Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:48

Orbán Viktor szombaton – hivatalos megfogalmazás szerint - válaszolt a kormányprogram vitájában elhangzottakra, ezt követően pedig a parlament a Fidesz és a KDNP képviselőinek szavazatával, a három ellenzéki párt egyöntetű elutasítása mellett, miniszterelnöknek választotta. A politikus beszédének ezúttal egyetlen olyan pontja volt, amely valóban konkrét jövőbeni cselekvésre vonatkozott: bejelentette, hogy jövő héttől elkezdődik az új alkotmány előkészítésének folyamata. Korábbi felszólalásában világossá tette, hogy értelmezésében az emberek a választáson azzal a feladattal bízták meg a parlamentet, hogy az úgynevezett új társadalmi szerződés (ez minden jel szerint magát a választási eredményt jelenti) alapján alkossa meg az alkotmányt, most az is kiderült, hogy ez a munka nem tűr halasztást. De vajon miért kell új alaptörvény?

(Fotó: MTI)

Kezdjük ott, hogy semmiképpen nem kell, de természetesen lehet. A magyar közjogi berendezkedés megadja a lehetőséget a kétharmadosnál nagyobb többséggel rendelkező politikai erők számára, hogy – ha ez szándékuk, és ha egyetértésre jutnak – módosítsák az alkotmányt, vagy akár teljesen újat fogadjanak el. A második ciklusban a parlament már megpróbálkozott egy új alkotmány kidolgozásával, a szocialista párti Bihari Mihály nevével fémjelzett bizottság hosszan előkészített tervezete azonban – többek között a koalíció belső ellentétei miatt - elbukott.

Nálunk – ellentétben néhány más országgal – ebben a folyamatban nincs szükség sem egy következő parlament egyetértésére, sem a parlamenti döntés népszavazás általi megerősítésére. A képviselők belátásán múlik, hogy mennyire tartják fontosnak a változtatást, illetve kialakul-e közöttük legalább kétharmados egyetértés. Ha tehát a Fidesz-KDNP ebben a ciklusban meg akarja és meg is tudja teremteni az ehhez szükséges többséget a parlamentben, eljárásuk teljesen jogszerű és alkotmányos változtatás lenne.

Innentől kezdve érdemes kettéválasztani a kérdést: tartalmi és hasznossági szempontokra.

Meggyőződésem, hogy az ország legsúlyosabb gondjait felsoroló listában nincs az első százban az alkotmány kérdése. Nem igaz az a sokat hangoztatott állítás, mely szerint „sztálinista” alkotmányunk lenne; a mai alaptörvény csak 1949-es számozásában emlékeztet a kommunista időkre, de tartalmában 1989-1990-ben teljes átalakuláson ment keresztül. 1989 nyarán a kerekasztal-tárgyalásokon az ellenzéki pártok a hatalmat diktatórikusan gyakorló MSZMP képviselőivel (lásd a képet) közösen egyeztek meg az új rendszer alapjairól, de éppen az utolsó kommunista parlament legitimációs hiányossága miatt ahhoz ragaszkodtak, hogy formailag ne új alkotmány jöjjön létre, hanem módosításként fogadja el a változásokat a parlament - hogy aztán majd a szabadon választott törvényhozás valóban új alaptörvényt alkothasson. Az átmenetinek szánt, ám később az egyetértés hiánya miatt tartóssá váló alkotmány azonban az elmúlt húsz évben meglepően jól működött: minden válsághelyzetet képes volt kezelni, és mára a politikával foglalkozók is kitanulták logikáját, működését. Mindez persze nem jelenti azt, hogy az alkotmánnyal ne lennének gondok. Valóban tetszetősebb megoldás lenne egy, a demokratikus Magyarországra utaló „számozás”, mint ahogy több kérdésben is van már annyi felmerült tapasztalat, hogy akár teljes átrendezés szándéka nélkül is hozzá lehet fogni a munkához.  

Tisztában kell azonban lennünk azzal, hogy politikai értelemben nem jobb és rosszabb alkotmányok vannak, hanem ilyenek és olyanok, amelyek között a különbség döntően a politikai versenyre gyakorolt hatásokban rejlik. Az alkotmány lényegi módosítása – például a kormányformára vonatkoztatva, intézmények egymáshoz való viszonyát átszabva, jogköröket módosítva – éppen ezért nem (csak) szakmai kérdés, hanem elsősorban politikai. Egy esetleges új alkotmány minden, a mostanitól eltérő szabályozása politikai érdekeket sértene vagy szolgálna, egyeseket kedvezőbb helyzetbe hozna, másokat hátrányosan érintene.

Hogy a Fidesznek miért érdeke belevágni ebbe a folyamatba, ezek után talán nem is kérdéses. Azonban a közvetlen politikai hasznon (saját képére, saját elképzelései alapján formálni az alkotmányt most, amikor adott ehhez a többsége) túlmenően is elmondható, hogy a közjogi barkácsolás jól jöhet a kormányzó erőknek. Egyrészt állandó témát szolgáltathat, s ezáltal a lázas cselekvés látszatát keltheti, másrészt pedig megadja az esélyét annak, hogy viszonylag könnyen legyen egy fontos, fajsúlyos pont 2014-ben, amikor a kormány sikereiről esik szó. A Fidesz számára veszélyként legfeljebb két, ezekhez képest kevésbé erős és kevésbé valószínű elem adódik: egyrészt, ha valamilyen belső feszültség, egyet nem értés miatt a második ciklus kormánypártjaihoz hasonlóan mégsem sikerülne eljutniuk a kétharmados többséghez, másrészt, ha dilettáns módon oldanák meg az előkészítés folyamatát, és ezáltal lehetőséget adnának az ellenzéknek arra, hogy a választók jelentős részének egyetértése mellett ebben az ügyben hatalomittas, veszélyes vagy alkalmatlan erőnek állítsa be a Fideszt.

x x x

Vajon hogyan kezdi el a fidesz az alkotmányozást? Melyik lehet valószínűbb?

1. parlamenti bizottság felállítása, benne értelemszerűen ellenzéki politikusokkal is.
2. önálló javaslat kidolgozása saját szakértőkkel.
3. konzultációk sorozata különböző kiválasztott szereplőkkel.
4. saját alkotmányozó bizottság létrehozása kiválasztott, emblematikus politikusokkal (pl. többek között Pozsgay).
5. egyéb.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr442041437

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alkotmányt és népszavazást! 2010.05.31. 10:01:29

Egy új alkotmány kifejezésre juttatná, hogy az ország végleg maga mögött hagyja az 1949-ben elindult korszakot. Ehhez azonban társadalmi támogatottság - népszavazás kell! A Fidesz új alkotmányt akar írni. Szükség van-e erre? Jogi szempontból biztosa...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ordnassac 2010.05.30. 01:04:42

Bocsáss meg, egy szakmai megjegyzés a poszt címadásához: alkotmánymódosítás és új Alkotmány azért más. Előbbi a hatályos alkotmányban tesz kisebb változtatást, míg utóbbi egy új (alap)törvényt hoz. A cím pontosabb lenne "Miért kell új alkotmány?" néven (Ennyi szakmai kritikát engedj meg nekem. :-) )

A poszt tartalmához: Bár egy alkotmányozásnál valóban a kormány-Országgyűlés-köztársasági elnök háromszög egymás közti viszonya a jelentősen fontos, amire mindenképpen érdemes lesz figyelni (nem csak jogi szempontból), azonban számítsunk sok vitára a preambulummal kapcsolatban is. Valószínűleg ez a szimbolikus, jogi kötőerővel csak korlátozottan rendelkező ünnepélyes bevezető szokta a legnagyobb vitákat generálni (a Bihari-bizottságban is arról volt sok vita). Főleg, ha a KDNP be akarja helyezni Istent vagy a keresztény gyökereket.

Kérdés, hogy mi lesz az alkotmányban nevesített állami szervekkel (AB, ÁSZ, ügyészség, bírósági rendszer, ombudsman, MNB). Bár ezek messze nem akkora fontosságúak politikai szempontból (AB talán kilóg ebből), de itt érdemes lesz nézni, hogy mennyire kívánják megtartani ezeknek a szerveknek a korlátozó/kontrolláló szerepüket. A mostani Alkotmány egyik nagy gyengesége a gazdasági alkotmányosság kérdéseinek szinte teljes hiánya. Jó lenne, ha belevennék. Nem beszélve a rossz EU-klauzuláról (2/A. §), amit át kellene alakítani.

panelburzsuj 2010.05.30. 01:08:26

Technikai:

"sem a parlamenti döntés népszavazás általi megerősítésre"

megerősítésére

török gábor 2010.05.30. 01:08:39

@Ordnassac: igen, de a preambulumnak nincs politikai következménye, az intézményeknek van. a változtatás és a módosítás pedig itt szinonima. mint a 89-es eset mutatja, az csak egy formai döntés kérdése, hogy a régit módosítjuk, vagy egy újat fogadunk el - a tartalom lehet ugyanaz mindkét esetben.

panelburzsuj 2010.05.30. 01:14:42

@panelburzsuj:

valóban új alaptörvényt alkothason (alkothasson)

hatalomittas valszeg egybe

(Bocsika, de szebb lesz, és még mindig vannak olyan ősbölények, akiket az ilyen apróságok kizökkentenek a szöveg elmélyült élvezetéből. Na, az ő kedvükér, jó? ... :)

Ordnassac 2010.05.30. 01:24:06

@török gábor: bukott már el alkotmánytervezet a Bihari-bizottságban a preambulum miatt. Amúgy stimmel.

Ami az előbb említett háromszöget illeti: biztos szóba fog kerülni az, hogy megerősítik-e a köztársasági elnök jogköreit, ahogy azt többen várják (félelnöki rendszer) vagy csak kis mértékben változtatnak rajta (néhány példa: OGY feloszlatási jogkör kiszélesítése, mai körülmények között valami óriási zűr kellene hozzá; megválasztásának módja - közvetlen/közvetett - és időtartama; kinevezési jogkörök szélesítése; kevesebb ellenjegyzéshez kötött döntés stb.)

Az OGY-nál a létszámkérdésen túl felmerül az is, hogy az ellenzéki jogokkal mi lesz (bár nem kifejezetten az Alkotmányban szabályozott kérdés), a népszavazási részt hogyan írják át, megmaradnak-e a kétharmados törvények (amennyiben igen, csökkentik-e a számukat) stb.

A kormánynál a meg az, hogy az OGY feloszlatását milyen esetekben kezdeményezheti (ez a köztársasági elnökhöz is kapcsolódó kérdés, de ilyen indítvány általában a kormánytól jön), bővítik-e a miniszterelnök-helyettes jogkörét stb.

Nem beszélve a három szerv egymás közti viszonyáról (pl. interpelláció kérdése - legyen-e közjogi következménye is, illetve, amiket már korábban említettem)

Ordnassac 2010.05.30. 01:41:13

Nem közvetlenül az alaptörvényben szabályozott kérdés, de mind közjogilag és politikailag érdekes:

nol.hu/belfold/20100529-rovidebb_kampanyt_akar_a_fidesz

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.30. 05:51:00

Az Alkotmány a jogrendszer alapja. Ezért kell módosítani.
Hogy ne legyen egyetlen fix pont sem, amihez igazodhatunk, vagy amire hivatkozhatunk.
Hogy mindenki egy kegyencrendszer kis csavarja legyen pillanatnyi lehetőségekkel - mint a fidesz felépítésében.

A fidesztagok és szervezetek is kipenderíthetőek és lecserélhetőek, ha nem tetszenek épp Viktornak és ez a rendszer lesz a minta az egész országra.
A közalkalmazottak indoklás és jogorvoslat nélküli felmondása is csak a fidesz féle kegyencrendszer betelepítése az államigazgatásba.
Ezt a szisztémát lehet továbbvinni az egyéni és társasági jogokra is - az alapoktól.

lüke 2010.05.30. 07:17:45

"Retkes Attila a párt nevében négy dologért kért bocsánatot a magyar társadalomtól:
a korrupciós ügyekért, a vidék magára hagyásáért, a határon túli magyarok elhanyagolásáért, és a fölényes, agresszív stílusért

hát ez gyönyőrűűűűűűűűűű

Samuzia 2010.05.30. 07:46:50

@nestrot10: Mi van korán kelnek a pszichiátrián, hogy gépközelben vagy?
Tudod, minden hol megjelensz és tele fröcsögöd az étert alpári stílusoddal...

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.05.30. 07:47:55

Kedves Török Gábor! Az nem furcsa, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalt eztán - állítólag - Alkotmányvédelmi Hivatalnak hívják majd? Az Alkotmány védelme a szó szoros értelmében nem az Alkotmánybíróság feladata? Tágabb értelemben pedig - ha mint az ország demokratikus berendezkedését értjük alatta - a rendőrségé, a bíróságoké, a honvédségé és így tovább? A kábítószer-kereskedelem, a terrorizmus vagy éppen a pénzmosás elleni küzdelem miért alkotmányvédelem? Vagy ez is csak egy szimbolikus szóvirág?

Samuzia 2010.05.30. 07:56:18

@nestrot10: Bajnait szidd. Emlékszem pár napja még az volt a bajod, hogy nem csökkent a benzin ár, most hogy csökkent már más lemez megy olyan vagy mint az mszp...

jjulie 2010.05.30. 07:56:25

"Meggyőződésem, hogy az ország legsúlyosabb gondjait felsoroló listában nincs az első százban az alkotmány kérdése."

szép mondat, de hát az ország érdeke a fidesz, és orbán viktor, neki pedig ez az első és legégetőbb, ergó az országnak is

nem figyel a törökgábor

Megfigyelo 2010.05.30. 07:58:52

@Michael Knight: Hat talan azert, mert igy AVH lesz a roviditese, es mindenki megertheti, hogy megerkeztunk a Rakosi-korba.

nestrot10 2010.05.30. 07:59:18

@Samuzia: megjelenek és ugyan úgy papagálykomandó szinten ismételgetem mint a fityisz banda éveken keresztül...a foss uszításait...csak bejött nekik..nekem is be fog jönni...hehehehe

magyar-magyar szótár 2010.05.30. 08:00:28

A barkácsolás rönk nagyjázását jelentette (mielőtt a mai hobbi-kókányolásba gyalogolt volna át jelentéstartalmilag). Az ács egy barkácsoló bárddal esett neki az előkészítésnek. (Ma már az ács szekerce is kiment a divatból.) Barkácsolás után jött a gyalulás. Akkor aztán hullott a forgács! (Fűrészeléskor csak Rákosi szerint hullott...)

érdekesség:
Ki a fffranc rúgdalja ki vasárnap kora-korahajnali 7kor szegény címlaptündért illetve hétköznap korahajnali 5-kor hogy semmi mást, csak a TGE új agitprop anyagát fölrakja? Semmi másban nem frissül a kiajánló, csak a napi malaszttal...

Samuzia 2010.05.30. 08:01:43

@nestrot10: Te csak égeted megad hehehe, a burkolt rasszista hajlamoddal... és a maszopot is, vagy a jobbikot...

Kitartó 2010.05.30. 08:03:03

@jjulie: Te nagyon súlyos elmekórtani eset vagy.

jjulie 2010.05.30. 08:03:29

@Michael Knight:

vége egy korszaknak, felejts el mindent

új szavak fognak képződni és új fogalmak, mivel az új struktúra nem írható le a régire született fogalmakkal, ez itt a másvilág eljövetele, például ha a forradalom szó mögött eddíg volt nálad valami képzet, az diliteld, és copizd be az új orbánsági megfelelőjét

és mindjárt nem teszel fel alapvető kérdéseket

jjulie 2010.05.30. 08:06:28

@Kitartó:

arra gondolsz, hogy immunis vagyok az orbánhatás nevű súlyos járványt okozó vírusra?

zoli87 2010.05.30. 08:06:53

@Megfigyelo: Nem nyert, az Alkotmányvédelmi Hivatal rövidítése AH lesz.

@nestrot10: Elég furcsán hangzik az "Orbán takarodj" kifejezés, kissé hiteltelen a megválasztását követő napon. Gyurcsányt a dilettantizmusban pedig überellni úgysem lehet. :)

Attila80 2010.05.30. 08:14:04

Van itt egy aprócska, igaz tényleg csak aprócska probléma. Ez pedig a jelenlegi alkotmány 24§ (5) pontjában található:
"Az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához az országgyűlési képviselők négyötödének szavazata szükséges."

Mivel azonban az alkotmány ezen pontjának (ahogy bármelyik másik pontjának) módosításához már elég a 2/3 (ld. 24§ (3)), így ez villámgyorsan ki tud kerülni belőle még az új alkotmány megszavazása előtt. Nem lenne elegáns lépés, hisz tulajdonképpen egy jogi "kiskapu" kihasználása lenne, de legyünk őszinték, sok meglepetést nem okozna, ha így alakulna :-)

jjulie 2010.05.30. 08:14:16

@zoli87:

vagyis lesz egy hivatalos és egy "népi" neve?

mit gondolsz melyik lesz az elterjedtebb? és vajon miért csúfolják már a megszületése előtt?

magyar-magyar szótár 2010.05.30. 08:15:24

Török úrnak, ha az agitációs-propaganda főcél úgy kívánja, nagy a gyakorlata régi sajtóanyagok előhalászásában. Nos, hogy mért kell alkotmányt módosítani vagy pláne egy tök' új alkotmány miért szükséges, azt a legjóoldalibb megfelelő sajtó orákulumaitól, a Magyar Haladóbaloldal és Liberális Eszme oltalmazó megmondóemberetitől lehet összegyűjteni kolumnaszám, Néppszabiból, ÉS-ből. (Hogy a Mozgó Világot ne is említsem.)

Megfigyelo 2010.05.30. 08:17:26

A poszthoz: Volt egy demokratikus Alkotmany.
R.I.P.

jjulie 2010.05.30. 08:18:13

@zoli87:

korábban már megíródott, hogy az "orbán takarodj" nem hangzik furcsán, sőt jól skandálható a "navracsics takarodj"-al vannak hangzási és skandálási problémák, szóval az "orbántakarodj" rendben, jól hangzik, használható - akár már a beiktatás napján

zoli87 2010.05.30. 08:20:20

@jjulie: Kérdés, miért lesz átkeresztelve a Nemzetbiztonsági Hivatal. Ez egy határozott szimbolikus lépés. Én AH-ként fogom használni, mert az lesz a neve. AVH-t pedig a kukacoskodók, ami pedig nem ÁVH. Nem is értem ez miért téma.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.30. 08:20:56

@Attila80:

Van egy másik aprócska probléma.
Orbán Viktor épp tegnap esküdött föl miniszterelnöknek.
Az eskü szövege:
.....
......
......., az Alkotmányt megtartom....... Isten engem úgy segéljen....

Megfigyelo 2010.05.30. 08:21:54

@zoli87: Hamar ki fog derulni,hogy a valodi rovifites az AVH lesz - az fogja kifejezni a lenyeget.

Rob67 2010.05.30. 08:22:07

@Samuzia: Egyetértek veled.
De ugyanakkor lássuk be, ez nem politikai kérdés amit a kommentelő feszeget. A tartalmát elbliccelni azzal, hogy pszichiátriai esetnek minősíted, nem megfelelő.
Érzésem szerint van néhányszáz ezer ember - ha nem több - aki OV előéletéből, pszichológiai jellemvonásai és eddig mutatott magatartásmintái alapján egy ilyesmi jövőt vízionál.
Lássuk be nem teljesen alaptalanul.
OV az elmúlt nyolc évet egyfajta sértődött elszigelteségben töltötte, akiből sok esetben még a parlamenti megjelenés is ellenérzést váltott ki, hiszen azt ellenzéből kellett volna tennie. Ezért aztán inkább nem is tette. Nem vizsgálom a céljait - mert azzal vagy egyetért vele az ember, vagy nem -, de az ország szempontjából ez nem politika volt. Egy ellenzéki vezér legyen ott, őrködjön a kormánypárt fölött. Ahogyan Ő nem tette, a napi poltizálásból nyolc évig kivonta magát, csak vezénylő tábornokként a stratégiát jelölte ki.
Lehetne okoskodni, hogy aki nem vesz részt ilyen szinten az Országgyűlés munkájában, az vajh' mire kapta a fizetését.
Én nem sajnáltam volna tőle, komolyan.
De a minőségellenőr aki nem veszi komolyan a munkáját, az a végén ne reklomáljon hogy selejtes az előállított termék.
Mert az, selejtes. Az MSZP/SZDSZ koalíciónak mennie kellett, megérdemlik.
Ettől még

A látszatpolitizálás ugyanúgy folytatódik, ahogyan elkezdődött 20 éve. Ahogyan az embernek az volt az érzése ezalatt az idő alatt, hogy azok a legfontosabb törvények amelyek az aktuális hatalmi garnitúrának kedveznek, most is ez megy.
Trianon emléknap, Isten a történelem ura, kettős állampolgárság, alkotmányozás.
Vajon ezekből melyik volt fontosabb akér egyetlen olyan inzézkedésnél, ami az emberek napi életét befolyásolja.
Oktatás, egészségügy, adó, sorolhatnám.
Persze a kormány még meg sem alakult.
Nem, de ezek szerint már dolgozott. És ha dolgozott, akkor miért nem olyannal foglalkozott aminek lenne értelme és hatása a tömegre.
Mert a fentiek egyikének sincsen. Szimbolum politizálás, gesztus törvények.

Visszatérve az elejére: ha benned OV törekvéseivel való ellenérzés csak a pszichiátriai esetként jelenik meg, akkor te a magyar közvélemény jelentős részét tekinted annak. Nem helyes, lássuk be.
Nem magyrok és nem magyarok vannak, ahogyan nem csak egészségesek és beteg elméjűek.
Ez olyan mintha csak Fidesz tábor és az ellenségek lennének.

zoli87 2010.05.30. 08:22:19

@simonmondja.: Az Alkotmány marad, csak másképp.

Rá Dios 2010.05.30. 08:24:47

"... hatalomittas, veszélyes vagy alkalmatlan erőnek állítsa be a Fideszt."

Hááát, eszembe nem jutna...:-)

Persze, ahogy elhallgattam Frater Semjént az Országház előtt, az nem egy ökumenikus istentiszteleti prédikáció volt...

magyar-magyar szótár 2010.05.30. 08:28:11

És ez milyen érdekes, most leltem!
„Lévi-Strauss A primitív gondolkodás című könyvében ír a barkácsolásról. Ennek a tevékenységnek a lényege az az ötlet, eszme, amely a nem arra a célra született, előzetesen más funkcióra megformált dolgokból valami új egészet, új funkciót kitalál.” (361.) „A barkácsolás olyan tevékenység, amelynek során régebben megmunkált, használt tárgyak, alkatrészek egy olyan új rendszerbe, egészbe kerülnek, amelyik az eredeti használattól jelentősen különbözik.” (141.) A föntiekből látható tehát, hogy a bricolage (barkácsolás) anyaga gyakorlatilag bármi lehet: használati és használaton kívüli tárgyak, nyersanyagok, műalkotások… és maga a nyelv is (akár – ahogy a talált magyarázatban is olvasta – divatos idézetek és beszédstílusok). Persze a játékosság is lényegi jellemzője ennek az alapvetően alkotó-produktív tevékenységnek.

www.e-nyelv.hu/2010-01-26/bricolage/

MACISAJT 2010.05.30. 08:29:11

"Az átmenetinek szánt, ám később az egyetértés hiánya miatt tartóssá váló alkotmány azonban az elmúlt húsz évben meglepően jól működött: minden válsághelyzetet képes volt kezelni"

Török,ne hülyéskedj...
Hogy kezelte "jól" az Alkotmány azt a helyzetet, mikor egy kirúgott elmebeteg sportminiszter megpuccsolta saját főnökét
és szétkúrta az országot?
Hogy kezelte "jól" az Alkotmány azt a helyzetet, mikor világblamázsként hetekig "miniszterelnöki castingot" tartottak, mosógépgyárossal és Amway-ügynökkel?

Valóban szükséges lenne annak kivédése, hogy a jövőben ne fordulhasson még egyszer az elö amit "ezek" már eddig kétszer is megcselekedtek...
Hogy ne lehessen "legitim" bármely hasonló joggal való visszaéléssel , választások nélkül átvert "új" kormány ...
(lásd a böszme1 és az egyforintos hobbi-miniszterelnök kormánya.)

Hogy alkotmány zárja ki annak lehetőségét még annak is hogy a jövöben egy-két párt mondjuk választásokon stabil parlamenti többséget szerezzen, megnevezett miniszterelnök-jelölttel...
majd mikor ez már megvan, egyszercsak közöljék az országgal , bocsika, most mégis másképp gondoljuk, például úgy hogy legyen konstruktív bizalmatlansági indítvány amit mi megszavazunk, és a következő minelnök legyen mondjuk Vona Gábor( Kiszel Tünde, Győzike ,bárki.
( a-joggal- tiltakozóknak meg röhögve idéznék a 2004-es és 2009-es csere balliberálisainak a SZÓ SZERINTI érveit , hogy négy évre kaptak felhatalmazást, a parlamenti többségük stabil, a szavazógép működik stb. és az állampolgárok majd a négyéves mandátum lejárta választhatnak újra stb.)

Szóval, ilyeneket alaptörvényben ki kellene zárni.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.30. 08:33:05

@zoli87:

Ja, kétharmados másságpárt alkotmányoz.

jjulie 2010.05.30. 08:33:59

most nézem a tegnapi műsor ismétlését, a kósánál tartunk

nagyon úgy tűnik, hogy minden erejére szükség volt hogy ezt a beszédet végig tudja mondani

az arca arról szól, hogy teljes erejéből koncentrálnia kellett ehhez a beszédhez, nehezére eshetett ez a duma

kubatov_kommunista 2010.05.30. 08:38:54

" Miért kell módosítani az alkotmányt?
...Meggyőződésem, hogy az ország legsúlyosabb gondjait felsoroló listában nincs az első százban az alkotmány kérdése."

Megválaszoltad. Ezért.
Őszig - az önkormányzati választásokig - nem akarnak ellenséget gyűjteni. Azt majd ráér utána. Addig látványos de nem húsbavágó dolgokat kell csinálni. Időzítés.
Úgyis mindenki azt lesi kit fognak preferálni, kinek ellenében.

jjulie 2010.05.30. 08:39:47

@zoli87:

hogy ezt te nem érted, az érthető, számomra is

jjulie 2010.05.30. 08:43:17

most az orbánnál tartunk

gábor, nincs a csapatban egy tesztbeszédelemző?

nem csodálom hogy olvasnia kell a beszédet, ezt a dumát ki tudná megjegyezni, és fejből előadni?

agentT 2010.05.30. 08:45:52

Bizony igazság van abban a gondolatban, hogy az emberek többségének nagyjából két hétre terjed ki a politikai emlékezete, körülbelül ez lehet az oka annak, hogy az MSZP egyáltalán bekerült a Parlamentbe.

Miért kell új alkotmány?

Hát már senki nem emlékszik arra, mikor a ti szeretetetekben fürdő elnökünk könnyes szemekkel rebegte el, kellő szomorúsággal a hangjában, 2006-ban, hogy sajnos semmiféle alkotmányos lehetősége nincs a kialakult helyzet kezelésére?
Az alkotmányhoz azóta se nyúltak, tehát jelenleg sincs semmiféle lehetőség egy kormány (mondjuk az elnök általi) elzavarására, ha kiderül, hogy hazugsággal és csalással nyert, löveti a népet és egy nyilvánvalóan pszichésen sérült ember vezeti.
Akkor nem kell új alkotmány?
Nem aktuális?
Fura, hogy ezt pont azok vallják, akik szerint Orbán máris bevezette a diktatúrát, éjjelente fekete autók járnak, sikolyok hallatszanak az Andrássy út 60-ból.

További kérdések is felmerülnek.

Szerepel az alkotmányban a föld kérdése?
Orbán azt mondta, hogy kitolják a földvásárlási moratóriumot. Ez azonban semmi. A lengyelek világosan megmondták, hogy a lenygyel föld a lengyel haza, és alkotmányosan tilos az eladása. Nálunk nincs ilyen. Akkor nem aktuális az új alkotmány?

Az alkotmány preambulumában (ami egy vicc) szó sem esik arról, hogy a 10 millió magyar állampolgár nem azonos a magyarsággal, hiszen annak létszáma legalább másfélszer akkora. Szó sem esik arról, hogy értük felelősséget vállalunk, és nem tűrjük, hogy tovább szórakozzanak velük.

Nem szerepel az alkotmányban, hogy mi töretlen, ezeréves államiságú, büszke és erős nemzet vagyunk, és ezen államiságunk vezéreszméje nem a liberalizmus, nem a bolsevizmus, de még csak nem is a konzervativizmus, hanem a kereszténység, tetszik ez vagy sem.
Ha pedig mindezek nem szerepelnek az alkotmányban, akkor nem aktuális megújítani?

Ja, és üzenem az aggódóknak, akik szerint mivel a Fidesz alkotmányozni kíván, máris itt a világvége, hogy ez az új alkotmány is félresikerült lesz valószínűleg.

Minden bizonnyal valami modernista törekvés jegyeit fogja magán viselni, tehát nem a történelmi magyar alkotmányon és nem a Szent Korona Tanon fog alapulni.
A tisztességes, minden kihívásnak megfelelő alkotmány megszületésére várni kell minden bizonnyal sajnos a Jobbik kormány megalakulásáig.

pana_fz18 2010.05.30. 08:46:30

Eddig jórészt helyeslőleg hümmögtem a blog gazdájának bejegyzésein, sőt, a kommentek zömének "gondolkodásmódja" is szimpatikus volt!

De szerintem a tegnapi beiktatási "ceremónia" utáni ünnepi beszédben elhangzott a _valódi_ kormányprogram, csak átsiklott rajta nagyon sok ember figyelme:

3x hangzott el a kulcsszó!

"szilárd gránittalapzatra"
"gránitalap építőkövei:..."
"Gránitalapot épít a jövőnek az kormány..."

Lehet ennél szebben megköszönni a választási "kampány" fínanszirozását (x) és egyben _kormányprogramot_ hírdetni?! 8)

s935.photobucket.com/albums/ad198/pana_fz18/

nestrot10 2010.05.30. 08:50:53

Mi van Gábor ..a spanod a Gíró Szász a Rémhír TV nben " haknizik" ..hú micsoda karrier:)))
..de elég sápadt..talán meg lett zsarolva?:)))

jjulie 2010.05.30. 08:56:46

@agentT:

nincs itt a világvége nyugodj meg, sokkal, de sokkal kevesebbre képes ez a viktor nemhogy véget vetni a világnak

idézek neked egy "klasszikust" újra:

"Ebből jövőre nagyon nagy választási siker lehet. Valószínűleg sokáig fognak kormányozni. Nem várok tőlük semmi jót, de nem várok különösebben semmit. Az Orbán-fóbiások mindenféle rémséget vizionálnak, de elfelejtik annak a korszaknak a tanulságait, amikor ő kormányozta Magyarországot. Mit csinált Orbán Viktor? Semmit. Nem változtatta meg Magyarországot. "

jjulie 2010.05.30. 09:01:46

nemzeti szemfényvesztési programja

végül is ráncolhatja a homlokát a viktor reggeltől estig, simán ki lesz gúnyolva, és az ellen nem véd a homlokráncolgatás és a komoly arc

sőt

agentT 2010.05.30. 09:06:32

@jjulie: Biztos voltam abban, hogy valami jelentéktelen mellékszálra ragadsz rá a posztomban.

Mellesleg ha Orbán Viktor 1998-2002-es kormányzását semminek tekintjük (Kovács László 2002: reális céldátumnak látszik 2007 az euró bevezetésére) - akkor a szeretett rendszerváltásotok gazdaságilag legsikeresebb négy évét tekintjük semminek.
Ezzel az a baj, hogy a számokkal, az adatokkal nehéz vitatkozni, mert azok egzakt dolgok.
Ezért szoktak olyan hülyeségekkel operálni a nemzettesttől idegen, külszívű lázítók, mint pl hogy Orbán próbálgatta a koronát biztos.

Hát próbálgassa, hajrá.

ironic_man 2010.05.30. 09:10:32

Aki tanult már egy kis alkotmányjogot, az rögtön beláthatja: a mostani alaptörvény szerkezete és működése katasztrofális.... És nagyon is szükséges egy új alkotmány, ha aközül kellene választani, hogy régi vagy új. A tartalma már más kérdés, hogy mi lesz. Kíváncsian várom.

Ugyanakkor szerintem az, hogy az alkotmány önmagában nem működik - mert ha működne, akkor nem lenne szükség ilyen intenzitású alkotmánybírósági munkára - és az, hogy gyakorlatilag az AB felhúzott mögé egy láthatatlan, értsd alatta KVÁZI TÖRTÉNETI alkotmányt (sokkal nagyobbat, mint a legtöbb országban), azt bizonyítja, hogy a magyar jogrendszer, társadalom, politika KILÖKTE magából az EGY DARAB, ÍROTT, KARTÁLIS ALKOTMÁNYT magából.

Ne feledjük, a magyar jogfejlődés 1000 és 1949 között TÖRTÉNETI alkotmányon alapult, 1949 és 89 között pedig egy külső hatalom által az országra erőltetett írott, kartális alkotmány volt, amit a rendszerváltozás alatt ugyebár megváltoztattak, toldozgattak, foltozgattak.

Kb. 2-3 év alatt kiderült, hogy totálisan nem működik, és ezt az utóbbi 20 év még jobban bebizonyította: lásd több ezer AB-határozat.

EZek mind azt mutatják, hogy a magyar jogfejlődés a TÖRTÉNETI, szervesen fejlődő alkotmányt szereti, gyakorlatilag most is ez van, csak a dolog szépséghibája, egy borzalmas szerkezetű, sok kérdést nem, és sok kérdést feleslegesen szabályozó, töredezett alkotmányunk van.

Legalább egy db. normális szerkezetű kartális alkotmányra szükség van, de szerintem a magyar jogfejlődés, és az elmúlt 20 év "átmenete" megmutatta, hogy jobb, ha ezeket a kérdéseket külön alkotmányos törvényekben (lásd 1848-as törvények és a korábbi alkotmányfejlődés folyamata) kellene szabályozni, és vissza térnénk gyökereinkhez... mert a mostani rendszer AB és kvázi történeti alkotmány nélkül nagyon nem működik.

ironic_man 2010.05.30. 09:11:58

@Ordnassac:

Miért rossz szerinted az Európa-klauzula? Szerintem még az az alkotmány egyik legműködőképesebb része. :D

jjulie 2010.05.30. 09:12:22

kb negyedannyi ember volt most a nagygyűlésen, mint a kétmillióson tehát kb. 6 ezer

a tér alá nem kell új gránit talapzat, a mostani is elbírja a terhelést

(bár ha a következő választási vereség újra kétmilliós tömeget vonz majd, mégiscsak szükséges)

Robinzon Kurzor 2010.05.30. 09:14:12

@MACISAJT: És hogy zárják ki ezeket az alaptörvényben?

Az államfő utasíthatja az OGY-t, hogy váltsa le a "nem jó" kormányfőt?
Az államfő feloszlathatja az OGY-t, ha nem tetszik neki amit (nem) csinálnak?

Ettől lesz demokrácia?

agentT 2010.05.30. 09:15:05

@ironic_man: Teljesen igazad van.

Ha az új alkotmányozási kísérlet nem a történeti alkotmányon alapul, eleve veszett fejsze nyele a próbálkozás is.

ironic_man 2010.05.30. 09:16:52

@simonmondja.:

Ezt mondták már akkor is, amikor még nem volt írott, kartális alkotmány, pl. a dualizmusban, vagy a reformkorban is éjjel-nappal használták az "alkotmány" szót, és felesküdtek rá, stb.

Meg az eskü ezen része arról szól, hogy nem fog alkotmányt sérteni, mint miniszterelnök. És mivel az Országgyűlés az alkotmányozó hatalom, és van 2/3-os Fidesz-KDNP többség, nyugodtan megváltoztathatja a demokratikus, alkotmányos kereteken belül.

Amúgy alkotmányt csinálni nagyon nehéz feladat. Ha csak egy hatáskört átteszel valahonnan valahova a nagy közjogi intézmények között, akkor az magával vonja, hogy mindenféle relációban módosul a dolog. Ha meg megváltoztatod, az megint dominó-effekt.

jjulie 2010.05.30. 09:17:39

@agentT:

természetes állapot, hogy a tanítványok túlnővik a mestereiket, jó tanítvány vagy, látszik, fejből is el tudtad volna mondani a viktor tegnapi tekervényeit, neki még bele-bele kellet pillantania a papírokba....

Robinzon Kurzor 2010.05.30. 09:19:52

@ironic_man: Sok kérdésben egyetértek veled, ezzel együtt szerintem a jelenlegi alkotmánnyal a legnagyobb probléma pont az, mint bármilyen más (jog)szabállyal: a normakövetési kultúra hiánya.

És ebben pont az AB jár az élen, amikor magasról tesz az AB-törvény neki nem tetsző (számára nem praktikus) előírásaira.
Pl. arra, hogy az AB székhelye Esztregomban van -- az túl messze van a kényelmes budai kérótól és a katedráktól.
Tehát nem tartjuk be, 'oszt jónapot.

Ez a legfelsőbb szintekről jövő hozzáállás a legnagyobb probléma, ez nem parlamenti matematika kérdése.

agentT 2010.05.30. 09:20:35

@Robinzon Kurzor: szerintem erre a kérdésre egészen megfelelő választ lehet találni a történelemben.

Az államfő a kormányzó, aki a szimbolikus király, a Szent Korona nevében kormányoz.
A kormány és a parlament működésének minőségét a kormányzó a történelmi alkotmányt óvó testület (alkotmánybíróság?) és a választott felsőház ellenőrzi.

Ha ezek a tényezők egyetértenek, hogy az épp zajló események ezeréves állmiságunk történelmi tapasztalatainak fényében tűrhetetlenek, választást ír ki.

Oszt akkor takarodik Gyurcsány.

Nem mondom hogy támadhatatlan eszme, de jobb, mint a mostani állapot, mikor ha hatalomra kerülne egy új Rákosi, akkor se lehetne tenni semmit.

agentT 2010.05.30. 09:22:05

@jjulie: Köszönöm az elismerést, mivel folyamatban van a belépésem a Jobbikba, vélhetően eljön az a boldog kor, mikor majd élvezheted a beszédeimet a médiában.

lorantka_a_gall 2010.05.30. 09:22:33

@jjulie: menstruálsz, vagy mi ez a nyafogás? Fáj a Fidesz-KDNP kormány? :) Nestrotnál intelligensebb vagy (pl helyesen összeeszkábált mondatok), de ez nem nagy kunszt. A valósághoz továbbra sincs sok köze annak, amit írsz.

kurblimadár 2010.05.30. 09:24:31

@Michael Knight:
A németeknél is Alkotmányvédelmi Hivatal (Bundesamt für Verfassungsschutz). Itt elolvashatod, hogy miért ez a neve: www.verfassungsschutz.de/de/publikationen/
Amúgy is érdemes egyébként a honlapot nézegetni, mert a magyar hatóságnak is kb. így kellene működnie.

ironic_man 2010.05.30. 09:26:25

@ironic_man:

Persze nem úgy értem, hogy oda kell visszamenni, ahol 1949 előtt voltunk (persze lehet onnan is meríteni), a mostani demokratikus rendszerből (hibák kiküszöbölésével) ki lehet indulni, azt lehet normálisan fejleszteni.

Én csak magát azt az alkotmányozási módszert tartom sikeresnek, ami nem azon alapul, hogy egy törvénybe nyomjuk össze az egész államot, és ezek egy törvényben éljenek tovább, hanem külön törvényi életet éljenek, ahogyan 1000 és 1949 sikeresen működött a dolog, és más országokban is működik (pl. Anglia - több száz év különbség a történeti alkotmány részei között, mint Mo 1949-ig), de sok más európai ország van, ahol szintén több darabba van felosztva, nem egybe összenyomva.

Szóval ne azt értsétek történeti alkotmány alatt, hogy térjünk vissza a Szent Korona gyökereihez (bár felőlem az is lehet, ha attól tud működni egy modern, demokratikus ország), hanem azt, hogy nem kell egy alkotmánylevélben mindent bezsúfolni, mert úgysem működik. A magyar alkotmány- és jogfejlődés erről gondoskodott és gondoskodni fog.

agentT 2010.05.30. 09:27:04

@kurblimadár: Ezt kár volt belinkelned, mert eddig olyan jól el tudtak agonizálni az Alkotmányvédelmi Hivatal elnevezésen:)))

agentT 2010.05.30. 09:30:03

@ironic_man: Ha megnézed közelebbről (és nyilván már megtetted) a Szent Korona Tant, bizonyára feltűnik, hogy éppen nem jellemző rá az "egy alkotmánylevélbe mindent bezsúfolni" szemlélet, hanem az organikus fejlődés jellemzi, tehát lényegileg továbbra is egyetértünk.

is 2010.05.30. 09:30:17

@agentT: "Bizony igazság van abban a gondolatban, hogy az emberek többségének nagyjából két hétre terjed ki a politikai emlékezete, körülbelül ez lehet az oka annak, hogy az MSZP egyáltalán bekerült a Parlamentbe."

Bizony igazság van abban a gondolatban, hogy az emberek többségének nagyjából két hétre terjed ki a politikai emlékezete, körülbelül ez lehet az oka annak, hogy a FIDESZ egyáltalán bekerült a Parlamentbe.

Yin-yang, ezzel nem sokra jutsz.

másik: "akkor a szeretett rendszerváltásotok gazdaságilag legsikeresebb négy évét tekintjük semminek.
Ezzel az a baj, hogy a számokkal, az adatokkal nehéz vitatkozni, mert azok egzakt dolgok."

bizony nehéz vitatkozni, a gazdasági növekedés egészen 2006-ig fennmaradt. tehát vagy 8 év a gazdaságilag sikeres és vissza Medgyessyt valamint trükköző Gyurcsányt, vagy ami számokat te nézel, azok még nem elegendőek a helyes világlátáshoz. kiindulásnak egy adatelemzést:
- 1994 és 1998 között a GDP arányos hiány 86%-ról 61%-ra csökkent, anélkül, hogy a GDP jelentősen növekedett volna.
- 1998 és 2001 között tovább csökkent, de már jóval kevésbé (61%->52%), ezt nem kevesen Bokros hagyatékaként értékelik (az új fiúk nem értettek hozzá, nem merték a főkapcsolót birizgálni)
- 2001-2002-ben a kétéves költségvetés már hiánynövelő volt (elsődleges egyenleg negatív), hála Matolcsynak, ezért a hiány visszament 54%-ra, mindez 4%-os növekedés mellett. Jelzem, ez a hiánynövelő faszi most a gazdasági miniszter.
- 1998-2002 között a hiány, ha összegében állandó maradt volna, 61%-ról 52%-ra kellett volna, hogy csökkenjen (a GDP növekedés miatt). mivel 54%-ra csökkent, ezért összegében emelkedettí(!). az Orbán kormány növelte a hiány összegét, a kétéves költségvetésben legalább olyan tempóban, mint utána Medgyessy.

de mondhatnám a fenntarthatatlan lakástámogatási rendszert is; a szemfényvesztő foglalkoztatottsági adatmanipulációt, amiből semmi sem igaz;a Széchenyi-terv támogatási skandallumait; a folyamatosan alultervezett inflációt; a szlovákokkal szemben elvesztett autógyártelepítési tendereket (a szlovákok a gyáraknak adtak támogatást termeléshez, Orbán meg a lakáskamatokhoz jólétre; melyik hová is vezetett?)

számok, számok. nehéz velük vitatkozni.

ironic_man 2010.05.30. 09:31:33

@Robinzon Kurzor:

Ezzel én is egyet értek, szerintem is jobb lenne, ha az AB szépen elmenne Esztergomba, és mondjuk a Legfelsőbb Bíróságot is elpakolhatnák Pécsre vagy Szegedre vagy Debrecenbe, vagy Kecskemétre, vagy akárhova, mert LB-nak is tök mindegy, hogy hol tartja össze a jogrendszert. Ja hoppá, hát Bp a világ közepe, ott kényelmes nekik....

Pedig szerintem az államhatalmi ágakat szimbolikusan sem árt elválasztani, így ha az AB, LB és a többi külön városokban lenne, akkor talán lehetne érzékeltetni, hogy
1. nem Bp. az ország és a világ közepe
2. mi az a hatalmi ágak elválasztása

Pl. a Közt.elnök Budán, Országgyűlés Pesten van, ez is ezt szimbolizálja, és az, hogy az AB-t is eredetileg Esztergomba szánták.

Persze nem ragaszkodom a szétpakoláshoz, de szerintem jól mutatna, és rádöbbentené az országot, hogy Bp-en csak az ország 1/6-a lakik, és van Magyarország (5/6) Bp-en kívül...

agentT 2010.05.30. 09:32:23

jjulie, nestrot és a többiek:

Mekkora már, hogy itt megy a jóslás ezerrel, hogy jön az orbántakarodj korszak meg a forradalom, a közvéleménykutatók szerint meg laza tíz pontot erősödött az utóbbi hetekben a Fidesz és személyesen Orbán Viktor is:)))))))))))))))))))))

Nestrot, írd le naponta tízezerszer hogy orsósorsósorsós, mert úgy néz ki csak a csoda vagy valami mágia segíthet.:))))))

jjulie 2010.05.30. 09:34:43

@agentT:

az avh-s dolog az nem agonizálás, hanem gúnyolódás ás csúfolás, persze cinikus és irónikus, tehát nagyon összetett, és mint ilyen, egy feketefehér kultúra számára idegtépő

nemsokára megjelenik az utcaimagyar és orbánnemzetipántlikásmagyar fogalomtár és értelmezőszótár, neked is könnyebb lesz az eligazodás

ironic_man 2010.05.30. 09:36:23

@agentT: persze, nekem sincs semmi bajom a Szent Korona tannal, mert szerintem igazán lehet használni modern keretek közé módosítva is, és végképp szervessé tennénk a magyar alkotmány- és jogfejlődést, csak azt akartam megelőzni, hogy egyes reakciós szélsőbaloldaliak félreértenék a "történeti alkotmány" szabályozási módszerét és az alatt valami ősmagyar pusztán és sztyeppén rohangáló alkotmányos rendszert fantáziálnának.... mert a történeti alkotmány nem elmaradottság, hanem igen - szerintem - a legjobb alternatíva.

Most is ez van, csak az alapja (1949. évi XX. tv.) rossz, így rohad az egész belülről...

Ahogy szervátültetésnél is a szervezet kilöki a nem megfelelő szervet (~ 1949:XX), de még gyógyszerezéssel sem tudja megtartani (~ 1989-es módosítások), ugyanúgy a magyar alkotmányos fejlődés is kilökte magából ezt a kis kétszeresen is szörnyszülöttet.

jjulie 2010.05.30. 09:38:03

@agentT:

igazad van kutyaharapást mágiával, azaz mágiát szőrivel

agentT 2010.05.30. 09:38:35

@is: Természetesen Churchill óta tudjuk, hogy a statisztikai adatokat lehet erőteljesen manipuláltan kezelni, az viszont vitathatatlan, hogy a 2002-es kormányváltás idején vezető állama voltunk Kelet-közép Európának, míg mára sereghajtók lettünk. Akkor ez kinek a műve?
2002-ben Medgyessy mondta, hogy a gazdaság rendben van, de keveset kaptak az emberek, ezért jött a száz napos program.
Akkor a jelenlegi hiány, csőd és káosz kinek a műve?

Természetesen lehet úgy magyarázni a dolgokat, hogy az
első Orbán ciklus eredményeinek oka a horn kormányzás, hibáinek következménye viszont az elmúlt nyolc év... csak épp ez a gondolatmenet hiteltelen és nevetséges.

Különösen mulatságos Bokros áldásos ténykedésére hivatkozni, mikor
1, bokrost nemrég küldte a francba a nép
2, világszinten bukott meg a neoliberalizmus:)

agentT 2010.05.30. 09:39:43

@jjulie: Legalább ne nyúlnál:)

Az AVH-s rövidítés feszegetésével először a Jobbik jött elő, szóval neked irtóznod kéne tőle, mint a töjénfüsttől:)))

Netuddki. 2010.05.30. 09:40:56

Ha már volt USA elnököket idézgetünk, nem ártana az alkotmányukra is pár pillantást vetni.

agentT 2010.05.30. 09:41:04

@ironic_man: "csak azt akartam megelőzni, hogy egyes reakciós szélsőbaloldaliak félreértenék a "történeti alkotmány" szabályozási módszerét és az alatt valami ősmagyar pusztán és sztyeppén rohangáló alkotmányos rendszert fantáziálnának.... "

Azt nem lehet megelőzni:)))))))))))
Lévén hogy bolondok és még rosszindulatúak is:))))))

Netuddki. 2010.05.30. 09:43:16

@agentT: "hogy a 2002-es kormányváltás idején vezető állama voltunk Kelet-közép Európának"

Ugyanúgy önámítás, mint a magyar felsőoktatás (volt) világszínvonala, meg a legvidámabb barakk és még lehetne sorolni...

irónika 2010.05.30. 09:44:08

@Ordnassac:
Bár TG nem szorul a védelmemre, de a megjegyzéseddel nem értek egyet. Az alkotmánymódosítás kifejezés és a módosított alkotmány kifejezés között pont az a különbség, amit Gábor írt. A módosított alkotmány jelenthet ugyan alkotmánymódosítást, de jelenthet új alkotmányt, mert, ha a régi nincs, akkor az az újra módosul. Értem amit mondassz, de inkább kötekedésnek, mint jobbító szándékú hozzászólásnak érzem.

TG-nek igaza van. Nincs az első 100-ban az új alkotmány. DE. Forradalom után bizony először le kell rakni az új működés alapfeltételeit. Miután mindenki fix egyesre vette, hogy a Fidesz a a csontvázakra és a maszopra fogja kenni azt, hogy nincs miből végigvinnie a korábbi gazdaságpolitikai állításait, merthogy nincs játéktere, ezért erre nem, vagyis csak nagyon kis mértékben hivatkozhat. Találnia kellett egy másikat.
Ez pedig a forradalom. A változásokhoz nem elég a meglévő házat átalakítani, mindent az alapoknál kell kezdeni. "A rendszerekhez nem elég hozzányúlni, mert minden-mindennel összefügg, újat kell építeni" és így tovább. Az egyetlen módszer, amivel a híveket újabb 2-4 évre magunk mellett lehet tartani.
Jön a kánaán, de előbb betonozunk kedves barátaim.
Alapot, meg magunkat. És a jobbik eset, ha csak ilyen módon és nem úgy, hogy az alkotmányt teljesen saját magukra formázzák. Szavazati joga csak keresztényeknek van, melyről egyházi igazolást kell hozni. Ha magyar vagy, vagy annak tartod magad, mindegy hol élsz, de hiszel a magyarok istenében, szavazhatsz, ha nem komcsi vagy. Direkt egy szélsőséges példa, de akár ez is lehetne.

jjulie 2010.05.30. 09:45:52

@ironic_man:

"Ja hoppá, hát Bp a világ közepe"

amennyiben a világ a csonkamagyaroszág, akkor ez így van, és így is marad amíg te élsz, meg még két hétig azon túl....

lehet hogy te is egy faluban lévő egyetemen tanulod a jogtudományt? (persze az estéket inkább a gödör környékén töltöd)

agentT 2010.05.30. 09:46:25

@kovi1970: Tényleg? Akkor melyik állam volt vezető "éltanuló" a térségben 2002-ben? Mert szerintem a csehekkel pariban voltunk, a lenygyeleket simán vertük. Szlovénia picivel jobban állt, de Szlovénia egyszerűen pici.

A legvidámabb barakk szerintem is hülyeség. Én pl nem voltam vidám.

agentT 2010.05.30. 09:47:51

@irónika: "Szavazati joga csak keresztényeknek van, melyről egyházi igazolást kell hozni. Ha magyar vagy, vagy annak tartod magad, mindegy hol élsz, de hiszel a magyarok istenében, szavazhatsz, ha nem komcsi vagy."

Remek eszme.

agentT 2010.05.30. 09:50:07

@jjulie: Az a baj a pestiekkel, hogy vígan arcoskodnak az egyetemekre meg a színházakra meg a hasonlókra, de ha egy vidéki gyerek erre a sok hülyeségre szól egy olyan tök egyértelműt, hogy "ti meg a vidék nélkül éhen döglenétek" akkor jön a durci:))

agentT 2010.05.30. 09:59:48

Na megyek megnézem a Célpontot, hátha megint bebukott pár vörös.

Kellemes jajvaszékelést meg diktatúrázást, csók:)))

ironic_man 2010.05.30. 10:00:22

@jjulie:

Hogy jön ide Csonkamagyarország?
Vagy a szövegértéssel van probléma, vagy paranoiás vagy :S

Milyen faluban milyen egyetem???
Szerinted csak Bp-en van egyetem, kultúra, élet??? És Debrecen, Szeged, Pécs? Vagy akár egy kisvárosban vagy faluban nem lehet normális kultúra, meg normális emberek?

Ami Bp határán kívül van az meg lepusztult vidék? Hát szánalmas vagy...

De végképp nem tudom, hogy jön ide Csonkamagyarország... ennyire paranoiás szélsőbaloldali gondolkodással remélhetőleg most már egyre ritkábban fogunk találkozni

jjulie 2010.05.30. 10:02:15

@agentT:

a felcsúti forradalmi megváltód, miért pesten "arcoskodik" miért nem a falujában gyűjti össze a parasztjait az éppen aktuális agyseltgyilkolászásra?

és a pincérkéményseprőbiztonságiszolgálatos egyenruhás csapatfőnök miért nem a szülőfalujában "arcoskodott" a kampánysorán, és miért a rohadt pesten tartotta a nagygyűlését?

az éhen döglés pedig egy falusi legenda

(most sem a magyar falu szemetét eszik itt, hanem kinait, meg cápauszonylevest, spanyol, szlovák, lengyel, meg kitudja honnan jövő kaját, és a magyar fölműves sokkal inkább vágyik a budapest etetésére, mint a budapest amennyire rá van szorulva a nem létező magyar paraszt cuccára)

Bona Fides 2010.05.30. 10:03:31

@panelburzsuj: Blogon zajló kommunikációban rendkívül zavaróak a több bejegyzésnyi késéssel érkező "nyelvtan-náci" hozzászólások. Itt csak akkor érdemes javítani, helyesbíteni, ha a hiba értelemzavaró. Ez itt nem nyelvtanóra.
Szerintem csak az olvassa vissza a saját bejegyzéseit, aki szerelmes saját magába. Engem inkább a többiek hozzászólása szokott érdekelni, az is tartalmilag. Mások helyesírási hibáit javítgatni pedig kifejezetten paraszt dolog. Szerintem....

G. Wolf 2010.05.30. 10:08:10

Érdekes mennyien már-már új diktatúra alapjait látják itt.

Azért azt ne fejeltsük hogy ha átalakítják a közjogi rendszert és az alkotmányt úgy hogy a győztesnek kedvezzen, az akkor a MINDENKORI győztesnek fog kedvezni, és legkésőbb 2014-ben megint lesz győztes. Bár láttuk már hogy lehet duplázni, de azért ennek csekély esélyét látom, legkésőbb 2018-ban másik párt lesz kormányzó erő. És akkor ezek a törvények rájuk nézve lesznek kedvezőek.

Bár tény sokkal elegánsabb lenne ha ilyen törvényeket úgy vezetnék be hogy a következő választások után lépnek hatályba. Bár az úgy bevállalós lenne, mert akkor lehet hogy a fagyi időközbe visszanyal... :)

Amúgy az itt felmerólt Alkotmányvédelmi Hivatal nekem nem tetszik elnevezésnek, pont egy fentebb említett komment miatt, nem csak az alkotmány védelme a felata. Bár még nem teljesen egyértelmű hogy milyen szervezetek és milyen név alatt és mit fognak csinálni (vagy legalábbis hozzám még nem jutott el).

jjulie 2010.05.30. 10:11:35

@ironic_man:

a csonkamagyarország-ot nagybetüvel kell írni?

ironic_man 2010.05.30. 10:11:37

@jjulie:

Ne haragudj, de undorító és érzéketlen vagy, ahogy nyolc millió magyar állampolgárról beszélsz. De szerencsére a te időd lejárt.

Fogalmad sincs Magyarországról, ha ezeket a fentieket komolyan gondolod. Ha külföldi szennykajával ölöd magad, az a te bajod, de az még nem jelenti azt, hogy mindenki ilyen elsatnyult életet él mint te.

(Ja és jelen poszt írója nem szavazott se Jobbikra, se Fideszre, még mielőtt nekem esnél, hogy "felcsúti forradalmár" hívő lennék. Szánalmas vagy. De legalább megtudtuk, hogy a véleményed mennyit ér. :-))

ironic_man 2010.05.30. 10:13:14

@jjulie:

Miután te a mondataidat sem kezded nagy kezdőbetűvel, erre a kérdésedre nem is válaszolok. :-) Ismételd meg az általános iskola alsó tagozatát, hátha segít rajtad. :-)

G. Wolf 2010.05.30. 10:16:55

@G. Wolf: jah és még csvak véletlen fele ment el :)

Én még senkit nem hallottam hogy a preambulumon a számozáson és azon kívül hogy jogilag nem szép (magyarán van pár üres paragrafus és rész benne), konkrtért hibát tudott volna mondani - azaz melyik paragrafut miért hibás és miért nem felel meg jelenlegi elvárásoknak.

Talán ha nagyon erősködik az ember, ezt a három dolgot rendbe lehetne tenni, egy szép (szekurális) preambulum, kitörölni az üres részeket. És a törvény számozása meg szerintem maradhatna. Bár azzal annó egyetértettem volna hogy tegyük át 2000. évi I. tötvénnyé, de ez igazából nem oszt nem szoroz, inkább maradjon meg a számozás.

Úgyogy egyetértek Gáborral az Alkotmány módosítását én nem csak hogy nem tartom 100 legfontosabb dolog között, de még csak nem is tartom fontosnak

Janovszki Zsolt 2010.05.30. 10:18:08

Szerintem sincs az első száz legégetőbb megoldandó kérdés között ez a dolog, de olyan téma, amiben sokszor lehet a választókhoz fordulni, ezzel könnyű azt a látszatot kelteni, hogy a 'Zembereknek' tényleg van beleszólásuk a sorskérdésekbe. Azt kell mondanom, hogy érdekes módon eddig szimbolikában teljesít alul a Fidesz, és a stratégia kérdésekben vannak előremutató dolgai. Az új kezdet napján az 'ahogyan szavaztál' ráolvasás szerintem többezer embert érintett a téren, és talán egy milliót is a tévé előtt, szar lehetett nekik, én biztosan nem így csináltam volna. Ezzel ellentétben arról elképzelésem sem volt, hogy miként lesz itt 800 MRD megspórolva a bürokrácián, de a köztisztviselő->kormánytisztviselő jogállási transzformáció óta tisztul a kép. Édesapám (is) felvetette, hogy nincs a kormányprogramban konkrétum, ami nyilván igaz és ez őt zavarja. Az agilis módszertan elveit gyakorló és hirdető üzletemberként szemlélve ellenben teljesen korrekt volt az a válasz Orbántól, hogy aki ezt hiányolja, az az elkövetkező évek vitáit akarja előre lefolytatni. Eddig szokás volt kvázi rigid rendszertervként tekinteni a kormányprogramra, a XXI. század második évtizedében ez egyátalán nem muszáj. Le van benne fektetve a customer vision (annak jó, ezt szavazták meg a 'Zemberek'), és a kormány a körülmények figyelembe vételével úgy csinálja, ahogy aktuálisan szerinte a legjobb. Ez biztosan jobb végeredményre vezet, mintha valami előre kőbe van vésve, ha egyébként aszerint mérlegelem a tetteimet, hogy megmaradjon az irány a customer vision felé.
Szóval eddig érdekes módon nem nagyon találok kivetni valót a stratégiában. Az első egy hónap arra mindenesetre elég volt, hogy érdeklődve várjam a folytatást.

Bona Fides 2010.05.30. 10:19:36

@ironic_man: Szegény jjulie a csúfosan megbukott balliberális oldallal szimpatizál, ezért most rettenetesen érzi magát. Több megértést kérek neki.
Én ugyanígy éreztem magam nyolc évig, pedig az én preferált pártom nem csúfosan bukott, csak épp lemaradt a győzelemről.

Roa 2010.05.30. 10:21:42

@jjulie: Azt, hogy te mit gondolsz a világról, nem jelenti azt, hogy úgy is van. Hogy te kínai szemetet eszel és cápauszonylevesre vágyakozol pont azt jelenti, hogy ez te vagy. Nem másik 2 millió vagy akár 10 millió ember, de még csak azt sem jelenti, hogy a mikrokörnyezeteden kívül bármiről is minimális fogalmad lenne. Nyilván Budapest fontos, de csupán ennyi, nem több. A többi meg csak álértelmiségi maszlag. Egy várost éppen a benne lakók minősítenek. Demszky megszavazása 20 évig, no ez minősít.

--------
Magához a cikkhez:

Teljesen egyetértek vele. Nem hiszem, hogy új alkotmány kellene. Az új alkotmányt elsődlegesen az elmúlt években baloldali hozzászólók (gyurcsányista szavazók) várták el emlékeim szerint, de amikor megkérdeztem tőlük, hogy miért, erre már nem tudtak válaszolni. A Fidesz sem fog tudni a miértre válaszolni, csak a számozásra hivatkozhat, ami őszintén szólva elég gyenge érv. Persze, módosítani kell, de abban szinte biztos vagyok, hogy ez nem a jó irányba fog megtörténni. Itt a jó irányon azt kell érteni, amit én jónak tartanék :). Az elmúlt két hét közjogi javaslataiból (kormányszerkezet, önkori választások) legalábbis nekem ez jött le.

panelburzsuj 2010.05.30. 10:28:36

@Bona Fides:

Határozottan eltér a látásunk:

1. Itt egy nap többszáz komment szokott születni, ehhez képest az első tíz kommenten belül vannak a megjegyzéseim, húsz perccela poszt megjelenését követően. (És csak azért nem a legelején, mert a masik bagoly, Ordnassac is itt sündörgött.)

2. Nyelvtanról és helyesírásról szó sincs (pláne kioktatásról és lesajnálásról), a jelzett hibák leginkább elütések.

3. Nincs egységes blogműfaj: Török Gábor művét én szakmai blognak tekintem, ami megérzésem szerint az üzleti célon (reklámfelület) túl egyfajta szakmai jelenlét, referencia is kíván lenni, sőt pedagógiai, imeretterjesztési célokat is képes vagyok belelátni. (Mi több: valamiféle független gondolkodói próbálkozást is ... ) Ezekből a sejtésekből kkindulva úgy gondolom, hogy Török Gábor ún. "gondozott szöveget" igyekszik előállítani, bár föltehetőleg nincs külön lektora és korrektora, hanem maga fésüli át saját szövegét alaposan.

4. Kommentek szövegét sose zrikálom. (Vagy ha mégis, akkor sokkal inkább az ökörködés, mint a fölfújt képű "na most megvagy!" tudálékosság műfajában.)

5. Írhattam volna e-mailt is TG-nek. Így igaz: nos, ennyi magamutogatást valóban fenntartottam magamnak, hogy nyílt színen fényezzem a hibadetektáló képességeimet.

6. Egyéb panasz?

tölgyes 2010.05.30. 10:32:41

Kedves Török Gábor!
Én évek óta azt írogatom hogy kell az új alkotmány. Hogy miért kell??? Talán csak azért, mer az elmúlt években az orrunk előtt tették tönkre, lopták szét az országot és mi képtelenek voltunk ezen évek óta alkotmányos úton változtatni. EZ A SOK SZENNY AZ EMBEREK FEJÉBEN ÖSSZEKAPCSOLÓDOTT A JELENLEGI ALKOTMÁNNYAL..

Erre persze sokan joggal mondhatják: mindez azért történt így mert a politikai kultúra az olyan amilyen...hogy ez a sok baj nem következik az alkotmány szövegéből..Ez azonban nem egészen van így. Olyan a politikai kultúra, amilyet egy paktumalkotmány sugallni tud. Mert ne feledjük: EZ A MAI ALKOTMÁNY EGY KÉNYSZER SZÜLTE MUTYIZÁSSAL BARKÁCSOLT PAKTUM EREDMÉNYEKÉNT SIKEREDETT ILYENRE.Még azok a pártok is csak nyögve-nyelve fogadták el az Antall-Tölgyessy paktumot, akik végül is megszavazták... Az országnak pedig végképp nem hozták tudomására, hogy mit terveznek...MEG IS LETT A KÖVETKEZMÉNYE. AZ MDF MÁR ŐSZRE ELVESZÍTETTE TÁMOGATOTTSÁGÁT, LEGITIMITÁSÁT.
Köztudomású volt, hogy Pozsgay már 1990-ben is egy alkotmányozó nemzetgyűlés létrehozására ösztönözte Antallt. Antall azonban ezt is elutasította, mint ahogy a nemzeti vagyonleltár elkészítését is elutasította, és ahogy elutasította az államadósság újratárgyalásának kezdeményezését is. Ma már látható, hogy mindezekben Pozsgaynak volt igaza.
Ezért is furcsállom, hogy azok, akik annak idején az alkotmányt barkácsolták és ma magas polcon ülnek, úgy érzik, hogy az új alkotmány gondolata személyiségük lényegét kérdőjelezi meg... hiszen az alkotmány szövegének változásával a lényük veszíti el az érvényességét.

A paktumok, a kapkodva hozott változtatások, az elmúlt 20 év veszteségei és vesztesei miatt z az alkotmány jelen formájában nem legitim..A két pártot pedig amelyik létrehozta ezt az alkotmányos berendezkedés és működés jelenlegi formáját a választok már 1994-ben sem akarták a hatalomban látni: ezért IS adtak abszolút többséget a szocialistáknak. Mára a két paktumpárt eltűnt a politikai élet színpadáról.

Nem tudom, hogy a fidesz milyen alkotmányozó lesz. Nem tudom, hogy az új alkotmány milyen minőségű lesz. Bízok abban, hogy okulva a hibákból jó színvonalú lesz.. már csak azért is mert mára sok olyan alkotmányos tudás, (tudományos és és gyakorlati)halmozódott fel, amelyikkel Sólyom és társai nem rendelkezhettek 1989-90-ben. Egy dolgot azonban tudok: több legitimációt lehet majd az új alkotmány szövege mögé felvonultatni, ha arra meg lesz a szándék... A választói felhatalmazás megvan, hiszen mindenki tudhatta, hogy a 2/3-ad megadja erre a lehetőséget.

ironic_man 2010.05.30. 10:32:57

@Bona Fides:

:-))
Amúgy ez a balliberális mindig olyan sértő volt számomra. Mert én hiszek a baloldali, a liberális és a nemzeti gondolkodásban is, mert ezek elválaszthatatlanok szerintem, mindnek ugyanolyan szerepe van. (Mondjuk úgy, hogy "fontolva haladás" híve vagyok - lásd történeti alkotmány)
De, hogy az elmúlt 8 év se nem volt baloldali, se nem liberális, az 100%.

Szóval kíváncsi vagyok, h jjulie "értékei" a valóságban (balliberális szitokszó mögötti valós tartalmában) hol vannak, mert hogy ő se nem nemzeti, se nem liberális, se nem baloldali, az is biztos.

Kicsit meguntam, és remélem hogy ez változni fog, hogy az utóbbi 10-20 évben, ha valaki kiállt egy alapjog mellett, az liberális = nemzetellenes; aki pedig valamilyen nemzeti téma, kérdés mellett, az pedig fasiszta = kirekesztő = haladás-ellenes meg nem tudom micsoda volt.

Mivel én mindkettő téma híve vagyok (szerintem a kettő nagyon is összefügg, csak a szélsőbaloldaliak a liberalizmus álarca mögé bújva minden nemzeti témát fikáznak; a szélsőjobboldaliak meg nemzetféltésből minden modern és liberálisabb kérdést gondolkodás nélkül elutasítanak) - így engem is pl. sokan támadtak, de csak azért mert feketében és fehérben látják a világot, és tehát nem vagyok se "balliberális" se "fasiszta-náci"... :D

Szóval kicsit unom már ezt a jjulie-féle skatulyázást, meg csuklóból beteszi az embert revizionista fasisztának, ha arról az egyetemes alkotmánytörténeti intézményről beszél, amit történeti alkotmánynak hívnak és szembesíti azzal a ténnyel, hogy Bp nem az ország és a világ...

Remélem az ilyen skatulyázós embereknek mint jjulie, mind jobboldalon és baloldalon a marginalizálódás lesz a sorsa.

sárkányfő 2010.05.30. 10:47:52

Sajnálom, hogy ebben posztban szó sem esik egy bizonyos Bajnai Gordonról, pedig ha valamikor, akkor most lehetett volna illően elbúcsúzni tőle.

Nem titkolom, az elmúlt 20 év magasan legjobb miniszterelnökének tartom, és az egyetlennek, amelyik átment az én személyes "elfogadhatósági" küszöbömön.

Ennek az országnak a balos és jobbos megváltók (= megosztók), nagyzási mániában szenvedő népvezérek helyett pont egy ilyen végtelenül normális, csöndes, kultúrember, igazi európai vezetőre lenne szüksége.

Hogy unom már a nagyvezéreket, akik saját egójukat sem képesek kordában tartani...

Be kéne már látni (haha, sose fogjuk), hogy ez a szerencsétlen kis ország végtelenül megosztott. Képtelenség egyik vagy másik oldal vezetésével, a jobb vagy bal oldal hülyeségeinek mainstream-mé tételével egyesíteni. Ez csak a másik oldalt provokálja folyton, és mélyíti a megosztottságot. Pont ilyen Bajnai féle csöndes, igazságot sem tenni, sem osztani nem akaró, szimbolkikus hülyeségek helyett az országot vezető ember kéne ide.

Hogy nem volt nagy államférfi? Hogy "csak" egy jó miniszterelnök volt? Istenem, ebben az országban utoljára Széchenyi idején voltak nagy államférfiak (most kapargassuk a mítoszokat, mert kínos lehetne), elégedjünk meg a közepesekkel, pláne a sok a liliputi törpe között.

Hogy nem volt képes, és főleg: nem is akart hatalmas tömeggyűléseken híveit jó kis odamondogatós beszédekkel fűteni? Nagyon jól tette. Hogy nem akarta sok ezer torokból hallani a nevét, hogy nem akarta önmagát éljeneztetni? Hála a jó istennek.

Bajnai volt az egyetlen az elmúlt sok évből, aki képes volt nem fokozni a gyűlöletet, aki képes volt visszafogni magát és nem szapulni féreg módjára a másikat (lásd tegnap: gyurcsányizmus-demszkizmus-hagyóizmus, stb.), aki képes volt kicsit csillapítani a tömeghisztériát.

Nem nácizott, nem komcsizott, nem forradalmazott, nem nagymagyarozott. Nem szavaiban volt alázatos, hanem tetteiben. Nem csoda hogy nincs őrjöngő, kínos fanklubja.

Az országot szétszedő kollektív őrjöngés mellett nézzünk a gazdasági eredményeire is, bár ez nyilvánvalóan másodlagos ebben az országban, ahol akkor is megy/menni fog a gyűlölködés, ha netán jól megy a gazdaság.

Erről "csak " ennyit:
"Egészen különleges pozícióval büszkélkedhet Magyarország az Európai Unión belül: a közelmúltban megjelent hivatalos adatok szerint a 2007-ben kirobbant válság óta egyedül mi voltunk képesek csökkenteni az államháztartási hiányt a 27 tagállam közül. Az alábbi ábra beszédesen mutatja, hogy miközben minden ország kisebb-nagyobb mértékben (de leginkább brutálisan) kiköltekezett, addig Magyarország tovább mérsékelte a költségvetési deficitet."

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=133527&is=1

Én a magam részéről köszönöm amit a hazáért tett.

G. Wolf 2010.05.30. 10:49:41

@tölgyes:

Mely konkrét paragrafusok azok amik szerinted nem felelnek meg a mai nap elvárásainak és miért?

Fentebb én leírtam hogy szeirntem melyik az a 2-3 pont amibe esetleg lehetne, de azok is esetlegesek (preambulum, üres paragrafusok, és a számozás).

tölgyes 2010.05.30. 10:52:09

@Janovszki Zsolt: Én azt gondolom, hogy a legfontosabb 10 kérdés között van az alkotmány megváltoztatása, mert a legitimációs kérdés mindig az egyik legfontosabb kérdés.

suha 2010.05.30. 10:54:23

Kedves Török Gábor! Úgy látszik, hogy nincs miről irni. ezért fikázol. Meg azért, mert szépen, lassan véget ér az "igazmegmondók" ideje. Tudomásul kéne venni, hogy mást választottak, hogy teljesen új az erő elosztási helyzet. Ami pedig az új alkotmányozást illeti, nem ismétlem meg az eddig felsoroltakat, a listát hosszan lehetne folytatni. És ezt Te is tudod Török Gábor! Szeretném látni a Te ötleteidet is, nemcsak a fikázást. Amit a tegnapi beiktatáson műveltetek Giróval és a kedves riporterrel, az mindennek az alja volt, nem közszolgálat! Aki benneteket olvas, hallgat és lát, az azt sem tudja, hogy volt Magyarországon egy választás! Sőt, ott az emberek választottak! Azt próbáljátok tudatni, hogy itt nem változott semmi. De változott! Változott, amikor ez a lopcsányista-gyurcsányista elmebeteg, maoista tolvaj banda visszaélt a baloldal történelmével. Amikor, nap, mint nap lefasiztázott, körbekordonozott mindent és mindenhol, amikor az álszentség üvöltve pózolt a Petőfi szobornál és a Hősök terén, amikor az Ismeretlen Katona szent sirja mellett egy bohóc lóversenyt rendezhetett, 48-as huszárnak beöltöztetett megtévesztett emberekkel, amikor a hadsereg főparancsnokára egy telefonszámlát képtelen fizetni tudó, egyébként állitólag tanár ember, "Na és!" felkiáltással, reagálhat, amikor egy elmebeteget nem lehet visszahivni, hanem lövöldöztet és randalirozik, amikor úgy működhet az ország, hogy majd 10 éve nincs vagyonleltár? Amikor azt rakok a listára, akiket akarok, az összes választó pedig le van sz@rva!? Tessék már megnézni a kedves MSZ(M)P-t! Amikor közel 20-éves mulasztásos törvénysértés történhet minden következmény nélkül? Amikor a lejárt parlamenti tagok, köztük kormánytagok végkielégitéseket kapjanak? Mi alapján???? Tessék már elgondolkodni!!! Amikor az AB határozatokat senki be nem tartja????!!!! Miről beszél Török Gábor????

tölgyes 2010.05.30. 10:58:14

@G. Wolf: Kedves Wolf! Megszületett egy alkotmánykommentár, amelyik több ezer oldalas. Ez összegzi az alkotmány és az alkotmánybíróság jogértelmezését is. Ez önmagában is mutat számos olyan elemet, amit célszerű beépíteni a rendszerbe.
Ezzel együtt én nem szeretnék most javaslatokat tenni. Én nem tettem mást, mint hogy arra az ELKERÜLHETETLEN POLITIKAI SZEMPONTRA HÍVTAM FEL A FIGYELMET AMIT TG. FIGYELMEN KÍVÜL HAGY.
Az Ön szövegét most fogom megkeresni és elolvasni.

bigthereal 2010.05.30. 10:58:23

hogy mennyi besavanyodott, pesszimista, rosszindulatú ellendrukker van itt, akik nem bírják megérteni, ha orbán jól csinálja, akkor az egész országnak jobb lesz, nem csak a fidesz-
szavazóknak...

de ezeket itt az sem érdekli, inkább ne sikerüljön az új kormánynak, inkább ők maguk se éljenek jobban, könnyebben, csak teleböföghessék a kárörvendő szövegeikkel az összes fórumot.

elmondhatatlanul szánalmas...

soproni1 2010.05.30. 10:58:28

Mer' a' isten a történelem ura, azé' köll módosítani !

bigthereal 2010.05.30. 11:01:57

@jjulie: te vagy az egyik ilyen szánalmas kommentelő, akiről beszéltem.

ráadásul asziszed, hogy budapesten kívül nincs élet:) ostoba!

tölgyes 2010.05.30. 11:02:50

@G. Wolf: Átfutottam azt amit írt. Abban egyetértek Önnel, hogy a jogalkotónak mindig gondolnia kell arra, hogy nem ő lesz mindig a hatalomban.

jjulie 2010.05.30. 11:03:13

@Roa:

elmesélem neked az egyik kedvenc mesémet

ez a pest nevű saros falu a törökök eltávozása után attól indult el fejlődni, hogy adókedvezményekkel és természetszerű balkáni kapcsolatokkal rendelkező úgynevezett görög kereskedők elkezdtek itt kurrens cuccokkal kereskedni, amiből jól meggazdagodtak és építkezhettek, és vonzották a ide a pénzt a kereskedő tevékenységükkel jó hatékonyan, ami persze a dologra érzékeny zsidóknak azonnal feltünt, de bizonyos törvények nem tették azok számára lehetővé igazán, csak jóval későbbtől

a görögök akik nem elsősorban görögök voltak, hanem görögkeleti vallású különböző balkáni népek képviselői, és szerepük, befolyásuk és gazdagságuk egyik ma is látható bizonyítékat pl. a templomaik az egykori várfalon belül, míg a protestens vallásoknak nincs egy sem, aztán amikor észak felöl szétlökte a növekvő város a várfalat, a mai vörösmarty teret is ők építették körbe elsőként....

aztán jött a gyorsabb növekedési szakasz aminek a motorja már a zsidó pénzekhez és kereskedelemi, banki, és ipari és tervező-szervező tevékenységhez köthethető leginkább, persze egyéb, főleg németül beszélők is aktívak voltak, de a befolyásuk kisebb volt, míg a téglákat a szegénylegények rakták egymásra akik tömegében románul meg szlovákul beszéltek

szóval egy, a kezdeti fejlődését, a fejlődés megindulását is a nemzetközi kereskedelemnek köszönhető, világvárossá növő város egyik szimbóluma a lánchíd, ami egy mintaértékű multinacionális projekt: egy nem magyarországon született főnemes, látta meg a mintát külföldön és kezdte forszírozni a megépítését, a finanszírozás bécsben dőlt el, egy sina és egy vodianer volt versenyben, a tervezést egy angolra bízták, a kivitelezés levezetését egy másik angolra, aki megvédte a még nem teljesen kész alkotást először egy császári tábornok robbantási tervétől, majd egy dembinszki által kezdeményezett felgyújtástól, hogy nemsokára egy haynau nevű avassa fel, a magyarok meg nemességet ajánlottak a kivitelezést irányítónak, aki azt nem fogadta el (az öntvényeket és a láncok vasanyagát clarkék angliai vashámorokból rendelték, a hunter & english nevű cég szállította a lehorgonyzó sarukat és az öntöttvas láncnyergeket, a howard & ravenhill a függesztőrudakat, a lánclemezeket, és a merevítő szélrácsokat harvey a láncfelhúzó csigasorokat, lehorgonyzó nyolc darab acéltömböt a bécsi norris szállította, az öntöttvas kereszttartók andrássy györgy dernői, más öntvények később többek közt ganz ábrahám budai öntödéjében is készültek)

szóval értem hogy egy nemzeti jobboldali vidéki párt meg a drukkerei annyit bajlódnak ezzek a budapest nevű szönnyel

jjulie 2010.05.30. 11:09:40

@bigthereal:

az mszp szarul csinálta, de bármilyen meglepő, nem mind a 10 millió magyar állampolgár járt szarul, bizony voltak itt gyarapodások

a forditottját találd ki

pannonfunk 2010.05.30. 11:12:15

@ó jaj: A kérdés csak az, hogy volt-e értelme úgy csökkenteni a hiányt, hogy közben tragikusan esett az ország GDP-je, aminek köszönhetően a GDP-ben viszonyított államadósságunk már 80% felett jár (Orbánék idejében 54% volt!!!), a munkanélküliség pedig soha nem látott mértékeket öltött, bőven 11% fölött van.

Nem nagy kunszt ám ilyen áron csökkenteni a költségvetési hiányt. Egy értelmesebb általános iskolás meg tudná tenni. X a bevétel, Y a kiadás, Y-t annyival kell csökkenteni, hogy X-Y egy adott érték alatt maradjon. Kerül, amibe kerül, magasról tojunk rá.

Tényleg annyira nagy tett volt? Szerintem nem.

tölgyes 2010.05.30. 11:15:15

@jjulie: Ezzel szemben Budapest lakossága az elmúlt 20 évben jelentősen csökkent.. az emberek és vállalkozások tízezrei menekültek ki az agglomerációba.. öregítve az MSZP-SZDSZ áldásos tevékenységének hírnevét.

jjulie 2010.05.30. 11:16:47

@suha:

de most ennek vége: orbánia gránit alapokon felépül a győztes forradalmat követően

(budapestet pedig debrecenhez csatolják, hogy az utólsó rendetlenség is megszűnjön)

tölgyes 2010.05.30. 11:17:27

@soproni1: Látja Ön megint elfelejti odaírni a mondat másik felét...Mert a szövegben az áll, hogy kinek hite szerint..:::)) De maga csak ateistákat bír elfogadni.

pannonfunk 2010.05.30. 11:17:57

@jjulie: Viszont csak azok gyarapodtak, akik az mszp sleppje környékén voltak.

A fordítottja ennek az lesz, hogy nem csak az aktuális kormánypárt sleppje fog gyarapodni, hanem egy társadalmi réteg. Ami persze az mszp sleppjének nem jön jól, nem is csodálkozom azon, hogy kárognak.

jjulie 2010.05.30. 11:18:32

@tölgyes:

és kis fókák születtek, a levelek összel lehullottak, a szomszéd kislány meg nőiesedni kezd...

sárkányfő 2010.05.30. 11:20:25

@pannonfunk: pontosan úgy reagáltál, ahogy tőled ez várható: egy hosszú bejegyzés nagy részét kitevő, alaposan tárgyalt lényegi állításait elengedted a füled mellett, csak az utolsó bekezdést szúrtad ki magadnak.

És még arra is immúnis vagy hogy az egész EU-ban hazánk volt az _egyetlen_, amely a világgazdasági válságban képes volt faragni a hiányból.

Ha ugyanezt orbán éri el, a csapból is max hangerőn folyna az üvöltő sikerpropaganda, és te lennél az első, aki ezt az orra alá dörgölnéd mindenkinek aki orbánt kritizálja.

de mint említettem, még csak nem is a gazdasági sikereit tartom a legnagyobb eredménynek...

jjulie 2010.05.30. 11:22:11

@pannonfunk:

tehát nem fog mindenki gyarapodni, csak a fidesz preferált rétege?

csatolnál egy mellékletet?

(elárulom neked, én az elmult nyolc évben is előre mentem, és a következőben is így fogok járni, pedig még soha nem szavaztam egyetlen pártra sem, és népszavazni sem mentem el soha)

soproni1 2010.05.30. 11:23:14

@tölgyes:

A mostani kormányprogramban megint volt isten.

Ez Viktorunk szájából furán hangzik ( mint az enyémből is).
Talán még Szili Katalin is hitelesebben mondta volna.

Megfigyelo 2010.05.30. 11:25:25

A poszthoz: Egyreszt a szimbolikus politizalas eltereli a figyelmet arrol, hogy peldaul nem hogy a 13 (es 14.!) havi nyugdijrol nem lesz szo, de meg a 12-t is erosen megkuritjak "sved modell" vagy mas szerint. Masreszt, es ez legalabb annyira fontos, a cel az, hogy a most indulo Rakosi-bis korszaknak megfelelo jogi keretet adjanak, ami lehetove teszi, hogy az itt okoskodokat ugy kuldjek el Recskre, Kistarcsara, vagy a Hortobagyra (nem kivant hely beirando), hogy latszolag nem sertik meg a "koppenhagai felteteleket".

pannonfunk 2010.05.30. 11:30:19

@ó jaj: Valószínüleg a gazdasági válságban azért voltunk az egyetlenek a költségvetési hiány lefaragásával, mert a többi országnak értelmes közgazdászai vannak, akik tudják, hogy a válság közepén a gazdaság megfojtása nem egy egetverő ötlet.

Bajnai azért tűnhet neked nem megosztó személynek, mert a fidesz nem ekézte. Azért nem ekézte, mert Bajnai előre bejelentette, hogy nem fog indulni a választáson. A politika már csak ilyen.

Roa 2010.05.30. 11:30:39

@jjulie: Ugye te sem hiszed el, hogy ez az oka, vagy akár bármi összefüggés is van a kettő között? Inkább ez valami üldözési mánia lehet, mint valós probléma. A vidékiek ugyanis jórészt nagyban tesznek arra, hogy mi folyik Pesten, ellenben Pestről mindig olyan könnyen megmondják, hogy mit kellene tenni vidéken, még úgy is, hogy akár sosem jártak ott. Ez a tipikus fotelszociológus álértelmiségi hozzáállás.

Másrészt a 20. század eleji Budapestet ne hasonlítsuk a maihoz, mert az világváros volt (persze valójában akkor sem volt az), ez pedig még véletlenül sem az. Szeretni lehet, persze hogy lehet, hiszen Hagyó is szerette, de azért mindent a helyén kell kezelni.

A vidéki jobboldali nemzeti párt pedig nyert Pesten is.

jjulie 2010.05.30. 11:31:02

@bigthereal:

kérdezd meg a törökgábort, miért nem szombathelyen keresi a kenyerét?

és kérdezd meg a vonagábortól is miért nem a szülőfaluja utcáit koptatja nap mint nap

mizrolist 2010.05.30. 11:32:35

@pannonfunk: azért én határozottan kíváncsi lennék arra, hogy gyarapodott a fideszes polgármesterek rokonainak, barátainak és ismerőseinek vagyona 2007-2009 között. Pusztán viccből.

pannonfunk 2010.05.30. 11:32:58

@jjulie: Hát, ha lesz családi adózás, csak iskolalátogatásival lehet családi pótlékot kapni, ha adókedezmény lesz a gyerekek után, az elég határozottan egy bizonyos társadalmi rétegnek fog kedvezni, nem?

pannonfunk 2010.05.30. 11:36:16

@mizrolist: Próbáld meg újra elolvasni és értelmezni a kommentemet, és ha sikerül, akkor látni fogod, hogy teljesen irreleváns a kommented...

jjulie 2010.05.30. 11:37:50

@Roa:

a vidéki nemzeti jobboldali párt mit is nyert budapesten?

vagyis a budapesti szavazóképes lakosság hány százaléka adta a voksát a vidéki nemzeti jobboldali pártra?tudod?

(itt a blogon már szerepelt az adat)

soproni1 2010.05.30. 11:38:15

@pannonfunk:

Ilyen lakossági eladósodás mellett mindegy a családi adózás, úgy érzem.

Várúr 2010.05.30. 11:38:19

Lényeg: "...hogy majd a szabadon választott törvényhozás valóban új alaptörvényt alkothasson". Gondolom, nem a széphangzás mián került a preambulumba. Alkotmányozni akartak ballibék is. Hogy az erőlködésnek fosás lett a vége, rajtuk múlt. Szdsz/mdf elpárolgása is. A gányolt jelenlegi alkotmány tette lehetővé a Furcsány-féle ámokfutást, azt, hogy a fővárosi önkormányzatban ma is jelen van egy megsemmisült párt (szdsz), hogy a főpolgármester és helyettese épp annak tagja, stb. Az alkotmányban szó nincs a kettős állampolgárságról, a kisebb parlamentről és önkormányzatokról, a kisebbségek leendő országgyűlési képviseletéről... hadd ne folytassam. Eeetársak és hivatásos fanyalgók képtelenek megérteni (felfogni, belátni, megemészteni), hogy a kétharmad bizony alkotmányozó többség, hogy benne volt az eredeti fidesz-kdnp programban, hogy a csapat erre (is) kapta a felhatalmazást. A nagytudású blogíró sem gyanítja, hogy az alaptörvény az, ami: a jogrend és annak értelmezési alapja. Hogy az autó nem a karosszérián, hanem a kerekein gurul. Hogy házat alulról építünk, nem a a tetővel kezdjük. Ilyenkor adok hálát a sorsnak (Istennek, a szavazóknak, az időjárásnak, nem kívánt törlendő), hogy nem ez a jogalkotásban is abszolút amatőr banda kapott bizalmat. Híveiknek azonban legkevesebb négy éven át lehet jóízűen rettegni.

2010.05.30. 11:38:43

a baloldalnak megint savanyú a szőlő :)
most végre őszintén mosolyoghatunk a butaságotokon

jjulie 2010.05.30. 11:40:00

@pannonfunk:

most akkor az egész ország nyer a fideszen vagy sem?

(a három harmadot szokta emlegetni valaki)

Roa 2010.05.30. 11:40:53

@ó jaj:
Ne méltassad már, mert nem csinált semmi érdemit. Megszorítani minden hülye tud - még Bokros is - de ez nem teljesítmény. Főleg úgy, hogy egy megszorítás mindig el van rugaszkodva a valóságtól, ezért legalább olyan kifinomultan kellene végrehajtani, mint bármilyen más gazdaságpolitikai döntést. Erről persze itt szó sem volt. Ezután viszont egyáltalán nem lehet az értékelni, hogy nem volt megosztó, mert nem ez a mérce. Válságban nem ez.

tölgyes 2010.05.30. 11:41:53

@soproni1: Pontosan erről írok! Ön rosszul lesz, ha valaki leírja hogy Isten. Engem nem zavar. Másnak pedig jó érzést okoz...vagyis van aki így gondolja és van aki úgy. A VILÁGNÉZETI SEMLEGESSÉG NEM AZT JELENTI, HOGY CSAK AZ ATEISTÁK ÁLLÁSPONTJÁT LEHET HIRDETNI..:::))

Várúr 2010.05.30. 11:42:48

@soproni1:
Neked furán hangzik Isten, nekem és sokaknak magától értetődő. Esetleg használd helyette az "esőzés", "empiriokriticizmus", "anyagelvűség", "matéria" szavakat, vagy mondjuk az asszonánc kedvéért Darwin Dezsőt.

pannonfunk 2010.05.30. 11:44:24

@jjulie: három harmad mínusz a szoclib maffia. Bár azoknak is lesz szép tető a fejük felett. Kérdezd meg a Hagyót és a Cusit, hogy kényelmes-e a fekhelyük. Lehet, hogy ők is jól járnak...

Bízom benne, hogy a haszonlesőket, ingyenélőket nem fogja támogatni a kormány.

Várúr 2010.05.30. 11:44:30

@pannonfunk:
Nem barátom, ugyanis a kedvezményes adózás munkához (work, werk, rábót, stb.) lesz kötve.

tölgyes 2010.05.30. 11:44:31

@jjulie: Csakhogy Budapestről az MSZP-SZDSZ ügyeskedései miatt nem a fókák költöztek ki, hanem az emberek.

fillérbaszó vadász 2010.05.30. 11:44:33

@pannonfunk: Eléggé furcsa ez a Bajnai jelenség.
Bajnai azért nem indult mint miniszterelnökjelölt, mert nem akart megbukni, és bukott miniszterelnökjelölt szerepet nem akarta eljátszani. Ő kivárásra játszik. Ha nem most akkor majd mondjuk 12 év múlva, de szeretne még miniszterelnök lenni vagy az MSZP vagy más párt támogatásával. Persze ez csak feltételezés. Baloldalon már elkezdték építeni neki a "gazdaságot rendbetevő pénzügyi szakember zseni" imidzset, ahogy anno Bokros Lajossal tették. Valami azt súgja ha Orbánék előjönnek az eredményeikkel akkor mejd jön a szokásos baloldali "üres frázis" hogy csak azért tudnak fideszék osztogatni mert Gordon rendbebaszta a gazdaságot. Hányszor hallottuk ezt a szöveget csak Bokros-csomaggal. Pf.

sárkányfő 2010.05.30. 11:45:52

@pannonfunk: Szemben veled, én nem az alapján ítélek meg valakit, hogy a fidesz hogyan viszonyul hozzá

@Roa: látom te sem voltál képes észrevenni a kommentem kb 80%-át kitevő, lényegi részét. Amit a maradék, kevésbé fontos részre reagáltál az meg tök komolytalan. Ha amúgy annyira könnyű, akkor a másik 27 ország nem is értem miért nem volt képes rá...

Várúr 2010.05.30. 11:46:05

@jjulie:
Ezek szerint te a negyedik harmadba tartozol bruhaha.

Roa 2010.05.30. 11:47:06

@jjulie:
Persze mosakodni lehet, de csak az eredmény számít. Mindig. Az eredmény pedíg íme, itt van:
MSZP 238 672 25,33
JOBBIK 102 138 10,84
LEHET MÁS A POLITIKA 120 714 12,81
MAGYAR DEMOKRATA FÓRUM 44 265 4,70
FIDESZ-KDNP 436 442 46,32

Na ki nyert? Na mennyivel?

sárkányfő 2010.05.30. 11:47:26

@Lopjunk Mi is Pénzt - Hát Persze (LMP-HP): üres frázis? te hülye vagy. Ezek tények, ezek számok:

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=133527&is=1

persze akit nem zavarnak a tények, az fújja a magáét...

pannonfunk 2010.05.30. 11:47:53

@Várúr: He? Most a munkából élők az nem a társadalom egy rétege? Hol látsz ellentmondást?

fillérbaszó vadász 2010.05.30. 11:48:33

@pannonfunk: Mind már mondottam, a Fidesz akkor tudná bizonyítani tökösségét, ha az MSZP pénzügyi maffiáját kapcsolnák le. Gondolok itt Puch Laci, Kapolyi, Veres, Leisztinger féle makulátlan emberkékre. Ezek az emberek annyira bűzlenek, hogy ha rájuk szabadítanák az Igazszágszolgáltatás apparátusát hétszentség hogy találnának ezt-azt.

sárkányfő 2010.05.30. 11:48:37

Gábor,
lenne egy kérésem. Már többször akartam mondani, de akkor most: ha egy mód van rá, építs már a blogodba szűrőt. Olyat, amivel minden hozzászólásnál megjelenik, és rákattintva ki tudom szűrni a hülyéket.
Te elismerésere méltóan tudsz elnézi a sok hülye fölött, de mi tagadás, engem egyre jobban zavarnak, főleg hogy nagyon belerondítanak az amúgy kulturált és sokszor érdekes, érdemi társalgásba. Gondolom nem vagyok egyedül, többen is szívesen szűrnék mondjuk stratezt, tölgyest, nestro10-et és a többi zombit.

jjulie 2010.05.30. 11:49:37

@pannonfunk:

"Mert az Egyesült Királyságnak van önálló nemzeti pénzeszköze, a font sterling (és persze nagyobb politikai befolyása). Az euró merev szerkezete, amely természetszerűleg a fejlettebb kontinentális népgazdaságoknak (a francia- és németországinak) kedvez, terhes a gyöngébb, kisebb népgazdaságoknak. Az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hajthatatlan – és az utóbbi esetében évtizedek óta változatlanul katasztrofális – hiánypolitikája és „szerkezetátalakítási” mániája lehetetlenné teszi a nehézségekkel küzdő félperifériás gazdaságoknak, hogy saját védelmükben bármit tegyenek, a liberalizált világkereskedelem (ez az ún. globalizáció lényege) pedig lehetetlenné teszi, hogy a tőke drasztikus megadóztatásával, a profitok megnyirbálásával tegyenek szert forrásokra, hiszen a tőkemenekülés lehetőségét immáron intézményesítették. Róna Péter professzor említi egyik nyilatkozatában, hogy itt az „aszimmetrikus egzogén sokk” tankönyvi esete következett be: az ő példája az, hogy pl. a magyarországi nemzetgazdaság száz forint GDP-t kétszer annyi energia fölhasználásával termel ki, mint az euróövezet országainak átlaga. Az energiaárak emelkedése tehát másképpen érinti, mint ez utóbbiakat. Ilyenkor árfolyamcsökkentéssel szoktak korrigálni. Ez a lehetőség Görögországnak nem áll a rendelkezésére. Az egyetlen lehetőség – ha a profitokat érintetelenül hagyják, a mindenkor adott profitszintet természeti mennyiségként, abszolút határként értelmezik, és ha kizárják a visszatérést az eurótól a drachmához – az állami kiadások csökkentése, azaz az életszínvonal brutális leszállítása, a munkajövedelmek és a szociális ellátások korlátozása, ami természetesen a gazdasági kilábalás lehetőségét teszi semmivé."

olvasgass róna pétert eredetiben is

pannonfunk 2010.05.30. 11:50:15

@ó jaj: De, pontosan az alpján ítéled meg. Ha a fidesz belerángatja Bajnait a sárdobálásba, akkor ő is megosztó lett volna, és akkor lehet, hogy neked is kevésbé szimpatikus.

Ugyanakkor vegyük észre, hogy Bajnait a fidesz nem ekézte, és nekem annak ellenére nem szimpatikus.
@Lopjunk Mi is Pénzt - Hát Persze (LMP-HP):
Viszont nézd meg Bokrost, hogy szerepelt a választáson...

mizrolist 2010.05.30. 11:52:06

@pannonfunk: olvastam és értem is. Épp ezért tartanám viccesnek, ha kiderülne, hogy a fideszes slepp is gazdagodott és nekik is jó volt.

sárkányfő 2010.05.30. 11:53:54

@pannonfunk: lol a fidesz és mocskos médiája folyamatosan gágogott, nem is szólva a netet elözönlő bér-trolljaikról, miről beszélsz? még képanimációt is csináltak ahol gyurcsány atalakul bajnaivá! szóval mi a túróról beszélsz kedves csőlátású kommentársam?

csak a saját személyiségének köszönhetjük hogy nem állt bele a sárdobálásba. de azért csak fújd te is a magadét...

és úgy általában se akard már te nekem megmondani hogy én mi alapján ítélek, mert nagyon röhejes vagy pannonfunk...

jjulie 2010.05.30. 11:54:19

@Roa:

ez a számsor egy másik kérdésre válasz, amit én nem tettem fel, viszont a feltett kérdésemre nem válaszoltál

érdekes társalgást képzelsz el és valósítasz meg

ha csak el akarsz mondani valamit ha törik ha szakad, tedd ez a hely jó erre

de akkor minek címzed nekem?

pannonfunk 2010.05.30. 11:54:29

@jjulie: Ennyi erővel Albert Einstein Bizottságot is hallgathatok, annak is annyi köze van a Bajnai kormány gazdaságpolitikájához, mint az általad idézett elemzésnek...

www.youtube.com/watch?v=AV3dAbrB_6w

pannonfunk 2010.05.30. 11:56:22

@mizrolist: És az hol mond ellent az én kommentemnek? Akkor még sem bírod értelmezni a "nem csak" kifejezést... :)

sárkányfő 2010.05.30. 11:58:27

Gábor,

ha nem bánod - ma ilyen napom van ;) - figyelmedbe ajánlanék még valamit. A megszokott, láthatóan ezerszeresen agyonhasznált, az országról újat mondani már rég nem tudó, és hihetetlenül fontos dolgoknak még a létét sem sejtő, full paneles elemzői szempontok mellé érdemes lenne beemelni új gondolati megközelítéseket. Nem kell szégyenlősnek lenni, simán át lehet emelni más tudományágak szép eredményeit. A világ attól is halad előre, hogy a különböző tudományágak megtermékenyítik egymást.

Most konkrétan a pszichológia, tömegpszichológia eredményeire gondolok. Hogy ez az ország önpusztító kollektív tébolyban szenved, az számomra nem kérdés, még ebbe a blogba is láthatóan sokszor befurakodnak a politikától sújtott lelkek. (Akiket szűrni kéne).

Nemrég olvastam egy roppant érdekes kutatásról. Mágneses rezonancia-vizsgálattal (fMRI) kukucskálták az emberek agyát. Sok érdekes eredmény jött, többek közt az is pl., hogy ha valakinek fájdalmat okoznak, akkor kétszer akkora fájdalmat érez, ha azt mondják neki, hogy szándékosan okozták a fájdalmat. Szemben azzal, amikor azt mondják neki, hogy véletlen volt.
Azaz az értelmezés önmagában csökkenti-felerősíti a fájdalmat, méghozzá nagy mértékben.

Nyilván ugyanígy van a politikában is. Ezer és egy példa van rá, hogy a balosoknak a jobbosok bűnei és hülyeségei fájnak nagyon, és fordítva. Ez oly mértékű, hogy már régen nem lehet úgy tenni, mintha ez normális lenne. Az emberek mindkét oldalt extrém mértékben lovalják magukat bele a gyűlölködésbe, és - ami még rosszabb - őszinte fájdalommal élnek át dolgokat, messze eltúlozva azokat az irracionalitás felé. És fordítva: kedvenc népvezérüknek még a sarkát is megcsókolnák legszívesebben, és ténylegesen vakok annak hibáira és ballépéseire.

Persze mindezt eddig is látta, akiknek van szeme, de jó ha ezt tudományosan is megerősítik.

Mire jó ezt hangsúlyozni, és miért kellene folyamatos tárgyalásával beemelni a közbeszédbe és köztudatba? Azért, mert így talán megmenthető lenne egy-két szegény pára, mielőtt végleg elsüllyed az önhergelő gyűlölködés tengerébe, oly mélyre, hogy már vissza se lehet hozni.

Ha sikerülne tudatosítani hogy működik a gyűlölet szubjektum általi felszorzása (vagy csillapítása), talán sikerülne pár embert megmenti önmagától.
Nem is szólva arról, hogy az országban zajló néplélektani folyamatokat is jobban lehetne értelmezni, és talán csökkenteni lehetne az ország egyre gyorsuló zuhanását a pszichózis szakadékában.

emő27 2010.05.30. 11:59:06

Szép napot!

látom megint formában van mindenki. :)

Az Alkotmányhoz konkrétan csak annyit, hogy abban teljesen egyetértek egy fentebb szólóval, hogy ez egy igen nagy munka, és hogy igazán nagy domino-elven működne. Hiszen tényleg egy § változik benne máris változik egy egész törvény máshol, ami szintén sok dolgot változtat és így tovább.
Azt nehéz nekem eldönteni, hogy mi lenne a jó egy teljesen új Alkotmány vagy egy módosított, foltozgatott, de szerencsére nem is az én tisztem ezt eldönteni.
Azt azonban tudom, hogy az emberek lelkének fontos volna, hiszen hiába módosított a jelenlegi, ahányszor csak említik 1949.évi XX. törvényként nevezik és ez lelkileg hat rosszul az emberekre. És talán azzal, ha születik egy új, egy új "modernkori" évszámmal, amit közelebbinek érezhetnek magukhoz, és nem "csak" egy távoli, rossz emlékeket idéző kor maradványaként kezelnék.
Azt, hogy tartalmilag mit kéne változtatni nem tudom, nem vagyok a jog és főleg nem az alkotmányjog ismerője, ezért nem óhajtok mindenféle ötletet felvetni, mert csak lehurrogás lenen belőle, annak meg ha nem muszáj nem tenném ki magam. Lehet, hogy ez gyávaság, de jogom van erre.

Ami engem egyébként zavar az egész kormányváltás és választási hercehurcában már évek óta, meg néha adott 4 éves cikluson belül is, és nem csak a politikában, az egy anyagi jellegű dolog.
Mégpedig az, hogy ugye van x neve egy intézménynek saját borítékkal, honlappal stb, amin ugye szerepel az intézmény neve és egyszer csak jön egy kósza gondolat 8 és mindegy melyik oldalról beszélünk ez így van) és átnevezik, átalakítják, és sok-sok millió forintból. ( mellesleg az én adóforintjaimból) át kell alakítani az egészet, ami ugye valakinek igencsak kitömi a zsebét.
Hisz tudjuk, hogy hogy mennek ezek a dolgok. Adott x. y hölgy/úr,akinek van egy ismerőse, aki szívesen megcsinálná az új névhez kapcsolódó formaságokat( iratok, honlap stb.) és akkor úgy intézzük, hogy ő csinálja és ebből csurran-cseppen x.y. nak is, mert beajánlotta őt. Persze ezért a kivitelező magasabb árat szab meg, mint ami reális lenne, hisz kalkulálni a kell a kis x.y-nak adandó pénzecskével.
tudom, hogy tudjátok ti is, hogy ez így működik, de talán nem feltétlenül lenen szükséges 4 évente teljesen új hivatalszerkezetet alkotni, mikor az irtó sok pénzbe kerül, és általában az az amiből író kevés van ennek az országnak és bőven lenne mire fordítani.

Az én véleményem egyenlőre ennyi, de biztos lesz még mit hozzáfűzzek a témához.

Várúr 2010.05.30. 11:59:22

@jjulie:
Ha már ilyen tájékozott vagy, méltóztass helyesen írni: báró kapriorai Wodianer Sámuel, Sina Simon, stb. Hézagos ismereteid kiegészítendő: Széchenyi gróf egyvalamit tett rosszul: hogy nem fogadta el az erdélyi vashámorokat és gépgyárakat működtető Maderspach-família jóval kedvezőbb ajánlatát. A Pest-budai híd gondolatát, azt, hogy elsőként ne Bécsben épüljön, Wodianer zseniális érve alapján fogadta el Metternich Kelemen herceg. A báró azt mondta, itt kell a híd, hogy a szükség esetén Erdélybe, keleti határainkra irányított hadseregnek legyen hol átkelni. (Széchenyi és Wodianer barátok és levelező társak voltak, remekül használták egymás kapcsolatrendszerét). Amúgy érdekes: ha Széchenyi elfogadta volna a Maderspach-féle ajánlatot, már akkor létrejön a magyar-német-zsidó együttműködés, melynek a mai Bpest jelentősége és arculata köszönhető.

bigthereal 2010.05.30. 12:00:00

@jjulie: akkor kérdezz meg engem, hogy miért nem élek pesten, és miért keresem a többszörösét, mint te...

mert a szűk kis agyadban csak az létezik, hogy egyedül pesten lehet boldogulni, igaz? ostoba...

ha meg nem szavazol, miért acsarkodsz ennyire? durvábban adod elő. mint lendvai ildikó!

jjulie 2010.05.30. 12:00:08

@pannonfunk:

tőled nem kérdezem meg, hogy megdugtad e az erdőben a csúnya boszorkányt aki azt ígérte, hogy szépséges királylánnyá változik

azért nem mert tudom hogy megdugtad, mert láthatóan hiszel a mesékben

Roa 2010.05.30. 12:01:25

@ó jaj: Látom, nem olvastad el az utolsó két mondatom, vagy nem érted. Nem számít, hogy mennyire visszafogott valaki, ha nem ez a lényeg.

A többi országról pedig: azért nem kellett nekik, mert nekik a válság kezdetekor még volt mozgásterük, és nem 0-ról indultak, mint mi Gyurcsány után. Az első körben legyűrt minket a válság, ezt ne felejtsd el azért. Innentől pedig nincs más választás, mint a megszorítás. Ugyanakkor azt is lehetne jól csinálni.

Várúr 2010.05.30. 12:02:28

@ó jaj:
Huhh, már megint egy ballib demokrata. Saját nyelőcsövedbe építs szűrőt.

Robinzon Kurzor 2010.05.30. 12:03:34

@ironic_man: Egyfelől az is működhet, hogy a Bp-központúságot megszüntetjük, ahogy írod.

Másfelől meg az is működhet, hogy minden marad.

Ami biztosan nem működik, mert hosszú távon a társadalom alapjait zilálja szét, az a politikai elit gátlástalan és nyilvánvaló normaszegése.

Nem muszáj Esztergomban lennie az AB-nek, de ha az a nyomorult törvény azt írja, akkor pont egy AB nem tehet mást, mint hogy odamegy.

Ha az alkotmány titkos szavazást ír elő a köztársasági elnök megválasztására, akkor nincs mentség arra, hogy párosával szavaznak a képviselők, egymást ellenőrizendő.

Amíg ez a hozzállás az elit részéről, addig nem lesz normakövetés a társasalomban sem.

jjulie 2010.05.30. 12:04:40

@Várúr:

most akkor támogatod a kommentem mondandóját ?

jjulie 2010.05.30. 12:06:54

@bigthereal:

ha boldog vagy akkor miért nem viselkedsz úgy?

sárkányfő 2010.05.30. 12:07:17

@Roa: tipikus vélemény-náci vagy. tényként közlöd, hogy mi a lényeg. az, hogy én hossza fejtegetésben leírtam, hogy szerintem mi a lényeg, az mindegy, közlöd hogy nem az és pont.
bocs, de én fenntartom a saját álláspontom és ebben a dilis országban a téboly ellen ható viselkedést fontosabbnak tartom, mint a közgazdaságtani eredményeket. lehetünk mi bármilyen gazdagok, ha közben 7/24 gyűlölködéssel töltjük az életünket.

A többi országgal meg ne nevettessed már ki magad: Görögország, Portugália, Anglia, Írország, Spanyolország...

@Várúr: helló zombi, eddig hol voltál?

Robinzon Kurzor 2010.05.30. 12:09:07

@agentT: "Az államfő a kormányzó, aki a szimbolikus király, a Szent Korona nevében kormányoz.
A kormány és a parlament működésének minőségét a kormányzó a történelmi alkotmányt óvó testület (alkotmánybíróság?) és a választott felsőház ellenőrzi.

Ha ezek a tényezők egyetértenek, hogy az épp zajló események ezeréves állmiságunk történelmi tapasztalatainak fényében tűrhetetlenek, választást ír ki."

Ez így egyrészt nem demokrácia (már ha ez szempont egyáltalán), mert a kormányzó "müködésének minőségét" senk sem ellenőrzi -- hiszen ő a Szent Korona nevében ténykedik, tehát minden eleve jól csinál.

Másrészt pedig, kicsit kifacsarva a matekórai klasszikust: a feladatot visszavezettük egy már megoldhatatlannak bizonyult problémára.

A választott felsőház nyilván ugyanúgy egy aktuális választás eredménye, tehát ha az "alsóház" nem rúgta ki Gyurcsányt, akkor a felsőház miért tenné?

Ordnassac 2010.05.30. 12:10:43

@ironic_man: az AB történeti alkotmányt húzott fel??? Jézus Mária! Törvényértelmezésről még nem hallottál? Ezek szerint az összes bíróság történeti törvényeket húz fel, amikor törvénykezési jogkörében törvényeket értelmez?

Amúgy nem csak a magyar AB végez ilyesmit.

Azt azonban eddig egy történetialkotmány-párti sem mondta el, hogy hogyan akarja a köztársasági államformába beleépíteni ezt. (Nem beszélve arról, hogy már a briteknél is gondolkodnak kartális alkotmány bevezetésén.) Mi alapján válasszák meg az OGY tagjait, mi legyen az ÁSZ helyzete, hogyan érvényesüljenek az emberi jogok stb.

bigthereal 2010.05.30. 12:11:35

@jjulie: mert a megalapozatlan negatívságoddal és rosszindulatúságoddal belerondítasz a boldogságomba, azért...

ha előre mentél és menni is fogsz, miért nem vagy boldog, miért nem adsz bizalma orbánnak, miért akarod, hogy ne csinálja meg?

ez az igazi kérdés!

B. Capelluti · http://rallyedream.blog.hu 2010.05.30. 12:12:57

Ha az a kérdés, hogy eldöcög-e a jelenlegi Alkotmány, akkor a válasz egyértelműen igen. Ha az a kérdés, hogy szükség lenne-e új alkotmányra, akkor a válasz ugyancsak igen.

Az első kérdés az, hogy az Alkotmány mindössze egy szöveg, vagy azon túlmutató "valami"? Úgy gondolom, hogy az Alkotmánynak van értéktartalma, amelyet az első betűtől az utolsóig a textusnak ki kell fejeznie. Amiről vitatkozni kellene tehát nem más, mint hogy melyek legyenek azok az értékek, amelyeket az - egyébként önmagáért valóként is érték - Alkotmány kifejez.

Az a valami, ami most a preambulum helyén van, finoman szólva is nulla. Ha megnézünk bármilyen más alkotmányt, akkor láthatóvá válik, hogy annak igenis patetikusnak kell lennie, sőt több - szekularizált - államban Istenre, kereszténységre, az ország védőszentjére való utalás is van benne. Úgy vélem - szemben Török Gáborral -, hogy a preambulumnak éppen politikai, semmint alkotményjogi következményei lehetnek.

Egyébként a puszta technikai módosításokon túl is bőven lenne mit rendbetenni, de csak egyet emelnék ki: az alapjogokat a közvetlenül a bevezető rendelkezések után kellene szabályozni.

Az teljesen más kérdés, hogy van-e alkotmányozási helyzet. A tartós alkotmányok komoly, a nemzet egészére kiható krízishelyzet után, rövid idő alatt, néhány ember kezemunkájaként születtek meg. (Ugyan kapcsolódik ehhez, de valójában teljesen más probléma az új alkotmány társadalmi elfogadottsága. Egy majdhogynem oktrojált alkotmány is nyerhet hosszabb távon társadalmi támogatottságot - vö. Bonni Alaptörvény, szintén ideiglenesnek szánva -, bár nem ez az általános.)

Roa 2010.05.30. 12:14:01

@jjulie: Az az érdekes társalgás, ha olyan kérdést teszel fel, ami már eleve értelmetlen, mivel irreleváns. És mindezt csak azért, mert a válasszal a saját igazadat próbálod bizonyítani.

De legyen igazad: országosan a Fidesz csak (!) 2,7 millió szavazatot kapott. A 8 millióból. Jujj! Ez csak 33%-os eredmény. Most mi lesz? A Zemberek elutasítják őket, mert az otthon maradásukkal szavaztak ellenük. Nem legitim a Fidesz-többség. Jajj, ez a demokrácia halála... Persze az gondolom nem érdekel, hogy van egy választási rendszerünk, amivel 2/3-ot szereztek. Az angollal 99%-ot szereztek volna. 99%-ot. Egy tiszta arányossal 52%-ot. A nem szavazók pedig nem szavazók. 4 évente egyszer felemelheti mindenki a hátsóját, és bevonszolhatja a választókörébe, hogy behúzzon egy ikszet. Ez elvárható.

De nézzük Pestre! 1,4 millió választó, 436 ezer szavazat. 32%. De súlyos! Kemény 1 %-ponttal kevesebb, mint az országos. Óriási különbség...

Ordnassac 2010.05.30. 12:14:31

@Michael Knight: az AH elnevezése gyanítom a német mintából vették. Ott hívják a belbiztonsági szolgálatot Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatalnak (Bundesamt für Verfassungsschutz).

Robinzon Kurzor 2010.05.30. 12:16:35

@ironic_man: És még valami arról, hogy "működik-" az alkotmány és az AB.

Az alkotmánnyal kapcsolatos legjelentősebb problémaforrás szerintem az AB-tagok kiválasztása és újraválaszthatósága.

A kiválasztással nem tudunk sokmindent kezdeni: ha a szükséges konszenzus úgy működik, hogy te megszavazod az én emberemet, én meg a tiédet, ráadásul nem felétlenül a szakmai első vonalból, akkor már eleve kompromisszumokkal indulunk.
(Hogy a mostani kétharmad mit jelent ebben a kérdésben, azt mindenkinek a saját belátására bízom.)

Viszont mivel minden AB-tag szeretne egy második ciklust, teljesen nyilvánvaló, hogy minden döntésüknél szempont, hogy az adott ügyben elfoglalt véleményük hogyan befolyásolja az újraválasztási esélyeiket.

Így lett a láthatatlan alkotmány olyan, amilyen.

Ezért kellene azonnal megszüntetni az AB-tagok újraválaszhatóságát.

sárkányfő 2010.05.30. 12:17:55

@flippant: egy politikai szennylapra, a népszava mocskos jobbos párjára hivatkozol? :) amelyik sajtperek tucatjait vesztette el? :) miért nem mindjárt szijjártóra hivatkozol? :) édes pofa...

de azért egyre csak jó a linked. pannonfunk! látod mennyire nem "ekézte" a fidesz bajnait? :))

Ordnassac 2010.05.30. 12:19:30

@irónika: az új Ptk-nál senki nem beszélt módosításról.

Persze én egy formáljogi észrevételt tettem, még ha bizonyos tartalmi szempontokat tekintve Gábornak persze igaza van. :-)

mizrolist 2010.05.30. 12:20:37

@pannonfunk: ott, hogy szerinted csak az MSZP-slepp gazdagodott (meg nyilván az SZDSZ) eddig, szerintem meg bárki, aki közel kerülhetett a húsosfazékhoz valamilyen szinten (és a megyei/települési szinten ez inkább a Fidesz társaságát jelentette). Az, hogy ezután mi lesz, ennyi idő alatt nyilván nem dönthető el - de szeretném, ha az általad említett "társadalmi réteg" nem kizárólag a Fidesz-sleppet jelentené.

@Roa: én határozottan úgy emlékszem, hogy Izland dőlt be először, és súlyosabban, mint Magyarország később...

Ordnassac 2010.05.30. 12:21:31

@Robinzon Kurzor: személyesen ismerve több volt alkotmánybírót, egyáltalán nem általános, hogy szeretnék újraválasztatni magukat. Persze ellenpéldák is vannak.

Szerintem az AB tagjainak hivatali idejét meg kellene hosszabbítani 12 évre és megszüntetni az újraválaszthatóságot. Ebben egyetértek.

sárkányfő 2010.05.30. 12:23:21

Érdekes, a csehek nem olyan hülyék mint mi:

cseszko.blog.hu/2010/05/29/kampany_cseh_modra

"Először is, a baloldal baloldal, a jobboldal jobb. Míg a baloldal 13. havi nyugdíjat, megnövelt szociális juttatásokat ígér és ezeket a magasabb jövedelműek megadóztatásával kívánja fedezni, a jobboldal takarékos államot, a szociális járandóságok megkurtítását, illetve feltételekhez kötését ígéri. Ennek megfelelően a baloldal szociális érzéketlenséggel vádolja a jobbat, a jobboldal populizmussal a balt"

"a cseh jobboldalhoz sok olyan intézkedés köthető, melyet a skizoid magyar jobboldal otthon minden eszközzel megakadályozna: pl. a vizitdíj bevezetése vagy Európa legliberálisabb drogtörvénye. Érdekes megfigyelni, hogy a magyar jobboldal szóhasználata („emberek“, „ az egészség nem üzlet“ stb. Csehországban kizárólag a baloldalon jelenik meg."

"Egy normális választási kampányban minden pártnak van programja, melyet következesen képvisel és amelyet a választópolgárok részleteiben megismerhetnek."

Roa 2010.05.30. 12:23:42

@ó jaj: Látom, megint nem olvastad el pontosan. A válság kitörésekor volt mozgásterük. Hogy ők is úgy elkúrták, mint mi előtte jópár évig, az viszont nem Bajnai érdeme. Nem Bajnai érdeme az sem, hogy nem volt más választása a válság kitörésekor. Két választása volt: államcsőd, vagy megszorítás. Ez utóbbi volt az egyelen út - és ez nyilvánvaló-, de persze nem így kellett volna - ez is nyilvánvaló. A felsorolt országok közül pedig véletlenül kifelejtetted Európa 2/3-át.

És azért, hogy szerintem válságban nem a szociál-etikai helyes viselkedés a lényeg, én kérek elnézést.

sárkányfő 2010.05.30. 12:24:58

@mizrolist: Tényleg Izlandot ki is felejtettem! De mindegy is, a tényeket úgyis csak az veszi figyelembe, aki akarja...

Várúr 2010.05.30. 12:25:01

@jjulie:
Támogatom és kiegészítettem. Egyebekben roppant távol állunk egymástól. Én pl. szavazok valamiért és valakik ellen. Új alkotmányt várok, új szellemiséget, új kezdést, hitelességet, fiamnak minden nap testnevelés-órát - és nem Magyar Bálint és bűntársai digitális táblamániáját tömeges iskolabezárások, erőltetett cigány "integráció" stb. mellett. Mélységesen örülök a kettős állampolgárságnak, annak, hogy a hit végre nem szitokszó, és így tovább.

Várúr 2010.05.30. 12:28:26

@ó jaj:
Szerencsétlen Izland... hogy nem vót egy Sven-Göran Bajnaisson-Gordonson nevű államférfiúja, meg egy Ildiksson Lendvaissen nevű honanyukája....

dr kíváncsivagyok 2010.05.30. 12:28:36

Lenne egy-két kérdésem :
Mennyivel könnyebb egy 2/3 - nál nagyobb támogatottságú pártszövetségnek új Alkotmányt Írni - mint ha ez egyszerű többségben és az ellenzékkel konszenzusban történne meg ?
Milyen az az Alkotmány, amelyet egy 2.5 millió magyar polgár által megválasztott pártszövetség,( a többség illúzióját keltve !) a 2/3 -ot átdimenzionálva hoz létre ?
Vajon nem várható -e , hogy ez az új Alkotmány valamelyest nekik fog kedvezni a jövőbeni választások szempontjában ?

petrzsalka 2010.05.30. 12:29:34

Alkotmányt gyakran módosítanak más országokban is. Az osztrákok alkotmánya kb. 12-szer lett már megváltoztatva, miközben az ABGB, tehát a munka törvénykönyve csak ritkán lett helyenként megváltoztatva, vagy megtoldva. Pont ebben a minden nap használatos törvénykönyvben helyenként még mindig az 1885-ben írt normák a hatályosak.

sárkányfő 2010.05.30. 12:31:36

@Roa: nem kell elnézést kérned, és nem kell kiforgatni a szavaimat sem, tudod jól mi a különbség a vélemény-náci és a normális párbeszéd között, ehhoz tartsd magad. te így gondolod, annyi baj legyen, szerintem meg nem jó ha ég budapest belvárosa.

milyen mozgásterük volt ember? semmilyen, ezért vettek fel hiteleket, és egész európa full eladósodott, mert nem merték felvállalni a válság kitörésével szinkronban a szükséges megszorításokat. így most lépnek, későn, amikor már nagyobb a baj, amikor már nem lehet elkerülni. és ne gyere azzal, hogy bajnainak nem volt mozgástér, mert egyrészt még mindig van pár milliárd le se hívott kölcsönünk az imf-től, másrészt megtehette volna hogy a hiányt nem 3,9%-ra viszi le, hanem csak mondjuk 6,5%-ra, hogy mondjak egy jobboldal száméra is elfogadható számot...

az meg külön cuki, hogy bajnait nem hibáztatod a görög válságért...

"A felsorolt országok közül pedig véletlenül kifelejtetted Európa 2/3-át." vö.: "A többi országról pedig: azért nem kellett nekik, mert nekik a válság kezdetekor még volt mozgásterük"
ja, nem hoztam szóba Brazíliát sem, én hülye, pedig az is pont idevágó lett volna...

Várúr 2010.05.30. 12:32:20

@ó jaj:
Zombi, aszongya...Még neked se kívánom, hogy halk szörcsögéssel csatornáig csobbanj a lefolyón. Eeetársaid épp most ismerkednek a nyirkos mélységgel.

andzsin 2010.05.30. 12:32:20

úgy látom Széchenyi kapcsán a mai zsidózás is megszületett, gratulálok érte:(((

az alkotmányozáshoz meg csak annyit: ez szakkérdés és jogászi munka. Nálunk mindenki belebrekeg mindenbe, ezért tartunk ott, ahol. Én se szólok be az orvosnak, hogy vágjon vagy ne. Az Alkotmánnyal önmagában nincs semmi gond, vannak bele anakronizmusok, ezeket ki lehetne belőle venni. A számozás az lelkileg nyomasztó, meg lehet változtatni. Nyilvánvaló a fidesz ősi kommunista jelszavakkal operál (a múltat végképp eltörölni), ennek jegyében kell új alkotmányt is írni, amit egyébként lehetne jól csinálni, csak nem fél év alatt és nem hithű jogászoknak. Van ebben az országban elég szakjogász, aki meg tudná ezt oldani, az a baj, hogy mindig belebrekeg a politika (lsd. három csapás tv. ami szintén úgy hülyeség, ahogy van.)

Sólyom Bátor 2010.05.30. 12:32:46

@Roa: Nem maga az eredmény számít, hanem az, hogy mi áll mögötte. A Fidesz győzelem mögött az áll, hogy eddig két félhiteles erő volt Magyarországon, és most már nincsen egy sem. Ez a helyzet. A Fidesz azért nyert, mert ha nincsen tényleges alternatíva (ahogy ez a helyzet ma), akkor mutassa meg már ez a brigád, miről karattyol évek óta. Ez a helyzet. Hogy ha ezt úgy értékeli a Fidesz, hogy új társadalmi szerződés, meg ilyenek, akkor nagy gond van az agyakban.

sárkányfő 2010.05.30. 12:35:05

@Várúr: te szerencsétlen hülye, akinek a gyűlölet láthatóan felemésztette a személyiségét, ha egyáltalán volt neked ilyesmi valaha.
miért nem veszel egy boxzsákot, ragasztod rá gyurcsány meg lendvai fotóját, és püföld tiszta erőből, amíg össze nem esel az erőlködéstől?
mindenki jobban járna: te folyamatos orgazmust élnél át, és a fórumot sem szarnád tele.

jjulie 2010.05.30. 12:38:01

@andzsin:

tévedsz

a vidéki nemzeti jobboldali párt és drukkereinek budapest problémájáról volt szó, és semmi féle zsidózás nem volt, a város torténetéről viszont igen, amihez hozzá tartozik a széchenyi is meg a zsidók is

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.05.30. 12:40:26

"minden válsághelyzetet képes volt kezelni"
Elég sok olyan dolog van amire nem tud választ adni :(

"mára a politikával foglalkozók is kitanulták logikáját, működését. "
Kiskapukat :D

"hatalomittas, veszélyes vagy alkalmatlan erőnek állítsa be a Fideszt.2
Folyamatosan ezt sulykolják.
Remélem nem sokan hisznek nekik.

Várúr 2010.05.30. 12:42:28

@andzsin:
Sajátos gondolkodásra vall, ha valaki "zsidózásnak" tekinti Széchenyi és a kor kiemelkedő, nemzeti érzelmű zsidó jelesei kapcsolatát... Netán már le sem lehet írni Wodianer Sámuel vagy a János kórházat építtető, ott szoborként megörökített másik Wodianer nevét? Netán megemlíteni a katonai Mária-Terézia rend nagykeresztjével kitüntetett táborszernagyot, a Monarchia utolsó előtti hadügyminisztérét, báró Hazai Samut? Vagy Back Fülöpöt, akinek a Nemzeti Múzeum egyiptomi gyűjteménye köszönhető?

AnnaKarenina 2010.05.30. 12:42:35

Most átolvastam újra az Alkotmány hatályos szövegét, nem látok benne olyat, ami feltétlenül módosításra szorulna, persze egy
isten/Isten nem szerepel benne... :)
Az általános alapelveket, a jogokat és kötelezettségeket remélhetőleg nem változtatják lényegesen, azok egy demokratikus berendezkedésű állam képét mutatják. Vagyis akkor leginkább az intézmények jöhetnek szóba.
Vagy csak lesz egy új szövegezésű, az intézményekbe belepiszkáló, de feltétlenül a Fidesz és OV nevéhez köthető "új" alkotmány lesz.

Megfigyelo 2010.05.30. 12:43:14

@Várúr: Nehany ev, es banni fogod, mint a kutya amelyik 9-et kolykezett. Bar mar most is lathatnad, hogy baj van: pl. a kettos allampolgarsag csak artalmara van azoknak, akiknek allitolag segiten akar, pl Szlovakiaban mar most szamithatnak arra, hogy kirugjak oket az allasukbol. Es ezt Orban persze elore latta... Valojaban az egesz nem egyeb, mint a teruleti igenyek nemileg burkolt eloterjesztese, es garantalja a feszultseget a szomszed nepekkel a kovetkeze evekre. (Persze addig sem arrol beszel a nep, hogy a 8 even keresztul egyfolytaban igert tejjel-mezzel folyo kanaan csak nem akar eljonni...)

agentT 2010.05.30. 12:43:52

@Robinzon Kurzor: Bemásolom az eddigit, mert már igen fenn van.

""Az államfő a kormányzó, aki a szimbolikus király, a Szent Korona nevében kormányoz.
A kormány és a parlament működésének minőségét a kormányzó a történelmi alkotmányt óvó testület (alkotmánybíróság?) és a választott felsőház ellenőrzi.

Ha ezek a tényezők egyetértenek, hogy az épp zajló események ezeréves állmiságunk történelmi tapasztalatainak fényében tűrhetetlenek, választást ír ki."

Ez így egyrészt nem demokrácia (már ha ez szempont egyáltalán), mert a kormányzó "müködésének minőségét" senk sem ellenőrzi -- hiszen ő a Szent Korona nevében ténykedik, tehát minden eleve jól csinál.

Másrészt pedig, kicsit kifacsarva a matekórai klasszikust: a feladatot visszavezettük egy már megoldhatatlannak bizonyult problémára.

A választott felsőház nyilván ugyanúgy egy aktuális választás eredménye, tehát ha az "alsóház" nem rúgta ki Gyurcsányt, akkor a felsőház miért tenné?"

A kormányzót áttételesen köti a történelmi alkotmány, tehát ellenőrzi a felsőház, amely egyébként választja és elmozdítja ha kell.

A felsőház azért rúgja ki (csak a kormányzóval és az alkotmány őrzésére hivatott testülettel összhangban teheti meg) a kormányt, mert nem pártképviselőkből áll, hanem a kormányzó ajánlása alapján összeállított listáról származó jeles, köztiszteletnek örvendő, tekintélyes személyekből.

Gondolom kezd körvonalazódni a dolog.

bigthereal 2010.05.30. 12:47:02

@Megfigyelo: te vagy a legrosszindulatúbb kommentelő ezen a környéken.

csak fröcsögöd a közhelyeidet, de semmit nem tudsz bizonyítani.

miért nem vándorolsz ki, ha ennyire rettegsz a fidesztől???

agentT 2010.05.30. 12:47:30

@agentT: Gondolom felmerül a kérdés, hogy egy ilyen felállásban (a kormányzó jelöli a felsőházba választhatók listáját, ua őt meg a felsőház mozdíthatja el, ha kell) felmerülő gyúk vagy tojás kérdésre mi a válasz.

Természetesen a kormányzó. Aztán a lista és a felsőház.

agentT 2010.05.30. 12:48:45

@bigthereal: Azért mert ezeknek jó itt.
A heti hetesék se fognak elhúzni sehová, se a hajlott orrú ősök se a náciveszély ellenére, de az ugatás hogy mekkora lesz, győzd csak figyelni.

agentT 2010.05.30. 12:50:07

@agentT: "hajlott orrú ösök" - valami hasonlót Hajós bírt mondani, szóval ne tessenek a mélylibek elkezdeni a nyavalygást előre is köszi.

Roa 2010.05.30. 12:50:42

@ó jaj: Ne Brazíliát mondjad, hanem Németországot. Ha már Európát említetted. Vagy Ausztriát. Vagy Szlovákiát.

A 3,9%-os hiány pedig lényegében semmilyen eredmény. Ilyen instabil nemzetközi környezet mellett, ekkora adóssággal, ilyen belső államszerkezettel, közszférával, adórendszerrel, TB rendszerrel nem nevezhető eredménynek 3 juttatás elvétele, egy adó bevezetése és egy átalakítása. Mert más változás nincs. Egyébként igazad van abban, hogy akik most rosszul állnak (említsük csak a görögöket), nekik bőven elég lett volna ennyi is akkor. De nem nekünk. Igazán feltűnhetne, hogy még mindig nagyon nagy bajban vagyunk, 1 év Bajnai után is.

mizrolist 2010.05.30. 12:50:42

@agentT: szóval a kormányzó ajánlása alapján áll össze az a felsőház, ami egyben ellenőrzi is őt? Szerinted ez hogy működne a magyar politikai környezetben? :D

AnnaKarenina 2010.05.30. 12:50:48

@bigthereal:
Szerintem az nem fröcsögés és nem rettegés, ha valaki az aggodalmait is kifejti.
Kíváncsi lennék a véleményedre, hogy ha ez mindössze egy szimbolikus cselekedet, akkor mit kezdenek vele a környéken élő magyarok, ha nem az, hanem van gyakorlati megvalósulása is, azt hogy oldja meg a magyar állam?

Várúr 2010.05.30. 12:51:15

@jjulie:
Jobber vagyok, ha tetszik, mohos nemzeti értékkonzervatív kövület, "fontolva haladó", hívő, stb. - épp ezért távol áll tőlem a legeslegJobbik nevű zsebnyilas csürhe cigányozása, zsidózása, tótozása, stb. Ezt a bandát épp az elmúlt 8 év túloldali ballib hordái szökkentették szárba, mint a csalánt. Majd eltűnnek a lefolyón, akár elődjük, a Miép. Mi épp ezen dolgozunk bruhaha - sőt, viselkedésük láttán ők maguk is. Már mostanra elveszítették népszerűségük közel felét. Szavazóik jórésze amúgy is szoccer nyugger volt.

bigthereal 2010.05.30. 12:54:05

@AnnaKarenina:
az lenne az aggodalom kifejtése, hogy rákosi korszak 2 jön? tényleg? meg hogy internálják a kommentelőket? meg hogy RIP demokrácia?

szted normális, aki ilyeneket ír?

továbbá mit kellene megoldani a magyar államnak? aki fel akarja venni a magyar állampolgárságot, ezután könnyebben megteheti, aki meg nem, az nem veszi fel. pont

Robinzon Kurzor 2010.05.30. 12:54:49

@agentT: "A felsőház azért rúgja ki (csak a kormányzóval és az alkotmány őrzésére hivatott testülettel összhangban teheti meg) a kormányt, mert nem pártképviselőkből áll, hanem a kormányzó ajánlása alapján összeállított listáról származó jeles, köztiszteletnek örvendő, tekintélyes személyekből."

Ez egy tekintélyelvű, képmutató áldemokrácia alapképlete.

Persze nem vitatom, hogy erre komoly igény van, hiszen csak az ilyen képmutató közhatalmi rendszernek van történelmi hagyománya Magyarországon.

Terniak 2010.05.30. 12:56:30

@Várúr: Azáltalad felsorolt egyéb problémák szerintem is sokkal előrébb vannak a fontossági listán, és a felvetett tárgykör legfontosabb meglátása az, hogy az alkotmányozás valóban nincs benne a legsürgetőbb teendők között.

Nekem az a tapasztalatom, hogy az embereket egyáltalán nem érdeklik a közjogi dolgok. Ez egyrészt annak tudható be, hogy rendkívül alacsony az állampolgári ismeretek szintje, másrészt egy új Alkotmány alig hat ki az emberek mindennapi életére. A FIDESZ kampányából mindenkiben megmaradtak szófoszlányok, és azt várják, hogy az elhangozzék, megvalósuljon. A radikális adócsökkentés, a családi gazdaságok megerősítése, a multik elleni fellépés, a bürökrácia-csökkentés stb.

Szerintem a FIDESZ nagyon rossz úton fog járni, ha Medgyessihez hasonlóan, ha nincs ötlet, "közjogi csomagokkal" fogja bombázni az embereket. Egy pedagógusnak az számít, hogy legyen újra buktatás alsótagozaton, egy vállalkozónak az, hogy ne szűnjön meg az eva, nekem az, hogy szüntessék meg a kamatadót. Otthon (Kelet-Magyarország) az embereket nem kötik le a "forradalomról", meg én nem tudom miről szóló szólamok, hanem általában várakozó állásponton vannak, és várják, hogy mit tesz a FIDESZ a gazdasággal.

A nagy törvényeinkkel nincs semmi baj az ellenkező híresztelésekkel ellentétben. Nem kell új Ptk., új Btk., a Ket. is részben felesleges volt, az Alkotmányon el lehetne végezni kisebb módosításokat, de szerintem szükségtelen. Eörsi Gyula, a Ptk. atyja nagyon jó munkát végzett annak idején, ahogyan Sólyomék is.

agentT 2010.05.30. 12:56:35

@bigthereal: Tudod miért ilyen a hangulat a másik oldalon? Mert az összes kedvenc médiumukban ezt művelik az aczélendrék meg a mesterákosok meg a kendepéterek meg az összes magából kivetkőzött, mértéket vesztett bérrettegő.

Bayer miatt sírnak, holott csak jelenthetne a baller senkiknek.

agentT 2010.05.30. 12:57:32

@Robinzon Kurzor: Nekem kiválóan megfelelne, és nem hiszem, hogy alulteljesítené a mostanit.

mizrolist 2010.05.30. 12:58:25

@agentT: lefordítva: a kormányzó ajánlja a felsőház tagjait, akik ezek után akkor sem fogják leváltani, ha kiderül róla, hogy pedofil és nekrofil egyszerre, nem mellesleg szétkokózta az agyát, amikor aláírta a hadüzenetet [insert random country] ellen. Ja, ez tényleg működhet.

@bigthereal: nyilván nem véletlen, hogy a szlovákiai magyar politikusok között van olyan, aki a mostani feltételekkel biztosan nem fogja felvenni - mert azzal rögtön bukná a szlovák parlamenti képviselői helyét is az állampolgársága mellett...

Ordnassac 2010.05.30. 12:59:21

@Robinzon Kurzor: @agentT: ilyen európai viszonylatban csak Olaszországban van, ahol a köztársasági elnök jelölhet örökös szenátorokat (illetve az összes volt KE örökös szenátor lesz), de ez a mostani szenátusnak csak nagyon kicsi töredéke (a szenátus tagjait választják).

bigthereal 2010.05.30. 12:59:58

@mizrolist: ezt honnan veszed? ismered a szlovák törvényeket?

vagy csak hallottál valamit és továbbadod?

Roa 2010.05.30. 13:00:01

@Sólyom Bátor:
Teljesen egyetértek.
Az alternatíva hiánya azonban nem módosít a választási eredményen, tehát amire a választ írtam, az nem állja meg a helyét. Egy eredmény van, és ez tény. Az is egyértelmű ugyanakkor, hogy itt nincs semmiféle társadalmi szerződés: 52%-kal nem lehet és 100%-kal sem lehetne. A társadalmi szerződéshez ugyanis társadalmi egyeztetés és társadalmi egyetértés kell(ene). Viszont az is nyilvánvaló, hogy a Fidesz ezt erőltetni fogja, mert ez számára hasznot maximalizál (szerintük legalábbis).

agentT 2010.05.30. 13:00:06

@mizrolist: Szerintem jobb lenne, mint a jelenlegi nem létező államfő.

AnnaKarenina 2010.05.30. 13:00:40

@bigthereal: A kettős állampolgársággal kapcsolatban felvetett problémákra írtam.
Arra még mindig nem válaszoltál, hogy mit fog jelenteni in concreto? Áttelepülni eddig is lehetett. Most azt fogja jelenteni, hogy egy másik országban lakik annak állampolgáraként és egyébként meg ugyanúgy él a magyar állampolgári jogokkal?

mizrolist 2010.05.30. 13:00:42

@bigthereal: konkrétan Bugár Bélától hallottam ezt, talán két napja.

tölgyes 2010.05.30. 13:02:46

@Robinzon Kurzor: Nincsen arról tudomásom, hogy jelenleg a kormánypártok két házat akarnának.

bigthereal 2010.05.30. 13:03:24

@mizrolist: akkor idemásolom neked a szlovák alkotmányt, csak hogy tudjad:P

Prvý oddiel- I. Fejezet
Základné ustanovenia- Általános Rendelkezések

Čl. 5
(1) Nadobúdanie a stratu štátneho občianstva Slovenskej republiky ustanoví zákon.- A szlovák állampolgárság megszerzését és elvesztését a törvény írja elő.
(2) Nikomu nemožno odňať štátne občianstvo Slovenskej republiky proti jeho vôli.-Senkit sem lehet akarata ellenére megfosztani szlovák állampolgárságától.

egyéb kérdés?

Várúr 2010.05.30. 13:03:28

@Megfigyelo:
KÖnnyektől elhomályosult szemmel bánd, hogy ekkora torzításban látod az eseményeket. Fickó Robinak, Slota Jankónak stb. eddig sem kellett az Európa-szerte elfogadott kettős állampolgárságra hivatkozni (ott is elfogadott), hogy meghozzák a náci szellemiségű nyelvtörvényt, hogy érvényben tartsák a vérnáci Benes-dekrétumokat és így tovább. Majd visszavesznek az arcból. Akinek meg nem kell magyar állampolgárság, ne kérje, oszt' jónapot. Érdekes, a fődbuta Jobbik már most vakarja a buksiját, mivelhogy az állampolgárságot a magyar származású izraeli zsidók is kérhetik (bár nem valószinű, hogy kérvényezni fogják hossszú tömött sorokban).

sárkányfő 2010.05.30. 13:04:33

@Roa: lol :)

te írod, hogy a többi országnak volt mozgástere. ezt cáfolandó felsorolok vagy 6 országot, amelyik olyan helyzetben volt, hogy a válság pofán csapta (kivéve a görögöket és izlandiakat, akiket ki is nyírt), erre azt kérded, hogy miért nem a stabil országokat soroltam fel? wtf? tudod követni a saját logikádat? cáfolni akartalak, ezért azokat soroltam fel, amelyek nem illenek az általad rosszul felfestett képbe. kapisi?

és mutass már egy magyar politikust, aki csak úgy felvállal megszorítást! hogy van képed erről lekicsinylően beszélni? ez a világ minden országában durva népszerűtlenséget hoz, politikai öngyilkosság! épp az ellenkezőjét szeretik csinálni nálunk is, esztelenül osztogatni. lásd a fidesz-mszp által megszavazott idióta medgyesi féle 100 napos programokat.

és közben nálunk nem volt tüntetés, bajnai ellen nem tüntettek úgy mint a görögök, vagy lassan kezdenek a románok is, meg a spanyolok.

amúgy igen, ha nem is nagy bajban, de bajban vagyunk most is, hihetetlen, hogy a Bajnai 1 év alatt nem csinált csodát, csak ennyit... de majd most jön a géniusz, és pikkpakk minden jó lesz.

szögezzük le: egyes egyedül bajnai volt képes csökkenteni az EU-n belül a hiányt, az elmúlt 2 évben, holott arra több ország is erősen rászorult volna. ha orbán éri el ugyanezt, most zengene a hozsanna körülötte.

Ordnassac 2010.05.30. 13:04:43

@bigthereal: úgy rémlik, hogy volt arról szó, hogy módosítják a szlovák alkotmány megfelelő passzusát, de javíts ki, ha rosszul tudom.

bigthereal 2010.05.30. 13:05:57

@AnnaKarenina: ezt már ezerszer elmondták, de csak rettegj tovább nyugodtan...

nem jár választójoggal (helybenlakás), de erőteljesebb védelmet biztosít az elszakított magyaroknak (pl. Malina Hedvig)
így már érted?

egyébként mivel jár a magyar állampolgárság, amit sajnálnál egy elszakított magyartól? na?

sárkányfő 2010.05.30. 13:06:45

@mizrolist: nem csak Bugár nem fogja felvenni, hanem egyik szlovákiai magyar parlamenti képviselő sem. egyrészt elvesztenék állásukat, egzisztenciájukat, másrészt kitolnának szavazóikkal, a magyarokkal, akik azért küldték oda őket, hogy képviseljék érdekeiket.

bigthereal 2010.05.30. 13:07:00

@Ordnassac: az pedig mindenfajta emberi jogi egyezménybe ütközik, tehát nincs rá esély...

Várúr 2010.05.30. 13:07:13

@Wlassich:
Válaszom: ne férceljük tovább a viseltes alaptörvényt. Amúgy O. Vitya két (kettő) éven át akar alkotmányozni, az összes szakértő bevonásával. Vagyis nem ezt tekinti legsürgősebbnek.

bigthereal 2010.05.30. 13:07:43

@ó jaj: buta vagy, nem veszthetik el állampolgárságukat, ne rettegj tovább...

de ez itt OFF

tölgyes 2010.05.30. 13:08:06

@AnnaKarenina: Mit jelent egy izraeli számára a kettős állampolgárság??? Mit jelent egy USA kettős állampolgárság??Mit jelent egy moldáviainak a román állampolgárság? egy szerben a szerb állampolgárság???Már a kérdésfeltevésben benne a van a megértés teljes hiánya. Magának nyilván nem jelent semmit. Annak aki magyar de nem veszi fel annak se jelent semmit. Annak aki felveszi meg sok mindent jelent.. jelenti a nemzethez való tartozást.. Már ez önmagában elegendő ok!!!

sárkányfő 2010.05.30. 13:09:28

@bigthereal: okoska, szerinted ki dönti el szlovákiában mi alkotmányellenes? te, vagy a szlovák alkotmánybíróság? az a szlovák alkotmánybíróság, amelyik magasról leszarja a diszkriminatív nyelvtörvényt? az, amelyik tagjait a szlovák pártok delegálták? hol élsz te?

Ordnassac 2010.05.30. 13:10:09

@bigthereal: ezt én is tudom, ezért nem tartok ettől az egésztől. A dolgok amúgy is csak a kampány miatt van. Amire alkalmazható lesz az egyszerűsített eljárás nálunk, addigra hatályon kívül helyezik a szlovák törvényt (nem hiszem, hogy megmarad a jelenlegi koalíció).

bigthereal 2010.05.30. 13:11:08

@ó jaj: én európában. és te?

mondom, ne rettegj tovább, új idők jönnek!

sárkányfő 2010.05.30. 13:11:27

@bigthereal: ostoba...

Az állampolgárságról szóló Európai Egyezmény (European Convention on Nationality):

"7. Cikk Az állampolgárság ex lege vagy a részes állam kezdeményezése alapján történő elvesztése

1. A részes állam nem rendelkezhet belső jogában az állampolgárság ex lege vagy a részes állam kezdeményezésére történő elvesztéséről, kivéve az alábbi esetekben:
a) egy másik állampolgárság önkéntes megszerzése;"

www.kettosallampolgarsag.mtaki.hu/allampolg/tv_16.html

mizrolist 2010.05.30. 13:11:54

@bigthereal: az alkotmányok átírhatóak, mint azt tudjuk - lásd a bejegyzés apropóját... :D

AnnaKarenina 2010.05.30. 13:12:33

@tölgyes: Mindenfelől szép, patetikus szavak jönnek és homály, én a konkrétumokra gondolok. És ennek kapcsán, akkor viszont valóban nem kérdés, hogy a Fidesz e tekintetben is hozzá fog nyúlni az Alkotmányhoz. Tehát kétféle magyarok lesznek?
Ezt Ön hogy egyezteti össze az egy nemzethez való tartozással?

jjulie 2010.05.30. 13:13:08

@Wlassich:

a gazdasággal azt teszi amit a bajnai elkezdett

viszont van egy lényeges különbség, a bajnai féle dologról az volt a köztudatban, hogy nem örökös állapot, megszorítunk aztán majd jön a megérdemelt jó világ, és ezt a hit adott a viktornak kétharmadnyi mandátumot

a viktor pedig tudja, hogy nem jön a jobb világ sőt, az átlag embernek meszeltek, akinek most van valami értéke, ingatlana, boltja, rentábilis cége, jó pozíciója, kapcsolatrendszere, egészsége, családja, az kezdhet valamit, aki viszont vagy az elmúlt 20 évben megbillent annak vége hosszú ídőre, és ezt neki kell lenyomnia 10millió ábrándozó torkán

ezért nincs szó gazdaságról, euróról, és ezért mélyülnek a ráncok a homlokán, és ezért van a szómágia, és a vasmarokkal szorított legényeinek fegyelme, (ők megértettek a kor szavát)

megvan a teljes közigazgatási hatalom, és meg is kell tartani, mert az egyetlen forrás ahonnan gazdagodni, vagy szinten maradni lehet, az a leszakadt 3 millió és a megbillent másik három millió magyar állampolgár gyenge alkupozíciója

az ellenfél pedig a nemzetközi pénzügyi körök befolyása

nincs szabad kocka ahova léphetne a viktor, az ellenfelek kijelölték az útját

persze hogy nem szólt egy szót sem a kampány alatt és mont pedig kitolja a végtelen irracionális térbe a közbeszédet, ez az egyetlen szabadon válsztott lehetőség

tölgyes 2010.05.30. 13:13:13

@ó jaj: Ezerszer leírtam Önnek! Magyarországot a válság már válságban érte.A válság kirobbanásának pillanatában a GDP arányos hiány 73%-os volt.. az adóinkon felül elkúrt összeg pedig 12-13.000 milliárd forint...Ennek ellenére remek Veres-Bajnai_Gyurcsány elvtársak megmondták: HOZZÁNK NEM FOG BEGYŰRŰZNI..(2008 SZEPTEMBER VÉGE, OKTÓBER ELEJE..)

AnnaKarenina 2010.05.30. 13:14:23

@bigthereal: Nem tudom, hogy mivel járna a magyar állampolgárság a kintieknek, mivel erről még nincs szó. Azt tudom, hogy mivel jár annak, aki országon belül van, mert arról rendelkezik az Alkotmány.

török gábor 2010.05.30. 13:15:28

vajon hogyan kezdi el a fidesz az alkotmányozást? melyik lehet valószínűbb?

1. parlamenti bizottság felállítása, benne értelemszerűen ellenzéki politikusokkal is.
2. önálló javaslat kidolgozása saját szakértőkkel.
3. konzultációk sorozata különböző kiválasztott szereplőkkel.
4. saját alkotmányozó bizottság létrehozása kiválasztott, emblematikus politikusokkal (pl. többek között Pozsgay).
5. egyéb.

tölgyes 2010.05.30. 13:15:40

@AnnaKarenina Mihez kéne hozzányúlni?? Ha valaki felveszi, idejön lakni, itt dolgozik, itt adózik akkor mindenben egyenrangú lesz...de ne izguljon: NEM JÖN A 23 MILLIÓ ROMÁN!

Terniak 2010.05.30. 13:16:16

@Várúr: Akkor célszerűbb lett volna azt kiemelni a beszédben, amivel már jövő héten szeretnének foglalkozni. Nekem nagyon tetszett a bankok megrendszabályozásáról szóló rész a beszédben (ha jól láttam, ezt még az ellenzék is tapssal jutalmazta), több ilyen kellett volna. Bajnai perceket töltött Vona mellényével a beszédében, Orbán pedig percekig magyarázta a forradalom és a társadalmi szerződés jelentését. Mindkettő annyira felesleges volt. Őszintén szólva a felénél elkapcsoltam tegnap.

mizrolist 2010.05.30. 13:16:45

@tölgyes: megjegyezném, hogy kb. minden európai kormányfő ugyanezt mondta akkor.

Terniak 2010.05.30. 13:20:16

@török gábor: ajánlom figyelmükbe a 2008-as francia alkotmányreform előkészítésének menetét. A Balladur-bizottság nyilvános meghallgatásokat tartott, ahol az ÁSZ-elnök, az Alkotmánytanács elnöke és szinte minden közjogi szereplő (még Le Pen is) kifejthette a véleményét, és az interneten mindezt követni lehetett, hozzá lehetett szólni.

Ordnassac 2010.05.30. 13:20:43

@török gábor: amennyiben jól értettem OV-t a beszéde során, akkor a Fidesz és a KDNP frakcióit kérte fel az előkészítésre.

tölgyes 2010.05.30. 13:24:45

@mizrolist: Kádár is azt mondta, hogy nem jön be az olajválság.

AnnaKarenina 2010.05.30. 13:25:36

@tölgyes: Én nem izgulok, kérdezek. Ha idejönnek, jöjjenek, eddig is volt áttelepülés. De ez mintha nem egyezne azzal, amit a kérdésről józanul gondolnánk, vagyis, hogy az emberek a szülőföldjükön élhessenek normális életet.
Én azt gondolom, hogy a XXI. században az EU kibővülésével nagyobb lehetőséget kellene látni a környező országok e téren történő fejlődésében, mint megint visszazuhanni ósdi Trianon-érzésekbe, amik Fidesz-kormányzáskor elő szoktak jönni. De nem rettegek, csak konstatálom újra.

Lovastengerész 2010.05.30. 13:27:53

szerintem nem lesz akkora nagy alkotmánybarkácsolás.
csupán néhány praktikus változtatást eszközölnek
(na jó, nyilván saját érdekeiket is szem előtt tartva)
illetve kicsit korszerűsítik a husz évvel ezelőtti viszonyok közt született alaptörvényt.
Ezen túl természetesen igyekeznek ugy kommunikálni a dolgot hogy annak a célközönségnek is beváltsák a reményeit, akik naaaaagy radikális változásokat, "alkotmányozó nemzetgyűlést" és hasonló hangzatos dolgokat várnak. kb. ennyi.

tölgyes 2010.05.30. 13:28:00

@jjulie: Én még egyet is értek félig-meddig Róna Péterrel.. de ez még nem teszi semmissé annak a felelőtlen gazdaságirányításnak a következményeit, amit a Gyurcsány-Kóka-Vers-Bajnai csoport produkált. Ennek volt része a bankrendszer is.

mizrolist 2010.05.30. 13:28:42

@török gábor: a 2. tűnik nekem a legvalószínűbbnek, és az 1. a legkevésbé valószínű forgatókönyv.

jjulie 2010.05.30. 13:29:57

@török gábor:

úgy kezdi, hogy biztosan eltartson 4 évig

tölgyes 2010.05.30. 13:30:07

@AnnaKarenina: A kettős állampolgárság éppen a Trianonba való visszazuhanás elkerülését szolgálja.

6.Lenin 2010.05.30. 13:30:57

@AnnaKarenina:

"józanul gondolnánk, vagyis, hogy az emberek a szülőföldjükön élhessenek normális életet. "

Örülök,hogy érted,miről is szól valójában a most megszavazott ÁP törvény.

Sajnos kevesen értik a lényeget.

mizrolist 2010.05.30. 13:32:13

@tölgyes: és ha Berlusconi is ugyanezt állította az olaszoknak, akkor ő is ugyanaz a gárda, mint Gyurcsány volt? :P

paragrafus 2010.05.30. 13:33:09

Török Gábor felteszi a kérdést ebben a postban - idézem - ....."De vajon miért kell új alaptörvény?"....

És - közvetve ugyan - megadja rá a választ is, aminek a lényege (bár Török Gáboer ezt így szó szerint nem mondja ki): mert ha eddig nem volt sztálinista Alkotmányunk, akkor most majd lesz.

Ezt támasztja alá az is, hogy tudomásomra jutott a fidesz tervezete az új Parlament létszámáról.
Május 20-án módosította az új Országgyűlés az Alkotmányt a kiswebb Parlament létszámát tekintve és úgy fogalmazott, hogy LEGFELJEBB 200 fő lehet.

Ez a LEGFELJEBB a fidesz még nem publikus tervezetében tovább zsugorodik. Ugyanis ebbena nyilvánosság számára még nem ismert tervezetben a fidesz azt írta le, hogy a következő választásokon

1. a következő választásokon már CSAK 90 - azaz kilencven - választókörzet lesz.
2. CSAK egyéni képviselőválasztás lesz, a listák megszűnnek. (Ehhez én teszem hozzá, hogy ezt "a győztes mindent visz" elve alapján kívánja a fidesz megvalósítani.)
3. Az országgyűlési képviselőválasztás CSAK egyfordulós lesz.

Mindezek alapján tehát várhatóan - és a fidesz tervei alapján - 90 fős lesz a következő Országgyűlés.

És ami a fidesz tervezetét illeti: ha a fidesz minden választókörzetben (elméletileg) CSAK 50%+1 szavazattal nyer, akkor az új Országgyűlés 100%-ban csak a fideszből fog állni. (Ez egyébként a fidesz terve is)

És ha EDDIG nem volt az Alkotmány sztálinista, akkor - mindezek tükrében - nemsokára majd már az lesz.
Ez az elképzelés pontosan ebbe az irányba mutat.

Lovastengerész 2010.05.30. 13:34:17

@török gábor: 2 4 3 1 a sorrend valószinűségben.
de lehet hogy kiagyalnak valami olyan kommunikációs leleményt amire senki nem számít.
Ne feledjük, ott liheg mögöttük egy hangos kisebbség aki alkotmányozó vitéznemesirendek és karok...stb képeivel kommunikál, szentkoronát és nagymagyarországot lóbál, valahogy ügyesen ki kell fogni a szelet a vitorlájukból.
kb mint a mesében, mátyáskirály és az okos lány....lesz is alkotmányozó nemzetgyülés meg nem is....

Lovastengerész 2010.05.30. 13:36:50

@paragrafus: " akkor az új Országgyűlés 100%-ban csak a fideszből fog állni. (Ez egyébként a fidesz terve is)"

ezt nem érzem reálisnak, ennyire nem lehetnek ostobák, a saját legitimációjukat szüntetnék meg.
ha praktikusan nézzük a jelenlegi arány számukra az ideális.
van is ellenzék meg nincs is.

tölgyes 2010.05.30. 13:37:03

Kedves Gábor!
Látom Önből máris előtört a politika-technikus..:::))) Van egy olyan érzésem, hogy a lépéseket nagyjából már tudják.. A jövő hét nagyon közelinek tűnik.

Ordnassac 2010.05.30. 13:43:18

@paragrafus: lemaradtál egy brosúrával, a Fidesz már beadott egy törvényjavaslatot a választási rendszer átalakításáról. (Területi listák megszűnnek, marad csak az országos, a kompenzáció átalakul és 198 fős lesz az OGY + a max. 13 kisebbségi képviselő.)

A paritásos bizottság ezen fog csámcsogni. Amennyiben a bizottság nem tud semmit sem megoldani, akkor a párt kommunikációja szerint az eredeti javaslatról fog dönteni.

Várúr 2010.05.30. 13:43:27

@török gábor:
Bocs' Török tekintetes úr, költői kérdésére a válasz magától értetődő, kegyed is tudja: előbb szakértői javaslat, majd annak megvitatása természetesen az ellenzék bevonásával, esetleg szívatásával, csoda esetén egy részük egyetértésével. Jó politizálás, a három kispárt és amatőrjei megosztása: nem lesz nehéz. Ha megkötik magukat, a gyerekes durca komoly kommunikációs hátrányt jelent. Ők lesznek az okvetetlenkedők, stb. Majd jöjjön, aminek jőnie kell: véglegesítés és elfogadás. E lépéseknél bonyolultabbnak gondolom a Kabátfalva-Kürtőskalácsház vicinális menetrend kialakítását. Lesznek persze álviták és valódiak - dehát a tét nagysága indokolja is. Mindenesetre pár száz újságíró és politológus jól meg fog élni belőle.

jjulie 2010.05.30. 13:44:44

@6.Lenin:

szerencsére te érted a lényeget, és az is jó hogy nem vagy irigy és nem tartod meg magadnak

megint korán bezárt a négycsöcsü?

pannonfunk 2010.05.30. 13:47:49

@mizrolist: Bugár Béla a Híd nevezetű pártját pozícionálta az MKP-val szemben, tudod, ott is választások voltak, és ott is frankón meg vannak osztva a kisebbségek, mint itthon pl. a roma kisebbség (Kolompár Orbán vs. Farkas Flórián). Ezért ha az MKP üdvözli a kettős állampolgárságot, akkor a Híd meg majd retteg a magyarokért. Ebből se pro, se kontra nem következik még semmi...

tölgyes 2010.05.30. 13:50:02

@mizrolist: Nézze én nem vagyok egy gazdaságelemző, de azt az Enron-botrány kirobbanása óta számomra csak idő kérdése volt, hogy mikor lesz nagy válság...azt követően a részvényeimet eladtam és a megtakarításaimat nemesfémbe fektettem. Abban is biztos voltam, hogy a válság az országot érinteni fogja... Mindezt számos fórumon leírtam..Ráadásul a magyar közgazdák nem kis csoportja hasonló véleményen volt: a válság válságban ért bennünket és ezért jobban és mélyebben fog minket sújtani.
Egyébként senkit sem ment és vigasztal az a tény, hogy az első olajválságot pl az akkor francia elnök sem ismerte fel...A Le Monde-ben ilyen címen jelent meg egy írás: "Meddig akarja még elhitetni velünk Giscard d'Estaing... hogy nem gyűrűzik be a válság az országba.." Na és ettől Kádárék tévedése kisebb lett???

tölgyes 2010.05.30. 13:51:28

@Várúr: Első körben nyilván az elvi és poliitkai kereteket kell kialakítani.

tölgyes 2010.05.30. 13:52:28

@pannonfunk: Bugár éppen úgy nem bírja elviselni a vereségét, mint ahogy Fodor Gábor se tudta...

bigthereal 2010.05.30. 13:54:25

@ó jaj: ostoba...

17. Cikk

A többes állampolgársághoz kapcsolódó jogok és kötelezettségek

1. Valamely részes állam egy másik állampolgársággal rendelkező állampolgárait ugyanazon jogok és kötelezettségek illetik meg azon részes állam területén, ahol tartózkodnak, mint a részes állam bármely állampolgárát.

nem lehet diszkriminatív a rendelkezés, lajcak meg rögtön azzal kezdte, hogy csak a magyar állampolgárság felvétele esetén veszítenék el a szlovákot.

egy jogszabályt érdemes végigolvasni, butusom:)

Várúr 2010.05.30. 13:54:38

@ó jaj:
Bugárról szót se, ő a felvidéki magyar megosztottság lucifere. Buta tekintetű, benőtt szemöldökű vesztes hatalommániás. Amúgy lemaradtál jajongó: Csáky Pál napokkal ezelőtt bejelentette, hogy az összes szlovákiai magyar képviselő kéri a magyar állampolgárságot.

jjulie 2010.05.30. 13:55:08

aszimmetrikus egzogén sokk

ilyen téma szokta érdekelni a politikusokat, mondjuk egy frissz miniszterelnököt?

www.hetek.hu/interju/201005/a_problema_gorog_tovabb

persze ez nem olyan közérthető kocsmai beszédtéma mint pl. a forradalom vagy az alkotmánymódosítás meg a kettős állampolgárság

Várúr 2010.05.30. 13:55:41

Érdekes, hirtelen mekkora sztár lett Bugár (Bogár, Bögér, Bőregér, akármi).

6.Lenin 2010.05.30. 14:04:38

@jjulie:

Látom nem vetted észre.Anna K. nem érti,miről írt.
Még keveri,de vártam,majd magától rájön.
Lehet,még azon gyötrődik,türelem.

A 4Csöcsűt ne bántsd.Sokkal színvonalasabb politikai viták zajlanak időnként ott,mint itt,szerintem.

tölgyes 2010.05.30. 14:05:21

@Várúr: Ő is egy szalmaszál, akibe bele lehet kapaszkodni..Még az se számít, hogy egy sértett szalmaszál.

sárkányfő 2010.05.30. 14:07:02

@bigthereal: ja, hogy még ostobább vagy, mint bárki is hitte volna. a szlovák jogszabály maga nem diszkriminatív, mert nem csak a magyarokra szól, hanem mindenkire. az alkalmazása lesz diszkriminatív, mert csak minket fognak vele baszogatni. mit tudunk tenni? semmit.
de az is eleve röhejes, hogy te a szlovákok jogszabálykövetésére alapozod, hogy nem basznak ki a magyarokkal... ja, mert a duna elterelése, meg a nyelvtörvény is azt jelzi hogy szeretnek minket a szlovákok...

ne égesd tovább magad szerintem, de ha te tudod...

@Várúr: azt kihagytad, hogy patái vannak, és gonosz tekintete :) neked tök kimosta a fidesz a az agyad... full reménytelen zombi... csáky meg mond valamit szegény kínjában, de majd nem úgy csinálja, mert azzal elárulná választóit. amúgy csáky az lucifer bugárral együtt könyörgött orbánnak, hogy halassza el pár héttel a magyar törvény megszavazását, mert ezzel csak ficót és slotát támogatja a szlovák választási kampány közepén, de hiába...

tölgyes 2010.05.30. 14:08:10

Kedves @6.Lenin: Kérem avasson be a Csöcsök világába...Tetszik ez a csöcsszaporítás is.. bár időnként én így is azt érzem, hogy kevés a kéz..:::)))

sárkányfő 2010.05.30. 14:09:50

@tölgyes: régi nagy tévedése a fideszes trolloknak, hogy ha - a szijjártó-modellt követve - ezerszer elismételnek egy hazugságot, akkor az igazsággá válik. a papagáj-taktika nem működik, sajnos. esetleg próbáld meg milliószor, hátha akkor már működik?
amúgy meg olvass vissza, ha bele akarsz kapcsolódni egy vitába, mert így lemaradsz a lényegről.

jjulie 2010.05.30. 14:11:09

@6.Lenin:

aszimmetrikus egzogén sokk

erről mit mondanak a négycsöcsüben

vagy erről

gondola.hu/hirek/133077-AmCham__az_egesz_euroovezet_jelentos_reformokra_szorul.html

pannonfunk 2010.05.30. 14:12:03

@paragrafus: Tudom, hogy ez most a bérrettegők kötében a sláger, hogy a fidesz úgy módosítja az alkotmányt, hogy bebetonozza a hatalmát, csakhát ez úgy hülyeség, ahogy van. Mert mi az, hogy kedvezőbb legyen számukra a választás? Pl. az mszp számára az lett volna a legkedvezőbb, hogy ha csak Ózdon, Kazincbarcikán, Komlón, Csepelen és Angyalföldön van választás. Csak egyéni képviselő, összesen 6 (Angyalföldön 2, a többiben 1 képviselő). Ugye ez mennyire kedvező lett volna az mszp-nek? Mondjuk 2006-ban mindenki így gondolta volna. Viszont ha ma ez lenne a választási törvény, akkor a fidesznek lenne négy mandátuma, az mszp-nek meg kettő, azaz a fidesznek ugyanúgy 2/3-os többsége lenne a parlamentben :P

Nincs olyan, hogy egy párt számára kedvező választási törvény, hosszú távon, tessék már megérteni. Persze, ti nem megérteni akarjátok, hanem rettegni akartok.

Megfigyelo 2010.05.30. 14:15:03

@Várúr: Nem visszavesznek az arcbol Ficoek, hanem sokka durvabbak lesznek, es a nemzetkozi kozosseg egyertelmuen nekik fog igazat adni. Ne felejtsd el, hogy ok vannak birtokon belul! A trianoni hatarok 90 evesek, ez mar tortenelmi ido, mindenki szamara ezek nemcsak a "torvenyes", de mar nemzedekek ota a "terneszetes" (megszokott) hatarok is. Ha a magyar allam a szomszed orszag lakosaival "kozjogi viszonyt" akar kialakitani (Semlyen Zsolt) kifekjezese, akkor ra fog faragni - es foleg a hataron tuli magyarok fognak rafizetni.

Sólyom Bátor 2010.05.30. 14:16:24

@Roa: Te mit gondolsz erről, ez bejöhet nekik?

nyünyüge 2010.05.30. 14:18:28

@török gábor: tuti, hogy valami sajátos megoldást fog kitalálni.
Pl. a 4. szerint kidolgoztat egy változatot és azt formálisan megvitatja az ellenzékkel.

6.Lenin 2010.05.30. 14:20:37

@tölgyes:

A kedvenc sarki becsület süllyesztőmet nevezzük 4Csöcsűnek,mivel 2 drb nagyon kedves hölgy szolgálja fel az élet folytonosságát biztosító fröccsöket,fáradtságot sem kímélve.
Halvány matek emlékeim szerint 2x2=4.

A kéz meglenne,de az úri közönség,a nyitás után elcsattan néhány pofon után megegyezett,a továbbiakban a kezeket csak a pohár/korsó emelgetésére szabad használni.
Természetesen a helységben uralkodó demokrácia a fantázia szabadságát nem korlátozza.

Megfigyelo 2010.05.30. 14:22:10

@bigthereal: Foglalkozom a gondolattal, es minden ertelmes es tisztesseges embernek megfontolasra ajanlom. 1956. november 4-e es 1958. junius 16-a ota nem volt olyen tragikus korszaka Magyarorszagnak, mint ami most varhato!

pannonfunk 2010.05.30. 14:23:21

@ó jaj: Történetesen amit tölgyes állított igaz volt. Az GDP-ben mért államadósság 72% volt 2008-ban:

outside.mfor.hu/mfor/images/allama060511_460.jpg

Gyurcsány ezt írta a Népszabadságban 2008 augusztus 29-én:

nol.hu/archivum/archiv-504733
"Akkor most túl vagyunk a nehezén? Ami a korábbi, rövid távú kihívásokat, kockázatokat jelenti, azt mondhatjuk, hogy igen. Hiszen nincs szükség további fájdalmas költségvetési kiigazításra, mi több, a nagy állami rendszerek átalakítása, a szerkezeti reformok sorában sem várnak ránk mély konfliktusok sokaságát előidéző döntések."

Szó sincs papagájkommandóról, tölgyes mindkét állítása igaz volt...

jjulie 2010.05.30. 14:24:32

és egy példa arra, hogy az orbán miért halogatja a döntést, hogy melyik ujjába is harapjon

hvg.hu/gazdasag/20100513_devizahitelesek_Orban_Viktor#rss

ja és ez része a top 100-nak, de lehet hogy a to10-nek is, n,em úgy mint az alkotmánybarkácsszakkör beindítása

bigthereal 2010.05.30. 14:26:12

@ó jaj: sztem pont te égeted magad, amikor európa közepén, egy elvileg demokratikus jogállam esetében nem a jogkövetésből indulsz ki.

olyan cinikus vagy, hogy már saját magad is kiröhögöd, és ez negatívan befolyásolja az agyműködésed, szegényke...

pannonfunk 2010.05.30. 14:26:43

@Megfigyelo: Bezzeg, amikor a seggüket nyalta a Gyurcsány-Bajnai kormány milyen rendesek voltak: megevrték Malina Hedviget, a fociszurkolókat, és olyan törvényt hoztak, hogy ha magyarul megnyikkansz az utcán, akkor pénzbüntetést kapsz.

Nagy lózung, hogy ez ellen a helyes külpolitikai lépés behúzni a fülünket-farkunkat. Éppen az eddigi pipogya kormány miatt volt akkor a pofájuk a szlovákoknak, amekkora. Most még röfögnek párat, aztán ők is visszavesznek, figyeld meg.

jjulie 2010.05.30. 14:27:04

@pannonfunk:

csak lényegtelen, mint a vita a titanicon, hogy kinek dugott félre a felesége

sárkányfő 2010.05.30. 14:28:24

@pannonfunk: akkor neked is a szádba kell magyarázni, ami amúgy józan ésszel mindenkinek világos: ha nem vagy benne egy vitában, és sejtelmed sincs az előzményekről, akkor egy elkapott mondatfoszlány alapján nem biztos hogy azt kéne hinned, hogy van halvány sejtelmed arról mik voltak az előzmények, és az előzmények fényében mire utal egyik vagy másik fél.

pannonfunk 2010.05.30. 14:29:18

@bigthereal: Egy szóval meg lehet magyarázni: bérrettegő.

Megfigyelo 2010.05.30. 14:31:23

A magyar nepet meghulyitettek es tjbbe-kevesbe szabad akaratabol megvalasztott az orszag elere egy sulyosan elmebeteg gonosz torpet, akinek a 2/3-dal lenyegeben korlatlan teljhatalmat is sikerult kapnia. Kezdodik a Rakosi-bis korszak. Ennel tragikusabbat nehez elkepzelni.

jjulie 2010.05.30. 14:31:56

@pannonfunk:

és amíg mi itt európában elbalfaszkodunk újabb 20-50 évet az elmúlt 200 mellé ezzel a nemzetiségi faszsággal, az egyesült kinai amerikai államok megveszi európát két marék rizsért

pannonfunk 2010.05.30. 14:32:00

@ó jaj: De akkor rosszul érvelsz, ember. Lehet, hogy belekotyog a vitába, és mellétereli a vitát, de akkor sem mondhatod azt, hogy nem mondott igazat, mert igazat mondott. Érveljél azzal, hogy nem ez volt a vita tárgya, hm?

sárkányfő 2010.05.30. 14:32:10

@bigthereal: meddig bírod még fokozni az önégetésed? :)
szerinted jogszerű volt, hogy a szlovákok egyoldalúan elterelték a dunát? szerinted hol fér össze bármilyen jogállami és európai alapelvvel vagy törvénnyel a nyelvi diszkrimináció? és áruld már el mindezeket mikor kaszálta el a szlovák alkotmánybíróság?

ja, én cinikus vagyok, mert azt hiszem a szlovákok nem szeretnek minket, és azt csinálnak a saját országukban, amit csak akarnak.

lol öregem, te még a mikulásban is hiszel? ja, majd a szlovákok sűrű bocsánatkérések közepette visszavonják a törvényüket, hahaha...

6.Lenin 2010.05.30. 14:33:05

@jjulie:

Van az említett intézményben,mások szerint kissé gyengébb szellemi képességekkel ellátott egyén,aki csak annyit iszik,amennyire a pénzéből futja,ezért néha hiányzik.Elmegy pénzt keresni(nem mindig)munkavégzéssel egybekötve.

Állítólag eleinte kölcsönből ivott,de miután mindenét elbukta,bevésődőt a hiányos agyába,mi helyes gazd. politika.

Van néhány,aki megértette ezt.Nem mindenki képes a tanulásra.
Csak iszik,mint a gödény.

Megfigyelo 2010.05.30. 14:34:32

@pannonfunk: Sokkal durvabbak lesznek, es a nemzetkozi kozosseg is nekik fog igazat adni - l. feljebb.

tölgyes 2010.05.30. 14:34:44

@ó jaj: No, de hisz épp a lényeg hiányzik a szövegeiből..:::)) Így nincs miről lemaradni..:)

pannonfunk 2010.05.30. 14:34:45

@jjulie: Lehet, hogy nemzeti öntudat tudná azt megakadályozni, hogy a kínaniak megvegyék Európát két marék rizsért, nem?

sárkányfő 2010.05.30. 14:36:49

@pannonfunk: ember ezt most neked mondtam! te nem tudsz az előzményekről!
fogalmad sincs hányszor magyaráztam már el tölgyesnek - aki persze semmit és senkit nem akar megérteni, de csak hiperaktív agybajos papagájként hajtogatja a maga kizárólagos egyigazságát - hogy egy bonyolult rendszert nem lehet csak és kizárólag egy vagy két adat alapján megítélni, ennél sokkal bonyolultabb és árnyaltabb a valóság. ahogy nem lehet megítélni egy kocsit sem önmagában a sebessége vagy rakodótérfogata alapján. tölgyes ezt sose fogja elfogadni, mert egy fidesztroll, tök reménytelen, nem is erőlködöm vele tovább.
na ezekre az előzményekre céloztam...

tölgyes 2010.05.30. 14:37:45

@6.Lenin: Jó ez a 4csöcs..Ilyeneket az ember csak a város érdes részén hallhat..:::))..Mint a Zokogó Majom, Gyógygödör..vagy amikor egy rezes hang beszól a bírónak:"Anyád se szeret.."

pannonfunk 2010.05.30. 14:42:55

@Megfigyelo: Nézd, ezt előre nem tudjuk eldönteni. Ha nem lesz annyira töketlen külpolitikánk, mint volt az elmúlt 8 évben, esetleg van esélyünk a nemzetközi közösséget meggyőzni. Persze nem azt állítom, hogy biztos így lesz, csak azt, hogy ezt előre nem tudjuk eldönteni.

6.Lenin 2010.05.30. 14:43:09

@pannonfunk:

Bocs a belekotyogásért.

A nemzeti öntudat ma már nem képes megakadályozni, hogy megvegyenek,de azt igen,hogy ne két marék legyen az ár.Min. 2 vagon.

Janovszki Zsolt 2010.05.30. 14:44:44

@tölgyes: Ezt pontosan hogy érted, mert én sehogy? :)
Üdv,
Zs

pannonfunk 2010.05.30. 14:47:51

@ó jaj: Kétségtelen, hogy tölgyes nem a legkellemesebb vitapartner. Ugyanakkor a nem megfelelő érveléssel (azt állítod, hogy nem mond igazat, holott igazat mond -- helyette azzal kellene érvelned, hogy mellétereli a témát) csak még roszabbul pozícionálod magad a vele való vitában.

Olvastam éppen elég sokat tölgyest, már a reakcio.blog.hu-n is, tudom, hogy milyen a stílusa, hidd el :)

jjulie 2010.05.30. 14:48:22

@pannonfunk:

a nemzeti öntudat apró darabkákra töredezve tartja európát, amely mint gazdasági egység gyakorlatilag nem létezik, és csak ha létezne, akkor lenne versenytársa a milliárdos létszámú kinai gazdaságnak, és akkor még nincs szó a indiáról japánról

az öntudatoddal meg kitörölheted a fenekedet, ha a globális kérdésekről van szó, és attól hogy a politika magyarországon a zsigeri kettős állampolgárság vitára készteti a nemzetét jól kibaszik vele

aztán lehet szidni azokat akik nem ilyen faszságokkal foglalkozva gazdagodnak közben

ez a fideszparaszt meg vevő erre, és a vidéki jobboldali nemzeti pántlikás párt drukkerei jól elvannak ezzel a kocsmában

magyarország 2010 május vége

Karipapa01 2010.05.30. 14:50:46

Orbán már megint csúsztat: nem azért választották a FIDESZ-t az ország vezetésére, hogy "új társadalmi szerződés"-t alkosson, hanem azért, hogy megszűntesse a korrupciót és kihúzza az országot a slamasztikából. Ide semmilyen szerződés nem kell. Ide az kell, hogy egy pár korrupt gazembert eltávolítsanak (ha megérdemli megbüntessenek) és biztosítsák a tiszta közéletet. Az kell, hogy fellendítsék a gazdaságot és olyan bel- és külpolitikát kövessenek, ami az ország hasznára válik. Kész! Ha már így kezdi, nem lesz sokkal különb, mint az előző politikai vezetés.

tom64 2010.05.30. 14:51:02

A kettős állampolgársággal kapcsolatos igen sok felemelő gondolat után talán menjünk le kutyába,a hétköznapi élet sűrűjébe.Hivatásomból kifolyólag rendszeresen járom a különféle építkezéseket,főként közepes méretű beruházásokat.Az építőiparban köztudottan sok az erdélyi munkavállaló,és jelenleg (még) nincs magyar állampolgárságuk,a többség már Bp.-en él,asszonyostul,gyerekestül,albérletben.Asszony valahol feketén mosogat,takarít-gazdag,keresztény polgárnál -,gyerek oviban,apa -szürkén - az építkezésen.Kocsi van,általában 15-20 éves gépek,ilyen-olyan rendszámmal.
Kérdeseim: adó,nyugdíj,tb,kocsi átírás,egyebek?
Tudom,persze,hogy épp ezek a dolgok rendeződnének először az állampolgárságukkal.:))
Tisztelet a kevés kivételnek,de az erdélyiek általában nagyon fent hordják az orrukat,nem tudnak (vissza)köszönni,ha az érdekük úgy kívánja,szeretik hülyének tettetni magukat,szemetelnek,szarnak a környezetükre,és MINDEZT CSAK AZ ÉPÍTŐIPARRA értem,mivel itt ezt látom.Ha megkapják az állampolgárságot,a magyar melósokat terror alatt fogják tartani.:)
Nem tudom,a Magyarországon dolgozó erdélyi orvosok,tanárok,sofőrök,irodisták,stb. esetében ez hogy van,de - ahogy itt a neten sok esetben szokták írni - a prolik világában ez sajna így működik...

6.Lenin 2010.05.30. 14:52:19

@tölgyes:

Hát igen.Üveg,beton,tülekedés,sivárság,közöny.
Rabszolgaság.Falak mindenütt.Saját kézzel,önként(?).
Nagyon elcseszték az ősök,mikor lejöttek.Vagy az utódok,
az irány rossz ?

jjulie 2010.05.30. 14:55:06

@6.Lenin:

alku nem lesz, a két marék rizs csak azért lesz a vételár mert a döglött európaiból rabszogából nincs haszon

szóval volt aszimmetrikus egzogén sokk a négycsöcsüben vagy nem?

tölgyes 2010.05.30. 14:57:07

@Janovszki Zsolt: Egy korábbi szövegemben arról írtam, hogy a jelenlegi alkotmány paktumban, mutyiban született méghozzá úgy, hogy még a képviselők is kényszer alatt szavazták meg. A két mutyizó párt ma már nincs az OGY-ben.
Maga az alkotmány is bizonyos legitimációs válsággal küzdött 90 óta és csak a megállapodás hiánya tartotta életben.

6.Lenin 2010.05.30. 14:58:12

@jjulie:

"ez a fideszparaszt meg vevő erre, és a vidéki jobboldali nemzeti pántlikás párt drukkerei jól elvannak ezzel a kocsmában"

Te érted egyáltalán amit írsz?
Egyre inkább kételkedem benne.

Igaz ,nem vagy itt egyedül ebben.

jjulie 2010.05.30. 15:00:31

@tom64:

a kisebbségi lét keménnyé tesz, mások az életbenmaradási, őrömszerzési rutinok, és más a székely ács, és más a romániai magyar ács, nekem az ácsokkal kapcsolatban van 7-8 év tapasztalatom

pannonfunk 2010.05.30. 15:00:52

@jjulie: Abban igazat adok Neked, hogy az egységes európai gazdaságpolitikát visszafelé húzza az, hogy szuverén nemzetállamok vannak. De a szuverenitás feladását nem Magyarországnak kellene kezdenie... Majd ha az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország lemond a nemzeti szuverenitásáról, majd ha megvernek egy német nemzetiségű állampolgárt Lengyelországban, és arra Németország azt fogja mondani, hogy "letojom, mert az egységes európai gazdaság ennél sokkal fontosabb", akkor majd visszatérhetünk arra, hogy jó-e a kettős állampolgárságról szóló törvény, jó?

Magyarán, nem értek egyet azzal, hogy a szuverenitás teljes feladása lenne az egyedüli és üdvözítő út a gazdasági versenyben való megerősödésünkért. Sokkal inkább a gazdasági szuverenitást kellene feladni a közösségi célért, ami nem egyenlő az etnikai és kultúrális szuverenitással.

6.Lenin 2010.05.30. 15:03:28

@jjulie:

A kérdés nem az ár?

A kérdés az,miért lett rabszolga,miért döglődik Európa?
Miért gazdagodtak a volt rabszolgák ?

Erre keresd a választ!
Talán majd akkor kitisztul az agyad.

Hülye kérdésekre,csak hülye válaszok születnek.

tölgyes 2010.05.30. 15:06:26

@6.Lenin: A cél semmi, a mozgalom minden..:::)) Látom a borús idő Önre is hat.:)

pannonfunk 2010.05.30. 15:06:33

@tom64: A székelyek fasza gyerekek. Köszönjél nekik úgy, hogy "Tanácskoznak?" és akkor vissza fognak köszönni. ("Ja...") :)

jjulie 2010.05.30. 15:09:09

@6.Lenin:

jaj lenin, nyist ki a szemed, ha ide jössz a négycsöcsü helyett akkor ne úgy beszélj, mintha ott lennél

persze megteheted, itt mindenki tudja hogy fideszdrukker vagy és mint ilyentől nem sokat várhat az ember, hozod a szintet amihez beszélni szokott az orbán meg a szijjártó, meg mostanában a kósa is (bár neki nem megy olyan jól, de ha gyakorolja...)

kalapácstollú 2010.05.30. 15:09:22

@Török Gábor:
"Meggyőződésem, hogy az ország legsúlyosabb gondjait felsoroló listában nincs az első százban az alkotmány kérdése."

Kedves Gábor!

Teljesen igazad van! De nem léptél ezzel ki a szerepedből? Vagy politikusi pályára tévedni van kedved?
;)

jjulie 2010.05.30. 15:16:37

@pannonfunk:

tök midegy hogy ki kezdi, vagy ki nem kezdi az eredmény ugyan az

európa végzetes hátrányban van a nemzetállami megsztottsága miatt, és mostanában a rossz irány válik az uralkodóva, nemzeti, jobbos kormányok jutnak hatalomra sok helyen, a bezárkózási hangok erősödnek európában

"Két azonnali, közvetlen következtetés adódik mindebből. Az egyik: csak nemzetközi szolidaritással, összefogással lehet szembeszállni a globális tőke példátlanul agresszív támadásával, amely a puszta megélhetésünket fenyegeti. A másik: az ellentámadásnak is nemzetközinek kell lennie, célba kell venni a pusztán korlátozó és retrográd szerepet játszó nemzetközi pénzügyi és gazdasági intézményeket (IMF, Világbank, WTO stb.) és a kizárólag a tőkés versenyszabadságot szolgáló Európai Uniót, ezen belül mindent el kell követni az euró magyarországi (és egyéb kelet-európai) bevezetése ellen. Egyáltalán, komolyan fontolóra kell venni az euró megszüntetését , a Lisszaboni Szerződés fölmondását és az egész Európai Uniónak – mint olyannak - az újjáalakítását, radikális újragondolását. Mert így csak az összeomlás felé tartunk, amelyet a szokványos tabuk habozás nélküli fölrúgása nélkül nem kerülhetünk el."

tölgyes 2010.05.30. 15:17:09

@jjulie: Kedves Öreg maszopista irogatónk! Csak semmi heveskedés..előbb még meg kell oldania Lendvai és Gyurcsány övét...:))

tom64 2010.05.30. 15:18:41

@jjulie:
Őszinte leszek,nem tudom pontosan,hogy az érintettek erdélyiek,vagy romániai magyarok.Ettől függetlenül nekem ez a meglátásom.

@pannonfunk:
Szóval akkor a velük való kommunikációhoz valamiféle "kulcs" szükséges? :)

Diocles 2010.05.30. 15:20:49

off

két figyelemreméltó dolgot olvastam a napi mandiner.hu-s szemlém folytán:

1. Kirúgják a komancsok Wiesztet.
Kommentárom: Wieszt kulcsember volt, több okból is.
1. mind Újbudán, mind a fővárosban ő biztosítja most is a balos többséget.
2. Molnár Gyula bizalmasa (tehát Molnár lehet sározni ezzel a kampányban), szerintem a hagyóista Burány nagyon örül, h az ellenlábas Molnárra is fröccsen ezzel egy kis sár. Molnár ugyanis a Hagyó-klán ellenfele volt Pesten, nem fognak sírni utána.

2. Schiffer a Heti Válasznak adott interjújában gyakorlatilag megelőlegezi, h ha mindenképpen választani kell majd a fővárosban, akkor semmiképpen sem az MSZP-vel fognak koalíciózni.

Karipapa01 2010.05.30. 15:23:50

Én, aki ebben az országban teljesen pártsemleges vagyok úgy látom, hogy már éppen ideje volt egy kormányváltásnak. Egy ekkora párt, mint az MSZP símán hagyta, hogy egy nyúlfül SZDSZ úgy rángassa, ahogy akarja, ahol párton belül képtelenek voltak eldönteni, hogy egy zöld és egy kék kocka közül melyik a fekete, nem való egy ország irányítására! Sajnos a többi párt sem kifejezetten alkalmas, ezért a másik legnagyobb került hatalomra. Mint várható volt, azzal kezdi, hogy a saját seggét védje. Én mindenesetre kivárok: hátha mégis egy elfogadható kormányzás lesz a jövőben.

jjulie 2010.05.30. 15:24:30

@tom64:

a székely nem azonos az erdélyivel, hát még pl. a nagyváradi romániai magyarral

jjulie 2010.05.30. 15:26:19

@Karipapa01:

mert más nem kivár?

az hogy itt firkál az még nem a kivárás ellentéte

Videofon 2010.05.30. 15:26:40

@pannonfunk:
"Sokkal inkább a gazdasági szuverenitást kellene feladni a közösségi célért, ami nem egyenlő az etnikai és kultúrális szuverenitással."
Hát hogyne. Varázsolnál is hozzá kétmillió megfelelő képzettségű munkaerőt. Amikor a liberális oktatáspolitika 20 év alatt csak erodálni volt képes a képzési rendszert, funkcionális analfabétákat, és áldiplomások tömegét kibocsátva az életbe. Amire a Fidesz válasza az ezeréves magyar iskolarendszer helyreállítása. Naja, a 21. században pont arra van szükség.
Felvázolnád az oktatáspolitikádat, amely segítségével néhány év alatt felkészülünk a gazdasági szuverenitás feladására? Vagy úgy gondolod, jó lesz nekünk a csicskamunka is?

tom64 2010.05.30. 15:31:27

@jjulie:
Oké,én olyanokról írtam,akiket érint/het/ ez az állampolgársági ügy.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.05.30. 15:31:55

@tölgyes:
"Az országnak pedig végképp nem hozták tudomására, hogy mit terveznek."

- nocsak... a Fidesz-KdNp vajon tudomására hozta?
(a következő idézet okán ez a kérdés már csupán csak költői)

"több legitimációt lehet majd az új alkotmány szövege mögé felvonultatni... A választói felhatalmazás megvan, hiszen mindenki tudhatta, hogy a 2/3-ad megadja erre a lehetőséget."

1. a (ténylegesen) választók 52,73 %-ának a (kormányváltási) felhatalmazását bírja a Fidesz-KdNp. Ebből a szempontból mellékes, hogy a képviseleti rendszer a kormányozhatóság(!) érdekében ezt feltorzítja (gykv. de NEM az "alkotmányozhatás" kedvéért!)
2. SENKI sem tudhatta (biztosra) akkor, amikor a fülkében X-elt, hogy vele együtt MÉG hányan teszik majd ugyanezt...
- más szóval: a kérdés NEM az alkotmányozási megbízás volt, hanem az MSzP jól megérdemelt (ezért kellően bebiztosított:) elzavarása...
3. az ALKOTMÁNY legitimitása igencsak gyenge lesz egy párt (és egy "farok") alkotói rész-vételével (gykv. párt=rész;)

jjulie 2010.05.30. 15:34:37

@Videofon:

választhatunk hogy feladjuk e a gazdasági szuverenitásunkat?

nagyjából nem vesztettük már el?

(persze, hol a a pont amikor még méppen megvan, és hol az amikor már éppen nincs meg)

jjulie 2010.05.30. 15:38:01

@tom64:

én meg azt hittem, romániai születésű, magyarul beszélők mentalitásáról az magyar építőipari munkaerőpiacon

6.Lenin 2010.05.30. 15:38:40

@tölgyes: @jjulie:

Úgy látom,bizonyos szintet,korlátokat áttörni komolyabb problémát jelent egyeseknek,mint gondoltam.

Itt egyesek képtelenek átlépni-egyedül én,vagy a mi fajtánk képes tisztán látni -együgyű korlátokat
Amennyiben valaki másként gondolkodik,mert mást tapasztalt az életben,más következtetéseket von le belőle,igaz,lehet, téveseket,az csak hülye fideszes/maszopos/szadeszes/madöfos/jobbikos/komcsi/zsidó lehet.

Szerintem meg ez a korlátolt gondolkodás mód.

Ezen kellene már végre túljutni.
Senkinek sincs a birtokában a tökéletes tudásnak,főleg,ha azzal sincs tisztában,tulajdonképpen hová is szeretne eljutni.
Tovább lépni,egy helyben topogni,jajveszékelni
Először talán el kellene dönteni,mit is szeretnénk,hogyan,kivel.

jjulie nem vetted még észre,az a gondolkodás mód,amit képviselsz,megbukott?
Hiszen erről írsz,amikor a rabszolga EU-t,az unió bukását említed.Még azt sem érted,miről is írsz,aztán másokat próbálsz fikázni?

Ma Mo-on már csak komcsik/zsidók/cigányok/idióták/fideszesek/agymosottak kategóriák léteznek?
Csak ebbe lehet besorolni 10 millió embert?

Már csak ezek léteznek?
Valóban?

tom64 2010.05.30. 15:42:33

@pannonfunk:
Nagyon jó,hangosan lehet röhögni rajta... :)))
Mintha csak köztük lenne az ember.Azaz pontosítok,ez manapság már nem ilyen,mogorvábbak lettek...

agentT 2010.05.30. 15:43:41

Egy kérdésre várok választ.

Ha a helyzet mondjuk a legrosszabb forgatókönyv szerint alakul, és az a helyzet jön lére, hogy
- a szlovákiai magyaroktól elveszik a szlovák állampolgárságot mert felveszik a magyart
- ezáltal létrejön a határ túloldalán egy (szinte) homogén, csak magyar nemzetiségű, magyar állampolgárságú emberek által lakott sáv
akkor mi indokolja, hogy ez a mind nemzetiségét mind állampolgárságát tekintve színmagyar terület szlovák közigazgatás alatt maradjon?
Mi igazolja, hogy az épp a közhatalamat gyakorló magyar kormány NE javasolja a határmódosítást, hiszen ezzel már nem csak hogy etnikai, de állampolgársági határ jönne létre?

A helyes és etikus válasz szerintem: semmi.

A következő kérdés: felelősen gondolkodó szlovák kormány bevállalja-e ennek esélyét? Helyes válasz: nem.

Tehát a fő kérdés: Van-e illetve lesz-e az ottani válaszások után olyan, legalább bizonyos mértékig felelősen gondolkodó szlovák kormány, amelyik el szeretné ezt a helyzetet kerülni: szerintem igen. Merthogy muszáj lesz.

Tekintettel arra, hogy Magyarországon nemzetben gondolkodó, láthatóan elszánt kormány kapott sosem látott mértékű felhatalmazást, ráadásul nemzeti radikális ellenzékszegmenssel a hátában...

.....................................

Ami az alkotmányozás menetét illeti, szerintem az út:

Fideszes szakértők kidolgozzák
Némi társadalmi vita
Egy-két elemet átemelnek, főleg a Jobbiktól
Parlamenti vita
Szoci kötözködésre tesznek
Megszavazzák Fidesz-Jobbik négyötöddel

(Felhívom a figyelmet Semlyén Zsolt tegnapi beszédére: Nem fog ez a ciklus úgy elmúlni, hogy egy 1949. keltezésű alkotmány lesz érvényben. Ezt mondta. Ez pedig vadiúj, csilivili alkotmányt jelent, nem foltozgatást.)

tom64 2010.05.30. 15:44:33

@jjulie:
Nem igazoltattam le őköt!,de nem ukránok voltak,az biztos.

pannonfunk 2010.05.30. 15:45:04

@Videofon: gazdasági inszuverenitás nem egyenlő munkaerőpiaci liberalizmussal. Nem (csak) azzal van a gond, hogy a magyaroknak csak a csicskamunka vagy szakmunka jut, hanem azzal, hogy a görög költségvetési hiányt inkább érdemes befoltozni, mint kirúgni őket az eurózónából. Amelynek törvényi hátterét az a Németország és Franciaország teremtette meg, amely akkor jól felrúgt a 3%-os hiányt, most meg ők fizethetik meg az árát.

Ugyanakkor teljesen jogos a felvetésed, szükségünk lesz szakképzett munkaerőre is. Az EU 7-es keretprogram kifejezetten támogatja a KKV-k kutató-fejlesztő munkáját és az ipar és a kutatóintézetek közötti kollaborációt. Ha a hazai kutatás-fejlesztést ehhez igazítanánk, illetve már most elkezdenénk lobbizni prioritásokért a nyolcas keretprogramban, akkor előrébb tudnánk lépni. Bízom benne, hogy még a nyáron lesznek ezirányban lépések. Mindenesetre az NKTH fenékberugása már most megkezdődött, múlt héten kaptam egy kérdőívet, lehetett panaszkodni. Ha ténylegesen kiértékelik ezeket a kérdőíveket, le lehet vonni a tanulságokat, hol rontottuk el, és el lehet kezdeni építkezni.

Janovszki Zsolt 2010.05.30. 15:48:06

@tölgyes:
Értem. Azt írja az elemző, hogy azért nem tartozik bele a 100 legfontosabb kérdésbe, mert valamilyen megoldás jön belőle azért. Írnál arra példát, hogy konkrétan milyen hátrányod származott abból, hogy ilyen az alkotmány? Nekem semmilyen. És úgy gondolom, hogy legalább 100 olyan dolog biztosan van, ami konkrétan, napi szinten rossz neked, nekem, meg még sok mindenkinek, és változtatásra szorul. Természetesen ha az alkotmány legitimációs válsága téged napi szinten annyira foglalkoztat, hogy szerinted az első 10 kérdésben benne van, azt tiszteletben tartom, mert az eltérő preferenciákból adódik.
Üdv,
Zs

pannonfunk 2010.05.30. 15:50:57

@jjulie: Amíg van jegybank, amíg az országgyűlés határozza meg az ország költségvetését, addig papíron mindenképpen van gazdasági (és pénzügyi) szuverenitásunk.

Ami az európai versenyképességet valószínűleg segítené, az pont közös gazdasági és monetáris politika lenne. Azaz a nemzetállami jegybankok helyett kellene egy központi európai jegybank, és az európai parlamentnek kellene meghatároznia az únió éves költségvetését.

Amíg ettől fényévekre vagyunk, addig ne gyere, légyszi, azzal, hogy a magyarországi kettős állampolgárságról szóló törvény ássa alá az únió versenyképességét...

agentT 2010.05.30. 15:53:15

@Janovszki Zsolt: "Írnál arra példát, hogy konkrétan milyen hátrányod származott abból, hogy ilyen az alkotmány?"

Ha közbeszólhatok, nekem pl. olyan hátrányom származott, hogy nem lehetett elhajtani Gyurcsányékat Őszöd után.
Így aztán sikeresen gallyra vághatták az országot amelyben élek, bár elvesztették a legitimációjukat nem sokkal a 2006-os választás után.
Ha szerinted ez mindegy, azt tiszteletben tartom, mert az eltérő preferenciákból adódik.

Gábris szomszéd 2010.05.30. 15:55:19

Szerintem emiatt kell új alkotmány.

www.youtube.com/watch?v=ND-XHWhVqUg

Szeretettel ajánlom Gábornak is. :)

agentT 2010.05.30. 15:56:28

@pannonfunk: Nagyon remélem, hogy az idők végezetéig mi fogjuk magunknak meghatározni a monetáris politikánkat. Ezért örültem mikor kiderült, hogy a kormányprogramban szó sem esik az euróról.

Amikor majd valami közös európai parlament lesz a magyar helyett a törvényhozó hatalom hazánkban... majdnem azt írtam, hogy akkor kivándorolok Ausztráliába, de nem, azért se.
Eddig ugyanis még minden megszállót elüldöztünk.

jjulie 2010.05.30. 16:03:26

@pannonfunk:

összekevered a szezont a faszommal

én az európai nemzetállami széttagozódásról beszélek, mint az európai versenyhátrány okáról, és ha ezt te úgy olvasod hogy " a magyarországi kettős állampolgárságról szóló törvény ássa alá az únió versenyképességét... " akkor fogjál kezet a leninnel együtt menjetek a négycsöcsübe politizálni, legközelebb pedig a fideszre szavazni

orbán tudja milyen szellemi képességü vagy amikor olyan beszédekkel csábít magához, mint amiket el szokott ereszteni, meg nem véletlenül esett a választása a szíjjártóra, az is legugol hozzád

Ordnassac 2010.05.30. 16:03:47

@agentT: "Eddig ugyanis még minden megszállót elüldöztünk."

Amennyiben jól emlékszem, a tatárok maguk mentek el, a törököket az osztrákok vezetésével űzték el, a Habsburgok (amennyiben megszállóknak tekintjük őket) és a szovjetek meg maguk omlottak össze.

Inkább úgy fogalmaznék, hogy eddig túléltük mindet, de elüldözni, az túlzás.

Ordnassac 2010.05.30. 16:04:36

@jjulie: "összekevered a szezont a ..."

Sok van, ami érdekel a mondandódból, na de az a testrészét kifejezetten nem... :-P

jjulie 2010.05.30. 16:05:27

@agentT:

az euróról amikor szó esik az lehet úgy is hogy : nem kell euró, ezért meg ezért

ha nem esik szó az pedig csupán annyi, hogy nem esik szó

marosy 2010.05.30. 16:05:40

Az alkotmányban be kéne tiltani Magyarország területén mint rasszista és retrográd eszméket és mozgalmakat a cionizmust és a bolsevizmust.

Ordnassac 2010.05.30. 16:11:43

@marosy: na ez kb. akkora baromság mint a holokauszttagadás büntetőjogi üldözése...

gimli2000 2010.05.30. 16:12:57

A Fidesz terve egyertelmuen politikai, abban szerintem semmi szakmai ok nincs. Minden lepesevel arra torekszik a Fidesz, hogy semmilyen ellenzeki ero (parttol fuggetlenul) ne kontrollalhassa oket a jovoben. Ez a monopoliumra torekves vagy mas szoval diktatura kialakitasanak folyamata eppenhogy nem demokratikus. Eppenhogy a monopol-diktaturista rendszer fele torteno elmozdulas, ami felelmetes! Erre most eszkoz az Alkotmany megvaltoztatasa, a Parlament letszamanak redukalasa, uj orszaggyulesi valasztasi rendszer kidolgozasa, etc. Egy nagyon "atlatszo" koponyeg moge bujva, hangzatos szozatokkal magyarazva adagoljak a nepnek mindezeket, felhasznalva az elozo kormany nepszerutlenseget. Szomoru es sajnalatos ami zajlik. Magam reszerol nem ertek egyet Viktor kijelenteseivel sem, szerintem az egvilagon semmire sem hatalmazta fel Ot az orszag a valasztasokon. Ez bugyuta reklamszoveg. Es meg egy gondolat: "Cirkusz kell e nepnek, hogy eltereljek a gondolatokat a valodi lepesekrol". Eppen ez zajlik: nagygyulesek, stb. kesz cirkusz.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.05.30. 16:13:46

@agentT: "a határ túloldalán egy (szinte) homogén, csak magyar nemzetiségű (...) emberek által lakott sáv"

Légyszi linkelj már nekem IDE egy olyan nemzetiségi térképet, amely azt mutatja, hogy (jelenleg) léteznek olyan települések, amelyeken csak legalább 50%+1 a magyar nemzetiségű szomszédos állampolgárok száma. (Előre is köszönet a fáradságodért:)

jjulie 2010.05.30. 16:14:33

@Ordnassac:

"törököket az osztrákok vezetésével űzték el, a Habsburgok"

és tudod ki volt az a zsidó és hol élt aki az említett török elleni említett hadjárathoz szállította a teljes felszerelés, sőt még a zsoldot is ő fizette?

mit gondolsz, lett volna e abból hadjárat valami, ha azt a habsburgoknak kellett volna megszervezni, és nincs egy ilyen komplett alvállalkozó?

soniq 2010.05.30. 16:14:52

@paragrafus: Tibi, ugye nem felejted el bevenni a gyógyszert minden nap háromszor?

Üdv,
a kezelőorvosod

Karipapa01 2010.05.30. 16:17:28

@marosy: Úgy van! Sőt: be kellene tiltani az MSZP, SZDSZ, FIDESZ, MDF,LMP,JOBBIK, stb szimpatizánsokat, valamint a rendőröket, tűzoltókat, katonákat és vadakat terelő juhászokat is!!! Éljen A Demokrácia!

pannonfunk 2010.05.30. 16:18:14

@jjulie: Szerintem az alapokban egyetértünk, csak a részleteken veszünk össze (de ott nagyon :) ) Mindkettőnk szerint fontos az európai versenyképesség növelése, csak szerinted ez egyedül a nemzetállamok radikális felszámolásával megy, szerintem meg nem.
És ne haragudj, Te kezdted azt, hogy amíg mi itt a kettős állampolgárságról beszélünk, addig a kínaiak megveszik európát két marok rizsért nem? Azaz Te kapcsoltad össza a kettős állampolgárságról szóló törvényt a gazdasági versenyképességgel. Hogy emiatt az én értelmi képességeimet vonod kétségbe, hááááát...

Videofon 2010.05.30. 16:18:45

@pannonfunk:
"Az EU 7-es keretprogram kifejezetten támogatja a KKV-k kutató-fejlesztő munkáját és az ipar és a kutatóintézetek közötti kollaborációt."
Ezeket a programokat nem földi, versenypiaci vállalkozásoknak találták ki, hanem a csókosoknak. A Műegyetemi maffia lehet, hogy jól profitál belőle, de az országnak ezek a programok semmit sem hoznak. Másrészt semmi közük a képzéshez. Attól, hogy lesz néhány támogatott kutatóhely, még nem tudunk munkát adni kétmillió képzetlen polgárnak.

jjulie 2010.05.30. 16:19:09

@Ordnassac:

pedig nagyon találó vot a hasonlat, szerintem vette a címzett

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.05.30. 16:21:57

@6.Lenin: "Sajnos kevesen értik a lényeget."

Ez így igaz!
A többség nem fogja fel, hogy a trianoni diktátum revízióját hatalmas hiba SZEMÉLYI alapon követelni!
((gykv. ezzel csak a magyar SZEMÉLYEK elleni fizikai és lelki pogromokat gerjesztik fel:(((

A lényeg, hogy területi (tulajdoni) alapon kellene föllépni az elcsatolások jogtalansága ellen...
(gykv. az eredmény ugyanaz lenne, csupán a testvéreink zaklatása válna okafogyottá!:))

pannonfunk 2010.05.30. 16:23:13

@gimli2000: node ez a következő kormányok hatalmát is megnövelné. És csak az gondolja, hogy mindig a fidesz lesz kormányon, aki azt gondolja, hogy Komló, Csepel, Ózd, Kazincbarcika mind szoci fellegvár. Mert ugye ott is a fidesz nyert most. Gondoltad volna négy évvel ezelőtt? Ugye...

Ugyanígy fordulhat a kocka még, ezért azt gondolni, hogy a kormány fölötti kontrol csökkentése (csak) a fidesz érdeke, nagy butaságra vall. Nem lesz a fidesz mindig kormányon, és ezt a fideszesek is tudják. Úgyhogy ne bérrettegjél itt, légyszi.

Ordnassac 2010.05.30. 16:23:13

@jjulie: rosszul idéztél, a vessző utáni rész már egy másik gondolati egységet takart (a Habsburgok és a szovjetek").

tepes 2010.05.30. 16:24:36

Én örülnék, ha az új Alkotmány kötelezettséget írna elő a mindenkori kormánnyal szemben, bizonyos gazdasági mutatók kordában tartására(mondjuk törvényben részletezett módon), hogy adott esetben felelőtlen gazdaságpolitika folytatása automatikusan új választás kiírásához is vezethessen.

Másik, akár Alkotmányban is megjeleníthető elképzelésem egy korábbi, [nev] által írt bejegyzéshez kapcsolódik, ebben a választási rendszerre vonatkozóan valamiféle "against all" választási lehetőség bevezetését vetette fel. Fontos üzenete lenne a győztes legitimációjára, illetve az egész politikai rendszer aktuális választáskori megítélésére vonatkozóan.
(ld. www.eurotrib.com/comments/2010/5/28/214045/590/20, a The Best Party lényegében "against all" szavazat)

Kíváncsi lennék a véleményekre, bát tisztában vagyok azzal, hogy a jelen felállásban a módosítások nem ilyen irányokban várhatók.

pannonfunk 2010.05.30. 16:24:38

@Videofon: Ne keverd össze az EU 7-es keretprogramját az NKTH-val. Ez utóbbira szállt rá néhány maffiózószerű-egyed.

Videofon 2010.05.30. 16:26:03

@1.szolo - 2014;):
Ennyire gyengék lennénk? :-)
(gykv.. öt mondatonként szükség van a gyengébbek kedvéért valamit megmagyarázni?)

Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait? (tö 2010.05.30. 16:26:07

@gimli2000: már bocs de ennyi erővel megtehette volna, hogy az egyharmados arányt se hagyja meg az ellenzéki erőknek a bizottságokban. mégse tette.

soniq 2010.05.30. 16:28:12

@jjulie: Ha már FUD-olsz, legalább a tényekre ügyelj, pl arra hogy "India meg Japán lenyomja az EU-t", miközben a 10 legversenyképesebb gazdaságból a GCR szerint 6 európai (5 EU-s). Kb Németország GDP-je van egy szinten Indiával (az egy főre esőt most hagyjuk, a gazdaságok erejét emlegetted, amennyire a fröcsögésből ki lehetett venni), Japáné kb 1/3-a.

jjulie 2010.05.30. 16:29:21

@pannonfunk:

elmagyarázom

van ugyebár ez a nemzetiségi szarakodás, és ebből eredő sok következmény, ezek közül mi itt kettöt emeltünk ki, az egyik következmény hogy van kettős állampolgásági polémia a másik az európai szettagoltság

ez kettő következmény nincs egymásal ok-okozati összefüggésben mint amit te az én számba adtál: "ne gyere azzal, hogy a magyarországi kettős állampolgárságról szóló törvény ássa alá az únió versenyképességét... "

nem tudnék olyan részeg lenni hogy ilyen logikai bukfencet vessek

az ok okozati összefügések felismerése nem emeltszintű érettségi feladet

Spiro 2010.05.30. 16:30:17

Én úgy emlékszem az iszlám igazságszolgáltatást alkalmazását is meglebegtették a kampány alatt.

Aki a kasszába nyúl, annak levágják a kezét, ... Pokorni Zoltán

Remélem ez is bekerül az új alkotmányba, és nem sokára az ország pártjait hamarosan a félkarú óriások alkotják majd.

QQCS 2010.05.30. 16:30:35

Miért kell módosítani az alkotmányt?

Mert "Magyarország jobbat érdemel!"

gimli2000 2010.05.30. 16:31:22

@pannonfunk: Legyen Neked igazad! Jo lenne! A keszulo valtoztatasokkal es reformokkal + ha a Fidesz nem csinal az Oszodi Beszedhez hasonlo baromsagot, akkor siman elhuzhatja 2-3 ciklusig - szerintem. A kerdes az, hogy azalatt az ido alatt az ellenzek teljesen osszeroppan es szetesik, vagy megujul es megerosodik, En kitartok a velemenyem mellett: szerintem Orbanek celja az ellenzek teljes szetzilalasa es a hatalom birtokolasa es nem pedig az orszag valos problemainak kezelese. Erre eszkoz mindaz amire keszulnek.

6.Lenin 2010.05.30. 16:31:37

@jjulie:

"akkor fogjál kezet a leninnel együtt menjetek a négycsöcsübe politizálni, legközelebb pedig a fideszre szavazni"

Látom,még mindig képtelen vagy felfogni.

Megbukott az a gondolkodás mód,amit képviselsz 2010-ben
Én voltam szavazni,mert változást szeretnék,elegem volt az okos hülyékből.

Kire kellett volna szavaznom?????

Akik megbuktak,vagy maradjanak mert olyan édik?
A Jobbik-ra?
MDF-re?
LMP-re?

5-10%-os pártocskákra?
Mit tudtak volna megváltoztatni?

Egyedül a Fidesz ígért valamit.

Ha nem tudják megcsinálni,bukjanak.Remélem nem lesz világvége.Talán jön végre valamilyen formáció,aki képes lesz megoldást találni.

Jelenleg nincs más.Felőlem jöhet bárki,aki képes valamire
Lehet akár komcsi/cigány/zsidó/hottentotta,de ebből elég volt.

Mi ebben olyan bonyolult,hogy képtelen vagy átlátni?
Még mindig kérdezem,érted amit írsz?

panelburzsuj 2010.05.30. 16:32:43

A népköztársasági alkotmány 9. paragrafus első két bekezdés szövege:

9. § (1) A Magyar Népköztársaság társadalmi rendjének alapja a munka.

(2) Minden munkaképes polgárnak joga, kötelessége és becsületbeli ügye, hogy képességei szerint dolgozzék.

A köztársasági alkotmány 9. paragrafus első két bekezdés szövege:

9. § (1) Magyarország gazdasága olyan piacgazdaság, amelyben a köztulajdon és a magántulajdon egyenjogú és egyenlõ védelemben részesül.
(2) A Magyar Köztársaság elismeri és támogatja a vállalkozás jogát és a gazdasági verseny szabadságát.

Orbán Viktor szövegének egy változata:

"Mi, magyarok történelmünk során többször is megtapasztaltuk, hogy sem az ország, sem polgárainak jövője nem épülhet spekulációra, dologtalanságra vagy semmittevésre. Mi, magyarok tudjuk, hogy az embernek munkából lesznek a javai, sikerei, a munka teremti meg önállóságát és függetlenségét. A munka tartást és büszkeséget ad. Éppen ezért a nemzeti együttműködés rendszerében közös érték a munka, és nemzeti ügy az, hogy mindenkinek legyen megbecsült munkája, aki dolgozni akar."

jjulie 2010.05.30. 16:34:16

@soniq:

ismered mi az, hogy tendencia, meg súlypontáthelyeződés, vagy erőátrendeződés?

vagy a fülkeforradalomnál leragadtál?

Videofon 2010.05.30. 16:35:45

@pannonfunk:
Nem keverem össze. Egyszerűen normál vállalkozások számára nem hozzáférhetőek az európai projektek. Legalább tíz éve figyelem a pályázati kiírásokat. Eddig egyikbe se fértünk bele. Konzorciumban pedig nem kívánunk együttműködni nagyarcú dilettánsokkal. Mert nem pénzt lenyúlni szeretnénk, hanem kutatni. A magyar "kutatóelit" a gazdasági hasznot hozó kutatásokra alkalmatlan.
Három fejlesztésem is benne van a magyar rendszerváltás utáni top10-ben, tudományos jelentőssége alapján. Minimum 10 ezer munkahelyet tudnék teremteni 2 év alatt. Ennek ellenére a maffiákra kiírt pályázatoknak még formailag sem tudunk megfelelni.
Nem tudom, minek, kinek vagy a haszonélvezője, de valótlanságokat nem kellene leírnod.

jjulie 2010.05.30. 16:40:17

@6.Lenin:

hányszor mondjam még, hogy menj legközelebb is a fideszre szavazni - összeilletek

nem kell bizonygatnod régen megértettem, hogy ez így kerek

Dr. Bélus___ 2010.05.30. 16:44:30

Hm... Én tudom rosszul, vagy egy új alkotmány bevezetéséhez 90%-os támogatás szükséges. Nem barkácsolásról beszélek, mert az egészet megváltoztathatod 66.666%-kal, de ha azt mondod, hogy új kell, akkor 90%, az meg nem lesz meg. Tévedek?

6.Lenin 2010.05.30. 16:47:22

@jjulie:

A szomszéd utcában az egyik villanyoszlopot kinai nyelv egyik tájszólására tanítom.
Már egy versike megy neki.

Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait? (tö 2010.05.30. 16:48:05

@6.Lenin: hagyjad akinek a köcsög mszp-sek a hívei, azzal nem lehet mit kezdeni.

öcsi55 2010.05.30. 16:50:49

Remélem olyan alkotmányt hoznak létre,hogy szocialista
kormány többé ne lehessen hatalmon!
Elég volt az elmúlt 50 év, a kommunisták szégyenteljes
uralmából.

Videofon 2010.05.30. 16:51:01

@Bélus22222:
Úgy kellene alkotmányozni, hogy ha az aktuális hatalom elveszíti a támogatottságát, az új hatalom számára is elfogadható legyen. Ennek nem látni a jeleit az alkotmányozó többség szándékaiban, nyilatkozataiban.

jjulie 2010.05.30. 16:52:23

@Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait?:

még nem mondtad meg, hogy egy trilliárd hány milliárd?

QQCS 2010.05.30. 16:52:42

A magyarországi jogi szabályozás a törvényhozásnak adta a teljes alkotmányozói hatalmat. A kétharmados többség birtokában a Fidesz-KDNP szövetség rendelkezik ezzel a lehetőséggel, amivel nagyon helyesen élni is fog, ez már nem kérdés.

sárkányfő 2010.05.30. 16:52:52

"Lendvai Ildikó pártelnök vasárnapi sajtótájékoztatóján vérlázító cinizmusnak nevezte, hogy a Fidesz eltörölné az állami vezetők havi kétmillió forintos bérplafonját."
ez igaz, vagy csak egy coci hazugság? valaki?

Ordnassac 2010.05.30. 16:53:06

@Bélus22222: rosszul tudod. Négyötödös (azaz 80%-os) többség az előkészítés részletes szabályaihoz kell [24. § (5) bek.]. Azonban ennek hatályosságáról vitatkozik a jogtudomány, illetve ez a szakasz is kiüthető egy alkotmánymódosítással.

marosy 2010.05.30. 16:54:12

@Karipapa01: Megelégszem a judeo-bolsevik és magyargyűlölő pártok betiltásával: MSZP, SZDSZ.

Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait? (tö 2010.05.30. 16:54:13

@jjulie: na ha annyira akarod tudni jó nagy szám :)
ezermilliárd szor milliárd, azaz

kiírva 1 000 000 000 000 000 000 000 :)

jjulie 2010.05.30. 16:56:26

@Ordnassac:

te nem hiányolod a gazdasági kérdésekről szóló kormányzati elképzeléseket, híreket?

vagy jól elvagy a százon kívűli ranglistahelyen?

sárkányfő 2010.05.30. 16:58:26

@6.Lenin: "Megbukott az a gondolkodás mód,amit képviselsz 2010-ben"
már figyelem egy ideje az agressziódat. mi az hogy megbukott bármiféle gondolkodásmód, micsoda hülyeség már ez? talán eltörölték a véleményszabadságot? vagy csak azt lehet mondani, amit épp a pillanatnyi többség gondol? és ki dönti el hogy mit lehet mondani, talán te? és mi bukott meg pontosan áruld már el? egy neokádárista szociálpopulista párt legyőzte a másik neokádárista szociálpopulistát (illetve inkább az utóbbi nyírta ki magát a bénaságával és korrupciójával de ez most mindegy), szóval milyen gondolkodásmódról is beszélsz pontosan?
hagyd már abba, ha vannak érveid, vedd elő, de ilyen hülyeségekkel ne gyere.

jjulie 2010.05.30. 16:59:43

@Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait?:

rossz válasz

mégegyszer felteszem a kérdést:

1 trilliárd hány milliárd?

sárkányfő 2010.05.30. 17:01:10

@marosy: azt tudtad, hogy a gyurcsány minden reggel elevenen felzabál egy színmagyar csecsemőt?

Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait? (tö 2010.05.30. 17:02:25

@jjulie: ezermilliárd darab milliárd, jobban nem tudom elmagyarázni

QQCS 2010.05.30. 17:05:24

Örülnék, ha az új alkotmány szövegében szerepelne a hit szó is. Igaz a mostaniban is szerepel, ( VI. fejezet 32/C. §(1) "a költségvetés HITelfelvételeire") csak nem abban az értelemben ahogy én szeretném. :))

tom64 2010.05.30. 17:06:38

@jjulie:
Úgy kérdezd,hogy 10 a hányadikon? :))

6.Lenin 2010.05.30. 17:06:55

@jjulie:

Valóban úgy érzed/gondolod,hogy Te,én,panelburzsuj vagy sokan mások,képtelenek lennénk leváltani a fideszt,ha szintén hülyeséget csinálna?

Ennyire nem bízol abban,Mo-on azért működik a demokrácia?
Igaz Te sose szavaztál,csak marhaságokon agyalsz.Nem látod a valódi összefüggéseket.Fikázol.
Kategorizálsz,mint a nácik.
Vagyunk mi,az okosok,mindentlátók és vannak az agymosottak.Aztán kirekesztőzöd a jobbikot.
Hibáztatod a széttagoltságot,aztán az okairól fogalmad sincs.

Tévedsz,ha azt hiszed, ezzel a stílussal,kiakasztasz.
Annyira nem érdekel.Jelenleg még szórakoztat.

Ordnassac 2010.05.30. 17:07:30

@jjulie: jurátus vagyok, alkotmányjogra akarom magam specializálni, így már csak szakmai szempontok alapján is érdekel a dolog. Lehet, hogy nincs benne a TOP100-ban (szerintem sem kifejezetten sürgős a dolog), azonban ha már felmerült a magyar közjogi, gazdasági és politikai rendet alapvetően meghatározó alkotmány átírása/módosítása/újraalkotása, akkor érdemes vele foglalkozni.

Gáborral ellentétben nem vagyok politológus, így én inkább a közjogi következményeket nézem. (Az meg rendben is van, hogy Gábor a politikai résszel foglalkozik, mert összefüggnek.)

Ami a gazdasági dolgokat illeti: az talán már kiderült, hogy nem vagyok Matolcsy György nagy rajongója, elég legyen egyelőre ennyi.

jjulie 2010.05.30. 17:08:35

@Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait?:

ok, te is mehetsz a leninhez a négycsöcsübe, azt hiszem, jutalékot fogok kérni

Ordnassac 2010.05.30. 17:10:20

@jjulie: tudod jól, hogy erre a kérdésedre én már adtam választ, szóval amit most csinálsz, az szimpla és egyszerű izmozás, ami egyszerűen gyerekes.

Tudom, hogy neked ez a játékod, de megy ez neked jobban is, mint ugyanazt a kérdést feltenni ugyanannak az embernek, amit már megválaszoltak neked.

6.Lenin 2010.05.30. 17:13:55

@ó jaj:

Miért jelentené 1 fajta gondolkodás bukását,hogy korlátozzuk a véleményszabadságot?

Általában megbuknak maguktól.

Csökken azok száma,akik befogadják,aztán nem marad senki.
Kész,kimúlt.Okosabbak lesznek az emberek.

Látom Te is küzdesz néha egyszerű, gondolatokkal.(bocs)

Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait? (tö 2010.05.30. 17:13:59

@jjulie: egyszerűen hülye vagy annyi a lényeg. az utolsó hozzáaszólásod alapján pedig le se tagadhatod ezt.

jjulie 2010.05.30. 17:18:24

@Ordnassac:

sikeresen szigorlatoztam matematikából, nem azért kérdeztem meg tőle, mert így akartam megoldani egy engem kínzó matematikai kérdést, csupán kiváncsi voltam, hogy úgy használ e szavakat, hogy sejti e a jelentésüket

te izmozol a törökgáborral egy kifejezés használatán

sárkányfő 2010.05.30. 17:18:47

@6.Lenin: annak mantrázásán, vagy inkább kinyilatkoztatásán túl, hogy _szerinted_ megbukott bármiféle gondolat is, érveid vannak, vagy csak szajkózod örökkön örökké?
további félrebeszélés helyett: pontosan melyik gondolat bukott meg szerinted és miért?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.05.30. 17:18:54

@Videofon:
Makacs tény, hogy a társulat fele átlagon aluli... :-/

Ordnassac 2010.05.30. 17:20:44

@jjulie: azonban mi megbeszéltük a dolgot. Az ő álláspontja is legitim, az enyém is. Ajánlom neked is néha ezt a megoldást, egész hasznos tud lenni. ;-) (Nem csak neked.)

Ordnassac 2010.05.30. 17:25:05

@Ordnassac: a "megbeszéltük" szó idézőjelben lett volna, csak lefelejtettem. Elnézést.

Ordnassac 2010.05.30. 17:27:07

@jjulie: azt gondoltam, hogy nem azért kérded, mert fogalmad nincs a trilliárd mikéntjéről. Meg fogsz lepődni, de (sokakkal ellentétben) nem tartalak hülyének. :-)

Videofon 2010.05.30. 17:28:19

@1.szolo - 2014;):
Makacs tény, hogy ez a Magyar Tudományos Akadémián belül is így van.:-)

jjulie 2010.05.30. 17:29:14

@Ordnassac:

vagyis szintiszta izmozást kezdeményeztél derült ki utólag - meggondolatlanul vagy tudatlanságból?

QQCS 2010.05.30. 17:34:57

Egy érdekesség: a történelem legrégebbi alkotmánya az Amerikai Egyesült Államok alkotmánya, több mint 220 éve érvényben van.

Ordnassac 2010.05.30. 17:37:55

@jjulie: na, most elkezdtél velem? Ám legyen. :-)

Szóval, egy ilyet nem napokig folytatok, emellett nem harcolok körömszakadtáig azért, hogy bemutassam a másikról, hogy hülye. Ugyanis a másik félnek is lehetnek legitim érvei (attól függetlenül, hogy igaznak gondolom-e őket), csak más szempontok alapján jutott arra az álláspontjára, mint én a sajátomra.

Amúgy a jogtudományban egy szó nagyon sokat is jelenthet (ami kívülről mindenképp piszlicsáré dolognak tűnhet).

Azonban úgy tűnik nem álltam rosszul azzal a gondolatommal, hogy te itt "játszol" (most éppen velem). ;-)

jjulie 2010.05.30. 17:38:06

@Ordnassac:

pedig gyönyörő kérdés önmagában is, és szerintem ezer emberből 1 ha tudja fejből a választ: hány milliárd egy trilliárd, és te is csak a 10 a huszonegyedikenik, és a a 10 a kilencedikenik jutottál a többit ravaszul rám bíztad, bár egy jogi tanulmányokat folytatótól valójában nem elvárás hogy csípőből mondana egy hatványokra vonatkozó azonosságot (bár apácais múlttal megeshet)

namost ő még a kérdést sem fogta fel, és arra válaszolt, hogy mi az hogy trilliárd, és le is írt 21 db nullát

az ostoba fidesz szavazó, az ostoba fidesz szavazó

6.Lenin 2010.05.30. 17:42:34

@ó jaj:

Mennyire menjünk vissza?
Olvasod miket ír jjulie?

Vannak olyan eszmék(szerintem ezek simán csak 1 bizonyos módját jelentik a gondolatok rendezésének),amik már megbuktak,vagy afelé haladnak.

PL. már csak 500 drb szadeszes van(valamelyik hírportál szerint).
Elnökük sincs,az se lassan akik választani tudnának újat.
Mondjuk 3-an még titkolják az =503 drb.Hát én nem nevezném ezt sikernek.Tessenek nem összekeverni a liberalizmussal,köze=00.
MDF által képviselt rendezése a kusza gondolatoknak,vegyünk 5-öt,jó legyen 10.Siker?

Maoizmus,kommunizmus,fasizmus stb.régen 100 milliók,ma néhány seggfej.Nem jelentenek veszélyt.Csinálják,legalább szem előtt vannak.

Mondjuk van 1 kitartó,TGM,de nála ritkán tudni,éppen hol tart.
Sose bukó típus.Kivételek erősítik a szabályt,de ezt ismered,gondolom.

paragrafus 2010.05.30. 17:48:39

@Ordnassac:
......."lemaradtál egy brosúrával, a Fidesz már beadott egy törvényjavaslatot a választási rendszer átalakításáról. (Területi listák megszűnnek, marad csak az országos, a kompenzáció átalakul és 198 fős lesz az OGY + a max. 13 kisebbségi képviselő.)"......

Nagyon tévedsz, semmiféle brossurával nem maradtam le. Ugyanis a birtokomba került egy fideszes tervezet - ahogy már mondtam, ez még nem a nyilvánosságnak szánva - és abban az szerepel, hogy
1. Összesen 90 választókörzet lesz
2. Csak egyéni képviselőválasztás lesz, listás nem.
3. Egyfordulós lesz a választás.