Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2010
jún 08
23:30

Orbán Viktor napja volt a mai: nyolc évi kínlódásos ellenzéki lét és néhány, nyelvi leleményeket didaktikusan felolvasó kormányfő-jelölti szereplés után visszatért a magyar közéletbe az a politikus, akit meggyőző ereje, céltudatossága és lendülete miatt egy évtizeddel ezelőtt még politikai ellenfelei közül is számosan tiszteltek.

(Fotó: hirado.hu)

A miniszterelnök a parlamentben – elsősorban a frakcióvezetők felszólalásaira válaszolva – és este a köztelevízió műsorában is olyan arcát mutatta, amilyennek 2002 óta talán egyszer sem láthattuk. Szabadon, érvelve, gondolkodva beszélt, nem kerülte meg a kellemetlennek látszó kérdéseket sem, s még akkor is érthető és megfontolható volt a mondanivalója, amikor nem eleve nyertes pozícióból indított. Az a politikus, aki négy évvel ezelőtt a miniszterelnök-jelölti vitában vergődött a rákényszerített népfia szerepben, akit folyamatosan lehúzott a biztonsági játékra kitalált helyzetek sokasága, most kétségtelenül elemében volt.

Úgy tűnik, Orbánnak egyszerűen nem való az ellenzéki szerep, nem érzi jól magát a cselekvési lehetőségektől megfosztva; korábban gyakran üresnek és tartalom nélkülinek látszott az álláspontja, amit időnként maga is csak félszívvel és lelkesedés nélkül képviselt. Miközben számos társának sokkal jobban áll az ígérgető vagy mindent tagadó ellenzéki pozíció, a felelősség nélküli nagyotmondás világa, Orbán ezekben a szerepekben lényegesen kevésbé volt jó és hiteles. Ellenben most, amikor végre maga mögött érezheti a teljes cselekvési arzenált, amikor lehetőséget, tulajdonképpen második esélyt kapott a bizonyításra, szinte olyannak látszik, mintha újjászületett volna.

Nem szeretem a politikai pszichologizálást, ezért ennél mélyebbre (minden értelemben) nem is merészkednék a téma kapcsán, ráadásul azt is látni kell, hogy mindez alapvetően nem a tartalomról (mit képvisel), hanem a kevésbé lényeges formáról (hogyan képviseli) szól. Mégis fontosnak tartom észrevenni ezt a változást, még akkor is, ha két dologban szinte biztosak lehetünk. Egyrészt abban, hogy a mostani mézeshetes időszaknál lesznek még rosszabb napjai a kormányfőnek; egy ekkora választási győzelem után, kétharmados többséggel a háta mögött és egy gyenge, megosztott ellenzékkel a túloldalon nem csoda, ha szárnyal és kiemelkedik. Másrészt arról sem szabad megfeledkezni, hogy az elmúlt nyolc év árnyéka még messzire nyúlhat: ha nem lenne ennyire erőtlen az ellenzék, már a mai beszéd mellé is odahelyezhették volna a korábbi mondatokat, akár az egykulcsos adó, akár a közszférában tervezett megszorítások kapcsán; az ellenzéki Orbán okozhat még fejfájást a kormányzó Orbánnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr842067802

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bankok Hilton 2010.06.10. 08:46:53

Bankok Hilton   „ha a gazdagot éri sérelem a szegény javára, tisztességesebb, mintha fordítva történnék”   A bankok nem végeznek semmilyen érdemi munkát. Nem hoznak létre kézzelfogható hasznot. Pénzt adnak ki kamatra, ráadá...

Trackback: Most a csúcson? 2010.06.09. 14:08:02

Orbán Viktor most, amikor végre maga mögött érezheti a teljes cselekvési arzenált, amikor lehetőséget, tulajdonképpen második esélyt kapott a bizonyításra, szinte olyannak látszik, mintha újjászületett volna.

Trackback: Bemutatkozott a Kormány 2010.06.09. 13:29:20

Immáron több hete – az akkor még leendő miniszterek bemutatása – óta nem jelent meg ezen az oldalon bejegyzés. Ennek két oka volt. Egyrészt, a választások lezajlásával egy új politikai konstelláció állt össze, amelynek a mélyebb el...

Trackback: Nem bontották ki 2010.06.09. 11:25:56

Igaz, Orbánék nem bontották ki az igazság összes részletét, de azért lássuk már be, ez mégsem az őszödi méretű trauma, bármennyire is így szeretnék láttatni egyesek. Orbán 29 pontjáról lesz

Trackback: Legalább kormányozni kezdtek 2010.06.09. 10:49:21

Azt hiszem, az elmúlt napok bénázása és az elmúlt hetek parttalan és fedezetlen ötletelése után összességében egészen vállalható akciótervvel állt elő a miniszterelnök. A 29 pontból álló program kétségtelen pozitívuma, hogy a jelek szerint végre elkezd...

Trackback: Populista baloldali reakciók az adócsomagra 2010.06.09. 10:22:18

Lendvai Ildikó és Gyurcsány Ferenc is populista módon jövedelemátcsoportosításról beszél a szegények felől a gazdagok felé az adómódosítások kapcsán. Amit szándékosan kihagytak a mondókájukból az a családi adózás, úgy is mondhatnánk, hogy jövedelemá...

Trackback: Szegényellenes, gazdagpárti, neokon fordulat? 2010.06.09. 10:21:23

Neokon fordulatnak nevezte Schiffer András LMP-s frakcióvezető az Orbán-kormány kedden bejelentett gazdasági csomagját, hozzá hasonlóan Mesterházy Attila is a gazdagok pártolásával vádolta azt, és Vona Gábornak sem volt benne elég a multiellenesség. Ha...

Trackback: Forradalmi kölcsön 2010.06.09. 10:14:19

  Megérkezett a várva-várt gazdasági program és az ember egy pillanatra azt hiszi, hogy a Fidesz a nagy kapkodásban egy rossz mappát nyitott meg a számítógépen, amelyet az egykori rendszerváltó párt, az SZDSZ hagyott hátra, mintegy végakaratként.E...

Trackback: A nagy visszatérés: itt a régi Fidesz! 2010.06.09. 02:15:52

Ez egy ízig-vérig jobbközép program, amit Bokros vagy Bajnai soha nem jelenthetett volna be.  A Fidesz pedig újra a régi, a sokak által visszavárt polgári pártnak tűnik. (Fotó: fn.hu) Orbán Viktor pár napos bizonytalankodás után végre a helyzet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kamarti 2010.06.09. 23:57:38

@Diocles: "a fékek és ellensúlyok rendszere csak azt biztosítja, h a mindenkori kormánypárt továbbra is olyan gyenge maradjon, h egy erőteljes szociális demagógiával a mindenkori ellenzék be tudja dönteni."
ezt nem hagyhatom szó szó nélkül: az erőteljes szociális demagógiával operáló ellenzék valahonnan olyan ismerős...

ssi 2010.06.09. 23:59:52

@Ordnassac: köszi
az akció terv ismertetése után is több szakember megszólalt, nem próbálták pártokhoz sorolni őket, de a mondanivalójukra figyeltek

benne van a pakliban, hogy minden kormányjavaslatnál mindegyik ellenzéki párt elmondja a véleményét, amit nem vesznek figyelembe, hiszen minden leendő döntésük már borítékolva van, viszont kevesen nézik a parlamenti közvetítéseket és így nem is ismerik meg a másfajta álláspontokat

6.Lenin 2010.06.10. 00:04:23

@kamarti:

Nekem nem is kell 2/3-ad.
Én csak néha megpróbálok tükröt tartani.

Ordnassac 2010.06.10. 00:05:27

@Diocles: nem is az új alkotmánnyal van a bajom, de nem hiszem, hogy ezt két év alatt kéne végigvinni, méghozzá úgy, hogy a koncepció kidolgozására fél évet hagynak.

A kormányok pont nem voltak gyengék... Hanem a mögöttük lévő pártok, az nem ugyanaz. Magyarországon a kormány NEM gyenge szerv közjogilag (hiszen minden, ami nem más szerv hatáskörébe tartozik, az a kormányé, egyik oldalról nézve a dolgot). Hogy ki mit csinál belőle, az más kérdés, ez azonban nem feltétlenül közjogi kérdés.

Új alkotmány nélkül is rendbe lehet hozni ezt az országot. Nézzünk egy-két mostani féket/ellensúlyt: köztársasági elnök. Szimbolikus szerep, igazából a "szavak erején" túl két igazán erősnek mondható politikai jellegű döntési jogköre van: az alkotmányossági és a politikai vétó. Azért valljuk be, nem jött rosszul Sólyom, aki ahány törvényt beküldött az AB elé, mindnél (részben) találtak valami alkotmányelleneset. A politikai vétó (vissza az OGY-nak) már lényegesen gyengébb fegyver, hiszen akár azonos szöveggel is elfogadhatja az OGY és akkor a KE már köteles aláírni és kihirdetni a törvényt. Az OGY-t gyakorlatilag csak lehetetlen helyzeteknél tudja feloszlatni.

AB: a magyar AB kifejezetten erősnek mondható, de részben túl széles a hatásköre. Pl. a választási bíráskodási részt vagy az önkormányzati jogszabályok felülvizsgálatát át lehetne passzolni a közig. bíróságokra. Egy ilyen hatáskörtisztulás szerintem a szakmai munkának is jót tenne. Azonban egy célt nem csak egy úton lehet elérni, tehát az AB igazából arra jó, hogy kiszűrje azokat az utakat, amelyeket a magyar közjogi berendezkedés nem tart megfelelőnek. Ettől még nem gyengül a kormány helyzete.

ÁSZ: egy hatáskör-tisztítást itt is lehetne bőven végezni, bár bizonyos szinteken erősítenék rajta. A jelenlegi helyzetben azonban nem kifejezett gátja egy kormánynak.

Ami igazán hiányos (és akkor nem kellene ennyire a közjogi jellegű fékekre hagyatkozni), az a jogon kívüli kontroll hiánya. A civil szféra részben gyenge vagy függőségben van valamelyik politikai szervezettől, a szakszervezetek inkább összevesznek egymással, mintsem együttműködjenek (a pártok belefolyásáról nem is szólva), másrészt az emberek érdektelenségéből. Azért nem Hagyó volt az első, akiről kiderültek simlis dolgok, de igazából nem érdekelte az átlagembert. A jogon kívüli kontroll sokszor hatásosabb a közjogiaknál, itt lenne érdemes erősíteni, csak kérdés, hogy ez mennyire alkotmányozási kérdéskör.

A médiáról meg nem is szóltam...

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2010.06.10. 01:09:06

@Diocles: A Bethlen által kialakított rendszer korlátozott parlamentáris rendszer volt, nem demokrácia. A kettő között a különbség nem a "finomságban" van, hanem minőségben.

Ordnassac 2010.06.10. 01:19:34

nol.hu/belfold/boross__stumpf_es_pozsgay_is_segit_orbannak_uj_alkotmanyt_irni

Eddig elég semmitmondó. Azonban Szijjártó nyilatkozata az Alkotmány népszavazással történő megerősítéséről figyelemre méltó.

Ordnassac 2010.06.10. 01:20:11

@Ordnassac: azt azért halkan megjegyzem, hogy a "figyelemre méltó" itt teljesen semleges hangnemben fogalmazódott meg.

panelburzsuj 2010.06.10. 01:25:47

@manyike:

Az ellenzék pontosan olyan gyenge, mint kormányzat.

Minden parlamentbe került párt úgy gondolja, hogy azok a szavazatok, amelyeket besöpör, az adott párttal, annak törekvéseivel való - legalább részleges -azonosulást fejez ki.

No de van-e igazán mivel azonosulni? Van-e jelenlegi négy parlamenti párt között olyan, amire nem valamivel szemben szavaztak legalább olyan meggyőződéssel, mint valamiért? Melyik párt a négy közül az, ami nem többi párt tagadására, azok veszélyes, felelőtlen, megbízhatatlan voltára építette fel az üzenete lényegét? Nem a durva, nyers, primitív oppozíció volt-e minden párt legfontosabb ütőkártyája?

Én úgy tapasztalom, hogy egyetlen pártnak sincsenek élő tömegkapcsolatai. Egyetlen párt, egyetlen vezető sincs, akit a semleges, a kölcsönös mószerolástól magát távol tartó "lakosság" önmagáért, saját értékeiért, képességeiért igazán becsülne, adott esetben apróbb nagyobb kockázatokat is vállalna érte. Szűk, legfeljebb néhány százezres rajongótáborok vannak, meg maximum pár tízezer fős potyaleső, tányérnyaló hiénahadak. A választók nagyobb része JOBB HÍJÁN szavazott arra, akire, és döntően abból kiindulva, hogy melyik tűnik még leginkább ELVISELHETŐNEK - a többihez képest!

A fenti dignózisból következően én úgy gondolom, hogy amai ellenzéki pártoknak teljesen felesleges a többségi kormányzat ellen küzdeni, amenyiben küzdés alatt a kétharmad birtokában meghozható döntések formálásáért folytatott erőfeszítést értünk. Fölösleges: hadd hozzon a kétharmad olyan döntést, ami csak jólesik - ígyis-úgyis olyat fog hozni. A parlament most arra jó és arra kell az ellenzéknek, hogy saját fixa ideáit félretéve a kormányra koncentrálhasson, és közérthetően elmondja, hogy hogyan lehetne jobban megcsinálni valamit, mint ahogy azt a kormányzat akarja. Nem az a lényeg, hogy kormányzat hülye - azt úgyis mindenki tudja minden kormányról. Az a lényeg, hogy lehetne jobb is.

És hogy legyen is jobb, ahhoz nem a parlementben kell még többet és vadabbul acsarogni, hanem attól távol nap mint nap megjenni a "nép" körében, és csöndben, kampányzaj és ökölrázás nélkül építgetnia kapcsolatokat. Mintha a többi párt nem is lenne. Mi így gondoljuk, és ezt szeretnénk elérni.

Ennek az országnak nem kell harc - elege van valódi és műbalhékból, elege van az egymást taszigáló rablóbandákból, elege van a nyájasan vigyorgó sakálokból.

Ez az ország békességre vágyik, és aki ezt meg is tudja neki ezta békességet adni, az lesz hosszú életű ebben a parlamentben.

Ma - egymás lépéseit lesve - az ellenkező irányba tartanak a pártjaink. Egymáshoz ugyan közel, de a választók tömegeitől egyre távolabb sodródva.

lüke 2010.06.10. 05:31:14

@ayatollah:
KGB-ben Drezdában lehet(ett) müvelödni:)
Zwinger- a neve is jó-na meg a Semperoper:) abból még két hasonló van................

ssi 2010.06.10. 06:03:41

@panelburzsuj: NAGYON TETSZETTÉL 01:25:47:-)))))))))))

örülök, hogy leírtad. Ezek a gondolatok, elvárások el kell, hogy jussanak a pártokhoz. Nem biztos, hogy értik, hogy miért kell, hogy létezzenek

"Ennek az országnak nem kell harc - elege van valódi és műbalhékból, elege van az egymást taszigáló rablóbandákból, elege van a nyájasan vigyorgó sakálokból.
Ez az ország békességre vágyik, és aki ezt meg is tudja neki ezta békességet adni, az lesz hosszú életű ebben a parlamentben.
Ma - egymás lépéseit lesve - az ellenkező irányba tartanak a pártjaink. Egymáshoz ugyan közel, de a választók tömegeitől egyre távolabb sodródva. "

lüke 2010.06.10. 06:23:22

Érdekesek a kommentárok
OV képével kapcsolatban- ami igen jól sikerült, a másik oldali bicepsze csak fele akkora!-
A szoc. köznyelv szerint : a népet megosztó OV!, most egyesíteni akarja a magyar nemzetet.Ezzel ez a hipotézis is megdőlt.
S megszűnt a két nagy párt megosztó ereje is, hisz az MSZP mondhatni, megsemmisült.
A megosztottság most jól érzékelhető az adó kulcsban.Több ,mint 51 százalék rossznak tartja!
A megosztottság az emberi gyengeségböl és nem a politikai
hozzáállásból ered.

László56 2010.06.10. 06:24:22

Szép jó reggelt Mindenkinek,

Olvasom az elemző véleményét de nem értem. Szubjektíven minősít, szakmai érvelés helyett. Politizál, a politikai lehetőségek megmagyarázása helyett. Hiszen az nem lehet érvelés hogy majd jönnek rosszabb napok is az Orbán második kormányára. Persze hogy jönnek, de azt tudjuk az elemző nélkül is. Nem megengedett módon szembe állítja az ellenzékiséget a kormányzással anélkül hogy utalna az ellenzék és a kormányzók természetes szerepére. Hiszen minden politikával foglalkozó személy tudja hogy még hasonlósági intézkedések esetében is a kormányon lévőknek nagyobb az információs előnye és ezért automatikusan másképp látja a helyzetet mint az ellenzék vagy a kormányon lévők a korábbi ellenzéki szerepben. Minden tiszteletem mellett, ez egy visi-vasi elemzés. Mert miről is van szó ?

A második Orbán kormány egy forgatókönyvet dolgozott ki az ország társadalmi és gazdasági életének gyökeres megváltoztatására. Ezzel nap mint nap világossá válik hogy milyen utat is választott a kormány. Tulajdonképpen a mai nemzetközi és nemzeti körülményeinkhez a lehető legjobb utat. Mert nem csak a parlamenti többség az ami egy kormány lehetőségeit megszabja, hanem az EU és világgazdasági lehetőségek is. Ezek adják azokat a mérföldköveket melyek az útszegélyezést megszabják és a lehetőségeinket korlátozzák. Ezeken belül csak sok sok kompromisszummal lehet maradni és ezek teszik természetessé az elemző azon állítását hogy az Orbán kormánynak lesznek még rosszabb napjai is.

Mindez azonban nem változtat azon a tényen hogy a kormány és avval együtt Orbán is elérkezett egy csúcsra, de nem a legmagasabbra. Amit a kormány csinált eddig ilyen rövid idő alatt, ugyan csúcsteljesítmény, de még rengeteg fejlődési lehetőséggel és buktatóval. Ezekből a legfontosabb a pénzvilág buktatói. Nehéz lesz kikerülni, de megoldható. A körülményekhez képest a második Orbán kormány teljesítménye kiváló. Olyannyira hogy egyre inkább hitelessé teszi az ország olyan irányú megújulási törekvéseit amely a családra építi az államot. Ez pedig a legfontosabb alap minden ország számára.

lüke 2010.06.10. 06:24:37

Érdekesek a kommentárok
OV képével kapcsolatban- ami igen jól sikerült, a másik oldali bicepsze csak fele akkora!-
A szoc. köznyelv szerint : a népet megosztó OV, most egyesíteni akarja a magyar nemzetet.Ezzel ez a hipotézis is megdőlt.
S megszűnt a két nagy párt megosztó ereje is, hisz az MSZP mondhatni, megsemmisült.
A megosztottság most jól érzékelhető az adó kulcsban.Több ,mint 51 százalék rossznak tartja!
A megosztottság tehát az irigységből és nem a politikai hozzáállásból adódik.

jjulie 2010.06.10. 07:22:10

@Diocles:

tetszik ez a nézet: két út áll előttünk az egyik az orbáni, a másik az orbántalan de akkor nekünk lőttek

nem lehetünk egy tehetséges népség, ha egyetlen emberen múlik hogy nekünk lőttek e vagy sem

kisa 2010.06.10. 08:00:11

@jjulie: Mindig is volt igény vezérekre. És a vezérekről mindig is nyilvánvaló, hogy csak ők tudják a tutit. :-)

kisa 2010.06.10. 08:00:51

@lüke: Azt mondod, photoshop?

jjulie 2010.06.10. 08:08:37

@panelburzsuj:

nyilván a rajongótól a full közömbösig tartó skálán a gauss görbe szerint oszlunk el, de a politikusokra való ráhatásunk igen alacsony hatásfokú mondjuk az elmúlt 150 évet tekintve

a politikusok csináltak amit akartak, a rajongók meg harsogták a dicső verseiket, néhány harcos meg néha megyeget ellenük, a tömeg meg elviseli úgy ahogy, nagyjából némán ezt a politikának nevezett szükséges rosszat

némi változást látok most és ez érdekel: szép és lágy, utcai hatcok nélküli módon megismerkedtek a frissen választott politikusaink egy kurva kemény ellenzékkel, a gazdaságot mozgató erőkkel

lehet hogy új fejezet kezdődik, és a jogász huncutsági politikusság csütörtököt mond, és még a közömbös választói tömegkulturának sem kell mozgásba lendülnie ahhoz a jogász politikusi huncutság vitorláiból kifogják a szelet a pénzek mozgatói, és szépen kordában tartják bizonyos indexek közérthető jelzéseivel

politikus megszólal, index fel politikus másként szólal meg, idex le

ez érthető bizonyítványa a politikusnak, látszik is hogy a mi új csapatunk milyen gyorsan megértette a jeleket, és már nem a szavazóbázisra direkten vonatkozó indexekből indul ki

tetszik ha a politikusok megfékezhetőek

Szimba 2010.06.10. 08:11:22

@bóra77:
A magánszférában halomszám rugnak ki embereket különösebb indoklás nélkül.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.10. 08:46:35

méltatlan ez a kép a blog színvonalához

Szimba 2010.06.10. 08:50:02

@jjulie: Nekem az is tetszene, ha a pénzoligarchia is megfékezhető lenne.

Szimba 2010.06.10. 08:50:56

És hadd tegyem le én is a voksom!
Vörösbor!:))

Idet 2010.06.10. 08:52:28

@ayatollah: És mennyivel KGB-szebb... (Putyin) nagy okosság, hogy helyzetből mindenkiről tudunk mindent, és idejében lecsekkoltuk a legoligarchább oligarchákat: az olajipart meg a hadsereget.
Mondjuk, tehetség tényleg kellett hozzá.

bóra77 2010.06.10. 08:56:44

@Szimba: igen? és azt is tudod, hogy ilyenkor (hacsak nem rendkívüli felmondásról van szó) a felmondás jogellenes? és ha jogellenességet megállapítja a bíróság, az hány millió forintjába kerül a munkáltatónak?
lehet puffogtatni olyan mondatokat, amiket írsz, csak nyilván felesleges.

mellesleg az indokolással ellátott felmondás is lehet jogellenes, és bizony az így átadott felmondások 90%-át támadják bíróság előtt...csak a miheztartás végett mondom.

Idet 2010.06.10. 08:58:20

@Szimba: Álom, álom, édes álom... maximum kezelhető, úgy értve, hogy mi viszonyulunk hozzá és nem fordítva... korán reggel vörösbor? Hmm, csak ne lenne ennyire meleg! Mely változat?

ssi 2010.06.10. 09:00:27

@László56: "A második Orbán kormány egy forgatókönyvet dolgozott ki az ország társadalmi és gazdasági életének gyökeres megváltoztatására".."lehető legjobb utat" Megtiszteltek volna, ha a kampányban ismertetik. Így sajna másképpen látom

@jjulie: a világ jelzései a rajongókra is hathatnak - elvileg - én bízom benne

@tesz-vesz: "méltatlan ez a kép a blog színvonalához" a kép nem, mert azt is sugallja, közülünk való, a egyes kommentek igen, nekik kell szólni

Idet 2010.06.10. 09:00:52

@tesz-vesz: Latinovitshoz képest? Én legottan le is töltöttem, amilyen egy ostoba rajongó vagyok!

Evehid 2010.06.10. 09:45:45

@tesz-vesz: ezzel spec. nem értek egyet. Kétségtelen, hogy a kép máshova tolta a hangsúlyokat a min.elnök viselkedésének vizslatásában, mint ahova Gábor eredetileg valószínűleg szánta, de ez nem feltétlen baj. Azon túl, h. tegnap nagyon jó volt a hangulat (vagy a sör/bor/pálinka - kinek mi? :-P), rávilágított a választók két legnagyobb csoportja közti alapvető és állandóan jelen lévő különbségre. Amiről igen ritkán esik szó, ellenben ipari méretben használja ki pl. a média.

Ha megfigyelted, a kommentek túlnyomó része igyekezett figyelembe venni, h. a ME-nek is van magánszférája, amit tisztelni kell, és a durva gúnyolódás nem volt jellemző. Ezen a blogon szerencsére egyébként is ritka.

Más:
Panelburzsuj: nagyon érdekes volt, ahogy a pártok önmeghatározását összevetetted a társadalomban lévő képpel. És fölhoztad a vezető személyét. Örülök neki. Szerintem meghatározó igény van a választókban arra, h. akiket választanak, azok - vagy legalább egy részük - vmilyen formában/területen kiemelkedő legyen. Vagy ha nem kiemelkedő, akkor "jó fiú", "rendes fazon" legyen.

tocibacsi 2010.06.10. 10:29:52

köszszféra: egyidőben a melóhelyem egy most meg nem nevezett kórházban bérelt irodát, a kórház menzáján ebédeltem. Volt egy néni, akinek a feladata az volt, hogy a négyzet alakú szalvétákat félbevágta, hogy beleférjenek egy normál a × 2a méretű szalvétát befogadó tálalószekrénybe...

A KSH-ban egyik haverom kolléganője 1.5 éven át dolgoztt azon (leegyszerüsítve), h egy ekceltáblában az A oszlopban szereplő adatokat szétválassza B és C oszlopba KÉZZEL... mikor ez számára kiderült, fél perc alatt megcsinálta az egészet egy képlettel.

Basszus, oké, hogy cél a munkanélküliség csökkentése, de a megoldás akkorsem az, hogy tökfölösleges dolgokért fizetünk alkalmatlan emberekenk... Ez az átkosban volt így...

Idet 2010.06.10. 10:35:29

@panelburzsuj: Mert a "lakosság" szentek közössége, akik nem mószerolnak, nem acsarognak, nem lopnak stb.

Ugyan honnan ismerhetné meg a "lakosság" olyan alaposan a pártokat és a vezetőiket, hogy "önmagáért, saját érdekeikért, képességeikért" válasszák meg őket? Ezekből az értékekből csak a médián és a közszereplésen, valamint az elért eredményeken vagy kudarcokon át tudnak láttatni bármit is.
Ez a "közelkerülés a tömegekhez", "azonosulás a párttal, a párt céljaival" régi szocialista szlogen, és úgy is vált be, merthogy tökéletesen álságos volt.
A részleges azonosulás a választás eredménye, szerintem. Ezek után a mi érdekünkben történő kormányzás következzék, akárhol legyenek is a pártok különben, közel vagy távol.

lüke 2010.06.10. 13:04:19

azért én irigylem:):):):)
a szlovákok triumvirátusát:
Fico, Slota, Meciar.......................
olyan mint a kedvenc trióm: Nagy S., Prinz G,Suchmann (trio infernale)

Idet 2010.06.10. 13:08:17

@lüke: Na, még szerencse, hogy a sok :) ott van...

lüke 2010.06.10. 13:10:59

@idet;
iegen , igen
(hol van Kádár?)
ez mind megszünzt ez a párt maszlag:)
Gyengék a pártok, tagjaik nincsenek ill. kevéske, szerencsére.
Csak itt játsszuk ezt a pártosdit: jobb és bal o. leosztva.:)
Mára csak választók maradtak, ezért jól kell sáfárkodni az állampolgárok közérzetével, pénzével, a közhivatal szolgálatával( kedve/zni/skedni kell az embereknek!)

(egyesek sz.:zemberek)

lüke 2010.06.10. 13:13:17

@idet: zirigység is!
de a magyar trio se volt kutya:)
tsz elnökösen, kinyitott gallérral, nyakkendövel:)

Idet 2010.06.10. 13:18:58

@lüke: Nyakkendő meg minden: hol? Itten pillanatnyilag hőség van, az agyamban is.
Találkoztál Ordnassac-kal?

lüke 2010.06.10. 13:23:30

itt a KH-ban légkondi van:)
nein,aber wir können org. ein Randez-vous,n. dem 17/6

Ordnassac 2010.06.10. 13:47:53

@Idet: lüke helyett: végül nem tudott eljönni, így elhalasztottuk.

kamarti 2010.06.10. 13:53:49

azt hittem, lesz alkotmánybíróságos poszt
mondjuk lehet, hogy már meg is szavazták?

Ordnassac 2010.06.10. 13:57:02

@lüke: óh, ezt észre se vettem. Jómagam is ráérek akkor. :-)

Ordnassac 2010.06.10. 14:09:04

@kamarti: még nem, ha minden igaz, akkor jövő héten fognak.

Lord Kilburn 2010.06.10. 14:13:40

Sziasztok Kommentelők, üdv. Gábor!

Idő hiányában sajnos ritkán járok errefelé, kommentelgető, közéleti vitaigényemet meg inkább Tóta W. blogján szoktam kielégíteni.

Azonban most idekattintottam, olvastam Gábor lelkes írását Viktorunk visszatérni látszó eszéről, nézegettem – az enyhe homoerotikus kisugárzással bíró :) – Orbán fotót, beleolvasgattam a részben lelkes, részben kritikus hozzászólásokba, és végül úgy döntöttem, megosztom Veletek a témához kapcsolódó, TWÁ blogjára írt egyik, a Fidesz új, forradalmi akciótervéről szóló kommentemet:

„Üdvözletem, Tisztelt Kommentelők!

Üdvözletem a Fidesz-KDNP-s hozzászólóknak, akik azt hiszik, hogy Isten a történelem ura, meg azoknak a Fidesz-KDNP-s hozzászólóknak is, akik azt hiszik, hogy nem, és ennek ellenére Fidesz-KDNP szavazók. Üdvözletem a blog gazdájának, meg persze az előző két halmazon kívül eső kommentelőknek is, csak hogy a tautológia kikerekedjen, viszont erre az utolsó csoportra ezekben a mai, jobbratolódott időkben több szót nem is vesztegetnék. ;)

Annak, hogy kvázi preambulummal kezdem hozzászólásomat, két oka van: Az egyik, hogy a Fideszesek jól érezzék tőle magukat, a fontosabb (még ennél is fontosabb!) másik pedig az, mert valami tőlem szokatlan dolog bejelentésére készülök, ami megérdemli az emelkedettséget.

Szóval: Első olvasatra, nagy vonalakban tetszik a Fidesz gazdasági programja. A Kósa-Szijjártó ámokfutás után sokkal rosszabbra számítottam. Tulajdonképpen ami kirajzolódik, az fiskális szempontból a második Gyurcsány-, valamint a Bajnai-kormányok egyenes folytatása. A 17%-os szja kulcs benne volt a jövő évre megírt Bajnai programban is. Orbán 16%-ról beszél, nyilván überelnie kell elődjét. Nincs új, meg pótköltségvetés, tartva lészen a hiánycél, a csontvázak meg, miután rádőltek Kósára és Szijjártóra, úgy porladtak el a szélben, mint Holtak Serege a Gyűrűk Urában. A Bajnai örökség folytatásaként lesz a programban jelentős vállalkozói adócsökkentés, meg lesznek megszorítások is rendesen, valamint pl. minimálbér megadóztatás – helyenként még Bokros Lajos is megnyalhatná a tíz ujját. A gazdaság – reméljük – majd fehéredik, a minimálbéres nyomoroncok meg nem tartoznak Orbán kedvenc – közép és felső – választói rétegei közé, ezt eddig is tudtuk. Apró, de lényeges retorikai elem, hogy Orbán szövegében végre pozitív jelentést kap a kapitalizmus szó, legalábbis a „termelői kapitalizmus” változatban. A programban van persze átlátszó demagógia is – leginkább a pártok támogatásának csökkentése szúrt szemet – de a részletek bővebb elemzése most nem célom, lesz még rá alakalom, éppen elég. Ugyanakkor ez csupán az érem egyik oldala.

Lord Kilburn egy erényes lovag, akit szigorú igazságosság jellemez.

Az éremnek meg van másik oldala is. A program ugyanis könyörtelenül lerántja a leplet. Egyrészt visszamenőleg is igazolja az elődök, elsősorban Bajnai Gordon miniszterelnök és kormánya, valamint az őt támogató pártok – megérdemlik a felsorolást – tevékenységének innentől cáfolhatatlan hasznosságát és eredményességét, jó irányát. De a Fidesz szemszögéből új fényt vet a második Gyurcsány-kormány kőkemény egyensúlyjavító erőfeszítéseire is, akármit mondjon is a hülyeSzijjártó és bandája. Az még a kisebbik része a dolognak, hogy lelepleződik az évek óta, ész nélkül, mindenre megoldásként harsogott „egyszeri, azonnali, nagyarányú” adócsökkentés kivitelezhetetlensége, de lelepleződik a minden ésszerű megszorítást, spórolást csípőből elutasító, a kormányzatot észnélküli szociális nyomás alatt tartó ellenzéki ámokfutás is. Egyszersmind vége a Fidesz által tökélyre fejlesztett, eszeveszett szociális demagógiának, ami egy – magát valamire is becsülő – váltópárttól még ellenzéki éveiben is hatalmas – mondhatni égbekiáltó :) – szégyen volt. Ami maradt, az a keresztény mázzal leöntött nemzetieskedő szirup, de hát van, aki pont ezért az émelyítő löttyért választja őket. Éljen a demokrácia, picsába a Fid… ő … akarom mondani a cinizmussal és nihilizmussal.

Végezetül, kicsit bal és nagyon liberális, néhány napja ellenzéki választóként kívánok az új kormánynak gazdaságpolitikai sikereket, gazdaságilag talpra álló Magyarországot, ugyanakkor pont olyan szarházi ellenzéket, mint amilyenek ők voltak, és a kívánatos, ezért láthatóan számtalan népszerűtlen elemet is tartalmazó programjuk miatt meredek népszerűségvesztést. Győzzön ezáltal az igazság, álljon helyre a világ rendje. Még ha ettől nem is fog eggyel szaporodni azok száma, akik szerint Isten az igazság ura.”

Újraolvasva a hozzászólást, elnézést a „szarházi” szó használatáért. Nem cseréltem le, mert nem tudtam helyette egy ugyanilyen tömör és kifejező, ugyanakkor kevésbé közönséges megfelelőt találni.

kamarti 2010.06.10. 14:31:28

@Lord Kilburn: attól tartok, a lelepleződés nem revelatív
amiben biztosak lehetnek: nem lesz olyan (tömör és kifejező, ugyanakkor közönséges jelzővel illetett) ellenzékük
meg ha minden jól megy (márpedig mitől ne menne?) legalább annyira kekec AB-jük és köztársasági elnökük sem. esetleg - a jó magyar hagyományokra számítva - a civil fel- és bejelentőkre lehet számítani, bár egy úthengernél ez is meggondolandó

kamarti 2010.06.10. 14:33:39

@Ordnassac: mire az a sok pöcsölés? (már elnézést) a bizottságon átment, a vita megvolt, nem? gondolom, nem a jogvédők gondolkodtatták el őket

Idet 2010.06.10. 14:36:10

@lüke: Nächter Donnerstag? Für mich ist auch gut, aber wann? Még a jövő héten tisztázhatjuk!

Ordnassac 2010.06.10. 14:36:40

@kamarti: be kell sűríteni az OGY napirendjébe is, ezt ne feledd. Ülés meg ugye csak hétfőn és kedden van.

Ordnassac 2010.06.10. 14:43:31

@kamarti: arról nem is beszélve, hogy a benyújtott módosítókról nem döntöttek még.

Idet 2010.06.10. 15:08:28

@Lord Kilburn: Homoerotikus kisugárzás? Nyilván magadból indulsz ki!
A lovagok, minden romantikus és Vogelweideisch mesék ellenére meglehetősen goromba népek voltak, a női erénynek sem annyira tisztelői, mint a Minneliedekben megfigyelhető. Elméletileg azok voltak, de legfeljebb a saját társadalmi ostályukba tartozókkal, mert különben a vonatkozó hölgyek rokonsága nyársra húzta, illetve meghámozta volna őket.

Úgy látszik, ez a "kirekesztő" megközelítés tőled sem áll távol!

kamarti 2010.06.10. 15:25:49

@Ordnassac: a heti két nap az havi nyolc, ha jól számolok - ez mondjuk előrelépés a háromhetenkénti ülésezéssel szemben, ha jól számolok...

Ordnassac 2010.06.10. 15:34:58

@kamarti: megtartották azt, ami az utóbbi nyolc évben volt. Hétfőn és kedden mindig van (illetve időnként szerdán is).

Zoltchy (törölt) 2010.06.10. 15:36:00

@kamarti:

A Felhatalmazott szerint ez lesz a törvényhozásban:

1: Mélyre ható, gyökeres, az élet minden területét érintő,
forradalmi változások
2: heti két nap ülésezés
3: demokratikus, érdemi vita

Szerintem, ebből egyszerre csak kettő teljesülhet (az 2/3!).

Terniak 2010.06.10. 15:44:04

ma megint kineveztek két helyettes államtitkárt a KIM-be és kettőt a Miniszterelnökségbe. Lassan felesleges számolni...

Viszont miért kell szerintetek magáncélra is biztosítani a hivatali gépkocsi használatát? Ilyen válságos időkben szerintem a miniszter is menjen saját autóval szabadságra...

Jó hír viszont, hogy államtitkár alatt csak "megállapítható" személygépkocsi-használat. Érdemes lesz figyelni, mennyire élnek ezzel...

www.magyarkozlony.hu/

kisa 2010.06.10. 15:48:56

@Ordnassac: Van esélye bármely, nem fidesztől eredő módosítónak?

Szimba 2010.06.10. 15:56:39

@bóra77:
1. Igen, bizony felmondanak. Lehet, hogy jogellenes, de felmondanak. (a munkahelyemen negyede van meg a dolgozóknak az utóbbi 2-3 év után)
2. Nem mindenki megy a munkaügyi bírósághoz, mert nem tudja, hogy megéri-e. Volt ilyen munkatárs is, megnyerte a pert, majd addig kapott olyan munkákat, hogy belebukott. Fegyelmivel bocsátották el.
3. Egy csőd felé haladó cégnél az is nagy öröm, ha felmondanak, mert akkor akár kapsz végkielégítést, akár nem, utána legalább munkanélküli segélyt kapsz.
4. Az sem egy egyszerű dolog, amikor megszűnik a cég munkája, de a tulajdonos nem bocsát el senkit, mert nem tudja kifizetni a végkielégítést. Ugyanakkor természetesen már fizetést sem kap senki.
5. Fogalmad sincs, mi megy egyes munkahelyeken, hogy meg tudja valaki tartani az állását. Úgy ölik egymást az emberek, hogy előbb-utóbb maguk kreálnak indokokat, hogy a másikat miért kell kirúgni.
6. Rengeteg munkahelyen dolgoznak minimálbérért, a többit pedig számlára kapják. Csakhogy a számlát nem kötelező kifizetni!!! 1-2 éve ez vált gyakorlattá.

Nyilván nem mindenhol, de sok kisebb munkahely ezzel operál.

pucros 2010.06.10. 15:57:06

@kamarti:
A demokrácia önérték? Vagy valami cél érdekében tartjuk megfelelőnek?
A diktatúra hátrányaként el tudjuk könyvelni, hogy amilyen virágzást tud csinálni egy felvilágosult uralkodó, olyan katasztrófát egy rossz diktátor.
Hanem, ha a hatalom a nép kezében van, ugyanezt látjuk: egy bölcs nép szintén a virágzás irányába viheti a hazáját a jó választásaival, az ostoba nép meg a szakadék felé.
A mi népünkről már rég kiderült, hogy ha előrevivő terveink vannak, akkor konkrétan hazudni kell neki, vagy legalábbis nem elmondani a valódi szándékot, különben mást választ.
Nem bölcs a nép. A mienk biztosan nem.

Ordnassac 2010.06.10. 15:57:11

@Wlassich: engem az új Ptk-val kapcsolatos kormányhatározat jobban izgat.

Ordnassac 2010.06.10. 15:58:27

@Wlassich: pontosabban az, hogy kikből fognak állni a bizottságok tagjai (a szinte biztos Vékás Lajoson kívül).

Terniak 2010.06.10. 16:01:17

@Ordnassac: ott meg egy újabb miniszteri biztos. gombamód szaporodnak a kormányzati megbízatások...

Szimba 2010.06.10. 16:01:45

@Lord Kilburn:
Lordom! Nem azzal volt a baj, amit hirdettek az MSZP-sek! Azzal volt a gond, amit titokban (legalábbis igyekeztek) loptak, csaltak! Milliárdok tüntek el a kezükön, korrupt módon bármikor lefizethetők voltak.

Szimba 2010.06.10. 16:11:15

@Idet:
Villányi vörösbor! De nem Bock.
Bár szeretem az egri vörösborokat is, meg a soproniakat, meg úgy egyáltalán:)))

Ordnassac 2010.06.10. 16:13:03

@Wlassich: féloff: az alkotmánnyal foglalkozó hatosfogatról is született kormányhatározat?

Szimba 2010.06.10. 16:18:26

@Idet:
Vedd figyelembe, hogy egy mai "lovag" ad abszurdum még erényes is lehet!:))
Nincsenek keresztes háborúk, ahol gyilkolhatna, nincsenek megerőszakolható fehérnépek a gaz pogányok között (vagy legalábbis törvény védi őket), nem oly egyszerű hadizsákmányt szerezni.
Ami meg a hölgy imádatát illeti, hát éppen plátói szerelem is létezik!:))
Remélem kitűzte a zászlajára hölgy szalagját, gyolcs kendőjét! És verseket faragva, dalolva védi az erényeit!:))

Szimba 2010.06.10. 16:19:29

@Ordnassac:
Úgy maracc! Vagy jelesre vizsgázol!:)

Szimba 2010.06.10. 16:25:22

@Zoltchy:
"Mellékesen jegyzik meg, hogy a nagy ellátórendszereket érintő strukturális reformokról szó sem esik benne..."

Ezt én nem mellékesen jegyeztem meg!!!!
Ez a 29 pont már valami, de nagyon nem elég.

Lord Kilburn 2010.06.10. 16:32:33

@Szimba: „Azzal volt a gond, amit titokban (legalábbis igyekeztek) loptak, csaltak!”

Titokban? Nem túlzol egy kicsit? Egyébként TWÁ-nál a korrupcióról is sokat vitáztam még a választások előtt. Egyrészről ugyebár tele volt vele a média, minden napra jutott egy kis Zuchslag, másrészről meg nem volt olyan, valamelyest objektívnek tekinthető korrupciós felmérés (pl. ez: kitekinto.hu/europa/2009/11/19/magyarorszag_maradt_a_korrupcios_lista_kozepmeznyeben ), ami alátámasztotta volna a korrupció szubjektíven érzékelhető elburjánzását. Most egyébként erre is fény derült: A szocik el lettek hajtva, több pénzt nem talicskázhatnak haza, tehát ha valóban annyi közpénz csorgott volna el a korrupciós csatornákon, mint amekkorának egyes, fideszes vitapartnereim anno állították, akkor azokból a pénzekből akár egy „egyszeri, azonnali, nagyarányú” adócsökkentést is lehetett volna finanszírozni...

Szimba 2010.06.10. 16:43:39

@Lord Kilburn:

Zuschlag a jéghegy csúcsa.
Én azokra a meglehetősen aránytalanul drága útépítésekre gondolok, ahol pl. felesleges völgyhíd, alagút épült. És ezek is csupán a feltűnőbb dolgok, ezekből csupán következtetni lehetett a mélyben zajló folyamatokra.

Nem fogom felsorolni a gyanus vagy elképesztő eseteket, amikről az újságok cikkeztek.

8 év alatt igen sokat lehetett volna tenni a gazdaságban, az oktatásban, és az egészségügyben is. A cigányság felzárkóztatásáért is illett volna lépni valamennyit, és a hazai munkahelyek megteremtésére is nyílhatott volna lehetőség.

Rengeteg dologgal adós az MSZP_SZDSZ. És tartok tőle, hogy a Fidesz sem rendelkezik túlságosan nagy mozgástérrel, valamint hogy ők sem szentek.

Lord Kilburn 2010.06.10. 16:46:20

@Idet: „Homoerotikus kisugárzás? Nyilván magadból indulsz ki!”

Igen, nyilván. „Gyűlölök és szeretek; Hogy miért teszem ezt, ugye kérded?” :)

Lord Kilburn 2010.06.10. 16:58:20

@Szimba: Értem, amit mondasz, és biztosan a Transparency International, meg a többi, korrupciót felmérni próbáló intézet téved…

Viszont ha ez így van, akkor a kormányváltással valóban irdatlan (eddig a korrupciós utakon eltűnő) pénztöbblet áll majd a Fidesz rendelkezésére, még akkor is, ha csak félig olyan korrupt lesz majd, mint az MSZP volt. Abból meg majd csodákat lehet művelni. Jövőre pl. lehetne belőle akár költségvetési többlet is…

Persze én úgy gondolom, hogy a TI-nek van igaza, a korrupció mértéke hazánkban elég elszomorító, viszont közel sem olyan drámai, mint azt sokan láttatni akarták a választások előtt. Bőven van mit javítani, de ez legfeljebb egy lassú tisztulási folyamat lehet, nem olyan, mint az előző bekezdésben céloztam rá. A Fideszt és holdudvarát meg valamiből finanszírozni kell! Az, amit pártfinanszírozás címen kapnak, az vicc.

Szimba 2010.06.10. 17:06:38

@Lord Kilburn:
Engem nem vígasztal, hogy vannak korruptabb országok is!
Engem már az is megnyugtatna, ha nem természetvédelmi területeket akarnának eladni (Velencei tó) fillérekért, ha minisztériumi háttérintézményeken keresztül nem vándorolna a semmiért a csókosok zsebébe az a pénz, amiből valóban lehetne finanszírozni bizonyos dolgokat.
Nem értelmetlen konferenciákra, továbbképzésekre csordogálnának el a milliók, hanem valóban a közoktatás színvonalának emelésére menne el.
Az egészségügyben végre történne változás, emeljék fel normális mértékűre az orvosok, ápolónők fizetését, viszont szüntessék meg a paraszolvenciát.
Aki magasabb, különlegesebb szintű ellátást igényel, az fizessen érte.
Az alapellátás jár most is mindenkinek, de azt szinte senki sem tudja, hogy milyen gyógymódok léteznek még.
Ezért aztán félelmében mindenki fizet, akkor is, ha cserében semmit sem kap.

És még sorolhatnám.

Szimba 2010.06.10. 17:10:13

Másrészt pokolian tudok örülni, hogy sikerült a korrupció terén jobb helyezérst elérni Szomáliához, Oroszországhoz, Kínához képest!:))

bariga 2010.06.10. 17:12:20

Hurrá!! Szja 16 % szuperbruttó nélkül !!!!! Mindekint meghívok egy körre, vagy kettőre!!! Éljen a Fidesz!!

Szimba 2010.06.10. 17:16:01

@bariga:
Kérek egy Pilsner Urquellt! :))

Lord Kilburn 2010.06.10. 17:17:23

@Szimba: „Másrészt pokolian tudok örülni, hogy sikerült a korrupció terén jobb helyezérst elérni Szomáliához, Oroszországhoz, Kínához képest! :))”

Ó, ne már!

„Továbbra is szigorúan a régiót tekintve, a magyarok besorolása tekinthető a legkedvezőbbnek. Hazánk 5,1 ponttal ugyan a fényesnek nem mondható 46. helyen áll, ám még így is megelőzi Lengyelországot (5,0 pont, 49. hely), Csehországot (4,9 pont, 52. hely), Szlovákiát (4,5 pont, 56. hely), Horvátországot (4,1 pont, 66. hely), Romániát (és az ugyanezen a helyen tanyázó Bulgáriát: 3,8 pont, 71. hely), Szerbiát (3,5 pont, 83. hely), vagy éppenséggel Ukrajnát (2,2 pont, 146. hely).”

Szimba 2010.06.10. 17:20:57

@Lord Kilburn:

Nagyon kedvező!!!
Azért arra kíváncsi lennék, hogy ebben minden benne van??? Millió dologról nem tud a TI.

Szimba 2010.06.10. 17:27:36

Wallis, Dataplex, Malév, Volán..., hogy csak a nagyobb ügyeket nézzük. Az offshore cégek sora???

Lord Kilburn 2010.06.10. 17:31:13

@Szimba: Írd meg a TI-nek, hogy ezeket is, mind vegyék figyelembe. :)

Idet 2010.06.10. 18:02:08

@Szimba: Botcsinálta erény lehet az... a plátói szerelem valami eggészen mást jelent valójában, mint ami jelentés a köznyelvben hozzátapadt, inkább a Lord "homoerotikus kisugárzásával" kapcsolatos...

Idet 2010.06.10. 18:06:11

@Lord Kilburn: Nem én. Csak OV-nak szerintem nem homoerotikus a kisugárzása, csak "szimplán" erotikus. Bocs, ha neked estem, nem volt szándékomban gorombának lenni.

Idet 2010.06.10. 18:10:24

@Lord Kilburn: És még: kit idéztél? Versekben nem vagyok erős.

Szimba 2010.06.10. 18:17:56

@Idet:
Tudom, de abban nem voltam biztos, hogy Lord is érteni fogja.:)

Szimba 2010.06.10. 18:21:10

@Idet:

Catullus

Gyűlölök és szeretek. Hogy mért teszem ezt, ugye kérded?
Mit tudom én. Így van: érzem és öl e kín.

lüke 2010.06.10. 18:22:34

@Idet: ,@Ordnassac:
galambposta vár rátok

bóra77 2010.06.10. 18:27:18

@Szimba: azt azért vitatom, hogy fogalmam sincs mi megy egyes munkahelyeken. ahogy korábban leírtam, ez a szakmám, értsd: nemhogy fogalmam van róla, de annál jóval több.

ssi 2010.06.10. 18:28:06

@kisa: nincs értelme, s nem is kérnek belőle - "parlamenti párbeszéd" - majd újra fel kell találni

@Ordnassac: tervek, tervek, tervek ............. de hol van/lesz a forrás?

@Lord Kilburn: "A Fideszt és holdudvarát meg valamiből finanszírozni kell! Az, amit pártfinanszírozás címen kapnak, az vicc. "
Egyik lehetőség, klasszikus (Te mire gondolsz?) Állások, megrendelések, támogatások a kormány felől, pártadományok (SZJA-csökkentésből, örökösödési illeték eltörlésből) a magánszemélyek felől - legális, de nem épp elegáns (összegben lehet a korábbi korrupciók)

Idet 2010.06.10. 18:33:00

@Szimba: Jajistenem, már megint kijavítottam valakit, mint egy dolgozatot! Rémes tudok lenni; megyek, és söröskriglimbe dőlők, büntetésül csak buborékos vízzel tele...

Egyébként, nagyon meglepődtem, amikor az ötvenes éveidet emlegetted, így szövegből inkább a 35 jött át nekem...

Ez valami Lesbiához írott vers? Harangoz, de csak halkan. Lehet, hogy a fülem cseng...

lüke 2010.06.10. 18:49:03

@idet:
hivd el a bácsit is:)

sashimi 2010.06.10. 18:55:14

Orban zsenialis propagandajanak ujabb eleme:

index.hu/belfold/2010/06/10/megszunik_az_egeszsegbiztositasi_felugyelet/?rnd=783

"Szócska Miklós azt mondta, hogy SZERINTE nem vonatkozik az egészségügyi dolgozókra a kormányfő által bejelentett, a közszférára vonatkozó 15 százalékos bértömegcsökkentés."

Ugyan hol a torpben volt az allamtitkar a harom nap alatt ha maga sem tud semmit a kormany terveirol????

Lord Kilburn 2010.06.10. 19:51:06

@Idet:
@Szimba:

Igen, Catullus és igen, Lesbiához írta. Caius Valerius Catullus, hogy valami többletinformáció is legyen hozzászólásomban. :)

Viszont a fordítás, amit idéztél, végül is nem tetszik, mert nem jön ki az időmértékes verselés. Devecseri Gábor fordítása szerintem jobb, ezt próbáljátok időmértékesen:

„Gyűlölök és szeretek. Kérded tán, mért teszem én ezt.
Nem tudom, érzem csak: szerteszakít ez a kín.”

És az eredeti:

„Odi et amo, quare id faciam, fortasse requiris; nescio, sed fierí, sentio et excrucior”

Ezt is meg lehet próbálni időmértékesen, de ahhoz, hogy kijöjjön, egyes magánhangzókat el kell hagyni: az elején _ó_-det-a-_mó_ …, a végén meg _szen_-ci-et-_ex_-cru-ci-_or_. Ha emlékeim nem csalnak. Na, ezt sikerült jól körüljárni! Sziasztok!

Lord Kilburn 2010.06.10. 19:56:05

@Szimba:
@Idet:

Bocsi, de most látom, hogy a „cru-ci” az természetesen „kru-ci”, ha már fonetikusan írtam. Na, bikicsunáj, vagy mi!

Idet 2010.06.10. 20:25:39

@Lord Kilburn: Habe die Ehre,
Mylord! Az a biki izé, az milyenül van?

Idet 2010.06.10. 20:32:31

@Lord Kilburn: Ja, igen, sztem Szimba csak hevenyészve idézett, ahogy épp eszébe jutott, mert olyan egy klasszikus vers fordításában, hogy "Mit tudom én", nemigen szerepel...

Idet 2010.06.10. 21:28:53

@bariga: Na, ezt is legottan letöltöttem! Bárcsak inkább kitölthetném...!

panelburzsuj 2010.06.11. 08:46:21

@jjulie:

A politikusok két oldalról fékezhetőek meg: az egyik a piac (ami a vagyonbiztonságra ügyel hosszabb távon), a másik a demokrácia (ami meg a menetközbeni megélhetés biztonságára).

A gubanc az, hogy magyar viszonyok között a kettő között alig van átfedés. Praktikusabb országokban a népesség igen nagy hányada egyszerre befektető és munkavállaló is, így egy-egy családon - (ez itt a talpnyalás helye!:) - belül is állandó mérlegelés tárgya a hosszú és a rövidtávú érdekek ütköztetése, összeegyeztetése. Nálunk még azok közül is kevesen fogják fel, hogy ők "kistőkések" is, akik mondjuk megtakarításos életbiztosításokat kötöttek.

A "spekulatív kapitalizmus" ellen meghirdetett harc annyit jelent, hogy Vezetőnk szemében sokkal tisztességesebb és okosabb gazdasági magatartás egy-egy bejáratott üzletágat/céget a változások ellen foggal-körömmel-protekcionizmussal-állammal védeni/védetni, mint a családi tőkét több helyre "szétporlasztani", és a portfóliót rendszeresen figyelni és gondozni.

Lesznek itt még érdekes okfejtések, meg értelmezendő intézkedések.
süti beállítások módosítása