Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
11:06

Miközben a kétharmados többséggel rendelkező Fidesz-KDNP-t itthon csak a saját jó ízlése akadályozhatná meg a szabályok megváltoztatásában és az összes pozíció elfoglalásában, bénult ellenzéke erre akkor sem lenne képes, ha amúgy jobb állapotban lenne, az azért nem állítható, hogy nincs semmilyen ellensúlya a kormánynak. Az elmúlt hetekben az Orbán-kormány mozgásterét meghatározó tényezők közül kettő már be is mutatkozott: a valóság és a nemzetközi környezet.

(Fotó: Origo)

Szabadesésben a forint és a BUX – ezek a hétfő reggeli hírek, azt követően, hogy a hétvégén megszakadtak – Matolcsy György értelmezésében: véget értek – az IMF és az EU delegációjával folytatott tárgyalások. A helyzet természetesen sokkal bonyolultabb annál, mint ahogy erről néhányan beszélni szeretnek: a jók és rosszak, a felelősök és felelőtlenek klasszikus primitívségével ezt a kérdést tartalmi értelemben nehéz lesz feldolgozni. Akit a téma lényege érdekel, annak érdemben kell átgondolnia többek között az előző kormányok teljesítményét és tárgyalási stratégiáját, a magyar gazdaság függőségét, az ország szuverenitásának problémáját, a nemzetközi gazdasági és politikai helyzetet, valamint a lehetséges következményeket.

A politikai hatásokat elemző dolga ennél egyszerűbb: világosan látszik, hogy ezen ciklus sikere alapvetően nem a nyilatkozatok kifüggesztésén, a zsákmányelv alkalmazásán vagy a szimbolikus politika egyéb elemein múlik, hanem azon, hogy képes lesz-e ez a kormány érdemben változtatni az emberek fejében az életkörülményekről kialakult képen. A kimondott vagy csak sugallt ígéretek forognak most kockán, azaz a politikai teljesítmény; feltételezem, hogy elsősorban ezért és nem kurucoskodásból próbál meg a kormány keményen tárgyalni az ország finanszírozásában lényegi szerepet játszó partnerekkel. A forradalmi retorikát alkalmazó, a korábbi évtizedek politikájával gyökeres szakítást ígérő kabinet számára jelenleg vállalhatatlan lenne minden olyan intézkedés, amely akárhány másik pont mellé téve is egyértelműen ugyanolyan megszorításnak tűnne, mint a korábbi kormányoké. Egy ilyen döntésnek a politikai ára – ezt a 2006-os példa világosan megmutatta - végső soron a hitelesség elvesztése lehetne.

A megoldás azonban ebben a helyzetben – s ez okozhatja a legnagyobb fejtörést - nem lehet csupán politikai: a kormány ugyanis a megállapodás elmaradása esetén kénytelen számolni azokkal a gazdasági kockázatokkal, amelyek egy megszorító csomag bevezetésénél is nagyobb politikai károkat okozhatnak. A borotvaélen táncoló kabinetnek olyan ellenfelekkel kell megküzdenie, akiknek a viselkedésére a klasszikus politikai eszközök nem vagy csak alig gyakorolnak befolyást.

Nem állítom, hogy mindezt ne lehetne jól csinálni, s ma még az sem világos, hogy a kormány tárgyalási stratégiája és gazdasági lépései mögött nem húzódik-e meg valamilyen nagyobb szabású, a siker reményét kínáló koncepció. Egyelőre azonban a veszélyek dominálnak: s ezek már nem csak múló epizódok, hanem akár halálosak is lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr972160581

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hahó, Huba 2010.07.20. 22:47:26

„A borotvaélen táncoló kabinetnek olyan ellenfelekkel kell megküzdenie, akiknek a viselkedésére a klasszikus politikai eszközök nem vagy csak alig gyakorolnak befolyást.” Írja Török Gábor a kormány és az EU/IMF viszonyáról. Én nem látok i...

Trackback: Gyurcsány is hozta a formát... 2010.07.20. 17:01:21

Egyetlen nap alatt közel négy százalékot gyengült a forint, Magyarország újra negatív hőssé vált a világban, gazdaságpolitika helyett szabad pálinkafőzéssel etetik az embereket, a miniszterelnök meg azt mondja, hogy ő nem illetékes. Azért lássuk be,...

Trackback: Lázár és Matolcsy se semmi... 2010.07.20. 17:00:57

Lázár mint mondta, reméli, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió a magyar embereket akarja megsegíteni, s nemsilányul egy bankelnöki érdekvédelmi szervezetté vagy egy szakszervezeti mozgalommá.Forrás(Matolcsy) a tárca vezetője közöl...

Trackback: Rogán és az IMF 2010.07.20. 17:00:35

A devizahitelesek terheit nem ez a tíz forint határozza meg... Te tényleg ennyire hülye vagy? Forrás

Trackback: A csata elkezdődött 2010.07.19. 22:48:58

"A következő évi költségvetés hiányszámaiért azok felelnek akik ezt elkészitették és akik nemzetközileg legitimálták ezeket a valótlan számokat. Ebből a felelősségből senki sem húzhatja ki magát (...) aki a fiktiv számo...

Trackback: Honfoglalás 2010.07.19. 18:15:45

A komenista idenológiától terhes elmélet szerint a magyarok 895-ben (vajon miért éppen akkor?!) foglalták el a Kárpát-medence térségét, miután a Szovjetunió sztyeppéi szűkösnek bizonyultak a számukra. Ezt az aktust nevezzük - mint alant rögvest megarg...

Trackback: IMF-tárgyalások: most cirkusz, később talán kenyér 2010.07.19. 14:41:53

Nem az a kérdés, hogy kemény csávók vagyunk-e a Valutaalappal szemben, hanem hogy mikor és hogyan teljesítjük a követeléseit.Mert ugye keménykedni, azt lehet. A tárgyalások megszakítása bizonyára népszerű lesz a választók nagy része számára: olyan tökö...

Trackback: Sokkterápia 2010.07.19. 13:37:51

A két grafikon a devizahiteleseket legjobban érdeklő valuta elmúlt egyhavi mozgását mutatja a Fornithoz képest.Az MNB hivatalos árfolyam listájáról kértem le, 2010. 06. 19-2010. 07. 19.A sokkterápia előkészítése lehetett mégiscsak a Kósa-Szijjártó féle...

Trackback: A haldoklás fázisai 2010.07.19. 12:10:12

"But there also remains an inescapable feeling that Orban and his inner circle simply do not get it.As if to prove the point, Gyorgy Matolcsy, economy minister, appeared on television early on Monday and insisted that further austerity packages we...

Trackback: Justice for Hungary! 2010.07.19. 12:09:29

  Rendnek kell lenniGárda-demonstráció, melegfelvonulás: minek köszönhető, hogy a rendőrség képes botránymentesen is végezni a dolgát? Hogyan tudja biztosítani hosszú távon is a kormány által ígért közbiztonságot az új főkapitány? Az újonnan ...

Trackback: Ostobaság vagy függetlenségi harc? 2010.07.19. 11:54:15

Az IMF és az EU megszakította a tárgyalásokat a magyar kormánnyal, és bennem ezrével horkannak fel válaszra váró, kínzó kérdések... Hová lett Magyarország szuverenitása? Kik, mikor és mivel tékozolták el

Trackback: Fidesz: európai vagy balkáni politika? 2010.07.19. 11:43:46

A balkáni és az európai politika közti különbség sokszor csak egy gesztus vagy egy félmondat. Azonban a legtöbb magyar politikusnak ezek sokszor teljesen feleslegesnek tűnnek. (Fotó: Burger Barna/orbanviktor.hu) Még két hónapja sincs kormányon a Fid...

Trackback: Viktor, köszike az eurót! 2010.07.19. 11:43:40

Ha a szocialisták kormányon maradnak, 300 Ft lesz az euró! Ha a szocialisták kormányon maradnak, 300 Ft lesz egy liter benzin.Ha a szocialisták kormányon maradnak, 300.000 Ft lesz egy vakbélműtét.A politikában általában rövidtávú az emlékezet, de szeri...

Trackback: IMF-blamázs: hol rontották el? 2010.07.19. 11:43:28

A külföldhöz való zsigeri igazodás rossz stratégia volt, de annak puszta tagadása sem lesz automatikusan jó. Nem az a baj, hogy a kormány nem ért egyet az IMF-fel, hanem, hogy ezt bután teszi. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu) Az elmúlt évek szocial...

Trackback: Lesz, ami lesz 2010.07.19. 11:40:37

 Tetszettek volna forradalmat csinálni! (Antall József) Egyelőre még boldogok vagyunk és elégedettek. A kormány nem enged a forradalomból és nem hajlandó magát odaadni az IMF-nek és az Európai Uniónak, akik tudvalevőleg az ország kizsigerelés...

Trackback: Aki fizet, az petyegtet 2010.07.19. 11:26:57

Előbb-utóbb most már csak visszavesznek a nagy mellényből a fiúk, mielőtt hatalmas zakó nem lesz belőle. Előbb-utóbb csak rájönnek, hogy azt a nemzeti együttműködéses maszlagot meg a fedezetlen ígérgetést, azt komoly publikum már nem veszi be. Azzal le...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jjulie 2010.07.20. 22:33:52

@Letícia:

igaz az általános jólét soha nem volt olyan magas, mint a kádár korszakban

persze hogy nagy a nosztalgia

6.Lenin 2010.07.20. 22:35:40

@bariga:

"De mi van, ha Európa megint visszazavar minket?? "

Hová?

Szerintem ebből a probléma halmazból nem értesz semmit, igaz, nem vagy egyedül.

2010.07.20. 22:36:13

@tölgyes: reméljük nem engedik ki az ápolói...

@hercegnö: már kész szíjjártó dolgozata Merkel és menapauza sajnálatos pszichés, zavarodott szöveg összefüggéseiről. Nem, nem Viktor a hibás, ő szeplőtelen, és szent. Mindenki vele szembe megy az autópályán is...ennyi hülyét!!! Csak Alcsúton született normális egyed, csak az Orbán családba, ja mert igazi UFÓk!:)

2010.07.20. 22:42:58

@jjulie: ilyen eladósodott se volt senki! Lakás- és kocsihitel halmok...szívhatják a 1998-1999-es ideált!

bariga 2010.07.20. 22:43:15

@6.Lenin: OK, akkor légy olyan kedves magyarázd el, de olyan egyszerű szavakkal, pátosz nélkül, hogy még én is megértsem

2010.07.20. 22:49:18

Na jóccak!:P Jó álmodozást, s majd kellemetlen lesz felébredni egyeseknek...:P

AkarkiJ 2010.07.20. 22:49:45

@tölgyes: "A baj még ennél is nagyobb.. Én úgy becsülöm, hogy 13-15.000 milliárd dollár van kint fedezet nélkül a világpiacon (Vannak becslések, amik ezt 20.000 milliárdra teszik) A bankoknak meghatározó szerepük volt abban, hogy ez a helyzet kialakult."

Mennyivel lenne jobb, ha nem lenne ez a pénz a gazdaságban? Ezért a pénzért versenyezhetnek a világ vállalkozásai, alkalmazottai, hogy megszerezzék a termelésük, szolgáltatásuk által. Az ő igényük ez iránt a pénz iránt a fedezet a pénzre.

"Aztán az a baj, hogy az értékek létrehozásának ma nincs becsülete. Mondok egy pici példát... Van a feleségemnek egy kozmetikus ismerőse, akinek sok szabadalma van. Most megint csinált egy löttyöt, amelyik nagyon hatékony pattanásos bőrre, de segít szúnyog csípés esetén is. 38 cég vállalta a termék árusítását. 1000 forintos bevezető áron. A terméket előállító ebből 38 forintot kap. "

A terméket előállító saját maga is létrehozhatja a kereskedelmi hálózatot, csinálhat marketinget, stb, felvehet rá embereket, tárgyalhat. Persze, ez sokba kerül. De nem tiltja neki senki. Ő elfogadja hogy 38 forintot kap az 1000ből, ezért cserébe neki csak gyártania kell lényegében. Ha többet akar, többet kell érte tennie, de ez többe is kerül.

tölgyes 2010.07.20. 22:51:07

@jjulie: Én tudom, hogy Ön nem sokra becsüli a tényeket.. de a tény az, hogy a fidesz alatt az eus átlag duplájával nött a gazdaság.. a fidesza alatt 62%-ról 53%ra csökkent a GDP arányos hiány.. a fidesz alatt a munkanélküliség 2,7%kal csökkent az infláció 9 %-kal.. ezek is tények.. mint ahogy Gyurcsányék elkúrásai is tények..

6.Lenin 2010.07.20. 22:58:50

@bariga:

Szerintem első lépésként néz meg a filmecskéket, amiket belinkeltem. Gondold át. Aztán ismét tedd fel a kérdésedet, miért is akarna az unió bárhová is zavarni minket?
Az lenne a cél?
Nem inkább fordítva?
Viszont itt van 1 kicsi probléma, az unió cél, vagy eszköz?
Aztán majd jöhet a többi.

tölgyes 2010.07.20. 22:59:55

@AkarkiJ: Természetesen.. ha rendelkezik tőkével.. ha azzal nem kap hitelt.. ha vele szemben a versenytársak nem élveznek adómentességet..ha az állam ezer ötlettel nem nyomorítja meg..

Hogy értse a dolgot: Éveken át egy vállalkozó hentestől vásároltam a baromfihúst a családnak extra minőségű volt. Állt mögött termelői hálózat (5-6 olyan termelő, aki csak neki szállított.)
A minőségre jellemző, hogy a kóser boltoknak, a kiemelt szállodáknak is ő szállított... A helyi MSZP konkurencia megfenyegette, aztán ráküldték az apehet.. nem talált hibát.. aztán egyszer csak jött egy döntés: a forgalmának 80%át a bolti forgalomból kellett biztosítania.. ha 20%-át adhatta le az éttermeknek..Két hónapon belül leálltak...:( csődbe mentek. Azóta se találtam ilyen jó minőségű baromfihúst..

tölgyes 2010.07.20. 23:02:41

@Letícia: Ha már itt tartunk: az ápolókkal épp most küldtem be önnek egy kis hideg meggylevest...:( Hátha az lehűti... úgy látom megint melegszik.

bariga 2010.07.20. 23:04:51

@Letícia: ja, a négy kerék, meg a hat szoba, a sok hülye meg elhitte, vette fel a hitelt nyakra főre, ja a populizmusnak nagy ára van. Én meg rohadtul nem szeretném a sok hülye adósságát kifizetni, mert tuti, hogy ennek sok összevissza beszédnek adóemelés lesz a vége, hacsak nem kerül elő valahonnan gyorsan egy igazi közgazdász, aki ért angolul is.

2010.07.20. 23:07:44

@tölgyes: asszem összekever valakivel! Nem én fekszem maga szobája mellett, hanem én kinn vagyok és épp itt hörpölöm a limonádét!:P

A felesége nem türelmetlen még, hogy itt lebzsel és elhanyagolja???

Na szépeket mindenkinek!!:)

tölgyes 2010.07.20. 23:08:19

@bariga: A deviza-hitelfelvétel nem ekkor (2002 előtt) ugrott meg..hanem 2008-ban.. Kicsit nézzen már körül mielőtt beindítja az agyát.

2010.07.20. 23:10:05

@bariga: egyetértek, na végre, hogy itt vagy ebben a sötét iccakában!:)

tölgyes 2010.07.20. 23:10:13

@Letícia: Na még csak az kéne, hogy mellettem feküdjön..Én a levest a portáson keresztül küldtem.. az asszony főzte.. mert Ő olyan jó lelkű.

AkarkiJ 2010.07.20. 23:13:35

@tölgyes:

"Természetesen.. ha rendelkezik tőkével.. ha azzal nem kap hitelt.. ha vele szemben a versenytársak nem élveznek adómentességet..ha az állam ezer ötlettel nem nyomorítja meg.."

Ahhoz, hogy valaki pénzt tudjon keresni, nem elég önmagában a jó termék. Azt el is kell tudni adni. Ha nem tudja eladni magától, akkor marad a 38 az 1000ből.

"Hogy értse a dolgot: Éveken át egy vállalkozó hentestől vásároltam a baromfihúst a családnak extra minőségű volt. Állt mögött termelői hálózat (5-6 olyan termelő, aki csak neki szállított.)
A minőségre jellemző, hogy a kóser boltoknak, a kiemelt szállodáknak is ő szállított... A helyi MSZP konkurencia megfenyegette, aztán ráküldték az apehet.. nem talált hibát.. aztán egyszer csak jött egy döntés: a forgalmának 80%át a bolti forgalomból kellett biztosítania.. ha 20%-át adhatta le az éttermeknek..Két hónapon belül leálltak...:( csődbe mentek. Azóta se találtam ilyen jó minőségű baromfihúst.. "

Ez viszont némileg ellent mond a korábbi termelés becsületével kapcsolatos felvetésnek, mivel a hentes itt már nem a lánc elején van, nem ő termeli (neveli) a csirkéket. Ennek ellenére a lánc fontos résztvevője (volt), mivel hozzáadott értéket (vágás?) és elosztója is volt a terméknek.

Ettől függetlenül sajnálatos, hogy belefutott egy g*cibe, aki lehetett volna fideszes is, vagy akár szimpla maffia is, aki meg felgyújtja az üzletét, de ezeknek már rég semmi köze a termelés vagy a kereskedés becsületéhez.

bariga 2010.07.20. 23:13:40

@6.Lenin: cél volt, de azt már elértük, benne vagyunk, jelenleg még, bár most Orbán mindent elkövet, hogy kifelé álljon a szénánk. Az eszköz meg most tényleg marhára aktuális, ugyanis pont most elég nagy szükségünk van némi pénzeszközre. Na lám és milyen is a szolidaritás,adják is dögivel. Csak néha kérnek érte valamit. Ugye Virág elvtárs?

6.Lenin 2010.07.20. 23:17:04

@bariga:

"...a sok hülye meg elhitte, ..."

Az 50 %-os béremelést, a nagy a jólét, dübörög a gazdaság, nincs itt kérem semmiféle válság...stb.

Ez nagyon primitív így.Ez nem vita.Tényleg nem értesz semmit.

2010.07.20. 23:20:42

@tölgyes: nekem se kellene, betonfejűeket nehezen viselem itt is, nemhogy még élőben és még félnék, hogy beleszeret a ringócsípőmbe, meg a szép barna szemembe oszt nem tudnám levakarni se magamról! Bbrrr!

Ja, ja, még jó, hogy jólelkű, kell is a türelem magához, mert másnak a maga rohamai nehezen elviselhetőek...szent az az asszony, becsülje meg nagyon-nagyon!:P

6.Lenin 2010.07.20. 23:28:02

@bariga:

"..ugyanis pont most elég nagy szükségünk van némi pénzeszközre..."

Holnap még többre..., holnap után, ha nem adnak beledöglünk, mert az előzőket soha nem fogjuk tudni vissza fizetni, mert arra is kölcsön kell majd.
a polgárokat meg majd annyira megszorítjuk, az lesz a legnagyobb kincsük, hogy lik van a fenekükön.

szép jövőt szánsz nekünk

maestro75 2010.07.20. 23:35:24

Be kell vallanom, h nem kedvelem a regnáló kormánypártot, de a hétvégi akciójuk tökös dolog volt! Remélem nem egy halálugrás volt, hogy az IMF-el ilyen keményen tárgyaltak. Bízom benne, van egy Ász valahol az ingujjban.

Ha tippelnem kellene, akkor ez az Ász: Kína
Nem véletlenül fogadták még sima pártelnökként OV-t a Középső Birodalomban nagyon magas szinten. Ráadásul megvették már Afrika jó részét, kellene nekik egy jó kis hídfőállás az EU-ban is. Gondolom zavarja őket az állandó piszkálódás is a yuan árfolyama miatt. Rajtunk keresztül meg szépen be tudnának szivárogni az eu piacokra vám nélkül.
Nekik is jó biznisz lenne, ha a következő 20mrd eurós keretet nem az IMF-től, hanem a Bank of China-tól vennénk föl:) És egy komoly fricskát is tudnának adni a nyugati világnak: lám kekeckedtek a sajátjaitokkal akkor mi kihúzzuk a ti kutyátok kölkét a vízből

6.Lenin 2010.07.20. 23:37:06

@bariga:

Amennyiben nem vetted észre, direkt nem magyar vonatkozású filmeket linkeltem.

bariga 2010.07.20. 23:43:13

@6.Lenin: válsztás? most rögtön halunk éhen? mi a megoldás?

AkarkiJ 2010.07.20. 23:47:04

@maestro75: akkor lett volna tökös dolog, ha a cehhet is a kormány (és nem az ország) állja

kína sem fog minket magunk helyett kihúzni a vízből, ha nem látják, hogy miként lehetünk működőképesek, nem fognak pénzt adni

mondjuk kiváncsi vagyok, hogy ov meg gyf mit szeretett volna elérni kínában tavasszal (mindketten kimentek, persze nem együtt :) - meg a kínaiak azért bölcsebbek annál, hogy olyan embernek adjanak pénzt csak úgy, aki korábban azért nem volt épp a legkedvesebb velük - részben a nyalás beindítása volt a célja ov tavaszi látogatásának szerintem

vám nélkül meg nem tudnak beszivárogni az euba, azért ezt a részét elég keményre csinálták, ha meg nem fizetjük be az euba a vámtételt, azzal nagyon gyorsan kimenetelünk a civilizált világból, vagy hogy is mondta ov korábban?

bariga 2010.07.20. 23:48:05

@6.Lenin: de ki beszél itt a múltról és főleg ki mondta, hogy az ok volt? nekem nem rokonom egy tanár meg orvos se, vegyük tőlük vissza az 50%-ot, mert tényleg nem volt rá pénz. de most ajelent kell megoldani, már kezdett valami alakulni, nem kellene magunkat visszafelé pedálozni, mert az tényleg unalmas már

bariga 2010.07.20. 23:55:46

@tölgyes: valóban ez kissé bonyolultabb agyműködést kíván, de ezt már többször leírtam, a többiek már unják azt hiszem

6.Lenin 2010.07.20. 23:56:37

@bariga:

Ott van a filmecskékben.Ott már látják.Vannak olyasmik, amiket soha nem szabad feladni.Talán még nincs minden elveszve.
A lehetőség megvan a talpra állásra.

bariga 2010.07.21. 00:09:15

@6.Lenin: most megnéztem, ne haragudj, de ez a tipikusan elgurult a gyógyszere, nekem ez nem jön be.

bariga 2010.07.21. 00:13:26

valaki bedobta itt Kínát! Bocsika, de én inkább mégis Európát szeretném.

6.Lenin 2010.07.21. 00:14:17

@bariga:

OK!Beszéljünk a jelenről.Amennyiben Bajnai marad,talpra állunk?
Valóban?
Na, erre meg én lennék kíváncsi, hogyan?
Viszont ez megint az értelmetlen adok,kapok lenne.Semmi értelme.
Az IMF tényleg 1 jóságos nagyapó,azért támogat 1 országot, hogy megteremtse a földi paradicsomot a földönfutóknak?

Miért is van ez a világválság?
Millió elemző elemzi a gazdaságot naponta, percenként és nem láttak semmit,csak kerestek a válságon 1 valag pénzt.
Az adófizetők meg mentegették őket.
Tényleg?

Én meg azt hittem, csináltak 1 csomó játékpénzt,osztogatták, mint a nyalókát,aztán 1x csak ki akarták belőle venni a valódit?Ebben lenne ráció.Más lenne az ok?
Hmm!

AkarkiJ 2010.07.21. 00:20:42

@6.Lenin: "OK!Beszéljünk a jelenről.Amennyiben Bajnai marad,talpra állunk?
Valóban?
Na, erre meg én lennék kíváncsi, hogyan?"

ugyanúgy, ahogy majd ov csinálja... sok választás nincs, a lehetséges eszközökből

"Az IMF tényleg 1 jóságos nagyapó,azért támogat 1 országot, hogy megteremtse a földi paradicsomot a földönfutóknak?"

Nem, az IMF azért támogat, mert senki más nem támogatott, annyira elkúrtuk. Ennyi. Indexen van cikk, hogy eu és imf mit és miért kifogásolt (a saját kiadott közleményük alapján). Érdemes elolvasni. Amiket ők kifogásolnak, azt szerintem mi magunk is beláthatjuk, hogy nem teljesen ördögtől való gondolat, mert talán az állam érdekét is szolgálná.

bariga 2010.07.21. 00:22:54

@6.Lenin: hogy mi lett volna ha, az már tényleg nem fog kiderülni, de legyen igazad, mert most Viktorunk kezében van a sorsunk, én is szurkolok, hogy szebb legyen a jövő. A célhoz vezethet több út is, én a mostanit nem értem, de az nem számít, az eredmény lesz a lényeg, csak túl kell élni a kisérletezést, ma még csak károm látom.
Sajnos a pénz helyett még nem találtak fel mást, mégha néha virtuális is, hát ez van. Vagy vissza a cserekereskedelembe?

aszora 2010.07.21. 00:40:18

Hát a közeljövő nem nagyon lesz szebb, mivel ez lehetetlen, mert ugye elqrtuk, nem kicsit, nagyon.

bariga 2010.07.21. 00:52:36

@aszora: na ne már! pedig én elhittem, hogy másnap már a nap is szebben fog sütni

aszora 2010.07.21. 01:10:37

@bariga:
A nap ettől süthet szebben, viszont nincs plazmatévé hitelből, ami azért nem akkor katasztrófa :)
Felmérések szerint a Zemberek többsége nem is számít arra, hogy gyors javulás lesz, ilyet nem is ígért senki, akkor ezek szerint te vagy a kisebbség :)

maestro75 2010.07.21. 01:22:57

@AkarkiJ:
A politikában sajnos mindig mi fizetjük a cehhet:(

Ha lett volna frankhitelem, biztos küldtem volna egy csekket először a Szíjgyártó/Kósa duettnek, majd most a OV/Martonyi párocskának hogy hova kérem fizetni a különbözetet.

lehet, h a vámtételeket szigorúra szabta az eu, de ha itt gyártanak akkor ugye más a leányzó fekvése. Márpedig egyre drágább és néha veszélyesebb a szállítás(pl hajóval és hosszú is).

Lassan egyre érdemesebb beszivárogniuk.
Persze, hogy egy sötét lukba ők sem öntenek pénzt, de őket más szempontok vezérlik mint pl az IMF-et. Tökéletes példa rá Afrika: Az IMF, meg a Világbank csak bizonyos feltételekkel adott volna nekik pénzt (pl demokrácia) a kínaiakat meg ilyen apróságok nem érdeklik.
Pénzük meg van rengeteg, hiszen majdnem minden országból befelé megy hozzájuk a kp.
Az olimpiára is mennyit költöttek, pusztán csak azért, h megmutassák ma ők a világelsők. És tényleg ők!

Szerintem helyezkedni voltak kinn a fiúk. Reméljük sikerült nekik!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.21. 01:25:56

Van ez a szufi mantra ugyebár, hogy kinőjük az adósságot, mert majd jön a gazdasági növekedés. És ha nem jön többé, mert a globalizáció nagyjából felélte saját tartalékait és Kínába tolta át a pénzhatalom alapjait képező termelést és zsét, miközben a "fejlett" világban csak a virtuália maradt, vagyis a bankügyletek, a marketing, a portfólió-elemzés és a hálózatépítés? Mi volna, ha a rengeteg eladósodott kultúrállam permanensen csökkenő dzsídípí mellett lenne kénytelen visszafizetni az adósságait? Lesz még a plazmatévéből FF minivizor (aki még emlékszik rá)?

jjulie 2010.07.21. 07:10:37

@tölgyes:

ezek mind olyan tények, amik miatt a 2002-es választásokon megbukott az orbán

Szimba 2010.07.21. 07:11:12

@tölgyes:

Bocsánat, félreértettem. Kissé önhitt vagyok!:((

Szimba 2010.07.21. 07:27:38

@JR69:

Ezt az adósságmennyiséget a Kádár korszakban sikerült felhalmoznunk? Vagy azóta?

Lehet, hogy igaza van Szőcs Gézának, amikor Ázsia felé tapogatózik! Visszavándorlunk Kazahsztánba vagy a Káma, Volga, Szibéria vidékére, és boldogan élünk, amíg meg nem halunk!:(((

Szimba 2010.07.21. 07:31:46

@Hepci:

Szufi mantra?:))))))

Vazze Hepci! Azért valaki szólhatott volna, hogy Magyarország már réges-régen csak egy megfegyelmezendő gyarmat!

AkarkiJ 2010.07.21. 07:51:03

@maestro75:

"lehet, h a vámtételeket szigorúra szabta az eu, de ha itt gyártanak akkor ugye más a leányzó fekvése. Márpedig egyre drágább és néha veszélyesebb a szállítás(pl hajóval és hosszú is)."

hiába kommunista állam kína, nem a kínai állam gyárt dolgokat, hanem cégek, vállalkozások - plusz most olyan trend alakul ki, hogy saját maguknak gyártsanak dolgokat, mivel van akkora belső felvevőpiacuk, hogy oda akarjon eladni mindenki, amihez célszerű ott is gyártani - plusz ha tényleg akarna kína az eu-n belüli támaszpontot, miért ne inkább románia, vagy bulgária (még sokkal olcsóbb munkaerő!) legyen ez a hely?

"Lassan egyre érdemesebb beszivárogniuk.
Persze, hogy egy sötét lukba ők sem öntenek pénzt, de őket más szempontok vezérlik mint pl az IMF-et. Tökéletes példa rá Afrika: Az IMF, meg a Világbank csak bizonyos feltételekkel adott volna nekik pénzt (pl demokrácia) a kínaiakat meg ilyen apróságok nem érdeklik. "

Afrikában picit más a helyzet szintén, nem csak úgy poénból vásárolják be magukat, pld. nigériába, hanem mert óriási kitermeletlen nyersanyag készletek vannak, amikben bármekkora is kína, azért elég gyengén áll saját kitermelés tekintetében - a demokráciát meg persze hogy lesz*rják, kínaiak, ott mindig volt uralkodó, csak most nem császárnak hívják és egy ember, hanem kínai kommunista párt elnöki tanácsának és 9 ember - de ettől még uralkodó, hadsereg és 1,3mrd hangya/alattvaló a felállás

Persze, ettől függetlenül üdvözlendő bármilyen együttműködés, kívéve, ha az a lényege, hogy minden uzsorást végigjárt már az ország, de akkora az arc, hogy inkább keresünk még valakit, akinek még nem tartozunk, hogy fizesse már ki helyettünk a pénzt... Mert ilyenkor a feltételek mindig romlanak.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.07.21. 07:59:13

@Szimba: Akkor 20milliárd dollárral tartoztunk (most 11,6M USD csak a kamat, csak ebben az évben!). A többit azóta szedtük össze. Rövid, de érthető levezetés itt: szabadeuropa.shp.hu/hpc/web.php?a=szabadeuropa&o=hati_tema_2010_01_27_eEFu
No erre lehet rácsodálkozni. Persze ezt választások előtt soha nem szellőztetik, hogy hogy is gazdálkodtak....

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.07.21. 08:07:22

@Szimba: Miért? Ezt nem tudtad? Mindig az diktál, aki a pénzt adja! A többi csak színjáték (cirkusz a népnek :D)...

lüke 2010.07.21. 08:21:25

@szimba:
aki a Balkánról jön ,ne példálódzon Azsiával

Szimba 2010.07.21. 08:24:08

@JR69:

Ez olyan sok, hogy nem is tudom már felfogni.
Mindenesetre ez azt jelenti, hogy az életben ezt nem lehet kifizetni.

Szimba 2010.07.21. 08:27:45

@lüke:

Azért egy ideig Genfben is élt!
Csak látta, mi a különbség, meg hogy hová valók vagyunk. Nem?

Káma, Volga - az a mi jövőnk!

panelburzsuj 2010.07.21. 08:28:16

@JR69:

Azt el tudnád magyarázni a nagyérdeműnek, hogy amikor kötvényt bocsát ki az önjelölt adós (állam, önkormányzat, cég), akkor ki és hogyan teremt pénzt?

Szimba 2010.07.21. 08:29:29

@lüke:
Most kapcsolok, hogy ezek szerint ismét unokára vigyázol!:)))

Utólag is köszönöm a felajánlásod kutyagyógyászat ügyben, de csak viccelődtem. Van állatorvosom. Mármint a kutyáknak!:))

Szimba 2010.07.21. 08:47:00

@panelburzsuj:

Az államkötvény tulajdonképpen az államnak hitelezett összeg. Ebből is lehet fizetni az adósságot, nem?

Tehát, aki kötvényt, kincstárjegyet vásárol, az az államnak hitelez?

Szimba 2010.07.21. 08:47:35

@Szimba:

BÉKEKÖLCSÖN????????

Ááááá! Azt ismerem.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.07.21. 08:57:27

@panelburzsuj: Ebbe nem mennék bele. Pénzt teremteni én is tudnék, elég jól el vagyok eresztve informatikai eszközökkel (csak nem engedik :D). A lényeg nem a pénz teremtésén múlik, hanem, hogy ki tesz mögé valós értéket! Mert begépelni sok nullát mindenki tud, akinek van billentyűzete, de azt valós értékkel csak az tud, aki termel vagy szellemi terméket létrehoz stb. Tehát a bankok semmik ha nem tudnak értéket rakni a virtuális pénzük mögé (amiből rengeteg van már kinn a világban, és bármennyit létre tudnak hozni, nem kell már aranyfedezet, meg ilyen marhaságok). Ezért van szükség arra, hogy mindenkit a kamat rabszolgaság igájába hajtsanak. Megelőlegezik kis színes papírok (vagy monitoron megjelenő nullák) formájában neked (az adósnak) a jövőben általad előállított termék értékét. És persze ezért szép kövér kamatot is kérnek. A saját munkádért/értékéért :D Ez az igazi átverés. Csak erről nem jó, ha a népek tudnak...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.21. 09:00:48

@JR69: mindig az diktál, aki a pénzt adja? Na, ne már... esetleg olyan helyeken, ahol a jog valami működő dolog. Van pl. egy adósa a cégemnek, aki a legutóbbi felszólításra végül kibökte, kapjam be. Ha ezekután azt teszem a kis gilisztatestű palkonyai korccsal, amit ilyenkor természetes lenne, engem csuknak le.

Átverés! 2010.07.21. 09:07:50

Még el is hinném, hogy lehet másképpen is országot írányitan nemzetközi pézügyi szervekkel tárgyalni, de nem látom az egész kormányban azt a szellemi kapacitást ami miatt ez jobb lenne, mint az előző kurzus -

, Gyurcsányt, Kókát, Bajnait, Veresset, Oszkót.- és még másokat is beleértve.

A teljes pályás letámadást belföldön még végre is lehet hajtani, kü,lönösen a személycseréknél, hisz meg van rá a bégetés.
Kifelé a fejlett világgal szemben ez már nem olyan biztos nyerő.

Nem tudom mennyire megalapozott ez a Kinai segitség.Én eddig még olyan elemzésket olvastam, amiben az volt, hogy Kinának nem Magyarország a legkedvezményezettebb országa.

Ők is inká bb már béremelésket, életszinvonal növekedést szeretnének maguknak.

Ha ez az egész uj származás elmélet ezért van kitalálva még szomorubb leszek.

porfelhő 2010.07.21. 09:10:52

Fekete ősz elé nézünk. Az őszre tervezett második akciótervben akár jelentős megszoritó intézkedések is szerepelhetnek majd, a jövő évi államháztartási hiány teljesítése érdekében. Kicsi az esély, hogy szélesebb társadalmi csoportok érdekeinek sérülése nélkül teljesithető lenne. /többek között létszámleépités, bércsökkentés, juttatások megvonása, stb./ reggeli vezető hirek.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.21. 09:28:49

@Átverés!: na, ezt jól látod, kérlek. Selejtes az egész politikai "elitünk", ökumenikusan. Majdnem mindegy, a csekély jellemű bohócok verbálharcos érdekcsoportjai közül éppen ki vetődik a felszínre.

panelburzsuj 2010.07.21. 09:31:31

@Szimba:

Pontosan így van: hitelhez jutni kötvénykibocsátással is lehet. Az óriási különbség ott van, hogy a kötvény kibocsátója nem egyetlen (vagy néhány) hitelező felé adósodik el, hanem gyakorlatilag annyi felé, ahány értékpapírt kibocsátott. Kötvényt ugyanis bárki vehet, aki "elhiszi", hogy a kötvény lejáratakor megkapja azt a pénzt, amit a kötvény kibocsátója ígér neki.

Az IMF-EU készenléti hitel nagyon elnagyoltan arról szól, hogy ha nincs elegendő államkötvény-vásárló - vagyis nem "hisznek" elegen a kibocsátóban - akkor is legyen kéznél egy mentőöv, amiből az állam ki tudja fizetni az éppen esedékes kötelezettségeit. A mostani kormányunk pedig kábé azt állítja, hogy neki az IMF-EU "gyarmatosító" feltételeivel nincs szüksége efféle mentőövre vagy biztonsági hálóra, mert a mostani kormányzatban igenes elendő önkéntes kötvényvásárló hisz és fog hinni.

Nagyon sűrítve: a Fidesz-kormánynak meggyőződése, hogy a Fideszvezérelt magyar államot a "piac" milliónyi névtelen szereplője megbízható befektetési terepnek tekinti, ezért nem kell nevesített "uzsorás" hitelnyújtók kegyeire ácsingózni.

(Epés megjegyzés: most megmutathatja a kétharmad, hogy élete és vére mellé zabot is hajlandó-e felajánlani ... )

panelburzsuj 2010.07.21. 09:33:06

@JR69:

Tökéletesen megértem, hogy miért "nem mennél bele".

Szimba 2010.07.21. 09:45:08

@panelburzsuj:

OV legközelebbi tacepaója az lesz, hogy

"A haza javára, a magad hasznára jegyezz békekölcsönt!"

Hurrá!:(

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.21. 09:48:46

@Szimba: persze, ki lehetne váltani a külső források (IMF hitel, külföldi országoktól származó kölcsönök, stb.) egy részét belső forrásokkal (államkötvény jegyzése), ha lenne rá kellő indíttatása honjainknak. Ez az egyik döntő különbség pl. a nálunk is sokkal jobban eladósodott japán állam és a magyar között: ott az adósság dönt része a saját állampolgárok felé áll fenn.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.21. 09:52:39

@Szimba: kérdés, örökké függeni akarunk-e? A ciklikusan ismétlődő 1-2 év megszorítás/2-3 év választási költségvetés körök ezt erősítik és egybeesnek a hitelezők érdekeivel. Nem csak itt, mindenhol.

aszora 2010.07.21. 10:13:37

@panelburzsuj:
Az IMF készenléti hitelt azért kaptuk, mert devizaadósságot kellett kifizetni, de az mnb-nél nme volt elég devizatartalék.
Most viszont ár nincs befagyva a hitelpiac, erős külker aktívumunk van és a devizatartalék csúcson van, ezért már a Bajnai kormány úgy döntött év elején, hogy nem hívja le a maradék felhasználható összeget (nincs rá szükség, viszont kamatot kell rá fiteni ugye ha lehívják).

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.07.21. 10:14:15

@Hepci: Hogy lehet a cégednek adósa? Talán pénzt kölcsönzött neki a céged? Mid van neked, bankod? Ha nem, akkor jogosulatlan banki tevékenységet végeztél, amiért szintén rács jár (a bankoknak elmaradt a haszna a jó kis kamatokból, ne tedd tönkre őket :D). Vagy B verzióként, dolgozott vkinek a céged és az nem fizette ki. Akkor meg ua. a helyzet: az diktál aki a pénzt adja (akkor fizet ki amikor akar). Ha nem vagy elég türelmes, akkor úgy jársz, mint az egyszeri ember: járni jár, de nem jut :D

QQCS 2010.07.21. 10:15:23

Az MSZP Társadalompolitikai Tagozata kiáll a kormány mellett, amiért elhárította az IMF és az EU tárgyalócsoportjának azt a követelését, hogy az államháztartás elvárt hiányának tartása érdekében további megszorító intézkedéseket hozzon a lakossággal szemben.
Forrás:
www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/megvedte_a_kormanyt_az_mszp_tagozat_37753

Ez jó hír! Vannak realitásérzékkel megáldott MSZP tagok. Mondjuk eddig is voltak, csak csöndben.:))
Itt az ideje, hogy hallassák a hangjukat!
Hajrá MSZP!
Hajrá NER!

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.07.21. 10:18:33

@Átverés!: A származáselméletet nem kell idekeverni. Ha már a genetikusok megtalálták a rokonainkat ott keleten, akkor már nem kéne bégetni a finnugor marhaságokat...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.21. 10:24:15

@JR69: talán sejted, van egy harmadik verzió is: a nem kifejezetten gyenge testalkatú Hapci és legkedvesebb barátai (entellektüel verőemberek) hamarosan Palkonyára látogatnak...

2010.07.21. 10:34:35

@Szimba: tényleg jó kis tájékoztató, köszönöm, sokat okultam belőle!(énislujza!:)

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.07.21. 10:40:07

@Hepci: Óóó... az olyan balkáni :DDD Ne már :)
Egyik volt főnökömet is úgy vitték a kopasz, sísapkás kétajtós szekrények, hogy a lába se érte a földet :D Alá is írt mindent... De az még nem pénz. Ha a céged teremtett értéket, akkor épp az így jártál kategóriába estél. Sokan járnak ebben a cipőben (pl. mostanában az autópálya építéseknél). Ott is mire átfutott a pénz a sok felezőn, a végén akik megcsinálták a pályát, már nekik nem is maradt belőle :D Ez így műxik, ma 2010-ben MO.-n ;)

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.07.21. 10:46:18

@panelburzsuj: Látom érted, hogy semmi közöm a közgazdaságtanhoz :D Én még azt a kommunistásat tanultam, de már látszott akkor is, hogy az nem ér semmit ;)
Tehát marad az, hogy hülyeségeket írogatok :D De ez legalább érdekes, és nem olyan uncsi...

2010.07.21. 10:47:52

@JR69: így működött 1989-1990-ben is, csak még ki voltak taposva a régi utak, régi elvtársak...:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.21. 10:59:49

@JR69: nem akarok nagyon kérkedni, de a legutóbbi ilyen beavatkozáskor az adós gyakorlatilag összepisilte magát az utcán, Szombathelyen. Amikor meglátott. :)
Egyébként ezzel nem az a baj, hogy Balkán meg satöbbi. Normális emberek nem szívesen önbíráskodnak, csak ha a más lehetőségek gyakorlatilag kilátástalanok. Elvárhatnánk ettől a tetves államtól, hogy a legalapvetőbb feltételeket biztosítja ezen a téren. Miközben valami főokosnak vagy médiaszarzsáknak a becsületsértési ügyét gyakorlatilag egy hét alatt elintézi a bíróság.

ssi 2010.07.21. 11:09:26

@QQCS:
ha most az a szituáció, hogy azért lett most rosszabb a devizahiteleseknek, mert a kormány az IMF-lel szemben kitart a megszorítások elutasítása mellett,
az MSZP nyilatkozata arról szól, hogy ezen ígérete mögül a kormány ne tudjon kihátrálni pl. az ÖNK. Vál. után se

panelburzsuj 2010.07.21. 11:17:31

@QQCS:

Czöndör józansága:

"A nyugat-európai és USA-beli felmérések szerint a lakosság 5-15%-a megbízhatóan a „baltól balrább” áll és sikeresen és szerencsésen előkészített választások alkalmával ennél magasabb arányt is elérnek. Ezt a réteget szeretné képviselni az új német párt a Baloldal (Die Linke), a francia ATTAC mozgalom vagy a rendkívül sikeres (16%-os választási eredmény az EU Alkotmány ellen mozgósító népszavazáson) holland Szocialista Párt.

Azt nem tudjuk, hogy Magyarországon mekkora, milyen összetételű és mennyire öntudatos ez a baloldali réteg. Úgy tűnik és hazánk történelmi múltja is mintha ezt sugallná, hogy a spontán hajlam a szélsőjobb irányába tolta el az elégedetlen és kiábrándult emberek sokaságát. De a „csendes többségben” sokan érzékelik a gazdasági helyzet erős romlását, az ebből következő növekvő szociális és politikai feszültségeket és nem ismernek magukra egyik nagyobb párt vagy mozgalom kereteiben sem.

Ennek az alapvetően baloldali rétegnek szeretnénk honlapunkon cikkeket, elemzéseket adni, hogy senki se érezze magát túlzottan elárvultnak."

www.gondolkodjunkegyutt.hu/spip.php?article63

Szal olyan társulat támogatja lekesen a Fideszt, aki az MSZ-nek már túlságosan komcsi.

"Körtáncot járnak a disznók és a nyulak ... "

www.youtube.com/watch?v=afQtaWDopDo

ssi 2010.07.21. 11:26:00

@Szimba:
ha Te sokak szemében meghízható vagy, s így Te is tudod, hogy baj esetén van kihez fordulnod - ez nem függés!!!!

hitel céljai - úgy általában, infók és tudásbéli hiányosságok miatt tapogatózva:
- napi váratlan gondok (pl. késik valamelyik bevételed) - rövid likviditási hitel
- egy nagy és nyerő beruházáshoz, ami később megtérül, de most nincs rá pénz- a hitelezőt meg kell győzni: valóban a beruházás kitermeli a kölcsönt
- hitel egy ország működésére - feltétel lehetett költségvetési (több) bevétel-(kevesebb) kiadás átalakítása, amit Gy.F. nem tudott megcsinálni - kormány hiba mellett az ellenzéki fennhangok + válság

panelburzsuj 2010.07.21. 11:27:04

@QQCS:

Akadhat, aki neveket akar látni .... :)

charta-2008.tvn.hu/prg/index.php?f=Bekoszonto

Vajnai Attila talána legismertebb.

ssi 2010.07.21. 11:43:50

@Letícia: :-) @Átverés!: :-)
én nem értem ezt a viselkedési morált
(koromnál és alkatomnál fogva nekem nem ez a jó vezetői kategória)

Németo. még elég erős, Merkel népszerűsége csökkenő - O.V. 3/3 büszke

NER mellett VER1 (Visegrádi) és VER2(Világi) is lesz?
hazai + nemzetközi problémákra 1 ember - külön egyeztetés, tájékoztatás nélkül megmondja és véghezviszi a megoldást? - ez a látszat most

tanulni és fejlődni, de már Gy..F. erős atyáskodása is sok volt

panelburzsuj 2010.07.21. 11:54:39

@Szimba:

Van harmadik út?

(Van: a "gazdaságon kívüli kényszer". A kényszermunka, a rekvirálás, a beszolgáltatás, a kisajátítás, az államosítás. Vagy "modern" körülmények között pl. a mértéktelenül mohó bírságolás. Amikor az állam már nem is játszik "egyenlő felek" alkut, hanem egyszerűen erővel elvesz.)

tölgyes 2010.07.21. 11:57:15

@jjulie: és amelyek szerepet játszottak abban, hogy 2010-ben 2/3-os győzelmet arasson.

tölgyes 2010.07.21. 12:07:17

@Letícia: Ilyen jó nő lenne????Mint a KFT Elizabeth-je???ÓÓÓÓÓ! Oly mámorítóóóóó!

ssi 2010.07.21. 12:10:30

IMF-Eu szemben eddig a kormányt csak eddigi hívei támogatták (s csak belföldön)
MSZP taktikusan kiált a kormány mellett, igazából a megszorítások ellen

elvárások konkrét kormányígéretekre alapozva, s így számon kérhetőek: pl.
1. Napi Gazdaság: "Fidesz ... kiveszi ... a "lex Járai" ...passzust ... gesztus az IMF és az EU felé"
2. Csaba László közgazdász: " kormánypártoknál ... már .. folynia kellene a műhelymunkának ... még az önkormányzati választások előtt be kell mutatnia a konvergenciaprogramját"
3. "szocialisták egyetértenek a bankadóval, ami ... jelenlegi ... csak megszorító ... bankadót ne lehessen áthárítani a lakosságra, és ne a gazdasági növekedés ellen hasson"
4. Banki Hitelkárosultak Egyesületének főtitkára: Sokan attól félnek, addig tétlenkedik a kormány, amíg be nem dőlnek. Olyan a hiteleseket védő intézkedéssorozatot várnak, amely a mai napig nem következett be"

tölgyes 2010.07.21. 12:11:18

@AkarkiJ: A pénz ami mögött nincsen se áru, se föld, (ingatlan) se arany se más nyersanyag az minden csak nem jó.. Amikor Ön elveszíti a bankokba tett pénzét..részvényeit.. akkor nem lesz olyan felemelő... mert a mostani válság mögött is a piacokon fedezet nélküli pénz okozta a bajt... ez is tűnt úgy5-7000 milliárd dollár és nyög is miatta az ország.. meg más országok is.

tölgyes 2010.07.21. 12:13:11

@bariga: A devozahitelek azonban mégis 2008-ban ugrottak meg.. és a kormány annak ellenére ösztönözte őket, hogy nem állt rendelkezésre megfelelő mennyiségű devizatartalék.

AkarkiJ 2010.07.21. 12:25:07

@tölgyes: A baj az, hogy a kézzelfogható fedezet kisebb mint a világ teljes igénye pénzmennyiségben kifejezve - már jópár évtízede.

A bankoknak ezért kell fújniuk a buborékot, és egyre újabb és újabb igényeket teremteni a pénz iránt (fogyasztás ösztönzés, ami termelés ösztönzéssel jár együtt), hogy ezáltal stabilizálják azt. Ez egy olyan "játék", amit nem lehet leállítani, vagy visszafordítani, a láncreakció beindult.

Egyébként ha valós terményt, aranyat, ingatlant nézzük, a bankcsődhöz hasonlóan leéghet a terményraktár, ellopják az aranyat, vagy földrengés, szennyezés stb miatt értéktelenné válik az ingatlan. Semmi sem stabil, semmi sem állandó, örök dinamizmus van. A buborékok kidurranása (mert nem egy nagy buborékról beszélhetünk, hanem milliónyi buborék alkotta pénzügyi élettérről) az adott buborék mérete és az azt stabilizálni hivatott igények növekedési mértékének bizonyos szintű eltéréséből adódhat leginkább.

Természetesen a buborékok sem függetlenek a kézzelfogható dolgoktól, de nagyon sok láncszemből álló, nagyon vékony és nagyon hosszú lánc köti őket össze.

2010.07.21. 12:31:38

@manyike: fletó nagyon-nagyon sok volt...hiába került be egy jó családba, disztingválni nem tud, a von Haus hibádzott belőle nagyon.

2010.07.21. 12:35:12

@tölgyes: én ezt nem állítottam. És ne ábrándozzon, bár nyilván magának az a jó nő, akinek agya nincs. De értem én, mit is kezdene maga egy okos nővel vagy az (szegényke) magával?:P

nyünyüge 2010.07.21. 13:19:12

@Letícia:
Mondjuk disztinget váltani - meg IMF tárgyaláshoz illő inget választani - OV sem igen tud. Csak neki a politikai szimata sokkal jobb, mint Gyurcsányé.

tölgyes 2010.07.21. 13:49:28

@AkarkiJ: És ezzel elválik a pénz virtuális világ a valóságos gazdasági folyamatoktól.. csak arról ne akarjon meggyőzni, hogy ez jó. A válságok-áldozatok nem ezt mutatják.

tölgyes 2010.07.21. 13:51:32

@Letícia: Az APRÓ CSALÁD MINT JÓ CSALÁD!!! Adj Uram türelmet!!! egy "hóhér" egy "KGB-és"..tényleg nagyon jó család..:::((

tölgyes 2010.07.21. 13:53:11

@Letícia: No de hisz épp az a bajom magával, hogy én jobb szeretem az olyan hölgyeket akiknek van agya...:) Ezért itten ábrándról szó sincs!::))

2010.07.21. 14:00:52

@nyünyüge: na jó, mit várunk tőle is, hisz annak meg az apja párttitkár volt, de az anyja pedagógus, szóval azért több ragadt rá, mint fletóra.

@tölgyes: azért, mert azt fújja, amit maga hallani akar, nem biztos okos a nő.Sőt, ha azt szajkózza, ami magának tetszik...híj, akkor szegényke...:(((

tölgyes 2010.07.21. 14:12:07

@Letícia: Maradjunk annyiban, hogy Önnek biztosan nagyon jó a csípője és szép barna a szeme..Ezt én nem is vonom kétségbe.. Elizabethnek ennyi elég is volt a boldoguláshoz...:) Hallgassa inkább meg Cash Hurt c. számát...hogy javasoljak Önnek valami szép szomorú kellemest.

aszora 2010.07.21. 18:20:24

"A magyar miniszterelnök ma egynapos bemutatkozó látogatáson vett részt Berlinben a német kancellár meghívására.

A kétórás tárgyalás után Orbán a sajtónak elmondta, hogy Merkel egyetértett a tervezett magyar bankadóval, ám a német kancellár inkább elővigyázatosságból tett intézkedésnek tartja a válsággal szembeni küzdelemben, míg a magyar kormányfő szerint azonnali lépéseket kellett tenni a költségvetési hiány csökkentésére és a gazdasági növekedés beindítására.

Merkel szerint az EU- és az IMF-küldöttségével felfüggesztett tárgyalásoknak nincs hatása a német-magyar kapcsolatokra. A kancellár kifejezte reményét, hogy Magyarország visszatér a stabilitás útjára, és hozzátette: egyetértés van a 3,8 százalékos hiánycél tartásában.

Ez utóbbival összefüggésben a magyar miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás októberen lejár. Ezért semmi fajta hosszú távra szóló kérdésről nem volt értelme tárgyalni az IMF-fel - fogalmazott a magyar miniszterelnök."

Megjegyzések:

- Németo. a közelúltban visszautasította Mr Soros és Mr Obama kérését, hogy növelje hiányát, és élínkétésbe kezdjen.
- Az IMF inkább USA barát politikát folytatott eddig is, az adatokat manipulálják, mint azt a válság kitörésekor többen megállapították (az IMF még soha nem hozott nyilvánosságra az USA-ra hátányos, kockázatotkat mutató elemzést)
- Az euró sorsa Németország kezében van

- Rosszindulatú rémhírterjesztés berekesztve, kárörvendő fikázók pofára estek :)

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.07.21. 19:27:56

@panelburzsuj: google a barátom, és ha már a másik posztban fiction fan-nak neveztél ennek megfelelő a válaszom is:
www.youtube.com/watch?v=XF2IKjLnNXA&feature=related
www.youtube.com/watch?v=QOerRC9eXJM&feature=related
www.youtube.com/watch?v=U3V0InLvqIA&feature=related
www.youtube.com/watch?v=7_D4e6Mvgk4&feature=related

Remélem sikerült az érdeklődését felkelteni a műfaj iránt az okostojásoknak is ;)

2010.07.21. 22:02:57

@tölgyes: rendben! Megegyeztünk!:)
süti beállítások módosítása