Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:17

Bár a politika számtalan szerteágazó dologgal foglalkozik egy ciklus alatt, a választók számára ezek az évek általában végül összesűrűsödnek egy-egy jelzővé, cselekménnyé, tulajdonsággá. Olykor teljesen kiszámíthatatlan, hogy mi lehet ez, máskor már szinte az első pillanatokban látszik. Lecsupaszítva, leegyszerűsítve 1998-ban arról döntöttünk, hogy van-e kormányképes alternatíva, 2002-ben az Orbán Viktorhoz való viszony, 2006-ban pedig a Gyurcsány vagy Orbán kérdés határozta meg a voksolást, míg 2010-ben a hitelesség és a teljesítmény (vagy inkább azok hiánya) dominált. A kérdés nyilvánvaló: látjuk-e már, hogy az éppen csak megkezdett ciklus miről szólhat? Gondolatmankó kerestetik...

(Fotó: Facebook)

Először is pár szót arról, hogy miért is olyan fontos ez. Az a jellemző elem, amelyre felfűzhetővé válik egy-egy időszak, kijelöli azokat a témákat, amelyek számítanak, amelyek – ha már itt a vébé, legyen végre egy focis hasonlat - a politika nagypályáját jelentik. Lehet, hogy egyes játékosok gyönyörűen cseleznek, sorra nyerik a barátságos meccseket, hazai pályán szinte legyőzhetetlenek, ha nem tudnak labdába rúgni ott, ahová a közönség figyelme irányul, esélyük sem lesz a sikerre. A győzelem reményével csak az szállhat harcba, aki egyáltalán ott van a pályán, így különösen fontos lehet, hogy az egyes szereplők mire figyelnek, mit gondolnak arról, hogy merre kell keresniük az útjukat.

A „nagy képet” természetesen nem a csillagokban festik, nincs benne semmi eleve elrendelt, készen kapott; politikusi döntések hozzák létre, napról napra, hétről hétre. A mindennapok taktikai harcaiban azonban olykor nem is olyan egyszerű észrevenni, hogy ezek a szorgos kezek éppen mit alkotnak – s amikor már nyilvánvaló, mindenki számára látható, gyakran túl késő ellene vagy érte bármit is tenni.  Ma, szinte a nulladik pontnál, nekem úgy tűnik, hogy ennek a ciklusnak egyelőre két - egymással szoros összefüggésben lévő - esélyes „története” lehet. A helyzet, a politikai klíma természetesen még rengeteget változhat, de az ezzel kapcsolatos esetleges tévedéseink is tanulságosak – nem annyira a jövőről, sokkal inkább arról, hogy ma mindez hogyan látszik.

Az első a tág értelemben vett nagy alkotás. A politikusi teljesítmény, amely maradandót hoz létre számos területen. Új kezdetet jelent, intézményeket alakít át, szokásokat változtat meg, berendezkedik. Konkrétabban: többségére támaszkodva új alkotmányt fogad el, új szabályokat alkot és sikereket mutat fel a szimbolikus politikán túli területeken is. A másik részben ugyanennek a megfordítása: a nagy gátlástalanság. A túlhatalom, az erőpolitika, az egyeduralomra törekvés. Amely minden pozíciót magának követel, amely nem ismeri a gesztusokat és amely minden szabályt a maga képére formál. Az első szinte kiveti, kizárja az alternatívákat, a másik csaknem könyörög értük, tálcán kínálja a váltás lehetőségét.

Hogy melyik az esélyesebb? Őszintén nem tudom. Egyszer írtam már arról, hogy a politikában a következményekért és azok elkerüléséért is dolgozni kell. Az értelmezési verseny folyamatosan zajlik, s aki nem veszi észre, hogy minden mai történet valahol már 2014-ről, az akkori esélyekről szól, annak nincs esélye ebben a küzdelemben. A szereplőkön, a kormányon és az ellenzéken áll, hogy ezekből a múlónak tűnő, epizódszerű eseményekből össze tudnak-e rakni, fel tudnak-e építeni egy olyan konstrukciót, amelyben egyszer majd minden elem ugyanarról szól, egymást erősíti. S bár ma látszólag alig van tétje egy-egy eseménynek, messze nem mindegy, hogy például egy elnökválasztás kapcsán, egy törvényjavaslat tárgyalásánál, vagy egy váratlan történésnél ki mit mond, hogyan viselkedik, és végül miképpen dönt.  

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr972122123

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Túl minden határon. 2010.07.03. 12:32:11

Ez a blog mindig is igyekezett humorosan megfogni a dolgok végét. De a mai napra betelt a pohár -- elveszett a humorérzékem, olvasva a politikai nyilatkozatot, amit a Fidesz, a legszebb rákosista hagyományok nyomán, trágyás kezével legyömöszöl az orszá...

Trackback: Pravdácska, vodkácska, szakszervezeti könyvecske, ... 2010.07.02. 17:35:53

Örömteli (!) hír - ha máshol nem is, legalább nemzeti kulturális ökörségünk felvirágoztatása érdekében haladéktalan lépéseket tett a kormány. Ez az első terület, ahol TÉNYLEG haladunk. Ami nekem a Kádár korszak óta hiányzott, az a politi...

Trackback: "Kedves Négerek!" 2010.07.01. 11:09:45

Schmitt Pál megválasztása sok aggályt okozott a politikai spektrum mindkét(!) oldalán. Az index szerint Kövér „Sámson” László körmeszakadtáig harcolt a Nemzet Palibájának megválasztása ellen, bár figyelembe véve, hogy a komenistákat dús lob...

Trackback: ELHUNYT VONA GÁBOR - OLVASÓI; 18+ 2010.07.01. 10:56:10

OLVASÓI ROVATEgy neve elhallgatását kérő népszerű politikai blog (és lehet, hogy furcsa (vagy talán nem is az) nem baloldali) szerzője küldte az alábbi, ebből a cikkből kollázs technikával készített, (forrás) kiváló posztot. Köszönjük. A többi vendégko...

Trackback: Dekorációdemokrácia 2010.07.01. 09:10:40

Ó, nem, arról szó sincs, hogy amit most kiépít a Fidesz, az diktatúra! Az messze nem ilyen! A demokratikus intézményrendszer és a törvényi keretek változása semmiképp nem jelenti a demokrácia végét. A hatalmi ágak szétválasztása, a törvényhoz...

Trackback: Kiürített demokrácia 2010.07.01. 09:10:12

A megélhetési és az autodidakta amatőr rettegőknek nincs igazuk, nem diktatúra készül itt.A népképviseleti elv működik: szabad, titkos választás, általános egyenlő választójog, ilyesmik.Tehát semmi gond.A jogokkal élés esélye már más kérdés. Előfordul,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

break 2010.07.01. 00:27:11

A cim hamis dilemmat sugall. Van aki ugyanazon politikusi tettekbol arra kovetkeztett, hogy az elkoveto nagyot alkotott, mig masoknak ugyanaz gatlastalansagnak tunhet. Raadasul meg az is lehet, hogy mindkettojuknek igazuk van.

gauche caviar 2010.07.01. 00:36:54

2014-re minden okés lesz.
A fidesz lerongyolja magát 2/3 alá, önálló platformot alakítanak a mérsékelt-liberális fideszesek, az LMP megerősödik és kormányképes lesz, de inkább legerősebb ellenzék, az MSZP-sek maradékai végleg eltűnnek, a Jobbik lesorjázza magáról a teljesen elborultakat, Rogán lesz a főpolgármester.
euro speciel nem lesz, na bumm.
szál addig már csak 1200 valamennyit kell aludni...

Ordnassac 2010.07.01. 00:45:26

Részben csatlakozva break-hez: Gábor, te is láthatod, hogy mi kommentelők hogyan tekintünk ugyanarra a dologra: jogos juss, isteni sugallat, semmi különös, aggasztó lépés és jön Viktor király. Igen széles spektrum. Így az elején, amikor semmilyen koncepció nem látszik (és nem is mondják el), ez különösen igaz.

gauche caviar 2010.07.01. 00:49:28

@Ordnassac: hát, nem is annyira koncepciókról szól ez a post szerintem, hanem ilyen insight-okról. ami már most tutti megmarad: henger. nyomulás. gőzerő. brute force.
ami biztos, hogy a 2/3-os fidesz kormány első lépéseiről biztosan a "nagyon nyomultak" fog megmaradni.
aztán majd kiderül, hogy ezzel mit hoznak össze. ez ugye utólag lesz megmondható :)

Ordnassac 2010.07.01. 00:54:59

@gauche caviar: ebben van valami, meg talán két név: Domokos, Schmitt.

gauche caviar 2010.07.01. 01:19:18

@Ordnassac: hááááát, az ő 'megmaradásuk' inkább attól függ, mit fognak összehozni a porondon. mittomén Schmitt Pálról kiderül, hogy necc harisnyában alszik, vagy Domokosról kiderül, hogy 12 éve tart valakit a pincében, akkor ezek bekarcolhatnak. De sztem ezek is inkább az adott arcokhoz fognak tartozni, mint a fideszhez.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.01. 01:22:05

A címben található kérdésfelvetés mennyivel relevánsabb és érdekesebb most, mint bármelyik kormányváltáskor 1990 után?
Mert én nem tudom.

Ordnassac 2010.07.01. 01:24:52

@gauche caviar: bőven elképzelhető, de ez is a jövő kicsit ködszurkálós zenéje. :-)

Azért Schmitt szerintem megmarad, ez köztársasági elnököknél azért gyakori. Domokos már valóban messze nem olyan biztos, ez igaz.

gauche caviar 2010.07.01. 01:29:35

@Ordnassac: biológiai okokon kívül mi vehet le egy köztársasági elnököt a pályáról? domokost meg olyan dolgok vehetnék le, amiket ő hivatott felügyelni (hacsak nem kerül elő tényleg valaki 12 év után a pinyóból...)

Ordnassac 2010.07.01. 01:32:20

@gauche caviar: most nem egészen a levételre gondoltam, hanem arra, hogy a személye mennyire marad meg a fideszes nyomulás jeleként. Ugyanez Domokosnál (bár lehet, hogy nála nem a név marad meg, hanem az, hogy az ÁSZ-elnök). Aztán még ott lesz a tévéelnök is, ha olyan személy.

S2000 2010.07.01. 04:24:58

"Látjuk-e már, hogy az éppen csak megkezdett ciklus miről szólhat?"

Szerintem még nem. Legalább egy évet várni kell és az elért eredmények (vagy azok hiánya) alapján lehet majd ezt a kérdést megválaszolni. Addig is az erre tett kísérleteket nagyrészt az egyéni pártszimpátia határozza meg. A Fidesz támogatók nyilván csak a nagy alkotást szeretnék mindenben meglátni, az ellenzék pedig mindent nagy, gátlástalan nyomulásnak tart.

Mindeközben a Fidesz a saját retorikájának a rabja, ami néha nagyobb prioritást élvez, mint a tényleges feladatok elvégzése (a forradalom sulykolása versus a devizahitelesek "megmentése", hogy egy konkrét példát említsek).

JoeP · http://mivanvelem.hu 2010.07.01. 06:22:51

"s aki nem veszi észre, hogy minden mai történet valahol már 2014-ről, az akkori esélyekről szól, annak nincs esélye ebben a küzdelemben."

Engem ez a rész szomorított el leginkább az írásból. Akkor már jobb, ha most is kirakatpolitikára számítunk, nem pedig népszerűtlen, de szükséges intézkedésekre?

ssi 2010.07.01. 06:24:46

már végleg kezdem érezni, gondolni: az idő és a bölcsességek küzdelme jön
még csak az elején vagyunk, és én már fásultnak érzem magam

eddig türelmetlen voltam: miért teszi még? miért nem teszi már?

egy ország életében valamely fontos pozícióban lenni kiváltságos lehetőség, adva van az alkotásmorzsa. egy ország életében alkotni még látszatában se lehet öncélú, önfényező

sajnálnám, ha a politika e 20 év után is főleg a pártokról szólna
szeretném, ha az egyszerű átlagválasztó is többet értene alatta és utána is

várok, kivárok, majd figyelem a helyzeteket és keresem a koncepciókat:
kormány láthatóan tervek szerint építi magát - mi lesz belőle a számunkra?
ellenzék láthatóan keresi önmagát - mire jut idővel mi értünk is?

ssi 2010.07.01. 06:32:12

T.G. írta: "mai történet valahol már 2014"

@JoeP: írta: "kirakatpolitikára számítunk, nem pedig népszerűtlen, de szükséges intézkedésekre? "

én is elszomorodtam, de másért: már a kirakatpolitizálás sem kell, a szükséges intézkedésen is talán mást fogunk érteni. a korábbi játékszabályokkal játszva lehet majd esetleg hosszabbítani, nem a teljesítmények megmérettetésével

Szép napot mindenkinek!

Szimba 2010.07.01. 07:31:42

A XIX. századi reformkor újabb kísérlete és a diktatúra lehetősége egyaránt benne van a pakliban.

Kérdés, hogy a Fidesz mennyit tanult az előző 4 évük hibáiból. Végiggondolták-e, és szembe mertek-e nézni azzal, hogy a látvány, a cirkusz (korona úsztatás stb.) önmagában irritáló, ha a kenyér nincs mellétéve.

Tudnak-e valóban "szolgálni", tudnak-e távlatokban gondolkodni, tervezni vagy inkább a visszatérés hatalmi mámora, és a bosszú vezeti őket. A hatalom mennyire párosul az egyéni szerzés igényével?

A baj, hogy az első 4 évük alapján mindenkiben van előítélet.

Még nagyobb baj, ha csupán kommunikációban mutatnak "alázatot", "szolgálatot", míg valójában csak az arroganciájukat váltották át egy diplomatikusabb külsőre. Belül viszont megmaradt a hatalom minden áron való birtoklásának vágya, és ebből menet közben kimarad az a hiúság, az a törekvés, hogy maradandót alkossanak, hogy cselekedeteiket az ország szolgálatába állítsák.

Ugyanis a hiúságnak még lehet pozitív eredménye. A hatalomvágynak viszont nem.

jjulie 2010.07.01. 07:34:00

nekem ez a bankadó tetszik nagyon

a politika megengedi a bankoknak, hogy olyan szerződéseket kössenek amely alapján úgy változthatják meg a törlesztőrészleteket ahogy akarják

aztán azt mondják a bankoknak, hogy kérünk a zsákmányból

ügyes

ha újra kezdeném politika és bank lennék, a többi gyerekes butaság

Szimba 2010.07.01. 07:39:07

A valódi kérdés ismét az, hogy a választók, a tömegek kit választottak?

- ha elég a külcsín, a szép szavak mámora, akkor azt kapják
- ha valódi reformokat-forradalmat választottak, akkor szerintem ki fogják kényszeríteni azt a Fidesztől.

Nem valódi forradalommal, vagy tüntetésekkel, hanem azzal az elégedetlenséggel, amit minden választott képviselőjük előbb-utóbb érzékelhet a hangulat változásában, és ha kicsit is józanok, akkor kénytelenek lesznek "felnőni" a feladathoz.

Kérdés, hogy a választók és a nem szavazók mennyire tudják kifejezni elégedetlenségüket, mennyire vannak tudatában, hogy csak ők tudnak változásokat kikényszeríteni.

(Itt nem az értelmiség állandó kritikájára gondolok, mert az csupán ideológiákat, jelszavakat fogalmazhat meg, de az erőt mindig a tömegek jelentik.)

Szimba 2010.07.01. 07:40:07

@jjulie:

Ha újrakezdeném, pénz lennék.:))

teevee 2010.07.01. 07:45:47

Talán nem kirakatpolitikára gondolt Gábor, hanem a négy éven át követendő stratégia és taktika egységes "PR keretére". Vagy annak hiányára. Mert a sikeres (= négyévenkénti szavazatszámban mérhető) politika anélkül nem megy.
Ebben a Fidesz mindig jó volt - ellenzékben. Ott könnyebb is, mert nincsenek a döntéseknek annyira közvetlen következményeik. Ott lehet Nemzeti Együttműködés Rendszeréről értekezni, és nem kell a kinevezési gyakorlattal szembesíteni. (További jó példa az augusztus 20.-ai tűzijáték kezelése. A Facebook-os kezdeményezés szellemében tökéletesen beleillett a NER filozófiájába, mégsem tudtak vele mit kezdeni.)
Kormánynak nyilván nehezebb csilivilli PR-t nyomatni, ha szükséges de népszerűtlen intézkedések meghozatala előtt áll. És (szerintem) egyik kormány sem fogja őket meglépni, akármekkora felhatalmazása is van, ha a körülmények nem kényszerítik rá. Kérdés, hogy van-e olyan szerencsénk, hogy a 2/3-os többség és a körülmények kényszerítő ereje egybeesik?
Szerintem, a Fidesz még mindig abban reménykedik, hogy nem.

teevee 2010.07.01. 07:47:46

@Szimba: Az nem jó! Elvernek! ;)

Diocles 2010.07.01. 08:14:22

Ezek persze önkényes párosítások, és alkalmasak valamiféle sugallmazásra.
Az alkotás nem ellentéte a nyomulásnak, sőt, még a gátlástalanságnak sem, ugyanis egy gátlástalan kormány (általánosságban beszélek) is lehet nagyon is sikeres.

Ha a személycserékről van szó, akkor inkább rendteremtésről beszélnék. Itt pedig az fogja eldönteni a kérdést, h a közönség úgy gondolja-e, h a kirúgott siserehad megérdemli-e a sorsát.
Nyilván a kormány elemi érdeke, h bemutassa, h igen, és az is, h azt hangoztassa, h semmiben nem jár el másként, mint a 2002-es győzők.

Érdemes felidézni a 2002-es történéseket, amikor jóval nagyobb vérengzés volt a közigazgatásban (igaz, arról TG nem írt blogot), de a közhangulat az volt, h "megérdemlik, dögöljenek meg ezek a szemét fideszesek", így aztán még Berkecz Mária testüregi motozása sem váltott ki semmiféle együttérzést balos körökben.

László56 2010.07.01. 08:26:53

Szép jó reggelt Mindenkinek

Élvezettel olvasom az elemző gondolatait, hiszen látszik rajta hogy keresi a lehetőségeket. Az azonban mindig izgalmas. Hiszen a mából lesz a jövő. Aki tudja hogy ma miért is történik valami az egy kicsit a jövőbe is lát.
Alkotás vagy gátlástalanság viszont nem bontható le pártokra vagy személyekre. Mindegyikünkben, de különösen a politikusoknál jobban látható, benne van mind a kettő. Ebből kifejthető az is hogy ezek emberi tulajdonságok és nem valami különlegességek. Tehát nem vagy vagy, hanem is is.

Itt inkább arról lehet szó hogy ezekből a tulajdonságokból, mi az amiből több és mi az amiből kevesebb, van egy emberben. Ki nem rendelkezik az alkotás vágyával, megfűszerezve egy kis gátlástalansággal, az ne menjen a politikába, mert eltapossák. Az alkotáshoz viszont hatalom kell. Ezáltal a hatalomvágy egy nagyon is szükséges tulajdonság a politikában. Ezért nem is lehet kérdés egy politikusnál hogy hatalomvággyal rendelkezik e vagy sem. Sokkal inkább az a kérdés hogy a megszerzett hatalmát mire fordítja. Az is természetes hogy egy politikai párt vagy személy, egyedüli hatalomra törekszik, hiszen csak akkor tud úgy alkotni ahogy ő elképzelte, anélkül hogy más beleszólna.

Ezekből az emberi tulajdonságokból alakultak ki a társadalmi szisztémák. Melyek felerősítik vagy éppen gyengítik ezeket a tulajdonságokat. Az egyik belőlük a demokrácia szisztémája ahol a többség mondja meg hogy mit is szeretne. Ezen belül, ennek is több formája lehet, amit a társadalmi berendezkedéssel lehet elérni. Azt azonban tudni kell hogy egyik társadalmi szisztéma sem tökéletes, mint ahogy az ember maga sem. Ezért mindig van és lesz kritizálni való.

Politikusokat tulajdonképpen két csoportképre lehetne osztani. Politikusok és államférfiak, akik éppen nők is lehetnek. Állam -férfiből, -nőből sajnos kevés van a világon. Azért sajnos mert ezek alakítják úgy a jövőt hogy túl látnak a mai napok problémáin és határozottan látják a mai napok következményeit a jövőre nézve. Ehhez azonban már adottság kell.

Az elemző gondolathibáját legjobban az mutatja amikor megkérdezi: melyik az esélyesebb. Ezáltal megpróbálja különválasztani azt ami összetartozik. Mert nem vagy vagy, hanem is is.

László56 2010.07.01. 08:29:33

Szép jó reggelt Mindenkinek

Élvezettel olvasom az elemző gondolatait, hiszen látszik rajta hogy keresi a lehetőségeket. Az azonban mindig izgalmas. Hiszen a mából lesz a jövő. Aki tudja hogy ma miért is történik valami az egy kicsit a jövőbe is lát.
Alkotás vagy gátlástalanság viszont nem bontható le pártokra vagy személyekre. Mindegyikünkben, de különösen a politikusoknál jobban látható, benne van mind a kettő. Ebből kifejthető az is hogy ezek emberi tulajdonságok és nem valami különlegességek. Tehát nem vagy vagy, hanem is is.

Itt inkább arról lehet szó hogy ezekből a tulajdonságokból, mi az amiből több és mi az amiből kevesebb, van egy emberben. Ki nem rendelkezik az alkotás vágyával, megfűszerezve egy kis gátlástalansággal, az ne menjen a politikába, mert eltapossák. Az alkotáshoz viszont hatalom kell. Ezáltal a hatalomvágy egy nagyon is szükséges tulajdonság a politikában. Ezért nem is lehet kérdés egy politikusnál hogy hatalomvággyal rendelkezik e vagy sem. Sokkal inkább az a kérdés hogy a megszerzett hatalmát mire fordítja. Az is természetes hogy egy politikai párt vagy személy, egyedüli hatalomra törekszik, hiszen csak akkor tud úgy alkotni ahogy ő elképzelte, anélkül hogy más beleszólna.

Ezekből az emberi tulajdonságokból alakultak ki a társadalmi szisztémák. Melyek felerősítik vagy éppen gyengítik ezeket a tulajdonságokat. Az egyik belőlük a demokrácia szisztémája ahol a többség mondja meg hogy mit is szeretne. Ezen belül, ennek is több formája lehet, amit a társadalmi berendezkedéssel lehet elérni. Azt azonban tudni kell hogy egyik társadalmi szisztéma sem tökéletes, mint ahogy az ember maga sem. Ezért mindig van és lesz kritizálni való.

Politikusokat tulajdonképpen két csoportképre lehetne osztani. Politikusok és államférfiak, akik éppen nők is lehetnek. Állam -férfiből, -nőből sajnos kevés van a világon. Azért sajnos mert ezek alakítják úgy a jövőt hogy túl látnak a mai napok problémáin és határozottan látják a mai napok következményeit a jövőre nézve. Ehhez azonban már adottság kell.

Az elemző gondolathibáját legjobban az mutatja amikor megkérdezi: melyik az esélyesebb. Ezáltal megpróbálja különválasztani azt ami összetartozik. Mert nem vagy vagy, hanem is is.

László56 2010.07.01. 08:36:21

Bocsánat a duplázásért. Valami szisztémhiba.

Malachi 2010.07.01. 08:42:07

@Diocles: gátlástalanságra és nyomulásra mindkét oldaltól láttunk már számos példát. attól, hogy az alkotás nem ellentéte a nyomulásnak, még nem is következik belőle, csak egy lehetőség.

a kérdés, hogy milyen jelekből lehetne most arra következtetni, hogy hamarosan eljön az alkotás ideje is. tényszerűen semmiből, továbbra is csak ígéretek vannak.

vagy bízol, vagy nem, ez pedig továbbra is baj, hitre nem lehet jövőt és egzisztenciákat építeni.

Malachi 2010.07.01. 08:43:56

@Malachi: félre ne érts, nem akarom előre leírni a Fidesz 4 évét, most szigorúan a jelen helyzetből próbálunk következtetni. erről szól a poszt is.

gzsakai 2010.07.01. 08:58:07

Az a focis hasonlat inkább metafora lett, de ennyiért még nem fúj a bíró... :-)

Diocles 2010.07.01. 09:04:58

@Malachi:

nem akarok pártpropagandát nyomatni, de szerintem a Fidesz középosztályt preferáló politikája már önmagában lényegesen állóképesebb lesz az MSZP jellemzően inaktív rétegekre épülő politikájánál.

a hatalmi térfoglalás pedig olyan versenyelőnyt biztosíthat számunkra akár az egész térségben, h lesz egy olyan stabil kormányunk (ez unikum a térségben, lásd a gyenge román, a szlovák és egyéb kormányokat, akiknél hetente sanszos a bebukás), amely megalapozhat egy komoly modernizációt.
(ez az önkormányzati választás után derülhet ki, akkor terítik ki az összes lapot.)
tehát a hatalmi térfoglalás az én értelmezésemben nem öncél, hanem alap, amelyre építkezvén az erős hatalmi centrum megalapozhatja a jövőt, lásd még a Bethlen-kori mintát.

elismerem, talán túlzott ez az optimizmus, de sok más esélye nincs az országnak, és mindenképpen előremutatóbb, mint a kényszeres lefikázás.

Nyunyócska 2010.07.01. 09:13:40

@jjulie: "a politika megengedi a bankoknak, hogy olyan szerződéseket kössenek amely alapján úgy változthatják meg a törlesztőrészleteket ahogy akarják

aztán azt mondják a bankoknak, hogy kérünk a zsákmányból"

A legszomorúbb, hogy ebből csak a "megadóztatjuk" a bankokat szólam fog szólni és ezt sokan be is veszik. Márminthogy a <<bankokat>> adóztatják.

Videofon 2010.07.01. 09:14:33

@Diocles: Látom, már rajongói körökben is megindult az ideológiagyártás a tehetségtelenség, a dilettantizmus és a hatalomvágy elfogadtatására.

Malachi 2010.07.01. 09:17:52

@Diocles: nagy kérdés, hogy a választók, a "zemberek" hogyan viszonyulnak majd ehhez a térfoglaláshoz, de sanszos, hogy a pénztárcájukon keresztül, ahhoz pedig tényleg javulnia kell a helyzetnek, a következő 2-3 évben.

a mi "szerencsénk" ebben az esetben, hogy ezt a javulást látszatintézkedésekkel, osztogatással már nem érheti el a kormány, kénytelen lesz valódi intézkedéseket hozni, legyenek azok bármilyen fájdalmasak is bizonyos rétegek számára.

ha ezeket elmulasztják, akkor csőd vagy legalábbis lejtmenet. akkor hiába a teljes narancsuralom. annak viszont nem örülök, hogy ha hibáznak is, 4 év múlva akkor sem lesz váltás. erre már most fogadni mernék. hiszen ezt célozza minden mostani intézkedésük. legalább 8 évre mennek és kész, egyelőre ennyi látszik.

igaz amúgy, várjuk meg az önkorm. választásokat, sőt azt mondom igazából talán csak jövőre indul be a tényleges munka. csak induljon! mert tényleg nincs más esélyünk.

Videofon 2010.07.01. 09:17:55

@Nyunyócska:
Mindenki tudja, aki képes a minimumszintű gondolkodásra, hogy ez csak kommunikációs trükk. Orbán arra számít valószínűleg, hogy a választópolgárok többsége csak saját élethelyzetére figyel, nem érdeklik a részletek és az összefüggések.

Demetriosz 2010.07.01. 09:19:11

Ha nem lenne gátlástalan, akkor természetesen tehetetlennek lehet minősíteni a kormányt. Ezek teljesen szubjektív jelzők, egy év múlva lehet szerintem már értékelni a teljesítményt.

Ha már gátlástalanságról volt szó, érdemes lenne talán egy posztot szentelni Bihari Mihály és Warvasovszky Tihamér jelölésének. Azért őket egyáltalán nem lehet ősfideszeseknek minősíteni, akiket ezekkel a posztokkal fizetnek ki a hűségükért. Kifejezetten baloldali elkötelezettségű szakemberek, akik azonban függetlenül is tudnak gondolkodni, nemcsak a szekértáborba vannak bezárkózva.
Ha jól emlékszem, Sárközy-nek volt két évvel ezelőtt olyan gyakorlata, hogy sorban szocialista prominenseket hívott a kormányba.

Videofon 2010.07.01. 09:20:38

@Malachi:
"annak viszont nem örülök, hogy ha hibáznak is, 4 év múlva akkor sem lesz váltás. erre már most fogadni mernék."
Mekkora összegben? Bármekkorában is, állom a fogadást. Kormányváltás lesz 2014-ben vagy még előtte.

Szimba 2010.07.01. 09:20:49

Sokszor jelent meg a Fidesz előbbi 4 éve alatt a "kisgömböc" mesei hasonlata.
Most is az a kérdés póriasan, sőt parasztosan, hogy kisgömböcként akar viselkedni a Fidesz vagy tartalmas disznósajt lesz belőle.:)))))

Szimba 2010.07.01. 09:21:58

@Videofon:

Mi van? Megütötted a főnyereményt? Ne pazarold marhaságokra!

Videofon 2010.07.01. 09:23:44

@Szimba:
Nekem más a dilemmám. Azt mondják, uriember biztosra nem fogad. :D

Szimba 2010.07.01. 09:26:47

@Szimba:

Ha azt nézzük, hogy Schmitt is a töltelékbe került, annyi még elmegy. Egy bőrke még nem meghatározó, de ha sok lesz a rossz minőség, akkor keresztülvihetetlenek a még oly jó terveik is.

A legfontosabb pedig a külpolitika, az, hogy jól tudják-e kezelni a szomszédos országokat, Európa érdekeit, és tudnak-e jó megállapodásokat kötni, amelyek hosszú távon használnak a hazai fejlődésnek.

Pl. nem adják el a Dunát, a Velencei tó madárvédelmi területének környékét, nem telepítenek atomtemetőt Budapest mellé, stb., hogy gyorsan pénzhez jussanak.

Jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint.

Malachi 2010.07.01. 09:32:24

@Videofon: nyilván. de ezt biztosan nem gondoltad komolyan. ilyen töketlen ellenzék mellett? Őszöd után a forradalmi lelkületűek szétverték a belvárost, de kb. ennyire futotta. gondolod, hogy Orbán ezt hagyná? meg egyáltalán, ki váltaná? vagy úgy gondolod a Fideszen belülről támadnák? hát, nem vagyok mindentudó, de erre a helyedben nem fogadnék. :)

Ordnassac 2010.07.01. 09:33:42

@Demetriosz: Warvasovszky jelölése színtiszta politika. Mivel nem szavazta meg az idei költségvetést, városában a Fideszre hagyatkozott és amúgy sem volt tagja az MSZP-nek, így azért nem az a full balos, de jól eladható "balosnak". Ja igen, WT ÁSZ-alelnökké történt kinevezése meg megnyitotta az utat Cser-Palkovics Andrásnak, hogy Székesfehérvár következő polgármestere legyen.

Biharinál meg már többször említettem, hogy esetleges megválasztása a nesze semmi, fogd meg jól kategória. Egy kilenc éves megbízatásra megválasztanak két és fél évre valakit (70. életév betöltésekor megszűnik). Így Biharira alig vagy egyáltalán nem fognak komoly ügyet szignálni, mert mire a határozattervezetéből döntés lesz, már el is hagyhatja a testületet.

Meg kell hagyni, ügyesen megoldja. Ad is, meg nem is.

Ordnassac 2010.07.01. 09:34:58

@Ordnassac: "Meg kell hagyni, ügyesen megoldja." <--- mármint a Fidesz.

Szimba 2010.07.01. 09:36:13

@Ordnassac:

Az előző 4 évük alapján és az ellenzékben töltött ellenzéki szerepük miatt a szimpatizánsoknak és az ellenzőknek egyaránt vannak előítéleteik.

A Fideszre szavazó kemény mag érzelmileg áll a jelenlegi kormány tetteihez.
A nem Fideszre szavazók viszont minden reménykedésük, optimizmusuk, várakozásuk és gyakran szavazatuk ellenére is tudatában vannak és nem mentegetik a Fidesz tetteit, szavait, amelyek az előző évtizedben beléjük rögződtek.

A Fidesz nem indul túlságosan bíztató alapokról, nem csupán a belső struktúrája miatt, hanem a jelenlegi válságos helyzet miatt sem (gazdasági, pénzügyi válság, árvíz, reformok szükségessége, cigány kérdés stb.).

Ha ezt nem tudják nagyfokú önmérséklettel, és az ország szolgálatát szem előtt tartva átalakítani, változtatni, és jobb irányba terelni, vagy legalább elkezdeni a javulást, akkor talán nagyobbat buknak, mint az MSZP.

Hogy mikor, az lényegtelen. (4 év vagy 8 év a történelem szempontjából jelentéktelen idő)

Videofon 2010.07.01. 09:40:34

@Malachi:
Az LMP is úgy jött fel, mint a talajvíz. Ki mondta, hogy a jelenlegi ellenzék fogja váltani Orbánékat?
Az összes parlamenti párt kádárista politikát folytat. A két új párt is ennek élharcosa. A kádárizmus pedig zsákutca. Felélte minden tartalékát.
A politika márpedig olyan, hogy ahol űr keletkezik, azt mindig kitöltik. A kádárizmus orbáni változatának vereségével hatalmas űr fog keletkezni. Na, akkor jön el az igazi forradalom, ami az orbáni hallucinációknál kicsit nagyobbat fog szólni.

László56 2010.07.01. 09:43:12

@Szimba: írta: Ha újrakezdeném, pénz lennék.:)).........

Rég nevettem ilyen jót. Utána viszont elgondolkodtam rajta. Soha nem láttam még egyszerűbben és tömörebben kifejezni a föld összes társadalmai problémájának az okát. A pénz fontosságát.

Malachi 2010.07.01. 09:54:00

@Videofon: én nem bánnám. de valahol nem érzem azt, hogy a, hogy mondjam, hogy ne tűnjek nagyképűnek, szóval nem érzem azt, hogy a mai magyar társadalom hirtelen képes lenne felnőni és néhány év alatt ledobná a tunyaságot ami a szocializmusban (vagy ki tudja, talán még korábban) ragadt rá. majd, valamikor, igen. addig viszont tökmindegy mi lesz, ide még a szocik is visszajöhetnek más néven, ha többet és szebben ígérnek, a Fidesz pedig tényleg akkorát taknyol.

hozzáteszem a választási rendszer átalakítása nem az LMP féle kispártoknak kedvez, ki tudja, legközelebb talán az induláshoz szükséges kopogtatócédulákat sem tudják már összegyűjteni. kár lenne, de a Fidesz erre játszik.

Idet 2010.07.01. 09:57:25

Egy utánlövés Schmitt Pálhoz: Németország új államfője az a Christian Wulff lett, aki a CDU (Angela Merkel pártja) alelnöke és Alsó-Szászország tartományi miniszterelnöke - volt, mert erről a tisztségéről természetesen haladéktalanul lemondott. Abszolut pártpolitikus.

Ordnassac 2010.07.01. 09:59:28

@Malachi: te most kevered az önkormányzati választási rendszert az országgyűlésivel. Az önkóválasztáson tényleg nehezedik a dolog, az országgyűlési messze nem lefutott és alapjáratban messze nem ilyen megszorító a kopogtatócédulázás, sőt, nagyobb területen kell majd 750 cédulát összeszedni.

Inkább a cédulagyűjtési időszak lerövidülése a problémás. Azonban a mostani parlamenti pártoknak 2014-re szerintem azért menni fog a dolog. Akik inkább hátrányt szenvednek vele, azok a nagyon kis pártok (MDF, CM), illetve a később megalakuló, viszonylag alacsony költési lehetőségekkel rendelkező pártoknál.

Ordnassac 2010.07.01. 10:01:41

@Idet: nem meglepő, hogy csak a harmadik fordulóban választották meg, úgy, hogy a választó testületben az elektorok több mint fele a megfelelő pártszínekkel rendelkezett.

Igaz, ha egy Joachim Gauck az ellenfél (NDK-s polgárjogi aktivista és a Stasi-iratok feltárója), akkor nem meglepő, hogy viszonylag sokan átszavaznak (emellett pofont is tudnak adni Merkelnek).

Ordnassac 2010.07.01. 10:08:33

@Ordnassac: -nál. (a Malachinak írt komment utolsó mondatánál)

Diocles 2010.07.01. 10:09:43

ez érdekes, maga Gyurcsány is min. 8-10 évnyi ellenzékiséggel számol:

„Nyolc-tízévnyi ellenzékiségre kell berendezkednünk. Vidám nem lesz. De igenis van itt egy balliberális, polgári világ is, egy-másfél millió szavazóval. Amíg ez megvan, nincs nagy baj", ad helyzetjelentést Gyurcsány.
hetivalasz.hu/itthon/fideszes-uzenet-az-mszp-nek-elobb-nehany-szocit-bortonbe-zarunk-30372

szegény Gyurcsány nagyon nincs tisztában azzal, h kik a szavazóik, a Bolgár-fan törzsnyuggerek, munkásőrözvegyeket véli "balliberális polgári világnak". Vagy csak felvág a nyugati vendég előtt?
érdemes elolvasni a cikket, Balog Zoltán se piskóta :P

Videofon 2010.07.01. 10:10:16

@Malachi:
A hatalommániás elmebetegek ostoba feltételezése az, hogy a társadalom megváltoztatható. Ebbe bukott bele Gyurcsány, és ebbe fog belebukni Orbán. Míg Gyurcsány a társadalmi mentalitást akarta mániákusan megváltoztatni, addig Orbán az állam működését. Csakhogy az államot emberek működtetik. Az állami és önkormányzati emberek mantalitásának, felkészültségének, munkakultúrájának megváltoztatása ugyanolyan reménytelen vágyálom, mint a jozefinista reform-ámokfutás volt.
A kádárizmust nem a társadalmi mentalitás megváltoztatása által fogja kinőni az ország, hanem a gazdaság államtalanítása által. Az orbáni gazdaságpolitika ezzel szembemegy (eu-pénzek elosztása, munkaerőpiaci beavatkozások, pályázati, hitel és kártyarendszer prioritásai), tehát bukásra van ítélve.

Malachi 2010.07.01. 10:11:38

@Ordnassac: "Inkább a cédulagyűjtési időszak lerövidülése a problémás."

én kifejezetten erre gondoltam, amikor azt írtam nem kedvez a kispártoknak.

Idet 2010.07.01. 10:14:36

@Szimba: Szerintem, ha valaki nem akarja a hatalmat, ne menjen politikusnak, sőt, választások se legyenek, mert a választás is a hatalom megszerzéséről szól, bármilyen retorikától függetlenül.
Kérdés, hogy majd az, aki megszerezte, mire, hogyan fogja használni.
Népszerűtlen leszek ezzel a véleményemmel, de szerintem a klasszikus demokráciák kialakulásának ideje óta nagyot változott a világ, és a dolgokat kizárólag a klasszikus demokrácia szabályai szerint már nem lehet kézben tartani. Parttalan, meddő viták, a törvények, szabályok csűrése-csavarása, szőrszálhasogatás, teszetoszaság, döntésképtelenség, maffiapolitizálás, és a többi, ez folyt 8 éven át. Lehetőségek elszalasztása, maradiság vagy éppen újítási düh, korrupció, elfolyó milliárdok (nem folytak el, csak máshol landoltak, mint ahol kellett volna), az ország meg olyan állapotban van, mint Kemény Zsigmond korában.
Nem vagyok hivatva megmondani, mi a jó megoldás. Én letettem a voksomat - a bizalmamat - a véleményem szerint legbíztatóbb alternatívát kínáló párt mellé, most pedig reménykedem.

Idet 2010.07.01. 10:17:54

@Ordnassac: 625:494, nem rossz arány. Sztem Angie nem sokat törődik a pofonokkal. A kutya ugat, a karaván halad.

ssi 2010.07.01. 10:20:29

fogalmam sincs hogyan lesz a tovább

várok
a" forradalom" kiteljesedésére,
ami nem a hatalomméret és nem az idő (12-20év)
a hétköznapokban és a kisemberek életszínvonalában fogom keresni

kéznél van az optimista szemüvegem... jó lenne felvenni

Idet 2010.07.01. 10:21:06

@Videofon: Olvastad Kemény Zsigmond művét: "Ködképek a kedély láthatárán"? Teljesen rímel arra, amit mondasz.

Ordnassac 2010.07.01. 10:21:45

@Malachi: na igen, de ez csak az érem egyik oldala. Ugye az önkormányzati választásnál további nehezítés lett, hogy egy országosan is érdekes példát említsek: Budapesten a főpolgármester-jelölt állításához több cédula fog kelleni, mint az EP-választáshoz országosan.

(Az új szabályok szerint főpm állításához a budapesti választópolgárok 2%-ának ajánlása kell, ez a 2009-es adatok alapján 26824. Az EP-választáson való induláshoz országosan kell 20e.)

Áverés! 2010.07.01. 10:26:30

Lesznek itt közben is kis vizsgák.
A Miniszterelnök tanácsadója által közölt tárgyalás az IMF-el.
A készenléti hitel elnyerésére.
A következő a 2o11.jan.1-el kezdődő EU- elnökség megfelelő szinvonalu ellátása. Oda már nem elég a NER-ről, és a történelem uráról beszélni.Addig még van ídő a felkészülésre és reméljük sikerrel veszik az akadályokat.

Ordnassac 2010.07.01. 10:27:06

@Idet: én végignéztem a választást (9 órás maraton!). Ha láttad volna Merkel kővé vált arcát, amikor az első forduló eredményét bemondták (44 CDU-CSU/FDP-s delegált nem szavazott Wulffra). A fél német sajtó Merkel meggyengüléséről beszél (Spiegel, FAZ, Süddeutsche, Zeit stb.).

A mostani koalíció amúgy is vitákkal teli és nagyon legyengült, Merkel meg kohli módszerrel ki akarja seggelni ezeket, de nem megy neki.

Ordnassac 2010.07.01. 10:43:23

OFF

www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-363556

"Navracsics Tibor jelenleg nem tartja kizártnak, hogy nem lesz létszámcsökkenés a közigazgatásban, átcsoportosítás azonban elképzelhető."

ON

kamarti 2010.07.01. 10:50:23

@Ordnassac: az utóbbi egy hétben az Estében két fő fideszest is kenyérre lehetett kenni: szinte alig lehetett ráismerni lázárra, amikor arról beszélt lágy hangon, hogy ők mennyire békülékenyek és együttműködők és mennyire kiváló az mstp k elnökjelöltje, és milyen fontos, hogy olyanok legyenek egymáshoz, mint a galambok, mert a zország, a zemberek erre vágynak, a harmóniára.
tegnap vagy tegnapelőtt szíjjártó mondta el ugyanezeket, hogy ők példátmutatnak, és imhol, kövessetek a békülékenységben, hogy igenis ők balos kötődésű szakembereket is preferálnak, mert hogy bihari.
tehát megkezdődött ez a fajta - nagyon is tudatos, nagyon is kifelé, a zemberek felé - irányuló kommunikáció. hogy a parlamentben, és még inkább a háttérben mi zajlik, arról keveseknek van infója, az estét meg talán nézik a napi robotban megfáradt népek, akik felüdülhetnek, hogy enm csak rend lesz, de végre harmónia, békés egymás mellett élés - komolyan mondom, a macskafogó záróképsorai jutottak eszembe a virágos rétre hadd ne mondjam honnan kipotyogó ördögből angyallá változott macskákkal....

amúgy ha az eddigieket összefoglalva egyetlen szóval kellene jellemeznem, én az mondanám: dafke. és még nagyon nincs vége.
ami pedig a szoci vérengzést és elnyomást illeti: azon a területen, ahol én dolgozom, elég hangosan kiabáltak a jobboldali kötődésű "szakemberek", hogy ők mennyire el vannak nyomva. ez mindenkihez eljutott, mert olyan terület, ahol nem kell különösebb fórumot keresni, mint monjuk az elnyomott cipészeknek kéne. de ha valaki venné a fáradtságot, megnézhetné, ezek közül az emberek közül hányan és hány pozícióban ülnek, a szakminisztériumtól, állami alapokból vagy pályázati úton mennyi pénzt sepertek be az elmúlt években - mert minél hangosabban verték a tamtamot, annál inkább próbálták őket pénzzel, pozícióval kompenzálni, bízván benne, hogy elhallgatnak. ez persze tévedés volt. és akkor ott vannak még azok az intézmények, szervezetek, önkormányzatok stb, amelyek - talán szakmai vagy politikai meggyőződésük ellenében - felismerve az idők szavát ebben-abban közösködtek ezekkel az urakkal és hölgyekkel, vagy megkínálták őket pozícióval, munkával stb., a saját túlélésük reményében. ez persze mind a háttérmozgás, amit max a szakmabeliek látnak, érzékelnek, a zemberek csak a szinte üldöztetésről szóló hangoskodást hallják, ami mellett sosincs konkrétum, hiszen a hangoskodók zsíros pozíciókban ültek már eddig is - persze a zsírosnál is van még zsírosabb mindig, ezt tudjuk. mondom, ez az én szakmámban van így.
a többi sziocik által kivéreztetett intézménnyel, szervezettel kapcsolatban meg azt érzékeltem az elmúlt években, hogy valahogy mindig mindenhonnan kiszivárgott valami - nyilván az ezeken a helyeken zsírosodó hithű szoci, ballib tisztviselők szivárogtattak, hiszen ez annyira életszerű....

és még valami a zemberek lehetséges reakciójáról, meg a pénztárcáról. a teljesen pártfüggetlen közszolgálati ma reggelben tegnap az oktatási elképzelésekről beszélt illetékes elvtárs. három fő mozzanat volt:
- minőségellenőrzés bevezetése - de nem olyan politikával terhelt, mint anno a szakfelügyelői rendszer, hogy azt figyelték, ki mit mond janius pannóniusról, hanem olyan, szúrópróbaszerű dolog, ami a tanár-diák, szülő-tanár kapcsolatra felügyel, tehát nem szakmai kérdésekkel, vagyis nem az oktatás részével, hanem minden mással foglalkozik, és tesz javaslatokat az iskoláknak az egyes pedagógusokkal kapcsolatban
- kötelező kamarai tagság, azaz egy pedagóguskamara - hogy tudják, hogy kikkel és hányakkal állnak szemben, amikor szakmai egyeztetésre kerül sor
- az iskolákat nem veszik el a fenntartóktól (bár kis iskolákat ugye át lehet majd adni az egyházaknak), de a finanszírozást megosztják, azaz a pedagógusok létszámát - az iskolák feladataihoz igazítva - állambácsi fogja megszabni és a fizetésüket is az államtól kapják majd (a fenntartó meg fizetheti a dologi költségeket, mondá az illetékes, és egészíthet ki bért, ha lesz rá módja), ennek a változtatásnak az indoka, hogy az oktatás közfeladat, hiszen kötelező iskolába járni
mindez számomra sok független, önállóan gondolkodó, politikasemleges pedagógust vetít előre, mind egyéni, mind csoportos érdekképviseleti szinten. vagy nem?

kicsit hosszú lettem, bocsánat.

Szimba 2010.07.01. 10:50:44

@Idet: Lehet, hogy sablonosan fogalmaztam.

Vezetői képességek, erős akarat stb. kell ahhoz, hogy valaki politikus legyen, és ki tudjon emelkedni a szürke tömegből. Kell hozzá sok pénz is (saját vagy támogatóktól), hogy a választásokon egyáltalán labdába rúghasson.

A hatalom szerintem eszköz, amit meg kell szereznie egy pártnak, nem öncél, és nem szabad visszaélni vele (no, egy kicsit:)).

Malachi 2010.07.01. 10:52:38

@Videofon: megvan már, hogy miért nem értettem a válaszodat. mert én nem is írtam, hogy a Fidesz meg akarná változtatni a társadalmat.

az elejéről: te azt mondod, a Kádárizmus zsákutca. erre én azt mondom, hogy látod, hogy nem az, 20 évvel a rendszerváltoztatás után is ugyanúgy él és virul. mert ez kell a népnek. most még. ezért aztán persze, hogy nem vezeti ki a gondoskodó államot a Fidesz a mindennapokból. majd ha lesz rá igény. de nincs. az, hogy neked és nekem nem tetszik, semmit nem jelent, nagyon kicsi szelete vagyunk a társadalomnak.

Malachi 2010.07.01. 10:56:18

@Malachi: persze, távlatokban zsákutca, de szerintem erre nem a következő 4 évben ébrednek majd rá a választók. szóval csak ennyi lenne a reakcióm, ezzel a módszerrel a Fidesz nem bukhat nagyot, ha jól lavírozik.

Szimba 2010.07.01. 10:57:28

@kamarti:

Igen, én is azt látom, hogy tanultak a régi hibájukból, és arrogáns hang helyett nagyon is korrekt(nek tűnő), békülékeny, diplomatikus lett a kommunikációja a Fidesznek.

Hogy közben mit csinálnak, az viszont egyértelműen a hatalom mind teljesebb átvételére irányul. Irányítás, végrehajtás, szervezetek szintjén mindenhol csak Fidesz érzelmű lehet. Ahol majd robotolni kell, ott maradhatnak a többiek.

Volt már ilyen, és szocializmusnak hívták.

Szimba 2010.07.01. 10:58:45

@Malachi:

Már hárman vagyunk! Akkor is kicsi a szelet?:)))

rockjano_ 2010.07.01. 11:06:41

Nagyon jó poszt

Szerintem egyszerre van "nagy gátlástalanság" és "nagy alkotás".
Mindenki a magának tetszőt látja majd benne néhány év múlva.

A legnagyobb gond a szerintem a NAGY KONCEPCIÓK hiánya.

Az alapvető reformokat bankadóval akarják kibekkelni, lehet hogy csak az önkormányzati választásokig, de nagy a gyanúm hogy tovább is, sajnos jóra nem fogják kihasználni a 2/3-ukat csak a hatalom megtartására, valszeg sikeresen.

Videofon 2010.07.01. 11:08:23

@Malachi:
Kár, hogy nem értettél meg semmit a hozzászólásomnból. De nem erőltetem, nem ragozom tovább. Ha majd lesz kedved a saját gondolataidon kívül másra is figyelni, ha majd nem a saját véleményed leírására keresel ürügyet, talán olvasd újra.

ssi 2010.07.01. 11:11:14

@Malachi:
Fidesz tervei közt szerepel a társadalom átalakítása, csak részletek nem
@Szimba:
Fidesz békülékeny hangja a negatív ellenzéki után, mert a másik oldalon 2/3
ha a gazdasági eredmények elmaradnak, a 8 év hibáztatása még lehet erős

sztd 2010.07.01. 11:12:47

A nyomulást az alkotástól végső soron az eredmény különbözteti meg. Ha kompetens emberek kerülnek a helyekre az jó, ha nem, az nem jó.
A kellemetlen az, hogy komoly eredményeket 2014-ig nem lehet elérni.
Komoly eredménynek tartanám pl. a demográfiai folyamatok megfordítását, az energiafüggőség érdemi csökkenését, az egészségügy és az oktatás átalakítását és minőségének drasztikus emelését.
Részeredmények azonban lehetségesek, és ezeket is értékelhetik az emberek: gazdasági növekedés beindítását, önkormányzati és államigazgatási rendszer átalakítását, pazarló nagyvállalatok (pl.: MÁV) önfenntartóvaá és minőségivé tételét, államadóság csökkentését.

Mivel komoly eredmények nem várhatók, a kérdés az, hogy hogyan kommunikálják a dolgot. Gyurcsány Ferenc kivételével szerintem mindenki ért el eredményeket, de egyiknek sem hittek az emberek.

Az igazság másik része az, hgoy én pl. megbocsájthatatlan hibának fogom tartani, ha az Alföld elsivatagosodását nem fogják megállítani és visszafordítani, de kétlem, hogy ez bárkit érdekelni fog 2014-ben.

Szóval a kérdésre a válasz szerintem kb. az lesz, hogy ki nyeri (akár 1500 szavazattal is) a 2014-es parlamenti választást.

(Az igazság pedig az, hogy nem számít, hogy most nyomulnak, átalakítanak vagy megváltanak, a feladat, hogy az országot fenntarthatóvá tegyék és tartsák meg (akárhogyan), a többit pedig mindenki a maga környezetében tudja elintézni.)

Videofon 2010.07.01. 11:13:19

@Malachi:
Gazdaságilag zsákutca.
Ha majd 4 év múlva már az albánok is beelőznek bennünket, az már kicsit feltűnő lesz. Nem kell a társadalmat győzködni. Ha a szlovákok közelebb lesznek az osztrák életszínvonalhoz, mint a magyarok, elég nehéz lesz kimagyarázni, miért nem megy nekünk a felzárkózás.
Egy dolgot végzetes hiba elfelejteniük a politikusoknak: a magyarok az osztrák életszínvonalért, az osztrák életmód reményében váltottak gengsztert.

kamarti 2010.07.01. 11:17:32

@Szimba: azzal a különbséggel talán, hogy a szocializmusban sok-sok ember - és nem kizárólag az értelmiség - tudott a sorok között olvasni. mára azok közül is sokan elfelejtettek, akik az átkosban szocializálódtak - és nem is lehet kárhoztatni őket ezért, én is, meg gondolom sokan mások is abban bíztak, hogy ebből a szempontból a rendszerváltozás utáni idő más lesz, és meglátásom szerint ebben a kettős kommunikációban nem is volt senki ennyire vérprofi, mint a fijúk, tehát a dolog mostanság fog kiteljesedni.
és aztán ott vannak még azok a generációk, akik a rendszerváltozás után nőttek fel, és a rövid, velős, forradalmi jelszavakhoz vannak szokva. és akiknek (meg az ezután felnövőknek) a szíjjártók fognak intézkedéseket elővezetni és kommentálni és megint a siklósi beatrixek meg a matúz gáborok fognak közszolgálatilag háttérelni - és ezzel azt hiszem, mindent elmondtam

fvipera 2010.07.01. 11:19:27

"Hogy melyik az esélyesebb? Őszintén nem tudom."

dehogynem tudod. csak egyelőre nem mered leírni, mert azt gondolod, túl élénk fantáziával vádolnának. később meg majd más okból nem mered leírni. aztán pedig talán nem is tudnád.

ssi 2010.07.01. 11:22:02

@Videofon: :-)
személycserék, törvények
- remélt (osztrákos) változások reményében egy részük teljesen indokolt
- másik részük bizalmatlanságot okoz

Idet 2010.07.01. 11:23:39

@Szimba: Nem öncél, egyetértünk!

fvipera 2010.07.01. 11:24:21

@Videofon: helyes észrevétel. de nem kell kétségbeesni, csak tudomásul venni: a rendszerváltozás nem néhány év, hanem néhány generáció alatt megy végbe. most még dúl a paternalizmus, kérdés, hogy a kereslet ilyen nagy rá vagy inkább a kínálat. a kontraszelektált politikai elitet tekintve elképzelhető, hogy a kínálat.

fingerbangs 2010.07.01. 11:26:47

az elmúlt pár hét alapján nagyon intenzív hatalomkoncentrálás és orbánkirálykoronázás körvonalazódik, de semmi érdemleges munka nem történt
kiábrándító egyelőre

Malachi 2010.07.01. 11:27:14

@Videofon: szerintem értem, hogy mit mondasz és igazad is van. HA úgy történik, ahogy írod. azt írtam én is, a legelején, hogy ha nem taknyol hatalmasat a Fidesz, kihúzzák. ha Albánia beelőz 4 éven belül az biztos, hogy taknyolás lesz. de én ilyenre nem számítok. a napokban volt szó 2011-es IMF hitelről, stb. érted, amíg van hitel a plazmára a plázában, addig minden oké. ha 2 éve valaki azt mondta volna, hogy 300 körül jár majd ez Euro, kinevetem és azt mondom neki, hogy az egyenlő lenne a csőddel. most itt tartunk és mégis megyeget az ország, nincs az a pánik az utcákon, nem látok kétségbeesett tömegeket. sokkal több kell nekik ahhoz, hogy kattanjon a relé a fejekben.

szóval annyi, hogy te azt látod hatalmas gáz van a gazdasággal és ezt a Fidesz biztosan nem oldja meg, csak ront a helyzeten, ezért biztosan bukik, már idő előtt is akár. én meg azt mondom, hogy ez majd jövőre derülhet ki legkorábban. az biztos, hogy katasztrófának kell hozzá történnie.

lesz-e? nem tudom. remélem nem.

ssi 2010.07.01. 11:34:33

@Malachi: "nincs az a pánik az utcákon, nem látok kétségbeesett tömegeket."

másmilyen az ellenzék is
az ellenzékiségi stílusból kormányszintűre váltás tanulságos volt a Fidesznek
(Kósa - Szíjjártó - Görögo.- árfolyam)

szbi 2010.07.01. 11:35:09

A kommentekben (is) folyamatosan előbukkan a következő önkormányzati választás kérdése. Valóban az az a szikla, amit a Fidesznek el kell kerülnie, nagy kép alkotás vagy nagy más alkotás esetében is. Számomra a jelen taktikája, és a távolabbi jövő víziója viszonylag tiszta, azonban a lehető és szándékozott középtávú cselekvések képe igen homályos, zavaros.
Csak egyről. A mai magyar önkormányzati rendszer elviselhetetlenül rossz, beleértve a területi államigazgatást. Érthető, hogy a hatalmas gombolyagba e pillanatban nem nyúl bele a Fidesz, de félek, ha megnyerik a választásokat - valószínűleg meg fogják, ha nem is totálisan; ne feledjük, a nagy szoci balhék helyi gyökerűek, típusuk gyökeresen más, mint mondjuk a 90-es évek különféle olajügyeinek -, nem viszik majd végbe a szükséges változtatások teljességét. Elsősorban a nagy képbe illő filozófia-váltást a "helyi demokráciának" nevezett gombóc dolgában. Legalább is nem látom a jelét.
Röviden: a napi taktika és a távlatos stratégia érthető, a középidő nem.

kamarti 2010.07.01. 11:37:14

www.fn.hu/media/20100629/oncenzurara_kenyszerulhetnek_ujsagirok/

amit kiemelnék: "végső soron a magyar hatóságok és persze a magyar civil társadalom felelőssége, hogy egy törvény eleget tegyen a függetlenség és a sajtószabadság követelményeinek."

thad 2010.07.01. 11:38:44

Több blogot olvastam mostanában, és mindenki kiakadt a Fidesz jelenlegi hengerelésétől. Tény, hogy elszoktunk ettől, mert a kormány 4 éve ugyan megváltozott, de a benne lévő pártok nem, így ilyet 8 éve láttunk utoljára.
Az elmúlt időszak kormányzásának minőségét nem említem.

Ha a Fidesz a 2/3 birtokában nem ezt tenné, akkor mindenki azt mondaná, ezek semmit sem akarnak csinálni. Ez nem menti őket semmi alól pl. a személyi kérdésekben dönthettek volna másként (jobban) is.

Ez a henger idén fogja csak jellemezni őket szerintem, mert idén kialakítják a számukra szükséges teret, utána nyugodtabban dolgozhatnak majd.

Persze az kérdés, hogy az új alkotmány megírásakor (ami számukra a 2/3 birtokában kötelező) miben, mennyit fognak engedni az ellenzéknek.

Roy 2010.07.01. 11:42:48

@Idet: Az kissebb baj, hogy pártpolitikus, de az már baj, hogy minden párt politikusa volt.
Eddig is pártpolitikus köztársasági elnökeink voltak, de nem nyalták ennyire az előző pártok talpát.

szbi 2010.07.01. 11:43:30

@fingerbangs: Ön hol él? A Holdban? Ha itt, szagoljon bele néha a levegőbe. Ha ott, pár évtizedig várhat még amíg emberekkel találkozik.

rockjano_ 2010.07.01. 11:46:04

szbi

"A mai magyar önkormányzati rendszer elviselhetetlenül rossz, beleértve a területi államigazgatást."

Ez így van, de a Fidesz a megnyerése után sem fogja jobbá tenni.
Nem az az érdekük hogy jó legyen jól működjön hanem hogy ők irányítsák, és miután ez megtörténik nem lesz érdekükben átalakítani.

Meg kell érteni hogy A FIDESZ EGYETLEN CÉLJA A HATALOM. Ők nem érdekeltek a számukra hasznos de egyébként rossz rendszerek átalakításában.

Ha valami kiderült az elmúlt néhány hét során (és elötte a néhány év ellenzékisége során) az hogy a fidesznek alapvetően NINCSENEK REÁLIS KONCEPCIÓI. Ettől ideges a piac egyébként, emiatt gyenge a forint mert ezt kint is látják. És ez már kiderült ezzel nem kell várni egy évet vagy akármennyit.

Bankadókkal meg esetleg nyugdíjpénztár államosításával nem lehet kihúzni az országot a csávából. Meg jobb kormányzással sem, az önmagában kevés lesz.

Ez a gond hogy minden Orbán kezében összpontosul ő meg nem egy vizionarista sokkal inkább egy nagyon ügyes cégvezető, aki mindig azt teszi ami a legjobb a cégének. Ha vannak is víziók azok még a megvalósítás elött elenyésznek, nem úgy mint a szociknál ahol rengeteg vízió volt csak semmit nem bírtak megcsinálni, de legalább kikerült minden hatalmas károkat okozva.

tölgyes 2010.07.01. 11:46:16

Kedves Török Gábor!

Engels elvtárs azt írta Dühring úrnak, hogy a nyugalom, a mozdulatlanság folytonossága a nyugalom és a mozdulatlanság... A mozdulatlanság folytonosságából, tehát nem jön létre mozgás... Lukács elvtárs aztán Hegel úrra hivatkozva azt mondta, hogy "Ha azt akarjuk, hogy valami megváltozzon, akkor valamit meg kell változtatni..."Mindebből következik-e bármi reánk nézve?? és ha következik, akkor mi következik..? ez itt a kérdés.

Miért alakult ki, jött létre a jelenlegi parlamenti felállás?? Én azt gondolom azért, mert a választók nagy többségének tele volt a töke azzal, ami itten az elmúlt 20 évben történt... és ami létrejött... Tehát a szavazók nagy változást akartak.VÁLTOZÁST.. és változást akarók aránya nagyobb volt mint a kormányzó többség..!
Lehet, hogy ezzel, vagy azzal a döntéssel nem értenek egyet.. de fontosabb számukra az az üzenet, hogy a változás megindult. Az kevésbé érdekli őket, hogy egy-egy döntéssel szemben vannak fenntartások...Én azt gondolom, hogy nagyobb lenne az elégedetlenség, ha a fidesz nem élne a 2/3-ad kínálta lehetőséggel.

Ráadásul az is látható, hogy az elégedetlenkedő hangadók, ma azok sorából kerülnek ki, akiket negatívan érintenek a személyi változások..másképpen fogalmazva az elégedetlenkedők azok, akik a kormányváltás előtti struktúráknak haszonélvezői voltak. (Vagy vezető állásokat töltöttek, vagy a klientúrához tartoztak.. vagy mind a kettő..)No de hisz az embereknek éppen ebből lett elegük. Mert hisze értik ők a jegybank függetlenségét, de azt már nem, ha ez a 8 milliós fizetésben nyilvánul meg.. Ezért is oly csekély a visszhangja a személycseréknek, vagy a személycseréket megkönnyítő intézkedéseknek.. még ha a volt kormánypárti értelmiség nem is kíméli a hangját...Az emberek érzékenységét ma jobban érinti, felháborítja Sz. Eleonóra 100 millás végkielégítése, mint az, hogy a köztisztviselők 2-4-6 hó végkielégítést kapnak-e.. Ráadásul az emberek jó része úgy érzi, hogy azok a köztisztviselők, akik most sírnak.. nem védték meg őket a tömegesen tapasztalt visszaélésektől..

Éppen ezért - már a hitelesség kedvéért is - az Ön helyében másképpen közelednék ehhez az intézményreform problémához.. Több megértést tanúsítanék a változás és a változás mögött meghúzódó hatékonyság iránt.

Egy bizonyos: most létrejött egy olyan helyzet, amikor az emberek nem a kanapékat akarják lecserélni, hanem a szolgáltat hölgyeket.

Jobb lesz-e ettől az ország? Azt nem tudom... de csak akkor lesz később ereje a bírálatnak, ha most az aktív, segítően kritikus álláspontot támogatjuk.. mert különben belenehezedünk, bele szorulunk a múltba... egy olyan védelmezőjeként tűnünk fel, amit voltaképp mi sem akarunk.

A létrejövő intézményi reformmal kapcsolatban én azt hangsúlyoznám: minden változást úgy kell megcsinálni, hogy az velünk szemben is érvényes lesz...Ha a kormány túlzottan erős intézkedésekkel kívánja rögzíteni a hatalmát, akkor tudnia kell: csak rövid ideig fog kormányozni és az őt követők az általa létrehozott szabályokat ellene fogják használni... az pedig nem lesz kellemes..A hatalomból kikerülőknek pedig azt kellene belátniuk.. hogy ők se bántak kesztyűs kézzel az előző kormány embereivel.. ennek szép példája a Szász Károly féle történet..:::((.. Miközben most senkinek nem kell tartania egy olyan megalázó verőstől, mint amilyet Szász kapott.

Ordnassac 2010.07.01. 11:47:44

@Roy: kérdés, hogy mit értünk pártpolitikus alatt.

Az egyik elgondolás szerint pártpolitikus, aki nem csak tagja egy pártnak, hanem vezető tisztségeket tölt be abban, ennél a miniszterség pl. csak plusz.

A másik elgondolás szerint pártpolitikus az, aki valamelyik párt politikáját követi, akár formális párttagság nélkül is.

Szerintem az első definíció a helyes.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2010.07.01. 11:49:33

A cikk jó. Egy valami azonban biztos. Azzal, hogy új alkotmányt készítek, osztályból főosztályt csinálok és fordítva még nem fog a zemberek a gazdaság teljesítménye növekedni.

Senkit sem érdekel, hogy hívják a vasúti minisztert. De szeretnének tiszta vagonokat, pontosan közlekedő járatokat.

A vállalkozók, a zemberek többsége szeretne egyszerű, átlátható, betartható adórendszert és jogszabályokat, szolgáltató - ügyfélbarát hivatalokat.

A zemberek szeretnék, ha az iskolában a tudást, sőt a tudás szomjuhozását nevelnék a tanulókba, nem a krediteket!

A zemberek szeretnék, ha az egészségügy végre tényleg az egészségről szólna, nem pedig a betegek bővített újraelőállításáról szólna, nem mellesleg paraszolvencia nélkül.

A zemberek szeretnék ha nem öntené el őket az árvíz és belvíz úgy hogy rá fél évre ugyanazon a területen minden kiszárad.

A zemberek már csak ilyen egyszerűek.

Tengereczki Pál · http://egyzene.blog.hu/ 2010.07.01. 11:51:37

szerintem Debreczeni legborúlátóbb Kasszandra-jóslatai kezdenek körvonalazódni - bár ne lenne igazam, már az ország érdekében is, csak sajna, sajna ....

Roy 2010.07.01. 11:54:29

@Ordnassac: IGAZAD VAN. Egy kicsit pongyola volt a fogalmazásom.

tölgyes 2010.07.01. 11:57:00

@kamarti: No de Balogh András tényleg kiváló fickó..Neki legkésőbb 94-ben már külügyminiszternek kellene lennie. Tegnap beszélgettem két alkotmányjoghoz kiválóan értő alkotmányjogásszal. Mindketten azt mondták, hogy az elnöknek a nemzetközi ügyekben a legnagyobb a mozgástere.. Én azt Gondolom tehát, hogy Balogh egy jó választás volt.. az MSZP személyi döntései közül az elmúlt 10 évben talán a legjobb..

Az iskoláknak pedig tényleg szüksége van a minőség-ellenőrzésre... Gondoljon csak arra a helyzetre, hogy ma milyen nagy bajok vannak a természettudományos oktatással, az iskolai fegyelemmel..Ráadásul egy ilyen ellenőrző rendszer viszonylag kevés pénzbe kerül..

zamiere (törölt) 2010.07.01. 12:00:32

(Offtopic: a fotó kreditje nem "Facebook" kéne legyen, olyan mintha "blog.hu" címkét használnék ha erre a cikkre linkelek.)

[nick] (törölt) 2010.07.01. 12:01:33

@tölgyes:
ami a hiányzik az a know how. a tudni hogyan. nem elég felírni a plakátra: "change".

Ordnassac 2010.07.01. 12:04:37

@tölgyes: kíváncsi vagyok, hogy Balogh kap-e az MSZP-ben vezető posztot. Talán láttad, de arra az esetre, ha mégsem: www.mno.hu/portal/722185

tölgyes 2010.07.01. 12:04:42

@[nick]: Nekem ez érvnek kevés...Mit hogyan, minek hogyan? Igazából nem is értem, hogy mit hiányol.

ssi 2010.07.01. 12:05:27

@tölgyes:
1. nemcsak a Fidesz-KDNP szavazott eredményesen az előző hatalom ellen
2. nemcsak S.A. keres kirívóan sokat, hanem a korábbi MNB-elnökök is
3. egyes személycserék az ügyben egyáltalán nem érintetteknek se tetszik
4. "ti sem bántatok kesztyűs kézzel", mi sem - vajon lehet más a politika egyszer?

a többi stimmel :-)

sajna vége az ebédidőmnek

Videofon 2010.07.01. 12:06:03

@tölgyes:
Az iskolának semmi szüksége nincs a minőségellenőrzésre. Az csak egy ipar, amiből egyre többen élnek jól. Az iskola annál bonyolultabb rendszer, minthogy szabványokkal és protokollokkal lehetne irányítani. Az iskolának tartalmi, módszertani és mentális megújulásra lenne szüksége.

tölgyes 2010.07.01. 12:07:15

@Ordnassac: Én is olvastam..de Balogh egyedül nem tud nyarat csinálni.. abban azért nem hiszek, hogy ki tudná vágni a pártból a Nyakókat...:)

ssi 2010.07.01. 12:08:41

@rdos: megfogalmazásod egyszerű és nagyszerű :-)

[nick] (törölt) 2010.07.01. 12:10:58

@tölgyes:
tudni kell hogyan szedj be a bankoktól 1 milliárd dollárt úgy, hogy abból legyen a haszon, mint a kár. tudni kell hogyan alakítsd át az iskolát, a kórházat, a hivatalt, stb. ez hiányzik a kormányból is. a know how. a tudni hogyan.

-vadvirág- 2010.07.01. 12:11:47

@Videofon: négy év múlva kormányváltás lesz szerinted. Mire alapozod? Mit látsz abból most, mit tesz majd a Fidesz az elkövetkezendő négy évben?

Vicces, hogy szaporán csépelve a billentyűzetet ilyen tökéletesen elrendezitek az ország sorsát. Tárgyilagos vélemény alig, csak elfogultság magas fokon. "Ha majd négy év múlva az albánok legyőznek bennünket"... írod. Majd négy év múlva megtudjuk, mi lesz négy év múlva. Nagyon a hazátok ellen dolgoztok. Mintha csak azért drukkolnátok lázas izgalommal, hogy ne sikerüljön OV-nek és kormányának. Jó lenne az nekünk? Nem lenne jó. Rossz lenne. Kábé mint egy szakadékba pottyanás.

Ordnassac 2010.07.01. 12:12:19

@tölgyes: mondjuk már az is előrelépés, hogy a legtöbb ősbölény és Gyurcsány nem indul (igaz, még mindig ott van Juhász Ferenc, Kovács László és Molnár Csaba...)

tölgyes 2010.07.01. 12:12:36

@Videofon: És mindenek előtt minőség-ellenőrzésre.. mert a közösség mégis csak tudhatja azt, hogy mire költ el évente százmilliárdokat. Ráadásul csak a vak nem látja, hogy a mai működés hatékonyságával mindenki elégedetlen... diák, szülő, tanár, felsőbb iskola.. MINDENKI!!

Megújulás??? A fene tudja. Persze az is kéne.. de leginkább stabilitás kéne..Én ha visszanézek az elmúlt 10-150 évre, akkor azt látom: a XX. századi tudományos forradalom a poroszos iskolarendszer eredményeire épült..

[nick] (törölt) 2010.07.01. 12:12:46

török,
hogy eltaláltam, hogy az építőipar a legfőbb szponzor.
mondjuk nem volt nagy kunszt. :-)

bóra77 2010.07.01. 12:13:10

@gauche caviar: ez nagyon jóóóóóó!!!:))

CSENDES 2010.07.01. 12:13:12

@Ordnassac: Ha Navra tényleg ennyire hülyeséget mondott, akkor ismét csalódtam benne. Nem tartja kizártnak, hogy nem lesz létszámcsökkenés. Most akkor kizártnak tartja a létszámcsökkenést vagy nem???????

tölgyes 2010.07.01. 12:17:45

@Videofon: És mindenek előtt minőség-ellenőrzésre.. mert a közösség mégis csak tudhatja azt, hogy mire költ el évente százmilliárdokat. Ráadásul csak a vak nem látja, hogy a mai működés hatékonyságával mindenki elégedetlen... diák, szülő, tanár, felsőbb iskola.. MINDENKI!!

Megújulás??? A fene tudja. Persze az is kéne.. de leginkább stabilitás kéne..Én ha visszanézek az elmúlt 10-150 évre, akkor azt látom: a XX. századi tudományos forradalom a poroszos iskolarendszer eredményeire épült..

-vadvirág- 2010.07.01. 12:18:41

@László56: örülök, hogy legalább egy kommentelőt olvashatok itt, aki hozzám hasonlóan gondolkodik. Az viszont nem esik túl jól, hogy értékes kommentjeidet vagy el sem olvassák, vagy csak simán nem reagálnak, mert nem igazán tudnak érvelni a gondolataid ellen. Mindenesetre én elolvasom, sőt nagyon várom a hozzászólásaidat, köszönettel.

Videofon 2010.07.01. 12:22:37

@-vadvirág-:
"Ha majd 4 év múlva már az albánok is beelőznek bennünket, az már kicsit feltűnő lesz."
Ezt írtam. Legyőzésről szó sem esett. Jó lenne, ha néha azt olvasnád, amit írok.
Hozzászólásod további része ezerszer leírt orbánista maszatolás. Ha a járdán felém száguld egy őrült autós, én elugrom előle. Te csak nyugodtan várd meg, mi fog történni.

SzaGyu 2010.07.01. 12:22:45

A FIDESZ koncepciója ki van dolgozva.
"... megnyerjük a választást 4 évre, 8 évre 20 évre..."

tölgyes 2010.07.01. 12:22:53

@manyike:
1. Én sem írtam mást: a változást akarók többen voltak mint akik a fideszre szavaztak
2. Arra nincsen mód, hogy a korábbi bankelnökök fizetését visszamenőleg megváltoztassák.. ez azonban nem lehet menlevél Simornak.. Ő maga is felajánlhatta volna bérét..:)
3. Azért nem fogják agyonverni Simort, mint ahogy Szászt agyonverték:( Vagyis mégis csak finomodik a kín.
4. Lehet más??? Az LMP úgy ajánlott alkotmánybírót, hogy nem kérdezte meg azt akit javasol...:::(((No ez minden csak nem más.

tölgyes 2010.07.01. 12:25:59

@[nick]: Itt nem a hogyan a kérdés.. hanem az a cselekvőképesség... vagyis a bankok hatalmának letörése. Nem lesz könnyű.. a hogyant még én is meg tudom csinálni.:)

tölgyes 2010.07.01. 12:28:27

@Ordnassac: No de ezek az arcok bámulnak a képünkbe 4 éven át az Országgyűlésből?? Vitányi? Gyurcsány? Nyakó? Lendvai? stb...Balogh meg ül egy irodában? Ez így kevés!

Videofon 2010.07.01. 12:28:53

@-vadvirág-:
"vagy csak simán nem reagálnak, mert nem igazán tudnak érvelni a gondolataid ellen."
Én speciel tudnék, csak nem fárasztom magam vele. Van egy olyan fokú öntörvényű vakhit, amivel reménytelen vitatkozni. Hogy minden reggel finoman lehülyézi TG-t, szerintem csak sima frusztráció-levezetés.

tölgyes 2010.07.01. 12:31:00

@CSENDES: No de TG meg azért csalódott, mert túl sok a változás..:(

Videofon 2010.07.01. 12:35:01

@tölgyes:
A semmiből nem lehet elővarázsolni minőségellenőröket. A jelenlegieket lehet újrahasznosítani. A jelenlegiek tudása, felkészültsége pedig siralmas. Lehet elméleteket gyártani az oktatási minőségellenőrzési reformról, csak azok az iróasztal széléig fognak rendelkezni hatóerővel. Persze ettől még rá lehet költeni milliárdokat, elvégre eddig sem volt más az oktatásfejlesztés, mint az állami pénztek magánzsebekbe csempészése.

Ordnassac 2010.07.01. 12:35:30

@tölgyes: beszéltél Kukorellivel? :-)

steflac 2010.07.01. 12:46:06

Lesz itt még móka, kacagás, csak figyeljétek meg! ;)
Pár hónap, és mindenki a hasát fogja...

CSENDES 2010.07.01. 12:52:21

"Pintér Sándor belügyminiszter a rendőrség csütörtöki állománygyűlése után azt mondta: a személycseréket az indokolta, hogy a szervezetnél szemléletváltásra van szükség. Azt leszögezte, hogy a vezetés nem megszégyenülve távozik, csak a belügyminiszter másképp képzeli el a rendőrség irányítását. A most leváltott vezetők valamennyien kapnak munkát a Belügyminisztériumtól - tette hozzá a tárcavezető."

Pozitív megdöbbenésemnek adnék hangot. Lehet ezt elegánsan is csinálni.

panelburzsuj 2010.07.01. 12:55:30

@rdos:

Glória vagy nyúlcipő?

Nem tudom, mennyire gondoltad át, de nagyon pontos a látleted: a zemberek egy külön faj.

Nem a vasutasok, vállalkozók, hivatalnokok, tanárok, diákok, orvosok, betegek, valamint vízügyesek s árvízkárosultak összesége, hanem az általad felsoroltakhoz hasonló konkrét és esendő felebarátaink felett lebegő absztrakt, elvont species: a választópolgár.

Én úgy gondolom, hogy a forradalmi Fidesz-éra egy súlyos szempontból valóban vitathatatlanul szakítani látszik az elmúlt húsz évvel: a "létező" bukását követő húsz évben egyvégtében szajkózott "öngondoskodás" helyébe ismét az "együttműködést" helyezi. Azaz: deklaráltan felvállalja, hogy a kormányzást az "országmenedzselést" jóval meghaladó faladatnak tekinti, röviden: a társadalom minden alrendszerének vezető ereje kíván lenni.

A kommentem dilemmája - "glória vagy nyúlcipő?" - prózaibban annyit akar jelenteni, hogy a Fidesz a "Nagy Bevállalás" előre beharangozásból következően vagy megdicsőül, vagy eliszkol. A "tisztes visszavonulás" lehetőségét önmaga torlaszolta el: aki ekkora rössel érkezik a színpadra, az vagy megdicsőül (Visz-sza! Visz-sza! ... :), vagy paricsomesőben kotródik el.

És a kimenet mindössze azon fog múlni, hogy a Fidesz még idejében fölismeri-e, hogy nem a zemberek NER-be terelésén kell agyaskodni, hanem a vasutasokat, vállalkozókat stb. az EGYMÁSSAL EGYÜTTMŰKÖDÉSRE szükséges valahogy végre rávenni.

Tertium non datur.

[nick] (törölt) 2010.07.01. 12:59:44

@tölgyes:
a 20. száza eredményei a konzerv közoktatásra, és a liberális (piaci alapú) szakképzésre épültek. a rendszerváltás után az egymást követő kormányok a közoktatást liberalizálni, a szakképzést meg konzerválni igyekezetek. a fidesz is egyébként.

Bmw 2010.07.01. 13:06:47

1.00 CHF = 217.456 HUF
Segítjük a hiteleseket :(

tölgyes 2010.07.01. 13:09:55

@Ordnassac:Vagy egy beavatott LMP-ssel..:)

AnnaKarenina 2010.07.01. 13:13:20

@László56:
"Az is természetes hogy egy politikai párt vagy személy, egyedüli hatalomra törekszik, hiszen csak akkor tud úgy alkotni ahogy ő elképzelte, anélkül hogy más beleszólna."

Igen, ezt úgy hívjuk, totalitárius és akkor a jelzett szó, a demokrácia szinte azonnal meg is kérdőjeleződik. Jelenleg a plurális demokrácia csak látszat, amire persze lehet mondani, hogy ott van a 2/3-os felhatalmazás. Erre pedig azt, hogy önkorlátozással is lehetne élni, ami a plurális demokráciát erősítené. Az pedig azért jó, mert nem csak a társadalom egy részének érdekeit jeleníti meg és képviseli.

Azt gondolom, hogy még korai az eredményt jósolni, ráadásul nagyban függ a világgazdaság, az EU eseményeitől, eredményeitől. A figyelmeztetésnek azonban ideje van.

tölgyes 2010.07.01. 13:13:21

@Videofon: Nem kell a minőség-ellenőrzést misztifikálni... Nem kell azt gondolni, hogy a minőségellenőr a ped felett áll.. AZ ELLENŐRZÉS..AZ OKTATÁS FEGYELME, AZ EGYÉRTELMŰ KÖVETELMÉNYEK ELLENŐRZÉSE.. MÁR ÖNMAGÁBAN FEGYELMEZŐ ERŐ.. Ráadásul a tapasztalat az, hogy minden egyes ellenőrzésre fordított forint 100 szorosan megtérül.

tölgyes 2010.07.01. 13:16:52

@AnnaKarenina: Lászlónak igaza van!! AZ MSZP sokat tehettt volna a fidesz túlhatalma ellen. Ki kellett volna írnia 2006 őszén a választást.

tölgyes 2010.07.01. 13:17:50

@Ordnassac: Akár így, akár úgy.. a hír igaz.

Rá Dios 2010.07.01. 13:18:33

Minden nappal, minden órával könnyebb a címben feltett kérdésre a válasz....
Nem, nem hallgatok el. A gátlástalanság, a korlátok lebontása következik.
És ez még semmi: még meg sem melegedtek a helyükön az új rendszer új szolgái. Ha berendezkednek, lenn és fönn, elvi és gyakorlati dolgokban - a nyilvánvalóan kitűnő jó kivételeket nem kizárva - önkény és közöny, rémület a feladattól és agresszió azt ezt látók felé, ez következik.
Ezt akartuk? Nem, nem ezt, de őket. Pontosabban: nem akartuk a Hagyókat, a koncepciótlan rablókat. Most koncepcióban nem lesz hiány.:-)

kamarti 2010.07.01. 13:19:24

@tölgyes: jaj, igen, tudom, minőségellenőrzés egyenlő poroszos rend, mert abban avan a fejlődés. ezt sztem ne zongorázzuk végig újra.

viszont a nem kell hozzá sok pénz kijelentést nem tudom, mire alapozza, és talán az illetékes elvtárs sem tudta volna megmondani, mire kalkulálják a dolgot (már ha lett volna médiamunkás, aki megkérdezi, de sajnos bethlen azt a ziccert is kihagyta, hogy rákérdezzen, amikor bajsza alatt elmormogja az államtitkár, hogy van már egyes iskolákban ilyenfajta ellenőrzés, hogy mégis mely iskolák ezek, az talán iránymutató lett volna

Várúr 2010.07.01. 13:20:36

@rockjano_:
Minden párt célja a hatalom. Ha nem az lenne a cél, bélyeggyűjtő szakkör volna. Látom, a te célod a nagybetűs kommentelés. Nem kéne az ABC-vel ekkorákat szenvedned.

Várúr 2010.07.01. 13:24:02

@Tengereczki Pál:
Debreczeni borúlátása főképp saját magára vonatkozik. Lett volna ilyen borúlátó, mikor könyvet nyalt Furcsányról, lihegve cikkezett, mint egy fordított Kasszandra, elvállalta az MDF-képviselőjelöltséget és így tovább. Én se mosolyognék az ő helyében.

t a m á s 2010.07.01. 13:24:36

Természetesen formailag a FIDESZ nagyon jól csinálja. Ahogy egy céget, egy vállalatot se lehet demokratikusan vezetni, úgy az államvezetésben is határozott egyértelmű irányításra van szükség.

Hosszú, kemény és eredményes munkával létrehozták a 2/3-os többséget ami nem csak egy szám, hanem tényleg agy-mosott hívők milliós tábora. A nyájszellem, az összetartozás valós és munka nélküli érzetének kialakítása sikerült.

A "másként gondolkodók" részéről a probléma csak ennek alapvető tartalmában van mivel ez két pilléren nyugszik (és mindkettő a történelem során jól bevált)
1. Az egyház szervezett támogatásával a hatalom megtartása
2. A nacionalizmus felszításával a mob részére valós teljesítmény nélkül összetartozási élmény adása.

Miután manapság már nem az egyház a letéteményese a társadalom valós szervezési ismereteinek, illetve a nemzeti érzésnek nincs valós értéke, meglátjuk hogy ez meddig tart ki.

Egy biztos. Ezt belülről nem lehet megdönteni. Ezt csak valamilyen nemzetközi (globális) érdekek tudják majd megváltoztatni. Ha...

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2010.07.01. 13:25:21

Nekem csak az a problémám az esetleges újabb nyolc évvel, hogy nekem nincs annyi időm, mert nem élek örökké. Aki persze Hegylakó, annak könnyű, az megteheti azt, hogy hátradől és ad nekik nyolc évet játszani. Én eredményt szeretnék.

AnnaKarenina 2010.07.01. 13:25:33

@tölgyes: Szerintem nem lehet úgy jót akarni, hogy csak egy valaki van e tudás birtokában, vagy legalább is úgy gondolja, és legyen az a többieknek is jó.
Szerintem 2006 őszén semmilyen választást nem kellett volna kiírni, az országnak volt legitim kormánya és Fidesz-hisztériája az elvesztett választás miatt.
A későbbiekben GyF erőteljes hitelvesztése és tehetetlensége miatt talán le kellett volna cserélni őt, de - és erről szerintem már váltottunk korábban is szót - az MSzP erősen csapdahelyzetben volt. De gondolom, ez is volt a cél.

rockjano_ 2010.07.01. 13:26:09

@Várúr: Persze nem is gond az csak nem mindegy hogy hogy érik el a hatalmat, és nem nemhiszem hogy a fidesz bélyeggyüjtő szakkőr volna :-)))

Elnézést a nagybetűért ha zavar téged többet nem használom, én nem stilisztikai kérdésekről szeretnék vitázni hanem a lényegről

Köszi

Ordnassac 2010.07.01. 13:32:54

@AnnaKarenina: te most azt mondod, hogy nem kellett volna megtartani az önkormányzati választást? 2006 őszén ugyanis az volt és akkor is kellett megtartani (az előírások alapján).

Ordnassac 2010.07.01. 13:35:46

@tölgyes: ezt én is tudom. Beszéltem én is Kukorelli egyik doktoranduszával. A végeredményt meglátjuk, nem tűnik teljesen lefutottnak a dolog. Legkésőbb e hó közepén megtudjuk.

kamarti 2010.07.01. 13:38:54

@t a m á s: a belülről az az országot vagy az egypártot jelenti?

és az egyházat, a vallást nem írnám le, és nem csak ezért:
index.hu/belfold/2010/07/01/semjen_tamogatja_az_olaszokat_feszulet-ugyben/

és hallottam már kötelező jegyben járás ptk-ba foglalását is rémhírként.... akkor még kacagtam ezen, hogy ezt azért mégsem lehet megtenni. de látva az úthengert, meg hogy mennyire kavarja fel a zembereket, ami történik, már nem nagyon kacagok

Satya54 2010.07.01. 13:38:54

Teljesen igaza van Tamásnak!
A kérdés amit felvetetél nagyon - nagyon fontos !
Sajnos a válasz teljesen egyértelmű: GÁTLÁSTALANSÁG !
2010-ben nem lehet egy 'alkotást' Trianonra, Árpádsávos zászlóra,keresztet az iskolába stb. alapozni. Ezek nem XXI. századi értékek. Néhány évig lehet ezt hazudni, lehet egymásnak ezt hazud lent és fent... aztán az 'ökörkör' nagygyűléséről hazasétálva bekapcsolják az internetet az LCD TV-t, személyigazolvánnyal bejárják az EU-t és szép lassan az egész hazudott összetartás nevetségessé válik.
Sajnos ez a négy (nyolc) év is a semmibe vezet. A gulyás kommunizból már ideje lenne egy modern Magyarországot csinálni!

LAKSZ 2010.07.01. 13:47:28

T.Török Úr!
Az első félév után kiderül, hogy tudnak-e alkotni vagy sem?
De talán nem is ez a fő kérdés, hanem inkább az, hogy "mit", ill. milyen fejlődési irányt szabnak meg?
Az mindenki számára egyértelmű - a támogatókra és az ellenzékre voksolók között is -, hogy az "újra kezdés"-re adtak (adtunk, kaptak, kaptunk) esélyt a Kormánynak (és Magyarországnak).
Ha az első félév alatt ennek az újrakezdésnek nem látszanak az alapjai, ha nem érzünk a korábbinál kisebb nyomást a mellkasunkon, ha nem tudunk "fellélegezni", akkor tudomásul kell venni, hogy az alkotás ezzel az új Kormánnyal sem megy.
Akkor viszont, mindent az alapoknál kell kezdeni. Ez azt jelenti, hogy pártok (pártpolitikusok) együttesen "ki vannak rúgva"!
Akkor a társadalomnak kell elkezdeni a "közmegegyezés" folyamatát, beleértve az új Alkotmány alapjainak definiálásával, a társadalmi berendezkedés, az alapok és a felépítmény meghatározásával kapcsolatos teendőket is.
Sokkal több fog eldőlni a félév alatt, mint a 2014-es választás. (Ha egy bukás után egyáltalán ki lesz tűzve választás, vagy akkorra lenne kitűzve.)
Egy fontos tapasztalata viszont már van az állampolgároknak;
A hiénákat már hamar felismerik ... Ezért van az, hogy a Fidesz megkapta a 2/3-nyi voksot, de a "vakhitű" szavazók is - bár nem beszélnek róla - óvatosan, csöndben figyelemmel kísérik a történteket.
Bárki bármit mond, az már most látszik, hogy az egyszerűsítés, a világosabb politikusi beszéd megjelent a közéletben.
A kérdés az, hogy meddig tart?
Most csak egy dolgot tehetünk, várunk és figyelünk.
Addig viszont abba kellene hagyni az "elvakult szavazóknak" (minden lehetséges pártpolitikai vonulatban) a többi pocskondiázását, mert a kritika nem azonos azzal, ha valakit a személyében sértegetnek.
(Főleg, ha álnevek mögé bújva tesszük azt ...)

Ignéczi Tibor
Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége

tölgyes 2010.07.01. 13:50:55

@AnnaKarenina: Na látja.. Ön most is ezt gondolja... pedig ha 2006 őszén előrehozott választások vannak, akor ma egész más a politikai térkép.

1.1. Van egy erős MSZP.
2. Nincs 2/3-os fidesz.
3. Nincs Jobbik.
4. Nincs ennyire elkúrva az ország helyzete...
De Ön szerint mégse kellett volna megtenni.. Hát akkor mi a fenének írjak Én Önnek bármit.. akkor szívjon mint a torkos borz..:::))

nyünyüge 2010.07.01. 13:51:32

@tölgyes: azért a Szász "agyonverése" emlékeim szerint igen furcsa történet volt, és igen valószínűtllen, hogy a kormány keze volt benne (igen szorosan nyomon követtem annakidején a témát, mert egy balesetem okán egyidőben látogattuk a János kórház kies lejtőit).

Várúr 2010.07.01. 13:51:57

Török tekintetes úrnak.
Egy jó politikus tudja, hogy a választási győzelem napja a következő választás kezdete. Ezt persze tudja a jó politológus is, kend is. Úgy tűnik, a fidesz eszerint lépeget erre-arra (egyéb megfontolásain kívül). Ebben komoly segítség a szoccerek bürgermeister jelöltje: Horváth I.(ngyen) Csaba, pár komolytalan felvetés, pl. Vágó Kvíz István, stb. Óriási támogatás a parlamenti balfél csomó arca: Lendvai néni, Kovács Laci bácsi, Vitányi apó, Szanyi kapitány - nem is folytatom. Elég videozni őket. Megválasztandó vezérük, Mestörházy hadseregparancsnok a hadtápnál is nehezen találná a helyét. Van még a csöndesedő Jobbik, abszolút légnemű ballonjaival, meg a LMP - utóbbiból tán még lehet valami, ha a rosszul artikuláló zöldlibero Schiffer vesz pár beszédórát és talál némi politikai mozgásteret. Kicsi a valószínűsége, mert a fidesz lefedi a pályát, szimbolikus értelemben is - bár főképp a Jobbik elöl szívja a levegőt, mint egy nagyteljesítményű ipari porszívó. Ennek lesz egyik fúvókája a nyelvőrködő, hívő, ha kell, könyörtelen párbajvitéz Schmitt (Vona kényszeredett jelzői szerint "derék magyar ember").

LAKSZ 2010.07.01. 13:52:31

@sztd: Azt gondolom, hogy teljesen igaza van.

Ignéczi Tibor
Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége.

Várúr 2010.07.01. 13:55:39

@tölgyes:
Karenyinát balítéleteitől egy Tolsztoj se válthatná meg. Néhai férje, Karenyin túl sokat babrált rajta.

tölgyes 2010.07.01. 13:55:48

@Ordnassac: Anna arra utal, hogy nem kellett volna Őszöd után választásokat tartani. Szerintem kellett volna és akkor ma nincs se 2/3-ad, se Jobbik:)..De ha egyszer neki jó volt Őszöd után az MSZP, akkor legyen neki jó a kialakult helyzet így ahogy most van.. mert ez a mostani helyzet mindenek előtt Őszöd következménye.. illetve, hogy akkor nem tette meg az MSZP amit meg kellett volna tennie.. csakhogy Ők még mindig azt hiszik, hogy a mostaninál nincs lejjebb.. Tévednek. Van lejjebb.

tölgyes 2010.07.01. 13:58:16

@nyünyüge: Szerintem is furcsa történet volt. Kérem tanulmányozza a kormánypárti reakciókat..Még ma is felforr a vérem.. mint amikor meglőtték Révész Máriuszt.. és Kuncze ilyet szólt: MÁRTÍRIUSZ!..Van ami nem fér bele.. Szász se fér bele a demokráciába..!

Várúr 2010.07.01. 14:00:50

@LAKSZ:
Az álnév (nick) már csak ilyen: az internetes szabadsággal jár. Hiénákról jut eszembe némi képzavarral az első fecske: a volt KISZ-vezér, Gubcsi Lajos. Ma kiverte a biztosítékot a Magyar Nemzetben is, vezércikk formájában. Mi tagadás, örültem neki. Számomra az értékkonzi jobbközép, s főképp annak sajtója nem azonos erkölcstelen, buta döntések hozsannázásával. Már ez az egy írás izgalmas jövőt vetít előre...

Ordnassac 2010.07.01. 14:01:02

@tölgyes: igen, közben nekem is leesett, hogy mire gondolt. Meg lenne SZDSZ és MDF, valamint nem biztos, hogy lenne LMP.

tölgyes 2010.07.01. 14:02:50

@kamarti: Én szívesen folytatok Önnel elmélyült beszélgetést az oktatási rendszerről és a bajokról. Én azt gondolom, hogy ahol évente 100 milliárdos kifizetések vannak, ott kell a minőségellenőrzés.. Még ha ez Önnek nem is tetszik.. Egy biztos: a Magyar-Fodor-Hiller féle liberalizmus az oktatást a csőd szélére vitte..Ennek a csődnek vannak ideológia, oktatáspolitikai, szervezés, tanagyagból eredő stb. okai... Minden esetre: én előbb befoltoznám a zsákot mielőtt tovább önteném bele a mákot..!!!

bariga 2010.07.01. 14:03:59

Ez most teljes gátlástalanságnak tűnik, de ezt meg lehet érteni nyolc év után kiéhezve a hatalomra és a pénzre. Amit ma megtehetetsz, ne halaszd holnapra, ez nem is dakota, hanem jó magyar közmondás. Az alkotás még kevéssé látszik, vagy azért mert egyszerre a kettő nem megy, vagy inkább azért mert még most próbálják kitalálni az alkotás tárgyát.
Nem is volna ez baj, nem is lenne nagyon sürgős, de saját maguknak adtak túl magas labdát a választás utáni szövegekkel, amikor már nem is lett volna rá szükség, mert mindenki verve volt. Forradalom, holnap másként süt a nap, új rendszer, meg efféle érdekes dumák.
De hát azonnal ugye nem történt sok javulás és az választó nem csak hitből él, hanem a piacról is többnyire. Nahát ezért kellene igyekezni a tényleges gazdaságélénkítő döntésekkel is.
Sok értelme már nincs emlegetni a Gyurcsány , meg a Bajnai kormányt, az a múlt. A Fideszt most a saját ígéreteihez lehet mérni és kell is, mert gondolom nem szeretnék, ha valaki lehazugozná őket

Várúr 2010.07.01. 14:05:24

@Béla bácsi:
Béla bá', neked is ideje lenne kissé megfiatalodni. Akikre az Árpád-sáv, stb. miatt haragszol, az a Jobbik, csomó fiatal tagjával, akitvistáival és szavazóikkal.

Diocles 2010.07.01. 14:05:29

@Ordnassac:
alkotmánybíró-jelölésileg én Cservák Csabának örülnék.

Cservák szerintem nem volna rossz ötlet, most a Független Jogász Fórum elnöke, korábban MDF-delegált volt az országos választási bizottságnál, persze Dávid őt is kizárta...

tölgyes 2010.07.01. 14:09:33

@Ordnassac: Kukoorelli többször kifejtette: ő nem híve az újraválasztásnak.. mert bejön a képbe a politikai felelősség...(Ha nem választják újra megbüntetik..ha igen jutalmazzák..) Ráadásul, így egyeztetés nélkül ez inkább lejáratás, mint érdemi jelölés...Márpedig az LMP nem egyeztetett, emiatt néhányan háborogtak is a pártban (Ott is van morgás????Nahát!!!)Kukorelli helyében pedig én se örülnék. Ő egy jó alkotmányjogász.. talán az egyik legjobb..Nincs szüksége arra, hogy mások amortizálják.

Ordnassac 2010.07.01. 14:10:29

@Várúr: már csak az a kérdés, hogy Gubcsi kinevezése Orbán vagy Hende ötlete volt?

tölgyes 2010.07.01. 14:11:56

@Várúr: Túl sokat, de nem eléggé!

Várúr 2010.07.01. 14:15:54

@t a m á s:
Számodra nem (egyik) letéteményese a 2000 éves egyház a szervezési ismereteknek, és neked nem jelent semmit a nemzeti összetartozás. Pár százmillió ember ezt nem így gondolja. Persze van, akinek a facebook jelent összetartozást, másoknak a foci vb. stb, csak hát a választások nem ezekről szólnak...

panelburzsuj 2010.07.01. 14:15:59

@Várúr:

"2010-ben nem lehet egy 'alkotást' Trianonra, Árpádsávos zászlóra,keresztet az iskolába stb. alapozni."

Tudod, amikor erre az a válaszod Bélabácsinak, hogy akikre ő haragszik, az a Jobbik, akkor két ok lehet, amiért nem nagyon érdemes veled leállni társalogni:

- nem tudsz olvasni

- gátlástalanul kiforgatsz bármit

Van elfogahatóbb magyarázatod?

nyünyüge 2010.07.01. 14:17:17

@tölgyes:
Kuncze ezen szójátéka nem volt helyénvaló, az nem kérdés.
Ezen túl a két esetet nem hoznám egy lapra, minősítését tekintve is gondolom erősen különböznek.
Egy közös persze van bennük, a mártíromság (a sajtóban való megjelenésüket tekintve).
De ennyit erről.

AnnaKarenina 2010.07.01. 14:17:52

@Ordnassac: @tölgyes: @Várúr:

Nem azt mondtam, hogy jó volt Őszöd után nekem az MSzP, hanem azt, hogy az MSzP csapdahelyzetbe került. Egy történést, döntést az akkori összefüggésekben lehet csak vizsgálni, utólag egyszerűbben meg lehet mondani, mit kellett volna tenni. Azzal sem tudok egyetérteni, hogy előrehozott választás nem hozott volna Fidesz esetleg 2/3-ot a hisztérikus állapotok között (de ez megint a "mi lett volna, ha" - nem tudjuk), a Jobbik 2003 óta létezett (előtte volt a MIÉP), ott tartunk, hogy nekik a Fidesz sem elég jó.
Balítéleteimről meg annyit, hogy a baloldaliság nem = MSzP, vagy bármilyen baloldali, vagy magát annak nevező párttal, még ha ezt is sulykolják.
Egyébként meg leginkább azt szeretném, ha az országvezetés nem hatalmi harcok martaléka, hanem az országlakosok javára történő munkálkodás lenne, bármilyen közhelyesen is hangzik ez. Ha így lenne, szerintem nem zavarná a kutyát sem, milyen kormány regnál éppen.

Ordnassac 2010.07.01. 14:17:58

@Diocles: Cservák törvényileg nem lehet még alkotmánybíró: nincs negyvenöt éves, sem egyetemi tanár, sem az MTA doktora és 20 éves szakmai gyakorlata sincs.

Amúgy Cservák szerintem nem akkora ász. Jó, Kolláth Györgyhöz képest igen, de tudnék jobbat mondani Cserváknál.

@tölgyes: igen, azt tudom, hogy Kukorelli a tizenkét éves, megújíthatóság nélküli megbízatás híve (egyébként én is). Annak meg örülök, hogy morgás van bármelyik pártban, mert az azt jelenti, hogy nem birkák gyülekezete. Az is valami.

Ami azt illeti, az sem lepne meg, ha sokan kevernék (akár az LMP-n belül is) Kukorelli Istvánt Kukorelly Endrével...

Ordnassac 2010.07.01. 14:22:09

www.hirszerzo.hu/cikk.jovo_heten_dont_a_jobbik_a_fopolgarmester-jeloltrol_.156980.html

Nem Balczó lesz a Jobbik főpm-jelöltje. (Mondjuk ez nem lep meg, valahogy ezt vártam.) Kíváncsi vagyok, hogy ki lehet az a "két fiatal politikus".

Várúr 2010.07.01. 14:23:56

@Ordnassac:
Fogalmam sincs. Gubcsi eeetárs sarzsija - azt hiszem - egy érdekcsoport közös műve. Valószínűtlen, hogy egy HM-tucatkáefté igazgatói kinevezésével akár Orbán, akár Hende személyesen foglalkozna. Az sem kizárt, hogy a baloldalnak tett ostoba, értelmetlen gesztusról van szó. Feltételezem, egy idő után az eléggé körültekintő, diplomatikus Hende (személyesen ismerem) sem hagyja figyelmen kívül a fajsúlyos Magyar Nemzet vezércikkét. A lapnak is bizonyítania kell, hogy nem nyalonc. Nem mellesleg az írás a főszerkesztő helyettes tollából származik, s nyilván neki is egyeztetnie kellett. Lesznek még meglepik honfitársaim, alsó hangon négy év van rá.

t a m á s 2010.07.01. 14:24:20

@kamarti: az országot
@LAKSZ: Nagy tisztelettel az gondolom téved. A jól szervezett hatalom homogén szövete erősebb akár az "alulról-jövő" Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége általi kezdeményezéseknek.

Elnézést kérek de én még nem hallottam erről a szövetségről (Polgári körökről, Hír tv-ről, Echo tv -ről, CÖF-ről, Magyar Nemzetről, Demokratáról stb. stb már igen)

Sok érdek (bel- és külföldi) nagy pénzekkel történő megszervezése kell ehhez, nem kis közösségi intellektuális kezdeményezés.
Bocsánat.

tölgyes 2010.07.01. 14:25:17

@nyünyüge: No de az egy MSZP-és képviselő ilyet szólt Szász megveretése után: előbb megverni, kirúgni, majd lecsukni.. csak ebből értenek..:::(( Persze azt én se gondolom, hogy a valódi megbízóra valaha is fény derül.. de az biztos, hogy a megbízó nem a Máriai Irgalmas Rend tagja közül kerül ki..:(

Ordnassac 2010.07.01. 14:25:23

@Várúr: hát, a kinevezést Hendének alá kellett írnia, hiszen ő a honvédelmi miniszter.

tölgyes 2010.07.01. 14:32:11

@Ordnassac:A birkák is bégetnek.. ez még nem jelent semmit.:)

@AnnaKarenina: Őszöd valóban új helyzetet hozott létre.
1. Elveszett a kormány legitimációja.

Ilyenkor az a bölcs dolog, ha egy párt azt mondja: kérem a megmérettetést.. ez ráadásul hitelesítette volna őket, mint elkötelezett demokratákat.. Ehelyett ők a mutyizást választották.. sőt a felgyorsított és határ nélküli mutyizást.
Én egyébként 2006-ban is ezen a véleményen voltam.. de Stumpf ezt többször ki is fejtette 2006 őszén..Az MSZP-nek kellett a hatalom.. és hatalomhoz való görcsös ragaszkodásuk felemésztette a hitelüket.

nyünyüge 2010.07.01. 14:32:18

@tölgyes: sokmindent beszélnek össze-vissza a képviselők ha hosszú a nap (pártállástól függetlenül). Ebből én nem vonnék le messzemenő következtetéseket.
De hagyjuk a témát.

Várúr 2010.07.01. 14:35:23

@AnnaKarenina:
Ezeket az érveidet elfogadom. Egyvalamit nem. 2006 őszén az mszp hosszú távú döntést hozhatott volna. Ugyan nem Furcsánnyal és a többi martalóc zsákmányelvűvel - amit a későbbi köztörvényes bűncselekmények messzemenően igazolnak - hanem talán azokkal a vidéki vezetőkkel és önkormányzati arcokkal, akik érezték, hogy valami nagyon nincs rendben. Fogalmam sincs, mi lett volna az előrehozott választás eredménye, de nézetem szerint semmiképp sem fidesz/kdnp kétharmad, Jobbikos előretörés, szdsz/mdf pusztulás, stb. Mindezek az utóbbi négy év következményei oda-vissza. Ilyen elsöprő választási eredmény egyedül a jobboldal érdemének nem tulajdonítható - legfeljebb a történelmi felismerés, a teméntelen igazolható karaktergyilkosság, a remek politikai kommunikáció és a valóban elöregedett mszp erkölcsi hitelvesztése, a miniszterelnök-keresgélés bohózata, a sértett Furcsány vergődése, a pártfunkcik kontraproduktív dadogása, impotenciája, stb.

tölgyes 2010.07.01. 14:36:02

@nyünyüge: Azért az általam idézett szöveget nem szabad politikai következmények nélkül hagyni... Ráadásul a szót részeben tett is követte... Mindent megtettek, hogy Szászt kirúgják.. és amikor sehogy nem jött össze, akkor egy törvénymódosítással teremtettek lehetőséget a leváltáshoz..Ez végképp nem fér össze a demokratikus játékszabályokkal...vagy ha akkor összefért, akkor ezután is összefér.. vagyis most is!!!

Ordnassac 2010.07.01. 14:37:12

@tölgyes: nem is mondtam többet, csak azt, hogy az is valami. Ez lehet több is, de nem feltétlenül.

tölgyes 2010.07.01. 14:38:49

@AnnaKarenina: Az MSZP baloldali párt??? Én évek óta azt írom, hogy markánsan jobboldali.. fasisztoid beütésekkel... és ha jó kedvem van még a nyilasokkal való jogfolytonosságukat is le szoktam írni.. és csak részben szánom a történetet viccnek!

Várúr 2010.07.01. 14:48:08

@panelburzsuj:
Szövegértésben gyönge vagy. Kutya sem akar "alkotást" Árpád-sávokra alapozni, legalábbis a fidesz 29 pontos gazdasági programjában semmi ilyesmit nem olvastam. Béla bá' sivalkodik itten, te meg aláguggolsz. Így hát fentieken kívül magyarázattal nem tartozom neked sem. Olvasd inkább szótagolva, mit írtam, hátha megvilágosodsz. Megy az a panelben is.

kamarti 2010.07.01. 14:52:18

@Várúr: "Az sem kizárt, hogy a baloldalnak tett ostoba, értelmetlen gesztusról van szó"
hát gubcsi nagyon-nagyon rég óta nagyon-nagyon messze van a baloldaltól, hogy mást ne mondjak együtt ül szőcs gézával a magyar művészetért díj kuratóriumában (amit ő alapított, és ami 92 óta "bejegyzés nélküli közösségként funkcionál", mármint a díj)

ja, és itt megtekinthető a válasza (valamint tanulmányozható az életútja):
www.amm-gubcsi.hu/index.php?action=menu&mid=hirek

panelburzsuj 2010.07.01. 14:59:12

@Várúr:

Köszönöm, igazad van, nem vettem figyelembe minden lehetőséget: ostobaság és sunyiság nem zárják ki egymást, ezért nem szükséges köztük választani.

Várúr 2010.07.01. 15:21:43

@kamarti:
Háááát.... hm... ezek egy részét tudtam, bár nekem túl sok az általa öszearcoskodott díj. Mint anyám révén kun eredetűt zavar a jóember kunkodása. Az egy ősi eredet, nem kell újsütetű himnusszal tovább patinázni. Gubcsi felsorolásából csak a komcsi múlt maradt ki, nem is akármilyen posztokon. Ez sunyiságra vall. Belátom, egy életút fordulhat erre-arra (Saulus-Paulus), és lehet a derék Lajos eszes ember, ügyes tollforgató, szorgalmas, akár elhivatottan ambíciózus is, de... de... dedede. Azonfelül: Csermely a vezércikkben említi Orbánnak írt levelei kiadását. Bocs', ez az én ízlésemet is sérti. Az efféle dörgölőzés az értékkonzi jobboldalon... hm.... legalábbis szokatlan. Kiváló jobbos írókat, költőket, képzőművészeket ismerek, akik fejében meg se fordul egy pártelnökkel levelezni, hát még kiadni....

fillérbaszó vadász 2010.07.01. 15:26:08

@Ordnassac: "Nem Balczó lesz a Jobbik főpm-jelöltje. "

Bár nem fiatal, de előfordulhat hogy Franka Tibor lesz a főpolgármester jelölt.

Ordnassac 2010.07.01. 15:29:44

@Lopjunk Mi is Pénzt - Hát Persze (LMP-HP): Kerepesről áthoznák Pestre? Nem hiszem, meg aztán Balczóval egyidős. Nekem Gaudi-Nagy és Morvai voltak a titkos favoritjaim. Aztán lehet, hogy valami meglepetésemberrel rukkolnak elő.

Amúgy Balczónál azért voltam biztos, hogy nem vállalja, mert úgy néz ki, hogy szereti végezni OGY-alelnöki munkáját, arról nem is szólva, hogy a Jobbik budapesti erősödéséhez nem biztos, hogy ő a legmegfelelőbb ember.

bariga 2010.07.01. 15:56:46

A Fidesz nekem most kevésbé tűnik bunkónak, mint feltétlen hívei. Ideje, hogy a Bayer Selyemzsinór Zsolt, a fő ideológiai és gaddaságitudor guru írjon egy nyíltlevelet: "lehet kissé inteligensebben is beszélni a rohadt ,szemét, agyonvert ellenséggel" Ez lehetne a címe esetleg.
Mindenkinek szép napot kívánok!

László56 2010.07.01. 16:12:13

@-vadvirág-: Köszönet a kedves szavaidért. Természetesen örülök ha egyetértesz velem a hasonló gondolataink miatt. A többiekkel meg kérlek hogy legyél elnéző. Többen olvassák a hozzászólásaimat mint gondolnád. Egyesek még gyűjtik is. A polgári fejlődéshez idő kell és az ahhoz tartozó gondolkodásmódot nem lehet egyik napról a másikra egy népbe beültetni. Ennek a legfőbb oka a közelmúltunkban rejlik. Történelmünket azonban utólag már csak magyarázni lehet, de nem megváltoztatni. Úgy hogy a jövőbe kell néznünk és türelmeseknek lenni. Hiszen amilyen a nevelés olyanok a reakciók.

@AnnaKarenina: Köszönet a megjegyzésedért, de az általad megnevezett totalitárius az valami más. Legfőbb jellemzője hogy nem lehet demokratikus úton leváltani. A FIDESZ -t már egyszer leváltották. Ugyanúgy a MSZP -t is. Tehát totalitárius államberendezkedésről szó sem lehet.

kamarti 2010.07.01. 16:18:20

@Várúr: eszembe nem jutna gubcsit védeni, de a belinkelt levél úgy kezdődik, hogy csak azokat sorolja fel, amit csermely kihagyott - a honlapján ott van és mindig is ott volt a kiszes múltja

a díjai meg a sok-sok általa alapított szervezet meg mittomén tényleg vicces. de közben tényleg együtt díjaz a jelenlegi kultállamtitkárral, aki - nyilatkozatával ellentétben - minimum hagyja, hogy épp most nyírják ki módszeresen az nka-t, miközben ő kazahsztánban tesz látogatást, és a minisztériumában senki nem tudja megmondani, hogy a 11 milliárdos zárolásba (ami nem beruházás, díj, végkielégítés, ilyen-olyan funkciók, munkák kiszervezése) beleesnek-e olyan pályázatok, amiket (még hatályos) törvények alapján írtak ki, rég lejárt az elbírálás határideje, és számtalan művészeti intézmény, szervezet és alkotó idei évi működését volt hivatva elősegíteni. persze mondhatja, h ő ebben péel nem illetékes, hiszen az új minisztériumnak még szmsz-e sincs, tehát jelenleg nem tudni, kinek mi az asztala, ebben valahogy nem tudtak úgy igyekezni, mint a törvényalkotásban. persze majd ősszel felülbírálják, hogy ezek a törvények hogy működnek és csodálkozva fogják megállapítani, hogy jé, nem működnek, módosítani kell...
engem ez személy szerint jobban aggaszt és jobban is érdekel, mint gubcsi, és meg lehet vetni: igen, egzisztenciálisan is érint. és semmiféle szakmai megfontolást nem látok mögötte. és nem mellesleg csermely is cikkezhetne még egy-két kétes, és gubcsinál jelentősebb pozíciót kapó, érdekes múlttal rendelkező egyedről.

tepes 2010.07.01. 16:41:34

@Ordnassac: Még...

Nem lennék meglepve, ha (max)2014-ben Szili és Kövér csapata küzdene egymással az elsőségért.

nem nemsiker_s 2010.07.01. 16:45:53

Az elmúlt húsz év, nem szólt másról, mint a ballib oldal orjási társadalmi, és média nyomásáról. Ez eredményezte azt, hogy az egyébként alapvetően inkább a konzervatív értékrendet hordozó magyar társadalom mégis, a ballib oldal felé fordult.
Volt olyan ismerősöm, aki azt hajtogatta, hogy Zorbán egyszemélyi hatalomra tör, stb.
De amikor megkérdeztem hogy ez miben nyilvánul meg, nem tudott konkrét választ adni.
Nyilván való volt szegényke agymosott állapota.

De hogy állt elő ez a helyzet?
Magyarországon a rendszerváltás konszenzusos alapokon jött létre.
Konszenzus a belpolitikai erők között, és a volt MSzMP-s vezetés megegyezése a nyugattal. (Vasfüggöny lebontása, többparlamenti választás stb.)
Az egyezség megkötésekor azonban a jobboldali erők nem vettek figyelembe egy alapvető tényt, és ez hiba volt. A leköszönő egypártrendszer képviselőinek a gazdasági életben és bankrendszerben jelen lévő kizárólagos reprezentáltságát (a legtöbb helyen egészen a középkáderi szintig.)
Az akkori jobboldal talán azért nem tulajdonított ennek jelentőséget, mert úgy gondolták, hogy a politikailag eleve kompromittált volt MSZMP káderek úgysem tudnak sokáig megkapaszkodni a társadalom szövetében, hatalmuk, és gazdasági súlyuk hamar megszűnik.
Ez azonban nem így történt. Először is a gazdaság minden szegmensében túlreprezentáltságuk megmaradt, hiszen egymásnak adták vették a cégeket, nyújtottak hitelt stb.
Az órjási gazdasági dominancia rögtön éreztette hatását a médiában, és a választási kampányokban is. Ekkor jött rá a jobboldal, hogy mekkora hibát követett el, ("tetszettek volna forradalmat csinálni") ekkor azonban már későn volt. A jobboldal esélye, hogy alkotmányos keretek között ezen a sajnálatos alaphelyzeten változtasson, a nullával egyenlő volt.

Aztán jött a Horn kormány, az SZDSZ-szel koalícióban. Ehhez további vagyonosodások köthetők a szoclib oldalon (Ebben az időszakban a Gyurcsány érdekeltségek is több olyan tulajdont szereztek, melyeknek a bonyolítása ha nem is esett kívül az akkori jogszabályi kereteken, de etikai morális kérdéseket vetett fel, az egyik ilyen ügyet a Somogy Megyei bíróság is tárgyalta.)
Jöttek az olajszőkítések, gyanús pénzmosások, jelezve, hogy a szoclib oldal étvágya feneketlen.
A hatalmas pénzügyi háttér amellyel a szoclib oldal rendelkezett lehetővé tette, hogy olyan összehangolt médiakampányokat folytassanak, amellyel az épp aktuális választások eredményét befolyásolni tudták.
98-ban azonban mégis elbukták a választásokat, részint a kényszerből bevezetett bokros csomagnak, részint annak köszönhetően, hogy akkor már látszott, a szoclib oldal korrumpáltsága.
Újult erővel támadt fel azonban a szoclib média, és feltalálta a Zorbánozást.
A Fidesznek orjási károkat okoztak, a koalíciós partner (Kisgazda párt részéről elkövetett ordító hibák, (jellem hibák) melyek Torgyán József nevéhez köthetők. (Hivatalosnak feltűntetett, de gyakorlatilag turisztikai célú utazások, rokonok protezsálása stb.), ami magaslabda volt a ballib médiának.
Az elmúlt nyolc év történetéről csak annyit, hogy most domborodott ki igazán a ballib gyengesége, és most talált igazán magára a jobboldal.
Hogy mi volt a ballib oldal gyengesége?
Az elvtelenségből fakadó látszatkormányzás, a mostmár polarizálódott belső gazdasági érdekcsoportok közötti feszültség, (most már a középkáderek is tartották a markukat Zuslag, Hagyó stb). Sőt a nemzeti vagyon MESSZE ÉRTÉKEN ALULI idegen kezekre történő átjátszása is megkezdődött (SUKORÓ).
Miért talált magára a jobboldal ? Mert megtanulta, hogy csak az hogy a ballib oldal hibát hibára halmoz, és korruptsága felszínre került, nem elég ahhoz, hogy egy választást megnyerjenek. Ehhez az kell, hogy a ballib oldal hibáit igenis az emberek orra alá nyomják újra és újra. És közben olyan alternatívát nyújtsanak, ami az ország (és itt a nagy különbség, a két oldal között) a Nemzet normális fejlődését biztosítsák.
Igen a Nemzet a kárpát medence összmagyarsága, ez a magyar nemzet.
Talán most lehetőség nyílik arra, hogy a rendszerváltáskor elkövetett hibát, hogy gyakorlatilag a tényleges hatalmat a volt MSZMP káderek kezében hagyták, szóval ezt a hibát korrigálják.
Nem a média túlsúly, a cél, hanem éppen a média egyensúly. (Mert eddig nem volt az)
A 2/3-os többség megszerzése végre lehetővé teszi, hogy azt, ami a rendszerváltáskor elmaradt, most korrigálják.

Személy szerint mindaddig támogatom a jelenlegi kormányt, amíg a Kárpát medencei magyarság jól felfogott érdekének prioritása van a kormányzati munkában.

sunázósün 2010.07.01. 16:56:49

@tölgyes: "amikor meglőtték Révész Máriuszt"

Ez az, ami nem történt meg soha.
Épp elég durva az is, hogy megverték, nem értem miért kell még vetíteni szándékosan.

László56 2010.07.01. 16:57:44

@nemsiker_s: @László56:

Tökéletes meglátás amihez csak gratulálni lehet.

tbb 2010.07.01. 17:00:21

Én úgy saccolom, hogy a nagy alkotás meglesz. De komoly az esélye, hogy a narratívájában a gátlástalanság fog dominálni. És jó okkal hatásosan. Mivel a közömbösítésére a fidesz kommunikáció nem fordít gondot. Valószínüleg mert nem tudják hogyan kéne. Pedig volt rá 8 évűk, hogy eltanulják. A legatutentikusab mestertől: Gyurcsány Fletótól. Le kéne igazolniuk a kommunikációs csapatba....

kamarti 2010.07.01. 17:01:42

@nemsiker_s: vajon hány évtizedig lehet még visszamutogatni az mszmp-re? csak kérdem.
és vajon hol volt a világmegváltó fidesz az elmúlt 20 évebn? ezt is csak kérdem...
és hogy a fidesz bukását az ártó szellemű szoclib média meg torgyán - aki, ugye emlékszünk, nem, nem, nem, soha nem lesz koalíciós partner - okozták volna? hát ha ennyibe bele tudtak bukni... a tiszta kezű, hablelkű fijúk... ugyan már. ez kábé ugyanaz, mint az ismerősnél: agymosás, csak másik előjellel, már bocsánat

sunázósün 2010.07.01. 17:13:57

@nemsiker_s: "Az órjási gazdasági dominancia rögtön éreztette hatását a médiában, és a választási kampányokban is.Ekkor jött rá a jobboldal, hogy mekkora hibát követett el, ("tetszettek volna forradalmat csinálni") ekkor azonban már későn volt. A jobboldal esélye, hogy alkotmányos keretek között ezen a sajnálatos alaphelyzeten változtasson, a nullával egyenlő volt."

Nézd már meg hány komancs ült a parlamentben 90-94 között.
(Persze szigorúan csak a maszop soraiban ülőkre gondolok)
Nagyon dominálhattak a médiában és a kampányban, biztos azért sikerült csak maroknyinak bekerülni.
Szerinted a jobbosok, pl. a Széles-féle huszárok mikor tömték meg a zsebüket ha nem az MDF alatt?
Székház és egyéb ügyeket nem is említve.
Ezek mind azért voltak mert "elaludtak" és "már későn volt".

Szimba 2010.07.01. 17:14:11

@tölgyes: Végre valaki ugyanazt látja, amit én!

tbb 2010.07.01. 17:22:05

@S2000:
"Mindeközben a Fidesz a saját retorikájának a rabja..."

Jó megállapításnak tűnik. Én is osztom. De ettől még nem biztos, hogy igazunk van. Ugyanis a fidesz nem a mifélénknek kommunikál. Tőlünk csak azt várja el, hogy ne üljünk fel a látszatoknak. Hanem, hogy lássuk a valós következményeket. Sok szempontból jogos stratégia. Aztán hogy bejön-e, majd kiderül.

nem nemsiker_s 2010.07.01. 17:29:46

@kamarti:
és vajon hol volt a világmegváltó fidesz az elmúlt 20 évebn? ezt is csak kérdem

Sztem nem olvastad el elég figyelmesen az írásomat.
Egyébként meg a szocik döntő mértékű túlreprezentáltsága a volt népvagyon, később nemzeti vagyon megszerzésében azért volt sztem annyira káros, mert a termelő eszközök olyan réteg kezébe kerültek, akik nem verítékes úton jutottak hozzá, termelési tapasztalatuk, és versenykényszerük nem volt, így nem mint tulajdonra tekintettek a megszerzett javakra, hanem mint zsákmányra. Ennek az lett az eredménye, hogy nagyon sok olyan céget adtak el, amelyek még munkát adhattak volna sok embernek, és amelyek még piacképes árut tudtak volna termelni.
Jöttek a multik, áron alul felvásárolták ezeket a cégeket, majd bezárták a kaput, magyarul a piacot vették meg.
Az emberek meg ugye utcára kerültek.
Bizony ebben a szocik jártak az élen.
Helyrehozhatatlan károkat okoztak.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.07.01. 17:32:18

@-vadvirág-: Magam részéről pontosan annak szurkolok, hogy az országnak jó legyen, és abba bukjon bele Orbán.

fillérbaszó vadász 2010.07.01. 17:32:36

@kamarti: "vajon hány évtizedig lehet még visszamutogatni az mszmp-re? csak kérdem."

Amíg az utolsó komcsi pártkáder (aki most vadkapitalistát játszik) aki komoly pozicióban van, meg nem döglik. Addig viszont a visszamutogatás és a komcsizás jogos. Pláne hogy a Biszku félék 650 ezres nyugdíjat kapnak börtön helyett. A kérdés hogy meddig tudják az elvtársak kijátszani a "náciveszély" kártyát. Ugyanis 65 éve már nincs náciveszély.

pana_fz18 2010.07.01. 17:36:55

Nyolc év ellenzékiségben, egy profi párt, többezer oldalas "cselekvési" programot dolgoz ki (lásd "árnyékkormányzás") - x-féle eshetőségre, gazdasági irányvonalra (trendekre) belőve, átgondolva, és természetesen ennek megteremtve az intézményi (államigazgatási) hátterét is.

Most ebből eleddiglen ("gátlástalanság"), csak a második érződik: az intézményi/államigazgatási átalakítás, akár egész hosszabb távon.

A "sajtó" által megszellőztetett verziók, tervek, személyek, eddig elég pontosak voltak (miniszterek, hivatalok élére). Talán épp ezért elfogadható ezért a hosszabb távú "átalakítás-berendezkedés" körüli sajtóhangok is: OV egy ciklussal később, vagy félciklusnál "átavanzsál(hat" egy erősebb irányítási lehetőséggel felruházott ("új alkotmányos berendezkedés") KE szerepében.

Ez lenne a "nagy alkotás" lehetősége?

A kormány kialakított felépítése ezt erősíti: a kétes, az igazán "eredményt" el nem érő posztokra ciklus felében könnyen beáldozható "cívilek" kerültek (klasszikus példa erre Réthelyi a Nemzeti Erőforrás Csúcsban - Scmitthez hasonlóan rugalmasan beáldozható ember; ilyen Fazekas és Hende is: megcsinálják a szükséges "profiltisztogatást", átalakítást és megköszönve tevékenységüket jöhetnek majd a "pártosabb" emberek).

"Káderek" beáldozása - volt már ilyen, jópár kormányban, jópár ideológiával.

Aztán az "alkotás" része lenne az ellenzék csendes, nyugodt darálgatása? Tényleg csak egy gesztus volt OV részéről (és az "OV frakcióját vezető" Lázár részéről) a szoci KE-jelölttel folytatott személyes elbeszélgetés? Vagy esetleg egy "jéééh, őt miért nem ismertük?" c. puhatolózás volt az egész. Netán a 2011-től esedékes EU elnökség egyik - akár - háttérben dolgozó, de meghatározó "szakpolitikusa" lesz, lehetne? Kifogva egy újabb luftot a szocik spinakkeréből? (Jó szelet, Nemere!)

Jobbik lassanként olyannyira elhalkul, beolvad, kezdeti "lendülete" (hol maradnak már a Székely himnuszos spontán éneklések? Netán óvatosan, "valakik" megkérték őket, hogy talán ezt mégse? Vagy maguktól?:) kifullad, hogy még az őszi önkormányzati választásokra sem fogja futni (<10%).

Komolyan "gátlástalanság" vagy "nagyalkotás" lenne az, hogy a politika (Szőcs) ennyire direkte bele akarjon szólni ("irányt mtuatsson") a kutatásokba? (Szándékosan nem akarok "tudományt" írni.) Értsd "ősrokonság-kutatás" - nyelvrokonság vs. genetikai rokonság. Mégjó, hogy ezen már határainkon kellően távol élő genetikus-nyelvészek már idestova egy évtizede túl vannak (Cavalli-Sforza), ébresztő!

Meddig tart ki az "OV-frakció", frakciófegyelme? Milyen demokrácia az, ahol "névnélkül nyilatkozó" erős-fideszes politikusok nyílvánítják ki ellenérzésüket Schmitt KE választásával kapcsolatban, de még egy titkos szavazáson sem mernek _férfi_ ember módjára viselkedni? Vagy ki emlékszik már pl. Mádi László januári elszólására gazdasági vonatkozásban? Ami neki ogy képviselőségébe került - fogja-e pl. a Fidesz (OV) indtani ősszel lakhelye szerinti város polgármesteri székébe (testvére közvetlen rendszerváltás után volt polgármester egy ciklusig)? Mennyire "büntet", mennyire "emlékezik", mennyire "jutalmaz" a Fidesz (OV) kollektív-emlékezete? (Lásd pl. a most megszellőztetett Kővér-OV ellentét Schmitt megválasztásával kapcsolatban - ez hamarosan kiderül, míg pl. a Mádi eset majd csak nyár végén.)

Ha elfogadjuk a hosszabb távú célt: erős(ebb) KE, és annak szerepében OV, míg ország-vezérigazgatóként (Navracsics, Varga?) egy végrehajtói szerepkör, akkor milyen _jogi_ formában szándékszik, és legfőképpen milyen időzítéssel szándékszik mindezt OV (et al.) megjátszani?

A gondom továbbra is az, hogy ehhez talán megvan a kidolgozott forgatókönyv, de a lényeghez: a gazdasági stabilitáshoz mégcsak reális elképzelés, működőképes koncepció halvány(lila) nyomai sem kerültek a felszínre.

Ez - egyelőre - se nem "nagy alkotás", se nem gátlástalanság: szimpla pökhendiség.

ssi 2010.07.01. 18:02:59

nehéz időszakok lehetnek még az országban, amik késleltethetik a gazdaságot, sokféle vélemény, elvárás, szándék és körülmény van/lesz

jobbik.hu/rovatok/parlamenti_hirek/bunhodjenek_a_kommunista_bunosok

@bariga: "ezért kellene igyekezni a tényleges gazdaságélénkítő döntésekkel is.Sok értelme már nincs emlegetni a Gyurcsány, meg a Bajnai kormányt, az a múlt. A Fideszt most a saját ígéreteihez lehet mérni" - a mostani alapozás után, jöjjön a következő lépés :-)

@Várúr: "Ilyen elsöprő választási eredmény egyedül a jobboldal érdemének nem tulajdonítható - legfeljebb a történelmi felismerés, a teméntelen igazolható karaktergyilkosság, a remek politikai kommunikáció és a valóban elöregedett mszp erkölcsi hitelvesztése, a miniszterelnök-keresgélés bohózata, a sértett Furcsány vergődése, a pártfunkcik kontraproduktív dadogása, impotenciája, stb." - velős összefoglalás :-)

@nemsiker_s: "kell, hogy a ballib oldal hibáit igenis az emberek orra alá nyomják újra és újra. És közben olyan alternatívát nyújtsanak, ami az ország (és itt a nagy különbség, a két oldal között) a Nemzet normális fejlődését biztosítsák...mindaddig támogatom a jelenlegi kormányt, amíg a Kárpát medencei magyarság jól felfogott érdekének prioritása van a kormányzati munkában" - korrekt, ha a másik oldalt is kritikusan nézed majd :-)

-vadvirág- 2010.07.01. 19:06:00

@vinczej: különös. Nem fog bekövetkezni, te is tudod. Vágyódni persze lehet rá. Mondd, ha te normális családi életet élnél, sok gyermekkel, szeretnéd, ha a gyermekeid büszkék lennének rád? Ha lehetőséget kapnál, hogy örökre bevésődjön a neved Magyarország történelmébe, méghozzá pozitívan?

Most érkezett el a történelmi lehetőség OV számára, nagyformátumú államférfinak lenni. És szerintem élni fog vele. Felesleges azon izmozni, mit fog elszúrni. Térjünk rá vissza négy év múlva. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy mi zajlik a világban, és milyen gazdasági körülmények között kell rendet tenni az országban és megakadályozni az államcsődöt. Abból már senki nem él meg, ha az elmúlt 8 évet bírálja. Tettekre és rendre van szükség, kemény kezű kormányzásra, még ha ez sokaknak nem is tetszik. Menni fog Orbánnak. Bízom benne.

tölgyes 2010.07.01. 19:28:46

@nemsiker_s: Ellenzékben. Kormányon volt 4 évig.. és akkor rendben mentek a dolgok..Az MSZP 12 évig kormányzott előtte más néven 40 évig.

Videofon 2010.07.01. 19:50:08

@-vadvirág-:
A kádárizmus bukott eszme, bukott gazdaságpolitika. Ezen semmit sem változtat, ha átkereszteljük nemzeti együttműködésnek. Felesleges négy évet várni, a nemzeti együttműködés rendszere már húsz éve megbukott.

nem nemsiker_s 2010.07.01. 20:12:25

@tölgyes:
Az MSZP 12 évig kormányzott előtte más néven 40 évig

Pontosan, 40 évig kiszolgálták a ruszkikat. adósságot csináltak, a maradék 12 évben meg lenyúltak, adósságot csináltak, és kiszolgálták a multikat.

nem nemsiker_s 2010.07.01. 20:16:25

@manyike:
korrekt, ha a másik oldalt is kritikusan nézed majd :-)

Nálam első az összmagyarság érdeke . Ezért voltam mindig következetesen jobbos.

ssi 2010.07.01. 20:21:49

@nemsiker_s:
érthetően, elfogadhatóan leírtál sok mindent, kíváncsian foglak olvasni :-)

országérdek az első nálam; a hibák nálam nem mind a szociknál landolnak

nem nemsiker_s 2010.07.01. 20:29:22

@sunázósün:
Szerinted a jobbosok, pl. a Széles-féle huszárok mikor tömték meg a zsebüket ha nem az MDF alatt?
Székház és egyéb ügyeket nem is említve.
Ezek mind azért voltak mert "elaludtak" és "már későn volt".

Hmm mutyizást mindenhol lehet találni, de barátom, az az országos méretű lenyúlás, amit be kell vallani rendkívül gyorsan és szervezetten a szocik a rendszerváltás után végrehajtottak, jellegénél, szervezettségénél, és méreténél fogva is egészen más, mint amit a többi politikai erő produkált.
Mondhatni úgy is, hogy meghatározó volt a ballib kötöttségű tulajdonszerzés a privatizációval kapcsolatban.

Ordnassac 2010.07.01. 20:41:25

@tepes: gondolod, hogy Kövér kiválna a Fideszből? Kevéssé hiszem.

panelburzsuj 2010.07.01. 20:54:30

@Ordnassac:

Éppen fordítva: Kövér marad benne.

(?? :)

sunázósün 2010.07.01. 21:01:56

@nemsiker_s: Áruld már el, hogy tudták végrehajtani azt a rendkívül gyors és szervezett lenyúlást a többiek kacsintása és részvétele nélkül ellenzéki pozícióból?
Előbb az olajszőkítést is mint komcsi bizniszt említetted.
Nem tűnt fel Pintér Sanyi bácsi hatalmas vagyona (pedig most aztán elég volt az oligarchákból egy életre), mit gondolsz a 38 ezres főkapitányi fizetéséből spórolta össze a milliárdokat Kuncze maci alatt?
Gondolom még véletlenül sem emlékszel azokra az emberekre, akik elmondták, hogy pakolták a pénzhegyeket Pinyő autójának csomagtartójába Flaisz Kakas birtokán.
Semmi gond, biztos a skandináv lottón nyert.

nem nemsiker_s 2010.07.01. 21:34:41

@sunázósün:
Gondolom még véletlenül sem emlékszel azokra az emberekre, akik elmondták, hogy pakolták a pénzhegyeket Pinyő autójának csomagtartójába Flaisz Kakas birtokán.
Semmi gond, biztos a skandináv lottón nyert.

Akkor elmondom mégegyszer, mert nem figyeltél mutyik mindenhol előfordultak, de a legtömegesebb országos szintű lenyúlást, a szoclibek intézték.
Én sokat járom az országot, de egy kezemen meg tudom számolni azokat a cégeket amelyek nem valami volt párttitkár, kisz titkár, vagy a spanjaik kezén landolt. ennyi.
Tudom javasolni, nézz körül te is, állítom le fogsz döbbenni. Termelőszövetkezeti vagyonok, üzemek, kisebb nagyobb gyárak, amelyik esetleg nem volt pártakárki kezén van, az csak azért van, mert már eladta a szentem.

porfelhő 2010.07.01. 21:40:21

Egy külföldi elemzésben olvastam, hogy a magyarok egyik nagy problémája az állandó visszatekintés a multba, és nem a jövővel foglalkoznak többet. Valóban az állandó komcsizás nem tudom mennyire viszi előre az országot. A husz évből nyolc kiesik valamilyen oknál fogva, mert csak a szocik nevével van fémjelezve. Az alkotásból még sok mindent nem lehet észrevenni, a hatalom hangoztatásából és gyakorlásából többet. A köztársasági elnökválasztástól kezdve a tövénymódositásokig itt minden előre boritékolva van, a másik három párt akár be se menne a parlamentbe. Nekem az az érzésem, hogy ez a nemzeti együttmüködés egyszer vissza fog ütni, de lassan már valamiféle félelmet kelt , ahol félni kell az pedig szerintem nem demokrácia, hanem valami más.

panelburzsuj 2010.07.01. 21:47:28

@nemsiker_s:

Azt is elmagyarázhatnád, hogy ehhez a privatizációs játékhoz milyen kormányzat nyújtotta a törvényi lehetőségeket és a lebonyolítást végző szerveket, hivatalokat.

sunázósün 2010.07.01. 21:47:59

@nemsiker_s:

Én nagyon figyeltem, ahogy most is.
Ezért nem találom az egyértelmű kérdésemre ismét a választ. De ne fáradj vele, maszatolj csak tovább.

Kösz a programajánlatot, hidd el megfordultam sok helyen én is a 90-es évek első felében amikor történtek a dolgok.
Nem hinném, hogy most újat tudnának nekem mutatni.

nyünyüge 2010.07.01. 21:57:54

@nemsiker_s: pedig lassan ideje volna túllépni ezen a "volt párttitkár, volt tsz-elnök és span-jai" témán, akármennyire nehéz is. Tsz elnököket nem ismertem, párttitkárt is keveset. Ahogy a volt kollegáim karrierjét figyelem (75-ben kezdtem dolgozni), igen nehéz ok-okozati kapcsolatot találni az akkori valós vagy mutatott "pártállás" és a sikeres karrier között.
Ami az én generációmban számított, az az alkalmazkodóképesség és az ambíció. Elsősorban a körülmények, céges, gazdasági és mindenféle kapcsolatok változásához való alkalmazkodás képessége.

porfelhő 2010.07.01. 22:02:15

@Ordnassac: Nekem már most érdekes a Szili mozgalma. Független jelölteket inditanak az őszi választásokon, nem megy az MSZP-vel szembe, ő is független mint szocialista képviselő, és ilyen minősitésben ül a parlamentben. A minimum az lenne szerintem, hogy lemond a párttagságáról Szanyi T-ral együtt és nem háborodik fel a Lendvai nyilatkozatán.

flort 2010.07.01. 22:06:57

Szúnyogmentes derült estété mindenkinek!

Ha szabad néhány gondolatot...

1. úgy látom, mindenkinek - mint Mórickának - ugyanaz jut mindig az eszébe. Erre találták ki a franciák a "kollektív monológ" kifejezést.

2. ami a címet illeti, arrogancia már van, személycserék már vannak. Ami az alkotást illeti, tán várjunk addig, míg M.o. lesz az EU soros elnöke. Tényleg, az erre vonatkozó tervekről tudtok valamit? A kormányprogramnak nevezett iratban ez a piszlicsáré ügy nem érdemelt említést.

Lehet, hogy a torinói leplet úsztatják meg a Duna-Majna-Rajna csatornán? Vagy EUER (=európai együttműködés rendszere, angolul SEC - hehe) lesz? Vagy mi, ha már alkotni akarnak?

panelburzsuj 2010.07.01. 22:17:47

@flort:

"úgy látom, mindenkinek - mint Mórickának - ugyanaz jut mindig az eszébe"

Török Gábor volt a felbujtó: direkte fölbiztatta a népet, hogy hordjon össze sok-sok gondolatmankót.

Mi meg szófogadók vagyunk, és hordjuk is buzgón szép nagy rakásra a gondolkodást kímélő "rövidzárlatos" elmeszerszámokat ... :)

panelburzsuj 2010.07.01. 22:20:52

@panelburzsuj:

"cognitive shortcut" = egérút a szürkeállományban

porfelhő 2010.07.01. 22:44:09

@nyünyüge: Neked teljesen igazad van, szerintem pontosan igy van ahogy leirtad. Sokunknak nem voltak, és nincsenek kapcsolatai mégis megbecsült munkaerők tudtunk maradni a rendszerváltás előtt és azóta is. Török G. legalább két kommentelhető cikket irhatna, hogy a rendszerváltás után hogyan osztódott a nemzeti vagyon. Az Állami G-ok, a TSz-ek, stb. Nem szabadna már ezzel foglalkozni, inkább a jelennel és a jövővel.

porfelhő 2010.07.01. 22:58:37

@panelburzsuj: Nagyon aranyos komment. De milyen jó, hogy van Török G. Mióta "rátaláltam" már szertartásszerüen nézem milyen cikket lehet kommentelni.

tepes 2010.07.01. 23:31:13

@Ordnassac: Még nem...

De Szili esetleges sikerét látva(pedig ő rosszabb helyzetből indul, az MSZP - méltán - nagyon padlón van), illetve saját háttérbe szorulását érezve, esetleg saját, csalódott párttársai buzdítására léphet. A Fidesz a csúcson van, innen már csak lefelé van út, de szakadárság által átmenthető a népszerűség (valamekkora része). Kövérnek nem a közt. elnök jelölt volt az első személyi jellegű kritikája. Igaz, többé-kevésbé valamennyire autonóm véleményt szokott képviselni.
Jelentősebb Fidesz népszerűségvesztés, rosszabbul alakuló gazdasági helyzet, jövőbeli botrányok stb mind erősíthet egy ilyen folyamatot.

TallérossyZebulon 2010.07.02. 00:30:53

Az MSZP 2006-ban nem tudta volna föloszlatni a parlamentet, ahhoz ugyanis az SZDSZ is kellett volna (vagy más). Egyébként a legjobban akkor járnak, ha nem nyernek választást, merthogy költségvetési csapdahelyzet volt. De az ilyen mi lett volna ha kérdéseknek nincs sok értelmük.

TallérossyZebulon 2010.07.02. 00:40:33

@tepes: Kormányon lenni valóban törvnyszerűen a népszerűség csökkenéséhez vezet hosszabb-rövidebb távon (váltógazdaság), de a népszerűség kormányon nem csak könnyeben elveszthető, de könnyebben növelhető is (pl. kétszer száznapos program), nagy népszerűség is sokáig megőrizhető (domináns pártrendszer, pl. Egyesült Királyság 1979-1997)

ssi 2010.07.02. 06:10:48

@porfelhő:
T.G. mindig kitalál nekünk, mi hálából, okoskodásból mindenhez írunk
pl. Szili, Gy.F., Sz.T.: veletek, értetek, de külön, szeretek, segítek, de különcködöm - nehéz, borzasztóan akarnának tenni és eredményeket látni. Jó ötletek, módszerek, partnerek, elfogadottság - talajvesztettektől

@flort: képzeld, ha T.G. posztja után mindenki másról kezdene el írni! :-)
a látszat: most alakul a környezeti feltételrendszer (személycserék). Július: akcióterv-2. Közben alakul az első 29 pont elfogadása, finomításokkal, halasztásokkal Ezek még nem a szerkezeti reformok. Kár a csúsztatott megfogalmazásért. Pl. most is van 10%-os TAO, bizonyos feltételekkel.

Nekem hiányoznak a független szakemberi vélemények

@tepes: Kövér lehet még Fideszen kívül nagyon népszerű, aki szembe megy a vezér egyszemélyességével

@TallérossyZebulon: jó kérdés :-) akkor most a kormány önmagáért népszerű, vagy a régi helyett kapott 2/3 felkérést valami másra?

porfelhő 2010.07.02. 06:33:16

@manyike: Irunk neki ő meg néha biztosan még mosolyog is egyes kommenteken. Az én nézeteim szerint ez a mozgalom téma nagyon fura akár hogyan is közelitem meg a dolgot.

flort 2010.07.02. 06:33:45

@manyike: "képzeld, ha T.G. posztja után mindenki másról kezdene el írni! :-)"

Úgy tűnik, félreérthető voltam. Igazából arról akartam írni, hogy bármely poszt után néhány tucat hozzászólással felfedezhető az alábbi struktúra:

- [mond akármit, mondjuk: "bakfitty"]
- bérrettegők / volt rá nyolc évetek / jó az irány, blabla.
- kicsit unalmas már, hogy még mindig ezzel jösztök...
- de még mindig kevesebbet loptak, mint a szocik / 1998-2002 között menyország volt, blabla
- ja, koronaúsztatás...

majd kezdődik minden előről. Nekem az a sztori jutott eszembe, amikor az életfogytig tartó kényszermunkán az elítéltek már nem mondják el a viccet, csak egy számot, amin aztán mindenki kedvére derülhet (kivéve, ha valaki nem jó viccmesélő).

Kicsit sablonosak vagyunk, na

nem nemsiker_s 2010.07.02. 06:50:03

@nyünyüge:
pedig lassan ideje volna túllépni ezen a "volt párttitkár, volt tsz-elnök és span-jai" témán, akármennyire nehéz is. Tsz elnököket nem ismertem, párttitkárt is keveset. Ahogy a volt kollegáim karrierjét figyelem (75-ben kezdtem dolgozni), igen nehéz ok-okozati kapcsolatot találni az akkori valós vagy mutatott "pártállás" és a sikeres karrier között.

Én már rendszerváltás után is sokat jártam az országot, amit leírtam, az személyes tapasztalatom. Vannak dolgok, amelyeken egyszerűen nem szabad túllépni, főleg azért, mert meghatározzák a jelenlegi társadalmi állapotokat is.
A jelenből kiindulva tudjuk tervezni a jövőt. De a múltból kiindulva érthetjük meg a jelent.

ssi 2010.07.02. 06:52:34

@porfelhő: @nyünyüge:
nagyon örülök a felvetett témának
még keresem a szavakat egy érthető megfogalmazáshoz - még keresem
T.G. blogja, mint egy sajátos médiacsatorna, hiszen olyanok olvassák, akik pl. más-más híradásokat néznek, s így más-más információkhoz is jutnak.
Nagyon jó a sok link össze-vissza minden honnan itt egy helyen, az érdemi párbeszédek mellett

- múlt öröksége: pártemberek előnyei a munkavilágában, a vezetői tudás, felelősség megkérdőjelezése, magas jövedelmének igazságtalansága
- jelen hozadéka: az értéktelen diploma is sokat ér, a szocik gazdagodása az ország meglopásából, mások vagyonosodásának nem ismerése

"Sokunknak nem voltak, és nincsenek kapcsolatai mégis megbecsült munkaerők tudtunk maradni a rendszerváltás előtt és azóta is." :-))))
- igen, nagyon sokan vannak. meddig juthattak el, miről álmodhatnak még?

a kormány, parlament vagyonnyilatkozatai mindig torzak, de beszédesek.
van különbség a jobb-bal oldal meggazdagodásában? vannak, akik idővel balról mentek jobbra? értjük, ha egy kommunikáció tudatos megvezetés?

ssi 2010.07.02. 06:59:16

@porfelhő: a mosoly kell, mindig és sok :-)))

@flort: aranyos labda volt, bocsi, le kellett ütnöm :-)))
"Kicsit sablonosak vagyunk, na..." - figyeld az okokat és keresd a változást, na, meg soha ne add fel. A semmi is nagy tartalommal bírhat

@nemsiker_s: "Vannak dolgok, amelyeken egyszerűen nem szabad túllépni, főleg azért, mert meghatározzák a jelenlegi társadalmi állapotokat is.
A jelenből kiindulva tudjuk tervezni a jövőt. De a múltból kiindulva érthetjük meg a jelent" - szuper jó :-))) töltsük meg konkrétumokkal - s tudod, korrekten, minden oldalt kritikusan nézve - sokat segítene a tisztánlátásban, kösz. üdv

ssi 2010.07.02. 07:00:08

szép napot mindenkinek!

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2010.07.02. 07:00:13

@manyike: Köszönöm.

Hiszem hogy a dolgok egyszerűek. Még egy ország vezetése is az. Aki ennek ellenkezőjét állítja, annak oka van. Ordas, központosító, hatalmi oka.

Egy valamiben bízok nagyon. A medeja tartalmának a szerkesztése mára már nem monopólium. Ez a blog is egy példa erre. A jó gondolatok terjesztése, a jó kérdések megfogalmazása, egyáltalán közös dolgaink megvitatása a mindenkori 6alom kezéből kicsúszott.

És ez jó.

nyünyüge 2010.07.02. 07:47:18

@manyike:
"Nekem hiányoznak a független szakemberi vélemények"

Nekem meg a független szakemberek :-).
/v.ö. 203. Ugyanarra gondolnak?/

A sérelmeken való túllépéshez: az a baj, hogy nálunk a pártpolitika 20 éve pont nem erre épít, hanem az egyik oldal sérelmeit turbósítja. Ami aztán igencsak féloldalas értelmezésekhez vezet. Mondjuk a jelenlegi nyertes politikai elit fele nem járt volna egyetemre, nem vitte volna semmire, ha nincs az a sokszor elátkozott munkás-paraszt kormány és annak a származás szerinti pozitív diszkriminációja.

Orbán NER-re persze pont egy ilyen kiegyezést ígér. Csak az baj vele, hogy előbb mindenáron tort akar ülni az előzőkön.

ati27 2010.07.02. 08:20:02

Palik László után szabadon: " de hovatűnt (a) Magyar Szocialista Párt?"

Ahogy nézem most a háttérbe megy a belső harc. Szekeres nyilatkozott Gyurcsányról, az infon, mint tudjuk nem éppen pozitívan. Most az a kérdés szakadnak, vagy sem. Gábor esetleg egy elemzés róluk? Te mégiscsak jobban a kulisszák mögé látsz! Elég nehéz így távolról követni az eseményeket. Ahogy kívülről látom, a FIDESZ nagy elánnal nekiállt pár dolognak: felmérte a mozgásteret (EU, IMF) hozott pár szimbolikus döntést, más az elképzelése az adózásról, stb. Személyi kérdésben pedig semmi meglepetés, értem ez alatt Pintér és Schmidt kinevezése, ami markánsan mutatja, hogy nem okoznak semmi meglepetést. Ugye, még itt is ment a találgatás a köztársasági elnök személyéről... Volt is alapja, elismerem. De mindenképpen az az érzésem, hogy nagyon kiszámíthatóan viselkednek! A többiekről: Mszp mint írtam elvannak magukban, LMP egyenlőre nem érzek semmi átütő erőt. (persze szép dolog, hogy bekerültek a parlamentbe) A Jobbikra ez hatványozottan igaz! Habár a fidesz véleményem szerint jól lezárt egy-két témát, ahol lett volna lehetőség kitörni. Érzésem szerint csak vergődnek koncepció nélkül. Közben "vészesen" közeledik az önkormányzati választás.

latin szerelő · https://www.facebook.com/pages/Malacz-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.07.02. 08:51:23

@rdos:

Azért média ügyekben vannak pro- és kontraérvek egyaránt. Kár lenne leegyszerűsíteni bárhogyan is. Pl. itt:
szenzor.freeblog.hu/archives/2010/06/30/A_halo_szabadsaga/

ssi 2010.07.02. 08:57:13

@nyünyüge: adott szakterületen dolgozók meglátásai érdekelnének - oktatás, eü, vállalkozás, adózás stb.. bármi s minden - infó- és időhiányos vagyok (tévé, olvasás, internet stb. segítene), mi lehet az az elvárt nagy szerkezeti reform?

-vadvirág- 2010.07.02. 09:36:51

@Videofon: nemzeti együttműködésre még sohasem volt akkora szükség, mint most. És semmi köze a kádári gazdaságpolitikához.

[nick] (törölt) 2010.07.02. 09:37:15

@CSENDES:
a szocik számára a racionális szerintem több frakció alakítása lenne az önkormányzati választások után. mert a jelenlgi felállásban amúgy is csak asszisztálnak. szóval szerintem az is megérné nekik, hogy 20-30 képviselő kiül 2-3 frakcióba, és ők fél évig a parlamentben hallgatnak. nem egy szocialista párt lenne, hanem több. persze ezek aztán választási koalíciót alkothatnak. és egy előválasztáson eldökhető, hogy melyik platform milyen mértékben legyen képviselve. az előválasztásokon dőlhetne el az is, hogy ki legyen a miniszterelnök jelölt. szóval plurális pártrendszerre, és a jelenleginél demokratikusabb prudensebb működésre volna szükség persze nem csak a szocialistáknál, hanem az összes pártnál.

a jobboldalon inkább területi tagozódásra van szükség, szóval az önkormányzatiságot kell előtérbe helyzeni, a baloldalnak pedig vissza kell foglalnia a parlamentet, szerintem ez teljesen nyilvánvaló. a nemzetállamiság egy hazug ideológia, a nácizmus valójában, a jobboldalnak nemzetközösségi létformában kellene gondolkodnia, egy antifasiszta jobboldalra van szükség, és egy antikommunista baloldalra. és ehhez a szocialistáknak szakítaniuk kell az egypártrendszerrel. szerintem ez teljesen nyilvánvaló.

Videofon 2010.07.02. 09:42:19

@-vadvirág-: Hát persze. Mert te azt mondod. Akkor biztosan úgy is van. Mint ahogy a diktatúrára sem volt soha nagyobb szükség, ahogy azt egy előző hozzászólásodban kifejtetted. És ami szintén a kádárizmus öröksége.

ssi 2010.07.02. 09:57:50

@-vadvirág-: emlékszel, amikor a jobboldaliak megkülönböztetésképpen kokárdát hordtak?

ati27 2010.07.02. 10:03:19

@CSENDES:

Kösz! Pont miután megirtam a hozzászólást, olvastam. Nagyrészt olyan következtetésre jutottak, mint amit én gondoltam...

panelburzsuj 2010.07.02. 10:29:38

@Ordnassac:

Index DeDi:

"Lassan bontakozott ki a várható gazdaságpolitika, és még mindig nem indult meg az ezzel kapcsolatos törvénykezés."

Itta zidő egy Ordi Dedó alapítására! ... :)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2010.07.02. 10:36:13

@latin szerelő:

Tisztelt latin szerelő! Megértettem linked. De. A blog világ legkevésbé fontos vonásának tartom a nonim "mocskolódási" lehetőséget.

Sokkal fontosabb, feltehetsz nem szokványos kérdéseket. Csak néhány:

1. Mi a különbség a fidesz, és a kisz között?
2. Mikor vonult ki hazánkból a kágébé?
3. Egy éllovas mezőgazdasági országból hogy lett nettó élelmiszer importőr?
4. Mi történt a hazai iparral?
5. 95%-os készültségen miért kellett leállítani a Bősi komplexum magyar részét? Ha a környezeti károk miatt, mik azok a környezeti károk?
6. 29358 fős profi hadseregünket miért őrző védő szolgálatok őrzik a laktanyáikban?
7. rendér és katona ha lehet 80.000 fő, őrzővédő meg lehet olyan 200.000 fő. Miféle állami rendvédelmi monopóliumról beszél viktorom?

panelburzsuj 2010.07.02. 10:52:51

@rdos:

"Miféle állami rendvédelmi monopóliumról beszél viktorom?"

Például közterületiről. Meg az igazoltatás, nyomozás, házkutatás, területelzárás, kiürítés és más efféle kényszerítő és felderítő cselekmények álami monopóliumáról. Amibe a hadseregen és rendőrségen túl többé-kevésbé belelóg a polgári védelem, a közterületfelügyelet éás a polgárőrség is.

Szakpolitikákról érdemes legalább a kérdésfeltevés szintjén alapfokon "szakul szólni". Olyan szinten szakul, ami egy közügyekben állást foglaló polgártól is elvárható.

Túláltalánosításban, csúsztatásban, ferdítésben úgysem tudjuk civilként a pártokat felülmúlni. Akkor nem a fordítottjával kellene inkább kísérletezni, ha a független szakszerűséget akarjuk megtámogatni? :)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2010.07.02. 11:06:08

@panelburzsuj:
Megértettem. Ha nem tévedek, az őrző védők azt őrzik, védik, aki megfizeti őket. Felteszem ezek a megrendelők nagyobb biztonságban vannak, mint mezei állampolgár akit kergényi huszárok oszlatnak és védenek (a kard élétől a lapjával :-).

Másik felvetésem. Jogilag nem tom mi van. Azt látom hogy üzleti magán hadseregek magától értetődően létezhetnek, személyi állományában nyugdíjasan leszerelt, de fitt rendér, katona, vámos, munkásőr, kollegákkal, oldalfegyverrel, annak használati lehetőségével. Ugye bocsánat, sokra nem megyek vele, ha jogtalanul lőtt agyon :-(.

Magam nem védhetem, gárda nem alakulhat, inkál szekuriti és magyar rendvédelmi vitézek, siófoki enyingi felvonulás az oké.

Úgy lehet ez így nagyon szakszerű. De szerintem nem jó. Szerinted?

panelburzsuj 2010.07.02. 11:07:23

@manyike:

Origo háttérmagyaráz:

"Pozsgay, aki hosszú évek óta nyíltan támogatja a Fideszt, 1989 előtt kultuszminiszter volt"

Panelburzsuj háttér-háttérmagyaráz:

Mellékesen pedig az MSZMP KB, majd PB tagja.

Ha már komcsizásilag értékelünk.

ssi 2010.07.02. 11:15:43

@panelburzsuj:
sok érdekes fordulat vár még ránk :-)

min szabad még egyáltalán meglepődnünk?
- a tényeken?
- a fordulatokon?
- a magyarázatokon?
- a félremagyarázáso

@nyünyüge:
az ország nekem egy egység, rendszer. az elemei (eü, oktatás stb.) külön és együtt figyelendők.
az egyes szakterületek dolgozói/képviselői hogyan látják a problémákat és képzelik a jövőt - sokat lehetne belőle okulni

éjszaka folytköv. adig is üdv

ssi 2010.07.02. 11:18:32

@manyike: @panelburzsuj: : javítás, bocsi

min szabad még egyáltalán meglepődnünk?
- a tényeken?
- a fordulatokon?
- a magyarázatokon?
- a félremagyarázásokon?

panelburzsuj 2010.07.02. 11:19:42

@rdos:

Több tízezer vadászfegyver is van magánkézen. A legtöbb lőfegyveres baleset és visszaélés ebben a körben fordul elő a legálisan tartott körben. A vadásztársaságok ellen is védekezni akarsz?

Sőt: a pécsi gyerek sportpisztollyal lőtte halomra az egyetemet.

"sokra nem megyek vele, ha jogtalanul lőtt agyon :-("

CSENDES 2010.07.02. 11:20:10

@manyike: Jó sok linket hivatkoztál át, s a Szilis cikkek kissé ellentmondanak egymásnak. Tudják egyáltalán, hogy mit akarnak?? Én is azt mondom, ha válni kell, hát válni kell. Lehetőség nélkül fájdalom nélkül.

@[nick]: Ugyanez a véleményem, de képtelenek elengedni a pártkassza megcsappant összegét. Mert kié lesz a PÉNZ, hiszen az MSZP nyert (vesztett) országgyűlési helyeket? A vagyonmegosztás (na meg a gyerekfelügyelet) a váláskor a neuralgikus pont.

CSENDES 2010.07.02. 11:22:03

@CSENDES: Nagy marhaságot írtam "lehetőség nélkül" = lehetőleg fájdalom nélkül.

panelburzsuj 2010.07.02. 11:22:42

@panelburzsuj:

Röviden: a rendvédelem éa fegyvertartás/használat ugyan összeér egymással, de messze nem azonos.

[nick] (törölt) 2010.07.02. 11:23:52

@panelburzsuj:
és vajon miért kell államrendőrség. szóval miért nem a helyhatóság felügyeli a közterületeket. és a rendőrség miért nem tagozódik be az unióba. szóval a rendvédelmi szabályokat szerintem az uniónak kell alkotnia. uniós rendőrségi törvény kell, és városi, vidéken járási rendeletek. miért kell a rendvédelemhez az állam? pont az a probléma, hogy nemzeti, vagy etnikai alapon akarunk rendet teremteni. és ez tartósan sehol sem működött. az államrendőrség még sehol sem volt hatékonyan. országos rendőri vezetőket cserélgetnek össze-vissza. de mindig a helyi rendőrkapitány jelenti a megoldást, és sohasem az országos. a helyi ügyész. és soha sem az államügyész, mert azok többnyire mind pártügyészek. a pártok ültették őket oda. városi ügyész kell, városi rendőrkapitány, városi rendőrség, és városi bíróság, vidéken pedig járási.

szóval egy település többek között attól város, hogy ezekkel rendelkezik. most persze nyilván nem ezt mondja az államjog. hanem azt, hogy város az, amiről egy párt azt mondja. és akkor lassan már minden település város, ahol van egy tucat kocsma városi rangot kap. közintézményei nincsenek, van, amelyiknek egy se, de város.

az államnak a social security fenntartásában lenne szerepe. mert nyilvánvalóan kell valamiféle ellátás azoknak a háztartásoknak, ahol nem képződik elegendő jövedelem az önfenntartáshoz, és akkor ehhez kellenek intézmények. közétkeztetés például. de általában kellenének közraktárak, ahol a social security keretei között lehente "vásárolni". és akkor ezek persze munkát is teremtenének. tehát a leszakadó rétegeknek legalább ezt az intézményhálózatot kellene önmaguknak fenntartani, áruval nem is tudják feltölteni, mivel annak az előállítása nem igényel ennyi embert, vagy pont azt a szakértelmet nem igényli, amit ő pont kitanult. és akkor vagy átképzi magát, vagy munkanélküli lesz. de utóbbi esetben is kap ellátást. csak nem készpénzt kellene kapnia, hanem közraktárjegyet. és akkort ezt nyilván be kell illeszteni a social security keretei közé. és ez állami döntően feladat. hiszen a leszakadó térségek erre önmaguktól nem képesek, az unióban meg nincs szándék erre. nyilván a britek, vagy franciák azt mondják, hogy ők nem fogják felszolni a szegénységet, ezt oldják meg a tagállamok maguk. fejlesztésben segítenek, de az uniós források ma nem csökkentik a szegénységet, hanem épp ellenkezőleg, növelik, mivel olyan létesítmények épülnek, amik viszik a pénzt, és nem hozzák. tehát még nagyobb állami elvonással jár az egész uniós metodika. szóval az unió sem működik jól, szerintem túlságosan is szociális. az állam legyen szociális, baloldal. de, hogy a cigánysoron ne legyen bűnözés ahhoz az kell, hogy mindenki részesüljön valamilyen közellátásban, és az, hogy úgy egyébként meg kiválasztanak néhány cigányt, és azt mondják, hogy a ti feladatok a telep védelme. és a kiválasztás a helyhatóság dolga. ez tipikusan a kistérségi feladat.

panelburzsuj 2010.07.02. 11:23:57

@manyike:

Meglepődni bármin szabad - de érdemes-e? :)

panelburzsuj 2010.07.02. 11:25:38

@[nick]:

A helyhatóság nem része az államnak?

(Az egyletekhez és vállalkozásokhoz képest.)

panelburzsuj 2010.07.02. 11:27:33

@panelburzsuj:

(Itt a hivatali monopólium kontra privát fegyverkezés kérdését feszegeti a kedves kommenttárs.)

panelburzsuj 2010.07.02. 11:34:45

@CSENDES:

Itt Középső-Európában még mindig nehezen tudunk megbirkózni azzal a helyzettel, amikor a császár képét leszarják a legyek.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2010.07.02. 11:36:58

@panelburzsuj:

Kedves panelburzsuj. Nem hiszem, hogy sokáig fogunk erről beszélgetni. Kérdésemre (Szerinted ez így jó?) nem válaszoltál. Vagy ha hallgatásod beleegyezés, akkor alaposan indokold, mitől a létező legjobb rendvédelmi világok egyike a miénk.

Vadásztársaságtól? Hmm. Mi a különbség? Senki ellen sem védekezhetek legálisan. 6alom meg hol megvéd, hol nem. Mikor kéne leginkább akkor nem. Pedig van egyszerű, hatékony közbiztonsági és nemzetvédelmi módszer:
propeller.hu/itthon/1089134-a-legolcsobb-bunmegelozes

Külső belső tánmadás ellen komoly visszatartó erő. Ha már a tatai hagyományőrzőinknek elkopott a lánctalpa.

CSENDES 2010.07.02. 11:37:17

@panelburzsuj: Pedig, ha ki van akasztva a kép, joggal lehet rá számítani. Csak az a kérdés, hogy a legyet ezért ütjük agyon, vagy azért mert az egészségünkre káros (pl beköp mindent).

panelburzsuj 2010.07.02. 11:45:22

@rdos:

Ha induló lépésként te az az összes fegyvert viselőt a rendőrtábornoktól a banki biztonsági őrig, sőt a siófoki szamurájkardokig egy kosárba rakod, akkor könnyű arra válaszolni, hogy jó ez így?

Nem, ez így biztosan nem jó.

panelburzsuj 2010.07.02. 11:54:50

@CSENDES:

Hát Svejk mondjuk azért keveredett bajba, mert nem találta meg a megfelő kifejezéseket a helyzet leírására.

panelburzsuj 2010.07.02. 11:58:45

@panelburzsuj:

(Bocsánat, nem is Svejk, hanem Palivec úr bonyolódott bele a légykérdésbe.

dydudu.hu/konyv/regeny/hasek/svejk/01.htm )

mréveiller 2010.07.02. 12:01:16

Szili Katinak ha lenne esze most dobbantana az MSZPtől. Már 2004 óta külön útakon jár, hogy miért ragaszkodik ehhez a bukott bagázshoz?

[nick] (törölt) 2010.07.02. 12:02:48

@panelburzsuj:
az én felfogásom szerint nem. én urbánus vagyok, és unionista, ami azt jelenti, hogy szerintem városias igazgatás kellene, és a településeknek az unióban kellene egyesülniük, és nem az államban. komárom, és komárno-nak egyesülnie kellene. közös igazgatást kellene kapnia. debrecen egyenlő távolságra van nyíregyházától, és szatmárnémetiől. vagy miskolctól, és kolozsvártól. ezek a városok közelebb esnek hozzá, mint budapest. nem látom be, hogy miért kellene debrecent a duna mellől irányítani. szeged miért ne működhetne együtt araddal, vagy temesvárral, vagy akár szabadkával. az államhatárok azok, ami ezeket a településeket elválasztják egymástól. szerintem ezeknek a városoknak szerintem az unióban kellene egyesülniük, az államot meg be kell szorítani a fővárosok belső kerületeibe. és akkor az a pont az állam. a nemzetiségi parlamentben beszéljenek a pártok. ez fontos, de nem gazdasági értelemben, hanem inkább kulturális szempontból. mert mi nem egy poszt indusztriális társadalomban élünk, ahogy a szociológusok mondják, bár lehet, hogy abban, de akkor az is, mint az azt megelőzőek egy törzsi társadalom. szóval nyilván kell valami, ami nemzetiségi alapon szerveződik. és akkor demokratikus viszonyok között kell egy nemzetiségi parlament, és akkor ez pont jó nekünk magyaroknak ott a duna mellett, és akkor a pártok versenyében indul egy csomó díszhuszár, meg operetthős, de ennek szerintem területi hatály nem kell. szóval én el nem tudom képzelni, hogy mondjuk egy iskola képes legyen normálisan működni úgy, hogy egyik pillanatban magyar bálint, a másikban meg hoffmann rózsa rendeleteit követik.

nyilván az kellene, hogy A városban lehet buktatni, B városban meg nem lehet, és akkor megnéznénk, hogy melyik a jobb. és akkor nyilván belátná az egyik, hogy igaza van a másiknak. szerintem 8 éves kor alatt nem volna szabad buktatni, szóval az alapkészségek elsajátításakor. mert van aki későn tanul meg írni, olvasni, de azért, mert olyan erős a fantáziája, hogy nem érdeklik a betűk. és akkor nyilván neki több időt kell erre hagyni, mint annak, aki 3 éves korában is már a betűket akarta lerajzolni. de amikor el kezdik a gyerekek kronologikusan tanulni, hogy mi volt az ókorban, akkor mi volt a történelem, és mi a földrajz, mi a biológia, és mi a fizika, vagy a matematika, meg persze az irodalom, akkor meg már nyilván kell buktatni. szóval amikor egy iskolában az ókort tanítják, akkor kis fáraókat kell nevelni. és akkor nyilván elvben szükség van arra, hogy lehessen buktatni a fáraóvizsgán. szóval szerintem egyértelmű, hogy mit kell csinálni. de oktatási szakértők ezen vitatkoznak. és akkor nyilván az kell, hogy az egyik városban lehet buktatni, a másikban meg nem lehet. vagy egyik iskolában lehet, másikben nem lehet. de ezt állami szintem hülyeség szabályozni.

most persze van, amit meg magasabb szinten mégis csak meggondolni. például azt, hogy az iskolában nincs testi fenyítés. és ha mégis van, akkor ezt szigorúan kell büntetni. akár a diák, akár a tanár, akár a szülő az elkövető. de ehhez megint nem államjog kell, hanem uniós jog. szóval ezt uniós normává kell tenni. és ha nem megy az unióban, akkor megint helyi rendeletek kellenek. szóval én még nem találkoztam olyan példával, amit állami szinten szabályoznék.

az állam ahhoz kell, hogy legyen social security. mert különben a városok falakat emelnek, kidobálják a palánkon kívülre a szegényeket, akik aztán el kezdenek bűnözni. szóval a város azért egy alapvetően jobboldali találmány. az államiság meg arról szól, hogy mégis csak egy társadalom vagyunk, és akkor legyen social security.

Szimba 2010.07.02. 12:03:26

@panelburzsuj:

Nem értek egyet azzal, hogy a polgárok védjék meg magukat, és vegyenek fegyvert. Amerika példáján derült ki, hogy az önvédelmi fegyverek számtalan baleset forrásai lettek (családtagok, gyerekek lőtték le egymást), a kamaszok, fiatalok éppen a koruk miatt még nem alkalmasak, hogy eldöntsék szükségük van-e fegyverhasználatra, a gyengébb stressztűrő képességűek lelövik a barátnőjüket, szüleiket, vagy éppen anyonlövöldözik az iskolatársaikat, tanáraikat.

Arról nem beszélve, hogy ha könnyű fegyvert vásárolni, akkor mindenkinek lesz, de elsősorban a félős, gyáva, szorongó, vagy a hősködő embereknek. Tehát ismét egy labilis csoport fog másokat megfélemlíteni. A kör pedig egyre tágul, mindenki mindenkire fegyvert foghat.

A bűnözők most is megszerzik a fegyvereiket, és azután különösen meg tudják szerezni.

Nem értek egyet a szabad fegyvervásárlással. Elég szerintem, sőt sok a baseballl ütő, a kard, a kés, az ököl is némelyik embernek.

Ordnassac 2010.07.02. 12:06:23

@manyike: @Bence87: "A lap úgy tudja: a volt házelnök nem kíván távozni a pártból, ugyanis abban hisz, hogy végül az általa képviselt elvek és a hozzá közel álló emberek felülkerekednek a szocialista pártban." (A lap a Népszava)

Szimba 2010.07.02. 12:08:14

Ha nekem lenne egy jó kis géppisztolyom, akkor már bizonyára életfogytig ülök. Pl. egyszer az utcán egy fuvaros irtózatosan verte a lovát, a ló pedig már nem tudta a rengeteg téglát húzni, és csak nyihogott, toporgott.
No, én meg kirohantam - puszta kézzel - és ordítottam a szekrény méretű alakkal. Az visszaordított, mire elborult az agyam és elindultam felé. (Piszok szerencsém volt, a pacák annyira meglepődött szerény személyemen, hogy elmúlt a dühe:)))
Ha fegyverem van, ott helyben lelövöm, és nem is próbálkozom mással.

És én közismerten kompromisszumkész, pacifista, erőszakellenes, békés stb. vagyok.

Mi lenne, ha még agresszív is lennék????

Szimba 2010.07.02. 12:09:33

@Ordnassac:

Éppen lehet, hogy Szili lenne a jó arc, aki a szocdem elveket érvényesíthetné. De nem hiszem, hogy túlságosan megerősödhetnek 4 év alatt.

panelburzsuj 2010.07.02. 12:09:56

@Szimba:

Én egyetértettem?

Vagy valami olyasmit mondtam, hogy mennyiben indok az önvédelmi fegyverkezésre az, hogy lám-lám kimindeki fölfegyverkezett már - rajtam kívül?

Ordnassac 2010.07.02. 12:13:33

@Szimba: a hírek szerint eléggé izolált lett a pártjában Szili, szóval tényleg elég valószínűtlen helyzet, hogy ő legyen majd a meghatározó.

panelburzsuj 2010.07.02. 12:13:50

@panelburzsuj:

(Egyébként a "home defence", a szabályozozott fegyvertatás és a szabad fegyverviselés közötti óróási különbségeket éppen hoplita kommnttárs tájékozott segítségével egysuer-kétszer már alaposan körüljártuk ezena blogon.

Érdemes lenne néha a "spontán posztokat" is összegezni ... :)

Szimba 2010.07.02. 12:14:24

@panelburzsuj:

Bocsánat!!!!!!
Rdos hozzászólása után elolvastam az ajánlott cikket, majd a válaszod, és véletlenül neked írtam!!!!!!!!

Ordnassac 2010.07.02. 12:16:07

@CSENDES: ezt vajon HR kérte vagy a túlbuzgó sajtós magánakciója volt?

Szimba 2010.07.02. 12:16:49

@panelburzsuj:

A szabályozott az normális, elvégre sportlövők, vadászok, állatorvosok és még sokan mások is kapnak engedélyt fegyvertartásra, de őket számon tartják, és szabályokat kell betartaniuk.

Szimba 2010.07.02. 12:17:58

@Ordnassac:

És Gyurcsány sem az a meghátrálós fajta.

panelburzsuj 2010.07.02. 12:18:42

@Ordnassac:

(Éppezért a "baloldali választási szövetség" értelmes koncepció - ha a CSENDES által is említett vagyoni kérdésekkel sikerül konstruktív módon megbirkózni.)

Szimba 2010.07.02. 12:20:23

@panelburzsuj:

Mi az a választási az elnevezésben?

panelburzsuj 2010.07.02. 12:20:35

@Szimba:

(Így már értem a megszólíttatás mikéntjét! ... :)

panelburzsuj 2010.07.02. 12:24:39

@Szimba:

Nekem sincs, a legszűkebb családban sincs. De a rokonságban már akad lőfegyver - legálisan.

(Az őseim egy része viszont viselt és használt fegyvert - alanyi jogon.)

CSENDES 2010.07.02. 12:28:18

@Ordnassac: Kizárt dolog, hogy HR. A fiamat tanította (egészségpolitika), és eszméletlenül kemény, de konzekvens.

Egyébként nyilván elég sok hülye kommunikációs került a kormány közelébe.
OV-é is az RTF tisztavatója előtt buzgott, hogy felvételt készít OV bevonulásának útvonalát rögzítendő (mobil telefonnal), s egy hadnagynak kellett eljátszani a bevonulást, amit ő felvett s továbbított (nyilván Bulgáriába). Mintha legalábbis a kormányfő magától nem talált volna be a belügyminiszter mellett.

panelburzsuj 2010.07.02. 12:30:00

@Szimba:

Olyasmi, hogy a jelenlegi monolit szocialista párt jobban járhatna, ha az "irányvonalak" belső egymást taposása helyett a választókra bízná, hogy melyik "baloldali értékből" legyen több vagy kevesebb a törvényhozásban és a helyhatóságokban.

Szóval több kisebb önálló szoci párt egy nagyobb közös - választáscentrikus - ernyőszervezet alá húzódva.

panelburzsuj 2010.07.02. 12:37:31

@panelburzsuj:

(És így a helyi - választókerületi - viszonyokhoz lehet igazítani, hogy melyik szervezet indít jelöltet, és kik sorakoznak mögé támogatóként.)

CSENDES 2010.07.02. 12:40:34

index.hu/belfold/2010/07/02/navracsics_felel_a_nemzeti_rendezvenyekert/

Valamiről lemaradtam. November 4-ei rendezvény? Mikor lett nemzeti ünnep? Vagy csak emléknap???

mréveiller 2010.07.02. 12:43:54

@Ordnassac: amíg Lendvai, Szekeres, GY. Ferenc a meghatározó az MSZPben, nem lesz nemzeti fordulat. Arra hiba vár. Most indulhatnának az önkormányzati választáson. Bekerülne a Szövetség a Jövőért a köztudatba. Nem lesz itt semmi megújulás. Max az LMP fog megerősödni.

panelburzsuj 2010.07.02. 12:47:53

A forradalmi népakarat nem tűr lazaságot:

index.hu/belfold/2010/07/02/orban_szonyegszelre_allitott_hat_lazazo_fideszest/

(Technikailag érthető, hogy miért hajszolják a kétharmados döntéseket egy polgikkal és kormányttisztviselőkkel zsúfolt pártban: az ilyen multifunkcionális káderek nem lebzselhetnek egész évben a parlamentben ... )

Ordnassac 2010.07.02. 13:15:28

@CSENDES: nov. 4. nemzeti gyásznap.

mréveiller 2010.07.02. 13:17:48

"Vicclaptól kért helyreigazítást a kormány
A kormány a Hírcsárdához fordult, bár a nemzeti erőforrás minisztériuma nevét elrontotta. Állítólag sokan elhitték a viccet, voltak értetlen telefonok. " nagyon ügyes ez az index. hazugságok a címlapon, kommentek zárolva. így kell csinálni.

CSENDES 2010.07.02. 13:21:36

@Ordnassac: határozat 2011-től teszi kötelezővé a miniszternek, hogy minden év január 31-ig tegyen javaslatot a kabinetnek a nemzeti rendezvények koncepciójáról. Navracsics Tibornak azonban az idén haladéktalanul be kell nyújtania az augusztus 20-i ünnepségre vonatkozó koncepciót, míg az október 23-i és november 4-i rendezvények esetében augusztus 16-ig kell megtennie ugyanezt.

Jó, jó. De akkor mi van október 6-val??? Az is gyásznap

Ordnassac 2010.07.02. 13:22:45

@CSENDES: semmi nem zárja ki, hogy több gyásznapja legyen egy országnak.

golb 2010.07.02. 13:25:44

@[nick]: szerintem 8 éves kor alatt nem volna szabad buktatni, szóval az alapkészségek elsajátításakor. mert van aki későn tanul meg írni, olvasni, de azért, mert olyan erős a fantáziája, hogy nem érdeklik a betűk.

Ez azért kicsit ellentmondásos. Ha nem buktatod meg akkor továbblököd alapkészségek nélkül, és akkor buktatatod??? Nem kellene inkább előbb megtanulni az alapokat, ezzel segítve a későbbi előmenetelt?

CSENDES 2010.07.02. 13:28:26

@Ordnassac: Akkor azt nem kell NAVRA-nak megrendeznie???

[nick] (törölt) 2010.07.02. 13:39:11

@panelburzsuj:
jaja, szerintem ez is ezt csinálhatják a szocik. csakhogy ehhez azért megint kellene a demokrácián csiszolni. az amerikai előválasztást kellene a helyi viszonyokhoz igazítani. szóval van egy a liberálisok, és a kapitalizmus felé elhajló republikánus gyurcsány, vagy bárki, aki ezt a vonalat viszi. a munkásnak az a jó, ha magasan képzett, modern gépeken dolgozik, high tech iparágak vannak, ahhoz meg laissez-faire kapitalizmus kell. a low tech ágazatokat modernizálni kell. szóval nyilván lehet vinni egy posztmodern neoszoci irányzatot. és mellé kell egy (szociál) demokrata jelölt, mondjuk szily, aki meg azt mondja, hogy szép ez az elmélet, hogy a kapitalizmus minden világok legjobbika, csak épp maga a tőkepiac a vagyon alapján torzít. szóval 0-ból 1-et csinálni szabad tőkepiac mellett nehezebb, mint 1-ből 10-et. magyarán aki 0-ról indul azt valahogy mégis csak segíteni kell a társadalmi igazságosság jegyében. és akkor ez meg a klasszikus szocdem gondolkodás. és perzse lehet egy független jelöltjük, aki azt mondja, hogy vegyes gazdaságot kell építeni, szóval kell a premodern tradíció, és a posztmodern újítás, sőt tulajdonképpen egyik a másik nélkül nem létezhet, szóval a szoci értelmiség jelentős része szeret független jelöltben gondolkodni. és akkor egy előválasztáson megmérik magukat. tehát nem a szokásos hazugság kampányt kell folytatniuk, hanem programvitákat. most persze az kérdés, hogy az mszp képes lesz e erre.

CSENDES 2010.07.02. 13:49:18

@manyike: Hát, igen.

Szerintem azonban sokkal jobban tették volna, ha nem hónapban határozzák meg a végkielégítéseket, hanem hónapban is és összegszerűségében is maximalizálták volna, Pl . Ez utóbbi esetben elejét vehették volna a megtámadás lehetőségének.

Pl. max X hónap, de összege nem érheti el az előző évi átlagkereset mondjuk 4-5 szörösét Ez kb 1.000.000 Ft. A kiskeresetűek is nyugodtabbak lennének, s 100 milliós végkielégítések sem lennének. De nagyot akarnak fogni, mert szerintük ravaszul beletették a jogszabályba, hogy a 2010-ben felvett végkielégítések 98%-os adója a jogellenesen felvett összegek tekintetében is adózzon. Márpedig, ha valaki jogellenesen vett fel pénzt az egész összeg visszajár, ha meg jogszerűen akkor a visszamenőleges hatály (alkotmányellenes) falába ütköznek.

Ordnassac 2010.07.02. 13:50:44

@CSENDES: de, azt is neki kell, csak nem kell sürgősséggel benyújtania a tervet.

ssi 2010.07.02. 14:31:23

www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=111373

www.fn.hu//makro/20100702/solyom_megfurhatja_adocsokkentest/

ha - S.L. elküldi az AB-nek
- s egyetértenek - rossz a lakosság pénztárcájának és a kormány tekintélyének
- nem értenek egyet - rossz S.L. tekintélyének és a szabályokat értelmezőknek?

panelburzsuj 2010.07.02. 14:32:30

Poszthoz szépen simuló elemzés,

www.hirszerzo.hu/cikk.a_hatalom_lirai_valasza_babarczy_eszternek_es_mindenki_masnak_i.157107.html

saját dumámhoz szépen simuló gondolattal:

"a Fidesz ugyanis nem a kommunistákkal keveredik aktuálisan háborúba, hanem a társadalommal"

Ordnassac 2010.07.02. 14:50:44

www.parlament.hu/irom39/00578/00578.pdf

Új törvényjavaslat a nemzeti földalapról (kormány által benyújtva!)

[nick] (törölt) 2010.07.02. 14:54:05

@golb:
én nagyjából 5 és 8 év közé teszem az írás, olvasás, számolási készségek elsajátását. ez az óvoda nagycsoport, és az általános iskola első két osztálya. szerintem kell egy ilyen iskola előkészítő: ami már nem óvoda, nem pisisek járnak oda, de még nem is az általános iskola. a cél nem az alapműveltség megszerzése, hanem az iskolai alapkészségek elsajátítása. és ebben az időszakban nem szabad szerintem buktatni. játékosan kell tanítani. de az időszak végére kell egy felmérő, ami bizonyítja, hogy a kisdiák tud írni, olvasni, számolni. de ez nem az, hogy 1. év végén megbuktatják, és azt mondják, hogy hülye vagy. mert lehet, hogy a 3. év végére tanul meg olvasni. szóval erre hagynék elegendő időt. 3 évet. viszont az óvoda nagycsoportját is ide kapcsolnám.

tölgyes 2010.07.02. 15:00:15

@[nick]: Talán csak azért mert még mindig a nemzetállamok.. vagy valami hozzájuk hasonló szervezetek uralják a földgolyót..:) Továbbá azért, mert a városállami forma az ókori civilizációkhoz kötődik.

Aztán az elmúlt 8 évben az is eldőlt, hogy a következetes számonkérés és az iskolai fegyelem hiánya szétrombolja az oktatást.. és nem szocializálja a gyereket arra, amit tőle felnőtt korában elvárnak..(a buktatás ennek a szocializációs folyamatnak egy részkérdése, amelyik tudatja a gyerekkel és szülővel: dolgozni muszáj)

Aztán azt se árt figyelembe venni, hogy a XX. század nagy tudományos forradalma a poroszos iskolarendszerre épült... sőt a tanulók java ráadásul egyházi iskolába járt..:(

Aner 2010.07.02. 15:17:22

A hatalom mikor nem volt gátlástalan?????

Az igazságos hatalom Platóni eszméje már évszázadok óta utópia.

Minél nagyobb a hatalom annál inkább kevésbé vannak legitimációs problémája. Hornéknak még valamennyire volt, ezért képesek voltak valamelyest korlátozni magukat, Orbánnéknak most semmi.

Diktátori hatalmuk van és a proscriptio sem maradt el, sőt ...

Ebben a pillanatban magas poszt elérésének feltétele a FIDESZ-hez való hűség, szakmai kompetencia jó esetben másodlagos vagy harmadlagos rendező elv. Bár felnőtt fejjel nem éltem a Kádár rendszerben, de déja vu érzésem van, hogy a közalkalmazotti posztok előtt pártkönyvvel nyílnak meg az ajtók.

Már csak az a kérdést kell eldönteniük, hogy melyik doktrína érvényesül, aki nincs ellenünk az velünk van, vagy aki nincs velünk az ellenünk van???

Szimba 2010.07.02. 15:27:35

@[nick]: Az írás-olvasás elsajátítása nem aktuális 6 éves kor alatt.
6-7 éves kortól 10 éves korig, azaz 4. osztályig folyamatosan kellene, hogy a gyerk elsajátítsa.

Ugyanis írni, olvasni nem azt jelenti, hogy megtanulta a betűket, és összeolvassa azokat, hanem azt, hogy meg is érti a szöveget valamint elsajátítja a helyesírás alapjait, a matematikából pedig az alapműveleteket készség szintre emeli.

Az a gyerek, amelyik nem olvas (olvastatnak vele) sok-sok mesét, történetet hangosan, magában együtt az osztállyal és egyedül is, az éppenhogy át tud bukdácsolni egy szövegen, de ez nem lehet alapja a későbbi tanulásnak, amikor már 1-2 oldalas leckéket kell megtanulni, vagy fogalmazást kell írni. A matematikai szöveges feladatokat meg kell előbb érteni.

Ezt a hosszadalmas és valóban játékosan megszervezett tanulási folyamatot nem lehet lerövidíteni, előbbre hozni, mert funkcionális analfabéták lesznek a gyerekekből.

Hogy finoman fejezzem azt ki, hogy a gimnáziumban és az egyetemen is azzal kínlódnak a tanárok, hogy valahogyan megtanítsák jegyzetelni, értelmezni a gyerekeket.

Szimba 2010.07.02. 15:36:02

@tölgyes:

Amit leírsz az addig igaz, amíg a társadalom felépítése, a szülői ház is poroszos, azaz autokrata, fegyelmező típusú.

Azonban a szülők ma sokkal liberálisabbak, vagy gyakran elhanyagolók. Az óvodába kerülő gyerekek egészen nagy százaléka elmaradt a beszédben, a mozgásban (összerendezett és a korához viszonyítva koordinált fogásban, járásban, stb.), kicsi a szókincsük, kreativitásuk, logikájuk gyenge, sok gyerek hátrányos helyzetű, ebből fakadóan agresszív, ideges, nyugtalan, hyperaktív, visszahúzódó stb.

Az óvoda mindig is integrált volt, nem csak abból a szempontból, hogy a cigány gyerekek együtt járnak a többiekkel, hanem hogy gyakran (csoportonként max. 5) sérült gyermekekkel is foglalkoznia kell az óvónőnek. Pl. lisztérzékeny, mozgássérült, enyhén autista, gyengén látó, hallássérült stb. gyerek is jár a csoportokba.

5 éves kortól az óvónő egyébként sem taníthat, a tanítóknak pedig nincs képesítésük az óvodai munkához.

[nick] (törölt) 2010.07.02. 15:41:19

@tölgyes:
milyen nemzetállamokról beszélsz. mondj egyet. szóval nagy-magyarország ezer éven át nemzetközösség volt. többféle nemzetiséggel. olyan volt, mint nagy-britannia. csak nekünk nem voltak gyarmataink, de attól még itt szent istván óta létezett egyesült királyság, de az nem volt nemzetállam, ne viccelj már. az egy unió volt. amit lajos király bővített, létrejött egy lengyel magyar perszonálunió, mátyás még ambíciózusabb tervei voltak, de nemzetállamot ő sem akart. vagy a habsburgok. itt a nemzetállamiság az a pogánysághoz kötődő afrikai típusú törzsi berendezkedés, amit koppány képviselt, és nem istván. és a forradalmak is mindig amiatt buktak el, hogy törzsi lázadássá alakultak. a nacionalizmus győzött az unionizmus felett. és magyarország ezért lúzer ország.

szóval mi lenne ha a magyar parlament mondjuk a szlovákkal próbálná törvényeket közösen megalkotni. ha ez a két országok mondjuk egy uniót alkotna. és egy közös piacban gondolkodnánk. vége lenne a világnak. szerintem nem. éppen, hogy gazdasági fellendülés lenne, mert a piacok kölcsönösen megnyílnának. feladnánk a nemzetállamiságot. és bizonyos kérdéseket nemzetközösségi keretek közé emelnénk. ha nem tudjuk megoldani brüsszelben, akkor oldjuk meg pesten, és pozsonyban. de akkor engedni kell bizonyos kérdésekben. de ettől nem vész el a magyar nyelv, vagy a kultúra, se a szlovák, a nemzetállam eszmény viszont kétségtelenül elveszne, és a nemzetközösségi létforma lépne a helyébe. szerintem ez az unionista felfogásnak kellene a politikában érvényesülni, és nem a birodalmi nemzetállamba vetett hitnek, a keleti típusú nacionalizmusnak. amiben az nsdap tagjai is hittek. hogy lesz egy állam, amiben egyesül majd minden német. és akkor abban mindenki német lesz. ilyen az európai történelemben nem volt. nagy magyarország egy nemzetközösség volt, egy unió, olyasmi, mint nagy britannia. csak itt nem skótol éltek a felföldön, hanem szlovákok. nem kelták, hanem szlávok.

csak mi azt is magyarországnak hívjuk. az angolok különbséget tesznek. nagy-britannia és anglia között. de olyan, hogy angol állam nem létezett sose. és például szászok is éltek errefelé. és nem volt az olyan rossz. szóval a német anyanyelvűek se voltak egy államban sose.

---

az iskola rendszert meg hagyjuk. nem látom, hogy ma a katolikus iskolák ontanák a tudósokat. azt látom, hogy aki egyházi iskolába járt az nem tud eredeti módon gondolkodni. minden problémára valamelyik könyvben keresi a megoldást. azaz csupa olyan problémát tud megoldani, amit mások előtte már megoldottak. és pontosan úgy, ahogyan előtte mások már megoldották. neumann, és a többiek meg pont nem ilyenek voltak. szóval akkoriben egész más volt az evangélikus okatás, mert az nem bugyuta hitoktatást jelentett, mint a legtöbb helyen ma hanem a protestáns kultúrát, és az evangelizációt.

Szimba 2010.07.02. 15:44:36

Az sem tűnik fel senkinek, hogy a 10 év alatti gyerekek miért tanulnak rajzolni, barkácsolni (kézimunka tantárgy)???

Ezek elsősorban a kéz finommozgásait fejlesztik párhuzamosan az írástanulással. A testnevelés sem öncél, mert az egészséges életmódra nevelésen kívül a mozgáskoordinációt is fejleszti.

Az ének-zene pedig bizonyítottan jó hatással van a matematikai nevelésre. (Ritmus, ütem, szabályszerűségek, kiejtés, stb.)

Nem igazán örülök, amikor mindenki ért az oktatás megreformálásához! Már az is éppen elég volt, hogy Pokorni bevezette a 7 éves korig tartó (kérhető) óvodai ellátást. Most meg Gyurcsány kezdeményezésére (mert kevés a bölcsőde, mivel eladták azokat), már 2 éves kortól fel akarják venni a gyerekeket óvodába.

Így is van elég agyrém, és gyermekellenes dolog a közoktatásban, ne tegyetek még rá ti is!

És nem szabad összekeverni az értelmiség egykéivel, akit a 2 szülőn kívül 4 nagyszülő nevel, tanít, bizgerál egyfolytában.

tölgyes 2010.07.02. 16:00:21

@Szimba: Kedves szimba! Nem volt olyan hogy poroszos csalkád. Volt család, amelyik inkább tekintély-elvű volt. Én azt látom, hogy most is azok a családok eredményesek, ahol a gyerekek követik a szülők tekintélyét. Ez nem jelent rigiditást.. ez azt jelenti, hogy én a szülő felnőtt vagyok és te mint gyermek követed az általam előírt szabályokat.
Hadd mondjak Önnek néhány példát. Amikor a gyerekeim kicsik voltak "liberális" beállítottságú barátaim meg voltak ütközve azon a renden amit mi a feleségemmel megköveteltünk a gyerekektől. Este 7 órakor vacsora, aztán fürdés mese, - mindig mi meséltünk nekik a feleségemmel - 21 órakor villanyoltás. Amikor a gyerekek már elérték a 16-17 éves korukat, akkor 21 órakor ágyban kellett lenniük és olvashattak 22 óráig. TV-t csak akkor nézhettek, ha ott olyan film ment ami arra méltó volt...De reggel nem volt gond a felkeléssel, nem aludtak el órán..nem voltak "hiperaktívak"..Az iskolából haza jőve számon kértük a dolgaikat, ha kellett segítettünk, ha kellett büntettünk...
Mindhárom gyerekem un elit iskolába járt, de mi többet követeltünk tőlük. Mind a három gyerek beszélt 3 nyelvet az érettségi idejére, mind a három jó egyetemre járt..Közülük kettő hosszabb időt töltött külföldön. A harmadik ebbe most kezd bele.

Kiváló barátaim nem kevésbe tehetséges gyerekei közül 3 elkallódott, komoly viselkedési zavarokkal kűzd és egyik se tudta kihozni magából ami benne van.. Ők elhitték Vekerdi Tamás hülyeségeit.

tölgyes 2010.07.02. 16:09:32

@[nick]: Már megint butaságot tetszik írni. Én azt látom, hogy a franciák, angolok, kínaiak, japánok bizony keményen követik a saját érdekeiket és fütyülnek az ön szamárságaira.. sőt az USA a globalizáció őshazája nagyon keményen védi saját nemzeti érdekeit..ha kell háborúzik.. ha kell úgy kitiltja magát a piacról, hogy attól kódul..:) Egyébként pedig a csehek a lengyelek, szlovákok is nemzetállamként viselkednek.. de Szerbia, Szlovénia is.. csak az Önhöz hasonló ostobák szépelegnek és kábítják magukat a nemzetek feletti népboldogítás sehol meg nem valósult eszméjével.
A történelmi Magyarországról pedig egy szót sem írtam.

Ami pedig az egyházi iskolákat illeti: Tagadhatatlan tény, hogy Wigner, Neumann stb. egyházi iskolába járt.

Ma pedig az a helyzet, hogy a hozzáadott érték alapján felállított rangsorban az egyházi iskolák döntő fölénye figyelhető meg mióta a hozzáadott értéket vizsgálják.

panelburzsuj 2010.07.02. 16:50:07

@Aner:

Én már felodottam a nagy dilemmát (és pont itt TG blogján publikáltam az eredményt! .... :)

Aki nincs velünk, az a komcsikkal van!

(Egy szimpla bonmotnál azért picit több elgondolás van a tippem mögött: a Fidesz nagyon rafkósan nem közvetlenül helyezi magát szembe a "komcsikkal", hanem a nemzethez fűződő viszony tükrében. Aki a Fidesz szekerét tolja, az önzetlenül a nemzetet szolgálja, aki a komcsik talicskáját, az a nemzetet magáncélra kisajátítók bandájába szegődik ... )

tölgyes 2010.07.02. 16:52:32

@Ordnassac: Miért is erőltetné???Három ciklus után már jár a nyugdíj...legfeljebb ezután csak egy autóval fog járni.

Ordnassac 2010.07.02. 17:04:08

@tölgyes: Tarlós is "erőlteti", pedig ő is 16 évig volt polgármester (ezzel nem azt akarom mondani, hogy Tarlós ne tegye, csak Derce nem lett volna olyan esélytelen).

tölgyes 2010.07.02. 17:13:06

@Ordnassac: No de az a főváros... az mégis más.

panelburzsuj 2010.07.02. 17:21:16

@Ordnassac:

Türelem polgit terem.

Várd ki, hogy hány 8-16-(20) éve ügyködő Fideszes polgármester jelölteti újra magát, és akkor térjetek vissza erre az "erőltetés"-kérdésre.

(Egyébként meg borítékolt válaszom van arra is, hogy mi az elvi különbség az újraindulásban: a fideszes áldotaot válla, a nemfideszes nyomakodik. Kérdezd meg tölgyest! .... :)

porfelhő 2010.07.02. 17:26:58

@tölgyes: Önnel most teljesen egyet kell, hogy értsek. Igen valahol a fiatal azt viszi tovább amit ottholról kap a neveltetésben. Nálunk nem volt ennyire nagy a szigor. Nem jártak elit iskolába. Igaz két nyelvet beszélnek, de megmérettették magukat a felsőoktatásban a felvételin, és az ország egyik legjobb egyetemére, főiskolájára járt mind a kettő, és szép eredményeket ért el. Még hozzá kell tenni, hogy semmiféle olyan kapcsolatunk nem volt, hogy valamiféle kivételezésben részesültek volna.

porfelhő 2010.07.02. 17:39:25

@panelburzsuj: Aki a NER-ben nem tolja a szekeret, vagy a komcsi talicskát, az mit csinál? hova szegődik? Egyébként teljesen igazad van.

Áverés! 2010.07.02. 17:43:27

Egyre jobbak, színvonalasabbak a bejegyzések. Ennek már jobban van értelme, mint a poziciókba rakott személyekről való poénkodás.Abban a 2/3-os FIDESz semmi beleszólást nem enged.Szelekció, kontraszelekció nem érdekes.!
Nagyon tetszett @Aner hatalommal kapcsolatos értekezése.Valóban a legitimáció nagyon fontos, de ha szerencsénk lett volna más személyiségi jegyekkel biró vezetőt is kaphattunk volna.

Nagyon jó a @[nick] nemzetállam és nemzetközösségről irt kommentje.Miért nincs erről szó , vita sehol a médiában.Itt most minden a nyelvre, kulturára, vallásra van kihegyezve.A miniszterelnök helyettesünknek jó lenne egy
ár szemináriumi foglalkozás, vagy legalább blog olvasás.

Volt szó a mezőgazdaságról is.Ez is megérne egy jó kis vitát.
Vidéken élek és volt részem megtapasztalni, hogy mit is jelentett a tsz. mozgalom a rendszerváltás előtti 20 évben.
Álithatom,hogy a termelőszövetkezet mindent jelentett a faluban.Munkát adott,szociális kulturális tevékenysége sem elhanyagolható.
Ez volt az az időszak, amikor nem csak elmentek a diplomát szerzett fiatalok, hanem jöttek is. Nagy egyetemi központokból jöttek fiatal agrár és közgazdasági szakemberek vidékünkre.
Ezekből tsz. elnökök, főagronómusok, főkönyvelők lettek.
Sokan itt is maradtak és tisztességben élik nyugdijas életüket.

Munkám során sok kapcsolatom volt velük, és bizony a legtöbb szakmai lapokat, - a zöld ujság, HVG.Mezőgagzdasági, Közgazdasági szemlék. stb. járatták és olvasták is.
Nagyon sokat lehetne erről beszélni.
Volt olyan esztendő amikor a mezőgazdasági export fedezte az összes energia - gáz,kőolaj - inportunkat.
Egy volt tsz. elnök kiszámitotta, hogy a jelenlegi támogatás rendszerben a 4 községre kiterjedő szövetkezete az akkori támogatás 140 szeresét kapná.
Gondoljuk csak el, hogy ez a rengeteg pénz nem kis parcellákon - gyakran semmit sem termelő -gazdákhoz jutva milyen hatékony, és milyen lehett volna?

Nagyon sok negativ következménye lett ennek és ide nagyon passzol az a közmondás, hogy a fürdővízzel a gyermeket is kiüntöttük.

nyünyüge 2010.07.02. 17:51:00

Fokozódik: Orbán-kormány vs. nemzetközi finánctőke
A legnagyobb hat, külföldi anyabankkal rendelkező hazai pénzntézet azért fogott össze, és fordult az IMF-hez, hogy Orbán Viktor ne tudjon a régióban precedenst teremteni a banki különadó bevezetésével. Bár hivatalosan nem ezért látogatott Magyarországra, de még a GE elnök-vezérigazgatója is tárgyalt a kormányfővel a sarcról....(Hírszerző).

[nick] (törölt) 2010.07.02. 17:52:02

a brazilokat a repülőtéren meglincselik, mint annak idején puskásékat akarták.

porfelhő 2010.07.02. 18:14:20

A pravdácska vicc jó, az is, hogy vicclaptól kért helyreigazitást a kormány. Egy kicsit szinesebb a nap.

Videofon 2010.07.02. 18:20:22

@tölgyes:
Kár, hogy ebből egy szó sem igaz. De legalább jól hangzik.

porfelhő 2010.07.02. 18:43:45

@nyünyüge: Olvastam. Már a jobboldali sajtó is beszólt a F-nek. /vezető hirek /.

masni55 2010.07.02. 18:48:44

hircsarda.hu/7-elet/9143-helyreigazitas-3/
Nagyon jók a kommentek. És idevágó, különösen az egyik ,aki magát kétharmadnak nevezi: Azt hiszem őszre csökkenni fogok. Nem tudom honnan veszik a nagy fidesz támogatottságot a közvéleménykutatók, mert én egészen mást tapasztalok.

nyünyüge 2010.07.02. 18:51:34

@porfelhő:
Majtényi: "Nekem egyetlen kérdésem van a Nemzeti Egység Rendszerével kapcsolatban: Hogyan lehet belőle kimaradni? "

masni55 2010.07.02. 18:57:33

@tölgyes: Még a hátam is borsódzik tőled, kedves. És a gyerekek visszajöttek külföldről, vagy legalább jó messzire költöztek? Brrrr.

nyünyüge 2010.07.02. 18:57:58

Kezdenek elfajulni a dolgok:

A Kormány 1140/2010. (VII. 2.) Korm. határozata
a Nemzeti Együttmûködésrõl szóló 1/2010. (VI. 16.) OGY politikai nyilatkozat
egyes középületekben való kihelyezésérõl

1. A Kormány – a Nemzeti Együttmûködésrõl szóló 1/2010. (VI. 16.) OGY politikai nyilatkozat (a továbbiakban:
Nyilatkozat) jelentõségére és az Alkotmány 35. § (2) bekezdésére figyelemmel – a következõ határozatot hozza.
a) A központi államigazgatási szervek és területi, helyi szervei, valamint a Kormány általános hatáskörû területi
államigazgatási szerve, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezetei és a katonai igazgatás területi szervei
(a továbbiakban együtt: szerv) által feladatuk ellátása során használt középületekben – a melléklet szerinti
formában – a Magyar Közlönyben közzétett szöveggel, a szerv vezetõje által meghatározott méltó és a középület
sajátosságainak megfelelõ jól látható helyen ki kell helyezni a Nyilatkozatot.
b) A Kormány – tiszteletben tartva az államhatalmi ágak elválasztásának alkotmányos elvét – felkéri a köztársasági
elnököt, az Országgyûlés elnökét, az Alkotmánybíróság elnökét, a Legfelsõbb Bíróság elnökét, az országgyûlési
biztosokat, az Állami Számvevõszék elnökét, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, a helyi és kisebbségi
önkormányzatok választott testületeinek vezetõit, a bíróságok elnökeit és az ügyészségek vezetõit, hogy
az általuk feladatuk ellátása során használt középületekben gondoskodjanak a Nyilatkozat megfelelõ
kihelyezésérõl.
2. Ez a határozat a közzétételét követõ napon lép hatályba.

Orbán Viktor s. k.,
miniszterelnök

Melléklet az 1140/2010. (VII. 2.) Korm. határozathoz
A Nyilatkozat leírása

1. A színes formátumban, méltó minõségben nyomtatott, nyomdai kivitelezésû Nyilatkozatot legalább 50×70 cm
méretû, álló téglalap alakú keretbe kell foglalni.
2. A Nyilatkozat hozzáférhetõségérõl a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium gondoskodik. A Nyilatkozat 2010.
július 1-jétõl a megfelelõ minõségû nyomtatáshoz alkalmas formátumban letölthetõ a kim.gov.hu/nyilatkozat
honlapról.
3. A tábla megfelelõ állapotáról és szükség szerinti cseréjérõl intézkedni kell.

www.kim.gov.hu/misc/letoltheto/Politikai_Nyilatkozat.pdf

masni55 2010.07.02. 19:03:48

@nyünyüge: Jézusom!!!! Egyre jobban kezd előjönni a dili.

porfelhő 2010.07.02. 19:04:59

Krizsó Sz. munkája szeptembertől megszünik az MTV-nél, volt KDNP. pártszóvivő kerül a helyére, igaz más müsorral nem a szólás szabadságával. /délelőtti vezető hirek/.

porfelhő 2010.07.02. 19:10:48

@nyünyüge: Ezt Majtényi nyilatkozta? ezt nem olvastam. @Ordnassac: Szerinted hogy lehet kimaradni a NER-ből?

nyünyüge 2010.07.02. 19:12:38

@Ordnassac: hallottam ma este a Klubrádióban (Váradi Júlia beszélgetett Majtényivel - KE választés /Majtényi is rettenetesen szereti Schmittet :-)/, médiatörvény, stb. )

Videofon 2010.07.02. 19:13:18

@nyünyüge:
Türelmetlenül várom jobbos olvtársaink magyarázatát.
Ez már nem kádárizmus. Ez rákosizmus.

tölgyes 2010.07.02. 19:19:48

@masni55: Visszajöttek kedves.. és nagyon békések és talán azt is leírhatom hogy sikeresek.. Bizony én is irtózom az olyantól mint magácska:) BRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

nyünyüge 2010.07.02. 19:28:25

@masni55: Kinyomtattam szép színesben a szomszédasszonynak, tegye ki az előszobában a falra:-). Hálából elmesélte, hogy amikor az ötvenes években egyszer lekéste a fonóban a Szabad Nép félórát (mert a gyereke a bölcsödébe indulás előtt soro kívül bekakált), mire odaért, hatalmas molinon ki volt írva az előtérben:

"X.Yné az adminisztratív dolgozók szégyene - meddig tűrjük még?"

masni55 2010.07.02. 19:29:13

@tölgyes: Drágám, én csak borsódzom, az írtózat az OV-nál kezdődik. :)

tölgyes 2010.07.02. 19:31:13

@Videofon: Ugyan miért is akarnám én meggyőzni Önt bármiről..Mégis az égi csatornákon most több nevelési tanácsadó műsor is futott.. talán a Vialsaton.. ment..nézzen meg néhányat...Látni fogja, hogy nem a Vekerdi féle hülyeség az üdvözítő..de én még azt is elárulom Önnek, hogy az idősebbik fiam talán 6-7 éves volt és nekünk nem volt TV készülékünk...mert én a kicsi gyerekek számára károsnak tartottam. Most is annak tartom.. bár a legkisebbet nem tudom ettől megóvni.

tölgyes 2010.07.02. 19:32:52

@masni55: Kedves nálam a borsódzás az irtózat fizikai megnyilvánulása..:)

bariga 2010.07.02. 19:40:19

Hogy ki kell akasztani a valamilyen nyilatkozatot valahová, az komoly, vagy az is Hírcsárda?

tölgyes 2010.07.02. 19:42:51

@bariga: Én nem tudom... de miért lenne az baj, ha az épp regnáló kormány nyilatkozatát a közszférában nyilvánosságra kell hozni??Az emberek nagyobb része csak így ismeri azt meg...mert máskülönben nem tudna róla..

masni55 2010.07.02. 19:48:18

@tölgyes: Nálam meg sima fázékonyság. Ezért is jó, ha tisztázzuk, ki mit ért egyes fogalmakon. :) Látszik, hogy fiatalka vagy még aranyom, nem éltél a Rákosi apánk rendszerében, különben értenéd, mi az a "faliújság", meg jelszavak!!! :)

panelburzsuj 2010.07.02. 19:49:31

@nyünyüge:

(Hogy ráéreztem én erre a légyszar-problematikára ... )

nyünyüge 2010.07.02. 19:52:12

@bariga: A Kormány 1140/2010. (VII. 2.) Korm. határozata
a Nemzeti Együttmûködésrõl szóló 1/2010. (VI. 16.) OGY politikai nyilatkozat egyes középületekben való kihelyezésérõl

Ordnassac 2010.07.02. 19:54:36

@bariga: nem Hírcsárda, hanem Magyar Közlöny.

@tölgyes: az Országgyűlés honlapján, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján fenn van, ezenkívül része a kormányprogramnak is. Szerintem szerencsétlen dolog egy politikai nyilatkozatot kiakasztani mindenhová.

Másrészt jogilag ez nem a kormány, hanem az Országgyűlés nyilatkozata, már csak épp ezért sem szerencsés, ha a kormány dönt bármilyen kihelyezéséről.

Az nyilatkozatnak meg az Alkotmánybíróságon, az Állami Számvevőszéken és a bíróságokon végképp semmi keresnivalója, függetlenül attól, hogy épp milyen színű kormány regnál.

nyünyüge 2010.07.02. 19:54:56

@nyünyüge: forradalmi lendület: átlag napi 30 kormányhatározat, ha jól számolom.

Videofon 2010.07.02. 19:56:17

@tölgyes:
Rájöttem, hogy TE valójában egy beépített szoci provokátor vagy. Aki ezekkel az ultrakonzervatív blődségekkel próbálja lejáratni a jobboldalt.
Elég hiteles voltál eddig. De amit a gyerekeidről leírtál, az nagyon irodalmi ízű. Normális ember ugyanis nem idomítja a gyerekeit, hanem neveli. A normális konzervatív ember is. Amiket leírsz gyereknevelés címszó alatt, az a prolinegyedekben felnőt szocialista írók rémregényeiben fordult csak elő, de a polgári családokban nem.
Eddig tartott a tündöklésed. Visszatérhetsz a Jókai utcába az elvtársaidhoz. Úgyis ott érzed magad otthon.

Ordnassac 2010.07.02. 19:57:23

@nyünyüge: egyszerűbb, ha a Magyar Közlöny megfelelő linkjét is jelzed: www.magyarkozlony.hu/pdf/7606 :-)

Ja igen, ha minden igaz, holnapra már kint lesz a magyarorszag.hu jogszabálykeresőjében is.

tölgyes 2010.07.02. 20:00:42

@Ordnassac: Az emberek nagyobbik része nem használja a netet..akik használják, azoknak 90%-a nem megy fel soha az OGY honlapjára...

Ma hallom a rádióban Az oroszok 30%-a azt mondja, hogy az orosz csapat nyeri a foci VB-t.. még nem tűnt fel nekik, hogy ott sincsenek.. Ezt csak azért írom, hogy tudja milyen világban élünk.:(

Videofon 2010.07.02. 20:00:48

@Ordnassac:
Először én is azt hittem, hogy vicc. De rájöttem, viccnek durva lenne. :)

tölgyes 2010.07.02. 20:06:03

@tölgyes: folyt.. Ráadásul a törvényhozói és végrehajtó hatalom ilyenfajta szembeállítása se ésszerű és még csak nem is jogszerű.. Én ezt amolyan álbalhénak tartom... ha nincs miért, akkor verjük a nyálunkat..! (A Magyar Közlönyt is a MEH jelenteti meg... most akkor háborogjunk azon is?????)

tölgyes 2010.07.02. 20:07:06

@Videofon: Mi a blódség?? Kérem fejtse ki!

tölgyes 2010.07.02. 20:10:31

@masni55: Aranyoskám! Ugyan miért zavarja magácskát az, ha azokhoz is el akarnak valamit juttatni, akik egyébként nem olvasnak újságot (nincs rá pénzük), nem hallgatnak rádiót (nincs rá pénzük) nem használnak netet.. mert ahol élnek olyan nincs is.. de ha lenne, akkor se lenne rá pénzük..:( Ez nem rákosifüggő,

Ordnassac 2010.07.02. 20:11:06

@tölgyes: tudomásom szerint eddig egy OGY által elfogadott politikai nyilatkozatot sem kellett díszes papíron kihelyezni a közig szerveknél.

bariga 2010.07.02. 20:15:02

@tölgyes: nem tartom szerencsésnek, egyrészt mert ma nem divat a falvédő, másrészt pedig szerintem a falragasz valami pótcselekvés. Speciel nekem az Állatfarm jutott az eszembe. Tudjátok amikor aztán valahogyan mindig átíródott a szöveg a falon.
Igazi, koherens cselekvési terv kellene, most nekem úgy tűnik, hogy néha megszólal egy miniszter, vagy államtitkár, majd később visszavonja, vagy elhalasztja. Ha most a kormánytagok ezeket a kommenteket elolvasnák, komoly elemzéseket és javaslatokat találnának, elismerésem az íróknak.

tölgyes 2010.07.02. 20:16:53

@Ordnassac: No de miért ne lenne ez a jövőben másképpen, ha egy jelentős nyilatkozatról van szó...Ha a többség jelntőséget tulajdonít a nyilatkozatnak...Most nem Gyurcsány táncikálását népszerűsítik, hanem a nyilatkozatot, amiről mindenki azt gondol majd amit akar..

Miért gondolja bárki, hogy a kormány nem politizál???Miért gondolja bárki, hogy az OGY többsége nem politizál? Miért ne akarná a politizáló többség az embereket a maga álláspontjáról??

masni55 2010.07.02. 20:19:04

@tölgyes: Aranyapám, te átaludtad az évezredváltást!!! Hahó, ez itt a 21. század!!! :)

tölgyes 2010.07.02. 20:20:25

@bariga: Ön az Állatfarm lényegét sem érti, ha ilyeneket ír... Az állatfarm ugyanis nem arról szól, hogy ne politizáljunk.. Miért lehet csak pucér nőket kiragasztani.. cipőpaszta-reklámot kiragasztani???

Ön a netről tájékozódik de az emberek többsége nem a netről tájékozódik..

Ordnassac 2010.07.02. 20:21:52

@tölgyes: és ezért kell kirakni a honvédségi épületekre és "felkérni" pl. az Alkotmánybíróság, az Országgyűlés elnökét, az Állami Számvevőszék elnökét és a köztársasági elnököt, hogy helyezzék ki, amikor oda átlagember engedély nélkül nem léphet be?

tölgyes 2010.07.02. 20:23:19

@masni55: Cuncimókus! Magácskának többet kéne foglalkoznia az un. fejlett világ politikai mechanizmusainak tanulmányozásával.. Ilyen bizony mindenütt előfordul.. Magácska is szeret mucsázni, de azt se tudja hol van Mucsa..

Videofon 2010.07.02. 20:25:46

@tölgyes:
Az egész gyermekidomítási mese a blődség. Nincs mit kifejteni rajta, hiszen az egész kitaláció, ami a valóságban nem működik. Akit így idomítanak, az nem fog szocializálódni.
Lehet a témához nem értőket etetni ezekkel a mesékkel, de aki már látott gyereket közelről, nem hiszi el.
A Jókai utcában hiánycikk a neveléspszichológus? Silány munkát végzett a pártközpot, amikor ezt adta "tölgyes" nevű kollektív lejáratónickje szájába.

török gábor 2010.07.02. 20:25:58

@nyünyüge: biztos voltam benne, hogy ez vicc....

tölgyes 2010.07.02. 20:26:56

@Ordnassac: De ha engedéllyel belép, akkor olvashatja.. a katona meg különösen..Gondolja, hogy Z. tizedes.. az OGY honlapját böngészi unalmában mint Ön.. Legfeljebb a sex-fórumokat..vagy ahogy a NOL írja: a rendőrök egymást szórakoztatták azzal a felvétellel, amelyiken látható volt ahogy Kis E. lepisálta a rendőrség falát..Hol él Ön édes ÚR????

panelburzsuj 2010.07.02. 20:27:02

@Ordnassac:

Emlékszel-e, mit mondtam a "három politológusok" szövegeinek funkciójáról?

török gábor 2010.07.02. 20:30:23

@tölgyes: Kedves Tölgyes, egy dologra válaszoljon, tényleg őszintén. ha a Gyurcsány-kormány elfogad egy politikai nyilatkozatot a progresszív, modern Mo-ról, és utána Gy.F. aláírásával megjelenik ez a rendelet, mit mondott volna? ha ugyanezt, amit most, akkor minden rendben.

masni55 2010.07.02. 20:30:40

@tölgyes: Sose mucsáztam, mindenágon paraszt leszármazott vagyok, tiszteltem is őket érte. Az igen koros anyukám ma is lepipál kertásában. A fejlett világ politikai mechanizmusa helyett egy élhető országot szeretnék, diktatúra és őrület nélkül.

Videofon 2010.07.02. 20:31:38

@török gábor: Bejegyzés készül róla? Vagy félted a függetlenségedet? Hol van az a pont, ahol fel fogod adni, ha úgy hozza az élet? A politológusnak tilos kiállnia a demokráciáért? Te ismersz ilyenre faliújságra nemzetközi példát?

török gábor 2010.07.02. 20:32:53

@Videofon: ez nem a demokráciát veszélyezteti. sokkal inkább a Fidesz választási esélyeit.

nyünyüge 2010.07.02. 20:35:28

@török gábor: és most mit gondolsz?
----
Az nagy állami cégeknél történt mai "átadás-átvételi" folyamat sem tűnik viccnek. Amikor a pécsi vízműves esetre valaki azt írta, hogy főpróba az igazi előadáshoz, azt hittem, hogy ez azért túlzás.

tölgyes 2010.07.02. 20:36:34

@Videofon: Ön szerint az idomítás, hogy minden este meséltünk a gyereknek??Hol a feleségem, hol én..attól függően melyikünk ért rá..Minden estének megvolt a maga rítusa. Mese (amit a gyerek már fejből tudott és ha egy szót tévesztettem, akkor kijavított.. mégis ragaszkodott hozzá, hogy a mesét elmondjam.. aztán a kötelező versek... Ha Ön ezt nem érti, akkor vagy nincs gyereke, vagy azok a szegény gyerekek úgy nőttek mint cigány lova a szeméten..:(
Idomítás az, hogy a gyerek életében a rendszeresség a biztonság forrása?? Gondolja, hogy ezt csinálni éveken át nem kíván fegyelmet a szülőtől???

Az én legkisebb fiam egy nagyon liberális elit iskolába járt.. Talán 14 éves lehetett, amikor egyszer mentünk az iskolába azt mondja nekem:Tudod nálunk a liberalizmus nem azt jelenti, hogy a tanár figyel rám, vagy érdekli a véleményem..A liberalizmus nálunk a tanárok kényelmességének megideologizálása..::(( És milyen igaza volt... Ráadásul az iskola egyik legeredményesebb tanára minden volt csak nem liberális.. ő aztán követelt, veszekedett velük, ha nem dolgoztak..Igaz három évi tanulás után minden gyerek nyelvvizsgát tett.. az OKTV legjobb 15-ben általában 5-8 az ő tanítványa volt.. pedig 12-es már nem indulhatott a versenyeken.. nem engedte..

tölgyes 2010.07.02. 20:41:03

@török gábor: Kedves Gábor! Ön már megint saját magából indul ki..Önt ez mérgesíti.. de ez is csak azért van mért mondjuk Zámolyon, Bozsokon, Dukában, Kissomlyón, Tunyogmatolcson nem járt vagy soha, vagy 20 éve és fogalma sincs, hogy ott miként működik a világ..:)hogyan jutnak az emberek információhoz..

tölgyes 2010.07.02. 20:43:58

@török gábor: Kedves Török Gábor! Őszointén.. mekkora baromságokra adott ki pénz Gyurcsány.. mennyi haszontalanságot reklámozott.. hány 21-20-40-100 pontot népszerűsítettek Gyurcsány aláírásával nagy erőkkel ezer médiában..Mikor háborgott Ön azon, hogy ezek reklámozása ésszerű-e vagy sem???

tölgyes 2010.07.02. 20:46:16

@masni55: Már hogyne tenné, amikor egy nyilatkozat kiragasztásáról Rákosi jut az eszébe.. Nekem Rákosiról a pléhkurva jut az eszembe..!:)

panelburzsuj 2010.07.02. 20:46:27

@tölgyes:

Fixációban gazdag ürge vagy, hallod-e ...

török gábor 2010.07.02. 20:47:27

@tölgyes: én nem háborgok. engem nem zavar. de meglátja: ez önsorsrontó döntés volt, egy ilyen rendeletből a kormány ellenfelei többet fognak profitálni, mint eddig bármiből. ez a bejegyzés is erről szólt, hogy most dől el...

jó lenne már abbahagyni ezt a nem járt még... dolgot, sokadszor mondom, hogy Budapesttől több mint 100 km-re egy 400 fős faluban lakom, úgyhogy rossz helyen tetszik mondani. de ha nem itt laknék, akkor is ez egy rossz érv.

nyünyüge 2010.07.02. 20:48:27

@tölgyes: ezer médiában népszerűsítették Gyurcsány programjait? Tizet sem tudnál felsorolni, nemhogy ezret.

Ordnassac 2010.07.02. 20:48:48

@tölgyes: Budapesten. :-)

Amennyiben a kormányhatározat célja egyedül a lakosság tájékoztatása lett volna (nem vitatom, hogy ez is célja), akkor elég lett volna az államigazgatási szerveknél kitenni, ide értve a rendőrséget is. A legtöbb ember úgyis max. oda jut el (+önkormányzati helyiségek).

Azonban a többinél (értsd: AB, OGY, közt. elnök, ÁSZ, bíróságok stb.) semmi értelme, mert aki oda bejár, az általában bemegy valamelyik államigazgatási szervhez is. Az ott dolgozók többsége pedig meg már így vagy úgy ismeri. Arról nem is beszélve, hogy bármilyen politikai jellegű kormány-, vagy OGY-szövegnek szerintem semmi keresnivalója pl. a bíróságokon vagy az AB-n (sőt, a Sándor-palotában sem). Szóval megint túljátsszák a dolgot, aminek sok értelme nincs és csak rosszérzést szül.

Azonban legyünk jóhiszeműek, rendben, amint lesz egy újabb OGY által elfogadott politikai nyilatkozat és azt nemcsak a kormánytöbbség fogadja el, megnézzük, hogy azt is ki kell-e helyezni mindenhova. :-)

Diocles 2010.07.02. 20:50:42

@Ordnassac:
nem baj az, ha tudják, h ki a főnök, és hogy a főnökség hatalma egy soha nem látott választási győzelmen alapul.

az USA-ban meg kiteszik minden hivatalszobába az aktuális elnök fényképét, na bumm.

Ordnassac 2010.07.02. 20:52:52

@tölgyes: ki mondta, hogy kötelező a Fidesznek az MSZP önsorsrontó ostobaságát követnie? ;-)

[nick] (törölt) 2010.07.02. 20:53:34

@panelburzsuj:
ez a parancs. érik a narancs. amúgy az jut eszembe erről, hogy amikor ez sláger volt (91 talán), akkor az efotton voltam sóstón. és mentünk be a városba gyalogosan, leállítottak a rendőrök, hogy innen nem lehet menni előre. gondoltam azért, mert mindenkinek a kezében volt sörös üveg, vagy valami hasonló. de a törzszászlós megsúgta, hogy felőle lehet alkoholizálni, annyi van, hogy hamarosan felettünk fog elrepülni a szentatya. de ez szolgálati titkok. az egyik haverom meg nagy hangon kezdte énekelni: "repül a pápa, repül a pápa, mindenki álljon vigyázba". aztán a rendőrök csak mosolyogtak. így emlékszem, hogy akkor ebből már nem volt gond.

tölgyes 2010.07.02. 20:55:12

@Ordnassac: Én nem látok benne kivetni valót.. Én természetesnek tartom, ha egy OGY nyilatkozat eljuttatásának ezt a módját is választják.. Én nem gondolom, hogy az AB, ÁSZ stb kivül lenne az államon. Nem gondolom, hogy más államok nem tesznek hasonló lépéseket.. Én nem gondolom, hogy az információk átadásának eszköze kizárólag a net, az interaktív tábla, a TV és a Népszabadság lenne...Én ezt is a TG által sértettségből felvetett nyafogások egyik megnyilvánulásának tartom.

Ordnassac 2010.07.02. 20:56:01

@Diocles: ha Fletó csinált volna ugyanilyet, mit szólnál? ;-)

Ilyen nézőpontról nézve a dolgot, különös pikantériát kap az a "felkérés" a kormánytól független szerveknek, hogy tegyék ki a nyilatkozatot.

Ezek szerint ez a lépés egy üzenet az Alkotmánybíróságnak, a Legfelsőbb Bíróságnak (és a többi bíróságnak), az Állami Számvevőszéknek és az ombudsmanoknak, hogy ki a főnök? Ezt ugye te sem gondolod. ;-)

bariga 2010.07.02. 20:56:24

@Diocles: húha, itt van Amerika? Na végre!

tölgyes 2010.07.02. 20:56:34

@Ordnassac: Én ebben nem osztom a véleményét.. Nem ez lesz az Önsorsrontás.. Ha majd azt érzékelni fogom akkor szólok Önnek..Gyurcsány se az önreklámba bukott bele, hanem a pocsék kormányzásba és a tehetetlenségbe.

Diocles 2010.07.02. 20:56:44

@török gábor:

1. már megint előjött Önnél a vágyelvű gondolkodásmód, szerintem vajmi kevéssé érdekli a népeket akár az efféle nyilatkozat, akár az új elnök személye, akár bármiféle kétharmados hatalomkoncentráció.
ha el is fogadjuk, h ezek a lépések antidemokratikusak, akkor is minden kutatás azt mutatja, h a magyar lakosság tojik a demokráciára, és leginkább egy korlátozott demokráciában hisz.

2. Gyurcsánynak nem volt kétharmada.

3. abban igaza van, h mindenki számoljon el az elmúlt 4-8 évével, tehát aki kussolt a szemkilövéseknél, attól aligha lesz hiteles, ha most kezdi el félteni a demokráciát.

török gábor 2010.07.02. 21:02:46

@tölgyes: Kedves Tölgyes, most akkor a lehető legvilágosabban elmondom, hogy mire gondolok. Ha Önnek ez nyafogás és sértettség, lelke rajta. Szerintem egészen másról beszélek, örülnék, ha megértené.

1. Szerintem egy kizárólag kormánypárti képviselők által elfogadott nyilatkozat nem ugyanolyan értékű, mintha minden politikai erő támogatta volna.
2. Ennek ellenére engem egyáltalán nem zavar, ha mindenhová kifüggesztik, ha kell, én szívesen kiteszem a tanszéki dolgozószobánkba is, a fal mindent elbír.
3. Viszont a korábbi tapasztalatok alapján meglehetősen biztos vagyok abban, hogy ebből "ügy" lesz, mert alkalmas a bejegyzésben is említett "akarnokság" szimbolizálására.
4. Összességében tehát nagy öngólnak látom, s ha fideszes vezető lennék, és fontosnak tartanám pártom népszerűségének tartós megőrzését, most rossz szemmel néznék arra, aki ezt kitalálta.

Ennyi.

Diocles 2010.07.02. 21:03:02

@Ordnassac:
1. Gyurcsánynak nem volt kétharmada, soványka választási győzelme volt.
2010 ellenben földrengés volt, ha Orbánnak az a heppje, h erről papírkát is akar, hát én momentán tojok rá.

2. Semmit nem szóltam volna, de tényleg.
Így ilyen nyilatkozat a Gyurcsány-korszakban fel sem tűnt volna, sokkalta súlyosabb dolgok voltak ott (elkúrás, szemkilövés, stb.).

3. szerintem nem árt, ha ezen intézmények is figyelembe veszik valamennyire, h a magyar kormány legitimációja messze nagyobb, mint mondjuk egy noname ombudsmané.

tölgyes 2010.07.02. 21:04:12

@török gábor: Kedves Gábor! Én elhiszem magáról, hogy egy BP. közeli "műfalu" lakója.. ezért említettem olyan falvakat, ahol sűrű az élet...:)ahová nem megy vonat, busz...Ezek a döntések pedig nem fogják befolyásolni a fidesz helyzetét... nem ezen fog múlni a siker, kudarc. Ezen az a közigazgatás fog morgolódni, amelyik attól fél, hogy elveszik tőle a játékát... a tanácsadók, akiktől nem kérnek tanácsot.. ők keresik a fogást.. a választót az fogja érdekelni, hogy kap-e segítséget a vihar-víz stb károk után, segítik-e abban hogy ki tudja fizetni a a közműdíjakat..stb. A kormány ezekbe fog belebukni.

nyünyüge 2010.07.02. 21:05:22

@Diocles: a kétharmad MINDENRE feljogosít?

török gábor 2010.07.02. 21:07:30

@Diocles: Kedves Diocles, úgy látom, Ön azt szeretné, hogy a Fidesz hamar veszítse el a népszerűségét, azért támogatja ilyen rendeletek kiadását.

Ezt most természetesen nem gondoltam komolyan, de hagyjuk már abba ezt a másikba való belelátást... Találjon ki valami más érvet a vágyvezérelt, vágyelvű és wishful helyett, mert annyira unalmas, hogy elmondani sem tudom. Bízzunk annyira egymásban, hogy elhisszük: ízt írja, amit gondol.

török gábor 2010.07.02. 21:09:53

@tölgyes: műfalu? édes Istenem... első említése 1211-es, de nem is ez a lényeg, hanem ez az érvelés...

panelburzsuj 2010.07.02. 21:12:26

@[nick]:

Igen, a szöveg '90-es, és majdhogynem hátborzongató mai szemmel:

Kicsi vagyok.
Kicsi vagyok,
Ha megnövök
Beléd rúgok.
Még, még, még, még, még
Ennyi nem elég!
Egyre feljebb furakodom
Jaj, de magas ez a torony.
Még, még, még, még, még
Ennyi nem elég!

Repül a bálna
Repül a bálna
Ez a parancs
Érik a narancs
Repül a bálna
Repül a bálna
Aki hülye, az is marad!

Nagyon szeret,
Nagyon szeret,
Nagyon szeretném azt veled.
Még, még, még, még, még
Ennyi nem elég!
Add ide a csöpp kis szádat
Lerángatom a ruhádat
Még, még, még, még, még
Ennyi nem elég!

Repül a bálna
Repül a bálna
Mindenki álljon vigyázba
Repül a bálna
Repül a bálna
Bele köpök a nagy Dunába.

Repül a bálna
Repül a bálna
Körbe-körbe repül a földön
Holnaptól
Repül a bálna
Megírta a Magyar Közlöny.

Megtanultam, tudom a választ
Kicsi az ország nagy a bánat
Még, még, még, még, még
Ennyi nem elég!

Kicsi vagyok.
Kicsi vagyok,
Ha megnövök
Beléd rúgok.
Még, még, még, még, még
Ennyi nem elég!
Repül a bálna
Repül a bálna
Mindenki álljon vigyázba
Repül a bálna
Repül a bálna
Beleköpök a nagy Dunába.

Repül a bálna
Repül a bálna
Ez a parancs
Érik a narancs
Repül a bálna
Repül a bálna
Aki hülye, az is marad!

(Amúgy számomra mindez már csak "médiaélmény" volt, én az utolsó "szabad" nyaramat ilyesmikkel töltöttem: www.youtube.com/watch?v=uuuXTQGGY0U&feature=related

Többek között azon a Baltonlellén töltöttem majd egy egész éjszakát Omega-LGT-Ricse koncert után a vasútállomáson (a kályhán föltornyozott személyik, harminc-negyven szimatszatyros és négy-öt kékkabátos társaságában...), ahol tíz évvel később a Republic díjat nyert.)

Ordnassac 2010.07.02. 21:13:33

@Diocles: 1. tudod, fogadott már el az OGY ennél sokkal fontosabb politikai nyilatkozatokat is (az ukrajnai magyarok elleni atrocitásokkal kapcsolatban, a szerbiai magyarok védelmében, stb.). Ezeket nem rakták ki sehova, pedig sokkal fontosabb kérdések, mint OV önnönmagának megünneplése. Az 1998-02-es időszakban sem (legalábbis nem találtam erre utaló nyomot).

2. Azt halkan megjegyzem: szerintem ez a dolog nem a demokrácia leépítéséhez vezető lépés, azonban nagyon rossz íze van. Gyurcsány ilyen-olyan önreklámja is ízléstelen volt, szerintem ez is az.

3. Na, ebben filozófiai különbség van köztünk. Ugyanis a "noname" ombudsmannak, az ÁSZ-nak, az AB-nak az a feladata, hogy a bármilyen nagy legitimációjú kormánynál ügyeljenek arra, nehogy elszaladjon velük a ló. Még olyan jól működő államoknál is így van, mint pl. Németország. Igaz, ott nem is aggatnak fel semmilyen önünneplést ilyen helyekre és nem futnak össze az adott kormány óriásplakátjaival. A bíróságoknak pedig végképp nem szabad foglalkozniuk a kormánytöbbséggel.

masni55 2010.07.02. 21:15:29

@török gábor: Nagyon kiváncsi vagyok, mikor tör ki az első komoly lázadás és szakadás a párton belül. Úgy érzem érik már.:)

Ordnassac 2010.07.02. 21:15:42

@Ordnassac: kieg.: kormányhatározat kiadásához meg aztán végképp nem kell kétharmad...

tölgyes 2010.07.02. 21:16:04

@török gábor: Értem! Csakhogy ma a nyilatkozat mögött nagy többség áll.. és mint látja ez a többség ma ezer dolog miatt inkább kicsit nő, mint csökken...Az emberek egy jó részének nem éri el az ingerküszöbét se a nyilatkozat, se a mögötte álló többség, se a kihirdetés, népszerűsítés módja.. Jó ha majd egy-egy félmondatot felkapnak belőle...Ráadásul nem is nagyon értem, hogy miért a nagy háborgás..Szerintem ez is a türelmetlen változás-várás egyik megnyilvánulása..
Egyébként pedig az általam említett és orrba-szájba népszerűsített Gyurcsány-pontok mögött még valódi OGY többség se állt..Gyurcsány mégse abba bukott bele.. Ezért én nem merném azt állítani amit Ön állít..Vajon mennyivel lenne jobb a helyzet, ha nagy okosságokat interaktív táblán és kakaóbiztos számítógépen népszerűsítenének??.. Az se fogja megrendíteni a választót.. A választónak bizonyosság kell..Ha az elmarad, akkor a fidesz népszerűsége csökken...

Ráadásul a politikai ellenfelek is a fidesz kezére játszanak..Az MSZP képtelen a megújulásra.. az LMP lassan bebizonyítja, hogy az ő politizálása se más.. a Jobbik pedig nem tud mit kezdeni a fidesz-féle aktivitással.

porfelhő 2010.07.02. 21:17:32

@török gábor: Köszönöm szépen. Én igy világosan megértettem. Igaz a komment nem nekem szól.

tölgyes 2010.07.02. 21:19:34

@török gábor: Édes Istenem! Mi a baja az érveléssel.. hiszen az érvelésének szintje ezt nem szokta meghaladni.. feltételezéseket érzéseket vetít elénk, amiket át-meg át szőnek az elfogultságából származó érzelmei... Hisz ezt írom Önnek már hónapok óta....:))És ennek megerősítését adta néhány nyilvánosságra került dokumenetum is...:)

Diocles 2010.07.02. 21:21:49

@török gábor:

Emlékszik még a kötcsei beszédre? Ön is szentelt annak egy bejegyzést, és nagy karriert futott be a (bal)sajtóban. Lett a Fideszre bármiféle negatív hatása?

Jövőre én is azzal számolok már, h zuhan a Fidesz népszerűsége, de nem emiatt, hanem a gázáremelések, kamurokkantak felülvizsgálata, stb. miatt.

tölgyes 2010.07.02. 21:27:44

@török gábor: Ja és még valami..: Én nem tudom, hogy Ön hol él.. Én csupán ismerek néhány "értelmiségiek" által kedvelt falut.. amelyiknél nem számít az első említés..az eredeti.. és a mai Magyarországot jellemző falusi lét nem igen található meg..Vagy ha megtalálhatóak, akkor ott néhányan csinálnak egy rezervátumot maguknak..amit én jó dolognak tartok csak nem hivatkoznék rá, mint olyan településre, amelyik jellemzi a mai magyar vidéket..(pl. az általam említett Duka nevű faluban élt Dukai Takács Judit.. hozzá járt udvarolgatni Berzsenyi... tehát van múltja..)érdekessége..de mára mégis szomorú és reménytelennek tűnő a helyzete. Vasút nincs, a busz nem jár be a faluba, iskola nincs, óvoda nincs.. de gyerek is alig.. már állatot se igen tartanak. Az ott élőknek aztán mondhatja a magáét kedves Gábor.)

nyünyüge 2010.07.02. 21:33:07

@tölgyes:
Ilyen módszeres nyomulást az utóbbi 30 évben nem láttunk, és pontosan a fidesz támogatottsága és az óriási igazodási kényszer miatt kőkeményen végre is lesz hajtva minden - a hülyeség is! - ezerrel.
Mivel a közelmúltban nem volt ilyen hatalomkoncentrációra példa (és a sokat emlegett 2/3-ra sem), csak történelmi analógiák alapján lehet elképzelni, mire fog ez vezetni.

tölgyes 2010.07.02. 21:35:26

@nyünyüge: Mi itt a nyomulás??Mert kihirdetnek egy nyilatkozatot??? Mi az hogy nem látott???Én láttam.. láttam ennél módszeresebbet is. Attól került padlóra az ország.

tölgyes 2010.07.02. 21:37:48

@Ordnassac: Vagy csak levonták a következtetést: nem jó az, ha a nyilatkozatokat nem ismertetik meg az országgal.

Ordnassac 2010.07.02. 21:42:33

@tölgyes: amelynek központi elemeit szinte minden nap lehet hallani a kormány és a Fidesz képviselőitől (forradalom, társadalmi szerződés, rend, biztonság, egészség és társai).

panelburzsuj 2010.07.02. 21:50:40

@Ordnassac:

Szóval mire valók ezek a nyilatkozatok?

nyünyüge 2010.07.02. 21:54:22

@tölgyes:
Valahogy mégis sokan nyomulásnak érezzük. A kötelező nyilatkozatkirakást, az állami cégek, hivatalok szó szerinti lerohanását - ezzel nemcsak az ott dolgozó politikai vezetők, hanem minden ott dolgozó lealázását, stb.

(Rugtak már téged ki úgy egy munkahelyről - érdemi ok nélkül, pl. mert másnak kellett a helyed - hogy a szobádba visszaérve ki voltál tiltatva a számítógépes rendszerekből? Hogy néztél mint egy hülye magad elé, hogy de hiszen nekem még ma meg ezt-meg-ezt meg kell csinálnom, feladatot kell kiadnom, stb. És órákig, napokig nem értetted, hogy hirtelen a kutyát sem érdekli hogy senki sem fogja elvégezni azt, amiért téged fél napja - és előtte évekig - még ugráltattak?

Én ezt a magánszférában éltem meg. Nem hiszem, hogy feledhetőbb élmény lehet az ilyesmi a közigazgatásban vagy egy állami vállalatnál. Sőt.

Diocles 2010.07.02. 22:01:13

@nyünyüge:
nem tucc mondani olyan történetet, amelynél ne történt volna sokkal durvább precedens az elmúlt nyolc évben.
a belépés megtagadása 2002-ben is mindennapos volt (pl. a képviselői irodaházban), sokszor még a kormányváltás formális bekövetkezte előtt is.

szóval aki most kezd el sápítozni, miközben Berkecz Mária eseténél kussolt, azt körbe fogják röhögni.

Ordnassac 2010.07.02. 22:02:08

@panelburzsuj: eredetileg arra gondoltam, hogy a kormányzati kommunikáció alapjaként ennek burkába csomagolják az intézkedéseket, illetve egyfajta jóleső önünneplés is.

Felmerült bennem kérdésként, hogy mennyi időre akarják kint tartani a nyilatkozatot? Hiszen a kormányhatározatban nincs határidő, hogy ennyi ideig kell kint hagyni (ilyen esetben is ízléstelen szerintem, de kevésbé lenne zűrös). A másik: miért kell ilyen csicsás kinézettel kirakni? Kis mellékes: a kifüggesztendő lap alján ott szerepel az OGY-elnökön kívül még a két jegyző is, köztük az egyik KDNP-s, a másik jobbikos. Kíváncsi vagyok, hogy utóbbi mit szól hozzá. :-)

málnabarack 2010.07.02. 22:02:55

Nem nagyon szoktam ide írni, inkább csak olvaslak benneteket, egy dolog viszont most baromira kikívánkozik belőlem:

Tölgyes egy fasz.

További jó kommentelést.

Ordnassac 2010.07.02. 22:07:38

@málnabarack: ez most furcsának fog tűnni tőlem, de meg kell védjem tölgyest. Van egy sajátosan markáns véleménye (amivel többségében nem értek egyet), ezt egy még sajátosabb stílusban adja elő, de azért nem nevezném annak, aminek te.

ssi 2010.07.02. 22:16:28

kérdéseim:
1.
nem gúnyosan: lehet, hogy nem értek valamit?
márciusban lett a Századvég GK
sokan gondolták, hogy főleg állami megrendelésekre
kevesen gondolták, hogy olyan kormányintézkedések kitalálására, melyekről úgy tudtuk, hogy készen vannak
atv.hu/belfold20100701_heim_a_nyugdijrol_a_sved_modell_megkerulhetetlen

2.
muszáj ez a sok gúny? ez itt nem egy jó csapat, azoknak, akiknek ez egy jó csapat?
gratula Tölgyesnek a terveinek megfelelően megvalósított gyerekekért
gratula másoknak is az egészen másfajta tervek szerint megvalósított gyerekekért (az enyém is ide soroltatik, nem beszél 3 nyelvet, nem tanul külföldön se, átlagos fiatal, ennyire futotta, de piszok büszke vagyok rá, s a kapcsolatunkra, talán a sikeres, boldog felnőttséghez elegendő lesz ennyi is)

panelburzsuj 2010.07.02. 22:32:18

@Ordnassac:

Szóval nem figyeltél.

Ezeknek a rituáléknak (nyilatkozatosdi, kifüggesztősdi, felkérősdi) alapvetően a feladata, hogy a lehető legtöbb embert, szervezetet, intézményt be lehessen hajszolni egy "point of no return" helyzetbe.

Tök kilences.

Ordnassac 2010.07.02. 22:36:23

@panelburzsuj: ez most felmerülhet mindenképp, de amikor a választások után ezzel jöttek, akkor ez elég távoli és valószínűtlen eshetőségnek tűnt.

bariga 2010.07.02. 22:36:49

Én már akkor is röhögőgörcsöt kaptam, amikor először, nagyvonalakban olvastam ezt a kifüggesztendő hablatyot.
Most megnéztem mégegyszer és kikérem magamnak:
én szabad vagyok (még jelenleg) nem vagyok szegény és reményvesztett sőt semmiféle lelki válságom sincsen. Ezek bolondnak néznek mindenkit?? A forradalom meg a népidemokratikus izé pedig melyik ideológus álmatlan éjszakáin fogant meg, mint gondolat, OK most aztán már igyekezennek, hogy munka , meg egészség m meg rend legyen, mert eddig még csak a saját állásaikat intézték.
A címmel viszont teljesen egyetértek, tessék gyakorolni a szavakat, ha sokszor elmondják, akkor talán meg is értik a jelentésüket

Ordnassac 2010.07.02. 22:37:15

@manyike: kérdés, hogy ez megmarad a szakértői berkekben, vagy bekerül a kormányzati politikába is?

málnabarack 2010.07.02. 22:37:18

@Ordnassac: Sokakkal egyetemben mikor megláttam az indexen a hírt, azt gondoltam, hogy ez egy vicc. És nem!!!!!!! Ezt is benyeletik velünk. Közhely, de olyan a kormány, amilyen a nép. Azt kaptuk, amit megérdemeltünk. Azaz megérdemelte az a sok birka, aki képes volt ezeket megválasztani, megválasztani úgy egy pártot ekkora többséggel, hogy fogalmuk sem volt, mit fognak csinálni, csak lökték a semmitmondó naaaagy nemzeti rizsát. És dühít, mikor nem látja át egy olyan, minden bizonnyal EGYÉBKÉNT baromira intelligens ember mint tölgyes, hogy mekkora bakot lőttünk ezekkel. OV a fehérről simán megmondja, hogy az bizony fekete. Mondja meg nekem valaki, mit lehet szeretni OV-ben? Aki azt látja, hogy ő naaaaagy államférfi, a Magyar Nép Megmentője, az miből látja ezt? Miért??? Hogyan???

nyünyüge 2010.07.02. 22:53:55

@bariga:
Lelki válságunkat, bolond voltunkat hajlamosak vagyunk nem felismerni, beismerni.
Erre nem gondoltál :)?

panelburzsuj 2010.07.02. 22:56:36

@Ordnassac:

"távoli és valószínűtlen eshetőségnek tűnt"

Neked. A 23 éveddel meg a német óvodáddal ...

[nick] (törölt) 2010.07.02. 23:01:18

@török gábor:
azért abban nem vagyok olyan biztos, hogy ebből "ügy" lesz. nekem úgy tűnik, hogy konjunkturális időszakban másképp gondolknak az emberek, mint recesszióban. szóval figyelje csak meg, hogy amikor tartós növekedés, akkor a pártszövetségek valamilyen különös oknál fogva közel ugyanannyi szavazatot kapnak, el lehetne dönteni a választásokat kockán. mert nagyjából a véletlenen múlik, hogy ki győz. egy szerencsétlen mondatot kiragad a sajtó. a németek képesek voltak azon vitatkozni, hogy schröder azt nyilatkozta valahol, hogy ő nem festi a haját, közben mégis. és ebből lehetett ügy. vagy a lewinsky eset. még nyilvánvalóbb. szerinted ma az amerikaiak többségét érdekelné, hogy obama kivel kavar. úgy volna vele mindenki, hogy érdekelje obamánét. recesszió van, és a többség nem ezzel van elfoglalva. hanem azzal, hogy mennyibe kerül egy liter üzemanyag.

szóval ezek a falfirka ügy nem a fidesz, hanem orbán népszerűségét rombolja, vagy navracsicsét, vagy aki ez ügyben majd a nyilvánosság elé áll. ha a kormányszóvivő mondja ezt be a tévébe, akkor az övét. elsőként rá fognak haragudni. nem a fideszre. tehát az, amikor a vicclaptól helyreigazítást kér az oktatási államtitkár, akkor az hoffmann rózsát hitelteleníteni, de nem a kormányt. ha felmegy az olaj, vagy a gáz ára, akkor mindenki a kormányt fogja szidni, vagy mit tudom én a frank erősödik. és jön a netizen: 220 felett átértékeled.

www.youtube.com/watch?v=fpISETW8vGk

és recesszióban a döntő, szerintem a pártok megítélésében. a szimbolika a személyeket emeli a magasba, vagy taszítja a mélybe, nem a pártokat.

Ordnassac 2010.07.02. 23:04:58

@panelburzsuj: elképzelhető, tényleg nem magyaros a szocializációm és őszintén: néha úgy érzem, hogy jobb is.

nyünyüge 2010.07.02. 23:06:14

Most hallom, hogy a délután kinyomtatott nyilatkozatom nem felel meg kormányhatározatnak:-(.
A3 méret a minimum.

Nowhere 2010.07.02. 23:10:58

Nem tudom erről a kifüggesztésről nekem az általános iskolai faliújság jutott eszembe, akkoriban volt ez divat.

Az pedig, hogy nem értik a viccet egyes kormányhivatalnokok eléggé aggasztó, szerintem. Valahol olvastam, hogy erre a sajtóstól egy reakció lehetett volna: "Hagyjuk a picsába!"

[nick] (törölt) 2010.07.02. 23:11:42

@nyünyüge:
b2-es méretben kell kinyomtatni.

Nowhere 2010.07.02. 23:12:58

Felőlem egyébként olyan kommunikációt folytat a kormány amilyet akar, ha dolgozik is mellette. De a látszat szerint nem dolgozik. Volnának fontosabb dolgok ennél a kormányhatározatnál.

Azért érdekes volt olvasni, hogy azért csatlakozna a bankadóról szóló tárgyalásokhoz Varga Mihály és (ha jól emlékszem) Navrasics Tibor, mert Matolcsy György merev és rugalmatlan... Erőből nem fog menni... Illetve fog, csak aztán viselni kell a következményeit...

Ordnassac 2010.07.02. 23:18:53

@Nowhere: a hírek szerint a sajtós volt túlbuzgó, aztán lehet, hogy HR-nek tényleg nem vala humora, esetleg nem ismerte a Hírcsárdát.

bariga 2010.07.02. 23:19:32

@nyünyüge: hát tényleg nem, de ha törvénybe lesz majd iktatva, hogy mindenki köteles lelki válságban lenni, akkor majd kérek tanácot az elnök úrtól, aki aláírta :-)

panelburzsuj 2010.07.02. 23:20:25

@Ordnassac:

Magyarul mindig nehezebb hinni.

bariga 2010.07.02. 23:23:54

www.origo.hu/itthon/20100702-szigoritasok-pinter-sandor-kozbiztonsagi-csomagjaban.html

valamelyik haver már meg is alapította az Új Börtönöket kell Építeni Kft-t

nyünyüge 2010.07.02. 23:24:01

@Ordnassac:
Attól vagyok efrédolva, hogy Hoffmann Róza beosztottai egészen másfajta orgánumokat olvasnak.

tölgyes 2010.07.02. 23:33:02

@[nick]: Itt most az a kérdés, hogy ezek az ügyek hogy hatnak arra a 60-65%-nyi szavazótáborra, amelyik a fidesz mögött áll..Egyetértek Önnel nem nagyon hatnak.. nem nagyon figyel ez a tábor ma az ilyen "ügyekre" és TG-re.. Tg fanyalog.. a 60-65% pedig azt mondja 50 millió...és itt a vége... Ráadásul egyébként se izgatja ez most a szavazótábort.

Ráadásul nézze meg: minden olyan ügyben reményt lát TG a változásra, ami felvetődik.. ha elnökről van szó, ha forradalomról.. ha a 2/3-ad használatáról.. Én azonban azt látom, hogy a 2/3-ad ma cselekvést vár, aktivitást vár tényleges és szimbolikus kérdésekben is..a nyafogást pedig meghagyja a TGéknek... Tetszett volna akkor harcolni, amikor harc volt jelszóval.. de akkor lestük a sarzsit...és ezek a nem is elvesznek Bábolna Sukoró stb mögött. Túl sokáig ugrott az álügyekre az ország és túl sokáig fizetett nagy árat érte.

porfelhő 2010.07.02. 23:33:16

@manyike: A cikk nem tul biztató, tulajdon képpen ezt eddig is tudtuk, vagy sejtettük ami le van irva. Még a nempolitikusok is. Mi a svéd modell? ott nem alanyi jogon jár a nyugdij, és az egészül ki a befizetett járulékkal?

nagytalpu48 2010.07.02. 23:35:58

Számomra úgy tűnik már meg is kaptuk a választ a blog címadó kérdésére. Sokkal hamarabb -és sokkal durvábban- mint bárki is feltételezte volna.
Nem értem a közvéleménykutatókat, nem értem az általuk publikált eredményeket. Környezetemben -néhány fanatikus fideszhívőn kívül- mindenki döbbenten nézi mi történik. És Tölgyes úrral ellentétben én úgy látom, az emberek meglepően jól tájékozottak. Azok is akik nem vesznek újságot, akik nem tudnak előfizetni az internetre. Ők beszélgetni szoktak. Sokat, sokféléről. Arról is ami az országban történik. Mert ha másképp nem, a zsebükön fogják megérezni ezeket a történéseket, tehát érdekli őket. És ha másért nem, azért érdeklődnek, mert féltik a holnapjukat. Mert próbálják kitalálni hogy miből adnak enni a gyerekeiknek, ha a kormány nem teszi rendbe a gazdaságot és a kicsi jövedelmük a frankhitel törlesztésére megy el. Mert számolgatják hogy valójában mit is jelent majd nekik az egykulcsos adó, mennyivel marad kevesebb a zsebükben. Mert félnek attól -nem buta a magyar ember, látja a mismásolást, a látszat fenntartásának vágyát az önk. választásokig- hogy belerokkannak a fűtési számlákba januárban, ha lejár a most fél évvel meghosszabbított gázártámogatás. És közszájon forognak azok az intézkedések amiket a kormány meghozott azok helyett amiket meg kellett volna hoznia.

Nagyon rossz szájízzel olvastam erről a kötelező illetve ajánlott nyilatkozatkirakásról. Életem nagyobbik fele az 'átkosban' telt, de már gyermekkoromban sem igazán volt divat az ilyesmi. Pedig volt még faliújság, meg szocialista brigád, meg kiváló dolgozó. És Lenin kép a falon. Nagyon nem szeretném ezeket a kellékeket is viszontlátni...

@málnabarack: csatlakozom @Ordnassac: kommentjéhez, tényleg egy kicsit erős a véleményed. Tölgyes úr világlátásától a hideg szokott kirázni, rettenetes lehet a környezetében élni, sajnálom a kollégáit, gyermekeit. (Már ha igaz mindaz amit olvashatunk tőle). De semmiképp nem egy fasz. Műveltsége vitathatatlan, élete (vagy az itt játszott szerepe) tökéletesen felépítettnek tűnik. És most úgy érzi eljött az ő ideje. És ennek minduntalan hangot is ad, aminek én különösen örülök. Kommentjein keresztül képet alkothatok az új rezsim támogatóiról, elvakultságuk mértékéről.

tölgyes 2010.07.02. 23:40:05

@nyünyüge: Az emberek a fidesztől kormányzást, határozottságot várnak és ezt meg is kapják.. Ön ezt nyomulásnak látja..

Akkor tetszett volna nyafogni, amikor 94-ben Hornék tisztogattak, majd ezt 92-ben Medgyessy megismételte..Vagyis a személycserék részét képezik a magyar kormányváltásoknak..Abban azonban biztos lehet, hogy senki se fogja cinikus megjegyzésekkel fűszerezni a vezető tisztviselők elleni erőszakot, ahogy az 2002-ben Szász Károly esetében történt..
.Ráadásul az embereket a közszféra ellen hangolta az a sok visszaélés amit láthattunk

Én magam híve volnék a semleges közigazgatásnak, de ez az előzmények után nem fog működni.. Gyurcsányék még a látszatát is felszámolták a semlegességnek, amikor a közigazgatási államtitkárságokat megszüntetve mindenhol politikai kommszárokat alkalmaztak.

ssi 2010.07.02. 23:49:19

Gondolhatja-e a kormány: a 20 év azért lett olyan, amilyen, mert nem volt rend, fegyelem, de túl sok volt a szabadság?

nyünyüge 2010.07.02. 18:51:34
@porfelhő:
Majtényi: "Nekem egyetlen kérdésem van a Nemzeti Egység Rendszerével kapcsolatban: Hogyan lehet belőle kimaradni? "

"Matolcsy György szigorú válaszában azt mondta, hogy ha a bankoknak nem tetszik a 120 milliárdos adó, létezik olyan elképzelés is, ami 150 milliárdról szól"

tölgyes 2010.07.02. 23:51:25

@nagytalpu48: Az emberek meglepően jól tájékozottak, de Ön nem érti se a közvélemény-kutatókat, se az embereket..Ez így logikus..:)
Az emberek ma ettől itt nem jönnek izgalomba.. ilyen dumákkal etették őket éveken át.. ezt megunták....
Ön erre érzékeny, TG is érzékeny és még mások is.. no de ez érthető: Ön az MSZP-re szavazott és mint ilyen érzékeny..Vagyis a szavazók azon része érzékeny, aki mást akart már a választáson is.. azok pedig aki a jelenlegi győztesre szavazott, az azt mondja: na végre... történjen már valami..eleget hallgaTTUK, HOGY CSAK ŐK ÉRTENEK, HOZZÁ, CSAK ŐK TUDJÁK..

tölgyes 2010.07.02. 23:52:59

@manyike: Majtényi az előző garnitúra elkötelezett híve.. Mégis mit vár tőle???

ssi 2010.07.03. 00:00:57

@tölgyes: "Majtényi az előző garnitúra elkötelezett híve.. Mégis mit vár tőle??? "

hogy azt mondja, amit gondol

tölgyes 2010.07.03. 00:03:33

@manyike: Azt mondja ami az érdeke... hogy mit gondol??? Sajnos nem egy etalon.

[nick] (törölt) 2010.07.03. 00:08:10

@tölgyes:
na, szóval én nem ezt mondom, hogy ennek nincs hatása, hanem azt, hogy nem a pártra hat, hanem egyes személyekre. de ez recesszióban érvényes. hoffmann rózsa államtitkársága helyreigazítást kért ezen cikk miatt, és letiltatta ezt. sőt megmagyarázták, hogy egy szerzői jogvédelem alatt álló (?) parlamenti képet manipuláltak. teljesen amatőr módon szándékosan bénán rámontírozták lipcsei péter képét (ftc labdarúgója, aki nem követné a magyar focit)

webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:s5EqwaK2IUQJ:hircsarda.hu/4-kultura/oktatas-kultura/8562-hoffman-rozsa-a-focipalyan-is-engedne-buktatni/+hoffman+r%C3%B3zsa+a+focip%C3%A1ly%C3%A1n+is+engedne+buktatni&cd=2&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

na most azt ön is beláthatja, hogy egy ilyen poént azért hülyeség helyreigazítani, legfeljebb lehet azt gondolni, hogy ízléstlen, vagy bármi hasonlót. de ettől nem a fidesz lesz népszerűtlen szerintem, hanem hoffmann rózsa.

szóval most nem az a helyzet, mint konjunkturális időszakban, hogy a pártok döntetlenre állnak, és a véletlenen múlik, hogy ki nyer. a kommunikáció a pártok számára másodlagos, a személyek számára persze nem. tehát kósa, meg szijjártó népszerűtlenek lesznek attól, hogy szerencsétlen kijelentésket tettek az államcsődről, de a fidesz támogatottsága ettől még megmarad. viszont nem lesznek hiteles arcai a párnak. legfeljebb orbán lesz megvédve a támadásoktól. de akkor meg a saját párttársai fognak szembefordulni vele.

tudjuk, hogy kósának direkt kiadták, hogy mondjon egy nagyot, hogy államcsőd van, de nem hiszem, hogy ennek ő örül. nem a fidesz vesztett a népszerűségéből, hanem személyesen ő. de ezt neki a pártközpont utasításba adta, hogy szúrja tökön magát gyakorlatilag. szóval lássa be, hogy ez a komenista pártirányítás mégsem olyan jó, meg a párthatározatoknak a közhivatalokba kirakása. de ettől még lehet. szóval semmi baj nincs vele. szóval egy bizonyos értelmi, vagy akár műveltség szint fölött az ember nevet ezeken. maga is nevessen egy kicsit, és ne védje ennyire görcsösen a kormányt.

[nick] (törölt) 2010.07.03. 00:08:10

@tölgyes:
na, szóval én nem ezt mondom, hogy ennek nincs hatása, hanem azt, hogy nem a pártra hat, hanem egyes személyekre. de ez recesszióban érvényes. hoffmann rózsa államtitkársága helyreigazítást kért ezen cikk miatt, és letiltatta ezt. sőt megmagyarázták, hogy egy szerzői jogvédelem alatt álló (?) parlamenti képet manipuláltak. teljesen amatőr módon szándékosan bénán rámontírozták lipcsei péter képét (ftc labdarúgója, aki nem követné a magyar focit)

webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:s5EqwaK2IUQJ:hircsarda.hu/4-kultura/oktatas-kultura/8562-hoffman-rozsa-a-focipalyan-is-engedne-buktatni/+hoffman+r%C3%B3zsa+a+focip%C3%A1ly%C3%A1n+is+engedne+buktatni&cd=2&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

na most azt ön is beláthatja, hogy egy ilyen poént azért hülyeség helyreigazítani, legfeljebb lehet azt gondolni, hogy ízléstlen, vagy bármi hasonlót. de ettől nem a fidesz lesz népszerűtlen szerintem, hanem hoffmann rózsa.

szóval most nem az a helyzet, mint konjunkturális időszakban, hogy a pártok döntetlenre állnak, és a véletlenen múlik, hogy ki nyer. a kommunikáció a pártok számára másodlagos, a személyek számára persze nem. tehát kósa, meg szijjártó népszerűtlenek lesznek attól, hogy szerencsétlen kijelentésket tettek az államcsődről, de a fidesz támogatottsága ettől még megmarad. viszont nem lesznek hiteles arcai a párnak. legfeljebb orbán lesz megvédve a támadásoktól. de akkor meg a saját párttársai fognak szembefordulni vele.

tudjuk, hogy kósának direkt kiadták, hogy mondjon egy nagyot, hogy államcsőd van, de nem hiszem, hogy ennek ő örül. nem a fidesz vesztett a népszerűségéből, hanem személyesen ő. de ezt neki a pártközpont utasításba adta, hogy szúrja tökön magát gyakorlatilag. szóval lássa be, hogy ez a komenista pártirányítás mégsem olyan jó, meg a párthatározatoknak a közhivatalokba kirakása. de ettől még lehet. szóval semmi baj nincs vele. szóval egy bizonyos értelmi, vagy akár műveltség szint fölött az ember nevet ezeken. maga is nevessen egy kicsit, és ne védje ennyire görcsösen a kormányt.

ssi 2010.07.03. 00:20:41

@tölgyes: "Azt mondja ami az érdeke... hogy mit gondol??? Sajnos nem egy etalon"

érték lehet az is,
ami nem az enyém,
az enyémet se kötelező másoknak elfogadni.
az én gondolkodásom itt tart

ssi 2010.07.03. 00:27:01

@tölgyes: "Azt mondja ami az érdeke... hogy mit gondol??? Sajnos nem egy etalon. "

érték lehet az is,
ami nem az enyém,
az enyémet se kötelező másnak elfogadnia.
az én gondolkodásom itt tart

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.07.03. 00:28:59

Tölgyes,

ezt maga még bírja követni?
malacnews.freeblog.hu/archives/2010/07/02/Kerdenek_valamit_Viktor_3/

...mert én már egyre nyögvenyelősebben csak...

ehhh, ezek totál bedurvultak, valódi 3/3-ot csinálnak a 2/3-ból, a francba is!

nagytalpu48 2010.07.03. 00:50:51

@tölgyes: Alapvető tévedése -ami sajnos erősen csökkenti mondandójának értékét- hogy az MSZP-re szavaztam. (Megfigyeltem, Önnél és elv-társainál ez általános, ha valaki nem ért egyet az csakis MSZP szavazó lehet.)
Nem szavaztam semelyik pártra, és nagyon erősen el kellene gondolkodnom azon hogy mikor is vettem részt utoljára bármilyen szavazáson, választáson. Nagyon régen nem láttam, látok olyan politikai erőt ebben az országban amelyikre tiszta szívvel voksolhatnék. Valami ELLEN pedig nem vagyok hajlandó. Mert nem cserélem az egyik rosszat a másikra.
Tudja mi az érdekes? Szűkebb környezetemben szinte mindenki így gondolkodott, egy barátom volt aki fontosnak érezte hogy kifejezze pártszimpátiáját. (Direkt fogalmaztam így.)
Abban igaza van hogy nem értem a közvéleménykutatókat. Pontosabban azt nem értem, miért mindig az aktuális hatalom talpát nyalják. Na, ez sem teljesen jó megfogalmazás, értem miért -pénz, pénz és ismét csak pénz-, igazából azt nem értem hogy adhatják fel ilyen gyorsasággal a pártatlanságnak még a látszatát is.
Lehet hogy az embereket sem értem.
Lehet.
De nemhiába említettem az előző kommentemben hogy az emberek szoktak beszélgetni egymással. Velem is elbeszélgetnek erről-arról. És mivel köztudomású a pártsemlegességem, jobbról is, balról is hallok mindenfélét.
Az elmúlt napokban bizony nemegyszer hallottam olyat hogy rájuk szavaztam, de nem ezért... Kíváncsi vagyok, a mai nap történései után miket fognak mondani ezek az emberek.
Különösen kíváncsi vagyok arra, hogy egy, az Ön által többször emlegetett szomorú és reménytelen helyzetű faluban mit mondanak. A hétvégémet ugyanis egy ilyen faluban fogom tölteni. Nem szülőfalum, de igen erős a családi kötődés, és ezáltal úgy érzem befogadtak, őszinték velem az ott élők. A múlt hétvégén mondtak már érdekes véleményeket az új kormány tevékenységéről, meglátom mennyivel lett árnyaltabb a kép. (És ehhez a képhez olyasmi is hozzátartozik, hogy a harmadik szomszéd Pistabácsi el volt keseredve, mert rájött hogy kevesebb fröccsöt tud majd meginni a Gól kocsmában. Mert az egykulcsos adó miatt kevesebbet keres majd a fia, és így kevesebb pénzt tud adni az öregnek. És kérem, ne kezdjünk moralizálni hogy milyen dolog már ez, hogy piára költi. Ez van, ez a magyar rögvalóság. Ahol egy 600 lelkes faluban 9 kocsma is megél.)
Az érzékenységről meg csak annyit, hogy egy olyan világban szeretnék élni, ahol mindenki teszi a dolgát, jó esetben azt sem kellene tudni hogy milyen színű társaság áll a kormányrúdnál, csak megy előre az ország hajója. Ahol nincsenek fanatikusok, bármelyik oldalhoz is tartozzanak. Ahol az értelmes gondolatok számítanak értéknek, nem a hőbörgés, a gyűlölködés, a másikra mutogatás. Ettől az idealizált képtől való eltérésre vagyok érzékeny, minél nagyobb az eltérés, annál inkább.

panelburzsuj 2010.07.03. 01:40:27

Hmmm ...

"Aligha fordulhat elő a nemzeti együttműködés politikai nyilatkozatával, ami a Švejkben Ferenc József őcsászári fensége fényképével, hogy leszarják a legyek. Illetve ha leszarják, Palivec kocsmárosnak, illetve dehogyis neki, hanem a szerv vezetőinek gondoskodniuk kell a letisztításáról, ahogy az 1140/2010. (VII. 2.) Korm. határozat melléklete fogalmaz: „A tábla megfelelõ állapotáról és szükség szerinti cseréjérõl intézkedni kell.”"

index.hu/belfold/2010/07/02/holnaptol_ki_kell_fuggeszteni_a_kozepuletekben_a_nemzeti_egyuttmukodes_nyilatkozatat/

Ordnassac 2010.07.03. 01:44:26

@panelburzsuj: amúgy hogy is volt azzal az ideológiamentességgel, ami a NER-rel eljött? ;-)

panelburzsuj 2010.07.03. 02:04:47

@Ordnassac:

Lehet, hogy csak mi nem vagyunk még ideológiailag eléggé képzettek, és nem hisszük el, hogy tényleg csak annyi van, amit látunk: a hatalom húrjainak végtelenségig feszítése.

És ez puszta akarnokság, így önmagában és önmagáért, valóban nem üti meg az "ideológia" mértékét.

Ordnassac 2010.07.03. 02:08:34

@panelburzsuj: és mennyire pragmatikus? ;-)

panelburzsuj 2010.07.03. 02:10:21

@Ordnassac:

Csak a fegyelmezett elme láthatja a valóságot.

panelburzsuj 2010.07.03. 02:17:09

@Ordnassac:

Az már nem rajtuk, hanem rajtad, rajtam és rajtunk múlik.

Holnapra kigondolom alaposabban.

nyünyüge 2010.07.03. 07:14:27

@manyike:
Matolcsy eldönthetné, hogy a NER szellemében a gazdaság szereplőivel való együttműködésre és korrekt megállapodásra óhajt-e törekedni - ultimátumok és átgondolatlan törvényjavaslatok helyett, vagy Szíjjártóval akar versenyezni a szavazótábor harci kedvének fenntartásában a bankok és bankárok ellenes hangulatkeltéssel (ha már ilyen gyorsan kiderült, hogy a hiteltelen Gyurcsány-Bajnai kormány elzavarása és az erős felhatalmazású Nemzeti Egység Kormányának létrejöttétől mégsem esik hasra a nagyvilág (sem).

László56 2010.07.03. 07:49:32

@török gábor: @László56:

Szép jó reggelt Mindenkinek

Olvasom a posztokat és arra kell gondolnom hogy hihetetlen sokat tanult a FIDESZ az ellenzéki szerepe alatt. Országunkban még soha nem politizáltak ilyen professzionálisan. Ámulok és bámulok. Azon is hogy mennyire lemaradt az ellenzék gondolkodásmódja a mai valós világ értelmezéséről. FIDESZ rajongóknak az a szerencséje hogy a MSZP és szimpatizánsai nem hagytak és hagynak fel a népbutítással. Behunyt szemmel és vak gyűlölettel rohannak a feloszlatásuk felé.

Az elemző meg besegít ahol csak tud. Na príma, rendben van a megint a világ, mondhatná egy hivatásos MSZP népbutító. Megint van ellenségkép, csak ki kell használni. A szabad rablás érdekében megint megoszthatjuk a társadalmat. Hurrá még sem halunk ki. Amíg nép van, addig butítani is lehet. Csak hozzá kell igazítani a mindenkori politikához.

Az elemző jóindulatúan segíteni akar és figyelmezteti a FIDESZ -t. Ebből ügy lesz Uraim. Ne rohanjanak a vesztükbe. Így lerombolják azt amit felépítettek. És gondolja a semmit. Hogy tényleg komolyan gondolja a FIDESZ befolyásolását ? Ez a naivitás már szinte kabaréba illik. Az elemző már rég elvesztette a hitelét a kormánypártnál. Nem avval hogy egy másik párt szimpatizánsa. Avval nem lenne semmi baj. Szakmailag már nagyobb a probléma. Ki nem veszi észre hogy mi folyik az orra előtt és miért, annak nehéz megmagyarázni az elemzői bizonyítványát. Mentségére legyen mondva hogy egyedüli és még soha nem látott folyamatok indultak meg az országban. Vegyük az ÜGY példáját. Mivel aktuális, talán segít jobban megérteni.

A kormány kiakasztat mindenhol, -ahol utasítási joga van-, egy elfogadott országgyűlési nyilatkozatot a nemzeti együttműködésről. Teheti, joga van hozzá. Az ellenzék az elemzővel együtt üvölt, disznóság. Annak ellenére hogy ez elsősorban nem is nekik szól. De ahhoz intelligencia kellene, mindezt észrevenni. Ebből ügyet fogunk csinálni. És az elemző a további állami szerződésekre kacsintgatva figyelmezteti a FIDESZ -t. Ha ügy lesz ebből, akkor elveszítitek a választást és hátradől a székében, abban a reményben hogy megmentette a cégét és avval a megélhetését. Hiszen figyelmeztette a FIDESZ -t.

Amire nem gondol. Éppen ügyet akar a FIDESZ ebből csinálni. A magyar nép ügyét. Hiszen nem azért akasztatja ki hogy eltitkolja a nép előtt. Hanem hogy megismerjék az emberek és elgondolkozzanak rajta. Minél nagyobb ügyet csinál ebből az ellenzék, annál nagyobb az ismeretség. Talán még a kiakasztás költségeit is meg lehetne vele spórolni. Hiszen nagyobb reklám már nem kell. Úgy néz ki: a nagy népbutításba már annyira beleélte magát az MSZP , hogy már a saját butaságukat is éltetik.

A nemzeti összefogás ügye, mindannyiunk ügye. Ki az ellen van, az a népe ellen van. Az pedig hová vezet, láthatjuk az ország állapotán. Mert az üzenet nagyon tiszta. Először jön a magyar nép és csak utána az üzlet, Tisztelt elemző Úr. Sokaknak szokni kell ezt, pedig ez lenne a normális.
Nagyon szép és nyugodalmas hétvégét kívánok mindenkinek.

nyünyüge 2010.07.03. 07:50:06

Eszembe jutott egy prózai magyarázat erre a kifüggesztésdire: új kincstári festékpatronszállító a láthatáron.

málnabarack 2010.07.03. 07:52:41

@nagytalpu48: Ugyanezt gondolom én is. Csak te cizelláltabban fogalmaztad meg a véleményed, mint én. :)

nyünyüge 2010.07.03. 08:01:30

@László56:

1- Matolcsy is a Nemzeti Együttműködés és Összefogás szellemében küld ultimátumokat a pénzügyi szférának tárgyalás helyett?

2. Biztos Ön abban, hogy NÉP = Fidesz + Mszp + ...

panelburzsuj 2010.07.03. 08:57:16

@László56:

Ezt írod 2010.07.03. 07:49:32-kor:

"A nemzeti összefogás ügye, mindannyiunk ügye. Ki az ellen van, az a népe ellen van."

Én meg ezt írtam 2010.07.02. 16:50:07-kor:

Aki nincs velünk, az a komcsikkal van!

(Egy szimpla bonmotnál azért picit több elgondolás van a tippem mögött: a Fidesz nagyon rafkósan nem közvetlenül helyezi magát szembe a "komcsikkal", hanem a nemzethez fűződő viszony tükrében. Aki a Fidesz szekerét tolja, az önzetlenül a nemzetet szolgálja, aki a komcsik talicskáját, az a nemzetet magáncélra kisajátítók bandájába szegődik ... )

Na most vagy az van, hogy a Fidesz annyira átlátszóan és tenyérbemászóan pimaszul próbálja a magyar népet hülyíteni önmaga pozicionálásával, aminek a meglátásához a legkisebb politológusi Luca-széke sem szükségeltetetik, vagy még a hintendő port és rizsát is másoktól lopkodják össze a Fidesz netszerte szimatoló és sugdosó apologétái.

[nick] olvtárs felvette itt tegnap, hogy sanyarú viszonyok közt a magas polcra került potentárok idiotizmusai nem a pártuk népszerűségét erodálják, hanem saját személyes fejükre hullnak vissza. Ennek fényében vajon hogyan hatnak azok az "önkéntes aktivisták" pártfogolt pártjuk megbecsülésére, akiknek még nevük sincs, és egyedül annyit tudunk róluk, hogy valamiért piszkosul kötik az ebet a karóhoz?

Szimba 2010.07.03. 09:03:06

@tölgyes:

Azt hiszem, hogy a családotok liberális, azaz meleg megengedő(korlátozó?) volt. Vagyis szerettétek a gyerekeket és mindig az életkoruknak megfelelően, magyarázattal együtt állítottatok fel szabályokat, amiken belül azért a gyerekeknek volt némi döntési, választási szabadsága a képességeiknek megfelelően.

Tehát semmiben sem tértél el Vekerdy Tamás személyközpontú, egyes gyerekre szabott pedagógiájától.

Amit említesz rossz példaként, az nem Vekerdy vagy más liberális pszichológus elmélete! A korlátok nélküliség ugyanúgy árt a gyereknek, mint a diktátori, tekintélyelvű nevelés.

Másrészt a szülők gyakran lustaságból nem figyelnek a gyerekeik életkori sajátosságaiból adódó igényeire, egyáltalán a nevelésükre. Ez nem liberalizmus, ez nihilizmus. Ez jellemző a hideg megengedő családokra, akik érzelmileg nem érettek, és nem is veszik észre, mire van szüksége a gyerekeiknek.

Ennél sokkal jobb a szerető, ám korlátozó magatartás is.

Tehát olyasmi ellen harcolsz, ami valóban rossz. Csupán bizonyos ped. módszerekkel nem vagy tisztában (nem is nagyon kell).

panelburzsuj 2010.07.03. 09:10:40

@nyünyüge:

Olyasmire gondolsz, hogy a "méltó megjelenítés" azt is magában foglalja, hogy csak hétvégi tarifás futár által leszállított fölszentelt tintával szabad kinyomtatni? (És az erről rendelkező "végrehajtási utasítás" nem közlönyben, hanem emilben és telefonon terjed ... )

[nick] (törölt) 2010.07.03. 09:12:21

@nyünyüge:
ez nem a kooperatív, hanem korporatív gazdaságpolitka.

szerintem orbán tudta, hogy ha a "korporatív" (magyarul egyébként testületi) kifejezést nem használhatja, mert akkor nyugaton rögtön le fogják fasisztázni. ugyanis mussolini volt ennek a gazdaságpolitikának a követője a 30-as években a világválaság után. az állam hivatásrendeket hozott létre annak érdekében, hogy a munkaadók, és a munkavállalók együttműködjenek a kormánnyal. mussolini úgy képzelte el, hogy az angolszász, és a szovjetorosz berendezkedés között van egy átmenet, ez pedig az állam által vezérelt magángazdaság. a minisztériumok feladata, hogy felszámolja a versenyt az ágazatokon belül, és az ágazatok között is, és megmondja, hogy kik lesznek a költségvetés nettó befizetői, és hol lesznek a kifizetőhelyek. ennek az alapja pedig nem más, mint az állam irányába mutatott feltétlen hűség, a duce, a vezér iránti teljes elköteleződés. tulajdonképpen ebből lett az olasz fasizmus, és aztán ebből a német. a nácizmus, amelyik a birodalmi nemzetállamba vetett feltétlen hitet jelentette. szóval ez nem nemzeti együttműködés, hanem nemzeti korporáció.

most persze nem azt mondom, hogy orbán mussolini, és a fidesz az fascio di combattimento, hanem azt, hogy ha a korporatív szót használja, akkor azért nyugaton ezzel azonosítanák. persze matolcsyt is így fasisztázzák, mert úgy képzeli, hogy majd hazavágja a versenyt angliába. szerinte a piacon az állam kegyeiért kell versenyezni, nem a fogyasztók kegyeiért.

szóval ha encikopedikusan be akarnánk lőni a fidesz politikáját, akkor ez nemzeti korporációk rendszere, a testületi, vagy közösségi nacionalizmus:

en.wikipedia.org/wiki/Corporate_nationalism

Szimba 2010.07.03. 09:17:50

@tölgyes: Érdekes, mert Vekerdy sem ért egyet a tévé készülékkel, és azt javasolja, hogy ne kapcsolják be a gyerek legalább 6-7 éves koráig, sőt a Waldorf iskolák kérése, hogy később sem.

Nem ismeri, szerintem Vekerdy elméleti munkáit, hogy itt bírálja.

A Waldorf iskola pl. tudja, hogy Waldorf Astoria Cigarettagyár tulajdonosa által támogatott intézmény volt? A gyáros a munkásai meglehetősen hátrányos helyzetű gyermekei számára nyittatta meg 1919-ben.

Eredetileg a szegény, műveletlen családból érkező gyerekek személyre szabott, szeretetteljes fejlesztését tekintette célnak.

Az, hogy jelenleg nálunk az értelmiség gyengébb képességű vagy problémás gyermekeit járatják ezekbe az intézményekbe, nem jelenti azt, hogy rosszak, tévesek.

Magyarországon 1926-ban már megnyilt az első Waldorf intézmény, csak a szoc. diktatúra szüntette meg ezt és más hasonló magániskolákat.

panelburzsuj 2010.07.03. 09:21:20

@[nick]:

1927. április 21: Carta del Lavoro (A munka okmánya, munkalkotmány)

V.ö.: "Mindannyian tudjuk, érték csak munkából lesz."

panelburzsuj 2010.07.03. 09:24:14

@Szimba:

Tölgyes Summerhill sajátkezűleg eltorzított árnyképét bírálja.

Szimba 2010.07.03. 09:24:44

@panelburzsuj:

Nos, ez és más hasonló dolgogai miatt mondom azt, hogy a Fidesz erősen szocialista (baloldali) párt csak éppen autokrata, diktatórikus attitüddel.

Nálunk erősen keveredik a két párt (szocik, jobboldal) neve és elvei. Ezért mondom, hogy egyik 19, a másik 1 híján 20.:))

Piszkosul szeretném, ha már kialakulna egy igazi jobboldal, meg egy igazi baloldal, és végre a pártok tisztáznák, hogy mit akarnak, attól kezdve, talán elindulhatna egy olyan folyamat, hogy más módszerekkel, de mindegyik párt az egész közösségnek akarna jót, haladást, biztonságot stb., ami közben finoman és legalább szégyenkezve tömnék titokban a zsebüket. (Mert a nyomtató lónak nem lehet bekötni a száját).

porfelhő 2010.07.03. 09:25:31

Meglepő fordulat. Lesz ujabb IMF. hitel. Nem költik el, vésztartalék lenne. /Mai vezető hirek: Stop irása./ Ugyanezt mondta annak idején Gyurcsány F.

panelburzsuj 2010.07.03. 09:25:35

@panelburzsuj:

("Végy egy szélsőséget, forgasd ki még jobban, majd diadallal leplezd le.")

Szimba 2010.07.03. 09:30:56

@panelburzsuj:
Jah!:)))
Makarenkó is ezeket az elveket, a gyerekek önigazgatását vezette be az utcákról összeszedett, bűnöző bandákból kimentett háború után magára hagyott gyerekek nevelőotthonában. :))))

Ez egy speciális módszer a már lejtőre került gyerekek megmentésére.:))) Nem alkalmazható minden helyzetben, minden közösségben, ill. iszonyatosan felkészült, és éjjel-nappal a gyerekekkel foglalkozó pedagógus kell hozzá.

Szimba 2010.07.03. 09:33:05

Panelburzsuj! Áruld el, hogy milyen tacepaót tettek ki a közintézményekben a faliújságra?
Képtelen vagyok visszafelé megtalálni a kiindulópontot.

Szimba 2010.07.03. 09:34:30

@panelburzsuj:

Tölgyesnek nem ugrom be többször.:((((

sárkányfő 2010.07.03. 09:36:39

Szép jó reggelt, tegnap éjjel érkeztem haza, csak most olvasom a hírt, amit ti már nyilván rég kiszúrtatok:

www.hirszerzo.hu/cikk.kotelezo_kifuggeszteni_a_kozepuletekben_a_nemzeti_egyuttmukodes_nyilatkozatat.157183.html

Na most aki szokott olvasgatni engem, az jól tudja mekkora idiótáknak tartom ezt a szánalmas fideszes bandát, nem is szólva az agresszivitásukról, stb., most nem részletezem.

De most meg tudtak lepni. Komolyan. Ezt még én se hittem volna, pedig cinizmusom és kiábrándult bizalmatlanságom messze földön híres.

Ez már olyan szintű dilettantizmus, önsorsorsrontás, öngól, hogy az lassan már művészet. A szegény hülye szocik nem hisznek a szemüknek, hogy hazai pályán lemossa őket a fidesz. Az elmúlt két és fél hónap nem szólt másról, mint hogy a fidesz minden vele szembeni vádat, előítéletet, negatív sztereotípiát maximálisan visszaigazolt (sőt). Aki 98-02-t már felnőtt fejjel élte meg, annak ebben persze eddig sem volt semmi megleptés. De hogy még magukat is alul tudják múlni? :) Hát hol élnek ezek? Mit képzelnek?
Hogy én milyen jól fogok szórakozni....

panelburzsuj 2010.07.03. 09:38:41

@Szimba:

Na ja.

Csakhogy a gyerkőcék zöme a tölgyesi idomítás és a makarenkói megtérítés közötti szélse mezőben érzi magét legjobban, ezért ott lehet belőlük a legtöbbet kihozni.

(Volt valaha egy szép kis oktatófilm az autokratikus, a laissez-fair és a "követő" pedagógia gyakorlati eredményeiről: mi készül ugyanabból a gyurmaadagból a három eltérő felfogás nyomán?)

sárkányfő 2010.07.03. 09:39:59

Kedves Viktor!

Köszönöm szépen!

Az elmúlt bő két hónapban nem először, és nem is másodjára fordult elő, hogy feldobtad magam és kis családom amúgy is vidám hétköznapjait. De ma reggel konkrétan gurultunk a röhögéstől :)) Ne hagyd abba! Csak így tovább! Húzzál bele, hajrá, meg ilyenek! :))

nyünyüge 2010.07.03. 09:41:16

@Szimba:
www.kim.gov.hu/misc/letoltheto/Politikai_Nyilatkozat.pdf

Ezt kell kitenni. Megfelelő minőségű papírra nyomtatva.

nyünyüge 2010.07.03. 09:43:30

"Kétszer ad, ki gyorsan ad." valamint "Az úttörő ahol tud segít."
Továbbá "Légy résen".

sárkányfő 2010.07.03. 09:48:07

@panelburzsuj:
Köszi, ez jó volt :) Rokiztam egy jót :)

sárkányfő 2010.07.03. 09:51:26

@tölgyes:

Nem mintha lenne bármi értelme is rád reagálni, de ezt képtelenség megállni. Ez most a szokásos dózis ezerszerese volt...

Eddig mélyen negatív véleményem volt rólad, de ezt komolyan nem hittem volna. Most már inkább sajnállak. Nem kicsit. Nagyon.
Amit leírsz, családi élet címen, úgy hívják: pokol.

Édes istenem, köszönöm, köszönöm, köszönöm, és köszönöm ezredszer is, hogy én nem ilyen családban nőttem fel.

Szimba 2010.07.03. 09:51:38

@panelburzsuj:
Láttam!:)))

De ezek a tiszta, és nagyon szélsőséges változatok voltak. A valóságban minden iskolában - mára - keverednek a módszerek. Legfeljebb túlsúlyról lehet beszélni.

nyünyüge 2010.07.03. 09:53:23

@panelburzsuj:
Ezt köszönettel elteszem az archívumba!

Szimba 2010.07.03. 09:57:35

@nyünyüge: @panelburzsuj:

Köszönöm.

Már csak az a kérdésem, hogy az iskolákban mikor kell kitenni, és hogy hányszor hányas legyen az Orbán V. fotó felette?

Orbán V. sarkot (a la Rákosi sarkok) kezdhetem készíteni?

panelburzsuj 2010.07.03. 10:02:05

@panelburzsuj:

Egyeztessünk:

"die Macht der einen die Dummheit der anderen braucht"

Kiindulópontnak elfogadod?

Szimba 2010.07.03. 10:08:11

Már megint előbb ünneplik magukat, meg építik a saját emlékművüket, mint cselekednének, és dolgoznának. Az ilyesféle tacepaókat amúgy is 100 év múlva a hálás utókornak illik kitennie.

Pedig én úgy bíztam abban, hogy tanultak az előző 4 évükből!:((( (kötelező pedagógiai optimizmus)

ssi 2010.07.03. 10:08:15

H.R. megregulázná a diákokat, itt van a fő gond?
Kormány végre fegyelmezné és irányítaná a társadalmat az elmúlt 46-20 év után, s meg is mondja, hogy mi a rend, mekkora a szabadság?

Nagy a várakozás a jobb, biztosabb életre
1. hatalom most kiépít, biztosít, alapoz
2. jön az elszámoltatás?
3. majd az Ö.V.
4. kis gazdasági lépések után a jelentős szerkezeti változások?
5. 2 év múlva az alkotmánymódosítás?
6.
7.
?????

@nyünyüge:
Matolcsy programja sok szakembernek nem tetszett/ik - úgy általában
Jelen helyzetben többletnyomás is van: tőke kell a már csökkentett ígéretekhez is

@László56:
elegendő, ha olvasnak - legalább néhányan?
sose vágytál arra, hogy megértsenek - legalább egy kicsit?
nincs igényed a partnerségre - csak lefele tudsz tekinteni?

@nagytalpu48: :-)))

@panelburzsuj: lehet, hogy ez az O.V. korszak úgy marad majd fenn, hogy a "parlament" elfogadta, értsd = 2/3 megszavazta - mások véleménykikérése nélkül?

@Szimba: számos diplomás, igényes értelmiségi családot ismerek, akik foglalkozásukból adódóan 3 műszakban dolgoznak, vagy napi min. 12 órát vannak távol, nem keresnek túl sokat, s rokoni támogatás sincs - képezik magukat, tisztességesen helytállnak, korlátozott szabadidejük a családról szól - életnívójukat sejtheted

panelburzsuj 2010.07.03. 10:08:41

@Szimba:

(1977-78, Vlagyimir, orosz nyelvi részképzés:

A cinikus és nihilista magyar hallgatók jobb helyet nem találván a koleszban, a "krasznüj ugalok"-ban rendezik be a húsvéti nyuszifészket ... Megbotránkozás, nyomozás, vállrángatás, amely végül ellaposodik a "kulturális különbözőségek" kölcsönösen epés megállapításában.)

Szimba 2010.07.03. 10:16:21

@Szimba:
Ordnassac fiatalságára való tekintettel, párhuzamot vonnék a Harry Potter és a Főnix Rendje kötetben szereplő állandóan kiegészülő, keretezett rendelkezések felszögezése és a Fidesz első tacepaója között. Dolores Umbridge új árnyalatot kapott számomra.:)))

Videofon 2010.07.03. 10:18:00

@Szimba:
Ezt a négy évet még ki kell bírni. Ez a négy év még a posztkádárizmus utóvédharcairól szól.
Az erőlködés, az erőszakosság, a tévedhetetlenség-érzet az eredeti kádárizmus végnapjait idézi. Ami után jött a gengszterváltás.
Hogy az orbánizmus után rendszerváltás jöjjön, rád is szükség van. Mit tudsz adni a hazádnak?

Szimba 2010.07.03. 10:18:58

@manyike:
Mi több, ismerem:((

@panelburzsuj:

Jaaaaj!:))))

Szimba 2010.07.03. 10:20:59

@Videofon: V

Ne izélj már! Most sem a Fideszre szavaztam!

Mit vársz tőlem?

[nick] (törölt) 2010.07.03. 10:22:45

@panelburzsuj:
amivel próbálkoznak az a nacionalizmus, és a szocializmusnak egy furcsa keveréke. nem lennék meglepve, ha a fidesz holdudvaráról leválna néhány ember.

Szimba 2010.07.03. 10:27:09

@panelburzsuj:

Én arra emlékszem a 70-es évek elejéről, hogy a Kisz titkárunk a barátnőjével elkezdett eszelősen angolul tanulni, majd magához véve a Kisz pénzét, és egyszem magnóját, lelécelt a barátnővel Angliába vagy Amerikába.:)))
Annyit röhögtünk, hogy csuda.

masni55 2010.07.03. 10:27:50

Én komolyan nem értem.... Tudom, hogy a jogászoknak meg a focistáknak nem erőssége a matematika, de erősen általános iskolai anyag, hogy 3,5 millió a 10 milliónak nem a kétharmada, hanem egyharmada. Mér' nem mondja már meg valaki nekik???

Videofon 2010.07.03. 10:28:22

@Szimba:
Aki végigélte 88-89-90-t, emlékszik rá, mekkora közéleti pezsgés volt azokban az években. Most, a fülkeforradalom idején nem látni ezt a pezsgést.
Forradalmat várok tőled. (És sokaktól.) A közélet visszabirtoklásának forradalmát. Erről szól 2014. Szerintem.

ssi 2010.07.03. 10:29:55

érdekes lesz figyelni Kövért
- lehet-e másban is ellenvéleménye?
- lesz-e valamikor hangosabb?
- lesznek-e követői?
- lesz-e, aki beelőzi lázadásban?

Szimba 2010.07.03. 10:35:04

@Videofon:

Ha élek, úgy fogok pezsegni, mint a Traubi!:)

ssi 2010.07.03. 10:36:57

@masni55: erre gondoltál?
10 millió lakos
8 millió szavazásra jogosult
2.7 millió Fidesz-KDNP-re voksoló
0.9 millió MSZP-re
0.7 millió Jobbikra
0.3 millió LMP-re
+sajátos magyar választási rendszer
+ elveket, érvényesítést és felelősséget sajátosan értelmező győztes

+ a lényeget másként is látóak: pl.
Majtényi: "Nekem egyetlen kérdésem van a Nemzeti Egység Rendszerével kapcsolatban: Hogyan lehet belőle kimaradni? "

Videofon 2010.07.03. 10:37:49

@manyike:
Kövér a lenyúlás ellen lázad, az érdemtelenek számára történő osztogatás ellen. Ugyanakkor a kövérizmus sokkal veszélyesebb, mint az orbánizmus. Ugyanis a kövérizmus nem a hatalom birtoklásáról szól, hanem a lelkek birtoklásáról.

Szimba 2010.07.03. 10:39:19

@[nick]: Néprajzos, meg liberálisként elég markáns arca volt.
A Fideszben nem annyira idegen test, de nyilván vannak néha ellenérzései.

Annyira nem magányos farkas.

Videofon 2010.07.03. 10:39:53

@manyike:
Majtényire már én is gondoltam, mint a jövő emberére. De valahogy hiányzik belőle az erő, a karizma.

panelburzsuj 2010.07.03. 10:42:49

@manyike:

Én öt "nemzeti konzultáció" beharangozására emlékszem. (Munka, otthon etc.)

Ebből eddig megvolt a Nagy Ózdi Fejtágító ...

Lehet, az a legbiztosabb taktika, ha már önmagukkal sem állnak szóba? ...

[nick] (törölt) 2010.07.03. 10:43:38

@Videofon:
tulajdonképpen nem az államatalmat kell elfoglalni, hanem a városok irányításába kellene hozzáértő civileket ültetni, a reál értelmiségnek kellene ezeket a pozíciókat megcélozni, és a közintézmények élére tekintélyes humán értelmiséget kell beültetni. tulajdonképpen arra van szükség, hogy a háztartás rendelkezhessen az adójáról, így a közintézmények viszonylagos autonómiával rendelkezzenek, amihez az állam csak kiegészítő normatívát nyújt. a másik oldalról a társasági adó jelentős helyben maradjon. szakmai, vagy ha úgy tetszik ágazati alapokra kell helyezni a gazdaságfejlesztést, és ezt kiegészíteni az uniós forrásokkal. a városok gazdasági téren viszonylagos önállósággal rendelkezzenek, a helyhatóságok pedig felügyeljék a piac működését. tehát nem arra van szükség, hogy egy csoport elfoglalja az államhatalmat, hanem arra, hogy a közhatalmi ágak szerepét pontosan definiáljuk.

Videofon 2010.07.03. 10:45:32

@Szimba:
Csak aztán jó irányba pezsegjél. :)
Néha elgondolkodom, hogy ebben a kis blogközösségnen is mennyi szellemi kapacitás van. De mindenki a saját útját járja. Ha egy irányba mennénk, máris meglenne az orbánizmus új ellenzéke. Az individualizmus a mi igazi ellenségünk, nem az orbánizmus.

panelburzsuj 2010.07.03. 10:46:05

@[nick]:

Én inkább erőteljes cserélődésre számítik.

Sok ki - és sok be.

Talpnyalóban gazdag nemzet vagyunk.

Szimba 2010.07.03. 10:46:18

@manyike:

Ez a szám szerinti felsorolás igaz. Mégis hamis abból a szempontból, hogy a 8 millió szavazóból mindig a jéghegy csúcsa látszik, de a nem látható rész is hasonlóan szavazott volna a nagy számok, és a szimpátiák, antipátiák törvénye alapján.

Tehát elfogadható, hogy a Fidesz győzött, és képvisel "sok" szavazót. Mondjuk így többet, mint a többi párt.

A kérdés azonban az, hogy menet közben, a 4 év alatt hányan pártolnak el tőlük, hányan csalódnak a munkájukban.

A Fidesz kommunikációja két véglet látszik mozogni. Egyik a barátságos hang, a másik pedig ez az arrogáns metakommunikáció, mint a tacepaó kitétele.

Tehát egy báránybőrbe bújt farkassal van dolgunk. De kár, hogy fotót nem tudok ide feltenni (a linkek nem ugyanazok:(()

Ordnassac 2010.07.03. 10:48:39

@Szimba: Kövér és néprajzos???

panelburzsuj 2010.07.03. 10:48:40

@Szimba:

Vajon miért jutott nekem meg Frics az eszembe az itt felbukkanó kommentelők egy jól körülhatárolható csoportjáról?

Videofon 2010.07.03. 10:49:07

@[nick]:
Álmodni én is tudok.:) A hatalom nem úgy működik, ahogy azt a világmegváltók könyvtárszobájukból kinyilatkoztatva elképzelik.

Szimba 2010.07.03. 10:50:49

@Ordnassac:

Jaj, összetévesztettem!! Jogot végzett. De ló vagyok!

Szimba 2010.07.03. 11:00:52

@Videofon:

A változásokhoz mindig szükséges a kritikus tömeg, és itt szó szerint nagyszámú embert jelent a tömeg. Ez aztán kitermeli a vezetőit. A leginkább alkalmas és a tömeg érdekeit, gondolatait, érzéseit, gondjait kifejezni tudó, erős ember szinte azonnal megjelenik.

Orbán is tömegtermék:), abban az értelemben, hogy tömegek vágytak/vágynak a szociális biztonságra, a nemzeti identitás megtalálására, rendre (kicsit a Kádár kor külső nyugalmát is visszasírva), valamint a hitre, a vallások szabad gyakorlására (amit elnyomott a szoc. diktatúra), stb.

Ennek következtében egy eléggé vegyes és ellentmondásos pártot sikerült kitermelni, ez a Fidesz. Kicsit diktatórikusak (lehet, hogy nagyon), kicsit keresztények, kicsit nemzetiek, kicsit szocialisták, kicsit amolyan Kádár apánkra hasonlítóan autokraták, és irányítva védelmezők.
Az alacsony, de nagyon erősnek mutatkozó, ugyanakkor bosszúálló, hataloméhes, erős apaképet sugalló OV visszahozza a felsőbb hatalmak típusú, szinte isteni apai védelmet, kemény kezet, amelyik jutalmaz is.

ssi 2010.07.03. 11:04:03

@Videofon:
egységben az erő - s ha repedések lesznek?

Majtényi kérdése csúcs, frappáns, szellemes (őt magát nem ismerem eléggé)

@panelburzsuj:
nemzeti konzultáció? kiválasztott meghívottakkal?
piáros megfogalmazás - hamis tartalom

@Szimba: Masni55 írta: 3,5 millió a 10 milliónak nem a kétharmada, hanem egyharmada. Mér' nem mondja már meg valaki nekik??? - erre írtam
Többen jelezték, hogy úgy mondtak véleményt, hogy direkt nem mentek szavazni, pl. "egyik se" rubrika nem volt, az érvénytelen meg nem ugyanaz

Videofon 2010.07.03. 11:04:54

@Szimba:
Szerintem tévedsz. Akik nem szavaztak, azok valamilyen okból érdektelennek tartották a választást. Egyik táborhoz sem tartoznak.

Szimba 2010.07.03. 11:06:08

@panelburzsuj:

:)))))))
Először őt akartam említeni, de rájöttem, hogy ő csak egy tehetségtelen, bosszúszomjas, elégedetlen, irigy, tekintélytisztelő...kvibli.

Szimba 2010.07.03. 11:08:44

@Videofon: Ahogyan a közvéleménykutatók is kisszámú mintából dolgoznak meglehetősen nagy pontossággal, úgy a szavazók megoszlásából is lehet következtettni a nemszavazók irányultságára.
Természetesen az érdektelenségnek vannak fokozatai.

[nick] (törölt) 2010.07.03. 11:09:07

@Videofon:
ezt a kormányt külföldről fogják megbuktatni.

Szimba 2010.07.03. 11:10:41

@manyike:

Szerintem a nem szavazók tudatosan nem szavazó része nagyon kicsi.

Videofon 2010.07.03. 11:11:01

@[nick]:
Tevedsz. Ezt a kormányt MI fogjuk megbuktatni.

Szimba 2010.07.03. 11:11:13

Egyre borzalmasabban írok, ideje mennem.:((

Videofon 2010.07.03. 11:13:30

@Szimba:
Ha ez nálam szempont lenne, nem is jönnék. :) Borzalmasak ezek az apró betűk. Képtelenség visszaellenőrizni a beírásokat.

[nick] (törölt) 2010.07.03. 11:16:34

@Videofon:
ugyan már, egy tekintélyes nyugati lap internetes változatában elhelyezett komment (!) ma nagyobb hatást vált ki, mint egy népszabadság publicisztika.

panelburzsuj 2010.07.03. 11:18:37

@[nick]: @Videofon:

Szintetizáljunk! ... :)

Ezt a kormányt előbb külső erők fogják elgyengíteni, és végül belsők megbuktatni.

Ordnassac 2010.07.03. 11:20:49

@panelburzsuj: te hegeliánus lélek... ;-)

Szimba 2010.07.03. 11:20:51

@Ordnassac:

Az is biztos, hogy az élőbeszéd a hallgatók, a benne résztvevők számára ismert helyzetben lehet töredékes, vagy azonos értelmű dolgokat ismétlő stb.

Ott helyben érthető, leírva viszont tele van értelmetlenséggel, hibával.

Nem lehet hasonlítani a leírt beszéddel.

Más kérdés, hogy valakinek van-e szónoki képessége/képzettsége, mert a beszéd közben nagyon gyakran vált alanyt, állítmányt és követ el más hibát az ember, ha nem készült fel.

Mondjuk, egy KE-nek illene jól, megfontoltan válaszolnia, beszélnie. De ezekért nem rovom meg annyira.

Ordnassac 2010.07.03. 11:21:55

@Szimba: *legyint* Istenem, a helyesírásoddal pedig nincs is gond. ;-)

Szimba 2010.07.03. 11:22:16

@Videofon:

Én csak felületes vagyok, és nem ellenőrzöm.:(((

Ordnassac 2010.07.03. 11:24:46

@Szimba: kb. én is a Hírszerző rosszmájúságának tartom a dolgot (már a cím is erre utal).

Szimba 2010.07.03. 11:24:47

@Ordnassac:

Én tudom, hogy mennyire sokat romlott az utóbbi években. És türelmetlen vagyok a kommenteléskor, kapkodok, nem figyelek, milyen betűt ütök le, aztán nem ellenőrzöm.

Ha kell akkor azért tudok helyesen írni!:))) Sőt korrigálni is mások irományát.:)))

Szimba 2010.07.03. 11:26:00

@ó jaj:

Juj, ez nagyon jó!!!!!:)))))))))))

sárkányfő 2010.07.03. 11:27:35

@panelburzsuj: Mindenem a szintetizálás, de én is inkább Videofon álláspontja felé hajlok...

Sőt, talán ez a kormány önmagát fogja megbuktatni... napi két öngól mellett elég szépen hátradőlni, sörrel a kezünkben, és nézni a műsort.

panelburzsuj 2010.07.03. 11:29:24

@Ordnassac:

Álcául ... :)

A tézis-antitézisszintézis szentháromságából idejekorán kigyógyulta, nagyjából olyan tapasztalataok felhalamozódásának következtében, amit Mérő László valahogy ilyesformán önt szavakba:

"sokkal többféleképpen lehet valamit elrontani, mint feljavítani"

(Amúgy nagyjából ez minden "evolúciós krédó" egyik legfontosabb passzusa.)

masni55 2010.07.03. 11:30:10

@manyike: pontosan, csak a számokra nem emlékeztem. :)))

jjulie 2010.07.03. 11:31:37

tegnap délelőtt belefutottam a nagyorrú frakcióvezetőbe, aki a simon andrásnak magyarázott nagy lendülettel az aulich sarki kávéházi teraszon.....

tárgyaltam egy harminc körüli fiuval aki az államokban volt középisis es főiskolás amint épp egy grúz zsidónak segített elkölteni egy adag pénzt.....

majd egy kedves idős hölggyel aki hozzám magyarul szólt, a fiához franciául beszélt, aki viszont magyarul válaszolgatott neki....

majd bemutattak egy családnak, akik ránézésre bármely sarkon kiérdemeltek volna egy kis könyöradományt, viszont éppen egy 170 milliós 12.kerületi ingatlanvásárlással bajlódtak...

közben kiestek a brazilok, a berdich símán elverte a djokovicot, a fucsovics marci pedig junior döntőt játszik....

igen, igen, bármi előfordulhat, címe: NER, főszereplő orbán viktor, rendezte jancsó miklós, irta......

..............coming soon.............

(tudja valaki, én hogy kerültem bele?)

panelburzsuj 2010.07.03. 11:33:46

@ó jaj:

A sörözgetés jutalma nem a hatalom bukása, hanem a napi két öngölt lövő, mégis sokévtizedes Ferencjóska, Horthymiklós és Kádárjános.

Ordnassac 2010.07.03. 11:35:09

@Szimba: akkor én mit mondjak, amikor többször volt már olyan nálam, hogy a mondat végére elfelejtettem, hogy pontosan mit írtam a mondat elején, ezzel erős egyeztetési hiányosságokat okozva? :-)

panelburzsuj 2010.07.03. 11:37:21

@panelburzsuj:

És hát kell-e nekünk Hegel ellen ékesebb bizonyíték a Gyurcsány-Orbán duónál? :)

Ordnassac 2010.07.03. 11:37:45

@panelburzsuj: Mérőnek ebben igencsak igaza van.

Szimba 2010.07.03. 11:39:02

@jjulie:

Eljátszom a politikaelemzőt!:)

Julie úgy véli, hogy az élet sokoldalúbb annál, hogy minden részletében megismerhessük, és megítélhessük. Azután ezen a csodálatos dolgon, mármint az életen, annyira elképed, hogy saját létezését is megkérdőjelezi.

jjulie 2010.07.03. 11:39:08

@Ordnassac:

és olyat csináltál már, hogy amikor végre felvette a telefont a túloldal, meg kellett tőle kérdeznek, hogy ki ő és tudja e hogy miért hívtad?

Ordnassac 2010.07.03. 11:39:17

@panelburzsuj: Egyik a tézis, a másik az antitézis (az már szabadon eldönthető, hogy ki ez és ki az), mondhatnánk azt is, hogy már csak a szintézisre várunk. ;-)

Szimba 2010.07.03. 11:40:22

@Ordnassac:

Te csak ne önostorozz! Szépen írsz, érthetően, és el is várom, elvégre fiatal vagy.

Szimba 2010.07.03. 11:42:11

@jjulie:

Ehhez ő még fiatal!:)))
Velem gyakran előfordult az utóbbi évben.

jjulie 2010.07.03. 11:43:30

@Szimba:

ha egyidőben nézem és játszom a szerepet, azt hogy hívják?

Szimba 2010.07.03. 11:43:35

@panelburzsuj:

Csak ennek a duónak meg ne jelenjen a szintézise!

sárkányfő 2010.07.03. 11:48:46

@panelburzsuj: ne félts engem, nagy harcos vagyok! ;)

Szimba 2010.07.03. 11:49:00

@jjulie:

Esetleg halálközeli élmény.

Ordnassac 2010.07.03. 11:49:13

@jjulie: színész-rendező? ;-)

jjulie 2010.07.03. 11:49:15

@Szimba:

sejtettem, csak bíztam benne hogy talán mégsem

panelburzsuj 2010.07.03. 11:50:22

@jjulie:

Hogy konkrétan te hogy kerültél bele, azt neked kell tudnod, de a te(-félék) kikerüléséről még a Jancsó se tudna tíz percnél hosszabb filmet csinálni.

www.youtube.com/watch?v=t9wB-Ak3qPI

jjulie 2010.07.03. 11:50:33

@Ordnassac:

ez viszont jól hangzik, de mintha nem én rendezném...

sárkányfő 2010.07.03. 11:52:52

@jjulie: Pirandello erről sokat tudna mesélni.

Ordnassac 2010.07.03. 11:56:37

@jjulie: színész-fővilágosító? esetleg segédrendező? ;-)

jjulie 2010.07.03. 11:56:57

@Szimba:

de egyszer felébredek, ugye?

jjulie 2010.07.03. 12:00:52

néha elgondolkodom azon is, hogy én még csak ötven kettő vagyok, és már is össze vagyok keveredve, de vajon mit gondolhatnak az épületek mondjuk a báthory utcában azok alapján amit végig kellett nézniük az utóbbi 100 évben....

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.03. 12:01:32

@Szimba: a nemszavazó tipikusan tudat(ta)lan?

jjulie 2010.07.03. 12:06:34

@Hepci:

jelentem, nemszavazó vagyok és értetlen, semmit sem értek, de főleg a tölgyest nem

Ordnassac 2010.07.03. 12:09:33

OFF

Jut eszembe: Hoplita és Ubul2000 hova tűnt?

ON

jjulie 2010.07.03. 12:11:57

@Ordnassac:

a tölgyes nekik is sok volt.......

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.03. 12:12:11

@jjulie: na ja, ezért kérdeztem. Én se értek semmit és csak egy nemszavazót ismerek, ő speciel tudatos volt.

Szimba 2010.07.03. 12:15:52

@jjulie: Nézd, attól függ. Ha buddhista vagy, akkor megvilágosodtál, és minden rendben.
Ha keresztény, akkor várd a feltámadást türelmesen.
Ha hindu vagy braman vallásod van, akkor mindig újraszületsz, viszont a valóságot előled a maja takarja, emberi formában sohasem tudod megismerni. Ezt csak a fölébredett, megvilágosodott lények ismerik fel. Tehát meditálj, mantrázz, világosodj meg!
Ha mohamedán, akkor mit vacakolsz, amikor ott a rengeteg szűzlány melletted?

jjulie 2010.07.03. 12:18:10

@Hepci:

ahány nemszavazó, annyi féle tudatosság, de ilyen széthúzás már a múlté, egységesültünk azóta, ha nem vetted volna észre

Szimba 2010.07.03. 12:24:44

@jjulie: Ideje pártot alapítani, vezetőt választani, és indulni a legközelebbi választásokon.

jjulie 2010.07.03. 12:26:40

@Szimba:

csak egy szűzlány volt a praxisomban, ez is a mohamedánok miatt van, nem csak az olajválság?

Szimba 2010.07.03. 12:37:36

@jjulie:

A mohamedán férfi a helyes élet után a Kertekbe kerül, és ott szűzlányokkal hálhat, és vidáman élhet. Viszont a nők nem juthatnak a túlvilágra.

Az Iszlám meglehetősen érdekes vallás.

jjulie 2010.07.03. 12:38:19

@Szimba:

a nemzeti izé idején milyen pártalapításról emlegetsz?

ssi 2010.07.03. 12:39:59

@Szimba: nem érdekel ez az egész cirkusz, elegem van ebből a díszes társaságból ... elég határozott vélemény, ha valaki ezért nem megy el szavazni. Jó lenne, ha sikerülne más tapasztalatszerzés is nekik
érdekes lenne
- nekem jó így, ahogy van
- mindegy mi lesz, hiszen az irány adott, csak kicsit kicsit másképpen teszik
(direkt van a duplázás - imádok a szavakkal (is) játszani)

politikusi bemutatkozásod jól sikerült :-) gyanús vagy Te nekem

@masni55: ezek számok, számok! - míly fontosak. kaphatnánk többet is: pl. Innen elveszünk, oda betesszük, ennyit várunk stb.

@jjulie: "(tudja valaki, én hogy kerültem bele?) " - ez a NER lényege, " a mindenki "
bocsi, de a telefonos poénodat terjesztenem kell :-)))

@Ordnassac: látod, látod, ez a sok tudás átka. belekezdesz egy gondolatba, s milyen sok másik is kikívánkozik belőled. nem irigyellek, nem lehet könnyű rendet tartani :-))))

csatlakozom Szimbához, megdicsérlek én is. De, másként: fiatal korod ellenére igényes vagy (hibázás lehetősége belefér). Ilyen is fogsz maradni egész életedben, s ez jó

na, folytatom a főzést, mert kivívom családom megérdemelt haragját

Szimba 2010.07.03. 12:42:36

@jjulie:

Illegalitásról nem hallottál???

Szimba 2010.07.03. 12:47:25

@manyike:

Egyszer láttam egy olyan vizsgálódást is, hogy a nemszavazók miért nem szavaznak. Volt olyan, akit nem érdekelt, volt, aki nem látott a saját helyzetében jelentős változást bármelyik párt volt hatalmon, volt olyan, aki nem talált megfelelő pártot stb.

Nem emlékszem az arányokra. Most is érdekes lenne egy hasonló felmérés, csak éppen az a baj, hogy nem minden nem szavazó rendelkezik telefonnal (hajléktalan, tanyán lakó, stb.)

Mé vagyok gyanús???

Szimba 2010.07.03. 12:56:29

Nini! Ez új, vagy csak most veszem észre?

"Az oldal kizárólagos támogatója a KÉSZ Csoport"

Félek, ez a csoport nem fog nekem tetőt javítani.:(((

Szimba 2010.07.03. 12:58:04

@manyike:

Mégsem főzöl?
Én már meg is ettem az ebédem.

ssi 2010.07.03. 12:59:36

@Szimba: "Eljátszom a politikaelemzőt!:)"

ezt írtad 11 környékén :-)))

na, megyek, mert leég a mai ebéd (is)

Szimba 2010.07.03. 13:01:17

@manyike:

Jaj, hát politikát elemezni szerintem mindenki tud, csak különböző színvonalon. Mint ahogy a focihoz is mindenki ért.

Szimba 2010.07.03. 13:03:00

@manyike:

Ha arra gondolsz, hogy TG-t kitúrom a jó kis blogjából, akkor tudd, hogy nincsenek ilyen ambícióim.

Bár, ha így belegondolok?!:)))

Szimba 2010.07.03. 13:08:01

Félek, ez senkit sem fog érdekelni, de azért bemásolom.
Van az előadók között jó is, pl. Páli Judit.

Pedagógiai kihívások az óvoda és az iskola együttműködésében, II. Óvodapedagógiai Nyári Akadémia, Debrecen

port.hu/pls/w/event.event_page?i_event_id=1464654&i_event_area_id=38&i_city_id=-1&i_topic_id=50&i_county_id=-1

Szimba 2010.07.03. 13:11:36

@Szimba:

Hopp, Vajda Zsuzsát is kedvelem (pedig nagy Vekerdy utáló).
------
Feltűnően több előadó nyiltan fideszes, és ráadásul a főlegvárban, Debrecenben rendezik az eseményt!:)) Helyezkednek, helyezkednek!:)))

Ordnassac 2010.07.03. 13:11:39

@Szimba: mondtam én, hogy a Kész Holding lesz az, amikor kiírta Facebookra. :-)

Szimba 2010.07.03. 13:12:49

Látom, enyém a nappali műszak, Ordnassacé meg az éjjeli.
Az enyém könnyebb, ilyenkor normális ember nem netezik.

jjulie 2010.07.03. 13:14:12

"Legalább legyen kéznél a fájdalomcsillapító házi párlat, amikor a szerencsétlenek, akik bíztak és hittek a Vezérben, ráébrednek, hogy megint be lettek csapva."

bővebben:

hungary.indymedia.org/node/17086

Szimba 2010.07.03. 13:14:26

@Ordnassac:

Te is facebookos vagy? Majd keresek egy joghallgatót jó helyesírással!:)))

jjulie 2010.07.03. 13:16:09

@Ordnassac:

a KÉSZ véletlenül nem egyértelmű kötődésű?

Ordnassac 2010.07.03. 13:16:22

@Szimba: talált, ha rájöttél a nickem nyitjára és wikis kapcsolatomra, elég egyszerűen rá lehet jönni a nevemre. :-)

tölgyes 2010.07.03. 13:18:40

@[nick]: A politikacsinálás sokféle eszközzel folyik.. Eszköze a humor és a vicc az irónia is, én ezt szívesen elismerem. Önnek pedig azon volna érdemes elgondolkodnia, hogy a vicc mire irányul.. hogy jó.. vagy kevésbé jó ügyet szolgál-e..vagy csak valamiféle öncélúság motiválja.. Ezekben az ügyekben engem most inkább érdekel a dolog mint a humor.

Miért érdekel jobban a dolog mint a humor??Leírok egy példát Önnek. Talán csütörtökön autózgattam és a Klub rádiót hallgattam A Padödő vendége Mészáros Márta volt. Mészáros elmondta, hogy Magyarország egy olyan hely ahol semmi se szent, ahol nagy történelmi hősök szerepét kétségbe vonják ezzel rombolják a nemzet az ország tudati állapotát, hogy ilyen sehol a környező országban nincsen..a lengyelek, orosok stb. becsülik a múltjukat.. történelmi hőseiket.. itt Magyarországon még az anyaság se szent, bezzeg az olaszoknál, oroszoknál lengyeleknél az ANYA AZ SZENT DOLOG.. EZÉRT AZTÁN NEM LEHET AZON CSODÁLKOZNI, HA KEVÉS A GYEREK..nincs a társadalomban kohézió..A két molett hölgy pedig versenyben helyeselt.. éljenzett, szörnyülködött, háborgott!
Énrám pedig rám törtek az emlékek..Ha valaki leírja István.. László nevét ha meg a Szent jelzőt is elébe teszi, akkor máris égszakadás-földindulás..kész a vád a nagy Magyarország utáni nosztalgia vádja..A nő terhes, a miniszterelnök felesége ellik.. és a fenti értelmiség csoport nemhogy kikérné magának, hanem még hangadóvá is válik..Aztán meg szörnyülködik.Pedig vannak dolgok, amikkel az elmúlt 50 év után nem kéne szórakozni.

Visszatérve a buktatáshoz. az oktatás jelenlegi helyzetében ezzel se kéne szórakozni.. mert miről van szó valójában? Arról, hogy a munka az erőfeszítés a közösség tehervállalásának becsületét helyre kell állítani... mert a buktatás elsősorban erről szól. Senki se szeret buktatni. Mindenki végső eszközként használja és elsősorban annak eszköze, hogy a gyerek ne hurcolja magával a felsőbb osztályokba a tudatlanságát..hogy a jó teljesítményre képes gyerekeket ne fogja vissza.. a tanító pedagógus erejét ne eméssze fel..
Kell-e védeni az ilyen-olyan okok miatt tanulási nehézségekkel küzdő gyereket?? Igen kell!! DE az átlagos és kiemelkedő képességű gyerek érdekeit is védeni kell..

nyünyüge 2010.07.03. 13:21:55

Azt olvasom, hogy Sólyom László úgy ismerte meg új testőreit, hogy "ismeretlenek" babrálták a szolgálati autóját.

Hát mit mondjak: méretes bunkóság, ha tényleg így történt, de nevezhetjük törvénysértésnek is.
Tényleg ilyesmire is felhatalmaz a kétharmad?

És egy pénzszállító eltérítésére is mondjuk, egy kellően Nemzeti Cél érdekében?

jjulie 2010.07.03. 13:28:49

@nyünyüge:

nézd, aki nem áll a nagy nemzeti izé oldalára, az ellen minden jogos, nem kell ahhoz kétharmad sem...

Ordnassac 2010.07.03. 13:38:10

@jjulie: a KÉSZ Holding és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége két különböző dolog. :-)

jjulie 2010.07.03. 13:40:06

@Ordnassac:

a másodikról még nem hallottam, az elsőről rengeteget

Szimba 2010.07.03. 13:45:52

@Ordnassac:

Elakadtam a sorozatnál. 613 emberből kellene megkeresnelek?

Ordnassac 2010.07.03. 13:59:48

@Szimba: küldtem mailt indán keresztül

tölgyes 2010.07.03. 13:59:52

@ó jaj: Írja le, hogy magával hogyan csinálták.. hogy ilyen "kiváló" lett...:)

Ordnassac 2010.07.03. 14:04:17

@Szimba: már a válasz el is ment rá. ;-)

jjulie 2010.07.03. 14:16:20

@masni55:

vicces, remélem ennyivel nem érik be

Ordnassac 2010.07.03. 14:16:55

@masni55: a jó erkölcsbe ütközés a polgári jogban létező fogalom (ajánlom Menyhárd Attila munkásságát e kérdésben). Az megint más kérdés, hogy mennyire szerencsés ötlet betenni az Alkotmányba (szerintem ez az egész különadós dolog nem való oda, de mindegy).

tölgyes 2010.07.03. 14:18:15

@panelburzsuj: Önnek igaza is lenne, ha igaza lenne. Én persze nem gondolom, hogy Istvánról csak könnybe lábadt szemmel lehet beszélni.. de mondjuk azt se illik mondani, hogy "takarítsátok el már innen ezt a sok ósdi relikviát.."

De nézzük a dolgot konkrétan.
1./ Arthurról nem tudjuk ma sem hogy valódi személy volt-e.. vagy csak a legenda szülötte, a magyarok ősapja és ősanyja..
2. / Feltehetően Atuhr fővárosa se létezett..
3.Ezzel együtt a legendát filmek könyvek tucatjai örökítik meg, s állítanak neki emléket mint a "brit" tudat és királyság ősforrásának.
4. Ezek között a nagy Pythonok filmje egy film a sok közül.. és ha ironizál is a múlton azt úgy teszi, hogy közben magát a legendát erősíti.
(Ha van kedve írja össze, hogy Istvánról hány regény, novella, film készütl és azokat mennyire ismeri az ország.)

István helyzete kicsit más.
1.Tudjuk, hogy létező személy volt, azt is tudjuk, hogy nagyjából miket csinált, milyen törvények, intézkedések, csaták köthetőek a személyéhez.
2. 1948-ban lényegében betiltották. Az államalapítás ünnepéből a kenyér ünnepe lett.. személye pedig a kárpátmedencei népek egyik elnyomójaként került a könyvekbe. .. megszüntették mint szentet..azt nem is volt illő emlegetni.Tehát kicsit más a helyzet.. ezért más az érzékenység/érzéketlenség mértéke is.
3. Én szívesen néznék meg egy Istvánhoz méltó szatírát..mint ahogy az Ön által idézett film a maga nemében kiemelkedő alkotás... és nem tehetségtelen malackodás, ahogy az minálunk dívik..

tölgyes 2010.07.03. 14:35:38

@Szimba: Nincs közöttünk akkora vita..Épp azért küzdenek a gyerekek azokkal a bajokkal, amit Ön leír, mert elmarad az a gondoskodó szeretet, törődés amiről én írtam..
Ugyan mitől lenne a gyereknek szókincse, ha a szülő nem beszél a gyerekkel.. mitől lenne szókincse, (izzik a galagonya, éj mélyből fölzengő, kék gyöngyöt tesz bársony tokba, addig jó míg szundikál, Ez a tó, ez a tó nyugtalankodó, Vékony fodrát fogyhatatlan sustorogtató, Ez a cica Pemet, kukorica derce, Füle töve fekete kukorica derce.., Mi van ott a kis úton, csendes úton titkoson? Macska van ott macska van, ül magában titkosan..,..Bodri Kutya sétál, füle, farka szétáll..stb) ha nem mondanak neki verset, nem mesélnek neki.. Az a gyerek aki esténként ilyen verseket hall nm fog szókincs-hiánnyal küzdeni 5 éves korára még akkor se ha nem átütő tehetség....Az esti mese, vers közös játék a naponta ismétlődő gondoskodó ajándék a gyerek számára a sokszor nem szívesen vállalt rendért, a tőle várt "fegyelemért".. A meghitt együttlét feloldja napi feszültségeit.. a szülő szerető biztonságát adja neki az egész napi távollétért..
A rendszer pedig az ősi rítust, az élet ritmusát adja,..amelyik ráadásul igazodik a nagy rendszer a nappalok és éjszakát ismétlődő ritmusához..

Kétségtelen könnyebb azt mondani a gyereknek: majd csukd le a TV-t..és a villanyt..

tölgyes 2010.07.03. 16:00:45

@Ordnassac: Az a baj, hogy vagy elúszik 31-40 milliárd.. és egy csomó hitelesség, vagy módosul az alkotmány..Szerintem kényszer, de ha van jobb ötlete...

nyünyüge 2010.07.03. 17:15:08

@Szíjjártó:
"A magyar emberek egy új rendszert alapítottak az országgyűlési választáson. Ez akkor is így van, ha az ellenzéki pártok ezt mind a mai napig képtelenek elfogadni."

Ha ennyire biztosnak tetszik ebben lenni, akkor miért kell utasításba adni?
Hiszen a magyar emberek maguktól is ki fogják tűzni, ahogyan a háziáldást is a konyha falára.

nyünyüge 2010.07.03. 18:13:04

És mégegy gondolat, bár az élet az újabb poszton megy tovább:
Nem hiszem, hogy a 8 éve kirúgott, leváltott vezetők visszahelyezése ilyen méretekben ugyanazokra a posztokra, okos dolog . Még akkor sem, ha annakidején a legeslegeslegkiválóbban végezték a munkájukat.

Ugyanis az ember emberből van, a kirúgás csúnya sebeket hagyhatott.
Másrészt 8 év hosszú idő, és a körülmények igencsak megváltoztak. Únió, válság, stb.
Ha valaki ott próbálja folytatni, ahol abbahagyta, nagyokat hibázhat. A megfelelő kollegák kiválasztásában is, szakmailag is.

Michael Corleone 2010.07.03. 18:18:49

@török gábor: csak azért tennéd ki szívesen, hogy a szobatársadat bosszantsd, nem:)?

masni55 2010.07.03. 19:25:06

@nyünyüge: Az ellenzéki pártok és egyebek tagjai pedig nem magyar emberek.

nyünyüge 2010.07.03. 19:47:05

@nyünyüge:

Háziáldás:

Hol NER, ott szabadság / hol szabadság, ott egyetértés / hol egyetértés, ott összefogás / hol összefogás, ott NER/ hol NER, ott vita nincsen
süti beállítások módosítása