Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
15:05

Nem csupán a foci világbajnokság az oka annak, hogy a szocialisták szombati tisztújító kongresszusáról szóló hírek alig versenyképesek az olvasók figyelméért folyó küzdelemben. Az MSZP eljutott odáig, hogy már nem irányul rá automatikusan a reflektorfény; akár csendben el is jelentéktelenedhet, a figyelemért pedig harcolnia kell. Történik mindez annak ellenére, hogy látszólag jelentős változások előtt áll a párt: a hétvégétől új elnöke és még nála is újabb elnökhelyettese lesz.

(Fotó: Heti Válasz)

Egyes értelmezések szerint a most történtek alapvetően az úgynevezett Gyurcsány-szárny ellenében mennek végbe, a Hírszerző egyenesen kiszorításként érzékeli az eseményeket. Nem kétséges, hogy egy belső választás mögött ezernyi érdek és megfontolás állhat, így bizonyára számosan vannak olyanok az MSZP-ben ebben a percben, akik a volt kormányfő végleges partvonalra szorítását várják a Mesterházy-Balogh páros megválasztásától. A helyzet azonban ennél bonyolultabbnak tetszik: a gyurcsányista Molnár Csaba visszalépése az elnökhelyettesi posztért zajló versenyből nem csupán egy újabb – már-már a pártban maradás értelmét is megkérdőjelező - vereség jele lehet, hanem akár arra is utalhat, hogy a „kötcsei piknik” résztvevői a minél rosszabb, annál jobb jegyében az együttműködés helyett a kivárás álláspontjára helyezkedtek.

Az íróasztalom mellől természetesen könnyű lenne vadabbnál vadabb kombinációkat megfogalmazni a lehetséges „nagy terv” részleteiről, számomra azonban úgy tűnik, hogy éppen a kiforrott elképzeléseknek a hiánya jellemzi ebben a pillanatban a leginkább az MSZP-t. A legjobbnak látszó ötlet, Balogh András helyzetbe hozása sem hónapok óta kitalált forgatókönyvnek, sokkal inkább az államfőválasztás utáni rögtönzésnek tűnik; mint ahogy a többi politikai cselekvés is inkább változó színvonalú napi agymenésekre emlékeztet. Közös stratégiának, koncepciónak nyoma sincs, bár az erről szóló beszéd valóban egyre erőteljesebb.

Az MSZP szombati kongresszusa ebben a helyzetben legfeljebb a pozíciók elosztása tekintetében lesz a választás utáni átmeneti helyzet lezárása, a párton belüli hatalmi kérdés azonban ezzel még nem dől el – pontosabban nem most dől el. Az új vezetés, élén Mesterházy Attilával, egyelőre csak lehetőséget kap, bizalmat sokkal kevesebbet. Gyurcsány Ferenc és követői ugrásra készen várnak, de láthatóan mások sem – köztük a kifelé is kacsingató Szili Katalinnal, az ismét aktív Kiss Péterrel, az eddig minden helyzet elől ellépő Botka Lászlóval és az önbizalommal teli Szanyi Tiborral – tettek le még arról, hogy befolyással legyenek az MSZP jövőjére. Olyan vezetése lesz szombattól az MSZP-nek, amelynek sikere és bukása a párton belül egyaránt számos politikusnak lehet érdeke. Ez még nem a - legalább 2014-ig - érvényes helyosztó, legfeljebb  a helykereső egyik állomása.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr412138642

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: MSZP: az elképzelhetetlen pártszakadás 2010.07.08. 21:15:18

Semmi garancia nincs rá, hogy az MSZP a magyar politika meghatározó szereplője maradjon. Szili Katalin ezt felismerte. A Szili Katalin által alapított Szövetség a Jövőért Mozgalom tegnap bejelentette: saját jelöltekkel indul az önkormányzati válas...

Trackback: Megszabadulni Gyurcsánytól: megoldhatatlan dilemma 2010.07.08. 21:14:52

A volt miniszterelnök megkerülhetetlen tényező a párttagság körében, azon kívül viszont teljesen elfogadhatatlan. Az MSZP törököt fogott Gyurcsánnyal. (Fotó: szegedma.hu) Ajánlott írásunk: Kibaszott jó röpirat a modern baloldalról Mintha mi sem t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

porfelhő 2010.07.09. 17:49:22

@Ordnassac: Már megint igazad van. Én sem vagyok Gy. imádó, de nem is támadom, mint ahogy az a korábbi kommentemből is kitünt. Most odarohantam a tükörhöz és elnevettem magam. Akkor még én sem vagyok nagyon savanyu.

Ordnassac 2010.07.09. 17:50:09

@porfelhő: szerintem azokra gondolhatott, akiknek eddig semmi közük nem volt az MSZP-hez, mivel túl fiatalok. Aztán lehet, hogy én gondolom rosszul.

Ordnassac 2010.07.09. 17:51:08

@porfelhő: most nem is speciel rátok gondoltam, csak nagy vihar volt (egy pohár vízben) emiatt.

porfelhő 2010.07.09. 17:54:50

@Szimba: Megrovást kaptunk @ordnassac-tól. Én tudomásul vettem. És ezután jó leszek, átgondoltabb kommentet irok.

Ordnassac 2010.07.09. 17:58:30

@porfelhő: megrovást??? Mondtam, hogy nem rátok gondoltam...

porfelhő 2010.07.09. 18:03:20

@Ordnassac: Nekem nem jelent problémát ha helyreigazitják a mondani valómat, főleg meg ha olyan kulturáltan teszik mint te.

Szanyi T. is fogalmazhatna pontosabban vagy másként politikus léttére, ez a "csecsemős" szöveg nekem furán jön le, akárkire is gondolt. Vagy arra gondoltam, hogy még meg sem választották, de már támadja esetleg Mesterházyt, mert ő szerintem 37 éves lehet.

porfelhő 2010.07.09. 18:09:34

@Ordnassac: Jól van. Mire jött az üzenet én már megirtam @szinba-nak. De azóta is a megrováson mosolygok. Azért irtam meg neki, hogy szinesebb legyen a nap. Értettem mit irtál, mire gondoltál. Jól van ez, reagálni kell a másikra, azért vagyunk egy kis netes közösség. Ha időt tudok szakitani, már nekem igy teljes a nap.

nyünyüge 2010.07.09. 18:44:28

@Szimba:
Szerintem sem szabad idegen nyelvet módszeresen tanítani mindaddig, amíg az anyanyelvi ismeretek nincsenek egy megfelelő szinten (7-8 éves kor).
Mert hiába van jónéhány olyan gyerek, aki adott környezetben akár három nyelven kiválóan eligazodik ennyi idős korára, az átlag és főleg a nyelvi fejlődés szempontjából átlagnál lassabban fejlődő, netalántán diszlexiás számára maga a halál egy második nyelv - az anyanyelve szempontjából. Ami pedig egy életre elvághatja a boldogulását.

ssi 2010.07.09. 21:14:27

nyelvtanulásba nem bonyolódom bele - majd a szakemberek eldöntik

tesi tapasztalataim rosszak: pl. fiam tanára az ügyetlenebbeket mélységesen megalázta a többiek előtt, érettségi évében csak papíron volt a heti 3, majd 2 óra - haza mehettek

@Szimba: mint ígértem, este lesz egy kis időm
- van, amikor szuper vicces vagy, ma viszont kissé csípős nyelvű
- amúgy Gy.F.hez hasonló energiákat vélek Benned felfedezni :) dicséret
- ma sokakat kiosztottál: D.K.-t (rá reagáltam), a bal és a jobbos politikusokat
- erről az oldaladról még nem ismertelek, meg is leptél
- számomra az emberek összetettebbek, én spontán keresem bennük a jót
- D.K. van, akinek nőies, de ez a szempont annyira méltatlan
- kritizálni csak konkrét tulajdonságot, tettet szoktam, s ritkán írok le bárkit
- én ilyen vagyok, csak erre akartam kitérni - Neked jogod van másnak lenni
- tudok több mindent kritizálni valakiben, de az egész embert leminősíteni nem szoktam (pl. alkalmatlan lehet egy posztra, de lehet nagyon okos)
- az meg külön érdekel, hogy a környezet kiből mit hoz ki

szerintem nagyon fontos, hogy milyen a vezér, aki akár meglévő csoportszabályokat is megváltoztathat. a csoportmagtól függhet talán ez

bariga 2010.07.09. 21:19:36

@Ordnassac: én eddig még okosat nem hallottam tőle, de lehet hogy nem figyeltem eléggé. Viszont modortalan és kimondottan áldásos lenne, ha inkább feolvasná valaki más szövegeit , legalább is külföldön, mert a saját kitalálmányait nem kellene előadnia és főleg párbeszédbe ne bonyolódjon, ha lehet. De igazad van én már semmin sem lepődöm meg.

ssi 2010.07.09. 21:22:22

@Ordnassac:
hogyan lesz érdekes az Ökm. Vál:?
1. most a párttámogatási sorrend mutathat sokat
2. ha az LMP függetlent jelölt volna, érdekesebb lett volna a szoci reagálást figyelni

reméltem, h H.Cs. többet nem feszegeti a díjmentes közlekedést, de nem tett le róla
Molnár Gy. és mások gondolkodását teljesen el tudom fogadni: lehet, h azért nem indulnak újra a polg.mesterségért, hogy a várható arányok ne bénítsák a kerület munkáját (M.Gy. a parlamentbe se jutott be)

Ordnassac 2010.07.09. 21:30:43

@manyike: emellett lényegesen szebb úgy otthagyni a polgármesteri széket, hogy egyszer sem győzték le.

Persze az is hozzátartozik, hogy hiányolják a támogatást, emellett a fáradtság is benne lehet.

H. Cs. meg szimplán hülye. A budapesti MSZP egyik legnagyobb tévedése.

@bariga: pl. a Trianon-emléknapos felszólalásai meglepően alázatosak voltak. Szóval tud ő másképp is.

bariga 2010.07.09. 21:51:34

és a listázós Lázárt sem kellene megállítani? Kérdezem alázatosan.

ssi 2010.07.09. 22:07:01

@Ordnassac:
D.G.-re gondolsz: fáradt, eddig veretlen, nem indul többet?

gondolom több főpolg.mesterjelölt már nem lesz
a parl.vál.-hoz képest hogyan alakulnak majd a párttámogatások - izgi lesz

H.Cs. - ő az egyik példa arra, h nincs pártegység és fegyelem, vagy a még rosszabb, hogy pont van?

Balt 2010.07.09. 22:18:55

@[nick]: "ebből a szerepfelfogásból következen a gyurcsány kormány megmaradt szociális intézkedései az adómentes juttatások: az étkezési jegy, üdülési csekk, vagy az adómentes minimálbér."

Az étkezési jegy és az üdülési csekk nem a Gyurcsány-kormány vívmánya; a minimálbér adómentessége (ami ma "alkalmazotti kedvezmény" gúnynévre hallgat, 2x-es tb-t vonva belőle, implicit elismerve a dolog adócsalás jellegét) meg maga volt az őselkúrás.

ssi 2010.07.09. 22:20:14

mikorra lesz döntés és mi?
- bankok ellenállnak, sőt segítséget kérnek bankadó ellen - jogosan
- kormány most sorba büntetést szab ki rájuk - jogosan

erőpróbálgatás?

válság idején:
Mo-on nem segítette anyagilag a bankokat az állam
Mo-on nagyobb nyereséget értek el a bankok az ügyfelek rovására

csak az extraprofitot kellene elvenni a bankoktól, s az ügyfeleknek adni (nem az államnak)? Róna Péter javaslata

bankok többsége külföldi, s ha "nyerne" most a magyar kormány, a többi ország is vérszemet kaphat - ettől félnek

Balt 2010.07.09. 22:24:27

@[nick]: "gázrezsót. természetesen nem ingyen, hanem az idős által félre tett pénzből, de az egyedülálló nyugdíjas néniket segítik, hogy képesek legyenek magukat menedzselni. felhívja a néni a pártközpontot, és ott majd kerítenek neki egy gázszerelőt. ezért szavaz a szocialistákra. egy csoportnak kifejezetten az idősek problémáira kell koncentrálni. most ettől még persze beszavazhat a nyugdíjas gyereke, vagy unokája, vagy az a gázszerelő, aki így szerez munkát.

szóval szerintem itt van három nagyon markáns társadalmi csoport, akikre egy baloldali tömörülés számíthat. ez jelentős részben lefedi a választókat."

Szép elvek. :) Alighanem pont így képzelték az elvtársak '87-88 körül. (Már legalábbis az ideológiailag, én nem a hatalom vagyonná konvertálásával motiváltak...)

Balt 2010.07.09. 22:26:59

@stratez: "azért a bűnügyi krónikákban erős a jelenléte. Erről TG mintha megfeledkezett volna..."

Én is úgy látom, hogy Gyurcsányt még az önk.-i választásokig megpróbálják jégre tenni...

Balt 2010.07.09. 22:32:30

@jjulie: "legközelebb egyszerűbben szólok hozzád, mint ahogy az orbángazdád idomított téged: lábhoz! ül! fekszik! (de nem nyalogatod meg a kezem ugye?)"

Erősen off - bár sajnos ebben a hőségben nem tudok hideg fejjel felelni:
Buzi-e vagy - a nick alapján, vagy hölgyemény (pardon: elvtársnő)? Utóbbi esetben vannak-e elfojtott (kimondott), frusztráló vágyaid...?
(Ignore) on

ssi 2010.07.09. 22:36:40

@Balt: jjulie egy nagypapa, ha jól tudom

Ordnassac 2010.07.09. 22:43:38

@manyike: érdekesség, hogy pont 10 fletonista van, pont belefér a frakcióalapításhoz. Persze jó kérdés, hogy a frakcióban ülő Hagyó-árvák (Burány Sándor, Horváth Csaba, Molnár Zsolt, Steiner Pál stb.) hova állnak.

Nem beszélve egyes megyei elnökökről.

Balt 2010.07.09. 22:46:04

@manyike: "- mely - a bankoknál is jövedelmezőbb - ágazatokra célzott, s miért?"

Tipp: pl. gyógyszeripar (Omninvest)

Ordnassac 2010.07.09. 22:47:56

@manyike: Demszky esetében inkább az lehet a helyzet, hogy kifogyott a levegő körülötte (BKV-ügyek, eltűnt SZDSZ, felbomlott fővárosi koalíció stb.). A fáradtság itt csak plusz.

Ordnassac 2010.07.09. 22:55:08

Nocsak, Jávor Benedek most jelentette ki az Estében, hogy nem akar egy olyan konstrukcióban részt venni, ahol ő Tarlós egyik helyettese.

török gábor 2010.07.09. 23:01:46

@Ordnassac: furcsa lett volna, ha az ellenkezőjét mondja - már csak kampányszempontból is.

6.Lenin 2010.07.09. 23:08:07

Holnap este ,ki,kinek?

www.youtube.com/watch?v=as2XR9I1Pm4,

Azért érdekes,a sok "független" mennyi könnycseppet hullajt,sóhajt szakajt, az engem ugyan nem érdekelnek már,régi(leharcolt,megkopott,elfáradt stb),de örök ifjú ???????-k után?
Micsoda belső küzdelmek.Rejtve a titkok titkát,visszavárunk ám benneteket összekacsintása melengeti az itt megnyíló titkos lelki(ideológiai)rekeszek őrzőit.
Résen vagyunk és várunk.Mi még hiszünk a győzelemben(vélik felfedezni ........ban/ben)

Nem baj,kiheverhető.Meleg van.

Ordnassac 2010.07.09. 23:14:38

@török gábor: persze, ez jogos is, csak a szokásosnál egyértelműbbnek tűnt a nem. Aztán semmi sem zárja ki, hogy mégis legyen majd LMP-s főpm-helyettes, csak nem Jávor Benedek lesz a neve.

Ordnassac 2010.07.09. 23:15:19

@török gábor: kérdés, a Jobbik rászáll erre és burkoltan Staudt felajánlja pártját mint együttműködő szervezetet?

Ordnassac 2010.07.09. 23:18:43

@6.Lenin: csak egy halk helyesírási megjegyzés: írásjelek után szóközöket hagyunk.

Szimba 2010.07.09. 23:18:47

@lüke:

Szép kis virtcsaft lehet nálatok!:)))

@porfelhő:

Én nem veszem tudomásul. Csak azt, hogy köztem és Ordi között van vagy 500 évnyi korkülönbség!:)))
Az ötelet valóban kedves, mulatságos, jópofa, ha az egyik bohém nagybácsi, barát, bárki a családból adja át. A miniszterelnöktől ez a táncos darab túlságosan közvetlen, személyes, és kitárulkozó.
Hagyományosan nem vagyunk egy túlságosan megengedő nép. Csupa konvenció, tabu, előítélet működik a társadalomban, tehát GyF pozíciójából nem volt szerencsés ez az ajándék.

@nyünyüge: Ugye?!:))

@manyike:

Pedig ma méla és álmos voltam. Vagy pont ezért nem figyeltem a jó modorra?!:)
Dobrev K. valójában azzal vívta ki az ellenszenvem, amikor sorra nyilatkozta, hogy a 2 év gyes után az asszonyok menjenek vissza dolgozni, a gyereküket pedig adják bölcsődébe. Ráadásul a nem létező bölcsődék helyett az óvodákba.
Az óvodák nem alkalmasak (nincs pelenkázó, külön csoportszoba a kicsiknek, fürdető helyiség, mosoda stb.) a 2 évesek ellátására.
Hihetetlen hozzá nem értéssel hangoztatta az elveit.

Amúgy érdektelen számomra, hogyan néz ki. Csak van a párosban valami kis aberráció. De lehet, hogy csupán félreértem a metakommunikációjukat.

GyF túlságosan meleg kapcsolatot ápolt a szóvívőivel. És ez sem baj. Csupán jobban szeretem a nyílt szerepvállalásokat, a tiszta viszonyokat, és a politikában előnyben részesítem a munkatársi érzelmeket és kapcsolatokat, mint a félreértelmezhető dolgokat.
(Ezek a dolgok nem nekem szúrtak szemet, hanem kimondottan MSZP-s érzelmű ismerősöknek.)

Szimba 2010.07.09. 23:22:07

@manyike:

Édes jó istenem!:(((((

6.Lenin 2010.07.09. 23:24:49

@Ordnassac:

Köszi.Örülök,hogy csak ennyiben hibáztam.

Szimba 2010.07.09. 23:29:55

Holnap 11 órakor Szőcs Gézával lesz egy beszélgetés, talán az Echo tévében (Hű, az adó nevét menet közben elfelejtettem. Nézzétek meg!)

Szimba 2010.07.09. 23:30:35

@Ordnassac:
Második szakmád a korrektori?:))

Ordnassac 2010.07.09. 23:35:24

@6.Lenin: feleslegesen nem akarok összeveszni veled.

Ordnassac 2010.07.09. 23:37:55

@Szimba: a WP-n erős a helyesírási lobbi, így volt kiktől tanulnom. :-)

Szimba 2010.07.09. 23:40:16

@Ordnassac:
Ez tulajdonképpen nagyon hasznos.

Ordnassac 2010.07.09. 23:51:20

@Szimba: a Hír TV valószínűbb, szombatonként ilyenkor szokott menni a Különkiadás (a tévé kulturális műsora).

6.Lenin 2010.07.09. 23:53:22

@Ordnassac:

Bocs, de ezt nem értem.Nekem nincs, és nem is volt szándékomban senkivel összeveszni.Tűröm a kritikát, amennyiben jogos, de a megalapozatlant is.
A tiéd jogos volt, ami a helyes írást illeti.Igen, még itt is figyelni kellene.

Jó éjtet!

Szimba 2010.07.09. 23:53:51

@Ordnassac:
Lehet, egy ismerősöm telefonált, hogy hallgassam meg, hátha mond valami érdekeset az elképzeléseiről. Ő nem lesz tévéközelben.
Házi feladatom, de ha elbliccelném, akkor számoljatok be róla!:)

Ordnassac 2010.07.09. 23:55:48

@6.Lenin: megjegyzésem arra akart utalni, hogy néhány hozzászólásoddal stilárisan is bajom van, de ez az a részleg, ami erősen szubjektív és sokra nem vezet.

Szimba 2010.07.09. 23:59:18

Úgy látom, ma már nem lesz új cikk TG-től. Pedig annyira fáj a fejem, hogy még nem merek lefeküdni.
(Ajánlotta valaki a füstölőt, meg illatgyertyát a szúnyogok ellen. Nos, a szúnyogok jól bírják a finom kis gomolygó illatot, sőt, egészen megbolondultak tőle, és táncolnak a szobában. Én meg eszem az Advil Ultrát.)

Milyen jó kis pártnév lehetne! Ultra bal, vagy Ultra Szoci Párt.

Jó éjt!

Balt 2010.07.10. 00:02:11

@manyike: "az illetékhivatalban egy idős bácsika sírdogált. több testvér örökölt valami eladhatatlan földet talán, s még részletre se tudta vállalni az örökösödési illetéket, ami eleve nem volt sok. az MDF haláladó eltörlés ezeken segített, de most visszavonták"

Jóhiszeműen: ez alighanem félreértés... (Már csak azért is, mert tán még Gyurcsányék óta az APEH szedi az illetékeket is)

"Az MDF nyomására ugyanis már 2009-től illetékmentes az első 20 millió forint örökség (igaz, elsősorban az amúgy is kedvezményesebb kulcs alá eső lakóingatlanok esetében)."

"Ha más rokon örököl, akkor egy táblázat alapján kell a rokonsági fok és az örökölt vagyon értékétől függően illetéket fizetni. Például lakás öröklése esetén az örökhagyó házastársa 18 millió forintig 2,5 százalék, 18 és 35 millió forint között 6 százalék, a felett pedig 11 százalék illetéket fizet.
Aki a közeli hozzátartozójától termőföldet, illetve azzal összefüggő tanyát és eszközt kap ajándékba, annak sem kell illetéket fizetnie. Szintén illetékmentes a termőföld, a tanya és a gépek eladása akkor, ha a vevő közeli hozzátartozó."

Ellenben 2009 májusában nagyon is benne volt a pakliban, hogy visszahozzák a "haláladót"...

porfelhő 2010.07.10. 00:07:28

@Szimba: Látod, ha a Te szemszögödből nézem a dolgot, és kicsit elgondolkodom rajta, akkor ez a válasz teljesen helytálló és igaz.
De aztán kiderült nem is nekünk szólt @ordnassac kommentje.

6.Lenin 2010.07.10. 00:16:15

@Ordnassac:

"néhány hozzászólásoddal stilárisan is bajom van"

Gondolom nem csak neked.Engem nem zavar.A mondanivaló szokta lekötni a figyelmem.A formaságokra kevésbé figyelek.

porfelhő 2010.07.10. 00:16:55

@Ordnassac: Érdekes lett volna, ha Jávor Benedek azt mondja, hogy azért járt az LMP-nél /esetleg/ OV, mert valamiféle háttéralku köttetett, és ő bizony vállal posztot Tarlós megválasztása esetén.
Lendvai nyilatkozta "leköszönő" sajtótájékoztatóján, hogy fennáll még a szándék független jelölt támogatására az MSZP. részéről a főpolg.m. jelölt állitással kapcsolatban, hangsulyozva, hogy továbbra is H.Cs. a jelöltjük. De ha Jávor már hivatalosan jelölt az LMP. részéről, akkor miről beszél Lendvai.?

porfelhő 2010.07.10. 00:26:33

@Szimba: Nem lehet, hogy éppen a füstölőtől fáj a fejed. Nem való az semmire, csak elveszi a friss levegőt. Szúnyogok ellen jó a vanilia illat is. Szúnyog csípésre pedig a hagymalé, ecet, tiszta szesz, /ez a legutóbbi szerintem lehet otthol főzött "gyümölcspárlat" is/, de lehet arcszesz is, ja és citromlé ami horgászok szerint a leghatásosabb. Jobbulást a fejfájásodból.
Hogy várnál még TG-től új cikket, mikor még ez is elég új.

Ordnassac 2010.07.10. 00:31:29

@porfelhő: nekem valahogy az az érzésem, hogy az MSZP-nél rájöttek, hogy H. Cs. jelölése nagy baklövés volt, azonban szeretnék a budapesti elnöküket viszonylag békésen visszavonultatni, így egy elfogadhatóbb jelölttel talán több szavazatot kap az MSZP. Meg aztán a remény hal meg utoljára. ;-)

@6.Lenin: na épp ezért mondtam, hogy ezen felesleges vitázni. :-)

porfelhő 2010.07.10. 00:38:28

Bocsánat. még azt szerettem volna irni @szimba, hogy a gyertya nem elüzésre való, hanem a meleg viaszt kell a csípésre cseppenteni. Állitólag garantált a viszketés megszünése.

Balt 2010.07.10. 00:53:12

@6.Lenin: Bocs, hogy kéretlenül belebeszélek, de ez nem is szigorúan vett helyesírás, inkább egyfajta szedési(?), számtech. alapelv: kerülendő a tapadó írásjel (mármint a következő szó elejére), mert nehézkesen kezelhető (feltételes-elválasztás, beépített helyesírás-ellenőrzők, keresés stb.) De nem vagyok egy word/quarkpress guru, csak sorolom a praktikus szempontokat. :)

Ordnassac 2010.07.10. 00:54:52

@Balt: ez már a nyomtatott könyvek szedési módszere is volt, nem csak a számítástechnika hozta elő. :-)

Balt 2010.07.10. 00:55:33

@Szimba: "Milyen jó kis pártnév lehetne! Ultra bal, vagy Ultra Szoci Párt."

Én inkább egy elegáns, angolos, hogy ne mondjam: Blair-i harmadik utas nevet találóbbnak találok. "Cavinton". :) Pardon!

Balt 2010.07.10. 00:56:51

@Ordnassac: Ja, egy újszülöttnek minden vicc új: olyat én még nem láttam. :) Na de ne offoljunk.

Ordnassac 2010.07.10. 01:06:28

@Balt: Itt? Nem offolni? Képtelenség! ;-)

ssi 2010.07.10. 02:00:58

@Balt: gyógyszeripar lehet a következő forrást adó?
bocsi a pongyola fogalmazásért: évekkel ezelőtt az illeték hivatalban sorban állás közben többen is hallottuk a bácsi gondját. egy ottani dolgozó mesélt neki a részletfizetésről, de hogy csak tanácsot adott-e, vagy érdemben foglalkozott az üggyel, arra ott nem is gondoltam, mert én egészen más miatt álltam sorba. a napokban olvastam egy cikket az új örökösödési szabályokról egy hasonló példával, s eszembe jutott a bácsi, meg az MDF-s változtatás.

@Szimba: egy másik oldaladat láttam ma, s érdekelt. érdekeltek azok a plusz élmények, melyek igazán meghatározóak lehetnek. D.K. kapcsán most el is árultál többet. így számomra érthetőbb, de ha zavar, nem faggatlak. bár engem érdekel, de megértem
"Édes jó istenem!:((((( " ezt ki kapta? Ultra meg még lehet itt is, ott is

@Ordnassac: mikor H.Cs. valami Bp-i-elnök vagy mi lett, arról cikkeztek, hogy mégse lesz jelölt. valami hivatalos eljárással lehet érvényteleníteni a jelölését? egészségügyi okra nem hivatkozhat, valami más kellene

@porfelhő: beszorul a szobába a füst. ismerős. mi az ablak alatt szoktunk füstölni, de nem a szobában, hanem kint. sokan szabin is vannak, "uborka szezon". a többi javaslatodat kipróbáljuk, veszteni valónk már nincs

Szimba 2010.07.10. 07:51:26

@porfelhő:

Ordnassac egy nagyon jólnevelt és kultúrált fiatalember.
Tehát nem nekünk írta, viszont én látom a gondolatait is:))))))

nyünyüge 2010.07.10. 07:54:15

@Ordnassac:
"Nocsak, Jávor Benedek most jelentette ki az Estében, hogy nem akar egy olyan konstrukcióban részt venni, ahol ő Tarlós egyik helyettese."
Félálomban átfutva úgy értettem a mondatot, hogy Jávor Benedek nem akarja Tarlóst helyettesének.
Ejha, gondoltam, fő az önbizalom :).

Szimba 2010.07.10. 07:59:24

@manyike:

Ollan eccerű vagyok, hogy még oldalam sincs.:((
De kérdezz magánlevélben, és mindent elmondok. Ha már felcsaptál a pszichiáteremnek!

Julie nagypapaságának szólt a jajgatás. Ki az a férfi, aki női szerepbe bújik Magyarországon? Mazochista, vagy mulatságosnak találja, ha lépten-nyomon megalázzák, kigúnyolják? Bátor, naív vagy szerepjátékos?

lüke 2010.07.10. 08:07:26

@szimba:)ja
így:)
GyF ugyanolyan hataloméhes, mint minden önmagát a legjobbnak kikiáltó ,szerénytelen politikus.
Szorult helyzetében kiabál,ez a a fába szorult féreg esete.
S a nép, az istenadta egy demagóg, saját hazugságát áruló,vicces- szerintem ez nem humor- politikust majmol.
Ez megkérdöjelezi a politika komolyságát . S arra is utal ,minden a színfalak mögött, nyilvánosság kizárásával tovább folytatódik

Idet 2010.07.10. 08:09:00

@Szimba:OFF
Én voltam. Szúnyogháló? Ez a durva módszer: szobaajtókat becsukni, Chemotox, és utána csak a szúnyoghálóval védett ablak-ajtót kinyitni. Ezek a konnektorba dugható akármik se rosszak! A táncolás azért van, mert hamarosan lepotyognak. Nincs hangulatom a politikához mostanság...

Egyébként, a személyes bedobás azért vált szükségessé (nálunk legalábbis), mert ezek a levelek sorra-rendre eltűntek, ahogy a kopogtatók is, még felfeszegetett postaládák útján is.

Szimba 2010.07.10. 08:10:25

@porfelhő:

Köszönöm a tanácsokat szúnyog ügyben. Már így is rajtam van a konyhai fűszerkészlet!:)) Meg mindenféle ecet (először véletlenül az almaecettel kentem magam), a macska már a közelembe sem jön, és erősen villog a szeme a szagomtól.

Ellenben a szúnyogok szeretik a kínai konyhát, mert édes-savanyú fogásként fogyasztanak. (A fiamon 1 db csípés sincs. Ezek az élet nagy rejtélyei!:((()

Szimba 2010.07.10. 08:13:10

@Idet:

No, ez az! Szúnyogháló nincs.

lüke 2010.07.10. 08:14:13

a szúnyogok okosak:)
a kemoterápiásakat pl nem szeretik:)

Szimba 2010.07.10. 08:16:28

@lüke:

Szerintem is. Sokkal nagyobb befolyással bírnak a világot behálózó monopóliumok, piaci szereplők, akik hol itt, hol ott pénzelnek, befolyásolnak pártokat, kampányokat, és juttatnak hatalomra egyes politikai csoportokat. Aztán meg símán megbuktatják azokat, ha már az érdekeik változtak.

Szimba 2010.07.10. 08:18:03

@lüke:

Jézus Mária!:(
Mit szed a fiam??????

lüke 2010.07.10. 08:20:57

@szimba:
USA-ban az elnök választás pont erröl szól

lüke 2010.07.10. 08:24:55

off
amit idet ír az nekem is bejött a múlt héten a Balatonon, a szoba tele van a leesett szunyogokkal

Szimba 2010.07.10. 08:29:40

@lüke:
Próbálkozom. De a Sparban is elfogyott szinte minden szúnyogriasztó. Már csak a gyenge minőségűek maradtak.
No, nem panaszkodom tovább, de feltűnően szeretnek ezek a kis dögök. Nem értem, mi az oka.

Szimba 2010.07.10. 08:34:32

hetivalasz.hu/itthon/lehet-mas-az-mszp-30533/

Lehet Más az MSZP?

Ez jó cím. És egy jelző, ami nem jutott volna az eszembe, ha az LMP-ről van szó: SZEXI ellenzék.

Mi lesz itt 4 év alatt? Esküszöm a politika szórakoztatóbb, mint egy krimi.

porfelhő 2010.07.10. 08:39:19

@Ordnassac: Elég sokszor "lőttek bakot" már. "a remény hal meg utoljára" már én is irtam velük kapcsolatban korábban.

lüke 2010.07.10. 08:42:48

@szimba:
na ez jó
a tagok fele-harmada egzisztenciálisan a politikából élt".
GYF a szószátyár
az a baj, hogy ha vicc lenne jó lenne, de a szegény! emberek börére megy,
és ez senkit nem érdekel

porfelhő 2010.07.10. 08:45:14

@manyike: Mindig tanul az ember, Hozotak a lányok külső füstölőt, csak én már el is felejtettem. Kipróbálom.

lüke 2010.07.10. 08:45:47

@porfelhö:
mi az hogy
pl 45 évig bakot löttek:)Kádár apánknak
jó sok vadászkastélya volt
nem beszélve a szoc. terv gazdaságról
már rajzolódik most is.....................................

lüke 2010.07.10. 08:49:51

index.hu/belfold/2009/10/08/mszp_a_harmincadara_fogyott_part/
89: 900 ezer
majd 91 51 ezer
ma 38 ezer
ha 14 ezer (vagy 21) ebböl él ,az is nagyon sok
az adófizetök pénzéböl !

jjulie 2010.07.10. 08:53:50

@lüke:

a szegény emberek bőre mennyiben is szokta érdekelni a politikát?

(mondjuk azon kívül, hogy saccolgatni szokták hogy mitől egyenesítgetnék ki a kaszát, vagy mitől kezdik bezúzni a kirakatokat, esetleg széthordani a cuccost a kastélyokból, vagy pl. szálasira szavazni)

porfelhő 2010.07.10. 09:06:21

@Szimba: "Akkor kell átmenni a hidon amikor odaérünk, csak még nem látjuk van-e a folyón hid" fogalmazott az ujonc képviselő a cikkben. A remény hal meg utoljára, hogy a hidat meg fogják látni.

jjulie 2010.07.10. 09:09:16

@lüke:

a szegény ember bőre mennyiben érdekelte a magyar politikát, amely pl. egészen addíg fenntartotta a negybirtokrendszert, amíg a vörös hadsereg meg nem jelent itt?

a jobboldali magyar politikai hagyományok és a szegény ember bőre......

mire is céloztál a szegény ember bőrét illetően?

nézd meg pl a Báthori utca 4-6 számú epületet, és saccold meg, hogy hány szegény ember bőre kellett ahhoz hogy az megépüljön kicsit több mint száz éve?

porfelhő 2010.07.10. 09:35:16

@manyike: Elnzést a hibáért "hoztak". Nem volt rajtam szemüveg.

Szimba 2010.07.10. 09:41:27

@porfelhő:

Képolvasunk!:)) Semmiféle elírás, helyesírási hiba nem tűnik fel, a szövegkörnyezet értelmezhetővé tesz mindent.

Átverés! 2010.07.10. 09:43:45

Szúnyog csípés ellen a testápolót össze kell keverni valamelyik erős illatú illóolajjal - kis üvegekben kapható - és azt kenni a bőrünkre.

Nem a mostani témához, de még nem hallottam sehol, hogy valaki megkérdezte volna, hogy milyen is az az Alcsut-Dobozi vályog rezidencia, ahol napokat el lehet tölteni az egész Fidesz frakciónak.Régebben arról hallottunk, hogy vályog házat épit a családjának.

Bezzeg volt polémia arról, hogy Gyurcsány kinek a villájában lakik,kitől örökölte stb.
Nem mindig egyforma mércével méricskélünk?

Szimba 2010.07.10. 09:49:09

@Átverés!:

A tévében bemutatta. Nem rossz, határozottan nem rossz!:))

Szimba 2010.07.10. 09:50:27

@Szimba:

Hiller ingatlanai nem olyan jól tervezettek, de azok sem értéktelenek.
Minden politikus egyforma.

porfelhő 2010.07.10. 10:00:21

@lüke: Igen most hogy írod Kádár nagy vadász volt. A szoc. gazdasági terv rajzolódása: arra gondosz, hogy volt olyan javaslat, vissza kellene állitani a tsz-ekhez hasonló gazdaságokat? vagy a szociális "hálóra"?
Szegény ember bőre: Akkora a " szakadék" most már egyes társadalmi rétegek között /szerintem/ mint még soha sem volt.TG.ha nyitna egy cikket erről lenne mit rini.

porfelhő 2010.07.10. 10:09:01

@Szimba: Köszönöm szépen, csak mindig bánt ha baki van a írásomban.
Igazad van, szegény sorban élő politikust még nem láttunk.

Szimba 2010.07.10. 10:47:15

@porfelhő:

Ez a lenne mit "ríni" nagyon freudi elszólás volt!:)))

Nem értem, a gazdák miért sírnak örökké, miközben kellene, hogy legyen némi tapasztalatuk a szövetkezetekről.
Ugyanis lenne előnyük is. Saját tárolók, hűtőházak létesítése, feldolgozó üzem megvásárlása. Lényegesen jobban járnának, és ha kellő módon hirdetik, akkor a magyar árura lenne vevő. Egyrészt támogatásuk miatt, másrészt, mert lehetnének olcsóbbak a külföldinél.

Nem igaz, hogy egy üveg uborkát, meg eperlekvárt csak Franciaországból lehet behozni, a Bonduelle mirelitzöldségekről nem beszélve.

Kádárnak a sakk minőségi fejlesztése köszönhető. Orbán költségesebb sportot, a focit szereti.

Szimba 2010.07.10. 10:51:34

@porfelhő:

Ne hagyd magad megfélemlíteni Orditól!:)))
A komment nem az a műfaj, ahol maradandót és tökéleteset kell alkotni.
A helyesírás fontos, de én is lusta vagyok rá figyelni, átolvasásról, javításról meg szó sem lehet!:))

Ordnassac 2010.07.10. 10:53:52

@manyike: Horváth az MSZP budapesti elnöke lett.

Mivel arcveszteség nélkül csak akkor lehet visszaléptetni, ha valami ütős jelöltet találnak a helyére, ezért megy ez. Arról nem is szólva, hogy a párt budapesti szervezete még mindig erős a párton belül, ergo nem biztos, hogy össze kellene veszni a vezetőjével.

Ordnassac 2010.07.10. 10:54:58

@Szimba: mi a fene, a HV vezérsztoriját ilyen gyorsan feltette a honlapjára? Azt pedig csak szerdán szokták.

Átverés! 2010.07.10. 12:12:36

Felszállt a fehér füst!Kövér László vállalja a házelnöki tísztséget.

Mindenki megnyugodhat, még hűség nyilatkozatott is tett a nagy közönség részére Orbán Viktor mellett.
Egy gonddal kevesebb mindenkinek kellemes hétvégét!

tölgyes 2010.07.10. 13:14:24

Szerintem meg Orbán belépett az MSZP-be ahol most arról folyik a vita, hogy megválasszák-e elnöknek.. Máskülönben miért lenne ő a leggyakrabban emlegetett politikus...:)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.07.10. 17:42:45

@török gábor: Juhász Ferencről mit lehet tudni? Vannak még politikai ambíciói?
Azon elenyésző szocialista politikusok egyike, akiben láttam rációt és karizmát.
De sajnos visszaszorult.
Bár ez jelezheti az alkalmatlanságát is...

Más szocialista politikusban nem látom hogy méltó ellenfele lehetne Orbán Viktornak.

(Bajnai Gordon meg más tészta.)

tölgyes 2010.07.11. 11:31:03

@bakura-kun: Inkább beleszorult a saját korrupciós ügyeibe.

Balt 2010.07.11. 13:48:23

@tölgyes: Volt az a bizonyos neki tulajdonított Gyurcsánynak címzett, ha jól emlékszem, kb. 1 éve. Nagy a csönd erről, ahogy az őszödi kiszovárog(tat)ásban sincs előrelépés. Miért?

tölgyes 2010.07.11. 22:00:29

@Balt: Az MSZP ahelyett, hogy a saját soraiban csinálna rendet.. még mindig Orbánt szidja.. Pedig Gyurcsány-Lendvai stb. mind az ő találmányuk..a szétdult párt az ő produktumuk..Ezen az nem segít, ha Orbánt szidják.
süti beállítások módosítása