Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
09:09

A mai parlamenti alakuló ülést Sólyom László beszéde nyitja meg. Nem érdektelen megnézni, hogy 2006-ban, a mostanitól szinte minden elemében eltérő politikai helyzetben hogyan fogalmazott az akkor első évét a hivatalban töltő köztársasági elnök. Az államfő méltányosságot és nagyvonalúságot kért a parlamenti képviselőktől, s ezzel meg is adta azt a két jellemzőt, ami szinte teljesen hiányzott az elmúlt négy évből.

(Fotó: KEH)

„Tisztelt Országgyűlés! A kampánynak vége – mostantól más beszédmódra van szükség. A választások után a tények, a döntések és a felelősségvállalás ideje jött el.

Tisztelt Képviselők! Önök hamarosan leteszik az esküt. Ezzel új minőségbe lépnek át: az államhatalom gyakorlói lesznek; mondhatnám személyükben állami szervvé válnak. Belépnek a pártok és az állam viszonyának összetett rendszerébe. Az Alkotmány parancsa szerint az országgyűlési képviselők tevékenységüket nem egy település vagy foglalkozási csoport, hanem „a köz érdekében végzik”, azaz szabad mandátumuk van. A szabad mandátumot a modern parlamentekben ugyan korlátozza a frakció-fegyelem. De végső garanciaként az alaptörvény a képviselő lelkiismeretét teszi meg legfelsőbb fórumnak, és a mérce – ahogy az Alkotmány indokolása megnevezi – a nemzet szolgálata.

Tisztelt Képviselő Asszonyok és Urak, nem alkotmányjogi előadást tartok. A hosszú kampányidőszak kényszerűen az egyes pártok útjáról szólt az államhatalom és a kormányzati hatalom felé. Ennek érdekében a kampány tematikája is aggasztóan beszűkült. Mindezzel a részlegességgel és egysíkúsággal szemben arra szeretnék most, az induláskor rámutatni, hogy az Országgyűlés az egész ország gyűlése. Együtt van benne minden politikai irányzat, amely Magyarországon számottevő támogatottságot élvez. Különböző formákban mindegyik részese a hatalomnak, és minden országgyűlési képviselő egyenlő legitimáció birtokosa.

A kormányzati felelősség körét, és a kormánypártok szerepét egyértelművé kell tenni, s megkülönböztetni attól a helyzettől, amikor az országgyűlési képviselők együttesen viselik a felelősséget. A demokrácia szabályai szerint ugyanis a többség dönt: a kormánytöbbségnek különleges feladata és felelőssége van, méghozzá a kormányzással összefüggő kérdésekben. Ez az a terület, ahol többnyire a konkrét intézkedések születnek, ahol a „kivitel módja” eldől. Például hagyományosan a kormány és parlamenti többségének ügye a költségvetés, amelybe még népszavazás sem szólhat bele, s az alkotmánybírósági kontroll is néhány elvi kérdésre szorítkozhat csak. Azonban az Országgyűlés közös felelőssége nem kisebb súlyú. Ide tartoznak az alapkérdések, amelyeket az Alkotmány szerint csak minősített többséggel lehet szabályozni. Elsősorban az Alkotmányt védi ilyen különleges minősített többségi követelmény. Az államszervezet és az önkormányzatiság alapkérdései azonban éppúgy csak az ellenzék egyetértésével szabályozhatók.

Az Országgyűlés közös felelőssége az említett alkotmányi követelmények mellett mindenekelőtt az alapos, tárgyszerű vitára, az érvek valódi mérlegelésére vonatkozik. A nemzet javát szolgálná az is, ha néhány, ciklusokon átívelő alapkérdésben legalább stratégiai szinten egyetértésre jutna az Országgyűlés. Volt már erre példa a rendszerváltás után.

Most, hogy a választási harc elült, néhány erre alkalmas, sőt szerintem szükséges témára hívom fel a Tisztelt Országgyűlés figyelmét. Ilyen ügy a környezetvédelem, és a jövő nemzedékek iránti felelősség. Új alapon, és közösen kell újra felépíteni a határon túli magyarsággal kapcsolatos politikát. A külpolitika hétköznapjai a kormány cselekvésére tartoznak, de egy, az új feltételekhez igazodó, hosszú távú törekvéseiben konszenzusos, világos külpolitikai irányvonal az Országgyűlés felelőssége is. Európai Uniós tagságunk most kezd majd beérni. Az Unió hosszabb léptékű tervezéséhez, működésének ritmusához az egész Országgyűlésnek alkalmazkodnia kell. Hasonlóan fontos, oszthatatlan felelősség a kultúra és a tudomány sorsdöntő fontosságának érvényesítése.

Az Országgyűlés felelőssége nemcsak a törvényhozásra vonatkozik, hanem a saját működésmódjára is. Nemrég Drezdában láttam a tartományi parlament új épületét. Az ülésteremnek körös-körül üvegfala van; az utcáról mindenki láthatja, mi történik odabent. Az átláthatóságnak ez a kifejezése talán túlságosan naiv-közvetlen, de üzenete semmiképpen sem az. A parlament a nyilvános politikai vita kitüntetett színhelye és alkalma. Ezen a fórumon meg kell jelennie az országot érintő minden fontos ügynek, így azoknak is, amelyek a kampányból kimaradtak. A nyilvánosság kötelez: a méltányos és érvelő vita a választók megbecsülése is. A médiának pedig kulcsszerepe van abban, hogy az emberek a parlamentben történteket valódi jelentőségük szerint ítélhessék meg.

A politikai diskurzusnak nemcsak a tartalma fontos. A képviselők, ha akarják, ha nem, példát mutatnak. Magatartásuk nagy hatással van az állam és a politika megítélésére, a demokráciáról alkotott közvéleményre.

Tisztelt Országgyűlési Képviselők! Ellentétben a kampány által sugallt szimpla hatalmi logikával, az alkotmányos állam a kölcsönös ellenőrzés és egyensúlyok kifinomult és bonyolult rendszere, s ezek a parlamenten kívül is, és azon belül is hatnak. Például adott esetben a frakciók a pártok ellensúlyai lehetnek; a kormányoldalon belül pedig a kormányfő további egyensúlyként szerepelhet.

Ami a külső egyensúlyt illeti, a pártok által meghatározott Országgyűlés és az ún. független szervek viszonyáról külön szólni kell. A független szervek ugyanis alapvetően mások: ezekben pártpolitikai befolyás nem érvényesülhet. Az Országgyűlés itt is nélkülözhetetlen: hatalommal csakis a népszuverenitást gyakorló képviselők ruházhatják fel a többi alkotmányos szervet. Elsőként e szervek – például az alkotmánybíróság, a bíróságok, az ügyészség, a köztársasági elnök – és a parlament alkotmányos együttműködési kötelességét emelem ki, ami minden esetben eltérően érvényesül. Viszont nyomatékosan hozzá kell tennem, hogy az együttműködés alapja csakis a függetlenség közös, az alkotmánynak megfelelő felfogása lehet.

Tisztelt Országgyűlési Képviselők! Az új parlament napirendjét, tudjuk, kezdetben sürgős tennivalók fogják uralni. A köztársasági elnök ezekben az ügyekben annyit tehet, hogy továbbra is minden hatáskörével elősegíti, hogy a szükséges intézkedésekre minél előbb sor kerülhessen. Mindemellett sose tévesszék szem elől a tágabb perspektívát. Felhatalmazásuk négy évre szól, ami jelentős idő, és ez alatt szükség lesz méltányosságra és nagyvonalúságra is!

Ehhez a munkához kívánok Magyarország új Országgyűlésének megfontoltságot, emelkedettséget és sok sikert!”

x x x

Korábbi elnöki beszédek az alakuló üléseken:

„Eddig nem tapasztalt erőegyensúlyban” - Mádl Ferenc beszéde 2002-ben

 Javaslatomat írásban megküldöm” - Göncz Árpád beszéde 1998-ban

„Az elvárt jövõre szavazott” - Göncz Árpád beszéde 1994-ben

„Politikai, hatalmi fordulat zajlik” - Szűrös Mátyás beszéde 1990-ben

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr92002027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

txabee 2010.05.14. 09:12:04

kár hogy pont lemaradok az alakuló ülésről, de még szerencse hogy írsz róla beszámolót

Zöld Zoli · http://servian.hu 2010.05.14. 09:16:47

én ülés közben is alakulok, a sólyom meg egyébként is kihal 20 éven belül
digs.by/9Z9XlY

ladislaus 2010.05.14. 09:17:16

valaki kozvetitsen itt lszi tavirati stilusban... avagy lesz percenkenti uptade indexen?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.14. 09:41:16

"mondhatnám személyükben állami szervvé válnak. "

hááát, ha nem is állami, de legalábbis ágyéki szervvé váltak mindahányan... :)

Mr. Pither · http://hundilbert.blog.hu/ 2010.05.14. 09:45:19

„Javaslatomat írásban megküldöm” - Göncz Árpád beszéde 1998-ban

Göncz '98-ban ennyit mondott, és kész??

tibsi 2010.05.14. 10:13:14

Göncz papának nagyon nem tetszett az eredmény, ezért beszélt csak 40 másodpercig. Kicsit részrehajló volt az öreg...

ssi 2010.05.14. 10:18:19

óhatatlanul más tartalmú és vezérszavú lesz a jogász S.L. idei beszéde
1. győztesnek örül - ellenzék csalódás (mszp-múlt, jobbik-Európa)
2. kedvenc téma marad: környezetvédelem - új pártja is van már
3. aktuális témák: eldöntetlen bizottsági helyek, csakazértis provokatív V.G.

s az élet pikantériája: részlet a 2006-os beszédből:
"Például hagyományosan a kormány és parlamenti többségének ügye a költségvetés, amelybe még népszavazás sem szólhat bele, s az alkotmánybírósági kontroll is néhány elvi kérdésre szorítkozhat csak"

Mr. Pither · http://hundilbert.blog.hu/ 2010.05.14. 10:18:50

@tibsi: Bakker, ezt nem is tudtam (nem voltam még politikailag érzékeny). Ez nagyon gáz.

Lord_M_ 2010.05.14. 10:22:07

@Mr. Pither: nem volt egy szószátyár hangulatban, édes istenkém :))))

Robinzon Kurzor 2010.05.14. 10:42:42

@manyike: Szeritnen Sólyom nem engedte volna át a "szociális népszavazást", ha az AB-elnök lett volna még.

Ordnassac 2010.05.14. 10:47:45

Na, megjelentek az első spammerek...

Robinzon Kurzor 2010.05.14. 10:48:10

És ha már Sólyom: nagyon kíváncsi vagyok, hogy a Fidesz alkotmánymódosítását, amiben a modern magyar közjogi rendszertől teljesen idegen "kvázi kormányzó" szerepkört létrehozzák Orbánnak (és Navracsics lesz a de-facto mininszterelnök), megfontolásra visszadobja-e.

Vagy tesz-e legalább egy olyan gesztust, amiből érezhető, hogy bár nem akar feleslegesen akadékoskodni (hiszen úgyis az lesz, amit a Fidesz akar), meg nem akarja lassítani a kormányalakítást, de aggályosnak tartja, hogy így piszkálgatunk alapvető "alkatrészeket".

Attól is függ ez, szerintem, hogy mennyire akar (mennyire akarhat egyáltalán) még egy ciklust.

Ordnassac 2010.05.14. 10:48:28

@Robinzon Kurzor: lehet, hogy az akkori AB-n kisebbségbe szorult volna, de ez megint a "mi lett volna, ha" esete.

nestrot10 2010.05.14. 10:52:31

A kis marha repi bábú...nem kell senkinek Közt. elnök. Mi a túrónak ez egyáltalán, baromi sokba kerül az adófizetőknek. ...főleg ha még feszeng is.......... Megszüntetni a Közt. elnök státuszt!!!!!!!! Ez a kis Varjú László bebizonyította, hogy semmire sem jó a közt. elnök...csak hogy kitiltsák egy két országból:)))

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.05.14. 10:58:56

Hát akkor kezdődjék a show!!! :)

CSENDES 2010.05.14. 11:00:40

@Ordnassac: Szerintem mindenképpen kisebbségbe szorult volna, hiszen a kérdés úgy volt megfogalmazva, hogy egyetért-e ön azzal, hogy a népszavazást időpontját követő év január 1-től....
Mindennek jelentése pedig az volt, hogy az éves (2008. évi) költségvetést nem érintette a népszavazás.
ily módon teljesült a kitétel, hogy népszavazás nem érintheti a költségvetést.

nestrot10 2010.05.14. 11:00:51

Most olvastam, hogy a fő korrupt a 10°százalékos (mert Debrecenben így emlegetik a Kósát)D ...lett a Fityisz banda ügyvezető alelnöke.....Ő lesz felelős a kormány korrupcióinak " hivatalos2 elsimitásáért!!!! ( Olyan Simicska ügy, Ezüsthajó, Orbánimázs központ Széchenyi terv a klientúrának, Szijjártó apukának stb....a vissza nem térítendő de " visszacsurgató" tevékenységért. Meg olyan Josipos Tot -os eladási ügyeskedésért. Gyakorlott ezekben a buta dadogós Kósa:)

sztd 2010.05.14. 11:02:38

Az előző ciklus a (hideg polgár)háború csúcsa volt. Most a végső csaták fognak zajlani. Kivéve, ha a Fidesz elhibázza, mert akkor, csak egy 4 éves ostrom lesz kitöréssel.

Van egy javaslatom az első mondatra.
Ez volt:
"Tisztelt Országgyűlés! A kampánynak vége – mostantól más beszédmódra van szükség."
Ez legyen:
"Tisztelt Országgyűlés! A kampánynak vége – mostantól beszédmódra van szükség." - csak, mert eddig hallgattak.

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.05.14. 11:03:32

TG, akkor most egy új posztot fogsz nyitni, vagy ezt frissíted folyamatosan?

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.05.14. 11:03:58

Szerintem az most az izgalmas kérdés, hogy felhallatszik-e a Sándor-palotába a kritika hangja. Képes-e tekintettel lenni azokra, akik firtatják a hozzáállását, és kihagyni a beszédéből az ország helyreállítását.

török gábor 2010.05.14. 11:06:27

@Iron Man: az ülés kezdetén nyitok majd egy újat.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.14. 11:15:30

@CSENDES:
Ja, vagy ha kicsit távolabb toljuk az íróasztalon, akkor sem érinti a költségvetést egyik ügy sem, amit eddig megnépszavaztattak.

Lacóka 2010.05.14. 11:28:07

@török gábor: azt lehet tudni, h Bajnai és Orbán kb mikor beszélnek?

Terniak 2010.05.14. 11:36:28

Sajnos szöveg nincs még, de a téma érdekes.

CSENDES 2010.05.14. 11:44:49

@simonmondja.: Lényeg az, hogy nem létező 2009-évi költségvetést érintő kérdésben a népszavazás megtartható volt. Ez a tény.
Alk. 28/C §(5) Nem lehet országos népszavazást tartani:
a) a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről és illetékekről, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvények tartalmáról,

ugg cardy 2010.05.14. 11:55:48

Hirdetmény: Hogy megünnepeljük a létrehozott társaság 5. évfordulóját, mi vezetett be szabad hajózás valamennyi termék, tevékenység ideje 2010-05.05-05.15, kevés esély, nem elszalasztani.

www.uggcardy.org/christian-louboutin-c-1469.html

www.uggcardy.org/herve-leger-dress-c-1273.html

barli 2010.05.14. 12:01:13

Kedves Gábor,

lenne egy két off, de érdekes és lassan aktuális kérdésem:
-Vizsgálhatja-e az új alkotmányt, vagy egy alkotmánymódosítást az alkotmánybíróság?
-Esetleg az új alkotmány szerint kell alkotmányosnak lennie az új alkotmánynak?
-új vagy megváltoztatott alkotmány esetén végig kell nyálazniuk az összes törvényt hogy alkotmányosak e?
-ha az bírók / képviselök az alkotmányra esküsznek fel (nem tudom hogy arra-e), akkoraz újra/módosítottra újra fel kell esküdniük?

Köszönöm és várom az alkotmánymódosítással kapcsolatos bejegyzést :)

Ordnassac 2010.05.14. 12:04:03

Gábor: spammerekre is vonatkoznak a liberális moderálási elveid?

Ordnassac 2010.05.14. 12:09:18

@barli: az új alkotmányt nemigen vizsgálhatja az AB. Mi alapján?

Az alkotmánymódosítás már érdekes kérdés: eddig az AB nem foglalkozott velük, de a speciális helyzet (kétharmad) miatt, lehet hogy átgondolja a dolgot. A vizsgálat tárgya valszeg az lehetne, hogy mennyire koherens az Alkotmány többi részével.

Egy új Alkotmány több fontos törvény módosításával járna együtt. Így a KIM (Navra-minisztérium) nézné át a dolgot.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.14. 12:16:06

@CSENDES:
Mi tény?
Olvasd el még egyszer, amit idekopiztál !

" Alk. 28/C §(5) Nem lehet országos népszavazást tartani:
a) a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről és illetékekről, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvények tartalmáról, "

Hol van benne, hogy lehet tartani a következő év költségvetésének terhére?
Nincs benne, hogy 2008, sem 2009, de még a tárgyév szó sem.
Általában minden költségvetést kizár a népszavazásból.
Ez tény.

Ordnassac 2010.05.14. 12:19:51

@simonmondja.: ezt az érvelést maga a PM lőtte ki azzal, hogy a három kérdést érintő költségek nem érintik a költségvetést. Nem beszélve arról, hogy nem a költségvetési törvénnyel kapcsolatban írtak ki népszavazást.

CSENDES 2010.05.14. 12:19:58

@simonmondja.: A költségvetés maga a törvény. Arról nem is tartottunk népszavazást. Vagy Te igen?

nem1rem1 2010.05.14. 12:28:04

@rbing:

„Tisztelt Országgyűlés! A kampánynak vége...

(...)

Az Országgyűlés közös felelőssége az említett alkotmányi követelmények mellett mindenekelőtt az alapos, tárgyszerű vitára, az érvek valódi mérlegelésére vonatkozik. A nemzet javát szolgálná az is, ha néhány, ciklusokon átívelő alapkérdésben legalább stratégiai szinten egyetértésre jutna az Országgyűlés. Volt már erre példa a rendszerváltás után..."

Nem tudom, hogy 2010-től is Köztársasági Elnök marad-e, de ha mégsem: Jósdában, vagy meteorológiai szolgálatnál nem lenne túl sikeres munkavállaló... Valamint a barátai, elvi támogatottjai kiválasztásában sem ártana kikérni elfogulatlanabb tanácsadó véleményét...

Ordnassac 2010.05.14. 12:29:11

Horkay Hörcher és Kéri a Parlamenti naplóban

nem1rem1 2010.05.14. 12:30:03

@CSENDES: Csak épp a költségevtést kellett megváltoztatni a népszavazás után. De a költségvetért a népszavazás nem érintette.

Sőt, nem volt taggyűlés sem!

Ordnassac 2010.05.14. 12:33:49

@nem1rem1: nem kellett volna megváltoztatni, hiszen csak 2010. január 1-jétől törölte volna el a népszavazás, az 2010-es költségvetés meg csak hónapok múlva került napirendre. Az más kérdés, hogy Fletó már azonnal kilőtte ezeket.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.14. 12:44:25

@Ordnassac: Az oktatást és az egészségügy hogy is lenne költségvetési tétel?
Én sem gondolnám annak. Inkább kisnyúl.
@CSENDES: Mivel te ezt írtad: " Lényeg az, hogy nem létező 2009-évi költségvetést érintő kérdésben a népszavazás megtartható volt. Ez a tény."
ezért mostmár játszogass Ordnassac haveroddal, aki szerint nem érinti.

Én maradok Viktor verziójánál, hogy a "kormánybuktatásra szavaztunk",
csak más szavak voltak odaírva a kérdés helyébe, mert a népszavazás benyújtásakor hazudozni kellett.

[nev] (törölt) 2010.05.14. 12:44:41

@Ordnassac:
horkay hörcher, kéri lászló, és egy bólogató kutya egészen pontosan.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.14. 12:52:11

@CSENDES:
De kopizok neked egyet én is:

(5) Nem lehet országos népszavazást tartani:

a) a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről és illetékekről, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvények tartalmáról,

b) hatályos nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségekről, illetve az e kötelezettségeket tartalmazó törvények tartalmáról,

c) az Alkotmány népszavazásról, népi kezdeményezésről szóló rendelkezéseiről,

d) az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi és szervezetalakítási (-átalakítási, -megszüntetési) kérdésekről,

e) az Országgyűlés feloszlásáról,

f) a Kormány programjáról,

g) hadiállapot kinyilvánításáról, rendkívüli állapot és szükségállapot kihirdetéséről,

h) a Magyar Honvédség külföldi vagy országon belüli alkalmazásáról,

i) a helyi önkormányzat képviselő-testületének feloszlatásáról,

j) a közkegyelem gyakorlásáról.

Nekem necces ez a d.) pont, mert ez szerintem az egészségügyi ellátórendszer szervezeti átalakítása, ami országgyűlési hatáskör.

pad78 2010.05.14. 12:55:51

@simonmondja.:
Nem tisztem megvédeni Ordnassacot, de ha jól értem, ő a PM álláspontját idézte a kérdésben. Namármost költségvetési kérdésekben azért a PM véleménye szerintem elég sokat nyom.

pad78 2010.05.14. 13:04:08

@simonmondja.:
Szerintem az a) semmiképpen nem zárja ki. Más a költségvetést (pláne a későbbi költségvetések tervezését) érintő kérdés, és más a költségvetési törvény. Ha nagyon szőrszálhasogató akarok lenni, akkor minden népszavazási kérdés érinti a költségvetést, hiszen az a nyomdafesték, amellyel kinyomtatják a Magyar Közlönyt, pénzbe kerül. Ha én jól értem (tévedés jogát azért fenntartom), akkor ez a teljes költségvetési törvényre vonatkozik.

Ami a d)-t illeti: csak van valahol egy törvény, amely rögzíti, mely szervezetátalakítási kérdések vonatkoznak az ogy-re, és melyek nem. Szerintem ezt a kérdést e törvény ismerete nélkül nem lehet eldönteni. Mindenesetre meg lennék lepve, ha idevonatkozna, mert emlékeim szerint erre senki sem hivatkozott a népszavazás idején. Pedig voltak olyanok (pl. Halmai), akik mindent megtettek azellen, hogy létrejöjjön.

Ordnassac 2010.05.14. 13:09:58

@simonmondja.: az az Országgyűlés szervezetrendszerére vonatkozik, semmi másra.

Ordnassac 2010.05.14. 13:10:47

@pad78: lásd 13:09-es válaszomat.

Treuga Mei 2010.05.14. 14:11:23

@barli:
Uff, barli!
Új Alkotmányhoz először alkotmánymódosításra van szükség, ugyanis az új tárgyalásának rendjét négyötödös többség határozza meg. Viszont az alkptmánymódosításhoz elég a kétharmad, amivel ezt a passzust kivehetik az Alkotmányból...
Nem hiszem, hogy gyorsan átvernek egy új alaptörvényt, elég nekik, ha a jelenlegit testre szabják maguknak. Kevesebb nyűg.
Az Alkotmánybíróság a mindenkor érvényes Alkotmány alapján dönthet az alkotmánynál alacsonyabb szintű törvények, valamint eljárásjogi kérdések ügyéban. Tehát ha a kétharmados többség ügyel rá, hogy kétharmaddal módosítsák az Alkotmányt, az Alkotmánybíróságnak nincs mit vizsgálnia!

ssi 2010.05.14. 20:22:22

@Robinzon Kurzor: "S.L. nem engedte volna a népszavazást"
sokak szerint szakmailag az lett volna inkább a helyes,
de döbbenetes pont erről, pont így akkor így beszélt
süti beállítások módosítása