizottság jogállása szerint az Országgyűlés kezdeményező, javaslattevő, véleményező, - törvényben meghatározott esetekben - ügydöntő, és a kormányzati munka éllenőrzésében résztvevő szerve. Az álladó bizottságokat törvénykezdeményezési jog illeti meg. Ez utóbbi igen kevés közhatalmi szervezetnek adatott, a teljesség igénye nélkül ilyen a Kormány, valamint a Köztársasági Elnök.

Az országgyűlési bizottság tehát a népfelség elvére alapozott közhatalom gyakorlásában a hatalmi ágak közötti fékek és ellensúlyok szerepét tölti be, vagyis a végrehajtó hatalom (Kormány) hatalmi túlsúlyának észlelésére és megakadályozására hivatott. Nem a parlamenti kétharmad fékezése a feladata.

Ordnassac 2010.05.08. 13:47:23

@Diocles: Európában a zöld pártok általában ilyen témákban merülnek el és több országban igen sikeresek. Szóval ez sem egy elveszett dolog. Másrészt, vannak ott egyéb szakemberek is a pártban, csak nem bizottsági elnöki székben.

tölgyes 2010.05.08. 13:48:20

Kedves Török Gábor!

Ez az írása megint olyan gonoszkodóra is nagyon kisszerűre sikeredett...:) Bántották magát a fideszes fiúk??::))

Én a legkisebb mértékben sem vagyok meglepődve azon, hogy az történt ami történt. Én azt gondolom, hogy a fidesz vezetői tisztában vannak az érdekeikkel, ráadásul olyan fölényes a győzelmük, hogy akár nagyvonalúak is lehetnek . Orbán egyébként is fölényes biztonsággal szokta megítélni a politikai-taktikai szituációkat..Ami engem meglep ebben az az, hogy milyen kulturáltan és fölényes biztonsággal kezeli Lázár a helyzetet. ( A meglepetésem oka biztosan az, hogy nem ismertem őt) Sokat szidják Orbánt a diktátorsága miatt, mégis az látszik, hogy fel tud mellette mindig nőni jó pár olyan politikus, akikre rá lehet bízni ilyen kényes kérdéseket.

Én már egy héttel ezelőtt is azt írtam, hogy ha az ellenzéknek van egy tyúknyi esze, akkor leülnek egymással és minden lényeges dologban megállapodnak, hogy elkerüljék a nyílt színen való veszekedést.. Erre azonban úgy látszik nem képesek. Vajon miért?? Talán azért mert eredetileg veszekedésre lettek kitalálva.
Túl vagyunk egy lagymatag kampányon, ahol igazán mély sebeket nem kapott senki.. de bennem ott munkál mégis: az LMP is és a Jobbik is részben "titkosszolgálati" találmány..

A fidesz pedig tényleg nagyvonalú, hiszen messze az ellenzék szavazatszerző aránya fölött ad lehetőséget az ellenzéknek. Nem csak a bizottsági vezető helyek tekintetében, hanem a bizottsági tagok esetében is: mindenütt biztosítja számukra a törvény-előterjesztéshez, -módosításhoz szükséges arányt.. Ja hogy közben meg is kell egyez??? No de kedves Gábor EZ A POLITIKA LÉNYEGE!! Azok akik nem képesek tárgyalni, felismerni a közös érdekeiket, azok politikai értelemben amatőrök.

Na most azért pikirtkedni a kormánypárttal, mert megadja az eredményes politizálás lehetőségét az ellenfeleinek...???:) na az enyhén szólva is túlzás.

Várúr 2010.05.08. 13:48:26

@agentT:
Végre valami, amivel maradéktalanul egyetértek. Gyáva népnek nincs hazája. Nem a magyarság volt gyáva eddig sem, hanem szedett-vedett csürhe offshore vezetői. Slota Jankó helye a kocsmában, vagy az elmegyógyintézetben, a többiek vegyék elő kipróbált tót eszüket és próbáljanak meg viselkedni. Biztos örömmel segítenek nekik a felvidéki magyarok. Istennek hála lesz kettős állampolgárság, ami az összmagyarság elemi érdeke.

tölgyes 2010.05.08. 13:49:40

@Ordnassac: Molnár Oszkár miért ne ülhetne az LMP háta mögött?? SZDSZ-esként kezdte!!

Ordnassac 2010.05.08. 13:51:43

@Innin: gyönyörű válasz, csak egy kiegészítés: köztársasági elnök kisbetű. ;-) Másrészt azt hiszem a népszuverenitás talán pontosabb kifejezés, mint az archaikus népfelség. De csak ennyi.

Ordnassac 2010.05.08. 13:53:10

@tölgyes: ki mondta, hogy nem ülhet ott, főleg, hogy ő maga akart a kijárathoz közel lenni.

Amúgy Oszi már 1993-ban kilépett az SZDSZ-ből. ;-)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.05.08. 13:55:12

@tölgyes:

Azért Lázár még elég fiatal. Meg is lepődtem, h csupán 35.

Ehhez képest az Estében Mészárosnál elég keménytökűnek tűnt. Az jutott eszembe, h én bizony ki nem merném nyitni a pofám ott, ahol ő a főnök. De még az sem biztos, h Hódmezővásárhelyen szimpla polgárként nekimernék menni mondjuk egy olvasói levélben.

Mondjuk lehet, h egy ilyen kemény csávó kell egy ekkora baszott nagy frakció élére. Lehet.

Ordnassac 2010.05.08. 13:57:26

@tölgyes: másrészt, a független képviselő(k) hagyományosan valahol a szélen ül(nek). Csak jelentéktelen gondolatjáték: mi a helyzet akkor, ha valaki kilép valamelyik frakcióból, esetleg kizárják? Megy Oszi mellé vagy ki a szélre (utóbbi esetben Oszi is megy oda)? A független képviselők ugyanis egy tömböt szoktak alkotni.

Diocles 2010.05.08. 13:58:40

@Ordnassac:

az LMP téved, ha azt hiszi, h a "zöldsége" miatt szavaztak rájuk.

namármost, nekem nincs sok tudásom a német zöldekről, DE annyit tudok, h a német zöldek nem a környezetvédelem miatt lettek nagyok, azaz közepesek, hanem rengeteg más témával, pl. szociális ügyekkel is foglalkoznak hangsúlyosan.
vagy például a bevándorlás kérdésével, általában a török bevándorlók voksait, és ezek több százezren vannak már német állampolgárok, szinte mind egy szálig a német zöldek kapják meg.

szóval az LMP úgy szúrja magát tökön, ahogy akarja, de ha reálisan nézik a dolgokat, akkor az értékén kezelik a zöld víziót, mert ebben nem sok van.

Innin 2010.05.08. 13:59:33

@Ordnassac: A népszuverenitás nem fejezi ki azt, amit a népfelség, legalábbis egy egyszerű magyar ember számára.

A népfelség azt jelenti, ami: minden hatalom a népből fakad és a népé. A népszuverenitás azt jelenti: a nép önállósága - önálló nép.

(..."bár felül a gálya, s alul a népnek árja .... azért a nép az úr")

Ordnassac 2010.05.08. 14:00:17

@Diocles: valahonnan a német zöldek is elindultak. Az LMP ott tart most, ahol a Die Grünen (még Bündnis ’90 nélkül) tartott a 80-as években. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy az LMP is elkezdjen más témákkal foglalkozni.

Innin 2010.05.08. 14:01:54

@Innin: bocs, az idézet nem idézet, hacsak nem magamtól :)

Ordnassac 2010.05.08. 14:03:12

@Innin: csak hogy az alkotmányjog-tudomány a népszuverenitás elvéről beszél, nem a népfelségéről.

Alk. 2. § (2) A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja.

mrs. white 2010.05.08. 14:12:34

@cambridge.on: Egyetértek, hogy a választásáért mindenki viselje a felelősséget.
Akkor hogy lesz ennek a tecnhnikai megvalósítása. Csak azok fizetik az IMF hitelt akik 2002-ben és 2006-ban szocikra szavaztak? A devizahiteleseket az Ő adójukból segítik ki. Én benne vagyok.
Vagy elég az hogy sűrű mea culpázások közben elnézést kérnek.

Ordnassac 2010.05.08. 14:12:47

Gábor: azt nem tudod, hogy Karácsony Gergő mivel fog foglalkozni az Országgyűlésben?

cambridge.on 2010.05.08. 14:17:57

Miért kuncog Török Gábor?
Ezt a blogot (ha lett volna rá idő) a két választási forduló között bármikor meg lehetett volna írni!
A tévedés kizárt, ha nem nevezzük meg a bizottságokat.

Egyedül képviseltem azt az eretnek nézetet, hogy a HÁROM pártnak egy alkalomra összefogva meg kell akadályozni a Fidesz 2/3-át.
Ez Magyarországon elképzelhetetlen.
Gyurcsány is azt írja a Jobbikkal nem, semmi esetben sem.
Miért?
Büdösek? Ugyanazon a szavazáson nyertek mandátumot, ahol az MSZP.Nem puccsal kerültek oda ahol vannak.
Zsenánt?
Egy pártban lenni Hagyóval, Hunvaldttal, Zuschlaggal nem zsenánt?

Ugyanez fordíva is igaz.
Akit elvakít a gyűlület, nem vszi észre ha egy lehetőség adódik saját súlya növelésére.
VAgy tényleg azt hitték nyerhetnek? Ennyire nyeretlen kétévesek nem lehetnek.

A szocik kaphattak volna 2-3 hellyel többet. Akkor mi változik?
Az LMP súlya nőtt volna jelentősen, a minősített töbséget kívánó változtatásokban.
Most mi van? Marakodás a nekik vetett koncon.
Őszintén, van-e valakinek szemernyi kétsége afelől, hogy a Fidesz csak saját magára fog hallgatni?
Négy évre előreel lett döntve minden.
Ami most folyik: vihar egy pohár vízben.

@-MCsaba-:

Hogy fogom én élvezni ezt a cilust!! Jobb lesz mint bármelyik tv-sorozat..

Unalmasabb lesz mint a Forsyth Saga volt, vagy mint a Rózsa Sándor sorozat, a tv-ben.
Egyetlen szavazás sem lesz kétséges.Mit lehet ezen élvezni?

@strappa:
Általában saját véleményem van. Sokan nem fogadják el, de más véleményével nem rendelkezem.

Ordnassac 2010.05.08. 14:23:33

@cambridge.on: visszakérdezek: volt valaha ideológiai vitád valakivel? Amennyiben igen, akkor tudhatod, hogy ott lehet a legnehezebben egyezségre jutni.

Nem elfelejtve, hogy az MSZP és az LMP lazán elveszítheti megmaradt, illetve létrejött szavazótáborának jelentős részét, ez egyik pártnak sem érdeke.

Innin 2010.05.08. 14:29:06

@Ordnassac: Nos, bizonnyal igazad van; talán ha Kilényi professzorral beszélgetnél a témáról...

Szerény laikus véleményem szerint a
népfelség = "minden hatalom a népé" + népszuverenitás.
De ha az én véleményemet nem is vesszük figyelembe:
Népszuverenitás <> "minden hatalom a népé".

De ezek csak szavak. Az igazság az, hogy a közhatalom gyakorlása olyan szolgálat, amelybe a népnek az elmúlt években vajmi kevés beleszólása volt.

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.05.08. 14:31:37

@cambridge.on: a showműsort amit az ellenzék elő fog adni akár minden szevazás után.. a körítés lesz itt szép, nem maga a szavazás. :)

ssi 2010.05.08. 14:35:03

@Diocles: T.G. figyel! Pártszimpátia helyett korrekten: bizottsági helyek arányosan járnak

@panelburzsuj: @malacz69【ツ】rettegés elemző: @[nev]: @László56:
El tudom képzelni, h az ellenzéki pártok 1-1 nemes ügyért összefognak
El tudom hinni, h a fidesz egyik új célja a nemzeti egység s előny a 2/3 és a rutin
Talán leszenk olyan témák, melyekben akár teljes parlamenti egység lesz
Pl. mitől erősödik egy párt? ügyek képviselése, másik lejáratása, s mi múlik a civileken?

@loláb: fidesz fiatalitás: ha buknak, téma lesz, szertem kislépésekben már csinálják

cambridge.on 2010.05.08. 14:40:03

@mrs. white:
Nem írtam felelősségről.
Felelősséget a döntéshozónak kell vállalnia.
Én a döntés következményeit firtató véleménnyel értettem egyet.
Tehát nem az én találmányom, csak egyetértően kiemeltem panelburzsujtól.

Ez egyébként minden választásra igaz.
Tételezzük föl, hogy valaki a peremkerületben lakik, és a belvárosban azokra szavaz akik a belvárosban az autók teljes kitiltásával kampányolnak.
Ezek után az ott lakóknak valahol messze kell parkolniuk, míg ő nyugodtan a háza bejárata elé hajt. Reá nem vonatkozik
az általa is megszavazott törvény.

Egyébként nem csak a szoci szavazók használják az autópályát,fogják használni a négyes metrót.
Nem csak szociszavazók kaptak fizetés és nyugdíj emelést!
Vagy ezután párt szimpátia alapon fog eldőlni ki kap és ki nem?

lüke 2010.05.08. 14:49:45

@agentT: annyira azért ne féljetek
4 millió román dolgozik
FR, SP és Olaszo-ban
aki tud románul, tudja ezeket a nyelveket is, egy perc alatt!'

lüke 2010.05.08. 14:55:55

@cambridge.on:
sok-sok állás- fizetés- ezen dől el,sajnos

tölgyes 2010.05.08. 15:02:07

Kedves @Ordnassac:!

Ön 2005.0508 00:48:19 kor ezt írta:

"Molnár Oszkár az LMP mögött fog ülni, ezt se gondoltam volna."..erre reagáltam: eredetileg SZDSZ tag volt..Miért írtam ezt? Mert az a véleményem hogy az LMP 2/3 SZDSZ 1/4-ed MSZP a többiről meg a fene tudja hogy mi..Így az ősforrásuk közös::))

cambridge.on 2010.05.08. 15:03:07

@Ordnassac: Felelősség-következmény
Egy vicc, ami csak Amerikában eshet meg.
Ahogy kijöttem a bankból, láttam, hogy a pár perce lejárt parkoló automata mellett ott áll a felügyelő és írja a büntető cédulát.
Lehordtam mindennek,erre ő elkezdett írni egy másik büntetést a verbális erőszaktétel miatt. Így folytattuk 5 percig, amikor kifogytam a szitokból, ő is abbahagyta a büntetést.
A szélvédőn már 4 cetli volt elhelyezve.
Végre eltávozott, és én is elmentem a sarkon álló kocsimhoz, és nyugodtan haza hajtottam.

tölgyes 2010.05.08. 15:07:35

@malacz69【ツ】rettegés elemző:
Gondolja meg. Orbán se volt idősebb, amikor elmondta a Nagy Imre temetésén a beszédét. Azt látom, hogy nagyon jók lehetnek a képességei.. de ezen se vagyok meglepődve. A mi képviselőnk és polgármesterünk is hasonló korú és szintén jó képességű. Jól csinálja a polgármesterséget is.. de a testületi ülést is kézben tudja tartani. Én ennek örülök..Bár minél több pártban minél több lyen ember lenne...
Lázás pedig nem fél az árnyékától és el se dől a meghatottságtól senki előtt..ugyanakkor egy idősebb baloldali szocialista barátom mondta róla a múltkor, hogy nagyon udvarias és kitüntetően figyyelmes..Úgy látszik ilyenek az adottságai.

tölgyes 2010.05.08. 15:14:51

@cambridge.on:
Az MSZP-nek így is lett volna mozgástere. Pl. Kezdeményezi az egyeztetést, hiszen ő a legnagyobb... Ha a Jobbik nem megy, akkor máris ott a karantén. Ha megy, akkor meg lehet állapodni, hogy milyen elveket követnek, kinek mi a fontos.. de hát Mesterházy egy macskajancsi!
Aztán ha nem tudnak megegyezni a Jobbikkal akkor ők egyezkednek az LMP-vel és állásponjtukat mint többségi ellenzéki álláspontot képviselik.. ha a fidesz ezt felrúgja akkor megint lehet hujjugni.. ha nem, akkor a Jobbik máris karanténban van..

Mindezt végig lehet gondolni minden párt aspektusából..és mindenütt van lehetőség a kezdeményezésre.

[nev] (törölt) 2010.05.08. 15:15:04

@Várúr:
szerintem a fidesznek érdeke valamilyen egység felmutatása a valutaalappal történő tárgyalások miatt, és az unió soros elnöksége miatt. nem érdekük az ellenzéket szopatni. többet veszthetnek, mint amennyit nyernek ezzel. de abban igazad van, hogy ők tudják. a lehetőség, és a felelősség is az övék.

2010.05.08. 15:18:07

@malacz69【ツ】rettegés elemző: az oktatást Vásárhelyen szépen szét verte...közmunkások tanítanak óccon...:(( Senki nem mer perelni az elküldöttek között...szóval stimmt, egy kemény ember, rettegnek tőle. Jóképű, kedves, de egy killer.

ON: elég szánalmas az ellenzék vergődése. Az LMP igazi szadesz fogát mi sem mutatja jobban, semmi alapja, de követel...Igazából az ellenzék összeugrasztása nem volt nehéz, a konc mindegyiknek kell, pl. egyik maszop milliomos se tud elegánsan viselkedni...

tölgyes 2010.05.08. 15:25:01

@Ordnassac: Egyetértek Önnel. Az ideológiai viták reménytelenek.. no de itt most nem ideológiai, hanem politikai vagyis érdek-vitákat kell folytatni. Ki mennyiből miért, hogyan..Itt most szó sincs arról, hogy ki a kommunista, fasiszta.. itt arról van szó, hogy milyen arányban osztozunk azon, amire lehetőség adódik.. hogy aztán annak bázisán hirdessük a fasiszták és kommunisták cselszövéseit.. Ki, mit.
Azok akik még ennyire se képesek, azoktól mit lehet várni???

mrs. white 2010.05.08. 15:29:40

@cambridge.on: Akkor legyen következmény vállalása, apró szofisztikai eltérés a végeredmény ugyanaz. Természetesen sarkítottam a kérdést. Nyílván egy választó nem tudja ilyen szinten vállalni a felelősséget mert elvileg azt sem tudjuk hogy ki kire szavazott. Az már más kérdés hogy ha valaki kiderül utólag hülyén dönt nagyobb empátival viselkedik más döntései felé. Talán ez elvárható, de ez sem biztos.

Viszont ami érdekes kérdés lehet, ha valaki nyílvánvalóan csapni valóan kormányoz az milyen büntetést érdemel. Legyen középkori csonkolásos? Vagy modernebb európai megoldás szimpla börtön? Eesetleg ami számomra legjárhatóbbnak tünne hogy magát a pártot büntessék feloszlatás esetleg támogatás elvételével, vagy nem indulhatna a következő választásokon. Nyílván ez is teoretikus mert ki mondja meg hogy mi a jó és a rossz kormányzás és a gazdasági mérőszámok is inkább csak mankót adnak de tökéletes értékelésre nem adnak lehetőséget.

Azonban mindezek ellenére úgy gondolom ha nincs meg a méltó következmény sok minden nem fog változni, mert az hogy 40% helyett 20%-ot kapok azért nem olyan visszatartó erő. Ezen pont azért gondolkodtam el mert Horn államtitkára egy 1995-ben elkövetett akkori áron 300 milliós sikkasztásért kapott a napokban 1.5 fogházban letöltendő büntetést. Nem igazán tűnik arányosnak. Ha azt mondanák hogy most sikkaszak 2 milliárdot amiért 15 év múlva (ha megérem) másfél évet kell fogházban töltenem, símán bevállalnám. Ebből a pénzből sokkal joob egézségügyi szociális körülményeket tudok magamnak biztosítani mint amit 1.5 év fogház bármikor is jelenthet. Összeségében pozitívan jőnnék ki a történetből. Na ez az amit nem kellene engedni.

2010.05.08. 15:30:32

@tölgyes: Hát ez az! Mit lehet várni? Kompromisszumot nem, a szocik keserűen most eszik, amit főztek...

Várúr 2010.05.08. 15:34:50

@[nev]:
Szopatja az ellenzék saját magát már most. Lmp kivétel, kérdés, meddig? Komancsok és félnyilasok közt nem látok túl nagy különbséget, mégis marják egymást, ahogy egy szar családon belül illik.

mikénehavóna 2010.05.08. 15:45:53

@Letícia: "Az LMP igazi szadesz fogát mi sem mutatja jobban, semmi alapja, de követel."

Először is, az "igényel" és "követel" között van különbség. Szóhasználatod a hangulatkeltés kiváló példája.
Másodszor: felvetődött egy tárgyaláson egy kérdés, és az LMP kinyilvánította igényét. A tárgyalásoknak már csak olyan a természete, hogy általában felülről indítanak, hogy legyen alkulehetőség. Mi köze ehhez az szdsz-nek?

tölgyes 2010.05.08. 15:48:02

@Letícia: No de senki se fogja megoldani helyettük azt, ami az ő dolguk lenne... ezt nem kell a többitől várni.. se a fidesztől, se az LMP-től, se a Jobbiktól.. Oldja meg az MSZP..Most köszön vissza az, hogy befeküdtek Gyurcsány alá.. és azóta se tudtak kikászálódni alóla.

Az MSZP megújulásának feltétele: kiteszik a Ferit és azokat akik csak benne tudnak gondolkodni, aztán amit lerombolt újra kell építeni.

jjulie 2010.05.08. 15:52:36

@tölgyes:

mégsem vagy igazi fideszjótanuló: értékes ötletekkel látod el őket, a mestereid minden értékeset lakat alat tartottak, nehogy a szocik ellopják tőlük

vagy te föl akarod építeni őket?

2010.05.08. 15:59:13

@mikénehavóna: a szdsz is betette a lábát valahová, ahová a léc felett éppen becsúszott, és rögtön követelte a legjobb pozíciókat. Jó, hangulatot keletek, vállalom, mert nem csípom őket.

@tölgyes: szerintem is van, de Mesterházy is balettozik, amikor Fletó koreografál...Örül neki...Na, a többi néma csend lesz. A maszop frakció átlagéletkora szerintem 58-100 között lehet, hozzák a régi formájukat, rugalmasságuk is a régi lesz...:)))

2010.05.08. 16:01:13

@mikénehavóna: a szdsz is betette a lábát valahová, ahová a léc felett éppen becsúszott, és rögtön követelte a legjobb pozíciókat. Jó, hangulatot keletek, vállalom, mert nem csípom őket.

@tölgyes: szerintem is van, de Mesterházy is balettozik, amikor Fletó koreografál...Örül neki...Na, a többi néma csend lesz. A maszop frakció átlagéletkora szerintem 58-100 között lehet, hozzák a régi formájukat, rugalmasságuk is a régi lesz...:)))

Mnofőnix 2010.05.08. 16:30:51

A szitu a következő:

a megalakuló új Parlament ellenzéki pártjai együtt sem teszik ki az 1/3-ot. A leendő kormányerő ennek ellenére megad egy csomó jogot úgy mintha 1/3-on túl lennének együtt.

Viszont az ellenzék pártjai rettentő mód széttagoltak és egymással nem tudnak megegyezni, így nem fognak össze és ezen jogokkal mégsem tudnak rendelkezni. Ezért aztán az ellenzéknek járó jogokkal önmagukban akarnak rendelkezni. Vagyis külön az MSZP, külön a Jobbik, de még akár a LMP is.
Egy kicsit mind azt akarja, hogy a farok csóválja a kutyát.

A Fidesz meg érthető mód széttárja a kezét: ellenzéki pártok tessék megegyezni. Ja hogy nem tudtok? A ti bajotok. Akkor az lesz, amit én mondok.

drkovax 2010.05.08. 16:34:02

@cambridge.on: Ne ba+, rajta voltak a szavazólapon! Mi az, hogy senki nem szavazott rájuk ? És én pl. épp _miattuk_ húztam oda az X-et.

(Sőt, már másodszor vállalták azt, amit a szamadöfdesz elsőre sem mert: a dupla bejutási küszöböt ;-) )

jjulie 2010.05.08. 16:36:17

@Mnofőnix:

az ellenzékben lévőknek érdekük bármi féle egymással történő megegyezés?

mit nyernének vele?

mit veszítenének vele?

nem biztos hogy érdekük a megegyezés

drkovax 2010.05.08. 16:46:33

@is: Két hete helyezte hatályon kívül az LB az OEP-nek (Molnárnak) igazat adó döntést, mint megalapozatlant (a bírónő ellen vizsgálat indult, a ez elkövetett hibák súlyossága okán). Szóval jelenleg az ügy minimum eldöntetlen (de inkább Lázár igazát támasztja alá, hogy a fennen hangoztatott ellenérvek egy része is ment a kukába).

drkovax 2010.05.08. 16:50:23

@[nev]: Nem látom, hogy mi által csorbulnak az ellenzék jogai, a házszabályban lefektetetthez (és egyben az elmúlt 8 évben alkalmazotthoz képest) ? (Ha arra gondolsz, hogy nem lesznek nagyságrendileg nagyobb jogosítványaik, mint amit a mandátumszámuk indokol, az nem ér, mert az korábban sem volt.)

ssi 2010.05.08. 16:55:03

@jjulie: ellenzék összefogása:
- érdekük: önös érdek a választói szimpátia, de létezik országérdek is
- nyerhetnek vele sok tapasztalatot is, s sikert is
- veszíthetnek vele pl. a fejlődés, változás, vagy az egységesebb nemzet esélyét

jeangabin 2010.05.08. 17:04:09

Eddig a kormány volt mindig heterogén koalíciós, kivéve 94-98, amikor az Szdsz nélkül is vígan elkormányozhattak volna Hornék, most viszont fordult a kocka: az ellenzék soraiban található 3 olyan párt, amelyikből egy a másik kettő számára totál elfogadhatatlan, de a másik kettő viszonya egymáshoz sem tiszta. (Az LMP esetében a Fidesz-hez viszonyulás sem az...)
A kormányon pedig egy párt van, koalíciós hercehurcától mentesen. (Persze koalíció van most is, KDNP-FIDESZ, de ugye ez csak formalitás.)

Vége annak a gyakorlatnak, hogy az egyik tábor pártjai kormányoznak, a másik oldalon velük szemben az egységes ellenzék (ellenség), majd 4-8 év után csere.
Eddig új volt, hogy a nép nem automatice váltja a kormányt, hanem prolongálja.
Most jön a köv. újdonság, ami persze csak idehaza újdonság: az LMP. A zöld-liberális társaság, amelyik mindkét irányba kompatibilis lesz, miként több nyugati országban a hasonló pártok.
Igazi kis királycsinálók ők, vagyis lesznek.
Ha pedig az MSZP nem kapja össze magát, akár az is megeshet, hogy az LMP zsebre vágja őket...

cambridge.on 2010.05.08. 17:05:13

@mrs. white: ilyen esetben a kéz levágást ajánlom.
Magyarországon is érvényben volt, a magán tulajdon kialakításakor.
Szent László vezetett be szigorú törvényeket, a magántulajdon védelmében.

A konkrét eset, háát igen, Zuschlag 70 millió 8,5 év
pár milliárd pedig 4 év.
Kulcsár meg erős dorgálást fog kapni, mert végre megszólalt?

drkovax 2010.05.08. 17:12:38

@cambridge.on: Ha visszateszik első fokra és vádalku keretében elmeséli ki a "nagy ember gyurcsányi", akkor annyit sem ;-)

cambridge.on 2010.05.08. 17:21:10

@drkovax:
Én nem találtam meg a külön induló KDNP-st.
Biztosan izgultak, hogy elérik-e a küszöböt?

lüke 2010.05.08. 17:23:20

@simonmondja.:
s érettségizett? gkv Pintér miniszter Sándor?

mrs. white 2010.05.08. 17:26:03

@cambridge.on: A csonkolás kicsit brutális de azért titkon én is álmodók róla. Szóval lehet hogy az igazságügynél, bíróságoknál kellene kezdeni a storyt, de azt mindketten tudjuk, hogy senkinek nem érdeke a politikai osztályból. Ezért marad a maszatolás húsz bírócsere után negyven év elteltével hozott felmentő itéletekkel.

Kíváncsi vagyok a Hagyó buli hova szalad ki a végén és hány ciklus lesz addig. Azért az nagyon lol lene ha most az őszinteségi rohamosról Kulcsár benyögné, hogy a nevét helyesen i nélkül kell ejteni.

gpetersz 2010.05.08. 17:31:19

Szomorú ez. Csak egy dologról nincs szó, hogy mi lesz, miként, és értünk-e. Vagyis a politika, már csak a hatalomgyakorlásról szól

fáskerti elvtárs 2010.05.08. 17:37:31

@mrs. white: "Ha azt mondanák hogy most sikkaszak 2 milliárdot amiért 15 év múlva (ha megérem) másfél évet kell fogházban töltenem, símán bevállalnám."

Gratulálok! Már csak arra vagyok kiváncsi, mire lennél hajlandó, ha tudod, hogy le sem buksz?

lüke 2010.05.08. 17:37:52

@simonmondja.:
s érettségizett? Pintér miniszter Sándor volt gkv?

jjulie 2010.05.08. 17:39:59

@lüke:

többszörös miniszter sándor, vezetésre termett

wwwBisexhu · http://bisex.hu 2010.05.08. 17:58:27

sajnos nem tudunk világot váltani

[nev] (törölt) 2010.05.08. 18:01:58

@drkovax:
nézd, leírtam, hogy mit csinálnék, ha rajtam múlna.

-- kancellária, házbizottság kormánypárti lenne értelemszerűen
-- a minisztériumok mellett működne egy ellenzéki vezetésű szakbizottság

tehát nem lenne 19 bizottság, hanem annyi lenne, ahány minisztérium van. magyarán az ellenzék szakpolitikusaiból felállna egy árnyékkormány. ha én kormányoznék, akkor igényelném az ellenzék konstruktivitását. és ezt nyilván úgy lehet elérni, hogy helyzetben hozzák őket. ők ezzel a helyzettel vagy élnek, vagy visszaélnek. utóbbit úgy védeném ki, hogy

-- a törvényekjavaslatokat a kormány nyújtaná be, a kormány határozná meg az ülések napirendjét (vö. kormánypárti házbizottság)
-- módosító javaslattal bármelyik ellenzéki képviselő élhetne (vö. ellenzéki bizottságok).

magát a törvényhozást a kormánypártok uralnák. viszont az ellenzéknek minden lehetősége meglenne, hogy konstruktivitást mutasson.

-- interpellációk, azonnali kérdések ellenzék kezében lennének
-- napirend előtti felszólalások, és a napirend utáni parlamenti sajtótájékoztatók paritásos alapon zajlanának.

amit azt a célt szolgálná, hogy az ellenzék politikai aktivitása lehetőség szerint a parlamentetben folyjon. és ezeknek kiszámítható ütemes menetrendje lenne.

nem állítom, ha nem ez van, akkor nincs demokrácia. ez nem a népakarat, hanem egy komment. az, amit erről a kérdésről gondolok. ;-)

mrs. white 2010.05.08. 18:28:45

@fáskerti elvtárs: Természetesen bármire. Azonban Rejtő könyvet ne olvassál. Annál a résznél hogy " egy pofontól két ember hétfelé repült" nálad biztos leesne a gépszíj. Próbálj meg néha valamit nem szó szerint értelmezni. A mű élvezetében ez sokat segít.

cambridge.on 2010.05.08. 18:30:14

Index cím:
Schmitt Pál máris kért egymilliárdot
a kormánytól
A leendő házelnök MOB-elnökként a MOB-nak kért parlamenti támogatással pluszpénzt.
Kicsit sok lett az útiköltség, sokba kerül hogy haza jött!

cambridge.on 2010.05.08. 18:33:01

@mrs. white:
LOL. Tipikus kabátlopási eset...
haha..

jjulie 2010.05.08. 18:42:51

@cambridge.on:

népszavazást fogok kezdeményezni, a következő lesz a kérdés: Akarja-e Ön, hogy állami pénzből az élsport támogatva legyen?

pad78 2010.05.08. 18:48:24

Szerintem ennek az egésznek az igazi jelentősége ma még nem világos. Három lehetőség van:
a. A három ellenzéki párt továbbra is egymás ellen küzd, és akkor Lázár János végigkuncogja a négy évet.
b. A három ellenzéki párt már most megtalálja a modus vivendi-t az új helyzetben, és akkor Lázár Jánosnak még arra is lehet oka néha, hogy a homlokát ráncolja.
c. A három ellenzéki párt most nem jut megegyezésre, de rövid távon választ talál a ma még feloldhatatlannak tűnő ellentétre, Lázár Jánosnak meg szépen lassan arcára fagy a mosoly.
Az első két esetben a mostani dilemma megoldása modellezi a következő négy évet, ezért kiemelkedő jelentősége van. A harmadik esetben hosszú távon helyiérdekű kis színes marad, és négy év múlva semmi jelentősége nem lesz. Persze épp az az izgalmas, hogy ma még fogalmunk sincs a folytatásról!

pad78 2010.05.08. 18:51:48

@pad78:
Bocs, az előzőhöz: nyilván egyértelmű ez a három forgatókönyv, nem én találtam fel a spanyolviaszt. Csak arra akartam utalni, hogy a vita szvsz nem azért érdekes, hogy végül ki kapja a fenntartható fejlődés bizottság vezetését, hanem azért, hogy milyen folyamatokat indít el az ellenzéki pártok között.

lüke 2010.05.08. 18:53:49

@jjulie:
jó kis germanizmussal:)
tessék csak nézni
a EUROsportot:)
pl most a téliolimpián:
Deutsche Telecom, Stiegl, Kia, Toyota etc............

lüke 2010.05.08. 18:57:58

@pad78:
1,vagy az állítás igaz, s az indoklás hamis
2, vagy indoklás igaz ,s az állítás hamis
3, se az állitás, se az indoklás nem igaz
4, az állítás is és az indoklás is igaz
multiple choice:)

cambridge.on 2010.05.08. 19:18:00

@jjulie:
Jogos a felháborodásod.
Használhatnának lottót, szponzort, de hagyják békén a költségvetést.
A támogatást adják a fiataloknak, a tömegsportnak.
Az iskolai sportot lehetne támogatni pl úszás oktatás.
Eredménye is lenne, egészségesebb fiatalság.

Egy aláírást nekem megér.

6.Lenin 2010.05.08. 19:40:41

@pad78:

Amennyiben a 3 párt megegyezik

a jobbik nem náci párt,vagy ez nem számít,ha mi is nyerünk(MSZP,LMP) rajta.
nevet kell változtatni MMP-re,mégsem más a mi politikánk se.

Megegyeznek,de méregfogak kihúzva, továbbra is a Fidesz az Úr!
Nem tudnak megegyezni,hát ez van fiuk,2014-ben ismét bukta.
Ja,igen Fidesz az Úr!
Azért szép lassan kiderül ki is politizál jól ma Mo-on.

Sokaknak itt, kezd világosodni a horizont.

tölgyes 2010.05.08. 19:46:27

@jjulie: Én még fidesz tanuló se vagyok..meg még politikus se. Ebből is láthatja hogy ez a mai MSZP-Jobbik-LMP-és gyülekezet milyen silány emberek gyülekezete.
Ráadásul, mert ők azt hiszik, hogy fideszes vagyok úgyse fogadnak szót:)

6.Lenin 2010.05.08. 19:46:29

@jjulie:

Az élsport magas szinvonala az ország érdeke,tehát támogatnia kell.

Ez miért zárná ki a tömegsport támogatását is.
Az élsport a a tömegből nő ki,meg az egészséges életmód alapja is.
Az államnak kell támogatnia mindkét sportot.

A zsebhokit nem kellene.

tölgyes 2010.05.08. 19:50:42

@Letícia: Egyet kell értenem Önnel. Vitányitól Mesterházyig mind Fletó függő..Én a 70-es évek elején még azt hittem, hogy Vitányinak van esze.. de ha volt is.."Hová lett a tavalyi hó"

fáskerti elvtárs 2010.05.08. 19:51:47

@mrs. white: Bocsánat, nem tudtam, hogy a nagy művészhez van szerencsém! Majd utánanézek valami irodalmi folyóiratban, hogy hogyan is kell értelmezni a szövegeit.

jjulie 2010.05.08. 19:57:17

@6.Lenin:

csak nem a hatodszori választásán először győztes, torgyántól kapott miniszterelnökségét rútul, előnyből elbukó bukott miniszterelnök és csapatának hozsannázol?

húsz év utánái első gyözelem tényleg nem semmi

igaz a bukott kis miniszterelnök semmivel sem jobb, mint amikor bukásból bukásba lépegetett, csak hát közben az ellenfelei harakirit követtek el

most várjuk a bizonyítást, de eddíg a látszatintézkedések, és a kormányzati piramis magasítására futotta

most hogy napok óta problémás a forint, meg a tözsde, kurvanagy maradt a kuss továbbra is

na hozsannázzál még egy sor a kis bukottnak

tölgyes 2010.05.08. 20:00:16

@lüke: Pintér elvégezte a rendőrtiszti főiskolát, majd a jogot... Próbálja meg Ön is..:)

pad78 2010.05.08. 20:00:34

@6.Lenin:
Szerintem hosszabb távon nagyon vsz., de már most sem esélytelen a megegyezés. Nem hülyék, tudják, hogy együttműködésre vagy bukásra vannak ítélve. Persze nem sajttájon jelentik be, mosoly-kézfogás-vakuk stb. Mondjuk az MSzP most lemond egy elnöki posztról az LMP javára, az LMP persze most sem köszöni meg, de vmikor majd cserébe egy MSzP-s érdekkel nem áll szembe. Az MSzP kap kettővel több alelnöki helyet, fontos bizottságokban, és a dolog el van intézve. Szerintem fű alatt ilyen módon a Jobbikkal is ki tudnak egyezni. Az más kérdés, hogy ez elvileg ellentétes azzal, amit eddig mondtak, de hát szükség törvényt bont... És úgysem tudja meg senki...

Szóval én azt mondanám, hogy az a. opció 30%, a b. 40%, a c. 30%.

6.Lenin 2010.05.08. 20:03:32

@jjulie:

"na hozsannázzál még egy sor a kis bukottnak"

Már bocs jjulie,de én soha nem hozzsanáztam GyF-nek,sem Megyónak.

pad78 2010.05.08. 20:08:12

@pad78:
Mellesleg akkor is Lázár János torkán akadhat a kuncogás, hogyha mondjuk az előbb ismertetett módon az MSzP és az LMP megegyezésre jut, 2-2-2, de nem adják a Jobbiknak a számára fontos bizottságokat, és azt mondják a Fidesznek, ezt már döntsék el ők, nem tudnak megegyezni a Jobbikkal. Gondolom, az országgyűlés hosszasan nincs el költségvetési bizottság nélkül - a Fidesznek valamerre döntenie kell. Az pedig dönti a középpárti célkitűzéseket is (akár a szociknak, akár a Jobbiknak kedveznek, az támadási felület). Szóval valami mozgástere van az ellenzéknek. Kérdés, mennyire kompromisszumkészek = mennyire gondolkoznak hosszútávon.

jjulie 2010.05.08. 20:14:37

@6.Lenin:

nap mint nap létre kell hoznom itt az egyensúlyt.......

mikor a húsz év után előszor önállóan kormányzati poziciót nyerő orbán (mint az előző ajándékba kapott miniszterelnökségét eélbukó, egyszeres bukott miniszterelnők) rajongótábora elveszíti a realitásérzékét, és elszalad velük a ló

pad78 2010.05.08. 20:29:50

@török gábor:
Gábor, azt megkérdezhetem, hogy hogyan lehet 19 bizottságnak 39 alelnöke? Melyiknek van három? És miért?

panelburzsuj 2010.05.08. 20:30:45

@jjulie:

Kell? Nem hagynak békén a midikloriánok, vagy mi? :))

pad78 2010.05.08. 20:33:28

@pad78: Ja, és lehet olyan bizottság, ahol mind az elnök, mind az alelnökök kormánypártiak? Az törvényes?

Apropó, lehet kérni egy jegyzetet a bizottsági rendszer működéséről, feladatáról, jelentőségéről? Vagy van már ilyen? (Lehet, hogy csak az én figyelmemet kerülte el.)

jjulie 2010.05.08. 20:34:56

@panelburzsuj:

a százalékszámítást már megtanítottam nekik, tegnap a "főbűnök" kurzus vette kezdetét, most a "hogy nyerjünk húsz évenként választást" szemináriumot is kierőszakolták

[nev] (törölt) 2010.05.08. 20:35:12

@6.Lenin:
oké, és honnantól kezdődik az, ami támogatandó. mert addig oké, hogy kellenek sportlétesítmények, ahová bárki eljárhat sportolni, az élvezzen állami támogatást. vajon miért kellene államilag dotálni olyan klubokat, ahol a többségnek (nagyon helyesen) azt mondják: aus.

szóval nem értem, hogy mondjuk miért ne működhetne úgy mondjuk a kajaksport, hogy uniós forrásokból építenénk pályákat, ahol bárki evezhet, és a kajakosokat meg támogassa az otp, a mol, az e-on, vagy t-mobile. miért kell ehhez az állam.

6.Lenin 2010.05.08. 20:41:56

@pad78:

Természetesen ezt a kérdést lehet nézni minden oldalról,csűrni is lehet,meg csavarni is,a lényeg viszont csökönyösen az,hogy a 3 ellentétes elvű párt kénytelen lesz az állandó iszapbirkózásra a nyerés esélye nélkül.Esetleges apró gyözelmek,egymás közt,enyhíthetik a sorozatos kudarcok keserű ízét.

Nagy spieler(ek) ez a Viki(és csapata).

És az igazi Trebitsch még be sem avatkozott,na akkor kezdődik az igazi móka.Az üzenetét már megírta,nem változott semmit.
Lesz itt móka,kacagás.
2006 őszén ezt nagyon elcseszte a feri.ha lemond,győznek 1 előrehozotton,a Viki meg csak várna Godot-ra.
Ez a hajó viszont elment.

panelburzsuj 2010.05.08. 20:46:44

@jjulie:

A húsz évet honnan számítod? Mert én akárhogy erőltetem az agyamat, ez az első olyan választás a történelemben, ahol egy Fidesz nevű párt szedte össze a legtöbb voksot. (Már legalábbis az ügydöntő első fordulóban, és nem a második menetes vigaszágban ... )

lüke 2010.05.08. 20:47:11

@tölgyes:
ismerjük.................

jjulie 2010.05.08. 20:47:52

@6.Lenin:

"Nagy spieler(ek) ez a Viki(és csapata)."

tudtam, hogy ma jön még hozsanna a bukott kis parasztgyereknek

lottózni fogok

mrs. white 2010.05.08. 20:48:11

@fáskerti elvtárs: Semmi baj, majd adok sorvezetőt hozzá. A kedvedért még fordítok magyarról magyarra is. Hanyadikban is tanuljuk azt a fogalmat hogy költői túlzás?

jjulie 2010.05.08. 20:54:39

@panelburzsuj:

húsz évvel ezelőtt próbálkozott először, négyévenként nekifutott......(amúgy pontatlan vagy, a legtöbb voksot már szedte össze, de az nem volt elég a kormányalakításhoz)

27 éves volt amikor először benevezett, negyvenhét mikor sikerült, még egy belefér akkor hatvanhét lesz csak

ezért kell korán kezdeni

mrs. white 2010.05.08. 20:59:19

@jjulie: Orbánon és Hornon kívül ez még kinek sikerült?

Ordnassac 2010.05.08. 21:00:00

@Innin: Kukorelli Istvánnál írom a szakdolgozatomat. Az megfelelő pótlék Kilényi helyett? ;-)

panelburzsuj 2010.05.08. 21:00:37

@jjulie:

1990-ben az MDF, utána négyszer zsinórban az MSZP kapta a legtöbb listás voksot az első fordulóban.

6.Lenin 2010.05.08. 21:02:02

@[nev]:

Igazad van,nem részleteztem a kérdést,de nem is zártam ki más lehetőségeket sem.

Az élsport-nyilván szakembereknek kellene meghatározni,mi tartozik ide.Gondolom egyszerű is lehetne ez,amiben olimpiát eu-s és világversenyeket rendeznek stb.
az országnak ez reklám,ország imázs,példaképet ad stb.A támogatás jogos,de a reklám fejében támogathatja más is szabályok közé szorítva.
Lehetne ezt még tovább is részletezni,de a lényegen ez már sokat nem változtat.

Természetesen ebben is,mint sok más kérdésben is első lépésként meg kellene határozni az állami feladatokat.
Enélkül teljesen értelmetlennek tartok bármiféle vitát.

Ezért nem lehetett reformoknak nevezni a gyurcsány,bajnai féle ötleteléseket,hiszen nem voltak meghatározva,részletesen,a résztvevők feledatai,kötelességei.
Ezek nélkül érdekesnek,talán még tanulságosnak is nevezhető agyalás az egész.
Szórakozás.

Ordnassac 2010.05.08. 21:03:17

@lüke: Pintérnek van rendőrtiszti és jogi diplomája is + járt a BME Gépészmérnöki Karára is, csak azt nem tudom, hogy elvégezte-e. :-D

jjulie 2010.05.08. 21:03:49

@panelburzsuj:

sorry, túlértékeltem őket

jjulie 2010.05.08. 21:08:17

@mrs. white:
olvasd el pontosan a panelburzsuj megfogalmazását, én is elég gondosan olvastam

mrs. white 2010.05.08. 21:08:23

@panelburzsuj: Viszont a magyar választási rendszer szerint az a befutó aki a második után elől áll és az sem alakíthat feltétlen kormányt aki a második után elől áll. Jjulie érvelésével az a ba,j hogy a halmazból mindig csak a neki tetsző szempont alapján ragadja ki az adatokat nem pedig azonos elvek alapján.

mrs. white 2010.05.08. 21:09:51

@jjulie: ami panelnek az neked is természetesen

panelburzsuj 2010.05.08. 21:11:16

@jjulie:

Vagytok így most pár harmadnyian. Ilyen túlértékelősen ... :)

6.Lenin 2010.05.08. 21:11:25

@jjulie:

Drága jjulie,mióta birkózol a "bukott" szó értelmezésével?
Mi a tosz olyan bonyolult benne?

2 drb bukott ME volt az elmúlt 20 évben,mindkettő szoci,Megyo és a Fletó.Kirúgták őket a saját elvtársai,bumm.

1 demokratikus(?) választáson néhány %-al kevesebbet kapni,az nem bukás, drágám.
Mondjuk 20-30% az már határeset.

jjulie 2010.05.08. 21:13:27

@mrs. white:

ne ennek fuss neki mégegyszer, pl úgy hogy figyelmesen olvasd el az irományomat

[nev] (törölt) 2010.05.08. 21:15:58

@6.Lenin:
ehhez képest most jön a forradalom. kíváncsian várom. ;-)

mrs. white 2010.05.08. 21:16:07

@jjulie: Utolsó forduló hogy egyidőben van a reállal?

jjulie 2010.05.08. 21:19:20

@6.Lenin:

aki nem folytathatja, az a bukott, aki nem megnyer egy választást hanem elbukja az a bukott

ennyi ésszel te is biztos jó hadvezérnek tartod a dembinszkit, igaz?

jjulie 2010.05.08. 21:20:56

@mrs. white:

ennyire nem vagyok szakértő, csak nézni tudom, és a gyerekem szól mindig, hogy mikor kell nézni

Ordnassac 2010.05.08. 21:22:27

@jjulie: érdekes, Boross Péternél ezt nem szokták mondani...

panelburzsuj 2010.05.08. 21:27:18

@mrs. white:

Személyekre egyéni választókerületekben szavazunk.

A választási eredményekre alapozva kormányt alakítani meg Antallnak, Meggyesinek és Gyurcsánynak is sikerült.

Ordnassac 2010.05.08. 21:28:43

@panelburzsuj: Medgyessy. Meggyesinek egy híres építészt hívnak. ;-)

6.Lenin 2010.05.08. 21:29:41

@[nev]:

Ne légy már olyan türelmetlen.
8 évig vártál valamire,amiből nem lett semmi.

Most legalább azt várd meg,megalakuljon a parlament,kormány.
Talán még az sem lenne nagy kérés,hogy várd meg a fdesz saját költségvetését,2011-től.
Aztán ha ezek is csak annyira lesznek képesek,mint a kedvenceid,nyugodtan szidjad őket.
Az,hogy te jelenleg,mit vizionálsz,az a te, egyelőre megalapozatlan véleményed.Természetesen ehhez mindenkinek joga van.
Én viszont annak nagyon örülök,hogy nem olvastam a neved a fidesz kormány névsorában.Engem ez megnyugtat,egyelőre.

Ha ez a kormány is hülyeségekre lesz csak képes,jogos lesz a bukása.Ez az én véleményem erről.

jjulie 2010.05.08. 21:29:45

@Ordnassac:

az az első periódus annyira bénaság volt, annyira kezdők voltak, öszintén bénázott az egész csapat, hogy nem érdemlik meg az ilyen fajta cikizést, tőlem legalábbis nem

mrs. white 2010.05.08. 21:32:51

@jjulie: Kb 20 féleképpen neki lehet szaladni hogy akkor ki mennyi szavazatot kapott. pl első kör vagy a második számit, vagy az össz jobb vagy az össz baloldal, koalával vagy nélküle, a parlamentbe jutottak csak vagy a kinmaradt jobb, baloldaliak is számitanak, akkor most a centrumot hova tegyük balnak vagy jobbnak. Minden verzióban más jön ki. Talán pont ezért szerencsés lenne a választások végeredményéből kiindulni mert az számít igazán. A többi számmágia az önigazolásra. Churchil mondta az ilyenekre, hogy csak annak a statisztikának hisz amit saját maga hamisít. Ennyit a statisztikai adatokból kiolvasott értelmezésekről.

panelburzsuj 2010.05.08. 21:38:16

@Ordnassac:

Igaz, igaz ... Még az is rémlik, ahogy Macskássy Izolda magyarázta, hogy neki elmegy, mert komcsinak ugyan komcsi, de legalább rendes családból származik! ... :)

mrs. white 2010.05.08. 21:39:37

@panelburzsuj: Önállóan erre csak Horn és Orbán volt képes mert ők voltak csak 50% felett. Tehát koala nélkül ők bírták a választók kormányalakítási bizalmát. Ezen már csak hab a tortán hogy csak listán még Hornnak sem volt meg az 50%. Ezt egy bukott ember vacak eredményének tartani érdekes. Akkor jjulie-nek mi a véleménye a többi választási eredményről. Ezt bátorkodtam gondolkodás tárgyává tenni. Ezért lenne szerencsés jjulie részéről ha minden választást azonos origóbol kezdene. Ez nem zárja ki hogy amit leírtál az az utolsó szói igaz tartalmilag. Sőt.

6.Lenin 2010.05.08. 21:42:11

@jjulie:

Nekem nem anyanyelvem a magyar,de az egyik legszebb nyelv,szókincsével,gazdagságával,hogy mindent apró részletre,nem 1,de sok szava is van és mindnek, árnyaltan is más értelme,minden különösebb magyarázkodás nélkül.
Ezért nehéz nyelv.
Neked talán kissé nehezebb az átlagnál,de ez csak olvasás és gyakorlás kérdése.Mindig bíztam benned,menni fog.
Boross P. meg le van tojva,sose kedveltem,sunyi mdf-es.Eltünt.

Ordnassac 2010.05.08. 21:43:13

@panelburzsuj: nekem olyan is rémlik, mintha azt mondta volna az általad említetteken kívül, hogy szép ember.

panelburzsuj 2010.05.08. 21:43:37

@mrs. white:

Elöl áll - miben? Szerintem mandátumban. (A második fordulót már csak azért sem lehet összeadni az elsővel, mert a példák szerint a majnem mindeholtól az alig valaholig terjed a második menetek száma).

pad78 2010.05.08. 21:43:43

@jjulie:
Igazából asszem értem, amit mondasz, csak azt nem értem, miért rugózol ezen ennyit. Tkp. becsüllek, mert kitartó vagy, de ha valami értelmesebb dologban lennél ilyen kitartó, nagy hasznot hozhatnál kicsiny hazánknak...

Pl. mondhatod azt, hogy Olaszország gyenge fociban, mert eddig 14-szer kikapott a vébén, de akkor is igaz, hogy négyszer győzni tudott. És igazad van, hogy Brazília meg ötször győzött, de akkor is ott van Olaszország az élvonalban. Mert második legtöbbször győzött.

Na most az azért nyilván előtted is világos, hogy a választások célja nem az egyes szavazatok megszerzése, hanem a kormányra kerülés. Ahogy a foci vébén hiába Te rúgtad a legtöbb gólt, ha elveszted az elődöntőt. A Fidesz eddig kétszer megszerezte a kormányfői pozíciót. Az, akárhogy is, nem kis győzelem. És nem mellesleg: húsz éve folyamatosan ott játszik az élvonalban. Van olyan párt, ami hosszú ideig jobban játszott, mint a Fidesz, kétszer is második volt, aztán ma meg sehol. Ma két olyan párt van, akit eddigi teljesítménye alapján hosszútávon az élvonalhoz számolhatunk: az MSzP és a Fidesz.

Szerintem azon akadékoskodni, hogy hány szavazatot kapott választásonként a Fidesz, pont olyan szűklátókörű gondolkozás, mint Lázár János bejelentésében a Fidesz mérhetetlen zsenialitását látni. Hiszen TG már egy hete megmondta, hogy erre lejt a pálya, és még most is erősen kétséges, hogy mi lesz az eredménye az ilyen akcióknak. De mindegy is, az igazi kérdés, hogy mit művel a Fidesz négy év alatt, és ehhez legfeljebb a kereteket határozzák meg most. (És azokból is keveset, a fontosak nem itthon dőlnek el.)

Szóval én lehet, hogy valami hasznosabbra használnám a helyedben, ha ilyen kitartó lennék. Kár, hogy nem vagyok az.

jjulie 2010.05.08. 21:43:45

@Ordnassac:

azt én átaludtam, valójában a 2001 december előtti dolgokat élőben én nem vettem észre, tudtam úgy élni, hogy nem vettem észre, hogy mit csinálnak a politikusok

az orbán emelte meg úgy a szintet, hogy már eljutott hozzám, ezért rühellem, ha nem ő az első lehet, hogy az orbán sokkal inkább hidegen hagyna

panelburzsuj 2010.05.08. 21:45:36

@Ordnassac:

Gondolod, hogy az is az üpszilontól van? :)

jjulie 2010.05.08. 21:46:12

@pad78:

futottam maratont is....

Ordnassac 2010.05.08. 21:48:18

@panelburzsuj: Macskássy Izoldánál sosem lehet tudni. Aki tudott rajongani Torgyán Joe-ért... :-P

pad78 2010.05.08. 21:49:16

@jjulie: Na ezért már tényleg felnézek Rád. :) Ha valahol, hát sportban mindig gyenge voltam. :( És a kitartásom is hagy maga után kivánni valót. :(

panelburzsuj 2010.05.08. 21:53:25

@mrs. white:

A"bukottságot" én úgy definiálnám, hogy egy személy be akarja tölteni a következő periódusban is az adott tisztséget, de politikai okok/erők meggátolják a folytatást.

Ezen a skálán Antall és Bajnai nem bukott, a többiek buktak.

panelburzsuj 2010.05.08. 22:10:31

@panelburzsuj:

(Nem műxik ... :(( Pedig nagyon szép gombolyagos cicát ábrázol a művésznő ... )

Ordnassac 2010.05.08. 22:14:14

A Mandíner egyedi értelmezése Gyurcsány röpiratáról:

mandiner.blog.hu/2010/05/08/ferenc_felteglaja

jjulie 2010.05.08. 22:15:57

@audi26:

eddíg és most van, és ne legyen, az élsportot el kell adni a szponzoroknak, ha nem sikerül, lehet élsportolni saját zsebből, az államnak ezt nem kellene támogatnia, vagyis az állam ne tartson el marketing érték nélküli sportolókat

Terniak 2010.05.08. 22:19:09

@[nev]: Nálunk nem alakult még ki, hogy mi állami feladat és mi nem az. Én egyetértek, hogy a profisportot nem szabad államilag támogatni, az egészséges életmód lakossági ösztönzése más lapra tartozik. Kicsit unom már, hogy mindenki tartja a markát az államnál. Ami nálam kiverte a biztosítékot az egyrészt a Forma-1 állami támogatása, de annak idején volt valami kezdeményezés a könnyűzene állami támogatására is, valami PUNKKK, vagy ilyesmi.

Ha erre fogja felhasználni az OGy elnöki posztot, jobb, ha el sem vállalja...

[nev] (törölt) 2010.05.08. 22:22:32

@6.Lenin:
tévedsz, amikor azt gondolod, hogy hittem az előző kormányban. az állam önmagában nem képes negyedfordulatot, vagy félfordulatot végrehajtani. nem képes a reformokat, vagy rendszerváltást végrehajtani. orbán teljes fordulatot, forradalmat ígér, meglátjuk mi sül ki belőle.

Ordnassac 2010.05.08. 22:23:18

@Wlassich: PANKKK volt a neve és szerintem semmi gond nincs a minőségi könnyűzene támogatásával.

Az élsportnál nem tudok dönteni. Megértem azt az álláspontot, hogy a sport kitörési pont (hány sporthírességünk kezdte a béka seggénél), ezért segíteni kellene az államnak, de azt is, hogy semmi keresnivalója, mert az élsport nem sport, hanem marketing. Az F1 állami támogatását én sem támogatom.

Terniak 2010.05.08. 22:27:05

@Ordnassac: A könnyűzenével kapcsolatban meggyőzhetetlen vagyok. Szerintem, ha van piaci tevékenység, hát az a szórakoztató ipar (a színház érdeke kérdés, de tradicionálisan nem visszük ki a piacra, valószínűleg ott döglene be...).

Egyébként Kukorellire szavazok :-))), Kilényiről inkább nem nyilatkoznék...

Ordnassac 2010.05.08. 22:28:45

@Wlassich: szerintem Cseh Tamás nem volt kifejezetten szórakoztatóipar.

Mesélj csak Kilényiről, még nem volt szerencsém hozzá. ;-)

jjulie 2010.05.08. 22:29:45

@Ordnassac:

egy sereg gazdag állam nem nyom állami pénzt az élsportba, persze van olyan is amelyik igen

jjulie 2010.05.08. 22:32:34

@Ordnassac:

hát mi? őróla nem maradtam le

Ordnassac 2010.05.08. 22:34:30

@jjulie: akkor más a szórakoztatóipar-fogalmunk. :-) Cseh Tamás dalainak többsége nem kifejezetten a szórakoztatás (volt) a célja. Életem egyik legnagyobb fájdalma marad egyébként, hogy nem tudtam elmenni egy koncertjére sem.

Terniak 2010.05.08. 22:35:29

@Ordnassac: De éppen ez az. Miért pont a Kispál és Cseh Tamás, és miért nem mondjuk az Edda? (jó, tudjuk, miért nem :-)), de azért ne az állam és a hatóság mondja meg, hogy mi a jó zene...) Lehet velem van a baj, sosem tudott megfogni Cseh Tamás zenéje és stílusa, ahogyan a Kispál sem...

Alkotmánybíróról vagy jót, vagy semmit :-))).

panelburzsuj 2010.05.08. 22:38:53

@Ordnassac:

ehhh ...

Ferencünk röpiratában is van egy nagy adag üres semmitmondás, kényszeredett szófacsargatás, de ez a "kritika" sem több szellemesnek vélt puszta fikázásnál.

Eddig annyit tudunk, hogy sokan nagy kéjjel rugdossák a böszmét. De fogalmunk sincs arról, hogy mivel áll majd ki a MSZP többi híressége, és mit fog majd arra bökkenni a MSZP tagsága és maradék "holdudvara". (Hogy az "ellenoldalak" mit fognak mondani, azon meg aligha rágja bárki is a körmét izgalmában ... )

Gy. F. most a nappalra kintragadt bagoly szerepét próbálgatja. Jönnek is szépen a szarkák, varják, és lármáznak is menetrendszerű megbízhatósággal.

jjulie 2010.05.08. 22:39:52

@Ordnassac:

én a hetvenes években ismertem meg, személyesen is

akkor pl a miles davis mi?

6.Lenin 2010.05.08. 22:41:05

@jjulie:

"vagyis az állam ne tartson el marketing érték nélküli sportolókat"

Nálunk is rendeznek nemzetközi versenyeket,amiből az állam közvetve profitál.1 verseny(plolimpia megrendezése)nem csak sport.
Ha nem támogatja az állam,joga lenne megakadályozni,hogy mondjuk nem használhatnák a zászlót és, azt kinek a nevében indulhatnak a versenyzők.
Még a profi sportból is profitál az állam,miért nem szállhat be az üzletbe?
Vegyük üzletnek akkor,támogassa és húzza le a sápot és abból támogassa a tömegsportot.

Minden meg/elhatározás,megállapodás kérdése,részletesen kidolgozva ,kinek,mi a szerepe,mennyivel száll be,mennyi jár ezért neki,mire használhatja a profitot.

A fejünk azért van ,hogy gondolkodjunk és nem azért,hogy legyen mivel a falnak menni.

fáskerti elvtárs 2010.05.08. 22:45:55

@mrs. white: Kösz. És mi a költői túlzás? A 2 milliárd? Valójában 1-ért is vállalnád? :)

[nev] (törölt) 2010.05.08. 22:47:26

@Wlassich:
a forma 1-nek tipikusan önkormányzati sztorinak kellene lenni. a FIA kér x millió dollárt a rendezésért. budapest az esemény idejére vessen ki annyi idegenforgalmi adót, és egyéb illetékeket a szállodákra, és a vendéglátóhelyekre, illetve ott vannak a hungaroring jegybevétele. ezeket a piac nyilván áthárítja az idelátogató turistákra. ezekből kell fedezni a verseny rendezésének költségeit, és a licensz díjakat.

jjulie 2010.05.08. 22:48:54

@6.Lenin:

megkérdezted a kanadai korményt miért olyan faszok hogy nem tesznek pénzt az élsportba, vagy csak esetlegesen nyomkodod a billentyűket

a belga kormányt is megkérdezted, miért ilyen faszok?

Ordnassac 2010.05.08. 22:50:21

@panelburzsuj: az érdekesnek nem csak pozitív jelentéstartalma van. ;-)

Ami azt illeti, a mostani frakció összetétele szerencsétlen, pedig ez lesz a párt leginkább látható része a következő négy évben. A végén még az MSZP ebbe bukik bele: Fletó (vagy strómanja) vs. Mesterházy (és háttere). Kicsit kezd a Kóka-Retkes-párosra emlékeztetni a dolog...

6.Lenin 2010.05.08. 22:55:33

@[nev]:

OK!Nem voltak a kedvenceid,felőlem lehettek,ez a te dolgod,semmi közöm hozzá.

Mi az állam?1 háromlábú szék?Nem tud csinálni semmit,szerinted.
Ez pontosan akkora marhaság,mint,hogy az állam rossz gazda.

Az állam nem rossz gazda,azok hülyék,akik irányítják.
Amennyiben a szadesz,akkor ők voltak hülyék,ha a fidesz nem fog tudni csinálni semmit,akkor ők lesznek.

Vannak irányítók,végrehajtók és irányítottak.Mindenkinek megvan a maga szerepe,felelőssége.

Igaz ezeket lehet keverni,tologatni,másra kenni,főleg amikor az irányítók nem tudják,mit is kellene tenni.
Nem szabad összekeverni a szerepeket és rögtön nem lesz bonyolult a kérdés.

Botya 2010.05.08. 22:56:12

@jjulie: mi az élsport támogatásának fogalma?

panelburzsuj 2010.05.08. 22:57:16

@pannonfunk:

Hát nem édibédi? (Köszönet!:)

Ordnassac 2010.05.08. 22:58:05

@panelburzsuj: jó sokáig húzza, de ha most is kalmük elnök, akkor Putyin-kinevezett. Kellemetlen.

panelburzsuj 2010.05.08. 23:00:09

@Ordnassac:

Retkes azért már nagyon a végjáték: talán ott még nem tartanak, csak a Kóka-Fodornál ...

6.Lenin 2010.05.08. 23:00:16

@jjulie:

Azokat is sorold,akik tesznek bele és nyernek is vele.

jjulie,te nem értesz semmit,vagy ezt akarod elhitetni magadról.

Legyen meg a te akaratod.

jjulie 2010.05.08. 23:01:47

@audi26:

pént adanak egy élsportolónak a beszedett adókból, azért hogy élsportoljon

pannonfunk 2010.05.08. 23:01:49

@jjulie: Azt elég nehéz definiálni, hogy hol van a szórakoztatóipar és művészet határa. Pl:

www.youtube.com/watch?v=vnFhnscKRXQ

?

panelburzsuj 2010.05.08. 23:02:40

@Ordnassac:

Főleg a kalmüköknek. Gondolom így messziről.

Ordnassac 2010.05.08. 23:04:02

@panelburzsuj: nekik is, a Nemzetközi Sakkszövetségnek is.

pannonfunk 2010.05.08. 23:05:56

@jjulie: Kanaddában nem támogatják a kabaddit?

www.youtube.com/watch?v=ADTk2FBG4Bw&feature=related

Azt én is megkérdezném, a belga kormánytól... Mikor volt az, hogy nem volt kormány x hónapon át?

Bokros Lajos is mondott ilyeneket, hogy Ugandának sincsen egyeteme, milyen jól megvoltak. Sikeres is volt a mostani választáson.

jjulie 2010.05.08. 23:06:33

@6.Lenin:

azokat sorold te, nekem elég az hogy kanadában ezt nem teszik, pedig nem a világ szegényei, és a hülyeség mértékegysége sem 1 kanada

jjulie 2010.05.08. 23:13:12

@pannonfunk:

mit akartál mondani?

menjen állami pénz az élsportba vagy ne menjen?

az élsport egy termék, kell csináln,i ha nincs rá vevő? ha nincs elég nézője, ami miatt jön a szonzor, akkor miért is kellene csinálni tovább állami pénzből?

6.Lenin 2010.05.08. 23:15:11

@jjulie:

Jól van mucikám,ne izgasd fel magad.

Kanada nem,akkor nem.Biztos a hidegtől van.
Megfagy a lóvé a hidegben.

[nev] (törölt) 2010.05.08. 23:15:22

@6.Lenin:
azért nem kell beszállnia, mert mondjuk a telekom gyakorlatilag az összes vagyonának megfelelő pluszpénzt tud bevonni a működésébe hitelek formájában. és ezek a befektetései jó eséllyel meg is térülnek. nem mind, vagy amit bebuknak, de megint más területen meg duplán nyernek. jó esetben. és akkor ebbe belefér az élsport szponzorálása.

az államnak ilyen jogosítványai nincsenek. mert ugyebár nem mondja azt az iskolásoknak, hogy a tornaterem használata ennyi, meg annyi, hanem jó azt tudja elérni, hogy lesz mindenhol tornaterem. de ha a tornatermeket elzálogosítva hiteleket vesz fel, akkor azt biztosan elbukja, és akkor jönnek a megszorítások. szóval ez az út az állam számára nem jártható.

a piacnak viszont megérné az élsportot támogatni, feltéve hogy a tömegsport széles alapokon nyugszik. és persze mondanom sem kell a rendszerből hiányzik az a városi sportiskolai hálózat, amelyik a tömegsport, és az élsport között űrt áthidalja.

de majd itt forradalom lesz, mert a szima gábornak, a loki milliárdos tulajdonosának épít az állam egy stadiont, hogy kósa lajos azt át tudja adni. amúgy tök jó, hogy debrecenben lesz egy stadion. csak ezt majd megint hitelből lesz építve, és azt az államnak kell visszafizetnie. és ugye akkor megint megszorítás lesz. és akkor majd az éppen aktuális tolvajra lehet mutogatni, hogy ő lopta el az összes pénzt.

panelburzsuj 2010.05.08. 23:17:11

"Az élsport magas szinvonala az ország érdeke,tehát támogatnia kell."

Támogassa hát az ország. Adományokon, szponzorokon keresztül.

Az állam meg szervezze meg mindezt, és biztosítson hozzá kedvező jogi hátteret.

De ne a beszedett adót tömködje az "élsport" zsebébe.

Botya 2010.05.08. 23:20:59

@jjulie: tehát akkor az nem az élsport támogatása ha:
-állami iskolában edzőket képeznek, majd fizetnek
-állami pénzen sportorvosokat, gyúrókat, pszichológusokat tanítanak, majd fizetnek
-sportlétesítményeket építenek és fenntartanak

az élsportolók fizetése a legkisebb összeg, de azt már általában nem is az állam fizeti

[nev] (törölt) 2010.05.08. 23:23:13

@pannonfunk:
civilizált országokban az egyetemek többsége városi egyetem. nem állami. a városok saját maguk tartják fenn a helyi adóból. és ebből jön ki az, hogy az egyetemnek van egy fő profilja, ami illeszkedik a helyi iparhoz, illetve a kultúrához. ha a városban van egy gyógyszergyár, akkor nyilván az ezt kiszolgáló kutatólaborok az erősek, és ahol erős a turisztika ott nyilván a művészeti képzés erős lesz.

állami normatívák esetén meg az van, hogy a lehető legtöbb diákot kell felvenni, és nekik a lehető legolcsóbb képzést kell nyújtani. mondjuk ki kell képezni politológusnak. és akkor abból jut minden bokorba egy. nagyjából ez a különbség az állami, és a városi egyetemek között.

Botya 2010.05.08. 23:24:02

@audi26: egyébként itt is nem az állam szerepével van-volt a legnagyobb gond, hanem a sportvezetők ugyanolyan gátlástalan gecik-tisztelet a kivételnek-, mint a politikusok

Botya 2010.05.08. 23:27:21

@[nev]: civilizált országokban mennyi pénzt hagy az állam az adott városnál?

6.Lenin 2010.05.08. 23:27:34

@jjulie:

Na ezt még nem tudtam kihagyni...

"ha nincs elég nézője, ami miatt jön a szonzor, "

Mondjuk Ugandában rohadtul nem megy a jégkorong nevezetű, nem érdekel senkit, csak a döglött kutyák nézik főleg,ha jegelve vannak.
Na ekkor jönnek a sponzorok és tolnak befele 1 vagon lóvét.

Nem megy,nem nézik,gyerünk befele a lóvét,jó buli lesz.
OK!

jjulie 2010.05.08. 23:33:31

@audi26:

a meccs közben írtam azt az egy mondatot, nyilván az kevés az összefoglaláshoz, de ez a nálunk szokásos élsport téma egyrészt lenyúlós játék, másrészt pedig a politikusok tudnak belőle különböző hasznot húzni, szóval egy abbahagyandó dolog, amit a politikusok maguktól nem fognak megtenni

panelburzsuj 2010.05.08. 23:35:26

@audi26:

Na, majd mostantól polgárosodunk, meg civilizálódunk. És hagyjuk a városokat, meg a civilizált polgáraikat saját szakállikra gazdálkodni.

Vagy valamit megint félreértek?

panelburzsuj 2010.05.08. 23:38:17

@6.Lenin:

A jamaikai bobcsapat talán életszagúbb példa.

[nev] (törölt) 2010.05.08. 23:39:05

@audi26:
igen. persze. most az a gond, hogy az állam az összes megteremlt érték felét elvonja. mi lenne ha nem vonná el csak a harmadát, vagy egy közintézményi reform után az összes jövedelem ötödét. az is elég volna a szolidaritásra.

és a többit meg a helyi polgárság használná fel a helyi igényeknek megfelelően. és a leszakadó kistérségeket egyrészt segítené az unió, hogy legyen pénz fejlesztésre, és az állam pedig a szolidaritási alapból egy a működést biztosítaná ott is, ahol erre a helyieknek nincsen módjuk. de nem tartana igényt minden adónemre.

ha ez lenne, akkor azt úgy hívnánk: államháztartási reform. csak akkor például a főváros kapna egy viszonylagos önállóságot. és akkor vélhetően előjönnéne a konzervatív-liberális értelmiség a bokorból, és a nemzeti kötőjel szocialista pártokra ráijesztene. mert ugye ők hirdetik, hogy majd minden pénzt jól elvonnak, és akkor milyen jó lesz. szóval a fidesz is tisztában van vele, ha budapest önálló lenne, akkor a többség nem szavazna rájuk. és akkor rövid pórázon kell tartani a városokot, lesznek baráti polgármesterek, meg nem annyira barátiak, ez alapján a feudális uram bátyám logika alapján irányítják majd az országot. és ez egyelőre tetszik a népnek. mert amíg adósodik el az ország addig ennek nincs vesztese, de amint ezt meg kell állítani, és megszorítani kell, akkor meg a többségtől el kell venni, és akkor szokott jönni az, hogy jön az új párt, megígéri, hogy most már jó lesz, de a rendszer logikája nem változik semmit. ugyanaz a feudális államkapitalista modell marad.

Botya 2010.05.08. 23:40:47

@panelburzsuj: szerintem félreértesz, csak egy egyszerű kérdés volt:-)

6.Lenin 2010.05.08. 23:44:20

@[nev]:

Általában el szoktam olvasni a vizióidat az önálló városkró,szuper korházakró,szuper iskolákról stb.Az előző kormányban is okan szenvedtek hasonlóktól.Az erdmény ismert.

Általában nem is szoktam sokat rágódni azon a kérdésen,miért is van Mo szar helyzetben az utóbbi időben.

Sehol,semmiben nem zártam ki a magántőkét,sponzorokat,csak annyit írtam,első lépésként mindig tsztázni kell a szerepeket,szabályokat,törvényes kereteket.
Ezek nélkül nem megy semmi.Lopni fognak.

Botya 2010.05.08. 23:49:24

@[nev]: az a baj, hogy nincs megoldás. mi a garancia arra, hogy a "jól menő" városok vezetése jobban gazdálkodna a pénzzel, mint az állam?

szerintem meg az eu-t hagyjuk ki addig amíg vki meg tudja mondani, hogy nettó befizetők vagyunk vagy sem

panelburzsuj 2010.05.08. 23:51:58

@audi26:

Te nem állítottad ezt a fényes szép karriert, ezt más jelekből kéne kiszűrnöm...

Te csak kérdeztél egy olyat, amire rögtön fölkanik a zember, hogyhát eddig igen, de majd eztán!

Hátesztán.

Botya 2010.05.08. 23:55:09

@panelburzsuj: neked elgurult a gyógyszered...

Ordnassac 2010.05.08. 23:57:09

@audi26: nekem nem tűnt fel, még ha nem is értek sokszor egyet vele.

Botya 2010.05.08. 23:58:10

@audi26: csak arra próbáltam rávilágítani, hogy ma mo-on csődben vannak az önkormányzatok, civilizált országokban meg lehet, hogy nem. ennyi

Botya 2010.05.09. 00:05:20

@Ordnassac: igazad van, csak nem értem ezt a dühöt...

6.Lenin 2010.05.09. 00:06:09

Mielőtt a komcsik uralta keserves évtizedekben megőszült buksimat illatos párnákra hajtanám,édes álmokat látni,marketingből kifolyólag,engedtessék meg 1 szerény reklám.

Még az elég lanyha megfigyelésekből levont következtetésem alapján is feltünt, egyesek eléggé el nem ítélt, folytatólagos jajveszékelése.ezt figyelembe véve,szerény ajánlatom:

Maradt még néhány sárga,piros pöttyös,mikroprocesszoros jajveszékelőm,amit felajánlok az itt jajveszékelőknek.Olcsítva van,jelenleg.

Amúgy meg, Jó éjt!
Mindenkinek!

Botya 2010.05.09. 00:10:31

@6.Lenin: ez jó üzletnek néz ki, mert elég sok a rettegő:-)

Ordnassac 2010.05.09. 00:15:28

@audi26: az egyik oldal ex-rettegője eladja rettegési eszközét a másik oldal rettegőjének. Ez mekkora üzlet! :-P (Bocsánat, ekkora magas labdát nem bírtam kihagyni.)

[nev] (törölt) 2010.05.09. 00:17:31

@audi26:
nagyon egyszerű. a helyi adók esetén eltérő érdekeltségi viszonyok alakulnak ki. vegyünk egy példát. orbán viktor megígérte kósa lajosnak, hogy épít az állam debrecenbe egy stadiont. lehet mellette érvelni, a debrecen bejutott a bajnokok ligájába, és egyébként más városoknak is épített már az stadiont, többek között dunaújvárosba is, azóta az nb 2-ből is kiestek. akkor debrecenbe miért ne építsen. persze lehet azt mondani, hogy építsen a klub, ott az uefa pénz, keressen bankot, ami az építkezést fedezi.

szóval én azt mondom, hogy nem ilyen egyszerű, mert van értelme annak, hogy a város résztulajdonos legyen a stadionba. de nem az állam.

na most mi a kettő között a különbség. ha az állam építi a stadiont a közös adókból, és azt látja mindenki, hogy az építkezés költségei duplája a szokásosnak, akkor sem szólnak a helyiek, mert akkor nem lesz stadionjuk. és úgy egyébként a lakosság sem törődik az egésszel, hülyék lennének a számukra hasznos projektet elgáncsolni.

mi a helyzet, ha ez a helyi adóból finanszírozódik. szerintem ha egy rajzszög árát ellopják, azon is háborognak a helyi szállodások, vendéglősök, mert tőlük veszik el a pénzt a stadionra. és azt kérdezik, hogy oké, de hogy fog az egész megtérülni. és el tudom képzelni, hogy a stadion építésbe beszállnak a helyi ultrák kisrészvényesként. mint ahogyan a barcelona esetén is megtették. a bérletesek részvényesek is egyben.

tehát az első esetben szocialista vállalati gondolkodás érvényesül, a második esetben kapitalista vállalkozói mentalitás.

6.Lenin 2010.05.09. 00:31:39

@Ordnassac:

Tisztelt Bíró Úr!

Kérem én itt meg lettem rágalmazva,igaz,mint ex,de akkor is!
Hasson kérem egészen odáig,hogy az ügyvéd(jelölt) úr,teríccse ki a vádakat,ide a két becsületes,igaz már gyengülő szemeim közé.Ellenkező esetben,akár odáig is fajulhatok,hogy szorgos munkában megfáradt kezeimmel esetleg rögtön ítélkezét is elkövetnék felindúltságot mímelve,amit talán lehiggadva,magam is mélységesen elítélnék,talán.

Ordnassac 2010.05.09. 00:40:08

@6.Lenin: Tisztelt Alperes Úr!

Felhívom t. Alperes Úr figyelmét az Ügyvéd(jelölt) Úr által mondottak komolyságtartalmának hiányára. Ügyvéd(jelölt) Úr ismert arról a szokásáról, hogy szeret (ahogy a köznyelvben mondják) "magas labdákat lecsapni". Itt ügyelni kell azonban arra a tényre, hogy Ügyvéd(jelölt) Úr ilyen megnyilvánulásai a legtöbb esetben a bántó szándék és a komolyság teljes hiányáról tesznek tanúbizonyságot. Ügyvéd(jelölt) Úr ezúton is elnézést kér Alperes Úrtól, amennyiben méltóságában megsértette volna.

(Ui.: Isten óvjon attól, hogy ügyvéd legyek!)

Botya 2010.05.09. 00:43:12

@[nev]: részben igazad van, de
az is kapitalista vállalkozói gondolkodás. hogy a megyeri úton van-talán már csak volt- egy sportcsarnok, ahol magyar bajnok volt a tungsram női-férfi kosárlabda és női- férfi röplabda csapata, majd jött a ge(general electrics), és az a csarnok a vezetők tenisz csatáinak helye lett.
félreértés ne essék, nem ezeket a csapatokat sajnálom, hanem az összes gyerek, serdülő, ifjúsági és junior korú sportolókat akiktől elvették a lehetőséget, azzal, hogy ezeket a szakosztályokat megszüntették..
remélem érthető voltam

6.Lenin 2010.05.09. 00:53:34

@Ordnassac:

Tisztelt Bíró Úr!

Jószándékomat fitogtatva,felajánlom , közös felejtését az elébb felhánytorgatott,részemről,rágalmazási ügynek,esetleg felhasználhatnánk a gyorsabb felejtés érdekében,enyhébb alkoholtartalmú folyadékot is.Ennek meghatározását,márka + mennyiség,felajánlom az ügyvéd(szerinte nem )úrnak,de dönthet a Őn is.

Jó éjt!

cambridge.on 2010.05.09. 04:22:45

@6.Lenin:

Kinek kell egy 8 éves, bal kormányos használt jajveszékelő?
Az 2/3 részben elavult, ezért nem használható manapság.
Most a jobb kormányos a menő!

@jjulie:
népszavazást fogok kezdeményezni, a következő lesz a kérdés: Akarja-e Ön, hogy állami pénzből az élsport támogatva legyen?

Egyetért-e ön azzal, hogy az állam ne támogassa a profi sportot?
Az emberek könnyebben mondanak igent, mint nemet.
Az én aláírásomra továbbra is számíthatsz.
A neten miért nem lehet aláírást kezdeményezni?
Uram bocsá' szavazni?

cambridge.on 2010.05.09. 04:26:21

@cambridge.on: Aláírás gyűjtést kezdeményezni?
Hiába, még korán van.

cambridge.on 2010.05.09. 05:15:53

nol.hu/specialis/rss_valogatas/hogy_majmolta_meg_lazar_janos_a_teljes_ellenzeket_

Hogy majmolta meg Lázár János a teljes ellenzéket?

A cím elég bulvárosra sikeredett, de ennek a blognak a tartalmát viszonylag hűen adja vissza a Népszabadság cikke.
Számon tartják a blogot ami azt jelenti, hogy Török Gábor jól csinálja.
Az már csak hab a tortán, hogy az ott kommentelők közül egy vélemény szerint TG beállt a Fideszt dicsőítők sorába, míg egy másik pedig ballib címkét akaszt rá.
Hát nem csodálatos?
Nem csak az érmének van két oldala, egy blogban leírtak is lehetnek két oldalról támadhatóak.

elgondolkodo 2010.05.09. 05:27:50

Orbánnak van két igen nagy nagy hibája, rossz emberismerő és jóhiszemű.

Nagyon nem tartom szerencsésnek, hogy a közigazgatást Navracsics Tibor fogja irányítani!
Navracsicsot egy fiatal neokon csoportosulás veszi körül melynek központi alakja, a cionista Lánczi András. Navracsics, Lánczi befolyása alátt áll, és ezt a jövőre nézve nagyon veszélyesnek tartom.
Lánczi, a "közpolitika" alkalmazásának híve, aminek lényege;
A kormányzati akarat köztisztviselők általi, önkényes szabotálása.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a parlament, kormány, kormányfő, döntéseit, a végrehajtó köztisztviselői kar, - teszése szerint értelmezve a kitűzött célt, - saját elképzelése, meggyőződése szerint hajtja végre.
El lehet képzelni, a Lánczi-Navracsics által kiválasztott köztisztviselői gárda, mekkora kockázatot jelent, a kormánydöntések végrehajtása tekintetében!
Azzal hogy közigazgatást Navracsics irányítása alá kerűlt, komoly veszélyt jelent a kormányzásra, és magyaországra nézve!

Ne legyen igazam.

László56 2010.05.09. 07:32:23

@László56: @elgondolkodo:
Szép jó reggelt kívánok Mindenkinek

Az „elgondolkodo” írása Navracsicsról felkeltette a figyelmemet. Hiszen az egész országban, sőt az egész világban, nem találunk olyan embert akiről ne lehetne valami negatívot mondani. Aki meg a politikával foglalkozik attól meg sokan azt várják hogy szenté lehessen avatni, miközben a szószólók maguk legtöbbször az ördögöt képviselik. Érdekes módon mindig a mindenkori ellenzék emberei kívánják mások fedhetetlenségét, míg maguk a korrupció mocsarában fedhetetlennek érzik magukat.

Gyerekes és komolytalan az egyének támadása és passzol abba a koncepcióba ami a politika alapjait az ideológiában látja. Hazánkban ennek sajnos évtizedes tradíciója van. És még mindig nem látjuk hogy hová visz ez a hiteltelen tradíció ? A nemzet széthúzásának az egyik legfőbb motorja. Az ország rombabdöntésének a legfontosabb okozója.

A politika szerepe a világban már rég nem ideológiai alapokon nyugszik, hanem társadalmi és gazdasági alapokon. Az ideológia szerepe a szánalmas népbutítás szerepére korlátozódott. Éppen a nép egységének a rovására. Tradíciót azonban nehéz lebontani. Ez viszont nem jelentheti azt hogy maguk a politikusok is láthassák: ez így a romlásba visz mindenkit. A politika értelmének új definíciót kell szabni. Szabad rablás helyett, szabad kereskedelem. A politika uralma helyett, a politika szolgálata a polgárok felé. A besározás helyett, az építő kritika. Az ideológia helyett, a szakpolitika. Országok ahol ennek a nagyobb részét megvalósították, élhető és szabad országok lettek. Hogy azok sem tökéletesek ? De legalább élhetőek. Miért nem tanulunk belőle ?

lüke 2010.05.09. 07:43:41

@László56:
Ady: Ős kaján
már ekkor .................

jjulie 2010.05.09. 07:50:40

@László56:

ezt a tanulást az egész magyar politikacsinálóknak, és az összes szurkólótábornak ajánlod?

László56 2010.05.09. 07:51:42

@lüke: Hogy ez mentség lenne a menthetetlenre ? Inkább kibeszélés. Hiszen az kényelmesebb.

lüke 2010.05.09. 07:52:10

for jjulie:)
ime a kultúra állami támogatása Molnár Ferenc szemével

Torberg über Molnár részlet- tantiem az enyém:)

Szobájába kísértem a Hotel Plazában.Éppen utánunk két férfi lépett be a liftbe: egy fehér hajú ,nagyon impozáns kinézettel és mély nyomokat hagyó arcvonásokkal, láthatóan a fiatalabb felügyelete alatt, aki szintén nagyon ápolt volt. A fiatalabb egy fej biccentéssel üdvözölte Molnárt és kicsit meghajolt, miután Molnár viszonozta a köszönését. A fiatalabb a fehér hajú fülébe sugdosott valami felismerhetetlent, ami Molnárra vonatkozhatott miközben az ösz energikusan rázta a fejét. A szituáció kissé

kellemetlen volt, de Molnár ignorálta az egészet. Szerencsére hamar kiléptünk a liftből.

- Tudja ,ki volt ez ?- kérdezte Molnár

Nemmel feleltem.

A fiatalabb a belga generál konzul volt.Valami partyról ismer, ezért köszönt.A fehér hajú ,aki nem akar megismerni, Maeterlinck. Gróf Maeterlinck. A híres költő. Évente egy költeményt ír meg flamand nyelven és a fiókba teszi. Ezért azután egy hatalmas apanázst kap a belga királyi kormánytól, attól amelyik korábban a nemesi címet adományozta . Törődik vele a kormány.Utána küldi a generál konzult,hogy van - e valamire szüksége.Ha hideg van a kormány költségein Floridába vagy Kaliforniába megy. Ha jön a nyári hőség,akkor megkérdezik öle, nem akar -e valahova a hegyekbe menni.Szép élete van azért az egy flamand költeményért évente .

Dehát ez nem ok arra, hogy magával ne beszélgessen - próbálkoztam közbevetni.

Nem , miért nem ? Nézzen körül itt a szobámban, kedvesem.Mi fekszik ott az asztalon?

Csak a visszautasított kéziratok .Levelek Marton Gyuritól Hollywoodból, hogy minden film társaságnak elküldte a forgatókönyvemet ,de egyik se akarja. A legutóbbi darabom se tudja sehol eladni.

Again you did not catch the spirit of Broadway- írja nekem. Angolul ír, hogy a spirit of Broadway-hoz hozzászokjak.Boldog vagyok, hogy valaki is ír nekem. Velem nem törődik a kormány.Ha fázom kabátban ülök az íróasztalnál. Ha melegem van kinyitom az ablakot és az ajtót ,hogy huzat legyen.

Tőlem senki nem kérdezi, hova akarok utazni. Nekem nem fizetnek apanázst. Hozzám nem jön a generál konzul. És most kérdem én magát, barátom, miért is köszönjön nekem Maeterlinck.

s ime
Minden városának
de.wikipedia.org/wiki/Minden

ffi kézilabdacsapatának pénzforrása(leegyszerűsítve)
1, szurkolói alapok pl. donatio
2, hivatalos szponzorok
pedig az edző egy postás:)
forrás ,in DA von LZS: Die Rolle der Sponsoren in Finanz. des
Handballes(lektor:lüke)

László56 2010.05.09. 07:54:01

@jjulie: Természetesen. Hiszen az ország a polgároké. Nem a politikáé.

jjulie 2010.05.09. 08:02:54

@László56:

aztán használtad még a nemzet szót

namost ezt magyar vonatkozásban nagyon sok értelemben és célból használták már az elmúlt évben, illetve többféle megfontolásból kerülték

bizonyos helyzetekben nem teszik fel a kérdést, hogy mi az isten és nem foglalják szavakba, nem fogalmazzák újra

a nemzet szó sokszor ennek a megfogalmazatlan, átélt isten fogalom cserejátékosaként tűnik fel, ez bizonyos esetekben nem tetszik nekem, bizonyos esetekben pedig nagyon nem

László56 2010.05.09. 08:08:15

@lüke: Adyt nem beszélted ki, csak magadat Adyval. :)

László56 2010.05.09. 08:10:39

@jjulie: a nemzet fogalmát minálunk Trianon határozza meg. És nem kérdezi hogy valakinek tetszik e vagy sem.

jjulie 2010.05.09. 08:15:55

@lüke:

a molnár nagy cinikus volt, a cinizmus kemény fegyver, meg gonosz is, mert geci módon ragadja meg a kényeget

aki ellen fordítják annak elég kényelmetlen

jjulie 2010.05.09. 08:18:34

@László56:

a nemzet fogalmát használták bőven trianon előtt

miből gondolod, hogy egy vadidegen úgyan abban az értelemben használja mint te

a magyar nemzet fogalom nem egy egységesen elfogadott és használt fogalom ma

jjulie 2010.05.09. 08:30:39

@László56:

így kezdődött

"A modern (tehát a fölvilágosodás utáni) magyaroknak - értsd: a modernizáló nemzeti eliteknek - explicit módon, kimondva, azaz intellektuálisan (konzervatív szemszögből: nem szervesen és fokozatosan) kellett kialakítaniuk a nemzeti „projektet", tervet, elsősorban azért, mert a magyar nemességnek ugyan voltak politikai intézményei, de nem volt állama.

A modern magyar nyelvet intellektuálisan - a konzervatívok felől nézve: mesterségesen - kellett megteremteni a nyelvújítással. (Ehhöz hasonló nyelvi reformok a Rajna és a Dnyeszter, az Øresund és a Pelo­pon­né­szosz között másutt is keletkeztek.) Így a német és a latin szavak, gondolatok, érzületek kívülről bévülre kerültek - azelőtt kívül voltak mint „idegen szavak (szóösszetételek, fordulatok, kollok­via­liz­mu­sok, idiomatizmusok)", aztán belekerültek az anyanyelvbe mint indoeurópai logikájú összetételek és szerkezetek tükörfordításai és tükörstruktúrái.

A magyar nyelvű kultúrát - mint domináns intézményrendszert a magyar királyság és az erdélyi nagyfejedelemség területén - szintén intellektuálisan és intézményesen (tehát: mesterségesen) kellett megteremteni a Magyar Tudományos Akadémia, a nemzeti színházak stb. révén (német mintára).

De ez a két összefüggő, alapvető kultúrapolitikai projekt függvénye volt annak, ahogyan a nemesség reformer elitje látta a két alapvető problémát „a két hazában" (azaz Magyarországon és Erdélyben). Az egyik az Osztrák Birodalomhoz fűződő viszony volt, s evvel összefüggésben a dinasztikus-monarchikus-abszolutisztikus kormányzati rendszer kérdése. A másik - a nemesi nemzettel szemben - „a magyar nép" kérdése, azaz a magyar nemzet mint egalitárius projekt: olyan nemzet terve, amelybe a nemességen kívül beletartoznak a parasztok és a városlakók is. (Mondani sem kell, az úrbéri rendszerben működő nagybirtok súlyos gazdasági-technikai válsága, az idült tőke- és hitelhiány, a középnemesség elszegényedése, eladósodása nagyban hozzájárult a reformhajlandóság bimbózásához.) A „magyar nemzet" kontra „magyar nép" kérdése kezdettől fogva tartalmazta a parasztkérdést, a nemzetiségi kérdést, a zsidókérdést, a munkáskérdést. Hiszen a „magyar" empirikus önmeghatározása korábban etnikai és osztályszempontból egyértelmű volt: a nemzethez tartozott a leszármazásában és „etnikumában" magyar szabadok összessége, akik nem vettek részt a közteherviselésben, kötelességeik csak katonai és politikai természetűek voltak. A nemesség kaszt volt, amely kulturálisan elkülönült mindenki mástól, csakugyan külön nemzet volt az érdekeiben és érdeklődésében nem osztozó, gyakran nyelvét sem értő paraszti nép tengerében. "

és hol tart most?

László56 2010.05.09. 08:36:29

@jjulie: Egy vadidegen nem is érezheti a magyar nemzet fogalmának a jelentőségét és nem is kívánja tőle senki. A történelemhamisítók országában még a saját nemzetünknek is nehézsége van vele. Lásd a saját ilyen irányú hozzászólásaidat. Azért a nemzet fogalmának és meghatározásának más jelentősége van Trianon előtt és Trianon után. Ki ezt nem látja, az nem akarja látni.

török gábor 2010.05.09. 08:36:36

@elgondolkodo: ezt komolyan gondolja? aki egy kicsit is ismeri Lánczi Andrást, az tudja, hogy ezekből a mondatokból csak a neve lehet igaz.

jjulie 2010.05.09. 08:47:10

@László56:

nekm te egy vadidegen vagy

olvass tovább

"A társadalmi, nemzetiségi egyenlőtlenség és a „közjogi" problematika (azaz az Ausztriához fűződő dinasztikus és állami viszony) Magyarország saját erejéből soha nem oldódott meg, holott ez volt a reformkori nemzeti projekt tartalma (egyenlőség és önállóság). Magyarország (és Ausztria) soha nem vágyott függetlenségre, nálunk a függetlenséget „Trianonnak" hívták, Ausztriában „Anschluss"-nak. (Az „Anschluss" kifejezés és maga a gondolat az ausztromarxista szociáldemokráciától származik, s nem 1938-ban emlegették először, hanem húsz esztendővel korábban!)

A magyar függetlenség avval a helyzettel lett azonos, amelytől Széchenyi, Eötvös, Ady rettegett - de egész Magyarországon egyedül Ady tudta, hogy „Erdélyt elveszik" -, a birodalom helyén a kis alföldi országkorccsal. De még a maradék országban sem enyhült az évszázados feszültség. A hűbéri nagybirtok uralma még nőtt is, a paraszti nyomor és megalázottság szintén, a munkásság politikai karanténba zárása, gyakori üldözése nem szűnt, a zsidók­kal kötött (sokáig sikeresnek látszó) kompromisszumot is azonnal fölmondták a numerus claususszal. A nemzetiségi kérdés súlya se csökkent, csak mintegy megfordítva érvényesült: a politika középpontjában a trianoni határok revíziója állt - ezek a határok észbontóan igazságtalanok voltak, de manapság megint elfelejtik megemlíteni, hogy az elcsatolt területek kétharmadán nem volt magyar többség - és az a kérdés, amely ma is mindent megmérgez: az utódállamokban rekedt magyar kisebbségekkel szembeni (változó hevű) diszkrimináció, s evvel összefüggésben egykori, történelmileg fontos magyar kultúrterületek magyar jellegének elhalványulása (s a folyamatos kivándorlás), s amelyet az önmagával azonosulni képtelen Csonka-Magyarország (joghatóság és befolyás hiányában) soha nem tudott, ma se tud, nem tudhat „megoldani".

A trianoni áldozat semmire nem volt jó, semmi nem oldódott meg. A végre-valahára egynyelvű ország enyhén szólva nem volt boldog. Az egalitárius nemzeti terv végső fölmondását a harmincas évek végén a zsidótörvényekkel kezdték meg, és a náci haláltáborokba küldött százezres vonatszállítmányokkal fejezték be. "

és itt az egészet elolvashatod, és gondolkozz, nem kell vele egyetérteni, de bővitsd az ismereteidet, jót fog tenni neked is

maisajto.nolblog.hu/archives/2009/08/12/Magyarok_voltunk/

László56 2010.05.09. 08:53:48

@jjulie: Igazán kár hogy saját gondolatod nincs hozzá. Hiszen ha valakinek nincs saját gondolata, akkor hogy akar eszmét cserélni.

[nev] (törölt) 2010.05.09. 08:57:21

@audi26:
világos. erre mondom azt, hogy város szerezhetne résztulajdont ezekben a létesítményekben, és mellette működhetnének városi sportiskolák. a leszakadó térségeknek az uniós forrásokból kellene fejleszteniük. és az államnak a közintézmények működési feltételeit kellene biztosítani ott, ahol erre a helyiek nem képesek. de újpesten nyilván képesek lennének. szerintem úgy kellene működni ennek, hogy a general electric által fizetett helyi adóból kellene ezeket a sportiskolát fenntartani, és aztán a cég szponzorálhatja az első osztályú csapatokat feltéve, hogy a sportiskolában elegendő tehetséges fiatal jön össze. és akkor ez egy versenyhelyzet a városok, a városrészek, és klubok között. amibe az államnak nem kell beleszólnia.

az államnak a dolga az, hogy a minimumfeltételeket biztosítsa mindenhol. ott is, ahol erre a helyiek nem képesek. mert mondjuk dzsudzsák balázs nyírlugosról jön, és akkor nyilván legyen ott is egy tornaterem. bár szerintem járási sportiskola kellene. tehát a cél az lenne, hogy nyírbátori kistérségnek legyen egy szuper létesítménye, ami vetekdhet a nyíregyházival. és akkor mindjárt nincs olyan elmaradás. de amíg ezt nem építik meg, nyilván addig is kell valami nyírlugoson, és akkor ebbe besegíthet az állam. úgy, hogy bizonyos adónemekre igényt tart. és abból nyújt kiegészítő normatívát.

a jelenlegi rendszer ennek épp a fordítottja. a központi állam biztosítja mindenhez az alapot, és azt egészíthetik ki a helyiek. csakhogy az állami elvonás mindenhol olyan magas, hogy helyi adók alig vannak. a helyi párttitkárok inkább kijárják az extra juttatásokat mindenhez. és ezzel egy félfeudális rendszer jön létre, ami messze nem mondható demokratikusnak. a sportklubok és a sportszövetségek élére is párttitkárok kerülnek, a mob élén egy állam-, és pártvezető. torgyán majd elintézi a fradinak, deustsch majd elintézi az mtk-nak, kósa a dvsc-nak, szóval a sportklubokat, a szakszövetségeket, és az olimpiai bizottságot is maga alá gyűri a politika.

jjulie 2010.05.09. 08:59:05

@László56:

nekem te egy vadidegen vagy

amikor egy szöveget nézell, ne magadra figyelt, hanem próbált felfogni a szövegben lévő üzenetet, ezt hívják olvasás segítségével történő szövegértésnek, amit lehet alacsony fokon is művelni, de szorgos odafigyeléssel és gyakorlással fejleszthető jóval magasabb szintre is

l

jjulie 2010.05.09. 09:06:09

@László56:

nekem van saját gondolatom, és ami ennél is fontosabb, hajlandó vagyok bővíteni olvasással is ismereteimet, nem gondolom, hogy mindent tudok

ha pedíg valaki már frappánsan megfogalmazott egy kérdést, azt nem szégyen ismerni, és megosztani másokkal, sőt frappáns megfogalmazások után kutatni sem szényen, sőt az idő múlásával újra és újra átgondolni ugyan azt a kérdést sem szégyen (legalábbis abban a közegben ahol én élek)

abban a körben ahol te mozogsz ez nem szokás, hanem csak saját kútfőből dolgoztok, újabb ismeretek, szempontok megszerzésére nincs szükségetek?

mindent tudtok megkérdőjelezhetetlenül?

Idet 2010.05.09. 09:12:12

@László56: Ki tartozik bele a mai értelemben a nemzetbe? A nemzet egy fogalom, amelyet tartalommal a benne foglaltatott emberek határoznak meg. Akiknek van nemzettudatuk - vagy nincs.
Szóval, ki tartozik ma a magyar nemzetbe?

Idet 2010.05.09. 09:14:52

Az eredeti kérdéshez: Lázár polgármester, éspedig sikeres. Mindent tud a konfliktuskeltésről- és kerülésről, azt hiszem...

Idet 2010.05.09. 09:15:38

@Idet: Töltenek meg, bocs.

[nev] (törölt) 2010.05.09. 09:22:38

@török gábor:
szerintem ebből csak a cionista jelző nem igaz. persze aki mindenhol a zsidókat látja, annak mindig éppen az gyanús, ami nem gyanús. de ettől még navracsics mögött is nyilván érdekcsoportok állnak.

és akkor van aki úgy elemez, hogy a politikusok szemébe néz, és olyankor látja az, hogy az illető önálló, saját kútfőből beszél, vagy sem. és nyilván van aki észreveszi, vagy látni véli a marionett bábukon a huzalokat, és ilyenkor az emberek egy jelentős része mögéjük képzeli a "zsidókat".

nyilván egyszerű lenne a helyzet, ha navracsics kiállna, és azt mondaná, ezt a programot akarom végrehajtani. szavazzatok rám. és akkor a nép vagy rászavaz, vagy nem. és ha igen, akkor tudjuk, hogy mit akar. ennek hiányában jönnek a konspirációs elméletek.

jjulie 2010.05.09. 09:24:33

@Idet:

az én gondom az a nemzet témával, hogy hosszú ideig zárójelbe volt téve, azt megelőzően pedig egy időben változó fogalom, változó programot megvalósító fogalomként használták, és az utóbbi időben ismét lehet és persze kell is használni, de szeretném tudni hogy aki ma használja, meddíg ment vissza az időben, vette fel a letenni kényszerített fogalmat, és hogyan aktualizálta és használja ma

cambridge.on 2010.05.09. 09:25:46

@jjulie:
Ki finanszírozza ezeket az ismeretterjesztő kurzusokat?
Lassan eléred az egyszemélyes szabadegyetem titulust.
Ezt nem lehet sokáig ingyen csinálni.

László56 2010.05.09. 09:47:49

@Idet: @jjulie: Tisztelem a véleményeteket, de nem osztom. Az a számomra az nem eszmecsere, ha különböző literatúrát – mások gondolataival- bemásolunk egymásnak. A nemzet fogalmát meg csak az tudja megérteni kinek azt nem megmagyarázni kell, hanem saját magának, saját maga részére meg tudja fogalmazni. Én szívesen állok -ha az időm is megengedi-, mindenki szolgálatára és imádom az eszmecserét. De úgy néz ki hogy az eszmecsere fogalma nem mindenkinél ugyanaz mint énnálam. Ennek ellenére, minden másképp gondolkodónak is szép vasárnapot kivánok. A friss levegő csodát tesz.

jjulie 2010.05.09. 09:51:04

@cambridge.on:

a sztori a következő: amikor belém nyilalt a politika orbán viktor képében a tévén keresztül 2001 decemberében a soproni népszavazás ürügyén elhatároztam, hogy kicsit a körmére nézek ennek a kalandornak

bevonultam a közelembe lévő egyetemi könyvtárba, és kupacba raktam az első világháborúval kapcsolatos könyveket, de kiderült, hogy állandóan 67-re hivatkoznak, tehát visszatettem őket és jöhettek a kiégyezésről szólók, de azokban meg 48-ra hivatkoztak ergó megint kicserélődött a kupac, aztán azokban meg a felvilágosodásra mutogattak, megint csere, de a rohadt felvilágosodás kapcsán a nyamvadt feudalizmusra mutogattak, tehát meg kell azt előbb érteni, de arról meg kiderült, hogy a kereszténység nélkül nem fogom tudni megragadni, így jött a kereszténység könyvkupac, de újabb csalódás ért, ugyanis a zsidók ismerete nélkül az csak smafu, szóval kerestem zsidó témákat....

na ez volt a meglepetés, mert kiderült, hogy ha ezer évig csak olvasnám őket, akkor is csak a morzsákig jutnék annyi mindent összehordtak azok, szóval egy csomó időre kisiklott az eredeti projekt, és csak utána jöttem vissza a reformkorba, és nyolc éve olvasgatom az elmúlt 200 évet

nagyon érdekes téma, sajna nincs sponzorom, hogy főállásban csináljam, bár kibírnám egy csomó könyv között a hátrelévő remélhetőleg még 15-20 évemet

szóval nyomozgatok, hogy mi a szarról is beszélhetnek a politikusok, és itt ösze vissza gépelek, mert legtöbbször még mást is csinálok közben

a szabadegyetem a törökgáboré, én csak kontárkodom

jjulie 2010.05.09. 10:06:44

@jjulie:

ahogy igy olvasgatom magam, rá kell jönnöm, hogy valójában sokat köszönhetek az orbánnak, csak az a fárnya hányinger zavar ebben egy kicsit.....

QQCS 2010.05.09. 10:11:42

Érdekes kérdés:
Ki tartozik egy nemzethez?
Szerintem két fő ismérve van.
- az egyén az adott nemzethez tartozónak vallja magát
- a környezete is az adott nemzethez tartozónak tartja

cambridge.on 2010.05.09. 10:17:48

@jjulie: Ha jól értem Orbánnak köszönheted újonnan szerzett ismereteid nagy részét. Hogy örülne, ha tudná!

Gábor csak a keretet biztosítja, az oktatást te tartod!
Mondjuk a százalék számítás nekem is megy, de történelemből nem lehet eleget tanulni.

jjulie 2010.05.09. 10:20:00

@QQCS:

a tiszta esetek megítélése semmi féle ügyben sem gond, a probléma akkor van ha a határeseteket kell néznünk

Idet 2010.05.09. 10:21:20

@jjulie: Na, hát az én gondom is ez. Írtad, hogy a nemesi nemzet, ami - természetesen mai szemmel nézve - meglehetősen kirekesztő fogalom volt. Utána jött, egy nagy ugrást teszek, a 19. sz.-i nemzetállam és annak a nemzetfogalma, ami egész Európában a feudumhoz kötött társadalmak szempontjából nagy előrelépés volt - a liberalizált társadalom és a tőkés (azaz pénzalapú) berendezkedés irányába. Itt is megvolt a megfelelő nemzetértelmezés.
Ma mihez köthetjük, és mi a tartalma, kik vallják magukat "nemzetállamhoz", egy bizonyos nemzethez tartozónak? Akik igen, milyen meghatározás alapján teszik ezt?

A feudum-alapú időkben egész Európát keresztény nemzetnek nevezték, az egységet kifejezendő, még a reformáció előtt. Wallersteint érdemes ezügyben olvasni!

cambridge.on 2010.05.09. 10:23:09

@jjulie: Ugyanarra a következtetésre jutottunk.

Idet 2010.05.09. 10:27:09

@QQCS: Ez igaz, de az a kérdés, hogy manapság hogyan határozzuk meg a nemzet fogalmát?

sashimi 2010.05.09. 10:27:21

@Mr. Moody: Ha az utcan azt latod, hogy X gyomrozza Z-t, mikozben Y meg Z vesejet rugja le, akkor abbol csak arra kovetkeztethetsz, hogy a X es Y kozott koalicio van Z megvereteset illetoen, de arra nem, hogy minden mas kerdesben is egyetertenek.

Esetunkben is a fidesz es a jobbik kozos erdeke az mszp es lmp parlamenti szereplesenek ellehetetlenitese. S ezen a kozos celon kozosen dolgozik Vona es OV fugetlenul attol, hogy persze mas kerdesekben meg ossze-osszekapnak (peldaul amikor Bayert kuldte a Fidesz a Vonara)

jjulie 2010.05.09. 10:34:46

@Idet:

igen már rátaláltám, és a centrum-periféria dolgához hasonlót már előadtam itt a saját szavaimmal

lüke 2010.05.09. 10:39:40

nesze nektek magyar nyelv:)

-nemzet (nép)
hu.wikipedia.org/wiki/Nemzet

-nép
de.wikipedia.org/wiki/Volk
en.wikipedia.org/wiki/People
fr.wikipedia.org/wiki/Peuple
érdekes módon ez-nép- nincs magyarul

lüke 2010.05.09. 10:41:28

a definicó kedvéért:) az elözö
a literatúra a tud. munka alapja:)
és a tényszerü alátámasztás,
mert beszélni,lehet
összevissza is:)
kedves laszlo56

lüke 2010.05.09. 10:44:46

s tovább folytatva:)
ugye a citation index
en.wikipedia.org/wiki/Science_Citation_Index
alapján kapod az
impact faktort is:)
en.wikipedia.org/wiki/Impact_factor
bemásolva:)

psychocska 2010.05.09. 10:49:08

http://www.facebook.com/#!/notes/vona-gabor/nyugtaval-a-napot/393748649661

QQCS 2010.05.09. 11:03:00

@Idet: Ez így konkrétan nehéz dió. Szerintem jelenleg nincs általánosan elfogadott meghatározása. Ellenáll a definícióknak. :)

ssi 2010.05.09. 11:42:13

@cambridge.on: NOL-cikk:
T.G. elemzései többszempontú megközelítéseik, s talál, vagy ingerli a sokféle érzelműeket és gondolkodásúakat + egymásra figyelésből és úriemberes stílusból is jól vizsgázik a blog + egyesek kiemelkedő tudása, tájékozottsága

Amúgy a fidesz lehet, hogy valóban huncutkodott egy kicsit a bizottsági helyek kiosztásában, s mégsem volt annyira gáláns, mint amilyennek látszik, s az ellenzéki pártok valóban nem egyezkednek, hanem marakodnak egyelőre, ahogy esetleg várták is, s így nem meglepő Lázár szájszögi mosolya sem. Ha ez lezárult, 1 feladat kipipálva, de a neheze csak ezután jön a kormány számára: jól és eredményesen kormányozni 2/3 felelősséggel

panelburzsuj 2010.05.09. 11:49:04

Guglizgatok. Van-e magyarul "xxxx nemzet"?

Ecuadori nemzet - van. Perui nemzet - van. Bolíviai nemzet - van.

Argentin nemzet is van. Ausztrál és kanadai nemzetről nem is beszélve.

Úgy tudom, hogy most a nemezeti ügyek kormánya készülődik cselekvésre, öt nagy nemzetei ügyet emelve a fókuszba:

"A politika tehát akkor találhat vissza a mindennapi élethez és az emberek­hez, ha a mindannyiunkat összekapcsoló értékeket: a munkát, az otthont, a családot, az egészséget és a rendet helyezzük a középpontjába."

Mondja Orbán Viktor.

"Ne tegyünk különbséget baloldali vagy jobboldali ember között, csak a becsületesség és a becstelenség lehet a különbségtétel - közölte a Fidesz politikusa, hangsúlyozva: "akár baloldali, akár jobboldali, akár magyar, cigány, városi vagy falusi, itt van a helye közöttünk".

Mondja Navracsics Tibor.

A kérdés már csak az, hogy mennyiben speciálisan magyar nemzeti politika az, ami a fentiekből összeáll. Azaz: ha a Bolíviai Többnemzetiségű Állam is nemzetnek tekinti magát, akkor a Magyar Köztársaság nemzet, ország, mindkettő, vagy egyik se? És legfőképpen: ha ennyire nem vagyunk képesek azonos értelemben használni egy fogalmat, akkor hogyan tudunk minden mást arra alapozni?

Idet 2010.05.09. 12:23:49

@jjulie: Elpasszolhattam, sajnálom!

Idet 2010.05.09. 12:29:28

@QQCS: Hát ez az! És, szerintem nem véletlenül áll ellen neki: ahogyan az egész, 19. sz.-i "rendezett" világ felbomlik, sőt már fel is bomlott (ld. a pénz nemzetek feletti hatalma, ami igencsak befolyásolja a létező nemzetállamok szuverenitását), úgy a nemzethez tartozás fogalma is bizonytalanná válik/vált, ill. a 19. sz.-i értelmezés válik okafogyottá.

cambridge.on 2010.05.09. 12:42:21

@panelburzsuj:
Amikor Idet kérdésére adandó lehetséges válaszon gondolkodtam nekem is eszembe jutott Kanada.
Az őslakosok nagy része rezervátumokban él. Nagyon sok kiváltságuk van, a vadászat, halászat terén. Tűzrakási tilalom sem vonatkozik rájuk.
Legnagyobb kiváltságuk: nem fizetnek adót, még Áfát sem!
A föld is az indiánok kezén van.
Hogy elsősorban kanadainak vallják magukat, vagy egy-egy törzs tagjainak nem tudom.
Az országot jellemzi a nemzeti öntudat.
Hangsúlyozottan kanadaiak, nem amerikaiak.
Érdekes a bevándorló viszonya a nemzethez.
Találkoztam kolumbiai, perui, salvadori, szerb, horvát, román,
portugál, indiai, kínai és afrikai országokból bevándorolt emberekkel.
Közös jellemzőjük, mind kanadainak mondta magát, talán a kínaiakat kivéve.
Az angol továbbra is angol volt, a francia sem elsősorban kanadai.
Québecben ugyanúgy nem akarnak angolul érteni, mint a szlovák területen magyarul.
Erős a szeparatista mozgalom:
1995-ben egy újabb népszavazást tartottak, ahol a szuverenitás 50,6% ellene és 49,4% mellette arányban bukott el.
2002-ben majdnem elszakadtak, de az amerikai nagy cégek bejelentették ők akkor átköltöznek angol Kanadába.
Ez hatott, lehűtötte a szeparatistákat.
Egyébként elfér egymás mellet az amerikai, kanadai és magyar zászló egymás mellett lévő házak udvarán.
Kanadai példa alapján rettenetesen nehéz meghatározni a nemzet fogalmát.
Nem beszélnek róla sokat, egyszerűen egy nemzetként léteznek.
Pedig :Canada is big.

Ott találkoztam igazi zöldekkel! Nem az indiánokra gondoltam, mert náluk a roncsautó a tájhoz tartozik.
A mennonitok akik elutasítanak minden modern találmányt.
Nem használnak gépeket, nincs elektromos áram a lakásokba bevezetve, lovaskocsival járnak templomba.
Azzal hordják a piacra az általuk termelt árut.Visszatérő vevőkörük volt, sokan vették a gyümölcsöt. Nem volt kihangsúlyozva "BIO" csak hogy drágábban lehessen eladni.
Az LMP vezetőinek és tagjainak is így kellene példát mutatni.
Az előbbiek szerint élni, akkor hitelesek lennének, mint zöldek.

Terniak 2010.05.09. 12:47:55

@elgondolkodo: Nem ismerem a Navracsics Tibor körüli személyi kört, így ehhez a részéhez nem tudok hozzászólni. Ugyanakkor gyakorlati oldalról nem világos, hogy milyen érdeke fűződik a miniszterelnök legközelebbi emberének ahhoz, hogy rosszul kormányozzanak.

A másik dolog, hogy nem mindegy, mit kell érteni "köztisztviselőn" ebben a szövegkörnyezetben. Az egyszerű ügyintéző, szakmai tanácsos nem szabotál el semmit, de még egy szakállamtitkár sem merné magának venni a bátorságot, hogy szembe menjen a kormányzati akarattal.

A köztisztviselők többségét éppen azért állítják pellengérre, mert nekik szakmai meggyőződésük ellenére végre kell hajtani a rossz politikai kezdeményezéseket is. Amit tehetnek, hogy felhívják a politikai vezetés figyelmét a lehetséges következményekre. De az nem kérdés, hogy ha ennek ellenére valamit le kell írni, kodifikálni, akkor ezt egy köztisztviselőnek meg kell tennie. Csak így működhet az állam. A politikai felelősség pedig a politikai vezetésé.

Idet 2010.05.09. 13:02:29

@cambridge.on: Az indián nemzetfogalomhoz érdekes lenne András Sándor Gyilkosság Alaszkában c. könyvét elolvasnod, amely címe ellenére NEM krimi. Amellett, hogy lebilincselően érdekes - és izgalmas! - szellemi kalandozás, sokat elmond erről a kérdésről, ránk, magyarokra is vonatkoztathatóan.

Most várok az Amazontól egy, a kwakiutl indiánok mítoszait taglaló könyvet. Idevág, mint ahogy a Szomorú trópusok indián családi hovatartozási viszonyai, bonyolult, de roppant tanulságos séma!

2010.05.09. 13:47:40

Ez a Lázár még mindig kuncog?? Inkább somolyog, ahogy a Heti válaszban láttam...képzeljétek, ilyeneket olvasok...Hova kerültem?:D

Idet 2010.05.09. 13:57:39

@Letícia: Jó helyre, ha engem kérdezel...

2010.05.09. 14:01:01

@Idet: Akkor megnyugodtam...:D:D

jjulie 2010.05.09. 14:06:50

@cambridge.on:

gyönyörű felsorolás, szép példa arra, mennyire relatívak a fogalmak

az szép lenne, ha mélymagyarok kiköltöznének a jurtákba a belvárosi zöldek sárkunyhói mellé, vilany nélkül

persze a villanyt szereti midkettő, legalábbis az internet kedvéért, najó annyi villany ami a nethez kell, talán összefújhatna nekik a szél, egy jó kis csúcstechnolókiás szélkeréken keresztül

mondjuk a gyerekeik lehet, hogy élveznék, de mi lenne, ha egy pusztalakó mélymagyar lánya belezúgna egy zöld szomszéd fiába?

Idet 2010.05.09. 14:21:12

@jjulie: Ha fehérmagyar az illető, zöld-fehér (te jó Isten!!) kockás gyermek születne, ha feketemagyar, akkor zöld-fekete kockás, békaszínű egyed... bocs, de nem tudtam magam visszatartani!

pad78 2010.05.09. 14:21:48

@jjulie: Juli, Te egyre szimpatikusabb vagy! Ha sok pénzem lenne, még lehet, hogy szponzorálnálak is, mert tetszik a munkamódszered! Csak eddig valahogy én nagyon másik arcodat láttam...

Be kell valljam, nekem eddig rólad mindig a Róka jutott eszembe. Mindjárt megkeresem.

pad78 2010.05.09. 14:25:12

@pad78: Tehát, a fába szorult féregről van szó:

"– Mentsük meg – mondta a medve; a medvéknek ugyanis általában jó szívük van.

– Mentsük! – vágta rá a farkas, a kecske, a róka, a nyúl, a borz, az egér és a hőscincér.

Ja, és a katica is rávágta!

Mivelhogy általában a farkasoknak, a kecskéknek, a rókáknak, a nyulaknak, a borzoknak, az egereknek és a hőscincéreknek is jó szívük van.

Ja igen, és a katicáknak is!

– De hogyan mentsük meg? – kérdezte a cincér.

– Megrázom a fát – mondta a medve.

A róka röhögött.

– Üvöltök egyet, s attól a fa elengedi – vélte a farkas.

A róka heherészett.

– Tanácsokat kell neki adni – rebegte a kecske.

A róka kacarászott.

– Helikoptert kell bérelni – így a nyúl.

A róka hahotázott.

– Fel kell ugrani az ágig – tanácsolta a borz.

A róka rötyögött.

– Avagy izé – jelentette ki magabiztosan a cincér.

A róka röhécselt.

– Mit röhécselsz, kacarászol, heherészel, hahotázol? – mérgelődött a katica. – Inkább azt mondd, hogyan menthetjük meg!

– Talán neked nincs ötleted? – kérdezte tőle a róka."

Ordnassac 2010.05.09. 14:26:42

@Idet: hölgyem, látta az utóbbi napokban érkezett drótgalambokat?

pad78 2010.05.09. 14:28:02

@pad78:
Bocs, az idézet forrása:
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér -> A fába szorult hernyó
dia.pool.pim.hu/html/muvek/LAZAR/lazar00043_kv.html

(Csak, hogy ne legyen félreértés: ez a Lázár tudtommal nem áll rokoni kapcsolatban a kuncogó Lázárral, akiről a poszt szól.)

jjulie 2010.05.09. 14:34:38

@Idet:

jó ez a pepita, de amíg a mélymagyarok harley davidsonokat lovagolnak, a zöldek meg belvárosi retrókocsmákban üldögélnek, nem jön létre a kereszteződés......

pad78 2010.05.09. 14:36:06

@elgondolkodo: Már megbocsáss, kedves megvádaskodó, de itt legalább két olyan állítást mondasz, amit nem ártana forrásokkal alátámasszál, mert Rajtad kívül szerintem soha senki nem hallott ezekről.

a. Mivel támasztod alá, hogy Navracsics Lánczi András befolyása alatt áll?

b. Mire alapozva állítod, hogy Lánczi szerint az a sok ostobaság a megoldás, amit Te leírtál?

Én ui. elég sokat olvastam Lánczitól, be kell valljam, kedvelem is a gondolatait, de határozottan egyet kell értenem @török gábor: -ral, hogy semmi ilyesmi nem tűnik fel az írásaiban. Persze lehet, hogy Te mások álmait látod, és így tudod, hogy egész másról álmodik, mint amiről beszél. De ha nem ez a helyzet, kérhetek Tőled konkrét forrást mindennek a zagyvaságnak Lánczi Andrással való kapcsolatáról?

pad78 2010.05.09. 14:37:39

@jjulie: Lázár Ervint érdemes olvasni. Néha még magamra is ráismerek.

jjulie 2010.05.09. 14:42:10

@pad78:

nem olvastam még őt, belenézek, de most el kell mennem pár sört meginni...remélem nem kell túl sokat, nem vagyok jó benne

persze ha gyakorolnám.....

pad78 2010.05.09. 14:43:32

@jjulie: Előre is egészségedre!

Idet 2010.05.09. 15:05:52

@Ordnassac: Láttam, kösszenet, én is reptetek egyet még ma!

Idet 2010.05.09. 15:08:55

@jjulie: Keresztezzük a Harley Davidsont a retrókocsmával...

pad78 2010.05.09. 15:24:57

Lehet, hogy volt már róla szó itt a blogon, csak az én figyelmemet kerülte el. A HetiVálaszról tagadhatatlan, hogy Fidesz-közeli hetilap. Ehhez képest a következő állásfoglalást tették a köztársaságielnök-választással kapcsolatban:
hetivalasz.hu/szerintunk/solyom-mindezt-megtette-29133/

Nyilván semmi biztosat nem jelent, de látványosan ellentétes Pokorni sokat idézett jóslatával. Ahogy a lapban közölt Lázár János-interjú is finoman kérdőjelet állít Pokorni szavai mögé. Lehet, hogy mégis opció még a Fidesznek Sólyom újrázása? (Én személyesen egyébként örülnék, nagyra becsülöm őt.)

Ordnassac 2010.05.09. 15:47:17

@pad78: egyik ismerősöm lakonikusan ezt a helyzetet úgy jellemezte: lehet, hogy Pokorni fogadást nyert.

ssi 2010.05.09. 15:56:19

Puhatolódzások:
- jó előre "véletlen" kijelentések, majd a közvélemény reakcióinak tesztelése
(pl. adócsökkentés, Sólyom stb.)
- pl. ülésrend, bizottsági helyek elosztása 2/3-os győztes párt vezetésével, 2 újonccal s ellenségeskedő ellenzékkel - a helyzet és a szereplők is új, még szokják

@pad78:
Sólyom nem volt következetes, kiszámítható megszólalásaiban
Ha változna a hosszabbításban, miért tenné? - fejlődött, vagy hálából?

pad78 2010.05.09. 16:11:33

@Ordnassac:
Ez miből is következik? Nekem inkább az derül ki ebből, hogy talán még a Fidesz sem tudja biztosan, mit akar majd ezügyben lépni. Persze az is igaz, hogy a HV már öt éve is nagy Sólyom-párti volt, még az MDF sem jelentette be a támogatását, a Fidesz meg pláne nem, amikor a Civilek elnöke címlappal és ahhoz kapcsolódó Sólyom-interjúval jelentek meg. De ez azért nekem inkább azt jelenti, hogy ők még látják értelmét, hogy nyomuljanak Sólyom érdekében.

@manyike:
Egész pontosan miben nem tűnt Neked következetesnek?

cambridge.on 2010.05.09. 16:16:18

@Idet:
Köszönöm a könyvajánlást, hamarosan lehetőségem lesz megkeresni.

@pad78:
megjegyezném, hogy a farkasra mondták, hogy fába szorult féreg

Nekem a mi zöldjeink, csak sötétzöldek, ahol a hangsúly a sötéten van.

pad78 2010.05.09. 16:19:56

@cambridge.on:
Jogos, csak már a hsz. elküldése után vettem észre, hogy hernyó helyett férget írtam. Akkor meg nem éreztem annyira fontosnak, hogy pontosítsak.

De kösz a helyreigazítást!

panelburzsuj 2010.05.09. 16:29:19

@cambridge.on:

Érdekes ez a sötét, ugyanis pont a zöld vonások kötik össze leginkább a Fidesz, a Jobbik és az LMP (eddig megismerhető) szándékait.

Szóval mi az, a mi az LMP környezeti mondandójában sötétebb, mint a két "jobboldali" pártéban?

Ordnassac 2010.05.09. 16:33:58

@pad78: az is lehetett a fogadás tárgya, hogy ki tud-e robbantani egy felhördülést. Ami Pokorni esetében nagy szó. Igaz, ismerősöm is inkább viccesen jegyezte meg.

Aztán persze meglátjuk, hogy mi lesz. Lehet, hogy nem is június huszonvalahanyadikán, hanem előbb is. Pl. Sólyom bejelenti, hogy nem vállal még öt évet.

Idet 2010.05.09. 16:48:48

@cambridge.on: Úgy van! Toportyánféreg...

Idet 2010.05.09. 17:00:56

@panelburzsuj:

OFF

Zöldségeskedünk mi itt, és mi van a Mexikói-öböllel... azt szeretném én tudni, hogy a BP méretű és fajtájú mohó, kíméletlen muréna-konglomerátumoktól ki véd meg bennünket?
Spóroltak a fiúk, csak nem azon, amin kellett volna.
Hiába van messze, ilyen volumenű katasztrófák esetén mindannyian szívunk, így vagy úgy.
Mint Görögország. Ki gondolná, hogy egész Európát megingatja, sőt Barackunk még Ámerikát is félti a hatástól...minden mindennel összefügg, az a helyzet.

panelburzsuj 2010.05.09. 17:42:01

@Idet:

És? Fölment bennünket bármi alól is, hogy mennyire genyó a BP, vagy hogy a görögök mennyire nyújtóztak túl a takarójukon?

Vagy úgy van, hogy mi itt mindent a legtökéletesebben csinálunk (csinálnánk), csak éppen minek erőt feszíteni, ha a "minden mindennel összefügg" miatt mások ezt fölrúghatják, beszennyezhetik, megronthatják?

Mert én fordítva gondolom: ha minden mindennel összefügg, akkor amit mi itthon elrontunk, elsummantunk, ellazsálunk, akkor nem csak magunkat szívatjuk meg, hanem a tágabb környezetünket is. És előbb-utóbb eljutunk arra a pontra, ahol már nem az lesz a kérdés, hogy hogyan lehet idecsábítani máshonnan a pénzt-paripát-fegyvert, hanem hogy hogyan lehet MEGTARTANI itt helyben azt a többletet, ami itt keletkezik ugyan, mégsem szívesen maradna itt.

És nem állunk olyan messze ettől ponttól.

cambridge.on 2010.05.09. 18:13:53

A zöldekkel van bajom en bloc.
Kezdve Bős-Nagymarossal, folytatva a Mancs ámokfutásán át a libamáj export tönkretételével, egészen Sólyomnak a Tubesen lévő virágok pátyolgatásáig.

Egy történet: A természetvédők által összehívott gyűlésen egy férfi, a texasi öbölben lévő szélerőművek ellen beszélt, mondván tönkre teszik a tengerpartot. Rontják a kilátást, csökkentik a partszakasz értékét, zavarják a madarakat.
Újságírók utána néztek ki ez a férfi, mert nagyon értelmesen beszélt és volt igazság a szavaiban.
Kiderült, hogy a villája a tengerparton van, és őt személy szerint zavarja a kilátásban .
Az öbölben lévő kutak egynéhányának tulajdonosa, de azok látványa nem zavarta.

Előzőekben leírtam az igazi zöldek hogyan élnek, példát lehetne mutatni hasonló életvitellel!

Idet 2010.05.09. 19:05:18

@panelburzsuj: Cher ami Bourgeois du Panel, ne haragudj velem, mert teljesen egyetértünk!
Dehogy ment föl semmi alól, csak azért jutott eszembe mert sok olyan véleményt hallottam, hogy "nem mindegy nekünk, olyan messze van!"

cambridge.on 2010.05.09. 19:06:10

"Magyar szégyen" 2,5 milliárdért a sanghaji expón - felelősségrevonást sürgetnek a szakemberek"
Legalábbis a Kuruc szerint, ez most egy általános leszólás egy darabja, vagy tényleg tré az egész megjelenítése az országnak?
Van valakinek infója róla, mi került ilyen sokba?

Nem , mégsem.
Inkább olyan projektről kérek információt ahol a terv szerint, az előre tervezett költséggel elkészült valami(bármi) a megfelelő minőségben!

Ha az adóbevallás nem is férne el egy söralátéten, ez biztos rövid lista lesz.
Bárcsak tévednék!

zoli87 2010.05.09. 19:15:49

@pad78: Pokorni egy nagyot mondó, szájhősködő egyén. Ez egy újabb mozzanata volt ennek...

Idet 2010.05.09. 19:18:42

@Don T. Boy: Na ja. Nem tehetek róla, Tótawétől minden szőr egyetemlegesen égnek áll rajtam.
A másikhoz: a görög közember éppúgy semmit sem tehet a saját tökéletlen politikusai ellen, mint ahogy mi sem tehettünk.

A mítoszokkal ellentétben egyáltalán nem élnek könnyen - csak a gazdagjaik, de ez másutt is így van - és nagyon sokat dolgoznak. Kos szigetén láttam, ahol az elturistásítás még nem haladt annyira előre, hogy pl. egy ottani paraszt mennyit dolgozik, és milyen körülmények között.
Szóval, sztem másoknak is van sara ebben a görög dologban, mégpedig alapvetően az eszehűlt pénzhatalmi rendszernek, amelyik előbb fogja padlóra küldeni a világot, mint a természeti katasztrófák.

Most ők a rosszfiúk, akikre lehet ujjal mutogatni, mi meg örülünk, hogy nem a mi korrupciós ügyeinket hánytorgatják.

orialex 2010.05.09. 19:27:06

@Idet:" Cher ami Bourgeois du Panel" Ez Nagyon jó! Köszönöm hogy vagy nekünk :)

Idet 2010.05.09. 19:28:17

@cambridge.on: Egy gazdag amerikai úgy zöld, ahogy én kockás vagyok.
És a hazaiakra is illik Jézus példázata: Előbb megy át a gazdag ember a tű fokán, mintsem a mennyországba jusson.
Csak itt nem gazdagot kell érteni, természetesen.

Szerintem jó az, ha egy ország köztársasági elnöke természetvédőnek vallja magát. Még követőkre akadhat, a valódi fajtából.
A műanyag zöldekre én is haragszom, többet ártanak, mint használnak. Valahol a szadiból nőttek ki, és ők csak az akciózáshoz értettek igazán.

Az említett könyvben a környezetvédelemről is szó van, éspedig az ellentmondásokról...

Idet 2010.05.09. 19:29:57

@orialex: Uramatyám! Mit írhattam rosszul?!

Idet 2010.05.09. 19:32:07

@zoli87: Pokorni mint szájhős? Szerintem te nem ugyanazt az embert hallod, akit én!

orialex 2010.05.09. 19:42:53

@cambridge.on: Kínában minden nagyon drága, mint tudjuk. Ez mindent megmagyaráz. :) ( Itthon közbeszerzésekről vesztesként szoktam távozni a magas áraim miatt. A nyertes a végén min. 20 %- kal többet számláz. Remélem, hogy ez a múlt.

orialex 2010.05.09. 19:47:01

@Idet: Én sem tudom, de ha rosszul írtad, akkor is nagyon jó :D

Idet 2010.05.09. 19:49:02

@jjulie: OFF
Még a Harley Davidsonokhoz: Egyszer a megboldogult Skála előtt mentem át a zebrán, de az utolsó utáni pillanatban...hatalmas Harley-t brüggyögtetett tőlem tíz centire egy szintén hatalmas, szegecsekkel kivert, Stahlhelmes szőrmók, én meg rohantam, mint a mérgezett egér, és legottan elejtettem még üres szatyromat. A svung egyenest a szőrmók lába mellé vitte, én meg álltam ott, mint Lót felesége, most mi lesz... az lett, hogy a szőrmók lehajolt, felvette a szatyromat, a kezembe nyomta valami morranással kísérve, amiből azt lehetett kivenni: futás! Mert addig valami csodaképpen állt a forgalom, az ócseny türelmetlen természetű autós egyének kivárták azt az ötven másodpercet.

Idet 2010.05.09. 19:52:23

@orialex: Tudod, a régi jó szocialista reflex: ha ellenséged megdícsér, rögtön nézz utána, mit csináltál rosszul! Azzal a meszorítással, hogy te természetesen nem tartozol az ellenség kategóriába. Mondjuk úgy: ha kommenttársad megdícsér...
Köszi, egyébként jól esett!

2010.05.09. 20:33:36

Na Lázár még mindig kajánkodik???:)))

6.Lenin 2010.05.09. 20:36:20

@Ordnassac:

Drótgalamb megjött, stop
Finom volt,stop

Lázár még mindig kunczeg,talán.

jjulie 2010.05.09. 20:38:51

@Letícia:

havat lapátol a blogger, vagy füvet nyír

napok óta semmít sem ír

egyik szemem nevet, a másik megsír

2010.05.09. 20:57:11

@jjulie: hú, egy költő veszett el belőled...:)))

cambridge.on 2010.05.09. 21:12:35

@Idet:
én nem állítottam, hogy az illető zöld lett volna, de az érdeke miatt közéjük sorolta magát.
Utána néztél , hogyan kerülték el a lebukást a görögök?

nol.hu/velemeny/ajanlo/20100311-allami_hazugsagbol_maganprofit

Az amerikai bankok nagyon mélyen érintettek a csalásban.
Ám a bonyodalmak sora még itt sem ér véget. Kiderült, hogy a Wall Street „versenyképes” pénzügyi köreinek keze nagyban közrejátszott abban, hogy idáig fajultak a dolgok. A görög kormányok ugyanis úgy tudták eltüntetni a költségvetési hiány nagy részét, hogy trükkös (de törvényes!) swap-ügyletek révén szimpla adásvételnek álcázták a hitelfelvételt. AWall Street nagyjai jövőbeli ellenszolgáltatásra, pl. a reptéri illetékek, vagy a szerencsejátékból származó bevételek terhére készpénzt utaltak a szorult helyzetben lévő államkasszába, ahol az tartozás helyett bevételként jelentkezett. Mint arról több forrás is beszámol, ilyen „modern üzleti megoldásra” vonatkozó ajánlatot az új Papandreu kormány is kapott 2009 novemberében a Goldman Sachstől.

A Goldman Sachs mindig élen járt a pénzügyi szabályozók liberalizálásáért folyó lobbiharcban, és korábbi alkalmazottai, mint például Robert Rubin és Henry Paulson pénzügyminiszterként szolgáltak a Clinton- és Bush-adminisztráció alatt.

cserju 2010.05.09. 21:17:24

Török Gábor Lázárjához:
Az egyeztetéseken két dolog szemet szúrt. Vona gyakorlatilag minden fideszes javaslatra igent mondott, mint a bólogató János. Visszafogott volt, a jó tanuló benyomását keltette. Másrészről a hat elnöki hely elosztásánál bárkit (LMP-t és az MSZP-t is) támogathat, hiszen így is, úgy is 2 elnöki hely jut neki. Tehát érdekes lesz, ki mellett teszi le a voksát. Van egy tippem!
Az LMP eddigi megnyilvánulásaihoz hasonlóan megint arról tett tanúbizonyságot, hogy nincs neki nagyon gerince. Lásd a külügyi bizottság elnöki posztját kérő szoci javaslat pártolását a tárgyalások elején, aztán amikor Vona megint a Fideszt támogatta a kérdésben, az LMP is az ő oldalára állt. Egyszer így, egyszer úgy... Ne hívjuk ezt kérem kompromisszumkészségnek! Ha csak most tapasztaltam volna ezt, nem lenne vele semmi bajom. Azonban ez a maszatolós hozzáállás rendre kibukik a nyilatkoztaikból is, ami nálam most már kiüti a biztosítékot. A tárgyalások során nem úgy viselkedik, mint aki csak 6 százalékot szerzett, noha ez nem az ő hibája, hanem az egyeztetést vezetők amatőrizmusára vall. Minden, nála nagyobb frakciónál többet kér szót és szaporítja is azt. Az egyeztetést vezető bizottság határozatlan és nem képes arra, hogy kordában tartsa a véleményeket, a felszólalásokat, időnként az az ember érzése, hogy az állásfoglalásai is bizonytalanok. Ha az LMP a Vona-féle visszafogottságot demonstrálná, az egyeztetés nem úgy nyúlna, mint a rétes tészta.

Ordnassac 2010.05.09. 21:26:14

@6.Lenin: galamb megérkezett STOP üzenetet értettem és sajnálom STOP

Idet 2010.05.09. 21:31:10

@cambridge.on: Erre rímel a cikk, amit a Frankfurterben olvastam délután, egy bizonyonyos Michael Lewis nevű amerikai szerző megírta a pénzügyi válság történetét, és abban is kb. ilyesmik állnak.
Elképesztő.

Idet 2010.05.09. 21:57:20

@cambridge.on: Erre rímel az a cikk, amit délután olvastam a Frankfurterben, egy bizonyos amerikai szerző, Michael Lewis megírta a pénzügyi válság történetét és bemutatta a könyvét.
Abban is ilyesmik szerepelnek.
Elképesztő.

Idet 2010.05.09. 21:58:07

@cambridge.on: Bocs, ez kétszer ment el!

pad78 2010.05.09. 22:08:23

@Ordnassac:
Szerintem Sólyom már nem várhat sokat az állásfoglalással. Amilyen mozgalom bontakozik mellette, nagyon ostobán venné ki magát, ha csak egy hónap múlva jelentené be, hogy "fiúk, ne hülyéskedjetek, én már öreg is vagyok, meg más tervem is van a következő évekre, inkább az unokáimmal játszogatnék már kicsit". Ha nem akarja folytatni, akkor bohócot csinál magából, ha nem most jelenti be. Ja, és azt nem igazán teheti meg, hogy ha bármelyik újságíró megkérdezi, akkor huncutul mosolyog, hogy "majd három hét múlva megmondom, ez most nem aktuális".

Ordnassac 2010.05.09. 22:11:02

@pad78: lehet, hogy a Fidesz még neki sem mondta meg, hogy mi a helyzet, ezért marad csendben a kérdéseben. Anélkül meg égő bejelenteni, hogy vállalom, aztán mégis mást jelölnek helyette.

pad78 2010.05.09. 22:16:26

@Ordnassac:
"az is lehetett a fogadás tárgya, hogy ki tud-e robbantani egy felhördülést."
@zoli87:
"Pokorni egy nagyot mondó, szájhősködő egyén."

Ha nem is fogalmaznék Zolihoz hasonló keménységgel, de én is el tudok képzelni valami ilyesmit. A HV-féle Lázár János-interjú is ezt sugallja nekem. Nagyon emlékeztet ez az egész arra, amikor Kósa magyarázta, hogy OV már nem lesz szerinte miniszterelnök-jelölt. Aztán lássunk csodát, mégsem úgy lett. (Persze SL nem olyan erős a Fideszben, mint OV; kérdés, hogy a társadalom hangadó része mennyire áll mellette. Most nekem úgy tűnik, eléggé ahhoz, hogy elérheti SL újraválasztását.) A másik lehetőség tényleg az, hogy a Fidesz meg akarta futtatni a nyilvánosságban ezt a gondolatot. Ha pedig a nyilvánosság nagyon ellenáll, akkor visszakoznak.

pad78 2010.05.09. 22:23:03

@Ordnassac: Szerintem egyelőre a Fidesz sem tudja, hogy mi a helyzet. Nyilván többféle forgatókönyvben gondolkoznak - a HV állásfoglalása nekem azt jelzi, hogy ezek között még akár SL újraválasztása is ott lehet. És ők ezt az opciót akarják nagyon befutónak. Mellesleg:

Ha jól tudom, Sólyom lánya a HV külső munkatársa. Ez viszont nagyon valószínűvé teszi, hogy SL kész a folytatásra. Különben szólt volna a szerkesztőségnek, hogy "fiúk, ne égessétek már magatokkal ilyen vezércikkel, a papa rég megfáradt, nyugdíjba vonulna". Szóval szerintem ha SL gyorsan nem reagál, akkor azzal hallgatólagosan beismeri, hogy ő nem zárkózna el, akkor pedig egy hónap múlva már nem fog cáfolni.

Diocles 2010.05.09. 22:27:21

@pad78:

Pedig a dolog eccerű, szerintem.

1. Pokorni sértett ember, látszólag véletlenül elejt egy mondatot, amellyel jól kicseszik azokkal, akiktől nem kapta meg a kedvenc oktatási miniszteriumát.
Pokorni láthatóan nagyon frusztrált és sértett, ez más interjúiban is megfigyelhető.

2. A Fidesz természetesen nem akarja Sólyomot, ezek után pláne nem, h mindenféle kétes hírű libsi figura ajánlgatja (pár jobbos mellett), de természetesen van eszük, nem fogják ezt elmondani most, hanem mással tematizálnak.
Ráérnek elmondani akkor is ezt, amikor Hagyó letartóztatása lesz a vezető hír.

Komolyan nem értem, h miért nem világos az mindenki számára, h igen, a Fidesz természetesen nem fogja megválasztani Sólyomot. Aki kicsit is ismeri a Fideszt, a jobboldalt, a jobboldali elvárásokat (ahol már nagyon régóta elégedetlenek a Sólyom-féle alkotmányfelfogással és az Alkotmánnyal, nem csupán a radikálisok, hanem a Stumpf-féle háttéremberek is), az csakis arra juthat, h nem Sólyom lesz.
Nem véletlen, h Orbán egyetlen bizalmasa sem írta alá az ívet.

pad78 2010.05.09. 22:29:49

@pad78: Persze én sokakkal ellentétben nem gondolom azt sem, hogy a Fidesznek mindenáron Sólyomot kell választania ahhoz, hogy megőrizze az arcát. (Annak ellenére, hogy én ennek örülnék igazán.) Ha azt mondják, hogy ők látnak alkalmasabb jelöltet, a választás az ő felelősségük, tegyék. Max a társadalom egy része elfordul tőlük. Ha nekik megéri ezt a rizikót...

Viszont szerintem Sólyomnak sem arcvesztés, ha egy hónap múlva a Fidesz nem jelöli. Hisz a választás nem az ő felelőssége, nem őt minősíti, hanem a Fideszt. Szóval szerintem nincs oka bohócot csinálni magából, ha egyszer emelt fővel is távozhat.

Ordnassac 2010.05.09. 22:36:42

@pad78: nem is erre gondoltam. Az egész valószínű, hogy Sólyom folytatná, de van annyira úriember, hogy megvárja, amíg a Fidesz szól neki, hogy da vagy nyet. Amennyiben utóbbi, akkor Sólyom vagy bejelenti előtte, hogy bocsi, nem vállalom még öt évre vagy bejelenti, hogy tudomásul veszi a Fidesz döntését. Amennyiben előbbi (azaz da), akkor elég nyilvánvaló a forgatókönyv.

Diocles 2010.05.09. 22:41:19

@Ordnassac:

Pikánssá teszi az ügyet, h Sólyom a megválasztásakor bejelentette, h CSAK EGY ciklust vállal (a bejelentés visszakereshető a neten), szóval Pokorni tágra nyílt szemekkel is válaszolhatott volna a riporternek, h már bocsánat, de tudtommal az elnök úr nem kíván még egy ciklust vállalni, és én nem olyan embernek ismerem, aki ilyen fontos kérdésben megváltoztatná a véleményét.
Ezzel a válasszal egyébként még most sem lennének elkésve.

Ordnassac 2010.05.09. 22:51:29

@Diocles: érdekes, erre én nem emlékszem (attól persze ez még így lehet).

bariga 2010.05.09. 23:00:45

A kedves antipatikus fiatalember persze hogy kuncog , kétharmaddal jogos. Milyen értetlen képet vágott a szegény LPS-s, mikor rájött, hogy se nem jár, se nem jut. Mármint alelnök. Azt vettétek, hogy Matolcsi milyen vadakat nyilatkozott? Isten óvja Magyarországot!

Diocles 2010.05.09. 23:02:02

@Ordnassac:

én határozottan emléxem rá, TG talán meg is tudná erősíteni, avagy cáfolni, ha erre járna,de megpróbálok akkor utánanézni.
ezért is csodálkoztam, h kapar a székért.

Kumin Ferenccel adatta ki talán többször is a közleményében, h csak egy ciklusra vállalta, mert a kormánypártok azzal vádolták, h hajt a Fidesz kegyeiért, és ezzel a szöveggel (akkor) elég jól le lehetett szerelni őket.
és bocs a cinizmusért, de utólag így már nekem is az a véleményem, h tényleg fontos volt neki a Fidesz kegye, hiszem lám, jól jönne még újabb öt év, szóval a ballib véleményvezéreknek akár igazuk is lehetett abban, h ez némely megszólalását befolyásolhatta.

és ha tényleg hajt a megválasztásra, akkor elegánsnak tartanám, ha teríteni a lapjait, pl. továbbra sem kíván-e egyeztetni a személyi jelöléseknél egyetlen párttal sem, avagy mi a véleménye egy leendő új Alkotmányról, amely a fidesz ígérete volt, stb., h legyen nyilvánvaló mindenki számára, h mivel számolhat.
Szerintem ez volna a korrekt.

pad78 2010.05.09. 23:02:47

@Diocles:
Ilyen nyilatkozatra én sem emlékszem, ezt viszont konkrétan mondta:

"- Fél év múlva lejár elnöki mandátuma. Vállalna még egy ciklust?

- Ha valakit felkérnek egy ilyen fontos tisztség betöltésére, erkölcsi kötelessége nagyon komolyan mérlegelni. Ahhoz azonban előbb kérni kell. Addig a pillanatig pedig az elnöknek nem szabad foglalkoznia a kérdéssel, máskülönben elveszíti a függetlenségét. Én ezért tudatosan zárom ki gondolataimból a hogyan tovább kérdését."
hetivalasz.hu/itthon/solyom-laszlo-ujra-kell-kezdenunk-25995/

Diocles 2010.05.09. 23:12:49

ez már a tavaly decemberi nyilatkozata, ez kvázi bejelentkezés, amiről én beszélek (és soha nem volt gond a memóriámmal), azok 2005-2006-os közlemények, nyilatkozatok.
teljesen világosan azt mondta, h CSAK egy ciklus, pont azon okokból, h így szerelje le a ballib véleményvezéreket ("hát persze, h ezt mondja, mert nyal a Fidesznek, kell az újabb 5 év, blablabla").

pad78 2010.05.09. 23:15:05

@Diocles:
"Aki kicsit is ismeri a Fideszt, a jobboldalt, a jobboldali elvárásokat (ahol már nagyon régóta elégedetlenek a Sólyom-féle alkotmányfelfogással és az Alkotmánnyal, nem csupán a radikálisok, hanem a Stumpf-féle háttéremberek is), az csakis arra juthat, h nem Sólyom lesz.
Nem véletlen, h Orbán egyetlen bizalmasa sem írta alá az ívet."

Nem vagyok benne biztos, hogy Stumpf még annyira közel ül a tűzhöz. Ahogy vsz. már Borókai sem, de volt annyira közel OV-hoz, meg volt annyira bizalmi pozícióban ő is, mint Stumpf. Ezt csak arra, hogy Borókaiból akár éppúgy extrapolálhatunk, mint Stumpfból.

Mellesleg nem tudom, hogy Stumpf valóban új alkotmányt akar-e (tényleg, erre van konkrét forrásod?), de szerintem a Fidesz nem kezd bele alkotmányozásba, van nekik most elég bajuk enélkül is. Jakab András barátom (az Alkotmánykommentár szerkesztője) mondta néhány hónapja egy interjúban, hogy az új alkotmány olyan, mint a szívátültetés: akkora kockázatai vannak, hogy csak végső esetben érdemes ehhez folyamodni. OV jogot végzett, és sok éve van a törvényhozásban: meglepne, ha ezt nem tudná. Arról nem is beszélve, hogy mit tehet Sólyom egy újraírt alkotmánnyal? Feltételezem, hogy azt hiába küldené az AB elé, még jó, hogy az átírt alkotmány szövege nincs összhangban a korábbival. De én akkor sem hiszem, hogy olyan nagy alkotmányozás lesz a következő években.

Ordnassac 2010.05.09. 23:16:09

@Diocles: azt megköszönném, ha utánanéznél.

Ordnassac 2010.05.09. 23:21:48

@pad78: azt nem is küldhetné az AB-hoz, hiszen az AB ezzel hivatalból nem foglalkozik (bár az alkotmánymódosítások terén már változhat a helyzet). Az új alkotmányt max. visszadobhatná az Országgyűlésnek, bár nem tartom valószínűnek, hogy ez megtörténne.

A kérdés csak az, hogy mennyire gondolják komolyan az új Alkotmány megalakítását, ugyanis az még kétharmaddal is sok idő.

Diocles 2010.05.09. 23:27:49

@Ordnassac:

utánézésben vagyok, egyelőre nem találom, de ezer százalékig biztos vagyok benne, úgyhogy ha megtalálom belinkelem, akár a köv. napokban, mert lassan alszom.

ha valaki másnak is kedve támad keresni, akkor a leghatározottabban egy még 2005 nyarán kiadott nyilatkozatra vagy interjúrészletre emlékszem a "csak egy ciklusra"-témával kapcsolatban, de Kumin közleményeiben is előfordulhatott ez a kitétel.

pad78 2010.05.09. 23:30:19

@Diocles:
"- Elődje, Mádl Ferenc azt mondta: ő eleve csak egy ciklusra vállalta a megbízatást. Ön hány évre tervez?

- Öt évre szóló megbízatásom van, ezen túl nem tervezek. Függetlenségemet úgy tudom megőrizni, ha a hosszabbításnak a gondolatával sem foglalkozom."

www.keh.hu/interjuk_20050818solyom_laszlo_koztarsasagi_elnok_interjuja_a__heti_valasznak.html

Majdnem szó szerint azt mondta 2005 augusztusában, amit tavaly decemberben.

pad78 2010.05.09. 23:32:37

@pad78:
Én legalábbis ezt nem úgy értem, hogy nem vállalja többször, hanem hogy egyelőre nem tervezi. Persze én sem tudok a fejében olvasni, de szerintem ez semmiképpen nem több ennél.

pad78 2010.05.09. 23:33:46

@pad78:
Egyébként minden interjúja fenn van a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján.

Ordnassac 2010.05.09. 23:35:16

@pad78: valami ilyesmi rémlett nekem is. "Még nem foglalkozom vele."

Diocles 2010.05.09. 23:40:24

@pad78:

hát igen, ez amolyan "a királynőt megölni nem kell félnetek..." - beszéd, de én legalábbis (mint ahogy akkor szerintem mindenki) úgy értelmeztem és értelmezem, h ez egy ciklust jelent, hiszen a függetlenségét akkor tudja megőrizni, ha nem tudnak rámutogatni utólag, h hát igen, azért mondta ezt már akkor is Gyurcsányról, stb., mert újra akarta magát választatna, bla-bla"

szóval igen, ezekre az interjúkra gondoltam, számomra ez azt jelenti, h csak egy ciklus.

aum 2010.05.09. 23:46:30

OFF
Elmagyarázná valaki, hogyan lehet a BKV átlagfizetés NETTÓ 400.000 Ft?
(5 milliárd per 12 ezer dolgozó)
index.hu/belfold/budapest/2010/05/09/duplan_utalt_fizetest_a_bkv_majusbann/

Botya 2010.05.10. 00:17:33

@bariga: rettegjünk együtt:-)

Ordnassac 2010.05.10. 00:38:41

@Diocles: pad számára és számomra pont azt jelenti, hogy nem akart még ezzel foglalkozni. Sólyom nagy jós, ha már 2005-ben tudta, hogy 2010-ben a Fidesz fog nyerni. ;-)

pad78 2010.05.10. 00:50:54

@Diocles:
Az az igazság, hogy annak idején én is olvastam ezt, de nekem ez tényleg nem így jött le már akkor sem. Nekem ez azt jelentette, hogy "most nem ez a kérdés aktuális, ma a mai feladatommal foglalkozom". Lehet, hogy azért értettem így, mert Sólyomot már akkor is bölcs embernek gondoltam, és ennél bölcsebb hozzáállást nehezen tudok elképzelni. :) Az biztos, hogy a "nem tervezem" és a "nem vállalom" a magyar nyelvben két különböző szándékot jelent.

pad78 2010.05.10. 01:01:18

@Diocles:
Mellesleg az első interjúiban teljesen objektíven beszélt a Gyurcsánnyal való kapcsolatáról, azt mondta, hogy rendszeres egyeztetéseket tervez. Én úgy emlékszem, Gyurcsányt először sajátos módon a Bajnaival való viszonyát firtató jóval későbbi újságírói kérdések kapcsán kritizálta, mondván, hogy Bajnai tényleg elmondja, hogy mi a helyzet, nem úgy, mint GyF, aki mellébeszélt. (Ezt is azért, mert rákérdeztek, hogy Fletó idején nem így volt-e.)

Már csak azért sem volt ennek azidőtájt jelentősége, mert 2005-ben még nyugodtan gondolkodhatott egy 2006-2010-es Fidesz-ciklusban is. (Ahogy akkor számosan a jobboldalon.) Ha így alakult volna, aligha lett volna 2010 nyarán jelentősége annak, hogy mit mondott 2005-ben Fletóról.

pad78 2010.05.10. 02:01:41

Ez döbbenetes:
hetivalasz.hu/korkep/egy-fecske-mit-csinal-12294/

Török Gábor 2005 nyarán egész pontosan leírta, hogy milyen lesz Sólyom elnöki ciklusa. Nyilván ehhez kellett Sólyom kiszámíthatósága (tartása), de azért elemzői bölcsesség és lényeglátás nélkül ez aligha ment volna. Különösen az első pontra hívnám fel a figyelmet: Sólyom azzal, hogy mögötte ma Majtényitól Makoveczig húzódó támogatás áll, szerintem teljesítette a TG-i programot. :)

lorantka_a_gall 2010.05.10. 02:46:15

@aum: Nokiadobozokról és Lendvai-spanokról hallottál már? ;)

bariga 2010.05.10. 06:21:27

@audi26: hú!! Hány éves vagy ? és főleg fiú-e, vagy lány?

disztingva 2010.05.10. 06:25:22

próba járaton vagyok,bocs!

Idet 2010.05.10. 07:58:48

Fel nem foghatom, hogy a vehemens ellenérzések Sólyommal szemben miből fakadhatnak.
Először is, vitathatatlanul tisztességes ember, amit nem sokakról mondhatunk el azon a szinten, és ez, szerintem, a mai köz- és erkölcsi állapotokat tekintve, nagyon fontos.
Jogászként jó szakember, én nem értek ehhez, de olyanokra hallgatok, akik igen. (Ordnassac, pl. ennek a megmondhatója...)
Lagymatagságot és hezitálást szoktak emlegetni vele kapcsolatban, amit nyugodtan le lehet fordítani józan megfontolásra és mérlegelő magatartásra.
Mi a német kancellária-rendszert vettük át anno, ami viszonylag súlytalan köztársasági elnököt és erős miniszterelnököt jelent, a megfelelő jogkörökkel kistafírozva.
Ha valaki asztalt csapdosó, mennydörgő, tökös-mákos kiállást vár a köztársasági elnöktől nem az ő hatáskörébe tartozó kérdésekben, az eltévesztette a házszámot.
A holokauszttagadással kapcsolatos törvény aláírását szokták még nagyon a szemére vetni. Mindenki tegye őszintén a szívére a kezét: mi lett volna abból, ha nem teszi meg?
Hogy a környezetvédelmet tudatosan felvállalja és képviseli, az szerintem határozottan nagyon helyes, nekem személy szerint is szimpatikus.
Azt, hogy művelt, nyelveket beszélő, hiteles értelmiségi, már említeni sem kell.
Én őt látnám továbbra is szívesen a köztársasági elnöki székben.

Idet 2010.05.10. 08:35:10

Fel nem foghatom, hogy a vehemens Sólyom-elleneseknek mik lehetnek a valódi kifogásai.
Először is, vitathatatlanul tisztességes ember, ami a mai közállapotokat és közerkölcsöt tekintve nagyon fontos dolog.
Komoly érdemei vannak a rendszerváltozásban és az azt követő időket tekintve.
Jó szakember, ehhez én nem értek, de olyanokra hallgatok, akik igen. (Pl. Ordnassac ennek a megmondhatója...)
Lagymatagságot és hezitálást szokás a szemére vetni, amit nyugodtan lefordíthatunk józan megfontoltságra és mérlegelő magatartásra.
Mi a német mintájú kancellári rendszert vettük át anno, tehát viszonylag gyenge köztársasági elnök - erős miniszterelnök, a megfelelő hatáskörökkel kistafírozva. Ha tehát valaki azt várja, hogy Sólyom asztalt csapdosva mennydörög, tökös-mákos magyar módra, akkor eltévesztette a házszámot, mert sem a hatásköre, sem a habitusa nem engedi ezt meg.
A holokauszttagadással kapcsolatos törvényt róják még fel neki. Legyünk őszínték: mi lett volna abból, ha nem írja alá? Az egész EU+USA ránk rontott volna.
Az pedig, hogy a környezetvédelmet tudatosan felvállalja és képviseli, szerintem nagyon helyes, személy szerint nekem nagyon szimpatikus is.
Azt, hogy művelt, nyelveket beszélő, hiteles értelmiségi, már meg sem kell említeni.
Én őt látnám továbbra is szívesen a köztársasági elnöki székben.

Lehet, hogy kétszer jelenik meg a komment, akkor bocs!

László56 2010.05.10. 08:50:30

@László56: Szép jó reggelt Mindenkinek

szeretném megköszönni azt a sok emailt amiben figyelmezettnek hogy a nevem „László65” alatt lévő „aktivitás” archívból már sokadszorra ki vannak törölve egyes kommentárjaim. Én azt sem tudtam hogy ilyen egyáltalán létezik. Arról nem is beszélve hogy nekem nem áll módomban sem kitörölni sem hozzáfűzni valamit az említett archívból. Elnézést kérek, de nekem az sem jutott volna az eszembe hogy valaki először is ebből az archívból informálja magát mielőtt belenéz Török Gábor blogába.

Mindezt azonban, bármennyire is hízelgő is a számomra, nem tartom helyesnek és fairnek a blogfenntartóval szemben. Azt sem tartom helyesnek ha automatikusan a blog íróját vádolják manipulációkkal. Miután én is meggyőződtem hogy tényleg egyes kommentárjaim törölve vannak az említett archívból és nekem nem áll módomban ezen változtatni, kérek mindenkit ezt a tényt figyelmen kívül hagyni. Nekem megvan a saját archívom és ha valaki feltétlenül szeretne valami régebbi kommentárt, vagy a Lázárral meg a Navracsicsal kapcsolatosat amit ebből a mostaniból is kitöröltek, bármikor elküldöm neki. Különben magában a blog posztjában megtalálható, csak az aktivitásból van kitörölve.

Szeretném arra is megkérni a blog és kommentárjaim olvasóit, hogy vegyék figyelembe: mi ezen a blogon vendégek vagyunk és ezt tudomásul véve köszönettel tartozunk a blog fenntartójának. Köszönjük Török Gábor hogy itt lehetünk.

László56 2010.05.10. 08:51:55

@Idet: Minden szavaddal egyetértek. Jobban le sem lehetett volna mindezt írni.

QQCS 2010.05.10. 10:13:35

@László56: Az, hogy az aktivitás menüpontban nem látod az összes általad írt kommentet az szerintem nem csak a te esetedben fordul elő, hanem egyszerűen ilyen a rendszer felépítése - az utolsó egy-két kommentet mutatja mindegyik témakörnél.

mirrmurrkandúr 2010.05.10. 10:23:41

@Ordnassac: Szia, nekem nem is írtál e-mail-t a kommentes találkozóról....

Ejnye... pedig a blog létrejötte óta írok ide:-(

László56 2010.05.10. 10:31:14

@QQCS: Köszönöm neked az információt QQCS. Közben én magam is rájöttem. De mint láthattad nem tulajdonítottam és tulajdonítok nagy jelentőséget neki. Eddig csak azért nem vettem észre mert ezt a szolgáltatást nem is ismertem és ritkán szólok többször mint egyszer – kétszer egy témakörhöz. De az emailjaimon keresztül is érezhető volt hogy esetleg valakik a nagykésbe szeretnének beleszalasztani. :)

mirrmurrkandúr 2010.05.10. 14:36:10

@Ordnassac: Valamit félreértettem. Bocsi.:-)
süti beállítások módosítása