Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
22:13

Miután a parlament elfogadta a trianoni békediktátumról szóló törvényt, amelyet Kövér László és Semjén Zsolt fogalmaztak meg, keresgélni kezdtem a parlamenti naplókban a mai főszereplők korábbi álláspontjára vonatkozó felszólalásokat. Sokan emlegetik, hogy a Fidesz frakciója 1990. június 4-én még kivonult a parlamentből, amikor Szabad György házelnök váratlanul egyperces néma felállásra kérte a képviselőket. Most azonban nem ez az eset és nem is a hitelességi kérdés érdekelt, annál is inkább, mert ennyi év alatt az akkor még fiatal emberek véleményének változása számomra elfogadható fordulat. Tudnunk kell róla, hiszen hozzá tartozik politikai pályájukhoz, de nem hiszem, hogy emiatt 2010-ben ne lenne joguk mást gondolni, mást képviselni. Ezért inkább érveket és nyomokat kerestem, amelyek magyarázzák, hogy miért csak most jutott el egy ilyen törvény elfogadásáig a parlament. Így akadtam rá egy érdekes vitára, amely Torgyán József és Kövér László között zajlott 1991. szeptember 23-án. Szerintem érdemes elolvasni.

(Fotó: Hetek)

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP) Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Igen tisztelt Képviselőtársaim! Az ügy, amiért szót kértem, rendkívüli. Valóban rendkívüli azért, mert nem fordult elő a magyar Parlament történetében, hogy az egyik parlamenti párt képviselője úgy is, mint a nemzetbiztonsági bizottság elnöke egy másik párt parlamenti képviselőjének az ország tragikus történelmére vonatkozó kijelentéseit olyan módon kommentálja, mint tette azt Kövér László úr, a FIDESZ parlamenti képviselője, aki a Népszabadság szeptember 19-i számának tanúbizonysága szerint Bonnban olyan kijelentést tett – amint ő kifejezte magát – hivatalos beszélgető partnerei előtt.

Hadd ne szóljak arról, hogy ez a fogalom létezik-e vagy sem, de én úgy gondolom, hogy vagy beszélget Kövér úr, vagy tárgyal, és ha tárgyal, akkor lehet hivatalos tárgyaló partnere, de beszélgetés közben ő ne hivatkozzék hivatalos beszélgető partnerre, mert ez nincsen. Nem kívánok foglalkozni azzal sem, hogy vajon Kövér László úr kapott-e felhatalmazást a nemzetbiztonsági bizottságtól arra nézve, hogy ő az én trianoni kijelentéseimmel kapcsolatos értékelő nyilatkozatot tegyen Bonnban, de ez a nemzetbiztonsági bizottságnak és elnökének az ügye. Remélem, hogy ennek a megvitatására sort fognak keríteni, de én a magam részéről a nemzet érdekeivel összeegyeztethetetlennek tartom azokat a kijelentéseket, amelyeket Kövér László úr Bonnban tett.

Nevezetesen azt mondotta az én kijelentéseimmel kapcsolatban, hogy azok rendkívül súlyos kárt okoznak Magyarország nemzetközi hírnevének, és a magyar diplomáciának rendkívül nagy munkájába fog kerülni, hogy Torgyán József egy-egy ilyen megnyilatkozását korrigálja. (Közbeszólás ellenzéki sorokból: "Igaz.")

Nos, milyen kijelentést tett Torgyán József Trianonnal kapcsolatban? Elmondottam, hogy a második világháborút követően megálmodott és létrehozott békerend összeomlott. Ez tény, teljesen független attól, hogy vajon mi mit gondolunk erről a békerendről, és vajon ezt a békerendet mennyire tekintjük a szívünkhöz közelállónak, vagy azt szörnyűséges módon megterhelőnek tekintjük-e, amint azt többek között én is kijelentettem, hiszen mondottam, hogy én a trianoni békeszerződést és a második világháborút követő Párizs környéki békeszerződéseket igazságtalannak, a magyar népre nézve rendkívül méltánytalannak tartom, mellyel kapcsolatban kijelentettem azonban rögtön, hogy természetesen senki nem gondol annak a revíziójára, hanem mi Trianont olyan értelemben tekintjük nemzeti tragédiának, mint ahogy egy gyermek tragédiának tekinti édesanyja elvesztését; és ahogy a gyermeknek joga van édesanyja koporsójára leborulva kisírni a bánatát, éppúgy a magyar népnek joga van a nemzet tragédiáját jelentő trianoni siratófalra ráborulva kizokogni bánatát.

És mondottam, hogy akkor, amikor ez a megálmodott békerend összedőlt, és a déli határaink mentén fegyverek dörögnek, akkor nekünk gondolkodnunk kell azon, hogy vajon az összeomlott békerend helyébe milyen tartósabb új békerendet lehet teremteni, megfelelő két- és többoldalú tárgyalásokkal.

Hogy Kövér úr ebben mit talált kivetnivalónak, én nem tudom, de ha Kövér úr ezt az értékelést a magyar szempontból elfogadhatatlannak tartja, akkor én elfogadhatatlannak tartom azt az értékelést, amelyet ő gondol a mi nemzeti tragédiánk vonatkozásában.

De nemcsak azért kellett szólnom, mert Kövér László ilyen módon elragadtatta magát, hanem azért, mert ehhez a véleményhez csatlakozott néhány olyan további vélemény is, mint például a nagy magyar publicista, Iván Andrassew úrnak a közelmúltban megjelent nyilatkozata. Elnézést, ha nevét nem jól idézném, ugyanis a cirill betűk olvasása tekintetében nem vagyok elég jártas. (Derültség.) Nos, ő a szeptember 18-i megjelent nyilatkozata értelmében azt mondotta ugyanezzel a nyilatkozattal kapcsolatban – elnézést, de kénytelen vagyok szó szerint idézni, éppen azért, hogy felhívjam előre igen tisztelt képviselőtársaim figyelmét arra, hogy vajon mi, magyarok megengedhetjük-e az ilyen módon való nyilatkozást rólunk –, tehát Iván Andrassew úr ugye azt mondotta, hogy "jobb lett volna, ha én mindezt nem a magyar nép szívéből mondom, hanem a magyar nép seggéből".

Nos, én úgy gondolom, nyilvánvaló az, hogy Iván Andrassew úr nincs eléggé kiművelődve a magyar nyelv szabályait illetően, hogy ő ilyen kijelentéseket tett, de én azt hiszem, lehet, hogy Ivánék között ez megengedett stílus, (derültség a jobb oldalon) de mi, magyarok utasítsuk ezt vissza! (Moraj.)

Ugyanakkor rá kell mutatnom arra is, igen tisztelt Ház, hogy a mai napon megjelent a Kurírban egy további olyan nyilatkozat, amely megint csak hamis színben próbálja feltüntetni mindazt, amit mi Trianonnal, a második világháborút követő békerend összeomlásával kapcsolatban mondottunk, kifejezetten gyalázkodó, valótlan, a magyar nemzet érdekeit lejárató megnyilatkozások ezek.

Én azért kértem szót az igen tisztelt Ház előtt, mert hiszen, ha egyszer mint képviselő szólíttattam meg egy országgyűlési képviselői és bizottsági elnök által, akkor én természetesen nem tudok az újság hasábjain reagálni arra, hanem csak mint országgyűlési képviselő reagálhatok a tisztelt Ház előtt. De én tisztelettel kérem a Házat, utasítsa vissza az ilyen nemzetellenes megnyilatkozásokat, a magyar hazát ilyen rossz színben feltüntető nyilatkozatokat, amelyek különösen összeegyeztethetetlenek a nemzetbiztonsági bizottság elnöki tevékenységével.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Kis taps az FKgP soraiban.)

ELNÖK: (Szabad György) Köszönöm. Reflexióra kért lehetőséget Kövér László, a Fiatal Demokraták Szövetsége részéről.

Napirend előtti felszólaló: Dr. Kövér László (FIDESZ)

KÖVÉR LÁSZLÓ, DR. (FIDESZ) Köszönöm, elnök úr. Elöljáróban szeretném felhívni a figyelmét egy dologra, és szeretnék javaslatot tenni: hogyha így hétfőnként megkapnánk az elmúlt hét sajtószemléjét, akkor valószínűleg megspórolható lenne az, hogy Torgyán József sajtószemlét tartson a Háznak, és ezzel rabolja az időnket. Másfelől pedig nem szeretnék reagálni arra, amit mondott, ellenben tájékoztatni szeretném a tisztelt Házat és így elnök urat is arról, hogy Torgyán József körülbelül miről beszélt.

Az elmúlt héten nem tartózkodtam Magyarországon, hanem – mint ahogy azt az elnök úr is tudja, hiszen találkoztunk Bonnban az ő delegációjával – több mint egy hetet Németországban töltöttem, Berlinben és Bonnban is. Ennek az utazásnak a célja elsősorban a FIDESZ pártkapcsolatainak a bővítése volt, valamint, hogy mint nemzetbiztonsági bizottsági tag és elnök tapasztalatokat szerezzek azokról a törvényalkotási kísérletekről, amelyek ott a Stasi-ügyet próbálják majd rendezni, hiszen mi is hasonló feladatok előtt állunk, valamint hogy tanulmányozzam azt a rendszert, jogi és politikai rendszert, amely az ottani titkosszolgálatok irányításával és parlamenti felügyeletével kapcsolatos.

Tehát az utam elsősorban ezzel volt kapcsolatban, de sajnálatos módon az aktuális eseményekről kénytelen voltam minden olyan tárgyalópartnerrel eszmét cserélni, akivel erről egyáltalán érdemes volt szót ejteni a kompetenciája miatt – és ez az aktuális esemény a szerb-horvát konfliktus és annak Magyarországra származó következményei, illetve veszélyei voltak.

Az út során több mint húsz emberrel találkoztunk, most nem akarom őket felsorolni, csak megemlíteném Lampsdorf urat, az FDP elnökét, Sohns urat, a frakcióelnököt, Stavenhagen urat, a tárca nélküli minisztert, aki ott az információs hivatalt felügyeli, valamint Schäfer államtitkár urat, aki a külügyminisztériumban tölt be fontos pozíciót.

A kinti ilyen eszmecseréken azt tapasztaltam, hogy a német politikusok meglehetősen értik és átérzik azt, ami Közép-Európában történik, részben azért, mert van egy Kelet-Németországuk, ami hasonló problémákkal küszködik, mint amelyekkel például Magyarország is vagy Lengyelország, részben pedig hagyományos történelmi kapcsolataink miatt, és nem utolsó sorban meg kell említenem, hogy minden alkalommal nagy szimpátiával nyilatkoztak Magyarországról, amelynek nyilvánvalóan egyik fontos oka a kelet-német menekültekkel kapcsolatban a múltban történt magyar elbánás.

Ugyanakkor másik oldalról azt is meg kell jegyezni, hogy minden egyes találkozón figyelmeztettek arra, hogy Európában másfajta megítélés is létezik: nem tapsol mindenki olyan lelkesen a mi európai közösségbe való integrálódási szándékunknak, és nem mindenkinek érdeke az, hogy ez minél gyorsabban lezajoljék, akár önös érdekből, akár pedig egyszerűen azért, mert kevésbé értik azt, hogy Közép-Európában mi történik, és ezeknek a politikusoknak egy jelentős része úgy fél a közép-európai nemzeti konfliktusoktól a területi viták között, mint ördög a tömjénfüsttől, ha másért nem, azért, mert említhetnék néhány országot Nyugat-Európából is, ahol ez ügyben szintén nincsen minden rendben.

Ezeknek a politikusoknak az az érdekük, vagy legalábbis egy olyan véleményt képviselnek – szemben a német megítéléssel, amely differenciáltan nyúl a közép-európai konfliktusban szembenálló felekhez, egy differenciáltabb megítélést szeretne a nyugat-európai közvélemény elé tárni, amelynek a lényege körülbelül az, hogy ez az egész térség egy kaotikus, kezelhetetlen, veszélyes térség, amelybe nem is szabad belenyúlni, nem szabad állást foglalni, és igazándiból a legcélszerűbb megoldás az ettől való távolságtartás, elszigetelődés lenne –, hogy foglalkozzanak ők is a maguk kis belügyeivel, amelyet Európa már, úgymond száz éve meghaladott arrafelé, és a nyugat-európai közösség is igyekezzen minél inkább elmélyíteni a saját integrációját. És miközben ezek a német politikusok erre figyelmeztettek, számtalanszor, nagyon udvarias formában, de rákérdeztek arra, hogy vajon Magyarország hogyan viszonyul saját határaihoz, hogyan viszonyul a szomszédaihoz, hogyan illeszkedik bele ebbe a viszonyulásba Torgyán Józsefnek, mint a második legnagyobb kormányzópárt elnökének a nyilatkozata, egyik és másik nyilatkozata, és mi a véleményünk azokról a prágai, pozsonyi vagy bukaresti véleményekről, amelyek – csak hogy világosan lássunk – a mi véleményünk mellett szintén eljutnak Bonnba, Párizsba és Londonba. És akkor szemben azzal, amit Torgyán József itt sugallni próbált, én a hivatalos vagy nemhivatalos tárgyalópartnereim előtt igyekeztem Torgyán Józsefet megvédeni, igyekeztem ezeket a kijelentéseket a maguk helyére tenni, és igyekeztem meggyőzni arról ezeket az embereket, hogy lehetőleg a magyar külpolitika hivatalos megnyilatkozásaira figyeljenek oda.

Továbbá ezeken a tárgyalásokon, az én érzésem szerint, igyekeztem a szerb-horvát konfliktusból származó veszélyekre felhívni a figyelmet, valamint abban a magyar külpolitika hivatalos álláspontjával összhangban cselekvésre késztetni a német politikát.

Ami pedig a nyilatkozatot illeti, azt sem hivatalos, sem nemhivatalos tárgyalópartnerek előtt, hanem nemzetközi jogi értelemben is Magyarország területén, a magyar nagykövetség épületében tettem, kizárólag magyar újságírók előtt – és tettem mindezt azért, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy ami talán itthon már megszokott jelenségnek tűnik, azt Nyugat-Európában elég nehezen szokják meg.

Mindannyian ismerjük Torgyán József képviselőtársunk széles körű tehetségét, nem különben párját ritkító – hál 'Istennek párját ritkító – (derültség az ellenzék soraiból) szónoki képességeit, és tudjuk nagyon jól, hogy nehezen tud ellenállni néhány száz tenyér összecsattanó hangjának, és ezért adott pillanatban bármire képes. Ezt mi itt Magyarországon a helyén tudjuk kezelni, azonban ne várjuk el a nyugat-európai politikusoktól, hogy ugyanazzal a helyismerettel nyúljanak a magyarországi politikához, a magyarországi megnyilatkozásokhoz, mint ahogy ezt mi tesszük.

Én ezt a nyilatkozatot nem is Torgyán Józsefnek tettem igazándiból, nem neki akartam üzenni, hiszen én a magam részéről reményvesztett ember vagyok a tekintetben, hogy bármiféle módon befolyást tudjak gyakorolni az ő magatartására és gondolkodására (derültség) de miután tisztelt kormánypárti képviselőtársaimat próbáltam ezzel mintegy rávenni arra, hogy közelebb állván hozzá, próbáljanak rámutatni arra a különbségre, amely két dolog között van: mint egy kormánypárt vezetőjének, elnökének felelősségteljes állampolgári és államférfiúi megnyilatkozása egyfelől, másfelől pedig egy kocsmában egy üveg Durbints-sógor mögül nagyokat mondani.

Köszönöm. (Nagy taps balról, derültség.)

ELNÖK: (Szabad György) Torgyán József képviselőtársunk két perces viszonválaszt kért.

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP) Igen Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tényleg csak két percet veszek igénybe, sőt talán annyit sem, mert én úgy gondolom, hogy Kövér László úr véleményét mi már ismerjük, nem most hallottuk először. A magyar nép tragédiáját jelentő trianoni kérdésben olyan nyilatkozatokat, mint amiket Kövér László úr tett, mi már hallottunk nem egyszer, nem kétszer az MSZMP részéről a pártállami időkben. De hogy ne legyen többet gondja Kövér képviselő úrnak, hogyha Torgyán Józsefet meg akarja védeni külföldön, ezért ajánlom neki, hogy jegyezze fel a következőket, és legközelebb Torgyán József szavaiként hitelesen tolmácsolhatja Bonnban a magyar követség épületében vagy ahol gondolja.

Tehát Torgyán József mindazoktól mélységes szomorúsággal a szívében bocsánatot kér, akiket megsértett a magyar nép azzal, hogy kénytelenek voltak a magyar területek kétharmad részét magukhoz venni, és ha netántán ezzel megbántottunk volna bárkit, akkor Torgyán József ezennel bocsánatot kér. Ezt szíveskedjék tolmácsolni. (Közbeszólás – Orbán Viktor: Nagyon helyes! – Taps.)

x x x

A mostani általános vita jegyzőkönyve itt olvasható. Ez is nagyon tanulságos anyag, még az is kiderül belőle, hogy Kövér László szerint "szerelmeslevelet sem szoktunk SMS-ben küldeni".

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr832046297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2010.05.31. 22:32:28

Elsőőőőőőőő !!

Vagy elolvasni is kéne? ... :((

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.05.31. 22:35:48

Mondjuk azért az hogy Torgyán fiatalember. Hát, annyira azért mégse, ha most 78 asszem, akkor 59 azért az nem annyira. Ja de persze a posztot is kell értelmezni. :)

ubul2000 2010.05.31. 22:43:24

Csak Kövér szavaival lehet erre válaszolni (emlékeztetőül: kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna)
Nos: A trianoni megemlékezés tagadóiból nem lesz a megemlékezés ŐSZINTE híve.

algi 2010.05.31. 22:45:28

Jobban örültem volna egy összefoglalónak.

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.05.31. 22:45:43

ja bocs látom a fidesz-frakcióra volt értve. :)

az is szerepet játszhatott benne, mármint hogy nem fogadták el, bár nem tudom mennyire, hogy ugye kétharmados tv, és ráadásul sokkal több frakció volt, így nehezebb is volt egyeztetni erről egymással, és dűlőre jutni.

BISMARCK 2010.05.31. 22:54:42

"mert ennyi év alatt az akkor még fiatal emberek véleményének változása számomra elfogadható fordulat."
Kedves TG neked lehet. Vannak dolgok amiket nehéz megemészteni, ilyen pl. ez a kivonulás vagy a "csuhásozás"
Próbált vna bármelyik fiatal politikus hasonló cselekedetre ragadtatnia magát 1871 és 1918 között a francia képviselőházban Elzász-Lotharingiával kapcsolatban. Nem a politikai karrierje lett vna a legnagyobb problémája a következő években.

panelburzsuj 2010.05.31. 22:56:49

Hm...

A mostani törvény szövegét silabizálva egy Kövér Torgyánnál is két évvel korábban napvilágra került, és annál is két évtizeddel korábban megszülettett polemikus élű iromány jött be:

www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=szent-barmunk---a-politika-alaprendje&ID=54094&gb_w=f

Negyvenvalahány év, ha jól számolom, mire Kövér doktor eldönti, hogy inkább Torgyán doktor örökébe lép, mint a renitens (de komcsigyanús) dr-talanéba.

Euz is egy szellemi pálya.

panelburzsuj 2010.05.31. 23:03:36

@algi:

Torgyánt összefoglalni - pártállástól függően mazochista vagy blaszfémikus, de mindenképp kudarcra ítélt kísérlet.

chabbix1 2010.05.31. 23:16:15

Uraim!
Kicsit értelmesebb válaszokat vártam volna, mint azt elemezgetni, hogy hány éves volt akkor Torgyán József, mazochista volt-é, avagy blaszfémikus ? Látszik, nemhogy nem éltetek vagy nagyon kis "pöcsösök" voltatok a módszerváltás időszakában, de fogalmatok sincs arról, hogy milyen egyszerű (amolyan mónikasós módszerekkel) nihilizáltak több millió embert.
Ha elemeznétek egy kicsit is az MSZMP KB-ból frissen kikerült Kövér elvtárs szavait, az Soros féle alapítvány támogatta Orbán Viktor közbeszólását, talán eszetekbe jutna, hogy ha a Torgyán és Csurka féle vonalat nem rombolja le a .Tudjuk kik által működtetett média és pénzügyi oligarchia, (melynek a mai fideszesek abszolút haszonélvezői voltak), mára nem rabolják ki az országot, nem kerül félhalott állapotba a nemzet.

Ordnassac 2010.05.31. 23:17:01

Azért látszik, hogy a jegyzőkönyv készítői és hitelesítői nem ellenőrizték akkor a német neveket:

Lampsdorf neve helyesen Lambsdorff volt, Sohnsé meg Solms (bár utóbbit lehet, hogy Kövér mondta rosszul)...

A vita maga érdekes és ilyenkor sajnálom, hogy sehol nincs videóarchívum a 1990-94-es OGY-ról. Érdekes lenne így megnézni.

Zuluman 2010.05.31. 23:22:40

Orbán beszólása a végén tényleg érdekes, nem tudom, Torgyán parodisztikus személyének szólt-e avagy inkább arról, hogy nem értette az iróniát.

clownfish 2010.05.31. 23:25:36

@BISMARCK: én is így gondolom. praktikum lehetett a sávváltásban, de attól még a másik sávban ottmaradt a féknyom.

panelburzsuj 2010.05.31. 23:28:15

@chabbix1:

Kövér pöcsös még kiságyban és pelenkában ordított, amikor én már kétlábon járva, ékes emberi szóval tudtam közölni, hogy cserélni kéne az alsóneműt ...

Daniel W. Mcload 2010.05.31. 23:36:20

Én végigolvastam, és őszintén szólva egyik politikussal sem szimpatizálok (és nem is szimpatizáltam sosem), de elismerendő a vitakultúra és az a stílus és érvrendszer amit használnak. Lehet, hogy keveset nézek parlamenti közvetítést, de nekem a mai médiából egyszerűen ilyen nem jön át és hiányolom.

Ordnassac 2010.05.31. 23:41:35

Amúgy Torgyán József szelleme e tekintetben visszatért Gaudi-Nagy Tamás személyében.

panelburzsuj 2010.05.31. 23:50:21

@Ordnassac:

Nem pályatársak véletlenül? :)

feketehun 2010.05.31. 23:50:58

Szerintem nem elfogadhatatlan a 20 év alatt történt ideológiai váltás. Ha egyáltalán történt ilyesmi. 20 évvel ezelőtt zűrzavar volt, szerbhorvát háború, berlini fal leomlása, szal azért világtörténelmi szinten is elég komoly események.
Akkoriban sokkal fontosabb volt a nyugalom megteremtése, és ezzel az európai integráció kiterjesztése a posztszovjet országokra - és magunkra, mint a Trianonon való hőbörgés. Abban a helyzetben Magyarország túl sokat kockáztatott volna, ha beavatkozik a szerb konfliktusba, hiszen kivívta volna a nyugat bizalmatlanságát, amiből nem sok jó származott volna.
Nem azt mondom, hogy ez objektíve helyes cselekedet volt, csak azt, hogy nem kockáztattak feleslegesen. Lehet, hogy a részleges határrevízió történelmi lehetőségét veszítettük el, de az is lehet, hogy a teljes balkanizálódástól menekült meg az ország.
A jelen helyzetben pedig nyugodtan lehet trianonozni, mert igazán nagy szarba nem tenyerelünk bele, maximum a tótok háborodnak fel, de ennek a világpolitikai jelentőssége hmm.. csekély.
A körülmények változtak meg, nem az ideológia.

kékestető 2010.05.31. 23:51:58

@Daniel W. Mcload:

Hát ezt mondom ezer éve. S nemcsak a parlamentben volt színvonal, hanem általában a közbeszédre volt igaz, hogy évre érv volt a válasz.

@BISMARCK:
Nem engedem bántani Török Gábort!:-)))
Pont nemrégen láttam az m1-en Mráz Ágoston. Húúú.
Mintha egy fideszes pártkatonát láttam volna.

Egyébként, hogy mennyire hiteles a fideszék véleményenek 180 fokos megváltozása? Hát volt már ilyen a történelemben, ill. mindenkinek előfordulhat az életében. Én úgy gondolom, hogy ha valakinél ez belső meggyőződésből, egyfajta természetes építkezés folyamataként zajlodik le, nem csak ezen "építkezés" révén lesz gazdagabb, hanem személyisége is érettebbé válik, empatikusabbá, megértőbbé válván más vélemények, nézőpontok iránt. Másrészt saját maga számára is figyelmeztető momentumként épül be a tény, hogy volt rá példa, hogy egy dologról már két ellentétes dolgot gondolt, álláspontot foglalt el, tehát óvatosabbá válik a kategorikus véleményalkotással.
Legalábbis nálam így működik. Persze én nem is vagyok politikus, se fideszes.

Ordnassac 2010.05.31. 23:59:33

@panelburzsuj: Bárándy Gergely, Répássy Róbert és Schiffer András is, aztán velük ilyen párhuzam kevésbé vonható meg. ;-)

panelburzsuj 2010.06.01. 00:00:30

@feketehun:

"Az Antall-kormány a magyar diplomácia történetében példátlan módon úgy dönt, hogy a horvátok oldalán közvetlenül beavatkozik a háborúba. Tíz uszálynyi géppisztolyt és hozzá való lőszert szállít a horvátoknak."

"1990 szeptemberében Szokai h. államtitkár közvetítésével érkezett a horvát kérés harmincezer géppisztoly vásárlására a zágrábi rendőrség számára. ... Az első tízezres tétel októberi leszállítása után azonban Kadijevics belgrádi hadügyminiszter éles hangú üzenetben jelezte magyar kollégájának, hogy a szövetségi kormány nem járul hozzá semmiféle Zágrábba irányuló fegyvereladáshoz, s magyarázatot követelt a történtekért. A további szállítást a magyar honvédelmi tárca le is állította. A jugoszlávok kérése az volt, hogy az ügyet ne tárjuk a nyilvánosság elé, 1991. január végén a belgrádi kormány mégis azzal vádolta meg hazánkat, hogy nagyarányú titkos fegyverszállításokkal segíti a horvát szeparatizmust."

Tíz uszálynyi géppisztoly, ezrenként ürgebőrbe varrva ...

panelburzsuj 2010.06.01. 00:05:10

@Ordnassac:

Egyébként van valamiféle rendszerezett "esztétikája"a különféle jogászi, különösképp ügyvédi "retorikai iskoláknak"? Mert elég régi mesterség ahhoz, hogy néven nevezhető, sőt oktatható, örökíthető "stílusok" kialakuljanak.

Ordnassac 2010.06.01. 00:08:58

@panelburzsuj: meglepne, ha nem lennének ilyen "retorikai iskolák", de annyira távol áll tőlem az ügyvédeskedés mint életpálya, hogy nem igazán foglalkoztam vele.

szbi 2010.06.01. 00:12:03

@chabbix1: pontosságot!

1. Kövér nem volt KB-tag, tehát onnan nem kerülhetett ki. Viszont az MSZMP KB Társadalomtudományi Intézetében dolgozott, amely a nyolcvanas évek közepén-végén kezdett ténylegesen tudományos intézet-féle lenni és nem apparátusi lovarda. ((Személyes megjegyzésem: én még a leírt körülmények között sem vállaltam volna ott munkát.//
2. Orbán és Csurka talán csak egy alapon kerülhet egy közös bekezdésbe: mindketten a Soros Alapítvány (az MTA_soros Alapítvány!) támogatottjai voltak.
3. Torgyán és Csurka közös platformja: mindketten kétségbeejtően ökrök voltak a politikához. OV ízletesen bepácolta, majd elfogyasztotta őket. De ezen pont már véleményt tartalmaz, tehát befejezem.

P. s.: Trianon ismerete és megértése kötelező egy magyarnak. És egy politikusnak az is: mi következik belőle (mai) nemzetünk jövőjére nézvést? A többi vudu.

Ha elemeznétek egy kicsit is az MSZMP KB-ból frissen kikerült Kövér elvtárs szavait, az Soros féle alapítvány támogatta Orbán Viktor közbeszólását, talán eszetekbe jutna, hogy ha a Torgyán és Csurka féle vonalat nem rombolja le a .Tudjuk kik által működtetett média és pénzügyi oligarchia, (melynek a mai fideszesek abszolút haszonélvezői voltak), mára nem rabolják ki az országot, nem kerül félhalott állapotba a nemzet.

szbi 2010.06.01. 00:17:06

@szbi: Pardon. Az utolsó bekezdés a kommentált szöveg.

panelburzsuj 2010.06.01. 00:19:02

@szbi:

"A föltorlódott, ókori, tatár vadság s a huszadik század stílustalan, szmokingos szalon-zsiványsága készülnek alaposan megölni azt, ami szép magyarság és intellektualitás óhajtana lenni."

Ez a duma meg 102 éves. Fontolva rontunk ...

szbi 2010.06.01. 01:01:00

@panelburzsuj: sajnos a kommunista/globalista prolivircsaft már nagyon megsebezte az szép magyarságot. Az intellektualitás nem érdekes, annál inkább a józan és és a szellem.

Ady = 500 friccs. Volt. Már nem kéklik.

ókori, tatár: ez hülyeség, csak az én fejemben egy. T. i. ókortudományt ÉS mongolisztikát tanultam.

FELHÍVÁS! Színjátszó kört toborzok Dürrenmatt: Nagy Romulusának eljátszására!
Ki legyen Romulus Augustulus és ki Odoakar?

gauche caviar 2010.06.01. 01:21:34

hehe, Stassi-ügy, mely előtt mi is állunk.
jaja, kb 20 éve állunk előtte.
Érdekes, hogy így a 2/3 tutti birtokában egy büdös szó nincs arról, hogy esetleg az ügynök aktákkal mi lesz, és hasonlók.
Van helyette trianon meg kisebb parlament.
...a kenyér még késik, a cirkusz már teljes gőzzel üzemel.

szbi 2010.06.01. 01:30:00

@gauche caviar: Olyan hülyeség, mintha egy francia kispolgár mondta volna. pötiburzsuj pöki.

algi 2010.06.01. 01:35:05

@panelburzsuj: Mégis szükséges. Olyan, mint a kör négyzetesítése.

Kitartó 2010.06.01. 02:04:19

@gauche caviar: Valamivel el kell húzniuk az időt, amíg ki nem hal a fajtájuk.

Frick László Emlékzenekar 2010.06.01. 02:04:27

1991-ben a Nirvana zenekart hisztis tinilányok premaszturbációs tomboldájának [nem zenének -a szerk. kieg.] tartottam. Előző év márciusában a bácsinak, aki 25 évvel azelőtt még a térdén lovagoltatott és egyébként [kényszersorozott, mint Günther Grass] SS-katona is volt, neki, SZDSZ-es ajánlócédulát kellett vinnem. 1992-ben kismama depresszió ellen többek között a Nirvana Bleach lemezét hallgattam.. kazettán.. egész nap. A konyhában. Vagy The Cure Friday I am In Love pedig aztán offlove voltam. Ésígytovább.

Máma Bartók rádiót hallgatok és még anyám, Janis Joplin Try-át is maxx negyedévente lököm be.

Majd szólok már a titkárnőmnek, hogy túrjon elő mennyei molosztokat arról, hogy az alkotmányunk népköztársaságiass és tákolmány és úgy szar, ahogy van, de legjelentősebb haladóbaloldali és harmatossan libérijáliss gondolkodóinktól ám és kizárólag ÉS & Népszabi és más üdvös orgánumok.

Majd a müezzin szólítson imára: " műűűű, Liberálissoooook!" Műűűű, Liberálisooook, kellenekabicikliutak!"

Frick László Emlékzenekar 2010.06.01. 02:11:10

@Wanker Ego: @Ordnassac:

Azért az újszülöttek kedvéért lapozzunk már vissza, mit prognosztizáltak 1998-ban legjelentősebb orákulumaink a már akkor is "elemzés"-nek nevezett agitációs propaganda -népnevelő anyagaikban:
"2000-ben Torgyán KE-i ambíciói szétrobbantják a koalíciót és előrehozott választások lesznek!" Torgyán nem ez a kedélyes idióta [-> Gaudi] fehéröltönyös bácsi, hanem egyenesen a horthyfaszista réstarujácijaó réééme vót.
Hűű, ddde mérgesek lettek aztán az orákulumok, hogy a megjósolt nemzetköziskandallum (Torgyán, mint KE) nem következett be.. többek közt a taknyozás akkor váltott Orsós-ozásba és már nem csak a haladó jóoldali orákulumok szerkesztőségeiben vagy a Kossuth klub rendezvényein.

Tényleg, ez hogy van, hogy egyébként [orsós] cigányozunk, amúgy pedig nem?

sunázósün 2010.06.01. 02:15:02

@feketehun: még nem volt szerbhorvát háború amikor kivonult a Fidesz. Nem kellene 20 évvel ezelőtti dolgokba utólag belemagyarázni semmit, hogy szebb legyen a kép. Megtörtént. Pont.

@Ordnassac: a Nap TV-nél ott az archívum, nem véletlen hajtották el őket.

Ordnassac 2010.06.01. 02:39:48

@Frick László Emlékzenekar: azt hiszem ez az MDF egyik utolsó jócselekedete, hogy megakadályozta Torgyánt mint KE-t. Na nem a nemzetközi visszhang miatt.

@sunázósün: mármint az OGY-közvetítések archívuma van náluk???

Khayness 2010.06.01. 02:49:58

Torgyán József valóban harmadik személyben beszél önmagáról?

Frick László Emlékzenekar 2010.06.01. 04:58:45

@Ordnassac: Cukkíni lesz ám ez a múltból való szelektív tényhalászás lényegének megmutatásában. Ugyanis ez a mai, már rózsás, Bokrosos MDF - kép visszavetítése. Ugyanis akkoriban a jóoldali megfelelőemberek ám az audizó taknyokat hibáztatták, amiért nem úgy lett a nemzetikatasztrófa, ahogy pedig ők azt megjósolták. Ma már hihetetlen, de Vojnik Mária, amikor a kis Ka-val dacolt az audizó taknyot szállító őrezredi Audi-val , abban nem ám ugyanaz a Dávid Ibolya ült, akit ma Ön (& Co.) Dávid Ibolyának ismer (és aki hű, de huncutul egalizálta ki a 15- ill 40%-ot 30-30%-ra [az SZDSZ -t illető sáp a tocsikolásból kitűnő látszat ellenére is csak 10% volt- a szerk. megj.]

Szóval át kell rajzolni azt a képet, mert nem az MDF, hanem idézem, a FIDESZ szalámipolitikája akadályozta meg Torgyánt [idézet bezárva] az ambíciója kiélésében.

Szóval jó itten a mosodában tapicskolni a kiömlött agymosóvízben, mert ez a múltban való bulvárkodás aztán sokminden olyat is tisztáz, amit A Nagy Mosodás, Vidor bácsi se szeretne.

Frick László Emlékzenekar 2010.06.01. 05:03:52

Félelmetesen jó a fotótára a Heteknek, a Mindenhatoooo imádatában gyakorta bukkanok máshol előlelhetetlen képekre náluk. És még rosszabb lesz az, amikor majd elkezdem szkennelni régi orákululok mennyi molosztal teljes kinyilatkoztatásait [ÉsbőlNépszabiból]pl arról, hogy az alkotmányunk vacak, népköztársoságoss, de én is ám szelektíve csakis jógyerekújságíróktól, un. "liberális" meg "haladóbaloldali" gondolkodóktól fogok csak találni :)))

nestrot10 2010.06.01. 06:21:17

Szarni már a Trianonra, nem kell ezt a csontot rágni... még csak politikai seggnyalásból sem. ELÉG!
Elvesztettük a háborút..rossz helyen álltunk...a büntetés örökre ez..nem lehet megváltoztatni. Kész. Leülhettek hülye politikai előnyt kovácsolni kívánó marhák. Fontosabb az ország jövője...és a határon belüli jövője mint a határon túli....

nestrot10 2010.06.01. 06:35:16

Ünnepeljétek meg magatokat a Kossuth téren, s vasárnap menjetek Kötcsére testületileg lerészegedni, mert az közönség előtt mégis kínos, de aztán hétfőtől fogjatok hozzá a határon belüliek dolgainak rendbetételéhez. Nem bánom, kommunikálhatjátok ezt is gesztusnak, vagy aminek a legjobban esik, csak csináljátok már végre. Rohadt szemfényvesztők!

BISMARCK 2010.06.01. 07:01:21

@kékestető:

Mráz a fidesz Magyar Kornéliája, nem érdemes vele komolyan foglalkozni.
Természetesen lehet véleményt változtatni, de ezek olyan kérdések - trianon, csuhásozás - amik belső meggyőződésből fakadnak. Nem arról beszélünk, hogy a világválság hatására megváltozott a gazdasági filozófiája.

László56 2010.06.01. 07:08:46

Szép jó reggelt Mindenkinek

Kövér és Torgyán 1991-es vitájának a kivetítése a mai politikai állapotokra, tipikus történelemelferdítő vállalkozás. Hiszen nem veszi figyelembe a különbséget az akkori politikai és társadalmi körülmények és a maiak között. Azt sem veszi figyelembe hogy a társadalmi fejlődés és -kényszerek keretében a politikusnak is fejlődnie kell. Különösen, ha még évtizedek után is politikus szeretne maradni. Hogy Kövér még ma is meghatározó politikus azt éppen a saját gondolkodásmódjának a fejlődése engedi meg. Ebben azonban nem kis szerepet játszik a társadalmi kényszer felismerése is.

Minálunk ezt a társadalmi kényszert a Jobbik képviseli. A Jobbik részben megteremtette azt amit annak idején Torgyán megálmodott. Elindított egy olyan folyamatot amely megengedi az évtizedes kommunista népbutítás felszámolását. Ha tetszik valakinek, ha nem, ez bizony hazánkban történelmi esemény. Különösen ha figyelembe vesszük hogy evvel a történelemhamisítók alkonya is elkezdődött. Nézd, Trianon témája.

Ennek a társadalmi kényszernek következményeit ismerte fel a FIDESZ és avval Kövér is. Mi sem mutatja jobban a FIDESZ fejlődőképességét mint a politikai témák visszaszerzése a Jobbiktól. Hogy mit csinál a FIDESZ mindebből azt a jövő fogja megmutatni. De az biztos hogy egy politikai elemzőnek nem a tények kommentálása lenne a dolga, hanem a megmagyarázása. Mégpedig a saját nézőpontjából. Ki ezt nem veszi figyelembe az ne csodálkozzon ha előbb utóbb a történelemhamisítók szemétdombjára kerül.

stratez 2010.06.01. 07:09:29

Ha már kekeckedni akarunk, akkor mi ez a húsz év alatti fordulat a Fidesznél ahhoz az úthoz képest, amit a szocik jártak be 5 és fél év alatt? A 23 millió román beözönlésétől meg az eleszik a nyugdíjunkat a határon túliak aljas kampánytól a kettős állampolgárság megszavazásáig. Ezt tán érdemesebb lenne elemezni, mint azt hogy mit mondott Kövér 1991-ben...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.06.01. 07:10:53

Valahol elöl az a pelenkás mondat, na az nagyon ott van! Már csak azért is, mert ekkortájt a Liberális Internacionálé alelnökét Orbán Viktornak hívták! De erre sokan nem szeretnek emlékezni... Na ja, a kutya, meg a szalonna... Utána lehet olvasni!

Videofon 2010.06.01. 07:27:54

@László56:
A negyedszázalékos kamatcsökkentés elmaradása a társadalmi kényszer, nem Trianon újratematizálása.

Frick László Emlékzenekar 2010.06.01. 07:33:32

Legmókásabb azonban az, hogy minden régebbi szereplő végigtunkolta már a palettát oda-vissza kétszer (pl a maszop a visszaaszocializmusbakaródzó kádárnosztalgikusokra apellált 1994-ben, 2008-ban meg agymosókampányt rendeltek a témában...) csak éppen Dr Torgyán volt az, aki nem mártott máshová, mindig csak ugyanoda bobobobo-didididleyzett (-> ti. Bo Diddley is úgy beszél magáról harmadikszemélyben, mint Torgyán)
Sőt, ez semmi, már 1994-ben az akkori politikaitanácsadók is szivesen játszottak újságokból meg jegyzőkönyvekből (EKA) szelektív visszaidézőset. Sőt, ők is el tudták adni a melót -pl az ÉS-ben.

jjulie 2010.06.01. 07:38:08

@stratez:

igen, nagyon hiányzott a hang amely a fidesz abszulut értékét ismét az mszphez viszonyított relatív értékéből eredezteti

nagyon hiányzott

vagyis a loki bl-ben mért esélyét vajon mennyire befolyásolja az hogy milyen szar a fradi?

szép kis alakulat maradt itt a fideszdrukkerekből, nem tudnám elsőre eldönteni, hogy miattad , vagy a lenin miatt lehet büszkébb orbán viktor, íme ilyen szarból mekkora várat épített

Malachi 2010.06.01. 07:40:03

@László56: "Kövér és Torgyán 1991-es vitájának a kivetítése a mai politikai állapotokra, tipikus történelemelferdítő vállalkozás."

hozzáteszem, Török Gábor sem ezzel a céllal kereste elő a vitát.

egyébként azt kell mondanom, hogy Kövér válasza meglepően korrekt és szimpatikus. Torgyán az Torgyán, érte nem kár, de ha Kövér 20 éve tudott így és ilyet...sajnálom, hogy már mások a kommunikációs szempontok arrafelé.

lüke 2010.06.01. 08:29:24

cry baby:)
a fenti kommenteknek:)
elképesztö, egy tényként bekerült "parád-riposzt"
micsoda emóciókat vált ki:)
ezen még Joplin is sír:)/hatna
megj:
a hangnem jobb volt, mint ma
nem padavan Jedik szájkaratéztak:)

b p 2010.06.01. 08:39:00

Lehet, hogy kijön valami érdekes a cikkből. De oldalakon át Kövért és Torgyánt olvasni... úgy döntöttem ennél jobban is kezdődhet a napom :)).. Talán máskor egy 3 mondatra korlátozott idézet megfelelne

Ringlósztár 2010.06.01. 08:42:37

@Daniel W. Mcload:
Nekem is ez jutott eszembe. Nem hogy debattőrök, de még önálló véleményt megjelenítő képes/merő képviselők sincsnek a Vicces Házban. Vagy csak az első alkalomig maradhatnak :)

tuggya 2010.06.01. 08:44:39

Tényleg érdekes - és néha bosszantó látni, hogy az idő múlásával hogyan válik egy-egy ferdítés senki által nem vitatott ténnyé. (Vö.: legendaképződés, pl. ahogyan Petőfi a Nemzeti Múzeum lépcsőjén elszavalja a Nemzeti dalt.))

Itt is a Fidesz véleményváltozásának hitelességéről folyik a polémia. Mert már senki nem emlékszik rá, hogy a Fidesz - talán politikai szempontból bután - procedurális (eljárásrendi) okból vonult ki. Az ellen tiltakoztak így, hogy a házelnök minden előzetes egyeztetés nélkül, rajtaütésszerűen vezényelt vigyázzt.

Robinzon Kurzor 2010.06.01. 08:45:17

@Khayness: "Torgyán József valóban harmadik személyben beszél önmagáról?"

Valóban ... ezek szerint nem figyelted még fénykorában.

Számomra legemlékezetesebb -- önmaga fontosságára utaló -- kijelentése az volt, amikor f.sznak nevezte saját magát.

Így hangzott (kb.):

A kisgazda párt Torgyán József nélkül olyan, mint a vőlegény a szerszáma nélkül.

Robinzon Kurzor 2010.06.01. 08:49:14

@Boli: "Már csak azért is, mert ekkortájt a Liberális Internacionálé alelnökét Orbán Viktornak hívták! De erre sokan nem szeretnek emlékezni..."

A Fidesz számára kifejezetten presztizs kérdés volt akkoriban, hogy hamarabb legyenek a LI tagja, mint az SZDSZ.

A Fidesz és személyesen Orbán a posztban is említett Otto Lambsdorff gróf (ma talán úgy mondanánk: oligarcha) protezsáltja volt.

stratez 2010.06.01. 09:02:20

@jjulie: Mitől vagy frusztráltabb? Szembenézni a 2004. decemberi szocialistákkal, vagy a mostaniakkal? Azt hiszem, először ezt kellene tisztáznod a fideszezés helyett. Ami az utóbbit illeti egyébként, ott látni logikáját a történéseknek, de ezt az MSZP-t csak az különbözteti meg a 2004-estől, hogy akkor nem 59-en ültek a parlamentben...

andzsin 2010.06.01. 09:06:09

Azért az antiklerikális fideszből ("Térdre csuhások!") egy olyan párt lett, ami beemeli Istent az alkotmányba, ezt azért nem nevezném véleményváltozásnak. Ez azért valami más. oylan érzésem van mindig, amikor ezt a szép garnitúrát templomban látom, mint amikor az Ördög ügyvédjében Al Pacino belemártja ujját a szenteltvízbe és az el kezd fortyogni:)
Arról már nem is beszélve, hogy pont ők voltak azok, akik annyira ellenezték a koronás címert!

Idet 2010.06.01. 09:22:50

@jjulie: A fideszdrukker-alakulaton kívüli állomány pedig tömény rosszindulat, balsaja frusztrácija.

hoplita 2010.06.01. 09:50:28

@tuggya:
Aha...
Meg a "Térdre, imához" jellegű beszólások, a csuhásozás is procedurális megfontolásokból hangzottak el, ugye....???

Hagyjuk mán....mosdass mosdathatóbb dolgokat.
Nem csak ennyi volt akkoriban a rovásán a fideszkének...
Az igazságtételhez való hozzáállása, a reprivatizáció elleni hiszti....végigcsinálták a fijúk, amiért a soros-pénzeket felnyalták.
Igazából én nagyjából az ő korosztályukhoz tartozom....de mindig is egy világ választott el tőlük.
Akkor is, most is.
Nem is szeretek ezzel a 20 éves dolgokkal foglalkozni, őszintén, még jobban berágok, mint a mostani aljasságaikon.:((

hoplita 2010.06.01. 09:58:48

@andzsin:
Figyelj, nem véletlen ez, meg változás, megtérés, belátás....vagy nevezzük, aminek akarjuk.
A kis, készbe és lehetőségbe belepottyant-pottyantott majmok rájöttek arra, hogy azzal a politikai iránnyal ők sosem lépik át a 10% sem, soha többet.
És ők nagyok akartak lenne....pléhpofa fel, lökjük a szöges ellentétes dumákat, amíg van lószar, van veréb is.... és láss csodát...!!!
52% százaléknyi verebet hozott a nagy irányváltás.

Hová mentél tegnap lövöldözni és mivel rongáltad a golyófogókat..?:)

hoplita 2010.06.01. 10:01:09

@andzsin:

"....Hová mentél tegnap lövöldözni és mivel rongáltad a golyófogókat..?:)..."

EZ TÁRGYTALAN? NEM NEKED MENT....BOCSI, ELNÉZTEM.:))

Idet 2010.06.01. 10:03:33

@Robinzon Kurzor: Semmiképpen sem akarnám Torgyánt védeni, de az az 1. sz. 3. sz. szónoki fogás, igaz, elég elavult már, és így iszonyú komikusan hangzik a mai füleknek. Bár inkább tragikus...

sárkányfő 2010.06.01. 10:17:12

@jjulie: ne etesd....

@gauche caviar: nekem ez régi mániám, és a klasszikus fidesz-féle képmutatás egyik bizonyítékának tartom. 20 éve pózolnak a hős anitkomcsik szerepében, és 20 éve tesznek meg mindent azét, hogy ne kerüljenek nyilvánosságra a III/III.-as akták. Pedig már 4 évig kormányoztak is egyszer. Miért kell védeni a besúgókat?? Komolyan gyomorforgató.
Most itt a "kormányprogram", ami fideszmagyar szerint "iránytű", de ez az iránytű sem mutat még egy fél mondat erejéig sem arra, hogy nyilvánosságra akarnák hozni. Ha lenne szándék, 24 óra alatt megcsinálhatnák, elég lenne egy miniszteri utasítás...

Szerintem nem is csak önmagukat védik ezzel,de a kdnp-t is. Mint közismert, a volt szoc. blokkban az egyik legfertőzöttebb terület ilyen szempontból az egyházak voltak, az egyházi hierarchiában gyakorlatilag egy szint felett nem lehetett senki anélkül hogy ne jelentsen, a teljes vezetés be volt szervezve spiclinek. szóval a kdnp ebben a falazásban még inkább motivált.

Diocles 2010.06.01. 10:17:19

@hoplita:

a fenét, a Fidesz kvázi baloldali pártként is volt már 40% körül 92-ben, az "irányváltás" éppen azt jelentette, h kinyírja őket a balsajtó.

Kövér már ezerszer elmagyarázta az "irányváltást", amit a nagy többség el is fogadott.
lehetne most interjúkat keresni, de nem töltöm ezzel az időt.
a lényege: mivel Kövér és Orbán az MSZP-ellenességet tekintette elsődlegesnek (ellentétben az SZDSZ-szel, amely a jobboldal-ellenességet), így a Fidesz a nagy MSZP-ellenes gyűjtőpárt modelljét valósította meg, az SZDSZ pedig a pesti belvárosi párt szerepét.

nem akarom megint bántani Török Gábort, de érthető, h ő ezt liberálisként "árulásként", hitelesség-deficitként élte, éli meg.

Ellenben nekünk, fideszeseknek (vagy idővel a Fidesz mellé állóknak) ez természetes folyamat volt (engem máig nem lehetne hat ökörrel sem elvontatni a templomba), vagy azzá vált idővel, akinek volt esze, az ugyanis fokozatosan belátta az MSZP-vel szembeni oldalon, h az MSZP legyőzéséhez integrálni kell a jobboldal különféle irányzatait. A hívőket is, a nacionalistákat is. És összeegyeztetni az érdekeket, értékeket.
Mert csak együtt lehet erős a jobboldal.

Párizs megér egy misét, mondta már a francia király is.

sárkányfő 2010.06.01. 10:19:40

Na de nem csak a besúgók hatékony érdekvédelmét látja el közösen a fidesz-mszp :)

Hányszor mondtam már nektek, hogy a magyar politika olyan, mint egy fordított vízilabda-meccs: a felszín felett ütik egymás ahol érik a közönség kedvéért, a víz alatt meg homoerotikusan összefonódnak.

Íme egy mai cikk, ami elsősorban orvostechnológiai ipari kémkedésről szól, de persze a milliárdok szagára odagyűlt az éji vad, jobbról és balról is, kéz a kézben:

"Kékessy-Nyíri kooperáció

Az 1996-ban alapított Diachem legnagyobb tulajdonosa az orosz tranzakció idején a Szárnyék Kft., Kékessy Dezső egykori párizsi magyar nagykövet családi vállalkozása volt, és érdekelt benne egy másik Kékessy-cég is, az amúgy a reagenspiacon is nyomuló, fideszes önkormányzati megrendelésekkel 5 milliárd forintos forgalmat produkáló Diagnosticum Zrt. Kékessy lánya, Kékessy Katinka a rendőrségi vizsgálat idején szállt ki a cégvezetésből. Kékessy közismert bizalmasa Orbán Viktor miniszterelnöknek, és korábban Tokajban üzlettársa volt Orbán feleségének is. A Diachembe 2008 februárjában szállt be partnerként a luxemburgi N.V. Investment SA, amely Nyíri Viktor, illetve az ő érdekeltségében álló budapesti N.V. Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában áll. Nyíri a Medgyessy-kormány idején két évig tagja volt az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. felügyelőbizottságának. A GenoID-ban az ügylet idején Nyíri testvére volt irányító pozícióban, a tulajdonosi irányítás pedig Nyíri Viktor egy másik offshore cége, a nikóziai NYV Limited kezében volt. A szoros együttműködés jegyében 2009 őszén a cég kisebbségi tulajdonosa lett a már említett Diagnosticum is."

index.hu/belfold/2010/05/31/ugyanazoknak_az_orosznak_vittek_a_milliardokat_ero_dokumentaciot/

Idet 2010.06.01. 10:26:45

Ehhez a Kövér-Torgyán-Trianon dologhoz egyet mondanék. Az illető vita óta 20 év telt el. Az egyik fél eltűnt a politikából, ismerni véljük azt a hátteret is, ami a bajkeverő státuszt számára kijelölte.
A másik fél fiatal ember volt, kezdő politikus, aki körülbelül Vona Gábor-szinten keltett rémületet az akkori hivatásos rémüldözőkben és a Kádári "egy ide, egy oda, csak ne ugráljatok" nyugodt posványához szokottakban.
Ez alatt a húsz év alatt gyökeresen megváltozott a világ, visszavonhatatlanul. Hogy jó avagy rossz irányba, ki ki döntse el magában.
Belpolitikai helyzet, külpolitikai helyzet, a gazdaságban éppúgy, össze sem hasonlítható az akkori viszonyokkal. Ma, most számon kérni akkori parlamenti kijelentéseket... hát, ez eléggé történelmietlen és nagyon hasztalan dolog, mert nem bizonyíték vagy igazolás semmire. A politika a jelennel foglalkozik az adott körülmények között (legalábbis én úgy tudom); egy múlt heti kijelentést okkal és joggal szembesíthetünk egy e hetivel, de egy 20 évvel ezelőttit? Ráadásul a Fidesz elvi álláspontja a Trianon-kérdésben mit sem változott. Más dolog a reálpolitika, és megint más az elvi kérdés.
Biztosan tévedek, mint oly sokszor, de én így látom a dolgot.

Idet 2010.06.01. 10:33:07

@ó jaj: Csak egyet kérdenék. Ha most előszednénk az összes nyavalyás besúgó és egyéb aktát, beterítenénk velük a Kossuth teret és átbogarásznánk az egészet, szerinted ezek ugyanazon, változatlan akták lennének, mint amik 1989 előtt egszisztáltak? Vagy 2002 előtt?

Ordnassac 2010.06.01. 10:35:17

@Frick László Emlékzenekar: az FKGP szalámizása 2001-ben ért tetőpontjára, hiszen Torgyán helyzete a pártban akkor kezdett el romlani. A KE-választás 2000-ben volt. A Fidesz akkor még kényszerből is megválasztotta volna TJ-t (persze a háttérben ott is ment a védekezés ellene), azonban az akkori MDF kerek perec kijelentette, hogy nyet. Ez azért segített a Fidesznek.

Amúgy ismerem a régi MDF-et is, nem ma kezdtem el politikával foglalkozni. Láttam még Lezsák Sándort MDF-es képviselőként felszólalni. ;-)

Evehid 2010.06.01. 10:37:18

Kedves Gábor! A magam részéről köszönöm, hogy nem kis idő- és energia ráfordításával olyan anyagokat is előkaparsz nekünk, ami még a blogodat látogató, messze az átlagnál érdeklődőbb közönségnek sem feltétlen fér bele az életébe.
Azt hiszem, ezt gyakran hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. Ez egy tájékoztatási munka, és nem kicsi.

Egyetértek azokkal, akik szerint egy rendkívül magas színvonalú vitakultúra egy epizódját olvashattuk. Kiválóan mutatja, hogy hova süllyedt a nyelvi- és szónoki környezet 20 év alatt. Nagyjából az ásóbékát is farfekvésből nézi. :(

Közben rockot hallgatok, roppant tanulságos:
"Jól szedd össze magad,
Meg kell szoknod a viszonyokat,
Dobozi utca, Teleki tér,
Az ember néha leragad a Keletinél" (Omega XI. Ajánlott útvonal (1982))

Biztos, hogy az az "ajánlott útvonal", amerre beszédstílus és morális állapot tekintetében Mo. - meg az egész világ - halad?!

Többeknek: nézzétek, lehet, h. OV meg Kövér nem volt megingathatatlan két évtizeden át a politikai oldalakhoz való kötődésében, de biztosan nem "lájkolták" a Lib. Internacionálét, és nem wtf-ozták a CDU-t. Stílus!

Számomra az egész idézett szövegből Kövérnek a nyugati hozzáállást megvilágító mondatai a leginkább érdekesek. Tökéletesen mutatják, h. az unió nem politikai és nem társadalmi közösség, hanem gazdasági, aki tehát egy kizárólagos atlanti integrációtól várja a mi dolgaink rendbejövetelét, ugyanúgy csalódni fog, mint '56-ban. A különbség annyi lesz, h. ezért nem fognak 18 éves fiúkat kivégezni... :(

Ordnassac 2010.06.01. 10:37:41

@Diocles: "nem akarom megint bántani Török Gábort, de érthető, h ő ezt liberálisként "árulásként", hitelesség-deficitként élte, éli meg."

Nekem sem tisztem megvédeni, ezért saját szempontomból kérdezem: ezt te meg hol a fenében olvasod a posztban?

Idézek: "Most azonban nem ez az eset és nem is a hitelességi kérdés érdekelt, annál is inkább, mert ennyi év alatt az akkor még fiatal emberek véleményének változása számomra elfogadható fordulat."

Egy ember számára (nem csak TG-re gondolok itt) mióta elfogadható fordulat egy általad megfogalmazható árulás?

Diocles 2010.06.01. 10:40:18

@Ordnassac:
ez legenda.
valójában a Fidesz-frakciójából is számosan közölték Józsi bácsival, h egyáltalán nem biztos, h hozzá húzzák majd az X-et.
a Fidesz és az FKgP önmagában meg tudta volna szavazni Torgyánt, épp az volt a gond, h Torgyán nem akarta vállalni a hatalmas pofáraesést, h mégse.
(mert ha Orbán meg is egyezett volna vele, a Fidesz-frakcióból számosan akkor sem szavazták volna meg, és ezt Torgyán is tudta.)

Ordnassac 2010.06.01. 10:44:59

@Idet: "Ráadásul a Fidesz elvi álláspontja a Trianon-kérdésben mit sem változott."

Abban azért egyetértünk, hogy az első ciklusban a Fidesz nem szavazta volna meg az emléknapot, ugye? Még a mostani szöveggel sem.

Amúgy ugyanazon az állásponton vagyok, mint többen itt, hogy létezhet véleményváltás és politikai színváltásnak a lehetősége és jogossága. A Fideszből is elmentek azok, akik 1994-ben nem támogatták az irányváltást. Az SZDSZ-ből is.

Idet 2010.06.01. 10:47:21

@Diocles: OFF
Hát igen. Ha valaki nem hisz, nagy képmutatás templomba járni, bár a hagyományok, szokások, gyerekkori berögződések is szerepet játszhatnak benne. Viszont, létezik megtérés is.
Érdekes dolog ez, hogy az evolúciós fejlődés hívei mennyire elutasítják, hogy egy ember megváltozhat. Például Nagy Imre annak idején, vagy vegyük Szent Pált, esetleg a talán kevésbé ismert Charles de la Foucauld-t. Avagy Arthur Koestlert, aki pedig lelkes kommunista volt.
OFF

Terniak 2010.06.01. 10:49:03

"Ezért inkább érveket és nyomokat kerestem, amelyek magyarázzák, hogy miért csak most jutott el egy ilyen törvény elfogadásáig a parlament."

Azt nem tudom, hogy miért csak most jutott el idáig a parlament, és hogy ebben milyen szerepe volt a Jobbik leszerelésének. Mindössze egy formai megjegyzés, ami bizonyos szempontból tartalmi is: ezt a törvényt nem törvényként kellett volna elfogadni.

Idet 2010.06.01. 10:50:21

@Ordnassac: Igen, abban egyetértünk. Reálpolitika... és igen, elmentek a kriptoszadeszesnek nevezhető elemek.

Diocles 2010.06.01. 10:52:42

@Ordnassac:
igazad van, felületetesen olvastam, ÖNMAGÁBAN a szövegből ugyanis ezt valóban nem lehet kiolvasni. Bocsánat.

(de nem akarok ebbe az utcába belemenni, ugyanis Török joggal mondta már a múltkor, h unja, h a motivációit találgatjuk.)

Szerintem nem az az érdekes kérdés, h mit mondott Kövér húsz éve és most (gondold el például, egyetemistaként még lehet, h egy drogos hihilista állat valaki, húsz év múlva pedig példás családapa. és ez csak egy eléggé mindennapi példa.), hanem az, h miként változott meg az ország.
Ezen az alapon lehetne Lendvai cenzorkodásából is oldalakat idézni, még ütősebb volna.

Ordnassac 2010.06.01. 10:53:30

@Diocles: igen, erre írtam, hogy az MDF neme pont jól jött ezeknek a fideszeseknek. Három félreszavazó fideszes akkor lazán összejött volna.

Taiki 2010.06.01. 10:53:55

Kövér Lászlónak üzenem:

"Azt írom + most 1 smsbe
hogy beléd vagyok kedvesem esve
vágyak dobálnak partra kivetnek
billentyűzárát oldd ki szivednek."

Varró Dániel, és van ott még, ahonnan ez jött... :D

mréveiller 2010.06.01. 10:55:01

kár hogy nincs már FKgP! azok voltak a szép idők

BISMARCK 2010.06.01. 10:58:02

@Idet:

Pl. a csuhásozásért nyilvánosan soha nem kértek bocsánatot tőlünk katolikusoktól. A kivonulást meg elkezdték magyarázni, hogy az miért volt, de bocsánatot azért sem kértek. Ez számomra olyan, mint amikor a haverom aki nem ment el szavazni december 5-én elkezdte magyarázni, hogy "azért nem mert ez Orbán műve volt ill. az egész csak azért volt, hogy a Patrubányit újra válasszák"

sárkányfő 2010.06.01. 11:01:29

@Idet: valószínűleg nem, nyilván megrostálta az összes eddigi kormány a saját íze szerint. és? mit számít ez? talán hagyjuk abba a bűnüldözést is, mivel nem 100%-os hatékonyságú?

egyébként nem rostálható csak papírok és akták vannak. a szakmailag profi kommunista titkosszolgálat és belső elhárítás akkurátusan lementette 12 mágnesszalagra az összes ügynök és besúgó, meg tartótiszt aktáját. ezeken rajta van minden hiánytalanul. ezeket a szalagokat pár hónapja civil szakértők felügyelete mellett - hosszas technikai rákészülés után, mert elavult cucc volt - sikeresen lementették modern adathordozókra. a fájlok mérete alapján több tízezer oldalnyi cucc van.

Ez a mi múltunk. Ez a mi történelmünk. Ez szüleink és nagyszüleink sorsa. Senkinek sincs joga ezt elvenni tőlünk, senkinek sincs joga ezt visszatartani, és pláne senkinek sincs joga a spiclik jogait az áldozatok jogai elé helyezni. (egy okkal több, hogy utáljam a fidesz-mszp-t...)

Evehid 2010.06.01. 11:02:22

@Diocles: Amit írsz, szvsz a mi pol. életünknek egy nagyon érdekes vonására is felhívja a figyelmet: Torgyánt egy tipikus, személyi alapon működő politikus prototípusának tekintem (persze, egy prototípus problémáival, meg hibás alkatrészeivel ;)).
Kövért ez a szövege pedig egy meglehetős rendszerszemléletű, inkább halmazokban, mint konkrét személyekben gondolkodó típusnak mutatja.
A világ azóta a halmazoktól még inkább a hálós, vagy hálózatos működés irányába ment el.

A kérdés az, hogy az életkoruk előrehaladtával tv.szerű-e politikusainknál leszokni a rendszerszemléletről, és személyi alapúvá "satnyulni"? Vagy nem? OV-nál ez végbement. Kövérnél szerintetek?

Jelenleg az LMP ilyen rendszerjellegű pártként határozza meg magát, Schiffer karizmanélkülisége ebbe tökéletesen beleillik.

Sőt, továbbmegyek. Bár Vona Gábor egy karakteres fellépésű fiatalember, nagyon határozott saját arccal, azonban a pártvezetési stílusa egyáltalán nem autoriter. Figyelmesen és türelmesen(!) hallgat meg másokat, és hálózatos, civil szervezetekre jellemző építkezéssel működteti a pártját sok téren. (Nem állítom, h. minden kérdésben.) Be fog-e következni ez a fent részemről feltételezett személyiségváltozás kettejük közül bármelyiküknél, és ha igen, mikor? Kötelező eleme-e ez a rendszernek másutt is, vagy csak nálunk?

sárkányfő 2010.06.01. 11:02:40

@ó jaj: "egyébként nem rostálható csak papírok és akták vannak." = nem csak papírok és rostálható akták vannak.

Terniak 2010.06.01. 11:04:20

@ó jaj: egy miniszteri utasítás azért ehhez kevés. A jelenlegi helyzetben alkotmánymódosítás kell hozzá, ha szélesíteni akarják a nyilvánosságra hozható akták és adatok körét. Egyébként 10 évvel ezelőtt még egyet értettem volna a teljes körű nyilvánossággal. Most már elkésettnek érzem, és valóban, ebben mindegyik párt bűnös.

sárkányfő 2010.06.01. 11:04:40

@ó jaj: még valami. a németek már régen nyilvánosságra hozták. a szlovákok is, fenn az egész a neten. de még a románok is előttünk járnak. ahogy ezt mit titkoljuk, az bizony már nemzeti szégyen.

Ordnassac 2010.06.01. 11:05:37

@Wlassich: gyanítom az emléknap miatt lett törvény. Bár kétségtelenül elég lett volna OGY határozatban.

sárkányfő 2010.06.01. 11:06:34

@Wlassich: az alkotmány melyik pontja jelent akadályt?
(bár mint látjuk, ha van politikai szándék, a fidesz 2 perc alatt módosítja az alkotmányt a 2/3-ával.)

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.01. 11:10:41

A 20 éves és a mostani szövegek tényleg jók így együtt, de úgy látszik a fideszt a "180 fokos" fordulat toposza nélkül csak én látom bennük: 1. Kövér akkori ellenzékiként nem a trianonraemlékezést gyalázza, hanem Torgyánt, 2. a korabeli európai realitásokra hívja fel provinciálisan tirádás vitapartnere figyelmét, 3. Kövér előterjesztése most mintha az 56-os varázslatot akarná ebben az ügyben elérni: a következő szoci miniszterelnök (lesz ilyen?) Bethlen (/Károlyi) szobrát átölelve, tegeződve beszélhessen "Trianonról", mint amit nagyon elkúrtunk.

Terniak 2010.06.01. 11:11:10

@ó jaj:

59. § (1) A Magyar Köztársaságban mindenkit megillet a jóhírnévhez, a magánlakás sérthetetlenségéhez, valamint a magántitok és a személyes adatok védelméhez való jog.
61. § (1) A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, továbbá arra, hogy a közérdekű adatokat megismerje, illetőleg terjessze.

Ennek a két szakasznak az egymásra vonatkoztatott érvelése miatt. Egyik sem olthatja ki a másikat.

panelburzsuj 2010.06.01. 11:14:15

@Taiki:

Ami az SMS-t megelőzi Kövérnél:

"Ha visszagondolok boldogult úrfi koromra, bocsánatot kérek megint a személyes megszólalásért, kifejezetten rühelltem a formaságokat, a formalitásokat; már megházasodtam, mire megtanultam önállóan nyakkendőt kötni, de az ember azért fejlődik, miközben öregszik, és rájön, hogy ezek a formalitások tartják egyben a világot. Ezek nélkül a formalitások nélkül a világunk olyan szétesett, zavaros és kaotikus lesz, mint amilyennek éppen most mutatkozik."

Figyelemre méltó - talán nem is tudja Kövér, hogy mennyire az - elpöttyentett gondolat a Fidesz egyik vezéralakjától. (>>Öregszünk, a számunkra ismerős helyzetek megfogyatkoznak, az előttünk kedves értékek megkopnak, egyre kevesebbet értünk a világból, kicsúszik a lábunk alól a talaj: Itt az idő, hogy befékezzük az időt! ... <<)

Kapuzárási pánik, mint egy ország sorsának alakítója. Szomorú, lehangoló, elkeserítő, ha ez a felfokozott rend-mizéria alapvetően abból fakad, hogy egy hajdan fürgeeszű, nyitott és bátran vállalkozó politikai garnitúra már képtelennek érzi magát a lépéstartásra, és ha már ő nem tud/mer mozogni, hát a Fölsd se mozogjon.

Mondom én, Kövérnél egy évvel öregebben ...

Terniak 2010.06.01. 11:15:15

@Wlassich: 2005-ben volt erre egy kísérlet, nem szavazták meg. Ez került volna az Alkotmányba:

A Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949 . évi XX. törvény a következő új
61/A. §-sal egészül ki :
„61/A. § (1) A közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez való jog kiterjed
különösen a múlt megismeréséhez szükséges adatokra .
(2) Az 1990 . február 15-e előtt az állambiztonsági szolgálatokkal együttműködő,
valamint e szervek alkalmazásában álló személyek törvényben meghatározott
személyes adatai nyilvánosak ."

Terniak 2010.06.01. 11:17:27

@Ordnassac: elég és helyesebb lett volna. Tegnap Schiffer is nyilatkozott a témában, az egyik érve az igen szavazat mellett az volt, hogy ez nem egy Ptk., a törvény alapvető céljával egyet értett, így annyira a "szófüzérek" nem zavarták :-)).

Idet 2010.06.01. 11:17:53

@ó jaj: Ha ez így van, amint írod (elmentés), az nagyon jó! Dehogy kellene a bűnüldözést abbahagyni! Én csak arra akartam célozni, hogy igen nehéz lenne az ocsút (a valóban felelőseket) és a "tiszta" (akik kényszer hatása alatt váltak besúgókká) búzát különválasztani, és így büntetünk olyanokat is, akik tulképpen áldozatnak tekinthetők.
Abban teljesen igazad van, hogy meg kellene ismernünk ezt az anyagot, és a nagy dongóknak, akik különben mindig átszakítják a hálót, bünhődniük kellene.
Én inkább a maszopot és összes elődpártját utálnám a helyedben, mert a szüleim-nagyszüleim is mesélhetnének egyet-mást, magam pedig a megfigyeltek csoportjába tartoztam, Kanadába disszidált barátom miatt. Levélfelbontás, lehallgatás, követés, útlevélmegtagadás...

Evehid 2010.06.01. 11:22:25

@BISMARCK: érteni vélem a szempontjaidat. Ahol a vallás, mint az ember egyik legbelsőbb ügye képbe kerül, nehéz higgadtnak és tárgyilagosnak maradni, mert ez lényegileg ellentétes sokszor a tanításokkal és a hit motivációival.

Csakhogy nem kizárólag a katolikusokat érte az elmúlt 20 évben sérelem. A sokat emlegetett "térdre, csuhások" semmivel sem sértőbb, mint a táltoshitűeket vagy a wiccánusokat idióta szektásoknak minősíteni, vagy az unitáriusokról rendre teljesen megfeledkezni (szép példájaként a határokon átívelő nemzeti öszefogásnak:-/).

Idet 2010.06.01. 11:24:54

@eötvös_csöpi: Ahogy mondod. A politikai realitásokra, és nem csak Torgyánét, mindenkiét. Amúgy mindig a politikai pragmatizmus hiányát szokás számonkérni, ha megjelenik, akkor pedig köpönyegforgatást és elvtelenséget emlegetnek.

Frick László Emlékzenekar 2010.06.01. 11:31:12

@Ordnassac: A szalámizás, az nagyon nagy -vagy buta vagy rosszindulatú[nemvééletlen]- tévedés volt. A fidesznek tehetsége (a szó nagyonrégi és mai értelmében) sem volt ahhoz. Egyszerűen azért bomlott szét, mert Torgyánnak sem volt pénze a bukott (vagy buklásra ítélt) embereit benntartani. Az MSZP, mint a leggazdagabb párt, a bukott embereit is fizette és benttartotta, így azok nem gründoltak odaki pártot. (Nagy Sándor esete, akit GYula bá belsőemigrációra ítélt) Namost ezt az akkori véleményformálók nem igaz, hogy nem ismerték föl. Hanem a "szalámizás" az Orbán= Rákosi (stb) párhuzamba tartozott. Torgyán nem jött ki Cseh Sándorral, Cseh-től elvette a pártautót, pártirodát meg párt-titkárnőt, erre Cseh gründolt egy másik FKGP-t és mégis lett nő, kocsi, iroda... ennyi volt, így ment ez.

panelburzsuj 2010.06.01. 11:31:51

@BISMARCK:

És ehhez a névhez és képhez hogy passzol a "mi katolikusok"?

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.01. 11:32:15

@Idet: Persze, ha valódi politikai kezdeményezés, akkor fontosabb a jövője, mint a mostani rapid válaszok. A fidesz egy hasonló nagyívű, ám utóbb sikertelennek bizonyult törekvése volt a századvéges időkben a népi-urbánus szembenállás átlépése. Ha ez most nem ideológiai hablaty, akkor ahhoz hasonló a rizikó, egy teljesen más a politikai mezőnyben (ami kedvezhet is).

Idet 2010.06.01. 11:33:55

@BISMARCK: Igen, ebben egyetértek veled. Ha valaki sérteget, kövesse meg a sértettet. Nem tudom, bekövetkezik-e egyszer, örülnék neki, ha igen, bár én nem vagyok katolikus. Többek között olyan intézményt támadtak a "csuhás" kitétellel, talán nem tudatosan (a szerzetesrendekre gondolok), amelyek egész Európa arculatát változtatták meg kedvezően, és személy szerint is közel állnak hozzám, ezért ezt akkor is nagyon rossz néven vettem. Ma már inkább látom az okokat, de a bocsánatkérésnek akkor is helye volna.

6.Lenin 2010.06.01. 11:42:05

@panelburzsuj:

"....de az ember azért fejlődik, miközben öregszik, és rájön, hogy ezek a formalitások tartják egyben a világot. Ezek nélkül a formalitások nélkül a világunk olyan szétesett, zavaros és kaotikus lesz, mint amilyennek éppen most mutatkozik."

Már bocsánat,ebből az idézetből,hogyan jutottál arra a következtetésre,amit 2. 3. bekezdésben írsz?

"...ha már ő nem tud/mer mozogni, hát a Fölsd se mozogjon."

Egy ilyen rövid szövegből eljutni,éppen az ellenkezőjéig után, nem csodálkozom,hogy hosszabb szövegből(poszt),főleg,ha el sem olvassák sokan,még ennél is vadabb következtetéseket vonnak le.

Roppant érdekes.Vagy talán nem is olyan érdekes ez ma már.

CSENDES 2010.06.01. 11:42:35

@Wlassich: Nem tekinthető magántitoknak, személyes adatnak, ha valaki bizonyítottan ügynök volt. Ott elveszítette a személyes adatai védelméhez való jogot. Viszont éppen a közérdekű adat megismeréséhez való jog az, ami ebben az esetben fennáll, különösen "nagybecsű közszereplők" esetében.
Bocs, hogy hozzászóltam.

Ordnassac 2010.06.01. 11:43:28

@Frick László Emlékzenekar: "divide et impera", gyanítom ismered e latin mondást. A Fidesz ezt gyönyörűen végigjátszotta, mert volt hol éket vernie (FKGP esetén: Torgyán vs. Turi-Kovács, Szentgyörgyvölgyi stb.). Egy meggyengült/bukott pártvezér (hiszen miniszteri ténykedése nem nevezhető sikertörténetnek) ellen erősítette a pártellenzéket, biztosította politikai pozíciójukat (ezzel biztosítva a kormányzóképességet). Ennek végeredménye az lett, hogy az FKGP mint párt kvázi megszűnt és a Fidesz által erősített pártellenzék tagjai azóta fideszes politikusokként tevékenykednek. Ez szerintem szalámizás.

Ami Cseh Sándort illeti. Nem lett volna semmi jelentősége neki, ha a MIÉP nem viszi be a hátán 1998-ban.

Idet 2010.06.01. 11:44:18

@eötvös_csöpi: Pedig túl kellene lépni rajta, mert nagyon sokat árt. Arról nem is beszélve, hogy az eredeti ellentét okafogyottá vált, mert a korabeli "nép", azaz parasztság az akkori értelemben megszűnt létezni. A népi-urbánus vita jócskán tartalmazott ideológiai elemeket is.
Vidék-nagyváros (ami alatt leginkább Budapest értendő, úgy gondolom) ellentét létezik, és tényleg nem lesz egyszerű áthidalni, a politikai veszélyekről, amit mondtál, nem is beszélve.

Terniak 2010.06.01. 11:47:53

@CSENDES: a közszereplői kör kivétel, ott eddig is volt mozgástér a jelenlegi alkotmányos keretek között.

Itt az adatok teljes körű nyilvánosságáról van szó, vagyis arról, hogy a szomszédod, a sarki fűszeres, a munkahelyi kollégád ilyen jellegű személyes adatai nyilvánosságra hozhatók-e és milyen körben. Ez az a személyi kör (vagyis a nagyobb szelet), ahol ezek az adatok nem közérdekű adatok.

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.01. 11:48:50

@panelburzsuj: a trianon-témában én megmaradnék a nyakkendős vitánál, bármennyire öreguras is, és nem játszanám a fésületlent. Persze csak ha muszáj választani. Mert lehet nyakkendő nélkül is rendezett az ember gondolata.

Idet 2010.06.01. 11:50:18

@Ordnassac: Azt hiszem, ez a "divide et impera"-dolog a legális hatalomtechnikákhoz tartozik. Ha meg lehet osztani valakiket, az az ő hibájuk is.

A szalámizásban mint felismert módszerben teljesen igazad van, csak sokak számára nagyon rosszízű emlékeket idéz a dolog.

panelburzsuj 2010.06.01. 11:51:53

@6.Lenin:

"Ezek nélkül a formalitások nélkül a világunk olyan szétesett, zavaros és kaotikus lesz, mint amilyennek éppen most mutatkozik."

Te képtelen túlzásnak tartod ebbe a mondatba azt belemagyarázni, hogy Kövér számára a világ szétesett, zavaros és kaotikus képet mutat?

(Egyékként meg ez a "rövid szöveg" nem magatól ugrott ám elő, ahhoz bizony végig kellett túrni Kövér úr bevezetőjét, hogy az ember rábukkanhasson ... )

sárkányfő 2010.06.01. 11:54:29

@Wlassich:
sokszor kerül ellentétbe két jog egymással, ilyenkor az erősebb jogot kell érvényesíteni (persze úgy, hogy közben a lehető legkevésbé sérüljön a másik jog). az nem lehet, hogy a spiclik személyiségi jogai érvényesüljenek a sok tízezer megfigyelt ember jogaival szemben.
illetve persze most ez a gyakorlat, politikai okokból, és épp ettől van hányingerem :(

Idet 2010.06.01. 11:56:00

@Evehid: Én azért nem hoznám közös nevezőre a szektákat (ld. Hitgyüli és Scientológia-egyház) a történelmi egyházakkal, de sértegetni, minősítgetni valóban nem kell, ebben igazad van.

hoplita 2010.06.01. 11:56:41

@Diocles:
92-ben cimbora....hű, de más tintával írtak akkoriban.
Mondom, az az irányvonal jó lenne most 10-re.
A fideszes fijúk összeütöttek egy a keresletnek IS megfelelő alakulatot, szépen megcifrázva, meglegendáriumozva.....
Előttem - és tudom, hogy sokan vagyunk - neki halála napjáig hitelességi problémákkal kell szembenéznie......
Akinek múltja van, az mind így jár, egyszerű ez, mint a pofon.
Egy példa...
Én emlékszem egy glattfelder nevű kis takonyfejű megszólalására a (nem)igen tisztelt házban....úgy 91-ből.
Még mindig fityiszes.......és él a semmiből a büdös köcsögje.:))

radala 2010.06.01. 11:58:02

@kékestető: Csak annyit szeretnék hozzáfűzni a dologhoz, hogy szerintem 91-ben én is azt gondoltam, hogy kár bolygatni Trianont, most meg azt gondolom, hogy 91-ben rosszul gondoltam. Ez annak ellenére van így, hogy 91-ben még nem szimpatizáltam különösebben a Fidesszel. Iszonyat sokat változott a világ az elmúlt 20 évben, hogy mást ne mondjak nem volt még Szlovákia, nem volt Szerbia, Szlovénia, Horvátország. nem voltunk tagjai a NATO-nak, EU-nak voltak még határok stb. Ki gondolta akkor, hogy lesz majd nyelvtörvény, hogy a szlovákok 10 perc alatt visszavágnak...
Ki hitte akkor, hogy a Nyugat nem a kánaán, hogy nem egy 100 %-ban pozitív valami. 91-ben szerintem a többség látni vélte, hogy honnan hova akarunk eljutni, azt is elhittük, hogy ehhez "jól kell viselkedni". Tök más volt minden.
Akkor még baromi sokan azt hittük, hogy a törésvonal a népi/urbánus vonalon van. Kövér nyilván teljesen érthető okokból azt hitte, hogy az ö barátait, Pető Ivánnak, Kiss Jánosnak hívják.
Az biztos, hogy tegnap hallottam Lázárt a rádióban a parlamentből, hát nem volt egy Torgyán. Torgyánra sok-sok rosszat lehet mondani, de tény, hogy nagyon jól beszélt. Tulajdonképpen üde színfoltja volt a magyar politikai életnek.

Eszembe jutott egy érdekes dolog, arról hogy milyen igazságtalan is tud lenni a világ.
Vannak a "hiteles" közgazdászok, akik mondanak valami mainstream-et. Kiderül, hogy nem is volt igazuk és a hülye álmodozó nem hitelesek jobban látták a helyzetet. Amikor kiderül ez, akkor az ember azt hinné, hogy helyet cserélnek a hitelesek a nem hitelesekkel. De nem ez történik, csak a hitelesek elkezdik mondani (persze finomabban) a hiteltelenek 5-10 éves dumáit és hitelesek maradnak. A hülyék meg maradnak hülyék, csak páran megemlítik, hogy azért talán régen véletlenül ráhibáztak erre-arra.
Most sem hiszem, hogy bárki azt gondolná, hogy lám csak igaza volt Torgyánnak. Igazából ez egy kicsit szomorú.

6.Lenin 2010.06.01. 11:59:30

@Idet:

Vannak olyan szívesen használt fogalmak a mai politikában,amiket általában arra használnak,utólag belemagyarázva egy eseményekbe, hogy a tehetetlenségüket rákenjék a másik félre.

Utólag mindent könnyű (bele)magyarázni annak,aki csak később látja meg,amit mások hamarább észre vesznek és,mint írod jogosan kihasználnak a politikában.

Ilyen ez a szalámizás is.

Idet 2010.06.01. 11:59:32

@ó jaj: Még nem tudhatod, ez érvényesül-e. Két, azaz másfél napja létezik az új kormány, mármint hivatalosan, tehát van intézkedési joga. A szombat-vasárnapot nem számítottam be...

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.01. 12:05:41

@radala: talán azért nem ünnepelték sokan, mert nem volt jó (ígéretes, előrevivő...) politika, amit Torgyán vitt, még ha érzelmileg eltalált is sokakat akkor és most, többek között ebben a felszólalásában is. Szerintem az elmúlt idő ezt mutatja, nem azt, hogy a jó öreg Torgyán már akkor megmondta...

6.Lenin 2010.06.01. 12:06:05

@radala:

És milyen jól látta Kövér.Németországot kivéve, a Nyugatnak mennyire nem akaródzik ezzel foglalkozni ,a saját megoldatlan problémái miatt.Mennyire nem ismerik ennek a régiónak a problémáit,még ma sem.

hoplita 2010.06.01. 12:06:31

@Diocles:
Amúgy meg, hogy a bánatos faszba tudnál te engem integrálni - akit hatökörrel sem lehet bevonszolni a templomba - aki sokadiziglen kálvinista...???
És első gyermekeim sem egy Iványi baszkurálná, Ráhel névre keresztelve...?
Gondolom, ha most lenne gyereke Orbánnak, akkor nem a Ráhel, Sára egyebet izélné....mert ez is már nálam egy hitelességi probléma.
Igen, egy név adása.....
Szavak és tények.......nem állnak össze, kedves orbánistám.:)))

sárkányfő 2010.06.01. 12:07:03

@Idet: az elmúlt 20 évben milyen jelei voltak, hogy fidesz lépni akarna ebben az ügyben? én nem láttam ilyet. 98-02 között sem... de bárcsak most megtennék.

amúgy ha nagyon akarták volna, "véletlenül" is megtehették volna. valaki nyilvánosságra hozza, aztán jön a balhé, hogy volt-e hozzá joga, aztán visszavonják, de akkor már késő. vagy valami ilyesmi.

panelburzsuj 2010.06.01. 12:10:37

@eötvös_csöpi:

A "Trianon-vitában" az az egyik érdekes momentum, hogy olyan nagyon gyökeresen azért nem is különbözik ám a húsz év előtti, meg a mai Kövér-álláspont. A sallang (a "formalitás"), az nagyon más, de a lényeg tökugyanaz: az irredenta teljes elutasítása, a határrevízió egyoldalú és erőszakos felvetésének elutasítása, a "határok feletti nemzetegyesítés" európai támogatottsághoz (de minimum elfogadottsághoz) kötése, az "utódállamok" jogainak, sőt érzékenységeinek elismerése.

Azaz: a Fidesz biztosítja a környező államokat, hogy vadászterületét nem kívánja rájuk kiterjeszteni, és ennek a biztosításnak a visszonosságát is elvárja. Merthogy egy politikai párt - minden más felhang elismerése mellett - azért alapvetően ma is egy határokkal körülkerített terület kormányzását tekinti léte elsődleges céljának, ebből kifolyólag ennek a területnek a mindenoldalú bebiztosítása a legelemibb érdeke.

No, ez a lényeg volt húsz éve több pimaszkodásba, tegnap meg több kegyességbe és körmondatba csomagolva.

Idet 2010.06.01. 12:13:46

@6.Lenin: A politika harc, amit nem valóságos fegyverekkel vívnak, szerintem.
Az, hogy ki nyer vagy veszít ebben a küzdelemben, nem pusztán egyéni vagy pártsorsokat érint, hanem egy egész országét.
Mi még nem tartunk ott, ahol a fejlett Nyugat, hogy egy ország, vagyis az ott élő emberek sorsát olyan gazdasági konglomerátumok döntsék el, akiket a kutya sem választott meg, egy ekkora országot megvehetnek az egyik zsebükből, és akiknek valóságos tevékenységéről annyit tudhatunk, mint hajdú a harangöntésről.
Nekünk még egy kis ideig marad az illúzió(?), hogy valamennyire önállóak lehetünk.

6.Lenin 2010.06.01. 12:18:07

@panelburzsuj:

Most már értem.
Ki kell hagyni az elejét,ami teljesen más értelmet adna az egésznek,
Aztán már azt hazudunk bele,ami jólesik.Ismert,jól bevált módszer.

Viszont még így is sántít a következtetés,mert sok a nyitott kérdés.
Miért is zavaros?Az ,hogy jön ki belőle,annak zavaros,aki elmondja?

Nagyon gyenge magyarázkodás 1 szándékos csúsztatásra.

Idet 2010.06.01. 12:20:52

@hoplita: Hoplitám, mi a fenét akar jelenteni az, hogy "első gyermekeim sem egy Iványi baszkurálná, Ráhel névre keresztelve...?"

A Ráhel, a Sára, a Rebeka, az Eszter keresztnevek ószövetségi nevek, amint ezt nyilván te is tudod, és, pl. a Tiszántúlon előszeretettel adták a lánygyerekeknek a reformátusok.

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.01. 12:21:31

@panelburzsuj: kedves pb, a "köpönyegforgatónál" már csak egy ősibb fideszkép van a "vaskalapos". Ez kliencvenkörnyékén doktriner liberalizmus volt, kb. 2002 óta meg őskatolikus-református hatalommánia. De ezekben a lötyögős, előrenyomtatott képekben gondolkodni, írni nem méltó egy elemző bloghoz.

Diocles 2010.06.01. 12:22:46

@hoplita:

Nem vitatkozom veled, mert jó fejnek tartalak.
De mit is csináltok ti, a Jobbikkal?
Akkor álltatok elő, amikor már a Fidesz kikaparta a gesztenyét. Amikor már az MSZP és az SZDSZ kiterítve van.

Kövér és Orbán akkor fordult szembe a baloldallal, az utódpárttal, amikor annak volt tétje, hajszálon múlt, h 94-ben nem estek ki a P-ből.
Ha Kövér és Orbán beszáll az SZDSZ után a Horn-kormányba, akkor még ma is Horn Gyula kormányozna, Vona Gábor pedig biztosítási ügynök volna valahol.

Idet 2010.06.01. 12:23:07

@Szimba: Naggyon jópofa az avatarod!

Evehid 2010.06.01. 12:24:42

@radala: Eppur si muove... sosem voltak népszerűek és elfogadottak azok, akik szemléletükkel meghaladták saját korukat és környezetüket. Na jó, Gandhi és Tolkien talán kivétel. :)
Az emberiség irigy, a hülyék pedig utálják, amikor szembesülnek saját hülyeségükkel. :(

radala 2010.06.01. 12:26:36

@eötvös_csöpi: Ja-ja nem is Torgyán miatt mondtam, hogy igazságtalan, inkább mondjuk Martonyi/Bogár az, akit olykor igazol az idő, de mégsem lesz egy Surányi...
Torgyán is KL is kétségkívül okosan beszélt. Mind a kettőnek igaza volt.
Abban az időben vizsgaidőszakokban előfordult, hogy néztem parlamenti közvetítést. Engem akkor még mindig mindenki meg tudott győzni. GyF előtt én azt hittem, hogy a politikusaink nem hazudnak csak másképp interpretálják a dolgokat (nem azt mondom, hogy nem tudják, hogy ez nem igaz, csak azt, volt valami minimális "becsület"). Emlékszem, hogy Torgyán minisztersége idején volt vita arról, hogy soha ilyen sok gabonát nem exportáltunk még keletre vagy soha ilyen keveset. Akkor mind a kettőnek igaza volt, csak az egyik tonnáról a másik meg dollárról beszélt...
Hozzátartozik a dologhoz azért, hogy valami leírva általában hitelesebbnek tűnik, mint elmondva, legalábbis rám így hat az írott szöveg.
@6.Lenin:Na ja ez is igaz, bár ezt én már sokszor hallottam sok mindenkitől, ez olyan a priori axióma (vagy közhely) nem tudom, hogy valóban igaz-e, de persze én is mindig elhittem.

panelburzsuj 2010.06.01. 12:27:06

@6.Lenin:

Még a végén megkedvelteted velem ezt a Kövért:

"Én ezt a nyilatkozatot nem is Torgyán Józsefnek tettem igazándiból, nem neki akartam üzenni, hiszen én a magam részéről reményvesztett ember vagyok a tekintetben, hogy bármiféle módon befolyást tudjak gyakorolni az ő magatartására és gondolkodására ... "

Kezdek én is így érezni irányodban, és köszönöm Kövér doktornak ezta nagyon frappáns kész panelt.

sárkányfő 2010.06.01. 12:28:30

Gábor,

kíváncsian várom, mit szólsz ehhez :) Mintha kicsit ki lennél gúnyolva....

www.hirszerzo.hu/cikk.a_nemzeti_egyuttmukodes_rendszere.153110.html

Idet 2010.06.01. 12:29:23

@ó jaj: Na most, az elmúlt húsz évből a Fidesz 16-ot ellenzékben töltött. Szerinted egy ellenzékben lévő pártnak milyen valóságos jogosítványai vannak, hogy érdemben cselekedjék?
Ami a "véletlenül"-dolgot illeti, az ilyesfajta elintézési módnak mindig megvannak a hátulütői, több kárt csinál, mint hasznot. Törvényes úton kell ezt rendezni, az a véleményem, és osztozom abban az óhajodban, hogy bárcsak úgy lenne!

Diocles 2010.06.01. 12:32:13

@Diocles:

aki egyébként meg akarja érteni a Fideszt, annak Tellér Gyulát kell olvasnia, aki ma is a Fidesz afféle félhivatalos ideológusa.

a történet még 1992-ig húzódik vissza, amikor az SZDSZ-ból kiszorult a Tellér-Tölgyessy vonal, majd ők Orbán afféle fülbesúgói lettek.
(majd Tölgyessy is kiszorult, de Tellér máig maradt.)

Akkor, 1992-1993-ban dőlt el, hogy a Fidesz az "alvadt kádári struktúrákkal" (c. by Tellér-Tölgyessy) szemben határozza meg magát, és nem a keresztény-nemzeti ideológiával szemben, mint addig, lévén az előbbit sokkal veszélyesebbnek ítélték.
Sőt, ez utóbbit integrálni fogják, hogy legyőzzék, megváltoztassák az előbbit. Ez a Fidesz története dióhéjban.

6.Lenin 2010.06.01. 12:34:37

@Idet:

Szerintem a nemzettudat(a hova tartozás tudata)és az önállóság illúziója ma,azoknak,akik ismerik a realitásokat teljesen mást jelentenek.Annak, tudom ki vagyok és mit akarok,nem feltétele az önállóság az illúziója meg végképp nem.
1 Föld van ,egyre inkább közös érdekek,de ehhez miért kellene elvágni a gyökereket?
Miért ne lehetnék 1 közös világban magyar/sváb/tót/román vagy akárki?

Idet 2010.06.01. 12:35:23

@Evehid: Hmm, tényleg, egy magyart tudnál mondani? Mert nekem egy sem jut eszembe...

ubul2000 2010.06.01. 12:35:33

Két kérdéskörhöz szólok hozzá.
1. ügynök lista - itt időben két részre osztanám a beszervezetteket. 1967 előttire és az ez utánira.
Míg az 1967 előttiek sokszor az életükkel játszottak, ha megtagadták a beszervezést, 67 után ez már nem állt fenn.
Ezért a 67 után beszervezettek listáját gondolkodás nélkül nyilvánosságra hoznám, ők nem áldozatok, hanem gazemberek. A korábban beszervezetteket csak alapos vizsgálat után.
2. Nincs abban semmi különös, hogy egy ember politikai nézetei megváltoznak az idők folyamán. Rájön pl, hogy a nehézipar fejlesztése, a mezőgazdaság elsorvasztása Mo-n hiba. Kicsit másként érzem/éreztem ezt Trianon esetében, de sok érdekes hozzászólást olvastam itt - nehezen, de elfogadom, hogy ebben az esetben is megváltozhat valakinek a véleménye. Más a helyzet a "térde csuhások, imára" stb hasonló megjegyzéssel kapcsolatban. Az ember a vallásos nevelést, meggyőződését a családban kapja. Elismerem, hogy ez a vallásos meggyőződés megfakulhat, megváltozhat az idők folyamán. Visszafelé azonban nem vezet út. Ahhoz, hogy valaki isten-tagadóból, ateistából vallásossá váljon - ahhoz egy nagyon mély katarzisnak kell bekövetkeznie. Ami egy ember esetében még lehetséges, de egy párt felsővezetésében egyszerre bekövetkezve (finoman fogalmazva) elég furcsa. Nem is hiszek benne. Orbánék vallásossága - maszlag. A Hatalom megragadásának és megtartásának eszköze - semmi több.

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.01. 12:36:08

@radala: szerintem is volt igazsága Torgyánnak, ráadásul sokakét mondta el a Parlamentben, ami pont azért volt fontos, mert annak idején még néztük, legalább a vizsgaidőszakban (ma már csak blogon keresztül-kasul követjük :)). De nem állom meg, hogy egy korábbi költői kérdésre válaszul ne mondjam: rajta kívül az utóbbi években egy híres ember szólította meg magát harmadik személyben a Házban. Ő miniszterelnökként. Mindketten nagyívű kommunikátorok (voltak), nem biztos hogy jó politikusok.

Idet 2010.06.01. 12:36:58

@6.Lenin: Nincs vitánk egymással, egyetértek!

panelburzsuj 2010.06.01. 12:38:27

@eötvös_csöpi:

Ha azt mondom, hogy a kaméleon egy pragmatikus állatfaj, akkor ezzel szidom, vagy csak egyszerűen közlöm, hogy a rovarevő alaptermészetéhez jól illeszkedő zsákmányszerző módszere van?

Idet 2010.06.01. 12:43:41

@ubul2000: 1. Szerintem az egzisztenciális nyomás, a gyerekek jövőjével való fenyegetőzés 1967 után is fennállt. Nem gyenge "érv"... szerintem a fizetség elfogadása lehetne a kritérium, bár...
2. én azért a hatalmat nem írnám nagybetűvel, nem a helyesírás miatt, hanem mert egyfajta behódolást érzékeltet, amit nyilván te sem tudsz a magadénak.

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.01. 12:44:25

@panelburzsuj: Ja, csak mi van, ha a benned kaméleon emlékeket ébresztő izé egy anakonda?

Legszebb állat az anakonda/ de nem tudja ezt ama konda,/ ha ráterelnék ama kondát,/ széttiporná az anakondát./

hu.wikiquote.org/wiki/L%C3%A1z%C3%A1r_Ervin

panelburzsuj 2010.06.01. 12:45:12

@Diocles:

Épp tegnap este botlottam bele Tellér polgártárs legfrissebb elvi iránymutatásába. Föl is tettem a tegnapi poszthoz, de ide is szíves örömest teszem. (Persze saját kommentemmel együtt ... )

Íme:

"Egyénelvű rendszer helyett közösségelvű rendszer kell"

hetivalasz.hu/itthon/kotcse-vege-a-szellemi-polgarhaborunak-29673/

Amiből húsz éve kikecmeregtünk, az milyenelvű rendszer volt? És akkor milyen revolúció is tört ki most a firhang mögött?

6.Lenin 2010.06.01. 12:45:52

@panelburzsuj:

OK!
Vettem,nem tudod kimagyarázni.Én csak kérdeztem,nem meggyőzni akartalak.
Ez az idézet is jó,kár kiforgatni.

panelburzsuj 2010.06.01. 12:48:39

@eötvös_csöpi:

Anaménes. Van anacsorda.

De most a kámerülő kutyóél meg a belülről nyomó negyven kiló parizer is terítékre fog kerülni, vagy maradunk a Fidesz rendszertani besorolásánál? :)

Terniak 2010.06.01. 12:49:24

@ó jaj: nem is csak politikai okokból. Sajnos az AB annak idején ezt az értelmezést adta.

Evehid 2010.06.01. 12:50:10

@ubul2000: Egyetértek veled abban, hogy egy egész pártvezetés életszerűen nem lesz egyik évről a másikra mélyen vallásos. Azzal viszont már vitatkoznék, h. csak a családon keresztül lehetséges a hivővé válás - és előrebocsátom, nekem a hivő nem csak az, aki a történelmi egyházak vmelyikéhez tartozónak vallja magát.

Én vagyok az állatorvosi ló erre: nyomulós és képmutató katolikus lecke otthon. Meg is van az eredménye: hallani sem akartam róla, h. a gyerekemet magatehetetlen és öntudatlan korában betereljék egy akolba. És vállalom ezért a több éve zajló meg-megújuló családi cirkuszt. Keresztelő Szent János sem a csecsemőket hajigálta a Jordán vizébe, h. nagyon nyersen fejezzem ki magam. Hanem azokat keresztelte, akik erre megértek.

Terniak 2010.06.01. 12:51:16

@Idet: pozitív jogosítványai valóban kevés van. De éppen a kétharmados rendezést igénylő kérdésekben sokszor keresztbe feküdhet. és sajnos a FIDESZ ezt sokszor meg is tette indokolatlanul.

6.Lenin 2010.06.01. 12:53:07

@Idet:

Én is veled.
Szoktam jelezni ha más a véleményem.
Most megegyezett.

ubul2000 2010.06.01. 12:54:06

@Idet: 1. 67 után nem voltak elhelyezjedési problémák, munkát, megélhetést mindenképpen talált. Ja igen, az lehet, hogy nem lehetett valaki osztályvezető. Kérdés mi volt fontosabb: a becsület, vagy a karrier? Őszintén megmondom, én semmire sem becsülöm őket.

2. A Hatalmat - nagy H-val - a saját szempontjaik szerint értettem.

ubul2000 2010.06.01. 12:57:10

@Evehid: "előrebocsátom, nekem a hivő nem csak az, aki a történelmi egyházak vmelyikéhez tartozónak vallja magát."

Igazad van, ilyen értelemben a kommunista is hívő, sőt a foci-drukker is. Én mégis megmaradnék a konzervatív értelmezésnél.

panelburzsuj 2010.06.01. 13:07:02

@ubul2000:

Jaja. Ebből a "konzervatív értelmezésből" gyarapodnak a olyan szép számmal azok a kisegyházak, amik örömmel befogadják azokat a "megtérteket" (sokszor: "hivőket"), akiket történelmi egyházakba "kereszteltek bele", de a mindenféle lelkiségi mozgalmak hatására szűknek, kevésnek, laposnak kezdték érezni a népegyházi történelmiségben csendesen csordogáló vallásosságot.

Ordnassac 2010.06.01. 13:07:06

@ubul2000: gyanítom Evehid inkább olyanokra gondolt, mint a buddhisták, iszlám vallásúak, taoisták, unitáriusok stb.

hoplita 2010.06.01. 13:09:17

@Idet:
Kedves barátném....ha szabad mondanom...:)
Ráhelt, Sárát, Rebekkát nem adtak utónévként a tiszántúliak..
Ezek tipikusan a maradék zsidó nevek, bármennyire is ószövetségi a származásuk és eredetük....nem jellemző az adásuk, sőt...!!!
Én mondom, nem ismerek a városomban Ráhelt, Rebekkát, Mózest....pedig pár embert már megismertem ezen néhány évtized alatt..:))

lüke 2010.06.01. 13:11:37

@Ordnassac:
s ezek mind magyar filofozusok:)

ubul2000 2010.06.01. 13:12:59

@Ordnassac: Én is gyanítom :)))

Bár számomra pl a Hit-gyüli, scientologia hívének lenni nem jelent vallásosságot. Anakronisztikusnak tartom Mo-n a buddhizmust, Krisna-hívőket, az iszlámot is (persze itt nem az eredeti iszlám-hívőkre, buddhistákra gondolok, akik bevándoroltak Mo-ra)

Idet 2010.06.01. 13:13:10

@Wlassich: Nyilván úgy van, ha ezt írod. Nem tudok utánanézni (nincs annyi időm), de elfogadom, hogy így van. De nem prejudikálnék; még nem bizonyosodott be - ezt a ciklust illetően - sem a keresztbefekvés, sem az ellenkezője. Nem adhatnánk egy kis időt, hogy bizonyíthassanak? Ezt még a köztörvényes vádlottnak is lehetővé teszik...

Idet 2010.06.01. 13:16:00

@ubul2000: 1. A gyerekek jövőjével való fenyegetésre gondoltam elsősorban. Akárhogy is, de azt nincs jogunk kockára tenni, szerintem. Egyébként egyetértek.
2. Így már értem.

hoplita 2010.06.01. 13:20:01

@Diocles:
Az szép lenne, ha a pelenkákkal viaskodó horn osztaná az észt...:)))
Nem, én csak a teljes őszinteséget kérem rajtuk számon.
Tudom én, hogy nem csak színészek és átváltozók ők...biztosan vannak ennek belső tényezői, okai is....
De a nemzeti oldal egységesedése, új pártok létrejötte és felfutása nélkülük is végbement volna...meggyőződésem, hogy még könnyebben is.:)
De a régi mondás...amit nem tudsz megakadályozni, állj az élére.
Ezt tette a fidesz 95-96-ban..
Hogy azóta már nem "lötyög" annyira a "jelmez"....
Hát, Istenem..

panelburzsuj 2010.06.01. 13:28:42

@hoplita:

De vajon ki zörget? Nézz ki, fiam, Sára ...

(Ezt valami nagyszalontai születésű Arany János írta. Református. Talán onnan jutott eszébe eze név, hogy anyját, meg nővérét hívták így. Persze lehet, hogy Szalonta nem a Tiszántúlon van.)

lüke 2010.06.01. 13:30:11

@ó jaj:
hét s hó össze van itt hordva:) ebben a cikkben..............
akkor én is idebiggyesztem:)
mert a tudás HATA/LOM
elmondom nektek:
a sympatthy for the devlil
a Mester és Margarita inspirálta:)
www.youtube.com/watch?v=YVYPaAx0l5Q

in :
Faithfull: an autobiography. New York: Cooper Square Press, 1994

hoplita 2010.06.01. 13:30:45

@ubul2000:

"...Ami egy ember esetében még lehetséges, de egy párt felsővezetésében egyszerre bekövetkezve (finoman fogalmazva) elég furcsa. Nem is hiszek benne. Orbánék vallásossága - maszlag. A Hatalom megragadásának és megtartásának eszköze - semmi több...."

Hát igen, nekem is ez a problémám....és itt van a hitelesség próbája, amin elbuknak.
Sosem nyalom be...már sokan mondták.
Egy ember egy éj alatt is megtérhet....
De egy egész párt, varázsütésre...?
500-1000 ember, reggelre....?
Mindig mondom ilyenkor, hogy ne kábíccsuk egymást..:)))

Idet 2010.06.01. 13:31:57

@hoplita: Mondhatod:-), nem tudom, hol vagy honos, de az én tiszántúli fatornyosomban elég gyakori volt a Rebeka, akit idős korában Rebusnak tituláltak, én is ismertem egy Rebus nénit, és a Sára is, két ilyen nevű osztálytársam is volt, meg a Ráhel név sem volt ritka. Móra Ferenc, Tömörkény és Móricz műveiben is előfordulnak ezek a nevek. Sőt, Arany Jánosnál is. Márpedig az ottani népséget sem lehet a választott nép iránti különös előszeretettel vádolni, ellenben jó reformátusokként nagyon ragaszkodtak a Bibliához, az Ószövetséghez is. Hiszen a reformáció egyik alaptétele volt, hogy térjünk vissza az eredeti Szentíráshoz és ne a magyarázatokhoz tartsuk magunkat, így nagyon sarkítottan fogalmazva.
Mózesre pedig igen sok székely fiút kereszteltek, nem ám csak szombatosokat ...

lüke 2010.06.01. 13:35:39

@Idet:
hmm
mai dzseniferek:)
már ne vonjatok le ekkora következtetést meg vitát az Orbán gyermekek neveiböl:)
dzsenifer szebb, nem?
www.youtube.com/watch?v=kCtcXDCxh7w

Frick László Emlékzenekar 2010.06.01. 13:36:59

@Ordnassac: Ezt az utólagos retust kimásolom magamnak. Hm. Elgondolkodtató. Az FKGP már '95 körül elkezdett fortyogni, bomlani, 2001. nem kezdet, hanem a vég volt. Az már látszatpárt volt és kb a "hatalom" tartotta egyben...
Juj, én még "a költő"* Lezsákot is láttam.
*fűzfapoéta

panelburzsuj 2010.06.01. 13:38:40

@lüke:

www.youtube.com/watch?v=ZQn1k9WPeLM

what's puzzling you

is the nature

of my game

:))

lüke 2010.06.01. 13:39:43

@Frick László Emlékzenekar:
ha nem is OrbáN:)
hanem
a hangnem:)
nem tanult itt senki összhangzattant!.............

lüke 2010.06.01. 13:46:09

@Evehid:
hmm
56 és a nyugat
s az unjó meg a nyugat
kicsit merész párhuzam,
két különbözö katonai tömb, stratégáink nem így látták,s talán nem is így látják
s más a pol. unjó meg a valuta unjó
várni meg csak a sült galambot lehet, azt küldik:) postagalambbal, de az meg csak hazatalál, máshova nem

Idet 2010.06.01. 13:49:52

@Idet: És még: én inkább arra az Iványi-dologra lennék kíváncsi, hogy mit jelent és honnan vetted?

hoplita 2010.06.01. 13:51:29

@panelburzsuj:
De nem Rebekka, basszus....vagy Ráhel....:))
Töredelmesen be kell vallanom, egyetlen ilyen nevű ismerősöm sincs.
Pedig református, alföldi, kun gyerek vagyok.:)
Sára az van, nem is egy.
Eszter meg még a családban is....van, volt.

lüke 2010.06.01. 13:52:11

@Diocles:
csak nézd meg a maoizmuson felnött mai ny- eu politikusokat
Joska Fischer, Barroso etc

Idet 2010.06.01. 13:52:51

@lüke: Szerintem a csúcs a Laurinyecz Larion Lóránt, és mikor döbbenten megkérdeztem a mamát, hogy a Lariont ugyan honnan vette, azt felelte, az a Lawrence becézőneve... szegény gyerek.

hoplita 2010.06.01. 13:53:18

@panelburzsuj:
Egyébkét Szalonta a Tiszán túl van....és a testvérvárosunk.:)

Ordnassac 2010.06.01. 13:55:04

@Frick László Emlékzenekar: Azt hiszem kevés párt van, amelyik nem fortyog. Az azonban kétségtelen, hogy az FKGP Torgyán-féle habitusának a kormányzás nem tett jót.

hoplita 2010.06.01. 13:58:34

@Idet:
Iványi, ez a szép, derék "magyar" ember keresztelte Orbán első két gyermekét.
Baptistává, ami egy ilyen "nyakas kálvinistától", mint Ovi elég érdekes.:))
Akkor még cimbik vótak...:DDD
Igaz, akkor még nem ezen a térfélen jáccott a fijú, utólag meg már bajos csapatot választani....vannak "nyomok", amik nem eltüntethetők...főleg ugye manapság.:)

panelburzsuj 2010.06.01. 13:59:24

@hoplita:

Én már megszoktam, hogy neked a világ pont addig érvényes, ameddig a személyes élményeid elérnek.

De hogy ez a kör a családtörténeti helyszínek határait is csak nehezen töri át, az azért új. Az Alföld talán mégiscsak több, mint Túrkeve kibővített határa, nem?

(Nem szeretnék úgy tűnni, mint aki ilyen kerülőutakon kívánna Idet kegyeibe visszaférkőzni, de most azt kell mondanom, hogy hallgass rá bátran ... :)

hoplita 2010.06.01. 14:04:01

@Idet:
Akkor mondom a kunok....így leszűkítem a Tiszántúlt az egy igaz rebellis részre..:))))
Kun Miatyánk van....kun Rebekkát nem ismerek.:DDD

panelburzsuj 2010.06.01. 14:08:01

@hoplita:

Még azt fogod hinni, hogy rádszálltam:

Iványi Gábor metodista. A baptisták nem keresztelnek kisgyereket, náluk a bemerítés (valamennyire) érett fejjel megtett bizonyságtételhez kötött.

hoplita 2010.06.01. 14:08:15

@panelburzsuj:
Az Alföld további területei azok szóra sem érdemesek.:))
Talán még a Hajdúság a Kunságon kívül....ott sok az átfedés, oda-vissza.:)))

Amúgy én még lehet, hogy nem is jártam a Tiszán amarról...csak dumálok.
Így gondolod...?:)

hoplita 2010.06.01. 14:10:28

@panelburzsuj:
Tényleg metodista...honnan-miből baptistáztam én...?
Uppppsz....
Most elmegyek pihenni egy kicsit..:))))

Ordnassac 2010.06.01. 14:56:14

Na, kezdődnek a ciklus első interpellációi. :-)

panelburzsuj 2010.06.01. 15:31:10

@Ordnassac:

No, közben én meg Tellér úr írói munkásságával ismerkedem, és tanácsra szorulok:

"Innentől kezdve az SZDSZ saját, erős választói támasztéka megszűnt, s az egymillió feletti szavazat helyett a továbbiakban háromszázezer-valahány szavazata maradt. De ennek a szavazatmennyiségnek egy jelentős részét is - egyharmadát? felét? ki tudja - újra meg újra az MSZP átszavazói biztosították, nemcsak 2006-ban, hanem már 1998-ban és 2002-ben is. Az MSZP-nek megérte két-három százaléknyi listás szavazatot kölcsönadni a biztosan megszerezhető körzetekben, s rajta ugyanannyi többletszavazatot nyerni."

Ezt a szavazat-kölcsönzést technikailag hogyan lehet lebonyolítani úgy, hogy a minimum pár tízezer "átszavazóból" egy se valljon, egy se rúgja fel az utasítást, egy se adja fel jó pénzért a megbízóit?

Ordnassac 2010.06.01. 15:55:43

@panelburzsuj: németeknél pl. a szavazatmegosztásnak nagy hagyománya van. Mindenféle megbízás és megállapodás nélkül is.

Amiről Tellér beszél, az valószínűleg arra vonatkozott, hogy a pártaktivisták kaptak volna ilyen utasítást. Aztán, hogy ez tényleg igaz-e, nem tudom. Azonban ez gyakran elhangzó érv jobboldali körökben.

Idet 2010.06.01. 16:03:09

@hoplita: Drága életem, mi az, hogy egyedüli rebellisek? Hát Vata? Annemvót kun! És abban a bizonyos Viharsarokban keletkezett a lázadás, amit ugyan jóval később neveztek el így, meg az időjárási tényezők is közrejátszottak, de hát mégis! Ők lettek a legkeménnyakúbb kálomisták is, anno, Rákóczi körül, után, és a többi. És ez nem csupán vallásilag nyilvánult meg, a vallás egy nagyon erős kifejezési lehetőséget is jelentett!
A mi kisvárosunkban lett először református prédikátor iskolaalapító, Szegedi Kis István személyében.

Idet 2010.06.01. 16:05:13

@hoplita: A Partiumban van, a határon kívül, mármint a jelenlegin.

Idet 2010.06.01. 16:14:20

@hoplita: Ne már. Én úgy tudtam, a hagyomány szerint megy: fiúk az apjuk vallását követik, lányok az anyjukét, vagyis ők katolikusok. Egy hegyvidéki kápolnában keresztelték őket, ebben a pillanatban nem jön a nyelvemre a pap neve, sem a templomé, de még sajtófotó is van róla.
Nagyon viszolyogtató volt a megjegyzésed, kérlek, ne ragadtasd magad máskor ilyesmire, ez nem jellemző rád!

Egyébként, én ezt a témát itt abbahagytam. A vallási meggyőződés nem személyeskedő viták tárgya.

Idet 2010.06.01. 16:17:22

@panelburzsuj: Kegyeim? Nincsenek azok nekem. De ha úgy gondolod, hogy már nem utálsz annyira, az jól esik. Illetve, hogy nem gondolsz ab ovo hülyének.

hoplita 2010.06.01. 16:18:58

@Idet:
Na ne mondd..!:))
A Tiszán erről, vagy túl...??::))

Egyedüli rebellisek..?
Szeretek nagyzolni.:DD

Ordnassac 2010.06.01. 16:25:42

@Idet: akkor te kegyetlen vagy? :-P (Nem tűnsz annak.)

hoplita 2010.06.01. 16:26:09

@Idet:
Ugggyan mán...
Panelburzsujnak az a baja, hogy túlszaladt az ötvenen - ezen előbb utóbb mindenki átesik, kivéve, ha elpatkol még a nevezetes dátum előtt:) - de nem maradt a lelkében egy húszéves zug....mert maradni kell, nem lehet-szabad ezt kinőni, mint a gyerekkori megfázásokat.:)
Néha kimondottan úgy tud megnyilvánulni, mint egy megfáradt csalódott és cinikus vénember.....pedig még nem az.:)

Idet 2010.06.01. 17:02:40

@hoplita: Túl. B-vel kezdődik, és nem -csaba a vége. Hanem csak úgy önmagában.

Idet 2010.06.01. 17:03:33

@Ordnassac: Kegy nélküli. Azaz, nem rendelkezem kegyek fölött.

Idet 2010.06.01. 17:08:45

@hoplita: Az embernek(lányának) rengeteg baja lehet, és néha oda zúdítja, ahová nem is igazán szánja.

Hát, az ötvenet én is átugrottam már. Szerintem, neki más baja van, de nem az én dolgom, ez után kutakodni.

ubul2000 2010.06.01. 17:21:27

@Idet: Az ember mindig örül, ha ilyen ifjoncokkal beszélgethet.

Ordnassac 2010.06.01. 17:41:01

@Idet: Látom nem jött át a szóviccem... :-(

Idet 2010.06.01. 17:59:00

@Ordnassac: Deee! Csak pontosítani is muszáj volt!

Idet 2010.06.01. 18:00:23

ABSZOLUT OFF: Szétnéztek majd a könyvhéten? Mindjárt itt van!

Idet 2010.06.01. 18:04:07

@Ordnassac: Bába István? Ivánnak lenne István nevű fia?

Idet 2010.06.01. 18:10:55

Ja, igen! Hogy hívják az exhadügyérhelyettest? Hazuga Károly... hát, én még beszélő nevet, amelyik ilyen spontán találó lenne, nem olvastam...!

tepes 2010.06.01. 18:14:21

@Idet: Ja. Ha meg nem vagy itt, akkor Idetlenek vagyunk. Ha mar beszedes nevek... ;-)

ubul2000 2010.06.01. 18:16:40

@tepes: Még egy ilyen hozzászólás és be v(l)adulok :)))

Ordnassac 2010.06.01. 18:16:41

@Idet: elírás. Bába Ivánról van szó.

Ordnassac 2010.06.01. 18:17:13

@Idet: tervezek kinézni, csak még meg kell néznem a programot.

Ordnassac 2010.06.01. 18:18:13

@Idet: @tepes: @ubul2000: azért valljuk be, ezzel a bloggal Törököt fogtunk (vagy mégsem?) ;-)

Evehid 2010.06.01. 18:21:11

@lüke: :))) Történetesen Dávid Ferenc spec. magyar volt... :) Nagyobb, mint sokan, akiket az utókor több-kevesebb egyetértéssel annak tart.

Ordnassac, Ubul2000: bizony, többek közt rájuk is gondoltam. Ellenben az említett egyházak - már amelyik egyáltalán valóban az - némelyikével nekem is vannak problémáim. Van egyébként olyan magyar, (új)pogány vallás, amely tudatosan nem jegyezteti be magát egyházi szervezetként, mivel a dolgot lelkiismereti kérdésnek tekinti, nem részvénytársaságinak.

Idet: látod, ezen törtem a fejem fél du., de van igazságod ebben. Az említett nagyságokhoz hasonlóan népszerű és tiszteletreméltó magyar vezetőt, emberjogi aktivistát vagy művészt igen nehéz találni. Megosztottság. Talán Jókait mondhatjuk. Aminek persze része, hogy ő nem (csak) személyében, hanem főleg művei által lehetett népszerű.

lüke 2010.06.01. 18:21:22

@Ordnassac:
Jávor A.

Antall-kormány volt népjóléti közigazgatási államtitkára

www.youtube.com/watch?v=aC1eSqpbZas

hoplita 2010.06.01. 18:23:26

@Idet:
A könyvvásárlást már csak a gazdag emberek engedhetik meg maguknak.
Szégyen, hogy idejutottunk.

lüke 2010.06.01. 18:26:11

@Evehid:

hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%A1vid_Ferenc
történetesen oda jártam 8 évig iskolába- a DF utcába- s Franci Hertelnek hívták:) s ö Wittenbergába járt:l

hoplita 2010.06.01. 18:27:20

Off

Mi van...?
Orbán hekkeli a kurucot...?
Már vagy 2 órája nem jön be.
:))

On

Evehid 2010.06.01. 18:29:34

Idet, Tepes,Ubul2000, Ordnassac: :DDDD Ki gondolná, hogy egy társ.tud. ismeretterjesztő-pol. elemző blogra kikapcsolódni is érdemes jönni? :)

ubul2000 2010.06.01. 18:31:06

@Ordnassac: Gazdag ez a magyar nyelv!

panelburzsuj 2010.06.01. 18:32:08

@hoplita:

Honnan? Az államilag támogatott komcsi könyvkiadásból?

lüke 2010.06.01. 18:34:12

off:)
p://index.hu/tech/2010/06/01/gyurcsany_orbanra_mutat/
:)

Evehid 2010.06.01. 18:35:07

@lüke: Ebben én elég fényes bizonyítékát látom annak, h. a magyarság elsősorban nem vérségi, hanem tudati-nyelvi-közösségi alapú (és akkor még Jung-féle kedvencemet, a kollektív tudattalant nem is vettem bele). Tökoff: az unitáriusok honlapja figyelemreméltóan alapos, részletes munka.

panelburzsuj 2010.06.01. 18:40:39

@Idet:

Utálni nagyon keveket utálok. Ab ovo is ritkán nézek valait hülyének. (Pláne, ha nem is látom ... )

A legegyszerűsített magyarázatokat, a tudáskészlethez igazított érvelést, és különösen a túláltalánosítást viszont nagyon nehezen tolerálom. Különösen tanítás formájában. Mert könnyen másolódó, ragadós magatartásminta.

Rdala volt olyan tisztességes a minap, hogy effélét szólt: informálódhatnék is épen, de az nagyon fárasztó, inkább kinézek magamnak egy hiteles embert, és annak mindent elhiszek.

Kevés ilyen becsületes szöveg hangzott el ezen a blogon kommentként.

Idet 2010.06.01. 18:41:56

@Ordnassac: Nna. Most meg te nem érted!

lüke 2010.06.01. 18:46:20

@Evehid:
a magyarság befogadó nemzet volt
tudattalan nincs, a bécsi sátán- ahogy Nabokovhívja-
kicsit tévedett, pedig még Sabina Spielreint is odaküldte Jung:)

tepes 2010.06.01. 18:46:49

@lüke: Ki tudja? Lehet, hogy hamarosan bármit írsz be, az jön be:) ...

Idet 2010.06.01. 18:47:58

@panelburzsuj: És azt hiszem, az egyetlen igazán követhető minta. (Követni azt, akit hitelesnek fogadok el.)

Elástuk?

Idet 2010.06.01. 18:51:46

@lüke: Hát, kicsit megváltozott a hisztéria fogalma azóta...

Ordnassac 2010.06.01. 18:52:45

@Idet: de értem, csak megint lemaradt a smiley a végéről... Mikor mész a könyvhétre?

panelburzsuj 2010.06.01. 18:53:21

@Evehid:

Ez tetszik ... Épp ma futtotam át egy iratkát (A szlovák-magyar vérrokonság, 1940), ami pont fordított érvvel operál: a magyarság nem nyelvkérdés, hanem vér szerinti származás ÉS történelmi együttélés eredménye. Ergo: a szlovák identitásukhoz ragaszkodó, tótul beszélő tótokból ki kell nevelni a cseh rontás közvetítésével beléjük csempészett francia szabadkőműves nyelv-fétisizmust, ésmeg kell tanítani nekik, hogy ők nyelvtől függetlenül bizony magyarok ...

panelburzsuj 2010.06.01. 18:56:16

@Idet:

Ha eddig kiásottnak vélted, akkor el.

Mord attól még lehetek a jövőben is alkalmilag, de az mindig adott szituációhoz kötődik.

Ha így megfelel ... :)

hoplita 2010.06.01. 18:56:51

@panelburzsuj:
Nem, dehogy...az a másik véglet volt.
Az a szégyen, hogy nem engedhetek meg magamnak havi rendszerességgel a könyvvásárlást.
Nem hinném, hogy ez csak és kizárólag az én szégyenem lenne, de ez van.:(

Idet 2010.06.01. 18:57:44

@lüke: OFF
Erős Ferencnek jelent meg most nemrég egy nagyszerű könyve a kulturális emlékezetről, Svevo, Spitteler, Thomas...autsch, bocsánat, erről írtam már.
Mindegy, a könyv nagyon jó.

lüke 2010.06.01. 18:59:01

@Idet:
is
tudattalan nincs ,csak tudatlan ez kimaradt:)

Idet 2010.06.01. 18:59:36

@panelburzsuj: Olyan mord lehetsz, amilyen csak akarsz... mint egy kaméleon, aki nem tudja mozgatni a szemét...;-)

panelburzsuj 2010.06.01. 18:59:50

@panelburzsuj:

(El is magyarázza a derék szerző, hogy hogyan keveredtek vérileg a pásztor magyarok előbb a halász-vadász, később az erdőirtó/földműves szláv szolganépekkel ... )

lüke 2010.06.01. 19:00:09

@panelburzsuj:
s hun van az a Szvatopluk

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.01. 19:02:47

@panelburzsuj: te mire építenéd, ha írnál a magyar nemzettudatról egy könyvecskét?

Idet 2010.06.01. 19:03:04

@Ordnassac: Jajj, 50 smiley!! A füligszájú!

Hát, szombatra tippelek, majd röptess galambot!

panelburzsuj 2010.06.01. 19:05:06

@panelburzsuj:

(Elnézést: Magyar-szlovák vérközösség a pontos cím.)

Idet 2010.06.01. 19:05:47

@lüke: Szvatopluk, a hun? Jesszusom!

panelburzsuj 2010.06.01. 19:08:18

@Ordnassac:

Kászonyi Ferenc. Ha jól rémlik, fősispán volt (talán Abaújban?), és a visszatért területek gondozás is valahogy afeladatkörébe tartozott.

(Pácini vonatkozások? ... :)

lüke 2010.06.01. 19:13:33

éledezik az ANTANT:
A kettős állampolgárságról szóló magyar törvény miatt Angliában 450 ezer szerbiai és ukrajnai magyar bevándorló jelenhet meg - figyelmeztet cikkében két brit bulvárlap is. Egy euroszkeptikus brit képviselő szerint az új törvénnyel Magyarország arra adott jogot, hogy magyar nemzetiségűek tízezrei Angliába költözzenek. Az új brit koalíciós kormánynak üzenve azt mondta, a brit bevándorláspolitikába még Magyarországnak is több beleszólása van, mint a briteknek.

ilne 2010.06.01. 19:16:28

Csak pozícióváltás történt. Eljutott a liberalizmustól a konzervatív-populizmusig.
Miért ne lenne joga erre? Mi magyar választók adtuk a hatalmat a kezébe. Ő már csak azt teszi, ami a nép akarata.
Ez a politikai célszerűség győzelme. Vagy hogy máshoz nevezhetném a párt útját a hatalomba?
Üdvözöljük együtt egy nagy hurrával a határainkon kívül rekedt, de most már újra a magyar politikai nemzet testébe emelt sok-sok ezer elkötelezett Fidesz szimpatizánst.

Ordnassac 2010.06.01. 19:16:33

@panelburzsuj: ha minden igaz, abaújszántói szolgabíró volt. Pácin meg Zemplén vármegyéhez tartozott, a bodrogközi járásban. :-)

Idet 2010.06.01. 19:16:42

@lüke: Tudatlan, ez vagyon én...

panelburzsuj 2010.06.01. 19:18:30

@eötvös_csöpi:

1. Nem lustaságból nem írok, hanem mert nem érzem magam eléggé felkészültnek és jártasnak.

2. Ha rászorítanának, valószínűleg a történetiség és a finkció fonalán igyekeznék tájékozódni, azaz: mikor mit jelentett, és mire használták?

panelburzsuj 2010.06.01. 19:20:08

finkció = funkció (és nem kitalálás, bár az is játszik néhol a sztoriban ... :)

panelburzsuj 2010.06.01. 19:21:44

@Ordnassac:

Hát valami sujtásos magyar úr a mindennapos esők övezetében, na ... :)

lüke 2010.06.01. 19:22:17

@Idet:
sok ilyen kellene:)

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.01. 19:24:58

@panelburzsuj: ez a történetiségre építkezés klassz, nekem is tetszik, csak egy kicsit bonyolult, már a "Ki a magyarban" is ezt ajánlotta Szekfű, ha jól emlékszem (már nem negyvenre, hanem az írására).

panelburzsuj 2010.06.01. 19:45:02

@eötvös_csöpi:

A fölkészületlenségem abból származik, hogy eredendően agrárius szakmám van, az egybeket csak olvasgatom. Így "magyarságból" sem rendzsrezettek az ismerteim, inkább úgy egyik húzza a másikat alapon jönnek a szerzők-művek, hosszú kihagyásokkal.

Karácsony Sándor, Németh László, Illyés, Keresztury, Szekfű, Bibó - úgy hirtelen ők jutnak eszenbe, akiket szívesen olvastam, mert érződött belőlük, hogy nem napi megrendelésre mondják, amit mondanak.

Balt 2010.06.01. 19:46:59

Marha jó (intelligens és udvarias) szópárbaj, inkluzíve Ivan Andrassew. :)) Hát ezen tényleg jót derültem. Tény, hogy rettegett Ivánunk sziklaszilárd kommunista, a körülményektől független hivatkozási pont. :))

Idet 2010.06.01. 19:58:50

@panelburzsuj:
No hát, ez igazán jó alap! Rendezett, az mit jelent? Valamilyen értékrend alapján fölállított rendszert. Ki állítja föl a rendszert? Annak, azoknak a személyeknek, annak az eszmerendszernek az értékítéletei alapján áll fel, akik a hatalom birtokában vannak. Így vagy úgy.
Szóval, nem rossz módszer a tied, és szilárd alapokra építkezel.

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.01. 20:01:50

@panelburzsuj: jó kis szerzőlista, őket sem volna rossz száz év után lefordítani újmagyarra. Ebben KL expozéja és TJ szép emléké kevés lehet.

Ordnassac 2010.06.01. 20:09:29

@panelburzsuj: Bibót én is el akarom kezdeni olvasni. Még gimiben kaptam egyik osztálytársamtól egy Bibó-válogatást (Osiris), végre el akarom kezdeni, csak sosincs időm rá. (Igen, már akkor is én számítottam az osztály egyik főértelmiségijének, pedig ez a versenyistálló/táltosképző/"elitgimi" Apáczai volt... Most nem tudom, hogy ez égő-e vagy sem, de ez van.)

hoplita 2010.06.01. 20:21:14

@Balt:
Hogy a poszthoz is hozzászóljak mán..

Amúgy én konkrétan emlékszem erre a kis csörtére, meg az andrassew névvel való viccelődésre....élőben láttam ezt a közvetítést.
Én is jót röhögtem rajta, azért ragadt meg ez a kis epizód.
Utána még volt is folytatása, mert jó ivánunk zokon vette ezt a kis humort és magánháborút folytatott torgyán papa ellen pár hétig..:))
Na jó, hát be is segítettek neki a bibsilibsibolsi médiapatkány cimborái.

panelburzsuj 2010.06.01. 20:21:57

@Ordnassac:

Egy öregkori, picit talán önmagát is összefoglaló műv:

mek.niif.hu/02000/02043/html/430.html

hoplita 2010.06.01. 20:26:56

@Ordnassac:
Dehogy égő...
De jobb inkább vezérhímnek lenni...:)))
Főleg még gimiben, de főiskolán sem rossz, ha benne vagy a pontszerzők közt...
A kocsmázáson, meg a csajok becserkészésén kívül más nem is nagyon fogott meg azokban az időkben..:DD

panelburzsuj 2010.06.01. 20:29:05

@eötvös_csöpi:

Ómagyarul is meg lehet tanulni. Heltai vagy Bornemissza sokkal olvashatóbb, és pláne élvezhetőbb, mint sok "kortárs" makogó.

panelburzsuj 2010.06.01. 20:32:39

@Ordnassac: @hoplita:

Másnak is feltűnt már ez a választási helyzet:

A kentaur dilemmája

Elővette fiát Kentaurné asszony,
itt az ideje már, hogy pályát válasszon.
Szólt a kamasz hibrid:

- Rég rágódom ezen.

Ha kissé éhezem,
nagy Kutató lennék, Jeles Ember, Észlény,
ha jól bezabálok, akkor meg tenyészmén.

www.szepi.hu/irodalom/vers/romhanyi.html#050

Idet 2010.06.01. 20:33:52

@Ordnassac: Égő a frászt. Égő, ha valaki annak találja. Nagy divat ma a tudást, különösen a humán tudást lebescsülni.

Tudod, a klasszikus vicc: Megy, megy a szocializmus (vagy bármi más) hajója. Lekiált a kapitány a gépházba : mennyi? Harminc, jön a válasz azonnal. Mi harminc? Mi mennyi?
Valakinek csak meg kell határozni, mi mennyi, és ez nem a gépházból látható a legtöbbször...

panelburzsuj 2010.06.01. 20:45:24

@Ordnassac:

(Fölnött életem egyik nagy pofáresése az Eötvös József Collegium. Szülőként még nehezebb beletörődni, hogy honnan hova tudnak zülleni intézmények ... Szóval: fenét égő, csak egyre ritkább a (még) meg nem rontott mérce.)

Idet 2010.06.01. 20:52:02

@panelburzsuj: Ezt letöltöm, engedelmeddel. A holland himnusz elemzése tökéletes hermeneutikai iskola, a modern bíróságokról szóló részt meg jól megszívlelhetnénk...

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.01. 20:53:26

@panelburzsuj: persze az ómagyar jó, csak én most azt keresem, hogy mi van Trianonnal ma. Egy évtizedes tanulmány lehetne az egyik kapocs ó és új között: Granasztói, Gy. (2000) Erkölcs és politika európai csatlakozásunk küszöbén. Magyar Szemle. (nem találok rá linket) A NATO tagságunk után és az EU tagságunk előtt írja, hogy kegyelmi pillanatban formálhatja a politika a nemzeti karaktert, akkor éppen a koszovói háború alatt meghozott értékválasztással és áldozattal. (kábé)

panelburzsuj 2010.06.01. 20:55:50

@Idet:

(Nem rendelkezek felette, csak bökdösök rá ... :)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.06.01. 21:01:34

Ez érdekes olvasmány volt, és dr. Torgyán mennyivel élvezhetőbb így olvasva, mint látva és hallva.

panelburzsuj 2010.06.01. 21:11:07

@eötvös_csöpi:

Triannonnal mostanában kétféle dolog van: a magyarországi politikusok és fizettett ideológiacsinálóik igyekeznek belőle napi betevő hasznot húzni hol így, hol úgy - a "kívülrekedtek" pedig egyre döbbentebben figyelik ezeket a mutatványokat, és megpróbálnak saját (szellemi) erőből túlélésre berendezkedni.

Így látom én. Persze: annak alapján, amennyit látok belőle.

Ordnassac 2010.06.01. 21:15:26

@panelburzsuj: a Collegium az ELTE BTK szakkolija. Arra gondoltál? (Létezik Eötvös gimi is, arról Letícia tudna mesélni.)

Ordnassac 2010.06.01. 21:17:26

@Idet: a holland himnusz első strófáját hollandul is tudom (egy kis szerénytelenség). ;-)

(Persze a magyarét és a második vh. utáni németét is.)

kgaba 2010.06.01. 21:18:37

Nem értem miért és kinek jó ez a Trianon-emléknap.
Mi szükség van folyton arra emlékezni, hogy milyen nyomorultak vagyunk, és hogy mennyire közömbös ügyünk iránt a világ. Ideje lenne észrevenni végre, hogy pl. a palesztin téma, a kurd kérdés, vagy a tibetiek helyzete ugyanúgy csak ideig óráig érdekli a mai közvéleményt. Pedig azok mai ügyek. Mások számára szánalmasnak tűnhet, hogy mi még 90 évvel ezelőtti dolgokon merengünk. A ki tartja magát a legtöbbet szenvedő népnek versenyben jó pár erős ellenfelet kaphatnánk (pl. szerbek). A szlovákia, romániai magyarok pedig közel sncsenek olyan rossz helyzetben mint egy átlag európán kívüli államban lennének kisebbségiként. Ja, hogy Európától többet lehetne várni. Miért pl. a bretonok többet kapnak a franciáktól. Katalónia, vagy Dél-Tirol autonómiája inkább kivétel, mint szabály.

panelburzsuj 2010.06.01. 21:20:12

@Ordnassac:

Arra gondoltam, amit írtam.

(Ez nem mindig jön elsőre össze - mint azt voltál szíves az orrom alá dugni ... :) - de most kétszer is elolvastam, sőt a gugliba is benyomtam a firkálmányomat, hogy azt hozza-e elő, amire gondoltam.)

panelburzsuj 2010.06.01. 21:32:38

@Ordnassac:

Állj! Mi az hogy a BTK szakkolija? Te a dögészt már emberszámba se veszed? :)

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.01. 21:33:03

@panelburzsuj: igazad lehet, hogy a túl nagy buzgólkodás megárthat a régi, megszokott neurózisunknak, de hogyan értsünk szót a szlovákokkal, románokkal, ha mindenki a T betűs szóra gondol, miközben mondjuk az időjárásról cseveg :)

Idet 2010.06.01. 21:38:51

@panelburzsuj: Hát, bökdösni is tudni kell!

@Ordnassac: És olyan szép torokbajos kiejtéssel?

Idet 2010.06.01. 21:39:45

Mindenkinek további jó kommentelést, én még megyek gályázni!

Ordnassac 2010.06.01. 21:41:05

@panelburzsuj: visz már komolyabban természettudósokat is? Az EJC inkább bölcsészettudósok képzéséről hírös.

Dögész? Ez most a mit takar? Zoológust?

panelburzsuj 2010.06.01. 21:41:24

@eötvös_csöpi:

Ha a "határon túliakkal" szót tudnánk érteni, már az is nagy lépés lenne. Itt van tanúmnak ez az Ordnassac nevű: a Wikipédián újra meg újra felmerülő bibi, hogy a "nálunk", meg "mifelénk" és a hasonló dumák helyett tessék pontos helyet mondani, mert ez nem magyarországi, hanem magyar nyelvű buli, és az "anyaországiak" értetlenkedése eléggé lehangoló tud lenni ...

Ordnassac 2010.06.01. 21:43:31

@Idet: egy hollandul beszélő ismerősömmel megtaníttattam magam rá, Persze ez nem jelenti azt, hogy jól is menne. :-)

panelburzsuj 2010.06.01. 21:45:09

@Ordnassac:

Dögész mindaz, ami nem filosz.

(Ne ijedj meg, ez egy wiki, és a "Műhelyek" nevű ún. "szakasz"-t érdemes nézni ... )

wiki.eotvos.elte.hu/wiki/index.php?title=Szakmai_munka

Ordnassac 2010.06.01. 21:56:18

@panelburzsuj: megérkezett. Vólosz is mene.

török gábor 2010.06.01. 22:06:13

@ó jaj: nekem az ilyenek tetszenek :)

6.Lenin 2010.06.01. 22:20:22

Már csak ezt az 1 rejtélyt nem sikerült megfejtenem a blogok világában.
Általában kb 200 hsz körül néhányan bemutatva kultúrfölényüket,elkezdenek csetelni, független a témától.
Tök,mint a TWá-án.
Minden segítséget szívesen fogadok,e rejtvény megoldását segítendő.
Természetesen semmi kifogásom a jelenséget illetően,nem az én blogom.Kimondottam az ok érdekelne.
Előre is kösz.

Ordnassac 2010.06.01. 22:31:34

@6.Lenin: az offolás egyáltalán nem kultúrfölényeskedésből fakad. Ezt részben inkább az emberi kíváncsiságnak tudnám be, mert egy idő után elkezdi érdekelni az gyakrabban kommentelő embereket a másik gyakrabban kommentelő ember. Más okok is lehetnek: néha elég egy apró megjegyzés, amiről másnak eszébe jut valami és arról megy a beszélgetés. Megint ok lehet az, hogy valaki egy feszültebb helyzetet kíván egy offpoénnal lehűteni.

Sokrétű a netes offolás kialakulásának háttere. :-)

Egy sokat offoló

Ordnassac 2010.06.01. 22:33:52

@Ordnassac: persze ez csak a saját véleményem és tapasztalatom. Aztán lehet, hogy más okai is lehetnek ennek.

6.Lenin 2010.06.01. 22:59:32

@Ordnassac:

Néhány éve figyelem ennek az új "közösségi" világnak az alakulását.

1-2 esetben elfogadhtó,amit írsz,nem is ez a problémám és nem erről a blogról van szó.

Nyilván a blog gazdája szempontjából is elfogadható,nagyobb komment szám,ötletet adhat újabb témákhoz,valóban előjöhetnek érdekes témák.Ezzel sincs is semmi gondom.

Ellenben a csetelés kialakulása szinte mindig ugyanazon séma szerint alakul.
3-4 kommentelő.rosszabb esetben elkezdi fikázni a többieket,közben kiemelve a saját fölényét(sok esetben vélt ,és nem valós)belekezd teljesen személyes csetelésbe,nem 1-2 off,hanem folyamatosan.Általában ilyenkor csúnya szóval behal a blog.

Nyilván 1 ok lehet,önmaga számára nem találja érdekesnek,vagy már kitárgyaltnak tekinti a témát.
Ilyenkor követelik általában az új posztot.Ezeket nagyjából érteném is.Nem tisztelik a blogot,a poszt íróját,talán ezt is meg tudom érteni.A lényeg a szereplés,minden áron,azt is
Vagy minden esetben más-más okok,de ennek ellent mond az a kialakulás szinte mindig ugyan úgy alakul.
Tulajadonképpen én off-oltam most 1 jók nagyot,de láttam "kihalt" a blog előmerészkedtem vele.
Bocsi,de ez tényleg érdekes számomra.
Vagy csak annyi,amit felsoroltam?

Alszom rá egyet.
Jó éjt.
Mindenkinek.

bariga 2010.06.02. 00:12:37

valóban tanulságos volt ez a múlt-jelen idéző.. nagy bohócok ha találkoznak!!!

jjulie 2010.06.02. 07:07:54

@lüke:

"a magyarság befogadó nemzet volt" ez egy jól ismert, közszájon forgó mondat

- a "volt" mikortól érvényes, tehát mely korszakkal ért véget?

- mikortól lehet magyar nemzetről beszélni?

- mikor mit értettek azon hogy magyar nemzet?

- mely rétege volt befogadó és milyen értelemben?

-mikor mit értünk a befogadáson?

- a magyar nemesség milyen viszonyban volt a magyarul beszélő néppel?

- a befogadó nemzet vajon azt jelenti e, hogy a magát nemzetfenntartónak nevező nemesség jobbágyává tett bármilyen anyanyelvű családot?

- egy olyan államban a mi ely földrajzi fogalom volt, amelynek lakói a császár alattvalói, és alig lehetett előnyökhöz és hátrányokhoz jutni tisztán nemzetiségi alapokon, mit is jelentett a befogadó nemzet, miben is állt a befogadás: a semmi megosztásában?

- mivel magyarországon a vörös hadsereg megérkezése után és annak ereje törte meg a nemzetfenntertó nemesség politikai hatalmát (a gazdaságit a zsidók előtte megtették, bár nem volt nehéz, mert a nemzetfenntertó nemesség rangon alulilag tartotta a gazdasági ügyekkel való bibelődést, annak egyetlen eleméhez értett, és gyakorolta szivesen, és az a: pénz elköltése, illetve volt még egy két másik is amit művelt, de azt már nem szivesen, az a: csődbemenetel, és a kölcsönkérés volt)

- befogadó magyar nemzet kifejezés érvényes valamilyen értelemben, de a disszimilációt végrehajtó magyar nemzet kifejezés konrét dokumentált, szó szerinti történelmi tény, csupán az a kérdés, hogy ez befejezett mult idő e, vagy sem

szóval, hányan hányfélét gondolnak ha egyáltalán gondolnak valamit amikor az a kifejezést látják, hogy "a magyarság befogadó nemzet volt"?

- egyáltalán volt olyan hogy magyar nemzet, vagy legalábbis egységes, elfogadott elvi és gyakorlati formája, és ha igen mikor?

- ez egy mítosz, amben egyszerűen hinni lehet, vagy esetleg lehet róla beszélni is?

ssi 2010.06.02. 08:31:43

az elmúlt 20 év jelentős történelmi korszakunk
2010 - érdekes lenne olyanokról T.G. poszt, akik nem változtak ekkorát
2030 - érdekes lesz majd Vonáékról egy T.G. poszt

Szimba 2010.06.02. 09:00:31

@6.Lenin:

A fórumokon, kommentekben elsősorban azok jelentkeznek, akik önérvényesítő típusú emberek. Győzni akarnak a vitában, és nem csak részt venni.
Amikor már úgy érzik, hogy győztek, akkor leengednek, és elkezdenek csevegni, ez a levezető szakasz.

Erről egyébként már készült néhány komoly tanulmány is.
Érdekes, de nem sok jelentősége van.
Az egyetlen hozadéka a dolognak, hogy a blog írójának adhat ötletet, médiamunkásoknak ugyancsak.

radala 2010.06.02. 10:12:38

Totális off.
Néztem a kijelölt államtitkárokat. Ahhoz képest, hogy a cum laudés Fazekas rém antipatikus, azért Ángyán meg Illés az biztató.

Idet 2010.06.02. 10:19:49

@6.Lenin: Tudod, a végére ez a sava-borsa az egésznek! Semmi kultúrfölény, ahogyan Ordnassac írta is, különben is, honnan tudná az ember, hogy nem a másik van inkább műveltségi, szakmai, mittudom én, milyen fölényben?
Addigra belefáradunk a politikai szőrszálhasogatásba, annak elemezgetésébe, hány anygyal fér el egy tű hegyén, vagy, hogy egy jó kis talmudista dolgot idézzek: elég szürke-e már a fehér fonal, hogy megállapítsuk, beállt a sabbath, vagy sem...
A témákat rendszerint úgy kivesézzük akkorra, hogy nem marad semmi érdemleges belőle. Eddig még a bloggazda nem emelt kifogást, bár néha egy páran tényleg elmértük az orrunkat OFFolás-ügyben. Szerintem te is élvezed, nem?
Szerintem nem mindenki a győzni akarás céljából kommentel. Az élvezet kedvéért tesszük, hogy értelmes, szellemes, jó esetben kellemes emberekkel cserélhetünk véleményt, akikkel különben nem találkoznánk, legalábbis nem ilyen "felhozatalban". Lehet, hogy ámítom magamat, de én ezért szállok be. Meg azért is, mert - főként az OFFokból - sokat tanulok, és sokszor a saját önismeretemet is nagyban elősegíti, legalábbis néha igen érdekes dolgokra jövök rá...

Egy előszeretettel OFFoló

Idet 2010.06.02. 10:27:44

@jjulie: Csak egyet mondanék: Magyarország volt az egyetlen a környező országok közül, ahol sohasem volt pogrom. (A '45 utáni, hajánál fogva előrángatott eseteket nem számítom, mert az az egy, Tiszanentudomhol így hirtelen, éppolyan szervezett volt, mint a koncepciós perek.)
Ez nem érv, csak egy adalék.

Evehid 2010.06.02. 10:41:18

@radala: jogos az off. Ángyánból amennyit én láttam, az korrektnek tűnt. Illést meg a férjem több évtizede ismeri, ő az, akinek a Fideszben nagyjából egyedüliként érdemi köze van a környezetvédelemhez. Eddig nem is nagyon hagyták szóhoz jutni, meggyőződésem, hogy nem véletlenül.

radala 2010.06.02. 10:53:10

@Evehid: Én konkrétan nem csípem Illést egy kicsit sem, de az tuti, hogy a környezetvédők csípik, ez meg talán elég is nekem.
Simicskó a HM-nél is jó választásnak tűnik, meg Szőcs Géza is. A többieket nagyjából nem ismerem.

lüke 2010.06.02. 11:05:18

@jjulie-kém vak béláig menj vissza:) azt ki tudom venni!

befogadó volt, ahogy te is irod :
nem volt pogrom
nem volt hugenotta üldözés/Szt. Bertalan éjszkája
meg hosszú kések éjszakája
1945 után sehova nem fogadtak be senkit- keleten- , legfeljebb a börtönökbe

Idet 2010.06.02. 11:23:55

@Evehid: Csakhogy az nem pogrom volt, ahogy a linkből is kiderül.
A pogrom véres, erőszakos, gyilkossággal és rablással egybekötött szervezett zsidóüldözés, a spontaneitás álcájába öltöztetve. Elsősorban Ukrajnában volt "honos", onnan terjedt el máshová is. A középkori Nyugaton is folytak ilyenek, csak nem ez volt a nevük.

Idet 2010.06.02. 11:25:59

@Evehid: André Schwarz-Bartnak van egy nagyon jó könyve erről, ami ugyan regény, de tényhű.

Kave 2010.06.02. 12:01:01

@jjulie:
Amikor valaki ilyeneket ir, mint Te, akkor értem meg miért is akar a Fidesz egy új-régi nemzeti (jobboldali?) kultúrát kialakítani. Mert a hozzászólásodból látszik, hogy az elmúlt 60 év népbe belevert (helytelen és hazug) frázisait mondod vissza. A komcsi, ma bal-liberális (bukott) rendszer sztereotípiái köszönnek vissza kérdésedben.

Hogy miért voltunk befogadók?
Nyugat-európában a középkorban nagyon nehezen kapott nemességet, földet, pláne hatalmat egy idegen nép fia. Nálunk ösztönözték a szaktudást, új kultúrát behozó nyugati keresztények letelepedését. Kiváltságozva tagozódtak be a magyar rendszerbe, őket hívjuk hospeseknek.

A befogadót (a közhiedelemmel ellentétben) nem az itt élő maroknyi idegenre értették, sőt északi -szlávok, vlachok, csak a középkor végén kezdtek nagy számban érkezni. Szerbek pedig csak a török kor végén a „Habsburg kor” elején. (Ezek a néprétegek a rossz életkörülményektől menekülve, háborús övezetből vagy kizsigerelő uraik elől érkeztek és nálunk menedéket, földet, munkát kaptak UGYAN OLYAN FELTÉTELEKKEL, mint amilyenek a magyar jobbágyoknak voltak, ez is ritka volt nyugaton!!!) Tehát az Árpád-korban maroknyi kisebbségünk volt.

Nálunk a befogadottak igen jól éltek és semmilyen megkülönböztetést nem szenvedtek. Ezért is alakult ki a HUNGARUS tudat. Jól jellemzi ezt, hogy a 19. század végén a Felvidéken élő északi szlávoknak (ma szlováknak hívjuk őket) nem volt nemzeti öntudatuk. Pontosabban: valamilyen szláv nyelvet beszélő magyarnak vallották magukat, a szlovák szót még csak nem is ismerték!!!! . És ez jellemző volt az egész Nagy-magyarországra! Ha Felvidéken, 1920 környékén népszavazás lett volna, hát bizony ma nem létezne Szlovákia….

Ha érdekel, pontosan leírom a befogadás nagyobb hullámait, mikor, milyen népcsoportok érkeztek a Kárpát-medencébe és milyen jogállást kaptak. (Bár szerintem ettől kiakadnának fórúm társaink).

És milyenek voltak a nem befogadók?
Francia Királyságban, a Német Római Birodalom északi tartományaiban folyamatosan (kb 10 -20 évente) kiirtották a zsidó kereskedőket és bankárokat. Nálunk ilyen nem volt. Bár (a közhiedelemmel ellentétben) nálunk a középkorban főként nem zsidók foglalkoztak a pénzügyi/gazdasági tranzakciókkal, hanem izmaeliták, ezek főként muzulmán népek fiai voltak. Egyébként a „fejlett” nyugaton is általában a pénzügyeket idegenek kezelték, mert MINDENHOL derogált a nemességnek pénzel foglalkozni!

Na, egyelőre nem írok többet, ez is sok lett. Mindenesetre a kérdéseidből látszik, hogy milyen erős volt az elmúlt 60 évben a baloldali kulturális letámadás. Tényleg ideje lenne kicsit rendet tenni, és kihajítani a félrevezető, propagandisztikus sokszor magyarellenes történelemkönyveket.

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.02. 12:36:44

@Idet: A kultúrfölény szavatossága szerintem is lejárt. Újraélesztéskor ment el, rögtön Trianon után. Engem az utolsó hozzászólásoktól (ld. pogrom-kérdés) eltérően a jelen izgat inkább. Hogyan lehet konstruktívan nemzetstratégiát megfogalmazni és nemzeti érdekeket érvényesíteni? Szerintem ehhez adalék a húszévesKövér-Torgyán csörte, meg a maiak is. Figyelembe kellene venni főként az európai, de általában is a világproblémákat, érzékenységeket-érzéketlenségeket, és tudni, hogy mi mit akarunk elérni. A nemzetstratégiát nagy szavakból építő politika persze hiteltelen, de teljes némaságban meg nem lehet építkezni.

OFF: Szerintem egy kicsit visszatért a beszélgetés a témához a végén, ami ha jól értem a politikusok változó véleményei és tettei, meg ezt a trianon-emléktörvény.

lüke 2010.06.02. 12:55:05

off itt az új angol pol szakértö:)
1991-ben született. Jelenleg az Edinburgh-i Egyetem földrajz-orosz szakos hallgatója

konzervatorium.blog.hu/2010/06/02/egy_olyan_igazi_brit_forradalom#comment-form

lüke 2010.06.02. 12:57:21

merci kave:)
cave canem:)

panelburzsuj 2010.06.02. 12:59:41

@eötvös_csöpi:

Gonosz, de rávezető célú kérdések:

Hányféle arab vagy kínai nemzeti érdek lehet?

Megegyezik-e a német, osztrák, svájci, luxemburgi, liechtensteini nemzeti érdek?

lüke 2010.06.02. 13:05:30

@eötvös csöpi:
mindenkit a jövö izgat
szerintem:)
de a jelen s a múlt nélkül ,erröl nem beszélhetünk

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.02. 13:49:03

@lüke: szerintem sem lehet a múltat kiiktatni, amnéziásnak lenni nem jó (nem tudjuk hol hagytuk el a lakáskulcsot, aki szembe jön az az édesanyánk-e), ennek az emléktörvénynek a trianoni szerződés kapcsán is két vége van: az egyik a húszig nyúlik vissza, de a másik?

@panelburzsuj: nemzeti érdekhez jól definiálható nemzeti közösség kellene? Engem az nyűgöz le a nemzetben, hogy annak ellenére láthatóan (a történelemben és a politikában) létezik, hogy világosan meg lehetne határozni, ki van benne, hogyan formálódik. Paradox, de kirekeszteni ennek ellenére ki lehet belőle.

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.02. 14:06:11

Kövér a túlélésre büszke a nemzeti összetartozási törvény kapcsán, itt: www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-356970
(ez azért egy elég szerény büszkeség)

panelburzsuj 2010.06.02. 14:30:24

@eötvös_csöpi:

Az egyénit meghaladó érdeket csak úgy tudod definiálni, ha meghatározod azt közösséget is, amelyet osztozik ebben az érdekben.

Viszonylag egyszerű példák: nemzeti vagyon, nemzeti jövedelem. Ezek kifejezetten érdekközpontú fogalmak. És képtelenség lenne őket kiszámolni, ha nem lenne világos, hogy mi tartozik bele, mi nem.

Sok szó esik mostanában a természeti erőforrásokrá: vizekben gazdag nemzet (vagy ország?) vagyunk. Ehhez képest a folyóink vízhozamának 95 %-a az országhatárokon túlról érkezik. Lehetne jönni persze a Kárpát.medencével, de azzal is, hogy ennek a határon túlról jövő víznek is a zöme a Dunán és a Dráván érkezik, azaz nem "trianoni" területekről.

Teljesen más kérdéskör, hogy egy etnikumnak vannak-e olyan sajátos érdekei, amelyeket érvényesíteni kíván. Az első jó kérdés megint az, hogy meghatározható-e az a közösség, amely "birtokolja" ezeket az etnikai érdekeket? A második jó kérdés, hogy milyen más, az adott etnikumon kívüli érdekekkel versenyben kívánnak ezek az érdekek érvényesülni? Sokszor hallom a "pannon klíma" című szöveget, és mindig eszembe jutnak a csallóközi fóliázó magyar falvak. Nemzeti érdek-e, hogy a Kis-Duna mellett termelt zöldség eljusson a budapesti háztartásokba - miközben vannak pl. szép számmal szentesi meg vajszlói zöldségtermelők is ...

Nem kötözködésből mondom ám ezeket, hanem annak érzékeltetésére, hogy a virtuális ködben könnyebb eljátszadozni a "nemzeti érdek" névre keresztelt mozgósító jelszóval, mint a napi gyakorlattá formálni a nemzeti érdekérvényesítést.

Szóval egyáltalán nem tartom haszontalannak mindezen elgondolkodni, és pont azért, mert nem igazán látszanak még összeérni a "föntről kibocsátott" és az "alulról induló" szálak.

panelburzsuj 2010.06.02. 14:51:57

@panelburzsuj:

De mondhatnám a "magyar bor" című rémtörténetet is, ahol egyik oldalról teljesen világos, hogy mi lenne a "nemzeti érdek", másik oldalról viszont olyan kisebb-nagyobb érdekek szaggatják apró cafatokra ezt "nemzeti" érdeket, amik külön-külön szintén érthetőek és indokolhatóak, ha nem is mindig méltánylandóak.

És mondhatnám a "modern tudományok" szinte minden területén dúló kultúrcsörtéket is: mit kezdjünk az özönlő "nemzetközi" (jobbára angolféle) eredetű szakkifejezésekkel? "Hígítsuk", "rontsuk" velük a magyar nyelvet - vagy "törjük kerékbe" az értelmüket "erőltetett" magyarítással?

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.02. 14:58:02

@panelburzsuj: ha akarod, etnikumnak nevezem a nemzetet, nem hangzik olyan jól, de kedvedért mindent.

Akkor nézzünk mondjuk egy olyan jól definiálható szervezetet, mint a McDonalds, mindenkinek egy az érdeke, ki határozza meg a közös érdeket? Én még itt is látok különbséget két üzlet között, de lehet, hogy ez színtiszta érzékcsalódás a részemről.

A nemzeti érdekre és azzal kapcsolatos aktuális vitára: nol.hu/archivum/orban_nem_akar_vezerszerepet_kelet-europaban

Tegyük fel, hogy fával fűtök és főzök, érdekemben áll-e, hogy Közép-Európában észak-déli gázvezetékek is legyenek? Támogassam-e az engem ebben képviselő politikust vizsgáljam-e közösségi alapon a dolgot? (Picit csaltam, mert itt a nemzeti érdek egyben regionális és egyáltalán nem nemzetállami, de példa mutatja, hogy nemzet-nemzetnek nem feltétlenül farkasa. Már bizonyos nemzet, bizonyos más nemzetnek :))

panelburzsuj 2010.06.02. 15:26:21

@eötvös_csöpi:

Nem picit csaltál, hanem jó nagyot ... :)

Az etnikum önmagában, politikai érdekérvényesítő keretek nélkül ugyanis semmiképp nem nemzet, legalábbis a "tudomány mai állása" szerint:

www.mindentudas.hu/mindentudasegyeteme/gango/20030317gango.html

(Hogy ez a politikai keret mennyire passzentos és mennyire önálló, az egy másik kérdés. Illetve - pont ez a nemzet-kérdés veleje.)

A céges és fűtős példád arra példa, hogy nem minden érdek szorítható nemzeti keretek közé. A Meki érdekét legalább annyira meghatározza a Burger King érdekfelfogása és érdekérvénysítése, mint a nemzeteké, a fával fűtés és gázvezeték összevetése pedig így értelmezhetetlen. (Pl azért, mert nem csak otthonod, hanem iskolád, munkahelyed is van, és ott sem akarsz pufajkában kitelelni.)

ssi 2010.06.02. 15:53:53

Újra elolvasva: de lehet, hogy még mindig nem értem
Torgyán: önön tragédiája miatt állt ki Trianon mellett (igazságtalan területi veszteség és a nemzet szétválasztás), s a megemlékezésen túl nem akart menni

Fidesz:
- ha többet tudunk valamiről, változhat a véleményünk
- ha korosodunk, a több élettapasztalat birtokában átértékelhetünk sok mindent
- 90 év kerek évforduló-e, de ok a megemlékezésre, s a hozzá kapcsolódó gesztusra, a jelképes határon túli nemzetegyesítésére, de hogy ennek pont így a kettős állampolgárság megadásával kell azonosnak lennie? - még nem tudom
- a politika bizalmatlanná is tett:
* 2 legyet egy csapásra - ügyes: kezelni kell a Jobbikot + hatásos, gyors, "hazafias" törvények már a prekormányzás idején
* kezelni kell az ország bajait - alapozni kell a hangulatot, a lelkeket: de nem lesz szerencsés, ha az itthoni csalódott embereket a hálás határon túliakkal állítanák szembe

Idet 2010.06.02. 17:42:11

@eötvös_csöpi: És egyáltalán, a kultúra fogalma sem maradt változatlan, be kellene emelni akár húsz éve is még ismeretlen, vagy csírájukban meglévő fogalmakat.
Érzékenységek, igen. A "kutúrfölény" olyan felsőbbrendűséget hirdet, amely sosem volt meg, vagy ha igen, inkább alázatot követelt volna meg, mint effajta pöffeszkedést, ami a fölényt eleve aláássa... Ez olyan bizonyítási kényszerbe hozza azokat az országokat, akiket érint (pl. Szlovákia most), ami tulajdonképpen indokolatlan, de nagyon is érthető. Ahogy mondod, "némaságban meg nem lehet építkezni", ezekre az országokra (és pl. a volt gyarmatokra, stb.) éppúgy vonatkozik, mint ránk.

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.02. 22:07:57

Ha még valaki nézi ezt a levetett ruhánkat, akkor egy friss link: index.hu/belfold/2010/06/02/bekes_visszakebelezestol_a_sebgyogyulasig/

A végéből idézet: ""Június 4-ének a nemzeti összetartozás napjává nyilvánításáról 2007-ben is beterjesztett törvényjavaslatot a Fidesz és a KDNP. A Németh Zsolt és Simicskó István jegyezte javaslat preambulumában akkor még nem szerepelt Isten, a történelem ura [1]. Az viszont igen, hogy a törvényt azzal a céllal alkotnák, hogy "a június 4-i megemlékezések középpontjában a békeszerződés keltette csalódottság kifejezése helyett az új határok fölött is létező közös magyar nemzeti identitás fenntartásának értéke kerüljön".""

jjulie 2010.06.02. 22:58:39

@Kave:

nekem kérdéseim voltak, vannak

neked nincsenek?

jjulie 2010.06.02. 23:01:37

@lüke:

tudsz te szöveget is írni, mégpedíg összefüggő, bővített összetett mondatokból faragottat

panelburzsuj 2010.06.02. 23:14:28

@jjulie:

Mert Kave tudósított, és nem interjúvolt. Az azért kár, hogy ebből a tudósításból Hoplita ősei kimaradtak. Pedig az látványosabb entrée volt, mint mondjuk a vallon hospesek ...

jjulie 2010.06.03. 07:05:16

@Kave:

"Ha érdekel, pontosan leírom a befogadás nagyobb hullámait, mikor, milyen népcsoportok érkeztek a Kárpát-medencébe és milyen jogállást kaptak. (Bár szerintem ettől kiakadnának fórúm társaink). "

érdekel (ezért kérdeztem feljebb)

ssi 2010.06.03. 09:59:22

Nagyon tetszik a téma és a tálalása is:
1991.
T.J. ..."senki nem gondol annak a revíziójára, hanem mi Trianont olyan értelemben tekintjük nemzeti tragédiának, mint ahogy egy gyermek tragédiának tekinti édesanyja elvesztését; és ahogy a gyermeknek joga van édesanyja koporsójára leborulva kisírni a bánatát, éppúgy a magyar népnek joga van a nemzet tragédiáját jelentő trianoni siratófalra ráborulva kizokogni bánatát..."
K.L. "....rákérdeztek arra, hogy vajon Magyarország hogyan viszonyul saját határaihoz, hogyan viszonyul a szomszédaihoz...magyar nagykövetség épületében tettem, kizárólag magyar újságírók előtt...igyekeztem a szerb-horvát konfliktusból származó veszélyekre felhívni a figyelmet....Ezt mi itt Magyarországon a helyén tudjuk kezelni, azonban ne várjuk el a nyugat-európai politikusoktól, hogy ugyanazzal a helyismerettel nyúljanak a magyarországi politikához...egy kormánypárt vezetőjének, elnökének felelősségteljes állampolgári és államférfiúi megnyilatkozása..."

Nem a tartalomról szólt a vita, de jó, hogy megismertük ezt is, mert pl. mind a kettő elfogadható. T.J. történelmi gyász, mint belügy, K.L. korrekt, józan, reális, mértéktartó, de fontos a téma konfliktus kerülő kezelése.

2010. miért a változás?
O.V. személyisége és hogy kire hallgat a fő mozgató, s amíg ez sikeres, "némám" el is fogadják, sőt alkalmazkodnak?
Előre menekülés a kettős állampolgárság és a Trianon-nap?
- Jobbik kezelésére ez még a kisebbik rossz
- az ország fejlődése érdekében kellenek a kellemetlen intézkedések is, de az embereket nem erre hangolták, s a valóságban parlamenti és választói ellenzékük is van.
- Kell -e a többségnek a virtuális Nagy-Magyarország és a valóságos 15millió magyar?
- vagy csak a lázadni is tudók leszerelésére jó?
- most jön a feketeleves, s kellenek a szimpatikusabb eredmények, a lelki kapaszkodók?
- vagy nincs kiforrt gazdasági terv és húzni kell az időt?
- vagy O.V. személyisége óhajtja mindezt a hatalmi nagyságot?
Ugyan ezek a kérdések a vallás, Isten egyértelmű előtérbe helyezésével is.
- vagy minden ártatlan és őszinte és természetes és szükséges?

Éhesló 2010.06.03. 19:07:05

Nagyjából ennyire hiteles a nemzeti buktor és kövér, mint amit itt fennen olvashattunk.
A szavuk semmit sem ér, becsületüket rég elhagyták valahol az szdsz és az mdf között, még a torgyán féle koalíciós bérgyilkosságot megelőzően. Ez utóbbi már csak ráadás volt az 1998-as hatalomra jutásukat követő jobboldali koaliciós társukra mért csapások örömeire 8nemhiába antalltól tanulták a hazai jobboldal szalámizását).
Eközben egyetlen ügyet sem vertek rá az 1984 óta a az állami vagyon háromnegyedét üveggyöngyökért "elprivatizátolókra".
Nemhiába martonyi is velük kezdett, mint ügynök és privatizátor.....

ssi 2010.06.03. 21:58:32

1991
T.J. csak belügy, egy szomorú történelmi eseményről a megemlékezés
K.L: óvatos külpolitika, hogy hogyan kezeljük a történelmi múltunkat
2010
Fidesz: belügyünk, bár külügyet is érint, de olyan fontos belügy, hogy nem igazán fontos, hogy hogyan érinti a külügyet.
Később fogjuk megtapasztalni, hogy érdemes volt-e kockáztatni, vagy nem is volt kockázatos meglépni

TH 2010.06.04. 16:12:03

@chabbix1: "hogy ha a Torgyán és Csurka féle vonalat nem rombolja le a .Tudjuk kik által működtetett média és pénzügyi oligarchia, (melynek a mai fideszesek abszolút haszonélvezői voltak), mára nem rabolják ki az országot, nem kerül félhalott állapotba a nemzet. "
Idáig jutottam, de ez annyira vicces volt, hogy azóta is ezen röhögök...a Torgyán féle FKgP bizonyított 98 és 2002 között, azt hiszem, ha valakinek előtte jobb véleménye lett volna róluk...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.05. 10:56:37

köszönjük ezt az írást

Torgyán rendkívül jól beszél, fiatalabb éveimben nem szimpatizáltam vele, de most hogy odafigyelek a tartalomra, eléggé hiteles magyar ember.

ami a kövérféle kommunista idegenszívűekről nem mondható el

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.05. 11:58:56

@clownfish: úgyvan

nyomokban internacionalista kommunizmust tartalmazhat a nemzeti fidesz, vagy fordítva?:

nyomokban nemzeti az idegenszívű?

az biztos, hogy a sajátos liberalizmusuk át van ghatva, származtatva van a régi korból. sajnos nem a Horthy a régi kor, hanem a kádáré.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.05. 12:01:15

@Ordnassac: nem.

Gaudí nem mondana ilyet:

"kijelentettem azonban rögtön, hogy természetesen senki nem gondol annak a revíziójára "

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.05. 13:06:11

@stratez: érdekes nézni a fideszfanokat

nem okoznak meglepetést
kicsit egy ügyűnek tűnnek

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.05. 13:19:04

@tuggya: a himnusz alatt is kivonultak volna?

ugye-ugye, hogy ez milyen gyenge

kics olyan mint mikor a liberálisok nemzetet gyaláznak, és ráfogják irónia.

de valójában úgy is gondolják

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.05. 16:11:11

@Taiki: maradjon is ott, ahonnan jönne
süti beállítások módosítása