Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
13:05

“Egy-két évig a Fidesz számára a Jobbik lesz az igazi ellenzék, és még a jobboldali embereket is meg fogja lepni az a harc, amely a két párt között kibontakozik a jövőben. (...) Az biztos, hogy a Jobbik eleinte óriási erővel kéri majd számon a Fidesz ígéreteit (...) nagyon kemény háború vár a jobboldalon” – ezek Tölgyessy Péter szavai a választások idejéből, innen és onnan. Nem azért idézem őket, hogy rámutassak az elemző tévedésére; hasonló gondolatok – igaz, feltételes módban - tőlem sem álltak távol. Sokkal inkább azért, hogy lássuk a várakozásoktól eltérő viselkedést: egyelőre úgy tűnik, mintha a Jobbik inkább a Fidesz meggyőzésére, semmint legyőzésére törekedne.

Bár az MSZP belső problémái és az LMP akklimatizációs gondjai lehetővé tették volna, a választások óta eltelt időben a Jobbik mégsem lett a Fidesz első számú ellenzéke. Igaz, hogy számos ügyben ellenezte a parlamenti többség döntéseit, olykor erős jelzők kíséretében (gondoljunk csak az önkormányzati választási rendszer módosítása vagy az ÁSZ-elnök megválasztása kapcsán elfoglalt álláspontra), sok lehetőséget azonban kihasználatlanul hagyott. A kezdeti bizonytalankodás után elvetette a valóban figyelemfelkeltő módszereket, és alapvetően a parlamenti munkára összpontosított. A törvényhozás talán legszorgalmasabb résztevőivé váltak a jobbikosok, akik felszólalásaikban rendre határozott mondanivalót fogalmaztak meg, de nem törekedtek minden eszközzel arra, hogy a Parlament falain kívülre is üzenjenek. Szép példája volt ennek a köztársasági elnök megválasztása: Schmitt Pált ugyan – a másik két ellenzéki párthoz hasonlóan – nem szavazta meg a Jobbik, Vona Gábor mégis meglepően szép szavakkal méltatta a jelöltet („derék, tisztességes magyar ember”).

Mi lehet ennek a politikának a magyarázata? Szerintem alapvetően két ok lehetséges, ráadásul nem is vagy-vagy alapon. Az elemzők jelentős része kényszerpályásnak látja a Jobbik mozgását, mondván, hogy a Fidesz kifogja a szelet a radikális párt vitorlájából. Van igazság ebben a megállapításban, hiszen a parlament több olyan döntést hozott, amelyek nem álltak távol a Jobbik programjában foglaltaktól. Ennek ellenére számos olyan ügy jelent meg már a politika napirendjén, amely alkalmas lett volna arra, hogy a párt elkezdje beteljesíteni Tölgyessy testvérharcra vonatkozó vízióját. Hogy ez nem történt meg, nem lehet kizárólag a kényszerpálya következménye; nekem úgy tűnik, hogy a Jobbik vezetői tudatosan választották ezt a – következményében, percepciójában egyértelműen - puhább stratégiát. Hogy miért tehették ezt? Talán így kívánják erősíteni a párt kormányképességét, háttérbe szorítani korábbi, szélsőségesnek látszó viselkedését, vagy egyszerűen csak nem érzik alkalmasnak az időpontot az erőteljesebb fellépésre, s akkor akarnak majd a közvélemény ingerküszöbét is átlépve támadni, ha a Fidesz népszerűsége már elindult lefelé a lejtőn.

A Fidesz szélfogó politikája és a Jobbik elsimító stratégiája együttesen vezetett oda, hogy a korábban várt erejű konfliktus egyelőre elmaradt. Alkalom lehet még rá, nem vitás, s az sem kizárt, hogy a Jobbik jól kalkulált, amikor ezt a döntést hozta. Nekem mégis úgy tűnik, hogy a választások óta eltelt időszak valamivel közelebb vitt ahhoz a sokat emlegetett prognózishoz, amely szerint a radikális pártok parlamenti jelenléte inkább gyengülésüket, semmint erősödésüket segíti. Számomra ez különösen azért érdekes, mert korábban inkább azt hittem, hogy a Jobbik a kivételt fogja erősíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr1002126943

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: PLAKÁT-akcióheteink 2010.08.21. 18:54:17

42. § (6) ... A plakátot az, aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték, a szavazást követő 30 napon belül köteles eltávolítani. A mai napig látok az utcán maradék plakátokat, amelyeket kirak(at)ó pártok immár (ápr.25.+30+) 70 napos ké...

Trackback: A Jobbik "vörös telefonja" 2010.07.07. 14:58:04

- Bizottsági morzsák - A Jobbik „vörös telefonja”

Trackback: Nyilatkozat 2010.07.03. 13:35:04

Kormányunk maradandót alkotott.  Legalább ötvenszer hetven centis színes nyomatként kell kirakni a nemzeti együttműködés nyilatkozatát minden államigazgatási épület méltó helyére.  Kommentbajnokunk moncayo tovább gondolta kicsit.   ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorantka_a_gall 2010.07.03. 13:12:01

Engem is meglepett. Meg az is hogy elsőzhetek. :)

lorantka_a_gall 2010.07.03. 13:14:08

Szerintem a Jobbik számára a választási eredmény jelentette a csúcsot. Innen - akár puhulnak, akár keményednek, akár lavíroznak a kettő között - csak lefele vezet út. 10% körülire bebetonozhatják magukat viszont simán. Azt gondolom, hogy a mostani stratégia tudatos, és erre irányul.

Warrent (törölt) 2010.07.03. 13:16:28

A Jobbik egy jobboldali SZDSZ lesz, olyan módon, hogy a 2014-es választási győzelemhez , szerintem szükség lesz koaliciós partnerre a fidesznek és ez a Jobbik lesz majd, ami miatt viszont majd mind a jobbik, mint a fidesz sok sok szavazatot fog vesziteni.

Ordnassac 2010.07.03. 13:33:09

@lorantka_a_gall: kérdés, hogy a párt ultraradikális szárnya (pl. Zagyva Gyula, Novák Előd) ezt mennyire fogja vállalni.

Ordnassac 2010.07.03. 13:40:05

www.parlament.hu/irom39/00560/00560.pdf

"Az izraeli apartheid elítéléséről"

Hmmm... ebből még lehet hír.

Faculty 2010.07.03. 13:54:26

szerintem hogy őszinte legyek a fidesz jó szokásához híven kilóra felvásárolta a jobbikot.

lehet hogy kimentek zagyva gyulával beszélgetni egy kicsit a folyósóra, és nem vagyok én abban annyira biztos hogy ebből a beszélgetésből gyula, a kis pöcs, annyira jól jött volna ki.

szerintem vonának is kicsit tisztára mosták a fejét. na meg a száját. rá is fért.

nestrot10 2010.07.03. 14:05:18

a Jobbik behúzta fülét farkát...és már szereti a cigókat is..mióta kissebbségi a min. elnök is:)

nestrot10 2010.07.03. 14:06:58

A Nemzeti faszságon kívül ........ még a WC-k re belül is ki kell tenni Rákosi Viktor képét..hogy még az erölködés közben is rá gondoljaon a magyar nép!!! hehehehe:)

==T== 2010.07.03. 14:14:03

Szerintem megvárják, hogy a Fidesz elkezdje erköülcsileg/politikailag annyira errodálni magát (pl. ez a mostani szöveg kiakasztósdi és ami még várható), hogy zökkenőőmentesen támadható legyen.

Ha most betámadják a "Nemzeti Együttműködés Kormányát"(lol) akkor könnyen leárulózhatják őket. De ha mindezt mondjuk egy év múlva teszik, amikor már a többség számára nyilvánvalóvá vált, hogy nincs rend két hét alatt, hogy a Fidesz holdudvar sem sokkal jobb a ballibnél és a Matolcsy-féle gazdasági lózungok sem működnek (a sor folytatható), akkor onnantól már nyeregbe kerülhetnek.

Addig pedig valóban bebizonyíthatják, hogy képesek a higgadt politizálásra is, és elmondhatják magukról hogy ők készek voltak együttműködni, és ők nem akadályozták a kormányt.

Ami a kényszerpályát illeti, nos az szvsz inkább a Fideszre áll. Neki kell sok mindent megtennie, hogy ne lehessen tőle jobbról magyarellenesnek nevezni.

Szimba 2010.07.03. 14:25:15

A Jobbik kénytelen volt konszolidálódni. A Parlamentben nem igazán működik a kiabálás, kardcsörtetés, ott a szocik és s fideszes képviselők udvariasan beszélgetnek a büfében, és mindenki tudja a másikról, hogy mennyibe kerül.

A Jobbik pedig még elvan a bámulással, a csillogással, és a saját anyagi helyzetének fellendülésével.

A puha politika, ha teljesen tudatos, akkor jó módszer. Felesleges lenne már kezdetben hepciáskodni egy ekkora ellenfélel, különösen amikor a rendőrség a bíróságok, minden az ő oldalukon. Gondolom, nem szeretnének rögtön a nemzet ellenségeiként börtönben eltűnni.

AnnaKarenina 2010.07.03. 14:25:40

A Jobbiknak egyelőre semmi félnivalója, választás csak 4 év múlva, bőven van idejük kivárni, mire jut a Fidesz. Amúgy az erejük meg pont a parlamenten kívül mozgósítható emberekben van, de még annak sincs ideje.

Szimba 2010.07.03. 14:26:11

@Szimba:

az l betű billentyűje (és mindegyik!:))) rakoncátlankodik

málnabarack 2010.07.03. 14:30:13

Én sem féltem a Jobbikot. De tény és való, sokkal keményebb megnyilvánulásokat vártam tőlük, Pörzse pl. teljesen eltűnt. Nekem ez is furcsa.

szbi 2010.07.03. 14:32:28

A Jobbikban túl kevés a politikus, ez a baj.
A Jobbiknak nincs stratégiája, az a baj.
A Jobbik, lehet, hogy radikális, de biztosan nem realista. Baj?

Amúgy a háttérben folyik a helyosztó. A párton belül és kívül.

Ordnassac 2010.07.03. 14:33:56

@AnnaKarenina: azért most ősszel is lesz egy választás...

pana_fz18 2010.07.03. 14:34:45

@Faculty:
@Ordnassac:
OV miniszterelnök-jelölti válaszában, szándékosan nem nevezte nevén Vonát (csak pártelnökurazta).

Az, hogy látszatintézkedéseikkel kifogták egy darabig a szelet a Jobbiktól - még meg lehet úgy csinálni, hogy nincs közvetlen "kontaktus" Jobbikos képviselőkkel.

De az, hogy konkrét "elbeszélgetések" történnek (történnek?) a háttérben egy-egy képviselővel, netán folyosói félmondatok: már sokkal izgalmasabbak. Ki szól, kinek? Kinek a felhatalmazása alapján? (És itt most nem Pálffy - KDNP - bizottsági beszólására gondolok Nováknak.)
Lázár elkapja egy körre pl. Gyürét, mondván, hogy "tudjuk, hogy milyen gazdasági érdekeltséged van megyédben?" Vagy mégiscsak Vona lenne a kulcsfigura és frakció-gyüléseken Vona az, aki "finomítja" a csapatot? Netán mégis Gaudi-Nagy lenne az "ész" és ő irányozza meg a határokat?

Ordnassac 2010.07.03. 14:34:51

@szbi: "A Jobbikban túl kevés a politikus, ez a baj." <--- ez az összes új pártnál jelenség. Majd kialakulnak. Az LMP-nél is.

Ordnassac 2010.07.03. 14:36:11

@pana_fz18: vagy Balczó. Őt még több szoci ismerősöm is konszolidált euroszkeptikusnak nevezik.

AnnaKarenina 2010.07.03. 14:43:24

@Ordnassac: Persze, igazad van. De azt hiszem, hogy ahhoz túl kevés idő telik el a parlamenti és önkormányzati választás között, hogy a pártpreferenciák alapvetően változnának; szerintem a bizonytalanoknál lehet kis módosulás, és inkább az LMP és MSzP javára.

jardel 2010.07.03. 14:43:30

A Fidesz most még elég népszerű, részben a 29 pont miatt is, sok ember már nyilván várta a változásokat és egy ideig nem szeretne csalódni. Mivel a Jobbik - gondolom - elsősorban a fidesztől vonna el szavazókat, ha most nagyon kemény lenne, talán pont a potenciális átpártolókat betonozná be a Fidesz térfelére. Érdemesnek tűnik, hogy kivárják a megfelelő alkalmat, és amikor az emberek már elkezdenek kételkedni, akkor választhatnak egy "normális", a parlamentben is teljesítő Jobbikot. Addig meg gyűljön az indulat mindenkiben. Az is lehet persze, hogy egyszerűen csak nem tudják mit csináljanak. Az eddigi ügyek meg sztem nem olyanok voltak, hogy jobbos szavazók előtt nagyon érdemes lett volna keménykedni (egyébként igen, de ez más kérdés), a gazdaságpolitikával kapcsolatos ellentmondásos kijelentések helyretétele meg lehet, hogy - még - nem illett volna a Jobbik karakteréhez.

Gest anyó férje 2010.07.03. 14:48:10

A Jobbikot illetően a média saját magát is becsapta a hecceléssel. Most meg hiába lesik hogy végre horogra akadjon valami jó náci megnyilvánulás. Vagy nem tudták még eldönteni ki legyen a fő ellenfél?

pana_fz18 2010.07.03. 14:56:39

@Ordnassac: Balczót én nem érzem annyira "politikus-alkatnak", hogy komolyan tudná irányítani külön-külön a frakciótagokat - és még inkább a szélsőségbe-hajló (vagy inkább "populáris-alapokon-nyugvó") botcsinálta frakciótagokat.

Abszolút szét fog hullni a Jobbik őszre: kis létszáma miatt nem tud fajsúlyosan megjelenni (se KE jelölés; se törvény-előterjesztések-módosítások) és lényegében a "vállalt" dolgaikban is teret engedett (lásd még OV beszédét, ahol "türelmet" kért, akár az elszámoltatások, akár az IMF hitel "újratárgyalásával" kapcsolatban).

Július vége - augusztus teljesen kiesik a Jobbiknak mint "képernyőn-hírekben" szereplés lehetősége. Utcára már nem viszi ki a szimpatizánsait, Gárda-"átalakul" polgárőr egyletbe. Mire eljön szeptember, októberi önkormányzati választási időszak teljesen kifullad a lendületük - és a választópolgárok belövik egy tényleges (4-6%) támogatottságra. Mit fog azután lépni? ...

NemoKapitany 2010.07.03. 15:13:57

A Jobbik nem puha, csak nincs elképzelése. Azzal jutott a parlamentbe, hogy a mokkák lopnak a vidéki emberektől és ezzel a magyar rendőrség nem sokat törődött.

Mit akarnak egyáltalán?

Sztahanov, Alekszej Grigorjevics 2010.07.03. 15:15:54

@Ordnassac: hát ez az. Nem is értem, miért nem inkább ezt a témát elemzi az "ELEMZŐ". Pedig ez a téma sokkal inkább az utcán hever.

Ordnassac 2010.07.03. 15:15:57

@pana_fz18: meglássuk, mert Borsodban és Szabolcsban a Jobbik elég aktív (családi tapasztalat).

Azt nem hiszem, hogy a parlamenti frakciója szét fog esni. Még az sem túl valószínű, hogy valaki kilépne onnan, független képviselőként korlátozottak a lehetőségek. Molnár Oszkár biztos mesél erről. Lemondás esetén meg pótolják valaki mással.

ssi 2010.07.03. 15:17:25

ráállok egy mások által képviselt véleményvonalra, s kíváncsian figyelem majd az eltérést: tehát
1. az előzetes tippek a Jobbik viselkedésénél tévedtek a legnagyobbat
2. "tarsoly-jelenség"
- amit vittek a parlamentbe, az túl kevés (multik és egyesek ellenessége)
- amit a parlamentben kapnak egzisztenciálisan az pedig jó kis félteni való adag
3. Morvai brüsszeli kezdeti stílusa és annak fogadtatása óvatossá teszi őket
4. 2014-ben kiesnek a parlamentből

Ordnassac 2010.07.03. 15:17:38

@Sztahanov, Alekszej Grigorjevics: szerintem a humortalanság nem érdemel elemzést. Hogy TG miért nem foglalkozik vele, nem tudom, de nem is tisztem megítélni.

László56 2010.07.03. 15:19:29

Egy nagyon szép napot Mindenkinek

Azért mert valaki nem érti meg valamelyik párt viselkedését, még nem jelenti azt hogy szavahihetően kritizálhatja. Hiszen először talán azt kellene megvizsgálni hogy miért viselkedik egy párt így, ahogy a Jobbik. Ha az jön ki a vizsgálatból hogy talán eddig nem jól lett a párt értékelve, akkor el kell kezdeni az újraértékelést és azt közzé tenni. Mert a Jobbik nagyon is következetesen viselkedik. Mégpedig Vona Gábor következetességével. Mert hogy is mondta mindig Vona Gábor ?

Ha valaki az ország érdekeivel összhangban cselekszik, akkor támogatjuk, ha nem akkor kritizáljuk. Ez értelemszerűen van idézve és nem szó szerint. Kik nem hittek neki, azok most puhának tartják és a gyenge MSZP helyett szívesen ráugrasztanák a FIDESZ -re. Pedig Vona és ezáltal a Jobbik is, csak következetes. Azt csinálják amit megígértek. De honnan jön ez a következetesség ? A politikai szituációból. Mert miről is van szó ?

A Jobbik az előéletere ellenére is, egy nagyon fiatal parlamenti párt. Sok tanulni és bizonyítani valóval. Tanulni a parlamenti demokráciát és bizonyítani az érettséget ehhez a demokráciához. Érdekes módon az MSZP -nek és a FIDESZ -nek soha nem kellett bizonyítania és minden érettség nélkül tönkre tehették az országot az utolsó húsz év -most te rabolsz aztán én-, politikával. Vegyük úgy, -ha nem is egészen úgy van-, hogy most már eljutottunk ennek a felismerésnek a szükségességéhez. A Jobbik megtanította a pártoknak, ha nem változtok akkor jövünk mi és mi változtatunk. A kérdés csak az volt hogy melyik tradicionális politikai párt ismeri fel először a Jobbik kihívásában a politikai változtatás szükségességét. Nagyon úgy néz ki hogy ez a FIDESZ volt. Az MSZP a mai napig nem érti a világot és azt hiszi hogy itt csak a rablótevékenységére válaszolt a nép. Pedig sokkal többről van szó.

Az ország jövőjéről. És a jövője irányáról. Ami -legalábbis kezdetben-, a Jobbik nélkül elképzelhetetlen. A lehető legjobb lelkiismeret a FIDESZ számára. A politikai érettségét már avval is bizonyította hogy tudja, mikor kell szólnia és mikor hallgatnia. Kinél ez puhaságra vall, annak talán újra kellene gondolnia a politikai pártok értékelését. Mert az értékrendnél fontosabb dolog nem létezhet egy párt számára. Azt meg semmi nem mutatja jobban, mint az MDF, SZDSZ és a MSZP sorsa, mi is történik egy párttal ha az értékrendjét elveszti. A FIDESZ megtalálta az értékrendjét. Reméljük használni is tudja. Eddig nagyon biztatóan néz ki.

Ordnassac 2010.07.03. 15:21:35

@manyike:

1. attól függ, hogy kiét nézed, olvastam több cikket és véleményt, miszerint a Jobbik enyhülni fog a Parlamentben. (Pl. Boross Péter is mondott hasonlót)

2. senki sem zárja ki, hogy bővíteni tudják a spektrumukat, vannak ott azért elfogadható szakemberek is (pl. Gyenes Géza, Nyikos László, Varga Géza)

3. szerintem ezzel kevéssé foglalkoznak. Az EP-ben több "érdekes figura" van, így már nem nagy zűr különösebben. Vona mellényezése után meg teljesen értelmetlen ez az érv.

4. Kicsit korai ezt megítélni. Jöhetnek olyan dolgok, amire rászállhat a Jobbik.

nyünyüge 2010.07.03. 15:46:05

@Ordnassac:
"Azért mert valaki nem érti meg valamelyik párt viselkedését, még nem jelenti azt hogy szavahihetően kritizálhatja."

Ehhez képest egész magabiztosan kritizálod pl. az mszp-t.
Meg a Fidesz is kikérné magának, hogy csak azért jutott el a NER igazságához, mert a Jobbik rákényszerítette :-(

Ordnassac 2010.07.03. 15:48:06

@nyünyüge: ezt nem én mondtam, hanem László56...

nyünyüge 2010.07.03. 15:50:28

Bocs, éppen most akartam elnézést kérni a mellényúlásért.

nyünyüge 2010.07.03. 15:51:24

@László56:
"Azért mert valaki nem érti meg valamelyik párt viselkedését, még nem jelenti azt hogy szavahihetően kritizálhatja."

Ehhez képest egész magabiztosan kritizálod pl. az mszp-t.
Meg a Fidesz is kikérné magának, hogy csak azért jutott el a NER igazságához, mert a Jobbik rákényszerítette :-(

tölgyes 2010.07.03. 15:52:53

A Jobbik visszaszorításához elegendő egy mérsékelten hatékony fidesz kormányzás is...Ha jó a kormányzás akkor a Jobbik elveszíti szavazóit, mert az emberek nem akarnak rendszeresen balhézni..Most ez a Jobbik gondja: ha keménykedik akkor is háttérbe kerül, ha együttműködik akkor is... Ha a fridesz elkövetne nagy hibákat, abból se a Jobbik fog profitálni..Így volt ez más országban is.

tölgyes 2010.07.03. 15:55:20

@nestrot10: Látom azért tesz egy ocsmány kísérletet Orbán cigányozására.. jó maszopista módjára..:::((

Közöd??? 2010.07.03. 15:56:53

persze az is elképzelhető, hogy ennek a fajta radikalizmusnak igazából 44 óta nem ad igazi táptalajt a nemzet, a jobbik a csúcsra érkezett a 17% al és már túl is lendült a csúcson

na__most__akkor 2010.07.03. 16:04:23

Azért átszerkeszthetnétek ezt a lapot úgy, hogy a facebook FASZSÁGOK ne a képernyő azonos helyén jelenjenek meg, sokszor eltakarva a hasznos tartalmat.
(Mondjuk itt hasznosnak nevezem a kommenteket, bár nem mind az.)

Szimba 2010.07.03. 16:07:58

@manyike: @Ordnassac:

A Jobbik előbb-utóbb rájön, hogy hogyan lehet kritizálni a Fideszt anélkül, hogy ordenáré marhaságokat mondanának, és cigányoznának, zsidóznának - a parlamentben.

A saját tagjaiknak, híveiknek pedig a parlamenten kívül továbbra is lehet a tüzes beszédeket adagolni, majd ismét tüntetni.

Ha a Fidesz külföldi nyomásra, vagy a pénzhiány miatt képtelen elkezdeni a mintegy millós létszámú cigányság gondjának, munkához juttatásának, legalább egy részük oktatásának, szakmához juttatásának ügyét, akkor a Jobbik nem fog veszíteni a népszerűségéből.

jjulie 2010.07.03. 16:09:21

a kdnp a fidesz párton belüli frakciója, a jobbik pedig a párton kívüli

ha nem az lenne ami van, az lenne a meglepő

Szimba 2010.07.03. 16:14:59

@jjulie:

Nem egészen. A Jobbik csak a választások előtti hónapokig volt kedvező a Fidesznek. Amikor elérkezett a kampányidőszak, azonnal elkezdték a lejáratásukat. Sorban, naponta jelentek meg a cikkek az egyes tagjaikról (meleg, kábítószerezik stb.).

A Fidesz időben felismerte, hogy inkább az ellenfeleik, mint radikális jobboldal. Nyilván megpróbálják őket megszelidíteni, és beolvasztani, vagy éppen kifogni a szelet a vitorlájukból.

Nekem még kérdéses, hogy ez sikerül-e.

Videofon 2010.07.03. 16:19:40

@Szimba:
A cigányság "felemelése" nem pénzkérdés. Hozza a pénzt, nem viszi.
A Fidesznek egyszerűen nincs meg hozzá a szakértelme.Kényszerítéssel, rendteremtéssel ugyanis nem jutnak semmire. A működő megoldások pedig szembemennek a Fidesz és Orbán gondolkodásmódjával.

jjulie 2010.07.03. 16:20:07

@Szimba:

attól hogy néha kényelmetlen, még az övék

marhaszív 2010.07.03. 16:22:11

@nyünyüge: nem kevernyi a szezonyt a fazonnyal

Szimba 2010.07.03. 16:22:12

@Ordnassac:

Ez valóban nagy butaság volt Hoffmann Rózsától.
Ez pont az a terület, amin mindenki nevet, és jön a "kincstári fap.." csúfolódás.

Az egyházak is mindig beleszaladnak hasonló csapdákba, amikor komolyan tiltakoznak viccek, filmek, művészi alkotások kapcsán.

Merev, és minden humánumot, humort nélkülöző álláspontok, bármennyire védik az erkölcsöt, egyebet, mindig nevetségessé válnak az emberek szemében.

Videofon 2010.07.03. 16:22:26

@Szimba:
De ha sikerül is, ott terem a még veszélyesebb elenfél: a Szimba-párt. ;-)

Szimba 2010.07.03. 16:23:15

@Videofon:

De az is kellene hozzá.

Ordnassac 2010.07.03. 16:24:31

@Szimba: "beolvasztani" <--- ezt inkább úgy fogalmaznám meg, hogy a szavazótáborának jelentős részét megszerezni.

Videofon 2010.07.03. 16:24:49

@Szimba:
Hoffmannt az oktatási programja már nevetségessé tette. Csak azt kevesebben olvasták.

Ordnassac 2010.07.03. 16:26:06

@Szimba: amit eddig hallottam, az pont az, hogy ez a sajtós magánakciója volt. Aztán hogy ez igaz-e, megint más kérdés.

Szimba 2010.07.03. 16:33:57

@jjulie:

Ebben nem értünk egyet. A Jobbik megerősödését éppenhogy az MSZP-SZDSZ érte el az állandó "farkas" kiáltásával. Még emlékszem arra az egymagában kartlengető Diana nevű lányra, akit örökké fényképeztek, tele volt vele a tévé. Addig-addig riogattak a nyilas, meg fasiszta, rasszista veszéllyel, hogy sikerült összehozni vele a valóban erre hajlamos embereket (fiatal férfiak pártja a Jobbik!).

Az sem volt egyértelmű eleinte, hogy miért jelentek meg sorozatban azok a cikkek az elnyomott, lenézett, nyomorgó, kirekesztett cigányságról külföldön és belföldön egyaránt. Később kiderült, hogy ezzel akarták elhallgattatni az embereket, hogy még csak ne is tisztázhassák a gondokat, miközben kiderült, hogy a kormány milliárdokat szórt el, és a cigányság ebből semmit sem kapott, profitált. A baj pedig már az elviselhetetlenségig nőtt egyes megyékben , falvakban, városokban.

A gyilkosságok, bűnesetek pedig támaszt adtak a Jobbiknak. A cigányok elleni támadásokat meg ezután a kutya sem hitte el, ill. mögötte belügyi megszervezett támadást sejtettek.

Mindegy hogyan történt, de éppen ellenkezőjét érték el a nagy hírveréssel. A Jobbik ettől is csak megerősödött.

Ezt a bűntényt sohasem fogom megbocsátani az MSZP-SZDSZ csapatnak. Nálam ez tette be a kaput. Sok területen kenték el a sz@rt, de itt a lehető legkárosabb módszerekkel.

Szimba 2010.07.03. 16:37:02

@Ordnassac:

Tényleg? Azonnal kirúgnám. Ez a fajta talpnyalás meg butaság sokat árthat még HR-nak.

Ordnassac 2010.07.03. 16:38:24

@Szimba: csak befutó helyet akar az országos listádon. :-P (Bocsi, kihagyatatlan magas labda volt!)

Szimba 2010.07.03. 16:42:02

@Videofon:

Olvastam az elképzeléseit, a szaktanácsadói rendszer megváltoztatása tulképp a pedagógusok régi gondja. Szükség lenne az ellenőrzésre, a pedagógiai munka értékelésére.

Most csak akkor teheti be a lábát a szaktanácsadó az intézménybe, ha meghívják. Segítséget kérnek tőle.

A gyenge intézmény, a gyenge pedagógus soha az életben nem hívja őket, mert semmi szüksége, hogy belelásson valaki a munkájába.

Ez valóban túlzott liberalizmus volt. Maradjon a segítés, a szaktanácsadás (a felügyelők dolga is ez volt), de bizonyos idő után az értékelés is kell, versenyhelyzetet teremt, a fizetéseket is jobban lehet változtatni, ha tudják a kerületben, hogy kik a jók, kik a gyengébb pedagógusok.

A szülők úgyis kiderítik időben:)

Szimba 2010.07.03. 16:43:48

@Ordnassac:

Ha megelégszik egy államtitkári állással valamelyik minisztériumban, akkor rendben!:)))

tölgyes 2010.07.03. 16:49:27

@Közöd???: A Jobbik előretörésének oka az MSZP volt.. ha nem kúrják el és nem ragaszkodnak a hatalomhoz minden áron, akkor nincs Jobbik.. Ez van. Érdeke az országnak, hogy nagy erőként ne legyenek jelen.

tbb 2010.07.03. 16:52:34

Nekem meg az a véleményem, hogy a Jobbik egyelőre nem idomult ahhoz az szdsz által még 1990-ben bevezetett gyakorlathoz (amelyet egyébként a fidesz is, és a szocik is átvettek), hogy a hatalomátvétel érdekében az ellenzék egyetlen dolga, hogy a kormányt megbuktassa. Bármi áron. Ami arra utal, hogy jelenleg a Jobbik az igazi LMP. :)))))

Szimba 2010.07.03. 16:56:01

@tbb:

jaj, ne már!:)))))))))

jjulie 2010.07.03. 17:01:38

@tölgyes:

amikor az ország érdekéről úgy beszélsz mint a 2x2 egyszerű igazságáról, akkor mindíg megnyugszom: minta fidesznyikként demonstrálod a fidesznyikség korlátait

nem kell ezt elviselni hoszútávon, mint a magyar populáció döntő többsége által preferált kultúrát, ez az, amit a szavazók egyharmada támogatott a szavazatával legutóbb, amitől elkezdte a gazdád tévesen minden magyarok urának képzelni magát

Szimba 2010.07.03. 17:06:16

@Ordnassac:

Valójában katonai juntát szeretnék. A fess katonaruhás hadseregem élén bemasíroznék a parlamentbe, és minden politikust - csupán prevenciós céllal - tökön lövetnék. Aztán csak tárlatlátogatóként lehetne bejutni az országházba.

Remekül hangzana, amikor a tömeg egyöntetűen skandálná a Kossuth téren, hogy "Szim-ba! Szim-ba!" Meg Éj-jen!

Első intézkedésként bevezetném, hogy azokat a rossz, eredménytelen pedagógusokat életfogytigra ítéljék, akiknél a gyerekek nem örömmel, dalolva tanulnak meg írni-olvasni, számolni, meg minden egyebet. A jó pedagógusok fizetését pedig felemelném 500 ezer alapfiz.-re, amihez jöhetne a szülők által megszavazott prémium (ezt már a szülők által fenntartott alapítványi pénzből kapnák, 1 %).

Tg meg lehetne a szóvívőm (állna megette egy fegyveres őr, csupán elővigyázatosságból.:))

Szimba 2010.07.03. 17:10:08

@jjulie:
Kénytelen vagyok bevallani, hogy ezzel viszont egyetértek.

Videofon 2010.07.03. 17:10:28

@jjulie:
"ez az, amit a szavazók egyharmada támogatott a szavazatával legutóbb,"
Látom, te is belefutottál a Fidesz tematizációs csapdájába. Az arról való vita, hogy kétharmad támogatja-e őket, vagy sem, elfedi a valóságot: Arra, ami most történik, senki sem szavazott. Protest-szavazatokat kapott egy programtalan, de nagy társadalmi beágyazottságú párt, az előző hatalom hiteltelenné válása következményeként.

lorantka_a_gall 2010.07.03. 17:11:50

@jjulie: kedves jjulie, ma is szélsőballábbal keltél fel? :D

Videofon 2010.07.03. 17:13:34

@Szimba:
"és minden politikust - csupán prevenciós céllal - tökön lövetnék."
A politikus hölgyek esetében ez konkrétan hogyan történne? :)

Szimba 2010.07.03. 17:15:32

@Videofon:
Ők egy sorozatot kapnának a hátsójukba!:))

jjulie 2010.07.03. 17:15:36

@Videofon:

én is csak egy kultúrára való szavazásról beszélek, nem arról ami most történik azt szavazta volna meg az egyharmad

amúgy régebben tartöttam már itt egyharmad-kétharmad százalékszámítás alapszakkört

lorantka_a_gall 2010.07.03. 17:15:46

@Videofon: majd ő megoldja ;) Ne kérjünk számon minden programpontot részletesen. ;) :D

Szimba 2010.07.03. 17:17:22

@lorantka_a_gall:
Na, megvan a hadsereg főparancsnoka!:)

Piszkos Freud a ... 2010.07.03. 17:17:26

A Jobbiknak igazi, cselekvési tervet tartalmazó programja sose volt. A tagadással, és a ködös ígéretekkel szereztek népszerűséget. Ez az egyik oka a viszonylagos csendnek. Egyszerűen még nem tudnak viselkedni az új környezetben.
Másrészt viszont miért is balhéznának? Nem tudom, ki hiheti el komolyan, hogy a Jobbik nem OV-ék kreatúrája? Szerintem a létük és összes cselekedetük tökéletesen beleillik a Fidesz választási győzelmet hozó stratégiájába. A cél elérve, most már jöhet a lassú agónia, majd betagozódnak, mint a KDNP. Persze csak akkor,ha nem akarnak a kisgazdák sorsára jutni. Orbán szeretete nem egy életbiztosítás.

panelburzsuj 2010.07.03. 17:20:36

@Videofon:

Néha meglepően felszínes meglátásokat közölsz.

jjulie a ""jobbos kultúrát" jelölte meg a szavazatok vonzáscentrumául, és ezzel nagyon pontosan kifejezte, hogy egy jórészt progtamtalan, de éppazért annál megfoghatatlanabb fílinggel azonosult az az sokat vitatott és sokat hivatkozott 2,5-3 millió

panelburzsuj 2010.07.03. 17:26:56

@jjulie:

(És még csak össze se beszéltünk ... )

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.03. 17:31:29

@Szimba: TG mögé nem állítanod, hanem térdeltetned kellene a fegyveres őrt. Állva nem tudná haladéktalanul tökön lőni szükség esetén.

Ordnassac 2010.07.03. 17:34:28

@Piszkos Freud a ...: nem hiszem, hogy oly sok jobbikos politikust látunk viszont a Fidesz parlamenti padsoraiban. Egyrészt szavazatokat vesztenek vele (nem hiszem, hogy pl. Novák Elődöt sokan látnák szívesen a Fidesz vagy a KDNP frakciójában), másrészt pedig ugye max. 200 fős lesz az OGY és így is valahogy meg kell válniuk legalább 150 képviselőtől. Ebbe már nem fér bele néhány jobbikos.

Piszkos Freud a ... 2010.07.03. 17:46:31

@Ordnassac:
Nem mondtam, hogy sokan lesznek. Csak azt, hogy hol... A maradék. KDNP-s is kb. az, akit kisorsolnak. "Na, ebben a ciklusban hány %-a legyen a KDNP-nek? Akkor ki is legyen az a 17 jelölt, aki az ő frakciójukba ül?"

Ordnassac 2010.07.03. 17:49:37

@Piszkos Freud a ...: szerintem meg egy sem lesz. Nem csak a létszám miatt, hanem amiatt, mert több szavazatot vihet el, mint amennyit hoz. Azért elég sok fideszes van, aki szerint a Jobbikot az oroszok finanszírozzák és az MSZP trójai falova.

2010.07.03. 18:04:12

@Szimba: "milliós létszámú cigányság gondjának"

Az ingyen oktatást, tankönyvet, étkeztetést, segélyt, lakást, felzárkóztató programokat, pozitív diszkriminációt és egyéb juttatásokat orrba-szájba kapó, agyonsajnált cigányoknak az az egyetlen gondja, hogy a nagy részük nem becsüli meg ezt, mivel jobban szeretnek ingyenélni a saját maguk körül kialakított mocsokban, illetve erőszakkal elvenni a mások által megtermelt, megkeresett javakat (akár az életükkel együtt). A cigányokra jellemző indokolatlan brutalitásra nem térek ki, mert az is megér egy külön fejezetet.

A Jobbiknak tökéletesen igaza van abban, hogy ennek véget kell vetni és aki szerint ez "cigányozás", az vagy vak, vagy megélhetési liberális.

Piszkos Freud a ... 2010.07.03. 18:04:19

@Ordnassac:
Na igen. Már a polgári körbe is azért lépett be Vona. És nem véletlenül Orbán mellé.

Piszkos Freud a ... 2010.07.03. 18:05:58

@imperial:
"A cigányokra jellemző indokolatlan brutalitásra nem térek ki, mert az is megér egy külön fejezetet."
Ja. Brutálisan beállnak a puskacső elé is, mi? Már apró gyermek korukban is.

Ordnassac 2010.07.03. 18:08:49

@Piszkos Freud a ...: amit viharos gyorsasággal ott is hagyott. ;-)

2010.07.03. 18:12:03

@Piszkos Freud a ...: ne erőlködj, tudom hogy szerinted Szögi Lajos saját magát rúgta fejbe kb ötvenszer, Pénzes Henrietta saját magát gyújtotta fel, a Gadnán lemészárolt néniről nem is beszélve, aki levágta a saját lábait, hogy a cigányok könnyebben kirabolhassák. És ez csak néhány példa a sok közül.

KCB 2010.07.03. 18:12:24

Hol van a jobbikosok asztalra csapkodós beszólós retorikája. Szépen benyalták magukat a parlamentbe, oszt ott már jó nekik.
Majd kiválik belőle egy radikális csoport, a maradék meg fideszes lesz.

Videofon 2010.07.03. 18:18:13

@imperial:
Ez nem az a blog, ahol neked babér teremhet. Ide nem (csak) agymosott gyűlölködők járnak.

Piszkos Freud a ... 2010.07.03. 18:19:02

@imperial:
Senki nem mondta, hogy ők nem tudnak brutálisak lenni, Csak azt, hogy nem rájuk jellemző, hanem az emberek között minden népcsoportban előfordul. Akár a szervezett népirtás is. Bár azt pont nem a cigányok szokták elkövetni, legalábbis a történelem eddigi szakaszában.

ssi 2010.07.03. 18:20:35

hvg.hu/itthon/20100703_fidesz_kormany_reakcio

civil vélemények gyűjteménye is érdekes lenne - pártszimpátiák szerint

@Ordnassac: @Szimba:
én egyszerűen nem ismerek a korábbi Jobbikra
ezért figyelem most mások álláspontjait
s még a Fidesz-Jobbik háttéralku is felmerült bennem

2010.07.03. 18:21:54

@Videofon: akkor mit keresel itt "vadparaszt"?

jjulie 2010.07.03. 18:25:03

a jobbik és a fidesz törvénytelen felnőtt gyereke, amit ma már szégyell a nevére venni

2010.07.03. 18:28:27

@Piszkos Freud a ...: igen, Afrikában a primitív néger törzsre jellemző, Magyarországon viszont a primitív cigányokra. Eleve nem tudsz olyanokat relativizálni, akiknél a kés alapfelszerelés, a börtön dicsőség és a legkisebb lopást is sokszor indokolatlan, állatias brutalitással követik el. Mint a Hétesen összevert néninél például...

Várúr 2010.07.03. 18:30:56

Tölgyessynek a pulóveres Lengyel Lackó sorozatos ostoba jóslataira hasonlító "testvérharc" szóhasználatához előbb e két pártnak "testvériesülnie" kellene. Nem fognak. Egészen más filozófia, más potenciál, más múlt, más szavazóbázis... Arról nem beszélve: a Jobbiknak semmilyen értelmisége, komolyan vehető szellemi holdudvara nincs. Akár szittyulnak, akár csöndesülnek, nem is lesz - míg a fidesznek bőven van tartaléka. Már látható, hogy sorjáznak feléjük korábban "mérsékeltnek" tartott balosok is. Az erősődő belbiztonság nyomán - ami csak pénzkérdés, nem is túl sok pénz kérdése - a Jobbiknak elszivárog a szavazótábora, az érvékészlete, ami eddig se volt egetverő.... Végül a szittyák határon túli baráti körei szervezése (a polgári körök mintájára) buta, nem európai, hamvába holt vállalkozás. Aki járt a határon túl - én sokszor - az tudja, milyen minőségű emberek és hányan állnak egy ilyen eszement ötlet mellé.

Várúr 2010.07.03. 18:35:01

@málnabarack:
Ugyan, ki az a Pörzse... pár tévétől kirúgott közepesen arcoskodó kamerahuszár, max. őrvezető helyettesi rangban.

Videofon 2010.07.03. 18:35:23

@imperial:
Látom, olvasni sem tudsz. Pedig rra még a cigányok nagy része is képes.
Nekem aztán írogathatod a primitívségeid. Rohadtul nem érdekelnek. Csak emberbarátilag figyelmeztettelek, hogy kevés vagy ehhez a bloghoz. A hozzád hasonló büdösbogarak átlagban 2-3 nap alatt alatt szoktak kikopni innen.

2010.07.03. 18:35:32

@Várúr: "Az erősődő belbiztonság nyomán"

Persze-persze, ne röhögtess már. Inkább olvasd el ezt:

www.boon.hu/hirek/magyarorszag/cikk/tizen-osszeverekedtek-hatan-korhazba-kerultek/cn/haon-news-charlotteInform-20100703-1255365139

Kiemelten a cikkben: "Úgy tudjuk, a településen pénteken segélyosztás volt."

Attól nem lesz belbiztonság, hogy Pintérék összerámoltatnak néhány szervert...

2010.07.03. 18:36:28

@Videofon: jójó, akkor kussolj és várd meg amíg "kikopok".

porfelhő 2010.07.03. 18:38:57

@Szimba: Szinesebb a nap a kommentedtől. Lehet, hogy Te már tudsz valamit a tervekről. Azért épitenek új börtönöket, meg újitják fel őket, hogy a pedagógusok egy része is beférjen, meg a blogozók, meg sokan mások?

jjulie 2010.07.03. 18:39:20

@Várúr:

szóval te már látni véled a minden magyarok fideszét?

Várúr 2010.07.03. 18:39:51

@jjulie:
Udvariasan mondom: a Jobbikot az mszp hízlalta fel, abban a reményben, hogy velük fogják megosztani a jobboldalt. Tévedtek. Főleg tőlük csíptek le szavazókat, addig betonszocinak hitt megyékben. A szoccereknek ezért sincs fogalmuk a társadalmi mozgásokról, átrendeződésekről, igényekről, stb. Nekik többet ért egy nokiás doboz pénz (képletesen), és néhány aluminium kordon, mint egy konténernyi szavazat.

Várúr 2010.07.03. 18:45:06

@László56:
Egyetértek. Még valami: nem kell "közvéleménynek" hinni az inetrnet különböző blogjai mellett hangoskodó pár száz grafomán nyomoroncot. Frusztrált ballibákat főképp nem.

Videofon 2010.07.03. 18:45:53

@imperial:
Tudod, ha nem lennél ennyire primitív, talán elmagyaráznám neked, miért ostobaságok azok, amiket idehánysz. De reménytelen vállalkozásokba nem szeretek belefogni. Túl kicsi az agyad, hogy kélpes lenne bármit is befogadni. Bár, ha kussolnál egy keveset, letesztelhetnéd, hogy ragad-e rád itt valami tudás. De hát ahhoz is némi eszednek kellene lenni, hogy belásd a kussolásod előnyeit, ezért reménytelen.

Várúr 2010.07.03. 18:48:50

@imperial:
Gondolom a "tíz cigány összeverekedett, holott Pintér már 3 hete belügyminiszter" dumád viccnek szánod. Ha nem annak, fordulj orvosodhoz, gyógyszerészedhez, esetleg a körzeti megbízotthoz.

2010.07.03. 18:49:26

@Videofon: nem tudsz te semmit elmagyarázni kisöcsi :) Ha meg frusztrál, hogy ez a blog nem a privát játszótered, akkor menj és pihenj kicsit :)

Várúr 2010.07.03. 18:52:02

@jjulie:
Erre is udvariasan válaszolok. Nem "vélem látni minden magyarok fideszét". Élnek ebben az országban gyurcsányok, lendvai ildikók és követőik bőven. Aztán él egy csomó fürdőszobai hangoskodó. Nem lettek operaénekesek, de a hagjukat valahol ki kell ereszteni... (ebből él az index, a hírszerző, stb.)

2010.07.03. 18:53:02

@Várúr: én nem viccelek, viszont a jelek szerint Pintér csak mókázott a "két hét alatt rendet rakunk" típusú dumákkal. Bár az ózdi és egyéb cigányokkal sűrűn megáldott települések lakói nem igazán vevők a humorára.

jjulie 2010.07.03. 18:55:02

@imperial:

a cimboráid hónapokkal ezeleőtt rajzottak erre felé, és én távolítottam el őket, mivel tudtam a kódot, elárulom neked is, te is meg fogod érteni: menj a picsába

2010.07.03. 19:00:32

@Várúr: ja és az külön vicces, hogy most még azok a fajvédő beállítottságú médiumok (pl origó, népszabadság) is hozzák a helyzetjelentő cikkeket a bűnözés nemcsökkenéséről, akik ezelőtt azt hazudozták, hogy javul a közbiztonság és különben is legfeljebb csak jelentéktelen megélhetési bűnözésről lehet beszélni.

málnabarack 2010.07.03. 19:00:51

@Várúr: Én azt gondoltam, jobban előtérbe kerül, állandóan felszólal, kérdez, felelősségre von... és semmi. Kussolnak.

Videofon 2010.07.03. 19:01:27

@jjulie:
Néha azért elgondolkodom, nem kellene-e domesztikálni a picsába küldés helyett ezeket jobbikrajongókat. Hány lelket veszítünk azzal, hogy csak az újfasiszták fogadják el őket olyannak, amilyenek?

panelburzsuj 2010.07.03. 19:01:44

Na, úgy látom vége a meccsnek, megjött a kultúrbrigád.

jjulie 2010.07.03. 19:04:02

@Videofon:

kivártam amíg megpróbáltad

tölgyes 2010.07.03. 19:04:06

@jjulie: A Jobbik ügyében ma így néz ki a helyzet..Elég, ha a fogadtatásukról elolvassa a világsajtót.

jjulie 2010.07.03. 19:07:10

@tölgyes:

ok, a fidesz ügyében?

Piszkos Freud a ... 2010.07.03. 19:08:51

@Várúr: Na ugye, hogy mennyire szégyellitek azt a zabigyereket? :))))

jjulie 2010.07.03. 19:09:37

@jjulie:

mármint a 2x2 egyértelműsége a jobbikhoz való viszonyában?

Várúr 2010.07.03. 19:11:09

@málnabarack:
Kussolnak hát, mer' nem lehet éjjel-nappal trianonozni. Megvan a könnyített állampolgárság, az emléknap, aki akar él vele, vagy elmegy csápolni, oszt' jóvan. Multiellenességből se lehet megélni, akkora munkaadók. Kevés a Jobbik, mint napfény a bányában.

Várúr 2010.07.03. 19:12:50

@Piszkos Freud a ...:
Szégyellje a jobbikot az mszp, aki világra segítette. Naugyehogy nem kaptál ölég barackot a fejedre nehéz gyermekkorodban?

jjulie 2010.07.03. 19:14:48

@Várúr:

igen, ideje rendesen felöltözniük és visszabújni az egyatáborba a zászlószökevényeknek

jjulie 2010.07.03. 19:15:43

@Várúr:

ezt az apasági tesztet te végezted?

Várúr 2010.07.03. 19:15:55

@imperial:
magát a "megélhetési bűnözés" szót is a ballibek találták ki. Dehát értem: nekik minél rosszabb, annál jobb. Ritka szar idegenszívű, élősködő banda. Élősködtek eleget a szerencsétlen cigányokon is (Kolompár, stb, épp bíróság előtt vannak).

CSENDES 2010.07.03. 19:16:30

@manyike: Hát ez a hét vicce:"A kormányhatározat melléklete a kihelyezés módját is meghatározza. E szerint a színes formátumban, méltó minőségben nyomtatott, nyomdai kivitelezésű nyilatkozatot legalább 50×70 centiméter méretű, álló téglalap alakú keretbe kell foglalni. A nyilatkozat hozzáférhetőségéről a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium gondoskodik, az a minisztérium honlapjáról is letölthető - ahogy a melléklet fogalmaz - a megfelelő minőségű nyomtatáshoz alkalmas formátumban. A melléklet rögzíti azt is, hogy a kihelyezett nyilatkozat megfelelő állapotáról és szükség szerinti cseréjéről intézkedni kell."

Már azt is tudják, hogy esetleg az állapota miatt szükséges lesz cserélni? Kormányőrt nem állítanak mellé????

Várúr 2010.07.03. 19:17:10

@jjulie:
Ostoba kérdéseidre a Népszabó, vagy a Népszaga ösztönöz?

jjulie 2010.07.03. 19:20:19

@Várúr:

a te kocsmádba is csak kétféle ember jár?

(elfelejtetted irni, hogy udvariasan közelítesz felém)

Várúr 2010.07.03. 19:20:28

@jjulie:
Jut eszembe: esetleg fordulj a drága Bolgár úrhoz.

porfelhő 2010.07.03. 19:21:40

@manyike:"A jobbik csökkentené a koporsók számát" . Vona G. szerint Mo. népessége 1981. óta csökken. Azt tudjuk, hogy a nagy demográfiai hullám a hetvenes években volt. Ugy gondolom nem az oldaná meg a problémát, amit a felszólalásában előadott, az orvosolja. A gyökerekhez kell visszamenni. A mai fiatalok, már akik méltó körülmények között akarják nevelni gyerekeiket többségében nagyon nehezen tudnak lakást vásárolni, nehezen tudnak munkahelyet találni. Amikor azt halljuk hogy indoklás nélkül küldhetik el a munkavállalót , semmi képpen sem sarkalja arra a fiatalokat, hogy gyermeket vállaljanak. Ami most a banki hitelezések körül zajlik, meg a pénzügyi világválság csak ront a helyzeten, sok fiatalnak esélye sincs, hogy anyagilag stabilizálja egy csöppet is magát.

2010.07.03. 19:22:37

@Várúr: írtam is párszor, hogy időnként nehéz eldönteni melyik banda kártékonyabb: az egész településeket félelemben tartó cigánybűnözők, vagy az őket uszító és saját magukat roppant européernek tartó liberráltak.

jjulie 2010.07.03. 19:25:15

@Várúr:

nehány hónapig csal olvasgass itt, aztán ragadni fog rád valami a szíjjártón kívül más is

apropó

" Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője viszont közleményében azzal érvelt: a nyilatkozat az emberek akaratának elismerése,"

itt rád hivatkozik a szijjártó?

CSENDES 2010.07.03. 19:28:54

Tévedtem. A roma főpolgármester jelöltség a hét vicce.

jjulie 2010.07.03. 19:30:20

@porfelhő:

a fidesz ígért egymillió munkahelyet, mi a gond?

CSENDES 2010.07.03. 19:35:35

@Ordnassac: Én pedig manyike által linkelt HVG.hu cikkből idéztem.

Ordnassac 2010.07.03. 19:35:41

@CSENDES: már miért lenne az nagyobb vicc, mint a HR-ügy vagy a kifüggesztősdi...

bariga 2010.07.03. 19:35:56

A Jobbik a Fidesz leányvállata, ők pénzelték a balhékat és hallgatták agyon őket, amikor tiltakozni kellett volna. Nagyon sikeres is volt a stratégia is és az együttműködés is a múltban és mosit is. A Jobbiknak persze még annyi elképzelése sincs ai igazán fontos teendőkről, mint a korményzó Fidesznek. Ez populista munkásököl vasököl, odacsap ahová kell intézkedés pedig miért is ne tetszene a tesvérpártoknak. a Jobbik szerintem is el fog tűnni hamarosan a Fidesz ellenében pedig valamilyen demokratikus oldat kell felépíteni, vagyis újraépíteni. Borzalmas is lenne a Jobbiktól várni, hogy ellenzék legyen

jjulie 2010.07.03. 19:37:18

"A dokumentummal az Országgyűlés azt nyilvánította ki, hogy az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a nemzeti együttműködés rendszerének megalapításáról döntöttek."

istván király volt az állam alapító, viktor király meg lenne a nemzet alapítója?

és tehát, aki nem vele, az a nemzet ellen

jjulie 2010.07.03. 19:41:23

@Ordnassac:

ez a kifüggesztősdi nem vicc, végig fogják csinálni

hála isten

CSENDES 2010.07.03. 19:43:03

@Ordnassac: Na jó, nevezzük egyenrangúnak. Először is, nem vagyok ellene semmi jónak. De lássuk be, hogy még nem tartunk "Obama'-nál. Hát ezért ezt is elég viccesnek tartom. S igazad van, a kifüggesztés meg röhejes.

Ordnassac 2010.07.03. 19:51:36

@CSENDES: attól, hogy esélye nincs, még elindulhat. Meglássuk, hogy össze tudja-e szedni a szükséges mértékű cédulát.

Ordnassac 2010.07.03. 19:52:52

Azért bizonyos szinten élvezet nézni, hogy a baloldali kommentelők szerint a Fidesz felelőssége a Jobbik, a jobboldaliak szerint pedig az MSZP-é.

:-D

Várúr 2010.07.03. 19:57:01

@jjulie:
Abban a pillanatban, hogy Szíjjártó rád hivatkozik, rögtön tudni fogom, hogy a romló elmeállapotot példázza. Mellesleg olvasgatok itten - időnként - és jókat mosolygok. Ehhez hozzásegítesz te is. Nyolc évig vártam, hogy végre élvezhessem a ballib frusztrációt. Mára ennyit jóemberek.

jjulie 2010.07.03. 19:58:37

@Ordnassac:

neked nem egyértelmű, hogy melyik táborból dezertáltak?

jjulie 2010.07.03. 20:02:07

@Várúr:

jó utat, egy-két eredeti gondolattal térj vissza, a szíjjártó összes már megvan itt

ssi 2010.07.03. 20:03:42

@CSENDES: ... és kívülről megtanulni (sicc, bocsánat)

@Ordnassac:
nekem hiányérzetem van
sok téma egyáltalán nemcsak a pártokra tartozik, mintha ők tőlünk egészen külön lennének
igaz, itt köztetek sokféle véleménnyel találkozom,
de milyen érdekes lenne, ha a tévécsatorná, újságok bemutatnának eltérő lakossági véleményeket is
pl. most erről a kifüggesztésről

@porfelhő:
- sok kiemelt fontosságú kérdés van, mindenki keresi a megoldást
- tökéletes megoldás pedig sose létezik, ez örök igazság!
- viszont vannak összetet, jó bonyolult problémák, feladatok
- jó lenne a társadalmi - parlamenti megegyezés, s nem csípőből a másik elutasítása rögtön
- B.P. volt MDF-s ME ötlete: ahol nincs gyerek, azok fizessenek több adót - akkor ott később se legyen? ne tudjanak előre gyűjteni, készülni?

porfelhő 2010.07.03. 20:06:12

@bariga: Én ugy emlékszem, volt Vona G-nak a választások óta egy nyilatkozata, amit a Fideszhez intézett, miszerint biztatták őket a tüntetések során, és amikor a rendőrök "rájuk rontottak" cserben hagyták őket. Nem tudom mennyi volt ennek a valóság tartalma, de hogy elhangzott az biztos, itt a neten olvastam.

ssi 2010.07.03. 20:06:35

@Ordnassac: " élvezet nézni, hogy a baloldali kommentelők szerint a Fidesz felelőssége a Jobbik, a jobboldaliak szerint pedig az MSZP-é."

pont ezért linkeltem be azt a sok hírecskét

bariga 2010.07.03. 20:08:01

@Ordnassac: gondolom azért néha vágysz ennél egy kicsit nagyobb élvezetre is

panelburzsuj 2010.07.03. 20:10:36

@Ordnassac:

Hegelt akarsz? :)

Fidesz tojta, szoclib hizlalta.

bariga 2010.07.03. 20:12:31

@porfelhő: szerintem nem a nyilatkozatok a döntik el ezt kérdést, hanem a tettek. A történteket lehet persze könböző módon véleményzni, ez sem újdonság és akkor kábé ennyiben maradhatunk, mint általában, az árokpartokon

SzaGyu 2010.07.03. 20:17:36

A JOBBIK-nak minél-előbb meg kell erősödnie, mert Ő az egyetlen párt aki ellensúlya lehet a FIDESZ-nek!

Ám nagyon észnél kell lennie, mert Orbán Viktornak igen csak nagy tudása van a szalámi technikába.

Könnyen meglehet, hogy mire észbe kap a JOBBIK, már nincs is és csak a rá emlékeztető színes formátumban, méltó minőségben nyomtatott, nyomdai kivitelezésű MEGSEMMISÜLT A JOBBIK feliratú táblát láthatja egy legalább 50×70 cm méretű, álló téglalap alakú keretbe foglalva.

ssi 2010.07.03. 20:19:10

"A jobbikos politikus szerint pártja Tarlós Istvánnal, a Fidesz főpolgármester-jelöltjével szemben nem bízná "kecskére a káposztát", vagyis a fővárosi baloldalnak nem tenné lehetővé a politikai kontroll gyakorlását."

ezután jelentik be az ellenzéki pártok a főpolgármester-jelöltjeiket
Jobbik - a fentiek alapján - jelenleg Tarlós győzelmére számít

nem lehet, hogy a Jobbikot nem valamelyik párt,
hanem bizonyos körülmények hozták létre?

elsősorban a jelen problémái,
amihez megoldást keresve erősödtek fel a múlt történelmi emlékei,
de a tiszta, szebb jövőképnek még a definiálása sem könnyű?

exepszzed (törölt) 2010.07.03. 20:19:25

a jobbik nem tényező, VIKTORT KELL szeretnetek!

Ordnassac 2010.07.03. 20:20:58

@bariga: igyekszem elkülöníteni a szellemi élvezetet a testitől. Amiről írtam, az egyértelműen előbbihez tartozik. :-D

@panelburzsuj: :-D

ssi 2010.07.03. 20:21:39

@SzaGyu: 20:17:36 szellemes :-)

porfelhő 2010.07.03. 20:21:47

@manyike: Ahol nincs gyerek fizessenek több adót! Felháboritó. Akinek van "kifehéritett" munkahelye már igy is fizet elég adót. Fizet azok helyett is, akik feketén dolgoznak. Már magában a "gyerek" téma ahogy kezelik, az is felháboritó. A gyereknek elsősorban normális otthon kell. Aztán normális megélhetés biztositása. Sokan tudnánk olyan példákat mondani, hogy a pici kis települkéseken alkalmanként a tanitó néni ad némelyik gyereknek uzsonnát, hogy ki ne szédüljön a padból. Egy gyereknek nem szenvedni kell az élettől, hanem igazi, normális felnőtté kell válni. Nagyon sok fiatal esélyt sem lát rá, hogy ezt biztositani tudja. Legalább is egyelőre. Én igy gondolom. Bocsánat, most egy kicsit ismételtem magam.

SzaGyu 2010.07.03. 20:23:23

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: 2010.07.03. 20:19:25
"a jobbik nem tényező, VIKTORT KELL szeretnetek!"

Aludj Viktorral!

ssi 2010.07.03. 20:25:29

@porfelhő: még semmi sincs eldöntve - majd figyeljük :-)

2010.07.03. 20:29:29

206. Miért puha a Jobbik?
"Talán így kívánják erősíteni a párt kormányképességét, háttérbe szorítani korábbi, szélsőségesnek látszó viselkedését, vagy egyszerűen csak nem érzik alkalmasnak az időpontot az erőteljesebb fellépésre, s akkor akarnak majd a közvélemény ingerküszöbét is átlépve támadni, ha a Fidesz népszerűsége már elindult lefelé a lejtőn."
Igaz is lehet, meg elég nehéz is mert szvsz a Fidesz semmi olyat nem csinál amit egyébként a jobbik ne tenne meg, ha ő lenne hatalmon. Viszont ebben van a nehézség is, mert, ha a Fidesz veszít a népszerűségéből, utána már nehéz lesz ugyan azzal megint népszerűsödni.
Vegyük mondjuk a számonkérés problémáját, amit a Fidesz a jogszerűségnek legalább a látszatával akar megoldani. A jobbik, ha népszerű akar lenni ugyanezt már csak a látszat elkerülésével tudja fokozni legalább a saját hívei számára, de hogy veszi ki magát egy népítélet szerű leszámolás esetleg egy kristályéjszakával egybekötve? Van ezeknek akkora hadi-műszaki felkészültségük, hogy egyetlen éjszaka alatt lerántsák a vasfüggönyt?

porfelhő 2010.07.03. 20:31:00

@bariga: Nem akartalak megsérteni, hogy ilyen utszéli módon válaszolj. De minden esetre köszönöm szépen. Bocsánat. Nem fogok többet a kommentedre reagálni, igaz senki sem kéri a másikat, hogy reagáljon.

bariga 2010.07.03. 20:34:25

Az élvezeteken akkor már túlvagyunk, a Jobbik szerintem mindenképpen borzasztó, álláspontok közeledését a tények is akadályozzák. Viszont már megy a mecss. Szép álmokat mindenkinek

porfelhő 2010.07.03. 20:36:15

@jjulie: Semmi. Lesz minden. és kész.

bariga 2010.07.03. 20:36:58

@porfelhő: bocsánat, de talán valamit félreértettél!!!!

panelburzsuj 2010.07.03. 20:37:22

@jjulie:

Délelőtti kérdéshez esti adalék:

When Will Then be Now?

www.youtube.com/watch?v=zvd3kaupZ60&feature=related

exepszzed (törölt) 2010.07.03. 20:38:55

@SzaGyu: Ti is vele fogtok nemsokára hidd csak el nekem...

porfelhő 2010.07.03. 20:40:08

@bariga: Nem haragszom. megbocsájtok.

exepszzed (törölt) 2010.07.03. 20:40:34

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: mármint lélekben, gondolataitokban.
hiszen a NAGY VEZÉR egy idol, fizikailag nem megérinthető, elérhető.AZ IGAZ ISTEN Ő!

2010.07.03. 20:43:17

@manyike: "nem lehet, hogy a Jobbikot nem valamelyik párt,
hanem bizonyos körülmények hozták létre?"

Á az kizárt. A posztkomcsik nem kúrtak el semmit és természetesen cigánybűnözés sincs. Kérdezd meg bármelyik rózsadombi européert.

panelburzsuj 2010.07.03. 21:03:29

Kiskáté:

Miért puha a Jobbik?

Bebújt a Fideszhónalji dunsztba.

cs_line 2010.07.03. 21:08:48

Azért egy elemzőtől többet várnék...
Vona G. O.V. régi harcostársa, akivel jóval korábban megállapodtak abban, hogy ki lesz a konzervatív és ki lesz a szélsőség. Az őszödi beszéd utáni események bizonyítják, O.V.megalkotta a jobbiknak nevezett fidesz alakulatot, és így elvett az mszp től több százezer szavazót. Most ugye nincsenek zavargások (de lehetnek csak az más lesz...), kísérteties hasonlósággal a robbantások időszakához. Ez is igazolja a kötődést. A trianonozás miért volt? Benyalni V.G.nek (is)
JOBBIK mint olyan NEM LÉTEZIK!

roxxtar 2010.07.03. 21:38:45

@Piszkos Freud a ...: De édes istenem ne legyél eeeeennnyiiiireeee buta :DDD Alap, hogy a szegénység/mélyszegénység (csakmert divatos szó) növeli a bűnözési "kedvet".. Mon szegénységben a cigányság él így egyértelmű, hogy náluk magasabb a bűnözési "kedv". Énis sajnáltam azokat akiket lelöttek azok a nyomorékok az alföldön.. de a cigányság alapvetően, zsigerből nem tiszteli a Magyar (fehér) ember életét.. Ehhez csak az Indexen túl kell látni.. Vagy csak lemenni az Ukrán határ közelébe.. Ez van, nem szépítheted, van cigánybűnözés.

Az irás pedig hozza a megszokott színvonalat. Az egyetlen normális politikai blog az Indexen.

Piszkos Freud a ... 2010.07.03. 21:56:19

@roxxtar:
Hogy ki mennyire buta, azt szépen mutatja, hogy a saját anyanyelved helyesírását mennyire ismered. Bocs, de a magadfajta földbuta alakokkal nem vagyok hajlandó érdemi vitára.

tölgyes 2010.07.03. 22:21:01

@jjulie: Abban is biztos lehet, hogy a fidesz is és Orbán is el fogja veszíteni a többségét. Azt azonban nem tudhatjuk, hogy ez mikor lesz..A mostani önkormányzati választásokon még biztosan nem. Még az sincs kizárva, hogy a mostanihoz képest is erősödnek a pozicióik...m a többi néma csend.

vakvarju 2010.07.03. 22:45:06

@jjulie: Igen és O.V. sohasem hazudik. És ez biztosan igaz, mert ő maga mondta.

vakvarju 2010.07.03. 22:47:47

Én is derék, tisztességes, magyar ember vagyok. Hol kell jelentkezni köztársasági elnöknek?

Dankesőn 2010.07.03. 22:54:03

Majd egymás kezéből tépkedik ki a puskát a Dunaparton

csi szi 2010.07.03. 23:01:51

@cs_line: Miért is lennének zavargások most? Tipikus Bolgárúr-telefonáló logikád van, nem is érdemes veletek vitatkozni.
OV pedig nem az a zseniális mindent évekre előre látó és eltervező machinátor, aminek gondoljátok (de persze közben tök hülye és idióta is ugye?:), ahogy Gyurcsány sem volt az, csak róla is sokan ezt hitték (hívei és ellenségei is). Vona G. anno belépett abba a polgári körbe aminek OV is tagja volt, még jóval Öszöd előtt, de hol vannak már a polgári körök... Persze nyilván vannak tárgyalások, egyeztetések a Fidesz és a Jobbik között amiket nem kötnek az orrunkra, de ez még nem jelenti, hogy a Jobbik egyszerűen csak a Fidesz kreálmánya lenne. Az, hogy a Jobbik az MSZP-től szerzett rengeteg szavazót Kelet-Magyarországon, az MSZP teljes hitelvesztése eredménye volt, és nem látta előre sem az MSZP, sem a Fidesz fővárosi vezetése. A Jobbik ráérzett a cigánybűnözés témára, amivel megszólította a sok vidéki, Orbánt is lépten-nyomon mocskos cigányozó szoci szavazót, akik kiábrándultak Gyurcsányból, nem Öszöd miatt, vagy 2006. okt. 23. miatt (akkor még többnyire kitartott ez a réteg Gyurcsány mellett), hanem 2008-09-től kezdtek a Jobbikhoz átállni. Az MSZP és a sok okos ballib elemző meg tényleg azt hitte egy ideig, hogy a Jobbik erősödése a Fidesznek rossz... hát elszámították magukat.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.07.03. 23:11:32

pár hszből kitűnik ,hogy ballibéknek nem elég názi a dszobbik ezért nem tudnak megfelelően rettegni...minő fájdalom

ovét rákosizzák

smitte kommancsozzák

az "igaz(i) baloldal" fanjai

ez nekem kicsit sokkkkk ,olyan igazi sírjak vagy nevessek,inkább az utóbbi :-D

masni55 2010.07.03. 23:13:50

@Piszkos Freud a ...: Semmi bántót nem írt neked, mit néztél félre, kedves? A helyesírásával meg semmi gond nincs, csak sértett lettél kicsit.:)

Andriska_J 2010.07.03. 23:16:26

Egy kicsit közelítsük meg a dolgot más szemszögből!

Mégis mire lenne jó az a politika hogy "tökmindegy mit csinál a Fidesz az nem jó és kuss mert mi tudjuk mi a jó"? Semmire...

Vona Gábor korábban megmondta, hogy ha a Fidesz olyan kormányzást végez amely a párt programjának megfelelő értékeket képvisel abban partner lesz, abban azonban amit nemzetellenesnek tart ott kőkeményen ellenkezni fog. Nem kell messzire menni, meg kell nézni a kormány 29 pontját. Az MSZP kapásból azt kezdte hogy az csak egy lufi, az LMP hasonlóan, a Jobbik a másik két párttal ellentétben csak azt mondta amit a piac is: ez mind szép és jó, és jól hangzik, csak tessék szépen mögé számokat pakolni.

Az ellenzéki szerepnek nem az a lényege, hogy a kormány döntései ellen menjünk - ugyanezt a tevékenységet folytatta anno a Fidesz is, a Jobbik már ebben is különb mint még sok másban is...

masni55 2010.07.03. 23:17:48

Úgy tünik a mai csillagállás eléggé megkeverte a hangulatot, és a téma idekevert néhány érdekes embert is. :) Szép éjszakát mindenkinek. Gábor, nyiss egy új témát, ha lehet, valami kevésbé borzolót. :)

Piszkos Freud a ... 2010.07.03. 23:24:00

@masni55:
Nyelvtanból Neked is kijár egy elégtelen. A "magyar" és "ukrán" szavak melléknevek, és így kis kezdőbetűvel írandók. És – sajnos – a mondanivalója is hasonló színvonalú volt. Abban a tekintetben, amiről ő írt, nincs "cigányság", mint ahogy nincs "magyarság" sem. És sok cigány van, akivel inkább vállalok közösséget, mint pár magyarral. Mert emberibbek, képzettebbek, okosabbak amazoknál. X és Y, személy szerint. Nem "a" cigányság, és "a" magyarság.

Áverés! 2010.07.03. 23:31:40

Az előző téma kommentjei sokkal szinvonalasabbak voltak.Ugy látszik a téma mindenkiből a rosszabbat hozza ki.

Aki kutyával kezd bot legyen a kezében mondás szerint viselkedünk.

A választási kampányban mi mindent ellehet mondani, uszitani és utánna lesz ami lesz, csak én jól járjak. Nagyszerű jövő előtt állunk!

Pistie 2010.07.03. 23:34:39

@Andriska_J: "Mégis mire lenne jó az a politika hogy "tökmindegy mit csinál a Fidesz az nem jó és kuss mert mi tudjuk mi a jó"? Semmire..."

Egy magyar pártnak ez már hozott 2/3-os többséget!

Húsleves 2010.07.03. 23:59:51

"Az biztos, hogy a Jobbik eleinte óriási erővel kéri majd számon a Fidesz ígéreteit (...) nagyon kemény háború vár a jobboldalon” – ezek Tölgyessy Péter szavai a választások idejéből".
Szerintem Tölgyessy Péter inkább az elvárásait öntötte szavakba. Nyilvánvalóan látszik, hogy az MSZP már nem, az LMP még nem jelent valódi kontrollt. Ráadásul pont azon az oldalon állnak, amelyikből az embereknek most nagyon elege lett. Az viszont nagyon is jól jönne a ballib oldalnak, ha a Jobbik jobbról támadná a FIDESZ-t. Ebben az esetben ugyanis a FIDESZ állandóan választásra kényszerül, hogy a Jobbik által követelt dolgok teljesítése vagy nem teljesítése miatt veszít a népszerűségéből. És ha elfogad a Jobbiktól bármit, akkor a hivatásos rettegők által támadható lesz demokráciaféltés címén.

pad78 2010.07.04. 01:29:41

@Ordnassac:
"Azért bizonyos szinten élvezet nézni, hogy a baloldali kommentelők szerint a Fidesz felelőssége a Jobbik, a jobboldaliak szerint pedig az MSZP-é."

Pedig mind nagyon tévednek. Biztos forrásból tudom, hogy a szlovák titkosszolgálat hozta létre a pártot, és az izraeli kormány fizeti őket. Vona pedig Putyin álruhában. Soha nem tűnt fel még nektek az akcentusa? De psssszt, maradjon köztünk az igazság!
:)

Ordnassac 2010.07.04. 01:32:29

OFF

Törzskommentelőknek: ma irány a Balaton, szerdán leszek megint! :-)

ON

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.07.04. 01:49:35

A bankok ellen sem a Fidesz, sem a Jobbik nem tud tenni semmit, hiszen a nép a bankokat szereti.

tepes 2010.07.04. 01:49:55

@Ordnassac: 4. Szerintem ilyen dolog lehet pl a földvásárlási moratórium. Nem tudom, mi lett/lesz a három éves meghosszabbítással, ha úgy lesz, akkor pont a választások évében kerül újra napirendre a kérdés.

Vona G. dörzsölt figura, szerintem most szándékosan igyekszik általánosan elfogadhatóbbá tenni a Jobbikot. Csak mérsékeltebb irányba haladva nyílhatnak meg újabb lehetséges támogatói körök, mint pl a csalódó Fidesz-szavazóké. A Gárdától távolodás is ezt az irányt sejtteti, ami nyilván nem tetszik sok keményvonalasnak, meg is kell vívnia a belső harcait, aminek kérdéses lesz a végkimenetele. Ha ennek eredményeképpen kiválna egy-két ultraradikális csoport, ami azért nem vinné magával a tagság zömét, még jól is kijöhet belőle politikailag: könnyebben konzerválhatná a Jobbikot a Parlamentben.

LAKSZ 2010.07.04. 05:36:47

A jobboldal elvitt cca. 80 százalékot. Már teljesen közömbös, hogy ez aktuálisan hogyan oszlik
Testvérharc már nem lesz, mert egyiknek sem érdeke. A harcot most a baloldali szervezetek vívják.

Ignéczi Tibor
Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége

Egy Dagadt Patkány (törölt) 2010.07.04. 07:03:24

látom a fizetett jobbikos bérkommentelőktől sehol sincs nyugalma az embernek...juhhéj!:P

Szimba 2010.07.04. 07:06:02

@porfelhő:

Színesebb? Magyarul röhejesen hülye?

Azért köszönöm!:)))

Videofon 2010.07.04. 07:19:48

@Szimba:
Ezzel most megleptél. Komolyan így gondolod?

Szimba 2010.07.04. 07:21:57

@Ordnassac:

Igazából mindkettőé lehetne, csakhogy akkoriban az MSZP-SZDSZ koalíció volt kormányon. Bármikor megakadályozhatták volna az egyértelműen nyilas színezetű tüntetéseket, a goj motorosok felvonulásait, egyéb ünnepi rendezvényeit. Már akkor sok emberüket leleplezhették volna, és különböző módokon letartóztathatták volna. Sohasem tették meg, sőt hatalmas sajtónyilvánosságot kapott minden egyes moccanásuk.

A Magyar Gárda (amit érdekes módon csupán az utolsó pillanatokban szüntettek be) vígan masírozhatott.

Gyurcsány pedig polgári tiltakozásokon menetelt, miközben ha valaki, akkor ő tehetett volna akár törvényhozás, akár más hivatalos úton is a Jobbik, akkor még kis csoportja ellen.

A Fidesz meg élvezte ezt a helyzetet, mert csak az ország lakosságának legszerencsétlenebb részét hergelte ez a csapat

(egyrészt a cigányok féltek tőlük, de a kormány nem védte meg őket, mert várta, hogy végre vér folyjon, és akkor aztán beigazolódik, hogy micsoda veszélyt jelent a jobboldal, és főként a Fidesz, másrészt a vidéki kis emberek voltak azok, akik nem tudtak védekezni a kisebb atrocitások, lopások ellen, ők meg nem számítottak aktív szavazóknak az MSZP számára).

A Fidesz eleinte profitált a Jobbik radikalizmusából, mert nekik nem kellett ezt meglépniük, elvégezték helyettük a nehéz, piszkos munkát. Amikor a választások közeledtével azt látták, hogy a szépen megerősödött Jobbik a közvéleméynkutatásokban már a 30%-ot is veri, akkor egymásután jöttek a leleplező írások a szélsőjobboldal embereiről. Tehát azért a 8 évet csak eltöltötték valamivel!:)) Adatokat gyűjtöttek az ellenfelekről, sőt szerintem barátokról is.

Ezért csak 16% lett a Jobbik támogatottsága a szélsebesen figyelmeztetett Fidesz szimpatizánsok észretérése nyomán.

Bonyolultabbak a folyamatok, de egy kommentben nem lehet annyira árnyaltan leírni mi miért, kinek a felelőssége.

szjm 2010.07.04. 07:41:31

Kedvenc mondatom Vona Gábortól az elmúlt hetekből: a Jobbik teljesítette legfőbb feladatát, bejutott a parlamentbe. "Kész. Kész?:) "
Nem is tudom miért, de az ogy tudósításokat nézve, olvasva a Jobbik kapcsán felvillanak előttem a munkás-paraszt hatalom fejkendős képviselő asszonyai.

Szimba 2010.07.04. 07:43:30

@Videofon:

Aki nem látott még cigánysort, nem látta, hogy az óvodába kerülő cigány kisgyerekek mennyire lemaradtak a társaik mellett, mind a beszéd, a mozgás, a szocializáció terén, ugyanakkor az elemi együttélési szokásokat sem ismerik, és sajnos a környezetük, a család élete miatt nem is fogadtatható el velük, az tudja, hogy nagyon súlyosak a bajok.

Azzal, hogy mindennel ingyen ellátunk egy nem csupán szegény, hanem más: még nemzetségi felépítésű közösségben élő, és más erkölcsi mércével rendelkező, a munkát nem becsülő, a tanulást feleslegesnek tartó, és a hatalom, a mindenkori kormányok által is kegyelemkenyérre szoktatott (segélyekből, az eltűrt lopásokból, bűncselekményekből, alja munkákból) réteget, ez nem szolgálja sem az ő érdeküket, sem az ország többi lakosának az érdekét.

Vonzó lehetőségekkel kellene őket integrálni, felzárkóztatni. Segély helyett munkalehetőséget, tanulási lehetőséget kínálni. Azt jutalmazni, aki iskolába járatja, és foglalkozik is a gyerekével, nem csupán szüli azokat.
A gettók helyett az ország különböző részeibe kellene "elcsalogatni" őket, ahol kapnának munkát, új élet lehetőségét.

Ha egy csoportban vannak, a gyerekeik sohasem tudnak kitörni, hiszen a szüleik példáját látják maguk előtt.

Nem a tanulatlanságot kell jutalmazni (a csak 8 osztályt végzettek gyerekei több támogatást kapnak!), nem a sok gyereket kell jutalmazni, hanem a minőséget. Azt, ha jár óvodába, iskolába, és ott teljesít is a gyerek. Akkor kapjon támogatást, ha megtanul szépen beszélni, ha megtanul írni-olvasni, ha elvégzi az általános iskolát, és sokkal több lehetőséget, munkát, támogatást azoknak, akiknek a gyereke eredményes a

Szimba 2010.07.04. 07:49:58

középiskolában.

(kifogyott az elem a billentyűzetben:))

De abbahagyom, mert ezeket a dolgokat a szociológusok nálam sokkal jobban megírták, szűk körben tudják, mit kellene tenni, kellett volna már régen, de a legszegényebb rétegek egyik kormányt sem érdekelték.
A bajokat elkenték, eltitkolták, és a rasszizmus vádjával azonnal elhallgattatták azokat, akik segíteni akartak.

Most aztán kialakult egy polgárháború előtti helyzet, amikor már szinte mindkét fél csak a fegyverekben bízik, nem a rendőrségben, nem az igazságszolgáltatásban, nem is a kormányokban.

Szimba 2010.07.04. 07:59:47

Senkiben sem merült fel, hogy miért tudott a Jobbik annyira sikeres lenni a cigányok által sűrűn lakott megyékben?

Ez nem a Jobbik érdeme, nem is öröm, hogy ezt ki tudták használni!!!

Egyszerűen arról van szó, hogy szinte nincs olyan párt, amelyik erre az égető kérdésre megoldást kínál, és nem szentenciákat mond.

Helyben a lakosok is tudják, milyen lépéseket kellene (kellett volna már nagyon régen) meglépni. A politikusok viszont félnek ebbe a darázsfészekbe nyúlni, pedig könnyen elviheti őket az ár, ha sürgősen nem kezdenek el szakemberek segítségével programokat alkotni, és pénzszórás helyett több oldalról (szociológusok, családsegítők, orvosok, rendőrség, önkormányzatok, pedagógusok, a törvényhozás, a törvénykezés egyaránt nem kezd gyors együttműködésbe) megközelíteni a cigányság pozitív oldalát, amiből ki lehet indulni.

Nem csicskásokat kell belőlük csinálni, meg díszcigányokat, hanem a társadalom egyenrangú, egyenjogú és főként azonos kötelességekkel rendelkező tagját.

Szimba 2010.07.04. 08:05:03

Ha az meglep valakit, hogy nem jobb meg bal szemüveggel nézem a történéseket, hanem igyekszem saját szemmel, objektíven és segítőkészen nézni a dolgokat, akkor tudni kell, hogy szinte mindenkinek van valami igazsága, és egy kormány feladata nem a különbségek örökös ismétlése, hanem a hasonlóságok, a közös gondok elismerése, megvizsgálása, megvitatása, majd megoldása lenne a feladata.

Ezért használom a rendszerkritikai értelmiségi kifejezést magamra. (És ezért nem tudok teljesen azonosulni egyik párt programjával sem, viszont vannak elemeik, amiket el tudok fogadni.)

Videofon 2010.07.04. 08:10:09

@Szimba:
Rengeteg dologban tévedsz, de ez sajnos nem szakmai blog. Ha lesz ilyen témájú rendszvényünk, meghívlak rá, hogy ismerkedj más nézőpontokkal is.

Szimba 2010.07.04. 08:12:58

Mondok még egy példát!:)) Legyen mit olvasni!:))

Kb. Napóleon idején Franciaországban is éltek különböző nemzetiségek, akik elsősorban nyelvükben tértek el a franciától. Ezért nehéz volt az együttműködés, az egységes gazdaság stb. létrehozása. Mert akkor erre volt szükség.

Hoztak egy rendeletet, hogy állami hivatalt csak az kaphat, aki tud franciául jól beszélni. És aki megtanulta, tehát a gyerekeit francia iskolába járatta, és figyelt is a tanulására, azt jutalmazták, mert egy ideig - a beilleszkedésükig - őket nevezték ki hivatalokba, ott helyben kaptak tanítói állást, jegyzői állást, stb. Valamint több kedvezmény járt még nekik.

Egy generáció alatt illeszkedtek be a társadalomba, és váltottak nyelvet anyagi okokból pl. az oxitánok is.

Csak a magyarok annyira bénák, hogy nem tudják vonzó dolgokkal orientálni az ország lakosait?

Szimba 2010.07.04. 08:14:19

@Videofon:

Milyen szakmai rendezvényre gondolsz?

Szimba 2010.07.04. 08:31:03

@Szimba:

Mert családsegítők, pedagógusok, pszichológusok, szociológusok, rendőrség, önkormányzati tisztségviselők, cigány képviselők (EU és hazai) kilőve!

Bármi más érdekelne.

ssi 2010.07.04. 09:20:20

@Piszkos Freud a ...:
kérlek, senkinek ne vedd el a kedvét, hogy itt legyen.

Annyi féle emberi sors (lehetőségek, adottságok, körülmények stb.) van, kinek több, kinek kevesebb jutott ebből - de önhibáján kívül. Belépett, olvassa a többieket, valamit kigondolt, leírta - ennyi. Ha többet vársz másoktól, mutass példát: érvelésben, helyesírásban, reagálásban, ami Neked fontos, de ne szólj le senkit, lehet, hogy az ő körülményei között, Te még annyira se lennél képes

panelburzsuj 2010.07.04. 09:21:07

@Szimba:

"Csak a magyarok annyira bénák, hogy nem tudják vonzó dolgokkal orientálni az ország lakosait?"

A Kárpát-medencén mostanában több ország is osztozik. Melyik az közülük, amelyiknek láthatóan szándékában áll "vonzó dolgokkal orientálni" az ország nem többségi nemzetiségű/etnikumú lakosait?

Videofon 2010.07.04. 09:26:42

@Szimba:
Nem szakmaira gondolok, hanem politikaira. :)
Ez már rég nem szakmai kérdés. A politikának kell lépnie, hogy elkerüljük az általad emlegetett "polgárháborút". (A külföldi tapsztalatok alapján inkább etnikai összetűzések várhatóak, nem polgárháború.)

szjm 2010.07.04. 09:33:51

@Szimba: "Egy generáció alatt illeszkedtek be a társadalomba, és váltottak nyelvet anyagi okokból pl. az oxitánok is."
Erről inkább a szlovákiai magyarság jutott eszembe.

ssi 2010.07.04. 09:35:00

@Szimba:
sokféle tapasztalatom van, de ez is kevés ahhoz, hogy jól járható megoldást tudjak adni a roma problémákra

egyetlen egy momentum, amire felfigyeltem: azok tudtak előrébb lépni a másik világban, akik a régi világuk szokásaiból minél többet elhagytak - legalábbis arra az időre, és mindezt tudatosan tették, s nem okozott nekik lelkiismereti gondot

akik a munkahelyükön ruházatban, stílusban az "új világhoz" alkalmazkodtak, és a hagyományaikat meghagyták az ünnepeikre (pl. esküvő, temetés, kultúrprogramok stb.), ahogy a nemzetiségek, vagy bevándorlók teszik

Szimba 2010.07.04. 09:37:35

@panelburzsuj:

Az nem mentség, ha mások sem tesznek semmit.

Ha bizonyos tömeget elér, túllép egy nagyon elmaradott/szegény/bűnöző/eltérő szocializációjú réteg, akkor az az egész országnak okoz végtelen nagy károkat.

Tudom, hogy szinte sehol sem sikerült megoldani a cigányok tökéletes "letelepítését", integrációját, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell a megoldásokat keresni.

Mert ugye a Jobbiknak van megoldási javaslata, de az embertelen. A Fidesz is csupán a rendőrségben(erőszakban) gondolkodik, hosszú távon ez sem megoldás.

A többi pártnak nincs vagy nagyon félmegoldásai vannak.

Miért nem konzultálnak a cigányokkal, miért nem konzultálnak a cigányok lakta vidékek magyar lakosságával? Pillanatok alatt meglennének (bár már a szakemberek tarsolyában is megvannak) azok az utak, amelyek helytől függően működőképesek lehetnének.

Szimba 2010.07.04. 09:41:58

@manyike:

Nincs kultúrájuk.
Nincsenek hagyományaik.
Nincs nyelvük (valamennyire létezik a lovári, de oly vékony szótárt Te még nem láttál, ráadásul csupa szlovák, román, és más környező nép nyelvéből átvett szótövekből alakult)

A közösség nem csak véd, de lehúz.
Szinte nincs szabadulás a gettókból.

Szimba 2010.07.04. 09:44:21

@Videofon:

Igen, etnikai tisztogatás lenne a megfelelőbb kifejezés.

Horn Gábort ne, liberálisnak mondott politikusokat ne, és az MSZP-t se! Ismerem a kisebbségi politikájukat.:((((

Az LMP -vel sem értek teljesen egyet.

Videofon 2010.07.04. 09:57:08

@Szimba:
Én etnikai összetűzéseket írtam.
Amit én most kialakulni látok, és ami a te véleményed is erősen befolyásolni látszik, az a "szakmai rasszizmus". Az érintett szakmák (szoc, ped, pszi) nem tudnak mit kezdeni a problémákkal, ezért a problémákat megpróbálják megoldhatatlannak beállítani. Holott csak felkészületlenek, fejletlenek a feladathoz.
Politika alatt nem hatalmi politikát értek, hanem politikai gondolkodókat.

ssi 2010.07.04. 10:03:27

@Andriska_J: "Az ellenzéki szerepnek nem az a lényege, hogy a kormány döntései ellen menjünk - ugyanezt a tevékenységet folytatta anno a Fidesz is, a Jobbik már ebben is különb mint még sok másban is..."

csak az az ellenzék, aki már bent van a parlamentben, vagy az is, aki csak azt szeretné? mert a Jobbik a választások előtt egészen másként viselkedett

@imperial:
én írtam: "nem lehet, hogy a Jobbikot nem valamelyik párt,
hanem bizonyos körülmények hozták létre?"
Te írtad: "Á az kizárt. A posztkomcsik nem kúrtak el semmit és természetesen cigány bűnözés sincs. Kérdezd meg bármelyik rózsadombi européert. "

nagyon sokszor elolvastalak, de nem értem. a többieket is figyelmesen. tehát
1. V.G. anno belépett O.V. polgári körébe - sokat tanult (szöveg, zászló stb.)
2. majd kilépett - mást szeretett volna
3. önállósította magát: már megvolt az új irány, stílus, tartalom
4. erősödnek: hangerőben, követelőzésben és népszerűségben
5. bejutnak: M.K. EU-ba, párt a O.Gy.-be - egy kis stíluspróbálkozás, majd konszolidált viselkedés - "fő céljuk telesült is ezzel" - V.G. szerint
6. sok mindenhez hozzászólnak; fő bűnösök következetesen csak a "komcsik", S.P. KE "jó magyar ember" , NER-nyilatkozat kifüggesztés "egy vicc", baloldalt teljesen ki kell szorítani a parlamentből stb.
- sok minden a kormány szájíze szerint
- sok minden nem következetes még
- Jobbik még keresi önmagát, szimpatizánsai pedig kivárnak - elfogadható
- V.G. a legjobb ellenzéki pártnak minősítette önmagukat - vitatható
- önmaguktól, vagy nyomásra lesznek-e ismét a régiek? - ez a jövő - ha
* a gazdaság mégis azokat fogja sújtani, akik mögéjük álltak
* ha a kormány politikája korlátozza a szabadságot (médiatv, stb.)

Szimba 2010.07.04. 10:04:21

Látom, csak fényképről láttatok cigány embert!:))
Hja, aki jó környéken lakik!

Ez a probléma nem azonos a kisebbségi, nemzetiségi helyzettel. A sváb falvak tiszták, gazdagok, és fejlődnek. A többi kisebb nemzetiséggel sincs egy falat gond sem. Nekik vannak hagyományaik, kultúrájuk, a nyelv már kevésbé él, de ha kétnyelvűek, az csak előny számukra és a környezetük, gyerekeik számára is.

Valamivel régebben telepítették be a kunokat, mint ahogyan megérkeztek a cigányok vándorló csoportjai. Mára a kunok megkülönböztethetetlenek, magyarok lettek.

A cigányok sehol a világon nem voltak képesek alkalmazkodni, beilleszkedni. És nem azért, mert nem akarták őket befogadni, meg rasszizmus és egyéb elméleti, ideológiai marhaságok miatt.

A magyar nép is befogadó nemzet. Símán elfogadná őket, mint ahogyan el is fogadja munkahelyen, az életben, ha sikerül legalább megközelíteniük a mai európai életformát, szokásokat stb.

Tőlünk elvárják, hogy kozmopoliták, eurokonformok legyünk, és mi mindenben úgy igyekszünk megfelelni, hogy már az angol nyelv elözönlötte a médiát is, viszont egy töredék kultúrával (sem!) rendelkező rétegnek el kell fogadnunk a nemzetségi társadalomra jellemző felépítését, a tanulástól, alkalmazkodástól való minden elzárkózását?

Skanzenbe már a létszámuk alapján nem telepíthetők, mint az indiánok Amerikában.

Ha nekik akarunk jót, azzal magunknak is jót teszünk. Ezt kellene megérteni, amikor sok-sok eszközzel el kellene kezdeni az életmódjuk megváltoztatását.

jjulie 2010.07.04. 10:04:27

nekem pesszimistább várakozásaim vannak a cigányügyileg

az egy komplett kultúra, amely ezer szállal köti magához a beleszületettet, és messze nem olyan erős sem anyagilag sem kulturálisan vagy mentálisan a nemcigány magyar társadalom, hogy megbírkózzon ezzel a teherrel

így aztán a politikusnak marad a "tudomást is alig veszek róla", és a "karriert csinálok belőle" választás, a probléma meg önjáró módon halad a maga útján, és nem a megszűnés felé, és nem nagyon hiszem, hogy belátható időn belül a helyzet további jelentős romlásának megakadályozásán túl, egyéb pozitív eredmény születhetne

így a jobbik típusú hanghoz hosszútávon hozzá kell szoknunk, néha a parlamenten belül is, néha meg csak egyéb helyeken, az pedig, hogy a "megpuhultak" miután formálisan is bejutottak a politikacsináló terepre, nem csoda: nagyon más a nézőtérről kiabálni, illetve bemenni a pályára és megmutatni hogy kell focizni

panelburzsuj 2010.07.04. 10:06:55

@manyike:

Negyvenegynéhány éve az osztálytársaim egy része félig földbe ásott, vastag ágakkal, szalmával és kitermelt földdel letakart otthonokból indult iskolába, és oda is tért haza. (Jól ismertem azokat az otthonokat, mert előfordult, hogy egyik-másik gyermek nem érkezett meg az iskolába, és ebből alkalomból a tanító bácsi kiküldetésre cserélte kettőnk-hármunk okítását: "Nézzétek már meg, hogy a Gizi beteg-e, vagy csak elcsavargott?" A helyszíni szemlére azért volt szükség, mert a család más iskolábajáró tagjaitól és a szűkebb szomszédságtól beszerezhető információk gyakran tartalmaztak kisebb-nagyobb ellentmondásokat ... )

A kérdésem az hozzád: nyolc-tízéves kölyökként miért nem esett soha bántódásunk egy efféle felderítésen, az efféle otthonok félhomályos mélyén?

Szimba 2010.07.04. 10:09:04

@Videofon:

Összetűzések évtizedek óta folynak::)))

Éppenhogy megoldhatónak tartják, csak nem kapnak szabad utat, támogatást a politikától hozzá.

A rasszizmus kifejezést már amortizálták az SZDSZ-esek. Ráadásul nem jó a fogalom, mert nem előítéletről van szó, hanem hosszú évek tapasztalatairól.

ssi 2010.07.04. 10:17:20

@Szimba:
megleptél, de piszok érdekes, amit írtál

akkor 2 értékvonalat lehetne erősíteni, rendbe tenni, megfogalmazni:
- a múltjuk - szisztematikus kiállítások, bemutatkozások, kapjanak "múzeumot", népházat stb.
- és a jövőjük - a hétköznapi európai elvárások - minta van: más kisebbségek

s nem bántás, nem kirekesztés, sőt, sokat gondolkodva rajta, számomra járhatóbb, ha először a saját közösségükben indulnak el a változás útján:
- önbizalom, önértékelés stb. kevésbé sérül az övéik közt
- de, ha ezeket a közösségeket a társadalom többi része nem segíti, nem értékeli az elért eredményeiket, nem lesz befogadó azokkal, akik felnőttek már a továbblépésre, sőt bántja őket, akkor Mo. és az egész társadalom megérdemli, hogy cipelje tovább ezt a terhet

panelburzsuj 2010.07.04. 10:18:45

@Szimba:

Nem szóltam mentségek kereséséről. Azt kérdezem, hogy csak a magyarok olyan bénák-e, hogy nem találnak (nem keresnek?) a kisebbségeik számára vonzó orientáló dolgokat?

(Amúgy ne má: pont te vetetted fel ilyenformán a kérdést ... )

porfelhő 2010.07.04. 10:19:22

@Szimba: Tetszett a kommented, esetleg rosszul fejeztem ki magam.
Bocsánat.

teevee 2010.07.04. 10:21:44

@Szimba:
Hát, ha "A cigányok sehol a világon nem voltak képesek alkalmazkodni, beilleszkedni. És nem azért, mert nem akarták őket befogadni, meg rasszizmus és egyéb elméleti, ideológiai marhaságok miatt." és "Nincs kultúrájuk. nincsenek hagyományaik. Nincs nyelvük.", akkor a beilleszkedésüknek mi is az akadálya? Genetikailag kódolt? Vagy hogy?

teevee 2010.07.04. 10:26:30

@Szimba:
Egyébként sokban igazad van, szerintem is, sokban meg nem.

A "mindennel ingyen ellátunk", hát ez azért túlzás, én is láttam cigánysort.
Munkalehetőséget kínálni is eléggé nehéz, nemcsak vonzót, vonzatlant is. Nemcsak azért mert nincs (OK, majd jön valaki a szokásos történettel, hogy fel akarta sepertetni az udvarát és nincs rá ember..., lásd még csicskacsinálás), hanem azért, mert nem kapják meg, ha van ugyanarra nem cigány jelentkező is. (Nézzen csak mindenki magába, ha neki kellene döntenie a két jelentkező közül, akkor ...?)
És mekkora tiltakozás lenne, ha bevezetnék ilyen esetekben a pozitív diszkriminációt? (Nézzen csak mindenki magába...)
És a jelenlegi iskolarendszer alkalmas arra, hogy a cigányokat integrálja, felzárkóztassa? A korábbi kormányzat nagyon sok pénzt "szórt szét", de pl. a cigány tanulók felzárkóztatására szolgáló pénzek nagy részét az iskolák a saját működési költségeikre "szórták szét". Miközben cigány osztályok, iskolák jöttek létre. (Nézzen csak mindenki magába, mit csinálna, ha a gyereke osztályában ...)

Amit javasolsz, az a közösségeik szétverése ("Ha egy csoportban vannak, a gyerekeik sohasem tudnak kitörni, hiszen szüleik példáját látják maguk előtt." Ami alapból is furcsa, mert a gyerekeket már csak nem akarod elszakítani a szüleiktől?) és a teljes asszimiláció (lásd oxitánok). Szerintem, ehhez már túllépték a kritikus tömeget, ez nem fog menni. (Ahhhh, de szép is ez a mondat: "Skanzenbe már a létszámuk alapján nem telepíthetők, mint az indiánok Amerikában.")

Ami mehet, az csak a gettók népének akaratával történhet. Ha majd lesz ilyen. Most nincs.

ssi 2010.07.04. 10:33:25

@panelburzsuj: "A kérdésem az hozzád: nyolc-tízéves kölyökként miért nem esett soha bántódásunk egy efféle felderítésen, az efféle otthonok félhomályos mélyén? "

sajnos értem a kérdésedet és sajnos nem tudom rá a választ és még nagyobb sajnos, hogy a mai tények alapján tudsz ilyen kérdéseket feltenni

egy idős férfi köszörűs járt az egyik lakótelepen. idős, rokkant anyukám is megsajnálta, s 3 db ollót és 2 db kést adott oda neki. a folyosón, a bejárati ajtó előtt dolgozott. mikor végzett, hirtelen megjelent mellette egy kigyúrt, hatalmas fiatalember. kellett az erősítés, mivel 10.000Ft-ot kértek, s kaptak. anyukám azóta se tud napirendre térni, mert gyerek korában, és az én gyerek koromban se főleg rossz tapasztalatok voltak.

nem tudom mi minden változott meg? a pénz mindenhatósága? a fogyasztás és kínálat mindenek fölött? városiasodás? létszámnövekedésük? munkanélküliség? világ haladása, az elvárások távolodása, leszakadás? stb. - fogalmam sincs, sajnos. miért alakul az erkölcs, a viselkedés úgy?

Szimba 2010.07.04. 10:42:37

@manyike:

Minden sikeres pedagógiának az alapja, hogy a meglevő képességekből, készségekből indul ki, és elismeri/dícséri a célhoz közelítő gyerek jó megnyilvánulásait, ill. azonnal újabb, elérhető célokat tűz ki.

A cigányság nem egységes - én sem írok róluk helyesen! - , sőt óriási különbségek, és ellentétek vannak köztük. Nálunk többségében a romungrók élnek (nekik nincs saját nyelvük, csak néhány töredék szavuk), az oláhcigány, a beás, a lovári jelentősen különbözik egymástól).

www.romapage.hu/tudomany/hircentrum/article/7840/74/

Itt pl. egy írás, amiből kiderül, hogy a vándorló, majd letelepedő cigány csoportok szinte minden faluban máshoz, a helyi szokásokhoz, viselethez igazodtak, így nincs egységes kultúrájuk, egységes szokásrendszerük. Inkább az életmódjukból adódóan különbözőként utánozták/utánozzák a helyi lakosságot.

A különbözőségek elmaradottságukból, vagy szegénységükből, műveletlenségükből adódik.

Többen megpróbálták összegyűjteni a meséiket, játékaikat, egyebeket, de ez meddő próbálkozás, mert a sok helyről összeszedet csekély anyag nem ismerős, ha más faluban, más közösségben élőknek akarják megmutatni.

Egyedül az integráció, vagyis max. 2-3 gyerek egy csoportban, osztályban, segíthetne, és persze egy jelentősen átalakított családpolitika, a segélyezés mai rendszerének teljes átalakítása stb. kellene ahhoz, hogy helyi szinteken a cigány csoporthoz, közösséghez alkalmazkodva elindulhasson valami.

De a cigányság nem egységes, homogén etnikum, sőt. tehát nincs egyféle módszer, egyféle út!!!

ssi 2010.07.04. 10:43:05

www.hirado.hu/Hirek/2010/07/03/21/Ismet_felvonul_a_Magyar_Garda__jelentos_forgalomkorlatozasok.aspxhttp:

www.hirado.hu/Hirek/2010/07/03/17/A_Fidesz_szerint_a_nemzeti_egyuttmukodes_nyilatkozatanak_igenis.aspx

"A kormányhatározatot azonban sokan támadják. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma szerint például az intézkedés teljesen érthetetlen és korszerűtlen. „A valódi nemzeti együttműködés a szociális és társadalmi partnerekkel való folyamatos tárgyalás lenne, ezt pedig nem tapasztalom. Az együttműködés nem falra tett nyilatkozat, hanem valódi cselekedet”- mondta Varga László elnök."

Szimba 2010.07.04. 10:47:11

@manyike:

Az erőfölény, a politikai támogatás, a pozitív diszkrimináció visszájára fordulása tette "bátrabbá" a cigány embereket.

A fiam iskolájánál rendszeresen vetkőztették a középiskolásokat, és mivel feljelentésekkel a rendőrség nem foglalkozott, hiszen a sokkal nagyobb dolgoknak sem tudtak/akartak/mertek utánajárni, ezért max. a védekezésre állt rá az iskola. Biztonsági őröket vettek fel!

Nem abszurd?

Nem a szomszéd iskola igazgatóját keresték meg, nem a rendőrséget. Vajon miért?

jjulie 2010.07.04. 10:50:16

ma egy cigánygyereknek leginkább a cigány társadalmon belül van jövője, nem pedig azon kívül

ez a cigányságon belüli cigányjövő pedig elég szűk ösvény, most éppen még a képzett cigány muzsikusok sem a fénykorukat élik

és akkor itt van ugyebár a fideszhatalom bebetonozása, amely a cement és sóder beszerzés valamint a szaluzás fázisait látjuk nap mint nap, illetve az ez első adagok már a kikeményedés fázisában vannak

namost ez a bebetonozás a fidesz kimozdíthatatlanságát juttatja először eszébe a drukkernek és ellendrukkernek egyaránt, pedig valójában az egész jelenlegi társadalmi rétegződés bebetonozásáról van szó, amelynek a csúcsán a nemzetimagyarkereszténykonzervatívpopulistabolsevikfidesz áll

szóval nem arról, hogy a fideszapparátus és fideszkultúra az egyetlen fix pont, az összes többi pedig szabadon cirkulál körülötte, emelkedik, süllyed melléér, vagy éppen beelőzi, szóval tévedések elkerülése végett érdemes megjegyezni, nem ez a fideszbebetonozás

szóval a cigány és jobbik ügyben mit is jelent a fideszbeton?

Szimba 2010.07.04. 10:53:12

@teevee:

Ne írj marhaságokat.
A vándorló életmódjuk miatt sokáig tudtak viszonylag függetlenek maradni az egyes népek társadalmi rendszerétől.

Amikor már felfigyeltek rájuk, akkor már késő volt, ill. akkor sem foglalkoztak velük.

Ami meg a származásukat illeti, Indiából indultak Európa felé. Mégsem őriztek meg semmit sem a vallás, sem a szokások, sem semmi más tekintetében az indiai kultúrából.

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.07.04. 10:56:17

Már ilyen szegény a magyar,hogy nincs lőszer vagy a kötél is elfogyott?!
Vagy csak szimplán ostoba és gyáva?

panelburzsuj 2010.07.04. 10:58:00

@Szimba:

(Ne idegesíccsé: mi az hogy "indiai kultúra?" Százszorta cifrább világ az, mint Európa Bergentől Belgrádig és vissza ... )

jjulie 2010.07.04. 11:00:04

@Cuppanj a végére!:

a kötél többször használható, gondos kezek között nem megy csak úgy tönkre

vagy te megeszed?

Szimba 2010.07.04. 11:01:54

@teevee: @jjulie:

Csak papírosízű és politikai oldal szólamkincsével, logikájával tudtok véleményt mondani. Ezt megértem, mert a cigány telepek, cigány rétegek, különböző csoportok ismeret, a köztük is meglevő ellentétek ismerete nélkül nem lehet jó véleményt mondani, és a problémát megoldani.

Minden településen, és minden egyes cigány családban más-és más személyre szóló megoldásokat kell találni, méghozzá helyben. Ehhez kellenek a lakossági vélemények kompromisszumok, a párbeszéd is.

De először szükség lenne a politika jelentős változtatásaira. Nem csupán mézes madzagokra, hanem a valódi lehetőségek feltárására, megmutatására, megteremtésére , és kötelességek elfogadtatására. (Jutalmazás-büntetés, mint a pedagógiában).

[nick] (törölt) 2010.07.04. 11:02:04

benntalkásos iskolák kellenek. szerintem ez a kulcsa a dolognak. és mindenki annyit legyen az iskolában, amennyit csak akar. és akkor nyilván a cigány család örül, ha a kisgyerek kap kosztot, és kvártélyt. és lehet az iskolában. mellette meg kap valamennyi segélyt.

szerimtem meg kellene szüntetni a családi pótlékot (évről évre felezni), és az iskoláknak kellene kiegészítő normatívaként odaadni. szerintem egy iskolába nemcsak konyhát kell telepíteni, hanem varrodát, mosodát is. és minden diáknak készüljön annyi váltás egyenruha, amennyit csak igényel. a gazdagnak elég egy. a szegénynek kell több. akinek nincs más az hordja az egyenruhát.

itt van a nyugati dress code.

en.wikipedia.org/wiki/File:Male_dress_code_in_Western_culture.png

miben idegen ez a roma kultúrától. szerintem semmiben. a cigány gyerek ebbe képsorba pontosan beleillik. ha a gyerek éhes, akkor enni kell adni. ha nincs ruhája, akkor varrni kell neki. ha van, de az koszos, akkor ki kell mosni. ha a szülő nem varrja meg, nem mossa ki, akkor tegye meg intézményesen az iskola. pont ad munkát is azoknak a szülőknek, akik dolgozni akarnak. nem mindenki, de valaki mégis csak. mindenkinek amúgy se lehet munkát adni. ez egy annyira egyszerű dolog. az iskolának úgy kellene kinéznie, mint egy maxi háztartásnak.

Szimba 2010.07.04. 11:06:19

@panelburzsuj:

Ezért izgalmas! Ebből a gazdag és sokrétű kultúrából semmit sem tudtak megtartani, talán nem is igen akartak.

Jórészt katolikusok lettek, a helyi falusi népviselethez alkalmazkodtak, az ételeket is a falusiak mintájából vették. A családi, nemzetségi kötelékek maradtak, mert ez adja az erőt számukra. Ezért tudnak összetoborozni vagy 100 embert, ha valami sérelem/vélt sérelem éri őket.

Egyéb szokások meg sajnos a szegénységből adódtak.

jjulie 2010.07.04. 11:11:15

@Szimba:

amiről te itt jobbára írsz az a mínusz 4-től a plusz egyig terjedő lépések

hogy nézne ki a negyvenedik lépés után a kép?

Szimba 2010.07.04. 11:11:47

@[nick]:

Nem, a szülők feladatait nem veheti át egyik intézmény sem. Különösen nem ingyen!

Ez hihetetlen igazságtalanság lenne azokkal a szülőkkel szemben, akik azért dolgoznak, hogy a gyereknek megteremtsék a jó lehetőségeket, azért főznek, hogy a teste egészséges legyen, azért mosnak, vasalnak rá, hogy megtanulja értékelni a tisztaságot, a rendes ruhát.

Ha ezt egy rétegtől átveszi az állam, azzal tovább rontja az erkölcseiket.

Ha piszkosan megy a gyerek iskolába, és kimossák, megfürdetik stb., akkor ezért kérjenek ellenszolgáltatást a szülőtől, vagy legyen ez szégyen számára. De ez sem humánus.

panelburzsuj 2010.07.04. 11:13:22

@Szimba:

Abba a "gazdagságba és sokszínűségbe" beletartoznak évezredek óta aljamunkákra tartott párianépek. Milliós tömegekben.

Nincs új vicc, csak újszülöttek:

www.korunk.org/?q=node/8&ev=1928&honap=1&cikk=4508

Szimba 2010.07.04. 11:14:02

@jjulie:

Az talán sohasem jön el.
Annak is pokolian örülni kellene, ha legalább a cigányok fele felemelkedne legalább a szegénységi és iskolázottsági küszöb fölé 1 fokkal.

Szimba 2010.07.04. 11:16:58

@panelburzsuj:

Csakhogy nekik ez a pária lét sem adatik meg.
És vágyaik viszont nekik is vannak, ugyanúgy, mint az amerikai gettókban élő feketéknek.

Ebből jön aztán a bűnözés már kora gyermekkortól. (Ráadásul számukra ez nem bűn, hanem élelmesség, ügyesség, betyáros tett elvenni attól, akinek van, sőt, sok van).

Szimba 2010.07.04. 11:18:33

Ráadásul bizonyos arányú "párián" felül már nem tud kontrollálni, elbírni, eltartani egy ország.

[nick] (törölt) 2010.07.04. 11:18:48

@jjulie:
cigányparlament kellene. és akkor az majd szab irányt. nem országos cigány önkormányzat, hanem cigányparlament. hetenkétni ülésekkel. és egy cigánykormány. és az majd beterjeszti a javaslatait a többségi parlamentnek. amit az vagy elfogad, vagy elutasít. erre azért van szükség, mert jelenleg a cigányság nem autonóm. de az a cél. hogy azzá váljanak. ugyanúgy, mint mondjuk romániában a székelyek.

ssi 2010.07.04. 11:18:57

@Szimba:
roma- túl sokféle
most így hirtelen úgy gondolom:
- a belső konfliktusokat nekik kellene megoldani
- sokféleségük ellenére egy programként kezelném, sokféle alprogramban
- az állami és egyéb segítséget feltételekhez kötném

@jjulie:
nem értek sok mindent a Fidesz-KDNP-Jobbik-nál
milyen rend és mekkora (tett és gondolati) szabadság jár az embereknek a XXI. sz-ban Mo-on, egy európai demokráciában? minden rendben van a fejlődés útján?

- Fidesz mondta, híveik tűzzenek ki kokárdát
- minden fórumon támadni kell az előző kormányt
- nem ad kampányban programot, de utólag azt monda, h valamilyen felhatalmazást az emberek aláírtak a választással, pedig mindenki csak X-szelt
- kormányszóvivő nyilatkozza: soha nem volt ekkora szükség az összefogásra - vagyis korábban nem kellett volna?
- Nyilatkozatot ki kell tenni a falra, amit a 2/3 kormány fogadott csak el

2010.07.04. 11:27:24

"Nincs magyar-cigány együttélési probléma, mindössze deviáns cigányok lárpurlár erőszakterrorja országszerte (lárpurlár, mert a szegénység basszameg, bármilyen szintű, nem indokolja a teljesen céltalan és brutális erőszakot, amivel ezek a lények fellépnek teljesen normális emberek ellen. Tehát nem azért gyilkolnak mert nincs parizer a kenyérre, hanem mert ilyen barmok és bármikor, bármiért beléd márthatják a kést, vagy agyonrugdoshatnak, ennek pedig sem azt anyagi helyzetükhöz, se semmihez nincs köze).
Ha ez nem lenne, akkor kurvára semmi nem történne és az emberek élnék az uncsi kis szaros életüket. Mi a faszért kell egy komplett országnak asszisztálni ezen kátrányos helyzetű visszamaradt csürhe pszichés problémáinak kiéléséhez?"

Ez egy régebbi komment és rátapint a píszi megmondológusok számára roppant kényelmetlen pontra: arra a primitív cigány agresszióra illetve erőszakra, aminek aztán tényleg semmi köze politikához, kultúrához, társadalmi helyzethez.

panelburzsuj 2010.07.04. 11:31:43

@Szimba:

Most mondtad, hogy számolatlanul mentek el a milliárdok a cigányokra. Hogy az "ellátmányozásukért" semmivel sem tartoznak.

Valami nem stimmel: érteni szeretném, hogy szerinted mennyivel rosszabb ma cigánynak lenni Magyarországon, mint páriának Indiában.

(És hogy tévedés ne legyen: én nem zárom ki azt a lwehetőséget, hogy az európai cigányság jelentős részben elvándorolt ("szökött"?) páriák utódaiból alakult ki.)

jjulie 2010.07.04. 11:34:16

@Szimba:

tegnap már irtam arról, hogyha esténként összegzem egy napomat, legtöbbször olyannak tűnik, mint egy esetlegesen összedobált képekből álló film, minden érthető rendszer nélküli eseményfolyam

a mai iskola általi iskolázottság kb. 90%-ban kidobott idő, köszönő viszonyban sincs a hétköznapi túléléshez szükséges ismeretek átadásához, vagy az ahhoz szükséges képességek fejlesztéséhez (nagyon sok esetben egy-egy iskola fenntartásának célja pusztán csak az, hogy legyen indok a pedagógusok bérfizetéséhez)

amíg volt kötelező katonaság, az sokat jelentett, és nevetséges, de a fent említett "bentlakásos" iskolához nagyon hasonlított, egy csomó cigány és nemgyerek itt mosott először fogat, zuhanyozott rendszeresen, és ott érezte meg a tiszta ruha élményét, és még sorolhatnám... (85-ben egy erősen elcigányosodott laktanyában volt szerencsém 6 hónapos élménytúrán részt venni)

(persze nem sírom visza, csak mint személyes tapasztalást említem)

jjulie 2010.07.04. 11:35:46

@jjulie:

"nemgyerek" = nemcigánygyerek

Szimba 2010.07.04. 11:36:16

Írok egy példát:

A 3 éves Rodrígó megérkezik az óvodába természetesen álmosan, késve. Éjjel nagy mulatság volt náluk.
Reggelinél kikapja a szomszédja kezéből a kiflit, mert otthon is harcolni kell ételért, játékért, mindenért a testvéreivel. Ha az óvónő kedvesen próbálja megbeszélni vele, mit tett rosszul, akkor belerúg. Egyrészt mert fáradt, másrészt, mert nem érti, mit mond, harmadrészt, mert egy fiúnak egy nő nem parancsol.

Az udvaron minden gond nélkül lepisili a homokozót vagy a virágokat. Ha rászólnak, és elviszik a vécékhez, teljesen tanácstalan, mert olyat nem látott, az apja is az udvaron végzi a dolgát.

Amikor játszani hívják, kikapkodja a többiek kezéből a játékot (ismert okok), nem tud kérni, köszönni, nincs türelme, nem tud még egészen rövid ideig sem figyelni, szókincse szegényes, ezért szinte minden ellenséges számára. Nem ismeri a zsebkendő használatát stb.

Az óvónő figyelmét hónapokig lefoglalja a kicsi, amíg bizonyos eredményt el tud vele érni. Közben a szülők panaszkodnak, a gyerekek nehezen barátkoznak meg a helyzettel, talpraesett óvónő persze el tudja fogadtatni velük a helyzetet, sőt bevonja őket Rodrígó szocializálásába.

Ám ekkor Rodrígó papáját elviszik a rendőrök pl. egy bicikli ellopása miatt. A gyerek pár hétig nem jár óvodába, mert az anyja magával hurcolja mindenhová, vagy beteg lesz, vagy inkább otthon tartják, vagy nem akar járni az óvodába, mert nem tud beilleszkedni stb.

No, ez egy falat probléma. Oldjátok meg!

És ne is gondoljatok arra, hogy vannak olyan óvodai csoportok, ahol 50% vagy esetleg 90% cigány ("más nevelési igényű", ahogyan most diszkréten nevezik) a legkülönbözőbb családi háttérrel (részeges szülők, játékgépező szülők, bűnöző szülők, apróbb dolgokat tolvajló szülők, sok testvér, nyomor vagy éppen a gazdagság, fuksz, pénz okoz bajokat).

Egyedül az ennivaló tetszik neki.

Szimba 2010.07.04. 11:39:50

@panelburzsuj:

Annyival rosszabb, hogy Indiában ez megszokottabb, mindenkire vonatkozó dolog, a kasztrendszer vallási okokból elfogadott. Tehát mindenkinek van helye a társadalomban.

Nem feltétlenül a nyomor tesz boldogtalanná, agresszívvé, hanem az, hogy tudod/látod, hogy a hozzád hasonlóknak nem ez az osztályrésze.

És nálunk erős a kontraszt.

[nick] (törölt) 2010.07.04. 11:41:53

@Szimba:
mennyire működik ez a szemlélet. hogy az iskolának nem dolga. semennyire sem. ne viccelj már. akkor vajon mi a dolga. magyarázd már el. a gyerekek kapnak annyi váltás egyenruhát, amennyit csak kell, akkor romlik az erkölcs. és ezt az iskola megvarrja. nyilván az a szülő, akinek nincs munkája. az fogja megvarrni. ettől romlik az erkölcs. ne viccelj már. és ha nem tudja, vagy nem akarja a cigánysoron a teknőben kimosni, akkor kimossa ipari mosógépek. ettől romlik az erkölcs. a mosógéptől. a közétkeztetéstől romlana az erkölcs. szerintem égbekiáltó ostobaság, amit mondasz.

Szimba 2010.07.04. 11:43:02

@panelburzsuj:

Nem a cigányokra ment el végül, hanem kézen-közön (továbbképzés, intézmények, stb.) elfolyt (mások zsebébe).

ssi 2010.07.04. 11:43:34

mielőtt mennék füvet nyírni ...

sokan írtak a kormány első intézkedéseiről, a hatalomkiépítésről, stabilitásról, a bebetonozásról, a 2/3 adta lehetőségről - van, akinek ez elfogadható, van akinek nem

a többség most a gazdasági, kedvező hatású lépéseket várja - van, aki szkeptikusan, van, aki bizakodóan

a Jobbikról írt hsz-k is erősítik bennem a kérdést: a kormány és a Jobbik esetében is a gazdasági fordulatok fontosságát nem előzi-e meg egy sajátosan értelmezett "rend" fontossága? pl. szigorítani az eddigi korlátokat és korlátokat tenni oda is esetenként, ahol eddig nem volt? hasonló, vagy eltérőek-e a szemléleten túl a konkrétumok a különböző pártok esetében?

jjulie 2010.07.04. 11:46:31

@manyike:

amennyiben az " elég abból hogy nem én kormányzok" orbáni kampány a kétharmados parlamenti többséghez vezet, akkor miért ne lenne ez jó minta hasonló leegyszerűsítéssel vágyak jogos kiéléséhez másoknak?

például gazdag, vagy szegény, vagy éppen börtönviselt cigányok számára

tölgyes 2010.07.04. 11:47:30

@Szimba: Ezek után Rodrigo bekerül az iskolába, ahol írni, olvasni és számolni tanítják.. meg még másik 25 gyereket..Ott a ceruzás kapkodja ki, a füzetet tépi össze, a táskát borítja ki, az órába belekiabál, óra alatt eszik, játszik, káromkodik.. és az osztályban most még rajta kívül van Rodrigó II., RodrigóIII...
Őket viszont nem szabad visszatartani (megbuktatni) bár olvasni, írni, számolni nem tanulnak meg se elsőbe, se másodikba, se harmadik, se negyedikbe..A felsőbe pedig történelmet, fizikát, biológiát földrajzot kellene olvasniuk..Ez azonban a probléma egyik fele..

A másik fele az, hogy ugyanebbe az osztályba jár két nagyon tehetséges kisgyerek mis.. akiknek még egy átlagos osztály tanulási tempója is lassú.. Nevezzük őket Ferike I-nek és Ferike II-nek..

Velük mi lesz?? és mi lesz azzal a 14-16 átlagos vagy annál valamivel jobb képességű gyerekkel, akik a kis Rodrigók miatt nem tudnak fejlődni?? És mi lesz az iskolával, amelyiket mindez együtt nyomasztja, mert szeretné ha a Rodrigók is előre jutnának, meg a Ferikék se mennének gallyra.

ssi 2010.07.04. 11:49:28

@jjulie: aha
sajátos "értékváltozások"
csak hol az érték?

Szimba 2010.07.04. 11:51:44

@tölgyes:

Ehhez kellene normális pedagógusképzés.
Ugyanis Eötvös korában az 50-es létszámú osztályban a tanító símán meg tudta oldani, hogy a szegény, a gazdag, a cigány, a kissé visszamaradott gyerek is megtalálja a helyét, és tanuljon is valamit, sőt, tudott differenciálni, valamint nevelni.

Videofon 2010.07.04. 11:53:24

@imperial:
Hülye vagy fiam.
Leülhetsz.

ssi 2010.07.04. 11:56:52

@Szimba:
pedagógusképzés
- tananyag - lényeges más és több, mint Eötvös idején
- pedagógia - pl. fegyelmezés, motiválás stb. is egészen más

jjulie 2010.07.04. 11:59:31

@Szimba:

rodrigó útja ki van jelölve, és szép szelíd csábítások lehetnek az egyik oldalról, amíg a másikról kemény pofonok ellensúlyozzák

nem lesz pozitív változás belátható időn belül, hacsak a további romlás lassítása nem tekinthető annak

az elmúlt 20 év a nulla alkupozíció nelküli réteg legyártásáról is szólt, de ez még nem feleződött be, és nem illik beszélni róla,

a fideszbeton már a "csicskák lázadása" -ból származói nyomásra is méretezett vasat is tartalmaz

panelburzsuj 2010.07.04. 12:01:39

@Szimba:

(Személyes, anekdotikus megfigyelés:

Országos listáról parlamentbe jutott Szadesz-képviselő iránymutatása az újraválasztásáért zajló kampány kellős közepén: "Várjatok pár percet, ez támogatásszervezést fog ígérni, de csak pénzt akar magának, úgyhogy hamar eligazítom."

Az ausztrál bozótlakó fizimiskájú ürgének fehér asszonya van, a legnagyobb gyerekük akkor épp informatika szakközépbe járt. Amúgy az egyik helyi cigányszervezet főfő mozgatója, aki tényleg sokat tett - saját szavaival - az "ő népéért".

De hát honnan kellett volna ezt szegény képviselő úrnak tudnia, ha mi - a bozótlakóval együtt programismertetésre összecsődített "civil egyesületek küldöttei" - nem tájékoztattuk minden apró részletről eléggé időben és eléggé körültekintően? ... )

Szimba 2010.07.04. 12:06:45

@jjulie:
Ááá, de egy optimista alkat vagy!:)

@panelburzsuj:

Ki volt a rasszista?:)

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.07.04. 12:07:05

Rezervátumokat a nomádoknak. A lelkesedők attól még élhetnének köztük,nyomhatnák oda a lóvét. De tőlem egy vasat sem.

Szimba 2010.07.04. 12:07:34

@manyike:

Miért több? A gyerek feje is megnőtt?

panelburzsuj 2010.07.04. 12:07:56

@Szimba:

Szal a "segílyke-probléma" csak urban legend ?

tölgyes 2010.07.04. 12:09:33

@Szimba: Nem egészen volt így! Azt ne feledje, hogy Neumann és társai a betűvetést magántanártól, otthon tanulták és az iskolába csak vizsgázni jártak be..Az asztal körül a gazdag szülők jobbára 2-3 nyelven beszéltek egymással és a gyerekkel.. az iskolába ezzel se kellett bajlódni: a francia-német nevelő megoldotta a gondokat..Aztán beíratták őket egy 8 osztályos gimnáziumba, amelyik jobbára elit iskola volt...ahol jó képességű gyerekek és kiemelkedő képességű tanárok tanítottak. Igaz a Fasori Gimnázium akkoriban a világ talán legjobb középfokú intézménye volt (ráadásul egyházi iskola..:::)))

Volt más út is.. Mondjuk Móricz Zsigmond útja (Rózsafa vonóként mély zöngésű húrhoz/ Súrlódjék ez írás Móricz Zsigmond úrhoz).. Tiszacsécse falusi iskolájába járt ahol a "Rektor bács" pálcával nevelte a gyerekeket.Elfenekelte őket, ha kellett ha nem..:( Fenekelés közben pedig az életre oktatta az igazságtalanság miatt sivalkodó apró népet: ÉN AZ ÉLETRE TANÍTLAK BENNETEKET!! Az életben sokkal több igazságtalanság fog benneteket érni...De mert az apa törekvő volt, a nagybácsi pedig nem ismert akadályt..Móricz mégis csak eljutott Debrecenbe. Igaz csak egy magyar tájszólást beszélt és tudott.. idegen nyelvet nem ismert.. de azon az egy tájszóláson világirodalmi remekeket alkotott.

No és mi lett azokkal, akiknek még egy Rektor bácsi és törekvő nagybácsi apa se jutott?? Megmaradt cselédnek.. vagy ha nagyon tehetséges volt úgy tört magának utat ahogy azt Sinka István tett (Fekete bojtár vallomásai).. vagy megmaradt parasztnak, cselédnek.. jobb esetben ipari munkás lett belőle.

Ezzel együtt a pedagógia tudománya.. és a pedagógus tehetsége sokat segíthet.. de én az integrációt mégse így képzelem el.

panelburzsuj 2010.07.04. 12:15:23

@Szimba:

Van saját gyereked? Összeveteted már az ő tankönyveit a tiéiddel, esetleg a szüleidével is? :)

jjulie 2010.07.04. 12:15:50

@tölgyes:

nem szabad túlértékelni az iskolák szerepét, illetve fontos tisztázni, hogy mi az hogy iskola, és miféle módokon szerezhet ma sikerhez és boldogsághoz vezetó ismereteket valaki

ajánlom a könyvtárad számára, és olvasni is a heller féle gold az égbe megy -t

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.07.04. 12:17:45

Kiváncsi vagyok,hogy a Kárpát-medencében a magyar kisebbségnek lesz-e képviselője úgy 20 év múlva a parlamentben?!

jjulie 2010.07.04. 12:26:08

@tölgyes:

nézd meg azt, hogy a gazdag szülő aki két három nyelven beszélt az asztal körül, meg a gyerekkel, milyen isibe járt, és honnan is jött, és miért is lett gazdag, és mit kezdett vele

honnan volt programja a gazdaggá levéshez és a megéléséhez, és már vissza is jutunk a jobbik puhaságához

tölgyes 2010.07.04. 12:27:29

@jjulie: No persze..A cigánysoron csupa öröm az élet, meg móka kacagás..ott aztán lehet ismereteket szerezni a boldoguláshoz.. és azt kizárólag a J. Heller Gold a mennybe megy -ből lehet megtudni..:)

Én elhiszem, hogy szeret velem kötözködni:) Valóban az ismeretek megszerzésének talán legfontosabb színtere a család.. Ezért is írtam a múltkor arról, hogy a gyerekkel törődni, kell, bár Ön a törődésnek azt a formáját elviselhetetlennek minősítette.. Aztán ott van más ezer dolog is.. Mégis az Iskola, amelyikre ráköltünk százmilliárdokat az az intézmény amelyiknek a feladata a történelmileg felhalmozott tudás átadása a gyerekeknek.

jjulie 2010.07.04. 12:28:47

@Cuppanj a végére!:

mint gazdasági, politikai, vagy nemzetiségi értelembe vett kisebbségről beszélsz?

ha pontosítanád, nem is lenne olyan hülyeség a kérdésed, mint amilyennek szántad

jjulie 2010.07.04. 12:33:43

@tölgyes:

nem szóltam hozzá a gyerekeid neveléséről írottakhoz..., mint ahogy kizárólagosnak sem neveztem a gold menybemenetelét, és a cigánysori menyországot sem éltettem

a szijjártó belebújt a kalaviatúrádba, vagy magadtól is tudsz szijjártóul?

tölgyes 2010.07.04. 12:33:55

@jjulie: Nekem most nem sikerült 'átvinni az értelmet' a gazdag szülőről a Jobbikra..de biztosan bennem van a hiba.

panelburzsuj 2010.07.04. 12:35:16

@Cuppanj a végére!:

Egyelőre jobb kérdés, hogy lesz-e úgy kábé húsz év múlva rendszeresen és érdemben gyűlésező parlament a Kárpát-medencében. (Pontosabban annak közepetáján ... )

Amúgy meg nem lesz, ha jó kis vasárnap déli akasztások helyett itt lopod a napot.

Szimba 2010.07.04. 12:36:02

@panelburzsuj:

Nem egy tankönyvcsaládot vetettem össze (meg vissza). Sajnos a NAT-tal beindult a tankönyvírási, kiadási biznisz, és boldog-boldogtalan írt, és újított, és még többet újított Zsolnaitól, H. Tóthig. A tankönyvkiadók meg szépen meggazdagodtak a számtalan könyvön, plánehogy munkafüzeteken!

És mivel terjedelemre adják a honort, ezért bizony szép számmal születtek tankönyvszörnyek.

Normális tanár nem választja ezeket, ill. felét sem tanítja.

tölgyes 2010.07.04. 12:37:24

@jjulie: Akkor az egy másik ilyen "j" kezdőbetűvel írogató volt...:) Szíjjártó pedig úgy látom az Ön klaviatúráját uralja.. Ön szokott állandójan reá hivatkozni:)

tölgyes 2010.07.04. 12:41:39

@panelburzsuj: A kérdés inkább az, hogy "száz év múlva, ki beszél itt magyarul.."

panelburzsuj 2010.07.04. 12:42:43

@Szimba:

A kérdés nem a szinkron összevetésről szólt, hanem az időben "hsosszirányúról": növekedett-e mondjuk a treforti, majd a klebelsbergi tantervek (és csak mellesleg a tankönyvek ÁTLAGÁHOZ) képest a magyarbálinti tantervek (és taneszköz-ÁTLAGOK) követelménymennyisége?

panelburzsuj 2010.07.04. 12:45:33

@tölgyes:

Kétszáz év óta ez a kérdés itt.

Egyébként meg ki beszélne? Az akkori magyarok fognak itt magyarul beszélni. Lehet, kicsit sötétebb lesza bőrük, vagy valamivel hegyesebb a szemük vágása, de attól még ugyanolyan magyarok lesznek, mint a kesehajú henrik-magyarok és a kampósorrú leómagyarok.

[nick] (törölt) 2010.07.04. 12:47:26

@Szimba:
a közintézmény (kommunális intézmény, kommuna) abban különbözik a kommunizmustól, hogy abban a felnőttek számára semmi sem kötelező, vagy alig valami. a gyerekek számára meg elég sok mindenre vannak kötelezve. az ébresztőtől a takarodóig. ilyen a kommuna. amire jjulie azt mondja, hogy ez olyan, mint a katonaság. igen. az kell a romáknak, persze. ebben olyan mértékben legyen kötelező részt venni, amennyire a lehetőségek engedik. a munkások visszasírják a múlt rendszert. azért, mert közintézményi keretek között biztosították azt, amit korábban a háztartás nem volt képes biztosítani. és ez sokaknak előrelépés volt. szerintem ezt kár volna eltagadni. persze az, hogy az elvtársak közben fel akarták számolni a piacgazdaságot az meg visszalépés volt, elsősorban a polgárok számára.

ha van egy benntlakásos iskola, az nem azt jelenti, hogy mindenkinek kötelező ott maradni, hanem azt, hogy erre lehetőség van. és a kommuna munkát is teremt. ami egy képzetlen felnőtt estén tanulás is. a cigány családokat meg kell tanítani gazdálkodni. felültetik a buszra, és irány a tangazdaság. mint régen a szövetkezet, vagy az állami gazdaság. az asszonyok meg mennek a konyhára, a varrodába, a mosodába. a low tech iparágakat szerintem ilyen kommunákba kell zárni. és egyébként ebbe tökéletesen beleillik az egyház, a templom. persze világi keretek között is működtethető. mindez nem zárja ki, épp ellenkezőleg ez teszi lehetővé, hogy önállóvá váljanak a háztartások, és eredményesen működjenek a családi vállalkozások. amit a kommunizmus szintén kizárt. mert a közintézményi kereteket próbálta a piacra rákésznyeríteni, és ennek érdekében el akarta tőlük venni a szabad piacon szerzett profit jelentős részet. a jelenlegi kormányok kommunisták. ez inkább egy kommuniális intézményi megoldás.

tölgyes 2010.07.04. 12:48:37

@panelburzsuj: "És ahogy magukat nézem, egyik sem betonkemény,/hát elszállnak az első szélre, mi lesz így, kérdezem én?"(Bereményi-Cseh)

Szimba 2010.07.04. 12:50:41

@panelburzsuj:

Igen, mert szépen kicifrázták mindenféle nem alsótagozatba (felsőből alsóba levitt, egyetemről a középiskolába adptált) való felesleges ismerettel (adattal, információval) a a tankönyvcsaládokat, a szorgalmas és alkalmazkodó pedagógus meg egyrészt előrejutása érdekében, másrészt a szülők kívánságát kiszolgálva a szorobántól a néptáncig, sakkig mindent bevitt kritika nélkül az oktatásba.
A gyerekek túlterheltek lettek, miközben egyre kevesebb dolgot sajátítottak el úgy, hogy az napi rutin, készség szintjén működjön majd a felsőtagozatban.

Éppen csak olvasni nem tudnak:((

tölgyes 2010.07.04. 12:52:14

@[nick]: Remek ötlet.. a cigányságot kibucba zárni..esetleg 10 méter betonkerítéssel körbevenni..::(((Na ne más..

Szimba 2010.07.04. 13:01:27

Megpróbálom TG-t megbékíteni az ismételt pajdagógizálás miatt egy jó kis Bolyai idézettel:

„Mindenek felett játszódjék a gyermek: A szüntelen való tanítás elnyomja a növés erejét, s az eszet mint az országút, olyan meddővé teszi.” (Bolyai Farkas)

Videofon 2010.07.04. 13:06:21

@Szimba:
Rodrigónak milyen értékrendet kellene átvennie a "többségi" társadalomtól? Mi az a közös értékrend, amelyet csak a cigányok nem tartanak be? Ha létezik egy többségi értékrend, azt az egyéni boldogulás visszaigazolja? Miért lenne a tanulás, a tehetség, a tudás, a szorgalom, a munka érték a cigányok szemében, ha a "magyar" felső tízezer sem ezekre alapozva boldogul? Nem kellene előbb a "többségi" társadalomnak betartania azokat a normákat, amelyeket a cigányoktól elvár?

panelburzsuj 2010.07.04. 13:07:04

@Szimba:

(Tudod mi az igazán szép? Hogy ebben a csudálatosan fölcicomázott oktatási rendszerben végül is nekem kellet megtanítanom rendesen olvasni a kissebiket, mert az egyik tanítónéni szerint egyszerűen "figyelmetlen" volt a büdös kölyke, a másiknak meg legjobb indulattal sem volt rá elég ideje (a jószándék nem volt kérdéses: gimis osztálytársam volt, kifejezetten jóban voltunk/vagyunk, és máig ő az egyik legjobb tanító ... )

Az iskolaotthont így fusiban odáig fejlesztettük, hogy iskolában megbeszéltem a soronkövetkező Meixner-fejezeteket, otthon meg gyakoroltunk ... )

panelburzsuj 2010.07.04. 13:11:24

@tölgyes:

Kétségtelenül sokkal egyszerűbb és olcsóbb nélkülük kiürülésre ítélt eldugott falvakban deponálni őket, és mindenféle "vidékfejlesztési" ötlettel arról is gondoskodni, hogy ne nagyon akarjanak onnan kimászkálni.

jjulie 2010.07.04. 13:14:08

@Videofon:

a kétharmados fideszlovasságnak mit kellene betartani ?

vagy mit is tartott be eddig?

(a szervezettség növelése, a vezér és skizofrén dumagyártás meg a mikutyánkkölyeke szabályon kívül)

tölgyes 2010.07.04. 13:22:41

@panelburzsuj:
Ahonna gondosan elviszik a postát, iskolát, vasutat, buszt, boltot, papot, rendőrt orvost.. ahogy az elmúlt 8 évben szokás volt...
De az se volt rossz ötlet, hogy szlomosodott városok lepusztult negyedeiben kapjanak szükséglakást, esetleg bodegavárosokat építsenek rejtett folyópartokon... közben a megélheti bűnözés támogatására alakítsanak ki támogató programokat..::((

[nick] (törölt) 2010.07.04. 13:30:02

@Szimba:
sci-fit? ilyen az angolszász iskolarendszer ilyen. a kontinensek általában a protestáns iskolák. az egyháznak azon része, amelyik az evangelizációt összekapcsolta a társadalmi felelősségvállalással. leginkább az evangélikusok, és a reformáltak. a reformált kollégiumok. pápa, debrecen, sárospatak. illetve az evangelikus gimnáziumok. szóval nem a katolikus iskolák, amik sose törekedtek az intézményi autonómiára. talán pannonhalma volt ez ügyben kivétel. az ma sem tartozik egyetlen püspökség, vagy érsekség alá. hanem közvetlenül a pápa alá van rendelve, tulajdonképpen autonóm. szóval nagyon sok egyházi intézmény régen is ilyen volt, ha más nem regényekből ismerheted. persze akkoriban a legtöbb iskola egyházi volt, nem csak a legjobbak, ahogy tölgyes hiszi, hanem a legrosszabbak is. ma már világi keretek között is megoldható mindez. még egyszer: a benntalkásos iskola nem azt jelenti, hogy kötelező bennt lakni, hanem azt, hogy a koszt, és kvártély lehetőség.

panelburzsuj 2010.07.04. 13:33:09

@tölgyes:

Az álatalam ismert cigányfaluk elsöprő többségében a büdös életben nem volt vasút vagy rendőr, és pap is leginkább csak szórványszolgálatban. Az iskola meg legfeljebb osztatlan alsó tagozat (volt). (Posta meg azóta van, mióta a kisbusz oda is kijár.)

A boltot meg kicsoda "viszi" oda meg el? (Megsúgom: az ÁFÉSZ vitte oda, a kárpótlás vitte el.)

Papírból nemzetmenteni kurva könnyű mesterség ám.

jjulie 2010.07.04. 13:34:03

@tölgyes:

mégiscsak legyen inkább kibuc?

2010.07.04. 13:44:11

@Videofon: milyen felső tízezer te idióta? A legszegényebb falusi nyugdíjas sem tör be másokhoz, hanem próbál termelni a kis kertjében és rendben tartani a portáját. A drágalátos cigányaid még erre sem képesek, mert ők a szemétdombon érzik jól magukat. A liberális sablondumádnak sajnos köze nincs a valósághoz.

tölgyes 2010.07.04. 13:45:02

@panelburzsuj: Én meg olyan falvakat ismerek, ahol ez úgy történt ahogy leírtam.. a busztalanítás.. stb. az "életterük" :( növelésének szándékát mutatja...nagyon humanista:(

jjulie 2010.07.04. 13:49:22

@tölgyes:

ne add fel (a szijjártó sem tenné)

panelburzsuj 2010.07.04. 13:51:42

@tölgyes:

Nem ismersz te semmit testközelből, csak locsogsz összevissza a korlátolságaidból, az irodalmaidból meg a kirándulásaidból összeverődött szellemi szemétdombot kapirgálva.

[nick] (törölt) 2010.07.04. 14:07:16

@tölgyes:
engem a világból ki lehet kergetni ezzel a falusi vasúttal. szóval ma magyaroszágon a falvak többségében nem jár személyvonat. azaz a falu szélén nincs egy szemétdomb, és a közepén egy épület, amiről mindent elvittek már, ami mozdítható. és ettől az még falu. a máv vonalain az összes falusi vasútállomást meg kellene szüntetni. az összest. és intercity, és intertown (interpici) járatoknak kellene közlekedni. falura meg járjon távolsági busz. ezek mellett persze működhet erdei vasút, de úgy, hogy legyen már egy fatelep mellette. különben nem lehet null szaldóval fenntartani. meg sokféle vasút kell még. például hullámvasút. de a falusi vonat egy hülyeség.

Videofon 2010.07.04. 14:19:50

@imperial:
Nem várom el tőled, hogy megtanulj értelmezve olvasni. Elég kihívás volt neked, hogy a betűket megismerted. Gratulálok hozzá.

panelburzsuj 2010.07.04. 14:36:15

@Videofon:

Tölgyest, imperiált meg téged össze kéne csukni egy elméleti fakultásra, hogy ott boldogítsátok egymást.

Tökigaza van Bibónak aki két igazán veszedelmes emberfajtát ismer: a megrögzött reakcióst és hivatásos forradalmárt.

Videofon 2010.07.04. 14:44:47

@panelburzsuj:
Hát persze. Igaz, hogy munkát is adok cigányoknak, és tanítok is cigányokat, de biztosan ők is csak az elméletből ismerik a saját sorsukat.

ssi 2010.07.04. 14:59:27

érdekes sajátosság ez az állandó egymásra mutogatás:
- adott kormány-ellenzék, suli-család, szülő-gyerek-tanár, intézmények stb.
- kódolva van ez a légkör?
- mi van elromolva? kitől fogadunk el, kit szólunk le? vita-érvstílusunk jó?

bármilyen téren nagyon hasznosak a külföldi példák is
- előny a közös nevezőre, kompromisszumokra törekvés
- sosincs tökéletes, s mindig keressük a jobbat
- természetes, hogy bármikor lehet korrekció, ami nem a hiba

panelburzsuj 2010.07.04. 15:08:18

@Videofon:

Cigányoknak nem adsz munkát. Nálad/neked a Rozika meg a Lionel dolgozik, amaga saját, egyéni sorsával. Amiben persze jelentős szerepe lehet Rozika és Lionekl cigányságának is - millió más mellett.

Piszkos Freud a ... 2010.07.04. 15:11:14

@manyike:
Nem akarom én elvenni senkinek semmijét. De észosztás előtt szerezzen be az áruból!

panelburzsuj 2010.07.04. 15:30:25

@manyike:

Hogy mi van elromolva?

Számold össze, hogy például itt hányan akarnak tanulni, és hányan tanítani ... :)

ssi 2010.07.04. 15:45:35

@Szimba: oktatás= egyik legfontosabb feladat, megoldása egyre nehezebb
- csak alaptantárgyaknál nem több a tanulnivaló Eötvös korához képest?
- az agyunk nem fejlődik?
- mértékkel beiktatott járulékos tantárgyak nem hasznosak?
- minden iskolában vannak különórákból beemelt tantárgyak?
- a szerzők nem mindig oldalszámra kapják a pénzt (biztosan tudom)
- vannak jó tankönyvújítások is?
- sokféle kiadótól sokféle könyv helyetti egységesítés garancia a jobbra?
- nem a korán elkezdett "játékos tanulás" segítene a jó alapozásban?
- szülők iskolája? pedagógusképzés? változnak a világ elvárásai?
- pedagógusi szabadság jogos? - azt tanít, amit akar és ahogy, sokszor
- internetről a gyerek többet tudhat, rugalmas/merev oktatási rendszer kell?

Szimba: 11:51:44 Ehhez kellene normális pedagógusképzés.
Ugyanis Eötvös korában az 50-es létszámú osztályban a tanító simán meg tudta oldani, hogy a szegény, a gazdag, a cigány, a kissé visszamaradott gyerek is megtalálja a helyét, és tanuljon is valamit, sőt, tudott differenciálni, valamint nevelni.
Manyike írta: pedagógusképzés
- tananyag - lényeges más és több, mint Eötvös idején
- pedagógia - pl. fegyelmezés, motiválás stb. is egészen más
Szimba válasza rá: "Miért több? A gyerek feje is megnőtt?

panelburzsuj írta Szimbának: 2010.07.04. 12:15:23
Van saját gyereked? Összeveteted már az ő tankönyveit a tiéiddel, esetleg a szüleidével is? :)
Szimba válasza rá:
Nem egy tankönyvcsaládot vetettem össze (meg vissza). Sajnos a NAT-tal beindult a tankönyvírási, kiadási biznisz, és boldog-boldogtalan írt, és újított, és még többet újított Zsolnaitól, H. Tóthig. A tankönyvkiadók meg szépen meggazdagodtak a számtalan könyvön, plánehogy munkafüzeteken!
És mivel terjedelemre adják a honort, ezért bizony szép számmal születtek tankönyvszörnyek.
Normális tanár nem választja ezeket, ill. felét sem tanítja.

Igen, mert szépen kicifrázták mindenféle nem alsótagozatba (felsőből alsóba levitt, egyetemről a középiskolába adptált) való felesleges ismerettel (adattal, információval) a a tankönyvcsaládokat, a szorgalmas és alkalmazkodó pedagógus meg egyrészt előrejutása érdekében, másrészt a szülők kívánságát kiszolgálva a szorobántól a néptáncig, sakkig mindent bevitt kritika nélkül az oktatásba.
A gyerekek túlterheltek lettek, miközben egyre kevesebb dolgot sajátítottak el úgy, hogy az napi rutin, készség szintjén működjön majd a felsőtagozatban. Éppen csak olvasni nem tudnak:((

„Mindenek felett játszódjék a gyermek: A szüntelen való tanítás elnyomja a növés erejét, s az eszet mint az országút, olyan meddővé teszi.” (Bolyai Farkas) "

ssi 2010.07.04. 15:51:48

@Piszkos Freud a ...:
- számos olyan embert ismerek, aki a gyerekkori hátrányait nem tudta később ledolgozni (pl. helyesírás), de amúgy elég értelmes és jó munkás ember lett
- ismeretlenül próbáltam az ilyeneket védeni, mert önbizalmuk sérülékenyebb
bocsi, csak kérés volt Hozzád és köszi, ha megértettél

ssi 2010.07.04. 15:55:23

@panelburzsuj: mire gondolsz?
hányan akarnak tanulni? hol?
hányan akarnak tanítani? hol? mit?

panelburzsuj 2010.07.04. 16:00:36

@manyike:

Ezen a blogon több-kevesebb rendszerességgel több tucatnyi kommenter kifejti a maga meglátásait. Az én emlékezetemben te vagy az egyetlen, aki többször is hangsúlyozta, hogy elsősorban megtudni, és nem hasból széjjelkürtölni szeretne dolgokat.

mréveiller 2010.07.04. 16:11:08

Azért gyenge mert nagyon tarka a frakciójuk. Kezdve a komcsi Nyikostól a kuruc.info Novák Elődig. De vannak ex-fideszesek is. A hangnem is finomult, bár ez várható volt. Az az igazság, hogy a Fidesz-KDNP lefedi az egész jobboldalt. Szavazókat már csak baloldalról lehet szerezni. Ez az LMPnek és más parlamenten kivüli pártnak nagy lehetőség.

ssi 2010.07.04. 16:17:18

@panelburzsuj: köszi (elpirultam) :-)

ennek a fórumnak nem szerepe és nem terepe bárki teljes megismerése

nekem is vannak határozott elképzeléseim, amiből nem szívesen engedek,
de ez nem zárja ki a másikra való nyitottságomat

arra viszont kb. ráéreztél, hogy együttérzésre, megértésre hangolt személyiségemet gyakran jobban érdekli miért, a mi lehet mögötte

nem vagyok vele egyedül, s van, akit ez pl. kimondott idegesít

masni55 2010.07.04. 16:19:44

@manyike: Ha elolvastad volna az előzményeket, akkor bölcs maradtál volna, de így túltettél rajta. :)

panelburzsuj 2010.07.04. 16:20:33

@Bence87:

Lefedi bizony. Az egészet.

Azt is meg tudnád mondani, hogy a Fideszben személy szerint kik fedik le a Thatcher-Reagan-Kohl-Bush típusú jobboldaliságot?

ssi 2010.07.04. 16:28:16

@panelburzsuj:
a tanulás igen összetett

attól még, hogy én meg is fogalmaztam ezt a szándékomat, nem jelenti azt, hogy mások - tudatosan, vagy akaratlanul - nem leszek érintettek

aki itt nemcsak ír, de olvas is, már sérül a védőhálója, óhatatlanul hatnak rá
- már az első dózis T.G.

jjulie 2010.07.04. 16:33:26

a fucsovics marci símán nyert wimbledonban, és a babos timi is, párosban három szettben

mindketten juniorban

ssi 2010.07.04. 16:33:35

@masni55: :-)
tudom én, hogy egészségtelen a személyi kultusz

török gábor 2010.07.04. 16:34:56

@jjulie: nem gondoltam volna, hogy ezt a meccset fogom nézni a "nagydöntő" helyett, de így lett. Marci fantasztikus volt!

ssi 2010.07.04. 16:38:02

@jjulie:
igazad van
nemcsak foci van!
viszont vannak sikeres magyarok is!
köszönjük nekik

panelburzsuj 2010.07.04. 16:39:08

@manyike:

Nem olyan ördöngös dolog ez. Adva van például a magát végtelenül cinikusra maszkírozó jjulie, aki élből rámászik bárki képére - de emellett nem szégyelli az egy nemzedékkel fiatalabb "Ordit" tanárának nevezni.

Adva vannak ugyanakkor olyan "megmondóemberek" is (sokkal-sokkal többen...), akiknek a mondatfűzéséből, a tágyi bizonytalankodásából azonnal kitűnik, hogy miért "kénytelenek" nagyhangú pöffeszkedésssel megtoldani az önmagában igencsak hitványka mondókájukat.

jjulie 2010.07.04. 16:39:26

@török gábor:

a marci igazi csodagyerek, remélem nem törik meg a pályafutása a felnőttek között sem

jjulie 2010.07.04. 17:01:40

@panelburzsuj:

igen, igen, az ordi nagyon jó hogy itt van, nem csak "szakmailag" hanem nagyon aprólékosan és szerteágazóan begyűjti mindig a releváns adatokat is

jól járt vele a bloggazda is

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.04. 17:15:31

@török gábor: gondolom, az elemző megjelenik elemezni a Rómain is jövő héten...

Szimba 2010.07.04. 17:39:29

@Videofon:

Amiket kérdezel, azok teljesen jogosak, és nem csupán a cigányságra, hanem ma Magyarországon élő minden fiatalra vonatkoztathatók.

Az érték-, szokásrend, a normakövetés az utóbbi években nagyon szétzilálódott. A társadalom minden rétege látja, és gyakran TUDJA is követni a rossz példát. A társadalmi/bírói/gyakorlatban megvalósuló büntetés, elítélés azonban iszonyatosan aránytalan attól függően, hogy ki követte el (politikus, milliárdos, celeb, vagy a pórnép).

Igazad van, előbb a társadalmi értékrendet, az erkölcsi elvárásokat kellene megmenteni, kialakítani, és mindenkire azonosan vonatkozóvá tenni.

Egy percig sem vitatom ezt, csupán szeretném, ha a politikusok is felismernék, hogy nagy a probléma, és nem elkenni kell, hanem tenni a megoldásért.

Szimba 2010.07.04. 17:42:32

@panelburzsuj:

Nem mondtál újat, sajnos.
Én is csak részleteiben ismerem a problémát, de a bölcsek köve, meg a megoldás nem nálam van.

Viszont rendkívül elkeserít, hogy a gyerekek jelenét és jövőjét látom nagyon rossz irányba menni.

Szimba 2010.07.04. 17:52:21

@[nick]:

Nem ismeretlen előttem az angolszász iskolarendszer, sem az egyházi bentlakásos iskola sem.

Viszont most ebben az anyagi helyzetben az egyházaknak sincs pénze bentlakásos iskolákat építtetni, az államnak különösen nincs.

Én azt is nagyon fájlaltam, amikor a 90-es évekre a magyar bölcsőderendszert szétverték, az intézményeket eladták, majd elkezdődött az óvodák és iskolák megszüntetése, pedagógusok elbocsátása. Éppen akkor, amikor a kisebb gyereklétszám okán a minőségi, a személyre szóló nevelés-oktatás, a több pedagógussal megvalósítható kiscsoportos módszer, a differenciált foglalkoztatás helyet kaphatott volna.

A képzés átalakítása is a minőség ellen szól a pedagógusképzésben.

És nekem is van jónéhány pedagógus ismerősöm, jók, rosszak vegyesen. Egészen kiválókat láttam majdnem sírva, mert csodálatos dolgokat tudtak tenni a gyerekekkel.

Ugyanakkor tapasztaltam a gyerekemnél, hogy hogyan veszítette el az érdeklődését, lelkesedését, kíváncsiságát és a természetes tanulásvágyát a sokféle kiégett, felkészületlen tanár kezén. Megpróbáltam tanítani, különtanárhoz járatni, de ez sem megoldás. Nem lehet túlterhelni egy gyereket, és az iskola helyett oktatni. (Vagy legfeljebb magántanulóként.)

6.Lenin 2010.07.04. 17:54:18

@Szimba:

"előbb a társadalmi értékrendet, az erkölcsi elvárásokat kellene megmenteni, kialakítani, és mindenkire azonosan vonatkozóvá tenni. "

Na,ja,de macerás.Az irány viszont jó(néhányaknak nem,na és?)

panelburzsuj 2010.07.04. 18:06:57

@6.Lenin:

A közvetlen fölmenőim tevékeny részesei voltak a negyvenes évek második felében kibontakozó evangelizációs mozgalmak Thuróczy-féle szárnyának. Én a hetvenes évek végén konfirmáltam, a gyerekeim a kétezresek elején.

Nagyon bízom abban, hogy az unokáimnak sem Hoffman Rózsa fog erkölcsöt tanítani.

6.Lenin 2010.07.04. 18:13:39

@panelburzsuj:

"Nagyon bízom abban, hogy az unokáimnak sem Hoffman Rózsa fog erkölcsöt tanítani."

Hát nem biztos,hogy nyernének,ha nem.
Te is besegíthetnél mondjuk,de az sem jelent(ene) előnyt(talán).

jjulie 2010.07.04. 18:17:02

@6.Lenin:

az irány addíg volt jó, amíg követted és távolodtál, viszont valami közbejött és visszataláltál

puha vagy, mint a jobbik

Szimba 2010.07.04. 18:19:41

@manyike:

Ha én a kérdéseidre tudnám a választ, akkor nem itt ötletelnék, meg morognék!

csak alaptantárgyaknál nem több a tanulnivaló Eötvös korához képest?

De, több.

- az agyunk nem fejlődik?

Ezt hogy érted? A 3 éves, a 10 éves gyerek agya, valamint a felnőtté most is ugyanolyan, mint kb. 195 ezer évvel ezelőtt volt, akkor jelent meg a mai ember. Nem tudok minőségi, méretbeli változásról.

- mértékkel beiktatott járulékos tantárgyak nem hasznosak?

Attól függ miről van szó. Hasznos a sok játék, sport, de ez is gondolom helyben, a gyerekekhez (osztály összetétele stb.) alapján dönthető el.

- minden iskolában vannak különórákból beemelt tantárgyak?

Nem, természetesen nem. De a kötelező tantárgyakat sokszor spékelik meg felesleges lexikális tudással. Így az alaptantárgyak gyakorlása, elmélyítése nem valósul meg. Ingatag olvasási , szövegértési, számolási, matematikai tudással mennek tovább, és kudarc vár rájuk.

- a szerzők nem mindig oldalszámra kapják a pénzt (biztosan tudom)

Igazad van. Rossz példát mondtam, tudok olyanról, hogy egy 10-15 éves gyakorlat után kikísérletezett tankönyvet 60 e kemény forintokért vett meg a kiadó, de ismerek iszonyatos mérető középiskolai irodalomkönyvet, amit egy közismerten sokat követelő egyetemi tanár készített (középiskolában taníthatatlan mennyiségű, és minőségű lexikális tudást feltételezve).

- vannak jó tankönyvújítások is?

Hogyne lennének. Én pl. jónak tartom Romankovicsot,a romi-sulit is. És nem igazán merném bírálni a megjelent más tankönyvcsaládokat sem, a hiba nem ezekben van, szerintem a jó pedagógus bármely módszerrel meg tud tanítani olvasni. Csak nincs elég sok jó pedagógus.
Elméletben pedig Gósy Máriával sokban egyetértek, és láttam egészen új, nagyon szép tankönyvcsaládot dr. Szilágyi Imrénétől is készülőben.

- sokféle kiadótól sokféle könyv helyetti egységesítés garancia a jobbra?

Nem, nem.

- nem a korán elkezdett "játékos tanulás" segítene a jó alapozásban?

Mit értesz korain, mert ezt a nyugati iskolákban a 6-7 éves kornak tartják. Az óvoda a játéké elsősorban. Az iskolának kellene igazodnia az első években ehhez. Játékos tanulással.

Nagyon tiltakoznak. Szeretnének már szinte olvasni, írni tudó gyerekeket kapni, de ez a szakmai kompetenciájukat erősen megkérdőjelezi.

- szülők iskolája? pedagógusképzés? változnak a világ elvárásai?

Igen, biztosan erre is szükség lenne.

- pedagógusi szabadság jogos? - azt tanít, amit akar és ahogy, sokszor
- internetről a gyerek többet tudhat, rugalmas/merev oktatási rendszer kell?

A pedagógus szabadsága jogos. A kerettantervet, és a célokat viszont a kerettanterv meghatározza.
Az internet nem tanít-nevel, csupán informál. Eszköz!

Máskor ne tőlem kérdezz ilyen nehezeket, nem én vagyok az oktatási miniszter, sem államtitkár, sőt más sem.:)))

Magánvéleményem van, és azt sem tudom mindig megfogalmazni itt. (Tudod, nem tudok tojást tojni, de azt tudom, hogyha büdös a tojás.:))

panelburzsuj 2010.07.04. 18:21:41

@panelburzsuj:

(Mármint azzal, ha egy ilyen minden rendszerrel megalkuvó karrierista messze elkerüli őket.)

Szimba 2010.07.04. 18:21:59

@Szimba:

Rájöttem, mi a kommentelés résznek a nagy hibája! Nem lehet kiemelni, sem bold, kurzív sem más módon a szavakat, sorokat!:)

[nick] (törölt) 2010.07.04. 18:26:17

@török gábor:
a kérdés persze az, hogy milyen lesz felnőttek között. nagyjából lehet tudni persze. két út áll előtte. vagy elnémetesedik, és akkor lehet európaklasszis, vagy világsztár. vagy elmagyarosodik, és akkor középjátékos lesz, mint szávay. nagyjából lehet tudni, hogy mivel marcizzák szegényt, ezért utóbbi utat fogja választani. úgy teszünk, mintha a mi fiúnk lenne, holott semmi közünk a sikereihez.

szóval a probléma az, hogy fucsovics mellett nem nőtt fel egy tucat tenisz játékos, aki hasonlóan tehetséges, mint ő. egy állami programban nőtte ki magát, és nem a privát tenisz klubban.

a tenisz civilizált országokban (egyébként a kínai rendszer is ez) úgy működik, hogy városi sportiskolákban (asztali) teniszeznek sokan közintézményi keretek között, és aztán erre építik fel a privát klubokat a mecénások, és a szponzorok. (kínában a párt). és akkor minden generációban van legalább egy tucat játékos, akit versenyeztetnek. és így lesz bajnok.

a magyar rendszer meg az, hogy a tehetséggondozást fizessék a szülők, már ha van erre pénzük, a sportiskolai rendszert gyakorlatilag piaci alapon működtetjük, majd amikor beléphetne a piac, akkor belép az állami programok. és ha a versenyző kikerül külföldre, mint ahogyan ez a fucsovics is kiment külföldre, akkor nyerhet, de ha hazajön, akkor nem fog nyerni. mivel nincs kivel edzenie, nincs kivel versenyeznie. mert a generációjában ő van egyedül.

magyarán az ország a tehetségeiből, mert az kétségtelen, hogy ez a márton gyerek végtelen tehetséges, nem csinál üzletet. hanem a németek csinálják ezt meg, vagy esetleg az angolok. de a legjobb lenne, ha amerikába átrepülne, és elfelejtené magyarországot.

remek példa erre hosszú katinka, és jakabos zsuzsa. egy generációban véletlen kikerült két vegyesúszó, és közel azonos eredményeket értek el, döntő közelében úsztak kiugró eredmény nélkül. és hosszú kiment amerikába, és egy tucat hasonló tehetséges versenyző között kellett megmutatnia, hogy ő a legjobb. és világbajnok lett felnőttként. nem juniorként, hanem felnőttként. és nem azért, mert amerikában jobbak az edzésfeltételek, hanem azért mert a korcsoportjában van még egy tucat hasonló képességű, és azokkal kellett végig úsznia egy idényt. nem lazsálhatott el egyetlen edzést se, mert a társai lehagyták.

de a példákat vég nélkül lehetne sorolni. juniorban jók vagyunk. futballban is. verjük a real madridot. és seniorban is megvernénk. csak épp a felnőttek között nincs esélyünk.

6.Lenin 2010.07.04. 18:32:16

@panelburzsuj:

Őszintén kívánom,úgy legyen.

Viszont lesz vagy 7 milliárd seggfej addigra.azoknak is kell erkölcsi táplálék.Igaz,van választék vallásban,ideológiában,sőt lesz nagyobb bőség.

Ellenben,ha mindenki egyforma lenne,akkor mi a tosznak küldtek kőtáblát,meg hasonló faszságokat.
Hány fószer tépte itt a száját az elmúlt évezredekben?
Oszt most minden okés?

ssi 2010.07.04. 18:32:44

@panelburzsuj:
kérlek, ne személyeskedjünk
az élet is ilyen: sokszínű és tanulságos

koncentráljunk a blog funkciójára,
s lépjünk túl az egyebeken,
akkor fogunk igazán sokat kapni tőle
rendben?

érezzük itt jól magunkat
a "rossz" dolgok mindig nagyobb kihívások
de kezelni őket, az túl mutat rajtuk
üdv

Szimba 2010.07.04. 18:35:42

@panelburzsuj:

Manyike kihozza belőlem (is) a pedagógust!:)))
Sajnos a tudásszomjának nem tudok megfelelni.

Viszont remek, gondolkodtató kérdéseket tesz fel. Eszembe jut Comenius kérdve kifejtő módszere, és jó, toleráns, valamint partneri, demokratikus pedagógusnak tartom Manyikét.

És én is kiteszem a tacepaóm, mint OV.:)))

„AZ EMBEREK OLYANOKKÁ VÁLNAK,
AMILYEN ELVÁRÁSOKAT TÁMASZTUNK
VELÜK SZEMBEN, AMIT HISZÜNK
RÓLUK”
ROSENTHAL ÉS JACOBSON (1968)

Szimba 2010.07.04. 18:39:20

@Szimba:

Tévedtem, verzállal és ritkítással lehet!

Videofon 2010.07.04. 18:39:25

@panelburzsuj:
Hiába no. Te vagy az egyetlen tökéletes kinyilatkoztató széles e blogközönségben. Meghajtom fejem tájékozottságod, monanivalód mélysége, bölcsességed előtt. :)

panelburzsuj 2010.07.04. 18:40:42

@Szimba:

Én viszonylag egyszerűnek látom a tanító-kérdést.

Nagyszámú fiatalt kell nekindítani egy pedagógia-gerincű BA-képzésnek, a jobbakból mesterszintű tanítót képezni, és közülük a javának mai pénzben számolva 300000 Ft körüli kezdőfizetést adni.

És mindezt tizenöt-húsz évig következetesen végignyomni.

(Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy a döntéshozási helyzetben levő politikusok, hivatalnokok, felsőoktatási intézmények közül rövid távon ez senkinek sem érdeke, tehát tizenöt-húsz évig következetesen maradni fog a jelenlegi toldás-foldás, maszatolás, ujjal mutogatás.)

panelburzsuj 2010.07.04. 18:44:54

@Videofon:

Vagyunk itt szép számmal, akik pontosabban tudjuk a helyünket nálad.

Szimba 2010.07.04. 18:45:43

@panelburzsuj:

Így is lehet mondani.:))))
Természetesen egyetértek.

Szimba 2010.07.04. 18:48:24

@panelburzsuj:

Ne keseredj el! Panel magasra tette a mércét, de azt hiszem , ő sincs benne azoknak a körében, akik elméleten kívül a gyakorlatban is tudnának tenni valamit a közoktatás megváltoztatásáért.
Sajnos, ha lehetősége lenne rá, akkor is megakadályoznák benne (gazdasági helyzet, stb.).

[nick] (törölt) 2010.07.04. 18:49:21

@Szimba:
a meglévő intézményrendszert kell átalakítani. szóval ebben az országban legalább egy tucat konferencia központ épült a vidéki nagyvárosokban. az elmúlt néhány évben. a gyurcsány kormány ideje alatt. ez persze nem a gyurcsány kormány sikere, az unió tolta a pénzt, és a piaci ár másfélszereséért, esetenként a duplájáért megépültek ezek a konferencia központok. török főszponzora biztosan tudna erről mesélni. akárhogy is, ezek a központok állnak. üresen állnak.

az elmúlt néhány évben nyilván nem növekedett a sokszorosára a tudományos konferenciák száma, talán még csökkent is, a konferencia központok meg ott állnak üresen. azokba kell telepíteni az iskolát. a szekció termekből tantermeket kell csinálni. a legtöbb mellett működik egy szálloda, abból meg ifjúsági szállást. vagy ha felső kategóriás szálloda, akkor a legkitűnőbb tanárokat kellene idehozni. szóval, hogy a létesítmények ne álljanak üresen. és tanszünetben ettől lehet konferenciázni. és ha egy konferencia amúgy tanítási hétre esik, akkor rendkívüli szünetet kell elrendelni. most az oktatás gyakorlatilag tégla, és betonbunkerekben zajlik. a magyar iskola egy csomó bunkeriskola. most ezeket fenntartani nem olcsó.

mondok egy példát. a debreceni reformed college mellett ott van a kölcsey központ. éppen mellette. miért nem járnak át oda a diákok tanulni.

www.kolcseykozpont.hu/rendezvenytermek.html

és vajon miért nincs a lyceum hotelben egy csomó tanári szállás.
www.kolcseykozpont.hu/szolgaltatasok.html

debrecen régióközpont. a régió és a religó ügyei miért nincsenek összekapcsolva. helyett az állam van összefonódva az egyházzal. a püspöki hivatal megkapja az éves apanázst, arra figyelnek, a vatikáni szerződéshez a református egyház is bekapcsolódott, mint egy leányvállat, a püspökök a pénzből jól el vannak. a gyerekek után kapják az állami normatívát, és sírnak, hogy nincs pénz. a probléma nem a pénztelenség, hanem a szervezetlenség.

szóval egy 21. századi iskola az egy épületegyüttes, olyan, mint a millenáris. szóval nem egy betoniskola az aszfaltpályával, hanem legalább olyan, mint a műpa. és miért ne lehetne a műpa művészeti iskola. kiállítások ettől még tudnak benne működni. este konzerteket lehet benne szervezni. délelőtt meg iskola. tanszünetben meg egész napos fesztiválprogramok. ez szervezés kérdése, meg szemlélet kérdése. hogy azt mondjuk, hogy a kerület, a város, a járás legklasszabb helyére telepítjük az iskolát. és nem egy tégla, vagy egy betonbunkerbe.

Szimba 2010.07.04. 18:49:40

Már megint elrontottam a címzést! Ez Videofonnak szólt volna. Úgy tűnik, kisebbrendűségi érzés vett erőt rajta.

Szimba 2010.07.04. 18:51:42

@[nick]:
A fantáziád egyszerűen fenomenális.

De én ennél sokkal földhözragadtabb vagyok.

[nick] (törölt) 2010.07.04. 18:51:58

@jjulie:
és vajon miért csak juniorban. szóval wimbledonban juniorok között ászok vagyunk. és aztán? még éppen, amikor felnő talán túljut valaki egy két fordulón, de aztán semmi.

panelburzsuj 2010.07.04. 18:54:36

@manyike:

Ha véletlenszerűen összeverődött és fizikailag összezárt "közösség" lenne egy blog népe, tökéletesen egyetértenék veled: kerüljünk minden olyan személyeskedést, ami megnehezíti a kényszerű együttélést.

Itt viszont gyökesen más helyzet: ide nagyrészt azért írnak emberek, hogy meggyőzzenek másokat, vagy hogy megerősítsék magukat önnön igazukban. És ez már nagyon nem ugyanaz a játék, mint az első.

ssi 2010.07.04. 18:56:29

@Szimba: Szimba-kormány tegnap ki is fújt?

köszi a hosszú választ. én örültem, hogy valakit ennyire érdekel ez
szívügyem az oktatás, mert sokkal többről szól, mint az elnevezése

néhány személyes érdeklődésem:
- tanulástechnika
- személyre szabottság
- játékos tanulás - kiskortól a mozgásra + figyelemre építve
- szülők iskolája - média

[nick] (törölt) 2010.07.04. 18:58:23

@Szimba:
azért ez a kasztrendszer se olyan igazi. szóval indiában azt csinálták, hogy kiraktak egy csomó számítógépet a nyomortelepekre. volt, ahol szétszedték a gyerekek. volt, ahol verekedtek vele. egy számítógép borítása elég kemény. jól lehet vele verekedni. és volt, ahol meg nem. volt, ahol az erős gyerek megvédte az okost. és most azt látni, hogy a google egy zsidó cégből (egy orosz, és egy michignai zsidó alapította) egyre inkább egy indiai cég. néhány év alatt.

nézd meg ezt a videot. a google io (szokásos évi google konferencia) 2010 nyitó előadása indiaiakkal. indítsd el, majd tekerj bele, 5:30-nél van, hogy az egyik "cigány" adja át a másiknak a marsallbotot.

www.youtube.com/watch?v=mbVVDDu8f9k

na most képzeld el, hogy egy cigány felnőtt gyerek

Szimba 2010.07.04. 18:58:31

A TG által feltett kérdés - Miért puha a Jobbik? - az első pillanatban adta nálam a választ: Mert éppen túl van az ejakuláción.

A közizlés feszegetése azonban visszatartott a válasz leírásától, de most valahogyan elmúltak a gátlásaim:)

Majd bocsánatot kérek, ha valaki igényli!

bóra77 2010.07.04. 18:59:46

@[nick]: Igazad van, egyetértek. Bár lehozta az Index (asszem), hogy korábban próbálták futtatni felnőttek között, de ott még nagyon nem ment neki, és így visszatették a juniorok közé, ahol meg nagyon megy neki. Nagyon bizakodom én is abban, hogy Fucsovics sokra viszi, mert nagyon kellene a magyar tenisznek. Szávayban én nem bízom már. Ez a játék - túl azon, hogy ki milyen teniszt produkál - nagyon sokszor fejben dől el, pszichésen, ahol a versenyzői adottságok igen sokat számítanak. Magyarjaink sztem elsődlegesen fejben vérezgetnek el. Én Marcinak - és persze Babos Tímeának is remélem a sikereket. És persze még Szávayt sem merem leírni, csak...
bocs az offért.

Szimba 2010.07.04. 19:00:24

@manyike:

Ha már így rákérdeztél, Panel lesz az oktatási miniszter, te pedig a helyettese.

Videofon 2010.07.04. 19:03:54

@panelburzsuj: Azzal az évi ezermilliárd forint pluszköltséggel pedig ne is törődj, amivel a zseniális ötleted járna. :D

Szimba 2010.07.04. 19:04:11

@manyike:

Pedagógus vagy?
Mert ezekről a területekről, kérdésekről bizony sokféle könyv, cikk jelent meg, és sok a vita is.

Mások a hangsúlyok az óvodában, és mások az iskolában, a lényeg hogy a két intézmény között az átmenetet meg kellene oldani.

bóra77 2010.07.04. 19:07:02

@Szimba: látom mindenki az oktatási rendszer feszegeti. Engem ennél sokkal jobban izgat az egészségügy kérdése, sőt, elsődlegesen az izgat, hiszen az egészség mindennél fontosabb. Közvetlen környezetemben, aki kórházba került akármivel is, csak negatív tapasztalatairól tudott beszámolni. Azzal kellene valamit kezdeni, hogy várólisták vannak egyszerű vizsgálatokra, hogy a halálozási arány a daganatos betegségek körében mekkora, hogy az orvosoknak miért is annyira alacsony a fizetésük, és szerencsétlen rezidenseket miért szivatják halálra (nagyon primitíven leegyszerűsítve.) Ezzel kéne tisztelt polgártársak foglalkozni, meg az igazságszolgáltatás rendszerével, a bíróságok működésével, hogy ne húzódjanak feleslegesen évekig perek stb...Az oktatási rendszer ehhez képest kevéssé érdekel...

ssi 2010.07.04. 19:08:15

@panelburzsuj:

személyeskedés: ha valakivel gondod van, kérlek, intézd el vele közvetlenül

ez a fórum, akinek nem tetszik, az itt is hagyhatja, vagy csak olvassa, vagy csak írja a magáét

lehet csoportosítani a kommentelőket stílusuk alapján, itt nem ez a cél

1. aki Neked nem tetszőt ír, nem válaszolsz, el is felejtheted
2. aki Neked szimpi, azzal kitárgyalod a témát
3. aki más véleményen van, mint Te, elgondolkodtatsz rajta, rákérdezhetsz

igazán ideális hely

Videofon 2010.07.04. 19:08:48

@panelburzsuj:
Nekem itt nincs helyem. Így se pontosan, se pontatlanul nem tudhatom, hogy hol lenne a helyem, ha lenne.
A nagy szellemi fölényeddel valahogy még nem sikerült ráébredned, hogy nem mindenki azzal a céllal szól hozzá a blogokon, fórumokon, amivel te. Majd ha rájösz, mi a célom, talán értelmesen is tudsz nyilatkozni rólam.

Szimba 2010.07.04. 19:09:41

@bóra77:

Az is ugyanolyan probléma, egyetértek. Nem helyezném egyiket sem előbbre. Mindet el kellene indítani a változás útján.

Egészségügy, oktatás, igazságszolgáltatás-rendőrség.

Szimba 2010.07.04. 19:11:43

@Videofon:

Ne sértődj meg. Feltételezem, hogy inkább a gyakorlatban vagy eredményes. Itt meg szócsaták mennek, amik nem mindig tükrözik azt, hogy valaki mennyire jó problémamegoldó az életben.

jjulie 2010.07.04. 19:12:09

@bóra77:

ez a profi tenisz aminek a kapujában toporog a marci kegyetlen dolog

meghajtják mint állat, ha kibírja még lehet belőle valami, ha megreccsen, lesz helyette másik

nem könnyű élet

panelburzsuj 2010.07.04. 19:15:11

@Videofon:

Arra is akadna pár tippem, hogy hol lehetne bátran rövidebbre vágni a költségvetést, hogy több jusson a megemelt tanítófizetésekre. Meg arra is, hogy milyen képzéseket nem kellene ilyen létszámban államilag finanszírozni. Csak nem ez volt kérdés.

Az ezermilliárd levezetése viszont érdekelne. Föltételezem, hogy nem afféle nethuszári benyögés, hanem minimum némi fejszámolás előzte meg a bedobását.

jjulie 2010.07.04. 19:15:32

@bóra77:

még pár év, lesznek gyerekeid, és aztán még pár év, és nagyon is érdekelni fog

ssi 2010.07.04. 19:16:52

@Szimba:
nincs pedagógusi diplomám (másként vagyok érintett és erősen műkedvelő

T. Miniszterelnök Asszony! más beosztásért pedáloznék (még kitalálom)

@bóra77: az egészségügy is nagyon érdekel,
de Jobbik - cigánykérdés - oktatás - nagyon mélyen oktatás - így alakult

panelburzsuj 2010.07.04. 19:20:42

@Videofon:

Abban egészen biztos vagyok, hogy hatni akarsz másokra. Különben nem írnál, és pláne nem ennyit.

tölgyes 2010.07.04. 19:21:19

@panelburzsuj: Milyen jó, hogy Ön bezzeg ismer..:) A busz, az iskola, orvos elvitelével készítették fel az elvtársakat a falvakat az újabb gettók kialakítására..::((

Videofon 2010.07.04. 19:21:59

@Szimba:
Nem sértődök meg. Cegeket vezetek, hivatalokkal csatázom, az ittenieknél nagyságrendekkel keményebb ütközeteim vannak. Inkább viccesnek tartom ezt a szájkarate-bajnokságot.

bóra77 2010.07.04. 19:22:52

@jjulie: úgy vagyok vele, hogy a tehetség úgyis kinövi magát. xar pedagógusok mindig voltak, vannak és lesznek..a könyvek meg...akkora bakot nem lehet lőni, ráadásul közes azonos feltételek...annyira nem követtem a vitátokat, az oktatási részt általában ugrom, több okból is.

tölgyes 2010.07.04. 19:22:55

@[nick]: Látom azért mégse szaladt ki a világból.. pedig jobb lesz ha beletörődik abba, hogy mégis csak a vasút lesz a fejlődés útja

Szimba 2010.07.04. 19:23:16

@manyike:

Ejnye de válogatós tetszik lenni!:)))
Nagykövet Hawaii-n?

panelburzsuj 2010.07.04. 19:23:17

@panelburzsuj:

(Ami mega fölényeskedést illeti: láttál már tőlen egy kukkot is mondjuk teniszügyben? Tudom, hogy tök vagyok hozzá: kussolok is rendesen ... Így értem azt, hogy ki mennyire tudja a helyét.)

tölgyes 2010.07.04. 19:24:17

@bóra77: Sajnos ez nincs így. A tehetség nagyon törékeny dolog.. a tehetséges emberek pedig nagyon sérülékenyek. Erről Czeizel is írt eleget.

Szimba 2010.07.04. 19:24:55

@tölgyes:

Arccal a vasút felé?:)

bóra77 2010.07.04. 19:25:44

@panelburzsuj: jaj, bocsánat, én (is) offolok a tenisszel:)))

Szimba 2010.07.04. 19:26:29

@panelburzsuj:

Egészséges önbizalom, meg férfiasság! Ez az!:))

panelburzsuj 2010.07.04. 19:26:54

@tölgyes:

Dokument minderről? Legalább egy nyomorult kis PB-jegyzőkönyv, vagy titkos kormányülési anyag ...

bóra77 2010.07.04. 19:26:55

@tölgyes: a tehetség mitől és miért törékeny? az egy veleszületett tulajdonság, vagy van, vagy nincs.

Szimba 2010.07.04. 19:27:07

@bóra77:

TG offolt először!!!!

bóra77 2010.07.04. 19:28:15

@manyike: tényleg, az csak nekem tűnt fel, hogy a Fidesz hallgat az eü-ről? vagy elkerülte valami a figyelmemet és én vagyok tájékozatlan?

Szimba 2010.07.04. 19:28:41

@bóra77:

Mielőtt még hisztériásan elkezdenék veled vitatkozni, távozom olvasni!:)

panelburzsuj 2010.07.04. 19:28:55

@bóra77:

(Én is rengeteget blöffölök, de csak ott, ahol látom, hogy még a csipás félszememmel is vannak esélyeim ... :)

bóra77 2010.07.04. 19:29:29

@Szimba: akkor én csak rákapcsolódtam:)) Tiszteletem neki, engem Nadal-meccsről nem nagyon lehet leszedni semmilyen alternatívával...amúgy is most ismételte a Sport1 Marcit.

ssi 2010.07.04. 19:29:37

@panelburzsuj: @Videofon:
ne bántsátok mán egymást! no!

mindenkinek megvan a maga értéke
majd mi megkeressük
nyugi

Videofon 2010.07.04. 19:31:04

@panelburzsuj:
Tévedsz. Nem akarok hatni. Ha hatni akarnék, nem lennék ilyen nyers.
Gondolod, nincs meggyőző stílusom, ha megerőltetem magam? :)

bóra77 2010.07.04. 19:33:44

@Videofon: Mindenki elhiszi, hogy meggyőző vagy. Mi van itt emberek? Napszúrást kaptatok? Inkább beszéljünk a Nagy Vezír Nyilatkozatáról. apropó: ATV meghívta Gerőt és Giro-Szászt, hogy erről csevegjenek, kvázi Tét-utánérzés. Giró lemondta betegségre hivatkozással...most tényleg beteg?;)

ssi 2010.07.04. 19:33:46

@panelburzsuj:
na, most bevallhatom

amihez nem értek, ott kérdezek

amihez szintén nem, de úgy tudok tenni, mintha igen, ott mondom a magamét

amúgy, másoknál se akadj fenn ezen,
itt legalább lehet próbálkozni,
az élet más területén még ezt sem
ügye tudsz örülni az apróságoknak - s nagyon???

panelburzsuj 2010.07.04. 19:34:28

@Videofon:

A pofánvágás nem hatás? Jó tudni ...

Ezermilliárddal mi a helyzet?

Videofon 2010.07.04. 19:36:39

@panelburzsuj: Aztán szerinted mihez nem értek? Ne gyáván célozgass, az olyan orbáni. :D

Videofon 2010.07.04. 19:37:39

@panelburzsuj: Ugye, havi nettó 300-ra gondoltál?

jjulie 2010.07.04. 19:37:58

@bóra77:

nézem, nem hiányzik a girószász

[nick] (törölt) 2010.07.04. 19:40:57

@tölgyes:
jaja, arccal a vasút felé. nekem nincs bajom a kötöttpályás közlekedéssel. hanem azt mondom, hogy gyorsvasutak kellenek. intercity vonalak, amik a fővárost összekötik a megyei jogú városokkal. és intertown vonatok a megyeszékhelyek, és járási központok között. a városból a kertségbe, a falura, a tanyára meg a távolsági busz lesz a rentábilis.

szóval mondjuk fehérgyarmat és kisszekeres, és nagyszekeres közé elővárosi vasutat tartotunk fenn. megszüntették. volt is tüntetés. tudja miért. mert a polgármester bétéjébe volt kiszervezve a vonat takarítás. és a máv egyszerű kifizető hely volt a számára. ha egyszer megnézni, hogy mi mindent szervez ki az államvasút a haveroknak, akkor megértené, hogy miért van több, mint 1 milliárd euro éves vesztesége. szóval több, mint a bankadó. a gyesevnek meg miért nincs.

szóval a pályaudvarokat állami kézből városi kézbe kellene adni, és az önkormányzatoknak regionális vasúttársaságokat kellene szervezni (hasonlót, mint a győr-sopron-ebenfurti vasúti zrt), és azokat köztulajdonban tartani, vagy koncesszióban működtetni. a máv meg lehetne egy brand. egy logo. ki lehetne festeni mindegyikre ezt:

www.csopak.hu/1/images/stories/mav_logo.jpg

és mellettük koncesszióban működhetnének a városi, és a járási volán társaságok. azokra meg ezt a logót lehetne opcionálisan felfesteni:

users.atw.hu/freefighter-se/images/volan_logo.jpg

de erre még várni kell. a fidesz még megpróbálja a kétharmaddal a falusi, és tanyasi vonatot rentábilissé tenni, de abból nem lesz gyorsvasút. lesznek szerelvények, de senki sem fog rajtuk közlekedni, vagy alig valaki.

jjulie 2010.07.04. 19:43:11

@jjulie:

ez a kukorelli viszont nem egy nagy szám, mint lmp politikus

másban lehet hogy az

[nick] (törölt) 2010.07.04. 19:51:52

@bóra77:
egyszer láttam, hogy ebben a műsorban gerő vitázott ungvárival. na mondom végre valami. aztán jött a reklám. aztán már nem vitáztak, csak szidták a fideszt. azóta nem nézem ezt a tétet azóta.

de ha jól tudom ebben a műsorfolyamban volt, hogy török bemondta: nem szélsőséges a jobbik, és a szoci média le is írta, hogy milyen gyáva a mi gáborunk. giró szász az udvartartás része, közvetlen a kincstártól kapja a fizetést, szóval ő szerintem most úri kaszinókba fog járni, meg az operabálba. nem megy az átévébe. hacsak nem lesz kegyvesztett. de szerintem nem lesz.

panelburzsuj 2010.07.04. 19:55:52

@Videofon:

Azon fog múlni a számítás pontossága?

Egyelőre örülnék, ha az kiderülne, hogy a tizenöt-húsz év halmozottan pont ezermilliárd-e, vagy évente ...

panelburzsuj 2010.07.04. 20:02:18

@Videofon:

A "megélhetési cigánybűnözéssel" a felső tízezer erlölcsi léhaságát szembeállítani nem volt egy szerencsés húzás.

Úgyhogy a tudatos marketingkommunikáció például feltételezésem szerint nem tartozik a szorosabban vett jártasságaid közé.

(Az ezermilliárdos szöveg is ébreszt némi kétséget bennem a számokhoz és a nagyságrendekhez fűződő viszonyodat illetően.)

Videofon 2010.07.04. 20:07:15

@panelburzsuj: Mint a hozzászólásomban is írtam, évi ezermilliárd. El szoktad olvasni néha, amire reagálsz?

Videofon 2010.07.04. 20:10:33

@panelburzsuj: Ezt te írod. Én ilyet nem írtam.

panelburzsuj 2010.07.04. 20:17:56

@Videofon:

Elolvastam, és nem hittem a szememnek. De ha ragaszkodsz hozzá ...

Szóval: levezetés?

Videofon 2010.07.04. 20:22:21

@panelburzsuj:
Közoktatásban dolgozók száma szorozva az ötleted éves többletköltéségével.
Vagy úgy gondolod, csak az ifjú titánokat kellene megfizetni?

panelburzsuj 2010.07.04. 20:24:08

@Videofon:

Most jöjjek a "tessék elolvasni, amire reagálsz?" szöveggel?

Videofon 2010.07.04. 20:25:37

@panelburzsuj:
Nem. Jöjjél a válasszal.

panelburzsuj 2010.07.04. 20:32:26

"Nagyszámú fiatalt kell nekindítani egy pedagógia-gerincű BA-képzésnek, a jobbakból mesterszintű tanítót képezni, és közülük a javának mai pénzben számolva 300000 Ft körüli kezdőfizetést adni.

És mindezt tizenöt-húsz évig következetesen végignyomni."

panelburzsuj 2010.07.04. 20:35:10

@panelburzsuj:

Erre a "projektre" vágtad rá, hogy évi ezermilliárd Ft többletköltség.

"Azzal az évi ezermilliárd forint pluszköltséggel pedig ne is törődj, amivel a zseniális ötleted járna. :D"

Várom a számítást.

Videofon 2010.07.04. 20:40:35

@panelburzsuj:
Ennek a "projketnek" csak egy alkotmányos többletköltség-vonzata lehet. A fantáziálás világát meghagyom neked.
Miután kioktattad a publikumot, hogy hárman vagytok itt összesen, akik tudják a helyüket, nem is feltételeztem, hogy lilaködös fantáziákkal jösz elő hirtelen.

jjulie 2010.07.04. 20:42:00

@panelburzsuj:

na, de ő beleszámolta azt is amit eldolgoznak a fogaskerekek....

panelburzsuj 2010.07.04. 20:47:16

@jjulie:

Nem mondtam, hogy szabatos költségvetést várok. Csak egy szalvétafickát, ami a fogaskerék-tételt is tartalmazza, ha az jelentős tétel.

jjulie 2010.07.04. 20:48:26

@panelburzsuj:

az szokott lenni a legnagyobb....

Videofon 2010.07.04. 20:51:29

@panelburzsuj:
Ott van a számítógépeden a számológép. Leírtam a képletet. Csak az ifjú titánoknak adni alkotmányellenes lenne. De jogod van hülyeségeket írni.

[nick] (törölt) 2010.07.04. 20:51:48

@panelburzsuj:
nem lehet ilyen centrális programokat indítani. azt lehet csinálni, hogy ezt meglépi mondjuk szombathely. és akkor vagy lehagyja nagykanizsát, és zalaegerszeget, vagy elhúz mellettük, mint egy gyorsvonat, mert az lesz, hogy minden fiatal oda akar menni, vagy nem. attól függ, hogy jól csinálják, vagy sem. az is lehet, hogy bebukják az egészet. persze az is lehet, hogy a fent említett városok csatlakoznak a programhoz, és akkor verni fogják maribort, vagy grazot. vagy azok is csatlakoznak. és akkor létrejön a hármas határmenti regionális együttműködés a tanárképző központokkal. és minden város erős lesz valamely diszciplinában. ugyenezt persze megcsinálhatja szabadka, szeged, arad, és temesvár. vagy nagyvárad, debrecen, és nyíregyháza. vagy miskolc, és kassa. oké. de mind egyidőben, együttesen aligha csinálhatja meg. szóval ennek a városok közötti versenyben kell eldőlnie. persze a városoknak regionális szinten együtt kell működniük. de azt nem lehet megcsinálni, hogy erősítsük meg a tanárképzést mindenhol.

panelburzsuj 2010.07.04. 20:55:04

@[nick]:

Kétharmaddal még az ügyészséggel is ki lehet lógattatni az ügyfélfogadó térbe politikai nyilatkozatokat.

Centrálisan.

jjulie 2010.07.04. 20:56:22

@panelburzsuj:

nekem semmi féle ilyen számításom sincs, és nem is lesz, csak vicces akartam lenni

[nick] (törölt) 2010.07.04. 21:03:36

magyarán nagyot önkormányzati szinten lehet álmodni. de ehhez szakemberek kellenek az önkormányzatokba. mondjuk debrecen pályázott az uniónál, hogy létesítene egy részecskegyorsítót. ez 1 milliárd euros projekt lett volna, egy kampusz épült volna, egy atomfizikai kutatóbázis. három pályázó volt. a lund, bilbao, és debrecen. na most a svédek, és a baszkok összebeszéltek, hogy támogatják egymást, a magyarok meg néztek ki a fejükből. mert itt ugye úgy megy, hogy támogassa a fidesz, meg a zeémeszpé. ezt a neutron izét. amíg ezekre a projektre rátelepszik az állam, és elvonja a városoktól a beruházások önrészhez szükséges pénzt is, addig az lesz, hogy alagutakat, és völgyhidakat építünk a laposba.

panelburzsuj 2010.07.04. 21:03:52

@jjulie:

(Levettem a szándékodat. De amíg a Fidesz nem szereltet minden blogra olyan webkamerákat, amivel a nagyérdemű kommntelők pofájába lehet lesni, addiga vigyoromat megtartom a szoba falai közt, ha úgy látom célszerűbbnek ... )

Videofon 2010.07.04. 21:04:43

@panelburzsuj:
A zseniális ötletedet még kétharmaddal sem lehetne megvalósítani. Ugyanis nemzetközi egyezményekbe is ütközik.

[nick] (törölt) 2010.07.04. 21:04:54

@panelburzsuj:
na ilyen programokat lehet centrálisan indítani. hogy ragasszon ki mindenki egy falinaptárt.

panelburzsuj 2010.07.04. 21:05:12

@Videofon:

A jogaimmal nagyjából tisztában vagyok.

Szóval: blöfföltél egyet, és nem jött össze?

Videofon 2010.07.04. 21:07:33

@panelburzsuj: Te írtál hülyeségeket. De ezt képtelen vagy beismerni. Csak az ifjú titánjaidat megfizetni lehetetlen. Egyetlen módon kivitelzhető. Ezermilliárdos pluszköltséggel.

panelburzsuj 2010.07.04. 21:09:02

@[nick]:

Pont azért érdekelt volna a jövőtervező kolléga költségvetése, hogy egy tanítóképzési szintjavításhoz is ugyanolyan koncentrált pénzekre van.e szükség, mint egy részecskegyorsítóhoz.

Mert bár egyikben sem vagyok profi, azért a technológia bonthatóságát, szakaszolhatóságát eltérőnek gyanítom.

panelburzsuj 2010.07.04. 21:14:45

@Videofon:

Én készséggel beismerem, ha hülyeséget írok, de egyelőre ott tarunk, hogy mi kerül a hülyeségemen ezermilliárdba.

Az alkotmány később jött a képbe, de még azt is elfogadom, Ahhoz viszont nem számítást, hanem paragrafust, vagy precedenst kérek tőled.

[nick] (törölt) 2010.07.04. 21:20:06

@panelburzsuj:
az kellene, hogy az uniós források mellett minden város álmondjon valamit. lehet tanárképzést is álmodni. fiatal értelmiséget odavinni.

de az nem jó, ha az állam vízionál. mert mit tudom én orbán valamelyik tanácsadója azt álmodta, hogy a gyógyvizek országa leszünk. mert mi van errefelé. víz. milyen víz. gyógyvíz. csak a felszínre kell hozni, és az egy aranybánya. ki is írták a sok pályázatot. és minden bokorba építettünk egy gyógyfürdőt. na ezek még most viszik a pénzt, és nem hozzák. ráadásul a tavak, a folyók mellé kevesebb turista megy. szóval ennyi fürdő biztos nem kell. szóval nem ér az államnak beavatkozni.

találja ki hajdúszoboszló, hogy ők a gyógyvízre tesznek fel mindent, vagy nagyon sok mindent. és ha az bejön, akkor végtelen gazdag lesz a város. mint hévíz. különben meg nem lesz az. vagy persze lehet több dologra is építeni. ez a helyi adottságoktól függ. de ehhez a városoknak viszonylagos önállóságot kellene adni. a területi egyenlőtlenségeket meg az uniónak kell mérsékelni. szóval nem állami szinten kellene vizionálni, hanem városi, és később regionális szinteken.

Videofon 2010.07.04. 21:21:24

@panelburzsuj:
Az kerül a hülyeségeden ezermilliárdba, hogy csak ezzel a többletköltséggel kivitelezhető alkotmányosan:
70/B. § (2) Az egyenlő munkáért mindenkinek, bármilyen megkülönböztetés nélkül, egyenlő bérhez van joga.
De esetleges fideszes haverjaiddal sem tudod lezsírozni, ugyanis:
Emberi jogok egyetemes nyilatkozata 23. cikk (2) Mindennemű megkülönböztetés nélkül mindenkinek joga van az egyenlő munkáért egyenlő bérhez.

panelburzsuj 2010.07.04. 21:25:11

@Videofon:

Majdnem kihagytam: a nemzetközi egyezmény pláne érdekelne.

[nick] (törölt) 2010.07.04. 21:26:15

csak ugye a probléma, hogy a városok nem tudnak helyi adót szedni, szerintem az összes társasági adót és az egyszerűsített vállakozói adót helyben kellene hagyni. az utolsó centig. ettől még lehet támogatni a leszakadó térségeket, de legalább a cégek befizetések maradjon helyben. és akkor találják ki a munkaadók, hogy milyen irányban kell fejleszteni. és belefér az is, hogy egy építeni kell egy új városrészt a fiatal értelmiségnek. olcsó önkormányzati bérlakások tömegeit kell felkínálni. és amelyik város ezt meglépi az vélhetően nyer. de mind nem lépheti meg egyszerre. mindenki nem nyerhet.

[nick] (törölt) 2010.07.04. 21:30:41

@Videofon:
ha egy város azt mondja, hogy itt egy csomó olcsó önkormányzati bérlakás. hozzá vannak kötve állások. különféle diplomákkal lehet pályázni, és odaköltözni. akkor vélhetően az ifjú titánok mennek oda. de ha idősebb akar költözni azt se lehet persze kizárni, mert nyilván alkotmányellenes lenne.

itt az a probléma, hogy állami szinten nem lehet ilyet meglépni, mert nem lehet ebben az országban 70 tanárképző centrum, csak mondjuk 7. szóval ha ezt az állam támogatja, akkor ugyanaz a tanárképzés van, mint most. de meg lehet egy ilyen projektet csinálni városi szinten úgy, hogy nem ütközik az alkotmányba, se nemzetközi egyezménybe.

jjulie 2010.07.04. 21:31:07

megvolt az első jobbik-orbándroid közterületi találkozó

puhák voltak a jobberek

panelburzsuj 2010.07.04. 21:37:56

@Videofon:

Na végre értem: te úgy gondolod, hogy aki kisgyerekeket tanít, az mind egyenlő munkát végez. Végzettségtől, speciális ismeretektől, konkrét szakmától függetlenül.

(És az egyenlőség természetesen nem terjed ki a korra, nyelvvizsgára, meg mittomén még mire, ami a közalkalmazotti bértábla szerint vígan több tízezer forintra rúgó különbségekre vezethet az "amúgy egyenlő munkát" végzőknél.)

Videofon 2010.07.04. 21:59:28

@panelburzsuj:
Nem érted, hanem továbbra is félreérted. A mai rendszerben is van több ezer pedagógus, akik az agyonképzett ifjú titánjaiddal minden tekintetben fel fogják venni a versenyt (még képzettségben is). Nem lehet megoldani alkotmányosan, hogy fele fizetést kapjanak, mert korábban léptek a pályára.

Videofon 2010.07.04. 22:06:18

@panelburzsuj:
Egyébként értem én, hogy a 300 ezer a középosztályba a belépőszint. De ahhoz a nemzetgazdaság teljesítményét kell megduplázni, nem az ifjú titánokkal kivételezni.

Áverés! 2010.07.04. 22:18:33

Kezd bonyolultá válni a helyzet. Gyurcsány és a baloldal sirbaviteléhez jelentősen hozzá járultak az állitólagos tör vénytelen szigoru rendőri intézkedések, atrocitások.
Pintér belügyminiszter, több megszólalásában mintha nem itélné olyan mértékben el ezeket a sírásó cselekedeteket.
Először Gergényiről nyilatkozott majdnem kedvezően, a napokban a leváltott teljes tisztiállományról.
A mai nap pedig az intézkedő rendőrök nem húztak kesztyűt minden esetben.
Szerintem Pintér igazi rendőr és megpróbál ugy is viselkedni.Hogy meddig sikerül ez a miniszterelnökön múlik.

Áverés! 2010.07.04. 22:56:35

[nick] minden téma felvetésében vannak jó gondolatok.Csak jelenleg nem tudom elképzelni, hogy kiben lenne olyan bátorság, hogy a helyi kiskirályok által megépitett státusz szimbólumokat -konferenci termek,utasnélküli vonatok, - fürdő komplexumok stb.- elkezdenék célszerüen, gazdaságosan használni.cs
A magas szék elfoglalása nem tesz jót a racionális gondolkodásnak.

Nagy szívfájdalmam -családon belül is - hogy a természettudományi tárgyak, de különösen a matematika oktatás ennyire eredménytelen. De tessenek már megnézni egy tankönyvet, hogy például az egyenleteket hogyan vezeti le a halmazelméleten keresztül.Az osztály nagy része sötétségbe borul és ez a továbbiakban csak fokozódik.
Ha egyszerü alapokat, törvényszerüségeket megértenének arra már a bonyolultat is fel lehetne épiteni.Ez csak egy péda a számtalanból.

ssi 2010.07.04. 23:23:37

2010. 07. 04.

megemlékezés + hírekből: életjelet adtak, felmérték mozgósító erejüket és a rendőrségi beavatkozást - V.G. bírálta a kormányt

www.hirado.hu/Hirek/2010/07/04/19/Konnygazt_is_bevetettek_a_Magyar_Nemzeti_Garda_demonstraciojan.aspx

[nick] (törölt) 2010.07.04. 23:30:30

@Áverés!:
a természettudományos képzést gyakorlatiasabbá kell szerintem tenni már kisiskolás korban. általános iskolában szigorú kronológia szerint kellene haladni. és mondjuk amikor az ókort tanítják, akkor az ókori matematikát kellene tanítani. pitagoraszt, és thalészt. vagy ha egyiptomi piramisokat tanítják, akkor kell elővenni a gúlát. vajon mennyi követ kellett összehordani a piramisokhoz. szóval úgy kell képezni a gyereket, mintha azok kis fáraók lennének. és fáraóvizsgát kell tenni. és nyilván tanulhatnak a kornak megfelelő fizikát, kémiát, és biológiát. magyarul kulturtörténetet kell tanítani.

más dolog a matematika szakkör, a fakultás, vagy a tagozat. ott nyilván formálisabban, vagy elvontabban kell a problémákat felvetni, mert a cél nyilván az, hogy középiskola végére a gyerekek a felsőbb matematika alapjait megértsék. ilyenkor a matematikát axiomatikusan kell megközelíteni, a logikát konstruktívan. különben meg kulturtörténetet kell tanítani, közte a matekot.

Hapcedli · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.05. 01:49:56

@török gábor: esetleg melléd ülök majd a lelátón poénból. Kevésbé lesz kellemetlen, mint a Debreczeni, bár elég izzadós vagyok.

Szimba 2010.07.05. 06:47:54

Így reggel éhgyomorra ölég megterhelő a két szarvasbika - Videoton és Panel - öklelőzése.:))))

Puha vagy Manyike!!!:))))

Videofon 2010.07.05. 07:35:52

@Szimba:
Szarvasbika?
Tegnap írtad, hogy az internet csak eszköz. Olyan mint a kalapács. Ki erre használja, ki arra. Nekem nem célom Panel legyőzése. Más oka van, hogy itt lopom a napot.

Videofon 2010.07.05. 08:11:54

@Szimba:
Az titok. :)
Titkok nélkül pedig unalmasabb lenne az élet.
Mindenesetre megnyugtathatom a publikumot,néhány hét, és eltűnök. :)

ssi 2010.07.05. 08:12:33

@Szimba:
- tutira 2 férfi?
- ha a lelkizést levonjuk, egész jók
- biztos zsenik érzékeny lélekkel, mint a férjem - edzésben vagyok
- puha kesztyű + erős elszántság - részemről, testre szabott

Szimba 2010.07.05. 08:14:34

@Videofon:

Kórházban vagy?
Mert akkor gyógyulj!

ssi 2010.07.05. 08:17:10

@Szimba:
Videofon itt hagy minket, s a butus azt hiszi, mi örülünk ennek :(
remélem, a gondjai megszűnnek és, ha ideje engedi ír a posztokra :)

Szimba 2010.07.05. 08:19:24

@manyike:

Há? Videofon nő????
Nohát! Vagy Panel? Nem az nem létezik!

Eléggé agresszív, győzni akaró mindkettő stílusa. A férfiaknak mindnek érzékeny a lelke.

Puha kesztyűben erős kéz?:)))) Ez úgy hangzik, mint a boksz.

Szimba 2010.07.05. 08:23:09

@manyike:

Remélem, hogy nem Mohácsi Lívia van a Videofon név mögött!:)))
Ő is meglehetősen erőszakos és elfogult.

Videofon 2010.07.05. 08:39:03

@Szimba: Nem vagyok kórházban. :)

Szimba 2010.07.05. 08:42:06

@Videofon:

Ez jó hír!

Általában a betegség meg a nyugdíj ad annyi időt, hogy az ember a neten pusztítsa az időt.

Videofon 2010.07.05. 08:43:00

@Szimba:
Mindig elfelejted, hogy a net egy eszköz? Amit te erőszakosságnak és elfogultságnak vélsz, egészen más. De ez egy politikai elemző blog, nem lélekelemző. :)

Szimba 2010.07.05. 08:49:46

@Videofon:
Elnézést! Nem akartalak megbántani.

Céltudatosság, népnevelés? Ez jobb?

ssi 2010.07.05. 08:52:31

@Szimba:
Kedves Szimba! bocsi, de Veled se szeretnék személyeskedésbe kezdeni

Videofonnal és Panellel eddig én jól elvoltam, tegnap egyszerre volt rossz napjuk, én bízom a kedvező folytatásba

na, mielőtt elköszönnék és szép napot kívánnék mindenkinek, politizáljunk mán egy kicsit. jó?

206. Miért puha a Jobbik? na, de mitől is tartanánk őket keménynek?
pl. ha ugyanazt mondogatnák, mint most csak harciasabban? hol is? a parlamentben? na, ott minek? gyűléseiken? követeljenek mást is, vagy még nincs itt az ideje?
tegnap V.G. kritizálta a kormányt:
- amit már megtett, pl. médiatv-tervezet, Nyilatkozat kifüggesztés
- amit még nem tett meg - pl. elszámoltatás - csak a komcsiké!
a választásokig miket is mondtak még? pl. megvédeni az emberek biztonságát a bűnözőktől és a multiktól? én nem vagyok annyira képben

viszont érdekes a többi párt kommunikációja:
- kormány: mosom kezeimet, tetteimet a nép akarja így
- MSZP - erőteljesebben bírálja már a kormányt - nekem kevésbé jön be, szívesebben hallanám, hogy ők mit tennének
- LMP - alig hallhatóak. mitől függ, hogy a média hírekben melyik politikusi nyilatkozatról hallani? SZDSZ-hasonmás érheti őket megint a melegek közötti megjelenésért?

Szimba 2010.07.05. 09:05:58

Engem az bosszant, hogy alapjában jó célokat rossz, nem kidolgozott módszerekkel akar a kormány megoldani. Pl. itt ez az 50 igazolatlan óra, ami után megvonják a családi pótlékot.

Ezeket a külön-külön meghozott törvényjavaslatokat nem lehetett volna az oktatásra, családpolitikára, miegymásra részletekbe menően, és átgondoltan kidolgozni, és amikor készen van az egész, akkor még szakmai vitára bocsátani, majd előterjeszteni?

Önmagában így vitatható a dolog.

2 hét igazolatlan hiányzás lehet sok is kevés is. Mindig egyéni az elbírálás. Valami tól-ig határt kellett volna megszabni, és az iskolára, a jegyzőre bízni, azaz a helyi emberekre, hogy eldöntsék, javasolják-e a családi pótlék megvonását.

Egészen más a helyzet alsó tagozatban, felsőben, és középiskolában. Másrészt az orvosi igazolások beszerzésének piaca fog így beindulni.

Az MSZP azt veti fel, hogy a gyerekek dolgoznak, azért hiányoznak. No, ez bizony lehet igaz is, amennyiben a sokgyerekesek esetében egymásra vigyáznak otthon a gyerekek vagy a vidéki gazdaságba segítenek be a nagyobbak.

Még a csigagyűjtést is elfogadom, de ezt azért valóban a pedagógusnak, gyermekvédelmisnek kell tudnia, mert pl. a gyermekprostitúció, a "bodzaszedés", azaz a lopásban való segédkezés a kiskorúak részéről, vagy a csavargás más kategóriák.

Persze kell a korlátozás, és kell a büntetés, hogy érvényt szerezzenek a gyerek iskolába járásának, de a testi jelenléte még nem azonos azzal, hogy közben figyel, tanul is.

Mivel ösztönzik a családokat, hogy a gyerekükkel foglalkozzanak, és az iskolában eredményesek lehessenek???

Pl. ne bukjon meg, legalább közepes átlagot érjen el, stb.

Szimba 2010.07.05. 09:08:11

@manyike:

Engem nyugodtan szidhatsz! Vastag a bőröm:)

A Jobbik most pl. gárdát avatott. Ez elég kemény, nem?

Szimba 2010.07.05. 09:11:45

A NOL egészen primitíven szidja a kormányt és az intézkedéseit. Ez komolytalanná teszi őket. Az MSZP politikusok, hol erősen bírálnak, hol azt hangoztatják, hogy az ő terveiket hajtják végre.

Az LMP valóban halovány. Még reménykedem, hogy jó irányba indulnak.

ssi 2010.07.05. 09:20:25

www.rtlhirek.hu/cikk/326497

Jobbik megint bírálja a rendőri intézkedést
ellenzék most nem szól semmit

ssi 2010.07.05. 09:24:36

@Szimba:
-az először nézz magadba vallója vagyok, mielőtt más hibáit kezdeném keresgélni

NOL nem tipikusan baloldali, s nem erős hangnemű - s tudatosan - szertem

Jobbik, mint egy kisgyerek, aki feszegeti a korlátait, kíváncsi a folytatásra

Szimba 2010.07.05. 09:28:19

@manyike:

A paraszolvencia megszüntetésének egészen más módot kellene találni.
Az, hogy az orvos előre megszabja a tarifát, legalább egyértelművé teszi az elvárását. Más kérdés, hogy ezeket az összegeket én inkább csekken a kórháznak befizetendő összeggé tenném, és abból finanszírozná a kórház elsősorban az adott orvos többletfizetését, valamint a szülésznő, altatóorvos, nővérek munkáját. A bevételből pedig kiszoríthatnának a felszerelés felújítására.

Miért nem lehet a kórházakban bizonyos szolgáltatásokat fizetőssé tenni, de adózott hivatalos díjazással.

Aki pedig nem tud, akar megfizetni egy keresett szülészt, egyéb orvost, az még mindig választhatna a maradékból kisebb díjazásért, ill. ingyen.

Más kérdés, hogy a nagyon keresett orvosnak is lenne kötelező (heti egy nap?!) munkája a nem fizetősek között.

(Lásd dr. Haus!:)))

Videofon 2010.07.05. 09:30:41

@Szimba:
Az emberi természettel ellenkeznek a kényszerítő jogszabályok. Nem fogják fel az orbánizmus élharcosai, hogy Horthy óta megváltozott a világ. Ami egykor sikeres volt, arra most bukás vár.

Szimba 2010.07.05. 09:32:21

@Szimba:

Hallottam egy kórházban folyosói beszélgetésben, hogy az egyik belgyógyász már a kórházba kerüléskor megbeszéli a beteggel, hozzátartozókkal, hogy a nővéreknek ne adjanak, dugjanak a zsebébe borravalót, hanem egy borítékban neki adják át az összeget (40 ezer Ft-ot), amit gyűjtenek, és hónap végén a nővérek munkájának megfelelően osztanak szét.

Így nem fordul elő, hogy az éjszakás kimarad a zsebbe dugdosásból, stb.

Ez az összeg rámutatott arra is, hogy az orvos min. a dupláját várja az operációért.

Szimba 2010.07.05. 09:38:07

@manyike:

A net szinte provokálja a harcot, a szócsatát, és a másik csiklandozását, hogy színt valljon, hogy felvegye a kesztyűt.
És persze a súlytalan vitatkozást, némi gáncsoskodást, a nyulak kiugratását a bokorból.:)))

Videofon 2010.07.05. 09:43:00

@Szimba:
Akkor egy provokatív összeg:
A Szimba-kormányban évi húsz milliárd forint pluszköltséggel négy év alatt rendberakom neked az oktatást.

panelburzsuj 2010.07.05. 09:44:55

"át kell építeni a közvilágítást, hogy jobban ragyogjanak a fehér csíkok"

www.blikk.hu/blikk_aktualis/budapesti-keresztezodesek-aranyarban-2022553/

Tele vagyunk állításokkal.

Hol az derül ki, hogy alkotmányellenes a közoktatási bérezés teljesítmány szerinti differenciálása, hol az, hogy mit sem ér egy új zebra új lámpák nélkül.

Két kérdés merül fel ilyenkor:

1. Sok kicsi mennyire megy? Kimutatható-e összefüggés a bizonyítatlan/bizonyított állítások arányának "dinamikája" és a gazdasági-társadalmi teljesítmény között? (Magyarán: gazdasági tényező-e a mellébeszélés, rosszabb esetben a füllentés?)

2. Milyen eszközrendszere van egy adott közösségnek az állítások, alternatívák, döntések megalapozottságának erősítésére?

Szimba 2010.07.05. 09:46:41

@Videofon:

Ettől a lélegzetem is elakadt.
Bár a Szimba (árnyék)kormányban árnyékból van a pénz is, mégis rengeteg az a 20 milliárd!

Ennyit még én sem tudnék szerezni, sajnos.
Esetleg egy új pénznemmel: fabatka?

Videofon 2010.07.05. 09:54:32

@panelburzsuj:
"Hol az derül ki, hogy alkotmányellenes a közoktatási bérezés teljesítmány szerinti differenciálása,"
Már megint ferdítesz. Nem a differenciálás alkotmányellenes, hanem a teljesítmény nélküli differenciálás. Az ugyanis nem munkateljesítmény, hogy valaki később kapott diplomát, mint a másik.

Szimba 2010.07.05. 09:54:52

@panelburzsuj:

Addig világos, hogy aránytalanul magasnak tűnik a lámpák és zebrák elkészítésének ára. Viszont nem értem a kérdésed.

Ezeknek a problémáknak a megoldása nem az önkormányzat, egyéb felügyeleti szervek feladata? Pályáztatás nincs? Ki csinálja meg ugyanazt olcsóbban?

A lakossági fórumon pl. annyi lehetséges, hogy sokan kérik egy sarok vagy kereszteződés felújítását, mert pl. balesetveszélyes.

A megvalósítás viszont nem az ő dolguk. Ha a csókosokat akarják ezzel sok pénzhez jutatni az illetékes elvtársak, akkor kell hogy legyen felettük valamilyen ellenőrző szerv, nem?

Szimba 2010.07.05. 09:56:23

OK, nem akarok elefánt lenni, meg mennem is kell.:))))

panelburzsuj 2010.07.05. 09:59:08

@Szimba:

Húsz milliárd az pont az egy ötvened része annak az ezermilliárdnak, amit én csak a tanítói munka átalakításra elherdálnék ... :)

Videofon az oktatás egészét (közoktatás-szakoktatás-felsőoktatás) képes lenne az én ötleteim árának NÉHÁNY EZRELÉKÉÉRT rendbe tenni.

Felajánlom a lemondásomat, Szimba! Fontold meg ... :)

Videofon 2010.07.05. 10:00:55

@Szimba: Ameddig az oktatás pénzügyi hátterével nem vagy tisztában, addig a szakmai véleményed sem lehet túl hangsúlyos. Ugyanis ötlete mindenkinek van, pénze azonban az államnak soha sincs elég az ötletek megvalósítására. A húsz milliárd az oktatásban nagyon kicsi összeg. Csak a digitális táblák kerültek ennek duplájába. (Az oktatóanyagok és a képzés nélkül. Az állítólag még 150 milliárd volt. Nem tudom, a válság mennyire nyírbálta meg a projektet.)
A húsz milliárddal arra céloztam, hogy nem erőből kellene megoldani mindent, hanem néha ésszel. Mellesleg részletes kalkuláció van mögötte.
A fabatka nagyon vicces, de sajnos megoldásként fabatkát sem ér.

panelburzsuj 2010.07.05. 10:01:06

@Videofon:

Nem ugyanolyat kapott.

Pontosan tudod, de dafke.

Így nagyon uncsi ám.

panelburzsuj 2010.07.05. 10:04:05

@Szimba:

Pont eza kérdés: hol legyenek "ellenőrzési pontok" egy folyamatban?

Videofon 2010.07.05. 10:05:34

@panelburzsuj:
Az alkotmány nem a diplomát védi, hanem a munkát.
Soha nem látod be a tévedéseid? Hogyan lesz így Panel-kormány? Orbánban pont ezt kezdjük megutálni. A makacs ragaszkodását a tévedéseihez.

panelburzsuj 2010.07.05. 10:09:39

@Videofon:

Én meg az üres rizsát unom. Benned pont úgy, mint Orbánban.

Két durva állításod ia van, minkettő körül csak táncikálsz, meg pótcselekvésként undokoskodsz. Ez lenne a politika lényege? :)

-vadvirág- 2010.07.05. 10:13:49

@Videofon: így helyes, a munkát kell védeni, nem a diplomát. Úgyhogy máris elmehetnétek dolgozni a szócséplés helyett:) Annyi a hozzászólás, hogy sajnos már nem tudom követni. Valakinek dolgoznia is kell.

Orbánt csak kevesen utáljátok. Az ország nagy százaléka bízik benne, nem győzöm hagsúlyozni. Felesleges utálatról meg szeretetről, rajongásról beszélni. A cselekedetei számítanak. Bár csinál nekem sem tetsző dolgokat, mégis várok vagy két évet a bírálattal, ezt javaslom (kábé sokadjára) nektek is.

Videofon 2010.07.05. 10:14:03

@panelburzsuj:
Ugyanmár. Világmegváltó ötletként bedobsz egy öt perc alatt elkaszálható baromságot, aztán sértett csecsemőként szipogsz. Gyenge vagy nagyon.

Videofon 2010.07.05. 10:17:06

@-vadvirág-:
Te is éppen itt írogatsz. Nem vetted észre? Csak tán nem alvaíró vagy?
Egyébként pedig heti 80 óránál kevesebbet még nem dolgoztam ebben az évben. Megengeded, hogy úgy osszam be az időmet, ahogyan gondolom?

Videofon 2010.07.05. 10:22:36

@-vadvirág-:
"Az ország nagy százaléka bízik benne, nem győzöm hagsúlyozni."
Csak abban a közvéleménykutatásban hiszek, amit én hamisítottam.
Ha bízna benne az ország, nem lenne 285-ön az euró.

panelburzsuj 2010.07.05. 10:26:05

@Videofon:

Na, innentől színtiszta szájkarate, amivel lopod az időnket. A magadét, az enyémet, vadvirágét, meg minden olvasóét, aki pechjére belecsöppen ebbe a végeláthatlan süketelésbe.

Rajtad kívül ki mondta eddig, hogy az ötletem "öt perc alatt elkaszálható baromság"?

Érdektelenek vagyunk. Én is - te is - a probléma is.

Ezzel barátkozz.

-vadvirág- 2010.07.05. 10:28:15

@Videofon: Ritkán van időm jönni sajnos. Pedig nagy élmény téged olvasni:) Az Euro? és én még azt hittem, hogy Románia miatt gyengül a forint. Ejnye, hogy nem jutott eszembe mindjárt Orbán.

Videofon 2010.07.05. 10:37:06

@panelburzsuj:
A tények, törvények mondják. De ezekkel te ne törődj. Te annál zseniálisabb vagy, minthogy bármi is akadálya lehetne nagy szellemed szédületes szárnyalásának.

Videofon 2010.07.05. 10:38:05

@-vadvirág-:
"és én még azt hittem, hogy Románia miatt gyengül a forint."
Van még mit tanulnod. Miért nem gyengül Románia miatt a svájci frank?

szavazo26 2010.07.05. 10:43:55

Nagyon várok egy elemzést a pénteki Nemzetközi Együttműködés Nyilatkozatának kifüggesztéséről szóló kormányrendeletről. Mert ekkora politikai öngólt még nem lőtt a Fidesz, magának a rendeletnek nem sok értelme van (úgyse olvassa el senki se) viszont az emberekben nagyon rossz érzést kelt (tegyük hozzá jogosan!), már most rengeteg írás megjelent erről a neten és az ellenzék is elkezdte meglovagolni a témát( ha ekkora ziccert sem tudnak kihasználni akkor tényleg magukra vessenek).

Ebből már nem jöhet ki jól a Fidesz, ha nem hátrálnak ki akkor folyamatos támadási felületet hagynak, ha meg elállnak a dologtól elismerik hogy hülyeséget csináltak!

Várom az elemzést és a fejleményeket, valamint a véleményeket:D!

ssi 2010.07.05. 11:05:21

@Szimba: beugrottam egy pillanatra közétek

net - lehetőség sok mindenre, még arra is, hogy valaki önmaga maradhasson

T.ME Asszony! a hazai és nemzetközi sajtó-, média- és közhanglatfigyelő részeleget szeretném azzal a felhatalmazással, hogy folyamatosan készíthetnénk minden témában jelentéseket, értékeléseket, javaslatokat, melyeket remélem még hasznosítani is lehetne

figyelj!, most megdorgálni fogok

@Videofon: egy apró észrevétel a mai kezdéshez: 09:54:32
mi lett volna, ha 1 db mondatot kihagysz belőle a "Már megint ferdítesz."?
Nem is tudod, mennyivel barátságosabb, partneribb lett volna
Szerintem az írásod többi része a lényeg
s a szisztémát folytathattad volna később is
aztán csodálkozol, hogy kiprovokálsz egy hasonló stílusú visszavágást

ssi 2010.07.05. 11:09:51

@szavazo26: NENy-függeszték
külön poszt nélkül
az előző témánál, a 07.02-ei dátumoknál keresheted a véleményeket

Videofon 2010.07.05. 11:22:12

@manyike:
"aztán csodálkozol, hogy kiprovokálsz egy hasonló stílusú visszavágást "
Nem csodálkozom. Számítok rá. ;-)

MrFülig 2010.07.05. 11:43:29

Meg ott van ugye, az a verzió, hogy a Jobbik, mint a Fidesz kreatúrája felkelt és a Fidesz ellen fordult. És ha nem? Ha sohase fordult ellene? Maga a Fidesz egy külön akolba terelte a szélsőséget, aki adott esetben együttműködni is kész ha arra lenne szükség. Csak nem lett. Talán rájöttek, hogy nem egy a tábor egy a zászló „a” taktika és így oldották meg?
Hmmm?

R\'hard 2010.07.05. 11:46:38

Udv!

Az onkormanyzati valasztasokig (2010 oktobereig) nem valoszinu, hogy a Kormany erdemi intezkedeseket hozna. A 29 pont nem reszletesen kidolgozott. Sok jol hangzo igeret van benne, de az ordog mindig a reszletekben rejlik. (Jo pelda a linearis adorendszer. Mi lesz az alapja, mi lesz az adojovairas rendszerevel?) A 29 pont tovabbra is inkabb kivansaglista, mint koherens program.
Azt kovetoen azonban (2010 ev vegere) valoszinuleg rakenyszerul a szinvallasra a kormany. (Pl. a kovetkezo evi koltsegvetes osszeallitasakor.)
Az onkormanyzati valasztasok utan igen valoszinu, hogy csokkenni fog a Fidesz nepeszrusege. Ha hoznak eroteljes intezkedeseket, akkor azokat lehet majd kritizalni, ha nem, akkor a tetovazast.
A Jobbiknak - megitelesem szerint - mindket esetben lesz bosegesen municioja a Fidesz elleneben, s akar ismet az utcai politizalas fele fordulhat. (Ne feledjuk, hogy a Jobbik - akarcsak az LMP - anti-establishment partkent kerult a Parlamentbe.) Szamomra logikusnak tunik, hogy egyelore nem kotelezik el magukat egyik tema mellett sem, egyik allaspont mellett sem. A kivaro strategia szerintem optimalis megoldasnak tunik a Jobbik (es mellesleg az LMP) szamara is.
En teljesen racionalisnak latom a Jobbik (es az LMP) jelenlegi kivaro magatartasat.

R

panelburzsuj 2010.07.05. 12:08:36

@Videofon:

"Nagyon erős a megérzésünk, mindenféle dolgokkal kapcsolatban, a képességeinkről, a gazdaság működéséről, arról, hogyan fizessük meg az iskolai tanárokat. De ha nem kezdjük el leellenőrizni az intuíciónkat, nem tudjuk jobban csinálni. ... mennyivel jobb lenne minden, ha elkezdenénk szisztematikusan vizsgálni a megérzéseket."

Többet erről: personal fugde factor (pff ... :)

www.ted.com/talks/lang/hun/dan_ariely_on_our_buggy_moral_code.html

panelburzsuj 2010.07.05. 12:27:11

@panelburzsuj:

(to fudge = csal halandzsázik hantázik mellébeszél simliskedik)

sa52 2010.07.05. 12:42:41

Kicsit off.

T/589 A Nemzeti Együttműködés Rendszerét Megtestesítő Személy iránt érzett szeretet, hűség és hála kifejezéséről

www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_lekerd?p_fotip=null&p_fotip=T&p_tip=null&p_atip=f&pi_atip=&pi_iralp=I

panelburzsuj 2010.07.05. 13:07:21

@sa52:

GAÁL ERNŐ: Államhatalmi jelképek Egyiptomban

A fáraó fejét hétköznapokon kendőszerű alkalmatosság, a nemesz fedte.

Az egyiptomi monarchia stabil kormányzati forma volt, a királyi hivatás, az uralkodó isteni tisztelete ennek a stabilitásnak volt a része.

www.historia.hu/archivum/2003/030506gaalerno.htm

panelburzsuj 2010.07.05. 13:52:05

@török gábor:

index.hu/belfold/2010/07/05/bukhatnak_az_alsosok/

"akinek nem tetszik a kifüggesztendő nyilatkozat, az Gyurcsány szekerét tolja"

Ismerős?

(Tipp: Aki nincs velünk, az a komcsikkal van.)

Szimba 2010.07.05. 14:05:47

Sajnos a végzős pedagógusok száma nem igazán mutatja a valóságot, mert szaktól függően 40-50 % is más szakmában helyezkedik el, tehát nem lesz pedagógus. Ezért inkább vettem (ez bővebb) a már pályán levő pedagógusok számát.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma szerint 2009 októberében 168 165 pedagógus volt Magyarországon.

Kerekítve 168 ezer.
Ennek a mesterszintű óvó/tanító/tanár képzettséggel rendelkező, és a gyakorlatban is kiváló okt.-nev. tevékenységet végzők legjobbjai szerintem 10-15%.
Így az összped. létszámból 1680-2520 pedagógus kapna a most 120 ezer kezdő helyett 180 e Ft-al többet.

Ez évi 382400000 Ft, kerekítve 382 millió Ft

Vagyis egyáltalán nem óriási az összeg.

@panelburzsuj:

Tudod a pályakezdő óvodapedagógusok, tanítók, tanárok összesített számát?
Csak saccolni tudom.

Ráadásul még kérdés, hogy a bruttót (ahogyan a statisztikák szokták) vetted a 300 ezernek, vagy esetleg a nettót?

Mindenesetre maradsz az oktatási miniszter, de elküldelek vezetői továbbképzésre egy Gordon tanfolyamra.:)))

Szimba 2010.07.05. 14:11:17

@panelburzsuj:

Már az elején, amikor a pályázatok megérkeznek és az árak megvizsgálhatók. És természetesen független, nyilvános legyen a vizsgálat, valamint egészen a kivitelezésig kísérjék figyelemmel a végül kialkudott árat.

Szimba 2010.07.05. 14:17:54

@Szimba:

Ja, és 20 év alatt ez 8 milliárd Ft lenne kerekítve.

Abban viszont igaza van Videofonnak, hogy a már gyakorló pedagógusokra is vonatkoztatni kellene ezt a lehetőséget, pl. mestervizsgát tesznek, a 10 évnél több gyakorlati idővel rendelkezők közül pedig a vezetők, szaktanácsadók javaslatai alapján (szülők?) még felterjeszthetnék a kiválókat a magasabb fizetési kategóriába.

Így a differenciálás is meglenne, és az évek során is lehetne finomítani a rendszeren. A gyengék, alkalmatlanok lassan kiszóródnának a pályáról.

Videofon 2010.07.05. 14:22:23

@Szimba:
Alázatosan kérem tiszelt Miniszterelnök Úrhölgyet, hogy iratkozzon be egy számtan tanfolyamra.

Szimba 2010.07.05. 14:24:50

@manyike:

Ööööö...
Ez egy központi cenzúra lenne?
Rosszabb vagy Orbánnál is!!!

Inkább megkapod az Újságíró Iskola igazgatói székét. Miccósz?

Az MTI-t is akarod? Tiéd!:))

Szimba 2010.07.05. 14:27:40

@Videofon:

Jaj, elszámoltam magam?

Olyan vagyok, mint a Rejtő könyvben szereplő figura. Nekem ne mondjatok nagy számokat, mert azt már elképzelni sem tudom. (Pénzben főként)

ssi 2010.07.05. 14:28:14

atv.hu/belfold/20100705_torvenyjavaslat_munkaszuneti_nap_lehet_orban_viktor_szuletesnapjabol

atv.hu/belfold/20100705_a_nemzeti_osszefogas_nem_ismer_hatarokat_profilt_valt_a_tasz_is

"Az önkormányzatokban kifüggesztendő kormányhatározat tekintetében Lázár János elmondta, hogy a törvényt az országgyűlés elsöprő többséggel, 260 szavazattal fogadta el. A képviselő szerint a kormánynak felhatalmazást adó hárommillió választópolgárt érdekli a határozat, ezért szükséges falra függesztve nyilvánosságra hozni."

mandiner.hu/cikk/20100705_amire_nincs_magyarazat

www.origo.hu/itthon/20100705-nem-dont-orban-nyilatkozatarol-solyom.html

Szimba 2010.07.05. 14:34:21

@Videofon:

Ja, hogy 20 év alatt évente emelkedne lépcsőzetesen az új belépőkkel a magasabb bért kapó pedagógusok száma, valamint közben béremelések nyomán is nőnek az a bizonyos 300 e Ft.

No, ennek a kiszámítását ne kérd tőlem így egy kommentben!:)))

Inkább vegyük mégis a pályakezdők számát!:))))
Az kevesebb, és a mesternek nevezhetők még kevesebben legyenek (Rózsa Sándor összevonja...)!

Ajaj, kezdem érteni a minisztereket::(((

Szimba 2010.07.05. 14:37:18

@Szimba:

Ha így haladunk, csökkenteni fogom a ped. béreket!:))))

Szimba 2010.07.05. 14:43:32

@manyike:

:)))))))
Tóta W. jó!

Akárhogy vigyáztunk, visszajöttek a kommunisták!:))))))))

A francba, akkor most nekem is kell mennem tüntetni?????
Hogy fogok kinézni a Kossuth téren, amint ordibálok, hogy "Orbán takaroggy!"

Erre mondanák a gyerekek, hogy vérciki.

Videofon 2010.07.05. 14:51:13

@Szimba:
Nagyobbak a gondok, Méltőságos Miniszterelnök Úrhölgy.
168 000 nek a 10-15%-a 16 800 - 25 200 nem pedig 1 680 - 2 520.
Továbbá:
382 400 000 forintból 2125 darab 180 000 forintos "prémium" fizethető ki.
Továbbá:
Ha csak a már pályán levők költségét számoljuk el, mi lesz a kedvezményezni kívánt pályakezdőkkel?
Továbbá:
Miint már említeni méltóztatott, a költségek évenként növekednek.
Továbbá:
Mit tesz a Tekintetes Kormány, ha a már pályán levők is pimaszságukban kiokosodnak a megfelelő Felsőoskolákban?
Továbbá:
A Nagyméltóságú Kormány helyett mely hitvány alattvalók fizetik meg a 180 000 jó magyar forint béremelésre kivetendő közterheket?
Kérek tekintetes kormányfői engedélyt elcsodálkozni.

trusty 2010.07.05. 14:53:13

Szerintem ez egy összeugrasztani akaró blog-beírás..
A Jobbik olyan témában ért egyet és nem keménykedik, amivel egyetért. Hiszen meg is mondták, hogy ami jó a magyarságnak, azt megszavazzák, ami nem, az ellen keményen fellépnek.
Ez így rendjén így is megy, nagyon jól dolgoznak.
A legszorgalmasabb és a Hazáját legjobban szerető csapat.

trusty 2010.07.05. 14:57:04

nna.., ezt szépen beírtam..:S

Szimba 2010.07.05. 15:03:42

@Videofon:

Mingyár kimagyarázom!:)))

Csupán 1 %-át fogjuk Mesternek tekinteni (szigorú lesz a követelményrendszer)!

nem fognak kiokosodni, mert ez csak az újonnan ped. képzőkbe/szakokra fog vonatkozni, és csekély mértékben a már gyakorló pedagógusokra.

Majd kivetünk adót a politikaelemzőkre, és ők fizetik a többletköccségeket.

Valamint...gyorsan szükségem lenne egy pénzügyminiszterre!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Szimba 2010.07.05. 15:05:30

@Videofon:

Különben is azért kezdtem számolni, mert Te nem akartál az istennek sem!

Te vagy a hibás!:)

Videofon 2010.07.05. 15:14:02

@Szimba:
Az új, kétharmaddal elfogadott Alkotmányunk szerint a Miniszterelnők élete végéig köteles betölteni hivatalát, nem mondhat le. Teccett volna jobban meggondolni azt a fránya alkotmányozást. ;-)

Szimba 2010.07.05. 15:28:38

@Videofon:

Neeee!

(Egyébként gyakorolom a számtant. Próbálom megoldani, hogy 20 körömmel milyen időintervallum alatt lehet megvakarni a bőrfelületem minden egyes négyzetcentiméterére jutó szúnyogcsípéseket. Ha sikerül a feladat, akkor esetleg szép, könyörgő levélben sok-sok aláírással vissza lehet hívni. Más kérdés, hogy megyek-e.:(((()

panelburzsuj 2010.07.05. 15:41:15

@Szimba:

(Én meg asszertíven hallgatok.)

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2010.07.06. 09:25:40

machiavellista énem azt gyanítja, hogy bizonyos dossziékban lelend a jobbik kezelhetőségének titka, de ezek a dossziék egyelőre el vannak zárva. majd Ungváry Krisztián barátunk kiássa őket egyszer valami levéltárból, ha éppen szabadlábon lesz ;)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.21. 18:50:44

Lehet, hogy EZÉRT puha?:

m.blog.hu/id/ide-ide/image/juddin-logo.jpg

- ezt a logójukat is feltarthatnák ott a képen, elég lenne csak visszahajtaniuk a most haszlálatos tetejét...

(+ creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/hu/ ;)
süti beállítások módosítása