Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
23:43

Nem szeretem a kormányprogramokat. Olyankor születnek, ráadásul a kormányalakítás ezer más teendője mellett általában kutyafuttában, amikor a győztes még nem ülhetett be a székébe, legfeljebb céljai és szándékai vannak, de igazán körülnézni még nem tudott. Ebből következően két dolgot tehet: vagy teret enged a lelkes szakértőknek, és teleírja később rendre tarthatatlanná vált konkrétumokkal, vagy alapvetően kommunikációs stábokra bízza, és kormányprogramnak álcázott elvi alapvetést és kívánságlistát állít össze. Az utóbbival többször találkoztunk, így nem meglepő, hogy Orbán Viktor ma benyújtott változata is inkább ilyesmire sikeredett.

(Fotó: napi.hu)

Honnan idézek? „Bizonyosak vagyunk abban, hogy az itt leírtak csupán az első határozott lépést jelentik. Már csak néhány nap választ el attól, hogy tudásunk, ismereteink jelentős mértékben bővüljenek. A kormány megalakulása után megtörténik a kormányzati átadás-átvétel. Ennek során módunk lesz arra, hogy hazánk valós helyzetéről pontos, részletekbe menő információhoz jussunk. Az Országgyűlés, a polgárok képviselői és a nyilvánosság elől eddig egyaránt elzárt, ám fontos gazdasági, politikai döntéseket, privatizációs szerződéseket, a pontosan még nem összegzett állami garanciavállalásokat tartalmazó iratokat, gazdasági tartalmú titkos kormányhatározatokat ismerhetünk meg.” Ha azt mondanám, hogy ezek a mondatok a ma benyújtott kormányprogramban szerepelnek, talán sokan kétkedés nélkül bólintanánk. Pedig nem, ezeket a sorokat 1998-ban, az akkori kormányprogramban írta a győztes Fidesz.

Sok minden változott azóta, a szótár például radikálisan átalakult. Ami akkor polgár volt (százig bírtam számolni az 1998-as szövegben, aztán feladtam), több helyen pedig reform, most együttműködés, nemzeti és forradalom lett (ráadásul a mostani egy "ember"-központú program: 72-szer szerepel benne ez a szó). Azt tanácsolom azonban, hogy aki  szeretné megtudni, pontosan mivel töltötte akkor és mivel kívánja most tölteni az idejét a kormány, semmiképpen ne ezeket lapozgassa.

Bár nem kétlem, hogy hamarosan előállnak azok a hírmagyarázók, akik a mostani dokumentumot minden idők legkoncentráltabb, legerősebb jövőképét felvázoló írásának tartják (előrejelzés: a vízió szó nagyon divatos lehet a következő napokban), én inkább abban bízom, hogy az erősen didaktikus mondatok ezúttal is inkább a kommunikációs csapat vonzódását mutatják a "tíz szóval mindenről" megoldáshoz, semmint valamilyen létező politikai terv és cselekvés vezérfonalára utalnak. „Az új korszak első kormányának feladata az új társadalmi szerződés érvényre juttatása, azaz a Nemzeti Együttműködés Rendszerének felépítése” – mondja a szöveg egyik kulcsmondata, amelyben egyszerre jelenik meg a kormányprogram - s amúgy az elmúlt napok fideszes retorikájának - három domináns eleme: a forradalommal létrehozott új kor, a választói akaratnak megfelelő társadalmi szerződés és a már sokat emlegetett NER.

A programban természetesen feltűnnek konkrétumok is, ezeket az itt olvasható cikk jól össze is foglalja. Ezekről hamarosan elindul a politikai harc: mi hiányzik, mi kevés, mi sok, miért pont annyi stb. A kormányprogramoknál talán csak azok parlamenti vitája volt lehangolóbb korábban, s bár most tényleg érdekes lehet a három rivális ellenzéki párt - egymáshoz viszonyított - megközelítése, azért szakpolitikai mélységeket nem érdemes és nem is kell várni. Ha nem akarunk elveszni a sok erőt elfecsérlő nyelvi-értelmezési küzdelemben, és nincs kedvünk nehezen konkretizálható jövőbeli célokról és szándékokról vért izzadva vitázni, akkor a legkorrektebb elemzés egyelőre mindössze két szóból áll: majd meglátjuk. Most már hamarosan kezdődik.

x x x

1998:

Wordle: Kormányprogram 1998

 2010:

Wordle: Kormányprogram szófelhő

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr202024157

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Forradalom helyett reformkort! 2010.05.25. 08:41:28

A szocialista kormányzás öröksége akár a legalaposabban átgondolt, legkiválóbb tervet is megtorpedózhatja. A kormányprogramnak ezért akkor van a legnagyobb esélye, ha nem sietik el. (Fotó: fidesz.hu) Orbán Viktor a hétvégén benyújtotta az új kormá...

Trackback: A nagy blablabla... 2010.05.23. 09:01:06

Nyolcvanhat oldal. PDF formátum: idekatt ha magadévá akarod tenni! Naná, jó ritkán szedett, legalább ímígyen legyen súly, ha már a tartalomnak nincs. Csalódott vagyok. Nem olvastam eddig kormányprogramot, ezután már

Trackback: A múltat végképp eltörölni... 2010.05.23. 08:29:13

Szögezzük le először is: nemzeti együttműködésre szükség van. És tegyük gyorsan hozzá: a nemzeti együttműködés nem épülhet a tagadásra.Orbán Viktor kormányprogramja viszont a tagadásra épít. Többet foglalkozik az elmúlt nyolc évvel, mint az előttü...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flort 2010.05.22. 23:57:30

ezt magamtól lopom:
"A Reader egyik hasznos funkciója a Search. Ezt használva ezek a szavek nem szerepelnek az irományban:

IMF, Valutaalap, Euro (mint pénznem), céldátum, konvergencia, elnökség.

A szakokatás és felsőoktatás 36 sort kapott, részletek nélkül. Talán ennyi." michaelknight.blog.hu/2010/05/22/a_multat_vegkepp_eltorolni_1
Bocs, michaelknight!

deku82 2010.05.22. 23:59:14

Gábor, ugye a döntőt nézted? :)

török gábor 2010.05.23. 00:01:11

@deku82: igen, bár közben olvastam a programot is.

flort 2010.05.23. 00:03:19

@török gábor: de döntő csak holnap lesz :)

panelburzsuj 2010.05.23. 00:05:34

Node ...

A képviseleti demokráci eszerint tényleg nem szól többről, minthogy bökjünk rá egy pártra, aztán bízzunk Istenben, és tartsuk szárazon Orbán Viktort?

zoli87 2010.05.23. 00:10:08

@panelburzsuj: Melyik választás szólt eddig többről? 2006-ban amit ígértek az el lett hazudva. Most kevesebb lett ígérve, de az hátha igaz is.

Ordnassac 2010.05.23. 00:23:57

Már többször írtam, hogy a kormányprogramokban szokásos sallanggyűjtemény található meg ismét. Nem véletlen, hogy pl. Bragyova András 1995-ös(!) alkotmánykoncepciójában a kormányprogramról történő szavazás helyett politikai nyilatkozatot nyújtatna be a miniszterelnök-jelölttel.

Ami azt illeti: Gábor, szerinted Lázár napokban tett kijelentése miszerint ez a dokumentum a "következő kormány miniszterelnöki programja", csak egy kommunikációs fogás vagy több van mögötte?

tsimora 2010.05.23. 00:33:52

Ebben a szöveggyűjtemény egy dackorszak kor-dokumentuma. Többet foglalkozik azzal, hogy feltétel nélkül mindenben ellentmondjon az elmúlt kormánynak, mint azzal, hogy mit fognak tenni.

G. Wolf 2010.05.23. 01:04:46

Szerinem ez a dokumentum ha kivesszük belőle a sok "nemzeti" szót, akkor egy tipikus szociáldemokrata populista szöveget kapunk. Keveset foglalkozik a bevételi oldallal ellenben az osztogatási rész nagyon nagyon tág.

Persze ha kiemeljük bármelyiket igen nehéz azt mondtani hogy épp arra miért ne költsön többet a kormány. Viszont mindenre meg amúgy sem lehet költeni.

Mondjuk már csak az önkormányzati választások miatt se hiszem hogy túl sokat akartak volna beleírni arról hogy miből akarják finanszírozni. Ha ezt csak megközelíteni is akarják akkor tutti hogy nem lesadócsökkentés - nem racionális.

Robinzon Kurzor 2010.05.23. 01:12:15

Annyit azonban el kell mondani, hogy az elôttünk levô dokumentum nem más, mint tényleírásokat és kívánságokat tartalmazó kijelentések laza gyûjteménye, amelybôl éppen az hiányzik, ami a szöveget programmá tenné: miképpen jutunk el a jelen helyzetbôl a kívánt célokhoz.

A szöveget ezzel együtt súlyos belsô ellentmondások feszítik, nem ismerhetô fel benne egyértelmû kormányzati koncepció, és teljességgel hiányzik belôle egy világos preferencia-sorrend.

Ordnassac 2010.05.23. 01:30:04

@Robinzon Kurzor: érdemes lenne összehasonlítani ezt a dokumentumot az 1998-assal (ahogy ezt már Gábor is megtette, csak mélyebben), a 2002-essel, a 2004-essel és a 2006-ossal abban a tekintetben, hogy milyen mértékű a "sallangosság" az egyes dokumentumokban.

Mindenesetre sok értelmét a kormányprogram ilyen fajtájú verzióinak valóban nem látom. Egy közjogi kötelezettség, amit le kell tudni, utána el is felejtődik. Ettől függetlenül alkotmányjogilag érthető volt a bevezetése. Hiszen a személy megválasztása előtt szükséges a miniszterelnök-jelölt terveinek ismertetése is, amely jobban megalapozza a OGY döntését, felhatalmazást adva a program végrehajtására. Mint kiderült, ez formálissá vált. Érdemes lesz ezt a közjogilag amúgy jelentős momentumot átgondolni, hogy reálisabb szerepe legyen. Legyen az akár politikai nyilatkozat, akár - utólagos eszközként - a kormány OGY előtti beszámolási kötelezettségének komolyabbá és valóssá tétele, akár más módszer.

Hannibál tanár úr 2010.05.23. 01:42:57

Szerintem hamarosan kezdődnek az orbántakaroggy-tüntetések...

Interlock (törölt) 2010.05.23. 03:48:38

Már a kampány alatt sem értettem, minek ezekről az akárhogy is nevezett programokról ennyit beszélni... Na jó, értem én, per pillanat nincs más téma.

"A programban természetesen feltűnnek konkrétumok is"
Erről meg inkább négy év múlva, múlt időben, amikor már tényleg konkrétumnak lehet nevezni :-)

pnegyesi 2010.05.23. 05:22:53

Abban a pillanatban, amikor nyilvánosságra hozták a jövendő miniszterek névsorát világosan kiderült, hogy Magyarország ismét elszalasztott egy esélyt arra, hogy modern, a XXI. század kihívásainak megfelelő országgá váljon.
Két év múlv szívesen hamut szórok a fejemre, de egyelőre úgy látom, hogy a Fidesz kopott, avittas eszméket hoz el.

Kamee 2010.05.23. 06:08:10

El kezdtem olvasni.

A "Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának" beemelése, és a szavazófülkés forradalom többszöri említése után kezdtem egy kicsit szédülni.

Amikor a súlyos társadalmi és gazdasági válságmegoldás sikeres államainak felsorolását úgy kezdi, hogy Írország, Spanyolország, Portugália, ott már hányingerem volt.

Az utolsó mondat amit el bírtam olvasni, hogy az agyvérzést elkerüljem, az a következő volt:
"Magyarország új kormányának a nemzeti ügyek sikere érdekében fontos feladata lesz megújítani szövetségét a Nyugattal, erősebb kapcsolatokat teremteni Amerikával, és új alapokra helyezni viszonyát a keleti országokkal is, és hazánkat meghatározó szereplővé tenni egy közép-európai együttműködésben."

Most komolyan.... nemzeti ügyek sikere érdekében Nyugat és Amerika kell?
Én azt hittem, hogy a nemzeti ügyek sikere a magyarság összefogásával kell hogy létrejöjjön, nem pedig külső hatalmaknak való "benyalással".

gumimacsek 2010.05.23. 06:59:32

ha jól tévedek, ez az írásmű hivatott bemutatni, merre is akar menni az új kormány
nos, ha tevékenységük 30%-át a szocik üldözése fogja kitenni (mert ca. ennyi a szövegben az ekézés), akkor ritka szép boszorkányüldözéses időknek nézünk elébe... ezért érdemes volt 2/3-al nyerni :-((

Dixi. 2010.05.23. 07:09:17

Aszt hiszem elvesztek a rózsaszínű felhőcskék felhőjében.....:-)
Már bocsánat.....

Mostanában kevés időm van arra h aktuál politikával foglalkozzak..és csak a címlapokon szereplő szalag címeket olvasgatva
Amit mindenki tud....és azt hiszem amit a fidesz erőltet...a kettős állampolgárság....
Amit megadunk....de valójában nem kell senkinek....nem nem azért mert a kisebbségen belüli kisebbséget nem érdekli..hanem azért mert érdektelenségbe fullad....és pl a szlovákok nem véletlenül tiltakoznak....nem szeretnék a trianoni békét felrúgni....és azt hiszem jogos a kapálózás ellene....

II
Martonyi szépen becsempészte egy törvényjavaslatba az állami javak versenytárgyalás nélküli értékesítésének lehetőségét....igaz csak bizonyos esetekben....kiváncsi vagyok ennek a törvényjavaslatnak ki a kedvezményezettje....

III
A P+R parkolok fizetősé tétele....
Azt írták.....őrzötté kell tenni a P+R parkolókat és ezért minimális díjat szedni....És Ez Rogán javaslata....
Azt hiszem ez az elmúlt héten ennyi volt számomra ami fel tűnt.....

nestrot10 2010.05.23. 07:20:24

Bolond Orbán a márciusi kampány lózungjait ismételgeti, még most is...elakadt a lemez! Ezért is hamarosan seggbe rúgja a Nép és a "megbutított" saját szavazói is...
ORBÁN TAKARODJ! ez a jelszó! Már sok helyen hallani, hamarosan a Kossuth tér is ettől lesz hangos ( bár a Fidesz ÁVÓ már nagyon csipkedi magát)

Rá Dios 2010.05.23. 07:20:35

(Oda jutottam, hogy a harmadik kommentemet törlöm küldés helyett. Ti nem veszítetek ezzel sokat, de én igen. Szüleim jutnak eszembe, akik a nyitott ablaknál nem beszéltek politikáról, mert ugye nem lehet tudni, ki hallja.
Talán még legyűröm ezt a fura, elfelejtettnek hitt érzést, de itt van a kisagyamban. Megette a fene, ha Szíjjártók hirdetnek demokráciát.)

Rá Dios 2010.05.23. 07:24:31

@Dixi.:
Martonyi... aki a Baker & McKenzie hazai társalapítójaként a privatizáció - saját szempontjából - sikeres élharcosa volt...

Dixi. 2010.05.23. 07:28:24

@Rá Dios:

Azt hiszem ezt nem kell kommentálni....csak szép csendben össze szedni a motyómat és elmenni......

Nem nem szeretnék.....40 éves vagyok.....nem akarok el menni de azt hiszem szép lassan érik bennem az elhatározás.....sajnálom nagyon ezt az országot...Magyar vagyok itt születtem, éltem.....ideköt minden...de kezdek félni....

Mind1 2010.05.23. 07:37:07

Csak néhány kósza gondolat:

Ha az elmúlt 20 nem ér semmit, akkor ebben a Fidesznek nem is volt szerepe? Ők csak közelről nézték - hogy focihasonlattal éljek.

Milyen forradalomról beszél Orbán? Bevallja, hogy társadalmi rendet akar változtatni? Az látszik a mondókájából a lépéseiből. Amit hirdet az "nemzeti" és "szocialista" nézetegyüttes. Vigyázzunk, nehogy túl közel kerüljön a két kifejezés egymáshoz!!!!

A Fidesz beszél a munka becsületéről. Orbán egy évig be sem nézett a Parlamentbe - a munkahelyére. Deutsch Tamást kivágták az önkormányzati képviselőségből, mert ő arra az egy alaklomra sem talált be a munkahelyére. Ők a Fidesz "arcai" :( elég nagy arcok.

Nem találtam a programban a nagy példaképek felsorolását az ötvenes évekből: amikor megmondták, hogy mit gondoljak, ezrével indultak a koncepciós perek, és nem nagyon lehetett szabadon hangoztatni a központitól eltérő véleményt.

Sajnos ebben a programban - és a Fidesz teljes kommunikációjában több a hátrafelé nyilazás, mint az előremutatás, javaslatok reális célok meghatározása és a lehetséges útvonalak bemutatása.

Az agyatlan igérgetések megmaradtak a kampányból, ahelyett, hogy valaki egy kockáspapírral megmutatná gazdasági guruknak, hogy kevesebből nem lehet többet szétosztani

Na ennyi, mert hagyok másnak is helyet a dohogáshoz - jus murmurandi - amíg még megvan :(

Attila80 2010.05.23. 07:41:57

Szia Gábor!

Nem tudom ismered-e a Wordle.net oldalt. Annyit tesz, hogy egy hosszabb szövegből alkot egy "szófelhőt", amiben a betűméret az adott szó gyakoriságával arányos. Elemzésre ideális.

Példaképpen elkészítettem a kormányprogram szófelhőjét (nem tökéletes, mert PDF-ből nem lehet normálisan kimásolni szöveget, de irányadónak jó).

Itten van a linkje: www.wordle.net/show/wrdl/2078218/_Fidesz_korm%C3%A1nyprogram_2010

Érdekes, hogy a "szociális" kifejezés milyen gyakran szerepel. Érdemes lenne összevetni a baloldali kormányprogramokkal :-))
Hogy az "elmúlt" szó nagy mennyiségéről már ne is beszéljünk, szép példája annak, hogy a program az előző kormányhoz képest határoz meg dolgokat.

Sherpa_1 2010.05.23. 07:49:45

Nos, én tényleg azon vagyok, hogy meglévő kétkedésemet visszafogva próbáljam megérteni, mire is készűl leendő kormányunk. Elolvastam mindent amit el lehetett olvasni. Azon tipródtam ezek után, hogy mégis mi a fene bajom van ezzel az egésszel. Talán csak annyi, hogy ha letakarom a címet és végig olvasom, nem derül ki senki számára sem, hogy melyik országgal is akarják ezt a sok remek dolgot elkövetni. Egy ilyen program mindenhol megállná a helyét, tehát sehova sem jó. Pirézek, Patagónok? Könyörgöm!

kultúrterrorista (törölt) 2010.05.23. 07:52:41

"három domináns eleme: a forradalommal létrehozott új kor, a választói akaratnak megfelelő társadalmi szerződés és a már sokat emlegetett NER"

Eddig harsány retorikai fordulatnak tartottam, és nem érdekelt különösebben, de most már sikítófrászom van ettől a három domináns elemtől. Különösen a forradalom témával. Könyörgöm. Ugyanez volt az angoloknál is. Egy megszokott politikai felállást írtak át a szavazók, mégse forradalmazik senki. Ott egyszerűen normális, hogy egy idő után módosul az alapállás, mert módosult az azt körülvevő világ is. Pont ez a lényege a demokráciának, nem? Szabadon szabható az igényekhez, amikor már ideje van, mindenféle forradalom, felforgatás és hiszi (vér) nélkül. Itt se történt más. Normálisan működik a demokrácia. Pont.
És ez a NER röhej. hogy tetszettek ott elfeledkezni arról, hogy a demokrácia arról (is) szól, hogy nem mindenki ugyanúgy gondolkodik, ennél fogva ne akarjon senki úgy tenni, mintha, mindenkinek kedvezne. Bőven elég, ha tiszteletben tartják a különféle vélekedéseket, igényeket,és nem igyekeznek agyonnyomni. Fölösleges azt a hazudni, hogy mindenki úgy akarja, ahogy az aktuális hatalom.

stratez 2010.05.23. 07:56:19

Az embernek úgysincsenek illúziói: szarból nem lehet várat építeni, az érezhető gazdasági javuláshoz évek kellenek, és főleg kedvező világgazdasági környezet. Ettől függetlenül azért az elmúlt héten kaptunk egy kis kóstolót abból, hogy legalább annak a posványpolitizálásnak vége, ami itt az elmúlt 8 évben zajlott. És ez sem kevés.

is 2010.05.23. 07:59:26

muszáj, hogy feltételezemm, hogy TG ezeket tudja, de akkor miért nem mondja/elemzi?:

- ez a szöveg túlnyomó részt a márciusi. betű szerint. ezt meg kellene említeni, és következtetni kellene belőle.
- főleg, hogy tudjuk, hogy még tegnap is több kulcsember hiányzott a parlamentből, mert ezt gyúrták
- a hírek szerint azért gyúrták, mert bizony nem voltak azonos állásponton

ebből a három adatból én csak azt a puzzlet tudom összerakni, hogy volt másik kormányprogram, csak akkora a belső fejetlenség, kiérleletlenség és működésképtelenség, hogy pénteken este 11 körül Orbán az asztalra csapott, azt mondta, hogy ő ezt ki nem adja, és a márciusi pártprogram megy megint ki. és rohammunkában ezt hozták ki szombat délutánra. aki már volt olyan helyzetben, hogy határidőre kellett valamit megcsinálni, és konzervből rakta össze a végén, az ezt a gyanúmat meg fogja erősíteni.

namost ha ez történt a kormányprogramnál, ami azért tényleg nem a kormányzás kulcsdokumentuma (bárcsak azzá válna, mert árnyékkormány készítené évekig), és volt rá 3-5 hetük, és egyébként nem kerget a tatár, magukat lavírozták ide, akkor mit várunk az igazi kormányzástól? én már nem sokat.

jjulie 2010.05.23. 08:03:43

az első 29 komment nem a lelkes fideszdrukkerek billentyűzetén keletkezett.....

tévednék?

is 2010.05.23. 08:05:43

na végre beugrott ez a NER, olyan ismerős volt. a szovjetek 1918 után csinálták a NEP-et, onnan ismerős. proletárdiktatúra + NEP = forradalom + NER.

2010.05.23. 08:07:07

Nagyon jó ahogy mindenki fröcsög és jósolgat, de szarabb helyzetben és kiraboltabb már nem lehet a nép és a sok rossz közül talán a kevésbé rosszabbat választotta, az ellenzék erre hirtelen a"demokratikusság" védelmezője lett(eddíg miért nem?).

Melyik párt kampányszövege nem volt tele agyatlan ígéretekkel?
Amelyik nem ígért az el is tünt.

Érdekelne hogy kiknek kéne kormányozni és miért ha nem az Orbánéknak?

Mutasson valaki olyant aki hiteles,nem mutyizós, stb.

Ezek a kommentek is pont olyanok mint a FIDESZ volt az ellenzékben -semmi sem jó de helyette nincs más ......

is 2010.05.23. 08:08:55

@jjulie: tévedsz: states lelkes FIDESZ-drukker, és már tőle is csak ilyen védekező kommentek jönnek. pedig 2-3 hete még volt neki 'pofátokat befogjátok büdös komcsik, ez most a mi időnk' mondandójú kommentje is.

flort 2010.05.23. 08:14:27

@jjulie: ??? Szurkolói fórumra tévedtem?

védőanygyal 2010.05.23. 08:16:50

Szörnyü amit müvelt az előző rendszer az oktatással. Remélem az uj kormány nem azért hozza a törvényeit, hogy a 30 éves korára CSAK érettségivel rendelkezők szőke agyatlan picsák taroljank! Azért mert az apja valakinek a "barátja" a lány - apuci szeretőjét megrugdossa, és megveri a város közepén!!!!!!! Ja és 3 év, 780 sex, stb után! Miért nem fogta ez a szőke senki ennek a mocsoknak a farkát 40 évig? Vagy fogta? Talán féltékeny?

jjulie 2010.05.23. 08:19:12

az orbán fotóját és a kormányprogram hírt a milito gólja (góljai) pikk pakk letolták az index fő helyéről tegnap este

az én cinikus lelkemnek ez jól esett

már vagy háromszor bemásoltam erre a blogra az alábbi közel két éve elhangzott mondatokat, (mivel a sajátjaim gengébbre sikerülnak)

"Ebből jövőre nagyon nagy választási siker lehet. Valószínűleg sokáig fognak kormányozni. Nem várok tőlük semmi jót, de nem várok különösebben semmit. Az Orbán-fóbiások mindenféle rémséget vizionálnak, de elfelejtik annak a korszaknak a tanulságait, amikor ő kormányozta Magyarországot. Mit csinált Orbán Viktor? Semmit. Nem változtatta meg Magyarországot. "

és még ugyan onnan:

"Az elmúlt húsz évben milyen intellektuális fejlemények voltak a magyar politikában?

Löketekben volt. Mégiscsak volt fordulat 1989-ben. Volt egy liberális évtized. Nem arról beszélek, hogy ki volt hatalmon, hanem arról, ki volt kulturálisan domináns. Ez nagymértékben megváltoztatta a gondolkodás- és beszédmódot. Jogi jellegűvé tette. Az alapjogi felfogás, ami nyomokban még mindig érzékelhető a magyar politikai diskurzusban, a liberalizmus hozzájárulása."

" Azóta nem történt semmi. A többi csak rutin, meg emésztetlen tradíció, közhely, félelem. Semmi. Ez volt az egyetlen újdonság. A magyar politikai osztály meg olyan, mint amilyennek korábban leírtam, s amilyen mindig volt: vármegyei, járási, szolgabírói nívó; piás, züllött, nőgyűlölő, provinciális, ostoba, népellenes szar. "

Italo Balbo 2010.05.23. 08:23:57

Kormányprogram: Kevesebb kenyér (pszt!), több cirkusz (juhé!)

jjulie 2010.05.23. 08:26:53

@kobalt:

tudtam én hogy van itt fideszdrukker bőven csak, csak csendben pörögnek a fogaskerekek......... melyik verset is kell most elszavalni?

a "kicsit szar jobb, mint a nagyon szar" kezdetű lesz ma a sláger?

silverwol 2010.05.23. 08:31:51

A Wordle-t nem ismertem korábbról, de köszönöm a linket és a tippet!

2010.05.23. 08:32:26

@jjulie: Yessss!! csak úgy vág az agyad .....pedig nincs

is 2010.05.23. 08:37:03

@kobalt: "Mutasson valaki olyant aki hiteles,nem mutyizós, stb."

Bokros Lajos. indult is a választáson.

2010-ben már hiába kérdezgetsz ilyeneket. 2008-ban kellett volna Orbánékat a halál faszára elküldeni a hülyenépszavazásukkal. akkor talán észbe kaptak volna. és ezt én már 2008-ben is megmondtam. a 2008-as hülyeséget szopjuk, és én, aki nem vagyok a birka 82%, én talán szóvá tehetem.

Ramsas Samuilovich Perepiteinikov 2010.05.23. 08:40:17

Elolvastam. Nem találtam benne azokat a konkrétumokat, amelyek szerint az AVH (Alkotmányvédelmi Hivatal - a Nemzetbiztonsági Hivatal új neve) ellenőrzi a posztokhoz kommentelők IP-azonosítóját. Ettől függetlenül mától nem fogok egyetlen nicknevemen sem hozzászólni politikai íráshoz és a magam részéről sok sikert kívánok az új kormánynak és szeretett hazámnak a messze távolból.

jjulie 2010.05.23. 08:41:11

@stratez:

még a végén eljutunk addig a felismerésig, hogy nem magyarországon fogalmazzák a magyarorszéggal kapcsolatos fő elképzeléseket, és nem orbán a felelős, hanem csak a banánköztársagi miniszterelnök, akinek a dolga a rendfentartás?

(na jó egy kis nemzeti szószt is kotyvaszthat közben, ettől nyugton maradnak és boldogabbak a parasztjai, és talán megszavazzák majd megint 4 év múlva)

az a cimkefelhő zseniális, tanulmányozd egy kicsit

2010.05.23. 08:44:01

@is: 1.:Bokros
2.:????
3.:????
4.:?????
egyedül nem megy....vesztes langyos csapathoz szegődött..

"én már 2008-ben is megmondtam"

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 08:45:47

KÖSZÖNETTEL TARTOZUNK VIKTORNAK, MINDENMAGYAROK URÁNAK ISTENÉNEK HOGY MEGÁLLÍTOTTA AZ ÖZÖNVIZET ÉS JÓ IDŐT VARÁZSOLT A SZENVEDŐ MAGYAR NÉPNEK!
HÓDOLJATOK NEKI, NEKI VIKTORNAK A VAKÍTÓ DICSFÉNYBEN RAGYOGÓ ISTENEMBERNEK, MINDEN MAGYRAOK URÁNAK, PARANCSOLÓJÁNAK!

JAVASLOM MINDEN VÁROSBAN ARANYSZOBOR ÁLLÍTTASSÉK E SZENT EMBERNEK, AMI ELŐTT MINDEN POLGÁRNAK NÉGYKÉZLÁBRA ERESZKEDVE KELL LERÓNIA TISZTELETÉT.
CSÓKOLNIA AZ Ő LÁBA NYOMÁT.

bigapples 2010.05.23. 08:46:55

@Rá Dios:
@Dixi.:

Ezt a műrettegés nagyon szánalmas. A Szíjjártó demokrácia félelmetesebb lenne a Szilvásy demokráciánál?

De ha tényleg attól féltek, hogy internetes postok miatt ér egzisztenciális hátrány a még meg sem alakult kormány részéről, keressetek egy web proxyt aztán lehet szidni a Fideszt szabadon.

[nev] (törölt) 2010.05.23. 08:48:37

a leegyszerűbb elemzés szerintem most ez: a fidesz a forint.
a fidesz támogatottsága manapság ezzel a görbével korrelál:

www.google.com/finance?q=HUFCHF

jjulie 2010.05.23. 08:51:08

hallgatott a viktor a kampányidőszakban

most meg hallgatnak a drukkerei (egy két kivétellel)

jól ismeri saját magát meg a zászlóalját....

2010.05.23. 08:51:54

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: Bekadt a lemezed tűje.....ctrl C ctrl v

2010.05.23. 08:53:29

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!:

beakadt a lemezed tűje.....ctrl c....ctrl v

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 08:54:15

@kobalt: mondanivalóm fontos, és hangsúlyos...:-)
vagy azt akarod mondani nem értesz egyet?
adóval rendben vagy?
tagadod a holokáoszt, vagy a kommunizmus (mi az???) bűneit?
vagy csak simán szoci lennél?
nem jósolok neked nagy jövőt az ORBÁNI NAGYMAGYAR BIRODALOMBAN!
javaslom amíg teheted menj ausztráliába.jobb mint a börtöncella.

jjulie 2010.05.23. 08:55:36

@bigapples:

inkább valami lelkesítő verset próbálj találni (ma eléggé ráérek, szeretnék jól szórakozni)

kíváncsi vagyok mennyi idő alatt tér magához a kórus

jjulie 2010.05.23. 08:59:16

jelentem: még mindig a milito uralkodik az index fő helyén (több mint 10 órája)

(a viktor a programjával kb 1 órát kapott)

varasd 2010.05.23. 08:59:16

A tisztánlátás joga, avagy tud-e, akar-e változtatni a Fidesz a korábbi gyakorlatán.
altnyil.nolblog.hu/archives/2010/05/23/Orban-program_es_nyilvanossag/
Nagy kétségeim vannak...

2010.05.23. 08:59:40

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: ne jósolgass és ne javasolj..mert leszarom

Idet 2010.05.23. 09:00:09

@bigapples: Így is szabadon teszik, csak úgy megszokták a rettegősdit, hogy már hiányzik a napi adag

Idet 2010.05.23. 09:01:43

@jjulie: Majd aztán Panelburzsuj jól lecsesz, mint tegnap engem.

Idet 2010.05.23. 09:03:04

@kobalt: Ugyan, hagyd! Van, aki imádja, hogy nyilvánosan menjen el az esze.

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 09:05:22

@kobalt: emberi tulajdonság, amit mindíg újra és újra bizonyít a történelem.
végülis a bajuszos osztrák festő is csak békét , jólétet meg munkát ígért a németeknek nemde?

én annyit mondok, jobb félni mint megijedni...nameg mindenki azt kapja amit megérdemel (mármint pl. a magyar nép is)

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 09:06:11

@Idet: annyit mondok, hogy azért legalább az első köztéri orbán szobornál kezdjetek gyanakodni:-)

bigapples 2010.05.23. 09:06:23

@is: Lol, mikor elolvastam a program előszavát az jutott eszembe, hogy olyan, mintha a legvégén még gyorsan odafirkantottak valamit a mű elejére, mert késésben voltak. Aztán most látom az mno-on, hogy Orbán kint szurkolt Madridban a döntőn és összeállt a kép.

A kampány során a szocik egyfolytában a program hiányát mantrázták, talán tényleg elhitted, hogy most egy komplett, forintra lebontott tervet fogunk látni a Fidesztől? Valami őszödi kormányprogramot mielőtt még felállt volna a kormány és megtörtént az átadás-átvétel?

Szerintem ezt rakták össze, de nem 3-5 hét alatt, hanem az utolsó pár napban lett összeollózva. Készülnek a kormányzásra, a kormányalakításra, több törvényt már tárgyalnak, erre a nyilatkozatra, amely kormányprogram néven fut, ennyi jutott. Nincs sok jelentősége. Várjuk meg a konkrét lépéseket. Az elmúlt évek arról szóltak, hogy Gyurcsány 1-2 havonta új programot hirdetett, amiből nem lett semmi. Legalább azt várjuk meg, hogy megalakul a kormány, mielőtt temetni kezditek lol

jjulie 2010.05.23. 09:11:16

@Idet:

láttam, kihúztad a gyufát nála, (vagy csak te voltál az utolsó csepp a pohárban....)

azért én nagyon szeretem a fogalmazványait, legtöbbször jobban, kulturáltabban fogalmazza a mondandómat mintha én tenném, nagyon földön van a lába, sokoldalúan, testközelből ismerheti azt amiről írni szokott

2010.05.23. 09:11:36

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: Köszi Próféta....

most megnyugodtam

jjulie 2010.05.23. 09:15:12

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!:

nem csak azt igérte a festő: egyebek mellett konkrétan háborút, és a zsidók elhessentését is igérte a munka meg a jólét mellé, mire jól megválasztották szabad választásokon....

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 09:17:38

@kobalt: hogy komolyat is mondjak, a diktatúra szele már látszik a programból.

mert az mondjuk egy dolog meg valahol jó is hogy rendőrség, hatóság..stb.
csak éppen az okokat nem szünteti meg, ami a szegénység, munkanélküliség, a cigók helyzete, ebbe beleértve nemcsak a szegénységet de a piacképtelen munkaerejüket.

mert rendőrséget, adórendőrséget meg egyebeket erősítgetni az könnyen megy, de munkahelyet teremteni, meg a szegénységet megszüntetni az nem sokaknak sikerül még a világ gazdagabb felén sem...

úgyhogy én már most fogadni merek hogy egyre nagyobb lesz a nyomor, és emiatt egyre durvább lesz a rendőr és hatósági terror, aztán majd amikor a jobbik meg a gárda emiatt pattogni kezd akkor tele lesznek a börtönök politikai foglyokkal, és már el is indul az ördögi kör.
még szerencse hogy a magyar nép birka ugyan de a totális diktatúrát nem sokáig tűri, csak nehogy előbb legyen fegyveres konfliktus a szomszéd országokkal.

jardel 2010.05.23. 09:18:12

@is: 8 évük volt rá. Egyébként érdekes felvetés, nem tartom elképzelhetetlennek.

jjulie 2010.05.23. 09:19:18

@bigapples:

a várakozás közben a sirhelyet, meg az ásótkapát lehet keresgetni?

jardel 2010.05.23. 09:19:36

@jjulie: azért annyit ismerjünk el: Militio legalább nem azért nyert, mert szar volt az ellenfél és már senki nem bírta nézni a játékát.

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 09:19:38

@jjulie: ez kicsit bonyolultabb volt, olvass utána.
a kicsit elcsalt választáson még szó sem volt háborúról,
jólét, munka az volt az ígéret, aztán az tény hogy a zsidók voltak megnevezve mint bűnösök.
az analógia ugyanaz, most a szocik, meg az un. komcsik (kik is ezek) a fő ellenség, nameg aztán az állítólagos adócsalók, meg úgy általában mindenki aki nem hódol be, így van ez mindíg.

jjulie 2010.05.23. 09:22:50

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!:

tévedsz: a szegénység és a munkanélküliség nem lesz megszüntetve, sem itt sem máshol

ezek olyan dolgok, amik kellenek

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 09:28:13

@jjulie: hát nemtom, van ahol sikerült,
és ott nem a fegyveres hatóságokat erősítgették csak.
ugyanis ahol rendőrrel meg adóhatósággal lehet csak rendet tenni ott előbb utóbb balhé lesz.de majd meglátjuk.
ezutóbbinál szép az elv, csak arra nem ad választ miért kénytelen sok ember minimálbéren meg a fekete gazdaságban dolgozni?de erre persze nincs válasz, csak a büntetés.

a kedvenc témám azonban a "kommunizmus" bűnei dolog.
a kommunizmusnak nincsenek bűnei, az csak egy eszme ráadásul szép is.
bűnei mondjuk sztálinnak, ceausescunak, kim ir szennek ..stb.vannak, voltak.egy eszmének sosincsenek,
mert ilyen alapon a kapitalizmus és a fogyasztói társadalom a legbűnösebb mert az nem embermilliók de az egész emberiség és a föld létét fenyegeti ugye.
na ezzel csak azt akarom mondani, hogy az ilyen eszmei gondolatrendőrség a leginkább orwelli szörny-diktatúrához vezet.

[nev] (törölt) 2010.05.23. 09:29:27

@gumimacsek:
szerintem is ez a probléma, hogy ez egy ellenzéki választási program, és nem valódi kormámyprogam.

Idet 2010.05.23. 09:30:59

@jjulie: Az a helyzet, hogy ezelőtt is irkáltunk egymás kommentjeire, és az volt a benyomásom, hogy, ha nem is kedvel, nincs semmi baja velem. Tegnap azért ez durva volt, tulképpen kicsit cifrázva, kicsit bő lére eresztve, de gyakorlatilag lehülyézett.

Az oroszlános limkjét elolvastam, és abból nekem, szegény unatkozó vénasszonynak az jött le, hogy az új hím érkezése a csapatba, és ennek kapcsán az előző alom megölése speciális eset; az új alom kölykeit a csapat a "legnagyobb kockázatok" árán is megvédelmezi. (Idézet onnan)
Tehát, a kicsinyek, vagyis a csapat továbbélése az egyik ok, ami akár pusztulással is végződő harcot indukálhat.
Azt tudtam, hogy a házikandúr is elpusztítja a kölyköket néha, még a sajátjait is, de azt láttam, hogy az anyamacska milyen elszántan védelmezi őket, meg is futamítja a kandúrt, ha az nem túl erős hozzá képest. Egy angol filmből meg azt láttam (elvadult macskacsaládot "kameráztak" be), hogy az anyamacska "segítői", kvázi a "nagynénik", akik elléskor vigyáznak rá, távoltartják a kandúrt és más illetéktelen "személyeket", sőt elrágják a köldökzsinórt!, milyen hevesen kelnek az anyával együtt a kicsik védelmére.
Persze az oroszlánok nem macskák.
Még a farkasoknál is csak akkor ölik meg a fajtársat, ha két csapat kezd el harcolni, és, hogy úgymondjam (ill. a link mondja), elszabadulnak az indulatok.
Nna. Bocs, de ez kikívánkozott.
A fajtársak szíre-szóra való megölése csak az emberre jellemző. Nem én mondom, minden etológiai tankönyvben benne van, a fiaméban is, aki vadgazda-mérnökire jár Gödöllőn.

G. Wolf 2010.05.23. 09:31:25

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!:

Eléggé borúsan látod a jövőt... Én teljesn esélytelennnek érzek Európa közepén, az Európai Unió keleti felén BÁRMILYEN fegyverese konfliktust bármely szomszédos állammal.

Nem a program ami esetleg diktatúra fele hajt. Meg ebből nem is látszik - szeirntem - semmi. Sokkal inkább ha már diktatúrával akar az ember ilyesztegetni majd a válaszótkerületek átrendeződése (pl két balos körzet összevonása és akkor csökken a balos képviselet) vagy az Alkotmány modosítása (aminek szerintem sok értelme nincs. - és azt meg kifejezetten elvetem hogy bármilyen vallási dolog belekerüljön, leszámítva hogy az állam és az egyház külön van és pont).

Am fentebbi kommentemben is azt írtam hogy hiányolom a bevételi oldalt.

Viszont ha megnézitek a programot részint rendszeresen szoicalista liberális ként emelegeti az előző kormányt (és ha nem siklottam át felette) akkor Bajnairól egy szót sem említ - nem nevesíti.

Meg ami érdekes még számomra hogy már két miniszer (vagy több?) is kijelentette hogy valamely elődjével szímpatizál (Pintér - Gergényi; illetve Martonyi barátjának nevezte Balázs Pétert). Szerintem az ilyen kijelentések sokkal inkább előremutatóak mint a fentebbi program - ha nem szimpatizálni az általa vitt politikával talán nem is mondaná (diplomáciában különösen ha valakit az ember barátjának nevez az eléggé egyértelmű azonosulás vele).

jjulie 2010.05.23. 09:33:35

@jardel:

a német foci a bayernal együtt szar, mindig is egy fantáziátlan dolog volt, az összes trófeája ellenére

persze az erőfocit sokan szeretik...

a német foci középszerű iparosok focija, akik a puszta "lógjon ki a beled"-re esküsznek, és persze van akinek ez a katarzis....nekem a milito második gólja előtti csel....meg a brazilok, a kaka, a messi, a ronaldinho, játéka és föleg a játékuktól elválaszthatatlan mosolya ...........szemben az oliver kahn jól ismert arcával

bigapples 2010.05.23. 09:36:11

@jjulie: Jullie, ahogy kivettem a kommentjeidből, vállalkozó vagy. Én nem tudom, hogy neked az utolsó 5-6 éved hogyan sikerült, én magam körül azt láttam, hogyan rohad le az ország, a gazdaság, a kis és középvállalkozások a szoci kormányzás következtében. Hidd el, nagyon sokan vagyunk, akiknek nagyon hosszú volt kivárni ezt a 8 évet, különösen az elmúlt 4-et Őszöd után. Én nem a kolbászból font kerítést várom, hanem a jó kormányzást. Tudom, hogy a 2011-es költségvetés elfogadásáig nem lesz számottevő mozgástér a kormány számára, hogy szignifikáns változásokat indítson el. Ha Te elhitted a szoci mantrát, hogy a Fidesz beígérte a Kánaánt, hát keresd csak a kapát, ásót. Sok értelme nincsen szerintem, de lehet, hogy jobb lesz tőle a vérnyomásod és ez is valami.

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 09:38:48

@G. Wolf: a diktatúra nem egyből alakul ki hanem folyamatosan,
és sokféle van, nyilvánvaló 2010-ben az EU-ban esélytelen egy teszemazt észak_koreai típusú (bár az máshol is).de mint látod a magyarok egy arra "alkalmas" korban sem tűrték sokáig rákosit.
esélyes viszont egy félig meddig nyílt diktatúra, amolyan tekintélyelvű állampárti.
ha megnézed mondjuk kazahsztánban, üzbegisztánban vannak hasonlók, mondjuk errefelé még szoftosabb lenne.
talűán a belorusz a legjobb példa...
a lényege az hogy amíg jó szolgáló vagy addig vannak lehetőségeid, és ha nem tetszik elmehetsz, nem bántanak, néha meg-meg verik az ellenzékieket meg börtönbe zárják ,
de pl. halálbüntetés sincs, meg nem kalasnyikovozzák halomra az embereket..
ez is diktatúra, nem mindíg a sötáét sztálini meg hasonló dolgokra kell gondolni.

és a fidesz tipikusan ilyen:
amíg behódolsz és azt mondod amit hallani akarnak addig jó polgár vagy, kaphatsz munkát vagy segélyt, csak maradj nyugton és csendben, ne zavard a nagy embereket-
debrecenben ez megy, meg lehet élni pozitívan is amúgy

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.23. 09:40:00

Szómágia ezerrel, mint ahogy várható is volt.

Idet 2010.05.23. 09:40:06

@jjulie: És még (ez is OFF): amikor még nem voltam unatkozó, hülyeségeket szentenciázó vénasszony a szemében, akinek a csacskaságait fárasztó számára elsöprögetni, azt írta egyszer, remélem, jól emlékszem, mert megint megkapom a magamét, hogy dolgozott a mezőgazdaságban, tehát tényleg van fogalma arról, amit ír. Ellentétben, ugye, velem...

flort 2010.05.23. 09:40:10

@jjulie: pláne, hogy a bajorok képesek az egyik játékosukat Schweinie-nak becézni. Bár, itt is elő szokott fordulni egy malaczka.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2010.05.23. 09:41:01

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: ugye csak megjátszod, és valójában nem vagy ilyen hülye? nyugtass meg, kérlek.

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 09:42:45

@holex: mindannyian csak szerepeket játszunk, tudhatnád:-)

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.23. 09:43:19

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: A kommunizmus nevében elkövetett bűnök vannak, nem is kevés. Lehet szemantikázni, de sok értelme nincs, csak mellébeszélés. Igaz, Herényi óta azt is tudjuk, hogy a kommunista rendszer áldozatai általában maguk tehetnek a sorsukról…

[nev] (törölt) 2010.05.23. 09:45:26

@jjulie:
szerintem nem az a lényeg, hogy milyen a foci, hanem az, hogy legyen valamilyen.

szóval az összes magyar párttal az a baj, hogy egyszerre akarják szocialisták lenni, és nemzetiek. nem lehet egyszerre a rászorultakat is támogatni, meg a rátermetteket. demokráciát feltételezve ebből elég világosan kijön az, hogy az államnak, és a közintézményeknek a rászorultakat kell segítenie, magyarán balos állam kell. viszont ezt az egészet ellensúlyoznia kell valaminek. és ezek a helyhatóságok, és az unió. annak kell jobboldalinak lennie. baloldali kormány, jobboldali önkormányzatok. szerintem ilyen lehetne a valamilyen.

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 09:49:26

@Tomeczek: minden társadalmi rend nevében követtek el bűnöket, és meg merem kockáztatni hogy a kapitalizmus járt / jár ma is a legtöbb áldozattal..
tulajdonképpen a két nagy világháború, de pl. az usa összes háborúja (korea, vietnam, irak, afganisztán..stb) is a kapitalizmus bűne, de rengeteg népirtás, vagy a mai éhezések nyomor a világban az is.
és ezek csak az ember áldozatok, mert az meg ócska közhely hogy a földet a modern fogyasztói társadalom pusztítja el, szóval ennyi.

persze mondjuk a kapitalizmus is változik, nameg az is csak egy eszme, a demokrácia is szép amúgy papíron csakúgy mint a kommunizmus, csak éppen soha egyik sem valósult meg, csak emebrek csináltak valamit a nevében több kevesebb sikerrel.
ezzel azt akarom mondani hogyha mondjuk leírjuk hogy rákosi vagy kádár konkrétan mit csinált, azt el lehet ítélni,
de hogy a kommunizmus bűnei az a gondolatrendőrség és agykontroll kategória.

meg ha már itt tartunk, szerintem az elmúlt 20 évnek sokkal több áldozata van mint kádár 30 évének!!!

LeiterJakab 2010.05.23. 09:52:17

Lemaradtam volna valamiről? Már hónapok óta kormányoz az Orbán-kormány, és az "ennél nincs lentebb" szintjét is alulmúló, katasztrofális teljesítményt nyújt? Ha így van, akkor jogos a sok kritika és fröcsögés.

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 09:53:36

@LeiterJakab: lemaradtál, mert még nem is kormányoz hivatalosan, és semmit nem nyújtott:-)

jjulie 2010.05.23. 09:55:16

@bigapples:

93 óta élek abból amit másoktól közvetlenül el tudok nyerni, és nem is tervezem másképp.....

az én neveltetésem középpontjában "a politikusok a lehető legnagyobb bajkeverők" köré szerveződött a hatvanas években, amire a két végigélt háború tanította a nagyszüleimet, majd a saját tapasztalataim a létező szocializmusban, meg az utóbbi 20 évben

aki egy politikusért lelkesedni képes, az nekem úgy, ahogy van, gyanús, és bizony le is nézem ezért, itt meg néha le is írom mindezt

ha látok valakit aki politikusért lelkesedik azonnal az ugrik be, hogy ez az ember nem aljas dologra készül e vajon?

G. Wolf 2010.05.23. 09:55:21

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: Értem mire gondolsz, csak nem látok rá semmi esélyt. Ha már nagyon erősködni akar az ember akkor legfeljebbb valami Olaszországhoz hasonló rendszer, de az se diktatúra (vagy USA-ához hasonló, de az se diktatúra csak épp nagoynnagyon erős hatalma van az elnöknek).

Szerintem akkor beszélhetünk elsősorban diktatúráról ha nincs mód demokratikus módon elzavarni az adott vezetést, ha a választók meg vannak félelmlítve, nem titkos nincsenek mindenkire érvényes feltétlek (hanem politikai alapon megosztódnak).

Ne érts félre nem akarom elvakultan védeni a nemsokára induló Fidesz kormányt, de azzal ha diktatúrát vízionálsz én nem tudok egyetérteni. Megkockáztatom (bár ennél a kijelentésnél már erősek a kételyeim) de még egy Jobbik se akarna nyílt diktatúrát - lásd Haider féle párt Ausztriába, hatalomra kerültek és maga a demokratikus berendezkedésen nem változtatott.

Weimárral meg lehetne párhuzamot vonni csak kevés a valódi konkrétum a valódi párhuzam; talán abba ki is merül hogy voltak demokratikus választások. De részint a Fidesz már bizonyította hogy képes lemondani a hatalomról (2002), másrészt pedig eddigi retorikájában nem fordult egyetlen kissebbségi csoport ellen sem, és a demokratikus intézményrendszert sem vitatja alapjaiban (bár hibáiról beszél, de ha megnézed az alkotmánybíróság is beszél hibákról van egy 2005-ös AB határozat ami a választókerületekről szól, hogy át kell szervezni mert nem valósul meg a szavazatok egyenlő súlya - szóval ennek változtatása [kérdés hogyan] pont hogy a demokratikus egyensúly helyreállítása LEHET).

LeiterJakab 2010.05.23. 09:58:27

@jjulie:

"93 óta élek abból amit másoktól közvetlenül el tudok nyerni, és nem is tervezem másképp....."

"ez az ember nem aljas dologra készül e vajon?"

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 10:02:06

@G. Wolf: én nem vonok párhuzamot weimarral mivel más a nép a kor és a társadalmi szitu.
az usa meg olaszország teljesen más, valahol az usa is érdekes, mert nem nagyon van választási lehetőség, 2 párt van, de ott legalább már kialakultak a törvénykezésben meg a szokásokban olyan fékek amik miatt nem lehet baj.

még egyszer írom, a gond az hogy ha a diktatúra szót kiejti az ember rögtön mindenki sztálinra meg hitlerre gondol, de ez nem áll meg.
mondom: a belorusz a legjobb példa, ott se halálbünti, se kalasnyikor, még választás is van, meg szabadon el is lehet menni, csak éppen az történik amit lukasenko mond, ha tüntetsz akkor jól megvernek...

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 10:07:09

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: még annyit amúgy hogy az usa is tud igencsak diktatórikus lenni, mást ne mondjak igencsak durván elbánnak pl. a háborúkat ellenzőkkel, irak, afganisztán, ugyanúgy mint anno a koreai vagy vietnámi háborút ellenzőket is szépen komcsinak kiáltották kis és tönkretették meg börtönbe zárták.
az usa tulajdonképpen politikailag egy puha diktatúra, viszont gazdaságilag a világ egyik legliberálisabb országa és valahogy emiatt nem olyan durva.

Idet 2010.05.23. 10:07:58

Szervusztok, én megyek a Balatonra házat takarítani és vizet nyitni. Mindenkinek jó politizálást! Levezeti az indulatokat...

agentT 2010.05.23. 10:07:59

Eddig abban a hitben éltem, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere kifejezés valami egyszerű PR kommunikációs fogás.
Rá kellett döbbennem, hogy nem.
Orbán egészen komolyan gondolja ezt az új rendszer - dolgot.
Alapvetően meg lesz változtatva minden, de minden.
Pár nap telt el a Parlament megalakulása óta, de már átírták a választási törvényt, csökkentették az országgyűlés létszámát, Trianon nap születik, stb. stb. stb.
Pillanatokon belül kivágják Simort, átszabják az önkormányzati rendszert, gigahivatalokat hoznak létre... adok neki egy évet, és SEMMI nem úgy fog kinézni, mint most.
Egy ideig lehet mondani hogy refomok zajlanak, de Orbánék meg sem próbálják ezt kommunikálni.
Azt gondoltam hogy azért, mert a reform szót erodálták a bolsik nyolc év alatt. Nem.
Orbán egészen pontosan tudja, hogy amit véghez visznek, annak a hatására MINDEN meg fog változni.
Az pedig nem reform. Lehet mondani hogy forradalom, mert az emberek azt könnyebben megértik, mint azt hogy teljes paradigmaváltás.
A forradalommal kapcsolatban egy téves bolsi felfogás, hogy az valami véres-szaros, lövöldözős felfordulás.
1990 környékén pl. megjelentek a CD-k a piacon, és egy év alatt felülírták a bakelitkorszakot. Oszt ennyi.
Orbán pontosan tudja mit akar, hülyeség hogy csak ötletelnek a fiúk. Nagyon pontosan tudja, és koherens elképzelései vannak. Továbbá végtelenül elszánt. Itt nem lesz viccelés a következő négy évben.

Nem szeretnék értékítéletet előzetesen megfogalmazni, de ha jön a vihar hát jön... rosszabb nem jöhet, mint az 1990-2010 közötti rendszer.

Az szerintem sem túl szerencsés. hogy az NBH új neve AVH, de ha jól emlékszem, a hiperdemokratikus Német Szövetségi Köztársaságban is alkotmányvédelmi hivatalnak hívják a belső elhárítást. Ha nekik jó, nekünk miért nem?

xxxxxxxxxxxxxxx

A mai napom jól indult, hogy betévedtem ide.
Azt olvasom fentebb a kommentekben, hogy a rettegők már csomagolnak, annyira félnek a diktatúrától, hogy indulni készülnek immár húsz évnyi rettegés után tényleg.
Fiúk, lányok, kit vigyek ki a Keletibe? Kit vigyek ki Ferihegyre? Akár Hegyeshalomig eljutni is szívesen segítek...

sárkányfő 2010.05.23. 10:08:17

@panelburzsuj:
:)
+1

Az ember azt hinné - ha nem lenne már rég cinikus - , hogy egy kormányprogram eredettörténete valahogy így néz ki:

1. Van egy párt. Ahogy kell, vezetővel, tagsággal, és szakmai fórumokkal, műhelyekkel, stb.
2. A párt szakmai műhelyei a nemzet felemelkedésének lázában égve folyamatosan gyártják jobbnál jobb szakmai koncepcióikat, vízióikat, és persze konkrét, kidolgozott programjaikat ütemtervekkel, költségvetésekkel, célokkal és eszközökkel, mindennel.
3. Eme tervezeteket folyamatosan a szakma és nyilvánosság próbájának teszik ki, és így csiszolják azokat tökéletesre, és alakítanak ki végleges és egységes álláspontot. (De ha mégsem, legalább a belső műhelyekben csiszolják titokban ahogy tudják)
4. Ezek esszenciájából épül fel a választási program összes szakmai fejezete.
5. Ha a párt nyer, akkor a választási program kormányprogrammá emelkedik, persze az aktuális politikai-gazdasági-társadalmi helyzethez igazítva, és tovább konkretizálva határidőkkel, számokkal.

Ha az adott pártnak minderre 8 hosszú éve volt, szakértői ezért a melóért fizetést is vettek fel a parlamentben, továbbá évek óta nyilvánvalóan nyerésre áll, akkor mindezt no pláne megteszi. Nem csupán nemzeti elkötelezettségéből fakadóan, nem csupán szakmai kötelességből és hogy megdolgozzon a felvett fizetésééért, de a józan eszére is hallgatva, hiszen nyilván mindezt sokkal nehezebb a nulláról felépíteni, miközben rászakad a bürokrácia terhe is.

Csak nem tévedésben vagyok? :)

Gábor! Normális országokban (pl. Skandinávia, Benelux államok), ez hogy megy?

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 10:11:05

@agentT: a nagy szólamoktól meg trianon napoktól még nem lesz a több millió embernek munkája, meg a szegénységi küszöb körül-alatt meg mélynyomorban élő kb 6-8 millió embernek jobb élete.
márpedig ez mindennek az alfája és omegája öregem, a többi az rizsa a nagy nemzeti együttműködés is.

Robinzon Kurzor 2010.05.23. 10:11:37

@Ordnassac: Jaj, bocs, kimaradtak az idézőjelek. ;-)

Amit írtam, az Orbán egy korábbi beszédéből való, az 1990-es kormányprogram országgyűlési vitájából.

Szerintem ízleljük meg minden szavát ennek az igen alapos kritikának -- aztán csodálkozzunk, hogy 20 év is kevés volt számára, hogy a saját mércéje szerinti kormányprogramot tegyen le az asztalra.

Tehát mi a probléma Orbán szerint:

"Annyit azonban el kell mondani, hogy az elôttünk levô dokumentum nem más, mint tényleírásokat és kívánságokat tartalmazó kijelentések laza gyûjteménye, amelybôl éppen az hiányzik, ami a szöveget programmá tenné: miképpen jutunk el a jelen helyzetbôl a kívánt célokhoz.

A szöveget ezzel együtt súlyos belsô ellentmondások feszítik, nem ismerhetô fel benne egyértelmû kormányzati koncepció, és teljességgel hiányzik belôle egy világos preferencia-sorrend."

Szóval?

agentT 2010.05.23. 10:13:40

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: Én nem is vártam, hogy már a kormány megalakulása előtt munkahelyet teremtenek Viktorék egymillió embernek.

[nev] (törölt) 2010.05.23. 10:15:07

@bigapples:
már kivártad azt a 8 évet. és akkor most mi van. mehetsz pályázni, és sorba állni a nokiás dobozokért. amit nem a szocik osztanak, hanem a nácik. ennyi a változás. meg az, hogy a fidesznek lényegesen nagyobb klientúrája van, legfeljebb nem olyan mohók, mint szocialisták. a fidesz gazdaságpolitikája ugyanolyan unfair, mint amilyen az mszp szociálpoliitkája volt. és a párthívek egyiket, vagy a másikat nem akarják meglátni.

sárkányfő 2010.05.23. 10:17:16

@bigapples: ez komoly? Orbán Madridba utazott a foci miatt? Akkor jó. Ha így ráér, akkor minden rendben, ezek szerint már nincs semmi dolga. Gyakorlatilag kész kiforrt megoldásai vannak az ország felvirágoztatásásra...

@Attila80:
nice work! :)
Az "elmúlt" szó nagyobb, mint az "egészségügy". Az oktatás, cél, jövő, EU, euró, munka, felelősség szavakat meg nem is látom :)

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.23. 10:17:37

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: Még nem is alakult meg a kormány, de már azt várod, hogy miért nem javult meg 6–8 millió ember élete? Egy fél pillanatig gondolkozzál már el arról, amiről beszélsz!

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 10:18:06

@agentT: én viszont éppen arról beszélek hogy látszat ez a nagy változás.
azt akár te vagy én is le tudjuk írni hogy legyen trianon nap, meg vegyünk fel még 2000 rendőrt, meg adóellenőrt, meg büntessünk ezt meg azt ésatöbbi.
ez megy bárkinek, bár elismerem némelyik nehezen:-)
ez csak néhány mondat a törvényben.

de mondjuk az adócsökkentés (ez is már ugye nem is olyan egyszerű a csontvázak miatt), meg a gazdaság beindítása, meg az 1 millió munkahely (mostmár 10 év alatt, ja eddig gyorsabban ígérték), meg a szociális biztonság, persze.
na amikor ezekből lesz valami akkor tapsolok.
márpedig a nép emiatt lázad majd és fogja elzavarni őket 4 év múlva ha nem érzi a jobbat.

agentT 2010.05.23. 10:22:06

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: Egy dolog felől nincs kétségem. A nyolc év szerencsétlenkedés után Viktor és a csapata neki fog menni az általad felsorolt témáknak, mindenféle erkölcsi skrupulus, vacakolás, önbizalomhiány, tökölés nélkül.
Ha összejön nekik a felsorolt problémák megoldása, vagy legalább a megoldások elkezdése, akkor jó.
Ha nem, jön a Jobbik.

Én meg csak egy kávét kérek.:))

Ordnassac 2010.05.23. 10:25:10

@Robinzon Kurzor: így már más a leányzó fekvése. El is csodálkoztam, hogy mióta írsz te kalapos ű-vel...

Azóta rájött (1990-ben talán még nem tudhatta), hogy ennek a dokumentumnak egy formális közjogi szerepen kívül semmilyen jelentősége nincs. Legalábbis a realitás ez.

Ordnassac 2010.05.23. 10:29:41

@Tomeczek: én ennek az egész tagadósdinak a büntetőjogi szankcionálását (előjeltől függetlenül) óriási baromságnak tartom.

A célját nem fogja elérni, nem is érheti el. A büntetőjog (sőt, merem azt állítani, hogy a jog) erre rossz eszköz. Jogtudományi tanulmányok során a büntetőjogi stúdium elején elmondják, hogy a büntetőjog az "ultima ratio", azaz az utolsó megoldás és csak akkor akkor használandó, amikor tényleg nincs más enyhébb és hatékony eszköz. Szerintem van és az nem jogi.

allnitelong 2010.05.23. 10:29:59

Gábor, egy technikai tipp, ha egy szó előfordulásának a számára vagy kíváncsi egy szövegben. Kimásolod word-be a szöveget, az adott szót kicseréled egy tetszőleges másikra (Ctrl + h kombináció), ekkor kiírja, hogy hány csere történt. Az 1998-as programban a polgár szó például 163-szor fordul elő.

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 10:30:21

@agentT: és egyáltalán nem mellesleg szerintetek miért a választási törvény a legelső amihez hozzányúltak, meg a határon túliak állampolgársága és VÁLASZTÓJOGA????
A csavar ott van hogy a parlament kisebb lesz, ez jónak tűnik, de vissza is üthet, a választási törvényt meg majd úgy módosítják hogy az csakis a fidesznek biztosítsok korlátlan hatalmat, és lehetetlen legyen más pártnak nyernie mondjuk 4 év múlva.K van ez találva jól, ez talán a lappangó diktatúra legjobb előjele.

jjulie 2010.05.23. 10:31:12

újabb helyzetjelentés: a milito visszacsúszott orbánnal egy magasságba az indexen.....

szóval, most a 104. kommentig még mindig erőtlen a fideszkórus, "adjunk nekik időt" fohász a legerősebb reakció a kormányprogram láttán.....

panelburzsuj 2010.05.23. 10:40:50

@Tomeczek:

Lehet, hogy te nem veszed észre, de a "külső szemlélő" számára azonnal feltűnik, amikor az értelmes érvelésből valaki hirtelen átesik a kényszeres csúsztatásba.

Nem arról szólt az általad megcibált kommentelő, hogy miért nem virágzottunk fel pár nap alatt, hanem hogy a kormányra készülődő társaság eddigi produkciója alapján reális várakozás-e, hogy a remélt javulás bekövetkezik a homályosan ugyan, de mégis körvonalazott időtávlatokban.

Az eddigi kommetek azt mondják, hogy ha van a Fidesznek valami máig rejtegetett csodafegyvere, akkor még leheta dologból valami. De ez a "kormányprogram", ebben a formában semmiféle reményre nem jogosítja fel az országlakosokat, mert ez a "program" egy hányevetin összeollózott fércmű, amita kétharmados hatalom tudatában pimaszul az ország képébe dobott a beterjesztő: nesztek, annyit sírtatok a programért, hát ittvan, la!

Szóval lehet reménykedni abban, hogy a szocik teszefosza romlottságánál rosszabb már nem jöhet, de semmiképp se ez a program az, ami ezta reményt táplálja.

LeiterJakab 2010.05.23. 10:41:42

@Ordnassac:

Egyetértek, erre semmiképpen nem a büntetőjognak kellene a válasznak lennie. Az előző kurzus kierőszakolta, a visszavonása nem lenne szerencsés (könnyen barnás színezetű interpretációkat költenének hozzá). Így legalább az egysíkú, relativizáló, "diszkriminatív" szemléletmódot tompították a szabályozásban.

jjulie 2010.05.23. 10:45:26

@panelburzsuj:

a nemzeti szósz nagyon laktató, pláne a magyar

[nev] (törölt) 2010.05.23. 10:46:09

@agentT:
nem is olyan régen meg lett igérve, hogy borsodban két hét múlva rend lesz.

kep.index.hu/1/0/145/1456/14566/1456603_55f23939b1f1e1f1f1abe4998272e71a_wm.jpg

és mi lett helyette: árvíz.

kep.index.hu/1/0/147/1472/14720/1472005_e6c877921481937e557a7c38bc262971_wm.jpg

az álmoskönyv szerint se érdemes nagyot hazudni.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.05.23. 10:47:11

Aki tud olvasni a sorok között, azért talál kapaszkodókat a szövegben. Az "új selyemút" alighanem a záhonyi logisztikai központ fejlesztéséért küzdő lobbicsoport számára lesz hivatkozási alap. Az energia- és pénzügyi szolgáltatók versenyhatósággal és szigorúbb felügyeleti ellenőrzéssel való fenyegetése szintén egy új helyzet vagy alku kialakulásának lehet a hivatkozási alapja. Azt hiszem, hogy ez a kormányprogram inkább a kormánypárti képviselőknek készült miheztartás végett, nem pedig a nagyközönségnek, és végül is ez a funkciója, ennek alapján szavaznak majd a parlamentben a kormány jóváhagyásáról és törvényjavaslatairól, valamint a költségvetésről.

bigapples 2010.05.23. 10:47:19

@[nev]: A Fidesz nem náci párt, ha nem tűnt volna fel, a jobbszélről Likudozzák és Zsideszezik. Na ennyit a kirekesztésről...

Lehet, hogy furcsa lesz neked, de a vállalkozók jelentős része nem kormányzati megrendelésektől függ, különösen nem álmegrendelésektől, ahol a cég csak a pénz ellopására szolgáló eszköz.

Én nem a Nokidoboz esőt várom, hanem vállalkozóbarát környezetet megteremtését, ahol nem 40cm kilátókra és kutyafitneszcégre mennek el az EU-s források, hanem beruházások támogatására. Ahol a közpénzekből nem felesleges autópályaalagutakat építenek és nem csak a multik kapnak támogatásokat a beruházásokhoz, munkahelyteremtésre, hanem a magánszektorban foglalkoztatottak döntő többségét alkalmazó kis és középvállalkozások is. Mert erős magyar kis-, közép- és nagyvállalatok nélkül megette a fene a magyar gazdaságot.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.23. 10:47:34

@Ordnassac: Félreértés ne essék, én is alapjában elhibázottnak érzem a szélsőjobb és/vagy szélsőbal áldozatai tagadásának (büntető)jogi szankcionálását. Ez nem alkalmas véleményem szerint semmire. Ez azon rendkívül kevés dolog egyike, amelyben osztom a Jobbik parlamentben hangoztatott álláspontját (nem feltétlenül azonos okokból): nem az a megoldás, hogy akkor beemeljük a kommunizmust is, hanem hogy visszavonjuk a már meglévő holokauszttörvényt. Ugyanakkor teljességgel biztosra veszem, hogy ha a Fidesz ezt meglépné, elsöprő erővel jönne a ballib értelmiség részéről a kórus: a Fidesz tagadja a holokausztot. Tehát politikai szempontból értem, hogy miért a fogalomkör tágítása irányába mennek, elvi szempontból viszont abszolút ellenzem.

(TG-nek az elvek és az érdekek viszonyáról született bejegyzésére utalnék: érdemes tisztán látni, hogy a Fidesz itt egyértelműen az érdekei irányába mozog, mert elvi szempontból szerintem ők sem tartják jónak, amit éppen tesznek ezügyben.)

Idet 2010.05.23. 10:48:57

@jjulie: Egy focista versus Orbán? Jó. Nem kell nekik időt adni. Van idejük, akaratuk, kompetenciájuk, megcselekszik, "mit megkövetel a haza". Most indulok, mindenkit áldjon Isten, azt, is, aki nem akarja.

Ordnassac 2010.05.23. 10:50:30

@LeiterJakab: @Tomeczek: ebben egyetértünk.

Jó lenne tudni, hogy mentek-e már az AB elé ezzel a kérdéssel.

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 10:51:43

@bigapples: LOL.
és szerinted a kutyafitneszre meg a kiláóra és hasonlókra milyen önkormányzat adta a pénzt?csakmert mindegyik fideszes szinte.
na ezzel nem azt mondom hogy az mszp jobb, hanem hogy egykutya ez mind, lopnak ezek is azok is.

bigapples 2010.05.23. 10:53:16

@Ordnassac: Mivel Sólyom aláírta a törvényt, nem lesz gond vele :)

panelburzsuj 2010.05.23. 10:53:51

@jjulie:

Bizonyára az. Ebben a "dokumentumban" viszont - a fejezetcímeket leszámítva - meglepően kevés a nemzeti szósz, sokkal hangsúlyosabb a "belső társadalmi átalakítás", aminek egyedüli letéteményese az új élcsapat.

bigapples 2010.05.23. 10:58:21

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: Csak neked, hogy lásd, hogy ez EU-s pénzel lettek eltékozolva.

www.nol.hu/belfold/20091104-kutyafitnesz_dregelypalankon_

www.nol.hu/megmondok/megyesi_gusztav/20091007-kilato

Ez az egykutya szöveg fárasztó, egyelőre csak a szegfűs kutyáknak kell a hideg cellába jägeralsót küldeni...

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.23. 10:58:26

@panelburzsuj: Egyrészt nem cibáltam meg senkit. Másrészt pedig nem arról volt ott szó, hogy az illető az – egyébként elődeivel megegyező módon valóban semmitmondó – kormányprogram alapján írta le a következő négy év kormányzását, hanem a kormányalakítás előtt benyújtott néhány – köztük számos vállaltan szimbolikus jelentőségű – törvényjavaslat alapján. Ennek kapcsán utaltam arra, hogy ez csúsztatás, és ezt fenntartom.

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 11:03:08

@bigapples: aha, mert mondjuk a fidesz egyetlen embere sem lopott soha semmit, a 4 évük alatt sem, ezüsthajó, bányabalhé éastöbbi.
megnézegetném felcsút pénzügyeit is hogy mást ne mondjak.

Rá Dios 2010.05.23. 11:07:54

@antal.daniel:
Igazad lehet, nagyon is, de így soha nem kapod vissza a vasútügyi főhivatalodat!
(Pedig megérdemelnéd, szerintem.)

hoplita 2010.05.23. 11:08:56

@bigapples:
Ezeken mán én is csak röhögni tudok...igaz, néha már kínomban.:)

panelburzsuj 2010.05.23. 11:11:53

@bigapples:

Tegnap vagy tegnapelőtt botlottam a Heti Válaszban egy cikkre. Így kezdődik:

"A leghátrányosabb helyzetű térségek idegenforgalmának föllendülését, illetve az iskolai kirándulások szervezésének könnyítését reméli legújabb szolgáltatásától a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). A szervezet honlapján megjelent és az iskoláknak ajánlott turisztikai programokat rutinos szakemberek állították össze."

Ha a Heti Válasz az NFÜ-t nem csépeli, hanem a "rutinos szakemberek" által összállított programjaira hívja fel a figyelmet, akkor a honi kremlinológia szerint ez azt jelenti, hogy az NFÜ nem szétverendő bűnbanda, hanem kívánatos zsákmány.

Ordnassac 2010.05.23. 11:12:58

@bigapples: Sólyomnak a mostani AB-ra messze nincs akkora befolyása, mint gondolná az ember. Több olyan tv. is volt, amit Sólyom aláírt, azt az AB mégis kilőtte.

[nev] (törölt) 2010.05.23. 11:14:31

@bigapples:
a vállkozó barát környezet az, hogy alacsonyak az adók. alacsony adók meg úgy lesznek, ha vissza nem térítendő támogatást csak és kizárólag a rászorultak részesülnek. nincs széchenyi terv, sőt az állam közvetlenül egyáltalán nem avatkozik be a piacba. ez nem azt jelenti, hogy nincs szabályozás, hanem azt, hogy elsődlegesen az unió szabályoz, és a rendeleteket a helyhatóságok hozzák meg. (az önkormányzatok, és nem a kormány. mert például mondhatja egy önkormányzat, hogy úgy épülhet meg egy tesco, ha épül mellé 12 tesco mini, és akkor az értékláncból a kiskereskedők sem szorulnak ki, sőt tulajdonosok lesznek. de az világos, hogy a rendeletet a helyi viszonyokra kell szabni, és helyben lehetett volna alkotni egy "lex tesco" rendeletet, ami aztán a többi hipermarketre is érvényes. de a kormány hiába mondja, hogy majd ennyi meg annyi tulajdon hányadot kapnak a kiskereskedők, mert az csak náci propaganda. most oké, nem olyan militáns, mint az elődöké, de mégis csak egy birodalmi nemzetállamba vetett hitre épül ez az egész, és ezt hitték el az nsadp támogatói is.

szóval egy fair kormányprogram nagyjából úgy néz ki, hogy az állam prioritásokat szab a közfeladatoknak. mondjuk ezt mondja:
-- magas szintű oktatás
-- középszintű egészségügyi ellátás
-- minimiális segélyezés

és deklarálja, hogy ezek érdekében fenntart egy közintézményhálózat ott, ahol a helyiek erre képtelenek. és ezért, és csak ezért von el adót. és akkor ez egy vállalkozásbarát környezetet teremt, és a helyhatóságok, a városok feladata lenne az, hogy az unió pedig egységes belső piaci szabályozását kiegészítve esetenként azt felülírva, de még az alkotmányos kereteken belül maradva tisztességes módon szabályozzák a piacot. az államnak ez nem dolga. fyi.

persze lehet hinni az államkapitalizmusban, amit a fidesz akar, az államszocializmusba vetett hit is addig tartott, amíg a rendszer össze nem dőlt, a világon mindig is azok a piacgazdaságok voltak a tartósak, ahol a helyhatóságok, és a közintézmények voltak erősek. és nem az állam, nem a pártok.

bigapples 2010.05.23. 11:14:39

@panelburzsuj: "Szóval lehet reménykedni abban, hogy a szocik teszefosza romlottságánál rosszabb már nem jöhet, de semmiképp se ez a program az, ami ezta reményt táplálja."

Ez így van. Én úgy gondolom, folyamatos a szocik által keltett médiacirkusz a fidesz program körül, ez volt a kampányban is. A szocik azt a látszatot keltik, hogy a Fidesznek elő kell jönnie egy mindenre kiterjedő, forintra elszámolható programmal majd amikor a Fidesz eláll bármiféle programnyilatkozattal, azonnal jön a reakció, hogy ez lufi, pontatlan, elnagyolt, összeollózott stb. Ha a szocik által keltett várakozás alapján nézed, akkor jogos a csalódottságod, de számomra kérdéses, hogy így kell-e néznünk.

Tényleg beígérte a Fidesz a "csodaprogramot"? Egyáltalán elvárható, hogy a kormányalakítás előtt, az átadás-átvétel előtt előálljon valami "csodafegyverrel", ami minden részletre kiterjed és tele konkrétumokkal?

hoplita 2010.05.23. 11:17:09

@Ordnassac:
Ez számomra inkább annak a jele, hogy Sólyom a maga félszeg és esetlen, de inkább sunyi módján politizálgat a Sándor palotában.....mondhatni szereptévesztésben van.

Ordnassac 2010.05.23. 11:17:31

@bigapples: azért valljuk be, a "két hét alatt (nagyobb) rendet teremtünk" ígérethez azért illet volna valamit csatolni.

A többiben igazad van.

Ordnassac 2010.05.23. 11:22:22

@hoplita: egyáltalán nem, hiszen az alkotmányossági vétó egy nevesített hatásköre. Azt meg már 2005-ben bejelentette, hogy kisebb alkotmányértésnek tűnő eseteket átenged, mert elég jogvédő van, aki majd benyújtja a megfelelő indítványokat, ő majd a nagy eseteket küldi el. A holokauszttagadás itt (szerintem) kivételnek tekinthető, ami a kampánnyal magyarázható.

hoplita 2010.05.23. 11:22:48

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!:
Nekem Orbán nem a szívem csücske, ezt itt megmondhatja bárki, sőt....de neked elment az a kis, maradék eszed is.:))
Csomagolj, menekülj...!:))

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 11:26:47

@hoplita: jó duma, nem szeretem viktort, de azért megvédem, fúj-fúj csúnya komcsik, ügyes ez a fidesz persze.
nem vagy lemaradva amúgy a kommentek lereagálásban kicsit?:-)

jjulie 2010.05.23. 11:28:19

@hoplita:

neked könnyebb: nem kell csomagolnod sem, csak át lesztek adva a románoknak, már elfelejtetted?

szarmagyarnaklenni.tumblr.com/

bár nem nagy cucc, a viktor ad majd állampolgárságot, net meg van ott is......

[nev] (törölt) 2010.05.23. 11:29:11

@panelburzsuj:
valakik abból akar pénzt keresni, hogy buszoztatja a gyerekeket "széltében-hosszában". és azt is boritékolni lehet, ki fogja a szállítani a buszokat.

[nev] (törölt) 2010.05.23. 11:29:11

@panelburzsuj:
valakik abból akar pénzt keresni, hogy buszoztatja a gyerekeket "széltében-hosszában". és azt is boritékolni lehet, ki fogja a szállítani a buszokat.

Netuddki. 2010.05.23. 11:34:16

"2010 áprilisában véget ért az átmenet hosszú, küzdelmekkel, MEGOSZTOTTSÁGGAL és
válságokkal teli korszaka ."

Hát b+, ekkora pofátlanságot se sűrűn látni. Mintha nem a fidesz lett volna ami megosztotta ezt az országot az elmúlt 12 évben.

Lezárult a rendszerváltozgatás?
Hát szerintem már sok mozdítható nem igazán maradt ebben az országban. Végül is bárki bármit mondhat nem viszik el. A ruszkik sincsenek már itt. Még a gazdaságban se igen, bár ki tudja.
Helyettük itt van a sok multi. Rabszolgabérért dolgozunk, aminek még így is több mint a felét lenyúlja az állam, persze feltéve ha hagyjuk. Adócsalás, korrupció, mi kell még? Ja a forintnak is annyi.

hoplita 2010.05.23. 11:34:22

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!:

"....a belorusz a legjobb példa, ott se halálbünti, se kalasnyikor, még választás is van, meg szabadon el is lehet menni, csak éppen az történik amit lukasenko mond, ha tüntetsz akkor jól megvernek...."

Na bumm..!
Ezen már túl vagyunk....volt szerencsénk átélni 2006 őszét, meg az azt követő időket.:)

sárkányfő 2010.05.23. 11:39:42

@bigapples: az a kisebbik baj, hogy te a szocikhoz méred a Orbán pártját, a nagyobbik baj, hogy ők maguk is így tesznek. a nyilván mézédes belpolitikai gyilok közben azonban jó lenne ha komoly szempontok is felmerülnének: pl., hogy egyet mondjak az országé.

szerintem nem nagy elvárás, hanem ellenkezőleg: az abszolút minimum, hogy komolyan vehető koncepciókkal jöjjön elő, mégis mit óhaj kezdeni az országgal. pl. a csekély jelentőséggel bíró egészségüggyel, már azon kívül, hogy egy idős profra bízza - sok más mellett - a területet, és valami 27 sort (valaki írta fentebb) írnak róla. De érdekelne sok más is. 8 évük volt rá, könyörgöm... és már a választás előtt elő kellett volna jönniük vele, erre még most sem.

bigapples 2010.05.23. 11:39:59

@Ordnassac: Hát igen, nem voltam túl lelkes, amikor Obán előállt ezzel a két hét alatti rendteremtéssel. Olyan túlzás, mint a söralátét méretű adóbevallás. Elég lett volna annyit mondania, hogy két héten belül érzékelhető lesz, hogy a rossz közbiztonságú településeken megnő a rendőri jelenlét. Sokszor fogják még ezeket a fejére olvasni...

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 11:40:46

@hoplita: jogos lenne, csak tudod a rossznál mindíg lehet rosszabb.
maradjunk annyiban hogy meglátjuk majd kb. ősszel vagy max jövőre hogy az orbán rendőrség milyen eszközökkel veri szét a tüntetőket, meg a gárdistákat, szakszervezeteket (pl. máv sztrájk ha lesz)..stb.
ne legyen igazam, de fogadni merek rá hogy durvább lesz mint görényi szabadcsapatai.

amúgy meg a beloruszoknál legalább mindenkinek van munkája és a nyomor, hajléktalanság..stb. ilyen formája mint itt nem létezik....szóval mindennek van jó oldala, csak itt már nehéz visszacsinálni.

panelburzsuj 2010.05.23. 11:42:48

@bigapples:

Forintra beállított költségvetést programként várni persze hogy blőd dolog. Én nem is ennek hiányát kifogásolom (már csak azért sem, mert nem vagyok se pénzügyes, se közgazdász), hanem az "ágazati tervek" megalapozatlanságát.

A hazai "jobboldal" gyakorlatilag a lakitelki sátorozás óta a vidék, a mezőgazdaság, az élelemtermelés újjáélesztésével, "felvirágoztatásával" hitegeti magát, meg a választók tömegeit is. Nos, ezen a területen van némi jártasságom, tapasztalatom, és ennek alapján mondom azt, hogy ha a többi kormányzati elképzelés is ilyen "szakmai alapokra" épül, mint az vidék-élelem-turizmus témakör, akkor nagyon nagy bajban vagyunk, mert a magyar vidéket alapvetően egy dolog tette tönkre: a (világ)gazdasági realitásokkal nem számoló napi politikai/gazdasági zsákmányszerzés. És nem az utóbbi 8 évben, hanem az utóbbi húszban megszakítás nélkül.

Most olyan homályos terveket látok szövődgetni, amelyek - kimondatlanul - a nagy garral szétvert szövetkezetek pótlását lennének hivatottak megoldani.

hoplita 2010.05.23. 11:45:53

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!:
Védje a faxom, se kutyám, se macskám...de egy Schicklgruber nevű férfiúhoz hasonlítani igen nagy merészség...hogy visszafogottan fogalmazzak.
Sértő mindkettejükre nézve..:DDD

A spétre meg az a magyarázatom, hogy először elolvasom a posztot, aztán a kommenteket...mer' nálam ez a sorja a dógoknak.
A rétest is az elején kezdem enni...nem középen.:)

maldin 2010.05.23. 11:46:39

@[nev]: és a rohadt orbán idehozta nekünk az árvizet.hát bazz ez kész

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 11:48:47

@hoplita: én nem direktben hasonlítottam a két embert, hanem csak arról volt szó hogy ő is szépeket ígért és más lett a vége.

orbán is ígérget a világon mindent, csak majd a kérdés akkor mi lesz ha ő maga is rájön hogy szarból nem lehet várat építeni (jó sok pénz nélkül) és már a nép is lázadozik majd?

sárkányfő 2010.05.23. 11:50:37

Amúgy van egy jóslatom: konkrétumok sose lesznek. ez a blöffprogram "a" kormányprogram és kész. osszuk be, ez van.

ha valamikor, akkor most kellett volna előjönni a nagy programokkal, a titokban kidolgozott zseniális tervekkel. eddig ment süket duma, hogy ne adják elő, mert ellopnák, meg belekötnének, blablabla. most már nyertek, ott a 2/3, már nem csak büszkén elő kéne állni vele, de holnap már csinálni kéne. de a fiókok üresek.

akik beszopták, hogy a "ezé mag azé" nem mutatják meg, de persze tudjuk jól mit kell tenni, azok most vajon képesek-e ezt magukban tudatosítani? vagy az "önámítás" + "strucc-fej-homok" alapprogramok zökkenőmentesen futnak tovább?

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 11:53:03

@maldin: az edelényieket tuti ő büntette meg, gondolom tiszta hogy miért...

[nev] (törölt) 2010.05.23. 11:54:46

@maldin:
csak azt illusztáltam, hogy világ nem úgy működik, hogy a miniszterelnök bejelenti borsoban, hogy két hét múlva rend lesz. azt nem gondolom, hogy azért lett árvíz, mert orbán hazudott, és azt mindenki megtapsolta, de azt gondolom, hogy sohasem éri meg a hazugságot megtapsolni.

hoplita 2010.05.23. 11:55:34

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!:
Tudod miért nem tartok ettől picit sem...?

Mert a fidesz ennél sokkalta gyávább...számtalanszor bizonyította.
Nincsenek meg ehhez a kemény golyói.:))

Ordnassac 2010.05.23. 11:56:09

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: ajánlom a "kapun belüli munkanélküliség" témakörrel foglalkozó szociológiai írásokat, na ez vonatkozik Belorussziára is. Nem beszélve arról, hogy a belarusz rubel Európa egyik legértéktelenebb pénze. A feketepiacon lényegesen rosszabb az árfolyama, mint a hivatalos. Nyomor hogy ne lenne már ott is? Hol nincs? A gazdasági függés Oroszországtól meg akkora mértékű, hogy az egészségtelen.

maldin 2010.05.23. 12:01:17

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: és természetesem Viktor maga az ügyvezető kormány .áruld el nekem ,milyen döntési jogkörrel rendelkezik pillanatnyilag

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 12:02:08

@Ordnassac: semmit nem jelent a pénz árfolyama ebben a tekintetben ha az árak államilag vannak megállapítva és megfelelően olcsók.
durvább példa türkmenisztán, ahol még gagyibb a pénz mégis jóléti állam, ingyen van az embereknek a rezsi (tudom tehetik mert tele vannak földgázzal).
remélem érted: a nemzetközi piaci devizaárfolyamnak köze sincs az adott ország lakóinak jólétéhez és szociális biztonságához ilyen esetekben.
meg amúgy is lereagálják ezt az ottlakók.

az meg még mindíg jobb ha utcaseprőként feleslegesen foglalkoztatod a delikvenst ha szükség van rá ha nincs, mint az hogy segélyeket nyomsz neki vagy azt sem, hanem hagyon hajléktalanná válni meg éhen halni, mert ezutóbbi szüli a társadalmi gondokat.

hoplita 2010.05.23. 12:03:52

@Ordnassac:
Én úgy tudom igen.
De meg nem mondom, hogy ki..
Igaz gyors döntés nem várható, a "tojástörvényként" elhíresült közrendi-közbiztonsági csomagon is kotlik már az ábé 15 hónapja.
Na, ezen még tovább fog.....és nem lepődnék meg egy helybenhagyó állásfoglalástól sem.
Lásd, 'kotmányunk szülőatyja, Sólyom is alákanyarította a nevét, örök szégyenére.

[nev] (törölt) 2010.05.23. 12:05:10

@Ordnassac:
nézd, az nem hülyeség, hogy legalább részmunkaidőben mindenkit foglalkoztatva legyen, feltéve, hogy az illető dolgozni akar. ehhez non profit kht-k kellenek, amik többet fizetnek, mint a segély. és akkor a könnyű, közepes, és nehéz fizikai munkát lehet végezni. lehet egy v alakú szkennerrel digitalizálni a könytárat, a folyóirattárat, és akár a teljes levéltárat, beleértve a régi egyházi anyakönyveket. nem lesz ebből egy cent haszon sem, de nem is az a célja ennek. és perzse a másik véglet, hogy lehet menni árkot ásni. azon se lesz haszon közvetlenül, de közvetve lehet jótékony hatása. de ehhez irányítóhatóságként nem kell az állam. ehhez jól szervezett önkormányzatok kellenek.

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 12:07:17

@Ordnassac: és még annyit hogy szerintem az oroszoktól való függés nem rosszabb mint az EU-tól meg az usától függés (mint Mo.esetén ugye)

jjulie 2010.05.23. 12:08:24

@maldin:

ez tetszik, ennyi maradt a CSAK A FIDESZ magabiztoságból pünkösdre

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 12:08:58

@maldin: én éppen ezt írtam az elején hogy még nem létezik orbán-kormány, csak a parlament állt fel ahol amúgy megszavazhatnak törvényeket, de még orbán sem miniszterelnök.de ez semmit nem jelent.

Ordnassac 2010.05.23. 12:19:11

Lesz egy tízórás parlamenti vita, ott talán okosabbak leszünk. Bár amekkora kommunikációs profik lettek...

Rá Dios 2010.05.23. 12:25:47

Fideszeseknek, akik nem eleve alattvalóként gondolnak élni, de szeretnének bízni valakiben:
Álljatok nyugodtan valami mellé, amit jónak tartotok. Támadjátok, amit rossznak tartotok. De soha, értitek, SOHA ne higgyetek annak, aki kétely nélkül hirdeti a szerinte való egyetlen igazságot. Az ilyen vagy oktalan, vagy hazudik.

jjulie 2010.05.23. 12:41:47

@Rá Dios:

tudod te mi az hogy életét kockáztató, de végül gyűztes fidesz fülkeforradalmár?

old_field 2010.05.23. 12:49:15

bezzeg a régi szép időkben, mikor a böszme betolt 1 raklap üres papírt a parlamentbe és eladta, mint kormányprogram... :)
az volt a tuti.

jjulie 2010.05.23. 12:52:07

@old_field:

tudtam, hogy ez a fordulat előkerül és mint döntő érv mindent visz

miért kellett ennyit várni rá?

[nev] (törölt) 2010.05.23. 12:57:30

@Ordnassac:
sólyom is egy politikus. és igen csak zavarta, hogy komoly lapok leírták róla, hogy a magyar gárda az ablaka alatt alkult. és ezek után a holakauszt tagadását gátoló törvényt nem tapsolhatta visszatapsolnia.

mert ha államelnökként az első perctől kezdve világossá teszi, hogy magyarországnak egy antifasiszta jobboldalra van szüksége, és egy antikommunista baloldalra, és a probléma az, hogy ez most fordítva nyilvánul meg, akkor visszadodhatta volna a holokauszt törvényt. ami persze egy hülyeség. mert a széljobb egy része mondja azt, hogy nem is volt holokauszt, a másik fele pont azt mondja, hogy nagyon is volt, csak hitler félmunkát végzett. na most ebből melyik a nagyobb gazember.

de sólyom inkább egy politikai szalmabáb volt, akit a szél néha életre keltett, ezért szinte minden kérdésben következetlen maradt.

lorantka_a_gall 2010.05.23. 13:02:13

@hoplita: mert 2006-ban nagy bátorság volt szétverni a tömeget, mi? Meg Hornéknak a nyugdíjasokat. Hú, micsoda bátorság! Ez aztán a kemény golyó! Meg az, amivel kilőtték a szemeket. Az is jó kemény golyó volt. Tudod-e, hány demonstrációt vertek szét 1998 és 2002 között? Na EZ a tökösség.

Ha sokat pattogsz egy nálad összehasonlíthatatlanul erősebb embernek, és nem üt vissza, az nem a gyávaság jele. Jóreggelt.

jjulie 2010.05.23. 13:02:39

hova tünt damon hill? akarom mondani az euro a kormányprogramot helyettesítő szómágiából.....

talán nem fér bele a 10 éves tervbe?

old_field 2010.05.23. 13:04:35

mindent vinne...?! erre nem számítottam, de kedves vagy. :)
pedig annyira nem is poénos, csak ezek az alternatívák dobódtak az utóbbi kormányok alapján.
talán 1-2 év múlva látszik valami különbség a teljesítményben is és az ország állapotaiban is.
ha nem, akkor szívás van...

Malachi 2010.05.23. 13:06:40

@Ordnassac: már nem azért, de ezen mit lehet megvitatni? a helyesírást, a szerkezetet vagy a külalakot? mert a tartalmat nem, az biztos.

jó ez a szöveg arról, hogy a kormányprogram jelentéktelen, csak azért van, hogy legyen valami, izé, szöveg. de komolyan kérdezem, ennyi embernek nem hiányzik a tervezhetőség? valamilyen, bármilyen jövőkép? ennyire jó minden, hogy ilyen könnyedén adhatunk további haladékot a mindenkori kormánynak?

fél évre, egy évre, két évre - hoppá, eltelt 4 év, újra választások jönnek, na kire szavazzunk?

[nev] (törölt) 2010.05.23. 13:08:39

@jjulie:
az euro fogja elseperni a maradék fideszt. a forint a fidesz.

Netuddki. 2010.05.23. 13:10:56

@[nev]: Vagy szerintem meg ha az állam nem veszi el az emberek nehezen megkeresett pénzét, akkor talán lassan beindulhatna a szolgáltatóipar. Lenne (adózó!) bejárónő, bébiszitter, fodrász, kertész, vízvezetékszerelő és egyéb iparos.
A lényeg ne az államnak kelljen az emberek megélhetéséről gondoskodni. Ami szerintem nem is a feladata.

Amit viszont nem láttam orbán programjában, mert ez inkább orbán mint a kormány programja, mi lesz a feketegazdasággal és az adóelkerüléssel.
Egy büdös szó nem esik arról, hogy a versenyegyenlőtlenséget nem kis mértékben az okozza, hogy a verseny EGYES résztvevői mekkora versenyelőnyhöz jutnak a nem kis adók megspórolásával vagy éppen a hivatalnokok korrumpálásával.

Netuddki. 2010.05.23. 13:13:11

@lorantka_a_gall: Az akkor volt, most meg most van b+. Jó reggelt!

jjulie 2010.05.23. 13:13:11

@old_field:

reggel óta itt ülök, hogy elmagyarázza egy lekes fideszfülkeforradalmár, mi ez most, és csalódott vagyok mert nincsenek itt a bizonyítványmagyarázatok, hanem csak az idő és kegyelemkérők......

agentT 2010.05.23. 13:17:27

Megtettem amit az itteni fikázók nyilván nem, elejétől végéig elolvastam a kormányprogramot.

Szerintem igenis konkrét dolgok szerepelnek benne.
Azok, akik valami ilyesmit várnak:

"Az adórendszert megváltoztatjuk. Az edótörvény szavazása 2010 október negyedikén délután kettőkor lesz." - Azok nyilván csalatkoznak. De az irányvonal minden fontos területtel kapcsolatban le avan írva. Egyszerű, közérthető nyelven.

Na most akik eleve kötekedni akarnak, azoknak nem lehet de nem is kell a kedvükre tenni, mert az alapból rosszindulatú alakokkal az ember hiába vitatkozik, csak a saját gyomorsavszintjét emeli.

Nyilván egy kormányprogram nem azért van, hogy utána módszertani kérdéseken kelljen vitatkozni. A cél világos, támogatható, a módszerek és eszközök meg úgyse tetszenek az ellenzéknek. Amikor kellett, akkor például kiderült, hogy hány minisztérium lesz. Mi történt ennek kiderülésekor? Még egyetlen érdemi intézkedés sem születhetett miniszteriális szinten, lévén hogy a kormány még meg sem alakult, de már megy a szájtépés, hogy ez így meg úgy nem lesz jó.

Még szerencse, hogy a kutyák ugatása ellenére az látszik, hogy a karaván lassan egyesből kettesbe kapcsol.

lorantka_a_gall 2010.05.23. 13:17:39

@kovi1970: attól még nem változik meg az, hogy szétverni egy tüntetést NEM bátorság, hanem épp ellenkezőleg, AZ a gyávaság.

jjulie 2010.05.23. 13:18:44

@[nev]:

ezt nagyjából egyedül hangoztatod itt ennyire direkt összefüggésként, és sajna, lehet hogy teljesen igazad lesz

[nev] (törölt) 2010.05.23. 13:19:16

@kovi1970:
nézd, én azt mondom az adót a vállalkozásoktól, hogy ne a kormány vegye el, hanem az önkormányzat. ez nem az összes adó, hanem az, amit a cégek közvetlenül befizetnek. legalább az maradjon helyben, és abból történjen meg a gazdaságösztönzés úgy, hogy mondjuk ipari parkot építenek, vagy közparkokat. és ez fellendíti a termelést, és a szolgáltatást. de ezek minkéntjéről a helyi adófizetőknek (a polgárságnak) kellene dönteni, és nem az államnak.

szóval ezt orbán úgy képzeli el, hogy elvonja a piacról az adót, és akkor majd matolcsy györgy a párásodó szemüvege mögül az országos tervhivatal élén megmondja a tutit. és ha ez működne, akkor működött volna a szocializmus is.

agentT 2010.05.23. 13:19:50

@jjulie: Bizonyítványmagyarázatok?????

Mert?

Mert a múlt rendszer hívei telesírják a kommentzónát, hogy a kormányprogram nem jó?

És?

Kinek kéne itt magyarázkodnia???? Ki előtt??????????

xxxxxxxxxx

Jut eszembe, itt alakult egy mozgalom ha jól látom, te még nem csomagolsz?

jjulie 2010.05.23. 13:23:53

@agentT:

az euroról szóló fejezetben mit olvastál?

agentT 2010.05.23. 13:25:11

@jjulie: Mit kéne írnia a kormányprogramnak az euróról?

jjulie 2010.05.23. 13:27:14

@agentT:

hova küldenél?

a csomagolókról mit ír a program?

kicsit még magyarázhatnád ezt a fülkeforradalmi kormányprogramot

sárkányfő 2010.05.23. 13:29:50

@agentT: "Azok, akik valami ilyesmit várnak:
"Az adórendszert megváltoztatjuk. Az edótörvény szavazása 2010 október negyedikén délután kettőkor lesz." - Azok nyilván csalatkoznak."

Tényleg nem ilyet várunk, ugyanis Orbán Július 1-től életbe lépő egyszeri és nagy arányút ígért, szóval az október már nagyon késő lenne... és nem a törvény megszavazásának perce érdekel bárkit is, hanem melyik adó és mennyivel pontosan, és a kieső bevételt honnan fogják pótolni, vagy ha nem, milyen kiadáscsökkentéssel kompenzálják. Mert egyensúlyromlás terhére nyilván nem mernek adót csökkenteni...

"Nyilván egy kormányprogram nem azért van, hogy utána módszertani kérdéseken kelljen vitatkozni."
De, azért van. Mi másért lenne? Ez nem egy választási plakát. Jó reggelt.
A ködös célok és irányok, blabla-patronokat már elsütötték a választási kampány alatt, bár már az is kevés volt...

Ha viszont te már magadra vállaltad a heroikus melót, és elolvastad, akkor kérlek mesélj, mi fog történni a következő 4 évben az ország költségvetésének negyedét kitevő egészségüggyel?

jjulie 2010.05.23. 13:30:55

@agentT:

amit a kormányzó gondol, illetve tervez vele kapcsolatban

pl.: kell e nekünk, ha igen miért, mikor hogyan, vagy ha nem akkor miért, stb.

én is része vagyok a három harmadnak, szóval mire számítsak ezügyben

agentT 2010.05.23. 13:31:34

@jjulie: Én nem küldelek sehová, itt megy a zokogás, hogy menni kell, mert diktatúra jön.

Csak érdeklődtem, hogy mint főkönnyező, te is faragod-e a vándorbotot.

A csomagolókról konkrétan semmit nem írt a program, de arról igen, hogy kell a nemzeti egység. Gondolom ez azt is jelenti, hogy aki csomagol, az 1, csatlakozhat az egységhez 2, elhúzhat. (Bár ez csak az én véleményem, és belejátszik a bunkó kedvenced szavajárása, tudod "Akinek nem tetszik, el lehet menni".)

Olvasd el, ha már kritizálod, lehet akkor nem kell magyarázni:)

agentT 2010.05.23. 13:34:19

@ó jaj: Nem, a kormányprogram nem azért van, hogy módszertani kérdéseken vitatkozzanak vele kapcsolatban az emberek. Alapból az, hogy mit hogyan akar a kormány megvalósítani, az a kormány dolga. Ezt hívják kormányzásnak. És időben kiderül.

Egyébként tényleg egyetlen fikázó se olvasta el a programot?

Akkor miről beszéltek??????????????
Milyen alapon?

Jézusom.

hoplita 2010.05.23. 13:34:26

@lorantka_a_gall:
Azér' a szmájlijelet is figyeld.:)
..mielőtt nekem esel.

Nem olyan egyszerű ez...a komcsiknak meg volt hozzá a mersz, na meg a hülyeség is.
És ezzel sikerült életre kelteni olyan mozgalmakat is, amelyet a fidesz is a háta közepére kíván..na meg amit kovi mond, az akkor volt, most meg most van.:)
A fidesz nem vert szét tüntetéseket, mert nem volt rá szüksége....hacsak a Viking klub elhíresült lerohanását nem tekintjük annak.
Ők inkább sunyik, nincs meg bennük a hülyék bátorsága.:)

agentT 2010.05.23. 13:35:30

@jjulie: Orbán még nem kormányzó sajnos.

Azt meg, hogy mikor lesz beveztve az euró, honnan lehetne tudni addig, míg nem lehet tudni, hogy valójában hogy is áll az ország gazdasága? Jaj.

panelburzsuj 2010.05.23. 13:37:19

@agentT:

"Ki kell használnunk azt a lehetőséget, hogy az Európai Unió ázsiai külkereskedelmének jó logisztikai bázisa lehet Magyarország, mert itt alkothatnak európai közlekedési csomópontot a vasúti, közúti, vízi és légi közlekedési csatornák."

"Nyitott gazdaságként építünk a kreatív iparokra, a high-tech, magas hozzáadott értékű iparágakra. Ezek fejlesztését nem tudjuk önerőből megvalósítani, de erre nincs is szükség, mert a magyar gazdaságba befektető globális és európai cégekkel való szövetségben kihasználhatjuk a magyar kreativitást."

Amint látod - elolvastam.

Szerinted mi kíván nagyobb önerőt: egy kontinensközi méretű logisztikai rendszer kiépítése - vagy a kreatív iparok fejlesztése?

Az ugyanis eléggé kézenfekvő, hogy mondjuk a Kína-Atlantieurópa "selyemút" azért nem CSAK Magyarországon keresztül vezethet (pl. légi vagy vízi úton ...). Így ha azt akarnánk, hogy mégiscsak rajtunk keresztül vezessen, akkor a jelenlegi szállítási útvonalakat mindenben lepipáló rendszert kell kiépítenünk - részben ebben fantáziát látó tőkések pénzén, részben állami önerőből.

Na most innentől kezdve pl. ez a két idézett kitétel megalapozott program - vagy egyszerűen hagymáz, rizsa, porhintés?

Egyszóval: ha már leírták ezeket a mondatokat, akkor annak csak van oka. De VALÓJÁBAN mit mondanak mindezzel az olvasónak?

lorantka_a_gall 2010.05.23. 13:37:44

@hoplita: hát, akkor már nem igazán tudom, hogyan gondoltad. Mindenesetre gyorsan felment bennem a pumpa a kemény golyó meg a szétverés együtt emlegetése miatt. Ugyanis én ott voltam 2006-ban, szeptember 17-től október 23-ig.

jjulie 2010.05.23. 13:38:04

@agentT:

én mikor zokogtam? csak dörzsölgetem a markomat és várom az egyedüli kormányképes nemzetmentő orbán pofáraesését és az azt megelőző kinlódását...

sárkányfő 2010.05.23. 13:38:46

@agentT: Hm, az egészségügyre vonatkozó kérdésem halkan megkerülted. Segítsek, belinkeljem? 53. oldal...

"Alapból az, hogy mit hogyan akar a kormány megvalósítani, az a kormány dolga."

Francokat. Már hogy lenne csak a kormány dolga, eszednél vagy? Ez az egész ország dolga. Rólunk szól. A mi életünkről. A jövőnkről. Nem valami fideszes belügy. Igenis avasson már be minket, ez morális kötelességük is. Lenne...

old_field 2010.05.23. 13:38:46

@jjulie:
Aki a fideszre szavazott nem biztos, hogy elvakult fideszes,
csak nem volt alternatíva az elqrt 8 év után.
/és nem gondolom,h bárki azért van itt, mert számodra kéne valami bizonyítványt magyarázgatni. :)/
Az is Téged minősít, hogy az intelligenciád/iróniád/cinizmusod -ból ennyire futja, h fülkeforradalmár...
ez azért gáz, mert Te pl. tisztában vagy vele, hogy a szimbólumok mennyire fontosak,
és hogy a "forradalom" mire akar utalni az aktuális fideszes szóhasználatban.
Addig jó ennek az országnak, amíg a nagy változások 1 választás során/után valósulhatnak meg
és nem az utcán indulnak el...
Ami az eurót illeti : az előző fidesz kormány alatt/után még stabilnak tűnő dátuma volt,
ez is gáz, hogy ilyeneket kérdezel, mert valószínű ezt is tudtad, hogy miről beszéltek Medgyessyék anno
kormányváltáskor.

agentT 2010.05.23. 13:40:47

@panelburzsuj: szerintem ezekkel azt mondták, hogy

"Ki kell használnunk azt a lehetőséget, hogy az Európai Unió ázsiai külkereskedelmének jó logisztikai bázisa lehet Magyarország"

illetve

"Nyitott gazdaságként építünk a kreatív iparokra, a high-tech, magas hozzáadott értékű iparágakra."

Annak a szemantikai vitának pedig hogy mi hagymáz és mi nem, nem látom értelmét.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.23. 13:41:12

@jjulie: Két kérdésem van. Megtisztelnél ha válaszolnál is rájuk.
1. Ki más tartasz ma Magyarországon kormányképesnek?
2. Az, hogy Orbán esetleges "pofáraesése és az azt megelőző kínlódása" szükségszerűen egyet jelent az ország további kínlódásával, kicsit sem zavarja az élvezetedet?

agentT 2010.05.23. 13:42:01

@jjulie: Ja bocs, akkor összekevertelek, biztos valamelyik másik nyafogó volt, elnézést.

jjulie 2010.05.23. 13:42:20

@agentT:

kezdesz belejönni, kápráztass el kérlek egy szijjártó verssel

old_field 2010.05.23. 13:43:18

@jjulie: jjulie 2010.05.23. 13:38:04
@agentT: "én mikor zokogtam? csak dörzsölgetem a markomat és várom az egyedüli kormányképes nemzetmentő orbán pofáraesését és az azt megelőző kinlódását..."

ehhez csak gratulálni lehet, nemes lélekre, intelligens szellemre vall... :)

hoplita 2010.05.23. 13:43:25

@lorantka_a_gall:
Én is ott voltam...nem is a hátsó sorokban.))
Csak amikor erről itt mesélgettem ezt-azt, te még nem jártál ide.:)

agentT 2010.05.23. 13:44:05

@ó jaj: Márpedig szerintem az, hogy a kormány mit hogyan akar megvalósítani, az ő dolga.
Nem értem ez mitől nem világos.

Kitalálták, hogy legyen nyolc minisztérium. Erről kellett volna egyből egy népszavazás??

Szerintem egyébként az eü-ről szóló 53. oldalt fel tudod dolgozni egyedül is, azt hiszem, az eddig itt bemutatott szellemi teljesítményed alapján.

lorantka_a_gall 2010.05.23. 13:44:14

@hoplita: hm, akkor lehet hogy találkoztunk is? (most el kell rohannom, de még megbeszéljük :) )

agentT 2010.05.23. 13:46:19

@jjulie: nem olvasok Szíjjártó verseket.
Esetleg valami napi Gyurcsány bölcességed nincs?

agentT 2010.05.23. 13:48:06

@old_field: Ne várjunk embertársainktól irreálisan sokat:))))))))))))))))))))))))))))))

panelburzsuj 2010.05.23. 13:48:32

@agentT:

Köszönöm az értékes információkat.

flort 2010.05.23. 13:49:17

@agentT: "Kitalálták, hogy legyen nyolc minisztérium" - szerintem ez sok. Parkinson prof megmondta: vegyél négy embert, akik némilag jártasak a hadügy, pénzügyek, a jog és a külügyek terén, ők lesznek a mniszterek. Azt, akinek a fentiek közül egyet sem sikerült elsajátítani, hívjuk miniszterelnöknek.

agentT 2010.05.23. 13:51:34

@panelburzsuj: Számomra a szerencse. Egyébként a kérdésed volt értelmetlen.
Honnan tudjam én, hogy a program alkotóinak fejében hány százalékban reális törekvés és hány százalékban hagymáz ez vagy az a mondat?

Ha esetleg azt vélted volna, ki kell ábrándítsalak, nem vagyok telepata. Majd kiderül.

sárkányfő 2010.05.23. 13:52:02

@old_field: nos akkor engem is felírhatsz az általad megvetendőknek tartottak listájára... nyilván az én személyiségem sötét és beteges voltára utal, hogy az után a 8 év totális demagógia, néphülyítő populizmus, álszentség, továbbá feszültségkeltés, gyűlölködés, polgárháborús hangult szítása után úgy gondolom, hogy ha bénázni fog Orbán, akkor bőven megérdemli majd, hogy visszahulljon a fejére minden szar.
És már el is kezdődött. Láthatóan 8 év alatt semmit nem bírtak összehozni, ezért lózunggyűjtemény a "kormányprogram", az is felettébb vicces, hogy anno milliárdosok kormányáról beszélt Orbán, most oligarchákról, és tessék, két milliárdos oligarchát is bevett a kormány kulcspozícióiba. (Lehetne még sorolni...)

agentT 2010.05.23. 13:54:46

@ó jaj: "8 év totális demagógia, néphülyítő populizmus, álszentség, továbbá feszültségkeltés, gyűlölködés, polgárháborús hangult szítása után" - igen, igen, emlékszünk, de ők hálistennek választást vesztettek.

jjulie 2010.05.23. 13:55:33

első kérdésre a válasz: egy sereg embert, úgy ahogy az amerikaik is gondolkodnak erről, egy idős színész símám lehetne nálunk is főember, vagy egy alkoholosta jogász a sikeres elvonó után...., szóvel se szeri, sze száma

második: az ország sorsa nem az orbán sorsa és fordítva sem

újabb sarokbaszórítós ravasz fideszkérdést kérek, jöhetnek kettesével

agentT 2010.05.23. 13:56:02

@flort: Akkor te csináld négy minisztériummal, mikor majd kormányt alakítasz.
Itt sírás lesz annak kapcsán is, biztos.

sárkányfő 2010.05.23. 13:56:52

@agentT: te mit nem értesz azon, hogy az országra tartozik mi lesz vele a következő 4 évben? tényleg nem bírod felfogni ezt az egészen egyszerű logikát? hogy ez ország nem a fideszé én nem is OV-é, hanem 10 m magyar emberé? és hogy a közös ügyünk a következő 4 év? hogy nem a saját pénzüket és sorsukat és jövőjüket fogják 4 évig vezetni és irányítani, hanem a miénket?

neked tényleg hiányzik a demokrácia egyik alapelvének ismerete?

flort 2010.05.23. 13:58:20

@agentT: Jó, megígérem, ha kormányt alakítok, ott négy minisztérium lesz.

És száműzök minden kretént, akinek nincs humorérzéke.

mizrolist 2010.05.23. 14:00:44

@agentT: pl. azt legalább, hogy "tervezzük a bevezetését, és szeretnénk a maastrichti kritériumokat teljesíteni belátható időn belül". Akárhogy is nézem, ezzel szemben az euro szó nincs is benne a programban.

agentT 2010.05.23. 14:01:46

@ó jaj: Ez teljesen világos, de ennek meg nem a kormányprogram a terepe.
A kormányprogramban a stratégiai irányok vannak kjelölve.
A konkrét megvalósításokra a törvénytervezetek szolgálnak, melyeknek bírálatában fontos szerepe van az ellenzéknek, kontrolljában pedig a közt. elnökek és az Alkozmánybíróságnak. A konkrét törvénytervezeteket meg majd be fogják nyújtani, és nyilván elegendő elemózsiát szolgáltatnak majd itten a napi szinten értetlenkedőknek és elégedetlenkedőknek.

A kormányprogram pont arra voló, amiről ez a mostani szól.

Ordnassac 2010.05.23. 14:02:49

@Malachi: a parlamenti vita nem csak magáról a szövegről szólhat.

Előre jelzem, az egész helyzet nem tetszik, csak általános fikázás helyett (akinek nem inge stb.) próbálom elképzelni, hogy mit lehet REÁLISAN tenni.

Amennyiben ügyes az ellenzék, kicsikarhat valami konkrétumot. Ehhez persze határozottság is kell. Ezen aztán lehet lovagolni pár hétig (kommunikációs stratégiát felépíteni rá). Ismét jelzem, nem örülök neki, csak leírom a helyzetet.

Ami magát a dokumentumot illeti: az elmúlt időszakban a kormányprogramnak nevezett papírköteg sallanggyűjteménnyé változott (megint jelzem, nem tartom helyesnek, de ez a realitás). Ez a papírköteg csak azért van, mert közjogilag kötelező benyújtani és szavaznak róla (a miniszterelnök személyével együtt) az OGY-ban. Persze ennek a megoldásnak a kitalálói többet gondoltak e mögé, de nem az lett.

Végeredményben az is sokatmondó, ha egy ilyesmi kap egy parlamenti többséget.

Hogy mondjak valamit az érem másik oldaláról is: képtelenség részletekbe menően négy évre előre tervezni. Ez persze nem felmentés afelől, hogy sallanggyűjteményekkel találkozunk több évtizede kormányprogram címszó alatt.

agentT 2010.05.23. 14:04:58

@mizrolist: Azt, hogy az ország két évtizede tervezi az euro bevezetését, mindenki tudja.
Azt meg hogy mikor sikerül teljesíteni, nem lehet tudni még, ezért felelőtlenség lenne papírra vetni.
Úgy volt, hogy 2007-re sikerül. Csak aztán szoci kormány jött.

agentT 2010.05.23. 14:05:50

@flort: Rendben, majd legyen négy minisztérium, csak előtte legyen népszavazás hogy jó lesz-e így, hogy a sok okoskodó elég fontosnak érezhesse magát.

agentT 2010.05.23. 14:07:41

@jjulie: Véletlenül egyetértek veled.

Ronald Reagannel derekabb, hazaszeretőbb, elhivatottabb, kiválóbb elnöke nem volt Amerikának. Itt is jó lenne ilyen vezető.

sárkányfő 2010.05.23. 14:08:25

@agentT: ja, persze...
lássuk mit mond erről kedvenced, személyesen Orbán Viktor őméltósága:

"Annyit azonban el kell mondani, hogy az elôttünk levô dokumentum nem más, mint tényleírásokat és kívánságokat tartalmazó kijelentések laza gyûjteménye, amelybôl éppen az hiányzik, ami a szöveget programmá tenné: miképpen jutunk el a jelen helyzetbôl a kívánt célokhoz."

Milyen megkapó és pontos leírás, ugye? Igaz, nem a mostani programról írta, de persze az ember mindjárt másképp látja a dolgokat, ha kormányra kerül. (Főleg az utolsó sort külön ajánlom szíves figyelmedbe, de a többi is tanulságos...)

Szóval előbb egyeztess a Viktorral, mielőtt ellentmondasz neki :)

Ordnassac 2010.05.23. 14:09:28

@mizrolist: lehet, hogy realisták és megvárják, hogy az euró egyáltalán megmarad-e? ;-)

jjulie 2010.05.23. 14:10:42

@agentT:

és a fülkeforradalmárok is be akarják vezetni?

ha nem írják bele a programba, hogy nem, az azt jelenti hogy igen?

az eéső kérdés, hogy akaja a a forradalmi felcsúti győztes vagy sem, mit olvastál a dolgozatban?

agentT 2010.05.23. 14:12:03

@ó jaj: Nekem nem kell egyeztetnem a Viktorral, lévén hogy a Jobbikba van beadva a jelentkezésem, nem hozzájuk.:))

Az viszont tetszik, hogy őméltóságának nevezed. Személy szerint nagyon értékelném, ha olyan rendszer jönne, melyben az arra érdemesek visszakapnák a kegyelmes, méltóságos stb. megszólításokat.

Ami gondolatod magvát illeti, magad válaszoltad meg. A kormánypárti szerep egész más. Igaz.

flort 2010.05.23. 14:12:41

@agentT: rendben. De az internálásokról nem lesz népszavazás.

agentT 2010.05.23. 14:14:27

@jjulie: konkrétan kik nálad a fülkeforradalmárok, akik vagy be akarják vezetni az eurót vagy nem?

Szerintem egyébként nem kérdés hogy akarják.
Ez a "forradalmi felcsúti vezetés"-ezés szánalmas.

Mikor jön, hogy Orsós Viktor?

jjulie 2010.05.23. 14:14:56

@agentT:

vigyázz, egyzser a tölgyes is elkezdett olyanokat írni, hogy azokat én is irhattam volna, azóta alig meg ide írni....

sárkányfő 2010.05.23. 14:15:17

Íme egy példa. Az eü, ami az egyik legnagyobb költségvetési tétel, szóval eü. finanszírozásáról a következőt tudjuk meg: "Ma GDP-arányosan 1%-kal, közel 300 milliárd forinttal kevesebb jut nálunk egészségügyre, mint szomszédainknál. Cél, hogy az új kormányzati ciklus során az arány javuljon."

Szép cél... hogyan, miből, mennyivel, milyen forrásból...? Ugyan már, ne kíváncsiskodjon itt senki. Lesz ahogy lesz, ne érdekeljen..
Ahogy írta Orbán maga korábban: "tényleírásokat és kívánságokat tartalmazó kijelentések laza gyûjteménye"

agentT 2010.05.23. 14:15:30

@flort: De az internálásokról is legyen, és a kormányprogramod legyen 10.00 oldal, és legyen benne a parlamenti takarítónő fizetése is, hogy minden igényt kielégíts.

agentT 2010.05.23. 14:16:20

@jjulie: Biztos elvitték a tölgyest már itt a fehérterror mi lesz ha meg is alakul a kormány jajistenem

agentT 2010.05.23. 14:17:23

@ó jaj: Lesz ahogy lesz, ne érdekeljen..

Pontosan.

sárkányfő 2010.05.23. 14:20:00

@agentT: Khm, kezdesz tendenciózusan kitérni a lényeg elől. Mintha direkt csinálnád...
A lényeg ugyebár az volt, hogy Orbán a korábban saját maga által felállított elvárásoknak sem felel meg. De itt vagy te, aki ugyan Jobbikosnak vallod magad, de Orbánt még Orbántól is megvéded, nem is szólva a teljesen logikus és evidens elvárásokról :)

Az meg, hogy valaki mást mond ugyanarról kormányon mint ellenzékben, nos, ha ez neked normális és elfogadható, akkor nem hiszem hogy érdemes lenne több időt rád szánnom.

flort 2010.05.23. 14:20:37

@agentT: Ennyire mélyen nem gondoltam. De amit jelen bejegyzés 1. kommentjében hiányoltam, az azért nem is igényel 1k oldalt.

Pl. jó lenne tudni, a kormányzásra készülő erő hogy e percben vélekedik az IMF-el érvényes szrződésről. Vagy mit kíván tenni az unió soros elnökeként.

De ezek a kulcsszavak nem szerepelnek a szövegben. Pech.

Mint ahogy az oktatás sem lett túlrészlezeve és még csak nem is vagyok lmp szimpatitáns.

sárkányfő 2010.05.23. 14:22:24

@agentT:
"Lesz ahogy lesz, ne érdekeljen..
Pontosan. "

Demokráciából, azon belül információs önrendelkezésről és transzparens államból: egyes. Leülhetsz.

Várúr 2010.05.23. 14:22:47

@jjulie:
Úgy látszik, neked a kormányprogram nem egy elvi alapvetés, hanem pár tízezer oldalas könyvsorozat. Bár csomó konkrétum van benne (pl. erőltetett szegregáció elvetése, napi egy tornaóra, 3.500 új rendőr, főtiszt-íróasztalhuszárok csökkentése, gazdasági prioritások, adócsökkentés, stb.) Ha a komcsik ennek tizedét így leírták volna - és be is tartják - hatalmon lennének. Hiába no: nincs cselekvési terv, koncepció, akármi, ami ne szülne fanyalgást. Belátom, Török Gábornak is muszáj aktuálisan blogolni. Neki is szebb jelent!

jjulie 2010.05.23. 14:25:16

@agentT:

az orsós viktor nem az én dumám, nem használtam soha, pedig a kilencvenes évek második felében voltam pár hetet korházban, és volt ott egy öreg befolyásos cigány ember, aki elmondta a viktor egész családfáját, de nem hittem neki....

a forradalom témát a felcsúti (vagy alcsúti, soha sem fogom megjegyezni, esetleg ha felvenné előnévként mint a nagybányai, akkor talán megtanulnám az uralkodása következő első 10 évének a végére) vezér hangoztatja, és csak csúfolom vele, hogy abbahagyja, biztos olvassa ezt itt valamelyik embere

szavazni nem járok, de a törökgábor kegyelméből hónapok óta itt politizálok, és még lehet hogy a negyvezírig is elér a gúnyolódásom ezen a csatornán

nem az a kérdés, hogy szerinted ők mit akarnak, tudod a kimondott szavaknak sokszor van súlyuk, pl, ha sejti az asszony hogy félrekefélsz, és rákérdez, nem mindegy hogy igen, vegy nem hagyja el a szádat, függetlenül attól, hogy mi az igazság, és hogy az asszonynak milyen bizonyítékei vannak....

Várúr 2010.05.23. 14:26:25

@ó jaj:
Na igen jajongó. Kár, hogy az eü. ponthoz nem csatoltak pár ezer oldalas mellékletet, részletes számításokkal. Szinte látom, hogy gúvadó szemekkel lázasan olvasgatod.

agentT 2010.05.23. 14:26:49

@ó jaj: "Az meg, hogy valaki mást mond ugyanarról kormányon mint ellenzékben, nos, ha ez neked normális és elfogadható, akkor nem hiszem hogy érdemes lenne több időt rád szánnom."

- Nem tudom feltűnt-e, ez politika. A politikusok szemrebbenés nélkül, öt perc időközzel képesek teljesen meggyőző módon homlokegyenest mást mondani ugyanarról a dologról, pártállástól és kormány/ellenzék szereptől függetlenül.
Mondjak egy példát? SZDSZ - 1994, rémlik?
A második legtöbb mandátumot gyűjtötték, kemény antikommunista retorikával. Aztán összefeküdtek Hornnal. A civil világban erre azt mondanánk, undorító. A politikában ez ügyes húzásnak minősül.
A 2006-os szoci hazudozással sem az a baj, hogy erkölcsileg vállalhatatlan, mert az erkölcs nem politkai kategória. Az a baj vele, hogy rohadtul amatőr és kontraproduktív dolognak bizonyult.

Ezért értelmetlen olyanokat mondani, hogy ez vagy az nem felel meg a korábban felállított elvárásoknak. Mi? Miről beszélünk? Elvárások? Az az ellenzéki szerepben előadott programkritika akkor és ott jó volt. Semmi relevanciája immár.

agentT 2010.05.23. 14:28:00

@ó jaj: A demokrácia mesebeszéd, mióta kitalálták. Realizmusból egyes, csüccs.

panelburzsuj 2010.05.23. 14:28:03

@agentT:

Ha nem tudod, hogy világmegváltó ötletek vagy nettó hülyeségek szerzői mellett agitálsz-e itt ilyen hősiesen, akkor tulajdonképpen mi a fenét csinálsz most? Jót szórakozol egy marék internetezővel?

Csak hogy tudjuk, milyen játákot játszunk.

Ordnassac 2010.05.23. 14:28:04

@Várúr: a napi egy tornaóra és a bürokrácia csökkentése már évtizedes ígéret, mint a másik oldalon az ingyen tankönyv és az ingyen internet...

agentT 2010.05.23. 14:30:48

@jjulie: Nem kefélek félre.

Ha pedig tettem ilyet régebben, akkor szemrebbenés nélkül tagadtam le.

Várúr 2010.05.23. 14:31:14

@jjulie:
Téged éppúgy nem érdemes kérdezni, mint neked a válaszra kísérletet tenni. Van kaptafád? Maradj mellette. Kényelmes, biztos elfoglaltság.

flort 2010.05.23. 14:31:19

@Ordnassac: És ingyen sör. És hegyet Szegednek! (www.mkkp.hu)

agentT 2010.05.23. 14:32:11

@panelburzsuj: A kormányprogram fikázói tudják, hogy "világmegváltó ötletek vagy nettó hülyeségek szerzői ellen agitálnak-e itt ilyen hősiesen"?

Hm?

Szólászabaccság?:)))

Várúr 2010.05.23. 14:32:54

@Ordnassac:
Lehet akár százéves ígéret is... Magyar Bálint nevű barom éppenhogy csökkentette a tornaórákat, lett is pár százezer elhízott, csökött gyerek... Oda tessék címezni a nyafogást.

old_field 2010.05.23. 14:33:28

@ó jaj:
nem értem milyen listáról beszélsz...
én adnék nekik mondjuk 1-2 évet, hátha érzik, hogy itt az idő
tenni valamit, hátha csinálnak valami értelmeset.
persze lehet naponta 3X-10X belerúgni, mert nincs a fején (füstszűrős) sapka... :)
kinek-kinek lelke rajta.

jjulie 2010.05.23. 14:34:52

@Várúr:

kikérem magamnak, és saját jogon rühellem a viktort, a törökgábor csak médiafelületet ad nekem ehhez, semmi egyéb muníciót nem fogadok el tőle, van nekem saját, nem ám kölcsönbe.....

mizrolist 2010.05.23. 14:36:55

@agentT: csakhogy ha a kormányprogram - még ha laza lózunggyűjtemény szintjén is - a kormányzásra készülő pártok céljait tartalmazza, és meg sem említik benne az eurót, akkor én hajlamos vagyok arra gondolni, hogy nem is céljuk a bevezetése. Mivel a maastrichti kritériumokat sem említik, hajlamos vagyok azt feltételezni, hogy azok betartása/elérése sem érdekli őket.

"Nem tudom feltűnt-e, ez politika. A politikusok szemrebbenés nélkül, öt perc időközzel képesek teljesen meggyőző módon homlokegyenest mást mondani ugyanarról a dologról, pártállástól és kormány/ellenzék szereptől függetlenül."
Arra is emlékszel, mit mondott OV Őszöd után? Emlékeztetnélek rá: "Én sohasem hazudtam." Engem érdekelne, ma ki merné-e ezt mondani újra nyilvánosan...

@Ordnassac: az lehet, és valahol még reális is; csak ugye erre sem utalnak sehol...

old_field 2010.05.23. 14:40:07

@jjulie: "szavazni nem járok, de a törökgábor kegyelméből hónapok óta itt politizálok, és még lehet hogy a negyvezírig is elér a gúnyolódásom ezen a csatornán"

hmm... végre megvillant életed értelme... :) nem gyenge.

agentT 2010.05.23. 14:40:12

@mizrolist: Szíved joga, hogy mit vagy hajlamos gondolni és feltételezni.
Afelől viszont megnyugtatlak, hogy Orbán Viktor érzésem szerint simán kimondaná azokat a szavakat, ha úgy lenne észszerű.

panelburzsuj 2010.05.23. 14:41:44

@agentT:

A magam részéről nagyjából tudom, hogy mi az, amiről érdemben el lehet dönteni: megvan-e a lehetőség (nekem vagy másnak) a leírt állítás realitásának megmérésére.

A tervezésnek semmi köze a szólásszabadsághoz. Pontosabban: annyi köze van, hogy mindenki kifejtheti, mit miért tart jónak, miért rossznak.

Ez a szómenés, ami itt most zajlik, az persze messze nem a tervezésről, annak minsőségéről szól, hanem arról, hogy ki hogyan tudja látványosabb fogásokkal leugatni, fölbosszantani, vakvágányra terelni a másikat.

Ettől persze még élvezetes a csevely - csak a kormányprogramhoz nincs túl sok köze.

agentT 2010.05.23. 14:45:34

@panelburzsuj: "Ez a szómenés, ami itt most zajlik, az persze messze nem a tervezésről, annak minsőségéről szól, hanem arról, hogy ki hogyan tudja látványosabb fogásokkal leugatni, fölbosszantani, vakvágányra terelni a másikat."

Persze, de többet nem is várhatunk mikor ráérő laikusok kezdik el osztani az észt a neten vadidegeneknek.

Viszont elmondhatom, hogy én itt gyakorlatilag mindenkit megszerettem:)))

Amúgy szerintem van köze a csvelynek a kormányprogramhoz, gondold már el, milyen nehéz lett volna eljutni idáig kormányprogram nélkül.:))))))

old_field 2010.05.23. 14:50:40

ismét tartalmas, jól érvelő vitákat tapasztaltam , de most inkább lemegyek a partra...
ezt csak azért jegyeztem meg, nehogy pl. julie/a aggódjon, hogy
én is a most ébredező (felcsútiorbánista)fehérterror áldozata lettem... :)

panelburzsuj 2010.05.23. 14:50:55

@agentT:

Fenét nehéz. A választási program majdnem tök ugyanez volt, csak ott még föl voltak tüntetve az egyes fejezetek szerzői, itt meg már a nagyfőnök egyedül jegyez minden pontosvesszőt.

agentT 2010.05.23. 14:52:43

@old_field: Én is elmegyek sétálni lassan, de mivel én fehérterrorista vagyok, értem nem fog aggódni:)))))))

panelburzsuj 2010.05.23. 14:52:53

@panelburzsuj:

(Egyébként nagyon ügyesen: vele vitassa meg, akinek búja van ... :)

agentT 2010.05.23. 14:53:39

@panelburzsuj: Ez is teljesen mindegy.
Ha nem lenne nevesítve ki jegyzi, az se számít.

agentT 2010.05.23. 14:55:25

@panelburzsuj: Ami persze lehetetlen, mert ő elemelkedik a napi politika szintjétől.

jjulie 2010.05.23. 14:57:17

@old_field:

bizony, nem gyenge

(erősen kezdtem, de aztán ellustultam és még meg sincs a háromezer kommentem.......)

mizrolist 2010.05.23. 14:57:32

@agentT: én sem kétlem. Az más kérdés, hogy aki 4 éve ezt vakon elhitte, az most is elhinné-e ugyanúgy.

Ordnassac 2010.05.23. 14:57:59

@Várúr: ezzel csak arra akartam utalni, hogy vannak állandóan visszatérő ígéretek, amiket sohasem teljesítettek (ez nem csak a Fideszre igaz). Sajnos nem látom még, hogy most megvalósulnának (pedig ezek nem kétharmadot igénylő dolgok), de ne legyen igazam.

panelburzsuj 2010.05.23. 14:58:11

@agentT:

Nono. Formálisan azért mégiscsak erre a paksamétára bökve fog kormányozni a kétharmad ura: "Ezt tudom, zemberek, erre föl kapom a jogsit."

Ami azért minimum tanulság.

panelburzsuj 2010.05.23. 15:12:28

@agentT:

Mit se számít, persze.

Annyit azért érdemes tanulságul megjegyezni, hogy formálisan ennek a pksamétának a kvalitásai alapján emeli majd pajzsra a derék kétharmad a következő kormányosunkat.

panelburzsuj 2010.05.23. 15:13:44

@panelburzsuj:

(Asszem helyi rekord születtett: majdnem negyedóráig ült a cet gyomrában a kommentem ... )

2010.05.23. 15:20:30

Lózung-gyűjtemény I. indult. Egész hétvégén erről hallgattam elemzéseket pro és kontra.

Miután tudom hogy 2006-ban hogyan készült a megújuló energiaforrásokról szóló fidesz program, el tudom képzelni, ez hogyan készült. Ennyire hiszek ennek is...:)

Ordnassac 2010.05.23. 15:28:40

@Letícia: csak nem vettél részt benne? :-P

bigapples 2010.05.23. 15:49:57

@mizrolist: www.hirszerzo.hu/cikk.varga_mihaly_az_euro_2015-os_bevezeteseben_bizik.140629.html

A programnyilatkozat a 2010-2014-közötti kormányzásról szól. Ha lesz még euró 2015-ben, ez a legkorábbi dátum a bevezetésére. Elég képlékeny a helyzet a görög, spanyol, portugál pénzügyek terén, és van egy olyan gyanúm, hogy az olaszok sem állnak a helyzet magaslatán a költségvetésük állapotát tekintve. Most azt hiányoljuk, hogy a fidesz nem olvassa ki kávézaccból, hogy mi lesz ezekkel az országokkal az évtized második felében és ez hogyan befolyásolja az euróövezeti csatlakozásunk céldátumát?

mizrolist 2010.05.23. 15:59:12

@bigapples: a 2015-ös csatlakozáshoz legkésőbb 2013-ban be kell lépnünk az ERM-II rendszerbe. Ez utóbbiról egy árva szó sincs a programban, annyi sem, hogy valamikor szeretnék elérni a követelményeit.

Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait? (tö 2010.05.23. 16:33:28

@[nev]: de előtte még a maradék maszop fog teljesen felmorzsolódni, annyira, hogy 4 év múlva csak egy rossz emlék lesz

Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait? (tö 2010.05.23. 16:38:33

Na mindegy, én csak annyit szeretnék amúgy ehhez a poszthoz (vagy programhoz) hozzáfűzni., hogy: 1. ez van, ezt kell szeretni. 2. ha voltál olyan hülye és otthon maradtál, és most vergődsz amiatt hogy ilyen összetételű a parlament, akkor beszoptad! 59FŐS 15%-OS MASZOP FRAKCIÓ, JÓ EZT ÍGY LEÍRNI:D

[nev] (törölt) 2010.05.23. 17:09:47

@Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait?:
régebben azt gondoltam, hogy az mszp helye fix a parlamentben, de mar már azt hiszem, hogy még ebben a ciklusban szét fognak esni 2-3 frakcióra.

Narancshámozó 2010.05.23. 17:21:56

A NEP, szerintem, csak egy Fideszül beszélő országban valósítható meg maradéktalanul. Szervilisség, lojalitás ezek fontos szempontok lesznek a jövőben. Akik egész biztosan nem lesznek majd munka nélkül, azok a politikai PR szakemberek. Lehet, hogy olyan régi/új pozíciók születnek majd újjá a munkahelyeken, iskolákban, mint anno az "agitációs és propagandafelelős" volt.

A NEP, annyi problémát vet fel, hogy felvetődik az emberben a kérdés: működik egyáltalán ez az ország? Ha kimegyek az utcára, úgy látom igen.

A NEP, megszülethetésének előfeltétele volt a módosított "öszödi beszéd". Erre a "homokra" építi a Fidesz a várát. Ismétlem, a várát, nem miénket, hanem a sajátját.

A NEP, sok jó ötletet, javaslatot tartalmaz. Még keresem benne a rám is vonatkozó részt, ezért estére, újra átolvasom:)

A NEP, kiskaput is tartalmaz: "A magyar emberek jövője elszámolás nélkül nem lehet sikeres."

jjulie 2010.05.23. 17:26:24

@bigapples:

úgy csinálsz, mintha nem tudnád, hogy az euro téma az nem egy céldátum csupán, hanem egy folyamat, szóval ha a varga 2015-ben bevezetett euróval számol azért tenni kell valamit minden előző évben, namost van a programban valami erről a következő négy évben elvégzendőről aminek eredményeképpen 2015-ben bevezethető lesz?

egyem a fideszlelked, biztos hogy tudod védeni ezt a programból kimaradt euro témát, vagy csak a próbálkoztál?

Várúr 2010.05.23. 17:30:41

@bigapples:
Kávézaccbból jjulie és társai jósolnak. Innnának inkább rendes kávét, nem feküdné meg ennyire a gyomrukat. Ennnyi bélbajost egy helyen ritkán látni. No de nekik is jusson programozott szőlő, lágy kenyér.

panelburzsuj 2010.05.23. 17:35:49

www.parlament.hu/irom39/00047/00047.pdf

"Egyenes ági örökléskor a családon belüli vagyon mozgás esetén az államnak nincs oka semmiféle beavatkozásra."

2007:

www.adozona.hu/eu/20071010_EU_nagy-britannia_ado_orokosodesi.aspx

"A brit adójogszabályok szerint, ha nem folyamatosan Nagy-Britanniában élő házastárs az örökös, a megszabott határnál értékesebb ingatlanhagyaték esetén az alsó küszöb feletti értékhányad 40 százalékát kell befizetni örökösödési adóként. A jelenlegi, 300 ezer fontos alsó határ azonban az utóbbi évek meredek - évi átlagban 20 százalék körüli - lakóingatlan-áremelkedései nyomán már nincs messze az átlagos nagy-britanniai lakásártól. A toryk által javasolt mértékű értékhatár-emeléssel ugyanakkor gyakorlatilag minden átlagos nagy-britanniai lakóingatlan kikerülne a hagyatéki illeték hatálya alól."

2010:

"a konzervatívok ... - legalábbis erre a parlamenti ciklusra - letettek adóreform-programjuk egyik sarkalatos eleméről, az örökösödési illeték alsó értékhatárának jelentős emeléséről is. A konzervatívok 2007-es éves kongresszusukon jelentették be, hogy kormányra kerülésük esetén több mint a háromszorosára, 300 ezer fontról egymillió fontra emelik az örökösödési adó alá eső ingatlanok alsó értékhatárát."

Így mulat egy magyar néppárt.

jjulie 2010.05.23. 17:44:18

@Várúr:

az én kávézaccos jóslatom a következő: ha kitartóan ellendrukkolok, egyszer majd látni fogom az orbán buktát, és elégedett leszek

melyikben kételkedsz, abban hogy az orbán soha sem fog veszíteni, vagy hogy annak én a hírét én nem elégedetten fogom szemlélni?

jjulie 2010.05.23. 17:55:58

@panelburzsuj:

na jó, de mit értenek ehhez azok az angol konzervatívok...(különbenis, valami liberálisokkal áltak össze álítólag, képzelheted....)

lorantka_a_gall 2010.05.23. 18:03:05

@jjulie: az euró bevezetéséhez több dolog kell (alacsony költségvetési hiány, 60% alatti államadósság, alacsony infláció, alacsony alapkamat; ezek az előírások, mindemellett kell erős gazdaság, hogy ne roppanjon bele a szuverén monetáris politika megszűnésébe). Ezekről van szó a programban? Igen. Nagy, még most sem ismert méretű szarkupacot sikerült összehozni az előző kormányzatnak? Igen. Mindezek mellett céldátumot kijelölni az euró bevezetésére botorság? Igen. Fél-egy év múlva már reálisabb lehet ez? Igen. Mit szeretnél még?

panelburzsuj 2010.05.23. 18:05:12

@jjulie:

Képzelem. (Persze erősen kell képzelni, mert azért az nem biztos, hogy a brit liberálisok mind egy az egybe mondjuk a Kókajánosról lettek mintázva.)

panelburzsuj 2010.05.23. 18:10:36

@lorantka_a_gall:

Jjulie majd mondja, én azt gondolom botor fejjel, hogy amit te leírtál, azt a kormány programjában látni: akarunk eurót, és ahhoz ennek meg ennek így meg így kell(ene) alakulnia.

Ebbe még a csontvázvadászat is bőven beleférne, és mindenkinek be lenne tömve a pofája.

panelburzsuj 2010.05.23. 18:20:12

@lorantka_a_gall:

(Amúgy meg éld magad bele:

Ennek a blogközösségnek nem lenne más dolga innentől kezdve nyolc évig, mint fényes fizetésért a kormány izélgetése és azon túl valami programvázlat összekalapálása, amit mondjuk évente nem árt aktualizálni. Szerintem ilyen feltételekkel mi is simán összehoznánk egy ilyen irományt, mint ez a most terítéken levő.)

jjulie 2010.05.23. 18:25:19

@lorantka_a_gall:

értem, az irott, általad emlegetett ügyek melléktermékeként törvényszerűen egyszer csak arra ébredünk, hogy euróban vannak kiírva az árak a piacon, euró van a zsebünkben, és a bankszámlánkon, a forint meg egy fejezet a történelemkönyvben

automatikusan létrejövő melléktermékként, következményként

megértetted, hogy megértettelek?

Videofon 2010.05.23. 18:34:44

@panelburzsuj:
Azért ne ess túlzásokba a fülkeforradalmárok által befektetett energiát illetően. Ilyen programot egy nap alatt megírok.

panelburzsuj 2010.05.23. 18:39:33

@Videofon:

Copy-paste módszerrel a pár héttel-hónappal korábbiakból nem kunszt ... :)

De ne becsüljük azért le annyira magunkat: ennél talán még egy picivel különbet is összehoznánk a nyolc év alatt!

2010.05.23. 18:40:44

@Ordnassac: eltaláltad...;)

Egyébként mit is vártatok Lózung Királytól?:)

jjulie 2010.05.23. 18:45:16

@Letícia:

nem gyors bukást, hanem hosszú, kinlódósat

panelburzsuj 2010.05.23. 18:50:06

@Letícia:

Együttműködést.

A nemzet nyavalyáival és nyavalyásaival.

De egyelőre úgy tűnik, hogy ez a kooperáció egyelőre csak top-down üzemmódra van beállítva.

mizrolist 2010.05.23. 18:51:46

@lorantka_a_gall: azért pontosíthatnád, hogy melyik előző kormányra gondolsz, mert MSZP-színekben volt 3 is - és nem mindegyik egyformán tett hozzá a gondokhoz. Sőt.

Videofon 2010.05.23. 18:56:15

@panelburzsuj:
Fejből is leírok egy nap alatt. Bármilyen politikai irányzat szerint, bármilyen prioritások mentén.
Megjegyzem, értelmes ember politikai programot, projekt-tervet, specifikációt, cégfilozófiát, stb. mindig papírra ír, nem számítógépen szerkeszt. A copy-paste módszer, a meglevő elektronikus előzmény ugyanis mindig azzal a veszéllyel jár, hogy az elavult gondolatainkat is hasznosítjuk, a lustaság és a szellemi energiatakarékosság jegyében. ( Az sem mellékes, hogy gépeljen az, akinek a gépelés megy gyorsan.)

[nev] (törölt) 2010.05.23. 18:57:43

@lorantka_a_gall:
nyilván konkrétumok hiányoznak. a know how. a tudni hogyan. szóval ez egy voluntarista szöveg. ami konjunkturális időszakban működik. mert akkor a hülye is tud kormányozni. nekem erős a gyanúm, hogy a külső piacok hullámzani fognak, a forintgazdaság pedig sodródni.

2010.05.23. 18:59:06

@jjulie: ha rossz lesz és hosszúra nyúlik, abba mi is beledöglünk, nem? Jó, gyors hatalom átvételt a vajúdó maszoptól várni nem lehet...sőt, szerintem amilyennek mostanság, arról se tudnának dönteni, hogy az "a" betű az valóban "a"...mert csak jó pénzért ismernék el, hogy az "a" az "a"...:)))

@panelburzsuj: együttműködést? Igen, ő azt várja, hogy Te működj vele együtt...:))

Várúr 2010.05.23. 19:01:55

@jjulie:
Ha kitartóan ellendrukkolsz, tán megáll a föld is. Idővel a te eszed is.

panelburzsuj 2010.05.23. 19:03:24

@Videofon:

Érdeklődéssel olvasnék egy balos-népi-plebejus kormányprogramot, ami kifejezetten a közép-keleturópai helyzetből indul ki, és az itteni jövőt önti veretes formába.

Mondjuk Orbán hivatalba lépésére időzítve ... :)

Ingyen is megy? :(

Várúr 2010.05.23. 19:05:27

Már most is alig forog...@Videofon:
Írj, oszt terjeszd be a tömbbizalminak, vagy a házmestörnek. Két perc alatt elolvassa.

Videofon 2010.05.23. 19:06:23

@[nev]:
Az ember mindig abban az illúzióban él, hogy ennél rosszabb már nem lehet. Aztán kiderül, hogy dehogynem lehet. A fideszes programírók is abban az illúzióban írtak, hogy a jelenlegi helyzetet már nem lehet tovább rontani. Pedig dehogynem.
Az a vicc, hogy fenntarthatatlan pályán van a költségvetés. De ezt senki nem hajlandó tudomásul venni. Mert akiknél dől az ország, azoknak örök száműzetés lesz az osztályrészük a nagy nemzeti húsosfazék környékéről.

hoplita 2010.05.23. 19:07:22

@mizrolist:
Nem mindegyik....????
El sem tudom dönteni, hogy melyik volt a kártékonyabb....elqró csak azér' viszi a kvázi pálmát, mert alatta roskadt össze a hóbelevanc.
Nehogy a szagértő horngyufával, meg a bandájával gyere..!!
Illetve előtte nézz rá a csatorna-víz-gáz-villanyszámládra...aztán hallgatlak..:)

Várúr 2010.05.23. 19:09:21

@lorantka_a_gall:
Julcsi ellendrukkolni akar. Javaslok neki egy gyephoki meccset. Ződ a fűszál, kék a pázsit, fizessenek neki gázsit.

hoplita 2010.05.23. 19:11:58

@Várúr:
Csak egy frusztrált fasz, akinek a szar is ízetlen.

Videofon 2010.05.23. 19:15:31

@Várúr:
Megkérdeztem a tömbbizalmit. Nem ér rá. Valami Várúr nevű fölényeskedő okostojás összes agymenését olvassa ezerrészes folytatásokban.

mizrolist 2010.05.23. 19:17:18

@hoplita: albérletben lakom nagyon rég, és bírom fizetni még mindig. (amúgy nem tagadom, hogy Bajnait tartom a '90 óta hivatalban levő legjobb miniszterelnöknek - ugyanis nem törődött a népszerűséggel, hanem azt tette, amire szükség volt)

panelburzsuj 2010.05.23. 19:19:05

@hoplita:

Hát nem pont ilyen frusztrált faszok hozzák össze nektek a vokshegyeket?

Nem vadítani - megnyerni! :)

Videofon 2010.05.23. 19:26:57

@panelburzsuj:
Szerinted Orbánét ingyen írták? :)
(Állítólag persze saját kezűleg írta. Ebben csak az a bibi, hogy vannak benne elavult bennhagyott részek, egymásnak ellentmondó bekezdések.)
Élni is kell valamiből, ezért a napjaim be vannak táblázva a beiktatásig.
Azért, ha garantálni tudná valaki a komoly felhajtást, alaposan megfontolnám az ötletet. Már csak a fülkeforradalmárok arcvisszavevésének kedvéért is.
Az a baj, hogy nem ismerjük túlzottan egymást. Az igazi durranás ugyanis egy virtuális árnyékkormány lenne. :) Amelyik valahogy mindig felkészültebb, mint a valódi.

Videofon 2010.05.23. 19:28:48

@panelburzsuj:
A lényeget persze kihagytam: Van az a pénzösszeg, ami képes átírni a naptáram. :D

6.Lenin 2010.05.23. 19:31:02

Mi ez a balos túltengés?

Programot követelnek.Ez milyen front hatására keletkezik,vagy ez már a vereségbe beleőrülés első tünetei?

Ellenszerként ajánlom a 2006-os programok újraolvasását,azzal ellesztek néhány évig,volt bőven.Oszt minek.

Ja,igen sokáig ne legyetek a napon,kevés agysejt érzékenyebb.

panelburzsuj 2010.05.23. 19:32:25

@Videofon:

Na ja ... De innentől már lehet, hogy nem vevő-eladót játszunk mi ketten programírásilag, hanem versenytársat ... :))

Videofon 2010.05.23. 19:39:48

@panelburzsuj:
Erre mondta Orbán a nála okosabb Kálmán Olgának, hogy naja, de neki hatalma is lesz az okosságaihoz.

Videofon 2010.05.23. 19:52:47

@6.Lenin:
Köszönjük, azokat már olvastuk. Oszt nem kértünk belőlük. Oszt ebből a Nagy Nemzeti Együttműködési Kollégiumi Társadalmi Szobatársi Szerződési Programból sem kérünk.

2010.05.23. 19:53:00

@Videofon: Kálmán Olgának tényleg Bánó András lett a férje? Ki tudja?

6.Lenin 2010.05.23. 19:59:37

@Videofon:

Akkor kérjél magadnak,külön,1 kis kéket,hátha azzal elboldogulsz.

az is lehet,tudták,hogy neked nem is kell,vagy elfeledkeztek rólad.

jjulie 2010.05.23. 20:02:38

@6.Lenin:

ma alig mert előmerészkedni fideszdrukker, az is gyorsan távozott

te hogy kerülsz ide?

Videofon 2010.05.23. 20:05:35

@6.Lenin:
Az nem baj, hogy rólam elfeledkeztek. Nem vagyunk Orbánnal cimborák. Az a baj, hogy arról az egymillió emberről is elfeledkeztek, akik eltartják ezt az országot.

Videofon 2010.05.23. 20:06:56

@jjulie:
Vagy vak szegény proletárforradalmár olvtársunk, vagy vakmerő.

6.Lenin 2010.05.23. 20:11:20

@jjulie:

Nem tudom mi van a fidesz drukkerekkel.Biztosan repkednek a boldogságtó,jó volt az idő.

Zárva a 4Csöcsű,gondoltam nézek valami más bódítót,hát benéztem ide.

Ütősek a hsz-ek,sokkal jobb,mint a fagyállós egri bikavér.

jjulie 2010.05.23. 20:12:00

@Videofon:

pedig nem jellemző rá a nagy kockázatvállalás, igazi liberálisból lett fideszfan aki még azt is tudja, hogy kettő meg kettő az négy

2010.05.23. 20:13:58

@6.Lenin: Hukk!:)))) Zsideszék ülték a pünkösdöt...:)))

jjulie 2010.05.23. 20:16:15

@6.Lenin:

persze hogy boldogok ilyen mennybemenetel idején

6.Lenin 2010.05.23. 20:17:48

@Videofon:

Olvastam a mai balos termést,hasonló sületlenségekre,csak hasonlókkal lehetne válaszolni,azt meg minek.
Annyira azért nem unatkozom,meg már unalmas is.

jjulie 2010.05.23. 20:22:27

@6.Lenin:

vágjál komoly képet mint az áder, és méltósággal vonulj vissza

2010.05.23. 20:26:10

@6.Lenin: mesélj...milyen balos termékekre gondolsz?

6.Lenin 2010.05.23. 20:28:40

@jjulie:

Látod,erről lehetne diskurálni,hogy a toszba létezik,voltak itt hatalmas eszű leberálisok,meg totál igazi konzervatívak,a Bokros nevezetűvel.A túlmozgásosról csak universumi szinten lehetne zengedezni.

Aztán jön 1 mini paraszt,totál mentes minden tisztán látástól,aztán kioszt 1 oltári nagy zakót.

Kiforgatja a Földet a sarkából,amiről a szocik pár év tizedik csak álmodozva dudorásztak,bódult állapotukban.

Na,erről lehetne.Mennybe menetel közben kicsit megpihenve,duruzsolni.

[nev] (törölt) 2010.05.23. 20:33:48

@6.Lenin:
szóval aki magasan ül az lásson messzire, vagy bukjon orra. a nép nagyjából ezt mondta eddig az összes miniszterelnöknek.

Videofon 2010.05.23. 20:34:12

@6.Lenin:
Erről nincs mit diskurálni. Egyetlen szó a megfejtés:
Hataloméhség.

hoplita 2010.05.23. 20:35:51

@panelburzsuj:
Nem.
A hitevesztettek csak szétbarmolnak mindent, roppant destruktívak tudnak lenni...
Hit nélkül nem működik semmi.

[nev] (törölt) 2010.05.23. 20:36:23

szóval erről szól most a sztori:
-- ki a mi vezérünk?
-- a malacpofa.
-- ki dobja fel?
-- mindenki!
-- ki kapja el?
-- senki!

6.Lenin 2010.05.23. 20:38:29

@Letícia:

Hát beleolvastam a balos hsz-ekbe.Azért ez már súrolja itt-ott az
................. határát.
Mi lesz itt ősszel,miután a szocik elbukják az ÖK-i választást is.
Igaz nem is lesz nagy a választék,azt meg nem hiszem,hogy a fidesz úgy megváltoztatja a választási törv,-t,hogy a kóterból is lehet majd választani.

Szóval jó az irányt,a kormányos a helyén.

hoplita 2010.05.23. 20:41:16

@mizrolist:
Ja, hogy szerinted a libás kormányzott...?
Szerintem meg csak a nevét adta az ájemef ukázokhoz.
A beteg életben maradt...már ha lehet életnek nevezni a kómás állapotot...hiszen, mint minden, ez is csak felfogás kérdése.

6.Lenin 2010.05.23. 20:48:02

@Videofon:

"Hataloméhség."

Minden politikus azért lesz politikus,hogy ő irányítson és megpróbálja bebizonyítani,hogy képes is rá.
Eddig ez szerintem teljesen normális,mi is azért választjuk meg őket,mert elhisszük nekik.

A baj,a valódi hatalom éhség akkor kezdődik,amikor mindenki látja,mondja,nem megy ez neked fiam,alkalmatlan/ok vagytok erre a feladatra.

A fószer meg csak kapaszkodik,hát ő a hatalom éhes.

Azért,ha a politikával szeretnénk foglalkozni/vitázni a fogalmakkal csínján kell bánni,nem szabad összekeverni.

2010.05.23. 20:50:53

@6.Lenin: na de hol vannak azok?:))

6.Lenin 2010.05.23. 20:51:25

@[nev]:

Melyik nép?

2006-ban okos volt a nép,2010-ben lökött.
Akkor most melyiknek van igaza?

Videofon 2010.05.23. 20:59:14

@6.Lenin:
2002-ben az ország Orbánt már alkalmatlannak ítélte a feladatra. 2010-ben sem őt ítélte alkalmasnak, hanem az elődjét alkalmatlannak. Lásd: A teljesen kormányképtelen Jobbik is elhozott egyharmad forradalomnyi szavazatot. Vagyis:
"A fószer meg csak kapaszkodik,hát ő a hatalom éhes."

6.Lenin 2010.05.23. 21:01:07

@Letícia:

Kedves Leticia...

Ok elfogadom,mindent tisztán és világosan láttok,katasztrófa elé néz az ország.Képtelen lesz ez a manus megoldani azt a probléma halmazt,amit a szocialista/liberális kormány hagyott örökül az elmúlt 20(60) évben.
Érted Te ezt?

Mondjál legalább 1 évet az elmúlt 60 évből.amikor nem válságot kezeltek ebben az országban.

jjulie 2010.05.23. 21:03:08

hol van már a 2002-ben elküldött orbán, azóta már megtanult sms-t írni is - álítólag

Videofon 2010.05.23. 21:03:15

@6.Lenin:
Miféle válság az, amikor az átlagos reáljövedelem negyedével magasabb, mint az aranykorban?

6.Lenin 2010.05.23. 21:08:41

@Videofon:

Természetesen.

A döntőn nem az A csapat győzött,a B csapat rúgott kevesebb gólt.Ez jó.

Komolytalan vagy.Igy nem jutunk sehová.

Videofon 2010.05.23. 21:18:38

@6.Lenin:
Az a párt komolytalan, amelyik vereség után nem képes vezetőt váltani. Ezért nem is fog jutni semmire.
A hatalom az semmi. Az mindig van. A kormányprogram, a hatalomgyakorlás forgatókönyve, az már valami. De az meg nincs.

2010.05.23. 21:21:53

@6.Lenin: én a balos termékekre gondoltam, amire utaltál!:) De ha már így megkérdeztél, igen, de: mindig az volt és ahogy hihető az államadósság mértéke, az is lesz...:/

Én azt gondolom, hogy nem lesz itt alapvető különbség az eddigiektől, csak tán ezek csinálnak is valamit most - egy rakás lózunggal leöntve, pátosszá emelve az egészet - , mert nagy bajban vagyunk. Sokan fognak sírni, lehet, még én is. :(

2010.05.23. 21:26:09

@Videofon: orbánt se cseréltél le, és lám, mégis...:)

6.Lenin 2010.05.23. 21:27:00

@jjulie:

Azt viszont biztos helyről tudom,olvassa az írásaidat,olyankor sírdogál és 1 picit retteg.Valami javasasszony most készít neki nyugtató teakeveréket.

Lehetnél 1 picit kíméletesebb is,így tényleg nehéz lesz kilábalni.
Tudja,hogy kemény harcos vagy,a fleto is tőled lett kicsit olyan,de ő nem ivott teát,azért rosszabbodott.

Tényleg,a TGM-el mi van?
Most ki?

6.Lenin 2010.05.23. 21:39:41

@Letícia:

Olvasd el Obama beiktatási beszédét..

Amerika ismét nagy és erős lesz...
Hallom az ősök hangját....

Na,ez utóbbi nagyon tetszett,jueszában hallotta,hogy az ükfater a
pereputtyával kergeti az elefántot valahol Afrikában.

Ez a szép a politikában,lehet röhögcsélni a sok sületlenségen,amit a pógár bekajál.

A lényeg,mit tesz.Azt majd meglátjuk/vagy nem,de előre?!

Én bíztam GyF-ben is(az őszödi után)azt hittem valóban másként lesz.8 évig vártam/vártunk.

Videofon 2010.05.23. 21:52:31

@6.Lenin:
Látod, ebben különbözünk. Én Gyurcsányban már a csomagja bejelentése után sem bíztam. Mert csak az ostobák mantrázzák, hogy várjuk meg a kormányzást. A programok, csomagok alapján el lehet dönteni, ki mire képes.
Na, ezért vagy te komolytalan.
(2006-ban számos alkalommal felhívtam a figyelmet, hogy a rossz szerkezetű megszorító csomagnak deviza-eladósodás lesz következménye, amit az első nemzetközi visszaesés bedönt. De a hatalom önhitté teszi a politikusokat, még önhittebbé médiacsicskásaikat. Orbánék is ebben a stádiumban vannak már, pedig valódi hatalmuk még nincs is.)

2010.05.23. 21:52:43

@6.Lenin: TGM most Thürmer felé tart, ezt így hallottam...:)

És értem, Obama...csak sajnálni tudom azt a barátnőmet, aki azért ment ki USA-ba, mert utálta a kommunizmust és utána posztkommunizmust. Mondta, hogy nem gondolta volna, hogy utoléri ott a szucializmus...:)

6.Lenin 2010.05.23. 21:54:51

@panelburzsuj:

Szerinted jobban főz,mint az enyém?
Kétlem,meg már megszoktam,de azért kösz.

2010.05.23. 21:55:00

@Videofon: még nincs, de övék lesz vagy 20 évre...A hatalom természetrajza azonos mindegyiknél...

panelburzsuj 2010.05.23. 22:02:46

@Letícia:

Nyugtasd meg a barátnődet, hogy itthon is maradt azért még bőven abból, amit a nagy USA-ban a republikánusok settenkedő szocializmusnak gyanítanak ...

Az állami újraelosztásban azért egyelőre még ráverünk Obamára. És megnézném én még azt demokratát is, aki lelkesen bedobná a fele jövedelmét a szövetségi nagykalapba: osszátok kedvetek szerint ...

6.Lenin 2010.05.23. 22:05:42

@Videofon:

Remélem az emberek már nem lesznek olyan idióták,hogy megint 8 évig fognak várni és hamarább el fogják zavarni,ha nem jól csinálja.
Szerintem az hibás,aki tűr.
Én már 2,5 éves korom óta egyedül,minden külső segítség nélkül képes vagyok pisilni.Azóta megszoktam,megoldom.
Mindegy ki kapaszkodik a hatalomba.

panelburzsuj 2010.05.23. 22:09:30

@6.Lenin:

Úgy tűnt, hogy a nigger elnök családfáját nem tanultad meg elég alaposan.

De most már látom, hogy csak jólesett egyet böfizni.

2010.05.23. 22:09:33

@panelburzsuj: majd mondom neki...jóccak!:)

[nev] (törölt) 2010.05.23. 22:12:29

@6.Lenin:
először is az usa egy unió, és nem egy állam. ezt sokadszor kell elmondani, mert úgy tűnik, hogy ezzel senki nincs tisztában. az amerikai zászló az a union jack, az unió zászlaja. szóval az usában sem észak dakota kormányzója mondja, hogy erős állam lesznek, csak épp egyesülni kell még dél dakotával, hanem az unió elnöke mondja.

szóval ha orbán azt mondaná, hogy a soros elnökség alatt rengeteg dolgot meg akar változtatni az unióban, hogy az eu erős legyen, akkor azt mondanám: oké. csak ehhez konkrét cselekvési tervek kellenek. menetrend 2010 január 2. és június 30. közé, amikor magyaroszág a soros elnökséget betölti. és a magyar diplomáciának ezzel az agendával kellene házalni mindenfelé. elsőként balga belgákkal kellene tárgyalni, mert tőlük vesszük át az marsalbotot. ráadásul az európa tanács elnöke rompuy úr is belga. egész pontosan észak belga: flamand. hozzá kellene menni először.

de nem ez van, hanem három csapás, kettős állampolgárság, székely himnusz, trianon emléknap. és mindezt a magyar parlamentben teátrálisan előadva, hogy forradalom van, meg új rendszer, béláim, a nemzeti együttműködés rendszere.

6.Lenin 2010.05.23. 22:30:28

@[nev]:

Bocsi,de a jueszát a süket dumával hoztam kapcsolatba,ott is ez a módi.

Valamelyik nap én is a szomszédnál akartam rendet tenni,a szemét meg azt mondta,először söpörjek a sajátom előtt.

Múltkor olvastam a komáromos dolgodat,azt hiszem még nem láttál élő tótot,beszélni meg tuti,hogy nem volt alkalmad.

Hát a belgáknak sincs min sokat ugrálni,ha netán a nemzetiség kérdését hoznák szóba sörözés közben.

Az euróért is kár ugrálni(magánszemélyeknek),majd fog átkozódni,ha a 200 000-es fizut átszámolják és kap 600,- jurót és szeretne vele Bécsben jóllakni.

Szerintem néha körülnézhetnél az emberek között is,mondjuk elbeszélgetni velük,aztán jöhetnének a szuper dolgok.

6.Lenin 2010.05.23. 22:35:36

@panelburzsuj:

Obamát azért hoztam szóba,mert éppeg olyan süket dumát hablatyolt,mint bármelyik politikus a világon.

A családfája meg végképp kívül esik,de most,hogy felhívtad a figyelmem,utána nézek,mitől barnult le.

Gyerekkorában bagarolt evett volna?
Mindegy.

Van valami tüske,tőlem?

panelburzsuj 2010.05.23. 22:50:53

@6.Lenin:

Tüske nem volt és most sincs.

"Amerika ismét nagy és erős lesz...
Hallom az ősök hangját....

Na,ez utóbbi nagyon tetszett,jueszában hallotta,hogy az ükfater a
pereputtyával kergeti az elefántot valahol Afrikában.

Ez a szép a politikában,lehet röhögcsélni a sok sületlenségen,amit a pógár bekajál."

És ezek után jössz azzal, hogy nem az számít, ki honnan jön, hanem hogy mit teljesít.

A bagarolbarnulással meg még ráerősítesz, hogy előbb sem véletlenül köptél a padlóra.

Tudud, én szeretem pontosan tisztázni, kivel miről érdemes társalogni. És alkalomadtán én is jelzem, hogy velem miről nem érdemes.

Ennyi történt.

6.Lenin 2010.05.23. 23:10:54

@panelburzsuj:

Amit idéztél,Leticiának írtam.

Nekem még a legvadabb rémálmomban se jönne elő,hogy veled Obama családfájáról vitázzak.Bárkinek a családfájáról.

Nem vagyok mai gyerek,de még eddig nem találkoztam olyan emberrel,aki kiválasztotta volna előre a családját.Beleszületik,oszt annyi.

Viszont én arról írtam,bármelyik politikus elereszt a győzelem érdekében,jól hangzó süket dumát,független attól honnan jött.

Az számít,mit tesz.Ti vitáztok egész este azon,mit mond Orbán és már előre jajveszékeltek.Erről írtam.
Meg arról,akit elfogadsz,attól bármit elfogadtok.A legvadabb baromságokat,sületlenségeket,hazugságokat.
Aki utálatos a tábornak,az utálatos és kész.

Én nem vitáztam,sem veled, sem senkivel.Ez nem vita,ez szálka/gerenda kérdés.
Néha szórakoztat.
Ennyi.Semmi padlóra köpködés.

[nev] (törölt) 2010.05.23. 23:26:35

@6.Lenin:
egyezzünk meg abban, hogy nem értünk egyet.

6.Lenin 2010.05.23. 23:36:09

@[nev]:

Ebben már 1X megegyeztünk,ha jól emlékszem,akkor is Te ajánlottad.El is fogadtam,de azért,ha nem túl hosszú,elolvasom,amit írsz a továbbiakban is.
Sok kérdésben valóban gyökeresen másként látjuk a megoldást.
Ez szerintem természetes.

Videofon 2010.05.23. 23:38:23

@6.Lenin:
Talán jobbak voltak azok, akik Gyurcsánynál utólag jajveszékeltek?
Normális ember képes előrelátni a dolgokat. Ugyanis éppen attól ember. Aki nem hajlandó gondolkodni, az pedig felcsap párthívőnek. Ő az, aki mindig megvárja, mit fognak csinálni a politikusok. Ő az, aki mindig csak vár. Hitben vagy csalódottságban a hatalom széljárásától függően.

6.Lenin 2010.05.23. 23:54:32

@Videofon:

"Normális ember képes előrelátni a dolgokat."

Ez 1 kicsit meredek,legfeljebb sejthető.
A többi stimmel.
Erről írtam én is,de én minden oldalra értem.
Viszont ez örök emberi tulajdonság,mindenki(majdnem)először a másik hibáját veszi észre.A sajátját már jóval ritkábban,mástól elfogadni az ítéletet ,az meg hát,nem megy olyan könnyen.

Jó éjt!
Mindenkinek.

Ordnassac 2010.05.24. 00:13:09

@Letícia: azt mint kettővel ezelőtti elődjétől. Azt teljesítette (talán ebben még jobban is bízhatunk és nem fog fél év után összeomlani, persze meglepetések mindig lehetnek). ;-)

Ordnassac 2010.05.24. 00:15:02

@panelburzsuj: esetleg egy levél Szili Katalinnak, Szanyi Tibornak, Gőgös Zoltánnak és (talán) Vitányi Ivánnak? Hátha nekiállnak. ;-)

Videofon 2010.05.24. 08:07:51

@6.Lenin:
Nem sejthető. Látható. Tudható. A hétköznapi politizálás olyan, mint a foci. Mindenki ért hozzá. A gazdasági döntés-előkészítés a konjunktúra-érzékeny szektorokban azonban nem ezt a fajta politikai bulvár-ismeretet követeli meg. Tízmilliókat buktam volna, ha a "szakértők" sugallta sejtésekre alapozom döntéseim a Gyurcsány-csomag idején.

Videofon 2010.05.24. 08:10:08

@Ordnassac:
félreérted a helyzetet. Olvtársunknak szerintem már van ilyen irányú programja.

2010.05.24. 09:12:05

@Ordnassac: csak túléljük ezt a kísérletet is...végül is, az elmúlt 60 év alatt már sok kísérleti "főzeléket" lenyomtak a torkunkon, oszt még sem haltunk bele...:)

jjulie 2010.05.24. 09:43:01

kisérlet ide vagy oda, nekem még mindig hiányoznak innen a fidesz szimpatizáns kommentek a kormányzójuk programját látván.....

jjulie 2010.05.24. 09:55:57

@jjulie:

persze ez nem igaz: ez a sokat mondó csend is a kedvemre való

jjulie 2010.05.24. 10:16:25

@jjulie:

végül is csalódott is lehetnék: irtam mindhiába több mint háromezer kommentet 4 hónap alatt, hogy némi viszavonulásra késztessem őket, erre a választottjuk egyetlen dolgozattal elhalgattatta őket

2010.05.24. 10:17:15

@jjulie: pszt, misén vannak a Nagyvezírrel!:))) Egyébként a hit meg fontos dolog, szóval ha a Vezír asszondta, hogy úgy lesz, hogy jó lesz, akkor a hívők nem kételkednek. És ponty. Még jó hogy, nem azért lettek elkábítva, hogy ellenkezzenek!:)))

Jut eszembe, a maszop címere ne a szegfű, hanem a pénzes (sponsored by Nokia) doboz, vagy ahogy amortizálódnak, lassan a malacpersely legyen...:DD Fletó meg lesz a kondász..:))))

jjulie 2010.05.24. 10:26:29

@Letícia:

a fletó sem a régi, semmi kezdeményezés ( lehet hogy másolt receptből főz: kivárja amig magától osszecsuklik az ellenfél)

a logó nem számít

flort 2010.05.24. 10:39:41

@Letícia: hőhő, emlékszel a KGST címerére?

jjulie 2010.05.24. 10:44:11

@flort:

amióta van gugli, szinte mindenre emlékszik az ember

Ordnassac 2010.05.24. 10:44:15

@Videofon: tudom, de új helyzet új programot kívánna vagy csak én gondolom ezt így?

Ordnassac 2010.05.24. 10:45:49

@Letícia: így van. Nem is tartok nagyon ettől az újonnan felálló kormánytól, bár van egy-két dolog, ami nem tetszik. Igaz, ez elődeinél is lazán megvolt.

[nev] (törölt) 2010.05.24. 11:30:01

@6.Lenin:
az én felfogásom szerint az unió jelenleg így néz ki.

kepfeltoltes.hu/100524/NUTS_3_regions_EU-27_www.kepfeltoltes.hu_.png

nincsenek (polgár) háborús demarkációs vonalak, hanem statisztikai céllal meghúzott megyehatárok vannak. területi integritása nem az államnak van, hanem az uniónak van. és minden nép, vagy nemzet kulturális autonómiát élvez és ennek megfelelően etnikai parlamentek működnek. tehát a magyar parlament budapesten van, a szlovák pozsonyban, de egy kormáromi magyar előbbi küld képviselőt, egy szlovák utóbbiba. viszont komárom, és komarno ettől még lehet egyetlen város. az világos, hogy ez ma nem realitás. de ez ezer éven át valóság volt. szerintem a birodalmi nemzetállam az utópia, ami sohasem létezett.

Videofon 2010.05.24. 11:32:34

@Ordnassac:
A "baloldal" bukása most össztársadalmi érdek. Nincs motiváció baloldali programot hirdetni. Pedig a helyhatóságokat még megcsíphetnék. De minél mélyebbről hozzák majd fel a "megmentők" a baloldalt, annál nagyobb mágusokként állíthatják be magukat.

Ordnassac 2010.05.24. 11:42:31

@Videofon: ebben kétségtelenül van valami. Csak kérdés, hogy mennyire mélyről lehet még visszahozni a baloldalt (ill. az MSZP-t).

jjulie 2010.05.24. 11:59:12

@Videofon:

az a szép ebben az egészben, mint amit most fociban is látunk: az egyik csapat azzal ért a csúcsra, hogy döntő százalékban birtokolja a labdát, és az ellenfél térfelén tartja, majd jön egy másik amelyik felülmúlja azzal, hogy átengedi a labdabirtoklást és leginkább a saját térfelén tartózkodik.....

lehet, hogy nem is az eszközök teszik a különbséget hanem hogy kinek a kezében vannak?

(a foci amúgy is jó terep, ott formálódik valami jövőbemutató, miszerint megvalósult a szabad munkaerő vándorlás a gyakorlatban, úgy hogy megmaradt mégis a nemzetiségi hovatartozás, és gyilkolni is képes egy szurkoló a tisztán külföldiekből álló inter olaszságának megkérdőjelezése miatt, miközben a legnagyobb győzelem végén, a játékosok a saját hazájuk zászlajába burkolózva ünnepelnek, szóval a foci gyakorlata megelőzni látszik az európai politikai és gazdasági gyakorlatot)

jjulie 2010.05.24. 12:20:55

@Ordnassac:

lehet hogy csak nyugton kell maradniuk és kapálózás nélkül is emelni fogja őket valami kiszámíthatatlan erő

Ordnassac 2010.05.24. 12:25:52

@jjulie: ez is lehetséges, csak ugye több szárny van a párton belül, ott nem biztos, hogy jó a nyugton maradás.

tölgyes 2010.05.24. 13:19:24

Kedves Török Gábor!

Amit a kormányprogramról írt az igaz a választási pártprogramokra is..
Ön azt írja, hogy lesznek majd lelkes éljenzők és magasztalók. Biztos.. DE MÉG NAGYOBB SZÁMBAN LESZNEK AKIK SEMMIREVALÓNAK FOGJÁK A PROGRAMOT TITULÁLNI..:::))) Mert olyanok.

Számomra az egyik legfontosabb és legérdekesebb javaslat: a kössük 8 osztályhoz a jogosítványt..vagy a állítsuk vissza a buktatás intézményét.. stb. Ezeknek a megoldásoknak van érdemi üzenetük... Ezek a megoldások vetítik előre, hogy hozzáértő - ha nem is hibátlan -kormányzásra számíthatunk.

6.Lenin 2010.05.24. 13:23:11

@[nev]:

"az én felfogásom szerint az unió jelenleg így néz ki."

Valószínűleg,mink 2-en ki is egyeznénk ebben,de sajnos több száz millió az EU-ban nem így látja és ez még pár száz évig így is marad.
Valamikor 2-3 generáció képes volt együtt élni,ma már az utódok nem tudnak a szüleikkel kijönni,nagy átlagban.Sőt lassan házastársak/együtt élők sem.
A világ nem az együttélés(békés) felé halad.
A fogyó energia,élelmiszer,ivóvíz majd helyreteszi ezt a kérdést.
Tulajdonképpen sok kérdésben csak annyi különbség köztünk,hogy szép-szép (lenne),de 00 a realitása annak,hogy sok milliárd különböző érdeket egyeztetni lehetne 1 elfogadható szintre,szerintem.
agyalni lehet rajta,néhányat talán meg is lehetne valósítani,de......?
Persze igazad van abban,agyaljunk,aztán,hátha.Csak most olyan megvalósíthatatlannak tűnik sok minden.

Te is cikized Orbánt,pedig lehetséges,hogy működne a dolog,még akkor is,ha Te ezt jelenleg másként látod.Ebben nem tudunk megegyezni,pedig siker esetén mindenki nyerne.

Ha mi 10 millióan képtelenek vagyunk,még akkor is,ha közös érdek lenne,mit várunk több száz millió teljesen más érdekek esetén?
Oszt még nem is vagyok pesszimpista.

jjulie 2010.05.24. 13:28:03

@tölgyes:

várom a lelkes éljenzőket - teegnap reggel óta, de nem akaródzanak előbújni

6.Lenin 2010.05.24. 13:37:40

@jjulie:

A lelkemre(tehát lelkes vagyok)kívánom,hogy Orbán apánk a nemzet megmentője

ÉLJEN,ÉÉÉÉLLJEEEEEEN,SSSSOOOOKKKKKÁÁÁÁÁIG.

Mutassa nekünk azt utat ,a boldogság kék madarát,mit kék madár,

A CSODASZARVAST AKARJUK(megzabálni)

Vasárnapra turul tojást 2/fő-t,meg békéscsabai orbán kolbászt.
Le a komcsikkal!El lehet mennetek,míg szabadlábon vagytok.

jjulie 2010.05.24. 13:47:08

@6.Lenin:

te nem számítasz, nem vagy igazhítű orbándrukker

meg sem próbálsz okosnak látszani és érvelni igazi fideszvérűként

fogadok, hogy még csak kopogtatót sem gyüjtöttél, és nem is plakátoltál

Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait? (tö 2010.05.24. 13:53:27

@Ordnassac: sehogy! a maszop szép lassan, de biztosan fel fog morzsolódni! Önkormányztaira az LMP feljön 20%-ra, a maszop meg a 5 százalékos küszöböt fogja súrolni.

jjulie 2010.05.24. 14:04:43

@Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait?:

az nem baj ha valaki súrolja a küszöböt, legalább tiszta lesz

de mit olvastál ki a kormányprogramból?

6.Lenin 2010.05.24. 14:05:47

@jjulie:

Ha már így a lelkembe látsz,hogy teljesen képben legyél..

thepeoplescube.com/lenin/lenin-still-lives-unofficial-biography-in-pictures-t5200.html

Kedvenc képeim.

Igazad van,én csak gyufacímkét meg bélyeget gyűjtök,meg bakelit lemezeket,jazz,blues,a többire tojok(kc,plakát)

Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait? (tö 2010.05.24. 14:11:29

@jjulie: figyelj, én a programmal eddig is úgy voltam minden választásnál, ha: megvalósítják és betartják jó. ha nem, akk nem. Most lehet fikázni ezt is, meg nem is kell vele egyetérteni, de konklúziót azért ily gyorsan nem kell belőle levonni. :)

jjulie 2010.05.24. 14:20:04

@6.Lenin:

az a csabai orbánkolbász is elég árulkodó volt, tudom én már régóta, hogy a csak a bezárt négycsöcsű miatt lógsz itt, szóval te nem vagy a tölgyes féle lelkes forradalmfideszprogrampártoló a legnagyobb sajnálatomra

Ordnassac 2010.05.24. 14:34:10

@jjulie:

Billiárd: tíz a huszonegyediken.
Milliárd: tíz a kilencediken.

Számolj! ;-)

sárkányfő 2010.05.24. 14:37:06

na ettől kissé arcomra fagy a mosoly. az, hogy egy silány blöffprogramot nyomnak le a torkunkon "kormányprogram" címen, letojom. ez még vicces is valahol, sok tétje nincs.
de hogy most Orbán személyesen tarja hatalmon Ficót, és kaszálja el a felvidéki magyarokat , na ez most nagyon rosszul érint.

hvg.hu/hvgfriss/2010.20/201020_magyarszlovak_feszultseg_kampanyutkozet

jjulie 2010.05.24. 14:42:25

@Ordnassac:

persze a google generáció....

agentT 2010.05.24. 14:51:50

Juli, tegnap csak én magam vagy harminc kommentet írtam (többségét itt), melyben támogattam a programot.
Nem én voltam az egyetlen.

Mást sem csinálsz tegnap óta, mint a fideszes éljenzőket hiányolod.

Bocs a keresetlenül őszinte, magánéleti jellegű kérdésért, de

TE VAK VAGY???:)))))

Ordnassac 2010.05.24. 14:52:25

@jjulie: ezt pont nem, én kiwikiztem. ;-)

6.Lenin 2010.05.24. 14:59:16

@jjulie:

"....a legnagyobb sajnálatomra ..."

Ezentúl tán belém se rúgolsz?
1 pillanat és értelmetlenné válik minden,oszt még itt ez az orbán is ráadásként a nyakunkon,pedig olyan jól indult minden ma.

Hát igen,hiányzik a 4Csöcsű(főleg a fiatalabbik 2 tulaja).

Na mindegy,a lényeg:az irány jó,a kormányos a helyén,a cél még kissé ködös,de már érezni.

agentT 2010.05.24. 15:02:10

@6.Lenin: Kár erőltetni, szelektív a látása.:PPPP

jjulie 2010.05.24. 15:03:19

@agentT:

a kampányidőszakbeli aktivitási szintre várok: igen itt van feketén-fehéren, na látjátok, ezért szavaztunk a fiatal demokratákra, stb....

(különben is te sem számítasz akár a lenin, te sem egy őszinte fideszdrukker vagy, hanem zászlószökevény, de ha bevallod, hogy szerinted is példaértékű hadvezére volt kossuthnak a dembinszki, akkor beszámítom a tegnapi 30 kommentedet)

Ordnassac 2010.05.24. 15:04:56

@ó jaj: Fico így is, úgy is megnyeri a választást. Igazából itt arról van szó, hogy Fico meg akar szabadulni Slotától, amire van is esély (főleg, ha elviszi a választóit). Ezért ez a tamtamozás. Nem véletlenül nem zárta ki sem az MKP, sem a Híd egy lehetséges koalíciót a Smerrel.

Ordnassac 2010.05.24. 15:08:25

@jjulie: Mi köze Dembinskinek a Fideszhez???

jjulie 2010.05.24. 15:10:39

@6.Lenin:

nem tudom hol a kormányos meg a helye, a parlamentben nem volt, állítólag a madridi lelátón látták, ha igaz akkor ott jó helyen van, maradhat is ott

mivel csak tesze-tosza jobbhíján fideszes vagy, nem folyik narancslé sem az ereidben, mit kezdjek veled?

Lacibácsi57 2010.05.24. 15:11:29

Én csak olyan pártot engednék indúlni a választásokon , aki előre leteszi a programot! Legyen miből választani! Utólag lehet bármit gyártani, ami még a rászavazott polgárnak sem tetszik, de nincs mit tenni!
A FIDESZnek nem volt programja, akkor mire szavaztak? Ha valamit át akarnak vinni, azt mindíg hozzá teszik: a nép akarta, vagy akarata" címszó alatt! Még akkor is ha nem sikerül helyre állítani a gazdaságot, akkor is ezt fogja mondani!

jjulie 2010.05.24. 15:14:07

@Ordnassac:

hát annyi, hogy a debreceni fidesz oszlop idén március 15.-én a dózsa szobor füle hallatára mint jó példát emlegette egy vicc keretében a hallgatóság nagy hahotáját kiváltva vele

6.Lenin 2010.05.24. 15:18:19

@Ordnassac:

12 éves korában 1x végigment a Dembinszki utcán Orbán,már akkor kereste a Hösök terét a nyavalyás.
Mindig hős akart lenni.Akkor most mit lehet várni?
Programot?
Irány kell!
Az meg jó,a kormányos a helyén,haladunk,pedig még nem is kapitány,csak félig.

jjulie 2010.05.24. 15:23:44

@6.Lenin:

ha még háromszor leírod hogy jó az irány és a kormányos a helyén, talán mégis hajlandó leszek verbálisan belédrúgni, elismervén keményvonalas fideszhitedet

6.Lenin 2010.05.24. 15:23:45

@Lacibácsi57:

"Én csak olyan pártot engednék indúlni a választásokon , aki előre leteszi a programot! "

2006-ban volt,nemzeti színű,meg pendrájvon,nyírfagérgen,meg az anyámtyúkján tetoválva.
Gondolom boldog is voltál.
Meddig is?

6.Lenin 2010.05.24. 15:44:27

Én olyan pártot engednék indulni,akik megmutatják az irányt,csinálják előttem az utat és azt mondják:
tessék,indulj,szabad az út.

Majd én odatalálok egyedül is,felnőttem,kiválasztom az eszközt,sebességet.
Szabad ,gondolkodni/dönteni képes polgár,ne programozzanak,részletekre meghatározva,azokat majd mi választjuk.
Irány és lehetőség kell,a többit bízzák ránk.

Az irány meg végre jó,a kormányos a helyén,a zászló lobog,a Nép boldog(most még),a Nap is süt.
Mi a tosz kell még?

Apropo,maradt még.jajveszékelő,túlélő készletek,bőröndök menekülésre előkészítve.
Óriási szín és méret választék,hivatásos rettegőknek kedvezmény. lenin & Tsa

sárkányfő 2010.05.24. 15:56:44

@Ordnassac:
Most már - Orbánnak hála - Ficó valóban meg fogja nyerni a választást, de a linkelt cikk szerint lett volna lehetőség megbuktatni, mert elkúrta a görög helyzet kezelését, ami nagyon rosszul vette ki magát Szlovákiában. Elolvastad a cikket?
És Slota is épp Orbánnak köszönheti, hogy bekerül a parlamentbe...

itt egy másik cikk:
korkep.sk/2010/05/18/a-fidesznek-ujra-kell-tanulnia-a-kormanyzast/

"A Görögországnak nyújtandó szlovák kölcsön miatt védekezésre kényszerített Robert Fico kibújhatott az ellenzéki szorításból, Ján Slota és képviselőtársai pedig elégedetten dőlhettek hátra székeikben. Pártjuk parlamenti képviselete újabb négy évig biztosítottá vált. Maga a Fidesz sietett segítségükre."

Ordnassac 2010.05.24. 16:09:14

@jjulie: tééényleg, ki is ment a fejemből.

@ó jaj: A szlovák közvélemény-kutatások szerint az egész ügy kirobbanás előtt 8%-on állt az SNS. A Smer meg legalább 10%-os előnnyel az SDKU előtt. Meglátjuk, hogy az SNS milyen eredményt fog elérni és kérdés, hogy ez az ügy mennyire mozgatja meg pl. a felvidéki magyarságot.

Gondjaim nekem is vannak az egésszel, de Slota bejutását a Fidesz nyakába varrni szerintem túlzás.

tölgyes 2010.05.24. 16:10:56

@jjulie: Fanyalogni mindig könnyebb.

sárkányfő 2010.05.24. 16:11:12

@Ordnassac: na hadd lám azt a közvélemény-kutatást.

jjulie 2010.05.24. 16:19:27

@tölgyes:

nekem jó a könyebb út, akar a fene nehezet

és így van vele a nemrég még lelkes 30 valahány százaléknyi fideszdrukker sereg is

most könnyebb hallgatni, ergó hallgat

sárkányfő 2010.05.24. 16:22:51

@tölgyes: ezt most a Fidesz elmúlt 8 éves kritikájának szántad?

@Ordnassac: Amíg keresgélsz, addig linkelek én:
hu.wikipedia.org/wiki/2010-es_szlov%C3%A1kiai_parlamenti_v%C3%A1laszt%C3%A1sok

A lényeg: A Híd - amely ugyebár már nem kizárólag nemzetiségi alapon szerveződik, és szlovákokat is próbál (próbált eddig) megszólítani - a márciusi 6,9%-ról egy hónap alatt lement 5,1%-ra.

Ugyanezen idő alatt a felkorbácsolt magyargyűlölő rétegek 6,3-ról 8,6%-ra tornászták fel Slotát.
Fico pártja pedig a megállította, sőt megfordította a népszerűségcsökkenését: 41.4% -> 38.6% -> 38.4% -> 36.8%.

Amúgy én közvélemény-kutatási adatok nélkül is hiszek az egységes álláspontú felvidéki magyaroknak. Miért ne tenném, pláne ha logikus is amit mondanak?

Ordnassac 2010.05.24. 16:40:52

@ó jaj: azóta már nem annyira egységes álláspontú. Bugár már készíti fel a kommunikációt arra, hogy a fekete Pétert a Fideszhez tolja, míg Csáky erőt próbál mutatni.

Amúgy, ha megnézed a linket, amit mutattál, ott március-április az átváltási idő. Az április felmérést ápr. 7. és 13. között végezték

A májusi ez: www.focus-research.sk/files/119_Preferencie%20politickych%20stran_%20maj2010.pdf

Itt az SNS már 6,1%, az MKP 5,9% a Most-Híd 5,6% (Felmérés ideje: május 5-11.)

2010.05.24. 17:46:32

OFF: Dunán ez megy ma:

22:00 Híradó, Sport (francia-ukrán ism. sor., 2007) - Lope de Vega

:)))) Vegetáriánus franci-ukrán lopásról lesz szó...:))

ON:
A Duna tv-t egyébként nagyon szeretem. :)

sárkányfő 2010.05.24. 19:20:34

@Ordnassac: na ez már szebb. de minden felmérés eredményével együtt sem értem, miért kell ráerősíteni a szlovák nacionalisták mondandójára.

és most nagyon őszinte leszek hozzád: azt nem hiszem, hogy Orbán tudna olyat mondani vagy tenni, amivel nekem nagy meglepetést okozhatna. Ez se okozott, sőt, de ezt most hagyjuk is. Ami ebben az ügyeben nagyon meglepett, az a magyar közvélemény és a média mély hallgatása. Szerintem ez sokkal súlyosabb ügy, ahhoz képest amennyire senkit sem érdekel ez itt. E mögött - sajnos - valszeg az van, hogy a legtöbb magyarországi magyart tényleg nem érdekli a határon túliak. A jobbosokat sem. Itt élek, tudom, érzem. Még akik szajkózzák a nagy-Mo-t, szerintem számukra is inkább a nagy ország a fontos, meg a történelmi igazságtalanság fáj, nem pedig a konkrét kisebbsége szorult magyarok ügye.
talán azért is a nagy csönd, mert ezt nem lehet belpolitikai rúgóra járatni, hiszen a jobbosok nem fogják emiatt (meg semmi másért sem) kritizálni Orbánt, a balosok meg ab ovo szarnak az egészre, különben is a végüket járják. Hogy a jobbik mit gondol erről nem tudom, de kussol szintén.

no mindegy, úgy látom csak engem zavar :( el is csitulok.

keszegvágó 2010.05.24. 20:34:44

Sigmund Freud 1918-ban a következőket írta: Nem tudok mit kezdeni e tanulatlan nép vadságával és éretlenségével. Sosem voltam az ancien régime feltétlen híve, de kétséges számomra, hogy a politikai bölcsesség jelének tekinthető-e, hogy a sok gróf közül a legokosabbikat (Tisza Istvánt) meggyilkolják, a legbutábbikat (Károlyi Mihályt) pedig megteszik miniszterelnöknek.

Diocles 2010.05.24. 21:06:58

@ó jaj:

nem hallgat a magyar média, lásd a hvg-t, amely máris nekiugrott az ő szubkultúrájukban olyannyira gyűlölt Fidesz-kormánynak. még a 100 nap türelmi időt sem adják meg.
mintha a hvg-t érdekelt volna bármiféle nemzeti sorskérdés, határon túli magyar ügy az elmúlt évtizedekben...

engem az álszentség zavar, az, h most mindenki megpróbál majd úgy tenni, élükön a szocikkal, h már annyira megadnák a kettős állampolgárságot, de várjunk mán két hetet.
(miért nem lehet őszintén megmondani, h igen, tojunk rájuk?)
holott Fico így is, úgy is kormányfő lesz, max. annyit módosít a kampány, h hány koalíciós partnerre lesz szüksége.

a hallgatás is ennek tudható be, mert ha Böjte Csaba atya azt mondja, h nagyon örülnek a gesztusnak, és köszönik, míg ellenben Kovács László és a hvg szerkesztősége krokodílkönnyeket hullajt az általuk egyébként mélyen leszart szlovákiai magyarokért, akkor szerintem annyira nyilvánvaló a dolog álságos mivolta, h akit bármilyen szinten foglalkoztat a határon túli magyarok sorsa, az nem áll be álaggódni a 23 millió románnal riogatók közé.
és ez nem szervilizmus, hanem gyomor kérdése.

jjulie 2010.05.24. 21:07:23

@keszegvágó:

ezt irhatta volna akár melyik bécsi liberélis kortársa, és a jó öreg freud sem erről a mondásáról a leghíresebb

szóval úgy érzed, semmi sem változott?

jjulie 2010.05.24. 21:10:28

@Diocles:

na végre

mit olvasol ki a programból?

Hóember 2010.05.24. 21:40:05

Én szokás szerint megint csak az EÜ részt olvastam el, az meg gyakorlatilag tökugyanaz, mint a választási program volt.

Egyébként tartalmilag nem rossz, tényleg csak egy kicsit rosszabb, mint az LMP-s verzió.

Reméljük minél több dolog el is jut majd a megvalósításig, és lehetőleg még idén, mert idő már nem nagyon van lötyögni. Személyes kedvencem a gyógyszergazdaságossági förmedvény mielőbbi teljes kukázása lesz. Jó lenne rá sort keríteni még az ősszel.

2010.05.24. 21:51:04

@keszegvágó: ez nagyon jó!:))) Nincs új a nap alatt...(Prédikátorok könyve kb. Kr. e. 2000..:D)

2010.05.24. 21:51:51

@jjulie: szerintem úgy...:)))

Ordnassac 2010.05.24. 22:00:26

@Letícia: azért érdekelne, hogy ezt hol írta. Freud bár kezdetben háborúpárti, de 1918-ra azért ez erősen elszállt.

jjulie 2010.05.24. 22:10:48

@Ordnassac:

Sigmund Freud levele Ferenczi Sándor pszichoanalitikushoz, 1918. november 18.

Ordnassac 2010.05.24. 22:29:23

@jjulie: tedd, bár nem néztem utána a Google-ban. ;-)

jjulie 2010.05.24. 22:34:29

@Ordnassac:

jó kis irredenta oldalakra juthatsz ezzel

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.25. 08:14:00

@jjulie: hvg.hu/velemeny/20060320respublika
Itt azt írják, hogy ez egy naplóbejegyzés. Persze kérdés, hogy a HVG mennyire megbízható forrás ilyesmire…

panelburzsuj 2010.05.25. 08:58:06

@tölgyes:

"Számomra az egyik legfontosabb és legérdekesebb javaslat: a kössük 8 osztályhoz a jogosítványt..vagy a állítsuk vissza a buktatás intézményét.. stb. Ezeknek a megoldásoknak van érdemi üzenetük... Ezek a megoldások vetítik előre, hogy hozzáértő - ha nem is hibátlan -kormányzásra számíthatunk."

Örülök, hogy kiemelted ezt a két tervezett intézkedést, ugyanis ezzel minimum három dologra is rámutattál:

- a kormányzás nem pusztán, sőt nem is elsősorban a készen kapott (költségvetési) helyzet menedzselése további X évig("csontváz")

- egy nahy felhatalmazást kapott politikai erő általános magatartás-szabályozással ("törvényhozással") legalább annyit tehet, mint közvetlen intézkedésekkel, elsősorban konkrét pénzosztogatással

- a magyar közvélemény az egyes ember létszféráját érintő szabályokat képes leginkább felfogni, ezektől várja a "rend" kialakulását, fennmaradását

Sajnos ma sem nagyon lesz időm követni a társalgást. Ezzel együtt azt gondolom, hogy a "kormányprogram" műfajának és tartalmának végiggondolásához Török Gábor posztjához kapcsolódóan érdemes lenne még hasonló gondolatokat felvetni.

panelburzsuj 2010.05.25. 09:13:08

@panelburzsuj:

(Tömörítve: alaposan véggiggondolt rendszerrel, vagy egy adott nómenklatúra napiparancsaival kellene-e együttműködnünk?)

panelburzsuj 2010.05.25. 09:25:30

@panelburzsuj:

(Ja és egy fontos kiegészítés: (vagy egy adott nómenklatúra napiparancsaival kellene-e együttműködnünk),

mint Gyurcsány alatt?)

ssi 2010.05.25. 10:09:43

program = (leírt, elmondott) irányelvek - belefér - tettek a fontosak, várjuk

fontos? O.V.
* megfontoltabb, bölcsebb, vagy fáradtabb idősebb lett?
* megmerevedettek, vagy kiforrottak vágyai? vallás, magyarság, nagy támogatói tábor, egyetértő környezet
* 8 év sok, vagy az idő elhaladt mellette? - rohamosan fejlődő kihívások
* parlamenti vitákban, vagy csak hívei körében (nemzeti konzultáció) lesz ott?
* 1-1 sporteseményen való megjelenése mi mindennél lesz fontosabb?

Evehid 2010.05.25. 10:41:36

Előrebocsátom, nem olvastam az anyagot. Hosszú hétvégét kisgyerekkel a nagyszülőkkel, a kertben, és sportolással töltöttük. Meg a napi apróval, ahogy a választók nagy része, gondolom. Ezzel szoros összefüggésben kérdezném a következőket: az elmúlt kb. 10 napban a Fidesz kinyomott többszáz oldalnyi tv.tervezetet, pol. nyilatkozatot, javaslatot stb.
Szerintetek mikor fogy el a téma? Mikorra amortizálódik a saját csapatuk is fizikailag? Ezt a tempót meddig lehet csinálni?
Mi a politikai hozadéka, azon a nyilvánvaló szándékon kívül, h. az ellenzéket belekényszerítsék az olvasatlan gombnyomogatásba? Elég aljas amúgy, és végtelenül "demokratikus" elképzelés. :( Erőfitogtatás. De legalábbis nem hiszem, h. a választók széles körében növelné a népszerűségüket.

Kedves Gábor, nagyon kíváncsi lennék a véleményedre, érdeklődöm, hogy tervezel-e/van-e lehetőséged/energiád egy olyan témájú bejegyzésre, ami a humán-erőforrás oldaláról foglalkozik ezzel a módszerrel, ill. azzal, hogy a Fidesznek lehet-e ezzel, és ha igen, milyen további politikai/stratégiai célja?

Kis mellék(?)zönge, h. a keresztény kultúrában a pünkösd a 3. legnagyobb jelentőségű, komoly spirituális tartalmú ünnep, de a pogány vallások évkör-ünnepeinek egyikétől sem áll olyan távol időben. Ha esztelen infohalmozó adminisztratív loholássá züllesztik az ország választott képviselőtestülete számára, az szerintem enyhén szólva megkérdőjelezi az általuk egyébként rendszeresen hangsúlyozott erkölcsi-világnézeti képet. A képviselő is ember, rosszkedvű, fásult, két év múlva szétesett családi hátterű vezetőkkel nehéz lesz derűsebb, kiegyensúlyozottabb országot építeni... Ehhez hasonló téma már felmerült a húsvét miatt, igaz, egészen más okból.

Ehhez kapcsolódik a másik kérdésem: mit szóltok ahhoz a kirajzolódó gyakorlathoz, h. a parlamenti munka távirányítása teljesen kiszámíthatatlan, előre tervezhetetlen? Egy hétnél előbbre az OGY honlapjáról sem lehet megtudni semmit. Ez nekem nagyon olyan szájízt ad, h. a konszenzus minimális látszatát sem kívánják fenntartani. Ráadásul egyáltalán nem kelti azt a benyomást, h. az elfoglalt, fáradt, dolgozó, pláne családos, de a közélet iránt érdeklődő átlagembernek meg kívánják adni a kereteket, h. átlátható intézkedések és struktúrák mentén keresse a saját helyét az "új rendszerben". Ez egy társadalomszemléleti kérdés: alattvaló, vagy polgár?! Szvsz a kettő együtt nem nagyon megy.

Don T. Boy · http://m69.freeblog.hu 2010.05.25. 11:09:23

@[nev]:

"de nem ez van, hanem három csapás, kettős állampolgárság, székely himnusz, trianon emléknap"

Amíg nincs új kormány, addig ne várj gazdasági intézkedéseket, ez ostobaság részedről. Mellesleg, az ellenzéknek állítólag még így is gyors a tempó.

A trianoni javaslat szövegével meg mi a bajod? Olvastad már?
malacnews.freeblog.hu/archives/2010/05/25/A_Trianon-emleknap_torvenyjavaslata/

[nev] (törölt) 2010.05.25. 12:32:31

@Don T. Boy:
magyarország egy vesztes háború után írta alá a párizsi békeszerződést. majd szövetkezve a náci németországgal hadat üzent az egyesült államoknak, és a szovjetuniónak. a lakosság egy része tevékenyen részt vállalalt egy nemzetiség szisztematikus népirtásban, a másik része pedig passzívan szemlélte. és a népszövetség ezek után megerősítette a trianoni határokat.

szerintem hagyni kellene ezt a trianon sztorit, és nem kellene újra és újra lejáratni magunkat a világ előtt, hogy a magyarok az áldozat szerepében tetszelegnek. ez a többségben közönyt vált ki, egyesekben szánalmat, a szomszédainkban pedig ellenzérzéseket.

magyarország, szlovákia, és románia tagja a nemzetközösségnek, ukrajna, szerbia és horvátország pedig az unió része akar lenni.

az uniós állampolgárság oldja meg a nemzeti összetartozás problémáját, mégpedig úgy, hogy az uniós útlevélben (csatlakozni kívánt országok esetén pedig az uniós vízumban) minden esetben a (tényleges) nemzetiséget kellene feltüntetni, figyelmen kívül hagyva a háborút lezáró "ideiglenes" államhatárokat, demarkációs vonalakat. az uniós állampolgárság és később az unió alkotmánya adhatna lehetőséget arra, hogy a nemzetállami kereteket felszámolása után nemzetiségi parlamenteket lehessen összehívni, és ezáltal ha nem is a világ, de legalább a kontinens magyarság újra egyesülni tudjon.

ez a törvénytervezet egy "náci" (nacionalista) propagandaszöveg, a rendszerváltás utáni magyar diplomácia egyik mélypontja. biztosan tartózkodnék a megszavazásától.

6.Lenin 2010.05.25. 13:16:13

@Ordnassac:

Elolvastam ,de van 1 bibi.

"az egyik forrásunk szerint"-ek megbuktak,nem csak nálunk,globálisan.A felsorolt nevekre hivatkozni,szerintem kissé ciki,az ő áldásos tevékenységének is köszönhetjük,amit most szeretnének helyretenni.
"Az egyik forrásunk szerint"-re hivatkozni,hiteltelen.

Sokan kaptak bizalmat,de nem mutattak fel semmit,eddig.
Talán M.GY. is megérdemli,aztán jöhet a vélemények ütköztetése.
Olyanokra hivatkozni,akik eddig a válságok sorozatát produkálták,enyhén szólva is csak keményebb jelzőket igényelnének minősítésként.
Azért a MGy megítélése nem is olyan rosszra sikeredett,mint aminek szánták.
Érdekes.

6.Lenin 2010.05.25. 13:25:09

@[nev]:

"uniós állampolgárság és később az unió alkotmánya adhatna lehetőséget arra, hogy a nemzetállami kereteket felszámolása után nemzetiségi parlamenteket lehessen összehívni, és ezáltal ha nem is a világ, de legalább a kontinens magyarság újra egyesülni tudjon."

Már megint rohangálsz,várd meg a többieket!

Mindig előre szaladsz néhány száz évet.
Űlj le igyál 1 belga sört,aztán,ha ők is rendben lesznek,jöhet a szlovák sör,szép sorjában.

Aztán vagy bejön az álmod,vagy alkoholista leszel.Én az elsőt kívánnám.Utálom a handabandázó alkoholistákat.

Ordnassac 2010.05.25. 13:25:17

@6.Lenin: ha tényleg annyira rossznak akarták volna bemutatni, akkor szimplán nem mondtak volna jót róla.

Ettől függetlenül sok igazság van benne. Ilyen rossz költségvetési helyzetben nem biztos, hogy egy pénzköltőt kéne a pénzügyi részleget is magában tudó tárca vezetőjévé tenni. Remélem Varga és Fellegi jó ellensúlyai lesznek Matolcsynak. Akkor talán nem lesz gond.

Ordnassac 2010.05.25. 13:26:21

Amúgy Orbán elkezdte a kormányprogram előterjesztői expozéját.

Ordnassac 2010.05.25. 13:27:50

Gyurcsány bent van az ülésteremben.

Ordnassac 2010.05.25. 13:31:28

Kicsit sokat táncol a forradalom témaköre körül.

6.Lenin 2010.05.25. 13:34:05

@Ordnassac:

Akkor ketten már biztosan reménykedünk.
Nekem bejött anno,a vállalkozásomban,hogy előtte költekeztem(beruháztam),természetesen nem ész nélkül.
A megszorítást is próbáltam,de abba majdnem belebuktam,lehagytak a versenytársak.Igen nehéz volt újra talpra állni.
A "majd egyszer jó lesz"-re nem lehet alapozni.A csodavárás más kategória.A siker sok-sok kemény munka.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.25. 13:37:00

@Ordnassac: Alkotmányozó nemzetgyűlésről beszél, a preambulummal kezdte a beszédet. Kiváncsi lennék mennyire van már előre kidolgozott koncepciójuk a jövendőbeli alkotmányról.

Ordnassac 2010.05.25. 13:49:05

@Tomeczek: a most eltelt félévben volt egy ilyen speckoll náluk (Hogyan írjunk Alkotmányt? címmel), amit Kukorelli István, Somogyvári István és Pozsár-Szentmiklósy Zoltán (utóbbi a Bibó István Szakkollégium igazgatója) tartottak. Erre jártam én is, szóval körbejártuk a kérdést. Kíváncsi leszek már emiatt is néhány dologra.

Amúgy eddig tipikus Orbán-beszédről van szó. Nagy filozófia, kicsit ünnepélyes kifejezésrendszerrel.

Ordnassac 2010.05.25. 13:55:32

Az Orbán-családban vajon milyenek az ellenzéki jogok? :-P

cotti 2010.05.25. 13:55:48

El kell ismerni, OV nagyon jól beszél. Iránymutatásnak, alapvetésnek kitűnő, más kérdés, hogy ezek az elképzelések hogy állják ki majd a gyakorlat próbáját.

Ordnassac 2010.05.25. 13:59:06

"Az új társadalmi szerződésben a hazaszeretet az első pont".

Taps a Fidesz és a KDNP soraiból. Emellett láttam Schiffert is tapsolni. A Jobbik-frakció nem látszódott.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.25. 13:59:51

Most mondjam, hogy tanulságos, hogy csak 1-2-en tapsoltak a hazaszeretet gondolatára az MSZP frakciójában…?

cotti 2010.05.25. 14:02:25

@Ordnassac: Nem kérdés, hogy tapsoltak.

Ordnassac 2010.05.25. 14:02:41

@Tomeczek: mutatták őket? Ugyanis nem láttam.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.25. 14:04:58

@Ordnassac: Igen, én láttam őket. A hirado.hu-s közvetítést nézem, de gondolom a TV-ben is ugyanaz megy.

Ordnassac 2010.05.25. 14:06:36

@Tomeczek: a tv-ben csak Tarlóst, Schiffert és a mögöttük ülőket mutatták (bár az LMP-seket a jeltolmács eltakarta).

Ordnassac 2010.05.25. 14:07:11

Nocsak, Lázár helyett Navra beszél.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.05.25. 14:16:31

@Ordnassac: Kihasználja az alkalmat, amíg még nem miniszter. Aztán majd lesz úgyis elég baja. :)

Ordnassac 2010.05.25. 14:30:22

Mesterházy Attila következik.

zoli87 2010.05.25. 14:34:25

@Ordnassac: Szokásos, elavult szoci beszédet hallunk.

Ordnassac 2010.05.25. 14:40:22

Közbe új poszt van.

@zoli87: van a szövegében egy-két részigazság, de amúgy egyetértek veled.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.05.26. 11:10:29

szép szavak, nagy szavak.. remek. mindenestre az is igaz, hogy nem volt nagy teljesítmény az, hogy a válsztási program lett lényegében a kormányprogram.. sem az, sem ez nem képes megszólítani érdemben engem, mint ebből az országból kiábrándult, a jövőbe reménytelenül tekintő munkanélküli fiatalt.

az irány jó, de nagyon szeretnék konkrét lépéseket is látni a nagy szavak után.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.05.26. 12:04:12

@Bukowszky: épp most beszéltek az országgyűlésben arról, hogy majd ez a csodakormány esélyt ad az én generációmnak. fantasztikus. nagyon kiváncsi vagyok, hogy ezt miként képzeli el.

mert attól nem lesz munkám és nem lesz emberhez méltó fizetésem, amellyel megalapozhatom a jövőm, ebben a szarbazüllött, nepotista országban, hogy egyik vagy másik fideszes narancshuszár nagyokat mond a parlamentben.

sajnos teljesen biztosak lehetünk abban, hogy az állások, pozíciók osztogatása még az eddigi borzalmas mértéken is túlmenően haveri/rokoni alapon fog menni.

Zb74 2010.05.27. 09:33:23

@allnitelong: Még erre sincs szükség, ha Chrome böngészőt használsz. Az oldal betöltődése után Ctrl+F-et nyomva egy másodpercen belül kiírja, hogy hányszor fordul elő a szó. A "polgár" előfordulására így is 163 jön ki.
süti beállítások módosítása