Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
13:06

A kétharmados többséggel rendelkező kormányoldalnak a győztes mindent visz jegyében tett lépései azért is annyira látványosak, mert az ellenzék gyenge és megosztott. A Fidesz feltehetően még egy darabig haszonélvezője lesz ennek a helyzetnek, amelyben az ellenzék három pártja – ha nem is egyforma mértékben - céltalannak, stratégia nélkülinek és legfeljebb követő magatartást folytatónak látszik. A kegyelmi állapot minden bizonnyal nem tart örökké, de talán addig is feltehető a kérdés: vajon mit tenne egy hasonló helyzetben az ellenzéki Fidesz? Vagy – miután a Fidesz sem mindig jeleskedett az ellenzéki politizálásban, gondoljunk csak a 2002 utáni helyzetre – tegyük fel inkább úgy a kérdést: mit kellene tennie egy kicsi, de potens ellenzéki erőnek akkor, amikor vele szemben a másik oldalon a hatalmi viszonyokat is megváltoztatni képes kétharmados többség áll?

(Fotó: MTI)

Egy okos ellenzéki párt először is világos stratégia mentén, következetesen politizálna. A ciklus elején semmiképpen sem hagyná befolyásolni magát a pillanatnyi politikai széljárásoktól, hanem tudatosan építkezne. Semmit sem tenne kizárólag azért, hogy a ma esti hírversenyt megnyerje, hogy mondatai találkozzanak a választók mostani többségének szimpátiájával, hanem minden mozdulatát a következő parlamenti választás felől nézve tervezné meg. Nem félne attól, hogy időnként túlzónak tűnő fogalmakat használjon, mint ahogy attól sem, hogy olykor népszerűtlennek látszó álláspontot képviseljen. Nem akarna egyik nap így, a másik nap pedig úgy támadni, hanem rendre ugyanarra a láncra fűzné fel a kritikáját. Akkor is kitartana emellett, ha amúgy egy másik irány az adott helyzetben hatásosabb lenne. Nem érdekelné, hogy a választók többsége ma még másképp látja a helyzetet, bízna ugyanis abban, hogy gondolatai, mondatai előbb-utóbb beérnek, hatni kezdenek.

Miután parlamenti jelenléte a kétharmados kormányoldal mellett csak látványelem, alapvetően nem a döntésekre, hanem az eseményekre és a következményekre figyelne. Nem a döntéshozatalban akarna részt venni (hiszen erre esélye sem lenne), sokkal inkább az értelmezési versenyre koncentrálna. Feszülten várná az alkalmat, hogy egy adott pillanatban kiléphessen a parlamenti keretekből, hogy átvehesse a kezdeményezést. Tervek sokaságát dolgozná ki, olyan forgatókönyveket, amelyekben nem a kétharmad számít, hanem a lendület, a momentum: népszavazási lehetőségeken, aláírásgyűjtéseken, tiltakozási formákon, szimbolikus megmozdulásokon törné a fejét (van, akinek ez a parlamenten kívül is megy). Olyan alkalmakat keresne, amelyekben világossá válhat az alternatíva, s amelyekben sokkal több reflektorfény irányul rá, mint amennyi figyelmet parlamenti jelenléte amúgy indokolna.

Nem kapkodna, nem lőné el feleslegesen a puskaport, mert tudná, hogy – ha felkészült, ha figyel - előbb-utóbb úgyis eljöhet az ő ideje. Addig is hátországot építene, szakmai és civil szervezetekkel egyeztetne, partnereket keresne, lépésről-lépésre bővítené táborát. Átgondolná korábbi politikáját, tanulna a hibáiból és csökkenteni próbálná a gyengeségeit. Ha alkalmatlannak vagy kevésnek látná politikai elitjét, törekedne a cserére, a frissítésre. S miközben ezeket a feladatokat végezné, töretlenül hinne abban, hogy az inga lengése nem állt meg, ezért minden erejével azon dolgozna, hogy a szerepre tökéletesen alkalmasnak tűnve állhasson ott, amikor majd elindul a másik irányba.

Ha ideje engedné, időnként talán azt is megnézné, hogy mit tett pár ciklussal korábban az 1994-ben még 20 fős frakcióval megalakuló, de a következő választáson a kétharmados többséggel kormányzó MSZP-SZDSZ-t a hatalomból kiütő Fidesz. Bár nincs két egyforma helyzet, tanulságos esettanulmány lenne.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr902086039

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Láncos kísértet járja be 2010.06.17. 17:42:21

Volt egy időszak, amikor szerettem az öregedést. A korral tapasztalat, bölcsesség, belátás és türelem jár -- aki kiegyensúlyozott, már félig boldog.A választások óta azonban arra vágynék, bárcsak fiatalabb lennék. Mert a korral emlékek járnak, és a mai...

Trackback: A hónap közbeszólásai I. 2010.06.17. 06:40:51

A Naplóvizsgáló Bizottság jelenti - A hónap közbeszólásai   Az új Országgyűlés egy hónapja alakult meg. Érdemes megülni ezt a szép és kerekded jubiléumot és emléket állítani a hónap leglátványosabb közbeszólásainak, amelyeket a jegyzőköny...

Trackback: Kis magyar demokrácia 2010.06.16. 13:36:01

Az a baj ezzel a demokráciával és a kérdezzük meg az embereket mindenről dologgal, hogy nem mindenkinek való. Más szóval ez is egy érési folyamat és bizony el kell odáig jutni, fel kell nőni politikailag is ahhoz, hogy a nagy sikereket és a nagy veresé...

Trackback: Kis magyar demokrácia 2010.06.16. 13:33:21

Az a baj ezzel a demokráciával és a kérdezzük meg az embereket mindenről dologgal, hogy nem mindenkinek való. Más szóval ez is egy érési folyamat és bizony el kell odáig jutni, fel kell nőni politikailag is ahhoz, hogy a nagy sikereket és a nagy veresé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.06.16. 13:10:03

Nem tehetek róla: szeretem T.G. mértéktartó és világos írásait.

is 2010.06.16. 13:16:54

de miert is nem a FIDESZ 2002-2010 kozotti, ketharmadhoz juttato viselkedeset ajnalja TG a figyelmunkbe? talan azert, mert az mindennek ellentmond, amit o ajanl?

CSS-3 blogger · http://www.css-3.hu/ 2010.06.16. 13:27:36

"Tervek sokaságát dolgozná ki, olyan forgatókönyveket, amelyekben nem a kétharmad számít, hanem a lendület, a momentum: népszavazási lehetőségeken, aláírásgyűjtéseken, tiltakozási formákon, szimbolikus megmozdulásokon törné a fejét."

Azért ez nem áll annyira ellentétben a Fidesz ellenzéki magatartásával. Persze a Fidesz nem volt kiváló ellenzéki párt: a földcsuszamlásszerű győzelmük legalább annyira az MSZP "érdeme" mint a Fideszé.

Mr. Pither · http://hundilbert.blog.hu/ 2010.06.16. 13:28:59

@is: Talán, mert a jelenlegi ellenzéki pártok helyzete csöppet sem hasonlít a Fidesz 2002-2010 közötti helyzetéhez? Bennem már sokszor felmerült, hogy Te tudsz olvasni, de mindig ki kell, hogy ábránduljak.

sztd 2010.06.16. 13:29:16

Valahogy nekem ez a leírás túl általánosnak tűnik. Sokkal értékelhetőbb lenne, ha a konkrét ellenzéki pártok lehetőségeit mérlegelné a poszt. Nem a Fidesz, hanem az LMP a Jobbik és az MSZP van ellenzékben. Ebből szerintem az LMP potenciálisan szervezetlen, az MSZP potenciálisan hiteltelen, a Jobbik pedig potenciálisan elszigetelt. A Fidesz egykori helyzetéhez talán az LMP áll a legközelebb, de sok célját korábban az SZDSZ képviselte, ami szerintem annyit jelent, hogy a jövőjük jelenleg alá van aknázva.

@is: szerintem azt nem egy 16-59 fős frakcióval érte el, hanem egy több, mint 140 fős frakcióval rendelkező potenciális váltópárttal. :) Ráadásul egy impotens kormány is a kezére játszott.

pad78 2010.06.16. 13:30:16

Nagyon egyetértek. Az egész magyar politika abba halt bele, nem kicsit, nagyon, hogy rövidtávú médiapolitikává változott. Ahol napi taktikai csatákért elfeledkeznek a távolabbi perspektíváról. A probléma az, hogy politikusaink túl érzékenyek arra, hogy mit hoz ki éppen egy közvéleménykutató, hogy merre rezdül a forint, hogy mit ír a sajtó. A pillanatnyi helyzetre reagálnak, nem azt mondják, amit az ország jelenlegi helyzetében hosszútávon helyesnek gondolnak.

Szvsz ez a gondolatmenet most nem csak az ellenzéki pártoknak, hanem a Fidesznek is megszívlelendő. Egyrészt mert vsz. még ők is lesznek ellenzékben, amikor őket fogja sújtani mindaz, amit most nem meggyőződésből, hanem az ellenzék gyengítéséből tesznek; másrészt mert nekik sem mindegy, hogy a történelemkönyvekben egy rosszemlékű kitérő lesz a második Orbán-kormány, és előbb-utóbb bekövetkező hátrébb szorulásuk idején megmaradnak-e kormányképes erőnek, vagy ők is, az intézkedéseik is eltűnnek a süllyesztőben.

Vsz. az ellenzékiek közül leginkább az LMP és a Jobbik tudja bejárni ezt az utat, amit Gábor felvázolt. Nekik a legnehezebbet ui. nem kell abszolválniuk: "Ha alkalmatlannak vagy kevésnek látná politikai elitjét, törekedne a cserére, a frissítésre." Az MSZP ezen nem fog tudni túllépni, és mivel az ő jelenlegi képviselői már nagyon egyértelműen bizonyították alkalmatlanságukat, de visszalépni nem fognak, maradnak abban a mocsárban, amiben eddig voltak. Persze a másik két ellenzéki pártnak is lehetnek alkalmatlan politikusai, de ez egyelőre a kis parlamenti súlyuk miatt vsz. nem nagyon derül ki. Legfeljebb akkor, ha egyszer kormányra kerülnek, vagy legalábbis váltópárttá növik ki magukat.

Még egy gondolat: nekem úgy tűnt, ez a politika egyszer kicsiben már sikeres volt. Az LMP nem csinált mást a kampányban, minthogy csendben, de törések nélkül képviselte azt, amit gondol. Ennyi a mai helyzetben elég volt nekik a parlamentbe jutáshoz.

sztd 2010.06.16. 13:30:48

Valahogy nekem ez a leírás túl általánosnak tűnik. Sokkal értékelhetőbb lenne, ha a konkrét ellenzéki pártok lehetőségeit mérlegelné a poszt. Nem a Fidesz, hanem az LMP a Jobbik és az MSZP van ellenzékben. Ebből szerintem az LMP potenciálisan szervezetlen, az MSZP potenciálisan hiteltelen, a Jobbik pedig potenciálisan elszigetelt. A Fidesz egykori helyzetéhez talán az LMP áll a legközelebb, de sok célját korábban az SZDSZ képviselte, ami szerintem annyit jelent, hogy a jövőjük jelenleg alá van aknázva.

@is: szerintem azt nem egy 16-59 fős frakcióval érte el, hanem egy több, mint 140 fős frakcióval rendelkező potenciális váltópárttal. :) Ráadásul egy impotens kormány is a kezére játszott.

NWolf 2010.06.16. 13:31:48

Ez a leírás jelenleg az LMP-re illik a leginkább, az MSZP-re a legkevésbé. Jobbik so-so. Ezen a gondolatmeneten továbbmenve a következő kormány egy LMP- Jobbik koalíciós kormány lehet :).

Pistie 2010.06.16. 13:33:40

@is: Nem pont így, de a fidesz is hasonlót csinált 2002-10 között. Rengeteg háttérintézményben már az mszp kormányzása idején benne voltak. Egyes hírek szerint az ügyészség munkájában is, ugye KE-t ők juttatták be, alkotmánybíróknál többségben voltak, stb. Amikbe meg nem, oda most teszik be az embereiket. Az előbb említett két intézménybe már esélye sincsen az ellenzéknek bekerülni. A mostani ellenzéknek esélye sincsen további háttérintézményeket megnyerni, építkezni pedig így nagyon nehéz lesz. Ez az írás érzésem szerint igaz volt az elmúlt időszakra, de nem feltétlenül lesz igaz az elkövetkező időszakra, mert egy 2/3-os fidesz meg fogja fojtani az ellenzéket, akármit is próbálkoznának.

ssi 2010.06.16. 13:33:53

- megköszönhetik T.G.-nek ezt a "kézikönyvet"
- az újakkal még türelmesek vagyunk, de a baloldalon már a gatyába rázást akarjuk
- keressék és ne hátráltassák a rátermett személyeket
- nem a Fidesz ellen vagyok, hanem a hazámnak drukkolok
- a helyzet adva van, az ellenzéknek is van elvárt feladata a demokráciában
- tanuljanak, okuljanak, de legyenek sajátosak, eredetiek és következetesek

2010.06.16. 13:34:16

a fidesz most bármit keresztül tud verni ami az eszébe jut, a többiek csak ugathatnak ellenne, mert leszavazni nem tudják, csak törvénytelen eszközökkel tudnák megakadályozni ha mondjuk a fidesz minden áron bevezetné pl. azt, hogy holnaptól minden magyarnak kötelező négykézláb járni

Khayness 2010.06.16. 13:34:53

@is: Felelős politikai erő olyat még egyszer nem csinál. Bár kis hazánk amnéziával küszködő választópolgárainak be lehetne rakni ugyanazt a lemezt.

Ki kell alakítani egy olyan közvéleményt, hogy mi vagyunk a kormánypárt váltópártja, ezért majd kapjuk a nem elkötelezettek voksait.

☉ ☾ 2010.06.16. 13:37:41

A fidesz kizsarolta a gyáva magyarokból a hatalomra kerülést - addig ellenségeskedtek, míg olcsó k***vává változtak a szavazók. Vagy éppen azok is voltak, vagy éppen nem mentek el megalázni magukat.
A politika nem problémamegoldó eszköz, egy elbutult vezetés kezében jelenleg pedig csendes tragédiákhoz vezet.

világoszöld 2010.06.16. 13:38:38

@is: Szerintem meg nem mond ellent, csak figyelmesebben kell elolvasni. Az ellenzék meg annyiban nem megosztott, hogy a Jobbikot nem sorolnám az ellenzéki pártok közé, mint megannyi Bologató János ülnek a képviselői székekben, és önálló gondolkodás jelét se mutatják. Ebben nagyot tévedtek a politologusok, amikor a Jobbikban a Fidesz kemény ellenzékét próféciálták. A FIDESZ mindig azzal vádolta a szocikat, hogy ők támogatják titokban a Jobbikot, de most már látszik, hogy ez kizárolag a FIDESZ érdeke, mert ily módon a társadalom alsobb, eddig a baloldalon álló rétegét is a jobb oldal mellé állította , nagyon is baloldali demagogiával, és így sikerült leamortizálni a baloldalt / amiben persze legfőbb érdeme a szoci. politikusoknak volt, a másik oldal természetszerüleg kihasználta a helyzetet/.

Vanek B. Eduard 2010.06.16. 13:42:23

"Átgondolná korábbi politikáját, tanulna a hibáiból..."
Hát sajnos épp ebben a leggyengébb a fidesz, illetve vezetője. Nem szakmám a pszihológia, de valószínűleg a magas önbizalomszint kizárja a hibákból való tanulás képességét. Az önbizalom (vagy hiányának túlkompenzálása) pedig beugró kérdés a politikai felvételiben :-).

És még az ország érdekének az egyéni, vagy pártérdek elébe való helyezése, ami kevéssé megy jó politikusainknak, jelesül a volt ellenzéknek is.

pad78 2010.06.16. 13:42:47

@sztd:
"az LMP potenciálisan szervezetlen, az MSZP potenciálisan hiteltelen, a Jobbik pedig potenciálisan elszigetelt"

Ez a megfogalmazás tetszik. :)

Szerintem a Gábor által felvázolt út ebből a három opcióból leginkább a "potenciálisan szervezetlen" LMP-nek jelent megoldást. Ez a mondata különösen is reflektál a "zöldek" helyzetére: "Addig is hátországot építene, szakmai és civil szervezetekkel egyeztetne, partnereket keresne, lépésről-lépésre bővítené táborát." Az MSzP-ről már írtam, miért vagyok szkeptikus. A Jobbik sikere meg leginkább azon múlik, hogy a Fidesz politikája növeli vagy csökkenti az elkeseredettek számát az országban. Elégedett emberekkel nem nagyon lehet utcára vonulni, legfeljebb ha majálist szerveznek nekik. :)

Azt írod:
"A Fidesz egykori helyzetéhez talán az LMP áll a legközelebb, de sok célját korábban az SZDSZ képviselte, ami szerintem annyit jelent, hogy a jövőjük jelenleg alá van aknázva."
Ez igaz, de azt is vedd figyelembe, hogy a Fidesz 98-as programjának számos célkitűzését az akkortájt elég vitatott megítélésű jobboldali erők képviselték, Für Lajostól Giczy Györgyön át és Csurka Istvánon keresztül Torgyán Józsefig. Ilyen jövőkép mellé sem volt könnyű parlamenti többséget létrehívni. Sok múlik azon, hogy az LMP mennyire marad hiteles. Meglátjuk...

Idet 2010.06.16. 13:44:49

"Tegyük fel inkább úgy a kérdést: mit kellene tenni egy kicsi, de potens ellenzéki erőnek akkor, amikor vele szemben a másik oldalon a hatalmi viszonyokat is megváltoztatni képes kétharmados többség áll?"

A kérdés involválja, hogy ennek az ellenzéki erőnek az igazságosság értelmében joga van azonos elbánásra. Egy kétszáz éves, kialakult, beépült klasszikus nyugati demokráciában kétségtelenül. De nálunk? Az "ellenzéki" MSZP-nek? Ennek az MSZP-nek? Az előzmények után?

lorantka_a_gall 2010.06.16. 13:50:08

@is: talán mert nem a Fidesz viselkedése vezetett a kétharmadhoz, hanem (nagyrészt) a gigantikus elkúrás?

Petrusz 2010.06.16. 13:55:39

Kedves TG!
Mélységesen egyet értek. :-)
Az ellenzéki kreatívok nagyon nem működnek. Mekkora poén lett volna, hogy az LMP-MSZP-JOBBIK frakciók a frakció-vezetők kivételével (na jó, Mszpnél Lendvai kivételével) csapatostul levonulnak Edelénybe gátat erősíteni? Nem A6-osokkal, busszal. Nem vadászruhában, hanem gumicsizmában. Látjátok, a Fidesz a saját királyságát építi, bezzeg mi "a zemberekkel" együtt mentjük a menhtetőt. A Fidesz így-is úgy is elfogadta volna, amit akart, az ott lévő ellenzékiek elmondták volna a frakciók álláspontját oszt jónapot. Itt az alkalom (sajnos) és senkinek nem jut eszébe? vagy csak én maradtam le megint valamiről? Egyszer kiderülne, hogy a politikus is ember, és valljuk be, megnéztük volna Gyurcsányt, amint homokzsákot pakol...

világoszöld 2010.06.16. 13:55:55

@pad78: AZ LMP politikai irányzata még nyomaiban sem köszön vissza a Kóka féle SZDSZ- politikának, amely az SZDSZ bukásához vezetett. AZ LMP egy zöld-liberális párt, ilyen pártok mindenhol találhatok a nyugati demokráciákban, ritkán kerülnek vezető kormányzati pozicióba, általában az alaptematikájuknak megfelelően egy-egy ügy mellé állnak, vagy opponálják az olyan kormányzati döntéseket, melyek ellentmondanak az elveiknek. Anno 1990 -ben még a FIDESZT is csak egy paraszthajszál választotta el az SZDSZ-től, ezért volt szükség a konzervativ fordulatra, hogy a választók meg tudják különböztetni őket. Viszont ez azt is jelenti, hogy a politikai élet folyamatosan változik, nem tudjuk , hogy az új pártok merrefelé indulnak.

lorantka_a_gall 2010.06.16. 13:56:08

@.ılı.ılı.: nagyon erős anyag lehet, amit szívsz.

ben2 2010.06.16. 13:58:39

A TG által megjelölt út nagyjából 1998 után lett követhetetlen, amikor - nem is annyira a ballib ellenzék, hanem a média és értelmiségi hátországuk - konstans kampányhelyzetet tartott fenn az egész ciklus alatt. Ez a véget nem érő kampányidőszak aztán folytatódott 2002 után is ellenkező előjellel, "független értelmiségiek" által folytatott gerinctelen kormánypropagandával és az arra adott harsány ellenzéki visszaszólásokkal és csak az öszödi beszéd - és az azt követő kínos szerecsenmosdatás - hiteltelenítette el a ballib oldalt annyira, hogy mára nincs, aki a kampányt érdemben folytassa.
TG felvetése tehát jogos, "kegyelmi állapot" van, beállt egy kisebb szünet a kampányban, ezért lehetőség nyílt a bal-jobb paradigma meghaladására, tehát vagy most szedi össze magát az LMP és válik hosszú távra tervező, professzionális párttá, vagy soha. (A másik két ellenzéki pártot azért nem említem, mert lényegüknél fogva alkalmatlanok a változásra.)

Chuck Taylor (törölt) 2010.06.16. 13:58:45

öröké nem csinálhatják ezt a narancsok, hisz nem csak az ellenzéknek de egy idő után az embrekne is szemet fog szúrni, hogy érdemi változások nem igazán történtek, pusztán a rendszerben volt őrségváltás

Vanek B. Eduard 2010.06.16. 14:01:11

Érdekes, hogy van olyan szakma - a politikusi - ahol az adott szakmában teljesen kápzetlen emberek érvényesülnek. Ha csak ennyit tudnának, ami a cikkben szerepel, már beljebb lennén(e)k.
A zsigerből_mindenre_nemetmondok ellenzéki politizálás egyszerűen gyermeteg, akárki is az aktuális elkövető. A felelőtlen populizmus, mint ellenzéki magatartás viszont már büntetendő kellene legyen: a választóknak kellene büntetni, de nálunk ez nem műxik.

Dercsár 2010.06.16. 14:01:53

Ideális világban a pártok mindig így viselkednének, függetlenül attól, hogy hatalmon vagy éppen ellenzékben vannak.
Sajnos ehhez ideális választópolgárok is kellenének.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.16. 14:04:58

"Mit tenne a Fidesz?"

Mit tett a Fidesz, amikor egy totális állampárttal szemben akart ellenzék lenni?

Az egyetemen fiatal pártporontyokból verbuvált egy szövetséget.
Eleinte tagadta, hogy párt.
Csak szövetség volt.
Jó kapcsolatot ápolt a belügyminiszterrel - a lányával.
Dokumentálta magát, amint tüntetéseken vesz részt.
Valszeg igyekezett megnyerni az újságírók barátságát.
Nem tudom. Fideszesek biztos jobban tudják, mit tett.

MasterMason 2010.06.16. 14:07:58

@lorantka_a_gall: Te is, úgy hívják a viktorka, a pozsgainak a tanítványa. Tudod a pozsgai felelt nagyon sokáig azért, hogy a kádárban lássák az emberek az egyetlen lehetséges utat, ma ugyan ez az ember felel azért, hogy elhitesse csak Orbán Viktorka képes kivezetni a válságból az országot... Ha valaki ellentmond, mint rég szép időkben, lezsidózzák, meg zsidóbérencezik és kész is el van intézve, mert a Magyar olyan hülye, hogy egy olyan másodosztályú felcsúti futtbalistának mindent elhinne. Mert a viktor nem hazudik, a viktor mindig igazat mond, csak a viktor akar jót a népnek, csak a viktor tudja a megoldást, csak a viktor képes rá. Te vagy kábítószeres lorántka, kemény drogos vagy.

lorantka_a_gall 2010.06.16. 14:14:09

@D - Lord: bizonyos fóbiákat lehet kezelni, illetve gyengíteni a beteges rettegést. Szeretnél telefonszámot, vagy jobb dagonyázni nyakig szarosan az orbán-fóbiában?

Szimba 2010.06.16. 14:19:39

Szerintem TG nagyon jól meghatározta a feladatokat, még akkor is, ha erre az MSZP nem volt, és ma sem képes. A Jobbik ugyan valószínűleg megpróbálkozik ezzel, de nem túlságosan szimpatikus módon.
Kérdés, hogy az LMP alkalmas-e erre.

Viszont szerintem az a baj, hogy látszólag vagy a valóságban is (?) inkább az a probléma, hogy a Fidesz maga sem kommunikálja a rövid és hosszútávú elképzeléseit, és azok végrehajtásának módszereit.

Arról nem szólva, hogy a nagy és kis változtatásokat együtt hozta nyilvánosságra a 29 pontban. Pl. egykulcsos adó - pálinkafőzés szabadsága.

Ez komolytalanná teszi a nagyobb és jóirányú terveket is.

Mintha ők sem tudnának megfelelően kommunikálni. Ebből pedig az következik, hogy nem voltak kidolgozott terveik.
Ha pedig nem voltak, akkor nem lesznek igazán sikeresek.

Várúr 2010.06.16. 14:27:19

@is:
T.G. talán azért nem a fidesz viselkedését ajánlja szíves figyelmünkbe, mert az mszp/szdsz nyolc (8) éves viselkedése juttatta a jobbközepet 2/3-hoz, jobbikot, lmp-t a parlamentbe.

Várúr 2010.06.16. 14:32:11

@CSS-3 blogger:
Népszavazáshoz, tömeges tiltakozáshoz, aláírásgyűjtögetéshez súlyos okok kellenek. Őszödi beszéd is. Egyelőre egvik sincs a láthatáron. Nem mellesleg ez az ellenzék kevés is, hiteltelen is lenne hozzá.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.16. 14:33:03

szép, meg jó, csak éppen időközben a béka segge alá került egy korábban 40%-os párt (mdf), javában szalámizgatta magát a kisgizda és a körösztény párt, így volt hová betolakodni és volt honnan felvenni a savazókat. ha az mdf nem amortizálja le magát, akkor az életben nem nyer választást a fidesz

hoplita 2010.06.16. 14:36:09

Túlságosan firnácos, bonyolult és körmönfont ellenzéki stratégiát nem kell feltételezni, mert az elmúlt 20 év tanulságai nem ezt erősítik.
Dumálni kell, karba-ölbe tett kézzel, nagyhangon a zemberekre hivatkozni és várni a sült galambot...a lá fityisz.:)))
Bejön ez kérem, a vak is láthassa.:)))
A fityisz pedig jól megrugdossa az öngóljait - mer' mán kezdik, domokos, varangyostihamér és a többi - vállalhatatlan vállalásokat tesznek és pökhendien kihívják a sorsot...lásd lalikirály és papagájpeti....
Jószándékom jeléül innen ajánlom nekik tanulmányozgatásra a görög sorstragédiákat, valamint a hübrisz fogalmát.
Tudom, felesleges, de ne érje szó a ház elejét.:)

Egyébként mindenki megnyugodhat, igazán veszélyes ellenfele csak egy van a narancsmakiknak....a Jobbik.
De az idő majd ezt a vitát is eldönti.

Várúr 2010.06.16. 14:40:21

@Petrusz:
Orbán levonult gumiköpenyben, gumicsizmában, a gátakra rendőröket, katonákat, kisebb fajsúlyú bűnözöket küldött , fikázta is egy poszt... Komcsik a töltésen? Na igen, ha Nokiás doboz töltéséről van szó.

Várúr 2010.06.16. 14:44:30

@hoplita:
Érje szó a te házad elejét. Tanulmányozd a hübriszt személyes hsználatra.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.16. 14:45:58

@Várúr: Pedig páncélautóval elég süllyedős a felázott talajon.

hodara 2010.06.16. 14:47:00

Nagyon,egyszerű.Nem nagyon tudják támadni.A jobbik azért mert programjának egy jelentős része szerepelt a fideszében.Az MSZP azért mert a kevésbé pozitív(a társadalom számára) elemek az Oszkóék szerinti irány.A pozitív elemeit meg nem tudja támadni mert azzal azt a látszatot keltené,hogy nem a társadalom érdekeit nézi hanem a sajátját.Az LMP még csak tanulja a politikát.
A legfontosabb amíg a Fidesznek ekkora a támogatottsága,addig az ellenzék a választók nagy részével menne szembe.Szerintem várják a leépülést.

ssi 2010.06.16. 14:50:36

LMP kis frakció, eleve egy sajátos csendes stílussal, így egyéb eszköztár kell
Jobbik nekem rejtély: pár kemény téma és az utcai politizálás után, nem tudom, hogy érzik magukat a parlamentben. Nem tudom hová tenni őket
MSZP - hitelességhez új arcok, új stílus kell és az a bizonyos prioritás, amire minden mondandójukat felfűzik. Az idő megy, s az esélyek is mellettük el

végül is jó, hogy a kormány ilyen sokoldalúan aktív,
a zemberek meg is értenék, hogy a feladatok nem tűrnek halasztást,
hogy ők a gazdaság gyors fellendítésben hisznek., de akkor is demokráciában szükséges a tájékoztatás, a valós társadalmi és politikai vita, és az összefüggések ismertetése.
Ha netán elmaradnak az eredmények, az az egész országnak lesz rossz, s ha ezért őket leváltják, az csak nekik.
Dicsőség? és az kell nekik? a valóban egy sajátos, egyedül kitalált és megcsinált, lehengerlő, mindenre kiterjedő változtatásroham?

De minek ennyi túlbiztosítás, a demokrácia kikezdése - a saját embereik erőszakos elszaporítása? - nem bíznak magukban, vagy valamire készülnek még? Ha jó az irány, a zemberek kitartanak, de a több pénz már kevés, már belekostóltak a demokrácia lehetőségeibe

Vanek B. Eduard 2010.06.16. 14:51:18

@mavo: "ha az mdf nem amortizálja le magát..." Szerintem nem sok értelme van a poiltikában (sem) a ha-val kezdődő mondatoknak. Mert lehetőségek szinte mindig adódnak, aki megragadja, jól csinálta a dolgát, aki elszalasztja, elkúrta (pontosabban várnia kell a következő esélyre).

A jobboldali fordulatot ügyesen csinálta Viktor, bárki beszél is elvhűségről. Most jön a középretolódás időszaka ("centrális politikai erőtér"). Aztán a végén akár visszatér a ballib pozícióba, mert ott van üresedés :-).

Áverés! 2010.06.16. 14:51:57

Óriási hátránya volt az MSzP-nek a választási kampányban és jelenleg is, hogy a szimpatikus és hozzáértő miniszterelnök - Bajnai - nem vállalta az ujabb megmérettetést.Teljesen magára maradt a párt vezetése és az is sajnos, hogy nincs közöttük egy Bajnaihoz, vagy Gyurcsányhoz fogható karakter.Eltudják részleteiben mondani az ellenvéleményüket, de ez nem átütő,nem tűnik hitelesnek.Ha Bajnai a porondon marad minden adó, járulék gazdasági kérdésre hiteles számitásokkal alátámasztott válaszokat kapnának. Gondoljunk csak arra, hogyha Orbán Viktor nem személyesen vezeti a kampányt és a kormányt micsoda össze-vissza beszédtől lenne hangos a nagy világ.Reménykedjünk, hogy lesz ez még másként is.Az is nagyon igaz, hogy a minden napi médiának kell azonnal valamit reagálni.Hol van itt a meggondolt elemző válaszra az igény, az idő. Tisztelet a nagyon kevés kivételnek. Az általam nagyra becsült Török Gábor erre tesz kísérletet, csak azt nem tudom, hogy akikhez szólna ez a sok okos, okosabb kevésbé okos vélemény belenéztek -e valaha e sorok közé.

thad 2010.06.16. 14:54:55

"Átgondolná korábbi politikáját, tanulna a hibáiból és csökkenteni próbálná a gyengeségeit."

- az mszp eddig sem tette meg
- a jobbik nem tesz ilyet
- az lmp (múlt nélkül) nem tud ilyet tenni

Egyelőre csak tapogatóznak ketten a háromból, hogy mit is lehet csinálni, a harmadik pedig magával van elfoglalva...

SzőkeSzikla 2010.06.16. 14:59:30

Uraim-itt ma nyócévig nincs és nem is lehet ellenfél. A Vona a kis diákhitelével,az öngólos viselkedésével ellenfél? Uggyan kérem...Úgy viselkedik a Parlamentben, mint egy vidéki gimnazista,néha még dadog is.A komcsik a bukott-buktató oktalan dumájukkal ami teljesen hiteltelen és hazug-mindenki tudja-nem juthatnak sehová.Egyenes út a semmibe.(sittre)
Ma is tán azért volt OV a Kisgyűjtőben,helyet intézni nekik.(szándékos kisbetű)Az LMP-ben van egy kicsi fantasy,de az is el fog fogyni,nem kell magyaráznom miért,ugye?
Oszt,ha letelt a nyócév,maj' megláttyuk...
Ugye lesz szép új alkotmányunk, adórendszerünk,saját páleszünk-mer' szabad!sic!Ócsóbb a Balcsi,tudunk nyaralni legalább 2 hétig,lemegy az energia ára,sok boldog ember generálódik...itt a Kánaán.
Na,mi van...?

SzőkeSzikla 2010.06.16. 15:03:11

Ráadásul még a legnagyobb hangulatjavító a MAGYARFOCI is bejavul.
Mert OV dolgozik rajta,nem is keveset.
Ő tuggya...amit a többiek csak sejtenek.

hodara 2010.06.16. 15:03:48

@Áverés!: Számomra egy elég lényeges dolog.Bajnai nem az MSZP miniszterelnöke volt,hanem egy válságkezelő kormányé!!!
MSZP mint párt(pl:a felépítése miatt) alkalmatlan a kormányzásra .Bajnai ezeket az intézkedéseket nem tudta volna keresztülvinni az MSZP-n.Ott nem a kormány diktál hanem a párt,
@manyike: Pl: Bihari Mihály-t alkotmánybírónak,az ÁSZ alelnökének volt MSZP-s.
Ezek nem demokráciaellenes intézkedések,hanem a működőképességet javítják.

Szimba 2010.06.16. 15:04:35

@Áverés!:

Gyurcsány igaz, hogy nagyon is erőteljes karakter, csakhogy mára már a "ripacs" szerepét birtokolja a politika színpadán.

Bajnai pedig igen jól tette, hogy nem maradt a politikai porondon. Ő is meglehetősen sáros a választók szemében, és nem a reformjai, megszorításai kapcsán elsősorban. Nem véletlenül gúnyolják "libásnak". (És nem a Lúdas matyira gondolva!)

Szimba 2010.06.16. 15:05:48

@SzőkeSzikla:

Ne már! Nem mindenki fociőrült!

Várúr 2010.06.16. 15:06:55

@hodara:
Na igen.... míg valami Domokos nevű havi százrongyos lakhatási költségén nyafiznak. Hagyó párizsira költött ennyit bruhaha :-))

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.06.16. 15:07:22

Azt azért szívesen végignézném, amikor az MSzP rájön, hogy nem hallatszik elég messzire már az ugatása. Mondjuk tényleg lecserélnék a múmiákat, meg a vállalhatatlan arcokat (pl. Szanyi Tibi ilyen) és kitalálnák mik akarnak lenni - nem egy hétre, hanem tartósan. Persze azt még elképzelni sem merem, hogy a polgári körök mintájára vmi baller gittegyleteket szervezzenek és tényleg azokkal bratyiznának, akiktől a szavazatokat várják. De amíg csak hungaristázni tudnak - azt is szarul - meg Toller sírja fölött egymásra mutogatni, meg ultraképmutató dolgozatokat írogatni, addig még van lefelé... Majd kiderül, hogy ez kinek jó.

László56 2010.06.16. 15:08:02

Szép napot kívánok Mindenkinek

A győztes mindent visz ? Mit tenne a FIDESZ ? Jó kérdések az elemzőtől, de sajnos elemzés helyett politizálást folytat vele az elemző. Pedig különbséget kellene tenni a két tevékenység között. Elemzés helyett tanácsokat osztogat és elvárásokat fogalmaz meg. Miért ne, mondhatná valaki. Hiszen az elemző is állampolgár és meg lehet a véleménye a politikai eseményekről. Nem is volna probléma evvel, ha az elemző nem tudományos munkával indokolná meg a tevékenységét. Ki azonban politizál elemzés helyett, az nehezen tudja szavahihetővé tenni a tudományos munkásságát és egyre inkább a médiasztár szerepét veszi át.

A FIDESZ kétharmada messze távolról sem teszi feleslegessé a parlamentünket és nem degradálja látványelemé mint ahogy azt az elemző feltételezi. A parlamentünk munkáját csak kis részben teszik ki az országgyűlés ülései. Ugyan ez a látványos része a polgárok számára, de a legkevésbé jelentős része. Az igazi munka a bizottságokban folyik ahol bizony az ellenzéknek igencsak jelentős szerepe van. Jelentős, de nem mindig meghatározó. De azt a választó polgárok határozták meg és nem a FIDESZ. Most akkor szidjuk, figyelmeztessük nap mint nap a FIDESZ-t. Meg lehet tenni de van e értelme ? Választások előtt és alatt volna, talán ez is az ok amiért az elemző politizál., Hiszen jönnek az önkormányzati választások.

Segítsük az ellenzéket, mondja a tanácsaival az elemző. Talán hallgatnak a fogadatlan prókátorra. Talán nem. De nem is ez a lényeg. Hiszen kívülről tanácsokat osztogatni könnyű. De egy jó tanácshoz ismerni kellene a belső viszonyokat is. Az elemző tanácsaiból ítélve azonban nem ez a helyzet. Ugyanakkor ki az MSZP régebbi kétharmadát a FIDESZ mai kétharmadával szeretné összehasonlítani, az bizony nem veszi figyelembe a gyökeresen megváltozott gazdasági és társadalmi viszonyokat. Pedig ezek figyelembe vétele nélkül a legjobb akaratú tanács is csak palifogás.

ati27 2010.06.16. 15:10:08

Az a véleményen, a jelenlegi politika, beleérteve az összes oldalt, még csak "kullog" a technikai fejlődés értem ezalatt az internetprezentációt után. Még nem igazán fogták fel, hogy a választók szinte on-line értesülnek a dolgokról. Pl a bkv-ügy, sávoly, de akár a Gyurcsány beszéd is emiatt fejlődött ki annyira, amennyire. És most itt van ez is: index.hu/belfold/2010/06/16/trukkozott_a_koltsegteritessel_a_szamvevoszeki_elnoknek_jelolt_domokos/

Persze előre nem tudható mi lesz meghatározó ügy és mi nem, de ez van.. Ez ellen csak ugy tudnának fellépni a jelen politikusok, hogyha tényleg feddhetettlenek lennének, és nagyrészben azért dolgoznának amiért politikusok lettek: a választóikért. Ameddig ezt nem fogják fel akkor sorozatosan fognak elbukni! :) Szóval út a demokráciához: AZ INTERNET! :)

Várúr 2010.06.16. 15:10:26

@Szimba:
Bajnai mint párt-és kampányvezír... Szapora pislogással még senki nem nyert választást. Furcsány, a ripacs legfeljebb kabaréversenyt nyerne a zsüri jóindulatú döntése nyomán. Kíváncsi vagyok, hogy dönt róla az Ügyészség.

Szimba 2010.06.16. 15:10:38

A politikában/történelemben csak az eredmény számít.

Teljesen mindegy, hogy tehetséges, jó szónok, jó szakember van egy kormányban szép számmal, ha közben a választók nem elégedettek, nem működik a gazdaság, stb.

És nem érdekel senkit, hogy a körülmények hogyan változtak. Az érdekli, hogy a megváltozott körülmények között tudnak-e teljesíteni.

Pont, mint a fociban, lehet szépen játszani, de a csúnya gólok döntik el az eredményt.

AnnaKarenina 2010.06.16. 15:13:41

Nekem ez nagyon tetszik: "A kétharmados többséggel rendelkező kormányoldalnak a győztes mindent visz jegyében tett lépései azért is annyira látványosak, mert az ellenzék gyenge és megosztott."
Látványos? Mert gyenge és megosztott?
Vagyis a Fidesz támadása a demokratikus intézmények ellen csak látványos? (Idézet az Indextől: A bizottság Schiffer Andrásnak, az LMP frakcióvezetőjének alkotmánymódosításra vonatkozó módosító indítványait nem támogatta. Az indítvány az alkotmány 61. paragrafusában található "szólásszabadság" kitétel helyett a "vélemény szabad kinyilvánítását" javasolta. A jelenlegi alkotmányban a "véleménynyilvánítás szabadsága kifejezés szerepel, amely az Alkotmánybíróság joggyakorlata szerint tágabb, mint a szólásszabadság, hiszen úgynevezett kommunikációs alapjog, és a szólás- a sajtó- vagy éppen a művészeti kifejezés szabadsága mellett a gyülekezési jog is ebből eredeztethető. A Fidesz most a véleményszabadság helyett azonban már csak a szólásszabadságot szeretné látni az alkotmányban. A szócserét a Fidesz hivatalosan azzal indokolta, hogy vissza akarnak térni a magyar jogi hagyományokhoz, azonban a szólásszabadság utoljára a rendszerváltás előtt szerepelt az alkotmányban.")
Az ellenzék gyenge és megosztott, mert kicsi és egymást nem igen vállalhatják - ez tény. TG most javasolja, hogy vegyék át az ellenzéki Fidesz módszereit? Legyenek milliárdos költségtételű népszavazások, vagy zavargások? Ez éppen olyan csapdahelyzet lenne pl. az MSzP számára, mint amilyenben éppen van. Egyelőre a népszerűségvesztés olyan szintjén van, amikor a legvilágosabb beszéd sem érné el a célját és a lehetséges eredménytelen népszavazások, vagy utcai megmozdulások csak még lejjebb löknék.
Nem inkább a nagy nemzeti együttműködés rendszerébe kellene a Fidesznek bevonnia a nem rá szavazókat? Vagy még mindig az MSzP-re vadászik?
Szerintem az ellenzék azt teszi, amit tenni lehet. Demokratikus, parlamenten belüli eszközeivel él. A Fidesz pedig mutassa meg, hogy mit tud.

Szimba 2010.06.16. 15:14:30

@ati27:

Magyarországon kevesen interneteznek.
De ezzel együtt valóban figyelni kellene erre is. Az információ hatalom!

Mondjuk tisztakezűek sohasem lesznek, legfeljebb óvatosabbak, és ügyesebbek. De már az is szép lenne, ha kevesebbet és félve lopnának.:)

sárkányfő 2010.06.16. 15:14:34

@hoplita: teljesen egyetértek.

a hübriszre figyelmeztetéssel már elkéstél:

www.fn.hu/belfold/20100615/akinek_ketharmad_is_keves/

Vanek B. Eduard 2010.06.16. 15:17:23

@Szimba: "Bajnai pedig igen jól tette, hogy nem maradt a politikai porondon" Ezzel egyetértek, bár nem a libák miatt (akiket az ellenzék fújt föl elefántokká, amennyire belelátok).

Szóval, ha BG vissza szeretne egyszer jönni a politikába, azt a mostani háttérbe húzódása sokkal jobban szolgálja, mintha indult volna egy bukott párt jelöltjeként. Ez lehetne akár a TG által javasolt előrelátó politikusi magatartás jele is.

hoplita 2010.06.16. 15:19:20

@Várúr:
Én ismerem a szó jelentését, ellentétben a "kéthétalattrendetrakunk" Viktoroddal.:))

hodara 2010.06.16. 15:22:04

@Vanek B. Eduard: Az ellenzék fújta fel?Hát egy páran öngyilkosok lettek "miatta" de bizonyára így volt

AnnaKarenina 2010.06.16. 15:23:24

@László56: Az a HGy - OV kép mégis arra emlékeztet, hogy HGy tudta saját és pártja hatalmát korlátozni önszántából és nem vitt mindent. Pedig akkor a népharag sem söpörte volna el. Ennyit a más gazdasági-történelmi viszonyokról.

hoplita 2010.06.16. 15:25:46

@Várúr:
Látod, ezt szeretem bennetek, narancsmakikban.
Morális relatívizálás rulez!
Ha csak egy hugyómakival tudsz takarózni egy ilyen ügyben....hát, nagy szegénységi bizonyítvány, erkölcsügyileg, komám.:((

Szimba 2010.06.16. 15:25:50

@Vanek B. Eduard:

Az vesse rá az első követ...:)) , mármint a politikusok közül, aki nem használta ki a lehetőségeket. De Bajnai nem tisztakezű politikus. Másrészt valóban nem egy nagy előny egy bukott párt vezetőjeként megjelenni.

Talán majd később előbújnak az ön-, vagy mások által jelöltek: Gyurcsány, Bajnai és talán más ma még ismeretlen emberek is.

sárkányfő 2010.06.16. 15:28:13

Sosem tudom eldönteni, hogy Gábor naiv, vagy csak idealista, vagy csak próbálkozik jó irányba terelni a dolgokat, vagy valami más :)

Az elmúlt 20 évben soha nem volt semmiféle ellenkézi építkezés.
Se képesség, se szándék nem volt rá. Most sincs.

A pártok folyamatosan egymás hibáiból táplálkoznak, a fő cél, hogy az ellenséget jobban utálják, mint magam. Ha ezt elérik, jön a kormányváltás, vederből cseberbe. 4 év múlva vissza, vederből cseberbe, és így tovább.

Gyakorlatilag nem népszerűségi verseny van, hanem népszerűtlenségi verseny, a pártok egymást próbálják népszerűtlenebbé tenni.
Lehet fintorogni, balkánozni, joggal, de működik. Mi legitimáltuk, mi, a választók.

Annak a fajta intellektuális, racionális, okos, előre gondolkodó, rendszerszemléletű, stratégiai gondolkodásnak, amit Gábor hiányol, nincs semmiféle alapja ebben az országban. Ehhez ugyanis erre képes politikusok kellenének, de nincsenek. Be kéne már látni. Buta emberek vannak. Meg korruptak, meg cinikusok, meg gerinctelen karrieristák, meg pártfanatikusok, meg stb. Ez van, hol jobbos, hol balos szar, ugyanúgy pazaroljuk el a lehetőségeinket, ugyanúgy hibát hibára halmozunk, mint őseink.

Olvastam, hogy a Merkel meg a Sarkozy valamiféle Eu-s gazdasági kormányon gondolkodik, mert unják már a béna tagországok bénaságait. Adja ég, hogy megcsinálják. Mi már bizonyítottunk, nekünk nem megy, hátha valami okos úniós tanács megcsinálná helyettünk. Bár legalább azt már elérték, hogy ne növeljük saját magunknak a saját hiányunkat, szerencsére.

Szimba 2010.06.16. 15:33:45

@ó jaj:

1. TG. szerintem azért sikeres a blogjával, mert nem véresszájú, hanem igyekszik objektív lenni.

2. A népszerűtlenségi verseny - jó kifejezés.:))) Valóban csak egymás bírálatából élnek, és erre késztetik a választókat is. Nem lenne rossz, ha elismernék néha az ellenzék igazát is.
Tanulnának némi toleranciát.

3. Cseberből vederbe - a szólás.:)

4. az Únió sem biztos megoldás. Viszont van egy remek ötletem! Úniót Ausztriával!:)

Szimba 2010.06.16. 15:35:10

Ordnassak vizsgázik??? Ha megbukik, jaj neki!!!

tbb 2010.06.16. 15:35:41

Az ellenzéki politika 1990 óta ilyen, amilyen. Csípőből kormányellenes. Az szdsz honosította meg. Valóban itt lenne az ideje a felelősebb ellenzéki politizálásnak. De amíg nem jön el ennek az ideje, addig a kormányzatnak nem igen róható fel, ha az összes törvényes eszközt kihasználja, hogy a döntéseit ne lehessen megtorpedózni. Sőt, ha visszaemlékszünk 2006 októberére, akkor még azt is láttuk, hogy a Gyurcsány kormány még a törvénytelen eszközök bevetésétől sem riadt vissza.

hoplita 2010.06.16. 15:37:32

@ó jaj:
Erre tegnap délután kattintottam rá, nemtomki linkelte....
Elgondolkodtató a fidesz demokráciafelfogása is...
Mátrai eftársnő se sokat cipel a konty alatt..:)
Egyébként ennek már voltak tavaly ősszel is jelei, mármint ennek a pökhendiségnek, amikor már a vak számára is világos volt, hogy csak a kétharmad az ellenfelük....már akkor gagyogták, hogy "most asztán mink gyövünk négy évig, ha a fene fenét eszik is"...
Amúgy engem ez annyira nem zavar, jókat szórakozok rajtuk.
Magasra kell mászni ahhoz, hogy akkorát ess, mint az ólajtó.:)

hoplita 2010.06.16. 15:41:35

Amúgy meg a fityiszeseknek az a nyóc, meg tizenkét évre való berendezkedési látomásai szintén derűs mosolyt fakasztanak....
2006 tavaszán, miután elqró megnyerte a választást szerényen csak annyit mondott eme történelmi tettre célzást tevő riporternek, hogy az asszonya, klárika csak legfeljebb 3 ciklust engedélyez neki.
A folytatást ugye mindannyian ismerjük...
Vagyis muhahahahahahahaha...!!!

Várúr 2010.06.16. 15:52:17

@hoplita:
Ne akard, hogy a bekaptározott komcsi/szdsz-es politikusok tucatjait név szerint soroljam. Gyönge ahhoz a te memóriád. Döbrögi Wieszt János szoci frakciófőnökre csak emlékezel? (Tegnap kattant rajta a bilincs). Ne jegyezd meg a jövő baller fegyenceit, túl hosszúkás lesz a sor.

ssi 2010.06.16. 15:52:18

@hodara:
Így van, Bajnainak az MSZP csak asszisztált, de okosan aláíratta ezt velük
Bihari - a volt!! MSZP-s - ha hinni lehet a különböző cikkeknek, ő is így kissé túlkorosan, jutalomból kapja - vizitdíj stb. népszavazás megvalósításáért,
sok minden van a szemünk előtt, de nem tudjuk, hogy mi mögötte

@László56: Kedves László! T.G. tudna jobban is kifejteni, de itt minek, mi szeretjük, a mi lenne ha felvetéseit, amit ő nem ír le, szabad a pálya, tegyük meg mi, olvasás helyett alkotás, gondolkodás. Hajrá!

@AnnaKarenina:
Fidesz kiben nem bízik jobban - magában, vagy a többiekben?
Rendben van, hogy mivel 2/3-dal minden kérdés eldönthető, nem is igazán kíváncsiak az ellenzék véleményére?
Pedig: 2.7Mfő szavazott a Fidesz-KDNP-re, 2.1Mfő nem, 3.2Mfő el se ment
A civil világ lehet-e aktívabb, mint a parlamenti ellenzék?
Az ellenzék szerepe a kormány hatalmának, intézkedéseinek kontrollja, de lehet, hogy esélyük sincs rá
Kormány összességében vehet jó irányt megfelelő stílussal, s újrázni is fog
Mi lenne az a momentum, ami kívülről mégis mozgásba hozná a parlamenti ellenzéket?

hoplita 2010.06.16. 15:52:31

@SzőkeSzikla:
Tényleg, jó, hogy mondod...
Milyen ciki mán, hogy Vonának diákhitele van, mi...?
Bezzeg ovikának nincsen, neki nem kellett, sorospapa pénzén ment posztgraduálni a ködös Albionba.

Maj' eccer kérünk tőled valamit eftás...))))

Mer' azt elqró is megmondta, hogy ingyenebéd nincsen...azóta ezt mán én is tudom.:))

Várúr 2010.06.16. 15:53:59

@hodara:
Kerek kilenc gazda lett öngyilkos Bajnai miatt. Míg ő széttárta a kezét és szó szerint közölte: "Nem értettünk hozzá". (A vevő, nem fizető cég elnök-vezérigazgatója volt ).

ssi 2010.06.16. 15:58:00

@Ordnassac: akkor gratulálunk:-))))))))))

R\'hard 2010.06.16. 16:01:26

Udv!

A valasztast nem most kell megnyerni, hanem negy ev mulva.
Negy ev hosszu ido.
Ma meg - megitelesem szerint - nem lehet elore latni, hogy negy ev mulva mely temak napirendre tuzesevel, illetve milyen alternativak bemutatasaval lehet megszorongatni illetve legyozni a Fideszt, avagy maximalizalni a mandatumok szamat a kovetkezo Parlamentben.
Megitelesem szerint nem lenne racionalis valamelyik part reszerol ilyen koran elkoteleznie magat egy tema tovabba egy allaspont mellett.
E meglatasomnak bizonyos mertekben ellentmond, hogy - mint irtam - negy ev hosszu ido, es a valasztok siman elfelejthetik a mostani allasfoglalasokat. Ezzel szemben viszont a valasztasi kampanyban kinos lehet egy negy evvel korabbi markans - a hangozatottal szoges ellentetben allo - allasfoglalassal szembesiteni valamelyik jelenlegi ellenzeki politikust.

R

SzőkeSzikla 2010.06.16. 16:04:45

@hoplita: Én nem azt mondtam, h' az ciki h' van diákhitele,hanem ahogy viselkedik az a gáz...
Elkésik? élete nagy szavazásáról,leveszi a zakóját,mer' úgy raj',megígérte?
Mindent monhacc',csak azt nem,h' OV az eltárs...
Én is vótam kisdobos...,de eltás assoha.
Belémnevelte Édesapám a cucilista ellenérzést,szegény ,nem érte meg a kizavarásukat...Tőle is mindenét elvettek, mikó' avvót a divat,sajna...
No félre ,elő a komollyal.
Annyira be fogják betonozni magukat,(szó sem érheti a ház elejét érte...),h' nem lehet kirobbantani őket sosem onnan-ésa ez érthető,mert akkora a lehetőség.

tepes 2010.06.16. 16:04:56

Az itt elhangzottak szinte kivétel nélkül a parlamenti ellenzékre vonatkoznak, szerintem az idei választás pont azt mutatta meg, hogy van esély bekerülni kívülről is. Igaz, ennek további politikai terét tulajdonképpen szűkíti a két, alapvetően különböző ideológia mentén bejutott párt, mégis nyílhat lehetőség akár ideológiai (pl. szocdem), akár csoportérdek (pl. kisgazda) alapon szerveződő egy-két új párt belépésének, már középtávon is.
Sokan - leginkább az ultrafideszesek - elfelejtik, hogy a nagy népszerűség jelentős hányada(ha nem döntő többsége) protest szavazat volt és az MSZP-SZDSZ ELLEN szólt és nem a Fidesz-re! A jelenlegi teljhatalom építés keményen visszaüthet és később Fidesz ellenes politikával nagyot lehet majd kaszálni a parlamenti és azon kívüli potenciális, talán ma még meg sem alakult ellenzéknek. Az mind nagyon szép, amit Gábor ír, a realitás mégis inkább Ó jaj és mások hasonló, itt kifejtett véleménye a magyar szavazói attitűdről.

ssi 2010.06.16. 16:09:03

@hoplita:
tényleg torzak a vagyonnyilatkozatok, pl. mi lehet a társ nevén?
Azt rebesgetik, hogy O.V. is önálló lakást vett a lányának, amivel semmi gond
van, aki autót is vesz és tart fenn az egyetemista gyerekének
Mesterházy még semmit nem tud a kiskorúak nevére íratni,
s az is természetes, ha valahol a szülők jelentősen tudnak segíteni
V.G. lehet, hogy most jobban keres, s rendezi a diákhitelét is

azért jók ezek az infók: mások hogy csinálják: jó állás, vállalkozás, előrelátó, befektetett, kockáztat, jelennek (fel)élő, vállalkozó típus...

lüke 2010.06.16. 16:09:55

Isteni a kérdés , kézenfekvő és egyszerű a válasz ,amit a Fidesz az utolsó 8 évben tett.
S ha fantazma lennék,akkor a gyurcsányi felszólítást interpolálnám:
-miniszter elnök úr, adjon alternatívát!
Természetesen ezt a címeres marhaságot csak egy zabolázatlan, következményeket nem látó ,parttalan ember enged meg magának.Ilyen feladata sehol nincs az ellenzéknek.Az oppozíció csak felkészülhet arra, hogy a kormányt leváltsa ,ahogy TG írja: figyel ,elemez , ugrik.
Sajnos ez a harmat gyenge három csapat nem képes erre jelenleg. A MSZP kiütéssel kivonta magát, a Jobbik elpufogtatta a kampányban a jobbnál jobb, ellenszenvet kiváltó ötleteit, mára mi maradt?
S az LMP-röl nem tudunk semmit, majd megsúgják nekik, remélem.
De kiabálhatnak a médiában is:kiabálás versenyt , ahogy az elözö nyolc évben volt.Ez eredményezte a tekintély vesztést, a jó dolgok lekicsinylését , egy puszta nihilizmust , ahol senkinek semmi sem jó.

R\'hard 2010.06.16. 16:11:37

@SzőkeSzikla:
Udv!

1998-ban is azt jeleztek elore a politologusok, hogy a Fidesz valoszinuleg egy evtizedre be fogja betonozni magat a hatalomba.
Nem igy tortent.

R

piefke 2010.06.16. 16:24:06

Bizony: azt kell tenni, amit a poszt ír: stratégia, következetesség, tematizálás, szervezés.

Nem szabad, felesleges és káros hinni a lejárt szavatosságú pártokban és személyekben - egy adag puskaporral ui. csak egyszer lehet lőni! (Pl. a "Gyurcsány-ágyú sem lő már még egyszer...)

...És persze kell hiteles, képességekkel bőven megáldott vezető is, aki tiszta fejjel gondolodik és ugyankkor képes lelkesíteni. Most azok, akik érzelmileg és/vagy értelmileg FIDESZ-opponensek, dezintegráltak, csüggedtek, idegesek... de ugye már Napóleon megmondta, hogy: "Egy szétzüllött csürhét egy dicsőséges seregtől csak egyvalami különböztet meg: a vezér személye!"

Szimba 2010.06.16. 16:25:29

@Ordnassac:

Akkor gratulálok!:))))
És most folyamtosan fogsz kommentelni vagy esetleg elmégy nyaralni is?:)))

hoplita 2010.06.16. 16:25:42

@SzőkeSzikla:
Neked gáz, nekem és sokunknak meg a forradalomról való hablatyolás az űberciki.
Ovi sose vót eftás....apja-anyja komcsi vót, de ő már az anyatejjel az antikommunizmust szítta magába...:)))))
Csakúgy, mint kövérlaci...meg az egész fideszes-kisztitkáros társaság.
Roppant hihető....neked.
Én kissé gyanakvóbb vagyok.:)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.06.16. 16:27:16

"Nem félne attól, hogy ... olykor népszerűtlennek látszó álláspontot képviseljen."

Ilyen párt jelenleg nincs :-)

Zoltchy (törölt) 2010.06.16. 16:27:59

"Ha ideje engedné, időnként talán azt is megnézné, hogy mit tett pár ciklussal korábban az 1994-ben még 20 fős frakcióval megalakuló, de a következő választáson a kétharmados többséggel kormányzó MSZP-SZDSZ-t a hatalomból kiütő Fidesz."

Megnézhetné. Letérdelt dr. Torgyán József elé és <censored> neki azért, hogy kormányra kerülhessen.

Értem én, hogy ez a politika, csak azt nem, hogy mit lehet ezen szeretni.

papi65 2010.06.16. 16:32:25

"Nem érdekelné, hogy a választók többsége ma még másképp látja a helyzetet, bízna ugyanis abban, hogy gondolatai, mondatai előbb-utóbb beérnek, hatni kezdenek."
Kedves Gábor! Pár hónap múlva önkormányzati választások lesznek. Az ellenzéki pártok embereinek is ki kell kaparni egy-két önk. képviselői helyet, különben fellázadnak a főnökeik ellen. Utána már lehet a következő választásra taktikázni.

Zoltchy (törölt) 2010.06.16. 16:32:37

@Fedor:

Így van! A népszerűtlen álláspont képviselése, jelenleg, a kormány kiváltsága. :-)

Szimba 2010.06.16. 16:37:22

@piefke:

„… egyént sosem
Hozandsz érvényre a kor ellenében:
A kor folyam, mely visz vagy elmerít,
Uszója, nem vezére az egyén…
Nem a kakas szavára kezd virradni,
De a kakas kiált, merthogy virrad.”
(Madách)

Túlságosan a "vezér" kultusz uralkodik ma is. A vezetőket a tömegek igénye teremti, formálja.

Ordnassac 2010.06.16. 16:37:38

@Zoltchy: Az csak a választáskor merült fel. Abban a ciklusban t. k. a Fidesz felszívta a fél KDNP-frakciót. ;-)

@Szimba: júliusban többször megyek. :-)

Szimba 2010.06.16. 16:38:15

@Ordnassac:
Félek, van laptopod!?:)))

Ordnassac 2010.06.16. 16:48:32

@Szimba: csak kölcsönbe. Fene tudja, hogy meddig.

bariga 2010.06.16. 16:48:45

A túlzott önbizalomnak általában pofáraesés szokott lenni a vége. Ez pártfüggetlen tapasztalat.

AnnaKarenina 2010.06.16. 16:54:28

@manyike: A Fidesz nem kíváncsi senki véleményére és meg is teheti. Ez történik. És történik folyamatosan a demokratikus intézmények és jogok támadása, a 2/3 alapján nem demokratikus újraszabályozásuk. Jó ez? Nem jó.
De indokolja és következmény is, hogy a Fidesz sem tehet mást, mint amit az előző kormányok tettek, elsősorban megszorít. Így aztán elég kérdéses, hogy tud-e valami jobbat is, de akárhogy is alakulnak a dolgok, "belepofázás" nem lesz, nem lehetséges. Lehetőleg választójogilag is bebetonozza magát, majd csak eljönnek a jobb idők, amikor már eredményeket is lehet felmutatni.
(Ha van valami, amit a nem Fidesz-hívők is várnak, hogy tudnak valamit tenni a gazdaság beindítása érdekében. Egyelőre itt sincs semmi, de erre mondhatjuk, még nem sok idő telt el. De azért biztos, ami biztos, ők a bebetonozással kezdik.)

Mindenesetre nem gondolom, hogy TG útmutatásai (amik szerintem sem nem naivak, sem nem idealisták, hanem nagyon is pragmatikusak) alapján az ellenzék pártjainak bármi mást kellene tenniük, mint amit tesznek, vagyis a parlamentben kifejteni a véleményüket, javaslatokat beterjeszteni. Ha mást tennének, az is csak arra lenne jó, hogy a Fidesz elterelhesse magáról a figyelmet.

Ordnassac 2010.06.16. 17:02:38

OFF

Egy politikatörténeti érdekesség: www.narancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=1343

KDNP, anno 1997.

ON

[nick] (törölt) 2010.06.16. 17:05:18

szerintem lehet egy ilyen új "fidesz", de a parlamenten kívül.
török felteszem az lmp-re gondol.

Ordnassac 2010.06.16. 17:21:25

Elnézést a sokadszori offért, de szerintetek mi értelme van Bihari Mihályt két és fél évre ismét alkotmánybíróvá tenni, amikor két és fél év múlva úgyis nyugdíjba kell vonulnia? (Betölti a 70. életévét.) Kivéve persze, ha a Fidesz ezt sem alakítja át és mondjuk 75. életévre hosszabbít.

Ordnassac 2010.06.16. 17:29:30

@Ordnassac: Jav.: "Kivéve persze, ha a Fidesz ezt is átalakítja és mondjuk 75. életévre hosszabbítja".

gabor.doczi 2010.06.16. 17:36:14

Az a baj a Fidesszel, hogy borítékolta magának a győzelmet. Valamikor a Gyurcsányi elqrás idején. Ez olyan, mint amikor a diák a dolgozatra a nővére puskáját viszi magával. Tehát esze ágában sincs felkészülni.
Ezt csinálta a Fidesz. Nem készült, nem készített programot, csak nyert. Addig, míg ellenzékben volt Szijjártónak is könnyebb helyzete volt, mert mindig a kormány baklövéseit kellett felnagyítani. Az a baj, hogy most ő lövi a bakot. Jó nagyot.
Hiába vannak sokan, kicsit esetlenek. Tudják ők, hogy mit csinálnak?

lüke 2010.06.16. 17:39:53

@Ordnassac
ez olyan világos ,mint a nap:
gesztus:)
két és fél évre
utána hess, ugyis elmegy:)
már aki a viccet ismeri..............

lüke 2010.06.16. 17:45:29

@gabor.doczi
ez jó:)
kivárt , mit talál?
Barrosot:) találták...........
azután 4 nap alatt gyártottak egy librettót
29 pont,
ha nyolc év alatt csinálják, cca negyedév/pont...............
lehet , hogy alaposabb lett volna:)

Áverés! 2010.06.16. 17:58:12

Akik Bajnaival kapcsolatban mindig a libával hozakodnak elő, illő lenne az egész Hajdubét ügyben elmélyülni, a működés, felszámolás, birósági döntések tanulmányozásával. A megalapozatlan félinformáció terjesztése,állandó hangoztatása sok kellemetlenséget okozott már az országnak.Legyünk igényesebbek saját magunkkal szemben A valóság nagyon sokszor nem azonos a bulvárral
A megjelenése, komolysága - össze hasonlítva - nyugati partnereivel inkább hasonló.

hoplita 2010.06.16. 18:00:44

@gabor.doczi:
Tudni nem igazán tuggyák, csak sejtik, mint macska az esőt.:)
De maj' kitanálják...menetközbe'.:)

hoplita 2010.06.16. 18:07:26

@Ordnassac:
Uggyan mán...!
A fidesz kétharmaddal Bihari életét is meghosszabbítja...
Mi az neki?...kisfitty, mint pulykának a jégeső..:)

lüke 2010.06.16. 18:12:23

@Averes: a Hajdubét has. ny-i partnereihez
az lehet.............

prukker 2010.06.16. 18:33:45

" s amelyekben sokkal több reflektorfény irányul rá, mint amennyi figyelmet parlamenti jelenléte amúgy indokolna."

Ez nagyon szerencsétlen mondat, de kifejez egy manapság jellegzetes, szellemi irányzatokat jellemző deformitást, jelesül azt, hogy a parlamenti lét az alapja bármilyen "reflektorfénynek".
Lótúrót !
Miért ne lehetne az MDF-et meghívni egy műsorba? Vagy Thürmeréket? Csak azok kaphatnak reflektorfényt, akik bent vannak a Parlamentben?
Nem szabad enyire politika központúnek lenni, hogy a médiabéli megjelenés alapja a Parlamentben betörltött hely legyen.

Szimba 2010.06.16. 18:58:27

@Ordnassac: Hogy fogsz akkor kommentelni a nyaralás idején???:))))

ssi 2010.06.16. 18:59:09

@AnnaKarenina: tehát, kommented szerint
- azért kell bebetonozniuk magukat a kormánynak, mert megszorító intézkedéseket kell nekik is tenni és nem biztos, hogy a gazdaság felturbózása sikerül az ő elképzeléseik szerint?
- az ellenzék joga és kötelessége a parlamentben elmondani javaslataikat, a 2/3 kormányé pedig, hogy pártfegyelem szerint szavaz a saját javaslataikról?

Fidesz-KDNP-ből lehet, hiányzik általában a gesztustevés (az elmúlt 8 évben és a kampányban is), mert a hazáról szólna inkább, mint róluk?
Az ellenzéki pártokból esetleg hogyan nőhetne ki egy váltó párt a biztonság kedvéért, mert hátha lenne más út is az ország javára, ha nem a nyilvánosság előtt és bevonásával?

piefke 2010.06.16. 19:08:36

@Szimba:
Ezt a XIX. században írta Madách... Aztóa jóval többet tudunk az emberi viselkedésről - de eszemben sincs "vezérkultuszt" propagálni, csupán arra utaltam, hogy nincsenek vezetői, szervezői azoknak, akik nem elégedettek az Orbán-féle dilettantizmussal.

(Egyébként ha a téma részletesebben is érdekel, találsz erről írásokat itt: www.progressziv.blog.hu)

Ordnassac 2010.06.16. 19:11:27

@Szimba: meglássuk.

@hoplita: már nézegettem az OGY honlapját, hogy mikor adják be az újabb Abtv-módosítást...

Narancshámozó 2010.06.16. 19:14:28

Szerintem... a mai ellenzék, MSZP;Jobbik;LMP és a Fidesz előtt ugyanúgy két alternatíva áll. Az egyik, hogy teszik a tőlük telhető legprofibb módon a kötelességüket, vagy "töketlenkednek" és akkor kihívják maguk ellen a sorsot. Ha ez utóbbi történik - egyelőre szinte csak ezt látjuk - akkor a parlamenti pártoknak fel kell készülniük arra, hogy az állampolgárok a maguk kezébe veszik majd a kezdeményezést és megszervezik az új politikai elitjüket. Talán egy kicsit másképp, mint ahogy eddig szokás volt, de az innováció nem árt a politikában. Szóval, politikai INNOVÁCIÓ - szerintem "Ő" lehet a kulcsszó a jövőre nézve.

Ez egy türelmetlen/reményteli idealista vélemény.

tepes 2010.06.16. 19:17:46

@Fehér Agyar: Mit értesz ez alatt, pl?

Narancshámozó 2010.06.16. 19:23:58

@tepes: Sokszor esett már szó az internetben rejlő lehetőségekről, amit a mai politika iránt érdeklődő fiatalok/idősebbek használnak egyelőre. Jobbára csak véleménynyilvánításra és nem érdekérvényesítésre.

ssi 2010.06.16. 19:28:09

@Fehér Agyar: "politikai INNOVÁCIÓ - szerintem "Ő" lehet a kulcsszó a jövőre nézve. ":-)))))))))

vagy innováció a politikában - pl. retorika, internet, megjelenés....? - nem tudom

panelburzsuj 2010.06.16. 19:29:39

Helyes kis poszt (mint szinte mindig), de most azért termetes légy esett a levesbe.

MSZP:Fidesz=3:2

Ha gólnak a rendszerváltás után megnyert választásokat tekintjük.

Négy-négy évnyi kormányzás után akár csak összelöttyed kissé, akár icipicirire töpörödik egy párt frakciója, egy közös vonásuk azért mindenképp van: ha újra hetykén potenssé válnak is, akkor sem lesznek (nem lehetnek...!) diszkréten szólva "elsőbálozók".

Szóval hiába majdnem centire egyformán törpicsek az MSZP és a Jobbik parlamenti frakciója, azért a 12 és a 0 év kormányzati múlt csak kiüt rajtuk (pro és kontra), és mókás jelenetekhez vezethetne, ha bármely ellenzéki párt kizárólag a TG által itt csokorba szedett intenciók mentén alakítaná stratégiáját és taktikáját, semmibe vévén saját súlyos, vagy épp nagyon is súlytalan múltját.

panelburzsuj 2010.06.16. 19:37:13

@panelburzsuj:

(Föltételezem, hogy ennek a tényezőnek is volt némi hatása a Fidesz "ártatlan" és "érett" kori ellenzéki magatartása között megfigyelhető különbségekre.)

tepes 2010.06.16. 19:40:24

@Fehér Agyar: Ezzel teljesen egyetértek.
Egyelőre még meglehetősen kiforratlanok a netes technikák(ld. ide párt) és valóban keveseket érdekel, de egyre többen rá fognak jönni, hogy a politikának nem feltétlen arról kell szólni, hogy négy évente X-elgessen a nép.

Narancshámozó 2010.06.16. 19:42:58

@manyike: Kérdés: Hogyan érhette volna el a kíváncsi magyar állampolgár, hogy a Kósa-Szijjártó "affér" után rögtön megszólaljon Magyarország felelős miniszterelnöke? Jó lett volna, ha nem kell napokat várni erre.

panelburzsuj 2010.06.16. 19:47:03

@Fehér Agyar:

Például egy történelmi patinájú mondóka aktualizálásával:

"Gerő Ernő gyere ki, ég a házad ideki!"

bariga 2010.06.16. 19:57:45

" népszavazási lehetőségeken, aláírásgyűjtéseken, tiltakozási formákon, szimbolikus megmozdulásokon törné a fejét "

A Parlamenten belül reménytelen pampogni, de kívül miért lehetne jobban? Melyik AB és OVB fog bármit itt engedélyezni és mivárható egy "keménykezű" rendőrségtől pl. tüntetés estén. Amúgy meg milyen adatok lesznek nyilvánosak ? KSH?? ÁSZ?? APEH??
Na szóval itt most egyszerűen kussolni kell, mert a Fidesz nagyon jól tudja, hogy melyik utakat kell elzárni, mert saját maga találta fel azokat az eszközöket. A mostani ellenzék szavazóinak meg se pénzük, se motorjuk, se gyomruk nincs a vekkerező, berregő, kevéssé intelingens nyilvános pampogáshoz

Narancshámozó 2010.06.16. 20:09:34

@panelburzsuj: :)) Az ötlet nem rossz, de az internetes tömeg még nincs azonos súlycsoportban a T. Ház előtt megjelenő emberekkel - így hiába haladná meg számuk akár a kétmilliót. Vagy tévedek és lesz majd ez másképp is egyszer?

bariga 2010.06.16. 20:09:36

@Fehér Agyar: előbb ki kellett találni, hogy mit is modjon, így is elég bornírtra sikerült a beszéd, meg pontok, hiába tanácskoztak egész hétvégén. Amúgy meg , ha rögtön szól, akkor el kellett volna zavarni a Kósát, a Szíjjártót, a Vargát és a Matolcsyt is

Páncélos · http://pancelszekreny.blog.hu 2010.06.16. 20:11:07

" a Fidesz sem mindig jeleskedett az ellenzéki politizálásban"
A "sem mindig" helyett elég a szimpla "nem" is:-)

panelburzsuj 2010.06.16. 20:11:24

@bariga:

(Azért ha a "Sólyom for president!" felhíváson

ke2010.hu/index.php?alair=i#alairohely

nem szűk ötezer aláírás díszelegne, hanem minimum hatjegyű számnál tartana a gyűjtés, talán a kormánypárt sem pont úgy pampogna, mint ahogy. És ide nem kell suska, vekker, robogó: elég egy csöndes szignó.)

panelburzsuj 2010.06.16. 20:13:27

@Fehér Agyar:

(2 in 1: valamennyire talán a te kérdesedre is válasz az elnökjelölősdi példám.)

Ting Fu doktor 2010.06.16. 20:20:12

Kedves Gábor!

Ez tehetség kérdése. 1994-ben Orbán Viktor egy 20 fős mini frakcióval kezdett neki a ciklusnak. Volt tehetsége és volt világos víziója. Pontosan úgy viselkedett, ahogy leírod. Közben a vezető szerepe egy percre sem kérdőjeleződött meg.

Nos az MSZP abszolút tehetségtelen mint párt. Az egyetlen "tehetséges" (értsd jól: jól kommunikáló) embere a végletekig megosztja a pártot. Most éppen egy C kategóriás kis nímand senki vezeti azt a párott, ami nem is egy párt, hanem legalább 3. És akkor még csak az MSZP-ről beszéltünk.

Leginkább az LMP viselkedik úgy ahogy leírod. Nekik van jövőjük. Jobbik 4 év múlva bekerül a parlamentbe, de max mint törpe párt. MSZP meg marginalizálódik.

Szerintem...

Rókakígyó 2010.06.16. 20:28:55

Szerintem neki kéne ülni a feladatoknak és kicsit dolgozni rajtuk. 8 évig csak azt kellett nézni melyik önkormányzaton keresztül lehet nyúlni. A parlamentbe nem nagyon jártak az urak.

ssi 2010.06.16. 20:33:53

@Fehér Agyar: "rögtön megszólaljon Magyarország felelős miniszterelnöke"
@bariga: "előbb ki kellett találni, hogy mit is mondjon"
@manyike: szlovák választások után se szólt..... üzenet értékű a hallgatás

@Ting Fu doktor:
elvárásaink a pártok felé még a múlt tapasztalataira épülnek
intenzívebb elvárásaink már egy új típusú választót is vizionálhat

tepes 2010.06.16. 20:35:43

@panelburzsuj: Én szeretném hinni, hogy előbb-utóbb kialakul egy parlamenten kívüli kritikus tömeg. Valószínű, hogy a megfelelő modellre(közösségi site-ra?) még várni kell, ami hatékonyan össze tudja fogni a résztvevőket, garantálja a demokratikus működést és pl eredményesen kezeli a trollokat.
De helyi szinten is sokat lehet tenni apróságokkal, pl civil szervezetekben. Sajnos nálunk nagyon erős az államba vetett hit, a kormányra várás, pedig sokat lehet(ne) javítani az életminőségen összefogással is.
Igazi paradigmaváltás valszeg csak vmi működő külföldi modell begyűrűzésével valósulhat meg.

panelburzsuj 2010.06.16. 20:40:23

@manyike:

(Amilyen tehetséggel a Fidesz meg tudja ragadni a látszólagos előnyöket, képes lesz egy szó szerint világra szóló szószéket ácsolni a "komcsiknak": addig masszírozza független hatalmi ágat, amíg csak bíró elé áll Gyurcsány. És onnan már kétesélyes a játék: vagy egy szimpla kis csaló, vagy egy Dimitrov lesz belőle. A Fidesz pedig mindenképp veszít: vagy csak egy "köztünk ólálkodó közveszélyt", vagy annál sokkal többet: az erejébe vetett hitet.)

ssi 2010.06.16. 20:40:43

@Fehér Agyar: "rögtön megszólaljon Magyarország felelős miniszterelnöke?"
@bariga: "előbb ki kellett találni, hogy mit is mondjon"
@manyike szlovák választások után se szólt ... üzenetértékű a hallgatás

@Ting Fu doktor:
elvárásaink a pártok felé még a múlt tapasztalataira épülnek
intenzívebb elvárásaink már az új típusú választókat vizionálhatja

6.Lenin 2010.06.16. 20:43:10

Mit tenne a Fidesz?

A Fidesz valószínűleg ugyan ezt tenné,mint a mostani ellenzék,mint párt.

Mi kell a győzelemhez?

Kell 1 helyzet.

Kell 1 tehetséges és határozott céllal rendelkező vezér,aki felismeri az adott lehetőséget,van határozott elképzelése a megoldásra(kihasználására)

Kell 1 nagyobb tömeg(többség) a vezér elfogadásához,aki elhiszi(rossz esetben "beveszi")a vezér hihetően eladott irány mutatását.Az adott helyzetet felismerve(kihasználva)

Orbán mindezt megcsinálta.Tudatosan építette a szövetségét,készült,kivárt és győzött.A további az izgalmas,mit tud a győzelemmel kezdeni.

A mostani ellenzékből jelenleg,minden olyasmi hiányzik,ami esetleg megnehezítené a kormányon lévők dolgát.

Nincs olyan vezér,aki tömegeket tudna megszólítani,nincs is mivel.
Egyedül Gyurcsány rendelkezik hasonló "tehetséggel",de hiteltelenné vált,nem a mozgósításban,de a mondanivalóban.
Mindent eljátszott az elmúlt 8 alatt.Nincs mit mondania és nincs már tömeg,aki hinne neki.

Lehet,hogy van már valahol 1 "vezér",aki készülődik,de nincs még :

helyzet
mondanivaló
befogadó tömeg

Egy ideig marad a jelenlegi felállás.

gabor.doczi 2010.06.16. 20:45:07

@tepes: Nem kéne mindig a külföldi modell felbukkanására várni. Sokkal könnyebb valami jót csinálni, mint gondolánk. Csakhogy a kicsinyes énközpontúság befolyásol minden cselekvőképes embert. Na meg az érdekek. Ha már valakinek ütközik az érdeke, akkor minden marad a régiben.
Az internet adta szabadságot ha sikerülne meglovagolni... Á, nem eléggé érett még a társadalom, hogy ne anyázássá fajuljon.

ssi 2010.06.16. 20:51:49

@tepes: "előbb-utóbb kialakul egy parlamenten kívüli kritikus tömeg"
nagyon veszélyes, ha spontán és indulatos
de, eredményes, szimpatikus civil mozgalom is kinőhet belőle

@panelburzsuj: "kétesélyes" szellemes :-)))))))))))))))
Gy.F =
jelkép lehet, a minden "komcsit" megtestesítő,
s egy nagy ellenfél is O.V. számára, ha tudna változni, helye van az MSZP-ben
a fő Fidesz-ellenfél a bármikor újra harciassá válható Jobbik - szerintem (a bebetonozásuk is talán ennek is szólhat, de akkor kinek is kellene összefogni és hogyan? - na, még gondolkodom, de majd csak reggel)
"annál sokkal többet: az erejébe vetett hitet" - ezt hogy érted?

ssi 2010.06.16. 20:54:36

@6.Lenin:
s kell-e, hogy a kormány hibázzon-e? - ez is helyzet volt 8 évig
s mire jó, vagy mi ellen véd a kormány bebetonozása? - ez is helyzet, csak új

tepes 2010.06.16. 20:56:09

@gabor.doczi: Szerintem se, nem azért írtam, csak azt sejtem, hogy onnan jöhet vmi áttörést jelentő megoldás.
Helyi szinten akár pont közös érdek miatt lehet valami célért együttműködni, ehelyett sokszor tapasztalja az ember, hogy csak morognak a honpolgárok, önkormányzatra, kormányra, bármire panaszkodnak olyan témákban is, ahol a közös fellépésnek lenne esélye eredményre jutni.

tepes 2010.06.16. 20:59:03

@manyike: inkább utóbbira, mint "ellenforradalom"-ra ;-) gondoltam.

panelburzsuj 2010.06.16. 21:00:47

@tepes:

A pártokonkívüli kritikus tömeg szerintem rég megvan, a "kondenzációs magok" viszont nagyon hiányoznak. Azt gondolom, hogy a valóban független és ugyanakkor értelmes/értékes sajtó felszívódása igen komolyan hátráltatja a "civil közgondolkodás" nyilvános formáinak kialakulását, difderenciálódást, erősödését. És ebből a szempontból mindegy, hogy print, vagy online sajtó: a követhető példák valamiért sehogyse akaródznak világra jönni. (Itt van mindjárt TG példának: én a szakmai ismeretterjesztésen túl még némi erkölcsi tartás sugallását is képes vagyok belelátni a bloggerkedésébe, de egy morálisan vészesen eltompult közönség csak legyint az ilyesmire: "gyönge fegyver szózat és igazság".)

tepes 2010.06.16. 21:08:23

@panelburzsuj: Nem tudom, hogy megvan-e, vagy csak szeretném hinni. A "kondenzációs mag" tetszik, kifejező.

A bloggerkedésről szintén félek, hogy csak szeretném hinni, hogy nem céltalan.

6.Lenin 2010.06.16. 21:15:58

@manyike:

Helyzet az sokféle lehet.
Igen lehet 1 kormány tehetségtelensége.Ez történt az elmúlt 8 évben.Nem tudtak mit kezdeni a többségükkel,mert nem voltak céljaik,vagy azok a célok,amit ők akartak,ütköztek más célokkal.
Nem volt befogadó tömeg.Rosszat,csak rosszul lehet kommunikálni.Nem értettek hozzá,stb.

Miért kell bebetonozni egy kormányt?Vicces kérdés.
A győzelem túléléséért,lehetőleg minél tovább.

"Ez is helyzet,csak új.. "
Természetesen,csak hiányoznak amikről írtam.

Nincs olyan "vezér"aki ezt képes lenne fel/kihasználni,mert még nem tud olyasmit mondani,ami többet,jobbat nyújtana a tömegeknek,mert elégedetlen tömeg(még) sincs.

Az,hogy sokaknak nem tetszik ez a jelenlegi helyzet?
Hát azt jelenleg, ki nem szarja le?(már bocs)

Majd,manyike,később, talán lesz valódi helyzet is.Aztán,ha többi feltétel is meglesz,változni fog.

panelburzsuj 2010.06.16. 21:21:28

@manyike:

Ha Gyurcsányt a bíróság felmenti, vagy ha lesittelik is, de a vádakra hosszú, részletes, politikai ellentámadástól sem mentes válaszokat adhat, és mindezt hónapokon, sőt akár éveken át, az nagyon kikezdheti a Fidesz mindenhatóságába vetett hitet belföldön, és teljesen padlóra viheti a Fidesz szavainak értékét külföldön.

Milyen "sikerértéke" lenne mondjuk kétévi felfüggesztettnek, ha mindeközben Gyurcsány reflektorfényben fürödve mindenkit elmondhatna mindennek, kitartóan és sokaoldalúan bizonygatva saját "bűnössége" ugyancsak relatív mivoltát?

Választási csalásért perbefogni egy volt miniszterelnököt mindenképp kockázatos dolog, mert a zárka küszöbén már nemigen taktikázgathat: vagy kíméletlenül bemárt és besároz mindenkit (és melyik párt makulátlan a magyar politikában?), vagy egyedül viszi el a balhét.

6.Lenin 2010.06.16. 21:28:32

@panelburzsuj:

Szerintem a világ legizgalmasabb feladata lehet(ne),morálisan és agyilag eltompult tömegeket meggyőzni.

Kár,hogy ehhez több kell,mint néhány hamuban sült pogácsa,csekélyke önbizalommal lelöttyintve.

Igaz, az se lenne kisebb móka,ha agyilag tompák győzködnek agyilag tompákat.

panelburzsuj 2010.06.16. 21:33:54

@tepes:

A párát se látod mindaddig, míg felhővé (vagy köddé ...:)nem csomósodik. Pedig ott van utolsó grammig.

"Magyar netizen" témában meg Bede ténsúr szóla ilyet minap: "Viszonylag elterjedt nézet, hogy a világ valamennyi népe közül a magyar a legalkalmatlanabb az internetes kommentelésre."

index.hu/velemeny/menonemmeno/2010/06/11/olvasoi_level_meno/

A megfigyelések, tippek, figurák azért gyűlögetnek - valami csak összeáll belőlük előbb-utóbb, nem?

bariga 2010.06.16. 21:41:14

@panelburzsuj: mi? majd megy érte egy nagy fekete autó??

ssi 2010.06.16. 21:41:36

na, nem tudok Tőletek elszakadni - még vasalás közben se
@6.Lenin:
"elégedetlen tömeg(még) sincs.....később, talán lesz valódi helyzet"
sokat kibírt nép vagyunk kemény emlékű múlttal
a jót is lehet jobban - jó lenne ilyen helyzet is, erre épülő ellenzék is akár

@panelburzsuj:
- hirtelen és teljesen elmaradt a csontvázas szöveg is
- Gy.F. napirenden tartása is demagógia - az emberek olyan keveset tudnak más közismert emberekről, felvilágosításuk is lehetne ellenzéki lépés, de olyan úriemberesen, csak az igazságért (mint most az ÁSZ-elnökjelölt lakhatási támogatása)
- akár egy honlapon valaki naprakészen vezethetné a kiderült turpisságokat
"Választási csalásért perbe fogni egy volt miniszterelnököt mindenképp kockázatos - és melyik párt makulátlan" - így van

panelburzsuj 2010.06.16. 21:42:23

@6.Lenin:

Ha mulatságul mérsékelten élezett elmék bajvívásában gyönyörködnél, nem kell azért nagyon messze szaladnod ettől a blogtól se. Akadnak azért itt jeles szcénák ókor-ókor ... :)

6.Lenin 2010.06.16. 21:50:03

@panelburzsuj:

Ezért kedvenc blogom a TWÁ ,után.
(Itt azért valamivel több az értékes hsz)

Meg aztán néha sikerül(?)halvány reményt is keltenem magamban,talán nem én vagyok a leghülyébb,kishazánkban.
Reménykedni csak szabad?

porfelhő 2010.06.16. 21:52:28

A győztes mindent visz. Jelen pillanatban ugy néz ki egypárti a parlament. Viszont a hatalom mulandó is lehet. Nem lenne szabad semmibe venni a másik három pártot beszavazó tömeget, mert most nagyon ugy néz ki, hogy senki és semmi nem számit. Bármennyire is tetszik, nem tetszik baloldal mindig volt és lesz is, a másik két párt meg tud e erősödni mint parlementi erő, a jövő dönti el. Minden pártnak van egy tartós szavazótábora aki jóban rosszban kiáll a pártja mellett, a többi szavazót hogyan lehet megnyerni, sokan tudnánk oldalakat irni róla. Ugy gondolom, az MSZP meg fog erősödni, vissza fogja tudni szerezni a választók bizalmát. Nem feltétlenül hiszem, hogy hosszu ideig nem tesznek lépéseket a másik két párttal együtt a kialakult parlamenti helyzet ellensulyozására. Mit tenne a FIDESZ? ugyanazt mint eddig is tett ellenzékben.
Előre kellene már nézni nem mindig vissza, a rágalomhadjáratnak véleményem szerint semmi értelme nincs, mert "ügyek" mindig voltak és lesznek is. Van amit felerősitenek , van amit nem, mit kell állandóan azzal foglalkozni, nem kell elvenni az igazságszolgáltató szervektől a munkát. Irtam ezt attól függetlenül, hogy melyik pártról lenne szó.

piefke 2010.06.16. 21:53:37

@6.Lenin:

"...Lehet,hogy van már valahol 1 "vezér",aki készülődik,de nincs még :

helyzet
mondanivaló
befogadó tömeg..." - akkor talán látogass el ide: www.progressziv.blog.hu

bigapples 2010.06.16. 21:56:54

@panelburzsuj: Gyurcsány jól jöhetne ki egy perből? Kétlem. Miért kellene választási csalás miatt perbefogni?
Ha egy gazdasági bűncselekmény miatt bíróság elé kerül, vége lesz a pol. karrierjének, bármilyen nagyot alakít is az zsarnokság ellen küzdő ártatlan áldozat szerepében. Túl sok kétes gazdasági ügyet menedzselt kormányfőként, amiért most támadható.

Van egy olyan érzésem, hogy a szoci vezérkar a forma kedvéért kicsit zajongana, ha perbe fognák Gy.-t, aztán persze hagynák Ferit a lekvárban. Van ugyan egy kicsi, de erős szoci nyugdíjas csoport, ami a Bastille-t is megostromolná grétczy Zs. vezetésével Gy. érdekében, de tragikomikus, esetlen akciózásokkal nem érnének majd el semmit.

Nézd, a francia és a bolgár ex-miniszterelnök is bírósági eljárás elé lett állítva, mégsem lett semmilyen komolyabb belföldi v. külföldi következmény emiatt. Ha Gy. elkezd beszélni, azzal csak magának árt, a bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények megítélése súlyosabb.

jaegtoer 2010.06.16. 21:57:49

@R\'hard:

"...nem lehet elore latni, hogy negy ev mulva mely temak napirendre tuzesevel, illetve milyen alternativak bemutatasaval lehet megszorongatni illetve legyozni a Fideszt, avagy maximalizalni a mandatumok szamat a kovetkezo Parlamentben."

Csak kibújik a szög a zsákból.

Még három hete sem kormányoz a fidesz, de már arról álmodozol, mivel is lehetne legyőzni.
Nem érdekes, hogy esetleg rendbe hozzák amit az elvtársak elcsesztek, hanem az, hogy megszorongatni, legyőzni a fideszt.

Békességet neked.

porfelhő 2010.06.16. 21:58:10

A győztes mindent visz. Jelen pillanatban ugy néz ki egypárti a parlament. Viszont a hatalom mulandó is lehet. Nem lenne szabad semmibe venni a másik három pártot beszavazó tömeget, mert most nagyon ugy néz ki, hogy senki és semmi nem számit. Bármennyire is tetszik, nem tetszik baloldal mindig volt és lesz is, a másik két párt meg tud e erősödni mint parlementi erő, a jövő dönti el. Minden pártnak van egy tartós szavazótábora aki jóban rosszban kiáll a pártja mellett, a többi szavazót hogyan lehet megnyerni, sokan tudnánk oldalakat irni róla. Ugy gondolom, az MSZP meg fog erősödni, vissza fogja tudni szerezni a választók bizalmát. Nem feltétlenül hiszem, hogy hosszu ideig nem tesznek lépéseket a másik két párttal együtt a kialakult parlamenti helyzet ellensulyozására. Mit tenne a FIDESZ? ugyanazt mint eddig is tett ellenzékben.
Előre kellene már nézni nem mindig vissza, a rágalomhadjáratnak véleményem szerint semmi értelme nincs, mert "ügyek" mindig voltak és lesznek is. Van amit felerősitenek , van amit nem, mit kell állandóan azzal foglalkozni, nem kell elvenni az igazságszolgáltató szervektől a munkát. Irtam ezt attól függetlenül, hogy melyik pártról lenne szó.

porfelhő 2010.06.16. 22:00:23

A győztes mindent visz. Jelen pillanatban ugy néz ki egypárti a parlament. Viszont a hatalom mulandó is lehet. Nem lenne szabad semmibe venni a másik három pártot beszavazó tömeget, mert most nagyon ugy néz ki, hogy senki és semmi nem számit. Bármennyire is tetszik, nem tetszik baloldal mindig volt és lesz is, a másik két párt meg tud e erősödni mint parlementi erő, a jövő dönti el. Minden pártnak van egy tartós szavazótábora aki jóban rosszban kiáll a pártja mellett, a többi szavazót hogyan lehet megnyerni, sokan tudnánk oldalakat irni róla. Ugy gondolom, az MSZP meg fog erősödni, vissza fogja tudni szerezni a választók bizalmát. Nem feltétlenül hiszem, hogy hosszu ideig nem tesznek lépéseket a másik két párttal együtt a kialakult parlamenti helyzet ellensulyozására. Mit tenne a FIDESZ? ugyanazt mint eddig is tett ellenzékben.
Előre kellene már nézni nem mindig vissza, a rágalomhadjáratnak véleményem szerint semmi értelme nincs, mert "ügyek" mindig voltak és lesznek is. Van amit felerősitenek , van amit nem, mit kell állandóan azzal foglalkozni, nem kell elvenni az igazságszolgáltató szervektől a munkát. Irtam ezt attól függetlenül, hogy melyik pártról lenne szó.

porfelhő 2010.06.16. 22:03:24

Tisztelt Török Gábor!

Bocsánat lefagyott a rendszer és azt hittem nem küldte el a kommentemet.

bigapples 2010.06.16. 22:05:09

@porfelhő: "Ugy gondolom, az MSZP meg fog erősödni, vissza fogja tudni szerezni a választók bizalmát."

Ezzel a mai garnitúrával? Vagy Gyurcsány vezetésével, aki ugyan minden bizánci trükkhöz ért, de képtelen pártot, kormányt vezetni és a leghiteltelenebb magyar politikus? A zömében inaktívokból, nyugdíjasokból álló szavazótáborral? Szerintem olyan rossz állapotban vannak, hogy innen ebben a ciklusban már nem tudnak felállni, mégha a Fidesz segíti is őket fölösleges és visszatetsző erődemonstrációkkal, ahogy most az ÁSZ vagy köztársasági elnöki székbe Fideszes pártpolitikust ültetnek.

6.Lenin 2010.06.16. 22:05:57

@manyike:

"a jót is lehet jobban - jó lenne ilyen helyzet is, erre épülő ellenzék is akár"

Álmok nélkül elég sivár lenne az élet.

Drága manyike,de ki a tosz fogja már eldönteni végre,hogy mi a jó?Oszt ami neked jó,az nekem is?
Ezen szarakodik az ember,mióta lejött a fáról.

Kicsit mellbevágos lenne,ha most sikerülne ,mondjuk aug. 20-ig megtalálni Szadkot(a boldogság kék madara)
Utána meg csak itten puszilkodnánk a nagy boldogságban?

Kutakodunk,van idő még a Big Bang-ig,utána meg, mi a toszért macerálnánk egymást ilyen kérdésekkel.
Türelem manyike,kellenek még célok az utódainknak is.
Ne akarjál kicseszni velük,hogy megoldasz előlük mindent.

bariga 2010.06.16. 22:09:25

@bigapples: a másik zárkában meg az üldöző Kövér kerül.

Ordnassac 2010.06.16. 22:13:22

@porfelhő: ez az blog.hu-s blogmotor egy gyakori hibája. Ritkán van az, hogy valóban nem küldi el a kommentet, ilyenkor várni kell, amíg jön egy másik komment és akkor láthatóvá válik a te kommented is. (Nem moderáció, csak technikai zűr.)

bariga 2010.06.16. 22:13:40

@jaegtoer: hiányzott már ez a stílus, olyan fideszes

6.Lenin 2010.06.16. 22:18:16

@piefke:

Soha nem szabad összekeverni a saját vágyaidat(vagy néhány tucat)a valós,tömegeket érintő akarattal.

szerencsére ma Mo-on adott minden ahhoz,hogy kiállhass és meggyőzd az erkölcsileg és agyilag eltompult tömegeket.

Tessék,óra indul.

Jelenleg,éhes disznó,makkal álmodik kategória.
Netán tavaszra megváltozik?
Lehet.Akkor pedig..

Tessék vezér úr,lökje,a nép már csüngeni óhajt,nyitott a más szóra.

Ordnassac 2010.06.16. 22:19:53

@bigapples: ezt annyira nem értem. Annyi jobbos vagy nem kifejezetten Fidesz-ellenes közgazdász van, akit ÁSZ-elnökké lehetett volna emelni: Mellár Tamás, Csaba László stb. Ehelyett felesleges költségeket gyártanak egy időközi választás miatt... hogy egy gondot nevezzek meg.

KE-nél hasonló a helyzet, bár ott - jelenleg még úgy tűnik - a szervilizmus a legnagyobb erény...

bariga 2010.06.16. 22:21:56

@6.Lenin: tudod ezt a "termelő kapitalizmust" már feltalálták, nem kell sok új lukat fúrni a csőbe. Ennyi energiát fektetni is kár a nagy magyar modellbe, megint pofon lehet belőle. Azt miért nem tudud elképzelni, hogy egyszer összefog a magyar nép, ember.

Ordnassac 2010.06.16. 22:22:08

@jaegtoer: azt én is szeretném, hogy hozza rendbe a gazdaságot a mostani kormány, csak hát éppen azzal foglalkozik most elsősorban, hogy a kormányt ellenőrizni hivatott szervekbe saját embereit ülteti, méghozzá pofátlanabbul, mint a szocik tették.

Karakán (törölt) 2010.06.16. 22:22:32

A demokrácia válságából elsősorban úgy kerülhetünk ki, hogy megfelelőképpen "megneveljük" a tudatlan, agymosott és tájékozatlan embereket. Az internet korában semmit nem jelent ha tehetségtelen vezérkék elfoglalják a közszolgálati médiát. Ma már nem kell szamizdat ahhoz, hogy az emberek szeme kinyíljon.

Kevesebb mint 4 év alatt OV negyedszer is elbukik, de remélhetőleg most már véglegesen. Ekkor felépülhet egy modern, európai jobboldali párt. Ma populista, poszt kádári pártok váltogatják egymást mind a bal és jobboldalon. Az LMP első reménysugár arra, hogy modern pártok jönnek létre.

Politikai tudatlanság, dilettantizmus orgiát ül Magyarországon OV vezetésével.

piefke 2010.06.16. 22:24:51

@6.Lenin:

Tudod: nem akkor kell elkezdeni valami újat, amikor már mindenki készen várja - akkor ui. már késő!

És: szó sincs "vezérkedésről", csupán szervezésről. Addig, amíg nincs "mondanivaló" (stratégia és koncepció) és nincs egy közeg, aminek a közepére állhatna valaki (a Vezér), addig egy "magányos hős" nem léphet elő, mert pillanatok alatt "agyagba döngölnék" őt.

panelburzsuj 2010.06.16. 22:28:20

@bigapples:

Nem az a kérdés, hogy politikailag támadható-e, még csak nem is az, hogy van-e egy feljelentésre való anyag ellene, hanem az, hogy vajon még kik ellen gyűltek eléggé vaskos dossziék, és Gyurcsány "ügyeinek" lehetnek-e a saját személyes körén és pártján túlnyúló "áttételei"?

Tudod: "És még ki volt rendőrspicli? Virág elvtárs is, Bástya elvtárs is?!"

Ha áttesszük abba, hogy "És még ki segédkezett és ki részesedett?" - az a mai politikai osztály EGÉSZÉNEK legalább olyan rossszul cseng ám, mint Bástya elvtársnak a spicli ...

tölgyes 2010.06.16. 22:29:15

Kedves Török Gábor! Épp ma beszélgettem egy MSZP-és képviselő ismerősömmel olyan dolgokról amit itt felvet...Van egy lényeges különbség: se 94-ben, se 2002-ben nem kellett a fidesznek saját demoralizálódásával szembesülnie...94 után a Tocsik ügy hozta fel a fideszt.. 2002-ben pedig a Polgári körök... Ha az MSZP meg is újítja a szervezeteit, működési rendjét, én azt látom, hogy a korábbi hálózat teljesen demoralizálódott..és én nem látom a lelkes tettre kész hívek seregét sem. Innen nézve csak a fidesz súlyos hibáiban reménykedhetnek. Én a helyükben megvárnám ezeket a hibákat.. nem ugrándoznék, hanem addig kivágnám a pártból a mai kádárista elitet..hogy a majdani harcra már friss arcokkal szálljanak csatába.. Abból nem sül ki semmi jó, ha az alkoholfogyasztás ellen Szekeres, a cenzúra ellen Lendvai, a meggazdagodás ellen pedig Gyurcsány kezd el szónokolni.. Még akkor is hiteltelen amit mondanak, ha egyébként igazuk van.
Azt azonban én nem tudom, hogy erre az MSZP képes-e. Szerintem nem.

panelburzsuj 2010.06.16. 22:30:16

@panelburzsuj:

(És azt is tegyük hozzá, hogy Gyurcsánynaka mamifanon túl is akadhatnak azért még élő kapcsolatai, sőt még pénze is akadhat mindenféle információszerző szakemberre.)

6.Lenin 2010.06.16. 22:35:35

@bariga:

"Azt miért nem tudud elképzelni, hogy egyszer összefog a magyar nép, ember. "

Már hogyne tudnám elképzelni,csak már a közös cél hiányzik.

1 fogjunk össze,buktassuk meg a kormányt,hogy ismét lophassunk.

2 fogjunk össze,hogy végre Mo-on a magyar emberek azért dolgozzanak,hogy elsősorban nekik legyen jó.

3 fogjunk össze,és húzzunk el közösen,szarni rá,mi marad utánunk

Szerinted miben kellene összefognunk?

6.Lenin 2010.06.16. 22:47:49

@piefke:

Én sehol nem írtam,hogy a változás pillanatok műve.

Évek,évtizedek(vagy még több) kellettek az igazi változások kikényszerítéséhez.Sajnos sok-sok áldozat is.Eddig.

3 hét után forradalomért kiáltani, azért kicsit(túlságosan is)komikus.Nekem legalább is az.
Erről írtam eddig.

bariga 2010.06.16. 22:49:09

@6.Lenin: hát itt csak egy ötletet adtál, de az jó:fogjunk össze a lopás ellen.

6.Lenin 2010.06.16. 22:51:44

@jaegtoer:

Szia!

Szerintem is hiányoztál.

6.Lenin 2010.06.16. 22:56:35

@bariga:

Rendben,ebben egyet értünk.
(csak ők nem?)
(Mi se?)
Ez kemény lesz,de benne vagyok.

Aki magyar,velünk tart.
(ha nem az,az sem baj)

jaegtoer 2010.06.16. 22:58:12

@Ordnassac:

Egyelőre az elmúlt 8 év mszp-szdsz pofátlansága nyomja le a serpenyőt.
Az, hogy kipucolják a hivatalokat az rendben van. Ellenben ha striciket ültetnek be, az olyan súlyos hiba ami visszanyal.
Ebben az esetben 4 év múlva el lehet küldeni őket a petsába, és megadni az mszp-nek az újabb lehetőséget, hogy ne csak a 20.000 milliárd adósság játsszon, hanem tornázzák fel 40.000 milliárd froncsira az adósságot és premizálják továbbra is a munkakerülést az adózók kontójára.

Ez is elég fideszes lett bariga?

bigapples 2010.06.16. 23:00:08

@panelburzsuj: Biztosan van egy csomó ügy, ahol mindkét párt holdudvarában lévő "üzletemberek" nyakig sárosak. Valószínűleg ezért pl nem a Gripen beszerzés lesz az elszámoltatásra előhúzott ügy, szegény Vadai Á. is görcsösen próbálta eljátszani az előző ciklusban, hogy most aztán megfogja a Fideszt, miközben a legfontosabb szoci szempont az volt, hogy ne legyen Gripen ügy :).

Vannak viszont egyértelműen a szocikhoz köthető ügyek, a Fidesznek ezeket kell csak erőltetnie, nem is kell ítélet, elég Ferit párszor bilincsben megfuttatni a kamerák előtt, a jobboldali közvélemény boldog lesz és vége Gy. politikai karrierjének. Én nem hiszem, hogy bármelyik perbefogott szoci vezető ráborítaná a bilit a teljes politikai elitre, mert azzal a felmentésüket vagy az 1 év felfüggesztett büntetésüket váltanák át 10-15 éves büntetésre. Sokkal inkább a megszokott "nem emlékszem semmire, nem tudtam semmiről"-típusú védekezés lesz sztárügyvédek bábáskodása mellett, lásd Zuschlag ügy.

@Ordnassac: Ez számomra is teljesen érthetetlen. Annyira elegánsan és támadhatatlan hatékonysággal használták ki az erőfölényüket a bizottsági helyek elosztásánál bohócot csinálva a szocikból, most meg ez a buta jelöltállítás...

@tölgyes: Persze, kivágják a kádárista elitet, de ki lép a helyükre? Nagyon gyenge az utánpótlásuk, középszerű karrieristák, mint Zuschlag, Ujhelyi, Vadai, Molnár Csaba, Török Zsolt, micsoda csapat....

bigapples 2010.06.16. 23:04:40

@panelburzsuj: nem kell pénzt költenie, a családban megvan erre kapacitás. De az elmúlt 5-6 évben a titkosszolgálat pártpolitikai célra lett használva, mit tudtak elérni? Szinte semmit, UD öngól, ahol a Mac-ot összecserélték a MEH-hel meg sikerült lehallgatni a Kéri körben elhangzott Orbán beszédet.

jaegtoer 2010.06.16. 23:07:35

@6.Lenin:

Szia jó Leninem!

...nem tudom mennyire hiányozhattam, bariga szerint semennyire. Ellenben Veled szívesen összefognék a lopósok ellen színárnyalatra tekintet nélkül, de már nagyon affektálós lettem, és jobb ha nem keveredek semmibe, mert pont az ilyen bariga félék vonyítanának aztán, hogy no né csak valami lopási ügybe keveredtek ezek a Leninék, meg az a jaegizéék.
Hánem. Csak néha leverem a rozsdát.

Hanem örömmel látlak, olvaslak. Mint mindig.

tepes 2010.06.16. 23:08:34

@bigapples: A Zuschlag-ügy rossz példa.
Az is "közös buli" volt.

Pl ld.
http://video.xfree.hu/?n=szijas1|5ad82e2023ec9514aeae29cea5ec2465#videoloc

6.Lenin 2010.06.16. 23:09:37

@bariga:

Látod,ez 1 szép és hasznos ellenzéki feladat.
Nyilvánosságra kell hozni,minden olyan ügyet,ami mögött esetleg kétes szándékok húzódhatnak meg.
Természetesen ezt bizonyítani is illene,de mindkét oldalnak.

A sok hamis vád is visszaüthet,de az elmismásolás is.

Ezt jónak tartom,tényleg legyen már tiszta az az üvegzseb,meg kezek meg a közélet,meg minden,ne csak duma.Meg kifogás.

Lopunk?Igen,de ők is.
Hazudunk?Igen,de ők is.

Remélem ilyesmire már nem gondolsz Te sem.

bariga 2010.06.16. 23:11:40

@jaegtoer: ebben van közgazdaságtan, bocsánat, nem akartalak bántani, de láthatóan csak úgy tudjuk erőteljesen kifejezni magunkat, ha a másikra, vagy egy másik véleményre valami sértőt mondunk.

panelburzsuj 2010.06.16. 23:13:29

@jaegtoer:

"Még három hete sem kormányoz a fidesz, de már arról álmodozol, mivel is lehetne legyőzni."

Nem álmodozik ő semmiről, egyszerűen hozzászólt a poszt témájához.

Vagy nem arról szól Török Gábor mai leckéje, hogy az ellenzék milyen célszerű eszközökkel építheti önmagát?

(Mondjuk azt nem írta le külön, hogy az ellenzéknek azért jó, ha növeli az elfogadottságát és a népszerűségét, mert időről időre választások vannak, ahol akár még nyerni is lehet. De hát ez itt mégiscsak egy politikai blog, ahol talán elviselhető, ha nem az ábécé rejtelmeibe való beavatással kezdődik minden óra ... )

bariga 2010.06.16. 23:16:06

@6.Lenin: Nekem nem rokonom egyik sem csukjanak le mindenkit aki lop, vagy kihasználja a politikai hatalmát.

panelburzsuj 2010.06.16. 23:20:11

@bigapples:

Nem vagyok bennfentes, úgyhogy parasztbölcselkedéssel kell beérned: okos ember félretesz a rosszabb napokra is.

(Egyébként meg melyikünk merné állítani így "kívülről", hogy az összes "piszkos ügy" napvilágra került már, úgyhogy semmi értelme se lenne a hátsó szobákban megejtendő alkuknak?)

jaegtoer 2010.06.16. 23:25:30

@bariga:

O.K. Én se. Én is bocs.

porfelhő 2010.06.16. 23:35:11

@Ordnassac: Köszönöm szépen! majd nem elájultam mikor megláttam hányszor küldte el. Egyébként a gépem sem a legujabb, meg mióta a Világbajnokság megy pontosan abban az időben egyszerüen nem akar müködni. Én meg a házimunka után állandóan a neten "lógok". koszike

szbi 2010.06.16. 23:37:46

Érdemes volna a TG által fölhozottak mellet még két dolgot megnézni.

1: az 1994-es MSZP győzelem, s a következménye a szocikra nézvést.

Az MSZP 90 - 94 között pontosan azt csinálta, amit tennie lehetett: kivárt és készült. Építette a hátországát - nem egészen a TG által leírt, amúgy természetesen adódó módon -, s az ellenfelei hibáira várt: azok meg jöttek. Szépen felépült a - príméren nem politikai hálózat, szimpatizánsok köre, s közben meg volt már a harci falanx is. Nem túl nagy, de nagyon hatékony. Közben az SZDSZ-szel - amely szervezetben lejátszódott egy alapvető csisztka és irányváltás - megkötötte a maga kiegyezését. Mindez elég volt egy nagyon erős győzelemhez. /Miért nem lett újrázás? Mert Horn meg akart szabadulni az szdszes segédcsapatoktól, s ez nem ment. De ez csak az egyik ok./
A kormányra jutott MSZP-frakció teli volt egyéni körzetekben bejutott helyi káderekkel, akik pusztán szívességből vállalták el a jelöltséget és azt sem tudták hol vannak, és - a maguk érdekében - mit kezdhetnének a helyzettel. A politikus szocik háttérbe szorultak, különösen, hogy nem voltak igaz értelmiségi támogatóik. És ne feledjük: egy csomó szoci képviselő kilépet/kiszorítódott a frakcióból, a Házon, párton kívülre. /Tessék megnézni a dokumentumokat. Egy-két sötét ügy is megesett./ Az új típusú "fehér zoknis, lila zakós, makkos cipős" társulat utódai határozzák meg valójában a mai pártot, s azok, akik alkalmazkodni tudtak hozzájuk. Az eredmény: Gyurcsány. //Ez kissé tömör levezetés, itt ezt lehet most adni.//

2: A Fidesz egy hibát biztosan elkövetett 1998-ban: túl sok beépült kádert hagyott meg az államapparátusban. Az ok: a félelem a "közvéleménytől, s evvel párban a kellő önbizalom hiánya. Bukásának részint ez az oka. Ahova pedig új emberek kerültek, ott sok esetben kényszerhelyzet állt fel: pl.: kisgazda minisztériumok. Orbán ugyan zseniálisan kinyírta a vele egy oldalon álló ellenfeleit, de ez túl sok energiát vitt el. Most ezen már túl van, balról nem nagyon lehet majd fogást találni rajta.

Kérdés, miként gondolták át a Fidesz /! és nem a saját/ helyzetüket az ellenzékiek. Az LMP nagyjából világos, a Jobbik még kérdéses, az MSZP pedig sem kollektíve, sem véleményvezér tagjainak személyében, egyenként nem érti magát.

P. s.: Ma a deáki típusú ellenzékiség a lehetséges egyetlen ésszerű cselekvési mód. Erre nem látok alanyokat.

ssi 2010.06.16. 23:42:10

@6.Lenin:
csak figyelem az apró jeleket, hihetetlen mennyi információ
az ellenzék is talán szokja, figyeli, értelmezi, feldolgozza a helyzetet most

sajátos intézkedésroham
sajátos 2/3-os demokrácia
elszámoltatáson dolgozó kormány vádolhatókat állít hadba (Papcsák, ÁSZ-elnökjelölt...)
bebetonozás, pártfegyelem

az ok érdekelne: miért ezt a megoldást választották?

jaegtoer 2010.06.16. 23:43:57

@panelburzsuj:

Sir Dear Panelburzsuj!

Mi tagadás nem zárhatom ki, hogy tévedtem, de eléggé tendenciózus volt @R\'hard: fonalvezetése.

Mindazonáltal a bölcsek kövét nem csak én használhatom.

Talán más szerkezetben jobban tetszett volna.

Talán így:

___És az ellenzék kivár. Kivár és strigulázza hogy azok a jelenségek amelyek elősegítették a kétharmados többség kialakulását mivé lettek??

Csökkenőben, megszűnőben-e a korrupció?
Jobban működik-e a gazdaság?
Megvalósult-e a büntetőjogi felelősségre vonás?
Pártolják-e továbbra is a multikat a hazai vállalkozások hátrányára?
Mi a helyzet a munkahelyteremtéssel? ...Stb...

S ha ezekre a válasz nem elfogadható, akkor ennek figyelembevételével, már eredményesnek valószínűsíthető kampánystratégia alakítható ki a győzelem megszerzése érdekében.____

Tehát a győzelem megszerzése az fideszénél jobb kormányzás érdekében.
Nem pedig a kiszorítása, legyőzése érdekében. Nagyjából ugyan az, de mégsem.

panelburzsuj 2010.06.16. 23:44:01

@bariga:

Ha alaposabban megfigyeled, a jogérvénysítésre kijelölt állami szervek mostanában leginkább a "hűtlen kezelés" bűntettével operálnak.

"Akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz, hűtlen kezelést követ el."

Ebbe a definícióba elvileg minden "túlszámlázás" vagy "alulteljesítés" elfogadása/leigazolása belefér.

Hány "vagyonkezelőt" lehetne vajon elővenni ebben az országban, hogy hát ez miért került ilyen sokba, vagy hogy ennyi pénzért miért csak ilyen keveset kaptunk?

6.Lenin 2010.06.16. 23:47:18

@bariga:

Hoppá!

"Nekem nem rokonom egyik sem ...."

Nem szabad elgyengülni!Rokont is a kóterba(ha vétkezik).

Kemény idők,kemény embert kívánnak.

(Azért aludjunk rá egyet)

Jó éjt!
Mindenkinek!

panelburzsuj 2010.06.16. 23:47:43

@panelburzsuj:

(Sőt. A BKV körül már az is többször elhangzott, hogy az adott tranzakció (többnyire szolgáltatás-vásárlás) "szükségtelen" volt. A Rendőrség szerint, ezért a rendőrség feljelent. Hányan gondoltunk ebbe igazán bele?)

Ordnassac 2010.06.16. 23:49:23

@jaegtoer: kérdés, hogy mennyire jó érv ez általánosságban, hogy nem baj, ha rosszak, akiket a rosszak helyére ültetnek, de legalább nem AZOK a rosszak?

Ordnassac 2010.06.16. 23:50:57

@bigapples: "fejükbe szállt a lábszag"?

6.Lenin 2010.06.16. 23:53:33

@manyike:

Bocs,csak most vettem észre.
Majd holnap.Nem akarok kitérni.

Van elképzelésem a kérdéseidre.

Jó éjt!

porfelhő 2010.06.17. 00:00:14

@bigapples: Tudod a remény hal meg utoljára. Ugy gondolom minden párt szavazótáborában vannak nyugdijasok. A megújulást nem Gyurcsánnyal gondoltam. Egyébként nem árulok el titkot, hogy a 2006-os választások előtti kampányban nálunk a nem éppen kicsi sportcsarnokban majdnem teltház volt mikor Gyurcsány kampányolt, ill. az MSZP. Minden korosztály fellelhető volt és minden társadalmi réteg. Ugy gondolom pontosan a FIDESZ most az a párt aki többek között a nyugdijasoknak köszönheti a 2/3-ot. Ami most zajlik a parlamentben, illetve az országban azt nem erődemostrációnak nevezném, hanem valami egészen másnak. Ők csak segitsék magukat, szerintem abból a segitségből az MSZP. nem kér.

jaegtoer 2010.06.17. 00:04:54

@Ordnassac:

Éppen hogy kifogásoltam:

"Az, hogy kipucolják a hivatalokat az rendben van. Ellenben ha striciket ültetnek be, az olyan súlyos hiba ami visszanyal. "

Súlyosbítja a helyzetet, hogy rutinos kormányzati tapasztalattal csak az adóssághalmozó mszp rendelkezik.

panelburzsuj 2010.06.17. 00:12:15

@jaegtoer:

Persze: foglakozhat az ellenzék azzal, hogy a kormány elég szépen fújj-e saját nótáját a saját kottájából, Csakhogy pont arról szól ez a poszt, hogy ennek a stratégiának akkor van esélye, ha egyrészt az ellenzék elég szorosan liheg a kormány nyakán, másrészt a társadalomban elég jól kivehető közmegegyezés alakult ki az egyes problémák súlyozása körül.

Magyarországon ma egyik feltétel sem áll: az ellenzékek picinyek és erőtlenek, a problémák pedig sokan vannak és mindenkinek más fáj. (Példaként: megbélyegezzük a lopást, de a bélyegről azért inkább nem kérünk számlát, mert úgy olcsóbb ... )

Roppant érdekes és hasznos lenne egy kvázi "teljeskörű" csekklista, amit a választók állítanának össze a pártok számára: ezeket kéne megoldani, ki mit lépne? (Igazán erős listát a pártok legbuzgóbb híveitől várhatnánk, akik mindig a MÁSIK PÁRTTÓL kérdeznének ... :)

Ordnassac 2010.06.17. 00:15:17

@jaegtoer: igen, csak nekem úgy tűnt, hogy az MSZP-s visszatérés esélyével való példálózás mintha relativizálta volna ezt. Amennyiben rosszul értettem, akkor elnézést!

Azért a Fidesz sem teljesen kezdő. A mostani kormány 10 tagjából több volt már kormányzati vagy vezető tisztségviselői pozícióban (OV, Matolcsy, Martonyi, Pintér, Semjén - hely. álltitk. volt -, Hende).

bariga 2010.06.17. 00:21:40

@6.Lenin: én tényleg abszolut civil vagyok

bariga 2010.06.17. 00:23:58

@panelburzsuj: majd mindegyiket, gondolom, de valahol azért kell egy mérték, nem?

bigapples 2010.06.17. 00:54:20

@porfelhő: Igen, akkor sokan illúziókban éltek az ország valós helyzetét illetően. Ma a mindenáron kitartó szavazóréteget Gyurcsánynál nem tudja senki mobilizálni, de csak ebben erős. A Csurka féle nagygyűlések jutnak az eszembe, ott is mindig sokan voltak, de a szűk pártolórétegen túl hatástalan volt Csurka mozgósító ereje.

A Fidesz inkább a középkorú rétegnél a legerősebb, a szocik egyedül a nyugdíjasoknál voltak partiban a Fidesszel az ogy. választásnál, de pl a 30évi alatt korosztálynál borzasztóan gyengén szerepeltek, ott az LMP és a Jobbik ért jó eredményt a Fidesz mellett. nagyon komoly generációs kihívásokkal is meg kell küzdenie a szociknak, nem csak a TG által felvázolt hatékony ellenzéki szerep megvalósításával.

Kmarci 2010.06.17. 00:56:18

Az LMP baja az, hogy az emberek többsége még mindig az MSZP-ben (esetleg a Jobbikban) látja a Fidesz fő ellenfelét, így hiába támadják a "győztes mindent visz" elvet, idő kell még, amíg nem csak egyszerűen az "új SZDSZ"-ként fognak élni a köztudatban, hanem alternatívaként (Lehet más!), bármit jelentsen is ez a szó. Most éppen úgy tűnik, mintha leginkább valamiféle hiteles szociáldemokrata pártként akarják láttatni magukat. Látható ez Schiffer reakciója a 29 pontra, itt még Orbán is besegített neki a láttatásban, miszerint "Schiffer elnök úr és köztem nemcsak módszerbeli, hanem világnézeti különbségek is vannak" - az az érzésem, hogy Orbán a leendő nagy ellenfelét akarta láttatni, akinek a nemzeti egyetértés jegyében azért megpaskolja a hátát a jogos kritikáért. Schiffer célja szintén a váltópárt szerepe, tehát az MSZP kiszorítása a közös cél. Ebben pedig az MSZP-t nem érzem elég erősnek, hogy megakadályozza őket, az emberek szemében való "új SZDSZ" szerepet annál inkább.

bigapples 2010.06.17. 01:08:05

@Kmarci: Egyetértek. Kérdés, hogy a mostani zöld-liberális vezetőség mennyire lesz lelkes, ha Schiffer a balközép pártmező elfoglalása felé akarja vinni az LMP-t. Mindenesetre a kettős ÁP törvény és a trianoni emlékülés kapcsán jól látható volt, hogy megértették, mit nem szabad tenniük, ha nem akarják, hogy az LMP magán viselje az SZDSZ 2.0 címkét . Nem hiszem, hogy annyira erősen rajtuk lenne ez a bélyeg, hogy esetleges váltópárttá válásukat megakadályozná.

Kmarci 2010.06.17. 01:17:39

Amikor a cikket olvastam, a meg nem nevezett ellenzéki párt szerepében (amely elkövette azokat a hibákat, amelyeket nem lett volna szabad) egyértelműen az MSZP-re ismertem. Rengetegszer tűnt úgy, hogy amikor adódott egy helyzet, se köpni, se nyelni nem tudtak, így az volt a válaszuk, amiről úgy gondolták, hogy a társadalom többsége azt támogatná, majd jött Feri, vagy ballib értelmiségiek, leteremtették a pártot, azok elszégyellték magukat, és azonnal korrigáltak, csak a korrekcióval nem javítottak már, hanem tovább rontottak a hitelességükön. Ilyen volt a korrupcióhoz való hozzáállás kérdése (Hagyó ügy kontra Wieszt ügy), az LMP javára való visszalépés (ők is azt hiszik, hogy az LMP az új SZDSZ - azon nevetnék csak, ha a főpolgármester-jelöltjük LMP-s támogatásához valami gazdasági liberalizmusáról híres embert akarnának jelölni, mert annyira nem figyeltek a parlamentben, hogy nem vették észre, hogy Schiffer kókaizmussal, mint ördögtől való dologgal vádolta Orbánt), majd a nemzetbiztonsági bizottság ügy, a kettős állampolgárság kérdése (ott is visszakoztak, nem szavazták meg az emléknapot, és nem vettek részt az emlékülésen), most pedig a polgármester jelölés, amelynek kapcsán éppen ezen az oldalon olvashatták, hogy az LMP-vel kellett volna közös jelöltet állítani. A közös jelölést szinte kizártnak tartom, az LMP nem fog belemenni, bár, már diktatúráztak annyit a gödörklubos pártnál, hogy hajszálon függ a hitelességük (gondolok itt Lendvai klasszikus megjegyzésére a szüzességről). Vannak LMP szavazók, akik már szerintem azt várják, hogy adott esetben tegyenek is valamit a "diktatúra" ellen, akár még egy közös jelölt elfogadását is. De mondom mégegyszer, még mindig többet ártana a hitelességnek a közös jelölt.

Kmarci 2010.06.17. 01:25:06

@bigapples: Szerintem is nagyok okosan táncolnak azon a borotvaélen, és egyébként remélem, sikerül is nekik. Olyan nagyon sok talán már nincs is hátra: ha a helyhatósági választás előtti közvélemény-kutatások már őket jeleznék előrébb, sztem az mszp-nek már nem lesz visszaút. De inkább négy évig tartó, a mostanihoz hasonló ügyes politizálás, a Fidesz lassú eróziója mellett (Á la TG Tanár Úr) hozhatja meg a várt eredményt.

Ordnassac 2010.06.17. 01:45:28

@Kmarci: erre lenne a "Schmitt-módszer", ergo egy nagy elismertséggel rendelkező, balos figura független indulása, aki mögé beáll az MSZP, LMP, MDF. Persze sok realitása ennek sincs.

Kmarci 2010.06.17. 02:00:31

Mindeközben úgy tűnik nekem, hogy a Jobbik stratégiát váltott. A szélsőjobbos szubkultúra, az "engedjétek haza Budaházyt" típusú szövegek után egyre inkább középre tolódnak (legalábbis a Vona féle irányzat). Van egy olyan számítás (elsősorban ballib újságírók részéről), hogy Fidesznek is lesz (illetve már volt, legalább három: a kötcsei beszéd, a Kubatov-beszéd, aktuálisan pedig a Kósa-beszéd) őszödi beszéde, ugyanolyan gyors erózió fogja követni, mint anno azt a másikat. A marxista gondolkodásmód szerint a társadalom egyszerű szabályszerűségek alapján leírható, megjósolható, hogy hova tart. Gyurcsány is megmondta: "Most veszítenünk kell, hogy legközelebb győzhessünk" Ha mégis így lenne (szerintem nem), erre készül Vona, hogy necsak a szubkultúrát, hanem a Fidesz nemzeti-keresztény magját is megszólítsa (párhuzamosan az LMP-vel, akik szintén szubkultúrára épülnek, és egy másik párt magját akarják megszólítani), ha elérkezik annak az ideje, hogy a mag új pártot akar keresni magának, ne legyenek taszítóak. Most pl. a 29 pont az egykulcsos adóval nagyon jó felületet adott volna a támadásra a "nagytőke támogatása", és a "szent hiánycél" ellen, Vona első mondata mégis az volt, hogy "Az akcióterv jó". Nem ott támadják a kormányt, ahol érik, következetlenül (ami mondjuk a parlamenten kívüli viselkedésükből látszott), hanem a hibákat támadják csak (az önk. rendszer egyéni kerületek súlynövekedését, és a Kósa beszédet). Ők okosan csinálják. Az MSZP sokat tanulhatna. Kíváncsi vagyok, mi lesz akkor, amikor a Zagyva György Gyula félék rájönnek, hogy Vona középre húzódott... De szerintem Vonát nem különösebben érdekli az se, ha néhány hőzöngő kiszakad. A szélsőjobb hosszútávon nem életképes.

Kmarci 2010.06.17. 02:04:57

@Ordnassac: Csak arra kell ügyelni, hogy a "neoliberális gazdaságpolitika" vádja messze elkerülje a jelöltet. Valami összbaloldali mosolygóember esetleg, de a liberálisok és szocialisták gyurcsányi értelemben vett együttműködése semmiképpen sem. És szerintem ez is kevés ahhoz, hogy az LMP támogassa, mert az bizony a borotvaélről való letáncolást jelentheti.

Ordnassac 2010.06.17. 02:25:16

@Kmarci: hallottam már Ráday Mihályt emlegetni mint ilyen lehetséges közös jelöltet, de a NOL a Tisztelet Társaságát is bevonja a kérdésbe: nol.hu/belfold/viszakozik_az_mszp__megsem_horvath_csaba_lesz_a_fopolgarmester-jelolt_

Én is akarok kommentelni 2010.06.17. 07:05:51

@Kmarci:
Neeem, az LMP-nek először le kell vedlenie a hülyeségeit. A választási programjukat érdemes elolvasni egy vastag fekete filcet kikészítve magad mellé. Ha valami ordas hülyeség, kihúzod. Nem sok minden maradna, de pl. nálam az LMP a közoktatással kapcsolatos terveivel elásta magát 4 évre. Mennyit érne egy 8 osztályos végzettség, ha nem lehet buktatni az általános iskolában? Semmit. Az analfabétizmust, az iskolázatlanságot nem úgy kell megszüntetni, hogy nem lehet buktatni az iskolában... Bahh! Ahány tanár ismerősöm elolvasta az oktatással kapcsolatos részét a programjuknak, mind meggyőzte magát, hogy mégse az LMP-re szavazzon.

Szimba 2010.06.17. 07:18:01

@Én is akarok kommentelni:
Ha a pedagógusok jól felkészítettek lennének, és a gyerek fejlődéséhez igazítanák a tananyagot, a mennyiséget pedig csak a felsőtagozattól emelnék be (5. osztálytól!!!!!), akkor valóban nem sok szükség lenne a buktatásra.
A jó ped. felkészíti a gyereket, korrepetálja, és év végéig eléri, hogy a minimumot legalább teljesítse.

A helyzet az, hogy jelenleg nincs ilyen pedagógus, talán egy tucat.

Első lenne a képzés visszaállítása a régi metódusra, vagy legalább változtatása. De ki jelentkezik pedagógusnak ma? Nem feltétlenül a gyenge tanulmányi átlag a probléma, hanem az is, hogy csupán kényszermegoldásként, minden hivatástudat nélkül választják a pályát a fiatalok.

Szimba 2010.06.17. 07:38:50

Hah, most hallgatom csak Gaudi Nagy Tamás elemzését Török Gábor blogjáról!:)))

Ez azért jó!!! Egy politikus a blogot reklámozza!!!!

jjulie 2010.06.17. 07:42:34

@Karakán:

tévedsz, az orbán politikai tudatlansága tekintetében, nagyon is tudós, és az a kérdés, mire használja a tudósságát

valójában kétféle magyarország van, az egyik a budapesti a másik meg az összes többi, és az összes többi részén él a lakosság több mint 80 százaléka

ez a két rész abban válik el egymástól, hogy egyedül budapesten ábrándozhat egy senki arról, hogy ö lesz valaki, egy olyan senki, aki egyik kutyának sem kölyke, hanem pusztán a rátermettségére, szorgalmára, fantáziájáral támaszkodva elindulhat

a vidéki magyarországon mindig is a mi kutyánk kölykének kellett lenni ahhoz hogy lapot kapjon a kis tehetségeske, csak a kutya változott néha, és most ezt a jól bevált szisztémát működtetei a fideszviktor vidéken gőzerővel, amihez bőven van municiója, és befogadó közönsége, szinte önként huzza magára ezeket a kutyakölykeket a vidéki magyarország

budapesten kicsit összetettebb a helyzet, főleg pesten, itt nem tudja úgy elállni az ösvényeket egy erő sem, a múltban sem sikerült teljesen, és egy vidéki jobboldali párt kb itt formálisan tud vezényelni, de nem fog tudni bekukkantani a hátsó szobákba, és a külföldről jövő erőtartalékokat és utánpótlási vonalakat sem tudja ellenőrzés alatt tartani

budapest az egyetlen hely magyarországon, ahol tömegesen megtörténik, hogy megérkezik ide törökországból, albániából, libiából, ukrajnából, erdélyből, felvidékről, vajdaságból, szabolcsból, zalai, tolnai zsák faluból stb. egy fiatalember, és tíz év múlva biztos egzisztenciája, lakása, családja, baráti köre van, sőt, néha kiderül, hogy ez csak dobbantó volt, egy jelentősebb európai vagy tengerentúli centrum felé, szóval ezen a totálisan uralni akaródzáson van egy lyuk amit nem fog tudni bevarrni egy vidéki jobboldali párt sem, és ez budapest, hála isten.....

Szimba 2010.06.17. 07:43:20

Másrészt nem mond hülyeséget. A Jobbiknak is lehetnek jó gondolatai, el kell ismerni.

lüke 2010.06.17. 07:48:59

@szbi
90-94 közt én másként láttam
kivárt= pol. nem csinált semmit
s osztogatta a vagyont az AVÜ felügyeletével , igy azután hü támogatókat szerzett, mint egy hübéres rendszerben
(ha ezt kivárásnak nevezzük)

lüke 2010.06.17. 07:56:43

@jjulie
a kis elemzésed egy pol - beat dal is lehetne
Dinnyés Józsi:)elénekelhetné például, aki ma
a jobbiknak lalalázik

hu.wikipedia.org/wiki/Dinny%C3%A9s_J%C3%B3zsef
megj. Bob Dylan és Christian Morgenstern
velem van:) like a hurrican:)

jjulie 2010.06.17. 08:06:59

@lüke:

egy filmben beszélgettek huszon évesek egy amerikai kisvárosban, és elvágyódtak, fontolgatták merre, és rájöttek, hogy az ambicózusaknak és tehetségeseknek new yorkba kell menniük a sikerért, az ambíiciózus és tehetségteleneknek pedig los angelesbe

hogy néz ki ez a beszélgetés 2010-ben magyarországon?

a vidéki ambiciózus és tehetségtelennek van a fideszen kívül célpontja? és hova mehet az ambiciózus és tehetséges?

lüke 2010.06.17. 08:15:10

ez az am. igaz ,
a blogomban meg is írtam..............

a politikusi gyengeség kádári örökség:)
anyám, 47-ben mikor egyetemista volt és jöttek a fényes szelek, azt mondta :
-a nagy büdös demokrácia:) abból állt, hogy mindenki csúnyán beszélt
( nem így mondta egészen)

s még ma is tart!)

s a középszerüségröl is:)
egy pol. nö sógornöje:)
azt mondta:
nem értem a sógornöm, jó szakmája van , mi´rt kell politizálnia
de sögornö is néha politizál

jjulie 2010.06.17. 08:15:14

@lüke:

az jó ha fajtiszta stiluselemeket sikerült használnom

mint a belvárosi sétálóutcában a színtiszta szecessziós nő, a rokcandrollal és a trapézfarmerral

panelburzsuj 2010.06.17. 08:20:56

@bariga:

A póriasan "lopás"-ként összegzett vagyon elleni bűncselekmények összeghatárai feltehetőleg rögzítve vannak a törvényekben, és bizonyára kialakult egy nyomozati és ítélkezési gyakorlat is. Ám itt megint élesen felmerülhet TG tegnapi témája: a törvényes és a társadalmilag tolerált mértékek esetleges szétcsúszása. Méghozzá az elkövető személyétől, a cselekmény jellegétől függően akár ellentétes irányokba is.

Azt pedig határozottan merem állítani, hogy a "köztes kontroll" szinte teljes hiánya a társadalomra és az elkövetőkre nézve is veszélyesen kiélezi az ellentéteket.

("Köztes kontroll" alatt a "bennfentes" (önmagát leigazoló) döntések és nyomozás/ítélkezés közötti zónát értem. Azt a zónát, ahol az ellenzéknek, a civileknek és sajtónak módja lehetne érdemi adatok alapján mérlegelni és minősíteni egy-egy közösség nevében lebonyolított üzletet.Mert kutyagumit ér, ha tudom a végösszeget, de nem tudom a megrendelt vagy a teljesített műszaki paramétereket, vagy nem ismerhetem meg a versengő ajánlatokat. Túl sok mindenre ráfekszik ma az "üzleti titok", sőt nem egyszer a gyanúba keveredettek által belengetett "rágalmazás"-típusú fenyegetőzés is. Igen sokszor meg csak a szimpla elhessegetés, vagy a kíváncsiskodó "atyai" figyelmeztetése.)

jjulie 2010.06.17. 08:23:12

@lüke:

stílus ide vagy oda a te nagyapád vajon miért nem rácalsófelsőalmáson telepedett meg a tíz gyerekével a felfordulások közepette?

csak nem egy dinnyés dal ihletője a sorsod?

lüke 2010.06.17. 08:25:44

nem volt tíz gyereke mikor letelepedett
, 40 éves volt mikor nösült
s akkor már ,21 éves korától réges rég dolgozott
a mai tv épületében:)

lüke 2010.06.17. 08:28:51

megírtam itt,
soha nem voltam KISZ tag, hogy lehetnék dinnyés

lüke 2010.06.17. 08:30:20

s az ösemröl nem kell elszámolnom, hogy mit tettek ,mert nem involváltak
legfeljebb csak géneket kaptam, amit jól megkevertek itt, a Kárpát medencében:)

lüke 2010.06.17. 08:32:13

kedves , PB,
nincs ki s lopás
(ahogy nekem szokták mondani
kis mütét lesz, elég a kis vizsgálat)
ilyen nincs:)
csak teljes van:)

lüke 2010.06.17. 08:34:19

jó lenne ha pol. pálya vonzó lenne
és nem kontraszelektált
alapon történne a kiválasztás
van már példa rá, itt is
én boldog vagyok, ha egy politikus profi!

ssi 2010.06.17. 08:34:31

@6.Lenin: aktualizáltam:
csak figyelem az apró jeleket, hihetetlen mennyi információ
ellenzék is talán kivár, szokja, figyeli, értelmezi, feldolgozza a helyzetet most

a hiperaktív kormány lehetne jó hatású, inspiráló, magával ragadó is, de!
emberileg azt is elfogadom, hogy szükségük van a történelmi dicsőségre

de! miért ezt a stílust választották?

forradalom, NER, Szt. Korona, Isten stb.
alkotmánymódosítás és a sok titok
sajátos intézkedésroham megfelelő tájékoztatás, összefüggések nélkül
sajátos 2/3-os demokrácia
elszámoltatáson dolgozó kormány "pimaszul" vádolhatókat állít hadba (Papcsák, ÁSZ-elnökjelölt...)
bebetonozás, pártfegyelem, mások "lesöprése"

ssi 2010.06.17. 08:42:27

kíváncsian várom a hogyan továbbot:
1.
kivár a piac és a befektetők, ill. a hazai szakemberek - gazdasági mutatók
még vár az ellenzék és a civil is - stílusban meddig mennek el
2.
ha jól alakulnak a mutatók, megtörtént a bebetonozás, elfogadták az új alkotmányt, úgy általában a sínen leszünk, ki és hogyan alakul potenciális váltópárttá

panelburzsuj 2010.06.17. 08:43:08

@jjulie:

Ilyen kontrollálhatatlan terepnek tekintik sokan az intenetet is, csak a magyar nyelvű internetes közönségben még nem terjedtek el azok az elszigetelt érdekeket összeszövő technikák, amit te a "hátsó szobákba" helyeztél. Még mindig túl erős az "öncenzúra", és a Fidesz mindent megtesz azért, hogy az is maradjon.

panelburzsuj 2010.06.17. 08:45:35

@lüke:

Erre célozgatva mondom Virág elvtárssal egyetértve, hogy kire nem lehet öt perc alatt rábizonyítani a bűnösségét?

(Az "erkölcsi relativizmus" amúgy félemetes méreteket kezd ölteni a "magyar nemzetben", és ahogy a friss kormányzat friss attrakcióinak fogadtatását elnézem, még mindig van hová süllyedni.)

ssi 2010.06.17. 08:46:46

politikai innováció = tartalom - innováció a politikában = kivitelezés

napjaink fejlett demokráciáiban hogyan politizálnak, van-e érzékelhető változás?

Evehid 2010.06.17. 08:51:33

@manyike: "bebetonozás, pártfegyelem, mások "lesöprése""
Olyan hangulata van az egésznek, mintha a vörösingesek páncélököllel mentek volna a grundra Nemecsekék ellen. :-/

Gábor bejegyzése szerintem nem csak és kifejezetten az MSZP-nek tartalmaz megfontolandó javaslatokat a stratégiai gondolkodásról.

Az LMP szvsz meglepően erőteljes, aktív szereplő a parlamenten belül. A "kívül" nem nagyon látszik.
A Jobbik is aktív - miazhogy, nagyonis! :D Róluk azért tudható, h. az OGY-n kívül is van tevékenység, szervezési munka.
Az MSZP alig látszik - szó szerint, a padsorokban is. Ha meg látható, akkor elég zavaros az összbenyomás. És még finom voltam.

Az LMP-nek szerintem a rétegpárt jellegből való kitörés a nehézsége.
A Jobbiknak a türelmetlenség. Rengeteg a kérdésük, módosítójuk stb., én elhiszem, h. tényleg érdekli őket mindaz, amiről a Fideszt aktuálisan faggatják, csak nem kéne megpróbálni hetek alatt bedobni és megoldani mindent. Nagyon nyomatékoan javasolnám nekik, h. a témákat ésszerű tempóval és sorrendben hozzák be a parlamenti köztudatba. Még 2013-ban is lesznek plenárisok, nem célszerű előre felzabálni az összes tennivalót, akkor is kell majd tudni látszani vmivel, éspedig lehetőleg valós problémákkal, feladatokkal.

panelburzsuj 2010.06.17. 09:01:51

@Evehid:

Inkább olyan a helyzet, mintha a vörösingesek vezérei az einstandoló Pásztor-fiúk lennének, és Áts Feriről soha nem is hallottak volna ...

panelburzsuj 2010.06.17. 09:03:40

@panelburzsuj:

(Ja és valamiért úgy tűnik, mintha Gerébből is egynél többjük lenne ... :)

panelburzsuj 2010.06.17. 09:09:00

@manyike:

A modern pártokban jól tematizált "ügyek" vannak és azoknak nehezen kikezdhető felelősei, gondozói.

panelburzsuj 2010.06.17. 09:10:43

@panelburzsuj:

(Kell persze egy-egy kupac tetejére egy "integratív ernyőszemélyiség" is, de azt valószínűtlennek látom, hogy pörgős demokráciákban megengedné egy párt azt, hogy a nagyfőnök újra meg újra olyan saját sütetű konyhafilozófiákkal álljon elő, mint OV gazdasági nézetei.)

panelburzsuj 2010.06.17. 10:08:48

@Evehid:

(És a narancsszín eredetére is van "alternatív elméletem": kifakult a vörös az új és mégújabb "vonalakat" mindig buzgón megmagyarázó mosásban ... Lásd például a kedves tölgyes direktíváit a rosszkomcsi fizetett apparatcsikokról és jókomcsi népfrontról, meg a naivan jószándékú mezei párttagságról. Azért arra kíváncsi lennék, hogy ezen a tablón a vízválasztó melyik oldalára esik mai árfolyam szerint mondjuk egy-egy járási, vagy pláne megyei/kerületi pártbizottsági tag. Vagy egy egyetemi KISZ-titkár, aki jellemzően "sportállásban" (tanszéki alkalmazottként) látta el ezt a funkciót.)

panelburzsuj 2010.06.17. 10:23:12

@panelburzsuj:

(Vagy hova soroljam az olyan esetet, amikor a lemondani kényszerült komcsi polgi helyébe időközileg megválasztott narancselöljáró napokon belül "félállású" városházi referenssé avatja a helyi Fidesz-szervezet vezetőjét, órabérben kifejezve a városvezetőét megközelítő fizetéssel, minden közalkalmazott munkájába "betekintést" nyújtó jogkörökkel?)

Szimba 2010.06.17. 10:30:56

@lüke:

Van blogod??? Megnézhetem?

Szimba 2010.06.17. 10:37:55

@Szimba:
Megtaláltam.
Csak nekem nincs még blogom ebben az országban?:((

Szimba 2010.06.17. 10:46:22

@panelburzsuj:

Muhaha!

Ezért mondják, hogy minden politikus egyforma.:((( Ott és annyit lop, amennyit tud. (És tud!:)

ssi 2010.06.17. 10:54:56

@panelburzsuj: s ha megpiszkálnák a modern pártok tematikus ügyeinek ügyes vezetőit, mit találnának? Úgy sejtem, hogy sehol nincs kikezdhetetlen politikai erő, csak vagy mértékkel vétkeznek, vagy ügyesek, s leleplezhetetlenek. Az itthoni pártoknak lehetne valami (tisztességes) meghökkentőt tenniük, hogy erősebb pozícióba kerüljenek?

@Evehid:
valaki írta: most egészen más a helyzet, így a többi párt nem tud a fideszi forgatókönyv szerint cselekedni. A politikai játszmáknak vannak olyan elemei, melyek kevésbé függnek helyzetektől és pártoktól?

az MSZP-nek a legnehezebb kitörnie a mostani helyzetéből: múltjának megítélése nem egyértelmű, a Fidesz folytatja az intenzív negatív, lejárató kampányát velük szemben, s ehhez markáns szövetségese is van, sőt, a bajok fő okozójaként mindent rájuk is lehet kenni a választók előtt, ráadásul nem látszik még se a pártegység, se valamilyen új cél. A Fidesz nem elegáns intézkedéseit jól meglátják, de a kommunikációjuk nem mindig szerencsés, főleg, ha hosszasan leragadnak 1-1 témánál és a tartalom helyett a gúny kap hangsúlyt

Jobbik: sokan nem nézzük a parlamenti közvetítéseket, csak néhány hírforrást, s így szinte semmit nem tudunk róluk. Te honnan informálódsz? Jó lenne, ha minél többen belinkelnék a különböző infókat, hogy jobban képben legyünk. Tehát, szerinted a parlamentben aktívak, sok javaslatuk van, csak még nem elég taktikusak, de a házon kívül van mozgolódás

LMP - inkább várakozások, mint konkrétumok vannak velük kapcsolatban. Szerinted: az O.Gy-en korrekten igyekeznek részt venni, de azon kívül nem látszik a táboruk

Fidesz:
- MSZP-t minden erejével piszkálni fogja, Gy.F. újjászületését nem akarják
- Jobbik - lehet, hogy tartanak tőlük, ezért úgy kezelik őket, hogy elébük mennek az intézkedéseikkel. Meddig mehet így?
- LMP - egyelőre békén hagyják, mert úgy érezhetik, még nem sok vizet zavarnak

ssi 2010.06.17. 11:05:59

pl. ez is egyfajta prioritás lehet:
pártigény:
- sok szavazat - akárkitől
- pénzügyi támogatás - aki megteheti
cserébe mit ad(na):
- kisembernek kis pénz, meg állami közérzetjavítás
- több pénz és lehetőségek, ahol kiváltságosnak érezhetik magukat

bocsánat, nem akartam gúnyosra
ha a módos nincs megelégedve az egészségüggyel, magán kórházba megy
ha a kevésbé tehetősnek gondja van, legfeljebb jogorvoslatra számíthat, ha nem veszik el tőle ezt a lehetőséget is

panelburzsuj 2010.06.17. 11:08:22

@manyike:

Az "ügykezelést" talán féreértetted: most kivételesen nem ironzáltam, hanem arra akartam rávilágítani, hogy a "mindentgyógyító" politikai elméletekre (és mindenevő politikusokra ...) épülő pártoknak leáldozóban van, ma azok érvényesülnek, akik a "szakpolitikákban" profi módon helyt tudnak állni, sőt a közvélemény figyelmét is az nekik legjobban kézreálló problémákra tudják fókuszálni.

Friss példa erre Illés Zoltán, aki nem komcsiságra, hanem szakmai okokra rámutatva menesztett vízügyi vezetőt (vezetőket?).

index.hu/belfold/2010/06/17/fertotlenitenek_felsozsolcan/

Kemény kérdés persze, hogy az efféle "éleslőszerrel vívott szakpolitizálásra" mennyire alkalmas a cserpalkókkal, szijjártókkal, lázárokkal, semjénekkel, balogpáterekkel súlyosan megpakolt Fidesz-KDNP.

panelburzsuj 2010.06.17. 11:18:55

@panelburzsuj:

(Pl: a vidékminiszternek is jól fel kell kötnie a gatyóreszt, ha érdemben ("szakszinten") szembe kíván szállni mondjuk - (az amúgy tenyérbemászó) - Gőgös Zoltánnal. Lekomcsizni, letolvajozni persze miből sem áll - csak kérdés, hogy ez meddig és kire-mire hat. Mert pénz, eredmény, javulás magából az ócsárlásból nemigen lesz.)

tölgyes 2010.06.17. 11:48:11

@bigapples: Nézze: Lukács György azt mondta egyszer Hegelre hivatkozva: "Ha azt akarjuk, hogy valami megváltozzon, akkor valamit meg kell változtatni..":) Vannak lehetőségek. Itt van pl Balogh András.. én már azon is csodálkoztam, hogy 94 után nem kérték fel külügyminiszternek. Ma a baloldalon hozzá hasonló kvalitású külpolitikus aligha található.... és már meg is oldották az egyik szakpolitikai irányt.. méghozzá úgy, hogy bármikor, bárkinek méltó vitapartnere lesz.. Igaz, nem fog agitálni a határon túliak ellen se.
Hozzá hasonló szakpolitikusokat lehet találni még szép számmal. Ők talán feledtetni tudnák a sok hóhányót aki ma a polcon ül

tölgyes 2010.06.17. 11:52:17

@panelburzsuj: Csak az a baj Gőgössel, hogy ha elkezdik boncolgatni a vasi leader programot, akkor még a mandátuma is veszélybe kerülhet.

tölgyes 2010.06.17. 12:33:01

@Ordnassac: Ha az LMP vállalja a közös jelöltállítást, akkor azért súlyos árat fog fizetni..mint párt nagy bajba kerül... Túl korai még az MSZP-vel nyílt szövetségre lépni. Ez ma csak az MSZP érdeke volna...Az SZDSZ 90-ben óvatosabb volt.. csak93-ra állt össze a Charta.. és ahhoz is kellett a vitányi félék kettős játéka.

tölgyes 2010.06.17. 12:34:19

@Szimba: Az előző témában írt észrevételére csak most reagáltam.. no nem mondtam semmi lényegeset.. csak gondoltam elnézést kérek az udvariatlanságomért.

tölgyes 2010.06.17. 12:36:35

@tölgyes: közben eszembe jutott még, hogy az együttműködésnek elemi feltétele lenne az MSZP-én belüli gyökeres tisztújítás.. Annak idején az MSZP- számára az SZDSZ azt szabta feltételül, hogy tegyék ki Pozsgayt..:::(((

Ordnassac 2010.06.17. 12:49:42

@tölgyes: szerintem sem lesz ebből semmi, nincs túl nagy realitása.

Ordnassac 2010.06.17. 12:59:14

www.origo.hu/itthon/20100616-meg-kivar-a-fidesz-az-allamfo-megnevezesevel-de-schmitt-pal.html

"Orbán szempontjából Schmitt mellett szólhat az is, hogy bár a Fidesz tagja (egy ideig a párt alelnöke, illetve EP-lista vezetője is volt), nem tartozik azok közé, akiket zsigerből elutasítanának a baloldalon."

Ebben én azért nem vagyok olyan biztos...

tölgyes 2010.06.17. 13:12:37

@Ordnassac: AZ elnök személye még nem ismert. Én nagyon csodálkoznék, ha Schnitt lenne.. és nem alkalmasság kérdése ez. Én valami mást érzek.. S-re most lehet úgy vadászni, hogy senkinek sincsen kockázata... SP az egyik közjogi méltóság.. Mit veszíthet???Igazából nem lehet ellene érvet felhozni..Közben pedig végig lehet gondolni a lehetőségeket. Egy dolog biztos: a Sólyom melletti akciókból kifogták a szelet.. de ettől még lehet ő is bár kicsi a valószínűsége. Én nem őt választanám.

Ordnassac 2010.06.17. 13:16:45

@tölgyes: Schmitt zavarná a legkevesebb vizet, az biztos. Egyfajta jobboldali Göncz lenne. Népszerű, kedvelhető, nem túl szuverén reprezentáns. Nem hiszem, hogy a legjobb megoldás.

Ordnassac 2010.06.17. 13:24:47

@Ordnassac: jav.: "Saját táborában nagyon népszerű, máshol pedig elviselt"

tölgyes 2010.06.17. 13:42:57

@Ordnassac: Én olvasgatom a S. elleni érveket: ez nagyjából arra szorítkozik, hogy sportvezető volt kádárék alatt.. és seggnyaló, köpönyegforgató stb. Ezek nagyon gyenge érvek.. és egy "baloldali" szájából rosszul és fonákul hangzanak.
Legjobb megoldás??Azt kell nézni, hogy milyen az elnöki szerep. Az alkotmányban lévő elnöki szerepre tökéletesen alkalmas. Alkalmasabb mint Sólyom.. mert az elnök feladata nem egy önálló politikai centrum önálló politikai irányvonal építése...Ez akkor kéne, ha elnöki rendszer volna... akkor viszont ahhoz már a legitimáció miatt közvetlen választás dukál...
Sólyom sok számomra ellentmondásos, rossz döntést hozott. Ilyen volt az amikor nem fogott kezet, aztán az amikor nem adott át olyan kitüntetést, amiért nem ő viseli a politikai felelősséget. Ilyen volt az, hogy nem egyeztet olyan személyi kérdésekben, ahol nem ő a kinevező.. miközben igényt tartott az egyeztetésre olyan ügyekbe, ahol az ő szerepe végleg formális.. Tehát én még a konzisztenciát is hiányoltam, miközben persze egyetértek azzal, hogy Fekete Jánost ne tüntessék ki..De ha már nincs joga dönteni, akkor fogjon kezet.. A kézfogásért kapja a fizetését...a biztonsági személyzetet, a rezidenciát és a kocsit sofőrrel...::((

Ordnassac 2010.06.17. 14:02:01

@tölgyes: ergo Göncz is jó elnök volt? Reprezentálni és kezet fogni ő is tudott.

Az elnök nem egy báb. Egyáltalán nem. Nem véletlenül kapta meg a vétók lehetőségét. Egyfajta kontrollszerepet ő is kapott. Nem erőset, de kapott. Arról nem is szólva, hogy a köztársasági elnök intézményének nem biztos, hogy az felel meg, ha a legkevesebb vizet zavaró személyt választják meg.

Mind Göncznek, mind Schmittnek az OGY elnöki szerep nagyon jó lett volna. Utóbbinál örültem, hogy az lett, mert az tényleg neki való terep. Élhet diplomáciai jártasságával, javíthat valamit az OGY megítélésén és nem probléma, hogy valamelyik párt vezető politikusa.

Korábbi hozzászólásaimból láthattad, hogy nem ragaszkodom kifejezetten olyan személyhez, aki ellenkező előjellel viseltetik a mostani politikai vezetéshez. Ahhoz se, hogy alkotmányjoghoz értsen (pedig nem ártana). Azonban a szuverenitásnak egy bizonyos fokát jó lenne tartani (a köztársasági elnöknek a másik fontos "fegyvere" a szavak ereje).

A köztársasági elnöki tisztségnél nem a lojalitás, hanem pont a szuverenitás (a napi politikai játszmáktól) fontos szempont. (Persze az országgal szembeni lojalitás is fontos, de abból indulok ki, hogy ez ab ovo megvan.) Pálinkást és Vizit tartom pl. annyira szuverénnek. Schmittet nem. Ő egy nagyon lojális ember, ami önmagában nem baj (sőt!), azonban ez nem biztos, hogy a közt. elnöki tisztséghez megfelelő. Ebben egyetértek Kövér Lászlóval ("túl kevés hozzá").

tölgyes 2010.06.17. 14:29:24

@Ordnassac: Nekem Gönczzel épp akkor volt sok-sok bajom, amikor egyszerű pártkatonaként kiszolgálta az SZDSZ-t, vagy súlyos törvény és alkotmánysértést követett el (taxis blokád),: Akkor amnesztiával kerülte csak el a törvényi felelősségre vonást..Én is csak olyan példákat említettem, ahol szerintem az elnök rosszul értelmezte saját szerepét. Persze gyakorolja a vétót..tegye meg azt amit a törvény előír, de ne kezdjen önálló politikai centrum kiépítésére... még ha az csak egy gyenge központ is..Éppen ezért: használni alig tud, zavart okozni azonban igen.
Nézze én se Pálinkást, se Vizit nem tartom elég szuverénnek... azt azonban valószínűnek tartom, hogy egyik sem fogja az alkotmányosság határait feszegetni.
Az új alkotmányban pedig szerintem nem fogják erősíteni az elnöki funkciót, vagyis nem fogják növelni a hatásköröket.

Az azonban bizonyos: Schmitt lebegtetésével leállt a találgatás..Ráadásul Balog jelölésével az MSZP is leállt minden más vonalról.. a többieknek pedig nincsenek lehetőségeik.

lüke 2010.06.17. 14:37:24

@Ordnassac: a vatikáni az egyház
megyék miatt?

lüke 2010.06.17. 14:40:11

@panelburzsuj:
yessssssss
meg a családodal való foglalkozás:)
ugye a k. anyádba küldés egy balkáni terminológia
a kurva is ugyanazt jelenti
BP- től Isztambulig,meg a kupleráj is:)

Ordnassac 2010.06.17. 14:40:29

@lüke: őszintén szólva, ezt most nem nagyon tudom. Utána kellene néznem. Azt már korábban írták, hogy a KDH az egyetlen, amelyik eldőlhet.

Amúgy, ami érdekes: Szlovákiában miniszter nem lehet egyben parlamenti képviselő is.

lüke 2010.06.17. 14:48:19

@panelburzsuj:
Goethéhez kéne fordulni, mit írt
erről a Farbenlehre-ben

ssi 2010.06.17. 14:50:17

hvg.hu/itthon/20100617_k_monitor_domokos_laszlo

hány képviselő játszhatja ki a lakhatási támogatási szabályokat?

lüke 2010.06.17. 14:51:20

@Ordnassac:
ez helyes
mint a portban
a román Nastase volt az utolsó:)
teniszező, román válogatott bobos és hokis

Szimba 2010.06.17. 14:54:17

@tölgyes:
Nem történt semmi. Köszönöm. A cikkek, és a kommentek gyorsan pörögnek, előfordul, hogy valaki nincs a gépnél, átlapoz, vagy figyelmen kívül hagy egy-egy hozzászólást.

lüke 2010.06.17. 14:56:43

@manyike:
hány:)
minden miniszter, miniszter helyettes etc
aki vidéki
és megy tovább a sor
és kiadják a lakásokat egymásnak:)
Kis J> Nagy Petinek, régi trükk, ahogy Gyf a képviselőházi irodákat........
ugye nem tőled bérlik?

Szimba 2010.06.17. 15:11:13

@Szimba:
A bolognai rendszer bevezetése valóban nem volt szerencsés.Pont azokat a képzőket tette tönkre, amelyek még figyeltek legalább az óvónők (Kecskemét, igaz ezt még előbb megszüntették) kultúrájának felépítésére, aztán a tanítók képzése is általános, elméleti felkészítésre degradálódott (Hajdúböszörmény, Szarvas, Sárospatak, és jöttek a kihelyezett képzések egészen hullámzó színvonalon.)
A mennyiség lett a cél, nem a minőség.

ssi 2010.06.17. 15:11:37

@lüke:
"ugye nem tőled bérlik? " - nem tudok róla. ebben az egy lakásban csak a családomat szoktam látni

a lakhatási támogatás egy burkolt jövedelemkiegészítés?
amíg valamelyik nem kap másutt egy zsíros állást, falaznak egymásnak?

nem gondoltam volna!

lüke 2010.06.17. 15:17:12

@Szimba:
nehogy azt hidd ,az orvosképzés jobb
a jó oktatók a fizetős német és angol képzésbe mentek,
a pénzért

lüke 2010.06.17. 15:18:25

@manyike:
"nem tudtam azt kérem
csak mikor mgmondták"

lüke 2010.06.17. 15:27:07

@ordnassac:
véleményformáló erejét, amit nem ritkán maga Dichand gyakorolt szerkesztőségi cikkei révén, egy politikus sem hagyhatta figyelmen kívül.

ez nem az én véleményem:)
s az övék se:
ld Waldheim> Paymann antinoma
diepresse.com/home/kultur/medien/574486/index.do?_vl_backlink=/home/index.do

Szimba 2010.06.17. 17:54:17

@lüke:
Uramisten!:(((

Igaz, volt nekem is némi tapasztalatom egy fiatal orvossal, amikor megkért, hogy betűzzem a Meniére szindrómát!:))) Nem is hallott róla:)))) Leírni meg végképp nem tudta.
(Most én sem tudom, mert francia ékezeteket nem tudok itt írni.)

kicsi11 2010.06.17. 18:56:08

Ha ez az MSZP ilyen bölcs emberekből állna, akkor megnyerte volna a választást. Az egyetlen aki, "bölcsen" hallgat, figyel és vár... Jókor lépett ki, és jókor fog jra színpadra lépni. Addig hadd kiabáljon Ildikó!

porfelhő 2010.06.17. 19:20:20

@bigapples: Abban teljesen igazad van, hogy meg kell újulnia az MSZP-nek és tul sok vesztegetni való idejük sincs. Nem arra gondolok, hogy a régi arcok menjenek, hanem nyitni kellene, sokkal nagyobb hangot kellene adni a létezésüknek. Tagokat, külső segitőket beszervezni, akik felvállalják a baloldaliságukat. A választások közötti időben is sokkal akitvabbnak kellene lenni, persze ehhez az kell amit a fentiekben irtam. Mert hiába tesz meg mindent a politikus "a képviselő jelölt" ha nincsenek segitői. Ugy ahogyan Török Gábor is megirta a fenti cikkben, hogyan kellene az ellenzéki időszakban tevékenykedni. Én itt az irásomban inkább a vidékről beszélek, legalább is arról amit tapasztalok.

Diocles 2010.06.17. 20:04:31

@Ordnassac:

Schmittet épp azért kockázatos támadni balról, mert - mint te mondtad - egyfajta jobboldali Göncz lenne.

Az átlagpolgárnak Schmitt egy kedves öreg bácsit fog jelenteni, aki rajong a sportért, imádja a nőket, szereti az unokáit ... és néha támadja a "csúnya" ellenzék, mert aláírt olyan törvényeket is, amelyet nem kellett volna.
Éppen ezért rendkívül veszélyes lesz támadni őt.

(Göncz ebben volt nagymester, sokszor a legdurvábban alkotmányellenesen járt el (lásd.: Debreczeni Antall-könyve), de a közvéleménynek ez sosem esett le.)

Diocles 2010.06.17. 20:08:43

Abban mondjuk biztos vagyok, h egy Schmitt-habitusú elnök alapból jóval népszerűbb, mint egy Sólyom-féle jogász.

Sólyomra is igaz az, amit Petőfi írt a Kárpátokról: "tán csodállak, ámde nem szeretlek..."

panelburzsuj 2010.06.17. 20:16:06

@lüke:

pff, goethe ...

látott az egyáltalán mosógépet meg bolsevikot?

jjulie 2010.06.17. 22:00:54

@lüke:

csak nem azon az úton amit dinnyés dalnak titulálsz?

jjulie 2010.06.17. 22:23:41

@lüke:

komoly dinnyés ismereted van, nem kellett ehhez kisz tagnak lenni

miért nem mucsajalsóröcsögén alapított családot a nagypapa?

ssi 2010.06.17. 22:37:28

www.boon.hu/hirek/magyarorszag/cikk/orban---versenyelonyben-lehet-magyarorszag-az-unioban/cn/haon-news-charlotteInform-20100617-0754237802

lehet, hogy bizonyos szempontból valóban előnyben vagyunk,
de ezt csak az új kormány 2 hetes tevékenységének feltüntetni? - háááát?
ebben azért Bajnaiéknak is nagy szerepük volt

számomra nem az az igazi sportember, aki keményen sportol,
hanem aki sportszerűen is viselkedik,
mert erre is tanította a sport

Ordnassac 2010.06.17. 23:17:52

@Diocles: azért a Gönczöt ért kritikák nem akadályozták meg a jobboldal 1998-as győzelmét.

Ordnassac 2010.06.17. 23:23:27

@Diocles: kérdés, hogy a köztársasági elnöknek mindenképp népszerű nagypapának/nagymamának kell lennie?

panelburzsuj 2010.06.17. 23:37:20

@Ordnassac:

Sőt!

Nemhogy a kritikák, maguk a bírált viselkedésformák sem állhattak a változás útjába.

[kaján:]

porfelhő 2010.06.17. 23:54:05

@manyike: Elovastam a cikket. Érdekesnek találom, hogy két héttel ezelőtt még államcsődről beszéltek. Jó hogy észrevették, hogy elindult a változás, mert az már elindult a Bajnai kormányzása alatt. Vagy nem tudom milyen változás, a bebetonozás, az egypártrendszer..... Általában finom hangvételü kommenteket irok, de ez most egy kicsit nehéz lenne, igy jobb ha nem is folytatom.

lüke 2010.06.18. 08:31:01

@jjulie:
ezt már sokszor feltetted:)
s irtam, nem involváltak, s hatévesen meg se kérdeztek, mert nem ismerték fel még a zsenit bennem:))
az eu-i világban elképzellhetetlen ,hogy valakivel így beszéljenek
a vádaskodás meg bolsevik csökevény( azért is elítéltek,ami nem létezett , láttuk)

lüke 2010.06.18. 08:32:05

@manyike:
minden örökség tovább él
min. Mohácsig visszamenőleg

jjulie 2010.06.18. 21:02:00

@lüke:

kettő, az lehet sok is, mindenesetre itt kevés lett

mamacok 2010.07.25. 23:04:50

Érdeklődve és meglepődve olvastam az elemzését, demokratikus elkötelezettségű embertől -if any - nehezen elfogadhatónak tartom.
1. Az önkormányzati rendszer átalakítása kétségkívül antidemokratikus, gondoljunk csak Miskolc példájára. de ami feltétlen aggályos, az az ajánlószelvények gyűjtési rendjének átalakítása. ez mindenekelőtt a nagy pártoknak kedvez, abszolút lehetetlen helyzetbe hozza az un. kis pártokat, Jóllehet a valós demokrácia alapja mindig az ilyen kis pártok jelenléte. (A gyűjtés ideje 15 nap, de legalább több ajánlószelvény kell.( Értelemszerűen ez a szisztéma a pártkatonákra épülő rendszereknek kedvez.)
2. Ami az Alkotmánybíróságot illeti, az a könnyedség, ahogy ezt politológusként elintézi, hát...tök gáz.
Az Alkotmánybíróság a modern társadalmakban VALÓBAN az alkotány őre. nem volt véletlen e jelölés rendje, mondjuk, az idő tájt a Fidesz még demokratikus sőt -nem is tudom, mondhatom-e - de liberális elveket valló párt volt.
Ma ezt nem szeretné, nem szeretné, ha a törvénykezésnek gátja lenne, nem szeretné, ha beleszólna akárki. Mostanában sokat gondolok arra a rendszerre, amit gyűlöltem: a Kádár-rendszerre, sok-sok hasonló vonás; lesz még több is.
3. Schmidt megválasztása tök gáz, egy magára valamit adó DEMOKRATIKUS párt ilyet nem tesz, ennek az az üzenete: azt csinálok, amit akarok! Ja, és demokráciát, na, azt nem szeretnék..Pont nem érdekel a társadalom véleménye, a külvilágról nem is beszélve. Az a Köztársasági Elnök, aki az egyik legfontosabb jogosítványáról azonnal lemond...
4. Domokos azért gáz, mert ő volt, aki a klf. költségtérítéssel handlézott. Plussz azt is igyekezett gyorsan közölni, h az ő 19 m végkielégítése, na, az tök rendben volt. Most erre nem is szeretnék jogászi érveket hozni, ez egyszerűen az, ami, nem nagyon kéne védeni.
5. Nagyon csinos az érvelés, mekkora felhatalmazás, azt teszünk, amit akarunk..
Amikor a Horn-kormány hatalomra került, koalícióra lépett az SzDSz-szel, 2/3 volt. Akkor ők európai módon politizáltak: korlátozták magukat, kijelentették, h nem módosítják az Alkotmányt, a Fidesznek, aki akkor töredékpárt volt, a számarányától eltréő módon nagyobb helyet adtak a bizottságokban...

Nos, tisztelt Uraim és Hölygeim, ez volt az utolsó lehetőség, h ne Balkán legyünk. De aztán nyert a Fidesz, (nem volt hálás, sem európai) jött a csonkakuratórium stb. sikerült visszaverekednünk magunkat Ázsiába.
Értem Önt, rendben van, ezt akarták. Egy baj van, én gyűlöltem a Kádár-rendszert, és megfogadtam 90-ben, soha többet! Ezen leszek, nekem nem fognak még egyszer egypártrendszert letolni a torkomon.
Ja, nyugodtan regisztráljanak a gondolatrendőrégükön...
süti beállítások módosítása