Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
19:45

A mai napirend előtti felszólalásokban az LMP és az MSZP frakcióvezetője – más stílusban, más szavakkal – egyaránt hatalomkoncentrációval és az ellensúlyok tudatos gyengítésével vádolta a Fideszt. Kétségtelen, az első önkorlátozónak látszó lépések óta a kormányoldal elkezdte használni az erejét: a (mindenkori) győztest jutalmazó új önkormányzati választási rendszert fogadtatott el, javaslatot tett a média-rendszer alapvető átszabására, az alkotmánybírók jelölési eljárását számára kedvező módon tervezi átalakítani, a még az előző parlament által létrehozott választási bizottságot törvénymódosítással cserélné le, továbbá az eddigi gyakorlattól eltérően saját politikusát kívánja (12 évre) az Állami Számvevőszék élére állítani, a köztársasági elnök jelölési folyamatát pedig idén szokatlan megoldással kívánja teljesíteni. Az egy irányba mutató döntések kapcsán helye van a kérdésnek: valóban – ahogy Schiffer András ma fogalmazott – narancsuralmi rendszer épül?

(Fotó: vadalmacsutka)

A magyar politikát figyelve az elmúlt években megtanulhattunk különbséget tenni két fogalom között: ami törvényes (legális) és ami elfogadott, támogatott (legitim). Érdemes ehhez hozzátenni egy harmadikat - amivel gyakran találkozni véleményekben, publicisztikákban -, a dolog esztétikáját, többféle megfogalmazásban: ami illendő, ami konform, ami elegáns, ami tetszik. Az egyes elemek – ezt is megtapasztalhattuk - hatással lehetnek egymásra, de akár egymással szemben, egymás ellenére is működhetnek. Ráadásul a három közül az egyiknek kiemelt szerepe van: hosszú távon az elfogadottság – ami persze nem független sem a törvényességtől, sem az esztétikumtól – döntő jelentőséggel bír.

A Fidesz mostani lépései kétségtelenül törvényesek, velük szemben csak politikai és ízlésbeli érveket lehet felhozni, de diktatúrát, egypártrendszert emlegetni képtelenség. Ezek a döntések nem állnak ellentétben semmilyen írott szabállyal, akkor sem, ha korábbi gyakorlatokat változtatnak meg, hagyományokat szakítanak meg. Egy teljesen új alkotmány elfogadtatása, a választási rendszer alapvető átformálása és az összes megszerezhető zsákmányposzt saját emberekkel való betöltése sem ellentétes a hatályos közjogi szerkezettel. A kormányoldal ezeket megteheti, parlamenti ereje elegendő a hatalmi viszonyok egyoldalú átalakítására.

Amikor azonban a Fidesz erre az útra lép, számolnia kell bizonyos veszélyekkel. A legnagyobb ellensúlyt ugyanis – a demokratikus intézmények mellett - a közvélemény ítélete jelenti, márpedig időnként valóban szűk az ösvény a határozottság és az érdekérvényesítés, valamint az erőszakosság és akarnokság között. Ma láthatóan nincs ellenére a többségnek, hogy a Fidesz minden törvényes eszközt igénybe kíván venni hatalma növelése érdekében, azonban nincs semmilyen garancia arra, hogy egy adott ponton nem változik majd meg a véleményklíma ezzel a politikai gyakorlattal kapcsolatban.

A szocialista-liberális kormányzás megmutatta: hiába törvényes valami, ha a társadalom nem fogadja el, könnyen betarthatatlanná, felülírhatóvá és végül megbuktathatóvá válik. Ha a Fidesz nem vigyáz, és túlzásba viszi az erőből meghozott intézkedéseket, akár ismét szükségünk lehet majd a legalitás és a legitimitás fogalmát magyarázó szótárakra. Ma még messze nem tartunk itt, de nem árt figyelembe venni: a hosszú távú berendezkedésnek – demokratikus rendszerekben - nem az intézmények átszabása és a pozíciók elfoglalása, hanem a közvélemény bizalmának tartós megőrzése az előfeltétele.

x x x

Bekerült a blog a parlamentbe: videó

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr832081632

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kiürített demokrácia 2010.06.18. 04:31:01

A megélhetési és az autodidakta amatőr rettegőknek nincs igazuk, nem diktatúra készül itt.A népképviseleti elv működik: szabad, titkos választás, általános egyenlő választójog, ilyesmik.Tehát semmi gond.A jogokkal élés esélye már más kérdés. Előfordul,...

Trackback: Kiürített demokrácia 2010.06.18. 04:17:31

A megélhetési és az autodidakta amatőr rettegőknek nincs igazuk, nem diktatúra készül itt.A népképviseleti elv működik: szabad, titkos, általános választás, egyenlő választójog, ilyesmik.Tehát semmi gond.A jogokkal élés esélye már más kérdés. Előfordul...

Trackback: Ász fordulat 2010.06.15. 13:09:39

Első pillantásra azt hittem valami elírás történhetett, amikor azt olvastam ma, hogy Warvasovszky Tihamért, volt MSZP-s országgyűlési képviselőt, Székesfehérvár szocialista, villamosmérnök polgármesterét jelöli a Fidesz az Állami Számvevőszék alel...

Trackback: A megfelelő ember III. - Domokos, az önjutalmazó 2010.06.15. 10:25:49

A FIDESZ újfent lehetőséget adott a "megfelelő ember" címke használatára, a végén még sorozat lesz belőle. Úgy látszik kiélvezik, hogy a kétharmad birtokában tényleg azt tehetnek, amit akarnak. A közpénzügyek miatt egykor gyanúsított Papcsák,...

Trackback: Lázár György helyettes államtitkárából köztársasági elnök? 2010.06.15. 09:54:34

Melyik volt a magasabb pozíció a szocialista diktatúrában? Ha valaki helyettes államtitkár volt 1981-től 1990-ig, vagy ha a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál volt hatósági osztályvezető 1985-90 között? Mert az egyikből majdnem köztársasági elnök l...

Trackback: Dekorációdemokrácia 2010.06.15. 03:23:01

Ó, nem, arról szó sincs, hogy amit most kiépít a Fidesz, az diktatúra! Az messze nem ilyen! A demokratikus intézményrendszer és a törvényi keretek változása semmiképp nem jelenti a demokrácia végét. A hatalmi ágak szétválasztása, a törvényhoz...

Trackback: Erőből ötletelés 2010.06.14. 21:18:33

Hanem azért ez a kétharmad, ez bizony könnyen elbizakodottá tehet. Fölényessé, hogy úgy mondjam. És akkor még finoman fogalmaztam.Mert egyrészről az rendben van, ha a kétharmados parlamenti támogatottságú kormány határozottságot, tettrekészséget és cse...

Trackback: Erőből ötletelés 2010.06.14. 21:09:45

Hanem azért ez a kétharmad, ez bizony könnyen elbizakodottá tehet. Fölényessé, hogy úgy mondjam. És akkor még finoman fogalmaztam.Mert egyrészről az rendben van, ha a kétharmados parlamenti támogatottságú kormány határozottságot, tettrekészséget és cse...

Trackback: Nemzeti Tákolmánybíróság 2010.06.14. 20:23:58

Bréking nyúz – a narancsuralmi rendszer bevezetésének következő lépéseként immár az Alkotmánybíróságot is a Fidesz kívánja delegálni.Hát a feleségem kétharmada nem kéne...!?Belátom, hogy ha én lennék a forradalmár, akkor fenemód bo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bigkahuna 2010.06.14. 19:53:28

Akkor példának ott van Esztergom, ami a polgármestere szerint egyenló a fidesszel. Botrányok, gyújtogatás, őrület, kifúrt ablak, stb az Élet És Irodalom esztergomi aktákat boncolgató tényfeltáró cikkében. Az emberek szopatása elkezdődött:

www.es.hu/?view=doc;26087

Klónok és a fideszes vonal

A rongálás bűntettében indult eljárásban a nyomozók listát kértek Meggyes Tamástól, amelyben a polgármester összeírta, véleménye szerint kiknek az érdekében állhatott a gyújtogatás. Esztergom első embere ebben száz személyt (!) jelölt meg. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai - a jelentős számú hátrahagyott nyom alapján - 2008. június 12-én több személyt letartóztattak.

2010.06.14. 20:02:07

Több mint 50%-ot kapott a Fidesz. Nem joga, hanem KÖTELESSÉGE, hogy éljen a hatalmával. Különben jogosan rugnák seggbe a választói. Nem azért adtak 2/3-os felhatalmazást, hogy ne éljen vele.

Mondom ez úgy, hogy nem a Fideszre szavaztam.

Diocles 2010.06.14. 20:03:41

Ezeket a lépéseket az első hónapokban kell meghozni, amíg még van ereje a kormánynak.
Ilyen a politika logikája, addig tudsz nyomulni, amíg még van mögötted társadalmi támogatottság. Ha már elfogy, akkor kínnal-keservvel teszed meg azt, ami az elején könnyen véghezvihető lett volna.

Elrettentő példáként mindenkinek ajánlom a hírhedten dilettáns Antall-MDF-kormányt, akik minden ellenségüket meghagyták a régi posztjukon (pl. Antall Szilvásy nevezte ki a MEH-be államtitkárnak, aki többek között a balatonőszödi üdülőt játszotta át egy bizonyos, akkor még ismeretlen Gyurcsány Ferencnek), aztán néztek ki a fejükből, hogy fúrja őket az apparatus.

Nos, bármennyire is antidemokratikusnak tűnik ez, ilyen a magyar politika, vagy elfoglalod a saját terepet az embereiddel, vagy ott fúrnak, ahol érnek.
Az LMP egyszerűen túl lilaködös, elvont párt ahhoz, hogy ezt felfogja, a Fidesznek húsz évnyi tapasztalata van erről...

BISMARCK 2010.06.14. 20:03:44

Ez tipikus egyrészt-másrészt kérdés.
Egyrészt megtehetik, másrészt vigyázni kéne a látszatra?
De valóban kell?
Viktor új rendszert ígért. Ennek a rendszernek az egyik legfőbb eleme, hogy az "oligarchák" ne juthassanak újra a hatalom közelébe. Ez a cél és ebbe ezek a törvények tökéletesen beleillenek.
Schmitt jó lesz köztársasági elnöknek? Ki tudja? Mi az elvárás? Csak egy jogász lehet jó elnök?
Az ÁSZ keményebb dió. Ott a kérdés az, hogy miért nem újra Kovács Árpád? Ott ugyanis nem mindegy, hogy ki ül ill. dolgozik.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.06.14. 20:10:16

@Diocles: A fenéket kell ezt szépíteni, a mai nap az ÁSZ einstandolásáról szólt.

Szerintem nem tudsz komoly kifogást emelni az ÁSZ elnökének elmúlt 12 éves munkájával szemben, ezért muszáj vagy visszanyúlni a "ha nem vagy velünk, akkor ellenünk vagy" logikájához.

Na ebből sokan nem kérnek, én sem.

innovation 2010.06.14. 20:10:40

Ej, ej! Gábornak igaza van. Végiggondoltan kellene ezekhez a kérdésekhez nyúlni. Könnyen fordulhat el a közvélemény, s ősszel választások. Másrtészt a Fidesz is kerülhet ellenzékbe könnyedén. Így nem ildomos felrúgni bizonyos szabályokat.... ÁSZ elnökét pártemberrel feltölteni, hát, nem is tudom... Máshogyan tennék. De nem én vagyok Orbán Viktor, nem én kaptam felhatalmazást a nemzet egy részétől. Megjátjuk mi lesz. Négy év múlva...

Okosan, csak szépen, ahogy csillag megy az égen! :)

nyünyüge 2010.06.14. 20:12:13

A Fidesz sohasem ismert mértéket, semmiben.
Eddig nem lett belőle baja, de ez nem rajta, inkább a körülményeken múlott.
Sajnos most is azt hiszem, hogy legfeljebb bizonyos uniós viselkedési szabályok fognak gátat jelenteni számukra.
A népszerűségvesztéstől szerintem rövid távon nem kell tartaniuk, mert a szavazótáboruk nagyon nagy és elkötelezett, akiknek új rendet ígértek.
És amíg őket közvetlenül és nagyon nem fogja sérteni ez a tempó (márpedig nem fogja, mert arra vigyázva lesz), addig nem fog változni az elkötelezettségük.

gitáros 2010.06.14. 20:13:40

És akkor az alkotmányelőkészítő bizottság tagnévsora szóba se került...

Napról napra gusztustalanabb, amit a fidesz művel.

@csi:
53 százalék, valóban. És bár a nemszavazókat szokás (általában joggal) nemlétezőknek tekinteni, de az _összes választópolgár_ szavazatának harmincvalahány százalékának birtokában "forradalomról" vizionálni, "alkotmányozó nemzetgyűlést" játszani, hááát...

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.06.14. 20:14:21

A kétharmad nem szavazott a Fideszre, 5,5 millió polgár!

Ez a fajta nagyképű, kioktató, lekezelő, harácsoló, diktatúra lehet már az őszi "tüntetési időszakban " kapja a pofonokat.

Orbán egy here pártkatona, sose dolgozott, az ország hiénája.

Az ilyen fajták miatt nem lesz béke és nyugalom a kis hazánkban.

Orbán takarodj!

Nymus 2010.06.14. 20:15:09

Ezen mert kell csodalkozni? Csak a birkak nem lattak, hogy ez lesz a vege. Kivancsi leszek, mikor mennek begetni a Kossuth terre ujra, hogy a kormanyzo part labbal tiporja a demokraciat!

Nymus 2010.06.14. 20:16:10

Csatlakozom. Orban huzz a pics@ba! Mashol epits narancsvideket!

gitáros 2010.06.14. 20:18:13

@BISMARCK:
Ez az "oligarcházás" a fidesz részéről egy tipikus populista baromság.
Isten tudja, nekem jobban tetszik, ha olyanok kormányoznak, akiknek már nem nagyon számít a lóvé (főleg, ha jól is csinálják persze), ellentétben az olyanokkal, akik pont politikusként vagyonosodnak vastagon.

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.06.14. 20:19:26

Tisztelt TG!
Ebben a mondatban:"A szocialista-liberális kormányzás megmutatta: hiába törvényes valami, ha a társadalom nem fogadja el, könnyen betarthatatlanná, felülírhatóvá és végül megbuktatóvá válik." gondolom az utolsó előtti szót "megbuktathatóvá"-nak kell érteni, nem kukacoskodás, csak gondoltam szólok.

Ordnassac 2010.06.14. 20:19:53

@csi: na igen, de a 2/3 nem csak jog, hanem felelősség is. Az meg szerintem nem élés a joggal, ha a Fidesz a Békés megyei elnökét teszi az ÁSZ élére, jelentéktelenné teszi az önkormányzatokban a többi pártot, ill. a saját íze szerint jelölhesse és szavazhassa meg az őket ellenőrizni hivatott AB-tagokat.

Nem ez az élés a kétharmaddal. Az viszont élés a kétharmaddal, hogy elindult valamerre az ország a gazdasági/pénzügyi helyzet javítása céljából. Az is élés vele, hogy érzi az erőt arra, hogy megváltoztassa a közjogi rendszert. Azonban az ország nem csak belőlük áll. Főleg, hogy politikailag nagyobb tőkét lehetne kovácsolni azzal, ha hosszas és sikertelen egyeztetés után az ellenzéki obstrukcióra hivatkozva vinnék végig a dolgokat egymaguk.

gitáros 2010.06.14. 20:23:18

@Diocles:
Ezzel csak az a bibi, hogy most a fidesz az első, aki úgy tűnik, az _összes_ elvileg pártfüggetlen intézményt és személyt a kompromisszumkeresés legkisebb látszata nélkül a neki megfelelőre fogja cserélni.

benchmade 2010.06.14. 20:24:16

A jóérzésű embereket ez a magatartás irritálja.
És ha a következő választásnál majd a jelenlegi ellenzék lesz többségben, urambocsá két ciklusra, akkor meg jön a picsogás.
Gondolkozni kell, nem érzelmek alapján dafkéból dönteni. Ez nem Magyarország Bt., hogy azt csinálok vele amit akarok.

gp 2010.06.14. 20:24:42

@gitáros: erre eleddig sem láthattál jó példát, pedig megvolt a bal oldalon is az esély...

BrianBrian 2010.06.14. 20:25:00

Nem csak a közvélemény az ellensúly szerencsére, ami megállíthatja a Fidesz "egészpályás letámadását". Nem rég került hatalomra, és a kormány máris kapott egy-egy pofont a az EU bizottságtól (hiánycél) és a piacoktól (Kósa-Szijjártó beszéd - forintárfolyam). Szóval én nem félek attól, ne lehetne megszabadulni tőlük négy év múlva. De, ha így megy tovább, a független intézményekbe (ÁSz, Alkotmánybíróság, közt. elnök, stb.) vetett (ma se sok) bizalomból csak füstölgő romok maradnak a Narancsuralom után. Ilyen intézmények és a beléjük vetett bizalom nélkül pedig balkán leszünk, sokáig, akárki is nyer majd :-(.

Diocles 2010.06.14. 20:25:02

ÁSz-elnöknek én is szerencsésebbnek tartottam volna a mást, a többi ellen nincs kifogásom.

Sőt, kifejezetten puhának látom a Fidesz a média tekintetében, amely messze a legfontosabb.
Az MTV-ben még mindig Krizsó, a TV2-ben Demcsák uszít, az MR1-ben a Rábai-Joó-féle libsi-SZDSZ-es csapat heccel a Fidesz ellen, stb., stb.

A közszolgaláti médiára évi 60 milliárd (!) forint megy el, holott a kutya sem nézi.
(Összehasonlításul, a vizitdíj évi 20 milliárd volt.)
Itt nyilván csak kemény kézzel lehet rendet tenni és spórolni, nem pedig végtelen hosszúságú egyeztetéssel.

Ordnassac 2010.06.14. 20:25:16

@gitáros: "És akkor az alkotmányelőkészítő bizottság tagnévsora szóba se került..."

Őszintén? Ez a 45 fős mamuttestület szerintem nem lesz nagyon hatékony... Lehet, hogy érdemesebb lesz OV hatosfogatára figyelni.

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.06.14. 20:26:19

Azért gondoljatok bele, hogy az ÁSZ elnökét 12 évre választják, tehát 2022-ig tartana a (most még) fideszes OGY képviselő megbízatása.

is 2010.06.14. 20:29:48

@Ordnassac: "...ha hosszas és sikertelen egyeztetés után az ellenzéki obstrukcióra hivatkozva vinnék végig a dolgokat egymaguk. "

a választójogi törvénnyel pont ezt csinálják. sőt a képviselői költségtérítéssel, az önkormányzati rendszer átalakításával ellenzékként ezt csinálták 4 évig, csak akkor ugye Gyurcsányt sikerült megbénítani, és még rá is kenni. ez bizonyos IQ alatt bejön, mint ahogy a Győzike volt a legnépszerűbb műsor is, amikor ment. Orbán a politika Győzikéje. népszerű, aztán itt meg is állhatunk a pozitív jelzőkkel.

@poszt: eső után köpönyeg...

sárkányfő 2010.06.14. 20:30:07

Ez a lépés is régi kedvenc elméletemet igazolja:

Fidesz=Mszp
Orbán=Gyurcsány

Dühöngjetek csak, lényegi különbség nincs, csak elvakult, szétmanipulált rajongók. Akinek inge, vegye magára :)

Na, melyikőtök emlékszik még arra, amikor 2004 (vagy 2005?) -ben Gyurcsány - megelégelve, hogy a jegybank független -, kibővítette a monetáris tanácsot, és betette saját embereit?

A Fidesz akkor természetesen tiltakozott :)

Akkor, láttam a híradóban, a Varga Misi vezetésével beöltöztettek egy tucta ifjú fityeszest Gyurcsány-maszkokba, hogy jól mutasson a TV-ben. Így fejezték ki, hogy a monetársi tanács csupa Gyurcsány-klónból áll majd, oda - hah! - a függetlenség.

És most mi történik?... :)

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.06.14. 20:30:09

@gp: Nem feltétlenül arra gondoltam hogy folytassa, hiszen 12 év hosszú idő és kitöltötte a mandátumát. Inkább arra, hogy van párezer Fidesz párttag az országban és több millió nem Fidesz párttag. Biztosan lehetett volna olyan személyt találni aki alkalmas, de nincs pártpolitikai kötődése.

Khayness 2010.06.14. 20:30:27

Kartellpárt, mást nem is várhattunk tőlük. Az egyetlen ellenzéke a törvényhozásban az államfő és az Alkotmánybíróság, de nem sokáig.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.06.14. 20:30:44

@BISMARCK: Schmitt egy súlytalan köztársasági elnök báb lenne, aki mindent aláír, amit elé tolnak, és senki sem venné komolyan. Remélhetőleg nála azért találnak alkalmasabb embert.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2010.06.14. 20:33:19

@csi: NINCS olyan, hogy 2/3-os felhatalmazás, ami kötelezne erre vagy arra. ez a szókapcsolat egy PR lufi. olyan van, hogy a szavazók 2/3-a, mindegyik külön-külön, és főként protestből, azaz nem egy program mellett letéve a voksát, valami mást szeretne, főképp ingyen sört, versenyképes munkanélküli segélyt, örökéletet, meg balatoni vikkendházat. ezt a Fidesz megígérte nekik, de nem azért, mert teljesíteni akarta, hanem mert meg akarta nyerni a választást. Gyurcsány öszödi beszéde kutya füle. a Fidesz mostani viselkedéséből azok, akik éltek kommunista rezsim alatt, zsigerből érzik, hogy jelenleg a hatalom minden áron való bebetonozása történik ara az időre, amikor kiderül, hogy nem lehet ezeket az ígéreteket teljesíteni.

sárkányfő 2010.06.14. 20:34:05

@agyvihar: pont azért alkalmas, amit leírtál róla. Gyakorlatilag nincs nála szervilisebb a fidesz vezetéséb körül. Önálló gondolattal nem is kísérletezik, az egész élete egy nagy helyezkedés.

Ha Orbán ki merte nevezni az őskomcsi Pozsgayt az demokratikus Magyarország új alkotmányának megalkotói közé, akkor nagy meglepetés már nem érhet senkit.

gp 2010.06.14. 20:35:47

@br: Persze. A rosta elmaradt. Az idő eldönti, hogy jó-e ez így. Előre nem ítélkezem, hőzöngök vagy netán félek. Amúgy annak örültem volna, ha anno sikerül megegyezni és megtartják Kovács Árpádot.

gp 2010.06.14. 20:38:14

@Nick_: A PR-lufi-ig egyet is értek. Utána...

benchmade 2010.06.14. 20:40:01

Ugyan ez volt 1998-ban, azt hittem Ovi tanult belőle.

gp 2010.06.14. 20:40:53

@vacsad: Ha a baloldali szavazók veszik a fáradtságot és nemtetszésüket kifejezik az utcán(!) és nem a fórumokon, lesz. Nem ez a neveltetés jellemző rájuk. Bocsi az általánosításért. Akinek nem inge, ne vegye magára.

vitéz Thapóccay néma bárány 2010.06.14. 20:41:33

"A szocialista-liberális kormányzás megmutatta: hiába törvényes valami, ha a társadalom nem fogadja el, könnyen betarthatatlanná, felülírhatóvá és végül megbuktatóvá válik."

Ez egy nagy igazság. Pláne, ha az alkotmányosság ez a valami.

tölgyes 2010.06.14. 20:42:41

A győztes mindent visz elv 1994-ben Magyarországon már diadalmaskodott. Akkor volt olyan minisztérium, ahonnan még a portást is elküldték..de nem volt jobb a helyzet 2002-ben sem...erre gyurcsányék feltették a koronát azzal, hogy még a közigazgatási államtitkári tisztséget is eltörölték... Én nem állítom, hogy ennek örülök.. de én se tudnék nagyon mást csinálni, ha én lennék valahol a miniszter...Kinek volna kedve olyan emberekkel együtt dolgozni akiknek még a minimális lojalitására se számíthatok...???

Az sem tartható fenn, hogy az MSZP folytassa a packázást..Megválaszthatták volna a korábbi ÁSZ elnököt.. a fidesz erre kész volt, mint ahogy a Bihari-Kukorelli kettőst is szívesen megválasztották volna.. de az MSZP-nek nem kellettek.. pedig baloldali kötődésük nem tagadhatóak!!

Az persze bizonyos: a most kialakult rendszer majd működhet a fidesz veresége idején is.. az pedig be fog következni!! Ennyi kockázata van.. de lehet, hogy ez teszi hatékonnyá a kormányzást és nem az, ha még a 2/3-ot se engedik irányítani.

Chazz Reinhold 2010.06.14. 20:43:10

A magyar demokrácia nem elég érett egy kétharmados többségre. Eleve nagyon kevés államról mondható ez el.

A demokráciát ugyan a többség irányítja, de a kisebbségből meríti az erejét. Igaz hogy ezt Matthias Deutschmann, német humorista mondta, de attól még (pláne hogy) igaz.
Nálunk a humoristák a parlamentben ülnek, na ez a vicc része a dolognak.
Amúgy a most zajló (lásd még: jeges ár) folyamatok nem csak hogy nem meglepőek, hanem egyenesen "törvényszerűek", mindenki aki szavazott (vagy nem), tudatában kellett legyen ennek.

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.06.14. 20:43:30

hát pedig most már ez lesz, ezt kell szeretni

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.06.14. 20:43:47

@néma bárány: Sajnos a mostani tapasztalatok alapján eddig azt kell mondanom, hogy a Horn kormány megfontoltabban bánt a 2/3-os többségével.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.14. 20:44:44

Szerintem, ha az alkotmánybíróságot, az elnököt és az állami számvevőt csicskákkal tölti fel, akkor nem ez lesz az utolsó dobása.
Valszeg ezek az apróságok nem a cél, hanem az előkészítés.
És aminek az előkészítéséhez ezek kellenek, az nem lesz nagyon törvényes.
A törvényes szó különben a Fidesz győzelme óta egy kiüresedett fogalom.
Ma még van egy törvény, holnap már nem lesz, holnaputánról meg még szó sem volt.

Lehet, hogy a bizonytalanság marad az egyetlen biztos pontunk.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2010.06.14. 20:45:08

@gp: lehet hogy csak szakmai ártalom. történészként annyi csúnyaságot olvas az ember... minden diktátor és minden elnyomott társadalom meg van róla győződve, hogy ő majd sokkal jobban csinálja, mint az előzők. aztán többnyire ugyanaz a vége. és pont azért, mert azt gondolják, hogy ők jobban tudják, velük nem történhet meg, és mert KÜLDETÉSTUDATUK van. a küldetéstudat az egyik legveszélyesebb dolog a világon. látszólagos erkölcsi feloldozást ad a demokratikus szabályok betartása alól. aki ezen a lejtőn elindul, nehezen áll meg. főként, mert rajta lógnak koloncként mindazok, akiknek érdekében áll az erkölcsi szabályok kiiktatása. a klientúra, a gazdasági lobbik, stb.

Bmw 2010.06.14. 20:46:54

Köszönöm Orbán Viktor úr 1.00 CHF = 200.211 HUF

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2010.06.14. 20:48:22

@gp: Nem feltétlenül és kizárólag a balosokra gondolok, az ilyen intézkedések fel fognak háborítani fideszes szavazókat is plusz a kolbászkerítésre várók csalódott tábora is csatlakozhat hozzájuk egy idő után.

mizrolist 2010.06.14. 20:49:25

@csi: igen, az a dolguk hogy éljenek a hatalmukkal. Nem az, hogy visszaéljenek, mint az alkotmánybírák megválasztásának megváltoztatásánál. Lassan tényleg olyan hatalmi koncentráció jön létre, ami utoljára 1988-ban volt jellemző.

kamarti 2010.06.14. 20:49:40

"Ma láthatóan nincs ellenére a többségnek, hogy a Fidesz minden törvényes eszközt igénybe kíván venni hatalma növelése érdekében"

gondolom, ez nem erre való utalás: www.szazadveg.hu/kutatas/aktualis/tamogatjak-orban-29-pontjat-286.html

de se a "közvéleménykutatást", sem a fidesz úthengert nem kommentálnám. végül talán el is hiszem, hogy most még a többség támogatja, hisz a többség csak annyit hall, bankadó, meg alacsonyabb szj, meg 98%ban megadóztatott végkielégítés, meg pálinka. a többség ilyen finomságokkal, hogy ÁSZ, AB, vagy közoktatási tv, vagy külsős alpolgármesterek vs csökkentett létszámú önkormányzat stb. stb. nem foglalkozik, mert azt hiszi, őt nem érinti, ideje sincs, vagy netje se, hogy mást is olvasson-lásson, mint amit a 3 mindenhol elérhető tévéadón, meg a legtöbbek által hallgatott kereskedelmi rádiókban, meg a legolvasottabb napilapban leírnak.

magam részéről inkább Olaszország-Paraguay, jelenleg több értelmét látom, mint ezeken a - régóta suttogott, sokak által megelőlegezett, de a "hivatalos rettegők" szlogennel lehurrogott demokrácia-kiteljesítő lépéseken rugózni. hiszen ami nem tilos, azt szabad. ki tudná ezt jobban, mint egy jogásztársaság - főleg, ha még arra is van felhatalmazásuk, hogy ők határozzák meg, mit tilos.

Karakán (törölt) 2010.06.14. 20:58:03

A narancs ingesek einstand-ja folyik. Legitim, de gusztustalan....

gp 2010.06.14. 20:58:27

@Nick_: én is olvastam és tanultam diktátorokról ám ez itt szerintem nem vezet oda, amitől tartasz vagy félsz. Az európai politikai környezet -netán kultúra- feltételezem, hogy nem is engedne kifejlődni egy ilyen rendszert bármely tagállamában. Az, hogy erőből politizál a Fidesz most, nem vitás. Pedig eddig sikerült több ügyet a már fentebb is említett obstrukciós elven végigvinni. Szerintem ennek is el fog jönni az ideje újra, de egyértelmű, hogy vannak pozíciók, amikbe még véletlenül sem akarnak olyan személyt, akik vagy szakmai (ez sajnálatos) vagy politikai (ez érthető) okból gáncsolnák, lassítanák az ötleteiket. Röviden nem hiszem, hogy egy diktatúrát építenének. Nincs ráció abban, ha valakik ma, itt ezt akarnák.

Stilgar 2010.06.14. 21:03:28

@Karakán: Valóban: Gordonka is megrebegtette őzike pilláit és azt mondta: -Háááát nem értettünk hozzá!-
Az is törvényes volt (vagy határeset), csak gusztustalan!

Rob67 2010.06.14. 21:03:48

Most min is csodálkozunk? Most komolyan, valaki azt gondolta hogy nem ez fog történni?
Aranyos :)

gp 2010.06.14. 21:03:53

@vacsad: annyiban csalódást kell okoznom neked, hogy a jobbos ismerőseim közül senki sem várt "kolbászos-kerítést", de nem tagadom, hogy vannak, akik persze várták, még ha nem is ígérték. Gyors (gazdasági, életszínvonal) javulást ígértek, de csak egy különc észjárással lehet ebből kolbászos-kerítés vizionálni. Ne vedd magadra a különc szót, nem neked címeztem, csak általában gondolom értelmét :)

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2010.06.14. 21:04:01

@gp: ezzel nem nyugtattál meg =)) emlékszel hogyan viselkedtek a II világháború előtt a nemzetközi diplomaták és az európai államférfiak ... ?

öregkopasz0208 2010.06.14. 21:04:31

Megdöbbenve nézem a híreket a az Interneten. Szokatlan volt a mai nap, hogy a vezető politikai bloggerek hallgattak, nem jelent meg cikk, nem voltak hozzászólások. Nagyon örültem Török Gábor cikkének, melynek címe egyezett azzal, ami egész nap foglalkoztatott.
A FIDESZ érezhetően ott tart, hogy már a látszatra sem figyel. Mintha most fogták volna fel, hogy semmire sem kell többé beleegyezést, véleményt kérniük. Orbán Viktor nyolc évnyi sérelmeit fogja megtorolni, s teremt olyan helyzetet amikor tettei igazolására törvényeket alkot majd visszamenőleg.
Jelzése volt már ennek Kövér László otromba Gyurcsány ellenes, levadászást beígérő cikke, s a mai nap kormányzati lépései. Tulajdonképpen a szó szoros értelmében mindent megtehetnek. Ez a Magyarország Orbán ámokfutásának színhelye lesz és nem tehetünk ellene törvényesen semmit.
Gondolkoztam azon, hogy az ellenzék ebben a helyzetben mit léphet. Miután szerepe a parlamentben egyenlő a levegőével, úgy gondolom, az ellenzéki pártoknak le kellene mondaniuk mandátumaikról, a lemondások után a helyeiket nem betöltve a parlamenti szerepeiket feladva, padsoraikat üresen hagyva kell demonstrálniuk a FIDESZ-KDNP gátlástalan hatalmi őrjöngései ellen. Ez nem azonos a kivonulással. Jelen pillanatban a parlamentben való jelenlétük fölösleges és értelmetlen. Ellenvéleményeiket, javaslataikat az Orbán kabinet, a fideszes parlamenti többség egy mozdulattal söpri le az asztalról. Nem is értem teljesen, hogy mit remél az ellenzék ezek után.
Mit tehetnek? Hangsúlyozva legitimitásukat, összefogva meg kell találniuk a parlamenten kívüli törvényes eszközök használatának lehetőségeit. Orbán Viktor ezeket akkor is használta, amikor erre nem kényszerítette semmi. Népszavazások, tüntetések, stb..
Semmi, ismétlem, semmi nem állítja meg Magyarország korpulens kis Napóleonját hagymázos lázálmainak végrehajtásában. Gyurcsány által sértett egójának szerinte jogos helyreállításában. Ha eddig nem volt, majd lesz egy „Lex Gyurcsány” húsz évre visszamenőleg, érvényesítve minden „politikai bűnözőre” / Kövér után szabadon/
S végül Lázár Jánost hallgattam ma a TV-ben, aki a civil szervezetek tiltakozásaira reagálva azt kérdezte. Nem szó szerint. „ Ha eddig minden olyan jól ment, akkor miért hiányzik most is két alkotmánybíró, miért nincs a köz TV-nek elnöke?”
Azért Lázár Úr, mert a Gyurcsány, a Bajnai éra demokrácia volt, ahol egy Orbán Viktor nevű szélhámos is azt tehetett, amit akart, büntető következmények nélkül mondhatott, amit akart, s aminek következménye lett egy 2006-os TV ostrom, egy három igenes népszavazás és egy abszolút többségű választási győzelem. Mert az előzőekben felsorolt államférfiak betartották a demokrácia szabályait.

gramercy 2010.06.14. 21:05:06

@gp: "Az európai politikai környezet -netán kultúra- feltételezem, hogy nem is engedne kifejlődni egy ilyen rendszert bármely tagállamában."

mar ne is haragudj, de a 'magasztos' europa nagyjabol sz@rik bele hogy pl. Olaszorszagban be lehet fogni a teljes media pofajat

akkor mirol beszelunk?..

ojropa majd akkor kezd el idegeskedni, amikor indulnak a marhavagonok, addig chamberlain reloaded

gp 2010.06.14. 21:05:25

@gp:
Ez sem a szélsőség irányába mutat
index.hu/belfold/2010/06/14/napirenden_egy_ellenzeki_inditvany/

ahogy a posztíró is írja:
"A Fidesz mostani lépései kétségtelenül törvényesek, velük szemben csak politikai és ízlésbeli érveket lehet felhozni, de diktatúrát, egypártrendszert emlegetni képtelenség."

Ordnassac 2010.06.14. 21:08:04

@gp: sem diktatúra, sem egypártrendszer nem lesz, ez bizonyos. Azonban egy erős kormány és (közjogi értelemben) erős Országgyűlés lesz, közjogilag vagy személyi okokból gyenge ellenőrzéssel. Ami szerintem nem szerencsés és nem is kívánatos.

Főleg, hogy a Fidesz kétélű fegyvert alkalmaz, hiszen ez az új rendszer akár ellene is fordulhat. Kicsit több előretekintés lehet, hogy nem ártott volna.

Nem beszélve arról, hogy a Fidesz előszeretettel beszélt arról, hogy "oligarchák", illetve csókosok vezetik a fontos állami intézményeket.

gp 2010.06.14. 21:09:39

@gramercy: nem haragszom. Ám látva az USA, EU és Ázsia (így nagy-vonalakban :)) hozzáállását a médiához (pofonok, simulások, stb.), sajnos azt a következtetést kell levonnom, hogy a mai politikai kultúra így viszonyul a médiához. Persze vannak üdítő kivételek, követendő példák. Én is azon az állásponton vagyok, hogy ne a rosszat, hanem a jót kell követni. A "magasztos" jelzőt az EU-ra én is túlzásnak tartom, mivel nem is használtam rájuk.

kamarti 2010.06.14. 21:10:20

@benchmade: tanult. akkor ezek a lépések mind elmaradtak....

ami meg a népharagot illeti: ki lehet használni (és ügyesen, ezt el kell ismerni) ki is használják, hogy az emberek többsége rendet szeretne, határozott vezetést, persze gondoskodást is, meg hogy neki is jó legyen - az utóbbi kettőt darab ideig el lehet hitetni akkor is, ha nincs így, ahogy az ellenkezőjét is, ezt az elmúlt 4 év bizonyítja (ld. a rosszabbul élünk, mint 4 éve szlogen viszonya a valósággal, vagyis a számokkal, mutatókkal). És sok ember nagyobb biztonságban érzi magát, ha csak egyvalaki diktál, ha csak egyvalakire kell figyelni, mintha többen egyezkednek, vagy választani kell, kinek adok igazat. Az meg, hogy erodálódik és bebábozódik az AB vagy az elnök? kit érdekel, ha mi ülünk a kormánynál...
És sok dolog az EU-t sem érdekli, mert belügy, és mert papír szerint demokratikus.

donlouis 2010.06.14. 21:14:13

Török Gábor már egészen tökélyre fejlesztette a langyos, így is-úgy is semmitmondást. Ilyen, ezt az országot és a társadalmat alapjaiban érintő változásdömpinget úgy vizsgálni, mint ha csak valami elvont politológiai-eszmetörténeti kérdésről lenne szó, nem csupán szakmailag problémás, de morálisan is kínos.

Kedves Török Gábor, ellentétben ezzel a megközelítéssel: "Amikor azonban a Fidesz erre az útra lép, számolnia kell bizonyos veszélyekkel."
nem ezen döntések Fideszre gyakorolt hatását kellene talán körüljárni, hanem azt, hogy ránk, azaz Magyarországra nézve mit is jelentenek. Mert talán mégiscsak ez volna a lényeg.

gp 2010.06.14. 21:14:29

@Ordnassac: "Főleg, hogy a Fidesz kétélű fegyvert alkalmaz, hiszen ez az új rendszer akár ellene is fordulhat. Kicsit több előretekintés lehet, hogy nem ártott volna."
Ezt teljességgel elfogadom. Ez a fagyi visszanyalhat.

"Nem beszélve arról, hogy a Fidesz előszeretettel beszélt arról, hogy "oligarchák", illetve csókosok vezetik a fontos állami intézményeket. "
Ez bizonyítja, hogy a kommunikációs gépezet tényleg csak egy gép és az ideológiát hanyagolja, részben, mert néha inkább váltogatja. Szóval ezzel is egyetértek valahol.

"Azonban egy erős kormány és (közjogi értelemben) erős Országgyűlés lesz, közjogilag vagy személyi okokból gyenge ellenőrzéssel." Egy erős Országgyűlésnek örülnék. A megvalósításnak, ahogy elsőre nekifutottak, viszont nem örülök. Ezért írtam fentebb, hogy a legjobb lett volna megtartani Kovács Árpádot. Ez már csak ábránd marad.

gp 2010.06.14. 21:16:22

Közben meg megfeledkezem a meccsről...

Atyaég! 0-1! Harmadrészt meg még dolgozom is...

Nyunyócska 2010.06.14. 21:16:47

@gramercy: "mar ne is haragudj, de a 'magasztos' europa nagyjabol sz@rik bele hogy pl. Olaszorszagban be lehet fogni a teljes media pofajat"

Ott a pont. Nem egyszemélyes diktatúráról lesz itt szó, vagy fizikai megsemmisítésről, hanem ilyen "finomságokról". És ezt a 2/3 kétharmada nem látja és ha a média is az ő kezükbe kerül, nem is látHATja. Lesz majd országimázs, ahogy ők akarják, hogy te lásd. (Nyilván ma is ez megy, de még van választás a két oldali média között.)

oepet 2010.06.14. 21:19:53

"A Fidesz mostani lépései kétségtelenül törvényesek, velük szemben csak politikai és ízlésbeli érveket lehet felhozni."

Ez így picit leegyszerűsítő, még ha távolról nézvést igaznak is látszik. Alkotmánymódosításnál törvényességről nem is nagyon lehet beszélni, az alkotmánybírák jelölésénél a kérdés az, hogy a működőképesség fenntartásához elengedhetetlen technikai pontosítást végzett-e el az OGY vagy az egy frakció egy szavazat elv megszűntetése alapvetően megváltoztatja az AB jogállását, illetve távlatilag kiüti a kontrollt a parlamenti többség felől. A többi példa közül is egyedül az ÁSZ elnök jelölése van olyan egyszerű, hogy ne legyen értelme a legalitáson is elmélkedni.

Emellett a "Fidesz elmegy a falig" projektben nem csak ez az öt lépés szerepel, ugyanebbe az irányba megy pl. a ma kivétózott kormánytisztviselői törvény (amivel nem az a bajom, hogy lehetővé teszi, hogy akiben nem bízik a miniszter a régi garnitúrából, azt kirúgja, hanem hogy a kirúgások után a maradék 60.000 kormányzati köztisztviselő egy év múlva a teszkós pénztáros alatti szintű munkajogi védelem mellett még nyilvánvalóan jogsértő utasítást se merne majd visszautasítani) vagy a versenytörvény pénteken benyújtott módosításával az előző ciklusban kinevezett GVH alelnökök kiütése (ez meg egy feles törvény, úgyhogy azzal,hogy a Fidesz ezeket a posztokat is bevonta a zsákmányrendszerbe, egyben az is eldőlt, hogy kormányfüggetlen GVH sohase lesz Magyarországon, ami nem érdem). Előrebocsátva, hogy önmagában semmi bajom azzal, hogy az, akinek van ehhez többsége, mer is (illetve amiben csak lehet, ő szeretne) dönteni, azért a legalitást/alkotmányosságot/a demokratikus intézményrendszer alapjaival való összhangot érdemes ügyenként külön-külön vizsgálni. Azt megértem, ha a blogíró erre nem vállalkozik, akkor viszont helyesebb, ha eredményt se hirdet.

Amúgy meg ez így szumma túl erős trend azért ahhoz, hogy minden alapot nélkülöző hisztinek gondoljam, ha valaki a közjogi rendszer demokratikus működését félti, még ha az ebből fakadó diktatúrázás valószínűleg többet is árt, mint használ.

mrs. white 2010.06.14. 21:20:08

Ha jól sejtem a most hozott törvények egy 4 év múlva esedékes választásokon a következő nyertesnek kedveznek.

Tehát a fidesz előtt két feladat állhat.

Vagy folyamatosan nyerni minden egyes választást, vagy úgy kell viselkednie, hogy azt ő négy év múlva ha nem Ő nyer valószínűleg visszakapja kamatostul.

Mindenkinek saját szimpátiájától függ, hogy mikor jön el az a pillanat amikor már kicsit sok az erőből.

nestro10-nek már a választások előtt már Orbán és a fidesz puszta léte sok volt. Lengyel László se sokáig bírta. Onnantól kezdve, hogy nem csak a baloldal hanem a szimpatizánsok számára is túlzónak tűnik a nyomulás már rendkívűl nehézzé teszi a kormányzást.

A 2006-os mszp aki ebből a szempontból lényegesen demokratikusabnak tűnik, mégis lazán úgy verte szét a tüntetést, ahogy talán még a poszt kádári rendszerben is elképzelhetetlen lett volna. Ami azért mégiscsak közelebb állt diktaturához mint a demokráciához.
Nekem személy szerint nem tetszik hogy a kontrollt ilyen mértékben hárítják el maguk fölül, mert innentől kezdve az önkontrollnak kell müködni sokkal jobban. Ami azért mégiscsak egy veszélyes dolog.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2010.06.14. 21:20:20

@gp: Nem kétlem, hogy az ismerőseid közt nincsenek ilyenek, de meggyőződésem, hogy a fidesz szavazói közt sok olyan ember volt aki bizony a kolbászkerítást várta Viktortól. Ha pedig nem kapják meg akkor jöhet a Kossuth tér.

gp 2010.06.14. 21:21:18

@donlouis: "Török Gábor már egészen tökélyre fejlesztette a langyos, így is-úgy is semmitmondást. Ilyen, ezt az országot és a társadalmat alapjaiban érintő változásdömpinget úgy vizsgálni, mint ha csak valami elvont politológiai-eszmetörténeti kérdésről lenne szó, nem csupán szakmailag problémás, de morálisan is kínos." Nem akarok senkiért különösebben kardoskodni, de a politológus valahol pont a fent írtakat kell, hogy tegye. Lehet tévedek.
Gondolom, ha többet tud(unk), illetve már lesznek kézzelfogható eredményei a mai dolgoknak, mélyebbre is leás és jönnek a további posztok.

is 2010.06.14. 21:21:30

@gp: hát nem tudom. a FIDESZ választási törvénymodósító javaslatát engedd már rá a szlovák választási eredményre. mi jönne ki? 60% hely a SMER-nek (relatív alapon minden egyénit megnyernek, meg a lista 40%-át, meg pár kompenzációsat). 2014-re Orbán kb. ezt várja a FIDESZre, a 35%-ot, és hogy a töbiek nem nőnek fel, lesz Jobbik is 15%, meg LMP is 12%, meg MSZP is 25%, meg futottak még. és akkor a leadott szavazatok (nem a teljes szavazásra jogosultak) 35%-val lesz abszolút többsége. az önkormányzati rendszert is egészen érdekesen írták át. szerintem TG mint mindig, szemérmes, valamint fiatal, nem nagyon látott még karón varjút.

Ordnassac 2010.06.14. 21:22:37

@gp: három másikat meg elmeszeltek. Az egyik elmeszelt LMP-s javaslat a nemzetbiztonsági részen tett volna egy házszabályi korlátozást. Ami meg átment, az a kampányfinanszírozás kérdése, amivel szép sok szavazatot is lehet szerezni. Nem beszélve arról, hogy Budapesten szüksége lehet a Fidesznek az LMP-re. Szóval árnyaltabb a kép. Persze a húzás ettől még szimbolikus.

gp 2010.06.14. 21:25:53

@vacsad: Ebben én is biztos vagyok. Százalékos azok aránya, akiknek csak a kolbászkerítés kell.
Ám meggyőződésem, hogy ez a csoport is felosztható két kisebb csoportra:
1. Az elvakult fideszesek. Nekik mindegy, hogy most kolbászos kerítés vagy 16%-os SZJA. Ők a párttal vannak, idomulnak.
2. Az elvakult protest szavazók. Nekik mindig kolbászos kerítés kell, 2014-ben is ezt fogják elvárni a politikától. Aki hangosabb lesz, az vitte ezt a csoportot. Nem vagyok naiv. Ez a csoport mindenkinek kell majd.

Én egy másikba tartozom, de az nem poszt tárgya :)

benchmade 2010.06.14. 21:26:50

@kamarti: Elmaradtak, mert nem volt meg a 2/3-ad. De a stílus ...

Khayness 2010.06.14. 21:27:37

@donlouis: Pártatlan megfigyelőként és a tények közlőjeként ez a feladata egy politikatudósnak. Az hogy ez jó-e vagy sem, majd a fizetett bértollnokok elmondják.

bariga 2010.06.14. 21:29:00

Igen, a győztes mindent visz, ha akarja, látszik hogy 8 év karantén után most nagyon akarja. Fogadjuk el és reménykedjünk, hogy civilizát túlhatalom lesz.
De mi lesz akkor, ha ezekbe a törvényekbe 4 év múlva, vagy esetleg előbb más párt fog beleülni, jobbik lesz?
Nem ismerős ez valahonnan a történelemből?

lüke 2010.06.14. 21:29:29

nem tudom mit vártatok?
pont ezért támadták mindig OV-t
a központosításért, miért változna meg
most, amikor még rosszab a gazdasági helyzet?
S pontosan :
a rendcsinálás így kezdödik, rapidan, mert még valaki felébred
/Antall nem így csinálta-nem hiszem, a szar öszödi üdülö érdekesebb lehetett a Varsói szerz. felbontásánál-/
OV így fogja, a Tv-s nöket meg elvitetik a szeretöikkel
Az unjót meg csak a költségvetés érdekli, azon felül semmi

gp 2010.06.14. 21:30:27

@Ordnassac: Valóban szimbolikus. Remélem, hogy ez az arány javulni fog. Pesszimizmust most nem/sem táplálnék. Senki egészségének nem tesz az jót :)
Az LMP-re valóban szüksége lehet, gondolom a gesztus sem véletlen vagy cél nélküli.

@is:
Karón varjút szerintem itt sokan láttak. Én is. A szlovák rendszert meg nem akarom a mienkkel vegyíteni. Az nálam már a politikai sci-fi kategória.

lüke 2010.06.14. 21:30:54

@bariga:
azért központosít, hogy ne legyen weimari köztársaság
hmmm

lüke 2010.06.14. 21:33:10

@Iron Man:
így is kell!
a média inasok:) legyezgessenek

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.06.14. 21:33:15

@is: érdekes és amúgy tényleg jó az elemzésed, de akkor ennyi erővel még azt is megtehetné, hogy a választások kiírásán is változtatna, és mondjuk tíz évenként lennének választások(vagy nem is lenne). ergo megtehetné(mármint orbán), ott a többsége, mégse teszi.

Evehid 2010.06.14. 21:35:26

@Ordnassac: én is gesztusnak vettem a nap folyamán. A Nagy Foltos Tehén engedte ugrálni a Sertepertélő Verebet. De csak a legkisebbet. És Szegény Veréb csak igen kicsiket tudott ugrálni... mint a kisveréb általában, akit kicsivel előbb lesz.rt a tehén. :(( A stílus már most visszataszító. Nem minden egyes fideszesé, hanem a csordáé egyben.

szbi 2010.06.14. 21:38:13

Részben világos, részben nem a helyzet itt, e blogon.

Bizonyos illetők elfelejtették, hogyan töltötték fel gátlástalan politikai gengszterek a saját zsoldosaikkal az ügydöntő és pénzcsapkezelő pozíciókat, nem csak az elmúlt nyolc, de 20 év alatt.
Ugyanúgy, mint annak előtte.
A gazdasági/társadalmi/politikai válságot, amelyet a sikkasztó-diktatórikus-kirekesztő szocialista/szabaddemokrata erőközpont által kinevezett, antidemokratikus érzületű és gyakorlatú, ám gyönge szakmai képességű társaság okozott , a világgazdaságinak nevezett -, ám valójában pénzgazdasági - örvény nem erősítette, hanem konszolidálta.
Itt, Magyarországon.
Ha most a pudvást részt megtűrjük a fában, az egész elpusztul.
Gyorsan, pontosan, hatékonyan kell eltenni az útból ez egész falanxot. Még pedig úgy, hogy a demokrácia nem sérül. Még a liberális demokrácia sem.

Viszont vinnyognak, akiknek kevesebb, jóval kevesebb lesz a pénze, hatalma. Nem sajnálom őket.
/P.s.: egy hete vesztettem el a munkámat.//

Amúgy: TG a stílust (is) emlegette, mint nemzetformáló erőst.
Azt bizony itt az ideje kivasalni.

Ez történik. Hála Istennek!

kamarti 2010.06.14. 21:38:41

@benchmade: a stílus se jelent gondot, hiszen ott az elvakult fideszes szavazók tömege, az idomuló illetve bekebelezett média, meg a töketlen baloldal, a hiányzó, illetve részben idomuló szakszervezetek - szóval nem nagyon látom a tömegeket, akik ellenük kivonulnának, meg a hiteles embereket, akik az élükre állnának (és mit is lehetne elérni, ugye, ez sem mellékes kérdés). jelen állás szerint 4 évig gond nélkül betonozhatnak, aztán majd látjuk, mennyi lehetőséget hagy a fagyi visszanyalására a demokrácia fidesz-féle kiteljesítése addigra

bariga : ha a kérdésedre valaki itt konkrét választ adna - mondjuk ez elsőt, ami a nem annyira régmúltból eszébe jut az embernek - az tuti más irányba vinné a beszélgetést...

lüke 2010.06.14. 21:40:48

@gp:
az nem sci fi sajnos,
a szomszédunk
Svatopluk magas lovon ül:)

oepet 2010.06.14. 21:42:50

@szbi: viszont neked gondolom indokolták a felmondásodat :)

lüke 2010.06.14. 21:44:41

off
örjitö ez vulukafferes méhecske:)

Ordnassac 2010.06.14. 21:45:25

@lüke: hááát, azért a német GG sem arról híres, hogy nagyon központosító lenne. Fakad ez a föderalista államberendezkedésből is, de pont a weimari és a hitleri Németország rossz tapasztalatai miatt erősítették pont a kontrollelemeket a GG-ben. Weimarban a parlamentnek és az elnöknek volt túlhatalma, a hitleráj kezdetén meg az elnöknek és (valamilyen szinten) a kormánynak.

gp 2010.06.14. 21:45:31

@kamarti: "szóval nem nagyon látom a tömegeket, akik ellenük kivonulnának, meg a hiteles embereket, akik az élükre állnának"
Mondhatnám, hogy telitalálat. Ki tüntetne bármiért is, ha az élre a most leszavazott politikusok állnának?

lüke 2010.06.14. 21:45:49

@oepet:
még:)
s ha fenn se fogják, lenn se kell

benchmade 2010.06.14. 21:49:35

@kamarti: Azért 2002 bizonyította, hogy lehet pofára esés. Szóval én óvakodnék a pallós jog és első éjszaka jogának bevezetésével.

kamarti 2010.06.14. 21:55:28

@benchmade: sokat változott ám azóta a világ, fideszileg is, a média és a társadalom szintjén is (ha úgy veszem, parlamenti kivonulás ide vagy oda, keményen dolgoztak a fijúk az elmúlt 4 évben, és nem eredménytelenül). szóval én úgy látom, nekik áll a zászló.
aztán majd 4 év múlva megvitatjuk, melyikünk tippelt jobban :)

lüke 2010.06.14. 21:56:59

@Ordnassac:
ezt maliciozusan irtam,
weimarban pont a lazaság vezetett
a hitlerajhoz
a GG-hez meg nem értek-vak bélás-, de biztos, hogy az ellenörzésnek
kell szolgálni a hatalmi kontrollt
nem a központosítás a cél

SiKom 2010.06.14. 21:57:46

Kezd kicsit már lejárt lemez lenni ez a sok rettegés, amit a kommentelők művelnek itt.

Nem unalmas már? Tényleg minden nap rettegve keltek, rettegve fekszetek? Nincs jobb dolgotok?

ssi 2010.06.14. 21:58:25

ámulok-bámulok e széleskörű roham láttán. Fogalmam sincs, hogy mi fog belőle kisülni. Az ország helyzetének most fontosabb a gyorsaság, mint a nemzeti párbeszéd? Ha mindezt előre elmondják, összejött volna a 2/3?

nagy előkészület kellett, bár van ami csak most íródik:
- mennyi pont lesz az alkotmánymódosításig és utána?
- még hiányoznak az adatok: hogyan tartható így a hiány?

zajlik, amit a 2/3 jogilag megtehet - etikus-e? lesznek-e gondok?
- mindegyik társadalmi csoport kap valamit, de kinek mennyire fog fájni, hogy a másik mit kapott? (pl. aki többet fogyaszt, jobban jár a befagyasztott rezsivel is, bár spórolásra nem biztos, hogy ösztönöz)
- amit kedvükre kialakított a kormány most, kinek a kedvére fog működni?

2/3 és a kritikák?
- parlamenti ellenzéké nem sokat jelent az országházon belül
- s a parlamenten kívül kik, hogyan jelennek meg? még meglepetés lehet

SiKom 2010.06.14. 21:59:56

@bariga:
"Nem ismerős ez valahonnan a történelemből? "

De, basszus, megyek is gyorsan meglátogatom a lengyelországi lágereket, amíg még múzeumok, mert 4 év múlva a Jobbik újra be fogja indítani azokat, és akkor már nem lesz látogatható múzeumként!

lüke 2010.06.14. 22:00:30

@Ordnassac:
ott a válasz/tás is >NY
csodálkoztam volna, ha egy ilyen nagyravágyó:)! Tiriac féle
idejönne a provinzba

BISMARCK 2010.06.14. 22:01:06

@gitáros:

Ez érdekes gondolkodás, ha így lenne, és nem számítana a lové, akkor pl. Demján már jó pár éve csak a Maldív-szigeten koktélozna. De nem, tehát a lové ott is számít.

Publius Decius Mus 2010.06.14. 22:02:56

Látom, hogy meg vagytok lepve sokan. Én és még sok ismerősöm pont ezért szavaztunk a Fideszre, hogy ezt csinálja. Nagytakarítás, amiről az antali MDF csak pofázott. Hát, most ez van, véget ér a PÁRT uralma 60év után. Úgy tűnik máshogy nem lehet.

benchmade 2010.06.14. 22:03:32

@kamarti: Nem tudom, már most sokan csalódtak, akik rájuk szavaztak azok is. Itt 2-3 évig nem lesz Kánaán és mindenki a zsebét nézi, főleg az egyszerű emberek. Könnyen változik a mérleg nyelve. Ez a 2/3-ad azért csalóka, mert 5x %. Mondjuk a Jobbik bezavar, mindenkitől vesz el szavazatot. Sok víz lefolyik még 2014-ig, de ez a kezdés nem szalonképes sokak szemében.

lüke 2010.06.14. 22:04:02

@BISMARCK:
meg a dicsöség
ott nem ismerik:)

lüke 2010.06.14. 22:08:02

@Publius Decius Mus:
antalli,bocs
más prioritások voltak
Antall pedig nem egy pofázós tipus volt,sokakkal ellentétben
off
Solyom ott hírdet a palánkon, láttátok:)

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.06.14. 22:08:03

@Publius Decius Mus: Érdekes, ez a nagytakarÍtás megtévesztésig hasonlít egy klientúraépítéshez.

lüke 2010.06.14. 22:10:28

@br:
a tisztaság nagy erény:)

bariga 2010.06.14. 22:10:36

@Sir Kommentor: hát ezt te nagyon magadra vetted

kamarti 2010.06.14. 22:12:55

@Ordnassac: na, végül csak kénytelenek lesznekmegkínálni egy állással szegény jó kerényi imre bácsit, elvégre egy ekkora potenciál nem pihenhet sokáig az V. kerületi City TV Kft. felügyelőbizottságának elnöki tisztében... szóval esélyes az opera vagy az SZFE

ja, az úrról: (ne zavarjon meg senkit az egyes szám harmadik személy, ő írta önnön magáról...):
www.ringmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2148:zsambeki-gabor-es-tarsai&catid=124:koezelet&Itemid=389

lüke 2010.06.14. 22:13:04

@benchmade:
azért a kanaánt nem hitte talán senki
milliárdos IMF és EU hitelekkel
azt mindenki tudja a kölcsönöket kölcsönnel fizetni nem rentábilis
vagy banán-osztogató-köztársaságot hittek?
ez banánköztársaság

flort 2010.06.14. 22:13:24

Jó estét!
Én nem csodálkozom már semmin. annyi év után végre ki lehet élni az összes óvodás frusztrációt, ami a kivonulósdi ... beee, az én apukám erősebb ... kreténség mellett még megmaradt.

Csak azért aggódom, mert sajnos túl amatőr és ostoba ez az akarnok társaság. Itt nem csak arról van szó, amikor egy ügyvezető alelnök és egy min.elnöki szóvivő beleböfög a mikrofonba és meglepődnek, hogy ennek hatása is van, hanem a szlovák választás előtti, kampány beli bumfordiságra, tévedésre is. Amikor az - utóbb kiesett magyar nemzeti pártot támogatták szóban, gyengítették gyakorlatilag mindenféle nem jókor, nem jól meghozott törvénnyel.

Hát, ez vár ránk.

bariga 2010.06.14. 22:13:59

@Publius Decius Mus: és most jön egy másik egypárt?

lüke 2010.06.14. 22:15:24

jézus
ennyi kulturálatlan egy kultur cikkben:
Medgyessy, Csillag, Kuncze, Kulcsár, Hunvald, Hagyó, Gyurcsány nincs. Magyar és Hiller sincs. SZDSZ sincs, MDF sincs, MSZP alig, ősztől Demszky és Horváth sincs, helyettük Tarlós

Publius Decius Mus 2010.06.14. 22:15:56

@br: Ilyen a politika. Én írmagját sem akarom látni az MSZP-SZDSZ-nek. Tőlem a Fidesz biankó csekket kapott és másoktól is, ezt jelenti a 2/3-ad. Az is lehet, hogy eljön az idő, amikor a Fideszt is el kell takarítani majd ha nem az országért tesznek, de előbb pusztuljon az eddigi "baloldaL".

gp 2010.06.14. 22:16:24

@Publius Decius Mus: "Úgy tűnik máshogy nem lehet. " Épp ezen megy a vita.

sanyix 2010.06.14. 22:16:59

@vacsad: persze persze...

Furcsa módon az én környezetemben sem várta senki a fidesztől hogy kolbászból lesz a kerítés, hanem csak annyit hogy az ország fejlődő pályára áll...

Talán mert a szélballerek szokásos marhaságai közé tartoznak ezek a "kolbászból lesz a kerítés" legendák is?

gp 2010.06.14. 22:17:55

@br: Ez mindenki meglépi. Ki ilyen súllyal, ki olyannal. Ki így, ki úgy. Ebben nincs semmi meglepő.

Publius Decius Mus 2010.06.14. 22:19:06

@bariga: Még azt is el tudom fogadni egy átmeneti időre a nemes cél érdekében. Kun Béla-Rákosi-Kádár-HornKunce-MegyóKunce-GyurcsányKóka-Bajnai... és vége.

kamarti 2010.06.14. 22:20:33

@Sir Kommentor: nem lehetne már valami értelmessel is jönni a bérrettegés lózung helyett? (ami, tekintve a fidesz úthengert, már nem is nagyon állja meg a helyét...)
első lépésként olvashatnál és tanulhatnál, például

panelburzsuj 2010.06.14. 22:22:21

Nem az a kérdés, hogy a győztes mennyit visz, hanem hogy mennyit hoz:

Éhesen gubbasztott hollónk a hárs ágán,
s töprengett az idők változandóságán.
Éppen arra kószált a bús, sovány róka.
Sajtlikat sem evett húshagyókedd óta.
Meglátva a hollót, könnyesen sóhajtott:
- Mit ér ravaszságom, ha neked sincs sajtod?
- Nincs - felelt a holló. - Rég nem ettem sajtot,
viszont dalolhatok, hogyha úgy óhajtod.
Tudom, kedvedre volt múltkor is az ének.

- Sajttal! - szólt a róka. - Így kell a fenének!...

lüke 2010.06.14. 22:24:14

@kamarti:
azért a fenn leírtakat még én se tudom követni,
nem hogy az opera világ ismeröje a temesvári Hollender

kamarti 2010.06.14. 22:24:32

@lüke: már amennyiben az egy kultúr cikk...

tölgyes 2010.06.14. 22:25:03

@BrianBrian: Látom ezt maga el is hitte.. És azt mondja nekem meg édes úr, hogy az arany ára ugyanekkor miért ment fel csúcsmagasságba??Kósától??

SiKom 2010.06.14. 22:25:14

@kamarti:
Ja, tényleg, a "jön a diktatúra, jön a diktatúra" véletlenül sem rettegés ám, szerinted, ugye?

Mert nekem annak tűnik.

bariga 2010.06.14. 22:25:47

@Publius Decius Mus: És mi is az a nemes cél? Bocs, de ezt nem értem pontosan, mármint hogy ... és vége?

gp 2010.06.14. 22:25:51

@Publius Decius Mus: Valóban. A módszert nekik kell megtalálni. Meglátjuk mit kezdenek a lehetőséggel. Remélhetőleg még az ellenzőik (a nem elvakult szavazók) is ezt remélik tudat alatt.

tölgyes 2010.06.14. 22:26:19

@panelburzsuj: Az Ön utolsó rókája Gyurcsány volt...:::)))

panelburzsuj 2010.06.14. 22:26:42

@panelburzsuj:

(Preambulum a 20XX-es választások jóslataihoz.)

hercegnö 2010.06.14. 22:26:53

@Diocles:
ezt írod: kifejezetten puhának látom a Fidesz a média tekintetében, amely messze a legfontosabb. Az MTV-ben még mindig Krizsó, a TV2-ben Demcsák uszít, az MR1-ben a Rábai-Joó-féle libsi-SZDSZ-es csapat heccel a Fidesz ellen, stb., stb.
A közszolgaláti médiára évi 60 milliárd (!) forint megy el, holott a kutya sem nézi.

és mondd, szerinted ki fogja nézni, ha majd a fidesz elzavarja Krizsót, és a hiradóban csak Orbán hőstettei mutatják?
a kutya után már a macska sem. visznt elpancsolnak a nézhetelen nagy semmire évi 60 millárdot az adóizetők pénzéből.
ez kinek fog tetszeni?

hercegnö 2010.06.14. 22:27:25

@Diocles:
ezt írod: kifejezetten puhának látom a Fidesz a média tekintetében, amely messze a legfontosabb. Az MTV-ben még mindig Krizsó, a TV2-ben Demcsák uszít, az MR1-ben a Rábai-Joó-féle libsi-SZDSZ-es csapat heccel a Fidesz ellen, stb., stb.
A közszolgaláti médiára évi 60 milliárd (!) forint megy el, holott a kutya sem nézi.

és mondd, szerinted ki fogja nézni, ha majd a fidesz elzavarja Krizsót, és a hiradóban csak Orbán hőstettei mutatják?
a kutya után már a macska sem. visznt elpancsolnak a nézhetelen nagy semmire évi 60 millárdot az adóizetők pénzéből.
ez kinek fog tetszeni?

SiKom 2010.06.14. 22:27:38

@bariga:
"hát ezt te nagyon magadra vetted"

Nem vettem magamra, de iszonyú unalmas mindig ugyanazt a rettegést meg nácizást olvasni.

A Fideszt most csak azért nem nácizzák ugyanezek a kommentelők, mert az már nem üt elég nagyot. Na meg ott a Jobbik, akit most lehet nácizni :-)

2-3 éve még ment a "Fidesz náci" szólam, most valahogy elhallgatott.

lüke 2010.06.14. 22:28:33

@kamarti:
Aczél Gyurinak is csak két nö mondott ellen
Psota és Berek Kati
-Zolnay Braziliában szerzett Keresztény nagy diját letagadták
-Ungvári nem is lett prof, csak színmüvészetin

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.06.14. 22:30:55

@Sir Kommentor: sőt, egykor meg még csurka volt a náci :)

bariga 2010.06.14. 22:32:48

@panelburzsuj: Szóval megint kétértelmű a kérdés? Hát igaz, hogy most viszik a zsíros állásokat, de ez érthető, viszik a megbízható , jó hírünket a világnak, de minden csoda 3 napig tart, ez néhány hónapon belül lecseng. A hozás a magyarországi magyaroknak jelenleg még olyan, mint Mátyás király meg a lány a madárral,. Bár én maximálisan elégedett vagyok a 16 % -os adóval. Úgy látszik ebben az országban mindenki bőven évi 5 millió forint felett keres, mert a többi néma csönd

benchmade 2010.06.14. 22:33:45

@lüke: szerintem nagyon sokan elhitték, hogy OV pár hét alatt csodát tesz. Erre szolgáltak a homályos, konkrétumokat nélkülöző programok, a van más, megszorításokat mellőző megoldás szajkózása. Az egyszerű emberek nem tudnak semmit az államdósságról, az IMF-ről, EU kritériumokról.

lüke 2010.06.14. 22:36:24

@benchmade:
20 év alatt se történt
ne becsüld le az egyszerü embereket
akik havi
40, 60, ezer ft-ból élnek
bevétel- kiadás , ezt tudják és ök müvelik a csodákat

kamarti 2010.06.14. 22:36:33

@Sir Kommentor: hol írtam ezt? és/vagy hol cáfolod, hogy jön a diktatúra?
egyiket se találom...

lüke 2010.06.14. 22:38:26

@Ordnassac:
off
Jürgen Klopp nem jó egyedül ,eröszakos:)
szép volt a macskaevö gól
bár utálom ha 11 férfi szenvedve színészkedik

Publius Decius Mus 2010.06.14. 22:38:33

@bariga: Mit nem értesz azon, hogy vége? Vége a bűntudatot súlykoló, országvezetésre képtelen, kisebbségeket a többséggel szembeállító, érdekeinket kiárusító baloldali uralomfolytonosságnak. Most még nem úgy tűnik, de talán lesz még valódi baloldal is, az LMP sem jár jó úton, de még korrigálhat és akár szavazok is akkor rá. Még nagyon nem úgy állunk.

bariga 2010.06.14. 22:38:46

@Sir Kommentor: én nem rettegek, csak mindenkit bunkónak tartok, aki lebunkóz másokat

Evehid 2010.06.14. 22:39:45

A bejegyzéshez: a legfontosabbnak az utolsó bekezdést, ezen belül is az utolsó mondatot találtam. Nos, én nem venném a Fidesz helyében halál biztosra, hogy a most rájuk szavazók különböző rétegei egyformán tartósan meg is hagyják nekik a jelenleg beléjük helyezett - némileg indokolatlan mértékű - bizalmat. Biztos sokan vannak azok a jobboldali szavazók, akiket itt többen említettek, és nem várnak kolbászkerítést, ellenben nagytakarítást igen. De belőlük nem jön ki az 53 %, nemhogy a 2/3! Akik nem "családi hagyomány", "rajongótábor" vagy más, elvi és/v. érzelmi alapon szavaztak most rájuk, azoknak sokkal hamarabb elfogy majd a türelme. És mivel eleve nem max. elkötelezettséggel, hanem vmi helyett vagy ellen választották őket, a stílusra is érzékenyebbek lesznek várhatóan.

bariga 2010.06.14. 22:40:12

@Publius Decius Mus: Ja OK, már értem. így ez csak egy vélemény és nem a megoldás

lüke 2010.06.14. 22:41:22

@bariga:
a megoldást OV-tól várjuk!

lüke 2010.06.14. 22:42:35

@Evehid:
és föleg a pénze............

benchmade 2010.06.14. 22:42:44

@lüke: Nem becsülöm le őket, de ők szavazták meg OV-t. És vannak elvárásaik és lesznek csalódásaik.

kamarti 2010.06.14. 22:42:53

@lüke: biztos lehetsz benne, hogy ennél sokkal többen. legalábbis, ami a saját emlékeiket illeti... (csak nézd meg, hányan bizonygatják, hogy nem voltak kiszesek, úttörők se sohssoha stb.)

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.06.14. 22:43:42

@lüke: ez az látod. eltűnt és már senki nem nácizza. és akkor mennyire nyomták rá ezt a bélyeget. ez a helyzet most a jobbikal, aztán ha később jön egy újabb, akkor azzal.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.06.14. 22:43:54

Ez demokráciának nevezett cirkusz pont azért undorító mert kinevelt egy ilyen beszarva élő, cselekvésképtelen, képzelt jogokért aggódó hülyegyerek embertípust, akik folyton ezekért a képzelt, önző hülye kis jogaik miatt gittelnek.

bariga 2010.06.14. 22:45:13

@lüke: Ja, most mindent neki kell megoldania, várunk.

lüke 2010.06.14. 22:47:02

@kamarti:
énnnnn,
tényleg nem voltam:)
az egyetemi felvételinél megkérdezték:
KISZ tag vagyok-e, mondtam: nem
gimn. emlék jutott eszembe,
Sass Szilvia megkérdezte: akarok-e karénekes lenni
s mivel az ált. voltam, rengeteg elfoglaltsággal járt,
azt mondtam: fahangom és botfülem van

s ez jutott eszembe:
fahangon és botfülüen politizálok:)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.14. 22:47:23

mindig elképeszt, amikor fiatal, alapvetően liberális felfogású emberek ilyen naivitással tekintenek a világra.

Gábor, Te is feltételezed a demokrácia kiegyenlítő erejét. ugyanakkor számtalan eszköz lesz a Fidesz kezében, hogy a hatalmát megtartsa. lesznek határon túli (tíz)ezrek bejelentett lakcímmel, de nem is ez a lényeg: nincs erős párt az ellenzékiek között, esetleges újak elindítása pedig egyre inkább lehetetlen.

végső esetben fel lehet emelni a parlamenti bejutás küszöbét.

és NEM LESZ eszköz megszabadulni ezektől: intő példaként ott van az Orbán-barát Berlusconi példája.

Te is és én is, meg még sokan Orbán pofáját leszünk kénytelenek nézegetni életünk végéig. még akkor is, amikor már szinte semmilyen támogatottság nem lesz mögötte, csak a beletörődés.

majd harminc év múlva, amikor az én testemet már kukacok eszik, esetleg jussak eszedbe...

lüke 2010.06.14. 22:47:55

@Iron Man:
jó darabokat írt
kár volt politizálnia

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2010.06.14. 22:48:10

Valóban az ösvény nagyon szűk, de legalább ennyire veszélyes. Az újonnan elfogadott önkormányzati választási szabályokkal a pillanatnyi állapotoknak megfelelően szinte mindent visznek. Szolnokra vonatkozóan például a 40 %-ot valamivel meghaladó szavazati arányból, a képviselői helyekre vetítve nagyjából 70 %-os, abszolút többséget tudnak elérni:
emberitisztesseg.blog.hu/2010/06/12/csak_a_fidesz_4
De ez csak az ellenzék jelenlegi megosztottsága mellett lehetséges. Ha valamelyik közel tud kerülni a Fideszhez, akkor könnyen fordulhat a kocka. Nyilván arra játszanak, hogy erre a közeljövőben nincs esély.

bariga 2010.06.14. 22:48:17

@Blassius: és akkor most mi lesz? Mik a fő ismérvei a nem demokráciának?

lüke 2010.06.14. 22:49:08

@idelle:
olan sokat jósolsz
TG szerintem nincs 40 se:)

kamarti 2010.06.14. 22:49:46

hm. pintér szerint (este) gondolkozzunk pozitívan, az új jogszabályoknak (3 csapás, elzárás a kisebb vagyon elleni bűncselekmények esetében, a bírói kezek megkötése a büntetés kiszabásában stb.) szte azonnali elrettentő hatása lesz
hm

bonebear · http://cinca.blog.hu 2010.06.14. 22:51:18

Engem leginkább az aggaszt, hogy a felhajtást nézve az ÁSZ elnöki poszt olyan politikai pozíciónak tűnik, ahol szakmai kérdésekbe lehet beleszólni. Normális esetben az elnök csak felügyeli a munkát operatív módon, és reprezentálja a hivatalát, a lényeg pedig az alsóbb szinteken dől el. Ahol értenek hozzá.

Publius Decius Mus 2010.06.14. 22:51:24

@bariga: Meglepett, hogy itt egy véleményt olvastál?

Egyébként szerintem mivel a magyar baloldal eddig mindig a probléma része volt és véletlenül sem a megoldásé, eltakarításuk nélkül nincs előrelépés, ezért először erre kell koncentrálni. Ez van most.

jardel 2010.06.14. 22:52:43

Az is igaz, amit TG ír, de pl. az, hogy egy pártember lesz az ÁSZ elnöke, azt jelenti, hogy aki ezt kezdeményezi, annak egyáltalán nem fontos az a folyamat, ami Kovács Árpád alatt az ÁSZ-ban elindult és szerintem igen szimpatikus volt. Szerintem Sólyom is többet jelentett egy akadékoskodó elnöknél, az AB-ról nem is beszélve. Nem személyek változnak meg tehát, hanem olyan folyamatok, amelyekre az ember az elmúlt 8 év piszkában tisztelettel és némi reménységgel tudott nézni. Forradalom... már csak egy Robespierre-re van szükség.

ssi 2010.06.14. 22:53:00

mi ellen szavazott az 53%? - ez volt az erősebb szempont
- vergődő kormány
- rosszul teljesítő ország
- korrupt politikusok jelenléte

mire szavazott az 53%? - az ellenzéki Fidesz-retorika folytatására
- teljes pályás letámadás (pl. negatív kampány a 7%-os hiányról)
- mások véleményének figyelmen kívül hagyása (pl. program titkolása)

új kormány:
- mit visz: a hatalomból és lehetőségekből amit csak bír
- mit hoz:
* lesznek nagyon jó eredményeik, meg téves elképzeléseik is
* sajnos egyfajta MENTALITÁST is, s nemcsak a politikába (a fő ellenséggé előlépett korrupciót se legyőzni fogják, mert átalakul) - lehetőség lett rá

@panelburzsuj:
"Nem az a kérdés, hogy a győztes mennyit visz, hanem hogy mennyit hoz:" :-)))))))) - bocsi, de lenyúltam, mert tetszik

nabu 2010.06.14. 22:53:39

Egyrészt úgy látom kialakult egyfajta paranoia a közép-európai történelem miatt. Mert mi csak azokat a példákat látjuk, amik diktatúrához vezettek, mert valljuk meg, a történelmünkben az elmúlt 20 évet leszámítva csak tekintély-uralmi rendszerek épültek ki. Ezért nem ismerünk annyi példát a jogállamiságra, mint nyugaton. Mi csak a diktátorok, királyok és kormányzók történelmét ismerjük és azok valahogy így kezdődtek, persze. Véleményem szerint kizárt, hogy itt bármilyen diktatúrától kelljen tartanunk, ezt csak hivatásos vagy nem hivatásos rettegők teszik. Ennél sokkal érdekesebb az, hogy a Fidesz népszerűsége ezzel szemben nem fog csökkeni, noha sokan nyilván tekintélyuralmi rendszert látnak ebben. Azért mert szerintem az emberek nagy részét nem érdekli ha kialakul egy központi fél demokratikus rendszer (nem fog). Az emberek szerintem azért adtak ekkora támogatottságot a Fidesznek, mert nem akarnak a politika része lenni és ha csak nem ront el nagyon valamit a Orbán még kormányon lesz minimum 8 évig. Itt ez a kultúra, elképesztő giccs veszi körül a Horthy-rendszert, a Kádár-rendszert és dualizmust, itt az emberek ezt akarják, legszívesebben megkoronáznának valakit aztán csinálja dolgát, legyen rend. Az MSZP szavazói Kádárt sírják vissza, Fideszé, Jobbiké meg Horthy-t, itt mindenki a múltban gondolkodik, ez van.

lüke 2010.06.14. 22:53:49

@kamarti:
Aczélnak az volt a szokása ,hogy beállitott
a színészekhez
ök ketten kirúgták
Psota:
Gyurikám, majd ha segédszínész lesz Debrecenben, akkor bejöhet:)
ezt Ungvári irja,mint karrier hátráltatót csak nem tudom mi a cime a könyvnek

panelburzsuj 2010.06.14. 22:55:28

@bariga:

Sokakkal ellentétben én feltételezem sem OV-ről, sem a Fidesz főembereiről, hogy valamiféle "hátsó szándék" vezérelné őket, azaz ne hinnék el maguk is komolyan, hogy az ország - és benne persze saját maguk - "helyzetbe hozásán" fáradoznak.

Még többekkel ellentétben viszont úgy látom, hogy mindezt a "szellemi megalapozás" minőségéhez képest azért nyomják olyan elánnal és eltökéltséggel, mert rettenetesen FÉLNEK attól, hogy a vudu-közgadaságtanuk, a bőrük alá ivódott elvszerű oppurtunizmus, a hozzzájuk csapódott martalóchadak végül több bajt hoznak ránk választókra, mint amit a sokévtizedes hitegetéssel kiidegelt magyar hajlandó eltűrni, és éppezért TÚLBIZTOSÍTJÁK magukat.

Nem a hatalomért reszketnek - hanem a hatalom elvesztésétől ...

lüke 2010.06.14. 22:55:33

@kamarti:
aki már 5. ször lopott citromot a közértböl,arra

bariga 2010.06.14. 22:57:15

@Publius Decius Mus: OK! Ezt már jól kivesézted.

lüke 2010.06.14. 22:58:49

@jardel:
jön
és mi lesz?
a sötét halál
ezt a szinpadias képet hagyd meg Lengyel Lászlónak:)
szúr, vág, barrikád

lüke 2010.06.14. 23:00:08

jó éjt.............

lüke 2010.06.14. 23:01:26

@nabu:
gandolkodni lehet
csak élni nem
ez már oda van..............

tbb 2010.06.14. 23:02:26

A hatalomkoncentráció csak akkor eredményes, akkor viszont csak az eredményes, ha egy minden mást felülíró célt kell megvalósítani. Ha azonban az egymással feleselő célok sokaságát kell optimálni, akkor a hatalomkoncentráció nem célravezető, mert óhatatlanul olyan szuboptimáláshoz vezet, ami a szuboptimált célt is bedögleszti. Én a fidesz helyében elgondolkodnék ezen. Már csak azért is, mert a bármilyen jó kormányzása ellenére 2002-ben is a szükségesnél erősebb hatalomkoncentrációja miatt bukott meg. Ami aztán elég sokba került az országnak.

A nemzeti együttmüködésről nem elég papolni. Azt csinálni kell. De túlzott hatalomkoncentációval nem lehet.

Evehid 2010.06.14. 23:03:44

@bonebear: de azért az sem volt ártalmas, hogy Kovács Árpád értett is hozzá, nem?

lüke: "és föleg a pénze............"

Sőt. Bár népszerű az a nézet, h. akiknek már elfogyott, azok most otthon maradtak, vagy a Jobbikra szavaztak, de ez nem egészen van így. Közvetlen tapasztalatom, h. egy részük bizony most a Fideszre voksolt.

Kétségtelen, h. ők - velem ellentétben :)) - valószínűleg nem nézik a parlamenti közvetítéseket, és marhára nem érdekli őket az euro árfolyam, lévén még a büdös életben nem volt a kezükben ez a pénznem, de az arroganciát meglehetősen nagy biztonsággal felismerik.
És már nem olyan türelmesek, mint 20 vagy 100 éve. Ráadásul újdonság, h. jelentős részük már pályakezdőként "elfogyott (vagy soha meg sem kapott) pénzű", nem csak a gyerekvállalástól, v. az időskortól kell jelentős életszínvonal-romlással szembenézniük. Na, ők meg még életkori sajátosságból kifolyólag is plusz türelmetlenebbek a többieknél.

Diocles 2010.06.14. 23:04:11

@hercegnö:

Nem azt mondtam, h "Orbán hőstetteit" mutassák, lehet ezt finoman is csinálni, a médiamanipulálások, csúsztatások világa az egy külön szakma.
Még ugyanarról a hírről is beszámolhacc teljesen eltérően, lásd ugyanazon hír sorsa, bemutatása az ATV-n és a HírTV-n.

Lásd pl. a Kossuth Krónikát, vagy mi a neve, amelyet a Rábai-Joó-féle libsi csapat szerkeszt, nos, ők pl. Orbán 29 pontja kapcsán szabályosan uszítottak a Fidesz ellen, mondván, hogy az csak a GAZDAGOKNAK kedvez.
Márpedig az MR1-et 1 millió ember hallgatja, szóval ennyi ember előtt uszítanak a Fidesz ellen - mindezt közpénzből.

Szóval, jóllehet itt lassan már mindenki diktatúrát emleget, kérdem én, miként lehetséges az, hogy az évi 60 milliárdból fenntartott közmédia uszul a kormány ellen, és a kormány ez ellen nem tesz semmit? Nem jogos az elvárás, h a kormányzat ezen mindenképpen változtasson? Hogy az előző rezsim odaültetett pártkatonáit a legolcsóbb, leggyorsabb módon tegye lapátra?

kamarti 2010.06.14. 23:04:45

@panelburzsuj: vajon a - valaki itt írta - mindig problémát okozó balosokkal a balosság volt a baj, vagy az elképesztő, és minden kontrollt lerázó küldetéstudatuk (hiszen mélyen hittek benne, h náluk a bölcsek köve, meg hogy világforradalom). Én az utóbbira tenném le a voksot
azon viszont legalább 20 éve töröm a fejem, hogy OV-ben a küldetéstudat dolgozik-e vagy más motivációi vannak.

panelburzsuj 2010.06.14. 23:05:26

@panelburzsuj:

Basszu, kimaradt egy nagybetűs NEM ...

"Sokakkal ellentétben én NEM feltételezem sem "

bariga 2010.06.14. 23:06:34

@nabu: ez nagyon elkeserítően hangzik és remélem, hogy nem is igaz, ha az emberek többször eljutnak nyugatra és tundnak is beszélgetni ottani emberekkel, lassan talán, de meg fogják érteni miért érdemes szót emelni azért, hogy mindenki elmondhassa a véleményét és lehessen választani

ssi 2010.06.14. 23:09:03

@Sir Kommentor:
egy vélemény, vagy feltételezés, vagy a lehetőségek taglalása bizony tartalmazhat negatív elemeket is, de ez nem rettegés, ahogy a dicséret sem maga a vak rajongás

az emberek egy részét érdekli a politikai, másik részét nem. Szerinted kik érvelnek és figyelnek a másikra itt, ezen a fórumon?

Long R3 IGF-1 2010.06.14. 23:09:40

Alle menslike wesens word vry, met gelyke waardigheid en regte, gebore. Hulle het rede en gewete en behoort in die gees van broederskap teenoor mekaar op te tree.

Szabad vagyok! - mondta a majom a rácsnak.

kamarti 2010.06.14. 23:11:42

@Diocles: a püspök által felszentelt, 15 millió magyarhoz szóló kultúrtévé, a duna meg úgy sorolta fel és kommentálta a 29 pontot, hogy "elfelejtették" megemlíteni, h a minimálbér is adóköteles lesz.... most akkor ez azért van, mert megdobták őket pár milliárddal, (amit a köztévétől vettek el) és meg kell hálálni? vagy ez nem baj? vagy véletlen? vagy baki? (mert ha ez az utóbbi kettő, akkor minimum az anyag összeállítójának meg az aznapi szerkesztőnek kéne repülnie. vagy nem?)

bariga 2010.06.14. 23:12:25

valaki felsorolná az úgynevetzett baloldali kormány baloldali intézkedéseit, mert tőlem csak elvettek, ha jól emlékszem az utóbbi 8 évre. Az egyetlen amit kaptam, az 2 x 4 %-os különadó volt!! azt is csak a pofámra.

kamarti 2010.06.14. 23:13:38

@panelburzsuj: vagy az öreg freud kacsingat :)

panelburzsuj 2010.06.14. 23:17:39

@kamarti:

Sajnos én meglehetősen sok önjelölt messianisztikus jelet vélek felfedezni a Fidesz működésében. Aligha véletlen, hogy az elmúlt század "magyar ideológiái" közül pont azzal a népieskedő harmadikutas vonallal tudtak végül is nyeregbe vergődni, ami bár végig jelen volt a huszadik században, egyszer sem tudott eljutni az élesben kipróbálásig.

Magyarán: az OV által ütött résen most a huszadik század összes bezápult, megrekedt, túlérett magyarja be akar tódulni, hogy megcsinálhassa végre az "igazi" magyar csodát. A módszerek pedig innét kezdve törvényszerűen megegyeznek a hasonlóan "küldetéses" élcsapatok módszereivel.

Pistie 2010.06.14. 23:18:33

@bariga: Medgyessy P: 100napos program?

dtk74 2010.06.14. 23:22:31

A jóságos Lenin visszaadta a gyerekeknek az elgurult labdát, holott közéjük is lövethetett volna!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.06.14. 23:28:42

Felőlem mindegy mit csinálnak, csak induljanak el pozitív változások.
Szerintem valójában a legtöbben ezt akarják.

ssi 2010.06.14. 23:33:30

@Ordnassac: az ellenzék dönthetne úgy, hogy minimálisra csökkentik a parlamenti aktivitásukat, s helyette más fórumokon lennének nagyon aktívak és követhetőek, sőt egymással vitatnák meg a témákat (árnyékparlament), mert ennek több értelmét vélnék?

Evehid 2010.06.14. 23:34:28

OFF
Nézitek vagy hallgatjátok a közvetítést a neten, vagy vhogy? :DDD Gaudi-Nagy Tamás szerintem a hét végére már a kiszáradás tüneteit fogja mutatni és infúzióról fog interpellálni, meg hozzászólni...
Schiffer is nyomja, mint a süket a csengőt.
Az újak hihetetlenül sokat szerepelnek, és sokkal kevesebb az ásító padsor,mint a mamutfrakcióban, létszámhoz viszonyítva. Na ez is olyasmi, ami a szavazók jelentős részében visszatetszést kelt.
ON

bariga 2010.06.14. 23:41:00

@Pistie: ja ez igaz, de én nem közszféra vagyok

panelburzsuj 2010.06.14. 23:42:41

@tbb:

Ők is tudják, hogy kell "mindent felülíró" cél. Sulykolják is minden órában: a magyar nemzet felemelkedésre ítéltetett, de a komcsik és bűntársaik önös magáncéljaikat keresztbefektették a nemzet előtt, ezért elvileg is kizárt a felemelkedés komcsitlanítás nélkül.

A Fidesz persze modern párt: tudja, hogy egy diktált szerződést hogyan lehet előnyös ajánlatként beállítani, továbbá mit érdemes a reklámba kitenni és mit célszerű az apróbetűs szakaszokra hagyni.

Ordnassac 2010.06.14. 23:44:19

@manyike: dönteni dönthetne, csak nem biztos, hogy hasznot hozna. Hiszen milyen képet mutat az, hogy az ellenzékiek bent sincsenek az OGY-ban. Ezzel csak azt érnék el, hogy a Fidesz mondogathatná, hogy ők (mármint a Fidesz) meg akarnak egyezni, csak nem tudnak, mert nincs kivel, ugyanis nem jelennek meg. Nem hatásos módszer.

Amúgy a parlamenti munka és a parlamenten kívüli tevékenység nem zárja ki egymást. Sőt! Erre az utóbbi négy év Fidesze elég jó példa volt.

Azt meg megvárom, hogy az MSZP, a Jobbik és az LMP külön árnyékparlamentet alkosson... Az árnyékát egyik párt sem tudja így átugrani. El tudod képzelni egy olyan tárgyalófórumot, ahol Gyurcsány Ferenc, Novák Előd és Jávor Benedek csücsül együtt?

valamit · http://darwin.freeblog.hu/ 2010.06.14. 23:45:11

Csak egy apró kérdés: Ha nem "OLIGARCHÁK" lesznek/vannak, akkor diktátor? Már csak azér kérdem, mer a demokratikus berendezkedés kitermel gazdagabbakat és szegényebbeket. Nevezhetjük a gazdagot oligarchának, de mi marad, ha ők el lesznek söpörve? Igen, lehetőség a kommunizmus is, de Viktor azt elveti. Akkor mi marad?

panelburzsuj 2010.06.14. 23:50:22

@Ordnassac:

Egy "magasbb párhutózam": Roosevelt, de még inkább Churchill vajon annyira komálta Sztálint, hogy alig várta következő csúcstalálkozót?

panelburzsuj 2010.06.14. 23:51:30

(Második, javított kiadás ... )

Egy "magasabb párhuzam": Roosevelt, de még inkább Churchill vajon annyira komálta Sztálint, hogy alig várta a következő csúcstalálkozót?

Evehid 2010.06.14. 23:52:03

:DDD Vazze, ezt nem hiszem el! Gaudi-Nagy Tamás jelen pillanatban Gábort idézi a mai bejegyzés bizonyos részeinek kiemelésével. Ez kész. Ilyen nincs...

panelburzsuj 2010.06.14. 23:55:14

@valamit:

Fékezettt habzású KKV.

(KKV = kupec-kulák vircsaft)

panelburzsuj 2010.06.14. 23:59:33

@Evehid:

Potyázik. Derék magyar ember ...

(Miért vegyen elemzést, ha TG ingyen szállítja?)

mizrolist 2010.06.14. 23:59:50

@nabu: azért érdemes elolvasni @idelle: hozzászólását is. Berlusconi elég jó példa arra, mi történhet itt is rossz esetben - engem rendszerint a hideg ráz az olasz politikai hírektől, amik átjutnak ide Magyarországra, mert az egy alig álcázott diktatúra, ami azért demokráciának látszik felületesen nézve.

blaisos 2010.06.15. 00:02:18

Nekem az bassza a csőröm, hogy az a rohadt sok ellenzéki képviselő csak RINYÁL és siránkozik. Hát a büdös francba már!!!

Délután óta nézem élőben a közvetítést, de én a képviselők felét lelőném, mert csak az időt pocsékolják! Nem baj, holnap reggel kilenckor megint gyűlés lesz. Tiszta ideg vagyok a sok szájtépő miatt. Értelmes dolgokat nem mondanak, csak az időt húzzák. Miért kell 12 órás üléseket tartani, miért?

Remélem ezt olvasod te is Dr Gaudi-Nagy-Tamás! (Ha már idézni tudsz a blogból)

Ordnassac 2010.06.15. 00:03:50

@Evehid: Gaudi-Nagy már odáig fajult, hogy Halmai Gábort pozitív példaként sorolta fel.

@panelburzsuj: ez azért elnagyolt, itt nincs világpolitika, meg hasonlók. Amúgy Roosevelt hosszabb ideig nem volt rossz véleményen Sztalin elvtársról.

Ordnassac 2010.06.15. 00:05:55

@blaisos: kolléga, ez a dolguk. Ez a MUNKÁJUK! (Tudom, ez most meglepő kijelentés volt, de az.)

Amúgy a napirendet a Fidesz határozza meg, ergo nem csak az ellenzék "hibája", hogy még most is ott ülnek....

NWolf 2010.06.15. 00:05:59

Fidesz rájött, hogy nézik őket a neten, ezért gyorsan lezáratják a vitát egy Horváth Zsolt indítvánnyal. Bizottságban is eljátszották ezt, baromi demokratikus korlátozni az ellenzék szólási lehetőségét tényleg, de majd mindjárt megkapják a magukét.

panelburzsuj 2010.06.15. 00:08:25

@Ordnassac:

Egyre gyanúsabb vagy nekem ...

Nem az OV-t Hitlerrel összemosó célozgatást kellene először kategorikusan elutasítani, és csak utána pepecselni a többivel? :)

Evehid 2010.06.15. 00:15:08

@Ordnassac: bezonyám. A napirendre az ellenzéknek nagyjából zéró ráhatása van.

Nem azzal van (egyelőre) a leginkább baj, amit a Fidesz csinál, hanem azzal, ahogy csinálja. :-/

Evehid 2010.06.15. 00:24:21

Jó éjt, laku noc, salve, meg ilyesmi. :)

panelburzsuj 2010.06.15. 00:24:44

@blaisos:

Bizony-bizony, a Kádár-parlament sokkal pörgősebb volt. Aztán ha mégis délutánba hajlott az idő, a nép derék leánya (bár inkább már nénikéje ...) nem szégyenlette felvetni, hogy haladni kéne, elvtársak, mert mingyá indul az utolsó vonat, amivel még máma hazaér Galambokra ...

zeee 2010.06.15. 00:29:42

Nekem mindegy, csak legyen a kenyér 3,60, ne legyen tandíj és ne kelljen 300 forintot fizetni az orvosnál. ..(
Kedves Gábor, a sok birkát előbb kellett volna el kezdeni téríteni.

Ordnassac 2010.06.15. 00:30:40

@panelburzsuj: erre bizony nem gondoltam, de védelmemre szóljon, hogy OV-t ab ovo nem tartom összehasonlíthatónak Hitlerrel. OV-nak nem áll szándékában fizikailag megsemmisíteni embereket valamilyen velük született tulajdonságuk miatt.

blaisos 2010.06.15. 00:35:26

@Ordnassac:

Hát nagyot csalódtam most, mert nem is arról beszéltek ami az indítványban szerepelt, hanem csak rimánkodtak.

ssi 2010.06.15. 00:39:06

@Evehid:
"Nem azzal van (egyelőre) a leginkább baj, amit a Fidesz csinál, hanem azzal, ahogy csinálja. :-/ " - én is így vagyok vele, s fogalmam sincs, mi fog belőle összességében kijönni, s fogalmam sincs, hogy ez az alapstílusuk, vagy egy még nem ismert cél miatt lehet

@Ordnassac: "El tudod képzelni egy olyan tárgyalófórumot, ahol Gyurcsány Ferenc, Novák Előd és Jávor Benedek csücsül együtt?" én, már bármit
Az új pártok neveit még most tanulom, az MSZP új neveit már tanulnám

blaisos 2010.06.15. 00:43:46

@panelburzsuj: Ehhez nem tudok hozzászólni, akkor még nem éltem. Engem mostanság az zavar, hogy olyan dolgokról beszélnek amik egyáltalán nem része a kitűzött indítványoknak. Viszont én most vízszintbe.

sashimi 2010.06.15. 00:47:16

TG: ¨Ezek a döntések nem állnak ellentétben semmilyen írott szabállyal, akkor sem, ha korábbi gyakorlatokat változtatnak meg, hagyományokat szakítanak meg.¨

Amikor apamat B-listaztak, rokonainkat kitelepitettek, vagy Nagy Imret bitora huztak, nos azok a lepsek is az adott korszak torvenyeinek betu szerinti betartasaval tortentek.

mialenyeg 2010.06.15. 01:06:58

@Evehid: Ha magamból indulok ki, abszolút nem érdekli a stílus azt, aki most nagytakarítást akar. És néhány év múlva a Fidesz hasadását két új pártra, bónuszként a szocik méltó helyükre gyengülésével együtt. És persze emellett a jónép politikára rezonáló agysejtjeinek szürkülését.

Ordnassac 2010.06.15. 01:21:36

@mialenyeg: felmerül a kérdés: attól jobb lesz, hogy az egyik oldal dilettánsait és csókosait lecseréljük a másik oldal dilettánsaira és csókosaira?

Persze sarkítottam most a dolgon.

panelburzsuj 2010.06.15. 01:21:44

@sashimi:

TG annál finomabb úr, hogy ilyen konkrét rémségekkel példálózzon, de egy poszt felépítesekor azért bizonyára épít olvasói "mögöttes tudás"-ára ...

combo 2010.06.15. 02:00:58

Csak jelzem, hogy szerintem 2002-ben is a "nyomulás" és az "akarnokság" miatt buktak meg elsősorban.

Azt hittem tanultak belőle, de tévedtem... Legalább a látszatra adnának egy kicsit. Gondolom van elég alkalmas függetlennek látszó, bigott fideszes is az adott posztokra (ÁSZ-elnök, köztársasági elnök).

gitáros 2010.06.15. 02:09:16

@Ordnassac:
Hol ebben a sarkítás?
:)

ssi 2010.06.15. 05:12:43

@Ordnassac:
ha a parlamentben nem működne a mások véleménynyilvánítása,
árnyékfrakciók árnyékparlamentben valós témákat komolyan megvitatnának

kpityu2 2010.06.15. 05:55:53

Kérdés hogy rossz-e ez nekünk? A patikamérlegen kimért demokrácia csak döntésképtelen bizottságosdihoz vezet. Lehet hogy jobban járunk egy négyévente cserélődő diktatúrával. :D
Az egyértelmű, hogy a balliberálisok piszkosul elcseszték, mert a kétharmados győzelemmel a Fidesz elképzelései határozzák meg Magyarország jövőbeli berendezkedését. Teccettek volna kevesebbet lopni!

nestrot10 2010.06.15. 06:20:33

FORRADALMAT!!!!!! DE IGAZIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ELZAVARNI A FITYISZ BANDÁT IS!!!!!!!

nestrot10 2010.06.15. 06:35:52

RÁKOSI SZEMÉLYI KULTUSZ---ORBÁN KALAPOS KIRÁLYKODÓ KULTUSZ...DIKTATURA!
MUNKAHELYI ÁVÓ! Na hülye magyarok ebből hogy jöttök ki????????

jeangabin 2010.06.15. 06:44:17

Most zajlik az igazi egészpályás letámadás. A 2/3 birtokában nincs mese, amit akarnak, az úgy is lesz. Lefutják a demokratikus tiszteletköröket, az ellenzék elmondhat bármit, látványosan tán egy-egy elemet be is emelnek az ő javaslatukból, de egyértelműen éreztetve van: ez most a mi időnk, ez most a mi játékunk, itt most mi kérünk 19-re lapot.
A Fidesz mindent bedob ugyanis, mert bár az igaz, hogy ilyen rossz állapotban országot kormány még nem örökölt az elődjétől (Antall-ék sem!), ám miként magasról lehet nagyot esni, mélyről lehet csak igazán látványosan feljönni.
A Fidesz (és Orbán Viktor) attitűdje nem nélkülözi a küldetéstudatos elemeket, miszerint mi akarjuk a legjobbat és legjobban a hazának, a mi embereink mind jók és szentek, éppen ezért, ha őket nyomjuk be minden fontos pozícióba, nagy baj abból nem lehet, sőt...
Elismerve, hogy kiváltképp az ellenoldal berkeiben növekszik az aggodalomszint, én továbbra is reménykedve szemlélődöm és perpill. csöppet sem aggódom amiatt, hogy valaki (ha így is), de csinál valamit.
Nem pedig azt kell látnom/hallanom, amit a Fletó nyekergett Őszödön a 2002-2006 közötti időszakról: "4 évig nem csináltunk semmit. Semmit!"

jeangabin 2010.06.15. 06:45:44

@jeangabin: Ja, és Semjén Zsolt feje annyira brutálul gáááááz! Mondjuk az egész pali az, főleg ott kint, a porond közepén, a miniszterelnök-helyettesi székben...

jjulie 2010.06.15. 06:54:11

@Ordnassac:

nem sarkítottál, mimásnak kellene történnie?

jjulie 2010.06.15. 06:56:40

@combo:

tanultak belőle: nem nyomultak eléggé, és nem akarnokoskodtak eléggé, ez volt a hiba

jjulie 2010.06.15. 07:00:06

@Ordnassac:

az összehasonlítás és az azonosítás szinonímák?

nestrot10 2010.06.15. 07:12:45

@jeangabin: a TÖMJÉN ZSOLT semmire se jó ember feje " ... az tényleg nagyon brutál...az a szék neki ott elől a gonosz törpe honoráriuma...a " leamortizálásért" és a papagájkodásért...

Idet 2010.06.15. 07:18:24

OFF
Kedves Lucius Flavius Arrianus, alias Xenophón, ha olvasod a blogot, jelentem, hogy Békés Pál inkriminált könyve előfordult az antikvarium.hu-n, én megrendeltem, sztem neked is van esélyed találni egyet ott, ha előjegyezteted!

Üdv, Könyvmoly

OFF

QQCS 2010.06.15. 07:18:30

A győztes vigyen mindent, ami csak jogosan vihető! Lehet nyafogni egy-két ballib "entellektüel" vezetésével, de a FIDESZ-KDNP azt csinálja amit kell, amire a választási eredmény feljogosítja, amit én is mint választó elvárok tőlük. Területeket foglal a közigazgatásban. Azt hiszem páran lebecsülték O.V. kijelentéseit pl. "forradalmi változás" vagy "nem babazsúrra készülünk".

jjulie 2010.06.15. 07:33:41

@jeangabin:

ami most zajlik személy és szabálycsreügyileg, abban mi a 19-re lapkérés?

a kereszténynek látszó meg harmadikutas középszerűosztály elfoglalja a pályát egy vidéki veterán rendszerváltó akaratának és kegyelmének köszönhetően

nincs ebben semmi különös, ha a nem felszinelemző elemzőket is olvasol, találsz rá utalásokat miért is nem véletlen ez

nyünyüge 2010.06.15. 07:34:33

@Diocles: Több mint túlzás fidesz vagy kormányellenes uszításnak nevezni, ha valakinek esetleg az adóváltozásokról más véleménye van, mint a kormánypártnak (meg neked).
Semmi és senki nem akadályozza a kormánypárt képviselőit, hogy akármilyen terjedelemben megjelenjenek a KR-ben és részletesen megmagyarázzák, hogy miért jó amit csinálnak.

Az, hogy a KR liberális fészek volna, az egyszerűen badarság. Néhol előfordul benne egy-két liberális hang, sok-sok más mellett. Mondjuk Lánczhíd rádióval még nem lehet összetéveszteni, de tartok tőle hogy ez is már csak kis idő kérdése :-)!:

Franciska18 2010.06.15. 07:37:26

Nekem ezzel csak egy kis bajom van, ha nem akarták volna, hogy ez így legyen akkor nem nyert volna ekkora előnnyel a Fidesz, de mivel a "nép" ezt akarta most kapja is.... Hozzátenném, bármilyen furcsa is, de azok az intézkedések amiket a Fidesz a 2/3-val erőszakol át, a többségi társadalmat nagyjából annyira érdekli mint, az hogy Albániában ki a mostani miniszterelnök. A választó a dolgokból csak azt szeretné látni, hogy az elmúlt évek ellenkezője valósuljon meg és az, hogy több legyen a pénztárcájában. A többi nem, se média, se alkotmánybírák, se semmi, mivel az átlag választó sajnos apolitikus finoman fogalmazva, kevésbé finoman ( taktikai hülye ). A narancsvidék épülése pedig a Fidesz szükségszerű intézkedése, hogy a jövőben azok a lehetőségek amiket nem birtokolhatott most a saját irányítása alá kerüljön. ( hogy majd ez egyezik e a választóik elképzelésével majd kiderül, de amint láthatjuk, a Fidesz szimpátia indexe nem csökken sőt )

jjulie 2010.06.15. 07:39:44

@nyünyüge:

nincs a diocles-el semmi baj, ilyen a vérnarancs

jjulie 2010.06.15. 07:44:50

@Franciska18:

nyilván nem csökken, mert most egyenlőre a területfoglalás zajlik, ami a protestszavazat lényegi óhajtása volt

majd ha a minden nyeregben ott öt a mi kutyánk kölyke, és kiderül hogy mit is tud és akar ott csinálni, akkor kell majd a választói indexet újra lesegetni

panelburzsuj 2010.06.15. 07:55:27

@lüke:

"Nem a hatalomért reszketnek - hanem a hatalom elvesztésétől ..." - mondtam én.

"az ugyanaz" - mondta te.

Dehogy ugyanaz! Csak a jelek alapján nem eléggé bontottam ki állításom minden szeletét - mindjárt bepótolom a mulasztást.

[nick] (törölt) 2010.06.15. 08:10:13

azért a diktatúra és a egypártrendszer messze nem szinonimák. az oké, hogy török gábor nem történész, de egy médiapolitológus is lehetne ennél felkészültebb.

karikaV43 2010.06.15. 08:11:48

Végig olvasva a kommenteket arra a következtetésre jutottam,hogy a politika ezután sem fog érdekelni immár jó 10 éve.Azért még leírom a véleményem.A szerző írása nagyjából helyt álló,bár érezhetően nem számol azzal ami erre a népre a legjellemzőbb,a magyar nép birka:Mindent be lehet neki adni és igenis szeretik a diktátorokat.Sokszor jó is amikor kézbe veszik a dolgokat,csak tudják hol a meg állj. A fidesz és orbán nem tudják.A választási kamu igéretek is szőnyeg alá lettek söpörve szinte senki nem emlékszik az azonnali nagy arányúra és a csontváz kommandó is feledésbe merült.Ennyi hibáért a mszp kormány ellen már tüntettek a népek, meg tv-t gyújtogattak.
Sajnos sokan teljesen elvakultak,azt állítani hogy itt 8 év alatt csak loptak,csaltak és más semmi tiszta idiótizmus.
Épült rengeteg autópálya,a megyó felemelte egy rakás közkatona és eü-s dolgozó bérét.Elindultak olyan folyamatok amiket végül a mostani kormány tett tönkre,de lehet majd szépen előveszi.Sokkal sunyibbak mint ezt meg előzően hiszen nem akarnak még egyszer a hatalmon kívül kerülni.
Adó csökkentés,az se lesz idén vagy ha igen beszedik másképpen,a bankok bármennyire is jogos lenne nem fognak csak úgy 200mrd-t befizetni a kasszába,sőt amelyik külföldi pakol azt megy és akkor marad az otp.Szóval szerintem e népnek nagyon sokat kellene okosodni ahhoz,hogy az ország előrébb jusson.Pl. nem szabadna ilyen vezetőket választani és a múlt rendszerrel rég le kellett volna számolni,mind két oldalon,nem ez történt.
Valahol olvastam ami nagyon igaznak tűnt,a magyarok a puha diktatúra árát most fizetik meg.Mert ugye ott lehetett ezt azt hazavinni lopgatni,maszekoln,fusizni és a többi.A munka mentalitásunk borzalmas,a hatékonyság még inkább.Nálunk 1 fizikai munkás hiába dolgozik 12 órát valahogy a német meg csinálja 8 alatt jobb minőségbe és azok sem szupermenek csak ott pikk-pakk repül a lusta,nálunk meg szinte csak azok vannak.

f.m.j. 2010.06.15. 08:33:36

@karikaV43:

a "szeretik a diktátorokat"-at kicsit erősnek érzem, de alapvetően egyetértek, azzal, hogy az mszp-szdsz kombót is túl sokáig tűrtük, és a magyar történelem során túl sok diktátorra nem emlékszem, csak a Rákosi nevűre, és azt sem szerették a magyarok...
De való igaz, hogy nehezen, félve mozdulunk, lehet, hogy birkaságból, vagy mert tisztában vagyunk a korlátainkkal, vagy mert megmondták nekünk, hogy merjünk kicsik lenni, és mardjunk is úgy...

TBal 2010.06.15. 08:39:20

@ó jaj: Ja, természetesen, 2004-2005-ben marha független volt a jegybank, Járaival az élen, ugye?

panelburzsuj 2010.06.15. 08:47:34

@panelburzsuj:

Köztársaságunk első forradalmian retróminiszterelnökét sok vád éri, de ezek közül nem véletlenül hiányzik a hatalomtechnikai járatlanság fölhánytorgatása. OV felnőtt életét ugyanis nagyrészt a hatalom természetrajzának testközelből kitapasztalása töltötte ki, olyannyira, hogy más irányú tájékozódásra csak mérsékelt erőforrásokat tudott tartalékolni. OV tehát egyet biztosan tud: hogy a hatalom veszélyes üzem.

(Hogy mást mit tud még, az a négy év kormányzás és nyolc év kormányravágyás végén előadott programokból még nem teljesen világlik ki.)

OV egyik legmélyebb tapasztalata tehát az, hogy a hatalom el is veszíthető. Ennek a kellemetlen fordulatnak két nagy csokorba köthető következményei vannak:

- félbemarad vagy másfelé kanyarodik az építkezés

- felszínre jönnek az addig elkövetett hibák

Megfogható program híján az első ponttal nem nagyon tudunk mit kezdeni: egyelőre fogalmunk sincs, hogy pontosan mitől is esünk el, ha mégse jön be a 8-12 évre tervezett top-down nemzeti együttműködés.

Marad a széndéknyilatkozatok másik nagy vonulata: mitől szabadít meg minket fülkés forradalmunk?

1. A komcsiktól.

(1.sz. félelem: Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten; kicsi rakás nagyot kíván, stb. Egy demokratikus pakliban mindig benne van az elszámoltatók elszámoltatása. Viszont 10-12 év múlva talán már kevesebben fognak emlékezni arra, hogy a demokráciát hogyan lehet indoklás nélküli elbocsátásokkal erősíteni, mint arra, hogy milyen szörnyű bolsevik uralom alól mentett ki bennünket az áldott Fidesz - forradalmi elszántsággal. Az a két-három ciklus tehát mindenképpen jótékonyan hat, ergo biztosítsuk be.)

2. A spekulánsoktól.

(Mindannyian tudjuk, hogy 2008 őszén ugyan a világ más tájain is akadtak kisebb nehézségek, de az is napnál világosabb, hogy Magyarország megroggyanását nem azok az átkozott piaci indexek okozták, hanem egy Gyurcsány nevű kisztitkár magáncélú aknamunkája. Ugyanakkor az is napnál világosabb, hogy sületlen politikusoknak semmi hatása azokra az átkozott indexekre (ld: Kósa-Szijjártó), így aztán legcélszerűbb megszabadulni azoktól az átkozott (és érthetetlen) indexektől, praktikusan az előállítóikkal együtt. 2.sz. félelem: nem biztos, hogy akár még 10-12 év is elegendő a világ összes spekulánsának eltakarítására, így folyamatosan fennál egy - bármily hihetelen - még OV által is nehezen kontorllálható külső fertőzáé veszélye. Ergo: szabaduljunk meg a potenciális hazai terjesztőktől.)

3. A cinikusoktól és nihilistáktól.

(Az eredeti módszeres elemzés itt megszakad, a szöveg alján csak odavetett jegyzet silabizálható ki:

- És meddig lesz Önnél a juhhús is tiltva?
- Eddig! De errôl már nem írhatsz, te birka!)

panelburzsuj 2010.06.15. 08:56:49

@panelburzsuj:

Nyersre lefordítva: a Fidesz azért akarja túlbiztosítani magát, hogy legyen elég ideje a hatalomátvevő politikai, gazdasági és morális piszkosmunka emlékének elmosására, megszépítésére, urambocsá: ideállá emelésére.

csekk 2010.06.15. 09:01:26

"Ma láthatóan nincs ellenére a többségnek, hogy a Fidesz minden törvényes eszközt igénybe kíván venni hatalma növelése érdekében,..."

Kedves Gábor erről hol lehet bővebben olvasni?
Szerintem e "hatalomnövelés" valójában előzetes egyszerűsítés annak érdekében amire megbízást kapott a választóktól.
vagyis a jelenlegi teszetosza politikai és közigazgatási rendszert aképpen alakítsa át, hogy egy normális, élhető ország, és működőképes gazdasági rendszer jöjjön létre legalább a négyéves ciklusuk végére.
Persze bizonyára lesz olyan is, hogy egyes helyeken, pontokon az idő bebizonyítja majd hogy tévedtek, vagy nem a legjobb megoldást választották. Na de előre ódzkodni, és "kitalált" adatokkal (lásd első idézett mondtatod) operálni még a kezdetek kezdetén, ... hááát te tudod.

naugye! 2010.06.15. 09:01:42

A demokrácia játékszabályai és intézményrendszere lehetőséget ad a demokrácia felszámolására is. Ezért demokrácia.

lüke 2010.06.15. 09:05:56

@panelb.
nyerset ne emlegesd:)

lüke 2010.06.15. 09:09:51

@zeee
hát nem annyi?
dehogynem :3, 6 euro...........

sashimi 2010.06.15. 09:17:58

@panelburzsuj:

Tisztelt TG jelen posztja eppenseggel OV mosdatasanak egy figyelemre melto darabja. Hisz TG logikajat elfogadva az egesz Kadar korszak nem fenyegette a demokraciat, hisz minden alkotmanyosan es az adott kor torvenyeinek betartasaval tortent. Torvenyesen volt egypartrendszer es torvenyesen mukodtt a III/III. A partiranyitas is az alkotmany betujenek megfeleloen zajlott.

HszVadász 2010.06.15. 09:23:07

Igaza van Orbánnak, 2010-ben valóban forradalom történt. A magyar demokrácia, a nép többségi akarata, tekintsük azt az emberek 53%-nak, vagy 68%-nak, mindegy, demokratikus választáson úgy határozott, hogy az elmúlt 20 év "borzalmas összevisszaságából" elég volt, és felhatalmazta a Fideszt a demokratikus államberendezkedés felszámolására, jöhet helyette valami modernebb egypártrendszer. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Egy valamire azért kíváncsi lennék, a Fidesz-szavazók hány százaléka akarta eleve ezt, és hány százaléka gondolta úgy, hogy a Fidesznek normális, demokratikus, szélsőségektől, populizmustól, demagógiától, parasztvakítástól és hatalomvisszaélésektől mentes úton kéne "rendbetennie az országot"?

Remélem, 20 év távlatából Bajnai lesz az ideál, nem Orbán.

panelburzsuj 2010.06.15. 09:26:55

@sashimi:

TG nem piszkol és mosdat, hanem megfigyel és elemez.

És ez valószínűleg mindaddig így is marad, amíg a politológusok legfontosabb vevői a politikusok és pártjaik lesznek, nem pedig a választók milliói, valamiféle politikafogyasztási szövetkezetbe tömörülve.

panelburzsuj 2010.06.15. 09:29:24

@HszVadász:

Én meg azt remélem, hogy ehhez talán mégse kell még egyszer 20 év ...

tbb 2010.06.15. 09:30:02

@panelburzsuj:
"- Eddig! De errôl már nem írhatsz, te birka!) "

:))))))))))))))))))

szbi 2010.06.15. 09:32:30

@oepet: nem, mert szerződéssel dolgoztam, s annak újrázásának elmaradását nem kell indokolni, még akkor sem, ha szóban más volt a megállapodás.

SzaGyu 2010.06.15. 09:33:41

Azt sokan gondoltuk, hogy ha a FIDESZ 2/3-al nyer, akkor majd "mindent akar" és mégis rászavaztunk mert nem volt jobb megoldás. Ha túlzásba viszi a "dolgokat" 4 év múlva biztosan leváltja a nép. Nem kapott örökös felhatalmazást és ha rossz irányba mennek a dolgok -ide értve az alkotmány módosítást, új alkotmányt- akár idő előtt le kell váltani, meg kell buktatni.
Új börtönöket nyitnak meg mondta Pintér. Hát igen, kell is a hely mert ha az összes ellenzéket beakarják zárni, kevés lesz a jelenlegi férőhely. Az összes ellenzéki pártnak nagyon oda kell figyelnie a fejleményekre, mert ha nem, azon veszik észre magukat, hogy már nincsenek is!

Ellenzékiek figyelem! Nehogy Orbán királyunk legyen!

panelburzsuj 2010.06.15. 09:36:44

@panelburzsuj:

(Ezt a "valamiféle politikafogyasztási szövetkezetet" lehetne akár független tudományos intézmények üzemeltetésének is hívni, ami abban különbözne a mai "független tudománytól", hogy a pluralizmus (a "tudományos szabadság") megvalósulását nem a legkülönbözőbb elfogultságokkal terhelt munkatársakból egybehordott panoptikum jelentené.)

ladislaus 2010.06.15. 09:44:03

szerintem semmi gond nincs azzal amit a Fidesz csinal. Hogy miert? mert tanultak a hibajukbol. Gyokereiben el kell fojtani a posztkommunista figurak tevekenyseget minden téren. Ez az elmult 20 ev legnagyobb problemaja hogy ezek ott lehettek es sajnos voltak is mindenhol. megtisztitja ezeket a posztokat, intezmenyeket, es persze hogy sajat emberet teszi oda. KI NEM TENNÉ??? - alszent aki azt mondja hogy nem tenne ilyet!
Ez politika, vagy mifene nemde?

sashimi 2010.06.15. 09:51:25

@panelburzsuj: TG nem piszkol és mosdat, hanem megfigyel és elemez.

Ez - gondolom - valami poen akart lenni.

Nekem semmi gondom a reklammal, hisz valamennyien a piacrol elunk.

Csak azt szeretnem ha TG jelen poszthoz hasonlo irasai alatt ott allna, hogy (X).

panelburzsuj 2010.06.15. 09:52:36

@ladislaus:

Posztkommunisták alatt azokat érted, ugye, akik a korábbi párt, KISZ, munkásőr, ifjúgárdista, népfrontos, szakszervezeti és egyéb kádárista mozgalmi tevékenységüket nem az újonnan alakult pártokban folytatták/folytatják, hanem megmaradtak az MSZP környékén?

sashimi 2010.06.15. 09:54:01

@ladislaus: Gyokereiben el kell fojtani a posztkommunista figurak tevekenyseget minden téren.

Ez az indoklas apam B-listazasaskor, rokonaink kitelepitesekor, es Nagy Imre iteletenek az indoklasakor is elhangzott.

sashimi 2010.06.15. 09:57:59

@manyike:

Pontositsunk: az 53% a valasztason megjelent szavazopolgarok 53%-a.

Valojaban a zemberek (tm Szijjarto) harmincvalahany szazaleka szavazott a fideszre.

tölgyes 2010.06.15. 10:00:54

@panelburzsuj: Sokszor elmondtam már magának. Én nem ismerek olyan embereket az ellenzék tagjai közül, akik az előző rendszer politikai apparátusainak fizetett tagja voltak... Az MSZP-ben vannak ilyenek: Lendvai, Szekeres, Gyurcsány Kis Péter, Szűcs Erika...stb.

panelburzsuj 2010.06.15. 10:04:31

@sashimi:

Tényleg kíváncsivá teszel: szerinted melyik politikai erő fizetne ezért a posztért?

(Mondjuk az összesküvés-elméletekben gazdag magyar közgondolkosdásba beleférne egy olyan forgatókönyv, hogy a Jobbik megrendelte ezt az írást, hogy Gaudi-Nagynak tuti legyen a Fidesz despotizmusa ellen lobogtatható "független" forrása. De ehhez azért az a "piaci helyzet" is kell, hogy "magától" alig akaródzik efféle óvatoskodva távolságtartó, de valahol mégiscsak szókimondó elemzés megszületni. Márpedig azt nehezen tudom elképzelni, hogy Fidesz meg mindeközben azért fizet elemzők tucatjainak, hogy NE elemezzenek ... )

ladislaus 2010.06.15. 10:05:03

@panelburzsuj: nem, hanem aki egy bizonyos szinten dolgozott mszmp-ben, 89 elotti ktg vetesi szerveknel, mnb-nel...stb.
Igazabol a beidegzodest kell kiolni ami onnan jott...

ladislaus 2010.06.15. 10:05:37

@sashimi: nem en mondtam akkor... (hehe tudom hulye vicc. sorry)

panelburzsuj 2010.06.15. 10:06:05

@tölgyes:

Vasz für ein ellenzék? :O

kajajegy 2010.06.15. 10:08:05

lesznek választások már négy év múlva is. a mostani elégedett fidesz szavazók közül lehet, hogy akkorra jónéhányan elégedetlenek lesznek. el is veszíthetik a választásokat. egy következő parlamenben is lehet (akár koalíciós) 2/3. tán azokra az időkre akarják most bebiztosítani magukat? vannak olyan intézmények, amiről eddig azt golndoltam, hogy függelennek kell lenniük. most ennek még a látszatát sem akarják fenntartani.

Ordnassac 2010.06.15. 10:09:03

@ladislaus: az elfojtásba mennyire fér bele az, hogy Pozsgay Imre lett az egyik főalkotmányozó? Ő azért nem volt akárki 1989 előtt...

tölgyes 2010.06.15. 10:15:45

Én csak egyre csodálkozok. Magyarországon az a rendszer alakult ki, amit az USA-ban is láthatunk minden kormányváltás után, csak ott senkinek nem okoz ez gondot. Jön az új elnök, jön az új adminisztráció és mindenkit lecserélnek, még a portást is. Az a rendkívüli helyzet, ha valaki marad...
Az is köztudomású, hogy az USA Legfelsőbb Bíróságának bíráit az elnök nevezi ki.. természetesen saját hívei közül. Az USA-ban az LB tölti be az AB szerepét is.
Jó-e ez?? Talán igen, talán nem.. de senki se mondhatja, hogy az USA állama nem hatékony.. és azt se hogy antidemokratikus..Talán épp emiatt törekszenek arra, hogy a túlszabályozás ne hatalmasodjon el..Kevesebb ismeret kell az új embereknek a munkájuk ellátásához...Nem úgy mint nálunk, ahol gyakorta még a szakember se tudja a rendeletek dzsungelében, hogy mi a teendő.. aki pedig tudja, az érdekelt a fenntartásában: így monopolizálja a tudást.

Más országokban más gyakorlat alakult ki. Franciaországban a közigazgatási életpálya stabil. Ott viszont a szakembereknél nincs határa a lojalitásnak. Senki nem gondolja, hogy a közhivatalnok politikai ellenőrzést gyakorol...Ha nem fogadja el a pillanatnyi politika felsőbbséget akkor háttérbe vonul, lemond kilép...

A szakemberség is másképpen fest mint minálunk. Nálunk a szakember mintha orákulum lenne. Szakember kell ide-oda-amoda..miközben azok akik a z intézményeket vezetik jobbára nem szakemberek. Kovács Árpád se volt a szó szoros értelmében szakember. Megtanulta.. és volt politikai, diplomácia tapasztalata.

Ráadásul az MSZP nagy lehetőséget szalasztott el. Támogathatta volna Biharit és Kukorellit már két éve.Mi bajuk volt velük???Nem jó szakemberek talán??Vagy most ősszel támogathatták volna Kovács Árpádot.. Miért nem támogatták??? Nem jó szakember talán???

panelburzsuj 2010.06.15. 10:18:32

@ladislaus:

Pont arról készítettem leltárt, hogy az "onnan jövő beidegződések" milyen megnevezhető szervezetek útján terjedtek széjjel. Ha az egykori nómenklatúra tagjai ellen kíván a Fidesz keresztesháborút indítani, akkor ne maszatoljon összevissza, hanem írja föl egy slejfnire, hogy ilyen és ilyen egykori állások betöltői nem lehetnek köztisztviselők, közalkalmazottak, választott politikusok, vagy bármi mások, amit a Fidesz meg akar óvni a komcsi mételytől.

Mondjuk húsz év után egy kicsit bután veszi ki magát a dolog, de hát eszerint a fülkék forradalmára is áll, hogy ami késik, az nem múlik ...

ssi 2010.06.15. 10:18:58

@sashimi:
így van: a szavazásra jogosultak 1/3-a (2.700.000 fő) hozta számukra a parlamenti 2/3-ot a választási törvényünk segítségével

de!
a szavazás előtt itt is sokan írták: aki nem megy el szavazni (3.2mill fő), utána maradjon csendben
a szavazás után pedig többen írták, hogy az MSZP ellen, de a Fidesz ellenében szavazott még 1.200.000 embörke

vagyis a 2.7mill fő szavazóval áll szemben 2.1 mill (ebből 0.9mill MSZP-s) másként szavazó, de csak papíron

tölgyes 2010.06.15. 10:19:29

@panelburzsuj: Na jó..a kormánypártiak között..... Megismétlem: nem ismerek olyan politikusokat a kormánypárt tagjai között, akik az előző rendszer politikai apparátusainak fizetett tagjai lettek volna. Ilyeneket azonban szép számmal látok az MSZP tagjai között: Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó, Kis Péter, Szekeres Imre,Szűcs Erika.. még 2-3 név és kész is az elnökségük..:::))Őket akár Kádár apánk is odaültethette volna.

tölgyes 2010.06.15. 10:20:01

@panelburzsuj: Na jó..a kormánypártiak között..... Megismétlem: nem ismerek olyan politikusokat a kormánypárt tagjai között, akik az előző rendszer politikai apparátusainak fizetett tagjai lettek volna. Ilyeneket azonban szép számmal látok az MSZP tagjai között: Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó, Kis Péter, Szekeres Imre,Szűcs Erika.. még 2-3 név és kész is az elnökségük..:::))Őket akár Kádár apánk is odaültethette volna.

tölgyes 2010.06.15. 10:24:56

@manyike: Aki nem megy el szavazni, az másra bízza a döntést... Ilyen a helyzet a világon mindenütt. Ha ugyanilyen eredmény születik Angliában, akkor a kormánynak 90 % feletti többsége van. Ott ugyanis egyáltalán nincsen kompenzációs lista. A győzte mindent visz.. még akkor is ha 51:49 arányban, vagy 31-29-20-20 arányban nyer.
Egyébként jó volt a rendszer, amig a másik oldal nyert:)

QQCS 2010.06.15. 10:25:09

@sashimi:

Ezt írod:
"Gyokereiben el kell fojtani a posztkommunista figurak tevekenyseget minden téren.

Ez az indoklas apam B-listazasaskor, rokonaink kitelepitesekor, es Nagy Imre iteletenek az indoklasakor is elhangzott."

Viccelsz?
Nagy Imre esetében különösen érdekes állítás. Forrás?

Evehid 2010.06.15. 10:27:12

@tölgyes: "Jó-e ez?? Talán igen, talán nem.. de senki se mondhatja, hogy az USA állama nem hatékony.. és azt se hogy antidemokratikus.."

De. Elég sokan vannak - külföldiek és amerikaiak egyaránt- akik szerint az USA már nem az az USA. És pontosan azt mondják, hogy számos kérdésben nem hatékony, pazarló, igazságtalan, valamint már jó ideje nem demokratikus.

Ordnassac 2010.06.15. 10:28:43

@tölgyes: na igen, de az amerikai LB tagjait (és az elnök legtöbb jelöltjét, így a minisztereit is!) a Szenátusnak meg kell erősítenie, szóval nem ilyen egyszerű ez. Főleg, hogy a meghallgatások lényegesen komolyabbak, arról nem is szólva, hogy a róla szóló vita lezárásához 60 szenátor szavazata kell. A Szenátus meg már elhasaltatott jelölteket vagy csócsált rajtuk hónapokon keresztül. Arról nem is beszélve, hogy az amerikai Szenátus tagjai lényegesen függetlenebbek a magyar Országgyűlés képviselőinél, ergo frakciófegyelemről ott kevéssé lehet beszélni. Úgyhogy a párhuzam nem egészen jó.

Amúgy az ÁSZ-nál a vezetők megválasztását egyszer a Fidesz hasaltatta el. (Amikor Göndör István és Latorcai János lett volna ÁSZ-alelnök.) Link: www.nol.hu/gazdasag/20091209-elnok_nelkul_is_ellenorizhet_az_asz <--- Az elutasítás indoka igen érdekes a mostani jelölés fényében...

panelburzsuj 2010.06.15. 10:29:53

@tölgyes:

Most megint elakadtam: mi a probláma azzal, hogy az MSZP, mint párt, fölvett a tagjai sorába olyanokat, akik korábban is párttagok, sőr kisebb-nagyobb pártvezetők voltak?

És főként mi köze van ehhez egy demokratikus kormánynak?

panelburzsuj 2010.06.15. 10:39:44

@tölgyes:

Azt is sokan és sokszor elmondták, hogy a mostani kormánypárt(ok)ban, azok holdudvarában, kliensei és tányérnyalói körében szép számmal hemzsegnek olyan pofák, akik a rendszerváltásig az akkori állampárti karrierjük építésén ügyködtek, aztán az új idők új szeleibe beleszimatolva tipikus túlkompenzáló neofita buzgalommal keuzték ócsárolni saját egykori kenyéradóikat és önmagukat.

Úgyhogy továbbra jól elvagyunk így össznépileg süketen párbeszélve. (Úgy köll nekem, mér nem tartom magamat a trolletetés első szabályához ...)

[nick] (törölt) 2010.06.15. 10:51:17

@tölgyes:
alapvető dolgokkal nem vagy tisztában. az usa egy unió, és nem egy állam. orbán ebben az összehasonlításban egy kormányzó (governor), és nem elnök (president). ezért problémásak ezek az összehasonlítások. az unió és az állam fogalmát kevered, de nem vagy egyedül. átlalában aki jobboldali szavazó az a birodalmi nemzetállamban hisz az úgy képzeli, hogy a magyar köztársaság egy unió.

nagy-magyarország egy unió volt, olyan volt, mint nagy-britannia, a kárpát medencében a nemzetközösségi létforma az ezeréves hagyomány, csak itt a felföldön nem a skótok latktak, hanem a szlovákok. ott kelták vannak, itt meg szlávok. ami ott wales, az nagyjából itt erdély.

csakhogy ez a nemzetközösség szétesett önálló államokra, mert egy vesztes háború után az antant feldarabolta az uniót. csakhogy trianon után horthy nem a nemzetközösség eszményét támasztotta fel, hanem a nemzetállamét, és a magyarok jelentős része azóta is követeli vissza a területeket, a felföldet, meg walesi tartományt, mintha az angolok azt mondanák, hogy övék egész britannia. a magyar nyelv ebből a szempontból nem civilizált, hiszen nem tesz különbséget, mint a angol és a brit. vagy te abszolút nem érted, hogy amerika nem egy állam, hanem egy unió. mert nem tudod, hogy mi az union jack. az nem egy állami lobogó, hanem nemzeti, az ugyanis a nemzetközösség zászlaja.

panelburzsuj 2010.06.15. 11:16:08

@Ordnassac:

Az nagybetű, a nick-féle brit "nemzetek közössége" viszont szerncsésebb két szóban.

Nekem fütyül, nekem fütyül, elmehetnek! ... :)

(Seje-haj, hogy még legjobbjaink is pongyolában fogalmaznak ...)

lüke 2010.06.15. 11:16:51

ne hasonlítsátok már az USA rendszerét ehhez aközép- eu-i
provinciához
teljesen más alapon müködik
www.dauster.eu/Materialien/usa_rechtssystem.pdf

2010.06.15. 11:20:31

A győztes mindent visz: oktatás, egészségügy, társadalombiztosítási rendszer, szociális ellátás, közbiztonság, létbiztonság.
Van amikor teljesen mindegy ki az első számú vezető, ha az érdemi munkát nem, vagy jó irányba befolyásolja a ténykedése.
Földhözragadt gondolkodásom miatt az előbbiek jobban érdekelnek, mint egyes vezetői állások. Próbálom nem feltételezni, hogy a szakmaiság helyett a maszatolás a cél.

Munkavállalók: bárki bármikor elküldhető. (Van amikor sok pénzbe kerül.) Selyemzsinór és egyéb praktikák nem kellenek, ma már ennél kifinomultabb módszerek is léteznek.

Panelburzsuj: még van egy kicsi sajt ami elfogyasztható. Tetszett.

lüke 2010.06.15. 11:22:40

de meg kell mondanom
Panelb. fogalmazta meg legjobban
aki gyöz, az mindet hoz
fideszesek ehhez tartsátok magatokat:)
szeretném :
pl. ha a nyugdijam beadását,
elintézéset , vélt összegét MO-n is tíz perc alatt le lehetne tudni
s nem 20 föhatósági levelet íratnak - szerencsére e-mailen-
30 iktatószámmal, hanem eggyel
mert nem hívnak másképp a neten se:)
szeretném ha a hivatalokban, közértben , villamoson, autóban nem anyáznának, s legföképp nem tegeznének, hanem emberi módon beszélnének

ezt intézzétek:)

Ordnassac 2010.06.15. 11:23:50

@lüke: tegeződve nem lehet emberi módon beszélni? ;-)

lüke 2010.06.15. 11:26:16

:) az angolok meg svédek tudnak:)

panelburzsuj 2010.06.15. 11:27:49

@lüke:

Házi használatra Ohio állammal szoktam összevetni Magyarországot. Terület, népesség, domborzat, klíma tekintetében legalábbis viszonylag közel állnak. (Mondjuk Floridához vagy Utah-hoz képest mindenképp közelebb ... :)

ljungberg 2010.06.15. 11:31:17

A Fidesz olyan, mint a bourbonok. Azt hiszem, ezt nem kell kifejteni... A tegnapi Népszabiban egy remek és roppant tanulságos írás található Kövérről. Nem tanultak ezek semmit a múlt hibáiból: ordenáré hazugságok kezdésként, hozzánemértésből vagy pofátlan számításból eredő forintrengetés, gazdagok támogatása a legszegényebbek kárára, vegytiszta hatalmi politizálás. Bravó!
Nagy-nagy riszpekt TG felé, de - felteszem mert nem akarja, hogy elfogultsággal vádolják - rendre szükségesnek tartja leírni, egypártrendszert, antidemokratikus magatartást emlegetni a Fidesszel kapcsolatban túlzás, képtelenség usw. Mégis mely Fidesz-lépés mutat a demokrácia erősítése, a hatalmi egyensúlyok megtartása, egyfajta minimális önkontroll irányába?
Jah, igen, mi adtunk nekik felhatalmazást hozzá... (Én speciel nem.) Jól csengő, első blikkre népszerű intézkedések mögötti sanda számítások... Még több pénzt a gazdagoknak! És persze a média egészét a nagy példakép, Berlusconi intézkedéseinek mintájára! Alternatív valóságot még több Hír TV-vel, hogy a lakosságnak fogalma se' legyen a tényekről! És átnevelő kurzusokat, és sok-sok, amúgy igen értelmes, megfontolt embert, aki nem akar túlzásokba esni a Fidesz bírálatakor, még ha annak két perc is elég ahhoz, hogy romba döntse Magyarország (még meglévő) tekintélyét.

panelburzsuj 2010.06.15. 11:31:35

@Ordnassac:

(Lüke szerintem pl. a "tódd arrébb a segged, mami!" típusú tömegközlekedési kommunikációra gondol ...)

lüke 2010.06.15. 11:34:52

az külön a begyemben van
mamika legfeljebb a gyerekeimnek lehetek, de ök drlükeovának hivnak:)

[nick] (törölt) 2010.06.15. 11:35:11

@Ordnassac:
ezt a lobogót senki se veszi komolyan. még a királynő se.

lüke 2010.06.15. 11:42:29

@ljungberg
egy C.Klein model nehogy má a borbonokhoz hasonlítsa
az egy supranacionális netz volt:)
en.wikipedia.org/wiki/House_of_Bourbon
neked itt van svédül:
sv.wikipedia.org/wiki/Huset_Bourbon

panelburzsuj 2010.06.15. 11:45:47

@ljungberg:

Hajnaltájt az ötlött fel bennem, hogy a Fidesz annyit korszerűsödött a húsz éve kinyúlt állampárthoz képest, hogy az alattvalók cselekvéseit nem közvetlen parancsokkal akarja irányítani, hanem az észlelésük megzavarásán, eltérítésén keresztül.

A kádár-komcsirendszer is nagymértékben propagandisztikus rendszer volt persze, de ott azért bőven álltak még rendelkezésre olyan "félszoft" korlátozó eszközök (karrier, fizetés, útlevél, lakáskiutalás stb.), ami egy uniós tagállamban már nonszensz lenne még akkor is, ha belföldi igény ma is bőven lenne rá.

Szóval a kulákveréstől a parasztvakításig ívelő nemzetfejlődésre most teszük fela koronát.

Ordnassac 2010.06.15. 11:51:20

@panelburzsuj: tudom, csak a szokásos magaslabda-lecsapásom volt. :-)

panelburzsuj 2010.06.15. 11:54:41

@Ordnassac:

(Bocsánat, a mozdulat kívülről szemlélve inkább árnyékraugrásnak tűnt ... :)

lüke 2010.06.15. 11:55:48

p burzsujkám
ez aztán a romantika és az evolúció:)
egyetlen beházasodott -anýam testvérének a férje-volt nálunk, aki MSZMP tag volt, mindjárt
a SZövösz pártitkára
Zalaegerszegen Mindszenthynek ministrált,
ö mondott ilyen szöveget
hogy ez az
evolúció
Mindszenthytöl a párttitkárságig

lüke 2010.06.15. 11:59:57

@nick:
így gondolják a magyarok
de nem a queen
ha így gondolkozna ilyen lekicsinylöen, bizony a Buckingham palota akkora lenne, mint a a budai vár:)

teevee 2010.06.15. 12:00:50

Bírom, ahogy TG próbálja tartani a méltányos, jószándékú elemző szerepét!

Még nem is olyan sokkal régen arról írt, hogy reméli, a több mint megnyugtató többség higgadságot, nagyvonalúságot, kulturáltabb viszonyokat eredményez. Most már arról van szó, hogy az az undok nyomulás nem is olyan nagy baj, hiszen a választók 2/3-a egyelőre elnézi.

Jó, én nem vagyok türelmetlen, (a várakozásaimban amúgy sem csalódtam, sajnos), lássuk hová jutunk.

(Félreértés ne essék, én TG-nek drukkolok, bár, meglehetősen kis meggyőződéssel.)

lüke 2010.06.15. 12:02:57

@teevee
annyi rossz szándékú van
(na meg képzetlen)
hogy így
kiemelkedik közülük:)

panelburzsuj 2010.06.15. 12:03:57

@lüke:

Na akkor egy szakmai kéréds: mindenki lelkében ugyanott vannak-e a "nyúlási zónák"?

(Én ismerősi körrel jövüök cserébe: kórházi párttitkárból egyházközségi felügyelő.)

ljungberg 2010.06.15. 12:07:15

@lüke: Ütött is:) Nagyon köszönöm. Különösen a svéd verziós figyelmességet:)
@panelburzsuj: Az észlelés-megzavarás telitalálat. 8 év ellenzékiség elég volt a tökélyre fejlesztéshez. Elrettentő szisztematikusság a parasztvakítás területén:) Ha valamiben profikká lettek, hát ez az a terület. Inkább a nemzetközi kapcsolatok, diplomácia, közgazdasági alapismeretek órákon/továbbképzéseken jeleskedtek volna ennyire...

lüke 2010.06.15. 12:07:40

PB én nem parapszichológus vagyok:)
se fizikus:)
se lélekbubus:)

Babits szerint a dal:)
az ott van:)

lüke 2010.06.15. 12:09:38

@ Freddy
én is a közgazdászokat hiányolom:)
az egész MKKTE-n egyet se képeztek?
a OTH-s fiúk még a fizetésüket se tudják beosztani:)

lüke 2010.06.15. 12:11:01

PB
a tied az már revolució
reevolúció:)

ljungberg 2010.06.15. 12:14:47

@lüke: Jogászokból ellenben nincs hiány. Ellenzékben megtalálták, kormányon gyártják a "kiskapukat".

panelburzsuj 2010.06.15. 12:15:12

@lüke:

Hű tényleg: gasztroenterologus. (=bélgyógyász)

panelburzsuj 2010.06.15. 12:33:11

@ljungberg:

Na jó, csak az a bibi, hogy addig könnyű a játék, amíg egyetlen tökkelütött "el lehet innen menni"-dumára, nokiásdobozokra, meg hasonszűrű idiotizmusokra rá lehet fogni az egész narancslé-áradat történelmi szükségszerűségét. Onnantól viszont bonyolódni fog a meccs, amikor a lelátón fogják egyre többen mormogni: "francba, most má tényleg el kéne innen menni ... "

mizrolist 2010.06.15. 12:37:27

@tölgyes: ezek szerint Martonyi János ingyen volt miniszterhelyettes 1989-ben, és Matolcsy György is ingyen dolgozott a Pénzügyminisztériumban 1981-85 között? (az államtitkárokat nem túrom végig, dolgoznom is kéne valamikor)

[nick] (törölt) 2010.06.15. 12:41:21

@lüke:
az 1848-as követelés "unió erdéllyel" követelés egész más, mint 1940-ben erdély háborús visszacsatolása. és éppenséggel most lehetne követelni március 15-én: unió erdéllyel. csak ehhez először az állam, és az unió közötti különbséget kellene tisztázni.

2010.06.15. 12:43:08

@lüke:
A közgazdász szakma (mindenféle himi-humi menedzser szak is beleértve) évek óta sikeresen amortizálja önmagát. Nincs szakmai összefogás, képviselet (pl. úm. a mérnöki kamarai tagság).
Egyébként meg olyan mint az orvoslás és a labdarúgás: mindenki hozzáértő.

Ordnassac 2010.06.15. 12:44:27

@[nick]: ha mindenáron össze akarunk veszni Romániával...

panelburzsuj 2010.06.15. 12:47:28

@mizrolist:

Azok kormányállások. És "amint az köztudott", egy Köztársaság vagy Jászai Mari téri segédfogalmazó sokkal veszedelmesebb komcsi, mint egy "társutas" MOB-elnök.

Pl.

panelburzsuj 2010.06.15. 12:50:41

@panelburzsuj:

(Bocsánat: főtitkár, úgy is mint korábban, hosszabban és egyértelműbben fizetésért végzett apparátusi munka.)

Szimba 2010.06.15. 12:53:44

Ez a TG írás tipikusan politikával hivatásszerűen foglalkozó emberekre jellemző.

1. Amit a Fidesz csinál, annak a százada sem jutott el az átlagember tudatáig, egyáltalán nem is hallott, olvasott róla, avagy nem értette, azokból mi vonatkozik majd ténylegesen rá.

2. A Fidesz - és nemcsupán Orbán Viktor - még nagyon sok mindent fog tenni, ami sokkal nagyobb horderejű lesz, és valóban felháborodást okozhat az ellenzék soraiban, külföldi kormányoknál, ill. az átlag polgár is felkapja a fejét rá.

3. Szerintem még ebben az évben lezavarja a változtatások és a nem népszerű törvényhozás, alkotmánymódosítás nagy részét, aztán már esetleg módosíthat is itt-ott.

(Én legalábbis így tennék:)))

lüke 2010.06.15. 12:56:03

@gellabri
kikérem magamnak
én mindkettöhöz értek:)
nem is akárhogy:)
de a term,. tud müveltség általában nagyon gyenge,pedig a jó beteg mindent elmond, csak figyelni kell!
a beteg a legjobb orvos:)
a férjem éjjel fél kettököt felkeltett ,s azt mondta
vakbélgyulladásom van:
1,5 napig vizsgálták még ,mire megoperálták
nem is Pesten, Bécsben az AKH-ban, a klinikán

lüke 2010.06.15. 12:57:48

@sziba:
már az egész házat leviziteltem
127 ágy
söt a dirit is meglátogattam:)

Ordnassac 2010.06.15. 13:04:29

@panelburzsuj: meg NSI igazgató és OTSH elnökhelyettes. ;-)

[nick] (törölt) 2010.06.15. 13:06:13

@Ordnassac:
mondom, előbb el kellene magyarázni, hogy mi a különbség az állam, és az unió között. a politkában ezt előbb a diplomáciai vonalon kell megértetni. nem üzengetéssel, hanem folyamatos zárt ajtós tárgyalásokkal. és aztán kell beleordítani a mikrofonba úgy, hogy a szomszédos országok politikusaival egyeztetve vannak a szövegek. itt diplomáciai egyeztetések helyett a pártok kommunikációs tanácsadókkal egyeztetenek, és ebből származnak a diplomáciai bonyodalmak. hogy a beszédek többnyire befelé szólnak, nem kifelé. és ezeket a külföld ha érdekei úgy kívánja félreérti.

szóval nekem ezért szimpatikusabb a bugár féle vonal, amelyik azt mondja, hogy a csallóközi magyaroknak egyfajta híd szerepet kell betölteni a két nép között, tulajdonképpen helyre kellene állítani a történelmi uniót. közös gazdaságpolitikára volna szükség. közös adópolitikára például. és akkor nem kell szlovákiába menni céget alapítani. mert a szlovák és a magyar adószabályok közösek. kassa és miskolc között lehet egy szorosabb együttműködés, ugyanúgy, mint debrecen és nagyvárad között. a magyar állam egy unióban kíván létezni a szomszédaival. egy szövetségben. csak ez nem a nemzeti együttműködés rendszer, hanem egy nemzetközi együttműködési rendszer, egy protkoll gyűjtemény, amit úgy hívnak: diplomácia.

Szimba 2010.06.15. 13:07:50

@lüke:

Ehhez hozzátenném, hogy azt is szeretném, hogy az utcán ne szemeteljenek. Közel a gyógyszertár így a csokipapír, papírzsebkendő halmok mellett mindig van gyógyszeres doboz is. Pl. Andaxin. Nem értem, ott helyben behabzsolják?

Másrészt tegnap már nem tudtam elmondani, hogy T. Mann sok mindenkit szeretett (pl.Theodor Fontane), akiket én nem is olvastam. Ezzel együtt Mann József és testvérei, Tonio Krőger, Buddenbrook ház, Varázshegy, sőt még a Doktor Faustus is sokadszorra is kész élvezet. (Goethe bőven elég volt egyszer, amikor kötelező volt. Okos, ügyes, szép.:))) De nem szeretem.)

Szimba 2010.06.15. 13:11:29

@lüke:
:))))
Csak így tovább!:)))

De nem én vagyok az egészségügyi miniszter, hogy jelents nekem! Különösen nem ott, ahol éppen dolgozol!:)))

Ellenben remek beteg lenne belőlem, kb. mindenféle betegséget azonnal a magamévá tudnék tenni. Azt mondják hipochonder vagyok, pedig dehogy!:)))))

Szimba 2010.06.15. 13:13:46

@Szimba:
Ja, és a lelkemben dal van...:)))

Ez gyógyítható?

Szimba 2010.06.15. 13:14:58

@lüke: Diri hogy van? Súlyos az állapota?

[nick] (törölt) 2010.06.15. 13:19:36

@tölgyes:
ezt elég sokszor lejátszottuk. a fidesz az mszmp-nek nem a központi bizottságos, hanem a népfrontos vonala. stumpf, és mikola voltak az utolós népfrontos vezetők, és persze pozsgay. és a fidesz vezetői a népfront kisz kádereiből áll össze. mint ahogyan gyurcsány és bajnai a kb vonalon futottak. meg lendvai ildikó, és a többiek, a fidesz pedig népfrontos vonalon. a legtöbb fidesz vezető az mszp valamelyik társadalompolitikai intézetében kezdte kisz titkárként, orbán is, kövér is, és a többiek is. akik a fideszben nem tartoztak ebbe a kiszes körbe már rég a partvonalon kívül vannak, mert a politikai csatározás az mszmp szocialista és nemzeti szocialista (népfrontos) vonalának a folytatása. a fidesz hazafias népfront, a jobbik ennek egy korábbi militáns változata. de ugyanaz az állampárti, vagy pártállami logika érvényesül, mint a komenistáknál, csak ez a másik csapat kissé be van náculva. szocik, és nemzeti szocik.

Szimba 2010.06.15. 13:21:50

Most nézem a fotót!:)))
O.V. pont olyan, mint az edző, aki a pálya szélén hasznossá teszi magát, és összeszedi a játékosok által eldobott mezt, labdát.:)))

panelburzsuj 2010.06.15. 13:25:59

@Ordnassac:

(A mi komcsi képviselőnk előbb falusi KISZ-klubot vezetett lelkesedésből vasutas főállás mellett, majd a városi pártbizottságon volt előadó - pénzért. A nemkomcsi meg az állami gazdaságban volt KISZ-titkár - (meggyőződésből? karriervágyból?) - az agrár főállása mellett. Utóbbi 6-8 évvel fiatalabb - így a fizettett apparatcsik kísértéseknek szimpla természeti okokból sem volt elég idejük végzetes szerük beteljesítésre ... )

Egyébiránt az is érdekes kérdés, hogy mi az ábra a Ficsor-féle komcsikkal, akiknek még kisdobosnyakkendőt kötni se nagyon maradt idejük ...

2010.06.15. 13:29:27

@lüke: Én meg egyikhez sem. :)

lüke 2010.06.15. 13:35:02

@ordnassac:
off má`megin`
1, drót
2. Holander
Winkt ihm ein Engagement in BP,
diese Pläne seien noch "ungelegte Eier"
in
Heute
ezek :), meg ö is tudják:)

lüke 2010.06.15. 13:43:27

@[nick]
gazdag országban szerény az uralkodó palotája, nem fosztogatja a népet:)
na meg tudja, hogy belölük él:)
ezt akartam ezzel mondani

török gábor 2010.06.15. 13:46:14

@sashimi: most csalódást fogok okozni: jelenleg egyetlen párt és politikus sem "vevőm". viszont tudok mondani egy jó hírt (legalábbis nekem és a blognak nagyon jó): úgy néz ki, hogy sikerült találnom egy kizárólagos támogatót az oldalhoz :)

lüke 2010.06.15. 13:48:20

két szép
kompromitált fizimiska

Ordnassac 2010.06.15. 13:51:36

@török gábor: amíg ezt a jó hírt a kizárólagos támogató nem felugró ablakok formájában továbbkürtölni, akkor szuper. ;-)

@lüke: Bálint Csanád hogyhogy? Ő még viszonylag politikamentes.

lüke 2010.06.15. 13:53:56

nem ö,hanem a Gejza

ljungberg 2010.06.15. 13:55:12

@panelburzsuj:
Ebben mondjuk vastagon benne van a szocik felelőssége ill. felelőtlensége. Gazdasági téren bebizonyosodott a Fidesz-kamu. Tovább kell haladniuk a Bajnai-ösvényen, csak közben átcsoportosítanak a már eleve csórók kárára. Az viszont örökös joker lesz a kezükben, hogy sok baloldali lopott a közösből. Más kérdés, hogy legalább annyi jobbos talicskán tolta ki a pénzt az önkormányzatokból, csak épp ezek a hírek már nem jutottak el a zemberekhez... Mintha a lopás kizárólag egy-egy párthoz kötődne: vannak a jogtalan eltulajdonítást jobban ill. kevésbé preferáló alakulatok... Az a gáz, hogy ezt valaki el is hiszi.

Ordnassac 2010.06.15. 13:55:13

@lüke: na de ki a másik a "két szép"-ből? ;-)

lüke 2010.06.15. 14:06:19

másik a Sanyi:)
hihetelen Vizy nem KE lesz hanem MLSZ elnök(ségi tag)

hát ez nem Németo. ahol kolbászgyáros a focista:)

Szimba 2010.06.15. 14:11:03

@lüke:
Ezt a pozíciót nem fogadnám el a helyében. Nagyon kínos.
Vagy sok-sok pénz jár vele?

Kár, hogy a 3 tenorból a maradék kettőt nem sorolta fel Csányi! Ők legalább tényleg szeretik a focit, és még énekelni is tudnak!

lüke 2010.06.15. 14:12:23

abszurdum
a Borbély Zoltán a volt AVÜ-s Borbély?
vajon?

Szimba 2010.06.15. 14:13:29

@török gábor:
Remélem, nem politikai oldalhoz erősen kötődő a támogató!

lüke 2010.06.15. 14:15:02

Uli Hoenessnek kolbászgyára van Nürnbergben, a fia vezeti
abból is élnek
UH gazd. föiskolát végzett,
a német sportolók legtöbbje tanul
nálunk meg fordítva van..............

Ordnassac 2010.06.15. 14:15:04

@Szimba: szerintem pont nem. Csányival talán végre valami javulás jön. Kovács Árpád és Borbély Zoltán jelölése meg nagyon biztató szerintem. Ami még szebb: Helmeczy László nem lesz benne az MLSZ elnökségében!

Vizi ellen sokan azt vetették fel, hogy a tudomány világán kívül nem igazán járatos dolgokban. Itt egy ellenpélda. El tudtuk volna képzelni, hogy ezek szerint szereti a focit? ;-)

Viszont erősödni látszik az, hogy Schmitt Paja lesz a KE...

lüke 2010.06.15. 14:16:56

és tudósokkal spékelik a szövetséget.................

Sinka Laci (kézilabda szöv)is doktorálhatna
akkor ö lenne a Veszprém orvosa:)

ssi 2010.06.15. 14:21:59

ki tudja?
mi lesz a következménye annak, ha a gazdaság nem fog annyira felpörögni, s a mostani változások miatt (bevételcsökkenések, kiadásnövelések) nem tartható az elvárt hiány? - el szoktak hangzani háttérszámítások?

Ordnassac 2010.06.15. 14:25:33

@lüke: nem Csepi Lajos volt az AVÜ vezetője?

lüke 2010.06.15. 14:26:43

@ordnassac
na ne
ebben nem értünk egyet
ott volt Frenkl és ott van Palik
a két jó képességü élettanász
semmit nem vittek elöbbre a sportban,
hordószónoklat
ha meg spékelik az MLSZt tudósokkal
az se segít
majd akkor, ha
1, a TF=Kölni TF
jó edzök, jó sportorvosok foglalkoznak a csapatokkal
2, a szponzorálás-ami fontos- multidonatio lesz
egyedül Dénes Tamás ne fog nyarat csinálni

erre remek példa a febr. kézi VB
-Mocsai prof. elküldi a segédedzöjét
képesítés nélkül ld. Loddar BP-n
mert ki vállaná ennyiért
-a játékosok nem kapnak ,cipöt, ruhát
Nagy Laci szóvá teszi, , lehurrogják
-Sterbik A.és a sp-k 700 eurós napidíját megtudják, ök 10 eurót kapnak
s összeomlik lelkileg a csapat
s ehhez 500 AMG-n járnak a vezetök: Sinka stb

lüke 2010.06.15. 14:27:59

de , az elején
egy Borbély Z. n. volt aligazgató

Ordnassac 2010.06.15. 14:33:56

@lüke: Palik? Mármint a László? Hát ő nagyon nem orvos.

Sárközy Tamás viszont sokat lendített a jégkorongsporton. Pedig ő is prof. Szóval ez emberfüggő. Engem a vezető politikusok sportvezetővé emelése jobban zavar. Így Bánkinak kevéssé örülök. Vizi E. és Kovács Árpád viszont feddhetetlenek, márpedig a magyar labdarúgásnak ilyen emberekre is szüksége van. Elég, ha csak reprezentatív szinten. (Mellesleg jelzem, hogy a DFB elnöke, Theo Zwanziger sem volt soha profi futballista és még CDU-tag is).

Szimba 2010.06.15. 14:34:02

@Ordnassac:

Rendben, bár ehhez nem nagyon értek, de azért Vizi E. ne legyen már az MLSZ tagja!

Egy tudós írjon , kutasson, csináljon bármi mást, de ne a focival vacakoljon.

lüke 2010.06.15. 14:34:36

meg az MDF-en Slosár

ssi 2010.06.15. 14:34:45

ha a kormány megvalósítja a növekvő egyéni és országos gazdagságot,

de a másokat is meghallgató demokráciája csak jelképes, felületes lesz,

az elégedetlenkedők, vagy az ennyivel bőven beérők lesznek többen és hangosabbak? - s miért?

jó lenne így, kényelmes, nyugis, biztos?
vagy egyesek tudnák még jobban, de nem kapnak rá lehetőséget?
vagy egyesek szintén vágynak a hatalomba?
vagy az ilyen sajátos demokrácia sért és sérülékennyé teszi az emberi kapcsolatokat bármely területen?

lüke 2010.06.15. 14:37:28

azért tán ezt ismerem, a TF-n náluk TDK-ztam, anno
minden gyermekem sportmanager:)

Ordnassac 2010.06.15. 14:42:32

@Szimba: a mai világban a "suszter, maradj a kaptafánál" nem biztos, hogy a legjárhatóbb út. Bizonyos esetekben nem árt, sőt, kell is, de ez pont nem az. A magyar sport pont olyan terület, amihez széles támogatottság kell (akár a vezetőség sokszínűségével). Személy szerint örülök, hogy elég változatos lesz az MLSZ új elnöksége. Van benne szakértő (Berzi, Nemes), üzletember (Tarsoly, Radev), tudós (Vizi), pénzügyi szakember (Kovács Á.), jogász (Borbély). Oké, egy politikus (Bánki) is bent van. Szóval bizakodóbb vagyok, mint a belsős Kisteleki idején.

Az MLSZ-nek meg senki nem lesz tagja, ugyanis tagok tudomásom szerint csak klubok lehetnek. ;-)

Ordnassac 2010.06.15. 14:45:12

Gábor: te mint korábbi sportújságíró, mit szólsz az új MLSZ-vezetéshez? ;-)

Szimba 2010.06.15. 14:55:23

@Ordnassac:

elnökségi tag...
Akkor már csak én hiányzom a tagok sorából. remekül tudnám a pénzügyeiket ellenőrizni, és minimálisra csökkenteni. Mármint az elnökségét.
És talán a sportolókét is.

török gábor 2010.06.15. 14:56:39

@Szimba: nem rossz. kár, hogy engem nem jelöltek :)

Ordnassac 2010.06.15. 14:57:35

@lüke: Pavlik "csak" csapatorvos volt? Életrajzából úgy látom, hogy Frenkllel ellentétben nem volt valós sportvezető, de javíts ki, ha tévedek.

Ordnassac 2010.06.15. 15:00:01

@török gábor: kiemelt támogatónak a saját blogodra? ;-)

lüke 2010.06.15. 15:05:06

@ordnassac
a vizilabdások orvosa
nagy hangadó , ma ö a tszkv
nem vett részt a doping biz. ,mint Frenkl
ez igaz

Szimba 2010.06.15. 15:11:14

@Ordnassac:

Dehogy, gondolom az MLSZ elnökségébe!

mréveiller 2010.06.15. 15:12:58

szerintem az nem baj, hogy a minisztériumokból el akarják küldeni a komcsi kádereket. DE az alkotmánybíróság tagjainak és a ÁSZ elnökének saját erőből való megválasztása aggályos.

Szimba 2010.06.15. 15:19:11

hvg.hu/itthon/20100614_szocs_geza_dns_julianus_balint_csanad

Ez viszont a Szőcs Géza által javasolt genetikai kutatásra írt cikk az Indexen.

2 éve fejeződött be egy genetikai kutatás.

Szőcs G. nekem nagyon nem szimpatikus ezek miatt. Nincs semmiféle ismerete a hazai kulturális életről, kivéve az irodalmat. Jobb lenne, ha nem hinné magát mindentudónak. Akinek az isten hivatalt ád, annak észt is ad hozzá - ezzel a gúnyos mondással lehet jellemezni ezt a helyzetet.

Pont a kultúra irányítását kell rábízni?

Kíváncsi vagyok Hoffmann Rózsára is. A belépője nem volt egyértelműen jó.

ssi 2010.06.15. 15:28:06

@gellabri: :-)))))))))))))))) zenei aláfestést majd legközelebb

@Szimba: mint amatőr futó, nagyon sok "híres", közismert, mindenféle foglalkozású szenior, rendszeresen sportoló, vagy "lerobbantkén", vagy már kevesebb szabadidővel rendelkezőként lelkesen támogató, segítő sporttársról tudok. Aktív pihenés, s szerintem ez jó, meg egészséges (testi, lelki)

Ordnassac 2010.06.15. 15:30:36

@Szimba: én is, csak neked válaszolt, ezért kérdeztem némi malíciával vissza. ;-)

ssi 2010.06.15. 15:35:37

hvg.hu/itthon/20100615_mszp_orban_29_pontja

... én az MSZP helyében kevesebbet kritizálnám a kormány konkrét lépéseit, inkább állandóan a magam elképzeléseit reklámoznám (köz)érthetően egy jól kitalált koherens rendszerben ... megnyerőbbnek és főleg újszerűbbnek vélem

Ordnassac 2010.06.15. 15:38:30

@manyike: ahhoz előbb rendeznie kéne az MSZP-nek a sorait. Ez most nemigen áll fenn.

panelburzsuj 2010.06.15. 15:41:29

@Szimba:

Az általad belinkelt cikkből:

"Anakronisztikusnak tartom, hogy a nemzeti tudatot még ma is egy szerencsétlen – mert kizárólagos – finnugrista elmélet dogmái közé próbálják beszorítani."

Szőcsnek - remélhetőleg... - fogalma sincs arról, hogy minek nevezik azt, amikor valaki a nemzeti tudatot a génekből szándékozik levezetni. És annál is jobban remélem azt, hogy még azelőtt oldalba rúgja valaki a cimborái közül, mielőtt a "nemzetközi sajtó" felkapja és kiszínezi ezt a minisztériumi rangra emelkedett "tudományos" törekvést.

panelburzsuj 2010.06.15. 15:42:32

@panelburzsuj:

(génekből=a biológiai leszármazásból)

2010.06.15. 15:42:44

@manyike:
Pedig már arra is gondoltam, ha a végrehajtott reformok száma megegyezik a korábbi kormányok teljesítményével mit tehetek:
www.youtube.com/watch?v=7Jwc9-qibG4
Új-Zélandra mosogatni. Ha mégsem, ne kérjétek rajtam számon.
:))

sárkányfő 2010.06.15. 15:46:20

Ezt ti sem hagyhatjátok ki :) Ebből kalsszikus lesz :)

Igazi fideszes arrogancia, ahogy az kell :) Pont úgy, ahogy szeretjük őket :) "Semmi sem tanultak, semmit sem felejtettek" :)

www.fn.hu/belfold/20100615/akinek_ketharmad_is_keves/

És ez a nő elvileg nem egy elborult agyú anonim troll, aki rászabadult a netre (bilivel a fején vagy tölgyfából), hanem egy közismert fideszes képvieslő.

Áverés! 2010.06.15. 16:52:05

@karika V43
@Ijungberg
@ladislaus
Okos gondolatok! Nem szállnak el önmaguktól és a témától.Jók ezek az eszmefuttatások, de közben mi lesz az országgal? Ez talán mindennél fontosabb lenne.Most csak arról van szó, hog- ki tud jobban hangzó mondatokat - egymás ellen, és egymás erősitésére -mondani. Mi lesz a vidékkel? A mezőgazdasággal?
Nagyon unom már ezt a komcsi mételyezést.A nyolvanas években volt olyan esztendő amikor a megzőgazdasági export fedezte az egész energia importot..Tudom, hogy más volt a reláció de akkor is.Érdemes lenne már komolyabb gazdasági problémákról is beszélni.
Azt is unom, hogy loptak, csaltak hazudtak.Nem tudok attól a gondolattól szabadulni, hogy valahol olvastam, hogy Hagyó Miklós testvére nagy Fideszes.Együtt rótták a sok száz kilómétert a zarándok utakon.Vajon melyikőjük hatott jobban a másikra?

2010.06.15. 17:00:22

@ó jaj:
Ma dalos kedvem vagyok (a többiek már elmenekültek mellőlem), te is kapsz egy dalt:
www.youtube.com/watch?v=W0aTXPqm44w&feature=related

[nick] (törölt) 2010.06.15. 17:12:22

a foci el van baltázva.

ugye ez a sztori mindenhol úgy működik, hogy van egy városi sportiskolai rendszer, amibe besegít az állam, ott ahová nem jut elég tornaterem, sportpálya, és sportuszoda, tehát az egyszerűség kedvéért mondjuk úgy, hogy vanank állami sportiskolák, és ugyanakkora hangsúlyt fektetnek a ladbarúgásra, mint bármelyik olimpiai sportágra, tehát nincsnenek kiemelt sportágak, mert ez majd a piac dolga. szóval nyilván a piac a sportiskolára rátelepszik, és azt mondja, hogy focizzál, mert abban pénz van, vagy pólózz, vagy kajakozz mert annak hagyománya van.

orbán, csányi és a többiek ezt pont fordítva képzelik el. ők azt mondják, hogy az állam tolja a pénzt a sportágakra specializálódott klubokba, és az utánpótlás nevelő bázisokba, ezek az állami futball akadémiák, és a piac szerepe meg az, hogy tartsa fenn az alap infrastruktúrát, az állam ezért szedi el a pénzt tőlük. és akkor lesz valamiféle állami versenysport.

csakhogy ez fordítva működik. ha szeged fenntartja a síkvizi kajak pályáit, mondjuk fel nem fogom, hogy miért nem épít mellé vadvizit, mert a fiatalok számára az a vonzó, szóval ha egy fiatal a barátnője, vagy a barátja előtt elevez a messzeségbe, akkor szerintem az nem menő, de egy vadvizii kajakpályán párban lemenni szerintem nagyon is az. persze kell mellé síkvizi pálya, és akkor ez a városi pálya. ami mellett lehet sportiskola.

és akkor a mol azt mondja, hogy ha nyersz adok neked egymilliót. nem forintot, hanem eurót. egy feltétel van. nyerni kell. ha második vagy, akkor kapsz százezret. ha harmadik, akkor meg tízezret. és ha van esélyed érmet nyerni, akkor minden hónapban kapsz havonta ezer eurót. és ha ez kevés, akkor mellette lehet dolgozni. mert a kajaksportban szerintem nagyjából ennyi van. de ebből lehet egy nagyon erős kajak sport szerintem, ha ezt így működtetjük. és lehetne erős futball is, hogy mi az, ami közhasznú, és mi az, ami nem.

cseh laci nyer három ezüstöt az nem közhasznú. szóval az egy hülyeség, hogy ha cseh laci nyer, akkor utána az uszodában nem lehet elférni, mert annyian akarnak úszni, és cseh lacik lenni. mert tömegeknek ő lesz a példaképe. ezt schmitt pál hiszi csak. biztos van, aki leviszi a gyereket úszni, de aki azért lesz úszó, mert olyan akar lenni, mint cseh, az sose lesz olimpiai bajnok. legfeljebb véletlen, meg csapatban, mint schmitt pál. szóval maradona maradona akart lenni, és nem pelé. szóval amikor cseh azt mondja, hogy az ő példaképe májkelfelpsz, akkor azt mondja neki az ember, édesapám, akkor soha nem fogod őt megverni. tisztelheted az eredményeit, de ne akarják májkelfelpsz lenni, cseh laci akarj lenni.

szóval a sportiskola a közhasznú. amibe közpénzzel benne kell lenni. a futball akadémia meg pont nem az. mert az kiemeli azt a gyereket is, akiből lehetne esetleg egy európai mércével jó futó, csak épp focista lesz belőle, mert képes egyeneset rúgni a labdába. szóval ezért van az, hogy az atlétika és a foci sehol sem jó egyszerre, vagy alig valahol. a futball akadémia meg a jó futót kiemeli, és elviszi közéspszerű focistának. ami persze nem baj, csak ezért az nem közhasznú dolog, hanem rengeteg pénzt lehet vele keresni, viszont nem közintézmény a civilizált világban futball klub sehol sem. leszámítva magyarországot. nincs is foci. ennek megfelelően.

barcelonában, ahol az bérletesek résztulajdonosok a klubban, mert a bérlet részvény, meg igen. de azt nem a spanyol állam hozta létre, hanem a katalánoknak elegük lett abból, hogy madridban a királyi klubot támogatják. és onnantól a madridiak is azt mondták, hogy nem kell állami klubok kellenek, mert az nem menő, hanem saját klubok. mindkettő pénzbe kerül, de az utóbbi esetben lehet kicsit lehet az enyém. úgy épül a standion, hogy megveszem magamnak a széket. és persze majd lesz, aki a mezeket veszi meg, és lesz, aki a játékost, és az edzőt. de a barcelona az nem állami klub. hanem egy katalán klub, és nincs katalán állam. azért erős a foci. mert gyenge az állam. az állam abban érdekelt, hogy legyen széles bázisú tömegsport, amiből meg nem lesz jó foci sose. ahhoz egymással versengő városi sportiskolák kellenek. az államnak tilos egyetlen centet is helyezni kifejezetten a futballba, legfeljebb a leszakadó térségekben segítheti kiegészítő normatívával a sportiskolákat. és akkor nyilván ahol nagyon sok roma gyerek van, ott érdemes egy box klubot csinálni, de az már üzlet. persze csak akkor ha nincs senki, aki a parlamentben a cigánybűnözésről beszél. mert abból verekedés lesz, és nem ökölvívás. szóval orbán, és csányi, vona és a többiek elmeszelik a versenysportot, mint ahogyan schmitt pállal se lett a magyar sportélet egy tapottat se előrébb. nekem legalábbis ez a véleményem.

[nick] (törölt) 2010.06.15. 17:12:22

a foci el van baltázva.

ugye ez a sztori mindenhol úgy működik, hogy van egy városi sportiskolai rendszer, amibe besegít az állam, ott ahová nem jut elég tornaterem, sportpálya, és sportuszoda, tehát az egyszerűség kedvéért mondjuk úgy, hogy vanank állami sportiskolák, és ugyanakkora hangsúlyt fektetnek a ladbarúgásra, mint bármelyik olimpiai sportágra, tehát nincsnenek kiemelt sportágak, mert ez majd a piac dolga. szóval nyilván a piac a sportiskolára rátelepszik, és azt mondja, hogy focizzál, mert abban pénz van, vagy pólózz, vagy kajakozz mert annak hagyománya van.

orbán, csányi és a többiek ezt pont fordítva képzelik el. ők azt mondják, hogy az állam tolja a pénzt a sportágakra specializálódott klubokba, és az utánpótlás nevelő bázisokba, ezek az állami futball akadémiák, és a piac szerepe meg az, hogy tartsa fenn az alap infrastruktúrát, az állam ezért szedi el a pénzt tőlük. és akkor lesz valamiféle állami versenysport.

csakhogy ez fordítva működik. ha szeged fenntartja a síkvizi kajak pályáit, mondjuk fel nem fogom, hogy miért nem épít mellé vadvizit, mert a fiatalok számára az a vonzó, szóval ha egy fiatal a barátnője, vagy a barátja előtt elevez a messzeségbe, akkor szerintem az nem menő, de egy vadvizii kajakpályán párban lemenni szerintem nagyon is az. persze kell mellé síkvizi pálya, és akkor ez a városi pálya. ami mellett lehet sportiskola.

és akkor a mol azt mondja, hogy ha nyersz adok neked egymilliót. nem forintot, hanem eurót. egy feltétel van. nyerni kell. ha második vagy, akkor kapsz százezret. ha harmadik, akkor meg tízezret. és ha van esélyed érmet nyerni, akkor minden hónapban kapsz havonta ezer eurót. és ha ez kevés, akkor mellette lehet dolgozni. mert a kajaksportban szerintem nagyjából ennyi van. de ebből lehet egy nagyon erős kajak sport szerintem, ha ezt így működtetjük. és lehetne erős futball is, hogy mi az, ami közhasznú, és mi az, ami nem.

cseh laci nyer három ezüstöt az nem közhasznú. szóval az egy hülyeség, hogy ha cseh laci nyer, akkor utána az uszodában nem lehet elférni, mert annyian akarnak úszni, és cseh lacik lenni. mert tömegeknek ő lesz a példaképe. ezt schmitt pál hiszi csak. biztos van, aki leviszi a gyereket úszni, de aki azért lesz úszó, mert olyan akar lenni, mint cseh, az sose lesz olimpiai bajnok. legfeljebb véletlen, meg csapatban, mint schmitt pál. szóval maradona maradona akart lenni, és nem pelé. szóval amikor cseh azt mondja, hogy az ő példaképe májkelfelpsz, akkor azt mondja neki az ember, édesapám, akkor soha nem fogod őt megverni. tisztelheted az eredményeit, de ne akarják májkelfelpsz lenni, cseh laci akarj lenni.

szóval a sportiskola a közhasznú. amibe közpénzzel benne kell lenni. a futball akadémia meg pont nem az. mert az kiemeli azt a gyereket is, akiből lehetne esetleg egy európai mércével jó futó, csak épp focista lesz belőle, mert képes egyeneset rúgni a labdába. szóval ezért van az, hogy az atlétika és a foci sehol sem jó egyszerre, vagy alig valahol. a futball akadémia meg a jó futót kiemeli, és elviszi közéspszerű focistának. ami persze nem baj, csak ezért az nem közhasznú dolog, hanem rengeteg pénzt lehet vele keresni, viszont nem közintézmény a civilizált világban futball klub sehol sem. leszámítva magyarországot. nincs is foci. ennek megfelelően.

barcelonában, ahol az bérletesek résztulajdonosok a klubban, mert a bérlet részvény, meg igen. de azt nem a spanyol állam hozta létre, hanem a katalánoknak elegük lett abból, hogy madridban a királyi klubot támogatják. és onnantól a madridiak is azt mondták, hogy nem kell állami klubok kellenek, mert az nem menő, hanem saját klubok. mindkettő pénzbe kerül, de az utóbbi esetben lehet kicsit lehet az enyém. úgy épül a standion, hogy megveszem magamnak a széket. és persze majd lesz, aki a mezeket veszi meg, és lesz, aki a játékost, és az edzőt. de a barcelona az nem állami klub. hanem egy katalán klub, és nincs katalán állam. azért erős a foci. mert gyenge az állam. az állam abban érdekelt, hogy legyen széles bázisú tömegsport, amiből meg nem lesz jó foci sose. ahhoz egymással versengő városi sportiskolák kellenek. az államnak tilos egyetlen centet is helyezni kifejezetten a futballba, legfeljebb a leszakadó térségekben segítheti kiegészítő normatívával a sportiskolákat. és akkor nyilván ahol nagyon sok roma gyerek van, ott érdemes egy box klubot csinálni, de az már üzlet. persze csak akkor ha nincs senki, aki a parlamentben a cigánybűnözésről beszél. mert abból verekedés lesz, és nem ökölvívás. szóval orbán, és csányi, vona és a többiek elmeszelik a versenysportot, mint ahogyan schmitt pállal se lett a magyar sportélet egy tapottat se előrébb. nekem legalábbis ez a véleményem.

teevee 2010.06.15. 17:34:03

@ó jaj:

Mátrai Márta: "Igen, az elmúlt nyolc évben megtanultuk, hogy milyen, ha a kormánypárt nem kíváncsi a véleményünkre, de most máshogy lesz. 2010-et írunk, új időszámítás kezdődik."

Most még úgyse!

Majomparádé....

[nick] (törölt) 2010.06.15. 17:58:18

@Szimba:
vélhetően kiderülne, hogy a magyarok nem egy helyről erednek. mint ahogyan egy medencében élő nép esetén természetes is. medencék, és a völgyek.olvasztótéghelyek mindig. azok a népek, akik fenn laknak a hegyen, vagy egy óriás fennsíkon azok lehetnek etnikailag többék kevésbé tiszták. mert az ilyen terepet könnyű védeni az idegenek elől. a medencét meg nehéz. innen kalandozni lehet, de a kalandozás célja nem a területszerzés, hanem, például így lehet szépasszonyt szerezni. kalandozni kell hozá. szóval a nagy vándorlásban meg a kalandozástól, és a medencében való letelepedésből minden lesz, csak etiniikai értelemben tiszta (homogén) nemzet nem. szőcs géza, és a többi náci meg úgy képzeli, hogy a magyarok mégis csak származnak valahonnan. de az őshazát senki se találja meg, mert szerintem nincsen olyan, hogy magyar őshaza. a finnugor eredet ugyanolyan hülyeség, mint a sumér eredet. pontosabban mind igaz egy kicsit. van egy olasz, akinek a rögeszméje, hogy a magyarok etruszkok, mert mindkét nyelv agglutináló, és egyébként tagajda a népvándorlást, azt mondja, hogy európában a tatárokat leszámítva nem volt semmiféle ázsiai invázió. mert ázsiai kultúra nem tud tartósan megtelepedni, szóval számára elképzelhetetlen, hogy egy nép onnan érkezzen, és errefelé tartósan beilleszkedjen. szerintem ezt nagyon nehéz eldönteni, és szerintem genetikai kutatásokkal se lehet majd semmit se kimutatni. mert szerintem az eredetet nincs benne beleírva a dns mintákba, abba nincsen beleírva, hogy magyar, ezt megint csak szőcs géza hiszi, és nem egy valamire való tudós, hanem egy tökfej fog ezekről a pénzekről dönteni, a hasonlóság a tudományban meg nem bizonyít semmit. szóval egy körben az átmerő leszámítva a két végpontot mindig derékszög alatt látszik, és erre rájött a thalesz, de nem úgy általában, meg néha, hanem mindig. a köríven tömeges egybeesést lehet gyártani a derékszöggel. csak ismerni kell a középpontot. de azt felező merőslegesekkl ki lehet mérni. nem körülbelül. hanem pontosan. na most az, hogy hol élnek az ősmagyarok azt meg aligha lehet így megtudni. hasonlóságokat fel lehet fedezni. csak ezzel az a baj, ha én kitalálnám, hogy a magyarok az ewok nevű lénytől származnak (gyk. a csillagok háborújában szőrős izék, akik istennek képzelték c3po-t, a robotot, na ők az ewokok) szóval ez lenne a hipotézis, és elkezdenek ásni mindenfelé, akkor találnék csontokat, amiből ewok szerű lényeket lehetne kirakni, csak épp ez a hasonlóság tudományosan nem bizonyítana semmit se. a finnogor elmélet se egy tudományos elmélet, csak sajnálni tudom, akinek a biztos tudása ilyenekből áll, hogy a finnek a vérre azt mondják, hogy veri, akkor biztos mi is mikkamakik vagyunk. ez egy hülyeség szerintem, ugyanúgy, mint a turáni eredet. egy centet nem kellene közpénzből erre fordítani, akinek van kedve ehhez ezt kutassa, szerintem egy medencében bármilyen emberei eredetet ki lehet mutatni, minekután a majomtól eredést is ki lehet mint az köztudomású.

Ordnassac 2010.06.15. 17:59:49

@Ordnassac: külön érdekesség Bihari Mihály újrajelölése. Főleg abból a szempontból, hogy egy alkotmánybíró megbízatása 70. életévének betöltésével véget ér. Bihari 2013. február 24-én betölti a 70. életévét. Ergo valamivel több mint két és fél évre választanának meg egy alkotmánybírót a kilenc helyett? Sok értelmét nem látom (függetlenül Bihari szakmai teljesítményétől).

lüke 2010.06.15. 18:01:51

@nick
Sebestyén Juli Eu-bajnok volt, Eu-ban jól szerepelt.
Két éve negyedik volt Ljubljanában ,erre az EB-re saját pénzéböl mentek, az edzöt is ö fizette. A szövetség egy fillért nem adott. Pedig a helyezésekért kapnak az ISUtól
ill minden nemz. szöv. töl pénzt.
A gyorskoriszöv. lenyelte gyorskorizóknak a pénzt.

ssi 2010.06.15. 18:12:53

@gellabri: egészen más, szinte összemérhetetlen a 2 kormány, ezért ne menj. tartalmat-eredményt-stílust méregetünk és szokunk - kinek melyik lesz a meghatározóbb, meglátjuk. a nótát köszi, a zene mindig beindít

jeangabin 2010.06.15. 18:15:40

@jjulie: a 19-re lapkérés az, hogy most bedobnak mindent. Most kell bedobniuk mindent, mert ekkora hatalom és kormányzóképesség demokratikus úton nem csak Magyarországon, de az egész világon ritkán hullik egy-egy párt(szövetség) ölébe.
Ha ezzel nem tudnak élni, mit kezdeni, nincs mentség.
Még csak koalíciós partnerre sem lehet fogni, hogy hát bezsarolt, őa kerékkötő, mert gyak. egypárturalom van, afféle látszat- és kamukoalíció.
Így értettem.

lüke 2010.06.15. 18:17:00

Sárközy és a hoki
na ez is egy érdekes kérdés
Hogy mint TF (és Corvinus) prof. Sárközyt nem Jakabházy fogja- e irányitani., ez egy kérdés.
Bár Jaksi ( a parókás) sokat tett a korongért, ö nevelte ki az öreg Ocskai generációját.
Itt is term. a vezetök profitálnak AMG-t, pedig nem is vagyunk akkora hoki nemzet,hogy ez járna..Rossz az elosztás.
De a két dolog
a szakmai:
a jól felépitett edzés tervek,edzök, a jó sportorvosok, jó segéd személyzet: gyúró, pszichológus etc.
( mert az ma már nem megy csinálj 20 fekvötámaszt)
és a sport gazd. része:
a jól megszervezett szponzorok is hiányoznak.

ssi 2010.06.15. 18:29:33

@Ordnassac: 6 közt.eln. - féle cikk .: Fidesz gesztusokat fog tenni, barátságos kormány lesz, elgondolkodtak T.G. intelmein - máris. De én akkor is szeretnék háttérszámításokat, hogy az egyes intézkedéseik mivel fognak járni. Nem szoktam parlamenti közvetítést nézni, ott elhangzanak ilyen adatok is?

Higany 2010.06.15. 20:07:09

Engem az érdekelne nagyon, hogy mi lesz ezekkel a -mindenkori kormánynak hatalmas szabadságot adó- vívmányokkal, ha majd a jövőben valaki más kerül majd hatalomra? A választások előtt, ha szoros helyzet ígérkezik, biztos ami biztos alapon visszacsinálják majd?

tölgyes 2010.06.15. 20:09:07

@[nick]: Ugyan ez sem úgy ahogy írja ez sem igaz, mert mondjuk Mikola Kereszténydemokrata, Stumpf pedig nem tagja a fidesznek..Pozsgay se. A kommunista mozgalomban pedig egyedül a népfrontos törekvéseknek volt a mai napig érvényes hozadéka.. , üzenete: HA NAGY A BAJ, AKKOR MÉG A POLGÁRI ERŐKKEL IS ÖSSZE KELL FOGNI..::) EZ MÉG AKKOR IS ÉRTÉK, ha azt csak taktikai elemként használta a párt...Pozsgayval pedig az volt a baja a pártnak, hogy ő a népfrontot az együttműködést, nemzeti egységet a politikája alapelvévé tette.Fontosabb volt neki az egység mint a párt. (Nagy Imrét is ez a felismerés, majd a szerep vállalása tette alkalmassá 56-ban arra, hogy az emberek mellé álljon.. Jellemzően ő is fertőzve volt a népfront gondolatával..:)

Tehát a népfront csak az SZDSZ és az MSZP konzervatívai számára volt szitokszó...

Az SZDSZ-nek volt 1989-től az a taktikája, hogy az MSZMP elkötelezett reformereit (nem voltak sokan) a legkonzervatívabb kommunistának tüntették fel..Miközben vígan összeálltak már 89-ben is olyanokkal, akik Nagy Imre kivégzése körül seretepertéltek, szokatlan aktivitást mutattak.. élesen támadták azokat akik a z MSZMP-sek közül szakítottak 56 magítélésével. ekkor vált a népfront számukra a népfrontosság fekete posztóvá, szitokszóvá..mert maga a gondolat ellenezte a politikai ellentétek élezését.. hiszterizálását..hiszen a gondolat mögött a nagyobb veszély elhárítása húzódott meg. Az SZDSZ azonban 89-ben épp ezzel a hisztériakeltéssel hívta fel magára figyelmet.. kinevezve magát a legkövetkezetesebb rendszerváltónak.

Mindez most úgy jelenik meg, hogy Lendvai kijelenti: nekik semmi közük Biszkuhoz. Biszkuhoz Pozsgaynak van köze..a fidesz keresse ott a "bűnösöket".. Nem zavarja a nyilvánvaló hazugság...Miközben Lendvai és köre is szembeszállt Pozsgayval 56 átértékelése kapcsán..:(

Ezért szoktam én mondogatni: nem szabad a felelősséget összemosni, összekeverni. Az előző rendszer politikai apparátusainak fizetett tagjainak vissza kéne vonulni a politikából, hiszen ők voltak az előző rendszer elnyomó apparátusainak működtetői és haszonélvezői. Nem a párttagok.. ők alig tudtak többet a dolgokról mint a párton kívüliek.. legfeljebb 2-3 órával hamarabb értesültek a cukor árának felemeléséről

tölgyes 2010.06.15. 20:12:12

@mizrolist: Az állami alkalmazottakat nem keverem ide..mert ugyan gyakran feltétel volt a kinevezésükhöz a párttagság.. de az pártapparátushoz való tartozás már nem. Ön is a felelősség ész nélküli összekeverését.. ezáltal a valódi bűnösök mentegetését szajkózza.

[nick] (törölt) 2010.06.15. 20:17:50

@lüke:
ennek ez egésznek nagyjából a következőképpen kellene kinéznie mondjuk feltételeve egy város, ez lehet tiszaújváros is akár, de bármelyik magyar város.

kell jégpálya, ahol lehet korizni. ez lehet állandó, vagy időszakos, szóval télen azért nem olyan sok pénzbe kerül csinálni egy kis jeget a városban a fiataloknak, és szerintem a korcsolyázás olyankor ideális a tömegsportnak, csajozáshoz is ideális. mert a lányok imádják, ha egy fiú egy kicsit béna. csak egy kicsit. és a jégen pont ilyen az ember. szóval ez működik úgy, hogy csinálsz egy ilyen időszakos pályát a főtéren, és akkor köré gyűlnek az árusok, és helypénzzel null szaldóval megpróbálják az egészet időszakosan fenntartani. vagy persze nagyobb városokban lehet nyitott jégpálya belépőjeggyel. a főszponzor lehet az e-on, meg kisebb támogatók, és null szaldós működést itt is el lehet érni szerintem. érted, nem azért kell megállapodni a kormánynak, hogy ne legyen profitja a német villamos műveknek, mert akkor nem fogják fejleszteni a hálózatot, és ez tartósan nem megy, orbán rendszeresen jár a németekhez, és azok nem fogják neki azt mondani, hogy nekik kelll a profit, mert ezért fektettek be. de azt meg lehet csinálni, hogy az eon részben fenntart városi jégpályákat mindenfelé, meg a nagyobb közművek, és a kisebb reklámok, és belépőjegyek. de ebben nincs közpénz, hanem önkéntesség van, és kooperációra. tehát az egész olyan, mint a szocialista vállalatoknál volt szokás, hogy segítsetek már, nektek ez nem kerül semmibe, majd mi meg elintézzük a tanácsban, hogy könnyebben kapjátok meg az engedélyt. az elvtársak ugyanezt csinálták, na ezt így kell szerintem most is csinálni. de ezt elrontja az, hogy fellegi tamás kiáll, és azt mondja, hogy majd ő megmondja, hogy mennyi legyen az áram ára. mert egy német azt gondolja magában, hogy egy ilyen festett hajú neki ne mondja meg, hogy mennyi az áram. az önkormányzatok viszont képesek lennének arra, hogy azt mondják: amit a lakossági üzletágon nyertek azt fordítsátok vissza szponzorációba. mert úgy kell növekedni, hogy diverzifikáltok. beszálltok a jégbizniszbe. de ez még nem igazi biznisz, ez inkább marketing, ez inkább kommersz. érted a harry potter az biznisz, a győzike show az kommersz. lehet azon is nyerni, de olyan nagyon sokat nem lehet.

---

a következő fázis az, hogy legalább minden megyébe kellene egy sportiskola, amelyiknek saját jégcsarnoka van. na ehhez kell a közpénz. egy tornacsarnok amiben legalább időszakosan lehet korcsolyázni. ez pénzbe kerül, adóforintokba, és az eon is ez ügyben fizeti az adót. nem önkéntesen, hanem ezt már a helyhatóság kiveti ideális esetben. és ebből lesz a városi sportiskola, ami itt a hiányzó láncszem. és akkor még a sportiskolában is az lesz, hogy az egyik gyereket le kell hívni a pályáról, nehogy össze-vissza törje magát, mert nem tud korcsolyázni, a másik meg felugrik, és tovább siklik, minden különösebb előképzettség nélkül, és elképzelni nem tudja az ember hogyan lehetséges. nyilván azért, mert az a gyerek tehetséges. és akkor kellenek helyek, ahol ezek a gyerekek megmutatják magukat, és kiválasztódnak. persze nincs garancia arra, hogy európa bajnoki helyezett lesz, arra lehet garancia, hogy profi módon meg fog tanulni korcsolyázni, és ezt mondjuk egy megyei jogú város biztosíthatná. szóval 20-30 ilyen központ elférne ebben az országban. de ez még nem igazi versenysport. és nem profi, és még csak nem is félprofi sport, hanem félig amatőr, de már több, mint a teljesen amatőr korizás, a csajozás.

---

és akkor erre épülhet az üzlet. a direkt profitszerzés. valaki kitalálja, hogy valamelyik öreg orosz balettáncosnőt elhívja ide, és akkor az szőrmebundában, a száját vastagon kirúzsozva elmondja, hogy gyevocska, így tartsd a kezed, malcsik, te meg így a lábad. megtanítja őket balettozni. és lesz, aki képes lesz úgy tartani, és lesz aki nem. ez már hardcore dolog, itt már nem lehet bénázni, vagy nem nagyon lehet, a csajozásnál meg szinte kötelező volt kicsit bénázni. szóval ez innentől kezdve üzlet. profi, vagy félprofi sportolókkal. nem lehet ellógni az edzést, szerződések vannak, munka, így tovább.

szóval aminek itt nincs hagyománya azt félprofi módon lehet csak művelni, ez a rendszer sebestyén júliának azt tudná igérni, hogy kap valamennyi pénzt, amiből alhat valahol, és ehet, ruházkodhat, utazhat, ezer euro havonta, ez a csúcs, szóval mellette gyerekként tanulni kell, és felnőttként dolgozni, egyébként nagyjából ez az, amit az amerikai sportiskolai rendszer is igér. nem teljjel és mézzel folyó kánaánt.

szerintem nagyjából ezt lehet megcsinálni azokban a sportágakban, aminek nincs hagyománya. és persze csillogó ezekben is ott a karrier, ameriakai jégrevű, de ez kis eséllyel sikerülhet. persze, amelyik sportág népszerű errefelé, abban profi lehetőséget is lehet persze biztosítani. meg persze az is lehet, hogy a műkorcsolya népszerű lesz, mert sikeres sportolók jönnek tömegével. szóval sebestyén júlia nem azért hagyta abba a korcsonyázást, mert a tucatjával jöttek gyerekek, akik magasabban ugrották a lutzot, mint ő, hanem azért, mert már nem ugrotta senki, és már nem volt motivált, meg nyilván nem tud az emeber végtelen számú lutzot magasan megugrani.

---

szóval a lényeg, hogy ez a sportiskolai rendszer hiányzik itt, a tornaterem, amit legalább időszakosan átalakítanak jégcsarnokké, és akkor ezután jöhet a piac által megfizetett orosz, és a madám elviszi a fiút, vagy a lányt abba a legközelebbi vároba, ahol van egy profi korcsolya klub. ez lehet magyarországon is, szóval lehet, hogy nem kell menni sehová. de akkor oda csak az kerülhet be, aki tehetséges, vagy szuper tehetséges. ez már nem a koripálya, és nem is a sportiskola, hanem a szponzrok által fenntartott profi klub, ahol nem kell mondani, hogy lécci, lécci gyertek korizni, lécci, lécci fizessétek ki a villanyszámlát, hanem ez egy félprofi, vagy profi klub, aminek a csúcsán ott a szerződés a jégrevű.

itt meg még az van, hogy majd schmitt pál kijárja orbán viktornál, és akkor majd leosztja a korcsolya szövetségnek, és akkor ha ott nem nyúlják le a pénzt, akkor lehet, hogy még versenyeztetni is tudjuk a gyerekeket. a magyar sportélet akkor fog megváltozni, ha schmitt pál fogja irányítani. szóval nem ez a pártállami logika lesz, vagy az a legalján van, amiről az elején beszéltem, hogy fizessétek már ki a villanyszámlát, és akkor majd segítünk az engedélyeztetésben.

és itt problémás, hogy az állam a legjobb esetben is 1 óriás csarnokot akar építeni. szerintem 20-30 kisebb csarnok kellene, de sportuszodával, meg atlétikai pályával, tehát nem kifejezetten jeges céllal, vagy futball céllal. hanem általános sportcéllal. de ez nem a tömegsport, nem játszótér, és nem is a profi versenysport, nem sportklub, hanem közötte a sportiskola.

és ezek megépítse szerintem alapvetően városi feladat, illetve uniós forrásokat lehet mellétenni, és nem állami, vagy pártfeladat. az állam a működtetésbe szállhat be, a leszakadó térségekbe tolhatna pénzt, úgy, hogy a gazdagabb városok intézményeitől meg valamennyit elvesz. tehát én abból indulok ki, hogy a város tartja fenn a közintézményt, ami tudom, hogy ma abszurd, hiszen minden közfeladatot az állam lát most el, a közhatalom nem osztott, hanem majd most czene attila, vagy ki fogja irányítani a sportot. na most czene attilának szerintem fogalma nincs, hogy mi kellene, ő nem tud magától írni egy dolgozatot, ettől még persze olimpiai bajnok, és annál magasabb szint már nincs, szóval nem degradálni akarom, de ő ugyanúgy nem fog érteni semmihez se, mint ahogyan ábrahám attila se értett, beültetnek egy díszpintyet, végül is jobb, mint amikor a lebedőakrobata a sportminiszter.

de majd meglátjuk, hogy mit csinál czene attila, nekem az nem tetszik, hogy az állam csak a fociba tolja a pénzt, mert ha már egy sportágat választ ki, akkor annak az atlétikának kellene lenni, és az úszásnak. de én nem vagyok ladbajáték ellenes, de jó foci úgy lesz, hogy lesznek egymással versengő klubok, és nem úgy, hogy a szövetségbe majd beül egy pénzember, aki egyébként a kormánypárt főszponzora, lesz néhány állami futball akadémia, a következő kormány meg nyilván úgy képzeli majd, hogy nem ez a prioirtás. a gyerekek 16 évesen liverpoolban kötnek ki, mert hiányzik a sportiskolai rendszer, ami tömegével választaná ki a tehetséges fiatalokat.

és még mindig az a duma, hogy támogassuk az élsportot, gondolom majd kitüntetik kokót, és elmondják, hogy mennyi a gyerekeknek a példaképe. és vajon hányan boxolnak ténylegesen, hol van kokó mögött az utánpótlás. a világ nem úgy működik, hogy kirakják mindenhová a nagy sztalin képet, és akkor mindenki az akar lenni. egy jól kitalált, jól felépített intézményrendszer kell, és mondom szerintem nem kell állam, vagy alig kell hozzá.

tölgyes 2010.06.15. 20:18:27

@[nick]: A Szovjetunió is unió volt..:) Az Usa pedig mint unio egy állam.. Nem Kalifornia stb rendelkezik az egész képviseletének jogaival, hanem a központi kormányzat aminek vannak hivatalai..ráadásul a zsákmány mint elv mindenütt érvényes.

Ordnassac 2010.06.15. 20:33:19

@tölgyes: Mikola a Fidesz-frakció és a párt tagja is.

mizrolist 2010.06.15. 20:36:18

@tölgyes: a miniszterhelyettest állami alkalmazott szakembernek tekinteni gyanúsan furcsa csőlátás. Vagy megint ott tartunk, hogy a mai Fideszeseknél ez csak állás volt, az MSZP-sek/SZDSZ-esek/Jobbikosok/LMP-sek/MDF-esek meg akkor is elkötelezett pártkatonák voltak?

Esetleg próbálja elhessegetni a narancs ködöt, vegyészként merem állítani, nem lehet egészséges a sokáig tartó belégzése.

bariga 2010.06.15. 20:57:58

Amúgy tud valaki valamit kormányunkról meg szóvivőinkről, valahogy olyan csöndesnek tűnik most minden. A 16%-os törvény kész van már? Mikor szavazzák? Van már pénzügyminiszter?

tölgyes 2010.06.15. 21:07:39

@mizrolist: Nem voltak nagy számban olyan miniszterhelyettesek, akik nem voltak korábban tagjai az apparátusnak, de voltak ilyenek.. már csak azért is mert a világban ez jól mutatott...Így kényesen ügyeltek arra, hogy mindig legyen egy-egy szociáldemokrata...de mondok én ennél jobbat is magának: még nyilas, Szálasi tanácsadója is sokra vitte Kádárék alatt...Bizonyítva a Tanú igazságát még a kádárékra nézve is..
Olyat meg ne adjon a számba, amit nem mondtam.. de azt fenntartom: az SZDSZ szívesen cimborált olyan vezető MSZMP-és politikussal, aki maga is aktív szerepet vállalt Nagy Imre ügyében

tölgyes 2010.06.15. 21:08:51

@Ordnassac: 94-95-ben a KDNP alelnöke volt...

Ordnassac 2010.06.15. 21:33:46

@tölgyes: viszont 1997-ben ő is otthagyta a pártot. Ezért miniszterként pártonkívüli volt. A KDNP-be 2002-ben tért vissza, a Fideszbe meg 2003-ban lépett be.

jjulie 2010.06.15. 22:05:27

@tölgyes:

tarts pár hónap fideszszövegolvasóhallgatóíró böjtöt, isteni lesz, meg fogsz könnyebbülni

Én is akarok kommentelni 2010.06.16. 06:41:35

@bariga:
inforadio.hu/hir/belfold/hir-360151

Dehogy van kész! Mindig csak a minimálbéresekkel foglalkoznak, a minimálbér és a 250 havi bruttó között élők nem is léteznek se a Fidesz, se az elemzők, se az újságírók számára. Valamiért ez a réteg csúnyán agyon van hallgatva. Viszont az idézett Lázár interjúból már lassan ki lehet ám hallani azt is, hogy lehet nem lesz itt 22%-os minimálbér emelés 2 év alatt. Jelenleg az a terv ugye, hogy azt az adót, amit a minimálbéresnek kellene fizetni, gyakorlatilag a munkaadóra terhelnék. Azok a hülye munkaadók pedig nem értették meg miért is segíti majd ez a versenyképességüket.

És itt egy kis zárójeles megjegyzés: egy keleti településen van egy szép nagy gyár. Átlag 350en állnak a szalagok mellett. Sok sok cigánynak ad munkát. Kb. minimálbér környékén kap mindenki. A vezetés kiviszi a termelést Ukrajnába június 30-al, mert újabb terheket raknak rájuk versenyképesség növelés címén.
1, Nem, nem várják meg mi is lesz pontosan a törvényben, elfogyott már a türelem, és lássuk be, eddig se nagyon kaptak még halvány utalást se arra, amit én is fenn írtam ne lenne igaz.
2, Ezzel a környék egyetlen munkalehetősége szűnik meg a képzetlen munkaerő számára.
3, Nem lesz fair a kérdésem: abba az 1 millió munkahelybe amit 10 év alatt ígértek azt is bele kell számolni, amit a szomszéd országokban teremtenek Viktorék? :o

Szimba 2010.06.16. 06:49:43

@panelburzsuj:

Egy mentsége lehet, hogy Izrael is csinált hasonló genetikai vizsgálatot.:))))

bariga 2010.06.16. 07:12:49

egyre több a bizonytalanság és tisztázni való, hogy mit is gondolt Orbán a 29 pontjával igazán!! Ezért keresem a minisztereket, de Navracsics most éppen 10 perce már MNB elnök 8 millájáról beszél. Mi ez, ha nem demagógia a köbön? Emberek milliói meg nem tudják mi lesz velük.

jjulie 2010.06.16. 07:28:27

@bariga:

de, pontosan tudják, csak nem akarják elhinni: orbánviktor magyarkodó kereszténykedő középszerűosztálya ádáz kommunistaördögűzés közepette klientúraépításbe és a közigazgatás teljes elfoglalására készülve megpróbál a rendszerváltás egyedüli nyertesévé válni

érdekes kísérlet , lesznek látványos eredmények, de a következő négy évben meg fog halni 400 ezer ember aki tudja mi volt a kádár meg a rákosi rendszer, és választóvá fog válni 400 000 aki nem

lüke 2010.06.16. 09:21:50

@manyike:
képzeld, ha még az is benne lenne Aján Tamás köpte be öket a Wadánál............

lüke 2010.06.16. 09:26:38

@bariga:
ez igen és sok dicsérö a sorban
Barroso, Merkel............ etc
micsoda nyár:)
off
www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=22739&Itemid=1

ssi 2010.06.16. 09:29:28

@lüke: "Aján Tamás köpte be" - nem vagyok ennyire képben, de mivel T.G.-re is hivatkoztak, közszemlére tettem (egy ismerősöm küldte az írást)

@Ordnassac: bocsi a zavarásért, segítenél pontosítani (Te olyan kis ügyeske-okoska vagy, s Rád mindig számíthattam eddig), köszi:
2010 P.V.:
Fidesz-KDNP-re szavazott 2.7M fő
másik 3 pártra 2.1M
nem ment szavazni 3.2M fő

lüke 2010.06.16. 09:33:55

@manyike
jobb is:)

www.wada-ama.org/
en.wikipedia.org/wiki/Tam%C3%A1s_Aj%C3%A1n
hmmm,ezt a nagyzolást
1964-ben még nem volt
University of Physical Education
magyarul:TF

tölgyes 2010.06.16. 09:44:27

@Ordnassac: 97-ben Ön is otthagyta volna a KDNP-t..::))Dicstelen korszak volt. Ezt írja a javára..de egyébként a Népfronttal abban az időben amikor ő tagja volt nem volt semmi baj. Az egyetlen intézmény volt, amelyik minden ellenzéki körnek érdemi támogatást lehetőséget adott. Szerveződtek a történelmi pártok..Pozsgay támogatta fontos kiadványok megjelentetését..szerepelt a Rakpart-klubban.. Bayer és társai, Lengyel szaladgáltak hozzá támogatásért, védelemért..És Pozsgay meg is tette, amit tudott... és a Népfront is!
A Népfront a magyar rendszerváltás kulcsintézménye volt..a békés átmenet lehetőségét teremtette meg...Kár hogy Antall nem fogadta meg Pozsgay politikai intencióit.. (Nemzeti vagyonleltár, a bűnösök megbüntetése, adósság újratárgyalása, alkotmányozó nemzetgyűlés..)
Én nagyon csodálkozok a tájékozatlanságnak azon a fokán amit itt látok.

lüke 2010.06.16. 09:45:58

@tölgyes:
akkor még az ifjak ovódások voltak:)
tessék nekik elmondani:
ö - Pozsgay- jelentette ki/be , hogy 56 forrradalom volt
igaz Grosz K. távol volt:)
talán Moszkvában? nem?

kamarti 2010.06.16. 10:13:11

sajnos most nincs időm végigolvasni a kommenteket (remélem, délután), szóval ha előkerült már a dolog, akkor elnézést.
tegnap Rogán Süveges Gergő fidesz-úthengerre (médiatv tervezett változtatásai, a médiahatóságok, az ab-jelölőbizottság 2/3-os fidesz feltöltése stb.) vonatkozó kérdésére gyakorlatilag azt válaszolta, h csak következetesek (a t. képviselő cizelláltabb megfogalmazása szerint: joggal érhetné őket kritika, ha ezeket a lépéseket nem mindenhol, hanem csak egyes helyeken tennék meg). azt elismerte, h így nagy valószínűség szerint pl. az ab-jelölésnél az történik majd, amit ők szeretnének, de azért a bizottsági üléseket "annak rendje-módja szerint" még szépen le kell bonyolítani. és megjegyezte még, hogy a maga részéről egyébként is "igazságosabbnak tartja az arányosság elvét, mint a paritás elvét" (gondolom, ezzel függ össze, h a médiatv javaslatukhoz benyújtott 44 ellenzéki módosító indítványból 1-et (jobbik) tudtak elfogadni a bizottságban, meg 2 fideszest)
próbálom meggyőzni magam, hogy ebben (ami történik, és ahogy magyarázzák-indokolják) semmi cinizmus nincs. (igaz, nem is lehet, hiszen OV túzzel-vassal irtja)

[nick] (törölt) 2010.06.16. 10:18:14

@lüke:
oké, de mikor mondta. szóval nehogy nehogy már pozsgay legyen a hős, vagy akármilyen példa, vagy minta, mert 33 év után bemondta a rádióba, hogy 56 népfelkelés volt. ha a lenin intézetben is ezt mondta volna, akkor vélhetően mártír lett volna belőle, mert lecsukták volna. ezt nyilván nem lehet elvárni persze, hogy legyen mindenki mártír. de ha kádár ezt államminisztereként mondja, korábban mint a főtitkár, akkor érdemei elismérése mellett leváltották volna, és hősként térhetett volna vissza a rendszerválsá idején. csakhogy pozsgay nem előzte meg semmiben sem kádárt. a nyilvánosság előtt meg pláne nem.

nézd már meg ezt a videot.

http://www.youtube.com/watch#!v=tZ_4-58peco

most persze nem kádárt akarom menteni, csak azt mondom, hogy 88-ban is szabadon lehetett 56-ról beszélni. az egy hülyeség, hogy akkoriban akkora diktatúra volt, hogy ha mondtál valamit magad alá kellett csinálni. ahol pártirányítás volt, ott persze nem. de ahol pártirányítás van, ott ma sincs másképp. 89-ben a sajtó és a televízió szabadabb volt, mint most. szóval az, hogy rendszerváltók hősök lettek volna szerintem egy mítosz. pláne pozsgay.

ssi 2010.06.16. 10:23:43

Új seprű jól seper? A túl lendületesnek bemutatkozóktól viszont talán végig ezt a stílust fogják elvárni

Tartalom: ha a nagyobb hiány a nagy szerkezeti reformokhoz kellett volna, hiányolom a nagy átfogó koncepciót; az ezután íródó akciótervekre épülő kormányintézkedések más kategória nálam
Stílus: a választók "lekezelése", az ellenfelek lesöprése, a szófogadó saját emberek beépítése - új vitabevállaló fórumokat fog létrehozni majd
Eredmények: Tarthatóak-e a vállalások és az elvárások? - hiányolom a számításokat

@lüke: "jobb is:)" Boldogok a tudatlanok ?/!

Terniak 2010.06.16. 10:38:33

Felőlem mindent vihet a FIDESZ, de ami a Parlamentben jogalkotás címszó alatt megy, az még az előző kormányokhoz képest is kabaré. Az államfő asztalán hever a közcélú adományok áfamentességéről szóló törvény, erre benyújtottak egy, azaz egy nap múlva ehhez a törvényhez egy újabb törvényt, ami hatályon kívül helyezi az egy nappal korábban elfogadottat.

Ez vérciki...

Idet 2010.06.16. 10:52:07

@Szimba: Keresd meg Csőrösi Koma blogot, ott értelmes (úgy értem, szakemberek) dolgok vannak a magyarság genetikájáról, meg, hogy érdemes-e firtatni egyáltalán, és ha igen, miért nem... Értelmes, fiatal Kelet-kutatók vannak ott.

lüke 2010.06.16. 11:07:12

@idet
@ordnasac
drótposta ment
minden marad a régiben, leráztam a rabigát:)

lüke 2010.06.16. 11:07:57

@[nick]
vitam et saguinem:)
viva la liberté!

Szimba 2010.06.16. 11:17:32

@Idet: Ok Köszönöm, megnézem.

De a finnugor nyelvcsaládot rendszeresen tévesztik a genetikai eredettel. Ezt utálom.

Szimba 2010.06.16. 11:29:26

Merjek TG-nek témát ajánlani? Engem nagyon izgat ez a terület, és nem világos teljkesen, hogy hogyan épül fel, ki mit irányít, és merre a közoktatás területén.
Hoffmann Rózsa államtitkár, eddig világos. Viszont Szüdi pont a szakszervezetbe ejtőernyőzött, amikor a legtöbb pedagógus ellenes intézkedést ő tette meg.
Egyáltalán mit tud tenni a ped.képzésért Hoffmann R. vagy bárki? Maga a képzés rendszere is alkalmatlanná vált a nevelés központú iskola megvalósítására.
Az óvoda egyelőre még az egyénre, a személyre szabott nevelésre, fejlesztésre, játékra figyel, de az iskola teljesen elveszítette a nevelői funkcióját. Ezt nem olyan könnyű a már gyakorló pedagógusoktól megkövetelni, maguk sem ilyen iskolában szocializálódtak.

Az integrációt megkövetelni meglehetősen nehéz volt eddig is, ezután, mit terveznek? A képzésben milyen változást hajtanak végre?Egyáltalán mik a konkrét cselekvési terveik.?

"Mint kifejtette: a jó iskola első számú kulcsszereplője és feltétele a kiválóan képzett, megbecsült, testileg-lelkileg jól karbantartott pedagógus."

Szimba 2010.06.16. 11:31:57

És Pokorni megbukott, mint oktatási miniszter? Vagy egyszerűen más kellemesebb területet talált?
Miért tették félre Pokornit?

tölgyes 2010.06.16. 11:41:13

@Szimba: No de Szüdi és a ped. szakszervezet egy csapat volt eddig is.. eztán is.
Pokorni nem bukott meg.. de el kell dönteni, hogy ugyanazok az arcok kellenek vagy mások .. Ha ez az a baj, ha az az a baj.

mizrolist 2010.06.16. 11:46:05

@Szimba: Orbán valamiért már nem kedveli. Ezért ment el polgármesternek.

ssi 2010.06.16. 12:04:00

@Szimba:
hogy mitől lenne jobb az oktatás - hasznos téma, s rengeteg jó érv gyűlhetne össze
hogy mit és hogyan lehetne tenni, megalapozni, vagyis hol lehetne és kellene gyors eredmény, vagy éppen későbbi pozitívum a reális - már alaposabb átgondolást kíván
hogy az irányítási, ellenőrzési, felügyeleti, kiválasztási, felkészítési stb. rendszert hogyan képzeli, hogyan indította el a kormány, talán van, akinek egyértelmű és jól követhető
egy korábbi témánál hosszasan elidőztek a kommentelők az egyházi iskolák támogatásánál, ill. a nagyobb arányú bevonásánál - egy Semjén Zsolt megjegyzés kapcsán, amiből ilyen irányra lehetett következtetni

Szimba 2010.06.16. 12:13:16

@tölgyes:

Nem bajként kérdeztem, csak nem tudom a mögötteseket.
És nem tudom, hogy mik a konkrét tervek, mert amit Hoffmann eddig mondott, az egyrészt könnyen megoldható (de vannak kételyeim a hasznosságukat tekintve), illetve nagyon nagy átalakítások után oldhatók meg - főiskolai függetlenség, tanárok, tananyag változtatása, neveléscentrikus pedagógusképzés létrehozása, szaktanácsadás változtatása stb. - , és ezért nem elég rá 4 év. Az oktatásban a folyamatosság egyszerűen elengedhetetlen.

Szimba 2010.06.16. 12:14:48

@mizrolist:

No, neee! Azért ennyire primitív oka nem lehet! Akkor nagyon nem lesz jó az OV. kormányzás.

Szimba 2010.06.16. 12:25:06

@manyike:

Jelenleg nem látom még, hogy merre, mit szeretne Hoffmann. A nevelés fontossága számomra egyértelmű. A képzés megváltoztatása is az lenne, de alig jelentkezik jó képességű ember tanítónak, tanárnak.

Mióta az eszem tudom, mindig a pedagógus tekintélyét szerették volna helyreállítani. Már a főiskolán is az volt a jelszó: "akit az isten megvert, abból lesz iskolamester."

Az egyház szerepe a kisiskolákban, az integrációban hasznos lehet. Nem tiltakoznék ellene. Viszont az aránytalan erőltetése nem szimpatikus.

Nekem még sötét ló, a Hoffmann-féle oktatás.

2010.06.16. 12:25:53

index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/16/ki_fizeti_a_bankadot/

Uniós szinten is pedzegetik a bankadót. Hová is mennek?

Amennyiben összeurópai szinten is rátenyerelnek a bankokra új költségvetési bevételi forrás után kell nézni, vagy jöhetnek a kiadás csökkentő tételek. A hitel/kötvény is jöhet, a fejünk búbja még nincs eladósodva.

Diocles 2010.06.16. 12:26:23

@Szimba:

ez a Pedagógus Szakszervezet egy nagyon érdekes dolog.
azt mondják, h a legreprezentáltabb.

nos, kicsit rávilágítok, h miként.
az elmúlt években két helyen is tanítottam. Amikor megkötötték a szerződést, rögtön odatolta a főnökség elém, h lehet ám adakozni a szakszervezetnek is, amely úgymond megvéd minket... persze nem kötelező.
De ugye ki az a hülye, aki azzal kezdi, h összezördül a főnökeivel? Nos, szépen alá is írtam a papírokat, vonták is le szépen az összegeket központilag, úgy havi kétezer forint körül... Ha összeszámolom csak én egyedül "adakoztam" ennek a semmirekellő, posztkomcsi PSZ-nek százezer fölött...
(akkor is tudtam, h posztszoci és semmitérő szervezet, de mondom, ki akar hőbörögni... Lehet ezért gyávának tartani, de havi kétezer miatt nem rúgja össze senki a port a főnökséggel.)

Szóval érdekes ez a szakszervezeti világ, így könnyű.
És hány, meg hány ilyen - úgymond - beágyazott szervezetecske van, amely túlélte a szocializmust.

Szimba 2010.06.16. 12:37:41

@Diocles:

Ismerem!:)))) Legalábbis nagyjából. Remekül megélnek a látszattiltakozásokból.

mizrolist 2010.06.16. 12:42:44

@Szimba: egy Lázár János-interjúban olvastam két hete, hogy a Parlamentben nem a párt frakciója ül, hanem Orbán Viktoré. (lásd még Mádit, aki egyszer nyilatkozott olyasmit, ami akkor nem volt a hivatalos kommunikáció része, és azonnal elvették tőle a képviselőjelöltséget...)
Amúgy mit gondolsz, Áder János miért van háttérben évek óta? :)

Szimba 2010.06.16. 13:33:48

@mizrolist:
Mindig igyekszem elhessegetni azt, amit a szocik mondanak, hogy OV mennyire "diktátor". Pedig tudom, hogy nagyon autokrata típus a pártjában is. Ráadásul rendkívül félti a hatalmát, és ezért aztán háttérbe szorítja a lehetséges utódokat.

Pedig az okos vezető okos és szorgalmas beosztottakat választ. Az ő sikereiket is magának tulajdoníthatja később. A gyenge emberek viszont hiába hűségesek, ha teljesíteni nem tudnak. A hibáik a vezetőn és pártján ragadnak, és bukáshoz vezetnek.

Szimba 2010.06.16. 13:35:26

@gellabri:

Ez még az óvoda feladata. Ott még lelkesek a szülők. És sokkal inkább van párbeszéd, mint az iskolában.
Az Országos óvodai program készítésében benne volt Vekerdy Tamás is.

ssi 2010.06.16. 13:56:22

@Szimba:
pedagógia több, mint amire manapság gondolnak: pl. türelem, az állandó dicséret, a gyengeségeink felismerése és elfogadása, s ezáltal tartalékaink felszabadítása, új célok megfogalmazásának képessége stb.

akik tőlünk Ny-ra tanultak, így érezték: a kinti oktatás arra kíváncsi, amit tudsz, az itthoni, amit nem

A pedagógusok pedagógiai képzését egészen másként kellene, de ehhez kellene társulnia egy társadalmi légkörnek is. Pl. itt a kommentelők közt is aki, teljesen elfogult, vaksi rajongó, hogyan tud az élet más területein reális lenni? Az egyházi iskolák választása maradjon teljesen szabad, mert van, aki az életben más kapaszkodókat talál, másra van szüksége. Az erkölcsösség, tisztesség stb. az olyan embereknek is lehet alapértéke, akik a vétségeik alól nem a templomban kapnak feloldozást

A szülőket sem lehet mindenért hibáztatni, mivel nincs szülők iskolája, de lehet mozgalom, a média lehetőségei korlátlanok. Apróság: az óviból hazajövő családoknál a szülő nap, mint nap ugyanazokkal a kérdésekkel nyaggatja a gyerekeket (mit ettél, miért nem aludtál stb.), pedig ha ő mesélne az ő napjáról, a tévedéseiről is!!!, de nem panaszkodóan, hanem természetesen, mintát adna

Ordnassac 2010.06.16. 15:54:23

@tölgyes: pont, hogy védeni szoktam Stumpfot, Kukorellit és Mikolát a HNF-es ügyük miatt, miután az a HNF messze nem volt olyan, mint Kállai Gyula alatt. ;-)

tölgyes 2010.06.17. 12:26:32

@Szimba: Kedves Szimba! A részleteket én se ismerem, de amit ismerek az számomra inkább biztató.
Ilyenekre gondolok, mint az osztályozás, osztályismétlés visszaállítása, pedagógusok nagyobb védelme, emelt szint megkövetelése a felvételihez.. stb. Ezek valóban viszonylag egyszerű, de jelentős lépések. Ezeket is meg kell tenni.
Aztán vannak strukturális, az iskolaszerkezetet érintő kérdések: Magyar-Hiller a 8. osztályos rendszert is szétzilálta.. a felső tagozatokat a közismereti órák számának csökkentése miatt súlyos veszteség érte..Már ma is ettől szenved a természettudományos utánpótlás..
Aztán ott van a bolognai rendszer ész nélküli bevezetése..és sorolhatnánk.. Ezek a lépések lassúbbak.. de ha pl. az emelt szintű testnevelést is meg akarjuk teremteni, ami kívánatos volna, akkor az évtizedes program.. mert az MSZP még a tornaterem építési programot is leállította...::((

tölgyes 2010.06.17. 12:27:39

@Ordnassac: Akkor félreértettem.. Én úgy éreztem mintha szemrehányást tenne Mikolának a HNF-ben vállalt szerepért.. holott az akkor inkább pozitív és bátor dolog volt!
süti beállítások módosítása