Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2010
jún 21
12:58

A Sólyom László tevékenységével kapcsolatos kritikák közül egy már biztosan tarthatatlan: aki eddig azt állította, hogy az államfő újraválasztása érdekében hajlandó engedményeket tenni, elveit feladva alkalmazkodni, az a köztársasági elnök mai döntése után kénytelen lesz felülvizsgálni az álláspontját. Sólyom László már most pontosan ugyannyi alkalommal (kétszer) jelezte erős ellenvéleményét - politikai vétó formájában - a pár hete létrejött új kormánytöbbség döntéseivel kapcsolatban, mint tette ezt a megválasztását követő egy évben az első Gyurcsány-kormány idején.

(Fotó: KEH)

Az alkotmánybírók jelölési rendjét megváltoztató alkotmány- és törvénymódosítást ráadásul úgy küldte vissza a parlamentnek az államfő, hogy levelében és közleményében a lehető legvilágosabban fogalmazott. Sólyom szerint a „most elfogadott változtatás (…) alkalmas a helyzet további romlását előidézni (…) sem a jelenlegi, sem az újonnan elfogadott szabályozás nem felel meg az irányadó nemzetközi gyakorlatnak”. Az államfőnek nemzetközi példák áttekintése után konkrét javaslat is van: „a leginkább megfelelő megoldás az lenne, ha bírák megválasztásának, illetve kinevezésének joga megoszlana az Országgyűlés, valamint a Legfelsőbb Bíróság elnöke és a köztársasági elnök között”.

Többen állítják: a mandátumának lejárta előtt álló köztársasági elnök öngyilkos politikát folytat a vétókkal, ugyanis utolsó (amúgy csekélynek látszó) esélyét is eljátssza ezekkel a lépésekkel. A megválasztása ellen kardoskodó kormánypárti politikusok éppen tőle kapnak egyértelmű érveket: ilyen önálló és önjáró elnök miért kellene a kétharmados többséggel rendelkező Fidesznek?

Az érvelés kétségtelenül logikus és lefegyverző, van azonban két ellenérv, egy erős és egy gyenge. Előbbi szerint az államfő mostani vétói feltehetően már nem befolyásolják a Fidesz döntését, nem most derült ki ugyanis Sólyomról, hogy nem lehet távirányítani. Ha megpróbálta volna az alkalmazkodást, csak saját hitelességét ásta volna alá, de eredményt ettől nem remélhetett. Utóbbi, a kétségtelenül gyenge lábakon álló érv szerint még akár pozitív hatása is lehet ezeknek az államfői döntéseknek Sólyom újraválasztására. Ha a Fidesz esetleg úgy ítélné meg, hogy az erőpolitika mellett időnként érdemes lenne meglepően nagyvonalúnak és önkorlátozónak látszania, jobb alkalma nem is lehetne erre, mint éppen most. Sólyom két vétója után mégis őt jelölni, maga lenne a címlapokat elárasztó és a kritikus publicistákat elnémító meglepetés, ráadásul olyan erővel, amely a választók egy jelentős részénél egy csapásra hiteltelenítené a diktatúrát építő, narancsuralmi Fidesz egyre gondosabban festett képét. Legfeljebb majd párszor újratárgyalják és ismét elfogadják Sólyom visszaküldött törvényeit, az a néhány óra többletmunka akár meg is érhetne egy ilyen politikai nyereséget.

Nem mondom, hogy így lesz, de akár így is lehetne.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr382097856

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pártóvoda felnőtt nélkül 2010.06.21. 17:51:53

A kétpólusú pártpolitikai térben az utóbbi öt évben megjelent egy harmadik pólus: a köztársaság. Sólyom László ezt képviselte.Ez nyilván kényelmetlen ügy: nem lehet kizárólag a barátok és üzletfelek ...

Trackback: Sólyom, Schmitt és a kommunistairtás - heti szavazásaink 2010.06.21. 15:56:27

A blogolvasók nem Schmitt Pált, hanem Sólyom Lászlót vagy Pálinkás Józsefet akarják elnöknek. Mindenki támogatja a közélet kommunistamentesítését. Heti szavazásösszesítőnk. Ki legyen a köztársasági elnök? című cikkünkben a legesélyesebbnek tűnő jelölte...

Trackback: Sólyom visszadobta a fideszes javaslatot 2010.06.21. 13:19:01

A köztársasági elnök szerint nem vált be az alkotmánybírók választásának alkotmányi szabályozása, az erre vonatkozó fideszes módosítást azonban elhibázottnak tartja. Sólyom László szerint a változtatás akár a helyzet romlását is okozhatja.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asztro 2010.06.21. 13:02:33

Kérdés mennyi és milyen elve van annak, aki magyar államfőként visszafordul a hídról csak azért mert a szomszéd megkéri rá.

Titanic 2010.06.21. 13:06:35

Érdekes meglátás.
De a fidesz egy ilyen politikai "fogás" érdekében nem fog lemondani egy "saját" köztársasági elnökről.
Egy régebbi posztban volt szó a 2/3-os törvények eltörléséről. Szerintem ez ugyanaz a történet.

atomic bomberman 2010.06.21. 13:15:18

hát a vége elég naív. Sólyom menni fog. a fidesz annyira nem nagyvonalú, hogy még látszani se tudna annak

radala 2010.06.21. 13:16:26

Szerintem is ez SL egyetlen esélye, ha maradni akar. Ha a Fidesz most nem választja meg, akkor az komoly presztízsveszteség nekik, SL pedig minden idők legjobb KE-je lesz már "hivatalosan" is

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.06.21. 13:21:42

Huszárvágás lenne a a báb köztársasági elnők Schmitt nevének megszellőztetése után Sólyommal előállni. A fideszből ki is lehet nézni egy ilyen húzást.

Sólyom ellen szól viszont, hogy az újbóli megválasztása csak átmeneti politikai hozadékkal járna a fidesz számára, viszont utána több évig tüske lenne a körmük alatt.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.21. 13:21:53

Hát ez marhaság.
Sólyom, mióta elnökséget kapott tőlük, pártkatonája a Fidesznek.

Ezeket a törvényeket meg nem alkotmányossági kontrollra utalta, ami kijárt volna nekik, hanem vissza a fideszfrakcióba, hogy nyomják meg még egyszer a gombot.

És ha véletlen mégis őt választja meg másodszor is a Fidesz, az csak egy újrajelölés volna a saját pártkatonájuknak.
Két fidesznyik közül melyik a fidesznyikebb kérdéseket ugye nem kell még komolyan tárgyalni?

Ja, és a Nagyvonalú Fidesz - szabad röhögni?

radala 2010.06.21. 13:30:36

@simonmondja.: kb 10 szmájlit felejtettél ki az 5 mondat végéről...

Szimba 2010.06.21. 13:33:16

Én még az előző cikknél írogatom, hogy Sólyom még utoljára igazít néhány ecsetvonással a saját politikai portréján.

Semmi komoly, de igyekszik korrekt, kritikus, és jogkövető módon távozni.

A Fidesz nem fog gesztust gyakorolni! Számomra elképzelhetetlen. Ha mégis megtörténne, hogy Sólyom lesz a jelöltjük, akkor nagyon megdöbbenek. Bár Sólyom is csak a látszat kedvéért kekeckedne a Fidesszel, tehát félni nem kellene tőle.

Szimba 2010.06.21. 13:34:21

Ez a messzeséget kémlelő indián póz nagyon jó a fotón!:)))

teevee 2010.06.21. 13:34:42

De drága vagy TG, ahogy szuggerálod a nagyvonalúságot a Fideszbe! :)

Ugyan.

Templ@r 2010.06.21. 13:35:16

@simonmondja.: Talán olvad el a kapcsolódó cikket is, és akkor nem fogsz marhaságokat leírni. Sólyom nem küldhette alkotmányossági kontrollra a törvényt, ugyanis: "Mivel az Alkotmánybíróság gyakorlata szerint alkotmánymódosítás alkotmányellenessége fogalmilag kizárt" (idézet a cikkből).

Templ@r 2010.06.21. 13:39:22

@simonmondja.: Talán el kellene olvasni a kapcsolódó cikket is és akkor nem írnál marhaságokat, ugyanis Sólyom nem küldhette alkotmányos kontrollra a törvényt, mivel: "Mivel az Alkotmánybíróság gyakorlata szerint alkotmánymódosítás alkotmányellenessége fogalmilag kizárt" (idézet a cikkből).

Templ@r 2010.06.21. 13:39:58

Elnézést a duplázásért, de akadozott a blogmotor.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.21. 13:41:03

@radala: Ha használnék szmájlit, akkor biztos is.
Ez valami vicc, hogy az utolsó percig rágjuk a körmünket, hogy a kiszivárgott udvari hírekből mit gondoljunk,
melyik kegyencet szereti ma Őviktorsága.

Ordnassac 2010.06.21. 13:43:36

@simonmondja.: alkotmánymódosítást AB elé küldeni nem lett volna okos döntés, a testület eddigi gyakorlata alapján ugyanis nem foglalkozik velük. Bár van egy-két bíró, aki ezt a gyakorlatot felülvizsgálná, de kisebbségben vannak.

Ami a kormánytisztviselői törvényt illeti: az AB-nak nem kifejezetten konzekvens a gyakorlata munkajogi kérdésekkel kapcsolatban.

Szóval Sólyom a realitások alapján döntött.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.21. 13:43:51

@Templ@r: Nem az alkotmánymódosítást kellene fogalmi vizsgálatra küldeni, hanem a még érvényben lévő alkotmánypasszusokkal kéne picit összevetni az újakat.
De jogászoknál az itélet már a vádirat előtt elkészül.

Szimba 2010.06.21. 13:44:44

A Jacobs az új szponzor? Nem rossz.
Iszom is egy kávét, mert menten elalszom.

Ordnassac 2010.06.21. 13:45:18

@simonmondja.: de ezzel sem foglalkozik az AB...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.21. 13:46:37

@Ordnassac: Sólyom mindig a realitások alapján dönt. Azért itélt úgy, hogy a kockakő élet kioltására nem alkalmas eszköz, mert a realitás az volt, hogy ő fideszérdekek képviseletére kapja a fizetését.

tölgyes 2010.06.21. 13:50:13

Kedves Török Gábor!

Legyünk tárgyilagosak. Már az első héten elhangzott, hogy Sólyom nem fogja folytatni.. tehát lehet, hogy igen, lehet, hogy nem.

Ordnassac 2010.06.21. 13:50:32

Ami Sólyom levelében foglaltakat illeti, az tényleg megfontolandó. Kb. Lengyelországon és Magyarországon kívül mindenhol többrétű a jelölés. (KE, ill. LB-elnök jelölési joga, szakmai szervezetek bevétele, kooptálás, a testület bizonyos hányadának a bírói karból való választása stb.) Talán szakmailag is jobb testületek jönnének össze.

Zoltchy (törölt) 2010.06.21. 13:55:34

Nekem eszembe jutott még egy érv:

Sólyom Lászlónak vannak elvei, amelyekből nem hajlandó politikai (értsd: karrierista) okok miatt engedni és nem törődik a következményekkel sem.
Vagy ez nagyon apolitikusan hangzik?

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.06.21. 13:57:24

Nekem van egy olyan érzésem, hogy ment a háttérben az alkudozás, hogy mit kell tennie azért, hogy őt jelöljék, és vesztett. A kicsinyes bosszúját láthatjuk éppen. Ártani nem tud nekik, mert fut mlég egy kört, és két héttel később átmegy, de legalább bosszantja őket.

Hóember 2010.06.21. 14:07:54

Én régóta "lebegtetem" magamban ezt a forgatókönyvet, hogy bombameglepetésként a fidesz mégiscsak Sólyom mellett teszi le a voksát. A fent említett taktikai okból, nem azért, mintha annyira kényelmes lenne neki a további 5 sólymos esztendő.

Kicsit hasonlítana ez a gripen-f16os dilemmára, ahol az egész sajtó szapulta a fideszt, hogy miért nem gripen, aztán a végén egy huszárvágással mégiscsak gripen lett. Akkor aztán már nehéz lett volna a véleményformálóknak váltani, hogy miért nem f16... ;)

Magóg napján (törölt) 2010.06.21. 14:08:15

SL nem minősíteném, mégiscsak Köztársasági elnök.

Azért ahogy végig asszisztálta a 8 évet, meg a Tubes se tudta elrendezni katonai főparancsnokként ,az mindent elmond róla.

Diocles 2010.06.21. 14:09:33

Ha a Fidesz "nagyvonalúságból" Sólyomot jelölné, akkor valóban meglepetés volna, és ki is tartana - úgy fél napig...

Ugyan már, Magyarországon pártsajtó van, a kormánypárti is az, az ellenzéki is az, a Népszabadságban közvetlen tulajdona van az MSZP-nek, de a kisebb balos lapok sem élnének már a közvetett vagy közvetlen támogatásuk nélkül.
Majd pont ők hatódnának meg?

Ez a konfliktus megspórolhatatlan, ha Sólyom marad, akkor kábé havonta összeütköznének vele valamilyen komoly ügyben, és emögé - lásd Dávid Ibolya-effektus - remekül rárepülne a balsajtó, h lám-lám, még a "jobbos" Sólyom is diktátornak tartja a fiúkat...

Ui.: egyébként nem tartom elegánsnak, h Sólyom bizalmasai, tanácsadói látványosan kampányolnak Sólyom mellett, és ennek megfelelően "elemeznek".
Ez most nem is elsősorban Töröknek kritika, hanem Tölgyessynek, aki a mai elemzésében azt hozta ki, h a Fidesz érdeke Sólyom megválasztása, holott három hete még pont azzal érvelt Sólyom mellett, h Sólyom azért kell, mert be tudja szorítani a Fideszt...

Miért nem lehet elmondani őszintén, h igen, a Fidesz úgy kell most Sólyom, mint pup a hátára?

Ordnassac 2010.06.21. 14:10:55

@Magóg napján: a főparancsnokság egy protokolláris szerep. Semmilyen katonai parancsot nem oszthat ki, kb. csak aláírja a védelmi tervet. Ennyi. (Most a rendkívüli állapotos helyzetekről nem beszélve.)

Ordnassac 2010.06.21. 14:12:14

OFF

www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-361328

Daher Pierre lesz Pelczné utódja az OGY-ban.

ON

Ordnassac 2010.06.21. 14:13:52

@Diocles: Tölgyessy volt Sólyomnak hivatalos tanácsadója? Nem tudom most hirtelen.

Van egy érdekes cikk a Hírszerzőről: www.hirszerzo.hu/cikk.schmitt_pal_es_a_gyenge_minoseg_forradalma.155661.html

Ez a Molnár Tamás vajon a jobbos filozófus vagy az ex-Jobbikos grafikus, esetleg valaki tök más?

Zoltchy (törölt) 2010.06.21. 14:13:58

@Androidus:

Ha ez így van, akkor ez sokkal több bosszantásnál, ugyanis a Fidesz minden ilyen - korábban visszaküldött - törvény megszavaztatásával szaporítja a "narancsuralmi" rendszer mellett szóló érveket.

Két tűz közé kerültek.
Ha visszavonogatják ezeket a törvényjavaslatokat, a szavahihetőségükön esik csorba. Ha minden áron keresztülverik, akkor meg az erőből politizálás vádja érheti őket.
A harmadik lehetőség - hogy ésszerű módosításokkal fogadják el - a fekete-fehér/igen-nem politizálásra idomított szavazók számára nagyon nehezen kommunikálható. Itt üthet vissza a jelszavakra egyszerűsített kampány.

Ordnassac 2010.06.21. 14:14:46

@Ordnassac: mármint Hírszerzőből...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.21. 14:17:44

@simonmondja.: nono. Voltam olyan Duna-vitán anno, ahol az volt kb. a realitás, hogy talán még minket, csendes drukkereket is letartóztatnak, annyi volt a helyszínen a sztenderd és titkos rendőr. És Sólyom kiállt beszélni.
Sólyom fikázása az olyanoknak (most nem minősítem őket rapid módon, mert ezen a blogon ez nem dívik) szokása, akik Antallban 10 évvel a halála után, OV ellenében ismerték fel a demokratát. Az Árpi bácsikát, az elfogultság és szagtalan sunyiság monumentumát pedig kikiáltották a nép kedvencének és überelhetetlen elnöknek.

[nick] (törölt) 2010.06.21. 14:18:41

a ke elnöki poszt ma már teljeen súlytalan szerintem.

ben2 2010.06.21. 14:19:24

Egyetértek Török Gáborral. Anno Mádl Ferenc megválasztásánál is az volt a Fidesz stratégiája, hogy a jelölési határidő legvégéig hagyta, hogy ellenfelei gumicsonton rágódjanak (értsd: Torgyán esetleges jelölése), majd amikor az utolsó pillanatban előhúzták Mádlt, a szociknak elfogyott a mozgástere és Mádlt amolyan "mindenki elnökeként" sikerült megválasztani.
Sólyom elég támadást kapott baloldalról ahhoz, hogy ha a Fidesz a választások után közvetlenül felvetette volna Sólyom újraválasztásának lehetőségét, azzal azonnal a közt. elnökre húzta volna a baloldali média össztüzét.

ssi 2010.06.21. 14:19:34

búcsúzni csak szépen érdemes - főleg, ha valaki végig egy elv mentén haladt

ha csak a visszadobásokról lenne szó, akkor sem bíbelődne ezzel a Fidesz, de S.L. bármilyen más "meglepetést" is okozhat

sajnos a kormány a környezetével teremt magának erőt, bebiztosítást (pl. saját emberei) és nem magában, a saját teljesítményében bízva próbálja meg a sikereiből, elismertségéből fakadó erőt demokratikusabban elérni

Zoltchy (törölt) 2010.06.21. 14:20:38

@[nick]:

Szerintem maga a poszt csak egy váz, az ember tölt(het)i meg tartalommal.

ben2 2010.06.21. 14:23:15

@simonmondja.:

Az alkotmánymódosítást mióta lehet alkotmányossági kontrollra küldeni?
Sólyom nem alkotmányossági aggályai miatt küldte vissza a törvényt, hanem a nemzetközi gyakorlatra hivatkozva.

Khayness 2010.06.21. 14:23:36

Fidesz, nagyvonalú és önkorlátozó egy mondatban, ejnye.

Zoltchy (törölt) 2010.06.21. 14:24:37

@manyike:

Egyetértek és még kiegészíteném annyival, hogy számomra úgy tűnik, a Fidesz (O.V.) egyirányú utcába került.
Úgy gondolják, minden ezközt megengedhetnek maguknak, hiszen az eredmények majd úgyis őket fogják igazolni.
És megint nincs B-terv.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.06.21. 14:24:49

Én elég vidáman szemlélem, ahogyan Sólyom László a Fidesz győzelmének üdvözlésétől eljut addig a pontig, hogy nem választják újra. Ez már a végjáték: látja, hogy mi a szitu, próbálja megőrizni méltóságának maradékát. Már a ciklusa elején sem sikerült a "titkos" szavazás alatt.

fulemule9 2010.06.21. 14:25:12

@asztro: Szerintem Schmitt el sem indult volna.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.06.21. 14:27:42

@Zoltchy: Kérdés, hogy a Fidesz szavazóit mennyire érdekli a narancsuralmi rendszer óbégatása. Szerintem ez csak azok között hallatszik, akik amúgyse szavaztak rájuk. Rohadtul nem érdekli őket, ahhoz, hogy változtassanak, valami olyan erejű kell, mint Barroso megnyilvánulása, mert az olyan dolgot változtat meg, amitől függenek. A baloldali sajtótól nem függenek, és úgyis már csak egy kicsi van hátra, hogy még legyen baloldali sajtó.

[nick] (törölt) 2010.06.21. 14:27:46

@Zoltchy:
nem töltheti meg. ez annak a posztnak lényege. szerintem miniszterelnök helyettesi poszt kellene (illetve most már van), aki a kormányfő akadályoztatása esetén ellátja a protokolláris teendőket. sok esetben nem tud a miniszterelnök két helyen lenni, illetve túl sok protokolláris feladata van, ezért kell neki egy helyettes. és akkor a külügy mintájára szervezni kell egy modern belügyminisztériumot (ahol nincs ott a rendőrség, és a hadsereg, mert az védelmi, rendvédelmi ügy) hanem belügyi diplomaták ülnek a minisztériumban. olyasmik, mint az obmbudsmanok. és őket a belügyminiszter nevezi ki. viszont a belügyminisztert leválthathatja a miniszterelnök, de az ombudsmanokat közvetlen nem válthatja le. szóval ezt a rókafogta csuka helyzetet szerintem így kellene előállítani. és nem a "független" köztársasági elnök intézményével.

radala 2010.06.21. 14:28:08

@simonmondja.: Ez valóban nem túl ájrópai, persze nem tudom milyen az, ha valami ájrópai, mindenesetre nekem sem tetszik.

Roy 2010.06.21. 14:28:16

@simonmondja.: Sólyom azért egy kicsit jobb volna, mintez a szépen vigyorgó Schmitt. Magyarország szégyene lenne.
Sólyomnál azért néha felülkerekedik az alkotmányjogász.

MACISAJT 2010.06.21. 14:28:50

Félreértés ne essék. Én Sólyom újraválasztását pártolon( a kezdettől fogva).
Mondván- kell egy alkotmányos fék a kormányzóknak.

Viszont ha ez itt szóba került:
"Többen állítják: a mandátumának lejárta előtt álló köztársasági elnök öngyilkos politikát folytat a vétókkal, ugyanis utolsó (amúgy csekélynek látszó) esélyét is eljátssza ezekkel a lépésekkel. "

az a véleményem hogy ha az esélyek eljátszásáról van(volt) szó, akkor sokkal ionkább a szerencsétlen holokauszt-törvény átengedése játszotta a fő szerepet..

Akkor vált nyilvánvalóvá, hogy maga Sólyom se gondolja komolyan a folytatást, a (ballib) imídzs fényezésén gondolkodik( mint anno Mádl elnök úr egyik utolsó intézkedésével, az un. Kitty kegyelmi rendeletével).

Zoltchy (törölt) 2010.06.21. 14:29:44

@simonmondja.:

Az alkotmány alkotmányosságának megkérdőjelezése fogalmilag kizárt.

Megjegyzem, szerintem már az is nonszensz, hogy az Alkotmány egy törvény...

ssi 2010.06.21. 14:31:37

@Zoltchy:
1. értem, hogy S.L. miért akart előre hozott választást az öszödi beszéd utáni években
2. még azt is elképzelem, hogy az akkori fidesz-pártiságának látszata nem a megválasztása miatti hálából eredt
3. viszont úgy gondolom, demokratikusabb kormányra számított
4. s feltételezem, ha újra ő lenne, nem akarna karakteresen változni, csak még bölcsebb, megfontoltabb lenni

röntgenszeműlány 2010.06.21. 14:31:42

Több szempontból is értelmetlen lenne, ha Sólyom maradna az elnök - pont ezért minden esély megvan rá. Egyrészt Orbánnak nem lesz olyan felemelő érzés átvenni egy olyan pozíciót, amit tökéletesen leamortizáltak azzal, hogy korábban egy elnöki javaslatot sem fogadtak el, és minden alkalommal változtatás nélkül megszavazták az újratárgyalásra visszaküldött törvényjavaslatot. Másrészt maga Sólyom sem járna jól egy ilyen kilátástalan szereppel.

[nick] (törölt) 2010.06.21. 14:32:44

szóval ha meglepetés tipp kell, akkor az enyém navracsics. és az ő feladatait egyszerűen összekötik a köztársasági elnök jogkörével. én legalább is ezt tenném.

fulemule9 2010.06.21. 14:32:54

@Androidus: Nem hiszem, hogy alkudozás lett volna. OV és Sch már egy éve tudja és mondja, hogy Sch lesz a KE. A "mindenkihez lojális sármőr". Lojális volt a 70-es évek végén az Astoria szállóban is - ahol nem akárkik fordultak meg - és azóta is minden pozícióban. Jól teljesített Buda mellett is és utódjaként is.

Zoltchy (törölt) 2010.06.21. 14:35:12

@Androidus:

A "Fidesz szavazói" nem egy eleve meghatározott tábor. Nem az a kérdés, hogy mit tesznek a fidesz szavazói, hanem az, hogy azzá válnak, vagy elpártolnak-e. A Felhatalmazást nem csak megszerezni lehet, hanem elveszíteni is, főleg egy olyan országban, ahol az emberek imádnak csalódni.

Zoltchy (törölt) 2010.06.21. 14:37:37

@manyike:

És még az is lehet, hogy magasról tojik már az egészre, ezért engedi meg magának az erkölcsi önállóságot.
Legalábbis, a hivatali ideje alatti bénázásai arra utalnak, hogy valami homályos, nem őszinte szándék vezette néhány esetben.

Ordnassac 2010.06.21. 14:39:53

@[nick]: amennyiben a vétójogait, illetve a rendkívüli állapot idején meglévő pozícióit nem nézzük, akkor tényleg a szavak ereje a legfőbb fegyvere. Németországban több mint 60 éve egész jól működik. Hasonló a helyzet Ausztriában.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.21. 14:40:11

@Hepci: Na, helyben vagyunk.
Sólyom marhaságait a Bősi erőmű megtorpedózása óta tartom kurzuslovaglásnak.
Ha tényleg lennének elvei, akkor a környezetvédelmet nem egy vizierőmű megakadályozásával kezdte volna.
A vizierőmű a legkörnyezetbarátabb erőmű mind között. Abszolút megújuló energia.
Aki ott volt veled együtt a majdnem bántott gyűléseiteken, mind hülyeséget csinált és ez később nagyon sokba került az országnak.
Hogy mást ne mondjak, azóta is csak az égetőerőművek épülgetnek és az energiánkat egy matuzsálemi atomerőmű próbálja összehozni.

Cimkézés és skatulyázás mehet, de választ arra ne várj.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.21. 14:43:52

@RAMBO: Te mindig megjelensz, ha valahol szóba kerül a vízlépcső. Vagy a biodinamika. :)

[nick] (törölt) 2010.06.21. 14:46:46

@Ordnassac:
na jó, de sólyom meg nem a szavak embere. ő azt csinálja, hogy vissza küld egy törvényt, és második körben ugyanazt a szöveget szó nélkül aláírja. és azt mondja, hogy nem tehet mást. szerintem ez egy vicc.

ha én ülnék ott, akkor ugyanazt, amit visszaküldtem elsőre, nem írnám alá másodjára. ez tuti. ez olyan, mint az étteremben az ételt ha elsőre visszaküldöm, akkor ugyanazt másodjára megint csak. aztán ha ebből botrány kerekedik, akkor ez lesz belőle. szóval nem csinálnék bohócot magamból. mint ahogyan gondolom a többség nem. szóval én abszolút nem értem, hogy sólyom elvhű, meg karateres. szerintem tipikus tutyi mutyi alkat.

fulemule9 2010.06.21. 14:49:41

@[nick]: Az lehet, hogy Te ezt csinálnád, de csak azért mert nem vagy tisztában a KE feladataival és lehetőségeivel. Nézz utána!

Terniak 2010.06.21. 14:50:24

"Sólyom László már most pontosan ugyannyi alkalommal (kétszer) jelezte erős ellenvéleményét - politikai vétó formájában - a pár hete létrejött új kormánytöbbség döntéseivel kapcsolatban, mint tette ezt a megválasztását követő egy évben az első Gyurcsány-kormány idején."

Formailag három, hiszen ma egy alkotmánymódosítást és egy törvényt küldött vissza. Bár Sólyom mind a három esetben politikai vétót emelt, ha valaki elolvasta az indokolásokat, azokban nagyon erős szakmai kritika is van. Amellett, tehát, hogy vérciki, hogy két héten belül ennyit vétóz az elnök, egyben erős állásfoglalás e jelenlegi gerillajogalkotás és annak szakmaiatlanságával szemben. Az elnök ugyanis konstruktívan azt is megmondja, hogy hogyan lenne jobb.

Sólyom előéletét ismerve várható volt ez a lépés. Annak az intézménynek a tekintélyét és függetlenségét csorbította volna a javaslat, amelyet éppen ő alakított olyanná, amilyenné. Nem csak hazánkban, hanem nemzetközileg is elismert intézménnyé.

Annak idején volt egy nyilatkozata, hogy mit tenne az AB elnökeként, ha pl. egy kormányzó erő meg akarná szüntetni az AB-t. Azt mondta, hogy erkölcsileg egyetlen helyes megoldás lenne: a lemondással kifejezni az egyet nem értését.

(Rétvári Bence állandó nyilatkozatával szemben, nekem inkább tűnik úgy, hogy a FIDESZ nem bírja az iramot, nem az ellenzék...)

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.06.21. 14:51:06

@fulemule9: Szerintem meg ez még csak a suskus. Aminek lehet többféle célja is, például a közvélemény tesztelése. Majd az lesz, amit kihirdetnek.

Terniak 2010.06.21. 14:52:01

@[nick]:

62/2003. (XII. 15.) AB határozatban foglalt alkotmányértelmezés miatt nem teheti ezt.

panelburzsuj 2010.06.21. 14:52:44

@Ordnassac:

Úgy gondolom, hogy cikk szerzője a hírszerzőben "Molnár Tamás", "A szerző joghallgató" ismérvekkel jelezhető publicisztikák alkotója.

Talán ezzel a díjnyertes fazonnal is egyezik:

www.magyarugyvedikamara.hu/tart/farticle/78/134/1

(Amúgy meg érdemes talán a cikket végig elolvasni. A Sólymon-Schmitten túlmutató utolsó szakasz ugyanis a lényeges, onnan kezdve, hogy

"Nagy, közös mítoszaink egyike, hogy mi magyarok nagyon magas minőséget állítunk elő, csak az így megtermelt hasznot, különböző formákban, ellopják tőlünk. Ezzel szemben a valóság az, hogy az egy főre jutó előállított érték messze elmarad a versenytársakétól.")

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.21. 14:53:30

@simonmondja.: minek címkéznék és skatulyáznék? Horgász vagyok, többet látok folyót közelről, mint az itteni hozzászólók döntő többsége. Vagyis nem (csak) a rendszer iránti ellenérzéseimtől vezetve mentem el a vízlépcsővel kapcsolatos néhány vitára és egy tüntetésre.
Vízerőmű és vízerőmű között jelentős különbségek vannak, de itt ne kezdjünk szakmai vitába, abban aligha győzhetsz, címkézve vagy anélkül.

Terniak 2010.06.21. 14:54:04

@Teremszolga: ha ezt megsérti, akár felelősségre vonási eljárásra is számíthatna az Alkotmány alapján... Jut eszembe, a FIDESZ-nek mostmár ehhez is megvan a többsége...Más kérdés, hogy vállalhatatlan lenne.

Ordnassac 2010.06.21. 14:54:55

@[nick]: ez az Alkotmány rendelkezése, tehát az OGY-nak visszadobott törvényt újraelfogadás esetén kötelező aláírnia. Ennek megvan a maga közjogi indoka is (ne legyen állandó pingpongozás az elnök és az OGY között). Arra meg a rendszerváltók többsége nem gondolt, hogy a politikai elit 10-15-20 év múlva nagy ívben tenni fog a közt. elnök javaslataira.

Lehet, hogy itt nem a közt. elnök a probléma, hanem az, hogy a hatályos közéleti vezetés üresíti ki a szabályt? Nem itt kéne változtatni, ami azonban NEM jogi kérdés? Persze egyszerűbb a könnyebb végéről megfogni a dolgot, de nem mindig a legcélravezetőbb.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.06.21. 14:55:48

@Zoltchy: egyetértünk, hogy a Fidesz szavazóinak egy része ingatag, és elbukhatja őket. Sőt, el is fogja, amikor eléri őket a megszorítás hatása. Mégis azt gondolom, hogy aki tavasszal rájuk szavazott, nem olvasott baloldali sajtót. Ha olvasott volna, nem tette volna. Elhangzott, hogy a Fidesz hazudik, hogy a levegőbe ígérget, hogy diktatúrát akar, és akadályozzuk meg mindenáron a kétharmadot. Az szavazott rájuk, akit mindez nem hatott meg. Most ennek folytatása miért érdekelné?

Terniak 2010.06.21. 14:58:32

@Zoltchy: "Az alkotmány alkotmányosságának megkérdőjelezése fogalmilag kizárt."

Ez azért nem ennyire egyértelmű...Kerülhetnek abba olyan dolgok, amik nem oda valók...

Ordnassac 2010.06.21. 14:59:00

@fulemule9: megszólalt bennem a kisördög: lehet, hogy ez volt az ára annak, hogy Schmitt mégse vállalja a köztársasági elnöki tisztséget? :-D

[A smiley azért jelzi megjegyzésem komoly(talan)ságát].

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.21. 15:00:33

@Zoltchy: Egyenlőre még nem Alkotmányról döntött, hanem csak egy-egy passzusról.
És van a létező Alkotmánynak egy Szelleme. Legalábbis Sólyom, ha nem talált valamire paragrafust, akkor a szellemével igazolta a döntéseit.
Hát a szelleméhez lehet, hogy stimmelnek a fideszötletek, de lehet, hogy nem.
2. (3) Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni.

Például a hatalom kizárógos birtoklása , vagy arra irányuló tevékenység már nem annyira stimmel a létező Alkotmány szellemével.
És nem törvény, hanem alaptörvény, úgyhogy nem jó, ha billeg.

Ordnassac 2010.06.21. 15:00:38

@Teremszolga: azonban az igaz, hogy az AB nem foglalkozott eddig érdembe alkotmánymódosítások alkotmányosságával. Paczolay szeretné újragondolni ezt a gyakorlatot, azonban nyílt titok, hogy kisebbségben van a testületben ezzel az álláspontjával.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.06.21. 15:02:49

@simonmondja.: Sajátosan látod ezeket a dolgokat. A Duna nálunk alig folyik, energiát nyerni belőle alig lehet, azt is olyan áron, hogy az ország legszebb részéből csináljunk ipari övezetet. Víyzerőmű olyan helyre kell, ahol van mit felduzzasztani. Paks pedig tudtommal jó egészségnek örvend, és lesz neki új blokkja is. Mi a gond? Még az is lehet, hogy pár év múlva elkezd csökkenni az energiaigényünk, annyi szélkerék meg napelem lesz üzemben, amik hőcserélőt hajtanak meg. De jó, hogy nem épült meg az a rusnyaság oda. Sólyom pedig, ha kiállt érte, hát jól tette.

[nick] (törölt) 2010.06.21. 15:03:37

@Ordnassac:
természetesen a másodjára alá nem írásommal lemondanék tisztségemről. szóval fel lenne oldva a probléma. nem kellene semmiféle eljárás. de bohócot nem csinálnék magamból az tuti. szóval az éttermes példánál maradva. másodjára is visszaküldöm az ételt, elkérem a vendégkönyvet, az esetet megemlítem a tulajdonosnak, és átmegyek egy másik helyre.

Zoltchy (törölt) 2010.06.21. 15:06:15

@simonmondja.:

Az 1949. évi, XX. törvény nem törvény?
Megmagyaráznád, miért nem?

adambum 2010.06.21. 15:07:19

Valóban nem lenne rossz rövidtávon a Fidesznek, ha megválasztaná Sólyomot, azonban hosszú távon szerintem politikai szemszögből borzalmas lenne nekik.

Aki kételkedik ebben (mondván hogy úgyis újra megszavazzák a visszaküldött törvényeket), gondoljon bele abba, hogy mekkora publicitást kap egy-egy ilyen visszaküldött törvény. Akkor az emberek mégiscsak felfigyelnek, hogy "aha, itt tényleg van valami"

A Sólyom ellenfeleként szóba került Schmittet viszont nem értem.. Schmitt rátermett politikai szereplő, de KE-nek aligha meggyőző - ahhoz szélesebb körű műveltséggel kell rendelkezni, és nem ártana ha a joghoz is értene.

Vajon miért nem lehet egy harmadik, párttól független de mégis Sólyomhoz képest gyengébb személyt jelölni??

Terniak 2010.06.21. 15:07:46

"MSZP: sok hibához vezet a Fidesz kapkodása

Az MSZP örül annak, hogy a köztársasági elnök visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek az alkotmánynak, illetve az alkotmánybírósági törvénynek az alkotmánybírákat jelölő bizottság összetételére vonatkozó módosításait, mert ez mutatja, hogy Sólyom László is aggályosnak tartotta ugyanazokat a dolgokat, mint a szocialista frakció. Mesterházy Attila frakcióvezető hétfőn újságírók előtt úgy nyilatkozott: láthatóan sok hibához vezet az a fajta kapkodás, amit a Fidesz folytat az elmúlt egy hónapban az Országgyűlésben.

Hozzátette: ezért is hívták fel a kormánypártok figyelmét többször is arra, hogy nem képviselői önálló indítványként kellene ezeket a javaslatokat beterjeszteni és nem kellene megkerülni az államigazgatás és a nemzeti érdekegyeztetés fórumait, mert így sok a hibalehetőség."

KG2000 2010.06.21. 15:09:57

Szerintem is Sólyom bosszúja ez már tudván, hogy nem választják meg. Ez abból világos, hogy az alkotmánybírák jelölését a köztársasági elnök kezébe akarja rakni. Szerintem most ugyanúgy nincs alapvetően igaza, mint alkotmánybírósűgi elnökként, amikor visszadobta az igazságtételi törvényeket. Formálisan lehet, hogy igaza volt, de azzal ártott, de nagyot a magyar demokráciának. Most is ez a helyzet.

Ordnassac 2010.06.21. 15:10:38

@[nick]: tévedés, ugyanis ilyen esetben is hatályba lépne a törvény (csak pár napos késéssel, mivel az OGY elnöke írná alá helyette mint mb. közt. eln.), ugyanis akkor az Alkotmány 29/E. § (1) bekezdése szerint:

"A köztársasági elnök átmeneti akadályoztatása esetén, vagy ha a köztársasági elnök megbízatása valamely okból idő előtt megszűnik, az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig a köztársasági elnöki jogkört az Országgyűlés elnöke gyakorolja, azzal a korlátozással, hogy törvényt az Országgyűlésnek megfontolás végett, illetőleg az Alkotmánybíróságnak megvizsgálás céljából nem küldhet meg, az Országgyűlést nem oszlathatja fel, és a kegyelmezés jogával csak a jogerősen elítéltek javára élhet."

Ergo "nesze semmi, fogd meg jól" eset lenne a lemondásod. Az a baj, hogy te a jogi és egyéb háttér teljes ismerete nélkül, IQ-ból próbálsz dolgokat értelmezni, de sajnos általában tévedés jön ki a végén...

Terniak 2010.06.21. 15:14:55

@KG2000: alapvetően nem értek egyet Veled. Eddig egyetlen alkalom volt, amikor szerintem kicsit "bosszú"-ból cselekedett az elnök. A Ptk. kapcsán, ahol megszólalt a lelke mélyén a polgári jogász.

A mostaniban azonban szerintem szó sincs bosszúról. Megjegyzem, annyira nem is lenne rossz ötlet, ha a KE (is) jelölhetne. Sőt ha emlékszel rá, annak idején éppen azért vétózott egyet, mert nem értett egyet azzal, hogy a Közérdekvédelmi Hivatal vezetőjének jelölésében ő is részt vegyen. Szóval túlzás ebbe bele látni valamiféle hatalomkoncentrációt is.

A mai döntésévek kifejezetten jót tett a magyar demokráciának - szerintem.

Ordnassac 2010.06.21. 15:15:40

@KG2000: öööö... Sólyom azt mondta, hogy több lábra kell helyezni az AB-tagok választását: KE, OGY és LB. Ez nem egyedülálló. Inkább a jelenlegi helyzet az egyedülálló, hogy CSAK az OGY választ AB-tagokat. Portugáliában pl. az ottani AB tagjai kooptálhatnak korlátozott mértékben tagokat. Németországban, bár csak a parlament dönt róluk, de bizonyos mértékben csak szövetségi bírókból állhat a testület, megint máshol az OGY ajánlási listájából választhat a közt. elnök (Szlovákia). Emellett lehetne sorolni a más megoldásokat.

Amúgy a többcölöpű alkotmánybíró-jelölést olyan elismert alkotmányjogászok is támogatnak mint Kukorelli István vagy Somogyvári István.

Szóval ez pont, hogy egy konstruktív megoldási javaslat. Csak éppen nem érdeke a politikai vezetésnek.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.21. 15:18:08

@adambum: Szerintem ez szimbolikus.

Scmittel azt akarják jelezni, hogy még egy kádárfiú is lenyomható a kétharmaddal a torkunkon.
Mint ahogy a "médiaalkotmány" is szimbolikus személyek nyújtották be:
Rogán és Cser-Palkovics, a két fidesz-szóvivő . A harmadik Szijjártó lehetett volna.
Hogy egy papagálykommandó nyújt be egy médiaalkotmányt, annak önmagában is jelzésértéke van.

Terniak 2010.06.21. 15:19:28

@adambum: egyetértek azzal, hogy nagyon rosszul veszi ki magát a vétó, különösen olyan helyzetben, amikor egy hozzáértő államfő vétóz olyan javaslatokat, amelyet egyéni képviselői indítványként nyújtottak be, vagyis nagyon szorosan a páthoz kötődnek. A vétó mindig kudarc...

dupla vé 2010.06.21. 15:20:44

@Ordnassac: "Az a baj, hogy te a jogi és egyéb háttér teljes ismerete nélkül, IQ-ból próbálsz dolgokat értelmezni, de sajnos általában tévedés jön ki a végén..."

a törvény a közvéleménynek nem tetszik. az ellenzéknek nem tetszik. a köztársasági elnöknek nem tetszik. ellenben hatályba lép. "mi erre felhatalmazást kaptunk a forradalom alkalmával" mi ez ha nem egy kicseszett diktatúra? gondolja valaki, hogy van jelentősége ki a KE? Sólyom akit elnézést a kifejezésért, de kitiltanak a tőlünk lopott földről mindenféle következmény nélkül, aki soxor pártpolitikai beszédet mond, mikor nem az lenne a feladata, és még a saját gondolatait is csak nagy nehezen olvassa fel a saját papírjáról, aki csak pártzsoldos, vagy inkább a párthonvéd akit szintén sokat lehetne fikázni.

[nick] (törölt) 2010.06.21. 15:21:05

@Ordnassac:
és ha hatályba lépne, akkor mi van. a jog sem tévedhetetlen. orákulumnak gondolod a papírokat.

KG2000 2010.06.21. 15:21:51

@Ordnassac: "Érdekes" módon Sólyom ezen "konstruktív" javaslatát NEM az MSZP-kormányok alatt tette meg, nem Gyurcásnynak és Bajnainak javasolta. Sólyom beállt 109.-nek a Gyurcsányt támogató 108 "értelmiségi" mögé.

SzőkeSzikla 2010.06.21. 15:23:48

@Ordnassac: De Uraim,komolyan vitáznak egy olyan dologról,ami -a lényeget tekintve-olymindegy? Én nem hiszem, h' a dolognak lenne jelentősége a továbbiakra nézve,ugyanis,-egy súlyát tekintve -papillonweight,mert a többség,akik a Fideszre szavaztak,nem is tudják,hogy van köztársasági elnök!!!Akik meg tudják,azok egy BOHÓC-ot látnak benne(sajnos)Én közvetlen véleményeket hallottam ezt ügyben,azokat interpretálom a mélyvdékből.

Zoltchy (törölt) 2010.06.21. 15:25:40

@KG2000:

Ez a javaslat csak egy ötlet egy létező probléma megoldására.
Sólyom nem nyújthat be törvényjavaslatot, még MSZP kormányok alatt sem. Csak akkor válaszolhat, ha kérdezik.

Terniak 2010.06.21. 15:26:49

@SzőkeSzikla: de tudják, csak azt hiszik, hogy az Orbán Viktor... :-))). Ha már közvetlen tapasztalatokról beszélünk...:-)

Sajnos, van abban valami, amit írsz, ugyanakkor nem értek egyet azzal, hogy olymindegy lenne...Ha így lenne, akkor a FIDESZ sietségét nem értem a kérdésben.

Diocles 2010.06.21. 15:27:10

@simonmondja.:

Scmittel azt akarják jelezni, hogy még egy kádárfiú is lenyomható a kétharmaddal a torkunkon."

LOL
Kit takar a többesszám? Téged, a Török-blog militáns fidesz-gyűlölőjét? Mert talán rajtad kívül élnek még sokan az országban. És ebben az országban Schmitt kádárista khm opportunizmusa cseppet sem kírívó, sőt, éppenhogy az ellenzék (MSZP) körében teszi őt elfogadottá.

Nagyon helyes, h a Fidesz volt párttagokat is helyez magas funkciókba, ha nem is annyit, mint az MSZP.

Zoltchy (törölt) 2010.06.21. 15:27:34

@SzőkeSzikla:

Akkor most van rá esélyük, hogy megtudják, hogy van köztársasági elnök.
Ez az eset nem csak a téma, hanem a tény miatt is lényeges lehet.

Terniak 2010.06.21. 15:27:49

@Zoltchy: de benyújthat. de nem feladata.

SzőkeSzikla 2010.06.21. 15:30:01

@[nick]: Itt most az orákulum az OV.Értsd szószerint.
Az Ő szava DÖNTŐ.

Zoltchy (törölt) 2010.06.21. 15:30:51

@Teremszolga:

Mely paragrafus alapján nyújthat be?

Terniak 2010.06.21. 15:30:57

@Diocles: szerintem ez hitelteleníti a FIDESZ-t.

Másrészt ez egy nagyon érdekes kérdés, még a FIDESZ-en belül is ellentétes ennek megítélése.

Ajánlom a köztudottan Navracsicshoz közel álló jobbklikk.hu-t, ahol éppen nemrég írtak erről egy cikket.

"Nagyon helyes, h a Fidesz volt párttagokat is helyez magas funkciókba, ha nem is annyit, mint az MSZP."

Kommunista kutyából mégis lesz demokratikus szalonna???

Ordnassac 2010.06.21. 15:32:12

@dupla vé: ennek mi köze van annak, amit [nick]-hez írtam? Mellesleg létezik utólagos normakontroll is (pl. a kormánytisztviselői törvény esetében biztos, hogy bejátsszák). Ahhoz meg az AB nézetrendszerének váltására lesz szükség, hogy az alkotmánymódosítással is foglalkozzon érdemben.

@[nick]: Te tényleg ennyire negligálod a realitásokat? Az van, hogy azt kötelező használni. Ki vagy mi akadályozná meg az OGY-t abban, hogy azt válasszon meg alkotmánybírónak, akit akar? Más törvényeknél is hasonló a helyzet... Törvényt sértesz, szankció eshet rád és még csak ogy. képviselő sem vagy, hogy mentelmi jogod legyen.

@KG2000: mivel akkortájt nem akarták megváltoztatni az alkotmánybíró-választás szabályait, így a kérdés a jogtudományi vitákon kívül fel sem merült. Most felmerült és elmondta, hogy szerinte hogy a jó. Az, hogy az alkotmánybírók egyharmadát szerinte az LB elnökének kellene jelölnie, az mennyire Gyurcsány-védő? Az, hogy a mindenkori KE-nek kellene jelölnie másik egyharmadot (ami nem egyedülálló Európában), miért Gyurcsány-védő, amikor pl. pont Schmitt Pálnak adna erre lehetőséget? Az OGY-t meg nem zárná ki... Mielőtt bármi félreértés alakulna ki: örülök, hogy a szocikat kipenderítették a kormányból, de ez nem jelenti azt, hogy mindent lenyelek, amit a Fidesz akar...

Terniak 2010.06.21. 15:33:06

@Zoltchy: Alkotmány 25. § (1) Törvényt a köztársasági elnök, a Kormány, minden országgyűlési bizottság és bármely országgyűlési képviselő kezdeményezhet.

46/1994. (IX. 30.) OGY határozat
a Magyar Köztársaság Országgyűlésének Házszabályáról
(2) Törvényjavaslatot
a) a köztársasági elnök,
nyújthat be.

Zoltchy (törölt) 2010.06.21. 15:33:23

@Teremszolga:

Történelmi hátterünk ismeretében kijelenthetjük, hogy nálunk kutyából bármi lehet és bármiből lehet szalonna.

Ordnassac 2010.06.21. 15:35:36

@Zoltchy: Alkotmány 25. § (1) "Törvényt a köztársasági elnök, a Kormány, minden országgyűlési bizottság és bármely országgyűlési képviselő kezdeményezhet."

Azonban ezzel senki sem élt igazából és a jogtudományi vitákban pl. feleslegesnek is gondolják.

Terniak 2010.06.21. 15:35:45

@Teremszolga: ja lemaradt. a Házszabály 85. §-a.

p.lac 2010.06.21. 15:36:51

Sziasztok!

Azt nem értem, miért kell ez a fene nagy titkolózás, ha Schmidt Pál a jelölt.

A magyar közvélemény szerintem nem döbben meg azon, hogy a többség választ köztársasági elnököt, még feles többségnél sem, nehogy kétharmadnál. Ezzel csak magára húzza a Fidesz az "ellenvéleményt", publicitást ad neki, növeli a dolog súlyát, látszólagos tétjét.

Erős a gyanúm tehát, hogy nem Schmidt lesz a jelölt. Ha mégis Őt jelölik, azt óriási baklövésnek tartom a Fidesz részéről.

p.lac

Zoltchy (törölt) 2010.06.21. 15:37:03

@Teremszolga:

Na, pont ott nem kerestem. Kösz.

Ordnassac 2010.06.21. 15:38:07

@p.lac: Schmitt Pál, de Schmidt Mária. Nem mindegy. ;-)

p.lac 2010.06.21. 15:39:31

@Ordnassac:

Igazad van, köszönöm.

p.lac

Diocles 2010.06.21. 15:39:56

@Teremszolga:
Igen, lesz.
A volt párttagokat mindegyik párt igyekszik integrálni, nyócszázezer embert (+ családtagok) nem lehet félresöpörni, még a Jobbik is a volt nómenklatúra egyik jeles tagját, Nyikos Lászlót jelölte bizottsági elnöknek.

A Fidesz jövője egyetlen dolgon múlik, a gazdaságon.
Addig minél nagyobb teret kell nyerniük, és nem szabad foglalkozni az értelmiségi, vagy műértelmiségi ("attól vagyok igazi értelmiségi, hogy mindent lefikázok" - gondolják magukról sokan) hisztivel, mert akkor végük.

SzőkeSzikla 2010.06.21. 15:40:40

@Zoltchy: Eccerűen NEM ÉRDEKLI ŐKET!!!
Most itt a magaslabda a wimbledoni tenisztorna döntő brékjében.
Megsegítjük a Vidéket (nagy V-vel) és miénk az aratás,pedig semmi nem terem a földeken az idén...
Máris isteni magasságokba emelkedett OV.Mert odaadja még a kezét is akármilyen drága is ,ezzel a top topjára emelkedik.

panelburzsuj 2010.06.21. 15:41:32

@Teremszolga:

Azóta finomodott adefiníció: kommunista kutya a központi párt (és KISZ)-apparátus fizetett tisztségviselője és alkalmazottja. Mindenki más megtérésre hivogatott (pre)polgár.

Terniak 2010.06.21. 15:45:58

@Diocles: egyetértek, hogy a gazdaságon múlik minden. Ezért érthetetlen számomra ezeknek a közjogi javaslatoknak a gyors keresztülverése, mert ezektől nem lesz jobb egy kkv-nak.

A lefikázásban azt hiszem a FIDESZ élen járt az elmúlt években.

Szerintem is lesz, mint ahogyan liberálisból konzervatív is lehetett egy párt. Ezért kellene már befejezni ezt a kommunistázást. Vagy mindenkit mérjünk egyenlő mércével. Kicsit megmosolyogtató, hogy pl. Gyurcsányt a KISZes múltja miatt cikizik, miközben Schmitt Pál helyettes államtitkár volt az elmúlt rendszerben. Pozsgayról, Csintalanról, Szűrösről stb. nem is beszélve...

is 2010.06.21. 15:48:43

na. ok, hogy itt ritka az elemzoi melysegu poszt, de ez azert meg annal is bulvarosabbra sikerult. nem Orbanozok, vagy FIDESZezek, hanem a konkret ugyet mondom. allitolag Solyomnak felajanlottak ket evet, tehat megvolt az egyeztetes, es Solyom nem kivant elni vele. mar minden el van dontve, ennek fenyeben ez a poszt 7-8 eves gyerekek jateka katonasdival, indianosban. en vagyok Winettou, es most jatszuk ugy, hogy az indianok gyoznek.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.21. 15:49:07

@Diocles: a gazdaságban gyakorlatilag reménytelen a helyzet, legalábbis 2-3 év távlatában. Vagyis a "panelprolik" és lecsúszott rétegek ki fognak ábrándulni hamar.
A pozíciók válogatás nélküli, brutális fideszes elfoglalása viszont a kényesebb ízlésű támogatókat is elzavarhatja, akiknek pár százalék jövedelemcsökkenést még simán megér, hogy nem kell nézegetniük a Gyurcsány-féle söpredék uralkodását.

gramercy 2010.06.21. 15:49:08

a Fidesznel meg a Jobbik is nagyvonalubb, nem lesz itt semmi erdekes csak a kusspofadatbefogod

KETHARMAD BAZE

[nick] (törölt) 2010.06.21. 15:50:40

@Ordnassac:
nekem az se tetszett, amikor sólyom mindig egy személyt jelölt például ombudsmannak. miért nem jelölt egy tucatot. és akkor abból csak ki tudták volna választani a pártok, hogy ki a konszenzusos.

a másik, hogy nem arról van szó, hogy nem írnék alá semmit. de ha elnök lennék, akkor azért igyekeznék annyi tekintélyt szerezni magamnak, hogy a kormánypárt változtatás nélkül ne küldözgessen vissza törvényeket. amúgy az elnöknek tudtommal joga van saját törvényjavaslatot benyújtani. ezt mindenkor megtenném, ha valamivel kapcsolatban komoly alkotmányossági aggályaim lennének. szóval én úgy küldenék vissza törvényt, hogy lenne egy alternatív javaslatom. de én a pártokkal folyamatosan konzultálnék. nem állnék a pártok felett. akkor se ha ez van az alkotmányban. szóval a köztársasági elnököt egy belügyi diplomatának képzelem el, és nem egy ötlönyös királynak.

Terniak 2010.06.21. 15:50:48

@is: állítólag Sólyom már fél éve tudja, hogy mennie kell...

Zoltchy (törölt) 2010.06.21. 15:51:38

@Teremszolga:

Rólam nem is beszélve. Én is a kommunisták szekerét toltam, mint a Fecske örs zászlótartója.

Terniak 2010.06.21. 15:52:28

@[nick]: egy ilyenbe belemenni éppen a tekintélyépítés ellen megy... Az általad államfőként benyújtott törvényjavaslatot ugyanannak a kormánytöbbségnek kell megszavaznia, amelynek a javaslatával nem értesz egyet...

Épp emiatt nem éltek az államfőink ezzel a lehetőséggel...

szbi 2010.06.21. 15:53:05

@Androidus: baloldali sajtó e percben nincs.

Jó volna, ha lenne. lenne mivel vitatkozni.
Mert most csak egy wurlitzer van; egy masina, amely a megrendelő bedobált pénzecskéje szerint váltja a lemezeket.

Terniak 2010.06.21. 15:56:52

@Zoltchy: a volt úttörők lennének az elsők, akiket kizárnék a közhivatal viselés jogából...Rátok épült az egész szocializmus :-)

Ordnassac 2010.06.21. 15:57:36

@Teremszolga: a közbiztonságot ne felejtsük el!

Vanek B. Eduard 2010.06.21. 15:57:44

Sem annyi "nagyvonalúságot", sem annyi TG-féle politikai előrelátást nem nézek ki a kormánypártból, hogy újraválasszák Sólymot. Nekem ugyan nem fog hiányozni, valahogy tényleg nem tudta magát megszerettetni (rög)eszmeiségével.
Amit itt valaki felhozott a védelmében, hogy bezzeg 89-ben a Duna védelmében... no az volt (vált) csak igazi elkúrás(sá). A csehszlovákok megcsinálták nélkülünk/ellenünk, nekünk csak a hátrányai jutottak...

Diocles 2010.06.21. 16:00:17

@Hepci:

azért kell létrehozni a "centrális pártrendszert", h a szocik ne tudjanak visszajönni hipp-hopp a jó öreg kádárista demagógiájukkal.

Ordnassac 2010.06.21. 16:00:30

@[nick]: lásd teremszolga neked adott válaszát.

Ordnassac 2010.06.21. 16:02:50

@Diocles: vagy lehet, hogy pont ez fogj visszahozni őket, esetleg epigonjaik?

Zoltchy (törölt) 2010.06.21. 16:03:18

@Teremszolga:

Igen, én voltam a jelen záloga. :-)

Egy költői kérdés:

Tegyük fel, hogy a következő választáson nem a Fidesz nyer.
Azt minek fogja nevezni a Felhatalmazott, ellenforradalomnak?

Terniak 2010.06.21. 16:05:06

@Diocles: a kádárista demagógiához:

T/19347 A tizennegyedik havi nyugdíjról
Iromány adatai
Állapottípus lezárt
Benyújtó(k) Dr. Áder János (Fidesz), Varga Mihály (Fidesz), Pokorni Zoltán (Fidesz), Harrach Péter (Fidesz)

www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_lekerd?P_CKL=37&P_FOTIP=null&P_FOTIP=T&P_TIP=null

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.06.21. 16:05:41

Fidesz botrány Baján

Baján az elmúlt négy évben nem voltak a nagykanizsaihoz hasonló, látványos konfliktusok a fideszes polgármester és a párt képviselői között, a Fidesz mégsem a hivatalban lévő Révfy Zoltán indítja ősszel. "Úgy hisszük, hogy Bajának egy erőskezű, határozott, az embereket ismerő és munkájukat elismerő vezetőre van szüksége. Olyan polgármesterre, aki szóba áll az emberekkel, nem kizárólag anyagi érdekei vezérlik" - ezzel indokolta a Fidesz bajai elnöksége, hogy miért nem jelöli újra Révfyt.

A párt helyi szervezete június 16-án döntött úgy, hogy Révfy helyett, a térséget 1998 óta a parlamentben képviselő Zsigó Róbertet indítja. A bajai városi tévé tudósítása szerint a Fidesz helyi szervezetének ülésén csak Zsigóra lehetett szavazni, akire 44-en szavaztak igennel, 39-cel nemmel. A tévének nyilatkozó polgármester kifogásolta az eljárást, szabályszerűtlennek nevezte, hogy őt még csak meg sem hallgatták.

Az [origo] megkereste Zsigó Róbertet, akinek munkatársa azt mondta, szerdán állnak majd a sajtó rendelkezésére. A helyi Fidesz elnöksége kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, a város fejlődése szempontjából azt tartják szerencsésnek, ha "az országgyűlési képviselői és polgármesteri tisztséget egy személy látja el".
Révfy Zoltán szeretné ha őt jelölné Baján polgármesternek a Fidesz az őszi önkormányzati választásokon. Tudomásunk szerint múlt héten pénteken a városi szervezet jelölő közgyűlésén csak az elnökség támogatottjára Zsigó Róbertre, valamint ellene lehetett szavazni. Révfy Zoltán jogorvoslatot kér pártjától, mert az ő személyét nem szavaztatták meg a tagsággal. Szerinte még nem dőlt el semmi.

A városi szervezet elnöke, az országgyűlési képviselő Zsigó Róbert 44 támogató szavazatot kapott, míg 39-en ellene voksoltak. Révfy Zoltán elmondta, a jelölő közgyűlésen őróla nem alkothattak véleményt a megjelentek.
Tekintve, hogy rám is érkezett jelölés, de erről nem szavazhatott a tagság, én magának a közgyűlésnek a rendben valóságát is kifogásolom, tehát nem volt ez így szabályszerű, hiszen 4 éves munka után minimum arról, hogy beszámoljak a tagságnak, illetőleg, hogy engem jelöltként hallgassanak meg és utána szavazzanak rólam, ez a jog megillet.

Révfy Zoltán jogorvoslatért fordult a Fidesz Bács-Kiskun Megyei önkormányzati választási egyeztetési bizottságához. Mint mondta a szervezet várhatóan csütörtökön tárgyalja a beadványát. Televíziónk megkereste a városi elnökséget is. Ők azt mondták, hogy a bizottság végleges döntéséig nem nyilatkoznak. Nem akarnak elébe menni a határozatnak, így megvárják azt és ezt követően állnak a sajtó elé. Révfy Zoltán arra kérdésre, hogy mit tesz, ha a bizottság helyben hagyja Zsigó Róbert jelölését azt válaszolta, még nem gondolkodott a további lépéseken.

Az orbáni diktatúra forradalmi példája.

Siklóson is megcsinálták a balhét!

ladislaus 2010.06.21. 16:07:35

lehet hogy ugyanannyiszor szolalt mar fel fideszek dontese ellen mit fletoek ellen az elso evben, de fideszek maris tobbet dolgoztak :))))

[nick] (törölt) 2010.06.21. 16:07:38

@Teremszolga:
és ha leszavazzák, akkor mi van. szerintem egy politikus akkor tekintélyes, ha konstruktív. én azt nem értem a politikában, hogy ha már odakerül valaki, akkor miért nem írják be magukat a történelemkönyvekbe. nem az annalesbe, hogy volt egy elnök, és akkor mi van, hanem a történelemkönyve, hogy volt egy elnök, és történt valami.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.06.21. 16:09:19

Hogy a Fideszt mennyire nem érdekli a látszat, az az ÁSZ elnök jelölésénél is világosan kiderül. "A hatalomtól nem megijedni kell, hanem élni vele!" - ki is mondta ezt? Naugye.

Szerintem ezzel nincs is semmi baj, annyian elmondták nekik, hogy ez visszaüthet, hogy ha nem értik meg, akkor az az ő bajuk. A ciklus elején szívesen gondolja minden párt azt, hogy ez ezentúl mindig így lesz.

postmanpat (törölt) 2010.06.21. 16:11:25

Nem így lesz, de így kellene lennie.
Most már így gondolom.
Én azok közé tartozom, akik sokat (nem csodát!) vártak az új kormánytól, és azt gondolták, hogy a FIDESZ-t nem éri felkészületlenül a választási győzelem, hiszen a közvélemény-kutatások előre jelezték az eredményt (csak a 2/3-ad kérdésében voltak bizonytalanok). Ehhez képest jelenleg teljes koncepciótlanság uralja a működésüket, a (nem biztos hogy jól) kigondolt kormányzati felépítést és a stratégiai szervek vezető pozícióinak megszerzését leszámítva semmiféle átfogó elképzelés nem érezhető a tevékenységük mögött.
Számomra az egyik legmeglepőbb pl. az volt, amikor egy évnyi felkészülést követően a jelenleg egyetlen vezérfonalként felmutatható 29 pontról kijelentették, hogy az három napos munka eredményeként készült. Hogyan? Akkor eddig mivel foglalatoskodtak? Azt azért ugye nehéz elképzelni, hogy a hiánycél túllépésével kalkulált forgatókönyv volt az egyetlen...
Egyszóval én kész terveket, konkrét elképzeléseket és kellő önmérsékletet vártam az új kormánytól, ehhez képest kapkodást, átfogó intézkedések hiányát és szakmai megújhodást nem eredményező vezetőváltásokat kaptam. Jó lenne, ha Orbán Viktornak eszébe jutna a politikai köznyelvben általa újraélesztett legitimáció fogalom, és megpróbálna a birtokába jutott teljhatalommal államférfihoz méltó módon élni. Ennek valóban első lépése Sólyom László "hivatalban hagyása" lehetne...

soproni1 2010.06.21. 16:13:27

Legalább egy szimpatikus embert neveznének már ki ! Sólyom meg Mádl ránézésre is érdekes egyéniség.

Zoltchy (törölt) 2010.06.21. 16:14:08

@postmanpat:

"Azt azért ugye nehéz elképzelni, hogy a hiánycél túllépésével kalkulált forgatókönyv volt az egyetlen..."

Hát, pedig, nagyon úgy néz ki, hogy igen. Olyanok mint a dilettáns sakkozó, aki egyetlen vezérrel akarja megnyerni a partit.

Terniak 2010.06.21. 16:15:05

@postmanpat: "Ehhez képest jelenleg teljes koncepciótlanság uralja a működésüket, a (nem biztos hogy jól) kigondolt kormányzati felépítést és a stratégiai szervek vezető pozícióinak megszerzését leszámítva semmiféle átfogó elképzelés nem érezhető a tevékenységük mögött."

Azért az nem semmi, hogy helyettes államtitkárok már vannak, de hogy milyen feladatuk van, azt nem tudni. Ugyanis még mindig nincsenek minisztériumi SZMSZ-ek, és statútumrendeletek.

Hasonlóan vagyok én is, mint Te egyébként.

Szimba 2010.06.21. 16:18:15

@Teremszolga:
Igen, 4 évente váltakozik majd a forradalom és ellenforradalom:))))

@Diocles:
Híres nagy vadászok jobb ha félreálltok,
Hipp-hopp jön Vuk!

Ordnassac 2010.06.21. 16:24:12

@Teremszolga: ugye jártál már itt más néven, igaz? Nem kell leárulnod, hogy melyikkel. Nem lényeges. :-)

Ordnassac 2010.06.21. 16:25:24

@Teremszolga: ez tényleg jó, mert mindenkit kizár, fideszest, szocit, kerdemet, jobbikost, LMP-st, MDF-est, SZDSZ-esz. Csak szinte fix, hogy tárgysorozatba sem veszik...

Zoltchy (törölt) 2010.06.21. 16:25:27

@Ordnassac:

Úgy érted, hogy a választások előtt volt másik neve? :-)

Ordnassac 2010.06.21. 16:26:01

@Ordnassac: aztán persze lehet, hogy keverlek valakivel...

Halihó 2010.06.21. 16:26:43

Nem tetszik a fidesz politkiája? Tetszettek volna másra szavazni!

Ordnassac 2010.06.21. 16:27:03

@Zoltchy: nem feltétlenül, akire én gondolok, az a választás után is azzal a névvel jelent meg. Persze a tévedés jogát fenntartom.

Terniak 2010.06.21. 16:28:32

@Ordnassac: ez az első...Láttam, hogy színvonalas a dolog, és itt lehet érdemben vitatkozni. Egyébként új vagyok ezekben a dolgokban úgy általában is...

Terniak 2010.06.21. 16:29:17

@Teremszolga: @Ordnassac: remélem nem okoztam csalódást :-)

Várúr 2010.06.21. 16:29:30

ót tenne a fidesznek Sólyom újraválasztása. Más kérdés, hogy egyik érve gyönge lábakon áll: az alkotmánybíró-jelölésbe bevonni a köztársasági elnököt és a főbírót sérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét és a parlament önállóságát. Erre nézve léteznek korábbi alkotmánybírósági határozatok is. Pár fideszes képviselő így látja, de én is erre a következtetésre jutottam.

Terniak 2010.06.21. 16:32:44

@Várúr: szerintem nincs igazuk.

Ordnassac 2010.06.21. 16:33:41

@Teremszolga: dehogy, csak van egy másik emberke, aki hozzád (meg hozzám O:-) ) hasonlóan látott már jogszabályt (és jogtudományi vitát) közelebbről. A stílus is hasonló. Amúgy üdv itt, csalódásról nem tudok beszélni. :-)

@Várúr: az alkotmánybíró-választás Parlament általi megválasztása nem az egyetlen és kizárólagos lehetőség, más országokban eltérő megoldások vannak és semmivel sem sérti a hatalommegosztás elvét. Más példákhoz lásd Sólyom levelét, illetve néhány korábbi kommentemet e témában itt.

Várúr 2010.06.21. 16:34:24

@postmanpat:
Úgy látszik, az a három nap több volt , mint az mszp-szdsz és a csendestárs mdf nyolc éve... Bírom a T. Kommentársakat: a fidesz eddigi három (3) hetét egyesek sokallják, mások keveslik. Harsány skizofrénia.

Diocles 2010.06.21. 16:34:38

Simor ragaszkodik a 8 milliós fizujához :)

nol.hu/gazdasag/a_jegybank_elnokenek_valasza_orban_viktornak

erről csak annyit, h a Fed elnöke tudtommal a felét keresi ennek, pedig hát...

KOMMENTELÉS HELYETT, DOLGOZZON!!! (köszönettel: Sz 2010.06.21. 16:37:17

Minden rosszban van valami jó.
Így legalább 4 év múlva Sólyom lesz az LMP miniszterelnökjelöltje.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.21. 16:37:47

két apró megjegyzésem van a poszthoz.

1) Sharon Stone érvel valahogy úgy az Elemi ösztönben, hogy "csak nem gondolja, hogy írok egy könyvet, aztán úgy követem el a gyilkosságot, ahogy megírtam?". azaz Sólyom mostani cselekedete "céltalan", már abban az értelemben, hogy sem nem ezért, sem nem azért, egyszerűen volt alkotmányjogászként nem tehet másképp.

2) "így is lehetne", ha éppen nem mindent erőből akarna megoldani Pártunk és Kormányunk.

Szimba 2010.06.21. 16:40:39

hetivalasz.hu/itthon/ettol-ijedt-meg-gyurcsany-borton-lehet-a-vege-30209/

Szerintem Sólyom újraválasztása nem történik meg.

És sokkal izgalmasabb Gyurcsány műsora: az "ide lőjetek elvtársak" típusú szövege a blogján mindössze 100 valahány ember támogatását élvezi. Ha most harcosnak, és nyiltnak mutatja magát, attól még nem tudja hirtelen tisztária mosni magát. Nem feltétlenül az Ifjúsági és Sportminisztériumban lezajlott kisebb bortány miatt, hanem az utóbbi évek rettenetesen rossz politizálása miatt.

Más kérdés, hogy bepereli-e őt a Fidesz valamilyen indokkal, azaz talál-e embert, aki hajlandó rávallani. (Cusi?)

Nem hiszem, hogy érdeke lenne a Fidesznek Gyurcsány perbe fogása, kivéve, ha valóban hosszabb időre szeretnék magukat bebetonozni a hatalomba. Valamint, ha semmiféle hasonlóan korrupt ügybe nem akarnak belemászni. (Utóbbi elképzelhetetlen.)

Mi lesz a vége ennek a nagy felbuzdulásnak? A Fidesz visszafogja magát? Vagy megkeresi a bizonyítékot, és példát statuál?

Várúr 2010.06.21. 16:48:01

@Ordnassac:
Más országok más országok. Érzésem szerint ha nagyhirtelen az ő gyakorlatukat vennénk át, az ellen is berzenkednének. Nem mellesleg az alkotmánybíró-választás eddig jóformán működésképtelen volt, ezt most maga Sólyom is belátta. Majd barkácsolt egy ellenjavaslatot. ((Évek óta hiányzik két alkotmánybíró, már a jelölésük is egy vicc, szakmaiság szerepe nulla, stb.).

fvipera 2010.06.21. 16:50:14

@adambum: schmidt a kontraszelekció csúcsa.

ehhh 2010.06.21. 16:51:01

nem értem, hogy fér el egy mondatban a "fidesz" és az "önkorlátozó, nagyvonalú"....

panelburzsuj 2010.06.21. 16:52:47

@KOMMENTELÉS HELYETT, DOLGOZZON!!! (köszönettel: Sz:

Vagy legalábbis az egyik "húzóarc" az odáig vezető úton.

Ordnassac 2010.06.21. 16:53:46

@fvipera: Schmitt Pál vagy Schmidt Mária? Nem mindegy! ;-)

@Várúr: attól még lehet rájuk figyelni. Ami a mostani választási móddal szemben felállított kritikát illeti, abban egyetértek. Azonban nem megoldás az sem, hogy úgy alakítjuk át, hogy a mostani kormánytöbbség maga dönthet. Ez sem a szakmaiság erősítéséhez vezető megoldás. A több lábon álló alkotmánybíró-választás azonban vezethet ehhez. Amúgy nem annyira barkácsolt, az erről szóló vita a tudományos berkekben régebb óta folyik.

panelburzsuj 2010.06.21. 16:54:58

@fvipera:

SCHMITT !!!

KÉTTÉVEL!

(Már ha Mindenrejó Pali bátyánkat tiszteled meg ezzel a kitüntető besorolással...:)

Rá Dios 2010.06.21. 16:59:11

"Nem mondom, hogy így lesz, de akár így is lehetne."

Nem, kedves Török Úr, nem lesz úgy.
Zavarba ejtően hamar kezd sajnos működni az ellentétpár, hogy ami az országnak jó, az rossz a Fidesznek és viszont.

Rá Dios 2010.06.21. 17:00:09

@panelburzsuj: Ja, meg a múlt idő miatt is.

Ordnassac 2010.06.21. 17:01:18

@panelburzsuj: jól van, nem csak én ügyelek ennyire a nevek helyes írására. ;-)

Ordnassac 2010.06.21. 17:04:50

OFF

index.hu/belfold/2010/06/21/daher_pierre_megiscsak_bejutott_a_parlamentbe/

Bár már említettem korábban, de eszembe jutott közben az, hogy ezzel az öreg Szalay Péter az egyetlen olyan fideszes egyéni képviselőjelölt, aki nincs bent az Országgyűlésben. Persze ez változhat, ha Tarlós Istvánból főpolgármester lesz és lemond mandátumáról.

ON

Spanish VVax 2010.06.21. 17:06:06

Török Gábor : Bájos a naivitása. Sólyom repülni fog. És nem a saját jószántából. Kész vagyok rá fogadni. A diktatórikus vezetőnek akit most az ország miniszterelnökének neveznek soha nem volt erőssége a nagyvonalúság. Most sem lesz az.

Ordnassac 2010.06.21. 17:09:26

OFF

www.parlament.hu/irom39/00440/00440.pdf

A Biszku-film körüli vitákra történő reakció.

ON

Éhesló 2010.06.21. 17:11:31

Nem lesz így.
Véletlenül sem.
A madár repülni fog.

panelburzsuj 2010.06.21. 17:12:19

@Ordnassac:

(Ez "helyes" írás kérdése, hanem egyszerűen nem az a név, hanem egy másik. Persze benne van az is, hogy mi a hejderménkűt érzekelhet a világból az, aki ennyit nem képes vagy meglátni, vagy megjegyezni, vagy reprodukálni ... Vagy ami még "jobb": tudja, de szarik bele, mer ő ojan nagylegény, hogy efféle konvenciók nem gátolhattyák a szabaccságát ...

Egyszóval: elolvastad és megforgattad magadban az általam neked kollégádnak vélelmezett fiatalember sorait? :)

Videofon 2010.06.21. 17:13:13

@Szimba:
Nem ilyen piti ügyekkel fogják levadászni Gyurcsányt. Vannak ott nagyobb tétlek is, mint a kaszinprojekt.
Az ellenben kétséges, hogy most előveszik-e ezeket. Stratégiailag sokkal jobban jöhetnek ki, ha az mszp magához térése után adják meg a kilövési engedélyt. A gyurcsányisták ugyanis párton belül továbbra is erősek. Ha most a második szoci börtönválogatott pártpozíciókat szerez, a büntetőeljárások megindítása végleg szétverheti a pártot. A közvélemény újabb elfordítása a szociktól már csak hab a tortán.

panelburzsuj 2010.06.21. 17:14:03

@panelburzsuj:

(A nemzeti kontraszelekció rendszerének odaadó ápolgatásáról ... )

gonosztojás (törölt) 2010.06.21. 17:16:39

Gábor..
Azért az te sem hiszed el, hogy nincs ebben egy kis sértődöttség. Ha nem történik meg az a bizonyos elszólásos malőr a tévében, nem vagyok benne biztos hogy minden a jelenlegi vétószámot igazolná..

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.21. 17:20:15

@Ordnassac:
Hát ez várható volt.
Személyiségi jogok márpedig ugrottak.
Azok után, hogy a médiaalkotmányban lefektették a titkos felvételhez, bepoloskázáshoz és megtévesztéshez való újságírói jogokat,
már csak a célszemély tiltakozását kellett kiiktatni.
Így lesz kerek a történet.
Aztán vágnak belőle egy szintén megengedett művészi verziót és már nincs is ember, akit ne lehetne leültetni valamiért.

rockjano_ 2010.06.21. 17:20:37

A legszebb az lenne ha Sólyom helyett az MSZP jelöltjét választaná meg a Fidesz.

Az biztos hogy Schmidtet nem foglya olyan tekintély övezni mint Solymot (akit különben nem nagyon szerettem)

A poszt írója meg vessen magára hogy a fideszre szavazott, meg mindenki más is aki igen, tudtátok hogy ilyenek hát most egyétek meg amit főztetek.

Sajnos nem csak ti eszitek hanem mindannyian, ennyit a nemzeti konszernzusról

Ordnassac 2010.06.21. 17:21:14

@panelburzsuj: mármint a kommunista kutya definíciójáról?

tölgyes 2010.06.21. 17:22:08

Gáborból most az elnöki tanácsadó sértettsége szól. Mert ha igaz, hogy a közszférára nem érvényes az elnök által hivatkozott eus charta, akkor az inkább a elnöknek okoz presztízs-veszteséget. Hibázott az elnök jogi stábja.

panelburzsuj 2010.06.21. 17:22:23

@panelburzsuj:

(Ja és persze messze nem a konkrét felszólalót kívánom leszólni, mert méltatalan lenne vele szemben, tekintettel a legalább tucatnyi elkövetőre. A jelenség a rémisztő: nagy hanggal minden kipótolható. Tudás, pontosság, fegyelmezettség, eredményesség, teljesítmény: lószart, mama. Ki kit ugat le? Ammán valami ... )

lüke 2010.06.21. 17:27:01

@Teremszolga:
na meg az apró kis klánka...............
hol a piros?

lüke 2010.06.21. 17:31:41

@Diocles:
naná
s majd elmegy oda, ahol megkapá:)

lüke 2010.06.21. 17:33:48

@rockjano_:
Scmidt foglya: Schmitt/ párbajtőr

Ordnassac 2010.06.21. 17:34:19

@tölgyes: az EU Alapjogi Chartája ebből a szempontból nem tűnik egyértelműnek:

30. cikk

"Az indokolatlan elbocsátással szembeni védelem

Az uniós joggal, valamint a nemzeti jogszabályokkal és gyakorlattal összhangban minden munkavállalónak joga van az indokolatlan elbocsátással szembeni védelemhez."

Kérdés, hogy mire terjed ki a cikk, utána kell nézni a Charta magyarázatainak [52. cikk (7) bekezdés: "Az Unió és a tagállamok bíróságainak kellően figyelembe kell venniük e Charta értelmezésére vonatkozó iránymutatásként készült magyarázatokat"].

lüke 2010.06.21. 17:35:15

@simonmondja.:
van példa, jó példa,
nem is kell olyan messzire utazni az időben

lüke 2010.06.21. 17:37:59

@Ordnassac:
lehet ő-she naccsága- lesz a jelölt

Szimba 2010.06.21. 17:42:40

@Videofon:
Ezért kételkedtem abban, hogy most és ezzel az üggyel megtámadnák.
Gondolod, hogy később???
Remek lenne.

panelburzsuj 2010.06.21. 17:43:33

@panelburzsuj:

Ehh ... Hát nem te linkelted be?

www.hirszerzo.hu/cikk.schmitt_pal_es_a_gyenge_minoseg_forradalma.155661.html

(Molnár Tamás joghallgató, vélelmezetten ELTE ÁJK ... Erre se ugrasz? :)

gitáros 2010.06.21. 17:45:32

@Diocles:
Simornak tökéletesen igaza van. De ez nekd valószínűleg nem nagyon érthető.

Egyébként magyarázza már el valaki, hogy a picsába gondolja viktorka, hogy egy állami csúcsvezetőnek kevesebbet kell keresnie, mint hasonló pozícióban a versenyszektorban? Előre a korrupció fényes útján...

Kármentő 2010.06.21. 17:46:37

Bocsánat, de Török Gábor miért/hogyan kapott 30 milkát a szoclibeknek adott tanácsaiért ????????????????????

Elfogulatlan, ám súlyosan balos :-)

Kézcsókom a politológusoknak valamint meterologusoknak.

Ordnassac 2010.06.21. 17:47:58

@panelburzsuj: jaaaa... A cikken még gondolkodom, emésztem, de vannak érdekes meglátások benne.

Ordnassac 2010.06.21. 17:48:58

@lüke: hát, ha Helmeczy László az egyik esélyes, akkor én is aggódnék...

mrs. white 2010.06.21. 17:51:23

Rendkívűl érdekes és jó gondolat a bloggazdától a fenti véleménye. Akik ismerik a marketing tanmesét azok számára pedig kifejezetten logikusnak is hangzik. A tanmese tömören arról szól, hogy egy jó vállalat a leghálásabb azon ügyfeleinek akik reklamálnak, hiszen így módjában áll a vásárlók igényeit maximális kielégíteni, hiszen a hibák folyamatos javítása teszi egyre jobbá a terméket és ki ne tudná jobban mi a hiba mint maga a felhasználó az ügyfél. Az "ügyfél" pártatlanságáról már tett tanubizonyságot, ami az ellenzékről szerepe miatt soha nem lesz elmondható, tehát meglehetne bízni a reklamációjában.

Ezen az alapon tényleg volna logika abban hogy Sólymot megtartsák mert a fent leírtak alapján egy kis plusz melóval sokkal jobb végerdményt lehetne elérni a pr-ról nem is beszélve.

Ami kicsit szkeptikussá tesz a dologban, hogy Kínai és tesco gazdaságos termékek soha nem nyertek volna létjogosultságot ha ez a szemlélet lenne az uralkodó jelenleg. Szóval minden szívfájdalmam ellenére, úgy gondolom nem ez a verzió fog bekövetkezni.

Szimba 2010.06.21. 17:53:56

@Ordnassac:

Úgy emlékszem, hogy Te mondtad, hogy nagyon jó lenne ha alkotmányjogász lenne vagy legalább jogász a köv. köztársasági elnök.

Ezt nem lehet feltételként szabni? Ehhez is törvénymódosítás vagy valami nagyon korlátozó eszköz kellene?

Ostobaság lenne?

lüke 2010.06.21. 17:57:11

@fvipera: schmidt vagy schmitt?

mrs. white 2010.06.21. 17:59:16

@rockjano_: 8 évig jobb volt enni amit az mszp főzött?

Valamint egy kis logikai bukfencet érzek abban hogy a poszt szerzője 30 millát kapott a baloldaltól de a fideszre szavazott. Igaz a 30 millát nem te írtad, de a kettőtök közül valakinek nincs igaza, vagy egyikőtöknek sem.

Szimba 2010.06.21. 17:59:27

Régebbi pletykát hoznék fel ezzel a Fidesz körüli vitához.
Állítólag igencsak elhatározta a vezetőség OV-val az élen, hogy amint ismét hatalomra kerülnek, akkor nem hagyják meg a régi középvezetőket sem, sőt amennyire lehetséges a saját embereikkel rakják tele a minisztériumokat egyéb jelentős intézményeket.

Állítólag az első 4 évük alatt nagyon sokan tettek nekik keresztbe a régi káderek közül.

Kíváncsi vagyok, hogy ehhez első lépésként a köztársasági elnök posztját miként oldják meg.

Ha Schmitt, akkor nincs megállás. Ez könnyebbé teheti az útjukat, de ennek csak akkor van értelme, ha nagyon alaposan kidolgozott terveik, programjuk van.

Nekem a 29 pont után kétségeim vannak.

Ordnassac 2010.06.21. 18:00:43

@Szimba: nem feltétlenül szükséges egyébként. Amúgy alkotmánymódosítás kellene. Főleg, hogy van, amikor pont nem egy jogász kell köztársasági elnöknek (másrészt van jogi osztálya a Köztársasági Elnöki Hivatalnak).

A mostani kétharmados helyzetben azért tartanám kívánatosnak, mert ezzel talán lehetne egy szakmaibb kontroll is.

panelburzsuj 2010.06.21. 18:03:02

@mrs. white:

Mentségére szolgáljon a tanmesének, hogy nem Perem-Európában ötlötték ki, hanem jóval nagyobb és keményebb piacok megfigyeléséből szűrte le a kétnevű amerikai.

Mint ahogy az "önmagát támadó" - és így egyre behozhatatlanabb előnyt szerző - piacvezetőről szóló tanmese se mifelénk született ... :(

lüke 2010.06.21. 18:06:52

@fvipera:
de egyik se kontra:)
1,Schmidt Mária
édesapja mindenki Schmidt adjunktusa volt a gyermekklinikán.SM német tört. szakon végzett 1976-ban,utána a CSM-ben dolgozott.Később több egyetemen tanított- pl Innsbruck: magyar tört., zsidóság és kém kutató
2,.Schmitt
jó tanuló, jó sportoló, olimp. bajnok, jogász
a NOB-ban remek simulékony modorával soktra vitte

ilyen miliőben nem tudom hol a KSZ

Szimba 2010.06.21. 18:08:14

@Ordnassac:

Népneveljetek csak, de a sikerességben kételkedem. Amelyik fiatal nem tanult meg általános iskolában helyesen írni, az már később nem fog. Aki meg elfelejtett, mert a hamut is mamunak mondja (mint én!), az meg nem tulajdonít már akkora jelentőséget neki.

(Láttam idős parasztemberek írását, akik korrekt, becsületes, kedves emberek voltak helyesírás nélkül is. Más kérdés az írástudók nyelvhelyességhez viszonyulása, de aki értelmiségi lesz, az előbb-utóbb megbolondul, elqurvul, erkölcseit veszíti:((()

Szimba 2010.06.21. 18:10:06

@Ordnassac:
Értem. Tehát más esetekben nem feltétlenül szükséges a "munkakör" betöltéséhez.

Ordnassac 2010.06.21. 18:11:02

@lüke: Schmitt közgazdász, nem jogász.

Szimba 2010.06.21. 18:13:18

@lüke:

Egészen biztos, hogy ... xx-es vagy? Igen ismerős ez a jó tanuló, jó sportoló szöveg. És a kékszemű, keresztény hol marad?:)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.21. 18:15:42

@Szimba: Én meg látom, amikor a hajmeresztő helyesírású fiatalok csetelnek és néhány csúnya beszólás után minden szó írásának utánanéznek szorgalmasan.
Nem olyan könnyű felnőttkorban, de a csajozásért meg lehet tanulni.

dr kíváncsivagyok 2010.06.21. 18:19:26

Mennyivel szebb lenne, ha a Fidesz nem erőpolitikával, hanem okos, a többségnek tetsző törvényekkel , rendeletekkel akarná magának bebiztosítani a hatalmat és szocitlanítani az országot.
Eddig csak azt látom, hogy MINDEN ESZKÖZZEL eltávolítja az (akár jól teljesítő) nem Fideszes közalkalmazottakat, mintha garancia lenne rá, hogy Fideszes nem tud és képes lopni, csalni , rosszul dolgozni.

rockjano_ 2010.06.21. 18:22:22

@mrs. white: "8 évig jobb volt enni amit az mszp főzött?"

nem az sem tetszett de ez nem azt jelenti hogy annál nincs vagy nem lehet rosszabb és lám...

Azt hogy a poszt szerzője kitől és mit kapott nem érdekel az ő dolga, az ember akár meg is dolgozhat a pénzért, mégha ez itt nem is jut eszébe senkinek, én nem turkálok senki zsebében. Fideszes vezetésű helységben lakom itt is szólnak a pletykák mindenféléről...

Ha valakinek a cége és több embere valamin huzamosabban dolgozik akkor a 30 milla nekem nem tűnik irreálisnak, ja és ez bruttó ebből még ugye adózni is kell jócskán.

panelburzsuj 2010.06.21. 18:24:26

@Ordnassac:

Látod, milyen lavinát indítottál? :)

A "nevek helyes írása" mindjárt kiváltja a helyesírás, meg a jólnevetség foölötti borongást. Pedig a nevek PONTOS megjegyzése tökéletesen más téma: az azonos, nem azonos megkülönböztetése.

Amúgy várom, hogy ki fogja felvetni: nem sólymot, hanem Sólyomot ... Én is elkövettem ... :(

Ordnassac 2010.06.21. 18:25:27

www.hirszerzo.hu/cikk.az_utolso_korok_solyom_utjat_allna_a_fidesz_nyomulasanak.155675.html

"Ragaszkodni fog a Fidesz ahhoz, hogy július 19-én alkotmánybírót, alkotmánybírókat tudjon választani az Országgyűlés - közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője Sólyom László döntésére reagálva." <--- Valakit nagyon be akar tolni a Fidesz az AB-ba...

mrs. white 2010.06.21. 18:30:33

Érdekes lenne egy időutazás mint a sci fi filmekben. Mondjuk Antal kormány idején krúgnak mindenkit aki a régi rendszerhez köthető. Teszem azt Szilvásy ebben nem segiti hozzá Ferencet és a többiek sok más baloldalit a privatizáció során vagyonokhoz, amiből a felépítik a gazdasági holdudvart. Mennyiben változtatta volna meg az ország történetét ha Ferenc most is egy kétszobás lakásban tengetné napjait?

Ennek fényében érdekes kérdés vizsgálni pl az indoklás nélküli felmentést, ami valljuk meg őszintén nem egészen demokratikus. A kérdés inkább az a múltból kiindúlva, hogy hasznos-e?

MasterMason 2010.06.21. 18:33:51

Gábor emlékszel a Draskovics féle botrányra? Én azt mondtam akkor, ha most az mondja az ember mármint a Draskovics, hogy emberek hát valami olyan videóanyagot adtak a kezembe amit más ügyből már fel használtak, éppen ezért igazságügyi miniszterként azonnali hatállyal felfüggesztetem ezt meg azt a személyt és azonnali teljes körű katonai ügyészségi vizsgálatot rendelek el, akkor megmentette volna az MSZP-t az ilyen mértékű választási vereségtől.

lüke 2010.06.21. 18:38:28

@Szimba:
igen:)
Hámori Miki
vizilabdázó és Taróczy is velem jártak:)
mindketten megkapták, szerintem: nem érdemtelenül

jól tanulni és sportolni nem politikai kérdés
s ma nem is lehet:)

lüke 2010.06.21. 18:39:11

@Ordnassac:
lehet, ha mitralis prolapsusa van:) pl

tölgyes 2010.06.21. 18:41:07

@Ordnassac: Elolvastam amit idézett. Az indokolatlan elbocsátás nem jelenti az indoklás kötelezettségét... a közszférában a vezetői megbízás már eddig is visszavonható volt indoklás nélkül is.

Itt van egy nagy dilemma: azt láthattuk, hogy a joggal való visszaélés rendszeres volt. Azt is láttuk, hogy, létrejött egyfajta túlbiztosítás a munkavállalók részre, amihez nem társult a teljesítésben többletfelelősség..

lüke 2010.06.21. 18:42:40

@Ordnassac: jó a libretto
most jön majd a
kibékíthetetlen ellentét
s a cirkusz

Ordnassac 2010.06.21. 18:43:43

@tölgyes: nem biztos, hogy Sólyom pont erre a cikkre gondolt, mert expressis verbis nem találtam erre utaló szakaszt, ezért gondoltam, hogy e szakasz értelmezésében lehet róla szó. Utánanézek még.

lüke 2010.06.21. 18:43:51

@mrs. white:
a Szilvássy klán ki van rúgva ..nem-e?

mrs. white 2010.06.21. 18:45:37

@lüke: Most igen, 20 éve nem vót, akkor kellett vóna.

Ordnassac 2010.06.21. 18:46:05

@lüke: a felesége sincs már a MeH-ben. Az ÁHK főnökét is felmentette Hende.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.06.21. 19:02:06

@Diocles: 2001-ben Viktorék állapították meg a jegybank elnökének a fizuját! Én tudom rosszul??? Most akkor mi a gond ezzel? Képmutatás...

panelburzsuj 2010.06.21. 19:03:37

@mrs. white:

Ezzel az időutazásos teljes körű kirúgással csak egy bibi van: az MSZMP és összes csatolt részei sok szar alakot felszívtak ugyan, de korántsem az összeset.

(És a fordítottját már nem is merném mondani, ha nem ez lenne most a Fidesz egyik főfő üzenete: az MSZMP, és pláne összes csatolt részei korántsem csak szart-szemetet szippantottak fel, nagyon sok derék polgár is áldozatul esett a cselekvési lehetőség illúziójának ... Ez utóbbiról kérdezd meg tölgyest, ő itt a naprakész tudora a komcsi aktuális vonal szerinti definíciójának.)

lüke 2010.06.21. 19:05:56

@Boli:
nem , most spórolnak
ők is, rajtuk is-IMF, unjó-, s ők másokon is

@Laci017:
hamar megöregszel

intimpista 2010.06.21. 19:18:36

Kedves Gágor!

Szép, jó is ez a poszt, de én egyetlen könnycseppet sem fogok hullatni Buta Bácsi miatt - rengeteg balfaxsága mellett csak kettőt emelnék ki:

1. mint a Magyar Haderő főparancsnoka, szembe megy/ment egy, a Nato által is preferált projecttel - Tubes/Zengő. Akkor most Ő mi a fax, környezetvédő, Főparancsnok, Köztársasági Elnök, hát el kllett volna döntenie.

2. Tudod, nagyon nehéz volt a gyermekeimnek - akkor éppen tinédszer korúak voltak - megmagyarázni, hogy miért is tette a Köztársasági Elnök úr azt a világraszóló pofátlanságot, nota bene tovább megyek, B U N K Ó S Á G O T, hogy egy magyar állampolgárnak a magyar Parlamentben feléje nyújtott jobbját nem fogadja el. Sőt! még filozófiát is gyárt hozzá(

Na, ha csak ezt a két butasága lett volna, sem sajnálnám, de mint emlékszel, emlékeutek, volt ott még jó néhány ordenáré ostobaság! Csak zárszóként még egyet: 2006. szeptemberi zavargásokra tett reagálása(

intimpista 2010.06.21. 19:19:50

Bocsánat, "Kedves Gábor" !

Ordnassac 2010.06.21. 19:22:42

@intimpista: a Honvédség főparancsnoksága itt egy formális poszt, történeti okokból maradt bent. Semmilyen beleszólása és parancsjoga nincs. Pl. nem helyezhet át egy századot valahova máshova. Kb. annyira szorítkozik a hatásköre itt, hogy aláírja Magyarország védelmi tervét.

török gábor 2010.06.21. 19:25:06

Elképzelhetetlennek tartják a kedves kommentelők, hogy a Fidesz például Mádl Dalmát jelölje államfőnek? Nem lenne meglepetés, ha végül meglepetés lenne, de persze csütörtökön úgyis kiderül.

Ordnassac 2010.06.21. 19:30:00

@török gábor: van valami infód erről? :-) Amúgy érdekes húzás lenne, az biztos. Egy fokkal jobb, mint Schmitt, de Dalma asszonyról sem hiszem, hogy sok vizet zavarna. Visszafogott lenne, mint a férje.

Meglepetés pl. Balogh András jelöltségének elfogadása is lenne, de akár valamelyik jobbos prof. jelölése (pl. Borhidi Attila, Náray-Szabó Gábor, esetleg Granasztói György).

mrs. white 2010.06.21. 19:30:57

@panelburzsuj: Sajnos, én is úgy gondolom, hogy ez a fajta akció kicsit megkésett. Húsz évvel ezelőtt sokkal hatásosabb lett volna és akkor még meglett volna hozzá az erkölcsi felhatalmazás.

Alapvetően egyetértek a rendteremtéssel, de ezen állás szerint a hatalom dönti el kizárólagosan hogy ki a jó és ki a rossz. Ebben nyílván lesznek helyes döntések és helytelenek is, mert ahol fát vágnak ott hullik a forgács.

Az megint megér egy misét, hogy a versenyszférában nem sokat kérdeznek és indokolnak ha elakarnak küldeni. Ez a fajta kegyelmi állapot inkább a közszféra sajátja volt. Ennek köszönhetően lehetett egy aktával a kézben egésznap elbóklászni mindenfajta következmény nélkül. Most csak az áhított szintre kerültek a közszolgák. Természetesen kivételt képeznek a szorgos, dolgos becsületes, nem ejtőernyös hozzászólást olvasók, akik amúgy a versenyszférában is megállják a helyüket ha odakerülnek.

pandacsökiboborján 2010.06.21. 19:31:36

@török gábor: de az egyik kívánalom, hogy olyan legyen , aki megfordul a nők után! Azért az durva lenne, ha Mádl Dalma a hostesslányokat simlizné...

Ordnassac 2010.06.21. 19:34:05

@mrs. white: ne felejtsük el, hogy a munkaügyi bíróságot alapvetően munkavállaló-barátok, így még néhány éven belül gondja lehet a kormányzatnak. Bár erről Letícia többet tud mondani, ő a munkajogász.

Ordnassac 2010.06.21. 19:41:26

@pandacsökiboborján: az Lendvai Ildikó által megfogalmazott kívánalom volt, gondolod, hogy Orbán Viktor szerint is az? ;-)

mrs. white 2010.06.21. 19:41:53

@intimpista:
1, Lehet, hogy pacifista és zöld érzelmű. Attól még lehet valaki jó ember, hogy nem akar másokat kiírtani és a környezetet pusztítani.
2, Normális elnök lefejelte volna azt a magyar embert, de leginkább aki arra kitüntetésre felterjesztette, de erre az első pontban említett okok miatt nem került sor.

3, Tényleg mit mondott 2006 szeptemberben?

mrs. white 2010.06.21. 19:47:01

@Ordnassac: A munkaügyi bíróságok munkavállalópártisága kompenzálja a munkaadók (főleg egy multi) gazdasági és jogi erőfölényét. Egy vérprofi munkaadóval nem érdemes kikezdeni a belefeccölt időt és anyagi áladozatot nem is említve. Egyszer én is nyerhettem volna (gondolom) de a kicsi de biztos végkielégítést választottam és nem lettem idegroncs.

Kelecse 2010.06.21. 19:48:01

@török gábor: Nem lesz meglepetés! Majd Pali bácsi leül a zongorához és eljátssza a Szeressük egymást gyerekek dalt valami csinos ruhában. Megy a keménykedés: Mindenki vegye tudomásul, hogy a választók 53%-a őket választotta és azt csinálnak amit akarnak. Ezt most minden nap a fejünkhöz vágják és a forradalom nevében bevezetik a diktatúrát.

Kelecse 2010.06.21. 19:49:52

@pandacsökiboborján: Na, akkor SP az alkalmas jelőlt. Csak Katica nehogy botrányt rendezzen

intimpista 2010.06.21. 19:49:54

@mrs. white: Tudod, kislány, az ilyen emböröknek szoktam mondani: csak nyugadtan nyald ki neki az altestét, a parlament oroszlános lépcsőjén, bő nyállal!
S nem azért mondom Neked, mert más a véleményet, hanem mert ortodox populista vagy, némi szemellenzővel. De, mint tudjuk, most a Ti időtök gyütt el! Hajrá, hajrá magyarország!

tölgyes 2010.06.21. 19:49:56

@Ordnassac: Én azt hiszem, hogy ha erről van szó, akkor az egy erőltetett, hibás értelmezés, amit a jogi osztálya elrontott...A baj az amit már fentebb leírtam. Az nagyon nehezen képzelhető el egy kialakult demokráciában, hogy a joggal úgy éljenek vissza, ahogy az nálunk sorozatban történik.. és mindennek a közösség igya a levét.. miközben a zsákmányelvet tették nálunk uralkodóvá. Ha zsákmány elv, akkor annak megfelelő szabályozás kell. Senki nem sírt a mai ellenzékiek közül, amikor a lex Szászt elfogadták.

tölgyes 2010.06.21. 19:51:01

@[nick]: Megírhatná elnöksége alatt az újabb "párnakönmyvét".

tölgyes 2010.06.21. 19:52:13

@török gábor: Ön hallott róla??? Én meglepődnék... de nem rossz ötlet..:)

kódex 2010.06.21. 19:53:21

@török gábor:

Érzelmi reakcióm:

szeretném, ha a Fidesz meglepne végre...

Értelmi:

Mádl Dalmát inkább akkor se!
Nem mintha nem tartanám alkalmasnak, és kétségkívül kihúzná ideiglenesen az ellenzék egyik méregfogát női mivolta, ám a vezetékneve növesztene a helyére másikat. A meglepetés (? :-)) okozta esetleges ellenzéki bénultság nem lenne akkora hozadék, hogy megérje ezt húzni.

Ordnassac 2010.06.21. 19:54:13

@tölgyes: mivel kettő köztük az OGY-ban sem volt...

Kelecse 2010.06.21. 19:54:25

Gábor! Olvastad, hogy SP 30 éves unokaöccse lesz a postavezér?

kódex 2010.06.21. 19:54:56

@kódex:

"esetleges ellenzéki bénultság" helyett ezt akartam írni:

"esetleges röpke ellenzéki bénultság"

kódex 2010.06.21. 19:58:26

@török gábor:

És ha nem meglepetés a meglepetés, akkor meglepetés lenne a nem meglepetés? :-)

mrs. white 2010.06.21. 19:58:29

@Kelecse: Csak a történeti hűség kedvvéért, eddig mindíg az aktuális hatalom választotta a köztársasági elnököt. Ez alól érdekes módon sólyom volt a kivétel csak de pusztán az mszp és a szadesz egyetnemértése miatt. Ezen esetekben gondolom nem beszélsz diktatúráról. Mostani helyzet különlegességét az adja, hogy senkivel nem kell kompromisszumot kötni a 2/3-ad miatt, de ettől még ez nem diktatúra, sőt Gábor logikáját követve pont még Sólyom megválasztása is már már a demokrácia fokozhatatlan csúcsává nemesedik.
Ha meg a felhasználható érvrendszert nézem Sólyom a legnépszerűtlenebb köztársasági elnök az összes eddigi között a közvéleménykutatások alapján. Tehát csak egy a népnek jobban tetsző elnököt választ az új kormány, ergo mindent elkövet hogy a legdemokratikusabb mindenki igényének megfelelő személyt válasszon. ( A végére még én is elhittem annyira jól hangzik)

Várúr 2010.06.21. 20:01:47

@Boli:
Csak annyi, hogy amikor Vityáék bankelnöki fizetést állapítottak meg, (nem ennyit, azóta nőtt) nem volt ekkor a szarban az ország...

mrs. white 2010.06.21. 20:02:47

@intimpista: Hát ha tényleg így reagált 2006 szeptemberében akkor nem érdemes az ke pozícióra. Ilyen csúnyán még magánemberként sem szabad beszélni.

Ordnassac 2010.06.21. 20:04:15

@tölgyes: a mai ellenzékből a Jobbik és az LMP nem volt az OGY-ban a Lex Szász idején. Erre akartam utalni. Sőt, a Lex Szász idején egyik párt sem létezett!

tölgyes 2010.06.21. 20:05:57

Kedves Török Gábor!

Én szívesebben vennék egy kiegyensúlyozottabb AB tzörvényt is.. de a fidesz elfogadta volna a Bihari Kukorelli kettőst is..akik közül mindkettő baloldali kötődése közismert... Az az MMSZP-nek nem kellett erre jött két évi pausa..egy alapintézménynél. Ez nem jó... a fidesz elfogadta volna Kovács Árpádot is, de Gyurcsányéknak ő se kellett...Én azt gondolom, hogy alkotmányos alapintézményeket nem szabad kitenni a pártok együttműködésre való képtelenségének.

Ráadásul évek óta halottam a parlamenti elv primátusát.. hát 2/3-ad esetén ez így néz ki.. Van-e kockázata?? Van, de annak nem kisebb, ha ezeket nem oldja meg.

mrs. white 2010.06.21. 20:07:51

@Várúr: Arról nem beszélve hogy a fizu alapján szívesebben lennék a magyar köztársaság jegybankára mint a fed elnöke de jó pár eurpóer jegybankárt is lever mint vak a poharat. Tehát nem a magyar hanem a szakmában levőhöz képest sok. Simor lehetett volna demagog, hogy csökkentsék a fizetését a fed elnök szintjére. Szimpatikusabb lett volna a mai megszólalása.

tölgyes 2010.06.21. 20:08:01

@Ordnassac: Így értem, de a magyar parlamentarizmusnak részévé válik az is amit az új pártok nem képviselnek.. A ténnyel nekik is számolniuk kell..

kódex 2010.06.21. 20:11:43

@tölgyes:

Igen, és ráadásul hány lájtosabb balos szavazótól hallottam a választások előtt, hogy "egye fene, jöjjön az Orbán meg a kétharmad, legalább végre valaki rendet tesz ebben a kuplerájban, aztán majd úgyis belebukik (ha-ha), de legalább végre rend lesz" - most meg megy a fanyalgás és a demokrácia siratása még azok részéről is, akik akkoriban tényleg ilyesmiket mondogattak.

Ordnassac 2010.06.21. 20:11:49

@tölgyes: ezt most én nem értem. Ergo a Jobbik és az LMP felelős azért, amit létezése előtt mások tettek?

kódex 2010.06.21. 20:23:19

@mrs. white:

Simor egy f@sz.
És ezen nincs mit ragozni - oldalfüggetlenül, egy bizonyos IQ szint fölött: normális ember, főleg ha stratégiai érzékkel rendelkező vezető, ilyet nem nyilatkozik.
Pláne ebben a gazdasági helyzetben, ebben a közhangulatban.
(Szerintem szimplán beáldozza az MSZP Simort: nem kérdéses, hogy valamilyen módon leteszi végül őt a Fidesz, de addig is folyamatosan provokálnia kell, hátha egyszer beszól neki Orbán zsigerből. De ezt a Fidesznél is tudják, és gyanítom, külön csapat van ráállítva, hogy Orbánt kondicionálják a higgadtan hatékony (lehetőleg direkt személyeskedés nélküli) szemétkedésre Simorral szemben.
Az is lehet ám, hogy Simor pontosan tudja, hogy erre szánják őt, csak ígértek neki valamit, amiért megéri vállalni a bohócságot. (Bár mi a fenét ígérhetnek még ennek az embernek?)
Akkor viszont mégsem f@sz.
Hanem akkor... (Tetszés szerinti szóval kiegészíthető.)

peelou75 2010.06.21. 20:24:52

megkockáztatok egy halk "Sólyom for president"-et...

deku82 2010.06.21. 20:25:05

2005-ben az MSZP-SZDSZ "elkúrta". - Drága Bolgár Úr
Ezután 5 évig volt hangos a média: Sólyom így, a kormány úgy, stb.
Szeretnék olvasni egy jó összefoglalót arról, hogy mivel lett jobb a magyar politikai közélet attól, hogy SL 5 évig Magyarország államfője lehetett.

2010-ben a Fidesz-KDNP 2/3-ot kapott a parlamentben.
Az államfőt pedig a parlament 2/3-a választja meg...

Gábor! Próbálok elvonatkoztatni attól, hogy mint korábbi bejegyzésedben írtad, SL tanácsadója voltál, így anyagilag is érdekelt vagy az újraválasztásában. Nem sikerül. :)

vizipipa 2010.06.21. 20:27:44

"a választók egy jelentős részénél egy csapásra hiteltelenítené a diktatúrát építő, narancsuralmi Fidesz egyre gondosabban festett képét"

A képet vitán felül szorgalmasan festegetik, de egyelőre igen rossz hatásfokkal. A közvélemény kutatások ugyanis igen magas Fidesz támogatottságot mutatnak és roppant sokan nézik örömmel, ahogy a parlamentben a kormánypártok képviselői beleverik a volt kormánypártiak orrát a múltjukba, amit szeretnének ugyan, de nem tudnak eltörölni.

Fecikun 2010.06.21. 20:32:29

Kedves mindenki!
Sólyom László az eddigi legjobb köztársasági elnök és az lenne a legjobb ha ő is maradna a következő öt évben is legalább addig míg a Fidesz végleg kimúlik..., Orbán Viktor egyszemélyben dönt a párton belül mindenről, ezt bizonyára tudjuk , na most ez abszolút nem demokratikus, most ,hogy megkaták a 2/3-ot majd ő fog dönteni az országot érintő minden kérdésben, "Éljen az áldemokrácia" Gratulálok mindazoknak akik naivan rájuk szavaztak nem számítva arra ,hogy majd őket is figyelmen kívül hagyja hőn imádott Viktoruk , ugyanúgy ahogy az ország maradék 7,3 millió lakóját akik nem szavaztak rájuk. Azt mondja hatalmi ágak szétválasztása.... Parlament 2/3 a Fidesz és az ölebük ( KDNP) javára... törvényhozás Orbán kezében, aztán kormány egyértelmű gondolom... Végrehajtás kilőve...Igazságszolgáltatás...hm...azt hiszem azzal ,hogy Viktor jelöli és a holdudvara megszavazza majd az alkotmánybírákat..szintén kilőve.... ehhez jön még az Állami Számvevőszék meghódítása és a köztársasági elnök leváltása...így összeszedve nem is szorul magyarázatra már semmi úgy érzem. Arra reagálva ,hogy Török Gábor urat támadják egyesek azért , mert tanácsadást vállalt a szociknál...hát azokat nagyon tudom sajnálni , mert valószínüleg nem jutottak még el arra a szintre ,hogy a ketőt különválasszák egymástól, volt egy meló amiért kifizették ő meg legjobb tudása szerint elvégezte a munkáját és ettől nem lesz valaki baloldali, hozzáteszem azt sem igazán értem mi a baj azzal ha valaki baloldali...gond van a fejekben...

kódex 2010.06.21. 20:33:51

@vizipipa:

Az biztos, ha ilyen szempontok alapján a Fidesz mégis támogatná Sólyom Lászlót, akkor az világos bizonyítéka lenne annak, hogy a kormánynak semmiféle stratégiai elképzelése nincs, csak elsöprő győzelmet akar az önkormányzati választásokon.
A populista Fidesz így meg úgy, de azért legyen populista, ha Sólymot kell újraválasztani? :-)
(Ez utóbbi mondattal természetesen nem akarom egybemosni az ellenzéki egyensiránkozást TG árnyalt megközelítésével: ő nyilván csupán - mint mindig :-) - csak eljátszott egy gondolattal...)

Petrusz 2010.06.21. 20:34:03

Egy normális országban TG felvetése még akár valósággá is válhatna. De ez egy nem normális ország. És még 30 évig nem is lesz az. Utána sem biztos, de legalább az esélyt megadom a lehetőségének... :-)
A Fideszt ma ugyanaz a rettegés hajtja, mint 98-ban. Akkor azt hitték, hogy már ősszel elkergeti őket a népharag, maguk sem hitték, hogy győztek. Aztán mivel nem kergették el őket, elkezdtek ötletelni, kormányozgatni. Mot is attól félnek, hogy a muszáj miatt lesz ősszel "Orbán takarodj" és védik a poziciókat, amennyire és ameddig csak lehet. Már hallom, hogy "ők 4 évre kaptak felhatalmazást", amikor jövő tavasszal 25%on áll a népszerűségük... Sólyom ugyan megy, de a Sólyom majd visszatér. Most elmegy 5-8 évre külföldre, valami egojának megfelelőő pozícióba, aztán amikor a fidesz kurzus bukik, jön és helyreállítja az alkotmányosságot... :-) Legalábbis remélem... Ő sem tökéletes, de ha erről az étlapról kell választani, akkor sokkal inkább Ő mint bárki más!

kódex 2010.06.21. 20:34:52

@Fecikun:

"gond van a fejekben... "

Bizony.

tölgyes 2010.06.21. 20:36:00

@Ordnassac: Nem felelősek, csak részei a kialakult hagyománynak és játékszabályoknak, amin változtatni csak győzelem esetén tudnak..
A kialakított rendszer természetesen a fidesz számára is kockázatot hordoz..(nem lesz mindig győztes), de z is, ha nem lesz hatékony a problémák megoldásában.

Abban mindenki egyetért, hogy az állam nem hatékony... ez pedig a szervezeten és az embereken múlik. Az országot vívói nyelven mondva- vonalra állították. Nincs hová hátrálni.. tehát gyors intézkedéseket vár mindenki Be lehet jelenteni, hogy harmadával csökkenteni kell a köztisztviselők arányát, de ha ez sokba kerül (pénzben, időben), akkor megint elodázódik a döntés. A költségek maradnak..az tehetetlen bebetonozott állomány marad..az országban pedig tovább folyik a dagonyázás..

Abban Önnek is TG-nek is igaza lehet, hogy ennek az operativitásnak is van politikai ára.Nem tudni, hogy a tehetelenkedésnek, vagy ennek nagyobb az ára.

kódex 2010.06.21. 20:37:20

@Petrusz:

Jaj, megjött az elit...

Kelecse 2010.06.21. 20:38:36

@vizipipa: A Nézőpontra gondolsz? :) vagy a valóságra? Annak én is örülök, hogy beleverik a szocik orrát a múltba, de már készítik a terepet, hogy az övékét is legyen mibe.

kódex 2010.06.21. 20:39:14

@kódex:

ill. ott a 98-02-es tapasztalat.

panelburzsuj 2010.06.21. 20:39:39

@mrs. white:

Több mindent nem értek - (tényleg nem értem, pontosabban nem látom benne a politikai célszerűséget) - ebben a fenenagy komcsitlanítási forradalomban.

1. A legifjabb - és sok szempontból legveszedelmesebb - "komcsikra" bajos lenne ráhúzni bármifajta személyes pártállami múltat. (Családit itt-ott talán - de ez nagyon veszélyes vizekre vinné az amúgy nem túl szívbajos lejárató propagandát.) Az "elmúlt nyolc év" panamáinak tényleges, adminisztratív lebonyolítói között rengeteg a fiatal "kormánytisztviselő": miből gondolja a Fidesz, hogy ők füleket-farkukat behúzva, egyetlen bosszúgondolat nélkül el fognak somfordálni, ha elkezdik őket indoklás nélkül kihajigálni?

2. Végképp nem értem, hogy a kétharmados felhatalmazást lobogtatva miért nem olyan "kritériumrendszert" eszeltek ki, amivel saját - alsórendbeli - szennyesüktől is megszabadulhatnának? Aki látott kicsit is közelebbről önkormányzatot, az tudja, hogy a csibészkedők hovatartozását tényleg sokszor csak a pártjelvényből lehet megtudni. Meg azt is, hogy rengeteg olyan "buli" lapul a szerényben, ami egyszerűen létre se jöhette volna az ellenoldallal való aktív együttműködés nélkül. Hiányzik az a Fidesznek, hogy a felbőszített "komcsik" lekezelésén túl még saját térfelén is aknák tömegét kelljen kerülgetni?

sárkányfő 2010.06.21. 20:43:38

Gábor, Gábor, nem tanultál a leckéből? :) Sok cikk fog még megjelenni rólad a fideszes médiában, ha nagystílűségi kérdés szintjére viszed Orbán egyik komornyikának kinevezését :)

1. SL. nem marad elnök. Nem a soha nem volt fideszes nagystílűségből kell kiindulni, hanem abból, hpgy orbán el bír-e viselni maga mellett bárki komoly autonóm embert. Lárifári...

2. SL jobboldali, ami jó, de autonóm, ami nem jó. Orbánnak nem jobbos kell, hanem szolga kell.

3. Orbán és a nagystílűség... :)

Az elemzésből ki maradt az a szempont, hogy lehet, hogy SL azért küldte vissza, mert komolyan úgy gondolja, hogy át kéne még egyszer gondolni? Az nem lehet, hogy szakmai és elnöki becsületét többre tartja, mint a szánalmas taktikázást a politika lábvizében?

Ps: Én alig várom a szégyent, hogy a SP kaliberű törpe legyen az ország elnöke :) Ennyi erővel akár Szijjártót is jelölhetnék, csak korkülönbség van köztük.

Mennyi hülyeséget fog mondani ez a Pali, és milyen nagy öröm lesz, hogy minden hülyesége visszahull majd arra, ki elnököt csinált belőle :) Orbán épp úgy vágja maga alatt, mint anno Gy.

kódex 2010.06.21. 20:47:17

@panelburzsuj:

Aztán azt szeretnéd-e, ha Orbán Viktor álruhában járná az országot, és deresre húzattatná a megtévedt Fideszes önkormányzati képviselőket? :-)
Közben pedig Navracsics bölcsen vezénylené az országot... :-)))

mrs. white 2010.06.21. 20:47:55

@Petrusz: Már bocs, hogy a tartalmi részre nem reagálok de már másodszor írja valaki, hogy majd sólyom visszatér (előzőben lmp jelöltként) 4-8 év múlva. Nos csak annyit jegyeznék meg hogy csak a szappanoperákban van hogy az emberek nem örgednek, de az csak a sminkeseknek és maszkmestereknek köszönhető (villa mekkora gólt lőtt). Szóval ha nyolc év múlva megválasztják akkor a ciklus végére hány éves lesz?

kódex 2010.06.21. 20:49:20

@ó jaj:

Ugyanúgy, ugyanaz, ugyanannyira, egyik kutya, másik eb...
Így lesz, úgy lesz, amúgy lesz!

kódex 2010.06.21. 20:50:55

@mrs. white:

:-)))

Isten éltesse soká az Elnök urat!
Ezt egészen őszintén kívánom.

Valaki-aki 2010.06.21. 20:51:50

Kedves Gábor. Biztos nem lesz így, a Fidesznek nincs annyi esze hogy így gondolkodjon, inkább begyömöszöli az elnöki székbe a simulékony és minden helyzetben diplomatikus jelenlegi házelnököt, Schmitt Pált.

Ordnassac 2010.06.21. 20:52:52

@mrs. white: Petrusz helyett: pontosan 80.

kódex 2010.06.21. 20:53:41

@Valaki-aki:

Én nem vagyok egy smittpali-fan, de miből is gondolod, hogy ez nem lesz jó a Fidesznek? :-)

tbb 2010.06.21. 20:54:31

Szerintem is megérné Sólyomot jelölni újra. De OV nem szereti a lacafacát. Miniszterelnökként ez több mint bűn, ez HIBA. Mert még ha jól is csinálják majd a kormányzást, ezen símán el lehet bukni. Mint pl. 2002-ben. Akkor is emiatt buktak el. Ami még hagyján, de a reményeink is.

Valaki-aki 2010.06.21. 20:56:23

@kódex: Én sem vagyok Smittpali fan, inkább örülnék a jelenlegi elnöknek neki legalább van határozott véleménye a dolgokról, és ebben teljesen igaza van Gábornak hogy jobban tenné a fidesz ha hagyná Sólyomot a helyén, de ez úgy sem lesz így.

panelburzsuj 2010.06.21. 20:57:12

@panelburzsuj:

Ja:

3. Ha mindeközben "fű alatt" egy csendes "nácitlanítás" is megindulna (exponált jobbikosok lapátra tevése, ellehetetlenítése), akkor végképp-végképp nem tudom, hogy minek kell általános ideológiai sületlenkedéssel helyettesíteni az egyénre szabott kamu indoklásokat az amúgy is ideges közszféra megtizedelésekor? Ha ki-ki "személyre szóló" útilaput kapna, sokkal nehezebben alakulna ki a szolidaritás.

mrs. white 2010.06.21. 21:04:10

@panelburzsuj: Tisztogatásnak eme módja mellett a rapidság szól. Úgy gondolom, hogy még ha kicsit fájdalmasan is probálták elmagyarázni hogy baj van a gazdasággal, nem sok idejük van arra, hogy eredményt érjenek el. Most megcsinálhatnak még olyan dolgokat amit egy év múlva már nem ezért probálnak meg "forradalmat csinálni". A gond ezzel ott lesz hogy az élet mindíg a győzteseket igazolja. Ha beindul a gazdaság (és nem is elsősorban az Orbán kormányon múlik hanem a németeken meg a világgazdaságon) és érezhető lesz a a fejlődés, rend lesz a közigazgatásban, magában az államban, akkor az eltávolítottakon és azok családtagjain kívül senki nem fog erre emlékezni. Ekkor Orbán beléphet a fénybe, ha nem ugyanaz a sors vár rá mint az elődjére Ferencre.

ssi 2010.06.21. 21:08:44

Fidesz nemcsak a saját hibáiból tanult
pl.:
* Sólyom öntörvényességéből is
* Gyurcsány gúzsba kötöttségéből is
* Bajnai szisztematikus intézkedéseiből is
Fidesz most saját hibákat is gyárt
pl.
* lehetne számukra jelezni?
* kicsit több demokráciát lehetne kérni?
* egy néma, békés sétára a 3 ellenzéki párt együtt elmenne?

Ordnassac 2010.06.21. 21:11:54

@tbb: fordítva: "több mint hiba, bűn", nem? A hiba enyhébb fogalom a bűnnél.

sárkányfő 2010.06.21. 21:12:32

@Diocles:
"Nagyon helyes, h a Fidesz volt párttagokat is helyez magas funkciókba, ha nem is annyit, mint az MSZP."

te nem vagy százas.
bár erre nem most jöttem rá, hanem már rég.

menne már a picsába az összes vén komcsi a kamu "rendszerváltó" szar pártjaikkal együtt. lehetőleg máma még.

andzsin 2010.06.21. 21:16:38

az a borzasztó kedves feleim, hogy a köztársasági elnöknek a nemzet egységét kellene kifejeznie, eddig azt hiszem csak Göncz Árpád felelt meg ennek.

És már rég-rég aZembereknek kellene választania. Azért emlékezzünk annak idején Pozsgay miatt nem akarták a közvetlen szavazást. Most meg azért nem, nehogy meglepetés érje őket. Biztos, ami sicher.

Haverok, buli, junta.

tbb 2010.06.21. 21:18:53

@gitáros:

Úgy gondolja, hogy aki annyit akar keresni, mint a versenyszérában szokásos, az helyezkedjen el a versenyszférában. A korrupció egyébként meg nem a fizetések mértékétől függ. Hanem a döntési mechanizmus átláthatóságától.

Ordnassac 2010.06.21. 21:19:20

@andzsin: Göncz Árpád, a nemzet egységét? Oké, hogy az idő szépít, de a jobbosok mióta szerették Gönczöt?

pandacsökiboborján 2010.06.21. 21:19:56

Ó esetleg egy kormányzót?

mrs. white 2010.06.21. 21:23:32

@andzsin: Némi logikai bukfencre felhívnám figyelmedet. Mivel Pozsgayt választotta volna a nép, ezért kibulizták, hogy a parlament válassza meg inkább Göncöt. Aki a nemzet egységét szimbolizálta leginkább szerinted, azzal szemben akit vélhetőleg megválasztott volna nép. Taróczki Anita után szabadon.. akkor most ezt hogy?

kódex 2010.06.21. 21:26:53

@tbb:

Rossz párhuzam.
És még mindig nem írta le senki, miért is lenne olyan rossz a Fidesznek, ha nem Sólyom lenne az elnök.
Ellenben többen megpróbálják úgy beállítani TG töprengését a kérdésről, mintha ő Sólyom újraválasztását ajánlaná a Fidesznek.
Pedig a sorok közt olvasva is max. enyhe sugalmazást tartalmaz a poszt.

pandacsökiboborján 2010.06.21. 21:27:06

@Ordnassac: hú, azt hittem az a meleg énekes srác...

tbb 2010.06.21. 21:28:34

@Ordnassac:

Igaz. De a politikusok mégsem a bűneik miatt vesztenek, hanem az elkövetett hibák miatt. Persze ennek felismeréséhez kellett egy Talleyrand.

kódex 2010.06.21. 21:29:41

@mrs. white:

Hát hadd bukfencezzen, ha mozgáshiánya van.
Én támogatnám ebben... :-)

andzsin 2010.06.21. 21:29:51

@mrs. white: hát szerintem akkoriban (!) a Miépes hőzöngőkön kívül mindenkinek megfelelt Árpi bácsi.

De itt nem is róla van szó, hanem az elvről. Nyilvánvalóan a politikai szűklátókörűség miatt nem lehet, hogy mi válasszunk. pedig itt lenne az ideje.

Egyébként pedig enyhén szólva undorító, amit a fidesz csinál az alkotmányos intézményekkel (MNB, AB, KE) és a sornak valószínű nincsen vége. De ezt akarta az istenadta nép.

kódex 2010.06.21. 21:32:04

@andzsin:

"hát szerintem akkoriban (!) a Miépes hőzöngőkön kívül mindenkinek megfelelt Árpi bácsi. "

Ha te mondod... :D

porfelhő 2010.06.21. 21:33:03

@török gábor: Kedves Gábor! Már annyi meglepetés volt az elmult hetekben, hogy talán már nem is lenne az. Dalma asszony tiszteletre méltó egyéniség. Nem sok vizet zavarna, gondolom nem vállalná a koránál fogva sem. Ugye ezt azért kérdezi, hogy színesebb legyen az este?

Balt 2010.06.21. 21:34:07

Ügyes. :)
Nem állítom, hogy részrehajló lenne egy - előző posztjában májusig elismerten elnöki stáb tag - elemző, de a levezetés jó és szerintem is megfontolandó.

török gábor 2010.06.21. 21:36:26

@Balt: nem a stábnak, hanem a külső tanácsadó testületnek voltam a tagja két másik politológus kollégámmal együtt.

tbb 2010.06.21. 21:42:03

@kódex:

Az igazat megvallva én is abban bizok, hogy rossz a párhuzamom. De ennek kicsi az esélye. A megérzéseim be szoktak jönni. Egyébként meg nem arról van szó, hogy egy másik elnök rossz lenne. Hanem arról, hogy a Sólyom jobb lenne náluk. A fidesznek is. Rólunk nem is szólva.

panelburzsuj 2010.06.21. 21:43:00

@mrs. white:

Azt én is nehezen tudom elképzelni, hogy nyolc év "babiloni fogság" után a romániaihoz hasonló költségcsökkentő békát le lehetne tuszkolni a magyar társadalom torkán is. De: ebben a "nyolcév nyomor"-fílingben vastagon benne van a Fidesz is: alig hogy színre lépett, már eheti a saját főztjét. (Má hogy lett volna "nyomor" a Megyó-Gyurcsány-korszak egésze, amikor a költségvetési/eladósítási "ősbűn" pont maga a "szociális rendszerváltás", a 2x100 napos "aranyeső"?)

Úgyhogy érteni vélem, hogy miért kell a fogmosásra szoktatáshoz "fognyűvő manókkal" riogatni a kisded népet, csak abban nem vagyok biztos, hogy a kisded nép nem kezd-e hirtelen felnőtt kocsis módra káromkodni, ha a tökönrúgás mellé még Szijjártó-altatókat is dúdolnak.

(Ami pedig az annyira várt konjunktúrát illeti, biztass meg, hogy izmos vállalkozások ezrei valóban ugrásra készen állnak, és nem egyre szárnyszegettebben csak ténferegnekk, és egy töredékük fog tudni csak pattanni és ugrani, mire fölharsan a trombitaszó ... )

Ordnassac 2010.06.21. 21:44:41

@andzsin: nana, azért a szocik sem voltak uccsók ebben a kérdésben. Pl. Bruhács Jánosban történő előzetes megegyezés, majd meg nem szavazása 1996-ban (AB). A legfőbb ügyészi intézmény állandó megtámadása, az MNB Monetáris Tanács tagjainak politikai széljárás szerinti kibővítése... Nem fideszes unikum ez!

Ami Gönczöt illeti: nem sok régi MDF-es, kisgazda és KDNP-s ismerősöd lehet, akik már akkor sem szerették Gönczöt, mert az SZDSZ szekértolójának tartották (sajnos ez vád nem tűnik teljesen megalapozatlannak Schmittel szemben sem a Fidesszel kapcsolatban).

Ordnassac 2010.06.21. 21:50:52

@török gábor: voltál? Ezek szerint akkor már nem vagy az?

porfelhő 2010.06.21. 21:50:53

@kódex: Én szeretném ha OV álruhában járná az országot és nyomában eljönne a jólét. Milyen jó lenne mint a mesében.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.06.21. 21:51:11

@Várúr: Ez az ország mindig is szarban volt... A rendszerváltás előtt és után is. Mindig azt mondták majd 3-4 év és jobb lesz, aztán sosem jött be. Illetve egyes politikusoknak igen. Nem igazán hiszem el, hogy itt megváltozik valami. A szomszédos ausztria nekem mérvadóbb. Ott legalább tanultak a múlt dolgaiból és fejlődnek. Ellentétben ezzel az országgal, ahol csak a szemfényvesztés folyik mindegyik politikai erő részéről. Már rég tudják, hogy ennek a birka népnek tökéletesen megfelel ez az állapot. Néha kapnak pár üveggyöngyöt, örüljenek. Nem véletlen, hogy a külföldön élők nem igazán akarnak hazatérni. Onnan látszik jól a hazai politikai világ kulturálatlansága, kicsinyessége, pitiánersége és primitívsége. Oldalfüggetlenül egy primitív réteg birtokolja a vezető politikai erőket...

mrs. white 2010.06.21. 21:58:28

@panelburzsuj: Bizakodásra az ad okot, hogy a kinai munkásosztály életre kelt. Hamarosan az átlagbér 50-60 ezer forint környékén lesz az eddigi 25 ezer forint helyett a hírek szerint. Tehát már alig vagyunk drágábbak munkaerőben mint kína. Ez nem jó hír a munkavállalóknak egzisztenciális szempontból, viszont jó hír versenyképesség szempontjából. Innen van hova emelkedni amíg megint drágák leszünk. európához nem is hasonlítom magunkat. a lear azért jött vissza, ukrajnából mert a felső vezetés nehezen szokta meg hogy lovakkal járnak dolgozni a munkások amit ott hagytak a vállalat udvarán. Itt azért valamelyest van munkakultúra is ráadásként. Az sem véletlen hogy az olcsó munkaerő miatt nem afrikát bombáztáka befektetők, hanem a puskaport feltaláló kinaiakat. ha végre rámenne az oktatás a teljesen töketlen elcseszett liberális oktatáspolitika helyett a szakember képzésre még akár pozitív is lehetne a jövőkép.

panelburzsuj 2010.06.21. 21:58:55

@Ordnassac:

(Minimum harmadszor mondja csak itt a blogon. Persze aki csak hébe-hóba néz be, mint te ... :)

Ordnassac 2010.06.21. 22:03:42

@panelburzsuj: igen, közben nekem is eszembe jutott, csak nem tudtam javítani, mert kapcsolódási gondjaim voltak. Zűr a magentások rendszerében.

panelburzsuj 2010.06.21. 22:08:45

@mrs. white:

Na hát ha az általános jólét előfeltétele a széleskörű csóróság, akkor Ferencet nem püfölni kéne, hanem minimum bearanyozni! :)

AnnaKarenina 2010.06.21. 22:09:53

Én is örülnék, ha a Fidesz nagyvonalú és önkorlátozó lenne, de tudjuk, hogy nem az.
Sólyom László újra és újra rámutatna a Fidesz antidemokratikus megoldásaira a fene nagy alkotmányozás és törvénykezés során. Ha valamire, hát erre biztos nincs szükségük.

Ordnassac 2010.06.21. 22:12:13

@AnnaKarenina: bocsi, csak pontosítás: a törvénykezés a bíróságok feladata, amire te gondolsz, az a törvényhozás.

lüke 2010.06.21. 22:13:13

képzeletbeli beszélgetés 2030-ban
lükeová és medvegy bodri között
mikor érkezel haza és hova?
l:-vonattal jövök az orbán victor sztésenre
l:-s te?
mb:- én NY-ból a gyurcsányferihegyre érkezem

hű de szar lesz:) hazajönni

mrs. white 2010.06.21. 22:15:36

@panelburzsuj: Így, így. Ne vitassuk el mérhetetlen érdemeit abban hogy Kínával megegyező versenyképességi szintre vezette országunkat. Mindig is hangoztatta, hogy ő a megnemértett zseni, akinek államférfiúí nagyságát csak az utókor ismeri el. Elhatározta, hogy jót tesz velünk még ha beledöglünk is. S'lám neki lett igaza.

panelburzsuj 2010.06.21. 22:16:19

@Ordnassac:

(Na most duplázd meg éveid számát, és mindjárt megérted a deresedő Sziszifuszok időnkénti lobbanékonyságát! ... :)

PillaMilla 2010.06.21. 22:24:27

Az a legszebb az egészben, hogy a közt.elnök egy formailag semleges személy. Fidesz visszaküldte, de visszaküldhette volna más is, és akkor is másodszorra "alaki/formai" változtatással elfogadásra kerül bármelyik törvényjavaslat. Eddig is így volt. Minenkiben lehet hibát találni. Anno mindenki Sólyom Lászlót kritizálta, ma Schmidt nem lenne jó. Akkor ki is lenne igazán jó? Tökéletes úgy sem lesz. Ha van kalapja az a baj, ha nincsen, akkor meg az. És szerintem itt ez a legnagyobb baj.

Ordnassac 2010.06.21. 22:28:36

@PillaMilla: Schmitt Pál, de Schmidt Mária. Nem mindegy! ;-)

panelburzsuj 2010.06.21. 22:33:57

@mrs. white:

Akkor már csak azt kéne megoldani valahogy, hogy a baloldalról szóló kibaszott jó könyveket már ne itt, hanem Kínában írja meg, mondjuk szakszervezeti vezetőként.

"Bérharcom." Pl...

panelburzsuj 2010.06.21. 22:45:20

@Ordnassac:

Merthogy Helmut Schmidt-tel senkinek se jutna eszébe összekeverni? :)

clownfish 2010.06.21. 22:58:23

@Ordnassac: nekem is vannak ász-os forrásaim, nekik domokos bullshit-kategória. meg ugye szépen is fest, hogy jogosulatlanul vett fel hosszú évekig költségtérítést... független, hiteles számvevőszéki elnökjelölt.

Ordnassac 2010.06.21. 22:59:28

@panelburzsuj: vagy Harald Schmidttel, adott esetben Schmidt Ferenc korábbi móri (szoci) polgármesterrel vagy fideszes (szintén móri) névrokonával, illetve az ugyanolyan nevű várpalotai MDF-essel, nem beszélve Schmidt Egon Kossuth-díjas íróról, Schmidt János akadémikus agrármérnökről, Eric Schmidt Google-elnökről vagy Schmidt Péter volt alkotmánybíróról. :-D

clownfish 2010.06.21. 23:05:40

@Ordnassac: ez most komoly? az az ember egy villamosmérnök, amit egy gazdasági-mérnöki mellékképesítéssel egészített ki. azért egy közgázos diploma legyen már elvárás ilyen poszton.

Ordnassac 2010.06.21. 23:07:14

OFF

Na, úgy néz ki, hogy megint ejtőernyős polgármesterünk lesz. Amennyiben lehet hinni a híreknek, akkor az elszámoltatási kormánybiztos, azaz Papcsák Ferenc lesz a Fidesz-KDNP zuglói polgármester-jelöltje, ami már csak azért is vicces, mert Weinek Leonárd ellen pont az volt a gondjuk, hogy nem helyi erő...

Igaz, még mindig jobb, mint a helyi KDNP-frakció vezetője.

ON

Ordnassac 2010.06.21. 23:09:04

@clownfish: valami ilyesmire számítottam. Azért az meg kell jegyezni, hogy Kovács Árpádnak sincs közgáz végzettsége, hanem építőmérnök. Igaz, tudományos pályafutása már közgazdasági természetű.

clownfish 2010.06.21. 23:13:40

@Ordnassac: magyarul szakmai jártassága megvolt. azért szfvár bársonyszékéből a lónyai utcába repülni nem semmi. nem tudom, miért nem merült fel pl. bod péter ákos neve

Ordnassac 2010.06.21. 23:16:02

@clownfish: vagy Csaba Lászlóé, esetleg Mellár Tamásé.

Warvának szimplán azért stallumot adni, hogy ne induljon el Cser-Palkovics ellen a szfvári polgármesteri székéért.

Kovácshoz kis adalék: www.eco.u-szeged.hu/karunkrol/penzugytani-szakcsoport/prof-dr-kovacs-arpad

clownfish 2010.06.21. 23:16:05

lónyay akarom mondani...

clownfish 2010.06.21. 23:17:45

lónyay akarom mondani...
@Ordnassac: valaki mondja meg nekem (most gonosz leszek), cser-palkovics andrás mit sportol, hogy ilyen fittül néz ki mindig?

clownfish 2010.06.21. 23:18:56

igen, az általad sorolt úriemberek is alkalmasak lennének, kérdés ez-e a prioritás.

Ordnassac 2010.06.21. 23:21:15

@clownfish: persze ott van még az általam nagyon tisztelt Somogyvári István is (főtitk-helyettes).

Cserpa tudtommal focizik.

clownfish 2010.06.21. 23:23:57

@Ordnassac: jóhiszeműen értelmezted költői kérdésemet. ;)

Ordnassac 2010.06.21. 23:32:14

@clownfish: gonoszkodhattam volna egyet (seggnyalás), de nagyon elcsépelt lett volna. ;-)

Ordnassac 2010.06.21. 23:48:32

@panelburzsuj: ilyen reakciót sem hittem/vártam volna tőled. :-D

László56 2010.06.22. 07:39:44

Szép jó reggelt Mindenkinek

Érdekes dolog olvasgatni ezt a blogot és a kommentárokat hozzá. Állítólag itt tényleg politikával foglalkozók, vagy legalábbis erős politikai érdekeltségűek olvassák és írnak benne. És mégis olyanokkal foglalkoznak mint személycserék, személyes benyomások, teljesen hanyagolva a politikai irányvonalakat. Hanyagolva hogy a mostani társadalom átalakítási kísérletben semmi köze egyes személyek alkalmasságának vagy éppen alkalmatlanságának a köztársasági elnök hivatalához. Itt egész másról, sokkal többről van szó. Magáról a hivatalról. És nem az azt betöltő személyről.

A FIDESZ társadalom átalakítási kísérlete magában foglalja az ország társadalmi felépítésének a változtatását is. Ezért a köztársaság újonnan megválasztott elnöke csakis olyan ember lehet, ki tudomásul veszi hogy esetleg csak időlegesen lesz elnök, mert ez a pozíció ilyen formában megszűnik. Egy új elnöki szisztéma kialakítása, legyen az francia, amerikai, vagy akármilyen más módra, megkívánja a politikai flexibilitást és bizonyos módon önfeláldozást az új átmeneti köztársasági elnöktől. Ezért csak politikus, sőt pártpolitikus jöhet számításba és senki más. Ez az egyetlen út egy olyan új társadalompolitikai berendezkedés kialakításához, amely az országot kivezetheti a reménytelenségből és elindítja a hiteles társadalomfejlődés útjára. Kísérlet ugyan, hiszen másképp nem megy, de hiteles és tényleg szebb, realisztikusabb jövőt kínáló kísérlet.

Az elemző ugyan helyes látja Sólyom László tevékenységét és alkalmasságát, csak éppen figyelmen kívül hagyja hogy egyáltalán nem erről van szó. Ugyan tényleg Sólyom lenne az az elnök ki ezt a betokosodott, a korrupció mocsarában süllyedt, társadalmi berendezkedést egy kicsit ellensúlyozni tudná a képességeivel, de mivel maga a hivatal politikai és társadalmi jelentősége fog változni a feladataival együtt, pillanatnyilag és a közeljövőben nem a személy a fontos, hanem a jövő hivatalának és jogosítványainak a meghatározása. Ezt azonban először ki kell alakítani. Ehhez azonban olyan politikus szükséges, ki ismeri a terveket és egyetért vele. Mindezt felismerni azonban az elemző feladata lenne a kishitű politikai nyereségek felajánlása helyett.

Steve 2010.06.22. 08:13:44

"Sólyom két vétója után mégis őt jelölni, maga lenne a címlapokat elárasztó és a kritikus publicistákat elnémító meglepetés, ráadásul olyan erővel, amely a választók egy jelentős részénél egy csapásra hiteltelenítené a diktatúrát építő, narancsuralmi Fidesz egyre gondosabban festett képét. Legfeljebb majd párszor újratárgyalják és ismét elfogadják Sólyom visszaküldött törvényeit, az a néhány óra többletmunka akár meg is érhetne egy ilyen politikai nyereséget."

Ez azért áll meg ez az érvelés - és ez Sólyom lépéseinek a szépséghibája, hogy az alkotmányellenesnek tűnő jogszabályokat nem normakontrollra küldte az alkotmánybíróságnak, hanem visszaküldte megfontolásra.

Steve 2010.06.22. 08:34:47

@László56:

módra, megkívánja a politikai flexibilitást és bizonyos módon önfeláldozást az új átmeneti köztársasági elnöktől. Ezért csak politikus, sőt pártpolitikus jöhet számításba és senki más.

Ezt fejtsd ki légyszíves. Már miért csak pártpolitikus lehetne áldozatkész, és politikailag rugalmas? Pont azt láttam az elmúlt időkben, hogy a politikusok azok akik a legkevésbé képesek arra, hogy elvekhez ragaszkodva ne a saját politikai jövőjüket, kicsinyes érdeküket helyezzék előre.

QQCS 2010.06.22. 08:37:20

Továbbra is azt szeretném, ha nem Sólyom László lenne az államfő!

-Nem szimpatikus „savanyújóska”.
-Holokauszttagadást büntető törvény aláírása.
-Elnöki kegyelem a gyermekét iskolába nem járatónak.
-Zétényi-Takács féle törvényjavaslat alkotmánybírósági elutasítása.
-Országgyűlési nyitóbeszéd. LMP magasztalása, Jobbik gyalulása.
-Prejudikál, jogszabálysértőnek nevezve Vona Gábort ruhaviseletéért.
-Első újévi beszédének felvétele során, magyar zászló nélkül. (kivetette a háttérből)

Steve 2010.06.22. 08:37:36

.. Ehhez azonban olyan politikus szükséges, ki ismeri a terveket és egyetért vele. Mindezt felismerni azonban az elemző feladata lenne a kishitű politikai nyereségek felajánlása helyett.

Itt viszont egy másik, talán még komolyabb problémám van. Ha léteznek a tervek, akkor miért ne ismerjük meg őket mi is? Lehetnek-e ezek az átalakítások legitimek anélkül, hogy mi ezek ismeretében választottunk volna?

ssi 2010.06.22. 08:58:40

@László56:
Többségi kormányzásnál sok olyan terület van, melyeket egyedül megváltoztatnak, de kormányváltás után viszonylag "könnyen" más pályára állíthatóak - nem mindig jó, de általában ez a gyakorlat

A mostani 2/3 kormány sok olyan területhez nyúl egyedül, melyek alkotmánymódosítást kívánnak, s melyek irányai kormányváltás után nehezen módosíthatóak - jó ez? s jó lesz?

T.G. írásai számomra a szerző szándékai és nem a véleménye: megközelítési szempontok a továbbgondolkodáshoz, s néha kissé provokatívak

Ezekről a gondolataidra reagáltam és további szép napot: "... ez a pozíció ilyen formában megszűnik ... pártpolitikus jöhet számításba és senki más..."
"A FIDESZ társadalom átalakítási kísérlete .. egy olyan új társadalompolitikai berendezkedés kialakításához, amely az országot kivezetheti a reménytelenségből és elindítja a hiteles társadalomfejlődés útjára.... "
"Az elemző ugyan helyes látja Sólyom László tevékenységét és alkalmasságát, csak éppen figyelmen kívül hagyja hogy egyáltalán nem erről van szó."

ssi 2010.06.22. 09:02:28

@Steve: "...Sólyom lépéseinek a szépséghibája, hogy az alkotmányellenesnek tűnő jogszabályokat nem normakontrollra küldte az alkotmánybíróságnak, hanem visszaküldte megfontolásra... "

sajnos nem értek hozzá, de köszi, elgondolkodtattál, legközelebb ilyenekre is figyelek :-))))

zoli87 2010.06.22. 09:05:10

@QQCS: Röviden végigveszem a megjegyzéseid ésközben megpróbálom ráfűzni a véleményem:

Engem nem zavar, hogy aláírta a holokauszttagadást, bár az jobb lett volna, ha a kommunista bűnökkel együtt lett volna anno elfogadva, ez azt hiszem most kipótlásra került.

Az elnöki kegyelem a gyerekét iskolába nem járató szülőknek ez így rövid, nem ismerjük a hátterét, így egy félmondatban valóban nem túl szimpatikus gesztus.

A Zétényi-Takács féle törvényjavaslat elutasításában játszott szerepe az egyik legsúlyosabb!

Az országgyűlési nyitóbeszédével alapvetően nem volt problémám, Vona Gábor pedig hogy jogszabálysértő volt-e? Ez ismét egy jó kérdés, mert nem a klasszikus gárda ruhában volt, hanem egy arra hasonlítóban, bár talán a törvény ezt sem nagyon tolerálja. Semmi értelme nem volt annak amit Vona tett...!!!

Újévi zászlókivitel valóban nem volt elegáns, bár volt benne logika. Vissza is került.

panelburzsuj 2010.06.22. 09:08:21

@László56:

Te ismered a Fidesz társadalomátalakító terveit?

László56 2010.06.22. 09:14:44

@Steve: @manyike: @panelburzsuj:

Ha valaki csak egy kicsit is foglalkozik a politikával akkor ismernie kell azt a mondást: Ha egy politikai tervet meg akarsz hiúsítani akkor ismertesd a részleteit. Biztos lehetsz benne hogy soha nem valósul meg. Ez nem valami sunyiságból következik, hanem a politika természetéből fakad. Ki komoly politikai változásokat idejekorán ismertet az úgy jár mint Gyurcsány Ferenc. A legjobb ötletéből sem lett semmi. Pedig jó ötletei voltak. Jobb és aktuálisabb példát nem is lehetne felhozni.

Ugyanakkor a FIDESZ elnöki rendszerének törekvései már a választásokkor ismertek voltak. Én magam is, -sok másokkal együtt-, írtam róla. Tehát ismert volt. A részletek ismertetése azonban bizonyos politikai és technikai okokból lehetetlen. Elég csak arra gondolni hogy a mindenkori kormány nem adja fel az információs előnyét és ezért az ellenzék csak találgatásokra van utalva. Találgatásokra meg nem lehet várat építeni. Legfeljebb légvárat. Pont az adja a FIDESZ mostani hitelességét hogy nem légvárakra akart és akar építeni.

Sokan esnek abba a hibába hogy lehetetlen követeléseket támasztanak a politikával szemben. Amit azonban ha a mindenkori kormány teljesítene a vesztére válna. Politikusokat ma már nem lehet ilyen primitív módon a vesztükbe kergetni. A demokráciában a polgárok saját gondolkodására is szükség van. Anélkül nem funkcionál egy ország sem. Nem szajkózni kell azt amit valamelyik párt terjeszteni kezd, hanem saját gondolatokkal és értelemmel kiegészíteni. Evvel tudja az ember azt kikerülni hogy a választópolgár a politika játékszerévé és szavazógépévé váljon. Hiszen a demokráciában a polgároknak kell irányítani a politikát és nem a politikának a polgárokat. Ahhoz azonban a polgárok politikai műveltsége is szükséges.

Szimba 2010.06.22. 09:20:13

Azt el tudom képzelni, hogy bizonyos jogi, törvényi változtatásokat nem hoz nyilvánosságra a Fidesz, és az bőven belefér, hogy a pozíciók kiosztásakor csak ők tudják, hogy kinek miért, és hogy kinek meddig (!) adnak egy tisztséget, valamint, hogy a későbbiekben mivel jutalmazzák a kevésbé kellemes pozíciókat, a megszűnő pozíciókat betöltő pártkatonákat.

Így az is beleférne, hogy Schmitt P. csak időlegesen, súlytalanul "díszlene" mint közt. elnök. Később megszüntetve, átalakítva ezt a pozíciót kaphatna más, inkább testreszabott (zsebre szabott) posztot.

De ez csupán találgatás.

Beleférne abba a képbe, amit a Fidesz kialakított magáról, annak ellenére, hogy Orbán V. igencsak igyekszik nagyon tisztességesnek, felkészültnek és főként "a nép szolgájának" látszani.

(Nem elég látszani!:)))))

panelburzsuj 2010.06.22. 09:25:33

@László56:

(Hiszen a demokráciában a polgároknak kell irányítani a politikát és nem a politikának a polgárokat.)

lüke 2010.06.22. 09:26:12

@Ordnassac:
tu me filipe Bruti
ez is:)

lüke 2010.06.22. 09:32:48

@Boli:
A-ban 1955-ben kivonultak a megszálló csapatok, Marshall segélyben részesült , s folytatta az egységes
ny- eu-i fejlődést
Bécsben 4 hatalmi megszállás volt

lüke 2010.06.22. 09:34:59

@Szimba: csüt-re megtudjuk ki a jelölt
ön jelölt?
nagy a titkolózás
www.youtube.com/watch?v=UQG8fGXQBYo

ssi 2010.06.22. 09:46:45

@László56:
"Nem szajkózni kell azt amit valamelyik párt terjeszteni kezd" - a fidesz-rajongó?

" ... választók ... politika játékszerévé és szavazógépévé" ne ".. váljon ... demokráciában a polgároknak kell irányítani a politikát ... polgárok politikai műveltsége is szükséges ... " Tőled ez akkor lenne hiteles, ha némi fenntartásokat olvashatnánk ki soraidból a kormány intézkedéseivel szemben

"Ha egy politikai tervet meg akarsz hiúsítani akkor ismertesd a részleteit. Biztos lehetsz benne hogy soha nem valósul meg. Ez nem valami sunyiságból következik, hanem a politika természetéből fakad...."- hanem a választók megvezetése, s ezek szerint a kampányprogramokban hazudni kell, bocsánat, csak tisztességes politikusi taktika, hogy utána pl. az alkotmányt, a társadalmat kedvükre alakítgathassák?

"... Sokan esnek abba a hibába hogy lehetetlen követeléseket támasztanak a politikával szemben ..." és sokan esnek abba a hibába, hogy másokat lenéznek

objekt 2010.06.22. 10:03:05

Egyetértek a poszt lényegi megállapításaival és azzal is, hogy jó lenne, ha így történne.

Az utolsó mondat így szólt: "Nem mondom, hogy így lesz, de akár így is lehetne."

Érezni, hogy a szerző legszívesebben ezt írta volna:

Nem mondom, hogy így lesz, de jó lenne, ha így lenne.

Ez, ebben az esetben, nem veszélyezteti a szakmai függetlenséget. Mindenkinek lehetnek kívánságai, pláne, ha azok meggyőződésem szerint, az ország, vagy akár csak (ez már csak az én szempontom) a Fidesz érdekeit is szolgálnák.

QQCS 2010.06.22. 10:03:18

@zoli87: "Engem nem zavar, hogy aláírta a holokauszttagadást, bár az jobb lett volna, ha a kommunista bűnökkel együtt lett volna anno elfogadva, ez azt hiszem most kipótlásra került."

Elolvasva az írásodat, a véleményed fent idézett részére reagálnék, mert úgy érzem itt tér el egymástól lényegesen az álláspontunk.

A szólásszabadság az egyik alapvető jog, amit szerintem semmilyen formában sem kellene és nem is szabadna korlátozni. Elfogadhatatlan számomra, hogy bármilyen történelmi tény kutatását és az erről szóló véleményt törvénnyel szabályozzák. Mindegy, hogy a kommunista diktatúrák bűneiről, a holokausztról vagy éppen a tatárjárásról, esetleg egyéb másról van szó.
Szerintem a helyes döntés a vonatkozó törvényi rész (Btk. 269/C §)teljes eltörlése, nem módosítgatása lenne. (lett volna)

Szimba 2010.06.22. 10:04:01

Nagyon off:

hetivalasz.hu/itthon/rendkivuli-termeszeti-jelenseg-az-alfoldon-30222/

Békaeső esett!!!

Még sáskajárás, és a dögvész nem volt. Viszont özönvíz és Fidesz, igen.

Bocsánat!:)))

On

bigapples 2010.06.22. 10:05:35

@Szimba: "Még sáskajárás, és a dögvész nem volt"

Ne felejtkezz el az előző 4 évről :)

panelburzsuj 2010.06.22. 10:08:50

@László56:

Valahol érthető, hogy igehirdetésre vállalkozol, de párbeszédbe nem ereszkedsz.

Annyit azért elárulhatnál, hogy mi késztet ennyi süket bullshit naponkénti buzgó közreadására. Hiszel benne, megfizetnek érte, vagy mindkettő?

panelburzsuj 2010.06.22. 10:23:06

@objekt:

TG még szeretne hinni abban, hogy a Fidesz legalább a látszatra adni akar. Hiszen ő politológus, elemző, aki szereti a szakmáját és abból szeretne megélni is. És őszintén örülne annak, ha húsz év kitérő után nem csak az udvari költő és a szamizdatszerző közötti választás maradna meg neki - meg nekünk is.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.22. 10:25:10

@László56: kedves lászló, a nép Fideszt támogató része nem társadalomátalakító kísérletet vár a Fidesztől, hanem (a) a butább és szarabb helyzetben levő része adócsökkentést, míg (b) az értelmesebb és jobb helyzetben levő része példamutatást, hogy lehet más a politika a szocikéhoz képest, vagyis kicsit vissza lehet fordulni a mindent megbénító adminisztráció és a vele járó korrupció dágványából.
No most, eddig nem látszik jele annak, hogy akár egyik, akár másik csoport megkaphatná a megfelelő türelmi időn (pár hónap) belül azt, amit vár. Ehelyett lázas igyekezet látható arra, hogy gagyi törvényekkel minden elvileg független kicsi fennsíkot megszálljon a kormány. Készséggel elhiszem, hogy a káosz és erőszakosság mögött van valami átfogó koncepció (is), de sokáig már nem kellene titkolni...
Ha pedig úgy lesz, az szar lesz. A társadalomátalakítóknak meg nekünk egyaránt.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.22. 10:28:30

@Hepci: "Ha pedig úgy lesz" : hogy egyik csoport se kapja meg egyhamar, amit vár
"az szar lesz"

Szimba 2010.06.22. 10:36:47

@bigapples:

Igaz!:)))
Akkor már csak vége lesz egyszer a csapásoknak!?

Ordnassac 2010.06.22. 10:38:55

@Steve: @manyike: *sóhaj*

Akkor ismét: alkotmánymódosítással az AB eddigi gyakorlata alapján nem foglalkozik és nem várható, hogy ezen a közeljövőben változtatni fog (bár Paczolay AB-elnök szeretné, de a testületben kisebbségben van ezzel az álláspontjával), így ezt nem is küldhette volna igazán az AB elé...

Ami a kormánytisztviselői törvényt illeti, ott meg kell említeni, hogy az AB-nak elég változó a gyakorlata munkajogi kérdéseket illetően.

Ergo Sólyom csak a realitásokkal számolt.

panelburzsuj 2010.06.22. 10:41:14

@Szimba:

Arra is emlékszel, hogy miért jöttek azok a csapások? És hogy mi szerepe volt mindebben a nyakas faraónak?

nagytalpu48 2010.06.22. 10:45:31

@Ordnassac: OFF
majd egy bizottság eldönti mi számít giccsnek...
ON

panelburzsuj 2010.06.22. 10:49:02

@Ordnassac:

Giccs az, ami Aczél Szőcs Gézának nem tetszik.

László56 2010.06.22. 10:49:24

@Hepci: Köszönet a kedves megszólításért, de bizonyos politikai és társadalmi elvárásokat csak akkor lehet teljesíteni, ha előtte ezeknek a feltételeit a politika megteremti. A társadalmi átalakítások nem önmagukért vannak, hanem az eddigi hibás politikának a megváltoztatására. Az ahogy nézem a számodra sem kétséges hogy ahogy eddig ment, úgy nem mehet tovább. De akkor azt is meg kell kérdezned magadtól hogy mi adta a korrupció, bundázás és politikai erkölcstelenség alapjait. Kétségtelen hogy ezek a politikai körülmények voltak. Azért kell megváltoztatni ezeket a körülményeket. Csak jó szóval, ez nem megy. Erős társadalmi átalakítások szükségesek ahhoz hogy nem csak a politikusok, hanem maga a népünk is belássa: erkölcs nélkül lehetetlen olyan politikát folytatni amely a népjólétet szolgálja. Politikai műveltség nélkül nehéz megérteni hogy mit is szolgál egy törvény. Ezért sokan hamar gagyinak nevezik, anélkül hogy értenék miről is van szó. Mint ahogy bizonyos gazdasági és politikai folyamatok is nehezen érthetőek mindazok számára kik nem evvel foglalkoznak.

Pontosan ezek megmagyarázása lenne a szerepe a politikai elemzőknek. Ez az azonban amit szinte büntetendő módon teljesen elhanyagolnak. És ehelyett inkább politizálnak.

lilike13 2010.06.22. 10:54:44

Nem volt időm végigolvasni a kommenteket, csak bele-belekaptam, de azt gondolom, Sólyom úgy véli, ha így utoljára megmutatja, akkor jól marad meg az emberek emlékezetében. Mint egy igazi független ellenálló. Szó nincs arról, hogy bármi okból is jelölné őt a fidesz. Amúgy nem szeretem Sólyom Lászlót. Semmikor sem szerettem, és a volt tanítványai sok érdekes dolgot tudnának róla mesélni a régi szép időkből.

Szimba 2010.06.22. 10:58:51

@panelburzsuj:

A 10 csapás? Mert a fáraó nem engedte el a zsidókat a rabszolgaságból.

Evehid 2010.06.22. 11:00:39

@Ordnassac: Egy viszonylag részletes összefoglaló a giccsről.

hu.wikipedia.org/wiki/Giccs

És mivel térdig járunk benne, talán nem felesleges megpróbálni tenni ellene vmit. Hogy az elképzelés működik-e, az majd kiderül.

Idet 2010.06.22. 11:01:01

@bigapples: Meg, hogy a Nílus színe vörösre váltott...

Szimba 2010.06.22. 11:01:28

@László56:

Azért a körülmények (amik szülik a tolvajt) nem mindenkit tesznek kötelezően erkölcstelenné. Szívesebben látnám a törvények megváltoztatásán kívül (mert arri is szükség van, elismerem), ha az erkölcsi nevelés, egyáltalán a nevelés sokkal nagyobb teret kapna a családokban, intézményekben.

Idet 2010.06.22. 11:03:10

@Ordnassac: Győzike-Mónika-Mulatós-Feleségcsere...

Ordnassac 2010.06.22. 11:03:53

@Evehid: na de ki fogja eldönteni, hogy mi illik ebbe a definícióba és mi nem?

Szimba 2010.06.22. 11:05:06

A Szabad Föld cikke szerint a 10 csapást egy éghajlatváltozás okozta, majd rátett egy lapáttal egy vulkán kitörése (ami hideget, sötétséget hozott).

Nem akarok párhuzamot vonni!!!:(((((((

panelburzsuj 2010.06.22. 11:05:32

@Szimba:

Pontos.

És ha már jeleket fejtünk, akkor óhatatlanul felmerül az emberben, hogy Gyurcsótány és Libajnai menesztése után miért nem szűntek meg a csapások?

(Nem feledve persze, hogy amit itt csinálunk, az játék, amiért csináljuk, az viszont korántsem az.)

Szimba 2010.06.22. 11:07:48

@panelburzsuj:

A pornót is adóztatná. :))

A giccs meg valóban nagyon tág határokat nyújt. Az én határaimba sok dolog nem fér bele, ami esetleg még egy irodalom-, művészetkritikus határaiba is belefér.

Szimba 2010.06.22. 11:10:02

@panelburzsuj:

Mert egyik 19, a másik 1 híján 20???

Idet 2010.06.22. 11:16:39

@László56: Egyetértek, de a következő megszorítással: az erkölcs nem olyasvalami, amit "be kell látni".
Ennek belülről kellene fakadnia, ami, egyetértek Szimbával, nevelés kérdése. Elsősorban családi, azután iskolai nevelésé.

Abban azonban igazad van, hogy a környezetnek is át kell alakulnia, és mindezt egyidejűleg. Nem egyszerű feladat.

panelburzsuj 2010.06.22. 11:19:54

@Szimba:

Talán említettem már, hogy egy - (jócskán plurális) - baráti társaságban egy politikia kérdésben egységes véleményre tudtunk jutni: az idei választással a magyar társadalom nem új vágányra tért, hanem 19-re még egy lapot kért. És pontosan az körvonalazódott a kompániában, hogy a Fidesz nem új idők új szele, hanem a László56 által olyan szépen leírt társadalommérnökösködő hajlamokkal megáldott/megvert kádári értelmiség utolsó hajtása.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.22. 11:20:55

@László56: ha még járnék szavazni, a Fideszre szavaztam volna. De már nem járok, kb. hat éve. Ebből sejtheted, mi a véleményem a Fidesz-brancs és Gyurcsány/SZDSZ-söpredék közti különbségről.
Valami van, de nem az igazi. És félek, ha további (dom)okosokat neveznek ki hihetetlen rapiditással normális körülmények között feltétlenül függetlennek (legalább látszatra) megőrzendő pozíciókba, ez a különbség a szememben tovább fog csökkenni. Ez nem nagy baj, mert egy finnyás szarzsák vagyo. Egy a baj, csak a saját szűkebb környezetemben ismerek vagy tíz nagyon hasonlót.
Ha közel állsz OV-hez, mondd el neki sürgősen...

Szimba 2010.06.22. 11:24:38

@panelburzsuj:

Nocsak! Teljesen egyetértek.

Pedig úgy szeretnék hinni!:))) (lásd: giccs:)))

FENTEtente 2010.06.22. 11:27:40

Pár percre kapcsolódjatok ki,és ne csalódjatok.

Rege a Csodaszarvasról
(Fentésen részlet)

Száll a madár ágrul ágra (Arany János)
Ő élete olyan drága. (Fente Levente)
Fű kizöldül ó sírhanton, (Arany János)
Légyen így,én nem firtatom. (Fente Levente)

Vadat űzni feljövének (Arany János)
Ráíratni fa-ösvénynek: (Fente Levente)
Hunor s Magyar,két dalia, (Arany János)
Íjvesszője a csalija. (Fente Levente)

Ötven-ötven jó leventét (Arany János)
Ők nézték ki naplementét; (Fente Levente)
Mint valamely véres hadra, (Arany János)
Vadat tettek tiszta padra. (Fente Levente))

Vad előttük vérbe fekszik, (Arany János)
S mind ahány'szépen nyugszik; (Fente Levente)
Elejtették már a hímet- (Arany János)
Erről írom verseimet. (Fente Levente)

Gím után ők egyre törnek (Arany János)
Legyen dolga hegyes tőrnek, (Fente Levente)
Hol a farkas,hol a medve (Arany János)
Folydogáló állat nedve. (Fente Levente)

De a párduc,vad oroszlán, (Arany János)
Hegy-szorosnál oly koros tán, (Fente Levente)
Sárga tigris ott kölykezik, (Arany János)
Egy-két kölyök ha érkezik. (Fente Levente)

Száll a madár,száll az ének (Arany János)
Jó Istennek-hála égnek; (Fente Levente)
Zengő madár ágrul ágra, (Arany János)
Ének zeng majd nemsokára. (Fente Levente)

Már a nap is lemenőben, (Arany János)
Nem látszik ez az erdőben; (Fente Levente)
Ők a szarvast egyre űzik,- (Arany János)
Céljuknak azt ki is tűzik. (Fente Levente)

Értek vala éjszakára (Arany János)
"Frissen tónak"a partjára; (Fente Levente)
Folyóvíznek partja mellett (Arany János)
Pihenniük meg is kellett. (Fente Levente)

Monda Hunor:itt leszálljunk, (Arany János)
Lónak füvet megkaszáljunk; (Fente Levente)
Monda Magyar:virradattal (Arany János)
Ébredjünk fel"csinadrattal". (Fente Levente)

Haj,vitézek,haj leventék! (Arany János)
Napot égről csak levették! (Fente Levente)
Hol itt a nap száll keletre? (Arany János)
Egységünk tör egy szeletre? (Fente Levente)

Szólt egy bajnok:én úgy nézem, (Arany János)
Eltévedtünk mi most,érzem. (Fente Levente)
Szólt egy másik:nem gondolnám: (Arany János)
Kijelentést megfontolnám. (Fente Levente)

Folyóparton ők leszálltak, (Arany János)
Késő estig muzsikáltak, (Fente Levente)
Hogy majd reggel virradattal (Arany János)
Éljenek a pillanattal. (Fente Levente)

Szellő támad hűs hajnalra, (Arany János)
Harcos készül diadalra; (Fente Levente)
Hát a szarvas nagy-merészen (Arany János)
Leventéknél majd egészen. (Fente Levente)

Száll a madár,száll az ének (Arany János)
Jó Istennek-hála égnek; (Fente Levente)
Zengő madár ágrul ágra, (Arany János)
Ének zeng majd nemsokára. (Fente Levente)

Szimba 2010.06.22. 11:30:05

@FENTEtente:

Azt hittem Troppauer Hümérhez van szerencsém!?

AnnaKarenina 2010.06.22. 11:32:53

@László56: Remélem, nem vagyok egyedül azzal, hogy a politika feladatát nem a társadalom átalakításának küldetésében látom. Szerintem a kormányok arra kapnak felhatalmazást, hogy az ország ügyeit intézzék, működtessék és ellenőrizzék azokat az intézményeket, amik nem lehetnek magánkézben, és csak kivételes esetben avatkozzanak bele a gazdaság, a kultúra ügyeibe, mivel az ő feladatuk a működés feltételeinek elősegítése.
Magyarországon nagyon is elfogadott történelmi gyakorlat, hogy "felülről" határozzák meg, mi jó nekünk, közembereknek. A civil társadalmat békén kell hagyni, a folyamatok maguktól is működnek.
Az erkölcs pedig nem elvont fogalom, hanem gyakorlat. Közpénzekkel bánó emberek, szervezetek esetében csak a rendszeres, korrekt ellenőrzés segít.

objekt 2010.06.22. 11:34:51

@panelburzsuj: Ez jó! Ma mindennel egyetértek, vagy mi? :-)

Szimba 2010.06.22. 11:43:47

@Ordnassac:
Azért ezt már Orbán hazatérte után jó lett volna elmondania Matolcsynak. Másrészt vannak ebben is csúsztatások, de nagy vonalakban igazat mond.

(A forradalmat már kihagyhatnák a szólamaik közül.)

Szimba 2010.06.22. 11:48:26

@Ordnassac:

Az nem újság, hogy a Fidesz régebben döntött a közt. elnök személyéről, csak hagyták a közvéleményt találgatni.

Schmitt az "oprettelnök" - ez azért találó.

Evehid 2010.06.22. 11:49:48

@Ordnassac: Jó kérdés. Elvileg ugye a piacon magától is megmutatkozik, mi az - vő egy Van Gogh nem annyiért cserél gazdát, mint egy Bütyköstöttös: Hattyúpár a naplementében szintű alkotás :) - de pl. a könyvkiadásban ez már régen nem igaz. Vettem már műbőrkötéses Jókai: A magyar nemzet története díszkiadást feleannyiért, mint egy akármelyik szutyokbestseller ára.

A másik elvi eset, h. ahol sok a kiművelt emberfő, ott a giccs jóval szűkebb társadalmi réteg(ek)nek adható el, mint ahol megy ezerrel a Maunika-só. :-/ Egyébként ezt a pragmatikus kérdést én is feltenném: a tévéműsoroknál és hasonlóknál, ahol nem nagyon megy az adóztatós verzió, mi az elképzelés?

panelburzsuj 2010.06.22. 11:50:41

@objekt:

Az egyetértésre két jó ok szokott lenni:

1. Ugyanabban a disznóságban vagyunk cinkostársak.

2. Ugyanabba a valóságfélébe botlottunk bele.

Te most melyikre tippelnél? :)

Szimba 2010.06.22. 11:53:45

@Idet:

Mi a kérdés?
Arra gondolsz, hogy miben különbözhet az egyéni megítélés az általános tetszértől, vagy a hivatásos ítészek besorolásától?

Pl. maradva a gyerekirodalomnál számomra giccs a Thomas, a gőzmozdony, és a Buci Maci is.
Míg pl. Nem az Scheer Katalin, Nádori Lídia, Szalma Edit stb.

Idet 2010.06.22. 11:54:18

@Szimba: Ami giccsügyben a határaidba nem fér bele, de egyes kultúrkritikusoknál még nem veri ki a biztosítékot?

Ordnassac 2010.06.22. 11:55:39

@Szimba: hát akkor csőbunkó vagyok, mert a Thomast szeretem. O:-)

Idet 2010.06.22. 11:57:12

@Evehid: Szutyokbestseller: könyvnek látszó tárgy.

Szimba 2010.06.22. 11:57:54

@Ordnassac:

:))))))))))))
Annyira azért nem lehetsz fiatal!

Ordnassac 2010.06.22. 11:59:00

@Szimba: néha, ha nagyon fáradt vagyok, akkor gyerekcsatornára kapcsolok. :-)

Idet 2010.06.22. 12:01:48

@Szimba: Ebben már nem vagyok otthon, fiúgyermekem rég kinőtt abból a korból.
Az viszont biztos, hogy a színes-szagos, csillivilli Walt Disney-szerűségek a giccs kategóriába tartoznak.
Vagy az Alexandra bugyinedvesítő összes kiadványa, már bocsánat a kifejezésért.

panelburzsuj 2010.06.22. 12:03:58

@Ordnassac:

"konzervatív polgári forradalom"

Ha ez a kifejezés az elmúlt húsz év "zűrzavarában" összaharácsolt vagyonok; a megkaparintott politikai/közigazgatási/tudományos pozíciók; a kitalpalt/kibrusztolt társadalmi helyzetek párt-állami segédlettel megtörténő betonozását jelenti, akkor valóban elég őszinte.

Szimba 2010.06.22. 12:05:28

@Idet: Nagyon sok van. Pl. Vámos Miklós, vagy a mostani könyvvásár prospektusán a címlapon reklámozott Vass Virág.
És persze sorolhatnám. A határok a giccs tekintetében igen tágak, ezért nagyon nehéz olyesmit kijelenteni, hogy megadóztatják vagy, hogy betiltják stb.

Az ilyesmi a 3 T korszakára emlékeztett (amibe még a politikai szimpátia szerinti besorolás is belefér).

Nem fölülről kell meghatározni, hogy mi a giccs, hanem az oktatás-nevelés színvonalát kell emelni. Így legfeljebb drágább lesz a kerti törpe, mert az adózás miatt a kereskedő árat emel. A kereslet viszont nem csökken.

A könyvkiadók ma is azt csinálják, hogy a keresett termékeket (giccs) drágán adják el, és a bevétel egy részéből finanszírozzák a jó művek kisebb példányszámú, kevésbé feltűnő kiállítású megjelentetését.

cutcopy 2010.06.22. 12:07:32

Valaki tud olyan kijelentést, hogy Sólyom vállalná még öt évre?

panelburzsuj 2010.06.22. 12:08:29

@Szimba:

Én mindössze abban szeretnék reménykedni, hogy nem akarják tűzön-vízen, erőszakkal is keresztülverni a fantazmagóriáikat. Ahogy azt minden eddigi égőszemű látnokmérnöktől megszokhattuk ...

Szimba 2010.06.22. 12:12:01

@Ordnassac: Nem akartalak bántani!

És egészen más egy kialakult nyelvi, vizuális kultúrával rendelkező ember esetében egy külföldi nyelvi szerkezetet, mentalitást, neveket, szokásokat stb.-t képviselő mű, mint egy még igencsak képlékeny izléssel (valójában még nincs) rendelkező 2-3-4-5-6 éves számára.

Az első az anyanyelv, a saját szokásrendszer, szimbolika, népi kultúra, dallamkincs átadása, azután kb. kisiskolás kortól lehet kiterjeszteni ezt a világ más kultúrájára. Ilyenkor már van mire épülni, ill. van egy sajátos magyar gyökerekkel rendelkező énképe a kicsinek.

Az idegen nyelv és kultúra megismerése is akkor nem okoz identitászavarokat, akkor épül fel egészségesen, ha iskoláskortól következik.

Idet 2010.06.22. 12:12:29

@Ordnassac: Orosz, cseh rajzfilmek!!! A lengyelek is, lásd Lolka-Bolka. Vagy az cseh?
A Pirosszkát vagy a Macskafogót nem említem, mert azok nem gyerekfilmek.
Meg a Jégkorszakos filmek, és a Robots közülük!

Szimba 2010.06.22. 12:12:57

@Ordnassac: Nem akartalak bántani!

És egészen más egy kialakult nyelvi, vizuális kultúrával rendelkező ember esetében egy külföldi nyelvi szerkezetet, mentalitást, neveket, szokásokat stb.-t képviselő mű, mint egy még igencsak képlékeny izléssel (valójában még nincs) rendelkező 2-3-4-5-6 éves számára.

Az első az anyanyelv, a saját szokásrendszer, szimbolika, népi kultúra, dallamkincs átadása, azután kb. kisiskolás kortól lehet kiterjeszteni ezt a világ más kultúrájára. Ilyenkor már van mire épülni, ill. van egy sajátos magyar gyökerekkel rendelkező énképe a kicsinek.

Az idegen nyelv és kultúra megismerése is akkor nem okoz identitászavarokat, akkor épül fel egészségesen, ha iskoláskortól következik.

panelburzsuj 2010.06.22. 12:13:27

@panelburzsuj:

(És tegyem hozzá: az "osztályvezetők forradalmának" méltó betetőzése és lezárása.)

Ordnassac 2010.06.22. 12:17:39

@Szimba: életem első kilenc évét Németországban töltöttem, így párhuzamosan tanultam németül és magyarul (a suliban még angolul is elkezdtem tanulni), így nálam elég sokszínű a dolog. :-)

Szimba 2010.06.22. 12:17:45

@Idet:

A rajzfilmek nem igazán jók a 6 éven aluliaknak. Itt Bettelheim mellett Vekerdyre is hivatkoznék.

De hadd ne kezdjek magyarázatokba, mert ez aztán nem Szőcs Géza, vagy a neveléstudomány blog, azt hiszem!:))

Panelburzsuj meg ráadásul csácsogással fog bírálni. Ami a női nem kiváltsága. (A marháskodás meg a férfiaké.)

Idet 2010.06.22. 12:18:07

@Szimba: És ezek a jó művek épp olyan drágák, mert a nyomdai költségek, a terjesztés problémái stb. épp annyiba kerülnek, mint a giccs esetében. Ha nem többe. A kis kiadók kegyetlenül küszködnek is, sokszor bele is buknak a kutúraterjesztésbe. Tapasztalat...

panelburzsuj 2010.06.22. 12:18:21

@Idet:

Lolkabolka és Varázsceruza lengyel; Kisvakond, Moha és Páfrány cseh ...

:)

Szimba 2010.06.22. 12:19:21

@Ordnassac:

Ezek egészen más helyzetek. A kétnyelvűség egészen más problémakört vet fel. Ez már a pszichológia körébe tartozik, és végképp nem mennék bele.

Ordnassac 2010.06.22. 12:20:00

@cutcopy: visszakérdezek: olyan nyilatkozatot az utóbbi egy évben, ahol kijelentette, hogy nem vállalja? ;-)

Idet 2010.06.22. 12:20:35

@Szimba: A felsorolással azt akartam jelezni, én mit nézek...
egyébként igazad van, egyáltalán, a televízió nem nagyon való az általad említett korosztálynak. (Később sem, ha nem muszáj...)

panelburzsuj 2010.06.22. 12:21:12

@Szimba:

Baromkodás. (Adjunk a filológiai hűségre .... :)

panelburzsuj 2010.06.22. 12:23:07

@Idet:

És Bob és Bobek.

Mert a munka nemesít!

ssi 2010.06.22. 12:23:26

@Ordnassac:
"Ergo Sólyom csak a realitásokkal számolt." - én is így gondoltam
a többi jogi magyarázatot pedig köszi, ezután is számítanék rá, élethosszig tartó tanulás lelkes híve vagyok :-))))

@panelburzsuj: "...amit itt csinálunk, az játék, amiért csináljuk, az viszont korántsem az." :-))))
@AnnaKarenina: :-)))
sok titok, viták kerülése, direktbe túl gyors tempó, saját embereik mindenütt stb. - engem inkább gyanakvóvá tesz, mint meggyőz - mi is az igazi céljuk?
a 8 év után én azt vártam, hogy demokratikusabb környezetben a külső ítéletekre bízzák saját teljesítményüket

Szimba 2010.06.22. 12:24:16

@Idet:

Nem zártam ki a rajzfilmeket, csak valóban inkább későbbi korra tolnám, és nem mindennapos többórás tévézés, videózás formájában adnám a gyerekeknek.

A fantázia, a belső képalkotás, a kreativitás ellen működik a sok filmélmény ezekben az életkorokban.

Szimba 2010.06.22. 12:25:46

@Idet:
Jaj, de kíváncsi vagyok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sírni szeretnék a válladon!:))))))))
Megkérdezhetem itt vagy e-mailon?

Szimba 2010.06.22. 12:27:29

@panelburzsuj:

Dargay Attila Vuk!!!!
Magyar Népmesék!!!!

Csukás Pom-pom, Nagy hohoho...!
Vizipók, stb.

panelburzsuj 2010.06.22. 12:30:49

@Szimba:

A diafilmeket ne vegyük sorra? :)

Kezdve a Két bors ökröcskével, ami az első hosszabb színes magyar rajzfilmből készült?

Evehid 2010.06.22. 12:34:14

@Szimba: attól függ. Hallanád, micsoda crossover fanfictionöket gyárt a fiam az apjával fejből. Péel Mazsoláék vendégségbe mennek Csipikéhez- természetesen vonattal... khm... gőzössel. :DDD Él-hal a Macskafogóért... 5 éves. Ma. :)Igaz, nem engedjük egyedül nézni, a folytatást meg aztán végképp nem. Ha egy gyerek olyan, h. szereti beleélni magát a mesébe, akkor kitalál hozzá magának minden földi és mesei jót, és utójátssza a saját tárgyaival. Ha panelkövető, akkor baj van, csak sajnos pont ott engedik a szülők a legtöbbet és a legkevésbé megválogatva, ahol a gyerek eleve kulturális hátrányban van. :( De ez nem a rajzfilmek bűne.

Kedves Gábor: bocs az offért.. :)

Szimba 2010.06.22. 12:35:43

@panelburzsuj:
TG qrvára fog örülni!:))))))

A diafilm való 6-7 éves korig, mert megállítható, megbeszélhető, nem vált olyan gyorsan, mint a rajzfilm.
Igaz, a szülőknek nem kényelmes, mert a gyerekkel együtt kell nézni. A tévé meg remek villanypásztor (ahogyan Vekerdy nevezi).

panelburzsuj 2010.06.22. 12:36:06

@Szimba:

Kukori és Kotkoda, Frakk, Mekk ...

(bábfilmek is voltak ... )

Szimba 2010.06.22. 12:38:21

Remek, engem ki fog tiltani TG innen.

Viszont örömmel látom, hogy a nosztalgiázást sikerült beindítanom. Még az óvodai jelek felsorolása következhet...:)

Szimba 2010.06.22. 12:41:33

@Evehid:

Ez az! Ezt mondom. Szülővel nézni, és nem korlátlanul. Mese és dia, meg bábszínház...

panelburzsuj 2010.06.22. 12:42:39

@Szimba:

TG tenyerét-talpát összeteheti, hogy a trónörökös lelki táplálékának összeválogatásához ilyen remek kulturális tanácsadói gárdához fordulhat! .... :)

Evehid 2010.06.22. 12:44:54

@Szimba: Szerintem szegény feje már a legutóbbi Középfölde kontra KE-választás agyhömpölynél is a könnyeit törölgethette... vagy elvitte másnap a laptopot javíttatni a súlyos mechanikai sérülések miatt. ;)

Szimba 2010.06.22. 12:45:37

@panelburzsuj:

Hány éves a trónörökös???

Ordnassac 2010.06.22. 12:45:57

Még azt hittem, hogy én vagyok a legnagyobb offoló... :-D

panelburzsuj 2010.06.22. 12:48:57

@Szimba:

Úgy rémlik, hogy most valahol fél és háromnegyed között lehet ...

De hát időben kell kezdeni a gyűjtést! :)

panelburzsuj 2010.06.22. 12:51:52

@Ordnassac:

Hátha eccer a konzervforrongásra nincs kereslet ... :(

Idet 2010.06.22. 12:52:38

@Szimba: Indamailen keresztül üzenhetsz, aztán már közvetlenül is megy!

Idet 2010.06.22. 12:54:18

@panelburzsuj: Én a Pumuklit is nagyon szerettem, illetve együtt szerettük a kölykemmel, Éder mester, meg minden!

Szimba 2010.06.22. 12:54:48

@panelburzsuj:

Oh, akkor még az anyuka a főszereplő az életében.

Az időben gyűjtésről meg annyit, hogy én is megvettem vagy 50 alapművet:)), meg mindenféle játékot, amikor megszületett a fiam.

Aztán kiderült, hogy Móra már nem aktuális:(((, a képes orosz-magyar szótár sem:)))))!

És még volt néhány dolog, ami nem működött az istennek sem. Viszont a diafilm, az nagyon, Főként, mert ő tekerhette.

És persze teljesen reál érdeklődésű lett velem - nem ellentétben, mert engem is érdekel sok minden - , ám a lakat, zár, óra, csatornafedő szenvedélyét nem mindig tudtam követni.

Idet 2010.06.22. 13:00:10

@panelburzsuj: Ki ne felejtsük a Jankovics-féle Magyar Népmeséket, Szabó Gyula varázslatos hangjával és gyönyörű magyar beszédével!

Idet 2010.06.22. 13:04:08

@panelburzsuj: Nem!!! De ide tartozik! Meg a Nagy Ho-Ho Horgász is!
Kié a trónörökös? A tied v. TG-é?

Szimba 2010.06.22. 13:06:29

TG kisfiának még Forrai Katalin: Jár a baba, jár és a Hóc, hóc, katona c. művek :) valók!

panelburzsuj 2010.06.22. 13:07:15

@Szimba:

Hát igen, az ellentétes nemű gyermek ... :)

Nekem szerencsém volt, mert a lányaim értékelték a mindenféle átörökített építő-szerelő játékok romjait.

Az is hozzátartozik persze, hogy csak a cipehetó/nyúzható/dédelgethető szőrös és gumiállatok ütemes szaporodása mellett ... :)

Szimba 2010.06.22. 13:09:02

Az Egyszervolt oldalán meg lehet nézegetni az utóbbi 10 év legjobb gyerekkönyveit is:

egyszervolt.hu/gyerekkonyv-szavazas2010/index.php?statikus=1

panelburzsuj 2010.06.22. 13:11:33

@Idet:

Áhh, én már leginkább nagypapának szeretnék szegődni ...

TG emlegette valamikor tavasszal a pelenkázást, mint a tévéfellépések és a posztolás közé beillesztendő programot.

Kora Délutáni Kornél 2010.06.22. 13:12:02

Kedves Gábor,

ez az első igazán hiteltelen bejegyzésed a majdnem kétszázas sokaságból.

Sólyom igenis hajlandó volt megválasztása érdekében egészen komoly engedményekre az alkotmányosság terén, az utóbbi másfél évben meg nem is igen tett mást, mint az újraválasztásáért lihegett.

Most, hogy nyilvánvalóan nem választják újra, ismét megjött a függetlensége és szépen, fegyelmezetten fölvesz egy újabb bohócsipkát. Nem csodálkoznék, ha mértékadó ballib értelmiségek is érvelnének mellette a közeljövőben, és nem röhögnék el magukat közben.

Amit ebben a bejegyzésedben igazán sajnálok, az a szellemi megvásárolhatóságod nyilvánvalóvá válása. Biztos vagyok benne, hogy ha nem havi százezret fizetnek neked a tanácsadásért, hanem rendes összeget, akkor nem bicsaklik meg a józan ítélőképességed, és képes vagy annak látni Sólyom Lászlót (köztársasági elnökként), ami ő valójában.

Most azonban úgy jártál, mint az ismert kísérletben azok a diákok, akik csak filléreket kaptak a valódi véleményükkel ellentétesen érvelő dolgozatért.

KDK

panelburzsuj 2010.06.22. 13:13:14

@Ordnassac:

Pontosítok: konzervforralás.

Az osztályharc se volt önélező.

Szimba 2010.06.22. 13:13:59

@panelburzsuj:

Ne is mondd! Vettem a fiamnak mindenféle szőröset, meg aranyosat, de csak a macit szerette. Azt is fejjel lefelé, fenekével az ég felé dajkálta. Soha többé nem kértem hasonló szerepjátékra.:)))
Viszont van egy halom fotó arról, hogy amikor úgy 7 hónapos kora körül megkapta az új nyárra való babakocsiját, akkor a kerekeit izgatottan fogdosta, és minden részét végigszemlélte, mint egy jó autószerelő a sportkocsit!:)))

No, akkor mondtam le arról, hogy majd babusgatom, és együtt járunk kézművesfoglalkozásra, meg rajzolgatunk.:)))

Idet 2010.06.22. 13:14:19

@Szimba: És még a két Nemes Nagy Ágnes, a Bors néni meg a Szökőkút, Weöres, meg az Állatkerti útmutató!
Nálunk a Lego, aztán a Märklin szaporodott exponenciálisan, ebből volt cseh változat, normális áron. És a vasutak, azok azóta is...

Idet 2010.06.22. 13:16:29

@panelburzsuj: Az jóóóó! Kis felelősség, nagy kényeztetési lehetőség, lelkifurdalás nélkül!

Idet 2010.06.22. 13:19:15

@Szimba: Egy borzasztó orosz majmot kapott egyszer, kockás testtel és piros fülekkel, mondtuk neki, ő a Grisa... igen, igen, a Rizsa... nem lehetett létezni nélküle.

panelburzsuj 2010.06.22. 13:25:40

@Szimba:

Azért vannak általános vonások is, például amint papírt szereznek, a lányok is rögvest kitúrják a fatert a kormánykerék mellől ... :)

lüke 2010.06.22. 13:36:45

sto takoje fidsz ovoda? ez itt:)
engem ő őrizzen:)
www.youtube.com/watch?v=fw0LIC6ZMzQ

panelburzsuj 2010.06.22. 13:40:45

@Szimba:

Sokat töpregtem azon, hogy vajon milyen hatással van az időbeli multikulti a gyerekekre, ahol Dörmögő és az emlitett szovjet selejtmedve mellett még Tányértalpú Koma is megjelenik:

www.axioart.com/images/live_images/original/2510/433.jpg

De bajuk nemigen lett a vegyestáltól, sőt ...

lüke 2010.06.22. 13:40:56

@Szimba:
TH angol hangja Ringo Starr:)

lüke 2010.06.22. 13:43:26

@Szimba:
s ami neked fontos:
kék szemű és katolikus, vallásos
/múltkor láttam egy interjút vele:)/

panelburzsuj 2010.06.22. 13:43:42

@lüke:

Hát most rendesen belénk talpaltál ... :)

lüke 2010.06.22. 13:44:38

@Szimba:
még én is benne voltam:)
rólam írtak egy mesét:)

Szimba 2010.06.22. 13:45:45

@panelburzsuj:

Persze, mert mindegyik az életkoruknak való volt, és azért nem annyira selejt.

Másrészt meg a szülői beszélgetés, mesélés a lényeg. Sajnos a legtöbb szülő ezt teljesen elfelejti, kihagyja. A gondozáson kívül már nem jut idő, erő a szellemi-érzelmi-erkölcsi nevelésre. A szókincsbővítésről nem beszélve. (Rengeteg gyerek kerül óvodába hihetetlenül kis szókinccsel.)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.22. 13:47:18

@Ordnassac: "@Hepci: Jobbik, LMP?"
Nem hiszem hogy akkora politikai tényező lennék itt vagy bárhol, hogy ezt kifejtsem. Azért röviden.
LMP: sok víznek kell még lefolynia a Dunán, hogy elhiggyem, ez a formáció nem az SZDSZ leszármazottja/örököse.
Jobbik: náluk néhány csinos lányon kívül még nem sikerült számottevő értékeket felfedeznem.

Szimba 2010.06.22. 13:48:40

@lüke:

?????

Kiről????

Melyik mese???

panelburzsuj 2010.06.22. 13:50:27

@Szimba:

Az itteni szereplésem talán hitelesíti, hogy lafatyban azért nálunk nemigen volt hiány ...

Persze baromkodással megfűszerezve! :)

lüke 2010.06.22. 13:50:48

@Szimba:
már nem tudom a címát
62-63
Tunyoghy Szűcs Marcsa a szomszédunk volt, s mint jó:) gyerekek megihlettük:)

lüke 2010.06.22. 13:52:56

Rákos K. a támogatta, s megjelenhetett egy-egy meséje

lüke 2010.06.22. 13:54:07

@panelburzsuj:
jaj istenem :az automata pampers pelenkával nem nagy ügy:)
bezzeg régen:)

Szimba 2010.06.22. 13:54:32

@lüke:

Oh, akkor tényleg nem vagy egy mai csirke!:)))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.22. 13:54:59

@Kora Délutáni Kornél: nem teljesen értem az okfejtésed logikai struktúráját, de azért áruld már el, szerinted mi a piaci ára manapság egy TG kvalitású politológusnak/közírónak, ha meg akarják venni lábon, mint a búzát?
A Debreczenit sejtem, napi két élőflórás joghurtért simán kinyalná a sheggem. :)

Szimba 2010.06.22. 13:56:21

De kivel láttál interjút???

panelburzsuj 2010.06.22. 14:01:47

@lüke:

Miazhogy "régen"? :O

Amikor sokméter hosszan teregettem, meg időnként még vasaltam is a négyszögletes textileket, az régen volt? :(

objekt 2010.06.22. 14:08:09

@panelburzsuj: Hát, ha már így nekem szegezted a kérdés, akkor a 2. pontra tippelnék. Igaz, csak elő kellene vennem a szofista oldalamat és biztos az egyest is meg tudnám magyarázni.

Egyszerűen csak a Te megállapításodat is helyénvalónak találtam. Ez meg kifejezetten tettszett: "...az udvari költő és a szamizdatszerző közötti választás maradna meg neki..."

Amúgy, kezdem magam kellemetlenül érezni kedvenc pártom miatt. Na nem kívánom vissza az előzőeket, meg a maradékra sem cserélném le őket, de végül is lehet mindenkit utálni is... Persze még nem akarok károgni, de néhány rossz pontot, már begyűjtöttek. A Kubatov-kommunikációval kezdték...

panelburzsuj 2010.06.22. 14:09:17

@Hepci:

Attól tartok, hogy becsüsnek azért nem pont téged fogadnálak föl ...

ssi 2010.06.22. 14:10:21

@Szimba:
és az első szerelem, mert az is 5 éven alul vót
az én fiam is valami technikai beütéssel született, senkire sem hasonlítva a családban: maci, kutyus helyett zsinórokat, kábeleket kért az ágyába is

@Idet: Csányi Vilmos mesélte:
tévé-ellenes volt, korlátozta is a családban; fia már nem is vett, unokája DVD segítséggel Szabó Gyula Magyar Népmeséknek nevelkedik, s nem is nyomtalanul: 3 évesen (ha jól emlékszem), a családi összejövetelnél az asztalra csap: asszony, ebédet! - felkiáltással

@Kora Délutáni Kornél: "szellemi megvásárolhatóság"
én nem tudom, hogy hol és pontosan mit várnak el T.G.-től,
írásait másként nézem "gyanakvóan": a sorok között megbújó információk mellett a szemében lévő huncutság a tollában is meglévén,
véleményének bevallása helyett mintha provokálna minket (de én nem bánom, talán így jobb is, hiszen annyi féle gondolat tolakodik ide)

Diocles 2010.06.22. 14:10:23

@Ordnassac:

Semjén most jó fej volt, Erdélyben ugyanis legendák keringenek Szász Jenő korruptságáról, el kell hajtani a Fidesz környékéről mielőbb azt a barmot.

lüke 2010.06.22. 14:12:11

@Hepci:
a blogon nem fizetnek:)
/pedig én olyan szuper tanácsokat adok/
legjobb ha a KE Hivatalnak adresszálod

lüke 2010.06.22. 14:14:16

@manyike:
nem etológus kell ide
hanem piciáter:)
a paranoia súlyos, a pénz paranoiája még súlyosabb:)

Ordnassac 2010.06.22. 14:16:09

@Diocles: azt hiszem Szásznak akkor rá kellett volna jönnie, hogy nem működik a dolog, amikor kikapott RMDSZ-es ellenfelétől a székelyudvarhelyi polgármester-választáson.

lüke 2010.06.22. 14:16:32

@Szimba:
csirke?

semmilyen állatra nem hasonlítok,s nem is vagyok állatorvos,
csak néha

pedig itt sokan és sokat felsorolják az állatkertet:)

Ordnassac 2010.06.22. 14:17:51

@manyike: ahhoz képest Csányi elég széles Wikipédia-ismeretekkel rendelkezik. :-)

lüke 2010.06.22. 14:19:21

@Ordnassac:
képzeld
ha egy welt, spiegel, faz, nzz, sdz
online oldalon
ennyi demütigung lenne:)
mármint ennyit emlegetnék:)

lüke 2010.06.22. 14:21:39

@Ordnassac:
multikulti:)
utolsók egyike

Szimba 2010.06.22. 14:28:01

@manyike:

Nagyon ismerős a helyzet a drótokkal:))

panelburzsuj 2010.06.22. 14:29:06

@objekt:

Köszi.

Nem ok nélkül jöttem elő ezzel a két ponttal, ugyanis az az érzésem (némi tapasztalat alapján), hogy Fidesz és szavazói között valahol pont itt húzódik egy olyan határ, amit a Fidesz nagyon nem akar látni, a szavazók meg egyszerűen nem tudják nem látni. Nezetesen: a magyar társadalom nagyobb hányada ugyan elment voksolni, de ezb korántsem jelenti azt, hogy teljes mértékben, fenntertás nélkül azonosul is azzal a szervezettel, amely mellé az ikszet tette.

Egyszóval én úgy látom, hogy a magyar szavazók többsége torkig van már azzal, hogy minden párttól csakis ordenáré kettősbeszédeket hall, legföljebb más-más hangszerelésben. És nagyon átveri magát aFidesz, ha tényleg azt gondolja, hogy aki nem tapsikol a komoly indokokkal azért nem egészen kifogástalanul megtámogatott nyomakodásuk láttán, az már automatikusan komcsibérenc, jobbiksuttyó vagy elempébuzi.

Nem: van egy masszív tömeg, aki semmi mást nem vár, mint tisztességes és szakszerű kormányzást. Nem csodát, nem forradalmat, nem nagytakarítást: rendes munkát végre.

És bárhogy építheti a maga erődjét a Fidesz, ha ennek a valóban konszolidált polgári állapotokra vágyó rétegnek a támogatását nem tudja tartósan maga mellé állítani, akkor anál nagyobbat fog bukni, minél görcsösebben ragaszkodik ahhoz, hogy mindent egyedül csak ő tudhat jól, és a kétharmad elnyerésétől senkinek semmi belepfáznivalója nem lehet a további menetbe.

Szimba 2010.06.22. 14:29:36

@lüke:

OK, nem hasonlítalak állathoz.
Kutyát gyógyítottál?:)

Szimba 2010.06.22. 14:31:09

@Ordnassac:

Erről jut eszembe, hogy Schmidt Egonnak van egy nagyon szép, kedves sorozata az állatokról/madarakról gyerekeknek!

Szimba 2010.06.22. 14:33:07

@panelburzsuj:

Nagyon egyetértek (még az anállal is:)))).

lüke 2010.06.22. 14:55:59

@Ordnassac:
nem freud:) freund:)
ezt le kellett ütnöm

ssi 2010.06.22. 14:56:58

@panelburzsuj: 14:29:06 :-))) "rendes munkát" - minden szinten, csak ennyit

lüke 2010.06.22. 15:02:10

@Szimba:
ja:)
az egyik asszisztensnő egy német-skót és engem bombáz
az állatorvos helyett
( mer' maga mindent tud)

Szimba 2010.06.22. 15:09:18

@Ordnassac:

Uramisten! Bele sem gondoltam, mivel értek egyet!:))))

Csak a politikai bukásról és a betűtévesztésről (annál helyett anál) valahogyan a hátsó részre esés (és kevésbé szalonképes kifejezések) jutottak eszembe.

Szimba 2010.06.22. 15:10:00

@lüke:

Kár, hogy nem vagy itthon. Két kutyám van:)))))

Szimba 2010.06.22. 15:12:50

@lüke:

Nem mindegy, hogy a Zsiga vagy a Tomi!:)

ladislaus 2010.06.22. 15:13:33

ekkora off-ot... dormogo domotor meg gyerek mesek... es ez megy 529 kommenten keresztul? :)))))))

Ordnassac 2010.06.22. 15:18:54

@ladislaus: visszasírod namitirok-ot? ;-)

panelburzsuj 2010.06.22. 15:19:51

@Szimba:

Seggrecsüccs a síkoson, ha a szimpi eloson.

Idet 2010.06.22. 15:22:37

@ladislaus: Figyelj, nem kötelező ezt az oldalt látogatni! Ha majd a bloggazda megint bennünket, abbahagyjuk. Addig azonban hadd élvezzük, hogy szabadon írhatunk, no cenzúra... kijönnek ebből jó dolgok is, hidd el; nem minden a vérkomoly politizálás;-))

Szimba 2010.06.22. 15:23:37

@ladislaus:

Csak TG-nek segítünk gyereket nevelni:)))

@panelburzsuj:

Látszik, hogy lányaid vannak!:))))

Ordnassac 2010.06.22. 15:25:00

@Idet: szerintem ladislaus sem igazán beszólásnak szánta a dolgot, kicsit sok ahhoz a smiley. ;-)

objekt 2010.06.22. 15:25:51

@panelburzsuj: Látod, ezzel megint annak ellenére tudok egyetérteni, hogy nálad valószínűleg jóval közelebb állnak hozzám. Igaz, én sem tudom, milyen a hatalomban lévő Fidesz, mert az előző országlásuk alatti viselkedésükről nincsenek jó emlékeim. Tiszta lapot nyitottam nekik. Ennek ellenére, félek csak annyi örömöm marad végül, hogy a gazdaságban jobbak lesznek, mint a közvetlen elődeik. Egy csomó dolgot elvisznek majd olyan irányba, ami nem tetszik nekem. Újra kitermelődnek majd az Áder-szerű unszimpatikus politikusaik. De ekkor én majd nagyon magasról lesz...rom a politikát, újra. Nem gyűlölködöm, nem töltöm az időt a meggyőződéses MSZP-s családtagok győzködésével, vadidegenekkel folytatott eszmecserékkel. Esetleg még újra megbocsátok Viktornak - ez valami gyári hiba -, mint anya a hülye gyerekének.

Hogy ne így legyen, nagyon kellene hozzá, ez a TG által felvázolt vízió (kívánság). Az a mértéktartó bölcsesség, ami azt mutatná, hogy most tényleg valami csodának vagyunk tanúi. Én még azt is elképzelhetőnek tartottam volna, hogy egy ellenzéki jelöltet válasszanak meg. Mit vesztettek volna? Viszont mit nyerhetnének...

Csütörtökön, vagy mikor, elválik...

Idet 2010.06.22. 15:26:07

@panelburzsuj: A baromkodás kifejezetten használ. Cseburáska?! Azt nem ismerem!

panelburzsuj 2010.06.22. 15:27:42

@ladislaus:

És te idedugtad az a orrod? És most akarsz a konzervatív polgári forradalomról beszélni? Vagy a Sólyomröptetésről? Vagy a politológuspiaci indexekről?

Mert két szőrmaci közt azért ilyesmik is fölmerültek, csak a jelek szerint ettől lassan-lassan már mindekinek herótja kezd lenni ...

Idet 2010.06.22. 15:29:50

@Ordnassac: Akkor bocsi, Ladislaus, üdv a fedélzeten!

Idet 2010.06.22. 15:32:07

@ladislaus: Különben is, mi más lenne a politológia? Mesék felnőtteknek...

Ordnassac 2010.06.22. 15:32:18

@objekt: nem jók az előjelek. A NOL, a FigyelőNet és az Origo szerint is eldöntött kérdés és Schmitt Pál lesz az... Bár még mindig reménykedem, hogy csak dezinformációt szórnak a fideszes források. :-)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.22. 15:34:03

"Seggrecsüccs a síkoson, ha a szimpi eloson."
Ha beoson ide szemlélődni egy konkurens politológus, sokat kell majd törnie a fejét a megfejtésen. :)

panelburzsuj 2010.06.22. 15:45:41

@objekt:

Tegnap a Jancsó-Szegénylegények keletkezése körüli dolgoknak olvasgattam utána, és a vizzsaemlékezésekből olyasmi kezdett kikerekedni bennem, hogy Aczél et. nemhogy kinyírta volna a filmet és alkotóit, hanem kifejezetten mutogatni kezdte: íme lám, elvtársak, nálunk mekorra művészi szabadság van!

www.youtube.com/watch?v=sedoye-ejiE&feature=related

Majd félévszázaddal később, a plurális demokrácia kellős közepén meg azon tojózunk itt, hogy vajon Orbán képes-e legalább kilátni a saját homokozójából, és kimászásra már gondolni se nagyon merünk?

Szimba 2010.06.22. 15:47:22

@Hepci:

Hja, paradigmaváltás következett be a politikatudományban.:)

Szimba 2010.06.22. 15:49:18

@panelburzsuj:

Azért nekik valamivel több idejük volt kialakítani a stratégiájukat, finomítani a módszereiket.:)

panelburzsuj 2010.06.22. 15:53:46

@Hepci:

Pedig pont ilyesmiből akarnának megélni, csak valamivel bővebb lére eresztve, meg több színes, izgőmozgó grafikus melléklettel.

Igaz, én nem is kaptam érte se milliókat - se éveket.

Eddig legalábbis ...

panelburzsuj 2010.06.22. 16:01:08

@Szimba:

No ne: Orbán pont huszonegy éve nyomta a ruszkikhaza-dumát az újratemetésen, és tizenkettő éve már miniszterelnök volt.

A Szegénylegények bemutatója előtt huszonegy évvel meg még nyilasuralom volt Budapesten, az októberi sajnálatosoktól meg alig tíz év telt el a premierig.

És akkor még szót sem ejtettünk az élettempó változásáról ...

panelburzsuj 2010.06.22. 16:06:56

@panelburzsuj:

(És az is szöget ütött a fejembe, hogy a film az elmesélt történetet pont huszonegy évvel a forradalom utánra teszi. Pont ennyi telik el addigra, amikor már végleg és bármilyen eszközökkel meg akarnak szabadulni a még megmaradt szemtanúktól ... )

panelburzsuj 2010.06.22. 16:16:27

@Ordnassac:

A dezinfónak akkor látnám értelmét, ha a Fideszen túl bárki más előrukkolhatna érdemi jelölttel. De így, hogy saját maguk körül verik a habot, kezdenek a miniszterelnökkereső partira emlékeztetni.

Szimba 2010.06.22. 16:26:03

@panelburzsuj:
De gyakorló miniszterelnök csak 4 évig volt. Ráadásul a rendszerváltás után gründolt pártokban jórészt tapasztalatlan, gyakorlatlan emberek kerültek (kivéve a volt III/III-okat).

Emlékszem az Ifjúsági és Sportminisztérium titkárságán tett akkori látogatásomra. Kb., mint egy Kisz-klub, olyanok voltak a gyerekek, mert csak a huszonévesek rúghattak labdába. Akkor folyt mindenhol a fiatalítás, és valami eszement nagy hülyeségeket követtek el (és persze hozzányúkáltak a közpénzekhez is).

Idet 2010.06.22. 16:30:51

@panelburzsuj: Na hát, pontosan erre akartam célozgatni tegnap.
Van a Szegénylegényeknek egy történelmi olvasata, van egy akkori aktuálpolitikai, van egy aczléli, azaz korabeli politikusi, és egy rendezői... ezekből áll össze a saját nézői olvasat, mindenkié más. De a film mégis az egyén viszonyát boncolgatja a hatalomhoz, a hatalom hatásáát az egyénre, legalábbis szerintem.

Ordnassac 2010.06.22. 16:33:17

@Idet: valami hasonló volt a helyzet az István, a királlyal.

panelburzsuj 2010.06.22. 16:41:10

@Szimba:

És? A fönnmaradó nyolc évben az orvosa eltiltotta a gondolkodástól?

(Példának okáért Kádár börtönben töltötte a Rákosi-éra felét, az oroszok bejövetelét megelőzően meg nem igazán volt módja kormányzati tapasztalatokra szert tenni.)

panelburzsuj 2010.06.22. 16:50:00

@Idet:

Aligha mondanák többen is a legfontosabb magyar filmnek, ha szimpla, egysíkú alkotás lenne.

Én állom a szavam: szerintem a hatalom tapogatózását, fogáskeresését taglalja legrészletesebben, és ettől nyilván elválaszthatatlan, hogy milyen módszerrel kinél mit lehet elérni.

Ám mivel magyar film, és hangsúlyozottan (téma, helyszín, díszletek, kösztümök, beszéd) az, nem látom lényegtelen gondolatnak, hogy az általánosítás síkján arra is választ keres, hogy speciálisan a magyarokat hogyan lehet legedményesebben manipulálni.

panelburzsuj 2010.06.22. 16:58:33

@Ordnassac:

Azért elég alapvető különbség, hogy az István "nagy figurák" egyéni drámája, sőt párharca, a Jancsó-film meg egymást váltogató majdnem arctalan szereplők összefeszülése.

Ordnassac 2010.06.22. 17:08:45

@panelburzsuj: nem is erre gondoltam, hanem azt, hogy ahány ember, annyi értelmezés. Szörényiék többször kijelentették az utóbbi években, hogy semmilyen politikai célzatuk nem volt vele, mások az elvtársi rendszer kritikáját vélték felfedezni, a fiatalok a lázadást látták benne, Aczél pedig a bölcs Istvánban magát Kádárt látta...

panelburzsuj 2010.06.22. 17:14:18

@Ordnassac:

Amíg Letícia előkerül:

Tegnap elénk toltad Sólyom levelét, és én meg elolvastam. Civil számára sok jogi terminussal és utalással él ugyan, de annyit kihámoztam azért belőle, hogy függetlenül attól, köt-e vagy se az uniós jog e témában bennünket, mindenképpen erősen szembemegy ez az intézkedés az uniós jog szellemével.

Meg volt egy olyan pontja is Sólyomnak (3.), ami egész egyszerűen praktikussági okokra hivatkozik. Így:

"Abban az esetben, ha a Törvény nem írja elő a lehetséges felmentési okokat, illetve azt, hogy a munkáltató okszerűen indokolja a felmentésre vonatkozó döntését, tehát a leendő kormánytisztviselők lényegében nem élveznek felmentési védelmet, lehetetlen lesz elvárni, hogy határozottan kiálljanak szakmai vagy jogi álláspontjuk mellett. Így a politikai semlegesség, a politikai szándékokkal szembeni szakmai és jogi érvek megjelenésének lehetősége veszélybe kerül, aminek összességében, tágabb kontextusban és hosszabb távon maga a kormányzás is kárát látná."

Megint a kontraszelekció árnya ...

Szimba 2010.06.22. 17:19:48

@panelburzsuj:

Passz! Ez az, amit én sem értek. Ha egy nagyon közepes képeségű adminisztrátor típusú ember lenne, akkor valószínűleg agyonelemzi a lehetőségeket, rengetegte tárgyal az okosokkal, tanul, és terveket, meg B terveket dolgoz ki.

Viszont az elvárás a Fidesszel kapcsolatban más volt, és ma is más kicsit. A nemzeti pátosz, ez a permanens lelkes forradalom nem engedi meg a kompromisszumokat. OV, és természetesen a mögötte álló pártemberei is mohón és törelmetlenül akarják a hatalmat. Amolyan egyszer élünk típusú akarás van bennük.

Csinálnak is sok mindent, de nem összehangoltan, meggondoltan, hanem amolyan hajrá magyarok! stílusban. Aztán, amikor a roham lecsengett, akkor meg csudálkoznak, hogy né, hát nem szeretnek, meg csaltak a szavazatokkal, számlálják újra.

Lehet, hogy OV és az őt követő/kitermelő tömeg igénye valójában egy "lánglelkű" Kossuthot kíván, és nem az általuk csodált Széchenyit.

Ordnassac 2010.06.22. 17:20:37

@panelburzsuj: ezzel jött a teljes ellenzék egyébként. Sajnos a helyzet reális, még ha meg is értem a Fidesz álláspontját annyiban, hogy az egyértelmű pártkádereket kilőjék a közigazgatásból. Azonban félek, hogy fejükbe száll a lábszag itt is és bódultságukban mindenkit kivágnak, aki ellentmond nekik, akár szakmai okokból. Pedig ugye senkinél nincs a bölcsek köve.

tölgyes 2010.06.22. 17:20:50

Jancsó Szegénylegények-je remekmű. Az 1962-63-as amnesztiák indították meg Mon a konszolidációt. Ez és a már akkor is megroppanóban lévő gazdaság engedékenyebbé tette a pártot...Ez a film is amolyan konszolidációs termék, számos véletlen egybejátszásának eredménye..Elfogadását segítette, hogy az 56 miatt sértett Lukács mellé állt..stb.. ebből azonban még a legnagyobb erőlködéssel se lehet messzemenő következtetéseket levonni. (A sztálini diktatúra legsötétebb éveiben is születtek remekművek..pl. Eisenstein: Rettegett Iván... Később pedig Tarkovszkíj csodás filmje a Rubljov se a politika nyitás idején született...)
Sajnos Jancsó utóbb beállt az udvari talpnyalók soráéba.. de ez se von le semmit a Szegény legények értékéből.

Szimba 2010.06.22. 17:21:55

képességű és más egyéb elírások, hibák...:(

panelburzsuj 2010.06.22. 17:25:57

@Ordnassac:

Aczél jobb helyet kaphatott nálunk, mert mi csak a dombon megtörténő eseményeket láttuk, meg azt, ami a hátak közül időnként kivillant ... :)

Pedig időben sorba álltunk jegyet venni az ősbemutatóra.

(Az alapnóta (Te kit választanál) egyébként már a Human Rights lemezen is rajta volt, meg Illésék, meg általában az egész magyar beatmozgalomnak és alfajainak a hatalomhoz való viszonya azért már legalább tizenöt éve egyfolytában téma volt, mire a Városliget sarkán Nagyferó üvöltözni kezdte, hogy nemkell-nemkell. Szóval a hatalommal szembesülés és annak művészi lecsapódása közt eltelt időről azért nem árt megjegyezni, hogy Jancsó akkor még növénytermesztési oktatófilmeket forgatott, amikor Illésék már túl voltak a kukaborogatáson, meg a BBc-interjún. Már a Szegénylegényekhez, meg az Istvánhoz képest.)

Ordnassac 2010.06.22. 17:26:27

@tölgyes: mit szólsz, hogy az LMP Kukorelli Istvánt kívánja jelölni alkotmánybírónak (pontosabban felveti a nevét a jelölőbizottságban)?

Szimba 2010.06.22. 17:27:55

@tölgyes:
Oh, Tarkovszkij! Nagyon szeretem. Az Áldozat c. filmjét láttam utoljára.

Ordnassac 2010.06.22. 17:33:37

@panelburzsuj: más párhuzamot nem akartam a két (rossz szó jön) "produkció" között vonni, csak azt, hogy mindkettő nagyon népszerű és kiváló mű (más-más módon) és hogy szélesen és akár homlokegyenest másképpen értelmezik őket.

Vajon ez egy jó műnél alapfeltétel?

panelburzsuj 2010.06.22. 17:36:29

@Szimba:

Dumbledore egyik legzseniálisabb trükkje (mondja ő maga...), hogy a követ csak az szerezheti meg, aki nem akarja a maga javára felhasználni ...

(Mondom, hogy sokat lafatyoltunk a lányaimmal ... :)

panelburzsuj 2010.06.22. 17:39:41

@Ordnassac:

Ha a "jó mű" definíciója az, hogy a szamai kifogástalanságon túl gondolkodtat, kreativitást serkent, "embert fejleszt", akkor eléggé alapfeltételnek tűnik.

(Mert az ellentét ugye a "sematikus", "didaktikus", "szájbarágó".)

Ordnassac 2010.06.22. 17:44:27

OFF

Vajon hányan keverik Kukorelli Istvánt Kukorelly Endrével?

ON

panelburzsuj 2010.06.22. 17:49:19

@Ordnassac:

(Az elnöki habverésnél még akartam mondani, hogy végképp nem értem, mire jó Bihari, Chikán, vizy belengetése, ha aztán végül Pártalelnök Pali bácsit kapjuka szemünk közé. Nem túl bölcs bevinni a gyereket a cukiba, megmutogatni neki a fagylatkelyheket, aztán kegyesen rendelni neki egy kétgombócost, tölcsérbe ... )

Szimba 2010.06.22. 17:52:16

@Ordnassac:

Nagyon kevesen.:)) Mert nem ismerik vagy egyiket, vagy másikat, vagy egyiket sem.:)

No, most tényleg elhúzok, mert az irodalmi, művészeti vitákat jobb nem tovább fokozni:))

panelburzsuj 2010.06.22. 17:52:19

@Ordnassac:

(Nem hiszem el ám neked, hogy belőlük is összejönne egy Schmidtnyi ... :)

Ordnassac 2010.06.22. 17:52:27

@panelburzsuj: Vizi. ;-) Amúgy igen, ez nekem is feltűnt. Lehet, hogy egy olyan fideszessel beszélgetett az Origo, aki nem örül túlságosan Schmittnek?

Ordnassac 2010.06.22. 17:54:02

@panelburzsuj: ezt jól látod. Szörényiné Kukorelli Irén geográfus van még. ;-)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.22. 17:59:00

@Ordnassac: Miért, mit kellene tudni Kukorelli Istvánról?

Ordnassac 2010.06.22. 18:02:21

@simonmondja.: az egyik legkiválóbb alkotmányjogász. 1999 és 2008 között volt már alkotmánybíró (1999-ben a MIÉP-től az SZDSZ-ig mindenki támogatta), előtte OVB-elnök volt.

Amiért felmerült: www.hirszerzo.hu/cikk.kukorelli_istvant_jeloli_alkotmanybironak_az_lmp_.155802.html

Ordnassac 2010.06.22. 18:04:23

@török gábor: láttad panelburzsuj megjegyzését a kehelyről és a tölcséres fagyiról? Mi értelme volt Chikánt, Vizit és Biharit emlegetni, amikor a hírek szerint fix, hogy Schmitt?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.22. 18:06:20

@Ordnassac: Ha olyan kiváló, akkor ellenezte a 300 forintos népszavazást, ugye?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.22. 18:08:11

@török gábor: Két kesztyűbábbal történhetett a beszélgetés.

panelburzsuj 2010.06.22. 18:12:24

@Ordnassac:

"Vizy E. Szilveszter, az MTA korábbi elnöke"

Originál kopipészt az általad linkelt origóból ...

(A kiskezdőbetű az saját mutáns volt az előbb.)

panelburzsuj 2010.06.22. 18:27:59

@panelburzsuj:

(A kísérlet bevált: a Vizys kommentem legalább öt percig lapult a masinában, de a zárójelek rögtön kilökték az almacsutkát Hófehérkéből.)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.06.22. 18:28:24

@lüke: Nálunk pedig 20 éve változott "elvileg" minden! De a mentalitása az embereknek nem! Élen a politikusaink hozzáálállásával, mely képmutató, kicsinyes, pitiáner - élen Sólyom Úrral! Az tipikus, dölyfös, lenéző magatartás, mely előtte az általuk is kritizált (bár sokuk abban a privilégizál környezetben élt és kiélvezte) rendszer sajátossága volt - hírdette az egyenlőséget és uralkodott "alattvalói" felett. Semmivel nem jobb a mai magyar vezető réteg azoktól, 89 előtt. Csak a hatalom és az azon keresztül megszerezhető gazdasági, egyéni befolyás a lényeg. Szemfényvesztők. Látszatpolitizálás folyik, folyt az elmúlt 20 évben. De a jelenlegi és a volt hatalmi elitnek ez így felel meg! Nem is szeretnék, ha áttekinthető és tisztességes viszonyok jönnének létre, hisz azzal a zavarosban folyamatosan halászgató politikusok befolyása csökkenne, nem lehetne felelősségre vonások nélkül olyan magánvagyonokat összeharácsolni, mint amivel rendelkeznek! Bár bocsánat, én beszélek hülyeséget, hisz csóró majd mindegyik - a vagyonbevallásuk alapján... Én kérek elnézést!

Ordnassac 2010.06.22. 18:30:33

@panelburzsuj: igen, láttam, hogy az Origós cikkben is elszúrták. Gyakori hiba.

panelburzsuj 2010.06.22. 18:31:29

@Boli:

Ugye te még nem nagyon olvastál újságot, amikor Sólyom a kerekaszatalok körül szálldosott?

panelburzsuj 2010.06.22. 18:36:28

@Ordnassac:

Tea talán többet olvasol német nyelvű "piacvezető portálokat", mega szemed is az átlagnál jobban rááll az ilyemire: ott is is így megy, vagy azért ez megint egyfajta "hungarikum"?

Ordnassac 2010.06.22. 18:45:05

@panelburzsuj: ott azért lényegesen ritkábban fordul elő a dolog, bár a magyar nevekkel többször állnak hadilábon, illetve egyes lapok szeretik a spec. jeleket lehagyni. Viktor Orban (Orbán helyett).

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.06.22. 18:52:57

@panelburzsuj: De igen... Meg akkor is éltem, amikor a k.nagy kommunistának nevezett 70-es években a "baráti" NSZK-ban tanulhatott az elvtárs, amikor idehaza még elvittek embereket - bár most jut eszembe, hisz Sólyom elvtárs akkor vette el a baranya megyei MSZMP párttitkár lányát. Szóval utána ő már például szabadon utazhatott, tanulhatott a baráti NSZK-ban. Mi még 20 évet vártunk, hogy ennyire egyenlőek lehessünk...

panelburzsuj 2010.06.22. 18:54:19

@Ordnassac:

Kösz. Az "idegen" mellékjeles betűket azért mi se nagyon kultiváljuk. Szlovákban, lengyelben, románban. Pl.

panelburzsuj 2010.06.22. 18:59:56

@Boli:

Én 1967-ben kimehettem az NSZK-ba egy hónapra, osztályidegen anyámmal, itthon hagyva persze az ideológiailag gyanús apámat. Ráadásul csupa 56-os "disszedenshez" mentünk, lévén hogy a rokonság finiman szólva "ódzkodott" a kommunizmustól.

Meghívólevél, szállásigazolás persze kellett. De más nem.

teevee 2010.06.22. 19:07:17

@Ordnassac: az Általad beidézett Matolcsy cikkben csak én nem találom a minimálbér megadóztatását?
Illetve, jól értem, hogy a versenyképességi program harmadik pillérének forrása mindösszesen "a beinduló növekedés"?
És hogy a január elsejétől bevezetendő egykulcsos jövedelemadónak még csak a holdban sincs megjelölt forrása?
És, hogy a konzervatív forradalom nem gondolkodik a nagy ellátó rendszerek reformjában, még csak említés szintjén sem?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.06.22. 19:15:41

@panelburzsuj: Én az osztrák határ mellett nőttem fel és még a határsávba sem mehettünk be. Amikor Bécsbe ki akartunk menni a 70-es években, csak 2 embert akartak nálunk is kiengedni a családból, előtte meg a titkosrendőrség is körüludvarolt bennünket, mi lenne, ha valamit megnéznénk nekik. Miután erre nemet mondtunk, maradhattunk itthon, Győrbe kirándulhattunk! Néhány év múlva, mi lenne ha IBUSZ bécsi úttal néznénk meg?? Azt mondták, ne akarjunk kirándulgatni, ha ennyire rugalmatlanok vagyunk az állammal szemben... Amikor Sopronba vonatoztam, mindig igazoltattak és kérdezgették, mit akarok ott, hová megyek...? A rohadt komcsi Demszkyt meg 87-ben is megverték - tudod, a látszat miatt biztos, Török Szultán után szabadon... Szóval nem volt Sólyom az előző rendszer haszonélvezője, ááá, dehogy...

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.06.22. 19:16:44

Sziasztok!

Aki nem olvasta annak ajánlom:

hvg.hu/velemeny/20100622_sebesult_demokracia

Igen tárgyilagos jó cikk a belpolitikai jelenünk elemzéséről.

Ordnassac 2010.06.22. 19:17:27

@teevee: amit őszintével gondoltam, az az, amit Orbán brüsszeli útjával és annak végeredményével kapcsolatban írt.

panelburzsuj 2010.06.22. 19:21:16

@Boli:

Sopronba menet mindenkit ellenőriztek a vonaton. Tőlem még a fényképezőgépet is elvették a határőrök, amikor kirándulás közben egy fáról fényképeztem a várost. Némi kunyizásra visszadták ugyan az őrsön, de hát ez már a hetvenes évek végén volt.

Nem za bajod neked Sólyommal, hogy ő haszonévező volt, hanem hogy te egyik redszerben se tudtál az lenni.

lüke 2010.06.22. 19:23:42

@panelburzsuj:
szerencsére ez a világútlevélig volt, s ha jól emlékszem hűtőgépet adtak rá
nem ikka csomagot:)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.06.22. 19:35:44

@panelburzsuj: Ez így nem igaz, de ahhoz, amit ezek az urak csinálnak, sosem volt gyomrom. Szerencsére megvan mindenem, normális a családom, hitelem egy szál sem és nem függök annyira a magyar forint alakulásától sem... :) Szóval Viktorék legutóbbi dobása nekem csak hozott... Viszont az előző rendszerben is dolgoztam, pénzt termeltem és nem csak pofáztam. Most is dolgozok és termelek, kerülöm az űberokos politikusokat! Ilyen értelemben nem voltam és nem vagyok a haszonélvezője egyik rendszernek sem. De elég jól megélek. Bár ha csak itthon kellene, akkor nem biztos, hogy így menne a szekér...

panelburzsuj 2010.06.22. 19:38:21

@Rombola:

Nagy kár, hogy PLT se tud kilépni a pártkeretek közül.

Mert hiába volt mondjuk '84-ben még szilárdnak tűnő, szigorúan egypártrendszerű berendezkedés Magyaroszágon, ha az istenndara nép csak fanyalgott arra az egypártra, sőt egyre többszor nyíltan kiröhögte. Még olyan "kényes" helyeken is, mint a hadsereg.

A Fidesz sikerét se az veszélyezteti döntően, hogy ÁTpártolnak valahová a Zemberek, hanem ha tőlük EL. Akát rivális pártokhoz, akár a családba/üzletbe/tanulásba húzódva, akár világgá futva.

lüke 2010.06.22. 19:44:38

@Szimba:
ird le priviben, e-mail

panelburzsuj 2010.06.22. 19:46:54

@Boli:

Hát ha jól elvagy, közügyekbe nem ártod magad, akkor már csak azt kéne ledöntened, hogy Sólyom személyével van bajod, vagy azzal, hogy a mindenkori magyar államfőt nem kockaladában furikázzák fogadásra, meg utána haza a háromszobás panelba ...

panelburzsuj 2010.06.22. 19:48:04

@lüke:

Bocsáss meg, de ez most valahogy nem jött át egészen ...

panelburzsuj 2010.06.22. 19:55:41

Az előző poszt végén érdekes kezdeményezés.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.06.22. 19:58:07

@panelburzsuj: Néhány, a közvetlen közösség életminőségét és életkörülményeit befolyásoló közügybe igyekszem azért beleártani magam. Vagyunk még néhányan a környezetemben, vannak a barátaim között, akik ezt önzetlenül és nem anyagi érdekből tesszük. Nekem az ilyen emberek képmutatásával van bajom, a jellemükkel. Mert azért pl. amikor egy ilyen ember nem fog kezet egy másik emberrel, akinek sokmindent ő nemigazán vethetne a szemére... Szóval komoly jellemproblémákkal küzd Sólymunk... Nem fog hiányozni. De hogy a következő sem lesz jobb, az is biztos. Ez a gond.

Idet 2010.06.22. 20:07:04

@tölgyes: Ó, a Sztalker, meg a Solaris! És mindegyik. Nagyon kedvelem Tarkovszkíjt! Az önéletrajza is nagyon érdekes. Vagy inkább naplóféléi.

panelburzsuj 2010.06.22. 20:07:18

@Boli:

Azért arra kíváncsi lennék, hogy ha mindannyian ugyanannyit szerepelnénk a kirakatban, mint Sólyom, akkor vajon melyikünkről milyen kép állna össze az erkölcsbajnokságban.

(Nem mondom én, hogy az elnök úr makulátlan, csak igyekszem közben a panoptikum többi szereplőjéről sem megfeledkezni. Csurkától Torgyánig, Veresjanitól Hagyómikiig, Lezsáktól Schmittig. Meg akik még csak mostanában tünedeztek fel a nagy nyilvánosság ajtajában ... )

lüke 2010.06.22. 20:09:10

@panelburzsuj:
ikka utalvány
(olyan volt ,mint a cseheknél a tuzex később)
IKKA:
BP Tüköry u.. az ötvenes években a ny. rokonok dollárt küldtek, s hiánycikkeket lehetett kapni(kavé, kakaó, rizs, szövet, Doxa óra etc)
az utcán üzérek árulták a bonokat,ott lehetett venni szabadpiacilag:)

Idet 2010.06.22. 20:09:34

@panelburzsuj: Ezt mondom én is, csak nem ilyen cizelláltan...

lüke 2010.06.22. 20:11:28

Az IKKA = IBUSZ Külföldi Kereskedelmi Akció rövidítése. Nagyanyámnak küldtek évente egy (IKKA) vásárlási utalványt az "ámerikás" rokonok, mivel azok szüleinek sirját gondozta, - ha már úgyis kiment nagyapámhoz a temetőbe. Amikor "mi" odajártunk, akkor csak néhányan lézengtek az utcán és a bejárat közelében és állandóan ajánlkoztak, hogy megveszik az utalványt. Nagyanya nem tudta, hogy mit ér és mit kapunk érte, így azt sohasem adta el, hanem hazavittük a (márkás nyugati!) cukrot, rizst, kávét, kakaót stb. Nagy kincs volt ez a 50-es években! Később (56 után, amikor megsokszorosodott a küldők száma) valóságos "üzletág" alakult ki az IKKA-csomagok, ill. utalványok adás-vételéből.

a netről

[nick] (törölt) 2010.06.22. 20:13:48

csak örülni tudok, ha repül sólyom. ez lesz a fidesz első jó döntése.

panelburzsuj 2010.06.22. 20:20:01

@lüke:

Ezt a részét értettem legjobban, mert olyanot mi is kaptunk.

(Utalványt is, csomagot is.)

Az nem világos, hogy miképp lehetett az útlevélért kapni valamit? (Vagy arra akartál utalni, hogy útlevél birtokában mihez lehetett hozzájutni közvetlenül?)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.06.22. 20:24:21

@panelburzsuj: Viszont mindenki maga választja meg ezt! Amikor 90-ben a jelenleg nagyon konzervatív, nagypárt felajánlotta, hogy mi lenne, ha én is, ott... Akkor azt mondtam, hogy ennyire azért nem vagyok liberális. Közben az én nézeteim nem változtak meg, másoké igen. Most libsiznek és komcsiznak azok az "elvtársak" engem is. Szóval bennem lehet a hiba. 5-6 év múlva szerencsére elfelejtjük a mostani bohócok nagyrészét is... Néhányan pedig maradnak és a nagyszinpadon válnak bohóccá a szemünk láttára.

panelburzsuj 2010.06.22. 20:26:35

@Idet:

(Látod, mit küzdök azért, hogy valamiben egyetérthessünk? És persze viszont ugyanígy! :)

lüke 2010.06.22. 20:31:46

@panelburzsuj:
pénzért utlevelet,s mindenki házt. gépret vett,
előtte a gépet hozták ide, mosógép is volt az ikkában:)
s nem a Kunthistorischesre voltak kiváncsiak, hogy végre a Breughelekt megnézhetjük.............
így
bevallalom :) jobb lett volna, ha idehozzák ,népgazdaságilag:)

panelburzsuj 2010.06.22. 20:33:03

@Boli:

Ezt csont nélkül aláírom, hogy a "túlságosan" következetes emberek ázsiója lénygesen alacsonyabb volt az utóbbi évtizedekben, mint a hajlékonyabb lelki felépítésűeké. És e téren a rendszerváltás inkább rontott, mint javított a közállapotokon.

panelburzsuj 2010.06.22. 20:38:42

@lüke:

Aha. Akkor a lényegét csak föl bírtam fogni! :)

Mi speciális helyzetű család voltunk, mert volt a közelünkben ruszki laktanya, és a háztartás gépesítését jó részben onnan oldottuk meg, tojás, méz, málna, eper fejében. (A családanyák megbízhatóbb üzletfelek voltak, mint a boros-pálinkás férjek ... ) Úgyhogy "nyugatról" legót meg színesceruzát hoztunk, kellőképpen megbotránkoztatva a "célszörű" falut.)

lüke 2010.06.22. 20:57:29

@panelburzsuj:
ezt csinálták a SZU-ba járó kollégát
1farmer=1porszívó
de volt, aki táskában mosógépet hozott, kiszerelve a stab. betont

panelburzsuj 2010.06.22. 21:18:25

@lüke:

Dzsinszü jeszty? :)

(Magam a fotófelszerelésemet gyűjtöttem így be, csak az objektíveket volt praktikásabb inkább az NDK-ból hozni.)

tölgyes 2010.06.22. 21:26:54

@Idet: Az egyik jobb mint a másik. Nagy művész volt!

6.Lenin 2010.06.22. 21:29:35

Milja szösz,kivénhedt bolsik nosztalgia klubja lett már ez a blog?
Vörös fertő ?
1 bolsi nem réved a múltba,továrisok!
Netán, ahol a jövő fénye ragyog,Ti már nem láttok semmit,kókadt dicsőségteknek konec?

tölgyes 2010.06.22. 21:29:53

@Ordnassac: Én Kukorellit nagyra értékelem.

tölgyes 2010.06.22. 21:30:41

@Szimba: Szinte nincs olyan filmje, amelyik nem remekmű!

ssi 2010.06.22. 21:32:20

@Ordnassac:
1.
2010. ápr. 27. O.V. a többi intézkedésével együtt ezt is eldöntötte korábban
mandiner.hu/cikk/20100427_pokorni_solyom_nem_folytatja
2.
O.V. favoritja Schmitt, de azért mások részéről felmerülhettek még nevek
www.origo.hu/itthon/20100621-a-fidesz-mar-eldontotte-ki-lesz-a-kovetkezo-koztarsasagi-elnok.html
3.
2010. 06. 22. - MSZP-s jelölt elfogadhatónak tartása megbeszélt taktika
index.hu/belfold/2010/06/22/allamfo/
4.
2010. 06. 29. Schmitt lesz. De milyen lesz? Én a Jobbik parlamenti stílusát se tudtam jól megtippelni. Viszont nem tudom milyenre, de meglepetésre számítok. Pl. nem járatódhat le S.L., mert maga a KE intézménye se. Nagyon jól működőnek kell tűnnie, vagyis valami más (?) változik - szerintem

ssi 2010.06.22. 21:37:01

@manyike:
javítás, talán működő link:

3. 2010. 06. 22. MSZP-s jelöltet elfogadhatónak tarja a kormány
index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fbelfold%2F2010%2F06%2F22%2Fallamfo%2F

panelburzsuj 2010.06.22. 21:38:31

@6.Lenin:

"Ne vigyorogj Iljics, nem lesz így örökké; százötven év alatt sem lettünk

Törökké!"

tölgyes 2010.06.22. 21:39:48

@panelburzsuj: A régi szép idők, amikor már Győrben elkezdték a szűrést.. aztán Csornán felszálltak a kiskatonák és ők már mentek a gyanús emberekhez..A Sopronban és környékén lakóknak a személyigazolványban volt egy külön a BM által kiállított szürke színű belépési engedélye.. és ez meg is maradt talán a 70-es évek végéig.. akinek ilyen igazolványa nem volt, azt kifaggatták: kihez hová, miért.. és ha gyanús volt leszedték a vonatról.

A soproni szanatórium betegeit minden este ellenőrizni kellett, ha valaki hiányzott, akkor riasztották a HÖRT.. ott ez a nővérek és az orvosok dolga volt...

porfelhő 2010.06.22. 21:40:27

Már a választások után hallható volt, hogy Sóloyom L. nem kell köztársasági elnöknek, ha lejár a mandátuma. Igaz én inkább SL. személyét választottam volna mint SP-t, annak ellenére, hogy ő is inkább Fidesz párti volt mint független. "addig beszéltek róluk mig konszenzus nem alakult ki" már mint a Fidesz lehetséget köztársasági elnök jelelöltjeiről. Az addig beszélés eredménye SP. lett, ami ugy tünik már korábban eldőlt. "SP. egy operett elnök lesz" , hogy OV-nak ne legyen erős ellenfele. Ma meghallgatta a F-frakció az MSZP. közt.elnök jelöltjét Balogh András személyében. "Nem valószinü, hogy komolyan megfontolják a jelölését". Akkor miért hallgatták meg, egy ujabb szemfényvesztés. Én meg ugy gondoltam, hogy a köztársasági elnök pártállástól független mint sem elfogult, és ugy képviseli az országot. Ugy tünik már megint rosszul gondoltam. No de várjuk ki a végét, lehet még meglepetés. A T. Gábor által ajánlott origó cikkből próbáltam pici porszemeket kimazsolázni.

tölgyes 2010.06.22. 21:42:25

@Boli: nem érdem ám a hülyeség melletti kitartás.

tölgyes 2010.06.22. 21:43:50

@porfelhő: biztos, hogy SP lesz?? én nem tudom.

porfelhő 2010.06.22. 21:44:14

Bocsánat. Kiflejtettem, hogy a saját véleményem mellé próbáltam mazsolázni.

Ordnassac 2010.06.22. 21:46:35

@tölgyes: jómagam elfogult vagyok vele szemben: emberileg nagyon becsülöm, a szakdogámat pedig hozzá írom. Az önkényuralmi jelképes AB-határozathoz írt különvéleménye meg szerintem szakmailag magasan veri a többségi döntést.

porfelhő 2010.06.22. 21:48:00

@tölgyes: Azért irtam, hogy lehet még meglepetés mert lehet mégis megváltozik a jelölt személye, de én a cikkből egyelőre ezt olvastam ki. De mint irtam a kommentemben, lehet hogy már megint tévedek.

Ordnassac 2010.06.22. 21:54:27

@tölgyes: eddig minden jel arra mutat, de nem bánnám, ha nem ez lenne a vége.

panelburzsuj 2010.06.22. 22:15:22

@tölgyes:

Szerencsére a hülyék melletti se.

porfelhő 2010.06.22. 22:20:59

@Ordnassac: A kommentek nem a szakmaiság megkérdőjelezéséről szólnak, bárki legyen a köztársasági elnök. Inkább arról, hogy ne legyen pártfüggő a döntéseiben.

Ordnassac 2010.06.22. 22:23:15

@porfelhő: ez a kommentem most Kukorelli Istvánról szólt, akit az LMP alkotmánybírónak akar jelölni, nem a köztársasági elnökről. Nagyon remélem, hogy nem Schmitt lesz.

Ordnassac 2010.06.22. 22:23:56

@porfelhő: főleg, hogy Schmitt közgazdász, nem jogász.

ssi 2010.06.22. 22:27:19

@manyike:
bocsánat, javítok

az MSZP pedig meghívja a kormány KE-jelöltjét

Idet 2010.06.22. 23:02:07

@tölgyes: Emlékszel a Gleb Panfilov-sorozatra? Az sem volt semmi! Azt hiszem, a Vassza Zseleznova volt az utolsó darab, és szinte...nem szinte, mindegyikben Inna Csurikova volt a női főszereplő, zseniális szinésznő!

Idet 2010.06.22. 23:09:46

Jó éjt mindenkinek!

kuerten 2010.06.22. 23:20:30

De lehet, hogy a taktika mégegyszerűbb. Most kell a népfiának lenni, kiállni a jóért, meg az emberért. Ha sokat játsza ezt a szerepet, kicsit átmegy népfiába, rögtön nehezebb lehet elpakolni. Tudom ez (is) csak konspiráció...

tölgyes 2010.06.22. 23:33:45

@porfelhő: SP se lenne rosszabb mint Sólyom.. csak másképp.. lehet, hogy jobb se lenne.

Ordnassac 2010.06.22. 23:34:41

@kuerten: kedden lesz a választás, most pénteken pedig a jelölési határidő. Kicsit későn kezdené...

tölgyes 2010.06.22. 23:45:21

@Idet: Tarkovszkij azonban egy külön kategória.. csak Eisensteinhez, Fellinihez, Bergmannhoz, Antonionihoz hasonlítható..

BonFire 2010.06.23. 03:10:02

Sólyomnak vége, mint a botnak! Ideje is már. Még egy ilyen nyekenyóka köztársasági elnököt nem baxott Európa!

Nálunk tiszta idióta ke-t választanak mindig. Előbb Göncz, a zsidó pufajkás, aztán az a Drakula – már a gyász se emléxik a nevére –, most meg ez a betrottyantott keselyű.

Kéne már valami agilis, jó kiállású ke, akit tényleg lehet mutogatni országnak-világnak, és akit nem zavarnak haza a szomszédból szoboravatásról! Beszari seggfej! Menjen is a rákba!

Idet 2010.06.23. 08:18:42

@BonFire: Csakhogy a botnak két vége van...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.23. 09:18:57

@BonFire: csak nem a jókiállású Schmittpali vagy?
süti beállítások módosítása