Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
23:19

Újra érdemes nézni a parlamenti vitákat: az új szereplők érdekesebbé és egyben kiszámíthatatlanabbá tették a törvényhozást, ráadásul egyelőre szokatlanul komolyan is veszik feladatukat, versenyre késztetve ezzel a korábbi időszak „egyik A-t, másik B-t” unalmában szocializálódott képviselőit. Szerencsére a köztévé is észrevette ezt, és a mai ülést már náluk is lehetett éjszakába nyúlóan követni. Az állampolgársági törvény módosításáról szóló esti vita több tanulsággal szolgált, összességében azonban a leginkább jellemző sajátosságának az MSZP lelki és egyben politikai megroppanását látom. A volt kormánypárt szinte magára zárta a parlamenti karantén ajtaját, miközben megszólalóik hol zavartan magyarázkodtak - a jobbikos Zagyva képviselő megfogalmazása szerint - "a vezeklés első lépcsőjén", hol kétségbeesetten próbáltak visszalőni.

Tudom, hogy a „kettős állampolgárságról” szóló vita nem reprezentatív, hiszen más ügyekben másféle elrendezésre is van esély; ahogy ezt például az önkormányzati választási rendszer módosítása kapcsán már ma is megtapasztalhattuk, ahol a Jobbik, az LMP és az MSZP egymással versengve támadta a Fidesz - a parlamenti választási rendszerre tett indítványtól eltérően itt valóban kevésbé gáláns és önkorlátozó - javaslatát. Az állampolgárság témája azonban a magyar politika olyan fontos és többlettartalommal rendelkező ügye, amely kapcsán az egyes pártok álláspontjának lényegesen nagyobb a hatása.

Mit láttunk a ma esti vitában? A Fidesz, a KDNP és a Jobbik egymásra licitálva ütötte a szocialistákat, miközben az MSZP vezetők és érdemi üzenet nélkül maradt. Sem Mesterházy Attila, sem Lendvai Ildikó, sem Gyurcsány Ferenc nem vett részt a vitában, a párt renoméjának megvédésére és álláspontjának megfogalmazására a jobboldali össztűzben néhány zavarban lévő és folyamatosan védekező képviselő tett kísérletet. Pedig kevés jobb alkalom lett volna arra, hogy az MSZP hatalmi harcában amúgy lelkesen és aktívan részt vevő szereplők bizonyítsák, ekkora ellenszélben is képesek kiállni pártjukért, erre azonban egyikük sem vállalkozott. Ennél rosszabb képet a szocialista párt évek óta nem mutatott magáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr772019490

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 0 rupía a korrupció ellen - Wieszt János ártatlan! 2010.05.21. 18:05:08

Indiában kiadtak 0 rupíás bankjegyeket, mára már egymillió forog a "gazdaságban" ebből. Célja, hogy csökkentse a korrupciót, mert amikor olyan embernek adják határozottan, akinek ingyen kellene amúgy dolgozni, az elszégyelli magát, hiszen a b...

Trackback: De hová lettek az szocik? – A magyar pártok szavazótáborainak változásai 2006 és 2010 között 2010.05.21. 11:03:30

Miután a 2009-es Európai Parlamenti választások adatain elvégzett, a szavazók vándorlását kutató regressziós becslésünk alapján úgy tűnt, az ott kipróbált módszer alapvetően stabil és hihető eredményeket adott, úgy döntöttünk, megismételjük a vizsgálat...

Trackback: Valami új kell 2010.05.21. 10:44:36

Valami nagyon nagy baj van a szocialistáknál. Jól láthatóan még mindig nem esett le nekik, hogy a Parlamentben mostantól nem ők fingják a passzátszelet, és teljesen zavarodottak. Fogalmuk sincs, hogy merre tovább. Márpedig ha nem tudják magukat nagyon ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[nev] (törölt) 2010.05.22. 16:10:32

@lüke:
persze hogy van. ezeket a katonai parádékat kellene egyetlen napra helyezni. kellene egy összeurópai seregszemle. összeurópai hadsereg, nemzetiségi zászlóaljokkal. délben tiszteletadás. megkondulnak a harangok. majd egy perces néma gyász. főhajtás minden áldozat emléke előtt. egész európában. délután meg civil programok. szóval a délelőtt hazafias, militáns, aztán snitt, az emlékezés, és délután meg kötetlen, laza programok.

[nev] (törölt) 2010.05.22. 16:32:58

@Ordnassac:
ezeket egyrészt egy napra kellene tenni, azért, hogy megértse mindenki: háborúban nem egyetlen népet ért sérelem, hanem az összes résztvevőt. másrészt meg aki militarit akar játszani, az tehesse meg. mert különben nem lesz hadsereg, és mindenféle bohóc gárdák lesznek helyettük.

a világon egy évben egyszer mindenhol van katonai parádé. miért ne vonulhatna fel a győzelem napján az összeurópai hadsereg (ami nincs jelenleg), a nemzetiségi zászlóaljak, és olyankor a ruszkik is felvonulnak. nem tudják azt mondani, hogy velük szemben masirozunk. szóval a transzatlanti mellett egy eurázsiai szövetségi rendszerben is kellene gondolkodni.

Idet 2010.05.22. 16:38:49

@panelburzsuj: Úgy látom, mégiscsak sikerült téged megsértenem. Kérlek, ne haragudj rám!

Nem felületesség - az nem szoktam lenni -, hanem kognitív disszonancia lehet a baj. Előfordul velem, hogy simán nem értek valamit. Vagy rosszul értem.

Még egyszer kérlek, ne haragudj rám! Éveim előrehaladtával egyre rosszabbul tűröm, ha valaki haragszik rám - akkor is, akkor különösen, ha én vagyok az oka. Ez persze nem érv, csak magyarázat. Kifejezetten kedvellek így látatlanban, és rosszul esik tudnom, hogy megsértettelek vagy megharagítottalak.
Mégegyszer, kérlek, ne neheztelj rám! Jobban odafigyelek majd, az biztos használ...

Idet 2010.05.22. 16:41:07

@lüke: Lüke, ez azért túlzás! Nem mondtad nekik? Vagy szerinted is?

Narancshámozó 2010.05.22. 16:44:09

@lüke: Kinek nem inge, ne vegye magára. Az emberi természet olyan, amilyen. Ösztönös és tudatos. "fecseg a felszin, hallgat a mély"

lüke 2010.05.22. 17:06:22

@Idet:
hogy mondhatnék véleményt, ha egyiket se ismerem, ahogy ök se

lüke 2010.05.22. 17:07:51

@Fehér Agyar:
na ja:)
a politikában legyen tudatos
páran:) ezen fáradozunk, legföképp TG

Narancshámozó 2010.05.22. 17:58:25

@lüke: Átírtam az utolsó bekezdést a hozzászólásomban. Így talán kifejezőbb:

Sajnos az a tudat nem elég mindenkinek, hogy mi emberek vagyunk a legveszélyesebb "ragadozók" a Föld nevű bolygón! Valakit mindig gyűlölni kell és muszáj ezt nap, mint nap be is bizonyítani. Ha nincs háború akkor az utcán, vagy jobbik esetben a parlamentben.

Idet 2010.05.22. 18:10:23

@Ordnassac: A NEP leánykori magyar neve Új Gazdasági Mechanizmus. Ez már lejátszott, és köszönőviszonyban sincs a NER-rel, de ma én mindent rosszul értek, úgy látszik.

Idet 2010.05.22. 18:18:55

@Fehér Agyar: Amennyire én tudom, az erőfitogtatás az állatvilágban (a gorilla mellverése, a macska szőrének felborzolása stb.) védelmi célokat szolgál. Nézd, mekkora vagyok, ne támadj meg!

Az írásmű magyar, avagy eredeti változatát olvastad? Az úr többek között pocsékul kerékbe töri a német nyelvet.

Gyűlöletnek azt nevezed, ha bizonyos tetteket, és azokat a személyeket, akik elkövették, néven neveznek?

Ordnassac 2010.05.22. 18:21:35

@Idet: én nem beszéltem NEP-ről, azt lüke mondta. Csak azt mondtam, hogy sallangnevet kapott, mint amilyen a nemzeti közép, az új Magyarország vagy a polgári Magyarország volt.

lüke 2010.05.22. 18:29:31

@Ordnassac:
si si
hiaszen te csak hírböl ismered:),rossz hírböl
hacsak JA

(AZT OLVASTAM, HOGY PERLI A NEPET...)

Azt olvastam, hogy perli a Nepet
a "D-osztály" ügyes megfigyelője.
Az akit ez a kis hír meglepett,
én nem hiszem, hogy okulna belőle

lüke 2010.05.22. 18:31:31

@Idet:
nyugi:)
Bruno Gans kitünö színész
mind a Bukásban mind a Lutherben:)

Ordnassac 2010.05.22. 18:33:14

@lüke: a NEP-ről volt szerencsém okítást kapni történelemórán. :-)

Ordnassac 2010.05.22. 18:38:02

@lüke: okítást mondtam, nem propagandát. ;-)

Idet 2010.05.22. 18:45:40

@Ordnassac: Bocs! Mondom, hogy ma nem tudok jót szólni, biztosan a vihar miatt...

Idet 2010.05.22. 18:48:04

@lüke: A kék rózsa is szép...

Idet 2010.05.22. 18:50:08

@lüke: A NEP-et, vagy a népet? Nem mindegy...

lüke 2010.05.22. 18:59:21

@Idet:
a fehér is,
kár hogy olyan kevéssé:) ismerik a Schollokat

Ordnassac 2010.05.22. 19:02:48

@Idet: és egy jó étterem neve Budapesten, a Wesselényi utcánál. :-)

jjulie 2010.05.22. 19:10:36

van kormányprogram

Narancshámozó 2010.05.22. 19:18:05

@Idet: Mein Kampf, magyar változat: propatria.uw.hu/konyvek/Hitler%20Adolf%20-%20Harcom%20-%20Mein%20Kampf.pdf

Idet, részben igazad van, de az állatvilágban egy terület elhódításakor vagy párzási időszakban az erőfitogtatást általában követi az összecsapás, aminek kétesélyes a kimenetele: győzelem vagy vereség.

Esetünkben ez az MSZP megroppanását jelenti? A Jobbikos korbáccsal, fokossal való fenyegetőzés "csak" verbális agresszió? Ezt nevezem én gyűlölködésnek, nem pedig a szembesítést a hibákkal! Most sokak szemében úgy tűnhet, hogy csatavesztés volt a baloldali képviselők részéről. Szerintem, csak a módszerek és az erőviszonyok bemutatkozása történt meg a parlamentben. Nyolc év alatt szoktattak hozzá bennünket ehhez a lelki-terrorhoz a politikusok és a média munkatársai. Ideje lenne már megálljt parancsolni nekik! Jó lenne, ha nem akklimatizálódnánk a környezetünkhöz annyira, mint az a bizonyos béka, amelyik élve fő meg a saját közegében - a vízben!

Idet 2010.05.22. 19:20:38

@Ordnassac: Ki kellene próbálnom! Még rákapok itt a kocsmázásra...Istenem, de jó is az!!!

Vajh miért nem közvetíti a magyar közszolgálati a parlamenti üléseket?! Mi másra lenne jó az M2? Azelőtt orrba-szájba láthattuk a hon apját-anyját békésen horkolni a padokban, avagy nézhettük az üres padokat, most meg nem! Ki érti ezt...

lorantka_a_gall 2010.05.22. 19:25:17

@Fehér Agyar: ez nem egészen igaz. Vannak állatfajok, ahol szinte törvényszerű és kötelező a fizikai összecsapás is, de vannak olyanok is, ahol a kakaskodás 90%-ban csak ugrálásban és ordibálásban nyilvánul meg. Nincs ugyanis sokszor erre elpazarolható energia, illetve tényleg csak a legerősebbeknek van. ;)

Idet 2010.05.22. 19:30:14

@Fehér Agyar: Hmmm. Kössz azért, mert legalább apám nem nyúz tovább, hogy szerezzem meg neki. Semmi náci, egyszerűen csak tudni akarja, pontosan mi van benne. Mindenki mondja, senki sem tudja. Nna, most nem marad továbbra is tudatlan.

A lelki terrorral a az állandó hazudozásra, csúsztatásra, agyonhallgatásra, ferdítésre gondolsz? A kizárólag egyoldalú szemléletre, amely nem enged más megközelítést, sőt nem teszi hozzáférhetővé a másfajta véleményt?

Idet 2010.05.22. 19:40:10

@lorantka_a_gall: Még oroszlánéknál is csak a kicsik védelme és az ennivaló veri ki annyira a biztosítékot, hogy vérre menő harc alakuljon ki. A domináns hímek is inkább megfélemlítéssel operálnak. Valamelyik kanálison volt egy film a szurikátákról, na, az nem volt semmi, ott még domináns nőstények is vannak... a fiatal gólyáinkat sem tépázták meg az öregek, amikor fészket akartak foglalni, csak nagy szárnycsapkodást és éktelen kelepelést rendeztek. Ez elégnek is bizonyult, az ifjak máshová mentek, nem próbálkoztak újra.
Na, meg a klasszikus kutyaeset: a kerítés két oldalán őrjöngve rohangálnak, most széttéplek, megfojtlak, és amikor véget ér a kerítés, nem esnek egymásnak, hanem visszafordulnak anyázni...

Narancshámozó 2010.05.22. 20:04:50

@Idet: Szólásszabadság van és a nép nagy tanítómesterei az elmúlt nyolc évben megtanították mindenkinek, - főleg az ifjúságnak és az idősebbeknek - hogy hogyan érezheti magát valaki teljesítmény nélkül jobbnak a másiknál. Egyszerűen csak minősíteni kell. Egyértelműen és negatívan. Visszavonhatatlanul. A másik nem tévedhet, eleve olyan, amilyen. A velejéig rossz. Így már indokolt is a gyűlölet. Nincs bocsánat. Az ítélet, jogerős.

Narancshámozó 2010.05.22. 20:06:22

@lorantka_a_gall: Nincs vita köztünk, köszönöm a kiegészítést!

panelburzsuj 2010.05.22. 20:07:03

@Idet:

"Még oroszlánéknál is csak a kicsik védelme és az ennivaló veri ki annyira a biztosítékot, hogy vérre menő harc alakuljon ki."

www.lelekbenotthon.hu/article.php?sid=6

"A szülő elnéző saját kölykével szemben, egy idegen kölyköt meg is ölhet, ez is része az evolúciós vetélkedésnek. Az ilyen kölyökgyilkosságok általában akkor fordulnak elő az állatoknál, amikor átrendeződik a család. Ha az afrikai oroszlán csapatba új hímek érkeznek, megölik az előző kölyköket. A nőstények ezt eltűrik, sőt, pár napon belül ivarzani kezdenek, és párzanak a csapat új vezéreivel. Vezér nélkül nem marad fenn egy csoport, így viszont késedelem nélkül közös kölyköket kezdenek nevelni, akikért mindenki maximális kockázatot vállal."

A harag és sértettség nem jó kifejezés arra, amit kiváltasz belőlem például a fenti oroszlános mondandóddal. Sokkal pontosabb a tehetetlenség érzése: itt van egy vélhetően jó szándékú, ráérős, de csekély önkontrollal bíró embertársam, és nekem nincs időm, erőm, elszántságom se ahhoz, hogy a nagy buzgalommal hintett "csacsiságait" söprögessem, se ahhoz, hogy durván odalépve egy-két napra elhallgattassam.

Meg különben is: miért pont én küszködjek? Bánomisén: röpködjön a sok suta szentencia, és vigyázzon mindenki a maga bőrére, hogy mit vesz kézspénznek mindabból, amit heveny informálódhatnékjában vagy csak puszta unalomból fölnyal a neten, meg bármi más médiafelületen ...

Sajnos: ez nem igaz, mert bánom. De mit tehetek?

Szerinted?

panelburzsuj 2010.05.22. 20:12:00

@panelburzsuj:

És félre ne érts: messze nem csakis a te személyednek szól mindez, sokkal inkább a széltében burjánzó jelenségnek. Amire - pechedre - te kínálkoztál kézenfekvő példának.

jjulie 2010.05.22. 20:43:01

@panelburzsuj:

kicsit bepipultál, pedig egész jól bírtad amíg nagy volt itt a zaj...

panelburzsuj 2010.05.22. 20:49:46

@jjulie:

Az obligát hülyékkel nekem sincsenek skrupulusaim.

A naiv lelkendezőkkel nehezebben jutok dűlőre.

Idet 2010.05.22. 20:54:15

@panelburzsuj: Semmit. A továbbiakban nem reflektálunk egymásra. Én is mondhatnék egyet-mást a minősítésre és a lesajnáló mindenttudok-stílusra, de eddig sem tettem, most sem fogom. Mondom, részemről itt vége.

Ordnassac 2010.05.22. 20:58:29

www.youtube.com/watch?v=kacGwAu5eg0

Beszólásokat és virágokat az öltözőmbe (ergo priv. emailben)!

Ordnassac 2010.05.22. 20:59:44

@Ordnassac: ehhh, hát nem lemaradt a smiley... szóval: ;-)

panelburzsuj 2010.05.22. 21:01:34

@jjulie:

Amúgy meg stírölöm, hogy mivel kék itt majd együttműködnünk. Itt tartok éppen:

"Furcsa dolog, de mi magyarok éppen annak vagyun k
bővében, ami a 21 . században a világ sok helyén szűk keresztmetszetté válik.
Magyarország gazdag föld alatti és föld feletti vizekben, ivóvízben és termálvízben .
A jó termőföld és a kedvező éghajlat is nagy kincs az élelmiszerár-robbanás idején .
Az alacsony népsűrűség és a tágasság is előny az életminőségre építő európai
stratégiában."

Az élemiszerár-robbanás is izgalmas fejtörő (azt a hátralevő pár évet guggolva is kibírjuk!? ...), de igazán az utolsó mondat ejtett transzba: mennyi mindent bele lehet fantáziálni - és mennyire nincs benne semmi megfogható ...

panelburzsuj 2010.05.22. 21:07:46

@Idet:

Ez a könnyebb út. De ez legalább egyértelmű.

Vagyunk itt elegen, valóban nem feltétlenül kell mindenkinek mindenkihez szólnia.

Ordnassac 2010.05.22. 21:08:52

@panelburzsuj: egy kormányprogramnál ez nem ritka.

Idet 2010.05.22. 21:18:28

Nem, nem a könnyebb, hanem az evolúciósan ésszerűbb út. Mivel láthatóan nem fogjuk egymást megérteni, nem rongálom az életminőségemet (és a tiedet sem) feleslegesen, bár az én energiáim szaporodáshoz már nem szükségesek...

panelburzsuj 2010.05.22. 21:19:18

@Ordnassac:

Az üres duma tényleg nem unikum. Na de a képzelet felgyújtása! ... ;)

"Az alacsony népsűrűség és a tágasság is előny az életminőségre építő európai stratégiában."

Például szerinted ez mit jelent?

Ordnassac 2010.05.22. 21:20:06

1-0 az Internek (Milito)

Ordnassac 2010.05.22. 21:26:12

@panelburzsuj: ha elmondod, hogy melyik fejezetben található, talán megkönnyíti a válaszadást. Így első blikkre valami agrártematikáról lehet szó. Alacsony népsűrűség ---> sok hely ---> sok lehetőség agrárfejlesztésre ---> jobb kaja ---> jobb életminőség.

Amúgy az üres dumánál nem jobb a képzelet felgyújtása? ;-)

2010.05.22. 21:29:41

Nagyon egyetértek azzal, hogy a szocik megroppantak...És nem tudom miért, de képtelenek magukban erőt összeszedni annyira, hogy egységet mutassanak. Ráadásul gondolkodó egységet. És hogy újabb csontvázak kerülnek elő, most már egymásba sem mernek bízni...Szóval így valóban nehéz egységesen fellépni, ha azt se tudják, egymástól kell-e tartaniuk? Szomorú, hogy idáig jutottak...sokat tettek érte.

panelburzsuj 2010.05.22. 21:31:50

@Ordnassac:

37. oldal:

1.12 Saját, meglévő erőforrásaink kiaknázása

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.22. 21:33:01

@panelburzsuj: Nem tőlem kérdezted ugyan, de szerintem azt, hogy az életminőség nem kizárólag a szigorúan vett gazdasági paraméterekkel jellemezhető, és az ilyenekben jók lehetünk (nemzetközi összevetésben is). Hogy ez mennyiben "program", az más kérdés. :)

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.22. 21:35:20

@Ordnassac: BL közvetítés? Igazán sokoldalúan használjuk ezt a blogot. :)

Ordnassac 2010.05.22. 21:40:35

@panelburzsuj: köszi!

@Tomeczek: nem először fordul elő, volt, amikor Messiről beszélgettünk itt és Gábor is részt vett benne. :-)

Diocles 2010.05.22. 21:40:36

miközben persze én is néztem a meccset, rákattintva a mandinerre egy igazi csemegét találtam
nem más követte el ezt, mint a most éppen összetűz alatt lévő Körösényi András, aki nem is a legrosszabb magyar politológus:

"Gyurcsány (és Hiller) ugyanis nemcsak vezető-, de generációváltást és politikai stílusváltást is jelentett az 1990 óta porondon levő szocialista vezetőkhöz képest. A mediatizált politika és a populáris tömegkultúra hullámaiban szívesen megmártózó kormányfő fel tudta venni a versenyt az ellenzék - a magyar politikában dinamizmusával korábban egyedülálló - vezetőjével. A szocialisták a politikai mozgósítás és táborszervezés korszerű eszköztárát tekintve behozták korábbi lemaradásukat (például rétegspecifikus reklámokkal, internetes játékokkal), sőt, mintha megelőzték volna versenytársukat. Talán ezzel is összefügg, hogy jelentősen növelni tudták támogatottságukat a fiatalok körében. Az új vezetés, de elsősorban Gyurcsány nemcsak dinamizmusával és stilárisan hozott újat, de retorikája a hazai baloldalt másfél évtizede sújtó szellemi-ideológiai válságból is kilábalást ígér. A blairizmus és a giddensi "harmadik út" híveként a liberális gazdaság- és a baloldali társadalompolitika egyfajta ötvözetét vetíti előre. Ez két szempontból is stratégiai előnyt jelenthet a szociálliberális baloldal számára. Egyrészt azért, mert az új ideológia gyógyír a nómenklatúra-, illetve a szocialista újburzsoázia másfél évtizedes politikai identitásválságára, és egyben "korszerű" és vonzó az értelmiség, valamint az ideológiailag fogékony fiatalok, egyetemisták számára. A szocialisták ezért ma már a középosztály és a gazdasági-értelmiségi elit olyan befolyásos csoportjait is a támogatóik között tudhatják, akik maguk sohasem tartoztak a nómenklatúrához, és tíz évvel ezelőtt még nem tartoztak a szocialista táborba. A másik stratégiai előny ott jelentkezik, hogy az új ideológia segítségével a jobboldal tartósan beszorítható az antiglobalizációs, piacellenes, protekcionista-populista karámba."

Mindezt Körösényi 2006 nyarán (!) írta.
Ősszel már összeomlott az MSZP.

panelburzsuj 2010.05.22. 21:40:42

@Ordnassac:

De Széchenyi nevével jelzett gazdasági programmal képzeletet gyújtogatni kicsit történelmietlen is, nem kicsit méltatlan is ...

(Oké, hogy az igazi gyújtogató Kossuthot a gaz komcsik lenyúlták, de hát akkor se gilt, hogy pont a leginkább aggályoskodó, óvatoskodó, a hozzáértést a buzdulás elébe helyező nemzeti nagyságunknak kelljen elvinnie a hátán ezt a forradalmat ....)

Ordnassac 2010.05.22. 21:46:39

@Diocles: pre-Őszöd. Amúgy nagyrészt igaza volt - nem túl szerteágazó politikatudományi tudásom szerint. Fletó sok embert meg tudott szólítani, akiket addig az MSZP nem igazán tudott (pl. az én korosztályom). Persze mint már írtam, ez pre-Őszöd.

panelburzsuj 2010.05.22. 21:47:38

@Tomeczek:

Engem az hökkent meg, hogy ez a tágasság vajon milyen módon válik kihasználható erőforrásá? És cél-e, hogy ez a tágasság ilyen mértékű maradjon? Mert ez valahogy nyomasztóan szembenáll népességcsökkenés körüli aggodalmakkal ...

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.22. 21:49:59

@Diocles: Hát ez a baj a nagyívű jóslatokkal. Mint tudjuk, a berlini fal is még száz év múlva is állni fog! :)

Ordnassac 2010.05.22. 21:51:03

@panelburzsuj: szerintem nincs olyan jelentős magyar történelmi alak, akinek nevével ne éltek volna vissza. Petőfi, Széchenyi, Batthyány, Kossuth, stb. (nem beszélve korábbi századok alakjai).

Ordnassac 2010.05.22. 21:54:02

@Ordnassac: amúgy ez a Kossuth-Széchenyi-szembeállítás nem új keletű. Már a cucialista időszak előtt meg vala ez.

Diocles 2010.05.22. 21:55:38

@Ordnassac:

Tölgyessynek is volt egy hasonló mellélövése, amikor akkor egész nyáron azzal házalt, h Orbán húzzon el végleg, máskülönben sohasem nyerhet a jobboldal.
Félreértés ne essék, én is baromira ki voltam akkor akadva, de azért szerintem ezeknek az embereknek azért látnia kellett volna, h Fletó előtt nem egy diadalmenet áll, és ez lehetőség nyújt a Fidesznek a megkapaszkodásra.

Ami miatt most (reményeim szerint) az MSZP helyzete eltérő, az két pont:
- akkor a Fidesz volt az MSZP egyetlen alternatívája, tehát nem kellett nagy ész ahhoz, h megjósolja valaki (bár, lásd, Tölgyessy és Körösényi nem ezt tette), h a lemorzsolódó szavazók csak a Fideszhez mehetnek.
Most van Jobbik és LMP is.

- az MSZP-re büntetőperek sokasága vár.

Ui.: Ez most nem megrendelés, de ha már Körösényi, akkor nagyon kiváncsi volnék Török Gábor véleményére az ügyben.

Megnéztem a kirúgott jómadarak publikációs listáját, és elborzasztó, h ilyen semmittevés ellebzseltek egész ideáig. Persze médiakapcsolataik vannak dögivel, és most mindenki "politikai üldözöttnek" mondja magát.
Szóval, hajrá Körösényi!

panelburzsuj 2010.05.22. 21:57:20

@Ordnassac:

Ugye az ilyen érvelésfélét nevezik relativizálásnak? :)

Ordnassac 2010.05.22. 21:58:58

@Diocles: TGM-nek volt valahol egy írása ezzel kapcsolatban (talán a NOL-on láttam).

Csak nagy vonalakban emlékszem rá, arra akart utalni, hogy a konferenciázás nem minden, hanem egy publicisztika többet is érhet.

Ordnassac 2010.05.22. 21:59:56

@panelburzsuj: egy szóval sem mondtam, hogy rendben van a dolog. Csak annyit mondtam, hogy sajnos nem ez lesz az első alkalom és attól félek nem is az utolsó.

panelburzsuj 2010.05.22. 22:00:57

@Ordnassac:

(Már ők maguk személyesen nagyjából tisztába jöttek vele - mármint a szembenállásukkal - , az utókor csak utódrukkerkodik, belemagyaráz meg visszaél.)

Diocles 2010.05.22. 22:04:56

@Ordnassac:

igen, olvastam.
érdemes elolvasni a kommenteket, ott azt írják, h Szalay Erzsébet a Népszabadság írott cikkecskéit "adja el", mint tudományos publikációkat, ami súlyosan etikátlan.

De vannak ott további érdekes esetek, Vitányi évek óta nem publikál, de maradhat, gondolom a politikai hátszél miatt, Tölgyessy sem publikál, de ő is maradhat.
Szóval kiváncsi vagyok, h egy abban az intézetben ki dolgozik egyáltalán, mert - első ránézésre - csak Boda Zsoltnál láttam értékelhető teljesítményt a honlapjukon, a többi az mind a nevéből élhet.
Elég botrányos ügy, és nem az, h most Körösényi "tisztogat", hanem az, h ilyen léhűtést finanszíroz a magyar állam.

török gábor 2010.05.22. 22:09:11

@Diocles: elfogult vagyok, számomra Körösényi András "a" politikatudós.

panelburzsuj 2010.05.22. 22:09:17

@Ordnassac:

Hát ja, komoly hagyományai vannak nálunk a néphülyitésnek.

Csak ilyenkor mindig fölmerül bennem az a Nagyferó-szöveg, amit a "Kommunista blokk" címmel előadott, 8-10 perces mozgalmi nótacsokorhoz fűzött, valahogy így:

úgy belekeveredtünk ebbe a nótába, aszittem má sose találunk ki belőle ...

Szóval én úgy úgy vagyok vele, hogy lenne azért néhány tippem, hogy hol kéne tényleg egy kis forradalmat is csinálni már. Például: a politikai közbeszéd tisztességében/tisztaságában ...

Ordnassac 2010.05.22. 22:13:47

2-0 az Internek (ismét Milito)

Ordnassac 2010.05.22. 22:17:27

@Diocles: az MTA PTI honlapja nem elég az utánanézésre. A honlapon található személyek adatlapjait egy ideje nem frissítik. Stumpf István pl. habilitált tavaly. Nem szerepel ott.

jjulie 2010.05.22. 22:18:32

@Diocles:

jó látni amikor elfogultságról, és téves jövendölésekről írsz

Ordnassac 2010.05.22. 22:18:36

@panelburzsuj: ott nem jönne rosszul, az biztos.

Ordnassac 2010.05.22. 22:26:58

Kulcsár Kálmánnak és Bayer Józsefnek pl. több könyve jelent meg az utóbbi években.

panelburzsuj 2010.05.22. 22:34:16

@Ordnassac:

Az "alkalmazott kutatások" menüpontban egy rakás 2003-2006 közötti külsős munka van felsorolva, aztán még egyszem 2008-as, és utána csönd.

Sheiring Gábor adatlapján szerepel egy 2009-es publikáció is.

Csak úgy öt perc alatt belekkukkantva. És az is egy érdekes kérdés, hogy a honlap aktualizálása vajon kinek a feladata: valami alagsori informatikusgyerekre van bízva, hogy mikor milyen kedve van bepötyögni valamit, vagy korszerűsítésre és teljesítményre esküdöző nagyfőnöknek is oda kéne legalább pislantani néha, ha már ennyire kényes a renoméra.

(Létezik, hogy 2006 után semmi külsős melót nem tudtak összekaparni? Mert akkor fölösleges az ideológia: nincs lovesz, fogyókúrázunk ...)

Ordnassac 2010.05.22. 22:37:03

BL-győztes az Inter!

Ordnassac 2010.05.22. 22:37:59

www.mtatpa.hu/wrapper.jsp

Itt egy elég hivatalos publikációs kereső. Kutatóhelyhez írd be, hogy POLT.

Ordnassac 2010.05.22. 22:38:28

@panelburzsuj: @Diocles: az előbbi kommentem nektek ment.

Ordnassac 2010.05.22. 22:40:02

@Ordnassac: megj.: szerzőnél csak vezetéknevet írjatok!

panelburzsuj 2010.05.22. 22:47:23

@Ordnassac:

Köszi. Közben én a honlapot túrom:

Körösényi András:Tudományos publikációk jegyzéke

Frissítve: 2010.01.05.

Na most akkor: van frissítés, vagy nincs, vagy ahogyesik-puffanik? (Miszlivetznek isvan vagy hat-hét oldala, 2009-ig, zömmel perzse a szombathelyi irói munkássága. Ez is érdekes kérdés, hogy melyik munkatársbúnak hány állása van még az intézetin túl ... )

Ordnassac 2010.05.22. 22:56:40

@panelburzsuj: ez jó kérdés. Levelezésbe voltam más ügyben az intézet egyik adminisztrációs munkatársával, esetleg rákérdezhetek.

Stumpf PTI-s életrajza 2005-ös pl.

panelburzsuj 2010.05.22. 23:02:07

2008:

Kiadások:

Személyi juttatás 205.382 eFt

Munkaadókat terhelő járulékok 63.096 eFt

Engedélyezett létszámkeret: 57 fő
Január 1-jei betöltött létszám: 57 fő

268 millió Ft/ 57 fő = bruttó 4,7 millió Ft/fő fizetés

(És az egész intézetre dologi kiadás 7 millió ....)

www.mtapti.hu/pdf/2008.pdf

panelburzsuj 2010.05.22. 23:05:41

@Ordnassac:

Akarsz beszélni az N-ről? :)

panelburzsuj 2010.05.22. 23:14:04

@panelburzsuj:

(Ezt a 4,7 milliót számolva átsuhant rajtam, hogy lehet hogy én is jobbikos vagyok, csak még nem tudok róla? ...)

Ordnassac 2010.05.22. 23:18:24

@panelburzsuj: ha meg tudod beszélni a laptopommal, hogy reNdeseN érzékelje, hogy leNyomom az N billeNtyűt, tessék. :-)

Te és jobbikos? Ettől még hoplita is röhögőgörcsöt kapna. :-P

panelburzsuj 2010.05.22. 23:18:31

Állami polgár:

"A vidéki lakosság polgárosodásának egyetlen útja: a termelés fenntartásában motivált évszázados hagyományok alapján a termelésbe történő újraintegrálás, a jövedelmezőséget biztosító közgazdasági feltételrendszer megteremtésén keresztül. Sőt, a vidéki lakosság tartós, szélesebb vetületű jobboldali kötődése növelhető, hiszen a koncepció a vidéki lakosság lecsúszó részének állami eszközökkel történő támogatását, továbbá jelenleg a fejlődés és fejlődésképtelenség határán vegetáló közepes méretű gazdaságok tulajdonosainak polgárosodását célozza, miáltal stabil munkához, megélhetéshez juttat, és a meglévő tulajdonosi pozícióiban megerősíti a gazdákat."

www.polgariszemle.hu/app/interface.php?view=v_article&ID=383&page=1

Ordnassac 2010.05.22. 23:27:44

@panelburzsuj: érdekes közgazdasági felvetés, némi politikai publicisztikával keverve. Bár ez nem áll távol a Polgári Szemlétől.

panelburzsuj 2010.05.22. 23:29:06

@Ordnassac:

Laptop - érzékelj!

(Megjegyzem: PC-nél egy ezres egy klafa kis vadiúj kínai billentyűzet, egy proccosabb fogkefe ára ...:)

Kiröhögne? Szóval még fejlődnöm kell ideológiailag? :(

panelburzsuj 2010.05.22. 23:35:54

@Ordnassac:

Eza paraszt-polgár konvertálás már jópár évtizede mocorog a magyar vidék fölött búsongókban, csak arra nem láttam még sose adatot, hogy összesen hány ilyen tízhúszhektáros családot kellene a többi (non-paraszt) polgárnak eltartania.

És főképp: miért?

(A "hogyan" viszonylag egyszerű: be kell tiltani minden más élelelemforrást: importot, nagybirtokot, önellátást.)

hoplita 2010.05.23. 10:51:58

@Ordnassac:
Nana...!!
Én már ritkán lepődök meg....olyanokat hallottam-hallok napi szinten politizálni és lámpavasat emlegetni, akik négy éve még egy 10 perces híradót sem néztek végig.
Szóval erre tökéletesen passzoló példázat a karó és a varjú viszonya..:))

tibapó 2010.05.23. 10:52:50

Hogy kiakadtatok itt páran a kondorosi analógiámon. :)

Természetesen, ahogy írtátok: elképzelhetetlen, faszság, ahogy magam is írtam, abszurd. de ha mégis megtörténne, ugyanolyan ordenáré provokációnak tartanánk mi itt, mint a dunaszerdahelyen békésen árpádsávos lobogót lengető, "idősebb vagyok mint Szlovákia" pólóban virító bp-i ultrák barátságos hőzöngését ők ott.

Valóban nem vagyok békés-megyei, talán nem Kondoros a legtalálóbb, hanem valamelyik másik tót település, nem emlékszem már, pedig olvastam Závada könyveit, és nagyon élveztem szlávos nyelvezetét.

Uff.

e-Vita · http://e-vita.blog.hu 2010.05.23. 12:36:13

Hát tényleg jóízű bulvárcsemege, földönfekvő ellenfélbe (a fidesz-jobbik szemében ellenségbe) belerugdosni, és ennek közvetítésével az egyre magasabb ingerküszöbbel rendelkező médiazabálót kielégíteni, pláne, hogy a "köztévé" is olyan közpénzből él, amelyet a politikai hatalom, jelen esetben ezentúl a szélsőjobb (azaz a fidesz-jobbik ) osztogat, hát alapvető kötelessége együttműködnie az mszp teljes megsemmisítésében.

Baloldal, demokratikus állampolgár (az a néhány) nem néz parlamenti vitákat többé. Mi érdekes van abban, hogy egy törvényszegő választások eredményeképpen egy neonyilas-neonáci párt illegitim módon ezentúl "törvényesen" minden adófizető pénzén építheti magának a szebb jövőt, és ebben semmi kifogásolnivalót nem talál egyetlen megélhetési képviselő, politikus se?

Egy baloldali, demokratikus állampolgár (az a néhány) csak hányhat és szégyenkezhet egyfolytában a megalázó helyzete miatt, hogy ilyen országban kénytelen élni. Ha pedig lehetősége van rá, végleg elhagyja ezt a reménytelen országot.

e-Vita · http://e-vita.blog.hu 2010.05.23. 12:40:43

@e-Vita: Azt hiszem, inkább "demokrata" állampolgár a helyesebb kifejezés, de ez az eredeti problémához képest smafu.

tölgyes 2010.05.24. 12:26:54

@tibapó: Ön most visszaszajkózta a szlovák álláspontot. Ott sem az volt a "baj" hogy a szurkolók közt nézeteltérés iolt, hanem az hogy az ÁLLAM beavatkozása nem a rend megteremtésére, hanem a magyarok agyonverésére irányult. Ezt igazolja minden video.

tölgyes 2010.05.24. 13:05:05

@panelburzsuj: Marx nevének említése jelen esetben MAGA A tartalmi kérdés..

hoplita 2010.05.24. 13:59:52

@tibapó:
Jó...
Beismerted, hogy hülye vagy.
Egyetlen mentséged lehet.....ha feldugod magadnak jadviga párnáját.
Azzal a závada nevű brokival együtt.

tibapó 2010.05.24. 15:15:20

@tölgyes: Légyszíves ne sértegess a magázással! Én nem állítom, hogy jogos volt a rendőri erőszak, csak rendelkezem némi nemzeti-önérzeti (szlovák nemzeti) empátiával, továbbá határozottan állítom, hogy nincs helyük egy dunaszerdahelyi focimeccsen árpádsávos zászlókat lengető sörgőzös dózsa-drukkereknek. Ha mégis ott vannak, az durva provokáció.

tibapó 2010.05.24. 15:17:22

@hoplita: :)

Szemérmes sértegetésedet bóknak és vitaképtelenséged beismerésének veszem. :)
süti beállítások módosítása