Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
13:01

A mai ülésen három, az új kormány megalakulását megalapozó törvényjavaslat együttes általános vitájával kezd a parlament, ám az izgalmasabb dolgok csak ezt követően jönnek. Megkezdődik ugyanis az Orbán Viktor által benyújtott, a Nemzeti együttműködésről címet viselő politikai nyilatkozattervezet vitája, amely kiváló alkalom lehet arra, hogy az ellenzéki pártok pozícionálják magukat, azaz megfogalmazzák az alakulóban lévő kormányhoz való viszonyukat és megmutassanak valamit ellenzéki stratégiájukból. Ez lesz az első lehetőség, hogy a parlamenti pártok egy vitában – ahol minden fél jelen van - általános politikai üzeneteket fogalmazzanak meg.

(Fotó: RC)

Miközben az előző bejegyzésben azt állítottam, hogy a nyilatkozat tartalmilag kevésbé érdekes, vitája mégis alkalmas lehet arra, hogy megtudjunk valamit az új parlamenti erőtérről. Többször említettem már: az új felállás sajátossága éppen az, hogy a korábbi kvázi-kétpárti szerkezethez képest (amelyben minden és mindenki a Fidesz-MSZP szembenállás alapján vált elhelyezhetővé és értelmezhetővé) most egy nehezebben kiszámítható felállás jött létre. Ebben az új parlamentben az ellenzéki pártok  kormányhoz és különösen egymáshoz való viszonya még kiforratlan, bizonyos értelemben szinte mindannyian közelebb állnak a kormányhoz, mint a másik két ellenzéki párthoz.

A mai vita választ adhat számos kérdésre. Érdeklődéssel várom, hogy a Jobbik vajon látszólag barátságosan – valójában azonban, ha egyedül teszi az ellenzék soraiból, a Fideszt némileg kellemetlen helyzetbe hozva – támogatja-e a tervezetet, avagy esetleg rátesz egy lapáttal: elégtelennek, túlzottan puhának minősíti, és ennél erősebb szövegre tesz javaslatot. Ma már kiderülhet valami abból, hogy a Jobbiknak ebben az új helyzetben a Fidesztől vagy az MSZP-től való távolság-e a fontosabb, illetve mi a politikai megoldásuk erre a kétségtelenül létező döntési helyzetre.

Hasonlóan izgalmas lehet az LMP reakciója. Elméletileg még az sem kizárt, hogy taktikai okokból támogatják a nyilatkozatot, bár lényegesen valószínűbbnek tartom annak elutasítását a párt részéről. Ebben az esetben viszont kérdéses, hogy milyen technikával akarja elkerülni az LMP – egyáltalán akarja-e - az MSZP-vel való egyetértés látszatát. Ha a Jobbik többé-kevésbé a Fidesszel tart a vitában, az LMP pedig a szocialisták mellé sodródik, máris létrejönne egy új bipolaritás. A tartózkodás esetleg segíthet, akkor viszont ott a „langyosokat kiköpi az Úr” problémája.

Talán legkevésbé az MSZP helyzete kétséges: a szocialisták számára rögtön itt az első alkalom, hogy a (leendő) kormánytöbbség legkeményebb ellenfelei legyenek, azaz az első számú ellenzéki párt szerepét játsszák el. A dilemma legfeljebb az lehet, hogy ezt milyen módon kivitelezzék, milyen ponton támadják Orbán nyilatkozatát és milyen formában tegyék ezt.

A politikai helykereső játék – a korábbiakhoz képest szélesebb pályán – ma tehát elkezdődik. S aztán jönnek az új lényegi törvényjavaslatok, többek között a parlamenti és az önkormányzati választási rendszer módosításáról, érdemes lesz figyelni.

x x x

Sajnos a tévé nem közvetíti a parlamenti vitát, de azért az MR5-ön hallgatható, követhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr82009856

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A tragikomédia folytatódik 2010.05.18. 09:28:35

"Az úgy kezdődött kérem szépen, hogy ő visszaütött..." - ez a szakállas poén jutott eszembe annak a kapcsán, hogy a Parlamentben a pártok tegnap úgymond vitáztak Orbán Viktor politikai nyilatkozatáról - már amennyiben persze a süketek pá...

Trackback: Centrumban 2010.05.17. 15:17:40

Horváth Csaba, aki már a második fordulót követő napon megkezdte a főpolgármesteri kampányát, a 168 órában Krug Emíliának (aki - ha jól sejtem - olvasóm) magyarázta a bizonyítványát, vagyis hogy miért is nem populista ígéret szerinte az, hogy ingyeness...

Trackback: (Párt)politikai nyilatkozat 2010.05.17. 14:05:48

Orbán Viktor politikai nyilatkozata csupán pártpolitikai nyilatkozat, amelyik nem lehet és nem is lesz a magyar parlamenté. Annak ellenére sem, hogy nagyrészt csak egyetérteni lehet Orbán Viktor szavaival, a „legyen béke, szabadság és egyetértés&...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KaszaP · http://kaszapf.blog.hu 2010.05.17. 13:35:33

Plusz a visszavont és újra benyújtott miniszteri béres javaslat, amelyikben a Bajnai-féle 15%-ot felemelik 20%-ra!
Ld: www.parlament.hu/irom39/00017/00017.pdf
24. oldal.

Ordnassac 2010.05.17. 13:36:22

A Jobbik is mehet a tartózkodás irányába, szerintem az sem kizárt. Amúgy nem biztos, hogy ez a "langyosság" jele. Hanem egy jó alap lehet egy kommunikációs stratégiához, hogy "támogatjuk az irányt, de elégtelennek tartjuk". Az LMP részéről pedig a "nem rossz, de túl lózungos, így nem más a politika" címszó mentén indulhatnak el.

Ordnassac 2010.05.17. 13:43:57

A paritásos albizottságos felajánlás érdekes. Nem tudom hova tenni: gáláns ajánlat vagy a Fidesz húzása az ellenzék szétmarcangolására.

[nev] (törölt) 2010.05.17. 13:46:56

az eső minden bizonnyal elmossa ezt az ülésnapot

sdavid 2010.05.17. 13:48:49

Nagyon jól sikerült post :)

Véleményem szerint a Jobbik első körben a Fidesszel szemben fogja pozícionálni magát, hiszen az MSZP-től való távolságuk mindenki számára egyértelmű.

panelburzsuj 2010.05.17. 13:49:12

NEGYVENÖTÖDIK FABULA

Az oroszlánról és majomról

mek.niif.hu/00600/00668/html/02.htm#91

Tibike15 2010.05.17. 14:13:05

Figyelje meg mindenki, hogy milyen gyorsan elhalkulnak a szocik, ahogy telik az idő és a kormány meg persze a fasiszták fikázásán kívül értelmes mondanivalójuk nem lesz.
Persze megfűszerezik ezt egy kis segély és nyugdíj féltéssel, de kevéske lesz ez nagyon.

A fidesz sem volt egy grálllovag az elmúlt 8 év alat, szóval végül is megérdemlik, hogy ilyen ellenzékük legyen, de remélem, hogy ők végre egy tényleg cselekvőképes kormány lesz.

És akkor nem kell 4 év múlva azt hallgatni, hogy a szoci ellenzék miatt nem tudtak változtatni a dolgokon és kormányozni.

loláb 2010.05.17. 14:15:07

A szocik helyzete a legnehezebb: ha támogatják a javaslatot, azzal elismerik, hogy minden jogos volt, amit a fidesz mondott.

Ha ellenzik, akkor viszont a jövőbeni "fiatalítást" hiteltelenítik, hiszen hogyan lehet megújúló baloldalról beszélni, hogyha az új vezetők lényegében egyet értenek az elmúlt 8 évvel?!

Ez a NER nyilatkozat KIZÁRÓLAG a szocik nehéz helyzetbe hozásáról szól, arról, hogy olyan falatot adjanak a szájukba, amit se kiköpni, se lenyelni nem tunak. A reggeli mokkás interjú (Simon Gáborral) alapján ez egyelőre sikerült (Simon nem tudott válaszolni arra, hogy támogatják-e, vagy elvetik, nagyon kerülte a válaszadást. Látszott rajta, hogy foggalma sincs, mi lenne a jó válasz)

A fidesz ügyes.

barli 2010.05.17. 14:16:18

Gábor,

gondoltál már arra, hogy ez a 'második rendszerváltás' vagy 'igazi rendszerváltás' idea még akár jól is jöhet a jobbiknak és az lmpnek hosszú távon?
Szvsz ha a mostani választás rendszerváltásként vonul be a történelembe és a köztudatba, az megpecsételheti az mszp sorsát és ezzel megszilárdíthatja az új pártok, föleg az lmp helyét a parlamentben. Ezentúl az mszp lenne a múlt és a rossz képviselöje.
Én remélem, hogy ha nem is támogatják az új pártok a NER-t, nem is tesznek neki keresztbe.

nyos 2010.05.17. 14:16:28

@sdavid:
Nagyon nem egyertelmu, szerintem attol fugg, hogy mi lesz abban a nyilatkozatban. Ha elegge eliteli az eddigi MSZP-s lepeseket, akkor meg fogjak szavazni.

A kampanyban a Fidesz-KDNP, a Jobbik es az MSZP is tamadta egymast, es megprobalta a masik kettot osszemosni. A fiatalok szerint a Jobbikot a szocik hoztak letre. A Demokracia Utolso Vedobastyaja szerint mindket ellenfele nyilasnaci, bar az egyik nagyon rasszista, a masik csak kicsit. Az Igaz Hazaffyak Partja szerint a Zsidesz es a kommunistak egymasnak jatszottak at a hatalmat, es a hatterben megegyeztek mindenrol (epp emiatt nem orulnek neki, mert o uj szereplokent nincs benne).

Nyilvan mindharom ervelesben ugyanannyi az igazsag, de emiatt meg nem egyertelmu a Jobbik-MSZP tavolsag (legalabbis nem mindenkinek). A tenyeket, meg azt, hogy az atlag Jobbikos az MSZP-t nem a Parlamentben, hanem lampavason latna legszivesebben, az MSZP meg nem all szoba fasisztakkal, a szelektiv hallasu partkatona hajlamos figyelmen kivul hagyni.

is 2010.05.17. 14:17:22

egyetlen értelmeset javaslok, amit már a bizottságoknál is: alternatív szöveget kell benyújtani, ugyanarra a célra. se azt mondani, hogy nem, se azt hogy igen Orbánéra, csak a sajátot kell tolni.

Megfigyelo 2010.05.17. 14:17:37

idejekorán --> idő előtt?

2010.05.17. 14:20:53

Ha az LMP-nek lesz egy csepp esze, akkor nem kezdi el méricskélni a többi párttól való távolságot, hanem belevág a saját politikájába - amiért odaküldték.

Különben tényleg érdekes helyzet, hogy az ellenzéki pártoknak nem egy, hanem 2 v. 3 ellenféllel kell szembenézni.
Akárcsak Tarantino kedvelt Mexican stand-offja.
Csak nehogy a vége is olyan legyen...
www.empireonline.com/features/a-z/quentin-tarantino/22.asp

Ordnassac 2010.05.17. 14:23:05

@is: attól még szavazni kell Orbánéról is.

Girhes Joe 2010.05.17. 14:41:52

A választójogi javaslatot senki nem akarja elemezni? Pedig a választások előtt milyen jól elcsámcsogtunk itt a rendszeren és annak lehetséges átalakításán! :)

Nekem úgy tűnik, az új javaslat a rendszer alapelemeinek megtartása mellett ér el létszámcsökkentést és egyszerűsítést, ebben jónak értékelem. Az ellenzék nyilván nem fogja megszavazni, mert a választókerület-határok átrajzolásával a Fidesz-kormány keresztbe tud tenni nekik. De ettől még ez az átrajzolás is szükséges, az AB által is előírt lépés.

Egyvalamit viszont nem értek, ez pedig a kisebbségi képviselet. Ha jól olvastam a szöveget, a maximum +13 mandátum kedvezményekkel ugyan, de a pártlistákkal közel azonos módon kerülne kiosztásra. Akkor ezek szerint egy derék magyarországi horvát listán VAGY a magyar pártlistákra, VAGY valamelyik kisebbségi listára szavaz, a kettőt együtt nem tudja megcsinálni? Ebben az esetben a kisebbségi polgárok túlnyomó többsége nem fog etnikai alapon szavazni (ez itt nem Erdély vagy a Felvidék), hanem pártot támogat majd, így az egész kisebbségi képviselet fából vaskarika, neszesemmi-fogdmegjól.

Anyád a baráthal 2010.05.17. 14:41:57

@khamul: "Ha az LMP-nek lesz egy csepp esze, akkor nem kezdi el méricskélni a többi párttól való távolságot, hanem belevág a saját politikájába - amiért odaküldték."

Ha egyáltalán tudják, hogy mi a saját politikájuk. (Mert a választók, akik oda küldték nem nagyon tudják.
A Nemzetbiztonsági Bizottság vezetésével kapcsolatban is elég bénák voltak. A tárgyaláson meg sem szólalnak, egy nappal később meg tiltakoznak. LOL

török gábor 2010.05.17. 14:43:58

@Gergő77: én éppen erre készülök. már az MSZP is benyújtotta a saját javaslatát. este írok mindkettőről.

Anyád a baráthal 2010.05.17. 14:46:41

@Gergő77: "Az ellenzék nyilván nem fogja megszavazni, mert a választókerület-határok átrajzolásával a Fidesz-kormány keresztbe tud tenni nekik."

Ne keverjük kérem a szezont a fazonnal!

A választókerületek határát ettől a változástól függetlenül átszabhatják, és át is szabnák (ha van egy csepp eszük). Most ugyanis eléggé nagy különbségek vannak az egy képviselőt megszavazók számában.

Magyarul a kevesebb képviselő - a jelenlegi rendszer megtartása mellett - nem csökkenti a lehetőségeiket, csak az "ingyenélők" száma csökken. (Elnézést azoktól a képviselőktől, akik munkát is végeznek a parlamentben)

2010.05.17. 14:48:30

@Anyád a baráthal:

Igazad van. Nem vagyok egy nagy LMP fan, de nekik ez (bizottsági posztok körüli bénázás) talán még megbocsátható.

KaszaP · http://kaszapf.blog.hu 2010.05.17. 14:49:10

@török gábor: Számításaim szerint, a saját javaslata alapján, az idei eredményekkel a Fidesznek nem lenne 2/3-a. Másrészt kicsit vicces, hogy az Alkotmány módosításánál maximum 200 főben, az azonos időpontban benyújtott törvényjavaslatban 198 főben állapítják meg a Parlament létszámát. Akkor miért nem lehet ugyanezt az Alkotmányba is betenni? (Nem nézem az ülést, volt már szó erről?)

Girhes Joe 2010.05.17. 14:50:53

@Anyád a baráthal:
"A választókerületek határát ettől a változástól függetlenül átszabhatják"
Persze, csak éppen most úgy tűnik egy füst alatt akarják megcsinálni az egyszerűsítés-létszámcsökkentés kombót ("ócsítás") és az arányosítást. Ezt csak azért emeltem ki, mert explicite beleírták a törvénybe, hogy felhatalmazzák a Kormányt a körzethatárok újrarajzolására.

Ordnassac 2010.05.17. 14:52:49

@Gergő77: a fideszes javaslat kb. erről szól kisebbségi kérdésben. Ellenben ott nincs 5%-os küszöb, hanem talán elég egyharmadnyi szavazat.

Ordnassac 2010.05.17. 14:54:30

@KaszaP: az egy alkualap, amiről majd elcsámcsognak az albizottságban. Ez lehet, hogy majd felmegy 200-ra.

Girhes Joe 2010.05.17. 14:54:33

@török gábor:
A szoci javaslatra adnál egy linket? (nem nagyon tudom, hogy kell megkeresni...)
Nem tudom jól gondolom-e, hogy a jelenlegi parlamenti arányokat nézve a fideszes javaslat már most szinte kész tényként kezelhető, de a szociéké tuti, hogy csak egy érdekes színfolt a témában, egy ugyanilyen súlyút a LeMP is beadhatna.

Ordnassac 2010.05.17. 14:56:46

@Gergő77: az előző üzenetem neked ment, csak lemaradt valahogy a nicked.

hegyilany 2010.05.17. 14:59:26

@sdavid: "Véleményem szerint a Jobbik első körben a Fidesszel szemben fogja pozícionálni magát, hiszen az MSZP-től való távolságuk mindenki számára egyértelmű. "

Leszámítva azt a nem kevés embert, akik úgy vélik, a Jobbik az MSZP kreálmánya a jobboldali tábor szétcincálására...

fehéregér 2010.05.17. 15:02:06

@Megfigyelo: az idejekorán azt jelenti, hogy idejében. (nem "idő előtt", illetve "korán", ahogy sokan tévesen használják. )

KaszaP · http://kaszapf.blog.hu 2010.05.17. 15:04:05

@Ordnassac: A törvényalkotás logikája szerint kár volt beterjeszteni, mert csak kavar lesz belőle, ugyanis innentől kezdve minden módosító indítványt ehhez kell benyújtani. Ehelyett az albizottságban kidolgozhattak volna egy tervezet, amit bizottsági szinten nyújtanak be.
Amúgy meg, ha új Alkotmányt is akarnak, akkor minek erről szavazni már most. Ez pusztán a közvéleménynek szól. Meg a kerek kétszáz is.

-lyla- 2010.05.17. 15:05:54

keves Gábor,

szerető figyelemmel olvaslak...

de:

idejekorán --> in good time (szóval idő előtt, kellemetlenül korán, vagy valami ilyesmit kellett volna, s nyilván akartál is...)...

a nyilatkozattervezet egybe írandó, mivel a kéttagú főnéviek mindig, a háromtagúak 6 szótag fölött meg kötőjellel (itt azért vannak még finomságok, de azokat én se...)...

egyébként nem kukacos nyelvész, csak ráérő jobbító szándékú nyugdíjas ámítástechnikus volnék...

török gábor 2010.05.17. 15:08:37

@-lyla-: a nyilatkozat-tervezet a parlamenti napirendben szerepelt ebben a formában :)

-lyla- 2010.05.17. 15:11:06

@török gábor: na, éppen ott kell elkezdeni a rendcsinálást...

ismerjük, ugye, a büdösödési szabállokat...

Ordnassac 2010.05.17. 15:11:22

@KaszaP: ez egyértelműen így van, szimbolikus lépés, hogy teljesüljön egy népszerű "óhaja" a népnek. A sorrend sem stimmel.

AnnaKarenina 2010.05.17. 15:16:43

@loláb: Visszanéztem TG NER-ről szóló írását. Ott azt olvastam, hogy OV a teljes 20 évet átmeneti időszaknak tekinti (saját magukkal együtt?), és most, természetesen csak most kezdődik az új időszámítás, amikor is áttérünk a nemzeti együttműködés rendszerére.
Szóval homály továbbra is és lózungok. Nemzeti együttműködésre bőven lett volna tér és idő, valahogy elmaradt. Nemzetileg nyilván csak úgy lehet együttműködni, hogy 2/3 van, mindenki azt csinálja, amit én akarok.
Persze, az első 20 év átmenet, de még nagyon sokáig az lesz, mert nem attól függ, hogy melyik párt van hatalmon, hanem attól, hogy mennyi idő alatt tud kialakulni egy valóságos polgári demokrácia biztos gazdasági alapokon.
Ha ilyen értelmű lesz OV nyilatkozata, az MSzP nyilván elutasítja (a történelmet nem radírozgatjuk), Jobbik szintén, mert ne má', hogy a Fidesztől induljon az időszámítás. LMP új fiú, nekik még akár el is fogadható, hiszen most már velük együtt értendő a NER.

-lyla- 2010.05.17. 15:24:44

kedves Gábor,

'de akkor pedig' helyett 'akkor viszont'

nem volt olyan megrendítő az ütés, viszont ha valami első olvasásra megakaszt - rosszabb esetben gyomozszájon vág -, akkor ingerenciám támad reklamálni...

szólj, ha zavar, akkor abbahagyom...

Ordnassac 2010.05.17. 15:25:23

@-lyla-: nem lehet, hogy az MTA Nyelvtudományi Intézetének belterjességét kellene felszámolni? :-P (Provokálok, vigyázat!)

KaszaP · http://kaszapf.blog.hu 2010.05.17. 15:26:40

@Ordnassac: Akkor ezt kellett volna politikai nyilatkozatba foglalni, nem azt, hogy forradalom volt. A 200 főt még lehet, hoyg az ellenzék is aláírta volna, mint célkitűzést, alkotmánymódosításként nem valószínű, hogy rábólintanak.

török gábor 2010.05.17. 15:28:12

@-lyla-: minden nyelvtani kívánságot teljesítek :)

ssi 2010.05.17. 15:29:22

Most az elején:
LMP, Jobbik: fogalmam sincs, mit tesznek majd, s mivel indokolnak

Később:
Fidesz:
ha jó úton indulnak, külön kérés nélkül is lesz társadalmi nagyobb összefogás
DE! fogadják el, hogy ettől még léteznek a különböző pártszimpátiák
MSZP
konstruktív ellenzék, ha csípőből nem vet el minden kormánytervet
DE! közben mutassák meg az új váltópárti programjukat

Ordnassac 2010.05.17. 15:29:54

@KaszaP: gondolod, hogy ez a Fideszt érdekli? Ezzel a beépítéssel megkötik az albizottság kezét, ezzel akár megerősítve azt a képzetet, hogy a Fidesz ezt azért csinálta, hogy majd mutogathasson az ellenzékre, hogy miért a saját ötletüket szavaztatják meg az OGY-n.

papika 2010.05.17. 15:45:31

@Ordnassac:
Azaz a szocik tényleg nem akarnak egyéni képviselőket?
Szegény Szanyi, ő biztos nem erre fog szavazni!

karbalán 2010.05.17. 15:45:37

Szerintem ki kéne venni a választási rendszerből a területi listákat, és csak országos lista lenne, ami kompenzációs listaként is funkcionálna: a vesztes egyéni jelöltek szavazatai is ide kerülnének. Így nem kéne megyénként listát állítani, könnyebb lenne összegyűjteni a kopogtatókat.

www.BiSex.hu (törölt) · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.05.17. 15:46:16

fura, hogy egyik politikusnak sem jutott eszébe, hogy adakozzanak a miskolci árvízkárosultaknak, vagy akár mackónadrágot felvéve menjenek, és homokzsákokat töltsenek

Girhes Joe 2010.05.17. 15:52:03

@papika:
Szanyi egyik változat szerint se került volna be, bár a fideszes változatban esetleg próbálkozhatott volna többszöri újraszámolgatással. :)

Girhes Joe 2010.05.17. 15:55:07

@karbalán:
Olvasd el a fideszes javaslatot, kb. pont ezt akarják, a jelenlegi területi listák helyett csak országos lista van, ami egyszerre működik arányos listaként és kompenzációs listaként. Az egyéniben meg gyakorlatilag megszűnne a második forduló, így az ahhoz kapcsolódó összes taktikázás is.

panelburzsuj 2010.05.17. 15:56:12

@török gábor:

Élek a legetőséggel, bár inkább csak elütésnek tűnik, nem nyelvtannak:

"Ez lesz az első lehetőség, hogy a parlamenti pártok egy vitában – ahol minden fél jelen van - általános politikai üzenetek fogalmazzanak meg."

üzeneteket ?

Ordnassac 2010.05.17. 16:00:00

@panelburzsuj: ha már elütés: "lehetőséggel". :-P (Bocsi, nem bírtam kihagyni!)

papika 2010.05.17. 16:01:16

@Gergő77:
Ja, ez igaz, de arra nagyobb esélyt látok, hogy az angyalföldi polgároknál szerez jó pontokat és valahogy mégis egyszer majd megválasztják, mint hogy a szoci vezetés befutó helyre rakná akármelyik listán.
Úgyhogy szegény Szanyi... Bár igazából nem sajnálom.

Kelecse 2010.05.17. 16:03:29

@www.BiSex.hu: Egy kis felvilágosítás: barikad.hu/node/53322 és barikad.hu/node/53279. Mert erről persze a híradások nem tudósítanak. Ahogy az elmúlt években sem, mikor a Gárdisták a cigányokkal együtt hordták a homokzsákokat.
A választókerületek módosításában már így is mulasztásban vannak. Az egyéni képviselőt mi különbözteti meg a területi vagy országos listástól. Ha már ott ül a sorban, csak a frakció számít.

2010.05.17. 16:25:30

A Nemzeti együttműködés rendszre c. viselő dolgozatnál kevés nagyobb bullshitet olvastam. Aki ezt elfogadja, az egy marha. Ugyanazt csinálja a Fidesz, mint a kampányban: a nagy semmit, a nemzeti luftballont támogassuk.

Az Orbán-féle világkép velejéig hazug, nincs semmiféle nemzeti egység, legalábbis nem úgy, ahogy ő gondolja, hogy egy emberként mindenki őt támogatja. Nincs semmiféle forradalom, de ha azt csinálna, annál rosszabb lenne, mert az meg a demokrácia megcsúfolása lenne, mert 57%-nyi szavazóval nem kaptak felhatalmazást semmiféle forradalomra.

Terniak 2010.05.17. 16:28:08

@Gergő77: van benne egy-két alkotmányellenes cucc. de biztos javítani fogják még.

Zoltchy (törölt) 2010.05.17. 16:34:38

Az MSZP lehetne a kormánypárt legkeményebb ellenfele, de ha ezt ugyanolyan színvonalon művelnék, mint eddig, az nem vinne túl sok változatosságot a politikájukba.
Szerintem, erre csak úgy lehetne esélyük, ha kiszórnál a vezetőségből a levitézlett frontembereiket és az újak hajlamosak lennének a kompromisszumra.
Különben visszasüllyednek a "nekik semmi sem jó" megítélés alá.

Mondjuk, a kompromisszumokkal a FIDESZ-nek sincs könnyű dolga, mert nekik meg azt kell bebizonyítaniuk, hogy nem akarnak erőből politizálni (már ha egyáltalán bizonyítani akarják), de egy ilyen, kigyúrt többség már méreténél fogva is erőt demonstrál.

Girhes Joe 2010.05.17. 16:35:16

@KaszaP:
"Számításaim szerint, a saját javaslata alapján, az idei eredményekkel a Fidesznek nem lenne 2/3-a"

Számoljunk, egyelőre figyelmen kívül hagyva a kisebbségi +13 mandátumot. 198-ból 132-t kell szerezni a kétharmadhoz.

Egyrészt nyertek volna mind a 90 egyéniben (első fordulót nézünk, és nyilván Angyalföld hozzá lenne csapva más körzetekhez).

A Fidesz 52,73%-a a mandátumosztásnál 54,83%, mert az 5% alatti szavazatok elvesztek. 78-nak ennyi százaléka az pontosan 42,77 mandátum, ami valószínűleg 43 lenne, méghozzá vagy 42 rendes + 1 töredék, vagy 43 rendes + 0 töredék eloszlásban. Összsen tehát 133, vagyis szűken, de meglenne a 2/3, akárcsak a jelenlegi rendszerben.

Ráadásul a többiek arányai is gyakorlatilag azonosak lennének a mostanival, talán a szociké icipicit rosszabb (2 egyénijük helyett csak kompenzációt kapnának), cserébe a Jobbiké meg a LeMPé icipicit jobb (Molnár Oszkár és a két szoci egyéni miatt a Fidesz kapott kompenzációt, ehelyett az új rendszerben ez az ellenzéknél oszlott volna meg).

Nyilván, ha a 90 körzetből számolsz 1-2 fideszes buktával, már nem jönne ki a 2/3, de nekem úgy tűnik, szinte lehetetlen területi alapon úgy 90 egyenlő lakosságú részre osztani az országot, hogy az idei első fordulós eredményekkel ne a Fidesz nyerje az összeset.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.05.17. 16:37:36

A MSZP fogadok hogy elkezd Fideszt játszani, miszerint mindenre csuklóból nemet mondanak.
Mondjuk szerencsére ez itt nem sokat fog számítani.

Bár mondjuk az egész Parlament ott van elb*va, hogy nem képviselők szavaznak, hanem pártok/frakciók, utasításra. Így aztán akik többen vannak, azok verik át a törvényüket.

Ordnassac 2010.05.17. 16:38:11

@Wlassich: mikre gondolsz pontosan?

@mindenki:

OFF

A Real Playeres élő közvetítés képi minősége borzalmas. Csak nekem ilyen?

ON

Girhes Joe 2010.05.17. 16:38:53

@Wlassich:
"van benne egy-két alkotmányellenes cucc"
Konkrétan mire gondolsz? Az általam is furcsállott kisebbségi képviseleti módszerre?

Ordnassac 2010.05.17. 16:40:07

@Gergő77: a 13. kerület maga kitehetne egy ilyen választókerületet szerintem.

panelburzsuj 2010.05.17. 16:44:20

@Ordnassac:

(Te ukránosabban ejted ... :)

OftF 2010.05.17. 16:44:34

Az LMP-nek szerintem nem kell attól tartania, hogy az általa képviselt választók az alapján vonnának le bármit is, hogy a Fidesszel vagy az MSZP-vel szavaz az első törvényjavaslatokról. Nem hinném, hogy bármely oldalhoz húzás látszatát kerülni akarná, mert egy szavazattól a választóiban még nem alakul ki ilyesmi látszat.
És ha jól tudom (?), nem is kell nekik egységesen szavazni.

cotti 2010.05.17. 16:47:15

@Ordnassac: Nálam is, pármásodpercenként szakad, pedig nagy a sávszélességem. Hallgasd az MR5-ön, ott jó minőségben jön, munka közben a kép úgyis felesleges. :))

Girhes Joe 2010.05.17. 16:47:44

@Ordnassac:
Esetleg igen, ha a 19-es meg a 20-as evk-t vonjuk össze, bár szerintem még egyet hozzá kellene csapni, hogy kijöjjön a 10 milla / 90 = 111 ezer lakos, akkor meg már messze nem biztos a szoci győzelem.
Na meg a Fidesz reformjához nyilván nem a szocik fogják a térképet összeállítani. :)

Ordnassac 2010.05.17. 16:55:09

@Gergő77: a XIII. kerületnek egy része a budapesti 7. oevk-hoz tartozik. ;-)

@cotti: engem érdekelnek a pofák is. ;-)

@panelburzsuj: :-)

Videofon 2010.05.17. 16:57:07

@Zoltchy:
Az mszp-ben jelenleg három érték van: az infrastruktúra, az állami támogatás és a taglétszám. Politikai értéke gyakorlatilag nincs.
Teljesen új ideológia kellene nekik, hogy fel tudjanak állni, de nem látni olyan embert a párt környékén, aki képes lenne ezt megalkotni. Nagyon úgy néz ki, hogy az mszp középtávon sem játszik.

pad78 2010.05.17. 17:01:22

@török gábor:
"minden nyelvtani kívánságot teljesítek"

Akkor én azt kérném, hogy a következő posztban minden "j" (pontosjé) helyett "ly" (elipszilon), és minden "ly" helyén "j" legyen. :) (Esetleg meg lehetne cserélni a "ts"-t is a "cs"-vel.)

Gábor, Gábor, Te nem tanultál Medgyessy rossz példájából, és felelőtlenül ígérgetsz? Aztán majd egyszercsak előkerül a nyelvtani kívánságok teljesítésére tett ígéretedet visszavonó öszödibeszéded is? Vigyázz, ez az út nem jó irányba visz... :)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 17:02:19

Ennél sokkal nagyobb horderejű kérdés, a HOGYAN csökkenjen a Parlament létszáma. (A média is azzal lesz tele hónapokig, sőt akár évekig.)

A Fidesz javaslata még a jelenleginél is aránytalanabb. (Minő meglepetés...)

De a szocik is beadtak egyet.
www.hirszerzo.hu/cikk.kisebb_parlament_-_ime_az_mszp_terve.151322.html

Az LMP ehhez simán felsorakozhat, főleg hogy ők is listás szavazást javasoltak korábban.
(Egy 2 vagy 3 százalékos alsó küszöbbel kiegészíthetik a javaslatot, amit az MSZP némi túlzással nekik hagyott fent hogy benyújtsák...)

És ma a Jobbik is az arányosságról beszélt a Parlamentben!

Egy MSZP-LMP-Jobbik összefogás ebben a kérdésben(!!!) kellemetlenül érinthetné a Fideszt. :)

Ugyan van 2/3-uk de ha a sajátjukat szavazzák meg, egy kompromisszummal szemben, az mégis csak ciki lenne. (A Fideszt ismerve persze megtennék.)

Kedves Gábor!

Szerinted is kellemetlen lenne a fenti verzió a Fidesznek?
És te lától arra esélyt, hogy ha azonos az ellenzéki pártok érdeke, akkor össze tudjanak fogni?

Zoltchy (törölt) 2010.05.17. 17:04:35

@Videofon:

Igaz, sőt, talán nem is egy új ideológia hiányzik nekik, hanem egy ideológia, egyáltalán.
Elvesztették a fonalat. Eddig a fidesz-ellenesség volt az összetartó erő, de most ezzel már nem mennek semmire.
Valóban, az a nagy kérdés, hogy lesz-e egy vezér (...fonal) amire fel lehet fűzni a pártot.

Még az is eszembe jutott, hogy a legnagyobb ellenfelük talán az a párt lesz - akár az LMP, akár a Jobbik -, amelyik rugalmasan és hitelesen fog politizálni (ha fog), mert egy ilyen párt mellett a "hagyományos" stílusú MSZP eljelentéktelenedhet.

török gábor 2010.05.17. 17:06:47

@Spirál: erről fogok este írni. szerintem nem lenne aránytalanabb.

Ordnassac 2010.05.17. 17:08:32

@Spirál: kérdés, hogy mit értünk arányosság alatt, hiszen mind a Jobbik, mind az LMP örült annak, hogy megmaradna a vegyes rendszer (ergo egyéni + listás).

panelburzsuj 2010.05.17. 17:11:12

@Ordnassac:

Budapesten sem lesz könnyű eljátszogatni a kerületek átszabásával, de vidéken még nehezebb lesz összeegyeztetni két dolgot: a megyék és a nagyobb városok népességét, meg a 85-90 ezer választó (kb. 110 ezer lakos) nagyságú egyéni választókerületeket. Nem álltam neki az osztásnak, de vélhetőleg tucatnyi olyan közigazgatási egység akad, aminél az osztás maradéka "jelentős", azaz több tízezer, és akkor vagy megyehatáron átnyúló választókerületeket kell kifaragni, vagy fennmarad az alkotmányellenes helyzet, a durván eltérő súlyú voksok szituációja. (Arról nem is szólva, hogy olyan identitások aztán végképp nincsenek, hogy kelettolnai, délvasi, vagy középszabolcsi. Pedig ekkora választókörzetek lesznek ... )

Ordnassac 2010.05.17. 17:13:37

@panelburzsuj: a Fidesz javaslatában amúgy nem léphetne túl megyehatárt az oevk...

panelburzsuj 2010.05.17. 17:16:06

@panelburzsuj:

választókerületek

(körmöst a panelnek ... )

Ordnassac 2010.05.17. 17:18:24

@panelburzsuj: ezek a burzsujok már csak ilyenek? :-P

Zoltchy (törölt) 2010.05.17. 17:19:15

Én, ugyan, nem tudom, mi alapján vannak kijelölve a jelenlegi megyehatárok, de nem csodálkoznék, ha történeti okai lennének. Talán nem lenne olyan nagy probléma az átlépésekből.

Viszont, az érdekes hogy Pesten mennyire számít néha a kerület határa. Pl.: a Lipótvárosban 20-30%-kal drágábban lehet megvenni egy ugyanolyan lakást, mint a Terézvárosban (a Bajcsy másik oldalán). Ennyit számít, hogy 5. kerület.
Nem tudom, a megyehatárokkal ez hogy van.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 17:19:17

@Ordnassac: Hogyhogy mit értünk arányosság alatt?!

Amilyen arányban kapnak a pártok szavazatokat a különböző listákon (országos (pl. EU-s választás) vagy területi) olyan arányban kapnak mandátumokat is.
Minél közelebb van a kettő egymáshoz annál arányosabb a rendszer.

Aránytalan a jelenlegi miszerint 53%-os támogatottság 2/3-ot eredményez.
Legaránytalanabb ha nincs lista és 173 fideszes, 2 mszp-s és 1 független van csak bent.
A legarányosabb meg az lenne, ha 53%-nyi támogatottsággal, 53%-nyi mandátumot lehetne szerezni.

Mindenki ezt érti az arányosságon.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 17:21:39

Hol a kommentem?
Remélem csak később jelenik meg.
Szép hosszan feleltem Ordnassacnak, nem lenne jó ha elveszne.

Ordnassac 2010.05.17. 17:23:38

@Spirál: megjött. :-)

Azonban ez ellentmond annak, amiről az LMP és a Jobbik ma beszélt (jó, hogy megmarad a vegyes rendszer).

pad78 2010.05.17. 17:24:23

@Spirál: Én megkaptam. Néha lenyeli egy időre a szerver, de aztán általában kiköpi. :)

Ordnassac 2010.05.17. 17:27:08

@Zoltchy: a megyehatárokat az 1950-es megyerendezés hozta létre (érdekesség: az Észak-Balaton hosszú ideig Zala vármegyéhez tartozott).

hu.wikipedia.org/wiki/1950-es_megyerendez%C3%A9s

Zoltchy (törölt) 2010.05.17. 17:29:21

@Ordnassac:

Kösz, olvasom.
Oda próbáltam kilyukadni, hogy talán ma nincs reális oka annak, hogy mereven ragaszkodjunk a megyehatárokhoz, lehet, hogy ennek leginkább csak érzelmi okai vannak.

cantata profana 2010.05.17. 17:30:40

Az Országgyűlés várhatóan csak egyik, és talán nem a legfontosabb terepe lesz a politikai helyezkedésnek. Ott valószínűleg csak a politikai kommunikáció és deklarációk szintjén zajlik majd a helykeresés.
Mivel mindegyik ellenzéki frakció túl kicsi, hogy önállóan bármit elérjen, és együttműködésre nem sok az esély, hamar rájönnek, hogy a tényleges poltikai helyezkedésre és bármilyen hatás elérésére a Parlamenten kívül jobb a terep.
Erre nyilván a Jobbik a legkészebb, de parlamenti kivonulásra és más szimbolikus hatáskereső akciókra valószínűleg a többi is rákényszerül.
Erre még a Fidesz sem válaszolhat könnyen, hiszen ez a saját stratégiája volt évekig.

panelburzsuj 2010.05.17. 17:30:59

@Ordnassac:

Akkor csak úgy a kalapbók kihúzva: Fejér megye.

428 e lakos fölnégyelve az pont 107 ezer, ami nagyon szépen közelíti az ideáltipikus 111111-et. De hogy lesz a négy kerület? Egy Székesfehérvár önmagában, egy Dunaújváros apdételve a környékkel, meg a reszli kettévágva, mondjuk Bicske meg Sárbogárd "központtal"?

pad78 2010.05.17. 17:33:54

Én jobban örülnék, ha a mainál sokkal nagyobb súllyal lennének egyéni kerületek. Nyilván valami kompenzáció hasznos, de küzdjön meg minél több jelölt személyesen a választóiért, ne legyen olyan, hogy betesznek előre három húzónevet, és másik harminc bejut a hátukon. Emellett én sokkal kisebb választókerületeket csinálnék, akár annak rovására is, hogy marad a 386 hely. Ez segíthetne abban, hogy az emberek tényleg ismerjék a képviselőjüket, és ne válasszák meg, ha hóhányó, akármilyen párt színeiben induljon. Én korábban egy erősen jobboldali, de nagyjából tízezres lélekszámú községben laktam. 1994 óta mindig független a polgármester: egyszer indult valaki Fidesz-színekben, és csúnyán megbukott (ha jól emlékszem, épp 98-ban, amikor tavasszal tarolt a Fidesz a faluban), mert a fickót sokan ismerték... :) Szóval ha mondjuk húszezer ember választana egy képviselőt, jó eséllyel kénytelenek lennének megküzdeni a pártok azért, hogy helyben is ismert, és hiteles embereket indítsanak. Ezzel szerintem sokat nyernénk.

panelburzsuj 2010.05.17. 17:35:23

@panelburzsuj:

(És ha az egyéni képviselőnek marad "kijáróemberi" funkciója is (és különben meg minek egyéni?...), akkor érdekes lesz, hogy az ezer szállal a megyeszékhelyhez kötődő, vele határos faluk egy tőlük ötven-hatvan kilométerre porosodó Sárbogárdhoz "tartozzanak".)

pad78 2010.05.17. 17:37:18

@cantata profana:
Azért ezzel az MSZP elég keményen szembeköpné saját sokéves kommunikációját. Meg az LMP-ről sem derülne ki, mitől is lehet más a politika. Szóval én leginkább a Jobbikról tudok elképzelni hasonlót.

pad78 2010.05.17. 17:41:07

@pad78:
Tkp. az a mókás, hogy az MSZP éppúgy leszűkítette az ellenzéki mozgásterét az elmúlt években, ahogy a Fidesz a legitim kormányzati lehetőségeit. Amivel eddig a másikat támadták, azzal most nem nagyon élhetnek a másik ellen... Lehet, hogy most tanulják ők is, hogy nem is annyira következmények nélküli ország ez? :)

panelburzsuj 2010.05.17. 17:42:06

@pad78:

Igen, ezekből a járás/kistérség méretű egyéni helyekből épülhetnének fel a regionális önkormányzatok (és ezek osztanák a fejlesztési pénzeket, nem a minisztériumok), az országos parlamentbe - törvényhozónak - meg bőven jók lennének a pártlistás választókerületek.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 17:44:14

@pad78: Igen, már én is látom. :)
A saját blogomon is járok néha így. A blog.hu-s motor a jelek szerint nem mindenben tökéletes.

@török gábor: Oké, elővettem a számológépemet és a Fidesz javasolt módszerével is kiszámoltam a jelenlegi mandátumokat. (Ha most is úgy szavazunk.) És a jelenlegihez hasonló arány jött ki.
Akkor tényleg nem aránytalanabb, hanem a mostanihoz hasonlóan aránytalan. :)

@Ordnassac: Én csak fél füllel hallgattam a parlamenti közvetítést, de nem rémlik, hogy a vegyes rendszert támogatták volna.
De biztosan elsiklott a figyelmem mellett.
A nagyobb arányosságról viszont kifejezetten beszéltek.

Ordnassac 2010.05.17. 17:45:04

@panelburzsuj: jelen állás szerint, bár lehet Mór és Gárdony központ is.

lüke 2010.05.17. 17:48:43

mire készül a fidesz, én ezt szeretném tudni!
egy jó kis programot:)
-családi pótlék alanyi jogon:)
mint minden rendes országban
-jogsi= 8 ált,
szerintem-az ókorban- mindig így volt
mikor változtatták ezt meg?
ezt a 2 pontot ismerem

Ordnassac 2010.05.17. 17:49:08

@panelburzsuj: nekem személyesen semmi gondom az egyéni választókerületekkel, így legalább olyan emberek is bejuthatnak az Országgyűlésbe, akik saját pártjuk inkább elfelejtene (lásd Szanyi Tibor vagy Illés Zoltán).

Talán Szlovákiában van/volt olyan rendszer (ha jól emlékszem, az EP-választáson), ahol be is karikázhatod, hogy kit akarsz bejuttatni a listáról.

panelburzsuj 2010.05.17. 17:49:43

@Ordnassac:

Persze. De Ercsi meg Enying is megfontolandó ... :)

cantata profana 2010.05.17. 17:49:50

@pad78: Persze, igaz, de az MSZP is és a Fidesz is elég sokszor "szembeköpte" már magát, ez elfelejtődik egy idő után. Az MSZP-nek a Parlamentben megújulni nem sok esélye van.
A két új párt, főleg a Jobbik eddig következetesen viszi a saját vonalát (az LMP-ről még nem tudjuk igazán), de mindkettő MOZGALOMBAN gondolkodik és mozgalmi keretekben fogalmazza meg az üzeneteit. Ezekre pedig nem a Parlament a leghatékonyabb terep.

lüke 2010.05.17. 17:50:11

@loláb:
sajnálom a szocikat, hogy ekkora dilemmájuk lesz

Ordnassac 2010.05.17. 17:50:46

OFF

Most komolyan arról vitázik Navra és Lendvai, hogy hány milliót spórolnak a kevesebb miniszteren. Mintha ettől jönne rendbe a költségvetés...

ON

pad78 2010.05.17. 17:52:15

@panelburzsuj:
"az országos parlamentbe - törvényhozónak - meg bőven jók lennének a pártlistás választókerületek."

Tiltakozom. Egy ilyen helyzetben lazán előfordulna, hogy egy párt csupa budapesti jelöltet indítana, és ezzel tarolna is, mert azok lényegesen ismertebbek. Csakhogy az ország nem csupán Budapest, sőt nagyon másféle területek is vannak. Nagyon szerencsétlen, ha a törvényhozásban csupa olyan okostojás ül, aki még Budakeszin túl nem járt. Szerintem az előző kormány egyik kapitális hibája az volt, hogy az SZDSZ fővárosi értelmiségijeire bízott olyan létfontosságú területeket, mint a közlekedés és az egészségügy. Onnan úgy néz ki, hogy három tollvonás az egész, szigorúan liberális ideológiai alapon - aztán mások meg szívnak. Nagyon nem támogatom a tisztán listás rendszert!
(Megjegyzem, ma Budapesten élek. Viszont nagyon sok helyütt jártam az országban, durva helyeken is, mint Baranya, Borsod, Békés, és tudom, hogy ami a fővárosból nézve homogén, az valójában nagyon nem az! A teljes magyar népességet képviseljék az országgyűlés tagjai!)

ssi 2010.05.17. 17:52:50

Néhányan írták korábban:
1.
parlamenti választásoknál nagyobb súlyú, vagy csak pártra szavazás legyen (részben a vokstúrizmus kapcsán jött az ötlet)
2.
önkormányzatinál az egyéninek legyen nagyobb súlya (ez az ötlet a szavazatmegosztások témánál vetődött fel)
(ha valóban azt néznék a választók, hogy adott képviselő - párt hovatartozás nélkül hogyan teljesített, bár ez feltételezi a teljes szabályosságot, egyenlősdi pl. önkormányzati pénzek elosztásában is)

+3. arányosítás/súlyozás (nem tudom a pontos nevét)= szavazásra jogosultak száma adott körzeten belüli figyelembe vétele (alkotmányossági téma pár éve)

lüke 2010.05.17. 17:53:03

@Videofon:
szerintem egy
pénz, pénz , pénz de 3x

panelburzsuj 2010.05.17. 17:54:18

@Ordnassac:

Akkor már csak aza kérdés, hogy mire kell egy országgyűlés: érdekes figurák panoptikumának, akik jól mutatanak a tévéképenyőn, és sok vicceset vagy botrányosat várhat tőlük a média mega nagyérdemű, vagy esetleg más funkciók is felmerülnek azért.

Ordnassac 2010.05.17. 17:54:32

@pad78: Molnár Lajos nem kifejezetten pesti. Nyírségi, Debrecenben járt egyetemre és több évtizedet Salgótarjánban dolgozott.

Kóka János persze más kérdés.

lüke 2010.05.17. 17:54:47

@Ordnassac:
a kisstilűség kimaradt a dróton:)
ha lopni/szerezni kell akkor persze nagy lesz a stílus

török gábor 2010.05.17. 17:55:17

vajon a közszolgálati tv-nek nem lenne kötelessége a parlamenti üléseket elejétől a végéig közvetíteni? vajon nem lenne jó, ha egy ilyen vitát bárki megnézhetne (akár véletlenül is odakapcsolva)?

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 17:55:37

Ha maradna az egyéni kerületis rendszer és a Fidesz húzgálná az EVK határait, annak a "mindegy milyen áron, de a Fidesz nyerjen" logikán túllépni képtelen szavazókon kívül örülne bárki is?!

pl. Nagyon nem mindegy hogy Szeged önálló kerület, vagy megfelezik, de mindkettőhöz pakolnak egy csomó kistelepülésen élő szavazót is...

Újhelyi István azt mondta április 25-én a tv-ben, hogy ha csak a Szegedet néznék Botka János nyert volna. (Ezt nem ellenőriztem le.)

Szóval ha marad a vegyes rendszer a Fidesz az EVK-k határait is elkezdi kedvére alakítani...

lüke 2010.05.17. 17:55:39

@Ordnassac:
meg két napig Bécsben a WGKK-nál 1989-ben:)

pad78 2010.05.17. 17:56:08

@Ordnassac: Akkor Lajosunk jól idomult. :)
Vagy jobb lenne egy :( ?

panelburzsuj 2010.05.17. 17:56:37

@pad78:

Az Országyűlés tagjai így-is úgyis a pártjukat fogják még nagyon sokáig képviselni, úgyhogy egyelőre nagyjából tökmindegy, milyen címen jutnak be.

Ordnassac 2010.05.17. 17:57:41

@panelburzsuj: félreértettél. Amire utalni akartam, hogy ne csak a pártok (pontosabban vezetősége) által preferált emberek kerüljenek be az Országgyűlésbe, hanem legyen minél sokszínűbb. Szanyi és Illés csak két eklatáns példa volt, de bővíthető.

Ordnassac 2010.05.17. 18:00:47

@lüke: meg Algériában is. ;-)

@Spirál: Botka László.

@panelburzsuj: nézzük az állampolgár oldaláról. Egy politikailag érdekelt állampolgár fel akar keresni személyesen egy képviselőt. Kérdés: kit keressen fel? Tegyük fel, hogy kaposvári és sok órába telne feljutni Pestre. Hogyan alakuljon a képviselő-választó kapcsolat?

pad78 2010.05.17. 18:01:29

@Spirál:
Ha jól hallottam, erre a célra egy paritásos bizottságot hoznának létre. Szóval a Fidesznek egységre kellene jutnia a többiekkel (legalább egy ellenzéki párttal).

Felőlem nyerhet minden kerületben a Pató Pál Párt jelöltje is, de akkor az legyen olyan, akiben a helyiek valóban megbíznak, ne olyan, akit pártjelvény alapján szavaznak meg, mert senki sem ismeri egyik jelöltet sem. Ha egyéni, de kisebb kerületek lennének mindenütt, akkor ennek adnánk egy esélyt.

Ordnassac 2010.05.17. 18:02:26

@török gábor: legutoljára azt hiszem épp az Orbán-kormány idején közvetítették az OGY-üléseket.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 18:04:05

@Ordnassac: Persze. Nem tudom miért Jánosoztam le. :)

Talán a Pál utcai fiúk egyik hasonló nevű szereplőjének köszönhetem tudat alatt? :)

cantata profana 2010.05.17. 18:04:08

@török gábor: Feladata lenne a közszolgálati tv-nek, mondjuk a MTV2-nek, de vajon érdeke lenne ez a kormányzó pártnak? Ha a 3/3 képviseletének és a "nemzeti egyetértésnek" a politikai kommunikációja a cél, akkor a parlamenti viták bemutatása ezt a célt aláásná. (my bet: Heti Hetes sem lesz sokáig)

Girhes Joe 2010.05.17. 18:04:45

@pad78:
"legyen olyan, akiben a helyiek valóban megbíznak, ne olyan, akit pártjelvény alapján szavaznak meg"

Na, erre már felmerült ebben a blogban az az ötlet, hogy oké, nyugodtan jelölhetnek a pártok akit akarnak, de a szavazólapon ne szerepeljen a párt neve, logója a jelölt mellett, csak magában a jelölt neve.

Igencsak kíváncsi vagyok, így milyen eredmények születnének / születtek volna...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.05.17. 18:04:50

@török gábor:
Egy apró elégtétel az IDE párt részére:
(5.§)"(9) Ugyanazon párt egy választókerületben csak egy jelöltet állíthat ."

Ezt a módosítást direkt a mi kedvünkért írták bele ;)))
(-mert gondolom, Te sem tudsz korábbi példát TÖBBES jelölésekre:)

Megjegyzem:
- ez a tiltásuk így "posztumusz" felértékeli ezt az általam kitalált módszert, hiszen ha egyáltalán nem lett volna semmi értelme (természetesen volt neki:), akkor ugyan minek is kellene ezt törvényileg megtiltaniuk?!

panelburzsuj 2010.05.17. 18:04:50

@Spirál:

Legyünk kreatívak: Baranyát például nagyságrendileg négy egyenlő népességű területre föl lehetne osztani úgy is, hogy a pécsi Széchenyi téren találkoznak a cikkelyek belső hegyei, és onnan a négy éjtáj felé egyre szélesednek a megyehatárig.

(És minden más "nehézfejű" megyével el lehetne ezt játszani, pl. Hajdú-Biharral is ... )

Ordnassac 2010.05.17. 18:05:42

@Ordnassac: mármint elejétől a végéig.

@mindenki: mostani gyakorlat: hétfő: napirend előttiek, interpellációk, azonnali kérdések, illetve az első egy-két normál kérdést. A vitákat nem.

Kedd: ott kezdéstől fél 5-ig, ami jön.

Legalább a hétfőit meghosszabbíthatnák. Amúgy a királyi tévének volt valaha egy ilyen közéleti-parlamenti csatornaötlete, de a szokásos pénzhiány miatt nem jött létre.

pad78 2010.05.17. 18:10:26

@panelburzsuj:
Igen, ha tőlük függ, hogy újraindulhatnak-e, vagy sem. Ha a pártjuktól függetlenül lenne esélyük bejutni az ogy-be, vagy éppen kiesni onnan, akkor nem lenne ez olyan biztos. Jelzem, hogy még idén is láthattunk arra példát, hogy akár ilyen méretű kerületeknél is előfordulhat, hogy a helyben hitelesnek ismert jelölt biztos fölénnyel nyer az országos tendenciákkal szemben. Tóth József nem azért győzött olyan világosan, mert Angyalföld szocialista, hanem mert sokra tartják a helyiek. (Érdemes összehasonlítani a másik angyalföldi, Szanyi éppenhogymegvan eredményével.) És Molnár Oszkár sem véletlenül lehet ma képviselő. (És kevés lenne neki, ha csak a Jobbik támogatta volna.) Ha kisebb kerületek lennének, sokkal több ilyenre lenne példa szerintem. Aki meg nem tudja elhitetni a környezetében, hogy alkalmas ilyen feladatra, az ne legyen képviselő.

cantata profana 2010.05.17. 18:11:27

@török gábor: A Fidesz dilemmája éppen ez lesz: A Parlamenti demokráciát nekik kell a legjobban hangsúlyozni mostantól (nehogy a mozgalmi pártok, Jobbik, LMP az utcára vigyék a politikát), de ugyanakkor az is érdekük, hogy egy mögöttük álló "nemzeti egységet" és konszenzust mutassanak, ezt pedig egy harciasan szembeszegülő Parlamenti ellenzék televiziós közvetitésével nem nagyon lehet.

panelburzsuj 2010.05.17. 18:12:59

@Ordnassac:

Értem én az egyéni képviselő funkcióját, de te is próbáld elképzelni, hogy a három-négy járásonként egy képviselő fizikailag ugyanolyan elérhetetlen a kerülete legtávolabbi zugaiból, mintha a fővárosban tanyázna. Tömegközlekedéssel mindenképp.

lüke 2010.05.17. 18:15:02

@Ordnassac: igen:)
ezért tud francuzkiul:)
de itt a WGKK-nál nem volt érvényes a Debrecenben honositott higiénikus diploma

pad78 2010.05.17. 18:16:02

@Gergő77:
Ez tetszik, de én akkor is jobban örülnék, ha kevesebb ember szavazna egy jelöltre. Szerintem az nagyobb biztosíték lenne arra, hogy a legalkalmasabb jut be.

Persze éppen a kádereik miatt ezt egyetlen párt sem támogatná. Gáznak éreznék, ha kiderülne, hogy csupa tökfej tartozik közéjük, akiket a helyiek nem értékelnek semmire.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 18:16:42

@pad78: Ezt is csak félig követtem, de nem arra hoznák létre a paritásos bizottságot, hogy megegyezzen a szavazás módjáról?!

Ami csak PR mert tökmindegy egy-egy párttól mennyien ülnek ott az egyeztetésen jó pénzért, a 2/3-a attól még a Fidesznek lesz meg a Parlamentben. Tehát semmiről sem kell megegyezniük!

(Döbbenet, hogy valaki beveszi ezeket a paritásos bizottságokról szóló dumákat.)

Ahhoz meg nagyon naivnak kell lenni, hogy valaki elhiggye, hogy az EVK határait nem a Fidesz által kinevezett szakértők fogják meghúzni.

"Felőlem nyerhet minden kerületben a Pató Pál Párt jelöltje is, de akkor az legyen olyan, akiben a helyiek valóban megbíznak, ne olyan, akit pártjelvény alapján szavaznak meg, mert senki sem ismeri egyik jelöltet sem. Ha egyéni, de kisebb kerületek lennének mindenütt, akkor ennek adnánk egy esélyt. "

Ehhez a jelenlegi 176 EVK is túl nagy.
Kisebb terület akkor TÖBB EVK, ami nagyobb Parlament.
Kevesebb EVK-hoz meg nagyobb terület és több lakos tartozna.

panelburzsuj 2010.05.17. 18:16:43

@pad78:

Akkor találós kérdés: miért akar vajon a Fidesz nem kisebb, nem ugyankorra, hanem jóval nagyobb kerületeket? Csak az ócsítás miatt, vagy pont azért, hogy a százezres masszákban már ne a személyiség, hanem a pártjelvény legyen a domináns tényező - az "egyéni" kerületekben is?

Ordnassac 2010.05.17. 18:17:34

@panelburzsuj: ergo vegyük el teljesen a lehetőséget, mert minek?

pad78 2010.05.17. 18:17:45

@Ordnassac:
Én láttam egyszer 2006 után is. Beteg voltam, és semmire sem volt erőm. Bekapcsoltam a tévét, és épp az országgyűlés ment a kettesen. Nagyon tanulságos volt... :(

Ordnassac 2010.05.17. 18:19:19

@pad78: igen, utána javítottam, hogy elejétől a végéig. Az lemaradt a mondandómból.

malvin1 2010.05.17. 18:20:03

Hááát nem tudom ...
de nem volna jó az országnak egy MSZP-Jobbik paktum?

Mert így 4 évig minden ülésen lehet majd hallgatni a kommunistázást ill. fasisztázást.
A "finomabban körülírt" eseteket most nem akarom idézni.

Ordnassac 2010.05.17. 18:20:24

féloff

Úgy örültem, hogy kiesett Szabó Zoltán ügyeletes országgyűlési pukkancs, helyette nem jött egy "alkalmas" utód Gaudi-Nagy Tamás személyében?

on

pad78 2010.05.17. 18:23:08

@Spirál:
Ezért mondom, hogy 386 képviselő, ebből mondjuk 350 egyéni, a maradék 36 meg kompenzáció. (Csak kompenzáció!)

Azért az nagy szívás lenne a Fidesznek, ha ők javasolnak paritásos bizottságot, majd annak a véleményével szemben szavaznak. Ezt szerintem nem nagyon próbálják meg. (Nem erkölcsi, hanem sokkal súlyosabb píárokokból.)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.05.17. 18:25:40

@Ordnassac: "... állampolgár fel akar keresni személyesen egy képviselőt. Kérdés: kit keressen fel? Tegyük fel, hogy kaposvári és sok órába telne feljutni Pestre. Hogyan alakuljon a képviselő-választó kapcsolat?"

Nem hallottál még a "képviselői fogadóórá"-ról?

(gykv. a pesti v. budai "egyéni" képviselő "lemegy" a körzete székhelyére havonta 1-2 órára, és akkor bejelentkezhetnek hozzá a szerencsés áp-ok egy kb. 5-10 perces kihallgatásra;)

panelburzsuj 2010.05.17. 18:25:56

@Ordnassac:

Még egyszer: a lépték nagyon nem mindegy. Ha azt állítjuk, hogy az egyéni képviselő valamiféle földrajzilag determinált tér érdekeinek felvállalója, akkor nagyon nem mindegy, hogy az a tér valóban létezik-e, vagy csak térképre kent plecsni.

Mondjuk Győr-Sopron megye. Két félgyőr, egy egész Sopron, meg Mosonmagyaróvár plusz a megye összes faluja az szerinted a valóságos érdekek leképezése? :)

(Mert ilyenek jönnek ám ki a száztízezerből...)

pad78 2010.05.17. 18:26:52

@panelburzsuj:
Nyertél. Pont ezt írtam az imént (@pad78: ), hogy ők sem, ahogy a többi párt sem vállalja az igazi hitelességi küzdelmet. Ettől lehet nekem az a meggyőződésem, hogy jobb lenne a kisebb kerületes rendszer. Vagy már érvénybe lépett az a rendelet, hogy csak azt gondolhatom, amit a Fidesz elővezet?

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 18:29:01

@panelburzsuj: Erre hoztam a szegedi példát!
Nem (csak) az azonos lélekszám a lényeg! (A Fidesz és médiája persze ezt kommunikálná.)

Az embereket tetszés szerint fel lehet csoportosítani!

Meg lehet csinálni, hogy a nagyvárosok panellakosai és a falusiak külön EVK-ban vannak!
És meg lehet úgy is, hogy mindegyikben van ilyen is, meg olyan is.

Az EVK-k létszámai közel azonosak.

A kapott eredmények viszont messze nem...

Remélem most már érthető. :)

pad78 2010.05.17. 18:29:05

Bocs, viszem vacsorázni a gyerekeket. Majd még visszatérek... :)

panelburzsuj 2010.05.17. 18:29:27

@1.szolo - 2014;):

Látod, ennek a problémának a méregfogát húzza ki a "polgit a parlamentbe" mozgalom. Egy időpontot kell szerezed, és minden búdat kiöntheted ugyanannál az egyablakos mindentudornál!

Ordnassac 2010.05.17. 18:31:18

Most kezdődik a NER-vita.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 18:32:43

@pad78: A legelső kommentem erre vonatkozott! :) Nézd vissza.

Ciki lenne nekik, ha a 3 ellenzéki párt azonos nevezőre tudna jutni. :)

Nyilván abból indulnak ki, hogy ez képtelenség.

Ordnassac 2010.05.17. 18:32:45

@1.szolo - 2014;): *sóhaj*

Egy pusztán listás rendszernél mi kötelezné erre a képviselőt? Ugyanis itt erről beszéltünk.

török gábor 2010.05.17. 18:33:13

@Ordnassac: hm, kár, hogy nem OV beszél. először ő volt az egyedüli benyújtó, de aztán - gondolom azért, hogy ne neki kelljen beszélnie - Lázárék csatlakoztak.

panelburzsuj 2010.05.17. 18:35:57

@pad78:

Még nem lépett, csak este kerül sorra az első változat. :)

ubul2000 2010.05.17. 18:36:32

@pad78: Az arányosság miatt én a tiszta listás szavazást pártolom, de van ráció a most benyújtott módosításban is. Akkor viszont - hogy tényleg ismerje a helyet a jelölt - kikötném, hogy 5 éves körzetben lakás legyen előfeltétele az egyéni jelöltségnek. Mert egyébként semmi értelme.

Ordnassac 2010.05.17. 18:39:03

@panelburzsuj: kérdés, hogy tényleg a Fidesz elképzelése megy át vagy csodák csodájára lesz valami ebből az albizottságból. Persze a 200 fős korlát eléggé behatárolja a dolgot (kivéve, ha sikerül megállapodniuk az Alkotmány ismételt módosításában).

Ami a példáidat illeti: a falusi környék képviselője lehet, hogy jobban tud érdeket érvényesíteni, mint az, aki egy nagyváros bizonyos részét és környéki falvait egyben is képviseli, mert ott akár szöges ellentétes érdekek ütköznek. ;-) Persze ez is csak egy elméleti konstrukció, mint minden, amiről beszélünk.

Ordnassac 2010.05.17. 18:42:14

@török gábor: így van.

Lázár beszéde eddig csak MSZP-b*szogatásról és (elnézést) önnön elsődleges nemi szervének orális kielégítéséről szól. Megfűszerezve egy kis "ellopták" a rendszerváltást dumáról. Illik a Fidesz kommunikációjába.

ssi 2010.05.17. 18:42:18

@Spirál: 53%-kos eredménnyel 53%-nyi képviselő - igazad van
- pl. ez lenne az utolsó lépés, az eredmény
- de előtte mi legyen?
* egyéni-területi arány?
* töredékszavazatok?
* arányosítás (egyik jelölt mögött 1000 szavazatra jogosult van, a másik mögött meg jóval több, vagy kevesebb, de csak az elért %-ot nézik, ez így nem igazságos)

panelburzsuj 2010.05.17. 18:49:52

@Ordnassac:

Ahogy mondod: ha a kétszázas plafon már most közmegyezésnek tűnik, viszont "alapkövetelmény" a Fidesz részéről a vegyes rendszer, ráadásul országos kompenzációs listával, akkor olyan nagyon nem sok cifrázási tér marad.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 18:50:39

@ubul2000: 176-ból 173-at egy párt nyert meg az idén.
Ezek után hogyan lehet azt állítani, hogy van értelme az EVK-nak?!

Csak listás szavazás kellene.

Ezt képviseltem már régen is.

Esetleg úgy lehetne, hogy a pártlistákat is a szavazók döntenék el!
Aki pl. a Fidesz listájára szavaz, az ikszelne egy Fideszes politikust a Fidesz listájáról. (Csak arról.)

Ha egy párt 15%-ot kapott, akkor a szavazóiktól a legtöbb 30 ikszet begyűjtő jelölt jut be a listáról. :) (200-as parlament esetén.)

Persze ez is igazságtalan, mert messze nem azonos a jelöltek ismertsége egy párton belül.

De legalább arányos lenne. :)

Ordnassac 2010.05.17. 18:52:01

@panelburzsuj: az LMP és a Jobbik is a vegyes rendszer megtartása mellett van, úgyhogy elég valószínű, hogy az marad (már csak a Fidesz - és a KDNP - miatt is).

Ordnassac 2010.05.17. 18:52:31

Hoppá! Schiffer elhibázottnak tartja a NER-t, jól értettem?

Terniak 2010.05.17. 18:53:30

@Ordnassac: kifejtem, mihelyst tudom, most eléggé el vagyok havazva :-)@Gergő77: szintén :-)

bocs...

Girhes Joe 2010.05.17. 18:54:55

@manyike:

Szerintem aki abszolút arányosságpárti, az tiszta országos listás szavazásban gondolkodik, amiben az összes mandátumot az összes szavazat arányában kell kiosztani, legfeljebb a küszöb alattiak kiesése torzít egy picit.

Érdekes, arra kevesen gondolnak, hogy a magyar politikai rendszerben egy ilyen szavazás irtózatos kormányozhatósági problémákat okozna, talán csak a '94-es és az idei szavazatarányok hoztak volna - nem túl nagy - kormánytöbbséget, az összes többi esetben nagykoalícióra kényszerítve a pártokat. Ez nem túl jó megoldás, ismerjük az évtizedes kényszernagykoalíciók buktatóit.

Ordnassac 2010.05.17. 18:55:33

@török gábor: Gaudi-Nagy végül mire jutott? Csak részben hallottam.

panelburzsuj 2010.05.17. 18:55:55

@Ordnassac:

Nem olvastad el a Heltait, ugye-ugye! ... :)

Girhes Joe 2010.05.17. 18:58:18

@Spirál:
Lengyelországban működik így a szavazás: nem a lista fölött vannak a kockák, hanem a lista nevei mellett, és szavazni a jelölt nevére lehet, ami automatikusan a listára adott szavazatnak is minősül. A mandátumok számát a listára adott szavazatarány dönti el, a sorrendet azon belül a személyekre adott szavazatarány. (Ha jól tudom, egyéni nincs, meg kompenzáció sem, hanem csak területi listákra szavaznak az említett személypreferenciás módszerrel.)

Ordnassac 2010.05.17. 18:58:59

Szijjártó Péter szokásos katasztrófa-beszédet tart...

Ordnassac 2010.05.17. 19:00:00

@Gergő77: Szlovákiában is van hasonló rendszer, ha jól emlékszem az EP-választáson megy ez így náluk.

török gábor 2010.05.17. 19:00:51

@Ordnassac: hihetetlen, hogy mennyire profi ebben az agysejteket pusztító fogalmazásmódban.

Girhes Joe 2010.05.17. 19:00:55

@Gergő77:
Ja igen, és meg lehet nézni Lengyelország politikai "stabilitását" az említett rendszerrel. Ott az a meglepő, ha nincs előrehozott választás... a rendszerváltás óta talán ha 2 ciklust töltöttek ki teljesen.

Ordnassac 2010.05.17. 19:01:46

Szocik részéről: Mesterházy Attila.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 19:02:37

@manyike: Nagyon okos akartál lenni, de mellélőttél.

Ha van EVK akkor nem lehet megvalósítani, hogy ahány százalék voks, annyi mandátum!

(Ha mégis, tehát az EVK-s győzelmet úgy kompenzáljuk, hogy a teljes igazság (arányosság) maradjon, akkor tökmindegy ki nyeri az EVK-t, egy az egyben kompenzálva lesz. Aminek meg azért nem lenne értelme.)

Tehát csak listás szavazás lenne!

Ha ez a lista országos, akkor kompenzálni sincs mit!

A területi listákat meg jól lehet kompenzálni.

Csak lista legyen!
Az már nekem tökmindegy hogy országosra voksolok, vagy területire, amit kompenzálnak az elért szavazataránynak megfelelően.

Ez utóbbi részletkérdés. De a 3 ellenzéki párt egy jó látványos (ál)vitát lefolytathat róla.
Aztán látványosan kompromisszumra juthatnak. :)

De szép is lenne. :)

Ordnassac 2010.05.17. 19:03:10

@török gábor: megfelelő dramatizálással fűszerezve.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 19:07:28

@Gergő77: 2002-ben és 2006-ban is megszerezte volna a többséget csak listás szavazás mellett is az MSZP-SZDSZ koalíció!

Ordnassac 2010.05.17. 19:08:30

Most komolyan felolvassa Mesterházy a módosítójuk szövegét???

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 19:10:58

@Gergő77: Oké.

Egyébként én nem ragaszkodnék ahhoz hogy a listán belül még külön szavazzak.
Csak ebben tudok engedni. Ha valaki akarja, legyen. :)

Ordnassac 2010.05.17. 19:18:55

Ahogy elnézem, a Fidesz és a KDNP (főleg utóbbi) próbálja egyfajta akadémikus-filozófiai szinten tartani a dolgot, így elkerülve azt, hogy konkretizálni kelljen egyes pontokat.

Ordnassac 2010.05.17. 19:24:18

Vona Gábor jön. Na ez érdekes lesz.

Ordnassac 2010.05.17. 19:27:03

féloff:

Arra azért kíváncsi leszek, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettességét hogyan oldják meg az alkotmánymódosítás után:

„A miniszterelnök a miniszterek közül miniszterelnök-helyettest jelöl ki.”

Ugyanis a hírek szerint Semjén nem lesz miniszter. Esetleg mutatóban kap valami tárca nélküli miniszteri címet?

on

cotti 2010.05.17. 19:28:58

Én Vona Gáboron azt érzem, hogy izgul. Első parlamenti beszéde alkalmával érthető is. A többiek, főleg Gaudi nem voltak ennyire lámpalázasak. :))

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.05.17. 19:31:03

@török gábor: én is nagyon mérges voltam és ugyanez jutott eszembe.
Maradt a Magyar Rádió honlapján a hallgatás, ők legalább végigadják.
Most épp Vona beszél.

Girhes Joe 2010.05.17. 19:31:13

@Spirál:
legalábbis ha továbbra is 5%-os küszöbbel számolunk, mert az összes érvényes szavazatnak egyik esetben se szerezték meg több mint 50%-át. De 2002-ben és 2006-ban a vegyes rendszer is igen hasonló eredményt produkált (szűk ballib többség). 1990-ben is ha jól számolom meglett volna az MDF-FKGP-KDNP többség, szintén szűken, bár a kisgazdák kilépése lehet, hogy még jobban borította volna a bilit.
1994 és 2010 stabil, de nem túlzottan nagy többséget biztosított volna a kormánynak.
1998-ban meg ha jól látom olyan patt lett volna, amit csak a MIÉP koalícióba léptetésével lehetett volna feloldani.
Szóval gyökeresen más eredményt egyik választás se hozott volna tiszta listás módszerrel, de talán a rendszeres szűk többségek más politikai kultúrát igényelnének, nem létezne nagyarányú győzelem, annál több éppenhogycsak megszavazott törvény, és néhány képviselő meggyőzésén alapuló politikai alku. Nem tudom, jobb lenne-e, mint mondottam a lengyeleknél pontosan ez van, működőképes az is, de kevésbé stabil.

pad78 2010.05.17. 19:32:05

@Spirál: Tudom, olvastam, csak nem értek egyet vele.

Én azt szeretném, ha nem pártok, hanem emberek képviselnének engem. Olyanok, akik arcukat adják a döntéseikhez, akik vállalják érte a felelősséget. Annyira, hogy a következő ciklusuk is elúszhat ezen. Ez a listás szavazásnál van meg a legkevésbé, ott megvan a kiskapu. Mit gondolsz, miért nem indulnak ma sem a pártok fejesei egyéniben? Miért csak listán szavazhatsz Orbánra vagy Gyurcsányra? Szerinted ha csak egyéni szavazás lenne, akkor nekifutna a szocialista párt csupa odakozmált politikussal? Így meg Tóth Józsefen kívül csak a leghiteltelenebbek kerültek be tőlük, akik belevitték a bukásba a pártjukat.

Nekem a brit rendszer tetszik. Megjegyzem, néhány hete még Te is a konzervatívok mellett kampányolták - hát ott például a konzervatív párt erőteljesen köti az ebet a karóhoz, hogy csak egyéni, mert akkor van politikusi felelősség. Legyen neki egzisztenciális kérdés, hogy a választói jónak tartsák, amit tesz!

pad78 2010.05.17. 19:36:04

@török gábor:
A közvetítést nem néztem, de Szíjjártót ennél pontosabban vsz. nem lehet körülírni. Mit esznek benne a Fideszben???

török gábor 2010.05.17. 19:38:44

@pad78: azt hiszem, ez egy fontos és nehéz szerep.

Ordnassac 2010.05.17. 19:39:47

@pad78: a brit rendszerrel egy nagy gond van: pl. a brit liberális demokraták több mint 20%-ot kaptak országosan, aztán mégis 8,7%-nyi a képviselete az alsóházban. Ez sem jó út.

Ellenben a tisztán listás rendszernél az a helyzet, hogy eltávolodik a választó és a politikus, ez a távolság Magyarországon már így is túl nagy. Most nagyítsuk tovább.

Nem tartom rossz ötletnek a további arányosítást (pl. több kompenzációs mandátum), de tiszta ilyen vagy olyan rendszer Magyarországon szerintem egyáltalán nem szerencsés.

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.05.17. 19:40:59

@pad78: Mit tud Szíjjártó?

Program alapján működik beletáplálod a szófordulatokat, a százszor hangoztatni kívánt szavakat és összefüggő beszédet mond belőle.

török gábor 2010.05.17. 19:41:06

Vona: homályos, de reménykeltő.

fulemule9 2010.05.17. 19:43:05

@panelburzsuj: ebből következik, hogy fél megyényi választókerület kezelhetetlen. Kampányban és választókerületi munkában.

Ordnassac 2010.05.17. 19:44:41

@pad78: a Fidesznél mindig volt egy ügyeletes pofozógép. Volt ez valaha már Rogán, Áder, Répássy, Deutsch. Most Szijjártó az. Ő az, aki a párt aktuális üzenetét az ellenfélhez címzett némi maliciózus hangvétellel együtt tolmácsolja. A gond itt az, hogy Szijjártó kb. 6 éve csinálja ezt.

Ez nem magyar sajátosság. A németeknél a pártok főtitkárai, illetve ügyvezetői (Generalsekretär, ill. Geschäftsführer) visznek hasonló szerepet.

Ordnassac 2010.05.17. 19:46:14

@török gábor: milyen tekintetben reménykeltő? Saját választói felé, parlamenti viselkedés tekintetében?

fulemule9 2010.05.17. 19:47:25

@török gábor: De Gábor! Persze, csak ha nincs meccs! :)

török gábor 2010.05.17. 19:47:56

@Ordnassac: ezt mondta szó szerint a nyilatkozatról.

pad78 2010.05.17. 19:48:17

@török gábor:
Az, hogy rezzenéstelen arccal ostobaságokat beszél? Ez csak azért fontos, mert elfogadjuk, hogy a pártok fogyatékosnak kezelnek minket. Én Szijjártón akkor akadtam ki legjobban, amikor néhány hete az inforádióban azt mondta, hogy nem ismeri Kubatov beszédét, mert ő a böngészőbe nem hajlandó beírni, hogy kurucinfó. Na most erről mindenki tudja, hogy hazugság, ő is tudja, hogy mindenki tudja, mégis van képe hozzá. És ezután kultúr műsorvezető nyilván nem mondhatja, hogy de, ismered Te azt jól, pofátlan alak. (Mellesleg két perccel később nagyot égett, mikor kiigazította Exterde Tibort, hogy az nem is videófelvétel... pontosabban... ööö... én úgy hallottam, hogy nem is az...)

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.17. 19:48:20

@Ordnassac: A tartalmat most félretéve, Vona egészen jó beszédet mondott.

Ordnassac 2010.05.17. 19:49:49

@török gábor: jaaa, erről lemaradtam. Kétszer megakadt a közvetítés nálam....

@Tomeczek: retorikailag nem volt rossz, bár a Szent Korona alkotmányos megjegyzésétől téptem a hajam.

török gábor 2010.05.17. 19:50:00

@Tomeczek: szerintem az újak meglepően ügyesek. a jobbik és az lmp is jól szerepelt a mai vitákban - a "tartalmat most félretéve".

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.05.17. 19:52:23

@Ordnassac: Az OGY honlapján nézed?
Az MR honlapján -igaz csak hang-, de kifogástalan. A Ház honlapja közvetítése nekem is mindig akadozik.

Ordnassac 2010.05.17. 19:53:14

@török gábor: egyetértek. Schiffer sosem volt valami nagy rétor, de ma egész jó. A jobbikosok sem rosszak, bár Gaudi-Nagynál látok Bauer Tamásra és Szabó Zoltánra emlékeztető pukkancskodást.

Ordnassac 2010.05.17. 19:53:59

@Rombola: sajnos szeretném nézni a képet is, mert a gesztikuláció és a mimika is sokat elárul.

lüke 2010.05.17. 19:54:32

@török gábor:
remekül beszélnek, jól felépítetten,logikusan
és nem is nagyon szemtelen hangnemben

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.05.17. 19:55:59

@Ordnassac: igen, én is így vagyok, csak beleuntam már a sok adásmegszakadásba.

malvin1 2010.05.17. 19:58:47

@Ordnassac: "sajnos szeretném nézni a képet is, mert a gesztikuláció és a mimika is sokat elárul. "

Egyszerű, de nagyszerű:
én mindkettőt elindítom, és a videón leveszem a hangot.
Méha egy kicsit szétcsúszik. Akkor a videót újra indítom, de hangban nem maradok le semmiről.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 19:59:23

@Gergő77: "Szóval gyökeresen más eredményt egyik választás se hozott volna tiszta listás módszerrel"

Tessék?!
1994-ben és idén nem lett volna 2/3-os többség!

Szerintem ezt tovább nem kell ragoznom.

Stabil többség?!
Amilyen automaták a képviselőink 1(!) mandátumos többséggel is simán ellennének. :)
(Lásd most BP. De vannak városok, ahol a polgármester most kisebbségben van a helyi közgyűlésben!)

Ha meg nagyobb kompromisszum kéne, az csak jó lenne. :)

panelburzsuj 2010.05.17. 20:00:14

@fulemule9:

Ez van. Budapestre meg Pest megyébe bezsúfolódott az ország majd egyharmada, a tabi kistérségnem meg laknak ötezren Tabon, meg még tízezren huszonnégy faluban.

És ez a tabi kistérség nagyságrendileg azonos területű Budapesttel - és a tetejébe a MAI siófoki választókerületnek ez csak az egyik fele ...

Persze hogy könnyebb a Blahán standolva cédulát gyűjteni, mint ezeket a falukat végigkoldulni.

elfelejtette 2010.05.17. 20:01:09

@Gergő77: Nem lesz tisztan listas rendszer, marad a vegyes, ez biztos. Egyik part sem olyan hulye, hogy a szamara kedvezo eredmenyt hozo rendszert kifejezetten kedvezotlenne alakitja at. A listas rendszer a kis partoknak kedvez. Egyebkent is foloslegesnek tartom az aranyositast, meginkabb megbenulna a tenyleges torvenyhozatal, meginkabb kirakat lenne az egesz torvenyhozoi hatalom. Eddig is az ment eveken keresztul, hogy mit miert nem lehet megcsinalni.

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.05.17. 20:01:14

Az LMP erős emberei, tkp. arcai: Schiffer, Jávor Benedek, Mile.

fulemule9 2010.05.17. 20:02:15

Valaki indítványozzon már egy olyan törvényt, amiben kötelezik a közszolgálati tévéket a folyamatos tájékoztatásról a parlamenti ülésekről.

fulemule9 2010.05.17. 20:05:18

@panelburzsuj: ahogy a képviselők nagyrészét ismerjük, teljesen mindegy, hogy zsebkendőnyi vagy megyényi vk-t nem látogat.

Ordnassac 2010.05.17. 20:05:27

@malvin1: nekem ritkán akad meg. Eddig Vonánál, meg Mesterházynál szakadt meg, de az ötlet nem rossz.

Ordnassac 2010.05.17. 20:06:57

@fulemule9: esetleg írjunk a képviselőknek? (Viccen kívül.)

fulemule9 2010.05.17. 20:08:17

@török gábor: Rád gondoltam Gábor, mikor javasoltam. Ha meccs van, a kép sarkában lehetne nézni! :)

Ordnassac 2010.05.17. 20:09:01

@Ordnassac: országos népi kezdeményezéshez sajnos kevesen vagyunk (50 ezer fő kell hozzá).

malvin1 2010.05.17. 20:09:55

Meg vagyok lepve!!!
Lendvai hangnemet váltott?

fulemule9 2010.05.17. 20:10:32

@Ordnassac: Vállalom az aláírások gyűjtését. Ha valaki ír egy jó szövegezést, amit Szigeti átenged.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.17. 20:10:53

@török gábor: Tetszik, hogy most nem kiszámítható ki mit fog mondani. Nevezzetek perverznek, de IZGALMAS a parlamenti közvetítés. És még csak politológus hallgató sem vagyok. :)

Ordnassac 2010.05.17. 20:11:00

@malvin1: az ellenzékbe és kormányba vonulás nagyon érdekes hangnemváltásokat képes véghez vinni. :-)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 20:12:48

@pad78: "Én azt szeretném, ha nem pártok, hanem emberek képviselnének engem."

no comment

Szerinted a pártok nem tudják mely kerületben fognak jól és rosszul szerepelni?!

Szerinted Orbán Viktor hol indulna el? Debrecenben vagy Pécsett Szili Katalin ellen?! (Az más kérdés, hogy most kivételesen utóbbi helyen is nyert volna.)

Gyurcsány Ferenc vagy Mesterházy Attila meg indult volna Tóth József körzetében!
A másik meg Szanyi Tibor helyett.

És akkor ők nyertek volna egyéniben.

Lenne 173 fideszes Mesterházy Attila, Gyurcsány Ferencs meg egy "független".

Éljen a te rendszered!

NYUGI. SZÁNDÉKOSAN TÚLOZTAM.

"Nekem a brit rendszer tetszik. Megjegyzem, néhány hete még Te is a konzervatívok mellett kampányolták - hát ott például a konzervatív párt erőteljesen köti az ebet a karóhoz, hogy csak egyéni, mert akkor van politikusi felelősség. Legyen neki egzisztenciális kérdés, hogy a választói jónak tartsák, amit tesz! "

Ugye nem gondoltad komolyan?
Ugye nem?

elfelejtette 2010.05.17. 20:14:02

@Tomeczek: Keresik a helyuket az ellenzeki partok. Ahogy elnezem oket, meg a reakcioikat, eleg konnyu lesz oket kijatszani egymas ellen.

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.05.17. 20:15:01

Lendvai: A magyar közélet változást kiállt.

Ezt tetszett mondani a kampányban?

SzucsCsaba 2010.05.17. 20:15:29

Én innen hallgatom/nézem élőben a parlamenti vitát (mazohista vagyok, ugye?):
elovideo.parlament.hu:8080/ramgen/redundant/live.rm

Inkább csak hallgatom, audio-video-val nagyon szaggat.

A www.parlament.hu főoldaláról eljuthattok ide:
www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_naplo.naplo_ujnapok_ckl

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.05.17. 20:15:44

Novák Előd jön majd a kétpercesek után, érdekes lesz.

Girhes Joe 2010.05.17. 20:16:21

@Spirál:
Jóvanna, gyökeres alatt annyit értettem, hogy a másik oldal nyert volna. :) A feles és a 2/3-os között van persze minőségi különbség, de az alapirányon ez nem változtat. Akkor már inkább 1998-at kéne említeni, ami sima listás rendszerben vagy MIÉP-et jelentett volna a koalícióban, vagy új választás kiírását.

Egyébként az egy dolog, hogy a képviselők automaták, de azért a gyakorlat azt mutatja, hogy néhány fős többséggel nem könnyű kormányozni. Annyira ugyanis nem automaták a képviselők, hogy körülményektől függetlenül mindig bejárjanak szavazni... :)

Egyébként engem nem ijeszt meg annyira a 2/3. Na erre mondhatnád azt, hogy egy fideszesnek könnyű nem megijedni tőle, de nem ijedtem meg 1994-ben sem.

Ordnassac 2010.05.17. 20:16:24

Novák Előd és Kovács László is jön.

Girhes Joe 2010.05.17. 20:18:12

@elfelejtette:
Én sem pártolom az arányosítást, csak Spirál kollégának válaszul fejtettem ki a véleményemet róla. Szerintem alapjaiban véve nem rossz a választási rendszerünk, csak kisebb egyszerűsítést kell csinálni rajta, kb. a fideszes javaslat ezt fedi le.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 20:18:53

@Tomeczek: "Tetszik, hogy most nem kiszámítható ki mit fog mondani. Nevezzetek perverznek, de IZGALMAS a parlamenti közvetítés. És még csak politológus hallgató sem vagyok. :) "

Én sem vagyok politológus hallgató, de én nem követem, mert anélkül is TUDOM, hogy ki mit fog mondani. :)

Ordnassac 2010.05.17. 20:19:23

@Gergő77: azért 1994-ben sok koncepcionális különbség volt az MSZP és az SZDSZ között, így több ötlet nem valósult meg. Ilyen a Fidesz és a KDNP között nem nagyon van.

Nagy rettegés engem sem fog el a kétharmadtól, de nem jönne rosszul egy-két intézményi korlát. ;-)

török gábor 2010.05.17. 20:19:33

Elég lenne egy szép levél minden képviselőnek. Mondjuk ilyen:

Tisztelt Parlamenti Képviselők!
Hosszú idő után annyira érdekesnek és izgalmasnak tartjuk az Önök vitáit, hogy azt kérjük, segítsenek abban, hogy az üléseik az első perctől az utolsóig követhetőek legyenek a közszolgálati televízióban. Lehet, hogy szokatlan, de mi tényleg nézni szeretnénk Önöket.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.17. 20:21:14

@Spirál: Akkor Te biztosan látnok vagy. Jó neked.

Ordnassac 2010.05.17. 20:21:40

@török gábor: esetleg nyílt levélként valamilyen újságban?

fulemule9 2010.05.17. 20:22:09

@török gábor: Félő, hogy megijesztenénk őket és a kihelyezett ülésekhez nyúlnának. Pl. valami barlagban.

pad78 2010.05.17. 20:22:32

@Ordnassac:
Ez szerintem nem olyan nagy tragédia. Egy párt ne elveket képviseljen, hanem az embereket. Ha olyan programja van, hogy az pl. csak a nagyvárosi értelmiség számára elfogadható, akkor szívott. De ne mindenki más szívjon miatta! Ő küzdjön meg azzal, hogy a programja a vidékieknek is adjon perspektívát!
Pl. mint említettem, szerintem az SzDSz rengeteg kárt okozott a Parlamentben. Miért? Mert egy életidegen ideológiával (amit én nem neveznék liberalizmusnak sem) meggyőztek 10-12% budapesti alternatívot. Ennyi ne legyen elég a valódi politikai súlyhoz! Legyen nekik is érdekük, hogy az ország más részein is hiteles alternatívát nyújtsanak! Legyenek versenyképesek minél több területen! Vagy ha nekik ennyi kell csak, akkor legyen három fővárosi képviselőjük az ogy-ben. Annyit össze tudtak volna szedni még 2006-ban is.

Ismétlem: nekem nem szívügyem, hogy elvi alapon szerveződő pártok vitatkozzanak a Parlamentben. A pártok a saját értékrendjük alapján, de az emberek meggyőzésével jussanak be a törvényhozásba! Hitessék el magukról, hogy a legkülönböző területeken egyaránt van értelme rájuk szavazni! Ehhez pedig legyenek hiteles embereik!

Ordnassac 2010.05.17. 20:23:37

Novák Előd offolt egyet, bár ezzel kissé ellentmondott Vonának Gárda-ügyben...

elfelejtette 2010.05.17. 20:25:14

@török gábor: Mikor szunt meg a parlamenti kozvetites? Nekem ugy remlik, evekkel ezelott mindig lehetett nezni. Talan az mtv2-n, vagy esetleg a Dunateven, erre mar nem emlekszem. Sot, anno egy vagyont koltottek a videorendszerre, minden ulesnap minden kamerajarol keszul felvetel. Egyebkent ha legalabb a honlajukon egyszeruen lehetne kovetni... Ez a Realmedias megoldas hasznalhatatlan.

malvin1 2010.05.17. 20:25:47

@Ordnassac: az ellenzékbe és kormányba vonulás nagyon érdekes hangnemváltásokat képes véghez vinni.

Ez evidens.
De én az elmult hetek, napok, sőt órák óta történt hangnemváltára gondolok.

Konkrétan:
tegnap még "egy ilyen nyilatkozatot az MSZP nem szavazhat meg..."
most meg: "megszavazom, de KÉREM ..."

Ordnassac 2010.05.17. 20:27:57

@pad78: jaaa, így már értem. Szóval nem koncepcionális a felvetés, hanem ezzel akarnád kilőni azokat, akiket nem kedvelsz. Így már tisztább a kép.

Visszakérdezek: miért ne legyen parlamenti képviselete annak a pártnak, amely mondjuk 15%-os választói támogatással bír, de egy győztes mindent visz rendszerben egy mandátumhoz sem jut?

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 20:28:22

@Gergő77: Fentebb mintha még támogattad volna az arányosítást.

Ha a Fidesz ugyanolyan lenne, mint az MSZP, vagy az SZDSZ akkor engem sem zavarna, hogy 2/3-uk van.
Ők nem éltek ugyanis vele. (Vissza meg pláne nem.)

1998-ban meg simán bevették volna a MIÉP-et is.
Kívülről amúgy is támogatták a Fideszt...
Főleg médiaügyben.
Nem sok minden változott volna, ha a MIÉP is kormányon van...
De még valószínűbb hogy kívülről támogatta volna őket a MIÉP.

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.05.17. 20:28:57

Hallgatom a közvetítést. Ki kellett mennem, aztán most komolyan egy fél percig azt hittem, Molnár Csaba beszél, épp Kubatov-listákat emlegetett, amíg a kontextusból ki nem derült, hogy Novák Előd. LOL Habitusban hozzá hasonló.

Ordnassac 2010.05.17. 20:29:47

@elfelejtette: nem szűnt meg, az m2-n megy, de kezdéstől általában fél ötig, ergo nem végig.

Ordnassac 2010.05.17. 20:33:52

Kovács László jön!

pad78 2010.05.17. 20:35:55

@Spirál:
"Szerinted a pártok nem tudják mely kerületben fognak jól és rosszul szerepelni?!

Szerinted Orbán Viktor hol indulna el? Debrecenben vagy Pécsett Szili Katalin ellen?! (Az más kérdés, hogy most kivételesen utóbbi helyen is nyert volna.)

Gyurcsány Ferenc vagy Mesterházy Attila meg indult volna Tóth József körzetében!
A másik meg Szanyi Tibor helyett."

Azért ez nem ilyen egyszerű. Tóth József a helyi Molnár Oszkár. Azért nyert, mert helyben népszerű. És ha elindult volna Gyurcsány ellenében, könnyen lehet, hogy legyőzi. Mert neki van ott hitele. Annak ellenére, hogy MSZP-s. Nem azért.

Épp azt magyarázom, hogy kisebb körzetek esetén még inkább működhetne ez. De ha Neked ez a pofáncsapás tetszik, hogy ha a kedvenc pártod vezetője népszerűtlen, akkor miatta végül az összes, esetleg hiteles embere is kibukik, hát kívánok Neked sok ilyen élményt, mint idén. Csak hogy tudd: az MDF nem Bokros, hanem Dávid és Herényi miatt bukott. Erről szól, ha a listára építed az egész rendszert. Vagy az első három név visz be mindenféle alkalmatlan alakot is a Parlamentbe, vagy az első három név miatt esik ki az alkalmas is. (Én nem tartom Bokrost alkalmasnak, de vannak annyian, akik annak tartják, hogy ma bent lenne vele az MDF. Szerencsére nem az ő személye döntött.) És erre mondhatod, hogy nókomment, de ez nem érv.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 20:39:43

Hagyjátok már a tévés marhaságokat.

A rendszerváltás óta a lényeg mindig közvetítve van.
Napirend előttiek, interpellációk, azonnali kérdések. (Sosem volt több!)

A szakmai viták a törvényekről, meg az egymás utáni sok szavazásból meg amúgy sem értenénk semmit.

Ma is közvetítve volt Navracsics előterjesztése, és az összes frakció 40(!) perces reagálása is.

Összesen 3 köztévé van. (Ha rajtam múlna 1 sem lenne, de ezt már írtam régebben is.)
Kevés a műsoridő.
Néhány száz nézőért - még ezret sem írok! - nehogy szakmai vitákat adjanak már.

Én is tudnám sorolni miket néznék reggeltől estig. De azért maradok a realitásoknál.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 20:42:05

@Spirál: Mellesleg látva a kommentjeiteket, aki akarja az tudja követni így is az országgyűlés munkáját. :)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 20:47:04

@pad78: 173 helyen a Fidesz jelöltje volt elképesztően népszerű. :)

Bocs, de ha komolyan gondolod amiket írsz, azzal én nem tudok vitázni.

Nem gondolom hogy Tóth József népszerűbb lenne körzetében mint Szili Katalin vagy Botka László a sajátjában.
Ott igenis bármelyik szoci nyer.

Debrecenben meg a kutyám is nyer, ha őt indítja a Fidesz. :)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 20:48:48

Nézzétek inkább az Újságíróklubot az ATV-n!
Az sokkal érdekesebb. :)

(Ezt a kis provokációt remélem elnézi nekem a Jóisten.)

Ordnassac 2010.05.17. 20:50:59

@Spirál: ez azért erős volt. :-P

Ordnassac 2010.05.17. 20:54:54

Emberek, Pokorni bevadult...

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.17. 20:58:34

@Ordnassac: Szerintem nem vadult be, csak kinyitotta a száját. :)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 20:58:56

@Ordnassac: Én tényleg nézem.
Egyik kedvenc közéleti műsorom.

Elfogultnak elfogult, de óriási a stílusbeli különbség e műsor és a jobboldali hasonlók között.

Mint úgy általában a baloldali és jobboldali értelmiség között is.
És ilyenkor azért büszke vagyok rá, hogy én a baloldali vagyok. :)

És most is az MSZP-t osztják.
Ez pl. a jobboldali médiumokon elképzelhetetlen a másik irányba...

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.17. 20:59:58

Hibbant Néró? Új becenevet kapott Gyurcsány a Jobbiktól?

Ordnassac 2010.05.17. 21:01:26

@Spirál: mint látható, nem vagyok egy Fidesz-fan, de Avar János és Mészáros Tamás szerintem kritikán aluliak (megjegyzem, az Echo TV-ről sincs sokkal jobb véleményem).

SzucsCsaba 2010.05.17. 21:01:51

A vita szépen elterebélyesedett és elkanyarodott. Van egy szerény javaslatom a vitához: abba kellene hagyni :) Nem kellene ezt már tovább csócsálni...

Azért az érdekes, hogy a Fidesz szimbolikus nyelvezetét mennyien nem akarják vagy nem tudják értelmezni, érteni.

Bár pl. a forradalom szó kapcsán azoknak a véleményét is el tudom fogadni, akik túlontúl túlzónak tartják.

Ordnassac 2010.05.17. 21:04:22

Csak én érzem úgy, hogy Lenhardt Balázs kicsit szétoffolta a dolgot, hogy fórumnyelven beszéljek...

Ordnassac 2010.05.17. 21:05:21

@Ordnassac: elnézést, az írásmódból nem derül ki, de kérdés akart volna lenni.

Ordnassac 2010.05.17. 21:08:39

Csak egy érdekesség: Lenhardt Balázs neve eredetileg Lénárd, de a német elődök tiszteletére visszavette a korábbi generációk által használt Lenhardt nevet. Kb. hasonlót vitt véghez egy bizonyos Weinek Leonárd...

nyünyüge 2010.05.17. 21:10:01

Ha már offolás:

Nem hallottam az egész parlamenti vitát, de érdekelne: van-e olyan képviselője díszes és forradalomban született parlamentünknek, akinek akadt ma 30 másodpercnyi ideje egy jó szóra a vihar- és árvízkárosultak, a víz ellen napok óta védekező katasztrófavédők, tűzoltók, civilek irányába? Úgy mégis.

Ordnassac 2010.05.17. 21:12:07

@nyünyüge: volt, egy-két jobbikosnak, de ők is inkább az Új Magyar Gárda segítségét hangsúlyozták.

esomar 2010.05.17. 21:15:46

@Ordnassac: "Lázár beszéde eddig csak MSZP-b*szogatásról és (elnézést) önnön elsődleges nemi szervének orális kielégítéséről szól."

Kicsit off: nincs olyan, hogy elsődleges nemi szerv. Elsődleges és másodlagos nemi jelleg van. Te kevered a szezont a külső nemi szervemmel ebben az esetben.

Kicsit on: a médiafogyasztási szokások és így a médiumok dinamikusan alakulnak át. Az Internet jó csatorna lehetne ennek a speciális igénynek a kielégítésére (azoknak van leginkább, akik eleve érdeklődőbbek - persze magasabb státuszúak is). Azonban semmi szükség szerintem a teljes körű (földi sugárzású) közszolgálati közvetítésre. Egyszerűen nincsen rá igény és ne áltassuk magunkat - és egymást - nem is kelthető fel ilyen igény ebben a rendszerben (egy közvetlenebb pl. svájci rendszerben biztosan többen követnék, de így a nagy hatástávolság miatt nem motiváltak).

Diocles 2010.05.17. 21:17:28

azt nem nagyon értem, h a Fidesz miért akarja a területi listákat eltörölni.
éppenhogy azt kéne meghagyniuk - a saját szempontjukból - és hozzáigazítani a lakosságszámhoz, vagyis a "ballib" Budapest mandátumszámát a megyéknél jóval jelentősebben csökkenteni.

szóval ezzel, h csak országos lista lesz és egyéniek, a Fidesz saját magát is tökönszúrja, igaz, legalább az ellenségeik nem tudják azt mondani, h csak magának kedvez.

a 90 egyéni körzet már sokat hozhat nekik.
vegyünk egy posztszoci iparvárost, ahol gyengébb a Fidesz.
ha csökken a körzetszám, akkor ebben az esetben hozzá kell csatolni az adott városhoz a környékbeli - általában jobbos - falvakat, tehát épp átbillenti az agglomeráció jobbra az adott körzetet.
és még azt sem lehet mondani, h körzővel-vonalzóval rajzolták, ügyeskedték ki, hiszen szinte mindenhol így megy majd végbe a folyamat, csak az agglomeriációt lehet odacsapni.

panelburzsuj 2010.05.17. 21:19:16

@nyünyüge:

Az a jelen gondja, azzal foglalkozzon az ügyvezető Libajnai, meg az a pár tízezer ember, akinek még villanya sincs most, nemhogy parlamenti közvetítése ...

Diocles 2010.05.17. 21:20:30

az egyfordulós rendszer is ügyes, bár kétélű fegyver.

ha a Fidesz sokat veszít a Jobbik javára, akkor cseszhetik.
igaz, pont ezzel lehet majd megtartani a szavazókat, h "vazze, szavazzatok ránk már az első körben, máskülönben jönnek a komcsik!"

pad78 2010.05.17. 21:23:29

@Ordnassac:
"jaaa, így már értem. Szóval nem koncepcionális a felvetés, hanem ezzel akarnád kilőni azokat, akiket nem kedvelsz. Így már tisztább a kép."
Ordnassac, Te azért ennél értelmesebb vagy. Biztos mondták már Neked, hogy a "pl." a "például" szócska rövidítése a magyar nyelvben. És szerinted ha a "kit kedvelek" lenne a szempont, akkor érvelnék egy olyan rendszer mellett, amelyik egyik jelenlegi parlamenti vagy parlamenten kívüli pártnak sem könnyítené meg az életét? (Ezt korábban többen említették az itt kommentelők közül is, nem csak én gondolom. Azért tisztán elméleti a kérdés, mert senki sem támogatná a ma döntési helyzetben lévők közül.) Vagy kezdjünk személyeskedni, és én is mondjam azt, hogy Neked csak a liberális demokraták miatt fáj a brit rendszer, ezen túl semmilyen koncepciód nincs? Nem mondom, mert tudom, hogy nem igaz.

Akkor a kedvedért: igen, a másik oldalon is, azt gondolom, hogy a tisztán (vagy nagyrészt) egyéni rendszer előnye lenne, hogy a Fidesznek is érdekévé válna a budapesti versenyben komolyan részt venni. Mert ha megelégedne Bács-Kiskunnal, Hajdú-Biharral meg Fejérrel, akkor arányosan kevesebb képviselője lenne. Én nem hiszem, hogy egy tisztán egyéni rendszerben minden eszdéeszes jelölt kiesett volna. Bejutott volna három budapesti, a hitelesebb fajtából (pl. Gegesy). Minthogy ők (mármint az SZDSZ) jó ideje csak a budapesti 10%-ért hajtottak, és magasról tettek a vidékre, ezt érdemelték volna.

Én azt szeretném, ha hitelességi verseny lenne. És ha kihullik az, aki csak a liberalizmus, a szociáldemokrácia vagy a kereszténydemokrácia nagy ideológusainak akar megfelelni, de a szavazók előtt egy senki, hát nem ejtek sok könnyet érte. Nem érdekel, ha akik nem ismerik, jó politikusnak tartják, az sem, ha ez országosan 10%. Legyen az országnak egy olyan pontja, ahol a relatív többséggel el tudja hitetni, hogy rá szüksége van az országnak.

Tudod, én azt szeretném,hogy ne mi szolgáljuk ki a pártokat, hanem valami keveset ők is nyújtsanak ezért. Az egyéni rendszer ebben tehetné őket érdekeltté, ha nem ilyen gigaméretűek lennének a választókerületek.

Ordnassac 2010.05.17. 21:23:56

@esomar: hoppá. Köszönöm a javítást! Látszik, hogy rég tanultam biológiát. Még egyszer elnézést!

Ami az on részt illeti: Németországban van a közszolgálati tévéknek egy speciális dokumentum- és hírcsatornája (Phoenix), ott addig adják a német Bundestag üléseit, amíg valami fontosabb sajtótájékoztató nem jön. Fontosabb üléseket valamelyik két nagy közszolgálati is lead.

Az USA-ban a non-profit módon működő C-SPAN-hálózat egyik csatornája a Képviselőház, a másik pedig a Szenátus üléseit adja végig, pedig utóbbinál rengeteg a szünet. Tudomásom szerint a briteknél a BBC valamelyik csatornája is adja az alsóház üléseit (javítson ki valaki, ha tévednék).

Engem nem zavarna az, ha menne neten keresztül a közvetítés, de akkor ne akadozva és borzasztó képminőséggel menjen, mint ahogy most teszi, mert azért mégis a magyar államberendezkedés fő színhelyéről van szó. Tényleg, a királyi tévének van egy netes "kiadása" m3 néven. Az is adhatná a parlamenti ülést.

Ordnassac 2010.05.17. 21:27:16

@pad78: óh, lemaradt egy smiley az ominózus mondat végéről (ez: ;-) ). Szóval így talán érthető a mondatom provokatívnak és nem túl komolynak szánt éle.

Továbbra sem válaszoltál viszont arra a kérdésemre, hogy egy olyan párt, amelyik országosan a VÁLASZTÓK 15%-ának bizalmát élvezi (mindegy, hogy milyen ideológiájú párt), az miért maradjon figyelmen kívül a parlamenti helyek eloszlásánál?

nyünyüge 2010.05.17. 21:28:16

@panelburzsuj:
A parlament tudomásom szerint nem a parlamenti közvetítést nézők esetleges problémáinak megoldására vagy ugyanezen réteg szórakoztatására van kitalálva.

TallérossyZebulon 2010.05.17. 21:28:22

@panelburzsuj: „428 e lakos fölnégyelve az pont 107 ezer, ami nagyon szépen közelíti az ideáltipikus 111111-et. De hogy lesz a négy kerület? Egy Székesfehérvár önmagában, egy Dunaújváros apdételve a környékkel, meg a reszli kettévágva, mondjuk Bicske meg Sárbogárd "központtal"?“

Először is, 428000 lakos fölnégyelve az nem 107000 lakos, hanem 1712000 negyed lakos. :)
A választókerületek kialakításánál pedig nem az ésszerűség, földrajzi integritás lesz a fő elv, hanem a Fidesznek optimális eloszlás, az ún. gerrymanderelés.
en.wikipedia.org/wiki/Gerrymandering

ssi 2010.05.17. 21:33:26

@Gergő77: "kormányozhatóságim probléma" - akkor alapjaiban jók az alapok, amit 89-ben megalkottak?

@Spirál: "nagyon okos akartam lenni", ebben te lőttél félre, de nem gond,
csak egyszerűen kíváncsi, azért volt annyi kérdőjel az irományomban;
kérdezni meg attól érdemes, aki láthatóan többet tud, mint én,
vagyis pl. Te

panelburzsuj 2010.05.17. 21:35:26

@nyünyüge:

Hát kitalálva tényleg nem arra van, de ahogy itt a kommenteket olvasom, mégis inkább akként nézzük.

(A neten szerte ezrével olvashatsz olyan nosztalgikus dumákat, hogy nagy csibész volt a Torgyán papa, kárt is csinált rendesen, de milyen poénos vót má, há nem? ....)

pad78 2010.05.17. 21:38:43

@Spirál:
Az a baj, hogy Te nem látsz túl az idei választáson. Idén három helyen volt valódi verseny, mert mindenütt másutt annyira hiteltelenné váltak a Fidesz ellenfelei. Nem a Fidesz győzte le őket. Két helyen volt helyben igazán hiteles kihívójuk, Angyalföldön és Edelényben.

Most próbálj elvonatkoztatni az idei speciális helyzettől! Gondolj arra, hogy valódi verseny van. Ha Te ex-eszdéesz-szavazó vagy, gondolom, ez Neked nem szitokszó. Nekem sem. Baj az, ha a jelöltnek személyében is hitelesnek kell lennie? Ha nem csak azért kerül be a Parlamentbe, mert jó összeköttetései vannak a pártközpontban? Igen, Orbán és Gyurcsány szinte bármikor bejutna. De ezt egy tucatnál több emberrel nem lehet megtenni országosan. A többinek küzdenie kellene. És aki közülük győzni tudna, annak már valódi súlya lenne Orbánnal vagy Gyurcsánnyal szemben is. Ez pedig szerintem sokat emelne a magyar politikai eliten.

Ordnassac 2010.05.17. 21:41:58

Ezt a Gaudi-Nagyot nem lehet lelőni. :-P

Ordnassac 2010.05.17. 21:49:15

Mifene! Lázár már mozgalomról beszél... Polgári körök reloaded?

pad78 2010.05.17. 21:50:34

@Ordnassac:
:)

Én fentebb ilyen esetre felvetettem, hogy lehetne egy 10%-nyi mandátum, amit tisztán ilyen kompenzációs módon osztanának el az országosan relatíve sikeres, de mandátumhoz nem jutó pártok között. De szerintem még a tisztán egyéni rendszer is jobb, ha megfelelő méretűek (nem túl nagyok) a kerületek, mint a mostani nagykerületes vegyes, mert kisebb baj, ha 15%-ot senki sem képvisel, mintha egy pártelit osztja négyévente újra a mandátumokat a hozzájuk való hűség alapján. Akkor ui. mindenki csak a pártját képviseli az ogy-ben, és senki sem a választóit.

Hozzáteszem, az egész alapja a max. 20-25 ezer fős választókerület. Minthogy a magyar demokratikus hagyományok sehol sincsenek, egy angol szisztémában a képviselőink ugyanolyan elszámolhatatlanok lennének, mint a maiban, akkor inkább ne változtassunk semmit! Egy ilyen kis kerületben azonban egy helyben hiteles ember sikeresen vehetné fel a versenyt bármelyik nagy párt felülről kijelölt talpnyalójával. Ez érdekeltté tehetné a pártokat a valódi versenyben.

2010.05.17. 21:55:07

No, meséljetek, mi van most? Van a Nagyvezírnek valódi ellenzéke??? :)))

Ordnassac 2010.05.17. 22:00:07

@Letícia: a nagyvezír a saját beadványának vitájában részt sem vett. A Jobbik és az LMP meglepően felkészült és ügyes volt. Bár mindkét frakciónál voltak olyanok, akiknek még bele kell jönniük a dolgokba. A szocik néhol meglepően szokatlanok voltak. Az ellenzék egységesnek nem nevezhető, de szerintem lényegesen érdekesebb, mint az elmúlt nyolc év OGY-ja volt.

panelburzsuj 2010.05.17. 22:01:39

@TallérossyZebulon:

Szegény koppánysorsra vetett Fejér megye ... Ott a pont! :)

A példáimmal egyébként azt akartam megvilágítani, hogy nincs "Fidesz számára optimális" eloszlás. A magyar népesség - minél vidékibb, annál inkább - politikailag piramisokban gondolkodik. A falu-járás-megye MENŐ, mert ebben a képben látható, hogy hol van a meggyőzendő nagyfejes, akit meg kell vendégelni. De egy Dombóvár-Tamási-Simontornya választókerület NEM MENŐ, mert nincs közepe, nincs benne semmi látható hierarchia, és az egyik végének több köze van Kaposvárhoz meg Pécshez, a másiknak meg Siófokhoz és Székesfehérvárhoz, mint a két végének egymáshoz. És ha a megye másik felét nézzük, akkor ott is fölbukkan a kérdés, hogy miért lelkendezzenek a paksi fideszhívők mondjuk a bonyhádi fideszes polgármester képviselőségéért? (Ki fogja elhinni, hogy nem fog "haza" húzni, hanem patikamérlegen méricskél majd a fogadóórától a "lobbierejéig" mindent?)

Magyarországon a választásokat nem a pártok hithű törzsszavazói, hanem a vakon ide-oda hullámzó elégedetlenkedők döntik el. Ha következő választásig szépen, menetrendszerűen kocog-biceg is el az ország, akkor is négy iszonyúan hosszú és keserves év fog addig eltelni. Ki mer most komolyan arra fogadni, hogy a Orbán Viktor glóriája négy év múlva legalább így fog ragyogni? ...

2010.05.17. 22:09:57

@Ordnassac: Nnnnnaaagyon köszönöm a szíves tájékoztatásod!:)))

panelburzsuj 2010.05.17. 22:12:55

@Ordnassac:

(Nem ezt a mukit boronálták össze rossz nyelvek a pirosbamártott bekiabálós menyecskével? Képzeld el, ahogy kettesben turbékolnak - ... )

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.05.17. 22:21:59

@manyike: Bocsánatodat kérem. Nem akartalak megbántani.
És megérdemeltem a kifakadásodat. Durva voltam.

ssi 2010.05.17. 22:32:33

@Spirál:
nem bántottál meg
még (elég) durva se voltál
jó olvasni Téged, benneteket
kérdezni is tudni kell - ezt magamnak mondtam most, de csak úgy csendesen

darkmustang 2010.05.17. 22:37:03

"minden nyelvtani kívánságot teljesítek :)"

jahm, az ilyen jellegu kijelentesekkel vigyazni kellene :) ;)

Ordnassac 2010.05.17. 22:37:31

@panelburzsuj: de, vele.

@mindenki: új poszt van!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.05.17. 23:32:02

@Ordnassac: Hát ez számomra nem igazán jött le...

1."Az Országyűlés tagjai így-is úgyis a pártjukat fogják még nagyon sokáig képviselni, úgyhogy egyelőre nagyjából tökmindegy, milyen címen jutnak be."

IGAZ, az ún. "egyéni" képviselőt is köti a frakciófegyelem, különben legközelebb nem fogja jelöltetni a PÁRTJA...

2."...állampolgár fel akar keresni személyesen egy képviselőt. Kérdés: kit keressen fel? Tegyük fel, hogy kaposvári és sok órába telne feljutni Pestre."

JELENLEG egy "egyéni" képviselő budapesti lakosként is indulhat vidéki körzetben a PÁRTJA egyéni képviselőjeként, tehát a példád NEM CSAK a listás képviselőkre értelmezhető, BOCS!

nyünyüge 2010.05.18. 06:46:54

A tegnapi "műsort" összefoglalva:

A valóságshow bemutatkozó adása szórakoztató volt.
Ezen kívül Lázár frakcióvezető Jobbiknak szánt záró válaszából megtudtuk, hogy változatlanul ott van az demokrácia határa, ahová az aktuális erősebb kutya a megfelelő személyes jelzésekkel kirajzolta.

ssi 2010.05.18. 09:27:48

Utólag: számomra ezt derült ki az első O.Gy. napból
- LMP: racionális, szabálykövető és független szeretne lenni
- Jobbik: MSZP-gyűlölet kifejezése, eredeti céljaik melletti kitartás próbálása
- MSZP: beígért keménység és útkeresés, pl. nem a kormány javaslatához fűztek módosítást, hanem teljesen önálló indítványukkal jelentkeztek (nem biztos, hogy így célt érnek)

Semp 2010.05.18. 23:26:52

Egy jó kis összefoglalás az új politikai fölállásról, én jót nevettem rajta, szerintem találó :) gulyas.blog.hu/2010/05/18/egymas_szemeben_kommentar_nelkul_52
süti beállítások módosítása